Arhiv 2017. / IV.

Objavljene vijesti u travnju 2017. godine:

Objavljeno 155 vijesti i 228 fotografijanedjelja, 30. 04. 2017.    


alt

Najmlađi, do 7 godina starosti, morali su pretrčati 400 metara


alt

Oni od 8 do 15 godina prešli su stazu od 800 metara


alt

Mirjana Nižetić iz Udruge "Brački pupoljci" uručila je zahvalnicu načelniku bolske općine


alt

Bolski seniori i veterani na krosu "Đir oko Bola"


alt

U 11 sati startali su seniori i veterani


alt

Tomislav Mikulić i Boško Botica nakon 8 pretrčanih kilometara


alt

Dva bolska veterana zajedno dolaze do cilja: Veva i Tomaž


alt

Antonija Matić jedina je Bolka koja je sudjelovala na humanitarnom krosu


alt

S veteranima je trčao i 10-godišnji Ian Anić


alt

Vesna Toroš je najbrža veteranka i najstarija natjecateljica


KROS „ĐIR OKO BOLA“

Četvrto izdanje humanitarnog krosa „Đir oko Bola“, uspješno su i ove godine organizirali Big Blue Sport i MNK Bol. Prijetila je kiša, ali je tijekom natjecanja bilo tek samo oblačno, ali i malo prohladno. Prijavilo se ukupno 217 natjecatelja raspoređenih u najmlađe do 7 godina (30), nešto starije od 8 do 15 godina (60) te seniore i veterane u muškoj i ženskoj konkurenciji (127). Priznanja su još dobili i najstariji veterani (m i ž) te ukupni pobjednici (m i ž). Najbrojniji i najuspješniji su bili natjecatelji iz Slovenije, a mnogi su samo zbog krosa došli u Bol.
Seniori i veterani, ali i publika, za 70 kuna dobili su majicu, a natjecatelji i broj. Prihod je predan Udruzi „Brački pupoljci“. Prikupljeno je 11 tisuća kuna!
Da nije bilo Slovenaca, a treba priznati da bez njih ne bi bilo ovog natjecanja, Boljani bi dobili medalje. Na primjer Tomislav Mikulić (9. kod seniora), Boško Botica (10.) i Mario Plenković (19.). Antonija Matić je jedina Bolka koja je sudjelovala. Kod veterana, po našem kriteriju (bez Slovenaca) najbolji su bili Vinko Kraljević i Tomaž Garbajs koji su u ukupno plasmanu bili 11. Izvan konkurencije sa seniorima je stazu dugu 8 kilometara pretrčao 10-godišnji Ian Anić u vremenu od 55'31“ koji je sat vremena ranije sudjelovao u krosu sa svojim vršnjacima.
Najbolja natjecateljica u konkurenciji veteranki bila je Vesna Toroš, koju smo prisvojili kao Bolku, jer u Bolu ima stan gdje provodi veći dio godine.
Stazu dugu 8 kilometara pretrčao je pobjednik za 32'53“.
Najviše pohvala za dobru organizaciju zaslužuje obitelj Garbajs iako su imali i dobrih pomoćnika, a natjecateljima su na usluzi bili liječnik iz Ljubljane, DVD iz Bola,  naravno i sponzori bez kojih je nemoguće bilo što realizirati. (j.e.)

(155) objavljeno  29. 04. 17. u 22:45 h 

********************


alt


MISA I PROCESIJA U PODBARJU

U ponedjeljak je blagdan svetog Josipa Radnika. Misa je u istoimenoj crkvici u Podbarju s početkom u 9 sati. Budu li povoljne vremenske prilike organizirat će se i procesija s likom sv. Josipa.
Dan ranije, ove nedjelje, nema u Župnoj crkvi večernje svete mise. U Samostanskoj crkvi je krunica u 18.30, dok je u 19 sati procesija, a zatim sveta misa. (j.e.)

(154) objavljeno  29. 04. 17. u 22:40 h 

********************


alt

Prvosvibanjsko druženje na poziv SDP-a 2015. u Teatrinu Dva ferala


UOČI PRAZNIKA

Prvi svibnja je državni praznik: Praznik rada. U Bolu već tradicionalno SDP organizira druženje u 12 sati u Domu kulture (ili Teatrinu Dva ferala) na kojem su pozvani svi Boljani.
Trgovine su u ponedjeljak otvorene kao nedjeljom, ali neće raditi Poštanski ured, Fina, Splitska banka, ljekarna, trgovina Berica, općinske službe … Međutim, benzinska postaja INE radi kao nedjeljom, a po nedjeljnom rasporedu voze autobusi i katamaran. (j.e.)

(153) objavljeno  29. 04. 17. u 22:35 h 

********************


alt


OTVOREN RESTORAN NA PLAŽI BORAK

Iako proteklih dana nisu bile povoljne vremenske prilike, restoran na plaži Borak je – otvoren. U ponudi su i neka nova jela, a radno vrijeme je od 10 do 18 sati. Za Boljane vrijedi do kraja svibnja popust od 15 posto na sva jela i pića.
Od nedjelje je otvoren i cocktail bar „Bolero“. (j.e.)

(152) objavljeno  29. 04. 17. u 22:30 h 

********************


alt


alt


NAPLATA PARKIRANJA

Od ponedjeljka, 1. svibnja, počinje se naplaćivati parkiranje kod benzinske postaje. Cijena je, kao i lani, 10 kuna za sat vremena, a naplaćivat će se od 8 do 20 sati – obavještavaju iz komunalnog poduzeća „Grabov rat“. (j.e.)

(151) objavljeno  29. 04. 17. u 22:25 h 


subota, 29. 04. 2017.     ********************


alt


NEZADOVOLJNI DIREKTOROM TZ SDŽ

„Skupština TZO Bol je izrazila veliko nezadovoljstvo stavom i ponašanjem Joška Stelle, direktora TZ Županije Splitsko-dalmatinske županije, vezano uz dodjeljivanje koncesije na plaži Zlatni rat, te će o tome izvijestiti tijela TZ Županije SD i sve medije u RH“ – pročitali smo na službenom portalu TZO Bol.
Joško Stella je bio član povjerenstva koje je Skupštini SDŽ predložilo da koncesionar bude tvrtka iz Zagreba, a što je kasnije poništilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zbog povrede čak tri zakona.
Redovna skupština TZO održana je u petak gdje je usvojeno izvješće o obavljenom nadzoru Nadzornog odbora kao i godišnji financijski izvještaj za 2016. godinu.

(150) objavljeno  28. 04. 17. u 21:45 h  

********************


alt


KRAĆI ODMOR NA VIDIKOVCU

Radnici imotske firme „Patrlji“ koji grade vidikovac, produženi vikend će provesti kod kuće. U petak su dobili kraći odmor od tri dana, a na gradilište se vraćaju u utorak. Po stanju na gradilištu čini se da nije upitan rok dovršenja radova. Ugovoreno je da to bude do 1. Lipnja.
Investitor na ovog gradilištu su Hrvatske ceste. (j.e.)

(149) objavljeno  28. 04. 17. u 21:40 h 

*******************


alt


U PONEDJELJAK NA POLJANI

Zbog raznih okolnosti, utakmice Bolske lige nisu se igrale od 9. travnja. Organizatori su najavili da se V. kolo igra, ali u ponedjeljak, 1. svibnja.
15:30 h    Taverna Riva – Marinero
16:30 h    Loža/Dalmatino – Big Blue/Ranč

U ponedjeljak je pauza za natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa pa igrači MNK Bol mogu u ponedjeljak igrati na Poljani. (j.e.)

(148) objavljeno  28. 04. 17. u 21:35 h 

********************


alt


NE PARKIRAJTE NA VELOM MOSTU

Zbog održavanja humanitarnog krosa „Đir oko Bola“, komunalno poduzeće „Grabov rat“ moli vozače da u subotu ujutro ne parkiraju na Velom mostu. Sva bi se vozila trebala ukloniti do 9 sati, a vozači bi trebali biti oprezni zbog natjecatelja koji će tijekom prijepodneva trčati od Zlatnog rata, pored teniskog centra, Ulicom Hrvatskih domobrana, David cestom, Ulicom Tina Ujevića, Šetalištem Anđelka Rabadana, Ulicom Račić do caffe bara Big Blue, gdje im je cilj. (j.e.)

(147) objavljeno  28. 04. 17. u 21:30 h  


petak, 28. 04. 2017.     ********************


alt


alt


AKCIJA ČIŠĆENJA PODMORJA

Stotinjak ronilaca iz 15 klubova u petak je od 10 do 12.30 sati čistilo podmorje od Martinice do Zlatnog rata. Najviše ih je bilo u glavnoj luci. Ronioci su uglavnom bili iz Slovenije (12 kluba), a po jedan klub je bio iz Hrvatske, Slovačke i Srbije.
Od pomoći su im bili djelatnici „Grabovog rata“ koji su preuzeli otpad izvađen iz mora i vozilom prevezli u reciklažno dvorište. Iz mora su uglavnom izvađene staklene boce, čaše, šalice od kave …
Nakon akcije bili su na zajedničkom ručku u hotelu „Bonaca“ gdje su im  načelnik Tihomir Marinković i predstavnik TZO Tonči Lalić zahvalili i uručili klubovima prigodne poklone. (j.e.)

(146) objavljeno  27. 04. 17. u 21:45 h 

********************


alt


SVE JE SPREMNO ZA SUBOTNJI KROS

Sve se zna o subotnjem krosu. Čak i da neće biti kiše, kao prošle godine. Okupljanje i start je na Velom mostu, kod caffe bara Big Blue. Natjecatelji su podijeljeni u četiri skupine. Prvu čine oni najmlađi, do 7 godina, i oni će trčati 400 metara. Nešto stariji, od 7 do 15 godina, trebaju pretrčati 800 metara. Seniori, od 16 do 45 godina, trče 8 kilometara, kao i veterani stariji od 46 godina.
Prvi će na startu oni najmlađi, u 10 sati, a stariji u 11 sati.
Četvrti po redu kros nazvan „Đir oko Bola“ je humanitarnog karaktera. Seniori i veterani broj i majicu plaćaju 70 kuna, a prihod ide za „Bračke pupoljke“. U akciji, bez da trče, mogu sudjelovati i oni koji će biti u gledalištu ukoliko u dućanu Big Blue kupe majicu za 70 kuna. Mogu to učiniti već danas, dan prije službenog natjecanja.
Organizatori krosa „Đir oko Bola“ su Big Blue Sport i MNK Bol. (j.e.)

(145) objavljeno  27. 04. 17. u 21:40 h 

********************


alt

Od subote nema skretanja udesno


ZATVARA SE PROMET

Zbog radova na rotoru od subote se zatvara prilaz iz Ulice Hrvatskih domobrana, kao i skretanje u tu ulicu iz pravca Zlatnog rata i Bračke ceste. Vozači će trebati koristiti obilazne prometnice dok budu trajali radovi.
Rečeno nam je da će to potrajati do četvrtka ili petka. (j.e.)

(144) objavljeno  27. 04. 17. u 21:35 h  

********************


alt


BOLSKA LIGA: KADA SE IGRA V. KOLO?

Još se u četvrtak navečer nije znalo kada će se igrati utakmice V. kola Bolske lige malog nogometa, da li u nedjelju ili ponedjeljak? Raspored je sljedeći: Marinero – Tavera Riva te Big Blue/Ranč – Loža/Dalmatino.
U subotu ćemo u Bolskoj kronici objaviti točan datum i satnicu.
Dvije se nedjelje nije igralo na Poljani. (j.e.)

(143) objavljeno  27. 04. 17. u 21:30 h 


četvrtak, 27. 04. 2017.     ********************


alt


KANDIDAT GRUPE BIRAČA: KATARINA MARČIĆ

Nakon objave HDZ-a da je Goran Jekić njihov kandidat za načelnika, saznali smo da je grupa birača kandidirala Katarinu Marčić za načelnicu općine Bol na lokalnim izborima, 21. svibnja 2017.
- Motiv kandidiranja je želja da se naša općina razvije u mjesto pogodno za život svih mještana, želja za promjenom i preuzimanje odgovornosti za budućnost naše zajednice. Okupili smo tim ljudi koji žive i osjećaju Bol i žele temeljiti zaokret, tako  da mještani Bola i Murvice, budu na prvom mjestu. Naš kandidat za zamjenika načelnika biti će Ivica Ščepanović koji je bio nezavisan kandidat u prethodnom mandatu u Vijeću općine Bol – rekla nam je K. Marčić.
Idućih dana, a najkasnije 4. svibnja, saznat će se imena ostalih kandidata za načelnika, kao i članove Općinskog vijeća. (j.e.)

