Bolska kronika

alt


utorak, 22. 01. 2019.


alt


BOL OSTAO BEZ MATIČARA?!

Jedan od troje matičara u Supetru, Boljanin Frane Marinković, trenutno je na godišnjem odmoru, ali mu 28. veljače prestaje radni odnos zbog odlaska u mirovinu. U radnu mu je knjižicu upisana 41 godina radnog staža, a matičar je punih 40 godina.
- Uz mene su u Supetru radile još dvije matičarke. Jedna je iz Supetra, a druga iz Postira – objašnjava nam Frane. – Ja sam bio zadužen za sva vjenčanja koja su održana izvan Supetra i Postira. Vjenčavao sam mnogo puta na Vidovoj gori, a u Bolu na Zlatnom ratu, u Domu kulture, u dvorištu Dominikanskog samostana, na plaži u Murvici, na brodu „Frane Bol“, pa čak i u privatnim kućama.
Koliko je bilo vjenčanja u proteklih 40 godina?
- Ne znam im broja.
Frane je svakodnevno svojim autom putovao Bol – Supetar – Bol. Po snijegu, poledici, kiši … Izračunali smo, možda nismo pogriješili, da je putujući na posao i vraćajući se kući prešao preko 760 tisuća kilometara. Mnogi Boljani su tužni što Frane odlazi u mirovinu …
- Mnogima sam bio na usluzi. Donosio sam Boljanima razne potvrde državnih službi iz Supetra, kada im je trebalo, ali i kupovao lijekove, nosio na analizu u supetarski medicinski laboratorij … Dvije matičarske ostaju u Supetru i one će dolaziti, ako bude trebalo, na poziv u Bol. Sve je više turista koji žele sklopiti brak na Braču posebno je tražen Bol.
Kako se planiraju umirovljenički dani?
- Važno je zdravlje, a posla uvijek ima – govori Frane Marinković o svojim planovima. – Imam što raditi u poljoprivredi, lovac sam, volim i ribolov. Ostao sam član DVD-a, a trebat će mi i vremena za dva unuka i jednu unuku. (j.e.)

(93) objavljeno 21. 01. 19. u 22:20 h

********************


alt


NOVA RJEŠENJA ZA KIOSKE NA ŠETNICI

Općina Bol pozvala je tri tvrtke iz Zagreba (Pulsar arhitektura, Dia pozitiva, Izvan okvira) da dostave do 30. svibnja ponude za izradu idejnih rješenja za kioske/kućice za prodaju suvenira na Šetnici, putokaze i reklamne table ugostiteljskih objekata te punktove za prodaju izleta, iznajmljivanje brodica, taxi prijevoz i slično.
Tekst poziva objavljen je i na službenim stranicama  Općine Bol (opcinabol.hr).
Poodavno je potreba za nabavkom primjerenijih štandova na Šetnici, kao zamjena postojećem šarenilu. Neizvjesno je hoće li sve potrebno biti učinjeno do početka ovogodišnje turističke sezone. (j.e.)

(92) objavljeno 21. 01. 19. u 22:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: BAZENI NA CESTI

Kiša na nekoliko lokacija na županijskoj cesti Bol – Murvica nanosi šljunak sa pristupnih, makadam cesta. Na jednom mjestu, nedaleko parkirališta iznad terena za boćalište, na cesti je i – bazen. Smeta pješacima, ali dobro dođe da spere blato s kola kamiona koji dolaze s obližnjih gradilišta.
Važno je naći logično opravdanje. (j.e.)

(91) objavljeno 21. 01. 19. u 22:10 h

********************


alt


SPORT: NOVI PORAZ MNK BOL

Utakmica 14. kola Prve splitske lige malog nogometa JAKO SPORT GANNICUS - BOL 6:3 (0:1). Utakmica je u ponedjeljak odigrana u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.

Semafor: 06.11 min 0:1 Tomislav Mikulić / 15.51 min 1:1 / 21.28 min 2:1 / 25:59 min 2:2 Boško Botica / 26.57 min 3:2 / 27:22 min 4:2 / 28:47 5:2 / 29.34 min 5:3 Boško Botica / 29.44 min 6:3

Boljani su prvo poluvrijeme završili vodstvom (1:0), a četiri minute prije kraja imali su povoljan rezultat (2:2). U tih 4 minute primili su 4 gola, a postigli samo jedan. U svojim redovima Jako sport imao je odličnog Zvonimira Teklića koji je postigao 5 golova.

Za MNK Bol su igrali: Tomislav Mikulić, Boško Botica, Stanko Mikulić, Luka Bakija, Davor Matulić, Marko Marinović, Ivica Zlatar, Joško Jakšić i Josip Omerović. (foto: j. sabbioncello)

(90) objavljeno 21. 01. 19. u 22:55 h


altponedjeljak, 21. 01. 2019. ********************


alt

Procesija Priko poja na Veliki petak (arhiv)


KRIŽONOŠE SU BRAT I SESTRA

Ove će godine na Veliki petak, u procesiji Priko poja, Veliki križ nositi Šime Garbajs. Manji križ, Golubicu, nosit će njegova sestra Maria.
Procesija Priko poja kreće iz Samostanske crkve u 7 sati, a put kojim idu vjernici dug je 10 kilometara. Veliki križ visok je tri metra i težak 20 kilograma. Nakon obilaska bolskih polja, s kraćom pauzom kod crkvice Sv. Josipa, procesija završava u Župnoj crkvi. (j.e.)

(89) objavljeno 20. 01. 19. u 20:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZIMSKI VEZ

Na velikom parkiralištu uz Bračku cestu, na samom ulazu u Bol, sada su „parkirani“ već i manji brodovi. Na „zimskom vezu“ više je brodova nego ljeti automobila. Uskoro će početi njihovo uređivanje, a tijekom travnja ponovno će u more. (j.e.)

(88) objavljeno 20. 01. 19. u 20:45 h

********************


alt

U nedjelju je na Zlatnom ratu bilo i šetača. Bez vjetra, a temperatura u 13 sati 11 stupnjeva


NEVRIJEME ZAOBILAZI BOL?

Za nedjelju su meteorolozi najavili kišu i pljuskove, a oglasio se za područje Dalmacije i meteoalarm. Od svega nije bilo – ništa. Prognoza je da će u utorak biti kiše, a od srijede i jako jugo. Čini se, barem za sada, da nevrijeme zaobilazi Bol. Voljeli bi da tako bude i ubuduće. (j.e.)

(87) objavljeno 20. 01. 19. u 20:40 h 

alt
alt


U BOLU OSTAJE PORAZ 300 KN?

Do kraja siječnja gradovi i općine trebaju odlučiti koliki će se porez plaćati za izdavanje soba turistima 2019. godine. Većina će zadržati dosadašnji iznos od 300 kuna po krevetu. Neslužbeno saznajemo da će takav prijedlog biti i pred članovima Općinskog vijeća u Bolu. Termin za održavanje sjednice je od 28. do 31. siječnja.
Koliko taj porez opterećuje one koji iznajmljuju krevete turistima? U Bolu, na primjer, najviše ima 4-ležajnih apartmana, a za njih bi, ako ostane kao do sada, trebalo godišnje platiti 1.200 kuna poreza. Toliki iznos iznajmljivač dobije od turista za dva dana korištenja!
Neki i za to imaju još povoljnije rješenje. Otkazuju najam nakon šest mjeseci pa umjesto 1.200 kuna plate upola manje poreza odnosno 600 kuna.
Porez se plaća gradu ili općini gdje vlasnik apartmana ima prijavljeno prebivalište. Tek jedna trećina domaćinstava sa stalnim boravkom u Bolu ima prijavljene apartmane, a to je manje od 1.500 kreveta. Dvije trećine, međutim, ima mjesto prebivališta izvan Bola, a manji dio njih i u inozemstvu. Od poreza za tih 3.000 kreveta Bol ne dobiva - ništa. (j.e.)

(86) objavljeno 19. 01. 19. u 21:45 h

********************

alt


GRIPA U BOLU: STANJE REDOVNO

U Hrvatskoj, prema objavljenim podacima u subotu, ima oko 30 tisuća oboljelih od gripe. Po intenzitetu gripe treći smo u Europi, a ima i devet smrtnih slučajeva.
U Bolu je, prema podacima iz mjesne ambulante, situacija uobičajena za ovo doba godine. Više je prehlađenih nego gripoznih. Ni dva tjedna nastave u školi nije pogoršalo situaciju.
Epidemiolozi savjetuju da se obvezno peru ruke, a oboljelima se preporuča mirovanje i ležanje barem sedam dana.
Kako liječiti gripu? Izbjegavajte nepotrebni kontakt s drugim ljudima, kako ih ne biste zarazili, redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite, ne jedite iz zajedničkih posuda niti dijelite zajedničke ručnike s ostalim ukućanima, jedite svježe voće, pijte mnogo tekućine, najbolje u obliku toplog čaja, nemojte na svoju ruku uzimati antibiotike: gripa je virusna bolest te je ne možemo liječiti antibioticima, koji, kao i svaki lijek, mogu biti štetni za organizam, naravno, antibiotike uzimajte ako je vaš liječnik zaključio da se bolest zakomplicirala bakterijskom infekcijom, javite se liječniku ako vam se javi žuti, gnojavi sekret iz nosa, ako teško gutate ili počnete znatno jače iskašljavati sluz te ako bolest traje dulje od 10 dana …

(85) objavljeno 19. 01. 19. u 21:40 h

********************


alt


AKCIJA SOLIDARNOSTI: U MAJOROVOM VINOGRADU

U subotu je u vinograd Nikole Pavišića-Majora u Murvici došlo dvadesetak članova Bol poljoprivredne zadruge i prijatelja da pomognu u rezidbi bolesnom članu. Taj su posao uspješno obavili od 8 do podne, po relativno povoljnim vremenskim uvjetima. Bila je naime najavljena kiša, a tijekom noći je zbog krupe zabijelilo i u vinogradu.
Akciju solidarnosti sa svojim članovima organizira Bol poljoprivredna zadruga, a među onima koji su u subotu bili u Majorovom vinogradu radili su upravitelj Zadruge Ivica Vlahović i predsjednik Skupštine Vinko Marinković Bumba.
Slijedeća akcija je u utorak 22. siječnja. Na redu je vinograd Rajka Šćepanovića, a sastanak je u 8 sati u vinogradu iznad Zlatnog rata. Bude li veći odaziv dio će preći u vinograd Lenjina Marinkovića. (j.e.)

(84) objavljeno 19. 01. 19. u 21:35 h

********************


alt


POČEO TEČAJ ZA VATROGASCE

Nakon 20 godina u Bolu se ponovno organizira tečaj za vatrogasce. Obuka je sljedećih šest vikenda u prostorijama DVD-a. Polaznika iz Bola ima 20, a dolazit će ih i sedam članova iz DVD Selca. Do sada su Boljani odlazili na obuku u Pučišća i Selca. (j.m.)

(83) objavljeno 19. 01. 19. u 21:30 h
alt
subota, 19. 01. 2019. ********************


alt


alt


NOĆ MUZEJA NA AERODROMU, PANORAMSKE KAMERE …

U trećem nastavku razgovora s direktorom Aerodroma Brač Tončem Peovićem izvještavamo o novostima u bračkoj zračnoj luci. O proširenju i produljenju piste te rekonstrukcije zgrade i novim letovima, pisali smo opširnije pisali u prva dva nastavka.
Aerodrom Brač je otvorio novu Internet stranicu (Brač Airport), koja se postupno dopunjuje. Trenutno se osim osnovnih informacija može vidjeti podaci Meteo stanice: smjer vjetra, brzina vjetra, vanjska temperatura, barometar, točka rosišta, vlažnost i padaline. Tijekom veljače bit će uključene panoramske kamere uživo sa platforme, ali i jedna okrenuta prema Bolu s pogledom na Zlatni rat i susjedni otok Hvar.
Na Internet stranici bit će informacije o redu letenja, najave letova, vrijeme mogućeg kašnjenja …

NOĆ MUZEJA
Ove će se godine u suradnji s Centrom za kulturu Brač na aerodromu organizirati Noć muzeja. Zašto aerodrom? Astronomija je poveznica aerodroma i pustinje Blaca, a u ovim zimskim danima jednostavnije je publici doći na aerodrom nego u Blaca.

DRONOVI I CIJEPLJENJE LISICA
Vraća se iz Portugala, na Aerodrom Brač, ekipa koja je i prošle sezone dronovima pratila pomorski promet duž morske granice sa Italijom. Očekuje se cijepljenje lisica uz pomoć aviona, kao i lani, u travnju i listopadu.

AVIO TAXI
Na aerodromu će i idućeg ljeta biti manji zrakoplov za panoramske letove, ali se može koristiti i za kao avio taxi prijevoz do Zagreba, Dubrovnika, Rijeke …
- Kada se jednog dana osposobe aerodromi na Hvaru i Visu, planiramo cesnama sa 12 mjesta organizirati transfere sa Brača na Hvar i Vis. Mislimo da je to moguće ostvariti, a bilo bi korisno za putnike i turizam – zaključio je direktor Tonči Peović na kraju razgovora za portal boljani.info. (j.e.)

(82) objavljeno 18. 01. 19. u 21:50 h

********************


alt


TRAŽE SE DVA ČLANA ZA HORTIKULTURU

Još se traže dva člana kao predstavnike civilnih udruga sa područja općine Bol u Odbor za hortikulturu. Dio članova imenovalo je Općinsko vijeće 27. studenoga prošle godine. Zainteresirani za rad u Odboru trebaju se do 28. siječnja pismeno prijaviti Općini Bol.
Zadatak je Odbora za hortikulturu, u kojem su i dva stručna radnika, razmotriti stanje zelenih površina s posebnim osvrtom na borove posađene na šetnici od Dominikanskog samostana do Zlatnog rata, a posebno na šumicu na plaži Zlatni rat. Od Odbora za hortikulturu se očekuju zaključci kojima će obvezati općinsku upravu za mjere u cilju unapređenja stanja zelenih površina.
Tekst Oglasa objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(81) objavljeno 18. 01. 19. u 21:45 h

********************


alt


BOLJANI SE NADAJU - POBJEDI

Od ponedjeljka počinje II. dio natjecanja u Prvoj splitskoj ligi malog nogometa. U XIV. kolu, u dvorani na splitskim gripama igraju šesti na tablici JAKO SPORT GANNICUS (20 bodova) i trinaesti BOL (10 bodova). U prvom kolu, na početku natjecanja, Jako Sport je zabilježio pobjedu od 4:2.
Boljani ne misle da su bez šansi. Bodovi su im i te kako potrebni i nadaju se povoljnom rezultatu na utakmici koja se igra u 20.45 sati.
MNK Bol ima na raspolaganju 19 registriranih igrača. Najbolji strijelac u ekipi Boško Botica postigao je 16 golova u 13 nastupa. Po 10 nastupa imaju Matej Bodlović, Marko Marinović i Ivica Zlatar, a po 9 nastupa Jurica Eterović i Joško Jakšić. (j.e.)

(80) objavljeno 18. 01. 19. u 21:40 h

altpetak, 18. 01. 2019. ********************


alt


alt


PRODULJENJE I PROŠIRENJE PISTE ...

Aerodrom Brač, korak po korak, ide prema svom cilju, a to je preko 100 tisuća putnika.
- Očekujemo to 2021. godine – uvjerljivo govori o planovima i mogućim rezultatima naš sugovornik, direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – Još u potpunosti nisu sređeni rezultati poslovanja za 2018., ali je sigurno da smo radili profitabilno. Čekamo na radove kojima će se pista produljiti sa 1.760 na 2.400 metara, ali i proširiti sa 30 na 45 metara. U planu je i rekonstrukcija putničkog terminala kako bi istovremeno mogli prihvatiti i otpremiti tri zrakoplova veličine Boeing 737-800 ili Airbus 320.
Sigurno je da u 2019. neće biti, kao 2018., izravnih letova iz Ljubljane, Berna i Luxembourga, ali se očekuju novi letovi iz Poljske, Srbije i Ukrajine. U turističkoj sezoni će na brački aerodrom slijetati, kao i prošle godine, avioni iz Zagreba, Bruxellesa, Deauvillea, Graza, Innsbrucka, Linza, Rotterdama i Vienna.
- Koncentrirani smo na poslove oko rekonstrukcije putničke zgrade i produljenja piste. Za pistu su idejni projekti završeni. Razgovaramo s vlasnicima okolnih terena radi otkupa. Imamo studiju zaštite okoliša ali i master plan do 2043. godine – objašnjava nam direktor Peović. – Sredinom godine se kandidiramo na sredstva iz EU fondova. Važno je što imamo podršku Vlade i nadležnog ministarstva. Ako sve bude kako smo planirali, onda bi krajem godine počelo nasipanje za produljenje piste. Za novu pistu treba 1,4 milijuna kubika materijala i 250 radnih dana.
Od direktora saznajemo da je u planu krajem 2020. zatvoriti pistu i početi s rekonstrukcijom zgrade. Sve to mora biti gotovo do svibnja 2021. Te se godine na Aerodromu Brač očekuje rekordnih 100 tisuća putnika!
- Prošle smo sezone primili tri nova zaposlenika – nastavlja svoju priču direktor Tonči Peović. – Naši djelatnici vole ovaj posao koji rade, a uvjeren sam da će doći i vrijeme kada ćemo zaposlenicima povećati plaće kako bi se što više približili kolegama sa ostalih aerodroma u Hrvatskoj. Važno je što ti mladi ljudi ovdje vide svoju perspektivu.
Sutra: ostale novosti u Zračnoj luci Brač … (j.e.)

(79) objavljeno 17. 01. 19. u 22:25 h

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ od sljedećega tjedna ima novo radno vrijeme za korisnike: ponedjeljkom i četvrtkom od 13 do 20 sati (stanka od 16 do 16.30 sati).
Utorkom, srijedom i petkom od 8 do 14 sati (stanka od 10.15 do 11.00 sati).
Stanka se gotovo isključivo koristi za obavljanje poslova izvan knjižnice. Subotom se ne radi.
Kao što se ljetnim radom do 22 sata knjižnica prilagođava ljetnim korisnicima, koji su oduševljeni i zahvalni na dostupnosti knjižnične građe u večernjim satima, tako se vjeruje da će i učenici obje škole, čija se nastava odvija stalno u jutarnjem turnusu, maksimalno iskoristiti pogodnost posudbe i rada u knjižnici u popodnevnim satima.

(78) objavljeno 17. 01. 19. u 22.20 h

********************


alt


STIPENDIJE ROTARY KLUBA BRAČ

Upravni odbor Rotary kluba Brač raspisao je i ove godine natječaj za tri novčane stipendije. Kandidati moraju ispunjavati i neke uvjete: da imaju mjesto stalnog boravka na Braču, da imaju upisanu drugu ili višu godinu, da im je prosjek ocjena 3,5 ili više, da nisu stariji od 26 godina …
Stipendije se daju za vremensko razdoblje od 1. listopada 2018. do 31. srpnja 2019. godine.
Natječaj je otvoren do 1. veljače ove godine.
Detaljnije u Natječaju objavljenom u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(77) objavljeno 17. 01. 19. u 22:15 h

********************


alt


AKCIJA SOLIDARNOSTI: POMOĆ SUMJEŠTANIMA

Pred realizacijom je prva od tri akcije koju su pokrenuli članovi Bol poljoprivredne zadruge. Želja im je pomoći svojim sumještanima i članovima Zadruge koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu ovih dana u rezidbu svojih vinograda.
Ove subote (19. siječnja) će zadrugari, budu li dozvoljavale vremenske prilike, krenuti u vinograd Nikole Pavišića – Majora. Oni koji se žele priključiti trebaju se javiti Vinku Marinkoviću Bumbi (mob. 098 361-057).
Slijedeće akcije su u vinogradima Lenjina Marinkovića i Rajka Šćepanovića.

