Arhiv 2013. / VIII.

Broj objavljenih informacija u kolovozu 2013. godine: 94


subota, 31. 08. 13. **********


alt


MANJE TRAJEKTI I AUTOBUSA

I ove subote više će gostiju otputovati nego što će doći na ljetovanje. Posljednji je vikend u kolovozu, a u ponedjeljak počinje škola pa se kući vraćaju domaći gosti i vikendaši. Početkom rujna ima izmjena i u plovidbenom redu "Jadrolinije" i voznom redu autobusa.

Od ponedjeljka "Jadrolinija" ukidaju se po dvije linije i to iz Supetra u 11.45 i 16.30, a iz Splita prema Supetru u 10.30 i 15.15. Jedan trajek manje je iz Sumartina za Makarsku, ali i drugačiji raspored polazaka (vidi: Red plovidbe).

Katamarani "Jadrolinije" plove po dosadašnjem redu plovidbe.

U nedjelju autobus, posljednji put ove godine, prometuje direktno iz Bola za Zagreb, a bit će manje polazak i iz Bola za Supetar. Tijekom petka nismo uspjeli saznati hoće li Autotrans Brač te linije reducirati već u nedjelju ili tek od ponedjeljka. (J.E.)

(94) objavljeno  30. 08. 13. u 22.20 h 

********************


alt

Unutrašnjost muzeja u Dominikanskom samostanu prije rekonstrukcije


ZABORAVILI (?!) NA DONACIJE

Prije dvije godine zatvoren je muzej u Dominikanskom samostanu zbog dotrajalosti zgrade. Od tada se projektira, traže sredstva i nešto je ipak urađeno na sanaciji. Nakon godišnjih odmora planira se nastavak radova, a ponovno otvaranje muzeja planira se za Uskrs 2014. godine.

Rujan je planiran i za nastavak prikupljanja sredstava jer samo za građevinske radove treba 488 tisuća kuna. U akciji kojoj se priključio i naš portal prikupljeno je od pravnih osoba 243.200 kuna, a od 20 fizičkih osoba 14.450 kuna. Tijekom srpnja i kolovoza nije bila ni jedna uplata, ali se s pravom može očekivati da će prvenstveno neki hoteli, turističke agencije, restorani i kafići, svi oni koji žive od turizma, od dobiti odvojiti nešto i za muzej. Jer, muzej nije vjerski objekt, već upravo jedna vrijedna i značajna karika u turističkoj ponudi Bola. Tko je do sada uplatio može se vidjeti ako se otvori rubrika "Donacije za muzej".

Zainteresirani mogu uplatnice dobiti u župnom uredu ili Turističkoj zajednici.

Pred samo otvaranje muzeja tiskat će se brošura s imenima donatora. (J.E.)

(93) objavljeno  30. 08. 13. u 22.10 h 


petak, 30. 08. 13. **********


alt


alt


GLAZBENA VEČER U LJETNOJ NOĆI

Bolska litnja noć održana u četvrtak navečer po mnogo čemu je bila drugačija od dosadašnjih. To u prvom redu zahvaljujući nastupu polaznika i profesora Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća. Publika je s pažnjom slušala njihov nastup i do kraja je ostala na rivi. Oni koji su propustili doći u četvrtak na rivu, mogu to učiniti u petak u 21.30 sati kada će isti glazbenici nastupiti pred župnom crkvom Gospe od Karmena.

Nastupi ovih glazbenika tijekom ljeta u Bolu rezultat su dugogodišnje suradnje Centra za kulturu općine Bol i Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća. (J.E.)

(92) objavljeno  29. 08. 13. u 23 h


četvrtak, 29. 08. 13. **********


alt


BOL NA HTV 1

Emisiju "Turistička klasa" HRT emitira svakoga četvrtka, a nama je ovaj put interesantna zbog priloga iz Bola. Gost je Arthur Bauduin iz Nizozemske koji u Bol dolazi od 1982. godine uvijek kod obitelji Kraljević Oko. Naziv priloga je "Jedan dan s gostom" a kamera će nam pokazati neke bolske zanimljivosti kroz koje nas vodi Arthur.

"Turistička klasa" je na I. programu HRT-a u 21.10 sati. (J.E.)

(91) objavljeno  28. 08. 13. u 23.25 h 

********************


alt


NEVRIJEME NAS ZAOBILAZI

Ni u srijedu ništa od najavljenih obilnih kiša. Tek oko podneva bilo je malo grmljavine i nešto kiše. Kako nas je informirao Ivan Buvinić Bano, bolski dežurni meteorolog, palo je svega 5,5 litara na metar kvadratni. Nedovoljno je to za poljoprivredu, a kiša je samo malo oprala prašinu s ulice i otjerala goste s plaže. Poslije podne se razvedrilo i turisti su se vratili na kupanje i sunčanje.

Posljednji put kiša je u Bolu padala 10. lipnja. (J.E.)

(90) objavljeno  28. 08. 13. u 23.15 h 

********************


alt


DESETA LITNJA NOĆ

U četvrtak će se na rivi od 20 sati organizirati po deseti put Bolska litnja noć. Program je uobičajen: ugostiteljska ponuda, kolači, razni suveniri, pivo, crno i bijelo vino ... Za ples i zabavu zadužen je Duo Riva, ali ovoga četvrtka ima i jedan dodatak. Nastupiti će polaznici i profesori Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća, a oni će se na bini pojaviti u 21 sat. (J.E.)

(89) objavljeno  28. 08. 13. u 23.05 h 

********************


alt

Gošće iz Poljske: (s lijeva) Nina (u Bol dolazi od 1978.) i Janka


GOSTI KOJI NAS VOLE

Lijepo je sresti goste koji u Bol dolaze 20, 30 i više godina. I oni se vesele susretu sa svojim domaćinima u ambijentu gdje će još jednu godinu provesti odmor. Mnogi od njih pamte i vole onaj stari Bol bez mnogo gužve, buke i izgrađenih apartmana. Tako misli i gošća iz Poljske Nina Chuda, koja je 1978. prvi put došla u Bol i uvijek mu se vraća.

- Prvih nekoliko godina stanovala sam u Željezničkom odmaralištu, kasnije u Bretanidi pa u privatnom apartmanu kod Ive Marinkovića, a sada sam zadnjih godina kod Gite Marinković - govori nam ova izuzetno simpatična umirovljenica, koja je u Bol došla prije 35 godina u tadašnje odmaralište željezničara. - Radila sam u pravnoj službi na poljskoj željeznici i logično je da sam se u tom odmaralištu i smjestila. U Bol dolazim s posebnom radošću, jer su ovdje divni ljudi, susretljivi, osjećam se kao kod kuće. Neko vrijeme su samnom dolazila i djeca, sada su oni već odrasli ljudi i dolaze u Bol odvojeno. Meni društvo čine moje prijateljice i već pet godina smo u Bolu ja i Janka Szczepaniak.

Poljska i grad Ostrow iz kojega dolaze automobilom nije baš blizu. Na putu izgube 18 sati, četiri puta stanu za odmoriti se i nakon 1.480 kilometara eto ih u Bolu. Isto toliko vremena im treba i za vratiti se kući.

- Predivne su vam plaže, čisto i toplo more - hvali nas Nina, a klimanjem glave potvrđuje i njena prijateljica Janka. - Ostajemo 15 dana, ali obilazimo i druga mjesta duž Jadrana, posebno volimo otoke Mljet i Koručulu. Predivne su vam stare kuće kakvih je u Bolu, na žalost, sve manje.

Iduće godine, obećali smo, pričati ćemo duže i opisati pješačenje do Vidove Gore, pa kako se Nina neki dan izgubila na Palmižani ... (J.E.)

(88) objavljeno  28. 08. 13. u 22.45 h


srijeda, 28. 08. 13. **********


alt


TURISTA SVE MANJE, ALI ...

U Bolu je u ponedjeljak 26. kolovoza, u odnosu na sedam dana ranije, bio 891 gost manje, ali ipak 5 posto više nego istoga datuma prošle godine. Bol se sa ukupno 4.500 gostiju popeo na 11. mjesto u županiji. Prva je i ovoga ponedjeljka bila Baška Voda sa 9.827 gostiju. U županiji je 10 posto više gostiju nego prošle godine posljednjeg vikenda u kolovozu.

U bolskim hotelima boravi 2.269 stranih i 119 domaćih gostiju. U privatnom smještaju odmara se 1.859 stranih i 101 domaći, a u kampovima su samo stranci, njih 152.

Na Braču je 26. kolovoza registrirano (prijavljeno) 13.975 gostiju, najviše u Bolu (4.500), zatim u Supetru (4.077), Milni (1.934), Postirama (1.300) ... (J.E.)

(87) objavljeno  27. 08. 13. u 22.15 h

*******************


alt


VODENI PARK - HIT PONUDA

"Grabov rat" kao koncesionar na plaži "Zlatni rat" uveo je na početku sezone novi sadržaj: vodeni park, koji se pokazao kao pun pogodak. Ne samo što je s oduševljenjem prihvaćen od djece i njihovih roditelja, već je značajan izvor prihoda. Dnevno je u prosjeku bilo oko 300 posjetitelja, a to je značilo i prihod od blizu milijun kuna.

- Sigurno je to dobar poslovni potez - zadovoljno će reći Tomislav Marčić, direktor "Grabovog rata" - ali mora veseliti i zadovoljstvo kod posjetitelja naše plaže. Još je rano o tome govoriti, ali za iduće ljeto bit će još novosti na "Zlatnom ratu". (J.E.)

(86) objavljeno  27. 08. 13. u 22 h

********************


alt


UKINUTA IZLETNIČKA LINIJA

Katamaran "Bišovo" u vlasništvu Linijske nacionalne plovidbe (LNP) posljednju je izletničku nedjeljnu liniju Split - Bol - Jelsa i obratno imao prošle nedjelje (25. kolovoza). Za Boljane to sigurno nije dobra vijest jer su tim katamaranom mogli nedjeljom u 17 sati za Split. Ovako će tu pogodnost imati tek za šest nedjelja, kada će katamaran "Jadrolinije" po zimskom plovidbenom redu u 13.35 nedjeljom (ali i blagdanom) iz Bola polaziti u 13.35 sati. Prvi put bit će to 6. listopada. (J.E.)

(85) objavljeno  27. 08. 13. u 21.35 h 

********************


alt


IZ VREMENA BAROKA

Ovakav barok još niste čuli, mogli bi početi najavu koncerta koji će se u sklopu Bolskog lita, a u organizaciji Centra za kulturu, održati u srijedu (28. kolovoza) u Dominikanskom samostanu s početkom u 21.30 sati.

