Bolska kronika

alt


srijeda, 17. 07. 2019.


alt


OBILJEŽEN BLAGDAN GOSPE OD KARMELA

Gospa Karmelska ili Gospa od (brda) Karmela, katolički je blagdan koji se slavi 16. srpnja u uspomenu na zaštitu Majke Božje, koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara. Blagdan je u Bolu obilježen u utorak svečanom večernjom misom u Župnoj crkvi Gospe od Karmela (na slici), a misno slavlje predvodio je o. Ivo Plenković.
*****
Crkva Gospe od Karmela počela je u Bolu graditi 1668. godine obitelj Vužić (Vusio) uz sudjelovanje obitelji Andreis i novčanu pomoć imućnijih Boljana. Gradila se u nekoliko faza, a sasvim je dovršena 1788., prije 231 godine.
*****
U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu što ju je Gospa pružila karmelićanima nosiocima karmelskoga škapulara. Škapular je, zapravo, komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici: benediktinci, cisterciti, karmelićani i drugi. Simbolički, škapular, koji se sastoji od komadića platna, počeli su kasnije nositi i svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova. Najpoznatiji je škapular upravo karmelski koji nose kao zalog posebne zaštite Majke Božje u prvom redu karmelićani i karmelićanke, a onda i mnogi vjernici u svijetu koji na taj način postadoše dionicima duhovnih dobara karmelskoga reda.

(81) objavljeno 16. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


KATAMARAN U KVARU! ZAR OPET?

Katamaranu „Vida“ trebalo je 20 minuta od Jelse do Bola, ali isto toliko vremena za čekati na pristajanje uz Veli most (u utorak ujutro) kako bi iskrcao putnike iz Jelse i ukrcao njih stotinjak za Split.
Razlog čekanja je, možete pretpostaviti, katamaran „Adriatic Express“ koji je ponovno, po tko zna koji put, ostao u kvaru. Ovaj put nije se mogla podignuti rampa za ukrcaj-iskrcaj. Nekako je to ipak uspjelo, a „Vida“ je, kao i putnici u Bolu, strpljivo čekala da katamaran „Adriatic Express“ oslobodi vez.
Tri puta dnevno dolazi do „bliskih susreta“ dvaju katamarana. Ujutro u 6.20 (dolazi redovna linija iz Jelse), u 11.40 (dolazi izletnička linija iz Dubrovnika) i 17.40 (dolazi redovna linija iz Splita). Sva tri puta, ako ima goriva i nije u kvaru, uz bolsku rivu se najprije vezuje katamaran „Adriatic Express“.
Što nas očekuje u srijedu? (j.e.)

(80) objavljeno 16. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt

Tražili smo fotografiju za ilustrirati "srpanjsku rupu", a pronašli smo samo ovu "rupu" (bazen) na Zlatnom ratu


IMA ILI NEMA: „NEMA SRPANJSKE RUPE“

RASPRAVAMA o ovogodišnjoj turističkoj sezoni pridružio se i Markito Marinković, direktor Turističke zajednice u Bolu na Braču – piše portal Indeks.
On je jutros (utorak – op.boljani.info) u programu Hrvatskog radija izjavio da u njegovu mjestu, istina, ima 120 gostiju manje nego lani, ali "nema tu srpanjske rupe".
"Onaj višak gostiju koji smo imali ove zadnje tri godine zahvaljujući poremećajima na emitivnim tržištima konkurentskih nam turističkih odredišta, destinacija, tipa Turske, Grčke, Egipta se preselio na Mediteran, odnosno na ovaj dio - Hrvatska, Italija, Španjolska. Sada su ti gosti otišli, odnosno, dio njih se ponovno vratio", objasnio je Marinković ponovivši da je gostiju nešto manje, ali i zanijekavši postojanje srpanjske rupe.
Kao što smo nedavno objavili, prema podacima iz sustava eVisitor, od 1. do 12. srpnja Hrvatska bilježi manjak u odnosu na prošlu godinu od 94.174 gosta i 501.019 noćenja. I dok je u hotelskom smještaju pad zanemariv, u privatnom je smještaju itekako izražen.
Pad broja gostiju i noćenja zabilježen je u svim županijama, a najizraženije je smanjenje broja Čeha, Poljaka i Nijemaca. No, eto, moguće ga je pravdati odlukom "viška gostiju" da odu u druge države.
Je li vama jasno što je to "višak gostiju"? Recite nam u anketi!

****

U anketi Indexa do 16 sati sudjelovalo je 2.254 čitatelja. Evo i njihovih odgovora:
1. Naravno da jest – to je izlika za uhljebe – 45%
2. Ne, to je potpuna besmislica – 29%
3. Da, čovjek zna o čemu priča – 26%

(79) objavljeno 16. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


PRIMJER HVALE VRIJEDAN!

U ponedjeljak je poslijepodne mladi par talijanskih turista došlo u Bol katamaranom „Jelena“ i smjestio se u apartman „Gospoica“, vlasništvo obitelju Henjak.
Kod prijave utvrdili su međutim da je mlada Giulia Cipriani ostala bez torbice sa novcem i dokumentima. Pretpostavljali su da je torbica ostala na katamaranu.
Javljeno je „Jadroliniji“, ali i agencijama u Hvaru i Korčuli gdje je katamaran pristajao na putu do Dubrovnika.
Posada im je odmah priopćila da neće preko razglasa na brodu objaviti nestanak torbice, već će detaljno pregledati brodski salon po dolasku u Dubrovnik. U 22.30 javili s sa katamarana da je torbica pronađena!
U utorak oko 12 sati posada je, po dolasku u Bol, predala mladoj Giuliji torbicu sa dokumentima i – novcem. Njezinoj sreći nije bilo kraja.
- Veliko hvala posadi katamarana „Jelena“, također i „Jadroliniji“ koja ima tako dobre i poštene zaposlenike – kaže Šime Henjak koji je intenzivno sudjelovao u traženju izgubljene torbice, uvjeren da je ovo dobra reklama za hrvatski turizam i brodara „Jadroliniju“.
(j.e.)

(78) objavljeno 16. 07. 19. u 22:30 h

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ – SRIJEDOM

Nakon jednotjedne pauze, zbog najave lošeg vremena, ove se srijede nastavlja organiziranjem Bolskih litnjih noći. Na desetak štandova ponudit će se uglavnom plodovi mora, ali bit će i domaćeg sira i pršuta. Osim kolača, na prodaji su pivo, vino i domaća alkoholna pića.
Gastronomsku ponudu prati i prigodni glazbeni program. Za svaku srijedu je najavljeno neko glazbeno iznenađenje.
Početak programa je na Rivi od 20 sati. (j.e.)

(77) objavljeno 16. 07. 19. u 22:25 h

********************


alt


POZIV VLASNICIMA NEKRETNINA

Iako smo već pisali, dobro je još jednom podsjetiti: Općina Bol objavila je javni poziv nositeljima stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem gdje je izvedena cesta, a zbog započinjanja postupka evidentiranja predmetnih cesta u katastarski operat i zemljišne knjige.
Geodetski elaborat izvedenog stanja bit će izložen u prizemlji Doma kulture:
• u četvrtak, 18. srpnja, od 10 do 11 sati za ogranak Ulice Obala;
• u petak, 19. srpnja, od 9 do 11 sati za Ulicu Uz Paklinu i Ulicu Tina Ujevića.
Javni pozivi su objavljeni na općinskoj ploči, ali i u našoj rubrici Obavijesti i oglasi. (j.e.)

(76) objavljeno 16. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


IZLOŽBA VELIBORA MAČUKATINA

U galeriji Branislav Dešković otvara se u četvrtak 18. srpnja u 21.30 sati izložba „Storm Trooper“ akademskog kipara Velibora Mačukatina.
Inspiriran likom Stormtroopera, vojnika iz znanstveno-fantastičnog filmskog serijala Ratovi zvijezda,Mačukatin se predstavlja serijom pomno izrađenih skulptura. Autor prisvaja karakterističan oblik kacige, izrađuje njezin glineni prototip i koristi ga kao predložak na kojem gradi svoju priču. Opetovano se referira na popularnu kulturu, ne samo na filmsku industriju već cijeli niz različitih društvenih pojava ironizirajući kapitalistički duh vremena u kojem živimo.
Izložba se može pogledati do 31. srpnja, radnim danima 9 – 12 i 17- 22 sata. Organizator je Centar za kulturu otoka Brača.
*****
Velibor Mačukatin rođen je u Zagrebu 1974. godine. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade u akademskoj godini 1998./99. za najbolji studentski rad za projekt skulptura u kamenu "Punta" i izlaganje na "6. trijenalu hrvatskog kiparstva" u Gliptoteci HAZU. Dobitnik je kiparske nagrade 27. Salona mladih 2004. u Zagrebu. Predstavnik je 2013. Republike Hrvatske u Citéinternationaledes Arts u Parizu. Tijekom 2018. sudjelovao je na rezidencijalnom projektu “De/Constructionofanimage”, Hafenkombinat u Leipzigu.
Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Autor je nekoliko skulptura u javnom prostoru te likovno-dizajnerskih rješenja za razne nagrade i priznanja. Izlaže na brojnim izložbama u zemlji i svijetu.

(75) objavljeno 16. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE U ČETVRTAK

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je za četvrtak 4. sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom redu su rasprave i donošenje odluka o završnim računima za 2018. godinu: KJP „Grabov rat“, Centar za kulturu općine Bol, Dječji vrtić Mali princ, Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica i DVD Bol.
U prijedlogu dnevnog reda je rasprava i davanje suglasnosti za zaduženje i jamstva DVD-u Bol, zatim odluka o ovogodišnjim općinskim priznanjima koja se dodjeljuju u povodu Dana općine. Vijećnici trebaju odrediti pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite. Razmatrat će se također i molba hotela „Ivan“. (j.e.)

(74) objavljeno 16. 07. 19. u 22:15 h

alt
utorak, 16. 07. 2019. **********


alt


alt

Jedrenjak ispred bolske luke (foto: danica panza i leana egekher)


alt

Atmosfera u noćnom klubu pola sata iza ponoći


alt

Bolski "likovi" s glavnim organizatorom. Joe Bašić (sasvim desno) doveo je Ultru u Hrvatsku


PARTIJANERI NA JEDRENJAKU I U 585CLUBU

Zahvaljujući Ultri, Boljani i njihovi gosti mogli su u ponedjeljak uživati u prekrasnom pogledu na jedrenjak usidren pred bolskom lukom. Riječ je o brodu izgrađenom u splitskom škveru. Na njemu je vodstvo Ultra Europe festivala, strani novinari ali i partijaneri koji su iz Splita doputovali u Bol, a u utorak će prema Hvaru i Visu.
Jedrenjak sa pet jarbola, dužine je 162 metra, a pročitali smo: najdulji je na svijetu i svi su izgledi da će zbog svoje veličine biti upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

Glavni dio večeri (noći) odvija se u 585clubu. Do ranih jutarnjih sati. Zbog toga su partijaneri i došli u Bol. (j.e.)

(73) objavljeno 15. 07. 19. u 23:05 h
(dopunjeno 16. 07. 19. u 01.30 h)

********************


alt


U BOLU 5.419 GOSTIJU

Drugi vikend na Jadran se računa kao smjena gostiju. U Bol ih je eVisitor, na dan 13. srpnja, registrirao 5.419. Tog datuma prošle godine bilo ih je u Bolu 5.664.
Tijekom prošlog tjedna (od 7. do 13. srpnja) u Bol je zabilježeno 6.126 dolazaka i 33.836 noćenja.
TV, novinski i internet izvještaji tvrde da u Hrvatskoj ove godine ima manje gostiju. Osim brojki o dolascima i noćenjima, bitniji su, za opću ocjenu uspješnosti ili krize turizma, podaci o financijskom prometu. (j.e.)

(72) objavljeno 15. 07. 19. u 23:00 h

********************


alt


UPISANO 46 NOVIH UČENIKA

U prvi razred Srednje škole Bol, u sva četiri smjera, upisano je ukupno 46 polaznika. Upisi su završeni u ponedjeljak, 15. srpnja. U jesenskom roku još ima slobodnih mjesta za Opću gimnaziju, ali je u Učeničkom domu sve popunjeno.
U Učeničkom domu primljeno je 26 novih stanara, pa ih je sada pedesetak koji imaju pravo na besplatni smještaj i prehranu. Nitko od prošlogodišnjih prvaša nije odustao od školovanja u Bolu.
Za kuhare i konobare osigurane su stipendije. (j.e.)

