Bolska kronika

srijeda, 18. listopada 2017.


alt


VIŠE REDA U PROMETU?

Odluka o uređenju prometa na području Općine Bol napisana je na čak 21 stranicu i trebala bi se provoditi osmog dana nakon objave u Službenom glasniku, a nakon što su je jednoglasno usvojili vijećnici na sjednici 13. listopada. Ovom Odlukom prestaje važiti Odluka iz 2005. s dopunama iz 2008. i 2011.
Vrijeme će vrlo brzo pokazati hoće li biti više reda na bolskim ulicama, a posebno u pješačkim zonama kao što je šetnica prema plaži Zlatni rat.
Za postavljanje, uklanjanje i održavanje prometne signalizacije i opreme na cestama za koje nisu nadležni Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste, zadužen je Jedinstveni upravni odjel Općine.
Najveća dopuštena brzina unutar naselja Bol i Murvica je ograničena u rasponu od 40 do 20 km na sat, a na dijelu državne ceste na 50 km. Na dionicama ceste gdje je postavljena oprema za smirivanje prometa brzina je ograničena na 30 km.
Pješaci se trebaju kretati po nogostupu, a toga je u Bolu vrlo malo ili se na nogostupu parkiraju (?!) automobili. Dio nogostupa može se koristiti i za parkiranje ako je obilježeno s tim da za kretanje pješaka ostavi najmanje 1,60 m.
Biciklisti koji se kreću u skupinama, prema onome što piše u spomenutoj Odluci, dužni su voziti jedan iza drugoga.
Na području naselja imamo i zone tzv. smirenog prometa: od vinskog podruma do Trga (Tri palme), Ulica Domovinskog rata od R. Boškovića do Rudine, Rudina, Ulica F. Radića, Uz pjacu (od Težačkog puta do Pjace J. Bodlovića), Pjaca Joze Bodlovića, Uz Ložu, David cesta (predio Vrtli) i Hrvatskog narodnog preporoda (predio Vrtli).
U terminu od 8 do 02 sata uspostavljaju se pješačke zone na Rivi (od vinskog podruma do Tri palme), Ulica Frane Radića.
Pješačke zone bez vozila, samo iznimno uz prethodno odobrenje, su: Riva od vinskog podruma do Big Blua, šetnica do Zlatnog rata, Ulica F. Radića i šetnica Bjeninovo more.
Promet Rivom zbog snabdijevanja trgovina bit će dozvoljen od 02 do 08 sati.


Vijećnici su tražili da dio Ulice Uz Poljanu, u dužini od 90 m, ne bude jednosmjerna. Također, da treba veća sigurnost prilazu školi preko Bračke ceste, bolji pristup roditeljima koji dolaze po djecu u Dječji vrtić, da se uvede zona smirenog prometa i na Račiću, da se rekonstruira cesta kod Marinera kao kružni tok, da se preispita opravdanost uvođenja rezerviranih parkirnih mjesta …
Načelnik je na pitanje vijećnika potvrdio da nema još uporabne dozvole za Račić, da će se na šetnici dozvoliti pristup vozilima tamošnjim objektima radi iskrcaja i ukrcaja stvari u roku od 30 minuta, da će se posebnim dozvolama regulirati ulazak taksi vozilima u centar mjesta, da se razmatra i mogućnost potpune zabrane prometa u centru. (j.e.)

(74) objavljeno  17. 10. 17. u 22:30 h  

********************


alt


NAJMLAĐI NA TRŽNICI

Dio polaznika dječjeg vrtića „Mali princ“ u utorak je u pratnji svojih teta nakratko bio na bolskoj tržnici. Mogli su samo do štanda obitelji Mikulić, koji je ostao jedini otvoren za prodaju. Djeca su vidjela bogatu ponudu voća i povrća, a vlasnik štanda ih je počastio mandarinama. (j.e.)

(73) objavljeno  17. 10. 17. u 22:25 h  

********************


alt


TKO JE OD OSVOJIO MEDALJE?

Natjecatelji iz Bola, pod vodstvom trenera Jure Klarića, osvojili su 24 medalje na nedavnoj 4. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi. Natjecanja su organizirana po godištima od 2012. do 2006.

Zlatna medalja (2):
Eva Jakšić  (poligon prepreka) i  Ana Novačić (skok u dalj)
Srebrna medalja (12):
Matias Lovrić, Toni Pavišić, Iva Buktenica, Lea Marinelić, Lovre Marjanović i Duje Karninčić (sprint), Matias Lovrić, Lea Marinelić i Lovre Marjanović (poligon prepreka), Matias Lovrić, Lovre Marjanović i Renzo Čović (skok u dalj)
Brončana medalja (10):
Zara Jakšić, Laura Marinković i Tara Ratković (sprint), Frančeska Kusanović, Jelena Bošnjak, Ana Novačić, Duje Karninčić i Tara Ratković (poligon prepreka), Eva Jakšić i Nina Lisičar (skok u dalj).
Fotografije pogledajte u rubrici IZLOŽBA ili kliknite OVDJE.

(72) objavljeno  17. 10. 17. u 22:20 h 

********************


alt


ROĐENDANSKA ČESTITKA

Hotelska kuća Zlatni rat umnogome je imala utjecaj na razvoj turizma u Bolu, ali i samog mjesta i njegovih žitelja. Vidljivi su tragovi toga zajedništva koji traje već 69 godina. Stoga nije neobično što je Turistička zajednica, odnosno direktor njezinog Ureda Markito Marinković osobno navratio u hotel „Elaphusa“, trenutno jedino otvoreni objekt Bluesun hotela u Bolu, kako bi čestitao rođendan. Direktorici hotela Ivani Kralj, uz čestitku, uručio je i ružu. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 10. 17. u 22:15 h  
altutorak, 17. 10. 2017.     ********************


alt

Nekadašnji Pansion Vidošević, od 1948. godine je hotel "Zlatni rat“, a od 1970. - "Kaštil"


JUBILEJ TVRTKE ZLATNI RAT: 69 GODINA

Datum 17. listopada 1948. mnogi se stariji Boljani vrlo dobro i rado sjećaju. Taj se datum smatra danom osnivanja turističke perjanice, hotelskog poduzeća „Zlatni rat“. Prvi njihov hotel bila je zgrada dotadašnjeg privatnog Pansiona „Vidošević“, u vlasništvu Ante Vidoševića, kojeg je nova firma preuzela nakon nacionalizacije. Kasnije će se hotel proširiti istočno na još dvije kuće, Radić pa Vusio. Bilo je to do 1970. kada hotel "Zlatni rat" dobiva novo ime - "Kaštil". Preuređenja  su obavljena 1997. i 1998. godine.
Hotelskom poduzeću „Zlatni rat“ 1964. godine pripaja se Đački dom (hotel „Bijela kuća) uz kojeg se grade novi paviljoni.
Novi hotel izgrađen je 1971. Nazvali su ga „Elaphusa“, a hotel „Borak“ je otvoren 1976. Kasnije su izgrađeni hoteli „Bretanide“ i „Bonaca“, teniski centar …
Najveći broj stalno uposlenih u HP „Zlatni rat“ bio 1988. godine, čak 601.
Tijekom 69 godina rada poduzeće „Zlatni rat“ vodili su kao direktori: Čedomil Santo, Nikica Marinković, Zvonimir Jakšić, Tomo Kuiš, Stjepan Karmelić, Kažimir Cukar, Darko Vlahović, Josip Marinković, Đuro Žuljević, Mirjan Marinković, Ivica Karninčić, Antun Plenković, Jakša Marinković, Božo Sinčić, Vinko Ljubičić i Dino Sokol.
Iduće godine planira se svečano obilježavanje 70 godišnjice postojanja „Zlatnog rata“. O povijesti, uspjesima i ljudima koji su ga stvarali pisat će i naš portal. S programom obilježavanja jubileja upoznat ćemo Boljane i naše čitatelje, kada službeno bude definirano. (j.e.)

(70) objavljeno  16. 10. 17. u 23:20 h 

********************


alt


alt


alt


BOL OKOVAN MAGLOM

U ponedjeljak ujutro oko 10.30 sati objektiv našeg fotoreportera zabilježio je nesvakidašnju meteorološku pojavu. Istina, nije to prvi put da se dogodilo u Bolu, a ribari nam kažu da je riječ o kaligu, a ta riječ potječe od talijanskog calligo: sumaglica, izmaglica, magla.
Kalig je došao iz pravca Hvara, a te pojave nije bilo sa sjeverne strane Brača, u luci Supetar, na primjer. (j.e.)

(69) objavljeno  16. 10. 17. u 23:10 h  

********************


alt

Ekipa BOL prije susreta s ekipom Apios Kidan žile


alt

U gledalištu je bilo i lijepih posjetiteljica


SPORT: OSVOJEN JE PRVI BOD

Isto kao u prošlom prvenstvu, tek u petom kolu I. malonogometne lige, momčad iz Bola prekinula je seriju poraza. U ponedjeljak 16. listopada u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, BOL i APIOS KIDAN ŽILE odigrali su 3:3 (1:0).
Boljani, koji su u Split doputovali trajektom iz Supetra 20 minuta prije utakmice, počeli su veoma žustro. Dva se puta lopta odbila od stative, a u 5:42 minuti Matej Bodlović je doveo u vodstvo 1:0. U I. poluvremenu mogli su „žuti“ voditi i većim rezultatom.
U nastavku su gosti zaigrali oštrije, a suci su to tolerirali. Ipak, Matej Bodlović postiže i drugi gol (21:55 min) za 2:0. Onda slijede dvije krizne minute i tri gola gostiju. U tome su im pomogli i suci, ali je Boljanima ipak uspjelo poravnati na 3:3. Bilo je to u 28:49 minuti, a strijelac je bio Branimir Klarić. (j.e. – j.s.)

(68) objavljeno  16. 10. 17. u 23:00 halt


ponedjeljak, 16. 10. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BOLJANI TREĆI NA OLIMPIJADI

Proteklog vikenda u Bolu je održana  4. Međunarodna dječja olimpijada koja je na natjecanjima u trima disciplinama okupila 200 sudionika iz 6 sportskih škola i tri države: Hrvatske, BiH i Crne Gore.
Nakon uzbudljivog dana natjecanja, po lijepom i sunčanom vremenu, kao ukupni pobjednik upisao se debitant, Atletski klub "Sanja" iz Bara u Crnoj Gori. Pokal za drugo mjesto je otišao u ruke Univerzalne sportske škole "Sport Talent" iz Mostara, dok su treće mjesto zauzele domaće snage iz UniSport sportske škole višestranog razvoja "Bol".
Uz trofejne ekipe, na 4. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi sudjelovali su i "Mali sportaši" iz Supetra, UniSport Split te Univerzalna školica "Jump" iz Herceg Novog.
S našim malim natjecateljima se cijelo vrijeme družio i podršku im davao TOR, maskota Europskog rukometnog prvenstva Euro Croatia 2018.
- Svima hvala na sudjelovanju i radujemo se ponovnom susretu iduće godine – rekao je prvi čovjek organizacije Toni Batinić, glavni tajnik Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, koji nam je obećao idućih dana poslati sve rezultate iz kojih ćemo saznati koji su sve mladi Boljani osvojili medalje.

(67) objavljeno  15. 10. 17. u 22:00 h  

********************


alt


TKO ĆE KOLIKO PLAĆATI?

Novom komunalnom naknadom i zbog povećane vrijednosti boda, sigurno je da će računi u siječnju domaćinstvima biti i do 42 posto veći nego do sada, a onima u I. zoni i do 66 posto. Prikupilo bi se od komunalne naknade ukupno tri milijuna kuna, odnosno jedan milijun više nego lani. Istina, lokalne zajednice ostaju bez nekih prihoda i dilema je, ako se ne povećaju komunalne naknade, kome oduzeti ili koje komunalne poslove smanjiti.
Vrijednost boda za kućanstva povećao se sa 0.48 na 0.68, za poslovne prostore sa 0.72 na 1.02. U prvoj zoni, gdje su hoteli, vrijednost boda bi po novoj odluci bila 1.20.
Vijećnica Katarina Marčić predložila je da vrijednost boda ostane kao do sada, ali je njezin prijedlog dobio samo četiri glasa.
Kod konačno usvajanja odluke o vrijednosti boda, kao i kod prethodne odluke o komunalnoj naknadi, šest je vijećnika bilo „za“, a pet vijećnika „protiv“ prijedloga stručnih službi. (j.e.)

(66) objavljeno  15. 10. 17. u 21:55 h  

********************


alt


DANI KRUHA U MALINSKOJ

Osnovna škola Bol ove se nedjelje (15. listopada) predstavila na Svehrvatskoj smotri Dana kruha u Malinskoj na Krku. Sudjelovalo je 48 hrvatskih Eko škola te hrvatske škole iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Mađarske, Austrije i Crne gore.
U tradicionalnim bolskim nošnjama zablistale su Nicol Lovrić i Lucija Ivičić u pratnji koordinatorica bolske Eko škole.
- Vesele i nasmijane privukli smo pažnju posjetitelja koji su se zasladili bračkim hrustulama, cvitima, rafiolima, a u trenu je planula bračka hrapaćuša. Puni dojmova vraćamo se kući – dobili smo poruku od Zdravke Koljatić.

(65) objavljeno  15. 10. 17. u 21:50 h 

********************


alt


alt


TENISKI TURNIR SENIORA

Na teniskim terenima Bluesun hotela počeo je 12. po redu međunarodni turnir Adidas Senior Open. Ove je godine, zbog kasnijeg termina, u Bol doputovalo manje natjecatelja nego obično, a tenis će se igrati do 21. listopada.
Natjecanje je organizirano po grupama prema godinama starosti. Najviše ih je, po 16 igrača, u kategorijama 50+, 60+ i 70+.

