Arhiv 2021. / II.

Vijesti iz veljače 2021.nedjelja, 28. 02. 2021. *****


alt

Od ponedjeljka će na terasi goste posluživati restoran Argento


KOJI SE KAFIĆI OTVARAJU?

Četiri kafića u Bolu mogla bi, jer imaju uvijete, u ponedjeljak posluživati goste na otvorenom prostoru. Bura će za koji dan možda nekima odgoditi otvaranje, a onima koji nisu na suncu trenutno se možda i ne žuri. Otvaranje je dozvoljeno naravno uz određene uvijete (razmak između stolova), a u unutrašnjost kafića mogu ulaziti, s maskama, samo oni koji moraju u sanitarne prostorije. Naknadno je odobreno da može biti i glazbe u kafićima. Očito u ZAMP-u ne žele ostati bez svojeg kolača.
U ponedjeljak mogu na otvorenom posluživati goste i restorani. Znamo da će u Bolu to sigurno učiniti restoran Argento na zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana) koji ima stolove na terasi. (j.e.)

(136) objavljeno 27. 02. 21. u 21:10 h

********************


alt


ENERGETSKA TRANZICIJA OTOKA

Tajništvo za čistu energiju EU otoka nastavlja svoj rad u drugoj fazi, s Pokretom Otoka u ulozi regionalnog partnera koji će naredne dvije godine predstavljati i podržati energetsku tranziciju hrvatskih otoka.
Prve dvije godine rada Tajništva za čistu energiju EU otoka (2018.-2020.), osnovanog pri Europskoj komisiji, obilježio je natječaj izrade strategija za prelazak na čistu energiju EU otoka. Prijavom na taj natječaj su lokalni predstavnici otočnih zajednica Korčule, Hvara, Brača i Cresko-lošinjskog arhipelaga osigurali razvijanje strategije u suradnji sa stručnjacima i partnerima Tajništva.
Kroz protekli je period Pokret Otoka imao važnu ulogu regionalnog partnera, djelujući kao svojevrsni “most” između otočnog stanovništva, lokalnih i regionalnih samouprava, nacionalnih tijela javne vlasti i Europskih institucija. U tom je procesu bitno naglasiti aktivno uključivanje svih relevantnih dionika s naglaskom na lokalne organizacije, tvrtke te građanske inicijative i osvještavanje mogućnosti sudjelovanja u novom zelenom pokretu.
U drugoj fazi Tajništvo će se nadovezati na rezultate Faze 1, u smislu nastavka potpore energetskoj tranziciji otoka u EU. Tijekom sljedeće dvije godine Tajništvo će uz stručnu podršku složiti inicijativu odozdo prema gore (bottom-up), koja će doprinijeti razvoju i realizaciji energetskih projekata na otocima.
Za otoke koji tek započinju dijaloge i proces angažiranja zajednice Tajništvo je pripremilo stručnu podršku za izgradnju zajednice i definiranje tranzicijskih strategija. Ovaj pristup usmjeravat će EU otoke kroz cjelokupan proces njihovog prelaska na čistu energiju.
Za više informacija o inicijativi Čista energija za EU otoke posjetite njihovu web stranicu, a da bi bili u toku s aktivnostima u Hrvatskoj prijavite se na newsletter Pokreta otoka, jedinog regionalnog partnera Tajništva za čistu energiju. (m.d.)

(135) objavljeno 27. 02. 21. u 21:05 h

********************


alt


U SUBOTU 520 NOVIH SLUĆAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 520 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bio ukupno 3.216. Među njima je 760 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 75 pacijenata.
Preminulo je 8 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 242.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.511 preminulo, ukupno se oporavilo 233.890 osoba od toga 342 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 14.442 osobe.
Do danas su ukupno testirane 1.338.842 osobe, od toga 6.002 u posljednja 24 sata.
Današnja brojka novozaraženih da udio pozitivnih u broju testiranih iznosi oko 8.6 posto što je manje od jučerašnjih 9.96 posto.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (subota, 27. veljačepodaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 78, Splitsko-dalmatinska 74, Primorsko-goranska 57, Dubrovačko-neretvanska 48, Zadarska 47, Zagrebačka 45, Brodsko-posavska 24, Šibensko-kninska 22, Osječko-baranjska 22, Karlovačka 16, Varaždinska 13, Koprivničko-križevačka 13, Ličko-senjska 13, Vukovarsko-srijemska 12, Sisačko-moslavačka 11, Međimurska 9, Istarska 4, Krapinsko-zagorska 4, Virovitičko-podravska 3, Požeško-slavonska 3 i Bjelovarsko-bilogorska 2.

U SDŽ 74 NOVOOBOLJELA, NA BRAČU DVOJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 486 obrađenih testova u subotu ujutro su 74 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 39, Kaštela 8, Makarske 6, Sinja 4, Vrlike 3, Solina 2, Hrvaca 2, te po jedna osoba iz Supetra, Postira, Trogira, Otoka, Segeta, Šestanovca, Šolte, Tučepa, Imotskog i Omiša.
Od ukupnog broja novooboljelih 59 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.467 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 58 COVID pozitivnih osoba, dok je 7 osoba na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 muške osobe stare 69 i 47 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(134) objavljeno 27. 02. 21. u 21:00 h

********************


alt

Snijeg u Bolu 27. veljače 2018.


BURA U SLABLJENJU?

U nedjelju nas očekuje stabilno i vedro vrijeme, ali manje toplo nego proteklih dana. Bura bi tijekom dana, prema najavi meteorologa, trebala oslabiti pa se možemo nadati katamaranu u 13:20 sati iz Jelse za Split.
Ponavljamo upozorenje onima koji su planirali u polju paliti suhe grane, da to prethodno najave u DVD Bol, ali treba voditi računa o buri koja može prenijeti žar i izazvati – požar. (j.e.)

(133) objavljeno 27. 02. 21. u 2:55 h

subota, 27. 02. 2021. *****


alt


KAFIĆI NA OTVORENOM BEZ GLAZBE

Stožer je u petak predstavio popuštanje mjera koje stupa na snagu u ponedjeljak 1. ožujka. Nove mjere vrijedit će do 15. ožujka.
Šef Stožera i potpredsjednik vlade Davor Božinović kazao je na konferenciji za novinare kako se novom odlukom gosti u kafićima i restoranima mogu posluživati na terasama od 6 do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moraju se ukloniti pregrade na terasama kako bi kolao zrak.
Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti međusobno udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.
Nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.
Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Na ulazu mora biti dezinficijens.
Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta, koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.
Capak je rekao da će biti objavljene nove upute o karanteni i testiranju. Karantena za sve bit će vraćena na 14 dana.

(132) objavljeno 26. 02. 21. u 20:25 h

*********************


alt


MJERE KOJE SU NA SNAZI DO 15. OŽUJKA

Objavljujemo neke od mjere koje su na snazi od ponedjeljka do 15. ožujka:
• zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;
• na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva;
• javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata;
• na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera;
• ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata;
• obustava održavanja svadbenih svečanosti;
• obustava održavanja radionica, osim dječjih igraonica koje se mogu održavati uz strogo pridržavanje mjera
• obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, uključujući i crkvene zborove;
• zabrana konzumacije hrane i pića tijekom kino projekcija;
• obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi;
• obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1.5 metar;
• obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi, i slično).

(131) objavljeno 26. 02. 21. u 20:20 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat u objektivu Borisa Kragića


KAKO PRIVUĆI GOSTE U HRVATSKU?

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjec i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Stančić predstavili su projekt „Safe stay in Croatia“ (Siguran boravak u Hrvatskoj) te web platformu putem koje svi zainteresirani sudionici mogu pronaći informacije što predstavlja sigurnost boravka u našoj državi, ali i mogućnost ostaviti svoje dojmove. Namjera je da se Hrvatska na stranom tržištu predstavi kao sigurna i poželjna destinacija.
HTZ će tijekom ožujka i travnja na tržištu Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Mađarske, Francuske i Nizozemske provoditi promotivnu kampanju i upoznati potencijalne goste sa akcijama koje se provode u Hrvatskoj kako bi im se omogućio siguran i ugodan boravak i odmor. (j.e.)

(130) objavljeno 26. 02. 21. u 20:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: VATRA NA OTVORENOM

Lijepo vrijeme mnoge je privuklo u maslinike, pa se nije čuditi da se vide dimovi od zapaljenih odsječenih grana. Vatra na otvorenom može biti i znak za opasnost od širenja požara. Više smo puta pisali i upozoravali da je obaveza prijaviti paljenje vatre na otvorenom. Jednostavno treba nazvati telefon DVD-a Bol. Ima, na žalost, i onih koji „zaborave“ to učiniti.
Mi po tko zna koji put upozoravamo na opasnost od paljenja na otvorenom posebno pred vikend kada se obično ide u polje. Meteorolozi za nedjelju najavljuju buru, a to može stvoriti mnoge neželjene probleme. (j.e.)

(129) objavljeno 26. 02. 21. u 20:15 h

********************

alt


RASTE BROJ NOVOOBOLJELIH

U protekla 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 3.046. Među njima je 780 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.
Preminulo je 14 osoba.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (petak, 26. veljačepodaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 68, Splitsko-dalmatinska 62, Dubrovačko-neretvanska 57, Primorsko-goranska 55, Zagrebačka 33, Zadarska 31, Osječko-baranjska 29, Brodsko-posavska 27, Karlovačka 26, Šibensko-kninska 17, Sisačko-moslavačka 14, Virovitičko-podravska 14, Međimurska 13, Koprivničko-križevačka 11, Vukovarsko-srijemska 10, Krapinsko-zagorska 10, Varaždinska 8, Ličko-senjska 6, Istarska 6, Bjelovarsko-bilogorska 4 i Požeško-slavonska 4.

U SDŽ 62 NOVOOBOLJELE OSOBE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 546 obrađenih testova u petak ujutro bile su 62 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 30, Kaštela 11, Makarske 3, Sinja 3, Omiša 2, Baške Vode 2, te po jedna osoba iz Solina, Trilja, Vrgorca. Brela, Hrvaca, Otoka, Podgore, Podstrane, Segeta, Ciste Provo i Imotskog.
Od ukupnog broja novooboljelih 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.444 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 63 COVID pozitivne osobe, dok je 8 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 87 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(128) objavljeno 26. 02. 21. u 20:05 hpetak, 26. 02. 2021. *****


alt


alt


UREĐUJU SE CESTE

Na području općine Bol u tijeku je uređenje makadamske ceste iz kategorije tzv. nerazvrstanih cesta. Radnici i strojevi „Grabovog rata“ trenutno su na cesti koja iz Bola vodi pored crkvice Sv. Lucije prema istoku. Sa uređenjem su počeli od najistočnijeg dijela, od Zaograde prema Bolu, i u planu je da cestu osposobe za normalan promet vozila u dužini od četiri kilometra. Na šest do sedam mjesta, gdje su veći usponi, cesta će se betonirati kako bi vozila lakše prešla taj dio puta bez oštećenja makadamske ceste i vozila.
Na ovim radovima koristi se i novonabavljeni radni stroj – vibrirajući valjak. (j.e./foto: f.m.)

(127) objavljeno 25. 02. 21. u 21:00 h

********************


alt


MLADO KARMELIĆ NAJBOLJI MATEMATIČAR

Na školskom natjecanju iz matematike, učenik sedmog razreda Osnovne škole Bol, Mlado Matej Karmelić postigao je izvrstan uspjeh. Od mogućih 50 osvojio je 43 boda i osvojio prvo mjesto. U konkurenciji je bilo ukupno 229 učenika sedmih razreda osnovnih škola iz Splitsko-dalmatinske županije. Pod mentorstvom učiteljice matematike Nede Avdić, ovom pobjedom, izborio je plasman na idućoj razini natjecanja.
Mlado Matej Karmelić, lani je u ožujku, kao učenik šestog razreda, na županijskom natjecanju iz matematike u Splitu, osvojio drugo mjesto. (a.b./foto:m.š.)

(126) objavljeno 25. 02. 21. u 20:50 h

********************


alt


NATJEČAJ ZA OPĆINSKI MASLINIK

Prošlog su četvrtka (25. veljače) otvorene tri pristigle ponude na javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Općine Bol gdje je zasađeno cca 120 stabala maslina. Općina je tražila godišnje 4.000 kuna, a natjecatelji su ponudili nešto više.

Jedan je ponudio 5.101 kn, drugi 5.010,50 kn, a treći ponuditelj je Braniteljska udruga Podbarje čija je ponuda najveća – 5.522 kune.

