Bolska kronika

LINIJA U PREKIDU

Katamaran na liniji Split - Bol - Jelsa u nedjelju 19. siječnja 2020

u 16 sati isplovio iz Splita za Stari Grad, a zbog bure, bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa


alt


ponedjeljak, 20. siječnja 2020.alt

Sudionici Karnevalskog Šušura u Supetru


alt

Tonkica Trutanić, jedina je iz Bola u društvu s voditeljem - Meštrom Alenom


VRIJEME JE KARNEVALA: PRIPREMA LI SE ŠTO U BOLU?

Prošle subote na Karnevalskom Šušuru u Supetru, čiji je organizator supetarska udruga „Monade“, pokušalo se dogovoriti organiziranje maskenbalova po općinskim središtima na otoku. Iz Bola je na supetarskom sastanku maskiranih bila jedino Tonkica Trutanić, zvanično „kraljica ljetnog karnevala“.
Za sada je sigurno da će maskenbal biti 1. veljače u Nerežišćima gdje će uživo svirati grupa „Naranča“. Predviđeno je pet nagrada za najbolje maske, ali i makaroni za sve učesnike zabave. Pozvane su sve maškare sa Brača, pa se nadamo da će biti i maskiranih iz Bola.
Slobodna subota je 25. siječnja, kada bi se maskenbal mogao organizirati u Bolu. Nepoznato je, međutim, tko će biti organizator. Maškara u tradicionalno zimsko vrijeme sve je manje, a maskiranih plesova još manje ili da budemo precizniji – nimalo. Kroničari su zabilježili, a stariji Boljani nam potvrdili, da se nekada za poklade u Bolu plesalo na pet mjesta: u Slogi, Čitaonici, Kavalkinu, kod Curice, u Tri kolone. Plesalo se svaki dan, osim petkom. Karneval je značio kraj zabave i početak korizme.
Može li se nešto od toga obnoviti? Potreban je, naravno, organizator ili grupa koja će to sve pripremiti. Imali li u Bolu zainteresiranih za organizaciju plesova i zimskih maškara? (j.e.)

(76) objavljeno 19. 01. 20. u 21:25 h

alt
nedjelja, 19. 01. 2020. *****


alt

Branje maslina u bolskom masliniku


BOLJANI NA NOĆNJAKU 2020.

Sigurno je da će se i bolska ulja ocjenjivati za ovogodišnji Noćnjak, 22. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara koja se od 19. do 22. ožujka održava u Supetru. Uzorci maslinovog ulja još se primaju do 24. siječnja radnim danom u Zadružni savez Dalmacije u Splitu, Kamila Tončića 4, ali se mogu poslati i poštom.
U posebnoj kategoriji ocjenjuje se i proizvodi od masline, koji moraju biti proizvedeni ili sadržavati plod masline, maslinovo ulje i (ili) maslinovo drvo.
Na dosadašnjim Noćnjacima bolsko je maslinovo ekstra djevičansko ulje uvijek dobivalo visoku ocjenu.
U Bolu je Noćnjak organiziran 2016. godine. (j.e.)

(75) objavljeno 18. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Već smo objavili, ali treba ponoviti: od ponedjeljka 20. siječnja, pa do 28. veljače, benzinska postaja INE u Bolu radit će samo tijekom jutra. Novo radnoi vrijeme je od ponedjeljka do subote od 7 do 13 sati, a nedjeljom je – zatvoreno.
Razlog za izmjene radnog vremena je korištenje godišnjeg odmora. (j.e.)

(74) objavljeno 18. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt

Sonja Karmelić proslavila je 90-ti rođendan


alt

Slavljenica Sonja sa kćerkom Janjom (lijevo), sinom Jakovom (desno) i sinom Stipom (stoji)


ČESTITKA ZA 90-TI ROĐENDAN

Naša Bolka SONJA KARMELIĆ u petak je napunila 90 godina života, a rođendan je proslavila u subotu u Zagrebu, gdje trenutno boravi. S njom su na svečanom ručku bili sinovi Stipe i Jakov i kći Janja, ali i drugi članovi obitelji.
Lijepim željama pridružuje se i naš portal kojeg svakodnevno čita kako bi znala što se događa u njezinom Bolu.
(j.e./foto: ivana rukavina)

(73) objavljeno 18. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt

Oblaci iznad Bola (petak, 18. siječnja u 16 sati)


NAKON SUNCA DOŠLI SU NAM OBLACI I KIŠA

U subotnje poslijepodne u Bolu se naoblačilo, a sitna kišica učinila je ceste i ulice skliskima pa vozači trebaju biti oprezni. Meteorolozi u unutrašnjosti najavljuju prvi ovogodišnji snijeg, pa oni koji kreću na put trebaju imati na osobnim automobilima zimsku opremu.
Na srednjem Jadranu je moguća bura sa olujnim udarima, ali će od utorka ponovno biti sunčano i manje vjetrovito.
Dok ovo pišemo nema najave prekida katamaranske veze sa Splitom. (j.e.)

(72) objavljeno 18. 01. 20. u 21:25 h


alt
subota, 18. 01. 2020. *****


alt

Zgrada Bol poljoprivredne zadruge na Rivi gdje će na I. katu biti "Galerija malog formata". Iako je prostor ispred zgrade "pješačka zona" možda će automobila biti i na otvaranju, kao i zimi


NOVA GALERIJA OD SRPNJA

Poljoprivredna zadruga Bol je iz osnova renovirala i lijepo uredila svoju zgradu bivše Hrvatske čitaonice. Na prvom katu te zgade biti će smješteno GALERIJA MALOG FORMATA. Tamo će biti umjetnička djela koja je darovao Ivica Karninčić-Koloč. Radi se uglavnom o djelima moderne i suvremene hrvatske umjetnosti malog formata, slika i skulptura, a ima mozaika, vitraja, video filma sve skupa u raznim tehnika i materijalima. Sva djela su već u galeriji i u ljeto će biti postavljena, a svečano otvorenje će biti u srpnju.
Postavu izložbe, katalog, tekst i svečano otvaranje izložbe izvršit će Igor Zidić. Inače, ukupno ima oko 250 dijela od oko 220 autora.
Zahvaljujući Poljoprivrednoj zadruzi i darovatelju Bol će dobiti još jednu vrijednu kulturnu instituciju koja će poboljšati kulturnu ponudu Bola. (i.k.)

(71) objavljeno 17. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Karnevalska fešta u Bolu 5. ožujka 2019.


KARNEVALSKI ŠUŠUR U SUPETRU

U tijeku su nešto ozbiljnije pripreme za zimski karneval. Zaključujemo to po objavi karnevalske udruge „Monade“ iz Supetra koja je za ovu subotu (18. siječnja) pozvala maškare sa Brača u Supetar u 19 sati na Karnevalski kantun (iza Osnovne škole) gdje se organizira Karnevalski šušur – maskenbal sa muzikom u živo. Maškare bračkih općina dobit će ključeve svojih lokalnih destinacija, a osim Supetra svoj su dolazak potvrdili, do petka poslije podne: Bol, Sutivan, Milna i Selca.
Zamisao je organizatora, objasnila nam je Tonkica Trutanić u ime bolske ekipe karnevalista, da se svake subote slične fešte organiziraju u drugom mjestu na Braču.
Pokladna fešta u Bolu ove je godine 25. veljače. (j.e.)

(70) objavljeno 17. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


SPORT: OSMI PORAZ BOLJANA

Natjecanje u II. ligi malog nogometa, gdje se natječe i ekipa BOL, nastavljeno je u četvrtak. U 13. kolu ekipa Samo Spinut pobijedila je Bol rezultatom 4:1 (2:1). To je osmi poraz Boljana i trenutno su 13. na tablici sa 9 bodova.
Semafor: 1:0 (00'36“) / 1:1 (Josip Omerović, 05'34“) / 2:1 (11'59“) / 3:1 (26'05“) / 4:1 (27'53“).
U idućem kolu, 23. siječnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igrat će OTP banka – Bol. U prvom dijelu prvenstva, 12. rujna, ove dvije ekipe odigrale su 3:3. (j.e.)

(69) objavljeno 17. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat: petak, 17. siječnja u 12 sati


alt

Bolska luka i mirno more: petak, 17. siječnja u 17 sati


BILO JE SUNČANO I TOPLO, A ZA VIKEND?

Već danima u Bolu je sunčano i toplo. Službena temperatura zraka i mora u petak u podne bila je 15 stupnjeva. Međutim, na suncu je i preko 30 stupnjeva pa se nije čuditi što se na jedina dva štekata u Bolu, na otvorenom (Taverna Riva i Loža) ispijala kava i uživalo na suncu.
Međutim, meteorolozi su za vikend najavili promjenu koja nam u nekim dijelovima Hrvatske donosi - snijeg.
U petak je još u većem dijelu unutrašnjosti bila magla i niski oblaci, mjestimice uz izmaglicu i rosulju koja se ponegdje ledila u dodiru s tlom.
MUP i HAC izdali su posebna upozorenja zbog zimskih uvjeta na cestama koji se očekuju uslijed najavljenih oborina.
Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom da se radi o prvim većim snježnim padalinama, apelira se na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika.
Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

(68) objavljeno 17. 01. 20. u 21:30 halt


petak, 17. 01. 2020. *****


alt


JERE KUKOČ JE NOVI KRIŽONOŠA

Jere Kukoč, 30-godišnji Boljanin, ovogodišnji je križonoša u procesiji „Priko poja“ koja se održava na Veliki petak, 10. travnja. To je određeno na sastanku sa Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom, koji je došao na red za križonošu, ali iz zdravstvenih razloga, morao je odustati. Dogovor o promjeni križonoše priopćio nam je Lovro Karmelić, koji vodi evidenciju prijava i organizaciju procesije „Priko poja“, a nositelji Velikog križa i Golubice poznati su sve do 2052. godine. (j.e.)

(67) objavljeno 16. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


UPUTE ZA ODVAJANJE OTPADA

Već smo se navikli na nove račune za odvoz kućnog smeća, a vrlo brzo trebamo se naučiti na i odvajanje kućnog otpada. Koncesionar za prikupljanje i odvoz smeća zadržava pravo provjere sadržaja odloženog otpada u spremnicima.
Što se može odlagati u spremnik za miješani komunalni otpad?
- Ostaci od pripremanja hrane;
- Vrećice iz usisavača;
- Higijenski papiri, vlažne maramice;
- Zaprljani ili premazani papir;
- Ambalaža neprikladna za reciklažu (napr. Višeslojna od plastike i aluminija, ambalaža za lijekove);
- Naljepnice;
- Spužve, tapete;
- Zdjele i drveni pribor;
- Pelene i higijenski ulošci.

(66) objavljeno 16. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


ROĐENI, UMRLI, VJENČANI …

U župnim matičnim knjigama nešto su drugačiji podaci nego ih mi objavljujemo na stranicama portala boljani.info o rođenima i umrlima u 2019. godine. U bolskim župnim knjigama umrlih upisuju se oni koji su sahranjeni na bolskom groblju.
Prema podacima koje smo dobili od župnika o. Mirka Jagnjića prošle godine (2019.) u Bolu je bilo 11 rođenih, 7 umrlih, 23 krštenih, 10 vjenčanih, a na prvoj pričesti bilo ih je 12. Sakrament sv. krizme primilo je 8 mladih Boljana. (j.e.)

(65) objavljeno 16. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt


OPĆINA BEZ KROVA

Na zgradi na Loži koja se uređuje za urede općinske uprave skinut je stari krov. Graditeljima su povoljne vremenske prilike i za sada sve ide po planu. Rok završetka građevinskih radova je do sredine travnja – do Uskrsa. (j.e.)

(64) objavljeno 16. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


MEŠTROVIĆEVO DJELO U BOLU

Jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena, Ivan Meštrović (1883 - 1962) umro je prije 58 godina - 16. siječnja 1962. Riječ je o čovjeku fascinantnog života, ali i fantastičnih djela poput Njegoševa mauzoleja, Zdenca života, Povijesti Hrvata, Spomenika neznanom junaku i Grgura Ninskog. Četiri mjeseca je proveo u zatvoru u zagrebačkoj Savskoj ulici za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, a uživao je kroz život društvo velikana poput Nikole Tesle, kipara Augustea Rodina, američkog predsjednika Dwighta Davida Eisenhowera te rumunjskog kralja Karola I.
Bračanin Duško Kečkemet je jedan od najboljih poznavatelja Meštrovićeva lika i djela, a Bolu služi na ponos da galerija Branislav Dešković ima Meštrovića u svome fundusu. Njegova Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama (tzv. Meštrovićev mauzolej) je jedna od najznamenitijih lokacija u šibenskom zaleđu. (m.š.)

(63) objavljeno 16. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


DONACIJE ZA ZVONO U G. HUMCU

Pri kraju je akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga fizičkih i pravnih osoba za uređenje zvona na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. Tu smo akciju najavili u Bolskoj kronici 25. listopada, a prvi smo izvještaj objavili 9. prosinca 2019. godine. Nakon toga župniku u G. Humcu još je uplaćeno 700 eura, a na račun u OTP banci (HR85 2407 0001 1006 2396 1, svrha uplate: donacija za novo zvono) Općina Pučišća uplatila je 5.000 kn, a tvrtka Michieli-Tomić 15.000 kn.
Zainteresirani uplatnice mogu dobiti kod o. Mirka Jagnjića nakon nedjeljne mise u Gornjem Humcu. (j.e.)

(62) objavljeno 16. 01. 20. u 21:05 halt

četvrtak, 16. 01. 2020. *****


alt

Edukacija 10. kolovoza 2018.: više defibrilatora nego publike ...


alt

Italija: oznaka defibrilatora na bolničkim kolima


alt

Ulični putokazi usmjeravaju prema defibrilatoru, ali to je u Italiji


ZABORAVILI NA DEFIBRILATORE?!

Više smo puta pisali o potrebi nabavke defibrilatora, koji mogu spasiti život onima kojima dođe do zastoja srca. Na području Bola ih je ukupno 9, a lokacije su označene na planu mjesta, u knjižici koja je tiskana na više jezika i nalazi se po hotelima, u turističkim agencijama, privatnim apartmanima i Uredu TZO.
Imamo dakle dovoljno, ili bi možda još trebalo, defibrilatora, ali se o tome više ništa ne priča. Posljednja pošiljka tih uređaja došla je u kolovozu 2018. kada je i organizirana prva i jedina edukacija (10. kolovoza). Predstavnica firme koja je prodala defibrilatore samo je jednom bila u Bolu zbog obuke, a naučilo ih je (pretpostavljamo da su naučili) rukovati njih manje nego ima defibrilatora. Iz iskustva u drugim državama saznali smo da treba što više ljudi znati rukovati, a pravilo je da udaljenost jednog od drugog defibrilatora ne smije biti veća od 5 minuta, koliko je potrebno da počne akcija spašavanja.
Treba li da nam netko umre pa da shvatimo koliko je tema o kojoj pišemo od životne važnosti i potrebe da se o tome stalno vodi briga, posebno pred sezonu i dolazak gostiju.
Defibrilatori podjednako trebaju turistima i domaćinima. (j.e.)