(64) objavljeno  15. 10. 17. u 21:45 h  
alt


nedjelja, 15. 10. 2017.     ********************


alt


OTVORENA DJEČJA OLIMPIJADA

Mimohodom preko bolske rive i kasnije prigodnom svečanošću na Studencu, u subotu je navečer otvorena 4. Međunarodna dječja olimpijada. Natjecat će se oko 250 djevojčica i dječaka, od 5 do 12 godina. Osim domaćina iz Bola, došli su njihovi vršnjaci iz Supetra i Splita (u Bol dolaze u nedjelju ujutro), te Mostara (BiH), Herceg Novog i prvi put iz Bara (Crna Gora).
Na centralnom stadionu u nedjelju od 10.30 sati natjecat će se u tri discipline: sprint na 60 metara, skok u dalj i poligon s preprekama. Organizatori Dječje olimpijade su Unisport sportska škola višestranog razvoja Bol i Splitski sveučilišni sportski savez.

(63) objavljeno  14. 10. 17. u 22:50 h 

*******************


alt


POVEĆANE SU KOMUNALNE NAKNADE

U Bolu će se od 1. siječnja 2018. plaćati veća komunalna naknada. To je odlučilo Općinsko vijeće na sjednici održanoj prošlog petka. Odluka je donesena sa 6 glasova „za“ i pet glasova „protiv“.
Komunalna naknada je prihod proračuna općine Bol, a ta su sredstva namijenjena za odvodnju oborinskih voda, održavanje čistoće u djelu koji se odnosi na javne površine, održavanje javnih površina i nerazvrstanih cesta, održavanje groblja i za javnu rasvjetu. Većinu tih sredstava potroši Grabov rat.
Visina naknade ovisi o površini nekretnine, koeficijentu zone i koeficijentu namjene.
Sada su u Bolu utvrđene dvije zone. Područje zapadno od plaže Zlatni rat pa na istoku uključivo i područje hotela Borak, a na sjeveru je granica cesta koja vodi iz Bola prema Murvici. Ostali dio Bola i Murvica spadaju u II. zonu. Za I. zonu je koeficijent 1,00, a za II. zonu 0,85.
Ovisno o namjeni nekretnine su određeni i koeficijenti namjene. Stambeni prostori, garaže i pomoćni prostori te poslovni prostori koji služe proizvodnji i obrtničkoj djelatnosti imaju koeficijent 1,00, a prostori koji služe za ugostiteljsko-turističke i uslužne djelatnosti (hoteli, hosteli, ugostiteljski objekti, turističke agencije, banke, mjenjačnice i slično) imaju koeficijent 3,00.
Za poslovni prostor u kojem se djelatnost ne obavlja više od 6 mjeseci u godini, koeficijent namjene umanjuje se za 50 posto.
Hoteli, apartmanska naselja i kampovi, ukoliko im je utvrđena godišnja komunalna naknada veća od 1,5 posto godišnjeg prihoda iz prethodne godine mogu zatražiti u roku od 30 dana izmjenu rješenja i tražiti da im se komunalna naknada smanji za iznos koji je veći od 1,5 posto godišnjeg prihoda.
Umirovljenici stariji od 65 godina, ukoliko imaju prebivalište više od 10 godina u općini Bol, oslobađaju se od plaćanja komunalne naknade za prvih 50 kvadratnih metara korisnog prostora.
Općina Bol će iz budžeta namiriti iznos za slučaj potpunog ili djelomičnog oslobađanja od plaćanja komunalne naknade.
Općina je zadnji put odluku o komunalnoj naknadi donijela 30. studenog 2001. godine. (j.e.)


Sutra: kolika su povećanja komunalnih naknada za kućanstva, a kolika za hotele te koliko će s tog osnova uprihoditi Općina?

(62) objavljeno  14. 10. 17. u 22:45 h 

*******************


alt


ZATVARAJU SE BRETANIDE I BONACA

Nakon zatvaranja hotela „Borak“, to će se isto ovog  vikenda dogoditi i sa hotelima „Bretanide“ i „Bonaca“. Zadnji gosti iz „Bretanide“ otišli su tijekom subote, a „Bonaca“ se zatvara u nedjelju nakon završetka Dječje olimpijade. (j.e.)

(61) objavljeno  14. 10. 17. u 22:40 h 

*******************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Benzinska postaja INE u Bolu će od ponedjeljka (16. listopada) raditi samo kroz jutro, od 7 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom je – zatvoreno. Razlog novom radnom rasporedu je korištenje godišnjih odmora.
Novi raspored bit će na snazi do 15. prosinca. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 10. 17. u 22:35 h 

********************


alt


SPORT: KADA ĆE PRVI BODOVI?

Prošle sezone malonogometni klub BOL pobijedio je tek u petom kolu. Ono se igra idućeg ponedjeljka, 16. listopada, kada će igrati BOL i KIDAN ŽILE. Početak je u 16.55 sati, a igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
BOL je trenutno zadnji na tablici, bez bodova, KIDAN ŽILE je predzadnji s jednim bodom. Hoće li se u ponedjeljak Boljani vratiti kući s prvim bodovima? (j.e.)

(59) objavljeno  14. 10. 17. u 22:30 h  

altsubota, 14. 10. 2017.     ********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O KOMUNALNOJ NAKNADI …

Deveta ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, kojoj je vodio Matko Baković, održana je u petak, a bilo je nazočno svih 11 vijećnika.
Od planiranog dnevnog reda odgođeno je izvješće načelnika o radu općine između dvije sjednice kao i rasprava i donošenje odluke o izmjeni i dopuni Odluke o općinskim porezima.
Većinom glasova donesena je odluka o višim komunalnim naknadama i vrijednosti boda. Vijećnici su usvojili i odluku o spomeničkoj renti te odluku o regulaciji prometa.
Određeno je da jedna ulica u novom naselju dobije ime: Pučiška ulica, a odlučeno je i o zamjeni nekretnina.
Sjednica je počela u 13, a završila je u 14.25 sati.
Opširnija izvješća i rasprave objavljujemo idućih dana u Bolskoj kronici. (j.e.)

(58) objavljeno  13. 10. 17. u 23:15 h 

********************


alt

Izgradnja luke na Račiću tek od jeseni 2018. godine


VIJEĆNIČKA PITANJA I PRIJEDLOZI

Katarina Marčić predložila je da Općinsko vijeće raspravi o opremljenosti bolskih škola te o sigurnosti djece koja moraju prelaziti preko Bračke ceste do škole na Bjenaćici.
Sani Bodlović, vijećnica i ravnateljica Srednje škole izvijestila je da se tijekom slijedećeg mjeseca očekuje odluka o financiranju sanacije oštećenja na zgradi na Rudini, a radovi bi počeli u prosincu.
Predsjedavajući Matko Baković predložio je se o toj temi razgovara na jednoj od sljedećih sjednica, kao posebna točka dnevnog reda.
Ivicu Šćepanovića interesiralo je što je sa prijedlogom za podizanja biste načelniku Anti Radiću, uređenju oko spomen obilježja poginulima za Domovinu i izgradnji luke na Račiću.
Načelnik Tihomir Marinković odgovorio je da se radi na realizaciji postavljanja spomen ploče Frani Radiću na sjevernoj strani hotela „Kaštil“, a da za bistu njegovom bratu Anti Radiću nema odluke Općinskog vijeća, već je to samo spomenuto prije par godina kao ideja.
Autor spomen parka Kažimir Hraste uskoro će dati rješenje za konačno uređenje prostora pored crkvice Sv. Ivana.
Lučkoj upravi predana je lokacijska dozvola za novu luku na Račiću i sada oni, kao investitori, nastavljaju prikupljanjem ostale dokumentacije. Očekuje se do ljeta da Lučka uprava raspiše natječaj za izvođača, a radovi bi počeli nakon turističke sezone 2018.
Katarina Marčić je pitala ima li kakva općinska odluka vezano za red u luci, buku s brodova, otpad koji se baca u more …
To je u nadležnosti Lučke uprave, dobila je odgovor, a općina može biti nadležna samo za događanja na kopnenom dijelu. (j.e.)

(57) objavljeno  13. 10. 17. u 23:10 h  

********************


alt


APEL ZA VOZAČE

Zbog mimohoda sudionika 4. Međunarodne dječje olimpijade, mole se vozači da ove subote (14. listopada) od 17.15 (nakon odlaska katamarana) do 18.30 sati ne parkiraju svoja vozila na Velom mostu.
Ista molba vrijedi i za vozače koji imaju rezerviran prostor za parkiranje.

(56) objavljeno  13. 10. 17. u 23:05 h 

********************


alt


BOLJANI U VRBOSKOJ

Jednodnevni izlet za učenike 1., 2. i 3. razreda bio je popraćen predivnim vremenom, a idilična Vrboska s kulom u obliku broda, Ribarski muzej, more koje se toliko uvuklo u kopno da su izgrađena četiri kamena mosta i palma na otočiću ostavlja turiste bez daha
U ime roditelja i Osnovne škole učiteljice Marina, Nada i Meri zahvaljuju se  Frani i Dinku Marinkoviću na besplatnoj vožnji brod „Frane“. (m.b.)

(55) objavljeno  13. 10. 17. u 23:35 h 

********************


alt


OSTALI SAMO MIKULIĆI

Na bolskoj  tržnici od petka, 13. listopada samo je ostao jedan štand. Tu  jedino Boljani tijekom jeseni, zime i proljeća mogu kupovati voće, povrće, cvijeće, med, pršut, sir i ostale proizvode koje nam cijele godine nude članovi obitelji Mikulić.
Do 1. studenoga radit će svakodnevno, a nakon Svih Svetih bit će nedjeljom – dan odmora. (j.e.)

(54) objavljeno  13. 10. 17. u 23:00 h 

********************


alt


UREĐUJE SE DJEČJE IGRALIŠTE

Na novoj lokaciji dječjeg igrališta, istočno od sportskih terena na Poljani, a preko puta zgrade nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“, proteklih nekoliko dana radnici „Grabovog rata“ su razastirali kamenu, sitniju frakciju. To će omogućiti nesmetanu komunikaciju posjetiteljima na dječjem igralištu, gdje je sada bilo malo otežano zbog blata nakon kiše. (j.e.)

(53) objavljujemo  13. 10. 17. u 22:55 h 

********************


alt


DANI KRUHA U MALINSKOJ

Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha.
Ove nedjelje, 15. listopada 2017. godine, održat će se Svehrvatska smotra Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje u Malinskoj na otoku Krku. Osnovna škola Bol izabrana je između 50 Ekoškola koje će predstavljati svoju županiju na svehrvatskoj smotri. Svaku školu zastupaju učenici i učitelji u narodnim nošnjama užeg zavičaja. Oni će predstaviti krušne proizvode i plodove zemlje svoje županije. Osim kruha i krušnih proizvoda, to mogu biti i stara zaboravljena jela, recepti, ljekovito bilje i pripravci. (a. bodlović)

(52) objavljeno  13. 10. 17. u 22:50 h 

********************


alt


PRŠUT ZA BOBU

Samo je dva dana trebalo da se javi potreban broj igrača za lot. Nagrada je bila – pršut. U četvrtak točno u 12 sati iz plastične vrećice izvučeno je najprije 12 brojeva, ali je 13-i značio dobitak (bio je naime to datum izvlačenja, petak 13. listopada).
Kupon s brojem 60 izvukao je Jakša Sabbioncello. U bilježnicu, pored tog broja, bilo je upisano ime dobitnika: TONČI MARTINIĆ BOBE.

(51) objavljeno  13. 10. 17. u 22:45 h 

********************


alt


IZLET ZA UMIROVLJENIKE

I ove jeseni, točnije od 3. do 5. studenoga, za bolske umirovljenike organizira se izlet. Smještaj je u Vodicama odakle se ide u posjet Nacionalnom parku Paklenica, Sokolarskom centru u Šibeniku (bolnica za ozlijeđene  ptice grabljivice) i Muzeju sinjske alke u Sinju.
Polazak je 3. studenoga (petak) iz Bola, a iz Splita se do vodica putuje autobusom. U subotu je planiran posjet nacionalnom parku Paklenica, a u nedjelju Šibeniku i Sinju. Dolazak u splitsku luku planiran je u nedjelju do 16 sati, do polaska katamarana za Bol.
Cijena prijevoza, smještaja u hotelu, prehrana, ulaznice, obvezno osiguranje iznosi 1.100 kuna.
Zainteresirani se trebaju javiti Klari Petrić, mob. 098 287 269.

(50) objavljeno 13. 10. 17. u 22:40 h  
alt


petak, 13. 10. 2017.     ********************


alt


alt


BOL DOMAĆIN DJEČJOJ OLIMPIJADI

Sve je spremno za održavanje 4. Međunarodne dječje olimpijade. Tijekom subote očekuje se dolazak djevojčica i dječaka od 5 do 12 godina, njih 250, iz Hrvatske (Bol, Split i Supetar), BiH (Mostar) i Crne Gore (Herceg Novi i Bar). Smješteni su u hotelu „Bonaca“, a natjecanja su na centralnom teniskom stadionu Bluesun hotela.
U subotu je planirano razgledanje bolskih znamenitosti i vožnja brodom, a od 18 sati mimohod sudionika natjecanja od Velog mosta do Studenca na rivi. Tu je u 18.30 sati svečano otvaranje.
Natjecanja su u nedjelju od 10.30 sati u tri discipline: sprint na 60 metara, skok u dalj i poligon s preprekama.
Pehare će u 13.30 sati dobiti najbolji, a sva djeca medalje, diplome za sudjelovanje i poklon pakete od strane organizatora. Zajednički je ručak u hotelu „Bonaca“ u 14 sati.
Organizatori Dječje olimpijade su Unisport sportska škola višestranog razvoja Bol i Splitski sveučilišni sportski savez.
Za subotu i nedjelju najavljene su povoljne vremenske prilike. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 10. 17. u 22:05 h  

********************


alt


DIZALICA ZA NOVI HOTEL

Na samom ulazu u Bol, istočno od novog rotora, montirana je dizalica na gradilištu novog hotela „Vitar“ čiji je investitor MS Brač turist d.o.o. Novi će hotel imati 28 soba, restoran na otvorenom i zatvorenom prostoru, a na krovu će biti manji bazen i sunčalište. Svi će hotelski sadržaji biti u podrumu, prizemlju i na tri etaže.
Zbog novootvorenog gradilišta treba na rotoru voziti opreznije, a z a koji dan će biti postavljena nova prometna signalizacija za pješake jer se građevinska dizalica nalazi na nogostupu. (j.e.)