Zapisnik sa otvaranja ponuda objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(125) objavljeno 25. 02. 21. u 20:45 h

*********************


alt


U ČETVRTAK 544 NOVA SLUČAJA

U posljednja 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 2933. Među njima je 790 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 70 pacijenata.
Preminulo je 12 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 241.592 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.489 preminulo, a ukupno se oporavilo 233.170 osoba, od čega 278 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 12.869 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.327.769 osoba, od toga 6.433 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (četvrtak , 25. veljačepodaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 103, Grad Zagreb 78, Dubrovačko-neretvanska 47, Primorsko-goranska 46, Zadarska 33, Vukovarsko-srijemska 31, Osječko-baranjska 29, Zagrebačka 26, Sisačko-moslavačka 25, Karlovačka 24, Brodsko-posavska 21, Varaždinska 20, Šibensko-kninska 16, Koprivničko-križevačka 13, Međimurska 12, Krapinsko-zagorska 5, Istarska 5, Ličko-senjska 4, Bjelovarsko-bilogorska 4, Požeško-slavonska 2 i Virovitičko-podravska 0.

U SDŽ 103 POZITIVNIH, JEDAN JE S BRAČA
Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ objavio je u četvrtak ujutro sljedeće podatke: pozitivnih je 103, a obrađeno je 871 test. Novooboljele osobe su iz Splita 52, Kaštela 9, Solina 6, Imotskog 3, Omiša 3, Sinja 3, Trilja 3, Klis 3, Baške Vode 2, Hrvaca 2, Tučepa 2, Podbablja 2, te po jedna osoba iz Supetra, Dicma, Dugog Rata, Marine, Otoka, Trogira, Visa, Podstrane, Segeta, Zmijavaca, Komiže, Makarske i Vrlike.
Od ukupnog broja novooboljelih 57 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.462 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 67 COVID pozitivnih osoba, dok je 7 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 73 godine. Osoba je uz brojne komoribiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(124) objavljeno 25. 02. 21. u 20:35 h
četvrtak, 25. 02. 2021. *****


alt

U 8:45 sati još su se vidjele zgrade i Veli most


alt


alt

U 10:00 sati magla je zaklonila vidik prema Loži i Velom mostu


MAGLA OKOVALA VIDIK

Svjedočili smo u srijedu ujutro nesvakidašnjem prizoru u Bolu. Nakon 8 sati gusta je magla zaklonila vidik i zadržala se u samom centru do iza 11 sati. Meteorolozi najavljuju da bi se nešto slično moglo dogoditi i idućih dana.
Za katamaran ujutro nije bilo problema jer je iz Jelse došao u Bol u 6:20 kada je vidljivost bila – odlična. Po magli se katamaran sigurno ne bi mogao privezati uz bolsku rivu. (j.e.)

(123) objavljeno 24. 02. 21. u 20:30 h

********************


alt


TUŽAN JUBILEJ: GODINA S KORONAVIRUSOM

Prije godinu dana, točnije 25. veljače, zabilježen je u Hrvatskoj prvi slučaj zaraze. Do srijede ujutro registrirano je 241.048 osoba zaraženih novim koronavirusom. Tužniji je podatak da je u tih godinu dana u Hrvatskoj umrlo 5.477 osoba.
Premijer Andrej Plenković obavijestio je javnost 25. veljače 2020. da u Hrvatskoj imamo prvi slučaj zaraze. Ministar Vili Beroš otkrio je ime prvog pacijenta, mladića koji je bolest uvezao iz Italije gdje je boravio od 19. do 21. veljače. Drugi pacijent je bio njegov brat blizanac. Tako je počelo, a u godini dana je evidentirano 241.048 oboljelih i 5.477 umrlih.
Zatvoreni su restorani, kafići, kazališta, zabranjena su okupljanja, sportske utakmice se igraju bez publike …
A ni nakon godinu dana nismo sigurni što nas sutra čeka. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 02. 21. u 20:15 h

********************


alt


DOZVOLJENE POSJETE U DOMU ZA STARIJE

Nakon dvostrukog cijepljenja stanara i zaposlenika u Domu za starije, stekli su se uvjeti da korisnici mogu izlaziti iz Doma i primati posjete.
Od ravnateljice Martine Ostojić saznali smo da su posjete u Domu dozvoljene od ovog četvrtka (25. veljače) ali samo od 13 do 16 sati. Radi ograničenog broja posjetitelja svaki dolazak trebat će prethodno najaviti. (Dežurni mobitel u Domu je 091 332 20 20)
Svi posjetitelji i korisnici Doma moraju imati maske na licu, a međusobna udaljenost je 1,5 metar.
Posjet će biti organiziran na terasi, a istovremeno jednom stanaru može u posjeti biti jedna osoba. Prethodno će svakom posjetitelju na ulazu biti izmjerena temperatura beskontaktnim toplomjerom kao i dezinfekcija ruku. (j.e.)

(121) objavljeno 24. 02. 21. u 20:10 h

********************


alt


ODGAĐA SE OTVARANJE KAFIĆA?

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaraženo je 16 posto od testiranih. Od 909 testiranih 150 su novooboljeli, što je porast u odnosu na dosadašnji postotak.
Kazala je u srijedu dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo SDŽ, na press konferenciji.
- Dva tjedna smo imali porast oko deset posto, sad je broj narastao. Situacija nije dobra. Moramo shvatiti da je virus među nama i ne smijemo se sastajati na privatnim druženjima jer virus je i dalje među nama unatoč cjepivu. Imamo grupiranja u zatvoru i staračkim domovima. Ustanovili smo put širenja tako da je sada sve pod kontrolom, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati situacija će eskalirati - istaknula je Karin, te dodala:
- Nastavimo li se na ovakav način ponašati, odgodit ćemo otvaranje kafića i restorana.

(120) objavljeno 24. 02. 21. u 20:05 h

********************


alt


U SRIJEDU 688 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 688 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 2.679. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 63 pacijenta.
Preminulo je 15 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.321.336 osoba, od toga 7.763 u posljednja 24 sata.
Prošle srijede (17. veljače) bile su 502 novooboljele osobe i 18 preminulih.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (srijeda, 24. veljače
podaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 154, Grad Zagreb 115, Zagrebačka 62, Dubrovačko-neretvanska 57, Primorsko-goranska 57, Brodsko-posavska 36, Karlovačka 29, Zadarska 26, Međimurska 26, Osječko-baranjska 17, Šibensko-kninska 16, Sisačko-moslavačka 16, Koprivničko-križevačka 13, Ličko-senjska 12, Krapinsko-zagorska 12, Varaždinska 8, Vukovarsko-srijemska 8, Istarska 7, Virovitičko-podravska 6, Požeško-slavonska 6 i Bjelovarsko-bilogorska 5.


U SDŽ 154 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDAN
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 909 obrađenih testova u srijedu ujutro bile su 154 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 79, Solina 12, Kaštela 12, Makarske 7, Omiša 6, Sinja 5, Trilja 4, Vrlike 3, Hrvaca 3, Klisa 3, Trogira 2, Vrgorca 2, Dugog Rata 2, Marine 2, Podstrane 2, te po jedna osoba iz Supetra, Okruga, Otoka, Podgore, Prološca, Segeta, Tučepa, Zmijavaca, Imotskog i Dicma.
Od ukupnog broja novooboljelih 98 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.454 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 65 COVID pozitivnih osoba, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Novo žarište koronavirusa pojavilo se u splitskom zatvoru, doznao je tportal: ondje je u srijedu potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva pa je odmah organizirano testiranje svih tristotinjak zatvorenika, kao i zaposlenih. Simptomi svih novozaraženih zasad su blagi.

(119) objavljeno 24. 02. 21. u 20:00 h

********************


alt


POKRET OTOKA: OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Pokret otoka nastavlja s otočnim video podcastom i stručnim webinerom
u kojem će Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije, pričati o ambicioznim ciljevima koje je Hrvatska postavila prema EU te kako svi mi možemo biti dio zelenog plana i realizirati zadane rezultate.
Webinar će se održati ovog četvrtka (25. veljače) od 10 do 11 sati. Svi sudionici moći će aktivno sudjelovati u edukaciji te postavljati pitanja.

(118) objavljeno 23. 02. 21. u 20:55 h

srijeda, 24. 02. 2021. *****


alt


alt


SRIDOM U SRIDU: DVD BOL

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Bol osnovano je 23. lipnja 1995. Prvi predsjednik bio je Goran Maksimović, a zapovjednik Franko Marinković. Od tada pa do danas DVD se nalazi u drvenim barakama u Ulici Hrvatskih domobrana, bez svake sumnje, u neprikladnim prostorima: za ljude, vozila i opremu.
Starija su neka vozila nego ideja o izgradnji novog doma. Iskopi za podrumski dio novog doma obavljeni su u proljeće 2018. i od tada se čeka početak betonskih radova. U međuvremenu javljali su se na dva natječaja, ali nisu osvojili potreban broj bodova i ostali su bez financijske potpore za gradnju.
Zadnja je informacija da se kompletira dokumentacija (troškovnik) za raspisivanje natječaja za izbor izvođača I. faze gradnje. U podrumskom dijelu objekta bio bi garažni prostor za komunalnu tvrtku „Grabov rat“ a u I. fazi izgradilo bi se, osim podruma i prizemlje budućeg doma gdje bi bile garaže DVD-a i prostor za policijsku postaju.
Bude li natječaj obavljen po planu, radovi bi počeli i prije turističke sezone. Dođe li do kašnjenja, gradnja će početi u listopadu, nakon odlaska turista.
- Nama je bitan garažni prostor – kaže zapovjednik DVD-a Bol Stipe Marinković. – Prošlih dana, kada se temperatura spustila ispod nule, u drvenoj baraci ništa nije bilo toplije, a većina vozila je bila na otvorenom. Plašili smo se smrzavanja i štete na vozilima. Morali smo iz rezervoara ispustiti vodu, a noću smo nekoliko puta obilazili i kontrolirali stanje, uvijek u strahu od smrzavanja.
Danas DVD Bol ima 76 članova, od čega 35 operativaca koji su obučeni za intervencije i imaju propisanu vatrogasnu opremu. DVD je svoje članstvo osnažio upisom 45 djece i mladeži. Aktivan rad i vježbanje s pomlatkom započelo je 8. veljače 2019. Prve godine (2019.) na poligonu je održano 26 vježbi, a tijekom 2020. nije se vježbalo zbog koronavirusa.
Općina za normalno funkcioniranje DVD-a osigurava sredstva iz proračuna. Na plaći su tri člana društva, a pomoglo im se u nabavci novih vozila. Sedam je vozila ukupno u voznom parku. Neki su u lošem stanju i uvijek se u strahu ide u akciju gašenja požara. Jedno malo navalno vozilo je iz 1975. godine, dvije autocisterne su iz 1983. i 1988, a jedno zapovjedno vozilo (mazda) iz 2004. Tri su novonabavljena vozila: 2018., 2019. i 2020. Po isporuci ovog zadnjeg vozila uočeni su određeni nedostaci pa je od sudskog vještaka zatraženo da utvrdi činjenično stanje. Isporučiocu vozila zadržano je 479 tisuća kuna do nagodbe ili sudskog rješenja. Ipak, novo vozilo je uključeno u operativne akcije DVD-a.
Za opremanje bolskog DVD-a pokrenuta je 2018. akcija prikupljana sredstava od Boljana i prijatelja Bola, kao i od pravnih osoba. Prikupljeno je za novo vozilo i dodatnu opremu 428.830 kuna. Ostala potrebna sredstva dobivena su iz općinskog proračuna. (j.e.)

(117) objavljeno 23. 02. 21. u 20:15 h

********************


alt


POZIV NA TESTIRANJE

Za kandidate koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja za prijem u službu referenta-povjerenika (na određeno, ali puno radno vrijeme) za obavljanje poslova dok traje projekt obnove zemljišnih knjiga za Općinu Bol, određeno je testiranje 1. ožujka (ponedjeljak) u prostorijama Općine Bol, Uz pjacu 2.
Na testiranje je pozvano osam kandidata i to u dvije grupe. Prva je u 9, a druga u 10 sati.
Kandidati su iz Bola (3) Supetra, Sutivana, Splita, Donjeg Humca i Postira.
Obavijest o testiranju objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(116) objavljeno 23. 02. 21. u 20:10 h

********************


alt


U UTORAK 343 NOVA SLUČAJA ZARAZE

U posljednja 24 sata zabilježena su 343 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 2.201, objavio je Nacionalni stožer. Među njima je 786 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 67 pacijenata.
Preminulo je 13 osoba.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (utorak, 23. veljačepodaci lokalnih stožera): Grad Zagreb 59, Splitsko-dalmatinska 56, Dubrovačko-neretvanska 40, Primorsko-goranska 32, Zagrebačka 26, Osječko-baranjska 17, Brodsko-posavska 16, Sisačko-moslavačka 16, Zadarska 13, Šibensko-kninska 13, Karlovačka 11, Varaždinska 10, Koprivničko-križevačka 8, Vukovarsko-srijemska 7, Krapinsko-zagorska 5, Međimurska 4, Ličko-senjska 4, Istarska 4, Virovitičko-podravska 2, Bjelovarsko-bilogorska 0 i Požeško-slavonska 0.