(61) objavljeno 15. 01. 20. u 21:40 h

*********************


alt


VRTIĆ PONOVO OTVOREN

Prema najavi, dječji vrtić Mali princ ponovo je u srijedu (15. siječnja) primio najmlađe Boljane. Zbog korištenja godišnjih odmora, ali i radova na proširenju radnih prostora, dječji vrtić nije radio od 20. prosinca. (j.e.)

(60) objavljeno 15. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


UKLANJAJU SE OPASNA STABLA

Na šetnici su radnici „Grabovog rata“ u srijedu počeli sa uklanjanjem stabala koji su postali opasnost za prolaznike, ali i za one koji u sezoni rade na štandovima gdje se prodaju suveniri. Za sada su za uklanjanje označena tri stabla, ali će i ostali biti pregledani. (j.e.)

(59) objavljeno 15. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


INA SAMO UJUTRO

Od idućeg ponedjeljka (20. siječnja) benzinska postaja INE u Bolu radit će samo kroj jutro, od 7 do 13 sati. Nedjeljom je – zatvoreno. Razlog novom rasporedu rada je korištenje godišnjih odmora zaposlenika INE.
Dvokratno radno vrijeme i rad nedjeljom bit će ponovno nakon 28. veljače. (j.e.)

(58) objavljeno 15. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


BESPLATNO APARTMAN PLUS

U Uredu TZO Bol, tijekom radnog vremena (od 8.30 do 14 sati), može se besplatno dobiti časopis „Apartman Plus“. U najnovijem broju tema je „Razlika između vođenja apartmana u domaćinstvu kao fizička osoba i vođenja apartmana kao tvrtka“. Također ima i članak: „Kako i kada reagirati na upit za rezervaciju“…

(57) objavljeno 15. 01. 20. u 21:20 h


altsrijeda, 15. 01. 2020. *****


alt


DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH

Prije 28 godina Republika Hrvatska je ušla u obitelj međunarodno priznatih država. Tadašnjih dvanaest država ondašnje Europske Ekonomske Zajednice (današnje Europske Unije) je u jeku Domovinskog rata, 15. siječnja 1992. godine priznalo Hrvatsku. Taj datum se obilježava u našoj domovini kao spomendan.
Istog dana Hrvatsku su priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.
Za Republiku Hrvatsku, tada još jednu od jugoslavenskih republika, važno je bilo međunarodno priznanje 12 zemalja EZ. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka.
Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. Siječnja 1992., danom priznanja i ostalih članica Europske zajednice.
Priznanje europskih sila je izazvalo posljedičnu lančanu reakciju tako da je do kraja mjeseca siječnja iste godine čak 44 države priznalo Hrvatsku.
Tri mjeseca kasnije, 22. svibnja 1992. godine, Hrvatska je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda u New Yorku kao 178. zemlja članica. Taj događaj je bio kruna međunarodnog priznanja za Republiku Hrvatsku. (m.škrbić)

(56) objavljeno 14. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt

Na prvoj prošlogodišnjoj edukativnoj radionici (8. veljače) bilo je 24 zainteresiranih, a dvoje ih je došlo iz Pučišća


EDUKATIVNA RADIONICA 23. SIJEČNJA!

Turistička zajednica organizira već 23. siječnja (četvrtak) prvu edukativnu radionicu za privatne iznajmljivače. Sastanak je u Domu kulture, a održat će se od 17 do 18.30 sati, jer su to tražili neki od prošlogodišnjih posjetitelja smatrajući da je mnogo pogodniji poslijepodnevni nego jutarnji termin.
Predavači su iz splitske agencije „Adriagate“ koji će informirati o novostima i trendovima u turizmu kako bi poboljšali svoju ponudu.
Spomenimo neke od tema: što smo naučili iz protekle sezone?; Što gosti zapravo žele?; Zakoni i obveze privatnih iznajmljivača; Što se sve mora imati u smještaju?; Koji se trendovi mogu očekivati u 2020. godini?; Savjeti i preporuke; Poslovanje putem društvenih mreža, portala i turističkih agencija … (j.e.)

(55) objavljeno 14. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


TKO JE OVOGODIŠNJI KRIŽONOŠA?

Tradicionalna procesija „Priko poja“ i ove će se godine u Bolu organizirati na Veliki petak, 10. travnja. Nositelji Velikog križa i Golubice znaju se sve do 2052. godine. Nepoznanica je, barem za sada, tko će nositi ove godine Veliki križ. Po redu bi križonoša trebao biti Ivica Jakšić Čokrić Puko, ali još se zdravstveno nije potpuno oporavio, pa je obavijestio Lovru Karmelića, zaduženog za ovu vjersku manifestaciju, da mu odredi zamjenu. To će se učiniti idućih dana - saznali smo u telefonskom razgovoru s Lovrom Karmelićem.
Manji križ, Golubicu, ove će godine nositi Ružica Karmelić. (j.e.)

(54) objavljeno 14. 01. 20. u 21:10 h


altutorak, 14. 01. 2020. *****


alt


JOŠ SE UGOVARAJU LETOVI ZA BRAČ

Projekt proširenja i produženja aerodromske piste na Braču ide dalje. Za financiranje ovih radova očekuje se potpora europskih fondova, a prije raspisivanja natječaja i predaje zahtjeva ne mogu početi radovi. Ipak, vjeruje se da će nasipavanje terena, gdje će se dogoditi produženje piste, početi na jesen ove godine, nakon turističke sezone.
- Iako smo zakoračili u novu godinu, još nemamo definirane ugovore za svim kompanijama s kojima smo do sada radili ili planiramo da će njihovi zrakoplovi slijetati na brački aerodrom – rekao nam je direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – U bolskim hotelima nije obnovljen ugovor za dolazak gostiju iz Francuske, pa su upitni letovi iz Francuske, Belgije i Nizozemske. Do kraja ovog mjeseca znat ćemo sudbinu našeg zahtjeva da ove sezone, na domaćoj liniji iz Zagreba, osim utorkom i subotom, budu još dva leta tjedno, petkom i nedjeljom.
Još se, također, čeka odgovor iz Ukrajine i Srbije, a ima najava da bi jedna čarter linija tjedno bila iz Njemačke za goste koje dovodi agencija Gruber. Za istu agenciju zrakoplovima ČSA dolazit će gosti u bolskom hotelu „Bretanide“. (j.e.)

(53) objavljeno 13. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt

Do kraja siječnja na poluukopnim kontejnerima bit će montirani zaključani poklopci


OD TRAVNJA NAPLATA PREMA BROJU PRAŽNJENJA

Novi način prikupljanja i odvoza kućnog otpada morao bi zaživjeti do početka travnja. To znači odlaganje kućnog otpada jedino u plastičnim kantama, očitavanje svakog pražnjenja i naplata prema broju pražnjenja. Osim stvaranja tehničkih uvjeta, bitno je ponašanje korisnika. Bude li se odvajao otpad, manje će ostati onog za kućne kante, a to bi značilo i manje troškova za domaćinstva.
U Bolu bi do kraja ovog mjeseca trebala završiti ugradnja posebnih poklopaca na poluukopnim kontejnerima. Neka će domaćinstva dobiti čip kartice s kojima bi otvarali poklopac i onda ubacivali kesice sa smećem. Tu bi pogodnost imali oni koja ne mogu koristiti kante ili do njihovih ulaza ne mogu dolaziti vozilo koje prikuplja kućni otpad.
- Do koji dan imamo sastanak u Supetru gdje će ubuduće biti jedini deponij na Braču – kažu u koncesionaru za prikupljanje i odvoz smeća, komunalnoj tvrtki iz Gornjeg Humca „Michieli-Tomić“, a njihov direktor Zoran Marinelić kaže: Odvoz smeća u Supetar za nas je dodatni trošak, ali se nastoji pripremiti organizacija kako to ne bi morali dodatno plaćati korisnici naših usluga. (j.e.)

(52) objavljeno 13. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Općinska zgrada u kojoj je Grabov rat u prizemlju, a općinske službe na I. katu


PLAN UPRAVLJANJA IMOVINOM

Plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu je bio na javnom savjetovanju od 19. do 29. studenog 2019. godine i objavljen na službenoj stranici Općine Bol.
Tijekom internetskog savjetovanja nije zaprimljena niti jedna sugestija, prijedlog ili komentar.
Odluka o upravljanju imovinom se donosi svake godine, a u njoj su navedene sve nekretnine s kojima općina upravlja i za koje općina Bol smatra da su njezino vlasništvo iako za sve te nekretnine nema vlasnički list.
Odluka o usvajanju godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu je prihvaćena jednoglasno na 9. sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(51) objavljeno 13. 01. 20. u 21:40 h

alt
ponedjeljak, 13. 01. 2020. *****


alt


KOLIKO NAM OSTAJU GOSTI?

Prošla su ona vremena kada su nam gosti ostajali u apartmanu ili hotelu po 15 dana. Smjene su u pravilu bile subotom. Danas gosti ostaju manje na odmoru, posebno mladi, jer žele, tijekom boravka u Hrvatskoj, vidjeti što više.
U Bolu su gosti u prošloj godini u prosjeku boravili 5,40 dana, na Braču najviše u Selcima (i Sumartinu) 8,08 dana, u Postirima 7,32 dana, Supetru 6,73 dana …
Od drugih destinacija u našoj županiji spomenimo: Brela 6,31 dan, Makarsku 5,69 dana, Seget 5,20 dana, Hvar 3,42 dana, Split 2,77 dana …
Najduže su u našoj županiji ostajali gosti iz Češke (7,56 dana), zatim iz Poljske (7,27), Ukrajine (7,11), Slovenije (6,79), Njemačke (6.29) …
Domaći gosti su u prosjeku u Splitsko-dalmatinskoj županiji boravili 3,75 dana, a najkraće gosti iz SAD (2,58) i Koreje (1,23 dana).

(50) objavljeno 12. 01. 20 u 22:40 h

********************


alt


NOVOROĐENIH: REKORD JE 43, A LANI 17

Rekordan broj rođenih zabilježen je u Bolu davne 1921. kada ih je novorođenih bilo 43. Ponekad bi se netko rodio i kod kuće, ali većina u rodilištu koje je tada bilo u Supetru. Danas Bolke moraju u splitsko rodilište.
Najbliže rekordnoj godini rođenih bila je 1984. i 2014. kada ih je rođeno po 33 djece. Lani ih je rođeno 17 i to 9 dječaka i 8 djevojčica.
Za razliku od godine 2018. kada je bilo 19 rođenih, roditelji su 2019. davali nešto modernija imena novorođenima: dvoje su dobila ime Marin, a ostali su Andre, Dominik, Luka, Noa, Karlo, Mateo, Antonio, Erika, Tina, Milena, Sofia, Elizabeth, Liora, Kiara i Ena.
O pronatalitetnoj politici često se piše. Nedavno smo pročitali da je zaslužna gradska vlast u Supetru koja stimulativnim mjerama potiče pronatalitetnu politiku, a tamo je lani bilo 39 krštenih. U Supetru se roditeljima za prvo dijete isplaćuje 5.000, za drugo 7.000, za treće 9.000, a za četvrto „čak“ 15.000 kn. Ne smatramo da roditelji planiraju djecu zbog tih novčanih nagrada, ali im svakako taj novac dobro dođe. Te su „stimulativne mjere“ u Bolu mnogo izdašnije, možda i najveće u Hrvatskoj: za prvo dijete 7.000, za drugo 15.000, za treće 30.000, za četvrto 60.000, za peto 90.000 i šesto 120.000 kuna. Zaposlenici Bluesun hotela za svako novorođeno dijete dobiju još 7.500 kn, a ako su oba roditelja zaposlena u Bluesun hotelima dobit će 15.000 kn po djetetu. Splitsko-dalmatinska županija roditeljima isplaćuje dodatnih 1.000 do 7.500 kn ovisno o broju djece. Isplaćuje li neki grad ili općina možda više od Općine Bol? (j.e.)

(49) objavljeno 12. 01. 20. u 22:35 h

*******************


alt


alt


DRUŽENJE ZBOG IZBORA

Grupa prijatelja iz Bola svake nedjelje pred večer se sastaje u poljskoj kućici Mikice Bodlovića. Taj običaj traje godinama. Jelovnik su obično mesni ili riblji specijaliteti pripremljeni na gradelama. Iznimno ove je nedjelje organiziran ručak, razlog je bio proslava izbora Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske. Smatrali su da to zaslužuje - janje na ražnju, pečeni krumpir i kao dodatak domaći kolači. (j.e.)

(48) objavljeno 12. 01. 20. u 22:30 h

********************


alt

Zlatni rat 7. siječnja 2016.


alt

Bazen na Zlatnom ratu 12. siječnja 2016.


alt

Kupanje Bagera 13. siječnja 2016. godine


VREMEPLOV: BAZEN NA ZLATNOM RATU

Na današnji dan (13. siječnja), ali prije četiri godine (2016.) Tonči Kukoč Bager se okupao u bazenu na špici Zlatnog rata. Nije to prvi put da je na Zlatnom ratu nastao bazen okretanjem njegove špice pod udarima tramontane i lebića, a zatvorilo bi ga jugo.
Pjerin Jugović nam je ispričao da je grupa njemačkih studenata 1961. prenijela njegovu jedrilicu u bazen koji je bio širok preko 10 metara, a dubok 1,5 metar.
Video snimak okretanja špice Zlatnog rata objavili smo u VIDEOTECI iz 2016. godine: - Okretanje plaže po tramontani pogledalo je 303.472 puta, a Kupanje Bagera 16.236 puta. Za pristup VIDEOTECI (2016.) kliknite OVDJE. (j.e.)

