Bolska kronika

alt


petak, 21. 09. 2018.


alt


PLAN GOSPODARENJA OTPADOM

Za raspravu i donošenje Plana gospodarenja otpadom u općini Bol trebalo je vijećnicima svega 8 minuta. Šest je vijećnika bilo „za“, a dvoje „protiv“. Plan je izradila zagrebačka tvrtka Uniprojekt Terra d.o.o. u veljači 2018. a vrijedi za razdoblje 2017. do 2022. Dobro ste pročitali: Plan vrijedi godinu prije nego je napisan i usvojen!
Nešto više o Planu napisat ćemo idućih dana te koje obveze iz njega proizlaze za domaćinstva u Bolu.

USVOJENA MOLBA
Da bi ih se oslobodilo plaćanja (dijela) komunalnog doprinosa za gradnju novogradnje u Ulici Petra Hektorovića, Vinko i Joško Martinić obratili su se zamolbom  Općinskom vijeću. Općinska služba je utvrdila da nemaju to pravo na temelju odluke iz 2016. jer ne ispunjavaju sva četiri uvjeta.
Nakon rasprave Općinsko vijeće je ipak prihvatilo molbu braće Martinić. Šest je vijećnika bilo „za“, a po jedan „protiv“ i „suzdržan“.
O drugoj molbi, kojom Kozmetički obrt Stella Mare traži smanjenje naknade za korištenje pet stolova za masažu na Zlatnom ratu, jer su koristili samo tri, zaključeno je da o tome odluči Odbor za koncesijska odobrenja.

KUPNJA NEKRETNINE
Radi uređenja parkirališta i pristupne ceste, Općinsko vijeće je odobrilo kupnju nekretnine površine 971 m2 od Perice Baričević po cijeni od 147.888 eura, a sukladno procjeni sudskog vještaka. Navedena čestica nalazi se pored drvenih baraka u kojima je trenutno DVD Bol (Hrvatskih domobrana 3). Navedeni iznos Općina Bol će platiti u četiri godišnja obroka. Četvrti obrok (36.972 eura) dospijeva na naplatu do 31. prosinca 2021. godine. (j.e.)

(81) objavljeno 20. 09. 18. u 22:45 h  

********************


alt


PLAVAC MALI DOLAZI U PODRUM

Članovi Bol poljoprivredne zadruge počeli su donositi grožđe (plavac mali) u Podrum „Jako vino“. Prethodno je trebalo dostaviti uzorke grožđa kako bi se odredila kakvoća grožđa i vrijeme berbe.
Već godinama najprije je berba u vinogradima Murvice i zapadnije prema Farskoj. U četvrtak je u Podrum primljeno grožđe Mate Šćepanovića iz Planice. (j.e.)

(80) objavljeno 20. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PRIJEVOZ ZA ZADRUGARE

Bol poljoprivredna zadruga organizira za svoje članove prijevoz grožđa od vinograda do Podruma.
Članovi zadruge kojima je potreban prijevoz trebaju se javiti obrtu BILIĆ (Tonči Cvitanić) na mobitel 098 265 370.

(79) objavljeno 20. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: GUMENJACI NA ZLATNOM RATU?!

Zna se da se moda vraća, a čini se i davni običaj da se manjim barkama dođe na samo žalo Zlatnog rata. Zbog velikog broja kupača netko se dosjetio pa plutačama ogradio veći dio plaže. Međutim, ostalo je slobodnog prostora na špicu plaže pa su tamo počeli ostavljati gumenjake sa jahti (uz to nepropisno) usidrenih u neposrednoj blizini plaže. (foto: ines kraljević, snimljeno 29. rujna u 11.50 sati)

(78) objavljeno  20. 09. 18. u 22:30 h 


altčetvrtak, 20. 09. 2018.     ********************


alt


OBJEDINJENI PROSTORNI I URBANISTIČKI PLANOVI

Vijećnici su na sjednici održanoj 17. rujna usvojili sa 6 glasova „za“, jednim „protiv“ i jednim „suzdržanim“ Zajedničku odluku o izradi III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Bol i s tim u vezi II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Bol, Urbanističkog plana uređenja komunalne zone K3 na predjelu „Ratac meštre Bijene“ te Urbanističkog plana uređenja pretežno reciklažne zone K4. Poduži tekst citirane odluke ima i kraću verziju: PPUO BOL (Prostorni plan uređenja Općine Bol) i UPU NASELJA BOL (Urbanistički plan uređenja naselja Bol).
Ovim planovima bit će, između ostalog, utvrđena nova regulacija prometa kod hotela „Bijela kuća“ (izgradnja tunela), određivanje koridora buduće žičare Bol – Vidova gora sa trafostanicama na polaznoj i dolaznoj stanici, iskorištavanje sunčeve energije postavljanjem panela na javnim ili privatnim objektima, legalizacija sidrišta istočno od plaže Zlatni rat, proširenje područja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ucrtavanje biciklističkih i pješačkih staza, uređenje plaža, eksploatacija morske soli iz malih solana istočno od plaže Martinica, ispravak maksimalne visine građevina turističko-ugostiteljske namjene, ispravak minimalne površine građevinske parcele, omogućavanje izgradnje sjenice za automobile, rekonstrukcija, izgradnja i nadogradnja hotela „Park“, izgradnja jednostavnih objekata uz postojeće građevine izvan građevinskog područja (cisterne za vodu, septičke jame, bazen površine do 40 m2) …
Vijećnici su upozorili da prilikom ovih izmjena treba promijeniti do sada uočene anomalije u izgradnji: visina stambenih objekata i katnost, broj apartmana u objektu.
Predviđeni su i rokovi: 30 dana za izradu Nacrta prijedloga, 15 dana za javnu raspravu i javno izlaganje te 30 dana za pripremu izvještaja o javnoj raspravi. (j.e.)

(77) objavljeno  19. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


NOVA ODLUKA O GROBLJIMA

Bol je dobio Odluku o grobljima kojom je određeno da grobljima na području Općine Bol upravlja Komunalno društvo „Grabov rat“. U njihovoj je nadležnosti dodjela grobnih mjesta, uređenje, održavanje i rekonstrukcija. Predviđeno je novom Odlukom da se za korištenje grobnog mjesta plaća godišnja grobna naknada.
Novčane naknade utvrđuje Uprava groblja uz suglasnost Općinskog vijeća.
Novčane naknade, neslužbeno saznajemo, Uprava groblja će naplaćivati tek nakon izgradnje novog groblja. Tada će se početi voditi i registar umrlih.
Dosadašnja Odluka o grobljima donesena je prije 19 godina, 1999. godine. (j.e.)

(76) objavljeno 19. 09. 18. u 23:00 h 

********************


alt


AUTOTAKSI PRIJEVOZ U BOLU

Kako bi uskladili općinsku odluku o taksi prijevozu sa novim Zakonom, Općinsko vijeće je trebalo razmotriti i odlučiti o novoj Odluci kojom su određene lokacije autotaksi stajališta, način njihovog korištenja i visinu naknade za izdavanje dozvole za njihov rad. Prijedlog odluke je usvojen jednoglasno čime prestaje važiti odluka iz 2016.
Autotaksi stajališta su kod benzinske postaje (5), na Velom mostu (2), kod crkvice Sv. Petra (2) i pred rampom na Zlatnom ratu (3).
U slučaju potrebe načelnik može odrediti i druge lokacije za stajališta.
Na autotaksi stajalištu ne može stajati više vozila nego što ima obilježenih mjesta, ali se na tim rezerviranim mjestima ne smiju parkirati druga vozila.
Naknada za izdavanje dozvole je nešto niža nego je ranijom Odlukom bilo određeno. Sada je ta naknada jedna desetina prosječne neto plaće u Općini Bol. Dozvola se izdaje na razdoblje od pet godina.
Odlukom je određeno da kod benzinske postaje bude pet stajališta za autotaksi, ali ih je na kolniku ucrtano – šest.
Vijećnici su imali primjedbi na prebrzu vožnju taksista, a zbog reda na stajalištima treba se više angažirati prometni redar da ne dozvoljava parkiranje izvan označenog prostora, a prekršiteljima naplati kaznu. Za više reda trebaju se založiti sami taksisti međusobnom suradnjom i prihvatiti rješenja svojih kolega iz drugih općina ili gradova. (j.e.)

(75) objavljeno  19. 09. 18. u 22:55 h  

********************


alt


OŠIŠANA I DRUGA PALMA

U srijedu su radnici „Grabovog rata“ uklonili suhe grane i na palmi koja je bila na Loži, u parku ispred crkvice Sv. Ante. Druga je to palma u Bolu koju je uništio nametnik, a iz istog razloga su uklonjene i mnoge palme u Dalmaciji. Strahuje se da bi i ostale palme u Bolu mogla zadesiti ista sudbina. (j.e.)

(74) objavljeno 19. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


GALERIJA DEŠKOVIĆ SAMO KROZ JUTRO

Sudeći po objavljenom radnom vremenu, čini se da je za Galeriju Branislav Dešković (na slici), završila turistička sezona. Od 2. rujna pa do 22. lipnja iduće godine Galerija će biti otvorena utorkom, srijedom, četvrtkom, petkom i subotom od 9 do 15 sati. Galerija ne radi nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom. (j.e.)

(73) objavljeno  19. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


„NA DVA KOLA OKO BOLA“

Big Blue Sport priprema i ove godine, drugi put, biciklističku utrku „Na dva kola oko Bola“ koja će se održati 6. listopada (subota). Lani su organizirane trke u četiri kategorije na stazama dugim 800, 1600 i 4100 metara.
Već je stigla kamena plaketa za apsolutnog pobjednika (na slici), a od kamena će biti i medalje.
Nakon prošlogodišnje trke, čiji je start i cilj bio na Zlatnom ratu, predložili smo da okupljanje bude ispred caffe bara Big Blue na Velom mostu, a da odatle biciklisti u koloni krenu revijalno zaobilazno ili preko rive i šetnice do Zlatnog rata. (j.e.)

(72) objavljeno  19. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ČEMU SLUŽE OGRADE?

Nekoliko incidenata sa smrtnim posljedicama, razlog su što se ozbiljno pristupilo planiranju i postavljanju ograda uz šetnicu prema plaži Zlatni rat. Pitanje je koliko su ozbiljni turisti koji preskaču, iz raznih razloga, postavljenu ogradu. Snimili smo (19. rujna) tri gošće koje su prešle preko ograde zbog mačkica koje obično tamo čekaju da ih netko nahrani. Pažnja prema kućnim ljubimcima može biti i opasna! (j.e.)

(71) objavljeno  19. 09. 18. u 22:35 h 


altsrijeda, 19. 09. 2018.     ********************


alt


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Kao što je uobičajeno na početku sjednice Općinskog vijeća, načelnik Tihomir Marinković je 17. rujna (9. sjednica) izvijestio vijećnike o događanjima u općini Bol od 7. sjednice (25. srpnja) do danas:
•    Proteklu turističku sezonu ocjenjujemo uspješnom, a u listopadu ćemo iznijeti i komentirati kompletne rezultate,
•    Ponovno smo kandidirali izgradnji Doma DVD-a za novi natječaj i sa više optimizma se nadamo sredstvima iz EU fondova. Ako u tome uspijemo onda bi u novom domu bili samo vatrogasci.
•    Poništen je natječaj nabavu auto cisterne jer je ponuda veća nego se planiralo potrošiti.
•    Počela je nova školska godina i sada se nastava održava samo u jutarnjoj smjeni u Osnovnoj i Srednjoj školi. Općina je preuzela obvezu tehničkog opremanja jedne učionice informatike. Školi ćemo dati pozajmicu od 200.000 kuna za konačno uređenje, a tu je uključena i zamjena krovišta i instalacija u Osnovnoj školi.
•    Još nema nekih rješenja na nivou države pa ne vjerujem da će novi način odvoza kućnog otpada i obračuna početi 1. studenoga.
•    Dali smo potrebnu suglasnost Vodovodu Brač za njihovo kandidiranje na europske fondove za odvodnju, vodovod i parterno uređenje ulica u Murvici.
•    Ponovili smo zahtjev da nam država ustupi dio zemljišta od „Bijele kuće“, a to je Poljana, gdje mi planiramo izgradnju sportske dvorane, terena za nogomet i košarku, podzemnu garažu …
•    Izgradnja hotela „Borak“ dugo je bila na tapetu i u raspravama, a ponuda je našeg Odbora da se smanji kapacitet hotela za 200 kreveta. Sada čekamo odluku investitora.
•    Na javnom uvidu je UPU za Podbarje gdje je predviđena izgradnja hotela za smještaj radnika koji će raditi u Hotelima „Zlatni rat“. Javna prezentacija bit će 4. listopada.
•    Stručno povjerenstvo od 7 članova, gdje će biti dva vijećnika, ispitat će i predložiti sanaciju drvoreda do Samostana i Zlatnog rata, palme na rivi i čempresa na Loži.
•    Do koji dan dobit ćemo izvedbeni projekt za uređenje trga pored Osnovne škole. Projektant predlaže kvalitetniji kamen (Dolit), a još je dilema da li to urediti u jednoj ili dvije faze.
•    Posjetili smo potpredsjednika Vlade Srbije sa željom da se do iduće turističke sezone uspostavi stalna avionska linija Beograd – Brač  – Beograd.
•    Do Nove godine očekujemo dozvolu kako bi počeli uređivati zgradu na Loži za smještaj općinskih ureda. Grabov rat bi preselio, kat više, u sadašnje prostorije Općine, a u prizemlju bi uselila FINA, koju želimo zadržati u Bolu.

(70) objavljeno  19. 09. 18. u 00:00 h 

********************


alt


PITANJA I PRIMJEDBE VIJEĆNIKA

Matko Baković: Što je sa POS-ovim stanovima?
(Načelnik: Inspektori su tražili da pristup objektima sa POS-ovim stanovima bude iz dva pravca. To je tražilo izmjene u planovima i sada je to riješeno.)
Mate Petrić: Problem objekta i usluge na Vidovoj gori treba riješiti do iduće sezone. Mora se urediti postojeći objekt („Vladimir Nazor“), a društvo „Mosor“, koje je 1937. dobilo teren od Općine Bol, neka gradi tamo gdje je njihov objekt nekada bio. Također, kada je katastarski riješeno oko novog groblja, treba hitno to urediti i u zemljišniku. Nadalje, u spomen parku kod crkvice Sv. Ivana treba naći mjesta za spomen ploču sa imenima poginulih Boljana u I. i II. svjetskom ratu.
(Načelnik: Do 1. svibnja trebalo bi poboljšati uvijete na Vidovoj gori, a to bi nas koštalo barem dva milijuna kuna. Za groblje očekujemo izvedbene projekte, a radovi moraju početi u 2019. Autor postavljenog spomenika palim za Domovinu ponudit će rješenje za konačno uređenje pa i postavu spomen ploče.)
Ivica Šćepanović: Treba požuriti radove na uređenju Vidove gore, a mene interesiraju vlasnički odnosi na zgradi Osnovne škole. Razmišlja li se o gradi nove zgrade za obije škole?
(Načelnik: U tijeku su razgovori o razgraničenju imovine između Bol poljoprivredne zadruge i Osnovne škole. Nekada smo imali konkretne planove za novu školu, ali se to nije realiziralo. Sada je situacija po pitanju prostora zadovoljavajuća, a Općina trenutno nema terena za izgradnju objekta  gdje bi bili Osnovna i Srednja škola.)
Nataša Paleka Jakšić: Možda bi „Bijela kuća“ umjesto hotela bila rješenje za dvije škole?
(Načelnik: nema u Općini trenutno kvalitetnog prostora za škole.)
Tonči Kukoč Bager: Ljeto nam prošlo bez policije, jer navodno nisu zadovoljni smještajem, ali su tamo ljetovali članovi njihovih obitelji. Molio bih pismeni izvještaj o službenim putovanjima načelnika u posljednje četiri godine. Nadalje, u Bolu treba zaustaviti izgradnju velikih objekata sa apartmanima, a nešto se mora učiniti za uređenje Kuće u kući.
(Načelnik: Izvijestit ću nadležne o ljetovanju u objektu gdje su trebali biti policajci. Svi moji nalozi o putovanjima su arhivirani i dostupni na uvid vijećnicima, a uz njih je i izvještaj s putovanja. Kuća u kući ima veliki broj vlasnika i od većine očekujemo pismo namjere o prodaji.)
Nataša Paleka Jakšić:  Red plovidbe katamaranom subotom u zimskom periodu ne odgovara otočanima, kako se mislilo. Trebalo bi vratiti polazak katamarana subotom ujutro iz Jelse i Bola za Split.
(Načelnik: Razgovarat ćemo sa Jelsom i Jadrolinijom na tu teme.)
Marjan Marjanović: Nakon većih kiša od rotora do rive krene bujica vode i nanosi zemlju sve do benzinske postaje. Još nisu postavljene, kako se planiralo, kamene ploče sa Studenca na plato ispred Samostanske crkve. Interesira me koliko smo sigurni sa odlaganjem azbesta na deponiji kod Gornjeg Humca?
(Načelnik: Imamo projekte za konačno rješenje odvodnje oborinskih voda i to bi se uskoro trebalo realizirati. Plan za postavljanje ploča pred Samostanskom crkvom i dalje je aktualan. Imamo garancije da se odlaganje azbesta obavlja stručno i bez opasnosti za okoliš.) 
Milan Škrbić: Što je sa bolskim palmama?
(Načelnik: Sigurno je da je nametnik došao i uništio dvije palme. Opasnost prijeti i ostalim palmama. Angažirana je stručna firma za sanaciju štete, a povjerenstvo će odlučiti o budućim sadnicama.)
Točka dnevnog reda sa pitanjima i primjedbama vijećnika te odgovorima načelnika trajala je 55 minuta.

