Bolska kronika

srijeda, 18. 07. 2018.


alt


alt


OTVARA SE NOVI HOTEL

Novi hotel „Vitar“ na samom ulazu u Bol, kod rotora, svečano se otvara u subotu. Izgradnja je počela početkom listopada prošle godine, a investitor MS Brač turist, u novom objektu će imati 28 soba, sve potrebne sadržaje, a uz sve to i bazen na krovu (terasi) hotela. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


alt

Na slikama su dva od četiri posjećena stabla na Zlatnom ratu


alt

Pet od sedam sadnica koje će se posaditi prema stručnom rješenju


alt

Tri nove kućice još su na kamionu


alt

Prostor u sredini šumice uređen za buduće kućice


alt

Dio novouređenog prostora na Zlatnom ratu


IMA I ONIH KOJI SU PROTIV

Poodavno se može čuti kritički komentari na šarenilo ugostiteljskih kućica na istočnom rubu šumice na Zlatnom ratu. Neki to nazivaju ciganskom čergom, a onda je Općina odlučila ponešto urediti. Projektirano je novo ugostiteljsko naselje u sredini šumice gdje će se smjestiti 17 identičnih kućica.
Obavljeni su pripremni radovi, uređeni pristupi, postavljena vodovodni dovod i odvod otpadnih voda…
Zbog novih kućica trebalo je ukloniti nekoliko stabala (4) koje su poodavno trebali biti uklonjeni, ali je i dovezeno sedam novih sadnica koje će se tek zasaditi. U utorak oko 17 sati dopremljene su kamionom prve tri kućica.
Naravno, po običaju, uvijek ima onih koji su protiv novoga. Desetak njih se „spontano“ okupilo kod kamiona parkiranog na cesti iznad Zlatnog rata, uzvikujući protiv namjere postavljanja novih kućica. Isti su tijekom jutra obavijestili i policijsku ispostavu u Supetru zbog sječe stabala.
U Bolu je tijekom pripreme sezone posječeno nekoliko desetaka zdravih stabala borovine, ali nije bilo prosvjeda. Možda, jer je to bilo podalje od plaže Zlatnog rata. Boljani su dokazali ljubav prema toj plaži, a to bi trebao (možda) biti i razlog protivljenju nekim promjenama na plaži. Treba, međutim, znati da su stručnjaci poodavno najavili potrebu uklanjanja borovine koja je posađena prije 60-ak godina. Istina, nezamisliv nam je Zlatni rat bez zelenila, ali će, prije ili kasnije, trebati borovinu ukloniti i posaditi nešto drugo. O tome bi trebali odlučiti oni koji su stručnjaci za taj posao. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 07. 18. u 22:15 h  

********************


alt

More na plaži iza Velog mosta u utorak u 9.30 nakon odlaska jahti sa Račića


KAKVOĆA MORA ZA KUPANJE?

Otkako pratimo analize mora od strane Nastavni zavoda za javno zdravstvo SDŽ, već tri sezone pišemo da je more u Bolu izvrsne kakvoće. Mjeri se svakih 15 dana na plažama Martinica, Borak i na dvije lokacije na Zlatnom ratu (istočna i zapadna strana).
Međutim, imali smo ove godine primjedbi na pojavu nečistoće, ili nam se tako činilo, na površini mora. Ribari nam kažu da je u pitanju uobičajena pojava cvjetanja mora. Mnoge bi umirio službeni izvještaj o dodatnom ispitivanju uzetih uzoraka mora izvan standardne tri lokacije. Na primjer na Račiću ili Bjenačici …
Dobro bi bilo znati i tko je nadležan za red i čistoću na bolskim plažama. Neke imaju svoje koncesionare i pretpostavljamo da su oni zadužen i odgovorni na tim plažama za čistoću i red. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt

Putnici su u "Vidi" trebali čekati 15 minuta dok iz Bola isplovi "Novalja"


ZAMJENA KATAMARANA

Čekanje katamarana „Vida“ na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa pred bolskom lukom i po 15 minuta da se iskrcaju i ukrcaju putnici na izletničkoj liniji Split – Bol – Hvar -  Korčula – Dubrovnik, moglo bi se riješiti već ove srijede. Za taj dan je planirana zamjena katamarana. Za izletničku liniju bi se odredio brži katamaran „Vida“, a „Novalja“ bi se vratila za Bol i Jelsu. (j.e.)

(69) objavljeno  17. 07. 18. u 22:00 h

********************


alt


BESPLATNO I OVE SRIJEDE

Zainteresirani mogu ponovno i ove srijede (18. srpnja) besplatno u pratnji stručnog vodiča u obilazak bolskih znamenitosti. Kreće se iz Samostanske crkve u 18 sati šetnjom prema centru do jedinstvenog spomenika, Kuće u kući.
Prvi besplatni obilazak bio je prošlog ponedjeljka, ali zbog TV prijenosa sa dočeka Vatrenih u Zagrebu, nisu došli svi zainteresirani.
Organizator je Nikica Trutanić vlasnik nove turističke agencije Brattia Laudata koja će se prvenstveno baviti organizacijom i vođenjem izleta.

(68) objavljeno 17. 07. 18. u 21:55 h   


altutorak, 17. 07. 2018.     ********************


alt


POČINJE ŠKOLA PLIVANJA

Na Martinici se i ove godine organizira škola plivanja „Grancigula“. Vježbat će se mjesec dana, osim subotom i nedjeljom. Ove srijede, 18. srpnja, je upis i testiranje. U 8.45 na Martinicu se očekuju neplivači i djeca do 7 godina, a u 9.45 oni stariji od 8 godina.
Cijene se kao i lani. Za cijeli mjesec 300 kuna, ali za drugo dijete roditelji plaćaju 100 kuna. Tko ostaje kraće, plaća po tjednu „školovanja“ 100 kuna. (j.e.)

(67) objavljeno  16. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


ODGOĐENA SJEDNICA

Sedma sjednica Općinskog vijeća, sazvana za utorak 17. srpnja, neće se održati. Zbog zdravstvenih problema predsjednika vijeća Matka Bakovića, koji će brzo biti sanirani, odgođena je sjednica za tjedan dana. O novom terminu zainteresirani će pravovremeno biti obaviješteni. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 07. 18. u 22:10 h 

********************


alt


LJEKARNA SE ZATVARA

Ljekarna „Škoko“ obavještava da neće raditi u četvrtak, 19. srpnja, tijekom jutra. Očekuju  da će ljekarna biti otvorena nakon 15 sati.

(65) objavljeno  16. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt


alt


NEČISTOĆA NA PLAŽI

Hitno bi Vodovod Supetar trebao intervenirati na sustavu fekalnog postrojenja – piše nam Šime Henjak - jer mu se čini kako nema kupanja zbog  moguće bakterijske infekcije, salmonele, ešerihija koli bakterije i sl. Lijepo bi bilo vidjeti i načelnika da se okupa na ovakvoj plaži, ako je bezopasno za ljude.
Zagađeno more je na području cijele Bjenačice, gdje se kupaju i djeca, a vidljivo je kada nema maestrala. Svakodnevno od deset i pol do podneva nailaze i oblaci fekalnih nakupina, a nakon izlaženja nautičara … Sve to dođe na plažu …
Tko bi trebao utvrditi ima li opasnosti za kupače i poduzeti neke mjere da se saniraju eventualna oštećenja na odvodnoj kanalizaciji ili da se discipliniraju neodgovorni skiperi, ako su oni odgovorni za neugodne pojave na moru?

  (64) objavljeno  16. 07. 18. u 22:00 h


alt
ponedjeljak, 16. 07. 2018.     ********************


alt

Ivan Živković Delta sa zastavom Bola na Crvenom trgu u Moskvi

prije finalne utakmice Francuska - Hrvatska


alt

Bonaca team - osoblje koje je svoje hotelske uniforme zamijenilo

dresovima hrvatske reprezentacije. Pridružio im se i jedan gost iz Francuske

(donji red, u sredini)


alt

Đina Karninčić, jedna od najstarijih Bolki, nije u Moskvi ali tamošnja događanja

na stadionu prati na televiziji u Bolu


alt

Još malo i obitelj Grubišić će kući na TV prijenos


alt

U kafiću "Kala" svi su u iščekivanju prijenosa finalne utakmice


alt

Navijačica žuri prema "Marineru"


alt

Pizzeria "Topolino" nema TV prijemnika ali ni publike


alt

U cocktail baru "Varadero" publike je mnogo više nego sjedećih mjesta


alt

TV prijenos se pratio i u restoranu "Vendetta" na Studencu


alt

Gosti u hotelu "Elaphusa" TV prijenos su pratili u kongresnoj dvorani.

U hotelu je bilo podosta i Francuza


alt

Gledanje TV prijenosa u hotelu "Elaphusa"


alt

Zakrčeni su bili prolazi pored "Marinera"


alt

Na stadionu u Moskvi sve je bilo puno, ali isto tako i u "Marinera"


alt

Južno gledalište kafića "Marinero" gdje je umjesto TV platna, zbog sunca, postavljen drugi televizor


alt

Najmasovnije praćenje TV prijenosa u Bolu


alt

Ni Rebić nije pomogao ...


alt

Prijenos se pratio i u restoranu "Pumparela"

foto: šime henjak, merlin katić, ivana selak, jakša sabbioncello i joško egekher


HRVATSKA JE DRUGA NA SVIJETU

Naši su nogometaši u nedjelju u Moskvi zabilježili najveći uspjeh na Svjetskim nogometnim prvenstvima. Francuzi su pobjednici i slavili su nakon rezultata 4:2. Ima razloga da i mi proslavimo drugo mjesto. Cijela je Hrvatska u nedjelju bila s našim nogometašima. U bolskim restoranima i kafićima gdje su bili postavljeni TV prijemnici nije bilo slobodnog mjesta, a pusto je bilo na plažama.

U 19 sati oglasile su se i vatrogasne sirene. Nije bilo opasnosti od vatre nego se slavio uspjeh naše reprezentacije, porazu unatoč. (j.e.)

(63) objavljeno  15. 07. 18. u 19:20 h  

alt

nedjelja, 15. 07. 2018.     ********************


alt

Morski puž iz kojeg nastaje kamen sreće (foto: b. kragić)


KAMEN SREĆE ZA VATRENE

Nogometna euforija neće završiti u nedjelju. Bez obzirom na rezultat finalne utakmice Francuska – Hrvatska u ponedjeljak se priprema doček našim reprezentativcima. Već plasmanom u finale ostvarili su najveći uspjeh.
U Bolu će se u svim caffe barovima i hotelskim dvoranama i sobama pratiti od 17 sati izravni prijenos iz Moskve. Neke će trgovine u Bolu nakon 16 sati biti zatvorene.
U subotu su Francuzi proslavili svoj nacionalni praznik, a mi se nadamo slavlju u nedjelju. U Bolu su u subotu bila 5.323 gosta. Najbrojniji su bili Austrijanci (671), a Francuza je 657, koji su uglavnom smješteni u Bluesun hotelima.
Na Zlatnom ratu smo tražili kamen sreće (na slici) kojeg posvećujemo našoj reprezentaciji. (j.e.)

(62) objavljeno  14. 07. 18. u 23:25 h  

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Matko Baković sazvao je za utorak (17. srpnja) sedmu sjednicu Općinskog vijeća. Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o zaštiti od buke. Razgovarat će se i o korištenju pomorskog dobra s posebnim osvrtom na plažu Zlatni rat.
Na dnevnom redu je i kupnja nekretnine za novo groblje, a vijećnici će odlučivati o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka.
Raspravljat će se na 7. Sjednici i donjeti odluke o komunalnoj naknadi, a razmatrat će se o pristiglim prigovorima na naknadu za komunalnu infrastrukturu. (j.e.)

(61) objavljeno  14. 07. 18. u 23:20 h  

********************


alt


alt


ISTOVREMENO DVA KATAMARANA?!

Dva katamarana iz Splita prema Bolu kreću u razmaku od 15 minuta. U 16.15 ide prvi za Bol (cijena 80 kn) ali nastavlja za Hvar,Korčulu i Dubrovnik. Drugi je u 16.30 (cijena 55 kn) i nakon Bola ide do Jelse.
U Bolu, kako je zamišljeno i objavljeno redom plovidbe, ne bi trebalo biti problema. Međutim, zadnjih dana u 16.15 iz Splita prema Dubrovnik plovi nešto sporiji katamaran „Novalja“, a  brža „Vide“ ide za Bol i Jelsu. Njih dvoje u Bol stižu skoro pa u isto vrijeme.
U subotu je, na primjer, „Novalja“ došla u 16.30 i zbog velikog broja putnika za Hvar, Korčulu i Dubrovnik tek je oslobodila privez za „Vidu“ u 16.55 sati. „Vida“ je  20-tak minuta morala, pred bolskim portom, čekati na slobodan vez.
Na Velom mostu su istovremeno bili putnici koji su čekali ukrcaj u  „Novalju“ i „Vidu“, a  posada na ulazu morala je paziti i objašnjavati da se netko ne ukrca za krivu luku.
„Jadrolinija“ će trebati o tome voditi računa i barem iduće sezone odrediti da polazak katamarana iz Splita za Dubrovnik bude nešto ranije, barem u 16 sati.
(j.e.)