(47) objavljeno 12. 01. 20. u 22:25 h

alt
nedjelja, 12. 01. 2020. *****


alt

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković


alt

U Murvici ovog mjeseca počinju radovi vrijedni 10 milijuna kuna


NAČELNIKOV OSVRT NA 2019. I PLANOVI ZA 2020. (2)

Uz drugi dio osvrta načelnika Tihomira Marinkovića o aktualnim događanjima koji se najavljuju u 2020. godini, treba prethodno napomenuti i obveze koje nas očekuju, a umnogome opterećuju općinski proračun. Za sve želje i potrebe, to je sasvim očito, nema dovoljno sredstava. Na značajni dio prihoda ne može se, barem za sada, računati od gradnje novih hotela, a Bol ove godine neće dobiti ni dio poreza na dobit od bolskih Bluesun hotela, čije je sjedište preselilo u Zagreb. Koje su to obveze? Općina treba platiti dio otplate za polovno vozilo za DVD koje je već stiglo u Bol. a do sredine veljače dolazi novo vozilo također za DVD za što jednokratno treba platiti 1.650.000 kuna. Zbog veće sigurnosti počinje gradnja vatrogasnog doma koju će financirati Općina nekoliko godina, a odnosi se na gradnju prizemlja i I. kata. Izgradnju podrum će financirati Grabov rat, jer će taj prostor koristiti za svoje potrebe. U tom objektu, dogovoreno je s MUP-om, bit će i uredi policijske postaje. Pored Doma DVD-a otkupit će se zemljište za gradnju medicinskog centra. Nadalje, oko tri milijuna treba osigurati za općinsku zgradu na Loži gdje će na jednom mjestu, nakon izgradnje, biti općinske službe koje su danas na tri lokacije. Tu su još i financijske obveze zbog gradnje prve etape novog groblja.
Što možemo očekivati u novoj godini? – pitali smo načelnika Tihomira Marinkovića. Prvi dio odgovora objavili smo u Bolskoj kronici 1. siječnja …


• Za koji dan počet će radovi u Murvici, gdje se radi o investiciji od desetak milijuna kuna. Odabran je izvođač – „Berica“ iz Nerežišča – a radit će se vodoopskrbna mreža po naselju, fekalna odvodnja, ukopavanje električnih i telefonskih kablova, odvodnja oborinskih voda i finalno uređenje ulica.
• Privedene su kraju pripreme oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Stigli su posebni poklopci za poluukopne kontejnere, gdje će smeće odlagati domaćinstva koji su podalje od prometnica, pa vozila ne mogu do njihovih kućnih kanti. Ta će domaćinstva dobiti čip kartice za otvaranje poklopaca na poluukopnim kontejnerima i plaćat će prema broju otvaranja. Taj će sustav biti osposobljen tijekom veljače.
Preseljenje deponija iz Gornjeg Humca u Supetar, znači li to i višu cijenu domaćinstvima u Bolu? Ministarstvo je odredilo da na Braču može biti samo jedan deponij. Sadašnji koncesionar na svojoj deponiji će vršiti selektiranje otpada čime će se smanjiti količina koja će se odvoziti u Supetar. Očekujemo da će se iznaći adekvatno rješenje kako Boljani ne bi dobili nove, veće račune.
• WTA teniski turnir je manifestacija svjetske vrijednosti od izuzetnog značaja za Hrvatsku, županiju, otok Brač i našu destinaciju. Radi se o turniru za tenisačice, jedinom u ovom dijelu Europe. Trebamo dodatne napore da se taj turnir održi do momenta dok se ne nađe glavni sponzor što će biti od značajnog utjecaja na stabilnost manifestacije, a smanji će općinsku financijsku potporu. Nekoliko gradova na našoj obali pomno prati događanje i ukoliko mi odustanemo, preuzelo bi obaveze i organizaciju turnira. Moramo znati da je turnir i promidžba za regiju, otok i Bol. Ove godine imat ćemo u petak TV prijenos polufinala, a u nedjelju finalnog meča u 20.10 sati kojeg preuzimaju i neke druge TV kuće. Od te promidžbe možemo imati izuzetne koristi mi u Dalmaciji, na Braču i posebno destinacija Bol. Uz veće angažiranje i Boljana, možemo očekivati da će i ovogodišnje peto izdanje biti proglašeno najboljom organiziranom manifestacijom ove kategorije u svijetu.
• Sa velikim interesom mnogi Boljani prate događanja vezana za hotel „Bijela kuća“. Sada je taj objekt u 100-postotnom vlasništvu države, što je potvrdio sudski spor. Sada su u tijeku intenzivni razgovori u Ministarstvu upravljanja državnom imovinom kako bi se našao novi vlasnik. Očekujemo da bi taj proces mogao biti završen do ovog ljeta.
• Deset godina se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih za objekt i okolne terene Doma kulture. Ostalo je da se riješe još neke sitne čestice. Sudski vještak je dao procjenu vrijednosti tog zemljišta i to smo uputili vlasnicima. Sada čekamo na njihov pozitivan odgovor i zaključivanje kupoprodajnih ugovora. Imamo idejno rješenje uređenja Doma kulture, ali dok nismo 100-postotni vlasnici ne možemo aplicirati na sredstva iz EU ili domaćih izvora. Općina nema sredstava za taj zahvat, osim za sitne popravke. U zadnje tri-četiri godine u Domu kulture je uređena Galerija, osposobljen caffe bar, nabavljen je novi namještaj, uređeni su sanitarni prostori i klimatizirana je velika dvorana.
Kada se bude uređivao Dom kulture, preuredit će se i polukružno gledalište u Teatrinu Dva ferala za 280 posjetitelja.
• Sportska dvorana, planirana na Poljani, trenutno je na traženju lokacijske dozvole. Predviđeno je da ispod dvorane bude garažni prostor. Na otvorenom bi bili i dalje tereni za male sportove kao i dječje igralište.
• Za odvodni kanal za oborinske vode od rotora do mora, pored Ville Džamonja, zatražila se građevinska dozvola. Pripremaju se razgovori sa investitorima: državne ceste i Hrvatske vode, kao glavnim partnerima za realizaciju ovog projekta. Pored tog kanala bile bi cijevi za projektirani pročistač koji će biti pored komunalnog dvorišta u Podborju, neposredno do glavne trafostanice.
Ugradit će se, također, od rotora do početka šetnice, glavna vodovodna cijev profila 200 mm, čime bi se zatvorio prsten i dvostruko osiguralo napajanje vodom.
• Kada se govori o uređenju kina, već su uređeni prostori za aparaturu na terasi i u dvorani, nove su stolice na terasi kina, a azbestne ploče na ogradi ljetnog kina zamijenjene su pločama od neškodljivog materijala.
Mi imamo idejno rješenje i tražit ćemo sredstva iz EU fondova za unutrašnje uređenje kino dvorane, gdje je već ugrađen novi sustav klimatizacije. (j.e.)

(46) objavljeno 11. 01. 20. u 21:55 h


alt
subota, 11. 01. 2020. *****


alt


ODLUKA O IZVRŠAVANJU PRORAČUNA

Općinski su vijećnici na 9. sjednici usvojili i Odluku o izvršavanju Proračuna Općine Bol za 2020. godinu. U Odluci je propisano da nosioci i korisnici proračunskih sredstava ne mogu preuzimati obveze iznad kvote utvrđene u rashodima Proračuna.
Proračunskim korisnicima, kojima se sredstva za rad osiguravaju u Proračunu za 2020. godinu, nije dozvoljeno povećanje broja zaposlenih djelatnika, osim u opravdanim slučajevima o čemu odluku donosi Općinsko vijeće.
Proračunski korisnici ne mogu isplaćivati sredstva za ostala materijalna prava, osim za naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, otpremnina, dnevnica, terenskog dodatka i pomoći u slučaju smrti.
Plaće i druga osobna primanja za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu, mogu se povećati isključivo na temelju odluke Općinskog vijeća.
Vijeće ovlašćuje načelnika da raspolaže sa iznosom od 50.000 kuna za hitne rashode po njegovom nahođenju.
Korisnici Proračuna dužni su uz Završni račun Proračuna podnijeti izvještaj o izvršenju utroška sredstava.
Prema ovoj odluci vijeće će o prihodima i rashodima za prvo polugodište raspravljati do 31. srpnja 2020. godine, a o godišnjem obračunu Proračuna za razdoblje siječanj-prosinac 2020. godine vijeće će raspravljati do 15. travnja 2021. godine.
Odluka o izvršavanju proračuna Općine Bol za 2020. godinu je donesena sa 7 glasova „za“ i jednim glasom „protiv“, a objaviti će se u "Službenom glasniku" Općine Bol. Odluka se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine.

(45) objavljeno 10. 01. 20. u 20:40 h

********************


alt

Lokacija novog groblja (žuto polje), istočno od crkvice Sv. Lucije (u žutom krugu): izgradnja novog groblja planira se 130 godina (od 1890.), a ukopi na sadašnjem groblju su od 1830.


INVESTICIJE U IDUĆE TRI GODINE

Koje se investicije mogu očekivati u općini Bol od 2020. do 2022. godine? U materijalima koji su dostavljeni općinskim vijećnica i raspravljeni na 9. sjednici navedeno je:
- Uređenje plaže Potočine – Borak – Bjenačica;
- Uređenje Postirske i Vukovarske ulice;
- Rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja na Račiću;
- Adaptacija zgrade na Loži za općinske službe;
- Izgradnja ceste u R3 zoni;
- Uređenje parka iza Ambulante i Galerije Dešković;
- Uređenje Doma na Vidovoj gori;
- Početak izgradnje novog groblja.

(44) objavljeno 10. 01. 20. u 20:35 h

********************


alt


alt


alt


DJEČJI VRTIĆ OD 15. SIJEČNJA

Dječji vrtić Mali princ koji ne radi zbog kolektivnog godišnjeg odmora od 20. prosinca, na žalost roditelja ostao je zatvoren tjedan dana duže nego se planiralo. Djeca će ponovo u vrtić od srijede 15. siječnja – saznali smo od ravnateljice vrtića Frančeske Tomaš.
Razlog su radovi, koji još nisu u potpunosti završeni, a u ponedjeljak i u utorak planirano je čišćenje prostora gdje se radilo. Roditelji naravno nisu zadovoljni što je vrtić ovoliko dugo zatvoren, posebno oni koji su zaposleni, a nemaju alternativu za čuvanje djece. (j.e.)

(43) objavljeno 10. 01. 20. u 20:30 h

********************


alt


NAŠ HAJDUK: ČLANOVI UPLATILI 16,6 MILIJUNA

Održana je u Splitu redovna novogodišnja konferencija za medije Našeg Hajduka. Predsjednik Toni Baletić, tajnik Luka Domikulić i član Upravnog odbora Miro Živković osvrnuli su se na 2019. godinu, a najavili su i planove za 2020. godinu.
- Godina koja je iza nas je bila izazovna, za Hajduk je to bila godina puna promjena i zato se nadamo da će 2020. godina biti godina stabilnosti i koja će donijet veće zadovoljstvo svih navijača Hajduka. Za Naš Hajduk 2019. godina je bila izazovna u smislu očuvanja broja članova, a kao što znate neki su predviđali da će se u ovoj godini dogoditi značajan pad, ali 2019. godina završena je s preko 31.000 članova, kazao je Luka Domikulić. Među članovima su i 32 Boljanina.
Nastavno na temu članstva nadovezao se i predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić.

- Članstvo je osnova funkcioniranja socios modela, a i članovi su ti koji su bili dio Hajduka od 1911. pa sve do danas. Osim navijanjem i slavljenjem sportskih uspjeha našeg velikog kluba, članovi su sudjelovali i na obnovi Starog placa i izgradnji Poljuda i zato nam je iznimno drago što će članarine od ove godine odlukom kluba ići za izgradnju kampa. Naglasio bih i da je u protekloj godini na račun Hajduka uplaćeno 2,6 milijuna kuna, a od 2011. do danas ukupno je uplaćeno 16,6 milijuna kuna što članove svrstava u jedne od najvećih sponzora kluba, kazao je Baletić.
Uskoro se očekuje i otvaranje parka Za sva vrimena koji je kruna projekta otkupa dionica, a Luka Domikulić je iznio podatke o trenutno prikupljenom iznosu donacija.

(42) objavljeno 10. 01. 20. u 20:25 h

alt
petak, 10. 01. 2020. *****


alt

Sva su ispitivanja potvrdila da je more u Bolu izuzetne kakvoće


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Na Braču je 2019. došlo više gostiju nego godinu ranije, ali je eVisitor zabilježio manje noćenja.
• Došlo ih je 268.608, a 2018. godine 259.086 turista. Više ih je došlo u Milnu (+14%), Pučišća (+24%) i Bol (+10%), a manje u Supetar (-4%), Postira (-1%), Sutivanu (-1%) i Selca (-5%).
Najviše je gostiju 2019. došlo u Bol (112.160) i Supetar (81.611) …
• Noćenja je 2019. bilo na Braču 1.708.793, a godinu prije 1.735.999. Više noćenja imaju Milna (+11%) i Pučišća (+10%), dok ih je u Bolu bilo 1.736 noćenja više. Ostali su u minusu: Supetar (-6%), Postira (-3%), Sutivan (-3%) i Selca (-5%).
Po broju ostvarenih noćenja Bol je na prvom mjestu (606.231), drugi je Supetar (549.134), treća je Milna (157.275) …
• U prosincu je na Braču bilo više dolazaka i noćenja nego 2018. Došlo ih je 338 (godinu prije 228), a noćenja je bilo 1.771 (godinu ranije 1.269).
Po dolascima gostiju u prosincu prvi je Supetar (268), a isto tako i po noćenjima (1.061). Bol je drugi sa 29 dolazaka i 295 noćenja. (j.e.)

(41) objavljeno 09. 01. 20. u 20:55 h

********************


alt


ŠTANDOVI NA ŠETNICI – NA ČEKANJU

Znamo kako nam izgledaju u sezoni, a ništa bolje ni izvan sezone (vidi sliku), štandovi na početku šetnice prema Zlatnom ratu. Lani je zatraženo natječajem projektiranje štandova na šetnici, ali i onih na rivi koji se koriste jednom tjedno za Bolskih litnjih noći.
Čini se da će i u ovogodišnjoj sezoni ostati na šetnici isti štandovi kao i do sada. Razlog je što u općinskom proračunu neba dovoljno novaca da se kupi novih dvadesetak štandova, ali je sigurno da će ih se desetak ipak do ljeta nabaviti za rivu. (j.e.)

(40) objavljeno 09. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt


POPRAVAK PUMPI ZA GORIVO

Jako jugo, kakvog smo imali 12. studenoga, osim štete na kamenim rubovima dijela rive, oštetio je i kiosk Lučke uprave (koji je uklonjen), ali i pumpe za gorivo kojima se pune rezervoari brodova. Ovih je dana u tijeku njihova sanacija (na slici) pa će za koji dan biti ponovno u funkciji. (j.e.)

(39) objavljeno 09. 01. 20. u 20:45 h

********************


alt

Smještaj i restoran na istoj adresi: Hrvatskih domobrana 83


alt

Terasa restorana "Argento"


alt

Gotovo jelo za 50 kn: goveđi odrezak u umaku i s njokima (+ salata)


alt

Apartman u Villi Azzura


NEMA ZIME: OTVORENI SU SMJEŠTAJ I RESTORAN

Nema više u Bolu zime za one koji dolaze službeno ili privatno. Na zaobilaznici (Hrvatskih domobrana 83) i nakon turističke sezone moguće je dobiti smještaj u apartmanima „Villa Azzura“, a u istom objektu, istog vlasnika, je i restoran „Argento“.
Recepcija za smještaj radi 24 sata, a u restoranu se svakodnevno od 11 do 21 sat pripremaju dva gotova jela po cijeni od 50 kn (glavno jelo plus salata), ali se može nešto odabrati iz ponude iz jelovnika. Cijene su za 40 posto jeftinije od onih u glavnoj sezoni.
- Ovo nam je prva sezona da smo otvoreni tijekom zimskih mjeseci – kaže nam vlasnih apartmana i restorana Pero Šošić. – Zadovoljni smo interesom, a potencijalni korisnici naših usluga trebaju znati da u restoranu ima mjesta za 50 osoba pa je to prilika za organizaciju rođendana, godišnjica braka, vjenčanja, raznih jubileja, a uskoro će prva pričest, krizma … (j.e./m.š)

(38) objavljeno 09. 01. 20. u 20:40 h


alt


četvrtak, 09. 01. 2020. *****


alt

I u zimskim mjesecima ima turista u Bolu


TURIZAM: DOBRI REZULTATI ZA PROSINAC I 2019.

