Bolska kronika

alt


ponedjeljak, 28. svibnja 2018.


alt


KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Svi koji žele koristiti javne površine u Bolu za prodaju robe ili pružanje usluga trebaju do 9. lipnja predati molbu pročelniku, a načelnik će u roku od 8 dana dostaviti rješenje i račun.
Odlukom o korištenju javnih površina predviđeno je gdje se i što može prodavati ili pružati usluge, a to piše u Službenom glasniku Općine broj 5/18 koji do nedjelje navečer još nije bio objavljen na službenim stranicama Općine Bol (www.opcinabol.hr).
Za prijavu na natječaj nije dovoljna samo molba. Treba, na primjer, priložiti kopiju obrtnice ili rješenja o osnivanju poduzeća, prospekt ili nekoliko fotografija proizvoda odnosno rekvizita … Bitna je i izjava da komunalni redar može, bez upravnog postupka, ukloniti predmete i stvari koji se nalaze izvan odobrene lokacije, nakon isteka ili ukidanja rješenja.
Na pozitivno rješenje molbe ne mogu računati oni koji duguju Općini, Grabovom ratu, Centru za kulturu, Dječjem vrtiću ili Općinskoj knjižnici. (j.e.)

(123) objavljeno 27. 05. 18. u 22:15 h  

********************


alt


NEMA VIŠE NEDJELJOM U 13.25

Ove nedjelje (27. svibnja) katamaran je posljednji put u 13.25 sati iz Bola krenuo za Split. Prema sezonskom (ljetnom) redu vožnje ubuduće će nedjeljom, do 7. listopada, polaziti ujutro, u 7.30 sati.
Nakon 2. lipnja bit će u 11.55 sati svakodnevna katamaranska veza iz Bola za Split, ali to je izletnička pruga, a katamaran u 7.00 kreće iz Dubrovnika. Cijena je karte Bol – Split je 80 kuna i ne vrijede otočne iskaznice. (j.e.)

(122) objavljeno  27. 05. 18. u 22:15 h

******************** 


alt


UREĐENJE ŠETNICE

Lani u ovo doba godine, pa tako i ovih dana, zamjenjuje se oštećeni pločnik na šetnici prema plaži Zlatni rat. Ti su poslovi povjereni specijaliziranoj firmi iz Selaca, a oni su prostor, gdje se radi, ogradili crvenom trakom.
Nakon završenog posla u petak, otišli su kući, a trake su ostale subotu i nedjelju.
Možda će se u ponedjeljak vratiti na posao.
A možda nije suvišno ni upitati: je li netko mogao trake ukloniti i u subotu? (j.e.)

(121) objavljeno  27. 05. 18. u 22:10 h 

********************


alt


NAJTRAŽENIJA TELETINA

Subotu i nedjelju Boljani su dolazili u tek otvorenu mesnicu na Rudini. Interesiralo nas je što Boljani i gosti najviše kupuju? Najtraženija je teletina, pa janjetina … Kozji sir iz Miljevaca također ima svojih mušterija, a iz Miljevaca dolaze i domaća jaja.
Trenutno su u Bolu otvorene tri mesnice.

(120) objavljeno  27. 05. 18. u 22:05 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: GOLAĆI U LUCI

Turizam nam donosi svakojake prizore. Jedan neuobičajen i ne svakidašnji trenutak zabilježio je T.B. svojom kamerom. Na Pumpareli, ispred Varadera, privezana je jedrilica s putnicima iz Slovenije. Jedan se gost svukao do gola i nesmetano tuširao na očigled muške i ženske publike. (j.e.)

(119) objavljeno  27. 05. 18. u 22:00 h  

altnedjelja, 27. 05. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


SAKRAMENT KRIZME ZA OSAM BOLJANA

Sakrament krizme ili svete potvrde u subotu je u crkvi Gospe od Karmela primilo osmero mladih. Pomazanje svetim uljem učinio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić, koji je zbog krizme prvi put nakon imenovanja došao u Bol.
Tijekom mise biskup mons. Petar Palić objavio je da za svog zamjenika za otok Brač imenuje don Tona Plenkovića, bračkog dekana i župnika u Supetru.
Na svečanoj misi krizmani su: Sara Marinković, Frane Radić, Ivo Trutanić, Ana Kusanović, Ana Mikulić, Pia Marić, Tina Marić i Dora Marinković.
Krizmanici su u znak pažnje i zahvalnosti predala biskupu umjetničku sliku. (tekst i foto: j. egekher)
*****
Poštujući Opću naredbu o zaštiti osobnih podataka (GDPR) naš je portal dobio pismenu suglasnost roditelja da se može snimati i fotografije objaviti u Bolskoj kronici.

(118) objavljeno  26. 05. 18. u 21:25 h  

********************


alt


OPROŠTAJ OD VRTIĆA

Najstariji mališani iz vrtića koji će na jesen u I. razred, izveli su u subotu za svoje kolege i roditelje prigodni program. Bio je to njihov oproštaj od kolega i teta. (j.p.)

(117) objavljeno  26. 05. 18. u 21:20 h 

********************


alt


alt


SPORT: IMA LI NADE ZA NAS?

I prije 20.55 kada trebaju u ponedjeljak igrati Bol i L.C.M. Python mogao bi se znati odgovor za nas bitno pitanje: hoće li Boljani i četvrtu godinu igrati u I. splitskoj ligi malog nogometa?
Mnogi smatraju da je utakmica odluke ona u 17.55 kada se sastaju Garaža Pujanke (31 bod) i Parna Mastiona (23 boda). Pobjedi li Garaža Pujanke ili odigraju neriješeno, Bol ostaje prvoligaš i u slučaju poraza.
Ako tri kluba, Strožanac, Parna Mastiona i Bol završe natjecanje sa istim brojem bodova, u njihovim međusobnim susretima Bol je najslabiji.
Pobjedi li Parna Mastiona, Bol može zadržati prvoligaški status ako odigra barem neriješeno s ekipom L.C.M. Python koja je već ranije osigurala prvo mjesto. Brojke su impresivne u njihovu korist: 22 pobjede, 1 neriješena utakmica i samo dva poraza. Po utakmici su postigli u prosjeku 6, a primili 2,4 pogotka. U VI. kolu pobijedio ih je Staklo Maas (5:2), a u XII. kolu Garaža Pujanke (5:2). Sa PB Split su u XI. kolu odigrali 1:1. Dobro je nadati se, za nas, dobrim vijestima u ponedjeljak iz Splita.
Bol – L.C.M. Python igraju u 20.55 sati u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. (j.e.)

(116) objavljeno  26. 05. 18. u 21:10 h alt


subota, 26. 05. 2018.     ********************


alt

Club 585 iznad plaže Zlatni rat bit će u lipnju otvoren 7., 21. i 28.


LIPANJ U BOLU

Brojna nas događanja očekuju u lipnju, a to znači da je glavna sezona pred vratima. Prve novine su katamaranske izletničke linije. „Jadrolinijin“ katamaran (pretpostavljamo Vida) kreće ujutro iz Dubrovnika do Bol odakle nastavlja za Split. Istim pravcem se vraća iz Splita. Svakodnevno, ali iz Splita polazi ujutro katamaran drugog brodara (Kapetan Luka) koji pristaje u Bolu i nastavlja za Dubrovnik. U 16 sati katamaran se iz Dubrovnika vraća za Bol i Split.
Teniski WTA turnir počinje 5. lipnja (utorak), a finale je u nedjelju 10. lipnja u 18 sati uz izravni TV prijenos.
Izložbe u Galeriji Doma kulture su 6. i 21. lipnja.
Koncert dječjeg zbora Čarčojak i klape Veras je 7. lipnja, a učenici Glazbene škole Josip Hatze  nastupit će 12. lipnja u Samostanskoj crkvi.
Debitantska večer klapa za Festival u Omišu je u petak 8. lipnja, a sutradan  na programu je revijalna večer pobjednika.
Cocktail bar Varadero poseban glazbeni program organizira u prigodi održavanja WTA turnira, u petak i subotu, 8. i 9. lipnja, a na bolskoj rivi u nedjelju, nakon teniskog finala, nastupaju Četiri tenora u organizaciji Hotela Zlatni rat d.d. koji ove godine obilježava 70 godina postojanja. Osim koncerta slavljenik u nedjelju 10. lipnja daruje gastronomske specijalitete Boljanima i gostima, svima koji dođu na rivu.
Ove godine dan prije početka ljeta, na rivi će biti organizirana manifestacija „Živilo lito“ sa gastronomsko-glazbenom ponudom. Bit će to prvi ovogodišnji nastup koji će se održavati svake srijede.
Festival kulture IMENA je na programu od 22. do 24. lipnja.
Turistička zajednica će 21. lipnja objaviti koji su u Bolu najljepši vrtovi, okućnice i balkoni.
U lipnju su i dva državna praznika: Dan antifašističke borbe (22. lipnja) i Dan državnosti (25. lipnja).
Završna svečanost bolskih maturanata je 28. lipnja u hotelu „Elaphusa“.
Koncerti klasične glazbe i ove godine će utorkom biti u Samostanskoj crkvi, a počinju 26. lipnja.
Disko klub iznad plaže Zlatni rat bit će u lipnju otvoren tri dana: 7., 21. i 28. lipnja kada u Bol dolazi svaki put po najmanje 30 jedrilica. (j.e.)

(115) objavljeno  25. 05. 18. u 21:55 h  

********************


alt


MESNICA PONOVNO NA RUDINI

Od ove subote, nakon višemjesečne pauze, ponovno se otvara mesnica na Rudini. Vlasnik Dražen Skelin Dika najavljuje kvalitetnu i raznovrsnu ponudu: janjetinu, teletinu, govedinu, sir, pršut, domaća jaja … Radno vrijeme je od 7 do 12 i od 17 do 20 sati, a nedjeljom i blagdanom od 7 do 13 sati.
Vlasnik namjerava s prvim kupcima nazdraviti domaćim pićem.

(114) objavljeno  25. 05. 18. u 21:50 h 

********************


alt


SPORT: KOLO ODLUKE

Tri se ponedjeljka pauziralo u natjecanju I. splitske lige malog nogometa. Zbog zauzetosti dvorane na Gripama u Splitu, nije se igralo od 30. travnja. Sada se zna da će se 26. kolo igrati u ponedjeljak, 28. svibnja. Već se zna tko je prvak (L.C.M. Python) i jedna ekipa koja napušta I. ligu. To je Stefi, ali za nas je interesantno tko će biti drugi?
Tri su kandidata, a jedan od njih je i ekipa Bol. Odlučujuće utakmice najprije igraju Strožanac – Grm i Tunj (16.55 sati), a iza njih Garaža Pujanke – Parna Mastiona.
Za Boljane bi bilo najbolje ako bi pobijedili Grm i Tunj ili Garaža Pujanke. Tada uopće ne bi bio bitan rezultat utakmice Bol – L.C.M. Python koja se igra u 20.55 sati.
Parna Mastiona ima tri boda manje od Bola, ali u slučaju pobjeda su izjednačeni, ali Bol napušta prvoligaško društvo jer je lošiji u međusobnom susretu sa Parnom Mastionom.
Pobijede li Strožanac i Parna Mastiona, Boljanima će za ostanak u I. ligi trebati barem jedan bod. Bit će teško protiv L.C.M. Python jer oni su uvjerljivo najbolji i novi prvaci. (j.e.)

(113) objavljeno 25. 05. 18. u 21:45 h 


altpetak, 25. 05. 2018.     ********************


alt


ČETIRI TENORA ZA JUBILEJ

Svečanost obilježavanja 70 godina Hotela Zlatni rat d.d. počinje u nedjelju 10. lipnja. Programom je predviđeno da na bolskoj rivi u večernjim satima nastupe u glazbenom dijelu ČETIRI TENORA (Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Marko Škugor i Vladimir Garić), ali su slavljenici za Boljane i goste za taj dan pripremili i besplatnu gastronomsku ponudu. Bit će to i fešta nakon finala WTA turnira, a Hoteli Zlatni rat d.d. žele da tu večer na rivu dođu sadašnji i umirovljeni radnici Zlatnog rata.
Neslužbeno saznajemo kako se ranije planiralo da u petak 8. lipnja nastupe Tomislav Bralić i klapa Intrade. Onda je utvrđeno da je taj dan u Bolu natjecanje debitanata za Festival klapa u Omišu, pa su slavljenici svoj program odgodili za dva dana. U novom terminu T. Bralić i Intrade nisu bili slobodni, pa je dogovoren nastup Četiri tenora koji publiku oduševljavaju arijama, kanconama i evergreenima.
Lani su debitantske klape u Bolu nastupale 16. lipnja. (j.e.) 

(112) objavljeno  24. 05. 18. u 22:55 h

********************


alt


VATROGASCI ZOVU MLADE

U četvrtak su bolski vatrogasci ponovno navratili u Dječji vrtić Mali princ, ali ovaj put s posebnim razlogom. U tijeku je naime akcija formiranja odjeljenja vatrogasne djece koja bi stasala u vatrogasnu mladež te naposljetku u vatrogasce. Nakon obuke i pokazanog interesa, mladi bi vatrogasci dobili kombinezone i kacige.
U vatrogasno dječje odjeljenja uključila bi se djeca u dobi od 6 do 12 godina. Roditeljima je bolski DVD ponudio pristupnice koje trebaju ispuniti i potpisati. (j.e.)

(111) objavljeno  24. 05. 18. u 22:50 h 

********************


alt


ZADNJI VIKEND PO STAROM

Ovaj je vikend za po kojem plove katamarani i trajekti „Jadrolinije“, a prema zimskom redu plovidbe. Zadnja je prilika da oni bez otočnih iskaznica putuju od petka do nedjelje trajektom jeftinije za 20 posto. Taj popust vrijedi za osobe, automobile, motore, bicikle …
U subotu se zadnji put, prije ljetnog reda plovidbe, katamaranom može iz Bola za Split u 12.30 sati (povratak u 23 sata iz Splita), a u nedjelju u 13.25 sati. Ubuduće će subotom, kao i ostalim radnim danima, iz Bola biti polazak u 6.30, a nedjeljom u 7.30 sati. Povratak je nakon 1. lipnja svaki dan iz Splita u 16.30 sati. (j.e.)

(110) objavljeno  24. 05. 18. u 22:45 h  

********************


alt


ZA LJUBITELJE DOBRE KAPLJICE

U hotelu „Kaštil“ održana je prezentacija francuskih i talijanskih vina koja će se ovog ljeta nudit u restoranu „Vusio“. Ponudom ovih vina restoran „Vusio“ obogatit će svoju vinsku listu, a proširio je ponudu za zahtjevnije goste i vinske znalce, ljubitelje dobre kapljice i ukusnih zalogaja. (t.p.)

(109) objavljeno 24. 05. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PRODAJA SADNICA CVIJEĆA

Peti put ove se godine, u petak i subotu, nude se na bolskoj tržnici sadnice cvijeća. Posljednja je to prilika da i oni koji to još nisu učinili, da ukrase cvijećem svoje vrtove, okućnice i balkone. Još ima vremena, do kraja mjeseca, prijaviti se u Ured Turističke zajednice i sudjelovati u akciji izbora najljepšeg vrta.
Stručno povjerenstvo obići će prijavljene kandidate, a na prigodnoj svečanosti 21. lipnja u Vinskom podrumu, objavit će se rezultati natjecanja.
Naš portal je medijski pokrovitelj akcije Turističke zajednice i objavit ćemo fotografije svih prijavljenih cvjetnih ukrasa. (j.e.)

(108) objavljeno 24. 05. 18. u 22:35 h 

********************


alt

Sidrenje u četvrtak, 24. svibnja u 13.30 sati (foto: d.k.)


OKOM KAMERE: SIDRENJE NA ZLATNOM RATU

Sve je više plovila koji se sidre oko plaže Zlatni rat. Trenutno je više štete nego koristi. Sve je manje nade da će se naći zadovoljavajuće rješenje. Općina je, kako bi barem spriječila uništavanje podmorja, zatražila od Županije dozvolu postavljanja betonskih blokova i organizirano vezivanje, uz naravno adekvatnu naplatu.
U očekivanju mišljenja i suglasnosti iz Županije, brodice bacaju svoja sidra i njima oru po morskom dnu. Čini nam se da bi najbolje bilo da brodica uopće nema u blizini plaže jer uvijek postoji opasnost od onečišćenja. Ukoliko se i zabrani sidrenje, ostaje pitanje tko bi trebao uredovati? Lučka kapetanija ili Pomorska policija?
(j.e.)

(107) objavljeno 24. 05. 18. u 22:30 h   

alt
četvrtak, 24. 05. 2018.     ********************


alt


alt


PLANOVI ZA IZGRADNJU HOTELA „BORAK“

Od petka će u prizemlju Doma kulture biti izloženi Urbanistički planovi uređenja (UPU) dijela područja Borak – Potočine te izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Bol također za područje Borak – Potočine. Riječ je o planovima rušenja starog i izgradnje novog hotela „Borak“ kao i uređenja hotelskog naselja Bluesun hotela.
Izloženi projekti se mogu pogledati radnim danom od 9 do 14 sati, a javno izlaganje predviđeno je 8. lipnja (petak) u 11 sati.
Očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe na izložene planove mogu se dostaviti Općini Bol, Uz pjacu 2, 21420 Bol ili na e-mail adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(106) objavljeno  23. 05. 18. u 21:40 h 

********************


alt


WTA TURNIR PO TREĆI PUT U BOLU

Na ovogodišnji WTA turnir u Bolu, od 5. do 10. lipnja, dolaze tenisačice iz 18 država svijeta, od kojih je 14 igračica iz top 100. Ovogodišnja novost je i da je WTA odobrio da se ne igraju kvalifikacije pa turnir započinje u utorak te će se mečevi igrati u popodnevnim satima. Najatraktivniji meč dana igrat će se s početkom u 20:30 na centralnom terenu. U subotu, polufinalni meč koji će biti i u izravnom prijenosu, igra se s početkom u 13 sati, a finale u nedjelju u 18 sati.
„Najveću podršku i ove godine nam je dala lokalna zajednica odnosno Općina i Turistička zajednica Bola i Splitsko-dalmatinska županija, te naši sponzori Hrvatska turistička zajednica i tvrtka INA kojima bih se ovim putem još jednom zahvalio.“ – izjavio je u srijedu na press konferenciji u Splitu direktor turnira Feliks Lukas istaknuvši i kako je razočaran nedostatkom financijske podrške Središnjeg državnog ureda za sport i drugih institucija čija je osnovna djelatnost promocija sporta koja je izostala već treću godinu za redom.
Konferenciji su nazočili načelnik općine Bol Tihomir Marinković, direktor TZ-a Splitsko – dalmatinske županije Joško Stella, direktor Regije Split tvrtke INA Ivica Serdarević i izbornica Fed Cupa Iva Majoli.
Cijena dnevne ulaznice bit će 30 kn, a svi mečevi na turniru mogu se pratiti za svega 100 kuna dok će se dnevna ulaznica za finale moći kupiti po cijeni od 60 kuna.  (l.v.)

(105) objavljeno  23. 05. 18. u 21:35 h  


altsrijeda, 23. 05. 2018.     ********************


alt


MATURANTIMA ZADNJI DAN NASTAVE

Utorak je u Hrvatskoj prošao u znaku maturanata. Nakon zadnjeg školskog sata krenuli su ulicama, veseleći se završetku srednjoškolske nastave. U Bolu je bilo mnogo skromnije i mirnije. Veći dio vremena zadržali su se u školskim prostorima bez bučnog izlaska na rivu i kupanja.
Na slici: učenici 4a razreda Srednje škole s profesorom Milanom Škrbićem.

(104) objavljeno  22. 05. 18. u 21:30 h 

********************


alt


KRENULA JE FERATA …

Turistički vlakić „Ferata“ u utorak je prvi put ove godine prometovao od rive do plaže Zlatni rat i natrag. Red vožnje ustalit će se nakon 1. lipnja kada se očekuje da će u vožnju biti uključen i drugi turistički vlakić u vlasništvu Hotela Zlatni rat.
Cijena prijevoza u jednom pravcu, barem za sada, ostaje 20 kuna kao i lani. Ista cijena je i za prijevoz brodicama do plaže. (j.e.)

(103) objavljeno  22. 05. 18. u 20:55 h 

********************


alt


alt


alt


BOLJANI U SINJU

Učenici nižih razreda Osnovne škole Bol, u utorak su boravili u Sinju gdje su posjetili Muzej alke, Svetište Gospe Sinjske te utvrdu Kamičak. Na ranču Mustang jahali su konje i uživali u prirodi Cetinskog kraja. Vrijeme je bilo idealno za izlet.
Vratili su se kući puni dojmova. (m.b.)

(102) objavljeno  22. 05. 18. u 20:50 h 

********************

alt


POČELI ISKOPI ZA DOM DVD-a

U utorak je mehanizacija bolske tvrtke „Bilić“ počela iskopima podrumskog dijela budućeg doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol. Radit će se samo osam dana, do 1. lipnja, a nastavak je predviđen na jesen, nakon završetka glavne turističke sezone.
U podrumskom dijelu novog objekta bit će skladišta komunalne tvrtke „Grabov rat“ čijim se sredstvima financiraju iskopi i betonski radovi podrumskog prostora. (j.e.)

