KORONAVIRUS (informacije, savjeti...)

EPIDEMIOLOŠKE MJERE 28. 11. - 21. 12. 2020.


Zabranjuju se javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba

Od subote se zabranjuju svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, a na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba. Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, a obustavljaju se održavanja svih svadbenih svečanosti.

Na otvorenom prostoru obvezno je korištenje maski za lice kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1.5 metara.

Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera.

Obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova je redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi i sl.).

Na okupljanjima koja su dopuštena za svaku prisutnu osobu moraju biti osigurana najmanje četiri kvadratna metra neto površine, moraju se redovito provjetravati te se mora voditi računa da ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja.


U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta

U javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika u prijevoznom sredstvu. Vozači i putnici obavezno moraju koristiti maske za lice na ispravan način.

Putniku bez maske pružatelj usluga ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, što će kontrolirati inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.

Na ulazu u prodavaonice i trgovine treba jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru, a za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) nužne su dodatne mjere kako u prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog.


Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, dozvoljena dostava hrane

Pekarnice i trgovine kruhom radit će do 22 sata, a zabrana prodaje alkoholnih pića bit će od 22 sata do 6 sati. Obustava rada vrijedi za kasina, automat-klubove i uplatna mjesta za klađenje, a obustavlja se i održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina "Hoteli" i "Kampovi" koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Ugostiteljskim objektima iz skupina "Restorani", "Catering objekti" i vrsta kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet iz skupine "Barovi" dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Uz pridržavane svih protuepidemijskih mjera dostava je moguća osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt, dostavom hrane vlastitim dostavnim vozilom, temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe i putem drive-ina.


Bez sportskih natjecanja i treninga osim za pojedinačne sportove i najviši stupanj natjecanja

Od subote se obustavljaju i sportska natjecanja i treninzi, osim za sportašice i sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Oni se mogu održavati samo bez gledatelja uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka za sve natjecatelje te nužno tehničko osoblje, što osigurava organizator.
Prestaju s radom i teretane, fitness-centri te sportski i rekreacijski centri.

Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove. To se odnosi i na izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, dječje i druge radionice te organizirane plesne škole, a zabranjeno je konzumiranje hrane i pića tijekom kino projekcija.

Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati samo online ili na drugi način za održavanje kontakta na daljinu.


Preporuka da se misna slavlja prenose putem radio i TV programa

Protuepidemijske mjere ograničenja od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Što se tiče auto-škola, teorijski dio mora biti isključivo "online", a satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil. Pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje.

Preporuka je da se misna slavlja, kad god je to moguće, prenose putem radio, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju misnom slavlju bez dolaska u vjerske objekte. Ako se misno slavlje održava, onda vrijede epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a za dopuštena javna okupljanja.

Poslodavci moraju zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah te smanjiti fizički kontakt između zaposlenika. Kad god je to moguće uvesti rad od kuće, klizno radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru, redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.


alt


NOVE MJERE OD 22. XI. DO 15. XII.

Objavljened su sve nove mjere koje na razini čitave Hrvatske stupaju na snagu u nedjelju (22. studenoga) , a posebne mjere za Varaždinsku županiju već danas (petak).
S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obavezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih epidemioloških mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom, navode iz Nacionalnog stožera, a odluka stupa na snagu 22. studenoga te se primjenjuje do 15. prosinca 2020.
Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu na teritoriju cijele Hrvatske su:
• zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
• na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
• na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
• na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba;
• obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja kupaca;
• obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca ( sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera;
• obustava rada ugostiteljskih objekata vrste noćni klub, noćni bar i disco bar;
• obustava rada casina i automat klubova;
• obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i strogo pridržavanje ograničenja dopuštenog broja gostiju;
• sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi natjecatelji i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera;
• javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata;
• zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22,00 sata do 6,00 sati;
• obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar.

(objavljeno 26. 11. 2020.)


alt


alt

alt

alt

ŽC 112 SPLIT

mail adresa: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


alt


NOVE MJERE ZA UGOSTITELJE

Nove važne mjere protiv koronavirusa stupile su na snagu od utorka, 13. listopada.
Uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju se društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

Odluka o maskama u zatvorenim i otvorenim prostorima

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti na ispravan način, tako da maska cijelo vrijeme dok se nosi prekriva usta i nos:
- zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
- zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene
- vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
- zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
- zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
- gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke
- zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije
- zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima
- zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra
- vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru
- gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenom prostoru
- posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru
- druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac

Maske za lice ili medicinske maske ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Ova odluka ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Odluka o ograničavanju društvenih okupljanja

Ovom Odlukom uvodi se nužna epidemiološka mjera ograničavanja društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba.
Nužna epidemiološka mjera NE odnosi se na:
- profesionalne umjetničke izvedbe i programe
- amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe
- kino projekcije
- sportska natjecanja
- okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti
- pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganje urni
- vjerske obrede
- izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima

Organizatori ostalih društvenih okupljanja (koja nisu navedena u popisu iznad) obvezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.
Nadležni Stožer obvezan je, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i procjenom nadležne epidemiološke službe, odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost.
Društvena okupljanja za koja se odbije tražena suglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju ove Odluke, trebala biti zatražena suglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati.
Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom Odlukom.


alt


alt

alt


REPUBLIKA HRVATSKA
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

KLASA: 500-01 /20-O1/12
URBROJ: 2158/1 -03/34-20- 103
Split, 20. srpnja 2020.

POSTUPAK KOD SUMNJE NA BOLEST COVID-I9

KOD GOSTA U SMJEŠTAJNOM OBJEKTU


ZA GOSTA

1. Ostati u smještajnoj jedinici.
2. Obavijestiti telefonom o bolesti odgovoru ili ovlaštenu osobu smještajne jedinice.
3. Ukoliko se ne može stupiti u kontakt s odgovornom osobom smještajne jedinice,
nazvati nabroj 112.