Nastupiti će Zrinka Posavec, glas i Joe Kaplovitz, glasovir.

Na programu su izabrane skladbe najpopularnijih skladatelja iz vremena baroka, njegovih najvjerodostojnijih  predstavnika. Poveznica svih arija je ljubav, uzvraćena ili neuzvraćena, ona koja golica maštu i podiže strast, ona zbog koje su amorove strelice krive ili prave. (A.Ć. - foto Andrija Carli)

(84) objavljeno  27- 08. 13. u 21.15 h 

********************


alt


GASI SE I SPORTSKO DRUŠTVO?

Nakon Sportskog ribolovnog društva "Šampjer", svi su izgledi da će se vrlo brzo ugasiti i Sportsko društvo "Bol". Razlozi su identični: nema dobrovoljaca koji su spremni bez naknade raditi (za sebe i druge) u društvu. Ukoliko se idućih dana ne nađu kadrovi za ova dva društva, kako nas je izvijestio Miki Miljević, otkazat će se njihovo djelovanje i zatvoriti računi. Jedina je još nada da se netko javi predsjedniku "Šampjera" Tonču Jakšiću ili predsjedniku Sportskog društva "Bol" Tonču Buljanu i dogovore nastavak rada. (J.E.)

(83) objavljeno  27. 08. 13. u 21 h utorak, 27. 08. 13. **********


alt


ULIČNI NASTUPI MLADIH GLAZBENIKA

U Bolu se ovih dana održavaju BOLSKE  LJETNE GLAZBENE RADIONICE. Od 21. kolovoza pa do kraja mjeseca u prostorijama Doma kulture i bolske glazbene škole održavaju se seminari pjevanja, gitare, saksofona, a prije svega zajednički  - JAZZ-a.
U dugogodišnjoj suradnji  Centra za kulturu Općine Bol i Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća, kraj kolovoza je oduvijek rezerviran za jazz radionice u Bolu, a time i brojne nastupe polaznika i profesora.

Uz jednoga od glavnih organizatora, ali i poznatog kontrabasista Juru Vrandečića, tu su i prof. Mario Igrec, gitara; prof. Judy Niemack, pjevanje, asistentica pjevanja Maja Savić, prof. Saša Nestorović, saksofon ...

Službeno ih možete vidjeti i čuti u utorak u dvorištu knjižnice, gostovat će i na Bolskoj litnjoj noći u četvrtak, a pružit će nam i još jedan poseban nastup u petak na Rivi. Osim tih dogovorenih nastupa, polaznici su već ovih dana, a nastavit će svirati pojedinačno i u grupama na bolskoj rivi. Dakle, ulični nastupi mladih glazbenika svake večeri na rivi.

Zahvaljujući dobroj suradnji Bola i Međunarodne škole održano je ovoga ljeta, kao uostalom i prethodnih, nekoliko koncerata profesora i polaznika u dvorištu knjižnice i na izložbama u Galeriji Dešković ili Domu kulture, te se preko Centra za kulturu planira ubuduće organizirati i više glazbenih radionica. (A.Ć.)

(82) objavljeno  26. 08. 13. u 22 h 

********************


alt


ODRŽAVANJE PARKOVA

Nije dovoljno samo posijati travu i zasaditi cvijeće. Parkovi treba svakodnevno zalijevati a povremeno i pokositi travu kao što to čine radnici "Grabovog rata" u malom parku kod Galerije Branislava Deškovića. (J.E.)

(81) objavljeno  26. 08. 13. u 21.50 h 

********************


alt


KOLIKO JOŠ TOPLIH I SUNČANIH DANA?

Još je i u nedjelju, prema meteorološkim prognozama, trebalo pasti nešto kiše. Njoj bi se veselili poljoprivrednici, a oprala bi i bolske ulice jer skoro tri mjeseca nije kišilo. Ali turistima više odgovara toplo i sunčano vrijeme. Na plaži Zlatni rat u ponedjeljak (26. kolovoza u 17.45 sati) je bilo kao usred ljeta. Temperatura zraka izmjerena je 32, a mora 24 stupnja.

U utorak od sredine dana, prema prognozi, u većem dijelu Dalmacije očekuje se jaka i obilna kiša. Možda opet zaobiđe Bol?! (J.E.)

(80) objavljeno 26. 08. 13. u 21.45 h


ponedjeljak, 26. 08. 13. **********


alt

Ujutro na Velom mostu prije dolaska katamarana za Split


JOŠ OVAJ TJEDAN

Na početku smo posljednjeg tjedna u kolovozu. Turista je nešto manje, što je bilo i za očekivati. Osim što idućeg tjedna ulazimo u rujan, očekuje nas početak nove školske godine, dva manje polaska trajekata iz Supetra za Split, novi autobusni red vožnje Bol - Supetar - Bol, ukidanje izravne autobusne linije Bol - Zagreb - Bol ...

Za ovaj tjedan meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena, ali znamo da nam nakon toga dolazi bablje ljeto i još mnogo lijepih dana za sunčanje i kupanje. Ipak ćemo podsjetiti na prošlogodišnji 26. kolovoza. Katamaran iz Splita za Bol ni nakon tri pokušaja nije uspio pristati u bolsku luku, navodno zbog bure, pa se sa 250 putnika vratio u Split! (J.E.)

(79) objavljeno  25. 08. 13. u 23.58 h 

********************alt


ČEKALO SE U REDU

Tako je uvijek kada u Bol dođe "Svjetlica" sa svježom ribom ulovljenom negdje u vodama oko otoka Visa. Dobar ulov i ponuda bili su i u nedjelje predvečer pa se čekalo u redu.

Idući dolazak svježe ribe, ne bude li vremenskih neprilika, očekuje se u četvrtak oko 18 sati. (J.E.)

(78) objavljeno  25. 08. 13. u 23.50 h 

********************


alt


NEMA VIŠE BEACH PARTY

Tijekom ljeta u coctail baru Auro na plaži Zlatni rat od 17 do 20 sati organizirale su se povremeno beach party. Ukupno ih je bilo 22, ali je za ovo ljeto završeno. Iduće sezone pripremaju se nova iznenađenja za posjetitelje ove svjetski poznate plaže.

(foto: Tea Čop Burda)

(77) objavljeno  25. 08. 13. u 23.40 h

********************


alt


MALO DA, A VIŠE NE

Od travnja pišemo o hotspot uređaju koji treba omogućiti besplatni pristup internetu. Više smo puta o tome napisali vijesti nego što je dana bio u funkciji. Najnovija vijest je da - opet ne radi. Mi odustajemo i nećemo vas više zamarati informacijama o ispravnosti ili neispravnosti uređaja na zgradi Ureda TZ. (J.E.)

(76) objavljeno 25. 08. 13. u 23.35 h 


nedjelja, 25. 08. 13. **********


alt


OD JESENI VELIKI GRAĐEVINSKI RADOVI

Početkom listopada ponovo će Bol postati jedno veliko gradilište. Najprije će se nastaviti iskopi za kanalizaciju i vodoopskrbu duž rive, od Galerije Dešković do autobusne stanice gdje je već ugrađena prepumpna stanica. Nekoliko dana kasnije počet će iskopi na David cesti od kuće Buktenica, pa Ulicom Tina Ujevića do križanja sa Šetalištem A. Rabadana. Za drugi krak tog kanalizacijskog kolektora kopat će se od Martinice do Bijele kuće.

Pri kraju listopada, a najkasnije početkom studenoga radit će se na Račiću. Trebat će izgraditi obalni zid čime će se sadašnja cesta proširiti za još dva metra. U tom dograđenom dijelu postavit će se kanalizacijske cijevi, a zatim će se nasuti još dva metra uz more za šetnicu u visini privezišta brodica, u dužini od Velog mosta do buduće marine.

Rokovi su vrlo kratki jer do kraja godine treba izvesti radove i iskoristiti odobrena sredstva. (J.E.)

(75) objavljeno  24. 08. 13. u 23.05 h 

*******************


alt


"JAKO VINO" POČEO BERBU

U subotu su u Vinskom podrumu dovezene prve količine bijelog grožđa čime je ovogodišnju berbu počeo i "Jako vino". Bijelo grožđe se bere na Grabice, a na vinorodnim poljima obrat će se oko 300 tisuća loza bijelog i crnog grožđa. Međutim, još je to mlada loza pa količine nisu adekvatne broju trsova. Za petnaestak dana, ovisno o vremenskim prilikama, počet će berba plavca malog, a nakon 20. rujna otkupljivat će se grožđe od bolskih zadrugara. (J.E.)

(74) objavljeno  24. 08. 13- u 22.50 h 

********************


alt


IDEALNO ČISTO MORE

I sedma ovogodišnja analiza kakvoće mora pokazala je da se u Bolu kupamo u idealno čistom moru! Uzorke je na četiri lokacije uzela ekipa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i to 13. kolovoza i sada su rezultati objavljeni na njihovim internet stranicama. Toga dana bilo je vedro, temperatura zraka 27, a mora 23,3 stupnja. Vrijeme uzimanja uzoraka od 9.30 do 10 sati.

Crijevni enterokoki na Martinici bili su "0", na na zapadnoj i istočnoj strani Zlatnog rata "1" i na Borku "1". Za ocjenu kakvoće mora "izvrsno" te brojke mogu biti manje od "60". Ispitavanja na Escherichia coli su još povolniji - na sve četiri lokacije je "0", a za kakvoću "izvrsno" moraju biti manje od "100". (J.E.)

(73) objavljeno  24. 08. 13. u 22.20 h


subota, 24. 08. 13. **********


alt

Prošloljetni karneval u Bolu


USKORO ĆE LJETNI KARNEVAL

Za tri tjedna počinje 6. međunarodni ljetni karneval. Očekuje se preko 300 maski iz Italije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, ali i atraktivne karnevalske grupe iz Hrvatske: Rijeka, Ivanić Grad, Ludbreg, Kaštela i naravno s Brača. U Centru za kulturu općine Bol imaju do u detalje razrađen program pa će 13. rujna u Supetru biti karnevalsko zagrijavanje, a sutradan je u Bolu humanitarna večer za "Bračke pupoljke". Povorka bolskom rivom predviđena je za ponedjeljak 16. rujna.

Sudionici ovogodišnjeg ljetnog karnevala, ostaju na Braču do 20. rujna, a predstavit će se u još nekoliko općinskih središta na otoku.