(48) objavljeno  12. 10. 17. u 22:00 h   

********************


alt


NOVA PONUDA U KONOBI „DALMATINO“

Od subote u konobi DALMATINO nudi se nešto novo, a vlasnik Drago Eterović, vjeruje da će dobro biti primljeno i prihvaćeno. Novost je što se predjelo, glavno jelo i desert nudi za 150 kuna, a samo predjelo i desert 75 kuna. Naravno, i dalje se mogu naručivati i ostala jela koja su u jelovniku.
Tijekom petka ili u subotu na našem ćemo portalu objaviti što se sve može odabrati za predjelo, glavno jelo ili desert.
Bobo sokovi koji su bili u marketu Gastro Maximum na Račiću sada se mogu nabaviti u konobi „Dalmatino“ uz popust od 50 posto. Međutim, tko spomenute sokove  (malina, bazga, bagrem, brusnica, ribizla, jagoda, kupina …) naruči i popije u konobi, dobit će ih – besplatno.

(47) objavljeno  12. 10. 17. u 21:55 h 

********************


alt


POSTIRA: OBAVIJEST MASLINARIMA

Ponuda uljare iz Postira izazvala je interes kod bolskih maslinara. Ne samo zbog mogućnosti prerade centrifugom ili presom, već i što  Poljoprivredna zadruga nudi besplatni prijevoz maslina. Potrebno je za dogovor nazvati 632-288.
Treba pojasniti cijenu od 45 kn za kilogram ulja. Radi se o otkupu od maslinara, a ne prodaji zainteresiranim potrošačima. 

(46) objavljeno  12. 10. 17. u 21:45 h   


********************


OPROŠTAJ OD HRVATSKOG BRANITELJA

Ovog petka, 13. listopada, u 16 sati na mjesnom groblju u Sutivanu bit će sahranjen hrvatski branitelj NIKOLA PAJIĆ (1956. – 2017.).
Udruga Hrvatskih branitelja općine Bol poziva njegove suborce i prijatelja na posljednji oproštaj.

alt


četvrtak, 12. 10. 2017.     ********************


alt


PALJENJE VATRE NA OTVORENOM

U koje doba godine je na snazi odredba o zabrani paljenja vatre na otvorenom? Na portalima se mogu pročitati različiti datumi početka i završetka zabrane, ali su nam u bolskom DVD-u predočili županijsku odluku. Tamo sasvim jasno piše da je zabrana od 1. svibnja do 31. listopada!
Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se loženje vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostora s osiguranim ložištem kao što je:
- spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja (šiblja), slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala, bilja i ostalog otpada,
- bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari na otvorene površine, osim na mjestima koja utvrdi pravna osoba koja gospodari ili upravlja otvorenim prostorom,
- improvizirana ložišta vapnara, drugih objekata s otvorenim ložištem i roštilja koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od pravnih osoba koje gospodare šumama i šumskim zemljištem, odnosno od nadležnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za ostale prostore kojima ne gospodare pravne osobe.
Međutim, paljenje od 1. studenoga do 30. travnja treba prethodno prijaviti DVD-u Bol (tel. 635-582). Ukoliko se utvrdi da paljenje, odnosno loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog. Predviđene se novčane kazne kreću za fizičku osobu od 500 do 1.000 kuna, odnosno 2.000 do 10.000 kuna za pravnu osobu, odnosno 1.000 do 5.000 kuna za fizičku osobu obrtnika. Uz spomenute novčane kazne, Zakon o zaštiti od požara također propisuje oštre kazne za osobe koje izazovu požare. Građaninu koji izazove požar prijeti kazna od od 15.000 do 150.000 kn ili kazna zatvora do 60 dana.
Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.
U većini slučajeva uzrok požara je ljudska nepažnja ili nemar te nepravilno rukovanje i neodržavanje uređaja koji za rad koriste struju, plin, lož ulje, duže izbivanja iz doma a da pritom nisu isključeni potencijalni izvori požara, odbacivanje gorućih šibica i opušaka u prirodu, ostavljanje upaljača u vozilima koja su na dohvat sunčevim zrakama, paljenje logorske vatre, te roštiljanje u prirodi.
Prije paljenja, a po odobrenju nadležne vatrogasne postrojbe, potrebito je poduzeti obvezne preventivne mjere i to:
- paljenje provoditi za mirna vremena (bez vjetra),
- tvari koje se spaljuju moraju se pomaknuti na dovoljnu udaljenost od šume, vodova električne energije, javnih cesta, stambenih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti,
- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara
- osigurati priručna sredstva za gašenje (voda, lopate, grablje i sl.).

(45) objavljeno  11. 10. 17. u 22:25 h  

********************


alt


alt


alt


OBILJEŽAVANJE DANA PJEŠAČENJA

Učenici Srednje škole Bol u pratnji profesora i ove godine (u srijedu, 11. listopada) su obilježili Svjetski dan pješačenja.
Na putu do uvale Blaca su posjetili jedan od tri vojna potkopa na otoku Braču, a zatim se krenulo pješačenjem do Pustinje Blaca, napuštenog samostana poljičkih svećenika. Došavši na cilj bili su uvedeni u svijet i način života svećenika i njihovih radnika. Pustinjaci su tamo boravili od davne 1550. godine pa sve do 1963. kada se smrću don Nikole Miličevića ugasio život u pustinji hrvatskih glagoljaša.
Zadivljeni sposobnošću tadašnjih pustinjaka opet su pješačili do uvale odakle su se brodom „Frane“ vratili u Bol. (k. pavišić)

(44) objavljeno  11. 10. 17. u 22:20 h 

********************


alt


alt


ZATVARAJU SE RESTORANI

Dolaskom hladnijih dana, postupno se zatvaraju restorani na otvorenom. Nakon „Marjan centra“, „Vendette“ na Studencu, „Ribarske kućice“, za ovu sezonu više neće raditi ni „Mali raj“ iznad plaže Zlatni rat. Na oproštaju, nova direktorica Antonia Kukoč pozvala je svoje prijateljice s kojima svakodnevno pije kavu u caffe baru „Marinero“. Međutim, nije zaboravila pozvati ni dosadašnjeg direktora Bagera, koji je u mirovini.

(43) objavljeno  11. 10. 17. u 22:15 h 

********************


alt


ZA DVD 142 UPLATE

Kao što smo i najavili, danas objavljujemo, nove uplate za DVD Bol. Od prošle srijede do 11. listopada osam je novih uplata: tri pravne i pet fizičkih osoba. Do sada je njih 142 uplatilo  prilog od ukupno 281.030 kuna za nabavku osnovne opreme društva.
Slijedećeg četvrtka ponovno ćemo objaviti nove uplate, a imena svih uplatitelja su u rubrici UPLATE ZA DVD BOL.

(42) objavljeno  11. 10. 17. u 22:10 h  

******************** 


alt


PRŠUT ZA 10 KUNA

Na bolskoj tržnici pršut težak 8 kilograma može se dobiti za samo 10 kuna. Uvjet je međutim da se igra lot (lutrija), uplati 10 kuna i čeka na izvlačenje. Samo će biti jedan sretan dobitnik ili dobitnica. Prvog dana uplaćeno je više od polovice brojeva, pa neće dugo trebati čekati na izvlačenje.

(41) objavljeno 11. 10. 17. u 22:05 h 
alt


srijeda, 11. 10. 2017.     ********************


alt


TURIZAM NA BRAČU: BOLJE NEGO LANI

Objavljenim turističkim rezultatima za rujan i prvih devet mjeseci, a koji se odnose na Splitsko-dalmatinsku županiju, sasvim sigurno treba biti zadovoljan. Veći je broj dolazaka i noćenje nego u istom periodu prošle godine. U Županiji je u rujnu bilo 395.479 dolazaka (16 posto više nego 2016.) i 2.108.183 noćenja (7 posto više). Najviše su noćenja u Županiji u rujnu ostvarili gosti iz Njemačke (50.039), zatim Poljske (36.118), Ujedinjene Kraljevine (34.402), Češke (27.640), SAD (23.291), Švedske (18.291) …
Turističke destinacije na Braču također bilježe ukupno više dolazaka i noćenja nego prošle godine. Ove godine u Bolu, Milni, Supetru, Postirima, Pučišću, Sutivanu i Selcima bilo je u rujnu 31.110 dolazaka, a u rujnu prošle godine 29.227. Noćenja je ove godine bilo  217.936, a prošlogodišnjeg rujna 215.046.
Po broju dolazaka i noćenja na prvom mjestu je Bol, zatim Supetar, slijede ih Milna, Postira, Sutivan, Selca i Pučišća. (j.e.)

(40) objavljeno  10. 10. 17. u 21:55 h 

********************


alt


alt


OSNOVCI POSJETILI BLACA

Učenici Osnovne škole Bol zajedno sa svojim učiteljima posjetili su Pustinju Blaca. Putovanje su započeli prekrasnom vožnjom brodom do uvale, gdje ih je čekao uspon do pustinjačkog samostana. Pod vodstvom ljubaznih vodiča uplovili su u 16. stoljeće kada su Blaca osnovali poljički svećenici glagoljaši bježeći od turske najezde.
Među mnoštvom zanimljivih informacija važno je istaknuti da se tu nalazila zvjezdarnica i tiskara. Također, proizvodili su vino i med.
Šetnja kroz povijest se ubrzo približila kraju. Zadovoljni viđenim otišli su u nadi da će se uskoro opet vratiti. (z.k.)

(39) objavljeno  10. 10. 17. u 21:50 h  

********************


alt


alt


PRORADILE KAMERE

U Bolskoj kronici u ponedjeljak smo objavili informaciju da od tri live kamere, ni jedna ne radi. Isti dan, zbog našeg napisa ili sasvim slučajno, počelo se raditi na uklanjanju kvara. Isti dan oko ponoći, s ponedjeljka na utorak, dvije se kamere ponovno bile u funkciji: ona na zgradi TZ i na zgradi škole. Kamera koja prikazuje istočnu stranu plaže Zlatni rat, tijekom zimskih mjeseci bit će isključena.
Kamera na gradi TZ nije još potpuno u funkciji jer prikazuje statičnu sliku brodica u portu, ali će se i to idućih dana popraviti kako bi se moglo vidjeti dolazak i odlazak katamarana na Velom mostu. (j.e.)

(38) objavljeno  10. 10. 17. u 21:45 h 

********************


alt


PRERADA MASLINA U POSTIRIMA

Prvi Boljani koji su počeli s branjem maslina, za preradu su odabrali uljaru Poljoprivredne zadruge u Postirima. Tamo se na dva načina radi obrada, a cijena prerade centrifugom je 1,10 kuna po kilogramu. Za presu, koja može primiti 250 kg, plaća se 330 kuna. Cijena otkupa maslinovog ulja je 45 kuna po kilogramu.
Za informacije i rezervaciju termina treba nazvati 632-288.

(37) objavljeno  10. 10. 17. u 21:40 h  

altutorak, 10. 10. 2017.     ********************


alt

Izletnici nas podsjećaju da sezona još nije završena. U ponedjeljak je sa desetak izletničkih brodova došlo oko 500 gostiju (Na slici: ukrcaj u brod Dva Brata iz Podgore)


TURIZAM: PORAST DOLAZAKA I NOĆENJA

Prema podacima koje nam je priopćio direktor Ureda TZ Bol Markito Marinković, u rujnu je u Bol došlo 14.950 gostiju koji su ostvarili 98.377 noćenja. To je ipak nešto više nego prošle godine u rujnu kada je eVisitor zabilježio 14.669 dolazaka i 98.192 noćenja.
Za devet mjeseci u Bol je došlo 99.231 gost (3,05 posto više nego 2016.), a noćenja je bilo 629.198 noćenja (povećanje od 3,3 posto).
Prema noćenjima najbrojniji su gosti iz Francuske (99.510 noćenja, 15.5%), zatim slijede iz Njemačke (82.098, 13.05%), Austrije (73.718), Švedske (39.419), Hrvatske (35.902, 5.71%), Velike Britanije (33.367), Slovenije (33.348), Italije (31.093), Norveške (28.708), Češke (19.399) …
U hotelima je u devet mjeseci ostvareno 339.233 noćenja, u privatnom smještaju 252.435, u kampovima 17.144 i nekomercijalnom smještaju 20.386 noćenja. (j.e.)

Sutra: turističke brojke na Braču prema podacima TZ županije.

(36) objavljeno  09. 10. 17. u 22:10 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: ODLAGANJE OTPADA

Kako uvjeriti neke naše sumještane da ne ostavljaju krupni otpad pored poluukopnih kontejnera. Nisu u pitanju samo grane (vidi sliku) jer se nađe i poneki komad namještaja, TV prijemnik, bojler … To i da hoće ne može vozač kamiona odvesti kada prazni kontejnere.
Krupni otpad treba deponirati u reciklažno dvorište! (j.e.)

