Bolska kronika

srijeda, 05. kolovoza 2020.


alt


BOL SLAVI GOSPU OD SNIGA, DAN OPĆINE ...

Na blagdan Gospe od sniga od davnina je u Bolu – fjera. Kasnije je to postao i Dan općine, a nakon Domovinskog rata i državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Ove godine, zbog epidemioloških razloga, nešto će biti skromnije, ali dovoljno da bude svečano. Poželimo da vremenske prilike dozvole da se planirani program i realizira.
• U 10 sati u spomen parku palim za Domovinu, kod crkvice Sv. Ivana, delegacija Općine Bol položit će vijenac i zapaliti svijeće;
• U 10:30 položit će se vijenac i pred bistu Joze Bodlovića koji je ubijen, na bolsku fjeru 1943. godine;
• Tijekom jutra na rivi neće biti janjetine, ali to se već od 10 sati nudi u pečenjarnici Editar, na cesti prema Zlatnom ratu. Cijena janjetine sa ražnja je 200 kn, a može se naručiti i piletina, kruh ispod peke … Dovoljno je nazvati 098 169 34 27 i naručeno će biti dostavljeno na kućnu adresu;
• Na rivi su štandovi s raznovrsnom gastronomskom ponudom, ali bez glazbenog programa na glavnoj bini. Međutim, pjesme će biti na rivi, od Podruma do caffe bara Big Blua na Velom mostu gdje će nastupati klapa Kuroj i trio Naranča;
• U Galeriji umjetnina Branislav Dešković u 21 sat se otvara izložba bračkog akademskog kipara Lovre Jakšića iz Donjeg Humca.
• Svečana sveta misa je u 19 sati u Samostanskoj crkvi;
• Fešta na rivi završava vatrometom, a mladi mogu nastaviti zabavom u 585 clubu do ranih jutarnjih sati. Prijevoz turističkim vlakićem od benzinske stanice do 585 cluba je besplatan.
• Iako je u srijedu državni praznik, trgovine prehrambenom robom su otvorene. Radi i benzinska postaja, a autobus za Supetar vozi po prazničkom redu vožnje. (j.e.)

(28) objavljeno 04. 08. 20. u 22:40 h

********************


alt


ČESTITKA OPĆINSKOG NAČELNIKA

Načelnik općine Tihomir Marinković, u povodu Dana općine, fjere i blagdana Gospe od sniga te državnih praznika Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja, obratio se žiteljima Bola i Murvice:
- Zahvalio bih građanima na strpljivosti i postignuću u vrijeme opasnosti koja nam je prijetila i još prijeti od bolesti korona virusa. Svojim discipliniranim ponašanje i pridržavanjem upustava došli smo do rezultata u turizmu koja će nam omogućiti barem preživljavanje. Ostvaren je određeni prihod koji će omogućiti da mnogi mogu uspješno preživjeti što bezbolnije ovu krizu. Čestitam svima koji su svojim zalaganjem omogućili da destinacija dostigne zadovoljavajući nivo za prihvat turista i opravdali naše opredjeljenje. Trebat ćemo zadržati pokazani nivo kako bi turisti bili zadovoljni našom destinacijom, a dosadašnje respektabilni rezultati, u odnosu na druge destinacije, budu poticaj da tako nastavimo do kraja sezone.
Osim zahvale želio bih da svima čestitam Dan općine i državne blagdane, sa željom da ih provedete u zdravlju i zadovoljstvu postignutim rezultatima koji su u našoj destinaciji ipak bolji nego smo očekivali zbog epidemiološke situacije u cijelom svijetu.
(j.e.)

(27) objavljeno 04. 08. 20. u 22:35 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


NIJE NAS MIMOIŠLO - NEVRIJEME

Nevrijeme u utorak predvečer kao da nas je slikovito podsjetilo na Oluju od prije 25 godina. Od 17 sati se naoblačilo, a onda je u 18 sati počela kiša praćena grmljavinom. U pola sata rastjerala je kupače i goste koji su sjedili u restoranima i na štekatima.
Nakon kiše posla je bilo i za vatrogasce. Morali su ispumpavati vodu koja se zadržala oko pumpne stanice, ali nije poplavilo okolne poslovne prostore. Niz odvodni kanal oborinskih voda na Račiću pojavila se oveća mrlja u moru, a navodno je voda izbacila i neke cijevi pa će biti posla u srijedu ili četvrtak i za Vodovod Brač.
U luci je povećan vodostaj mora, ali nema ugroze za barke. (foto: j.e.,m.t. d.a.)

(26) objavljeno 04. 08. 20. u 22:25 h

********************


alt


PADA BROJ NOVOOBOLJELIH

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru sedmero pacijenata. Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5318 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 154 preminulo, a 4517 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2490 osoba.
Do danas je ukupno testirano 123.199 osoba, od toga 1133 u posljednja 24 sata.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je prihvatio prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i primjenu Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku županiju produljio za 15 dana, tj. do 19. kolovoza 2020. godine, što znači da će se svadbene svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje moći odvijati samo u krugu najuže obitelji.
• Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 350 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas su 3 novooboljele osobe pozitivne na covid-infekciju i to iz Sinja jedna osoba i iz Vrgorca dvije osobe.
Od ukupno 3 novooboljele osobe njih dvije su kontakti prethodno oboljelih dok se još jedna osoba epidemiološki obrađuje.
Tri osobe iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici za koje je ponavljano uzorkovanje negativne su na covid-infekciju.
Ovo je veliki pad broja novih slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je jučer bilo 24 novooboljelih. U samoizolaciji je 540 osoba.
Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 15 pozitivnih osoba, dok je jedna osoba na respiratoru.

(25) objavljeno 04. 08. 20. u 22:20 halt
utorak, 04. 08. 2020. *****


alt

Na fjeri će nastupiti klapa Kuroj


BOKUN SKROMNIJE AL' PO GUŠTU

Bolsku fjeru u doba korona nevere, u srijedu 5. kolovoza, na dan Gospe od sniga, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kako je i red, niti ove godine nećemo preskočiti.
Za glazbeni doživljaj na cijelom potezu od Vinarije do kafića Big Blue bit će zadužena dva sastava i to klapa Kuroj i akustični trio Naranča, a koji će se izmjenjivati i šetati po cijeloj rivi.
Za glazbenu kulisu na samom trgu brinut će se Varadero, u prvom dijelu večeri s glazbom prilagođenom domaćim očekivanjima i u skladu s proslavom državnog praznika i bolske fjere.
Na rivi će se na štandovima nuditi spiza i klasična gastronomska ponuda. Bit će postavljeni razmaknuti visoki stolovi za konzumaciju jela i pića, a Turistička zajednica Bol najavljuje i vatromet u 23 sata. Svečana sveta misa održat će se u samostanskoj crkvi u 19 sati. (i.b.)