Bolske maškare, između dva ljetna karnevala, sudjelovale su na feštama u Prilepu, Strumici i Budvi. (J.E.)

(72) objavljeno  23. 08. 13. u 23.05 h 


petak, 23. 08. 13. **********


alt


NOĆNI PROVOD DO ZORE

Noćni klub YOLO dobio je potrebne ateste i suglasnosti i kao noćni klub može raditi do 6, ali će biti otvoren jedan sat kraće - do 5 sati ujutro. U unutrašnjem dijelu biti će noćni klub, a prostor je klimatiziran i sigurno će biti atraktivno mjesto za zabavu mladih i oni koji se tako osjećaju.

Na vanjskom prostoru cocktail bara YOLO glazba se iza jednog sata poslije ponoći mora utišati, a u dva sata potpuno ugasiti.

Za sada je u planu da YOLO radi do 1. listopada. (J.E.)

(71) objavljeno  22. 08. 13. u 23.30 h  


četvrtak, 22. 08. 13. **********


alt


GOSTI ODLAZE ZADOVOLJNI

Koliko su gosti zadovoljni odmorom u Bolu i koje su njihove eventualne primjedbe? Već sada se slobodno može ustvrditi da je bila mirna sezona bez burnih reakcija turista - rekli su nam to u nekoliko bolskih agencija. U Uredu TZ smatraju da za konačnu ocjenu treba pričekati barem 1. listopada. Tada će se na uobičajenom sastanku sa vodičima čuti nešto više o mogućim primjedbama gostiju.

U Uredu TZ postoje pisma s pitanjima i mogućnošću upisivanja primjedbi i to se na kraju svake sezone čita i analizira.

Ipak, što bi to gostima moglo smetati? U turističkim agencijama traže smještaj podalje od buke; na plaži Zlatni rat bi u poslijepodnevnim satima glazba mogla biti i malo tiša; poneki se žale na previsoke cijene u trgovinama i posebno na tržnici; savjetuju da se naprave javni WC-i od Velog mosta do Zlatnog rata i prema Martinici; voljeli bi da katamaran za Split iz Bola kreće malo kasnije jer im je sada prerano u 6.35, a nedjeljom u 7.35 sati ... Smatraju također da bi trebalo drugačije regulirati promet od autobusne stanice do šetnice, jer majke s kolicima najčešće moraju "šetati" po kolniku.

Za konačnu ocjenu ipak poslušajmo savjet iz Turističke zajednice pa pričekajmo kraj ljeta. (J.E.)

(70) objavljeno  21. 08. 13. u 23.58 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

I ovoga će četvrtka na rivi od 20 sati biti ljetni šušur: glazba, riblji i ini specijaliteti s roštilja, slatkiši, igračke ... Ljudi vole zabavu iako neki misle da bi se moglo i bolje to organizirati. Međutim, gosti su to dobro prihvatili, a oni koji misle drugačije trebali bi se tijekom zime organizirati i uraditi nešto više, bez mnogo priče, komentara i (često) zlonamjerne kritike.

Do kraja ljeta, osim ovoga četvrtka, imat ćemo još tri puta Bolsku litnju noć, a onda slijedi završna fešta 23. rujna - Adio lito! (J.E.)

(69) objavljeno  21. 08. 13. u 23.40 h 

********************


alt


ZADNJA PREDSTAVA U PETAK

Zagrebačko kazalište Planet Art izvest će u petak (23. kolovoza) predstavu D.R.S. Andersona "Tko je ovdje lud" u kojoj igraju Natalija Đorđević i Marko Torjanac, koji je ujedno i redatelj.

Komedija "Tko je ovdje lud" zabavna je, duhovita i pomalo introspektivna priča o jednoj psihijatrijskoj klinici i njezinim korisnicima. Kroz šest povezanih "psihoterapeutskih" jednočinki predstava postavlja pitanje: "što znači danas biti normalan".

Predstava je na programu u petak u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala i to je ujedno posljednja predstava koja će se izvesti u sklopu ovogodišnjeg Bolskog lita. (I.B.I.)

(68) objavljeno  21. 08. 13. u 23.30 h 


srijeda, 21. 08. 13. **********


alt

Dok je u Sloveniji padao snijeg, a temperatura na zapadnoj obali Istre bila samo 18 stupnjeva, bura je podno Velebita puhala s udarima od preko 100 km/h. U isto vrijeme (utorak 20. kolovoza u 18.15 sati) na Zlatnom ratu je temperatura zraka bila 30, a mora 23 stupnja. Kupača, reklo bi se, kao u priči ...


TURISTIMA SE NE IDE IZ BOLA

Statistički podaci, koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, govore da je u ponedjeljak 19. kolovoza u hotelima, privatnom smještaju, kampovima i marinama bilo 8.274 domaćih i 131.581 strani gost ili ukupno 139.855 što je 14 posto više nego istoga datuma prošle godine.

Iako je u Bolu 405 gostiju manje nego osam dana ranije, brojke su izuzetno dobre i zadovoljvajuće: 5 posto više gostiju nego prošlog ljeta. U Bolu je trenutno 5.391 gost (484 domaćih i 4907 stranih). U privatnom smještaju ih je više (2.613) nego u hotelima (2.580) dok ih u kampovima boravi 198, svi iz inozemstva.

Po broju gostiju Bol je 19. kolovoza bio na 14. mjestu, od ukupno 40 gradova i općina u županiji. Najviše ih se odmaralo u Baškoj Vodi - 11.062. (J.E.)

(67) objavljeno  20. 08. 13. u 21.48 h 

********************
alt

Imali su dvije ekipe, ali nisu osvojili medalje. Prva ekipa Murvice, koja je nastupila pod imenom Zmajevi, eliminirana je u četvrtfinalu. Na slici su u gornjem redu: (slijeva) Deni Bjelobradić, Vinko Vrsalović, Pero Pivačić i Tihomir Pavišić. U donjem redu je druga ekipa Murvice, a bolje su plasirani, ali i oni su bez medalja: Tonči Žuljević, Slavko Pavišić, Nikša Baković i Zoran Kojdić


MURVIČANI BEZ MEDALJA

Domaćin nije uspio pobijediti ni u borbi za treće mjesto. Bolja od "Murvice" bila je ekipa "Ćiverica" iz Postira rezultatom 2:0. Istim rezultatom postali su pobjednici boćarskog turnira "Izdajnici" iz Pražnica, pobijedivši ekipu "Supetra".

Na ovogodišnjem boćarskom turniru u Murvici sudjelovalo je 16 ekipa, a natjecanje je završilo u utorak navečer podjelom pehara i medalja na zajedničkoj večeri u restoranu "Marija". (J.E.)

(66) objavljeno  20. 08. 13. u 21.30 h 

********************


alt


KLOPKA ZA AUTE

Ako nekoliko auta, njih pet, zaglave ovoga ljeta u Ulici A. Radića onda je to vijest. Stranci se najbolje ne snalaze u uskim uličicama, ali mnogo i ne mare za prometne znakove. Bilo je problema izvući ovaj auto koji je ostao bez retrovizora, a zid bez žbuke.

Nisu svi snalažljivi kao jedan bolski uglednik koji je kupio u Splitu novo auto, ali ga je sutradan zamjenio drugim jer nije mogao do kuće uskom kaletom. (J.E.)

(65) objavljeno  20. 08. 13. u 21.15 h 


utorak, 20. 08. 13. **********


alt


BEZ TREĆE NEMA SREĆE!

Po treći put tijekom ovoga ljeta auto-košara je korištena za hotspot antenu na zgradi TZ. Zamijenjena je dosadašnja antena i postavljen sasvim novi uređaj. Sada je signal kvalitetniji i jači pa se nesmetano može besplatno koristiti internet duž Obale bolskih pomoraca, na tržnici, ispred hotela "Kaštil" sve do restorana Taverna Riva. I ispravljen je i jedan propust na kojega smo ukazali u posljednjem izvještaju: nakon priključenja antene na fasadi je ostao visiti crni kabel. Sada je to ispravljeno!

Direktor firme NET VISION iz Zagreba, kako nam je prenio Alek Samardžić, čovjek koji brine o internet uređajima općine i TZ, ispričava se Općini, TZ i turistima zbog problema koji su nastali radi neadekvatnih uređaja koji su sada zamijenjeni. (J.E.)

(64) objavljeno  19. 08. 13. u 21.10 h 

********************alt


GORILO U NEREŽIŠĆA - POMOĆ IZ BOLA

Vatrogasci su dobili obavijest u ponedjeljak u 15.30 sati da gori na Jurjevom brdu u Nerežišćima zapadno od industrijske zone. Požar su gasila DVD-a iz nekoliko mjesta na Braču, a iz Bola je upućena cisterna i četiri vatrogasca. Vatra je oko 17 sati bila po nadzorom, a mnogo su od pomoći bila i dva kanadera. Neslužbeno saznajemo da je do požara došlo zbog kvara na izolatorima dalekovoda.

Noću će na požarištu dežurati, uz ostale, i dva vatrogasca iz Bola s jednim vozilom. (J.E. - foto arhiv)

(63) objavljeno  19. 08. 13. u 20.45 h 

********************


alt


LJETO I DALJE TRAJE

Kakvo nas vrijeme očekuje ovoga tjedna? Prema prognozi DHMZ u utorak popodne i navečer mjestimično u Dalmaciji je moguća slaba kiša ili pljusak. To kratkotrajno pogoršanje ne mora biti i u Bolu, ali je vjerovatnije da će biti - bure. Ona će u srijedu tijekom dana oslabiti, a za zadnji vikend u kolovozu meteorolozi predviđaju pravo ljetno vrijeme.

(62) objavljeno  19. 08. 13. u 20.40 h 


ponedjeljak, 19. 08. 13. **********


alt


USKORO U ŠKOLSKE KLUPE

Još samo dva tjedna i završavaju školski praznici. Nastava u cijeloj Hrvatskoj, pa i u Bolu, počinje 2. rujna. Raduje informacija da će u prvi razred Osnovne škole biti čak 15 učenika, što se nije dogodilo više godina. (J.E.)

(61) objavljeno  18. 08. 13. u 22.05 h 

********************


alt


STIGLE SADNICE KUPUSA

U nedjelju su na bolskoj tržnici stigle prve sadnice kupusa. Prodavač Veselko Mikulić uvjerava nas u porijeklo sadnica (Donji Humac) i povoljnu cijenu od samo dvije kune. Zadovoljan je interesom Boljana, a idućih se dana očekuje i - gužva. (J.E.)