(76) objavljeno 17. 01. 19. u 22:10 h

alt
četvrtak, 17. 01. 2019. ********************


alt


alt


NE OČEKUJE SE VEĆI RAST PROMETA

Na bračkom aerodromu se intenzivno pripremaju za novu sezonu. Tek je za neke službe predah, jer nema slijetanja i polijetanja, ali se mnogo radi na pripremi produženja i proširenja piste, te preuređenja glavne zgrade. Ima još novosti i planova o kojima smo razgovarali u srijedu s direktorom Aerodroma Brač.
- U ovoj godini ne očekujemo znatan rast prometa – dočekao nas je izjavom Tonči Peović. – Tri lanjske nove avio kompanije nisu nam najavile dolaske i 2019. Ne računamo na letove iz Ljubljane jer je očito da njihova cjenovna politika nije bila prilagođena zahtjevima tržišta. Nema ni linije iz Berna (Švicarska), a Lux Air (Luxembourg – Brač) se orijentirao na veće avione koji za sada ne mogu slijetati na Brač i oni čekaju produženje naše piste. Ostaju od prošle godine Gruber iz Austrije, TUI iz Francuske i Belgije, Croatia Airlies iz Zagreba.
Bilo je najavljeno da će putnici dolaziti iz Pariza …
- Ostaju dolasci iz Deauvellea.
Čuli smo za neke najave novih linija?
- Imamo nekoliko obećavajućih razgovora i najava novih linija iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske – nastavlja T. Peović. – Mnogi od njih čekaju II. fazu radova kako bi dolazili na Brač sa većim zrakoplovima. Očekujemo i najavu od Air Srbije za sezonsku liniju Beograd – Brač – Beograd. Ozbiljno razgovaramo sa državnom kompanijom Lot iz Poljske, a oni su goste već dovozili u Split i Dubrovnik. Nadamo se i konačnom dogovoru s kompanijom iz Ukrajine koja bi svojim avionima iz Kijeva dolazila subotom i nedjeljom od lipnja do kolovoza.
Sutra: koji su planovi i rokovi za nove investicije na Aerodromu Brač? (j.e.)

(75) objavljeno 16. 01. 19. u 22:15 h

********************


alt

Prošlogodišnja edukacija za iznajmljivače (15. veljače 2018.)


EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Turistička zajednica općine Bol i ove godine organizira tri edukacije tijekom veljače za privatne iznajmljivače. Agencija „Adriagate“ iz Splita svoja će predavanja održati 8. i 11. veljače u Domu kulture od 9 do 13 sati.
Na prvom predavanju (8. veljače) teme su: Suvremeno poslovanje iznajmljivača – kako do uspješne sezone; Novi trendovi u turizmu i kako im se prilagoditi; Gdje oglašavati smještaj: društvene mreže, portali i turističke agencije; Kako do popunjenih apartmana – trikovi online oglašavanja; Kako pripremiti smještaj za fotografiranje; Kućni ljubimci u smještaju – da ili ne; Što ako smještaj nema pogled na more; Kako privući goste uređenom okućnicom; Kako reagirati u kriznim situacijama (pritužbe gosta, negativni komentari, bučni i neodgovorni gosti).
Na drugom predavanju (11. veljače) tema je: Izazovi brendiranja u turizmu.
Teme za treće predavanje (15. veljače): budite uspješni iznajmljivač u 10 koraka (deset osnovnih pravila koja mora slijediti svaki iznajmljivač kako bi imao uspješnu sezonu: manje troškove, veći broj rezervacija, više cijene i veću dobit) te administracija obiteljskog smještaja (propisi i zakoni, ispostavljanje računa, plaćanje PDV-a, ulazak u sustav PDV-a, izrada cjenika, pomoćni kreveti, prijava na e-Visitor u nekoliko sekundi).

(74) objavljeno 16. 01. 19. u 22:10 h

********************


alt


„ANTONIJA“ UMJESTO „JUDITE“

U bolski porat u srijedu u 17.05 sati prvi put je uplovio katamaran „Antonija“ kao zamjena za „Juditu“ koja je iz Splita isplovila za Lastovo. Naime, u luci Ubli na Lastovu imao je katamaran „Jelena“ „susret“ s rivom pa je na toj liniji preusmjerena „Judita“, a „Jelena“ je isplovila iz Lastova prema brodogradilištu.
Katamaran „Antonija“, za 200 putnika, je plovilo u vlasništvu zadarskog brodara G&V Line ladera koji održava linije iz Zadra do okolnih otoka. (j.e.)

(73) objavljeno 16. 01. 19. u 22:05 h

********************


alt


ŽUPANIJA ZA NOVOROĐENU DJECU

I ove će godine Splitsko-dalmatinska županija nastaviti sa isplatom novčanih pomoći za novorođenu djecu. Uvjet je da su roditelji državljani Republike Hrvatske i da imaju prijavljeno prebivalište u nekom od gradova ili općina na području županije u neprekidnom trajanju od najmanje tri godine.
Na temelju analize demografskog stanja na području svake općine i grada u sastavu Županije, gradovi i općine podijeljeni su u pet grupa. U prvoj grupi su s Brača Nerežišća i Selca, u II. grupi Pučišća, u III. grupi Milna, u IV. grupi Bol i Postira te u V. grupi Supetar i Sutivan.
Roditelji u Bolu za I. dijete dobit će od Županije 700 kn, za II. dijete 800 kn, za III. dijete 1.000 kn, za IV. dijete 1.500 kn, za V. dijete 3.000 kn, za VI. dijete 7.500 kn, za VII. dijete 10.000 kn, za VIII. dijete 15.000 kn, za IX. dijete 17.000 kn i X. dijete 25.000 kuna.
U Bolu će za novorođeno dijete roditelji primiti mnogo veće naknade.

(72) objavljeno 16. 01. 19. u 22:00 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: OSTACI SLAVLJA I ZIME

Snijega, koji nije padao od 9. siječnja, još ima po vrhu Brača, a u srijedu smo sniježni pokrivač snimili uokolo aerodromske zgrade. Bilo ga je i na parkiralištu, ali je cesta bila očišćena.
Snimili smo u srijedu i skidanje svijetleće dekoracije sa bolskih čempresa na Loži. Svjetla su ugašena 13. siječnja, ali za skidanje se čekalo vrijeme bez vjetra i dolazak auto-košare iz Splita.
(j.e.)

(71) objavljeno 16. 01. 19. u 21:55 h


alt


srijeda, 16. 01. 19. ********************


alt

Aerodrom pored Kijeva koji ima 2,8 milijuna stanovnika (foto: oleg beljakov)


AVIONOM IZ KIJEVA NA BRAČ

Avio prijevoznik iz Ukrajine zatražio je uvjete za uspostavu sezonske linije (lipanj, srpanj i kolovoz) subotom i nedjeljom od Kijeva do Brača. Kako smo saznali, iz Aerodroma Brač su pozitivno odgovorili i sada se čekaju odgovor.
- Oni bi dovozili goste dva puta tjedno avionom boeing 737 – potvrdio nam je u telefonskom razgovoru direktor zračne luke Brač Tonči Peović. – Rano je međutim govoriti da će se to i realizirati. Mi nastojima imati što više slijetanja i polijetanja s našeg aerodroma i na tome intenzivno radimo cijele godine, posebno u ovim zimskim mjesecima.
Na tu temu dogovorili smo razgovor za srijedu ujutro. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 01. 19. u 21:55 h

********************


alt


BAGER OŠTETIO OPTIČKI KABEL

Kod Dola su u tijeku iskopi i bager tvrtke „Berica“ u utorak oko 14 sati oštetio je optički kabel. Zbog toga su Brač i Hvar ostali bez Internet veze, MAXtv-a i telefona. Neslužbeno smo saznali da je ekipa za popravak optičkog kabela iz Splita krenula trajektom u 16.30 sati, a s popravkom su trebali početi u 18 sati.
Internet veza, MAXtv i telefon ponovo su proradili od 20 sati. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 01. 19. u 21:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: RAČIĆ - JEDNOSMJERNO!

Na Račiću se gradi, a radna i privatna vozila se parkiraju i ulica postaje – jednosmjerna. To se dešava tijekom radnog vremena, ali se vozila mogu vidjeti i tijekom cijelog dana. Naravno, nitko se ne obazire na prometne znakove niti su, dok traju radovi, na cesti postavljena odgovarajuća upozorenja. (foto: d.k.)

(68) objavljeno 15. 01. 19. u 21:45 h

********************


alt


SPORT: ISPOD OČEKIVANJA I MOGUĆNOSTI

Završio je prvi dio prvenstva u Prvoj ligi malog nogometa. Bol je na predzadnjem mjestu sa svega tri pobjede, jednim neodlučnim rezultatom i 9 poraza.
- Ispod je to naših očekivanja i mogućnosti – kaže nam kapetan momčadi Boško Botica. – Ozlijede i spriječenosti zbog radnih obveza umnogome su utjecale da igraju najbolji. Moramo poraditi na fizičkoj pripremi i vjerujem da će u drugom dijelu prvenstva biti mnogo bolje.
MNK Bol već četvrtu godinu igra u prvoj splitskoj ligu. Od 14 momčadi jedina je ekipa koja s otoka dolazi u Split, gdje se igraju sve utakmice. U organizaciji Udruge malog nogometa ukupno sudjeluje 70 ekipa iz Splitsko-dalmatinske županije, raspoređenih u pet liga. (j.e.)

(67) objavljeno 15. 01. 19. u 21:35 h

altutorak, 15. 01. 2019. ********************


alt


JOŠ JEDAN HOTEL U BOLU

Na turističkoj karti i u ponudi Bola za 2019. godinu bit će još jedan hotel. Ministarstvo turizma RH odobrilo je 9. siječnja, privremenim rješenjem na rok od 10 mjeseci, Villi Giardino obavljanje ugostiteljske djelatnosti i razvrstalo ih u skupinu „Hoteli“. Konačnim rješenjem očekuje se kategorizacija za četiri zvjezdice.
U ovom objektu ima ukupno 23 kreveta u 12 soba i jednom hotelskom apartmanu.
Villa Giardino bila je u vlasništvu obitelji Gratelli, ali je kupoprodaja obavljena u rujnu prošle godine. Novi je vlasnik tvrtka Linea Plus iz Pule.
S Villom Giardino u Bolu je sada registrirano 12 hotela: „Elaphusa“, „Borak“, „Bonaca“, „Bretanide“, „Baština sv. Križ“, „Vitar“, „Bol“, „Kaštil“, „Ivan“, „Villa Daniela“ i „Villa Džamonja“. (j.e.)

(66) 0bjavljeno 14. 01. 19. u 21:30 h

********************


alt

Prošlogodišnja akcija solidarnosti: oranje u vinogradu Lenjina Marinkovića


AKCIJA SOLIDARNOSTI: DRUG ZA DRUGA

Članovi Bol poljoprivredne zadruge pokreću još jednu akciju pomoći svojim sumještanima, ujedno i članovima Zadruge koji, na žalost, zbog svog lošeg zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti brinuti o svom vinogradu. On im je osim životne tradicije i važan izvor prihoda.
Prisjetimo se da sama riječ “ZADRUGA“ ima svoje značenje da na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju, unapređuju i zaštićuju svoje pojedinačne i zajedničke interese (gospodarske, ekonomske, socijalne i dr. ) i ostvaruju ciljeve zbog kojih je Zadruga osnovana.
Sezona je rezidbe loze te je pomoć neophodna u vinogradima Nikole Pavišića-Majora, Lenjina Marinkovića te Rajka Šćepanovića.
Pokažimo još jednom dobru volju i suosjećanje prema našim kolegama i sumještanima, te kao i do sada , pomozimo ljudima u potrebi jer tko zna što sutra nas čeka.
Prva akcija, ujedno i najopsežnija, održala bi se u subotu, 19. siječnja kod Majora, te vas inicijatori i organizatori mole da se odazovete u što većem broju.
Svoju volju za sudjelovanjem, molimo najavite na mobitel 098-361-057 (Vinko Marinković Bumba), radi što lakšeg dogovora i preciznije organizacije.

(65) objavljeno 14. 01. 19. u 21:25 h

********************


alt


BRAČANI NA SPLITSKOM ROBOKUPU

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Ovog ponedjeljka, u organizaciji Zajednice tehničke kulture, na splitskom PMF-u je održana županijska razina natjecanja Robokup.
Robotičku ekipu čine po tri učenika čiji je zadatak što bolje spajanje strujnih krugova na eksperimentalnoj pločici, te programiranje robotskih kolica za praćenje crte. Svoje ekipe imali su i Bračani. Udrugu "RoboBrač" predstavljali su učenici 5. i 6.razreda osnovnih škola Bol i Pučišća u pratnji mentorica Lucije Špacal i Ane Bodlović. I ovog puta naša su djeca imala dobar nastup, te su pokazala izvrsno znanje. Ipak medalja im je na ovom natjecanju izmakla iz ruku. Bračani se vraćaju kući zadovoljni lijepim druženjem. (a. bodlović)

(64) objavljeno 14. 01. 19. u 21:20 h

********************


alt


SPORT: PONOVNO PORAZ

Ni u ponedjeljak, kao ni u nedjelju, Boljani nisu došli do bodova. U XIII. kolu Prve splitske lige malog nogometa, u Sportskoj dvorani Gripe u Splitu igrali su ZLATARIJA DVORNIK – BOL 5:2 (3:1).
Semafor: 01.59 min 1:0 / 02.53 min 2:0 / 07.00 min 3:0 / 07.45 min 3:1 Ivica Zlatar // 22.08 min 4:1/ 23.57 min 5:1 / 29.58 min 5:2 Boško Botica
Za Zlatariju Dvornik bila je to osma pobjeda, a Boljanima deveti poraz. Utakmicama XIII. kola završen je prvi dio prvenstva. Predstoji još 13 kola i mogućnost da se pobjegne što dalje od opasne zone. (foto: j. sabbioncello)

(63) objavljeno 14. 01. 19. u 21:15 h

********************


alt


„HAJDUK“: DO SADA 10.000 ČLANOVA

Hajduk je u ponedjeljak ujutro prešao brojku od 10.000 članova za 2019. godinu, a brojka ne prestaje rasti. Sasvim je sigurno da će brojač uskoro doći i do 11.000 učlanjenih. Među učlanjenima je i stotinjak Boljana!
- Akcije učlanjivanja zapravo se tek zahuktavaju. Društva prijatelja Hajduka najavila su brojne terenske akcije učlanjivanja diljem Hrvatske i svijeta tako da će broj članova bez sumnje značajno porasti i u narednom razdoblju, rekla je Blanka Sunara iz Odjela za članstvo.
- Posebno bih istaknula da je od ovih 10.000 članova čak 1.000 novih, odnosno onih koji do sada uopće nisu bili članovi Hajduka i ta nas brojka iznimno veseli. Vjerujemo da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i da smo blizu novih rekorda.
Učlaniti se može putem interneta te u Odjelu za članstvo na Poljudu svaki radni dan od 8 do 20 sati.

(62) objavljeno 14. 01. 19. u 21:10 h
altponedjeljak, 14. 01. 2019. ********************


alt


DRŽAVNI INSPEKTORAT OD 1. TRAVNJA

Umjesto 17 različitih inspekcija raspoređenih u pojedinim ministarstvima, od 1. travnja bi će u okviru novog Državnog inspektorata. Time se inspekcijske službe vraćaju u Državni inspektorat kojeg je prije pet godina (2014.) rasformirala Vlada Zorana Milanovića.
Od travnja ove godine, hotelijerima, iznajmljivačima obiteljskog smještaja i ugostiteljima više neće na vrata kucati osam-devet različitih inspektora koji kontroliraju svaki svoj dio poslovanja.
Novost je što će turistički inspektori ubuduće moći ulaziti i kontrolirati ilegalne objekte i djelatnosti. Dobro je to znati nakon najave nekih od iznajmljivača da će odjaviti dozvolu za izdavanje apartmana ukoliko im se bitno poveća paušal.
Visina poreza do sada je iznosila 300 kn po krevetu, a Općinsko vijeće do kraja mjeseca treba donijeti odluku: ostaje li kao i do sada ili će se povećati.
Porezni paušal vrijedi za 2019. godinu, a za ubuduće o novoj cijeni odlučivat će se svake godine do 15. prosinca. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 01. 19. u 21:25 h

********************


alt


ZAVRŠIO KOLEKTIVNI ODMOR?

Zaposlenici koji su koristili kolektivni godišnji odmor, trebali bi se u ponedjeljak vratiti na posao. Iznimka su oni koje je gripa prikovala za krevet.
Od ponedjeljka rade općinska administracija, komunalno poduzeće „Grabov rat“, Ured TZO, a svi bi učenici i nastavnici trebali biti u Osnovnoj i Srednjoj školi. Njima je nastava počela 7. siječnja, ali su neki roditelji iskoristili mogućnost opravdanog izostanka i s djecom otišli na skijališta u susjednim državama.
Prema ranije objavljenoj obavijesti od ponedjeljka bi bolska ambulanta trebala raditi ujutro i poslije podne. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 01. 19. u 21:20 h

********************


alt


BRAČ DOBIO NOVI PROSPEKT

Turističke zajednice na Braču dobile su novi, reprint dopunjenog prospekta (A4 format) u kojem su uglavnom fotografije znamenitosti na otoku. Ukupno je u prospektu 81 fotografija, a popratni tekst je na engleskom jeziku. Prospekt su zajednički pripremili direktori Turističkih zajednica na Braču, a za koordinatora projekta izabrali su direktora TZO Bol Markita Marinkovića.
Javno će prospekt biti predstavljen na turističkom sajmu u ožujku u Berlinu. (j.e.)

(59) objavljeno 13. 01. 19. u 21:15 h

********************


alt


SPORT: IZGUBILI ODGOĐENU UTAKMICU

Boljani su ove nedjelje odigrali dva puta odgađanu utakmicu. Bio je to derbi začelja u kojem je ekipa DWS Kidan žile pobijedila Bol rezultatom 6:4 (5:2).
Semafor: 01.08 min 1:0 / 05.31 min 2:0 / 06.24 min 2:1 Boško Botica / 08.26 min 3:1 / 12.41 min 4:1 / 13.33 min 4:2 Boško Botica / 13.49 min 5:2 // 17.16 min 5:3 Tomislav Mikulić / 21.42 min 5:4 Jurica Eterović / 29.58 min 6:4
Za „žute“ iz Bola ovo je bila važna utakmica, ali je sve riješeno u I. poluvremenu (5:2). U nastavku su sa dva pogotka Boljani došli sasvim blizu (5:4), ali je ekipa DWE Kidan žile dvije sekunde prije kraja postigla i šesti pogodak.
Za Bol su igrali: Tomislav Mikulić, Boško Botica, Jurica Eterović, Stanko Mikulić, Jure Klarić, Marko Marinović, Ivica Zlatar i Joško Jakšić.
MNK Bol već ovog ponedjeljka igra novu utakmicu. U 18:50 sastaju se Bol – Zlatarija Dvornik, u sklopu XIII. kola Prve splitske malonogometne lige. (foto: j. sabbiancello)

(58) objavljeno 13. 01. 19. u 21:10 h

********************


alt


VREMEPLOV: BAZEN NA ZLATNOM RATU

Na današnji dan (13. siječnja), ali prije tri godine (2016.) Tonči Kukoč Bager se okupao u bazenu na špici Zlatnog rata. Nije to prvi put da je na Zlatnom ratu nastao bazen okretanjem njegove špice pod udarima tramontane i lebića, a zatvorilo bi ga jugo.
Pjerin Jugović nam je ispričao da je grupa njemačkih studenata 1961. prenijela njegovu jedrilicu u bazen koji je bio širok preko 10 metara, a dubok 1,5 metar.
Video snimak okretanja špice Zlatnog rata objavili smo u VIDEOTECI iz 2016. godine: - Okretanje plaže po tramontani pogledalo se 299.009 puta, a Kupanje Bagera 15.776 puta. Za pristup VIDEOTECI kliknite OVDJE.
(j.e.)

