Bolska kronika

četvrtak, 24. kolovoza 2017.


alt

Objekti na Bjenaćici u kojima su apartmani za učenice i učenike


UPISI U SREDNJU ŠKOLU: JOŠ IMA MJESTA

Jesenski upisni rok je u tijeku i prijave u Srednjoj školi „Bol“ primaju se do 28. kolovoza. Još ima slobodnih mjesta za Opću gimnaziju, ali ove godine nema zainteresiranih za program Turističko hotelijerski komercijalist.
Srednja škola Bol za učenice i učenike izvan Bola osigurava besplatni smještaj u novouređenim apartmanima na Bjenaćici. (j.e.)

(87) objavljeno  23. 08. 17. u 22:50 h 

********************


alt


MNOGO POSLA ZA VATROGASCE

Iako u Bolu, srećom, ništa nije gorilo nakon 7. srpnja, za bolske vatrogasce nema predaha. U utorak su sudjelovali u gašenju požara kod Pučišća, a u srijedu su bili angažirani na opožarenom području između Supetra i Splitske.
U Pučišćima je bilo jedno vozilo i tri vatrogasca: Domagoj Marinković, Zlatko Radić i Stipe Marinković. U srijedu su kod Supetra od 11 do 21 sat bili iz bolskog DVD-a  jedno vozilo te Stipe Marinković, Domagoj Marinković i Petar Tomičić, a u noćnoj smjeni su ih zamijenili Zoran Karninčić, Andrej Jugović i Joško Marinković.
Tijekom srijede u Bol je došao helikopter po „krušku“ za potrebe gašenja (na slici). Požar je oko 15 sati lokaliziran, ali su na požarištu ostali vatrogasci iz svih bračkih DVD-a.
Tijekom ovog mjeseca u neposrednoj blizini 585 cluba, kod Zlatnog rata, uvedeno je stalno noćno vatrogasno dežurstvo. (j.e.)

(86) objavljeno  23. 08. 17. u 22:45 h

********************


alt


"LJEPOTOM ZA VATROGASCE"

U Splitu se ove srijede (23. kolovoza) održala humanitarna akcija na kojoj je sudjelovalo 90 kozmetičarki i frizerki iz cijele Hrvatske. U toj grupi bile su i naše dvije Bolke,  Lucija i Ružica Jozić koje su uljepšavale dobrovoljno posjetitelje trgovačkog centra Mall of Split, kako bi prikupile novčana sredstva za DVD Split u cilju obnove njihove opreme. Akcijom se prikupilo 21.835 kn što je uplaćeno na njihov račun te se nadamo da će im prikupljena svota pomoći isto kao što oni svakodnevno pomažu nama. (M. J.)

(85) objavljeno  23. 08. 17. u 22:40 h  

********************


alt

Prvi susreti na Murvici (foto: zoran kojdić)


RATAC II. I ŠKRIP IDU DALJE

U srijedu su u Murvici odigrana dva susreta predkola boćarskog turnira, na kojem je prijavljeno 18 ekipa sa cijelog otoka. Ratac II. – Povlja 2:0 i Miki Škrip – Pelive Nerežišća 2:0.
U četvrtak je pauza, a natjecanje se nastavlja u petak, također u 18 sati. (j.e. – z.k.)

(84) 0bjavljeno  23. 08. 17. u 22:35 h   

********************


alt


BRODOM „FRANE“ NA FEŠTU VINA

Tradicionalna Fešta vina uvijek se organizira u Jelsi zadnjeg vikenda u kolovozu. Uz bogatu gastronomsku ponudu i domaće vine, u subotu 26. kolovoza nastupa Goran Karan i njegov prateći sastav Vagabundo.
Boljani u subotu mogu u Jelsu brodom iz Bola:
-    20:30 sati    brod FRANE
-    22:30 sati    brod FRANE BOL
Povratak u nedjelju iz Jelse:
-    02:30 sati    brod FRANE BOL
-    04:00 sati    brod FRANE
Cijena povratne karte je 100 kuna.


alt

srijeda, 23. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BLAGOSLOVLJENE OBNOVLJENE ORGULJE

Obnovljene orgulje u Samostanskoj crkvi službeno su predstavljene, kolaudirane i blagoslovljene u utorak navečer. Blagoslovio ih je hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk. Prigodnoj svečanosti nazočio je i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr Slavko Slišković.
Posao na obnovi dvomanualnih orgulja iz 1900. godine, koje su u Bol stigle 1975. iz Dominikanskog samostana u Dubrovniku, zahtijevao je mnogo truda, znanja i sredstava. Posao je obavila firma „Škrabl“ iz Rogaške Slatine (Slovenija), a veći dio sredstava – kako je rekao o. Damir Šokić, starješina bolskog samostana – osigurali su bolski dominikanci uz podršku i pomoć Hvarske biskupije i Općine Bol.
Predstavnik firme koja je obnavljala orgulje predala je o. Damiru Šokiću prigodni dar – ključ orgulja.
Orguljaš i profesor Ante Knešaurek ponovno je zasvirao na restauriranim orguljama tijekom kolaudacije i blagoslova, a nastavio je i na koncertu u sklopu programa Bolskog lita. (j.e.)

(83) objavljeno  22. 08. 17. u 23:50 h 

********************


alt


TURNIR MOŽE POČETI

Od ove srijede igra se u Murvici boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ na kojem je svoje sudjelovanje prijavilo 18 ekipa. Prvog dana igra se predkolo: od 18 sati sastaju se Ratac II. (I. Malenica) – Povlja te Pelive Nerežišća – Miki Škrip.
Kako smo najavili, zbog TV prijenosa iz Splita, u četvrtak je pauza koju će organizatori iskoristiti za izvlačenje parova.
Tijekom natjecanja gledatelji i igrači imaju ponudu jela (ćevapčići u lepinji, 25 kn) i pića (pivo, sokovi).

(82) objavljeno  22. 08. 17. u 23:45 h  

********************


alt


ODGOĐENO PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje knjige  o polihistoru, arheologu i pedagogu Frani Radiću, najavljeno za četvrtak 24. kolovoza u Teatrinu Dva ferala, odgađa se zbog otkrivene obimne vrijedne građe koja će doprinijeti temeljitijem upoznavanju života i djela tog istaknutog Boljanina – obavijestili su iz Općinske knjižnice.

(81) objavljeno  22. 08. 17. u 23:40 h 
alt

utorak, 22. 08. 2017.     ********************


alt


„GRANCIGULE“ NA KRAJU SEZONE

Na sastanku vodstva i trenera plivačke škole „Grancigula“, na zajedničkoj večeri u restoranu „Ranč“, bile su stare grancigule (Marina Lekić, Željana Cvitanić, Hrvoje Supić), treneri izašli iz Grancigule (Marta Boko, Franka Cvitanić, Luna Jerčić, Maja,Ivan i Josip Karmelić, Nina Kukoč, Ana Pina Marinković, Špela Lovrenčič i Katarina Supić) te novi voditelj škole Boško Botica.  Raspravljalo se o protekloj plivačkoj sezoni, a "teta" Marina je predala izvještaj sa primjedbama i dopunama na rad. Na kraju su postavili zajedničke ciljeve za još bolju i jaču „Grancigulu“ i za način na koji će cijelu godinu sudjelovati i izmjenjivati svoja mišljenja. 

(79) objavljeno  21. 08. 17. u 22:05 h 

********************


alt


BOĆANJE: PRIJAVE JOŠ SAMO DANAS

Još je ostao jedan dan (utorak, 22. kolovoza) za prijavu sudjelovanja na boćarskom turniru u Murvici. Do ponedjeljka navečer prijavilo se 17 ekipa, ali po običaju, mnogi čekaju zadnji trenutak. Kotizacija za sudjelovanje je 150 kuna po ekipi, a svi imaju pravo doći na večeru koja je zadnjeg dana natjecanja. Među prijavljenima ima i boćarica.
Natjecanje počinje već u srijedu u 18 sati. Sutradan, u četvrtak, je pauza zbog TV prijenosa utakmice „Hajduk“ – „Everton“.
Zainteresirani se mogu javiti na mobitele do 20 h: 098 907 90 50 (Slavko), 098 920 46 48 (Nikša) ili 091 547 55 87 (Tiho). (j.e.)

(78) objavljeno  21. 08. 17. u 22:00 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: EKOCID ILI …

Malo je neobično ujutro i navečer vidjeti kada trimaran „Krilo Eclipse“ ide iz bolske luke prema Makarskoj odnosno Splitu. Dodavajući gas, iza sebe ostavlja, istina na kratko, crni dim. Mnogi se pitaju je li to ekocid ili … ?

(77) objavljeno 21. 08. 17. u 21:55 h  alt

ponedjeljak, 21. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


NUDISTI OSTALI BEZ PLAŽE?!

Samo dan nakon što smo pisali o problemima koje imaju nudisti na za njih rezerviranim plažama, dogodilo se da je tamo u nedjelju „uselilo“ nekoliko obitelji. U Bol su došli na jednodnevni izlet i okupirali jednu od plaža. Mlađe dobi su bile te obitelji s djecom, njih oko dvadesetak. Donijeli su i sve potrebne rekvizite za plažu, šatore, suncobrane, lonce za kuhanje … Nisu se obazirali što su na FKK plaži pa su ostali u kupaćim kostimima.
Nudisti su negodovali, ali im to nije pomoglo. Sanja Tudor je sve to snimila i objavila na Facebooku. Komentari, naravno, nisu izostali. Obaviještena je i Turistička zajednica, a pozvali su i policiju, koja je obavila uviđaj.
Obitelj iz Njemačke, koja nam je proslijedila fotografije sa Facebooka, desetak godina dolazi u Bol zbog nudističkih plaža, u poruci je napomenula da će iduće ljeto potražiti drugu destinaciju. Adio Bol! (j.e.)

(76) objavljeno  20. 08. 17. u 22:30 h 

********************


alt


SNIMLJENE I BRAČKE VILE

Nakon snimljenih scena prikaza života, običaja i vjerovanja Ilira kao i rimskog razdoblja na Braču, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i akad. tel. i film. snim. i red. Šime Strikoman su za potrebe izrade fotografske mape „Terra Croatica – Bročko blogo“, snimili scenu bračkih vila na lokalitetu Korita podno Vidove gore.
Koordinirani zapovjednikom DVD-a Bol Nikšom Bjelobradićem, supetarski su vatrogasci: Vinko Dragičević, Tonči Barhanović i zapovjednik Nikola Martinić u presušenom koritu žive bračke stijene ulili 12.000 litara vode.
U ulozi vila statirale su prelijepe cure: Melani Kitić, Nina Kukoč, Ivana Radić, Piera Marinković, Maja Petek, Andrea Vuletić i Ivana Ščepanović.
Uz asistenciju Marije Tomaš, njih je u haljine od bračkog bilja i ribarskih mreža bajkovito odjenuo, kao i frizure napravio, višestruko nagrađivani poznati vinkovački frizer Dubravko Pfeiffer.
Asistenti Strikomanu pri snimanju bili su dr. sc. Vjekoslav Koljatić i Božo Nejašmić.
Sponzori grožđa su braća Tomo i Stanko Mikulić.

(75) objavljeno 20. 08. 17. u 22:25 h   
alt


nedjelja, 20. 08. 2017.     ********************


alt


IMAJU LI NUDISTI SVOJU PLAŽU I PRIVATNOST?

Poodavno se u prospektima u inozemstvu može vidjeti gdje se na Jadranu ima plaža rezerviranih za nudiste. U Bolu je to Paklina, zapadno od plaže Zlatni rat i istočno od plaže Martinica. Sve je, međutim, nezadovoljnih nudista koji se žale da im na plažu sve više dolaze i onih koji su u kupaćim kostimima koji sobom vode i djecu. Nudisti smatraju da je nedovoljno postavljenih tabli upozorenja, a nikada nema ni jedna službena osoba koja bi udaljila one koji nisu nudisti.
- Dnevno smo svjedoci verbalnog i skoro fizičkog okršaja "obučenih" i "golih" – kaže nam jedna gošća sa FKK plaže. - Ima ljudi koji su ogorčeni i koji postavljaju glasno pitanje kako bi reagirali  "obučeni" kada bi samo mala grupica nudista na Zlatnom ratu došla na kupanje.  Vjerojatno bi to bilo obznanjeno u svim medijima jer bi komunalni redari, koji vjerojatno postoje i u Bolu, odmah reagirali, što se ne može reći za isto kršenje reda ili pravila na FKK plažama. Na žalost ima kupača koji ne poštuju privatnost FKK  i nakon upozorenja ostaju obučeni usred nudističke plaže. Drsko i bezobrazno! (j.e.)

(74) objavljeno  19. 08. 17. u 23:40 h 

********************


alt


DONACIJA DVD-u IZ POLJSKE

Poljski državljanin Mroz Zbigniew uručio je predsjedniku DVD-a Bol Goranu Jekiću donaciju: alat i opremu za tehničko vozilo. Uz to bolski su vatrogasci dobili i 400 eura gotovine.
- Svaka nam je pomoć dobro došla – kaže Goran Jekić – posebno nas veseli što nam pomažu i naši gosti. Poljak već 10 godina ljetuje u Bolu gdje ima i apartman. Razgovaramo i o nastavku suradnje. (j.e.)

(73) objavljeno  19. 08. 17. u 23:35 h  

********************


alt


OPROŠTAJ OD BOLSKE LEGENDE

Bol se u subotu (19. kolovoza), oprostio od Luke Jugovića Pirule, pravog Boljanina, jednog od rijetkih bolskih legendi koja i nakon smrti ostaje da živi u nama i s nama.
Luka će nedostajati svima koji su ga poznavali u Bolu, Beču i ponovno u Bolu gdje je proveo posljednje godine svoga života. Najviše će ga se sjećati i za njim žaliti supruga, sin, unuka, brat …
Sveta misa održana je u Samostanskoj crkvi, a služio ju je bolski župnik o. Mirko Jagnjić uz asistenciju o. Ive Plenkovića.
Iznad grobne rake, nakon molitve i blagoslova, od Luke su se oprostili Toni Pešutić u ime pravaša, Ivica Karninčić Koloč u ime njegovih vršnjaka, a Ivica Jakšić Čokrić Puku u ime svih ostalih koji su ga poznavali.
Sa par riječi, jer zbog suza više nije mogao, uspio se od Luke oprostiti i njegov brat Pjerin.
Sin Viktor pustio je sa kasetofona i jedan glazbeni broj, kompozicije koju je Luka volio i posvetio Bolu.
Sveta misa zadušnica služit će se u ponedjeljak u 8 sati u Samostanskoj crkvi. (j.e.)


(Oproštajni govor Ivice Jakšića Čokrića Pukota objavljujemo u rubrici SJEĆANJA I ZAHVALE ili kliknite OVDJE.)

(72) objavljeno  19. 08. 17. u 23:30 h

********************


alt


KLUPA NA AUTOBUSNOJ STANICI

Šaljem fotografiju – piše nam N.P. -   kako bih ukazao na ne odgovornost onih koji trebaju brinuti za autobusnu stanicu u Bolu. Naime već dulje vrijeme, vjerujem i mjesec dana, klupa nije učvršćena u pod. Dva puta sam bio svjedok da je ista pala preko djece koja su na njoj sjedila. Pitanje čije dijete je sljedeća "žrtva".
Ovim putem vas molim da obavijestite nadležne, odnosno prenesete ovu informaciju kako bi se isti problem i riješio - a ne samo podigla klupa zbog estetike.
Mislimo da se ovome nema što dodati, osim da će nadležni pročitati i popraviti klupu. Zna li se tko je za to nadležan? (j.e.)

(71) objavljeno  19. 08. 17. u 23:25 h   
alt

subota, 19. 08. 2017.     ********************


alt


TKO JE PROTIV POREZA NA NEKRETNINE?