ZA ODGOVORNU ILI OVLAŠTENU OSOBU U SMJEŠTAJNOJ JEDINICI
(turističkog djelatnika)

1. Obavijestiti nadležnog liječnika Covid ambulante Doma zdravlja na broj telefona 021/669 264 ili 112 koji će Vas spojiti s liječnikom primarne zdravstvene zaštite.
2. Obavijestiti gosta da ostane u smještajnoj jedinici do kontakta liječnika i daljnjih uputa.
3. Osigurati gostu zaštitnu masku i papirnate maramice.
4. Uputiti gosta da za vrijeme čekanja rezultata testiranja na COVlD-19 sam održava
higijenu prostora sredstvima koja će smještajni objekt ustupiti na raspolaganje.
5. Za vrijeme čekanja rezultata testiranja na COVlD-19 obavijestiti gosta o dostavi obroka do sobe (polupansion ili puni pansion) ili dostave gotovog jela, bez kontakta.
6. Odrediti jednu osobu koja će komunicirati s gostom, ali bez ulaska u smještajnu
jedinicu, uz obavezno nošenje zaštitne maske i zaštitnih rukavica te održavanje fizičke
udaljenosti.
7. Nakon korištenja zaštitne opreme (maske, rukavice) odložiti ih u kantu za otpatke s
poklopcem u koju su uložene dvije plastične vrećice za otpad te nakon toga oprati i
dezinficirati ruke.
8. Obavijestiti kontakte gosta sa sumnjom na COVlD-19 da i oni ostaju u smještajnoj jedinici do saznanja nalaza testiranja.
9. Nakon odlaska COVID-19 pozitive osobe iz smještajnog objekta, prostorije u kojima je boravio gost propisno očistiti i dezinficirati.


Načelnik stožera
Luka Brčićalt


alt


alt


REPUBLIKA HRVATSKA

Splitsko-dalmatinska županija

OPĆINA BOL

Uz pjacu 2, 21420 Bol

Stožer civilne zaštite općine Bol

Klasa:810-05/20-01/9

Ur.broj:2104/20-02/01

Bol, 12. svibnja 2020. godinePonašanje u vrijeme nužnih mjera za otok Brač u sprječavanju širenja korona virusa (2)


Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske je dana 09. svibnja 2020.godine donio odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere za otok Brač na području Splitsko-dalmatinske županije. Odluka se nalazi u privitku.

Mjerom se uvodi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području otoka Brača, u trajanju od 14 dana.


1. Ova zabrana se ne odnosi na:

- Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,

- Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za funkcioniranje društva,

- Izvješćivanje javnosti

- Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće

- Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti.

E-propusnice za ulazak i izlazak s područja općine Bol za gore navedene djelatnosti se izdaju putem sustava e-propusnica i daju ih odgovorne osobe u pravnoj osobi (poslodavac).


2. Ova zabrana se ne odnosi na:

- Stanovnike kojima je potrebna hitna medicinska skrb

E-propusnice za ulazak i izlazak s područja općine Bol za medicinsku skrb se izdaju putem sustava e-propusnica i daje ih izabrani liječnik obiteljske medicine.


3. Ova zabrana se ne odnosi na:

- Slučajeve vezane uz vitalne obiteljske razloge, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština,

E- propusnice za ulazak i izlazak s područja općine Bol za gore navedene okolnosti se izdaju putem e-propusnica i prihvaća ih Stožer Civilne zaštite općine Bol.


4. Za napuštanje otoka Brača i odlazak u Split ili bilo koje drugo mjesto u Republici Hrvatskoj treba ishoditi e-propusnicu i suglasnost od Kriznog stožera otoka Brača i to ispunjavanjem zahtjeva za izdavanje suglasnosti koji se nalazi u privitku.

https://www.propusnice.com/


5. Za dolazak na otok Brač iz bilo kojeg mjesta u Republici Hrvatskoj, osim suglasnosti Kriznog stožera otoka Brača (vidi točku 4.), potrebno je ishoditi e-propusnicu (vidi točku 1. 2. i 3.). Zahtjev za e-propusnicu se nalazi u privitku.

https://epropusnice.gov.hr/


Naime, stožer Civilne zaštite općine Bol ne raspolaže sa podacima osoba koje su zaražene od korona virusa niti sa podacima osoba kojima je određena mjera izolacije, te je potrebno za svako napuštanje općine Bol ishoditi e-propusnicu koja najprije prolazi kontrolu Republičkog Stožera Civilne zaštite, te se samo za zdrave osobe proslijedi e-propusnica na adresu općine Bol, gdje Stožer Civilne zaštite općine Bol daje konačnu potvrdu na e-propusnicu.


Zbog zaštite zaposlenika u općinskoj upravi uvodi se nužna epidemiološka mjera komunikacije između građana i uprave isključivo putem elektronske pošte.

S poštovanjem !

Načelnik Stožera CZ općine Bol

Tihomir Marinković


alt

alt

alt


alt

alt

alt

alt

alt

altKAKO KORISTITI MASKU?

• Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
• Neophodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama HZJZ-a.
• Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.
• Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.
• Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
• Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.
• Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
• Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
• Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
• Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
• Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
• Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
• Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.

alt


alt

alt


PREPORUKE ZA KUĆANSTVA I OSTALE ZATVORENE PROSTORE

Apeliramo na sve naše otočane da se strogo pridržavaju preporučenih higijenskih mjera te redovito čiste prostore u kojima borave te u tu svrhu objavljujemo ove Preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore.


Opće mjere prevencije uključuju:


- Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi

- Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

- Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac

- Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome

- Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu

- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma

- Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).


Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:


- Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha

- Izbjegavajte druge bolesne osobe

- U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima)

- Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije

- Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

- Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

- Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

- Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

- Preporuča se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

- Redovito prozračite prostor u kojem boravite.


Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima i djece:


- Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika

- Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće

- Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima

- Provodite temeljitu higijenu ruku

- Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113

- Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet

- Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.


Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:


- S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.


Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):


- Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao štu su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite

- Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće

- Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku

- Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.


Čišćenje i odlaganje otpada


Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.


Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.


Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.


Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.


Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:


- Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.

- Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.

- Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja

- Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju

- Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte

- Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima

- Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte

- Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus

- Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 - 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru

- Nakon čišćenja krpe oprati na 90 °C

- Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.

- Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.

- Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.

- Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.


Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:


- Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.

- Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.


Odabir sredstava za dezinfekciju

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:

• Etanol

• Natrijev hipoklorit

• Glutaraldehid

• Izopropanol

• Benzalkonijev klorid

• Natrijev kloritž


Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva

2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece

3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje

4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.


Krizni stožer otoka Brača

Supetar, 1. travnja 2020.


alt


TREBA PRIHVATITI PREDLOŽENE MJERE

"Ljudima je jako važno objašnjavati što se događa jer su suočeni s jednom krizom koju nismo mogli ni zamisliti. Odjednom su se našli izolirani, zatočeni, ne smiju se družiti. Ljudi koji nešto znaju o ovom problemu moraju govoriti o tome. Cjepiva nemamo i vjerojatno ga nećemo imati idućih godinu, godinu i pol dana", rekao je riječki doktor Zlatko Trobonjača.
"Ljudi moraju shvatiti i prihvatiti te mjere. Pretpostavljamo da će to trajati par mjeseci, ali još ne možemo znati ništa. Ja mislim da potpuna karantena može dati rezultate. Ovo nije još potpuna karantena. Moramo biti svjesni da ako ove mjere stožera ne budu dale rezultate, da će se one pooštravati jer se pokazalo da je bolest izrazito zarazna. Smrtnost u Južnoj Koreji je sada preko 1 posto. A mislim da će to i rasti preko 2 posto. Prenesete li to na hrvatsku populaciju, možete misliti što bi bilo ako bi 100.000 ljudi oboljelo, to znači da bi moglo biti 2000 mrtvih", rekao je doktor gostujući u HRT-ovom Studiju 4.


altREPUBLIKA HRVATSKA
Splitsko-dalmatinska županija

OPĆINA BOL,

Uz pjacu 2, 21420 Bol
Klasa:810-01/20-01/2
Ur.broj:2104/20-02/03
Bol, 24. ožujka 2020. godine

INFORMACIJA O PROPUSNICAMA


Predmet: propusnica za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta

Stožer civilne zaštite općine Bol je aktiviran od 17. ožujka 2020. godine.
Stožer je aktiviran radi prevencije širenja korona virusa (COVID-19).

Na temelju članka 3. stavak 2. točke 3. Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Stožer civilne zaštite općine Bol izdaje propusnice za privremeno napuštanje općine Bol u slijedećim slučajevima:

- Zbog vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama,
- Zbog kupnje hrane i osnovnih životnih potrepština.
- I u drugim opravdanim razlozima prema procjeni Stožera (banka, javni bilježnik, tehnički pregled vozila, poslovi na otvorenom u OPG-u i sl.).

Na propusnici Stožer navodi:
- broj propusnice
- ime i prezime osobe koja privremeno napušta općinu Bol, adresa i OIB,
- dan za koji vrijedi propusnica,
- razlog izdavanja propusnice,
- mjesto u koje se odlazi na temelju propusnice,

Svi zainteresirani građani općine Bol trebaju uputiti zahtjev za propusnicu, sa potrebnim gore navedenim podacima, na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili osobno u ured općine Bol svakog radnog dana od 08.00 do 12.00 sati.
Zbog izbjegavanja socijalnog kontakta, zahtjeve za propusnice sa potrebnim podacima i same propusnice se preporučuje slati elektronskom poštom.
Propusnica u elektronskom obliku prikazana na zaslonu mobitela je također vjerodostojan dokument koji će policija uvažiti prilikom kontrole kretanja osoba.


Načelnik stožera
Tihomir Marinković


alt


PREPORUKE ZA KUĆANSTVA

I OSTALE ZATVORENE PROSTORE


Opće mjere prevencije uključuju:


• Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20tak sekundi
• Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
• Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem prostora te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac
• Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome
• Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu
• Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma
• Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).


Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:


• Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha
• Izbjegavajte druge bolesne osobe
• U svim zatvorenim prostorima, ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima)
• Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije
• Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.
• Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.
• Izdvojite sobu u svom domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.
• Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.
• Preporuča se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.
• Redovito prozračite prostor u kojem boravite.


Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijima i kroničnim bolesnicima i djece:


• Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika
• Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće
• Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima
• Provodite temeljitu higijenu ruku
• Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113
• Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; liječnika najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet
• Preporuča se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koristite u kućanstvu.

Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:
S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.

Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):

• Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao štu su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite
• Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće
• Ovisno o uvjetima stanovanja dozvoljavaju, neka koriste zasebnu kupaonicu, ili barem zasebne ručnike poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku
• Preporuča se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako je u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo oprati u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito posušite; ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.


Čišćenje i odlaganje otpada

Prilikom čišćenja koristite preporučena sredstva za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem. Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je od osobite važnosti ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.
Otpatke (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.
Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.
Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.

Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:


• Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.
• Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.
• Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja
• Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju
• Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
• Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima
• Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte
• Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus
• Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 - 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru
• Nakon čišćenja krpe oprati na 90 °C
• Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.
• Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.
• Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
• Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.


Čistoća rublja koje je koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:
Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje.
Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.