(142) objavljeno  26. 04. 17. u 21:45 h  

********************


alt


KANDIDACIJSKE LISTE 2. – 4. SVIBNJA

Općinsko izborno povjerenstvo primat će prijedloge lista kandidata za izbor članova Općinskog vijeća kao i prijedloge kandidata za načelnika i njegovog zamjenika u utorak 2. svibnja i srijedu 3. svibnja od 8 do 15 sati, a u četvrtak 4. svibnja od 8 do 14 sati. Liste će se primati u Uredu Općine Bol, Uz pjacu 2.
Kada birači predlažu kandidacijske liste, uvjet je da su i potpisi predlagatelja. To nije obveza i za stranačke liste. Međutim, potpise moraju prikupiti kandidati za načelnika, bilo da ih predlažu grupe birača ili stranke.
Na listi za Općinsko vijeće trebalo bi biti barem 40 posto žena, odnosno četiri žene za bolsko Vijeće. Ako i ne bude toliko žena na nekoj listi, one će ipak biti punovaljane, ali prijati kazna od 20.000 kuna. (j.e.)

(141) objavljeno  26. 04. 17. u 21:40 h 

********************

alt


ZLATNI RAT: TKO SU PREDLAGAČI?

Stručno je povjerenstvo dva puta odlučivalo o najpovoljnijoj ponudi za izbor koncesionara na plaži Zlatni rat. Prvi put su zaključili da treba ponoviti natječaj, ali su se ponovo sastali i zaključili da Skupštini SDŽ predlože – „Sport B“ iz Zagreba.
Braneći prijedlog povjerenstva i odluku Skupštine, župan Zlatko Ževrnja izjavio je da je sve „čisto kao suza“.
Tko je donio drugu odluku? U Stručnom povjerenstvu – kako je objavila u srijedu „Slobodna Dalmacija“ – bili su Joško Dvornik (HDZ), profesor s Pomorskog fakulteta, Joško Stela (HDZ), direktor županijske Turističke zajednice, Mladen Bartulović (HDZ), načelnik općine Podstrana i Petroslav Sapunar iz Kerumovog HGS-a. Peti član, Ivica Čikotić (HDZ) bio je suzdržan, dok su dva člana Povjerenstva bila odsutna: Veljan Radojković (SDP) i nezavisni Marko Bartolino.
Skupština SDŽ je većinom glasova prihvatila prijedlog, ali je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zbog povrede tri zakona, županijsku odluku – poništilo. Župan Zlatko Ževrnja, možda i najmanji krivac za ovu zavrzlamu, povukao je svoju kandidaturu za župana na skorašnjim lokalnim izborima. (j.e.)

(140) objavljeno  26. 04. 17. u 21:35 h 

********************


alt

Na vidikovcu 26. travnja


alt

Na gradilištu rotora


ROTOR I VIDIKOVAC U ROKU?

Predstavnici investitora, nadzora i projektant, obišli su tijekom srijede gradilište vidikovca na cesti Bol – Gornji Humac i rotora na ulazu u Bol. S njima je bio i bolski načelnik Tihomir Marinković kojeg je najviše interesiralo hoće li radovi biti završeni u ugovorenom roku, do 1. lipnja?
Mi smo, kao i načelnik, dobili izjavu – mora se to dovršiti u planiranom roku. Vidikovac i nije toliko bitan, tek malo usporava promet, ali rotor mnogima zadaje probleme i sumnju u poštivanje rokova. Žalio se i Stanko Kvesić, vlasnik agencije Adria Tours, najbliži susjed gradilišta.
- Restoran „Gradele“ ne može se otvoriti dok se radi na rotoru, a dnevno je na gradilištu tek nekolicina radnika. Nećemo govoriti što je bilo, ali bi trebalo izvođača barem zamoliti da intenzivira posao – rekao je Stanko Kvesić ljudima koji su došli u obilazak. Čuli su ga Petar Nenadić (nadzor), Hrvoje Drmić (Hrvatske ceste, investitor) i Rade Gusić (projektant).

(139) objavljeno  26. 04. 17. u 21:30 h  

********************


alt


ČIŠĆENJE PODMORJA

Čak 120 ronilaca iz 15 kluba ovog četvrtka će zaroniti u bolskom portu i sa zapadne strane Zlatnog rata kako bi očistili podmorje od otpada. Ronioci su uglavnom iz Slovenije i Hrvatske, ali su nekolicina došla i iz Italije.
Akcija ronjenja i čišćenja počinje u 10 sati. (j.e.)

(138) objavljeno  26. 04. 17. u 21:25 h 

********************


alt


alt

Jugo u srijedu 26. travnja (foto: ivana radić)


POREMEĆEN POMORSKI PROMET

Zbog jakog juga u srijedu je katamaran ostao u Splitu. Iz istih razloga na Jadranu je šest katamaranskih, tri brodske i jedna trajektna linija u prekidu. Ni u četvrtak ujutro neće biti katamaranske veze iz Bola za Split.
Tek u petak očekuje se slabljenje juga, a od petka će biti nešto bure i malo toplije. U nedjelju i ponedjeljak se očekuju povoljne vremenske prilike. (j.e.)

(137) objavljeno  26. 04. 17. u 21:20 h

Jadrolinija je na svom portalu objavila da su i u četvrtak (27. travnja) otkazane sve tri katamaranske linije s polaskom iz Splita. Prema tome, u četvrtak nema katamarana iz Splita za Bol i Jelsu u 16 sati. Ako je katamaran ostao u Splitu neće ni u petak ujutro u 6.25 iz Bola krenuti prema Splitu.

(objavljeno  27. 04. 17. u 11:00 h)


********************


alt

Rad učenika I. - IV. razreda


alt

Rad učenika V. - VIII. razreda


OSNOVCI MOLE ZA POMOĆ!

Učenici Osnovne škole Bol nastavljaju sudjelovati u Eko paket natječaju i trebaju vašu pomoć.
Motivirani pobjedom u drugom krugu bolski učenici i dalje vrijedno izrađuju stvari od tetrapak ambalaže. Učenici nižih razreda izradili su poštanski sandučić povjerenja, a oni viših razreda osnovne škole napravili veselu cvjetnu poljevaču.
Klikom na priložene linkove možete podržati njihov rad i ekološku osviještenost.


Lajk za učenike nižih razreda OŠ Bol (I. – IV.)

Lajk za učenike viših razreda OŠ Bol (V. – VIII.)
https://m.facebook.com/EkoPaketHR/photos/a.784296721738554.1073742039.138567582978141/784297061738520/?type=3&source=54 


(136) objavljeno  26. 04. 17. u 21:10 h


srijeda, 26. 04. 2017.     ********************


alt

Supetarska trajektna luka prije početka protestnog skupa (foto: frane marinković)


alt


alt


alt


alt

Za više fotografija otvorite ZLATNI RAT JE NAŠ ili kliknite OVDJE


BRAČKA PODRŠKA BOLJANIMA

Supetarski skup podrške Bolu i zahtjevu za izmjenu Zakona o pomorskom dobru, samo je nastavak akcije kojoj se pridružuju ostali otoci, ali i gradovi i općine uz našu obalu koji imaju iste probleme. U supetarskoj luci okupilo se nekoliko stotina prosvjednika, brojne TV i novinarske ekipe, viđeni su i kandidati za župana Miro Bulj (MOST) i Arsen Bauk (SDP), načelnik Jelse Nikša Peronja, gradonačelnica Komiže Tonka Ivičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, kandidati za načelnika u Bolu, predsjednici bolskih političkih stranaka HDZ, SDP, HSLS …
Skup je otvorio bolski načelnik Tihomir Marinković zamolivši govornike da ne spominju politiku, već isključivo probleme s kojima se ovih dana suočavamo.
Aplauzom su prisutni prekidali izlaganja dr. Ive Šimunovića, predsjednika supetarske udruge Za naš Supetar Željka Hrepića, Boljanina Tonča Kukoča Bagera … (j.e.)

KONCESIJE ZA PLAŽE SU OPĆI PROBLEM
Bol je izvojevao pobjedu. Natječaj za koncesiju za Zlatni rat je odbačen. No, prosvjed najavljen još prije te odluke u Supetru, ipak se održao. Zašto?
- Jer nam se ovo može ponoviti jako brzo, samo smo kupili malo vremena, objasnio je Josip Bačić iz Inicijative mladih za Zlatni rat.
Stoga su se u dva i trideset poslijepodne ovog vjetrovitog utorka okupili, kako su i najavili, u supetarskoj luci, čekajući trajekt i time simbolično poručili kako antagonizam između Bola i Supetra ne postoji, kako je otok ujedinjen i kako je borba zajednička.
Naime, ovogodišnja nezakonita dodjela koncesije plaže Zlatni rat na 15-godišnje upravljanje, objašnjava kasnije Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol, fantomskom društvu iz Zagreba je samo vrh sante leda u netransparentnom upravljanju našim prirodnim bogatstvima. Takve netransparentne sante leda, kaže nadalje, plove Jadranom, od Dubrovnika preko Hvara i Supetra do plaže Zrče na Pagu.
Stao je, stoga, Tihomir Marinković na binu ovog prosvjednog dana i isto ponovio, a zamolio:
- Ni u kom slučaju ne pričajmo o plitici niti politizirajmo na bilo koji način. Ovdje se radi o protestu, nastupu građana koji žele da se neke stvari promjene ovdje na otoku, ali ostalim otocima i priobalju, kazao je.
I premda političke podrške ima, prate ga iz mase i 'njegovi' i 'njihovi', danas su svi oni u ulozi otočana. Kao i brojni građani, mahom Boljani, koji su podržali protest.
- Mi nemamo razvijenu industriju, otok smo, naše su plaže jedini resurs koji imamo. Nastavi li se ovim putem doći ćemo u situaciju da ćemo postati servisna radna snaga na vlastitim otoku koja radi četiri, pet mjeseci za prosječnu plaću, obratio se i Josip Bačić.
Podrška im, dodao je, stiže sa svih strana te poziva sve udruge, sve aktivne građane da im se pridruže u zajedničkoj borbi.
Problem je u zakonu o koncesijama, kaže, a određene su se udruge time bavile već godinama, međutim, tek se sada stvorila buka i prilika koju treba iskoristiti.
Jedna od takvih udruga je i Za naš Supetar. Željko Hrepić, njihov predsjednik, podršku je, stoga, davno pružio Bolu.
- Nije u pitanju samo Zlatni rat, u pitanju je Supetar i svi mi. Problem nije samo u davanju koncesija, problem je i u načinu na koje se te koncesije koriste, opominje Hrepić.
I dok zvižde i plješću i uzvikuju, a govornici podrške pružaju s bine, dočekali su trajekt iz Splita, otočku vezu s kopnom. Jer problem nije samo brački, problem je hrvatski, nije samo pomorsko dobro, sporne su i luke, i nije samo politički problem, nije samo građanski, zajednički je.
- Inicijativa mladih Bol iskrena je građanska inicijativa motivirana ljubavlju prema vlastitom zavičaju. Lokalni političari, vršite pritisak u području vašeg djelovanja. Gospodo u Saboru koji nam navodno dajete potpunu podršku, potaknimo javnu raspravu o pomorskom dobru. Jedino što vam možemo poručiti je – djela, a ne riječi, molim vas!, zaključujemo s pozivom Bolke Ines Kraljević iz Incijative mladih za Zlatni rat.
U nastojanju da se oformi stručno tijelo koje će napraviti nacrt novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i koji će osigurati da primorske općine i gradovi upravljaju svojim lukama i plažama, prosvjede najavljuju i ispred zgrade Županije, a bude li potrebno, i pred samim Saborom. (I. Gospodnetić)

OTIŠAO I ŽUPAN ŽEVRNJA
Iako ne osjeća osobnu odgovornost, svjestan medijske slike i percepcije javnosti stvorene nakon donošenja Odluke o dodjeli koncesije za Zlatni rat, te moguće političke štete za HDZ na ovim lokalnim izborima, zahvalio je Zlatko Ževrnja još jednom svima koji su ga predložili na časnu dužnost kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije, najavio je u utorak osobno odustajanje od tog prijedloga. (j.e.)

(135) objavljeno  25. 04. 17. u 19:30 h 

********************


alt

Prošle godine sudionicima krosa nije smetala ni kiša


U SUBOTU HUMANITARNI KROS

Četvrtu godinu, pred prvosvibanjske praznike, organizira se u Bolu humanitarni kros ĐIR OKO BOLA. Ove godine je to iduće subote, 29. Travnja, a start je na Velom mostu ispred caffe bara Big Blue. U 10 sati startat će na 400 metara oni najmlađi, do 7 godina. Sljedeću grupu će činiti djeca od 8 do 15 godina starosti. Kros na stazi dugoj 8 kilometara, „Đir oko Bola“, pretrčat će seniori (16 do 45 godina) i veterani (stariji od 45 godina).
Oni koji trče na 8 kilometara plaćaju 70 kuna, ali će taj iznos biti uplaćen u dobrotvorne svrhe, za „Bračke pupoljke“.
Organizatori pozivaju Boljane da se prijave u što većem broju. Prijave se primaju u caffe baru Big Blue. (j.e.)