(35) objavljeno  09. 10. 17. u 22:05 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: KADA ĆE VLAKIĆ?

Od 24. rujna Ulicom Hrvatskih domobrana (zaobilaznica) ne prometuje turistički vlakić. To turisti, koji ne čitaju naš portal, ne znaju pa ponekad uzaludno čekaju na stanici. Tamo još stoji oznaka stanice i red vožnje.
Ne treba uklanjati table i ponovno ih postavljati pred sezonu. Dovoljno je reda vožnje prekriti obični papirom sa ili bez obavijesti da turistički vlakiće ne prometuje. (j.e.)

(34) objavljeno  09. 10. 17. u 22:00 h

********************


alt


SPORT: ISTO KAO LANI

Malonogometni klub BOL na isti je način počeo i prošlu sezonu. Prva četiri kola je bio bez bodova. Dobra je vijest – kako nam je rekao kapetan momčadi Boško Botica – što su u 4. kolu protiv ZLATARIJE DVORNIK igrali mnogo bolje, ali su i po četvrti put izgubili. Boljani su poveli 1:0, a onda su primili 4 gola. Uspjeli su ublažiti poraz, ali je na kraju ostalo 3:4. Strijelci za Bol bili su B. Botica, T. Mikulić i M. Bodlović.
- Ekipa još fizički nije spremna, jer su tijekom ljeta imali mnogo obaveza na radnom mjestu. Vjerujem da će uskoro biti mnogo bolje – rekao nam je prije utakmice trener Pjer Malvasija koji nije bio s ekipom u Splitu jer je zbog obveza ostao u Bolu. (j.e.)

(33) objavljeno  09. 10. 17. u 21:55 h   
altponedjeljak, 09. 10. 2017.     ********************


alt


POČELA BERBA MASLINA

Prema našim informacijama prvi su u maslinike na Braču  (zbog berbe) ušli Postirani, a u Bolu je to učinio Zorzi Marinković sa članovima obitelji i prijateljima. Od petka je u svom masliniku i računa da će na stotinjak stabala biti oko 1.200 kilograma ploda.
- Zadovoljan sam količinom, a čini mi se da je i kvaliteta vrlo dobra – kaže Zorzi. – Na preradu ću masline odvesti u Postira.
Postirani preradu maslina rade na centrifugi, ali su istodobno zadržali i tradicionalni način prerade "na presi" kako bi maslinari i njihovi kupci imali mogućnost izbora.
Tijekom idućeg tjedna više njih u Bolu planira berbu. Vremenske prilike mogu uvjetovati koji dan kašnjenja. (j.e.)

(32) objavljeno  21. 10. 17. u 21:30 h 

********************


alt

alt


TREĆA GODINA BOLSOULA

Festivala Bolsoul, koji se održava u Bolu do 14. listopada, organizatori opisuju ga kao novi koncept na soul glazbenoj sceni sa savršenom lokacijom u blizini Zlatnog rata i Bola. Bolsoul je započeo 2015. godine kad su se organizatori Ian Dewirsth i Carl Barrington Webster zaljubili u Bol i odlučili povezati svoju staru i novu ljubav. Od tada se festival održava svake godine u postsezoni (listopad), a od ove godine i dva puta, u predsezoni (svibanj) - Bolbeats i u postsezoni. U Bol zbog Bolusolu festivala  dolazi iz Engleske 150 zaljubljenika u soul glazbu. (đ.e.)

(31) objavljeno  08. 10. 17. u 21:25 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: LIVE CAMERE – UNIŠTA

Možda Boljani manje, ali oni izvan Bola, posebno turisti, često otvaraju Internet i promatraju ljepote Bola preko tri live kamere koje se nalaze na zgradi TZO, školo i na Zlatnom ratu. One su i dalje na tim lokacijama, ali ovaj mjesec – ne rade.
Prema našoj evidenciji, koju očitavamo svaki dan nakon 21.30 sati, vidimo da je njih 580 pokušalo u sedam dana otvoriti live camere. Uzaludno, jer „snimka streama uživo nije dostupna“.
Češće se to događa, a ne bi trebalo! (j.e.)

(30) objavljeno  08. 10. 17. u 21:20 h  


alt


nedjelja, 08. 10. 2017.     ********************


alt


DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti obilježava se 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

(29) objavljeno  07. 10. 17. u 22:10 h 

********************


alt

Dio turističkih priznanja koja su dodijeljena Bolu


PRIZNANJA ZA DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Turističko društvo Bol registrirano je 8. listopada 1954., a za  prvog predsjednika izabran je kapetan Đuro Vodanović. Skupština Turističke zajednice odlučila je 2005. da taj datum bude Dan turističke zajednice.

Odlukom Skupštine TZO Bol o proglašenju  Dana TZO Bol,  dozvoljava se vijeću TZO Bol da odredi datum i način obilježavanja Dana TZO Bol. Za ovu godinu određeno je da to bude 23. listopada (ponedjeljak) u Bluesun hotelu „Elaphusa“. Tada će se uručiti i uobičajena godišnja priznanja.
* Za dugogodišnju vjernost turističkom Bolu priznanja će dobiti: Lydia i Rudolf Erk, Gerhard Scherer, Johan Hans i Birgit Hobel, Armin i Heidemarie Lerch, Manfred Herter i Ingrid Glaser, Josef i Irmgard Buckel, Karl Hans i Brigitte Steinkamp te Roland i Leslie Pilz
* Za kontinuirani rad u ugostiteljstvu Bola: Juraj Eterović, Željko Eterović i Irena Anić
* Za izniman doprinos u razvoju ugostiteljske ponude Bola: Stipe Marinković
* Za iznimne rezultate u mjerenju kvalitete usluge metodom »Tajni gost«: Magdalena Pfeiffer i Zora Plavčić.

(28) objavljeno  07. 10. 17. u 22:00 h  

********************


alt

Start i cilj bili su na Zlatnom ratu ispred cocktail bara Auro


alt

Znak za start prve trke dao je načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Stariji sudionici biciklističke utrke s medaljama


alt

Najmlađi prije ulaska u podmornicu


USPJEŠNA BICIKLIJADA

Prva biciklistička utrka „Na dva kola oko Bola“ uspješno su u subotu organizirali Big Blue Sport i Klub jedriličara na dasci. Na zahtjevoj biciklističkoj stazi, možda i preteškoj za početnike, organizirane su četiri trke. Najprije su krenuli oni najmlađi, do 10 godina starosti. Za njih je staza bila duga 800 metara. Kod dječaka prvi je bio Ian Anić, drugi Petar Marjanović, a treći Lovre Marjanović, sva trojica iz Bola. Od djevojčica prva je na cilj stigla Eva Jakšić, također iz Bola.
Stariji, do 16 godina, vozili su dva kruga, ukupno 1.600 metara. Prvi je bio Dominik Vitelić iz Supetra, a kod djevojčica Marija Lena Pavišić iz Bola.
Treći su na startu bili biciklisti do 30 godina starosti. Prvi je, nakon 4.100 metara, u muškoj konkurenciji bio Roko Fržop iz Vodica, a kod djevojaka Nataša Šustić iz BK Marjan iz Splita. Zbog teške staze nakon prvog kruga odustala je Bolka Ketrin Marinković.
Oni stariji, iznad 30 godina života, vozili su četiri kruga, ukupno 4.100 metara. Prvi je na cilj stigao Jorgen Huiberts iz Belgije, a kod žena je najuspješnija bila Lidija Zubec iz Otoka kod Sinja.
Na prvoj biciklijadi došli su natjecatelji iz Belgija, Kanade, Slovenije, BiH i Hrvatske.
Za sve sudionike i njihovu pratnju na Zlatnom ratu je serviran ručak kojeg je pripremio Marinko Botica iz restorana Plaža Borak. Iznenađenje je priredio i Vedran Krunić koji je one najmlađe pozvao i poveo na besplatnu vožnju svojom polupodmornicom. (j.e.)

(27) objavljeno 07. 10. 17. u 21:50 h 

********************


alt


SPORT: NOVI ISPIT ZA BOLJANE

U četvrtom kolu I. malonogometne lige Boljani igraju s ekipom Zlatarija Dvornik. Oni su trenutno treći na tablici sa 6 bodova, a Bol još nema boda. Prošlo prvenstvo počeli su na isti način. Prvu pobjedu zabilježili su tek u petom kolu.
Susret Zlatarija Dvornik – Bol igra se u ponedjeljak, 9. listopada u 18.50 sati u Velikoj dvorani Gripe u Splitu. (j.e.)

(26) objavljeno  07. 10. 17. u 21:40 h  

alt


subota, 07. 10. 2017.     ********************


alt


„NA DVA KOLA OKO BOLA“

Organizatori biciklističke utrke NA DVA KOLA OKO BOLA ne razmišljaju o odgodi. Sve je spremno da u subotu trka otpočne! Prijave se primaju od 10 sati u cocktail baru Auro na plaži Zlatni rat, a biciklisti startaju u 11 sati.
Za one starije od 16 godina, čija je staza duga 4100 metara, već su označene staze (na slici), a nalaze se sa južne i sjeverne strane ceste Zlatni rat – Murvica. Vozi se po dosta zahtjevnom terenu i od natjecatelja se traži znanje, snalažljivost, ali i oprez.
Za one mlađe, do 16 godina, staza je kraća (800 metara) i mnogo jednostavnija. (j.e.)

(25) objavljeno  06. 10. 17. u 21:45 h 

********************


alt


alt


HOTELI SE ZATVARAJU

Gosti će još u subotu prespavati u hotelu „Borak“, a u nedjelju do 11 sati odlaze iz Bola. Posljednju noć, prije zatvaranja, u „Borku“ je 127 gostiju iz Francuske, Njemačke i Slovenije.
Preostala dva Bluesun hotela, „Elaphusa“ i „Bonaca“, i dalje su otvorena.
Hotel „Bretanide“ zatvara se 14. listopada. (j.e.)

(24) objavljeno  06. 10. 17. u 21:40 h 

********************


alt


alt


RASPRODAJA NA RAČIĆU

Subota je zadnji dan rada za ovu sezonu u marketu GASTRO MAXIMUM na Račiću. Svi koji dođu u kupovinu od 10.30 do 19 sati dobit će sve izložene artikle uz popust od 40 posto. Ali nije to jedino što očekuje kupce: svima će biti ponuđena zakuska i piće.

(23) objavljeno  06. 10. 17. u 21:35 h  

********************


alt


SREĆA U NESREĆI

U petak se u bolskoj luci dogodila nesvakidašnja prometna nezgoda. Srećom, sve je završilo bez veće materijalne štete. Mogao je kombi "zaplivati" i oštetiti privezane brodice. (foto: j. sabbioncello)

(22) objavljeno  06. 10. 17. u 21:30 h  

alt


petak, 06. 10. 2017.     ********************


alt


ANKETA: ŽELITE LI AVIONOM NA BRAČ?

Eurowings je njemački zračni prijevoznik i jedan od najvećih europskih niskotarifnih zračnih prijevoznika. Član je Lufthansine grupacije, a nekada je bio poznat pod nazivom Germanwings. Na svojem su portalu objavili anketu u kojoj je ponuđeno deset destinacija, gdje planiraju letove u 2018. godini. Među njima je i naš aerodrom na Braču. Osim Brača tamo su navedeni: Mostar (BiH), Castellon (Španjolska), Belfast (Sj. Irska), Trapani (Sicilija, Italija) Shannon (Irska), Bergen (Norveška), Biarritz (Francuska), Trieste (Italija) i Podgorica (Crna Gora).
Eurowings želi saznati interes kod potencijalnih putnika pa je interesantno da i čitatelji našeg portala znaju za navedenu anketu i pomognu prijevozniku da u svoj plan letova u 2018. uvrsti i Brač. Osim niskih cijena, za mnoge je i u našem susjedstvu, a ne samo na Braču, interesantan dolazak do Brača i nastavak putovanja prema, na primjer Makarskoj, Hvaru … Sa splitskog aerodroma do Makarske u ljetnim mjesecima treba više od tri sata putovanja autobusom, do Hvara još i više. Sa Brača se može do Makarske i za 60 minuta, a isto toliko do Jelse …
Evo i nekih letova sa cijenama: Dubrovnik – Barcelona 30 EU, Split – Atena 44 EU, Zagreb – Kopenhagen 51 EU, Split – Venecija 26 EU …
Sudjelovanjem u anketi čitatelji našeg portala (ali i njihovi prijatelji) mogu odlučivati hoće li zrakoplovi Eurowingsa iduće godine slijetati na brački aerodrom.