(101) objavljeno 22. 05. 18. u 20:45 h 

********************


alt


PROGRAM U VARADERA

Tijekom održavanja teniskog turnira u cocktail baru Varadero priprema se poseban glazbeni program. U petak, 8. lipnja, glazbe će biti već od 21 sat, a sutradan, u subotu 9. lipnja od 22 sata nastupa DJ TOM NOVY.
Sigurno je da će oba dana u Varaderu biti i tenisačice koji nastupaju na trećem izdanju WTA turnira. (j.e.)

(100) objavljeno  22. 05. 18. u 20:40 h 

********************


alt


INA: NOVO RADNO VRIJEME

Na benzinskim postajama osim nove cijene goriva, novo je i radno vrijeme. Do 1. lipnja radi se jednokratno, od ponedjeljka do subote, i to od 7 do 19 sati, a nedjeljom (27. svibnja) i praznikom (31. svibnja) od 7 do 13 sati.
Nakon 1. lipnja radit će se svakodnevno od 7 do 21 sat. (j.e.)

(99) objavljeno  22. 05. 18. u 20:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ZATVORENO ZBOG MARENDE

Poštanski ured u Bolu zatvara se od 11 do 11.30 sati. Razlog je što djelatnici to vrijeme koriste – za marendu.
Domaći ljudi su navikli na slična ograničenja, ali turistima nije baš sasvim jasno. (j.e.)

(98) objavljeno  22. 05. 18. u 20:30 h 

alt
utorak, 22. 05. 2018.     ********************


alt


PRETRPANI KONTEJNERI

Nije to baš lijepa slika za turističku destinaciju kao što je Bol. Dugu nedjelju za redom već u poslijepodnevnim satima pretrpani su bili poluukopni kontejneri na benzinskoj postaji (na slici) i u Ulici Hrvatskih domobrana, istočno od trgovine Tommya.
O tome smo obavijestili komunalnom redara, a za objašnjenje smo pitali i odgovornu osobu u Michieli-Tomić u Gornjem Humcu, koncesionaru za odvoz smeća.
Koncesionar je na početku svibnja pojačao broj odvoza smeća iz Bola. Manje vozilo, bijele boje, skuplja smeće svaki dan osim nedjeljom, a kamion to radi četiri puta tjedno: ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Poluukopni kontejneri se prazne dva puta tjedno, a na poziv komunalnog redara, i češće.
Za pretrpane poluukopne kontejnere, treba priznati, krivi su i sami korisnici. Vikendom se čiste vikendice, a u poluukopnom kontejneru se ubacuje i ono što tamo ne pripada: građevinski šut, grane živica i stabala …
U lipnju će Michieli-Tomić d.o.o. povećati broj odvoza, ali je neophodno da neki u Bolu promijene navike po pitanju odlaganja otpada. U kontejnerima i pored njih nije mjesto za glomazni otpad kojeg bi trebalo odlagati u reciklažno dvorište. Razvrstavanje otpada i više discipline je nužnost koja nas očekuje, zbog zakonskih sankcija, nakon 1. studenog. Međutim, na više kulture i discipline potrebno  se naviknuti i prije toga. (j.e.)

(97) objavljeno  21. 05. 18. u 21:55 h  

********************  alt


PITANJA NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA (2)

Jedna od točaka dnevnog reda na sastancima Općinskog vijeća su „vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale“. Ovo zadnje vrlo rijetko čujemo. Možda je i normalno da se što manje hvalimo, a više govorimo o onome što nije posve jasno ili predlaže za ispraviti ili uraditi.
Ponekad i mi, izvještavajući sa sjednica, nečiju diskusiju ne spomenemo. Ne izostavljamo namjero njihova imena i prijedloge odnosno pitanja, pa ćemo u ovom naknadnom izvješću pokušati to barem donekle ispraviti.
Sani Bodlović je pitala hoće li se nešto barem improvizirati na Vidovoj gori da posjetitelji dobiju barem minimalnu ugostiteljsku uslugu? Za sada, odgovorio je načelnik Tihomir Marinković, ništa konkretno nije učinjeno, a nije riješeno ni potraživanje planinarskog društva iz Splita koje polaže pravo na dio zemljišta. Međutim, organizirat će se čišćenje terena pored napuštenog i zatvorenog doma, nekadašnjeg restorana.
Tomi Fabijanović je predložio Grabovom ratu da oglasi uvijete i cijene usluga prije dvije godine nabavljenog električnog vozila kako bi ga zainteresirani mogli koristiti kada se u potpunosti zatvore neke ulice za promet vozilima.
Jakova Okmažića, zamjenik načelnika,  interesiralo je što je Grabov rat učinio za sprječavanje buke sa jedrilica koji se vezuju na Račiću, posebno ponedjeljkom kada dolaze masovno u Bol. Direktor Grabovog rata Mirko Perić smatra da je lani bilo jedne večeri problema s bukom s jedrilica, ali su organizatori upozoreni i to se više nije ponovilo.
Tonči Buljan je primijetio jednu nelogičnost: nikad manje ležaljki na plaži Zlatni rat, a nikad veći prihod? Direktor M. Perić objašnjava da je to rezultat veće discipline i kontrole naplate.
Marjan Marjanović se čudi kako je gustirna u Podbarju prešla u vlasništvo Zlatnog rata, a zna se da je to izgrađeno 1934. godine sredstvima Banovine u Splitu. Načelnik je savjetovao da to treba upisati u primjedbe kod skorašnje javne rasprave o UPU tamošnjeg područja. (j.e.)

(96) objavljeno  21. 05. 18. u 21:50 h  

alt
ponedjeljak, 21. 05. 2018.     ********************


alt

Krojeve skaline izgrađene prije 143 godine trebalo bi urediti - predlaže vijećnik


VIJEĆNICI PITAJU: PARKIRANJE, GROBLJE, ODVOZ SMEĆA …

Nakon usmenog izvještaja načelnika Tihomira Marinkovića o aktivnostima u općini između dvije sjednice Općinskog vijeća, prisutni vijećnici imaju pravo na po tri pitanja, primjedbe, prijedloge ili dodatna objašnjenja. Na posljednjoj sjednici, 18. svibnja, za ova pitanja i načelnikove odgovore utrošeno je 37 minuta.
Mate Petrić je predložio izradu rukohvata na stepeništu od Račića prema Domu umirovljenika, uklanjanje osušenih borova koji zaklanjaju pogled i snimanje sa vidikovca. Također smatra da treba urediti dotrajale i klizave Kraljeve stepenice koje su izgrađene  1875. zbog dolaska cara Franje Josipa I. Predlaže i sanaciju oticanja vode iz susjednih hotela u kanal oborinskih voda na Potočinama.
Tonči Buljan pitao je po kojem se planu određuju prioriteti za betoniranje i kako se misli riješiti promet pored Marinera?
Načelnik: Većinu prometnica uređuju sami stanovnici iz te ulice, a Općina im osigurava materijal. Zbog visinskih razlika terena neće se raditi kružni tok pored Marinera, a novim rješenjem se odustalo od ranijeg plana. Trg oko škole bit će rezerviran za pješake, bez prometa automobila.
Gdje će parkirati ljudi koji stanuju u tom dijelu Bola? – pitao je Tonči Kukoč Bager.
Načelnik: Tko ima garažu dobit će odgovarajuću propusnicu, odnosno karticu. Činjenica je da su neki u Bolu svoje garaže preuredili u apartmane, prodavaonice i slično, pa sada očekuju da se Općina brine o njihovim autima.
Nataša Paleka Jakšić: Ako se zatvore neke ulice za promet, hoće li pošta imati pristup našim kućama?
Načelnik: Pješačkom zonom moći će prometovati vozila pošte, FINE, hitne službe, vatrogasaca
Ivica Šćepanović: A taxi vozila?
Načelnik: Prolaz pješačkom zonom dozvoljen im je u iznimnim slučajevima: ako voze invalide ili osobe s posebnim potrebama.
Tonči Buljan predlaže da se na Vidovoj gori skinu putokazi za restoran koji ni ove sezone neće raditi.
Katarina Marčić tražila je pismeni odgovor o stanju u dječjem vrtiću, koliko treba biti zaposleno teta, plaća li se logopeda po satu bez obzira je li radi pola sata?
Ivicu Šćepanovića je interesirala najnovija informacija u vezi izgradnje novog groblja?
Načelnik: Zbog jedne parcele sve je zastalo i Općina je nemoćna da se to riješi što prije. Treba raspisati natječaj za izbor izvođača, a mi računamo kako bi izgradnja počela do ljeta 2019.
Katarina Marčić: Kako su se predlagali članovi školskih odbora?
Odgovorio je predsjednik Vijeća Matko Baković: Predlagač je bio HDZ.
Milan Škrbić je pitao hoće li izgradnjom novog hotela Borak biti negativnih posljedica za postojeću infrastrukturu u Bolu?
Načelnik: Postoje rješenja sa otpadnim vodama kao i za snabdijevanje vodom. Izgradnja apsolutno neće ugroziti prostor.
Nataša Paleka Jakšić: Što se radi po pitanju razvrstavanja otpada?
Načelnik: Domaćinstva će uskoro dobiti pismene upute, a za ovo ljeto odvoz smeća i plaćanje ostaje po starom.
Marjan Marjanović: Nekoliko lokacija u Bolu su od značaja za našu povijest i to bi trebalo zaštititi i označiti.
Načelnik: Tu ćemo obavezu prenijeti Turističkoj zajednici koja je zadužena za izradu smeđe signalizacije i obavijesti. (j.e.)

(95) objavljeno  20. 05. 18. u 20:55 h 

********************


alt


KAKO KORISTITI I NAPLATITI JAVNU POVRŠINU?

Problemi sa korištenjem javnih površina rješavaju se svake godine prije sezone, ali je teško disciplinirati korisnike. Ove je godine novost da se ispred trgovine dozvoljava uz određenu naknadu 50 cm javnog prostora za izlaganje robe, a preko tog prostora plaćat će se znatno više. Međutim, oni koji se odluče za više javne površine, moraju ostaviti 1,5 m slobodnog prostora za pješake.
Cijene korištenja javnog prostora su u odnosu na prošlu godinu 10 posto veće.
Na tržnici će umjesto tri biti dozvoljena četiri štekata za prodaju voća i povrća. Cijena za one koji rade cijelu godinu je godišnje 10.000 kuna, a za sezonce 15.000 kuna.
Zbog otežanog prometa pješaka na pristupu šetnici, ograničit će se broj parkiranih automobila, bicikla, motocikla i squadova na Bilina kući. (j.e.)

(94) objavljeno  20. 05. 18. u 20:50 h 

********************


alt


VRATIJA SE DIKA (!?)

Dražen Skelin Dika u nedjelju je u prostoru mesnice „Provjereni“ na Rudini počeo pripremati prostor za ponovno otvaranje. Cijele zime je mesnica bila zatvorena, ali nam je Dika obećao da će s prodajom početi do kraja mjeseca.
O sudbini mesnice u prodajnom centru Studenac na Bračkoj cesti još nije sve  definirano i dogovoreno s vlasnikom trgovine. (j.e.)

(93) objavljeno  20. 05. 18. u 20:45 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: U OKRUŽENJU ŽUTOG I PLAVOG

Bol je u kasno proljeće u okruženju žute boje: brnistra je u punom cvatu. Morem (plavom bojom) okružen je cijele godine.

Brnistra (žuka) grmolika je biljka iz porodice mahunarki. Jedina je vrsta u rodu Spartium. Može narasti i kao omanje stablo. Cvate žutim cvjetovima, promjera 1 - 2 cm u drugom dijelu proljeća. Cvjetovi su brojni, tako da brda obrasla brnistrom (žukom) za njena cvata poprime prekrasnu žutu boju. Stanište joj je Mediteransko područje južne Europe, jugozapadna Azija i sjeverozapadna Afrika.
Brnistra je dosta česta u Dalmaciji, a ime grada Splita, po jednoj od teorija, vuče porijeklo iz grčkog imena ove biljke. (foto: m. biliš)

(92) objavljeno 20. 05. 18. u 20:40 h   

alt
nedjelja, 20. 05. 2018.     ********************


alt

Grabov rat je počeo graditi temelje za 17 novih kućica na Zlatnom ratu


NAČELNIKOV IZVJEŠTAJ VIJEĆNICIMA

Na 6. sjednici Općinskog vijeća, 18. svibnja, načelnik Tihomir Marinković usmeno je izvijestio o događanjima u općini između dvije sjednice:
• Počeli su pripremni radovi na plaži Zlatni rat za postavljanje 17 montažnih kioska (po 12 kvadrata) koji će biti dovezeni i u funkciji do 15. lipnja;
• Izgradnja dječjeg parka kod Doma umirovljenika bit će za završena do kraja svibnja;
• Izvođač za dogradnju Dječjeg vrtića je odabran, ali zbog turističke sezone, radovi će početi nakon 1. listopada;
• Uskoro će IGH izraditi izvještaj o ispitivanju tla na Velom mostu i kod benzinske, a što je učinjeno zbog proširenja luke u Bolu;
• Nije se ništa uspjelo urediti na Vidovoj gori (restoran i sanitarne prostorije) i ništa se gostima neće novoga ponuditi;
• Komunalni redar će pismeno upozoriti graditelje u Bolu da je općinska odluka da se nakon 1. lipnja ne izvode radovi koji bi mogli stvarati buku i ometati odmor gostiju;
• Oko hotela „Vitar“, kod rotora, do 15. Lipnja uredit će se okoliš i ukloniti građevinski materijal;
• Pri kraju su radovi na uređenju kanala oborinskih voda od kampa Kanun do teniskih terena;
• Na traženje konzervatora na jesen će se izvršiti neke preinake na stepeništu od crkvice Sv. Ante do zgrade TZO;
• Od idućeg tjedna bit će na javnom uvidu projekti izgradnje novog hotela „Borak“;
• Molbe za koncesijska odobrenja riješit će se do 25. svibnja;
• Početkom idućeg tjedna uspostavit će se nova regulacija prometa, a ucrtati horizontalna signalizacija na prometnicama do 31. svibnja;
• Prestaje se opominjanjem nesavjesnih vozača, a prometni redar počinje sa ispisivanjem kazni.
Sutra: što su vijećnici pitali načelnika? (j.e.)

(91) objavljeno  19. 05. 18. u 23:00 h 

********************


alt

Jedino je izvještaj o poslovanju DVD-a Bol Općinsko vijeće usvojilo jednoglasno


KAKO SU POSLOVALI U 2017.?

Općinsko vijeće na sjednici održanoj prošlog petka dalo je suglasnost na proračun za 2017. godinu općinskim ustanovama i tvrtkama.
Grabov rat ostvario je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 466.646 kuna. Prosjećno je bilo 29 zaposlenih, a u sezoni ih je bilo još 24,56 prosjećno angažirano sezonskih radnika. Najviše ih je bilo u kolovozu (40).
Rezultati glasovanja: 6 „za“, 4 „suzdržana“, 0 „protiv“ (1 odsutan)
Centar za kulturu je izvanproračunski korisnik a u 2017. imao je prihod od 1.053.064 kune, a rashode 1.079.349 te je zabilježen manjak od 26.284 kune. Tome se treba pridodati i manjak iz prethodnog razdoblja 38.297 kuna pa je konačni rezultat na kraju 2017. godine manjak od 64.581 kunu.
Rashodi za zaposlene (3 zaposlena) iznose 278.331 kuna. Za predstave, koncerte, Omiški festival – debitantska večer, Grafiti na gradele, karneval i slično utrošeno je 685.795 kuna.
Rezultati glasovanja: 6 „za“, 4 „suzdržana“, 1 „protiv“.
Dječji vrtić Mali princ imao je prihod od 2.273.785 kuna, a rashodi su bili 2.324.334 kune te ostvaren manjak od 50.548 kuna. Rashodi za 17 zaposlenih iznosili su 1.755.380 kuna.
Rezultati glasovanja: 6 „za“, 5 „suzdržano“, 0 „protiv“
Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ realizirala je u 2017. prihode u iznosu 287.058 kuna, a rashodi su bili 287.011 kuna ili 47 kuna viška u poslovanju. Međutim, iz 2016. prenesen je višak u iznosu od 1.460 kuna pa je ukupni rezultat pozitivan za 1.507 kuna.
Rashodi za zaposlene (1) iznose 187.357 kuna
Rezultati glasovanja: 10 „za“, 1 „suzdržan“, 0 „protiv“.
DVD Bol je u 2017. realizirao prihode u iznosu od 1.162.382 kune, a rashodi su bili 905.073 kune te je ostvaren višak prihod od 257.308 kuna.
Rashodi za zaposlene (2) iznosili su 436.239 kuna.
Rezultati glasovanja: 11 „za“, 0 „suzdržanih“, 0 „protiv“.

(90) objavljeno  19. 05. 18. u 22:55 h 

********************

       

alt


AVIONOM IZ TRI NOVE DESTINACIJE

Od ove subote na brački aerodrom počeli su slijetati avioni s putnicima iz tri nove destinacije: Beča, Graza i Luxembourga. Osim toga, još od prošle subote, dolaze avioni iz Zagreba, Bruxellesa, Berna, Ljubljane i Rotterdama. Stiglo je ukupno 440 putnika koji će odmor uglavnom provesti u bolskim hotelima i privatnom smještaju. (j.e.)

(89) objavljeno  19. 05. 18. u 22:50 h 

********************


alt


IZLET U STARI GRAD

Lijepo vrijeme iskoristili su mladi članovi folklorne grupe i škole nogometa i u subotu u pratnji svojih voditelja i nekolicine roditelja bili na jednodnevnom izletu u Stari Grad. Njih 74 iz Bola je i natrag putovalo brodom „Frane“, a u Starom Gradu su posjetili Samostan i Muzej, ali su bili i na zajedničkom ručku. (b.b.)

(88) objavljeno  19. 05. 18. u 22:50 h 

******************


alt


VEČERA ZA SPORTAŠE

Grabov rat, kao sponzor malonogometne ekipe, pozvao je na večeru sve igrače koji su branili boje Ferali by Grabov rat, bez obzira što nisu ispunili očekivanja i osvojili prvo mjesto u Bolskoj ligi malog nogometa. Dogovoreno je da se pod istim imenom prijave i na idućem natjecanju, a Stipe Karmelić, kao trener, poželio je da ih na Poljani dođe jednaki broj kao i na večeri. (j.e.)

(87) objavljeno  19. 05. 18. u 22:45 h 

********************


alt


VRIJEME: DOLAZE KIŠE?

Još bi u nedjelju i ponedjeljak mogli uživati u lijepom vremenu, a od utorka meteorolozi najavljuju naoblačenje i – kišu. Nestabilno se očekuje cijeli tjedan.
Promjene temperature neće biti. (j.e.)

(86) objavljeno  19. 05. 18. u 22:40 h  
alt     subota, 19. 05. 2018.     ********************


alt


ODRŽANA VI. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Pod predsjedanjem Matka Bakovića u petak je odrađena 6. sjednica Općinskog vijeća i to od 20.03 do 23.20 sati. Ranije predloženi dnevni red usvojen je jednoglasno s manjim izmjenama i dopunama.
Usvojeni su zapisnici sa dvije ranije održane sjednice: 4. i 5.

Burna najava oko koncesija
Vijećnike je Josip Bačić, kao predstavnik Pokreta otoka, izvijestio o sastancima radne skupine koja je razmatrala prijedlog Zakona o pomorskom dobru. Prema njegovim zapažanjima ponudit će se mnogo lošija rješenja od onih koje imamo danas. Koncesija za plaže kakva je Zlatni rat bila bi na 30 godina s mogućnošću da se produži još 15 godina, ali tzv. prirodne plaže davale bi se u zakup odobrenjem i dozvolom na rok od pet godina. Prirodnih plaža, primjer, u Bolu nema jer da bi dobile taj status trebalo bi porušiti lift za invalide, tuševe, WC …

Izvještaj načelnika
Načelnik Tihomir Marinković je izvijestio o radovima i aktivnostima u općini između dvije sjednice. U ovom prvom izvješću spomenimo: počeli pripremni radovi za postavljanje 17 kioska na plaži Zlatni rat, dogradnja dječjeg vrtića počinje nakon 1. listopada, od uređenja Vidove gore ovog ljeta nema ništa, građevinari će biti upozoreni da nakon 1. lipnja nema radova koji stvaraju buku i ometaju odmor gostiju, oko hotela „Vitar“ bit će ukljonjene oplate i ostali građevinski materijal do 15. lipnja, nova regulacija prometa početkom tjedna …
Opširnije te pitanja vijećnika i odgovori načelnika u sutrašnjoj Bolskoj kronici.

Uspješno poslovanje Grabovog rata
O poslovanju Grabovog rata utrošeno je 37 minuta, a opširno je o postignutim rezultatima u 2017. godini govorio direktor Mirko Perić. Ukupno je u 2017. realiziran promet od 10.456.749 kuna. Glavninu prometa ostvarili su Plaža (66,17 posto) i Luka (17,40 posto), prosječni broj zaposlenih bio je 29, a neto prosječna plaća u prošloj godini iznosila je 5.902 kune.
Završni račun Grabovog rata, koji je iskazao dobit od 466.646 kuna, osvojilo je Općinsko vijeće sa 6 glasova „za“ , četvoro ih je bilo „suzdržano“, dok nitko nije bio protiv. Kod glasovanja jedan je vijećnik bio odsutan.
O ostalim završnim računima (Centar za kulturu, Dječji vrtić, Općinska knjižnica, DVD) nije se mnogo raspravljalo, usvojeni su ali su vijećnici tražili da se na sjednicu ubuduće pozovu odgovorne osobe, kao što je učinjeno u slučaju Grabovog rata.
Više detalja u sutrašnjem izvješću.