Javno objavljenim turističkim brojkama, koje je prezentirala TZ Splitsko-dalmatinske županije, trebali bi biti zadovoljni. U prosincu je zabilježeno 32.240 dolazaka (minus 2%), a cijele godine bilo je u našoj županiji 3.672.970 (+5%) dolazaka.
Pozitivne su brojke za noćenja. U prosincu je zabilježeno 82.172 (+7%) noćenja, a u cijeloj 2019. godini 18.129.993 (+2%).
• Odakle nam dolaze gosti? Prema broju dolazaka 2019. najviše ih je iz Njemačke (354.710), slijede gosti iz Poljske (303.744), iz Hrvatske (297.084), iz Ujedinjene Kraljevine (241.852), iz Češke (214.151) …
• Bol je u prosincu imao 25 gostiju (godinu ranije 6), a noćenja 295 (godinu ranije 16). Za cijelu 2019. godinu eVisitor TZ SDŽ kaže da je u Bolu bilo 112.166 dolazaka (godinu ranije 102.244) i noćenja 606.231 (godinu ranije 604.495).
• Najviše noćenja 2019. u našoj županiji ima Split (2.756.931), slijede Makarska (1.564.579), Baška Voda (1.064.221), Omiš (977.869), Seget (836.766), Tučepi (789.151), Gradac (677.437), Okrug (674.333), Podstrana (659.974), Kaštela (638.713), Brela (623.261), Bol (606.231) …
Sutra: što govore brojke o turizmu na Braču? (j.e.)

(37) objavljeno 08. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


PRVA SE OTVARA „ELAPHUSA“

Iako gostiju ima u Bolu cijele godine, tek otvaranjem hotela, računa se da počinje turistička sezona. Ove godine prvi će se hotel otvoriti zadnjeg vikenda u ožujku. To je hotel „Elaphusa“, prema najnovijoj organizaciji, iz sastava „Sunce hoteli“.
Status hotela ima ukupno 12 objekata: osim „Elaphuse“ to su „Bonaca“, „Borak“, „Bretanide“, „Vitar“, „Bol“, „Kaštil“, „Ivan“, „Baština Sveti križ“, „Villa Giardino“, „Villa Daniela“ i „Villa Džamonja“. (j.e.)

(36) objavljeno 08. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


VRATIO SE PATRE DAMIR

Nakon godine i pol dana u Bol se vratio o. Damir Šokić, starješina dominikanskog samostana. Odsutan je bio zbog liječenja, rehabilitacije i oporavka, a od nedjelje je ponovno u Bolu. U srijedu je primio urednika ovog portala Joška Egekhera koji mu je poželio dobrodošlicu i prenio osobnu ali i radost bolskih vjernika zbog oporavka i povratka u bolski samostan.
- Mnogo me posla očekuje – kaže o. Damir. – Treba srediti obilnu dokumentaciju i nastaviti završne poslove na konačnom uređenju i otvaranju muzeja. Sada predstoji opremanje, a siguran sam da će ovog ljeta muzej napokon biti otvoren za posjetitelje. Možda već i za Uskrs. Hvala svima koji su brinuli i pitali za moje zdravlje i molili za oporavak.
O. Damir Šokić bio je bolski župnik 9 godina (2008. – 2017.). Mladu misu služio je 30. srpnja 2000. u Gornjim Bogičevcima, a zaređen je 23. srpnja 2000. u Dubrovniku. Vodio je poslove na uređenju muzeja, a u akciji prikupljanja donacija sudjelovalo je 30 pravnih i 51 fizička osoba od kojih je prikupljeno 475.375 kuna. Imena donatora objavljena su na našem portalu, a tko je sve uplatiti može se vidjeti ako kliknete OVDJE.

(35) objavljeno 08. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA GROŽĐA I VINA

Iako su već upoznati, dobro je podsjetiti proizvođače grožđa i vina, da su obvezni do 15. siječnja podnijeti (1) izjavu o berbi i (2) Izjavu o proizvodnji grožđa. Te se izjave šalju Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Trg Hrvatske bratske zajednice 8/I, 21000 Split.
Mali proizvođači jakog alkoholnog pića (rakije), ako proizvode više od 20 litara čistog alkohola, dužni su Carinskom uredu u Splitu (Služba za trošarine i posebne poreze, Put Sjeverne luke bb) dostaviti Godišnji izvještaj o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe. Rok je do 20. siječnja.
Do 31. siječnja trebaju uplatiti trošarinu (200 kn) u korist državnog proračuna.
Obrazce i pomoć mogu se dobiti u Uredu Bol poljoprivredne zadruge, Bračka cesta 13.

(34) objavljeno 08. 01. 20. u 21:30 h


alt


srijeda, 08. 01. 2020. *****


alt


OPĆINSKA BRIGA ZA BOLESNE, INVALIDE …

Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu prije božićnih i novogodišnjih praznika raspravljao je o potrebi pomoći invalidima, bolesnima i socijalno ugroženima.
Potvrđena je odluka iz socijalnog program po kojem su Boljani stariji od 80 godina dobili prije Božića po 300 kuna.
Pozitivno je također odgovoreno na tri pristigle molbe: jednokratnu pomoć od 2.500 kn dobila je obitelj za liječenje dvoje djece, dok će se jednoj osobi plaćati u 2020. godini troškovi stvarno potrošene struje i vode, a bit će oslobođena plaćanja komunalne naknade i odvoza smeća. Jednoj je osobi već isplaćeno 5.000 kuna za kupnju novih invalidskih kolica. Jednoj obitelji, međutim, neće se isplatiti naknada za novorođeno dijete, jer jedan od roditelja nije stvarno boravio u Bolu najmanje šest mjeseci u godini prije rođenja djeteta.
Odobrena je isplata po 1.000 kuna desetorici korisnika osobne invalidnine, a prema popisu Centra za socijalnu skrb.
Po 500 kuna pomoći dobilo je 15 obitelji.
Četvero ih je zbog dugotrajne bolesti dobilo po 1.000 kuna.
Boljani koji su smješteni u Domu za starije i nemoćne njih osam, dobilo je po 500 kuna.
Po 2.500 kuna dobilo je 13 teško bolesnih osoba, a po 2.000 kuna šest obitelji djece s teškoćama u razvoju.
Odbor je odobrio da se jednoj obitelji plaća u 2020. godini 10 mjeseci po 300 kuna za smještaj djeteta u Domu u Zagrebu, dok će jedan naš sumještanin mjesečno primati po 1.050 kn za vođenje hidrometeoroloških podataka, a jednoj će se obitelji plaćati mjesečno do 600 kn za potrošenu struju i vodu.
Uredništvo ovog portala smatra da u ovoj informaciji nije potrebno navoditi imena osoba ili obitelji koji su primili novčanu pomoć. Javnost se ovim informira o brizi za socijalno ugrožene i bolesne, a oni koji smatraju da zaslužuju pomoć, a nisu je dobili, trebaju se pisanom molbom obratiti Odboru ili se posavjetovati sa predsjednikom odbora Marjanom Marjanovićem. (j.e.)

(33) objavljeno 07. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt

Hotel "Bonaca" od Nove godine je u sastavu "Sunce hotela"


OD NOVE GODINE U BOLU „SUNCE HOTELI“

Nakon 71 godine, nema više naziva Hoteli Zlatni rat u kojem su bolski hoteli „Elaphusa“, „Bonaca“ i „Borak“. Od Nove godine, kako je potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, a o čemu piše i „Slobodna Dalmacija“ od utorka 7. siječnja, netom utemeljenoj tvrtki „Sunce hoteli“ osim bolskog „Hoteli Zlatni rat“ priključeni su „Hoteli Tučepi“, „Hoteli Brela“ i „Hotel Alan“ iz Starigrada Paklenice. Riječ je o turističkim tvrtkama čiji je većinski vlasnik Jako Andabak.
Ovim spajanjem, kako piše „Slobodna Dalmacija“, povećat će se temeljni kapital nove tvrtke za deset puta, i to sa 56 milijuna na gotovo 600 milijuna kuna. (j.e.)

(32) objavljeno 07. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


U BOLU GRIPE NEMA!

Jedna je osoba preminula od gripe. U Hrvatskoj je krajem prošle godine registrirano 878 oboljelih, a najveće stope oboljelih su na području Grada Zagreba te Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije. Vrhunac ove zarazne bolesti očekuje se krajem siječnja.
Bernard Kaić, voditelj Službe epidemiologije zaraznih bolesti HZJZ kaže kako je to slično kao i u prošloj sezoni.
U utorak smo od dr. Markice Tomića, iz bolske ambulante, saznali da u Bolu još nije registriran ni jedan slučaj gripe. (j.e.)

(31) objavljeno 07. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


DO KADA JE BOŽIĆNO VRIJEME?

Postao je običaj da se božićno vrijeme počne slaviti (već) nakon Svih svetih pa se slavi do samog Božića ili do Bogojavljenja (blagdana Sveta tri kralja), ali božićni ciklus ima drugačije trajanje. Božićni se ciklus dijeli na dva dijela: Došašće ili advent – traje od prve nedjelje došašća do Badnjeg dana i božićno vrijeme: traje od Badnje večeri (24. prosinca uvečer) do uključivo nedjelje nakon Bogojavljenja, na koju se slavi Blagdan krštenja Gospodinova nakon kojeg započinje liturgijsko Vrijeme kroz godinu.
Ovisno o tome u koji dan se slavi Božić, božićno vrijeme može trajati od 14 do 20 dana. Ove godine tako traje od 24. prosinca do 12. siječnja. Prema tome, svi koji ‘žurite’ s raspremanjem božićnih ukrasa odmah nakon samog Božića ili nakon Sveta tri kralja, možete se opustiti i zadržati jaslice i jelku nešto duže nego što ste to običavali do sada.
Svjetleća dekoracija u Bolu će se ugasiti 13. siječnja, a pretpostavljamo da će do tada svijetliti i u privatnim vrtovima, na balkonima, okućnicama …

(30) objavljeno 07. 01. 20. u 21:35 h

alt


utorak, 07. 01. 2020. *****


alt

Novoizabrani predsjednik RH Zoran Milanović sa suprugom


alt

Birački odbor na biračkom mjestu br 1 u Bolu


TKO, KOLIKO I GDJE SU DOBILI GLASOVE?

• U drugog krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović je dobio 1.034.389 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929.488 glasova. Razlika je 104.901 glas u korist Z. Milanovića.
Na temelju rezultata izbora, Zoran Milanović je peti izabrani predsjednik Republike Hrvatske. Prije njega su to bili Franjo Tuđman (22. 12. 1990. – 10. 12. 1999.), Stipe Mesić (18. 02. 2000. – 18. 02. 2010.), Ivo Josipović (19. 02. 2010. – 18. 02. 2015.) i Kolinda Grabar-Kitarović (19. 02. 2015. – 18. 02. 2020). Imali smo i dva obnašatelja dužnosti tijekom bolesti i nakon smrti prvog predsjednika: Vlatko Pavletić (26. 11. 1999. – 02. 02. 2000.) i Zlatko Tomčić (02. 02. 2000. – 18. 02. 2000.)
• U 47 država organizirani su predsjednički izbori za Hrvatsku. U 27 je najviše glasova dobila Kolinda Grabar-Kitarović, u jednoj (Finska) bio je jednak broj glasova, a u 19 država je Zoran Milanović dobio više glasova (Slovenija, Velika Britanija, Izrael, Belgija, Brazil, Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Indonezija, Irska, Katar, Kina, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Švedska).
Na inozemnim biralištima Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 45.311, a Zoran Milanović 6.222 glasa.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je upisano 405.173 birača, a glasovalo ih je 219.960 ili 54,29%. Nevažećih listića bilo je 10.419 (4,74%):
K. Grabar-Kitarović 129.975, Z. Milanović 87.503 glasa.
U Splitu je bilo upisano 149.752 birača, a glasovalo ih je 82.217 (54,90%). Nevažećih listića bilo je 4.017 (4,89%):
Z. Milanović 40.514, K. Grabar-Kitarović 37.663 glasa.
Na Braču je bilo 13.967 upisanih birača, glasovalo ih je 7.148 (51,18%), a nevažećih listića bilo je 304 (4,25%):
Z. Milanović 3.765 glasova, K. Grabar-Kitarović 3.066 glasova.
Najviše glasova dobio Z. Milanović u jednom gradu i u pet općina (Supetar, Bol, Milna, Nerežišća, Sutivan i Selca), a K. Grabar-Kitarović u dvije bračke općine (Postira i Pučišća).
SUPETAR: broj birača 4.205, glasovalo 3.101 (49,96%), nevažećih listića 77 (3,66%):
Z. Milanović 1.213, K. Grabar-Kitarović 811 glas
PUČIŠĆA: broj birača 1.889, glasovalo 1.062 (56,22%), nevažećih listića 77 (7,25%)
K. Grabar-Kitarović 541, Z. Milanović 444 glasa:
SELCA: broj birača 1.772, glasovalo 846 (47,74%), nevažećih listića 29 (3,43%):
Z. Milanović 500, K. Grabar-Kitarović 317 glasova
• BOL: broj birača 1.627, glasovalo 739 (45,47%), nevažećih listića 19 (3,92%):
Z. Milanović 427, K. Grabar-Kitarović 283
POSTIRA: broj birača 1.511, glasovalo 848 (56,12%), nevažećih listića 32 (3,78%):
K. Grabar-Kitarović 475, Z. Milanović 340 glasova
MILNA: broj birača 1.158, glasovalo 496 (59,47%), nevažećih listića 34 (6,85%):
Z. Milanović 339, K. Grabar-Kitarović 190
SUTIVAN: broj birača 971, glasovalo 495 (50,98%), nevažećih listića 6 (1,21%):
Z. Milanović 250, K. Grabar-Kitarović 239
NEREŽIŠĆA: broj birača 834, glasovalo 496 (59,47%), nevažećih listića 34 (6,85%):
Z. Milanović 252, K. Grabar-Kitarović 210 glasova
• U svim bračkim općinama u II. krugu je došlo više birača osim u Bolu. Veliki je broj nevažećih listića. Najviše u Pučišćima (7,25%), a najmanje u Sutivanu (1,21%)
• Glasovalo se i u 14 hrvatskih zatvora. Na biračkom popisu bilo je 1.140 imena. U prvom krugu najviše je glasova dobio Miroslav Škoro, a u drugom Kolinda Grabar-Kitarović (582), dok je za Zorana Milanovića glasovalo njih 511. Nevažećih listića bilo je 47. (j.e.)