U anketi možete sudjelovati OVDJE http://www.vote-and-fly.com/

(21) objavljeno  05. 10. 17. u 20:45 h

********************


alt


alt


ORKOMARIN U VELOJ SLATINI

Ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i akad. tel. i film. snim. i red. Šime Strikoman su za potrebe izrade fotografske mape „Terra Croatica – Bročko blogo“, nakon snimljene scene Koloča i macića, snimili u uvali Velo Slatina, zapadno od Murvice, scenu s još jednim mitološkim bićem iz bračke narodne predaje – jednookim divom Orkomarinom.
Statirali su: Joško Marinković Nježni, Arsen i Anika Kojdić.
Jadranka Nejašmić kreirala je i izradila kostim, Ivica Jakšić Čokrić Puko naslikao je Orkomarinu veliko oko na čelu, lažinu za izradu kostima i scenografije izronio je Mate Đaković iz Zagreba, luč i baklje za osvjetljavanje špilje donirao je dr. sc. Vjekoslav Koljatić iz Pražnica, prijevoz gliserom donirao je Jakov Okmažić, asistenti pri snimanju bili su Alenka i Zoran Kojdić te Božo Nejašmić.
Na Braču ima više od 400 speleoloških objekata. Mističan je to svijet u kojem se osjeća posebna vibracija davnih vremena, kada su junaci, vile i mitski životinje još uvijek bili prijatelji s ljudima. On se zahvaljujući speleolozima bračke “Profunde” sve više otkriva.
Najdublja bračka jama je Podgračišće II, nadomak Pražnica, koja ima 337 metara, dok je u narodu najpoznatija Vičja jama.
Špilja Kopačina kod Donjeg Humca najzanimijivije je pretpovijesno nalazište na otoku. Obitavana od 8. do 3. tisućljeća prije naše ere, najstarije je čovjekovo stanište u Dalmaciji i jedno od najstarijih na cjelokupnom jadranskom otočju obiju obala.
Zmajeva špilja je prirodna šupljina u stijeni iznad Murvice neutvrđene dobi, prvorazredni spomenik pećinskog samostanskog života popova glagoljaša u 15. st.
„Ovdje kao da je balzamirana duhovna povijest jednog naroda, u kojoj je pomireno njegovo davno pogansko poimanje svijeta s kršćanskim naukom.“ (P. Šimunović)


Nedaleko od Murvicie, prema zopadu, puno lipo je vala Velo Slatina sa žoluon da je propjo milina na njemu leć, a odma iznad njega špilja, ne velo, ma divota ol izbužoniega reda, a iz nje muore se pričinjo u nojlišjen koluru.
Čuvo je Orkomarin, morski čovik – div sa jelnin okuon posrid čela.
Jeste ga kal vidili?
Jo nison, ali son ga čula da pivo, je, je, koliko puti. Pivo svake lipe pisme, ne more se razumit, ali ga je dišno slušot.
Govoridu da hi pivo nojlišjuoj ondini, vili vodarici, u koju je zajubjen, a ona za njega ne mori.
Puojte, puojte, baš će von se ukozat kako i ovuoj dici!

(20) objavljeno  05. 10. 17. u 20:40 h 

********************


alt


PLIN OD 14 DO 16 SATI

Petak je zadnji dan prodaje plina od 17 do 19 sati. Zimski raspored je od ponedjeljka 9. listopada kada će se plin prodavati od 14 do 16 sati, a subotom ostaje kao i u ljetnim mjesecima, od 9 do 10 sati.
Novo radno vrijeme bit će na benzinskoj postaji INE od 16. listopada do sredine prosinca. Zbog korištenja godišnjeg odmora radno vrijeme bit će samo tijekom jutra, od 7 do 13 sati, a nedjeljom i praznikom je – zatvoreno.

(19) objavljeno  05. 10. 17. u 20:30 h   
alt

četvrtak, 05. 10. 2017.     ********************


alt


POZIV NIJE BIO UZALUDAN!

Pismo koje je DVD uputio javnosti, a u kojem se moli za pomoć, imao je efekta. Možda i više nego su inicijatori očekivali. U nepunih mjesec dana prikupljeno je ukupno 262 tisuće kuna. Pravne osobe (firme), njih 44, uplatile su 158.130 kuna, a 85 privatnih osoba 56.296 kuna. Akcijom prodaje majica, kapa i kolača, srijedom tijekom manifestacije Bolske litnje noći, vatrogasci su pribavili još 47.854 kune.
Detaljniji izvještaj objavljujemo u posebnoj rubrici UPLATE ZA DVD BOL, a popis ćemo ažurirati svakog četvrtka. Za moguće greške i objašnjenja treba se javiti predsjedniku DVD-a Goranu Jekiću (mob. 091 544 59 31).
Prikupljenih 262 tisuća tek je manji dio onoga što je potrebno za obnovu opreme, ali se treba istaknuti i pohvaliti spremnost mještana i prijatelja Bola da pomognu društvu. Tvrtke su uplaćivale uglavnom 2.000 i 1.000 kuna, ali je bilo i onih koji su na račun vatrogasaca platile i 20.000 kuna (2), 15.000 kuna (2), 7.500 kuna (1), 6.000 kuna (1), 5.000 kuna (5), 4.000 kuna (5) …
Pojedinci i domaćinstva su obično uplaćivali po 1.000 kuna.
Bolski vatrogasci bili su uvijek od pomoći, a ne samo kada je trebalo gasiti požare. Raznosili su vodu cisternama, prali ulice, crpili vodu iz podrumskih prostorija … Veliki je broj intervencija bio i zbog problema začepljenih kanalizacija u privatnim kućama. Vatrogasci su i tu pomagali, a nisu naplaćivali tu uslugu. Mnogi predlažu da u sličnim situacijama vatrogasci nakon obavljenog posla vlasniku kuće ili objekta predaju virman, a iznos neka upišu oni koji su tražili pomoć.
Ako smo navikli da se vatrogasci odazivaju na svačiji poziv, bilo bi realno očekivati da im se za njihovu uslugu nešto i plati. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 10. 17. u 22:05 h

********************


alt


MEĐUNARODNA DJEČJA OLIMPIJADA U BOLU

Bol će po četvrti put biti domaćin Međunarodne dječje olimpijade  koja okuplja djevojčice i dječake od 5 do 12 godina iz Hrvatske i inozemstva. Organizator događaja Splitski sveučilišni sportski savez najavljuje svečano otvaranje igara u subotu 14. listopada u 18 sati ispred studenca na bolskoj rivi, a  natjecanje u  nedjelju 15. listopada u 10.30 sati na centralnom teniskom terenu Bluesun hotela.
Svoj dolazak su, osim domaćina iz Unisport škole višestranog razvoja – Bol, potvrdili i Unisport škola iz Splita, Univerzalna sportska škola Sport talent iz Mostara, Univerzalna školica sporta Jumpiz Herceg Novog i Atetski klub Sanja iz Bara, kao i susjedi - Mali sportaši Supetra. Organizatori predviđaju dolazak preko 250 djece koja će se natjecati u tri discipline: sprint na 60 metara, skok u dalj, te poligon s preprekama.
Važnost ovog sportskog događaja prepoznali su i pokrovitelji: Općina Bol i Turistička zajednica Općine Bol kao i brojni drugi.
Ova četvrta Međunarodna dječja olimpijada mladim sportašima približava istinsku sportsku radost i zabavu koja im je potrebna da se još kao djeca zaljube u sport i u njemu pronađu prijatelja, a ne samo obavezu, a baviti se sportom s osmijehom na licu, izvrsna je podloga za moguća vrhunska sportska ostvarenja u budućnosti. (t.b.)

(17) objavljeno  04. 10. 17. u 22:00 h 

********************


alt


VELIKI POPUST  U GASTRO MAXIMUMU!

Još dva dana (četvrtak i petak) u marketu GASTRO MAXIMUM na Račiću (Starčevićeva 9) može se kupovati uz popust od 20 posto. Za subotu, 7. listopada, vlasnik marketa Drago Eterović pripremio je posebno iznenađenje. Naime, subote je zadnji radni dan ove sezone i svi koji navrate u market od 10.30 do 19 sati moći će kupovati uz popust od 40 posto. I ne samo to, svim će kupcima biti ponuđena zakuska i piće!

(16) objavljeno  04. 10. 17. u 21:55 h  

alt


srijeda, 04. 10. 2017.     ********************


alt

Sto tisućiti gost ove je godine Svjetlana Breitenfeld iz Zagrebu koju je pozdravio i čestitao joj direktor TZO Bol Markito Marinković


alt

Dobrodošlicu je poželio i direktor hotela "Elaphusa" Vinko Martinić


STIGAO STO TISUĆITI GOST 2017.

Ove godine 100 tisućiti gost u Bol je došao (došla) 16 dana ranije. U utorak navečer u hotel „Elaphusa“ sigla je obitelj Breitenfeld iz Zagreba, a gospođu Svjetlanu, zaposlenicu u Državnom uredu zagrebačke županije, pozdravio je direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković i uručio joj buket cvijeća i prigodne suvenire. Dobrodošlicu joj je poželio i direktor hotela Vinko Martinić od kojeg je dobila besplatne bonove za hotelski wellness centar. Bilo je to iznenađenje za nagrađenu gošću ali i njezinog supruga Dražena i kćerku Ivonu.
Prvi 100 tisućiti gost u Bolu bila je prošle godine Valentina Palajsa iz Karlovca koja je u hotel „Elaphusa“ stigla 19. listopada. (j.e.)

(15) objavljeno  03. 10. 17. u 22:00 h 

********************


alt


ČETIRI NOVA DAVATELJA KRVI

Na drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi, koja je održana u utorak, odazvalo se 56 osoba, ali je od njih 48 uzeta krv. U posljednjih deset godina samo je više doza krvi prikupljeno u listopadu 2014.
Hvale vrijedna je činjenica da su prvi put krv dali: Ivona Radić, Goran Jekić, Ivica Šesnić i Milivoj Delić.
Akcija darivanja krvi u Bolu se organizira dva puta godišnje, početkom travnja i početkom listopada.

(14) objavljeno  03. 10. 17. u 21:55 h 

********************


alt

Rušenje bespravno izgrađenih objekata (foto: arhiv PSD)


UKLANJANJE BESPRAVNIH OBJEKATA

U utorak je počelo uklanjanje bespravno izgrađenih objekata na Braču, a u akciji koja će trajati nekoliko tjedana planirano je uklanjanje nekoliko desetaka takvih objekata, doznaje se u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja – piše Hina, a objavljuje portal Slobodne Dalmacije.
Prva je na redu bila prizemnica u Škripu čiji je vlasnik odnosno investitor nije sam uklonio, pa će to učiniti ugovorna tvrtka građevinske inspekcije o njegovu trošku. Najprije se vlasniku, odnosno investitoru bespravno izgrađenih objekata pošalje obavijest da ga sam ukloni, a ako to ne učini rušenje obavlja tvrtka koju je angažirala građevinska inspekcija.
Akcija uklanjanja objekata počela je i u Bolu, a na popisu je, kako nas je informirao komunalni redar Zdravko Bartulović, desetak objekata. Neke su od njih, prije same akcije, uklonili sami investitori odnosno vlasnici. (j.e.)

(13) objavljeno  03. 10. 17. u 21:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


MACIĆI UČINILI KOLOČ

Ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i akad. tel. i film. snim. i red. Šime Strikoman su za potrebe izrade fotografske mape „Terra Croatica – Bročko blogo“, nakon snimljenih scena prikaza života, običaja i vjerovanja Ilira na lokalitetu Lokve i ilirskoj gomili Brkata pored Gornjega Humca, rimskog razdoblja u rimskom kamenolomu Rasohe i u Škripu i bračkih vila na lokalitetu Korita podno Vidove gore, snimili scenu Koloča i macića.

U ulozi macića statirali su članovi Planinarskog društva „Profunda“: Ivana Gospodnetići iz Dola i Adrian Puizina iz Postira uz asistenciju Bože Vlahovića iz Postira kao i djeca: Nana Poklepović, Olivia Marinković i Ivano Katušić iz Nerežišća.
Jadranka Nejašmić našminkala je statiste, osmislila kostimografiju, kreirala kostime macića - mački i izradila ih zajedno s Mirjanom Bižaca iz Postira, a platno za njih donirala je Mileva Strikoman iz Vodica.
Kostime macića - ognja posudio je Srečko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta „Zorin dom“ u Karlovcu, dr. sc. Vjekoslav Koljatić iz Pražnica donirao je večeru, a Božo Nejašmić vino za sve sudionike snimanja.

Koloč je neobično djelo prirode - dva kamena oslonjena na vrhu jedan na drugog koji tvore luk visok oko 12 m.  Smjestio se usred plodnog dolca 2 km zapadno od Nerežišća. Najveći je i najljepši među kukovima, tj. prstenasto oblikovanim dolomitnim stijenama.
Kako je nastao?
U priobalnom pojasu dinarskog krša i na otocima prevladavaju stijene vapnenca i dolomita. Procesom dolomitizacije vapnenca smanjuje se volumen stijene za 12 %, a to pridonosi drobljivosti novonastale stijene. Ostaci trošenja ili drobljenja obično su čvrsti monolitni blokovi, u narodu najčešće nazivani kukovi.
Kuk poput Koloča u znanosti se naziva dolomitnim prstenom,  a Bračani su mu dali ime po baškotu, pecivu što ga u Dalmaciji zovu kolač, kojemu je nalik.
"Koloč, ne od meda, već od reda!“

Vako govoridu stručnjoci, ali jo jin ništa ne virujen, nemuojte ni vi!
Koloč su mogli napravit jedino macići.
A kuo su macići?
To je jedna tusna spodoba pol čarjenuom kapicuon, vas carvjen kako ogonj, plamen koji skoče, ili kako niki moli vragić, a zno se pritvorit i u mašku, pok u bahića i tovara.
Užo se reć da je duš nečisti, niki špirit krilati koji more učinit i zla, ma ne vele, znote.
A ča se Koloča tiče, tuo su siguro macići stivali ono stinje da izgliedo kako veliki baškot da bi se mogli škercat...
To von ni lož nego istina, propjo istina, virujte!