(24) objavljeno 03. 08. 20. u 20:00 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 3. kolovoza u 17 sati


PREKO 60 POSTO LANJSKIH GOSTIJU

Prema eVisitoru i podacima koje smo dobili u uredu Turističke zajednice, u Bolu je u ponedjeljak ujutro bilo 3.738 gostiju, a to je 61,55 posto u odnosu na lanjsko stanje na isti dan kada ih je u Bolu bilo 6.073.
Prvog vikenda u kolovozu u privatnom smještaju je bilo 1.799 gostiju, u hotelima 1.709, nekomercijalnom smještaju 173, a u kampovima 57.
Prvi put u Bolu je najviše domaćih gostiju: iz Hrvatske 882, iz Njemačke 625, iz Slovenije 379, iz Austrije 275, iz Poljske 223, iz Velike Britanije 172 …
Novi podaci ponedjeljkom potvrđuju da je u Bolu ovog vikenda 594 gostiju više, a nastavi li se taj trend, onda bi za sedam dana bili sasvim blizu prošlogodišnjem broju gostiju koji su Bol odabrali za odmor. (j.e.)

(23) objavljeno 03. 08. 20. u 19:55 h

********************


alt


IZLOŽBA LOVRE JAKŠIĆA U GALERIJI

U srijedu, na Bolsku fjeru, u 21 sat u Galeriji umjetnina Branislav Dešković otvara se izložba akademskog kipara Lovre Jakšića „Zapisi iz unutrašnjega kamenoloma“.
Autor izložbe rođen je 1981, a diplomirao je 2005. na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu pod mentorstvom prof. Kažimira Hraste. Živi i radi u Donjem Humcu i redovito izlaže u svojim galerijama „Jakšić“ u Splitu i na Braču.
„U svome genetskome kodu ovaj umjetnik od kamena nosi svaki peganj te grube i razastrte stine. Ostati na otoku i bespogovorno prihvatiti sve njegove uvjetovanosti značilo je odrediti se prema svijetu djelujući unutar jednog specifičnog mikrokozmosa“, piše kustos Tino Vuković. U katalogu Jakšićeve izložbe u Bolu, prof.dr.sc. Ive Šimat Banov ističe : „Nije riječ samo o zanatu, rukama i dlijetu. Nije riječ o postojanosti i trajnosti kamena kipa koji će nas nadživjeti. Riječ je o traganju za autoritetom teme kroz autoritet kamene mase. Stoga stajaće i sjedeće figure, u pokretu ili u mirovanju dinamičnih i raznovrsnih profila govore kako se u kamenom svijetu miješa mitsko i realno i kako subjektivno svladava otpor tvrda kamena. To je napor da se figuracija poveže s jednostavnošću i čistoćom oblika, da i hrapave i glatke stijene oblika ukažu i na postojanost i na senzibilnost; svoju jednostavnost gologa oblika i svoju mitsku slojevitost“.
Kratki program otvorenja izložbe, zbog epidemioloških mjera, odvijat će se na otvorenom prostoru u dvoru i na rivi neposredno uz Galeriju. Tijekom razgledanja izložbe obvezne su zaštitne maske za lice, razmak od 2 metra …
Izložba se možete pogledati do 5. rujna 2020. od 16 do 22 sata (utorak, petak, subota) te od 9 do 15 sati (srijeda, četvrtak, nedjelja).

(22) objavljeno 03. 08. 20. u 19:50 h

********************


alt


BRODOM „FRANE BOL“ DO HVARA

Nakon ukidanja katamaranskih linija iz Bola prema Dubrovniku, bolski turisti sve više koriste mogućnost putovanja brodom „Frane Bol“ kako bi iz Bola prema Hvaru, nastavili za Korčulu, Mljet i Dubrovnik.
Cijena prijevoza u jednom pravcu od Bola do Hvara je 100, a do Jelse 80 kuna.
Polasci iz Bola su u 9 sati sa bolske rive utorkom, četvrtkom i subotom za Hvar (dolazak u Hvar u 10:50 h), a petkom za Jelsu (dolazak u 10 h).
Karte se kupuju ispred broda. (l.m.)

(21) objavljeno 03. 08. 20. u 19:45 h

********************


alt


DIREKTNOM LINIJOM NA KUPANJE U BOL

Od utorka 4. kolovoza autobusni prijevoznik Arriva uvodi ekspresnu, direktnu liniju iz Supetra do Bola i natrag, bez zaustavljanja na usputnim stanicama. To nam se čini povoljno posebno za izletnike, ne samo iz Supetra nego čak i one iz Splita koji se žele okupati na Zlatnom ratu.
Iz Splita se trajektom može u 9 sati, a autobusom iz Supetra u 10:09 sati. Nakon cjelodnevnog boravka i kupanja u Bolu, povratak je iz Bola u 19:25, a u 20:45 mogu trajektom iz Supetra za Split.

(20) objavljeno 03. 08. 20. u 19:40 h

********************


alt


alt


KAPETANIJA ODGODILA OBILAZAK

Akcija pod nazivom „Sigurna plovidba 2020“ koju je organiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, neće se održati u utorak 4. Kolovoza, kako je bilo najavljeno, već je odgođeno zbog najave loših vremenskih prilika. Tako nećemo oko Zlatnog rata, kako smo se nadali, vidjeti brod lučke kapetanije na kojem su pozvani i novinari, a među njima i urednik našeg portala.
Nedolazak broda lučke kapetanije znači da će i dalje Boljani sami „ratovati“ protiv jedrilica, jahti i glisera koji se sidre uokolo Zlatnog rata.
U ponedjeljak je na samom špicu pokušao pristati crni gliser, ali su ga zaposlenici „Grabovog rata“ uspjeli otjerati. Spasitelji na plaži su koristili zviždaljke, ali je skiper na gliseru i radio vezom upozoren da prilaz plaži – nije dozvoljen. Srećom, skiper je bez pogovora poslušao upozorenje s plaže i – otišao. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 08. 20. u 19:35 h

*********************


alt


ZARAŽENIH NAJMANJE U TJEDAN DANA

"U protekla 24 sata zabilježena su 34 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 703. Među njima je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Četiri su osobe preminule.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 5.294 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 153 preminulo, a 4.438 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2520 osoba.
Do danas su ukupno testirane 122.083 osobe, od toga 763 u posljednja 24 sata", priopćio je u ponedjeljak Nacionalni stožer.
Podsjetimo, jučer smo imali 36 novih slučajeva, a današnji broj od 34 novozaraženih je najmanji u tjedan dana.
• U Splitsko-dalmatinskoj županiji evidenirano je 24 novih slučajeva. Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna muška osoba stara 61 godinu. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću NZJZ–a SDŽ od ukupno 303 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas su 24 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 6 osoba, iz Komiže 1, iz Omiša 2, iz Vrlike 1 i iz Prgometa 2.
Među novooboljelim osobama nalazi se i 11 štićenika i 1 djelatnik Centra za rehabilitaciju u Vrlici od čega njih 5 ima prebivalište u Vrlici, 1 u Šestanovcu, 1 u Postirima, 1 u Trilju, 1 u Segetu, 1 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i 2 osobe u Karlovačkoj županiji.
Svi uzorci Centra za rehabilitaciju u Vrlici su obrađeni (104 djelatnika i 140 štićenika) dok se za 3 osobe uzorkovanje mora ponoviti.
Od ukupno 24 novooboljele osobe njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 18 osoba epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji su 534 osobe.
Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 19 pozitivnih osoba.