Ovih je dana aktualna tema bila porez na nekretnine, koji se trebao primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine. Sve je u posljednjem trenutku stopirano, točnije odgođeno. Nije rečeno da poreza biti neće, ali na njega gradovi i općine ne mogu računati u idućoj godini.  Neki gradovi i općine poslali su vlasnicima nekretnina upitnike koje su trebali ispuniti do kraja kolovoza, a Porezna uprava je objavila, kako bez obzira na odgodu, upitnike treba ispuniti. Naravno, oni koji su te formulare dobili, a Općina Bol to nije još učinila.
Na društvenim mrežama vodila se prava akcija protiv uvođenja poreza na nekretnine. Predlagači nas pokušavaju uvjeriti da taj porez zamjenjuje sadašnju komunalnu naknadu, ali je očito da su protiv novog poreza prvenstveno oni koji imaju poveći broj nekretnina. Mnogi od njih ne plaćaju ni porez na vikendice, a taj je porez prihod općine ili grada gdje se ti objekti nalaze.
Uzaludan nam je bio trud da saznamo koliko vikendica ima na području općine Bol. Evidencija je, kažu nam, u Poreznoj upravi koja za općinu naplaćuje poreze, ali smo sigurni da je podosta objekata (vikendica) izvan toga popisa. (j.e.)

(70) objavljeno  18. 08. 17. u 22:25 h 

********************


alt

Plaža na Potočinama


SVE MANJE MJESTA NA PLAŽAMA

Dugo je bila dilema kako privući što više turista. Sada se razmišlja na koji način smanjiti masovne dolaske i prenapučenost u mnogim turističkim destinacijama. Je li turizam na prekretnici i koliko su ti problemi prisutni i u Bolu? Hvalimo se sve većim brojem noćenja, a koliko to stvara probleme i koliko smo spremni sve njih kvalitetno ugostiti u špici sezone?
Bol još uvijek nema adekvatnu komunalnu infrastrukturu, a prema usvojenim planovima moglo bi se izgraditi još 500 apartmana, adaptirati i graditi novi hoteli? Ima li za sve mjesta na plažama? Bol ima navodno 61.200 kvadratnih metara plažnog prostora, ali većina od 10 tisuća kupača želi na Zlatni rat. Tamo bi svaki kupač trebao imati 10 kvadratnih metara prostora, a to znači na Zlatnom ratu svega dnevno 2.850 kupača. Koncesionari vole što veću gužvu, a pitanje je hoće li se gosti, zbog gužve, vratiti dogodine? O apartmanizaciji smo već više puta pisali, a stručne analize govore da bi apartmanizaciju trebalo – zaustaviti. Bol postupno ostaje bez mjesta na plažama. Dio je rezerviran za sportove na vodi ili skladišta sportske opreme. Nema, za sada, rezerviranja mjesta na plaži s ručnicima, ali je svake godine sve više plastičnih ležaljki.
To je naša stvarnost. Kakva nas budućnost čeka? (j.e.)

(69) objavljeno  18. 08. 17. u 22:20 h 

********************


alt


U BLACA BEZ BOLJANA?

Svetkovina Velike Gospe u Blacama je prve subote nakon 15. kolovoza. Pretpostavljamo da će tako biti i ove godine, ali iz Bola nema organiziranog odlaska. U Blaca je lani bilo tridesetak hodočasnika iz Bola, koji su putovali brodom „Frane“. Nije, međutim, bilo organiziranog odlaska Boljana ni 2014. i 2015.
Crkva u Blacama posvećena je Uznesenju Marijinu, a nakon mise je uvijek i procesija s kipom Majke Bogorodice s Djetetom.

(68) objavljeno  18. 08. 17. u 22:15 h  

alt

petak, 18. 08. 2017.     ********************


alt


IZJAVE O ZALIHAMA VINA

Svi proizvođači grožđa i vina, a koji su upisani u vinogradarski registar, dužni su – kako je izvijestila Bol poljoprivredna zadruga – do 10. rujna podnijeti Izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja. To i nije za njih novost jer su to učinili i prošle godine u isto vrijeme. Izjave o zalihama vina šalju se, bez državnih biljega, na adresu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mažuranićevo šetalište 24b u Splitu.
Tekst Obavijesti za članove Zadruge u cijelosti objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(67) objavljeno 17. 08. 17. u 22:45 h  

********************


alt


PREDAVANJE U DVORIŠTU KNJIŽNICE

Predavanje „Usmene predaje otoka Brača“ što je bilo najavljeno za petak u Karelovića dvoru, zbog smrtnog slučaja u obitelji Jugović, održat će se na drugoj lokaciji, u dvorištu Općinske knjižnice, također u 21.30 sati.
Na predavanju će govoriti dr.sc. Lucija Puljak i prof. Gita Dragičević, dok će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i akad. tel. snim. i red. Šime Strikoman predstaviti scene bračkih vila snimljenih na lokalitetu Korita podno Vidove gore, u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

(66) objavljeno  17. 08. 17. u 22:40 h 

********************


alt


STEPENICE NISU VIŠE KLIZAVE

O klizavim stepenicama na plaži za invalide pisali smo 11. kolovoza. Nakon šest dana, ovog četvrtka, dvoje djelatnika – kako su nam javili kupači sa spomenute plaže – očistila su željezne stepenice od morske trave. Tko je obavio taj posao, nije nam poznato, ali vrijedi zabilježiti da još netko brine o sigurnosti na plaži, a ne samo naš portal. (j.e.)

(65) objavljeno  17. 08. 17. u 22:35 h 

Napomena: "Kada nas je poslalo, mi smo stepenice očistili čeličnom četkom" - napisali su nam u e mail poruci Zoran Buktenica i Denis Čadonja, zaposlenici "Grabovog rata".


********************


alt


AKCIJA U GASTRO MAXIMUMU

Market GASTRO MAXIMUM na Račiću uvodi tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, akcije – sniženje cijena za nekoliko artikala. Ovoga petka (18. kolovoza) mogu se jeftinije kupiti pivo Grička vještica, paštete od ružmarina i pršuta te sirupi od jagode, brusnice i koromača.
Detaljnije u  rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(64) objavljeno  17. 08. 17. u 22:30 h 
alt


četvrtak, 17. 08. 2017.     ********************


alt


BEZ KIŠE TRI MJESECA

Ako je vjerovati vremenskim prognozama onda bi za kupanje trebalo iskoristiti iduća tri dana, jer je za nedjelju najavljena mogućnost – kiše. U Bolu nije kišilo skoro tri (3) mjeseca! Obilno je kišilo u svibnju, ali u lipnju je u tri dana (15., 16. i 26. lipnja) ukupno palo svega 10,4 litara, a u srpnju samo jedna litra. U kolovozu, barem u Bolu – ništa.
Lijepo vrijeme sigurno pogoduje turistima, posebno onima u kampu, ali za poljoprivrednike ovo znači sušu i slabiji urod.
Bude li u nedjelju kiše, to ne znači kraj ljetu. Nakon kraće bure ponovno će biti toplo, ugodno za kupanje, sunčanje i odmor. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 08. 17. u 22:00 h 

********************


alt


PRIJAVE ZA TURNIR U MURVICI

Boćarski klub „Murvica“ i ove godine organizira natjecanje „trojki“ (3+1), a prema pravilima Boćarskog saveza Hrvatske. Prijave se primaju do 22. kolovoza u 20 sati, a natjecanje počinje u Murvici sutradan, 23. kolovoza u 18 sati.
Na kraju natjecanja bit će zajednička večera za sve sudionike kada će se podijeliti pokali i medalje.
Zainteresirani se trebaju javiti na mobitele: 098 907 90 50 (Slavko), 098 920 46 48 (Nikša) ili 091 547 55 87 (Tiho). Kotizacija za svaku ekipu je 150 kuna. (j.e.)

(62) objavljeno  16. 08. 17. u 21:55 h 

********************


alt


PREDAVANJE U KARELOVIĆA DVORU

„Usmene predaje otoka Brača“ naziv je predavanja dr.sc. Lucije Puljak i prof. Gite Dragičević koje će održati u petak, 18. kolovoza u Karelovića dvoru (Novi put), a u organizaciji Općinske knjižnice „Hrvatska čitaonica“. Početak je u 21.30 sati.
Ujedno će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i akad. tel. snim. i red. Šime Strikoman predstaviti scene bračkih vila snimljenih na lokalitetu Korita podno Vidove gore, u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.
Kako su zbog suše lokve presušile, supetarski će vatrogasci dovesti cisternu s vodom i napuniti ih za potrebe snimanja.
Na tome će im sigurno biti zahvalne žedne bračke ptice i životinje.
Neka vas ne iznenade i žive vile jer su obećale navratiti.

(61) objavljeno  16. 08. 17. u 21:50 h 

********************


alt


NAGRADA ČEKA DOBITNIKA

Još se prepričavaju događanja ispred caffe bara Marinero kada je i službeno, prošle nedjelje, predstavljena knjiga Doktora Kukoča MARINERO. Te je večeri organizirana i lutrija, ali se još nije javio dobitnik glavne nagrade: statue kajtera koju je od žice izradio Ivica Jakšić Čokrić Puko (na slici). Vlasnik kupona 178268 treba se (s kuponom) javiti u caffe bar Marinero.
Za koji dan naš će portal u rubrici IZLOŽBA objaviti fotografije sa promocije koje je snimio službeni fotograf Bojan Radović. (j.e.)

(60) objavljeno  16. 08. 17. u 21:45 h 

********************


alt


REKORDNA GLEDANOST

Za samo dva mjeseca, od 16. lipnja, glazbeni spot kojeg su snimili 2CELLOSI na Zlatnom ratu i Vidovoj gori, pogledan je 1.176.191 put ili u prosjeku dnevno nešto više od 19.600 puta. Osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera, posjetitelji su vidjeli i prekrasne kadrove plaže Zlatni rat.
Spot je snimljen početkom travnja i mnogo znači za turističku promidžbu Bola. (j.e.)

(59) objavljeno  16. 08. 17. u 21:40 h  

alt
srijeda, 16. 08. 2017.     ********************


alt


alt


SLAVLJE NA VELIKU GOSPU

Mnoštvo vjernika, nekoliko stotina tisuća, u utorak je hodočastilo u više od 20 marijanskih svetišta u Hrvatskoj. U Bolu je za Veliku Gospu u blagdanskoj procesiji, nakon svečane svete mise u Samostanskoj crkvi, bilo 440 vjernika. Najstariji je bio 84-godišnji Stipe Marinković Tomić.
Procesija, koju je predvodio o. Damir Šokić, prošla je donjim putem, od Samostanske crkve, preko Račića i Rive kako bi na pet minuta zastala pred Župnom crkvom i u povratku krenula gornjim putem, preko Lože, Ulicom Hrvatskog preporoda i Šetalištem Anđelka Rabadana ponovno u Samostansku crkvu.
Kip Blažene Djevice Marije nosili su očevi i sinovi, Lovro i Josip Karmelić te Doro i Marin Adulmar kao i Nikica Bodlović i Stipe Karmelić Rade.

U SRIJEDU SVETI ROKO
Ove srijede, 16. kolovoza, slavi se sveti Roko (1295. – 1327.), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Svete mise u Bolu su samo u Samostanskoj crkvi. Ujutro u 8 sati, a u 19 sati je najprije procesije, a zatim sveta misa. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 08. 17. u 22:25 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA KATAMARANSKE LINIJE

Čiji će katamaran od 1. siječnja 2018. voziti na liniji Jelsa – Bol – Split i obratno znat će se 23. listopada. Do tog datuma Agencija za obalni linijski pomorski promet treba odabrati najpovoljnijeg ponuđača. U objavljenom natječaju navedeno je 12 državnih brzobrodskih linija, među kojima je i nama interesantna linija 9603 Jelsa – Bol – Split. Rok za dostavu ponuda je 18. rujna.
Brodar se bira na rok od 6 godina, do 31. prosinca 2023. (j.e.)

(57) objavljeno  15. 08. 17. u 22:15 h  altutorak, 15. 08. 2017.     ********************


alt


PROCESIJA NA BLAGDAN VELIKE GOSPE

U povodu blagdana Velike Gospe u Bolu se organizira večernja procesija u kojoj sudjeluje mnoštvo vjernika iz Bola, ali i njihovih gostiju. Procesija je nakon svečane svete mise koja počinje u 19 sati u Samostanskoj crkvi.
Na Veliku Gospu jutarnje su mise u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30 sati, a u Župnoj crkvi u 9 sati. Večernje mise nema u Župnoj crkvi.

*****
Iako je Velika Gospa vjerski i državni praznik, zbog turističke sezone otvorene su trgovine prehrambenom robom, benzinska postaja INE, ljekarna …
Neće raditi Poštanski ured, FINA, Splitska banka, trgovina Berica i općinske službe.
Katamarani, trajekti i autobusi prometuju kao radnim danom.

*****
VELIKA Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se diljem Hrvatske tradicionalno obilježava 15. kolovoza, kada mnoštvo vjernika hodočastiti u marijanska svetišta.
Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.
Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), u Fatimi (Portugal), u Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altötting (Njemačka) i u Guadalupeu (Meksiko).
Broj hodočasnika, koji posjećuju neka od tih svetišta svake godine vrlo je velik. Npr. Lourdes koji ima oko 15.000 stanovnika, prima oko pet milijuna hodočasnika svake godine. Godišnje više od milijun hodočasnika posjećuje i svetište Crne Madone u Kapeli milosti u Altöttingu u Njemačkoj, gdje se već više od 500 godina pripisuju čuda zagovorom Djevice Marije. Najveće poljsko hodočasničko mjesto samostan je Jasna Gora kod Czestochowa, u kojemu se nalazi čudotvorna milosna slika "Crne Majke Božje", koju se tamo časti još od 1382. godine.
U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

(56) objavljeno  14. 08. 17. u 22:50 h  

*********************


alt


alt


alt


alt


RIVA PREMALA ZA OSLIKANO PLATNO

Polaznici jubilarne, 20-e po redu likovne radionice, oslikala je ove godine platno dugo 66 metara. U tome je sudjelovalo 33 djece iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, u čemu im je pomagalo još toliko starijih osoba, nekadašnjih polaznika radionice, roditelji … Ovogodišnju, jubilarnu radionicu, kao i ranijih godina, vodila je akademska slikarica Ruža Barbić Librić iz Samobora.
Bilo je planirano da se platno izvjesi na fasadi škole, ali je bura promijenilo tu namjeru. U ponedjeljak u 20 sati platno je izloženo na asfaltu glavnog trga, ispred marketa „Konzum“. Platno je međutim bilo duže od rive, od broda Frane do cocktail bara Varadero, pa se trebalo skrenuti prema Župnoj crkvi.
Mladi su se na kraju počastili tortom koja je specijalno za ovu priliku napravljena u Pražnicama. Likovnu radionicu i javno izlaganje oslikanog platna organizirala je Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 08. 17. u 22:40 h 

********************


alt


JANJETINA S RAŽNJA ZA PRAZNIK

„Provjereni“ i za današnji praznik, blagdan Velike Gospe, pripremio je u svoje dvije mesnice ponudu janjetine s ražnja. Cijena je 180 kn za kilogram, ali dobro je prije odlaska u mesnicu „Studenac“ (Podbarje) ili na Rudinu, informirati se imali još janjetine koja nije rezervirana. Mobiteli su 098 135 53 44 ili 099 695 92 12. (promo)

(54) objavljeno  14. 08. 17. u 22:35 h  alt
ponedjeljak, 14. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ

Najnovija bolska čuda: Bager postao vijećnik i izdao knjigu „Marinero“, bili su razlog za još jedno glamurozno okupljanje ispred kultnog bolskog kafića „Marinero“, pod murvom, buri usprkos. Organizatori „Šušur“ i Puko bili su najbolja garancija da će se u nedjelju navečer nešto velikog i masovnog događati u destinaciji. Sve je počelo po planu, jedino smo mi nakon govora Bagera morali napustiti feštu zbog naših čitatelja koji nas u najvećem broju otvaraju i čitaju od 23 sata do jedan sat iza ponoći.
Promocija knjige, za koju nitko ne zna tko je stvarni autor, a to za mnoge i nije toliko bitno, događanje je dana i jedini događaj o kojem danas pišemo u Bolskoj kronici.
Pred „Marinerom“, na novo imenovanom „Trgu Maršala“, okupile su se sve generacije mještana i (uglavnom) domaćih gostiju. Znali su da će biti – šušura. (j.e.)

