Bolska kronika

ORGANSKI VEGANSKI I VEGETARIJANSKI MENU

BIOMANIJA, organski veganski i vegetarijanski menu, vrši dostavu na kućnu adresu!

Kontakt 091 8871267
Sve informacije i menu:

www.biomania.hr


alt


četvrtak, 19. rujna 2019.


alt


alt


alt


alt


SJEĆANJE NA POGINULE BOLJANE

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Spomen parku kod crkvice Sv. Ivana obilježena je u Bolu 75-godišnjica oslobođenja otoka Brača. Vijenci su položeni na spomen obilježima palim u NOB-u u svim bračkim općinskim središtima i u Gradu Supetru kao i pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu na Golom brdu kod Sutivana.
Boljana je u II. svjetskom ratu poginulo 58. Njih 40 bili su pripadnici NOB-a, a 18 je bilo civilnih žrtava. Tijekom komemoracije u bolskom Spomen parku pročitana su, prvi put, imena svih 58 poginulih iz Bola.
Bolski poginuli antifašistički borci u prosjeku su bili stari 24 godine. Najmlađa žrtva je imala 16, a najstariji 38 godina. Među civilnim žrtvama bilo je i dvoje djece, od 11 i 8 godina. (j.e.)

(85) objavljeno 18. 09. 19. u 23:35 h

********************


alt


SPAŠAVANJE IZNAD ZMAJEVE ŠPILJE

HGSS Stanica Split dobila je obavijest da su dvije strane državljanke (29 i 30 godina) zapele u stijeni, 150 metara iznad Zmajeve spilje na južnoj strani Brača – piše Dalmatinski portal.
Nedugo nakon dojave djevojke su locirane i u kratkom vremenu pronađene vidno iscrpljene i dehidrirane. Nakon što su zbrinute, spašavatelji su ih dopratili do vozila i prebacili u Bol.
Ivica Plenković iz HGSS nazvao je u 14.33 bolski DVD i zajedno sa dvojicom vatrogasaca, Stipom Marinkovićem i Markom Ujčićem, krenuli su u potragu i nakon 45 minuta pronašli dvije mlade gošće.

(84) objavljeno 18. 09. 19. u 23:30 h

********************


alt


alt


alt


KRAĆE SE OSTALO NA RIVI

Zadnje Bolske litnje noći, jer iduće srijede se to zove Adio lito, izostala je uobičajena gužva. Gostiju je u Bolu nešto manje, a neki su ostali kod kuće zbog straha od moguće kiše ili zbog TV prijenosa utakmice iz Zagreba.
Ranije je ove srijede završila fešta na rivi. Kraj ljetnih događanja tek je iduće srijede, 25. rujna. (j.e.)

(83) objavljeno 18. 09. 19. u 23:25 h

*********************


alt


alt


RADIONICE ZA BOLSKE KUHARE?

U Bolu će se sasvim sigurno u proljeće, prije turističke sezona, organizirati edukativne radionice za kuhare bolskih restorana. O tome su predstavnici Turističke zajednice, predsjednik TZ Tihomir Marinković i direktor TZ Markito Marinković u srijedu navečer razgovarali sa chefom Marijom Čepekom, renomiranim kuharom koji je trenutno angažiran u hotelu „Vitar“. Cilj je postići da bolski restorani po nečemu postanu različiti od drugih. Nastoji se osigurati što više namirnica iz ovoga kraja i ponuditi nešto što je specifično za Bol i Brač. (j.e.)

(82) objavljeno 18. 09. 19. u 23:20 h

altsrijeda, 18. 09. 2019. *****


alt


75-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA OTOKA

Ove srijede, polaganjem vijenaca u svim općinskim središtima i gradu Supetru, počinje obilježavanje 75-godišnjice oslobođenja otoka Brača od okupatora. Toga dana, 18. rujna 1944. godine, kapitulacijom okupatora u bici za Sumartin to je za naš Brač značio kraj II. svjetskog rata.
Vijenac će se u Bolu u srijedu u 10 sati položiti u spomen parku palim za Domovinu kod crkvice Sv. Ivana.
Centralna proslava Dana oslobođenja Brača održat će se u subotu, 21. rujna u Supetru u kongresnoj dvorani Waterman Forum Svpetrvs hotela s početkom u 11 sati.
*****
U II. svjetskom ratu život je izgubilo 58 Boljana. Njih 40 bili su antifašistički borci, a 18 je civilnih žrtava.
Antifašistički borci: Mate Baković, Miće (19 godina), Tonko Barhanović, Ante (24), Jozo Bodlović, Kuzme (33), Jakov Bodlović, Ante (20), Josip Brešković, Petra (29), Dinko Cvitanić, Stjepana (29), Benko Cvitanić, Dinka (20), Stjepan Cvitanić, Mate (25), Šimun Cvitanić, Mate (19), Dinko Cvitanić, Jakova (20), Josip Cvitanić, Jakova (18) Milan Cvitanić, Šimuna (19), Dare Devlahović, Ante (30), Katica Dulćić, Lovre (16), Mate Elezović, Lovre (26), Ivo Elezović, Lovre (21), Ivan Florio, Anzula (19), Vicko Florio, Anzula (23), Pavao Ivulić, Mate (30), Juro Josipović, Frane (21), Vinko Karmelić, Dinka (26), Vinko Karmelić, Vicka (30), Vicko Karmelić, Vicka (25), Dragutin Karninčić Ivana (34), Vlade Karninčić, Dinka (38), Vido Karninčić, Tonke (21), Josip Kraljević, Šimuna (31), Stjepan Kraljević, Petra st. (21), Tomo Kraljević, Petra ml. (20), Mate Macanović, Jurja (29), Vinko Marinković, Ivana (23), Jakov Marinković, Jerka (19), Ivan Marinković, Tome (29), Josip Marinković, Ante (23), Vinko Marinković, Tome (23), Petar Marinković, Frane (20), Tomo Marinković, Jakova (19), Ivo Soljačić, Šimuna (23), Vicko Vodanović, Dinka (22) i Joze Vodanović, Miće (20).
Civilne žrtve rata: Antica Karninčić, Luke (43), Nikola Vuković, Antuna (50), Petar Marinković, Antuna (50), Nikica Marinković, Petra (17), Josip Marinković, Ivana (38), Anđelka Stanušić, Dobroslava (24), Mario Stanušić, Dobroslava (22), Venci Čubretović, Jurja (28), Juraj Čubretović, Vicka (71), Robert Karninčić, Dinka (32), Manes Karninčić, Petra (32), Ivica Pešutić, Vicka (54), Franko Karmelić, Jakova (31), Lenka Karmelić, pok. Toneta (30), Antun Karninčić (?), Vicko Cvitanić Jeneralić (?), Perica Žuljević, Andre (11, dijete) i Tonko Marinković, Vicka (8, dijete).

(81) objavljeno 17. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


alt


KAKO ZAŠTITITI PLAŽU ZLATNI RAT?

O problemu sidrenja jahti, mini kruzera i sličnih plovila uokolo plaže Zlatni rat pisao je i tjednik „Nacional“. Klikom na donji link može se pročitati cijeli tekst, a mi napominjemo, po tko zna koji put, ono što piše u pomorskom zakonu:
Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske (članak 48) te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom (Narodne novine br. 79/13, 140/14 i 57/15) propisano je da se brodovi, jahte, brodice i hidroavioni prilikom plovidbe unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju približavati obali i to: brodovi i hidroavioni na udaljenost manjoj od 300 metra, jahte na udaljenost manjoj od 150 metara, a motorne brodice i jedrilice na udaljenost manjoj od 50 metara, s time da u odnosu na morske plaže, jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 metara od ograde uređene plaže, odnosno 150 m od obale prirodne plaže …
Osim uništavanja podmorja zbog sidrenja, brodovi su stalna opasnost za zagađenje. Od ograde plaže moraju ploviti 50 metara, a svjedoci smo da se neka plovila i vezuju za ogradu!
Očito je da će nešto trebati dogovoriti i nači rješenje tijekom zimskih mjeseci. Do tada nam preostaje samo pročitati što piše „Nacional“.
Klikom na donji link možete pročitati:
‘Ministarstvo prometa ne shvaća ozbiljno najezdu glisera i kruzera na Zlatni rat’

(80) objavljeno 17. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


UGROŽENA JE SIGURNOST ŠKOLARACA!

Početkom školske godine još je aktualnija tema poštivanja prometnih znakova. Rudinom, na dijelu pored ulaza u Osnovnu školu, vidljivo je prometnim znakovima označena PJEŠAČKA ZONA, a to znači zabrana prometovanja za sva vozila, uključivo i motore.
Svjedoci smo svakodnevno koliko se to poštuje. Najnovije je pismo koje potpisuje ravnatelj Osnovne škole koji moli vozače da poštuju propise zbog sigurnosti djece ne samo pri dolasku i odlasku iz škole, već i za vrijeme odmora.

Pismo ravnatelja Osnovne škole Bol:

Poštovani mještani, gosti, vikendaši,
počela je još jedna nova školska i nastavna godina za skoro pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. U mnoštvu učenika je i veliki broj prvašića, djece koja upravo s polaskom u školu postaju i samostalni sudionici u prometu.
Naša škola, kako i sami znate, nalazi se u centru mjesta na adresi Rudina 1. Ulaz u školsku zgradu je sa sjeverne strane iz ulice Rudina koja je nedavno dijelom popločana te je odgovarajućom prometnom signalizacijom zabranjen promet motornim vozilima.
Budući da Škola nema školsko dvorište ni školsko igralište, ulica Rudina ujedno je jedini prostor na kojem učenici mogu boraviti za vrijeme velikog odmora, te je isto tako jedini prilaz školskoj zgradi u kojoj svakodnevno nastavu pohađa 124 učenika kao i dvadesetak zaposlenika škole. Ove školske godine u školske klupe je po prvi put sjelo 18 učenika prvog razreda.
Unatoč postavljenoj prometnoj signalizaciji i zabrani prometa i parkiranja, ulicom svakodnevno prometuju motorna vozila, uglavnom motocikli i mopedi, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost učenika i njihovih učitelja.
Slijedom navedenog, ovim putem Vas najljubaznije molim da poštujete zabranu prometa ulicom Rudina kako ne bi ugrozili sigurnost naših učenika, a vaše djece, unuka i nećaka.
S poštovanjem,
Ravnatelj škole
Bartul Bakulić, dipl.ing.

(79) objavljeno 17. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


ULICA BLATO POSTAJE JAVNO DOBRO

Dobro je još jednom ponoviti obavijest iz Općine Bol o uvidu u geodetski elaborat stanja nesvrstanih cesta, a prije postupka evidentiranja Ulice Blato u katastarski operat i zemljišnu knjigu. Naime, Ulica Blato postaje javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine Bol.
Uvid u geodetski elaborat mogu izvršiti nositelji stvarnih prava na nekretnine koje graniče sa zemljištem na kojem je izvedena Ulica Blato i to u četvrtak (19. rujna) od 9.30 do 10.30 sati u prizemlju Doma kulture. (j.e.)

(78) objavljeno 17. 09. 18. u 22:35 h

********************


alt


TV FILM O DONACIJI

U protekla dva dana, u ponedjeljak i utorak, u Bolu se snimao film, a povod je donacija umjetničkih slika u vlasništvu Ivice Karninčića Koloča, koje je poklonio Bol poljoprivrednoj zadruzi. Slike će biti izložene u zgradi Zadruge u centru mjesta, gdje je u tijeku uređenje prostora za buduću galeriju.
Planirano je da film traje 50 minuta, a voditelj i urednik je poznati novinar Goran Milić, koji je osim sa donatorom razgovarao i sa više Boljana i drugih poznavatelja vrijednosti doniranih slika. Snimatelj je iskusni TV snimatelj Pero Granić. (j.e.)

(77) objavljeno 17. 09. 19. u 22:30 h


alt


utorak, 17. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Nastavljeno je povećanjem broja dolazaka turista, ali i noćenja u tjednu koji je iza nas. Od 8. do 15. rujna e-Visitor je registrirao u Bolu 4.401 dolazak i 23.792 noćenja. Lani u isto vrijeme bilo je 3.915 dolazaka i 23.633 noćenja.
Najviše, 3.549 gostiju, bilo je 10. rujna (utorak).
U proteklom tjednu najviše je noćenja bilo u bolskim hotelima (13.499), pa u privatnom smještaju (8.271).
Trenutno je u Bolu najviše gostiju iz Njemačke, zatim Austrije, Francuske … (j.e.)

(76) objavljeno 16. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


SAVJET: NE FORSIRATI BERBU

Bol poljoprivredna zadruga obratila se savjetom svojim članovima: ne forsirati berbu grožđa jer treba iskoristiti povoljne vremenske prilike što omogućava postizanje više kvalitete i povoljniju otkupnu cijenu.
Zaposlenici Jako vino d.o.o. uskoro će krenuti u kontrolu vinograda zbog uzimanja uzoraka grožđa. Prema tim rezultatima objavit će se početak berbe.
Obavijest (savjet) Bol poljoprivredne zadruge objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(75) objavljeno 16. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


UPOZORENJE KORISNICIMA VEZOVA U LUCI

Grabov rat je kao koncesionar u luci Bol, sigurno ne bez razloga, upozorio u ime Županijske lučke uprave, na poštivanje Ugovora o komunalnom vezu, posebno na odredbe u članu 8 Ugovora:
- Korisnik je dužan Lučkoj upravi, odnosno od nje ovlaštenoj osobi, izbivanje plovila ako je duže od jednog dana;
- Korisnik ne smije koristiti u komercijalne svrhe niti jedan dio luke, objekt i plovila;
- Ako je korisnik prodao plovilo, tijekom trajanja ugovora, Lučka uprava zadržava pravo jednostranog raskida ugovora;
- Korisnik ne smije ni trajno ni privremeno ustupati vez na korištenje drugim osobama;
- Ako korisnik zanemari plovilo, na način da je ugroženo samo plovilo ili plovilo u njegovoj blizini, Lučka uprava može poduzeti radnje kojima će spriječiti potencijalnu opasnost, a za nastale troškove teretiti korisnika.