(71) objavljeno 15. 07. 19. u 22:55 h

********************


alt


OD SRIJEDE ŠKOLA PLIVANJA

Za „Grancigulu“, ljetnu školu plivanja, prvog dana (ponedjeljak, 15. srpnja) prijavilo se 70 djece. Za pretpostaviti je da će biti još zainteresiranih, posebno što se ove godine vježbanje ne plaća. Lani su roditelji trebali platiti za prvo dijete 300, a drugo 100 kuna.
- Treninzi na kupalištu Martinica počinju u srijedu. Za neplivače je rezerviran termin u 9.30, a za sve ostale od 10 sati – obavijestio nas je Boško Botica, voditelj škole plivanja. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: „PJEŠAČKA ZONA“

Završetkom popločavanja na Rudini, postavljeni su i novi prometni znakovi: PJEŠAČKA ZONA. Da podsjetimo vozače: znak “pješačka zona” označuje područje namijenjeno kretanju pješaka, a zabranjeno je za kretanje vozila na motorni pogon.
U vozila na motorni pogon spadaju automobili i motor kotači! Naravno, za nepoštivanje prometnih znakova, Zakonom su predviđene novčane kazne: za parkiranje 300, a vožnju 500 kuna. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 07. 19. u 22:45 h

altponedjeljak, 15. 07. 2019. **********


alt


alt


ŠTO PIŠE U POMORSKOM ZAKONIKU?

Sidrenje oko plaže Zlatni rat uvijek je aktualna tema u razgovorima i komentarima.
Mnogi također smatraju da je sve više i previše plovila u bolskom akvatoriju, a uočena su, istina ne tako često, i glisiranja. Dobro je podsjetiti što o tome piše u pomorskom zakoniku:
• 150 m od obale svi plovni objekti dužni su ploviti s posebnom pažnjom, brzinom ne većom od 5 čvorova;
• Od 150 m do 300 m od obale svi plovni objekti dužni su ploviti s posebnom pažnjom brzinom ne većom od 8 čvorova;
• Motorne brodice i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i sl.) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojemu istima nije zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom (glisirati);
• Nadležna kapetanija odlukom određuje područja na kojima je motornim brodicama i brodicama na mlazni pogon zabranjeno ploviti s hidrodinamičkim uzgonom;
• U akvatoriju od nautičkog sidrišta prema obali, te na udaljenosti do 150 m od nautičkog sidrišta u pravcu pučine zabranjeno je sidrenje pomorskih objekata i hidroaviona vlastitim sidrenim sustavom, osim u slučaju više sile ili nevolje na moru.
Pročitali smo i jedan savjet Uprave sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture: uočili ste glisiranje uz obalu, opasnost na moru, previše putnika na brodu, onečišćenje mora - prijavite nam uz fotografiju i/ili video.

(68) objavljeno 14. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


ULTRA EUROPE REGATA U BOLU

Nakon nezaboravnog vikenda u Splitu, odnosno na stadionu u Parku mladeži, na red dolaze otoci, točnije Bol i Club 585 gdje se održava Ultra Europe Regatta Party. Uživat će u ponedjeljak u prekrasnim prizorima jadranskog arhipelaga tijekom dana, a navečer se zabaviti uz zvukove DJeva pod zvijezdama.
Računa se da u Bol dolazi barem tisuću partijanera. Boljani i zainteresirani gosti mogu ulaznicu kupiti u cocktail baru „Varadero“ po cijeni od 100 kuna. Navečer, na ulazu su znatno više cijene, a najniže 220 kuna. Organizatori su zakupili 585club i njihovi su redari na ulazu. Za Boljane u ponedjeljak ne vrijedi besplatan ulaz.

(67) objavljeno 14. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


PROBLEMI S KATAMARANOM

Ovaj put katamaran „Adriatic Express“ nije ostao bez goriva, niti su strojevi bili u kvaru, a nije bilo ni bure. U nedjelju predvečer, u 17.40 sati, desetak minuta je katamaran ostao duže uz bolsku rivu jer se nisu mogla zatvoriti ulazna vrata.
Za to vrijeme pred Velim mostom morao je čekati katamaran „Vida“ na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa. Desetak minuta možda i nije problematično, ali su malo čudni i prečesti problemi koje ima katamaran „Adriatic Express“. (j.e.)

(66) objavljeno 14. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


VELIKI KONCERT ŽELJKA BEBEKA

Miljenik publike i jedan od najdugovječnijih pjevača Balkana, održat će 3. kolovoza koncert u Bolu, zapjevati nove i stare hitove, kao i one iz doba kultnog Bijelog dugmeta.
Više od 40 godina pjevačke karijere ovoga će ljeta Željko Bebek uz pratnju The Banda proslaviti s brojnom publikom jadranskoga turističkog bisera na otoku Braču. Koncert će se održati na glavnom terenu Bluesun tenis centra Zlatni rat s početkom u 21 sat.
Ulaznice za koncert mogu se kupiti na sljedećim prodajnim mjestima: Caffe bar Marinero Bol, uredi Turističkih zajednica Bol i Supetar … Cijena ulaznice iznosi 100 kn, a na ulazu na stadion 120 kn.
Ovaj je portal s organizatorom koncerta dogovorio neke pogodnosti za naše čitatelje. O tome nešto više za koji dan.

(65) objavljeno 14. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: SADA I BEZ BANKOMATA?!

Već je poodavno zatvorena poslovnica OTP banke u Ulici Frane Radića u Bolu. To i nije više vijest, ali je novost što danima ne radi bankomat istoimene banke (na slici). Ostao je navodno bez struje, a po svemu sudeći više i neće biti u funkciji.
Klijenti OTP banke (ex Splitske banke) ostali su u Bolu bez poslovnice, sada i bez bankomata, a možda im zatvore i drugi bankomat? (j.e.)

(64) objavljeno 14. 07. 19. u 22:30 halt
nedjelja, 14. 07. 2019. **********


alt


UDARNI VIKEND S KIŠOM

Po broju dolazaka gostiju na našu obala, subota se smatra udarnim vikendom. Više je dolazaka nego odlazaka. Na putu je mnoge pratila kiša, a u Bol se oko podneva naoblačilo i neznatno kišilo, a poslije podne su plaže bile pune kupača.
* Novost je za bolske goste koji putuju preko splitskog aerodroma što je u subotu proširen putnički terminal za dodatnih 34.500 četvornih metara. U vršnom opterećenju novi će terminal moći uslužiti 2.500 putnika u satu. Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.
* Koliko je gostiju trenutno u Bolu, pretpostavljamo da ćemo saznati u ponedjeljak, a objaviti u Bolskoj kronici u utorak. Mnogi međutim misle da je općenito na Jadranu manje gostiju nego se očekivalo. Sigurno je da je Bol destinacija gdje će se to najkasnije osjetiti.

* U anketi portala „Indeks“, gdje je sudjelovalo 15.402 čitatelja, na pitanje „Kakvi su vaši dojmovi o sezoni?“, njih 51 posto smatra „osrednje“, 37 posto „užas“, a 12 posto smatra „odlično je“.
* Od nedjelje će prevladavati sunčano vrijeme, no i dalje ne potpuno stabilno pa će uglavnom duž obale te u Istri biti ponekog pljuska. Bura će ponovno u noći na ponedjeljak biti jaka, na udare ponegdje i olujna, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Uz obilje sunca danju postupno toplije, no samo je ponegdje 30°C moguće u utorak.

(63) objavljeno 13. 07. 19. u 22:30 h

*********************


alt

Disco 585club prošle godine na početku zabave partijanera u 23 sata


ULTRA DOLAZI U BOL

Nakon tri dana zabave u Splitu (petak, subota i nedjelja) dio sudionika Ultre u ponedjeljak kreće u Hvar, Vis i – Bol. Kao i prošle godine u Bol većina njih dolazi jedrilicama, pa je to nazvano Regatta Ultra, ali se očekuju partijaneri i autobusima i katamaranima. Cilj im je cocktail bar „Auro“ na Zlatnom ratu i noćni klub „585club“.
Organizatori su zakupili „585club“ pa u ponedjeljak Boljani neće imati besplatan ulaz uz predočenje osobne iskaznice. Do ulaznice se tijekom nedjelje može uz cijenu od 100 kuna u cocktail baru „Varadero“, jer je u ponedjeljak navečer ulaznica znatno skuplja, do 300 kuna po osobi.
Prijevoz turističkim vlakićem od 23 do 06 sati je besplatan i u ponedjeljak.
Prošle godine nisu zabilježeni nikakvi incidenti. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 07. 19. u 22:25 h

*******************


alt


POČINJE ŠKOLA PLIVANJA

Bilo je neizvjesnosti oko organizacije škole plivanja na Martinici, ali je zadnjih nekoliko dana ipak sve dogovoreno. Upisi su u ponedjeljak, 15. srpnja nakon 10 sati na Martinici, a vježbanje počinje od srijede. Radit će se mjesec dana, svaki dan osim subotom, nedjeljom i praznikom.
Ove godine se neće naplaćivati vježbanje – rekao nam je Boško Botica, voditelj škole plivanja „Grancigula“, ali je broj polaznika ograničen. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


VREMEPLOV: „JADROLINIJA“ OD 1998. GODINE

Propustili smo prošle godine zabilježiti mali jubilej – 20 godina katamaranske linije Jelsa – Bol – Split koju održavaju plovila „Jadrolinije“. U ljeto 1998. na promotivnoj vožnji iz Splita u Bol je došao katamaran „Adriana“. S njim su došli mnogi uglednici i gosti, među koji je bio župan Branislav Lukšić, a na Velom mostu su ih dočekali načelnik općine Mate Petrić, direktor TZO Bol Markito Marinković, direktor poduzeća „Zlatni rat“ Antun Plenković, bolski župnik o. Ivo Plenković … Kraću snimku dolaska „Adriane“ objavljujemo u rubrici VREMEPLOV.
Prije „Jadrolinije“ na liniji Jelsa – Bol – Milna – Split plovili su katamarani „Dalmacijaturista“. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 07. 19. u 22:15 h

********************


alt


BRAČ: KAKO JE ŽIVJETI NA OTOKU?

Jeste li se ikada zapitali: Koliko smo mi Bračani bogati i kakav je standard života na našem otoku? Petar Vušković, univ.spec.oecc. pokušao je odgovoriti na to pitanje, a dio objavljenog teksta prenosimo s portala Brač Online:
Nekad se zapitam koliko smo mi Bračani bogati? Koliko imamo zemlje, koliko apartmana, koliko stabala maslina, koliko ovaca, a koliko koza?
Dugo vremena je najbogatiji Hrvat bio Bračanin. Andronico Lukšić je prema časopisu Forbes bio na 132. mjestu na svijetu po bogatstvu. Obogatio se u rudniku bakra; „motika na škinu i kopaj“.
Je li slučajnost da je Bračanin bio najbogatiji čovjek u Hrvatskoj? E pa nije. Bračani su uvijek znali upravljati imovinom i infrastrukturom. Dovoljno je otići na druge otoke pa će te vidjeti razliku. Imamo bolje ceste, „kamenitije“ kuće, jake obrte (grad Supetar je 8. u Hrvatskoj po broju obrtnika u odnosu na broj stanovnika). Volimo zemlju, na njoj držimo koze, ovce ili nešto davnije konje (pogledati video na youtube-u: Jesen na Braču). Neki su prodali zemlju, neki su sagradili apartmane, a nekima limuni i naranče padaju na pod sa stabla (nezamislivo starijim generacijama). Možda je i to znak da na Braču više nema jada i bijede, a možda smo samo postali oholi…
Vratimo se na naš standard. Standard je relativna kategorija. Teško je jednoznačno definirati što je standard, a još teže ga ocijeniti. Razlog tome je što naši Bračani različito percepciju standard kvalitete. Pitajte 5 ljudi na rivi i dati će vam 5 različitih odgovora. Najčešći parametri koji se uzimaju prilikom ocjenjivanja standarda kvalitete života su: slobodno vrijeme, putovanja, briga za zdravlje, tjelesna aktivnost, odlasci na kulturna i sportska zbivanja, dostupnost zdravstvene usluge, sigurnost itd. …
Što nam je sa zdravstvom kao važnim parametrom kvalitete života na otoku? Eto nedavno je došla u Supetar nova pedijatrica. Rodilište smo odavno izgubili iako su se moje generacije rađale na Braču, vjerojatno posljednje. Hitna pomoć je dobro organizirana, međutim opet ovisimo o brzini glisera ili helikoptera do Splita. Imamo dvije ljekarne u Supetru što jamči dobru opskrbu lijekovima, a i u drugim većim mjestima također postoje ljekarne (Bol, Pučišća, Milna, Postira). Možemo reći da je zdravstvena usluga na solidnoj razini osim ukoliko se nekome nešto dogodi, a onda vrijedi ona stara poznata: „A moj Bože, ča se može, moglo je svršit i gore“…
Treba biti iskren, u mnogo čemu naš standard je viši nego u odnosu na hrvatski prosjek. Grad Supetar je treći po razvijenosti u županiji. Međutim opet ovisimo o ekonomskoj politici s kontinenta. …
Na kraju, rekao bih da je potrebno mijenjati mišljenje o nama samima. Optimizam je varijabla koja nedostaje našem kalimerskom (uvijek je kriv netko drugi) mentalitetu. Brač je u mnogo čemu obećana zemlja.