(53) objavljeno  13. 08. 17. u 23:45 h  

********************alt


UTORAK: JANJETINA S RAŽNJA

„Provjereni“ i za sutrašnji praznik, blagdan Velike Gospe, priprema u svoje dvije mesnice ponudu janjetine s ražnja. Cijena je 180 kn za kilogram, a dobro se još tijekom ponedjeljka predbilježiti u mesnici „Studenac“ (Podbarje) ili na Rudinu. Može se nazvati i na mobitele

098 135 53 44 ili 099 695 92 12. (promo)


alt

nedjelja, 13. 08. 2017.     ********************


alt

Dio putnika u iščekivanju katamarana


alt

Dolazi katamaran, sa 90 minuta zakašnjenja


PROMETNI KOLAPS

U subotu je na cestama, ali i na moru, nastao pravi prometni kolaps. Kolone automobila su bile na prilazima Splitu, a u trajektnoj luci neopisiva gužva. Zbog tramontane otkazane su dvije katamaranske i jedna trajektna linija. Katamaran „Vida“, na izletničkoj liniji iz Dubrovnika prema Splitu, iz Hvara nije mogao prema Bolu zbog velikih valova na Pelegrinu, pa se vratio oko otoka Hvara za Split bez pristajanja u Bol. Katamaran je ostao u splitskoj luci i tek će u nedjelju u 15.45 isploviti na izletničkoj liniji iz Splita za Bol, Hvar, Korčulu i Dubrovnik.
U splitskoj luci bilo je problema za putnike koji su katamaranom trebali u 16.30 sa Bol i Jelsu. Katamaran „Dubravku“ su do 17.50 čekali da dođe iz Hvara, također dužim putem zbog tramontane, a onda je trebalo ukrcati gorivo. U Bol su putnici stigli u 19.10 umjesto u 17.40, sat i pol vremena kasnije. Na taj su katamaran čekali i putnici za Jelsu, ali i oni koji su u 16.40 trebali „Vidom“ za Hvar.
Katamaran „Dubravka“, zbog najave bure, prenoćio je u Starom Gradu odakle se očekuje u nedjelju ujutro u Bol. Naravno, dozvole li vremenske prilike. (j.e.)

(52) objavljeno  12. 08. 17. u 23:35 h 

********************


alt


LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ

Još ćemo jednom najaviti „ozbiljan, sveobuhvatan i delikatan posao“: u našoj će se destinaciji ove nedjelje (13. kolovoza) predstaviti knjiga MARINERO, našeg moreplovca, poljoprivrednika, vinara, ugostitelja, turističkog djelatnika, poštovanog vijećnika i novopečenog književnika Doktora Kukoča.
Destinacijski se Šušur, kako je već objavljeno, uhvatio tog obimnog posla kako program za taj povijesni trenutak – a u skladu s Destinacijskim ljetnim noćima – ne bi ispao…
LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ ISPRED MARINERA počinje u nedjelju u 21 sat, a trajat će do iza ponoći. Osim predstavljanja knjige i autora, organizatori su najavili otvaranje Trga Maršala Tita, modnu reviju, aukciju, lutriju, tajlandsku masažu, ćevape, goste iznenađenja, glazbu i video projekciju dva dokumentarna filma u kojima glavne uloge ima Tonči Kukoč Bager.

(51) objavljeno  12. 08. 17. u 23:30 h   

********************


alt


NESPORAZUMI OKO IZLOŽBE

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ pismeno je od načelnika tražila dozvolu za postavljanje dijelova velikog slikarskog platna na fasade javnih zgrada: gotička kuća, zid Lože, Galerija Dešković, ambulanta, zgrada Luke gdje je bila prva Hrvatska čitaonica, na kući obitelji Glasinović, na zidu hotela Kaštil i na zgradi škole, a povod je obilježavanje 20. godišnjice likovne radionice.
Načelnik nije prihvatio ovaj prijedlog i predložio je da se radovi izlože unutar dvorišta Općinske knjižnice.
„Ne dopustiti postavljanje slikarskog platna, odraz je Vašeg poimanja kulture, pa smo odlučili u ponedjeljak postaviti platno u cijelosti“ – stoji između ostalog u reagiranju ravnateljice Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadranke Nejašmić. (j.e.)

(50) objavljeno  12. 08. 17. u 23:25 h  

********************


alt


ČISTIJE JE LJEPŠE

Nismo saznali tko je (ne)odgovoran za zastave na javnim površinama, ali je zastava Europske unije u subotu bila visoko podignuta na jarbolu na autobusnoj stanici. Dobro je da nas se čita i ispravljaju nečiji propusti, pa se mi okuražili za novu foto-kritiku. Predlažemo da se očisti (vidi sliku) dio pristupne rampe na Račiću, na istočnom dijelu šetnice. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 08. 17. u 23:20 h   alt


subota, 12. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


ŠKOLA PLIVANJA: MEDALJE, MAJICE, DIPLOME …

Finalnim natjecanjima, podjelom diploma i medalja, na kraju i malim slavljen uz zakusku, završila je 21. škola plivanja na Martinici. Novost je što je ovo prvo ljeto u organizaciji Sportskog društva Bol, ali dosadašnja voditeljica Marina Lekić nije mogla izostati i došla je pomoći u organizaciji novom voditelju Bošku Botici. Doći će, vjerujemo, gospođa Marina i iduće ljeto, bude li u to vrijeme na odmoru u Bolu.
Škola je počela 17. srpnja, a četiri tjedna, svaki dan osim subotom i nedjeljom, vježbali su mladi polaznici uzrasta od 4 do 14 godina. Bilo je i desetak neplivača!
Na Martinici je u petak poslije podne bilo podosta roditelja i rodbine, a došao je i načelnik općine Tihomir Marinković. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 08. 17. u 21:55 h

********************


alt


OBLJETNICA LIKOVNE RADIONICE

Tijekom dvadeset godina međunarodne ljetne likovne radionice, u organizaciji bolske knjižnice „Hrvatske čitaonice“, oko 800 djece iz Bola, raznih hrvatskih gradova i inozemstva provelo je dio ljetnog raspusta u druženju, veselju i ujedno kreativnom stvaralaštvu.
S djecom su radili mnogi akademski umjetnici: slikari, kipari, dizajneri, koristile su se gotovo sve likovne tehnike i izrađivali različiti predmeti, organizirale modne revije kostima, cipela i šešira kao i lutkarske predstave s izrađenim lutkama. Mnogi radovi su stalno izloženi u knjižnici, pa možemo reći da je bolska knjižnica ujedno i dječja galerija koju s užitkom razgledavaju i dive joj se ljudi iz cijeloga svijeta.
Ovogodišnju jubilarnu radionicu pod naslovom „Boje su u nama“, kao i niz proteklih, vodi akad. slikarica Ruža Barbarić Librić iz Samobora koja je diplomirala na Accademia di belle Arte u Rimu. Uz 34 prijavljene djece iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, sudjeluju i brojni mladi koji su nekada pohađali radionicu. Među njima ima dipl. arhitekata, psihologa, novinara, studenata likovne akademije... Oni zajedno oslikavaju platno dugo 60 metara koje će, uz ogromnu rođendansku tortu, ponijeti od Velog mosta rivom, u nedjelju 13. kolovoza s početkom u 20.00 sati.
Sutradan, u ponedjeljak 14. kolovoza, platno će biti izvješeno na južnoj fasadi škole, a otvaranje izložbe je u 20.00 sati ispred vinarskog podruma. (j.n.)

(47) objavljeno  11. 08. 17. u 21:50 h  

********************


alt


ZASTAVA EU NA POLA KOPLJA!

Na stupu pored objekta autobusne postaje na rivi viori se zastava Europske unije. Ništa neobično da još od bolske fjere nije – na pola stijega (stupa). Sedam dana je malo previše da nitko to nije opazio, pa onda nije zamjeriti gostima iz drugih zemalja, iste te EU, koji su snimili ovu neobičnost.
Logično je postaviti pitanje: imali li (ne)odgovorne osobe u Bolu koja je zadužena za zastave? (j.e.)

(46) objavljeno  11. 08. 17. u 21:45 h 

********************alt


FILM O CIKLOTURIZMU

Ivan Basso, dvostruki pobjednik međunarodne biciklističke utrke Giro d Italia boravi tjedan dana u Bolu. Tijekom svog boravka, a za potrebe cikloturizma TZ Županije splitsko-dalmatinske, snimio je promidžbeni film po otoku Braču sa nekoliko kadrova iz Bola (šetnica, iznad plaže Zlatni rat te s Vidove gora).
Na slici: (slijeva) Denis Špadina, predsjednik BS Županije SD, IvanBasso, dvostruki pobjednik Giro d Italia te Joško Stella, direktor TZ Županije SD. (m.m.)

(45) objavljeno  11. 08. 17. u 21:40 h 
alt
petak, 11. 08. 2017.     ********************


alt

Najmlađi polaznici Ljetne škole plivanja


ZADNJI JE DAN ŠKOLE PLIVANJA

Ovog petka, 11. kolovoza, je zadnji dan škole plivanja na Martinici. Ove godine je organizator po prvi put bilo Sportsko društvo Bol, a roditelji su trebali participirati (po prvi put) u dijelu troškova.
Osim prvog dana, vrijeme je bilo povoljno, malo i prevruće, a u petak će za mlade plivače biti posebno uzbudljivo. Ujutro su natjecanja, a poslije podne štafeta, podjela medalja, druženje i domjenak. Organizatori pozivaju roditelje na Martinicu, koji to žele i mogu, u 18 sati sa – kolačima.
Ujutro će se od 8.30 sati natjecati oni najmlađi, rođeni 2009. do 2013., a oni stariji nakon 9.30 sati. (j.e.)

(44) objavljeno  10. 08. 17. u 21:30 h 

********************


alt

Prošlogodišnje predstavljanje knjige Cede Marinković


POEZIJA CEDE MARINKOVIĆ

Mercedes Ceda Marinković kreativna je spisateljica rodom iz Imotskom, a veliki dio njezinog života vezan je za Brač i Bol. Prošle godine, također u kolovozu, predstavila je knjigu, zbirku poezije "Nostalgija čuvar baštinjenog mi", a za ovaj petak, 11. kolovoza u Teatrinu Dva ferala pripremila je novu knjigu poezija „Bota obo bitu“. O novoj knjizi govorit će Mladen Vuković, publicist i književnik.
Predstavljanje je u 21.30 sati.

(43) objavljeno  10. 08. 17. u 21:25 h 

********************


alt

Jazz koncert pred Župnom crkvom (2016. god)


LJETNA GLAZBENA ŠKOLA

U Pučišćima , mjestu poznatom po kamenolomu i kvalitetnom kamenu, djeluje već 23 godine i Međunarodna ljetna glazbena škola , projekt koji promiče hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu a mladima pristiglih iz Hrvatske i brojnih zemalja  s raznih strana svijeta pruža priliku da u preljepom, opuštajućem  ambijentu, daleko od svojih  matičnih ustanova, unaprijede svoje glazbeno umijeće, razmjene glazbena iskustva a mnogima i  „odskočna daska za uspješnu glazbenu karieru“ (Zana Messia, USA).
Seminari klasične glazbe održavaju se u Pučišćima, a Jazz i popularna glazba u Bolu od 21. do 31. kolovoza. (v.v.)

(42) objavljeno  10. 08. 17. u 21:20 h 

********************


alt

Gužva u splitskoj trajektno luci: čeka se na ukrcaj za otoke


PRODUŽENI VIKEND

Zbog blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza, oni koji su zaposleni mogu imati četiri dana odmora. U petak se stoga očekuje veća gužva na cestama i u trajektno luci. Bit će to zadnji vikend kada će se zabilježiti više dolazaka nego odlazaka.
U Bolu i dalje ima slobodnih postelja. Davno, šezdesetih godina prošlog stoljeća, sjećaju se oni stariji, na Velom mostu je u kolovozu nekoliko dana bio veliki pano na kojem je pisalo: „Sve sobe osim rezerviranih su zauzete!“. Bila je to obavijest za sve koji su u poslije podnevnim satima dolazili parobrodom u Bol. (j.e.)

(41) objavljeno  10. 08. 17. u 21.15 h 
alt


četvrtak, 10. 08. 2017.     ********************


alt


TKO ĆE UREDITI ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE? (2)

Na naš jučerašnji članak o zapuštenom poljoprivrednom zemljištu i opasnosti za širenje požara, reagirao je čitatelj G.M. koji upozorava da je sve sasvim jasno napisano u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, NN 39/13 i NN 48/15 (članak 4., 10., 12., 66. I 68.) gdje  da su odluke i kazne za zapušteno zemljište u ingerenciji - gradova i općina!!!
Ovome bi trebalo dodati i informaciju kako je Grabov rat pokušao, početkom ljeta, očistiti područje oko Zlatnog rata, a koje se nalazi u borovoj šumici. Međutim, vlasnik zemljišta je podnio prijavu da su bez njegovog znanja ušli u njegov posjed i očistili ono što je obavezan bio on učiniti!?
Tko će ukloniti nagorena stabla? (j.e.)

(40) objavljeno  10. 08. 17. u 00:10 h  

********************


alt


alt


PLAŽA ZA INVALIDE

Ponovno je oštećena ograda na prilazu liftu za invalide. Čitateljica koja nam je poslala sliku napisala je da je krivac hrđa ili morska sol, a majstori koji su to popravili misle kako se djeca penju i oštećuju ogradu.
Istina, nema čuvara koji bi ih upozorio, ali bi roditelji trebali voditi računa što im djeca rade dok se oni bezbrižno kupaju ili sunčaju.
Nije nam poznato tko bi trebao voditi brigu o liftu i pratećoj opremi, ali ima primjedbi kako su stepenice previše skliske. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 08. 17. u 00:05 h 

********************


alt


alt


KAKO SE SLAVI ROĐENDAN?

Roditelji ne štede kada organiziraju rođendane svojoj djeci. Pozvani želi donijeti neki prikladni dar, ali izbor nije prevelik. Obitelj Kojdić iz Murvice ima neko drugačije mišljenje i, po nama, prikladnije rješenje. Njihov sin Arsen, pozivajući svoje prijatelje na rođendan, predložio je da umjesto neke plastične ili slične figure, donesu novac za uplatu u humanitarne svrhe. Djeca i roditelji su poslušali i prikupljeno je 1.090 kuna, a taj je iznos Arsen uplatio na račun  „Bračkih pupoljaka“, udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju.
Ideja nam se čini hvale vrijedna i preporučamo je i drugim roditeljima kada organiziraju rođendanska slavlja. (j.e.)

(38) objavljeno  09. 08. 17. u 23:55 h 

********************


alt

"Nudistička plaža" zapadno od Zlatnog rata


alt

Zbog vrućine u srijedu se topio asfalt na Velom mostu


SVJEŽIJE OD PETKA?

U srijedu je bilo izuzetno vruće. Pretoplo je bilo i u moru (27 do 29 stupnjeva), a  osvježenje se moglo naći samo u klimatiziranom prostoru. Liječnici savjetuju da se nepotrebno ne izlazi na sunce od 11 do 17 sati, a posebno na oprezu trebaju biti stariji, srčani i kronični bolesnici, trudnice …
Temperatura zraka izmjerena u 15 sati bila je u Hvaru 36,4 stupnjeva, u Pločama 38 stupnjeva, u Splitu 37,1 stupanj … U Bolu se, zbog visokih temperatura, topio i asfalt na Velom mostu (vidi sliku).
Meteorolozi za petak najavljuju promjenu vremena. Uz pad temperature, a mogući su i pljuskovi. Od nedjelje ponovno – vruće. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 08. 17. u 23:50 h  
altsrijeda, 09. 08. 2017.     ********************


alt

Zapušteno zemljište - stalna je opasnost za nove požare


TKO ĆE UREDITI ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE?