Sutra: Odluka o Prostornim i Urbanističkim planovima uređenja Općine Bol odnosno uređenja naselja Bol te zona; Odluka o auto taxi prijevozu; Plan gospodarenja otpadom; Odluka o grobljima: kupnja zemljišta; molbe … (j.e.)

(69) objavljeno  18. 09. 18. u 23:55 h 

********************


alt


TRI DANA 30% JEFTINIJE

Market GASTROMAXIMUM u Ulici Domovinskog rata 74 (Kupina) bit će otvoren još tri dana: srijedu, četvrtak i petak. Svi proizvodi mogu se u te dane kupiti 30 posto jeftinije od dosadašnjih cijena.
Isti market na Račiću ostaje otvoren do sredine listopada – saznali smo od vlasnika Drage Eterovića Šale. (j.e.)

(68) objavljeno  18. 09. 18. u 23:50 h

********************


alt


ZADNJI DAN ZA CANDY BOL

Trgovina slatkiša CANDY BOL na Rivi (Ulica Vladimira Nazora) otvorena je još samo u srijedu, 19. rujna. Kao i lani, zadnji dan je rezerviran za rasprodaju, a popust je čak 50 posto. (j.e.)

(67) objavljeno 18. 09. 18. u 23:45 h
alt
utorak, 18. 09. 2018.     ********************


alt


ODRŽANA 9. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće u ponedjeljak je 3 sata i 20 minuta raspravljalo i donosilo odluke na 9. sjednici pod predsjedanjem Matka Bakovića. Na sjednici je bilo prisutno osam vijećnika, a troje ih je opravdalo izostanak (Katarina Marčić, Sani Bodlović i Tonči Buljan).
Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne dvije sjednice, načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o radu općine Bol između dvije sjednice, a onda su vijećnici postavljali pitanja punih 55 minuta tražeći od načelnika odgovore ili komentar.
Sve su točke dnevnog reda, ukupno ih je bilo 9, raspravljene, a odluke donesene kako su i predložene, jednoglasno ili većinom glasova.


Sutra: rasprave i zaključci sa 9. sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(66) objavljeno  18. 09. 18. u 00:45 h

********************


alt

Frančeska Tomaš vodit će Dječj vrtić iduće četiri godine


NOVA RAVNATELJICA DJEČJEG VRTIĆA

Općinsko vijeće sa sedam glasova „za“ i jednim „suzdržanim“, prihvatilo je prijedlog upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Mali princ“ i za novu ravnateljicu imenovalo Frančesku Tomaš, odgojiteljicu u vrtiću.
Ona je bila jedini kandidat i kao ravnateljica na toj će dužnosti biti iduće četiri godine, 0,25 radnog vremena. Ostalo će vrijeme i dalje raditi kao odgojiteljica koji posao je uspješno obavlja preko 10 godina. (j.e.)

(65) objavljeno  18. 09. 18. u 00:40 h  

********************


alt


alt


SPORT: DRUGI PORAZ BOLJANA

Nije zabranjeno niti bez osnove nadati se povoljnom rezultatu u II. kolu Prve splitske lige malog nogometa. U utakmici odigranoj u splitskoj dvorani Gripe „Hercegovac“ je bio bolji i rezultatom 5:1 (2:0) pobijedio ekipu „Bol“ koja je i dalje bez bodova.
Kod rezultata 4:0 jedini gol za Boljane postigao je Matej Bodlović.
- Očito je da još nismo uigrani – pokušava opravdati drugi poraz Boško Botica, vođa i kapetan ekipe. – Zbog radnih obveza i povreda nedostaje nam nekoliko ključnih igrača. Drugo kolo ne igraju nam braća Mikulić i Klarić. Ovog ponedjeljka morao je igrati trener Pjer Malvasija. Idućeg mjeseca popravit će se situacija sa igračima, postupno ćemo se uigrati i bilježiti za nas povoljnije rezultate. (j.e./foto: ž. koceić)

(64) objavljeno  18. 09. 18. u 00:35 h 

********************


alt


OBAVIJEST ZA BERBU GROŽĐA

Bol poljoprivredna zadruga obavještava svoje članove, koji namjeravaju predati grožđe u Podrum (Jako vino d.o.o.) da se jave Rikiju Petriću radi dogovora oko termina berbe.
Obavezno je, za one koji to do sada nisu učinili, dostaviti u Podrum uzorak grožđa kako bi se utvrdila kakvoća i odredilo vrijeme berbe.

(63) objavljeno 18. 09. 18. u 00:30 h    


altponedjeljak, 17. 09. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 16. rujna u 13:45 sati


TURIZAM: VIŠE NEGO PROŠLE NEDJELJE

Prve nedjelje u rujnu u Bolu je eVisitor zabilježio 4.011 gostiju, nedjelju poslije (9. rujna) bilo ih je 2.783, a treće nedjelje (16. rujna) 3.346 ili svega 253 gosta manje nego treće nedjelje u rujnu 2017. godine.
Lijepo vrijeme i toplo more sigurno imaju utjecaja na produljenje turističke sezone.
U hotelima je trenutno (u nedjelju ujutro) 2.097 gostiju, u privatnom smještaju 1.073, u kampovima 58, a u nekomercijalnom smještaju 118 gostiju.
Najviše je gostiju iz Francuske (17 posto), zatim Austrije (16 posto), Njemačke (13 posto), Velike Britanije (9 posto), Švedske (5 posto), Hrvatske (4 posto) …

(62) objavljeno  16. 09. 18. u 22:55 h  

********************


alt


alt


alt


MEĐUNARODNI LJETNI KARNEVAL

Međunarodni brački ljetni karneval, po 11. put, organiziran je u Bolu, a maskirane grupe iz Hrvatske i susjednih zemalja, prošetale su u nedjelju navečer od Velog mosta do glavnog trga. Tu je organizirano njihovo predstavljanje, a publika je to mogla pratiti i na velikom ekranu.
Čini nam se da je ove godine sve bilo mnogo skromnije. Očekivalo se više maski i publike, jer u Bolu je u nedjelju bilo preko 5.000 turista i mještana. Lani je došlo 330 maski, ali je kiša prekinula program na rivi. Ove nedjelje vrijeme je bilo idealno, ali je u Bolu rivom prodefiliralo tek 180 maski. (j.e.)

(61) objavljeno  16. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


LIJEPO VRIJEME DO PETKA?

Ljeto ne posustaje te meteorolozi najavljuju toplo i vruće i u tjednu koji je pred nama. Prema nekim prognozama od petka nas očekuje promjena vremena i zahlađenje. Prilika je stoga, da oni koji to mogu, iskoriste lijepo vrijeme i toplo more iduća četiri dana.
Temperatura zraka u nedjelju u 13 sati bila je 31, a mora 24 stupnja.

(60) objavljeno 16. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Kod tržnice je postavljen stupić kao prepreka za prolaz vozila, jer mnogi se vozači nisu obazirali na prometni znak. Problemi su što stupić ne funkcionira kako su to planirali naručitelji. Ipak i za to ima rješenje. U slučaju potrebe, za prolaz vozila hitne pomoći i vatrogasce, treba malo pomaknuti vaze sa cvijećem. Neki to čine iako nemaju dozvolu za prolaz, ali najčešće zaborave vratiti vaze. Mora to učiniti jedan od braće Mikulić sa obližnjeg štanda na tržnici. (j.e.)

(59) objavljeno  16. 09. 18. u 22:40 h    

alt

nedjelja, 16. 09. 2018.     ********************


alt

Na Zlatnom ratu još ima kupača i - usidrenih jahti (subota, 15. rujna, foto: a.s.)


PRIMJERENO STANJE NA ZLATNOM RATU!

Devet dosadašnjih ispitivanja mora na bolskim plažama (Zlatni rat, Martinica i Borak) pokazala su da nam je za kupanje more izuzetne kakvoće. Ta ispitivanja, dva puta mjesečno, rade u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a uzorci mora uzimaju se na Jadranu na 964 lokacije.
Nedavno je na Zlatnom ratu bila i inspekcija koja obilazi plaže s Plavom zastavom. Njihovo je zapažanje: održavanje plaže je primjereno. Na zavidnoj razini su čistoća i okoliš, a pohvalili su što su ovog ljeta dobili defibrilator za brzu intervenciju kod zastoja rada srca.
Međutim, ostaje i dalje otvoreno pitanje sidrenja uokolo plaže. Sidri se gdje tko želi, neki i preblizu samih kupača. Općina je zatražila dozvolu od županije, za postavu betonskih blokova za sidrenje umjesto da brodovi bacaju svoja sidra. Desetak takovih blokova ne bi bilo dovoljna za sva plovila koja dolaze u sezoni. Višak bi se i dalje sidrio gdje želi, jer ih nema (u Bolu) tko otjerati. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 09. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


UČENICI U OBILASKU

Novoupisani učenici I. razreda Srednje škole, koji stanuju u učeničkom domu, u subotu su dva sata bili u obilasku Bola. Stručni vodič Nikica Trutanić upoznao ih je sa povijesnim i turističkim znamenitostima, ali i nekim sadržajima koji će im trebati dok se budu školovali i radili u Bolu: tržnica, trgovine, kafići, ljekarna, ambulanta, galerija, knjižnica, autobusna stanica, pristanište katamarana … (j.e.)

(57) objavljeno  15. 09. 18. u 22:00 h 

********************


alt

Vrijeme do dolaska katamarana za Split (u subotu, 15. rujna)  neki su iskoristili da se malo osvježe u moru iza Velog mosta


URED TZO RADI DVOKRATNO

Ured Turističke zajednice, do kraja mjeseca, otvoren je dvokratno. Radno vrijeme je od 8.30 do 14 sati te od 16.30 do 21 sat. Ovaj raspored prilagođen je dolascima katamarana iz Splita, ali i onih izletničkih koji dolaze ili idu za Dubrovnik.
Ujutro, oko 8.30 sati, do 1. listopada dolaze katamaranom gosti iz Splita, a odlaze iz Bola za Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik. Između 12 i 12.30 sati dolaze gosti katamaranom  iz Dubrovnika, Korčule i Hvara, pa je dobro što je u tu vrijeme otvoren Ured TZO gdje gosti mogu dobiti potrebne informacije i prospekte.
Bilo bi dobro da se radno vrijeme u Uredu TZO ne mijenja do kraja mjeseca, dok plove izletnički katamarani. (j.e.)

(56) objavljeno  15. 09. 18. u 21:55 h  

********************


alt

Utakmica I. kola Bol - Jako Sport


U II. KOLU PRVI BODOVI?

Prošle sezone MNK „Bol“ do prve je pobjede došao tek u VII. kolu protiv „Hercegovca“, ekipe s kojom treba igrati u II. kolu, u ponedjeljak, 17. rujna.
Na startu prvenstva, u I. kolu, „Bol“ je izgubio od „Jako sport“ (2:4), a „Hercegovac“ od „Zlatarije Dvornik“ (1:3).
„Bol“ kao jedina ekipa s otoka u I. splitskoj ligi, nema nikakvih privilegija u rasporedu i satnici igranja. U II. kolu igraju u dvorani na splitskim Gripama u 19.50 sati. Iz Bola trebaju krenuti u 17 sati jer im trajekt polazi u 18 sati iz Supetra. Nakon utakmice imaju samo desetak minuta do polaska trajekta u 21 sat inače moraju čekati do 23.59 sati. To bi značilo vratiti se kući u Bol oko 2 sata iza ponoći, nakon 9 (devet) sati odsutnosti. (j.e.)

(55) objavljeno 15. 09. 18. u 21:50 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: ČISTOĆA

Dobili smo od našeg čitatelja B.B. fotografiju snimljenu na Poljani gdje od početka nove školske godine skoro svakodnevno vježbaju djeca iz raznih klubova i sportova. Opušcima cigareta i čepovima sa boca (pretpostavljamo) piva sigurno tamo nije mjesto. (j.e.)

(54) objavljeno 15. 09. 18. u 21:45 h  

alt
subota, 15. 09. 2018.     ********************


alt


ODAKLE DOLAZE UČENICI?

U novoj školskoj godini u Srednju školu Bol upisao se u prvi razred rekordan broj od 47 učenika i učenica. Sada ih u Srednjoj školi na Bjenačici ima 105 đaka. Iz Bola ih je najviše, 25 a iz ostalih mjesta na Braču autobusom svakodnevno putuje njih 55: iz Pučišća 13, Selaca 12, Pražnica 9, Sumartina 7, G. Humca 5, Povalja 4, N. Sela 2 te po jedan učenik iz Milne, Nerežišća i Sutivana.
U učeničkom domu je smješteno trenutno 25 učenica i učenika i oni se školuju za konobare i kuhare. Po dvoje su došli iz Belice (Međimurska županija) i Siska, a ostali su iz V. Ludine (Sisak), Stobreča, Perušića, Vrlike, Vukovara, G. Stubice, Knina, Čađavice (Virovitička županija), Runovića, Lastova, Strizivojne, Grohota, Metkovića, Brođanaca (Osječka županija), Brodskog Stupnika, Zagreba, Ogulina, Ozlja, Dugopolja, Čazme i Gabele (BiH).
Korisnici smještaja u učeničkom domu imaju stalni nadzor dežurnih nastavnika, a preko vikenda imaju poseban program. Bili su na zajedničkom kupanju, a ove će subote (15. rujna) u pratnji stručnog vodiča upoznati znamenitosti Bola. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


NATIONAL GEOGRAPHIC SNIMA U BOLU

Katamaranom iz Hvara doputovala je u petak u Bol iz londonske redakcije National Geographica, ekipa koja će snimiti priloge o turističkoj ponudi Bola, a posebno ih je zanimalo podmorje i mogućnosti ronjenja. Domaćin im je Turistička zajednica općine Bol uz pomoć Big Blue Diving centra.
National Geographic (NG) ima svoj časopis (na hrvatskom jeziku od 2003. godine), namijenjen je ljubiteljima prirode, znanosti, ekologije, zemljopisa, ljudima koji žele učiti i proširiti svoje spoznajne vidike, upoznati daleke i nepoznate krajeve i običaje, ali i svoj zavičaj, uroniti u tajne majke Zemlje, ali i svemira, čitateljima koji se ne zadovoljavaju šturim dnevnopolitičkim izvješćima, nego od života, okoline i okoliša žele mnogo više. Osim časopisa imaju TV program i Internet stranice. (j.e.)