(60) objavljeno  18. 08. 13. u 22 h


nedjelja, 18. 08. 13. **********


alt


SMANJEN POREZNI DUG

Porezna uprava objavila je na svojim internet stranicama poimenični spisak dužnika sa stanjem na dan 24. srpnja. Na popisu su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost a duguju veći iznos od 100 tisuća kuna, zatim pravne osobe za dugom većim od 30 tisuća kuna te u trećoj grupi ostali porezni obveznici (građani) čiji je dug veći od 15 tisuća kuna.

Boljana ima u prvom i trećem popisu, ali nema među pravnim osobama.

Dug je manji nego prije godinu dana. Tada su Boljani dugovali oko 13 milijuna, a danas 8,8 milijuna kuna.

Najveći bolski porezni obveznik duguje 942.150 kuna, a drugi nešto malo manje - 854.605 kuna. Ukupno ih je na popisu s bolskom adresom 54, a dug se odnosi na neplaćanje PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, doprinosa na obvezno osiguranje, poreza na promet nekretnina, a ima i onih koji imaju dug prema carini. (J.E.)

(59) objavljeno  17. 08. 13. 23.59 h

********************


alt


DANI VIDEO UMJETNOSTI

U subotu je počelo drugo izdanje LOVELY DAYS-a, predstavljanje svjetske video umjetnosti. Festival je ovu godinu preselio u baroknu palaču Galerije Dešković, koja ove godine slavi 50 godina postojanja.

Na poziv umjetnice Renate Poljak i u suradnji sa Centrom za kulturu općine Bol, domaći i inozemni kustosi i kustosice, slijedom svoje izvrsnosti i dugogodišnjeg bavljenja suvremenom umjetnošću, svake će večeri do 22. kolovoza prikazivati video programe, prezentirati umjetnike te razgovarati s publikom.

Početak je u 22 sata.

(58) objavljeno  17. 08. 13. u 23.50 h 

********************


alt


HODOČAŠĆE U BLACA

U Blacama se po tradiciji okupilo u subotu blizu 300 ljudi, uglavnom iz Nerežišća i okolnih mjesta, ali su neki došli brodom iz Bola i Jelse. Bilo je to hodočašće u čast Velike Gospe. U tamošnjoj crkvi posvećenoj Uznesenju  Marijinu služila se sveta misa, a organizirana je i procesija (na slici) kroz Pustinju Blaca. Hodočašće je održano nakon trogodišnje pauze zbog sanacije i otklanjanja opasnosti od novih odrona stijena iznad samostanskog kompleksa

Drugačije je bilo samo to što se nije mogla, kao obično, kupiti janjetina i popiti vino ili sok. Kriva je, kažu, fiskalizacija, ali zakon treba poštivati. Moglo se dobiti samo čaša vode. A i tome su se mnogi radovali. (foto: Stanka Marinković)

(57) objavljeno  17. 08. 13. u 23.40 h 

********************


alt


NAŠI GOSTI: M. PUPOVAC

Saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji se nalazi na odmoru u Vrboskoj, u subotu je po prvi put došao na jednodnevni izlet u Bol gdje mu je domaćin bio snimatelj HRT-a Pero Granić. S njima su bile i njihove supruge, a priključili su im se u jednom dijelu obilaska znamenitosti i načelnik općine Tihomir Marinković i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Gosti su razgledali Galeriju umjetnina Branislav Dešković, obišli Vinski podrum (na slici) i Kuću u kući, a prošetali su se do Dominikanskog samostana i šetnicom do plaže Zlatni rat. (J.E.)

(56) objavljeno  17. 08. 13. u 23.30 h 

********************alt


KOLIKE SU ZALIHE VINA?

Poljoprivredna zadruga uputila je pisanu obavijest o obvezi prijavljivanja zaliha vina na dan 31. srpnja. To su obvezni učiniti do 10. rujna proizvođači grožđa i vina upisani u vinogradarski registar. Od te obveze su oslobođeni proizvođači grožđa kojima je u vinogradarskom registru upisana samo aktivnost: proizvodnja grožđa, a čitav su urod isporučili vinariji.

Potrebni obrazac "Izjave" kao i dodatna objašnjenja mogu se dobiti u Uredu Poljoprivredne zadruge kod Fanike Klisović. (J.E.)

(55) objavljeno  17. 08. 13. u 23.25 h 


subota, 17. 08. 13. **********


alt

Na slici je tek dio onih koji su imali rezervirana mjesta za stolom, ali su zakasnili na snimanje


BUMBINOVI NA OKUPU

U Bolu su od davnina Marinkovići najbrojniji. Godine 1948. (prvi popis stanovništva nakon Drugog svjetskog rata) bilo ih je 179 u 42 obitelji. Zbog te brojnosti imali su i svoje nadimke, kao i mnoge druge bolske obitelji, ali Marinkovići opet najviše - 29.

Potpomci Viska Marinkovića (1898. - 1947.) s nadimkom Bumba, već deset godina sastaju se tijekom ljeta pa su to učinili i u petak 16. kolovoza. Došli su iz Zagreba, Ljubljane, Splita, ali i iz Kanade i SAD-a te naravno iz Bola. Ima ih 38 odraslih i 10 djece.

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja bio je Berislav Bernardić, a glavni kuhar Vinko Marinković Bumba (na slici s bijelom kapom). J.E.

(54) objavljeno  16. 08. 13. u 22.20 h 

********************alt


U SUBOTU VIŠE ODLAZAKA?

Subotom je uvijek smjena gostiju, a ovoga se vikenda očekuje više odlazaka nego dolazaka. To su ipak samo pretpostavke uz napomenu da je prošloga vikenda došlo u Bol više gostiju nego ih je otišlo! U ponedjeljak 12. kolovoza u Bolu je bilo prijavljeno rekordan broj gostiju ovoga ljeta - 5.796 (domaćih 468, a stranih 5328).

Meteorolozi do sredine idućeg tjedna predviđaju još toplije vrijeme. (J.E.)

(53) objavljeno  16. 08. 13. u 22.10 h 

********************


alt


FINALE BEZ DOMAĆINA

U polufinalu boćarskog turnira u Murvici, koje je odigrano u petak navečer, ekipa iz Supetra bila je bolja od domaćina (2:0), pa će Murvićani u utorak pokušati osvojiti barem treće mjesto. U drugom polufinalu Izdajnici (Pražnica) bili su bolji (2:1) od Ćiverice iz Postira.

Finale: Supetar - Izdajnici, za treće mjesto Murvica - Ćiverica.

Finale je pomaknuto za jedan dan i umjesto u ponedjeljak igrat će se u utorak u 18 sati. (J.E.)

(52) objavljeno  16. 08. 13. u 22 h 


petak, 16. 08. 13. **********


alt


PROCESIJA S GOSPINIM KIPOM

Na blagdan Velike Gospe, nakon svečane mise u Velikoj (samostanskoj) crkvi krenula je procesija do centra mjesta. Pomolilo se pred Malom (župnom) crkvom i vratilo ponovno u Veliku crkvu.

U procesiji je bilo mnoštvo vjernika, da budemo još precizniji, bilo ih je 543, a dvostruko više gostiju i mještana bilo je u špaliru kuda je prolazila procesija. Gospin kip nosila su četvorica crkvenara: Lovro Karmelić, Nikica Bodlović, Vinko Kraljević Gemo i Franjo Santo. (J.E.)

(51) objavljeno 15. 08. 13. u 22.17 h 

********************


alt


"LJUBAV JE BOL U SRCU MOM ..."

Po šesti put Lili Gluić ima samostalnu izložbu u Bolu, u Galeriji Doma kulture, a može se izložene slike razgledati (i kupiti) svaki dan do 23. kolovoza od 20 do 23 sata.

U svemu oslikanom - pročitali smo u katalogu - Lili traži iskonsku ljepotu pa su njezine nevere, lebičade i juga poetična slika ćudesne prirode koja nam u različitim oblicima i bojama otkriva misterij Života.

Na mnogim izloženim slikama vide se prepoznatljivi motivi Bola i okolice. (J.E.)

(50) objavljeno  15. 08. 13. u 22.05 h 

********************


alt


CIKLUS KLASIČNIH KONCERATA

Programom 24. Bolskog lita planiran je i vrlo dobro posjećen Ciklus klasičnih koncerata. Do sada je organizirano u Velikoj (samostanskoj) crkvi 7, a u Maloj crkvi jedan koncert. Do kraja ove sezone (23. rujna) još će se po dva održati u jednoj i drugoj crkvi.

Ovi koncerti popularni su kod inozemnih gostiju, a njih je u Bolu preko 90 posto. (J.E.)

(49) objavljeno  16. 08. 13. u 7 h   


četvrtak, 15. 08. 13. **********


alt


BLAGDAN VELIKE GOSPE

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza i taj dan je državni blagdan u Hrvatskoj.

U Velikoj (samostanskoj) crkvi u 7.00 sati je tiha misa, u 10.30 pjevana sveta misa, u 18.30 ruzarij, a u 19 sati središnja misna proslava nakon koje slijedi procesija do Male crkve i natrag.

U Maloj (župnoj) crkvi u 9 sati je pjevana sveta misa. (J.E.)

(48) objavljeno  14. 08. 13. u 23.55 h 

*******************


alt

U prizemlju Galerije Branislav Dešković otvorena je u srijedu izložba radova Šime Perića


altReljef jednostavnog oblika, a spomeničkog dostojanstva: Rekvijem za bračke iseljenike umrle u Antofagasti


LJETNA IZLOŽBA KOJU SVAKAKO TREBA POGLEDATI

Galerija umjetnina Branislav Dešković dobila je za 50-u obljetnicu postojanja vrijednu donaciju koju do 13. rujna mogu razgledati i svi zainteresirani. Donator je Šime Perić (93), nestor hrvatske suvremene umjetnosti, a u Galeriji, gdje već od ranije postoje njegovi radovi, sada će biti i brojne donirane slike, manje sklupture, veliko platno ...

Na svečanom otvaranju bio je brat slikara sa suprugom i nekoliko članova obitelji, načelnik općine Tihomir Marinković, ravnateljica Centra za kulturu Brač Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu općine Bol Ivana Bošković Ivičić i brojni ljubitelji ove umjetnosti. U uvodnom dijelu govorila je Jasna Damjanović, a o izloženim radovima Guido Quien.

Izložbu je organizirao Centar za kulturu Brač uz potporu Ministarstva kulture RH i Centra za kulturu općine Bol. (J.E.)