(74) objavljeno 16. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


BESPLATNO NA VELOM MOSTU

Od ovog ponedjeljka (16. rujna) besplatno se mogu parkirati automobili na Velom mostu. To je dva tjedna ranije nego lani.
Ostaje naplata parkiranja kod benzinske postaje i kod plaže Martinica.
Prošle godine kod benzinske postaje parkiranje se naplaćivalo do 21. listopada. (j.e.)

(73) objavljeno 16. 09. 19. u 22:10 h

********************


alt


HOTEL BRETANIDE NUDI POSAO

Hotel Bretanide Resort d.o.o. traži za tim stalnih radnika osobe koje su prisutne na ovom prostoru cijelu godinu.
Traži se i nudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme:
• Administrativni referent
• Mesar
• Vrtlar
• Kućni majstor
• Voditelj wellnessa.
Detaljnije u oglasu koji je objavljen u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(72) objavljeno 16. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt

Boljani u kućici BioManie, do kraja sezone, mogu koristiti popust od 40 posto


alt

Dario Kožul sa gostima koji su puni hvale za jela


alt


alt


BIOMANIA: SPECIJALNA PONUDA ZDRAVE HRANE

Na plaži Zlatni rat, na novo uređenom trgu sa 17 kućica, gdje se nudi za svakoga ponešto, od mesnih jela, hamburgera, pizza, pomfrita, kukuruza, sladoleda, voća, kolača … ima jedna posebna kućica. Sam natpis dade naslutiti ponudu: BioMania. Posjetiteljima se nudi veganski i vegetarijanski meni, organski i bez glutena. Cijena jelima je od 45 do 90 kuna.
- Ovo nam je prva godina u Bolu – kaže nam vlasnik Dario Kožul. – Za sada smo zadovoljni mi ali, što je mnogo važnije, i gosti. Najviše su nam dolazili turisti iz Skandinavskih zemalja, zatim Amerikanci i Englezi, a sve je više i Nijemaca. U planu nam je sličan restoran otvoriti i u Bolu.
Na portalu TripAdvisor, prema ocjeni posjetitelja, BioMania je prvi restoran od 35 koliko ih ima u Bolu. Čitamo komentare posjetitelja: Skriveni dragulj ukusnosti, Vegan konačno, Fantastično ukusna hrana …
- Želja nam je da ovdje dolazi i što više Boljana. Od danas, nakon objave na portalu boljani.info, pa do kraja ove sezone za Boljane je popust: 40 posto – priopćio nam je vlasnik Dario Kožul. (j.e.)

(71) objavljeno 16. 09. 19. u 22:00 h


alt

ponedjeljak, 16. 09. 2019. *****


alt


DOŠLO 100 TISUĆA GOSTIJU

Ove godine, 14 dana ranije nego lani, stigao je u Bol 100-tisućiti gost. To je gošća iz engleskog grada Islewortha AMY CAROLINE HARDACRE. Drugi put je sa suprugom došla u Bol, a prvi put je bila prije tri godine.
Dobrodošlicu, čestitke i prigodne suvenire uručio joj je direktor TZO Bol Markito Marinković.
Ovo je četvrta godina kako u Bolu dolazi više od 100 tisuća gostiju. Prvi put je to zabilježeno 19. listopada 2016. godine. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


KARNEVALSKA POVORKA NA BOLSKOJ RIVI

Nakon Supetra, karnevalisti su u nedjelju navečer u povorci prošli bolskom rivom, od Velog mosta do benzinske postaje, da bi se na glavnom trgu predstavili publici. Lijepa večer i brojni gosti, zajedno sa domaćinima, pogodovali su uspjehu prezentacije sudionika 12. Međunarodnog ljetnog karnevala.
Karnevalista je u Bol došlo iz sedam zemalja, a raspoređene u 17 grupa bile su ove godine 272 maske.
Predstavljanje grupa publici je bilo olakšano praćenjem na velikom video ekranu. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


„CRVENI“ KATAMARAN NASTAVLJA DO 29. RUJNA

Brodar Adriatic Fast Ferries d.o.o. iz Rijeke objavio je da će njihov katamaran „Adriatic express“ nastaviti izletničkom linijom i nakon 15. rujna. Novost je što je red plovidbe nešto izmijenjen i „crveni katamaran“, kako ga zovu u Bolu, neće pristajati u Starom Gradu.
Polazak iz Splita je u 10.30 i u Bolu je u 11.30 sati. Iz Bola plovi za Split i Resnik.
Iz Resnika u 15.30 ide za Split odakle u 16 sati polazi za Bol. Redom plovidbe planirano je da „crveni“ katamaran u 17:40 krene iz Bola za Split.
Ovaj red plovidbe vrijedi do 29. rujna.
Nakon objave ovog reda plovidbe imamo u polascima iz Bola i dolascima u Bol dvije zanimljivosti. U 11.40 iz Bola za Split polazi katamaran „Adriatic express“, a u 11.50, također za Split, katamaran „Jelena“. Iz Splita za Bol katamarani su u 15.30 („Jelena“), 16.00 („Adriatic express“) i 16.30 („Vida“). (j.e.)

(68) objavljeno 15. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


MANJE VOŽNJI TURISTIČKIM VLAKIĆEM

Od ponedjeljka 16. rujna, kako je bilo i najavljeno, mijenja se red vožnji turističkim vlakićem. Ukidaju se dnevne linije prema Martinici (Samostan) i večernje do hotela „Bretanide“.
Sa rive, kod autobusne postaje, prema plaži Zlatni rat, turistički vlakić polazi u 9.00, 10.00, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 sati.
Sa Zlatnog rata polasci su: 9.30, 10.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00, 17.30 i 18.00 sati.
Sljedeće izmjene reda vožnje su najavljene 10. listopada. (j.e.)

(67) objavljeno 15. 09. 19. u 22:25 h


altnedjelja, 15. 09. 2019. *****


alt


KOLIKE SU TURISTIČKE PRISTOJBE U ŽUPANIJI?

Županijski vijećnici, tri dana prije roka, potvrdili su nove iznose turističkih pristojbi za 2020. godinu, a koje je predložilo 49 gradova i općina iz naše županije. Izbor bolskog Turističkog vijeća, kojeg smo već objavili, ali smo sada u mogućnosti da saznamo kako su ostali odlučili.
Turistička pristojba može iznositi u glavnoj sezoni, od 1. travnja do 30. rujna, 10 do 20 kuna. Bol, ali i većina u županiji, odlučila se za 10 kuna. Gosti u Podstrani, međutim, plaćat će 15 kuna. U ostali dio godine turistička pristojba može biti nešto niža, od 7 do 14 kuna. Bol je odlučio, kao i većina, da to bude 7 kuna, ali u Splitu i Podstrani će gosti plaćati 10, a u Komiži 8 kuna...
U kampovima turistička pristojba može biti u glavnoj sezoni 8 – 15 kuna, a u ostali dio godine 5 do 10 kuna. Bol je odlučio, kao i većina, da to bude 8 u sezoni, odnosno 5 kuna izvan sezone. U Makarskoj 10 (7), Brelima 10 (7), Baškoj Vodi 10 (5), Podstani 10 (8), Vrboskoj 9 (5), Jelsi 9 (5), Splitu 8 (8) kuna …
Za domaćinstva je godišnji paušal predviđen 350 do 1.000 kuna po krevetu. Bol i većina u županiji, odlučili se za 350 kn.
U OPG-u paušal može biti od 200 do 500 kuna. U Bolu se Turističko vijeće odlučilo za 200 kn, a u Hvaru 350 kuna…
Novi su paušali, nešto veći nego do sada, za vikendaše i osobe u nekomercijalnom smještaju, a povećani su u 14 destinacija. Prvi i drugi član može plaćati godišnji paušal 60 do 250 kn, a ostali članovi 25 do 100 kuna. Bol je, međutim, odlučio da taj paušal bude za prvog i drugog člana po 250 kn, a za svakog sljedećeg člana 100 kn. Isti iznosi je u Baškoj Vodi (250, 250 i 100 kn), a u Jelsi 100, 100 i 50 kn, u Drveniku 250, 150 i 150, u Makarskoj 200, 200 i 50 kn, u Hvaru 150, 150 i 50 kn, Brelima 200, 200 i 50 kn, u Tučepima 200, 200 i 70 kn … (j.e.)

(66) objavljeno 14. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


INA DVA SATA KRAĆE

Benzinska postaja u Bolu od ponedjeljka 16. rujna radit će dva sata kraće. Novo radno vrijeme umjesto od 7 do 21 sat, bit će od 7 do 19 sati.
Prošle godine na benzinskoj postaji INE dvokratno se počelo raditi od 1. listopada. (j.e.)

(65) objavljeno 14. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


ZADNJI DAN „CRVENOG“ KATAMARANA?

Prema ranije objavljenom redu plovidbe, nedjelja 15. rujna, trebala bi biti zadnji dan za izletničku liniju katamarana „Adriatic Express“ Split – Bol – Stari Grad – Resnik (aerodrom). Bilo je, istina, najave da će brodar Adriatic Fast Ferries tražiti produženje do 29. rujna, ali nismo dobili potvrdu da će „crveni“ katamaran i nakon 15. rujna dolaziti u Bol niti je nešto o tome izvijestila, na svojim službenim stranicama, Agencija za obalni linijski pomorski promet.
Izletnički katamaran „Jadrolinije“ plovit će na liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag do 30. rujna, a katamaran „Kapetana Luke“ na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag do 6. listopada. (j.e.)

(64) objavljeno 14. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


KARNEVALSKA POVORKA OD 20 SATI

Nakon Karnevalske humanitarne noći koja je organizirana na bolskoj rivi u petak, sudionici ovogodišnjeg 12. Međunarodnog ljetnog karnevala u subotu su bili u Supetra. Ove nedjelje će u 20 sati karnevalska povorka krenuti od Velog mosta do centra mjesta gdje će se maskirane grupe predstaviti publici.
Organizatori 12. KarnevalFEST-a, Međunarodnog ljetnog karnevala su Centar za kulturu Općine Bol i Karnevalska udruga Monade iz Supetra. (j.e.)

(63) objavljeno 14. 09. 19. u 22:35 h


altsubota, 14. 09. 2019. *****


alt

Ratni dokumenti iz 1943.: spaljene kuće na Rudini u Bolu


75-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA BRAČA

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Brač organizira idućeg tjedna, u subotu 21. rujna, druženje preživjelih boraca NOR-a i antifašistički opredijeljenih građana otoka Brača. Povod je 75-godišnjica oslobođenja otoka Brača. Druženje će se održati u kongresnoj sali Waterman Forum, u hotelskom naselju Svpetrvs hoteli s početkom u 11 sati.
Nakon svečanog programa za sve učesnike slijedi partizanski ručak i druženje.
• U Gradu Supetru i svim općinskim središtima, tako i u Bolu, položit će se 18. rujna (srijeda) vijenci na spomen obilježja palim u NOB te na spomen obilježju poginulima u Domovinskom ratu na Golom brdu kod Sutivana. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


alt


HUMANITARNA NOĆ KARNEVALISTA

Karnevalskom humanitarnom noći, koja je u petak navečer organizirana na bolskoj rivi, počeo je dvanaesti po redu Međunarodni ljetni karneval. Tijekom sedam dana karnevalska povorka obići će većinu bračkih mjesta: Supetar, Sutivan, Sumartin, Milnu, a u nedjelju navečer su ponovno u Bolu.
Na šest štandova u petak se u Bolu na rivi prodavala hrana, kolači, pivo i suveniri, a prihod od prodaje namijenjen je udruzi Brački pupoljci. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 09. 19. u 22:00 h

********************


alt


EVIDENTIRANJE ULICE BLATO U ZEMLJIŠNU KNJIGU

Općina Bol je javnim oglasom objavljenim u „Slobodnoj Dalmaciji“, a pretpostavljamo da će se to moći uskoro pročitati i na službenom portalu Općine, obavijestila nositelje stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem na kojem je izvedena nerazvrstana cesta – ulica Blato u istoimenom naselju u Bolu. Naime, započinje postupak evidentiranja predmetne ceste u katastarski operat i zemljišnu knjigu. Ulica Blato postaje javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine Bol.
Nositelji stvarnih prava mogu izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja predmetnih nerazvrstanih cesta kao i zatražiti moguća dodatna objašnjenja 19. rujna (četvrtak) od 9.30 do 10.30 sati u prizemlju Doma kulture, Ulica Frane Radića 18 u Bolu. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 09. 19. u 21:55 h

********************


alt


DO SRIJEDE VRIJEME - LJETNO

U ljetnim ugođajima, pa tako i u kupanju, možemo uživati do srijede. Prema najavi meteorologa slijedi nam od srijede navečer jugo, pa bura. Uz obalu će i dalje temperatura biti primjerenija „babljem“ ljetu, ali je zahlađenje moguće u unutrašnjosti.
U petak je u 13 sati temperatura zraka bila 30, a mora 24 stupnja. (j.e.)