(134) objavljeno  25. 04. 17. u 19:25 h  


utorak, 25. 04. 2017.     ********************


alt

Mnogo toga se uzburkalo oko Zlatnog rata. Kada će smirivanje?


alt

Naslov informacije objavljene na portalu Index


OPĆINA BOL JE BILA U PRAVU

Zagrebačka tvrtka Sport B, kojoj je dodijeljena koncesija za plažu "Zlatni rat" u Bolu – kako je javila HINA u ponedjeljak poslije podne - priopćila je da neće sklopiti ugovor o koncesiji jer je, kako tvrdi, medijskim i političkim pritiscima te otporom lokalne zajednice dovedena u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na tom području.
"Medijski i politički pritisci u razdoblju nakon donošenja odluka o davanju koncesije, kao i neutemeljeni otpor lokalne zajednice prema našoj tvrtki, čak i prije nego je izvršen uvid u našu ponudu i koristi koje ona generira, dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području'', navodi tvrtka Sport B u priopćenju i dodaje da nije spremna sklopiti ugovor o koncesiji ''osim ukoliko se prethodno situacija ne stabilizira''.

NEMA STABILIZACIJE, ODLUKA ŽUPANIJE – UKINUTA
Tvrtka Sport B ne treba čekati „stabilizaciju“ jer se dogodilo ono što je Bol tražio i prije raspisivanja natječaja: odgađanje donošenja odluke. HINA je nešto kasnije dopunila informaciju o slučaju koncesije: "Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provelo je upravni nadzor nad postupkom dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži „Zlatni Rat“ u Bolu. Nakon nadzora Ministarstva doneseno je rješenje kojim se poništava Odluka Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije od 18. travnja, o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži „Zlatni Rat“ u Bolu".
"Nakon pregledane cjelokupne dokumentacije", ističu iz Ministarstva, "Povjerenstvo je utvrdilo povrede Zakona o javnoj nabavi, Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama".
Također, "nadzorom je utvrđeno da nije ispoštovan Zakonom propisan krajnji rok za dostavu ponuda, a informacije i objašnjenja nisu bila dostupna svim sudionicima natječaja na isti način.“
Povjerenstvo je utvrdilo i da je Županijska skupština svoju Odluku temeljila na nalazu i mišljenju stručnog tijela donesenoj na nezakonit način jer je stručno tijelo o istome predmetu donijelo dva kontradiktorna mišljenja, a pored navedenog, „Odluka je  donesena  bez prethodne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike", zaključuju iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture - a prenosi HINA.

BOL IDE DALJE
Bez obzira na odluku Ministarstva, Općina Bol ne odustaje od svojih akcija. Na redu je traženje izmjene Zakona po kojem bi gradovi/općine, umjesto županija, određivali tko će biti koncesionar na njihovim plažama. Uostalom, tko pozna bolje uvjete i potrebe na plažama od lokalnih jedinica. Ministarstvo zaštite okoliša i organi županije trebaju kontrolirati što općine namjeravaju uraditi na plažama, posebno onim zaštićenim, kakav status ima Zlatni rat.
-  Zadovoljni smo odlukom Ministarstva – komentirao je najnoviju odluku bolski načelnik Tihomir Marinković. – Hvala svima koji su nam vjerovali i sudjelovali u prosvjedima i skupovima organiziranim u Bolu i Splitu. Bilo je i onih koji su destruktivnim ponašanjem obezvrjeđivali naše napore. Tko zna zašto i za koga su lobirali? To svakako šteti njima i destinaciji. Svoje stavove, a vjerujemo i mišljenja ostalih općina i gradova koji imaju iste probleme, iznijet ćemo na okupljanju Bračana u utorak u Supetru. (j.e.)

(133) objavljeno  24. 04. 17. u 22:45 h

********************


alt


SKUP PODRŠKE U SUPETRU

Boljani će u utorak u Supetar, a vjeruju da će im se priključiti i žitelji iz ostalih mjesta na Braču. Boljane u Supetar, uz podršku Općine, vode članovi Pokreta mladih.
Skup u trajektnom pristaništu u Supetru zakazan je za 14.30 sati, a glavni je program kada pristane trajekt koji iz Splita kreće u 14.15 sati.
Boljanima je savjetovano da budu na autobusnoj stanici u Bolu u 13.30 sati. Redovna autobusna linija za Supetar je u 13.45. Zamoljeni su svi koji namjeravaju osobnim vozilima za Supetar, a imaju mjesta u kolima, da u isto vrijeme budu na autobusnoj stanici. Dvojica taksista su izrazili spremnost da besplatno prevezu putnike do Supetra i natrag.
Redovni autobus iz Supetra za Bol kreće u 15.40 sati, ali ukoliko se ukaže  potreba, Autotrans će osigurati dodatni autobus. (j.e.)

(132) objavljeno  24. 04. 17. u 22:40 h 

********************


alt


NOVA RJEŠENJA O RUŠENJU

Općina Bol dobila je rješenja Građevinske inspekcije o uklanjanju objekata na tri lokacije u Bolu. Na čestici 1269, gdje su objekti B.M., a izvan su građevinske zone, treba ukloniti betonski plato, potporni zid, septičku jamu, otvoreni bazen, dvije prizemne građevine, otvoreno ognjište i betonske staze. Ranije su, početkom prosinca 2016., sa iste lokacije uklonjene dvije mobilne kućice.
Na čestici 1658/2, vlasnik Ž.I. izgradio je prizemnicu i nadstrešnicu koju, rješenjem Građevinske inspekcije, treba ukloniti. Ista sudbina čeka prizemnu građevinu na čestici 1658/3 gdje je I.B. izgradio prizemni objekt. (j.e.)

(131) objavljeno  24. 04. 17. u 22:35 h 

********************


alt


alt


SPORT: OČEKIVANI PORAZ

Igrači malonogometnog kluba BOL vraćaju se kući s očekivanim porazom: L.C.M. Python – Bol 4:2 (2:0). Boljani su pobijeđeni nakon ravnopravne igre, ali su protivnici, objektivno bolja momčad. Poveli su 2:0 u prvom poluvremenu, a onda su golovima Boška Botice i Davora Matulića „žuti“ izjednačili na 2:2.
Do kraja natjecanja ima još pet kola. Slijede im dvije teške utakmice sa Hercegovcem i Garažom Pujanke, a onda tri susreta koja bi morali pobijediti: Beach bar Cool, Strožanac i Artem. (j.e. – foto: j. sabbioncello)

(130) objavljeno  24. 04. 17. u 22:30 h  


ponedjeljak, 24. 04. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


ZLATNI RAT ZAUZELI - BOLJANI

STANOVNICI Bola na Braču okupili su se u nedjelju na plaži Zlatni rat kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo što je prošlog tjedna Skupština splitsko-dalmatinske županije donijela odluku kojom se zagrebačkoj tvrtki "Sport B" d.o.o daje koncesija za gospodarsko korištenje te plaže – izvještava HINA, a prenose mnogi portali i dnevne novine.
Nekoliko stotina sudionika akcije su ručnicima za plaže ispisali višemetarsku poruku - "Zauzeto" dok su drugi dio Zlatnog rata okružili svojim tijelima.
"Današnjom akcijom na plaži Zlatni rat na simboličan način izrazili smo stajalište kako lokalna zajednica, to jest Bol, treba tu plažu zauzeti na upravljanje," rekla je organizatorica  prosvjeda Ivana Bošković - Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu Bol.  Dodala je kako je u organizaciji ova akcije sudjelovala i Inicijativa mladih Bola.
Prvi cilj je poništenje natječaja za koncesiju na Zlatni rat
Po njenim riječima većina sudionika akcije bili su mještani Bola, ali su im se pridružili i prijatelji iz drugih mjesta s otoka Brača te s otoka Hvara. "Mi ćemo nastaviti naše akcije, a prvi cilj nam je poništenje cjelokupnog natječajnog postupka po kojem je koncesija za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat dana zagrebačkoj tvrtki 'Sport B' d.o.o.", izjavila je  Bošković-Ivičić.
Najavila je sljedeću prosvjednu akciju za utorak, u Supetru na Braču. Po njenim riječima, drugi cilj prosvjednih aktivnosti je izmjena zakona o pomorskom dobru.
"Želimo da se izmjeni Zakon o pomorskom dobru tako da, ne samo plaža Zlatni rat, nego prirodno blago diljem Jadrana bude u ovlasti lokalnih zajednica," rekla je Bošković-Ivičić. Kaže kako im podrška za takve nakane pristiže od stanovnika i drugih hrvatskih otoka. (HINA)

MEDIJSKA PAŽNJA
Događanja vezana za plažu Zlatni rat prate TV, novine i portali. U nedjelju su prosvjed Boljana na Zlatnom ratu pratile TV kamere HRT-a, RTL-a, Nove TV, novinari dnevnih listova i radio postaja.

KRIVIČNA PRIJAVA ZA STIPU ČOGELJU
Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, kaznenu je prijavu podnio Ivica Karninčić Koloč protiv Stipe Čogelje, privremenog pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ i neutvrđenog broja njemu za sada nepoznatih osoba koji su dogovarali odluku o dodjeli koncesije na Zlatnom ratu, a radi sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotrebe položaja, mita i korupcije.
O dogovaranju spomenute grupe svjedočio je Ivica Karninčić Koloč, jer je sjedio u jednom splitskom lokalu za susjednim stolom. O tome je napisao zabilješku uz svoj članak koji je objavio naš portal 22. veljače u rubrici „Ja tako mislim“. Tada nije znao tko je glavni savjetnik za podnošenje koncesije, ali ga je prepoznao prije početka Skupštine SDŽ, kada su se Boljani okupili pred zgradom, a bilo je to 18. travnja, skoro dva mjeseca kasnije.
Mislimo da će ovo, stručnom povjerenstvu za upravni nazor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture znatno olakšati donošenje ispravne odluke o valjanosti dodjele koncesije za Zlatni rat.

IDUĆI SKUP U SUPETRU
Boljani nastavljaju prosvjedima, a slijedeći je u Supetru u utorak 25. travnja. Prosvjednici će sačekati dolazak trajekta koji polazi iz Splita u 14.15 sati. Sastanak je na autobusnoj stanici u Bolu u 13.30 sati. Autobusi za Supetar su u 13 i 13.45 sati, organizirat će se i prijevoz osobnim vozilima, a svoju besplatnu uslugu ponudili su taksisti Matko Karmelić i Miki Miljević.
Svima koji plate autobusnu kartu ili parkiralište u Supetru, troškovi će biti nadoknađeni po povratku u Bol.

(129) objavljeno  23. 04. 2017. u 22.00 h 

********************


alt


alt


PODRŠKA BRAČKIH BRANITELJA

U nedjelju su u kino dvorani došli i brački branitelji koji su dali podršku Boljanima vezano za koncesiju na plaži Zlatni rat. Na početku se nazočnima obratio Pero Nevistić: „Danas ne istupam kao član stranke jer strankama više ne vjerujem, tamo demokracije nema, tamo je stranačka stega. Govorim u svoje ime ali i kao branitelj. Mi branitelji smo uvijek bili legalisti, a to smo i ostali. Brački branitelji vjeruju našem premjeru g. Andreju Plenkoviću. Dajemo i potporu za nadzor procedure o dodjeli aktualnih koncesija u našoj županiji. Ako nadležno povjerenstvo utvrdi pogrešku u proceduri, tražimo trenutnu smjenu sadašnjeg župana Zlatka Ževrnje i pročelnika g. Čogelja. Ako se pak utvrdi pogreška na strani općine Bol i komunalne tvrtka „Grabov rat“, a potvrdi izbor koncesionara iz Zagreba, tražimo trenutni odstup svih onih koji su radili na tom predmetu. Branitelji se priključuju svim aktivnostima i inicijativi o promjeni dotičnog zakona, isto tako tražimo da lokalne zajednice upravljaju svojim resursima.“

(128) objavljeno  23. 04. 17. u 21:55 h 

*******************


alt


alt


ROBOTIKA: BOLJANI DRUGI U AUSTRIJI

Na međunarodnom natjecanju iz robotike u Wiz, Austrija sudjelovalo je 128 timova, 412 učenika na kojem su učenici Osnovne škole Bol  osvojili  2. mjesto u kategoriji OnStage Secondary. Taj su uspjeh ostvarili Franko Karmelić, Leon Lisičar, Mia Pivčević, Petra Soljačić i Marija Karninčić u pratnji mentorice Lucije Špacal.

- Ovom prilikom želimo zahvaliti bolskoj agenciji Adria Tours što nam već treću godinu daju kombi za prijevoz. Također veliko hvala i vozaču Jadranu Šperandi koji nas je vozio besplatno – rekla nam je Lucija Špacal.
Mladi bolski robotičari u Bol su se vratili u nedjelju iza 18 sati, a roditelji i prijatelji priredili su im doček u Domu kulture. Osobno im je čestitao i načelnik općine Tihomir Marinković.