(29) objavljeno 06. 01. 20. u 20:45 h

********************


alt

Katamaran "Judita" u ponedjeljak 6. siječnja u 13.30 sati na Velom mostu


KATAMARAN JE DOŠAO

Zadnjeg dana produljenog vikenda, a uoči početka drugog polugodišta, došao je katamaran do Bola, iako je bilo bure, mnogo više nego dan ranije kada katamaran nismo vidjeli.
U 13.30 sati za Split se ukrcao 21 putnik, a iz Splita ih je u Bol u 17.05 sati došlo četrdesetak, mlađih putnika, pretpostavljamo da su većina školarci iz Učeničkog doma Srednje škole Bol. (j.e.)

(28) objavljeno 06. 01. 20. u 20:35 h

********************


alt


PONOVO U ŠKOLSKE KLUPE

Od ovog utorka učenici se vraćaju u školske klupe nakon zimskih praznika. Na odmoru su bili tjedan kraće jer trebaju nadoknaditi izgubljeno vrijeme zbog štrajka učitelja, nastavnika i profesora.
Novi je, barem za sada, raspored proljetnih praznika. Nastave neće biti od 9. do 13. travnja, a nastava je 14. travnja.
Završnim razredima srednje škole (maturantima) nastava završava 29. svibnja, a ostalima 26. lipnja. Za drugačiji raspored roditelji i učenici će biti pravovremeno obaviješteni putem školskih portala. (j.e.)

(27) objavljeno 06. 01. 20. u 20:30 haltponedjeljak, 06. 01. 2020. *****


alt


alt


alt


BOLJANI SU GLASOVALI ZA Z. MILANOVIĆA

Na predsjedničkim izborima, Boljani su u drugom krugu, u nedjelju 5. siječnja, ponovo najviše glasova dali Zoranu Milanoviću (427), dok je aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dobila 283 glasa.
U drugom krugu na dva izborna mjesta u općini Bol bilo je upisano 1.627 birača, a glasovalo ih je 739 (45,42%). Manje je bilo ove nedjelje birača (17) nego u prvom krugu 22. prosinca.
Navečer je Državno izborno povjerenstvo objavilo privremene rezultate i nakon 93,73 posto obrađenih izbornih mjesta očito je da je Zoran Milanović izabran za petog predsjednika Republike Hrvatske. Dosadašnji su predsjednici bili Franjo Tuđman, Stipe Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.
Sutra: za koga su glasovali u SDŽ, Splitu i na Braču? (j.e.)

(26) objavljeno 05. 01. 20. u 22:10 h

********************


alt


alt


alt


PJESMOM ČESTITALI DOMINIKANCIMA

Po običaju, uoči blagdana Sveta tri kralja, četrdesetpet Boljana došlo je pred samostan dominikanaca da im pjesmom (kolendom) čestita božićne i novogodišnje blagdane.
Na ulaznim vratima dočekali su ih bolski fratri, zahvalili na čestitkama i pozvali ih da zajednički blaguju i pjevaju. (foto: m. katić)

(25) objavljeno 05. 01. 20. u 22:00 h

*********************


alt


BLAGDAN JE SVETA TRI KRALJA

Ovog ponedjeljka (6. siječnja) je blagdan i državni praznik: Bogojavljenje ili Sveta tri kralja.
Ovim se blagdanom Crkva sjeća Božje objave kroz tri događaja iz Isusova života: poklon mudraca, krštenje na Jordanu i čudo u Kani Galilejskoj. Osnovno je značenje blagdana: Bog je došao spasiti sve ljude i sve narode, što osobito simboliziraju tri mudraca s Istoka, pa se ovaj blagdan kršćanski prvo nazvao Sveta Tri kralja.
Na Sveta tri kralja ne radi FINA, Poštanski ured, trgovina Berica, općinske službe i ljekarna, ali će „Konzum“ biti otvoren do 12, „Studenac“ do 13, a „Tommy“ do 20 sati.
Benzinska postaja radi kao nedjeljom, do 12 sati.
Ovog ponedjeljka autobusi, trajekti i katamaran prometuju kao nedjeljom.
Od utorka (7. siječnja) u školske klupe se vraćaju učenici Osnovne i Srednje škole. (j.e.)

(24) objavljeno 05. 01. 20. u 21:55 h

*********************


alt

Bolski porat u nedjelju u vrijeme kada je trebao, a nije došao katamaran. Na slici je lijevo jedan od putnika koji je krenuo da autobusom pa trajektom otputuje u Split. Nije ni njemu jasno zašto nema katamarana. Taj putnik je Aljoša Juras, inače po zanimanju pomorski kapetan


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat koja je inače izložena udaru bure. Snimljeno u nedjelju u 13.20 sati


alt

Na štekatu se u 13.30 sati uživalo na suncu ...


NI PO BONACI NEMA KATAMARANA

Jadrolinija je objavila, ne navodeći razlog, da su katamaranske linije u nedjelju 5. siječnja Jelsa – Bol – Split kao i ona u povratku – u prekidu. Katamaran je umjesto iz Jelse u 13 sati isplovio iz Starog Grada za Split bez pristajanja u lukama Jelsa i Bol. Tako isto je bilo i u 16 sati: Split – Stari Grad, bez Jelse i Bola.
Onome tko je želio za Split i na Velom mostu čekao na ukrcaj, nije bilo jasno zbog čega nema katamarana u 13.25 sati. Bilo je malo burina, ali osim katamaranu, nije to smetalo bolskim ribarima da barkom isplove na lignje.
U nedjelju smo eto zabilježili prva dva izostanka katamarana u Bolu ove godine. Očito su u Jadroliniji više vjerovali vremenskoj prognozi nego stvarnom stanju na terenu i kamerama u živo koje prikazuju stanje u luci Bol. (j.e.)

(23) objavljeno 05. 01. 20. u 21:45 h

alt

nedjelja, 05. 01. 2020. *****


alt

Na biračkoj listi u drugom krugu su dva imena: 1. Zoran Milanović i 2. Kolinda Grabar-Kitarović (foto: hina/danijel kasap)


OVE NEDJELJE JE DRUGI KRUG IZBORA

Ove nedjelje (5. siječnja) drugi je krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Bira se između dvoje kandidata, koji su na glasačkom lističu prema broju osvojenih glasova u prvom krugu: 1. Zoran Milanović i 2. Kolinda Grabar-Kitarović.
Biračko mjesto broj 1 u Bolu (zgrada Osnovne škole na Rudini) i biračko mjesto broj 2 u Murvici otvoreni su za glasovanje od 7 do 19 sati.
Pravo glasa ima ukupno 3.860.000 birača, 5.400 više nego u prvom krugu.
U Hrvatskoj će biti otvoreno 6.409 biračkih mjesta, a u 47 inozemnih država 124 od čega u BiH 44.
Izbore će pratiti 24.333 promatrača.
Prva birališta otvorena su već u subotu u 21 sat, po našem vremenu, i to u Australiji, a posljednja će se otvoriti u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu, također po našem vremenu.
Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u nedjelju u 20 sati.
Pobjednik na izborima u drugom krugu bit će kandidat koji dobije više glasova birača koji su glasovali.
Naš portal će u nedjelju oko 20 sati objaviti rezultate glasovanja na dva birališta u općini Bol, a u Bolskoj kronici u utorak prve službene podatke o rezultatima ukupnog glasovanja, te glasova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Splitu i na Braču.

Obavijest iz Državnog izbornog povjerenstva
Državno izborno povjerenstvo ističe da je tijekom promidžbe i samog izbornog postupka protivno općoj i izbornoj etici ometanje i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača. Državno izborno povjerenstvo osuđuje obraćanje biračima slanjem poruka kao i upućivanjem telefonskih poziva neprimjerenog sadržaja, jer se time dovodi do uznemiravanje birača, nedopušteno utječe na slobodu opredjeljenja birača, a u određenim slučajevima predstavlja i povredu njihove privatnosti. Državno izborno povjerenstvo poziva da se odmah prestane sa opisanim ponašanjem te poduzima mjere kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje građana.

Očekuje se veći odaziv birača
Na izborima prije pet godina veći je odaziv birača bio u drugom nego u prvom krugu glasovanja.
U prvom krugu (22. prosinca) od ukupnog broja upisanih birača (3.719.532) glasovalo ih je 1.904.453 ili 51,20 posto. Nije glasovalo 1.815.079 birača!
U općini Bol od upisanih 1.627 glasovalo je 754 (46,47%), a o kandidatima se nije izjasnilo 873 birača.
Nadati se da će ove nedjelje odaziv biti veći, posebno bi to željeli u Bolu, bez obzira što neće imati utjecaja na konačni rezultat. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt

Dekoracija u dvorištu Vini Cvitanić


alt

Doro Adulmar ukrasio je fasadu stambene kuće na Račiću


alt

Jure Šesnić ukrasio je terasu kuće u Domovinskog rata


SVIJETLEĆI DEKOR PO MJESTU

Već smo objavili dva primjerno osvijetljena dvorišta, obitelji Marinković u Ulici Tina Ujevića i obitelji Bodlović-Šemper na David cesti. Sada vam predstavljamo uratke u Ulici Hrvatskog preporoda (Vini Cvitanić), Na Račiću (Doro Adulmar) i u Ulici Domovinskog rata (Jure Šesnić). Foto: m.š.

(21) objavljeno 04. 01. 20. u 20:40 h

alt
subota, 04. 01. 2020. *****


alt


ŠTO ĆE SE GRADITI 2020.?

Uobičajeno je u ovo vrijeme izgradnji novih apartmana, a investitori uglavnom nisu Boljani. To je stvarnost o kojoj se mnogo govori, ali se ništa ne mijenja. Interesiralo nas je koji se veći radovi planiraju u 2020. godini?
Do Uskrsa trebaju se završiti radovi na adaptaciji zgrade na Loži, gdje će do ljeta useliti stručne službe općinske uprave. Planira se, nadalje, početak gradnje vatrogasnog doma u čijem će podrumu biti skladište „Grabovog rata“, a u prizemlju i na katu prostori za DVD-a i policiju.
Prema najavi župana možda već u ožujku, ali sigurno nakon turističke sezone, počinje izgradnja nove luke na Račiću.
Kao sigurno, najavljen je početak izgradnje novog groblja. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


BOL ČEKA PRINOVU …

Bol još očekuje prinovu u 2020. godini. Od 2011. godine, od kada naš portal prati rođene, uvijek je novorođenih bilo u siječnju. To su djeca rođena u Splitu, ali su s majkom iz splitskog rodilišta došla u Bol.
Najviše rođenih, njih četvero, bilo je u siječnju 2016. godine.
Prošle godine, prema našoj evidenciji, rođeno je 17 djece, 9 dječaka i 8 djevojčica. Umrlo ih je u Bolu 15. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 01. 20. u 22:20 h

********************


alt


OKOM KAMERE: KRIVO SMO MISLILI

Na Rudinu je damperom u petak dovezena pržina, neposredno prije spoja popločenog i starog (asfaltnog) dijela kolnika. Tu se za kišnih dana stvarao svojevrsni bazen, pa smo pomislili da je počela sanacija. Požurili smo to snimiti, ali smo saznali da se radi o pripremi za radove na obližnjoj privatnoj kući, a ne popravku Rudine. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


alt


NAJGLEDANIJI SPOTOVI SNIMLJENI U BOLU

Mnogo je spotova snimljeno u Bolu, posebno na plaži Zlatni rat. Interesiralo nas koji su bili najgledaniji. Prvo mjesto pripada glazbenom spotu 2Cellosa, koji je snimljen u travnju 2017., a prvi put je emitiran 16. lipnja iste godine. U proteklih 30,5 mjeseci taj je spot pogledalo 5.738.093 puta. Drugo mjesto pripada nešto novijem spotu u kojem nastupa poznata klaviristica Lola Astanova. U Bolu je bila na WTA teniskom turniru, a njezin je spot na internetu od 31. srpnja 2019. U pet mjeseci spot je vidjelo i poslušalo 391.752 osobe.
Na trećoj poziciji, po broju gledatelja, je erotski spot koji je snimljen na vrhu Vidove gore. U glavnoj ulozi je par iz Poljske, a u tri godine, koliko se prikazuje na internetu, spot je pogledano 147.360 puta. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


TKO ŽELI U TOPLICE?

Bolke svake godine posjećuju toplice u Fojnici (BiH), pa to planiraju učiniti i ove godine od 11. do 21. veljače. Zainteresirani se mogu javiti Jasenki na mob. 095 503 1212
Reumal je lječilište u Fojnici. Poznato je reumatsko lječilište, a fojničke toplice specijalizirana su zdravstvena ustanova namijenjena rehabilitaciji, rekreaciji, aktivnom odmoru i programiranim športskim aktivnostima. Najveći rezultati postignuti su u rehabilitaciji osteomuskulatornog aparata, kardiorehabilitaciji, dječjoj habilitaciji i rehabilitaciji te rehabilitaciji športaša i saniranju športskih ozljeda. Provodi se medicinsku rehabilitaciju osoba svih životnih dobi kod kojih su smanjene funkcionalne sposobnosti nastale kao posljedica bolesti, ozljeda ili urođenih mana.

(16) objavljeno 03. 01. 20. u 21:05 h

alt
petak, 03. 01. 2020. *****


alt


BIT ĆE I TREĆE SUČELJAVANJE

Bit će i trećeg sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Nakon gostovanja u TV emisijama na RTL-u i HTV-u, potvrđeno je da će Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović treći put pred TV kamerama Nove TV u petak u 20 sati.
Isti dan, u petak u ponoć, nastupa izborna šutnja do nedjelje u 19 sati.
Birališta u Bolu i Murvici, kao i u cijeloj Hrvatskoj, otvorena su u nedjelju 5. siječnja od 7 do 19 sati.