(47) objavljeno  14. 08. 13. u 23.35 h 

********************


alt


POČELA (NOĆNA) BERBA!

Gabrijel Marinković kao da voli biti prvi, pa je i prvi počeo berbu bijelog grožđa na istočnom dijelu općine Bol, na Gališnjak. Bralo se u srijedu navečer (noćna berba) jer je po danu prevruće. Gabrijelu su pomagali: supruga Irena, Mladen i Štefica Ćurin, Robert i Nevenka Martinović. (foto: Nevenka Martinović)

(46) objavljeno 14. 08. 13. u 23.10 h 

********************


alt


FINALE U PONEDJELJAK

U srijedu navečer poznate su ekipe koje će u petak igrati u polufinalu boćarskog turnira u Murvici.  S početkom u 19 sati igrat će Supetar - Murvica te Izdajnici (Pražnica) - Ćiverica (Postira). Finale je u ponedjeljak u 18 sati, a tada će poraženi u polufinalu igrati za treće mjesto.

Na ovogodišnjem boćarskom turniru sudjelovalo je 16 momčadi, a najbolji će u ponedjeljak u restoranu "Marija" dobiti medalje, pehare i diplome. (J.E.)

(45) objavljeno 14. 08. 13. u 23 h 


srijeda, 14. 08. 13. **********


alt


BOL NA 3. MJESTU

Poznati su ovogodišnji rezultati Turističke patrole "Večenjeg lista". Prvi je Vis s maksimalnom ocjenom 100 (deset puta 10), drugi je Rovinj (99), a treći - Bol (95). Iza njih su poredana mnoga poznata ljetovališta: Makarska (94), Pomena na Mljetu (93), Trogir (92), Tučepi (90), Hvar (89), Rab (88), Crikvenica (88), Brela (88), Vrsar (84), Šibenik (84), Korčula (81), Opatija (80), Mali Lošinj (80), Poreč (80), Dubrovnik (79), Split (79), Novalja (76), Baška (75), Vodice (75), Pula (75), Novi Vinodolski (74), Zadar (74), Cavtat (73), Biograd na Moru (71), Cres (69), Primošten (62) i Umag (58).

Prošle godine Bol je bio peti. (J.E.)

(44) objavljeno 13. 08. 13. u 22.30 h 

********************


alt


NOVI TURISTIČKI REKORDI

U Bolu je prošlog ponedjeljka (12. kolovoza), kada su se zbrojili gosti u hotelima, privatnom smještaju i kampovima, bilo rekordnih 5.796 prijavljenih turista. To je 302 više nego sedam dana ranije - 5. kolovoza. Domaćih je gostiju bilo 468, a stranih 5.328.

U županiji je bilo ukupno 143.963 gosta ili 8 posto više nego lani istoga datuma. Bol je po broju gostiju sada već deseti, a 5. kolovoza je bio 12. (J.E.)

(43) objavljeno  13. 08. 13. u 23.45 h  

*******************


alt


VEČERAS "LITNJA NOĆ"

Ljetna fešta četvrtkom, zbog blagdana Velike Gospe i procesije, organizirat će se dan ranije, u srijedu 14. kolovoza. Program je uobičajan: gastro ponuda koju obožavaju Boljani i gosti (na slici), prodaja razno-raznih suvenira i naravno glazba za ples. (J.E.)

(42) objavljeno  13. 08. 13. u 22.05 h 

********************


alt


PROCESIJA ZA VELIKU GOSPU

Središnja misa proslave Velike Gospe bit će u Velikoj crkvi u četvrtak (15. kolovoza) u 19 sati. Nakon mise kreće procesija do Male crkve i natrag u Veliku crkvu.

Na našem portalu objavljujemo snimku procesije od prije 22 godine. (U desnom stupcu treba kliknuti na baner "Velika gospa 1991.)

(41) objavljeno  13. 08. 13. u 22 h

********************


alt


DONACIJE ZA GALERIJU

U ciklusu "Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković" u srijedu (14. kolovoza) otvara se izložba slika i skluptura Šime Perića (na slici), nestora suvremene hrvatske umjetnosti. Rođen je 1920. u Antofagasti (Čile), ali je dio svoga djetinstva proveo u Ložišćima. U mirovini je od 1984. godine, ali nastavlja radom, naročito kiparstvom.

U godini kada Galerija Branislav Dešković obilježava svoju 50-u obljetnicu, hvale je vrijedna i značajna odluka Šime Perića da donira zavidan broj slika, veliko platno Smeđi rondo iz 1974. te izbor iz triju ciklusa: Dinamika suzvučja (1982. - 1983.), Osjećaj vedrine (1986. - 1987.) i Ljeta na Braču (1994. - 2012). K tome će pridodati nekoliko manjih skluptura te veliki reljef Rekvijem za bračke iseljenike umrle u Antofagasti , oblikovan 1988. godine.

Izložba se otvara u 21 sat, a bit će otvorena do 14. rujna od 9 do 12 i 18 do 23 sata. (J.E.)

(40) objavljeno  13. 08. 13. u 21.45 h 

********************


alt


ZAVRŠILA ŠKOLA PLIVANJA

Jednomjesečna škola plivanja, u organizaciji PK "Grancigula", završena je plivačkim natjecanjem u kojem je sudjelovalo 96 mladih, svih uzrasta. Na Martinici, gdje su vježbali svaki dan osim nedjeljom, u srijedu je podjela diploma i medalja, a nakon toga završna svečanost. (J.E.)

(39) objavljeno  13. 08. 13. u 21.15 h 

********************


alt


ČUDNI NEKI GOSTI

Možda je Batman stvarno izmišljeni lik, koji se prvi put pojavio 1939. u stripu, ali je u Hrvatskoj mnogo populartniji u filmskim utjelovljenima. Iako je Bol navikao na razne goste: predsjednike država, ministre, domaće i strane tajkune, sportaše, glumce, naravno i sasvim lijepe djevojke i žene, ipak je u utorak (13. kolovoza) Batman na šetnici kod kafića "Noina arka" izazvao pažnju mladih i starijih. Ne zna se je li došao zrakom, motorom ili pješice, u kojem je hotelu odsjeo, je li se prijavio kao gost ... (foto: Robert Njegač)

(38) objavljeno  13. 08. 13. u 21.10 h 


utorak, 13. 08. 13. **********


alt


SUNČANA ELEKTRANA U BOLU

Na krovnoj terasi "Marijan centra" montirana je fotonaponska elektrana Bol 1, prva na Braču tog tipa i kapaciteta. Prilično zahtjevnom i dugotrajnom procedurom započelo se krajem 2011. Ova sunčana elektrana snage je 10 kW, a uz nju je ugrađen sustav za pripremu tople vode. Time je značajno smanjena potreba za plinom koji je do sada bio glavni energent za pripremu tople vode.

- Očekivana prizvodnja elektrane je oko 13.000 kWh, smanjujući time emisiju CO2 za 11,2 tone godišnje - objasnio nam je Ivan Pišković iz zagrebačkog Enerco Solara, koji je montirao ove uređaje.

- To je prvi proizvođač el. energije koji je registriran kao prodavatelj iste, tj HEP otkupljuje cijelu proizvedenu električnu energiju - rekao nam je Ante Dominis iz supetarskog pogona "Elektrodalmacije". - Na području Brača ima još šest izdanih suglasnosti za priključenje istih solarnih elektrana, ali nisu upali u kvote za snagu tako da pretpostavljam da će biti puštene u rad u naredne dvije godine. Njihovo priključenje određuje agencija HROTE (Hrvatski operator tržišta energije). (J.E.)

(37) objavljeno  12. 08. 13. u 21 h 

*******************


alt


NIŠTA OD BESPLATNOG INTERNETA

Ni nastojanja da se u ponedjeljak pojača signal za besplatni internet, ostala su samo na pokušajima. Signal sa uređaja na zgradi TZ (na slici) je preslab i prekratak, pa je po svemu sudeći uzaludno utrošen (plaćen) novac. Ova je sezona bila bez signala (onog besplatnog) iako su mnogi restorani i kafići duž rive, gostima davali svoje šifre da mogu surfati.

Svaka se škola plaća pa i ova kupovanja (i unaprijed plaćanja) nečega što ne služi ničemu. Tek, na fasadi je ostala antena sa kratkim i slabim signalom, ali nepotrebno dugim (crnim) kabelom, desno od prozora. (J.E.)

(36) objavljeno  12. 08. 13. u 20.45 h 


ponedjeljak, 12. 08. 13. **********


alt


ZAMAGLIVANJE PROTIV KOMARACA I MUHA

U noći od ponedjeljka na utorak, oko 3 sata, djelatnici tvrtke "Cian" iz Splita zamagljivat će protiv muha i komaraca. To će izvoditi prizemnom ULV metodom iz vozila.

Preporuča se za vrijeme zamaglivanja zatvoriti vrata i prozore, posebno zbog osoba sa zdravstvenim tegobama dišnih organa. (J.E.)

(35) objavljeno 12. 08. 13. u 13 h 

**********


alt


SVE JE VIŠE IZLETNIKA IZ SPLITA

Ovaj vikend je podjednako došlo i otišlo gostiju. To je naša slobodna procjena, a utorak bi Ured TZ mogao objaviti sasvim točne brojke. Ipak, već sljedeći vikend će se postupno smanjivati broj gostiju u svim ljetovalištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ove je nedjelje katamaranom "Bišovo" (na slici) stiglo iz Splita čak 206 izletnika. Ovu liniju sve više koriste vikendaši i turisti koji završavaju odmor i nedjeljom u 17 sati iz Bola odlaze za Split. (J.E.)

(34) objavljeno  11. 08. 13. u 21.35 h 

********************


alt


KALENDARI ZA 2014.

Na 17 štandova koji su smješteni na šetnici nema što nema. Reklo bi se "od igle do lokomotive". Nude se rekviziti za plažu, razni suveniri, ulje za sunčanje, razglednice, ali ima i - kalendara za 2014. To je ponuda sa štanda splitskog "Tibera" koji već nekoliko godine nudi već u lipnju kalendare za sljedeću godinu s motivima Dalmacije i Brača. (J.E.)

(33) objavljeno  11. 08. 13. u 21.30 h 


nedjelja, 11. 08. 13. **********


alt


NOVA REGULACIJA PROMETA?