(127) objavljeno  23. 04. 17. u 21:50 h 

********************


alt


ZAVRŠILI ŠKOLSKI PRAZNICI

Nakon proljetnih praznika školarci su ponovno od ovog ponedjeljka (24. travnja) u školskim klupama. Na kraći će odmor za Prvosvibanjski praznik, a onda nema predaha do kraja školske godine. Učenicima završnih razreda srednjih škola završava nastava 19. svibnja, a svima ostalima 14. lipnja.
Neke autobusne linije iz Bola i prema Bolu koje su tijekom praznika bile ukinute, od ponedjeljka se ponovo uvode. (j.e.)

(126) objavljeno  23. 04. 17. u 21:45 h

********************


alt


PONOVNO SADNICE CVIJEĆA

Po četvrti put, isti će proizvođač cvijeća, kao i tri puta do sada, prodavati ovog ponedjeljka sadnice cvijeća. Prodaja je na bolskoj tržnici tijekom cijelog dana, ali će ujutro sigurno biti veći izbor.
Posljednji put su sadnice cvijeća prodavane u Bolu 6. travnja.

(125) objavljeno  23. 04. 17. u 21.40 h 

********************


alt


ISTEKLA PAUZA ZA MNK BOL

Od 20. ožujka nije bilo natjecanja u I. splitskoj ligi malog nogometa. Za to vrijeme dvorana na Gripama je bila zauzeta, pa ovog ponedjeljka (24. travnja) igra se 21. kolo. U 17.55 igraju L.C.M. Python (drugi na tablici sa 49 bodova) i Bol (deveti na tablici sa 24 boda). U prvom dijelu prvenstva, u 8. kolu, bilo je 5:4 sa L.C.M. Python. (j.e.)

(124) objavljeno 23. 04. 17. u 21:35 h  nedjelja, 23. 04. 2017.     ********************


alt

Ove nedjelje u 15.30 sati Boljani s ručnicima dolaze na svoju plažu


ZLATNI RAT: ZAUZET DO DALJNJEG

Mještani Bola ne odustaju od svoje plaže Zlatni rat, i još jednom akcijom jasno žele poručiti da se protive dodjeli dugoročne koncesije nad plažom nepoznatoj i fantomskoj tvrtki.
Ove nedjelje, 23. travnja, u 15.30 sati, Boljani dolaze na plažu Zlatni rat s ručnicima, i natpisima "ZAUZET DO DALJNJEG". Spremni su da još jednom pošalju poruku kako ne žele predati upravljanje plažom na kojoj počiva bolski turizam i od koje desetljećima generacije mještana žive, tvrtki bez zaposlenih, i bez iskustva u sličnim poslovima.
Podsjećamo, prošlog je utorka skupština Splitsko-dalmatinske županije donijela odluku da se koncesija od 15 godina dodijeli tvrtki "Sport B", dok je proteklih 12 godina koncesiju nad plažom imala lokalna komunalna tvrtka "Grabov rat" u kojoj je zaposleno 30 lokalnih ljudi.
Dok je skupština zasjedala, mještani su prosvjedovali ispred zgrade, a sada nastavljaju s novima akcijama izražavanja nezadovoljstva zbog dodjele koncesije.
Nezadovoljstvo Boljana i skandal oko kriterija dodjele koncesije na noge je digao i premijera Andreja Plenkovića koji je naložio inspekcijski nadzor nad provođenjem koncesijskog natječaja. (s. baković)

(123) objavljeno  22. 04. 17. u 22:25 h 

U utorak 25. travnja u 15 sati Boljani idu u Supetar!


********************


alt

Prvi put u 7 godina ovoga portala, zahvaljujući direktoru hotela, snimili smo kompletno osoblje jednog hotela ("Bretanide") koje će ove godine brinuti o svojim gostima


alt

Prvog radnog dana s gostima, uspješnu sezonu poželio je upravi i djelatnicima hotela "Bretanide", direktor TZO Bol Markito Marinković


OTVORENA JOŠ DVA HOTELA

Od subote su u Bolu otvorena još dva hotela. Prve goste primio je Bluesun hotel „Elaphusa“ i prvu noć će u njemu provesti 70 gostiju. Idućih dana, do prvosvibanjskih praznika, taj će se broj znatno povećati.
U hotelu „Bretanide“ u subotu su stigla 72 gosta iz Austrije i Slovenije. Do kraja idućeg tjedna u hotelu će boraviti 490 gostiju.
Bluesun hotel „Borak“ otvara se sredinom svibnja. (j.e.)

(122) objavljeno 22. 04. 17. u 22:20 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA BRODARE

„Grabov rat“ je objavio na svojoj oglasnoj ploči natječaj za brodare. Riječ je o brodskom taxi prijevozu od luke Bol do plaže Zlatni rat i natrag. Za odobrenje trebat će platiti 15.099 kuna plus PDV.
Natječaj je otvoren i za plovila koja će se koristiti kao rent a boat, a zainteresirani mogu računati na 27 odobrenja.
Zainteresirani mogu računati na pozitivan odgovor ako nemaju dugovanja prema „Grabovom ratu“ i Općini Bol.
Natječaj je otvoren 11 dana tj. do 4. svibnja. (j.e.)

(121) objavljeno  22. 04. 17. u 22:15 h  


subota, 22. 04. 2017.     ********************


alt


PROSVJEDI SE NASTAVLJAJU

Ne čekajući rezultate upravnog nadzora, u Bolu se nastavljaju aktivnosti objašnjavanja novonastale situacije i mobilizacija ljudi kako bi se utvrdila istina i donijela za njih jedina pravična odluka: poništenje natječaja i izmjena Zakona o korištenju pomorskog dobra.
Na Loži su u petak osvanula i dva transparenta, ali je jedan od njih, pretpostavljamo zbog neprimjerene poruke – uklonjen.
U petak navečer u prepunoj dvorani bolskog kina održana je javna tribina, a za nedjelju se u 15.30 sati organizira performans na plaži Zlatni rat gdje će mještani doći na plažu s ručnicima i natpisima: „zauzeto do daljnjega“. Nastavak je u utorak u Supetru gdje će se u mirnom prosvjedu sačekati trajekt koji iz Splita kreće u 14.15 sati, a vraća se za Split u 15.30. Boljani su pozvali i žitelje ostalih mjesta na Braču da im se priključe.
Načelnik općine napisao je predsjedniku Vlade i drugo pismo u kojem objašnjava i iznosi nove činjenice.

http://www.boljani.info/images/pdf/pismonacelnika2.pdf

(120) objavljeno  21. 04. 17. u 23:50 h 

********************


alt


alt


„ŽELIMO GOSPODARITI SVOJIM BOGATSTVOM“

„Svi zajedno za Bol i normalan život na našem otoku“ bio je moto javne tribine koju su u petak navečer organizirali Inicijativa mladih i Centar za kulturu općine Bol. Razlog je, naravno, bilo nezadovoljstvo da se iz natječaja isključi dosadašnji koncesionar na plaži Zlatni rat i Skupština SDŽ odluči da to bude „Sport B“ iz Zagreba. Za najavu skupa nije bilo plakata već su pozivi upućeni preko facebooka, našeg portala i usmenim pozivanjem. U kino dvorani ih je bilo preko 300, a mnogi su morali dva sata provesti na nogama.
Tribinu su vodili Josip Bačić (Pokret mladih) i Ivana Bošković Ivičić (CZK). Od gostiju su u Bol došli predstavnici Pokreta otoka iz Šolte, Hvara i Brača. Prvih 55 minuta govorili su načelnik općine Tihomir Marinković, općinski pročelnik Stipe Karmelić, direktor Grabovog rata Mirko Perić i njihov pravnik Dejan Buvinić te gosti.
Svoja razmišljanja, prijedloge i pitanja iznijelo je 16 prisutnih, a izlaganja su često prekidana aplauzom odobravanja.
Čuli smo, na primjer, da smo za najnovija događanja na otocima i sami donekle odgovorni jer se do sada šutjelo. Ovu priliku treba iskoristiti da se problemi riješe ne samo u Bolu, nego i u ostalim mjestima na otocima i uz obalu. Tek kada izgubimo ono što smo imali, znamo što nas je zadesilo. Bol nije sam, rekli su nam gosti, jer su uz nas ljudi iz ostalih otoka. Tražimo da nam se dopusti da ovdje ostanemo živjeti, poručili su Boljani. Plažu treba dati na upravljanje domicilnom stanovništvu na rok od 99 godina. Sa cijelim slučajem treba upoznati i DORH te zatražiti i njihovu pomoć. Mi nismo protiv Zagrepčana ili Splićana, Boljani se bore za svoj Bol i normalan život na onome što su naslijedili od svojih predaka. Ima, istina, i onih koji su se zbog svoje taštine prodali za sitne interesa i na kraju će im djeca ostati bez ičega…
Zaključak je da ljudi žele biti bolje informirani o događanjima u svome mjestu, ne žele da se njihovi problemi koriste u predizbornoj kampanji, da se više povjerenja ima u vlastite kadrove umjesto da ih se uvozi. Prisutni vjeruju da će pravda i istina pobijediti. (j.e.)

(119) objavljeno  21. 04. 17. u 23:45 h  

********************


alt


ZELENA ČISTKA: MOGLO SE I BOLJE

Ovogodišnja akcija Zelena čistka nije ispunila očekivanja. Izostalo je sudjelovanje školske djece, koji su na proljetnim praznicima, ali će to oni odraditi sljedećeg tjedna. Uz pomoć DVD, a na poziv građana, prikupljeno je nešto kućne tehnike i opreme. Osim DVD-a u akciji Centra za kulturu sudjelovalo je i komunalno poduzeće Grabov rat. (j.e.)

(118) objavljeno  21. 04. 17. u 23:40 h 

********************


alt


NOĆ KNJIGE (U BOLU) 24. TRAVNJA

Noć knjige je manifestacija kojom već šestu godinu zaredom, kroz razne programe, slavimo i promičemo knjigu i ljubav prema čitanju.
Tradicionalno se organizira 21. travnja, ali je zbog školskog raspusta produljeno njezino trajanje do ponedjeljka 24. travnja.
„Hrvatska čitaonica“ organizira u prostoru knjižnice u ponedjeljak, 24. travnja s početkom u 17 sati, projekciju kratkog dokumentarnog filma Šime Strikomana „Brač: kamen i voda“ . Ujedno će Arsen Kojdić ispričati priču „Kokoše“ s kojom je osvojio prvo mjesto na Dječjem pričiginu u Splitu.( j.n.)

(117) objavljeno  21. 04. 17. u 23:35 h 

********************


alt


BOLSKA LIGA: JEDNA UTAKMICA           (ODGOĐENO)

U nedjelju 23. travnja trebale su se odigrati dvije utakmice petog kola Bolske lige malog nogometa. Zbog drugih obveza i performansa na Zlatnom ratu predviđena je samo jedna utakmica u 18 sati. Igrat će Big Blue/Ranč – Loža/Dalmatino.
Bude li nekih izmjena objavit ćemo u Bolskoj kronici u nedjelju ujutro. (j.e.)

(116) objavljeno  21. 04. 17. u 23:30 h 


Kako su nas izvjestili iz Sportskog društva Bol neće se igrati ni utakmica u 18 sati zbog sastanka bračkih branitelja u nedjelju u 17 sati.

(objavljeno  22. 04. 17. u 10:00 h) 


petak, 21. 04. 2017.     ********************


alt

U četvrtak su na Loži osvanuli transparenti ...


ŠTO ĆE OTKRITI UPRAVNI NADZOR?

Rezultati upravnog nadzora kojeg provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture vezano za odluku Skupštine SDŽ, trebali bi se znati idućeg tjedna. Tako je barem obećao ministar Butković. Dobit će se, nadamo se, i odgovori na neka otvorena pitanja: zašto se raspisivao natječaj kada nema Prostornog plana pa se ne zna što se može graditi na Zlatnom ratu; na temelju čega se mogu odrediti ulaganja kada plana nema; što znači rok predaje dokumentacije do ponedjeljka „27. ožujka u 00:00 sati“ (je li to ponedjeljak do ponoći ili nedjelja do ponoći); vrijedi li potvrda FINE i zašto se traži od Trgovačkog suda koja se kasnije ne prihvaća; čija je financijska ponuda najpovoljnija za državu, Županiju i općinu Bol?


Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja izjavio je u četvrtak kako podupire nalog predsjednika vlade Andreja Plenkovića Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za žurno provođenje upravnog nadzora o postupku dodijele koncesije za korištenje plaže Zlatni rat.
"U cijelosti podupirem tu odluku predsjednika vlade Plenkovića jer se podigla neopravdana silna halabuka i prašina u vezi s natječajnim postupkom dodjele koncesije na plažu Zlatni rat i potrebno je sve ispitati, pogledati, izanalizirati i iskontrolirati", rekao je za Hinu župan Ževrnja. Po njegovim riječima, sve je provedeno "u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske".