(59) objavljeno 13. 09. 19. u 21:50 h

alt

petak, 13. 09. 2019. *****


alt

Odluka o komunalnom redu zabranjuje preskakanje zaštitne ograde


alt

Nije dozvoljen deponij građevinskog materijala ni na privatnom zemljištu


USKORO ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Bolski su vijećnici uz poziv za 5. sjednicu dobili i nacrt Odluke o komunalnom redu. Na spomenutoj sjednici nije se mnogo raspravljalo, jer mnogi od vijećnika nisu dobro ni pročitali što bi trebali usvojiti, pa im je rečeno da je to tek prvo čitanje. Idućih dana mogu pismene primjedbe dostaviti u kancelariju Općine ili na e mail predsjedniku Vijeća.
Sigurno je, barem je tako najavljeno, da će se o ovom raspravljati i glasovati za desetak dana kada će biti sazvana 6. sjednica Općinskog vijeća.
Odluka o komunalnom redu ima preko 30 stranica i 160 članaka. Pored uobičajenih općih odredbi, precizno je određeno kako bi trebali izgledati vanjski dijelovi zgrada, okućnice, balkoni, ograde uz zgradu, oglasne ploče, reklamni panoi, tržnica, kolodvor, parkiralište … Naravno, kao i svaka odluka, i ova predviđa novčane kazne.
Prije usvajanja odluke, vijećnici mogu dostaviti primjedbe, a mi se pitamo hoće li i ova odluka biti usvojena samo radi ispunjenja obaveza, a bez ikakvog učinka na stvarni život i kulturu našeg ponašanja. (j.e.)

(58) objavljeno 12. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt

Humanitarna prodaja karnevalista 2016.


alt

Za Pupoljke na rivi prošle godine


KARNEVALSKA HUMANITARNA NOĆ

Umjesto u srijedu fešta na Rivi odgođena je za ovaj petak (13. rujna). Međutim, umjesto Bolske litnje noći to će biti Karnevalska humanitarna noć. Prodavat će se kuhana jela, kolači i suveniri, a prihod je namijenjen Bračkim pupoljcima, udruzi koja vodi brigu o bračkoj djeci s posebnim potrebama.
Karnevalska humanitarna noć početak je karnevalskih ljetnih događanja koji po 12. put okupljaju maske iz hrvatskih gradova, ali i susjednih država.
Organizatori su bolski Centar za kulturu i supetarska udruga Monade.
Maske će prodefilirati ulicama Supetra, Sumartina, Sutivana i Milne, a najspektakularnije bi trebalo biti u nedjelju u Bolu. U večernjim satima maskirana povorka krenut će od Velog mosta do glavnog trga gdje će biti organizirano pojedinačno predstavljanje grupa. (j.e.)

(57) objavljeno 12. 09. 19. u 22:00 h

********************


alt

Drugoligaši igraju također u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, ali - četvrtkom


SPORT: U PRVOM KOLU SAMO JEDAN BOD

Počelo je s natjecanjem malonogometaša u II. ligi. Tamo igra i naš MNK Bol, nakon što se četiri godine bili u elitnom razredu.
U prvom kolu, ovog četvrtka, Bol i OTP banka odigrali su 3:3. Strijelci za Bol bili su Davor Matulić, Josip Nižetić i Boško Botica.
- Imali smo prilika, nekoliko puta se lopta odbila o stative, ali na kraju moramo biti zadovoljni i sa rezultatom 3:3 – prokomentirao je Boško Botica vođa ekipe i kapetan momčadi. – OTP je imao vodstvo od 2:0 i 3:1, pa ispada da oni imaju više razloga za nezadovoljstvo. Za nas nisu mogli, zbog radnih obveza, nastupiti ni jedan od tri golmana. Na golu su se mijenjali igrači, a izostao je zbog bolesti i naš trener. (j.e.)

(56) objavljeno 12. 09. 19. u 21:55 h

alt
četvrtak, 12. 09. 2019. *****


alt


alt


PRVAŠIMA TABLET-RAČUNALA

Ove je školske godine u Srednjoj školi u prvi razred upisano 46 učenica i učenika. Načelnik općine Bol uručio je prvašima 46 tablet-računala, koja im je poklonila Općina Bol. Ona su im potrebna za učenje, a u slobodno ih vrijeme mogu koristiti i za igru.
Načelnika je učenicima predstavila ravnateljica Srednje škole Bol Sani Bodlović, a načelnik Tihomir Marinković je svima poželio uspješnu školsku godinu. (j.e.)

(55) objavljeno 11. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


JEDRILICE U LUCI, ZADNJI DAN U 585 CLUBU

Noćni klub 585, drugu je srijedu otvoren samo zbog jedriličara. Oni su dolazili cijelog ljeta svake srijede, a ovaj put u Bol su gosti došli sa 36 plovila. Bila je to ujedno i zadnja noćna zabava ove godine u 585 clubu.
Za posjetitelje je bio organiziran besplatan prijevoz od autobusne postaje do kluba i natrag i to od 23 do 06 sati. (j.e.)

(54) objavljeno 11. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


PRODUŽEN RED VOŽNJE ZA VLAKIĆ

Turistički vlakić nastavit će po dosadašnjem redu vožnje sve do nedjelje popodne, iako je bilo najavljeno da će se neke linije reducirati već ovog četvrtka.
Posljednju noćnu vožnju turistički vlakić će obaviti u noći od srijede na četvrtak, kada posljednji put ove godine besplatno prevozi posjetitelje od rive do 585 cluba i natrag. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


BESPLATNO U JUMP PARKU BORAK

I ove godine organizira se druženje za bolsku djecu u Jump parku Borak. Za djecu je besplatno korištenje zabavnih sadržaja kao veliki bungee trampolin, za osvježenje ih čeka slushy a roditelje kava.
Druženje je u petak, 13. rujna od 17 do 19 sati u Jump parku Borak! (đ.e.)

(52) objavljeno 11. 09. 19. u 22:10 h
altsrijeda, 11. 09. 2019. *****


alt


POŽURUJU SE RADOVI ZA NOVU LUKU …

Načelnik općine Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike na početku 5. sjednice (9. rujna) o radu u općini između dvije sjednice:
• Svi su na Zlatnom ratu dobili 30. travnja ključeve od kućica za rad, ali su neki otvorili tek 7. srpnja.

• Na Vidovoj gori ništa nije učinjeno. Dobili smo i neka anonimna pisma kojima se prijeti prijavama nadležnim službama ako se bude nešto radilo prije nego se okončaju sudski sporovi. Načelnik smatra kako bi on bio odgovoran, pa se ništa nije napravilo, a u planu je bilo da Grabov rat obavi osnovnu sanaciju, s manjim ulaganjima, preuzme objekt i za posjetitelje organizira osnovnu uslugu.
(Primjedbu je imao vijećnik Ivica Šćepanović: Desetak tisuća ljudi nas proziva da ništa nije urađeno, a tek nekolicina prijeti anonimnim pismima ako se nešto učini!)
• Visoke ocjene smo dobili za uređenje plaže Zlatni rat, a isto tako i za pješačku zonu kod zgrade Osnovne škole, gdje još treba disciplinirati nekolicinu koja tamo vozi motorima.
• Neki dan su u Bolu bili predstavnici Ministarstva mora, Lučke kapetanije i Županijske lučke uprave. Razgovarali smo o ubrzanju pripremnih radova na izgradnji nove luke i produženju mostova, a zamolili smo Ministarstvo mora i Ministarstvo zaštite okoliša za neka prihvatljiva rješenja zbog sadašnjih nereda u akvatoriju i luci.
• Za vrtić je trebalo pribaviti još neke ateste, a zaposlit ćemo još dvije osobe. Bit će upisani svi koji su to tražili.
• Dobra je nova katamaranska linija koja povezuje Bol sa Splitom i aerodromom u Kaštelima. Odgovorni su potvrdili da dolaze i dogodine, čak i nešto ranije.
• Dobro je prihvaćena nova garderoba i biljetarnica na autobusnoj postaji. Zbog obaveza na fakultetu, zatvoreno je od 1. rujna. Dogodine bi trebali raditi od lipnja do kraja rujna.
• Planira se uvesti automatizaciju na parkiralištima, nešto slično kako su to uradili u Supetru.
• Na privezištu brodova na Račiću nije bilo većih problema.
• Uspostavljena je i mogućnost besplatne bežične Internet veze u luci i na Zlatnom ratu. Tamo je bio veći interes, od 1.000 mogućih priključaka, pa će se to ispraviti za iduću sezonu. Planira se, naime, tijekom zime polaganje optičkog kabela. (j.e.)

(51) objavljeno 10. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU: GROBLJE, BIJELA KUĆA, SPOMEN PARK …

Zanimljiva su bila pitanja vijećnika, ali i njihove kritike. Tražili su se i dodatna objašnjenja:
Zašto je promijenjeno ime folklornoj grupi Krejonca? Imamo Lado u Zagrebu koji u svom sastavu ima seniore, mlade …
(Načelnik: zatražit će se objašnjenje od ravnateljice Centra za kulturu.)
Što učiniti da lučki kapetan u Bolu bude aktivniji?
(Načelnik: na tu temu razgovaralo se neki dan u Bolu sa nadležnima iz Lučke kapetanije. Općina ne može riješiti taj problem, ali je zainteresirana da se nešto promijeni na bolj.)
Zna li se datum početka radova na groblju?
(Načelnik: očekujemo građevinsku dozvolu, anketu zainteresiranih za grobnice kao i raspisivanje natječaja za izvođača. Još nema datuma, ali se nadamo da bi radovi mogli početi početkom godine.)
Što je sa kemijsko-biološkim pročistačem?
(Načelnik: u našim planovima smo to ucrtali, ali trenutno nema opasnosti od onečišćenja plaža. Glavni ispust je 1.100 metara od obale, na dubini od 76 metara.)
Što je sa bivšim objektima hotela Bijela kuća?
(Načelnik: sudski spor je okončan i vlasnik je država, a mi smo na jednom dijelu terena predvidjeli garažu i sportsku dvoranu. Dominikanci su tražili obnovu postupka, a u tijeku listopada njihov je odvjetnik tražio razgovor u Općini.)
Što se čeka sa primjerenijim uređenjem spomen parka kod crkvice Sv. Ivana i kada će se postaviti spomen ploča sa imenima poginulih?
(Načelnik: tražili smo da se jave oni koji imaju saznanja o poginulim Boljanima. Sa projektantima sam razgovarao oko konačnog uređenja spomen parka.)
Može li općina pomoći roditeljima u nabavci bilježnica i potrebnog pribora za što treba izdvojiti 700 kuna po učeniku?
(Načelnik: protiv je plaćanju svima po 700 kuna, ali će općina pomoći socijalno ugroženim obiteljima i sa većim iznosom, ako treba.)
Koliko ima zaposlenik u Dječjem vrtiću?
(Pročelnik Stipe Karmelić: tamo je trenutno upisano 111 djece u 6 grupa. Zaposlenih je ukupno 19.)
Vijećnik je najavio za iduću sjednicu prijedlog novog modela upravljanja na plaži Zlatni rat.
• Što je sa korijenima posjećenih palmi?
(Načelnik: dogovoreno je sa Parkovima i nasadima da posebnim svrdlima izvade korjenje, a to će učiniti nakon sezone. Na odboru za hortikulturu, kojeg je imenovalo Općinsko vijeće, je da predlože, u dogovoru s Parkovima i nasadima, što bi tamo trebalo posaditi.)
Može li se znati koliko se troši i gdje se ide na službena putovanja u tvrtkama čiji je osnivač Općina?
(Načelnik: izvještaj će vijećnici dobiti za iduću sjednicu.)

(50) objavljeno 10. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZABRANA GRAĐENJA U 2020.

Vijećnici su na 5. sjednici (9. rujna) jednoglasno usvojili odluku o zabrani građevinskih radova, koji stvaraju buku, u idućoj godini od 1. lipnja do 30. rujna. Uz prethodnu suglasnost Turističkog vijeća, ništa se ne mijenja u odnosu na odluku koja je na snazi i ove godine.
Grubi građevinski radovi, zemljani radovi i izgradnja konstrukcije objekta, ne mogu se raditi nedjeljom i državnim praznikom – cijele godine. (j.e.)

(49) objavljeno 10. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


MANJE VOŽNJI TURISTIČKIM VLAKIĆEM

Od četvrtka (12. rujna) turistički vlakić neće prometovati navečer do hotela „Bretanide“ niti po danu do Martinice (Samostan dominikanaca).
Od benzinske postaje dnevno će biti 17 polazaka od 9.00 do 18.30 sati, a sa Zlatnog rata isto toliko od 9.30 do 19.00 sati.
Ovaj vozni red neće se mijenjati do kraja mjeseca. (j.e.)

(48) objavljeno 10. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


SPORT: PRVA UTAKMICA U ČETVRTAK

Nakon četiri sezone u prvoj ligi, od četvrtka MNK Bol natjecat će se u II. ligi malog nogometa. Tamo su već igrali, i to samo jednu sezonu (2014/15), a onda su postali prvoligaši.
- Nastojat ćemo to ponoviti. Ukoliko bude ozbiljnosti i sportske sreće, nadamo se pobjedama i brzom povratku u I. ligu – kaže Boško Botica, voditelj i kapetan Boljana. – Natjecanje počinjemo sa tri nova, mlada igrača. Vratio nam se i trener Pjer Malvasija, koji više neće iz Splita putovati, kao trener, u Vrgorac.
Loša je vijest za MNK Bol što više neće igrati Tomislav Mikulić.

Bol u četvrtak u 17.55 sati igra u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. Protivnik im je OTP banka.(j.e.)