(57) objavljeno 13. 01. 19. u 21:00 h

alt
nedjelja, 13. 01. 2019. ********************


alt


RAZVOJNI PROJEKTI OPĆINE BOL

Radi korištenja sredstava iz EU fondova Općina je izradila Plan razvojnih projekata s kojim se složilo i Općinsko vijeće na XIII. sjednici održanoj 20. prosinca. Što se to planira raditi u općini Bol do 2025. godine?
• Projekt izgradnje žičare Bol – Vidova Gora (2021.);
• Sportsko-zabavna zona zapadno od plaže Zlatni rat, 10 ha (2017. – 2023.);
• Određivanje trase za lungo mare, pješačke staze i biciklističke staze (2018.);
• Uređenje protupožarnih putova, biciklističkih i pješačkih staza (2018.);
• Turistička zona T Potočine (2019. – 2023.);
• Rekonstrukcija i uređenje kina (2018.);
• Kanalizacijski i vodoopskrbni sustav i pročistač za Murvicu (2020. – 20021.);
• Sportski kompleks i garaža kod hotela „Bijela kuća“ (2020. – 2021.);
• Luka za javni promet na Račiću, 150 nautičkih vezova (2019. – 2022.);
• Dio luke za ljetni privez mini kruzera (2025.);
• Novo groblje kod crkvice Sv. Lucije (2019. – 2022.);
• Komunalne zone: pretežno reciklažna te skladište i radionice (2020.);
• Uređenje potkrovlja Dječjeg vrtića (2019.);
• Uređenje općinske zgrade na Loži (2019. – 2020.);
• Rekonstrukcija pristupa ceste Novi put na državnu cestu kod zgrade uprave Zlatni rat (2021.);
• Izgradnja novog vatrogasnog doma (2020. – 2021.):
• Uređenje I. kata i potkrovlja Doma kulture (2020. – 2021.) te Općinske knjižnice (2021.);
• Popločavanje i uređenje javne površine kod Samostanske crkve (2020.):
• Produženje Velog mosta za 70-80 m, te produženje mosta kod benzinske postaje za 40 m (2022.):
• Izgradnja kanalizacijskog kolektora i postavljanje vodovodnih cijevi od Zlatnog rata do novog zabavnog centra (2019.);
• Izgradnja nove lokalne ceste od Bijele kuće do Ribarske kućice (2023.):
• Izgradnja potpornog zida uz obilaznicu (2019. – 2020.);
• Potreba izgradnje nove zgrade TZO s turističkim informativnim centrom i turističkim muzejem (2024.);
• Popločavanje rive do benzinske postaje (2025.);
• Rekonstrukcija kanalizacijskog kolektora od Biline kuće do plaže Zlatni rat (2025.);
• Izgradnja nove kanalizacijske i vodovodne cijevi u trupu državne cestre D115 od Biline kuće do Velog polja (2025.);
• Izgradnja sportskog centra na Kupini (2025.);
• Potreba izgradnje nove zgrade ambulante (2025.);
• Uređenje vjeronaučke dvorane (2025.);
• Obnova postojećih kapaciteta za smještaj profesora i đaka (2019. – 2020.);
• Difuzni hotel u Murvici (2020. – 2026.);
• Restoran na Vidovoj gori (2020.).

(56) objavljeno 12. 01. 19. u 22:40 h

********************


alt


BORAVIŠNE PRISTOJBE ZA 2019.

Ove godine naplaćivat će se boravišne pristojbe po novim tarifama o kojima je odluku donijela Vlada RH u kolovozu prošle godine.
U glavnoj sezoni cijena je 10 kn, u predsezoni i posezoni 8 kn, a izvan sezona 7 kuna. U kampovima su cijene 8, 6 i 5 kuna.
Paušal za boravišnu pristojbu je 345 kuna po krevetu.
Vlasnici kuća ili stanova za odmor plaćaju paušalno za dva člana po 60 kn, a za svakog sljedećeg člana obitelji po 25 kuna. (j.e.)

(55) objavljeno 12. 01. 19. u 22:35 h

********************


alt


NAŠI GOSTI: OSOBA GODINE U SLOVENIJI

Kada netko zbog ljubavi prema jedrenju na dasci, a i bicikliranju, ljetuje dugi niz godina u Bolu (punih 37 godina), i to godišnje više puta, onda je to svakako hvale vrijedno. Još kada ta ista osoba, tradicionalno volontira kao liječnik na krosu “Đir oko Bola“, onda zaslužuje da je na ovom portalu i predstavimo. Radi se o doktoru Vojku Didanoviću, koji je već mnogim Boljanima poznat, a koji je sa svojim radom postao u Sloveniji osoba godine 2018.
Naime, on je sa svojim kolegom, prvi u svijetu, uspio pacijentici koja je zbog karcinoma izgubila nos, na njenoj ruci uzgojiti novi i taj isti vratiti na lice. Ovim putem čestitamo i mi doktoru Didanoviću i nadamo se da će Bol i dalje biti njegovo omiljeno mjesto odmora. (l.g.)

(54) objavljeno 12. 01. 19. u 22:30 h


altsubota, 12. 01. 2019. ********************


alt

Naselje Blato-Ratac (foto: t. buljan)


OBJAVLJEN JE PRAVILNIK O PAUŠALNOM OPOREZIVANJU

Do kraja mjeseca Općinsko vijeće treba odlučiti o paušalnom iznosu poreza po krevetu za turiste. Odluku će trebati dostaviti Poreznoj upravi do 15. veljače prema mjestu prebivališta poreznog obveznika. Prema gruboj procijeni 1.500 kreveta su u vlasništvu Boljana, a za 3.000 kreveta su vlasnici po cijeloj Hrvatskoj, a ima ih i u inozemstvu.
Općinsko vijeće se može odlučiti na paušal po krevetu u iznosu od 150 do 1.500 kuna. Taj paušal može biti jedinstven za cijelo naselje, ali i po ulicama. Svaki iznajmljivač treba prijaviti porez Poreznoj upravi prema mjestu prebivališta, a ne prema lokaciji kuće koja se izdaje turistima.
Godišnji paušal po krevetu uvećat će se za prirez poreza na dohodak prema prebivalištu iznajmljivača.
Objavljeni pravilnik nije odgovorio na neka otvorena pitanja. Na primjer, koliki postotak ide jedinici lokalne samouprave i gdje, da li mjestu prebivališta poreznog obveznika ili tamo gdje se nalaze vile i apartmani. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 01. 19. u 22:40 h

********************


alt


ANALIZA STANJA CIVILNE ZAŠTITE

Vijećnici su na XIII. sjednici prihvatili Analizu stanja sustava Civilne zaštite na području općine Bol. Postoi u Bolu postrojba Civilne zaštite opće namjene koja broji 10 članova te još 10 povjerenika i isto toliko njihovih zamjenika.
U stožeru CZ su: načelnik Tihomir Marinković, zamjenik načelnika Jakov Okmažić, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, iz vatrogasne postrojbe Nikša Bjelobradić, predsjednik DVD Goran Jekić, policijski službenik PP Brač Ivica Trutanić, direktor Grabovog rata Mirko Perić, bolski liječnik dr. Markica Tomić, lučki kapetan Drago Jerkin, viša stručna savjetnica za prevenciju u PUZS Danijela Roso, zapovjednik postrojbe opće namjene Zdravko Bartulović i predstavnik CK Brač Pavao Bonačić Proti.
Za opremanje i rad Civilne zaštite osigurano je iz općinskog proračuna za sljedeće tri godine po 1.780.000 kuna. (j.e.)

(52) objavljeno 11. 01. 19. u 22:35 h

********************


alt


PLINA IMA DOVOLJNO

Nema nikakvih problema u snabdijevanju plina Bola i Murvice. Na prodajnom mjestu, na parkiralištu pored DVD-a, u petak je doneseno dovoljno boca za kjućne potrebe ove zime. Plin se prodaje ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom po cijeni od 120 kuna. (j.e.)

(51) objavljeno 11. 01. 19. u 22:30 h

********************


alt


VRIJEME ZA VIKEND

DHMZ najavljuje za vikend duž obale biti umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na otocima ponegdje i jak. Najniža temperatura zraka na Jadranu većinom između -2 i 2, a najviša dnevna od 7 do 10 °C na Jadranu.
Za idući tjedan trebalo bi, prema najavi meteorologa, pripremiti kišobrane. (psd)

(50) objavljeno 11. 01. 19. u 22:25 h

********************


alt


SPORT: BOL IGRA U NEDJELJU I PONEDJELJAK

Malonogometni klub Bol, član I. splitske lige malog nogometa, u nedjelju i ponedjeljak treba odigrati dvije važne utakmice. U splitskoj dvorani SC Gripe u nedjelju u 18 sati igraju odgođenu utakmicu iz VII. kola. Sastaju se Bol koji u 11 utakmica ima 10 bodova i DWS Kidan žile koji je uknjižio jedan bod manje. Derbi je to začelja, jer je Bol na 12., a DWS Kidan žile na 13. mjestu na prvenstvenoj tablici.
U ponedjeljak se, nakon pet tjedana pauze, igraju utakmice XIII. kola. U 18:50 sati, također na splitskim Gripama, sastaju se Bol – Zlatarija Dvornik. Oni su prošlog ponedjeljka igrali kup utakmicu u kojoj je pobijedila Zlatarija Dvornik rezultatom 5:3. (j.e.)

(49) objavljeno 11. 01. 19. u 22:20 h


altpetak, 11. 01. 2019.********************


alt


UREĐUJU SE OBJEKTI ZADRUGE

Buri unatoč i niskim temperaturama radi se na postavljanju krovne konstrukcije i pokrova na „staroj“ zgradi Bol poljoprivredne zadruge na Rivi. Kada bolska tvrtka „Bilić“ završi taj posao nastavit će se unutrašnjim uređenjem objekta. Taj bi posao trebalo obaviti do 1. svibnja.
U razgovoru s upraviteljem zadruge Ivicom Vlahovićem obaviješteni smo o sadržajima u objektima, „starom“ i „novijem“:
- U ovom objektu gdje se trenutno radi krov – kaže nam I. Vlahović – ostat će u prizemlju prostori za prodavaonice, kafiće i tome slično. Na katu će biti galerija gdje će se postaviti eksponati koje je darovao Ivica Karninčić Koloč. Na drugom katu će se urediti dvorana koja može služiti i za hotel koji je projektiran u susjednom objektu. Iznad tog prostora ne bi bilo plafona, već bi prostor bio otvoren s pogledom na grede krovišta.
Susjedni objekt je izgradila 1956. godine Bol poljoprivredna zadruga za smještaj gostiju i nazvan je „depandansa Luka“. U prizemlju je odmah bila trgovina, a danas je tamo market „Konzuma“. Na dva kata je bilo 26 soba sa 60 kreveta. To je tada bio najmoderniji smještajni objekt u Bolu iako je u sobama bio samo umivaonik, a kupatilo i WC zajednički na svakom katu. Luku je zakupom preuzeo „Zlatni rat“ i time povećao svoje smještajne kapacitete sa 68 na 128 kreveta.
Nekadašnja depandansa Luka, prema najnovijim planovima, ponovo bi trebala postati hotel.
- Ove godine očekujemo potrebne dozvole za uređenje – objašnjava nam planove I. Vlahović. – Nekada su sobe bila s pogledam na jug, a neke na sjever, dok je po sredini bio dugi hodnik. Sada bi hodnik bio uz sjevernu fasadu, a sve bi sobe bile s pogledom na luku i more. U prizemlju bi bili hotelski sadržaji: restoran, kuhinja … (j.e.)

(48) objavljeno 11. 01. 19. u 10:45 h

********************


alt


PRAVILNIK ZA VIŠE REDA NA PLAŽAMA

PRAVILNIK o obavljanju djelatnosti na pomorskom dobru na temelju koncesijskog odobrenja usvojen je na XIII. sjednici Općinskog vijeća. Iako će pravilnik biti u cijelosti objavljen na službenim Internet stranicama Općine Bol, ovdje ćemo navesti neke važnije odredbe kako bi s njima upoznali što veći broj kupača na bolskim plažama.
Pravilnikom je određeno da komunalni redar vrši nadzor nad provedbom Pravilnika!

• Nositelj koncesijskog odobrenja naročito je dužan održavati čistoću pomorskog dobra za koje mu je izdano koncesijsko odobrenje, uklanjati naplavine (daske, plastiku i slično) i ostale nanose, osigurati pražnjenje posuda za otpatke, pridržavati se Odluke o komunalnom redu te Odluke o javnom redu i miru Općine Bol, Odluke o zaštiti od buke, te se pridržavati svih odluka i rješenja nadležnih tijela koje provode nadzor nad pomorskim dobrom.
• Nositelj koncesijskog odobrenja je odgovoran za svaku štetu koja nastane uslijed obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru, što uključuje štetu nastalu na pomorskom dobru, kao predmetu koncesijskog odobrenja, štetu nastalu samom Nositelju koncesijskog odobrenja, odnosno, njegovim zaposlenicima, kao i štetu koju pretrpe treće osobe.
• Nositelj koncesijskog odobrenja ne smije onemogućiti i/ili ograničiti pristup pomorskom dobru za koje mu je izdano koncesijsko odobrenje te umanjiti, ometati ili onemogućiti upotrebu i/ili korištenje susjednih dijelova pomorskog dobra prema njihovoj namjeni, a dodijeljeno pomorsko dobro dužan je čuvati i unaprjeđivati.
• Kod obavljanja djelatnosti komercijalno-rekreacijskog sadržaja Nositelj koncesijskog odobrenja mora koristiti plažne rekvizite (suncobrani, ležaljke i sl.) koji su unificirani, bez reklamnog sadržaja, kvalitetni, u ispravnom stanju, primjerenog izgleda te ne smiju ugrožavati njihove korisnike, kao ni ostale korisnike plaže.

Ležaljke moraju biti udaljene minimalno 6 metara od mora, a na plažama gdje to nije moguće (npr. plaža Martinica, plaža Kotlina) ležaljke moraju biti udaljene od mora minimalno 3 metra.
• Na području pomorskog dobra za koje je izdano koncesijskoj odobrenje mora biti organizirano redovito održavanje čistoće.
Pod redovitim čišćenjem podrazumijeva se redovito uklanjanje svih otpadaka s morske obale, morske površine i morskog dna u obuhvatu koncesijskog odobrenja, a osobito metalnih, plastičnih i staklenih predmeta, kao i ostalog otpada.
• Zabranjeno je bacanje smeća ili opušaka u more i po obali te paljenje smeća na pomorskom dobru.
• U plažnom prostoru namijenjenom za kupače zabranjuje se:
- vezivanje plovila izvan organiziranih privezišta,
- postavljanje pontona bez odgovarajućih odobrenja i lokacijske dozvole,
- plovidba unutar područja pod koncesijskim odobrenjem, odnosno ograđenog dijela namijenjenog za kupače,
- glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 m od obale,
- promet svih motornih vozila, osim vozila posebne namjene,
- parkiranje, osim na uređenim parkiralištima,
- kampiranje i noćenje,
- upotreba svih vrsta sapuna i šampona te ostalih kemijskih sredstava na tuševima,
- paljenje vatre u bilo koje svrhe te upotreba roštilja i bilo koje vrste otvorenog plamena na plažama,
- kupanje životinja izuzev na plažama na kojima je to dozvoljeno, a koje su označene posebnim znakom.

(47) objavljeno 11. 01. 18. u 09.05 h

alt
četvrtak, 10. 01. 2019. ********************


alt

U Bol se dolazilo i - padobranom


BOL 11. PO BROJU GOSTIJU

Po broju dolazaka gostiju u 2018. Bol je na 11-oj poziciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali je jedno mjesto niže po noćenjima. Prva destinacija po broju dolazaka gostiju je Split (861.927), zatim ga slijede Makarska (252.248), Hvar (205.598), Baška Voda (159.746), Omiš (159.453), Seget (158.978), Trogir (148.357), Podstrana (134.352), Tučepi (124.093), Gradac (103.334), Bol (102.241) …
U Splitu je došlo 18 posto više gostiju, u Trogiru 14 posto, Omišu 10 posto, a manje ih je došlo jedino u Baškoj Vodi (-3 posto).
Redoslijede kod noćenja je ipak nešto izmijenjen. Na vrhu ostaju Split (2.509.586) i Makarska (1.511.381). Hvar je pao na 7. mjesto, Trogir je iza Bola, a bolje su mjesto „osvojili“ Baška Voda, Omiš, Seget, Tučepi, Gradac. Bolji su od Bola Okrug (666.228 noćenja) i Brela (621.485).
Manje noćenja nego godinu ranije imali su Baška Voda (-4 posto) i Bol (-4 posto).
Na Braču je 2018. došlo 295.050 gostiju, odnosno 8.569 više nego 2017. Noćenja je bilo 1.735.736, odnosno 21.449 više nego 2017.
Vodeći po broju gostiju i noćenjima na Braču su Bol (102.244 dolazaka, 606.495 noćenja) i Supetar (84.822/583.231). Slijede ih Milna, Postira, Sutivan, Selca i Pučišća.
Interesantni mogu biti i podaci o prosječnom broju dana boravka u pojedinoj destinaciji. U gradovima borave najmanje: u Splitu 2,91 dan, u Hvaru 3,57, u Trogiru 3,94 dana … U Bolu je prosjek 5,91, Makarskoj 5,99, Omišu 6,21, Supetru 6,88, Milni 7,26, Pučišćima 7,51, Sutivanu 7,77 dana.
Podatke koje smo koristili za ovaj članak objavila je Turistička zajednica SDŽ. (j.e.)

(46) objavljeno 09. 01. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


ZAŠTITA JAVNIH POVRŠINA

Na XIII. sjednici Općinskog vijeća održanoj 20. prosinca donesena je Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš.
Nepropisno odbačenim otpadom smatra se osobito: glomazni otpad ostavljen na javnoj površini, opasni i građevinski otpad odbačen na javnim površinama, svaki otpad odbačen pored spremnika odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada (na zelenim otocima).
Općina Bol uspostavit će sustav za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu putem obrasca objavljenog na mrežnoj stranici Općine Bol (www.opcinabol.hr).
Osim prijave putem mrežne stranice, građani će nepropisno odbačen otpad moći prijaviti popunjavanjem obrasca - obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu te ga dostaviti osobno ili putem pošte Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Bol, na adresu Općina Bol, Uz Pjacu 2, 21420 Bol.
Općina Bol učestalo će provoditi nadzor na svom području radi utvrđivanja postojanja odbačenog otpada, a posebno lokacija na kojima je u prethodne dvije godine evidentirano postojanje odbačenog otpada.
Općina Bol provodit će i druge posebne mjere, između ostalog, putem javnih medija objavljivati način i telefonski broj na koji je moguće prijaviti nepropisno odbacivanje otpada, ali i postaviti video nadzor nad ugroženim i saniranim područjima.
Radi provedbe ove Odluke komunalni redar rješenjem nalaže vlasniku, odnosno posjedniku nekretnine, ako vlasnik nije poznat, na kojem je nepropisno odložen otpad, uklanjanje tog otpada, odnosno osobi koja, sukladno posebnom propisu, upravlja određenim područjem (dobrom), ako je otpad odložen na tom području (dobru).
Općinski načelnik izvjestit će Općinsko vijeće do 31. ožujka za prethodnu kalendarsku godinu o lokacijama i količinama odbačenog otpada, o troškovima uklanjanja odbačenog otpada, o počiniteljima, o zaračunatoj i naplaćenoj naknadi troška uklanjanja otpada.
Općina Bol, naime, ima pravo na naknadu troška uklanjanja otpada od vlasnika, odnosno posjednika nekretnine, ako vlasnik nije poznat, odnosno od osobe koja, sukladno posebnom propisu, upravlja određenim područjem (dobrom), na kojem se otpad nalazio prema načelu „onečišćivač plaća".