Bolski načelnik Tihomir Marinković pisao je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. U prvom dijelu pisma navode se razlozi za sumnju u zakonitost provedenog postupka davanja koncesije na plaži Zlatni rat, a u drugom dijelu piše kako je jedino moguće upravljanje pomorskim dobrom prepustiti jedinicama lokalne samouprave.
Pismo načelnika Tihomira Marinković pročitajte u prilogu:

http://www.boljani.info/images/pdf/pismonacelnika.pdf

(115) objavljeno 20. 04. 17. u 23:30 h  


*************************************

JAVNA TRIBINA ZA ZLATNI RAT

Inicijativa mladih & CZK Bol

PETAK, 21. TRAVNJA 2017.
KINO BOL, 18.30 sati

Svi zajedno za Bol i normalan život na našem otoku
Bez politike
Gosti: načelnik Tihomir Marinković, direktor Grabovog rata Mirko Perić …

***********************************


alt


NAKNADE ZA KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Na sjednici Općinskog vijeća, posljednjoj u ovom sazivu, kojom je predsjedavao Doro Adulmar, donesene su odluke o naknadama za komunalnu infrastrukturu na pomorskom dobru, o korištenju i naknadama korištenja javnih površina na području općine.
Novi cjenici, koji su samo u nekim stavkama malo povećani u odnosu na prošlu godinu, usuglašeni su na zajedničkom sastanku Odbora za odobrenje koncesija, predstavnika Grabovog rata i Općine.
Odluke stupaju na snagu osmog dana nakon objave u Službenom glasniku općine. (j.e.)

(114) objavljeno  20. 04. 17. u 23:20 h 

********************


alt


VATROGASNI DOM: ZATRAŽENA SREDSTVA

Već prvog dana natječaja za financiranje izgradnje Vatrogasnog doma, bolski DVD je predao zahtjev i popratnu dokumentaciju koju su izradili Cerado iz Postira i Tora iz Splita. Natječaj, koji je otvoren do 18. Svibnja, raspisalo je Ministarstvo poljoprivrede iz programa ruralnog razvoja.
Vrijednost Doma u Bolu je 9,3 milijuna kuna, a iz EU fondova moglo bi se dobiti bespovratnih 4,5 milijuna. Na ostatak se računa iz Regionalnih fondova (873.000) uz financijsko učešće Općine Bol.
Rezultati natječaja očekuju se do kraja godine. Bude li više kandidata sa istim bojem bodova, prednost ima onaj tko je prije podnio zahtjev. Bol je to učinio prvi dan! (j.e.)

(113) objavljeno  20. 04. 17. u 23:15 h 

********************


alt

Katamaran je, zbog tramontane, krenuo prema Sumartinu (foto: t. dešković)


BOL (OPET) BEZ KATAMARANA

U četvrtak ujutro katamaran „Vida“ iz Bola je krenuo prema Splitu preko istočne strane Brača, a razlog je bila tramontana. Isti dan, poslije podne, katamaran je ostao u splitskoj luci – zbog bure.
Katamarana neće biti ni u petak ujutro, jer je od četvrtka u Splitu. (j.e.)

(112) objavljeno  20. 04. 17. u 23:10 h 

********************


alt

Dio bolskih robotičara s mentoricom Lucijom Špacal prije odlaska iz Bola (foto: siniša soljačić)


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U AUSTRIJU

Za neke polaznike Osnovne škole Bol nema odmora ni za vrijeme proljetnih praznika. U četvrtak su u pratnji mentorice Lucije Špacal otputovali na natjecanje robotičara u Weiz (Austrija). Bol će ovaj put predstavljati Franko Karmelić, Leon Lisičar, Mia Pivčević, Petra Soljačić i Marija Karninčić.
Natjecanje robotičara se održava  21. i 22. travnja.

(111) objavljeno  20. 04. 17. u 23:00 h  

********************


alt


SELEKCIJA MLADIH NOGOMETAŠA

Mlade nade bolskog nogometa bile su u Postirama na nogometnom kampu u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s koordinatorom Ivanom Gudeljom. Tamo se vršila selekcija nogometaša (2004. i 2005. godište) i promidžba ženskog nogometa.
Naglasak je bio na ženski nogomet koji još uvijek, nažalost, u nas nailazi na predrasude, za razliku od razvijenih zemlja (Zapadna Europa, skandinavske zemlje, SAD...), gdje ženski nogomet ima zavidnu popularnost i gledanost.
Iz Bola su od nogometaša bili Ivo Petrić i Josip Glasinović, a od nogometašica Paola Petek, Mia Stipičić, Tia Živković i Lana Topalović. (b.b.)

(110) objavljeno  20. 04. 17. u 22:55 h 

********************


alt


BLMN: BOL JE PETI

Završilo je natjecanje u Bračkoj ligi malog nogometa. U posljednjoj utakmici Young Boys je bio bolji od MNK Bol rezultatom 10:6. Boljani su uspjeli izjednačiti na 6:6, ali su ostali bez snage i mogućnosti za pobjedu. Na ovoj utakmici nisu imali dovoljno igrača za kvalitetne izmjene. Očito su bili zasičeni igranjem tri puta tjedno: nedjeljom (Bol), ponedjeljkom (Split) i srijedom (Supetar).
Pobjednik natjecanja je MNK Supetar, drugi je Young Boys, a MNK Bol je peti. Ukupno se natjecalo 11 ekipa. (j.e.)

(109) objavljeno  20. 04. 16. u 22:50 h  


četvrtak, 20. 04. 2017.     ********************


alt

TV ekipa na Zlatnom ratu javlja se u srijedu izravno u Dnevnik HRT-a


PLAŽA ZLATNI RAT ZA BOL ŽIVOT ZNAČI

Boljani se nikako ne mire s odlukom Skupštine SDŽ da idućih 15 godina plažom Zlatni rat upravlja firma iz Zagreba. Od općine mnogi traže i konkretne akcije nezadovoljstva, pa se čak predlaže blokada pomorskog prometa. Općinsko vijeće je u srijedu navečer, na posljednjoj sjednici u ovom sazivu, razgovaralo o novonastaloj situaciji. Podržalo je ideju o javnom demonstriranju nezadovoljstva, ali bez prekida prometa.
Vijećnike su o cijelom slučaju i kronologiji događanja izvijestili načelnik Tihomir Marinković, direktor Grabovog rata Mirko Perić, pravnik Grabovog rata Dejan Buvinić i pročelnik u Općini Stipe Karmelić.
Rasprava je trajala 85 minuta. Svi se slažu da je Zlatni rat početak i završetak Bola i bolskog turizma, pa treba ustrajati u želji da plažom upravlja Grabov rat. Odluku o novom koncesionaru smatraju pravno neutemeljenu, ali se sumnja da u ovom slučaju mnogo više utjecaja ima politika. Trebat će se povezati sa ostalim gradovima i općinama koje imaju sličnih problema sa koncesijama na plažama i tražiti zakonske izmjene. Budući koncesionar ima svoju poslovnu politiku i razmišljanja koja mogu i otjerati sadašnje goste. U Bolu, naime, dolazi i preko 90 posto inozemnih turista i uglavnom su to obiteljski gosti.

HRT UŽIVO IZ BOLA
U središnjem Dnevniku HRT-a u srijedu se uživo iz Bola, sa plaže Zlatni rat, javio novinar Ivica Đuzel koji je razgovarao s nekim Boljanima i načelnikom općine. Dodjela koncesije izazvala je pažnju medija i komentare čitatelja na portalima. Neki su, poput Indexa, predstavili mogućeg koncesionara, ali iznijeli neke detalje koje ne daju nadu da bi mogli uspješno upravljati plažom.

REAGIRAO I PREDSJEDNIK VLADE
Vezano uz odluku Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o davanju koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naložio je  Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture žurno provođenje upravnog nadzora, doznaje se iz priopćenja Vlade. 
Cilj je upravnog nadzora utvrditi zakonitost i pravovaljanost postupka dodjele koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže za obavljanje turističkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat, Općina Bol.

PRIOPĆENJE TVRTKE KAMEN SREĆE
Nakon što je donesena odluka o dodjeli koncesije na najljepšu hrvatsku plažu tvrtki Sport B, koja nema ni zaposlenih ni prihoda, medijima je poslano priopćenje tvrtke Kamen Sreće, koja je na istom natječaju izašla sa znatno boljom ponudom od one tvrtke Sport B. Kamen sreće i Grabov rat će se žaliti na odluku Skupštine SDŽ.
U priopćenju za medije koju je poslala tvrtka Kamen sreće navode kako je njihova ponuda bila uvjerljivo najviša od četiri pristigle, te kako je odbijena s potpuno nevaljanim razlogom.
"Neprihvaćanjem naše ponude direktno se oštećuje proračun RH, proračun Splitsko-dalmatinske županije i proračun općine Bol jer se koncesijska naknada dijeli na tri dijela između  tih institucija", navodi se u priopćenju Kamena sreće.
Pogledajte i pročitajte priopćenje tvrtke Kamen sreće o slučaju dodjele koncesije na plaži Zlatni rat zagrebačkoj tvrtki Sport B.

http://www.boljani.info/images/pdf/Kamensrece_%20priopcenje.pdf

(108) objavljeno  19. 04. 17. u 23:15 h 

********************


alt


PRIOPĆENJE PREDSJEDNIKA OO HDZ BOL

Poštovani mještani,
osjećam potrebu obratiti Vam se ovim putem povodom odluke o dodjeli koncesije na našem najvećem blagu Zlatnom ratu. Kao predsjednik Općinskog odbora HDZ-a te vijećnik HDZ-a u Općini Bol, najoštrije osuđujem i ograđujem se od odluke Županijske skupštine. Odluka kakva je donesena je netransparentna i štetna. Prije svega napominjem da do same odluke nije ni trebalo doći budući da ni sami natječaj nije trebao biti raspisan jer za njegovo raspisivanje ne postoje niti minimalni uvjeti. Priče o raspisivanju po zakonu su priče za malu djecu. Komentari i odluke od strane povjerenstva kojim su odbačene pristigle molbe su smiješne i protuzakonite. Cijeli natječaj je vođen netransparentno. Onima koji mene prozivaju poručio bih sljedeće: natječaj niti sam otvorio, niti sam provodio, niti sam o njemu odlučivao, a najvažnije nisam se sa njim ni složio. Na pozive da odemo u Županiju uvijek sam se spremno odazvao, te sam u par navrata odlazio u ime Općine kao vijećnik HDZ-a na sastanke u Županiji te podržavao kako Grabov rat tako i samu Općinu. Osobno sam tražio od županijskog vodstva, da se natječaj poništi i da se točka skine sa dnevnog reda, međutim nije bilo razumijevanja. Jedinu potporu sam dobio od strane vijećnice HDZ-a gđe. Danice Baričević, a ostalima mogu samo poručiti: sramite se! I poručujem Vam ako Vi niste imali hrabrosti glasati protiv štetne odluke, ja imam hrabrosti prozvati Vas! Danas sam o svemu izvijestio predsjednika HDZ-a i premijera g. Andreja Plenkovića te ministra Kuščevića koji su izrazili potporu i podršku, te obećali pomoć u rješavanju problema. Gospodin Plenković je rekao da će istog trenutka dati nalog za pokretanje nadzora od strane nadležnog ministarstva. Dok neki lokalni facebook „političari“ i vijeća mudraca uz potporu raznoraznih (ali uvijek istih) likova koji četiri godine spavaju zimski san, te se probude zanimljivo baš uvijek pred same izbore te nakon toga ponovno zaspu, predlažu razne promjene zakona i ustava, te traže krivce jer oni naravno imaju rješenje za sve probleme, ja osobno se na to mogu samo nasmijati. Evo i zašto; rješenje konkretnog problema nam je zapravo pred nosom! U praksi ćemo ga vidjet baš ovo ljeto. Davanjem koncesija na pomorskom dobru na razdoblje od jedne do pet godina, 100% prihoda od koncesijskih naknada ostaje Općini Bol, dok raspisivanjem dugoročnih koncesija taj se prihod dijeli na po jednu trećinu Općini, Županiji te Republici Hrvatskoj. Stav Županije da će izgubiti prihode je točan, ali ujedno i glup! Županija bi izgubila 600.000 kn godišnje, a Bol milijune kuna i desetke radnih mjesta. Za to se treba boriti i zalagati, i to je moj stav. Pomorskim dobrom trebaju upravljati gradovi i općine! Ovo je bila izgubljena bitka, ali borba se nastavlja, i vjerujem u pozitivan ishod. Tražit ću od svih razina poništenje ovakve odluke o davanju Zlatnog rata u dugoročnu koncesiju. Samo Boljani znaju kako upravljati svojim blagom. Za kraj ostavljam misao, da su oni koji su jučer bili aktivni po tipkovnici udobno zavaljeni u fotelje, bili aktivni pred županijskom skupštinom možda bi i ishod već jučer bio drugačiji!? Svi smo vidjeli koliko je kome stalo do plaže i našeg mjesta a koliko do senzacije. Najlakše je mlatiti praznu slamu..