Ispravak UPU za Podbarje
Vijećnici su prihvatili jednoglasno ispravku plana za Podbarje gdje će se graditi nastambe za smještaj zaposlenika Hotela „Zlatni rat“ d.d. U ranije usvojeni plan ucrtana je još jedna manja parcela koja je vlasništvo Zlatnog rata, a omaškom je bila izostavljena.

Procjena rizika od velikih nesreća
Jednoglasno je usvojen elaborat procjena rizika od velikih nesreća na području općine Bol. Velikim nesrećama smatra se potres, visoke temperature i požari.

Korištenje javnih površina
Mnogo se na sjednici Općinskog vijeća raspravljalo o korištenju javnih površina. Bilo je dilema što učiniti kako bi se zaustavilo nekontrolirano širenje prostora ispred prodavaonica, a da se ostavi i prostor od 1,5 metar za pješake i nesmetan prolaz.
Za konačnu odluku trebalo je 42 minute, a za odluku je glasovalo devet vijećnika, dok ih je dvoje bilo „suzdržano“.

Naknade za korištenje javnih površina
Naknade su ove godine u prosjeku 10 posto veće nego lani. Neke su slične stavke međusobno usklađene, ali su drugačije određene cijene za one koji rade cijelu godinu, od onih koji su na javnoj površini samo u turističkoj sezoni.

Odluke o pristiglim molbama
- Na kraju sjednice razmatrano je i šest pristiglih molbi o kojima su vijećnici rekli svoje mišljenje i odluke. Molba lječilišta Dujmović pozitivno će biti riješena kada se utvrdi da se objekt koristi isključivo kao lječilište, a ne i kao hotel.
- Vijećnici su jednoglasno odlučili da se i u 2018. našem portalu odobri mjesečna naknada od 3.300 kuna za pokrivanje troškova izdavanja portala boljani.info (bez honorara) gdje bi se objavljivale vijesti o događanjima u Bolu te informacije i obavijesti od interesa za Boljane.
- Odobreno je Hrvoju Bakoviću zakup jednog parkirnog mjesta na Velom mostu uz plaćanje po „poslovnoj tarifi“.
- Nije prihvaćena molba za besplatno parkiranje vozila medicinskog osoblja, ali dežurni liječnik ima od ranije tu dozvolu.
- Općinska knjižnica ima mogućnost tri dana u tjednu da u svom dvorištu organizira programe, jer će glazba ispred Lože svirati četiri dana u tjednu.
- Caffe baru Marinero dozvoljeno je dva puta tjedno u ljetnom periodu organizirati glazbu na otvorenom do 01 sat iza ponoći. (j.e.)

(85) objavljeno  19. 05. 18. u 01:45 h 

********************


alt


KOMBI ZA DVD BOL

Za crveni kombi koji se ovih dana mogao vidjeti u Bolu, neki su možda pomislili da su nam došli na ispomoć vatrogasci iz Slavonskog Broda. U pitanju je novi renault trafic sa 8 + 1 sjedećih mjesta koji je kupilo DVD Bol za prijevoz vatrogasaca.
- Plaćeno je 194 tisuće kuna iz prikupljenih sredstava od pravnih i fizičkih osoba - rekao nam je Goran Jekić, predsjednik DVD Bol. – Bude li potrebno koristit će se i za prijevoz djece. U tijeku je natječaj za kupnju cisterne za vodu. (j.e.)

(84) objavljeno  19. 05. 18. u 01:40 h 

********************


alt


alt


POČELO EMITIRANJE TV SERIJE O BOLU

Televizija San Marino ovog je petka (18. svibnja) emitirala prvu od sedam priloga o pomorstvu i ribarstvu u emisiji Alta mare, a koje su snimljene prošlog ljeta u Bolu i tvornici sardina u Postirima.
U prvoj emisiji govorio je bolski načelnik Tihomir Marinković. Ostali nastavci su petkom u 20.05. Program TV San Marino se preko satelita Sky vidi u cijeloj Italiji.
Uskoro će i gledatelje našeg portala moći vidjeti sve nastavke.

(83) objavljeno  19. 05. 18. u 01:40 h 

alt

petak, 18. 05. 2018.     ********************


alt

Nakon aperitiva, a prije večere, pozdravio je vatrogasce generalni menadžer hotela.


alt

Alfred Hackl, novi direktor hotela "Bretanide"


VATROGASCI POZVANI U BRETANIDU

Novoimenovani generalni menadžer hotela „Bretanide“ Alfred Hackl pozvao je u četvrtak na večeru 40 članova DVD Bol. To je učinio u znak zahvalnosti na dosadašnjoj suradnji, posebno istaknuvši njihove napore prošlog ljeta kada su spriječili širenje vatre prema hotelu „Bretanide“. (j.e)

(82) objavljeno  17. 05. 18. u 22:40 h 

********************


alt


NAJČEŠĆA IMENA U BOLU …

Od početka 2011. do sredine svibnja ove godine, koliko naš portal prati novorođene u Bolu, rođen je 81 dječak i 79 djevojčica. Prelistavajući arhivu utvrdili smo da su kod muške djece najčešća imena Josip i Frane (po 5), zatim Marko (4), Andrija (3), Duje (2), Roko (2), Nikola (2), Ivan (2), Luka (2) …
Kod djevojčica imamo četiri koje su dobile ime Ema ili Emma, slijede Marija (2), Luce (2), Kiara (2), Sara (2), Mia (2), Josipa (2), Marijeta (2), Laura (2), Natali (2) …

(81) objavljeno  17. 05. 18. u 22:35 h  

********************


alt

Ulaz u Ispostavu Lučke kapetanije, 16. svibnja


alt

Ulaz u Ispostavu Lučke kapetanije, 17. svibnja


NOVA TENDA NA KAPETANIJI!

Vjerovali ili ne, ali je u četvrtak zamijenjena stara tenda iznad ulaza u ured Ispostave Lučke kapetanije na Loži. Taj je posao uradila firma Tende Brač iz Postira, a prema izjavi lučkog kapetana Drage Jerkina to bi trebalo zahvaliti Općini Bol koja je očito platila novu tendu, umjesto Lučke kapetanije u Splitu, a nakon brojnih kritika. (j.e.)

(80) objavljeno  17. 05. 18. u 22:30 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: SVE PO STAROM (2)

Može li šetnica prema plaži Zlatni rat biti bez automobila? Policija smatra da je za to nadležan općinski prometni redar, a ukoliko netko mora tamo parkirati ili prolaziti automobilom, onda treba dobiti u Općini i odgovarajuću dozvolu koja je vidljiva i prolaznicima, ali i onima koji poštuju pravila pješačke zone.
Najnoviji snimak učinjen je u četvrtak, 17. svibnja u 9.30 sati.
(j.e.)

(79) objavljeno  17. 05. 18. u 22:25 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat, 17. svibnja u 17 sati (foto: j.e.)


PORAST TEMPERATURE ZRAKA

Nakon par prohladnih dana, posebno tijekom jutra, najavljen je postupni porast temperature. Ponegdje su mogući lokalni pljuskovi. Zapuhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, a od subote – bura.
Temperatura zraka izmjerena u četvrtak u 14 sati bila je 22, a mora 20 stupnjeva.

(78) objavljeno  17. 05. 18. u 22:20 h   

alt
četvrtak, 17. 05. 2018.     ********************


alt

Najmlađi u dvorištu škole na Bjenačici


MATURANTIMA JOŠ ČETIRI DANA

Bolskim učenicima IV. razreda Srednje škole na nastavu će dolaziti još četiri dana. Zadnji dan nastave maturantima u cijeloj Hrvatskoj je 22. svibnja.
Pretpostavljamo da će im i ove godine završna svečanost biti organizira krajem lipnja u Kongresnoj dvorani Bluesun hotela Elaphusa.
Ostalim učenicima u Osnovnoj i Srednjoj školi zadnji dan nastave je 15. lipnja. (j.e.)

(77) objavljeno  16. 05. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: SVE PO STAROM

Šetnica se samo tako zove jer osim pješaka tamo ima biciklista, motorista, automobila u vožnji ili parkiranih pored pločnika. Mogu se susresti i kamioni, a vidjeti i otpadni građevinski materijal i razni drugi otpad.
Slike nam je poslao čitatelj koji svakodnevno šetnicom ide prema plaži Zlatni rat, a snimljene su 10., 12. i 15. svibnja.
Ne treba se nadati da će u ljetnim mjesecima biti nešto drugačije!
(j.e.)

(76) objavljeno  16. 05. 18. u 21:35 h 

********************


alt


BOLJANI IDU U SELCA

Boljani će sigurno sudjelovati na cross utrci 'Brač Run' od Selca do Sumartina, koja se održava 16. lipnja drugu godinu za redom. Cilj utrke je obogatiti ponudu otoka uz jedinstveni doživljaj trčanja i time produljiti sezonu, te potaknuti  otočane da zavežu vezice i potrče za dobru stvar, poručuju organizatori.
U sklopu događanja održat će se utrke na 5 i 10 kilometara, a u utrci će sudjelovati hrvatska olimpijka i državna prvakinja na srednjim i dugim prugama, Matea Matošević. Mali trkači također mogu sudjelovati u natjecanju na 'Kids Run' u Povljima, dan ranije, 15. lipnja.
- Krenuli smo u cijeli projekt sa željom promocije turističke zajednice općine Selca kao destinacije sportskog turizma. Prva godina održavanja utrke bila je zahtjevna s obzirom da je ovo bio prvi projekt ovog tipa na našem području, no znali smo koliko potencijala imamo i projekt je morao uspjeti. Izuzetno smo zadovoljni prvom 'Brač Run' utrkom na kojoj je sudjelovalo preko stotinu trkača iz Hrvatske ali i inozemstva. Dojmovi sudionika bili su izuzetno dobri, te su trkači bili oduševljeni ljepotom trkačke staze i čitavom organizacijom - rekla je Nikolina Tonšić iz Turističke zajednice općine Selca.
Rok za prijavu je do 6. lipnja na mob. 091 443 00 07 ili e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(75) objavljeno  16. 05. 18. u 21:30 h  altsrijeda, 16. 05. 2018.     ********************


alt


KOJE NAM OPASNOSTI PRIJETE?

Studiju Procjene rizika od velikih nesreća za općinu Bol, izradila je splitska tvrtka Alfa Atest. Sve je napisano na 114 stranica, a studija je objavljena na službenim Internet stranicama Općine Bol (www.opcinabol.hr).
Alfa Atest smatra da Bolu eventualno prijete opasnosti od tri velike nesreće: potres, ekstremne temperature i požar otvorenog tipa. Nigdje se ne spominju veliki povodnji od koji je bilo mrtvih i velike materijalne štete: 1792. (šest mrtvih) i 1891. (dvoje mrtvih). Iste je godine počela izgradnja centralnog potoka na čijoj je izgradnji, pored današnjeg Doma kulture, bila angažirana 104 vojnika i četiri oficira. Bol ima tri velika potoka i to je, pretpostavljamo, dovoljna zaštita nakon novih proloma oblaka.
U 114 godina, kako piše u Studiji, u Bolu je zabilježeno 17 potresa V. stupnja, četiri VI. stupnja, jedan VII. stupnja, a ni jedan VIII. stupnja po MSK ljestvici. Od potresa bi mogli biti ugroženi stari objekti građeni bez armirano-betonske konstrukcije.
O spomenutom elaboratu Alfa Atesta raspravljat će i vijećnici na sjednici koja će se održati u petak 18. svibnja. (j.e.)

(74) objavljeno  15. 05. 18. u 21:25 h 

********************


alt

Zlatni bolski robotičari s organizatorima natjecanja


alt

Uspješan nastup u Mariboru i druge ekipe iz Bola


ROBOTIČARI SU PRVI I DRUGI!

Na RoboBumu, Međunarodnom natjecanju robotičara u Mariboru jedna je bolska ekipa osvojila prvo, a jedna drugo mjesto – javila nam njihova mentorica Lucija Špacal. Natjecanje je održano u utorak na Fakultetu elektronike, računalstva i informatike na Institutu za robotiku.
Naši robotičari nastupili su s dva tima sastavljena od učenika Osnovne škole Bol, Osnovne škole Pučišća i Srednje škole Bol.
Prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je Tim CroBlueAdriatic: Frane Radić, Ante Kraljević, Nicol Lovrić, Lucija Ivičić i Mia Pivčević.
Tim  Boduli je drugi, a natjecali su se Marija Karninčić, Mihaela Jerčić, Nikol Martinić i Gabrijela Martinić. (j.e.)

(73) objavljeno 15. 05. 18. u 21:15 h  

********************


alt

TV ekipa iz San Marina


TV SAN MARINO EMITIRA EMISIJE O BOLU

TV ekipa iz San Marina koja je u srpnju prošle godine snimala u Bolu i Postirima pripremila je seriju priloga po 10 minuta koji će se emitirati petkom na tamošnjoj TV u emisiji „Alta Marea“. Prvi prilog na programu je u petak, 18. svibnja u 20.05 sati – obavijestio nas je autor emisije Sergio Barducci.
Program Altamarea preko satelita Sky se vidi u cijeloj Italiji.
Naš portal dogovorio je prava repriziranja spomenutih emisija. To će biti nakon što završi emitiranje na TV San Marino. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 05. 18. u 21:10 h 

********************


alt


URED TZO I POSLIJE PODNE

Dolaskom sve većeg broja turista i izletnika, Ured Turističke zajednice, od ponedjeljka je otvoren i u poslijepodnevnim satima, svaki dan osim nedjeljom, od 16 do 21 sat.
Ujutro se od ponedjeljka do petka radi od 8.30 do 14 sati, a subotom nešto kraće, do 12 sati. Nedjeljom je, za sada, zatvoreno. (j.e.)

(71) objavljeno 15. 05. 18. u 21:05 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ODLAGANJE KUĆNOG SMEĆA

Ovo su uobičajene slike. Ne samo u Bolu. Nakon stupanja na snagu novih pravila za odvoz smeća, pretpostavljamo nakon 1. studenoga, radnici koncesionara Michieli-Tomić iz G. Humca, skenirat će kod na kanti i očitati ime vlasnika pa će mu osim sadržaja u kanti pridodati i smeće u plastičnim vrećama. I sve to – naplatiti vlasniku kante! Toliko, da se naučimo što nas očekuje! (j.e.)

(70) objavljeno  15. 05. 18. u 21:00 h 

alt

utorak, 15. 05. 2018.     ********************


alt


ŠESTA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Drugi put ovog mjeseca održat će se sjednica Općinskog vijeća. Za petak 18. svibnja predsjednik Vijeća Matko Baković sazvao je, 6. po redu ove godine, sjednicu na kojoj će se nakon uobičajenog uvodnog dijela: usmenog izvješća načelnika, pitanja i primjedbe vijećnika, raspravljati o završnim računima za 2017. godinu KJP Grabov rat, Centra za kulturu, Dječjeg vrtića Mali princ, Općinske knjižnice i DVD-a Bol.
Vijećnici trebaju dati suglasnost za zaduženje i jamstvo DVD-u, ali i prihvatiti Elaborat procjene rizika od velikih nesreća na području općine.
Na dnevnom redu je rasprava i odluka o korištenju javnih površina te o naknadama za njihovo korištenje. Na sjednici će se određivati mjesta za kioske, ali i donijeti odluke o primljenim molbama. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 05. 18. u 21:35 h 

********************


alt


TRAŽE SE NAJLJEPŠI VRTOVI

Prije dvije godine (2016.) naš je portal obnovio akciju traženja najljepšeg vrta i okućnice u Bolu. Lani je organizaciju preuzela Turistička zajednica općine Bol, a to isto će uraditi i ove godine. Naš portal ostaje medijski pokrovitelj koji će objavljivati fotografije iz svih prijavljenih vrtova i okućnica, kao i komentar stručnog povjerenstva na kraju akcije.
Prijave su počele 14. svibnja i svi zainteresirani se trebaju prijaviti za ocjenjivanje u Ured TZO Bol. Rok prijave je do kraja mjeseca.
Posebno povjerenstvo, sa stručnim članovima, obilazit će vrtove i okućnice od 1. do 10. lipnja. Rezultati će, na prigodnoj svečanosti, biti objavljeni 21. lipnja, prvog dana ljeta.

(68) objavljeno 14. 05. 18. u 21:35 h 

********************


alt


TKO JE I ŠTO DOBIO IZ BOŽIĆNOG GRADA

Inicijativa Božićni grad, koja je organizirala događanja na bolskoj rivi pred Božić, objavila je konačne brojke prikupljenih novčanih sredstava i kome su sve dodijeljena. 
Inicijativa Božićni grad raspolagala je s ukupno 32.187 kuna:

•  Osnovna škola Bol dobila je 18.910 kn (školske stolice Educa 32 kom, školske klupe dvosjed Educa 16 kom, katedre Educa 2 kom, stolice Iso bez rukonaslona 2 kom, školske ploče 240x120 cm bijela magnetic 2 kom,
ormare s četiri vratna krila 80x50x185 cm 2 kom);
•  Donacija Željku Kaštelanu 4.000 kn (za  potrebe liječenja);
•  Donacija, na žalost sada pokojnom, Anti Borojeviću 4.000 kn (za potrebe liječenja);
•  Donacija Centru za kulturu Bol za „rođendaonice u Domu kulture“ 3.183 kn
(nabavka raznovrsnih igračaka);
•  Donacija Ivici Aničić-Balini 2.100 kn (za potrebe liječenja).

„Veoma smo sretni i ponosni što smo bili u mogućnosti nekome pomoći i nadamo se barem jednakom, ako ne i boljem rezultatu u Božićnom gradu 2018. Hvala svima i veselimo se ponovnom zajedničkom druženju!“ – piše Inicijativa Božićni grad: Antonija Cvitović, Ana Marinelić, Franka Marinković, Franka Andrić, Ivana Jekić, Ivana Marinković, Ivana Okmažić, Ivana Bošnjak, Jaka Šošić, Jelena Karmelić, Katarina Martinić, Linda Marinković, Maja Žuljević, Matea Radostić, Milena Marjanović, Mirela Miljković, Nevenka Martinović, Romana Baković, Simona Buktenica i Slavica Bošnjak.

(67) objavljeno  14. 05. 18. u 21:30 h 

********************


alt


ROBOTIČARI OTIŠLI U MARIBOR

Dvije ekipe robotičara iz Bola sudjelovat će u utorak (15. svibnja) u Mariboru na međunarodnom natjecanju konstrukcije i vožnje mobilnim robotima. Za Tim CroBlueAdriatic nastupit će Frane Radić, Ante Kraljević, Nicol Lovrić, Lucija Ivičić i Mia Pivčević, a za Tim  Boduli Marija Karninčić, Mihaela Jerčić, Nikol Martinić i Gabrijela Martinić.

MINISTARSTVO ZNANOSTI FINANCIRA NASTUP U KANADI
Iz Udruge "RoboBrač" primili smo informaciju koju objavljujemo u cijelosti:
"S ponosom i radošću javljamo robotičarima, mještanima, svim donatorima i podržavateljima  robotike da je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodatno prepoznalo bolske robotičare i odlučilo pokriti naše troškove odlaska na svjetsko prvenstvo u Kanadu. Robotičari su tako lišeni brige o financiranju i mogu se posvetiti pripremama za natjecanje. Dosad prikupljena sredstva ostalih donatora bit će upotrijebljena za Udrugu "RoboBrač", svjetsko prvenstvo te daljnja natjecanja kao i obnavljanje opreme koja je u odnosu na ostale još uvijek prilično skromna. Udruga će nakon natjecanja dostaviti točan popis donatora te zahvaliti svima uključenima."

(66) objavljeno 15. 05. 18. u 21:25 h  

********************


alt


UPISI U DJEČJI VRTIĆ

Od utorka, 15. svibnja pa idućih mjesec dana (do 15. lipnja) počinju upisi u dječji vrtić „Mali princ“ za pedagošku godinu 2018/2019. UPISNICA se može preuzeti u prostorijama dječjeg vrtića radnim danom od 8 do 13 sati.
Koje dokumente i potvrde trebaju pribaviti roditelji objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(65) objavljeno  14. 05. 18. u 21:20 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: ZEMLJANI TRAGOVI

Danima čekamo kišu kako bi se isprali zemljani tragovi na kolniku David ceste. Tragovi su nastali nakon prolaska kamiona koji su sa obližnjeg gradilišta prevozili iskopanu zemlju. Možda je dobro da turisti vide našu radišnost i – nemar.
Hoće li građevinari poštivati zabranu radova nakon 1. lipnja? Sigurni smo da neće. (j.e.)