(47) objavljeno 10. 09. 19. u 22:40 h

alt
utorak, 10. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


U PRVOM RAZREDU 18 UČENIKA

U ponedjeljak su se učenici osnovnih i srednjih škola ponovo vratili u školske klupe. Počela je u Hrvatskoj nova školska godina za 464.539 učenika, 325 manje nego ih je bilo prošle godine. Nova školska godina donosi kurikularnu reformu „Škola za život“, ali i četiri različita kalendara školskih praznika …
Bol u prvom razredu ima zadovoljavajući broj prvašića. Ove ih je godine 18, odnosno četiri manje nego lani.
Nova je i učiteljica u Osnovnoj školi: Karmen Selak koja će ih voditi iduće četiri školske godine. Ravnatelj Bartul Bakulić pozdravio je nove učenike i njihove roditelje, a program dobrodošlice izveli su učenici II. razreda.
Zanimljivost je što u prvom razredu, nakon mnogo godina, ima više dječaka (10) nego djevojčica (8).
• U Srednjoj školi Bol na Bijenačici ukupno ima 123 učenice i učenika, a u prvom razredu je 46. U Učeničkom domu smješteno ih je 50. (j.e.)

(46) objavljeno 09. 09. 19. u 23:15 h

****************


alt


MNOGO VREMENA ZA AKTUALNOSTI

Peta ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Matka Bakovića, održana je u ponedjeljak, 9. rujna, a trajala je od 18 do 20.15 sati. Najviše je vremena, 90 minuta, potrošeno na usmeno izvješće načelnika Tihomira Marinkovića o radu u općini između dvije sjednice te na vijećnička pitanja, prijedloge i pohvale.
Bez mnogo rasprave govorilo se i donosilo odluke o izvještaju proračuna za prvo polugodište, prvom rebalansu za 2019, prvom čitanju Odluke o komunalnom redu te o Odluci o zabrani građevinskih radova 2020. godine.
Na sjednici je bilo 10 vijećnika, a izostanak je opravdala Katarina Marčić. (j.e.)

(45) objavljeno 09. 09. 19. u 23:10 h

********************


alt


MANJAK U POSLOVANJU, SMANJEN PRORAČUN …

• Izvješće proračuna općine Bol za razdoblje siječanj – lipanj 2019. prihvaćen je sa devet glasova „za“, a jedan je bio „suzdržan“.
Prihodi su u prvom polugodištu 2019. Godine iznosili 10.698.435 kuna, a rashodi 10.755.853 kune. Manjak poslovanja bio je 57.418 kuna, ali se tome treba pribrojiti manjak iz prethodnih godina u iznosu od 1.512.852 kune.
Novac na žiro računu kod tuzemnih poslovnih banaka na dan 30. lipnja 2019. godine bio je 1.162.607 kuna.
• Prvim rebalansom za 2019. smanjen je proračun za 4.375.000 kuna pa sada prihodi proračuna iznose 28.287.020 kuna. Povećani su prihodi: Porezi na imovinu, Porezi na robu i usluge, Prihodi od nefinancijske imovine te ostali prihodi. Međutim, smanjeni su prihodi od Komunalnih doprinosa i naknade (odustalo se od izgradnje hotela za sezonce i hotela Borak) kao i prihodi od prodaje proizvodne dugotrajne imovine (prodaja grobnica).
Zbog rebalansa smanjeni su i neki rashodi: popravak kino projektora, oprema za prometnog redara, donacija DVD-u, otkup zemljišta za zelene površine, uređenje upravne zgrade Općine, Dom na Vidovoj gori, potporni zid na obilaznici, gradnja groblja, namještaj za novu zgradu Općine … (j.e.)

(44) objavljeno 09. 09. 19. u 23:05 h

********************


alt


TURIZAM: DOBRE BROJKE U RUJNU

Prema podacima iz e-Visitora u Bolu je u prvom tjednu novog mjeseca (1. do 7. rujna) došlo 4.418 gostiju (prošle godine 4.194, +5 posto), a noćenja je bilo 26.383 (lani 26.425).
Najveći broj gostiju bio je 2. rujna kada je registrirano 4.006 osoba.
Dobra posjeta turista, posebno u Bluesun hotelima, očekuje se u drugoj polovici rujna i tijekom listopada. (j.e.)

(43) objavljeno 09. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: NAPUKLA STABLA

Neka će stabla na Zlatnom ratu, iz sigurnosnih razloga, trebati – ukloniti. Opaženo je značajno napuknuće i prvi udari bure mogli bi ih polomiti. „Grabov rat“ je obavijestio nadležnu službu u bračkoj Šumariji. (a.s.)

(42) objavljeno 09. 09. 19. u 22:55 h

*********************


alt


OTVORENA IZLOŽBA IVE MARINELIĆA

Od ponedjeljka u Galeriji Doma kulture može se pogledati nova samostalna izložba našeg Boljanina Ive Marinelića Ćuka pod nazivom „Slobodan stil“. Na otvaranju je nastupila klapa „Kuroj“.
- Ova je izložba rezultat mojeg novog stila koji se bazira na nadrealizmu uspjeli smo saznati od autora, čiji radovi mnogo više govore umjesto njega.
Izložba je otvorena do 30. rujna od 19.30 do 23.30 sati. (m.š.)

(41) objavljeno 09. 09. 19. u 22:50 h

altponedjeljak, 09. 09. 2019. *****


alt


VOZAČI OPREZ, DJECA SU NA CESTI!

Od ovoga ponedjeljka, zbog početka nastave, više će djece biti na cesti, pa nam se čini normalnim upozoriti vozače na oprez i poštivanje prometnih znakova. Pred Osnovnom školom na Rudini je PJEŠAČKA ZONA gdje nije dozvoljen pristup automobilima, ali ni motorima.
Oprez je potreban i na Bračkoj cesti gdje kolnik prelaze učenici do Srednje škole.
Na ostalim prometnicama vozači trebaju biti također na oprezu, više nego obično.
(j.e.)

(40) objavljeno 08. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


NOVI RED VOŽNJE AUTOBUSA

Nakon samo sedam dana autobusi Arrive (Autotrans) iz Bola do Supetra od ponedjeljka prometovat će po novom redu vožnje. Razlog izmjena je početak nove školske godine.
Iz Bola će (do opoziva) prvi autobus polaziti u 6.35 sati, ukida se polazak u 7.40 i 11.20, ali se radnim danom uvode polasci u 13.00 i 14.05. Subotom nema polazaka u 13.45 i 14.05, a ostaju polasci iz Bola u 10.45, 16.30 i 17.50.
Nedjeljom i praznikom su samo tri linije iz Bola: 11.20, 13.45 i 17.50 sati.
Prvi polazak iz Supetra je u 6.15 (osim subotom), a zadnji je u 15.40 sati. Petkom i uoči praznika dodatna je linija iz Supetra za Bol u 17.45 sati.
Novi red vožnje autobusa objavljujemo u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(39) objavljeno 08. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: „KLIMAVA“ OGRADA

Dio ograde na Račiću, iznad vezova za plovila, potrebno je učvrstiti jer je postala „klimava“. Svjedoci su nam otkrili i razlog: sa jedrilica se vezuju čak i za ogradu kako bi lakše, pridržavajući se za konop, izišli na obalu ili se vratili u brod. (j.e.)

(38) objavljeno 08. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


KADA DOLAZI 100-TISUĆITI GOST?

U Bol se ovih dana, a najkasnije do 15. rujna očekuje dolazak 100-tisućitog gosta. Obično Turistička zajednica pripremi neki prigodni poklon i poželi dobrodošlicu.
Prvi put je 100-tisućiti gost u Bol došao 19. listopada 2016. Bila je to Valentina Palajsa iz Karlovca (na slici). Sljedeće godine, to se dogodilo 3. listopada kada je u Bol stigla Svjetlana Breitenfeld iz Zagreba. Prošle sezone, dogodilo se to nekoliko dana ranije: 29. rujna 2018. u Bol je iz Velike Britanije, kao 100-tisućiti gost (gošća), doputovala Shirley Parned. (j.e.)

(37) objavljeno 08. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


BESPLATNI PREGLED ULTRA ZVUKOM

Specijalist radiologije dr. Natko Beck, koji već četiri godine dolazi u Bol na odmor, odlučio je nešto pokloniti Boljanima. U ponedjeljak (9. rujna) će sve zainteresirane od 9 do 17 sati u Domu kulture besplatno pregledavati ultra zvukom (osim trudnica).


Dr Natko Beck je po struci radiolog. Suosnivač je i direktor tvrtke „Core Interface“ te osnivač i voditelj privatne ordinacije za neurorehabilitaciju “Vires Refotate”.
Studij medicine je upisao 2000. god. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem diplomira 2007. god.. Po završetku studija medicine dobiva poziciju znanstvenog novaka u dječjoj bolnici na Srebrnjaku. 2009. god. dobiva specijalizaciju iz radiologije koju završava 2013. god. nakon čega subspecijalizira MSK i ultrazvuk koje završava 2016. god. u kliničkoj bolnici Sveti Duh.
Na Internet stranici pročitali smo: od 2009. suradnik-asistent je na elektivnom kolegiju “Management in hospital setting” koji se održava na MEFu u okviru studija na engleskom. 2012. god. osniva i vodi privatnu ordinacije za neurorehabilitaciju Vires Refotate. 2013. god. suosnivač je konzultantske kompanije „Sinapsa“ za pružanje konzultantskih usluga u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. 2014. god. suosnivač je i direktor „Core Interface“ startup kompanije u području neuroznanosti koja okuplja tim hrvatskih znanstvenika, liječnika i inženjera. Izradili su aplikaciju koja uz pomoć “music-notch” terapije pomaže otkloniti tinitus (šum u ušima).

(36) objavljeno 08. 09. 19. u 22:25 h

alt
nedjelja, 08. 09. 2019. *****


alt


alt


POČINJE NASTAVNA GODINA

U ponedjeljak počinje nastavna godina u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Svima je prvi dan u ponedjeljak, ali će im praznici biti u različito vrijeme o čemu odlučuju županije, osnivači škola na svom području.
Prvi će u školske prostore već u nedjelju (8. rujna) uči učenici Srednje škole koji će stanovati u učeničkom domu. Oni mogu useliti već u nedjelju nakon 8 sati.
• Sastanak s učenicima koji će stanovati u Domu i njihovim roditeljima bit će u Srednjoj školi na Bijenačici isti dan u 11.30 sati. Pozvani su i roditelji bračkih učenika za konobara i kuhara zbog predstavljanja programa stipendiranja.
• Za učenike od 2. do 8. razreda nastava u Osnovnoj školi na Rudini počinje u 8 sati, dok je svečani prijem prvaša i njihovih roditelja u 9 sati.
Učenike će prvi dan nastave u školi dočekati kompleti udžbenika, a učenici trebaju doći u školu s praznim torbama.
• Od ponedjeljka se mijenja red vožnje autobusa, a razlog je početak školske godine. U nedjelju je zadnji polazak autobusa iz Bola za Zagreb. (j.e.)

(35) objavljeno 07. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


IZJAVA O ZALIHAMA VINA

Ovaj utorak (10. rujna) zadnji je dan za proizvođače grožđa i vina do kada trebaju dostaviti izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja.
Izjava o zalihama vina šalju se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Trg Hrvatske bratske zajednice 8/I, 21000 Split.
Za detaljniju informaciju kliknite OVDJE. (j.e.)

(34) objavljeno 07. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


SJEDNICA VIJEĆA U PONEDJELJAK

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je za ponedjeljak, 9. rujna, V. sjednicu Vijeća. Pored uobičajenog uvodnog dijela (usmeno izvješće načelnika o radu općine Bol između dvije sjednice Vijeća te vijećničkih pitanja) na dnevnom redu je polugodišnji proračun općine te rasprava i donošenje odluke o prvom rebalansu proračuna. Vijećnici su dobili na prvo čitanje Odluku o komunalnom redu te prijedlog Odluke o zabrani radova u 2020. godini. (j.e.)

(33) objavljeno 07. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u invalidskim kolicima


PREDSTAVLJEN PROJEKT PARABOX

Povodom promocije projekta ParaBOX i proslave 55. rođendana Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), u subotu je u Splitu na Trgu Gaje Bulata održana konferencija za medije.
«Ovoga vikenda u Splitu otvaramo projekt ParaBOX i slavimo 55. godina svojeg postojanja u kojima smo strastveno promicali sportsku aktivnost osoba s invaliditetom. Osim rezultatskih uspjeha, kroz svoje dugogodišnje djelovanje, kontinuirano radimo na promociji i inkluziji svih naših sportaša. Sretan sam jer smo u suradnji s našim partnerom Allianzom pokrenuli projekt ParaBOX s ciljem podizanja svijesti i odgovornosti koje bismo trebali imati prema osobama s invaliditetom» – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.
Tijekom cijele subote, posjetitelji su imali priliku isprobati multimedijski senzorij i okušati se uz simulaciju odsustva vida u rješavanju različitih zadataka. Osim toga, zainteresirani su mogli zaigrati košarku u kolicima, boćanje i druge prigodne aktivnosti. Za nedjelju, predviđen je program u trajanju od 10 do 14 sati na kojem će između ostalog svoje parataekwondo vještine prezentirati vodeći na svjetskoj ljestvici Ivan Mikulić.
«Osjetio sam veliku poniznost nakon prolaska ParaBOXom. Kada izazovemo svoja osjetila tek možemo shvatiti kako je sportašima s invaliditetom na svakodnevnoj razini. Hrvatski paraolimpijski odbor već 55. godina radi prekrasne stvari u Hrvatskoj, a naša je velika čast što ćemo i na sljedećim Paraolimpijskim igrama u Tokiju imati puno splitskih sportaša i kandidata za najsjajnija odličja» - izjavio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.
Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“. (f.m.)