(15) objavljeno 02. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


UKLONJENI ŠATOR I KIOSCI

Prvog radnog dana nakon praznika uklonjen je šator i kiosci sa Rive, koji su tamo bili postavljeni za potrebe „Božićnog grada“. Svijetleća dekoracija ostaje do 12. siječnja kada završava Božićno vrijeme. Naime, završetak se računa prve nedjelje nakon Sv. tri kralja, kada se slavi Kristovo krštenje.
Po liturgijskomu kalendaru, Božićno vrijeme traje do blagdana Isusova krštenja, pa treba još malo uživamo u božićnim ukrasima i svemu drugom što sa sobom nosi Božić. Jer sljedeći nam dolazi tek za godinu dana. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 01. 20. u 21:05 h

*********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat, zapadna i istočna strana, snimljeno 2. siječnja u 12 sati


SUNČANO I TOPLO, KAO DA NIJE ZIMA

U četvrtak, drugog dana 2020. godine, tko nije imao radnih obveza ili je na kolektivnom odmoru, ali i dvadesetak gostiju koliko ih je bilo u Bolu, moglo je uživati na suncu. U trenutno jedinom štekatu na otvorenom, onom ispred caffe bara Taverna Riva, teško je bilo pronaći slobodnu stolicu. Službena temperatura zraka u 12 sati bila je 14, a mora 15 stupnjeva. Međutim, mi smo na suncu izmjerili čak 37 stupnjeva.
Tijekom petka je najavljeno pogoršanje vremenskih prilike, a u subotu bi moglo biti i kiše.
Mnoge interesira vremenska prognoza jer nam slijedi produžni vikend. U ponedjeljak je neradni dan, praznik Sveta tri kralja. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 01. 20. u 21:00 h

********************


alt

Organizatorice pomoći Bračkim pupoljcima s uplatnicom u prostorijama FINE


OD KOLAČA ZA PUPOLJKE 9.200 KN

Od prodaje kolača za Bračke pupoljke za vrijeme Adventa uprihođeno je 9.200 kuna.
Još jednom puno HVALA svima koji su podržali ovu akciju na bilo koji način.
Srca su nam velika kao neboderi – poručili su organizatori. (i.r.)

(12) objavljeno 02. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


OBIČAJI: KOLENDAVANJE U BOLU

Koleda je božićno-novogodišnji običaj koji je u Hrvatskoj bio raširen diljem jadranskoga područja, u priobalnom pojasu i na otocima. Riječ je o ophodu pri kojem čestitari obilaze domaćinstva i pjesmom upućuju najbolje želje za Mlado ljeto, očekujući da im ukućani otvore vrata svog doma i počaste ih. Kolendavanje je bilo prisutno i u Bolu, a pojedine skupine, poput članova obitelji Škrbić, i danas održavaju taj običaj. (n.š.a.)

(11) objavljeno 02. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt


NASTAVLJAMO RADOM I DESETU GODINU

Prošle godine, prema službenoj statistici koja se svakodnevno ažurira iza 21 sat, imali smo 566.572 posjeta našem portalu. To je u dosadašnjih devet godina, koliko se piše boljani.info, rekordna brojka, čak 10.855 posjeta više nego 2018. godine. (Broj posjeta mjesečno i godišnje redovito objavljujemo na Početnoj stranici.)
Ovaj portal u Hrvatskoj ima 62% otvaranja, a u inozemstvu 38%. Nakon Hrvatske najviše nas se čitalo 2019. u SAD, zatim Švedskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Ukrajini, Srbiji, Austriji, Rusiji, BiH, Kanadi … Čitali su nas, također, u Hong Kongu, Bahrainu, Malti, Ujedinjenim Arapskim Emiratima …
Koje se rubrike najviše čitaju? Na prvom mjestu, po broju otvaranja, u prošloj godini je Bolska kronika, zatim Umjesto čestitke, Live kamere, Umrli, Rođeni, Boljani po svijetu, Bolski „likovi“, Sjećanja i zahvale, Red plovidbe, Obavijesti i oglasi …
U 2019. godini svakodnevno smo objavljivali vijesti, bez ijednog dana pauze. Radilo se i nedjeljom, praznikom … Ne postoje za ovaj portal slobodni dani, tjedni ili godišnji odmor. Bitno je jedino – zdravlje. Objavljeno je u prošloj godini samo u Bolskoj kronici 1.708 vijesti i 2.499 fotografija. (Sve do sada objavljene vijesti, od 1. siječnja 2011. do danas, mogu se pročitati u rubrici Kronika–arhiv.)
Kao što vidite, nastavljamo s pisanjem portala boljani.info. Ušli smo i u desetu godinu rada! (j.egekher)

(10) objavljeno 02. 01. 20. u 20:55 h


altčetvrtak, 02. 01. 2020. *****


alt


U DRUGOM KRUGU VIŠE BIRAČA?

Drugi krug predsjedničkih izbora je već iduće nedjelje, 5. siječnja, kada treba izabrati jednog od dvoje kandidata: Zorana Milanovića ili Kolindu Grabar Kitarović.
Drugo sučeljavanje kandidata (prvo je bilo u ponedjeljak na RTL-u) bit će na Prvom programu HRT-a ovog četvrtka (2. siječnja). Predsjednički kandidati pozvani su na sučeljavanje i na Novu TV u petak 3. siječnja.
U prvom krugu izbora, 22. prosinca, izlaznost na birališta u Hrvatskoj bila je 51,20%, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 49,02%, a u općini Bol 46,17%. Na dva bolska birališta glasovalo ih je 756, ali ih je izostalo (nije glasovalo) 871.
Prije pet godina, također na predsjedničkim izborima, u prvom krugu izlaznost je u općini Bol bila 47,22%, a u drugom krugu 54,39%! U drugom krugu ih je glasovalo 134 više nego u prvom.
Nisu predviđene sankcije za ne dolazak na biralište, pa jedino preostaje apelirati na birače da u što većem broju iskoriste pravo biranja i da na predsjedničkim izborima sudjeluje u što većem broju. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt

Zlatni rat u špici sezone


TURIZAM JE OVISAN O NEBU!

Tek smo zakoračili u 2020. godinu, na samom smo početku – kako mnogi smatraju – najdužeg mjeseca u godini, ali nam je turistička sezona sasvim blizu. U tijeku su pripreme za dolazak turista: uređuju se i preuređuju apartmani, grade i novi …
U turističkoj destinaciji, gdje se živi od i za turizam, rade se kalkulacije i računaju mogući prihodi. Ali uvijek treba učiti i na vlastitim greškama i lošim iskustvima…
Čini nam se poučnom objavljena analiza turističke sezone 2019. iz pera ugledne novinarke Ružice Mikačić, a koju smo pročitali u „Slobodnoj Dalmaciji“ prošlog utorka (novogodišnji broj):
„ … potom je uslijedio „mokri“ svibanj i dio lipnja s 50 kišnih dana, koji su pokazali koliko je turizam ovisan o nebu. Sve to i panika koja je zavladala od praznih kreveta za posljedicu je imalo niže cijene od planiranih.“ (j.e.)

(08) objavljeno 01. 01. 20. u 20:45 h

********************


alt

Dolazak katamarana u Bol na Novu godinu. Za Split se ukrcalo 15 putnika


KATAMARAN PO REDU PLOVIDBE

Mnogi su se pitali: hoće li katamaran na Novu godinu u 13.25 iz Bola krenuti za Split i isti dan se vratiti iz Splita u 16 sati. Nije bilo neugodnih iznenađenja i katamaran je otišao i ponovno se vratio iz Splita po redu plovidbe.
Da podsjetimo: prošle godine, zbog bure, katamaran nije dolazio u Bol od 2. do 4. siječnja. Ukupno je u siječnju 2019. izostao 13 puta, zbog bure 11 i juga dva puta.
Poželimo da ove godine budu povoljnije vremenske prilike. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 01. 20. u 20:40 h

********************


alt

Već na Novu godinu iza 14 sati počeo se iznositi i vraćati u skladište inventar iz šatora


alt

Komisijski je otvorena kupija i prebrojen donirani novac za Bračke pupoljke


ZA BRAČKE PUPOLJKE 4.400 KN

U kutiji na šanku u šatoru na Poljani prikupljali su se prilozi za udrugu Brački pupoljci. Kutija je komisijski otvorena na Novu godinu u 14.30 sati, a u brojenju novaca sudjelovao je i vaš novinar. U kutiji je bilo 4.400 kuna.
Već smo objavili da su finalisti kartaške igre (briškula i trešeta) svoju novčanu nagradu (1.200 kn) darovali Pupoljcima, a to su učinili i sudionici krosa, prošle nedjelje, kada je u kutiju ubačena njihova kotizacija u iznosu od 1.150 kuna. Preostalih 2.050 kn uplata je posjetitelja Sportsko-zabavnog Božića koji se organizirao na Poljani od 13. prosinca do 1. siječnja. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 01. 20. u 20:35 h


altsrijeda, 01. 01. 2020. *****


alt


NAČELNIKOV OSVRT NA 2019. I PLANOVE

Kako ocjenjuje prošlu godinu i što očekuje u novoj godini? - pitali smo za komentar načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića. Evo njegovog odgovora:
• Ocjenjujem 2019. vrlo uspješnom godinom sa željom da ostvarimo iste rezultate, po svim pitanjima, i u 2020. godini. Nastojat ćemo da ti rezultati ipak budu i nešto bolji. Tu mislim u prvom redu na turizam, da zabilježimo isti, a možda i veći broj noćenja i dolazaka gostiju. Imali smo porast dolazaka, a mali trend pada noćenja. Unatoč tome i dalje imamo dobru situaciju u odnosu na druge. Jer nam gosti ostaju više od šest dana u prosjeku, a u nekim drugim destinacijama je to upola manje.
• Volio bih da se dogodi još bolja povezanost otoka s kopnom. U tijeku su intenzivne pripreme za proširenje i produženje piste bračkog aerodroma, pa da u 2021. počnu konkretni radovi kako se i očekuje. To će značiti direktno povezivanje Brača sa više destinacija u Europi, a nama će na Brač donijeti još više gostiju.
• Željno očekujemo da se nekoliko hotela u Bolu, za godinu-dvije, adaptira i dogradi, pa da se možemo pohvaliti da imamo hotele sa 5 zvjezdica. Možda će tada neki shvatiti da bez hotela tog tipa nema razvoja turizma.
• U privatnom smještaju imali smo 2019. povećanje novih kapaciteta za preko 350 kreveta, veličine jednog novog hotela. Sada je očito da novi kreveti nisu bili razlog za otpor gradnji objekata u vlasništvu Bluesun hotela. Razlog je bio nešto sasvim drugo.
• Nadam se da će vlasnik Bluesun hotela iznaći mogućnosti da napokon počne s adaptacijom i modernizacijom svojih hotela čime bi poboljšali rezultate svojeg poslovanja, a to bi imalo pozitivnog efekta na cijelu destinaciju.
• Nove vrijednosti idućih godina Bol bi mogao dobiti izgradnjom nove luke sa 150 vezova. Publicirano je i opće poznato da će Županijska lučka uprava početi s realizacijom tog projekta tijekom 2020. godine. Priprema izgradnje, za što je bila zadužena Općina Bol, u potpunosti smo izvršili i dokumentaciju smo predali Županijskoj lučkoj upravi za daljnji postupak.
• Za očekivati je da će privatni restorani biti u većem broju zastupljeni na edukacijskom ciklusu koji se organizira u rano proljeće, kroz više radionica. Cilj je da se podigne kvaliteta restorana, ali i privatnog smještaja.
• Radimo na uvođenju više reda u prometu i zaštiti ljudi u pješačkim zonama. Potrebna je veća edukacija građana, posebno onih koji ne prihvaćaju da pješačke zone moraju biti bez automobila i motora, prepuštene djeci, građanima i turistima od kojih živimo.
• Važna je sigurnost naših građana, ali i turista koji to od nas očekuju. Nabavili smo jedno vatrogasno vozilo, a drugo nam, potpuno novo, dolazi u veljači. Time će biti popunjen vozni park, a u 2020. godini počinje gradnja vatrogasnog doma zajedno s komunalnim poduzećem „Grabov rat“ koji dobiva podrumske prostore. Općina i DVD nastavili bi graditi prostorije za vatrogasce.
• Nakon dugi niz godina općinske službe, koje su bile na tri lokacije u ne uvjetnim prostorima, uselit će prije ljeta u zgradu na Loži čija je adaptacija u tijeku.
• U 2020. počet će i gradnja novog groblja, a za što su osigurana sredstva. Od pet rata za kupljeno zemljište, plaćene su četiri. Po završetku gradnje groblja bit će uređena i pristupna cesta u punom profilu sa svim potrebnim instalacijama.
• Prije sezone, a po odobrenju nadležnih, uredit će se i dohraniti plaže koje svake godine uništava veliko jugo.
• Radi se na pripremi za gradnju medicinskog centra pored budućeg Doma DVD-a. Bit će to dodatna medicinska ponuda za građana, ali i turiste, što se mora učiniti ako želimo turizam visokog nivoa.
• O drugim našim projektima, kao što je uređenje kina, izgradnja sportske dvorane, novi odvodni kanal oborinskih voda od rotora do mora, uređenje „Bijele kuće“ za što je najmanje odgovorna Općina Bol, saniranje krova na Domu kulture, uređenje gledališta Teatrina „Dva ferala“, organizaciji WTA tenis turnira, ugradnji infrastrukture u Murvici, zbrinjavanju otpada, govorit ću opširnije u drugom dijelu, za koji dan.
• Zahvalio bih putem ovog medija svima koji su pomogli, na bilo koji način, da uspješno završimo turističku sezonu, a istovremeno učinimo našim mještanima što ugodniji život u Bolu tijekom cijele godine. Uz zahvalu želim svima u 2020. mnogo sreće, zadovoljstva i posebno zdravlja – zaključio je svoj komentar načelnik Tihomir Marinković o 2019. i planovima za 2020. godinu. (j.e.)

(05) objavljeno 31. 12. 19. u 21:05 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


SUNČANO I TOPLO NA OPROŠTAJU

Oni koji su ostali u Bolu, a nisu otišli rodbini ili nemaju običaj zimi dolaziti u Bol ili su negdje sa djecom na snijegu, mogli su na Staru godinu uživati na suncu. Službena temperatura, prema DHMZ, u 12 sati bila je 12, a mora 15 stupnjeva. Mi smo na suncu izmjerili čak 32 stupnja. Nije se onda čuditi da se tražila slobodna stolica na štekatu caffe bara Taverna Riva.
Podosta je bilo i onih koji su brodicom otišli u ribolov, a bilo je i kupača na Zlatnom ratu.
Zalaskom sunca, kada je bilo manje toplo, mnogi su se u kući pripremali za večerašnju kućnu zabavu, a nakon ponoći će, barem oni mlađi, na Poljanu zbog glazbe i čestitanja. (j.e. /foto: i.radić, j. egekher)

(04) objavljeno 31. 12. 19. u 20:55 h

*********************


alt


alt


alt


USPON NA VIDOVU GORU

Na Staru godine (31. prosinca), kako već nalaže tradicija (od prošle godine), jedna vesela ekipa od 13 članova, koja inače zajedno trenira Total fitness i Pilates, odlučila je ispratiti Staru i nazdraviti Novoj godini na najvišem vrhu Jadranskih otoka – Vidovoj gori. U toj su grupi bili: Tonči i Tonia Šeparović, Andro i Lara Jugović, Ivona Radić, Igor i Paulo Noel Glavičić, Nataša, Zvonimir, Eva i Zara Jakšić, Breza Marinković, Boško Botica i Zoran Karninčić.
Na pohod su krenuli u 9, a vratili se oko 13 sati. Ruta je bila duga cca 5 km u jednom smjeru (znači 10-ak km sa povratkom), tempo hoda umjeren, a na Vidovoj gori su ih čekali Dalibor Pavošević i Đurđa Šeparović, koji su bili zaduženi za logistiku, sa toplim napicima i marendom.
Restoran je, naime, i dalje zatvoren. (z.k.)