(60) objavljeno 14. 07. 18. u 23:15 h 

********************


alt


NOVA AGENCIJA ZA VOĐENJE

Bol je dobio novu turističku agenciju - BRATTIA LAUDATA d.o.o. -  koja će se prvenstveno baviti organizacijom i vođenjem  izleta namijenjenih gostima koji borave u Bolu. Naziv agencije dolazi iz jednog od najstarijih spomena otoka Brača iz I. stoljeća, a prevodi se kao čuveni, poznati odnosno hvaljeni Brač.
Izleti ove agencije, sasvim sigurno, upotpunjuju turističku ponudu Bola i u ovoj godini će ići prema tjednom rasporedu, bez ograničenja broja gostiju te s garantiranim polaskom.
Vođenje po Bolu bit će organizirano svakog ponedjeljka i srijede s polaskom u 18 sati ispred Dominikanskog samostana. Nakon razgledavanja „Vele crkve“, šetnjom se kreće prema centru Bola uz povremeno zaustavljanje  i  tumačenja o bolskom turizmu, povijesti  i svakodnevnom životu. Nakon obilaska centra mjesta dolazi se i do najneobičnijeg spomenika u Bolu, Kuće u kući.
Na kraju gosti mogu nastaviti u podrumu Vinarske zadruge uz degustaciju vina.
Četvrtkom je u ponudi izlet do Pustinje Blaca i na Vidovu goru.
Utorkom i petkom je u programu HIT izlet po otoku. U program su uključeni posjeti: Klesarska škola, Muzej otoka Brača u Škripu te Muzej uja. Osim toga u cijenu je uračunata i marenda koja uključuje: sir i pršut, paštete od zelenih i crnih maslina, domaći kruh te tradicionalni otočki kolač. Nakon marende slijedi još kratko zaustavljanje u Nerežišćima za fotografiranje crnog bora na krovu crkvice, te vožnja do Vidove gore.
Nedjeljom se planira izlet u Split, a polazak je u 7.30 sati katamaranom. 
Izleti  se mogu kupiti na recepcijama Bluesun hotela, Hotelu Bol te u agenciji Adria Tours.
U ponedjeljak 16. srpnja, prvo  će vođenje po Bolu biti besplatno kako bi se predstavio program. Polazak je u 18 sati ispred Vele crkve.

(59) objavljeno  14. 07. 18. u 23:10 h 

alt
subota, 14. 07. 2018.      ********************


alt


AERODROM POTIČE RAZVOJ TURIZMA

Ne tako davno, prije pet godina, čitali smo ili slušali o mogućnosti zatvaranja zračne luke Brač. Razlog je bio sve manji broj letova, gubici koje većinski vlasnik nije želio ili nije mogao pokrivati. Danas je situacija sasvim drugačija. Na mjesto direktora došao je čovjek sa iskustvom, nakon rada na dubrovačkom i zagrebačkom aerodromu. U međuvremenu je produljena pista koja omogućava slijetanje zrakoplova na mlazni pogon do 150 sjedala. Sada se govori o novim ulaganjima i značaju aerodroma u turističkom razvoju otoka.
- Otok Brač po svojoj površini nudi mnogo veće mogućnosti – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – Brač je veći od Malte, a tamo avionima godišnje dolazi tri milijuna putnika. Mi ove godine računamo sa 40.000 putnika, ali za pet do deset godina bit će ih i do 150 tisuća. Prije produljenja piste na Brač su dolazili manji avioni iz Austrije, Njemačke i Italije. Ove godine imamo avio vezu iz 10 europskih destinacija i dvije linije, utorkom i subotom, sa Zagrebom. Mi želimo kvalitetnije goste, a oni nam sada dolaze iz udaljenijih zemalja. Da smo krenuli ispravnim pravcem dokaz su podaci iz Supetra gdje gosti prihvaćaju ponudu 10 posto skuplju. Subotom na brački aerodrom avionima dolazi oko 800 putnika.
• Razmišlja li se i o dolascima putnika za Makarsku, Hvar …
- Splitski aerodrom u ovim ljetnim mjesecima je preopterećen. Sa Brača bi se mnogo brže i jednostavnije moglo na Makarsku rivijeru ili na otok Hvar. Međutim, to je stvar agencija koje prodaju turističke aranžmane i biraju najpovoljnije i najjeftinije transfere. Na brački aerodrom slijeće i po 30 privatnih, poslovnih zrakoplova. Morat ćemo proširiti zbog njih i parking pozicije jer trenutno možemo osigurati 20 mjesta za te avione.
Očito, neka su sada druga razmišljanja i planovi o važnosti zračne luke Brač na razvoj turizma na Braču. Vjeruje se kako se stvaraju uvjeti za kvalitetniju ponudu gostima bolje platežne moći. Uskoro bi, zahvaljujući i avio gostima, trebala početi revitalizacija zapuštenih bračkih baština u centralnom dijelu otoka. Osim toga, gosti koji dolaze avionom, njih barem 50 posto traži rent a car vozila za obilazak i razgledanje otoka. Malih, poslovnih aviona sve više dolazi na Brač, a u Europi ih je registrirano 43.000.
- Imajmo na umu da dolazak 2.000 putnika generira jedno novo radno mjesto – čuli smo optimističku prognozu i najavu od direktora Aerodroma Brač Tonča Peovića s kojim smo razgovarali u petak u cocktail baru Bolero. (j.e.)

(58) objavljeno  13. 07. 18. u 23:25 h  

********************


alt

Koliko će im se Bračana u nedjelju pridružiti u Moskvi?


AVIONOM S BRAČA NA FINALE

U petak još nije bilo sigurno koliko će navijača s Brača putovati u Moskvu na finalnu utakmicu Francuska – Hrvatska. Avionski prijevoz nije bio upitan već ulaznice za utakmicu.
Poznata su nam imena zainteresiranih putnika, a znamo i kako planiraju do Moskve i koliko će ih to koštati.
S aerodroma Brač bi krenuli cesnom u – Tivat (Crna Gora). Iz Tivta prema Moskvi voze tri aviokompanije, ukupno 17 puta dnevno (nešto je više polazaka nego trajektom Supetar – Split). Cijena povratne karte Tivat – Moskva je 265 EU.
Kandidata ima, mjesta u avionima također, a jedino su upitne ulaznice za utakmicu. (j.e.)

(57) objavljeno  13. 07. 18. u 23:20 h 

********************


alt

Objekti na Bjenačici gdje se nalazi Srednja škola i đački dom


alt

Jedna od soba u đačkom domu


SREDNJA ŠKOLA: 47 PRVAŠA

Petak, iako je uz to bio i 13., čini se sretan početak za Srednju školu u Bolu. Lani ih se upisalo 8, a za školsku godinu 2018./19. – čak 47. Trogodišnje školovanje bit će za 10 kuhara i isto toliko konobara. Četverogodišnje školovanje za Turističko hotelijerske komercijaliste upisat će u prvi razred 15, a u Opću gimnaziju 12 učenika. U đački dom ih je primljeno 27 iako je bilo planirano primiti 20.
- U jesenskom roku bit će još mjesta za THK i Opću gimnaziju, ali mjesta više nema u đačkom domu – rekla nam je ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović. (j.e.)

(56) objavljeno  13. 07. 18. u 23:15 h 

********************


alt


T. PEOVIĆ VODI ROTARY CLUB

Od petka navečer Tonči Peović, direktor Aerodroma Brač, vodit će iduću godinu dana Rotary club Brač.

Prethodnih godina predsjednici Rotary cluba Brač bili su Tihomir Marinković, načelnik općine Bol i Markito Marinković, direktor TZ Bol.
Od svog osnivanja 2004. Rotary club Brač svoje aktivnosti usmjerava u dva glavna smjera. Prvi se odnosi na vlastitu izgradnju te jačanje rotarijanstva na Braču, u Dalmaciji i Hrvatskoj. Drugi se odnosi na humanitarno djelovanje provođenjem čitavog niza akcija usmjerenih pomaganju onih kojima je pomoć potrebna.

(55) objavljeno  13. 07. 18. u 23:10 h  

********************


alt


PUPOLJCIMA DONACIJA, SEKI PRŠUT

Na štandu obitelji Mikulić, na bolskoj tržnici, izvučena je trinaesta po redu (jer je to bio petak 13. srpnja) ceduljica s brojem 99. Pod tim brojem bilo je upisano ime dobitnice pršuta: Seka Bodlović.
Ceduljice je izvlačio 3,5 godišnji Josip Pavlin uz asistenciju nonota Ivice Bakovića koji je pršut dao na lutriju, a novac (1.000 kuna) donirao Bračkim pupoljcima, udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju. Na izvlačenju je bila i Ivana Radić, kao predstavnica Udruge. (j.e.)

(54) objavljeno  13. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


DOVRŠEN OČEVID ZBOG POŽARA

U jučerašnjoj Bolskoj kronici izvijestili smo o požaru na Zlatnom ratu, uz napomenu kako je u tijeku policijski uviđaj koji treba utvrditi uzrok požara. Policijska uprava Splitsko-dalmatinska na svoj je portalu napisala:
„U  noći 12. srpnja oko 4.30 sati u mjestu Bol na Braču izbio je požar na drvenom kiosku koji je ugašen  oko  5,15 intervencijom vatrogasaca.  Provedenim očevidom  utvrđena je sumnja da je uzrok požara otvoreni plamen. Materijalna šteta utvrdit će se naknadno, a daljnje kriminalističko istraživanje je u tijeku.“

(53) objavljeno  13. 07. 18. u 23:00 h   


altpetak, 13. 07. 2018.      ********************


alt


alt


alt


JEDRILICE U BOLSKOJ LITNOJ NOĆI

Umjesto u srijedu, zbog TV prijenosa iz Moskve, Bolska litnja noć organizirana je u četvrtak navečer na bolskoj rivi. Osim glazbenog programa, na štandovima su nuđeni plodovi mora, kolači, domaće vino, pivo …
Svečanom dekoru pridonijele su i jedrilice koje ponedjeljkom i četvrtkom dolaze u Bol, a gosti posjećuju 585club. Ovog četvrtka uz bolsku rivu bio je privezan rekordan broj plovila, 72 jedrilice. (j.e.)

(52) objavljeno  12. 07. 18. u 23:15 h   

********************


alt


AUSTRIJANCI NAJVIŠE VOLE - BOL

Najviše Austrijanaca koji ljetuju u Splitsko-dalmatinskoj županiji dolaze u Bol. Na drugom mjestu je Split, pa zatim slijedi Makarska.
Za Francuze je također Bol omiljeno ljetovalište. Prošle godine najviše ih je bilo u Splitu, pa onda u Bolu. Belgijanci, nakon Splita, u najvećem broju dolaze u Bol. Talijanima i Švicarcima Bol je četvrti, nakon Splita, Hvara i Makarske. Finaca je prošle godine najviše bilo u Splitu pa Makarskoj i Podstrani, a onda u Bolu.
Britanci najviše idu u Split, Hvar i Trogir, a Bol im je na sedmom mjestu.
U SDŽ Šveđana je 2017. najviše bilo u Splitu, pa Makarskoj, Baškoj Vodi, a Bol je na osmom mjestu. Za Nijemce, Norvežane i Slovake Bol je deveta destinacija …

(51) objavljeno  12. 07. 18. u 23:10 h 

********************


alt


PREDSTAVLJANJE KNJIGE I. ŠIMUNOVIĆA

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predstavljanje knjige dr. sc. Ivana Šimunovića: „Prostorne čarolije“ i ujedno njegovo predavanje „Život u suvremenim naseljima“ ovoga petak, 13. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21.30 sati.
Autor u knjizi iznosi uvjerenje „kako smo u sadašnjem trenutku razvoja dodirnuli i prostor u kojem i vrijeme kada više nije moguće misliti ni raditi po starom obrascu“. Knjigu je nazvao „Prostorne čarolije“ jer je „doista očaran sadržajem prostora, to jest prirodom kao vrhunskim arhitektom ambijenta, koja odolijeva vremenima, narodima i svim dobrim i lošim scenarijima te ostaje tisućljećima poželjno mjesto življenja.“ Posebno poglavlje posvećeno je temi „kamo idu naši otoci“.

(50) objavljeno  12. 07. 18. u 23:05 h  

********************


alt


POŽAR NA ZLATNOM RATU

U četvrtak rano ujutro, oko 4.30 sati, noćni čuvar „Grabovog rata“ na plaži Zlatni rat opazio je vatru u jednoj od kućica gdje se tijekom dana prodaju voćne salate i kokteli. Odmah je obavijestio DVD Bol, a opremom koju je imao na raspolaganju počeo je sa gašenjem. Priskočili su mu u pomoć zaštitari obližnjeg 585cluba.
Malo kasnije stiglo je i 11 članova DVD-a sa četiri vozila.
Vatra je uništila unutrašnjost kućice, ali nije zahvatila borovu šumu.
U tijeku je policijski uviđaj kojim se treba utvrditi uzrok požara. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 07. 18. u 23:00 h


altčetvrtak, 12. 07. 2018.     ********************


alt


JE LI TO MOGUĆE? HRVATSKA U FINALU!

San generacija postao je java. Hrvatska će u nedjelju igrati s Francuzima u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Bol je u srijedu navečer bio dio hrvatskih navijača. Svi su kafići bili prepuni, a najviše ih je bilo ispred „Marinera“ (na slici).
S nama su bili i brojni gosti koji su trenutno u Bolu. eVisitor ih je ujutro registrirao 5.440, a među njima je bilo i 218 gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva.
Bolska fešta nastavlja se u četvrtak na rivi na Bolskoj litnjoj noći. Treba se spremiti i za novu ludnicu u nedjelju u 17 sati. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 07. 18. u 23:00 h   

********************


alt


SDŽ DRUGA PO BROJU GOSTIJU                                                                                                                                                       

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je na svojim službenim stranicama  statističku analizu turističkih rezultata ostvarenih u prošloj godini. Učinila je to Sara Salamunić na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku i eVisitora.
U ukupnom broju dolazaka SDŽ sudjeluje sa 18 posto, a 19 posto udjela ima u ukupnim noćenjima u Hrvatskoj. Na prvom je mjestu Istarska županija (24 posto), a iza naše županije je Primorsko-goranska (16 posto), Dubrovačko-neretvanska (11 posto) …
Najveći udio dolazaka u SDŽ ima Splitska rivijera (49,85 posto), slijede Makarska rivijera (28,07), otok Hvar (10,07), otok Brač (7,89) i otok Vis (1,45 posto).
Hotela je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo 253 (godinu ranije 248) sa 32.651 krevetom (godinu ranije 31.568), kampova je bilo 53, objekata u domaćinstvima 24.879 (godinu ranije 21.708)  sa 156.497 kreveta (godinu ranije 141.801).
Prosječna popunjenost u hotelima bila je 38,52 posto, u objektima domaćinstava 17,13 posto …
Poljaci su 2017. bili najbrojniji gosti u SDŽ, a slijede ih Nijemci, Hrvati, Česi, Britanci …
Najduže su boravili, u prosjeku 8 dana, gosti iz Rusije, Bjelorusije, Češke i Ukrajine, po 7 dana Slovaci, Poljaci, Nijemci, Slovenci, Norvežani i Srbi …
U Supetru je prošle godine bilo 83.240 gostiju (Nijemaca 9.976, Francuza 8.662,
Šveđana 8.467, Hrvata 7.012 …). U Bolu je došlo 102.745 gostiju. Francuza je bilo najviše (14.460), zatim Nijemaca (11.496), Austrijanaca (10.512), iz Ujedinjenog Kraljevstva (7.198), Hrvata (6.865), Šveđana (6.848), Talijana (5.700), Norvežana (4.253), Slovenaca (4.142), Čeha (2.496)…
U Bolu je bilo 2017. gostiju iz najmanje 50 zemalja. U taj popis su uvršteni oni kojih je bilo preko 50 iz iste države. (j.e.)