(52) objavljeno  14. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt


alt


HUMANITARNA PRODAJA ZA PUPOLJKE

Na bolskoj rivi u petak navečer je na osam štandova organizirana humanitarna prodaja, a prihod će biti uplaćen za Udrugu „Brački pupoljci“. Prošle godine je bili prikupljeno 18 tisuća kuna.
Humanitarna prodaja se organizira već godinama povodom održavanja Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala. (j.e.)

(51) objavljeno  14. 09. 18. u 22:20 h 

********************


alt


INA DVA SATA KRAĆE

Benzinska postaja u Bolu od ponedjeljka, 17. rujna, radit će dva sata kraće. Do kraja mjeseca radno vrijeme će biti od svaki dan (i nedjeljom) od 7 do 19 sati. (j.e.)

(50) objavljeno  14. 09. 18. u 22:15 h   

alt
petak, 14. 09. 2018.      ********************


alt


AVIONSKA LINIJA BEOGRAD – BRAČ?

Na brački aerodrom ovog ljeta su slijetali avioni iz 11 europskih destinacija. Završetkom sezone, krajem listopada, sumirat će se rezultati o broju letova i broju putnika, ali je sigurno da će 2018. po mnogo čemu pozitivnom biti zapisana u povijesti ove zračne luke. 
Ljudi koji vode aerodrom žele još više. Planiraju se nove linije, a na tu temu u četvrtak se razgovaralo i u Beogradu. Na inicijativu direktora Zračne luke Brač Tonča Peovića prijedlog o mogućnostima redovne avio linije Beograd – Brač  – Beograd  predočen je Rasimu Ljajiću, potpredsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru turizma, trgovine i telekomunikacija. Idućih dana, dogovoreno je, u Beograd će direktor Tonči Peović uputiti pismo namjere.
Na sastanku u Beogradu, u četvrtak, zbog podrške planovima Zračne luke Brač,  bili su načelnik općine Bol i predsjednik TZO Tihomir Marinković te direktor TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(49) objavljeno  13. 09. 18. u 21:55 h 

********************


alt


alt


alt


MAJSTORIJE CHEFA MARIJA ČEPEKA

Kako bi posjetitelji novootvorenog  hotela „Vitar“dodatno uživali i u odličnim jelima pobrinuo se vlasnik hotela Stanko Kvesić koji je angažirao Marija Čepeka, cijenjenog  chefa koji je sastavio jelovnik ali ima i zadatak da educira mlado osoblje u hotelskoj kuhinji.
- Gosti su uživali u pripremljenim jelima, ponajviše zahvaljujući iskustvu, majstorijama i znanju Marija Čepeka – kaže nam Stanko Kvasić. – Zadovoljni smo onim što je prikazao ovaj renomirani kuhar, a vesele nas i komentari gostiju. Dobra spiza može biti mamac da nam se gosti ponovo vrate u hotel, ali i da to preporuče svojim prijateljima.
Turistička zajednica je dvije godine organizirala i sufinancirala obuku bolskih kuhara u zagrebačkom hotelu „Palace“. Predsjednik TZO Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Marikito Marinković razgovarali su sa Marijom Čepekom  o organiziranju obuke u Bolu za kuhare bolskih restorana. Na žalost, to se neće realizirati za iduće sezonu jer Mario Čepek ima popunjene termine, ali je moguć dogovor za 2020. godinu. (j.e.)

(48) objavljeno 13. 09. 18. u 21:50 h  


altčetvrtak, 13. 09. 2018.     ********************


alt


JAVNA RASPRAVA ZA PODBARJE – 15 DANA

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća, inače osmoj po redu ove godine, jednoglasno je usvojena odluka o ulaganju za građenje i opremanje budućeg vatrogasnog doma. Ista je odluka donesena i prije godinu dana kada se također kandidiralo na natječaj za financiranje izgradnje doma iz sredstava EU fondova. Sada je raspisan novi natječaj i nešto su veći izgledi da se dobiju europska sredstva.
Na isto sjednici u srijedu navečer, kojoj su prisustvovali svi vijećnici, odlučeno je da javna rasprava o izmjenama i dopunama UPU-a naselja Bol za dio Podbarja gdje će se graditi hotel za smještaj sezonskih radnika Hotela Zlatni rat, traje 15 dana. Prijedlog je Ivice Šćepanovića da se sastanak umjesto kroz jutro, što je bila dosadašnja praksa, organizira u poslijepodnevnim satima. Marjan Marjanović ponovno je tražio da se stara gustirna za vodu, izgrađena 1935. godine, a sada je unutar područja Hotela „Zlatni rat“, zaštiti od mogućeg rušenja ili prenamjene.
Za odluku o smanjenju javne rasprave na 15 dana, glasalo je njih 10, a jedan je glas bio suzdržan. 
Iduća sjednica Općinskog vijeća održat će se u ponedjeljak 17. rujna. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 09. 18. u 22:20 h  

********************


alt


BOLJANI GASILI U SELCA

Ove srijede ponovno je bilo posla za bolske vatrogasce. U 13.10 javljeno je da gori u Selcima, a požar je zahvatio borova šuma i nisko raslinje. Na požarište je krenulo 23 vatrogasca sa 8 vozila. Došli su iz Selca, Supetra, Pučišća, a iz Bola su s jednim vozilom upućeni Domagoj Marinković i dva vatrogasca iz Zagreba koji su u Bolu na ispomoći. Na gašenju je bio angažiran i jedan air tractor.
Požar je već u 14.20 bio lokaliziran. (j.e.)

(46) objavljeno 12. 09. 18. u 22:15 h 

alt
srijeda, 12. 09. 2018.     ********************


alt

U ovoj zgradi otvorena je 1897. godine Prva hrvatska čitaonica. Prostor je ustupio Petar Niseteo (1821. - 1901.)


alt

Vrijedne eksponate za buduću Galeriju poklonio je Općini Bol Ivica Karninčić Koloč


DONACIJA ZA NOVU GALERIJU NA RIVI

Na prvom katu nekadašnje Prve čitaonice, gdje su sada općinske službe i Glazbena škola, već od idućeg ljeta trebala bi se nalaziti Galerija slika, skulptura, grafika, vitraža … Prostor je vlasništvo Bol poljoprivredne zadruge, koja je naručila projekt uređenja tog objekta, ali i susjednog „Konzuma“ gdje je planiran hotelski dio.
Eksponate, skoro 350 radova, Bolu je poklonio Ivica Karninčić Koloč. Za izbor i postav angažiran je Igor Zidić.
Ovu informaciju o Koločevoj donaciji Bolu i planovima Bol poljoprivredne zadruge za prenamjenu prostora u dva objekta na Rivi, prvi javno objavljujemo. Uskoro ćemo detaljnije o tome pisati. (j.e.)

(45) objavljeno  11. 09. 18. u 22:50 h 

********************


alt


DVIJE SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

U roku od 6 dana, Matko Baković je sazvao dvije sjednice Općinskog vijeća – objavljeno je na službenim stranicama Općine Bol.
Ove srijede, 12. rujna, na VIII. (izvanrednoj) sjednici predviđena je rasprava i donošenje odluke o suglasnosti ulaganja za projekt „Građenje i opremanje vatrogasnog doma“ te  izmjena i dopuna UPU naselja Bol, a odnosi se na dio Podbarje gdje će se graditi hotel za smještaj sezonskih radnika.
U ponedjeljak, 17. rujna, na IX. sjednici pored prihvaćanja zapisnika sa 7. i 8. sjednice, vijećnicima će načelnik podnijeti usmeno izvješće o radu općine, a onda su na redu vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale.
Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluka vezano za prostorne i urbanističke planove: uređenje naselja Bol, komunalne zone K3 i reciklažne zone K4. Vijećnici će odlučiti o autotaxi prijevozu  na području općine Bol, zatim o planu gospodarenja otpadom … Predviđena je dnevnim redom odluka o grobljima, zatim imenovanje ravnateljice dječjeg vrtića, kupnja zemljišta kod  baraka gdje su sada vatrogasci, a na Općinskom vijeću su došle i dvije molbe. (j.e.)

(44) objavljeno  11. 09. 18. u 22:45 h 


altutorak, 11. 09. 2011.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


U PRVOM RAZREDU 22 ĐAKA

Učenici i nastavnici u Osnovnoj školi Bol vratili su se u ponedjeljak u staru zgradu na Rudini. Tu će im nastava biti samo kroz jutro od 8 sati, a prvog dana iznimno u 9 sati došli su u pratnji roditelja, njih 22. Zadovoljstvo je kada ih toliko počne sa školovanjem, a po njih je došla i uvela ih u razred njihova učiteljica Branka Šesnić.
U učionici su iza učenika bili roditelji, a sve njih pozdravio je ravnatelj Bartul Bakulić. Ispričao se što još u potpunosti nisu završeni radovi na uređenju, ali će to biti uskoro učinjeno, u poslijepodnevnim satima i vikendom.
U Osnovnoj školi Bol ove školske godine je 111 učenica i učenika!
Za prvaše su prigodni program izveli učenici II. razreda učiteljice Meri Biliš.
Tko su ovogodišnji prvaši?
Matej Eterović (Šale), Valentina Marinković, Natali Kusanović, Natali Marinković, Mia Jelavić Mitrović, Tonia Šeparović, Petra Cvitović, Laura Lukšić, Antonio Plenković, Toni Baković, Ivano Šesnić, Leon Buktenica, Anamarija Lemo, Dominik Marinkovic, Mia Žuvič, Laura Marinković, Luce Klapež, Ana Bošnjak, Iva Marčič, Kristijan Bodlović, Nina Ivelić i Renzo Čović. (j.e./s.k.)

(43) objavljeno  10. 09. 18. u 23:35 h 

********************


alt

Prvaši u Srednjoj školi s tablet-računalima


alt

Načelnik je osobno svakom učeniku uručio tablet-računalo


alt

Kuhinja u učeničkom domu na Bjenačici


SŠ BOL: TABLET-RAČUNALA PRVAŠIMA

Nakon doručka koji je pripremljen za 27 stanara novootvorenog učeničkog doma, oni su sa ostalima, njih ukupno 47, došli u tri učionice Srednje škole na Bjenačici, na Bračkoj cesti. Toliki ih je broj upisano u prvi razred, prvi put otkako postoji Srednja škola.
Osim uobičajenog programa gimnazije i učenja za turističko-hotelijerskog komercijalista, od ove godine, u suradnji s hotelima „Zlatni rat“ i „Bretanide“, počelo je školovanje budućih konobara i kuhara. Zbog njih je godinama pripremano, a od ove godine realizirano, otvaranje učeničkog doma. Mnogo je zaslužnih za ovaj, za Srednju školu, Bol i bolski turizam, povijesni iskorak. Čini nam se da ipak barem jedan čovjek zaslužuje da ga se spomene. To je Krešimir Okmažić, dugogodišnji ravnatelj Srednje škole, čijom je vizijom i upornošću Srednja škola preživjela krize i opstala kako bi ubuduće stvarala kadrove neophodne za kvalitetan rad bolskih hotela.
Prvog dana nastava u Srednju školu došao je načelnik općine Tihomir Marinković koji je svakom učeniku osobno uručio tablet-računalo koje im je potrebno za učenje, ali u slobodno vrijeme može poslužiti i za igru. (j.e.)

(42) objavljeno  10. 09. 18. u 23:25 h  

********************


alt


MANJE VOŽNJI TURISTIČKIM VLAKIĆEM

Za turistički vlakić je glavna turistička sezona završila. Normalno je da se smanji i broj vožnji, pa od ponedjeljka (10. rujna) prvi vlakić sa Rive prema Zlatnom ratu ide u 10 sati. Smanjuje se broj vožnji prema Dominikanskom samostanu, a potpuno se ukida linija Benzinska postaja hotel „Bretanide“.
Novi red vožnje objavljujemo u rubrici TURISTIČKI VLAKIĆ ili kliknite OVDJE.

(41) objavljeno  10. 09. 18. u 23:20 h 

********************


alt


BOLJANIN FIRO JE DRUGI

Nešto slabiji odziv nije utjecao na dramu ovogodišnjeg Backgammon turnira. U susretu osamnaest igrača iz 3 zemlje, najbolji je bio Kristijan Čuljat, a odmah do njega, na drugom mjestu  je naš Boljanin Stipe Šesnić - Firo, dok je treće mjesto pripalo Tihomiru Ziniću.
Igra je bila dinamična i napeta, pa se do zadnjih mečeva nije znalo tko će zauzeti koje mjesto. Organizatori zahvaljuju svim sponzorima koji prate već devet godina u  nastojanju da održe ovaj turnir aktivnim, a bez njihove pomoći to bi bilo nezamislivo. Iduća, 2019. godina je jubilarna, pa se nadaju da će biti prostora za još bolje druženje, malo posebniji turnir i osvrt na sve prijašnje godine organiziranja turnira u Bolu.
Reakcije igrača i na  ovogodišnji turnir su izvanredne, a to je i pokazatelj da organizatori iz bolskog kluba idu dobrim smjerom. Potruditi će se da jubilarni 10. turnir bude još bolji. (d.p.)

(40) objavljeno  10. 09. 18. u 23:10 h  

********************


alt

Ekipa Bol u prvom kolu novog prvenstva


alt


POČELO JE S PORAZOM

Na startu novog prvenstva u I. splitskoj ligi malog nogometa malonogometaši ekipe BOL zabilježili su -  poraz. Novi prvoligaš, pobjednik prošle sezone u II. ligi, JAKO SPORT GANNICUS, pobijedio je rezultatom 4:2 (2:0).
Bol u prvoj utakmici nije mogao računati na nekoliko standardnih igrača. U zapisnik, kao igrač, prijavio se i trener Pjer Malvasija.
Nakon autogola u 2. minuti (B. Botica), u 8. minuti bilo je 2:0. U drugom poluvremenu golovima Marka Marinovića i Joška Jakšića Boljani su izjednačili na 2:2, ali su u zadnje tri minute primili dva gola.
Ni u prošloj sezoni BOL nije počeo dobro. Prvi bod (3:3) Boljani su osvojili u V. kolu, a prvu pobjedu u VII. kolu kada su neočekivano pobijedili HERCEGOVCA  4:0. Protiv njih BOL igra u II. kolu, 17. rujna također u Splitu u Sportskoj dvorani Gripe. (j.e. / foto: j. sabbioncello)

(39) objavljeno  10. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


UNISPORT ŠKOLA POČINJE S VJEŽBANJEM

Unisport škola poziva nove i stare članove da zajednički nastave vježbanjem u novoj sezoni.
Unisport škola košarke počinje od 17. rujna svakog ponedjeljka i četvrtka u 14.30 sati na sportsko terenu na Poljani.
Unisport škola višestranog razvoja počinje 24. rujna i održava se u Centru za kulturu ponedjeljkom, srijedom i petkom. Prva grupa je u 14, a druga u 15.15 sati.
Svi treninzi su besplatni!

(38) objavljeno  10. 09. 18. u 23:00 h   

alt
ponedjeljak, 10. 09. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat 9. rujna u 13 sati


SVE MANJE GOSTIJU

I ovog vikenda je zabilježeno više odlazaka gostiju, nego ih je došlo u hotele, privatni smještaj i kampove. Prve nedjelje u rujnu (2. rujna) u Bolu je eVisitor zabilježio 4.011 gostiju, a ove nedjelje (9. rujna) bilo ih je 2.783. Druge nedjelje u rujnu prošle godine (10. rujna 2017.) bilo ih je nešto više – 3.877.
Ove nedjelje u hotelima je, prema podacima iz Ureda TZO Bol, bilo 1.468 gostiju, u privatnom smještaju 1.105, kampovima 71 i nekomercijalnom smještaju 129. Trenutno je u Bolu najviše Francuza (27 posto), zatim slijede gosti iz Njemačke (13 posto), Velike Britanije (9 posto), Austrije (4 posto), Hrvatske (3 posto) … (j.e.)