(45) objavljeno 09. 01. 19. u 22:25 h

********************


alt


ZBOG SNIJEGA I GRIPE NISU SVI U ŠKOLI

Svi učenici, a ni nastavnici, nisu 7. siječnja došli na nastavu. Kao i u drugim školama neki su zatražili i dobili opravdanje za izostanak – zbog skijanja.
U Srednjoj školi Bol tri učenika iz Selaca nisu u školi jer su sa svojim vršnjacima u Slovačkoj. Dvoje, koji stanuju u Učeničkom domu, nisu ni došli u Bol jer su gripozni.
U Osnovnoj školi je desetak učenika dobilo dozvolu za izostanak prvog tjedna nastave jer su sa roditeljima otputovali na snijeg. Jedan je nastavnik ostao kod kuće zbog gripe.

(44) objavljeno 09. 01. 18. u 22:30 h

********************


alt

U srijedu je Vidova gora osvanula prekrivena snijegom


alt


alt

Na Aerodromu Brač nema aviona, ali ima snijega (9. siječnja u 15.30 h, foto: m. marinković)


VRHOVI BRAČA U BIJELOM

Tijekom noći od utorka na srijedu pao je i snijeg po vrhu Brača. U Pražnicama ga je bilo i desetak centimetara. Iz Bola su jasno bili vidljivi vrhovi Vidove gore i Bolske krune pod snijegom, ali zbog visokih temperatura, ubrzo se otopi.
Službe su pravovremeno intervenirale i promet se na cesti Bolo – Supetar odvija bez većih teškoća. Ceste su se i posipale.
Nije bilo prekida u katamaranskoj vezi Bol – Split i u povratku iz Splita. Ujutro je, zbog naleta bure, bilo problema kod pristajanja katamarana „Judita“, ali se plovilo nakon nekoliko pokušaja ipak privezalo za rivu i ukrcalo putnike za Split.
Za četvrtak se najavljuje bura koja bi trebala oslabiti tijekom petka. (j.e.)

(43) objavljeno 09. 01. 19. u 22:25 h

********************


alt


BOŽIĆNI UKRASI DO 13. SIJEČNJA

U Katoličkoj Crkvi liturgijsko vrijeme Božića tek započinje s Božićem (25. prosinca), odnosno s misom bdijenja na Badnjak, a traje otprilike do polovice siječnja.
Posljednji dan liturgijskoga vremena Božića jest blagdan Gospodinova krštenja. On se u Katoličkoj Crkvi redovito slavi u nedjelju nakon Bogojavljenja (6. siječnja). Moguće da se blagdan Krštenja Gospodinova obilježava najkasnije 13. siječnja, kao što je to slučaj ove godine.
To bi bio i odgovor na pitanje: do kada treba držati božićne ukrase na javnim površinama i u stanovima. Ove godine je to do 13. siječnja, iako su to neki uklonili već nakon Tri kralja. (j.e.)

(42) objavljeno 09. 01. 19. u 22:20 h

alt

srijeda, 09. 01. 2019. ********************


alt

Ljeti bi svi na Zlatni rat, turisti i - brodovi


TURIZAM U ŽUPANIJI: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Statistički podaci za prosinac ali i za cijelu 2018. godinu, koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, govore da su bolji rezultati u dolascima i noćenjima u odnosu na godinu ranije.
• U prosincu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo 33.206 gostiju (+34 posto), a zabilježeno je 75.517 noćenja (+18 posto). Prosječno su gosti u prosincu boravili 2,27 dana.
Najbrojniji su bili domaći gosti (10.528), zatim turisti iz Njemačke (6.411), Koreje (2.483), SAD (2.189), BiH (2.067), Austrije (1.369), Slovenije (1.217) …
• Nešto je skromnije povećanje dolazaka i noćenja za cijelu 2018. Dolazaka je bilo 3.487.054 (+3 posto), a noćenja 17.710.498 (+5 posto), što znači da su gosti u našoj županiji u prosjeku boravili 5,08 dana.
Najviše je turista bilo iz Njemačke (340.690), na drugom mjestu su gosti iz Poljske (311.505), slijede ih domaći (269.633), iz Ujedinjene Kraljevine (231.209), iz Češke (224.620), iz BiH (180.612), iz SAD (164.050), iz Francuske (159.056), iz Švedske (142.731), iz Slovačke (103.964), iz Slovenije (101.123) …
Sutra: u kojoj destinaciji je bilo najviše gostiju, gdje je Bol pozicioniran, koliko je turista bilo na Braču. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 01. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


ČIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA U BOLU

Za čistoću mjesta u 2019. planirano je u općinskom proračunu 360.000 kuna. Bol je, treba priznati, primjerno čista destinacija, posebno obalni dio. Radnicima „Grabovog rata“, kojima će pripasti spomenuti iznos, umnogome su do sada pomagali i sami mještani čisteći javne površine (ulice, trotoare) ispred svojih kuća. Za pretpostaviti je da će to isto činiti i 2019. godine.
Što je predviđeno općinskim planom čišćenja?
- Čišćenje površina javne namjene koje obuhvaća ručno i strojno čišćenje i pranje
javnih površina od otpada, snijega i leda, kao i postavljanje i čišćenje košarica za
otpatke i uklanjanje otpada koje je nepoznata osoba odbacila na javnu površinu ili
zemljište u vlasništvu općine Bol.
- Redovno čišćenje javnih površina (trgova, pješačkih zona, otvorenih odvodnih kanala, dječjih igrališta, javnih prometnih površina i groblja te javnih cesta koje prolaze kroz naselje), ručno i mehaničko čišćenje Rive (od Biline kuće do Velog mosta), Bračke ceste (do kuće Karelovića), Rudine, tržnice i kale Vuzio (Ulica F. Radića) jedanput dnevno u razdoblju svibanj-listopad, a ručno i mehaničko čišćenje gore navedenih prostora tri puta na tjedan u razdoblju siječanj-travanj i studeni-prosinac;
- Ručno i mehaničko čišćenje rive i pražnjenje košarica za smeće na području rive i šetnice od Zlatnog rata do Martinice, na Rudini, tržnici, Loži, u kali Vuzio i na trgu Studenac svaki dan kroz cijelu godinu, a za vrijeme turističke sezone više puta dnevno;
- Ručno čišćenje i pražnjenje košarica za smeće na ostalom području općine jedanput tjedno;
- Svakodnevno čišćenje plaža (Grabov rat, Martinica, Portić, Kotlina, Bjeninovo more,
Račić, Veli most, Studenac, Bjenačica, Borak, Potočine, Paklina, Drasin) u toku turističke sezone, a generalno čišćenje plaža prije početka turističke sezone;
- Mehaničko pranje kale Vuzio, trga ispred crkve i tržnice dva puta na tjedan u razdoblju
svibanj-rujan.

(40) objavljeno 08. 01. 19. u 21:30 h

********************


alt

Planiraju se nužni radovi na uređenju Doma na Vidovoj gori kako bi se brojnim posjetiteljima ponudile barem osnovne usluge 2019. godine


GDJE SE TROŠI BORAVIŠNA PRISTOJBA?

Dio boravišne pristojbe, koju ubire Turistička zajednica, bit će proslijeđen Općini. Utvrđen je plan korištenja tih sredstava (850.000 kuna) u cilju unapređenja uvjeta boravka gostiju:
- Za Udrugu Lijepa naša (Plava zastava na Zlatnom ratu) 25.000 kuna;
- Za udrugu za očuvanje i zaštitu mora (Bijela zastava) 10.000 kuna;
- Za rekonstrukciju zgrade Zavičajnog muzeja 118.000 kuna;
- Za ulaganje u Kino Bol 390.000 kuna;
- Za osnovno uređenje Doma na Vidovoj gori 150.000 kuna;
- Za otkup zemljišta za nove zelene površine 157.000 kuna. (j.e.)

(39) objavljeno 08. 01. 19. u 21:25 halt
utorak, 08. 01. 2019. ********************


alt

Makadamska cesta na istočnom prilazu Bolu


ZA ODRŽAVANJE INFRASTRUKTURE 3,2 MILIJUNA

Proračunom za 2019. godinu za održavanje infrastrukture rezervirano je 3.234.500 kuna. Dio tih poslova obavit će komunalno poduzeće „Grabov rat“ kome će se platiti 1.500.000 kuna.
• Održavanje nerazvrstanih cesta 780.000 kuna: saniranje i održavanje poljskih putova (prema sv. Liciji, Smokovje, Podborje, Uz Galicu, stari put za Murvicu …), saniranje asfaltnog i betonskog plašta na ulicama i trotoarima …
• Održavanje javnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila 450.000 kuna: nabavka i ugradnja ograda, rešetki i rukohvata, transport, montaža i demontaža stolova za prodaju suvenira, popravak ulica …
• Održavanje građevina javne odvodnje oborinskih voda 40.000 kuna
• Održavanje javnih zelenih površina 400.000 kuna
• Održavanje građevina, uređaja i predmeta javne nabave 50.000 kuna: spomenici i skulpture, javne kamere, čekaonica i biljetarnica …
• Održavanje groblja u Bolu i Murvici 50.000 kuna
• Održavanje čistoće na javnim površinama 360.000 kuna (detaljnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici)
• Održavanje javne rasvjete 150.000 kuna (dodatnih 220.000 kn rezervirano je za električnu energiju javne rasvjete)
• Održavanje javnih zgrada u vlasništvu Općine 144.500 kuna: Dom kulture 30.000 kn, Knjižnica 4.500 kn, Upravna zgrada Općine 40.000 kn, Dječji vrtić 10.000 kn, Dom za stare 40.000 kn, Kino dvorana 10.000 kn i Zavičajni muzej 10.000 kn
• Održavanje ostale komunalne infrastrukture 590.000 kuna: prehranjivanje plaža i održavanje pristupnih putova, ograđivanje nudističke plaže, održavanje poljskih putova, biciklističkih i penjačkih staza …

(38) objavljeno 07. 01. 18. u 21:10 h

********************


alt


DOM ZA STARIJE: ZBOG GRIPE BEZ POSJETA

Zbog gripe bolnice su zabranile posjete bolesnicima, a iz istih razloga to savjetuje i rukovodstvo bolskog Doma za starije.
- Nitko od naših štićenika nije obolio od gripe – kaže nam ravnateljica Doma Martina Ostojić – ali ih želimo dodatno zaštititi pa nije poželjno, dok traje epidemija, da u Dom dolaze posjetitelji. (j.e.)

(37) objavljeno 07. 01. 19. u 21:05 h

********************


alt


TRI DANA ZATVORENA POLJOLJEKARNA

Poljoljekarna koja se nalazi na Bračkoj cesti, na samom ulazu u Bol iz pravca Supetra, bit će zatvorena u četvrtak, petak i subotu. Iz Bol poljoprivredne zadruge mole svoje članove i ostale poljoprivrednike koji se snabdijevaju u spomenutoj poljoljekarni da to učine u utorak ili srijedu. Potrebno je razumijevanja i strpljenja, a od ponedjeljka će biti otvoreno kao i do sada. (j.e.)

(36) objavljeno 07. 01. 19. u 21:00 h

********************


alt


alt


VRIJEME: ZATIŠJE PRIJE JUGA, PA BURE

U ponedjeljak je bilo zatišje prije nove najave promjene vremena. Ugodno je bilo na suncu, pa su mnogi uživali na štekatima Taverne Riva i Lože.
U drugom dijelu utorka meteorolozi najavljuju promjenu vremena. Za obalu i otoke DHMZ je izdao žuto upozorenje zbog vjetra. Očekuje se najprije jugo, a od srijede navečer jaka bura. (j.e.)

(35) objavljeno 07. 01. 2019.

********************


alt


LIGA KUP: PORAZ BOLJANA

Malonogometni klubovi ponovno su igrali u ponedjeljak (7. siječnja) u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. Na rasporedu su bile kup utakmice: BOL – ZLATARIJA DVORNIK 3:5 (2:3).
Semafor: 3.15 min 0:1 / 4.25 min Jure Klarić 1:1 / 4.50 min 1:2 / 12.13 min 1:3 / 13.55 min Jure Klarić 2:3 / 20.35 min Jure Klarić 3:3 / 22.27 min 3:4 / 29.26 min 3:5
Boljani su jedva okupili šest igrača kako bi mogli nastupiti. Mnogo ih je otkazalo nastup zbog povrede ili bolesti. U Bolu je zbog bolestan ostao i Boško Botica, najbolji strijelac. Uspješno ga je zamijenio Jure Klarić, ali je na klupi bio sama jedan rezervni igrač i poraz je bio neminovan. Nastupili su: Tomislav Mikulić, Jure Klarić, Jurica Eterović, Ivica Zlatar, Nedjeljko Lukšić i Josip Omerović.
Protiv iste ekipa Boljani igraju prvenstvenu utakmicu idućeg ponedjeljka (14. siječnja). Dan ranije, u nedjelju u 18 sati, na Gripama se igra odgođena utakmica iz VII. kola Bol – Kidan žile. (foto: j. sabbioncello)

(34) objavljeno 07. 01. 19. u 20:55 h

alt
ponedjeljak, 07. 01. 2019. ********************


alt


ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ 3,4 MILIJUNA

Općinsko vijeće prihvatilo je na XII. sjednici načelnikov prijedlog Proračuna za 2019. godinu kojim je predviđeno 3.421.000 kuna za potrebe u predškolskom odgoju:
- Financijske plaće i primanja djelatnika u dječjem vrtiću Mali princ 1.861.400 kuna;
- Izvanredni materijalni troškovi (popravak prozora i vrata, saniranje vlage, didaktička oprema) iznosit će 60.000 kuna;
- Za uređenje potkrovlja, gdje će biti smješteni najmlađi, rezervirano je 1.500.000 kuna.
Nakon uređenja potkrovlja sva predškolska djeca imat će mjesta u dječjem vrtiću Mali princ. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 01. 19. u 21:45 h

********************


alt

Zgrada na Loži gdje će se smjestiti općinske službe


REZERVIRANA SREDSTVA ZA INVESTICIJE

Poduži je popis investicijskih ulaganja tijekom 2019. godine. Za uređenje cesta planira se 600 tisuća kuna (Vukovarska ulica, Postirska ulica, cesta u R3 zoni, Ulica u Njivi), za popločavanje Rudine kod Osnovne škole planira se utrošiti 1.500.000 kn, za uređenje kina Bol 390.000 kn, za Dom na Vidovoj gori 150.000 kn, javnu rasvjetu na cesti do sv. Lucije 150.000 kn, za potporni zid na obilaznici 100.000 kn, za potporni zid Blato 100.000 kn, za I. fazu novog groblja 1.500.000 kn, za spomenik Antunu Radiću 100.000 kn, za odvodni kanal na Bračkoj cesti 200.000 kn, za ogradu na šetnici 80.000 kn …
Zbog preseljenja u zgradu na Loži, kako bi općinske službe umjesto na tri bile na jednoj lokaciji, trebat će temeljita rekonstrukcija i uređenje objekta. Za taj zahvat rezervirano je 2,2 milijuna kuna. U sadašnji općinski prostor (Uz pjacu 2) preselit će kancelarije Grabovog rata, a u njihov sadašnji prostor, u prizemlju, uselila bi FINA. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 01. 19. u 21:40 h

********************


alt


OPREZNO S GRIPOM

Gripa službeno nije stigla u Bol, ali je mnoge u našoj županiji prikovala za krevet. Moguće je da gripe uskoro bude i u Bolu jer od ponedjeljka počinje nastava u Srednoj i Osnovnoj školi. Interesiralo nas je što se za bolesnike kupuje u ljekarnama:
- Splićani najviše kupuju aspirine, andole, Tamiflu, Lupocet, Maxflu, Lupocet flu, kapi za nos i sirupe za kašalj. Moram istaknuti da nema nikakvog straha od nestanka lijekova protiv gripe jer smo na vrijeme reagirali i osigurali dovoljne količine svih lijekova – rekao je magistar farmacije Mate Krce, zamjenik ravnatelja Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, a objavio portal Slobodne Dalmacije.
Ako oboljeli od gripe nema neke komplikacije, takav pacijent mora ležati i odmarati se, uzimati dosta tekućine, snižavati tjelesnu temperaturu, a oni koji imaju komplikacije moraju se obavezno javiti liječniku. Mora se napomenuti da oboljeli od gripe nikako ne smiju na svoju ruku uzimati antibiotike jer je gripa virusna bolest.

(31) objavljeno 06. 01. 19. u 21:35 h

*********************


alt


POČINJE DRUGO POLUGODIŠTE

Za učenike u Splitsko-dalmatinskoj županiji završeni su zimski praznici i od ovog će ponedjeljka ponovno u školske klupe. U Bolu u Osnovnoj i Srednjoj školi nastava počinje u 8 sati.
U nedjelju u 17 sati katamaranom iz Splita su stigli učenici Srednje škole koji su smješteni u Učeničkom domu na Bjenačici. (j.e.)

(30) objavljeno 06. 01. 19. u 21:30 haltnedjelja, 06. 01. 2019. *********************


alt


alt


IZ PRORAČUNA 1,67 MILIJUNA ZA KULTURU

Za direktne javne potrebe u kulturi u 2019. Godini utrošit će se 1.672.000 kuna. Toliko je naime predviđeno općinskim proračuna. Za Općinsku knjižnicu je predviđeno 372.500 kn, za Centar za kulturu 1.097.500 te za ostale aktivnosti 202.000 kuna.

Općinskoj knjižnici 372.500 kuna
- Plaće i drugi rashodi za zaposlenicu (1) u Općinskoj knjižnici 255.500 kn;
- Pomoćni djelatnik preko Studentskog centra 10.000 kn;
- Nabavka novih knjiga 30.000 kn;
- Izdavanje knjige o Glazbenoj školi i o Frani Radiću 77.000 kn.

Centru za kulturu 1.097.500 kuna
- Plaće i drugi rashodi za zaposlene (3) u Centru za kulturu 387.500 kn;
- Program rada Centra za kulturu 620.000 kn (Okvirnim programom rada, Centar za kulturu planirao je sljedeće aktivnosti i troškove: za glazbene radionice 150.000 kn, za zimski karneval 30.000 kn, za ljetni karneval 75.000 kn, za predavanja i predstavljanja 10.000 kn, za zimske priredbe 10.000 kn, za ljetne priredbe 60.000 kn, za glazbena gostovanja zimi 10.000 kn, za sv. Nikolu, Božić i Advent 10.000 kn, za troškove prehrane, honorare i slično 30.000 kn, debitantski Omiški festival 40.000 kn, za koncerte klasične glazbe 50.000 kn, za koncerte zabavne glazbe 40.000 kn, za manifestacije Živilo lito, Adio lito i Bolske litnje večeri 70.000 kn, za ljetne glazbene radionice 10.000 kn, za izložbe u Domu kulture 10.000 kn, za dječje kreativne radionice 15.000 kn, za tisak knjižice Bolsko lito 30.000 kn, za obilježavanje 30 god Bolskog lita 10.000 kn, za Udrugu Šušur 10.000 kn, za Grafite na gradele 20.000 kn, za Festival umjetničkog filma 20.000 kn te za Festival od kulture Imena 10.000 kn.)
- Ostale manifestacije i aktivnosti 70.000 kuna
(Centar za kulturu planirao je 100.000 kn prihoda od Turističke zajednice, ali su oni svojim programom odredili 50.000 kuna.)