(47) objavljeno  11. 07. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


BROČKO BLOGO – SNIMLJENA NOVA SCENA

Autori projekta Terra Croatica – Bročko blogo, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman, akademski filmski i televizijski snimatelj i redatelj, snimili su novu scenu: donošenje Povaljske listine u zgradi biskupije (današnji Dominikanski samostan) na Bolu.
Za potrebe snimanja su bili angažirani padre Ivo (kao biskup Nikola), padre Damir (opat Ratko), Lovro Karmelić (knez Brečko), Jakša Marinković Tomić (župan Prvoš), Stipe Karmelić Rade (sudac Dasen), Nikica Bodlović (brašćik Prvoslav), Ivica Ščepanović (predstavnik vlastele) i Tonči Kukoć Bager (predstavnik puka).
Povaljska listina najstariji je dokument pisan hrvatskom ćirilicom (tzv. bosančicom), najvrjedniji brački spomenik i jedan od najvažnijih i najstarijih hrvatskih povijesnih i jezičnih spomenika uopće.  Posjedovna je isprava benediktinskoga Samostana sv. Ivana Krstitelja u Povljima napisana na listu pergamene. Sačuvan je prijepis iz prosinca 1250. godine koji je načinjen na osnovi izvornika iz 1184. god. kada se u biskupijskoj palači na Bolu sastalo vijeće s bračko-hvarskim knezom Brečkom, županom Prvošem, sucem Dasenom, brašćikom Prvoslavom,  biskupom Nikolom i bračkom vlastelom koja ima moć odlučivanja, te predstavnicima puka, koji više nemaju nekadašnjeg udjela u odlučivanju, kao i opat Ratko koji je zatražio da se obnovljenom benediktinskom samostanu u Povljima vrate zemlje koje je posjedovao na područjima po Koncu, tj. po istočim bračkim predjelima. Ratkov uspjeh o vraćanju zemalja uklesan je na Povaljskom pragu.

(46) objavljeno  11. 07. 18. u 22:45 h  

********************


alt


„VIDA“ DOLAZI U ČETVRTAK

U srijedu u 16.30 katamaran „Vida“ umjesto da krene za Bol i Jelsu, zbog kvara, ostao je u splitskoj luci. Putnici za Bol mogli su katamaranom „Novalja“ koji plovi na izletničkoj liniji Split – Bol – Hvar – Korčula – Dubrovnik.
Nakon popravka, „Vida“ je u 20 sati iz Splita izravno krenula u Jelsu, pa se u Bol očekuje u četvrtak u 6.30 odakle će nastaviti za Split. (j.e.)

(45) objavljeno 11. 07. 18. u 22:40 h  

alt
srijeda, 11. 07. 2018.     ********************


alt


alt


alt


KAKVA SE IZGRADNJA PLANIRA NA BORKU?

BLUESUN HOTELI uputili su medijima detaljna objašnjena svojih planova vezano za izgradnju hotel „Borak“. Zbog dužine teksta izdvojili smo jedan dio koji nam se činio najzanimljivijim, ali i kao odgovor na iznesene kritike tijekom javne rasprave o izmjenama Urbanističkih planova.
Kompletan tekst je u prilogu, a potrebno je kliknuti na donji link.
*****
• Kapacitet cijelog kompleksa Bluesun hotela u Bolu trenutno je 1.599 kreveta u 726 smještajnih jedinica. Od toga je svega 612 kreveta kategorije 4*, dok su ostali kapaciteti kategorije 3*. S novim projektom naš kapacitet u Bolu će biti 2.143 kreveta (1.046 soba)i svi će oni  biti kategorije 4* i 5*.
Radi usporedbe,  potrebno je napomenuti da je 1989.-e u Bolu kapacitet u hotelskom smještaju i odmaralištima  bio 3.080 kreveta, a danas svi bolski hoteli raspolažu sa 2.348 kreveta.
• Novi hotel koncipiran je kao hotel visoke kategorije (5*) s ponudom usmjerenom na obiteljski turizam. U skladu s tim, nova zgrada zamišljena je kao funkcionalna cjelina s najraznovrsnijim sadržajima (ugostiteljskim, zabavnim, rekreacijskim i uslužnim).
Zgrada je poluukopana, kaskadnog volumena i katnosti Po+Su+Pr+4, te je funkcionalno podijeljena u nekoliko zona.
• Veći dio smještajnih jedinica orijentiran je prema jugu, s pogledom na more. Sobe na završecima volumena koji se protežu u smjeru sjever-jug najveće su i najkvalitetnije sobe s velikim terasama i zelenim krovovima, dok sobe na najnižoj etaži zapadnog i srednjeg volumena imaju vlastiti bazen ispred sobe, tzv. swim-up. 
• Gornja kota građevine prati visinu postojećeg hotela Borak.
• Novim rješenjem hortikulture sve slobodne površine planiraju se oplemeniti visokokvalitetnim zelenilom lokalnog karaktera i klime. Zelene površine tako će zauzimati više od 40% ukupne površine zone. Dodatno, arhitektonskim rješenjem oblikovanja pojedinih krovova u obliku „zelenih krovova“ dodatno se doprinosi povećanju prirodne vegetacije i stvaranju lokalnog ambijenta.
• Za potrebe kompleksa Bluesun kao i novog hotela u sklopu kompleksa, predviđa se izvedba sustava desalinizacije za sve postojeće i buduće potrošače pitke sanitarne vode. Procesom desalinizacije osigurat će se sigurna opskrba objekta pitkom sanitarnom vodom čime će se znatno poboljšati dosadašnja vodoopskrba naselja Bol kao i ostalih potrošača na postojećem magistralnom cijevovodu.
• Crpljenje morske vode će se koristiti i za toplinske pumpe potrebne za grijanje i hlađenje građevine što predstavlja napredno zeleno ugljiko-prijateljsko rješenje.
Višak vode od ispiranja filtera i površinskih oborinskih voda će se filtrirati i koristiti kao tzv. „tehnološka voda“, i koristit će se za navodnjavanje.
• Dakle, osim što se i u pogledu svih sustava povezanih sa vodom minimalno koristi postojeća i planirana infrastruktura Bola, ovim se mjerama ona dodatno rasterećuje u odnosu na trenutno stanje postojećih potrošača u samoj zoni. Možemo sa sigurnošću tvrditi da projekt budućeg hotela predstavlja najzeleniji hotel u široj regiji.
• Električna energija dodatno će se proizvoditi putem fotonaponskih folija na ravnom krovu zgrade, i time, u ljetnim mjesecima omogućiti samoodrživost, što pozitivno utječe na uštedu energije na razini naselja i cijelog otoka.
• TUI Grupa vodeća je svjetska kompanija u području turizma koja pruža usluge za 30 milijuna kupaca, a zapošljava 77 tisuća ljudi u 130 zemalja. Ključne su odrednice korporativne kulture TUI Grupe globalna odgovornost prema ekonomiji, okolišu i društvu, što se odražava i kroz dugogodišnju strategiju održivog turizma.
• Bluesun hoteli se prilagođavaju zahtjevima tržišta i sukladno tome, u novom hotelu planiraju se nuditi sve vrste usluga. Iskustvo iz naših ostalih hotela, u kojima imamo sličan koncept kazuje nam da su različite vrste usluge zastupljene ovisno o tržištu i sezoni dolaska gostiju na sljedeći način: očekuje se do 40% gostiju koji će koristiti usluge polupanisiona, 30% koristit će uslugu noćenja i doručka,  a 30% all inclusive uslugu.
• Tradicionalno, najvjerniji  i najbrojniji gosti ove destinacije i dalje se očekuu s njemačkog tržišta. Ciljane skupine su klijenti visoke platežne moći, koji putuju više puta godišnje i troše prosječno 2-3 puta više u destinaciji od gostiju koji su trenutno klijenti naših hotela.
• Plaža ispred hotelskog naselja nije predmet ovog projekta, niti se izgradnjom novog hotela   prejudicira budući izgled plaže ili njeno uređenje u budućnosti.
Projekt novog hotela obuhvaća izgradnju 5 grijanih zatvorenih i otvorenih bazena ukupne vodene površine 2000 m2 što će rezultirati rasterećenjem plaže u tom smislu.
• Ukupna vrijednost ove investicije je cca. 55 mil. EUR. Uvjereni smo da će ona polučiti višestruke koristi za lokalnu zajednicu. Općina Bol njome, samo od komunalne naknade ostvaruje financijsku korist od 14 milijuna.kuna.
• Planira se zapošljavanje još 200 ljudi što će sasvim sigurno potaknuti gospodarski razvoj Bola i  pozicionirati ga u vodeću jadransku odmorišnu destinaciju visoke kategorije.
Jedan od strateških ciljeva ovog projekta je produljenje turističke sezone za više od 40 dana u odnosu na sadašnje stanje.
• Ovaj projekt je važan i sa aspekta Zračne luke Brač jer predstavlja jedan od  temelja za produženje piste što će, kao rezultat imati letove iz svih važnijih europskih emitivnih tržišta direktno za Brač, čime se otvaraju neslućene mogućnosti za daljnji razvoj otoka i dobrobit svih njegovih stanovnika.

*****
(Kompletno objašnjenje Bluesun hotela je u prilogu. Kliknite na donji link.)

http://boljani.info/images/pdf/TUI%20MAGIC%20LIFE%20priop%e6enje.pdf

(44) objavljeno  10. 07. 18. u 21:35 h 

********************


alt

Ujutro nije bilo baš jednostavno pronaći jedrilicu kojom su došli u Bol pa je jednostavnije bilo malo odspavati na asfaltu kolnika na Račiću (foto: d. marinković)


S PARTIJANERIMA NIJE BILO PROBLEMA

Boravak partijanera u Bolu tijekom ponedjeljka do utorka ujutro, prema nama dostupnim informacijama, prošao je bez ikakvih incidenata.
U 585clubu bilo je preko tisuću posjetitelja gdje su u piću i glazbi uživali do 5 ujutro. Dva turistička vlakića stalno su vozila i besplatno prevozila cijelu noć – saznali smo od Danijela Čambera, voditelja disco kluba.
U 585clubu bilo je u ponedjeljak najviše posjetitelja ove godine, a više ih je jedino bilo prošlog ljeta za Dan općine. (j.e.)

(43) objavljeno  10. 07. 18. u 21:30 h 

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE OD 1. RUJNA

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je obavijest za sve predškolce, učenike i studente, koji su korisnici povlaštenog prijevoza, da se zaprimanje i obrada zahtjeva za navedene skupine zaustavlja do 1. rujna.
Svi navedeni korisnici (predškolci, učenici i studenti) koji su, u odnosu na prethodnu školsku/akademsku godinu, mijenjali obrazovnu ustanovu, mjesto školovanja ili mjesto boravka (učenici i studenti koji borave u učeničkim i studentskim domovima izvan svoga mjesta prebivališta), zahtjev za novu otočnu iskaznicu će moći podnijeti tek od 1. rujna 2018. godine.
Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje nove učeničke iskaznice ili iskaznice za studenta, korisnici se upućuju da u obrazovnoj ustanovi obavezno provjere da li je njihov status uredno ažuriran u pripadajućem Registru (CARNET, SRCE).
Svi korisnici koji imaju učeničke/studenske otočne iskaznice će svoje pravo moći ostvarivati temeljem svojih postojećih iskaznica, a dok im se ne obrade novi zahtjevi.
Također, svi ostali korisnici, učenici i studenti, kod kojih nije došlo do nikakve promjene vezano uz mjesto školovanja, odnosno prebivališta/boravišta, ne podnose zahtjev za novu iskaznicu, nego koriste postojeću do datuma njene valjanosti.
Za sve informacije treba se obratiti Agenciji za obalni linijski pomorski promet na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na telefon 021/329-370.

(42) objavljeno  10. 07. 18. u 21:25 h  

********************


alt


TRI DANA ZA PRŠUT

Preostalo je još tri dana za igru u kojoj se za 10 kuna može dobiti pršut. Na tržnici, na štandu obitelji Mikulić, upisuje se broj za lutriju, a izvlačenje je u petak, 13. srpnja u 12 sati.
Pršut je poklonio Ivica Baković (na slici), a prihod od lutrije namijenjen je udruzi Brački pupoljci. (j.e.)

(41) objavljeno  10. 07. 18. u 21:20 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: BOLSKA SIDRENJA

Možda će jednog dana, nakon izgradnje nove luke na Račiću, biti manje sidrenja gdje tko želi. Na trasi podmorske fekalne cijev na Bilina kući ili u neposrednoj njezinoj blizini usidrena je u utorak bila jedna poveća jahta. Ukoliko bi svojim sidrom zakačila cijev možemo samo pretpostaviti što bi to značilo za obližnje plaže, a bez posljedica, za južnog vjetra, mnogo bi bolskih fekalija došlo i na plažu Zlatni rat. (j.e.)

(40) objavljeno  10. 07. 18. u 21:15 h   

altutorak, 10. 07. 2018.     ********************


alt

Jedrilicama, a možda i ovom jahtom, čitav dan su u ponedjeljak partijaneri počeli dolaziti u Bol


alt

585club na početku zabave, 23 sata ...