(32) objavljeno 07. 09. 19. u 22:15 h


alt

subota, 07. 09. 2019. *****


alt


RAZGOVORI O PROŠIRENJU LUKE

Visoki dužnosnici iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, državni tajnik Josip Bilaver i pomoćnik ministra Siniša Orlić te predstavnici Županijske lučke uprave, Lučke kapetanije i projektant, bili su u petak u Bolu zbog izgradnje I. i II. faze proširenja bolske luke. Domaćini su im bili načelnik općine Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković i direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić, koncesionar u bolskoj luci. Proširenje luke je od bitnog uvjeta za daljnji razvoj turizma u Bolu. Općina Bol je ispunila svoje obveze, a o izgradnji ubuduće brigu vodi Županijska lučka uprava. Do kraja godine očekuje se građevinska dozvola i natječaj za izvođača. Potrebna sredstva su osigurana, a prva faza je luka na Račiću, a druga faza produženje Velog mosta i manjeg mosta kod benzinske (autobusne) postaje. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 09. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt


KONTROLA POMORSKE GRANICE …

Na Aerodromu Brač u petak je organizirana demonstracija rada bespilotnih letjelica koje se mogu koristiti za nadzor pomorske granice, sprječavanje nezakonite trgovine, spašavanju na moru, zagađenju … Video zapis odmah dobivaju Lučka kapetanija, vojska i policija.
Uzvanici su prisustvovali simulaciji spašavanja brodolomca. (j.e./t.p.)

(30) objavljeno 06. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: SIDRENJE

Unatoč znaku zabrane, sidri se gdje tko poželi. U petak ujutro, u 7.59 sati, na trasi glavnog kanalizacijskog podmorskog ispusta, ispod hotela Villa Džamonja, snimili smo usidreno plovilo. Nesmetano je došao i isto tako otišao, a mi se samo nadamo da ništa nije oštećeno. (j.e./z.b.)

(29) objavljeno 06. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZAPOŠLJAVANJE U SREDNJOJ ŠKOLI

Srednjoj školi Bol treba odmah, najmanje na rok od dva mjeseca, jedan računovođa. Zainteresirani trebaju za više informacija i dogovor nazvati ravnateljicu škole Sani Bodlović (mob. 099 560 12 19).

(28) objavljeno 06. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


PROMJENA VREMENSKIH PRILIKA?

Svima koji su za naredni vikend imali planove za boravak na otvorenom, vremenske prilike će ih pokvariti. Kako javlja HRT u svojoj prognozi, vrijeme će u subotu u većini Hrvatske biti gotovo pa sasvim suprotno od onoga u petak!
Vedrinu, jutarnju svježinu i poslijepodnevnu iznadprosječnu toplinu zamijenit će oblaci, u mnogim krajeva i kiša i vjetar, a i toplije jutro i svježije poslijepodne. Vjerojatno će još veće nevolje nekima prouzročiti ponovno jaka bura, osobito podno Velebita na udare i olujna, te gdjegod vjerojatno i valovito more.
Nadmetanje oblaka, sunca i vedrine nastavit će se do ponedjeljka, uz ne stalnu, ali vjerojatno čestu kišu, gdjekad i obilniju, s grmljavinom. Srećom za mnoge, u nastavku novoga tjedna vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i ponovno toplijeg vremena.

(27) objavljeno 06. 09. 19. u 22:45 h

alt


petak, 06. 09. 2019. *****


alt


ODAKLE NAM DOLAZE GOSTI?

Jučer objavljeni turistički rezultati u našoj županiji za mjesec kolovoz, ali i za osam mjeseci 2019., govore nam da možemo biti zadovoljni turističkom sezonom. Osim dolazaka i noćenja, bitan je, sasvim sigurno, i financijski rezultat.
Dolazaka u kolovozu bilo je 7 posto više, a noćenja 2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U osam mjeseci bilo je 6 posto više dolazaka, a noćenja 2 posto.
Odakle su gosti koji dolaze u našu županiju? Prema podacima e-Visitora TZ SDŽ u osam mjeseci najviše se povećao broj gostiju iz Makoa Kina (80%), Omana (64%) i Tunisa (55%). Iz ostalih zemalja ti su postoci nešto manji: iz Albanije (26%), Belgije (13%) Bjelorusije (23%), BiH (14%), Bugarske (2%), Cipra (55%), Crne Gore (14%), Danske (6%), Finske (4%), Francuske (9%), Irska (42%), Islanda (32%), Italije (3%), Kosova (35%), Letonije (5%), Lihtenštajna (25%), Litve (17%), Luxemburga (1%), Mađarske (2%), Nizozemske (7%), Njemačke (11%), Portugala (14%), Rumunjske (19%), Rusije (17%), Slovenije (3%), Srbije (3%), Španjolske (10%), Švicarske (6%), Turske (23%), Ujedinjene Kraljevine (5%), Ukrajine (46%), Južno Afričke Republike (10%), Maroka (29%), Kanade (11%), SAD (12%), Brazila (21%), Čilea (46%), Meksika (38%), Hong Konga (9%), Indije (9%), Indonezije (36%), Izraela (30%), Kazahstana (26%), Kine (33%), Koreje (4%), Kuvajta (22%), Tajlanda (3%), Tajvana Kina (38%), Novog Zelanda (12) te domaćih gostiju (10%).
Jednak broj gostiju, kao i lani, došao je iz Austrije i Norveške.
Manje je, nego godinu prije, gostiju u našoj županiji došlo iz Češke (-4%), Estonije (-4%), Grčke (-5%), Malte (-13%), Poljske (-3%), Slovačke (-3%), Švedske (-7%), Argentine (-6%), Japana (-1%), Jordana (-5%), Katara (-13%), Ujedinjenih Arapskih emirata (-14%) i Australije (-1%).

(26) objavljeno 05. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


NA BRAČU SU DOBRI REZULTATI ZA KOLOVOZ

Na Braču je u sedam destinacija u kolovozu došlo 76.213 gostiju, a to je 6.385 više nego u istom mjesecu prošle godine. Po dolascima prvi je Bol (30.757), slijede Supetar (21.709), Milna (6.503), Postira (5.306), Sutivan (5.222), Selca (4.783) i Pučišća (1.933). Svi su zabilježili više dolazaka osim Postira (-3%).
Noćenja je ukupno bilo na Braču više nego lani, ali pozitivan rezultat imaju Bol (+2%), Milna (+9%) i Pučišća (+14%), dok je manje noćenja u kolovozu u Supetru (-2%), Postirima (-5%), Sutivanu (-2%) i Selcima (-4%).
Pozitivna je brojka dolazaka gostiju na Braču za osam mjeseci. Došlo ih je 225.061 ili 6.372 više nego 2018. Međutim, manje gostiju imali su Supetar (-2%), Postira (-2%), Sutivan (-2%) i Selca (-15%).
Na Braču je ukupno u osam mjeseci ostvareno 1.4435.271 noćenje, što je 28.289 noćenje manje nego godinu dana ranije. Pozitivna brojka noćenja je u Milni i Pućišćima, a ostali su u minusu od 1 do 6 posto (Milna +13.522, Pučišća +2.714, Supetar - 22.959, Bol -5.798, Selca -5.636, Sutivan -5.135 i Postira -4.997 noćenja).
Izneseni podaci objavljeni su na službenoj stranici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 09. 19. u 22:55 h

*********************

alt


U BOLU SUPER SPRINT TRIATLON

U Bolu će se 27. listopada organizirati Super sprint Triatlon Bol 2019. Kako smo saznali u Turističkoj zajednici u Bolu natjecanje se sastoji od 350 m plivanja, 7.4 km vožnja biciklom i 3.2 km trčanja.
Pored triatlonaca, pravo nastupa na utrci imaju sudionici štafeta, strani državljani i rekreativci.
Utrka štafeta je predviđena za sve sudionike bez obzira na licencu Hrvatskog triatlon saveza. U štafeti jedan sudionik pliva, drugi vozi bicikl, a treći trči. Štafetu čini tročlana ekipa dobne starosti od 15 godina na više, izuzev plivačkog segmenta, gdje je dozvoljen nastup natjecateljima s navršenih 12 godina.
Naknadno ćemo informirati o satnici i načinu prijave. (j.e.)

(24) objavljeno 05. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


MALI NOGOMET: IGRA SE ČETVRTKOM

Malonogometna ekipa BOL prošle je sezone utakmice igrala ponedjeljkom, a u novoj će sezoni to biti – četvrtkom. Nakon četiri sezone više nisu prvoligaši i natjecanje nastavljaju u II. malonogometnoj ligi.
Sve će utakmice i dalje igrati u velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu.
Prvu utakmicu, I. kola, idućeg četvrtka, 12. rujna u 17.50 sati, igraju BOL – OTP BANKA. (j.e.)

(23) objavljeno 05. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


UPOZNAJMO PARAOLIMPIJSKE SPORTOVE

Povodom obilježavanja godinu dana do Paraolimpijskih igara i proslave 55. rođendana Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), Allianz je u suradnju s HPO-om pokrenuo projekt ParaBOX koji će se ovog vikenda održati u Splitu na Trgu Gaje Bulata. U subotu, 7. rujna, ParaBOX će biti otvoren za posjetitelje od 10 do 17 sati, dok je u nedjelju na istoj lokaciji predviđen poseban program povodom rođendana HPO-a.


Svima koji nas čitaju u Splitu i Boljanima koji će u subotu ili nedjelju biti u Splitu preporučamo: navratite na Trg Gaje Bulata.


U sklopu ParaBOXa, svi posjetitelji imat će priliku isprobati multimedijski senzorij i uz simulaciju odsustva vida pokušati riješiti sportski zadatak. Sve posjetitelje očekuju i drugi sportovi kao što su boćanje, košarka u kolicima i viseća kuglana, dok će za najmlađe biti pripremljen i dječji kutak s brojnim aktivnostima.
ParaBOX je izvrsna prilika za sve polaznike da iskušaju svoje vještine i susretnu se s izazovima paraolimpijskog sporta, ali i prilika za osobe s invaliditetom da možda po prvi puta isprobaju neku od paraolimpijskih disciplina.
«Projekt ParaBOX, kao i svi projekti koji pridonose inkluziji osoba s invaliditetom, može pružiti veliki doprinos našem društvu. Mislim kako će ljudi više cijeniti postignuća paraolimpijskih sportaša kada na svojoj koži osjete što je sve potrebno za ostvarivanje sportskih ciljeva. Stoga, pozivam sve okupljene da izazovu svoj sportski duh, prođu ParaBOX i pokušaju izvršiti zadatak», rekao je vodeći na svjetskoj parataekwondo ljestvici Ivan Mikulić.
Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“.
«ParaBOX je multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka. U tom mraku će se svi posjetitelji okušati u jednom sportskom zadatku, koji je jednostavan ako koristimo sva osjetila. No, bez osjeta vida, zadatak dobiva novu dimenziju. Siguran sam kako će u minutu-dvije prolaska kroz ParaBOX većina sudionika osvijestiti s koliko se izazova sportaši s invaliditetom svakodnevno susreću i da će im to biti poticaj da prate uspjehe naših paraolimpijaca na predstojećim Paraolimpijskim igrama» - zaključio je član uprave Allianza Zagreb, Lukas Oliver Pavić.

(22) objavljeno 05. 09. 19. u 22:40 h

altčetvrtak, 05. 09. 2019. *****


alt


U ŽUPANIJI VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Prema podacima koje je na svojim službenim stranicama objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, ostvarenim turističkim rezultatima u kolovozu trebali bi biti zadovoljni, čak i oni koji su prognozirali negativne brojke.
U kolovozu je u našoj županiji evidentirano ukupno 946.176 dolazaka gostiju (+7% u odnosu na kolovoz 2018.), a noćenja 5.647.798 što je 2% više nego u istom mjesecu lani.
U prošlom mjesecu u našoj županiji je bilo najviše Poljaka (102.942/+4%), zatim gostiju iz Njemačke (82.768, +1%), Češke (69.425, +5%), Hrvatske (68.737, +22%), BiH (66.680, +16%), Ujedinjene Kraljevine (57.244, +5%), Francuske 55.795, +11%), Italije (52.380, -2%), Mađarske (39.165, +10%), Slovenije (38.676, +5%) …
Za osam mjeseci ove godine e-Visitor je zabilježio ukupno 2.967.698 dolazaka (+6%) i 15.057.407 noćenja (+2%). U tom periodu najbrojniji su također Poljaci (267.954, -3%), Nijemci (262.946, +11%), domaći gosti su na trećem mjestu (225.500, +10%), zatim slijede Česi (190.482, -4%) …
Po broju dolazaka u kolovozu najviše ih je bilo u Splitu (193.760, +6%), zatim u Makarskoj (77.900, +9%), Baškoj Vodi (54.373, +11%), Hvaru (52.239, 0%), Omišu (47.507, +1%) … Bol je na 11. poziciji sa 30.757 dolazaka (+15%).
U našoj županiji isti broj noćenja kao lani u kolovozu imaju Omiš i Gradac, u minusu je samo Hvar (-3%), dok su ostali, gore spomenuti u plusu od 2 do 7 posto.
Sutra: ostale zanimljive brojke i turistički podaci za Brač. (j.e.)