(03) objavljeno 31. 12. 19. u 20:55 h

********************


alt


alt


DOČEK TOČNO U PODNE

Već u podne na Staru godinu, na lukobranu Pumparela, kod kultnih Ribara, grupa Bolki i jedan Boljanin, svih uzrasta, je nazdravila ulasku u novu, 2020. godinu. Inače je ovakvo uranjeno obilježavanje nadolazeće godine tradicija koja je vezana za Fužine u Gorskom kotaru od 2000. godine i popraćeno je dolaskom tisuća ljudi na to slavlje gdje se u podne puštaju baloni.
Možda je ovo najava nekakvih novih običaja koji bi mogli zaživjeti i u našem Bolu. (m.š./i.r.)

(02) objavljeno 31. 12. 19. u 20:50 h

********************


alt


CIJELE GODINE 84 IZOSTANKA

Katamaran u 2019. nije u Bol za Split ili iz Splita došao 84 puta. Najviše smo izostanaka zabilježili u studenome kada ga nije bilo 20 puta, a u prosincu 18 puta.
U lipnju, srpnju i kolovozu katamaran je redovito dolazio u Bol, bez ijednog izostanka.
Rekordna 93 izostanka bila su 2014. godine, a godinu ranije u ožujka katamaran u Bol nije dolazio 30 puta.
Razlozi za izostanak bili su uglavnom bura ili jugo. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 12. 2019. u 20:45 h

alt

Važnije vijesti objavljene u prosincu 2019.
utorak, 31. 12. 2019. *****


alt


ZADNJI JE DAN 2019.!

Zadnji je dan 2019. godine! Trebat će srediti dojmove o onome što smo dobro ili loše preživjeli, ali ćemo sasvim sigurno, čestitajući novu 2020. godinu poželjeti: više sreće i zdravlja!
U godini na izmaku ostvarili smo u Bolu, minimalno ali ipak više noćenja i dolazaka gostiju nego godinu ranije. Boljani uostalom od turizma i za njega žive!
Na Zlatnom ratu je postavljeno 17 novih kućica i uređen trg. U novosti svakako treba spomenuti popločavanje dijela Rudine i stvaranje pješačke zone kao zaštitu za školarce. U nove prostorije preselila je Glazbena škola i ured Ispostave Lučke kapetanije. Donacijama vjernika i pravnih osoba zamijenjena je preslica na krovu Župne crkve, a završeno je i preuređenje prostora za muzej u Dominikanskom samostanu.
Dobili smo i nove turističke brošure Brača i Bola. Villa Giardino dobila je status hotela i sada ih je u Bolu 11.
Počelo je uređenje zgrade na Loži za općinske službe koje će napokon biti sve na jednoj lokaciji.
Ostali smo međutim bez OTP banke, zatvoren je jedini zimski štand na tržnici, a nemamo više ni komunalnog redara.
Dobili smo nove cijene za odvoz smeća … Imali smo prošlog ljeta, uz redovnu katamaransku vezu sa Splitom, prvi put i tri komercijalne katamaranske linije sa Splitom, Dubrovnikom, aerodromom u Kaštelima, Hvarom, Korčulom, Mljetom, Starim Gradom i Makarskom.
Dobra je vijest da je 2019. u Bolu bilo više rođenih nego umrlih!
Naš je portal svakodnevno izvještavao o novostima u Bolu. Samo u Bolskoj kronici objavljeno je 1.708 naslova i 2.499 fotografija.
Za koji dan opširnije ćemo, u razgovoru s načelnikom općine, analizirati rezultate iz minule godine i planove za 2020. godinu. (j.e.)

(157) objavljeno 30. 12. 19. u 21:40 h


ponedjeljak, 30. 12. 2019. *****alt


ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ DVA MILIJUNA

U općinskom proračunu za 2020. godinu za javne potrebe u predškolskom odgoju planirano je utrošiti 2.030.000 kuna. To se odnosi na plaće i druga primanja djelatnika vrtića „Mali princ“ (1.926.000 kn), financiranje popravka prozora i vrata, saniranje vlage, nabavku didatičke i druge opreme te uređenje krova dječjeg vrtića (60.000 kn).

(149) objavljeno 29. 12. 19. u 21:40 h

********************


alt


ZA PROTUPOŽARNU ZAŠTITU 2,2 MILIJUNA

U protupožarnu zaštitu na području općine Bol u 2020. godini bit će uloženo 2.233.000 kuna, a to se odnosi na financiranje rada DVD-a, kapitalnu donaciju za gradnju Vatrogasnog doma i donaciju za nabavu novih vatrogasnih vozila.
Iznos od 600.000 kn uplaćivat će se u jednakim mjesečnim iznosima na račun DVD-a, a 33.000 kn je planirano za prehranu i smještaj sezonskih vatrogasaca. Nabavka novog vatrogasnog vozila financirat će se sa 1.600.000 kuna. (j.e.)

(148) objavljeno 29. 12. 19. u 21:35 hnedjelja, 29. 12. 2019. *****


alt


ZA ODRŽAVANJE INFRASTRUKTURE 2,9 MILIJUNA

Za Program održavanja infrastrukture u 2020. godini predviđa se uprihoditi i potrošiti 2.930.000 kuna. Od tog će iznosa Općina direktno platiti 250.000 kn za potrošnju električne energije za javnu rasvjetu, 1.500.000 kn će se uplatiti općinskom komunalnom poduzeću Grabov rat d.o.o. na osnovi računa za obavljene usluge, a preostali iznos od 1.180.000,00 kuna će se uplatiti za održavanje ostale komunalne infrastrukture i javnih građevina izvođačima radova.
U održavanje infrastrukture predviđena je sanacija poljskih putova (prema sv. Luciji, prema Smokovju, prema Podbarju, Uz Galicu, Stari put za Murvicu …), sanacija asfaltnog ili betonskog plašta na ulicama i trotoarima, nabavka i ugradnja ograda, rešetki i rukohvata, održavanje slivnika, fugiranje potoka uz Novi put i uz Poljanu, uređenje potoka u naselju Blato, održavanje javnih zelenih površina, održavanje groblja u Bolu i Murvici, održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje javne rasvjete …
Vijećnici su na 9. sjednici ovaj program usvojili sa 7 glasova „za“ i jednim glasom „protiv“. (j.e.)

(144) objavljeno 28. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt


POREZNA UPRAVA UMJESTO OPĆINE

Poslove utvrđivanja i naplate poreza u 2020. godini, prema odluci Općinskog vijeća, obavljat će kao i do sada Porezna uprava.
Navedenom odlukom je predviđeno da se u cijelosti prenesu poslovi utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate svih općinskih poreza na Poreznu upravu i to: prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju, porez na korištenje javnih površina.
Predviđa se da Porezna uprava vrši utvrđivanje poreza po osnovi podataka kojima raspolaže, podataka koje su dužni u skladu sa Zakonom dostaviti porezni obveznici i podataka koje su dužne dostaviti nadležne općinske službe.
Prema ovoj odluci Poreznoj upravi pripada 5% od ukupno naplaćenih prihoda.
Kao i prethodne godine, i 2020. godine se ne predviđa da Porezna uprava naplaćuje porez na kuće za odmor, jer će to obavljati općinska financijska služba. (j.e.)

(143) objavljeno 28. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt

Za opremu dječjih igrališta planira se 50.000 kuna


GRADNJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Program gradnje komunalne infrastrukture na području općine Bol usvojilo je Općinsko vijeće na 9. sjednici, a time se planira potrošiti 4,5 milijuna kuna.
Uredile bi se nerazvrstane ulice: Vukovarska, Postirska, cesta u R3 zoni, potporni zid na obilaznici i potporni zid Blato.
Nadalje, radio bi se projekt uređenja plaže Potočine-Borak-Benačica, a otkupilo bi se zemljište uz Dom kulture.
Nastavilo bi se s otkupom zemljišta parkirališta na ulazu u mjesto, a uredilo bi se osam parkirnih mjesta u naselju Blato.
Sredstvima iz proračuna za 2020. financirat će se idejni i glavni projekti športske dvorane i garaže na Poljani.
Predviđena su sredstva za opremanje dječjeg igrališta i športa te otkup zemljišta za nove zelene površine.
Dodatna ulaganja su planirana za prometnu i turističku signalizaciju, ali i za komunalnu opremu.
Javna rasvjeta se planira na cesti prema Sv. Luciji i kod Zlatnog rata.
Rezervirana su sredstva za otkup zemljišta za novo groblje (1,6 milijuna) i milijun kuna za prvu fazu izgradnje novog groblja.
Ovaj program za 2020. godinu prihvaćen je na 9. sjednici Općinskog vijeća sa sedam glasova „za“ i jednim glasom „protiv“. (j.e.)

(138) objavljeno 27. 12. 19. u 22:35 h

**********************


alt


alt


BESPLATNI BAKALAR ZA BOLJANE

Vrijeme kakvo se samo moglo poželjeti i uz to besplatne porcije bakalara. Točno u zakazano vrijeme, vatrogasnim vozilom, došlo je u Božićni grad na rivi iz restorana „Pusa“ 150 porcija bakalara. Poklon je to, po tradiciji, Općine Bol za svoje stanovnike, ali su mogli uživati i gosti.
Neko vrijeme posluživao je i načelnik Tihomir Marinković, a nakon toga čestitao je Božić prisutnima i svim stanovnicima općine Bol.
Nije bilo velike gužve, a bakalara je bilo i za repete. (j.e.)

(129) objavljeno 24. 12. 19. u 22:45 h


utorak, 24. 12. 2019. *****


alt


PRIVREMENI NESLUŽBENI REZULTATI

Državno izborno povjerenstvo objavilo je 23. prosinca u 5:00 sati privremene neslužbene rezultate predsjedničkih izbora održanih prošle nedjelje (22. prosinca):
UKUPNI REZULTATI: broj birača 3.719.532, glasovalo 1.904.453 (51,20%), nevažećih listića 22.218 (1,17%).
1. Zoran Milanović 562.779 (29,50%), 2. Kolinda Grabar-Kitarović 507.626 (26,65%), 3. Miroslav Škoro 465.703 (24,45%), 4. Mislav Kolakušić 111.916 (5,87%), 5. Dario Juričan 87.882 (4,61%) …
INOZEMSTVO: broj birača 40.782, glasovalo 40.782 (100%), nevažećih listića 127.
1. K. Grabar-Kitarović 21.790 (53,43%), 2, M. Škoro 14.351 (35,18%), 3. Z. Milanović 2.360 (5,78%), 4. M. Kolakušić 706 (1,13%), 5. I. Pernar 491 (1,20%) …
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA: broj birača 404.750, glasovalo 198.428 (49,02%), nevažećih listića 2.925.
1. K. Grabar-Kitarović 64.221 (32,36%), 2. M. Škoro 50.338 (25,36%), 3. Z. Milanović 48.953 (24,67%), 4. M. Kolakušić 10.475 (5,27%), 5. D. Juričan 9.636 (4,85%) …
SPLIT: broj birača 149.580, glasovalo 74.631 (49,89%), nevažećih listića 1.094.
1. Z. Milanović 22.980 (30,79%), 2. K. Grabar-Kitarović 18.883 (25,30%), 3. M. Škoro 16.509 (22,12%), 4. D. Juričan 5.362 (7,18%), 5. M. Kolakušić 4.420 (5,92%) …
SUPETAR: broj birača 4.206, glasovalo 1.895 (45,05%), nevažećih listića 25.
1. Z. Milanović 752 (39,68%), 2. K. Grabar-Kitarović 515 (27,17%), 3. M. Škoro 272 (14,35%), 4. M. Kolakušić 91 (4,80%), 5. D. Juričan 78 (4,11%) …
PUČIŠĆA: broj birača 1.888, glasovalo 990 (52,44%), nevažećih listića 15.
1. K. Grabar-Kitarović 406 (41,01%), 2. Z. Milanović 240 (24,24%), 3. M. Škoro 158 (15,95%), 4. M. Kolakušić 65 (6,56%), 5. D. Juričan 42 (4,24%) …
SELCA: broj birača 1.765, glasovalo 803 (45,50%), nevažećih listića 7
1. Z. Milanović 262 (32,62%), 2. K. Grabar-Kitarović 193 (24,03%), 3. M. Škoro 187 (23,28%), 4. M. Kolakušić 57 (7,09%), 5. I. Pernar 33 (4,10%) …
BOL: broj birača 1.627, glasovalo 756 (46,47%), nevažećih listića 18
1. Z. Milanović 263 (34,78%), 2. K. Grabar-Kitarović 177 (23,41%), 3. M. Škoro 114 (15,07%), 4. M. Kolakušić 58 (7,67%), 5. D. Juričan 44 (5.82%) …
POSTIRA: broj birača 1.509, glasovalo 804 (53,28%), nevažećih listića 16
1. K. Grabar-Kitarović 334 (41,54%), 2. Z. Milanović 207 (25,74%), 3. M. Škoro 156 (19,40%), 4. D. Juričan 25 (3,10%), 5. M. Kolakušić 25 (3,10%) …
MILNA: broj birača 1.157, glasovalo 464 (40,10%), nevažećih listića 9
1. Z. Milanović 200 (43,10%), 2. K. Grabar-Kitarović 109 (23,48%), 3. M. Škoro 61 (13,14%), 4. M. Kolakušić 28 (6,03%), 5. D. Juričan 23 (4,95%) …
SUTIVAN: broj birača 974, glasovalo 443 (45,48%), nevažećih listića 2
1. Z. Milanović 141 (31.82%), 2. K. Grabar-Kitarović 139 (31,37%), 3. M. Škoro 93 (20,99%), 4. D. Juričan 18 (4,06%), 5. M. Kolakušić 18 (4,06%) …
NEREŽIŠĆA: broj birača 832, glasovalo 496 (59,62%), nevažećih listića 17
1. K. Grabar-Kitarović 166 (33,46%), 2. Z. Milanović 136 (27,41%), 3. M. Škoro 100 (20,16%), 4. M. Kolakušić 31 (6,25%), 5. D. Juričan 12 (2,41%) …


TKO ĆE ZA KOGA U II. KRUGU?