U SDŽ 56 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDNA OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 557 obrađenih testova u utorak ujutro bilo je 56 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 13, Kaštela 6, Makarske 6, Solina 6, Vrlike 5, Sinja 4, Trilja 3, Trogira 2, Baške Vode 2, Marine 2, te po jedna osoba iz Nerežišća, Dicma, Dugog Rata, Muća, Okruga, Omiša i Visa.
Od ukupnog broja novooboljelih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.390 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 62 COVID pozitivne osobe, dok je 6 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 73 godine. Osoba je uz brojne komoribiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(115) objavljeno 23. 02. 21. u 20:05 h

utorak, 23. 02. 2021. *****


alt


OTVARAJU SE TERASE KAFIĆA I RESTORANA?

Idućeg tjedna, od ponedjeljka (1. ožujka), trebalo bi doći do novog popuštanja mjera. To je izgledno jer je na tjednoj razini ipak zabilježen pad broja novozaraženih, premda smo dva dana u tjednu imali rast u odnosu na iste dane tjedan ranije.
Ako ne bude značajnijeg pogoršanja u danima koji slijede, govori u prilog popuštanju mjera od 1. ožujka. Popuštanje je najavila i Marija Bubaš, zamjenica šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.
"Povoljnija je situacija nego prije dva mjeseca, manje je novozaraženih, manje ljudi na respiratoru… No svaki taj korak treba biti postupan, treba ga evaluirati kako bismo znali gdje stati i kako naprijed. Ako će se ići u popuštanje, i to će se reevaluirati nakon dva do tri tjedna kako bi se krenulo ili u novo popuštanje ili u reteriranje", rekla je Marija Bubaš.
Popuštanje je prošlog četvrtka na sjednici vlade najavio i premijer Andrej Plenković.
"Smatramo da je popuštanje mjera primjereno. Svima želim poručiti da ćemo, ako situacija bude dobra, ići dalje u popuštanje, možda već od 1. ožujka", rekao je Plenković.
Što će se popustiti? Vjerojatno će se otvoriti terase, ali unutarnji dijelovi kafića i restorana ostaju zatvoreni! Njihovo otvaranje realno je očekivati najranije u travnju.

(114) objavljeno 22. 02. 21. u 20:05 h

********************


alt


REZERVACIJE ZA UKRCAJ U TRAJEKTE

Početkom ožujka „Jadrolinija“ uvodi mogućnost rezervacije za ukrcaj automobila na još dvije trajektne linije. Od 1. ožujka to će biti moguće na liniji Split – Vela Luka – Ubli, a od 2. ožujka na liniji Ploče – Trpanj.
Ova usluga podrazumijeva da kupljena karta za određene linije ujedno znači i rezervaciju mjesta za vozilo na trajektu za željeni sat polaska. Kupnja karata za linije s rezervacijom dostupna je putem web stranice Jadrolinije, mobilne aplikacije mJadrolinija te na prodajnim mjestima.
Putnici s kupljenom rezervacijom, u zimskom periodu, kada se ne očekuje pojačan promet, moraju u luku doći 30 minuta prije polaska trajekta. Ukoliko se prevozi teret, potrebno je doći 40 minuta prije polaska trajekta. Za ljetni period savjetuje dolazak u luku 60 minuta prije polaska trajekta.
Trenutno je rezervacija karata za vozilo za određeno vrijeme polaska dostupna i na sljedećim linijama:
Valbiska – Lopar / Zadar (Gaženica) – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Molat – Ist / Zadar (Gaženica) - Ist - Olib – Silba - Premuda - Mali Lošinj / Zadar (Gaženica) - Brbinj (Dugi otok) / Zadar - Bršanj - Rava - Mala Rava / Šibenik - Zlarin - Obonjan - Kaprije – Žirje / Split – Vis / Trogir (Soline) - Drvenik Mali - Drvenik Veli / Split - Stari Grad / Split - Rogač / Sumartin – Makarska.

(113) objavljeno 22. 02. 21. u 20:00 h

********************


alt


STOP ZA AUTOMOBILE

Zbog radova na stambenom objektu u Ulici Frane Radića (iza hotela Kaštil) ove srijede (24. veljače) neće biti moguć promet automobilima od 8 do 12 sati. U to vrijeme u ulici će biti betonska pumpa i vozilo mikser.
Investitor i izvođač mole za razumijevanje.

(112) objavljeno 22. 02. 21. u 19:55 h

********************


alt


U PONEDJELJAK 72 NOVA SLUČAJA ZARAZE

U posljednja 24 sata zabilježena su 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bilo je ukupno 2.111. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.
Preminulo je 20 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 240.017 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5449 preminulo, ukupno se oporavilo 232.457 osoba, od toga 312 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.267 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.306.694 osobe, od toga 2.242 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (ponedjeljak, 22. veljačepodaci lokalnih stožera): Grad Zagreb 13, Osječko-baranjska 13, Splitsko-dalmatinska 7, Vukovarsko-srijemska 5, Krapinsko-zagorska 4, Dubrovačko-neretvanska 4, Zadarska 4, Virovitičko-podravska 4, Zagrebačka 3, Podravsko-posavska 3, Istarska 3, Primorsko-goranska 3, Međimurska 2, Varaždinska 2, Koprivničko-križevačka 1, Bjelovarsko-bilogorska 1, Požeško-slavonska 1, Sisačko-moslavačka 0, Šibensko-kninska 0, Ličko-senjska 0 i Karlovačka 0.

U SDŽ 7 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDNA OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 87 obrađenih testova u ponedjeljak ujutro je 7 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 2, Kaštela 2, te po jedna osoba iz Milne, Solina i Podbablja.
Od ukupnog broja novooboljelih 3 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.366 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 63 COVID pozitivne osobe, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 65 i 81 godinu. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(111) objavljeno 22. 02. 21. u 19:50 h
ponedjeljak, 22. 02. 2021. *****


alt

Talijanski gradić gdje je prije godinu dana zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Europi


GODIŠNJICA BOLOVANJA I UMIRANJA

Prvo žarište koroinavirisa u Europi zabilježeno je prije godinu dana (21. veljače) u gradiću Codognu (15.000 stanovnika), na sjeveru Italije. Samo u Italiji umrlo je 100 tisuća, a u svijetu 2,45 milijuna osoba.
Prvi slučaj u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače 2020., a do danas ih je preminulo 5.429.
U ovoj godini do 21. veljače, prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, na Braču je evidentirano 122 novooboljelih, a u Bolu 19 osoba. Od 13. siječnja u Bolu nema novooboljelih! (j.e.)

(110) objavljeno 21. 02. 21. u 20:10 h

********************


alt

Humanitarna teća u Bolu, 6. veljače


TORCIDA BRAČ ZA BANOVINU

„Humanitarnom tećom za Banovinu“ u Nerežišću (pečena janjetina, janjetina s bižom i dolce garbo) završena je akcija Torcide Brač. Bez Nerežišća prikupljeno je od prodaje jela (30 kn porcija) 74.453 kune. Počelo je 30. siječnja u Pučišćima, a nastavljeno slijedećim subotama u Bolu, Postirima i Sumartinu (6. veljače) te 13. veljače u Milni (5.160 kn) i Supetru (4.268 kn).
Najveći iznos prikupljen je u Postirima (23.740 kn), a Bol je drugi sa 21.191 kunom. (j.e.)

(109) objavljeno 21. 02. 21. u 20:05 h

********************


alt


„STUDENAC“ BEZ STRUJE

U nedjelju su mnogi naišli na zatvorena vrata trgovačkog centra „Studenac“ na Bračkoj cesti. Na vratima je pisalo: „zatvoreno iz tehničkih razloga“. Vrata su ponovno otvorena tek nakon intervencije dežurne ekipe Elektrodalmacije koja je otklonila kvar, a trgovina je dobila struju. (j.e.)

(108) objavljeno 21. 02. 21. u 20:00 h

********************


alt


alt


KOMUNALNE OBAVIJESTI

Već smo to objavili, a sada ponavljamo dvije obavijesti:
• Od ponedjeljka do petka kopat će se za odvodni kanal i javnu rasvjetu na cesti prema crkvici Sv. Lucije. Zbog ovih radova neće biti moguć promet osobnim vozilima. Izvođač je tvrtka Bilić d.o.o. iz koje su nas obavijestili da će, budu li povoljni vremenski uvjeti, možda radovi trajati koji dan kraće.
• Zbog tehničkog servisa idući tjedan u Bolu će kućni otpad preuzimati samo jedno vozilo tvrtke Michieli-Tomić iz Gornjeg Humca. Kućni spremnici će se prazniti u utorak, četvrtak i subotu. (j.e.)

(107) objavljeno 21. 02. 21. u 19:55 h

********************


alt

Bolska riva u nedjelju u 11 sati


VRIJEME KAO U PROLJEĆE

Ove nedjelje mnogi su uživali u šetnji. Kao da je proljeće, iako smo još mjesec dana kalendarski u zimskom godišnjem dobu. U 13 sati na suncu u zavjetrini, izmjerili smo čak 45 stupnjeva. U isto vrijeme DHMZ objavio je službenu temperaturu zraka 17, a mora 13 stupnjeva.
Na bolskoj rivi moglo se vidjeti u nedjelju i šetače sa kratkim rukavima.
Ipak, veljača može biti i prevrtljiva. Snijega je u Bolu bilo 24. veljače 2009., 3. i 11. veljače 2012., te 26. veljače 2018. (j.e.)

(106) objavljeno 21. 02. 21. u 19:50 h

********************


alt


U NEDJELJU 260 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 260 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 2.371. Među njima je 789 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta.
Preminulo je 9 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 239.945 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.429 preminulo, ukupno se oporavilo 232.145 osoba, od toga 301 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.396 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.304.452 osobe, od toga 5.458 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (nedjelja, 21. veljačepodaci Nacionalnog stožera): Splitsko-dalmatinska 62, Grad Zagreb 40, Dubrovačko-neretvanska 40, Primorsko-goranska 20, Osječko-baranjska 13, Međimurska 12, Brodsko-posavska 12, Varaždinska 11, Zagrebačka 8, Zadarska 8, Virovitičko-podravska 6, Istarska 5, Vukovarsko-srijemska 5, Ličko-senjska 5, Požeško-slavonska 4, Koprivničko-križevačka 3, Šibensko-kninska 2, Karlovačka 2, Bjelovarsko-bilogorska 1 i Sisačko-moslavačka 1

U SDŽ 62 NOVOOBOLJELE OSOBE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 638 obrađenih testova u nedjelju ujutro bile su 62 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 29, Kaštela 8, Solina 5, Marine 4, Makarske 3, Sinja 3, Dugog Rata 2, Hrvaca 2, Omiša 2, te po jedna osoba iz Podstrane, Segeta, Vrlike i Dicma.
Od ukupnog broja novooboljelih 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.458 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 64 COVID pozitivne osobe, dok je 6 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 84 godine. Osoba je uz brojne komoribiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(105) objavljeno 21. 02. 21. u 19:45 h

nedjelja 21. 02. 2021. *****


alt


IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA 2020.

Analize mora koje je tijekom prošlog ljeta obavljao Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ potvrđuju da smo se, mi i naši gosti, kupali u moru izvrsne kakvoće. Ispitivanja o kakvoći mora obavljena su na području naše županije na 162 lokacije od 20. svibnja do 1. listopada. Detaljan izvještaj su dobili vijećnici Skupštine ŽSD za raspravu raspravu na 39. sjednici koja je održana minule subote (20. veljače).
- More za kupanje u SDŽ je visoke kakvoće – zaključak je izvještaja pripremljenog za Skupštinu SDŽ.
U izvještaju je objavljen podatak da u našoj županiji imamo 74 otoka i 57 hridi i grebena. Po veličini i naseljenosti izdvajaju se Brač, Hvar, Vis, Šolta i Čiovo.
Na Braču je bilo 28 lokacija na kojima se 10 puta tijekom ljeta ispitivala kakvoća mora: u Bolu na Martinici, Borku i Zlatnom ratu (2 lokacije), Supetru (8), Milni (2), Postirima (4), Pučišću (3), Selcima (5) i Sutivanu (2).
Od 280 analiza čak 279 ih je dobilo maksimalnu ocjenu (izvrsno), a samo je jednu ocjenu nešto nižu (dobar) dobila plaža Sv. Rok u Pučišćima (11. kolovoza).
Konačna ocjena za kakvoću mora za kupanje, za razdoblje od 2017. do 2020., u Splitsko-dalmatinskoj županiji je – odličan. (j.e.)