Završetkom turističke sezone neće prestati prometni problemi. U listopadu se nastavljaju radovi na kanalizacijskom sustavu i otvaraju se tri velika gradilišta. Najteža je dionica od Galerije Dešković do autobusne stanice gdje će se zbog iskopa i polaganja cijevi potpuno onemogućiti prometovanje vozila osim onih za potrebe gradilišta. Otežano će se voziti i preko Račića, ali se saobraćaj neće prekidati. Treće je gradilište u Ulici Tina Ujevića gdje su mogući zastoji, ali ima alternativnih pravaca.  Početkom rujna sastaje se koordinacija koja će utvrditi dinamiku radova.

Trenutno se radi studija prometnih rješenja. Svi su izgledi da će jedini ulaz u centar mjesta biti preko Ulice Domovinskoga rata, zatim Rudinom i Ulicom F. Radića. Bila bi to jednosmjerna prometnica i vozila bi nastavili oko Male crkve, Ulicom Uz pjacu i Novim putem, također jednim smjerom. Trgovine u centru moraju voditi računa da veća vozila ne mogu doći u sami centar mjesta. Na novi režim moraju računati i Splitska banka, Fina, Pošta, Berica, ali i brojni stanari na ovom pravcu. Parkiranje i duže zadržavanje vozila u centru, neće biti moguće.(J.E.)

(32) objavljeno  10. 08. 13. u 22.20 h 

********************


alt


ZLATNI PIR

Jerko Malvasija nakon pedeset godina ponovno je pred oltar u bolskoj župnoj crkvi doveo svoju Rajku. Obred "zlatnog" vjenčanja predvodio je župnik o. Damir Šokić, a mnogi su Boljani u subotu 10. kolovoza svjedočili ovom nesvakidašnjem, ali lijepom događaju. (J.E.)

(31) objavljeno  10. 08. 13. u 22.05 h  

********************


alt


ZA LJEPŠI BOL

Svakodnevno se vodi briga o parkovima i cvjetnim sadnicama posebno kad zvizdan pripeče. Raditi se mora i po suncu i to uspješno čine radnici "Grabovog rata". Uostalom, Bol uvijek ima maksimalne ocjene za čistoću i zaštitu okoliša. (J.E.)

(30) objavljeno  10. 08. 13. u 21.45 h 


subota, 10. 08. 13. **********


alt

Ivica Karninčić Koloč, domaćin (lijevo) i slikar Vatroslav Kuliš (desno) ispred slike nastale ovih dana u Bolu


KULTURA IZ KOLOČEVOG DVORA

Je li se kultura ponovno vratila u Dvor Koločevog mira ili ona nikada nije ni napuštala taj prostor poznat po višegodišnjim umjetničkim kolonijama i stvaralaštvu pod nazivom LOBOL? Svejedno koja je dilema točna, činjenica je da se na izložbi Vatroslava Kuliša u petak navečer okupilo podosta ljudi od imena i ugleda, po nama preko dvije stotine. Desetak dana je Vatroslav Kuliš boravio u Bolu kao gost Ivice Karninčića Koloča i za to vrijeme, čini nam se, više stvarao nego se odmarao. Radove jednog od najboljih suvremenih hrvatskih slikara, nastale u Bolu, mogli su vidjeti svi posjetitelji i pritom uživati u druženju. (J.E.)

(29) objavljeno  09. 08. 13. u 23.45 h

********************


alt


BOL NA HTV-u

Za potrebe emisije Turistička klasa, koja se emitira četvrtkom na Prvom programu HRT-a, u petak je u Bolu sniman prilog "Jedan dan s gostom". Taj gost je bio Arthur Bauduin iz Nizozemske koji u Bolu ljetuje od 1982. godine. S njim u razgovoru i šetnji Bolom vidjet ćemo i neke bolske znamenitosti i zanimljivosti, a interesantan je i razgovor s njegovom prvom (i jedinom) gazdaricom Vinkom Kraljević.

Autorica priloga je Branka Brekalo, snimatelj Pero Granić, a emitiranje se očekuje u četvrtak 15. kolovoza u 20.30 sati. (J.E.)

(28) objavljeno  09. 08. 13. u 23.30 sati 

********************


alt


MONTIRANI FERALI

Na zgradi nekadašnje čitaonice montirani su novi ferali. Ima ih ukupno četiri, dva na južnoj, jedan na zapadnoj i jedan na sjevernoj fasadi. Nakon skidanja žbuke i potrebne sanacije krova, ukazala se jedna sasvim drugačija zgrada, pa je neophodno bilo postaviti novu, unificiranu vanjsku rasvjetu. Nekadašnja dva ferala, nagrade Večernjega lista za šampionske titule u turizmu 2002. i 2008., bit će postavljeni na nekoj drugoj lokaciji. (J.E.)

(27) objavljeno  09. 08. 13. u 23.20 h 


petak, 09. 08. 13. **********


alt


NE MORA SE UVIJEK BITI PRVI

Turistička patrola Večernjeg lista i ove godine ocjenjuje ukupno 50 ljetovališta na Jadranu. Nakon 25 objavljenih izvještaja, Bol je na drugom mjestu s ukupnom ocjenom 95 (maksimalno je 100). Trenutno vodi Vis sa ocjenom 100, a iza Bola u neka vrlo poznata turistička središta s lošijom ocjenom: Makarska (94), Tučepi (90), Hvar (89), Rab (88), Brela (88), Korčula (81), Dubrovnik (79), Split (79), Cavtat (73) ... Idućih dana Večernji list će objaviti ocjene za Poreč, Vrsar, Rovinj, Pulu i Opatiju.

Maksimalnu ocjenu 10 Bol je dobio za urednost, izgled mjesta, čistoću i zaštitu okoliša, zatim za kvalitetu i raznolikost smještaja, pa onda za kulturni, izletnički i rekreativni sadržaj. Čistu desetka je dobio za uređenost i opremljenost plaža, zatim promet i javni prijevoz te opći dojam i gostoljubivost (ukupno 6 "desetki"). Ocjena manje (9) ima za ugostiteljsku ponudu, zatim za opskrbljenost i šoping trgovinu, pa za inovativnost, originalnost i autohtonost ponude. Večernja zabava ocjenjena je sa 8, što je bolje nego lani kada je ocjena bila 4.

Večernji list je uvijek imao visoke ocjene za Bol, bez obzira što i ove godine novinarka ima neke zamjerke koje nisu posve točne. Na primjer, parkiralište na Zlatnom ratu nije 60 kuna, nego 10 kuna po satu, a dnevna karta je - 50 kuna. Na plaži više od polovine kupača ne koristi suncobrane i ležaljke. U hladu borivine ne plaćaju ništa, kao ni za kupanje, pa mogu cijeli dan uživati na jedinstvenoj plaži na svijetu bez kune troška. U restoranu "Pumparela" rižot od škampi servira se: riža, dvije velike škampe više kao dekoracija (ali je jestiva), a u riži je barem desetak malih repova očišćenih škampi.

Do sada je Večernji list dodijelio Bolu više priznanja: Zlatno sunce (1977., 1979., 1984., 1994.), Šampion turizma (2002.) i najbolje ljetovalište na Jadranu (2008.). Godine 2011. Turistička patrola je istu ocjenu dala Bolu, Hvaru, Dubrovniku i Korčuli, ali je za pobjednika proglasila Hvar. Ljeta 2012. najbolji je bio Rovinj, zatim Poreč, Dubrovnik, Umag, a Bol je bio peti s ocjenom 84. (J.E.)

(26) objavljeno  08. 08. 13. u 21.40 h 

********************


alt


RAMAZANSKI BAJRAM

Islamski vjernici nakon završetka ramazana - mjeseca molitve i posta - slavili su u četvrtak Ramazanski bajram. Taj dan očevi i majke darivaju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogati objed. Poštujući vjeru i običaje u četvrtak je na okupu bila i brojna obitelj Kadriji (na slici), poznatija kao vlasnica restorana "Pumparela" u bolskom portu.

Vjerujemo da su i ostali islamski vjernici u Bolu na isti ili sličan način proslavili ovaj najznačajniji islamski blagdan. (J.E.)

(25) objavljeno  08. 08. 13. u 21.10 h 

********************


alt


"TRIO ANIME" U BOLU

Programom 24. Bolskog lita predviđen je u petak zanimljiv koncert. Nastupiti će Trio Anime: Mia Domaćina, Biljana Ivanović i Nella Šarić, tri mlade sopranistice uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića. Koncert će se održati na ljetnoj pozornici Teatrina Dva ferala, a početak je u 21.30 sati. (J.E.)

(24) objavljeno  08. 08. 13. u 21 h


četvrtak 08. 08. 13. **********


alt


BLAGDAN SV. DOMINIKA

Dominikanska crkva u Bolu danas (četvrtak, 8. kolovoza) slavi blagdan sv. Dominika. Sveta misa bit će u Samostanskoj crkvi (Vela crkva) u 8 sati, a svečana misa, u istoj crkvi, je u 11 sati. U maloj crkvi misa će se služiti u 19 sati.

Dominik je živio prije 8 stoljeća, a osnovao je veliku obitelj - Dominikansku obitelj otvorenu svima koji po njegovom primjeru žele nasljedovati Isusa Krista. Prvi dominikanci dolaze u hrvatske krajeve već za života sv. Dominika. Godine 1225. osnivaju samostan u Dubrovniku. Svaki samostan bio je ujedno i škola otvorena za javnost. Dominikanski red nastao je u vrijeme velikog siromaštva u svijetu.

Darovnicom bračkog kneza Petra Zacharija čitav poluotok Glavica (na slici) dan je 1475. godine na upravljanje dominikancima koji tu osnivaju svoju redovničku zajednicu. Čak 79 Boljana bili su fratri dominikanci, a još su se mnogi školovali u klasičnoj gimnaziji dominikanaca. (J.E.)

(23) objavljeno  07. 08. 13. u 23.30 h 

********************


alt


POČELO NATJECANJE U MURVICI

Prve utakmice turnira u balotama odigrane su u srijedu na boćalištima u Murvici. Ove godine sudjeluje 16 ekipa iz Murvice, Bola, Supetra, Novog sela i Škripa. Ravnopravno s muškim ekipama natjecati će se i jedna ženska momčad: Đenka Vukota, Jela Miljević, Dragica Martinić i Anđelka Marinković. U gledalištu je ostao Ivan Malenica, jedan od boljih balotaša na Braču, jer nije uspio sakupiti još tri igrača i sastaviti ekipu.

Utakmice se igraju nakon 18.30 sati osim kada je na TV-u utakmica Hajduka, te nedjeljom i na Veliku Gospu. Organizatori računaju da će turnir biti završen do 20. kolovoza kada se organizira zajednička večera i podjela pehara i medalja.