ULTRA EUROPE U BOLU

Nakon tri dana u Splitu (petak, subota i nedjelja) dio sudionika Ultra Europe došao je u ponedjeljak u Bol. Iako je to nazvano Regatta, mnogi su došli autobusom preko Supetra ili izravnim katamaranskim linijama. U Splitu je bilo preko 100 tisuća posjetitelja, a u Bolu ih se očekuje do tisuću.
Ponedjeljak poslije podne partijaneri su proveli u cocktail baru Auru na Zlatnom ratu, a noć u 585clubu. Organizatori Ultre su zakupili disco klub, ali je uz ulaznicu od 290 kuna bio omogućen ulaz i ostalim zainteresiranim posjetiteljima. U ponedjeljak nije za Boljane vrijedio besplatan ulaz. (j.e./m.m.)

(39) objavljeno  09. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


alt


VEČER LOKALNE KULTURE

Na trgu pred Župnom crkvom u ponedjeljak je održan koncert bolskih glazbenika. Nastupili su dječji zborovi Versi i Čarčojak, mandolinski orkestar Partenca i ženska klapa Užonca. (i.r.)

(38) objavljeno  09, 07. 18. u 22:10 h 

********************


alt


RAMPA ZA VOZILA

U ponedjeljak su završeni radovi na montaži rampe u Ulici Domovinskog rata (na slici), ali još neko vrijeme neće biti u funkciji. Rješenjem prometne regulacije predviđeno je da Rudina postane pješačka zona, posebno zbog Osnovne škole. Nakon završetka turističke sezone počet će uređenje trga uokolo caffe bara Marinero pa će tada biti aktivirana rampa i prolaz će ubuduće biti dozvoljen u neko doba dana za snabdijevanje te vozilima koji imaju u tom dijelu riješeno parkiranje. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 07. 18. u 22:05 h 

********************


alt


NA RIVU U ČETVRTAK

Zbog TV prijenosa sa Svjetskog nogometnog prvenstva (Hrvatska – Engleska) Bolska litnja noć ovog će se tjedna umjesto u srijedu organizirati u četvrtak – obavijestili su nas u Turističkoj zajednici općine Bol koja je zadužena za gastro ponudu.
Vjerujemo da će u četvrtak na bolskoj rivi biti nastavak slavlja od srijede. (j.e.)

(36) objavljeno  09. 07. 18. u 22:00 h 

********************


alt


PRIJEDLOZI ZA NAGRADE DO PETKA

Još ovaj tjedan mogu se predlagati kandidati za javna priznanja Općine Bol koja se dodjeljuju za Dan općine, 5. kolovoza. Rok za dostavu prijedloga je petak, 13. srpnja, a priznanja su: Nagrada za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Svaki prijedlog treba biti pismeno obrazložen. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 07. 18. u 21:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: OTVORENI KONTEJNERI

Nije lijepo ni za oko a ni za nos kada je na ulici otvoreni kontejner – bez poklopca. Navodno, ovaj na našoj slici, nije jedini. Ima ih u Bolu – desetak. Kada se odgovorni dogovore tko ih treba popraviti ili zamijeniti, možda neće završiti turistička sezona, a prema najavama, od 1. studenoga ionako ih ne bi trebalo biti na ulici. (š.h.)

(34) objavljeno  09. 07. 18. u 21:50 h  

alt
ponedjeljak, 09. 07. 2018.     ********************


alt


BOLJANI IMAJU TREĆINU APARTMANA?!

Brojke uvijek nam nešto govore, ako se znaju i žele pročitati. Na primjer, koliko bolskih obitelji ima koristi od izdavanja apartmana i soba? Ukupno je u Bolu 757 obveznika koji imaju odobrenja za smještaj gostiju. Boljana, sa stalnim boravkom cijele godine u Bolu, je 316 ili 41,7 posto. Neka domaćinstva imaju i do četiri odobrenja, pa se može objaviti da se tek trećina bolskih domaćinstava bavi iznajmljivanjem!
Tko su ostali: prijavljeni, ali ne žive u Bolu (58), pravne osobe sa sjedištem u Bolu (20), prave osobe sa sjedištem izvan Bola (15), pravne osobe izvan Hrvatske (2), fizičke osobe prijavljene u drugim mjestima u Hrvatskoj (188) i stranci (7).
Među ukupno 757 obveznika nalazi se i 151 rješenje za tzv nekomercijalni smještaj. Tu pogodnost koriste najčešće strani državljani koji imaju apartmane u Bolu (63), hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Bolu (51), ali i Boljani kojima tijekom ljeta dolazi rodbina (37).  Oni u nekomercijalnom smještaju ne naplaćuju noćenja, ali plaćaju boravišnu pristojbu, paušalno ili u punom iznosu.
Nema zakonske mogućnosti da se zainteresiranima izvan Bola onemogući izgradnja apartmana u Bolu. Boljani uostalom slobodno kupuju stanove u Zagrebu i Splitu, a apartmanizaciju svjesno ili slučajno omogućili su oni koji su prodavali građevinske parcele. Tome su pogodovale i općinske odluke po kojima se u objektu umjesto šest može graditi devet apartmana. Odlukom je omogućena i viša katnost objekta … Sve je to dovelo do ove situacije: prevelika apartmanizacija koja je 2/3 u vlasništvu pravnih osoba i onih koji žive podalje od Bola, čak i u inozemstvu. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


U BOLU 4.899 GOSTIJU

Drugi je vikend u srpnju kada dolazi više gostiju nego ih odlazi. Ove nedjelje, prema eVisitoru, u Bolu je bilo prijavljeno 4.899 gostiju. Druge nedjelje u srpnju prošle godine (9. srpnja) u Bolu ih je boravilo 5.484 gosta. (j.e.)

(32) objavljeno  08. 07. 18. u 23:00 h  

********************


alt


LITNJA NOĆ U ČETVRTAK?

Gastronomsko-glazbeni program koji je planiran srijedom (Bolska litnja noć) mogao bi se ovog tjedna odgoditi za jedan dan – za četvrtak. Razlog je polufinale na Svjetskom nogometnom prvenstvu i izravni TV prijenos utakmice Engleska – Hrvatska koji je na programu u srijedu u 20 sati.
U Bolu osim domaćih ljudi ima i navijača iz Engleske koji će od 20 do 22 sata, a možda i duže, okupirati kafiće, posebno prostor cocktail bara „Varadero“ koji je na samoj rivi, neposredno uz pozornicu i štandove.
Odluka o eventualnom novom terminu održavanja Bolske litnje noći ovog tjedna trebala bi se donijeti tijekom ponedjeljka. (j.e.) 

(31) objavljeno  08. 07. 18. u 22:55 h  

********************


alt

Vedran Krunić zimi lovi ribu, a ljeti turiste za svoju polupodmornicu


OSAM PRIČA NA RTV SAN MARINO

Prošlog petka, 6. srpnja, emitirana je posljednja, osma po redu, priča na RTV San Marino. Emitiranje je počelo 18. svibnja i svakog petka emitiran je po jedan razgovor u trajanju po 10 minuta.
Zadnji sugovornik je Vedran Krunić, vlasnik polupodmornice „Val“.
Sve objavljene nastavke mogu se pogledati na našem portalu, a linkovi se nalaze na početnoj (prvoj) stranici: Preporučamo - pogledajte. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 07. 18. u 22:50 h  

alt
nedjelja, 08. 07. 2018.     ********************


alt

Publika u "Marinera" u dva nivoa


alt

U "Varaderu" su bili i navijači iz Švedske


alt

Slobodnih stolica nije bilo ni u caffe baru "Loža"


alt

Početak utakmice pratili smo u caffe baru "Kala"


VIJEST DANA: HRVATSKA BOLJA OD RUSIJE

Sve druge vijesti u subotu navečer nisu toliko bitne. Najvažnije je ono što se dogodilo u Sočiju. Hrvatska će u srijedu u 20 sati igrati u Moskvi polufinale protiv Engleske. Navijači u bolskim kafićima i restoranima slave ovaj uspjeh kao i Hrvati u drugim gradovima, ali i oni izvan Hrvatske. Posebno oni koji su uživo pratili susret četvrtfinala: Rusija – Hrvatska, nakon penala, 4:3.
Drugi polufinalni susret igra se u utorak: Francuska – Belgija. (j.e.)

(29) objavljeno  07. 07. 18. u 23:10 h  

********************


alt


alt


TKO JE PROTIV ZELENILA?

Zeleni se u ovom slučaju neće javiti. Ne javlja se ni L.J., prodavačica u trgovini u Loži 7, koju je u petak u 13 sati poklopila grana stoljetne murve. Grana je popustila pod opterećenjem godina! Srećom, prošla je L.J. samo s ogrebotinama.
Da je netko planirao uklanjane grana bilo bi galame, peticija i prosvjeda, a L.J. nije imala vremena ni pobjeći. Ima najava da i obližnji čempresi na Loži nisu još dugog vijeka. Pozvani su stručnjaci iz splitskih „Parkova i nasada“ da predlože moguću sanaciju ili će čemprese trebati ukloniti. Oni jesu zaštitni znak bolske luke (na razglednicama) ali i potencijalna opasnost da netko i nastrada. (j.e.) 

(28) objavljeno  07. 07. 18. u 23:05 h 

********************


alt


DJECA USELILA U PARK

U subotu je bilo najavljeno da će građevinari dovršiti poslove oko uređenja parka u Ulici Hrvatskog preporoda, ispred Doma za starije osobe. Građevinari su otišli, ali bi se trebali vratiti u ponedjeljak. Djeca nisu više imala strpljenja i u subotu su došli u park uživati u igri. (j.e.)

(27) objavljeno  07. 07. 18. u 23:00 h  

alt
subota, 07. 07. 2018.     ********************


alt


TURIZAM: U BOLU OSTAJU 5,4 NOĆI

Sedam turističkih zajednica na Braču ukupno su u lipnju imali više dolazaka (41.688) i noćenja (244.828) nego u istom mjesecu prošle godine. Domaćih je gostiju bilo 3.094, a inozemnih 38.594.
Po broju dolazaka Bol je na prvom mjestu (17.704), drugi je Supetar (13.059), slijede Milna (3.041), Postira (2.769), Sutivan (2.561), Selca (2.041) i Pučišća (513). Najveće je povećanje dolazaka u Selcima (52 posto), a najmanje u Bolu (3 posto).
Bol je, prema podacima eVisitora u županiji, zabilježio manjak noćenja od 5 posto, Supetar ima kao i lani, a ostali su u plusu.
Interesantan može biti i podatak o dužini boravka u lipnju. U Milni su boravili u prosjeku 6,38 noći, a u Bolu najkraće – 5,40 noći. To je ranijih godina, kada je Bol u pitanju, bilo nešto povoljnije: 2016. godine 6,46 noći, 2017. godine 5,80 noći …
Možda bi trebalo analizirati zbog čega nam gosti u Bolu ostaju sve kraće? (j.e.)

(26) objavljeno  06. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


HUMANOST: PRŠUT ZA PUPOLJKE

Na bolskoj tržnici od ove subote ponovno se igra lot (lutrija), a za 10 kuna može se dobiti pršut od 10 kilograma. Ovaj put je ipak nešto drugačiji razlog za igru. Pršut je poklonio Ivica Baković za Udrugu Bračke pupoljke. Kako je njima novac potrebniji odlučeno je da se igra lutrija, a novac će biti uplaćen Bračkim pupoljcima, a jedan od onih koji će svojim uplatama pomoći ovu humanitarnu akciju dobit će pršut. Hvala naravno i Ivici Bakoviću koji je poklonio pršut.
Brojevi se upisuju, kao i obično, na štandu obitelji Mikulić. Izvlačenje se planira u petak, 13. srpnja.
(j.e.)

(25) objavljeno  06. 07. 18. u 22:20 h alt


petak, 06. 07. 2018.      ********************


alt

Plaža Zlatni rat u četvrtak, 5. srpnja u 12 sati


VIŠE DOLAZAKA, A MANJE NOĆENJA

Prema podacima koje smo dobili u Uredu Turističke zajednice u lipnju je bilo više dolazaka gostiju nego lani, ali je registrirano manje noćenja. Očito je da su gosti na odmoru ostali nešto kraće. Ista konstatacija vrijedi i za prvo polugodište.
U Bolu je u lipnju došlo 17.845 gostiju (lani u lipnju 17.219), a zabilježeno je 98.021 noćenje (lani 101.263).
U hotelima je u lipnju bilo 57.751 noćenje (7% manje nego lani), u privatnom smještaju 35.435, u kampovima 1.496, a u nekomercijalnom smještaju 3.339 noćenja.
Najviše su noćenja ostvarili gosti iz Francuske (15.493), zatim Austrije (12.679), Njemačke (10.918), Švedske (7.570), Hrvatske (6.618) …
Objavljeni podaci su pročitani sa eVisitora u TZO Bol. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 07. 18. u 22:35 h 

********************


alt


OTVOREN GASTRO MAXIMUM

Mini market Gastro Maximum, vlasništvo Drage Eterovića, otvorem je od četvrtka na Račiću i radit će treću sezonu. U ponudi su domaći proizvodi: tartufe, tjestenina, sirevi, pršut, džemovi, ekstra djevičansko maslinovo ulje …
Svi proizvodi, koji su na prodaji, mogu se kušati prije kupovine.
Radno vrijeme je od 10 do 24 sata (Ante Starčevića 9).
Od ponedjeljka u ponudi će biti punjeno pecivo, namazi … (j.e./d.e.)

(23) objavljeno  05. 07. 18. u 22:30 h 

********************


alt


DJEČJI PARK OD SUBOTE?

Bliži se dan završetka radova na uređenju dječjeg parka koji se gradi u Ulici Hrvatskog preporoda, ispred Doma za starije osobe. Prema najnovijim informacijama, uvjeravaju nas da u subotu neće više biti građevinara, pa u taj prostor napokon mogu najmlađi Boljani i njihovi roditelji, ali ima prostora za sve koji se žele odmoriti i skloniti od sunca. (j.e.)