(64) objavljeno  14. 05. 18. u 21:15 h  

alt
ponedjeljak, 14. 05. 2018.     ********************


alt


USKORO SEZONSKI RED PLOVIDBE

Još dva vikenda katamaran i trajekti plove po zimskom redu plovidbe, a od petka 1. lipnja stupa na snagu sezonski red sa više linija između Splita i Supetra te Makarke i Sumartina. Međutim, novi plovidbeni red predviđa cca 20 posto skuplje tzv. sezonske cijene.
Do 1. lipnja, oni što nemaju otočne iskaznice, mogu još dva vikenda, od petka do nedjelje, koristiti popust od 20 posto na trajektima za osobe i vozila.
Sezonski red plovidbe od značajnijih novosti uvodi radnim danom i praznikom liniju katamarana iz Bola za Split u 6.30, a nedjeljom u 7.30 sati. Iz Splita za Bol i Jelsu je svaki dan u 16.30 sati. Cijena putne karte je od 1. lipnja 55 kuna.
Ukida se, tijekom sezone, subotnji polasci u 12.30 za Split s povratkom u 23 sata. Nije bilo kod otočana interesa za ova putovanja subotom, ali su ona ponovno predviđena nakon 1. listopada. Zadnje subote (12. svibnja) bilo je iz Bola tridesetak putnika, ali su to bili turisti koji su u Split otišli na izlet. Možda bi ta linija i bila interesantna turistima, ali se ona od 1. lipnja - ukida.
Iz Supetra za Split trenutno trajekt plovi 9 puta, a nedjeljom i praznikom 7 puta. Od 1. lipnja iz Supetra prema Splitu i obratno bit će 12, a od 29. lipnja 14 polazaka. Nova cijena je za putnike 33, a automobile 154 kune.
Cijena prijevoza putnicima sa otočnim iskaznicama ostaju kao i u zimskom periodu. (j.e.)

(63) objavljeno  13. 05. 18. u 21:45 h 

********************


alt


SKUPLJA BORAVIŠNA PRISTOJBA

U 2019. godini, kako piše „Slobodna Dalmacija“ u broju od nedjelje, povisit će se boravišna pristojba za 20-ak posto. Gosti u hotelu plaćat će 10 kuna dnevno, a oni u kampovima 8 kuna. Iznajmljivači koji plaćaju paušalno pristojbu iduće godine će umjesto 300 kuna plaćati 350 kuna godišnjeg paušala po krevetu.
Nautičari bi kupovali vinjete za vikend ili tjedni boravka na našem dijelu Jadrana.
Novost se očekuje i novim Zakonom o turističkim zajednicama o kojem bi trebao raspravljati Sabor do kraja godine.
Novinarka „Slobodne Dalmacije“ nas uvjerava da i nakon ovih povećanja boravišnih pristojbi, Hrvatska ostaje i dalje među najnižima u Europi. (j.e.)

(62) objavljeno  13. 05. 18. u 21:40 h  


alt
nedjelja, 13. 05. 2018.     ********************


alt

Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač, odgovorio je na vijećničko pitanje


NEMA VODE ZA NOVE POTROŠAČE!

U nedavnom razgovoru s direktorom Vodovoda Brač Tončem Trutanićem informirali smo naše čitatelje o stanju vodoopskrbe na našem otoku koji vodu dobiva podmorskim cjevovodima iz Cetine. Međutim, na isti način voda dolazi i za potrebe Šolte i Hvara.
Direktor Vodovoda Brač pismeno je odgovorio i na vijećničko pitanje Mate Petrića i još detaljnije opisao trenutnu situaciju:
• Uređaj za obradu vode Zagrad u Omišu ima ukupni instalirani kapacitet 630 litara u sekundi. Brač, Hvar i Šolta imaju pravo na 380 l/sek, a u špici ova tri otoka trebaju 350 l/sek. Rezerva je 8,5 posto! 
• Kapacitet podmorskg cjevovoda (4 komada) s kopna do otoka je 380 l/sek, a uz dnevnu maksimalnu potrošnju od 350 l/sek ostaje rezerva od 30 l/sek.
• Magistralnim cjevovodom kroz tunel do Bola dolazi cca 150 l/sek, a za potrebe Bola je 38 posto (59 l/sek), a ostatak je za otok Hvar (96 l/sek). Potrošnja u Bolu u prošloj godini, u špici sezone, iznosila je iz dvije vodospreme cca 50 l/sek, pa je lako izračunati da je rezerva trenutno 9 l/sek.
Vodovod Brač – piše direktor Tonči Trutanić – je u zadnjih 10 godina, između ostalog, uveo daljinski sustav nadzora i upravljanja, uz pomoć kojeg se izvlači maksimum. Spomenute rezerve vode, pa i one od cca 9 l/sek za južnu stranu Brača, ne treba uzimati kao rezervu za nove potrošače, već kao sigurnosna rezervu za operativni rad vodoopskrbnog sustava!
• Kako bi se osigurala značajnija dodatna količina za Brač  i na pravcu za Općinu Bol potrebno je:
-    dograditi uređaj za kondicioniranje vode Zagrad u Gatima kod Omiša za dodatnih 210 l/sek, a za tu investiciju treba 22 milijuna kuna;
-    položiti novi podmorski cjevovod Omiš – Brač profila 500 mm, što bi trebala biti zajednička investicija Brača, Hvara i Šolte, a koštalo bi 41 milijun kuna;
-    izgradnja procrpne stanice u Dolu, zajednička investicija Brača i Hvara, a procjena je da bi trebalo osigurati 6 milijuna kuna.
• Lako je izračunati da će za normalnu opskrbu vodom trebati 69 milijuna kuna! Tih sredstava nemaju ni Brač, ni Hvar, a ni Šolta. Očito je da će trebati tražiti pomoć iz europskih fondova. Uz sve to Vodovod Brač  traži da se razmotri i varijanta osiguranja dodatnih količina vode iz podzemlja odnosno putem desalinizatora što se već predviđa projektom izgradnje novog hotela „Borak“. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 05. 18. u 22:50 h  

********************


alt

Avion do aviona, aerodrom Brač 12. svibnja 2018.


alt

Uobičajeni pozdrav vatrogasnim šmrkovima za prvi ovosezonski dolazak aviona


alt

Dobrodošlica direktora TZO Bol Markita Marinkovića gostima iz Rotterdama


alt

Na zadnjem izlazu iz aviona putnike je u ime TZO pozdravila i darivala Đurđica Eterović


alt

Torta je i ovaj put pripremljena za posadu aviona, a u rezanju je pomogao direktor Aerodroma Brač Tonči Peović


SUBOTOM NA AERODROMU BRAČ

Subotom na Aerodromu Brač dolazi sve više zrakoplova s putnicima koji će odmor provesti uglavnom u bolskim hotelima. Ove subote došlo ih je pet: iz Berna, Zagreba, Brusselsa, Ljubljane i Rotterdama, doputovao je 251 putnik. Najviše iz Brusselsa (93) i Rotterdama (108). Prave gužve se tek očekuju krajem svibnja i u lipnju. Čak 9 letova bit će 26. svibnja, a nakon 23. lipnja avioni dolaze iz 11 europskih destinacija. Utorkom je jedan let iz Zagreba, a srijedom iz Ljubljane.
Prve avione uvijek dočekuju vatrogasci polijevanjem pa su to učinili i sa zrakoplovom TUI iz Rotterdama. Predstavnici Turističke zajednice općine Bol putnicima su poželjeli dobrodošlicu i predali im suvenire i informativnu turističku knjižicu Bola. U aerodromskoj zgradi posada je počašćena tortom.
(j.e.)

(60) objavljeno  12. 05. 18. u 22:55 h 
alt


subota, 12. 05. 2018.     ********************


alt


alt


PREZENTACIJA NOVOG HOTELA

Bolskim članovima Općinskog vijeća u petak navečer prezentirana su idejna rješenja novog hotela „Borak“ koji se treba graditi od jeseni na današnjoj lokaciji istoimenog hotela. Uz video projekciju prisutnima je o novim sadržajima hotela govorio projektant Alan Pleština iz tvrtke Puls ar d.o.o. iz Zagreba. Osim vijećnika (10) bili su nazočni načelnik, njegov zamjenik te predstavnici investitora: direktor i pravnik Hotela Zlatni rat d.d.
Novi Hotel Borak imao bi 456 soba (dvostruko više nego danas), ali i brojne sadržaje koji su uvjet za pet zvjezdica (podzemne garaže, amfiteatar, wellness …). Sa istočne strane hotela bila bi izgrađena pristupna cesta koju bi koristili i okolni vlasnici privatnih kuća. Izgradnja bi trajala dvije godine i prvi goste bi u novi hotel došli u ljeto 2020. Cijena ove investicije je 55 milijuna eura.
Zbog trenutnih ograničenja u snabdijevanju pitkom vodom, planira se koristiti more (desalinizacija) ne samo za pitku vodu, već i za ostale potrebe hotela i drugih objekata u naselju (grijanje, hlađenje, održavanje sportskih terena …).
Prijedlog je nekih vijećnika da se organizira prezentacija projekata novog hotela i pratećih sadržaja za širu javnost. To bi se učinilo na prigodnoj izložbi u vrijeme obilježavanja 70-godišnjice Hotela Zlatni rat. (j.e.)

(59) objavljeno  12. 05. 18. u 08:25 h  

********************


alt


DOZVOLE KOJE TO VIŠE NISU

Dozvole koje je izdavao Grabov rata za 2018. godinu za prolaz vozilima do plaže Zlatni rat i po rivi u pješačkoj zoni, od ove subote (12. svibnja) više ne vrijede! Uspostavlja se novi režim prometa u mjestu, a na prilazu plaži Zlatni rat postavljena je nova rampa (na slici).
Ubuduće se vozači zbog dozvola i propusnica trebaju javiti u Ured općine – rekao nam je direktor Grabovog rata Mirko Perić. (j.e.)

(58) objavljeno  12. 05. 18. u 08:20 h 

********************


alt


SVEČANOST EKOŠKOLA

U Zagrebu se prošlog petka, 11. svibnja, u dvorni Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu održala Državna svečanost Ekoškola. U organizaciji Udruge "Lijepa Naša" uručeni su certifikati sudionicima školskih eko projekata. Osnovnoj školi Bol uručen je certifikat za sudjelovanje u projektu "Veliki lov na biljke". Također, Škola je obnovila status međunarodne ekoškole te dobila priznanje i zelenu zastavu. Osnovnu školu Bol na svečanosti su predstavljale koordinatorice Ekoškole, Zdravka Koljatić i Ana Bodlović.
Čak 350 hrvatskih škola i vrtića uključenih u projekt dokaz su da i dalje treba ustrajati na poticanju ekološkog i prema prirodi odgovornog ponašanja kod mladih. (a.b.)

(57) objavljeno  12. 05. 18. u 08:15 h 

********************


alt


alt


VJENČANJA NA ZLATNOM RATU

Sve je više mladih koji se odluče vjenčati na plaži Zlatni rat. Prvi ove godine učinili su to prošlog petka naša Bolka, nevjesta MARIJA OKIĆ i ženik BOJAN LUKIĆ, rođen u Sarajevu (BiH), hrvatski državljanin s prebivalištem u Beču. Svoje sudbonosno DA za sklapanje braka mladenci su rekli ispred matičara Frane Marinkovića i svjedoka, Ivana Stanića i Martine Stanić. (j.e.)

(56) objavljeno  12. 05. 18. u 08:10 h 

********************


alt


MEDALJA ZA EVU

Prošlog vikenda na natjecanju organiziranom u splitskom Gimnastičkom klubu „Marjan“ najbolja u četiri discipline bila je EVA JAKŠIĆ. U klubu su još dvije mlade Bolke, njena sestra blizanka Zara i Tonka Koljatić.
Njih tri svake subote putuju iz Bola na vježbanje, ali ovaj put se Eva vratila sa medaljom.
Na slici: blizanke Zara i Eva Jakšić. (j.e.)

(55) objavljeno  12. 05. 18. u 08:05 h  alt


petak, 11. 05. 2018.     *********************


alt


„PRILAGOĐAVAMO SE NOVIM POTREBAMA“

„Terra Croatica – Bročko blogo“ najnoviji je projekt „Hrvatske čitaonice“ čija je realizacija počela prošle, a nastavila ove godine. Još uvijek nam je u sjećanju uspješna predstava iz 2015. „Zmajevo selo“ zbog koje je bio organiziran prijevoz publike turističkim vlakićem do Murvice. Bilo je još i predavanja, radionica, poetskih i glazbenih večeri … Zašto sve to organizira bolska knjižnica - pitamo ravnateljicu Jadranku Nejašmić:
 
- Knjižnica je multimedijalna kulturna ustanova koja svoju aktivnost stalno prilagođava novim potrebama korisnika. U vremenu sveopće digitalizacije, interes za klasičnom knjigom postupno se smanjuje. Stoga je potrebno nizom aktivnosti stalno poticati čitatelje na korištenje knjižnične građe. Najučinkovitiji oblik je ponuda različitih kulturnih sadržaja. K tome, kulturna ponuda je sastavni dio turističke ponude kojoj se knjižnica posebno prilagodila.


* Koliko sve to košta i kako se osiguravaju sredstva za sve aktivnosti koje godišnje planira Općinska knjižnica?
- Iz proračuna Općine Bol dobila je Općinska knjižnica za 2018. godinu 262.000  kuna – objašnjava nam Jadranka Nejašmić. – U te troškove su uključene plaće i zakonska davanja, student servis, nabava knjiga i ostali troškovi. „Terra Cratica – Bročko blogo“ je naziv projekta kojim bi kroz 20 scena, izrežiranih fotografija, praćenih tekstom narodnih predaja, fjaba i gočica, na svim bračkim narječjima i prijevodom na engleski jezik, prikazali 10.000 godina bračke povijesti i kulture ne zaobilazeći i prirodne fenomene kao ni bajkovita bića. Do sada su snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja, bračke vile, Koloč i macići, Orkomatin u Veloj Slatini, Juraj Dalmatinac na Braču i Illyrios Brentos, Dalmatika i nimfe. Sav materijal koji je snimljen do ljeta 2017. prezentiran je prošle sezone uz znanstvena predavanja stručnjaka. Iako nam je intendant HNK Split omogućio korištenje njihovih kostima, često ne možemo naći sve što trebamo, stoga ih sami izrađujemo. Statisti su mještani lokaliteta na kojima snimamo, sudjeluju bez honorara, ali tijekom snimanja zavrjeđuju barem marendu. Putni troškovi su nam značajna stavka. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su nam do sada pomagali. Posebna hvala Šimi Strikomanu, koji je koautor projekta, ali i aktivni realizator svega što je planirano, gdje posebno dolazi do izražaja njegovo iskustvo kao snimatelja i režisera. Iz općinskog proračuna odobreno je za cjelogodišnju programsku djelatnost Knjižnice 10.000 kuna, u koju spada i projekt „Bročko blogo“. Obratili smo se i na natječaj Turističke zajednice, ali su nam tek naknadnom odlukom odobrili 2.000 kuna. Protekle godine, dok je projekt bio još u začetku, dali su nam 3.000 kuna. Neki drugi dobili su mnogo više. Imamo sreću da su mnogi prepoznali značaj i vrijednost projekta pa dragovoljno sudjeluju u njegovoj realizaciji. Snimanje planiramo završiti sljedeće godine, a zatim slijedi tiskanje monografije za koju će trebati znatna sredstva. (j.e.)

(54) objavljeno 10. 05. 18. u 23:00 h  

*******************


alt


RESTORAN NA ZLATNOM RATU

Od četvrtka mogu se koristiti i usluge restorana na plaži Zlatni rat. Tijekom radnog vremena, od 10 do 18 sati, nude se osim bezalkoholnih i alkoholnih pića, kava, čajevi te gotova jela i po narudžbi.
Restoran je u vlasništvu Bluesun hotela. (j.e.)

(53) objavljeno 10. 05. 18. u 22:55 h 

********************


alt


DERATIZACIJA OVAJ PETAK

Splitski CIAN obavještava o izvođenju radova sustavne preventivne deratizacije  dana 11. svibnja (petak).Tom prilikom će biti postavljani parafinizirani mamci, zatrovani antikoagulantima, u stambene i druge objekte te okoliš. Svojom suradnjom znatno ćemo doprinijeti uspjehu radova stoga iz Ciana mole:
    * omogućite našim djelatnicima nesmetan i siguran pristup u objekte i dvorišta,
    * onemogućite djeci i domaćim životinjama pristup zatrovanim mamcima,
    * ne dirajte i ne premještajte zatrovane mamce,
    * u slučaju trovanja obavezno i hitno se javite dežurnoj zdravstvenoj i (ili) veterinarskoj službi,
    * protuotrov je vitamin K1.

(52) objavljeno  10. 05. 18. u 22:50 h  

********************


alt


STOP ZA PROMET NA RAČIĆU

Zbog potrebe izgradnje nove luke na Račiću, u petak, 11. svibnja, obavljat će se geomehanička istraživanja na Velom mostu, pored svjetionika i Račiću.
S radovima će se početi odmah nakon odlaska katamarana, u 6.45 sati.
Zbog slobodnog prolaza bušilice i nesmetanog rada, mole se vlasnici automobila da ne parkiraju na Račiću i Velom mostu, jer će najmanje sat vremena biti nemoguć promet vozilima.

(51) objavljeno  10. 05. 18. u 22:45 h  

********************


alt


PRODAVAONICA SLATKIŠA

Slatki život u Bolu već treću sezonu možemo zahvaliti Nikolini Bartulović čija je trgovina na rivi (Ulica Vladimira Nazora) otvorena, za sada od 10 do 18 sati. Nude se gumeni i čokoladni bomboni, jedino u prodavaonici Candy u Bolu.

(50) objavljeno  10. 05. 18. u 22:40 h     

alt
četvrtak, 10. 05. 2018.      ********************


alt


ŠTO JE TO „TERRA CROATICA – BROČKO BLOGO“?

Autori projekta Terra Croatica – Bročko blogo su ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, filmski i televizijski snimatelj i redatelj. Oni namjeravaju prikazati 10.000 godina bračke povijesti i kulture kroz dvadesetak scena, koje će prenijeti autentičnu poruku vremena jer se snimaju na izvornim povijesnim lokalitetima, na kojima možemo pratiti kontinuitet življenja do današnjeg dana. O tom projektu i bračkoj povijesti nešto više saznali smo za naše čitatelje od Jadranke Nejašmić:
- Trebao bi to biti ujedno i bajkoviti prikaz otoka Brača jer će se na fotografijama, osim stvarnih likova, naći i mitološka bića praćena bračkim fjabama, gočicama, legendama i mitovima.
Prema starogrčkoj legendi, Illyrios, rodonačelnik ilirskog roda, sin je Feničanina Kadma i njegove žene Harmonije, kćerke boga Aresa i boginje Afrodite. Po nalogu proročišta, otiđoše oni u zemlju Ilira gdje im se rodi sin Illyrios po kojemu su Iliri dobili ime.
U drugom tisućljeću prije Krista indoeuropski su Iliri sa sjevera i sjeveroistoka Europe došli na Balkanski poluotok, u 13. st. pr. Krista zauzimali su čitavo jadransko primorje. Jedno od ilirskih plemena, koje je dalo ime antičkoj rimskoj provinciji Dalmaciji, bili su Delmati ili Dalmati. U povijesnom razdoblju brončanog i željeznog doba obitavali su i na otoku Braču.
Živjeli su u utvrđenim naseljima - gradinama na brdima, brežuljcima i gorskim hrbatima, uz izvore vode i rubove otočkih dolaca.
Bili su izrazito stočarsko pleme. Njihovo ime delme znači na albanskom ovca. Zemlja i pašnjaci bili su im zajednički, te su ih preraspodjeljivali svakih osam godina. Poštivali su šumska i pastirska božanstva Silvana ( na lat. znači šuma) i Dijanu. Oni su čestu u pratnji nimfa pa je to svojevrsna delmatska božanska trijada u rimskoj interpretaciji.
Silvan je ujedno smatran vrhovnim ilirskim božanstvom, a naročito je bio štovan kod plemena Dalmata.
Nimfe u grčkoj mitologiji su pripadnica nižih ženskih božanstava - duhova prirode. Često se povezuju sa plodnošću, rastom drveća i vodom. Nisu besmrtne ali izuzetno dugo žive, otprilike 100.000 godina. Družbenice su božica (Artemida), ljubavnice bogova (Zeus, Apolon, Posejdon), ali i smrtnih ljudi (Minos, Sizif, Odisej).
Standardni odjevni elementi kod žena su: hiton - donja haljina duga do stopala ili do ispod koljena i ogrtač s kapuljačom kojeg antički pisci nazivaju cucullus liburnicus.
Haljina je mogla biti i u struku potpasana, tako da je gornji dio padao preko pojasa. Taj dio bi se ponovo opasao.
Narodna medicina, zasnovana na upotrebi ljekovitih biljaka, bila je kod Ilira jako razvijena.
Najcjenjenija bila je perunika, u antičko doba poznata pod imenom Iris Illyrica. Koristila se u medicinske i kozmetičke svrhe.
Rado su se tetovirali i kitili. Od ukrasnih predmeta najznačajnije su fibule (kopče),
pektorali, prstenje, ukrasne igle, narukvice, ogrlice...
Sutra: kako se financira realizacija ovog projekta?

(49) objavljeno  09. 05. 18. u 23:30 h 

********************


alt


DONACIJA OSNOVNOJ ŠKOLI

Na sjednici Vijeća roditelja Osnovne škole Bol prisustvovao je i dio organizacijskog tima “Inicijative Božićni grad". Pozvao ih je ravnatelj Škole Bartul Bakulić kako bi im u ime školskog kolektiva i učenika zahvalio na vrijednoj donaciji. Naime, članovi Inicijative odlučili su donirati Osnovnoj školi Bol veći dio sredstava prikupljenih u Božićnom gradu, a s kojima su u školi kompletno preuređene tri učionice. Doniranim sredstvima i dijelom iz vlastitih sredstava kupljen je novi namještaj, ormari i ploča, a svaka učionica dobila je i fiksni projektor. Okupljeni na sastanku izrazili su zadovoljstvo napravljenim te se nadaju budućoj uspješnoj suradnji. (a.b.)

