Arhiv 2011. I. - XII.
SUNČANI OPROŠTAJ OD 2011.

Na Staru godinu, prije ručka, Boljani i malobrojni gosti ne samo iz Zagreba, ispijali su kavu na štekatu cafe bara Loža (na slici). Uživali su i na suncu, a izmjerena temperatura u zavjetrini bila je čak 26 stupnjeva.

Većina će dočekati Novu godinu kod kuće. Njih osamdesetak će na organizirani doček u Tavernu Riva, ali ima i onih koji su otputovali izvan Bola. Neki će u ponoć biti u Berlinu, a neki na kruzeru negdje na Mediteranu. (foto J.E.)********************


Plaža Zlatni rat u subotu 17. prosinca 2011. u 9 sati (foto J. Egekher)
SKORO PA GA NEMA

Jaka tramontana koja je puhala na ovom području u noći od četvrtka na petak "okrenula" je špicu plaže Zlatni rat prema istoku. U subotu ujutro veliki valovi skoru su prekrili zapadni dio plaže. (J.E.)


*******************TURISTIČKE NAGRADE

Na petoj sjednici Skupštine Turističke zajednice općine Bol, održanoj 8. prosinca, raspravljalo se o izvješću Turističkog vijeća, analizi ostvarenih noćenja i strukturi gostiju u 2011., realizaciji plana za 2011. i donošenje programa i financijskog plana za 2012.

Na istom skupu dodijeljena su turistička priznanja TZO Bol. Dobitnici su: Taverna Riva (30 godina rada), turistički vlak (15 godina rada), kamp Kito (20 godina rada), Dinko Marinković (organizator turističkih putovanja, vlasnik brodova "Frane" i "Zlatni rat") te Edith i Josef Birgel iz Njemačke koji već 40 godina dolaze na odmor u Bol.

Na slici: (slijeva) Matko Ivelić koji je preuzeo priznanje u ime obitelji Birgel, Dinko Marinković, Mladen Trutanić koji je primio nagradu za turistički vlak u ime "Zlatnog rata" i Srećko Karmelić s priznanjem za kamp "Kito". (foto: J.E.)

Izvješće s ove svečanosti emitirat će TV Jadran u petak 9. prosinca u Vijestima (17.30 i 19.30 sati).


********************I BOLJANI BIRALI

Na tri biračka mjesta (dva u Bolu i jedan u Murvici) Boljani danas izlaze na parlamentarne izbore na kojima će se izabrati zastupnici za sedmi saziv Hrvatskog sabora. U X. izbornoj jedinici, kojoj pripada i Bol, ponuđene su 33 liste s imenima nositelja. Inače, svaka lista ima po 14 imena ili ukupno 462 kandidata. Na raznim listama s Brača su sedmorica.

U biračke spiskove u Bolu upisan je 1.651 birač.


Službeni rezultati glasovanja u Bolu za Hrvatski sabor:

Na području općine Bol upisano je 1670 birača, a glasovalo je 924 (55,33 posto).

Važećih glasačkih listića bilo je 907, a nevažećih 17.

1. SDP-HNS-IDS-HSU  388 glasova (42,7%)

2. HDZ-HGS  214 glasova (23,6%)

3. Neovisna lista Ivan Grubišić  87 glasova (9,6%)

4. HSLS  47 glasova (5,2%)

5. HSP dr. ANTE STARČEVIĆ i HČSP  41 glas (4,5%)


*******************


Novi kontejneri na benzinskoj postaji. Stari kontejneri i betonski boksovi su uklonjeni (snimljeno 2. siječnja 2012.)


NOVI KONTEJNERI U BOLU

Ugrađeno je pet od ukupno sedam novih kontejnera za smeće. Na benzinskoj postaji postavljena su dva, kapaciteta po tri kubna metra, što se smatra dovoljnim za ovu lokaciju. Osim ljepšeg vizualnoga izgleda, oslobodio se i prostor za još tri parkirna mjesta.

Novih će kontejneri biti u funkciji najkasnije od 15. prosinca, kada će se ukloniti dosadašnji. (J.E.)


****************

BOL PO TREĆI PUT TURISTIČKI PRVAK

Na 15. Danima hrvatskog turizma, održanim od 19. do 21. listopada u šibenskom "Solarisu", Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radiotelevizija objavili su da je Bol po treći put za redom (2009., 2010. i 2011.) pobjednik u kategoriji od 5 do 10 tisuća ležaja. To je rezultat akcije "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku". Drugo mjesto osvojila je Opatija, a treći je Šibenik.