Odabir sredstava za dezinfekciju

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:
• Etanol
• Natrijev hipoklorit
• Glutaraldehid
• Izopropanol
• Benzalkonijev klorid
• Natrijev klorit

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.


alt


alt

alt


alt


OBAVIJEST IZ LJEKARNE INES ŠKOKO

Poštovani,

Ovim putem želimo obavijestiti o promjenama u radu ljekarne.

Naime, do daljnjega radimo od 8 do 14, subote od 9 do 12 sati.

Također molimo sumještane da se i dalje pridržavaju pravila ulaska jedan po jedan, mada smo svjesni pogoršanja vremenskih prilika koje slijedi. Samim time se nadamo da će se manje i izlaziti iz svojih domova.

Ujedno sviju molimo za razumijevanje prilikom ulaska u ljekarnu dok provjeravamo njihov status u Cezihu, odnosno da li krše mjere o samoizolaciji.

Dakle, molimo da se pripreme dokumenti (osobna ili zdravstvena) i da se pričeka na ulazu dok ne dobijemo uvid da li je sve uredu. Ako je sve uredu možemo nastaviti sa pružanjem usluge, a ako imamo obavijest da se mjere krše dužni smo osobu zamoliti da napusti ljekarnu i o tome obavijestit nadležne službe.

Srdačan pozdrav,

Ljekarna Ines Škoko Bol


alt

alt


alt

alt

alt

alt

alt


alt

alt


alt


alt


alt


alt

alt

alt


alt


alt

alt

alt


alt

alt


SAVJETI KRIZNOG STOŽERA OTOKA BRAČA

Izlazak na otvoreno nije zabranjen ali samo sa određenom svrhom, odlazak u nabavku, odlazak na posao, odlazak na poštu, banku, sud i slično te obilazak i dostava namirnica i lijekova staroj i nemoćnoj rodbini. Dozvoljeni su i radovi na poljima i ostalim poljoprivrednim površinama kao i ribarenje uz pridržavanje mjere održavanja sigurnog razmaka među sudionicima tih aktivnosti. Šetnja pasa je također dozvoljena uz što kraće zadržavanje na otvorenom, njihovo obavezno držanje na povodcu i pridržavanje svih sanitarnih odredbi.
NAČELNIK STOŽERA Nikola Martinić – Dragan

(objavljeno 22. 03. 20. u 11:30 h)


alt


ODLUKA O RADNOM VREMENU TRGOVINA

Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku radnom vremenu trgovina.
Odluka je donesena radi zaštite djelatnika u trgovinama u kojima je dopušten rad i njom se određuje radno vrijeme u njima od 8,00 do 17,00 sati.


alt


alt


PORUKA IZ TORCIDE

Torcida je prije nekoliko dana pozvala svoje članove da pomognu državi i gradu Splitu u borbi protiv koronavirusa (pomogli su u preseljenju opreme iz bolnice Križine u bolnicu Firule), a danas je poslala novu poruku.

''Tijekom prošla četiri dana puno smo naučili. O hematologiji, reumi, plastici, dermatologiji. Naučili smo na kojem su katu kardiologija, intenzivna i interna. Savladali smo vožnju transportnih i avio kreveta. Nismo naučili čemu služe svi aparati i oprema, ali saznali smo koliko koštaju i koliko znače onima koji ih trebaju. Ne bojimo se više zubara ni odlaska u prizemlje bolnice, a neki su saznali da u ljekarni ima više od vitamina C i kapi za oči.

Ipak, jedna lekcija svima nam je najvažnija – medicina nije zanimanje, to je poziv.

Ljudi su to koji će sljedećih dana, tjedana i mjeseci biti na prvoj liniji obrane riskirajući svoje zdravlje i živote da bi zaštitili nas i naša je obaveza da im maksimalno olakšamo posao.

Pozivamo sve pripadnike Torcide, navijače Hajduka i sve Hrvate na odgovorno i obzirno ponašanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušajte upute liječnika i izbjegavajte fizičke kontakte, okupljanja, druženja i nemojte izlaziti ako nije nužno. Poštujmo napore onih koji rade za nas i čuvajmo naše starije!

I da, perite ruke!

Što prije svi odlučimo spriječiti virus, lakše će biti onima na prvoj crti, a mi ćemo se opet vratiti na stadione i opet će glavna tema biti bakljada!''


altODLUKA O NAČINU ODRŽAVANJA POGREBA

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o načinu održavanja pogreba.

S obzirom na rizik prijenosa koronavirusa prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na osobe u području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebnom djelatnošću.

Za vrijeme trajanja mjere iz ove odluke:

pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo:

obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne

obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća

Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove Odluke koja stupa na snagu 20. ožujka i vrijedi 30 dana od dana donošenja.


alt


alt

PRIPREMA I DOSTAVA HRANE

RESTAURANT "A R G E N T O" BOL

021 / 635-037 ili 091 55 33 119


alt

alt

alt


alt

alt


alt

alt


alt


alt


ODREDBE BISKUPA HBK

u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

19. ožujka 2020.

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
Zagreb, 19. ožujka 2020.alt


alt


alt


Z A P I S N I K

sa 1/20 sjednica Stožera Civilne zaštite
koja je održana u utorak 17. ožujka 2020. godine sa početkom u
10.30 sati u uredu općine Bol


Nazočni: Tihomir Marinković, zapovjednik, Matko Baković, Stipe Marinković, Goran Jekić, dr. Markica Tomić, Drago Jerkin,
Izočni: Danijela Roso, Pavao Bonačić Proti, Zdravko Bartulović i Mirko Perić, opravdano
Ostali nazočni: Stipe Karmelić, pročelnik, Joško Egekher , predstavnik medija


Nakon što je utvrđen kvorum, zapovjednik stožera je predložio dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen te glasi:


1.Razmatranje stanja zaštite od novog korona virusa COVID-19

POD 1)
Tihomir Marinković je upoznao nazočne da je na nivou otoka Brača organiziran krizni stožer koji se sastao više puta i koji je pokrenuo proceduru nabavke neophodnih zaštitnih sredstava za cijeli otok Brač.