(48) objavljeno  09. 05. 18. u 23:25 h  

********************


alt


NOVOSTI U TAKSI USLUGAMA?

Udruženje taksista nezadovoljno je prijedlogom zakon i odredbama Pravilnika koji bi se mogao primjenjivati od idućeg mjeseca. Međutim, korisnike taksi usluga interesira hoće li novi zakon i pravilnici možda značiti i niže cijene taksi usluga? Novim zakonskim odredbama uz taksimetar se uvodi i aplikacija kao mogućnost funkcioniranja i obavljanja autotaksi prijevoza. Ukida se i ograničenje broja taksi dozvola, a lokalne samouprave morat će izdavati dozvole za obavljanje taksi usluge na svom području svim vlasnicima licence, a ne, kao dosad, samo onima sa svog područja. Cijena dozvole pritom neće smjeti biti veća od 10 posto mjesečne neto plaće na području jedinice lokalne samouprave koja izdaje dozvolu.
Novi zakon će tako svim taksi kompanijama omogućiti obavljanje prijevoza na zagrebačkom aerodromu ili u bilo kojem dijelu Hrvatske. Osim toga, prijevoznik će korisnika usluge morati unaprijed obavijestiti o točnom iznosu vožnje prije njezina početka. Novost je i da nadzor nad taksi vozačima više neće obavljati samo inspektori Ministarstva prometa nego će to imati pravo i komunalni redari, pripadnici Carine i policije.
Naši sugovornici koji obavljaju taksi prijevoz svjesni su da će liberalizacija taksi usluge dovesti do ozbiljnih neprilika među samim vozačima. Posebno tijekom sezone na obali, gdje će se možda pojaviti velik broj taksi kompanija kao konkurencija domaćim vozačima.

(47) objavljeno  09. 05. 18. u 23:20 h 

********************


alt


POREZNICI ZATVARAJU KAFIĆE

Prema najnovijim podacima Porezne uprave – o čemu piše „Slobodna Dalmacija“ u broju od srijede – obavljeno je u prvom kvartalu ove godine 2.635 fiskalnih nadzora, a u 43 posto slučajeva utvrđena neka od nepravilnosti.
Najveći dio nepravilnosti odnosi se na neizdavanje računa. Podneseno je 314 prekršajnih prijava, a izrečene su 32 zabrane rada u kafićima i restoranima te ispisane novčane kazne u ukupnom iznosu od milijun i 319 tisuća kuna. U 354 slučaja nadzora nije pokrenut prekršajni postupak već je obveznicama ostavljen rok za ispravak uočenih nepravilnosti.
Dobro je znati  da je, u suradnji s Carinskom upravom, Porezna uprava najavila nastavak tijekom svibnja s pojačanim fiskalnim nadzorom.

(46) objavljeno 09. 05. 18. u 23:15 h 

********************


alt


PRODAJA SADNICA CVIJEĆA I U ČETVRTAK

Prodaja sadnica cvijeća nastavit će se i u četvrtak na tržnici. U srijedu je izostala očekivana prodaja zbog loših vremenskih prilika. Potencijalni kupci i ljubitelji  cvijeća, možda već znaju, ali mi ponavljamo kao medijski pokrovitelji, da će Turistička zajednica objaviti 14. svibnja obavijest o kandidiranju za izbor najboljih vrtova, balkona i okućnica. Prijave će se u Uredu TZO Bol primati do kraja svibnja, a početkom lipnja će se organizirati stručni obilazak i ocjenjivanje.

(45) objavljeno  09. 05. 18. u 23:10 h    

alt
srijeda, 09. 05. 2018.     ********************


alt

Vodovod Brač u utorak na šetnici ...


alt

Nove pumpe su spremne za ugradnju


ZAMJENA PUMPI NA ŠETNICI

Na šetnici, ispred hotela „Elaphusa“, već od 7 sati radnici Vodovoda Brač u utorak su bili angažirani na kompletnoj rekonstrukciji postrojenja kanalizacije. Zamijenjene su stare pumpe i dio cijevi kako bi se spriječili mogući kvarovi i izlijevanje otpadnih voda na obližnju plažu. U slučaju nestanka struje, postrojenje se odmah prespaja na agregat hotela „Elaphusa“ i pumpe mogu nesmetano raditi.
- Na ovom poslu radimo od jutra. Angažirano je osam radnika i tri vozila – kaže nam inž. Frane Sabioncello iz Vodovoda Brač. – Radit će se, ako treba i do noći, jer nam je ovo prioritetni zadatak i obveza. (j.e.)

(44) objavljeno  08. 05. 18. u 21:50 h 

********************


alt


alt


NASTAVAK PROJEKTA „BROČKO BLOGO“

Uz već prije snimljene scene iz ilirskog i rimskog razdoblja na Braču, nastavljeno je snimanje scena Dalmatike (rodonačelnice Dalmata) i nimfa,  pored prirodnog fenomena - kamene skulpture na predjelu Brusje blizu Nadsela koju su nazvali Illyris Brentos (Illyrios – praotac Ilira, brentos - ilirski naziv za jelena po kojem je Brač dobio ime).
Nimfe su glumile: Andrea Arković i Paula Arković iz Sumartina, Marta Mančić i Lara Trlin iz Selaca te Kate Pavišić i Sara Žaknić iz Bola. Dalmatiku je glumila Antonija Petek, kostime je osmislila Jadranka Nejašmić, a šivala Mirjana Bižaca.
Nakit je izradio i donirao Ivica Nižetić, rodom iz Selaca, dok je za frizure bila zadužena Štefica Ćurin, a šminkerica je bila Piera Marinković.
Direktor fotografije je Šime Strikoman, a njegovi asistenti bili su: dr. sc. Vjekoslav Koljatić i Božo Nejašmić.
- Zahvaljujemo Neni Marinkoviću i Mladenu Trutaniću na upoznavanju s lokalitetom, a Adi Boškoviću, vlasniku lokaliteta, na dopuštenju snimanja. Hvala učiteljici Doris Bošković na kontaktu s djevojkama i Dini Dubravčić na pomoći u pripremama. Obitelj Santo bila je sponzor i uz njihovu pomoć smo nabavili materijale i organizirali šivanje kostima  – rekla nam je Jadranka Nejašmić, autorica projekta Terra Croatica zajedno sa snimateljem Šimom Strikomanom.


Sutra: što nam govore starogrčke legende o razdoblju bračke povijesti i kulture koje žele snimiti i prikazati J. Nejašmić i Š. Strikoman kroz dvadesetak scena?

(43) objavljeno  08. 05. 18. u 21:45 h 

********************


alt


AVIONOM IZNAD BRAČA I HVARA

Na bračkom aerodromu nalazi se manji avion kojim se može u obilazak Brača i Hvara. Cijena po osobi je 50 eura, a u avionu, uz pilota, mogu biti tri putnika. Djeca do 7 godina voze se – besplatno.
- Zamislili smo da to bude informativni, a ne panoramski let – kaže nam profesionalni pilot i instruktor  Majk Lapuh. – Putnicima omogućavamo da pokušaju upravljati letjelicom.
Prošlog ljeta isti je avion bio na aerodromu Brač i nakon pokazanog interesa letovi se organiziraju i ove godine. Predviđene su neka iznenađenja za korisnike usluge: na dan vjenčanja bračni parovi imaju besplatnu vožnju. Bez plaćanja mogu letjeti i oni koji taj dan imaju rođendan. Poseban popust je za čitatelje portala boljani.info. O tome više za koji dan.
Let iznad Brača i Hvara traje cca 35 minuta. Rezervacije i informacije mogu se dobiti pozivom na broj +386 404 356 47 ili 091 333 2421.
Za pogledati snimku leta kliknite na donji link:

https://youtu.be/RFK_ZQdjvQo

(42) objavljeno  08. 05. 18. u 21:40 h  

********************


alt


UTORKOM U BLACA

Sezonu izleta u Hvar otvara brod „Frane Bol“ koji će u srijedu u 9 sati krenuti s gostima na jednodnevni izlet. Tijekom sezone planirani su izleti u Hvar i Palmižanu svaki dan, a petkom u Jelsu brodom „Frane“.
U odnosu na prošlu godinu, sada će izleti u Blaca umjesto četvrtkom biti svakog utorka. (j.e.)

(41) objavljeno  08. 05. 18. u 21:35 h 

********************


alt


TZO RADI I SUBOTOM

I Ured Turističke zajednice prilagođava svoje radno vrijeme prema dolasku turista. Od prošle subote radi se od 9 do 12 sati, a u ostale dane je ured otvoren od 8.30 do 14 sati. Nedjeljom je zatvoreno.
Saznali smo, međutim, da će se od ponedjeljka 14. svibnja raditi i poslije podne. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 05. 18. u 21:30 h  

**********************


alt


SADNICE CVIJEĆA U SRIJEDU I ČETVRTAK

U srijedu, a možda i u četvrtak, na bolskoj tržnici bit će na prodaju sadnice cvijeća. Prilika je to za one koji vole svoj vrt ili balkon ukrasiti cvijećem da dođu do sadnica koje se prodaju od 7 do 16 kuna po komadu.

(39) objavljeno  09. 05. 18. u 07:00 h 


alt
utorak, 08. 05. 2018.     ********************


alt


KOLIKO NAM OSTAJU GOSTI?

Već smo nekoliko puta na stranicama ovoga portala analizirali tko i koliko ostaje na odmoru. Vrlo je malo onih, kao prije četrdesetak godina, koji dolaze na more i ostajali bi na odmoru dva tjedna. Smjene su bile svake druge subote!
Ta vremena su prošla iako još uvijek, ali u mnogo manjem broju, dolaze gosti i u istoj destinaciji ostaju dva tjedna. Neki dolaze tijekom godine i dva puta. Mlađi gosti i oni iz udaljenijih zemalja žele vidjeti što više i veći dio odmora provede u putovanjima.
Prošlog ljeta u Bolu su u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu boravili prosječno u Bolu 6,13 do 6,86 noći. To su inače mjeseci za odmor.
Ovogodišnji travanj je nešto drugo. U Splitu su boravili u prosjeku 2,46 noći, u Hvaru 2,57 noći, u Brelima 2,71 noć, u Bolu 3,56 noći, a u Supetru 4,70 noći …
Kao što se moglo i pretpostaviti u travnju su u našoj županiji gosti iz Koreje ostajali u prosjeku 1,12 noći, iz Kine 1,24 noći, Japana 1,30 noći,  Hrvatske 2,62 noći, iz Francuske 3,29 noći, iz Njemačke 4,26 noći … (j.e.)

(38) objavljeno  07. 05. 18. u 21:35 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: KULTURA STANOVANJA?!

Jedan naš čitalac poslao nam je fotografiju snimljenu na Zaobilaznici, nedaleko Tommya. Poluukopni kontejner za kućni otpad bio je prepun smeća, a pored njega kese sa kućnim otpadom. Te su kese još ostavljene tijekom subote i nedjelje, a nešto zbog mačaka, a nešto zbog bure, smeća je bilo posvuda po cesti i u obližnjim okućnicama (vrtovima).
Čitalac nam uz sliku napisao: „Više smeća – manje cvijeća. Što rade Micheli-Tomić i komunalni redar?“
Boljanin ili gost, svejedno, kada je donio kućno smeće i našao napunjen kontejner, trebao je to možda vratiti kući ili ostaviti pored kontejnera? Odabrao je ovu drugu mogućnost, a toga će dolaskom većeg broja gostiju biti sve više.
Michieli-Tomić d.o.o. prazni kontejnere po nekom rasporedu. Pitanje je li u petak ili subotu „zaboravio“ to učiniti i tko je dužan nazvati u Gornji Humac? Radnika, koji prazni poluukupni kontejner, nije obveza skupljati uokolo razbacane kese sa smećem!
Komunalni redar, čija je zakonska obveza ubuduće paziti tko ostavlja kese sa smećem pored kontejnera i kućnih kanti, ne radi subotom i nedjeljom!
Preostaje jedino apelirati na kulturu stanovanja i voditi računa da se kesice sa smećem ne mogu ostavljati pored kontejnera. Jedan komunalni redar ne može nešto posebno sam uraditi. Ne bi bilo mnogo koristi niti da ih se angažira – desetak. Nas, koji radimo probleme, je mnogo više!
(j.e.)

(37) objavljeno  07. 05. 18. u 21:30 h 

********************


alt

Snimanje TV emisije na Loži


BOL NA TV U ITALIJI U SVIBNJU

U srpnju prošle godine izvijestili smo o dolasku TV ekipe iz San Marina koja je snimala priloge u Bolu i Postirima za emisiju „Alta Marea“, nešto slično našoj emisiji „More“. Interesiralo ih je bolsko ribarstvo danas i nekada, pomorska tradicija, sportovi na moru i podmorju. Bili smo najavili da će se emisija emitirati tijekom kolovoza. Međutim, naš Boljanin dr. Nikša Šimetović, na čiji je poziv u Bol došla ekipa iz San Marina, obavijestio nas je da će snimljena emisija u nekoliko nastavaka biti emitirana tijekom ovog mjeseca. (j.e.)

(36) objavljeno  07. 05. 18. u 21:25 h  

alt

ponedjeljak, 07. 05. 2018.     ********************


alt

Sve više mini kruzera dolazi u Bol. Možda se netko od tih gostiju odluči dogodine ljetovati u Bolu


TURIZAM: U ŽUPANIJI VIŠE, NA BRAČU MANJE

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je dolaske turista i noćenja u travnju ali i za prva četiri mjeseca ove godine.
Ukupno su u našoj županiji u travnju stigla 125.962 gosta, što je 4 posto više nego u istom mjesecu 2017. Stranaca je bilo 85,1 posto, a domaćih gostiju 14,9 posto. Broj noćenja (351.625) za jedan je posto manji nego godinu ranije.
Najbrojniji gosti u SDŽ bili su iz BiH (11.784), zatim iz Njemačke (10.911), Poljske (9.080), Francuske (7.748), Koreje (7.737), SAD (6.390), Slovenije (5.210) … Poljaka je 58 posto došlo više, a porast bilježe gosti iz BiH, Francuske i SAD. Manje ih je ovogodišnjeg  travnja došlo iz Njemačke, Koreje i Slovenije.
Podaci za prva četiri mjeseca pokazuju da su najbrojniji bili turisti iz Koreje (17.920), BiH (17.758), Njemačke (15.177) …
Na Braču je manje bilo dolazaka u travnju, ali i u prva četiri mjeseca. U travnju ih je na Brač stiglo 7.610 (Supetar 3.544, Bol 3.304, Postira 339, Milna 269, Selca 70, Sutivan 61, Pučišća 22), a prošle godine 10.270. U prva četiri mjeseca na Brač je doputovalo 10.724 gosta (Supetar 5.460, Bol 4.041, Postira 577, Milna 299, Sutivan 213, Selca 90 i Pučišća 44), a prošle godine 11.357.
Najveće povećanje dolazaka gostiju bilježi se u Milni, a u četiri mjeseca više gostiju imaju osim u Milni još i u Postirima te Sutivanu. Ostali su u minusu.
Nisu posve isti podaci za Bol koje objavljuje TZO Bol i TZ SDŽ. Ovaj put TZ SDŽ za travanj navodi više dolazaka (24) ali i noćenja (59) u Bolu. (j.e.)

(35) objavljeno  06. 05. 18. u 21:50 h  

********************


alt


OTVOREN I „MALI RAJ“

Postupno se, skoro pa svakodnevno, otvaraju restorani u Bolu. Od nedjelje se na ručak ili večeru može i u „Mali raj“, romantični restoran iznad plaže Zlatni rat. Radno vrijeme je, za sada, od 12 do 23 sata.
Ove sezone otvorit će se dva nova restorana, a dva su promijenila vlasnika. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 05. 18. u 21:45 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: UREĐENJE ROTORA

Rotor na ulazu u Bol, izgrađen krajem lipnja prošle godine, ovih dana dobiva konačni izgled. Na zemljanom prostoru neće biti cvijeća pa se postavljaju kamene ploče i šljunak – napisali smo to u Bolskoj kronici 25. travnja.
Tu je našu informaciju dopunio komunalni redar Zdravko Bartulović:
- Bit će i cvijeća, ali nakon što završi uređenje.
Radovi su završeni, a u nedjelju, 11 dana kasnije, cvijeća ipak nema. Samo je između kamenih ploča zasijana – trava. Trava nije cvijeće, zar ne?! (j.e.)

(33) objavljeno  06. 05. 18. u 21:40 h  


alt


nedjelja, 06. 05. 2018.     ********************


alt

Od ove subote (5. svibnja) počeli su i avio letovi iz Berna


TURIZAM U SVIBNJU: DOBAR POČETAK

Petog dana u svibnju eVisitoru je prijavljeno 1.388 gostiju. Ohrabruje taj podatak jer ih je prošle godine u isto vrijeme u Bolu bilo 1.032. Po pristiglim rezervacijama prognoze su da bi svibanj trebao nadoknaditi manjak iz prva četiri mjeseca.
U Bol će gosti sve više dolaziti i avionom. Nakon zračnih linija iz Zagreba (utorkom i subotom) i Ljubljane (srijedom i subotom), od 5. svibnja (subota) uspostavljena je avionska linija iz Berna. Tijekom ovog mjeseca počet će slijetati na Brač avioni iz još sedam novih destinacija: Bruxellesa (12. svibnja), Rotterdama (12. svibnja), Graza (19. svibnja), Vienna (19. svibnja), Innsbrucka (26. svibnja), Linza (26. svibnja) i Luxembourga (26. svibnja). (j.e.)

(32) objavljeno 05. 05. 18. u 22:20 h  

********************


alt


MANJE GOSTIJU I NOĆENJA, ALI …

U travnju je u Bolu došlo 3.280 gostiju koji su ostvarili 11.701 noćenje. Te smo podatke dobili u Uredu Turističke zajednice, a oni su to isčitali sa eVisitora. U usporedbi sa istim mjesecom prošle godine to je ipak nešto manje dolazaka, ali i noćenja. U travnju 2017. bilo je 4.022 dolaska i 17.446 noćenja. Manji broj gostiju i noćenja opravdava se što je Uskrs bio nešto ranije, a u travnju nije bilo ove godine teniskog turnira.
U travnju je bilo u hotelima 10.320 noćenja, u privatnom smještaju 1.094, u kampovima 123 i u nekomercijalnom smještaju 164 noćenja. Po noćenjima na prvom mjestu su gosti iz Njemačke (3.648), zatim iz Slovenije (3.348), Francuske (820), Hrvatske (886), Poljske (647), BiH (588), Finske (319), Austrije (215), Luxembourga (204), Srbije (184) …
U prva četiri mjeseca ove godine u Bolu su došlo 4.024 gosta, a noćenja je bilo 14.340. U odnosu na isti period prošle godine to je približno isti broj dolazaka (4.022), ali je noćenja 2017. bilo 3.106 više.
Sutra: dolasci i noćenja na Braču i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. (j.e.)

(31) objavljeno  05. 05. 18. u 22:15 h 

********************


alt

Subotnji sastanak u Domu kulture


alt

Dio trofeja i medalja koje su robotičari osvojili na natjecanjima od 2014. godine


TKO SU BOLSKI ROBOTIČARI?

U Domu kulture u subotu predvečer svoje su aktivnosti i uspjehe predstavili mladi robotičari i njihove mentorice. Moglo se čuti i o nedavno formiranoj Udruzi RoboBrač koja će okupljati robotičare sa cijelog otoka, ali će sjedište biti u Bolu.
Počeli su svoju aktivnost 2014. kada je u Bolu organizirana robotička radionica. Od tada su sudjelovali na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj: Varaždin, Supetar, Dubrovnik, Ludbreg, Sinj i Zagreb. Hvale vrijedne rezultate ostvarili na inozemnim natjecanjima u Njemačkoj, Slovačkoj i Austriji. Sada im predstoji put preko oceana, u daleku Kanadu. Na put idu 11. lipnja, a natjecanje je u Montrealu od 18. do 22. lipnja. Troškovi putovanja, noćenja s doručkom iznose 90.000 kuna. Ostalo će platiti roditelji. Od sponzora je prikupljeno do sada 45.000 kuna, a posebno smo čuli zahvalu Općini Bol koja je i do sada pomagala robotičare, a ovaj put je  platila polovinu troškova za avionske karte do Kanade i natrag. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 05. 18. u 22:10 h 

********************


alt


IDEJE: PRODAJA SUVENIRA

Poredani štandovi za prodaju suvenira na početku šetnice prema plaži Zlatni rat nisu reprezentativni za destinaciju koja želi imati pet zvjezdica. Lokacijom nisu zadovoljni ni okolni vlasnici stambenih objekata. Svojevremeno se govorilo o novom rješenju, kada se bude radila III. faza uređenja luke. Za prodaju suvenira planirao se prostor gdje je sada benzinska postaja.
Na jednoj od zadnjih sjednica Općinskog vijeća načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o novoj ideji: za sezonu 2019. uredio bi se privatni prostor na početku šetnice, zapadno od sadašnje pizzerije. Vlasnik prostora, kojeg smo kontaktirati, spreman je razgovarati o načelnikovoj ideji. Ukoliko se to realizira, bili bi tu mnogo bolji uvjeti rada, a štandovi bi napokon bili jednoobrazni. (j.e.)