Priznanje i statuu predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević uručio je načelniku Općine Bol Tihomiru Marinkoviću. Svečanost je izravno prenosila HRT na prvom programu u petak 21. listopada. (J.E.)


********************PARAGLAJDEROM NA ZLATNI RAT

Nakon dvadesetak godina pauze u nedjelju 25. rujna s vrha Vidove gore (778 metara) na plažu Zlatni rat spustili su se dva Slovenca (iz Ljubljane). Istina, ranije su letjeli zmajevima, a sada su se spustili njih dvojica jednim paraglajderom što je bila svojevrsna atrakcija i za kupaće koji su se toga trenutka, u 12 sati, zatekli na plaži.

- Ovo je bilo i za nas veoma atraktivno - rekli su nam mladi Ljubljančani - ali to nisu ovdje u Bolu komercijalni letovi jer treba imati potrebne dozvole. To smo mi učinili za svoje zadovoljstvo. "Spust" je trajao 40 minuta. (foto: J.E.)


********************SVEČANOSTI U BOL

Dan općine Bol obilježava se od četvrtka 4. kolovoza. Glavne svečanosti počele su sjednicom Općinskog vijeća i dodjelom priznanja za 2011.

U petak se ne slavi samo Dan općine i Bolska fjera već i državni blagdani: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Isti dan je i blagdan Gospe od sniga.

Na slici: (slijeva) Jakša Marinković Šimić, predsjednik Općinskog vijeća, Vinko Marinković Bumba, dobitnik Zahvalnice za 2011, Neda Kraljević, predsjednica Kluba dobrovoljnih davatelja krvi koji je za 20 godina aktivnosti dobio Grb općine, Joško Egekher, dobitnik Godišnje nagrade za 2011. i Tihomir Marinković, načelnik općine Bol.

foto: Adela Papić


*******************PROMOCIJA MONOGRAFIJE "BOLJANI"

U nazočnosti 200-tinjak uzvanika, u nedjelju ujutro (31. srpnja) promovirana je u prostorima Vinskog podruma monografija "Boljani" autora Joška Egekhera, a u izdanju Općine Bol. Nakon što je načelnik općine Tihomir Marinković otvorio skup i zahvalio autoru, Ivica Jakšić Čokrić Puko pročitao je svoj predgovor iz knjige. Potom je Joško Egekher uručio monografije svima koji su iz svojih obiteljskih albuma ustupili preko 400 starih fotografija.

Druženje je nastavljeno domjenkom kojeg su pripremili i poklonili za ovu priliku Tonči i Stanka Marinković, Vlatka Čulić, Rajko Viličić, Kristina Bodlović, Tomo Marinković Joje, Tomo Marinković Špodić, Jere Kalilić, restorani "Equinox" i "Pumparela" te domaćini Vinski podrum (vina Opol, Sv. Vid i Pošip).

Dio svečanosti snimao je HRT za emisiju "Kod kuće je najljepše" (četvrtkom na I. programu HRT-a)

Na slici: (slijeva) Ivica Jakšić Čokrić Puko, autor Joško Egekher, načelnik općine Tihomir Marinković ... (foto: Duško Sisarić)


********************
OSVJETLJENO PODMORJE

Podmorje ispred bistroa "Pumparela" te caffe bara "Loža" i "Barka" osvjetljeno je na opće zadovoljstvo gostiju. Prema prvim reakcijama gostiju i prolaznika zajednička investicija trojice ugostitelja uistinu je hvale vrijedna. Za očekivati je da će njihovu ideju slijediti i ostali čiji su lokali uz samo more.

Snimljeno: 19. 06. 2011. (foto J.E.)


******************OSVJETLJENA KUĆA U KUĆI

Jedinstveni spomenik kulture iz XIX. stoljeća - KUĆA U KUĆI - sada je dostupna turistima i znatiželjnicima i u večernjim satima. Nakon što su zamjenjena stara i neugledna drvena vrata, pogledu je postalo dostupno ovo jedinstveno zdanje. Ugradnjom rasvjete turisti će bolje vidjeti i noću. Zbog sigurnosti posjetitelji neće moći obilaziti i unutrašnjost objekta.

(Više fotografija Kuće u kući u poglavlju Ljetne razglednice)

Snimljeno 23. 05. 2011. (foto J.E.)