(Klikom na donji link može se pročitati kompletan tekst objavljen na portalu Brač Online, autora Petra Vuškovića):
http://www.braconline.com.hr/bracke-vijesti/gospodarstvo/19375-koliko-su-bracani-bogati.html

(59) objavljeno 13. 07. 19. u 22:10 h

alt
subota, 13. 07. 2019. **********


alt

Dolazak "Jelene" u petak u 17.20 sati


„VIDA“ U KVARU, PUTNIKE PREUZELA „JELENA“

Zbog kvara katamarana „Vida“ u petak je bilo poprilično zbrke, ali nam se čini da je sve riješeno na zadovoljstvo putnika. Odlučeno je da katamaran „Jelena“, koji svakodnevno povezuje izletničkom linijom Dubrovnik sa Splitom i u 15.30 iz Splita se vraća prema Dubrovniku, u petak preuzme putnike sa redovne linije za Bol. Međutim, zbog toga je trebao sat vremena kasnije krenuti iz Splita.
Katamaran „Jelena“, kako bi nadoknadio kasniji polazak i u planirano vrijeme došao u Dubrovnik, iz Splita je plovio 40 milija na sat i u Bol je stigao za 50 minuta, 20 minuta ranije nego bi to učinio katamaran „Vida“.
U 19 sati iz splitske luke isplovio je popravljeni katamaran „Vida“ direktno za Jelsu, odakle će ponovo krenuti u subotu ujutro na redovnu liniji preko Bola za Split. (j.e./t.d.)

(58) objavljeno 12. 07. 19. u 21:55 h

********************


alt

Zajedno u Vijeću: Matko Baković (lijevo) i Jakov Okmažić (desno)


J. OKMAŽIĆ SE VRAĆA U VIJEĆE

Za mnoge je vijest koju smo jučer objavili, o ostavci Jakova Okmažića, na dužnost zamjenika načelnika, bila iznenađenje. Osobni su razlozi, iako će se možda nešto više saznati na skorašnjoj sjednici Općinskog vijeća. Jakov Okmažić je bio na listi SDP-a kao kandidat za Općinsko vijeće, a sa Tihomirom Marinkovićem kandidat za načelnika odnosno njegovog zamjenika na izborima u svibnju i lipnju 2017.
Ostavkom na dužnost zamjenika načelnika, Jakov Okmažić će aktivirati mjesto vijećnika. Njegova stranka (SDP) određuje koga će zamijeniti od dosadašnja četiri člana sa liste SDP-a. (j.e.)

(57) objavljeno 12. 07. 19. u 21:50 h

********************


alt


OPREZNO SA OTOČNIM ISKAZNICAMA

Neznanje nije opravdanje kada nas se otkrije u prekršaju. Zbog toga ćemo ponoviti obavijest Agencije za obalni linijski pomorski promet koju su uputili korisnicima otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz:
• Kontrolu i pregled povlaštenih putnih karata na brodu mogu, pored inspektora i drugih ovlaštenih službenika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, obavljati i ovlašteni Kontrolori brodara.™
• U slučaju utvrđene zlouporabe Otočne iskaznice za vozilo, odnosno Otočne iskaznice za putnika inspektori i drugi ovlašteni službenici Ministarstva rješenjem će istu proglasiti nevažećom.

(56) objavljeno 12. 07. 19. u 21:45 h

********************


alt


OKOM KAMERE: IMA LI PRIVATNIH PLAŽA?

Da li plaža može biti nečije vlasništvo? – pita nas čitateljica V.K. (podaci poznati redakciji). S obzirom da jedan Boljanin sebi uzima to za pravo, očito da je i to moguće!
U Bolu se svašta može doživjeti pa i to da netko ima vlastitu plažu i da do nje ugradi stepenice, pa ostale kupače tjera s te plaže.
Dobili smo i fotografiju koja je snimljena, kako navodi naša čitateljica, na istočnoj strani Bola, predio Galešnjak – Nedagonja.
S Franom Staničićem, izvanrednim profesorom na Katedri za upravno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, razgovarala je novinarka Večernjeg lista:
- Pomorsko dobro ne može biti ničije vlasništvo, nego Republike Hrvatske. Koncesionar upravlja plažom, ali ne može naplaćivati ulaz na plažu, koja je javno dobro, nego samo iznajmljivanje ležaljki i korištenje izgrađene infrastrukture. Ne može se plaža zakonito ograditi ni zabraniti ulaz na nju. Za uvalu u koncesiji možete naplatiti što se netko sidri u njoj jer naplaćujete infrastrukturu koju ste sagradili, ali nije dopušteno naplaćivati korištenje pomorskog dobra. To je uzurpacija pomorskog dobra.
• Znači, zabrana ulaza na “privatne plaže” kršenje je zakona?
- Da. Nikom se ne može zabraniti ulaz na područje pomorskog dobra osim ako to nije vojna luka. Privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje i ne mogu postojati po zakonu. Postoje javne i plaže pod koncesijom na kojima ne možete zabraniti ulaz jer sve spadaju pod pomorsko dobro, koje imaju pravo koristiti svi građani.

(55) objavljeno 12. 07. 19. u 21:40 h


altpetak, 12. 07. 2019. **********


alt


OSTAVKA ZAMJENIKA NAČELNIKA

Jakov Okmažić iz osobnih razloga dao je ostavku na mjesto zamjenika načelnika. O tome će se službeno, pretpostavljamo, nešto više govoriti na 4. sjednici Općinskog vijeća koja je sazvana za 18. srpnja.
Kako je prošlo više od dvije godine od općinskih izbora, nije potrebno – kako smo dobili objašnjenje – raspisivati dopunske izbore.
Načelnik će preostalo vrijeme mandata, do svibnja 2021., obavljati bez zamjenika. (j.e.)

(54) objavljeno 11. 07. 19. u 23:20 h

********************


alt


NOVI MALIŠANI PRIMLJENI U VRTIĆ

U Dječji vrtić „Mali princ“ primljeno je, nakon raspisanog natječaja, 20 novih mališana. Bit će primljeno njih još šestero, ali nakon što se u vrtiću zaposle još dvoje odgojitelja.
Imena djece koja su primljena u vrtić objavljena su na oglasnoj ploči Općine Bol.
Oglas za zapošljavanje već je raspisan, a rok za predaju molbi je 19. srpnja. Traže se dva odgojitelja predškolske djece (m/ž), na rok od 12 mjeseci. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 07. 19. u 23:15 h

********************


alt


UKLJUČENA I TREĆA KAMERA

Ovog četvrtka (11. srpnja) uključena je i treća kamera u živo, ona na Zlatnom ratu. Prošle godine to se dogodilo 3. srpnja, ali ne treba biti mnogo kritičan. Bitno je da tijekom ljetne sezone, koliko će biti uključena, bude što manje – u kvaru.
Treća kamera se nalazi sa istočne strane plaže Zlatni rat.
U 11 dana srpnja 2.271 put pogledano je, preko našeg portala, što kamere snimaju u Bolu. (j.e.)

(52) objavljeno 11. 07. 19. u 23:10 h

********************


alt


UVID U GEODETSKI ELABORAT

Iz Općine Bol upućen je javni poziv nositeljima stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem na kojem je izvedena cesta: ogranak Ulice Obala u Bolu. Razlog je što započinje postupak evidentiranja predmetne ceste u katastarski operat i zemljišnu knjigu.
Nositelji stvarnih prava mogu izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja ceste, ali i zatražiti eventualno dodatna pojašnjenja, u četvrtak 18. srpnja u prizemlji Doma kulture od 10 do 11 sati.
Javni poziv je objavljen i u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(51) objavljeno 11. 07. 19. u 23:05 h

********************


alt

Katamaranu "Vida" u četvrtak ujutro nije smetala bura


alt

Po redu plovidbe počeo je u četvrtak u 6.25 ukrcaj putnika za Split


MALE PROMJENE ZBOG BURE

Bura i najava lošeg vremena nisu u srijedu odgodili samo feštu na Rivi (Bolska litnja noć). Jedan dan kasnije su u Bol došli i jedriličari, koji obično dolaze srijedom u noćni provod u 585club iznad Zlatnog rata. U srijedu navečer iz Splita nije došao ni katamaran „Adriatic express“ već se sklonio u Milnu, pa nije bilo ni rano-jutarnje linije Stari Grad – Bol – Aerodrom Resnik (Kaštela). Putnici su automobilima prevezeni u četvrtak do Milne.
U četvrtak ujutro bura nije, međutim, smetala katamaranu „Vida“ i po redu plovidbe odvezao je stotinjak putnika iz Bola za Split. Redovna je bila u četvrtak izletnička linija „Jadrolinije“ Dubrovnik – Bol – Split i natrag kao i linija „Kapetana Luke“ Split – Bol – Dubrovnik i natrag.
U petak je bura u daljnjem slabljenju, ali je najavljena kiša za subotu poslije podne. (j.e.)

(50) objavljeno 11. 07. 19. u 23:00 h


altčetvrtak, 11. 07. 2019. **********


alt


PRIJEDLOZI ZA PRIZNANJA DO 15. SRPNJA

Još su preostala četiri dana, do 15. srpnja, kada ističe rok za predaju prijedloga za općinska priznanja: Nagrada Općine za životno djelo, Godišnja nagrada Općine te nagrade Grb Općine Bol.
Prijedlog za dodjelu javnih priznanja obavezno sadrži podatke o podnositelju prijedloga, opširnije obrazloženje postignuća i doprinosa zbog kojih se predlaže dodjela javnog priznanja Općine Bol, prosudbu postignutih rezultata kao i vrstu javnog priznanja.
Pismenom prijedlogu prilaže se, ukoliko postoji, odgovarajuća dokumentacija, objavljeni rad, analiza, prikaz, kritika pisanja stručnog i drugog tiska, natjecateljski rezultati i dr.
Na zahtjev Odbora za dodjelu javnih priznanja podnositelj prijedloga dužan je dostaviti i dodatnu dokumentaciju.
Prijedloge za dodjelu javnih priznanja Općine razmatra Odbor za dodjelu javnih priznanja Općine Bol.
Konačni prijedlozi Odbora za dodjelu javnih priznanja, prosljeđuju se Općinskom vijeću radi donošenja konačne odluke.
Tekst natječaja objavljen je i u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI.

(49) objavljeno 10. 07. 19. u 22:10 h

********************


alt

Riva u srijedu u 19.30 sati bez štandova


OTKAZANA FEŠTA NA RIVI

Zbog najave loših vremenskih prilika i mogućnost kiše, otkazana je fešta na rivi BOLSKA LITNJA NOĆ koja se trebala održati ove srijede. Iako je izostalo najavljeno nevrijeme, kiša i bura bi smetali prodavačima i publici.
Glazbeni program umjesto na rivi, od 20.30 sati, organiziran je u Župnoj crkvi. (j.e.)