(104) objavljeno 20. 02. 21. u 20:55 h

********************


alt


KONCESIJA NA ZLATNOM RATU

Na sjednici Skupštine SDŽ, koja je održana u subotu, među 35 točaka dnevnog reda nije bila i odluka o koncesiji na plaži Zlatni rat u ljeto 2021.
Prošle godine, 25. Veljače na 30. Sjednici Skupština Splitsko-dalmatinske županije, usvojila je Odluku o povjeravanju ovlaštenja Općini Bol za davanje koncesija na pomorskom dobru na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat, i za sezonu 2020. godine.
Prema toj odluci Općina je određivala, nakon javnog natječaja, tko će pružati na Zlatnom ratu usluge na kopnenom i pomorskom dijelu. Pretpostavljamo da će tako biti i ove godine. (j.e.)

(103) objavljeno 20. 02. 21. u 20:50 h

********************


alt


ZABILJEŽEN 431 NOVI SLUČAJ ZARAZE

U posljednja 24 sata zabilježen je 431 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bio ukupno 2.421, izvijestio je stožer Civilne zaštite. Među njima su 782 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenata.
Preminulo je 13 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 239.685 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.420 preminulo, ukupno su se oporavile 231.844 osobe od toga 310 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 12.001 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.298.994 osobe, od toga 5.579 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (subota, 20. veljačepodaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 78, Splitsko-dalmatinska 70, Dubrovačko-neretvanska 40, Primorsko-goranska 33, Zagrebačka 30, Brodsko-posavska 25, Sisačko-moslavačka 20, Varaždinska 16, Vukovarsko-srijemska 15, Šibensko-kninska 15, Karlovačka 13, Koprivničko-križevačka 10, Zadarska 10, Požeško-slavonska 10, Osječko-baranjska 10, Istarska 9, Krapinsko-zagorska 8, Virovitičko-podravska 7, Bjelovarsko-bilogorska 6, Međimurska 3 i Ličko-senjska 3.

U SDŽ 70 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDNA OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 605 obrađenih testova u subotu ujutro je 70 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 31, Makarske 6, Sinja 6, Omiša 5, Kaštela 5, Solina 3, Dugog Rata 3, Hrvaca 3, Tučepi 2 Klisa 2, te po jedna osoba iz Selca, Trilja, Vrgorca i Podstrane.
Od ukupnog broja novooboljelih 42 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.534 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 61 COVID pozitivna osoba, dok je 10 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 84 i 74 godine. Osobe su uz brojne komoribiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(102) objavljeno 20. 02. 21. u 20:45 hsubota, 20. 02. 2021. *****


alt


PREDSTOJE NAM LOKALNI IZBORI

Nepunih je tri mjeseca preostalo do lokalnih izbora, a oni će se održati 16. svibnja. Na dva biračka mjesta bolski će birači imati četiri liste. Na jednoj su kandidati za župani sa po dva zamjenika, na drugoj kandidacijske liste za Županijsku skupštinu, pa lista kandidata za načelnika i četvrta lista za Općinsko vijeće.
Na slijedećim izborima bit će i nekih novosti. Općinski načelnik se četvrti put bira neposredno, ali bez donačelnika. Na listama za Općinsko vijeće je 9, a ne 11 kandidata kao do sada.
Službenih kandidata još nema, ali se u medijima spominju neka imena. Za župana po drugi mandat ide Blaženko Boban, a zamjenici su mu Ante Šošić i Anđelka Vuković (Vuko). Za župana će se navodno kandidirati i Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, Miro Bulj, saborski i županijski zastupnik, Ante Kujundžić, načelnik općine Podbablje, Danijel Kukoč, županijski vijećnik …
U Bolu je jedino službeno svoju kandidaturu za načelnika najavio Tihomir Marinković. Očito je da ide po peti mandat, a neposredno će se birati četvrti put. Na izborima 2005. biralo se Općinsko vijeće koje je iz svojih redova za načelnika izabralo Đimija Žuvića. On je međutim podnio ostavku, a vijeće je to prihvatilo i za načelnika imenovalo Tihomira Marinkovića.
Na slijedeća tri neposredna izbora, birači su u drugom krugu tri puta birali Tihomira Marinkovića. Na izborima 2009. T. Marinković je dobio 618, a Jakša Marinković 526 glasova. Na izborima 2013. T. Marinković je dobio 547, a Doro Adulmar 528, dok je nakon II. kruga 2017. T. Marinković dobio 554, a Katarina Marčić 440 glasova.
Na posljednjim izborima (2017.) za mjesto načelnika bila su 4 kandidata, dok je za Općinsko vijeće bilo pet lista, dvije stranačke i tri tzv. nezavisne liste odnosno liste grupe birača. (j.e.)

(101) objavljeno 19. 02. 21. u 20:50 h

********************


alt


NAJBOLJI RAD UČENICE I. STANČIĆ

U mjesecu borbe protiv ovisnosti (15. studenoga - 15. prosinca 2020.) je KLA ŽIVOT-BRAČ raspisao natječaj u tri srednje škole na Braču (Srednja škola - opća gimnazija Bol, Srednja škola - opća gimnazija Supetar, Srednja kamenoklesarska škola Pučišća) na temu: Ovisnost - bolest ili izbor?
Natječaj je završen, a tročlano ocjenjivačko povjerenstvo je odlučilo nagraditi sve pristigle radove, ali i izdvojiti samo jedan, kao najbolji.
Autorica najboljeg rada je Iris Stančić,učenica 3. razreda Opće gimnazije Bol. (d.b.)

http://www.boljani.info/images/pdf/Ovisnost_Iris.pdf

(100) objavljeno 19. 02. 21. u 20:45 h

********************


alt


PRIJAVE ZA ŠKOLU SPELEOLOGIJE

Škola speleologije organizira se na Braču od 3. ožujka do 4. travnja. Zainteresirani se trebaju javiti do 28. veljače, a organizator je Speleološki odsjek Planinarskog društva Profundo. Broj polaznika je ograničen na 10 osoba.
Teoretska predavanja bit će jednom tjedno u prostoru planiranskoe kuće na Gažulu, a praktični dio planira se svakog vikenda na različitim speleološkim lokacijama na Braču.
Brač ima 290 istraženih jama, a najdublja je Podgračišće II. sa 336 metara.

(99) objavljeno 19. 02. 21. u 20:40 h

*******************


alt


U PETAK 388 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 2.313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.
Preminulo je 8 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239.254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5.407 preminulo, ukupno su se oporavile 231.534 osobe od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4.986 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (petak, 19. veljače – podaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 74, Splitsko-dalmatinska županija 68, Brodsko-posavska 29, Zagrebačka 29, Primorsko-goranska 24, Dubrovačko-neretvanska 20, Vukovarsko-srijemska 20, Zadarska 19, Karlovačka 17, Međimurska 17, Osječko-baranjska 13, Varaždinska 12, Krapinsko-zagorska 9, Sisačko-moslavačka 9, Šibensko-kninska 7, Istarska 7, Bjelovarsko-bilogorska 7, Koprivničko-križevačka 3, Požeško-slavonska 2, Ličko-senjska 2 (Virovitičko-podravska ?)

U SDŽ 69 (68) NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDNA OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 547 obrađenih testova u petak ujutro je 69 (Nacionalni stožer objavio 68) novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 32, Hrvaca 8, Kaštela 6, Solina 4, Makarske 2, Trlja 2, Vrlike 2, Baške Vode 2, Marine 2, Podstrane 2, te po jedna osoba iz Sutivana, Brela, Dugopolja, Otoka, Komiže, Sinja i Trogira.
Od ukupnog broja novooboljelih 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.493 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 63 COVID pozitivne osobe, dok je 8 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe; jedna osoba stara 65 godina i jedna osoba stara 83 godine s prebivalištem na području Zadarske županije. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(98) objavljeno 19. 02. 21. u 20:35 h


petak, 19. 02. 2021. *****


alt


alt


MANJE BRODOVA I PUTNIKA U BOLU

U godišnjem izvještaju Lučke kapetanije za 2020. izneseni su podaci o broju dolazaka brodova i putnika u bolsku luku. Brojke su mnogo manje nego u prethodnoj godini (2019.), a razlog je epidemija koronavirusa koja je smanjila broj redovnih i sezonskih linijama. U Bolu, na primjer, prošle godine (2020.) tijekom sezone nisu dolazili katamarani za Dubrovnik (Jadrolinija i Kapetan Luka) ni Stari Grad – Bol – aerodrom Kaštela.
Prema podacima bolske ispostave Lučke kapetanije, koje smo dobili od lučkog kaptana Drage Jerkina, u Bolu je 2020. bilo 1.035 uplovljavanja domaćih i 23 uplovljavanja stranih plovila te isto toliko isplovljavanja. Iskrcalo se 50.640, a ukrcalo 34.163 putnika. Tu su uključeni putnici na redovnoj katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag, te putnici na izletničkim brodovima i mini kruzerima. Ne računaju se putnici na jedrilicama.
Podaci za 2020. godinu su 38,16 posto manji nego su bili 2019. godine. (j.e.)

(97) objavljeno 18. 02. 21. u 20:40 h

********************


alt


BEZ AUTA NA PUTU PREMA SV. LUCIJI

Zbog radova na makadamskoj cesti prema crkvici Sv. Lucije, od ponedjeljka (22. veljače) do petka (26. veljače), neće biti moguć - tom cestom - promet motornim vozilima, osim do vrha Gnjilice. Tvrtka Bilić d.o.o. kopat će na cesti kanal za polaganje cijevi odvodnje otpadnih voda i kabela za javnu rasvjetu.
Budu li povoljni vremenski uvjeti (bez kiše) moguće je da radovi traju koji dan i kraće. (j.e.)

(96) objavljeno 18. 02. 21. u 20:35 h

********************


alt


NOVI RASPORED ODVOZA SMEĆA

Zbog servisiranja jednog vozila za prikupljanje kućnog otpada, komunalno poduzeće „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca, izmijenit će idući tjedan raspored pražnjenja spremnika sa kućnim smećem. Taj će posao obavljati jedno vozilo za cijeli Bol i to u iste dane: utorak, četvrtak i subota.
Novi raspored vrijedi samo za sljedeći tjedan, od 22. do 27. veljače. (j.e.)

(95) objavljeno 18. 02. 21. u 20:30 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: NOVI DEPONIJ?!

Dok se za novi županijski deponij u Lećevici traže razne suglasnosti, projekti i o tome vode godinama polemike, u Bolu se to radi potiho. Slike nam je poslao izvjesni J.M. (bez nadimka, pa nismo sigurni tko je autor), ali nam se poruka učinila zanimljivom i – aktualnom. Deponij je pored napuštenog (zapuštenog) hotela Bijela kuća, ali na značajnoj lokaciji destinacije koja želi biti vodeća u turizmu. (j.e.)

(94) objavljeno 18. 02. 21. u 20:25 h

********************


alt


U ČETVRTAK 365 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 365 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 2.291. Među njima je 829 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta.
Preminule su 24 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 238.866 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.399 preminulo, ukupno se oporavilo 231.176 osoba od toga 269 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.475 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.288.429 osoba, od toga 6072 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (četvrtak, 18. veljače podaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 52, Splitsko-dalmatinska županija 49, Zagrebačka 32, Primorsko-goranska 28, Osječko-baranjska 27, Brodsko-posavska 26, Zadarska 16, Koprivničko-križevačka 16, Dubrovačko-neretvanska 16, Varaždinska 15, Karlovačka 15, Virovitičko-podravska 13, Sisačko-moslavačka 11, Ličko-senjska 10, Međimurska 9, Šibensko-kninska 8, Vukovarsko-srijemska 7, Krapinsko-zagorska 5, Bjelovarsko-bilogorska 4, Istarska 3 i Požeško-slavonska 3.