Članovi Stožera civilne zaštite općine Bol apeliraju da građani i svi ostali stanovnici općine Bol prate priopćenja Glavnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i da se ponašaju prema naputcima tog stožera, u skladu sa novonastalom situacijom.

Treba provoditi redovne zaštitne mjere radi smanjenja prijenosa novog korona virusa, a to znači:
- redovno prati ruke sapunom i vodom ili koristiti dezinficijens na bazi alkohola,
- prilikom kašljanja prekriti usta i nos papirnatom maramicom koju se treba odbaciti u koš za otpatke, te oprati ruke,
- izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju,
- izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj ili kratki dah,
- izbjegavati rukovanje i održavati razmak od barem jednog metra kod razgovora,
- provjetravati prostorije i boraviti što više na otvorenom,
- izbjegavati veće grupe ljudi i javna okupljanja.


Općinski stožer civilne zaštite općine Bol apelira da se stariji građani naše općine, kojima u ovoj situaciji nema tko pomoći u nabavci hrane, lijekova i drugih potrepština, jave u ured općine Bol, na telefon broj 635-114, svakog radnog dana od 08.00 do 12.00 sati.
Općinska uprava će pronaći volontera koji će svakodnevno biti na usluzi potrebitoj osobi.
Općinski stožer civilne zaštite općine Bol apelira da sve osobe koje trebaju provoditi vrijeme u samoizolaciji, tu mjeru provode savjesno i odgovorno, da ne ugrožavaju bližnje. Ne postoji javno dostupan popis osoba koje trebaju biti u samoizolaciji, ali svaku sumnju u nepoštivanje ove mjere zaštite se može prijaviti na telefon 097/651 9550 (krizni stožer Brača).
Sve osobe koje se okupljaju na Svetim misama trebaju poštivati naputak biskupa Splitske Metropolije.
Sve osobe koje osjećaju zdravstvene tegobe trebaju najprije nazvati bolsku ambulantu na telefon broj: 635-112, a nakon telefonskog razgovora će obiteljski liječnik odrediti daljnje korake.
Na temelju odluke Republičkog stožera civilne zaštite nastava u Osnovnoj i Srednjoj školi Bol se odvija on-line. Na temelju dopisa Ministarstva znanosti i obrazovanja, općinski stožer Civilne zaštite općine Bol je donio odluku da se do daljnjeg zatvara dječji vrtić Mali princ na Bolu. Vrtić i škole ostaju zatvorene dok se ne promijene odluke nadležnih stožera.
Članovi stožera civilne zaštite općine Bol još jednom apeliraju da se svi građani Bola ponašaju odgovorno, da ne šire paniku i strah, te da prate i provode odluke Republičkog stožera koje se odnose na našu sredinu.

Bol, 17. ožujka 2020.

Sjednica završila u 11.00 sati
Zapisnik sastavio: Stipe Karmelić
Zapovjednik stožera: Tihomir Marinković

altKrizni stožer

Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske

Zagreb, 15. ožujak 2020.


Postupanje s osobama koje su u zadnjih 14 dana prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom COVID-19: zdravstveni nadzor nad osobama bez simptoma/znakova bolesti i postupak s osobom koja pokazuje simptome/znakove bolesti i njezinim kontaktima


Verzija 12, 15. ožujak 2020.

Osobe koje dolaze iz zemalja i područja u kojima postoji rasprostranjena ili lokalna transmisija bolesti COVID-19 uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2), podvrgavaju se zdravstvenom nadzoru u svrhu pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezinog daljnjeg širenja.

Zdravstveni nadzor je mjera koja se primjenjuje na zdrave ljude koji su bili izloženi riziku zaražavanja.

Prema osobama koje imaju znakove bolesti pri ulasku u Hrvatsku, postupa se na drugi način, koji je u nastavku opisan pod točkom 2. odnosno 3.

Države s raširenom ili lokalnom transmisijom bolesti, putnici iz kojih se moraju podvrgnuti kućnoj karanteni/samoizolaciji, navedene su u Prilogu 1.


1.1. Zdravstveni nadzor u karanteni za strane građane koji dolaze iz država/područja s posebno rizičnih područja

Slijedeće države/područja su definirane kao posebno rizična područja:

- Kineska provincija Hubei, uključujući grad Wuhan

- Italija

- Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia

- Južnokorejski grad Daegu i provincija Cheongdo

- Iran

Svi strani državljani koji dolaze iz navedenih posebno rizičnih područja biti će obaviješteni od strane granične policije da su po ulasku u Hrvatsku obvezni podvrgnuti se karanteni na razdoblje od 14 dana po napuštanju navedenih područja.

Te su osobe dužne pod pratnjom otići u organiziranu karantenu, trošak koje će sami snositi.

Rješenje o obaveznoj karanteni donosi granični sanitarni inspektor. Osobe u karanteni bit će podvrgnute zdravstvenom nadzoru koji organizira osnivač karantene (županija ili grad).

Ako te osobe ulaze u Hrvatsku osobnim vozilom bit će prepraćene prometnom policijom do smještaja u kojem će boraviti tijekom trajanja karantene.

Ako se radi o organiziranom prijevozu autobusom, putnici će biti prepraćeni djelatnicima civilne zaštite do smještaja u kojem će boraviti tijekom trajanja karantene.

Ako ulaze u Hrvatsku zrakoplovom, bit će pripraćene policijom do smještaja u kojem će boraviti tijekom trajanja karantene.