Sa poštovanjem,
Matko Baković
Predsjednik OO HDZ-a Bol
Bol, 19. travnja 2017.

(107) objavljeno  19. 04. 17. u 17:00 h 


U sutrašnjoj Bolskoj kronici: izvješće sa sjednice Općinskog vijeća, završilo natjecanje u Bračkoj ligi malog nogometa, bolski robotičari otputovali u Austriju …srijeda, 19. 04. 2017.     ********************


alt


HDZ I HGS ODABRALI „SPORT B“

Županijska Skupština većinom glasova prihvatila je u utorak 18. travnja  prijedlog da koncesionar na plaži Zlatni rat idućih 15 godina bude tvrtka „Sport B“. Za takvu odluku glasovali su HDZ i Kerumov HGS. Župan Zlatko Ževrnja u izjavi za novinare je ponovio: „Odluka je čista kao suza“. Načelnik bolske općine Tihomir Marinković najavio je žalbu.

Žalit će se i "Kamen sreće".
Tijekom srijede ili četvrtka Općina Bol i Grabov rat izdat će priopćenje vezano za odluku Skupštine SDŽ. (j.e.)

(106) objavljeno  18. 04. 17. u 22:45 h 

********************


alt


ZLATNI RAT IDE ZAGREBAČKOJ FIRMI

U utorak nešto iza 12 sati na dnevni red 38. sjednice Županijske skupštine stigla je 35. točka dnevnog reda na kojoj je bilo predloženo donošenje odluke o davanju koncesije na plaži Zlatni rat u Bolu zagrebačkoj firmi Sport B d.o.o.
Uvodnu riječ dao je Stipe Čogelja, privremeni pročelnik županijskoga Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, komentirao je stav i prijedloge Općinskog vijeća Bola.
U svom izlaganju naglasio je da jedina valjana ponuda bila ona zagrebačke firme Sport B d.o.o. Kamen sreće d.o.o. nije udovoljio uvjetima raspisanim u natječaju, kazao je Čogelja, a za Grabovom ratu se naknadno dostavljeni dodatni dokument iz Trgovačkog suda nije uvažio. Čak i da je ponuda bila valjana, po važećim zakonima RH ona ne bi bila prihvaćena jer nije bila najpovoljnija, dodao je Čogelja.
Za raspravu se prijavilo nekoliko vijećnika Kluba SDP-a, HSU-u i HNS-a.
Damir Krstinić (SDP) upitao se postoje li uopće uvjeti za raspisivanje natječaja. Kako je kazao, nije se mogla napraviti studija gospodarske osnovanosti zbog nepostojanja urbanističkog plana uređenja (UPU), a nije napravljen ni plan zaštite od požara. Zagrebačka firma do danas nije prodala ni paket žvaka i mislim da je ovo suludo – naglasio je Krstinić.
Veljan Radojković (SDP) je rekao da očekuje od vijećnika da prevlada razum, a ne emocije.
– Stvara se nepotreban sraz između pozicije i opozicije, koristim zadnju priliku da apeliram na sve vijećnike da iskoriste i dokažu da je u Hrvatskoj moguće suglasje bez obzira na političke boje. Politički se ne bi trebali dijeliti. Netko će slučaj iskoristiti da maksimalno ispolitizira stvar
Sandra Mitrović Nikšić (SDP) zatražila poništenje natječaja. – Naši mladi bježe u inozemstvo jer u Hrvatskoj nema posla. Ne dopustimo da nam mladi ljudi iz Bola zbog pogrešne odluke odsele u Irsku, Dansku…
Klement Bašić (HNS) upitao se zašto se stvari rade u zadnji tren.
– Znate da zakon omogućuje da koncesiju može raspisati lokalna uprava. Znate li tko su vlasnici firme, što su do sada radili? – upitao se Bašić. – Nemojmo trčati, nemojmo žuriti. Ovo je strateški interes Boljana i Bračana. Javlja nam se firma koja je tek osnovana i jedva da ima stol i stolicu. Tko su oni, koje su njihove namjere – upitao se Bašić.
Zdravko Mulić (SDP) rekao je: Kako to da se na jednom povjerenstvu donese jedna, a na drugom i to na nepotpunom povjerenstvu druga odluka koja nam se sada predlaže i koja je zakonski upitna.
– Svi ovdje radimo na tome da spasimo župana da ne donese nezakonitu odluku – kazao je Mulić.
Načelnik općine Bol Tihomir Marinković pozvao je vijećnike da donesu pravičnu odluku da paze da se ne ugrozi život na Braču ovom odlukom.
Saborski zastupnik Arsen Bauk i kandidat SDP-a za župana rekao je da se u slučaju koncesije ne radi upravnom postupku.
– Ovo je politička odluka. Za Bol je ova odluka važnija nego što je Lex Agrokor za tu firmu. U spomen na našeg župana, ako ovakav prijedlog odluke prođe, predlažem ime plaže promijeni u Zlatkov rat.
Stipe Čogelja se upitao je li moguće poništiti postupak na kojega su stigle 2 valjane ponude. Zakon kaže da ne može – rekao je.
– Riskiramo kršenje zakone o slobodi tržišnog natjecanja. Izgubit će Boljani svoj posao. Nažalost, ovdje sam godinu dana. Ova koncesija traje 12 godina. Nažalost imaju smo problema s neplaćanjem koncesijske naknade. Grabov rat ima i podkoncesionare koje vijećnici nisu potvrdili.
Župan Zlatko Ževrnja dao je osvrt na tijek rasprave:
– Svjedočimo da smo debelo u izbornoj kampanji. Dio ljudi traži da dio institucija drastično krši hrvatske zakone. Podsjećam da je prije 2 mjeseca ova Skupština donijela jednoglasnu odluku o raspisivanju javnog natječaja. Podsjećam g. Marinkovića da je Bol u te procese bio uključen. Pitam se da je netko drugi u mojoj ulozi, pitam se bi li digao ruku za nepovoljniju ponudu. Arsen Bauk je zlorabio svoju poziciju i ovdje pozvao da kršimo zakon. Župan je samo izvršno tijelo, a postoje stručna tijela koja odlučuju o postupku koncesije. Cijeli je proces čist kao suza i do kraja su bili u skladu s hrvatskim zakonima. Ako to tražite, još mi jednom u oči recite da želite da postupamo protiv hrvatskih zakona.
Pristupilo se potom glasovanju. Prijedlog je prošao s 24 glasa za, 9 protiv i 5 suzdržanih. (preneseno s portala dalmacija danas, autor Rade Popadić)

(105) objavljeno  18. 04. 17. u 22:40 h  

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BOLSKI PROSVIJED U SPLITU

Prvi Boljani ispred Doma za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti, stigli su već u 8 sati čekajući dolazak vijećnika na sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Sjednica počinje u 9 sati.

(Fotografije: Zoran Buktenica, Dino Egekher, Markito Marinković, Jakša Sabbioncello, Duško Sisarić)

(snimljeno 18. travnja od 8.11 do 9.00  sati, objavljeno od 8.20 do 9.30sati)
(104) objavljeno  18. 04. 17. u 9:30 h 

********************


alt

U srijedu ujutro, ne bude li bure, uz Veli most će se privezati katamaran "Judita"


„JUDITA“ SE VRATILA

Katamaran „Judita“, zbog kvara, nije u ponedjeljak poslije podne iz Splita došla u Bol niti je u utorak ujutro prevezla putnike za Split. Poslije podne (u 16.30) je katamaran „Vida“ iz Splita krenuo za Bol, zatim u Jelsu, a onda nastavio na redovnoj liniji za Hvar i Korčulu. U međuvremenu je „Judita“ osposobljena za plovidbu pa je u utorak navečer krenula, zbog bure, na noćenje u Stari Grad.
Budu li dozvoljavali vremenski uvjeti moguće će katamaran u srijedu ujutro iz Staroga Grada doći u Bol ili će izravno krenuti za Split. (j.e.)

(103) objavljeno  18. 04. 17. u 22:30 h 

********************


alt

U srijedu navečer nema večernje mise u Župnoj crkvi


MISA POSVETE ULJA

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk predvodit će u Postirima u srijedu, 19. Travnja, Misu posvete ulja. Biskup, po običaju, blagoslivlja bolesničko i katekumansko ulje. U misnom slavlju sudjelovat će svi svećenici naše biskupije, pa tako i bolski dominikanci.
Zbog odlaska u Postira u srijedu u 19 sati nema večernje mise u Župnoj crkvi. Misa je samo ujutro u 8 sati u Samostanskoj crkvi. (j.e.)

(102) objavljeno  18. 04. 17. u 22:25 h  

********************


alt

Osnovci čiste plažu Martinica (arhiv)


KORAK PO KORAK ZA ČIŠĆE I LJEPŠE

Akcija Zelena čistka organizira se u petak 21. travnja, a svake godine sudjeluje Općina Bol sa svojim institucijama. Posebno su u tome aktivni polaznici Osnovne i Srednje škole. S ponosom možemo reći da nam je svake godine sve teže naći lokaciju za čišćenje jer divljih odlagališta u Bolu i nema. Ovogodišnja akcija odnosi se uglavnom na organizirano prikupljanje i razvrstavanje otpada.
OŠ Bol prikupljat će po kućanstvima stare CD-e, plastične čepove, stare lijekove, baterije te stari papir.
SŠ Bol zadužena je za čišćenje okoliša naknadno te nastavak stalne akcije priklupljanja i razvrstavanja otpada.
Na ulazu u Bol, na parkiralište kod Bolke, bit će dežurstvo za prihvat EE otpada i ostalog, od 10 do 12 sati.   
DVD Bol: dežurstvo i prihvat te pomoć pri transportu EE otpada iz kućanstva na poziv (635 582). INFO: CZK BOL 099 316 1468

(101) objavljeno  18. 04. 17. u 22:20 h  

********************


alt


BLMN: IGRA SE ZADNJE KOLO

Ove srijede, 19. travnja, u Supetru se igra zadnje kolo Bračke lige malog nogometa. U prvom susretu (17:50 sati) sastaju se MNK BOL i YOUNG BOYS. Susret je važan samo za Young Boys koji mora pobijediti ako želi biti prvi. Međutim, u prednosti je MNK Supetar koji ima dva boda više i samo mu je dovoljan jedan bod da postane prvi put najbolja ekipa na Braču.
Bez obzira na rezultat, MNK Bol je osigurao petu poziciju. (j.e.)

(100) objavljeno  18. 04. 17. u 22:15 h utorak, 18. 04. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


PLAŽOM MORAJU UPRAVLJATI BOLJANI

Na javnoj tribini o koncesiji nad plažom Zlatni rat  koja se na Uskršnji ponedjeljak 17. travnja točno u podne održala u galeriji Doma kulture okupilo se stotinjak ili više Bolki i Boljana. Načelnik općine Bol Tihomir Marinković, pročelnik Stipe Karmelić i direktor komunalnog poduzeća Grabov rat Mirko Perić sabrano i strpljivo nastojali su mještanima obrazložiti što se do sada kronološkim redom učinilo u nastojanju da se upravljanje nad plažom, koja doslovno hrani Boljane i njihove obitelji, zadrži u rukama bolskog komunalnog poduzeća Grabov rat.
S obzirom da je obavijest za javnu tribinu objavljena samo preko portala boljani.info ili putem usmenog pozivanja, te da je to održano za mnoge u nepovoljno vrijeme (12 sati), odaziv je bio iznad očekivanja pa su mnogi 100 minuta morali provesti na nogama ili slušati raspravu iz susjedne prostorije.
U diskusiji je aktivno sudjelovalo, svojim prijedlozima, pitanjima i kritikom, petnaest Bolki i Boljana, neki i po nekoliko puta.
Izdvajamo prijedlog da  Općinu Bol na Skupštini SDŽ predstavlja, osim načelnika Tihomira Marinkovića, pročelnika Stipe Karmelića, još i predsjednik bolskog HDZ-a i općinski vijećnik Matko Baković.
Nakon odluke Skupštine SDŽ, novinarima će se u Splitu obratiti bolski čelnici.