Za ostale aktivnosti u kulturi 202.000 kuna
- Sufinanciranje Glazbene škole u Bolu 10.000 kn;
- Uređenje Galerije B. Dešković 10.000 kn;
- Donacije župi za održavanje preslice i javnog sata na župnoj crkvi 40.000 kn;
- Donacija za knjigu o Aleksandru Kukecu 2.000 kn;
- Sufinanciranje obilježavanje Dana općine i drugih manifestacija 100.000 kn;
- Manifestacija Grafiti na gradele 10.000 kn;
- Sufinanciranje manifestacije „Božićni grad“ 30.000 kuna.

(29) objavljeno 05. 01. 19. u 22:30 h

********************


alt


alt


KOLENDOM ČESTITALI DOMINIKANCIMA

Ove subote, uoči blagdana Sveta tri kralja, po prastarom običaju, tridesetak Bolki i Boljana došlo je u Samostan kako bi pjesmom (kolendom) čestitali dominikancima Božić i Novu godinu.
Dominikanci su im otvorili vrata i pozvali da zajednički blaguju i nastave s pjesmom. (j.e.)

(28) objavljeno 05. 01. 19. u 22:25 h

********************


alt


TRGOVINE NA BLAGDAN

Bolske trgovine u nedjelju, na blagdan Sveta tri kralja, radit će skraćeno, osim Tommya koji će biti otvoren od 7 do 20 sati. Trgovina Konzum na Rivi otvorena je do 12, a Studenac do 13 sati.
Benzinska postaja radi od 7 do 12 sati.

(27) objavljeno 05. 01. 19. u 22:20 h

********************


alt


KATAMARAN: PRVA SUBOTA PO NOVOM

Ove subote, nakon smirivanja bure, ipak je iz Starog Grada došao katamaran i ukrcao 9 putnika za Split. Navečer se vratio u Bol sa 16 putnika. To je prvi dolazak katamarana u to vrijeme nakon promjena u plovidbenom redu za subotu.
Ubuduće, dok na snazi bude red plovidbe izvan sezone, do 30. svibnja, katamaran će subotom iz Bola za Split polaziti u 7.25, a povratak iz Splita je u 16.30 sati. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 01. 18. u 22:15 h

alt
subota, 05. 01. 2019. ********************


alt


BILO JE GOSTIJU I U PROSINCU

U prosincu je eVisitor u Bolu zabilježio 22 dolaska gostiju i 171 noćenje. Boravilo se jedino u privatnom smještaju, jer su hoteli zatvoreni, a gosti su bili iz Norveške (49 noćenja), Srbije (45), Albanije (41), BiH (24), Slovenije (8), Austrije (2) i Ujedinjene Kraljevine (2).
Ukupno je 2018. godine bilo 103.245 dolazaka i 632.263 noćenja. Godinu ranije te su brojke bile nešto veće: dolazaka 103.360 i noćenja 648.512.
Najviše su noćenja ostvarili gosti iz Francuske (90.073), slijede ih gosti iz Njemačke (79.673), Austrije (72.988), Hrvatske (45.936), Ujedinjene Kraljevine (42.915), Švedske (38.864), Slovenije (31.731), Italije (30.486), Norveške (23.560), Poljske (17.671) …
Hoteli su zabilježili 340.991 noćenje, privatni smještaj 245.776, kampovi 17.728 i u nekomercijalnom smještaju 27.768 noćenja. (j.e.)

(25) objavljeno 04. 01. 18. u 20:55 h

********************


alt


DONACIJE UDRUGAMA I DRUŠTVIMA

U nastavku objave rashoda iz općinskog proračuna za 2019. godinu, objavljujemo donacije koje dobivaju razne udruge i društva:
Hrvatska udruga vinarskih gradova 5.000 kn, Udruga općina RH 7.500 kn, Udruga Lijepa naša 25.000 kn, Udruga Gora dalmatina 500 kn, Svjetska udruga za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera 10.000 kn, Udruga LAG Brač 8.500 kn, subvencija poljoprivrednicima 10.000 kn, donacija vjerskim zajednicama 40.000 kn, Gorska služba spašavanja 20.000 kn, Crveni križ Brač 40.000 kn, Udruga građana 10.000, Političke stranke 60.000 kn, Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika 2.000 kn, Grafiti na gradele 10.000 kn, Božićni grad 30.000 kn, Osnovna škola Bol 100.000 kn, Srednja škola Bol 215.000 kn, Centar za kulturu Brač 10.000 kn, Udruga RoboBrač 10.000 kn … (j.e.)

(24) objavljeno 04. 01. 19. u 20:50 h

********************


alt


KATAMARAN U SUBOTU UJUTRO?

Tri dana nije iz Splita dolazio katamaran u Bol. U petak je, kao i prethodna dva dana, iz Splita isplovio za Stari Grad, a Bol i Jelsu je preskočio zbog bure.
Ove subote, nakon godinu dana prema redu plovidbe izvan sezone, katamaran bi u 7.25 umjesto u 12.25 sati, trebao iz Bola krenuti za Split. Polasci subotom, do 30. svibnja, bit će u 7.25 (sat kasnije nego u ostale radne dane), a iz Splita za Bol u 16.30 sati (kao i petkom).
Hoće li katamaran ploviti ove subote po redu plovidbe ovisi o vremenskim uvjetima. (j.e.)

(23) objavljeno 04. 01. 19. u 20:45 h

********************


alt


OD PONEDJELJKA PONOVNO U ŠKOLU

Petak je bio zadnji dan zimskih praznika za školarce u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nastava im je počela sedam dana kasnije, ali II. obrazovno razdoblje za njih je sedam dana ranije – od ponedjeljka, 7. siječnja.
Proljetni praznici su od 18. do 26. travnja, a u školske klupe će 29. travnja.
Završetak školske godine je 14. lipnja, a za završne razrede srednje škole 22. svibnja. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 01. 19. u 20:40 h


altpetak, 04. 01. 2019. ********************


alt


KOLIKI POREZNI PAUŠAL IZNAJMLJIVAČIMA?

Tijekom ovog mjeseca Općinsko vijeće u Bolu, kao i ostalih 554 gradskih i općinskih vijeća u Hrvatskoj, treba odlučiti o visini paušala poreza na dohodak u 2019. godini po svakom krevetu koji se izdaje turistima. Do sada se plaćalo 300 kuna, a prema novom zakonu paušal može biti i do 1.500 kuna po krevetu.
Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je u Saboru RH izglasan u studenome, odluku o tome od ove godine moraju samostalno donijeti jedinice lokalne samouprave do kraja siječnja, a ako to ne učine do 31. siječnja, iznajmljivači na njihovu području automatizmom će plaćati 750 kuna paušalnog poreza po krevetu.
Mnogi čekaju Pravilnik o porezu na dohodak za iznajmljivače koji bi navodno do 9. siječnja trebao donijeti Ministarstvo financija. Tada će se znati i koliko od spomenutog poreza dobiva jedinica lokalne samouprave. U Bolu je, na primjer, registrirano preko 4.500 kreveta u privatnom smještaju, ali bi Općina Bol dobila od poreza samo za cca 1.500 kreveta koliko vlasnika tih kreveta stalno živi u Bolu. Ostatak ide u druge gradove i općine gdje je mjesto prebivališta iznajmljivača. Naime, a nije Bol iznimka, iznajmljivač živi u jednom, a apartman kojeg iznajmljuje je u drugom mjestu.
Dilema je također da li u Bolu odrediti (kao i do sada) isti godišnji paušal po krevetu za one čiji su apartmani uz more, možda i sa bazenom, kao i onima podalje od mora, na primjer u naselju Blato-Ratac gdje su kreveti popunjeni manje od 30 dana godišnje. (j.e.)

(21) objavljeno 03. 01. 19. u 22:55 h

********************


alt


KATAMARANA NEMA ZBOG BURE

Olujni vjetar u četvrtak je stvarao probleme u prometu. Za sav promet zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je ujutro Hrvatski autoklub.
Zbog jakog olujnog vjetra koji od srijede navečer puše na širem splitskom području u prekidu su trajektne, brodske i katamaranske linije. Katamarana u Bol nema od srijede poslije podne, a u četvrtak je plovio iz Starog Grada za Split i natrag bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa. U četvrtak je katamaran noćio u Starom Gradu, a ovisno o vremenskim (ne)prilikama moguće je da u petak ujutro dođe u Bol i preveze putnike do Splita. U prekidu je u četvrtak bila i trajektna linija Sumartin – Makarska – Sumartin.
U Splitu je u četvrtak ujutro bura puhala sto kilometara na sat pa su hitne intervencijske službe imale posla od ranog jutra. Vatrogasci su uklanjali pala stabla, tende, rolete i reklame koje su se slomile uslijed jakih udara vjetra.
Provjeravali smo i saznali da u Bolu prvi ovogodišnji udari bure nisu napravili nikakvu štetu.

(20) objavljeno 03. 01. 19. u 22:50 h

********************


alt


ZA SPORT 822 TISUĆE KUNA

Ovogodišnji općinskim proračun, kojeg su usvojili vijećnici na XII. sjednici (17. prosinca), iznosi 32,11 milijuna kuna, osam milijuna veći nego je bio planirano za 2018. godinu.
U nekoliko ćemo nastavka detaljnije objaviti na koje se aktivnosti taj rekordni iznos namjerava i potrošiti.

Sportskim aktivnostima više nego lani
Za javne potrebe u športu utrošit će se 882.000 kuna koje će se isplatiti sportskim društvima prema njihovim programima. Svim zahtjevima nije udovoljeno, a neki su dobili manje nego su tražili, ali je općinski izdatak za 12.000 kuna veći nego lani.
- Za sufinanciranje rada malonogometnog kluba Bol planirano je 30.000 kuna;
- Sufinanciranje rada plivačke škole "Grancigula" predviđeno je 20.000 kuna;
- Boćarski kluba "Murvica" i "Blato-Ratac" dobit će ukupno 10.000 kuna;
- Za rad Kluba jedriličara na dasci planirano je 50.000 kuna;
- Sufinanciranje rada Backgammon kluba Bol planirano je u iznosu od 5.000 kuna;
- Dojo karate kluba Brač dobit će za svoje aktivnosti 10.000 kuna;
- Rad športskih društava na Braču (Postira Sardi, Sutvid) sufinancirat će se sa
12.000 kuna;
- Za rad Športskog društva Bol (troškovi plivačke škole, troškovi teniskog
turnira i škole tenisa za bolsku djecu) predviđeno je 135.000 kuna;
- WTA teniski turnir sponzorirat će se u iznosu od 500.000 kuna;
- Sufinanciranje programa Športske škole Splitskog sveučilišnog športskog saveza za razvoj djece općine Bol iznosit će 110.000 kuna.
Proračun općine Bol za 2019. bit će objavljen i na službenoj stranici Općine. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 01. 19. u 22:45 h

********************


alt


STATISTIKA: VIŠE JE ROĐENIH 2018.

Naš je portal u rubrikama Rođeni i Umrli bilježio i one koji su porijeklom Boljani ali stalno ne žive u Bolu. Može se lako provjeriti da na tim popisima ima 29 rođenih, a 28 umrlih.
Stvarne brojke su malo drugačije. Ako bi računali one koji su nakon rođenja u Splitu došli s roditeljima u Bol, onda u prošloj godini imamo 21 novu prinovu. Tako i kod umrlih. Ako računamo na one koji su stalno bili prijavljeni u Bolu onda ih je 2018. umrlo 13, bez obzira jesu li pokopani u obiteljskim grobnicama u Murvici, Pražnicama, Gornjem Humcu ili na groblju u Bolu. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 01. 19. u 22:40 h


altčetvrtak, 03. 01. 2019. ********************


alt


GRIPA JOŠ NIJE DOŠLA?

U ambulanti nam nisu mogli potvrditi je li i u Bol stigla gripa. Istina, ima viroznih oboljenja, a možda i koji slučaj gripe, ali je bez komplikacija. Ukoliko pacijenti imaju više dana temperaturu, savjetuje im se da se jave liječniku. Radno vrijeme u bolskoj ambulanti do 11. siječnja je samo kroz jutro.
Dobro je znati i za upozorenje Zavoda za javno zdravstvo: od 5. siječnja u Rijeci, Splitu i Dubrovniku očekuje se hladnoća koja može biti opasna za zdravlje. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 01. 19. u 23:15 h

********************


alt


ODVEZENE I KUĆICE

Tijekom srijede ujutro iz bolskog porta odvezene su kućice. One su korištene za manifestaciju „Božićni grad“, od 13. do 26. prosinca. (j.e.)

(16) objavljeno 02. 01. 19. u 23:10 h

********************


alt


SPOT KOJI SE SLUŠA I GLEDA

Od 16. lipnja 2017. godine, za 18,5 mjeseci, glazbeni spot kojeg su 2CELLOS snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat pogledalo je preko 4,5 milijuna osoba. Osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera na svojim violončelima, mogu se vidjeti i sve ljepote plaže Zlatni rat koju mnogi Boljani i turisti smatraju jedinstvenim prirodnim fenomenom, najljepšom plažom na svijetu. (j.e.)

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(15) objavljeno 02. 01. 19. u 23:05 h

********************


alt


PRODULJEN ROKA ZA POVLASTICE INVALIDA

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike da je Upravno vijeće Agencije donijelo odluku o nastavku primjene povlastice za vozila u vlasništvu osoba s invaliditetom i nakon 31. prosinca, a do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim će se regulirati prijevoz vozila osoba s invaliditetom.
Povlastica se odnosi na besplatan prijevoz za vozila (osobni automobili) registrirana na osobe s invaliditetom, roditelja, zakonskog skrbnika ili zakonskog zastupnika osobe s invaliditetom, kao i vozila tih osoba kao korisnika leasinga.
Korisnici na koje se odnosi navedena povlastica su: osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80% ili više, HRVI sa 100% tjelesnog oštećenja i osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od 100% .

(14) objavljeno 02. 01. 19. u 23:00 h

********************


alt


RADIT ĆEMO I DEVETU GODINU!

U jučerašnjoj Bolskoj kronici počeli smo pisati o nama, iznoseći statističke podatke za prosinac. Danas nastavljamo sa objavom nekih podataka, našim razmišljanjima i planovima.
Objavom prvih vijesti (u 2019.) znači da portal boljani.info nastavlja radom i devetu godinu. Osam smo godina redovno izvještavali, a samo četiri (!) dana nije bilo vijesti u Bolskoj kronici!
Prvog dana u 2019. naš je portal do 21.08 sati imao 1.427 posjeta, a na popisu 25 zemalja gdje nas se čitalo na Novu godinu našli su se i Brazil, Slovačka, Indija, Turska …

Podaci iz 2018. godine
U prošloj godini, bez dana pauze, objavljeno je u Bolskoj kronici 1.506 vijesti ilustriranih sa 2.176 fotografija. Tu su i prilozi u ostalim našim rubrikama: Umjesto čestitke (596 fotografija onih koji su slavili rođendan, vjenčanje, završetak školovanja, primali nagrade …), Rođeni (27), Umrli (28), Sjećanja i zahvale (20), Bolski likovi (39), Boljani po svijetu (49), Red letenja, Red plovidbe, Live kamere, Plaža Zlatni rat nedjeljom (44) …
U koje nas se zemlje čita? Svakodnevno primamo popis 25 zemalja. Svih 12 mjeseci su na tom popisu bili Hrvatska, SAD, Švedska, Njemačka, BiH, Slovenija, Austrija, Srbija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Kanada, Švicarska, Velika Britanija, Češka, Francuska i Nizozemska, a po neki mjesec manje Italija (-1), Norveška (-1), Australija (-1), Španjolska (-4), Irska (-4), Crna Gora (-4), Mađarska (-5), San Marino (-6), Turska (-8), Kina (-8), Danska (-9) i Lichtestein (-10). Među prvih 25 zemalja po jedan mjesec su bili Makedonija, Maroko, Tajland, Brazil, Argentina i Južno Afrička Republika.

Kako dalje?
Uoči izbora u svibnju 2017. najavili smo gašenje portala, a na sjednici Općinskog vijeća u listopadu 2017. smo tražili raspravu o budućnosti portala. Općinsko vijeće je na sjednici održanoj 15. listopada 2017. (sa jednim glasom protiv), a 18. svibnja 2018. jednoglasno odlučilo da će Općina financijski sudjelovati u sufinanciranju portala boljani.info sa 3.300 kn mjesečno, kojim iznosom se pokrivaju osnovni troškovi poslovanja (Internet, struja, mobitel, knjigovođa …) bez troškova honorara koji se nikome ne isplaćuju već osam godina! O visini općinske naknade, osim na službenim stranicama Općine Bol, pisali smo i u Bolskoj kronici (19. svibnja 2018. vijest broj 85)
Ugovorom o poslovnoj suradnji definirane su međusobne obveze izdavača i Općine Bol.
U Bolu se izdaje još jedan portal o kojem ne treba mnogo trošiti prostora jer se predstavio u godini dana svoga „rada“. Volja za rad nije dovoljna, jer netko može raditi iz inata ili dosade. Potrebni su adekvatno školovanje i praksa! Samozvani izdavači sigurno toga nemaju, a ne znaju ni osnovna pravila u izdavaštvu. Pozdravljeni su kao novi portal koji će pisati „objektivno“ jer naš boljani.info prima općinsku donaciju, pa je „režimski informator“. A taj novi „objektivni“ portal piše selektivno, a najmanje objektivno. Iako je jedan od izdavača osoba na čelu Centra za kulturu, koja na raspolaganju ima godišnji fond od preko milijun kuna, u tom novom portalu nikada nećete pročitati koliko se i gdje troši novac poreznih obveznika, gdje se i kada putuje zbog ljetnog karnevala, kome su namijenjene ljetne predstave i koliko je ljudi u gledalištu … Objavit će, međutim, koliko naš portal prima iz općinskog proračuna, iako radimo i pišemo svakodnevno, ali smo sasvim na začelju općinskih primanja u odnosu na druge udruge i društva koji rade mnogo manje ili gotovo ništa. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 01. 19. u 22:55 haltsrijeda, 02. 01. 2019. ********************


alt

Benzinska postaja na Novu godinu u 10 sati. Do tada je došlo po gorivo samo jedno vozilo


alt

Plaža Zlatni rat na Novu godinu (15 sati) suncem okupana


2019. DOČEKALI NA POLJANI

Navečer, na Staru godinu, slavilo se u šatoru na Poljani, gdje nikad ranije nije bilo više posjetilaca. Barem tako kažu očevici. Glazba je svirala do 4.30, ali su posljednji slavljenici otišli kući u 6 sati.
Novogodišnje jutro osvanulo je sunčano sa vrlo slabom burom koja je tijekom dana potpuno prestala. Zbog toga je bilo ugodno šetati se suncem obasjanom rivom, ali je vrlo malo bilo onih koji su u tome uživali. Većina je ostala kod kuće.
Benzinska postaja INE prva je otvorila vrata, već u 7 sati, mnogo prije kafića. Do 10 sati, po gorivo je došlo samo jedno vozilo (u 7.49), ali je još četvero Boljana došlo kupiti pivo ili cigarete.
U 13.25 sati, jer bure više nije bilo, došao je i katamaran iz Jelse, a na Staru godinu ga nije bilo jer je iz Splita odvozio u Stari Grad. Kasnije je iz Starog Grada prešao u Jelsu.
Na Zlatnom ratu je iza podneva bilo šetača, ali ne i kupača.
Za drugi dan 2019. godine (srijedu) DHMZ najavljuje buru, ponegdje i orkanske jačine. Objavljen je za obalni dio žuti, a za otoke narančasti meteoalarm.
Podsjetimo, žuti meteoalarm znači da će vrijeme biti potencijalno opasno, a narančasti da će biti opasno. Meteoalarm je, kako stoji na stranicama DHMZ-a, oglašen zbog jake, na udare olujne bure i sjevernog vjetra čiji bi najjači udari mogli dosezati i 110 km/h.
U narednim danima vrijeme se neće popraviti, a za idući vikend nas očekuje izrazita hladnoća. (j.e./psd)

(12) objavljeno 01. 01. 19. u 22:05 h

********************


alt


RADNI DAN ZA VATROGASCE

Za članovi DVD-a Bol na Novu godinu je bio – radni dan. U 12.57 zaprimljena je dojava o požaru u restoranu „Mlin“ pa su ubrzo na opožareno područje interveniralo 9 vatrogasaca sa tri vozila. Gorila je drvena konstrukcija krova nadstrešnice iznad komina gdje se taj dan pripremao roštilj za novogodišnji ručak. Brzom intervencijom vatrogasci su ugasili požar i spriječili veću štetu. (j.e./foto: z. karninčić)

(11) objavljeno 01. 01. 19. u 22:00 h

********************


alt


ŠATOR SE ISPRAZNIO

Na Novu godinu, iza 14 sati, ponovno je bilo aktivno na Poljani. Počelo je raspremanje opreme i odvoz robe u skladišta odakle su posuđena. Za srijedu je planirano uklanjanje šatora. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 01. 19. u 21:55 h

********************


alt

Zagrijavanje prije humanitarnog krosa za Dragana


DONACIJE ZA DRAGANA

Na šanku u šatoru na Poljani bila je kutija u koju su se mogli ubacivati prilozi za liječenje Dragana Milosavljevića. Na Novu godinu, komisijski je otvorena kutija i prebrojen prikupljeni novac. Prisustvovao je i vaš novinar, a organizatori „Sportsko-zabavnog Božića“ su priopćili da je u kutiji bilo 4.064 kune i 15 eura. Pronađeno je, na primjer, sedam novčanica od 200 kuna, devet po 100 kuna …
Ovom iznosu, iz kutije, pridodat će se i 2.970 kuna prikupljenih od sudionika humanitarnog krosa, pa će ukupno 7.034 kune i 15 eura biti uplaćeno, po želji obitelji, na bankovni račun.
Uskoro će biti objavljeno koliko je za Dragana prikupljeno u akcijama koje je organizirao „Božićni grad“. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 01. 19. u 21:50 h

********************


alt


TKO NAS I GDJE ČITA?