(48) objavljeno 10. 07. 19. u 22:05 h

********************


alt


BOLSKI KULTURNI SPOMENAR

Svoje tridesetogodišnje kulturno stvaralaštvo predstavit će Jadranka Nejašmić, ravnateljica Općinske knjižnice „Hrvatska čitaonica,“ u petak, 12. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21 sat.
Njezina značajnija ostvarenja jesu:
• 1989. - Utemeljenje kulturne manifestacije "Bolsko lito“ (kao animatorka kulture u „Zlatnom ratu“). Vođenje manifestacije do 2008. godine (s prekidom u ratno vrijeme).
• 1995. – Suradnja s Međunarodnom glazbenom školom Pučišća – iniciranje organizacije Jazz radionice u Bolu.
• 1997. - Iniciranje osnivanja Područnog odjela Glazbene škole Josipa Hatzea Split u Bolu.
Višegodišnji djelovanje „Bečkog opernog studija“.
• Od 1997. – 2017. - Organiziranje međunarodne dječje likovne radionice tijekom ljeta.
• 1998. - Iniciranje uređenja Paloca – Kuće u kući kao bolskog kazališta koje je radilo osam godina.
• 1999. – Sakupljanje građe i obnavljanje bračke nošnje (u suradnji s Etnografskim muzejom u Splitu), starih bračkih plesova i bolskog kola ( koreograf Branko Šegović), osnivanje folklorne družine "Krejonca".
• 2001. - Iniciranje suradnje s „Festivalom dalmatinskih klapa“ Omiš i organiziranje debitantskih večeri Festivala u Bolu. Organizacija i realizacija programa do 2008.
Osnivanje ženske klape „Lirice“ i zbora „Sv. Ivon“ koji su djelovali četiri godine.
• 2009. - Osnivanje programa promidžbe hrvatske kulture i umjetnosti HUM / CROART „Brački biseri“ - predstavljanje značajnih ljudi otoka Brača i mladih uspješnih bolskih intelektualaca.
• 2014. - Bookcrossing – slobodna mala knjižnica na rivi. Knjižnični fundus sadrži literaturu na 8 stranih jezika.
• 2014. - U suradnji s akad. telev. i fim. snim. i redateljem Šimom Strikomanom snimljen je kratki dokumentarni film „Bookbol“ .
• 2015. – Organizirana višejezična, interaktivna, peripatetička predstava „Zmajevo selo“ u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu i HNK Split. Šime Strikoman snimio je istoimeni film koji je dobio niz priznanja.
• 2016. – U suradnji sa Šimom Strikomanom snimljen je kratki dokumentarni film
„Brač: kamen i voda“.
• 2017. – U suradnji sa Šimom Strikomanom započet je projekt „Terra Croatica - Bročko blogo“ kojem je cilj prikaz 10.000 godina bračke kulturne i bajkovite povijesti.
• 2018. – Iniciranje postavljanja spomen obilježja bolskom velikanu duha Franu Radiću.
• 2019. – Objavljivanje zbornika „Frano Radić – život i djelo“ kojem je, uz Jakova Karmelića, urednica Jadranka Nejašmić, a izdavač „Hrvatska čitaonica“.

(47) objavljeno 10. 07. 19. u 22:00 h

********************


alt


IZVRSNA KAKVOĆA MORA U BOLU!

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ četiri je puta ovog ljeta ispitivao kakvoću mora na tri bolske plaže: 30. svibnja, 3. i 17. lipnja te 2. srpnja. Od ove godine se uzimaju uzorci mora sa četiri lokacije na Zlatnom ratu, na Borku i dvije lokacije na Martinici.
Rezultat je uvijek isti: izvrsna kakvoća mora, idealno za kupanje.
Vrijeme uzimanja uzoraka je od 9 do 10 sati.
Na posljednjem ispitivanju, od 1. do 8. srpnja na hrvatskoj obali uzeto je 895 uzoraka mora. Većina, 871 uzorak je dobio ocjenu „izvrsno“, 13 „dobro“, 10 „zadovoljavajuće“, a samo jedan uzorak „nezadovoljavajući“, onaj sa plaže Kantrida (Dječja bolnica) u Rijeci.
Na Braču je analizirano 30 uzoraka mora i svi su izvrsne kakvoće. (j.e.)

(46) objavljeno 10. 07. 19. u 21:50 h

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE OD 1. RUJNA

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je da se zaprimanje i obrada zahtjeva za povlašteni prijevoz za sve učenike i studente zaustavlja do 1. rujna.
Svi korisnici (učenici i studenti) koji su, u odnosu na prethodnu školsku/akademsku godinu, mijenjali obrazovnu ustanovu, mjesto školovanja ili mjesto boravka (učenici i studenti koji borave u učeničkim i studentskim domovima izvan svoga mjesta prebivališta), zahtjev za novu otočnu iskaznicu će moći podnijeti od 1. rujna 2019. godine u nekom od poštanskih ureda.
Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje nove učeničke iskaznice ili iskaznice za studenta, korisnici se upućuju da u obrazovnoj ustanovi obavezno provjere da li je njihov status uredno ažuriran u pripadajućem Registru (CARNET, SRCE).
Svi korisnici koji imaju učeničke/studenske otočne iskaznice će svoje pravo moći ostvarivati temeljem svojih postojećih iskaznica, a dok im se ne obrade novi zahtjevi.
Također, svi ostali korisnici, učenici i studenti, kod kojih nije došlo do nikakve promjene vezano uz mjesto školovanja, odnosno prebivališta/boravišta, ne podnose zahtjev za novu iskaznicu, nego koriste postojeću do datuma njene valjanosti.
Za sve informacije obratite se Agenciji za obalni linijski pomorski promet na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na telefon 021/329-370.

(45) objavljeno 10. 07. 19. u 21:45 h


alt
srijeda, 10. 07. 2019. **********


alt


NOVČANE NAGRADE ŠKOLARCIMA

Objavljena su imena studenata i srednjoškolaca kojima će biti isplaćene novčane naknade ovisno o uspjehu. Najveći iznos, po 4.000 kuna, dobit će njih troje koji imaju prosječnu ocjenu u prošloj godini 4,50 do 5,00. Najbolji su Frano Marinković, Nina Kukoč i Helenka Marinković!
Po 3.000 kuna (za prosjek ocjene od 3,50 do 4,49) dobit će njih 30, a po 2.000 kuna (za prosjek ocjene do 3.49) dobit će 11 studentica odnosno studenata.
Novčanu pomoć od 1.000 kuna, bez obzira na uspjeh, dobit će troje srednjoškolaca koji se školuju izvan općine Bol u školskom programima kojih nema na području naše općine.
Odluku načelnika s imenima dobitnika novčanih nagrada objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.
Prošle godine za ove naknade isplaćeno je 135.000, a ove će biti izdvojeno iz proračuna 127.000 kuna. Isplate se očekuju u zadnjem tjednu srpnja, kao i prošle godine. (j.e.)

(44) objavljeno 09. 07. 19. u 21:45 h

********************


alt


RIBARNICA OSTAJE ZATVORENA

Radovi su u tijeku na preuređenju zapadne zgrade Bol poljoprivredne zadruge na Rivi. Odgovorni ne obavještavaju kada će se sve to urediti, a mnoge to interesira zbog ribarnice u prizemlju. Rečeno nam je, a to smo napisali 25. ožujka, da će ribarnica biti zatvorena dva (2) mjeseca. Nije službeno određeno gdje će se riba prodavati pa se može kupiti na tržnici, u autu ispred ribarnice ili u privatnoj konobi.
Od najavljenog roka završetka prošlo je skoro još dva mjeseca (45 dana), a kada se može očekivati otvaranje ribarnice, pitali smo u Općini Bol, a dobili smo "konkretan" odgovor:
- Kada završe radovi na uređenju zgrade! (j.e.)

(43) objavljeno 09. 07. 19. u 21:40 h

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ: KAKVO ĆE VRIJEME?

Ove srijede, po ustaljenoj praksi, na rivi se planira organizacija Bolske litnje noći, gastronomsko-zabavnog programa. Planove bi mogla pokvariti najavljena kiša, ali su nas organizatori informirali da će konačna odluka biti donesena u srijedu do 10 sati.
Planirani program (nastup klapa), u slučaju odgode, održat će se u Župnoj crkvi od 20.30 sati.
U utorak je kiša počela nešto ranije, oko 20.30 sati. Prethodne dvije noći je kišilo i grmjelo, ali mnogo manje nego u drugim dijelovima Hrvatske. U ponedjeljak rano ujutro pale su u Bolu 4 litre, a u utorak 8 litara na četvorni metar. (j.e.)

(42) objavljeno 09. 07. 19. u 21:35 hOTKAZANA BOLSKA LITNJA NOĆ: Zbog najave loših vremenskih prilika, otkazana su večernja događanja na rivi ove srijede, 10. srpnja - izvjestio nas je Markito Marinković, odgovorna osoba za organizaciju gastronomske ponude na štandovima.


********************


alt


OKOM KAMERE: GDJE JE KOŠ ZA PAPIRIĆE?

- S obzirom na to da nitko iz Općine ne reagira na stanje oko bankomata Zagrebačke banke koji se nalazi na šetnici – piše nam jedna čitateljica (podaci poznati redakciji) – odlučila sam napisati par riječi na portalu boljani.info.
Sramotno je da većina onih koji koriste bankomat bacaju papiriće po podu jer pokraj bankomata nema koša za smeće. Zar trebamo sjediti skrštenih ruku i gledati kako se onečišćava naše mjesto?!
Nadam se da će netko od odgovornih ovo pročitati i postaviti jedan koš koji je neophodan pokraj bankomata.

(41) objavljeno 09. 07. 19. u 21:30 h

alt
utorak, 09. 07. 2019. **********


alt

Plaža Zlatni rat (foto: Boris Kragić)


U BOLU 5.025 GOSTIJU

Aktualno je početkom srpnja pisati o turizmu, čitati razne komentare i prognoze, a ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je ponovio svoje razmišljanje: „Nema „rupe“ u srpnju za one koji su podigli kvalitetu smještaja …“
Bol istina ima praznih kreveta, ali je nakon prvog masovnijeg dolaska za vikend, u Bolu 7. srpnja (nedjelja) eVisitor registrirao 5.025 gostiju. Sigurno je, tvrde nam u Uredu TZO Bol, da ih je još koji stotinjak više, jer je unos podataka u eVisitor moguć i koji dan kasnije, nakon što gost stigne na odmor.
U prvih šest dana srpnja u Bolu je stiglo 4.512 gostiju, a registrirano je 31.670 noćenja. (j.e.)

(40) objavljeno 08. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


ČIPIRANJE SPREMNIKA U TRI FAZE

U želji da na što jednostavniji način uspostavi sustav elektronske evidencije prikupljenog otpada, koncesionar „Michieli-Tomić“ utvrdio je novi raspored čipiranja i podjele novih spremnika.
• U prvoj fazi čipirat će se postojeće kante na kućnom pragu korisnika.
• U drugoj fazi dijelit će se, onima koji ih nemaju, čipirani spremnici za miješani komunalni otpad.
• U trećoj fazi spremnike će dobiti vlasnici nekretnina koji povremeno borave u Općini Bol, a spremnike će preuzeti u reciklažnom dvorištu.
- Ovim putem sve naše korisnike usluga molimo za suradnju i strpljenje kako bi naši djelatnici što brže obavili svoj posao – piše Uprava Michieli Tomić d.o.o. u svom dopisu kojeg su poslali našem uredništvu. (j.e.)

(39) objavljeno 08. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


SMEĐE TABLE – OZVUČENE

Prije par godina Turistička zajednica je organizirala (i financirala) postavljanje tridesetak smeđih tabli na lokacijama koje bi mogle biti zanimljive bolskim gostima: Zlatni rat, kamen sreće, Vinski podrum, Kuća u kući, tri vodotoka, Loža, Gotički dvorci, Kraljeve stepenice, groblje, Dominikanski samostan, sakralni objekti … Pred neki dan je na novom panou na ulazu na plažu Zlatni rat postavljen i kod koji omogućava, onima koji imaju tzv. pametne mobitele, da na nekom od pet jeziku čuju objašnjenje i tumačenje pojedine bolske znamenitosti.
Tijekom ponedjeljka, pod vodstvom direktora TZO Bol Markita Marinkovića, postavljene su kodne oznake na dvadesetak smeđih tabli. (j.e.)