(12) objavljeno  03. 10. 17. u 21:45 h  


alt


utorak, 03. 10. 2017.     ********************


alt


ZAPAŽANJA „TAJNOG GOSTA“

Drugu godinu za redom zagrebačka tvrtka Heraklea ocjenjivala je kvalitete usluga metodom tajnog gosta. Tri su puta bili u Bolu. Na poziv TZO Bol ocjenjivali su 21. – 23. lipnja, drugi put 20. – 30. srpnja, a treći put su u Bol došli 5. kolovoza na poziv TZ županije.
Opća je ocjena 2017. Godine 68,84 posto, što je lošije nego godinu dana ranije (70,82).
Ako se izuzme stavka „ostala turistička ponuda“ (90,48%), onda je najvišu ocjenu dobio smještaj (85,65 posto), TZ i TIC (76,70), Vinarija (75,00), restorani, pizzerie i konobe (68,50), telefonske rezervacije (60,74), trgovine i suvenirnice (55,26), caffe barovi (46,50) te benzinska postaja (42,86). Od ukupno mogućih bodova 2603, tajni gost je upisao 1792 ili 68,84 posto.
Redoslijed po lokacijama je: Suvenirnica Uje, hotel Bol, agencija Santo, hotel Bonaca, rent a boat Moreta, hotel Ivan, MB Frane Bol, restoran Mali Raj, agencija Boltours, agencija More …
Turistička zajednica dobila je opširan izvještaj s ocjenama i zapažanjima „tajnog gosta“. Dobro bi bilo da TZO Bol barem obavijesti one koji su tamo navedeni o primjedbama Heraklee kako bi za iduće ljeto barem nešto od toga bilo ispravljeno. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 10. 17. u 23:10 h 

********************


alt


BICIKLISTI IDU NA ZLATNI RAT

Prvi put u Bolu, ove se godine u subotu 7. listopada organizira biciklistička utrka NA DVA KOLA OKO BOLA. Naziv je trka dobila prema prvoj ideji da to bude poput svibanjskog maratona od Velog mosta do Zlatnog rata i natrag, ali su organizatori naknadno odredili drugačije.
U subotu se natjecatelji u 10 sati trebaju javiti u cocktail bar Auro na samoj plaži Zlatni rat. Tu će se utvrditi liste i raspored u tri grupe: do 16 godina, 16 do 30 godina i stariji od 30 godina.
Za sve je obvezna kotizacije od 40 kuna, ali će svaki natjecatelj dobiva i majicu. Oni najmlađi, do 18 godina, moraju donijeti i pismeni pristanak jednog od roditelja da mogu sudjelovati.
Staze su oko Zlatnog rata. Najmlađi će odvoziti 800, a oni stariji 4100 metara.
Za više informacija može se nazvati Sebastijana Baumana na mob. 091 620 58 98. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 10. 17. u 23:05 h 

********************


alt


SPORT: STROŽANAC - BOL 6:2

Ni nakon treće utakmice BOL nema ni boda: STROŽANAC - BOL 6:2. Strijelci za Boljane bili su J. Eterović i N. Bodlović.

- Nema opravdanja ni za ovaj treći poraz. Strožanac je bio bolji i zasluženo pobijedio - rekao nam je kapetan momčadi Boško Botica. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 10. 17. u 23:25 h 


alt

ponedjeljak, 02. 10. 2017.     ********************


alt


ZIMSKO RADNO VRIJEME

Od 1. listopada, sudeći po novom rasporedu rada, kao da je za mnoge završila turistička sezona.
Benzinska postaja ima novo radno vrijeme: od ponedjeljka do subote od 7.00 do 12.00 i od 16.00 do 19.00, a nedjeljom i praznikom od 7.00 do 12.00 sati.
Većina trgovina nedjeljom radi skraćeno. Konzum do 12.00, Studenac kod Vrtića do 13.00, Kupinica do 12.00, a Studenac u Ulici Hrvatskog preporoda do 13.00 sati. Studenac na ulazu u Bol otvoren je nedjeljom do 20.00, a Tommy do 21.00 sat.
Splitska banka ne radi subotom i nedjeljom, a FINA nedjeljom.
Ured Turističke zajednice otvoren je od 8.30 do 14.00 i od 16.00 do 20.00, a nedjeljom od 9.00 do 12.00 sati.
Parkiranje kod benzinske postaje plaća se 10 kn po satu, od 8.00 do 21.00 sat.
Prodavaonica kruha na Rudini je zatvorena za ovu sezonu, a ona kod Župne crkve radit će do 20. listopada.
Katamaran od ponedjeljka iz Splita za Bol i Jelsu polazi u 16.00, a petkom u 16.30 sati. Jutarnji katamaran za Split polazi iz Bola, od 8. listopada, nedjeljom u 13.25 sati.
Novi je red vožnje i za autobuse. Zadnji autobus iz Supetra za Bol je u 15.40, a petkom i uoči praznika u 17.50 sati.
Prodavaonica plina radit će od 9. listopada ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14.00 do 1600, a subotom kao i do sada, od 9.00 do 10.00 sati. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 10. 17. u 22:35 h 

********************


alt


NEMA VIŠE ZABRANA

Nakon 1. listopada nema ograničenja u radu građevinara, pa nesmetano mogu raditi bageri, pikameri, kamioni … Ostaje im međutim zabrana rada nedjelom i praznikom.
Prestaje 1. listopada i zabrana loženja vatre na otvorenom koja je uvedena zbog opasnosti od požara.

Naknadno je ispravljena naša informacija o loženju vatre na otvorenom: županijskom odlukom zabrana je produžena do 30. listopada.

(07) objavljeno  01. 10. 17. u 22:30 h 

********************


alt


UTORAK: DARIVANJE KRVI

Druga ovogodišnja akcija darivanja krvi u Bolu organizira se u utorak, 3. listopada. Dežurna liječnička ekipa bit će od 8.30 do 12.30 sati u prostoru Srednje škole na Rudini. Krv mogu dati svi zdravstveno sposobni od 18 do 65 godina života. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 10. 17. u 22:25 h  

********************


alt


SPORT: BEZ TREĆE, NEMA SREĆE?

Boljani vjeruju u onu narodnu „Bez treće, nema sreće“. U trećem kolu I. malonogometne lige igrat će STROŽANAC – BOL i to ovog ponedjeljka, 2. Listopada, u 21.45 sati u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu.
Za Bol još nema pravo nastupa Nikola Marinelić, a nakon dva kola su bez bodova. Strožanac ima jednu pobjedu i jedan poraz. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 10. 17. u 22:25 h  

********************


alt


U RUJNU PREKO 50 TISUĆA OTVARANJA

U rujnu smo imali neočekivano veliku posjetu našem portalu. Čak 50.709 otvaranja ili u prosjeku 1.690 dnevno. Skoro smo se približili rekordu iz srpnja (53.121) imajući u vidu da je rujan imao jedan dan manje. U odnosu na rujan prošle godine, ovogodišnji rujan imao je 7.766 otvaranja više. Ukupno je u rujno objavljena 91 vijest u Bolskoj kronici i 138 fotografija. To je ipak nešto manje nego u ranijim mjesecima. Razlog je neizvjesnost daljnjeg rada portala boljani.info, ali o tome nekom drugom prilikom.
Preko 2.000 posjeta imali smo u rujnu četiri puta: 6., 18., 24. i 26. rujna kada smo objavili obavijesti o iznenadnoj smrti četvorice naših sumještana.
Inače je i redoslijed čitanja naših rubrika nešto promijenjen. Najviše se čitala Bolska kronika, a u rujnu su na drugom mjestu po otvaranju obavijesti o smrti (Umrli), zatim rubrike Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Rođeni …
Nakon Hrvatske naše stranice najviše se čitaju u Švedskoj, SAD-u, Njemačkoj, Sloveniji …

(04) objavljeno  01. 10. 17. u 22:20 h  

alt
nedjelja, 01. 10. 2017.     ********************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE

Još ovu nedjelju trajekti i katamarani plove po ljetnom rasporedu, a od ponedjeljka  će biti manje trajektnih linija iz Supetra prema Splitu te iz Sumartina prema Makarskoj.
Kod katamarana bitna je novost što će nedjeljom i praznikom, od 8. listopada iz Bola za Split polaziti u 13.25 sati, a iz Splita svaki dan u 16 sati osim petkom kada je polazak za Bol i Jelsu u 16.30.
Zimski red plovidbe vrijedi do kraja svibnja 2018.
Novost je i što su cijene prijevoza putnika i vozila od 2. listopada pojeftinile. Za otočane ostaju popusti i cijene se njima ne mijenjaju. (j.e.)

(03) objavljeno  30. 09. 17. u 21:10 h  

********************


alt

Osoblje restorana Vusio koje je usluživalo goste: Ivan Dačić (konobar), Zlatko Marić (voditelj), Ignacije Čubrić (glavni kuhar), Toni Pešutić (sommellier) i Vicko Karninčić (šanker)


ZATVOREN RESTORAN VUSIO

Reprezentativni restoran Vusio, na terasi uz hotel Kaštil, u subotu je posljednji dan bio otvoren za posjetitelje. Hladnije noći razlog su zatvaranja, ali su svakodnevno bili otvoreni od 3. lipnja.
Što su gosti najviše konzumirali? Tražila se najčešće janjetina, oborita riba i steakovi. Pilo se Pošip Stina, Dingač Matuško i Dingač Royal. Otkrićem smatraju Ditu Senjković i Graševinu Velika berba Ilok iz 2011. godine. (j.e.)

(02) objavljeno  30. 09. 17. u 21:05 h  

********************


alt


ČETIRI IZOSTANKA

Zbog juga četiri puta katamaran u rujnu nije dolazio u bolski porat. Bilo je to od 10. do 12. rujna, kada su i ostali katamarani prema Hvaru i Korčuli ostali privezani u splitskoj luci.
U devet mjeseci u Bol katamaran nije dolazio 54 puta, najviše u travnju – 12 puta.
Sljedeća tri mjeseca sigurno je da će biti loših vremenskih uvjeta. Prošle godine u listopadu, studenome i prosincu katamaran nije dolazio 27 puta. Rekord, sa 37 izostanak, zabilježen je 2012. godine. (j.e.)

(01) objavljeno  30. 09. 17. u 21:00 h  
alt

Važnije vijesti objavljene u rujnu 2017.
subota, 30. 09. 2017.     ********************


alt


„POKRENI SRCE – SPASI ŽIVOT“

Na inicijativu dr. Nikše Šimetovića, Turistička zajednica općine Bol sazvala je sastanak u hotelu „Elaphusa“, kojem je u petak prisustvovala većina pozvanih, a tema je bila stvaranje mreže defibrilatora (AVD) na području Bola. To može značajno doprinijeti preživljavanju osoba koje dožive iznenadni srčani zastoj. U ljetnim mjesecima, ne zaboravimo, u Bolu bude dnevno i do 14 tisuća ljudi, a iznenadni srčani zastoj može se desiti bilo kome od nas, mladim i starijim osobama, bolesnim ili zdravim, bez ikakvih prethodnih znakova upozorenja.
Slučajno, ali je dobro, što je ovaj sastanak održan na Svjetski dan srca kada se mnogo govorilo o kardiovaskularnoj bolesti koja je u 2016. godini u Hrvatskoj uzrokovala smrt više od 23.000 osoba, što čini 45 posto od ukupnih smrti.
Sudionici bolskog sastanka složili su se da Općina i Turistička zajednica trebaju biti inicijatori i  nosioci aktivnosti stvaranja mreže defibrilatora. Njih bi u Bolu trebalo barem petnaestak: plaže Zlatni rat, Potočine, Borak, Martinica, hoteli, autobusna stanica, sportski tereni, luka, disco klubovi … Osim nabavke ovih uređaja potrebno je naučiti podosta ljudi za rukovanje, ali i upoznati što više mještana i zaposlenika gdje se ti uređaji nalaze.


Za razliku od srčanog udara u kojem srce „pumpa“ krv, u iznenadnom srčanom zastoju srce ne „pumpa“ krv, ono nije učinkovito i samo treperi te zato osoba gubi svijest, prestaje disati i nema pulsa – gubi znakove života, a zbog nedostatka kisika kroz 3 do 5 minuta nastaje trajno oštećenje mozga i smrt.


Educirani laik vrlo jednostavno može rukovati vanjskim defibrilatorom. Nabavkom tih uređaja Bol upućuje značajnu poruku svojim gostima, i mještanima naravno, da vodi računa o njihovom zdravlju te bezbrižnom i sigurnom boravku u destinaciji.
Jedan defibrilator košta oko 15.000 kuna. U njihovu nabavku trebala bi se prvenstveno angažirati Općina i Turistička zajednica, pa hoteli, koncesionari na plažama …
Defibrilatori su bila glavna tema razgovora, ali ne i jedina, kada je u pitanju zdravlje mještana i gostiju. Bolu je potrebna, barem u ljetnim mjesecima, i dežurna medicinska ekipa hitne pomoći, pedijatar … Bol je, ne zaboravimo, sve to nekada imao! (j.e.)

(91) objavljeno  29. 09. 17. u 23:40 h  

*******************


alt


alt


alt


TRADICIJA DUGA 25 GODINA

Otvoreno Prvenstvo Splita u tenisu za liječnike počelo je 1993. u Stobreču, čiji je organizator i prvi predsjednik bio pedijatar prof. dr. Marijan Saraga, a u Bol su preselili 1998. godine da bi 25 godišnjicu obilježili u petak navečer u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“. Na ovogodišnjem turniru sudjeluje 150 liječnika i gostiju koji su smješteni u hotelu „Bonaca“, a tijekom subote igrat će tenis u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Njihovo druženje ima i humanitarni karakter. Od 2000. godine počeli su s donacijama, a do sada su pomogli razne bolničke odjele, Dom zdravlja u Supetru, Centar za rehabilitaciju u Vrlici, Centar za autizam u Splitu … ukupno doniravši preko 500 tisuća kuna. U subotu navečer igrat će se tombola, a prihod će biti doniran nekome kome je to potrebito.
Na svečanosti u hotelu „Elaphusa“, specijalist nuklearne medicine prof. dr. Ante Punda, aktualni predsjednik natjecanja, kroz projekciju fotografija je podsjetio na pređenih 25 godina sportskog druženja.
Članovi Organizacijskog odbora dobili su preslik ovogodišnje županijske nagrade, a posebna su priznanja i prigodne darove dobili domaćini: Vinko Ljubičić, Zdenka Petek, Ivana Selak, Irena Šimunić, Jagoda Šćepanović i Miro Karmelić.
Svečanost je uveličala svojim nastupom klapa Kantaduri. (j.e.)