(29) objavljeno  05. 05. 18. u 22:05 h  


altsubota, 05. 05. 2018.     ********************


alt


JAMSTVO GRABOVOM RATU ZA KREDIT

Općinsko vijeće na sjednici održanoj u petak 4. svibnja dalo je jamstvo i suglasnost trgovačkom društvu „Grabov rat“ za zaduženje kod Zagrebačke banke na iznos od 1.800.000 kuna uz kamatu od 1,75 posto i rok otplate 12 mjeseci.
Navedena sredstva trebaju „Grabovom ratu“ za osiguranje likvidnosti, a potrebna su za nabavku opreme na plaži Zlatni rat (suncobrani, ležaljke …) i izgradnju podrumskog dijela novog Doma DVD-a.
Za ovu odluku glasovalo je sedam vijećnika, a jedna je vijećnica bila suzdržana. Sjednici je prisustvovalo 8 od 11 vijećnika.
Općinsko vijeće razmatralo je samo jednu točku dnevnog reda, a 5. sjednica je izvanredno sazvana samo zbog kredita.
Vijećnici su pitali hoće li se postaviti nove kućice na Zlatnom ratu kako je bilo i najavljeno. Dobili su potvrdan odgovor, a rok je do 1. lipnja. (j.e.)

(28) objavljeno  04. 05. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Ovo je školsko dvorište, ali se koristi kao igralište


NAŠA POSLA: DVA U JEDAN?!

Izvan dnevnog reda na sjednici Općinskog vijeća održanoj 4. svibnja, vijećnik Marjan Marjanović pitao je hoće li se urediti, zbog sigurnosti djece, igralište pored škole na Bjenačici?
Javila se vijećnica Sani Bodlović, inače ravnateljica Srednje škole, i ispravila navode kolege i objasnila da nije riječ o igralištu već dvorištu škole.
Igralište je za ovu školu planom predviđeno u novom naselju, nešto sjevernije, gdje je dio zemljišta u vlasništvu Općine, a drugi dio Dominikanskog samostana koji ga je spreman ustupiti.
Sadašnje dvorište nemoguće je ograditi i urediti za igralište jer se ne može potpuno zatvoriti za vozila koja dolaze zbog snabdijevanja kuhinje budućeg đačkog doma.
Načelnik je, rečeno je na istom sastanku, prije desetak dana pisao županijskom pročelniku Odjela za prosvjetu tražeći njegov dolazak u Bol zbog rješavanja pitanja korištenja školskog prostora. Činjenica je, a možda je jedini primjer u Hrvatskoj, da u Bolu postoje dvije školske zgrade, a da Osnovna i Srednja škola nastavu održavaju u jednom objektu.
(j.e.)

(27) objavljeno  04. 05. 18. u 21:55 h 

********************


alt


TAKSISTI NE MOGU PREKO RIVE?

Jedna stanovnica Murvice koja petkom koristi taksi uslugu za dolazak u Bol i nakon obavljene trgovine na isti se način vraća u Murvicu, požalila se našem novinaru:
- Za nas starije, nakon obavljene spize za sedam dana, nije baš ugodno pješice to nositi do benzinske stanice gdje nas je čekao taksi za povratak u Murvicu. Do sada smo u taksi vozilo ulazili ispred Konzuma, ali su nam rekli da sada taksi ne može preko rive.
Prema novoj regulaciji prometa taksistima uistinu nije dozvoljena vožnja preko rive, a u iznimnim slučajevima trebaju prethodno zatražiti pismeno odobrenje u Općini.
- Taksi koji vozi petkom Bol – Murvica – Bol – Murvica radi to prema ugovoru s Općinom i dozvoljeno mu je da iskrcaj i ukrcaj obavlja ispred Konzuma – rekao nam je općinski pročelnik Stipe Karmelić. – U petak je došlo do nesporazuma i sljedećeg petka bit će sve po starom za putnike iz Murvice. (j.e.)

(26) objavljeno  04. 05. 18. u 21:50 h 

********************


alt


alt


ŠKOLSKI IZLET PO BRAČU

U petak su učenici prvog i drugog razreda posjetili Sumartin, Selca i Novo Selo. U sumartinskom brodogradilištu su vidjeli, za njih malene, velike brodove na popravku i jednog spremnog za porinuće, a djelatnici su im nastojali prenijeti ljubav koju gaje prema drvenim brodovima. U Novom Selu su vidjeli način obrade kamena strojno i ručno, a u Selcima brojne spomenike, crkvu Krista Kralja i družili se s učenicima Osnovne škole na igralištu.
Nadamo se da će i naš Bol u skoroj budućnosti imati školu primjerenu djeci i vremenu u kojem živimo. (m.b.)

(25) objavljeno 05. 05. 18. u 09:00 h 

********************


alt


ZBOG BICIKLIZMA U BOLU

Bol je ovog petka (4. svibnja) posjetila grupa od 12 cikloturističkih novinara iz Francuske, Poljske, Nizozemske, Češke i Švedske. Cilj im je upoznati se s mogućnostima koje nude Bol i otok Brač za bicikliste kojih je sve više u Europi.
Novinari su ujutro stigli katamaranom iz Jelse, a na Velom mostu ih je dočekao i poželio dobrodošlicu direktor TZO Bol Markito Marinković. Nakon doručka u hotelu „Elaphusa“ u organizaciji Big Blue sporta obišli su dio biciklističke staze na Braču. Vodiči po Braču su im bili Tomaž Garbajs i Sebastijan Bauman.

(24) objavljeno 04. 05. 18. u 21:45 h 

********************

alt


PREDSTAVLJANJE UDRUGE ''ROBOBRAČ''

Ove subote (5. svibnja) u 18 sati na druženju u Domu kulture predstavit će se Udruga ''RoboBrač'' kada će bolski robotičari prezentirati svoj rad i planove za budućnost. Što je to robotika? Čime se bolski robotičari bave? Koje su uspjehe do sada postigli i što planiraju dalje?
Odgovore na ta i slična pitanja dobit će se u subotu u Domu kulture. Nakon kratke prezentacije uslijedit će domjenak, a prisutne će pjesmom zabaviti naš Marin Karmelić.

(23) objavljeno  04. 05. 18. u 21:40 h  

alt
petak, 04. 05. 2018.     ********************


alt


PLAN GOSPODARENJA OTPADOM

Općina Bol objavila je na svojim Internet stranicama Nacrt Plana gospodarenja otpadom te pozvala zainteresirane da se uključe u izradu općeg akta. Da bi se to moglo učiniti treba vremena i strpljena. Naime, spomenuti Nacrt, koje je izradio Uniprojekt TERRA iz Zagreba, sadrži 76 stranica!
Za dostavu prijedloga i mišljenja treba ispuniti obrazac (koji je u prilogu Nacrta na internetu) i dostaviti ga na e-mail adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili putem pošte na adresu: Općina Bol, Uz pjacu 2, 21420 Bol do 1. lipnja.
Gospodarenje  otpadom  je  jedno  od  najzahtjevnijih  područja  zaštite  okoliša,  te zahtijeva prioritetno rješavanje i usklađivanje sa standardima Europske unije (EU) – pročitali smo u obrazloženju predloženog Nacrta. Gospodarenje otpadom čini skup aktivnosti, odluka i  mjera usmjerenih na sprječavanje nastanka otpada, smanjivanje količina otpada i/ili njegovih štetnih utjecaja na okoliš, sakupljanje, prijevoz, oporabu, te nadzor nad tim djelatnostima i skrb za zatvorena odlagališta na gospodarski učinkovit i po okoliš prihvatljiv način.
Ove godine ili barem do 1. studenoga, u Bolu će se odlagati, prikupljati i naplaćivati usluga odvoza otpada po dosadašnjoj praksi. Vjerojatno će nadležni naći načina i vremena da upoznaju domaćinstva kako će odvajati otpad i hoće li za usluge odvoza plaćati više ili manje novaca.

(22) objavljeno  03. 05. 18. u 20:05 h 

********************


alt

Naša budućnost: (slijeva) Leon Lisičar, Mlado Matej Karmelić i Eva Jakšić. Na slici još nedostaje Matias Lovrić


USPJEH MLADIH MATEMATIČARA

U Bol su upravo primili rezultate Međunarodnog matematičkog natjecanja „Klokan bez granica“, koje je u ožujku održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva. U natjecanju je sudjelovalo 6.100.000 učenika osnovnih i srednjih škola iz 69 država Europe, Amerike, Afrike i Azije. Iz Hrvatske su bili učenici iz 1.394 osnovne i srednje škole.
Motto natjecanja je bio bez selekcije, eliminacije i finala. Ipak, nas u Bolu, treba veseliti objavljeni rezultati: među 10 posto najuspješnijih učenika u državi, četvero ih je iz Osnovne škole Bol. To su Mlado Matej Karmelić (IV. razred) koji je imao 100 postotni učinak, a uz nešto slabiji rezultat, ali među 10 posto najuspješnijih, su Eva Jakšić (IV. razred), Matias Lovrić (V. razred) i Leon Lisičar (VII. razred). Oni će dobiti i posebne nagrade, ali detalje trebaju tek javiti organizatori. Svakako treba spomenuti i zaslužne za njihov uspjeh: Branku Šesnić, učiteljicu IV. razreda te Ivana Budimira, nastavnika matematike u V. i VII. razredu.
Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 47 bolskih učenika, od II. do VIII. razreda.

*****
Udruga "Klokan bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.
Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i  Leptirić (I. i II. razred), odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici "Klokana" francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica. Igra - natjecanje se samofinancira članarinom sudionika - natjecatelja. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka i simbolične poklone svim natjecateljima. Najmanje polovina prikupljene svote mora se potrošiti za nagrade najboljima.

*****

U kategoriji Ecolier 19 je učenika osvojilo maksimalnih 120 bodova. Među njima je i naš Boljanin Mlado Matej Karmelić.

(21) objavljeno  03. 05. 18. u 20:00 h  

********************


alt


PROVJERA OTOČNIH ISKAZNICA

U tijeku je periodična provjera podataka korisnika otočnih iskaznica - priopćili su iz
Agencija za obalni linijski pomorski prijevoz. Periodičke provjere podataka vrše se u službenim Registrima (MUP, HZMO) iz kojih su podaci korisnika povučeni na otočne iskaznice prilikom provjere prava korisnika i prilikom izrade otočnih iskaznica za putnike i vozila.
Svaka promjena osobnih podataka (promjena prebivališta, imena, prezimena, a radi kojih korisnik mijenja osobnu iskaznicu), odnosno podataka o vozilu (tehnički podaci o vozilu, registarske oznake vozila ili podaci o vlasniku/korisniku vozila) iziskuju promjenu otočne iskaznice za povlašteni prijevoz.
Sve iskaznice čiji podaci korisnika više ne odgovaraju podacima na otočnoj iskaznici biti će automatski deaktivirane jer su podaci korisnika promijenjeni. Korisnici neće moći ostvarivati pravo na povlašteni prijevoz sa takvom iskaznicom već moraju zatražiti nove iskaznice na kojima će se nalaziti ažurirani i točni podaci.

(20) objavljeno  03. 05. 18. u 19:55 h  

********************alt


OKOM KAMERE: TRG BEZ AUTA

Ovih dana, otkako je aktivirana rampa na rivi, a postavljeni stupići na prilaznim cestama, manje je automobila parkiranih na Trgu. Neobična je i ova snimka bez ijednog auta, a treba priznati da je u pješačkoj zoni sada mnogo ljepše. Još jedino preostaje da se u ranijim satima zabrani pristup kamionima kojima se dovozi roba u prodavaonicu „Konzuma“. Možda ćemo i to doživjeti jednoga dana.

(19) objavljeno  03. 05. 18. u 19:50 h  


altčetvrtak, 03. 05. 2018.     *********************


alt


OGLAS ZA KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA

Općina Bol je na svojim službenim Internet stranicama objavila 2. svibnja Oglas za zaprimanje zahtjeva za korištenje pomorskog dobra.
Na koncesijsko odobrenje ne trebaju računati oni koji duguju Ministarstvu financija, Općini Bol ili njezinim tvrtkama (Centar za kulturu, Dječji vrtić, Općinska knjižnica) te komunalnom poduzeću „Grabov rat“. Tražitelji uz odgovarajuće potvrde o nedugovanju, trebaju kod javnog bilježnika ovjeriti izjavu kojom daju ovlaštenje komunalnom redaru da se može ukloniti predmeti i stvari ukoliko se nalaze izvan odobrene lokacije.
Određeni su i rokovi plaćanja: 8 dana po primitku računa 50 posto, a ostatak do 15. srpnja.
U cijenu koncesijskog odobrenja ulazi Naknada za korištenje komunalne infrastrukture kao i Naknada predviđena Uredbom o postupku davanja koncesijskih odobrenja. (j.e.)

(18) objavljeno  02. 05. 18. u 22:10 h 

********************


alt


OTKAZANE BICIKLISTIČKE UTRKE

- Zbog čimbenika koji su izvan naše kontrole, a koji mogu utjecati na ukupnu kvalitetu događaja, Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije i suorganizatori sa žaljenjem objavljuju obavijest o otkazu biciklističke utrke XCM Bluesun Epic koja je bila zakazana za subotu, 05. svibnja 2018. – stoji u pisanoj obavijesti koju potpisuje Denis Špadina, direktor utrke.
Start i cilj triju biciklističkih utrka bio je najavljen u subotu sa bolskog trga kod cocktail bara Varadero. Svim pred-registriranim sudionicima bit će vraćen novac za kupljene startnine, a dobit će besplatni smještaj dva dana za dvije osobe na slijedećoj utrci u organizaciji SDŽ. Denis Špadina najavljuje utrke XCM Bleusun Epis, godinu dana kasnije, 4. svibnja 2019. godine. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 05. 18. u 22:05 h 

********************


alt


DODATNI POLAZAK ZA SUPETAR

Autotranas je na Braču, od Bola do Supetra uveo dodatnu liniju s polaskom iz Bola u 17.50 sati. Ti su polasci svakodnevno, radnim danom, nedjeljom i praznikom, a autobusi prometuju od 2. svibnja.
Autobusi iz Bola prema Supetru polaze radnim danom šest puta, subotom pet, a nedjeljom i blagdanom četiri puta dnevno. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 05. 18. u 22:00 h 

********************


alt


alt


TKO NAPUŠTA PRVU LIGU?

Kolo prije kraja u I. splitskoj ligi malog nogometa zna se tko je prvak. To je ekipa LCM PYTHON – TOLO TRADE koji imaju 67 bodova, 10 više od drugoplasirane ekipe PB SPLIT. Neizvjesno je međutim tko napušta I. ligu. Sigurno je da će u II. ligu ekipa STEFI, a za drugog predstavnika ima više kandidata. Jedan od njih je, na našu žalost, ekipa BOL.
U zadnjem kolu koji se igra u Splitu u ponedjeljak, ali tek 21. svibnja, tri susreta su za Boljane bitna. Igraju STROŽANAC – GRM I TUNJ, a za Boljane bi bilo dobro da Strožanac ne osvoji niti jedan bod. U drugom susretu sastaju se GARAŽA PUJANKE i PARNA MASTIONA koja ima tri boda manje od Boljana, ali u slučaju pobjede oni imaju prednost jer su u oba susreta pobijedili ekipu iz Bola.
Zadnju utakmicu, zadnjeg kola, igrat će novi prvak LCM PYTHON i BOL. Tada će se već znati rezultati spomenute dvije utakmice, a time i status Boljana. Pobjedi li Strožanac i Parna Mastiona, BOL bi morao osvojiti barem jedan bod, ukoliko želi zadržati prvoligaški status.
BOL zadnje tri sezone igra u I. splitskoj ligi malog nogometa. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 05. 18. u 21:55 h 

********************


alt


U TRAVNJU 42.979 POSJETA

U travnju smo na našem portalu u Bolskoj kronici objavili 152 vijesti i 195 fotografija. Naše su čitatelji mogli pročitati i vidjeti i priloge u drugim rubrikama: Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Ja tako mislim, Boljani po svijetu, Umrli, Sjećanje i zahvale, Rođeni, Uplate za DVD Bol, te stalne rubrike Autobusi, Red plovidbe, Red letenja, Stare slike, 70 godina hotela Zlatni rat …
Ukupno je naš portal u travnju otvoren 42.979 puta (dnevno u prosjeku 1.432 puta). To je nešto manje nego u travnju 2017. ali tada smo pratili događanja oko dodjele koncesije za Zlatni rat i predizbornu kampanju.
Najviše nas se čita u Hrvatskoj, a u dva dana svibnja među 25 država, nakon Hrvatske, su (redoslijed po broju otvaranja) SAD, Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Poljska, Srbija, Ukrajina, Švicarska, Brazil, Češka, Mađarska, Austrija, Rusija, Kanada, Velika Britanija, San Marino, Nizozemska, Australija, Italija, Španjolska, Turska, Maroko … Čitatelji izvan Hrvatske su naši iseljenici, Hrvati na privremenom radu, turisti koji dolaze u Bol …
(j.e.)

(14) objavljeno  02. 05. 18. u 21:50 h  

alt
srijeda, 02. 05. 2018.     ********************


alt


ZA PRAZNIK 2.122 GOSTA

Ako se po jutru dan poznaje, onda bi turistički rezultati ostvareni za Praznik rada, kada je Bol u pitanju, značili najavu dobre sezone. U Bolu je u utorak ujutro, prema eVisitoru bilo 2.122 gosta. Najviše u hotelima (1.960), a najbrojniji su bili gosti iz Slovenije.
Bez obzira na dobre službene rezultate, sigurno je u Bolu bilo i gostiju koji nisu prijavljeni. Na primjer, eVisitor nije zabilježio ni jednog gosta u kampovima, a njih je tamo sasvim sigurno bilo.
Prošle godine za prvosvibanjske praznike bila su prijavljena 1.454 gosta. (j.e.)

(13) objavljeno  01. 05. 18. u 22:35 h 

********************


alt


PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JOSIPA RADNIKA

Blagdan sv. Josipa Radnika u crkvenu godinu uvodi papa Pio XII. On je odredio da se blagdan sv. Josipa Radnika slavi 1. svibnja.
Druga Internacionala  1889. odredila je 1. svibnja kao dan kada će se slaviti praznik radništva. Upravo te godine i papa Leon XIII. Izdaje encikliku „Quamquam pluries“. U njoj poziva radnike i ljude koji žive u skromnim prilikama na sv. Josipa. Papa govori kako bi im on trebao biti uzor i primjer za nasljedovanje.
U evanđelju po Mateju navodi se da je sv. Josip bio tesar. „Odakle ovom tolika mudrost i čudesna moć? Zar on nije tesarov sin?“ (Mt 13,54)
No sveti Josip nije postao zaštitnik radnika samo zbog toga što je bio tesar, već zbog njegove spremnosti da služi tajni Isusova utjelovljenja i djela otkupljenja.
*****
Blagdan sv. Josipa obilježen je misom u istoimenoj crkvici u Podbarju. Misno slavlje predvodio je o. Ivo Plenković, a nakon mise vodio je zajedno s o. Mirkom Jagnjićem i procesiju s kipom sv. Josipa. (j.e.)

(12) objavljeno  01. 05. 18. u 22:30 h 

********************


alt

Krenuli su najmlađi, oni do 7 godina starosti


alt

Razgovor s najstarijom natjecateljicom Vesnom Toroš


alt

Startali su seniori i veterani, a trči se na stazi dugoj 8 kilometara


alt

Dvije "Katice za sve" pripremaju medalje za pobjednike


alt

Najbrži i pobjednik je Peter Kastelic


alt

Bračni par Topalović je zaslužio medalje: Nikola je pomagao djetetu na stazi dugoj 400 metara, a Tea je cijelo vrijeme trčala od šanka do stolova poslužujući goste u caffe baru Big Blue


REKORDAN BROJ NATJECATELJA

Peto izdanje krosa „Đir oko Bola“, u organizaciji Big Blue Sporta i DJD-a, okupio je do sada najveći broj natjecatelja. Seniora i veterana bilo je 90, onih najmlađih čak 150. Tek rođeni i oni koji još ne mogu trčati, stazu od 400 metara, prošli su uz pomoć roditelja. Za njih je bilo najvažnije sudjelovati i nije se određivalo tko će biti prvi ili posljednji. Svi su dobili majice i medalje.
Za seniore i veterane važili su drugačiji kriteriji. Prvi je dobio uz medalju i vrijednu nagradu sponzora. Osam kilometara pretrčao je Peter Kastelic iz Ljubljane za 31'33''. Prva žena je Ana Šimec (36'39''), a prvi Boljanin, Tonči Šeparović (39'13'') stigao je na cilj dvadeseti.
Na ovogodišnjem krosu najviše je bilo natjecatelja iz Slovenije, ali su sudjelovali i gosti iz Mađarske i Francuske.
Prema prvim izvještajima za udrugu „Brački pupoljci“ prikupljeno je najmanje 12 tisuća kuna. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 05. 18. u 22:15 h  

*********************


alt


TRI IZOSTANKA KATAMARANA

U travnju katamaran nije tri puta dolazio u Bol. Prvi put, 1. travnja, katamarana iz Bola nije bilo za Split jer je dva zadnja dana u ožujku, zbog juga, ostao privezan u Splitu. Dva ga slijedeća puta nije bilo zbog tehničkih problema, 9. i 17. travnja.
Mali broj izostanaka, također tri, zabilježili smo i 2016., a prošle godine katamaran je izostao 12 puta. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 05. 18. u 22:10 h  

********************


alt

Dim u polju iznad Bola (snimak iz arhive)


ZABRANA PALJENJA VATRE

Mnogi to već znaju, ali ćemo ponoviti: od 1. svibnja do 1. listopada, zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru na područje cijele naše Županije. Za prekršitelje su predviđene visoke novčane kazne.
Unatoč zabrani i državnom prazniku, mogli smo zamijetiti u utorak poslije podne dim u polju iznad Bola.
- Na snagu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji stupila zabrana bilo kakvog spaljivanja trave, granja i sličnoga na otvorenim prostorima. Kazna za to je od dvije do 15 tisuća kuna. Isto tako, svaki čovjek dužan je temeljem Zakona o zaštiti od požara, dojaviti požar ili, ukoliko to nije opasno za njega, pristupiti gašenju. Ukoliko to ne učini, ili ne da informacije o požaru, kazna iznosi također od dvije do 15 tisuća kuna. Kazna za namjerno izazivanje požara može iznositi do 150 tisuća kuna ili čak do 60 dana zatvora. - izjavio je za portal Dalmacija news zapovjednik JVP-a Split Ivan Kovačević.