(21) objavljeno 04. 09. 19. u 23:55 h

********************


alt


alt


alt


IZNENAĐUJUĆE VELIKI BROJ PUBLIKE

Iako je ovotjedna Bolska litnja noć izostavljena (greškom) iz službenog programa Bolskog lita, ipak je organizirana. Po ugodnoj ljetnoj noći, iznenađujuće je bio velik broj posjetitelja, s obzirom da smo u rujnu. Na feštu je viđeno i mnogo mladih turista koji su sa jedrilicama došli u Bol zbog noćne zabave u disco klubu 585.
U glazbenom programu nastupio je glazbeni duo Pero i Kole, a na štandovima je bila uobičajena ponuda jela i pića.
Iduće srijede (11. rujna) je pauza jer se dva dana kasnije, 13. rujna organizira na rivi Karnevalska humanitarna noć. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 09. 19. u 23:55 h

*********************


alt


SA 63 PLOVILA DOŠLO 600 GOSTIJU

Iako je glavna sezona u 585 clubu službeno završila 30. kolovoza, još će se noćni klub iznad Zlatnog rata dva puta otvoriti u rujnu. Prvi put je to bilo ove srijede (4. rujna) jer srijedom, tijekom cijelog ljeta, dolaze gosti, uglavnom mladi, sa brojnim plovilima, jahtama, dvotrupcima i jedrilicama. Ove srijede došlo je u Bol sa 63 plovila skoro 600 gostiju.
Idući put su ponovo u Bolu, ali zadnji put ove godine, 11. rujna za kada je najavljen dolazak 36 plovila. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 09. 19. u 23:50 h

********************


alt


OBAVIJEST IZ OSNOVNE ŠKOLE

Od ravnatelja Osnovne škole Bol Bartula Bakulića zamoljeni smo da objavimo obavijest koju potpisuje Učiteljsko vijeće OŠ Bol:

Draga djeco, poštovani roditelji,
bliži se kraj ljetnih praznika i svi se radujemo početku nove školske godine. Nastava u školskoj godini 2019./2020. započinje u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine.
Za učenike 2. - 8. razreda nastava počinje u 8:00 sati, dok je svečani prijem prvaša i njihovih roditelja u 9:00 sati.
Učenike će prvog dana nastave dočekati kompleti udžbenika te Vas stoga molimo da učenici ponesu prazne školske torbe.
Svim učenicima i djelatnicima Škole želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

(18) objavljeno 04. 09. 19. u 23:45 h

********************

__________________________________________________

alt


PREMINUO DON BENJAMIN CAPKOVIĆ

U utorak 3. rujna u 71. godini života i 47. godini svećeništva preminuo je don Benjamin Capković, svećenik Hvarske biskupije.
Don Benjamin Capković, sin Roka i Magdalene r. Novaković, rođen je 23. veljače 1948. godine u Pučišćima na otoku Braču. Za svećenika je zaređen u Nerežišćima 29. lipnja 1972. godine.
Kroz svoj svećenički život služio je kao kapelan u Pučišćima i kao župnik u Pražnicama, Gornjem Humcu i Sutivanu. Godine 2000. postao je kanonikom Stolnog kaptola u Hvaru. Zbog bolesti je umirovljen 2015. godine.
Sprovodni obredi bit će u rodnim mu Pučišćima u petak, 6. rujna u 17 sati. (ika)

(17) objavljeno 04. 09. 19. u 23:40 h

altsrijeda, 04. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: KOLOVOZ NADOKNADIO MINUS

Od 2016. godine, otkako e-Vizitor evidentira dolaske i noćenja, u Bolu nije zabilježen ovoliki broj gostiju kao ove godine u kolovozu. Došlo ih je 30.925 (14,78 posto više nego lani u kolovozu), a noćenja je bilo 185.373 (+1,8 posto).
• Hoteli su ostvarili u osam mjeseci 254.527 noćenja (-5,38%), privatni smještaj 223.087 (+3,68 posto), kampovi 15.476 (+5,08%), a nekomercijalni smještaj 22.676 (-5,02%). Hoteli imaju 14.482 noćenja manje, nego u istom periodu prošle godine.
• U kolovozu ove godine u Bolu su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz Italije (25.198), slijede Francuzi (19.818), pa domaći gosti (19.575), Nijemci (19.129), Austrijanci (17.736) …
• U osam mjeseci u Bolu je e-Visitor registrirao 92.227 dolazaka (+7.71%), a noćenja 515.765 (-1,34%).
Po strukturi gostiju ove godine su najviše noćenja imali gosti iz Njemačke, zatim Francuske, Austrije, Hrvatske, Italije, Slovenije … Lani su prvi bili Francuzi, zatim Nijemci, Austrijanci, domaći gosti, Šveđani …
Porast noćenja zabilježili su gosti iz Italije, Hrvatske i Poljske, a svi ostali manje nego u osam mjeseci 2018. godine. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt

Bol u utorak ujutro (11.30 sati)


alt

Plaža Zlatni rat 3. rujna u 17.15 sati


UJUTRO KIŠA I GRMLJAVINA, POPODNE - KUPANJE

U utorak ujutro u Bolu je oko 3 sata bilo nešto kiše i grmljavine. Od sredine dana nastupilo je postupno razvedravanje sa zapada. Turisti su umjesto na plažu jutro iskoristili u šetnji – u dugim rukavima. Plaže ipak nisu opustjele. Kupače smo u 17.15 snimili na Zlatnom ratu.
Temperatura zraka u 14 sati bila je, prema izvješću DHMZ, 26 stupnjeva, a isto toliko i mora.
Nije bilo problema u pomorskom prometu, a bura će do podneva u srijedu oslabiti.
Pogoršanje vremena očekuje se u nedjelju i ponedjeljak, kada je moguća i kiša. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt

Stari Bol ispod Lože (foto: A. Kukec)


ZADNJI POPIS STANOVNIŠTVA - 2021.

Novi popis stanovništva, nakon 10 godina, bit će od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine. Prema najavi iz Državnog zavoda za statistiku bit će to zadnji popis stanovništva.
• Prema popisu iz 1891. u Bolu je bilo ukupno 2001 stanovnik: prisutnih 1795, a odsutnih 206. Kuća je bilo 444. Pismenih je 772, a 57 zna samo čitati.
• Prema popisu iz 1948. u Bolu je 1.070 stanovnika, najviše Marinkovića (172 u 42 obitelji), slijede Karmelići (67/24), Karninčići (63/15), Cvitanići (45/16), Breškovići (32/9), Barhanovići (29/7) …
• U Bolu je prema popisu iz 1991. bilo 1.478 stanovnika, više žena (748) nego muškaraca (730).
• Novi popis stanovništva je 2001. U Bolu je 1.647 stanovnika, a Marinkovići su i dalje najbrojniji (171 u 59 obitelji), sada su Eterovići na drugom mjestu (42/12), slijede Cvitanići (38/14), Bodlovići (33/11), Karninčići (30/12), Bakovići (28/9) …
• Općina Bol najmanje je stanovnika imala 1961. godine: 951. Murvica je 1910. godine imala 207, a 2001. samo 23 stanovnika. (j.e.)

(14) objavljeno 03. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


KOLIKO NAS KOŠTA LOKALNA UPRAVA?

Prema pisanju portala Indeks u 556 jedinica lokalne uprave i samouprave ima 14.058 zaposlenih koji su nas u prošloj godini koštali 2,42 milijarde kuna.
U županijama je bilo 2.206 zaposlenih, u Gradu Zagrebu 3.022, u ostalim gradovima 5.963, a u svim općinama 2.867.
Splitsko-dalmatinska županija ima 65 lokalnih jedinica s 1.704 zaposlenika. U županiji ih radi 250, gradu Splitu 463, a najmanje u općini Tučepi – dvije osobe. (j.e.)

(13) objavljeno 03. 09. 19. u 22:15 h

alt
utorak, 03. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: DOBRI REZULTATI U KOLOVOZU

Zadnjeg tjedna u kolovozu u Bol je došlo 5.813 gostiju (lani u isto vrijeme 5.066), a noćenja je bilo 36.726 (lani 36.291). To je povećanje u dolascima 14 posto, a u noćenjima 1 posto.
Najveći broj gostiju u tom tjednu bio je 26. kolovoza kada je sustav e-Visitora registrirao 5.488 gostiju.
Za ukupne rezultate u kolovozu (dolasci i noćenja) trebamo sačekati dan-dva, ali se možemo nadati pozitivnim rezultatima. Pretpostavlja se da će kolovoz nadoknaditi minuse iz ranijih mjeseci.
Portal Indeks prvi je u ponedjeljak objavio podatke za Hrvatsku. Gostiju je u kolovozu došlo 291.114 više (+6,38%), a noćenja je bilo više 752.350 (+2,34%). Pozitivni su u Hrvatskoj i rezultati za prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 09. 19. u 22:45 h

*******************


alt


KOLIKO SE U BOLU NUDI KREVETA?

U Bolu ima 831 objekat u kojem se nudi smještaj za turiste. To su hoteli, kampovi, nekomercijalni smještaj, objekti u domaćinstvu i ostali ugostiteljski objekti za smještaj. Ukupno je gostima ponuđeno ovog ljeta 8.481 krevet ili 511 više nego prošle godine. Ima, međutim, još kreveta. Tu su i tzv. dodatni kreveti kojih je u općini Bol 995 ili 100 više nego lani.
U Bolu ovog ljeta najviše je gostiju, prema e-Visitoru, bilo 24. srpnja: 6.534. Lako je zaključiti da smo u najpovoljnijem trenutku imali u Bolu 2.900 slobodnih kreveta.
Bol je sasvim sigurno atraktivna destinacija i oni koji imaju kapital ulagat će i dalje u nova zdanja. Zbog povećane ponude i lošije opremljenih apartmana, u nepovoljnoj je situaciji - domicilno stanovništvo! (j.e.)

(11) objavljeno 02. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


UVIJEK ISTO: IZVRSNA KAKVOĆA MORA

Osmo ispitivanje kakvoće mora na bolskim plažama, koje je obavio 26. kolovoza Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, pokazalo je da je more na obije strane plaže Zlatni rat, te na Borku i na Martinici, izvrsne kakvoće za kupanje!
Kakvoća mora se ispituje na crijevne enterokoke i escherichia coli. Oba nalaza su „0“, a za ocjenu „izvrsno“ može biti „do 60“ za enterokoke, „do 100“ za escherichia coli.
Za posljednje ispitivanje uzeto je na cijeloj obali 1010 uzoraka mora. Za ogromnu većinu rezultat je „izvrsno“ (998 ili 98,81%), „dobro“ ih je 7 (0,69%), a „zadovoljava“ 5 (0,50%). (j.e.)

(10) objavljeno 02. 09. 19. u 22:35 h

alt
ponedjeljak, 02. 09. 2019. *****


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 1. rujna u 13:10 sati


VRIJEME: POGORŠANJE U UTORAK?

Najstariji mještani ne pamte da je kolovoz bio toliko topao, nikad ispod 30 stupnjeva. Vrućine i sparine bit će, prema najavi meteorologa, još u ponedjeljak, a u rujnu moglo biti znatno drukčije - svježije, vjetrovitije, kišovitije ...
Novi tjedan na kopno donosi izraženiju promjenu vremena i osjetno osvježenje. Lokalno su vrlo vjerojatna i grmljavinska nevremena praćena jakim vjetrom, pa i tučom, najprije u ponedjeljak popodne u zapadnim predjelima, a u utorak i u ostatku unutrašnjosti. U srijedu pak uglavnom suho i sunčano, a vjerojatnost za pljuskove opet raste u četvrtak.
I na Jadranu vrućina će popustiti, no ponegdje će, na žalost, biti i burno, uz nevere, koje su u ponedjeljak prema večeri vjerojatne na sjevernom Jadranu, a u utorak su lokalno moguće i duž ostatka obale. Najviše će osvježiti na sjevernom dijelu, a zapuhat će i jaka do olujna bura.
Najmanje kiše i najblaži pad temperature vjerojatno će biti na krajnjem jugu. U srijedu će biti suho i sunčano, no već od četvrtka opet nestabilnije.

(09) objavljeno 01. 09. 19. u 23:10 h

********************


alt

Objekti Srednje škole Bol na Bijenačici


ZADNJI JE TJEDAN ODMORA ZA UČENIKE

Još samo ovaj tjedan školarci imaju odmor, a od ponedjeljka, 9. rujna, ponovno će u školske klupe.
Župan Blaženko Boban objavio je datume odmora za osnovne i srednje škole kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Zimski praznici su od 23. prosinca do 10. siječnja, a prvi dan nastave je 13. siječnja. Proljetni odmor je od 10. do 17. travnja, a nastava je od 20. travnja.
Učenički dom je popunjen u prvom upisnom krugu. Oni učenici koji će biti u Domu mogu se useliti 8. rujna (nedjelja) od 8 sati. Sastanak s roditeljima i učenicima je isti dan u 11.30 sati. Pozvani su na isti sastanak i roditelji bračkih konobara i kuhara zbog predstavljanja programa stipendiranja. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 09. 19. u 23:05 h

********************


alt

Natjecanje je održano u subotu i nedjelju u hotelu "Elaphusa"


alt

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković predaje priznanje Srećku Raiću, pobjedniku turnira


alt

Pobjednici s organizatorom i bolskim načelnikom


POBJEDNIK JE IZ ZAGREBA

Proglašenjem pobjednika i uručivanjem trofeja trojici prvoplasiranih natjecatelja, završen je u nedjelju Backgammon turnir kojeg je deseti put organizirao bolski klub, odnosno njegova tri člana Stipe Šesnić, Breza Marinković i Dalibor Pavošević.
U hotelu „Elaphusa“ natjecanje trajalo u subotu i nedjelju, a sudjelovalo je 20 igrača. Prvo mjesto osvojio je Srećko Raić (Zagreb), drugi je Vlado Zirojević (Sarajevo), a treći Draženko Vučina (Mostar).
Trofeje i simboličnu novčanu nagradu uručio im je načelnik općine Tihomir Marinković.
Bolski natjecatelji bili su bolji domaćini nego bi se to moglo zaključiti po plasmanu na turniru. Stipe Šesnić je 9., a Marko Adžajić 15. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


REKORD JE ZABILJEŽEN U KOLOVOZU

Po broju posjeta našem portalu, kolovoz je oborio rekord kojeg smo zabilježili u srpnju. Čak 57.333 otvaranja naših stranica ili 579 puta više nego u srpnju, a 6.235 puta više nego u kolovozu prošle godine.
U svakom od osam mjeseci ove godine imali smo više posjeta nego lani, pa se možemo nadati, na kraju godine, obaranju prošlogodišnjeg rekorda od 555.584 posjete.
Najviše smo posjeta imali 6. kolovoza (2.121), a najmanje 31. kolovoza (1.637).
Najčitanija je Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Umrli, Red plovidbe, Rođeni, Live camere, Sjećanja i zahvale, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Autobusi …
Po broju otvaranja na prvom mjestu je, što je i za očekivati, Hrvatska, a onda slijede Ukrajina, SAD, Švedska, Velika Britanija, Njemačka, Slovenija, Austrija, Srbija, BiH …
Najviše nas se čita, ovih ljetnih mjeseci, od 22 do 24 sata, a po danu od 7 do 9 sati.
Od ove nedjelje (1. rujna), nakon dvomjesečne pauze, ponovno prije 14 sati snimamo plažu Zlatni rat sa zapadne strane. To činimo nedjeljom od 4. rujna 2011. Sve slike možete pogledati u rubrici: Plaža Zlatni rat. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 09. 19. u 22:55 h


altnedjelja, 01. 09. 19. *****


alt

Panorama Bola (foto: tino pavišić)


ISTRAŽIVANJE: IMAMO LI PREVIŠE KREVETA?