U velikom požaru 17. srpnja na području Splita, Podstrane, Solina i dijela omiškog zaleđa izgorjelo je 4.500 hektara zemljišta. Vatra je zaprijetila i Bolu 7. srpnja. Brzom intervencijom bračkih vatrogasaca i uz pomoć dva kanadera, spriječena je veća šteta u kojoj je vatra zahvatila površinu od svega šest hektara. Prošlo je više nego dobro, a moglo je biti mnogo gore. Ovo „prošlo je više nego dobro“ možda neće biti po volji onima koji su ovim požarom ostali bez maslinika i vinograda. U neposrednoj blizini, ne treba zaboraviti, je plaža Zlatni rat, zaštićeni krajobraz, zatim kampovi, vikendice, hoteli …
Sada je pitanje kako sanirati opožareno područje? Nema zakonskih mogućnosti primorati vlasnike da uklone izgorene borove, ali ni da očiste svoje zemljište od osušenog raslinja, uskladištene ili odbačene drvene građe, osušenih grane borova i palmi … Sve to predstavlja opasnost, idealnu potpalu za nove požare.
Općina je uputila usmeni poziv kako bi svatko trebao uredi svoj dio poljoprivrednog zemljišta. Kažu nam da u Hrvatskoj nema poljoprivrednih redara koji bi ih na tu obvezu upozorili, ali se u Bolu planira snimiti stvarno stanje na terenu pa će se znati, u slučaju novog požara, tko je koliko svojim nemarom potpomogao da se vatra razbukta i ugrozi možda čak i objekte i ljudske živote. Tada ima zakonske mogućnosti za kažnjavanje, ali ne i da se (za sada) spriječi mogućnost za nove požare. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 08. 17. u 22:45 h 

********************


alt


UŽIVO JAVLJANJE IZ BOLA

U utorak dva su se puta reporteri HRT-a javljali uživo iz Bola. U emisiji Hrvatska uživo, na Prvom programu HRT-a, od 17.15 sati, reporter Šime Kovačević razgovarao je deset minuta o nekadašnjim bolskim galebovima koji su svake druge subote dolazili na Veli most da bi dočekali nove gošće, domaće i inozemne. Bilo je to šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je jedini plesnjak bio u tadašnjem Željezničkom odmaralištu, danas hotelu „Park“. U emisiji su sudjelovali Ivica Karninčić Koloč, Mario Marinković, Jurko Karninčić i Ivana Šćepanović.
Nešto ranije, na Drugom programu u emisiji Regionalni dnevnik, direktor Turističke zajednice Markito Marinković govorio je o ovogodišnjim turističkim rezultatima u Bolu.
TV ekipa splitskog studija snimila je i jedan prilog koji će se emitirati u nedjeljnoj emisiji More na HRT1. (j.e.)

(35) objavljeno  08. 08. 17. u 22:40 h 
alt

utorak, 08. 08. 2017.     ********************


alt


ŠTO DONOSI APARTMANIZACIJA?

Ako je vjerovati statistici, sve je više gostiju koji dolaze u Bol, a u srpnju je eVizitor zabilježio porast noćenja od dva posto u odnosu na lani, a u sedam mjeseci čak 5 posto. Ipak, u samoj špici sezone, 7. kolovoza, registriran je 6.191 gost, a to znači da je u Bolu ostalo slobodnih 1.050 (?!) kreveta.
Sve veća apartmanizacija ponajprije šteti domaćim iznajmljivačima. Većina je njihovih apartmana sa tri zvjezdice, a neki su bez parkirališta i – klima uređaja. U Bolu je prijavljeno ukupno, u hotelima, privatnom smještaju i kampovima, 7.242 postelja. Privatnih je apartmana, prema podacima na kraju sezone 2015. godine, bilo 1.162 sa 4.310 postelja. Računa se da se 40 posto od toga broja odnosi na vlasnike koji žive izvan Bola. Taj je broj danas narastao, a novih je apartmana - u izgradnji.
Dokumenti o strategiji razvoja bolskog turizma, stalno piše o potrebi zaustavljanja apartmanizacije. Prema sadašnjim planovima u Bolu je u građevinskoj zoni moguće izgraditi još 500 apartmana, a to znači 2.000 novih kreveta.
Ako sada imamo 7.200 kreveta, a barem ih je još u izgradnji 200, te planiranih 2.000 kao mogućnost u novoj izgradnji, pa svemu tome pridodatI zatvorene hotele „Park“ (300 kreveta) i „Bijela kuća“ (400 kreveta), nije teško izračunati da bi vrlo brzo u Bolu bilo 10.100 postelja.
Veća ponuda znači, za domaće iznajmljivače, nižu cijenu, ali i pitanje: mogu li komunalna oprema, kanalizacija, voda, elektrika, parkirališta, plaže – sve te potencijalne goste i uz njih domaće stanovništvo, ali i oko 3.000 dnevnih izletnika, kvalitetno prihvatiti i ugostiti? (j.e.)

(34) objavljeno  07. 08. 17. u 21:45 h  

********************


alt

Galebovi na jutarnjem ispraćaju 1960. godine: mahanje, suze, skokovi s lanterne ...


HTV1: HRVATSKA UŽIVO IZ BOLA

U emisiji Hrvatska uživo, koja je na programu ovog utorka (8. kolovoza) na HTV1 od 17.15 sati, ekipa iz splitskog studija, kako je planirano, trebala bi se javiti uživo iz Bola. Tema je galebarenje, lov na strankinje šezdesetih godina prošlog stoljeća. O tome će pričati sudionici iz tog vremena, a pokušati i odgovoriti na pitanje: zašto toga danas više nema?

(33) objavljeno  07. 08. 17. u 21:40 h 

********************


alt

Nedavno su puzle slagali u Ogulinu


SLAGANJE PUZLI

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira natjecanje u slaganju puzli „Milenijske uspomene“ Šime Strikomana na Pjaci. Bit će to ovog utorka, 8. kolovoza, s početkom u 20.30 sati.

(32) objavljeno 07. 08. 17. u 21:35 h 

********************alt


MARINERO 2017.


    Nitko se ne pita – a Mojsije nije ni slova napisao – tko je napisao Mojsijevo petoknjižje? I s time završavamo polemiku oko Doktora Kukoča, Marinera i oko toga tko je napisao Doktorovo jednoknjižje.
    Pred nama je ozbiljan, sveobuhvatan i delikatan posao. Naša se destinacija, 13. kolovoza (nedjelja), sprema za predstavljanje knjige, Marinero, našeg moreplovca, poljoprivrednika, vinara, ugostitelja, turističkog djelatnika, poštovanog vijećnika i novopečenog književnika Doktora Kukoča.
    Destinacijski se Šušur, kako je već rečeno, uhvatio tog obimnog posla kako program za taj povijesni trenutak – a u skladu s Destinacijskim ljetnim noćima – ne bi ispao… suprotno medicinski.

*****

 LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ ISPRED MARINERA
13. 08. 2017. (nedjelja) od 21:00 h

PROGRAM

21:30 – OTVARANJE TRGA MARŠALA TITA

22:00 – PREDSTAVLJANJE KNJIGE DOKTORA KUKOČA, MARINERO
PREDSTAVLJAČI: Ivica Jakšić Čokrić Puko, beduin
Grozdana Cvitan, glavna urednica AGM-a
i Damir Duplančić, Duple, Dupli, Cunko – Izgubljena generacija

? – DOLAZAK BOLSKOG VIJEĆNIKA
I NOVOPEČENOG HRVATSKOG KNJIŽEVNIKA DOKTORA KUKOČA

23:00 – MODNA REVIJA
POVREMENO – AUKCIJA
BLAGOVREMENO – LUTRIJA
STALNO – TAJLANDSKA MASAŽA, TURKIŠE ER KONDIŠEN I ĆEVAPI

GOSTI (IZNENAĐENJA)
BABA TANGA, vračara iz Transilvanije
MARINO, bolski ambasador u Puli (i Pekingu)
i DONALD TRUMP (ako duođe?)

GLAZBA I MUZIKA
„DINO PETRIĆ I BEND“
(Jakša iz Bolera i Dasen iz Narončie)

PROMOCIJU PRATI IZLOŽBA
POSLJEDNJI BLJESAK STAROG MARINERA
„NIŠTA NE IMALI, BEZ SVEGA OSTALI – MARINERO 2017.“

AFTER
01:00 – VIDEO PROJEKCIJA PO VAŠEM IZBORU
„CHE GUEVARA PRVI PUT U BOLU“ Doktor Kukoč kao Fidel Castro
„DRUG TITO DRUGI PUT U BOLU“ Doktor Kukoč kao admiral Rašeta


SLUŽBENI SNIMATELJ DESTINACIJSKE NOĆI
ŠIME STRIKOMAN, nositelj destinacijskog godišnjeg odličja… sa zlatnim vijencem

SLUŽBENI FOTOGRAF
BOJAN RADOVIĆ, Foto Ivo, Split, destinacijski zet

GLAVNA HOSTESA
ŽELJANA CVITANIĆ, glavna tajnica destinacijskog Šušura

Dobar provod i ugodnu zabavu – domaćima pune apartmane,
a gostima pun k delicija – želi vam
DESTINACIJSKI ŠUŠUR

(31) objavljeno 07. 08. 17. u 21:30 h    
alt


ponedjeljak, 07. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


FJERA BEZ INCIDENATA

Prema našim saznanjima Bolska fjera prošla je bez incidenata. U nedjelju ujutro, već od 2 sata, radnici Grabovog rata počeli su čišćenjem rive, gdje je tijekom večeri bilo i najviše ljudi. Jednodnevni izletnici su nakon noći provedeno u noćnom klubu ili caffe baru Marinero ujutro direktno krenuli na katamaran i autobus te otputovali iz Bola.
Istina bilo je i onih koji su malo prespavali na plaži, ali to je ovoga ljeta svakodnevna pojava. Za fjeru ništa neobično. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 08. 17. u 21:10 h 

********************


alt


PREDAVANJE U TEATRINU

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira ovog ponedjeljka, 7. kolovoza,  predavanje dr.sc. Vedrana Barbarića: „Kontinuitet svetih mjesta u krajoliku otoka Brača“ i predstavljanje snimljenog materijala na Lokvama i na gomili Brkata pored Gornjega Humca za potrebe izrade fotografske mape „Terra Croatica – Bročko blogo“ – ilirsko razdoblje, autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana. Program će se održati u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21.30 sati.

(29) objavljeno  06. 08. 17. u 21:05 h 

********************


alt


PANORAMSKO RAZGLEDANJE AVIONOM

Iz zračne luke Brač svakodnevno se može u malom avionu letjeti iznad Brača i Hvara. Cijena ovog leta je 50 EU po osobi, a u avionu pored pilota mogu biti još tri osobe. Panoramsko razgledanje organizira Aero klub Wings of Brač (Krila Brača).
Ukrcaj, pripreme za let, informacije, uzlijetanje, let i slijetanje traje oko 30 do 40 minuta.

(28) objavljeno  06. 08. 17. u 21:00 h  alt

nedjelja, 06. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


FJERA - FEŠTA NA RIVI

Dan općine i Bolska fjera počeli su se slaviti dan ranije. U petak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća s podjelom općinskih priznanja i zajedničkim ručkom u restoranu hotela „Elaphusa“.
U subotu se od ranog jutra postavljalo stolove i štandove na rivi, a u 10 sati otkriven je spomenik palim za domovinu Hrvatsku kod crkvice Sv. Ivana.
Na štandovima se moglo kupovati i prije podneva, a za mlade je od 16 sati počeo glazbeni program (beach party) u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu.
Mnogi su Boljani ali i gosti za ručak imali pečenu janjetinu i pečeni odojak što je ponudila mesnica „Provjereni“.
Nakon svečane mise u Samostanskoj crkvi, u povodu blagdana Gospe od sniga, na rivi je počeo glazbeni program, a pred publiku se pojavila u 22 sati i Zorica Kondža. U to vrijeme uvelike se uživalo i konzumirala  gastronomska ponuda. Umjesto kolača na štandu DVD-a ove subote su se prodavale majice i kape, a interesa je bilo i za minjaturne samare.
Neki su imali i problema. Oko 21.30 (srećom samo na kratko) bez struje su bili neki potrošači u istočnom dijelu Bola, zbog kvara u trafostanici kod Poljane.
Vatromet u ponoć (8 minuta) nije značio i kraj noćne zabave. Glazbe je i dalje bilo u cocktail baru „Varadaro“ i caffe baru „Marinero“, a do ranog jutra se nastavilo u 585 clubu kod Zlatnog rata.
Neki su uz glazbu i pjesmu dočekali jutarnji katamaran za Split. Za sve ipak nije bilo mjesta. Karte za onaj u 7.30 rasprodane su dan ranije, a mjesta još može biti ukoliko se ukrca manje putnika u Jelsi. Za drugi katamaran, onaj koji oko podne dolazi iz Dubrovnika, karata nema ni za nedjelju ni za ponedjeljak.
Opći je dojam da za fjeru nije bilo gužve kao nekada. Manje je onih koji su na jedan dan (noć) došli u Bol pa će ujutro biti i manje spavača po plažama. Posla zbog fešte bit će i u nedjelju, za radnike Grabovog rata, koji od ranog ujutra trebaju ukloniti štandove, stolove, smeće i oprati rivu. (j.e.)

(27) objavljeno 25. 08. 17. u 23:25 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


SPOMENIK PALIMA ZA DOMOVINU HRVATSKU

U subotu, na Dan općine Bol, u parku kod crkvice Svetog Ivana otkriven je spomenik palim za domovinu Hrvatsku, rad akademskog kipara Kažimira Hraste. Prigodnoj svečanosti nazočili su načelnik Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, dio vijećnika, autori spomenika i drugi. Novi je spomenik blagoslovio o. Damir Šokić, dok je vijenac položio načelnik, a prisutni su zapalili svijeće i postavili crvene ruže.
Lokaciju je odabralo posebno povjerenstvo koje je još u veljači 2013. obišlo moguće lokacije i odlučilo se za ovu pored crkvice Sv. Ivana. U povjerenstvu su bili Tihomir Marinković, Neda Kraljević i vijećnik Vice Klapež te arhitekta Nikola Popić, kipari Matko Mijić i Kuzma Kovačić. Lokaciju su potvrdili konzervatori i Općinsko vijeće.
Osim Kažimira Hraste na realizaciji ovog projekta radili su Nikola Popić i Ana Krstulović. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 08. 17. u 19:50 h 

********************


alt


OTVARANJE IZLOŽBE „RAJ NA ZEMLJI“

Boljanin Roni Marinković već godinama se druži s fotoaparatom i tako su nastale fotografije za izložbu „Raj na zemlji“ koja se otvara ove nedjelje, 6. kolovoza, u Galeriji Doma kulture. Otvaranje je u 22 sata, a izložba će biti otvorena do 20. kolovoza.
Ulaz je slobodan.

(25) objavljeno 05. 08. 17. u 19:45 h 

alt

subota, 05. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u povodu Dana općine Bol, u petak se u hotelu „Elaphusa“ okupilo stotinjak ljudi. Osim vijećnika, dosadašnjih dobitnika priznanja, čelnika bolskih tvrtki, bili su i neki uvaženi gosti: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darinko Kosor, izaslanik župana Anđelko Katavić, gradonačelnici Supetra i Starog Grada, načelnici Postira i Sutivana …
Nakon intoniranja hrvatske himne, predsjednik Vijeća Matko Baković pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulima za Hrvatsku te umrlim Boljanima.
O postignutim rezultatima u proteklih godinu dana govorio je načelnik općine Tihomir Marinković.
Pročelnik Stipe Karmelić pročitao je obrazloženja odluka za ovogodišnje laureate, a priznanja im je uručio načelnik. Grb općine Bol dobila je  Nevena Škrbić Alempijević, a Godišnju nagradu općine Bol Šime Strikoman.
Sjednica je završila nastupom mlade grupe Čarčojak. (j.e.)

(24) objavljeno  04. 08. 17. u 18:15 h 

********************


Na temelju članka 13. i 25. Odluke o javnim priznanjima općine Bol (Službeni glasnik općine Bol br. 4/09 i 7/09), Komisija za dodjelu javnih priznanja je predložila, a vijeće općine Bol je, na temelju članka 31. Odluke o javnim priznanjima na 7/2017 sjednici dana 25. srpnja 2017. godine donijelo

O D L U K U

o dodjeli javnog priznanja za 2017. godinu
Grb općine Bol


Članak 1.
Pojedinačno  javno priznanje općine Bol GRB OPĆINE BOL dodjeljuje se:
gospođi dr.sc. Neveni Škrbić Alempijević za izuzetne zasluge za razvitak i ugled općine Bol iz područja znanosti i kulture.