(18) objavljeno 03. 08. 20. u 19:30 h


alt


ponedjeljak, 03. 08. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


ŠPICA JE TURISTIČKE SEZONE

Mediji javljaju o kolonama automobila koji su ovog vikenda, u špici turističke sezone, krenuli prema Jadranu. Gužvi je bilo i u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci, a tri su dodatna trajekta isplovila iz Splita prema Braču. Sigurno je da su neki od tih gostiju došla na odmor u Bol, a točne brojke saznat ćemo u Uredu TZO Bol tek u ponedjeljak ujutro.
Na Zlatnom ratu u nedjelju nije bilo uobičajene gužve. Tako je svakog vikenda, rekli su nam, zbog smjene gostiju. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 08. 20. u 21:10 h

********************


alt


alt


JEDRILICE NA ZLATNOM RATU!?

Svaki nam je gost dobro došao, posebno ove koronavirusom desetkovane turističke sezone. Je li tu trebamo uvrstiti i jedriličare, vlasnike brodica i jahti koji se vole sidriti uokolo Zlatnog rata ne mareći da je to zabranjeno, posebno na istočnoj strani gdje su podmorske instalacije prema Hvaru?
Svake sezone o tome pišemo, ali nema od toga koristi. Jučer (subota) je jedna jedrilica došla na samo žalo i pritom prekinula zaštitnu plutaču. Isto se ponovilo i u nedjelju, ali ne jedan, nego dva puta.
Najprije je dvotrupac Lilith u 12 sati ponovo prekinuo zaštitnu plutaču, a malo kasnije, u 13:47 također dvotrupac sa njemačkom zastavom došao do nudističke plaže prekinuvši zaštitnu plutaču koja je svake godine sve kraća.
Bolski brodar Tonči Jakšić zadužen je za sanaciju štete, ali nije ovlašten da naplaćuje kazne ili barem troškove intervencije od prekršitelja. To će mu uredno platiti Općina iz proračuna kojeg pune porezni obveznici.
Sigurni smo da ima rješenja za ove probleme zbog kojih negoduju kupači na Zlatnom ratu. Ima rješenja, ali čini se da nema volje da ih se riješi! (j.e.)

(16) objavljeno 02. 08. 20. u 21:05 h

********************


alt


KINO PROGRAM U BOLU

Mediteran film objavio je raspored prikazivanja filmova na terasi kina „Bol“ od 6. do 13. kolovoza.
• Četvrtak, 6. kolovoza u 21:30 sati: CORPUS CHRISTI, drama (105')
• Petak, 7. kolovoza u 21:30 sati: MATER, drama univerzalna priča s dalmatinskim šarmom (93')
• Nedjelja, 9. kolovoza u 21 sat: NAPRIJED, obiteljska komedija, animirani film (102')
• Ponedjeljak, 10. kolovoza u 21:30 sati: KAKO BITI DOBRA SUPRUGA, komedija (109')
• Četvrtak, 13. kolovoza u 21 sat: PAZI SE ČAROBNJAKA, animirani dječji film (97')

(15) objavljeno 02. 08. 20. u 21:00 h

********************


alt


ZABILJEŽENO 36 NOVIH SLUČAJEVA

"U protekla 24 sata zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 738. Među njima je 131 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Četiri su osobe preminule.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5.260 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 149 preminulo, a 4.373 se oporavilo.
U samoizolaciji su trenutno 2.662 osobe. Do danas je ukupno testirano 121 320 osoba, od toga 984 u posljednja 24 sata".
• Prema izvješću KBC-a Split preminule su dvije muške osobe, jedna stara 78 godina i druga 51 godinu. Osobe su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju. Obje preminule osobe su bile na respiratoru. Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 396 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 11 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Imotskog 2 osobe, te po jedna osoba iz Splita, Omiša, Sinja, Trilja, Vrlike, Dugog Rata, Gradca, Hrvaca i Prgometa. Uz 11 novooboljelih pozitivne su i dvije osobe s područja Dubrovačko-neretvanske županije.
Od ukupno 11 novooboljelih njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 5 epidemiološki obrađuju. Od ukupnog broja obrađenih uzoraka njih 54 su iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici od kojih je pozitivna 1 osoba dok se ostali uzorci obrađuju i čiji se rezultati nalaza očekuju sutra. U samoizolaciji su 532 osobe, a 19 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

(14) objavljeno 02. 08. 20. u 20:55 halt
nedjelja, 02. 08. 2020. *****


alt


„GRABOV RAT“ POSLOVAO S DOBITI

Komunalno društvo „Grabov rat“ poslovanje je u prošloj godini (2019.) završilo, nakon oporezivanja, sa dobiti od 1.229.682 kuna. Međutim, ukupni promet od 10.295.574 kune u odnosu na isti period prošle godine ipak je nešto manji, za 2,13 posto.
Povećanje prometa zabilježeno je na naplati parkinga, ukupno 494.768 kuna ili 115 posto više nego godinu ranije. Naplata na Velom mostu bila je 20.745 kn, kod benzinske postaje 348.420 i na Martinici 78.011 kuna. „Grabov rat“ predlaže rangiranje  (kategoriziranje) parkirališta, a sada se sat parkiranja na Velom mostu i kod benzinske stanice naplaćuje 15 kn, a na Martinici 7 kn.
Luka Bol naplatila je prošle godine 2.033.444 kn što je za 4,51 posto manje nego 2018. Za vezove je naplaćeno 1.561.294, a za vodu, struju i smeće 472.150 kn.
Manji je promet ostvarilo ugostiteljstvo za 2,24 posto. Prodaja na Zlatnom ratu umnogome je ovisilo o vremenskim prilikama. Lani u srpnju tri dana uopće nije, zbog kiše, bilo prometa. Bilo je zastoja u pružanju usluga zbog preseljenja dijela ugostiteljskih objekata prema centralnom trgu.
„Grabov rat“ je realizirao poslova u iznosu od 1.445.925 kuna na temelju ugovora sa Općinom Bol o izvršenju komunalnih poslova.
Stalno zaposlenih prošle godine bilo je 24,67, a sezonskih radnika 43. Prosječna neto plaća je stalno zaposlenih 6.160,92 kn, a sezonskih radnika 5.100,47 kn. Svi zaposlenici tijekom ljetnih mjeseci (VI. – IX.) primaju naknadu za topli obrok po 1.600 kn, a sezonskim radnicima je osiguran smještaj. (j.e.)

(13) objavljeno 01. 08. 20. u 20:50 h

********************


alt


ODVOZ SMEĆA SVAKODNEVNO

Od 1. kolovoza smeće će se iz Bola odvoziti svakodnevno, osim nedjeljom. Naime, bilo je planirano da se smeće odvozi svaki drugi dan, ali je intervencijom Općine ta odluka izmijenjena. Kako smo saznali od tehničkog direktora „Michieli-Tomić“ inž. Zdravka Bartulovića da će se smeće iz Bola odvoziti i na dan dva državna praznika: 5. kolovoza Dan pobjede i 15. kolovoza Velika Gospa. (j.e.)