(38) objavljeno 08. 07. 19. u 22:35 h

alt

ponedjeljak, 08. 07. 2019. **********


alt


NA BRAČU U LIPNJU VIŠE GOSTIJU

Na Braču su u lipnju došla 43.583 gosta, 7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Najviše ih je bilo u Bolu (18.990), zatim Supetru (13.311), Milni (3.820), Postirima (2.776), Sutivanu (2.223), Selcima (1.896) i Pučišćima (561). Manje gostiju, u odnosu na prošlogodišnji lipanj, došlo je u Sutivanu (-15%), Selcima (-8%) i Postirima (-2%).
Noćenja je na Braču u lipnju bilo 240.997, što je 2 posto manje nego u lipnju 2018 kada je zabilježeno 243.674 noćenja. Svi su u minusu osim Milne i Pućišća.
U prvom polugodištu Brač je imao 70.945 dolazaka, ali 1.930 manje nego u prvom polugodištu prošle godine. U minusu su Supetar (-5%), Sutivan (-10%) i Selca (-1%).
Zabilježen je i minus od 20.845 noćenja. U Sutivanu je -13%, u Supetru -8%, a u Bolu -6%. Interesantan je podatak za Selca gdje je manje dolazaka, ali više noćenja. (j.e.)

(37) objavljeno 07. 07. 19. u 23:00 h

********************


alt


LJETNI ORAR U LJEKARNI

Ljekarna Ines Škoko u Bolu ima ljetni raspored rada. Radnim danom, od ponedjeljka do subote radi se od 8 do 22 sata, a nedjeljom i praznikom dvokratno, od 8 do 13 te od 17 do 20 sati.
Ovaj raspored, kako su nas obavijestili iz bolske ljekarne, vrijedi do 1. rujna. (j.e.)

(36) objavljeno 07. 07. 19. 22:55 h

********************


alt


U NEDJELJU NAVEČER POČELA KIŠA

Najavljena promjena vremena došla je do Bola u nedjelju u 21.15 sati. Nakon sušnih i vrućih dana počela je dugo očekivana kiša. Njoj se više raduju poljoprivrednici nego turisti i ugostitelji, ali će svima dobro doći malo osvježenja.
Oluja je u popodnevnim satima najprije zahvatila Kvarner, a potom i Rijeku gdje je padala tuča.
Državni hidrometeorološki zavod za dio Hrvatske je objavio narančasti meteoalarm koji ukazuje na opasno vrijeme. Za Dalmaciju je, pak, objavljen žuti meteoalarm koji govori o potencijalno opasnom vremenu. Tuča je pogodila Gorski Kotar, a u 15 sati tamo je izmjereno 14 stupnjeva Celzijevih.
Nestabilno vrijeme pratit će nas i u novom tjednu, a temperatura će idućih dana biti u padu.

(35) objavljeno 07. 07. 19. u 22:50 h

alt

nedjelja, 07. 07. 2019. **********


alt


ZAŠTO JE MANJE NOĆENJA?

Na početku glavne sezone mogu se čuti i pročitati različiti komentari i prognoze. Činjenica je da Bol u lipnju i za šest mjeseci ima više dolazaka gostiju nego u istom periodu prošle godine! Noćenja su međutim – u minusu. Logičan je zaključak da nam gosti ostaju kraće nego bi to mi željeli. Negativne su rezultate zabilježili u lipnju, kada su u pitanju noćenja, bolski hoteli (minus 5.947 noćenja), ali su ukupan rezultat popravila realizirana noćenja u privatnom smještaju (plus 3.817).
Istina je, a to je potvrđeno u mnogim vodećim turističkim destinacijama, da gosti traže najprije hotelski smještaj visoke kategorije. To isto vrijedi i za privatni smještaj gdje su traže novogradnje, novi namještaj, bolja oprema …
U Bolu je, nakon „događanja naroda“ prošlog ljeta, zaustavljeno preuređenje hotela „Borak“, a pitanje kada će i hoće li uopće biti nastavljeno. Bolski proračun je ostao bez 15 milijuna kuna, ali to nije zaustavilo izgradnju novih kreveta u apartmanima. Tamo se izgradilo ili je u izgradnji više kreveta nego je bilo planirano proširenjem hotela „Borak“. A pričalo se da se proširenjem „Borka“ugrožava vodoopskrba, ne samo u Bolu. Istovremeno, za apartmanizaciju nije bilo javnih prigovora ni potpisivanja peticije, jer je i među organizatorima „događanja naroda“ bilo i onih koji su planirali nove apartmane, a zimi nisu u Bolu ni vikendom. Zna se da od ukupnog broja apartmana u Bolu samo jedna trećina je u vlasništvu domicilnog stanovništva.
Bez suvremeno opremljenih i novih hotela, ali isto tako i modernih privatnih apartmana, nema razvoja turizma. Nisu to, na žalost, i jedini uvjeti koje trebamo ispuniti da bi nam došli gosti bolje platežne moći. I možda ostali koji dan duže. (j.e.)


Sutra: turistički rezultati na Braču.

(34) objavljeno 06. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt


PROSVJED U SUPETRU

Prosvjednici, koje su organizirale udruge Crveni križ Brača i udruga „Brački pupoljci“, u subotu su u 10.15 sati na dvije minute (120 sekundi) zaustavile iskrcaj iz trajekta „Marjan“ u supetarskoj luci. Traženje bračkih udruga, da se dozvoli besplatan prijevoz obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju, kada s otoka moraju na kopno zbog terapije ili pregleda, traje 10 godina ili 120 mjeseci. Toliko je trajao i brački prosvjed, ali u sekundama. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


AUTOBUSI: UKIDA SE LINIJA U 13.45

Arriva, autoprijevoznik na Braču, najavio je neke izmjene u redu vožnje. Za Bol je interesantna informacija da se od ponedjeljka ukida jedna linija iz Bola prema Supetru. Neće naime prometovati autobus s polaskom iz Bola u 13.45 sati. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


STIŽE NAM HLADNA FRONTA?

U nedjelju će početi promjenjivije razdoblje, a vrućih dana u drugom dijelu tjedna, bar do vikenda, u mnogim predjelima neće ni biti, javlja HRT u svojoj prognozi vremena.
Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u nedjelju popodne i navečer su u zapadnim predjelima unutrašnjosti mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar većinom slab jugozapadni, na Jadranu i jugoistočni.
U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će promjenjivo, a pljuskova i grmljavine može biti već prijepodne. U drugom dijelu dana moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme.
U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana, izglednije na sjevernom dijelu. Na kopnu će puhati umjeren jugozapadnjak, ponegdje u gorju i s jakim udarima. Na Jadranu većinom umjereno jugo i jugozapadnjak koje će prema večeri na sjevernom dijelu zamijeniti bura.
Portal Istramet javlja kako će promjena koja stiže u nedjelju biti žestoka. "U nedjelju stiže izražena hladna fronta, no iako će ona brzo protutnjati našim područjem, idući tjedan donosi nove nestabilnosti i neverine", napominju.
DHMZ je putem Meteoalarma cijelu unutrašnjost i sjeverno primorje tijekom nedjelje stavio pod narančasti alarm s obzirom na najavljene grmljavinske oluje praćene snažnim vjetrom i tučom. Ostatak države je pod žutim alarmom.
Ni u novi tjedan nećemo ući sa stabilnim vremenom, a od utorka temperature zraka dodatno će se sniziti. Iako ćemo i dalje govoriti o ljetnim vrijednostima, one će biti značajno niže u odnosu na proteklo razbolje. Takvo stanje možemo zahvaliti prodoru hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta i popuštanju vruće azorske anticiklone.

(31) objavljeno 06. 07. 19. u 232:35 h


altsubota, 06. 07. 2019. **********


alt


ŽUPANIJSKE TURISTIČKE BROJKE ZA LIPANJ

Prema turističkim rezultatima koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije u lipnju smo imali 6 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja u našoj županiji. Ukupno je došao 543.141 gost, a noćenja je zabilježio eVisitor 2.416.477.
Najviše je gostiju u SD županiji došlo iz Njemačke (48.942), zatim Poljske (47.128), Češke (44.121), Ujedinjenog Kraljevstva (42.831), SAD (34.730), Hrvatske (32.387), Švedske (26.860), BiH (26.356), Francuske (20.340), Norveške (18.198) …
Njemačkih turista je 29 posto više, ali je manje Šveđana (-11%) i Čeha (-11%).
Iako su gosti iz SAD peti po broju dolazaka, u našoj županiji ostali su 2,5 dana, a Nijemci najviše, 6.15 dana.
Od SDŽ ljetovališta Split je imao u lipnju najviše, 121.049 dolazaka, zatim su po broju dolazaka slijede Makarska (40.409), Hvar (35.920), Baška Voda (26.788), Seget (25.401), Omiš (22.062), Trogir (20.744), Tučepi (19.709), a Bol je deveti (18.990).


Sutra: ZAŠTO JE MANJE NOĆENJA U BOLU? (j.e.)

(30) objavljeno 05. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


PROSVJED U SUPETRU ZA „PUPOLJKE“

U trajektnoj luci u Supetru ove subote će se održati prosvjed u organizaciji udruga Crveni križ Brač i "Brački pupoljci" kojim traže da se otočkoj djeci s teškoćama u razvoju osigura besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno.
Organizatori ističu kako time žele ukazati na manjak empatije vladajućih prema otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i potrebi da se odmah i kroz hitnu proceduru donese izmjena članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kako bi im se osigurao besplatan prijevoz.
Udruga "Brački pupoljci“ za to se pravo bori se već 10 godina i ističe kako nemaju ništa protiv cjelovite izmjene zakona koje najavljuje ministarstvo, ali upozoravaju da sada, uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze.
"Kad se uzme u obzir da se na cijenu trajektne karte za odlazak na neophodne terapije na kopno zna izdvojiti u prosjeku i više od 3.000 kuna mjesečno, onda je jasno naše inzistiranje za uvrštavanje prijedloga izmjena članka 47. u hitnu proceduru i prije ljetne saborske stanke", napominju iz udruge te ističu kako priču o donošenju cjelovitog i novog zakona, u koji će se te izmjene eventualno uvrstiti, slušaju već godinama pa im je, dodaju, teško povjerovati da će se one početi i događati u listopadu, kako navodi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Prosvjed "Nešto zbilja važno" održat će se u Supetru s početkom u 10 sati.

(29) objavljeno 05. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


VOGUE: NAJPLAŽA JE ZLATNI RAT

Ljepote naše zemlje privlače brojne turiste, ali i pozornost stranih medija koji su puni riječi hvale za Hrvatsku. Ovaj put se našom zemljom pozabavio poznati modni časopis Vogue koji je izdvojio nekoliko najljepših plaža u Hrvatskoj. Informaciju o tome prenose portali Slobodna Dalmacija i Indeks. Evo što piše Vogue:
Zlatni rat je poznat i kao Zlatni rog, a ovaj pješčani potez zapadno od Bola na Braču jedno je od omiljenih ljetnih mjesta u Hrvatskoj. Ne samo zbog tirkiznih voda nego i zbog bogate ponude vodenih sportova, od jedrenja do vožnje kajakom.
Vogue spominje i druge hrvatske plaže, a to su Punta rata u Brelima, Betina špilja kod Dubrovnika, Stiniva na Visu, privatna plaža little Green Baj u Hvaru, Nugal na Makarskoj rivijeri, Dubovica na Hvaru i Banje u Dubrovniku.

(28) objavljeno 05. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PREPREKE NA NOGOSTUPU (2)

U Bolskoj kronici 18. lipnja objavili smo:
Ovo su barikade na nogostupu na rivi – piše nam Šime Henjak – tik uz butigu od bombona našeg komunalnog redara.
Naš komentar: a možda je to po općinskim propisima, kada komunalni redar nije (još) intervenirao.

Sada smo od komunalnog redara Zdravka Bartulovića, nakon 16 dana, dobili novu sliku uz komentar:
“Evo vam vaše ograde. Al bitno je pisat gluposti, iako sam vam reka da će se riješit.”