Prema statističkim podacima, koje inače svakodnevno primamo oko 21.30 sati, u prosincu je zabilježeno 45.044 otvaranja naših stranica. To je više nego u istom mjesecu 2016. (37.549) ili 2017. (44.494).
U prosincu smo objavili u Bolskoj kronici 130 vijesti i ilustrirali ih sa 200 fotografija. Osim rubrike Bolska kronika objavljivali smo priloge i informacije u drugim rubrikama: Umjesto čestitke, Rođeni, Umrli, Sjećanja, Plaža Zlatni rat nedjeljom, Bolski likovi, Boljani po svijetu, Obavijesti i oglasi …
Najviše nas se čita od 22 do 23 sata (ljeti 23 do ponoći). U prosincu smo 18. imali 1.519 otvaranja, a najmanje 7. prosinca: 1.175 otvaranja.
Osim u Hrvatskoj čitaju naš portal i u mnogim drugim zemljama. Po broju otvaranja slijede USA, Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Srbija, Austrija, Poljska … Među 20 država, za koliko ih imamo podatke, novi su u prosincu bili Crna Gora, Australija, Kina i Turska.

Sutra: osvrt na 2018. godinu i osam godina dosadašnjeg rada te o planovima za 2019. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 01. 19. u 21:45 h


alt
utorak, 01. 01. 2018. ********************


alt

Buduća luka na Račiću


alt

Dječji vrtić Mali princ


alt

Načelnikov pogled na Bol


ŠTO SE PLANIRA U 2019. GODINI?

Na prijelazu iz jedne u drugu godinu, analiziraju se rezultati (i oni propušteni), ali se mnogo govori i o planovima. Sudeći po usvojenom općinskom proračunu od čak 32 milijuna kuna, najava je značajnih investicijskih zahvata za jednu novu razvojnu sliku Bola. O tome smo, na Staru godinu, razgovarali sa načelnikom općine Tihomirom Marinkovićem:
Kako ocjenjujete godinu od koje se opraštamo?
- Brojke rječito govore da je 2018. bila uspješna. Imali smo više dolazaka gostiju, ali nešto manje noćenja. Razlog je i to što su hoteli, planirajući investicijske radove, zatvoreni nešto ranije. Međutim, ukupni financijski rezultati su bili bolji nego godinu ranije. Zadržali smo standard, a uspješnom godinom smatraju je domaćini i naši gosti.
Što od planiranog nije realizirano?
- Planirali smo, zajedno sa Županijskom lučkom upravom, da će se graditi luka na Račiću, ali zbog niza otegotnih okolnosti to nije ostvareno. Sada je to riješeno i na jesen će početi izgradnja.
Kada se završe radovi u novoj luci, pristupit ćemo temeljitoj rekonstrukciji i uređenju zaobilaznice koja je već sada u derutnom stanju, a tuda će prolaziti tisuće tona tereta prema novoj luci.
Planirana su i dva značajna investicijska objekta. To je hotel „Borak“ i hotel za smještaj radnika Bluesun hotela. Investitor sada planira ovaj hotel za radnike početi graditi početkom godine, a hotel „Borak“ na jesen.
Planiraju se trgovački centar i još neki sadržaji na ulazu u Bol …
- Uspjeli smo riješiti prostorne i urbanističke planove i to će biti završeno do proljeća. Time ćemo otvoriti mogućnost da na jesen počne izgradnja trgovačkog centra i pripreme za izgradnju ostalih objekata na prostoru iznad rotora. Paralelno će se pripremati izgradnja garaže, hotela, polazne stanice za žičaru, ali i autobusnog kolodvora.
Znači li da će putnici, koji žele u Supetar, morati na novi autobusni kolodvor?
- Ne, autobusi će dolaziti na rivu, kako bi ukrcali putnike ili iskrcali one koji dolaze u Bol, ali se autobus tu neće zadržavati nego će to biti usputna stanica.
Od planova spomenuo bih, također, projekt uređenja plaže Zlatni rat, ali ga zbog poznatih razloga nismo završili za prošlu sezonu. Dolaze ostale kućice i do početka iduće sezone će biti to završeno.
Bilo je planirano da Općina raspiše natječaj i objavi do kraja ove godine tko će biti koncesionar na Zlatnom ratu?
- Odlukom Županijske skupštine to je odgođeno za godinu dana pa još će se iduće ljeto davati koncesijska odobrenja.
Već ste spomenuli neka investicijska ulaganja, a njih će u 2019. biti preko trideset …
- Imamo projekt uređenja zgrade na Loži za općinske službe. Nakon natječaja odabrali smo izvođača i sada nakon praznika trebamo ugovoriti izvođenje i rokove.
Groblje je značajna investicija i o izgradnji se raspravlja punih 128 godina. Sada su u tijeku pripreme za građevinsku dozvolu i očekujemo da će to biti gotovo u proljeće. Ako nađemo izvođača, radovi bi počeli prije ljeta ili najkasnije u jesen.
Kada se mogu očekivati prvi ukopi na novoj lokaciji?
- Ako počnemo prije ljeta, jer to je podalje od naselja, onda bi prvi ukopi mogli biti još 2019. godine.
Ukratko o ostalim projektima …
- Uređenja prostora oko škole na Rudini počinje do kraja siječnja.
Završen je projekt za sportsku dvoranu i u siječnju ćemo tražiti lokacijsku dozvolu za gradnju na Poljani.
Trg ispred Samostanske crkve i konačno uređenje Spomen parka poginulim za Domovinu uredit će se tijekom godine.
Za nastavak radova na izgradnji Vatrogasnog doma čekamo do sredine siječnja rezultate natječaja za financiranje iz ministarstva.
Pri kraju su radovi na proširenju prostora u dječjem vrtiću Mali princ čime su stvoreni uvjeti da primimo u vrtić svu djecu.
Izmjenama prostornog plana omogućen je prilaz POS-ovim stanovima sa dva pristupna puta. To je bio zahtjev protupožarnog inspektora.
U postupku je kupnja nekoliko manjih čestica oko Doma kulture kako bi mogli postaviti zahtjev za građevinsku dozvolu.
Općina Bol se uključila u rješavanje pitanja elaborata za dogradnju krovišta i zamjenu krova Osnovne škole gdje bi se dobili prostori za kabinete i nove učionice.
Spreman je i projekt uređenja kina Bol gdje računamo na sredstva iz Europske unije.
Iza blagdana ćemo razgovarati sa općinama Nerežišća, Postira i Pučišća za uređenje prostora na visoravni Vidove gore. Dom Vladimir Nazor u manjem dijelu ćemo osposobiti za iduće ljeto, a za konačno uređenje treba pričekati odluku suda koji rješava imovinsko-pravne odnose.
U suradnji s Županijskom upravom za ceste pripremamo proširenje ceste sa trotoarom od rotora prema Murvici, a to bi se radilo na jesen.
Treba spomenuti i projekt izgradnje nastavka tunela za oborinske vode od rotora do Bilina kuće.
Idejni projekti uređenja plaža od Bilina kuće do Zlatnog rata su gotovi i odmah početkom godine ćemo upoznati javnost s planovima i sve to će biti na javnoj raspravi.
Ide u realizaciju, već ovog proljeća, uređenja Vukovarske ulice.
Vodoopskrba, odvodnja, parterno uređenje ulica u Murvici je u postupku traženja sredstava od EU, a nositelj poslova je Vodovod Brač.
Za popunu sadržaja u R3 zoni (8,3 ha) prethodit će javna rasprava, jer želimo čuti prijedloge mještana, a do ljeta će se urediti cesta u toj zoni.
Planira se urediti gospodarska zona gdje je općinsko odlagalište, a u realizaciji je izgradnja pročistaća.
Komunalno će se opremiti prodaja suvenira, nabavkom kućica i Bolske litnje noći na rivi, nabavkom novih štandova.
Bit će prilike da o svakom ovom projektu govorimo i napišemo detaljnije, kada za to dođe vrijeme, kako bi mještani bili što bolje obaviješteni. (j.e.)

(07) objavljeno 31. 12. 18. u 22:25 h

********************


alt


NA DOBRO NAM DOŠLA 2019.

Prije Bola Novu su godinu dočekali već u 11 sati stanovnici Kiribatija (južnopacifičko otočje), sat kasnije oni na Novom Zelandu, u 12 sati u Australiji, u 16 sati u Japanu i Koreji, u 17 sati u Kini … ali u slavlju ipak nismo zadnji. Iza nas slave u Velikoj Britaniji (01 sat), Brazilu (03 sata), Kanadi (04 sata), Sjedinjenim Američkim Državama (06 sati) …

(06) objavljeno 31. 12. 18. u 22:15 h

********************


alt

Slavlje u šatoru na Poljani (foto iz šatora: vinko kale)


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt

Slavljeničko raspoloženje u šatoru na Poljani (foto iz šatora: vinko kale)


alt

Splitska riva u 22:30 sati (foto: d. marinković)


alt

Marinkovići na splitskoj rivi


alt

Zdravica na kominu prije Poljane: Zoran Karninčić, Edi Ivanović, Marko Ujčić i Benko Buvinić


alt

Šator na Poljani otvorio je vrata u 22 sata. Stigli su prvi gosti ...


VEČERAS JE NAŠA FEŠTA

U nekoliko slika objavljujemo zabavu Boljana na dočeku 2019. godine.

(05) objavljeno 31. 12. 18.

********************


alt


USPON NA VIDOVU GORU

Na Staru godinu jedna vesela ekipa, koja i inače zajedno trenira Total fitness pod vodstvom trenera Boška Botice (koji je ovaj put bio opravdano odsutan), u sastavu: Tonči Šeparović, Andro Jugović , Ivona Radić, Igor Glavičić, Ivica Pavišić, Nataša Paleka Jakšić, Zvonimir Jakšić i Zoran Karninčić odlučila je ispratiti staru godinu 2018. usponom na Vidovu goru i naravno nazdraviti na najvišem vrhu svih hrvatskih otoka Staroj godini i poželjeti sve najbolje u 2019.
Na pohod su krenuli u 8, a vratili se u Bol oko 10.30 sati, propješačivši ukupno 10 kilometara. O dočeku Nove godine na Vidovoj gori nisu ni razmišljali, jer tamo je sve zatvoreno i - devastirano. (z.k.)

(04) objavljeno 31. 12. 18. u 22:10 h

********************


alt


ČESTITKA IZ CRNE GORE

Boljana svugdje ima po svijetu, a naročito u ovim zimskim mjeseci kada je u Bolu malo toga otvoreno za zabavu. Jedna nam se grupa javila iz Crne Gore sljedećom porukom: “Svim Boljanima, prijateljima I uredniku ovog portal sve najbolje u 2019., puno zdravlja i smijeha šaljemo iz Crne Gore! Denis Karmelić”

(03) objavljeno 31. 01. 18. u 22:05 h

********************


alt


KATAMARAN IZOSTAO PET PUTA

Katamaran na Staru godinu, zbog bure, nije došao u Bol već je iz Splita krenuo direktno za Stari Grad. Na Novu godinu katamaran bi trebao u 13.25 iz Starog Grada doći u Bol i onda nastaviti za Split. Naravno, ne promijeni li rutu zbog bure.
Inače, katamaran u prosincu nije dolazio u Bol samo pet puta, najmanje otkako od 2012. pratimo njegove dolaske i odlaske. U prosincu je po 21 put izostao 2012. i 2017. godine.
Godine 2018. ukupno je bilo 80 izostanaka, najviše u veljači (21), a ni jedan izostanak „dogodio se“ u svibnju. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 12. 18. u 22:00 h

********************


alt


SPORTSKA NATJECANJA NA POLJANI

Natjecateljski dio manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“ završio je u ponedjeljak, zadnjeg dana 2018. godine. U finalu boćarskog turnira igrali su „Malenica“ – „Branitelji“, a rezultat je 2:1. Igralo se puna četiri sata, ali je u izjednačenoj igri, „Malenica“ ipak zasluženo pobijedio. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 12. 18. u 21:55 h

alt

Važnije vijesti objavljene u prosincu 2018.:
ponedjeljak, 31. 12. 2018. ********************


alt

Praznička dekoracija na Loži


alt

Ulica Tina Ujevića


alt

David cesta (dio dekoracija)


alt

Uz Gospojicu/Hrvatskih domobrana


alt

Domovinskog rata


SVIJETLEĆE DEKORACIJE KUĆA I VRTOVA

Zahvaljujući organizatorima Božićnog grada na Rivi i Sportsko-zabavnog Božića na Poljani, imali smo tijekom prosinca napokon, nakon Bolskog lita - BOLSKU ZIMU. Svijetleća dekoracija unijela je dodatno praznično raspoloženje. Ove je godine nešto od te rasvjete obnovljeno. Naručena je svijetleća dekoracija dvaju čempresa na Loži, ali je nekoliko dana rada pošlo po zlu i gori samo na jednom čempresu (vidi najgornju sliku). Naručitelj će reklamirati grešku, ali ništa od popravka do prosinca 2019. godine.
Nas je posebno ugodno iznenadila svijetleća dekoracija na privatnim kućama i vrtovima. Desetak, ili možda više, Boljana je upalilo lampice pred svojom kućom. Čini nam se da je najuspješniji bio Jakša Marinković Tomić (Ulica Tina Ujevića). Svidio nam se dekor na kući Nikice Bodlovića Šempera (David cesta), Nikice Bodlovića Kovoča

(Uz Gospojicu/Hrvatskih domobrana), Jure Šesnića (Domovinskog rata) … Treba priznati da su u prirodi dekoracije mnogo ljepše i atraktivnije nego na našim fotografijama!
Predlažemo da se iduće zime ocjenjuju svijetleće dekoracije kuća i vrtova. Ne mora se Bol uljepšavati samo za turiste. Ponekad možemo učiniti nešto i za sebe.
(j.e.)

(129) objavljeno 30. 12. 18. u 22:10 h

********************


alt

Sudionici humanitarnog krosa


alt

Dio sudionika krosa: (slijeva) direktor TZO Bol Markito Marinković i gošća iz Njemačke ...


alt

Vijećnici Tonči i Nataša


alt

Umjesto vijećnika Marjana Marjanovića sudjelovao je njegov sin Petar koji je prvi pretrčao stazu dugu 2,5 kilometra


HUMANITARNI KROS S LJUBAVLJU

U organizaciji „Sportsko-zabavnog Božića“ u subotu je organiziran humanitarni kros za pomoć Draganu Milosavljeviću. Na Poljani je u 14.15 sati došlo 36 dobrih ljudi koji su željeli da se njihov Boljanin što prije izliječi i oporavi. Kotizacija je bila 70 kuna, ali su neki uplatili i nešto više, a gošća iz Njemačke dala je 260 kuna. Ukupno je bilo 36 uplata, a uplaćeno je 2.970 kuna. Među poznatije uplatitelje, osim gošće iz Njemačke, bili su bolski dominikanac o. Ivo Plenković, direktor TZO Bol Markito Marinković, općinski vijećnici Nataša Peleka Jakšić, Tonči Buljan
Većina je stazu od Poljane do početka šetnice i natrag, u dužini od 2,5 kilometra pretrčala, ali su neki taj put prošli hodajući.
Nije se tražio pobjednik ali ipak spomenimo da je Petru Marjanoviću trebalo 12 minuta od starta do cilja. Drugi je bio Duje Karninčić, a od djevojčica prva je Laura Marinković
Veliko hvala svima koji su u prazničko vrijeme željeli na ovaj naći pomoći onome kome je to uistinu potrebito. (j.e.)

(127) objavljeno 29. 12. 18. u 21:35 h

********************


alt


ZADNJE PUTOVANJE SUBOTOM NAVEČER

U posljednjem smo vikendu 2018. godine, a posljednji put je ove subote katamaran plovio u večernjem terminu. Prema redu plovidbe za 2019. godinu katamaran će subotom od 5. siječnja iz Bola polaziti u 7.25 sati (do sada u 12.25), a povratak je iz Splita u 16.30 (do sada subotom u 23 sata).
Ove subote je iz Bola za Split otputovalo 19 putnika, a petero ih ima povratne karte.
Podsjećamo naše čitatelje koji u ponedjeljak, na Staru godinu, planiraju u Split da taj dan trajekt ne plovi iz Supetra u 22.45, ali ni iz Splita u 23.59 sati. (j.e.)

(123) objavljeno 29. 12. 18. u 21:15 h

********************


alt


BEZ ŠTANDA NA TRŽNICI

Ljeti imamo tri štanda s voćem i povrćem na bolskoj tržnici, a tijekom jeseni ostane samo jedan. Od ove subote (29. prosinca) neće biti otvoren ni taj jedini! Obitelj Mikulić je odlučila, a to su pred neki dan najavili preko našeg portala, malo se odmoriti. Možda nećemo trebati dugo čekati na njihov povratak, ali ne vjerujemo da će to biti prije veljače. (j.e.)

(122) objavljeno 29. 12. 18. u 21:10 h

********************


alt


alt


RADOVI NA KROVU

Lijepo vrijeme iskoristio je izvođač radova na zgradi Bol poljoprivredne zadruge pa i ove subote intenzivno radio na krovu. Još nam nije poznato što će sve biti u zgradi nakon preuređenja, ali ćemo o tome pitati investitora odmah nakon praznika.
Prema onome što se može vidjeti na našim slikama, očito je da se i u potkrovlju planiraju neki sadržaji.
Izvođač radova je tvrtka „Bilić“ d.o.o. iz Bola. (j.e.)