(12) objavljeno 01. 08. 20. u 20:45 h

***********************


alt


JEDRILICA NA ŽALU

Čitamo u „Slobodnoj Dalmaciji“ izvještaj njihovih reportera koji su bili u ophodnji s pomorskom policijom, a naslov nam sve govori: „Teška su ovo vremena, ni kaznu nemaš komu naplatiti“. Očito je da pomorska policija nije dolazila do Zlatnog rata gdje se svakodnevno sidre velike i male brodice, mini kruzeri s kojih se na Zlatni rat čak iznose ležaljke i suncobrani …
Ove subote 1. kolovoza, u 16.30 sati, tko zna po koji put, trebalo je spašavati jedrilicu koja je preblizu bila usidrena sa zapadne strane plaže. Maestral je malo pogurao jedrilicu na samo žalo, a sidrom su zakvačili i zaštitnu ogradu.
Ovoj bilješci moramo dodati i poziv kojeg je naš portal dobio od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, da naš novinar sudjeluje u utorak, 4. kolovoza, u akciji koja se organizira na području osam lučkih kapetanija od 10 do 19 sati pod nazivom „Sigurna plovidba 2020“.
Pretpostavljamo, na temelju dosadašnjih iskustva, da neće u utorak brod lučke kapetanije navratiti i do Zlatnog rata. (j.e.)

(11) objavljeno 01. 08. 20. u 20:40 h

********************


alt

Plaža na Bjenačici


alt

Plaža iz Velog mosta


PLAŽE SA I BEZ OGRADA

Za plažu na Bjenačici pisali smo da nema lifta za invalide, da još nisu montirane stepoenice za ulaz u more, da je oštećena ograda te da nema lanjskih plutača za zaštitu kupača.
Sada moramo napisati kako su svi ti „problemi“ – riješeni. Zadnje što je postavljeno su plutače koja su svojevrsna zaštita za kupače od brodica i glisera.
Novo smo pitanje dobili od kupača iza Velog mosta: gdje su ove godine plutače jer brodovi dolaze na samu plažu i ugrožavaju kupače, posebno one najmanje.
Dobili smo objašnjenje: plutača neće biti jer se radi o pomorskom dobru, dijelu koji nije predviđeno kao kupalište. Tu će biti ulaz u buduću luku, a i sada pristižu jedrilice i izletnički brodovi. Nema (za sada) table da na tom dijelu nije dozvoljeno kupanje, iako je ta plaža veoma popularna kod svih uzrasta. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 08. 20. u 20:35 h

********************


alt


U SDŽ OBOLIO STRANAC

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj:
"U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 738. Na bolničkom liječenju je 127 osoba, a devet pacijenata je na respiratoru. U protekla 24 sata testirana je 1.381 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 5.224 osobe zaražene novim koronavirusom.
Oporavila se 4.341 osoba, a dosad je preminulo 145 osoba.
Do sada je ukupno testirano 120.336 osoba, od toga 1.381 u protekla 24 sata" – priopćeno je u subotu.
Stožer je danas produžio odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja se odnosi na državljane trećih zemalja.
• Stanje novooboljelih po županijama na dan 1. kolovoza 2020.: Grad Zagreb 31, Splitsko-dalmatinska županija 10, Osječko-baranjska 9, Vukovarsko-srijemska 5, Istarska 5, Brodsko-posavska 3, Varaždinska 3, Zadarska 3 …
• Na području Splitsko-dalmatinske županije deset je novozaraženih osoba, iz Splita pet te iz Imotskoga, Makarske, Solina, Jelse i Otoka po jedna osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.
Osim deset iz županije, pozitivne su još dvije osobe; jedna s područja Osječko-baranjske županije te jedan strani državljanin.
Iz Centra za rehabilitaciju u Vrlici uzeto je 167 uzoraka koji se obrađuju i čiji se rezultati nalaza očekuju sutra, priopćeno je danas iz Stožera. Prema jučerašnjem izvješću Stožera, tri štićenika Centra u Vrlici su pozitivna na koronavirus. Zbog te je epidemiološke situacije Hrvatsko narodno kazalište iz Splita odlučilo otkazati za danas najavljeno gostovanje opere Ero s onoga svijeta koje se u Vrlici trebalo održati u sklopu 66. Splitskog ljeta.
Na području Splitsko-dalmatinske županije 586 osoba je u samoizolaciji. U splitskom KBC-u 19 je pozitivnih osoba na liječenju, od toga su dvije na respiratoru.

(09) objavljeno 01. 08. 20. u 20:30 h

********************


alt


REZERVACIJE ZA JANJETINU

Pečenjarnica EDITAR na cesti prema Murvici i plaži Zlatni rat nudi janjetinu s ražnja, pečenu piletinu, ćevapčiće, teleće kotlete, povrće na žaru, peku po narudžbi i domaći kruh ispod peke. Ovih je dana počela predbilježba za Dan općine (5. kolovoza), a najviše se traži – janjetina s ražnja.
Broj telefona za rezervaciju je 098 169 34 27.
Zbog provjera nekih priča i pisma kojeg smo primili za objavu, navratili smo u pečenjarnicu Editar gdje smo dobili na uvid dozvole za rad, priključak na struju i vodu …
Naš je savjet: tko voli neka izvoli ili nazove i rezervira.

(08) objavljeno 01. 08. 20. u 20:25 h
alt
subota, 01. 08. 2020. *****


alt


ČESTITKA ZA PRAZNIK

U povodu Dana općine (5. kolovoza) i blagdana Gospe od sniga te državnog praznika: Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, pisanu čestitku, koju potpisuju načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, uputili su stanovnicima Bola i Murvice, ali i prijateljima i gostima.
U čestici koju objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI, navedeni su razlozi zbog kojih ove godine nema svečane sjednice, zajedničkog ručka i koncerta na rivi.
Program u srijedu 5. kolovoza:
- 10:00 h – Polaganje vijenca pred Spomenik palim za Domovinu, kod crkvice Sv. Ivana;
- 10:30 h – Polaganje vijenca pred bistu Joze Bodlovića koji je ubijen 5. kolovoza 1943.;
- 19:00 h – Svečana sveta misa u Samostanskoj crkvi koju predvodi don Ivan Jurin;
- 23:00 h – Vatromet u bolskoj luci.

(07) objavljeno 31. 07. 20. u 20:25

*********************


alt


JEDAN IZOSTANAK KATAMARANA

U srpnju nije bilo, kao prošle godine, izletničkih linija katamaranom, ali smo zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama imali redovitu katamaransku vezu Jelsa – Bol – Split i natrag. Zabilježili smo samo jedan izostanak (7. srpnja), a razlog je bila bura. Katamaran je prenoćio u Starom Gradu i ujutro izravno krenuo za Split bez pristajanja u luku Bol. (j.e.)