(37) objavljeno  09. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


PRVI STANARI U UČENIČKOM DOMU

Novootvoreni učenički dom Srednje škole na Bjenačici u nedjelju je primio prve goste. Smještaj je dobilo 27 učenika i čenica prvog razreda koji će učiti za konobara i kuhara, a stigli su iz svih krajeva Hrvatske.
U nedjelju su novi stanari Učeničkog doma imali prvi sastanak sa rukovodstvom škole, a s njima su bili i roditelji. Pozvani su i roditelji bračkih učenika za konobara.
Sve je pozdravila ravnateljica Sani Bodlović, a predstavila je prisutnima voditelja učeničkog doma Boška Boticu i tri njihove razrednice: Ivanu Lovreković Bonačić (kuhari i konobari), Ines Kraljević (THK) i Luciju Brešković Carević (Gimnazija). (j.e.)

(36) objavljeno  09. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


ZADNJI JE DAN ZA PRIJAVU

Zadnji je dan (10. rujna) za proizvođače grožđa i vina da podnesu Izjavu o zalihama vina koju su imali 31. srpnja. Izjavu treba podnijeti na novu adresu: Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Trg Hrvatske bratske zajednice 8/I, 21000 Split.
Potrebni obrazac i pomoć može se dobiti u Uredu Bol poljoprivredne zadrugu u Bolu na Bračkoj cesti. (j.e.)

(35) objavljeno 09. 09. 18. u 22:25 h  


alt
nedjelja, 09. 09. 2018.     ********************


alt


VOZAČI OPREZ, UČENICI SU NA CESTI!

Školska godina u Bolu počinje u ponedjeljak. U Osnovnoj školi na Rudini i Srednjoj školi na Bračkoj cesti nastava će biti radnim danom uvijek ujutro u 8 sati. Iznimka su prvaši koji će u školske klupe prvi put u ponedjeljak u 9 sati.
Treba upozoriti vozače na opreznu vožnju posebno one koji budu prometovali Rudinom. (j.e.)

(34) objavljeno  08. 09. 18. u 22:10 h  

********************


alt


MANJE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Od ponedjeljka, zbog početka nove školske godine, autobusi „Autotransa“ prometovat će po novom redu vožnje.
Prvi autobus iz Bola od ponedjeljka do subote ponovno polazi u 6.35, a zadnji za Supetar u 19.25. Nedjeljom je samo pet autobusnih linija prema Supetru, od 11.20 do 19.25 sati.
Iz Supetra je prvi autobus prema Bolu u 5.25 (osim subotom i nedjeljom), a subotom u 5.45 sati.
Sljedeće izmjene voznog reda najavljene su 1. listopada kada trajekti plove prema zimskom redu plovidbe.
Novi red vožnje autobusa možete pogledati u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 09. 18. u 22:05 h 

********************


alt


IX. BACKGAMMON U „ELAPHUSI“

Backgammon je igra za koju je potrebno znanje i sreća. Igra se sa dva igrača sa 15 figura svaki na tabli koja se sastoji od 24 prostora ili polja. Igrači pomiču svoje figure ovisno o bacanju kocke. To bi bio kratki opis igre koja se po deveti put organizira u hotelu „Elaphusa“ u Bolu, a igra se u subotu i nedjelju.
Domaćin je bolski Backgammon klub, a natječu se i tri bolska igrača: Marko Aždajić, Stipe Šesnić i Dalibor Pavošević.
U subotu su na otvaranju turnira bili i poželjeli im dobrodošlicu direktor TZO Markito Marinković i direktor hotela „Elaphusa“ Vinko Martinić.
Na turniru nastupa 18 natjecatelja. (j.e.)

(32) objavljeno 08. 09. 18. u 22:00 h  

alt
subota, 08. 09. 2018.     ********************


alt


FRANCUSKINJE DOLAZE U LISTOPADU

Sredinom listopada na Brač, Hvar i Vis stiže stotinjak Francuskinja i to bi trebao biti ženski sportsko-adrenalinski događaj nazvan „Trip Croatia Island Trophy“. Na padinama Vidove gore, prema Bolu, hodalo bi se, ali i trčalo (uzbrdo i nizbrdo).  Po dolasku na Zlatni rat veslale bi na surf daskama.
Nakon Bola, natjecanja se nastavljaju na Hvaru i Visu.
Ovaj događaj pratit će više francuskih medija pa bi to dobro došlo za promidžbu Hrvatske na francuskom emitivnom tržištu. (j.e.)

(31) objavljeno  07. 09. 18. u 22:45 h 

********************


alt


AUTOBUSOM S BRAČA U ŠKOLU

Na službenoj Internet stranici Srednje škole Bol objavljen je vozni red školskog autobusa kojim će učenici dolaziti u Bol iz drugih mjesta na Braču. Jedan autobus polazi iz Supetra u 6.15, a drugi iz Povlja u 6.40 sati. Oni su u Bolu u 7.35, a nastava je uvijek tijekom jutra u 8 sati u zgradi na Bjenačici (Bračka cesta 3).
Dolazak autobusom:
* AUTOBUS 1 (Supetar- Bol)
Supetar 6.15; Splitska 6:25; Postira 6.30; Pučišća 6.55; Pražnica 7.10; Gornji Humac 7.15 (dolazak u Bol u 7.35)
* AUTOBUS 2 (Povlja- Gornji Humac)
Povlja 6.40; Novo Selo 6.45; Sumartin 6:50; Selca 7.00; Gornji Humac 7.15 (dolazak u Bol u 7.35)

Povratak autobusa:
BOL – GORNJI HUMAC – POVLJA / SUPETAR
Bol 14.05; Gornji Humac 14.20 (presjedanje za Povlja); Pražnica 14.25; Pučišća 14.40; Postira 15.00, Splitska 15.05; Supetar 15.15 / Selca 14.35; Sumartin 14.40; Novo Selo 14.50; Povlja 14.55.

(30) objavljeno  07. 09. 18. u 22:40 h 

********************


alt


PRVA LIGA OD PONEDJELJKA

Učenici će u ponedjeljak u školske klupe, a malonogometaši u Sportsku dvoranu Gripe u Splitu gdje počinje natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. Bol je četvrtu sezonu prvoligaš i jedina je od 14 ekipa koja dolazi u Split s otoka.
U ponedjeljak, 10. rujna, „Bol“ u 20.45 sati igra utakmicu I. kola protiv novog prvoligaša, s ekipom „Jako Sport Gannicus“, koja je u II. ligi osvojila prvo mjesto.
Za ekipu „Bol“ registrirano je nekoliko novih igrača, a u cilju postizanja što boljih rezultata. (j.e.)

(29) objavljeno  07. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


NEMA BOĆARSKOG TURNIRA U MURVICI

Boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ neće ove godine  biti organiziran u Murvici. To nam je potvrdio u petak prvi čovjek organizatora Tiho Pavišić. Do sada je u Murvici organizirano 11 turnira, a domaća ekipa „Zmajevi“ prošle je godine igrala u finalu, ali su osvojili brončane medalje. Sudjelovalo je lani 18 ekipa sa cijelog otoka Brača.
Organizatori imaju svoje razloge, ali je mnogo više onih koji žale zbog prekida ove tradicije. Svjedočili smo mnogim pohvalama, pa se treba nadati da će se natjecanje ponovo nastaviti iduće godine. (j.e.)

(28) objavljeno  07. 09. 18. u 22:30 h 

********************


alt


USKORO ČETIRI MILIJUNU POSJETA

U 15 mjeseci, od 16. lipnja 2017. godine,  glazbeni spot kojeg su 2CELLOS snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat pogledalo je do 7. rujna 3.926.965 gledatelja. To je u prosjeku više od 8.700 gledanja dnevno. Posjetitelji osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera na svojim violončelima, mogu vidjeti i sve ljepote plaže Zlatnog rata koju mnogi Boljani i turisti smatraju jedinstvenim prirodnim fenomenom, najljepšom plažom na svijetu. (j.e.)

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(27) objavljeno  07. 09. 18. u 22:25 h  

altpetak, 07. 09. 2018.     ********************


alt


NAJBROJNIJI U ŽUPANIJI SU POLJACI

U Bolu najviše gostiju dolazi iz Francuske i Njemačke, a u županiji su najbrojniji u osam mjeseci bili Poljaci, pa Nijemci, Hrvati, Česi, Britanci … U kolovozu je došlo 883.195 gostiju, 5 posto više nego godinu ranije, a noćenja je bilo 5.513.799 ili 2 posto više.
Pozitivni su i rezultati za osam mjeseci. Dolazaka je bilo 2.801.517 (+7 posto), a noćenja 14.874.358 (+5 posto).
Sve više, iz godine u godinu, ima u našoj županiji gostiju iz Luksemburga (+44 posto), Argentine (+40 posto), Kine (+29 posto), SAD (+25 posto), Čilea (+22 posto), Srbije (+15 posto), Australije (+14 posto) …
Manje je došlo gostiju, u odnosu na 2017. godinu, iz Koreje (-25 posto), Rusije (-8 posto), Slovačke (-5 posto), Češke (-2 posto), Norveške (-1 posto), Slovenije (-1 posto) …

(26) objavljeno  06. 09. 18. u 23:30 h 

********************


alt


JOŠ TRI DANA ZA LJETNI RED VOŽNJE

Po ljetnom redu vožnje prometovat će autobusi Autotransa (Arriva)  još samo tri dana: petak, subotu i nedjelju. Od ponedjeljka, 10. rujna, zbog početka nove školske godine u našoj županiji, novi je raspored vožnje autobusa na Braču.
Zadnji dan vožnji, u nedjelju, je i autobusa koji iz Bola za Zagreb polazi u 13.45, a iz Zagreba za Bol u 23.30 sati.
Putnici koji su iz Bola namjeravali u Supetar, a posebno oni za Zagreb, imali su problema s rezervacijama i kupovinom karata. To se odnosi na period u kolovozu kada je došlo do promjene u info punktu na autobusnoj postaji. Novi korisnik nije dogovorio s autoprijevoznikom prodaju karata, pa je zbog rezervacije za Zagreb trebalo putovati u Supetar. Kupovanje karata preko interneta još uvijek nije dostupna ni praktična za većinu putnika.
U rješavanju ovog problema trebali bi se, po nama, uključiti Općina i Turistička zajednica. (j.e.)

(25) objavljeno  06. 09. 18. u 23:20 h 

********************


alt


OSTAJEMO I BEZ PALME NA LOŽI

U pitanju je još nekoliko dana i palmi na Loži trebat će odrezati grane. Istu je sudbinu zadesila i ovu palmu kao i onu kod Konzuma. Bolest je razlog što smo ostali bez dvije palme, ali su realni izgledi (na žalost) da se to isto dogodi sa preostale dvije palme kod Konzuma. U opasnosti su i palme duž bolske rive, od benzinske postaje do Bilina kuće. (j.e.)

(24) objavljeno  06. 09. 18. u 23:10 h 

alt
četvrtak, 06. 09. 2018.     ********************


alt


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Statističke brojke koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije govore o pozitivnim rezultatima, kada su u pitanju dolasci i noćenja gostiju na Braču u kolovozu, ali i za osam mjeseci 2018.
Po dolascima gostiju Bol je prvi na Braču (26.635 dolazaka), slijedi Supetar (20.846), Milna (5.449), Postira (5.398), Sutivan (5.124), Selca (4.710) i Pučišća (1.468) ili ukupno 69.630 dolazaka. To je 1.635 dolazaka više nego u kolovozu 2017. godine. Više gostiju je zabilježen u Sutivanu (+9 posto), Milni (+7 posto) i Selcima (+5 posto).
Noćenja je u kolovozu na Braču bilo više 8.775 nego u kolovozu prole godine. Ukupno je prijavljeno i evidentirano 533.406 noćenja. U minusu su međutim Bol (2 posto), Supetar (2 posto) i Pučišća (1 posto). Ostali su u plusu, a najviše Milna (11 posto).

(23) objavljeno  05. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


alt


alt


JOŠ JEDNA LITNJA NOĆ NA RIVI

U programskoj knjižici Bolskog lita nije bila planirana ove srijede (5. rujna) Bolska litnja noć. Ipak je održana jer su organizatori naknadno shvatili da ljeto još traje ili je ispravljena tiskarska greška, kojih je još bilo u ovogodišnjoj knjižici. Eto, moguće je da pogriješe i oni koji sebe smatraju – nepogrješivim.
Nešto je manje posjetitelja bilo u srijedu navečer na Rivi što je i razumljivo jer je i manje gostiju u Bolu. Ponuda uobičajena: štandovi uglavnom sa morskim specijalitetima, domaća rakija i vino, pivo, pršut, sir, kolači …
U glazbenom dijelu nastupila je grupa Magic Wish i bolska folklorna skupina s harmonikašem Marinom Karmelićem. (j.e.)

(22) objavljeno  05. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Tramontana na Zlatnom ratu, siječanj 2016.


ŠTO SE GLEDA U VIDEOTECI?

U videoteci našeg portala objavili smo 28 filmova, od kojih smo 26 sami realizirali, u potpunosti ili bili jedan od sudionika u izradi. Prva dva filma smo pronašli u arhivi na filmskoj 16 mm traci i prebacili na DVD. To su „Jesen na otoku Braču“ iz 1956. koji je proizveo Zagreb film te „1000 poziva“ koje je snimila Ozeha 1965.
Što se najviše gleda? Svatko može vidjeti i provjeriti gledanost ako se klikne na You Tube. Najviše puta, čak 297.423 pregleda, ima film „Tramontana na Zlatnom ratu“ iz 2016. koji je snimio Frane Marinković. Isti je autor snimio i „Zlatni rat - Bagerovo kupanje“ 2016. godine, a vidjelo je 15.497 gledatelja našeg portala.
Na trećem mjestu je film „Asfaltom do Murvice“ iz 2013. sa 3.429 otvaranja.
Slijede filmovi „Jesen na otoku Braču“ (3.102) iz 1956., „Premještanje Zlatnog rata“ (2.254) iz 2002., „Priko poja 2014.“ (2.123), „Fjera 1990.“ (2.005), „Maturanti 2014.“ (1.867), „Dječji pričigin 2017.“ (1.420), „Viroza party: Tito u Bolu“ (1.364 pregleda) …
Želite li pogledati neki od 28 objavljenih dokumentarnih filmova otvorite rubriku „Videoteka“ ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 09. 18. u 22:20 h 

********************


alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Mnogi, pa usudimo se napisati i većina vozača, ne poštuju prometne znakove. Zbog njih se postavljaju na ulici razne prepreke: rampe, brklje, stupići … Bol nije nikakva iznimka.
Novo postavljeni stupići su na tržnici i na Loži kod crkvice Sv. Ante. Bez automobila sasvim je drugačija slika na Loži (na slici), ali je opravdano pitati kako omogućiti, u slučaju potrebe, pristup vatrogascima, hitnoj pomoći, vozilima za odvoz smeća …
To smo pitali i u općinskoj upravi gdje nam nisu mogli dati sasvim precizan odgovor. Nastavili smo provjeravati i saznali da vatrogasci imaju šifru kojom uz pomoć mobitela mogu spustiti stupić. To može učiniti samo jedna osoba jer šifra se može koristiti iz samo jednog, određenog mobitela. To nije problem za koncesionara koji skuplja kućno smeće, ali još nije riješeno kome šifru dati u Hitnoj službi koji imaju više vozila i dežurstva 24 sata, a jedan mobitel nije dovoljan  …
Rješenje se mora naći! Što prije, to bolje! (j.e.)

(20) objavljeno  05. 09. 18. u 22:15 h  

********************


alt


DRUŽENJE U JUMP PARKU BORAK

Ljeto je polagano na izmaku te počinje nova školska godina, pa se s početkom školske godine zatvara zabavni sadržaji za najmlađe do idućeg ljeta. U petak 7. rujna., dan prije zatvaranja jednog dijela zabavnog dječjeg parka, pozivaju se svi mali Boljani da posjete Jump park zajedno sa svojim roditeljima od 16 do 19 sati. Svi zabavni sadržaji bit će besplatni za djecu, ali i roditelje, dok roditelje čeka besplatna kava, a djecu besplatni slushy napitak!
Malo zabave i rekreacije olakšati će najmlađima, ali i roditeljima novi početak školske godine! (đ.e.)