(22) objavljeno 05. 07. 18. u 22:25 h  

********************


alt

Ovog četvrtka (5. srpnja) u Bol je ponovno došlo pedesetak jedrilica. Prvi put su privezani ispred hotela "Kaštil" u četveroredu! U noćnim satima su jedriličari bili u 585clubu


ULTRAŠI DOLAZE U BOL

Dio sudionika ULTRA EUROPE, festivala elektroničke glazbe, koji se održava u petak, subotu i nedjelju u Splitu, u ponedjeljak će krenuti ULTRA REGATTOM prema Bolu i plaži Zlatni rat. Nakon zabave u cocktail baru Auro, nastavit će navečer u 585clubu.
Organizatori Ultra Regatte su zakupili 585club i osigurali glazbeni program, ali su njihovi redari na ulazu pa taj dan (ponedjeljak) ne vrijedi besplatan ulaz za Boljane uz predočenje osobne iskaznice. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 07. 18. u 22:20 h  

alt
četvrtak, 05. 07. 2018.     ********************


alt


SUMRAK ZBOG HOTELA ILI APARTMANA?

Hotelski smještaj ne može bitno utjecati na privatne iznajmljivače, ali hoteli svojim sadržajima (bazeni, wellness, bowling …) mogu poboljšati i obogatiti ponudu u privatnim apartmanima i sobama. Kada su hoteli zatvoreni ne može se ni razmišljati o produženju turističke sezone.
Prijeti li bolskom turizmu preveliki rast smještajnih jedinica u hotelima ili nekontrolirana apartmanizacija?  U posljednjih 30 godina smanjio se broj hotelskih kreveta, ali se enormno povećao broj kreveta u privatnom smještaju. Zna se da je najveći broj od 4.296 kreveta u privatnom smještaju u vlasništvu privatnih i pravnih osoba koji ne žive u Bolu. To su im omogućili u prvom redu sami Boljani koji su prodavali terene za gradnju novih naselja sa apartmanima. Danas oni konkuriraju domaćim iznajmljivačima cijenom i suvremenijom opremom, a zimi su to sablasno prazna naselja.
U Bolu u hotelima, privatnom smještaju i kampovima ima službeno prijavljeno 7.300 kreveta. Prošlog ljeta najveći broj gostiju bio je 19. kolovoza kada je u Bolu registrirano 6.390 turista, a to znači da je i tada bilo još 900 slobodnih kreveta. Vlasnici hotela znaju točnu računici prije nego krenu u investicijska ulaganja, a pojedinci grade prema vlastitim željama i pretpostavkama. Zbog toga nam se dogodila apartmanizacija, a što je veća ponuda to je manja cijena noćenja.
Koga bi, u tom slučaju, trebalo sprječavati da gradi nove objekte? (j.e.)

(20) objavljeno  05. 07. 18. u 01:00 h 

********************


alt


alt


alt


PALME OKO NOVOG HOTELA

Radovi na hotelu „Vitar“ sasvim su pri kraju. U tijeku je hortikulturno uređenje okoliša. Posađene su palme, kaktusi … U hotel je stigao i namještaj, a službena kategorizacija najavljena je za 17. srpnja. Prije toga datuma hotel ne može primiti goste.
Radovi na rušenju postojećih objekata na lokaciji gdje je danas hotel „Vitar“ počeli su u listopadu prošle godine. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 07. 18. u 00:55 h  

********************


alt


TURIZAM: SPLIT I DUBROVNIK U PLUSU

U lipnju je u većini županija u Hrvatskoj, osim u Dubrovniku i Splitu, zabilježen minus u broju dolazaka gostiju i noćenja. Prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u našoj županiji bilo je u lipnju 510.389 dolazaka (+14 posto) i 2.328.832 noćenja (+8 posto).
Najbrojniji su bili gosti iz Češke (49.119), zatim Poljske (48.286), Ujedinjene Kraljevine (39.687), Njemačke (37.417), Hrvatske (32.165), SAD (30.927), Švedske (29.593) …
U Bolu su u lipnju došla 17.704 gosta (+3 posto), a u Supetru 13.059 (+12 posto).

(18) objavljeno  05. 07. 18. u 00:50 h  

********************


alt


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Drugi put ovog ljeta na rivi je organizirana gastro-glazbena fešta. Ove srijede je to bilo pod nazivom Bolska litnja noć i tako će biti do kraja ljeta svake srijede, ukoliko ne bude vremenskih nepogoda kao prije sedam dana.
Na desetak štandova nude se plodovi mora, kolači, domaće vino, pivo i alkoholna pića …

(17) objavljeno  05. 07. 18. u 00:45 h  

********************


alt


OPASNOST JE UKLONJENA

Objavili smo fotografiju i napisali da vozačima prijeti opasnost na županijskoj cesti Bol – Murvica. Nakon obilne kiše 13. lipnja, voda je nanijela sa makadamske stare ceste za Murvicu zemljanu i kamenu naslagu na asfaltnu cestu. Nije bitno jesu li to učinili zbog našeg napisa, ali je na teren izišla ophodnja Županijskih cesta i angažirala tvrtku „Bilić“ da svojim strojem ukloni naslagu zemlje i kamenja.
To je učinjeno u srijedu i sada vozila nesmetano mogu do Murvice. Ali …
Sve je dobro do prve veće kiše koja će ponovo „vratiti“ zemlji i kamenje na asfaltnu prometnicu. (j.e./j.p.)

(16) objavljeno  05. 06. 18. u 00:40 h 

*******************


alt


NOVA ADRESA

BOL poljoprivredna zadruga obavještava  članove zadruge i sve ostale korisnike Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da od 04. srpnja 2018. godine podružnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, umjesto na dosadašnjoj adresi (Mažuranićevo šetalište 24 b) posluje na novoj adresi: Trg Hrvatske bratske zajednice 8 (I kat).
Nove prostorije su u zgradi Croatia osiguranja, preko puta zgrade Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

(15) objavljeno 05. 07. 18. u 00:35 h 

********************


alt


RUSKI BALET DOLAZI U BOL

Kada nastupa svjetski poznati baletni ansambl „Carski ruski balet“ iz Moskve, publika ostaje bez daha! Prvi puta nastupit će na otoku, u Bolu, 3. kolovoza s početkom u 21 sat. Bit će to prigoda brojnim domaćim i stranim gostima te stanovnicima najvećeg dalmatinskog otoka, prisustvovati izvedbi na teniskom stadionu, vjerojatno najomiljenije predstave svih vremena „Labuđe jezero“, skladatelja Petra  Iljiča Čajkovskoga.
 „Labuđe jezero“ najpoznatiji je bijeli balet kojeg je skladao P. I. Čajkovski u kojem se princ Siegfried zaljubljuje u kraljicu labudova Odette, koja je pod kletvom zlog čarobnjaka Rothbarta. Princ obećava prekrasnoj Odette kako će se vratiti po nju i spasiti ju, no Odile, čarobnjakova kći, vodi princa na pogrešan put.
Cijena ulaznica za centralne tribine iznosi 300 kn, za parter 400 kn, a mogu se kupiti na kioscima Tiska, Autotransa te u uredima Turističkih zajednica u Bolu i Supetru.

(14) objavljeno  05. 07. 18. u 00:30 h   
alt

srijeda, 04. 07. 2018.     ********************


alt


MANJE JE HOTELSKIH, ALI VIŠE PRIVATNIH KREVETA

Znači li izgradnja jednog hotela, sumrak našeg Bola? Pitanje je koje postavljaju ovih dana neke udruge, a obične promatrače ne može to ostaviti ravnodušnim. Akcija protiv izgradnje hotela u Bolu, nije ništa novo.  Bilo je povika i 1970. kada se planirala izgradnja „Elaphuse“ i starog „Borka“, ali i 1982. kada se govorilo o izgradnji hotela „Bretanide“. Svi znamo, naravno oni dobronamjerni, da je izgradnjom „Elaphuse“ počeo procvat turizma u Bolu!
Zahvaljujući profesionalnoj znatiželji (neki to smatraju istraživačkim novinarstvom) došli smo do Izvještaja Turističkog saveza općine Brač s datumom 10. listopada 1989. kojeg potpisuje predsjednik TSO Brač Tomislav Fijan. Na Braču je te godine bilo 1.334.344 noćenja, a prošle godine (2017.) 1.614.189 noćenja.
Za nas su ipak interesantnije bolske brojke:
• Godine 1989. u Bolu je u hotelima i odmaralištima bilo 3.080 kreveta, a u privatnom smještaju manje od 2.000 kreveta.
• Godine 2018. u Bolu je u hotelima 2.348 kreveta, a u privatnom komercijalnom smještaju 4.296 kreveta.

U hotelima je 742 kreveta manje, ali je narastao privatni smještaj za barem 2.296 kreveta! Nastojali smo, ali (za sada) nismo saznali koliko tih kreveta iznajmljuju privatne ili pravne osobe koje ne žive u Bolu. Sigurno je da ih je podosta iz drugih mjesta u Hrvatskoj, ali i iz država Europske unije. Pred ovu sezonu izdano je pedesetak novih rješenja za izdavanje apartmana.
Sutra: konkuriraju li i koliko hoteli privatnim iznajmljivačima? Tko je omogućio da toliko naraste ponuda privatnog smještaja? Jesu li domaći iznajmljivači građani drugog reda? Što savjetuje TSO Brač godine 1989.? (j.e.)

(13) objavljeno  03. 07. 18. u 22:25 h 

********************


alt


IMA LI BOL DJELATNIKA GODINE?

Hrvatska turistička zajednica i ove godine dodjeljuje godišnje turističke nagrade kao posebno priznanje za iznimni doprinos pojedinaca, tvrtki i ustanova u razvitku hrvatskog turizma. Prijave i kandidature za godišnje nagrade „Anton Štifanić“ i „Nagrada za životno djelo“ primaju se online od strane fizičkih i pravnih osoba do 31. kolovoza 2018. Uz to, online kandidature za nagradu „Čovjek - ključ uspjeha, djelatnik godine“, do 27. srpnja 2018. godine mogu podnijeti turističke zajednice, ministarstva, strukovne udruge, tvrtke te jedinice lokalne samouprave.
Bol je 2016. imao djelatnika godine, a hoće li i koga ove godine kandidirati Turistička zajednica Općine Bol? (j.e.)

(12) objavljeno 03. 07. 18. u 22:20 h 

********************


alt


KAMERA NA ZLATNOM RATU

Uključena je i treća kamera u živo, ona na Zlatnom ratu. Sada se u svako doba dana, osim po noći, može vidjeti događanja na istočnoj strani plaže Zlatni rat.
Ostale dvije kamere su u centru mjesta. Jedna je na zgradi Turističke zajednice i okrenuta je prema zapadu, a druga na zgradi škole i prikazuje istočni dio, od autobusne stanice do Velog mosta. (j.e./d.e.)

(11) objavljeno  03. 07. 18. u 22:15 h 

********************


alt


JE LI TO MOGUĆE: AKCIJA VIKENDOM?!

Na službenom portalu „Jadrolinije“ osvanula je (3. srpnja) obavijest, kojoj se nismo nadali: Akcija – vikendom ostvarite 20% popusta na trajektnim linijama. Međutim, kada se nastaviti čitati saznat ćete da je vrijeme popusta poodavno završeno. Popust se naime primjenjivao za putovanja vikendom, ali do 27. svibnja 2018. Pravo na popust imali su osobe, automobili, motocikli, tricikli, četverocikli i bicikli.
Od 1. lipnja nema popusta, a cijene su u prosjeku čak 20 posto skuplje tijekom turističke sezone, odnosno do 30. rujna!
Oni koji sada pročitaju staru obavijest znat će koliko su propustili što nisu u proljeće vikendom putovali trajektima „Jadrolinije“. (j.e.)

(10) objavljeno  03. 07. 18. u 22:10 h 

alt
utorak, 03. 07. 2018.     ********************


alt


BOROVINU TREBA ZAMIJENITI! 

Postupno, plaža Zlatni rat poprima nešto drugačiji izgled. Stigle su nove ležaljke i suncobrani, a u sredini šumice, prema projektu i traženju Ministarstva zaštite okoliša, pripremljeni su zidići i temelji budućih kućica. One će biti postavljene u određenom krugu, zatvarajući prostor koji će biti poput trga. Nove će kućice biti jednoobrazne, a dosadašnje, uz rub šumice sa istočne strane, bit će uklonjene.
Treba pričekati da radovi i planovi budu realizirani pa da ocijenimo (i komentiramo) jeli nam Zlatni rat ljepši i funkcionalniji nego je bio.
Svi smo mi, više ili manje, zainteresirani što se na plaži događa. Posebno kada su u pitanju borovi. Oni su posađeni pedesetih godina prošlog stoljeća, na terenu gdje su do tada bili vinogradi i trstika. Međutim, ti su borovi, prema stručnoj analizi, postali previsoki i nestabilni zbog plitkih korijena. Nekoliko se puta dogodilo da se jednostavno sruše, srećom bez žrtava. A moglo ih je biti. Neki su borovi uklonjeni iz preventivnih razloga, zbog opasnosti od rušenja, ali uz suglasnost nadležnih županijskih službi.
Neki zaboravljaju što smo mi o borovima na Zlatnom ratu pisali u Bolskoj kronici 5. svibnja 2015. godine. U Bolu su na sastanku, kojeg je sazvala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima (danas Javna ustanova More i krš), predstavnici Prirodoslovnog muzeja upozorili na loše stanje borovine na Zlatnom ratu i preporučili – ukloniti je! Tri su godine prošle, a nismo još saznali što bi trebalo posaditi umjesto borovine?
Ma koliko se brinuli o borovini, očito je da će je trebati posjeći. Trebalo bi nas interesirati što učiniti da Zlatni rat ne ogoli, da ne ostane bez hladovine … (j.e.)

(09) objavljeno  02. 07. 18. u 22:40 h 

********************


alt


FETIVA USELILA U KIOSK

U objekt na autobusnoj stanici, na južnom dijelu, selila je agencija FETIVA. Dobro je da je ponovno u tom prostoru turistička agencija u kojoj će navraćati po informacije i prospekti turisti koji dolaze autobusom ili izletničkim brodovima.
Nakon prvih nekoliko dana sređivanja, u Fetivi će se prodavati karte i za autobus za Supetar. Osim, smještaja u Fetivi se može rezervirati stol u restoranu Belvedere, ali i naručiti rent a car vozilo. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 07. 18. u 22:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: VIŠAK JE ŽALA

Ima u Bolu plaža bez žala, kojeg je jugo odnijelo prema Zlatnom ratu, ali na plaži na Bjenačici, žala ima i previše (na slici). Jugo ga je nanijelo i na popločanom dijelu plaže što bosonogim kupačima sigurno smeta .
Ako netko (možda) brine o stanju na plažama, mogao bi se i sa jednom lopatom riješiti ovaj problem, a  višak žala vratiti u more.
(j.e.)