(06) objavljeno 31. 07. 20. u 20:20 h

********************


alt


ZATVORENO IDUĆI TJEDAN

Poljoapoteka na Bračkoj cesti, na ulazu u Bol, neće raditi idući tjedan, od ponedjeljka 3. do subote 8. kolovoza – javili su nam iz Bol poljoprivredne zadruge.
Onima kojima su potrebni neki od njihovih artikala, mogu to kupiti ove subote (1. kolovoza) od 8 do 13 sati.

(05) objavljeno 31. 07. 20. u 20:15 h

********************


alt


ČEMU SLUŽI OGRADA?

Preko 300 tisuća kuna utrošeno je za postavljanje željezne ograde uz šetnicu prema Zlatnom ratu. Mnogima je to opomena da se ne približavaju rubu, zbog slikanja ili pogleda na nudiste, ali ima i onih koji za to malo mare. Snimili smo neki dan (30. srpnja u 17 sati) grupu turista koji su preskočili ogradu da bi načinili što bolji snimak plaže Zlatni rat. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 07. 20. u 20:10 h

********************


alt


KLUPA KOJA SE NE KORISTI!

Ima u Bolu, ali ne samo u Bolu, klupa koje ničemu ne služe. Niti kao ukras! Jedna od njih je kamena klupa kod caffe bara „Marinero“ koju zbog ptičjih izmeta nitko ne koristi. Ali ni ne čisti!
Ne pitamo zašto je projektant uređenja trga baš tu locirao klupu, nego nas interesira tko je zadužen da je povremeno (a možda i svakodnevno) očisti ili preseli na neku drugu lokaciju. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 07. 20. u 20:05 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRANJE U PROLAZU

Dobro je što ljudi misle na sebe, ali ne treba zaboraviti koliko svojim ponašanjem ometaju ili nerviraju druge. Čitateljica nam je poslala fotografiju parkirane (u hladu) električne bicikle (bez registracije) na Velom mostu: u prolazu između bankomata i kioska prodaje karata za katamaran. Taj prolaz je jedini kojim se može do plaže. Očevici kažu da je to česta pojava! (j.e.)

(02) objavljeno 31. 07. 20. u 20:00 h

********************


alt


SVE JE VIŠE IZLIJEČENIH

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u petak nove podatke o širenju koronavirusa:
U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 727. To je 22 manje nego jučer, a što znači da je sve više izliječenih.
Na bolničkom liječenju je 125 osoba, sa šest pacijenata je na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1.750 osoba. Jedna osoba, rođena 1938., je preminula (Ličko-senjska županija).
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5.139 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4.267 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2.746 osoba. Do danas je ukupno testirano 118.955 osoba.
• Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 271 obrađenog testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na covid-infekciju i to iz Splita i Otoka po 5 osoba, iz Sinja 4 i po jedna iz Selca i Tučepa. Uz 16 novooboljelih pozitivne su i 3 osobe s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije testirane u SDŽ, a radi se o štićenicima Centra za rehabilitaciju u Vrlici. Od 16 novooboljelih osoba njih 13 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 3 osobe epidemiološki obrađuju.
U samoizolaciji se nalaze 532 osobe, a 20 ih je na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Dvije su osobe na respiratoru.

(01) objavljeno 31. 07. 20. u 19:55alt
Važnije vijesti objavljene u srpnju 2020.
petak, 31. 07. 2020. *****


alt


SOCIJALNA BRIGA ZA BOLESNE

Značajna sredstva iz općinskog proračuna izdvajaju se za socijalne pomoći i razne naknade (rođenje djeteta, godišnjica braka, Božićnica, Uskrsnica, naknade i nagrade studentima …). Sigurni smo da je nekima to nedovoljno, posebno bolesnima.
U ovoj godini, do 23. srpnja, na ime naknada za djecu i obitelji isplaćeno je 21.707 kn. Neki primaju naknadu svakog mjeseca, a jedna je obitelj dobila 5.000 kn povodom 60-godišnjice braka.
Za bolest i invaliditet ove je godine isplaćeno 16.000 kn, za božićnicu 600 kn, za stipendije i školarine 11.000 kn, za porodiljne naknade i opremu za novorođene 103.000 kn.
Za prvo dijete dobiva se jednokratno 7.000 kn, a za drugo 15.000 kuna. Za treće i više rođene djece, obitelj naknadu prima u godišnjim ratama po 10.000 kn. (j.e.)

(166) objavljeno 30. 07. 20. u 21:35 h

**********************


alt


USKRSNICA NIJE ZABORAVLJENA

Na pitanje vijećnice Katarine Marčić kakva je dinamika isplata socijalne pomoći, načelnik Tihomir Marinković odgovorio je da su izvršene sve isplate. Plaćene su pomoći socijalno ugroženima, bolesnima, roditeljima novorođene djece kao i studentima i srednjoškolcima.
Što je sa Uskrsnicama, pitali smo načelnika u pauzi sjednice.
- I to će biti isplaćeno, ali sada nije vrijeme, zbog epidemioloških razloga, da svi koji imaju na to pravo dolaze na općinsku blagajnu – odgovorio je načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(164) objavljeno 30. 07. 20. u 21:25 hčetvrtak, 30. 07. 2020. *****


alt


VIJEĆNIČKA PITANJA

Vijećnici su i na 5. sjednici (28. srpnja) bili veoma aktivni u postavljanju pitanja i iznoseći svoje primjedbe i prijedloge. Taj dio sjednice trajao je jedan sat i 46 minuta. Na postavljena pitanja odgovarao je načelnik Tihomir Marinković.
• Kako ide isplata socijalne pomoći u ovo krizno vrijeme? Jesu li riješeni problemi u Dječjem vrtiću nakon prekorednog upisa jednog djeteta? Zna li se što se radi u kampiralištu „Zlatni rat“ i je li to u skladu s prostornim planovima općine Bol? – pitala je Katarina Marčić.
- Sve su pomoći, bolesnima i za liječenje, ovih dana isplaćene. Novac su dobili i bolski studenti i srednjoškolci koji se školuju izvan Bola – odgovorio je načelnik.
- Dolazilo je samo dvoje roditelj zbog upisa i rečeno im je da će dijeca biti primljena nakon 1. rujna.
- Nikakvo odobrenje i suglasnost nisam davao za uređenje kampa „Zlatni rat“. Tamo je na uviđaju bio naš komunalni redar i utvrdit će se koliko je to u suprotnosti s važećim prostornim planom. Uvijek sam za radove kojima bi se poboljšala kvaliteta ponude. Umjesto običnog kampa novi zakupac gradi glamping jedinice.

• Ali, to je područje rezervirano za sportsko-zabavne sadržaje (R3), a turistička zona (glamping) je na Drasinu – kaže Tonči Buljan.
• Što je sa izradom novog prostornog plana i zamjenom izrađivača? Znaju li se rezultati vještačenja novog vatrogasnog vozila? Nekad smo bili ponosni na čistoću u Bolu, a sada to više nije tako – kazao je Ivica Šćepanović.