Članak 2.
Gospođi dr.sc.Neveni Škrbić Alempijević se dodjeljuje Grb općine Bol izrađen od kovine na kamenoj podlozi,  pismena potvrda i novčana nagrada u iznosu od 6.000,00 kn.

Članak 3.
Ova odluka stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku općine Bol.

Obrazloženje:
Gospođa dr.sc.Nevena Škrbić Alempijević je naša Bolka, a rođena je u Supetru na Braču.
Dodiplomski studij etnologije, engleskog jezika i književnosti završila je na filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplomiranja radila je kao kustosica u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Od 2001.godine zaposlena je kao znanstvena novakinja u odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godine 2013. stekla je zvanje izvanrednog profesora. Trenutačno ja angažirana kao istraživačica na znanstvenom projektu „Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet“.
Pored svog svakodnevnog rada kao profesorice Sveučilišta u Zagrebu, naša Nevena je našla vremena za sređivanje bolske etnografske zbirke Čečuk-Romac.
Na popisivanju zbirke, koja sada uključuje 670 predmeta, radili su nastavnici i studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je angažman bio isključivo volonterski.
Voditelj tog projekta bila je Nevena Škrbić Alempijević. Rad na izradi inventarne knjige ove zbirke obavljen je u suradnji s Ministarstvom kulture-konzervatorskim odjelom u Splitu.
Riječ je o opsežnom etnografskom radu koji je pratio fotografiranje, opis i dokumentiranje podataka. Rad je počeo prije više godina, a obrada građe je provedena u Bolu i u Zagrebu, u više navrata te uz reviziju prikupljenih podataka.
Nakon obrade većeg dijela zbirke upravo je Nevena oblikovala sam prijedlog upisa zbirke kao pokretnog dobra pri Ministarstvu kulture. Zbirka Čečuk-Romac upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske od 2013. godine. Danas imao tiskani i digitalni katalog etnografske zbirke koja je srž budućeg bolskog etnografskog muzeja.
Gospođa Nevena Škrbić Alempijević je svojim radom i dostignućima u profesionalnom životu, a posebno u volonterskom djelovanju za dobrobit općine Bol zaslužila javno priznanje Grb općine Bol.  

                                                                                    Predsjednik Vijeća
                                                                                      Matko Baković


********

Na temelju članka 14. i 25. Odluke o javnim priznanjima općine Bol (Službeni glasnik općine Bol br. 4/09 i 7/09), Komisija za dodjelu javnih priznanja je predložila, a vijeće općine Bol je, na temelju članka 31. Odluke o javnim priznanjima općine Bol, na 7/2017 sjednici dana 25. srpnja 2017. godine donijelo

O D L U K U

o dodjeli javnog priznanja
Godišnja nagrada općine Bol za 2017. godinu


Članak 1.
Pojedinačno javno priznanje Godišnja nagrada općine Bol za 2017.godinu dodjeljuje se
gospodinu Šimi Strikomanu kao znak priznanja za izuzetne zasluge za razvitak i ugled općine Bol na područja kulture.

Članak 2.
Gospodinu Šimi Strikomanu se dodjeljuje Godišnja nagrada općine Bol u obliku povelje, pismena potvrda i novčana nagrada u iznosu od 5.000,00  kn.

Članak 3.
Ova odluka stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku općine Bol.

Obrazloženje:

Akademski filmski i televizijski snimatelj i redatelj gospodin Šime Strikoman direktor je fotografije i snimatelj u nizu igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova u kojima je surađivao s eminentnim hrvatskim redateljima i glumcima. Do sada je održao 20-tak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i dobitnik je niza nagrada i priznanja.

Šime Strikoman je na Bolu snimio dvije Milenijske fotografije: povodom proslave 40-te obljetnice bolske Gimnazije i povodom 20-te obljetnice bolske Glazbene škole s knjigom i klavirom kao instalacijama.
Šime Strikoman snimao je dokumentarni film „BookBol“ koji govori o Bolu u prvom redu kao o kulturnom, a zatim i turističkom središtu. Film je Šime Strikoman darovao bolskim prijateljima.
Šime Strikoman napravio je film „Zmajevo selo“ na osnovu snimljene istoimene predstave u kojem je na vrlo sugestivan način prenio atmosferu ushićenih turista koji su posjetili Murvicu i doživjeli prikaz suživota puka toga pitoresknog mjesta i pustinjaka koji su u 15. stoljeću, bježeći pred Turcima, naselili špilju u brdu iznad Murvice, a u kasnijim stoljećima sagradili i samostane.
Film „Zmajevo selo“ je na 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu proglašen najboljim filmom festivala u filmskom prikazu predstave iz tradicijskog života, a Zbor turističkih novinara HND-a i Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu dodijelilo je Šimi Strikomanu nagradu „Marko Polo – slavni putopisac“ za najbolji turistički film.
Na osmom festivalu Trsat-Festival hrvatskih katoličkih filmova, film „Zmajevo selo“ prikazan je u finalnoj večeri.
Šime Strikoman snimio je i kratki dokumentarni film „Brač: kamen i voda“  na istoimenoj izložbi prošlog ljeta na bolskoj šetnici i na lokalitetu Lokve kod Gornjeg Humca.
Krajnji cilj ovog filma je postizanje empatije kod naših gostiju za prihvaćanjem otoka Brača kao kulturne destinacije s cjelogodišnjom ponudom.
Filmovi su dar bolskoj knjižnici „Hrvatskoj čitaonici“ .
Od ove godine Šime Strikoman započeo je projekt pod nazivom „Terra Croatica - Bročko blogo“ u kojem će se snimati  10 000 godina bračke kulturne povijesti. To će biti bajkovit prikaz našeg otoka kroz fotografiju, fjabe, gočice, legende i mitove.

Zbog svih gore navedenih projekata koje provodi Šime Strikoman  u suradnji s ravnateljicom Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadrankom Nejašmić, zaslužio je Godišnju nagradu općine Bol za 2017.godinu.


                                                                                                      Predsjednik Vijeća
                                                                                                          Matko Baković

********************


alt


U SUBOTU JE NAŠA FEŠTA

Nizom manifestacija i događanja obilježit će se ove subote Dan općine, blagdan Gospe od sniga i Bolska fjera.


U povodu blagdana Gospe od sniga svete mise su u Samostanskoj crkvi u 7.00 i 10.30 sati, u Župnoj crkvi u 9.00, a svečana blagdanska misa je u 19 sati u Samostanskoj crkvi.


Otkrivanje Spomenika palim za Domovinu je u 10.00 sati u parku pored crkvice Sv. Ivana. Tada će se položiti i vijenac, a cvijeće mogu donijeti a svijeću zapaliti svi oni koji nemaju nikoga od umrlih na bolskom groblju.


Fešta na rivi počinje već u poslijepodnevnim satima kada se na štandovima nude razni specijaliteti, kolači i piće. Na jednom od štandova prodavat će se kolači, ali ovaj put i majice i kape. Prihod od prodaje uplaćuje se bolskom DVD-u za nabavku potrebne opreme. Prošle srijede od prodaje kolača i dobrovoljnih priloga prikupljeno je 6.200 kuna.
U večernjim satima, od 21.00 sat u glazbenom programu na rivi nastupa Zorica Kondža. Vatromet se planira u ponoć.

(23) objavljeno  04. 08. 17. u 18:00 h 

********************


alt


alt


ZA FJERU: JANJETINA I ODOJAK

Za fjeru Boljani sami peku janjetinu, ali je dosta i onih koji to radije kupe direktno s ražnja u mesnici. „Provjereni“, koji mesnice ima u „Studencu“ u Podbarju i na Rudini, osim pečene janjetine nudi i pečenog odojka te ćevapčiće u lepinji. Predbilježbe se primaju na mobitele  098 135 53 44 ili 099 695 92 12  ali se izravno može naručiti u spomenute dvije prodavaonice.
Janjetina je 180 kn/kg, odojak 100 kn/kg, lepinja sa ćevapčićima (10 kom, 40 dkg) po 50 kuna.
„Provjereni“ će, prema rezervacijama, ispeći za subotu 20 janjaca i 10 odojaka. Prodaja počinje u subotu već nakon 10 sati. (promo)

(22) objavljeno  04. 08. 17. u 17:50 h  

******************** 


alt


BRZA INTERVENCIJA VATROGASACA

U petak, 4. kolovoza u 19.34 pozvani su bolski vatrogasci zbog požara u trafostanici hotelskog naselja, nedaleko hotela „Elaphusa“. Brzom intervencijom, u kojoj su sudjelovala dva vatrogasna vozila i osam vatrogasaca, požar na izolatorima ugašen je za desetak minuta. Veće štete nije bilo, a do potpune sanacije, uključeni su agregati pa bez struje nisu ostali hoteli „Elaphusa“, „Borak“ i „Bonaca“. Radnici „Elektrodalmacije“ došli su zbog popravka iz Supetra.
Vatrogasci su se vratili u svoje barake u 21 sat. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 08. 17. u 22:00 h 
alt

petak, 04. 08. 2017.     ********************


alt


PROGRAM ZA DAN OPĆINE

Obilježavanje Dana općine počinje dan ranije, već u petak, 4. kolovoza, kada će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća. Na tom će se skupu, u hotelu „Elaphusa“ s početkom u 11.30 sati, uručiti i općinska priznanja za 2017. godinu.
Blagdan Gospe od sniga, u subotu, 5. kolovoza, obilježava se svetim misama u Župnoj i Samostanskoj crkvi. Svečana sveta misa je u 19 sati u Samostanskoj crkvi.
U subotu ujutro u 10 sati otkrit će se spomenik palim za Domovinu, rad akademskog kipara Kažimira Hraste. Tom prilikom položit će se i vijenac za sve poginule, a oni koji to žele mogu pored spomenika u subotu ujutro ostaviti cvijeće i zapaliti svijeće.
Poslijepodne, od 21 sat službeno počinje fešta na rivi. Bit će štandova sa gastronomskom ponudom, a u glazbenom dijelu nastupa Zorica Kondža.
U ponoć će vatrometom biti označen kraj programa, ali će se slavlje sigurno nastaviti u obližnjem cocktail baru „Varadero“ te i u drugim bolskim kafićima s muzikom u živo.
U subotu nije samo bolska fjera i Dan općine. U cijeloj Hrvatskoj je državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
U subotu i nedjelju trgovine prehrambenom robom su otvorene, ali ne rade Poštanski ured, FINA i Splitska banka. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 08. 17. u 22:55 h

********************


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

U srpnju je u općini Bol, prema izvještaju Ureda TZO Bol, ostvareno 28.845 dolazaka turista (3 posto više nego u srpnju 2016.), a zabilježeno je 182.045 noćenja (povećanje 2 posto).
U prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 58.062 dolazaka turista (+6%) te je ostvareno 346.075 noćenja (+5%).
Struktura gostiju: Skandinavske zemlje 17,06 %, Francuska 15,05 %, Njemačka 12,62 %, Austrija 11,02 %, Slovenija 6,61 %, Hrvatska 5,50 % …
Hoteli su imali 196,293 noćenja (56,72%), privatni smještaj 132.565 noćenja (38,3%), a kampovi  8.015 noćenja (1,89%) ...

(19) objavljeno  03. 08. 17. u 23:05 h 

*******************


alt


BANKOMAT NA ZLATNOM RATU

Prvi put je na plaži Zlatni rat postavljen bankomat. To je učinila Hrvatska poštanska banka (HPB), a drugi je njihov bankomat u centru mjesta, pored ulaza u prodavaonicu „Tiska“. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 08. 17. u 22:50 h

********************


alt


JADROLINIJA I DALJE ZA SUPETAR

Jadrolinija će i ubuduće ploviti svojim trajektima na liniji Supetar – Split i obratno. To je odluka Upravnog vijeća Agencije za obalni pomorski promet nakon raspisanog natječaja za profitabilne trajektne linije.
Poništen je natječaj za liniju Stari Grad – Split i obratno te Trogir – Slatine – Split i obratno, ali je raspisan novi. Zainteresirani se brodari trebaju javiti do 24. kolovoza. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 08. 17. u 22:45 sati

********************


alt

Zlatni rat 3. kolovoza 2017.


HOĆE LI INSPEKCIJE NAVRATITI U BOL?

Lučka kapetanija Split u koordinaciji s pripadajućim lučkim ispostavama provela je u srijedu akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa "Sigurna plovidba 2017." i zabilježila 31 pomorski prekršaj, te naplatila kazne u iznosu nešto manjem od 40 tisuća kuna – pročitali smo na portalu Slobodne Dalmacije.
Lučka kapetanije je priopćila kako se akcija pojačanog nadzora provodila od 10 do 19 sati, kada su službenici lučkih ispostava u Splitu, Omišu, Baškoj Vodi, Makarskoj, Podgori, Igranama, Milni, Bolu, Jelsi, Hvaru, Šolti, Paklenim otocima, Trogiru, Krknjašima i Maslinici obavili 62 inspekcijska pregleda. Njima su bila obuhvaćena četiri broda, 41 domaća brodica i jahta te 17 stranih brodica i jahti.
Naplaćeni prekršaji u najvećem se dijelu odnose na glisiranje zbog kojega je sankcionirano osam sudionika u pomorskom prometu, jedna prekršajna kazna izrečena je zbog brze vožnje u luci, zbog prekomjernog ukrcaja putnika bilo je 17 prekršaja, tri zbog nedostatka člana posade, dok su zbog neposjedovanja propisane dokumentacije na plovilima kažnjene dvije osobe.
Nadajmo se da će akcijom biti obuhvaćeno i područje Zlatnog rata, gdje se svakodnevno, pored zabrane, sidre brodovi sa domaćim i stranim zastavama. Grabov rat je samo ovoga ljeta uputio nekoliko pisama na adresu Lučke kapetanije i Pomorske policije. Do sada – bez odgovora! (j.e.)

(16) objavljeno  03. 08. 17. u 22:35 h  alt

četvrtak, 03. 08. 2017.     ********************


alt


SPOMENIK PALIM ZA DOMOVINU

U parku pored groblja postavljen je Spomenik palim za Domovinu koji će uz prigodnu svečanost biti otkriven u subotu, na praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
Autor spomenika je Kažimir Hraste, kipar, grafičar, crtač, profesor, akademik i doktor znanosti. Za naš portal obrazložio je svoju ideju za spomenik:


- Inspiraciju sam našao u srednjovjekovnim nadgrobnim pločama i, s druge strane,  formom tijela mrtvog Isusa položenog preko Marijinih koljena. Na ploči se, dakle, nalazi plitko izmodelirani reljefni  križ koji asocira na Pietù, dva stilizirana tijela, jedan položen na drugi. U tlocrtu se jasnije iscrtava  forma križa, dok je u kutu, na vrhu, postavljena golubica kao znak Duha Svetog i nade  u Uskrsnuće.
Kako  asocijacija na «grob» ne bi bila doslovna, spomenik nisam radio od kamena, već od metala, koji mi je ujedno omogućilo i razvedenije rješavanje oblika i sadržaja.
Spomenik je izveden u kortenu, limu koji je otporan na atmosferilije, stabilan je, a  izgleda kao zahrđalo željezo (oksidirani površinski sloj). Korten  sam izabrao između ostaloga i zato što omogućuje spajanje malih komadića lima, koji stvaraju dojam fragmenata (kao mozaika povijesnog pamćenja) i istovremeno kompaktne cjeline.  Korten je materijal koji je živ kao koža i koji u različitim vremenskim prilikama različito reagira i izaziva različite senzacije kod promatrača. S vremenom, površina će biti sve stabilnija i postojanija.   
Ideja čitavoga spomenika bila je u arhitektonski definiranom prostoru, na izuzetnoj mikro lokaciji, napraviti takvu skulpturu koja će kod promatrača izazvati empatiju sa svim onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku, a namjernicima  ponuditi  kutak za kontemplaciju u miru čempresa i mora.