(07) objavljeno  02. 07. 18. u 22:30 h  

alt

ponedjeljak, 02. 07. 2018.     ********************


alt


OTVARA SE 585CLUB

Službeno se noćni zabavni klub - 585club - otvara ovog ponedjeljka (2. srpnja), nakon 23 sata. Kao i lani Boljani uz predočenje osobne iskaznice, kojom dokazuju da im je stalno prebivalište u Bolu, imaju besplatan ulaz. Svake će večeri od 23 sata besplatno prevoziti posjetitelje turistički vlakić od benzinske postaje do 585cluba i natrag. U vrijeme kada se bude očekivao veći broj posjetitelja, bit će angažirana oba turistička vlakića. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 07. 18. u 23:00 h 

********************


alt


VOZAČI OPREZ, OPASNOST NA CESTI!

Nakon kiše koja je pred neki dan (13. lipnja) obilnije padala u Bolu, na asfaltnoj cesti prema Murvici, sa makadamske stare ceste, pojavili su se nanosi zemlje i šljunka. Tamo to stoji punih 15 dana (na slici). Ne treba posebno napominjati da to predstavlja opasnost za vozače, a ne mislimo ni pitati: tko bi to trebao očistiti?
Cesta od Bola do Murvice ima status županijske ceste! (j.e. / v.k.)

(05) objavljeno  01. 07. 18. u 22:55 h 

********************


alt


OPHODNJA, A NE DEŽURSTVO

Vidjeli smo (i snimili) vatrogasno vozilo pored crkvice sv. Petra na Zlatnom ratu. Ponadali smo se da se počelo sa stalnim dežurstvom vatrogasaca zbog opasnosti od požara u ljetnim mjesecima. Međutim, riječ je o ophodnji koja će tek (za sada) povremeno obilaziti kritične lokacije u koje spada i borova šuma uokolo plaže Zlatni rat. (j.e.)

(04) objavljeno 01. 07. 18. u 22:50 h  

alt
nedjelja, 01. 07. 2018.     ********************


alt


alt


alt


NOVA KONOBA U BOLU

Gastro ponuda u Bolu od subote je bogatija za još jedan novi ugostiteljski objekt. Na David cesti otvorena je Konoba Dišpet u vlasništvu Gabrijela Marinkovića. S kadrovima vjerujemo neće biti problema jer je Gabrijel angažirao (zaposlio) suprugu Irenu, sina Mirjana i kćer Mariju.
Na otvaranju su pozvani ne samo Marinkovići, koji su u Bolu najbrojniji, nego i druge viđenije osobe (od utjecaja), susjedi, prijatelji …
Konoba Dišpet, prema evidenciji Turističke zajednice, je 23-i ugostiteljski objekt u općini Bol (bez pizzerija). Na subotnjem otvaranju bilo je gostiju u dvoru i na terasi. U sali (konobi) bi ih moglo biti ove zime? (j.e.)

(03) objavljeno  30. 06. 18. u 22:15 h 

********************


alt


KATAMARAN: JEDAN IZOSTANAK

Zbog bure, katamaran je 23. lipnja iz Starog Grada krenuo direktno za Split, bez dolaska u luku Bol. Bio je to jedini izostanak u lipnju, katamarana koji plovi na državnoj brzobrodskoj liniji jelsa – Bol – Split i natrag.
Prošle godine u lipnju je katamaran također izostao jedan put, a 2016. četiri puta. (j.e.)

(02) objavljeno  30. 06. 18. u 22:10 h 

********************


alt


LJEKARNA  SVAKODNEVNO

Od ove nedjelje, 1. srpnja, bolska ljekarna radit će – svakodnevno. Od ponedjeljka do subote otvoreno je od 8 do 22 sata, a nedjeljom i blagdanom radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 13 i od 17 do 20 sati.
Ljetni raspored rada u ljekarni vrijedi do 2. rujna. (j.e.)

(01) objavljeno  30. 06. 18. u 22:05 h 


alt

Važnije vijesti objavljene u lipnju 2018.:subota, 30. 06. 2018.    


alt


alt


alt


PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. PETRA

Svetom misom koju je predvodio o. Ivo Plenković u petak je u crkvici iznad Zlatnog rata obilježen blagdan sv. Petra, zaštitnika Crkve i Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja ali i mnogi mjesta širom svijeta.
Dinko Marinković, vlasnik turističkog vlakića, omogućio je besplatnu vožnju od rive do crkvice Sv. Petra. Vlakićem ih je došlo 25, a ostali su na jutarnju misu došli vlastitim vozilima ili pješice.
Nakon mise, hotel „Bretanide“ je organizirao doručak za sve koji su došli na proslavu blagdana. (j.e.)

(124) objavljeno 29. 06. 18. u 22:55 h

********************


alt


alt


alt


NOVE LEŽALJKE I SUNCOBRANI

Kupačima na Zlatnom ratu u petak su ponuđeni na korištenje novi suncobrani i ležaljke. Nije sve raspakirano, pa je nemoguće snimati novi izgled najatraktivnije plaže na svijetu. „Grabov rat“ je vlastitim sredstvima nabavio 600 ležajki i 300 suncobrana tirkizne i bijele boje.
Ležaljki ima tri tipa. U prvom redu uz more bit će ležaljke „deluxe“ a uz njih ide spužva i ručnik. Cijena dnevnog najma je 100 kuna. U drugom redu su ležaljke „premium“ sa ručnikom, a cijena je 90 kuna. U slijedeća tri ili četiri reda postavit će se ležaljke „standard“ koje imaju pomično sjenilo iznad glave. Cijena najma im je 70 kuna. Za suncobran će trebati platiti 70 kuna.
Za koji dan objavit ćemo još neke novosti koje priprema „Grabov rat“ na plaži Zlatni rat. (j.e.)

(123) objavljeno 29. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


NOVE USLUGE NA BRAČKOM AERODROMU

Slovenska tvrtka Helitours predstavila je u petak helikopter koji će ovog ljeta biti stacioniran na aerodromu Brač, a služit će za panoramske letove, snimanje i fotografiranje iz zraka, taksi letove, a po potrebi za prijevoz bolesnika i tereta. Helikopter može da preveze 8 putnika, a leti brzinom od cca 200 km na sat.
Cijena je 53 EU po minuti leta. Do Hvara, na primjer, treba 7 minuta, do Splita 15, Dubrovnika 35 minuta …
Osim na Braču, jedan će helikopter, istog vlasnika, stalno biti stacioniran i na Lošinju.
Novu uslugu na aerodromu Brač predstavio je direktor Tonči Peović, a detalje o letovima i najmu helikoptera govorio je predstavnik Helitoursa Tom Mastnak, koji nas je pozvao na panoramski let. Među pozvanima je bio i vaš novinar.
S aerodroma Brač letjelo se iznad Gornjeg Humca, Pražnica, Postira, Splitske, Supetra, pa preko Pustinje Blaca i Zlatnog rata, a nakon 16 minuta, vratili smo se na brački aerodrom. (j.e.)

(122) objavljeno  29. 06. 18. u 22:40 h  

********************


alt


alt


alt


alt


alt


FEŠTA 42. GENERACIJE MATURANATA

Svetu misu za maturante u Župnoj crkvi u četvrtak predvodio je bolski župnik o. Mirko Jagnjić, a završna svečanost počela je u 19.30 sati u kongresnoj dvorani Bluesun hotela „Elaphusa“. U dvorani su osim maturanata bili profesori, rodbina, ali i gosti: načelnik Tihomir Marinković, njegov zamjenik Jakov Okmažić, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, neki općinski vijećnici, ali i profesori iz nekoliko bračkih škola.
Počasno mjesto u dvorani imali su maturanti. Iz IVa razreda: Lovre Eterović, Frančeska Eterović, Bepo Goić, Lea Mihaić, Karla Štambuk, Nikolina Teskera, Andrea Zlatar, Sara Žaknić, Franko Žunić i Blaženko Štambuk te iz IVb: Katarina Bezmalinović, Tea Pučo, Mirjana Sauer, Zorana Škrpaca, Zvonimir Štambuk i Martina Vrsalović.
Maturantima su uručene svjedodžbe završnog razreda, a priznanja najboljim učenicima iz svih razreda Srednje škole Bol.
Ravnateljica škole Sani Bodlović zahvalila je učenicima 42. generacije maturanata na postignutom uspjehu, ali i primjernom vladanju. Zahvale je također uputila roditeljima, nastavnicima, Općini Bol, hotelskom poduzeću „Zlatni rat“ i hotelu „Bretanide“… Nije propustila napomenuti da je nakon 18 godina ponovno otvoren Đački dom u kojem će u idućoj školskoj godini biti učenika iz cijele Hrvatske.

"Izgradnja Učeničkog doma je rezultat dugogodišnjeg napora bivšeg ravnatelja Krešimira Okmažića, te smo ustrajnim radom nastavnika i uprave Škole ove godine uspjeli realizirati upise učenika iz cijele Hrvatske" – rekla je ravnateljica Sani Bodlović. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


UPOZORENJE ZA MASLINARE I VINOGRADARE

Bol poljoprivredna zadruga proslijedila je putem našeg portala (vidi OBAVIJESTI I OGLASI ili klikni OVDJE) obavijest i savjete Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe maslinarima i vinogradarima vezano za pojavu bolesti i načinu suzbijanja.
• Maslinari se obavještavaju da je zabilježen let odraslih jedinki maslinove muhe od srednjeg do jakog intenziteta. Pronađeni su i prvi ubodi maslina, a nestabilno vrijeme pogoduje razvoju maslinove muhe.
• Vinogradari su upozoreni na prisutnost vektora američkog cvrčka koji prenosi zaraze s oboljelih trsova na zdrave. U cilju suzbijanja zlatne žutice vinove loze daju se savjeti, a svi su vinogradari obvezni pratiti pojavu simptoma te u slučaju sumnji dužni su o tome odmah obavijestiti nadležnog  fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja.
• Savjete za maslinare i vinogradare te način zaštite u ime Savjetodavne službe potpisuje Silvija Marušić, dipl. ing. agr.

(114) objavljeno  27. 06. 18. u 23:15 h 

*******************


alt

Početak prijava za upis 60 učenika u 4 obrazovna programa Srednje škole Bol počeo je 26. lipnja. Prve liste bit će objavljene 13. srpnja


NASTAVA I SLUŽBENO OD 10. RUJNA

Ministarstvo je prihvatilo prijedlog Splitsko-dalmatinske županije da nastava u osnovnim i srednjim školama, čiji su oni osnivači, počne 10. rujna, a ostalima u Hrvatskoj 3. rujna. To je gradonačelnicima i načelnicima u SDŽ potvrđeno na sastanku koji je u utorak održan u Splitu na poziv župana Blaženka Bobana. Besplatne knjige do kraja kolovoza dobit će 22.385 učenika osnovnih škola u našoj županiji. Oko 55 posto cijene su udžbenici, a oko 45 posto radni materijali. Jedinice lokalne samouprave, prema proračunskim mogućnosti, mogu dodatno pomoći roditeljima u nabavci radnih bilježnica i drugih potrebnih materijala – rekao je župan Boban.
Na sastanku, kojem je prisustvovao i bolski načelnik Tihomir Marinković, još se razgovaralo o arhivu SDŽ, potrebama specijalizacija u Domu zdravlja, protupožarnoj sezoni 2018., a ministar Goran Marić izvijestio je o novom zakonu o državnoj imovini i suradnji načelnika s Ministarstvom državne imovine.
S načelnikom T. Marinkovićem razgovarat ćemo o zaključcima sa splitskog sastanka i o tome vas izvijestiti u sutrašnjoj Bolskoj kronici. Posebno nas interesiraju moguće novosti vezane za prodaju i uređenje hotela „Bijela kuća“. (j.e.)

(112) objavljeno  26. 06. 18. u 21:40 h 

********************


alt


alt

Producentica Imena Maja Duka osobno je pripremala namaz od pršuta i ružmarina koji je na domaćoj peki besplatno mazala i servirala posjetiteljima Trudne Teće


DRUGI DAN TRUDNE TEĆE

Neki su, posjetitelji i ugostitelji, zbog nedjelje ostali kući, ali je ipak bilo dovoljno jednih i drugih da i drugi dan Trudne Teće – bolske marende, može dobiti uspješnu ocjenu. Dobar je znak da je bilo publike iz prvog dana, što može značiti da je ova jutarnja manifestacija Festivala kulture Imena, dobro prihvaćena od mještana i gostiju. (j.e.)

(102) objavljeno  24. 06. 18. u 22:30 h  

********************


alt


alt


ZAVRŠENA IMENA, FESTIVAL KULTURE

U nedjelju navečer, trećeg i zadnjeg dana Imena, Festivala kulture, kojeg već devet godina organizira (sve uspješnije) Maja Duka, govorili su Jasen Boko i Nikolina Uroda. Tema predavanja i razgovora s publikom bila je „Tražeći Che Guevaru“.
Na samom kraju posjetitelji su mogli uživati u nastupu glazbenika, portugalsko-hrvatskog džez dua Amalie Baraone i Dinka Stipaničeva.
Program je sve tri večeri organiziran u prizemlju Galerije Dešković, a jutarnja Trudna Teća (bolska marenda) u subotu i nedjelju na tržnici. (j.e.)