Po isteku 14-dnevnog zdravstvenog nadzora (računajući od datuma napuštanja zahvaćenog područja), pravna osoba, osnivač karantene će na temelju podataka o provedenom zdravstvenom nadzoru poslati izvještaj o provedenom nadzoru i ishodu nadzora Državnom inspektoratu na email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i HZJZ-u na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i na email inspektora koji je izdao rješenje (e-mail je naveden u samom rješenju).

Ako osoba tijekom zdravstvenog nadzora razvije simptome respiratorne bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu, zdravstveni radnici zaduženi za zdravstveni nadzor osoba smještenih u karanteni će postupiti u skladu sa sumnjom na COVID-19 bolest uzrokovanu koronavirusom.


1.2. Zdravstveni nadzor nad zdravim osobama, hrvatskim građanima


• Zdravi hrvatski građani koji ulaze u Hrvatsku iz zahvaćenih područja s raširenom ili lokalnom transmisijom bolesti (Prilog 1.) biti će podvrgnute obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

• Nad tim osobama provodi se zdravstveni nadzor na način da u skladu s Odlukom ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije KLASA: 501-01/20-01/06, URBROJ: 534-02-20-1 od 14. ožujka 2020. moraju biti u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

• Osoba na graničnom prijelazu primi obavijest o obaveznoj samoizolaciji.

• Najkraćim putem nastavi put do kuće.

• Odmah provodi samoizolaciju kod kuće na način da se odvoji od ukućana, po mogućnosti u zasebnu prostoriju.

• Osnovne upute o provođenju samoizolacije kod kuće uručit će im se na ulazu u zemlju. U uputama se nalazi i poveznica s detaljnijim informacijama o načinu sprečavanja širenja bolesti na stranicama HZJZ-a.

• Osoba se javlja liječniku obiteljske medicine prvoga radnoga dana po dolasku telefonom.

• Ako takve osobe razviju simptome bolesti javljaju se telefonom liječniku obiteljske medicine koji na temelju razgovora o kliničkom stanju pacijenta određuju potrebu testiranja. Izvan radnog vremena izabranog liječnika, osoba sa simptomima bolesti treba se javiti hitnoj medicinskoj službi.

• Liječnik obiteljske medicine po zaprimanju pozitivnog rezultata testiranja na COVID-19 odmah telefonom prijavljuje oboljelog epidemiologu koji će kontakte oboljelog staviti pod zdravstveni nadzor. Liječnik obiteljske medicine odmah telefonom obavještava epidemiologa i ako je rezultat testiranja neodrediv ili pozitivan na pan-coronaviruse. Promptna prijava oboljelog od strane liječnika prema epidemiologu nužna je zbog brze identifikacije kontakata i stavljanja tih kontakata pod zdravstveni nadzor.

Hrvatski građani koji dolaze iz zahvaćenih područja (Prilog 1.) obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora


1.3. Zdravstveni nadzor nad zdravim osobama, strancima

• Zdravi strani građani koji ulaze u Hrvatsku iz zahvaćenih područja s raširenom ili lokalnom transmisijom bolesti (Prilog 1.) biti će podvrgnute obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja (izuzetak su države/područja navedeni kao posebno rizični pod točkom 1.1., a za koje je predviđena organizirana karantena).

• Nad tim osobama provodi se zdravstveni nadzor na način da u skladu s Odlukom ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije KLASA: 501-01/20-01/06, URBROJ: 534-02-20-1 od 14. ožujka 2020 moraju biti u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

• Strani građani, koji nemaju mjesto stalnog boravka u Hrvatskoj, moraju pri ulasku u Hrvatsku imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj tijekom 14-dnevne samoizolacije. Ako borave u Hrvatskoj kraće vrijeme, mogu napustiti Hrvatsku prije isteka 14 dana ako su zdrave.

• Osoba na graničnom prijelazu primi obavijest o obaveznoj samoizolaciji.

• Najkraćim putem nastavi put do unaprijed osiguranog smještaja u Hrvatskoj.

• Odmah provodi samoizolaciju u smještaju na način da se odvoji od ostalih putnika/gostiju, po mogućnosti u zasebnu prostoriju.

• Osnovne upute o provođenju samoizolacije u smještaju uručiti će im se na ulazu u zemlju. U uputama se nalazi i poveznica s detaljnijim informacijama o načinu sprečavanja širenja bolesti na stranicama HZJZ-a.

• Osoba se javlja teritorijalno nadležnom epidemiologu prvoga radnoga dana po dolasku telefonom.

• Ako takve osobe razviju simptome bolesti javljaju se telefonom hitnoj medicinskoj službi (telefonski broj 112) koji na temelju informacija o kliničkom stanju pacijenta i/ili fizikalnog pregleda od strane liječnika HMP određuju potrebu testiranja.

• Ustanova koja je provela testiranje na COVID-19 obavezna je odmah obavijestiti nadležnog epidemiologa u slučaju pozitivnog nalaza u stranca. Također odmah telefonom obavještava epidemiologa i ako je rezultat testiranja neodrediv ili pozitivan na pan-coronaviruse. Promptna prijava oboljelog od strane liječnika prema epidemiologu nužna je zbog brze identifikacije kontakata i stavljanja tih kontakata pod zdravstveni nadzor.


1.4.Postupak s putnicima u tranzitu – s osobama koje ulaze u Hrvatsku i isti dan izlaze iz Hrvatske

Granični policajac će upitati osobu ima li znakove bolesti (povišenu tjelesnu temperatura, kašalj, teškoće disanja). Ako osoba nema znakove bolesti, nije potrebno osobu stavljati pod zdravstveni nadzor.

Putnik će dati graničnoj policiji svoje kontakt podatke i podatke o predviđenom vremenu izlaska iz Hrvatske i graničnom prijelazu na kojem izlazi iz Hrvatske te će granična policija nakon što mu se odobri ulazak provjeriti jesu li takvi putnici napustili područje Republike Hrvatske.