(15) objavljeno  03. 08. 17. u 00:15 h  

********************


alt


alt


NAŠA POSLA: PROMETNE GUŽVE

Nekada, kada su smjene gostiju bile svake druge subote, turisti su u Bol stizali iz Splita i sa tri parobroda. Danas su svakodnevne gužve, iako imamo čak tri katamaranske veze sa Splitom. Događa se da su karte rasprodane i par dana ranije, posebno za podnevnu liniju iz Bola za Split.
Katamaran Vida, koji ujutro kreće u 7.15 iz Dubrovnika, najčešće u Bol dolazi sa zakašnjenjem. Jadrolinija je na svojim službenim stranicama upozorila na moguća kašnjenja zbog pojačanog prometa u hvarskoj luci. Prošlog utorka (1. kolovoza) prije Vide u Bol je došao izletnički brod Voga. Tko ima prednost? Voga je tražila da joj se dozvoli privez na Velom mostu dok iskrca oko 150 izletnika. Za to treba najmanje 15 minuta, a toliko bi Vida trebala čekati pred bolskom lukom. Zaposlenici Grabovog rata, zaduženi za privez brodova i prodaju karata, tražili su od kapetana Voge da se veže još malo dalje, kako bi bilo mjesta i za Vidu. Najprije je kapetan Voge odbio to učiniti, jer kaže da mu nema dovoljno dubine, ali je na kraju ipak ostavio prostora i za Vidu. U Vidi su sva mjesta bila rasprodana, a trebalo je iskrcati 130 i ukrcati za Split isto toliko putnika. U Split je Vida došla u 13.50 sati, 80 minuta kasnije nego je to redom plovidbe predviđeno. Neki su zbog toga zakasnili na autobuse i avion.
Ništa manje, taj dan, problema nisu imali putnici koji su autobusom u 19.25 namjeravali iz Bola u Supetar. Na autobusnoj stanici, sa kupljenim povratnim kartama, bilo ih je stotinjak, a možda i više. Ponovo gužva, nervoza … U autobusu su do Supetra neki stajali na nogama. Drugi su, njih 24, unatoč kupljenim kartama, morali još jednom platiti prijevoz sa tri taksija.
Mogu li se predvidjeti gužve i spriječiti maltretiranje putnika? (j.e.)

(14) objavljeno  03. 08. 17. u 00:10 h   

*******************


alt


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ: HUMANITARNA PRODAJA

Ove srijede na Bolskoj litnoj noći naknadno je postavljen još jedan štand. Na njemu su se prodavali domaći kolači, a prihod je namijenjen bolskom DVD-u za nabavku neophodne opreme. Primali su se i dobrovoljni prilozi, a u subotu, na bolsku Fjeru, prodavat će se prigodne majice i kape.
U svakom slučaju to je hvale vrijedna akcija koje su inicirale i vode naše Bolke.
Uobičajen je glazbeni program, a sve je više ljudi koji žele kušati morske specijalitete. Ne treba se čuditi što u podužem redu čekaju na lignje, salatu od hobotnice, papaline, skuše …
Pravi ribarski ugođaj je na brodu Veli, tamo Branko Karmelić, besplatno poslužuje jelo i piće, ali samo za prijatelje … (j.e.)

(13) objavljeno  03. 08. 17. u 00:05 h 

********************


alt


alt


POMOĆ MLADIH VOLONTERA

Članovi UniSport škole višestranog razvoja iz Bola, Luka i Andro Batinić te Ivo i Mate Petrić, kao volonteri su dali svoj doprinos u organiziranju Europskih sveučilišnih prvenstava u košarci 3x3, odbojci na pijesku te sportskom penjanju - koji su u Splitu od 25. do 30. srpnja okupili 400 sportaša iz 27 država. U organizaciji ovog velikog događaja sudjelovalo je 156 volontera koji su utrošili čak 5754 volonterskih radnih sati, zbog čega je lijepo znati da su svoj doprinos dali i mali Boljani. (t.b.)

(12) objavljeno  02. 08. 17. 24:00 h 

********************


alt


SIDRENJE …

Sidrenje na Zlatnom ratu više i nije vijest. Svakodnevno se to događa, a sliku od srijede poslao nam je Grabov rat. Ako nitko od nadležnih ništa ne poduzima da to spriječi, barem da čitatelji našeg portala vide kako se radi devastacija jedinstvene plaže na svijetu.

(11) objavljeno  02. 08. 17. u 23:55 h 

********************

alt


TO SE DOGAĐA - DRUGIMA!?

NA TRGU slobode u Poreču nepoznati je počinitelj otuđio automatski vanjski defibrilator, izvijestila je istarska policija, a pročitali smo na portalu Indeks.
Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem koji je defibrilator otuđio u razdoblju od 28. do 29. srpnja čime je pravnu osobu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna.
Inače, automatski vanjski defibrilatori primjenom električnog šoka ispravljaju abnormalan srčani ritam koji nastaje prilikom prestanka rada srca i time omogućavaju spašavanje nečijeg života, a postavljeni su krajem 2015. na sedam lokacija u Poreču, a njihovo postavljanje financirala je Turistička zajednica Grada Poreča.
Nešto slično se ne može dogoditi u Bolu. Naime, osim kod Vatrogasaca i u mjesnoj ambulanti, nema na otvorenom ni jednog defibrilatora iako se za njihovo postavljanje, kao nužnost u turističkim destinacijama, zalaže dr. Nikša Šimetović. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 08. 17. u 23:50 h 

********************


alt


PONUDA ZA FJERU: JANJETINA, ODOJAK …

Ni ove godine na rivi na Fjeru, po svemu sudeći, neće se prodavati pečena janjetina. Međutim, „Provjereni“, čije su mesnice u prodajnom centru „Studenac“ u Podbarju i na Rudini, posebnu ponudu priprema za skorašnju bolsku fjeru. U obije prodavaonice prodavat će se pečeni odojak (100 kn/kg), pečena janjetina (180 kn/kg), ćevapčići pečeni na česmini… Deset komada ćevapčića (40 dkg) u lepinji trebat će platiti 50 kuna.
U srijedu, prvog dana primanja narudžbi, rezervirana su četiri janjca i dva odojka. Kako bi bili sigurni dobiti i uživati u ponudi mesnice „Provjereni“ trebat će izvršiti rezervaciju. Brojevi mobitela su 098 135 53 44 ili 099 695 92 12 (promo)

(09) objavljeno  02. 08. 17. u 23:45 h alt

srijeda, 02. 08. 2017.     ********************


alt


SVE NAS SE VIŠE ČITA

Podaci o posjetima našem portalu govore da nas se sve više čita. To je za urednika priznanje veće od bilo koje novčane stimulacije. Portal boljani.info, već smo to nekoliko puta napisali, izdaje se od siječnja 2011. godine, punih šest godina i sedam mjeseci. Broj posjeta je sve veći. Prošle godine najviše je zabilježeno u kolovozu (47.828), a ove godine tri mjeseca su bila iznad 50.000: travanj 50.343, lipanj 50.631 i u srpnju rekordnih 53.121.
Mjesečni troškovi „proizvodnje“ su 3.200 kuna i to se pokrivalo prilogom općine od 1.800 kuna mjesečno i od reklama. Za honorare nije bilo ni kune, a nemoguće je raditi toliko dugo bez stimulacije, svakodnevno, nedjeljom, za Božić i Novu godinu …
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na prijedlog načelnika, dosadašnji općinski dodatak povećan je sa 1.800 na 2.500 kuna. A izdavač nije spreman potpisati ugovor koji bi važio od 1. kolovoza. Neće se prihvatiti ni dosadašnjih 1.800 kuna. Ostaju fiksni troškovi od 3.200 kuna koji se sada pokrivaju tek djelomično. Za vijesti (Bolsku kroniku) tih 2.500 kuna bruto,  ukoliko se zadrži sadašnji dnevni prosjek vijesti uz ilustraciju fotografijom, znači neto honorar za svaku vijest 5 (pet) kuna i isto toliko za fotografiju! Za taj honorar sasvim sigurno neće nitko raditi, a za nastavak izlaženja portala trebalo bi misliti i što će biti sutra. Treba li Bolu informativni portal i tko je spreman to raditi?
Sigurno je kako sve može biti bolje, pa i naš portal, ali je očito da ima i onih koji ne žele o svemu javno govoriti i pisati. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 08. 17. u 23:25 h 

********************


alt


ZA VEĆU SIGURNOST U SEZONI

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Važnost sigurnosti gostiju prepoznala je još prije 12 godina hrvatska policija uvođenjem projekta 'Sigurna turistička sezona' koji je jedinstven u Europi, a preporučuje ga Interpol.
Ove godine o sigurnosti, kako stranih pa tako i domaćih turista od 1. srpnja do 1. rujna brinut će 72 strana policajca, a na našu će obalu doputovati iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.
Strani policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućuju bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Pritom ne nose oružje, ali rade u odorama svoje policije u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama.
Bol su u utorak bili policajci iz Francuske, Njemačke i Italije. Posjetili su i Ured Turističke zajednice (na slici).

(07) objavljeno  01. 08. 17. u 23.20 h 

********************


alt


PRIHOD ZA VATROGASCE

U srijedu će na rivi, tijekom Bolske litnje noći, jedan štand biti – poseban. Grupa Bolki odlučila je organizirati prodaju domaćih slastica, a prihod od prodaje je namijenjen bolskom DVD-u. Na štandu će se osim humanitarne prodaje prikupljati i novčani prilozi.
Od ove akcije možda neće biti prevelike financijske koristi, ali je hvale vrijedna inicijativa Bolki koje žele pokazati solidarnost sa onima koji sasvim opravdano traže pomoć i podršku.

(06) objavljeno 01. 08. 17. u 23:15 h  

********************


alt


PONUDA ZA FJERU

„Provjereni“, čije su mesnice u prodajnom centru „Studenac“ u Podbarju i na Rudini, posebnu ponudu priprema za skorašnju bolsku fjeru. U obije prodavaonice prodavat će se pečeni odojak (100 kn/kg), pečena janjetina (180 kn/kg), ćevapčići pečeni na česmini… Deset komada ćevapčića (40 dkg) u lepinji trebat će platiti 50 kuna.
„Provjereni“ ima provjerenu kvalitetu, kvalitetu i umjerene cijene. Kako bi bili sigurni dobiti i uživati u ponudi mesnice „Provjereni“ trebat će izvršiti rezervaciju. Brojeve mobitela: 

098 135 53 44 ili 099 695 92 12 (promo)

(05) objavljeno  01. 08. 17. u 23:10 halt
utorak, 01. 08. 2017.     ********************


alt


PREKO MILIJUN POSJETA

Za samo 45 dana (od 16. lipnja) preko milijun puta (u ponedjeljak do 20 sati: 1.005.408) se pogledao glazbeni spot kojeg su 2CELLOS snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat. Posjetitelji osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera na svojim violončelima, mogu vidjeti i sve ljepote Zlatnog rata kojeg mnogi Boljani i posjetitelji smatraju jedinstvenim prirodnim fenomenom, najljepšom plažom na svijetu. (j.e.)
Spot pogledajte ovdje: https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(04) objavljeno  31. 07. 17. u 22:50 h 

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

U srpnju katamaran samo jedan put nije došao u Bol. Bilo je to 16. srpnja (nedjelja) kada je katamaran, zbog bure, iz Starog Grada krenuo direktno za Split.
Katamarani na izletničkoj liniji ni jednom nisu izostali.
Prošle godine, također u srpnju, jednom katamaran nije došao u bolsku luku. U kolovozu 2016. nije dolazio čak sedam puta. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 07. 17. u 22:45 h  

********************


alt


alt


alt


POETSKA I GLAZBENA VEČER

Pretijesno je bilo u ponedjeljak navečer u dvorištu kuće dr. Nikše Šimetovića na Loži gdje je organizirana poetska i glazbena večer. Kada više nije bilo slobodnih  stolica, sjedilo se i po stepeništu.
Na samom početku prisutne je pozdravila ravnateljica Općinske knjižnice Jadranka Nejašmić, kao organizatorica ovog druženja, a onda je zahvalio na ovolikoj posjeti i domaćin dr. Nikša Šimetović. Oboje su spomenuli i vezu Bola i otoka Hvara, povezanu bračnim i prijateljskim vezama, pa je sasvim bilo logično što je poetski recital izveden u interpretaciji kulturnog i javnog djelatnika, glumca i umjetnika, prof. Milana Lakoša iz Hvara.
U kućnom salonu za sve, na žalost, nije bilo mjesta kako bi poslušali prvaka hrvatske opere, tenora Domagoja Dorotića čiji je nastup pratio dirigent i docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Simon Dešpalj. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 07. 17. u 22:40 h 

********************


alt


NEVJERICA

Da je Bager napiso knjigu? Ma ljudi moji, je li to moguće? To ni istina! Ne virujen! Ne, ne virujen! Ne! Nedoumica vlada Bolom. Nitko, naime, ne vjeruje da je Doktor Kukoč napisao knjigu. Ali neki su je, od onih sretnika koje odabrao je sam Doktor Kukoč – u ovoj lipoj, maloj, smišnoj destinaciji (kako bi rekao Doktorov kolega, moreplovac, zapovjednik broda Makarski Jadran, Mito… i korupcija) – već i pročitali.
Doktorov kolega, dr. Nikša Šimetović: „Ja sam još u San Marinu čuo da Bager piše neku knjigu. Bager, knjigu? Ne, nisam vjerovao! Ali, evo, knjiga mi je u ruci, a već sam je jedan put pročitao… Nevjerojatno! Knjiga je nevjerojatna, odlična! Bravo kolega! A čujem da se, 13. kolovoza, sprema velika proslava: predstavljanje Doktorove knjige, Marinero, ispred Marinera. Možda je to trenutak da i ja predstavim nešto. Ja u kući, naime – a to bi već trebala imati svaka turistička destinacija, koja drži do svog destinacionizma – imam dva medicinska aparata: defibrilator, i mjerač buke…
Doktorov kolega, profesor ne doktor, Marijo Rončević: „Jedno od najboljih književnih dijela koje sam pročitao u zadnje vrijeme!“
Doktorova kolegica, ugostiteljska djelatnica i zaposlenica u Marineru, Jelena Sudar: „Nisam znala da mi je gazda genije!“
Doktorov kolega, književnik Jerko Martinić: …
No i dalje gotovo svi, od onih koji za sada nisu imali sreće pročitati knjigu (a među njima i Doktorov kolega vijećnik, Mate Bočineto), tvrde: „Ne, to ni napiso Bager!“ A mnogi su uvjereni čak i u to da je knjigu napiso Puko!
Ali, evo što o toj problematici sam Doktor Kukoč piše u predgovoru svoje knjige:

VOL U KUPUSU

Čo, Puko!? Ivica Jakšić Čokrić Puko? Beduin! Jedon obični beduin! Je, skupa smo hodili u skulu. Vuon ni, judi moji, zno napisat, a ča ću von govorit – ni slova ni zno!
Jo son temu beduinu piso domaći rad!
Jo son mu šapjo kad bidu ga ispitivali!
Jo son mu crta!
Ja san bi mozak!
Ali, malo po malo, svaršila skula, išo Puko naprid! Počie pisat knjige! Nisu to, da se razumimo, nike knjige. Marsadura može stot, a ono drugo je sranje!
Po je počie crtat! Crta pasa, a ispode maška! Stavi žutu: Zalazak sunca… a kad se ništa ne vidi: Ispiracija!
Po je počie činit prestave! Ala, Cimer fraj ništo, ali ono drugo… a kuo to razumi, dragi brate?!
Po strukture, od kamena. Hubotnica, ne loša… a na one druge može se posrat!
I počie oti karnavol sa Karnavoluon. Parada, tastamenat, Elafuza. I sa Virozuon. Viroza party! Ma kuo?
Jo son mu piso Karnavola!
Jo son čini Virozu!
Ja san bi mozak!
I da će pisat knjigu! Koju knjigu? Marinero! Po ćeš mi ti – duošli mi u razgovoru – pisat Marinero, tumbalo, a jo ga već pišen! Pet godina! Da hoćemo skupa? Skupa?! Ne! Ti piš svoju, a jo svoju! Ali, da jo nimon vrimena, da imon puno posla, da mi počinje sezona i da činin novi Marinero… i mile, lale, mile, lale… nagovori vuon mene! I mi da ćemo skupa! Jo i vuon. Mogo son jo som, ali jo nimon vrimena, imon puno posla, počinje mi sezona i činin novi Marinero. I tako napisali skupa. Jo i vuon. A u biti jo!
Jo son mu govori ča će me pitat i kako će pisat!
Ja san bi mozak!
Oti beduin somo je piso. Na kompjuter. Jo na kompjuter činin pametnije stvori! Ali, jo son bi glavni!
Ja san mozak!
I već pišen novu knjigu. Čo knjigu? Jedna je Zagrepčanka već rezervirala! I slikon! I strukture! I prestavu činin! I to će bit, vidit ćete ča će bit! Puko se već može pokrit po ušima!
Čo Puko? Ivica Jakšić Čokrić Puko?
Ivica Jakšić: Beduin!
Čokrić: Karnavol!
Puko: Tumbalo!
Ivica Jakšić Čokrić Puko: Vol u kupusu!