- Prostorni plan još nije došao kraju. Čekali smo županijski plan pa vjerujem da bi se to moglo dogoditi tijekom rujna – odgovorio je načelnik.
- Za novo vatrogasno vozilo plaćeno je 1.100.000 kn, a do rješenja nastalih problema zadržali smo 400.000 kn. Sudski vještak još treba dopuniti svoj izvještaj, a trebat će zbog vještačenja vozilo odvesti u Zagreb.
- Prema izjavi koncesionara 96 posto domaćinstava, vikendaša i vlasnika apartmana dobilo je spremnike ili čip kartice. U tijeku je akcija da se i ostalima, koji to nisu dobili ili ne žele primiti, uruče spremnici ili kartice. Dogovorili smo sa Grabovim ratom da se i oni uključe u akciju uklanjanja smeća u plastičnim vrećicama dok se ne sanira sadašnja situacija.

• Trebalo bi možda u ovom prelaznom periodu postaviti dodatne besplatne kontejnere za smeće – prijedlog je Ivice Šćepanovića.
• Ne rješava se pitanje nogostupa od rotora do teniskog stadiona – primjedba je Mate Petrića.

- Idejno rješenje je napravljeno. Sa sjeverne strane ceste je predviđena biciklistička staza, a sa južne nogostup. Sada su na redu Županijske ceste – odgovorio je načelnik.
• Na razgovore sa vlasnicima Bluesun hotela treba uključiti vijećnika Tomija Fabijanovića – predlaže Tonči Buljan.
• Tko financira dodatni odvoz smeća za što su angažiran Grabov rat? Postoji odluka Ustavnog suda iz siječnja da se ne može naplaćivati po novoj tarifi za odvoz smeća – kaže Nataša Paleka Jakšić.
- Odluka Ustavnog suda ne odnosi se na Brač – odgovorio je načelnik. – Sadašnji problemi bit će riješeni za nekoliko mjeseci.
• Kamioni za snabdijevanje su veliki problem u Bolu. Autima se mora čekati na prilaznoj cesti do „Studenca“ (Novi put) i zbog druge njihove prodavaonice kod Poljane. Problem su kamioni preko rive koji dolaze u Konzum i parkiraju na prometnici kod „Tommya“. Grabov rat je kupio prije par godina jedno vozilo sa snabdijevanje prodavaonica, ali ništa nije realizirano – primijetio je Tomi Fabijanović.
- Dogodine ćemo raspisati natječaj i tražiti zainteresiranu tvrtku koja bi prevozila do trgovina robu umjesto kamiona – odgovorio je načelnik.
• U kolovozu bi trebalo nastaviti svakodnevnim odvozom smeća – mišljenja je Tonči Bulja. – Interesira ga je li WTA turnir vratio novac Turističkoj zajednici? Može li se znati tko nije uplatio prvu ratu za koncesijska odobrenja.
- Razgovarat ćemo na tu temu sa koncesionarom – odgovorio je načelnik. – U četvrtak očekujemo u Bol direktora teniskog turnira da razjasnimo nesporazume u veza plaćanja. Do iduće sjednice vijećnici će dobiti spisak koji su platili i onih koji još nisu to učinili, ali ti nisu dobili ni rješenje za korištenje javnog prostora odnosno pomorskog dobra. Dođe li kontrola, kazne mogu biti višestruko veće od dugovanja Općini.
Što je sa planovima izgradnje ugibališta za autobuse na ulazu u Bol – pita Marjan Marjanović. Interesira ga zašto se ne riješi saniranje ceste kod teniskog igrališta gdje se za kišnih dana stvara lokva vode. Hoće li se i kada urediti ograda na plaži za invalide?
- U planu je da se uredi ugibalište ali to treba dogovoriti sa Hrvatskim cestama.
- Zna se za oštećenje na ogradi, a nije prvi put da se to događa. To neodgovorni oštete u večernjim satima.

Može li se spriječiti vožnja automobila i motora po šetnici? – interesira Tonča Kukoča.
- Stanarima uz šetnicu dozvoljen je pristup vozilom do njihovog parkirališta ili garaže, ali ne mogu aute ostavljati na šetnici. Vijećnici mogu donijeti odluku da se potpuno zabrani pristup vozilima do kuća uz šetnicu. (j.e.)

(160) objavljeno 29. 07. 20. u 21:40 h

*********************


alt


ZATVARA SE LJEČILIŠTE U BOLU?

Žalbu Lječilišta Dujmović, kojom traži da se storniraju računi za komunalni doprinos i spomeničku rentu, nije prihvatilo Općinsko vijeće na V. sjednici održanoj 28. srpnja. Za prihvaćanje žalbe glasovalo je četvero vijećnika, a sedmero ih je bilo protiv.
U svom obrazloženju Lječilište Dujmović, odnosno odgovorna osoba Ivan Dujmović, navodi teškoće u poslovanju, a zbog koronavirusa nema pacijenata ni posla za jednog fizioterapeuta. Komunalni doprinos i spomeničku rentu, navodi se u žalbi, lječilište ne plaća u Samoboru ni u Supetru. Pa se traži oslobađanje od tih davanja i za lječilište u Bolu.
Ukoliko se ne oslobodi plaćanja, u žalbi se navodi namjera zatvaranja Lječilišta Bol u roku od 60 dana. Ukoliko se to dogodi, onda bi bolski pacijenti na fizikalnu terapiju morali putovati u Supetar. (j.e.)

(159) objavljeno 29. 07. 20. u 21:35 hsrijeda, 29. 07. 2020. *****


alt


NEMA POSEBNE FEŠTE ZA FJERU

Koronovirus je razlog što neće u Bolu ove godine biti organizirana fešta za fjeru. U srijedu, 5. kolovoza, bit će na rivi gastronomska ponuda na deset štandova, kao i svake srijede, ali bez glazbe uživo na bini. Nastupit će od 21 do 23 sata dvije ili tri klape koji će obilaziti i pjevati u restoranima na rivi od benzinske postaje do Velog mosta. U 23 sata organizirat će se vatromet.
Razlog ovakvom programu nije štednja već spriječiti velika okupljanje u vrijeme kada prijeti širenje zaraze.
Iz istih razloga neće se održati ni svečana sjednica Općinskog vijeća iako je bilo prijedloga da se taj skup organizira na otvorenom u Teatrinu Dva ferala. Prihvaćen je prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, da se odbiju oba prijedloga koja su pristigla. Jedan je bio za Općinsku nagradu za životno djelo i druga Godišnja nagrada općine Bol. Odbor savjetuje je predlagateljima da prijedloge upute Turističkoj zajednici za jedno od njihovih godišnjih priznanja.
Ovo su zaključci Općinskog vijeća sa sjednice koja je održana u utorak, 28. srpnja. (j.e.)