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ukoliko je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

Dana 10.3.2020. g. Republika Srbija donijela je odluku o zabrani ulaska svim državljanima (osim državljanima R. Srbije) u R. Srbiju koje dolaze s područja Italije, dijelova Švicarske, Irana, Južne Koreje i Kine. Takvim putnicima može se omogućiti tranzit samo ukoliko ruta njihova puta ne uključuje Republiku Srbiju. Popis će se redovito ažurirati, ovisno o mogućim restrikcijama koje će donositi susjedne države.

Bosna i Hercegovina također je zabranila ulaz strancima iz Italije.

Ako osoba pri ulasku u državu ima znakove bolesti, obavijestit će graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata, koji će postupiti u skladu s točkom 2.


1.5.Postupak s vozačima teretnih vozila i strojovođama u željezničkom prometu


Vozači teretnih vozila će odvoziti robu na mjesta isporuke i bez izlaska iz kabine od strane drugih radnika roba će biti istovarena, a potom vozači odlaze u karantenu koja će im biti osigurana u svim županijama u objektima gdje će prespavati ili kod poslodavca koji će im osigurati iste takve uvjete na svojem parkiralištu ili će se odmoriti a nakon toga nastaviti putovanje (bez izlaska iz kabine) na drugo odredište.

Strojovođe u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom bez ograničenja. Poslodavac je dužan osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog procesa.


2) Postupak s osobom koja je ušla u Hrvatsku iz zahvaćenog područja zrakoplovom ili drugim prijevoznim sredstvom, a kod koje tijekom putovanja nije uočeno da je bolesna, a na graničnom prijelazu se posumnja na bolest uzrokovanu novim koronavirusom (vrijedi i za putnike u kopnenom prometu koji su razvili simptome tijekom putovanja)


• Ako granični sanitarni inspektor na graničnom prijelazu i/ili sanitarni inspektor Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata tijekom razgovora odnosno anketiranja putnika kojeg mu je uputio policijski službenik, a koji je unazad 14 dana boravio u području u kojem postoji rizik od zaražavanja SARS-CoV-2, utvrdi sumnju na bolest koja je uzrokovana novim koronavirusom prema Tablici 1., obavijestit će o tome teritorijalno nadležnog epidemiologa (izvan radnog vremena, u pripravnosti 24/7) i izdati rješenje o upućivanju na liječenje. Epidemiolog uz prethodnu obavijest i u konzultaciji s infektologom najbliže bolnice (u Zagrebu Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevića“) obavještava, pozivom na broj 194 ili 112, o potrebi prijevoza bolesnika vozilom HMS u bolnicu. Medicinska prijavno-dojavna jedinica HMS po dobivenom zahtjevu od nadležnog epidemiologa za prijevoz bolesnika vozilom HMS, organizira prijevoz i o tome obavještava Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Nadležni epidemiolog o svemu obavještava epidemiologa HZJZ-a (izvan radnog vremena, u pripravnosti 24/7), a HZJZ obavještava KS MZ. Obvezu obavještavanja graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata imaju i zaposlenici zračne luke, carina i zaposlenici ostalih službi na graničnom prijelazu ukoliko imaju saznanja ili primijete navedene znakove moguće zarazne bolesti.

• Granični sanitarni inspektori/ili sanitarni inspektor Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata prikupi podatke o osobama koje su bile u kontaktu s bolesnikom u vrijeme kad je imao znakove bolesti.

• Svim osobama koje su bile u kontaktu s bolesnikom u vrijeme kad je imao znakove bolesti granični sanitarni inspektori/ili sanitarni inspektor Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata treba izdati rješenje za podvrgavanje zdravstvenom nadzoru i uputiti ih s tim rješenjem epidemiološkoj službi prema mjestu boravka, a koju treba i sam obavijestiti (kopijom rješenja i telefonom).

• Epidemiolog na temelju rješenja i procjene vrste izloženosti provodi zdravstveni nadzor kontakata u samoizolaciji/kućnoj karanteni.

• Po završetku zdravstvenog nadzora, ako kontakti oboljelog putnika ostanu zdravi, epidemiolog šalje izvješće o provedbi zdravstvenog nadzora za one osobe kojima je izdano rješenje o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru Državnom inspektoratu na email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it na email inspektora koji je izdao rješenje (e-mail je naveden u samom rješenju) .

• Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor će postupiti u skladu sa sumnjom na COVID-19, a njegove kontakte staviti pod zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji. Ako se osoba protivi zdravstvenom nadzoru, epidemiolog obavještava sanitarnog inspektora koji izdaje rješenje.

• Ako se prije isteka zdravstvenog nadzora dokaže da oboljeli putnik ne boluje od COVID-19, prekida se zdravstveni nadzor nad njegovim kontaktima.


3.) Postupak s osobom koja dolazi iz zahvaćenog područja kod koje su uočeni znakovi bolesti tijekom leta i zdravstveni nadzor nad kontaktima

• Osoblje zrakoplova će podijeliti putnicima anketne listiće (Passenger locator cards) koje svi moraju ispuniti, osoblje zrakoplova ih pokupiti prije slijetanja zrakoplova i po slijetanju ih predati graničnom sanitarnom inspektoru na graničnom prijelazu.

• Osoblje zrakoplova će popuniti zdravstveni dio opće deklaracije za on-board registriranje zdravstvenih podataka (ICAO Annex 9, Appendix 1), te iste dostaviti zdravstvenim tijelima točke ulaska (Point of entry - POE).

• Kapetan zrakoplova mora obavijestiti kontrolu leta na odredištu da u zrakoplovu ima bolesnika sa simptomima zarazne bolesti i dati koliko je moguće više informacija o kretanju bolesnika unazad dva tjedna te dati osobne identifikacijske podatke o bolesniku.