Daljnje obavijesti… čitajte na ovim stranicama.

(01) objavljeno  31. 07. 17. u 22:35 h  
altVažnije vijesti objavljene u srpnju 2017.ponedjeljak, 31. 07. 2017.    


alt

Najveći je interes kod publike za program koji se organizira na rivi


KOLOVOZ U BOLU

Raznih će događanja, uglavnom u sklopu Bolskog lita, biti i tijekom kolovoza. Već se zna, posebno domaća publika, da su koncerti klasične glazbe utorkom u Dominikanskom samostanu, a srijedom na rivi Bolske litnje noći sa gastronomsko-glazbenim programom.
Četvrtkom, subotom i nedjeljom su kazališne predstave, otvaranja izložbi, predavanja ili promocije knjiga.
Dan općine Bol obilježit će se već u petak 4. kolovoza kada će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u 11.30 sati u hotelu „Elaphusa“, uručiti općinska priznanja.
Prve subote u kolovozu (5. kolovoza) je državni praznik ali i blagdan Gospe od sniga i bolska fjera. U 10 sati otkriva se spomenik palima za Domovinu uz polaganje vijenca. Na rivi, od 21 sat, je glazbeno-gastronomski program kada nastupa Zorica Kondža.
Za mlade od 16 sati organizira se, 14 puta, beach party u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu. U 585 clubu mladi mogu uživati u glazbi svakodnevno od 23 do 6 sati, ali je u kolovozu planiran poseban program 18 dana, a završna party je 1. rujna. (j.e.)

(108) objavljeno  30. 07. 17. u 22:40 h 

*********************


alt


DVD MOLI ZA POMOĆ

Mnogi su Boljani i pravne osobe već dobile pismo DVD-a Bol, kojeg potpisuje predsjednik Društva Goran Jekić, kojim se objašnjava situacija i stanje te traži novčana pomoć. Sami ne mogu riješiti svoje probleme, a ni Općina nije baš izdašna prema njihovim potrebama. U DVD-u Bol samo su dva profesionalca, a ljeti je angažirano još pet sezonaca. Ostali su članovi koji poslove u DVD-u odrađuju po potrebi i volonterski. Godinama se govori o izgradnji novog Doma, a u proljeće su tražili pomoć iz fondova EU. Što ako dobiju odbijenicu? Općina će morati izdašnije pomagati, revidirati ostale troškove i davanja, jer građevinska dozvola za novi Dom vrijedi do travnja 2018. godine.
Dom nam se čini nije i najvažniji problem. Mnogo je opasnije što bolski vatrogasci nemaju adekvatnu opremu. Rade, međutim, sve ono što drugi neće ili ne mogu. Pomažu vatrogasci u otklanjanju problema s kanalizacijom i odvodom oborinskih voda, čišćenju ulica nakon većih kiša, dovozu vode za kućanstva (Murvica) i poljoprivredu …


U rubrici OBAVIJESTI I OGLASI objavljujemo pismo DVD-a. (Kliknite OVDJE)


U Bolu, zahvaljujući turizmu, mnoge pravne i fizičke osobe, imaju novčanih sredstava. Vjerujemo da imaju i volje da pomognu. Pomažući vatrogascima, pomažemo i sebi. Zlu ne trebalo. (j.e.)

(107) objavljeno  29. 07. 17. u 23:05 h  

********************


alt


alt


UPORNI PREKRŠITELJI

Mi uporno objavljujemo fotografije usidrenih brodova oko Zlatnog rata, a istom upornošću svakodnevno to ipak čine brodari usprkos zabrani. Nismo samo mi i brodari uporni. Uporno pred ovom pojavom zatvaraju oči oni koji bi trebali da vode brigu o poštivanju pomorskih pravila. To je Lučka kapetanija i Pomorska policija.
Slike koje objavljujemo dostavio nam je Grabov rat koji često piše nadležnima i moli za pomoć. Nadležni imaju i kamere koje uživo pokazuju što se dešava, posebno na istočnoj strani plaže Zlatni rat, gdje su podmorske instalacije prema otoku Hvaru: voda, elektrika, optički kabeli … (j.e.)

(106) objavljeno 29. 07. 17. u 23:00 h 

********************


alt

Plaža iza Velog mosta, u petak 28. srpnja u 17.30 sati


alt


TAJNI GOST: KAKVI SMO DOMAĆINI?

I ove godine u Bolu će Tajni gost ocjenjivati našu ponudu, usluge, gostoljubivost … Od mogućih 1.169  bodova u prvom obilasku dobili smo 870 bodova ili 74.42 posto. To je lošija ocjena nego prošle godine kada smo u prvom obilasku dobili 80,54 posto.
Još će biti dva obilaska Tajnog gosta, pa je moguće na kraju ljeta dobiti i bolju ocjenu.
Najbolje ocjene ima smještaj (79,90 posto), zatim turistički info centri (75,40), trgovine i suvenirnice (75,00), vinarija (75,00), restorani (71,64), a najlošije su ocijenjeni barovi – 45,45 posto.
Kod smještaja ocjenjivane su telefonske rezervacije, ponašanje osoblja na recepciji, oprema sobe, hotelski prostor, pozdrav na odlasku iz hotela …
Kod najlošije ocjenjenih barova nije bilo primjedbi zbog izdavanja računa i  pozdrava konobara na dolasku, ali vrlo malo je bilo osmjeha, ništa od pozdrava na odlasku …
Agencija Heraklea, koja i ove godine ocjenjuje u Bolu, dostavila je Turističkoj zajednici pisana zapažanja za 21 posjetu barovima, restoranima, turističkim agencijama, izletničkim brodovima, hotelima … (j.e.)

(101) objavljeno  28. 07. 17. u 23:25 h  

********************


alt


alt


VJENČANJA U BOLU

U petak je u Bolu matičar Frane Marinković vjenčao treći par ove godine koji su strani državljani. U nazočnosti 15 svatova  i sudskog tumača za engleski Zdenke Petek, vjenčali su se Lucey Rebecca Delaney i James Alexander Banner, oboje državljani Ujedinjenog Kraljevstva.
Ceremonija vjenčanja obavljena je u vrtu Dominikanskog samostana.
Mladenci su, kao momak i djevojka, već dolazili u Bol kao turisti, a njezin barba u Bolu već desetak godina ima kuću. (j.e.)

(100) objavljeno  28. 07. 17. u 23:20 h  

********************


alt


U OTOKE ULOŽENO 3,27 MILIJARDI

U razvoj hrvatskih otoka javni je sektor u 2014. i 2015. godini uložio ukupno 3,27 milijardi kuna, na gotovo polovici otoka bilježi se porast ukupnog broja stanovnika, no samo dva - Vir i Čiovo, imaju pozitivan prirodni prirast, navodi se u Vladinu izvješću koje analizira učinke provedbe Zakona o otocima u te dvije godine. O tome piše agencija HINA, a prenose portali, TV i novine. Bol se u novinskim izvještajima po nikakvom osnovu ne spominje, ali treba barem ovdje naglasiti da je u 2014. i 2015. u Bolu rođeno 59 djece, a umrlih je bilo 29.
Razna ministarstva, agencije i ustanove u razvoj otoka u 2015. uložili su milijardu i pol kuna, koliko je u prosjeku godišnje ulagano od 1999. godine, kada je donijet Zakon o otocima. U 2014. godini ulagano je iznad prosjeka, vrijednost investicija dosegnula je gotovo 1,8 milijardi kuna.
U 2015. najviše se ulagalo u prometnu povezanost otoka (345 milijuna), njihovu prometnu (310 milijuna) i komunalnu infrastrukturu (177 milijuna), gospodarstvo i potpore u gospodarstvu (217 milijuna), turizam (175 milijuna) itd.
S otoka se desetljećima iseljavalo, smanjeni natalitet i visoki mortalitet u zadnjem su desetljeću ponegdje nadoknađeni doseljavanjem, no doseljenici su u najvećoj mjeri starije i gospodarski neaktivne osobe.
Opsežno izvješće, koje je Vlada prihvatila i poslala Hrvatskom saboru, sadrži i podatke da hrvatski dio Jadrana ima 78 otoka, 524 otočića, te 642 hridi i grebena (vrh iznad razine mora), odnosno ukupno njih 1244.

(99) objavljeno  28. 07. 17. u 23:10 h 

********************


alt


OBAVIJEST VINOGRADARIMA: POJAVIO SE ŠTETNIK

Savjetodavna služba uputila je obavijest vinogradarima o pojavi štetnika novijeg datuma koji je u prošloj godini uzrokovao značajniju ekonomsku štetu upravo na grožđu.
Dosadašnjim zapažanjem  najosjetljivija je sorta Crljenak kaštelanski, međutim ne isključuje se mogućnost napada i na druge sorte.
Savjetodavna služba preporuča korištenje lovke s hranidbenim atraktantom. Kako se to radi detaljno je opisano u Obavijesti vinogradarima, koju na zamolbu Bol poljoprivredne zadruge, objavljujemo u cijelosti u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(98) objavljeno  28. 07. 17. u 23:05 h 

********************


alt

Rodna kuća Frane Radića, desno od hotela "Zlatni rat", danas je dio hotela "Kaštil"


SPOMEN PLOČA F. RADIĆU

Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica predložila je postavljanje spomen ploče na rodnoj kući Frane Radića, a povodom 160. obljetnice njegovog rođenja (25. kolovoza). U pripremi je i izdavanje knjige o ovom polihistoru, arheologu, pedagogu, piscu, prevoditelju …
Općinsko vijeće je jednoglasno prihvatilo ideju o postavljanju spomen ploče na rodnoj kući, sada hotelu „Kaštil“.

ZAMJENE ZA K. MARČIĆ
Katarina Marčić je još na prošloj sjednici najavila ostavke na dvije izabrane dužnosti u Općinskom vijeću: druga potpredsjednica vijeća te članica Odbora za izbor i imenovanja. Na sjednici 25. srpnja, umjesto K. Marčić za drugog potpredsjednika je izabran Tonči Buljan, dok će u Odboru za izbor i imenovanja biti Nataša Paleka Jakšić.

NOVI UGOVOR ZA IZDAVAČA
Načelnik općine predložio je Općinskom vijeću potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji sa tvrtkom Press servis koja je izdavač portala boljani.info. Mjesečna naknada, kako je predloženo, povećala bi se sa mjesečno od 1.800 na 2.500 kuna. Vijećnici su bez mnogo rasprave prihvatili novi ugovor sa deset glasova „za“ i jednim „protiv“ (Tonči Kukoč Bager).
Sada preostaje da se Press servis izjasni prihvaća li ovu ponudu ili će doći do postupnog gašenja portala koji izlazi od 1. siječnja 2011. godine. Treba znati da su mjesečni troškovi, bez honorara (nitko ne prima plaću a  ni honorare), 3.200 kuna mjesečno.

MOLBE I PISMA UPUĆENA VIJEĆU
Učenici Srednje škole Rafaeli Marinković, na molbu njezine majke Elice, Općinsko vijeće je odobrilo 5.000 kuna donacije kao pomoć za dio troškova odlaska na razmjenu učenika u Francusku.
Karmen i Ante Selak uputili su molbu da im se pomogne u upisu djeteta u dječji vrtić kako bi majka mogla nastaviti školovanje na Filozofskom fakultetu u Splitu. Ukazali su i na neke manjkavosti u kriteriju bodovanja zbog čega se smatraju oštećenim. Vijeće smatra da njihovu molbu treba rješavati Upravno vijeće dječjeg vrtića i ispraviti eventualne nejasnoće i manjkavosti postojećeg Pravilnika.
Vijećnici su dobili pismo jednog taksiste koji se žali na ponašanje drugog kolege. Kako će se slučaj rješavati na sudu, po okončanju postupka Vijeće će razmatrati i mogućnost oduzimanja koncesije za rad. (j.e.)

(97) objavljeno  28. 07. 17. u 00:25 h  

********************


alt


RADITI SE MORA, ALI …

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je članove Općinskog vijeća o sastanku u Ministarstvu pomorstva vezano za dodjelu koncesija na plaži Zlatni rat, a nakon pritužbi županijskih službi. Na sastanku u Zagrebu koji je održan 10. srpnja uz načelnika bili su i pročelnik Stipe Karmelić i predsjednik Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja Tomi Fabijanović.
Predstavnik županije u bolskom Vijeću za koncesije uočio je niz nezakonitosti. Smatra da na Zlatnom ratu nema dozvole za ponton za iskrcaj putnika, te kako Ministarstvo zaštite okoliša nije dalo ni suglasnost gdje i koliko na plaži može biti suncobrana i ležaljki … Županija smatra neriješenim i pitanje postavljanja štekata, na pomorskom dobru, uz sam rub rive u bolskoj luci.
Jesu li ove primjedbe možda uvod za rasprave o sposobnosti lokalne zajednice da odobrava koncesije umjesto županije?
Bol je predložio Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom za 2017. godinu – kaže načelnik Tihomir Marinković – i tu su planirane sve aktivnosti kao i do sada. Suglasnost je dao županijski Ured  za turizam i pomorstvo, a nešto kasnije i Lučka kapetanija. Međutim, Ministarstvo zaštite okoliša ni do danas nije dalo svoju suglasnost.
Javna ustanova „More i krš“ treba odrediti prihvatni kapacitet zaštićenog krajolika, te koliko na Zlatnom ratu može biti pedalina, sandolina, trampulina, aqua parkova, glisera za vuču športskih rekvizita, turističko-ugostiteljskih objekata … Jedino se zna mišljenje Ministarstva zaštite okoliša da na žalu plaže Zlatni rat ne smiju biti postavljeni suncobrani i ležaljke.
Traženi elaborat JU „More i krš“ ne može učiniti, kako oni objašnjavaju, bez smjernica Ministarstva zaštite okoliša.
U Bolu je na plaži Zlatni rat sezona počela tjedan prije Prvog svibnja, a ukoliko bi se poštivali zakoni, na Zlatnom ratu danas ne bi se smjela pružati nikakva turistička, ugostiteljska, trgovačka ni zabavna ponuda!
Jedno je sigurno: probleme treba što prije riješiti i utvrditi čija je što obveza za uraditi. Čekanje, kako to treba učini netko drugi, može dovesti do novih nesporazuma. Iduća sezona, iako ova još nije ni završena, je sasvim blizu… (j.e.)  