(19) objavljeno  05. 09. 18. u 22:50 h     

alt
srijeda, 05. 09. 2018.     ********************


alt


VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Ured TZO Bol objavio je podatke o dolascima i noćenjima u kolovozu, kao i u prvih osam mjeseci. Zaključak je da u oba termina ima više dolazaka gostiju, ali je realizirano nešto manje noćenja.
U kolovozu je u Bol došlo 26.855 gostiju (u kolovozu prošle godine 26.765) što je povećanje od 0,3 posto. Noćenja je bilo 181.619, a godinu dana ranije 183.259 što je smanjenje od 0,9 posto.
Po noćenjima na prvom su mjestu Francuzi (24.532/13,51%), zatim Nijemci (21.029/11,58%), Talijani (20.609/11,35%), Austrijanci (18.664/10.28%), Hrvati (17.994/9,91%), Britanci (11,599), Slovenci (7.123), Šveđani (6.477), Poljaci (4.623), Česi (4.288) …
U privatnom smještaju u kolovozu ostvareno je 84.422 noćenja, u hotelima 80.496, u nekomercijalnom smještaju 9.850 i u kampovima 6.851 noćenje.
Od siječnja do kolovoza u Bol je stiglo 85.531 gost (+0,5 posto više nego 2017.), a bilo je 522.227 noćenja (-1,49 posto).
Kojih su godišta gosti koji su u Bolu bili u kolovozu? Najbrojniji su oni od 25 do 34 godine starosti. Njih je došlo 6.135. Drugi su od 45 do 54 godine (4.871). Najmlađih, do 5 godina bilo je 836, a starijih od 65 godina 852 gosta. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 09. 18. u 22:55 h  

********************


alt


MIJENJA SE POREZ ZA IZNAJMLJIVANJE? (2)

Najavljeno je donošenje  zakona po kojem će gradovi i općine na svojem području određivali visinu paušala poreza u zimmer freiu, s time da ti paušali neće  moći biti manji od 150, ali ni veći od 1.500 kuna po ležaju.
Trenutno, iznajmljivači u turističkim destinacijama plaćaju godišnje 300 kuna poreza po ležaju, što je iznos koji je odredila država 2005. godine.
U anketi koju je proveo „Jutarnji list“ najavu su o budućem određivanju paušala pozdravili  Dubrovnik i Zadar, dok je Poreč isključio mogućnost povećanja poreza za iznajmljivače. U Rovinju smatraju da je puno veći problem u nelegalnom iznajmljivanju kuća i stanova za odmor.
- Za nas je to nova informacija o kojoj se treba izjasniti Skupština i Turističko vijeće – kaže nam direktor TZO Bol Markito Marinković. – Veliki je raspon paušala od 150 do 1.500 kuna. Veći porez može dovesti i do otkazivanja prijavljenih kapaciteta kod privatnih iznajmljivača. Sve ćemo analizirati tek kada zakon bude usvojen. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 09. 18. u 22:50 h  

********************


alt


BOL NA LISTI "PET LOŠIH"

Portal Kult Plave Kamenice objavio je uz komentar i listu pet loših destinacija na Jadranu. Na toj listi su Umag, Rijeka, Pula, Poreč i – Bol. Evo što je napisano:


„Sumirajući glavnu turističku sezonu, moramo nažalost konstatirati da dio turističkih destinacija i gradova na obali nije ni pokušao iskoristiti prethodnih pet godina ekspanzije hrvatskog turizma, nego se i dalje ponašaju kao da je hrvatska trećerazredna turistička zemlja s naivnim gostima kojima se može bilo što prodati po bilo kakvoj cijeni.  A neki se gradovi na moru ponašaju kao da Hrvatska uopće nije turistička zemlja. Za ovu smo listu izabrali pet drastičnih primjera.
Bol je nevjerojatan primjer nebrige, pa i upropaštavanja jednog od najljepših mjesta na Jadranu. Bolska glavna plaža, zaista jedinstveni, svjetski čuveni Zlatni rat, pretvorio se u sajam friteza, loših sendviča i dosadnih kafića. Plaža svjetske vrijednosti poput Zlatnog rata morala bi imati čvrsta i stroga pravila o uređenju svih objekata koji se na njoj podižu. Hoteli su jednako socijalistički, zapravo predturistički kao u Umagu, ozbiljnih restorana uopće nema, tako da je Stinina vinarija i kušaonica uvjerljivo najveća bolska turistička atrakcija“.


Portal Kult Plave Kamenice očito nije upoznat sa reakcijama nekih udruga u Bolu na planirane  inovacije, izmjene urbanističkih planova i druge promjene koje su planirane kao boljitak za mještane i razvoj turizma u Bolu. Protive se: izgradnji nove lučice na Račiću, produženju Velog mosta, uređenju novih sadržaja na plaži Zlatni rat, izgradnji novog hotela „Borak“ … Može se samo pretpostaviti kakve će možda reakcije biti kada bude aktualno uređenje hotela „Bijela kuća“ i „Park“ …

(16) objavljeno  04. 09. 18. u 22:45 h  

********************


alt


PRIJEM PRVAŠA U 9 SATI

Nastava u nadolazećoj školskoj godini 2018./2019. započinje u ponedjeljak, 10. rujna, u prostoru Škole na adresi Rudina 1 (stara školska zgrada u centru). Redovna nastava će se od ove školske godine za sve učenike održavati isključivo u jutarnjoj smjeni – piše u obavijesti koju potpisuje Učiteljsko vijeće Osnovne škole Bol.
Učenicima 2. do 8. razreda nastava počinje u 8 sati, dok je svečani prijem prvaša i njihovih roditelja u 9 sati.
Učenike će udžbenici dočekati na njihovim školskim klupama prvog dana nastave.

(15) objavljeno  04. 09. 18. u 22:40 h   

alt

utorak, 04. 09. 2018.     ********************


alt


TKO NE PLAĆA POREZ NA VIKENDICE?

Sve pravne i fizičke osobe koje u Bolu imaju kuće za odmor (vikendice i apartmani), a obveznici su poreza na kuće za odmor, moraju se javiti Ispostavi Porezne uprave u Supetru do 31. ožujka radi utvrđivanja poreza za tekuću godinu – pisalo je svake godine u oglasu Porezne uprave, a kojeg smo i mi prenijeli u Bolskoj kronici.
To su bili obvezni učiniti novi vlasnici, zatim svi oni koji imaju promjena u površini objekta te vlasnici novoizgrađenih kuća. Tko to ne učini može očekivati kaznu od 2.000 do 25.000 kuna.
Nije nam poznato koliko se njih javilo Poreznoj upravi, ali znamo da je mnogo više onih koji su zanemarili poziv, a time i plaćanje poreza za kuću za odmor. A taj je porez prihod općine na čijem se teritoriju nalazi vikendica. Neki su pak iskoristili zakonsku mogućnost i jedan član obitelji je prijavio mjesto stalnog boravka u Bolu, a drugi dio obitelji živi negdje u Hrvatskoj ili inozemstvu. Taj novi stanovnik Bola ne provodi šest mjeseci u Bolu, što je zakonski obvezan, ali ima otočnu iskaznicu s kojom putuje jeftinije ili besplatno trajektom, katamaranom ili autobusom. Zahvaljujući tim „Boljanima“, kojih imaju svi naši otoci, službena statistika objavljuje kako otočana ima sve više (!?).
Ima i Boljana koji imaju stanove, kuće ili apartmane, koje su naslijedili od svojih roditelja, ali „misle“ da nisu obveznici plaćanja poreza za vikendice. A vlasnici su poodavno umrli, i pred više od 20 godina.
U općinskoj upravi nisu nam službeno potvrdili, ali smo čuli da se priprema popis objekta, svojevrsna inventura, kako bi se utvrdilo tko u njima i koliko živi (prema potrošnji vode). Revizija biračkih spiskova obično se radila pred izbore, ali je očito potrebno, iz više razloga, utvrditi stvarno stanje i saznati koliko Bol ima stanovnika koji stalno žive, te  koliko je kuća i apartmana tijekom zimskih mjeseci prazno. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 09. 18. u 23:05 h 

********************


alt


MIJENJA SE POREZ ZA IZNAJMLJIVANJE?

Gradovi i općine ubuduće bi, već za 2019. godinu, određivati  iznose paušalnog poreza u sustavu iznajmljivanja – pročitali smo u Jutarnjem listu. Naravno, prethodno treba usvojiti zakon po kojem će gradovi i općine na svojem području određivati visinu paušala poreza u zimmer freiu, s time da ti paušali neće  moći biti manji od 150, ali ni veći od 1.500 kuna po ležaju.
Iznajmljivači u turističkim destinacijama plaćaju godišnje 300 kuna poreza po ležaju, što je iznos koji je odredila država 2005. godine.

Sutra: Kako ovo komentiraju u Turističkoj zajednici općine Bol?

(13) objavljeno  03. 09. 18. u 23:00 h  

*********************


alt

Makarski Jadran svakodnevno tijekom lijeta oko 13 sati glazbom, barem desetak minuta, bučno najavljuje svoj dolazak u Bol


PROČITALI SMO: GLAZBA S BRODOVA

Zapovjednicima turističkih brodova na otoku Mallorca u Španjolskoj bit će zabranjeno puštanje glazbe, a njihovi gosti više neće smjeti plesati i ispijati alkoholna pića na brodu – piše pomorac.net
Vlasti Mallorce, naime, planiraju zabraniti vlasnicima turističkih brodova da organiziraju zabave, budući da su nedavno dobili mnogo pritužbi od stanovnika otoka koji ne mogu živjeti i spavati zbog cjelodnevnih partyja na moru.
Turistički brodovi na otoku puštaju glasnu glazbu, a imaju i živu glazbu. Buka ne prestaje niti na minutu i mještani se bune da ne mogu obavljati svoj posao danju, niti spavati noću.
Tako će na brodovima najvjerojatnije uskoro biti zabranjeno konzumiranje alkohola i postavljanje zvučnika kako bi gosti uživali u glazbi. Osim toga, ove će mjere doprinijeti očuvanju čistoće otoka s jedinstvenom prirodom.

(12) objavljeno 03. 09. 18. u 22:55 h  

alt
ponedjeljak, 03. 09. 2018.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 2. rujna u 13:35 sati


U NEDJELJU BILO 4.011 GOSTIJU

Prve nedjelje u rujnu u Bolu je registrirano 4.011 gostiju. Prije godinu dana, u nedjelju 3. rujna, bilo ih je 4.549.
Najviše gostiju, prema eVisitoru, je u hotelima, 2.058, pa u privatnom smještaju 1.680, kampovima 159, a u tzv. nekomercijalnom smještaju 114.
Za koji dan Ured TZO objavit će dolaske i noćenja u kolovozu i za prvih osam mjeseci ove godine. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 09. 18. u 22:40 h  

********************


alt

Zbog najave lošeg vremena, manje je u Bol došlo izletničkih brodova. Turističkim vlakićem u podne na plažu Zlatni rat bilo je svega šest putnika


RUJAN, NAJBOLJI TURISTIČKI MJESEC?

Baš kao što su profesionalci i najavljivali, veliki dvoznamenkasti rast turističkog prometa u špici sezone, kakav je bio lanjske godine, nije se ni očekivao zbog niza okolnosti, a hotelijeri tvrde kako im je, unatoč nekim praznim sobama u vršnom dijelu sezone, zarada ipak bolja od lanjske za visokih 10 do 15 posto zbog viših cijena usluga – piše Ružica Mikačić na portalu „Slobodna Dalmacija“.
Na turističkom Jadranu Dalmacija je bolje prošla u kolovozu od Istre i Kvarnera, pa je tako Splitsko-dalmatinska županija s četiri posto više turista i noćenja u kolovozu na čvrstom drugom mjestu po turističkom prometu u zemlji, odmah nakon Istre. Najveći rast imala je u kolovozu Zadarska županija, sa šest posto više noćenja nego lanjskog kolovoza.
A da bi rujan trebao biti najbolji turistički mjesec ove godine, čulo se od inozemnih partnera još tijekom zime, kad je većina hotela već imala popunjene rezervacije i prodane sobe za taj mjesec. Rujan je tako još zimus najavio da će bablje ljeto u turističkom prometu na Jadranu biti fantastično za hotelijere, pa su oni veći dio organiziranih kongresa, tura i skupova koji su se prijašnjih godina odvijali u rujnu ove godine prebacili na listopad.
I privatni iznajmljivači koji planiraju raditi u rujnu imaju razloga za optimizam. Očekuje se, naime, da će Hrvatsku samo u rujnu posjetiti još oko dva milijuna gostiju, gotovo isključivo stranih, koji se prosječno u tome mjesecu zadržavaju pet dana.
Hrvatska, prema posljednjim Eurostatovim podacima, ima daleko najlošiju strukturu smještajnih kapaciteta u turizmu. Tako Eurostat objavljuje kako se u Hrvatskoj u hotelskom smještaju ostvari samo 28 posto noćenja stranih turista.
U Španjolskoj hoteli ostvare više od 70 posto svih noćenja, u Grčkoj više od 80 posto, na Malti i Cipru gotovo 100 posto, u Italiji hoteli čine 66 posto turističkih noćenja, u Austriji 76 posto, u Francuskoj 50 posto. Isto tako, udio obiteljskog smještaja u tim zemljama neusporedivo je manji i u Španjolskoj čini 19 posto svih noćenja, a u Grčkoj 20 posto, koliko i u Francuskoj.

(10) objavljeno  02. 09. 18. u 22:35 h 

********************


alt

Mali, a vrlo korisni uređaj


alt

Uz službenu naljepnicu, kao obavijest, bit će navedene adrese i brojevi telefona gdje se defibrilatori nalaze


GDJE SU DEFIBRILATORI?

Respektabilan je broj od 9 defibrilatora koliko ih trenutno ima u Bolu. Velika je to sigurnost za Boljane i njihove goste ukoliko im zatreba pomoć u slučaju zastoja rada srca. Ali pomoć mora biti pružena u roku od 5 minuta! Zbog toga ima i onih koji smatraju da će trebati u Bolu još defibrilatora, posebno u sezoni kada ima sa domaćim ljudima, turistima i izletnicima preko 10 tisuću osoba.
Potrebno je da što više ljudi zna gdje se defibrilatori nalaze! O tome moraju biti informirani mještani, ali i konobari, taksisti, prodavači u trgovinama …
•    Grabov rat je dobio jedan aparat za plažu „Zlatni rat“ i nalazi se na Info pultu. U zimskom periodu će biti u upravi poduzeća.
•    Centar za kulturu, Frane Radića 18, može intervenirati ako to bude potrebno za brojne korisnike koji vježbaju u Domu kulture, ali i za sportska natjecanja na Poljani.
•    Agencija Fetiva na autobusnom kolodvoru pokriva potrebe na benzinskoj postaji, autobusnoj stanici, za putnike koji dolaze izletničkim brodovima, taksijem, turističkim vlakićem. Zimi će defibrilator biti u Osnovnoj školi.
•    Defibrilatori su na recepcijama hotela „Bretanide“, „Elaphusa“ i „Baština Sv. Križ“ na Martinici.
•    Ured TZO dobio je također defibrilator koji, bude li trebalo, mogu koristiti obližnji kafići, privezišta brodova na Račiću, plaža na Velom mostu i putnici koji putuju ili čekaju katamaran.
•    Po jedan defibrilator od ranije imaju u DVD-u i ambulanti.
Uskoro će se po Bolu postaviti naljepnice sa adresama i brojevima telefona onih kod kojih su defibrilatori. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 09. 18. u 22:30 h  


altnedjelja, 02. 09. 2018.     ********************


alt


OD PONEDJELJKA MANJE TRAJEKTI

Još ove nedjelje (2. rujna) trajekti će iz Supetra prema Splitu od 5.00 do 22.45 sati isploviti 14 puta. Već u ponedjeljak bit će dvije linije manje. Ukidaju se polasci iz Supetra u 11.45 i 16.30 sati, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati.
Jedan polazak manje je i iz Sumartina prema Makarskoj i isto tako prema Sumartinu.
Nove izmjene u plovidbenom redu za trajekte i katamarane „Jadrolinija“ uvodi 1. listopada. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 09. 18. u 22:30 h  

********************


alt


KAD PALME (NE) NJIŠU GRANE

Do jučer su ispred konzuma bile tri palme. U subotu su jednu ošišali i ostala je bez grana. Stručnjaci, po čijem su uputama uklonjene grane, vratit će se za dvadesetak dana. Moguće je, kažu, da ipak proklijaju nove grane. Ukoliko se to ne dogodine, trebat će i ostale palme ošišati i - posjeći. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 09. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 3. rujna 2017. godine


ZLATNI RAT NEDJELJOM PRIJE 2

Nakon ljetne pauze, od nedjelje ponovno snimamo zapadnu stranu plaže Zlatni rat. Tijekom rujna će to biti oko 13.30 sati, a od 1. listopada desetak minuta kasnije, u vrijeme prolaska katamarana iz Bola za Split.
Plažu Zlatni rat snimamo nedjeljom, osim u srpnju i kolovozu, od 4. rujna 2011. godine.
Lani u nedjelju 3. rujna (na slici) bilo je malo kupača. Nakon oblačnog i kišovitog jutra, sunce se pojavilo iza 13 sati. Temperatura zraka bila je 22,5 stupnja, a mora 23. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 09. 18. u 22:20 h  

********************


alt


DNEVNO 1.648 OTVARANJA

U kolovozu, kao i ranijih godina, zabilježen je manjih posjet našim stranicama nego u srpnju. Ukupno je bilo 51.098 posjeta ili u prosjeku dnevno 1.648. Najviše smo čitani (preko 1.900 otvaranja) 6., 10., 11. i 12. kolovoza.
Naši čitatelji najviše čitaju Bolsku kroniku, zatim Umjesto čestitke, Umrli, Bolski „likovi“, Red plovidbe …
Imamo i grafikon iz kojeg se vidi da nas se najviše čita od 22 do 24 sata, zatim od 6 do 8 sati.
Svakodnevno vidimo prvih 25 države gdje se otvara portal boljani.info. U kolovozu su, prema broju otvaranja, navedene: Hrvatska, zatim slijede USA, Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Velika Britanija, Srbija, Europska Unija, Ukrajina, Austrija, Rusija, Poljska, Češka, Nizozemska, Francuska, Norveška, Kanada, Španjolska, Italija, Brazil, Švicarska, Turska, Australija i Danska.
Prvog dana rujna, u 22 sata, na tom popisu su Ujedinjeni Arapski Emirati, Palestina, Crna Gora, Albanija, Slovačka, Čile …

(05) objavljeno  01. 09. 18. u 22:15 h    

alt
subota, 01. 09. 2018.     ********************


alt


NESTABILNO ZA VIKEND?