BOLJANIMA SE IZBIJA KRUH IZ USTA

Pokazalo se da su Boljani zabrinuti i uznemireni činjenicom da bi uprava nad plažom i dugoročna koncesija od 15 godina u ruke mogla pripasti tvrtki "Sport B" d.o.o. iz Zagreba, kojoj Splitsko-dalmatinska županija, prema predloženoj odluci, namjerava dodijeliti koncesiju nad plažom Zlatni rat.
Prošlog tjedna načelnik Marinković svim je članovima Skupštine Splitsko-dalmatinske županije uputio prosvjedno pismo argumentirajući zašto je takva odluka neutemeljena, pozivajući članove Skupštine SDŽ da ne prihvate odluku.
Dva su moguća ishoda: jedan je da se sa sjednice  Skupštine SDŽ u utorak skine s dnevnog reda točka o dodjeli koncesije nad plažom Zlatni rat ili da se poništi sadašnji natječaj. Odlučivanje o sudbini plaže i uopće mehanizmu upravljanja plažom dočekalo bi novu garnituru u županiji, nakon provedenih lokalnih izbora, što bi bilo najbolje momentalno rješenje kako ga vide bolski čelnici.
Međutim, ukoliko se na sjednici u utorak prihvati odluka da se dugoročna koncesija na 15 godina dodijeli tvrtki "Sport B." d.o.o. iz Zagreb, u tom će slučaju Općina Bol nastaviti bitku za plažu pravnim sredstvima, žalbom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ali i pravnim postupkom na Upravnom sudu. Koji god bio ishod  Općina Bol ipak ima vremena pravnim sredstvima do konca 2017. godina boriti se za svoju plažu jer je do kraja 2017. godine na snazi koncesijsko odobrenje prema kojem upravljanje nad plažom zadržava komunalno poduzeće Grabov rat, a koncesija o kojoj u utorak odlučuje Skupština SDŽ vrijedila bi nakon 1. siječnja 2018. godine.
Tijekom tribine bilo jei pitanja: je li bolska ponuda predana u traženom roku, je li dokumentacija bila potpuna … Iako je načelnik Tihomir Marinković u više navrata molio da se rasprava očisti od politike i politikanstva, bilo je to nemoguće izbjeći samo mjesec dana prije lokalnih izbora. G-đa Ceda Marinković pitala je zašto se čekalo 12 i pet (sati) za ovakvu tribinu i konkretne korake, te je u svojem dirljivom i emotivno nabijenom osvrtu pozvala mještane da pruže podršku Grabovu ratu. Dinko Karninčić pitao je što se poduzelo posljednjih 12 godina da se spriječi opasnost koja se sada događa, a Đimi Žuvić smatra da nema  alternative osim poništenja natječaja. Pero Nevistić stalno je pitao za rokove, dane i sate u kojima se Grabov rat prijavio na natječaj, je li bilo kašnjenja, aljkavosti i tehničkih gafova prilikom predaje dokumentacije, ali je prema riječima direktora Mirka Perića Grabov rat sve dokumente kao i tražene dopune dostavio u roku o čemu postoji pisani trag, dok u županiji tvrde suprotno. Predugo bi trajalo pobrojati sva pitanja, ukratko, bila je to gotovo sat i pol duga i vruća  tribina u kojoj su se mnoge stvari raščistile, ali i mnoge strepnje ostale.
Zaključno, lokalni  javni interes je da upravljanje nad plažom Zlatni rat ostane Boljanima i njihovom komunalnom poduzeću čije je upravljanje posljednjih godina pokazalo da je sposobno pozitivno i vješto poslovati, te nema nikakvog razloga da se domaćim ljudima izbije kruh iz usta.

BOLJANI IDU PRED SKUPŠTINARE SDŽ
Grupa mještana u utorak ujutro, kao podrška bolskim predstavnicima koji će sudjelovati na sjednici Skupštine SDŽ, putuju u Split kako bi pokazali nezadovoljstvo činjenicom da bi plažom Zlatni rat mogla upravljati neka druga tvrtka, a ne bolski Grabov rat.
Inicijativu da Boljani idu u Split dao je sudionik tribine Ivan Živković Delta, jer bi na taj način mještani pokazali da ne žele plažu o kojoj gospodarski i životno ovise i na kojoj se temelji razvoj bolskog turizma, prepustiti na upravljanje vanjskim tvrtkama.
Sjednica Skupštine SDŽ održava se u utorak 18. travnja u 9 sati u Domu za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti.
Zbog kvara katamarana Judita, u Split će morati putovati preko Supetra, vjerujući da će trajekt iz Supetra ploviti po redu plovidbe.

MOST TRAŽI PONIŠTENJE NATJEČAJA
Koalicijski partner HDZ-a, stranka MOST, pozvala je županijske vijećnike Splitsko-dalmatinske županije da ponište natječaj za koncesiju poznate plaže Zlatni rat, prirodne ljepotice kojom se ponosi Bol na Braču – piše riječki Novi list. -  Plaža Zlatni rat, valja napomenuti, jedna je od najatraktivnijih lokacija na Jadranu. Na natječaju za koncesiju kao najbolja uzeta je ponuda poduzeća iz Zagreba, a plažom je do sada upravljala tvrtka Grabov rat, u vlasništvu bolske općine.
Saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj poručuje da se natječaj mora ponoviti "zbog sumnje u ispravnost odluke povjerenstva".
- Ne može se dopustiti ponavljanje netransparentne situacije kao u slučaju natječaja za koncesiju nad Kašjunima, kada je pod neobičnim stjecajem okolnosti koncesija dodijeljena tvrtki Dolis, vlasnika Ante Dolića koji je blizak prijatelj župana Ževrnje. Ne smije se dopustiti koncesioniranje hrvatske obale onima koji su najpodobniji, a ne najkvalitetniji ponuđači, jer ti sigurno neće raditi u korist županije nego u korist svog džepa. Još jednom, ponovite natječaj, da ne bismo ostali bez plaže kakva je sada i po kojoj smo poznati u čitavom svijetu, poručuje MOST-ov zastupnik Miro Bulj.
U isto vrijeme, grupa Boljana sprema se u Split, gdje će sutra ujutro biti podrška bolskim predstavnicima, pozvanima na sjednicu Skupštine SDŽ. Kako navodi lokalni portal boljani.info, Boljani će u Split putovati "kako bi pokazali nezadovoljstvo činjenicom da bi plažom Zlatni rat mogla upravljati neka druga tvrtka, a ne bolski Grabov rat". Inicijativu da Boljani idu u Split dao je sudionik tribine Ivan Živković Delta. Na taj način, ističe se, "mještani bi pokazali da ne žele plažu o kojoj gospodarski i životno ovise i na kojoj se temelji razvoj bolskog turizma, prepustiti na upravljanje vanjskim tvrtkama".

NOVA TV NA SASTANKU U BOLU
Ekipa NOVE TV snimala je u ponedjeljak prilog o plaži Zlatni rat i izvijestila o sastanku mještana. Izvještaj je objavljen u večernjem Dnevniku u 48. minuti.


"PREMJEŠTANJE ZLATNOG RATA"

U sličnoj situaciji je bio Bol i 2002. godine kada se odlučivalo o koncesiji za plažu Zlatni rat. Organiziran je prosvjed u Splitu ispred zgrade Županije, a u Bolu je izvedeno "premještanje plaže Zlatni rat izvan dohvata birokracije". Video film o tome može se pogledati u našoj VIDEOTECI iz 2002. godine ili kliknite OVDJE.

(Sanja Baković - Joško Egekher)

(99) objavljeno  17. 04. 17. u 22:30 h

********************


alt


alt


USKRSNI DORUČAK

Po običaju, kao i ranijih godina, Udruga bolskih ugostitelja organizirala je u Domu kulture Uskrsni doručak. Ponuda je bila raznovrsna, prigodna za ove blagdane, a za sve je bilo dovoljno. Na doručku su navratili i neki gosti koji su u Bolu na odmoru. Bili su to turisti iz SAD-a. (j.e.)

(98) objavljeno  18. 04. 17. u 00:40 h 

********************


alt


GLAZBENA ČESTITKA

Bolski su glazbenici i pjevači glazbenom čestitkom pozdravili Boljane i goste na koncertu u Župnoj crkvi, kojeg je organizirao Centar za kulturu općine. Sve je glazbenike i publiku pozdravio o. Ivo Plenković, čestitajući im Uskrs, a potom je program otvorio Mandolinski sastav Bol, a nastavili su ženska klapa Užonca, Župni zbor i muška klapa Braciera. (j.e.)

(97) objavljeno  18. 04. 17. u 00:45 h  

********************


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

Uskrsne blagdane u Bolu – prema podacima iz ureda Turističke zajednice -  provelo je blizu 500-tinjak gostiju koji su ostvarili 1.411 noćenja. Uglavnom se taj rezultat odnosi na goste iz Njemačke (70 posto), a ostalo su bili gosti iz Švicarske i Švedske. U hotelu „Bonaca“ bilo je 250 inozemnih gostiju.
U odnosu na prošlogodišnji Uskrs u Bolu ih je ove godine bilo stotinjak više. (j.e.)

(96) objavljeno  18. 04. 17. u 00:50 h 

********************


alt


alt


NOVI POČETAK UDRUGE U MURVICI

Udruga za revitalizaciju sela Murvice želi obnoviti svoju aktivnost pa je u ponedjeljak sazvana i održana svečana Skupština na kojoj je usvojen novi Statut. Prisustvovalo je 26 članova koju su nastavili druženjem u konobi „Raj“ uz glazbeni program grupe „Kantaduri“.
Prije početka Skupštine Smiljan Pavišić kritizirao je dosadašnju višegodišnju neaktivnost Udruge i nakon izrečenih primjedbi napustio skup. Nazočni su odradili sastanak sa željom i nadom da će ubuduće Udruga biti aktivnija i od koristi žiteljima Murvice. Vjeruju da će u tome uspjeti jer su nedavno izabrali novo vodstvo na čijem je čelu predsjednica Sani Barhanović. (j.e.)

(95) objavljeno  18. 04. 17. u 00:55 h 

********************


alt


OTKAZANE KUP UTAKMICE

Na Uskrsni ponedjeljak trebala se igrati Kup liga. Tijekom jutra, dok je padala kiša, organizatori su odlučili odgoditi utakmice zbog straha od ozljeda, a i gledatelji bi ostali kod kuće umjesto da dođu na Poljanu.
Nitko se nije nadao da će se vrijeme poboljšati, a kada se to dogodilo, bilo je već kasno da se ekipe obavijeste da će se igrati. (j.e.)

(94) objavljeno  18. 04. 17. u 01:00 h  

********************


alt

Veli most bez katamarana


KATAMARAN U KVARU

Katamaran Judita, koji je zamijenio Vidu, u Bol nije iz Splita došao u ponedjeljak navečer, pa neće ni u utorak ujutro iz Jelse i Bola krenuti za Split. Ovaj put nije razlog bura ili jugo već kvar na motoru katamarana. (j.e.)

(93) objavljeno  18. 04. 17. u 01:05 h  

********************


alt


SKUTER ZA 50 KUNA (2)

Svi oni koju su se prijavili za lot i uplatili 50 kuna za jedan broj, očekivali su izvlačenje za Uskrs. Međutim, morat će pričekati još koji dan, možda do 1. svibnja. Do sada je uplaćeno tek polovica brojeva pa se upisi i uplate nastavljaju. Tko želi osvojiti dobitak za samo 50 kuna morat će navratiti na tržnicu gdje skuter čeka sretnog dobitnika.

(92) objavljeno  18. 04. 17. u 00:35 h  


ponedjeljak, 17. 04. 2017.     ********************


alt


alt


USKRSNI DORUČAK I KONCERT

Na Uskrsni ponedjeljak, za Boljane i njihove goste, organiziraju se dva blagdanska programa. Udruga privatnih ugostitelja pripremit će u ponedjeljak u Domu kulture - Uskrsni doručak. Početak je u 10.30 sati.
Navečer u Župnoj crkvi od 19.30 sati pripremaju bolski pjevači i svirači, u povodu Uskrsa, malu glazbenu čestitku. Nastupi će Dječji zbor Čarčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav Bol te klape Užonca i Braciera. (j.e.)

(91) objavljeno  16. 04. 17. u 22:50 h 

********************


alt


ŠESTA SMOTRA BRAČKIH SIRNICA

Šesta po redu Smotra sirnica otoka Brača organizira se i ove godine, ali u Postirima u hotelu Pastura. Na ovoj smotri sudjelovat će i bolske sirnice. Podsjetimo, Bol je prošle godine bio domaćin.
Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana. Manifestacija "Smotra sirnica otoka Brača" svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom „Mediteranska prehrana“.
Manifestacija ima gastronomski i kulturno-umjetnički dio, a njen cilj je očuvati i popularizirati vještinu miješenja uskrsnog kruha, sirnice ili pince, na brački specifični način i tako osigurati prijenos te tradicije na mlađe naraštaje.
Zanimljivo je da pobjednik ovog natjecanja nije najbolji pojedinac već mjesto koje on zastupa. To mjesto sljedećih godinu dana nosi titulu: Čuvar gastronomske tradicije otoka Brača.
Program ovogodišnje smotre: od 10 do 11 sati je prijava sudionika (preuzimanje uzoraka), od 11 sati započinje rad žirija i kulturno-zabavni program, a proglašenje pobjednika je u 12 sati. (b.o.)