U razumijevanju trendova i problema hrvatskog turizma svakako može pomoći članak koji je nedavno objavio portal Politico pod naslovom “Vrijeme rasta za europski turizam”, u kojem se na temelju podataka Eurostata i drugih statističkih servisa analiziraju razni aspekti turizma u Europskoj uniji i njenim članicama – a o čemu piše portal Indeks 31. kolovoza.
Prenosimo dio objavljenog teksta, koji nam se činio interesantnim za iznajmljivače u Bolu:

Previše turizma izaziva probleme

Prema analizi Politica, broj turista koji dolaze na odmor u Hrvatsku se od 2009. do 2017. godine povećao za čak 130 posto. Hrvatska je tako druga na listi članica EU-a po povećanju broja turista, iza Litve u kojoj se broj turista povećao za 189 posto. No, Litva prethodno nije uopće bila značajna turistička destinacija, što znači da je sveukupni broj turista koji godišnje dođu u Litvu znatno manji od sveukupnog broja turista koji posjete Hrvatsku.
Na trećem mjestu je Latvija s povećanjem od 95 posto, četvrta je Velika Britanija s 82 posto, a peta Bugarska sa 71 posto. No, povećanje broja turista samo po sebi ne znači ništa, što najbolje pokazuje začelje te liste: na njemu su Italija (povećanje od 13 posto) i Austrija (povećanje od 18 posto). Te dvije države su turističke velesile u usporedbi sa spomenutim baltičkim republikama i Bugarskom. Drugim riječima, nije sve u porastu broja turista.

Jadran je druga destinacija za strane turiste

Omiljena turistička destinacija u EU je i dalje Španjolska koju je u 2017. posjetilo više od 300 milijuna stranih turista. Druga je Velika Britanija, treća Italija, četvrta Francuska, a peta Grčka. Hrvatska je na osmom mjestu, dok su ispred nje na šestom i sedmom mjestu Austrija i Njemačka. Ipak, opet treba uzeti u obzir proporcije - 80 milijuna turista godišnje u velikoj Njemačkoj nije isto kao i 80 milijuna turista godišnje u maloj Hrvatskoj.
Hrvatski Jadran je druga destinacija za strane turiste, dok su na prvom mjestu Kanarski otoci. Kada se pak uključe i hrvatski građani kao gosti na Jadranu, Hrvatska pada na treće mjesto top 10 EU destinacija.
Zapravo, niz podataka iz analize Politica pokazuje da je hrvatski Jadran postao lokacija na kojoj najmanje ima domaćih turista.

Turisti koji troše najviše većinom zaobilaze Hrvatsku

Znakoviti su podaci i o tome kakve turiste Hrvatska (ne) privlači. Najviše troše turisti iz Danske i Švedske, no oni većinom zaobilaze Hrvatsku te im je Španjolska najdraža destinacija.
Šveđanin prosječno godišnje na turistička putovanja potroši 6219 eura, a Danac u prosjeku potroši 4206 eura prema podacima iz 2017. Hrvat je pak u prosjeku 2017. godine na turističko putovanje potrošio tek 683 eura, deset puta manje od prosjeka Šveđanina.

Hrvatska ima previše kreveta u odnosu na broj stanovnika

Hrvatska je u jednoj kategoriji neupitni šampion: broj kreveta na 1000 stanovnika. Hrvatska po podacima iz 2017. ima 255 kreveta na 1000 stanovnika, a u međuvremenu se taj broj i povećao. Na drugom i trećem mjestu su Grčka i Austrija koje na 1000 svojih stanovnika imaju nešto više od 100 kreveta za turiste. Nesrazmjer za Hrvatsku je, dakle, ogroman. Jednostavnije rečeno, Hrvatska ima previše kreveta.
I tu treba uzeti u obzir proporcije: od 31 turističkog kreveta u Europskoj uniji, trećina ih otpada na Francusku i Italiju. U sveukupnom broju kreveta u cijeloj EU Hrvatska ima mali udio, ali u odnosu na veličinu i kapacitete Hrvatske, imamo previše kreveta.

Potvrda poznatih boljki

U svakom slučaju, analiza Politica potvrđuje neke već primjetne trendove u hrvatskom turizmu, poput toga da se povećao broj turista, ali da Hrvatska nije top destinacija za turiste koji najviše troše, kao i da imamo previše kreveta. (g. duhaček, index)

(05) objavljeno 31. 08. 19. u 22:00 h

********************

alt


NOVI RASPORED VOŽNJE AUTOBUSA

Smanjenjem dviju trajektnih linija, izmjenama satnica ostalih polazaka te manjem broju gostiju, autobusi Arrive (Autotrans) prometovat će od 2. rujna (ponedjeljak) po novom rasporedu. Od dosadašnjih 9 linija ubuduće će iz Bola za Supetar biti 6, a nedjeljom četiri. Prvi polazak je u 7.40, a zadnji u 17.50 sati.
Iz Supetra za Bol umjesto 12 bit će 6 polazaka, a nedjeljom 5. Prvi autobus je u 6.15, a zadnji u 15.25 sati.
Novi raspored vrijedi samo do 8. rujna. Zbog početka školske godine od ponedjeljka 9. Rujna autobusi će prometovati po novom redu vožnje.
Novi red vožnje objavljujemo u rubrici Autobusi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 08. 19. u 21:55 h

********************


alt


ZATVORENA GARDEROBA I BILJETARNICA

Subota je bila zadnji dan rada u novootvorenoj garderobi i biljetarnici na autobusnoj postaji u Bolu. Zbog početka obaveza na fakultetima, Ariva nije mogla produžiti ugovor sa dvoje djelatnika, ali će nastojati osigurati neku zamjenu barem tijekom rujna.
- Zadovoljni smo radom garderobe i prodajom karata za naše autobuse – rekao nam je Joško Pulišelić, direktor za područje Dalmacije. - Sigurno je da ćemo u Bolu nastaviti s radom i iduće sezone.
Na inicijativu iz Općine u Bolu je prvi put otvorena garderoba (27. lipnja) koja je bila od koristi turistima dok su čekali na smještaj odnosno odlazak iz Bola autobusom ili katamaranom. Znalo se dogoditi da je bilo i problema za naći mjesta u garderobi. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 08. 19. u 21:50 h

********************


alt


MANJE LINIJA „CRVENIM KATAMARANOM"

Katamaran Adriatic Express koji je plovio od ovog ljeta povezujući Stati Grad, Bol, Split i Resnik (Aerodrom Kaštela), od nedjelje ima novi red plovidbe. Zadnji put će 1. rujna u 6.00 krenuti iz Starog Grada za Bol i Resnik, zaključno sa utorkom (3. rujna) – kako nas je obavijestio Alan Klanac, direktor brodara Adriatic Fast Ferries – još će se putnici ovim katamaranom prevoziti u 17.40 iz Bola preko Splita do Resnika.
Znači, ukida se prva jutarnja linija (Stari Grad – Bol – Resnik – Split) i zadnja večernja linija u 21.20 iz Splita za Bol i Stari Grad.
Idućih će se dana odlučiti hoće li ova linija ostati i nakon 15. rujna, do kraja mjeseca. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 08. 19. u 21:45 h

********************


alt


LJEKARNA RADI KRAĆE OD PONEDJELJKA

Ljekarna Ines Škoko u Bolu će od ponedjeljka (2. rujna) raditi nešto kraće. Od ponedjeljka do petka ljekarna je otvorena od 8 do 20, subotom od 8 do 15, a praznikom od 8 do 13 sati. Nedjeljom ljekarna ne radi. (j.e)

(01) objavljeno 31. 08. 19. u 21:40 h
alt

Važnije VIJESTI objavljene u kolovozu 2019.subota, 31. 08. 2019. *****


alt


TURIZAM: BOLJI REZULTATI NEGO LANI

Tri zadnja tjedna u kolovozu bitno su popravila turističke brojke u pogledu dolazaka gostiju, ali i ostvarenih noćenja. U Bolu je već evidentirano 90.000 dolazaka u ovoj godini, pa se može očekivati 100.000-ti gost već oko sredine rujna. Lani je to bilo 29. rujna, a prvi 100-tisućiti gost evidentiran je u Bolu 2016. godine.
- Mi već sada znamo da su turistički rezultati, ostvareni u kolovozu, izuzetno dobri – rekao je načelnik općine Tihomir Marinković na sjednici Turističkog vijeća prošlog četvrtka. – Sa sigurnošću mogu ustvrditi da ćemo u Bolu do kraja godine imati više dolazaka i noćenja nego lani. (j.e.)

(129) objavljeno 30. 08. 19. u 23:10 h

********************


alt


DVIJE LINIJE MANJE IZ SUPETRA

Još ovaj vikend, a već od ponedjeljka se ukidaju neke sezonske linije po kojima plove trajekti „Jadrolinije“. Umjesto 14, iz Supetra prema Splitu bit će 12 linija dnevno, a isto toliko iz Splita prema Braču.
Jedna linija manje bit će iz Sumartina do Makarske i isto tako u povratku.
Na katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag nema promjena.
Zimski red plovidbe stupa na snagu 30. rujna. (j.e.)

(127) objavljeno 30. 08. 19. u 23:05 h

********************


alt


MANJE PROGRAMA U RUJNU

Sudeći po objavljenom programu događanja u Bolu za rujan, očito je da se bliži kraj turističke sezone.
Tri su ili možda dva programa srijedom. U knjižici Bolskog lita nije najavljena Bolska litnja noć 4. rujna, ali je tako bilo i lani, pa je ipak na rivi organiziran gastronomsko-zabavni program. Slijedeće srijede program je predviđen 18. rujna, a zadnje srijede u rujnu (25. rujna) fešta na rivi nazvana je Adio lito. U srijedu 11. rujna neće biti zabave na rivi, jer se dva dana kasnije, u petak 13. rujna, organizira Karnevalska humanitarna noć. Tradicionalna Međunarodna karnevalska parada je u nedjelju, 15. rujna.
Ciklus klasičnih koncerata završava 3. rujna, a planirane su još dvije izložbe. Jedna se otvara u Galeriji B. Dešković (8. rujna), a druga u Galeriji Doma kulture (9. rujna).
Za noćni klub 585 iznad Zlatnog rata, službeno je sezona završena, ali se zbog dolaska jedriličara otvara 4. i 11. rujna.
Za najmlađe je dogovorena predstava 5. rujna u Teatrinu Dva ferala.
Zanimljivo za publiku može biti Prvo natjecanje vatrogasnih društava koje 21. rujna organizira bolski DVD na više lokacija u Bolu.
Za program događanja u rujnu kliknite OVDJE. (j.e.)

(125) objavljeno 30. 08. 19. u 22:55 hpetak, 30. 08. 2019. *****


alt


TURISTIČKA PRISTOJBA MINIMALNA, OSIM …

Bolsko Turističko vijeće u četvrtak je raspravljalo o visini turističke pristojbe koja će se naplaćivati 2020. i 2021. Jednoglasni je zaključak da se ne povećava Pravilnikom Ministarstva turizma predviđeni minimum po noćenju, a ni paušal po krevetu. Takav zaključak će se dostaviti Županijskoj skupštini čija je obveza do 15. rujna objaviti visinu turističkih pristojbi u svim gradovima i općinama na području ove županije.
Nekih novosti ipak ima. Paušal za vikendaše, koji su do sada plaćali za prve dvije osobe po 60 kuna, a za ostale po 25 kuna godišnje, od iduće godine će taj paušal biti po 250 kn za prve dvije osobe, a 100 kn za ostale.
Prema Zakonu o turističkim pristojbama određeno je da turistička sezona traje od 1. travnja do 30. rujna, dva mjeseca duže (travanj i svibanj) nego je to bilo do sada. Za hotele to znači da će turistička pristojba biti pola godine 10 kn po noćenju, a u ostali dio godine, kada su obično zatvoreni, nešto niža, 7 kn po noćenju. Nadalje, smještajni kapaciteti su svi u jednom razredu, a to će, na primjer za Murvicu, koja je bila u IV. razredu, značiti veću turističku pristojbu, jednaku onoj u Bolu.
Privatnim iznajmljivačima, koji plaćaju paušal po krevetu, ubuduće će se kao krevet računati i pomoćni ležaj, što do sada nije bio slučaj.
O turističkoj pristojbi za 2021. razgovarat će se ponovo u studenome. Sigurno je da će se neki paušali morati korigirati. Ukidanjem četiri razreda, nema logike da isti paušal bude u svim dijelovima Bola, a nikako isti u Pražnicama, na primjer, kao i u Bolu. (j.e.)