U SDŽ 48 (49) NOVOOBOLJELIH
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 598 obrađenih testova u četvrtak ujutro bilo je 48 novooboljelih osoba (Nacionalni stožer javio da ih je 49) s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 17, Solina 6, Dugog Rata 4, Kaštela 3, Omiša 3, Makarske 2, Baške Vode 2, Hrvaca 2, Sinja 2, te po jedna osoba iz Trilja, Trogira, Visa, Jelse, Podgore, Šestanovca i Imotskog.
Od ukupnog broja novooboljelih 30 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.479 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 70 COVID pozitivnih osoba, dok je 8 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; dvije ženske osobe stare 69 i 68 godina i dvije muške osobe stare 78 i 73 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(93) objavljeno 18. 02. 21. u 20:20 h
četvrtak, 18. 02. 2021. *****


alt


MANJE PUTNIKA I VOZILA

Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila je podatke o broju prevezenih putnika i automobila tijekom prošle godine. Kao što se moglo i očekivati zabilježen je manji promet, a kriva je epidemija korone zbog koje je neko vrijeme reduciran ili čak ukinut broj trajektnih i katamaranskih linija.
Na državnim linijama u 2020. godini prevezeno je 8.621.580 putnika (37,6 posto) i 2.563.324 vozila (27,6 posto).
Po broju prevezenih putnika najfrekventnija je bila trajektna linija Supetar – Split – Supetar sa 1.179.421 putnika (2019.: 1.955.703). Druga je linija Preko – Ošljak – Zadar i natrag (946.097), a na trećem mjestu je linija Valbiska – Merag i natrag (747.255).
Po broju prevezenih automobila prva je linija Valbiska – Merag i natrag (335.972), slijede Preko – Ošljak – Zadar i natrag (332.503), Supetar – Split – Supetar (307.450). Godinu ranije prevezeno je sa i do Brača 412.786 automobila.
Na katamaranskim linijama također je 2020. bilo manje putnika nego godinu ranije. Najviše ih je bilo na liniji Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split i natrag (75.440), zatim Zadar – Sali – Zaglav – Bršanj i natrag (65.622), te Korčula – Prigradica – Hvar – Split i natrag (61.335). Od 15 katamaranskih linija, na 6. poziciji, po broju putnika, je linija Jelsa – Bol – Split i natrag (43.435). Godinu ranije prevezeno ih je 73.067.
Sezonske katamaranske linije bilježe također manji broj putnika, a uopće nije bilo, iako su najavljene, linije Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag (Jadrolinija) te Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag (Kapetan Luka). Katamaran Kapetana Luke na liniji Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag prevezao je 57.840 putnika, a isti brodar na sezonskoj liniji Split – Hvar – Split imao je 46.293 putnika. Jadrolinija je na istoj liniji prevezla 22.786 putnika.
Na prijevozu putnika angažirano je prošle godine 14 brodara. Najveći promet imali su Jadrolinija (87,1 posto) i Rapska plovidba (6,6 posto). Za prijevoz vozila bila su zadužena samo dva brodara: Jadrolinija (89,6 posto) i Rapska plovidba (10,4 posto). (j.e.)

(92) objavljeno 17. 02. 21. u 21:05 h

********************


alt


DODATNA LINIJA IZ SUPETRA

Autoprijevoznik Ariva od ponedjeljka je izmijenio red vožnje, ali za putnike iz Bola nema bitnih promjena. Iz Bola za Supetar ostaje kao i do sada. Međutim, dvije su izmjene iz Supetra prema Bolu. Autobus umjesto u 10:10 sati polazi za Bol 15 minuta kasnije (u 10:25), a dodatna je linija, od ponedjeljka do petka u 15:40 sati. (j.e.)

(91) objavljeno 17. 02. 21. u 20:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: GALEBOVI

Galebovima očito nije zabranjeno okupljanje u grupama. Dok nema brodova i turista malo su predahnuli na Račiću. (foto: m. škrbić)

(90) objavljeno 17. 02. 21. u 19:55 h

********************


alt


MJESTA U PARKU SVE MANJE

Hajdukov 110. rođendan kao savršeni trenutak za upis oca u park Za sva vrimena? Tom mišlju vodio se navijač Hajduka Hrvoje Filipović koji je svog oca Stojana ugodno iznenadio pozicioniranjem uz voljeni Klub zauvijek.
Oduševljeni otac Stojan navijač je i dugogodišnji član Hajduka iz Slavonskog Broda.
Po primitku vijesti da je njegovo ime upisano u Parku, ponosno je pozirao s replikom svoje pločice i Hajdukovom zastavom, a kakav bi to rođendan bio bez torte u čast Bijelih.
- Otkad znam za sebe navijam za Hajduk, a to znači i kad gube i kad tuku uvijek vjeran svom Hajduku. Želja svakog navijača je da mu ime živi vječno baš kao i naš Hajduk, što nam je omogućio upravo park Za sva vrimena, a kad takva čast dođe u obliku poklona od djece, to se ne može opisati riječima, rekao je ponosni vlasnik imena na Poljudu Stojan Filipović.
I dok se polako zahuktava pomama za mjestom u Parku, istovremeno je broj članova Hajduka sve veći. Sredina je veljače, a već je preko 17.000 onih koji su svoju pripadnost Hajduku iskazali članstvom.

(89) objavljeno 17. 02. 21. u 19:50 h

********************


alt


DJEČJI KARNEVAL 1979. – 2009.

Iako su završila karnevalska ludovanja, mi nastavljamo svakodnevnim popunjavanjem naše rubrike STARE SLIKE 5. Na fotografijama su stare slike dječjih karnevala u Bolu od 1979. do 2009. koje nam je ustupila Tonkica Trutanić.
Za pregled fotografija kliknite OVDJE.

(88) objavljeno 17. 02. 21. u 19:45 h

********************


alt


U SRIJEDU 502 NOVA SLUČAJA

U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 2.219. Među njima su 884 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.
Preminulo je 18 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 238.501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5.375 preminulo, ukupno se oporavilo 230.907 osoba, od toga 224 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.050 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.282.357 osoba, od toga 7.348 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (srijeda, 17. veljačepodaci Nacionalnog stožera): Splitsko-dalmatinska 85, Grad Zagreb 74, Zagrebačka 55, Brodsko-posavska 34, Primorsko-goranska 32, Dubrovačko-neretvanska 25, Vukovarsko-srijemska 23, Osječko-baranjska 22, Karlovačka 22, Međimurska 21, Šibensko-kninska 17, Sisačko-moslavačka 17, Varaždinska 16, Zadarska 15, Koprivničko-križevačka 14, Bjelovarsko-bilogorska 10, Krapinsko-zagorska 10, Ličko-senjska 5, Istarska 3 i Požeško-slavonska 2…

U SDŽ 85 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU DVOJE

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 741 obrađenog testa u srijedu ujutro bilo je 85 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 31, Kaštela 17, Makarske 6, Sinja 5, Solina 4, Hrvaca 4, Trilja 3, Omiša 2, Podgore 2, te po jedna osoba iz Supetra, Milne, Trogira, Vrlike, Baške Vode, Klisa, Lećevice, Muća, Podstrane, Šolte i Imotskog.
Od ukupnog broja novooboljelih 49 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.482 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 77 COVID pozitivnih osoba, dok je 10 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije ženske osobe stare 81 i 75 godina. Osobe su uz brojne komoribiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(87) objavljeno 17. 02. 21. u 19:40 h

srijeda, 17. 02. 2021. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


MAŠKARE ČA MOGU MAŠKARE

Skromnije nego inače u Bolu je na pokladni utorak bilo maškara, glazbe, krafni, makaruni … Za trenutak se zaboravilo na probleme koje nas tište zbog koronavirusa i neizvjesnosti kakva nas očekuje turistička sezona. Maškarama su se, barem nam se tako čini, najviše radovali najmlađi. Najbučniji su, kao i obično, bili motoristi.
Najinteresantnija nam je bila grupa maski „Vakula je reko“. Svidjela se i Tonču Kukoču koji im je obećao večeru u restoranu „Mali Raj“
Lijepo vrijeme, nakon nekoliko hladnih i burnih dana, omogućilo je da se na Studencu poslužuju makaroni. Umjesto besplatnih porcija, ove se godine naplaćivalo po 20 kuna, a prikupljena sredstva namijenjena su stradalnicima od potresa.
Lani su zbog prestupne godine na Pumpareli, ispred hotela Kaštil, zapaljeni Jure Karneval i njegova družica. Ove godine je bilo više krivaca. Čak 12. Za sve su čini se krivi, rečeno je u tastamentu, članovi Općinskog vijeća i općinski načelnik. Kao da je predosjetio što bi mu se moglo dogoditi pa je prije godinu dana ostavku podnio zamjenik načelnika. Ipak to nije bilo ubojstvo 12 osoba. Jedno je, po nama, samoubojstvo, ako je, kako se priča, autor presude jedan od vijećnika. Njegov se slučaj može smatrati – samoubojstvom.
Na Pumpareli je izgorjelo 12 likova, a kancelarijski stol je sačuvan za idući saziv vijećnika koji dolaze nakon lokalnih izbora u svibnju. (foto: m. škrbić, f. marinković i j. egekher)

(86) objavljeno 16. 02. 21. u 21:00 h

********************


alt


TESTAMENAT NA KUPINI

Na Kupini, u ulici Marka Marulića, treću godinu za redom, organizirana je karnevalska tribina. Javno su objavljene novosti sa Kupine, a možete ih poslušati u video zapisu u rubrici VIDEOTEKA ili kliknite na donji link.

http://www.boljani.info/videoteka/2021-karnavol-na-kupini

(85) objavljeno 16. 02. 21. u 20:55 h

********************


alt

Zeleni raster na gornjoj slici označava područje novog groblja. U krugu je crkvica SV. Lucije. Na donjoj slici je skica budućeg groblja (nije posve dobro vidljivo)


alt


SRIDOM U SRIDU: NOVO GROBLJE

Ima realnih i nerealnih prognoza. Pitanje izgradnje novog groblja kod crkvice Sv. Lucije spada više, barem nam se tako čini, u naučnu fantastiku jer ljudi umiru, a živima ne preostaje nego pitati: kada će novo groblje?
O preseljenju se govori 131 godinu! Točno smo napisali, a vi pročitali. Davne 1890. odlučeno je da sadašnje groblje treba preseliti na novu lokaciju.
Prije 119 godina tadašnji načelnik općine Nikola Bodlović oporučno je ostavio bolskoj općini dio svojih dionica rudnika Rude kod Sinja za novo groblje. Prije 86 godina (1935.) dominikanci su ponudili svoje terene na Potočinama za preseljenje groblja, ali Boljani to nisu prihvatili. Međutim, prije 33 godine (1988.) na lokaciji kod crkvice Sv. Lucije Urbanističkim planom određena je lokacija za novo groblje. Tada je u Bolu bila Mjesna zajednica, pa je odluku usvojila Skupština općine Brač čije je sjedište bilo u Supetru.
Na 9. sjednici Općinskog vijeća, 6. studenoga 2015., donesena je Odluka o kupnji nekretnine odnosno zemljišta za novo groblje. Ukupna površina terena je 12.493 kvadratna metra.
U studenome 2015. napisali smo u Bolskoj kronici da je realno očekivati prve ukope krajem 2017. ili početkom 2018. godine.
U vrijeme potpisivanja kupoprodajnog ugovora za otkup terena u Bolu je cijena građevinskog zemljišta bila 260 eura po kvadratnom metru. Sudski vještak je procijenio zemljište kod sv. Lucije na 130 eura, a sa vlasnicama je dogovoreno da to bude 80 eura/m2 s otplatom u 5 godišnjih obroka i kamatom od 4 posto.
Do sada su isplaćene četiri rate, a u međuvremenu je dvoje od 17 vlasnika umrlo i dodatno je otežalo uknjižbu i time dobivanje građevinske dozvole. Zbog toga je odlučeno da se groblje gradi u dvije faze i projektant Nikola Popić, koji je dobio nagradu za projektno rješenje novog groblja u Bolu, treba „prekrojiti“ projekt i troškovnik po fazama.
Bilo je opstrukcija i od strane nekih mještana koji su osporavali kupnju zemljišta. Nadležne službe su ispitivale i utvrdile da je sve bilo po slovu zakona, ali je i zbog toga bilo kašnjenja. U vrijeme određivanja lokacije za novo groblje, prije 33 godine, nije bilo Općine Bol, a sadašnji načelnik nije bio ni blizu općinskih struktura na Braču koje su usvojile Urbanistički plan.
Trenutna je prognoza da se do ljeta može očekivati građevinska dozvola, pa tek onda tražiti (natječajem) izvođača. Tada će se saznati stvarna cijena betonskih radova i provesti anketa o zainteresiranosti za kupnju nedovršene grobnice. U anketi prije 25 godina bilo je objavljena cijena koja je bila dvostruko veća nego za iste grobnice na splitskom Lovrincu. Nedavno je načelnik izjavio na sjednici Općinskog vijeća, a mi napisali u Bolskoj kronici, da se može računati na 1.000 eura po ukopnom mjestu. To je, kako su nam objasnili, prosječna cijena u okolnim gradovima i općinama.
Ne preostaje nego i dalje čekati. Trebat će platiti petu ratu bivšim vlasnicima terena, osigurati početna sredstva za izgradnju prve faze, urgirati za građevinsku dozvolu kako bi se mogao raspisati natječaj za izvođača, saznati kolika će biti cijena i kakav je interes za kupovinu, a što kaže zakon o starom groblju ...
Očito ima još mnogo posla i – čekanja …
Sljedeće srijede: DVD i izgradnja novog Doma. (j.e.)