Na tribinama ima mjesta za gledatelje i navijače (i navijačice). Ulaz se ne naplaćuje ali je zabranjena upotreba bengalki. (J.E.)

(22) objavljeno  07. 08. 13. u 23.10 h srijeda 07. 08. 13. **********


alt


KOLIKO U BOLU IMA TURISTA?

Jesu li u Bolu popunjeni svi smještajni kapaciteti? Možda i nisu, iako se nalazimo u špici turističke sezone. Brojke su neumoljive i nema razloga da im ne vjerujemo: u Bolu je 5. kolovoza (ponedjeljak) bilo prijavljeno 137 domaćih i 5.357 stranih gostiju ili ukupno 5.494 ili četiri (4) posto više nego istog datuma prošle godine. Sa domaćim stanovništvom, pa vikendašima, "rodbinom" i neprijavljenim gostima u Bolu boravi blizu 10 tisuća ljudi! Tijekom dana ima ih sasvim sigurno još oko tri tisuće više. To su izletnici koji dolaze brodovima ili automobilima iz drugih ljetovališta na Braču.

Po broju gostiju u županiji Bol je 5. kolovoza bio na 12. mjestu. Ispred njega su Baška Voda (11.314 gostiju), Makarska (10.913), Split (9.196), Omiš (7.179), Hvar (6.810), Okrug (6.610), Gradac (6.033), Seget (6.019), Tučepi (5.667), Podgora (5.631)  i Brela (5.600).

Na Braču Bol ima najviše gostiju (5.494), zatim Supetar (5.163), Milna (2.193), Sutivan (1.582) ...(J.E.)

(21) objavljeno 06. 08. 13. u 22.10 h 

********************


alt

Na izlazu iz Bola, prije supermarketa Studenac, skreće se lijevo. Novo odlagalište je samo malo naprijed pa - desno. Cesta je asfaltirana


alt

Dio budućeg reciklažnog dvorišta


NOVI DEPONIJ ZA KRUPNI OTPAD

Krupni otpad neće se više odvoziti i nekontrolirano odlagati u kontejnere ili (najčešće) pored njih. Do sada se to radilo na velikom parkiralištu, na ulazu u Bol, a sada je dovršeno i pri kraju je uređenja Reciklažnog dvorišta. Tu će se dovoziti i krupni otpad, a o novoj lokaciji brinut će tvrtka "Michielli Tomić" iz Gornjeg Humca. Odlaganje će se obavljati u točno određeno vrijeme, a tamo će biti i dežurni čuvar. Idućih dana napisat ćemo nešto detaljnije. (J.E.)

(20) objavljeno 06. 08. 13. u 21.50 h utorak 06. 08. 13. **********


alt


SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE

Gospa od sniga, Dan općine i fjera obilježeni su 5. kolovoza nizom svečanosti, a glazba se čula i do jutarnjih sati 6. kolovoza. Službeno je počelo u ponedjeljak ujutro polaganjem vijenca i paljenjem svijeće za sve poginule za Domovinu. Nastavljeno je svečanom koncelebriranom misom u Veloj crkvi. Misno slavlje predvodio je msgr. Vinko Puljić, kardinal i nadbiskup Vrhbosanski.

U kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa" održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Nazočili su joj brojni visoki gosti: uzoriti kardinal msgr Vinko Puljić, msgr. Slobodan Štambuk, biskup bračko-hvarsko-viški, msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, o. Damir Šokić, bolski župnik, Arsen Bauk, predstavnik Vlade RH i ministar Uprave RH, Željko Mišić, predstavnik župana i pročelnik ureda za pomorstvo, Veljan Radojković, pročelnik Ureda državne uprave u županiji ...

Na sjednici je uručena Godišnja nagrada općine Bol Ani Đorđević kao priznanje za njezina dostignuća iz područja razvoja i popularizacije informatičke tehnologije. Ona je dobila povelju, pismeno obrazloženje i 10 tisuća kuna.

Tijekom dana na rivi su postavljeni štandovi za prodaju hrane i suvenira. Ispeklo se i prodalo 24 janjca, a navečer je pjevala Doris Dragović. I nakon ponoći nastavila se u Bolu pučka fešta do ranih jutarnjih sati. (J.E.)


Foto kroniku događanja u Bolu pogledajte u poglavlju "Dan općine 2013.)

(19) objavljeno  06. 08. 13. u 6.00 h

*******************


alt


JAPANSKI TURISTI U BOLU

Prema evidenciji koja se vodi u Uredu Turističke zajednice, u Bolu je u srpnju bilo najviše turista iz Skandinavskih zemalja (Norveška, Švedska, Finska). Ali bi se moglo reći i da ima gostiju sa svih kontinenata. Na jednodnevni izlet u Bol su navratili i turisti iz Japana kojima je bolski vodič Zoran Kojdić govorio o bolskm znamenitostima. Naravno, obišli su i svjetski poznatu plažu Zlatni rat (J.E.)

(18) objavljeno  06. 08. 13. u 6.05 h 


ponedjeljak 05. 08. 13. **********


alt

Glazba i ples na rivi (arhivski snimak). U glavnoj ulozi Bepino Marinković Pusa kojeg na fjeru neće biti u Bolu jer se u Rijeci oporavlja od povrede koju je "zaradio" upravo na bolskoj rivi


DANAS JE NAŠA FEŠTA!

Mnogi možda i ne znaju da je Općinsko vijeće Bola bilo inicijator i predlagač da 5. kolovoza bude državni praznik - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Toga datuma od davnina se u Bolu slavi blagdan Gospe od sniga i fjera, a kasnije i  Dan općine.

Za ponedjeljak je sve spremno za feštu. Posebno će biti svečano u Dominikanskom samostanu i Veloj crkvi gdje dolaze visoki crkveni dostojanstvenici: kardinal, biskupi i mnogi svećenici. Svečana sveta misa je u 10 sati, a misa će se služiti i u župnoj crkvi, Gospe od Karmela, isti dan u 19 sati.

Svečana sjednica Općinskog vijeća, uz pozivnice, biti će u 12 sati u hotelu "Elaphusa", gdje će osim predstavnika vjerske zajednice biti i predstavnici Vlade i županije. Očekuje se i dolazak predstavnika općina s otoka Brača. Na sjednici će se Ani Đorđević uručiti Godišnja nagrada Općine Bol.

Već za podne, prema najavi, Bager će na Pumpareli prodavati janjetinu, ali i pred večer na istom mjestu bit će osim janjetine i tunjevine, čevapčića ...Na ostalim štandovima bit će također gastronomska ponuda, a od 21 do ponoći najavljen je koncert Doris Dragović.

Na našem portalu u rubrici "Dan općine 2013" objaviti ćemo foto kroniku događanja u Bolu.

(17) objavljeno 04. 08. 13. u 23.55 h 

********************


alt


NAJVIŠE GOSTIJU JE IZ SKANDINAVIJE!

U srpnju je nastavljen rast noćenja, najviše je gostiju iz Skandinavskih zemalja (Švedska, Norveška, Finska) - priopćili su nam u nedjelju u Uredu Turističke zajednice u Bolu.

U proteklom mjesecu zabilježeno je 147.596 noćenja ili 8 posto više nego u srpnju 2012. godine (136.336 noćenja). Pozitivni su i rezultati za sedam mjeseci ove godine: 254.785 noćenja, što je 11 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Po ostvarenim noćenjima u srpnju Austrijanci su na prvom mjestu (21.458 ili 15%), pa Norvežani (16.771 ili 11%), a zatim slijede Nijemci (15.376), Slovenci (12.635), Šveđani (9329), domaći gosti (8864), Česi (7.727), Poljaci (7.315), Francuzi (6.058), Rusi (5.340) ... Međutim, zbroje li se noćenja gostiju iz tri Skandinavske zemlje (Švedska, Norveška i Finaska) onda su oni u srpnju bili najbrojniji u Bolu. Idućih će se godina trebati o tome voditi računa, a ugostitelji govore da su im najbrojniji gosti bili Norvežani..

Hoteli su u srpnju imali 75.756 noćenja (najbrojniji su Austrijanci), privatni smještaj 66.156 noćenja (Norvežani, Slovenci, Nijemci ...), a kampovi 4.801 noćenje (najbrojniji su bili Slovenci). J.E.

(16) objavljeno 04. 08. 13. u 23.45 h


nedjelja 04. 08. 13. **********


alt


U PONEDJELJAK DAN OPĆINE I FJERA

Pet razloga u Bolu imamo za slavlje u ponedjeljak. Dan je Općine Bol, blagdan Gospe od sniga, fjera, ali i državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Ovogodišnji 5. kolovoza dočekujemo u godini kada smo obilježili ili ćemo to tek učiniti: 20 godina od formiranja Općine Bol, ulazak u Europsku uniju i 90 godina turizma u Bolu.

09.30 sati: polaganje vijenca u parku na tržnici u spomen na poginule za Domovinu;

10.00 sati: Svečana sveta misa u Velikoj crkvi koju predvodi msgr. Vinko kardinal Puljić, inače počasni građanin Bola od 1998. godine;

11.30 sati: prodaja na rivi pečene janjetine (200 kn/kg), tunjevine, liganja ...

12.00 sati: Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj će kao gosti prisustvovati predstavnici crkve, predstavnici Vlade RH, izaslanik župana, predstavnici općina s Brača ... Na sjednici će se uručiti i godišnja nagrada Općine za 2013. godinu;

16.00 sati: gastronomska ponuda na štandovima na rivi ...

19.00 sati: Sveta misa u župnoj crkvi;

21.00 sat: gastronomska ponuda i zabavni program na rivi. Nastupa Doris Dragović ... (J.E.)

(15) objavljeno  03. 08. 13. u 23.50 h 

********************


alt


DOLAZE GOSTI I - VRUĆINE

Subotom je uobičajena smjena gostiju. Došlo ih je više nego je otišlo, a na brojke će trebati još pričekati. U Uredu TZ ni tri dana nakon završetka srpnja nismo mogli dobili podatke o ostvarenim noćenjima u prošlom mjesecu. Znamo međutim da je u trajektnoj luci u Splitu u subotu bio promet od blizu 40 tisuća putnika, što bi prema podacima "Jadrolinije" bila najveća smjena u jednom danu ove sezone, ali i 5 tisuća putnika više nego lani. U srpnju je trajektima iz Splita u Supetar prevezeno 270 tisuća putnika i 56 tisuća vozila!