(27) objavljeno 05. 07. 19. u 22:30 h

********************


alt


PRIMOPREDAJA U ROTARY KLUBA BRAČ

Nakon isteka jednogodišnjeg mandata dosadašnji predsjednik Rotary kluba Brač Tonči Peović predao je predsjednički lanac Peri Eteroviću, koji će predsjednik Rotary kluba Brač biti idućih godinu dana.
Prigodna svečanost i primopredaja predsjedničkog lanca obavljena je u petak navečer u konobi Kopačina u Donjem Humcu. (m.m.)

(26) objavljeno 05. 07. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


GASTRO MAXIMUM OTVARA NA KUPINI

Na Kupini, u Ulici Domovinskog rata, ove se subote otvara trgovina Gastro Maximum, druga trgovina Drage Eterovića, svojevrsna kopija ranije otvorene na Račiću. Na Kupini će radno vrijeme biti od 8 do 24 sata, a nakon 15. srpnja bit će moguća dostava robe na kućnu adresu. Ponavlja se prošlogodišnja ponuda, ali će biti i nešto novoga.
Gastro Maximum nudi voće i povrće, domaći kruh, sladoled, domaće pivo, mlječne proizvode, ali i svježe meso …

(25) objavljeno 05. 07. 19. u 22:20 halt

petak, 05. 07. 2019. **********


alt


TRANSPARENTNOST U TROŠENJU PRORAČUNA?

Znate li na što se troši vaš novac kojim se pune gradski, županijski i općinski proračuni? Većina građana tome ne pridaje veliku pozornost, ali zato je Institut za javne financije javno objavio koji gradovi transparentno prikazuju potrošnju javnog novca. Na listi su se našli i neki neslavni primjeri.
Utvrđeno je i objavljeno šest razina po broju objavljenih dokumenata. Sve dokumente koji se tiču proračuna u Hrvatskoj je objavilo 85 posto županija, 51 posto gradova i 44 posto općina. Međutim, ima i 16 općina koje nisu objavile ni jedan dokument (Razina 0).
Razina 5: Splitsko-dalmatinska županija i Grad Supetar;
Razina 4: Postira i Sutivan;
Razina 3: Bol i Selca;
Razina 2: Milna i Nerežišća;
Razina 1: Pučišća;
Razina 0: tu je navedeno 16 općina, ali ni jedna nije s Brača. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 07. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


alt


NOVA RASVJETA NA RUDINI

Popločavanjem dijela trga i Rudine, nije završeno uređenje tog dijela Bola. Zamijenjeno je pet rasvjetnih kugli, četiri na zgradi Osnovne škole, a jedna na sjevernoj fasadi kino dvorane. Pretpostavljamo da sa rasvjeta na stepeništu između škole i kina, neće sada smetati ljetnim projekcijama na terasi kina.
Idućih dana treba se montirati i rasvjeta stepeništa uz nekadašnji hotel-restoran „Vidovica“. (j.e.)

(23) 0bjavljeno 04. 07. 19. u 21:45 h

********************


alt


STIGLA KNJIŽICA S PROGRAMOM „BOLSKOG LITA“

Napokon su, od 4. srpnja, dostupne javnosti i knjižice sa programom Bolskog lita. Mogu se dobiti u Uredu TZO, Centru za kulturu, turističkim agencijama, na recepcijama hotela …
Iako je u knjižici tiskan i program za mjesec koji je iza nas (od 2. lipanja) ipak vjerujemo da ljubitelji ljetnog programa nisu bili oštećeni jer je posebno tiskan program za lipanj, i to početkom prošlog mjeseca.
Na donjem linku je program Bolskog lita, a u našoj rubrici SRPANJ U BOLU su i sva događanja koja se organiziraju u srpnju u Bolu.

https://www.bol.hr/files/File/pdf/BL_Knjizica_WEB_final.pdf

(22) objavljeno 04. 07. 19. u 21:40 h

********************


alt

Izjavu potpisuju gradonačelnici Malog Lošinja i Cresa


alt

Sudionici konferencije u Malom Lošinju


„ČISTA ENERGIJA ZA EU OTOKE“

U hotelu Aurora u Malom Lošinju potpisana je Izjava o preuzimanju obveze provedbe inicijative „Čista energija za EU otoke“ kojom su se otočni dionici, prvenstveno gradonačelnici Malog Lošinja i Cresa, ali i predstavnici mnogobrojnih otočnih ustanova, uz podršku regionalnih i nacionalnih predstavnika obvezali na provedbu energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga.

Kao što je poznato, Tajništvo čiste energije za EU otoke početkom godine odabralo je cresko-lošinjski arhipelag kao pilot projekt energetske tranzicije europskih otoka koji će drugim hrvatskim otocima služiti kao primjer nositelja promjene te svojim aktivnostima osnažiti lokalne zajednice da zajedno pristupe procesu tranzicije.

Ovim dokumentom potpisnici su se obvezali na zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja emisija ugljika te na međusobnu suradnju kako bi bolje riješili otočne izazove.
Kada govorimo o energetskoj tranziciji treba spomenuti i otpad odnosno smanjivanje otpada. Grad Mali Lošinj je u završnoj fazi izrade reciklažnog dvorišta koje će omogućiti recikliranje otpada i njegovo ponovno iskorištavanje, a sama izgradnja sufinancirana je iz EU fonda. Ono najvažnije bez čega energetska tranzicija ne može proći je osvješćivanje građana i onih najmlađih stanovnika o prednostima obnovljivih izvora, a to se nastoji provoditi iz dana u dan kroz razne edukacije u vrtićima, školama i javnim akcijama za odrasle. (mkm)

(21) objavljeno 04. 07. 19. u 21:35 h

********************


alt


VOZAČI OPREZ! USKORO NOVI ZAKON I - KAZNE

Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila konačnu verziju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji će nakon što ga uskoro izglasa Sabor žestoko opaliti po džepu sve prometne prekršitelje. Sadašnje prometne kazne bit će drastično povećane. U nekim slučajevima skaču i do 500 posto, a za najteže prekršaje može se ostati i bez vozila. Očekuje se da će Sabor usvojiti Zakon do konca ljetnog zasjedanja, odnosno do 15. srpnja.
Dobro je podsjetiti na kaznene mjere koje prijete vozačima u Bolu i na Braču:
Za korištenje mobitela u vožnji umjesto 500 kuna ubuduće će kazna biti 1.500 kuna, a nevezanje pojasa umjesto 500 koštati će 1.000 kuna.
Vlada nije uvažila kritike zastupnika da su previsoke kazne za prekoračenje brzine izvan naselja za više od 50 kilometara na sat gdje je predviđeno povećanje sadašnje kazne od 3.000 do 7.000 kuna na novu od 5.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.
Kad Sabor usvoji Zakon za osam najtežih prekršaja kazne će se povećati sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Riječ je o vožnji u suprotnom smjeru na brzim cestama i autocestama, prekoračenju brzine u naseljenom području za 50 i više km/h, namjernom prolasku kroz crveno svjetlo (uz povećanje ili istu brzinu kretanja vozila), odbijanju alkotesta, vožnji pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, vožnji pod utjecajem droga, upravljanju vozilom prije dobivanja vozačke dozvole, upravljanja za vrijeme dok je vozačka dozvola ukinuta zbog sakupljenih negativnih bodova ili dok je vozačka oduzeta kao privremena mjera zbog počinjenog prekršaja.
Što se tiče povećanja kazni za telefoniranje, iz MUP-a objašnjavaju kako je istraživanje provedeno u sklopu projekta Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa „Dan bez mobitela u prometu“ pokazalo je da 91 posto vozača telefonira za vrijeme vožnje, a to isto čini i 33 posto biciklista. U tom istraživanju gotovo 55 vozača izjavilo je kako ne bi telefonirali da je kazna veća.

Spomenimo još neke značajne promjene:
- prolazak kroz crveno uz dosadašnjih 2.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda;
- ako se u punoj brzini prođe kroz crveno 10.000 - 20.000 kuna ili do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke najmanje na šest mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki slijedeći, te šest negativnih bodova;
- odbijanje alko-testa, uzimanja krvi ili krvi i urina 10.000 do 20.000 kuna (dosada 5.000 – 15.000 kuna), oduzimanje vozačke najmanje na šest mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te šest negativnih bodova;
- vuča drugog vozila na autocesti 1000 kuna (dosad 500);
- nepropisan prijevoz djece bez sjedalice 1.000 kuna;
- vožnja unatoč bolesti i umoru: tri negativna boda uz dosadašnju kaznu od 1.000 do 2.000 kuna;
- nezaustavljanje ispred zebre bez semafora 3.000 kuna umjesto sadašnjih 2.000 kuna i 2 negativna boda;
- vožnja pod utjecajem alkohola od 0,5 do 1 promila: 3.000 – 5.000 kuna (sada 1.000 – 3.000 kuna), oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda;
- za nepropisno uključenje u promet, nedopušteno pretjecanje, umjesto 500 kuna nova je kazna 1.000 kuna;
- vožnja izvan naselja brža za 50 km/h od dopuštene od 5.000 do 15.000 kuna ili zatvor do 60 dana (dosada 3.000 – 7.000 kuna i bez mogućnosti zatvora), oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda;
- nepoštivanje propuštanja vozila i prednosti prolaska 3.000 do 7.000 kuna (sada 3.000 kuna), oduzimanje vozačke najmanje na tri mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na šest mjeseci za svaki sljedeći, te tri negativna boda;
- bijeg s mjesta prometne nesreće s ozlijeđenima i(li) mrtvima 10.000 – 20.000 kuna (sada 3.000 – 7.000 kuna), ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 12 mjeseci, te 6 negativnih bodova;
- bijeg s mjesta prometne nesreće samo s materijalnom štetom 3.000 – 7.000 kuna umjesto sadašnjih 2.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci i 3 negativna boda.

Privremeno će se oduzeti vozilo ako je vozač najmanje dvaput kažnjen za sljedeće prekršaje:
za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti / za vožnju u naselju 50 km/h bržu od dozvoljene / prolazak ‘kroz crveno’ punom brzinom / odbijanje alko-testa / vožnja s više od 1,5 promila alkohola ili pod utjecajem droga i lijekova / vožnja bez valjane vozačke / odbijanje uzimanja krvi ili krvi i urina / vozaču koji vozi unatoč ukinutoj i oduzetoj vozačkoj dozvoli. (abk, sd)

(20) objavljeno 04. 07. 19. u 21:30 h
alt

četvrtak, 04. 07. 2019. **********


alt


VIŠE GOSTIJU, MANJE NOĆENJA

Turistički rezultati u Bolu u lipnju, kao i za prvo polugodište, su bolji nego smo očekivali. U Uredu TZO Bol priopćili su nam rezultate eVizitora za lipanj: dolazaka 19.160 gostiju (lani u lipnju 17.948), noćenja 96.215 (lani 98.405). Lako je isčitati da je došlo više gostiju, ali su ostali kraće.
Po noćenjima hoteli su ostvarili 51.796 (lani 57.743), privatni smještaj 39.562 (lani 35.725), kampovi 1.969 (lani 1.498) i nekomercijalni smještaj 2.948 (lani 3.439 noćenja). Zaključak: lošije rezultate imaju hoteli i nekomercijalni smještaj, a bolje privatni smještaj i kampovi.
Prvi deset po broju noćenja: Njemačka (12.932), Austrija (11.828), Francuska (11.260), Hrvatska (6.865), Švedska (6.160), Velika Britanija (5.670), Slovenija (3.826), Češka (3.439), Norveška (3.192), Poljska (3.136) … Manje je ovog lipnja u Bolu bilo gostiju iz Francuske, Švedske, Norveške … Na popisu u lipnju, bilo je u Bolu turista iz Tajlanda (9), Japana (29), Koreje (38), Kine (66), Indije (3) …
Za šest mjeseci eVizitor je u Bolu registrirao 30.981 gosta (I. – VI. 2018. došlo ih je 30.574), a noćenja je bilo 152.579 ili 8.838 manje nego u prvom polugodištu 2018. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 07. 19. u 23:10 h

********************


alt


alt


alt


DRUGA BOLSKA LITNJA NOĆ

Na rivi je organizirana prošle srijede druga Bolska linja noć. Na štandovima gastronomska ponuda, a u glazbenom programu nastupili su Kole i Pero. Čini se da još nema ljetne gužve na rivi, a niti redova pred štandovima.
Brodovi koji srijedom dolaze na noćnu zabavu u 585club uljepšali su dekor u bolskoj luci. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 07. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt


PRORADILA I DRUGA KAMERA

Nakon skoro dva mjeseca čekanja, od 9. svibnja, ponovno je u funkciji live kamera na zgradi Osnovne škole. U srijedu je zamijenjena stara i neispravna kamera. Nova prikazuje mnogo kvalitetniju sliku, od dosadašnje.
Treća kamera, koja se nalazi sa istočne strane Zlatnog rata, zbog tehničkih problema, uključit će se tek idućeg tjedna. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 07. 19. u 23:00 h

********************


alt


NOVA PONUDA: JANJETINA S RAŽNJA

Na cesti za Murvicu i plažu Zlatni rat, pred ulazom u kamp-odmorište „Zlatni rat“, u četvrtak se otvara kiosk koji nudi janjetinu i piletinu s ražnja. Uz kiosk su postavljeni stolovi za posluživanje, ali se pečena janjetina i piletina mogu nositi i kući.
Cijena pečene janjetine je 200 kn, a piletine 60 kn po komadu. Od idućeg tjedna moći će se dobiti i druga jela s roštilja.
Radno vrijeme je od 8 do 23 sata, a jela se mogu naručiti na mob 098 169 3427 (j.e.)