(156) objavljeno 28. 07. 20. u 22:35 h

*********************


alt


alt


PETA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Peta sjednica Općinskog vijeća, održana prošlog utorka (28. srpnja) od 17 do 20:05 sati u prostorijama Doma kulture, razmatrala je o završnim računima općinskih firmi, donesena je dopuna odluke o korištenju javnih površina, te usuglašavanje sa zakonskim odredbama Odluke o ustraju i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela te Odluke o plaći i drugim pravima načelnika i njegovog zamjenika. Na dnevnom redu je bila rasprava o načinu obilježavanja Dana općine, bolske fjere i dodjeli općinskih priznanja. Vijećnici su trebali odlučiti i o žalbi Lječilišta Dujmović.
Prije rasprava i donošenja odluka prema jednoglasno usvojenom dnevnom redu, primljen je na znanje zapisnik sa 4. sjednice, a najviše je vremena trebalo (1 sat i 46 minuta) za vijećnička pitanja i odgovore vijećnika.
Sutra u Bolskoj kronici: vijećnička pitanja, odluka o žalbi Lječilišta Dujmović. (j.e.)

(155) objavljeno 28. 07. 20. u 22:30 h

********************


alt


U BOLU NITKO NIJE U SAMOIZOLACIJI

Prema objavljenim podacima Stožera civilne zaštite SDŽ, na području Splitsko-dalmatinske županije u samoizolaciji je u utorak bilo 486 osoba. U Bolu ovog utorka (28. srpnja) ni jedne osoba nije bilo u samoizolaciji – saznali smo od bolskog liječnika dr. Markice Tomića.
Zanimalo nas je, piše Slobodna Dalmacija, koliko je građana u SDŽ koji ovu mjeru ne poštuju, a o čijoj provedbi mogu ovisiti tuđi životi.
– Policijski službenici svakodnevno provode kontrolu određenih samoizolacija. Svaku osobu kojoj je određena ta mjera provjeravaju najmanje dva puta tijekom njezina trajanja – kaže nam Antonela Lolić. Policija je u posljednjih 15 dana na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirala 28 kršenja samoizolacije.
No, kako policija nije ta koja može nekoga kazniti zbog nepoštovanja mjere koju su odredili epidemiolozi, o svemu su više upitali u Državni inspektorat.
– Državni inspektorat je od MUP-a, preko operativno-komunikacijskog centra, u zadnjih mjesec dana dobio 164 prijave zbog mogućeg kršenja samoizolacije. Od toga su 83 prijave u obradi, a 81 su obradili sanitarni inspektori, te je utvrđeno da u 62 slučaja nema razloga za postupanje jer nije došlo do kršenja izrečene mjere – doznajemo od glasnogovornice Ivone Župan.
U Državnom inspektoratu kažu da su u zadnjih mjesec dana na području Hrvatske izdali 11 pismenih rješenja za osobe koje su kršile tu mjeru.
– U zadnjih mjesec dana u Hrvatskoj je s 8.000 kuna kažnjeno 16 osoba kojima je prethodno pismenim putem određena samoizolacija, a sanitarni inspektori utvrdili su kršenje te mjere. Njima su uručeni prekršajni nalozi, a prekršitelji koji odluče kaznu platiti u roku tri dana moraju izdvojiti tri četvrtine tog iznosa – kaže Župan.
Za usporedbu, prema podacima od 11. travnja, tada su sanitarni inspektori izdali 113 prekršajnih naloga s kaznama od 8.000 kuna, a prekršitelji koji se nisu htjeli žaliti Prekršajnom sudu u državni su proračun uplatili 156 tisuća kuna.

(153) objavljeno 28. 07. 20. u 22:20 h


utorak, 28. 07. 2020. *****


alt


U BOLU JE 3.144 GOSTIJU

Posvuda se, pa i u Bolu, prate turistički rezultati: broj dolazaka i noćenja. Malo je tko vjerovao da ćemo zadnjeg vikenda u srpnju imati 50,52 posto prošlogodišnjeg broja gostiju. Istina, tek je zauzeto 38,34 posto raspoloživih kreveta u Bolu, ali želimo se nadati da će gostiju idućih vikenda biti još više.
Prema podacima iz Ureda TZO Bol, u ponedjeljak su u eVisizoru evidentirana 3.144 gosta – domaćih 490, stranih 2.654 (lani ukupno 6.223). U privatnom smještaju ih je 1.581, u hotelima 1.296, u nekomercijalnom smještaju 151 i u kampovima 116.
Trenutno je najviše gostiju iz Njemačka 537, iz Hrvatske 490, iz Slovenije 355, iz Poljske 262, iz Austrije 250, iz Češke 199 … (j.e.)

(151) objavljeno 27. 07. 20. u 20:25 hponedjeljak, 27. 07. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Ove nedjelje, posljednje u srpnju, nije bilo posve vedro, ni vruće kako zna biti u ovo doba ljeta, ali je na Zlatnom ratu bilo podosta posjetitelja. Čini nam se najviše ovoga ljeta. Svi su sadržaju na plaži bili otvoreni, a kao što je uobičajeno bilo je usidrenih manjih i većih brodica. Jahta Opari (dužine 94, širine 14 metara), sa malteškom zastavom, na Zlatni rat je iznijela sa broda, za svoje goste, ležaljke i suncobrane. (j.e.)

(146) objavljeno 26. 07. 20. u 21:40 h

*********************


alt


JANJETINA ZA FJERU

Nekada je bio običaj na fjeru kupovati janjetinu s ražnja, konzumirati je na rivi ili nositi kući za ručak. Pečena janjetina jedino se, ove godine kao i lani, može kupiti u pečenjarnici EDITAR na cesti prema Zlatnom ratu i Murvici. Osim janjetine ima piletine, ćevapčića, telećih kotleta, povrća na žaru, domaćeg kruha ispod peke …
Da bi bili sigurni, jer fjera je vrlo brzo (5. kolovoza), dobro bi bilo nazvati 098 169 34 27 i rezervirati nešto iz ponude. Jela se dostavljaju i na kućnu adresu. (j.e.)

(144) objavljeno 26. 07. 20. u 21:30 h


nedjelja, 26. 07. 2020. *****


alt

Prošlogodišnji prizori u Bolu: dva katamarana


NEMA KATAMARANA, ALI NI GOSTIJU

Prošlog smo ljeta imali u Bolu dnevno deset katamaranskih pristajanja. Osim redovne linije ujutro Jelsa – Bol – Split i poslije podne Split – Bol – Jelsa, mnogi su koristili komercijalne (izletničke) linije na kojima su plovili katamarani iz Dubrovnika za Split i natrag („Jadrolinije“) te iz Splita za Dubrovnik i natrag („Kapetana Luke“). Treći brodar s crvenim katamaranom „Adriatic Express“ četiri puta je dolazio na Veli most i prevozio putnike na liniji Resnik (Aerodrom) – Split – Bol – Stari Grad. Događalo se, tri puta dnevno, da mora jedan katamaran čekati dok drugi iskrca i ukrca putnike u bolskoj luci.
Ovog ljeta u bolski porat dolazi samo jedan katamaran, onaj „Jadrolinije“: ujutro iz Jelse za Split i poslije podne iz Splita za Jelsu.
Nema više gužve, ali ni turista! Izletničke linije koristili su uglavnom turisti koji su u jednoj destinaciji ostajala samo par dana, nastojeći vidjeti što više naše obale i turističkih bisera. Neki su nam objašnjavali da zbog katamarana gosti ostaju u Bolu nešto kraće, a nisu znali (ili nisu to željeli shvatiti) da ti gosti nisu došli na odmor po 15 dana (kako bi mi željeli) na istoj lokaciji, već planiraju, posebno oni mlađi, vidjeti i doživjeti što više.
Sada, bez katamarana, nema ni tih gostiju koji ostaju po par dana. Našli su neku drugu rutu gdje mogu putovati. (j.e.)