(84) objavljeno 16. 02. 21. u 20:50 h

********************


alt


PEPELNICOM ZAPOČINJE KORIZMA

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).
Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“.
Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.
Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

(83) objavljeno 16. 02. 21. u 20:45 h

********************


alt


U UTORAK 274 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježena su 274 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 1.959. Među njima je 927 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 84 pacijenta.
Preminulo je 18 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.999 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.357 preminulo, ukupno su se oporavile 230.683 osobe od toga 299 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.149 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.275.009 osoba, od toga 6.686 u posljednja 24 sata.

U SDŽ 39 NOVIH BOLESNIKA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 580 obrađenih testova u utorak ujutro bilo je 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 12, Kaštela 9, Sinja 3, Solina 3, Makarske 2, Jelse 2, Hvara 2, te po jedna osoba iz Podstrane, Omiša, Trilja, Baške Vode, Dicma i Hrvaca.
Od ukupnog broja novooboljelih 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.558 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 85 COVID pozitivnih osoba, dok je 10 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 68 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(82) objavljeno 16. 02. 21. u 20:40 hutorak, 16. 02. 2021. *****


alt

Prošlogodišnje paljenje Jure i družice na Pumpareli prije službenog početka coronavirusa


NIŠTO ĆE IPAK BIT …

Najavu za karnevalsku feštu u Bolu, ovog utorka, dobili smo iz Centra za kulturu općine Bol:
Nikad ni bilo da ništo ni bilo
I nikad (bome) neće bit da ništo neće bit!
U utorak će isto (bome) ništo bit...
Malo muzike i šušura na Studencu od 12 sati, a uz mjere i odgovornost po Bolu će dalje Jure Karnavol i najvjerniji.
Centar za kulturu Bol svake godine časti pašticadom iz Taverne, a ove su godine naručeni makaruni, a koji će se prodavati humanitarno za 20 kn po porciji za potresom pogođeno područje.
Tastamenat ostaje online, a uz muziku, hranu, razmak i maske, ispratit ćemo i zapalit Juru Karnavola i ovu čudnu godinu.

(81) objavljeno 15. 02. 21. u 20:25 h

********************


alt


alt


alt


alt


OSNOVCI U MAŠKARAMA

Iako pravog dječeg karnevala ove godine nije bilo ni u Bolu niti igdje drugdje - ni vrtić ni škola, a ni roditelji - nisu zaboravili napraviti maske, prošetati, napraviti mali šušur - obilježiti karneval.
Oni najmanji su šetali prošlog tjedna s tetama iz vrtića, a učenici prva četiri razreda Osnovne škole Bol u ponedjeljak su sa svojim učiteljicama Meri, Brankom, Karmen i Marinom, i to svaki razred posebno - učinili svoj veseli karnevalski đir po mjestu. Svi školarci su posjetili i Karnevalsku izložbu u Domu kulture, a tamo ih je barem s malo bombona, slatkiša i sokova počastila ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković.
S radošću objavljujemo fotografije slatkog bolskog karnevalskog ponedjeljka. (i.b.)


Na našoj stranici STARE SLIKE 5 objavljujemo fotografije dječjih karnevala od 1979. – 2009. a koje nam je ustupila Tonkica Trutanić, ili kliknite OVDJE

(80) objavljeno 15. 02. 21. u 20:10 h

********************


alt


SPAŠENO 428 OSOBA I 131 PLOVILO

U protekloj 2020. godini zabilježen je pad spasilačkih aktivnosti na moru u odnosu na prethodnu godinu za 21,5 posto, uslijed smanjenoga prometnog opterećenja, zbog utjecaja pandemije Covid-19 – priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
U području unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora poduzeto je 475 SAR akcija (99%), od toga je u području ZERP-a poduzeto 5 spasilačkih akcija (1%), konkretno, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je ukupno 480 akcija na moru, u kojima je spašeno 428 osoba, među kojima 16 ozlijeđenih dok je, nažalost, zabilježeno 28 smrtno stradalih, od čega 6 ronilaca.
Hitni medicinski prijevoz pacijenata, iako smanjen u odnosu na prethodnu, 2019. godinu i dalje je najveći pojedinačni udio u akcijama traganja i spašavanja (36,7 %).
Prošle, 2020. godine dogodilo se 12 sudara i 48 nasukavanja plovila. U potpunosti je potonulo 20 plovila, zabilježeno je 11 požara na plovilima, a veliki broj intervencija na moru, ukupno 42, poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva, upravljačkim sustavima. Manji broj intervencija nilo je zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilima. I nadalje najveći udio ugroženih plovnih objekata otpada na plovila za sport, rekreaciju i razonodu (52%).
Svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano se savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja te koristiti službene pomorske navigacijske karte i publikacije, kao i službenu više jezičnu mobilnu aplikaciju „nIS-nautički informacijski servis”, koja u realnom vremenu sadrži sve ažurne podatke bitne za sigurnu plovidbu.

(79) objavljeno 15. 02. 21. u 20:05 h

*********************


alt


AKCIJA TZ SUPETAR I TZ BOL

Turistička zajednica Grada Supetra i Turistička zajednica Općine Bol započinju s projektom integralnog upravljanja kvalitetom u svojim destinacijama. Ovo je pilot projekt u koji će se u narednim godinama uključiti i ostale TZ otoka
Brača.
Ovim dugoročnim projektom želi se uspostaviti mjerljiv i učinkovit sustav upravljanja, potpisivanjem ugovora o suradnji sa Feel IQM d.o.o na projektu IQM Destination BRAČ. Nositelji projekta IQM Destination BRAČ su Turistička zajednica Grada Supetra i Turistička zajednica Općine Bol, a partneri projekta su predstavnici privatnog i javnog sektora: hotelijeri, kampovi, privatni smještaj, restorani, lokalni proizvođači, turističke agencije, muzeji i galerije, suvenirnice, trgovine, komunalna društva u destinaciji, odgojno-
obrazovne ustanove, udruge, sportski klubovi, zadruge i sl.
IQM Destination koncept prihvaćen je u listopadu 2020. godine kao jedan od najboljih primjera u praksi od Svjetske turističke federacije (UNWTO), čime je Feel IQM primljen kao pridružena članica Svjetske turističke federacije.
Javni poziv TZ grada Supetra i TZ općine Bol objavljujemo na stranici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(78) objavljeno 15. 02. 21. u 20:00 h

********************


alt


UGLAVNOM ZAVRŠENI RADOVI U AMBULANTI

Čekaonica i ulazni hodnik bolske ambulante, gdje je i stomatološka ordinacija, uglavnom su uređeni zahvaljujući pravnim osobama. Na poziv našeg portala prihvatili su sudjelovanje u ovoj akciji: Općinsko vijeće, agencija Adria Tours, Bol poljoprivredna zadruga, Sunce hoteli, Bilić d.o.o., Cocktail bar Varadero, Hotel Kaštil, restoran Pumparela, Turistička zajednica općine Bol, Big Blue Sport, Obrt Frane, Aqua Solis, restoran Argento, Michieli-Tomić (Gornji Humac) i naš izdavač Press servis. Uređena su glavna ulazna vrata na sjevernoj, a popravljena ulazna vrata na istočnoj fasadi. Zamijenjen je prozor u čekaonici, obojani su zidovi i plafon u ulaznom dijelu objekta i čekaonici te drveni rukohvat na stepeništu. Preostaje još u čekaonici postaviti slike na zidovima i nabaviti umjesto klupa – stolice s naslonom.
Još su neki najavili sudjelovanje u uređenju čekaonice, a kada sve bude gotovo objavit ćemo konačan popis donatora, a njihova će imena biti i na panou u čekaonici. (j.e.)

(77) objavljeno 15. 02. 21. u 20:00 h

*********************


alt


RADOVI U FRANE RADIĆA

Ovog utorka (16. veljače) u Ulici Frane Radića, iza hotela Kaštil, radit će se na stambenom objektu. U ulici će od 9 do 12 sati biti veliki građevinski strojevi pa će dio ulice biti zatvoren za promet drugim vozilima. Bit će otežan i prolaz pješacima. (j.e.)

(76) objavljeno 15. 02. 21. u 19:55 h

********************


alt


U PONEDJELJAK 68 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bio ukupno 2.002. Među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata.
Preminula je 21 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.725 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.339 preminulo, ukupno su se oporavile 230.384 osobe, od toga 343 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 11.694 osobe.
Do danas su ukupno testirane 1.268.323 osobe, od toga 2.134 u posljednja 24 sata.

U SDŽ SAMO DVOJE NOVOOBOLJELIH, ALI IH JE ČETVERO UMRLO
Prema najnovijem izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 66 obrađenih testova u ponedjeljak ujutro bile su 2 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 1 i Omiša 1 osoba.
Od ukupnog broja novooboljelih 1 osoba je kontakt prethodno oboljelih. Ukupno 1.513 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 94 COVID pozitivne osobe, dok je 11 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri muške osobe stare 84, 61, 71 i 80 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(75) objavljeno 15. 02. 21. u 19:50 h

*********************


alt


VEČERAS (UTORAK): OTOČNI DIJALOG

Ako se želite upoznati s energetskom tranzicijom i što nam ona sve donosi u budućnosti; koja je uloga jedinice lokalne samouprave, a koja građana; što se sve već poduzelo u procesu sprječavanja klimatskih promjena i ulogu Tajništva za EU otoke na hrvatskim otocima –pogledajte otočni dijalog koji će se održati danas, utorak, 16. veljače od 18 do 19.30 sati putem FB Live kanala.
Podcast “Energetska tranzicija na otocima” vodit će pokretov volonter i stručnjak Ivan Zoković – Cola, a njegovi gosti su Marin Gregorović, dogradonačelnik grada Cresa i Kuzman Novak, dogradonačelnik grada Hvara.
Podcast će biti dostupan uživo na službenoj Facebook Stranici Pokret otoka/Island movement. Prethodna registracija nije potrebna.

(74) objavljeno 15. 02. 21. u 19:45


ponedjeljak, 15. 02. 2021. *****


alt


ZBOG BURE NEMA KATAMARANA

Bura je prorijedila ionako malobrojne šetače. Restorani i kafići su i dalje zatvoreni, pa se iz kuće ovog vikenda izlazilo samo po potrebi: u trgovinu ili u crkvu.
Katamaran u Bol nismo vidjeli od četvrtka ujutro, a pitanje je hoće li u ponedjeljak popodne isploviti iz Splita u 16 sati za Bol i Jelsu.
Ovog mjeseca, računajući i ovaj ponedjeljak, katamaran u Bol nije dolazio 10 puta. Prva dva puta razlog je bilo jugo, a ostalih osam puta zbog bure.
Prošle godine u veljači katamarana nije bilo 6 puta, a najviše smo izostanaka (21) zabilježili u veljači 2018. godine.
Malo smo snijega vidjeli u subotu ujutro, a on je stigao, nošen burom, sa Biokova. Obilatog snijega bilo je u veljači 2018., 2012. i 2009. godine…(j.e.)

(73) objavljeno 14. 02. 21. u 20:25 h

********************


alt


SVI ŠKOLARCI IDU U ŠKOLU

Mnogi su očekivali kako će se od 15. veljače slobodno ulaziti u kafiće i restorane. Ali od svega samo neznatna opuštanja zbog straha od novih oboljenja. Bol novooboljelih nema već 32 dana, ali stožeri, posebno epidemiolozi i Nacionalni stožer, odluke donose sagledavajući opću situaciju u Hrvatskoj i okolnim državama.
Svi ugostiteljski objekti, uključujući kafiće, od ponedjeljka će moći posluživati hranu i piće za van, ali ispred njih neće smjeti biti više od 25 ljudi, otvaraju se teretane i fitness centri uz vjerojatno strože epidemiološke mjere, s radom ponovno uživo započinju i škole za strane jezike
Nove mjere mogu se očekivati tek 1. ožujka. To ne znači da će biti novih popuštanja. Moguće je da se dogodi i suprotno.
Za sada je sigurno da će osim maturanata i ostali srednjoškolci od ponedjeljka nastavu pratiti iz školskih klupa.
Ostaje zabrana okupljanja, a maske su obvezne u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko je razmak između ljudi manji od dva metra. Preporuka je da se ruke peru što češće. (j.e.)

(72) objavljeno 14. 02. 21. u 20:25 h

********************


alt

Dječji maskenbal (iz arhive 1979. - 2009.)


ZADNJI DANI KARNEVALA

Dva su dana preostala za karnevalsko ludovanje, jer od srijede je korizma. Zbog koronakrize morali smo se mnogo toga odreći pa i karnevalskih ludovanja. Nekada, sjećaju se toga najstariji Boljani, odmah nakon novogodišnjih praznika organizirani su svakodnevno, osim petkom, maskirani plesovi na čak pet lokacija u Bolu.
S posebnim uzbuđenjem čekao se pokladni utorak zbog karnevalske povorke, čitanje testamenta, paljenje krnje i posljednji ples u utorak navečer.
U situaciji u kojoj se nalazimo ne treba se nadati spektakularnim događanjima. Kažu da nada umire posljednja.
Mi smo od Tonkice Trutanić iz njezine arhive dobili fotografije dječjih karnevala koji se organizirao u Bolu od 1979. godine, a prikupljene su povodom 30-obljetnice (2009.). Neki od tih mladih maškara danas su već odrasli ljudi. U rubrici STARE SLIKE 5 u utorak ćemo objaviti stotinjak fotografija dječjeg karnevala. (j.e.)