(16) objavljeno 03. 07. 19. u 22:55 h

********************


alt


ČIPIRANJE I PODJELA KANTI

Michieli-Tomić d.o.o. iz Gornjeg Humca, koncesionar za odvoz smeća, od četvrtka počinje sa čipiranjem kućnih kanti, ali i podjelom kanti onima koji ih nemaju. Ova akcija potrajat će 15-ak dana.
Oni koji ne dobiju kantu bit će obaviješteni gdje će je moći preuzeti. Nabavku kanti financirala je Općina Bol. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 07. 19. u 22:50 h
alt


srijeda, 03. 07. 2019. **********


alt


NE PADA BROJ GOSTIJU, NEGO …

Uvjeravali su nas da živimo bolje, ali to ne primjećujemo. Sada čitamo da ne pada broj gostiju, već raste broj turističkih kreveta!? Pričekat ćemo koji dan i saznati službene rezultate o broju gostiju i noćenjima u lipnju, ali nam je potvrđeno da je u Bolu 30. lipnja bilo 3.900 gostiju, 48 posto od ukupnog broja registriranih kreveta u hotelima, privatnom i nekomercijalnom smještaju te kampovima.
U Hrvatskoj, prema objavljenim podacima u „Slobodnoj Dalmaciji“, 30. lipnja bilo je 207 tisuća gostiju, a 617 tisuća registriranih kreveta.
Hotelski kapaciteti u Hrvatskoj su objavljeni: u hotelima 175.000 kreveta (6.400 više nego 2018.), u kampovima 247.000 mjesta (+8.000), u privatnom smještaju 617.234 kreveta (+42.000) te nekomercijalnih kreveta 478.000 (+45.000).
U Bolu je od 2017. do ove sezone prijavljeno 858 novih kreveta, a u izgradnji ih je još najmanje 200. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 07. 19. u 22:30 h

********************


alt


alt


alt


SPOMEN PLOČA NA GROBU A. RADIĆA

U prisustvu tridesetak Boljana i gostiju postavljena je spomen ploča uz grob dugogodišnjeg bolskog načelnika Ante Radića (1855. – 1940.). Prigodnoj svečanosti prisustvovale su i Antine dvije nećakinje, Katarina i Maja. Blagoslov je udijelio dominikanac o. Pero Jurič, nekadašnji bolski župnik.
Prigodnim riječima prisutnima se obratio Siniša Soljačić, jedan iz grupe Boljana koja je inicirala i organizirala postavljanje spomen ploče. Zahvalio se svima koji su financijski pomogli u realizaciji ove ideje, a posebno Općini Bol. Svi su oni bez pogovora pomogli koliko je trebalo.
Slijedeća akcija je postavljanje spomenika ovom istaknutom načelniku za čijeg su života u Bolu izgrađeni brojni objekti od velikog značaja za tadašnje gospodarstvo, obrazovanje, kulturu … (j.e.)

(13) objavljeno 02. 07. 19. u 22:25 h

********************


alt


PROGRAM U 585CLUBU - SVAKODNEVNO

U noćnom klubu 585 na Zlatnom ratu ove srijede službeno počinje sezona. Do kraja kolovoza program je svaki dan od 23 do 06 sati. U tom periodu od benzinske postaje do kluba besplatno goste prevozi turistički vlakić. Isto tako i u povratku.
Srijedom je, tijekom cijelog ljeta, najavljen dolazak brojnih plovila, jahti, dvotrupaca i jedrilica. Ove ih se srije očekuje 52 sa oko 500 gostiju.
Službenim početkom rada 585 cluba počinje i naplata ulaznica. Boljani i ove godine imaju besplatan ulaz ali isključivo uz predočenje osobne iskaznice. Zakonska je obaveza nositi osobnu iskaznicu, a tko je nema morat će platiti ulaznicu. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 07. 19. u 22:20 h

********************


alt


VLAKIĆEM DO MARTINICE

U planu je da od četvrtka, ako ne bude nekih iznenađenja, turistički vlakić počne prometovati do Martinice (Dominikanski samostan), a u večernjim satima do hotela Bonaca i Bretanide.
Od benzinske postaje do Martinice (Dominikanski samostan) polasci su u 10 i 17.45, od Martinice do Zlatnog rata u 9.30, iz Zlatnog rata do Martinice u 9.10 i 17.30 (via benzinska postaja) te od Martinice do benzinske postaje u 18 sati.
Večernje vožnje od rive do hotela Bonaca i Bretanide su u 19.45, 20.30, 21, 21.30 i 22 sata, a povratak je u 20, 20.45, 21.15 i 21.45 sati.
Od ove srijede, svakodnevno turističkim vlakićem se besplatno, od 23 do 06 sati, može od benzinske postaje do 585cluba i natrag. (j.e.)

(11) objavljeno 02. 07. 19. u 22:15 h
alt

utorak, 02. 07. 2019. **********


alt


INICIJATIVE: „ČISTA ENERGIJA ZA EU OTOKE“

Na otoku Lošinju iduće srijede, 3. srpnja, potpisat će se Izjava o preuzimanju obveze provedbe inicijative „Čista energija za EU otoke“ kojom će se otočni dionici uz podršku regionalnih i nacionalnih predstavnika obvezati na provedbu energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga.
Tajništvo čiste energije za EU otoke početkom je godine odabralo cresko-lošinjski arhipelag kao pilot projekt energetske tranzicije europskih otoka koji će drugim hrvatskim otocima služiti kao primjer nositelja promjene te svojim aktivnostima osnažiti lokalne zajednice da zajedno pristupe procesu tranzicije.
Proces tranzicije na EU otocima potaknut je aktivnim djelovanjem nekoliko europskih zastupnika te je jedan od inicijatora i Tonino Picula. Promjena kojoj stremimo moguća je jedino aktivnom participacijom svih članova društva što podrazumijeva suradnju predstavnika jedinice lokalne samouprave s predstavnicima obrazovnih institucija, poduzetnika i građanskih inicijativa, ali i sa svim ostalim dionicima na regionalnoj i nacionalnoj razini čiji je doprinos ključan za provedbu tranzicije.
Potpisivanje dokumenta održati će se 3. srpnja u 12 sati u Hotelu Aurora u Malom Lošinju, a istom će, osim gradova Cresa i Malog Lošinja, pristupiti i Otočna razvojna agencija, Regionalna energetska agencija Kvarner, Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj, niz otočnih poslovnih subjekata te lokalne odgojno-obrazovne institucije.
Potpisivanje ove izjave uslijedit će na Hvaru, Braču i Korčuli koji su s Tajništvom za otoke također potpisali sporazum o izradi programa tranzicije prema čistoj energiji.

(10) objavljeno 01. 07. 19. u 23:40 h

********************


alt


alt


alt


MESNICA „TINO“ NA NOVOJ LOKACIJI

Mesnica „Tino“ krenula je prema zapadu! Od ponedjeljka su u novom prostoru, Rudina 10, šezdesetak metara zapadnije od dosadašnjeg prostora u Ulici F. Radića. Radno vrijeme im je od 7 do 20, a nedjeljom od 7 do 13 sati.
Prvog dana rada svi su posjetitelji ponuđeni marendom (domaće kobasice, ćevapčići, kotleti) i pićem.
- Tijekom zimskih mjeseci morat ćemo se vratiti u stari prostor – čuli smo od vlasnika Tina Jerčića. – Ovdje imamo više prostora, ali su potrebne neka preuređenja, pa to planiramo uraditi nakon završetka sezone. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt


POŠTANSKI URED OTVOREN OD 8 DO 21

Od ponedjeljka 1. srpnja pa do 31. kolovoza Poštanski ured u Bolu bit će otvoren radnim danom od 8 do 21 sat, a subotom dvokratno, od 8 do 12 i od 18 do 20 sati.
Na obavijesti o radnom vremenu nije navedeno vrijeme za dnevnu pauzu od 30 minuta. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 07. 19. u 23:30 h

********************


alt


JAVNI POZIV VLASNICIMA NEKRETNINA

Općina je na svojim službenim stranicama, a mi smo to prenijeli u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI, objavila obavijest nositeljima stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem na kojima su izvedene nerazvrstane ceste: Ulica Uz Paklinu i Ulica Tina Ujevića.
Počinje naime postupak evidentiranja predmetne ceste u katastarski operat i zemljišnu knjigu. Nerazvrstane ceste se upisuju u zemljišnu knjigu kao javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine Bol.
Nositelji stvarnih prava mogu izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja predmetnih nerazvrstanih cesta kao i zatražiti eventualna dodatna pojašnjenja, 19. srpnja (petak) od 9 do 11 sati u prostorijama Doma kulture, Frane Radića 18. (j,e.)

(07) objavljeno 01. 07. 19. u 23:25 h

********************


alt


U LIPNJU REKORDNIH 51.276 ČITANJA

U lipnju, iako je jedan dan manje, imali smo više posjeta našem portalu nego u svibnju. Sa 51.276 otvaranja, ostvaren je rekord po mjesecima u ovoj godini, a nastavi li se tako i u drugom polugodištu, možemo očekivati i više od prošlogodišnjeg rekorda.
Najviše se čita Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Red plovidbe, Umrli, Rođeni, Live camere, Bolski „likovi“, Sjećanja i zahvale, Boljani po svijetu …
Nakon Hrvatske čitaju nas i u još mnogim drugim državama, čak na svim kontinentima. Zadnjih nekoliko mjeseci iznenađeni smo podatkom da nakon Hrvatske najviše čitatelja imamo u Ukrajini, zatim slijede SAD, Švedska, Njemačka, BiH, Slovenija, Austrija, Srbija, Velika Britanija, Rusija … (j.e.)

(06) objavljeno 01. 07. 19. u 23:20 halt

ponedjeljak, 01. 07. 2019. **********


alt

Plaža Zlatni rat 30. lipnja u 13:45 sati


MANJE GOSTIJU, ALI VIŠE KREVETA

Prvog vikenda u glavnoj sezoni, gosti su krenuli na odmor. Došli su novi gosti i u Bol, a prema evidenciji e.Visitora, u nedjelju ih je u Bolu bilo 3.900. Moguće je da je taj broj stvarno nešto veći, jer za prijavu gostiju nije obveza to učiniti isti dan kada dolaze na odmor.
Prije dvije godine, u nedjelju 1. srpnja u Bolu je bilo prijavljeno 4.511 gostiju. Očito je danas manje gostiju, ali imamo prijavljenih kreveta 858 više. Trenutno je u Bolu 8.100 službeno registriranih kreveta u hotelima, privatnom i nekomercijalnom smještaju te kampovima.
Nastojat ćemo, kao i prije dvije godine, objavljivati „turistički semafor“ – dnevni broj gostiju prijavljenih u Bolu prema eVisitoru. Međutim, te nam podatke može dati samo Ured TZO Bol. (j.e.)