(90) objavljeno  29. 09. 17. u 23:30 h  


petak, 29. 09. 2017.     ********************


alt


DRUGI O NAMA: KOALICIJA SDP-a I HDZ-a

Velika koalicija je moguća – piše u najnovijem broju tjednik Nacional – a Umag i Bol pokazuju da HDZ i SDP mogu surađivati. Na četiri stranice se piše o toj konstataciji, a Nacional je već prvog dana dolaska u Bol bio – rasprodan.
U bolskom Općinskom vijeću četiri mjesta je dobila lista SDP-a, a dva lista HDZ-a, dok su nezavisni kandidati dobili pet mjesta. HDZ i SDP, piše Nacional, došli su do praktičnog rješenja i stvorili jednu od dvije crveno-crne koalicije u Hrvatskoj.
- Nama uopće nije bilo sporno hoćemo li se u toj pobuni (zbog koncesije za Zlatni rat) politički ujediniti – komentira Matko Baković iz HDZ-a. – Žestoka opozicija velikoj koaliciji u Bolu je pet nezavisnih vijećnika. Kao i članovi Udruge  za bolji Bol koja se još od 2006. bori protiv devastacije Zlatnog rata, oni smatraju da SDP i HDZ štite lokalne moćnike …
- Nema mjesta ideologiji i političkim razlikama kada se brani interes Bola. Bol je prvi, a onda stranačka pripadnost – citira Nacional mišljenje Matka Bakovića, predsjednika Općinskog vijeća i Općinskog odbora HDZ-a te Jakova Okmažića, predsjednik Općinske organizacije SDP-a i zamjenika načelnika.

(89) objavljeno  28. 09. 17. u 22:25 h  

********************


alt

Na početku turističkog obilaska Bola učenike je pozdravio direktor TZO Markito Marinković (lijevo), a za vođenje je bio zadužen Zoran Kojdić (desno)


UČENICI OBIŠLI BOLSKE ZNAMENITOSTI

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna. Toga dana 1970. godine usvojen je statut UNTWO (Svjetske turističke organizacije) što je predstavljalo prekretnicu u povijesti turizma u svijetu.
Svjetska turistička organizacija proglasila je 2017. godinu kao  Međunarodnu godinu održivog razvoja u turizmu.
Povodom Svjetskog dana turizma Turistička zajednica općine Bol organizirala je turističko -  edukativno vođenje po Bolu za učenike i profesore turističkog smjera Srednje škole Bol, a u cilju upoznavanja sa kulturno–povijesnim znamenitostima destinacije.
Vođenje po Bolu odradio je Zoran Kojdić, aktualni turistički vodič  godine koji je učenike i njihove profesore proveo od šetnice na Bjenačici sa zastajanjem kod skulpture „Zlatni rat“, obilaskom „Kuće u kući“, na Studencu, kod vodotoka kod Doma kulture, Krojevih skalina do spomenika ribaru na Pumpareli. (j.e.)

(85) objavljeno  27. 09. 17. u 21:45 h   


utorak, 26. 09. 2017.     ********************


alt


DOBAR ODAZIV ZA POMOĆ DVD-u

Poziv bolskog DVD-a za pomoć u nabavci neophodne opreme, imao je odjeka kod pravnih i fizičkih osoba. Tijekom ljetne manifestacije srijedom, Bolske litnje noći, prikupljali su se sredstva, prodavali kolači te majice i kape. DVD je, također, uputio pisma na mnoge adrese u Bolu, a javni je poziv objavljen i na našem portalu (Obavijesti i oglasi).
Od prodaje kolača, majica i dobrovoljnih priloga DVD je dobio 47.854 kune, a na račun su privatne osobe, njih 86, uplatile 54.053 kune, dok je 41 pravna osoba (tvrtka) uplatila 135.130 kuna.
- Dobili smo ne velika, ali za nas značajna sredstva, ukupno 237 tisuća kuna – rekao nam je predsjednik DVD-a Goran Jekić. – Mi ćemo javno objaviti kako će se ta sredstva utrošiti. Preko portala boljani.info, za koji dan, bit će objavljena imena donatora. Našom akcijom nastavljamo, a naš pult će biti i u srijedu na bolskoj rivi tijekom manifestacije Adio lito.
Građani i domaćinstva uplaćivali su uglavnom po 1.000 kuna. Bilo je i anonimnih uplatitelja (3.000 kn), a „bolske žene“ uplatile su 3.710 kuna. Pravne osobe (tvrtke) bile su nešto darežljivije. Bilo je uplata od 20.000 kn, 15.000 kn, 7.500 kn, 5.000 kn …

(83) objavljeno  25. 09. 17. u 21:20 h  ponedjeljak, 25. 09. 2017.     ********************


alt


OD 2. LISTOPADA ZIMSKI RED PLOVIDBE

Do nedjelje 1. listopada trajekti i katamarani plovit će po ljetnom redu plovidbe, a od ponedjeljka (2. listopada) važi zimski red plovidbe.
• Umjesto 12 polazaka trajekta, od 2. listopada bit će ih 9 prema Splitu i isto toliko prema Supetru, a nedjeljom i blagdanom još dva manje. Neće po zimskom redu plovidbe biti polazaka iz Supetra u 5.00, 9.00 i 19.00 sati. Prvi polazak iz Supetra je u 6.30, a nedjeljom i blagdanom u 7.45 sati.
• Katamaran će od 8. listopada nedjeljom i praznikom iz Bola za Split polaziti u 13.25, a iz Splita za Bol i Jelsu svaki dan, osim petkom, u 16.00 sati. Petkom polazak ostaje u 16.30 sati.
• Ovog ponedjeljka, 25. rujna, zadnji je dan izletničke linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split. Katamaran „Vida“ ostaje u Splitu i nema povratnog putovanje.
• Prema zimskom redu plovidbe od 2. listopada jeftinije su karte za putovanja katamaranom i trajektom. Otočanima ostaju iste cijene kao i ljeti. (j.e.)

(80) objavljeno  24. 09. 17. u 21:20 h nedjelja, 24. 09. 2017.     ********************


alt


ODVOZ SMEĆA IZVAN SEZONE

Komunalno poduzeće  „Michieli Tomić“ iz Gornjeg Humca i dalje će kućni otpad prikupljati i odvoziti iz Bola svakodnevno, ali samo iz centra mjesta. U periferna naselja, kao što su Kupina, Ratac i slično, otpad će se odvoziti ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom.
Po ovom rasporedu radit će se dok gostiju bude u Bolu. Njihov broj je skoro dvostruko manji nego u špici sezone, ali ih je, trenutno, isto tako dvostruko više nego mještana.
Za novi raspored odvoza, tamo gdje će se odvoziti četiri puta tjedno, trebaju znati domaćinstva kada će ostavljati  na cestu kante i plastične vrećice sa kućnim otpadom. (j.e.)

(77) objavljeno  23. 09. 17. u 22:50 h 


  

subota, 23. 09. 2017.     ********************


alt

Panoramski snimak istočnog dijela Bola


POLUGODIŠNJI PRORAČUN BEZ RASPRAVE

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna općine Bol, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, prošao je bez rasprave. Odluka je donesena jednoglasno, ali uz napomenu da je na sjednici bilo 11 vijećnika, a glasalo ih je deset.
Uobičajeno je da se na polugodišnjem izvještaju po pojedinim stavkama potroši više, a negdje manje ili ništa. Bitan je ipak godišnji obračun.
Prihodi su u prvih šest mjeseci iznosili 6.053.881 kunu, a rashodi 5.850.360 kuna. Međutim, manjak od 915 tisuća kuna prenesen je iz prethodnih godina, što bi značilo da je rezultat poslovanja siječanj-veljača 2017. – negativan (-711.602 kune).
Gdje je potrošeno više od plana? Spomenimo samo one malo veće iznose: za plaće 1.240.814 (+4%), održavanje cesta, ulica, šetnice i komunalne infrastrukture 196.464 (+27%), troškovi sudskih postupaka 105.720 (planirano 50.000), stipendije i školarine 117.000 (+56%), projekt uređenja Vidove gore 79.125 (+217%), komunalna oprema 183.361 (+129%) … Ovo su ipak polugodišnji rezultati, ne toliko bitni za ocjenu ukupnog rada, a to potvrđuje i izostanak rasprave i pitanja vijećnika na sjednici održanoj 15. rujna. (j.e.)

(74) objavljeno  22. 09. 17. u 22:45 h    


petak, 22. 09. 2017.     ********************


alt


GRADI SE NOVI HOTEL

Uz sami rotor, na samom ulazu u Bol, počeli su pripremni radovi za izgradnju novog hotela. Investitor je tvrtka MS Brač turist d.o.o. poznatija kao vlasnik turističke agenciji Adria Tours koja je u zakupu imala u sezoni i do tisuću kreveta u privatnom smještaju. Od idućeg ljeta imat će uz hotel Bol i novi hotel - VITAR.
Sredstva su osigurana iz EU fondova, a građevinski radovi počinju 2. listopada. Iz dosadašnjeg objekta, koji će biti srušen, već su iselili agencija i dio administracije i preselili u info punkt na autobusno postaji i u hotel Bol. Novi će hotel imati 28 soba, restoran u zatvorenom i na otvorenom prostoru, te druge potrebne sadržaje. Sve će biti smješteno u podrumu, prizemlje i na tri etaže. Na krovnoj terasi nalazit će se manji bazen i sunčalište.
Kada će biti završeni radovi? – pitamo vlasnika i direktora Stanka Kvesića.
- Pozivam vas na otvaranje novog hotela u lipnju 2018. godine! (j.e.)

(72) objavljeno  21. 09. 17. u 21:50 h  

********************


alt

Zlatni rat 21. rujna u 14 sati


ADIO LITO, DOLAZI NAM JESEN

Četvrtak je bio sunčan dan i ugodan čak i za kupanje. Na Zlatnom ratu je bilo podosta kupača, a nije se za čuditi jer je aVisitor u Uredu Turističke zajednice „rekao“ da je u Bolu 21. rujna bio 2.901 gost, 170 više nego istog datuma prošle godine. Temperatura zraka u 14 sati, kada smo snimili kupače na Zlatnom ratu, bila je 23,2 stupnja, a isto toliko i mora.
Ovaj petak, u 21.02 sata po srednjeeuropskom vremenu stiže nam jesen! To je jesenska ravnodnevica, kada je dan jednak noći.
Meteorolozi za petak i subotu najavljuju lijepo vrijeme, ugodno za sunčanje i kupanje, a promjena vremenskih prilika moguća je već u nedjelju. (j.e.)

(71) objavljeno  21. 09. 17. u 21:45 h  


četvrtak, 21. 09. 2017.     ********************


alt

Prilaz plaži Zlatni rat sa istočne strane. Napravljen je a nema sva potrebna dopuštenja


ŠTO PIŠE U INSPEKCIJSKOM NADZORU?

Vijećnici su dobili zapisnik inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i energetike, čija je inspektorica u Bolu bila 18. i 21. kolovoza, kako bi utvrdila provođenje zahvata i obavljanje djelatnosti na područje značajnog krajobraza Zlatni rat.
Koji su to zahvati učinjeni, a nemaju ishodovano dopuštenje sukladno Zakonu o zaštiti prirode?
• Izgradnja 5 taksi mjesta na stajalištu uz cestu Put Zlatnog rata, kod 585 cluba;
• Prilazne staze sa istočne strane plaži i sanitarnog čvora;
• Postavljanje panoramske kamere sa istočne strane plaže;
• Odmorište s dvije klupe i popločavanje dijela šetnice prema nudističkoj plaži;
• Postavljanje bankomata Hrvatske Poštanske Banke.
Općina Bol bi trebala, prema ranijem zahtjevu sa sastanka održanog u Zagrebu 10. Srpnja, dostaviti SDŽ grafički prikaz s predloženim kapacitetima koncesijskih odobrenja, ali i poništiti koncesijska odobrenja za montažne objekte na Zlatnom ratu koji su veći od 12 metara četvornih.
Obveza je općine i ukloniti bespravno postavljena dva pontonska mosta koja služe za iskrcaj i ukrcaj putnika.
Općina Bol je, naravno, zbog nekih navedenih propusta i zahtjeva inspekcije, uložila prigovore.

(69) objavljeno 20. 09. 17. u 22:55 h  

********************


alt


TUŽNI ISPRAĆAJ NA LOVRINCU

Svaki je rastanak tužan, posebno kada nekoga ispraćamo na vječni počinak. Ponekad se pitamo je li tako baš moralo biti. Tugu obitelji može donekle ublažiti nazočnost mnoštva ljudi, kao što je to bilo u srijedu na splitskom groblju Lovrinac. Rodbina, prijatelji, poznanici …  Svi su oni došli  ispratiti Branka Mikulića, ne vjerujući još uvijek da je to istina.
Posebno je dirljivo bilo  vidjeti brojne Boljane koji su na pogreb došli svom sumještaninu, koji je kao momak došao u Bol i tu ostao živjeti. Branko je bio istaknuti društveno-politički radnik, općinski vijećnik, vlasnik caffe bara „Loža“, istinski zaljubljenik u Bol, brižni otac i suprug …
Rastanci od ljudi poput Branka još su bolniji i tužniji. Stoga se ne treba čuditi da je u Split, na groblje Lovrinac, došlo toliko njegovih Boljana.