Nakon kraćeg povratka visokih i ljetu primjerenijih temperatura zraka, pred nama je nova promjena vremena koja donosi nestabilne uvjete i osvježenje. Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u petak će još biti djelomice sunčano, ali nestabilno.
Glavnina nestabilnosti stiže nam za vikend tako da DHMZ za subotu najavljuje promjenljivo i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj unutrašnjosti.
Najmanje oborine očekuje se u Dalmaciji gdje će se veći dio dana zadržati pretežno sunčano. Kiša će biti češća krajem dana i u noći na nedjelju.
Zbog obilne kiše i grmljavinskih oluja DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu Hrvatsku za subotu izdao žuta upozorenja, koja se objavljuju u slučaju potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.
U nedjelju nastavak nestabilnosti uz mogućnost izraženijeg grmljavinskog nevremena na istoku i jugu zemlje i pad temperatura zraka.
Za prošli vikend je bilo također najavljeno loše vrijeme s kišom, grmljavinom i padom temperatura. U Bolu se malo ili ništa od toga nije dogodilo.

(04)  objavljeno  31. 08. 18. u 22:05 h 

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

Samo je jedan put u kolovozu izostao katamaran i to 27. kolovoza (ponedjeljak) iz Splita do Bola. Tijekom noći, nakon popravka, katamaran „Vida“ je iz Splita krenuo za Jelsu, pa je u utorak ujutro ponovo uspostavljena redovna linija za otočane Jelsa – Bol – Split.
Jedan izostanak katamarana bio je i prošle godine u kolovozu , a 2016. u kolovozu nije dolazio sedam puta.
U rujnu nema nikakvih izmjena u redu plovidbe katamarana. Ostaju i izletničke linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol  – Split i natrag („Jadrolinija“) te Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik  i natrag (Kapetan Luka).

(03) objavljeno 31. 08. 18. u 22:00 h  

********************


alt


LJEKARNA NEDJELJOM - ZATVORENO

Još će ovu subotu i nedjelju ljekarna u Bolu raditi prema ljetnom rasporedu.
Od ponedjeljka, 3. rujna pa do kraja mjeseca (30. rujna) radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, subotom od 8 do 15, a nedjeljom je – zatvoreno.

(02) objavljeno  31. 08. 18. u 21:55 h  

********************


alt


RUJAN U BOLU

Manje će tijekom rujna u Bolu biti turista pa tako i kulturno-zabavnih događanja. Noćne zabave u 585clubu biti će još samo u dva četvrtka, 6. i 13. rujna.
Zadnji klasični koncert u Samostanskoj  crkvi je u utorak 4. rujna (21 sat).
Međunarodni brački ljetni karneval, 11. po redu, počinje 14. rujna na Rivi gdje se tradicionalno organizira Karnevalska humanitarna noć, a karnevalska povorka je u nedjelju 16. rujna na Rivi.
Završna ljetna manifestacija na otvorenom, Adio lito, bit će 26. rujna (srijeda). Osim uobičajenog  gastronomsko-zabavnog program, na Rivi će se igrati tombola.
Od ostalih događanja u rujnu treba spomenuti  natjecanje Backgammen Bol Open (8. i 9. rujna) u hotelu „Elaphusa" te glazbeni program Bol Soul od 29. rujna do 6. listopada u objektima Bluesun hotela. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 08. 18. u 21:50 h  

alt

Važnija događanja u kolovozu 2018.:
petak, 31. 08. 2018.   


alt

Domagoj Marinković i Goran Jekić pored suhozidnih križeva na Kornatima


alt

Na mjestu stradanja 12 vatrogasaca: Goran Jekić, Domagoj Marinković i Hrvoje Martinić sa Vesnom Crvelin Puček kojoj su na Kornatima stradali otac i brat


alt

Predsjednik bolskog DVD-a Goran Jekić s predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom


BOLJANI NA TUŽNOM SJEĆANJU

• Uoči 11. godišnjice Kornatske tragedije, u Tisnom je u srijedu organiziran Mimohod sjećanja na 12-oricu vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, koji su stradali na otoku Kornatu. Uz članove obitelji i mještane, u povorci su i ove godine bili vatrogasci iz cijele Hrvatske i susjednih država, a među njima i tri člana iz DVD Bol: Goran Jekić, Domagoj Marinković i Hrvoje Martinić.
• Teških i bolnih 11 godina obitelji stradalih, prijatelji i kolege još uvijek čekaju istinu – zašto su vatrogasci izgorjeli i zašto su satima na kornatskom suncu čekali pomoć.
• Jedanaesta tužna godišnjica stradavanja 12-orice vatrogasaca na Kornatu obilježena je u četvrtak u Spomen parku podno klanca Velog vrha, mjesta njihove pogibije.
Članovi obitelji, prijatelji, kolege vatrogasci i građani potom su obišli 12-suhozidnih križeva na mjestima pogibije kornatskih heroja.

(114) objavljeno  30. 08. 18. u 21:40 h  

********************


alt


DOM ZA STARIJE IMA MLADU RAVNATELJICU

Bolski Dom za starije osobe dobio je v.d. ravnateljicu. To je Martina Ostojić, mag. sociologije, zasigurno najmlađa ravnateljica na Braču, čime je pomlađen i prosjek ljudi koji borave ili rade u tom domu.
Iako nije rodom Bolka, Bol joj nije nepoznat. Ima mnogo poznanika, posebno onih mlađe dobi. Nadamo se da će vrlo brzo postati i bolska nevjesta.
- Ugovorom s Općinom Bol firma Cor Aureum ovaj Dom u Bolu može koristiti do 2024. – kaže nam Martina Ostojić. – Ovaj dom ima 33 kreveta, a u Supetru je naša dislocirana jedinica sa 49 kreveta. Nedavno ste napisali da u Domu nema klima uređaja, a to nije sasvim točno. Objekt se zimi grije u svim prostorijama, sobama, dnevnom boravku … Hlađenje je u dnevnom prostoru, ali ne i u sobama. Uglavnom skrbimo o nepokretnim ljudima i nije dobro da su u sobama preniske temperature. Međutim, potrebna je energetska obnova. Neophodni su radovi na krovu i električnoj instalaciji. Sada nam je najvažnije dobiti sredstva iz Europske unije, a radilo bi se u suglasnosti s Općinom Bol koja je vlasnik objekta.
U Domu za starije osobe trenutno je 9 Boljana, a nova ravnateljica već je bila na službeno upoznavanje kod načelnika Općine. (j.e.)

(113) objavljeno  30. 08. 18. u 21:35 h  

********************


alt


SVE JE VIŠE JEDRILICA

Iako Bol nema adekvatne lučice za jedrilice, njih je ipak sve više u Bolu. Posebno dolaze u grupama ponedjeljkom i četvrtkom. Najviše ih je u jednom danu bilo 12. srpnja kada su na bolskim vezovima bile privezane 72 jedrilice. Prema najavama dolazak preko 50 jedrilica očekuje se još 6. i 13. rujna. Nakon večernje zabave u 585clubu, ujutro će otploviti iz Bola prema nekoj drugoj destinaciji.
Ponovno ih možemo očekivati u većem broju tek idućeg proljeća. (j.e.)

(112) objavljeno  30. 08. 18. u 21:30 h 

********************


alt


ZLATNI RAT JE SVJETSKA PLAŽA

• Na mnogim relacijama kojima prometuje avio prijevoznik Eurowings, jedna od prvih stvari koje će putnici ugledati kada uđu u avion je slika Zlatnog rata! Zlatni rat se također pojavljuje i u InFlight magazinu.
Eurowings je njemački avio prijevoznik koji prometuje na 79 destinacija sa flotom od 110 zrakoplova diljem svijeta, gdje će svi putnici moći vidjeti i sliku Zlatnog rata, koja je postavljena u sklopu kampanje Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
• Srpski Blic odlučio je objaviti deset najljepših plaža svijeta. Na njihovoj listi je i jedna plaža iz susjedne im Hrvatske – Zlatni rat. Na prvom mjestu je Mai Khao na Tajlandu, a Zlatni rat je drugi.
• Harpers Bazar uvrstio je Zlatni rat među 40 najljepših plaža na svijetu.
• Stranica European Best Destination napravila je popis 66 najljepših plaža Europe. Među njima je šest iz Hrvatske, ali je jedna od njih – Zlatni rat.

(107) objavljeno  29. 08. 18. u 23:00 h  


srijeda, 29. 08. 2018.    


alt


alt


ODBOR PODRŽAO IZGRADNJU HOTELA „BORAK“

Općinski Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora raspravljao je u utorak drugi put o Urbanističkom planu izgradnje hotela Borak, zbog novog rješenja kojeg im je predočio načelnik Tihomir Marinković. Umjesto ranije planiranih 930 kreveta, sada bi novi hotel imao 730 kreveta. Osim toga, važno je napomenuti, da je desalinizator za cijelo naselje projektiran unutar granica naselja i neće imati utjecaja na liniju pomorskog dobra odnosno na plaže u neposrednoj blizini. Smatrajući to najoptimalnijim, članovi Odbora su većinom glasova (5:1) podržali novi prijedlog. Nastavlja se s pripremom dokumentacije, a konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. Na sjednici je bila prisutna i Ivana Bojić iz Geoprojekta koja je autorica Urbanističkog plana izgradnje na području Borak – Potočine.
Odbor je nakon rasprave prihvatio i dopune Urbanističkog plana za uređenje naselja Podbarje, čiji je autor Maja Madiraca iz Urbosa d.o.o., a kojim se planira izgradnja objekta za smještaj radnika Bluesun hotela. U tom objektu, koji bi se gradio na mjestu sadašnje praonice i skladišta, bilo bi 250 soba. (j.e.)

(106) objavljeno  28. 08. 18. u 23:00 h  

********************


alt


alt


SEDAM LJETNIH PROGRAMA BOLSKE KNJIŽNICE

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ u sklopu kulturne manifestacije „Bolsko lito“ sudjelovala je sa sedam programa. Broj skroman, ali je zahtjevnost organizacije bila izuzetno velika.
• Predstavljanje  knjige „Prostorne čarolije“ i predavanje „Život u suvremenim naseljima“ dr.sc. Ivana Šimunovića dalo je vrlo snažan poticaj za osviještenjem prostora: prirodnih ljepota, arhitekture i narušavanja njihove skladnosti.

• Postavljanje i otkrivanje spomen obilježja Franu Radiću, bolskom polihistoru, pedagogu, arheologu, prevoditelju, kulturnom i javnom djelatniku zahtijevalo je višemjesečni rad.
Brončani odljev na kamenoj podlozi, rad Frane Šituma, magistra kiparstva  iz Splita, duboko je promišljano umjetničko ostvarenje koje će sačuvati sjećanje na život i djelo skoro potpuno zaboravljenog bolskog velikana duha.
Knjižnica će biti izdavač najavljene knjige o Franu Radiću. Od planiranog autorskog djela dr. sc. Franka Oreba, najboljeg suvremenog poznavatelja njegovog stvaralaštva, prerasla je u vrlo obiman zbornik radova, skoro 400 stranica, koji zahtijeva posebnu pripremu i obradu, svakodnevne kontakte sa suradnicima. Vjerujemo u skoru objavu.

• „Terra Croatica – Bročko blogo“, čiji su autori: ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, obiman je projekt koji će, režiranom fotografijom i riječju na sugestivan i jednostavan način ispričati povijest kultura koje su se smjenjivale na Braču.
Do sada je snimljeno deset scena, čije predstavljanje je započeto prošle sezone, a ovoga ljeta nastavljeno uz znanstvena predavanja stručnjaka:
-    akad. Josip Bratulić: „Postanak, važnost i književno-povijesna vrijednost Povaljske listine“  uz projekciju scene „Nastanak Povaljske listine“,
-    dr.sc. Tvrtko Korbar: „Geološka građa otoka Brača“ uz projekciju dvije scene: „Koloč i macići“ i „Illyrios Brentos, nimfe i Dalmatika“,
-    dr.sc. Jakov Karmelić: „Ne doj muoru da hi poguco“ uz projekciju scene „Pruž' ruku Bože“,
-    blagoslov ribara, mreža i brodova na Tijelovo,
-    dr.sc. Radoslav Bužančić: „Bračka graditeljska baština od rane renesanse do baroka“ uz projekciju scene „Juraj Dalmatinac na Braču“ i
-    Goran Gabrić: „Bračko podzemlje“ uz projekciju scene „Orkomarin u Veloj Slatini“.

U svim snimljenim scenama sudjelovalo je 150 statista iz raznih bračkih mjesta i 97 suradnika s našega otoka te iz mnogih hrvatskih gradova.

Bolska publika, željna saznanja o bogatoj bračkoj kulturnoj i prirodnoj baštini, prepoznala je kvalitetu programa i nagrađivala organizatore i predavače svojom nazočnošću i pohvalama.
- Hvala svima na toplim i poticajnim riječima! – kaže Jadranka Nejašmić. -  Hvala svima koji su pomogli u ostvarenju ovog programa, nadasve djelatnicima komunalnog poduzeća „Grabov rat“. Na žalost, u uvodnoj riječi programske knjižice „Bolskog lita“, među većim lokalnim projektima koji su obogatili ovu kulturnu manifestaciju, nema programa knjižnice koji se već godinama organizira pod imenom HUM / CROART, a cilj mu je promidžba hrvatske kulture i umjetnosti.