Ni puna dva tjedna nije ostalo do II. kruga kada će se znati pobjednik predsjedničkih izbora. Sada su na redu realne, ali i navijačke analize i prognoze. Ne treba zaboraviti da je na izborima 22. prosinca izišlo 1.904.453, a nije glasovalo čak 1.815.079 birača. Hoće li oni glasovati i za koga u II. krugu?
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović dobili su zajedno 1.070.405 glasova, a ostalih 9 kandidata 834.048 glasova. Hoće li oni na izbore 5. siječnja i za koga će glasovati?
Na Braču je više glasova dobio Zoran Milanović u četiri općine i jednom gradu (Supetar, Bol, Milna, Selca i Sutivan), a Kolinda Grabar-Kitarović u tri općine (Nerežišća, Postira i Pučišća).
Bračani su u ukupnom zboruju glasova za Milanovića sudjelovali sa 2.201 glasom, a za Kolindu Grabar-Kitarović sa 2.039 glasova.
Najveći odaziv birača imala su Nerežišća (59,62%), a najlošiji Milna (40,10%).
Zoran Milanović dobio je najveći postotak bračkih glasova (43,48%) u Milni, a Kolinda Grabar-Kitarović (41,54%) u Postirima. (j.e.)

(124) objavljeno 23. 12. 19. u 22:15 h


nedjelja, 22. 12. 2019. *****


alt


ZA POTREBE U ŠPORTU: 692 TISUĆE

Za javne potrebe u sportu predviđeno je bilo utrošiti 767 tisuća kuna, ali je u raspravi tom iznosu dodano još 25 tisuća za rad teniske škole, a smanjeno sufinanciranje WTA turnira za 100.000 kn. Koliko tko dobiva od tog kolača? Malonogometni klub Bol koji se natječe u II. ligi malog nogometa dobit će 30.000 kn, bočarski klubovi „Murvica“ i „Blato-Ratac“ zajedno 10.000 kn, klub jedriličara na dasci 10.000 kn, backgammon klub Bol 5.000 kn, Dojo karate klub Brač 10.000 kn, za rad sportskih klubova na Braču 12.000 kn, za rad Sportskog društva Bol (plivačka škola, tenis turnir, božićni sportski susreti) 80.000 kn, za Splitski sveučilišni športski savez 110.000 kn, spomenutu školu tenisa 25.000 kn i sponzorstvo WTA teniskog turnira 400.000 kn. (j.e.)

(114) objavljeno 21. 12. 19. u 23:05 h

********************


alt


KOLIKO SE IZDVAJA ZA BOLJI ŽIVOT U BOLU?

Koliko sredstava se iz proračuna Boljanima na ime raznih naknada isplaćuje za bolest, invaliditet, božićnice, uskrsnice, razne pomoći …? U ovoj godini (2019.) isplaćeno je 1.207.029 kuna! Najveće isplate predviđene su za novorođenu djecu. Već godinama mlade obitelji za prvo dijete dobivaju 7.000 kn, za drugo 15.000 kn, za treće 30.000 kn, za četvrto 60.000 kn, za peto 90.000 kn i za šesto 120.000 kn. Zaposlenici u Bluesun hotelu za svako novorođeno dijete dobiju dodatnih 7.500 kn, a ukoliko oba supružnika rade u istoj tvrtki dobili bi 15.000 kuna po djetetu. Roditelji novorođenog djeteta dobit će i od Splitsko-dalmatinske županije od 1.000 do 7.500 kn, ovisno koliko imaju djece.
Rodilje su od Općine Bol u 2019. godini dobili 240.000 kn, bolesni i invalidi 195.245 kn, za uskrsnicu je isplaćeno 70.600 kn, a božićnicu 45.000 kn, za pomoć studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan Bola isplaćeno je 153.000 kn, Osnovna škola dobila je 64.310 kn, Srednja škola 438.875 kn …
Nisu to jedine pomoći za poboljšanje životnih uvjeta stanovnicima Bola. Iz proračuna se izdvajaju značajna sredstva za sport i rekreaciju, izlete umirovljenika, pomoći raznim klubovima i udrugama … Veći dio troškova iz općinskog proračuna ima utjecaja na standard mještana i gostiju: elektrifikacija, uređenje parkirališta, asfaltiranje ulica, održavanje parkova … (j.e.)

(112) objavljeno 21. 12. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


TAJNI GOST: „BELVEDERE“ JE PRVI, „BORAK“ DRUGI

Tijekom tri ljetna mjeseca, na traženje Turističke zajednice SDŽ, provedena je akcija Tajni gost u kojoj su obavljeni nenajavljeni obilasci 39 restorana i tri hotela (Bol, Makarska i Kaštela).
U Bolu su odabrali i obišli tri restorana. Znamo da je na listi prvih dvadeset restoran Belvedere koji je sakupio 91,30 posto bodova, koliko i restorani „Kogo“ Hvar i „Apinelo“ Supetar s kojima dijeli prva tri mjesta. Objavljena su imena prvih 20, ali među njima je samo „Belvedere“ u vlasništvu agencije „Fetiva“.
- Naravno da nas raduje rezultat ove ankete – kaže vlasnik „Fetive“ i restorana „Belvedere“ Miroslav Ivelić. – Moramo se zahvaliti našoj vanjskoj suradnici i mentorici, prof. Smiljki Ivakić bez koje ovaj uspjeh svakako ne bi bio moguć u ovako kratkom vremenskom razdoblju od samo tri sezone, koliko smo otvoreni.
Nisu objavljena imena preostala dva restorana iz Bola u kojima je bio Tajni gost, već je poimenično navedeno prvih dvadeset. Osim po jednog iz Bola i Hvara, na top listi ih je 6 iz Splita, tri iz Supetra, po dva iz Brela i Kaštela, te po jedan iz Makarske, Tučepa, Podgore, Podstrane i Baške Vode.
Od tri hotela najvišu je ocjenu dobio hotel „Štacija“ iz Kaštela (91,89 % osvojenih bodova), drugi je bolski hotel „Borak“ (88,03%), a treći „Rovina“ iz Makarske (87,26%).
Akciju „Tajni gost“ provodi zagrebačka agencija „Heraklea“. (j.e.)

(107) objavljeno 20. 12. 19. u 22:40 h


********************


alt


PITANJA VIJEĆNIKA NA 9. SJEDNICI

Prvog dana 9. sjednice Općinskog vijeća postavljali su vijećnici pitanja, na koja im je odgovarao načelnik Tihomir Marinković.
Milan Škrbić je upozorio da od teniskih terena cestom prema Murvici, pa ni od skretanja za Zlatni rat do ulaza u klub 585 nema javne rasvjete.
Načelnik: radi se projekt proširenja županijske ceste od Rotora prema Murvici, a do teniskog centra je predviđeno proširenje ceste s nogostupom i javnom rasvjetom.
Tonči Buljan je ovu temu dopunio podatkom da rasvjete nema kod Poljane, a da su u Ulici Uz potok i Begovim dvorima vidljivi postavljeni kabeli, ali nisu spojeni za javnu rasvjetu.
Načelnik: u siječnju će biti montirana javna rasvjeta, a ukoliko neko rasvjetno tijelo ne gori treba javiti u „Grabov rat“ da oni to poprave.
• Na nedovoljnu rasvjetu u Ulici Ante Radića upozorila je Katarina Marčić.
Načelnik: kada se bude uređivala spomenuta ulica postavit će se i javna rasvjeta.
Katarina Marčić je primijetila da nije dobila tražene odgovore od bolskog predstavnika u Skupštini Vodovoda Brač oko izbora za direktora te je pitala kakav je stav Bola u vezi najavljenog poskupljenja vode.
Načelnik: traženi odgovor bit će dostavljen, a Bol podržava prijedlog za nove cijene vode koje se već 13 godina nisu mijenjale, a protiv je povećanje plaća zaposlenima u Vodovodu Brač. Bol podržava traženje Vodovoda za otkup terena od strane Grada Supetra za gradnju škole, a teren sada koristi Vodovod. Tim sredstvima i kreditom dovršila bi se upravna zgrada Vodovoda.
• Zašto naš Boljanin Z.T. ne može dobiti priključak vode - pitala je Katarina Marčić.
Načelnik: prema saznanjima koje ima, spomenuti Z.T. ne ispunjava uvijete iz važećeg Pravilnika za ostvarenje prava na priključak.
Tonča Buljana je interesiralo je li načelnik obavio razgovor s komunalnim redarom koji je najavio odlazak.
Načelnik: razgovor nije obavio je komunalni redar već potpisao sporazumni raskid ugovora o radu.
Nataša Paleka Jakšić pitala je kada će dječji vrtić dobiti uporabnu dozvolu, a krov u Domu kulture i dalje prokišnjava.
Načelnik: dječji vrtić je dobio uporabnu dozvolu za potkrovlje, a krov u Domu kulture treba popraviti jer je u lošem stanju. (j.e.)

(102) objavljeno 20. 12. 19. u 22:15 h


petak, 20. 12. 2019. *****


alt


PLANIRANI PRIHODI I RASHODI PRORAČUNA

Planirani općinski prihodi u 2020. godini iznosit će 26.315.117 kuna, a isto toliko su planirani i rashodi. Općinski proračun za iduću godinu, na prijedlog načelnika, usvojilo je Općinsko vijeće na 9. sjednici održanoj 18. prosinca.
Usvajanjem proračuna prihvaćene su i odluka o programu održavanja infrastrukture, program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, odluka o javnim potrebama u protupožarnoj zaštiti, odluka o javnim potrebama u kulturi, predškolskom odgoju i športu, odluka o visini iznosa božićnice, dara za djecu i regresa u 2020. godini, odluka o financijskom planu općine za razdoblje 2020. – 2022., odluka o investicijama za razdoblje 2020. – 2022., odluka o planu nabave te odluka za izvršenje proračuna za 2020. godinu.

PROGRAM ODRŽAVANJA INFRASTRUKTURE
Za održavanje nerazvrstanih cesta planira se 250.000 kn, za održavanje javnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila 450.000 kn, za održavanje građevina javne odvodnje oborinskih voda 40.000 kn, za održavanje javnih zelenih površina 400.000 kn, za održavanje građevina, uređaja i predmeta javne namjene 50.000 kn, za održavanje groblja u Bolu i Murvici 50.000 kn, za održavanje javnih površina 360.000 kn, za održavanje javne rasvjete 150.000 kn, za troškove električne energije 150.000 kn, za održavanje javnih zgrada u vlasništvu Općine Bol 130.000 kn te za održavanje ostale komunalne infrastrukture 900.000 kn.
Općinsko vijeće bi do 31. ožujka trebalo raspraviti o izvršenju ovog programa.

JAVNE POTREBE U KULTURI
Za direktne javne potrebe u kulturi općina Bol će u 2020. godini ukupno utrošiti 1.588.000 kn. Centar za kulturu sufinancirat će se sa 1.137.000 kn. Općinska knjižnica dobit će 301.000 kn (plaće za zaposlene 216.000 kn, materijalni rashodi 41.700 kn, financijski rashodi 3.300 kn, za nabavku novih knjiga 30.000 kn, za uredske troškove 10.000 kn).
Glazbena škola dobit će 10.000 kn, program Grafiti na gradele 10.000 kn, Božićni grad 30.000 kn, a za Dan općine i ostale manifestacije planirano je 100.000 kn.
Sutra: tko i koliko ostali dobivaju iz Proračuna. (j.e.)

(101) objavljeno 19. 12. 19. u 22:15 hčetvrtak, 19. 12. 2019. *****


alt

Na kraju sjednice i prihvačenog Proračuna - zdravica


USVOJEN OPĆINSKI PRORAČUN ZA 2020.

U nastavku 9. sjednice, održane u srijedu navečer, usvojen je Proračun za 2020. godinu, uz neke amandmane i to sa 7 glasova „za“ i jednim „protiv“.
Na početku sjednice načelnik Tihomir Marinković predložio je smanjenje troškova za WTA turnir za 50.000 kn, stim da se za taj iznos povećaju troškovi uređenja plaža.
Uslijedile su čak četiri pauze zbog konzultacija.
Troje iz opozicije su predložili da se za WTA turnir umjesto 500.000 izdvoji 350.000 kn.
Načelnik i vijećnici vladajuće koalicije (SDP-HDZ) nakon pauze predložili su smanjene za WTA turnir za 100.000 kuna.
Nakon treće pauze nezavisni vijećnici su prihvatili da smanjenje bude 100.000 kn, a da se taj iznos utroši za plaćanje vrtića socijalno ugroženim obiteljima (30.000 kn), a ostatak (20.000 kn) za uređenje parkinga u naselju Blato.
Nakon četvrte pauze, koju je tražio načelnik, novi je prijedlog bio smaniti za WTA turnir 100.000 kn, a taj bi se iznos dodao stavkama: uređenje plaža (50.000 kn), pomoć socijalno ugroženim obiteljima čija su djeca u vrtiću (30.000 kn) i uređenje parkirališta u naselju Blato (20.000 kn).
O ostalim zaključcima kao i vijećničkim pitanjima i načelnikovim odgovorima u Bolskoj kronici u petak. (j.e.)

(93) objavljeno 18. 12. 19. u 23:50 h


srijeda, 18. 12. 2019. *****


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA IMA NASTAVAK

Sjednica Općinskog vijeća, deveta po redu ove godine, nije završena u utorak navečer, već će se nastaviti u srijedu. Razlog je što nije postignuta suglasnost vezana uz prijedlog proračuna za 2020. godinu. Troje vijećnika sa dvije Nezavisne liste tražili su da u proračunu budu unesena za neka veća izdvajanja, ali i da se neke uvrsti u proračun kojih nije bilo u prijedlogu. To je značilo povećanje proračuna za 297.000 kuna, a za toliki iznos imali su prijedlog da se smanje troškovi za WTA teniski turnir ili da načelnik, kao predlagač proračuna, izvrši korekciju na nekim drugim stavkama.
Sjednica je nakratko prekinuta zbog dogovora, a po povratku u dvoranu, načelnik je iznio svoj prijedlog:
- Umjesto traženih 297.000 kuna prihvaća se korekcija proračuna za 252.000 kuna;
- Ne prihvaćaju se prijedlozi: uređenje Pučiške ulice jer se tek rade projekti
izgradnja pet parkirališnih mjesta u naselju Blato-Ratac jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi;
- Prihvaćaju se dodatni troškovi: za Osnovnu školu 60.000 kn, za Srednju školu 37.000 kn, za dva asistenta u OŠ 70.000 kn, za radne bilježnice 50.000 kn, za snimanje Bročko-blogo 10.000 kn i tenisku školu 25.000 kn.
Načelnik je naveo i koji bi se to troškovi smanjili i za koliko.
Troje nezavisnih vijećnika nije time bilo zadovoljno jer načelnik u svom prijedlogu nije smanjio predviđene troškove za WTA turnir, a za što su se oni zalagali iako su u svojem traženju bili sasvim jasni: smanjiti iznos za WTA turnir ili neka načelnik predloži neko drugo rješenje.
Kako je bilo potrebno još konzultacija i dogovora, a što bi trebalo rezultirati usvajanjem predloženog proračuna, sjednica je prekinuta i nastavit će se u srijedu navečer.
Na 9. sjednici bilo je prisutno 8 vijećnika. Opravdali su izostanak Mate Petrić, Ivica Šćepanović i Tonči Kukoč Bager. (j.e.)

(87) objavljeno 17. 12. 19. u 23:40 h

********************
(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"