Međutim, osim gostiju u nedjelju možemo očekivati i toplotni val koji će zahvatiti cijelu Hrvatsku. Temperature neće biti niže od 35 stupnjeva, odnosno mogu biti samo iznad te razine. Toplinski val trajat će do kraja idućeg tjedna, a vrhunac se očekuje u četvrtak 9. kolovoza. (J.E.)

(14) objavljeno  03. 08. 13. u 23.30 h 

********************


alt


DOGOVOROM PROTIV BUKE

Već na početku mandata Općinsko vijeće je odlučilo rješavati probleme za koje ima i pisanih primjedbi. Tu je na prvom mjestu preglasna glazba u noćnim satima koju "proizvode" coctail barovi "Varadero" i YOLO. Predsjednik Vijeća Doro Adulmar inicirao je zajednički sastanak vlasnika Varadera i YOLA sa članovima vijeća i općinskim načelnikom. Opravdao je izostanak još jedan od "bukača", vlasnik noćnoga kluba "Pantera" jer se okolni stanari žale na preglasnu glazbu koja se čuje nadaleko kada su vrata kluba - otvorena.

Postignut je dogovor da će se glazba nakon jednog sata noću utišati, a do kraja radnog vremena (radi se do 2 sata dozvolom Općinskog vijeća iz prošlog saziva). Zakonski je maksimum buke 50 decibela, a ona zna biti i jača što bi se to moglo, po nama, tolerirati do jedan sat iza ponoći.

Vijećnici i stručne službe pratit će realizaciju ovoga dogovora o čemu će ovisiti i dozvola za emitiranje glazbe na otvorenom u idućoj sezoni.

Razgovor na ovu teme svakako treba pozdraviti, a većina sudionika nakon sastanka zajednički je popila kavu u Varadera. (J.E.) 

(13) objavljeno  03. 08. 13. u 23.10 h 

********************


alt


ZADNJI DANI ZA PRIJAVU

Još se u nedjelju i ponedjeljak mogu prijaviti ekipe za turnir u balotama koji u Murvici počinje već u utorak (6. kolovoza). Do sada je sigurno da će ih sudjelovati najmanje desetak, ali organizatori vjeruju da će ih biti barem dvostruko više. Prijavljuju se četiri igrača (tri igraju a jedan je rezerva) i kotizacija je 150 kuna po ekipi. Zainteresirani se mogu prijaviti kod vodstva turnira, Tihe i Slavka Pavišića. (J.E.)

(12) objavljeno 03. 08. 13. u 22.50 h 


subota, 03. 08. 13. **********


alt


"MAČAK U VREĆI"

Poznata je izreka iz naslova koju su upotrebljavali oni koji bi nešto kupili i platili, ali nisu znali što su i dobili. Nešto slično bi se moglo reći i za hotspot, uređanj za besplatni pristup internetu, kojeg najavljujemo od travnja, a signal se pojavio sredinom srpnja. Ali nedovoljno jak da bi pokrio obalni dio. Općina je u dogovoru s Ministarstvom turizma željela pomoći i onima koji su bili obvezni uvesti fiskalizaciju, ali i turistima koji ljetuju u Bolu. Od svega ništa ili vrlo malo. Antena je na zgradi gdje je i Ured TZO (na slici), domet nikakav, a signal pokriva tek pola tržnice i na zapadu do Varadera. Sve je to uredno plaćeno još 28. ožujka po predračunu kojeg je ispostavio Net Vision iz Zagreba, a iznos je bio 18.340,16 kuna. Oni koji nisu čekali hotspot sami su ugovarali s HT-om zbog fiskalnih kasa i mjesečna im je pretplata (i servisiranje) 220 kn. Mala je utjeha što Bol nije jedini nezadovoljan onim što je dobio. Žale se mnogi, i Jelsa na primjer.

Svaka se škola plaća, pa iz ove priče treba izvući pouku. Oprezan treba biti kod ugovaranja, obratiti pažnju na ona sitno pisana slova, a posebno ako se plaćanje traži - unaprijed. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 08. 13. u 23.05 h

********************


alt


BROŠURA: 90 GODINA TURIZMA U BOLU

U povodu obilježavanja 90 godina turizma u Bolu, Općina Bol i Turistička zajednica izdali su prigodnu brošuru u kojoj su navedeni kronološki bitni datumi u razvoju turizma od 1923. do danas. Na 16 stranica osim popratnog teksta objavljeno je i 80 starih i nešto manje novih fotografija. Prve će primjerke dobiti uzvanici na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 08. 13. u 22.50 h 

********************


alt


NIJEMI FILMOVI U TEATRINU

Centar za kulturu općine Bol ugovorio je za subotu (3. kolovoza) projekciju dvaju poznatih nijemih filmova - Charlie Chaplin (Vagabundo) i Buster Keaton (One week). Glazbu i zvučne efekte uživo će izvoditi La Piccola Orchestra Lumiere, grupa od 13 glazbenika.

Projekcije su u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21.30 sati. (J.E.)

(9) objavljeno  02. 08. 13. u 22.40 h 

*******************alt


DOLAZI SVJEŽA RIBA

Sve se više ljudi veseli dolasku ribarice "Svjetlica" vlasnika i kapetana Vicka Šćepanovića. Biti će svježe ribe, ulovljene negdje u vodama Visa, već u subotu. Dolazak u Bol očekuje se u uobičajeno vrijeme oko 18 sati. (J.E.)

(8) objavljeno 02. 08. 13. u 22.35 h


petak, 02. 08. 13. **********


alt


FISKALNE KASE NA TRŽNICI

Po ponudi na bolskoj tržnici ne bi se moglo zaključiti da je bilo manje prodavača 1. kolovoza, prvog dana primjene fiskalizacije na otvorenim tržnicama. Pojavile su se i prve fiskalne kase, ali za neke je bilo problema, jer internetska veza, koja se obećava i očekuje mjesecima, ne funkcionira najbolje i pokriva tek polovinu tržnice. To je priča za sebe, a u četvrtak nismo uspjeli dobiti sve potrebne podatke: tko je kriv da ni trgovci ali ni turisti nemaju besplatnu internetsku vezu iako je sve plaćeno! (J.E.)

(7) objavljeno 01. 08. 13. u 23.45 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Kao svakog četvrtka i 1. kolovoza su na rivi bili štekati, klupe i stolovi, pozornica za glazbeni sastav...  Kao da je bilo nešto manje muške publike. Za to ima objašnjenje: neki su otputovali u Split na utakmicu da navijaju za "Hajduka", a drugi su kod kuće ili u kafićima pratili TV prijenos. Ipak, bilo je, kao i obično, dosta domaćih i stranih posjetitelja. Najveći je interes i dalje za plodove mora s roštilja (tunjevina i lignje) i - ples. (J.E.)

(6) objavljeno  01. 08. 13. u 23.25 h 

********************


alt


IZLOŽBA RONIJA MARINKOVIĆA

Roni Marinković rođen je 1975. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Bolu, a studij marketinga i informatike u Londonu i Heidelbergeu te magisterij managmenta u Sjedinjenim Državama.

Kao istinski zaljubljenik prirode vraća se u Bol, gdje živi i radi, ali svaki svoj slobodan trenutak koristi nastojeći fotoaparatom zaustaviti vrijeme ili mu podariti onaj čarobni ključ za lijepa sjećanja.

To je kratko predstavljanje autora koji svoju četvrtu samostalnu izložbu otvara u petak u 22 sata u Galeriji Doma kulture. Vrijedi pogledati 11 njegovih prekrasnih fotografija.

(5) objavljeno  01. 08. 13. u 23.15 h 

********************


alt

Za fjeru 1990. na rivi se pekao - vol


SJEĆANJE NA FJERU 1990.

Mnogi se još sjećaju fjere iz 1990. kada se na Pumpareli pekao vol. Od tada je prošlo 23 godine, isto toliko fešti, a mi ćemo ponoviti dio dokumentarnog filma koji je tada snimljen, a kojeg smo i emitirali na ovom portalu prije godine dana. Istim povodom, pred skorašnji Dan općine (5. kolovoza), ponavljamo film u trajanju od 17 minuta. Potrebno je kliknuti na žuti baner (Fjera 1990) koji se nalazi u desnom stupcu. (J.E.)

(4) objavljeno  01. 08. 13. u 23 h 


četvrtak, 01. 08. 2013. **********


alt


KUDA S VODOM IZ BAZENA?

U Bolu trenutno ima dvadesetak kućnih bazena, a desetak će se odmah nakon ljeta početi graditi. Međutim, većina od njih nema odgovarajući odvod i vlasnici su ih jednostavno spojili na gradsku kanalizaciju. Zbog toga često ima problema , a na nižim kotama iskaču šahte, a fekalne vode se izlijevaju po prometnicama. Komunalna služba Općine apelira na vlasnike bazena da ih prazne tijekom noći i smanje jačinu odvoda. (J.E.)

(03) 31. 07. 13. u 21.40 h 

********************


alt


KAD BI SVI LJUDI ...

Upravo tako: kad bi svi ljudi poput Ivana Buvinića Banota brinuli o okolišu, uokolo svojih kuća, Bol bi sasvim sigurno bio još mnogo ljepši. A Bano je godinama uređivao potok koji prolazi pored njegove kuće, čupao travu, obnavljao fuge ... Od pred nekih mjesec dana prihvatio se posla uređivanja vrta uz Novi put koji vodi u centar mjesta. Zidao je ogradne zidiće, donio je zemlju, a Općina je nabavila nekoliko sadnica. Time, za njega, posao nije završen. Morati će o svom trošku zalijevati novi vrt kako bi se na proljeće ukazao u pravom sjaju. (J.E.)

(02) 31. 07. 13. u 21.30 h 

********************


alt


DRUŠTVO KOJE SE GASI?

Šampjer ili kovač riba je koja neće tako brzo nestati, ali bi se to moglo dogoditi sportskom ribolovnom društvu istoga imena koje je u Bolu osnovano 2009. godine. Najveća je pogodnost bila što su izdavali u Bolu dozvole za sportski ribolov i zbog toga se nije trebalo putovati u Supetar. Ali voditelji kluba, opterećeni privatnim i radnim obvezama, najavili su i formalno povlačenje iako već dugo nisu aktivni. Sada ovim putem pozivaju sve sportske ribolovce da se jave i angažiraju na preuzimanju SRD "Šampjer", a više informacija mogu se dobiti od predsjednika društva Tonča Jakšića, dopredsjednika Mladena Bakovića ili tajnika Mikija Miljevića. (J.E.)

(01) objavljeno 31. 07. 13. u 21.20 h