Kontrola leta će o dolasku zrakoplova s bolesnikom obavijestiti graničnu policiju na graničnom prijelazu, koja će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora

• Pri izlasku iz zrakoplova, bolesnika i njegovu ručnu prtljagu treba član osoblja koji je tijekom leta bio zadužen za bolesnika izvesti iz zrakoplova prije ili nakon svih ostalih putnika (ovisno o udaljenosti sjedala bolesnika od vrata), u svrhu smanjenja kontakta bolesnika s ostalim putnicima.

• Bolesnog putnika će predati graničnom sanitarnom inspektoru na graničnom prijelazu koji će ga, ako je prije manje od 14 dana napustio područje u kojem postoji rizik od zaražavanja SARS-CoV-2, smjestiti u prostoriju za izolaciju do dolaska Hitne medicinske službe.

• Granični sanitarni inspektor na graničnom prijelazu će o tome obavijestiti teritorijalno nadležnog epidemiologa u pripravnosti 24/7. Granični sanitarni inspektor po utvrđivanju sumnje na bolest koja je uzrokovana novim koronavirusom prema Tablici 1 obavijestit će o tome teritorijalno nadležnog epidemiologa (izvan radnog vremena, u pripravnosti 24/7) i izdati rješenje o upućivanju na liječenje.

• Epidemiolog uz prethodnu obavijest i u konzultaciji s graničnim sanitarnim inspektorom i infektologom najbliže bolnice (u Zagrebu Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević") obavještava, pozivom na broj 194, o potrebi prijevoza bolesnika vozilom HMS u bolnicu. Medicinska prijavno-dojavna jedinica HMS po dobivenom zahtjevu od nadležnog epidemiologa za prijevoz bolesnika vozilom HMS, organizira prijevoz i o tome obavještava Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Nadležni epidemiolog o svemu obavještava epidemiologa u HZJZ-a, a HZJZ obavještava KS MZ .

• Granični sanitarni inspektor na graničnom prijelazu na temelju anketnih listića (Passenger locator cards) i anketiranja putnika izdat će rješenje za podvrgavanje zdravstvenom nadzoru i uputiti ih na zdravstveni nadzor teritorijalno nadležnom epidemiologu prema mjestu boravka osobe. Isto rješenje izdat će se i kabinskom osoblju koje se tijekom leta brinulo o oboljelom. Granični sanitarni inspektor o tome obavještava nadležnog epidemiologa (kopijom rješenja i telefonom). Mobiteli epidemiologa u pripravnosti (za obavijesti izvan radnog vremena) navedeni su u Prilogu 2

• Epidemiolog kojem su kontakti oboljelog putnika upućeni na zdravstveni nadzor će prikupiti dodatne podatke o vjerojatnosti zaražavanja, ovisno o načinu kontakta s oboljelim putnikom, te primijeniti odgovarajući zdravstveni nadzor. Tijekom zdravstvenog nadzora koji traje 14 dana od kontakta s oboljelom osobom, osoba pod nadzorom je u svakodnevnom telefonskom kontaktu s epidemiologom.

• Po završetku zdravstvenog nadzora, ako kontakti oboljelog putnika ostanu zdravi, epidemiolog šalje izvješće o provedbi zdravstvenog nadzora Državnom inspektoratu na email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it na email inspektora koji je izdao rješenje (e-mail je naveden u samom rješenju) i HZJZ-u. Ako osoba pod zdravstvenim nadzorom razvije znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor će postupiti u skladu sa sumnjom na COVID-19, a njegove kontakte staviti pod zdravstveni nadzor. Ako se osoba protivi zdravstvenom nadzoru, epidemiolog obavještava sanitarnog inspektora koji izdaje rješenje putem e-maila i telefonom.

• Ako se prije isteka zdravstvenog nadzora dokaže da oboljeli putnik ne boluje od COVID-19, prekida se zdravstveni nadzor nad njegovim kontaktima.


Krizni stožer Ministarstva zdravstvaTablica 1. Sumnja na infekciju COVID-19 postavlja se u slučaju kad su zadovoljeni sljedeći kriteriji:

• 1) Pacijent pokazuje znakove i simptome akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećeg: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha) i nije moguće objasniti simptome drugom etiologijom i putovao je ili boravio u zemlji/području s lokalnom ili raširenom transmisijom* bolesti unazad 14 dana prije početka bolesti.

Ili

• 2) Pacijent s bilo kojim simptomima respiratorne bolesti koji je unazad 14 dana od početka simptoma bio u bliskom kontaktu1 s bolesnikom koji je klasificiran kao vjerojatan ili potvrđeni slučaj COVID-19.

Ili

• 3) Pacijent s teškom akutnom respiratornom infekcijom– povišena tjelesna temperatura i barem jedan od znakova respiratorne bolesti (tj. kašalj, kratak dah) koja zahtijeva hospitalizaciju, a koja se ne može objasniti drugom etiologijom.


1 Bliski kontakt uključuje sljedeće:


- Dijeljenje zajedničkog kućanstva s oboljelim od COVID-19

- Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)

- Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)

- Kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta

- Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra

- Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju OZO

- Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane ili na udaljenosti manjoj od jedan metar; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontakima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).


*Zahvaćenim područjima kod kojih treba postaviti sumnju na koronavirusnu bolest smatraju se države za koje Svjetska zdravstvena organizacija navodi da imaju lokalnu ili raširenu transmisiju bolesti, a prema objavama u dnevnim izvještajima Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports, koji se mogu naći na ovoj poveznici:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

Kriteriji služe kao preporuka/vodič za daljnju obradu i postupanje. Oboljele treba procjenjivati od slučaja do slučaja, jer klinička slika i epidemiološka anamneza mogu odstupati ili biti nejasni.