(121) objavljeno 29. 12. 18. u 21:05 h

********************


alt


alt


VINSKI OSCAR I UBUDUĆE?

Bol nije prvi, ali je dobro što se počelo i u Bolu sa ocjenjivanjem bolskih vina. Uspješnom se premijerom može ocijeniti dodjela Vinskog oscara koja je održana u šatoru na Poljani kao dio programa Sportsko-zabavnog Božića. Za komentar smo zamolili predsjednika Ocjenjivačkog odbora, sommelijera Tonija Pešutića, zaposlenog u restoranu „Vusio“ (hotel „Kaštil“):
- Ovim putem želim se zahvaliti organizatoru, kolegama iz žirija, publici koja je također sudjelovala u ocjenjivanju i pokazala vrlo istančan ukus i senzibilitet za predložene eksponate te prema danim ocjenama skroz korenspodirala sa ocjenama kolega iz žirija. Također bih se zahvalio i poslužiteljima koji su rastakali i točili vino. Predlažem da manifestacija postane dio tradicije bolskog adventa. Najviše zahvale idu bolskim vinarima koji su ponudili svoje eksponate .
Moram istaknuti, također, da je rezultat ocjenjivanja bio uvelike izbalansiran i ujednačen i da su nijanse odlučile o pobjedniku. Iako se radi o malim obiteljskim kućnim i rekao bih vikend ili garažnim vinarima, ponuđeni eksponati pokazali su veliki stupanj potencijala koji se nalazi u sortimentu plavac mali. Za bolsku vinsku scenu nema zime.
Koristim da čestitam Božić i zaželim uspješnu i veselu novu godinu. Živjeli.
(j.e.)

(112) objavljeno 26. 12. 18. u 22:40 h

********************


alt


USPJEŠNA GODINA ZA DDK BOL

Kraj godine je prigoda za sumiranje i ocjenjivanje ostvarenih rezultata. O radu bolskog Društva Davatelja krvi (DDK) njihov predsjednik Vinko Kraljević kaže:
- U dvije redovite akcije DDK Bol u travnju i listopadu prikupljeno je ukupno 90 doza krvi, što je najveći broj prikupljenih doza do sada za KDDK Bol. Hvala svim davaocima! Nadamo se da se vidimo i u 2019. u još većem broju. Od srca vam želimo sretan Božić i uspješnu novu godinu uz obilje zdravlja, smijeha i radosti!

(111) objavljeno 26. 12. 18. u 22:35 h

********************

 

alt

Ujutro na Badnji dan bilo je sunčano i toplo


alt

Boljani (i Bolke) od 11 sati su na štekatu Božićnog grada čekali - bakalar


alt

U podne je stigao prvi lonac s bakalarom kojeg je pripremio restoran "Pusa" na Račiću


alt

Pripremljeno je i posluženo 150 porcija koje su plaćene iz općinskog proračuna


alt

Nešto prije 17 sati zapaljen je badnjak na Poljani


alt

U šatoru Sportsko-zabavnog Božića bilo je ugodno ...


alt

... zaštićeni od bure i kiše nastavljeno je natjecanje u briškuli i trešeti


alt

U Samostanskoj crkvi u 21 sat počela je misa bdjenja


alt

Misno slavlje u Samostanskoj crkvi predvodio je o. Ivo Plenković


alt

Jaslice u Samostanskoj crkvi


alt

Ponoćka u Župnoj crkvi


alt

Misno slavlje predvodili su o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković


alt

Jaslice u Župnoj crkvi


SRETAN VAM BOŽIĆ!

Danas, u utorak 25. prosinca, je Božić, kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista.
Hrvatska riječ Božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog − Isus.
Većina kršćanskih crkvi slavi ga 25. prosinca. Međutim, neke istočne crkve slave ga 7. siječnja, jer po Julijanskom kalendaru 25. prosinca pada na taj dan. Božić je u mnogim državama svijeta tako i u Hrvatskoj, državni blagdan.
Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.


BADNJI DAN U BOLU

Jutro je na Badnji dan počelo kako se moglo samo poželjeti. Vrijeme bez vjetra, sunčano sa temperaturom zraka, izmjerenom u 12 sati, 17,5 stupnjeva. Srećom, od najavljene prognoze kako će biti kišovito, nije bilo ništa.

U Božićnom gradu nije bilo slobodnih stolica, a od 11 sati, kako je bilo najavljeno, čekalo se strpljivo na bakalar. Pripremao ga je restoran „Pusa“, a posluženo je od 12 sati ukupno 150 porcija. Kasnilo se zbog problema sa strujom, ali za sve je bilo dovoljno. Moglo se dobiti i repete.

Podijeli bakalara prisustvovao je i načelnik Tihomir Marinković koji je nazočnima u Božićnom gradu čestitao predstojeće blagdane poželivši im mnogo zdravlja.
• Oko 13 sati saznali smo da nevrijeme ipak dolazi zbog čega je „Jadrolinija“ već objavila da katamaran u ponedjeljak iz Splita ide za Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.
• U 15.15 počela je kiša, a odmah zatim i bura. Nevrijeme je uvjetovalo da pored badnjaka na Poljani prigodni program bude nešto kraći. Posjetitelji su, po tradiciji, pozvani u kuću obitelji Fabijanović na domjenak.
• Sportsko-zabavni Božić u šatoru na Poljani organizirao je nastavak natjecanja u briškuli i trešati.
• Crkveni obredi počeli su navečer. Misu bdjenja predvodio je od 21 sat o. Ivo Plenković u Samostanskoj crkvi.
• Misu ponoćku u Župnoj crkvi predvodili su župnik o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković.
• U utorak, na Božić, sve su trgovine u Bolu zatvorene. Jedino radi benzinska postaja INE od 7 do 12 sati. Na blagdan sv. Stjepana (srijeda), osim benzinske postaje, radi samo market „Studenac“ od 7 do 13 sati i mesnica "Tino".
Katamaran, trajekti i autobusi u utorak i srijedu prometuju kao nedjeljom. (j.e.)

(103) objavljeno 24. 12. 18. u 22:10 h
(dopunjeno 25. 12. 18. u 00:25 h)

********************


alt


VINSKI OSCAR NIKŠI BAKOVIĆU

Prvi put je u Bolu organizirano, u sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić, ocjenjivanje vina (plavac mali) sa vinogorja Bola i Murvice. Pristiglo je devet uzoraka, a svoje su ocjene davali u nedjelju navečer u šatoru na Poljani, stručni žiri, kojeg je predvodio sommelier Toni Pešutić, ali i žiri publike.
Apsolutni pobjednik i dobitnik Vinskog Oscara je Nikša Baković, koji je dobio najviše bodova od publike, dok je stručni žiri najboljim ocijenio vino Ive Brizića.
Nakon ocjenjivanja i proglašavanja pobjednika, publika je mogla konzumirati specijalno za ovu priliku pripremljeni fažol. Bila je to humanitarna akcija za pomoć u liječenju Dragana Milosavljevića. (j.e.)

(101) objavljeno 23. 12. 18. u 22:35 h

********************


alt


alt

Stipe Marinković novi je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol


NOVI JE ZAPOVJEDNIK DVD-a

Članovi Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bol u subotu su izabrali Stipu Marinkovića za novog zapovjednika, a za njegovog zamjenika Tomu Stipičića.
Dosadašnji zapovjednik Nikša Bjelobradić još je 22. svibnja pismeno podnio ostavku na tu dužnost, ali i dalje ostaje kao profesionalni djelatnik u DVD-u. Skupštinari su jednoglasno, bez rasprave, prihvatili financijski plan Društva za 2019. kao i plan rada za iduću godinu.
Predsjednik Društva Goran Jekić izvijestio je o dosadašnja dva natječaja za nabavku novog vozila. Prvi natječaj je poništen jer je predviđeni iznos za nabavku bio 1.250.000 kuna, a pristigla je samo jedna ponuda na 1.700.000 kuna. Na drugi natječaj došle su četiri ponude, ali s nepotpunom dokumentacijom, pa će se iza Nove godine raspisati i treći natječaj.
Načelnik Tihomir Marinković, na kraju sjednice pozdravio je bolske članove DVD-a zahvalivši im na naporima koje čine za sigurnost mještana, gostiju i imovine. Za početne radove na novom Domu Općina je utrošila 370 tisuća kuna, a Općina će i dalje kvalitetno troškovno pratiti potrebe DVD-a.
U pogledu nastavka radova na izgradnji novog Doma, načelnik je izvijestio da se do sredine siječnja očekuju rezultati natječaja gdje se računa na financijsku potporu iz EU fondova. Mnogo ih se javilo na natječaj, ali bez obzira na tu potporu, ima se alternativno rješenje za nastavak gradnje Doma u 2019. godini.
Na skupštini su bili i zamjenik načelnika Jakov Okmažić te predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković. (j.e.)

(96) objavljeno 22. 12. 18. u 23:00 h

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA - JEDNOGLASNO

Sjednica Općinskog vijeća, 13. po redu, bila je i posljednja ove godine. Prisustvovalo joj je 9 vijećnika, a dvoje je opravdano bilo odsutno (Tonči Kukoč Bager i Tomi Fabijanović). Ova će sjednica, održana 20. prosinca, po nećemo ipak ostati upamćena. Sve su odluke, naime, čak i prijedlog dnevnog reda, usvojene jednoglasno. To vaš novinar nikada, otkako prati rad Općinskog vijeća, nije doživio i zabilježio.
Za vijećnička pitanja i načelnikove odgovore utrošeno je 45 minuta. I tu je bilo mnogo neobičnosti. Sve je sličilo razgovoru sa željom da se ukaže na neke probleme, ali smo čuli i vrlo konstruktivne prijedloge rješenja.
Za iduću sjednicu odgođena je rasprava i usvajanje dopuna odluke o uvjetima izgradnje na području općine, a za ciljem smanjenja betonizacije i apartmanizacije.
Već smo naglasili da su odluke o četiri točke dnevnog reda donesene jednoglasno: Plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol; Pravilnik o obavljanju djelatnosti na pomorskom dobru na temelju koncesijskih odobrenja; Odluka o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada te Plan razvoja sustava civilne zaštite s financijskim učincima za razdoblje 2019. do 2021.
Na kraju sjednice, koja je ukupno trajala 60 minuta, načelnik Tihomir Marinković čestitao je prisutnima skorašnje blagdane poželivši mnogo zdravlja i sreće u 2019. godini. (j.e.)

(87) objavljeno 20. 12. 18. u 23:00 h

********************


alt

Sa sjednice Općinskog vijeća (iz arhive)


VIJEĆNICI PITAJU I PREDLAŽU …

• Prvo vijećničko pitanje postavio je Milan Škrbić interesirajući se kako idu poslovi oko uspostave avionske linije Beograd – Brač? Zanimalo ga je treba li zaštititi „pametnu klupu“ kod autobusne stanice od atmosferskog utjecaja, posebno morske soli?
Načelnik Tihomir Marinković je izvijestio da je Aerodrom Brač poslao u Beograd svu potrebnu dokumentaciju, a oni sada ispituju interes putnika. Razgovaralo se o zajedničkoj prezentaciji na sajmu u Beogradu. Načelnik je za „pametnu klupu“ rekao da je otporna na vanjske utjecaje.
Tonči Buljan je pitao kada će biti pozvani na sjednicu Vijeća odgovorne osobe s kojima bi se razgovaralo o planovima i troškovima Centra za kulturu i WTA turnira.
To će biti sigurno tema razgovora na sjednici u siječnju – rekao je predsjednik Vijeća Matko Baković.
Marjan Marjanović ponovio je primjedbu da je u zimskom periodu previše rasvjete u novoizgrađenom parku u Ulici Hrvatskog preporoda. Isti je vijećnik predložio da se uvrsti u prioritete uređenje makadamske stare ceste prema Murvici, barem na dijelovima gdje su preveliki usponi.
Katarina Marčić je pitala što će se odgovoriti grupi Boljana koja brine o kućnim ljubimcima na njihovo traženje da se formira azil za mačke i pse? Odgovoreno je da taj zahtjev treba uputiti Županiji koja je obvezna urediti jedan azil za cijelu Županiju.
• Zaobilaznica je u katastrofalnom stanju, opasna za vožnju, ali i za pješake – kaže Ivica Šćepanović.
Kompletno uređenje se planira, ali tek nakon završetka luke na Račiću, odgovorio je načelnik. Zaobilaznicom će do tada voziti teški kamioni i uzaludno bi prije toga trebalo nešto uređivati.
• Božićni grad bi trebalo dogodine organizirati na Studencu, to je jedini trg kojeg ima Bol – predlaže I. Šćepanović.
Načelnik je napomenuo da su sadašnju lokaciju tražili organizatori koji to rade volonterski. Pročelnik Stipe Karmelić Rade napomenuo je da u Bolu ima nekoliko općinskih prostora: Studenac, Balauštra, Varadero … ali su oni u zakupu i ne mogu se koristiti kada to nekome treba.
Načelnik smatra da je sadašnji Trg dobar za Božićni grad, a bit će idealan kada se uklone skele i automobili. (j.e.)

(86) objavljeno 20. 12. 18. u 22:55 h

********************


alt


PRORAČUN 2019.: ČIŠĆENJE JAVNIH POVRŠINA

Općinskim proračunom za 2019. godinu predviđeni su do sada rekordni troškovi, čak 32,1 milijuna kuna. U izvještaju se detaljno navodi što se za taj novac planira uraditi, a mi ovaj put izdvajamo ODRŽAVANJE ČISTOĆE JAVNIH POVRŠINA za što će se izdvojiti 360.000 kuna. Objavljeni popis poslova je svojevrsna kontrola onoga što bi trebalo uraditi, ali za čišćenje javnih površina koje nisu ovdje navedene, zaduženi su stanari koji tamo stanuju:
• Čišćenje površina javne namjene koje obuhvaća ručno i strojno čišćenje i pranje javnih površina od otpada, snijega i leda, kao i postavljanje i čišćenje košarica za otpatke i uklanjanje otpada koje je nepoznata osoba odbacila na javnu površinu ili zemljište u vlasništvu općine Bol.
- Redovno čišćenje javnih površina (trgova, pješačkih zona, otvorenih odvodnih kanala, dječjih igrališta, javnih prometnih površina i groblja te javnih cesta koje prolaze kroz naselje) ručno i mehaničko čišćenje Rive (od Biline kuće do Velog mosta), Bračke ceste (do kuće Karelovića), Rudine, tržnice i kale Vuzio (Ulica F. Radića) jedanput dnevno u razdoblju svibanj – listopad ručno i mehaničko čišćenje gore navedenih prostora tri puta na tjedan u razdoblju siječanj - travanj i studeni – prosinac ručno i mehaničko čišćenje rive i pražnjenje košarica za smeće na području rive i šetnice od Zlatnog rata do Martinice, na Rudini, i tržnici, Loži, u kali Vuzio i na trgu Studenac svaki dan kroz cijelu godinu, a za vrijeme turističke sezone više puta dnevno ručno čišćenje i pražnjenje košarica za smeće na ostalom području općine jedanput tjedno,
- svakodnevno čišćenje plaža (Grabov rat, Martinica, Portić, Kotlina, Bjeninovo more, Račić, Veli most, Studenac, Benačica, Borak, Potočine, Paklina, Drasin) u toku turističke sezone, a generalno čišćenje plaža prije početka turističke sezone,
- mehaničko pranje kale Vuzio, trga ispred crkve i tržnice dva puta na tjedan u razdoblju svibanj - rujan
Sredstva za izvršenje ovih radova predviđaju se u ukupnom iznosu od 360.000 kuna.
Ova sredstva uplatit će se komunalnom poduzeću „Grabov rat“ koji je obvezan obaviti napisane zadatke.

(80) objavljeno 19. 12. 18. u 22:40 h

********************


alt


OPĆINSKE POMOĆI PRIJE BLAGDANA

Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu donio je, prije blagdana, odluku o novčanim naknadama, a to će dobiti Boljani, samci i obitelji, uglavnom na ime pomoći za liječenje. Dio sredstava namijenjen je starijima od 80 godina, korisnicima usluga u Domu za stare i nemoćne, socijalno ugroženima …
Tijekom godine na ime socijalne pomoći, uglavnom za liječenje, isplaćeno je 40.000 kuna, a na sjednici je iz općinske blagajne odlučeno isplatiti još 104.700 kuna.
Jednokratnu novčanu pomoć za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba zbog bolesti, od 1.000 do 2.500 kuna dobit će 23 osobe. Sedmorica će dobiti za osobnu invalidninu ukupno 8.000 kuna, a devetorica Boljana, koji su u Domu za starije, dobit će po 500 kuna ili ukupno 4.500 kuna.
Osobe, njih osam, koje primaju doplatak za pomoć u kući dobit će po 500 kuna.
Odobrena je za tri obitelji stalna mjesečna pomoć za cijelu 2019. godinu u ukupnom iznosu od 25.800 kuna.
Božićnica će tijekom srijede i četvrtka biti isplaćena po 300 kuna, a dobit će je 58 Boljana starijih od 80 godina. (j.e.)

(79) objavljeno 19. 12. 18. u 22:35 h

********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA O RADU

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je prošlog ponedjeljka vijećnike o događanjima u općini između dvije sjednice:
• Radovi na objektu Dječjeg vrtića Mali princ odvijaju se po planu i trebaju se završiti u ugovorenom roku, do 1. ožujka. Nakon ovih radovi stvoreni su uvjeti da sva djeca budu upisana.
• Prema najnovijem rješenju Glazbena škola privremeno ostaje u objektu Poljoprivredne zadruge dok se ne završi uređenje prostora koje je koristila trgovina elektromaterijala. Trajno je za njih rješenje u Domu kulture.
• Dogovoren je nastavak geodetskog mjerenja, koje je davno počelo u našoj općini, ali je bilo prekinuto. Vrijeme je da se to dovrši.
• Pri kraju su pripremni radovi za početak radova na izgradnji u Podbarju gdje će početkom godine početi radovi na izgradnji hotela za radnike Bluesun hotela.
• Očekujemo svaki dan certifikat za kućice koje će biti na Zlatnom ratu.
• Božićni grad je uspješno startao iako je njima, kao i organizatorima na Poljani, vrijeme pokvarilo posjetu i planirani program.
• Ima vremena do 31. siječnja da se dogovorimo i odlučimo o iznosu poreza na turističke krevete.

(75) objavljeno 18. 12. 18. u 21:10 h

********************


alt

Vijećnicima je pokazana situacija sa ucrtanim novim objektom uz postojeći hotel "Borak"


„BORAK“ SA 580 KREVETA

Bluesun hoteli, kao investitor, obavijestio je Općinu Bol o novoj verziji obnove hotela „Borak“. Odustalo se od ranijeg plana potpunog rušenja starog hotela „Borak“ i izgradnje novog hotela sa 5 zvjezdica i 930 kreveta. Novi je plan renovirati postojeći hotel i izgraditi dodatno zdanje. Ukupni kapacitet novog „Borka“ bio bi 580 kreveta.
Očekuje se mišljenje nadležnog ministarstva treba li za realizaciju ovog projekta organizirati javnu raspravu.
Renoviranje i gradnja planiraju se u listopadu 2019., nakon glavne turističke sezone. (j.e.)

(73) objavljeno 18. 12. 18. u 21:00 h

********************


alt


USVOJEN OPĆINSKI PRORAČUN ZA 2019.