(68) objavljeno  20. 09. 17. u 22:50 h   


srijeda, 20. 09. 2017.     ********************


alt


alt


HOTEL „BOL“ MEĐU 20 NAJBOLJIH

TripAdvisor je najrelevantniji sajt na svijetu, ako želite provjeriti kakva je kvaliteta mjesta u koje biste željeli otići. Tamo ćete pronaći koji je najbolji restoran u Londonu, najbolji kafić u Pragu ili, u ovom slučaju, najbolji hotel u cijeloj Hrvatskoj – prema ocjenama ljudi koji su odsjeli u njemu. Što je, realno, jedina ocjena koja vam stvarno treba.
Mi smo stoga izvukli kakva je situacija s hrvatskim hotelima trenutno, nakon još jedne uspješne turističke sezone. Izvukli smo top 20 hotela za 2017. godinu i njihove ocjene – pročitali smo 19. rujna na portalu telegram.hr.
Među 20 top hotela je i jedan iz Bola: HOTEL BOL u vlasništvu tvrtke MS Brač turist d.o.o. u čijem sastavu je i agencija Adria Tours. Spomenuti hotel je 12. na listi, a ima 234 recenzije. Ocjenu „odličan“ dobio je 186 puta, „jako dobar“ 44 puta, „prosječan“ 2 puta, „loš“ 2 puta, a „užasan“ ni jednom. Hotel „Bol“ ima 23 sobe, a cijena noćenja je 457 do 1669 kuna.
Ostali hoteli sa top liste 20 su iz Dubrovnika (7), Splita (4), Šibenika (2), Rovinja (2), Poreča, Makarske, Malog Lošinja i Trogira. (j.e.)

(67) objavljeno  19. 09. 17. u 22:15 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


PROMOCIJA KNJIGE „SLUČAJ PLAŽA“

Sa Pukotom uvijek ima dobre zabave, dobre spize i – iznenađenja. To publika očito voli pa je ponovo ispred caffe bara Marinero bilo posjetitelja, kao da je sezona u punom jeku.  U petak navečer dogodio se Drugi ovogodišnji destinacijski bum, a povod je bila promocija knjige SLUČAJ PLAŽA, autora Ivice Jakšića Čokrića Pukota.
Svirao je sastav Ljetno kino, a osim fažola (srpski pasulj), posjetitelji su počašćeni izložbom i nastupom, kako je rečeno u predstavljanju, prvacima drame HNK iz Murvice. U dva su navrata nastupali otac i sin, Zoran i Arsen Kojdić. Puko kao voditelj i organizator, centralna figura ove i sličnih zabava, slučajno ili namjerno, pokazao nam je sebe kao – nudistu. Za neke je to bilo malo zbunjujuće, ali većina je – pljeskala.
Dio te atmosfere prikazali smo fotografijama, a sigurno će to biti mnogo interesantnije u dokumentarnom filmu kojeg je snimio Šime Strikoman. (j.e.)

(54) objavljeno  16. 09. 17. u 02:15 h 

Dobitnik lutrijske nagrade je vlasnik kupona (listića) G-178361 koji se zbog preuzimanja nagrade treba javiti I.J.Č. Pukotu na mob 091 510 6139


********************


alt


alt


ZA BRAČKE PUPOLJKE 18.000 KUNA

Brački ljetni karneval već tradicionalno počinje humanitarnom večeri za Bračke pupoljke. Ovogodišnjom je akcijom sakupljeno 18.000 kuna. U akciji su osim lokalnih snaga - bolskih žena, bolske karnevalske grupe i Rotay kluba Brač, sudjelovali i gosti karnevalisti te su prodajom suvenira ili vlastitim doprinosima pomogli akciju. Brački pupoljci posebno zahvaljuju vanjskim sudionicima iz Rijeke, Opuzena, Ivanića te Italije, grupama iz Rakovice i Vrnjačke Banje te Tivta, Crna Gora, a onda i svima ostalima koji su bili, kupovali i donirali kolače. Iskreno im hvala. (i.r.)

(53) objavljeno  16. 09. 17. u 02:10 h   

********************


alt


JEDNA IZLETNIČKA LINIJA MANJE

Nedjelja je zadnji dan ljetne izletničke linije Split – Bol – Makarska – Korčula – Sobra (Mljet) – Dubrovnik i natrag. Polazak trimarana iz Bola u pravcu Dubrovnika je u 8.25, a iz Bola za Split u 19.25 sati.
Izletnička linija „Jadrolinije“, na kojoj plovi katamaran „Vida“, još će prometovati do 25. rujna (ponedjeljak)  s tim da će taj dan krenuti iz Dubrovnika za Split, ali nema povratnog putovanja. (j.e.)

(52) objavljeno  16. 09. 17. u 02:05 h 

********************


alt


SLIKARSKO PLATNO U SPLITU

Slikarsko platno, dimenzija 66 x 1.5 m, nastalo u 20. međunarodnoj dječjoj likovnoj radionici pod nazivom „Boje su u nama“, bit će izloženo u Marmontovoj ulici u Splitu, obješeno na rasvjetne stupove. Bit će to u subotu, 16. rujna, od 10 do 18 sati.
Organizatori izložbe su: bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ i Grad Split. (j.n.)

(49) objavljeno  14. 09. 17. u 21:35 h 

********************


srijeda, 13. 09. 2017.     *******************


alt


BOLJANI.INFO: NEIZVJESNO JE ŠTO ĆE BITI SUTRA

Povremeno pišemo i o sebi, rezultatima koje postižemo, našim naporima, ali problemima. Ovo posljednje može imati utjecaja na količinu i kvalitetu informacija u Bolskoj kronici. Ono što nas brine to je nedostatak sredstava za kvalitetniji rad, ali nas veseli što je sve više onih koji otvaraju naš portal. Prve godine (2011.) imali smo svega 22.000 posjeta, a ove godine računamo na rekordnih 540.000 .
U kolovozu je bilo 51.445 posjeta našem portalu, 1.676 manje nego u srpnju, ali 4.217 više nego u kolovozu prošle godine. Objavljeno je u kolovozu 112 vijesti i 148 fotografija u Bolskoj kronici. Na Početnoj stranici redovno objavljujemo koliko nas se čita po godinama, a zadnje dvije godine i po mjesecima.  Ukupno je u Bolskoj kronici u 2017. godini (I. – VIII.) objavljeno 994 vijesti i 1.381 fotografija.
Mjesečni troškovi pripremanja portala (bez honorara) iznose 3.325 kuna. Općina je do sada participirala mjesečno sa 1.800, a na prijedlog načelnika (bez dogovora sa izdavačem) taj je iznos Općinsko vijeće povećalo na 2.400 kuna. Novi iznos nismo prihvatili i tražimo da Općinsko vijeće raspravi je li Bolu, Boljanima i prijateljima Bola, treba ovaj portal ili ga prepuštaju izdavaču da sam brine o izdavanju i troškovima.
Ostatak iznosa od Općinskih 1.800 kuna do punog iznosa troškova (3.325) pokrivalo se od reklama. Sada, kada smo bez Općinske participacije, taj iznos treba nekako nadoknaditi pa smo odlučili da svi oni koji žele promidžbu trebaju to i platiti, posebno ako reklamiraju prodaju svojih usluga (restorani, koncerti, predstave …).
Nije se to svidjelo Centru za kulturu koji iz općinskog proračuna prima pozamašni iznos, uz to plaće za tri zaposlenika cijele godine i tri honorarca tijekom trajanja sezone. Imaju i prostor za rad (zgrada Doma kulture) ali i sredstva za plaćanje izvođača programa (glazbeni sastavi, pjevači, kazališne grupe …). Izdavač portala ništa od toga nema: ni prostora ni sredstava ni zaposlenih, a očekuje se da najavljuje (reklamira) kulturna i slična događanja (?!). Naš portal dnevno otvara 1.400 do 2.200 ljudi, a toliko nema cijele sezone posjetitelja na priredbama, koncertima i izložbama Centra za kulturu!  
Portal Boljani.info objavljuje, a to treba znati, svakodnevno mjesečni program: datum, naziv manifestacije i lokaciju gdje se to održava. Detalje, smatramo, treba oglašavati u knjižici, na plakatima, facebook stranicama ili otvoriti novi, vlastiti portal. Za ovo posljednje trebaju prostor i ljudi. Naravno i novaca. Je li normalno što neki očekuju da portal boljani.info to radi besplatno?
Do ozbiljne rasprave o sudbini portala, a radimo od 1. siječnja 2011. svakodnevno: radnim danom, nedjeljom, za Uskrs, Božić i Novu godinu (osim četiri dana u ovih sedam godina kada je urednik bio na liječenju u splitskoj bolnici), neizvjesno je hoće li se i koliko dugo još otvarati i čitati portal boljani.info. Bolska općina ima sredstava, barem za sada, a vijećnici odlučuju, na prijedlog načelnika, koliko će tko dobiti. (Urednik)

(44) objavljeno  12. 09. 17. u 22:25 h  


utorak, 12. 09. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BOLSKA DOGAĐANJA PO KIŠI I JUGU

U nedjelju se u Bolu mnogo toga događalo, ali sve to ne zaslužuje preveliku pažnju u odnosu na  ono što je zadesilo Zadar. Ipak, treba to spomenuti u nadi da se neće ponoviti, ali i zbog zahvalnosti službama i ljudima koji su radili na sanaciji i ublažavanju posljedica nepogoda.
U nedjelju rano popodne pozvana je hitna pomoć, HGSS i policija jer je sa biciklističke staze na istočnoj strani Bola u provaliju pao biciklist, gost iz Rusije, koji je na Brač došao iz Brela sa suprugom i mlađim djetetom. Dogodilo se to u predjelu Nedagonje, prema nekadašnjem odlagalištu smeća. Biciklistu je pružena pomoć i utvrđeno je kako mu je slomljeno rame.
Isti dan, nešto prije 20 sati, Kristijan Marinković iz cocktail bara Bolero, javio je u DVD o požaru u predjelu Piščak, sjevero-zapadno iznad teniskih terena, kojeg je izazvao udar groma.
- Ovaj put nam je kiša dobro došla – kaže Stipe Marinković, zamjenik zapovjednika DVD Bol, koji je sa još dva člana i jednim vozilom krenuo prema požaru. – Naišli smo na otvorenu vatru, a da nije bilo kiše, prijetila je katastrofa.
Nekako u isto vrijeme u bolski porat se, nakon drugog pokušaja, uspio privezati trimaran „Krilo Eclipse“, iskrcati 13, a ukrcati za Split 24 putnika.
Kiša koja je počela u 20.07 sati nije ugasila samo požar već i karnevalsku feštu, pa su publika i karnevalisti morali potražiti zaklon. U narednih 40 minuta palo je u Bolu čak 66,5 litara kiše!
Iste večeri počela je sanacija štete, a pravi razmjeri vremenske nepogode bili su vidljivi tijekom ponedjeljka ujutro.
U nedjelju u 20.30 sati pozvani su vatrogasci za ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija stambenog objekta na Gospojici. Od 21.20  uklanjali su zapreke na Bračkoj cesti od oštećenog asfalta i nanosa zemlje, a u 22.35 pozvani su zbog poplave u prizemlju Galerije umjetnina Branislav Dešković.
U ponedjeljak ujutro su radnici Grabovog rata počeli čišćenjem rive, posebno oko benzinske postaje, gdje je bujica vode mnogo otpada nanijela na kolnik i nogostup. Došli su i vatrogasci sa dvije cisterne. Čišćenje se nastavlja i tijekom utorka!
Zbog juga katamaran za Bol i Jelsu ostao je u subotu poslijepodne u splitsku luku, a nema katamaranske veze ni u utorak ujutro iz Bola prema Splitu. U nedjelju i ponedjeljak nije bilo ni izletničke linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag, ali je oba dana, jugu usprkos, iz Splita preko Bola za Dubrovnik plovio trimaran „Krilo Eclipse“.
Meteorolozi najavljuju smirivanje vremenskih (ne) prilika i slabljenje jugo, ali je kiša još moguća. (j.e.) 

(41) objavljeno  11. 09. 17. u 20:55 h  

******************** 


alt


PROMETNICI NA ŠKOLSKOM SATU

Bolski prvaši su danas poslušali savjete prometnih policajaca iz Supetra o prelasku ulice preko zebre, vožnji s roditeljima u automobilu i na motoru i poštivanju prometnih znakova.

Prometnici su zaključili da su djeca vrlo dobro upoznata s propisima i za nagradu su dobila svijetleće prsluke i ovratnike koji im mogu poslužiti da budu dobro uočeni u kretanju prometnicom bilo da su sami ili u grupi. Inače je ovakav posjet predviđen školskim planom iz sata razrednika.

Za kraj su poželjeli da ih posjete i više puta tijekom godine, ali da nastava bude na licu mjesta tj. cesti ili ulici. (m.b.)

(40) objavljeno  11. 09. 17. u 21:20 h ponedjeljak, 11. 09. 2017.     ********************


alt

Direktor TZO Bol Markito Marinković čestita pobjedniku, Kristijanu Čuljatu, predajemo trofej i novčanu nagradu od 2.600 kuna


alt

Četiri prvoplasirana sa domaćinima


BACKGAMMONT: POBJEDNIK JE IZ ZAGREBA

Kristijan Čuljat iz Zagreba, sa svih sedam pobjeda, pobjednik je Osmog backgammont turnira koji se u subotu i nedjelju odigrao u hotelu „Elaphusa“. Drugi je Dado Martinčević (Zadar), a treći je Dejan Lozo (Mostar). Među 32 natjecatelja bila su i dvojica iz Bola. Marko Aždajić je 23., a Stipe Šesnić 29., obojica sa po dvije pobjede.
Sudionici natjecanja pohvalno su govorili o domaćinima. Organizator je bio bolski klub, a za organizaciju su bili zaduženi Marko Aždajić, Stipe Šesnić, Breza Marinković i Dalibor Pavošević. (j.e.)

(37) objavljeno  10. 09. 17. u 22:40 h 

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"