(124) objavljeno 29. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


SEZONA OD 1. TRAVNJA, ZABRANA RADOVA OD 1. LIPNJA?!

Obveza je Turističkog vijeća da predloži Općinskom vijeću termine zabrane građevinskih radova koji stvaraju buku i ometaju odmor gostima, ali i domaćinima. Ostaje kao i do sada da se u Bolu ne mogu izvoditi grubi građevinski radovi od 1. lipnja do 30. rujna.
- Malo je nelogično – imao je primjedbu Krešimir Okmažić, u ime Udruge privatnih iznajmljivača – da glavna sezona počinje 1. travnja, a građevinari mogu stvarati buku još dva mjeseca, do 1. lipnja.
Predstavnici Hotela „Zlatni rat“ d.d. predlažu da se zbog bolje zdravstvene zaštite i sigurnosti gostiju u sezoni angažira još jedan tim Prve pomoći ili barem da tijekom ljeta ekipa iz Gornjeg Humca bude stacionirana u Bolu.
- Na intervenciju tima iz Gornjeg Humca čekali smo neki dan 45 minuta, a 80 posto njihovih intervencija je u Bolu – rekao je Frano Žuvić. (j.e.)

(123) objavljeno 29. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


TALIJANSKI TENISAČI U BOLU

Zahvaljujući tour operatoru Solo Croazia iz Milana, posljednjih sedam godina u kolovozu, Bol je stalna točka za ljetne događaje: okupljanje talijanskih tenisača-rekreativaca. Smatraju kako je to savršena kombinacija kristalno čistog mora i tenisa. Svake godine oko 150 tenisača sudjeluje u ovoj inicijativi, a u narednim godinama bit će ih sve više!
Manuel Baroni, službeni je trener talijanske teniske federacije, a tijekom godina je trenirao WTA igračice, radeći u tom pogledu na prestižnoj Tennis Academy of Miami – Florida. Mnogo je dao 2012. godine projektu „Tennis in Vacanza“ s kojim je htio spojit tenis sa ljepotom gradova i mjesta koja okružuju njihova putovanja čineći svaki odmor jedinstvenim i nezaboravnim. Projekt koji se nekoliko godina predano gradi ima za cilj stvoriti grupe ljudi koji zajedno putuju po Italiji i Europi, dijeleći veliku strast prema tenisu, a da pri tome ne zaboravljaju najvažnije – zabaviti se! (r.k.)

(112) objavljeno 26. 08. 19. u 22:40 h


nedjelja, 25. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


IZBOR MISS: SINJANKA POBIJEDILA U BOLU

Nakon poduže pauze u Bolu je ponovno organiziran izbor za najljepšu djevojku. U 585 clubu, u subotu navečer, između 11 finalistica, žiri je odlučio da Miss Adriatic Hrvatske 2019. bude Ivona Vuković iz Sinja. Prvi koji joj je čestitao, predao lentu i stavio krunu na glavu bio je bolski načelnik Tihomir Marinković. Ovom titulom Ivona je osigurala sudjelovanje na europskom natjecanju koje će se održati u Italiji.
Lente i cvijeće dobile su i prva pratilja, miss fotogeničnosti, miss simpatičnosti te miss šarma.
Za publiku u 585 clubu organiziran je i prigodni glazbeni program.
- Mislim da je žiri odabrao pravu djevojku, a mi Bol kao pravog domaćina – kratko nam je na kraju programa rekao Damir Karaman, glavni menadžer natjecanja za izbor Miss Adriatic Hrvatske. (j.e.)

(107) objavljeno 25. 08. 19. u 00:55 h

********************


alt


ČETVRTI PROJEKT SREDNJOJ ŠKOLI

Srednjoj školi Bol odobren je četvrti ERASMUS+ projekt Be a buddy not a bully, gdje je koordinator škola iz Belgije (Seraing). U projektu, uz Belgiju i nas, sudjeluju škole iz Italije (Nicosia, Sicilija), te Španjolske (Montero).
Projekt je namijenjen sprječavanju bullyinga (zlostavljanja) među vršnjacima, jer su mnoge škole diljem Europe, ali i kod nas u Hrvatskoj, izložene nekoj vrsti nasilja među mladima. Statistike govore da je čak 40 posto djece diljem Europe bilo izloženo nekoj vrsti vršnjačkog nasilja. Ovim projektom želi se upozoriti na takve pojave, te osvijestiti našim učenicima potrebu empatije prema vršnjacima. U projektu će sudjelovati učenici od 14 do 18.godina.
Prvo putovanje u sklopu ovog novog projekta očekuje se u veljači 2020., kada se putuje u Španjolsku. (p.kokeza)

(106) objavljeno 25. 08. 19. u 00:50 h

********************


alt


GDJE JE PLAŽA ZA PSE?

Može li se sa psima na plažu kod Ribarske kućice? – pita naša čitateljica A.P. uz napomenu da je nekada na ovoj plaži bila tabla da je psima zabranjeno kupanje, ali je – uklonjena.
Postoji li u Bolu plaža za pse? Ili je možda dozvoljeno kupanje pasa tamo gdje nije zabranjeno?! (j.e.)

(103) objavljeno 25. 08. 19. u 00:40 h

********************


alt


NASTAVLJA SE SIDRENJEM OKO ZLATNOG RATA

Svakojake jahte dolaze u Bol, a osim njih i sve više mini kruzera. Svi se oni obvezno usidre oko Zlatnog rata. Sa istočne strane dva je dana bila jahta Lady E, engleske zastave (dužina broda 68,5, širina 11,8 metara, izgrađena 2006, a po krmi je imala i mini vodeni park). Nije problem što postoji opasnost od zagađenja, nego se ova ali i druge jahte sidre u području gdje su podmorske instalacije: optički kabeli, vodovod za Hvar … Samo ove godine svjedočili smo oštećenju podmorskog kabela. Prošle godine također. Cijena popravka je preko 500 tisuća kuna! (j.e./f.k.)

(102) objavljeno 25. 08. 19. u 00:35 h

********************


alt


ZAŠTO JE SVE MANJE NUDISTA?

Nekad su nam dolazili iz svih dijelova Europe kako bi se kod nas kupali nagi, a danas ih je sve manje - što se događa s nudizmom u Hrvatskoj?
Broj turista koji borave u nudističkim kampovima na našoj obali iz sezone u sezonu pada... Od nekadašnja 34 takva kampa u Hrvatskoj, ostalo ih je još samo 9.
Hrvatska obala ima pionirsku ulogu i dugu povijest nudizma, no taj nekoć popularni trend teško pronalazi nove pobornike, posebice među mladima, a broj kampova je od "zlatnog doba" u stalnom padu., piše Hina.
"Za mene je naturizam sloboda", ističe Dušan Salomon, Slovenac koji sa suprugom već gotovo pedeset godina posjećuje najveći hrvatski nudistički kamp.
Taj 65-godišnjak koji živi u Njemačkoj šali se da je nudizam štedljiv način odmora jer se ne troši novac na kupaće kostime.
"Ovdje se svi osjećaju slobodnijima, svatko je ono što je", dodaje njegova supruga Katarina, sjedeći u sjeni pored njihove kamp prikolice.
Dušan i Katarina sretni su što imaju kćer i 20-godišnjeg unuka koji im se pridružuju na ljetovanjima u Koversadi, nudističkom kompleksu na otočiću uz zapadnu obalu Istre.
"Mlađim naraštajima naturizam jednostavno nije dovoljno privlačan kao njihovim roditeljima", ističe Nenad Škuflić, direktor kampova u Adris Grupi koja upravlja Koversadom.
U tom kampu, čije se borove šume prostiru na oko 100 hektara, gosti su goli dok se šeću, bave se sportom ili voze bicikle. Odjeveni moraju biti samo kad ulaze u restoran ili u dućan.
Upravo su tamošnjim tirkiznim vodama britanski kralj Edvard VIII. i njegova buduća supruga, Amerikanka Wallis Simpson, zaplivali goli 1936. godine.
Kamp na Koversadi otvorio je jedan austrijski profesor 1934. u odgovoru na potez još jedne svjetske ličnosti - Adolfa Hitlera.
Nacisti su u Njemačkoj, kolijevci nudizma, zabranili "Freikörpekultur", odnosno "kulturu slobode tijela" zbog čega su nudisti nahrlili na obalu Hrvatske, tada dijela Jugoslavije.
*****
Na turističkoj karti Europe i Bol je označen kao raj za nudiste. Međutim, na našem području ima problema koji se – ne rješavaju. Prešutno su za nudiste rezervirane plaže zapadno od Zlatnog rata i istočno od plaže Martinica. Plaže iza Zlatnog rata, zbog nikakve ograđenosti, dostupne su i kupačima koji nisu ljubitelji nudizma, a uz to na kupanje dovode i djecu. Još prošle godine nudisti su tražili da im se osiguraju uniformirani redari, bolje označi područje rezervirano za nudiste … Nešto se možda i uradi po tim zahtjevima. Ili će nudista biti sve manje. (hina/j.e.)

(98) objavljeno 23. 08. 19. u 22:50 h

********************


alt


alt


alt


KAMENE KLUPE U LUCI

Skulpture izrađene u prošlogodišnjoj Kiparskoj koloniji, ovog su četvrtka postavljene uz rubni dio rive prije Velog mosta. Riječ je o četiri različite kamene klupe koje su isklesali studenti umjetničkih akademija iz Splita, Osijeka i Rijeke.
Pored umjetničke vrijednosti, postavljene skulpture imaju i praktično značenje jer služe za odmor, a mnogi će ih koristiti i za slikanje selfi fotografija.

Kiparsku koloniju u Bolu organizira svake druge godine Centar za kulturu. (j.e.)

(96) objavljeno 22. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


ZAHTJEV ZA NOVE OTOČNE ISKAZNICE

U listopadu je pet godina od kada je počelo izdavanje Otočnih iskaznica za putnike i vozila. Na svakoj iskaznici piše datum isteka valjanosti pa je Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila obavijest kako u poštanskim uredima treba predati zahtjev za izdavanjem novih otočnih iskaznica za razdoblje od idućih 5 godina.

Korisnici nakon što predaju zahtjeve za izdavanje otočne iskaznice, karte za povlašteni prijevoz moći će kupovati „starom“ aktivnom otočnom iskaznicom dok zahtjev za „novu“ otočnu iskaznicu ne bude obrađen kroz sustav.

Nakon što zahtjev bude obrađen, do isporuke „nove“ iskaznice u poštanski ured, povlaštene karte će se kupovati potvrdom o predanom zahtjevu koju izdaje Pošta prilikom zaprimanja zahtjeva.

Korisnici mogu nove zahtjeve podnijeti najranije 90 dana prije isteka postojeće otočne iskaznice, a najkasnije tjedan dana prije njezinog isteka.

Za izdavanje nove otočne iskaznice za osobu korisnik mora uplatiti 65 kn odnosno za iskaznicu za vozilo i vinjetu 80 kn u državni proračun.

U Poštanski ured u Bolu već su stigli formulari koje treba ispuniti, a uz zahtjev za osobnu otočnu iskaznicu treba priložiti i fotografiju 35x45 mm. U Poštanskom uredu dobit će se i kopija virmana sa ispunjenim osnovnim podacima za uplatu. (j.e.)

(95) objavljeno 22. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt


VRATILI SE TALIJANI

Od ukupnog broja prijavljenih gostiju 20. kolovoza (utorak), 20 posto ih je iz Italije. Prema eVisitoru u Bolu ih je 1.192 i treba se radovati njihovom povratku. Drugi su po broju Francuzi (712), zatim Nijemci (610), Austrijanci (601), domaći gosti (450), Britanci (383) … Ukupno je 20. kolovoza u Bolu bilo 6.037 gostiju.
Očito je da su nam se vratili gosti iz Italije, a razlozi mogu biti aktivnosti agencije naše Bolke sa adresom u Milanu Ree Karninčić (Solo Croazia) koja je animirala Talijane na turističkim sajmovima u Milanu (veljača) i Napulju (travanj), a možda i teniska prezentacija WTA turnira i bolske destinacije početkom svibnja u Milanu. (j.e.)

(91) objavljeno 21. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


BESPLATNI BEŽIČNI INTERNET (3)

Od ove srijede (21. kolovoza) bez problema se može uspostaviti besplatni pristup javnom bežičnom internetu (WiFi4EU). Stručna osoba iz Optima Telekoma u Bolu je otklonila neke tehničke probleme, pa se zahvaljujući antenama na području luke (4) i oko Zlatnog rata (7) Internet vezu mogu ostvariti istovremeno oko 1.000 korisnika od Račića do hotela „Kaštil“ i isto toliko na području Zlatnog rata. Vrijeme korištenja je čak 12 sati, a onda se nakon automatskog prekida ponovo treba uspostaviti veza.
Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 112 tisuća kuna odobrena su Općini Bol iz Europskih fondova. Bol je prva lokacija u Hrvatskoj gdje se ostvaruje besplatna Internet veza. (j.e.)

(90) objavljeno 21. 08. 19. u 22:40 h

********************

(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"