(101) objavljeno  24. 06. 18. u 22:25 h 

********************


alt

Iznenađujući broj zainteresiranih za Trudnu Teću


alt

Štand sa suvenirima na prodaji


alt

Maja Duka kontrolira što se dešava na štandovima, a načelnik Tihomir Marinković došao je vidjeti kako je to Maja organizirala Trudnu Teću


alt

Najtraženije je bila janjetina iz Taverne Riva, a prvu porciju su uzeli (i platili) Klara i Mate Petrić


alt

Mario Marinković Pusa sa svojom je harmonikom na svim bolskim marendama


INTERES ZA BOLSKU MARENDU

Unatoč buri i prohladnom vremenu, podosta je zainteresiranih došlo na tržnicu gdje je organizirana Trudna Teća – bolska marenda. Na tri su štanda ponuđene marende, ali je trebalo platiti 30 kuna. Prodavalo se i vino iz mjesne vinarije Stina.
Marenda se, također na tržnici, priprema i u nedjelju nakon 10 sati. (j.e.)

(98) objavljeno  23. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


alt


IMENA: SVE VIŠE POSJETITELJA

Drugog dana Festivala kulture IMENA, u organizaciji Maje Duke, još je više posjetitelja u subotu navečer došlo u Galeriju Dešković. Predavač je bio Davor Rostuhar, osvajač Južnog pola, a u nedjelju je naslov predavanja  „Tražeći CHE Guevaru“ kada će govorit  i s publikom razgovarati Jasen Boko i Nikolina Uroda. Festival kulture završava koncertom gdje su izvođači Amalia Baraona i Dinko Stipaničev, sve popularniji portugalsko-hrvatski džez duo. (j.e./foto: j. sabbioncello)

(97) objavljeno  23. 06. 18. u 22:45 h 

********************

 

alt

Plaža na Bjenačici 23. lipnja u 12 sati


OKOM KAMERE: I PSI VOLE KUPANJE?

Ima li za sve zainteresirane mjesta na bolskim plažama? Dio je namijenjen za suncobrane i ležaljke, a svoje plaže imaju i nudisti, pa invalidi, ali na početku šetnice rezervirana je plaža i za pse. Svake godine sve je više gostiju u Bolu, ali s njima ima sve više i pasa. Na Zlatnom ratu, iza Velog mosta, a možda još i na nekoj drugoj stoji znak da je psima zabranjen pristup. Je li tamo, gdje nema znaka, dozvoljeno kupanje i kućnim ljubimcima?
Ima i onih koji misli da ako nije zabranjeno, da je - dozvoljeno!
Svakodnevno na plaži na Bjenačici (na slici), između dva mosta, gdje je i prostor rezerviran za invalide, dolaze kupaći sa psima. Žali nam se na tu pojavu invalid iz Slovačke. Uzaludno, pa se i nama obratio.
Mi pišemo da bi netko, tko je nadležan, možda ovo pročitao i riješio  – za mnoge – problem.
(j.e.)

(95) objavljeno  23. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


VIJENAC I SVIJEĆE ZA POGINULE

U povodu Dana antifašističke borbe, umjesto pred spomenikom Jozi Bodloviću, u petak su vijenac i svijeće postavljeni pred spomenikom palim za domovinu kod crkvice Sv. Ivana. U delegaciji su bili načelnik Općine Tihomir Marinković i njegov zamjenik Jakov Okmažić, koji je i predsjednik Općinske organizacije SDP-a …
Spomenik palim za domovinu otkriven je prošle godine na Dan općine (5. kolovoza) a autor mu je akademski kipar Kažimir Hraste. (j.e.)

(93) objavljeno  22. 06. 18. u 22:50 h  

********************


alt

Vozilo koje će ovog ljeta biti u Bolu te dvojica vatrogasaca iz Zagreba sa zamjenikom zapovjednika bolskog DVD-a Stipom Marinkovićem


DVD DOBIO POJAČANJE

Bolski vatrogasci su, zlu ne trebalo, dobili pojačanje iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Stiglo im je na posudbu vozilo-cisterna kapaciteta 2.800 litara i četiri vatrogasca. Tijekom ljeta, do 1. listopada, smjene vatrogasaca bit će svakih 15 dana.
Bolski DVD već godinama uspješno surađuje sa Vatrogasnom zajednicom Grada Zagreba od koje dobiva pomoć u ljudstvu ali i opremi. (j.e.)

(90) objavljeno  22. 06. 18. u 22:35 h 

******************

 

alt


alt


alt


alt


alt


alt


BOLSKI VRTOVI 2018.

U VIP salonu Vinskog podruma u četvrtak predvečer objavljeno je izvješće stručnog povjerenstva iz firme „Parkovi i nasadi“ nakon njihovog obilaska bolskih vrtova i okućnica.
- Srdačno zahvaljujemo na ovom za nas značajnom iskustvu i pozivu Turističke zajednice – napisali su Antonia Miletić, dipl. ing. kraj. arh  i Igor Belamarić, dipl. ing. kraj. arh. - Gledajući s odmakom, tri su najjača dojma ostavili na nas: entuzijazam ljudi koji oplemenjuju prostor, mnoštvo biljnih vrsta u vrtovima, te zanimljivi prostorni koncepti razvijeni uglavnom kroz duži niz godina.
Priznanja za sudjelovanje u trećoj po redu akciji, a drugoj koju organizira Turistička zajednica, uručili su Tihomir Marinković, predsjednik Turističke zajednice i Markito Marinković, direktor Turističke zajednice.
Prije svakog uručenog priznanja pročitano je i zapažanje povjerenstva koje je ocjenjivalo ono što je vidjelo u obilasku:
1. Meri Fabjanović - Kontinentalno-mediteranski
Zanimljiva kolekcija sezonskog cvijeća i ruža koje daju kontinentalni štih vrtu. Duh mediterana ogleda se kroz impresivne hortenzije. Za kamenjarski vrt uz postojeće cikase bilo bi preporučljivo dodati kolekciju sukulentnih biljaka.
2. Vinko Marinković - Zeleni tuneli
Prva impresija na obilasku vrta je razmjerno dugačka pergola oplemenjena lozom i lozicom (Parthenocissus) s vjerojatno najugodnijom hladovinom u Bolu. Bazeni s cvijećem reprezentativni su kroz cijelu godinu, pogotovo uz dominantno prisustvo snježurka (Iberis) koji cvijeta i zimi. Izazov bi svakako – ponajprije zbog jakih vjetrova - bio više ozeleniti krovnu terasu na jugu, ispred ljetne kuhinje.
3. Franka Andrić - Ugodno i korisno
Kombinacija ozelenjene terase s penjačicama i privrednog dijela. Relativno malena površina razigrana s mnoštvom privlačnih detalja – čak i s prigodnim navijačkim patuljkom.
4. Božo Nejašmić - Eksterijer i interijer
Najveća kolekcija lukovica u Bolu, prekrasna armelina (sorta marelice) na ulazu, pergola na južnom dijelu terena samo su detalji skladno posloženog vanjskog dijela prostora – okućnica kao da je u samom početku zajedno planirana s objektom. Interijer oduzima dah na samim ulaznim vratima – nekoliko Monstera, pa nekoliko “drvoreda” palmi u pitarima u prostorijama.
5. Marija Vrca - Privatno i javno
Ogledni primjer urbanog vrta, original koji bi se trebao ponoviti na raznim mjestima (gotovo regionalno). Projekt energičnošću podsjeća na europske primjere za guerrilla gardening i skladno je komponiran u svim razinama zelenila, uokviren golemim grafitom i prekriven golemom smokvom. Entuzijazmom i dugogodišnjim trudom jedne gospođe oplemenjen je jedan bezlični javni prostor na veselje čitavog susjedstva.
6. Maja Baković - OPG s paulovnijom
Ovaj gospodarski objekt kao da je obilježen tradicijom pomorstva, sadrži biljke sa svih strana svijeta: u poluzatvorenoj terasi uza zid stare kuće raste velika biljka papaje, u glavnoj cvjetnoj lijehi razni egzoti s akcentom na hortenziju; na glavnim skalama uočavamo kurkumu (prvi put vidimo!). Glavni ulaz obilježen je stablom paulovnije, nasljednikom starog stabla koje je nekoć raslo u središtu naselja.
7. Perica Mladineo - Snaga bugenvileje
Snažan špalir trajnica (uglavnom sve u cvatu!) vodi do centralne bugenvileje, brazilskog cvijeta koji je odavno osvojio morski dio Dalmacije. Pomno posložen povrtnjak i ozelenjena terasa koja se uskoro otvara, kao da su u službi nepca gosta i sigurno vrhunske kužine.
8. Desanka Martinić - Zeleni prilaz
Opća zaljubljenost u cvijeće svake vrste odražava se u ovom vrtu cijelom dužinom hoda, od ulaska do kuće. Mini-terase tako na sebi nose zeleni oblog za susjedne građevine, kao i ornamentalne biljke, dok gotovo svaka skala do vrha kuće na sebi ima pomno održavanu lončanicu.
9. Antonija Kukoč - Mali raj
Ovaj restoran svakako je više od same hrane koju nudi. Ugoda sredozemnog uređenja pod krošnjama biblijskog stabla u opuštenom prostornom rasporedu daje dovoljno zraka i pregršt vizualnog za posjetitelja. Središnja zona “za doček” oplemenjena je sjajnim kiparskim artefaktima u kamenu i, rekli bismo, stotinama raznih pitara sa sukulentnim biljkama.
10. Željana Cvitanić - Suhi maslinik
Reprezentativni vrt na južnom dijelu parcele je u izgradnji. Neki od glavnih elemenata već su tu: masline, prilazi sa formiranim cvjetnim lijehama i dio staza. Na sjevernoj strani dominira raznoliko i usklađeno sastavljen povrtnjak. Dopunom maslinika sa nekoliko novih stabala cijeli prostor bi dobio još ugodniji karakter za boravak.
*****
Načelnik i predsjednik TZ Tihomir Marinković zahvalio je prisutnima na dolasku i sudjelovanju u akciji poželjevši da iduće godine bude više prijava. Obećao je ocjenjivanje i nagrađivanje najboljih.
Za koji dan naš portal će objaviti po nekoliko fotografija iz svakog vrta. (j.e.)

(87) objavljeno  21. 06. 18. u 22:50 h 

********************


alt


KOJA JE STAROSNA DOB NAŠIH GOSTIJU?

Već smo objavili turističke rezultate za svibanj i brojke potvrđuju da je više bilo dolazaka i noćenja nego lani u istom mjesecu. Najbrojniji su gosti iz Francuske, zatim Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Slovenije …
Interesantno je pogledate i koje su starosne dobi gosti koji su u Bol došli na odmor u svibnju. Najviše ih je bilo u dobi od 45 do 54 godine. Oni su ostvarili 9.936 noćenja. Na drugom mjestu su gosti od 55 do 64 godine starosti (9.884 noćenja). Mladi od 18 do 24 godine imali su 2.559 noćenja, ali njih će sasvim sigurno biti mnogo više u srpnju i kolovozu kada nemaju obveza u školama i na fakultetima.
Od 45 do preko 65 godina starosti u svibnju je bilo 57 posto, onih nešto mlađih od 18 do 44 godine 31 posto, a sasvim mladih, do 17 godina, 12 posto gostiju. (j.e.)

(76) objavljeno 18. 06. 18. u 22:20 h 

********************


alt


U BOLU LJETUJU 36 GODINA

U Bolu je u subotu ujutro, prema informaciji iz Ureda TZO, bilo 2.715 gostiju. U hotelima ih je noćilo 1.699, u privatnom smještaju 970, a u kampovima 46.
Kod obitelji Ivice Bakovića već 30 godina dolaze na odmor Regina i Martin (na slici) iz njemačkog Munstera. Prije toga, šest su godina ljetovali u hotelima „Elaphusa“ i „Borak“. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 06. 18. u 22:35 h 

*******************


alt


alt


VATROGASCI UKLONILI PLINSKE BOCE

Sasvim slučajno otkriveno je da u plinskoj stanici kod nekadašnjeg hotela „Bijela kuća“, neposredno uz dječje igralište, ima 17 velikih plinskih boca. Tamo su najmanje 15 godina, otkako je zatvoren hotelski objekt, a boce su uočene nakon što je odvaljen dio salonitnog pokrova. Preko tog otvora ušli su vatrogasci i boce odvezli u svoje skladište.
- Uglavnom su prazne boce, ali osim njihove vrijednosti, mogu biti opasnije od napunjenih. Sada te opasnosti više nema – izjavio nam je Goran Jekić, predsjednik DVD-a Bol. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


NUDISTI TRAŽE ČUVARA!

Nudističke plaže na istočnoj i zapadnoj strani Bola poodavno su predmet kritika njihovih korisnika, ali i napisima na našem portalu. Postavljeni su putokazi i oznake da su plaže za nudiste, da nije dozvoljeno koristiti ih u kupaćim kostimima i naravno da je zabranjeno fotografiranje.
U stvarnosti ima mnogo problema, a u našoj rubrici JA TAKO MISLIM objavljujemo pismo jedne gošće i njezin komentar.

(54) objavljeno  14. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


TKO ĆE UKLANJATI JEŽEVE?