(71) objavljeno 14. 02. 21. u 20:20 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 198 NOVIH SLUČAJEVAii

U posljednja 24 sata zabilježeno je 198 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 2.298. Među njima su 943 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 89 pacijenata.
Preminulo je 19 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.657 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.318 preminulo, ukupno se oporavila 230.041 osoba, od toga 332 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 12.526 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.266.189 osoba, od toga 5.219 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (nedjelja, 14. veljačepodaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 54, Zagrebačka 36, Dubrovačko-neretvanska 31, Primorsko-goranska 25, Grad Zagreb 24, Brodsko-posavska 18, Varaždinska 12, Međimurska 9, Bjelovarsko-bilogorska 7, Osječko-baranjska 6, Ličko-senjska 5, Krapinsko-zagorska 5, Karlovačka 4, Požeško-slavonska 2, Šibensko-kninska 1, Sisačko-moslavačka 1, Koprivničko-križevačka 1, Istarska 1 …

U SDŽ 54 NOVOOBOLJELIH
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 679 obrađenih testova u nedjelju ujutro bile su 54 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid-infekciju i to iz Splita 25, Kaštela 7, Makarske 6, Sinja 4, Solina 3, te po jedna osoba iz Starog Grada, Brela, Dugog Rata, Hrvaca, Lećevice i Prološca.
Od ukupnog broja novooboljelih 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.533 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 97 covid-pozitivnih osoba, dok je 12 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; dvije muške osobe stare 80 i 73 godine i dvije ženske osobe stare 92 i 75 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju.

(70) objavljeno 14. 02. 21. u 20:15 hnedjelja, 14. 02. 2021. *****


alt


DAN JE ZALJUBLJENIH

Valentinovo ili Dan sv. Valentina spomendan je na sv. Valentina koji se obilježava 14. veljače. Taj dan se obilježava i kao Dan zaljubljenih.
Sv. Valentin je bio prvi biskup grada Terni (u to doba: Interimna) u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima; za vrijeme pape Viktora I. zaredio ga je za biskupa drugi znameniti umbrijski biskup i svetac, sv. Felicijan. U doba svojeg biskupskog ređenja 197. godine, imao je Valentin svega 22 godine. Mučeničku smrt pretrpio je u dobi od 63 godine, te je pokopan na mjestu gdje je u IV. stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća sazidana katedrala; u Ternijskog katedrali se i danas čuva svečevo tijelo.
Blagdan sv. Valentina je od davnina obilježavan na dan 14. veljače, tj. dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka - tj. poganskog blagdana plodnosti. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.
U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se "ftičeki ženiju".
Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. U Bolu je tržnica zatvorena pa se ne može kupiti ruže, a svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

(69) objavljeno 13. 02. 21. u 21:50 h

**********************


alt

Katamaran u subotu ujutro iz Jelse za Split mimo Bola (foto: n. topalović)


alt

Prazna bolska riva u subotu u 10 sati


BURA DONIJELA I MALO – SNIJEGA

Zbog bure od četvrtka popodne, ili ukupno 5 puta, nema katamarana u Bolu. U subotu ujutro, po do sada najvećim udarima bure, katamaran je iz Jelse otplovio mimo Bola za Split. Tu je uz splitsku rivu katamaran i prenoćio.
Bol je preživio i veće udare bure, ali je sigurno ovo najhladniji dan ove godine. Bura čini da je još hladnije. U subotu smo ujutro mogli vidjeti i pahuljice snijega i manje naslage uz rubove. To međutim nije bio snijeg koji bi se duže zadržao na podu. Riječ je o nanosima sa Biokova koji je do Bola došao nošen snažnom burom.
Cestom od Supetra do Bola moglo se u subotu bez problema.
U nedjelju će još biti burno. U 13:35 nema katamarana za Split jer je zbog vremenskih uvjeta u subotu ostao u Splitu. (j.e.)

(68) objavljeno 13. 02. 21. u 21:45 h

*********************


alt


PRAVILA ZA GRADNJU UZ OBALU

Morsko obalno područje zaštićeno je Uredbom Ministarstva graditeljstva iz 2004., ali možemo svjedočiti (ili čitati) o stalnoj devastaciji. Zbog toga smo odlučili barem nešto citirati iz spomenute Uredbe kako bi bar svjedoke podsjetili što je sve zabranjeno. Kako bi mogli pratiti što se iz Uredbe ne poštuje!
U zaštićeno obalno područje (ZOP) ne može se planirati gradnja za privez izvan građevinskog područja, a u građevinskom području naselja, u pojasu do 70 metara od obalne crte, ne može se planirati gradnja, niti se može graditi pojedinačna niti više građevina namijenjenih za proizvodnju, a koja nije funkcionalno povezana s morem i morskom obalom. U neizgrađenom dijelu građevinskog područja, u pojasu najmanje 70 metara od obalne crte, može se planirati samo gradnja hotela, građevina javne namjene i uređenje javnih površina i drugih građevina koje zahtijevaju smještaj na obali (brodogradilišta, luke i slično).
U izdvojenom građevinskom području (izvan naselja) ne može se planirati niti graditi pojedinačna ili više građevina za proizvodnju i trgovinu u pojasu od 70 metara od obalne crte, na isto udaljenosti ni objekti ugostiteljskog sadržaja, za stalno ili povremeno stanovanje (apartmani za tržište) ili za odmor i rekreaciju (kuće za odmor).
Planiranje i građenje građevina za iskorištavanje snage vjetra za električnu energiju na otocima nije dozvoljeno.
U kampovima smještajne jedinice ne mogu se planirati u pojasu najmanje 25 metara od obalne crte, a prateći sanitarni i drugi sadržaji moraju biti izgrađeni 70 metara od obalne crte.
Obalna crta je crta plimnog vala na obali.

(67) objavljeno 13. 02. 2021. u 21:40 h

*********************


alt


OTOČNI DIJALOG: ENERGETIKA

Pokret otoka nastavlja s otočnim video podcastom. Nakon Pomorskog dobra s Markom Bertolinom nastavlja se niz edukacija s temom energetike i energetske tranzicije.
Ako se želite upoznati s energetskom tranzicijom i što nam ona sve donosi u budućnosti; koja je uloga jedinice lokalne samouprave, a koja građana; što se sve već poduzelo u procesu sprječavanja klimatskih promjena i ulogu Tajništva za EU otoke na hrvatskim otocima – bukirajte kalendar i pogledajte naš otočni dijalog koji će se održati 16. veljače (utorak) od 18 do 19.30 sati putem FB Live kanala.
Podcast “Energetska tranzicija na otocima” vodit će pokretov volonter i stručnjak Ivan Zoković – Cola, a njegovi gosti su Marin Gregorović, dogradonačelnik grada Cresa i Kuzman Novak, dogradonačelnik grada Hvara.
Podcast će biti dostupan uživo na službenoj Facebook Stranici Pokret otoka/Island movement. Prethodna registracija nije potrebna.
Nakon podcasta slijedi stručni webinar u kojem će Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije, pričati o ambicioznim ciljevima koje je Hrvatska postavila prema EU te kako svi mi možemo biti dio zelenog plana i realizirati zadane rezultate. Webinar će se održati 25. veljače (četvrtak) od 10 do 11 sati. Svi sudionici moći će aktivno sudjelovati u edukaciji te postavljati pitanja. (m.d.)

(66) objavljeno 13. 02. 21. u 21:35 h

********************alt


NOVIH 379 SLUČAJEVA ZARAZE

U posljednja 24 sata zabilježeno je 379 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bio ukupno 2.451. Među njima je 955 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 89 pacijenata.
Preminulo je 17 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.459 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.299 preminulo, a ukupno se oporavilo 229.709 osoba, od čega 382 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 13.097 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.260.970 osoba, od toga 5.184 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (subota, 13. veljače podaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 69, Grad Zagreb 52, Dubrovačko-neretvanska 33, Primorsko-goranska 31, Karlovačka 26, Vukovarsko-srijemska 26, Šibensko-kninska 22, Zagrebačka 21, Zadarska 20, Varaždinska 20, Međimurska 16, Brodsko-posavska 15, Osječko-baranjska 15, Koprivničko-križevačka 14, Sisačko-moslavačka 11, Krapinsko-zagorska 6, Bjelovarsko-bilogorska 4, Požeško-slavonska 2, Istarska 0.

U SDŽ 69 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU TROJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 576 obrađenih testova danas je 69 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 40, Kaštela 7, Makarske 3, Omiša 3, Supetra 2, Sinja 2, te po jedna osoba iz Selca, Trogira, Vrlike, Baške Vode, Dugog Rata, Dugopolja, Hrvaca, Podgore, Podstrane, Zagvozda, Imotskog i Solina.
Od ukupnog broja novooboljelih 48 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1629 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 99 COVID pozitivnih osoba, dok je 9 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 86 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(65) objavljeno 13. 02. 2021. u 21:30 h


subota, 13. 02. 2021. *****


alt


KAKO MOGU RADITI KAFIĆI?

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je u petak nove epidemiološke mjere za pet kategorija koje će biti popuštene od ponedjeljka, uz naglasak da se ne mogu sve mjere odmah popustiti iako je u Hrvatskoj epidemiološka krivulja u silaznom trendu.
Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Stožera Davor Božinović rekao je kako je prva od kategorija koje će popustiti dostava i isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata za koje je izrađen precizni epidemiološki okvir.
Objašnjeno je da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama. (indeks)

(64) objavljeno 12. 02. 21. u 20:20 h

********************


alt


NAŠA POSLA: PRESUDILA JEDNA KUNA

Ponekad i jedna (1) kuna može biti presudna za dobivanje (ili ne dobivanje) nekog posla. Ako to niste znali, saznat ćete iz ove priče o jednom nadmetanju za poslovni prostor ispod Lože tzv. špilju. Tražio se zakupac za suvenirnicu (15 m2) na rok od 5 godina, a početna cijena nadmetanja bila je 210 kn za metar kvadratni.
Prema objavljenom zapisniku na službenim stranicama Općine Bol saznali smo da je na dan otvaranja ponuda (8. veljače) tvrtka Canto d.o.o. iz Zagreba svoju ponudu donijela u zatvorenoj koverti u 8:40, a dosadašnji korisnik prostora Obrt Marija commerce iz Bola u 10:50 sati. To su bile jedine dvije ponude, a u 11 sati su koverte otvorene: Canto d.o.o. ponudio je 421 kn za m2, a Marija commerce 420 kn za m2. To je iznos za mjesečni najam.
Cijela je procedura trajala 15 minuta, a stranke nisu imale primjedbi. Tako barem piše u službenom zapisniku.
Idućih pet godina suvenire će pod Ložu prodavati tvrtka Canto iz Zagreba umjesto Marije commerce koja je tu radila 10 godina. Prostor će naime koristiti natjecatelj koji je ponudio kunu više!
I još jedna zanimljivost na koju su nas upozorili u Općini. Dosadašnji korisnik prostora, prije 10 godina, dobio je u zakup taj prostor, a ponuda im je bila također za jednu (1) kunu veća od konkurenta.
(j.e.)

(63) objavljeno 12. 02. 21. u 20:15 h

***********************


alt


ČESTITKA ZA 110. ROĐENDAN

Dan uoči najvažnijeg datuma u njihovim kalendarima, već je više od 16.000 navijača Hajduka ispunilo je svoju hajdučku dužnost za ovu godinu.
Toliki je broj onih koji su svoju pripadnost Hajduku potvrdili na ovaj najvažniji način - učlanjenjem u svoj Klub.
Navijačka privrženost Hajduku iskazuje se i u danima sretnim i u danima grubim pa navijači Hajduka i ove godine dodaju gas i još jednom demonstriraju kako im na ovim prostorima nema ravnih.
Uzimajući u obzir sve okolnosti, ovih 16.000 članova u nešto više od mjesec dana uistinu je nevjerojatna brojka, koja ima dodatnu težinu.