(105) objavljeno 28. 08. 18. u 22:55 h  

nedjelja, 26. 08. 2018.     ********************


alt


NAJVEĆI ZRAKOPLOV NA BRAČU

U subotu je na bračku zračnu luku sletio do sada najveći zrakoplov: Boing 737–800 max (189 sjedala) koji je dovezao goste agencije TUI umjesto zrakoplova Embraer 190. Boing je sletio u istom danu čak tri puta i isto toliko puta poletio za Bruxelles, Deauville i Rotterdam.
Ranije je, prije dva mjeseca, također sletio jedan Boing, ali je ove subote ipak došao još veći, najveći u povijesti Aerodroma Brač. (j.e. / foto: vladimir furman)

(99) objavljeno  26. 08. 18. u 00:20 h 

********************


alt


OPREZ: U  MORU IMA MEDUZA

Na bolskim plažama opažene su meduze koje mogu bite neugodne za kupače, pa je potreba oprez.
Ako vas je opekla meduza pomoć potražite u octu, vreloj vodi ili na hitnoj pomoći. Iako su opekline od meduze prilično bolne, rijetko će ozbiljno naštetiti zdravlju.
Važno je odmah izaći iz mora kako se kontakt s meduzom ne bi ponovio.
Ne ispirite bolno mjesto vodom za piće ni alkoholom.
Stručnjaci smatraju da je špricanje opekotine s octom jedan od načina da odmah umanjite osjećaj boli.
Ako u blizini nemate ocat, dr. Syzmanski smatra da će nanošenje pjene za brijanje spriječiti otpuštanje otrova iz žarnica koje su ostale na koži.
Meduzu u moru nije lako primijetiti zbog čega se neprimjetno može prikrasti žrtvi i priljubiti uz njenu kožu svoje žarnice. Simptomi meduzina 'poljupca' su iznenadna bol, osjećaj žarenja na koži, oticanje, crvenilo te svrbež koji može potrajati duže od tjedan dana.
Opeklinu ne trljajte ručnikom ili pijeskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Također, žarnice nikad ne pokušavajte maknuti s kože prstima
Simptomi obično popuste nakon nekoliko sati, ali ako opeklina izazove alergijsku reakciju ili osoba ima neku bolest zbog koje opeklina burnije reagira potrebno je potražiti pomoć liječnika.

(98) objavljeno  26. 08. 18. u 00:15 h 

********************


alt


alt


PRIJETI LI OPASNOST PALMAMA?

Na poziv iz komunalne tvrtke „Grabov rat“ u Bol su došli stručnjaci iz zagrebačke firme „id90“ koji su prethodno tri puta tretirali bolske palme, ali se jedna od tri palme na rivi, posađena 1965., u međuvremenu naglo počela sušiti. Ponovno su ih tretirali, ali još nije vidljivo nikakvo poboljšanje.
Čak nam se čini da propada i palma na Loži. (j.e.)

(97) objavljeno  26. 08. 18. u 00:10 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: (NE)KULTURA STANOVANJA

Prema najavama, ne bude li nekih promjena ili odgoda, od 1. studenog koncesionar za odvoz kućnog smeća, ispraznit će kantu i očitanjem čipa utvrditi vlasnika kome će se na platiti ta usluga! Što je sa smećem u crnim kesicama?
Njih koncesionar neće uzimati i odvoziti na smetlište jer im nije poznat vlasnik pa nemaju kome naplatiti uslugu.
Hoće li nam u Bolu, nakon 1. studenoga, biti mnogo gora situacija nego danas ili će stanari morati mijenjati navike?
(j.e.)

(96) objavljeno 26. 08. 18. u 00:05 h 

********************


alt


U NOVOM HOTELU 100 SOBA MANJE

Idućeg tjedna Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora raspravljat će o Urbanističkom planu uređenja dijela područja Borak – Potočine kojim je predviđeno rušenje i izgradnja novog hotela „Borak“. O tome se mnogo raspravljalo, a planovi su bili mjesec dana na javnom uvidu. Organizirana je i javna rasprava, a do 26. lipnja pristiglo je stotinjak primjedbi.
Pred članove Odbora bit će nešto izmijenjen kapacitet novog hotela. Novi je prijedlog da hotel ima 100 soba manje odnosno 200 kreveta manje, što bi značilo ukupni kapacitet od 712 kreveta u objektu sa 5 zvjezdica.
- Nakon javne rasprave i konzultacija dao sam novi prijedlog o kojem će raspravljati naš Odbor – rekao nam je načelnik Tihomir Marinković. – To je naša sugestija i želja da plan izgradnje bude što optimalniji.
Nakon odluke Odbora treba izraditi novi Urbanistički plan uređenja tog područja pa zatražiti suglasnost od nadležnih institucija u državi i županiji. (j.e.)

(94) objavljeno  24. 08. 18. u 23:40 h 

*******************


alt


ZEMLJOVID PJEŠAČKIH I BICIKLISTIČKIH STAZA

Zahvaljujući Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) dobili smo ovih dana Turističko planinarski zemljovid otoka Brača. Na karti, u mjerilu 1:25.000, ucrtani su planinarski putovi, poučne, pješačke i biciklističke staze te prateći turistički sadržaji koji su prethodno snimljeni upotrebom GNSS (GPS) uređaja te nakon toga obrađeni na računalu. Svojim potpunim i ažuriranim podacima pridonosi sigurnijem kretanju otokom stranih i domaćih turista.
Na jednoj strani zemljovida je istočna strana Brača, a na drugoj zapadna strana.
Osim topografskih elemenata na zemljovidu su ucrtane planinarske i  biciklističke staze na otoku te prateći turistički sadržaj koji su prethodno snimljeni upotrebom GNSS(GPS) uređaja te nakon toga obrađeni na računalu.
Turističko planinarski zemljovid, po cijeni od 50 kuna, može se dobiti u Uredu Turističke zajednice te u turističkim agencijama Adria Tours, Boltours i More. (j.e.)

(81) objavljeno  20. 08. 18. u 22:10 h  

********************


alt


BOLJANI S BISKUPOM

U Blaca su u subotu bila 22 Boljanina, koji su prisustvovali proslavi blagdana Gospe Blatačke. Misno slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić koji se slikao, pred crkvom u Blacama, sa dijelom Boljana. (foto: p. dragičević)

(79) objavljeno 20. 08. 18. u 22:00 h   

********************


alt

Zlatni rat 19. kolovoza 2018. (foto: k.d.)


SREDSTVA ŽUPANIJE ZA ZLATNI RAT

Odlukom župana Blaženka Bobana – kako je objavljeno na službenim stranicama Općine Bol – iz Programa sufinanciranja projekata na pomorskom dobru, Općina Bol je dobila 50 tisuća kuna! To je za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije razradbenog i izvedbenog arhitektonsko-urbanističkog projekta zahvata u prostoru na plaži Zlatni rat.
„Najveće novosti mogu se očekivati na Zlatnom ratu“ – napisali smo u Bolskoj kronici 3. travnja. -  „Sadašnji montažni objekte se uklanjaju, a novih 17 će biti postavljeni u centru šumice u krugu. Predviđene su i exclusivne zone: baldakini i drveni platoi sa ležaljkama ali i mjesta za – pušenje.“
Kompletan plan upravljanja objavljen je na službenim stranicama Općine Bol 1. travnja sa svim potrebnim skicama. Do 10. travnja trebalo je dostaviti primjedbe, prigovore i prijedloga. Nitko ništa nije napisao, ali su organizirani prosvjedi kada je počela realizacija. (j.e.)

(77) objavljeno  19. 08. 18. u 22:15 h

********************


alt


alt


PANORAMSKI LETOVI S BRAČA

Već drugu godinu Aero klub Wings of Brač na bračkom aerodromu organizira panoramsko letenje iznad Brača i Hvara. Avionom cesna, u kojem se mogu ukrcati tri putnika, leti se 40 minuta, a let je planiran preko Bola i južne strane Brača prema Hvaru i Palmižani, a u povratku se preko Milne i Supetra.
Cijena je 150 eura, odnosno 50 eura po osobi.
Za rezervaciju letenja treba nazvati: +386 404 356 47 ili +385 91 333 2421. Na našem portalu je u desnom stupcu baner Aero kluba sa promotivnim filmom ili kliknite OVDJE.
Dnevno se trenutno organiziraju dva do tri panoramska leta. (j.e./foto z.k.)

(76) objavljeno  19. 08. 18. u 22:10 h

********************


alt 

alt


POŽAR ZBOG UDARA GROMA

Dojava o požaru na području Grabica zaprimljena je oko 18.45 sati. Uzrok je udar groma koji je izazvao požar niskog raslinja. Na teren su izašli DVD Bol, DVD Supetar i DVD Pučišća sa 4 vozila i 20 ljudi. Požar je lokaliziran u 19.20, a u potpunosti ugašen oko 20 sati. Opožareno područje je 100×100 metara. (n. topalović)

(75) objavljeno  19. 08. 18. u 22:40 h  


********************


alt


alt

Ministrica Žalac na odlasku iz Bola: (slijeva) Tihomir Marinković, načelnik Bola, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Marino Franinović, savjetnik potpredsjednika Europske investicijske banke


MINISTRICA ŽALAC U BOLU

Na izletu iz Starog Grada, gdje je na odmoru, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, na jedan dan je neslužbeno navratila u subotu i do Bola. Dobrodošlicu joj je poželio načelnik Tihomir Marinković s kojim je popila kavu u „Topolinu“ (na slici), a razgovarali su i o planovima za koje Bol računa na financijsku potporu od ministarstva i Europskih fondova.
Gabrijela Žalac sa članovima obitelji i prijateljima dobar dio dana uživala je u ljepotama plaže Zlatni rat. (j.e.)

(74) objavljeno  18. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt


alt


SVETKOVINA U BLACAMA

Vjernici otoka Brača tradicionalno hodočaste u Blaca, prve subote nakon 15. kolovoza, kako bi proslavili blagdan Velike Gospe. U glasovitoj glagoljaškoj pustinji koju su u 16. stoljeću utemeljili poljički glagoljaši, nalazi se crkva posvećena Uznesenju Marijinu. Za pristigle hodočasnike, među kojima je bilo i Boljana, služila se sveta misa, a misno slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić.
Poslije mise održana je procesija sa slikom Majke Bogorodice s Djetetom, najstarijim predmetom tamošnjega pustinjskog kompleksa. (foto: vinko karmelić).

(73) objavljeno  18. 08. 18. u 23:15 h 

********************


alt


alt


SV. ROKO, ZAŠTITNIK OD KUGE I KOLERE

Spominjemo se svetog Roka, sveca koji je svoj život posvetio brizi za oboljele od kuge – bolesti od koje je kasnije i sam obolio. Proglašen je zaštitnikom od kuge, ali i od ostalih zaraznih bolesti. Rođen je u francuskom gradu Montpellieru.
U četvrtak, na sam blagdan, iz Samostanske crkve krenula je procesija koju je predvodio o. Ivo Plenković uz asistenciju o. Damira Šokića. Nakon procesije služena je sveta misa.
Sutivan slavi sv. Roka kao svog zaštitnika. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 08. 18. u 22:00 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


PROCESIJOM OBILJEŽEN BLAGDAN VELIKE GOSPE

U Bolu, kao i u brojnim Gospinim svetištima širom Hrvatske, u srijedu je obilježen državni i vjerski praznik, blagdan Velike Gospe. Nakon svečane svete mise u Samostanskoj crkvi, točno u 20 sati, krenula je procesija. Kip Blažene Djevice Marije nosili su Doro Adurmar, Ivica Šćepanović, Matko Glasinović i Lovro Karmelić, a uz njih su od pomoći bili, i povremeno se izmjenjivali, Marin Adulmar i Josip Karmelić. Procesiju je predvodio o. Ivo Plenković.
Od Samostanske crkve krenula su 394 vjernika, neznatno manje nego prošle godine kada ih je bilo 440. Osim Boljani bilo je i podosta gostiju.
Nakon 30 minuta, procesija je prošla preko Račića i Rive, da bi desetak minuta zastala pred Župnom crkvom. Nakon molitve, vratili su se prema Samostanskoj crkvi, preko tržnice, Lože, Ulicom Hrvatskog preporoda i Šetališta A. Rabadana. (j.e.)

U ČETVRTAK SVETI ROKO
Ovog četvrtka, 16. kolovoza, slavi se sveti Roko (1295. – 1327.), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Svete mise u Bolu su samo u Samostanskoj crkvi. Ujutro u 8 sati, a u 19 sati je najprije procesije, a zatim sveta misa. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 08. 18. u 23:05 h  

********************


alt


alt


PREDSJEDNIK VLADE U BOLU

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je oko podneva iz Splita za Hvar navratio i u Bol. Na rivi su ga pozdravili ministar Lovro Kuščević i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. Na dočeku su bili i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, koalicijski partner u Vijeću Tomi Fabijanović, direktor TZO Bol Markito Marinković, članovi HDZ-a iz ostalih mjesta na Braču ...
Šetnjom su prošli rivom do terase restorana Taverna Riva. Tu je održan sastanak koordinacije bračkog HDZ-a. Izvijestili su predsjednika o otočkim problemima i planovima tražeći pomoć u rješavanju pitanja vodoopskrbe otoka, polaganjem petog podmorskog cjevovoda od kopna do otoka. Bilo je razgovora o uređenju i korištenju državne imovine na otoku, gdje spada i kompleks objekata hotelskog naselja „Bijela kuća“. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 08. 18. u 23:35 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1950. bez šumice, sa vinogradima


95 GODINA TURIZMA

Ove se godine obilježava 95 godina turizma u Bolu. Već duže vrijeme, u suradnji s Turističkom zajednicom, objavljujemo baner u desnom stupcu, a sada smo dodali i 76 starih fotografija koje svjedoče o razvoju i povijesti bolskog turizma (kliknite OVDJE). Veći dio tih fotografija objavljen je u monografiji Boljani (2011.) čiji je izdavač Press servis, a urednik Joško Egekher. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt

Dr. Nikša Šimetović i Đurđa Eterović, koja je završila tečaj za rukovanje defibrilatorom u Uredu TZO Bol


alt

Naljepnica na vratima Ureda TZO informira da se unutra nalazi defibrilator


POZITIVNA OCJENA ZA PRVU FAZU

Zagovornik nabavke defibrilatora bio je Boljanin dr. Nikša Šimetović, koji umirovljeničke dane uglavnom provodi u San Marinu, ali je ljeti obvezno u obiteljskoj kući u Bolu. Iako nije sudjelovao u nabavci opreme, zadovoljan je što se barem u prvoj fazi realizirala njegova ideja.
- Nabavka defibrilatora značajna je u promidžbi bolske turističke ponude, ali i zbog samih mještana – komentira dr. Nikša Šimetović. – Kamo sreće da nije potrebna njegova upotreba, ali investicija se isplati ako spasimo barem jedan život. Treba znati da je potrebno stvoriti mrežu, da jedan od drugog uređaja bude barem udaljen pet minuta. U tom roku treba intervenirati, a meni se čini da bi lokacije trebale biti u 585clubu, na plaži Zlatni rat, u hotelima „Bretanide“ i „Elaphusa“, na plaži Borak te na plaži za invalide, na autobusnoj stanici, u pizzeriji Topolino, ambulanti, uredu TZO, u budućoj lučici na Račiću, na plaži ispod Bijele kuće, na Martinici, na igralištu Poljana, u školama, kampovima, na većim izletničkim brodovima … Veoma je važno da što više ljudi zna gdje se nalaze defibrilatori, a po meni bitno je odrediti i jednu osobu za koordinaciju. Educirani laici su najvažnija komponenta cijelog ovog programa. (j.e.)

(44) objavljeno  11. 08. 18. u 23:25 h  

********************


alt


NAJVIŠE GOSTIJU SU OD 45 DO 54 GODINE

Otkako imamo eVisitor znamo vrlo brzo i precizno sve potrebne podatke: dolaske, noćenja, odakle nam dolaze gosti, ali i koje su životne dobi. U sedam mjeseci najviše ih je bilo u dobi od 45 do 54 godine (18,67 posto), zatim od 25 do 36 godine (18,53 posto). Po broju noćenja u Bolu su isto tako na prvom mjestu (19,77 posto) oni od 45 do 54 godine.
Podaci samo za srpanj su nešto drugačiji. Više je došlo onih mlađih, do 24 godine, ali su najmanje u Bolu boravili oni od 25 do 34 godine. Manje je došlo u srpnju i onih starijih od 55 godina. Najviše je došlo gostiju u srpnju od 25 do 34 godine starosti (19,25 posto), a po ukupnim noćenjima prvi su oni od 45 do 54 godine (20,48 posto). Ta godišta (45 do 54 godine) u Bolu ostaju najduže, u prosjeku 6,85 dana, a najmanje oni od 25 do 34 godine, samo 4,62 dana. (j.e.)