Akcija čišćenja podmorja u Bolu se već godinama organizira krajem travnja. Tada se izvlače iz morskih dubina razno-razni predmeti, ali do sada njihov interes nije bio uklanjanje – ježeva. Tko bi trebao uklanjati ježeve? – pitala je jedna Bolka na nekoliko adresa, ali nije dobila nikakav konkretan odgovor.
Ubod na ježa može biti bolan i sigurno je da može pokvariti odmor. Dobra je informacija da se ježevi nalaze tamo gdje je čisto more, a mogu se vidjeti na plaži kod Bijele kuće, Bjenačici …
Na internetu savjetuju mjesto uboda premazati vrućim voskom ili umakati u toplu kupku. Znamo i za savjet naših starih da se stave oblozi od nafte. Najsigurnije se javiti liječniku u ambulantu, a možda netko i organizira čišćenje prilaza za siguran pristup u more. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


KIŠA ONEČISTILA BOLSKE ULICE

Goste i one mještane koji ne moraju rano na posao, probudila je u srijedu grmljavina, obilna kiša, a bilo je nešto i krupe. Mnoge su bolske ulice sličile na potoke, a posebno je bilo na Bračkoj cesti kojom su se slijevale oborinske vode od Studenca i parkirališta na ulazu u Bol. Vodena bujica nosila je zemlju, šljunak i ploče sa dijela rotora. Sve je to došlo na rivu kod benzinske stanice gdje su tragovi nevremena bili vidljivi i oko podneva. Kiša nije oprala ulice, kako su se neki nadali, nego je donijela nanose šljunka i zemlje. Posla je bilo najprije za vlasnike poslovnih prostora na rivi, a onda su došli komunalci …
U nedavno napisanoj, usvojenoj i plaćenoj studiji Procjene rizika velikih nesreća za općinu Bol nigdje se ne spominju moguće opasnosti od vodene bujice (opasnosti su potresi, požari i visoke temperature), pa ovu kišu u srijedu ne trebamo računati ni kao potencijalnu nesreću. Međutim, ne treba zaboraviti, dva su povodnja u Bolu 1792. i 1891. uzrokovala veliku materijalnu štetu, a bilo je i 8 mrtvih. Veliki prolom oblaka, uz veliku štetu, ali bez žrtava, zadesio je Bol i 1987. godine. (j.e. / foto: d. marinković & j. egekher)

(51) objavljeno  13. 06. 18. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt


BOLSKA SVETKOVINA SV. ANTE

Zbog loših vremenskih (ne)prilika u srijedu su u crkvici Sv. Ante na Loži bili samo vjernici koji su se mogli skloniti i biti sigurni da neće pokisnuti. Misno slavlje je predvodio bolski župnik o. Mirko Jagnjić.
Nakon mise moglo se nastaviti slavljem i na otvorenom u caffe baru Big Blue jer su oblaci krenuli prema Makarskoj. Kavom, sokovima i kolačima častili su Antonia i Tonči Kukoč, bračni par kojima je bio imendan, a ujedno se brinu o crkvici sv. Ante. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 06. 18. u 22:25 h 

*******************

 

alt

Na centralnom stadionu Teniskog centra Bluesun hotela ima mjesta za 2.000 gledatelja


alt

Feliks Lukas, direktor WTA turnira u razgovoru s novinarkom TV Zagreb


alt

Svi koji su sudjelovali u organizaciji čekaju na terenu proglašenje pobjednica


alt

Tenisačica iz Poljske imala je u Bolu svojih navijača


WTA TURNIR BEZ DOVOLJNO PUBLIKE

Treći WTA turnir je službeno završio u nedjelju predvečer, a na kraju TV prijenosa direktor Feliks Lukas izjavio je da je to do sada najuspješnije organizirano natjecanje tenisačica. Poznato je da je pobjednica Tamara Zidanšek iz Slovenije. Ona je na turniru pokazala najviše i zasluženo pobijedila Magdu Linette iz Poljske koja je po mnogima bila favorit.
Termin odigravanja finala (18 sati) sigurno je mnogo povoljniji od igranja u podne, što je bio slučaj prošle godine. Međutim, ponovili su se neki propusti od ranije. Na primjer, gledalište nije bilo popunjeno kako smo željeli. U Bolu su na polufinale i finale došla školska djeca iz Splita i Dugog Rata, ali bolski školarci nisu na stadion došli organizirano iako tijekom godine u Bolu aktivno djeluje nekoliko sportskih klubova. Najmlađi koji su bili uokolo igrališta došli su iz Solina, a samo je jedno dijete (!?) bilo iz Bola.
Nije po Bolu bilo dovoljno ni vanjskih promotivnih panoa i obavijesti o natjecanju koje se u Bolu održavalo od utorka do nedjelje.
Tek dan ranije postavljen je video zid na glavnom trgu i slavoluk na početku šetnice. A trebalo je da Bol i mještani žive s tenisom i za tenis, kao nekada, kao centar ženskog tenisa. Mogli su se organizirati i dolasci barem na polufinale i finale iz ostalih mjesta na Braču ili jednodnevni izleti iz Splita. Katamaranska linija iz Splita je svaki dan u 7.30, a povratak iz Bola u 20 sati.
Čini nam se da nije dovoljno samo bez greške organizirati natjecanje tenisačica. Dio tog spektakla trebala bi biti i publika. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 06. 18. u 22:05 h 

********************


alt


LETEĆI OBROCI: BESPLATNA DOSTAVA

Na Glavici se i ove sezone pripremaju jela koja se u roku od 15 minuta besplatno dostavljaju na kućnu adresu. U lokalu zvučnog naziva FLYNG MEALS  (Leteći obroci) primaju se telefonske narudžbe (647 046 ili 098 189 1218), a ponuda je raznovrsna. Najviše se traže mali (35 kn) ili veliki ćevapi (50 kn), a na jelovniku je 9 vrsta pizza od 50 do 70 kn dok se za jumbo pizzu doplaćuje 15 kuna. Naravno ima i ribe (pržene lignje, tuna steak, fish burger), salate, razni sendviči, azijski menu, vegan wok … Novost su paste i njoki …
Radno vrijeme je od 12 do 22 sata.

(41) objavljeno  11. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


BURNA RASPRAVA O PLANOVIMA RAZVOJA

U Galeriji Doma kulture u petak je organizirano javno izlaganje o Urbanističkim planovima uređenja dijela područja Borak – Potočine te izmjenama Prostornog plana uređenja Općine Bol za područje Borak – Potočine. Planovi su na javnom uvidu u Domu kulture od 25. svibnja. Na skupu u petak došlo je četrdesetak zainteresiranih da poslušaju izlaganje inž. Ivane Bojić iz Geoprojekta, kao i odgovore na pitanja i primjedbe.
Sastanak u Domu kulture vodio je općinski pročelnik Stipe Karmelić, a među okupljenima bio je načelnik Tihomir Marinković, tri vijećnika (Mate Petrić, Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić), izvršni direktor Hotela „Zlatni rat“d.d. Dino Sokol
Inž. Ivana Bojić u uvodnom dijelu je informirala da se planovima želi uskladiti granice vlasničkog kompleksa sa stanjem u prostoru i katastru, proširiti županijska cesta od rotora prema zapadu (sa sjeverne strane bi bila biciklistička staza, a sa južne strane Bluesun hoteli će prepustiti 2,40 m svog prostora za trotoar i nesmetan prolaz za pješake). Svi ovi planovi, nakon javnog uvida, idu na suglasnost u Županiju i nadležno ministarstvo, a onda pred Općinsko vijeće na konačno usvajanje.
Ceda Marinković smatra da se ovim planovima ugrožava pomorski pojas, gdje se ništa ne bi trebalo graditi 70 metara od mora.
Boris Đorđević smatra da je ustupanje dijela prostora za proširenje ceste prema Murvici samo ispunjenje starih obećanja ranijih uprava Zlatnog rata.
Vijećnik Mate Petrić zamjera što na ovom skupu nema više vijećnika, jer hotel Borak je nova gradnja, a ne rekonstrukcija, pa moramo znati što nam se nakon izgradnje novog hotela može dogoditi. Prošlo je vijeće donijelo neke čudne i za Bol štetne odluke po pitanju izgradnje novih objekata, a novo vijeće nije ništa učinilo da se to promijeni. On će, kaže M. Petrić, glasovati po svojoj savjesti i ne treba računati na njegov glas za usvajanje ovih planova.
Ana Marija Botteri  kaže da je novi hotel poput velikog kruzera u borovoj šumi, uz to i suludi projekt sa sedam etaža i 25 metara visine. Udar je, po njenom mišljenju, na postojeću infrastrukturu. Zašto se zanemaruje ono što je zapisano i plaćeno u Strategijama razvoja bolskog turizma?
Branimira Burmaza je interesiralo hoće li biti prostora za kupanje na Zlatnom ratu i kako će se osigurati kvalitetni radnici u novim hotelskim objektima?
Josip Bačić je mišljenja kako će novi hoteli još više ugroziti i onako prekapacitirane plaže. Novi zakoni koji su u pripremi, predviđaju da se plaže daju bez natječaja hotelima koji bi 70 posto prostora zadržali za svoje goste.
Jerko Martinić  kaže da Bolu novi hoteli nisu potrebni, a da se na referendumu pita mještane za mišljenje. Birače bi trebalo pitati, predlaže J. Martinić, i za povjerenje Općinskom vijeću, jer se sve  radi suprotno od usvojenih strategija.
Bol puca po svim šavovima, napomenula je Ines Kraljević, a Ceda Marinković kaže da treba zaštititi domicilno stanovništvo. Siniša Soljačić misli da se vrtimo u krugu, da nam se sprema da postanemo kao Indijanci u Americi, ali oni su tamo barem ostali u svojim rezervatima. Južni prostor uz šetnicu sve je  manji, jer se zemlja urušava, pa ćemo za 50 godina ostati i bez šetnice.
Dvosatna rasprava uglavnom je pokazala da sudionici, koji su se javili za riječ, ne gledaju blagonaklono prema planovima izgradnje novih turističkih kapaciteta. Dobro je što upozoravaju na neke probleme o kojima svakako treba voditi računa kod planiranja i same izgradnje. Do sada Općini nitko ništa nije pisanog dostavio, a u iduća tri dana to se može učiniti za predložene izmjene i dopune Prostornog plana Općine Bol, a do 26. lipnja za Urbanističke planove uređenja dijela područja Borak – Potočine. Spomenuti planovi objavljeni su i na službenim stranicama Općine Bol. (j.e.)


Nastavljamo o ovoj temi: kakvi su planovi investitora, koliko je ugroženo snabdijevanje vodom i strujom, kakve Bol turiste treba, graditi vile ili hotele …

(31) objavljeno  08. 06. 18. u 23:35 h 

********************


alt


alt


PLAVA ZASTAVA I SEDMU GODINU

Sedmu godinu je na plaži Zlatni rat u srijedu podignuta na jarbol Plava zastava.  To je učinio načelnik općine Tihomir Marinković u nazočnosti direktora TZ Bol Markita Marinkovića, direktora „Grabovog rata“ Mirka Perića i njegovog pomoćnika za plažu Zlatni rat Ante Selaka.
Prvi put je Plava zastava na Zlatnom ratu zavijorila 5. lipnja 2012. godine. (j.e.)
*****
Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i obalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Plava zastava je danas najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. Plaže i marine na stajaćim (slatkim) vodama također mogu biti nosioci međunarodne Plave zastave.

(23) objavljeno  06. 06. 18. u 22:35 h  

********************


alt


NATJEČAJ ZA OPĆINSKA PRIZNANJA

Jedinstveni upravni odjel Općine Bol objavio je Pozivni natječaj za predlaganje kandidata za javna priznanja Općine Bol za 2018. godinu. Priznanja su: Nagrada Općine Bol za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Pisane prijedloge uz obrazloženje treba dostaviti do 13. srpnja, a predlagači mogu biti domaće pravne i fizičke osobe, udruge sa sjedištem u Bolu, općinski načelnik, vijećnici te radna tijela Općine Bol.
Uz priznanje se dodjeljuje i novčana nagrada.
Kompletan tekst natječaja objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(7) objavljeno  01. 06. 18. u 22:45 h 

********************


alt


alt

KRILO ECLIPSE je novi trimaran u brodara "Kapetan Luka", ali je zadržao ime prošlogodišnjeg trimarana koji je vozio na  izletničkoj liniji Split - Dubrovnik - Split. Maksimalna mu je brzina 40 čvorova, dug je 55, a širok 15 metara. U trimaranu se može smjestiti 473 putnika


DVIJE IZLETNIČKE LINIJE PREKO BOLA

Prema najavama krenule su od petka (1. lipnja) katamaranske izletničke linije između Dubrovnika i Splita. Ove godine je to desetak dana ranije, a plovidbeni red vrijedi do 30. rujna.
Iz Splita prema Dubrovniku sa pristajanjem u Bolu, Makarskoj, Korčuli i Mljetu (Sobra), trimaran „Krilo Eclipse“ brodara Kapetan Luka iz Krila Jesenice krenuo je u 7.30 sati. Iz Dubrovnika se vraća u 16 sati, a u Bol je u petak doplovio točno po redu plovidbe, u 19.55 sati. Deset minuta kasnije krenuo je za Split.
Poslijepodne se u Bolu iskrcalo 18, a ukrcalo za Split 23 putnika. Karte se za trimaran mogu kupiti preko interneta ili u Bolu u agenciji Bol Tours. Međutim, i na trimaranu se mogu kupiti karte. Putnici su, a njih je bilo petero u petak bez karte, bili malo zbunjeni. Na početku Velog mosta je kućica na kojoj velikim slovima piše KARTE ZA KATAMARAN, ali tu se prodaju karte samo za katamarane „Jadrolinije“, a za trimaran „Krilo Eclipse“ treba „prošetati“ do agencije Bol Tours koja je više od kilometra dalje, prema zapadu. Vaš novinar smatra da je trebalo naći primjerenije rješenje prodaje karata, prikladnije za putnike (ukoliko nam je stalo do njihovog mišljenja).
„Jadrolinijin“ katamaran je u petak u 16.15 krenuo iz Splita preko Bola, Hvara i Korčule do Dubrovnika odakle će od subote prema Splitu isplovljavati svakog dana u 7 sati. „Vida“ će u 11.55 iz Bola za Split, a iz Bola prema Hvaru, Korčuli i Dubrovniku u 17.30 sati.
Cijena karte od Bola do Splita na oba plovila je 80 kuna, a otočani na ovim izletničkim linijama nemaju pravo popusta. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 06. 18. u 22:35 h 

********************


alt


alt


alt


TIJELOVO: PROCESIJA I BLAGOSLOV NA RIVI

Tijelovo je proslavljeno u četvrtak u Bolu, ali i u crkvama i svetištima diljem Hrvatske. Bolski župnik o. Mirko Jagnjić predvodio je, nakon mise u Župnoj crkvi, procesiju preko Lože do bolske rive gdje je blagoslovio okićene brodove. Blagoslov je uputio svim mještanima, ribarima i njihovim mrežama.
U procesiji se nosio Presveti oltarski sakrament, ispod baldahina kojeg su pridržavali Matko Glasinović, Matko Ivelić, Ivan Cvitović i Marin Adulmar.
Ovaj put osim uobičajenog cvijeća, na brodovima su bile uniformirane posade zahvaljujući Općinskoj knjižnici i Jadranki Nejašmić koja je organizirala snimanje za potrebe projekta „Bročko blogo“ kojeg realizira Šime Strikoman.  (j.e.)

(04) objavljeno  31. 05. 18. u 23:30 h 

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"