(62) objavljeno 12. 02. 21. u 20:10 h

********************


alt


U PETAK 371 NOVI SLUČAJ

U posljednja 24 sata zabilježen je 371 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 2.471. Među njima je 1.007 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 91 pacijent.
Preminulo je 19 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.080 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5.282 preminule. Ukupno se oporavilo 229.327 osoba, od toga 431 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 12.946 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.255.786 osoba, od toga 4.931 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (petak, 12. veljače podaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 72, Grad Zagreb 58, Primorsko-goranska 37, Zagrebačka 34, Dubrovačko-neretvanska 30, Vukovarsko-srijemska 25, Karlovačka 23, Varaždinska 19, Brodsko-posavska 18, Sisačko-moslavačka 17, Šibensko-kninska 17, Osječko-baranjska 17, Zadarska 11, Ličko-senjska 11, Međimurska 10, Istarska 5, Bjelovarsko-bilogorska 5, Koprivničko-križevačka 4, Krapinsko-zagorska 3, Požeško-slavonska 3 i Virovitičko-podravska 1.

U SDŽ 72 NOVOOBOLJELE OSOBE, NA BRAČU DVIJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 542 obrađena testa u petak ujutro bile su 72 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 32, Kaštela 7, Sinja 5, Podstrane 4, Solina 3, Otoka 3, Visa 2, Baške Vode 2, Hvara 2, Zagvozda 2, te po jedna osoba iz Pučišća, Selca, Dugog Rata, Dugopolja, Marine, Prološca, Šestanovca, Tučepa, Ciste Provo i Makarske.
Od ukupnog broja novooboljelih 47 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.641 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 101 COVID pozitivna osoba, dok je 10 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 88 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(61) objavljeno 12. 02. 21. u 20:05 hpetak 12. 02. 2021. *****


alt


TKO IMA PRAVO NA VODNI PRIKLJUČAK?

Tko ima pravo na vodni priključak – često o tome razmišljaju oni koji su gradili izvan građevinskog područja, a u međuvremenu su objekt i legalizirali. Nekoliko aktualnih pitanja napisala je Općina Bol i tražila pojašnjenje od Vodovoda Brač. U posjedu smo odgovora iz Supetra kojeg se može pročitati klikom na link koji se nalazi na kraju ovog napisa.
Proširenje vodovodne mreže može se izvesti do lokacije novog groblja – piše u odgovoru Vodovoda Brač. Čak i legalizirani objekti, a nalaze se izvan građevinskog područja, a nisu za stanovanje, prema postojećem Pravilniku, neće dobiti priključak na vodovodnu mrežu.
Vodovod Brač je objasnio i uvjete za trajni priključak za poljoprivredno zemljište sa ili bez ograničenog korištenja. (j.e.)

http://boljani.info/images/pdf/vodovod.pdf

(60) objavljeno 11. 02. 21. u 20:25 h

*********************

alt

U siječnju je najviše gostiju došlo u Supetar


TURIZAM NA BRAČU: DOBRO JE POČELO

Iako je možda prerano u siječnju prognozirati kakva nas turistička sezona očekuje, ipak raduju podaci koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. U siječnju su na Braču, na primjer, došla 252 gosta, a lani ih je bilo 192. Registrirano je 2.152 noćenja ili u prosjeku 8,5 noćenja po gostu. Stranih turista bilo je 57 sa čak 1.157 noćenja.
Najviše je gostiju bilo u Supetru (142), zatim Postirama (57), Bolu (33), Sutivanu (11), Selcima (6), Pučišćima (2) i Milni (1).
Više nego lani bilo je gostiju u Supetru i Postirama, a kao lani u Selcima i Bolu. (j.e.)

(59) objavljeno 11. 02. 21. u 20:20 h

********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA TORCIDE BRAČ

Torcida Brač ocijenila je uspješnim dosadašnje akcije „Humanitarna teća za Banovinu“, koje su do sada organizirane u Pučišćima, Bolu, Postirama i Sumartinu. Startalo se u Pučišćima 30. siječnja gdje je prikupljeno 7.749 kuna. Prošle subote Torcida Brač je to učinila u Bolu (21.191 kn), Postirama (23.740 kn) i Sumartinu (12.345 kn). Prikupljeno je (do sada) ukupno 65.025 kuna.
Iduće subote humanitarne teće su u Supetru i Milni, a 20. veljače kuhat će se u Nerežišćima.
Na rivi u Supetru u 12 sati na jelovniku je teleći rižot, fažol i bolonjez, a u Milni na rivi, ispred Studenca, nudit će se teleći rižot i grill mix. Cijena jedne porcije je 30 kuna, ali ima dosta i onih koji ostave više kuna. (j.e.)

(58) objavljeno 11. 02. 21. u 20:15 h

********************


alt


MINIMALNO POPUŠTANJE MJERA

Premijer Andrej Plenković najavio je na sjednici vlade (u četvrtak) da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness-centri, kafićima će se omogućiti prodaja kave za van, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionicama, a radit će i kladionice, automat-klubovi i casina.
"Razgovarali smo s predstavnicima umirovljenika i vrlo važna poruka je da su sva tri cjepiva 100 posto učinkovita protiv smrtnog ishoda i respiratora i težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da ljudi stariji od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, baš dapače. Smatramo u ovim okolnostima da što veći broj ljudi koji su zdravstveno ugroženi, krhkoga zdravlja, starije dobi, kojima koronavirus može u kraćem roku nanijeti veću zdravstvenu štetu - trebaju biti procijepljeni", rekao je.
Plenković je najavio i da će 1. ožujka biti vrijeme za sljedeću analizu učinka mjera. Tada će se eventualno ići na novo popuštanje ili pooštravanje ako se uoči pogoršanje epidemiološke situacije.
*****
Što za Bol znači odluka da će se kafićima omogućiti prodaja kave za van? S nekima smo razgovarali i uvjeravali nas da neće otvarati kafić. Njima bi bilo jedino prihvatljivo rješenje da se otvore terase kafića i restorana. Ne objavljujemo imena onih koji su odbili pomisao da će otvoriti kafiće, jer će se do ponedjeljka možda i predomisliti. (j.e.)

(57) objavljeno 11. 02. 21. u 20:10 h

********************


alt


MASLINIK U ZAKUP: TKO DA VIŠE

Jedinstveni upravi odjel Općine Bol objavio je javni natječaj za zakup općinskog poljoprivrednog zemljišta što u naravi predstavlja maslinik sa cca 120 stabala. Zemljište se nalazi uz Reciklažno dvorište i do sada nije bilo u zakupu, ali bi nepoznati redovno brali masline.
Po sistemu tko da više, objavljena je početna cijena najma od 4.000 kn godišnje. Zakup se daje na tri godine, do 31. prosinca 2023.
Rok za dostavu ponuda je 25. veljače, a tekst natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(56) objavljeno 11. 02. 21. u 20:05 h

********************


alt


ZABILJEŽENO 376 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 376 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 2.550. Među njima je 1.029 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 88 pacijenata.
Preminulo je 25 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 236.709 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5.263 preminule, ukupno se oporavilo 228.896 osoba, od toga 397 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 13.069 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.250.855 osoba, od toga 6340 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (četvrtak, 11. veljače podaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 57, Zagrebačka 52, Grad Zagreb 46, Primorsko-goranska 28, Dubrovačko-neretvanska 25, Varaždinska 23, Osječko-baranjska 22, Vukovarsko-srijemska 22, Zadarska 21, Šibensko-kninska 15, Karlovačka 13, Međimurska 11, Sisačko-moslavačka 10, Brodsko-posavska 9, Bjelovarsko-bilogorska 7, Ličko-senjska 6, Koprivničko-križevačka 4, Krapinsko-zagorska 4, Istarska 1, Požeško-slavonska 0

U SDŽ 57 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDNA OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 604 obrađena testa u četvrtak ujutro je bilo 57 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid-infekciju i to iz Splita 25, Kaštela 6, Omiša 4, Solina 3, Visa 3, Baške Vode 3, Lovreća 2, te po jedna osoba iz Supetra, Trogira, Vrlike, Gradca, Marine, Okruga, Podstrane, Hvara, Komiže, Makarske i Sinja.
Od ukupnog broja novooboljelih 44 osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.552 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 99 covid-pozitivnih osoba, dok je 8 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su 2 osobe; jedna muška osoba stara 71 godinu i jedna ženska osoba stara 72 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju.

(55) objavljeno 11. 02. 21. u 20:00 h

četvrtak, 11. 02. 2021. *****


alt

Ljetne razglednice Bola. Hoćemo da tako bude i idućeg ljeta ...


BILO JE TURISTA I U SIJEČNJU

U našoj županiji u siječnju je došlo 6.087 gostiju, ali je to svega 32 posto iz siječnja 2020. Gosti su ostvarili 30.691 noćenje (51 posto) – objavila je TZ Splitsko-dalmatinske županije. Domaćih je gostiju, u odnosu na one iz inozemstva, bilo tri puta više, a po noćenjima su skoro pa izjednačeni (15.498 domaćih i 15.193 inozemnih noćenja).
Više su dolazaka, u odnosu na siječanj 2020., imali Dugi Rat, Supetar, Postira i Vis, a Bol – iako s malim brojem dolazaka – bio je blizu prošlogodišnje brojke. Ove ih je godine došlo 33, a lani 34.
Po broju dolazaka Bol je u županiji na 14. poziciji. Više dolazaka od Bola imali su Split (3.400), Makarska (360), Podstrana (354), Solin (271), Seget (226), Kaštela (210), Omiš (201), Supetar (142), Trogir (80), Vis (79), Hvar (70), Komiža (58) i Postira (57).
Sutra: turistički rezultati na Braču u siječnju 2021. (j.e.)

(54) objavljeno 10. 02. 21. u 21:05 h

**********************


alt


DRUGA DOZA CIJEPLJENJA U BOLU

U srijedu su stanari i zaposlenici Doma za starije kao i zdravstveno osoblje u Bolu primili drugu injekciju cjepiva protiv covida-19 iz laboratorija Pfizer i BioNTech. Prvo su injekciju primili 19. siječnja.
Nakon dva tjedna mogu se smatrati zaštićenima od koronavirusa i stanarima Doma za starije bit će dozvoljen izlazak u mjesto. (j.e.)

(53) objavljeno 10. 02. 21. u 21:05 h

********************


alt


SREDNJOŠKOLCI SE VRAĆAJU U ŠKOLU

Županijska nadležna služba javila je srednjim školama da svi učenici u ponedjeljak (15. veljače) dolaze na nastavu – u školsku zgradu. Razrednici će tijekom četvrtka o tome obavijestiti roditelje.
Nakon ove odluke od ponedjeljka će, osim maturanata koji su i do sada nastavu pratili iz školskih klupa, u školu dolaziti i učenici nižih razreda Srednje škole Bol. (j.e.)

(52) objavljeno 10. 02. 21. u 21:00 h

********************


alt


TRAŽI SE REFERENT, DRUGI PUT

Jedinstveni upravni odjel općine Bol objavio je 10. Veljače ponovni oglas za primanje u službu jednog referenta-povjerenika. Službenik se prima na određeno puno radno vrijeme dok traju radovi na projektu obnove zemljišnih knjiga za Općinu Bol.
Molbu treba dostaviti Općini Bol u roku od 8 dana, odnosno do 18. Veljače.
Tekst oglasa objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(51) objavljeno 10. 02. 21. u 20:55 h

********************


alt


RASTE BROJ NOVOOBOLJELIH

U protekla 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 2.596. Među njima je 1.055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta.
U protekla 24 sata oporavilo se 296 osoba, a testirano je njih 6.829.
Preminulo je 14 osoba, ukupno 5238 osoba.
Više novooboljelih u Hrvatskoj bilo je u srijedu 3. veljače (730).

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (srijeda, 10. veljačepodaci lokalnih stožera): Splitsko-dalmatinska 118, Primorsko-goranska 62, Zagrebačka 36, Međimurska 34, Osječko-baranjska 33, Karlovačka 33, Varaždinska 28, Dubrovačko-neretvanska 21, Šibensko-kninska 19, Koprivničko-križevačka 17, Zadarska 17, Brodsko-posavska 16, Vukovarsko-srijemska 16, Krapinsko-zagorska 12, Sisačko-moslavačka 10, Bjelovarsko-bilogorska 9, Istarska 9, Požeško-slavonska 4, Virovitičko-podravska 0 (Nemamo podatke za Grad Zagreb i Ličko-senjsku županiju.)

U SDŽ 118 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU JEDNA OSOBA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 865 obrađenih testova u srijedu ujutro bilo je 118 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 55, Kaštela 12, Makarske 10, Omiša 8, Solina 8, Trilja 4, Sinja 3, Baške Vode 3, Starog Grada 2, Dugog Rata 2, Ciste Provo 2, Podstrane 2, te po jedna osoba iz Supetra, Hvara, Imotskog, Trogira, Dicma,
Hrvaca i Otoka.
Od ukupnog broja novooboljelih 81 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1455 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 98 COVID pozitivnih osoba, dok je 8 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 80 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid infekciju.

(50) objavljeno 10. 02. 21. u 20:50 hZA RANIJE VIJESTI U VELJAČI KLIKNI