(141) objavljeno 25. 07. 20. u 21:50 h

********************


alt


USKORO GALERIJA MALOG FORMATA

Sada se zna i datum otvaranja Galerije malog formata. Bol poljoprivredna zadruga, kao nositelj projekta i udomitelj Zbirke te Ivica Karninčić Koloč, kao darovatelj kolekcije slika, skulptura, video-radova i knjiga, odlučili su da svečano otvaranje Galerije bude 14. kolovoza (petak).
Ulaz će biti slobodan uz obvezno pridržavanje epidemioloških mjera.
Nova bolska Galerija je na I. katu u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice, na adresi Riva 2. (j.e.)

(137) objavljeno 24. 07. 20. u 21:15 h

********************


alt

Prvi brodovi na Račiću u ljeto 2015. (foto: t. buljan)


PET GODINA NOVOG RAČIĆA

Zaslužuje da se zabilježi kako su, prije 5 godina, u ljeto 2015. privezani prvi brodovi i jedrilice uz novoizgrađenu rivu na Račiću. Od 7. listopada 2014. do ljeta 2015. proširena je cesta na Račiću, izrađena šetnica uz more, postavljena kanalizacija ulična rasvjeta …
Sve je to prva faza buduće luke na Račiću. Nadali smo se, a tako su nam i obećavali, da će se radovi brzo nastaviti. Pet godina to čekamo, a prema najnovijim informacijama radovi bi trebali početi na jesen nasipanjem za lukobran buduće luke. (j.e.)

(131) objavljeno je 23. 07. 20. u 20:10 h


četvrtak, 23. 07. 2020. *****


alt


NIŠTA OD KATAMARANA ZA DUBROVNIK

Odjel prodaje „Jadrolinije“ obavijestio je u srijedu agencije da se ukida komercijalna (izletnička) katamaranska linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag čiji je start nekoliko puta odgađan, a prema zadnjim objavama trebao je katamaran krenuti iz Splita u petak 24. srpnja u 15:30 sati.
Turisti, koji su bili na odmoru u Bolu, najviše su koristili liniju u 11:55 iz Bola za Split. (j.e.)

(129) objavljeno 22. 07. 20. u 22:15 h


srijeda, 22. 07. 2020. *****


alt


SVE JE VIŠE BOLJANA – LIJEČNIKA

Na splitskom Medicinskom fakultetu diplomirala je prošlog ponedjeljka HELENKA MARINKOVIĆ (kći Jakše i Nene). Prema našoj evidenciji, Helenka je devetnaesta liječnica čiji je jedan od roditelja (ili oboje) iz Bola. Ima primjera da su dvije sestre liječnice ili brat i sestra ili dva brata ... Ima i liječnika i među unucima, ali im roditelji nisu živjeli u Bolu. Nekoliko je Boljana za suprugu odabralo – liječnicu.
(Moguće da smo nekoga izostavili, pa molimo da dopunite ovu informaciju.)
Aktivni liječnici: Jasna Maksimović (Osijek), Vinka Kraljević (Šibenik), Mislav Vrsalović (Zagreb), Mia Dubravčić (Zagreb), brat i sestra Boguslaw Sebast Marinković (Poljska) i Jozica Marinković (Split), dvije sestre Dora i Ema Karmelić (Zagreb), Lukrecija Milić r. Karelović (Split), kći Gordane r. Marinković - Ivana Dražin Ivelja (USA), kći Malvine r. Šesnić – Ilona Hescher (Njemačka), Deni Karelović (Split), Ranka Serventi Seiwerth (Zagreb), Jelena Marinković Radošević (Zagreb), braća Ivan i Marin Tomić (Zagreb), Maja Cvitanić Mažuran (Zagreb) i Valdi Pešutić Pisac (Split).
Tri su liječnika iz Bola u mirovini: Tonči Kraljević, Vedran Cvitanić i Nikša Šimetović.
Poznati su bili i izuzetno cijenjeni liječnici, danas pokojni Vicko Turketo, Šime Karninčić, Nikica Jakšić i Asja Pasek Rosić. (j.e.)

(121) objavljeno 21. 07. 20. u 19:50 h

********************


alt


DVOJE BRAČANA U SABOR

Devet je Bračana u X. izbornoj jedinici konkuriralo za mjesto u Hrvatskom saboru. Već smo objavili da će, prema izbornim rezultatima, jedini Bračanin biti Arsen Bauk, sa liste Restart koalicije (SDP), u Hrvatski sabor. Međutim, nakon preslaganja na listi HDZ-a još će jedna Bračanka u Zagreb. To je Danica Baričević iz Supetra, županijska vijećnica koja u X. izbornoj jedinici mijenja splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. (j.e.)

(120) objavljeno 21. 07. 20. u 19:45 h

********************


alt


OPĆINA FINANCIRA UMJESTO RODITELJA

Ravnatelj Osnovne škole Bol Bartul Bakulić obavijestio je na službenim stranicama škole o dogovoru sa načelnikom općine Bol o općinskoj pomoći u financiranju nabavke dodatnih obrazovnih materijala (zbirki, radnih bilježnica, likovnih mapa) za sve učenike škole u iznosu od preko 50 tisuća kuna:
„Stoga molimo roditelje da ne kupuju samostalno navedene materijale kako smo naveli u obavijesti na web stranice škole. Svi udžbenici i radni materijali dočekat će učenike prvog nastavnog dana. Roditelji koji su dodatne materijale već nabavili trebaju se krajem kolovoza obratiti Općini te će uz predočenje računa dobiti povrat sredstava.
Ovim putem se u ime Učiteljskog vijeća Osnovne škole Bol zahvaljujemo Općini Bol na pomoći i podršci roditeljima i učenicima naše škole. S poštovanjem, ravnatelj Bartul Bakulić“.
(j.e.)

(119) objavljeno 21. 07. 20. u 21:40 h

********************


alt


alt


alt


alt


ŠAMPANJAC NA OTVARANJU

Svi koji su u subotu navratili u novootvorenu prodavaonicu ljetne robe francuskog brenda VILEBREQUIN u Ulici Frane Radića mogli su uživati u domjenku od 19:30 do 21:30 sati. Osim raznovrsne ponude delikatesa (kanape sendviči, pršut, sir …), ali i kvalitetnih vina i šampanjca, što je posluživao i nudio iskusni ugostitelj i somelijer Toni Pešutić, moglo se razgledati i kupovati u novoj prodavaonici. Dobrodošlicu je svima poželjela Marija Čamber koja je izuzetno zadovoljna interesom i prodajom prvog radnog dana.
Prodavaonica je otvorena svaki dan, pa i nedjeljom, od 10 do 13 te od 17 do 23 sata. (j.e.)

(107) objavljeno 18. 07. 20. u 21:45 h

*********************


(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"