(09) objavljeno  01. 05. 18. u 22:05 h 

********************


alt


PARKIRANJE 15 KUNA

Prema najavi, od 1. svibnja počela je i u Bolu naplata parkiranja. Ovaj mjesec bit će to samo na parkiralištu kod benzinske postaje, a od 1. lipnja i na Velom mostu.
Cijena parkiranja, od ove godine, za jedan sat je 15 kuna. Lani se plaćalo 10 kuna. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 05. 18. u 22:00 h 

********************


alt


STOP DO RUDINE?

Na početku ulice Domovinskog rata na kolniku je iscrtano gdje treba kopati za postavu stupića. Kada se to učini, zabranit će se pristup automobilima do Rudine. Načelnik je još ranije najavio zabranu prometovanja oko caffe bara „Marinero“ i na Rudini.
Vjerojatno će tamošnji stanari biti obaviješteni o novoj regulaciji promet i tko će od njih (možda) dobiti kartice za nesmetani prolaz do svoje kuće ili parkirališta. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 05. 18. u 21:55 h 

alt
utorak, 01. 05. 2018.     ********************


alt

Po putnike iz Bola, Pražnica, Gornjeg Humca i Pučišća došao je brod "Edi" s vjernicima iz župe Selca


alt

Na svečanosti u hvarskoj katedrali bili su predstavnici vlasti: izaslanica Predsjednice RH, ministri, župan, gradonačelnici, općinski načelnici ...


alt

Na video zidu u crkvi i na Trgu mogao se pratiti izravni TV prijenos na HRT-u


alt

Mons. Petar Palić u pratnji nadbiskupa i biskupaa ušao je u katedrala preko Trga


alt

U koloni sa ostalim biskupima bio je i mons. Slobodan Štambuk


alt

Svečanost u hvarskoj katedrali 30. travnja


alt

Mnoštvo vjernika na Trgu ispred katedrale


alt

Ispred katedrale snimili smo direktora TZO Bol Markita Marinkovića i direktora WTA turnira Feliksa Lukasa


alt

Nakon ređenja, u dobrom raspoloženju, biskup mons. Petar Palić, načelnik općine Bol Tihomir Marinković (desno) i direktor TZO Bol Markito Marinković (lijevo)


alt

Veličanstveni su domjenak pripremili domaćini za sve koji su došli na feštu


alt

Izvanrednim trajektom došli su i nakon svečanosti otputovali za Split brojnih vjernici. O njihovoj masovnosti najbolje svjedoči ova fotografija


HVAR: FEŠTA REĐENJA NOVOG BISKUPA

Posebno će biti u povijesti hvarsko-bračke-viške biskupije zapisan datum: 30. Travnja 2018. Tog je dana u hvarskoj katedrali zaređen novi hvarski biskup mons. Petar Palić. Svečanosti su prisustvovali skoro svi hrvatski nadbiskupi i biskupi, brojni svećenici i časne sestre, predstavnici vlasti, ali i mnoštvo vjernika. Za sve nije bilo mjesta u katedrali pa se svečanost pratila sa Trga uz izravan TV prijenos na video zidu.
U Hvar su vjernici stizali već dan ranije. U ponedjeljak su u hvarsku luku stizali izvanredni trajekti, katamarani i izletnički brodovi.
Novog biskupa došli su pozdraviti i župljani sa Brača. Iz bolske luke krenulo ih je pedesetak prema Hvaru, a s brodom „Edi“ došli su i župljani iz Selaca i okolnih mjesta iz čijeg je kraja dosadašnji biskup, mons. Slobodan Štambuk. Bolsku župu predstavljali su o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković.


*****
Nadbiskup metropolit Splitsko-makarski mons. Marin Barišić je rekao:


- Dragi brate biskupe Petre, u svečanom liturgijskom slavlju, polaganjem ruku,  Duh Sveti pridružio Te je zboru apostolskih nasljednika. Nasljeđuješ biskupa mons. Slobodana Štambuka nakon dugogodišnjeg služenja i predanog vođenja male, ali dinamične i drevne Hvarsko-bračko-viške biskupije. Kao metropolita, u ime našega biskupskog zajedništva i prijateljstva zahvaljujem Ti brate Slobodane za suradnju i prijateljstvo koje si unosio među nas pastire Splitske crkvene pokrajine. Želim Ti mirno more i dugu plovidbu na moru života.
Mladi brate biskupe Petre, u ime braće biskupa sufragana naše metropolije, Tebi kličem: dobro nam došao! Tvoje imenovanje je prije svega radost za vjernike i svećenike sada Tvoje Hvarske biskupije, a isto tako radost je i ponos Janjevaca, Tvoje rodbine i svih Letničana. Mnogi su od njih danas ovdje među nama, a siguran sam da će Te trajno pratiti svojim molitvama. Tvoje svećeničko iskustvo, pastirska spremnost i pastoralna svježina neka bude blagoslov za sve nas biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i vjerni puk ne samo ove biskupije, nego čitave Splitske metropolije …


Na kraju euharistijskog slavlja obratio se i mons. Petar Palić:

- Ja sam Petar, Vaš brat po krvi, koja kola u meni od onoga časa kad je Gospodin odlučio pozvati me u život u jednoj prosječnoj janjevačkoj obitelji, koja je čuvala i još uvijek čuva živo sjećanje na svoje korijene od početka 14. stoljeća, one hrvatske i dubrovačke, na vjetrometini povijesnih kosovskih zbivanja.
Otkucaji tih janjevačkih srdaca, koja ljube Crkvu, Domovinu i svoj Hrvatski narod, još se uvijek čuju i miješaju sa zvukom drugog najstarijeg zvona u Hrvata, koje od 1368. godine do danas neprestano zvoni na zvoniku janjevačke župne crkve sv. Nikole.
U zahvalnosti Bogu za dar života, dar svećeništva i poslanja koje mi je udijelio biskupskim ređenjem, pristupio sam i danas Božjem žrtveniku, Bogu radosti svojoj, s osjećajima poniznosti, nedostojnosti i divljenja pred otajstvom njegove nazočnosti i njegove bezgranične ljubavi i milosrđa.
U ovome danu, što nam ga Gospodin dade, svoju zahvalu izričem svojim roditeljima, pok. ocu Antonu i nazočnoj majci Zori, koji su kao i svi janjevački roditelji bili moji prvi učitelji vjere, molitve i ljubavi prema Bogu, Crkvi i hrvatskome narodu. Zahvala i mojoj braći, nevjestama, nećacima i nećakinjama na njihovoj molitvenoj i svekolikoj podršci, kao i cijeloj rodbini, onima nazočnima ovdje danas i onima koji nisu mogli biti nazočni.
Papi Franji zahvaljujem za njegov izraz povjerenja postaviti me da budem predsjedateljem u ljubavi u Hvarskoj biskupiji. Preuzvišeni Apostolski nuncije, molim Vas, da papi Franji prenesete našu sinovsku odanost, ljubav i poštovanje...

Boljani bi susret sa novim biskupom mogli imati već 26. svibnja kada će u Bolu biti krizma.

*****
Za sve koji su došli u Hvar, a vrata su bila otvorena i za brojne goste koji su ovdje na odmoru, domaćini su priredili veličanstveni domjenak. Ponuđeno je preko 30 raznih jela, obilje kolača, a nije falilo ni sokova, vina …
Obilnijoj i masovnoj gozbi za toliki broj ljudi, vaš novinar u svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri još nije prisustvovao. (j. egekher)

(06) objavljeno  30. 04. 18. u 23:15 h  

********************


alt


ČIŠĆENJE PODMORJA

I ove je godine organizirano čišćenje bolskog podmorja u kojem je sudjelovalo stotinjak ronilaca iz Slovenije (Trbovlje, Bled, Žalec i Maribor), Slovačke, Srbije (Novi Sad) i naravno Hrvatske (Split, Zagreb, Bol). Iako ove akcija u Bolu traju već 19 godina, uvijek se na morskom dnu nađe nešto što treba izvaditi i odložiti u otpad. (j.e.)

(05) objavljeno  30. 04. 18. u 23:05 h 

********************


alt


MISA I PROCESIJA U PODBARJU

Ovog utorka neradni je dan – Praznik rada – ali i blagdan sv. Josipa Radnika. U crkvici Sv. Josipa u Podbarju u 9 sati će o. Ivo Plenković služiti misu, ali će se također održati i procesija.

(04) objavljeno  30. 04. 18. u 23:00 h

********************


alt


KROS „ĐIR OKO BOLA“

Već smo najavili održavanje humanitarnog krosa „Đir oko Bola“. Prijavljeni natjecatelji bit će raspoređeni u četiri grupe: najmlađi do 7 godina, stariji od 7 do 15 godina, seniori 16 do 45 i veterani iznad 45 godina.
Start je u 10 i 11 sati na Velom mostu kod caffe bara Big Blue. Tu je i cilj, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade. Priznanja će dobiti također najstariji natjecatelj i natjecateljica.
Sredstva koja uplaćuju seniori i veterani, po 70 kuna, dobit će  Udruga Brački pupoljci. Uplatu mogu izvršiti i oni koji neće sudjelovati.

*****
Organizatori mole vozače da 1. svibnja (utorak) , zbog organizacije krosa, ne parkiraju svoja vozila na Velom mostu od 9 sati do završetka natjecanja (cca 13 sati).

(03) objavljeno  30. 04. 18. u 22:55 h 

********************


alt


POZIV NA PROSLAVU

Pozivaju se svi mještani Bola i Murvice na proslavu Praznika rada 1. svibnja koja će se održati u utorak u Teatrinu Dva ferala s početkom u 12 sati.
Dođite i zabavite se uz grupu Koperonti.
Organizator SDP Bol

(02) objavljeno  30. 04. 18. u 22:50 h 

********************


alt


SPORT: NEIZVJESNOST I DALJE TRAJE

Nakon jedne utakmice 25. kola ništa nije sigurno. Treba pričekati i ostale rezultate predzadnjeg kola.
IL VICTUM EN-WE – BOL 8:1 (3:0).
Utakmica je odigrana 30. travnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 08.50 min 1:0 / 11.10 min 2:0 / 14.13 min 3:0 / 21.45 min 3:1 Marko Marinović / 22.23 min 4:1 / 23.11 min 5:1 / 24.58 min 6:1 / 26.20 min 7:1/ 29.58 min 8:1 /
Boljani su željeli pobjedu iako je protivnik bio kvalitetniji sa dvostruko više bodova. Drugo poluvrijeme počelo je smanjivanjem rezultata (3:1), ali su zatim zatresli vlastitu mrežu i na semaforu je pisalo 4:1. (foto: j. sabbioncello)

(01) objavljeno  30. 04. 18. u 22:45 h   

alt
Važnije vijesti objavljene u travnju 2018.
ponedjeljak, 30. 04. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


PRVA PRIČEST U ŽUPNOJ CRKVI

Svetu pričest po prvi puta primilo je u nedjelju (29. travnja) 16  vjeroučenika trećeg razreda Osnovne škole u Bolu. Svečana Sveta misa u Župnoj crkvi počela je u 10 sati. Prvopričesnici su u pratnji ministranata i svećenika došli do pred oltar.

Misu je predvidio i dijelio sakrament Svete pričesti o. Damir Šokić, dugogodišnji bolski župnik, a sada starješina bolskog samostana dominikanaca. (j.e.)

(152) objavljeno  29. 04. 18. u 21:00 h 

********************


alt


alt


alt


alt


PLESNE VEČERI NA PLAŽI BORAK

Na plaži Borak žele još ovog ljeta obnoviti nekadašnje veoma popularne plesne večeri gdje su krajem šezdesetih godina nastupali Oliver Dragojević, Vice Vukov, Mišo Kovač, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Arsen Dedić … a svirali su Batali.
Od petka je otvoren restoran na plaži Borak, a u nedjelju je glazbeni nastup imala grupa „Jukebox live band“ s pjevačicom Izabelom Martinović.  Taj program nazvan je „Zalazak sunca“ (Sunset party).
Počelo je u 17 sati, dok je na plaži još bilo kupača i daskaša, a u restoranu je upaljen roštilj za mesne i riblje specijalitete.
- Naš je plan od sredine lipnja, pet puta tjedno, od 20 do 23 sata, organizirati plesne večeri – saznali smo od Dinka Karninčića, direktora Vanjskih objekata u firmi Hoteli Zlatni rat d.o.o. – Ovo danas je tek prvi pokušaj, a razlog je početak rada objekta na plaži i preko dvije tisuće gostiju koliko ih je došlo u Bol za prvosvibanjske praznike. (j.e.)

(151) objavljeno  29. 04. 18. u 20:55 h 

nedjelja, 29. 04. 2018.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


AVIONSKA LINIJA IZ LJUBLJANE

Iz Ljubljane je u subotu u 13.45 sati na brački aerodrom sletio avion Adria Airwaysa sa 62 putnika. Ta zrakoplovna tvrtka iz glavnog grada Slovenije do Brača i natrag letjet će subotom i srijedom do 27. listopada.
Adria Airways se na Brač vratila nakon 20 godina! U bračkoj zračnoj luci priređen im je poseban doček. Avion su dvoja vatrogasna vozila polila vodom, kao znak dobrodošlice. Putnike je pred avionom pozdravio direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković koji im je predao prigodni suvenir i informativnu knjižicu o Bolu. Na ulazu u aerodromsku zgradu putnicima je ponuđeno piće dobrodošlice, a u aerodromsku holu zapjevala im je bračka klapa Kantaduri.
Torta sa slikom aviona i plažom Zlatni rat pripremljena je za posadu aviona. Kapetan aviona zajedno sa direktorom aerodroma Brač Tončom Peovićem izrezali su tortu koja je ponuđena svima koji su tog trenutka bili u aerodromskom kafiću. (j.e.)

(148) objavljeno  28. 04. 18. u 22:40 h 

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: ZRAČNI ELEKTRO VODOVI

Mnogo je toga napisano o trafostanici na Rudini. Okolni stanari smatraju da im je zbog zračenja ugroženo zdravlje i – život. Koliko je to točno trebala bi dokazati ili demantirati mjerenja. „Elektrodalmacija“ tvrdi da stanari nisu u pravu. Obećali su da će nesporazumi biti riješeni izgradnjom nove trafostanice na Studencu. Nova je trafostanica izgrađena, ali su sada obije u funkciji, stara i nova.
Ako se ne može utvrditi (ili ne želi) ima li zračenja i koliko štete zdravlju ljudi, prostim okom se vidi da zračni električni vodovi hitno traže intervenciju. Za vjetrovitog vremena, naročito zimi, vodovi se međusobno udaraju, dolazi do iskrenja i prekida u snabdijevanju električnom energijom.
Nikako da dođu radnici „Elektrodalmacije“ da to stručno saniranju. Umjesto njih stižu redovno računi, uvijek sve veći …
(j.e.)

(145) objavljeno  28. 04. 18. u 22:25 h   

********************


altsubota, 28. 04. 2018.     ********************


alt


NOVČANE POMOĆI PREMA USPJEHU

Općina će i ove godine isplatiti novčanu pomoć studentima, ali i trojici srednjoškolaca koji se školuju izvan općine u školskim programima kojih nema na području Općine Bol. Ovisno o uspjehu u prethodnoj školskoj ili akademskoj godini dobit će po 4.000, 3.000 i 2.000 kuna, a srednjoškolci bez obzira na uspjeh po 1.000 kuna. Novčanu pomoć tijekom svibnja primiti će 45 studenata i tri srednjoškolca, a Općina će im ukupno isplatiti 135 tisuća kuna. Lani je isplaćeno 116 tisuća kuna.
Maksimalnu novčanu pomoć u iznosu od 4.000 kuna dobit će oni najbolji, koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa prosjekom ocjena od 4,50 do 5,00. To su Nina Kukoč, Doris Šćepanović, Dora Tomić, Frano Marinković, Ruža Jozić, Marino Bodlović, Ela Jakšić i Helenka Marinković.
Imena ostalih dobitnika novčane pomoći objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(142) objavljeno  27. 04. 18. u 22:40 h 


petak, 27. 04. 2018.     ********************


alt

Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač


alt

Boljani su po pitku vodu do 1962. morali dolaziti na Studenac


HOĆE LI BITI REDUKCIJE VODE?

Prijeti li nam nestašica pitke vode? Stariji Boljani su skoro pa zaboravili kada su po vodu morali na Studenac ili Martinicu. Bol je na regionalni vodovod priključen 1976. a voda je došla iz rijeke Cetine. Godine 1970. položen je cjevovod (8 kilometara) od Omiša do Postira, ali je Bol morao čekati još šest godina dok se ne izgradi tunel (8.543 metra) od Postira do Bola. Zbog nestašice vode, hotelska kuća „Zlatni rat“ nabavila je 1972. vodonosac „Jezero“ i time se za neko vrijeme osiguralo normalno snabdijevanje vodom, ne samo hotela već i cijelog mjesta.
- Trenutno na Brač voda iz Cetine dolazi kroz četiri cijevi – kaže nam Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač. – Voda međutim ne ostaje samo na Braču. Nju koriste na Šolti i Hvaru. Potrošači trebaju znati da smo na rubu iskorištenosti! Projektira se i priprema dokumentacija za novi cjevovod. To je investicija od 40 milijuna kuna. Međutim, trebat će urediti stanicu u Omišu, a još će trebati 5 milijuna za crpnu stanicu u Dolu.
Ostali smo poprilično iznenađeni priznanjem da smo na rubu iskorištenosti vode koja nam dolazi iz Cetine. Javljaju se međutim zahtjevi za izgradnju novih, velikih potrošača, hotela i bazena, ne samo na Braču nego i na susjednim otocima Šolti i Hvaru. Bez europskih fondova teško je naći potrebna sredstva. Ukoliko se i pronađu, kada se projekti mogu dovršiti i realizirati?
- Treba računati da će nam za realizaciju trebati tri godine – zaključio je prvi dio našeg razgovora Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač. (j.e.)

(139) objavljeno  26. 04. 18- u 21:55 h  
 

srijeda, 25. 04. 2018.     ********************alt


ZAVRŠNI RADOVI NA FASADI „VITRA“

Radovi na dovršenju novog hotela „Vitar“, čiji je investitor MS Brač turist d.o.o., postupno se privode kraju. Postavljeni su stakleni zatvori, a u tijeku su radovi na fasadi.
Hotel je na samom ulazu u Bol, uz rotor, a primat će goste u 28 soba. Na krovu hotela bit će – bazen. (j.e.)

(128) objavljeno  24. 04. 18. u 22:10 h 

********************


alt


AKTIVNOST OPĆINSKE KNJIŽNICE U 2017.

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ očito nema razloga da skriva svoje rezultate i troškove u 2017. godini. Dapače! Dobro je znati sve njihove aktivnosti: 740 novih knjiga na 5 jezika i 6 naslova časopisa, 350 članova među kojima je 160 gostiju, organizacija 30 raznih događanja, radionica maski za odrasle, radionica za djecu sa izložbom u Bolu i Splitu, dokumentarni film „Brač: kamen i voda“, realizira se projekt snimanja 10.000 godina bračke kulturne povijesti … Za sve te aktivnosti potrošeno je 287 tisuća kuna što su uz osnivača Općinu Bol, osigurali Ministarstvo kulture, Turistička zajednica općine Bol i vlastiti prihodi.
Opširan izvještaj, kojeg potpisuje ravnateljica Hrvatske čitaonice Jadranka Nejašmić, objavljujemo u prilogu, koji se otvara kada kliknemo na link:

http://www.boljani.info/images/pdf/izvjesce_o_radu_za_2017._knjiznica.pdf

(127) objavljeno  24. 04. 18. u 22:05 h 

utorak, 24. 04. 2018.     ********************


alt


NOĆ KNJIGE POSVEĆENA ZAŠTITNIKU BRAČA

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ i ove je godine bila u Bolu organizator manifestacije Noć knjige koju je posvetila kršćanskom mučeniku svetom Jurju, čiji blagdan slavimo 23. travnja. Brač je ovog sveca odabrao za svog zaštitnika.
U prostoru knjižnice, u 14 sati su učenici Osnovne škole pričali  priče o svetome Jurju i zmajevima, a od 18.30 sati učenici Srednje škole govorili su o štovanju svetoga Jurja na Braču. (j.e.)