Većinom glasova (7 „za“ i 2 „protiv“) usvojen je općinski proračun za 2019. godinu, a o tome se raspravljalo i odlučivalo na XII. sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak 17. prosinca. Rasprava je trajala svega 15-ak minuta.
Na sjednici pod predsjedanjem Matka Bakovića prisustvovalo je 9 vijećnika, a dvoje ih je opravdano bilo odsutno (Ivica Šćepanović i Tonči Kukoć Bager).
Usvojen je do sada najveći općinski proračun i on će iznositi 32,113 milijuna kuna. Prihvaćeno je sedam amandmana vijećnika sa XI. sjednice i povećani su izdaci za 432 tisuće kuna, ali za toliko smanjene i tri stavke iz proračuna. Amandmanima se više dobilo za sufinanciranje smještaja i prehrane u Đačkom domu (215.000 kn), za nabavku novih tableta (62.000 kn), za sufinanciranje plivačke škole Grancigula (20.000 kn), za sufinanciranje teniske škole (35.000 kn), za financiranje Otvorenog prvenstva Bola u tenisu (50.000), dodatak za uređenje zgrade Osnovne škole (20.000 kn) i dodatak za program Centra za kulturu (30.000 kn).
Gdje se planiraju utrošiti sredstva proračuna:
- Materijalni rashodi su 6.232.500 kuna;
- Pomoć građanima i domaćinstvima, porodiljne naknade, Božićnice, Uskrsnice … 650.000 kn;
- Održavanje komunalne infrastrukture 780.000 kn;
- Održavanje javnih površina 450.000 kn;
- Građevine javne odvodnje 40.000 kn;
- Održavanje zelenih površina 400.000 kn;
- Održavanje groblja u Bolu i Murvici 50.000 kn;
- Održavanje čistoće na javnim površinama 360.000 kn;

- Javna rasvjeta 150.000 kn;
- Održavanje zgrada u vlasništvu Općine 144.500 kn;
- Gradnja komunalne infrastruklture (groblje, nove ceste, javne rasvjete, zelene površine …) 8.831.000 kn;
- Protupožarna zaštita 1.700.000 kn;
- Javne potrebe u kulturi 1.672.000 kn;
- Javne potrebe u predškolskom odgoju 3.421.000 kn;
- Javne potrebe u športu 882.000 kn …
Idućih dana detaljno ćemo pisati i obrazložiti svaku od ovih stavki, posebno činjenicu da se proračunom za 2019. godinu predviđa izgradnja 39 objekata.
Sutra: izvještaj načelnika, pitanja i primjedbe vijećnika … (j.e.)

(71) objavljeno 17. 12. 18. u 21:20 h

********************


alt


NOVO U TURISTIČKOJ PONUDI: PENJAČKE STAZE

Do početka turističke sezone u Bolu se pripremaju dvije lokacije na kojima bi se nalazile penjačke staze. Najprije će biti uređena ona na istočnoj strani Bola, na Smokovju, a kasnije je u planu penjačka staza na Kaštil.
Smatra se da stijene na Smokovju spadaju u vrhunsku lokaciju za uređenje sportskog penjališta i mogu postati najpopularnije penjalište na Braču. Visina iskoristive stijene (kompaktni vapnenac) je od 15 do 30 metara, a uspon je idealan za početnike do onih vrhunskih penjača. U prvoj fazi bilo bi uređeno tridesetak smjerova penjanja.
Planirano je da projekt uređenja penjališta u Smokovju realiziraju članovi SPK Marulianusa iz Splita od kojih su neki stanovnici Bola. Tu spada čišćenje pristupnih putova, čišćenje kršljivih dijelova stijena, postavljanje penjačkih smjerova sa najboljim materijalom (isključivo inox tipli), sastavljanje skice penjališta, postavljanje info table za posjetitelje, uvrštenje penjališta u službeni vodič Hrvatske, promocija … (j.e./foto: m. marinković)

(59) objavljeno 14. 12. 18. u 21:55 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


MURVICA OBILJEŽILA BLAGDAN I FJERU

U Murvici se okupilo minule subote petorostruko više ljudi nego ih tamo živi, a razlog je blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije i – fjera. Za one koji nisu imali vlastiti prijevoz, organiziran je taxi koji ih je odvezao do Murvice i nakon fešte vratio u Bol.
U mjesnoj crkvi, gdje su uređeni vanjski zatvori, ali je ostalo da se uredi krov i spriječi prokišnjavanje, održana je sveta misa koju je predvodio župnik o. Mirko Jagnjić.
Nakon mise, po starom običaju, vjernike je u svom dvorištu počastio pićem, kolačima, pršutom i sirom Tonči Žuljević. Čini on to već 22 godine, odlaskom u mirovinu i povratkom iz Splita u rodnu Murvicu.
- Plašilo me da kiša ne pokvari ovo naše druženje – kaže Tonči. – Većinu ovoga što je na stolu pripremio sam osobno iako je bilo dobrih ljudi koji su donijeli nešto od svojih kolača. Ovdje u mojem dvorištu, pored crkve, družimo se na otvorenom, a samo jednom smo morali zbog kiše u konobu.
Bilo je podosta i onih koji su nastavili slavljem u kući Juraja Pavišića Jukija. Tamo je uz pršut, sir, francusku salatu bio ponuđen i pečeni odojak. Čuli smo i pohvale na vino kojeg je osobno pripremio domaćin. (j.e.)

(38) objavljeno 08. 12. 18. u 21:25 h

********************


alt


alt


alt


NAGRADE NA DANIMA POMORSTVA

Da Bol ima dugu pomorsku tradiciju, to svi znamo.
I danas na svjetskim morima plove Boljani - djeca i unuci bivših pomoraca.
A ima i onih koji se zdušno bore za napredak u pomorstvu, te priznanje dobre prakse iz male zemlje Hrvatske na svjetskim kongresima pomorskih agenata čiji predsjednik je upravo bolski sin Jakov Karmelić.
Ove godine na Sv. Nikolu na Danima pomorstva koji su se održavali u Zadru, uz druge nagrade koji su dobili zaslužni pojedinci, nagradu za pojedince koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu dobili su dva Boljanina - Jadran Marinković te dr. sc. Jakov Karmelić.
Zaslužio je to Jakov svojim angažmanom, neumornim radom za postizanje bolje organizacije u kontejnerskom prijevozu robe, isticanjem kvaliteta hrvatskih pomoraca kroz dugu povijesnu tradiciju.
A Jadran Marinković, svima nam znani radio voditelj, čiji je otac Nikica rođeni Boljanin, začinio je mnoge emisije dobrom pjesmom. Dok su naše mame i none jedva iščekivale glas svojih najmilijih u radio emisiji Pomorska večer, Jadran je znao prekinuti šutnju i dobaciti koju dosjetku da razbije iščekivanje.
Zato im posebne čestitke i zahvala da promiču dobar glas Bola gdje god se nalazili po svijetu! (j. rukavina)

(37) objavljeno 08. 12. 18. u 21:15 h

********************


alt

Na Zlatnom ratu se ne dolazi samo zbog kupanja i sunčanja. Neki na Zlatni rat dolaze da bi se - vjenčali


ZLATNI RAT TREĆI U EUROPI

Britanski Daily Mail – kako piše na portalu Turističke zajednice Bol - je uvrstio Zlatni rat u listu najboljih plaža u Europi. Prvo mjesto zauzela je Harbour Beach u Wales-u, drugo mjesto je Praia da Cova u Portugalu, a naš Zlatni rat je na trećem mjestu.

(36) objavljeno 08. 12. 18. u 21:10 h

********************


alt

Ljetna razglednica Supetra gdje je u studenome bilo najviše gostiju na Braču (foto: tino pavišić)


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Na Braču su u studenome došla 524 gosta, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine (291) povećanje od 187 posto ili 233 više dolazaka. U Supetru ih je došlo 456, Sutivanu 23, Bolu i Selcima po 15, u Postirima 5, Milni 6 i u Pučišćima 4. Ostvareno je u studenome 2.685 noćenja ili 565 više ne lani u istom mjesecu. Najveće povećanje (65 posto) bilo je u Supetru.
U jedanaest mjeseci (I. – XI.) na Braču je bilo 254.751 gostiju ili 4.851 više nego lani. Po broju gostiju Bol je prvi (102.176), slijede ga Supetar (84.639), Milna (19.430), Postira (18.539), Sutivan (15.955), Selca (13.780) i Pučišća (4.232). Noćenja je ukupno na Braču zabilježeno 1.733.353 odnosno 21.363 noćenja više nego 2017. godine.
Na Braču najviše je gostiju iz inozemstva, bilo ih je 232.981, a domaćih 21.770.
Gosti najviše ostaju u Selcima (8,12 dana), a onda u Sutivanu (7,76), Pučišćima (7,51), Postirima (7,50), Milni (7,25), Supetru (6.88), a najmanje u Bolu (5,91).
Ovo su statistički podaci koje je objavila Turistička zajednica SDŽ. (j.e.)

(34) objavljeno 07. 12. 18. u 21:25 h

********************


alt


SV. NIKOLA DARIVAO DJECU

Djeca su u četvrtak dočekala dan kojeg čekaju cijelu godinu. Došao im je Sveti Nikola sa torbama punim korisnih darova. Nakon jedne godine pauze, kada je Sveti Nikola bio na Rivi, sada je ponovno došao u Župnu crkvu gdje su ga djeca s roditeljima radosno dočekala.
Darovi su dijeljena djeci raspoređena u tri grupe prema uzrastu. U 10 sati su došli oni najmlađi, iz jaslica, od 1 do 3 godine starosti. Sat kasnije darove su dobila djeca iz vrtića (3 do 6 godina), a u podne su došli školarci, učenici prva četiri razreda Osnovne škole. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 12. 18. u 22:20 h

********************


alt


ŽUPANIJA: U STUDENOME 63 POSTO VIŠE

Turistička zajednica SDŽ objavila je statističke podatke o dolascima i noćenjima turista u našoj županiji u studenome i za jedanaest mjeseci 2018. godine.
* U studenom je u našu županiju došla 51.124 gosta ili 63 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Turističkih noćenja je u studenome bilo 41 posto više (107.569) pa možemo izračunati da su boravili u prosjeku dosta kratko – prosječno 2,10 dana.
Najbrojniji su bili Nijemci (15.925), zatim ih slijede domaći gosti (4.812), gosti iz Koreje (3.763), Kine (1.945), BiH 81.662), Japana (1.390), SAD (1.568) …
U kojim su gradovima i općinama noćili? U Splitu 16.618, Živogošću 9.275, Trogiru 6.155, Podstrani 3.693, Dugopolju 3.561, Podgori 2.116, Segetu 1.691, Solinu 1.318, Makarskoj 1.318 … U Bolu ih je prema županijskoj statistici bilo 15 jer oni ne računaju one koji su bili u nekomercijalnom smještaju (što su oni, ako nisu turisti – op. j.e.).
* Statistika za 11 mjeseci govori o 3.452.936 dolazaka (+ 9 posto), 17.631.591 noćenje (+ 5 posto) i prosječno su boravili 5,11 dana. Najviše je gostiju došlo iz Njemačke (334.210), Poljske (311.222), Hrvatske (259.057), Ujedinjene Kraljevine (230.961), Češke (224.475), BiH (178.554), SAD (163.336), Francuske (158.783), Švedske (142.639), Slovačke (103.887) …
Najviše je gostiju u periodu I. – XI. bilo u Splitu (847.342), Makarskoj (251.098), Hvaru (205.142) … Bol je u županiji bio deseti sa 102.176 dolazaka.
Sutra: turističke brojke dolazaka i noćenja na Braču. (j.e.)

(30) objavljeno 06. 12. 18. u 22:15 h

********************


alt


TURIZAM: STUDENI BOLJI NEGO LANI!

Statističke brojke ponekad mogu izgledati nevjerojatno. To je i u slučaju podataka o prometu gostiju u studenome u Bolu. U odnosu na lanjski studeni dolazaka imamo 288 posto više, a noćenja 154 posto! Još je bitan jedan podatak: ove smo godine, u odnosu na 2017., po noćenjima bili bolji samo u ožujku i svibnju. Sada se možemo pohvaliti i studenim, ali …
Ovo povećanje nije baš neka senzacija jer je lani u Bolu u studenome bilo 9, a ove godine 26 gostiju. EVisitor je lani zabilježio 253, a ove godine 389 noćenja.
U hotelima u studenome nije bilo ni jedno noćenje, a u privatnom smještaju 169. Nekomercijalni smještaj imao je najviše, čak 200, a kampovi 16 noćenja.
Odakle su bili gosti? Najviše iz Norveške (90 noćenja), BiH (82), Meksika (56), Češke (54), Albanije (26) …
Sutra: turistički podaci o dolascima i noćenjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 12. 18. u 22:30 h

********************


alt


alt

Grafikon rasta noćenja gostiju iz Velike Britanije


MANJE GOSTIJU I NOĆENJE, ALI …

U 2018. godini (do 1. studenoga) ostvareno je u Bolu 630.665 noćenja. U predsezoni (I. – VI.) 161.420, u glavnoj sezoni (VII. – VIII.) 361.420, a u posezoni (IX. – XI.) 108.237 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom noćenja je manje tri posto. Inozemni gosti su manje noćenja ostvarili inozemni gosti (4 posto), ali je noćenja domaćih gostiju bilo više nego lani (20 posto).
Podatke o turističkim rezultatima u 2018. Iznio je na Skupštini TZO direktor Markito Marinković.
Hotelski smještaj imao je 4 posto manje noćenja, a isto toliko i privatni smještaj. Više nego lani zabilježio je nekomercijalni smještaj (32 posto), a kampovi su također bili u plusu (2 posto).
Po zabilježenom noćenju na prvom mjestu su gosti iz Francuske (90.048 noćenja), slijede iz Njemačke (79.631), Austrije (72.962), Skandinavije (71.626), Hrvatske (45.916), Velike Britanije (42.859), Slovenije (31.723), Italije (30.472), Poljske (17.590), Češke (17.560) …
Više noćenja u 2018. Ostvarili su gosti iz Hrvatske (22 posto) i Velike Britanije (21 posto), dok su svi ostali u minusu. Najviše Skandinavske zemlje – 14 posto.
Noćenja u agencijskom aranžmanu bilo je 52 posto, a individualno 48 posto.
Domaćih je gostiju od do 1. Studenoga u Bolu bilo 8 posto, a inozemnih 92 posto.
Iako statistika govori o manjem broju dolazaka i noćenja nego rekordne 2017. godine, čini se da su u Bolu financijskim rezultatima ostvarenim 2018. godine – zadovoljni. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 12. 18. u 22:25 h

********************


alt

Koncert u Glazbenoj školi (arhiv)


NOVA LOKACIJA ZA GLAZBENU ŠKOLU?

Nastavlja se traženje pogodnije lokacije za Glazbenu školu koja mora iseliti iz zgrade Bol poljoprivredne zadruge na Rivi. Rješenjem o preseljenju u zgradu Osnovne škole i Doma kulture, nisu zadovoljni voditelji Glazbene škole. U Osnovnoj školi navodno nema prostora za dva pianina, a ni u Domu kulture, dok se ne izgradi novi prostor.
U utorak su u Bol došle ravnateljica Glazbene škole Josip Hatze iz Splita Vesna Alebić i voditeljica bolske škole Josipa Vrca. Sa bolskim domaćinima pokušali su naći zadovoljavajuće rješenje, pa makar ono bilo – privremeno.
Dogovoreno je da se Glazbena škola preseli, do uređenja Doma kulture, u općinski prostor na Loži, u prizemlju stambene zgrada (Loža 5) gdje nekada bila prodavaonica elektro uređaja i opreme. Problem je što su potrebni neki radovi, ali i izolacija koju uvjetuju stanari iznad prostora gdje bi vježbali mladi glazbenici. Predstavnici škole zamolili su investitora da ostanu u sadašnjem prostoru do 19. prosinca, do početka zimskih praznika.
- U PZ Bol su nam obećali da će razgovarati sa izvođačem zbog ugovorenih rokova izgradnje ili da se preselimo do uređenja prostora na Loži na II. kat zgrade, iznad Konzuma – rekla nam je Jadranka Nejašmić. – Posebno smo zahvalni Franki Marinković iz „Grabovog rata“ koja nam je od velike pomoći u traženju nove lokacije i sutra na uređenju tih prostora. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 12. 18. u 22:20 h

********************


alt


alt


PRIHOD TZO TRI MILIJUNA

Skupština TZO Bol u ponedjeljak je razmatrala i jednoglasno prihvatila zapisnik sa prošle sjednice Skupštine, izvještaj o radu TZO u 2018., analizu ostvarenih noćenja i strukture gostiju, realizaciju Programa rada i rebalans financijskog plana za 2018. godinu. Prihvaćen je također program rada i financijski plan za 2019. godinu.
Prihodi u 2018. bili su 2.780.000 kuna, a za 2019. planiraju se 3.150.000 kuna.
Što će se tim sredstvima financirati? Na plaće i doprinose zaposlenih trebat će 570.000 kn, za uredske troškove 80.000 kn, za podršku raznim manifestacijama 655.000 kn (SUB ECO BOL 10.000 kn; potpora Bolskom kulturnom ljetu 50.000 kn; tenis turnir za rekreativce u listopadu 30.000 kn; Kros Đir oko Bola 10.000 kn, Festival od kulture IMENA 10.000 kn; Bol Soul Festival 10.000 kn: WTA tenis turnir 375.000 kn). Za Natječaj za podršku ostalim manifestacijama rezervirano je 90.000 kn, sufinanciranje obnove fontane Na Curici 80.000 kn, pomoć Srednjoj školi za uređenje učeničkog doma 30.000 kn, za nabavku 10 novih štandova na Rivi 35.000 kn, tiskanje Vodiča Bola sa žutim stranicama 20.000 kn, karta plana Bola 15.000 kn, Image brošura Zlatni Bol na engleskom i njemačkom 20.000 kn, biciklistička karta otoka Brača 10.000 kn, priprema i tisak nove image brošure Bola 85.000 kn, pano kod Dugopolja 30.000 kn, Smeđa signalizacija i najam za pano na ulazu u Bol 65.000 kn …
Planiraju se sredstva i za nastupe na sajmovima (Beograd, Munchen, Milano, Berlin, Napulj, London) 90.000 kn, za obilježavanje Dana TZO 20.000 kn, a na račun općine uplatit će se, prema zakonskoj obvezi, 30 posto prihoda odnosno 840.000 kuna.
Detaljan financijski plan za 2019. bit će objavljen na službenim stranicama Turističke zajednice.
Sutra: analiza ostvarenih noćenja i strukture gostiju. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 12. 18. u 22:05 h

********************


alt


KAKO ZAUSTAVITI APARTMANIZACIJU?

Osim investitora, većina smatra da bi u Bolu trebalo zaustaviti betonizaciju i apartmanizaciju. Prilika je da uskoro Općinsko vijeće donese odgovarajuće odluke kojima bi se spriječila izgradnja apartmanskih naselja sa višekatnicama. Trebat će ubuduće planirati i favorizirati izgradnju luksuznih vila sa bazenima!

Već su napisani prijedlozi odgovarajućih odluka, koje će – nakon rasprave – možda trebati i dopuniti. Pravni temelj je skorašnje donošenje prostornih planova.

Jedan od inicijatora izmjena tekstualnog dijela prostornih planova je vijećnik Tonči Buljan. On smatra da za izgradnju slobodnostojećih građevina treba parcela od 400 do 1500 kvadratnih metara, s tim da u objektu može biti najviše šest stanova. Nove građevine moraju imati najmanje parkirnih mjesta koliko i stanova. Dvojne i skupne kuće u nizu mogle bi se graditi na parceli od 150 do 400 kvadrata sa po tri stana.

Precizno treba, također, odrediti što je to podrum, što je krovni prozor i što je luminarij. Također treba ograničiti nagib krova na 22 do 32 stupnja! (j.e.)

(14) objavljeno 03. 12. 18. u 22:00 h

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"