(96) objavljeno  28. 07. 17. u 00:20 h 

********************


alt


NAJVEĆE BOLSKO ČUDO

Nakon ča se Guospa ukozala u Špilju od šaldana, nakon ča je Đenefu ubi gruom ispod sulora Mijarićevie kućie (di sada stoji Lenjin), nakon ča smo drugi put obronili naš Zlatni rat, nakon ča je Markito dobota treći put podni ostavku, nakon ča je Pikolo osvoji četvarti mandat… i nakon velike koalicije, SDP-a i HDZ-a – a Bol je u međuvremenu postao zaokružena turistička top destinacija (i delicija) – dogodilo se još jedno veliko bolsko čudo: Bager je posto Općinski vijećnik???
I bilo bi to najveće čudo u povijesti ove naše ispaćene destinacije da se uistinu nije – u rečenoj povijesti (i destinaciji) – dogodilo upravo to, u naslovu istaknuto, najveće bolsko čudo (svih vremena, i šire!): Bager je napiso knjigu!!!
*****
Daljnje obavijesti o Doktoru Kukoču (Bageru), Marineru i veličanstvenoj proslavi koja se – u organizaciji Multimedijalne putujuće artističke skupine za mentalnu higijenu, fizikalnu terapiju i brzu prehranu Šušur Bol, 13. kolovoza 2017. – sprema povodom Doktorovog uplovljavanja u književne vode odnosno predstavljanja njegove prve knjige (a namjera mu je sustići Jerka Martinića koji ih je napisao dvije, za sada) čitajte na ovim stranicama.

                                                                                                        Za destinacijski Šušur
                                                                                                  Ivica Jakšić Čokrić Puko

(94) objavljeno 28. 07. 17. u 00:10 h

*********************


alt


alt


NAPOKON OGRADA NA STUDENCU

Nakon višegodišnjeg čekanja ipak smo dočekali da se postavi ograda oko Studenca gdje su generacije Boljana po vodu dolazili do 1962.  Voda iz Cetine u Bol je stigla 1976., a općina je Studenac, kako piše na kamenoj ploči, ogradila 1885. (j.e.)

(91) objavljeno  27. 07. 17. u 00:20 h  

********************


alt


SEDMA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Sedma sjednica Općinskog vijeća, održana u utorak navečer pod predsjedanjem Matka Bakovića, trajala je 3,5 sata. Sve predložene odluke na sjednici, prihvaćene su uglavnom jednoglasno, ali će se u rujnu nastaviti rasprava i odlučivanje o reguliranju odnosa sa tvrtkom MS Brač turist vezano uz poslovni prostor na Vidovoj Gori.

TENISKI WTA TURNIR
Feliks Lukas, direktor WTA tenis turnira, održanog u lipnju, izvijestio je ukratko o organizaciji ukupnim troškovima od 4,3 milijuna u čemu je Općina Bol i TZ Bol sudjelovala sa 875 tisuća što je uplaćeno za fond nagrada. Svi će vijećnici dobiti opširnije izvješće e-mailom, još tijekom dana.
Na pitanje vijećnika Ivice Šćepanovića, koliko će dobiti bolski DVD, s obzirom da je prije turnira rečeno da će prihod od ulaznica biti uplaćen za izgradnju novog Doma, Feliks Lukas je rekao da će dobiti 15 tisuća kuna. Od ulaznica je inkasirano manje nego se planiralo, svega 14.600 kuna, a od toga je trebalo platiti 5.000 za tiskanje ulaznica i proviziju agencijama koje su prodavala karte za subotu (50 kn) i nedjelju (70 kn). Ostatak, do 15 tisuća kuna, vatrogasci su dobili za dežurstvo na stadionu tijekom natjecanja.

IZVJEŠTAJ NAČELNIKA
Načelnik Tihomir Marinković kratko je izvijestio o događanjima u Općini između dvije sjednice najavivši da će svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine biti u petak 4. kolovoza u hotelu „Elaphusa“. Sutradan, u subotu, otvorit će se Spomenik palima za Domovinu.
Nakon otvaranja novog noćnog kluba iznad Zlatnog rata, načelnik je obavijestio vijećnike da hoteli „Bretanida“ i „Elaphusa“ nemaju primjedbi na buku, a „Varadero“ u centru mjesta radi do 1 sat. Međutim, ljudi se žale zbog preglasne glazbe na plaži Zlatni rat, pa je načelnik obećao razgovarati s odgovornim osobama.

VIJEĆNIČKA PITANJA
Ivica Šćepanović nije bio zadovoljan pisanim odgovorom o utrošenim sredstvima na cesti do budućeg groblja, pa je zamolio za dodatna objašnjenja.
Tonči Kukoč je pitao zašto u blizini Zlatnog rata i novog objekta nema hidranti?
Vijećnici su imali primjedbu da katamaran koji u Bol dolazi u 17.30 stvara velike valove i dovodi u opasnost kupače (invalide) na plaži Bjenaćica.
Pitanja je bilo i za direktora Grabovog rata, koji je prema riječima načelnika, opravdano bio odsutan.
Tonči Buljan je pohvalio novi vidikovac ali je predložio dodatne sadržaje. Na primjer, teleskopski dalekozor, plan Bola, umjesto trave posaditi kvalitetno bilje koje ne treba zalijevati svaki dan… Pitanje je bilo i kako riješiti mogućnost da se gost sa vidikovca, bez da bude u prekršaju, može vratiti u Bol?
Vijećnici su pitali što je s nabavkom defibrilatora, uređaja koji život znači, a načelnik je odgovorio kako nije bilo mnogo zainteresiranih za nabavku. S akcijom će se nastaviti jer to traže agencije koje nam šalju goste.
Prijedlog je kako Bol, zbog velikog broja turista u ljetnim mjesecima, treba imati i treću smjenu u ambulanti. Razgovarat će se sa vlasnikom Bluesun hotela, da se u hotelu „Elaphusa“ otvori turistička ambulanta. (j.e.)


Sutra: ostali zaključci i rasprave na sjednici Općinskog vijeća.

(90) objavljeno  26. 07. 17. u 01:35 h 

********************


alt


ŠTO TREBA BOLSKOM DVD-u?

Splićani su u ponedjeljak navečer prosvjedovali pred zgradom Banovine protiv vlasti i političara,  kriveći ih za lošu organizaciju u gašenju velikog požara koji je ugrozio mnoga prigradska naselja i nanio veliku materijalnu štetu. Zahvalili su, međutim, vatrogascima za nadljudske napore, službi Hitne pomoći, HGSS-ovcima, građanima koji su priskočili u pomoć, donosili hranu i vodu …


Vatra je 7. srpnja zaprijetila i borovoj šumi oko plaže i samoj plaži Zlatni rat. U gašenju su pomogla i dva kanadera, pa srećom nije bilo veće štete, a moglo je biti.
Je li se nakon toga, a prošlo je 17 dana, analizirala organizacija gašenja i opremljenost bolskih vatrogasaca za borbu s vatrenom stihijom? Je li se sastao štab Civilne zaštite, barem nakon što je prošla opasnost?
U bolskom DVD-u ne žele ništa komentirati prije sastanka odgovornih u Općini. Saznali smo međutim da novoizabrani predsjednik DVD-a Goran Jekić planira hvale vrijednu akciju nabavke barem jedne cisterne. Novo vozilo za vatrogasce stiglo je u Bol prije više od 20 godina, a većinu korištene oprema dobili su kao donaciju od zagrebačkih vatrogasaca. O izgradnji doma govori se godinama, a uskoro ističe i valjanost građevinske dozvole.
Na sastanak treba pozvati sve one koji u Bolu mogu biti od pomoći: hotele, restorane, Poljoprivrednu zadrugu, Turističku zajednicu, trgovačke lance … sve one koji mogu jednog dana zatrebati pomoć vatrogasaca.
Ako do sastanka dođe, a pozovu i vašeg novinara, izvijestit ćemo vas o zaključcima. (j.e.)

(89) objavljeno  24. 07. 17. u 22:40 h  

********************


alt


NOVA ZRAKOPLOVNA LINIJA

Nakon Bruxellesa (Belgija) i Deauvillea (Francuska) od sljedeće subote, 29. srpnja, na brački aerodrom slijetat će zrakoplovi iz dva talijanska grada: Salerna i Barija. Letove je pokrenula talijanska agencija Balkan Express, a prijevoznik će biti belgijski VLM Airlines sa zrakoplovima Fokker 50 kapaciteta 50 sjedišta.
Letovi će biti subotom i srijedom, a avioni će dolaziti iz Italije i odlaziti s Brača do 2. rujna. (j.e.)

(88) objavljeno  24. 07. 17. u 22:35 h 

********************


alt


KULTURA STANOVANJA

Kante i kontejneri služe isključivo za kućni otpad (osim kontejnera za papir, staklo i pet ambalažu). Tako je predviđeno, ali ima i onih koji mnogo za to ne mare, pa u kantu uguraju stari tepison (na slici, u Ulici Domovinskog rata) a za kese nema mjesta pa se ostavljaju pored kante.
Neki to zovu (ne)kulturom stanovanja, ali je očito da zbog nemara nekih pojedinaca viđamo po ulicama ružnu sliku. Ona je još ružnija ukoliko mačke nanjuše hranu u kesama sa kućnim smećem. (j.e.)

(87) objavljeno  24. 07. 17. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt

o. Marinko Zadro, zamjenik provincijala Hrvatske dominikanske provincije


alt

Željana Cvitanić zahvalila je o. Damiru i uručila mu prigodni dar


HVALA PADRE DAMIRU!

Misno slavlje u Župnoj crkvi predvodio je u nedjelju dosadašnji župnik o. Damir Šokić uz asistenciju o. Marinka Zadre, zamjenika provincijala Hrvatske dominikanske provincije i novoimenovanog župnika o. Mirka Jagnjića. Bio je to svojevrsni oproštaj od dužnosti župnika, ali o. Damir Šokić ostaje i dalje s Boljanima kao Samostanski starješina.
- Molim za oproštaj sve one koje sam tijekom devetogodišnje službe možda uvrijedio – rekao je o. Damir u oproštajnoj propovijedi. – Vjerujem da ćete u župi imati novi polet s novim župnikom. Hvala svima koji su mi pomagali u radu, posebno hvala ministrantima koji su najviše vremena provodili uz mene i upoznali me i sa mojim manama.
- Hvala u ime naše provincije o. Damiru – kazao je o. Marinko Zadro. – Obojicu, o. Damira i o. Mirka, upoznao sam dok smo bili na službi u Zagrebu. Jedan je krenuo za Bol, a drugi u Hamburg. Sada su obojica ponovno zajedno u Bolu. Prenio bih i čestitke i zahvalnost biskupa Slobodana Štambuka dosadašnjem župniku, a za novoga je odredio da osim župa Bol i Murvica, bude i župnik u Gornjem Humcu.
Riječi o. Damira i o. Marinka vjernici u crkvi su popratili aplauzom.
Na kraju mise s mnogo toplih riječi Željana Cvitanić zahvalila je o. Damiru Šokiću predavši mu križ, rad bolskog umjetnika Ivice Jakšića Čokrića Puka. (j.e.)

(85) objavljeno 23. 07. 17. u 22:25 h  

********************


alt

Ante Vidošević (1872. - 1958.), pionir bolskog turizma (snimak iz 1935. godine)


VREMEPLOV: PRVI TURISTI 1927. GODINE

Prije četiri godine obilježena je 90-godišnjica dolaska prvih gostiju u Bol. Bili su to ferijalci koji su bili smješteni u zgradi Osnovne škole. Međutim, prve turiste (dokoličare) je evidentirao pionir bolskog turizma Ante Vidošević. Bilo je to 1927., prije 90 godina! Gosti su bili smješteni i u još nekoliko obitelji: Turketo, Soljačić i Marinković.
Prva gostionica III. kategorije otvorena je 1928. i to je bio budući Pansion Vidošević.
Prve podatke o broju turista u Bolu imamo 1929. kada je na odmoru bilo 127 domaćih i 48 stranih gostiju.
Nakon ljetne sezone 1936. u Bolu je evidentirano 1114 inozemnih i 2283 domaćih noćenja.
Mjesni narodni odbor 1948. preuzima nacionalizirani Pansion Vidošević i utemeljuje 17. listopada Hotelsko poduzeće „Zlatni rat“. (j.e.)

(84) objavljeno  23. 07. 17. u 22:15 h   

********************


alt

o. Mirko Jagnjić novi je bolski župnik


alt

o. Damir Šokić, dosadašnji bolski župnik, bit će Samostanski starješina


BOL DOBIO NOVOG ŽUPNIKA

Na prijedlog provincijala Hrvatske dominikanske provincije, hvarsko-brački-biskup imenovao je o. MIRKA JAGNJIĆA za novog župnika u Bolu. Dosadašnji župnik o. DAMIR ŠOKIĆ, koji je tu funkciju obnašao devet godina, ostaje u Bolu kao Samostanski starješina. Imat će, između ostalog,  zadatak sanirati Samostansku crkvu, obnoviti Samostan dominikanaca i dovršiti uređenje muzeja.
Damir Šokić veoma je omiljen kod bolskih vjernika jer se u potpunosti posvetio ljudima i poslu kojeg je obavljao tijekom mandata kao župnik.
Novi župnik, o. Mirko Jagnjić, u Bol je stigao iz Hamburga 5. kolovoza prošle godine. Rodom je iz Gale kod Sinja.
Primopredajna misa između dosadašnjeg i novog župnika služit će se ove nedjelje (23. srpnja) u Župnoj crkvi u 9 sati. Na svečanost dolazi i zamjenik provincijala o. Marinko Zadro. (j.e.)

(83) objavljeno  22. 07. 17. u 22:45 h

********************


alt


alt


alt


alt


SLUŽBENO OTVOREN „585 CLUB“

U mirnom okružju borove šume, dok ne počnu nastupi DJ i program, smješten je „585 club“ koji je službeno otvoren u petak navečer. Interijer odaje svu raskoš novog kluba bogatog raznim sadržajima: VIP separeima, DJ pultom i vanjskim šankom, a uređeni prema zamisli kipara i scenografa Nedjeljka Mikaca Caka. Sve to upotpunjuje  bogati i raznovrsni program.
Tijekom ljeta gostovat će mnoga poznata i zvučna imena.
Prekrasni ambijent ne može se opisati riječima niti snimiti foto aparatom. Najbolje je, a to je i naša preporuka, navratiti u „585 club“ i sami se uvjeriti.
Klub ima besplatni parking, a može se iz centra mjesta vlakićem od 23 sata do jutra. Besplatno, naravno. (j.e.)

(82) objavljeno  21. 07. 17. u 23:55 h  

********************


alt

O bolskoj pomorskoj tradiciji i kapetanima govorio je Jurko Karninčić na Loži iznad Porta bolskih pomoraca


alt

Novinar i snimatelj TV ekipe iz San Marina


alt

Za ulazak u pogon Sardine trebala je posebno oprema


TV SAN MARINO SNIMA U BOLU

Zahvaljujući našem Boljaninu dr. Nikši Šimetoviću, u Bol je doputovala TV ekipa iz San Marina koja tijekom petka i subote snima priloge za emisiju „Alta Marea“, nešto slično našoj emisiji „More“. U Bol su doputovali jer ih interesira bolsko ribarstvo danas i nekada, pomorska tradicija, sportovi na moru i podmorju. U petak su posjetili i tvornicu Sardina u Postirima.
Emisija će biti emitirana tijekom kolovoza. (j.e.)

(81) objavljeno  21. 07. 17. u 23:50 h 

********************


alt

Usidreni brodovi u petak, 21. srpnja u 12 sati


SIDRENJE SE NASTAVLJA

Mi uporno pišemo o štetnosti sidrenja, a vlasnici brodica još upornije sidre svoja plovila uokolo plaže Zlatni rat. Od tih brodica nema ništa ili vrlo malo koristi, a šteta je ne procjenjiva.
Nema smisla da pitamo tko je nadležan da intervenira, a kada se nešto dogodi odgovorni će tvrditi kako ništa nisu znali ni vidjeli. (j.e.)

(80) objavljeno  21. 07. 17. u 23:45 h  

********************


alt


alt


alt


ČIJA JE BRIGA VIDIKOVAC?

Vidikovac je nešto lijepo što se dogodilo ove sezone u Bolu. Općina je kupila zemljište, a radove su platile Hrvatske ceste. Tko treba brinuti o vidikovcu? U petak u 11.15 sati snimili smo koš prepun otpadaka, trava bez vode ne može rasti, a ispod ograde još ima ostataka građevinskog materijala…

(79) objavljeno  21. 07. 17. u 21:55 h 

*******************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"