(43) objavljeno  11. 08. 18. u 23:20 h 

********************


alt

Polaznici prvog tečaja u Domu kulture


STIGLO ŠEST DEFIBRILATORA!

Bol je bogatiji za šest novih defibrilatora, uređaja koji mogu spasiti život osobama do kojih je došlo do zastoja rada srca. Bitna je pravovremena intervencija, barem u roku od 5 minuta. Zbog toga je neophodno da defibrilatora bude što više, dostupnih ljudima koji su obučeni za pružanje prve pomoći.

Tri je uređaja nabavila Općina, a po jedan Turistička zajednica, Grabov rat i hotel „Bretanide“. U petak su održani i prvi tečajevi koji će se organizirati i u rujnu.

Planirano je da se po jedan defibrilator postavi na Martinici (hotel „Sv. Križ), u Domu kulture, na autobusnoj stanici, na plaži Zlatni rat, u hotelu „Bretanide“ te u Uredu TZO. Od ranije su defibrilatore imali mjesna ambulanta, DVD i hotel „Elaphusa“.

- Ovdje je obavezno da sve sportske udruge posjeduju defibrilator – rekao nam je dr. Nikša Šimetović, inicijator njihove nabavke. - Ako svaka zgrada mora imati aparat za gašenje požara, a do požara ne mora doći skoro nikada, tako isto mislim da i defibrilatori moraju biti što difuzniji, tj. u mreži, iako njihova upotreba ne mora biti česta, ali spada u kulturu življenja, jer spasiti jedan život vrijedi više nego svi defibrilatori! (j.e.)

(41) objavljeno  10. 08. 18. u 23:20 h  

********************


alt


MONTIRANA SOLARNA KLUPA

Od petka i Bol ima pametnu solarnu klupu. Postavljena je uz zid zgrade gdje je vinski podrum, a na katu prostorije Osnovne škole. Prva solarna klupa u Hrvatskoj postavljena je u Solinu, a inovator je dvadesetogodišnji Solinjanin, Ivan Mrvoš, student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.
Klupa je otporna na udarce koja može raditi i do 10 dana bez sunčeve svjetlosti, a na kojoj se mogu napuniti mobiteli, ali i odmoriti umorne noge.

(40) objavljeno  10. 08. 18. u 23:15 h 

********************


alt


IZLOŽBA: HOTEL „VITAR“

U Bolu je 21. srpnja otvoren novi hotel koji je dobio ime „Vitar“. Vlasnik mu je MS Brač turist d.o.o. u čijem je sastavu i hotel „Bol“ te turistička agencija „Adria tours“. Novi hotel ima 27 smještajnih jedinica, a na četvrtom katu, na terasi je i bazen.
Ovih dana su popunjeni svi hotelski kapaciteti, a znatiželjnicima jedino preostaje otvoriti našu rubriku IZLOŽBA gdje, zahvaljujući susretljivošću vlasnika, objavljujemo 11 fotografija novoizgrađenog zdanja. Ili kliknite OVDJE.

(25) objavljeno  07. 08. 18. u 21:35 h  

********************


alt


KAKVE SU OCJENE TAJNOG GOSTA?

Agencija Heraklea, kao Tajni gost, ocjenjivala je treću godinu za redom bolsku ponudu, usluge, gostoljubivost … Iako je ovogodišnja prosječna ocjena (75,71 posto) u odnosu na prošlu godinu (74.42) nešto povoljnija, opći je dojam da su neki, kao na primjer trgovine i suvenirnice te barovi, potpuno podbacili.
Tajni gost je u lipnju obišao 35 lokacija, a svoje ocjene i komentare pismeno dostavio Uredu Turističke zajednice. Detalji ipak neće biti javno objavljeni, jer zbog novog zakona o zaštiti podataka, trebalo bi dobiti njihovu suglasnost da se to javno sazna. Ostaje da zainteresirani navrate u Ured TZO i zatraže na uvid pismeno izvješće Tajnog gosta pa da pročitaju što se o njima misli. Loši se, sasvim sigurno, neće složiti s ocjenom i teško da će nešto promijeniti (na bolje) za slijedeću sezonu.
Maksimalnu ocjenu dobilo je osoblje recepcije za prihvat gostiju, ali i oproštaj na njihovom odlasku. Isto su ocjenjene sobe i hotelski prostor.
Bolju ocjenu (95,69) nego lani ima smještaj, ali i Turistički informativni centar (86,59).
Visoku ocjenu (81,63 posto) dobile su telefonske rezervacije, a restorani, pizzerije i barovi su lošije ocjenjeni (67,65  posto). Barovi su dobili ocjenu 33,33 posto, trgovine i suvenirnice 28,57 posto (lani 75 posto), a vinarije 25,00 posto.
Grafikon ocjenjivanja objavljen je na portalu Turističke zajednice u rubrici Informacije iz Ureda TZ. (j.e.)

(21) objavljeno 06. 08. 18. u 22:25 h 

*********************


alt


alt


alt

Dio uglednih gostiju na svečanosti u hotelu "Elaphusa"


alt

Govori načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Tri generacije Bodlović: Marija (žena Mate), Nikica (sadašnji vlasnik) i sin Mate (nasljednik)


alt

Nagradu je Nikici Bodloviću uručio načelnik Tihomir Marinković


alt


alt

Ministar Lovro Kuščević čestitao je Boljanima u ime predsjednika Vlade i svoje osobno


alt


UZ DAN OPĆINE: SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA

Nakon otpjevane državne himne, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u subotu u povodu Dana općine u hotelu „Elaphusa“, predsjedavajući Matko Baković pozvao je prisutne da se minutom šutnje odaje počast svima koji su položili život za domovinu Hrvatsku, kao i preminulim građanima općine Bol.

- Poštovane dame i gospodo – nastavio je Matko Baković - otvaram ovu svečanu sjednicu vijeća općine Bol koju održavamo povodom  sutrašnjeg blagdana Gospe od sniga i Dana općine Bol. Sutra također slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Sutra diljem Hrvatske slavimo 23-tu obljetnicu slavne, oslobodilačke vojnoredarstvene akcije Oluja, kojom je konačno slomljena agresija Srbije na našu Domovinu. Posebnu zahvalnost izražavamo našim braniteljima. Svima ovdje nazočnima i svim mještanima  i gostima općine Bola, čestitam sutrašnji blagdan.
Predsjednik Općinskog vijeća poimenično je pozdravio goste koji su došli na sjednicu: Darinka Kosora (u ime predsjednika Sabora), Lovru Kušćevića (u ime predsjednika Vlade RH) te Danicu Baričević (u ime župana). Svečanoj sjednici prisustvovali su i gradonačelnici Supetra, Hvara i Starog Grada, načelnici Jelse i Nerežišća, donačelnik Pučišća, direktori komunalnih poduzeća na Braču …
Izvješće na sjednici podnio je načelnik bolske općine Tihomir Marinković:

IZLAGANJE NAČELNIKA OPĆINE BOL
Poštovane dame i gospodo, dragi gosti, poštovani vijećnici i predsjedniče vijeća!
Čestitam vam sutrašnji blagdan: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Na dobro vam došla bolska fjera.
Od prošle godine do danas nastavili smo sa poboljšavanjem uvjeta za kvalitetan život naših mještana i gostiju:
-    Obavljeni su geoistražni radovi kao preduvjet za dobivanje građevinske dozvole za novu luku otvorenu za javni promet na Račiću.
-    Sklopljen je ugovor sa izvođačem radova za uređenje potkrovlja dječjeg vrtića, gdje će se dobiti prostor za još jednu jasličnu skupinu djece. Radovi će započeti nakon turističke sezone.
-    Uz potporu općine Bol, splitsko-dalmatinske županije i glavnih turističkih tvrtki iz Bola, ispunjeni su uvjeti da se na Benačici ove godine otvori Đački dom Srednje škole Bol, a to je rezultiralo upisom čak 47 đaka u prve razrede Srednje škole Bol.
-    Bolska Osnovna škola ovu školsku godinu započinje sa nastavom u školi na Rudini, a općina Bol financijski pomaže uređenju škole i kompletno će opremiti jednu učionicu za informatiku. Nakon mnogo godina naši đaci će osnovnu i srednju školu pohađati samo u jutarnjem terminu.
-    Napravili smo iskope za temelje novog Vatrogasnog doma. U njemu će dio podruma koristiti naše komunalno poduzeće za skladištenje materijala i opreme. Općina Bol će sufinancirati nabavku jednog novog vatrogasnog vozila, čija je ukupna cijena oko milijun kuna.
-    Napravljeno je novo dječje igralište i uređena je šumica kod Doma staraca kao susretište djece i korisnika doma za stare i nemoćne.
-    Početkom lipnja ove godine održan je treći WTA Croatia Bol open turnir koji je dobio potporu Hrvatske vlade i Ministarstva turizma što nam daje sigurnost da će ovaj turnir imati dugogodišnju tradiciju.
-    I ove godine smo nastavili sa čišćenjem šumskih područja na području općine Bol. Naravno da to nije ni izdaleka dovoljno u odnosu na stanje u prostoru. Privatna imanja su potpuno zapuštena te ovim putem apeliram na vlasnike zemljišta da pristupe uređenju svojih površina. Upućujem zamolbu svima da sačuvamo prirodu u kojoj tako rado boravimo i od koje zapravo pristojno živimo.
-    Provedena je procedura javne rasprave o prijedlogu urbanističkog plana uređenja zone Bluesun hoteli. Radi se o mogućnosti rušenja starog i izgradnje novog hotela Borak. Zaprimljeno je 108 primjedbi, prijedloga i mišljenja, ali odgovori još nisu u potpunosti definirani. Službena tijela općine Bol će još jednom raspraviti o prijedlogu UPU-a i o svim primjedbama, te će se na temelju konačnih odgovora napraviti konačni prijedlog prostornog plana. Taj konačni prijedlog prostornog plana treba dobiti suglasnost državnih i županijskih službi, prije nego što vijeće općine Bol bude o njemu glasovalo.
-    Ove godine smo imali namjeru nivo usluge na plaži Zlatni rat podići na višu razinu. Naše poduzeće Grabov rat je nabavilo nove suncobrane, ležaljke, baldekine i prateću komunalnu opremu. Općina Bol je provela postupak javne nabave i zaključila ugovor o nabavci 17 tipskih montažnih objekata iz kojih će se pružati ugostiteljsko-trgovačke usluge. Do sada je ukupno utrošeno nešto manje od tri milijuna kuna. Započeli smo sa uređenjem šumice na plaži Zlatni rat ali smo od toga plana odustali. Postoji više razloga za privremeno odustajanje: od kašnjenja u izvođenju radova i kašnjenja u proizvodnji montažnih objekata do prave medijske hajke popraćene naslovima: Kaos u Bolu ili Napredak za nečiji džep. Dok je rad općine podložan kontroli različitih državnih inspekcija i državnog odvjetništva, dezinformiranje javnosti od strane privatnih portala nitko ne kontrolira, te ponekad virtualna stvarnost zasjeni realnu sliku uređenja šumice na Zlatnom ratu. A realna slika će se vidjeti nakon konačnog uređenja, nažalost nakon ovogodišnje turističke sezone.
-    Općina Bol redovno prati  potrebe svojih stanovnika te sufinanciramo kulturne i športske događaje, pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
-    Niz manjih i većih projekata koji su u pripremi bit će prezentirani u planu rada za narednu godinu i verificirani kod donošenja proračuna za 2019. godinu.
-    Na kraju zahvaljujem svima, pojedincima i tvrtkama, koji su doprinijeli da je općina Bol jedna od financijski najodrživijih općina u Hrvatskoj što rezultira visokom kvalitetom života na Bolu. Ali, kako se kaže da uvijek može biti i bolje, otvoreni smo za sve prijedloge i dobronamjerne kritike koje ćemo rado saslušati i raspraviti  zajedno sa vijećnicima općine Bol.
Sutra u 10 sati kod crkvice Sv. Ivana postavljamo vijenac svima koji su dali svoj život za Domovinu Hrvatsku.
Molim sve nazočne da svojim prisustvom uveličamo taj događaj i tako odamo počast onima koji su najviše dali za Domovinu Hrvatsku.

NAGRADA GRB OPĆINE BOL
- Poštovane dame i gospodo na današnji dan dodjeljujemo javna priznanja onima koji su u proteklom razdoblju postigli rezultate od značaja za općinu Bol – rekao je M. Baković. -  Vijeće općine Bol je na 7. sjednici dana 25. srpnja 2018. godine donijelo odluku o dodjeli jednog javna priznanja i to: Grb općine Bol obiteljskom obrtu Bodlović, a povodom 100-te godišnjice kontinuiranog djelovanja.
Obrazloženje odluke pročitao je Stipe Karmelić, pročelnik Upravnog odjela:

OBRAZLOŽENJE UZ NAGRADU OBRTU BODLOVIĆ
Obrt Bodlović, posluje u Bolu već 100 godina. Današnji vlasnik obrta je Nikica Bodlović, koji je naslijedio obiteljsku tradiciju od svoga djeda Nikole i od svoga oca Mate.
Pokojni Nikola Bodlović je rođen 1898. godine, a za kotlara i kovača se školovao u Zadru od 1914. do 1918. godine, te je nakon povratka u Bol otvorio svoju kotlarsko-kovačku radionu. U početku je radiona bila u srednjem prostoru na Studencu, ispod Rudine. Kasnije se radiona preselila iza župne crkve gdje je danas vjeronaučna dvorana. Godine 1959.  radiona je bila uz obiteljsku kuću na rivi koja je kasnije srušena, a danas je na tom mjestu ugostiteljski objekt Varadero.
Do završetka Drugog svjetskog rata uglavnom su se izvodili kotlarski i kovački radovi, tj. popravljanje kotlova za rakiju, izrada sjekira, motika, mašklina, potkova i sl.
Od 1945. godine posao se proširio na izradu kuhinjskih špahera na drva (peći), koristeći ostatke vojnih mesinganih čahura.
Izrađivale su se svjetiljke na garbit-cintalene. Od 1956. godine, prilikom elektrifikacije otoka izrađivali su se razni nosači, vrata za trafostanice i ostala bravarija.
Pokojni Mate Bodlović je rođen 1931. godine, a od 1968. godine je nastavio obiteljski bravarsko-limarski-vodoinstalaterski obrt. Uz proširenje djelatnosti izgradio je novu radionu u vrtu iza nove obiteljske kuće u ulici Ante Radića u kojoj se i danas radi.
Mate Bodlović je u dva navrata napravio željeznu kupolu sa pumpama na izvoru vode na Studencu.
Najviše se bavio vodo instalacijama i limarskim radovima.
Nikica Bodlović je rođen 1957. godine te je kao dječak učio zanat kod svoga oca. Nakon očevog odlaska u mirovinu i završetka Domovinskog rata otvara svoj bravarsko-vodoinstalaterski obrt.
Danas se obrt uglavnom bavi vodoinstalacijama, razvodom centralnog grijanja i montažom solarnih panela za pripremu tople vode u manjim objektima.
U ovih 100 godina obitelj Bodlović je izučila 30-tak šegrta i pomoćnih radnika koji su se osposobili za zvanje majstora u ovim djelatnostima. Ovo je rijedak primjer održavanja obiteljskog obrta neprekidno 100 godina.

Grb općine Bol, pismeno priznanje i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 kuna uručio je načelnik Tihomir Marinković vlasniku obrta Bodlović Nikici Bodloviću.

POZDRAV GOSTIJU
Prisutne na sjednici pozdravili su Lovro Kuščević, u ime predsjednika Vlade RH,  Darinko Kosor, u ime predsjednika Sabora i Danica Baričević, u ime Splitsko-dalmatinskog župana.
Na kraju sjednice prigodni program izvela je dječja klapa „Veras“, a zatim je  predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković pozvao prisutne na prigodno druženje u restoranu hotela „Elaphusa“. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 08. 18. u 22:10 h  

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"