(05) objavljeno 30. 06. 19. u 22:10 h

********************


alt


BEZ IZOSTANKA – I TO JE MOGUĆE

Nije se prvi put dogodilo, ali u lipnju katamaran na liniji Jelsa – Bol – Split i natrag ni jedan put nije izostao. To isto smo zabilježili u svibanj (2013., 2018.), u lipnju (2013., 2014., 2015.), u srpnju (2013., 2014., 2015.), u kolovozu (2013., 2014., 2015.) i u rujnu (2013.).
Redovno su u Bol u lipnju dolazili katamarani „Jadrolinije“ i „Kapetana Luke“ koji plove na izletničkoj liniji Split – Dubrovnik.
Treći brodar katamaranom „Adriatic Express“ nije se baš proslavio na izletničkoj liniji Stari Grad – Bol – Split – zračna luka Resnik (Kaštela). Neko vrijeme ga nije bilo jer je ostao bez goriva, drugi put je bio u kvaru, a treći razlog izostanka je bila bura. (j.e.)

(04) objavljeno 30. 06. 19. u 22:00 h

*******************


alt


KADA VLAKIĆ DO MARTINICE I BRETANIDE?

Sve je bilo dogovoreno i tiskan je novi red vožnje turističkog vlakića koji se trebao primjenjivati od ponedjeljka 1. srpnja. To se zbog bolovanja jednog „vlakovođe“ moralo za nekoliko dana odgoditi pa za sada nema vožnje vlakićem do Martinice i u večernjim satima do hotela „Bretanide“.
Od slijedeće srijede, 3. srpnja, vlakić će svakodnevno – besplatno – prevoziti od autobusne postaje do 585cluba iznad Zlatnog rata. Vrijeme vožnje je od 23 do 06 sati. (j.e.)

(03) objavljeno 30. 06. 19. u 21:55 h

********************


alt

Slika stepenica na plaži Veli most objavljena 30. lipnja 2017.


alt

Nakon dvije godine: rukohvat uz stepenice


OKOM KAMERE: NAPOKON I RUKOHVAT

Na današnji dan (30. lipnja), ali prije dvije godine, napisali smo da bi uz stepenice do plaže na Velom mostu trebalo ugraditi i rukohvat. To je potrebno zbog starijih, ali bi dobro došlo i zbog sigurnosti onih mlađih.
Nakon dvije godine rukohvat je – ugrađen. Bolje ikad, nego nikad ili tko čeka, taj i dočeka. (j.e.)

(02) objavljeno 30. 06. 19. u 21:50 h

********************


alt


NA POGREB U SV. NEDJELJU

Posljednji ispraćaj Vinka Plenkovića, brata našeg dominikanca o. Ive Plenkovića, bit će u ponedjeljak (1. srpnja) u 17.30 sati u Sv. Nedjelji na Hvaru.
Za Boljane koji žele na pogreb, organiziran je prijevoz brodom „Frane“ u ponedjeljak u 15 sati iz bolske luke do Jelse te automobilima od Jelse do Sv. Nedjelje. Na isti način bit će i povratak.

(01) objavljeno 30. 06. 19. u 21:45 h
altVažnije vijesti objavljene u lipnju 2019.:nedjelja, 30. 06. 2019. **********


alt

Hoće li ovog ljeta biti (i kada) ljetne škole plivanja na Martinici?


SVAKODNEVNI PROGRAM U SRPNJU

U srpnju, svakog dana ima za goste i mještane neki program. Idućih dana očekuju se knjižice sa programom kojeg je pripremio Centar za kulturu u suradnji sa nekoliko partnera. Međutim, moguće su još neke dopune. Na primjer, još nije određen datum ljetne škole plivanja na Martinici. Lani je „Grancigula“ počela 18. srpnja, a na Martinici se plivalo mjesec dana, svaki dan osim subotom i nedjeljom. Očekuje se uskoro i suglasnost nadležnih državnih institucija kako bi se nakon 10 godina obnovilo, jednom tjedno, promotivno izvlačenje ribarske mreže na plaži Zlatni rat kao svojevrsna atrakcija za goste.
Kino predstave su svaki dan, osim srijedom, a u noćnim satima, za mlade je zabava u 585clubu, svakodnevno nakon 3. srpnja.
Ciklus klasičnih koncerata je utorkom u Samostanskoj crkvi, a Bolska litnja noć srijedom na rivi.
Ponedjeljkom se na plaži Zlatni rat, u cocktail baru Auro, organizira After beach party.
Kazališne predstave za djecu su u srpnju tri puta u Teatrinu dva ferala, a u istom prostoru su i kazališne predstave za odrasle.
Po tri izložbe planiraju se u Galeriji B. Dešković i Galeriji Doma kulture.
U dvorištu Knjižnice organiziraju se u srpnju četiri predavanja.
Ljetna škola nogometa bit će utorkom i petkom na sportskim terenima Poljane. (j.e.)

(153) objavljeno 29. 06. 19. u 23:20 h

********************


alt


MONTIRANE STEPENICE NA BJENAČICI

Napokon je kompletirana i opremljena plaža za invalide na Bjenačici, koja je omiljeno kupalište Bolki. Postavljen je vidljivi znak da je zabranjeno kupanje pasa, tuš je za sada ispravan, montiran je lift za invalide, a u subotu su postavljene željezne stepenice za nesmetani ulazak i izlazak iz mora.
Lani smo 27. srpnja pisali da su stepenice skliske, ali nema sada primjedbi jer su stepenice upravo dopremljene iz radionice.
Jedina primjedba, koja je otvorena, je pitanje čistoće mora. Dok je maestrala nisu vidljivi nikakvi nanosi nečistoće, ali mještani upozoravaju na neispravnost obližnjeg ispusta fekalija. Dobro bi bilo da se i sa ove lokacije, barem jednom mjesečno, uzmu uzorci mora i ispita kvaliteta, kao što se to čini svakih 15 dana na plažama Martinica, Borak i Zlatni rat. (j.e.)

(151) objavljeno 29. 06. 19. u 23:10 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE POPRAVITI RAMPU?

Tko je zadužen za željeznu rampu postavljenu za invalidska i dječja kolica te bicikliste, a koja je na početku šetnice prema Zlatnom ratu? Hoće li to netko sanirati? – pita nas čitateljica, čiji su podaci poznati redakciji.
Staza je uistinu iskrivljena, opasna za bicikliste, a teško prolazna, bez tuđe pomoći, majkama s dječjim kolicima.
Nekima u komunalnim službama očito u opisu radnog mjesta piše da i o ovome treba voditi računa. Krivi su i njihovi nadređeni koji ne kontroliraju što im podčinjeni (ne)rade. Možda će ova bilješka riješiti ovaj problem uz napomenu da ne treba mnogo novaca, ali treba mnogo volje i radnih navika. (j.e.)

(149) objavljeno 29. 06. 19. u 23:00 h

subota, 29. 06. 2019. **********


alt


DO 15. RUJNA ODLUKA O PRISTOJBAMA

Od iduće godine visina turističke pristojbe može biti različita u svakoj od 310 turističkih zajednica u zemlji. Ovisno o tome za što se odluče njihove lokalne uprave i županijske skupštine, koje odluku o tome moraju donijeti do 15. rujna ove godine.
Zakonom o turističkoj pristojbi propisano je da ministar turizma donosi pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, pa je tako predloženo da za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost (hoteli, sobe, apartmani, obiteljski smještaj, kuće za odmor) minimalni iznos turističke pristojbe po noćenju bude 10 kuna, a maksimalni 20 kuna za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna.
U ostalom razdoblju godine minimalni iznos turističke pristojbe bio bi sedam kuna, a najviši 14 kuna. Do sada je najniža pristojba bila sedam, a najviša 10 kuna po noćenju. Za noćenje u kampovima, najniža turistička pristojba je osam kuna, a najviša 15 kuna, odnosno pet i deset kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka.
Pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači, pa će oni tako od 2020. godine plaćati paušal turističke pristojbe u rasponu od 350 do čak tisuću kuna po krevetu. Podsjetimo, do sada su domaćini iznajmljivači plaćali od 172 kune do najviše 345 kuna po krevetu godišnje, dok im sada lokalne vlasti taj iznos mogu povećati i za tri puta. Prvi put je izdvojeno paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima čiji je minimum smanjen s 350 na 200 kuna radi poticanja razvoja kontinentalnog turizma.
Visina turističke pristojbe od 1. siječnja 2020. godine više se ne određuje prema turističkim razredima, a u pojedinoj županiji mogu se propisati različite visine turističke pristojbe za svaki grad ili općinu.
Boravišna pristojba jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od koje se prikupi oko 500 milijuna kuna godišnje, i to najvećim dijelom u sedam primorskih županija.
Visina turističke pristojbe u Hrvatskoj i s novim rasponima njezina povećanja od 0,7 do 2,7 eura po noćenju, i dalje će biti među najnižima u europskom turističkom okruženju. Primjerice, u Španjolskoj ta pristojba po danu iznosi od 0,45 do 4,5 eura, uz još po dva eura "ekološke takse" u pojedinim rivijerama u špici sezone, u Italiji je od 0,20 do 7 eura, a Venecija se sprema odrediti 10 eura pristojbe po noćenju. U Portugalu se plaća od 1 do 2 eura, u Austriji od 0,15 do 4,5 eura, Francuskoj od 1,50 do 6 eura, u Grčkoj 0,50 do 4 eura, u Sloveniji od 1 do 2,5 eura, kojima se dodaje još 0,8 eura pristojbe za promociju. U Belgiji su te pristojbe do 7 eura za noć, u Berlinu 6 eura za noć, dok München uopće nema turističku pristojbu... (r. mikačić, SD)

(148) objavljeno 28. 06. 19. u 22:05 h

*******************


alt


GARDEROBA I PRODAJA KARATA

Od petka u Bolu će, prvi put, biti otvorena i garderoba. Prostor na autobusnoj stanici zakupio je Autotrans (Arriva) i u njemu će osim garderobe biti i prodaja autobusnih karata. Radno vrijeme je od 7.30 do 19.30 sati.
Na vanjskom zidu se nalazi red vožnje autobusa iz Bola do Supetra, kao i polasci iz Supetra prema Bolu.
Prema novom redu vožnje, koji je prilagođen i dolascima trajekta u Supetar, od 28. lipnja do 1. rujna, dnevno će iz Bola za Supetar biti 10 polazaka, a iz Supetra do Bola 12 polazaka. Cijena povratne karte je 50 kuna. (j.e.)

(142) objavljeno 27. 06. 19. u 22:30 h

********************alt


NOVI PANO NA ZLATNOM RATU

Nakon 11 godina zamijenjen je informativni pano na istočnom ulazu na plažu Zlatni rat. Osim osnovnih podataka o samoj plaži, sada je postavljena i smeđa informacija o kamenu sreće. Prvi put u Bolu, oni koji imaju pametni mobitel, mogu očitati kod i poslušati na jednom od pet jezika, što je to kamen sreće i kako ga pronaći.
Informativne smeđe table sa objašnjenjima, Turistička zajednica će idućih dana postaviti na još tridesetak lokacija. (j.e.)

(140) objavljeno 27. 06. 19. u 22:20 h

nedjelja, 23. 06. 2019. **********


alt


alt


POLOŽEN VIJENAC I ZAPALJENE SVIJEĆE

Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe, komemoracije za koju povjesničari kažu da uživa najslabiju podršku političara, održana je u subotu u šumi Brezovici kraj Siska.
Kako je objavljeno, na proslavu su bili Zoran Milanović, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milan Bandić, Dražen Bošnjaković, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić, Davor Bernardić, Radimir Čačić i mnogi drugi...
U Bolu je u spomen parku poginulima za domovinu, pored crkvice Sv. Ivana, položen vijenac i zapaljene svijeće. Na bolskoj svečanosti bio je načelnik općine Tihomir Marinković.
Na praznik Dana antifašističke borbe treba se prisjetiti činjenice da je u Drugom svjetskom ratu poginulo 40 Boljana, antifašističkih boraca, u dobi od 18 do 29 godina starosti. Bilo je i 18 civilni žrtava. (j.e.)

(125) objavljeno 22. 06. 19. u 23:00 h

********************(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"