(122) objavljeno  23. 04. 18. u 21:50 h 

subota, 21. 04. 2018.     ********************


alt


TREĆA SREĆA: USVOJENE NAKNADE

Sjednica Općinskog vijeća počela je u petak, a završila u subotu. Trebalo je 4 sata i 25 minuta za pet točaka dnevnog reda. U ovom izvještaju sa 4. sjednice bitno je spomenuti da je iz trećeg pokušaja usvojena odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. One su za oko 500 tisuća kuna veće nego lanjske godine, ali su načelnikov prijedlog vijećnici nešto i korigirali.
Detaljnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici, uz napomenu da su nove naknade usvojene sa 6 glasova „za“ i pet „protiv“.
Na samom početku sjednice, koju je vodio Matko Baković, prihvaćeni su zapisnici sa prethodne dvije sjednice, saslušano je izvješće načelnika o radu općine Bol između dvije sjednice, a zatim su uslijedila pitanja vijećnika.
Vijećnici su razmatrali i molbu Mije Mijića, vezano za dogradnju njegove kuće pored kina i otkup dijela terase iznad biljetarnice. Vijećnici su sa 7 glasova „za“, tri „protiv“ i jednim „suzdržanim“ prihvatili prijedlog načelnika da općina ne prihvati realizaciju ranijeg dogovora jer je naručeni projekt drugačiji od ranijih dogovora.
Na kraju sjednice razmatrao se prijedlog Katarine Marčić da se vijećnicima ne isplati novčana naknada za 3. sjednicu koja nije održana. Načelnik je predložio da se vijećnici pojedinačno pismeno izjasne žele li primiti naknadu od 350 kuna. Ni jedan ni drugi prijedlog nije dobio potreban broj glasova pa će vijećnici ipak dobiti po 350 kuna.
Na samom kraju sjednice, 25 minuta iza ponoći, u dvorani za sastanke stigle su četiri jumbo pizze iz pizzerie „Gogy“. (j.e.)

(106) objavljeno 21. 04. 18. u 02:10 h 
 

petak, 20. 04. 2018.     *********************


alt


alt


HUMANOST NA DJELU

Od davnina su bolski zadrugari pomagali članovima koji zbog bolesti ili starosti nisu bili u mogućnosti obrađivati vinograd. Svjedočili smo proteklih godina tim akcijama, a ovog četvrtka u vinograd Lovre (Lenjina) Marinkovića došli su Vinko Marinković Bumba, Vinko Kraljević Veva, Ivica Eterović, Jakša Cvitanić Borovina, Zdravko Karmelić Pirčić, Mate Petrić i Davor Marinković. S motokultivatorima oni su okopali oko 2.000 kvadrata vinograda. Sve je to urađeno od 7 do 11 sati, a na kraju su zajednički ručali s roštilja ono što im je pripremio restoran „Mali Raj“, odnosno Tonči Kukoč Bager. On je umjesto okopavanja sudjelovao u akciji doniravši ručak. Uz domaće vino i poneko pivo, konzumirali su na kraju i sladoled.
Nema im odmora ni u petak. U svom vinogradu čeka ih Goroslav (Goro) Šćepanović. (j.e.)

(103) objavljeno  19. 04. 18. u 22:30 h 

********************


alt


MLADOJ PIJANISTICI DRUGA NAGRADA

Na 23. međunarodnom natjecanju Daleki akordi, koje se održalo od 18. do 21. travnja u Splitu i Kaštelima, učenica Glazbene škole Josipa Hatzea Split Dislociranog odjela Bol 11-godišnja Ema Tomić, u klasi prof. Josipe Vrca, osvojila je drugu nagradu.
Drugi je put da Ema osvaja istu nagradu na ovom zahtjevnom natjecanju u vrlo jakoj konkurenciji domaćih i stranih mladih pijanista. Prije dvije godine postigla je to s profesoricom Višnjom Marović.
Mala bolska Glazbena škola ponosna je na svoju učenicu i njezine profesorice. (j.n.)

(102) objavljeno  19. 04. 18. u 22:20 h  

********************


alt


PRVAŠIĆI KOD ZUBARA

Jedna od bitnih prevencija zdravlja je pravilno pranje zubi koje su danas pokazali naši mali prvaši uz asistenciju bolskog zubara Stipe Vrsalovića. Svi su bez imalo straha isprobali zubarsku stolicu i poslušali savjete o njezi i važnosti redovitog i pravilnog načina pranja zubi. Zubar je rekao da skoro svi redovito dolaze na kontrole  i nagradio ih zubnim pastama Zendium.
- Mogu li ja preko reda, ja znam odlično barba Stipu? - pitao je jedan prvašić, nestrpljivo čekajući svoj red. (m.b.)

(99) objavljeno  19. 04. 18. u 22:45 h 


ponedjeljak, 16. 04. 2018.     ********************


alt


PONOVNO AKTUALNA STARA KONCESIJA?!

Nakon godinu dana, pred sam početak nove turističke sezone, kao da se želi ponovo aktualizirati stara rasprava oko upravljanja plažom Zlatni rat. U nedjeljnom broju „Slobodne Dalmacije“ piše o skorašnjoj sudskoj raspravi na Upravnom sudu u Splitu koji bi trebao rješavati tužbe tvrtke „Sport B“ d.o.o. iz Zagreba i „Kamen sreće“ d.o.o. iz Bola.
Tvrtka „Sport B“ odlukom Skupštine SDŽ odabrana je 18. travnja 2017. za koncesionara na rok od15 godina za upravljanje plažom Zlatni rat. Uslijedili su prosvjedi u Splitu, Supetru i Bolu, a Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provelo je nadzor i poništilo odluku Županijske skupštine zbog povrede tri zakona. Nije Županija tražila ni prethodnu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša. Briga oko plaže prepuštena je Općini Bol u 2017. i 2018. godini, a prema odluci Županijske skupštine, Općina Bol tijekom ovog lipnja  treba raspisati natječaj za koncesiju na plaži. Ime koncesionara u 2019. objavit će do kraja ove godine.
U izjavi za „Slobodnu Dalmaciju“ sudac  Upravnog suda Silvije Čović kaže da će se ročište u navedenom postupku zakazati u kratkom (!?) roku.
Pitanje je hoće li se sudski spor završiti do raspisivanja novog natječaja, jer odluka suda nakon nove odluke o koncesionaru, mogla bi poništiti tu odluku. Što bi se tada dešavalo, ne treba (za sada) ni predviđati! (j.e.) 

(77) objavljeno  15. 04. 18. u 21:35 h 

nedjelja, 15. 04. 2018.     ********************


alt


alt


alt


IDUĆA SKUPŠTINA U NOVOM DOMU?

Redovna 23. po redu sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol (DVD) održana je u subotu navečer u barakama, sadašnjim prostorijama Društva u nadi da će se iduće okupljanje na Skupštini biti u novom domu, pa makar u nedovršenom zdanju. Na sastanku u subotu bila su nazočna 42 od ukupno 65 članova, ali su došli i brojni gosti: načelnik Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, te iz DVD-a Zagreb, Kašina, Kučelovina, Trnje, Otok kod Vinkovaca, Jelsa, Supetar, Selca, Pučišća i Milna.
Na skupu su nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, minutom šutnje odana počast umrlim članovima između dvije skupštine. Predsjednik DVD-a Goran Jekić zamolio je da se aplauzom pozdravi goste, ali i osam novih članova bolskog DVD-a.
- Lijepo je vidjeti ovoliko gostiju na Skupštini i želim da nastavite međusobnom suradnjom – rekao je načelnik T. Marinković u pozdravnom obraćanju. – Zadovoljni smo radom našeg DVD-a. Na pomoć u izgradnji novog doma i nabavci opreme ne možemo računati na EU i državu, ali je Općina spremna pomoći.
Svi su članovi dobili pisani izvještaj o radu društva u 2017. godini, ali je predsjednik DVD-a i voditelj sjednice Goran Jekić prepričao ono najbitnije: u sezoni je bilo stalno angažirano 7 vatrogasaca. Dvoje su stalno zaposleni, a pet je bilo „sezonaca“. Nadalje, stalno se nadziralo i vodila evidencija o paljenju vatre na otvorenom. Vatrogasna postrojba intervenirala je u 2017. godini 34 puta. U srpnju je bilo najviše, čak 9 intervencija. Intervencije su osim u Bolu bile u Supetru (2), Pučišćima, Milni, Selcima i Nerežišću. Prevezeno je u općini Bol i Nerežišća 1.644 kubika pitke vode. Vatrogasnim vozilima prale su se javne površine (25 intervencija), a bilo je i intervencija na sustavima fekalnih voda (42). Od 27. srpnja do 1. rujna u vremenu od 22 do 6 sati bilo je na Zlatnom ratu protupožarno dežurstvo. Uskoro DVD-u dolazi kombi 8+1 i vatrogasno vozilo. Za desetak dana počinju iskopi za novi Dom, a betonski radovi nakon 15. rujna … Uz financijsku pomoć Općine Bol uskoro će se u bolskoj školi organizirati vatrogasna mladež s djecom od 6 do 12 godina koja će dobiti i odgovarajuću opremu.
Svi su izvještaji usvojeni jednoglasno, a gosti su pojedinačno pozdravili bolski skup DVD-a. Nakon skupštine druženje je nastavljeno u obližnjem restoranu Ranč. (j.e.)

(73) objavljeno 14. 04. 18. u 23:20 h 


ponedjeljak, 09. 04. 2018.     *********************


alt

Cvijeće na grob don Andrije u crkvici na groblju položili su članovi Inicijativnog odbora


alt

Svečanu misu u crkvi Sv. Nikola predvodio je o. Ivo Plenković


alt

Na misi su bili i ministar Lovro Kuščević, načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan ...


alt

Tijekom mise krštena je Vini Jakšić


alt

Na otkrivanju spomen biste don Andrije okupilo se mnoštvo ljudi iz Gornjeg Humca ali i iz ostalih mjesta na Braču


alt

Kamena spomen bista don Andriji rad je magistra kiparstva Ivana Jakšića iz Donjeg Humca


alt

Domjenak na Pjaci u Gornjem Humcu pripremio je restoran Taverna Riva iz Bola


G. HUMAC: SPOMEN BISTA DON ANDRIJI

U Gornjem Humcu, na Pjaci pored crkve, otkrivena je u nedjelju (8. travnja) spomen bista don Andriji, dugogodišnjem župniku rođenom u Komiži 1913. Kao 33-godišnjak došao je na službu i dok su mnogi iseljavali, on je ostao u Gornjem Humcu punih 50 godina, a nije ga htio napustiti ni kada je dobio nalog za premještaj u drugu župu. Umro je 8. travnja 1996., a pokopan je u crkvici Sv. Marije na mjesnom groblju.
Stanovnici Gornjeg Humca, ali i svi koji su ga poznavali, voljeli su don Andriju Bogdanovića i višegodišnja ideja o spomen bisti realizirana je 22 godine nakon njegove smrti.
Inicijativni odbor položio je ove nedjelje cvijeće pored njegovog groba u crkvici na groblju, a zatim su svi zajedno bili na svečanoj misi u crkvi Sv. Nikole. Misno slavlje predvodio je dominikanac o. Ivo Plenković. Na misi su bili ministar u Vladi RH Lovro Kuščević, načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan
Nakon mise održana je mala svečanost na Pjaci. Skup je prigodnim riječima otvorio načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan, pozdravivši sve okupljene te ministra Kuščevića, načelnike općina Nerežišća i Selca … Članovi inicijativnog odbora otkrili su kamenu spomen bistu rad magistra kiparstva Ivana Jakšića iz Donjeg Humca. O. Ivo Plenković govorio je o don Andriji koji je predavao fiziku u Dominikanskoj gimnaziji u Bolu dok je o. Ivo bio učenik.
Don Andrija je bio poznat i kao urar, jer je taj zanat učio u Visu prije odlaska u bogosloviju. Podučavao je besplatno djecu svojih župljana iz matematike, fizike, francuskog i zemljopisa. Čuli smo da je bio i navijač „Hajduka“…
Za sve koji su došli u Gornji Humac organiziran je na Pjaci domjenak kojeg je pripremio restoran Taverna Riva iz Bola. (j.e.)

(42) objavljeno  08. 04. 18. u 21:15 h 


četvrtak, 05. 04. 2018.     ********************


alt

Akcija darivanja krvi 4. travnja u Bolu


alt

Oni su prvi put dali krv: Dragan Mitrović, Ivan Rončević, Slaven Šćepanović (mali od Vice iz Murvice), Linda Marinković i Ivana Marinković (suprug Jasmin krv će dati u listopadu)


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi ocjenjena je uspješnom – saznali smo od predsjednika DDK Bol Vinka Kraljevića. U srijedu je poklonjeno 49 doza krvi, a prvi put su krv darovali: Linda Marinković, Ivan Rončević, Slaven Šćepanović, Dragan Mitrović i Ivana Marinković.
Istovremeno moglo se i ispitati sluh i tu mogućnost su iskoristile 32 osobe. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 04. 18. u 23:00 h 

********************


alt

Na Vidikovac ne mogu vozila koja dolaze iz Supetra. Može li se to riješiti?


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA I PITANJA VIJEĆNIKA

Uobičajeno je da na početku svake sjednice Općinskog vijeća, pa je tako bilo i 3. travnja, načelnik Tihomir Marinković usmeno izvijesti o radu općine Bol od posljednje sjednice (31. siječnja).
Pripreme za novu sezonu uspješno su obavljene, kaže načelnik. Sanirane su šume koje su gorile prošlog ljeta. Neki radovi kasne zbog hladnoće i kišnog perioda kao što je izgradnja zida na cesti prema crkvici Sv. Lucije. Do kada je dozvoljeno graditi bit će završeni i radovi u novom parku kod Doma za starije i nemoćne. Počet će i dogradnja Dječjeg vrtića i iskopi za novi Dom DVD-a. Na Vidovoj Gori uredit će se sanitarni prostor i organizira minimalna ponuda za turiste. Riješit će se i pristup vatrogasnim vozilima sa dvije strane do POS-ih stanova, što je uvjet da počne izgradnja. Za izgradnju nove luke na Račiću trebat će načiniti šest bušotina zbog ispitivanje tla, a radovi na izgradnji počeli bi na jesen. Tada će početi i izgradnja hotela „Borak“. Pripreme su za regulaciju prometa u centru mjesta gdje treba osigurati više prostora za pješake.
Načelnik je pojasnio i što se radilo na Loži, naglasivši da je rađeno prema suglasnosti konzervatora iz 1995. i da radovi još nisu završeni, ali je sada mnogo ljepše i funkcionalnije nego je bilo do sada.


Vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale
Ivica Šćepanović je tražio uvid u dokumentaciju vezano za suglasnost konzervatora oko radova na Loži, a predlože da se nađe rješenje za pristup vidikovcu i vozilima koja dolaze iz Supetra u Bol. Isti vijećnik smatra da nije primjereno uređen okoliš i sam spomenik palim za Domovinu. Pitao je hoće li biti problema i sa novo ugrađenom ventilacijom hotela „Kaštil“.
Vezano za uređenje Lože, načelnik T. Marinković je najavio i mogućnost uklanjanja čempresa na Loži, koji su svojevrsni simbol Bola, ali postoji opasnost za ljude zbog njihovog rušenja. Stručna grupa će dati svoju ocjenu o čempresima, ali i o platanama ispod Lože, kao odgovor na pitanje Nataše Paleke Jakšić.
Mate Petrić je kritizirao betonizaciju, smatrajući da treba zaustaviti izgradnju i devastaciju prostora te se zaštititi o moguće nestašice vode i struje.
Marjan Marjanović smatra da komunalni red treba utvrditi što se to gradi na Kupini i hoće li svi imati prilaz  do novih objekata.
Katarini Marčić je neshvatljivo kako izgledaju objekti koji se grade u Bolu i nisu nimalo nalik mediteranskom ambijentu, a traži također da se ispita zašto se odlaže građevinski otpad uz cestu prema Gornjem Humcu.
Načelnik je informirao da su u tijeku pripreme za postavljanje nove vodovodne cijevi od Omiša do Brača. Također bi se polagao i novi podmorski kabel za struju. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 04. 18. u 22:55 h 

********************


alt


NOVE CIJENE ZA PARKIRANJE

Prema usvojenoj Odluci o općim uvjetima organizacije i naplate parkiranja, usvojenoj na sjednici Općinskog vijeća 3. travnja, neće se 2018. naplaćivati parkiranje na ulazu u Bol, na Poljani te kod Vrtića ali u razdoblju od 1. listopada do 30. travnja.
Od 08 do 22 sata naplaćivat će se parkiranje po 15 kn za jedan sat (lani 10 kn). Naplata parkiranja kod benzinske postaje počinje od 1. svibnja, a na Velom mostu od 1. lipnja do 30. rujna.
Na Velom mostu fizičke osobe mogu zakupiti četiri, a pravne osobe dva mjesta. Na Loži se može zakupiti šest parkirnih mjesta, a kod vrtića četiri mjesta za fizičke, a dva za pravne osobe. Kod vrtića je zakup samo od 1. svibnja do 30. rujna.
Cijena zakupa ovih mjesta povećana je za fizičke osobe sa 1.000 na 2.000 kuna, a  pravne osobe godišnju rezervaciju plaćaju 3.000 kuna.
Ukinuta je mogućnost rezerviranja parkirnih mjesta na Rudini. (j.e.)

(23) objavljeno  04. 04. 18. u 22:50 h 
 

srijeda, 04. 04. 2018.     ********************


alt


NAJVIŠE VREMENA ZA PITANJA I PARKIRALIŠTA

Druga ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, održana 3. travnja, trajala je od 19 do 21.52. Za utvrđivanje dnevnog reda i usvajanje zapisnika sa prošle sjednice trebalo je 22 minute, a za usmeni izvještaj načelnika o radu između dvije sjednice i vijećnička pitanja čak 51 minuta. Za ostale točke dnevno reda trebalo je po nekoliko minuta, osim za raspravu o parkiralištima (25 min) i naknadama za infrastrukturu na pomorskom dobru (30 minuta).
• Završni račun proračuna općine Bol za 2017. godinu, zajedno sa dugovanjima i potraživanjima te popisom sudskih sporova usvojen je sa 7 glasova „za“ i 4 „protiv“.
• Izvještaj o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture u 2017. godini vijećnici su prihvatili za 6 glasova „za“ i 5 glasova „protiv“.
• Usvojen je i izvještaj o izvršenju gradnje komunalne infrastrukture u 2017. godini. Izvještaj je prihvatilo 6 vijećnika, a 5 ih je bilo „protiv“.
• Mnogo se raspravljalo, pitalo i odgovaralo kada je trebalo odlučiti o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru. Odluka nije donesena jer nije dobila potreban broj glasova: 5 je vijećnika bilo „za“, isto toliko „protiv“, a jedan je glas bio „suzdržan“.
• Vijećnici su prihvatili prijedlog odluke o kratkoročnom zaduženju (4 milijuna kuna) kod Zagrebačke banke. Kako se glasovalo? 7 „za“, 4 „protiv“.
• Jednoglasno su prihvaćene izmjene odluke o zabrani izvođenja radova u 2018. godini.
• O organizaciji i naplati na parkiralištima bilo je rasprave te mnogo pitanja i objašnjenja. Činjenica je da će se u sezoni sat parkiranja naplaćivati 15 kuna (do sada 10), da se ukida rezervacija parkiranja na Rudini, ali da će se to i dalje moći koristiti na Velom mostu, Loži i kod vrtića, za dvostruko veću naknadu nego do sada. Za odluku je bilo 6 glasova „za“, a 4 „protiv“. (Jedan je vijećnik tijekom rasprave morao opravdano otići sa sjednice.)
• Bez rasprave (6 glasova „za“ i 4 „suzdržana“) usvojen je plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol.

(18) objavljeno  04. 04. 18. u 00:00 h

********************


alt

Najviše novosti ovog ljeta mogu očekivati posjetitelji plaže "Zlatni rat"


ŠTO SE PLANIRA NA PLAŽAMA?

Načelnik općine Tihomir Marinković donio je Plan upravljanja pomorskim dobrom na području općine Bol za 2018. godinu. To je u detalje sa skicama objavljeno na općinskom službenom portalu (www.opcinabol.hr) a zainteresirani mogu do 10. travnja uputiti primjedbe, prigovore i prijedloge na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili preporučenom poštom na adresu: Općina Bol, Uz pjacu 2, 21420 Bol.
Planom je navedeno koja sve ulaganja planira Općina: zaštitna ograda na šetnici kod hotela „Bretanide“ (50.000 kn), čišćenje podmorja (30.000 kn), tipski WC na Martinici (100.000 kn), dohranjivanje plaže na Benačici, nabavka 17 montažnih objekata u šumici na plaži Zlatni rat (1.400.000 kn).
Napisano je i koliko na kojoj plaži, od Zlatnog rata do Martinice, može biti suncobrana i ležaljki. Najviše ih je na Zlatnom ratu, suncobrana 350, ležaljki 700, a na ostalim plažama ukupno 280 suncobrana i 590 ležaljki. Interesantna je odredba zapisana u Planu da ležaljke mogu biti udaljene 2 do 4 metra od mora. Ležaljke i suncobrani trebaju biti složeni na jednom mjestu, a tek na zahtjev korisnika mogu se postaviti na predviđeno mjesto.
Najveće novosti mogu se očekivati na Zlatnom ratu. Sadašnji montažni objekte se uklanjaju, a novih 17 će biti postavljeni u centru šumice u krugu. Predviđene su i exclusivne zone: baldakini i drveni platoi sa ležaljkama ali i mjesta za – pušenje. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 04. 18. u 23:55 h 

*********


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"