(90) objavljeno  16. 04. 17. u 22:45 h  

********************


alt


JAVNA TRIBINA: KONCESIJA NA ZLATNOM RATU

Prije sjednice Skupštine SDŽ, koja je sazvana za utorak, načelnik općine Bol Tihomir Marinković pozvao je Boljane na razgovor u Dom kulture, ovaj ponedjeljak, 17. travnja, u 12 sati. Detaljno će informirati zainteresirane sa kronologijom događanja, stavovima Općine i Grabovog rata, ali želi čuti mišljenja i prijedloge za buduće akcije koje bi bile od interesa za Bol i Boljane. (j.e.)

(89) objavljeno  16. 04. 17. u 22:40 h 

********************


alt


TUNELOM DO RAČIĆA

Idejno rješenje nove regulacije prometa kod „Bijele kuće“ – kako je izvijestio vijećnike na 3. sjednici Nikola Popić – dobilo je suglasnost konzervatora. Sam projekt je tehnički i financijski zahtjevan, ali ga N. Popić smatra dobrim rješenjem. Od Ulice Tina Ujevića do Račića, odnosno bivše „fabrike“, izgradio bi se tunel sa dvije prometne trake. Ostaje sadašnja komunikacija od Račića, uz Mlin preko Šetališta A. Rabadana do Samostana. (j.e.)

(88) objavljeno  16. 04. 17. u 22:35 h  


nedjelja, 16. 04. 2017.     ********************


alt


alt


MISA USKRSNOG BDIJENJA

Na Veliku subotu, od 22 sata u Župnoj crkvi služila se Misa uskrsnog bdijenja sa službom svjetla. Misno slavlje predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić uz asistenciju o. Ive Plenkovića i fra Mladena Folnovića. Nakon mise obavljen je blagoslov hrane, a to isto će se učiniti i na jutarnjim misama na Uskrs.
Na Uskrs su mise u Samostanskoj i Župnoj crkvi kao nedjeljom, a misa u Murvici je u 11 sati. (j.e.)

(87) objavljeno  16. 04. 17. u 00:20 h 

********************


alt


KONCESIJA: SASTANAK BOLJANA U PONEDJELJAK

Izbor koncesionara na plaži Zlatni rat umnogome počinje podsjećati na događanja od prije 13 godina. Tada je Skupština SDŽ također odlučivala o koncesionaru i namjeravala je upravljanje plažom Zlatni rat povjeriti tvrtki koja nije iz Bola. Mještani su bili odlučni u traženju da Zlatni rat pripada Bolu i Boljanima, da je to pitanje njihove egzistencije, glavni brand turističkog razvoja Bola. Konačna je odluka bila: koncesionar na plaži bit će bolsko komunalno poduzeće „Grabov rat“.
Na ovogodišnji natječaj za koncesiju javila su se četiri ponuđača. Stručno tijelo predložilo je tvrtku iz Zagreba, a dosadašnji koncesionar, „Grabov rat“ iz Bola je isključen zbog navodno nepravovremene dostave nekih popratnih dokumenata.
- To nije točno. Mi smo sve dostavili kako je traženo natječajem i naknadnim dopunom u zakonskom roku - rekao nam je načelnik Tihomir Marinković. - O tome sam pismeno obavijestio i sve vijećnike u Skupštini SDŽ gdje se u utorak treba donijeti odluka. Od predsjednika Skupštine dobili smo suglasnost da trojica naših predstavnika može prisustvovati sjednici kada se bude raspravljalo o plaži Zlatni rat. Zbog brojnih upita i bolje informiranosti, jer mnoge zbunjuju razne informacije i dezinformacije, pozivam Boljane na sastanak u Dom kulture u ponedjeljak u 12 sati. Želim da svi zainteresirani čuju objašnjenje, a ja njihovo mišljenje. Vrijeme je da na tom sastanku dogovorimo slijedeće akcije koje su u interesu Bola i Boljana. (j.e.)

(86) objavljeno  16. 04. 17. u 00:15 h 


********************************************************************

POZIV NA SASTANAK BOLJANA


U PONEDJELJAK 17. TRAVNJA U 12 SATI U DOMU KULTURE.

DNEVNI RED: 1. KONCESIJA ZA PLAŽU ZLATNI RAT; 2. DOGOVOR ZA DALJNJE AKCIJE

Načelnik općine Bol   

Tihomir Marinković   

********************************************************************alt


OTVOREN HOTEL, RESTORAN, BAR …

Dolaskom gostiju postupno se otvaraju hoteli, restorani … Od subote za goste je otvoren hotel „Kaštil“ na rivi, ali i coctail bar „Varadero“ i restoran „Topolino“. Restoran „Ranč“ radi od 17 do 22 sata.
Sljedeće subote otvorit će se hoteli „Elaphusa“ i „Bretanide“.
U Bolu trenutno u hotelima, privatnom smještaju i kampovima boravi oko 700 uglavnom inozemnih gostiju. (j.e.)

(85) objavljeno  16. 04. 17. u 00:10 h  

********************alt


alt


OTVOREN BEACH BAR NA PLAŽI

Od subote se na plaži Zlatni rat može popiti kava, sok, pivo … Beach bar je otvoren od 10 do 17 sati, a potrošači u baru dobit će ležaljku i suncobran – besplatno. Ova se pogodnost može koristiti tijekom ovog mjeseca.
Cocktail bar Auro otvorit će se tek za nekoliko dana. (j.e.)

(84) objavljeno  16. 04. 17. u 00:05 h 

********************


alt


alt


IZLOŽBA LIKOVNE RADIONICE 

Nakon dvodnevnog rada likovne radionice, gdje su sudjelovali učenici Osnovne škole Bol pod vodstvom magistra slikarstva Tina Vukovića, kustosa Galerije Branislav Dešković, otvorena je u subotu izložba gdje je izložen njihov rad. Inspiracija im je bila slika „Otok“ čiji je autor čuveni slikar Joško Eterović iz Pučišća.
Na otvaranju izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković bili su učenici, njihove nastavnice i učiteljice, roditelji i bolski načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(83) objavljeno  15. 04. 17. u 24:00 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u subotu u 13 sati


IDUĆIH DANA - NESTABILNO

U subotu se na bolskim plažama, posebno na Zlatnom ratu, uživalo u sunčanju ali i kupanju. Temperatura zraka u 13 sati bila je 21, a mora 17 stupnjeva. Mnoge, međutim, interesira kakvo vrijeme meteorolozi predviđaju za blagdane i idućih tjedan dana.
Na srednjem Jadranu bit će većinom suho, te djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a u unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka može biti kratkotrajne kiše ili pljuskova i grmljavine. Puhat će uglavnom umjereno jugo, a temperatura zraka bit će oko 21 °C.
Za nedjelju Meteo-info najavljuje kišu, a moguća je i grmljavina. U ponedjeljak će oborine na većem dijelu Jadrana izostati. U utorak ponovno oblačnije, s povremenom kišom, te hladnije.

(82) objavljeno  15. 04. 17. u 23:55 h 

********************


alt


TRGOVINE ZA BLAGDANE

Sve su prodavaonice u nedjelju, na Uskrs – zatvorene. Iako je praznik i u ponedjeljak sve će trgovine prehrambenom robom raditi, barem do podne. „Tommy“ radi cijeli dan, a „Studenac“ i „Konzum“ do 12 sati. Benzinska postaja u nedjelju i ponedjeljak radi od 7 do 12 sati.
Na Uskrsni ponedjeljak ostaju zatvoreni Poštanski ured, Splitska banka, Fina, općinski uredi, ljekarna, trgovina Berica.
Katamaran i autobusi prometuju u ponedjeljak kao nedjeljom. (j.e.)

(81) objavljeno  15. 04. 17. u 23:50 h  


subota, 15. 04. 2017.     ********************


alt

Isusov grob u Samostanskoj crkvi


alt

Isusov grob u Župnoj crkvi


alt


alt


alt


alt


alt


OBREDI VELIKOG PETKA

Bolski su vjernici obilježili Veliki petak sudjelujući u procesijama: ujutro „Priko poja“, a navečer u procesiji od Župne do Samostanske crkve i natrag.
Ujutro se u 7 sati krenulo iz Samostanske crkve prema centru mjesta, do Župne crkve, gdje su im se pridružili križonoše velikog križa, kojeg je nosio Tomi Fabijanović i manjeg križa, Golubice, koju je nosila Matea Radostić. Vjernici su u molitvi i pjesmi pješice obišli Bol, prešavši 10 kilometara. Procesija „Priko polja“ završila je molitvom u Župnoj crkvi.
Navečer, u Župnoj crkvi su u 19 sati počeli obredi Velikog petka. Vjernici su tijekom obreda ljubili križ, a nakon obreda u 21 sat krenula je Večernja procesija do Samostanske crkve i natrag.
Na Veliku subotu, u 22 sata, u Župnoj crkvi je Misa uskrsnog bdijenja sa službom svjetla. Nakon mise je blagoslov hrane. (j.e.)

(80) objavljeno  14. 04. 17. u 23:50 h 

********************


alt


SAMOUSLUŽNA AUTOPRAONICA

U Bolu je otvorena prva samouslužna autopraonica, na cesti iznad teniskih terena u prizemlju objekta Kampa Tenis. Radno vrijeme je od 0 do 24 sata, svaki dan, a otvoreno je nedjeljom i praznikom. Cijena pranja i ispiranja je 5 kn za dvije minute, a toliko treba platiti i za četiri minute usisavanja.
Dva su boksa za pranje, a jedan je za usisavanje unutrašnjosti automobila. (j.e.)

(79) objavljeno  14. 04. 17. u 23:45 h 

********************


alt


ŠTANDOVI NA ŠETNICI

Na šetnici prema plaži Zlatni rat dovezeni su prvi štandovi. Riječ je o četiri štanda koje je nabavila Općina kao zamjenu za dotrajala prodajna mjesta. Inače, na šetnici će i ove godine biti ukupno 17 štandova, a njihovo korištenje određuje posebni odbor na temelju prispjelih molbi. Svake je godine veći interes nego ima štandova. (j.e.)

(78) objavljeno  14. 04. 17. u 23:40 h 

********************


alt


SVEČANA SKUPŠTINA U MURVICI

Za ponedjeljak, 17. travnja, sazvana je svečana Skupština Udruge za revitalizaciju sela Murvice. Skup će se održati u konobi „Raj“ s početkom u 17 sati.
Na dnevnom redu je prihvaćanje zapisnika sa Izborne skupštine održane 11. ožujka te rasprava i usvajanje novog Statuta udruge. Nakon radnog dijela predviđen je – domjenak. (j.e.)

(77) objavljeno  14. 04. 17. u 23:35 h 

********************


alt


KUP UTAKMICE U PONEDJELJAK

Na Uskrsni ponedjeljak igrat će se Kup liga. Raspored: u 16 sati Marinero – Taverna Riva, a u 16.45 sati Big Blue/Ranč – Loža/Dalmatino. Utakmica za III. mjesto je u 17.30, a finale u 18.15 sati.
Utakmice se igraju na Poljani. (j.e.)

(76) objavljeno  14. 04. 17. u 23:30 h   


petak, 14. 04. 2017.     ********************


alt

Tomi Fabijanović u petak u procesiji "Priko poja" nosi Veliki križ


VELIKI PETAK: „PRIKO POJA“ I VEČERNJA PROCESIJA

U svakoj župi, pa i u Bolu, na Veliki četvrtak slavila se misa Gospodnje večere. Nakon čitanja evanđelja može se izvršiti obred pranja nogu, ali u Bolu to nije običaj.
Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt. Na taj se dan u Crkvi oduvijek postilo. Na Veliki petak nema svete mise, nego postoje samo obredi Velikog petka. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti.
U 7 sati kreće procesija „Priko poja“ i to iz Samostanske crkve. Zastaje se kod Župne crkve gdje im se priključuju križonoše: „Velikog križa“ Tomi Fabijanović i  „Golubice“  Matea Radostić rođ. Cvitanić.
Navečer u 19 sati u Župnoj crkvi su obredi Velikog petka, a nakon toga Večernja procesija od Župne do Samostanske crkve i natrag. U procesiji su i križonoše iz jutarnje procesije „Priko poja“
Velika subota predstavlja spomen na Kristov počinak u grobu. Nema mise niti pričešćivanja. Oltar ostaje i dalje nepokriven. Navečer, u 22 sata u Župnoj crkvi se slavi Uskrsno bdijenje. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt, te njegovo uskrsnuće, po kojima smo i mi vjernici spašeni. Nakon mise Uskrsnog bdijenja obavit će se blagoslov hrane.
Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Uskrs se često naziva i Vazam. Sama riječ vazam dolazi od vuzem (uzeti), odnosno označava da se nakon dugog vremena posta (post se u korizmi, i to ne svugdje, prekidao samo na Veliki četvrtak) opet može uzeti meso. Postoji određena razlika između Vazma i Uskrsa. Dok Uskrs označava sam dan kada se slavi Kristovo uskrsnuće, Vazam je širi pojam i označava cijelo otajstvo spasenja – Kristovu muku, smrt, uskrsnuće i proslavu.
U bolskim crkvama na Uskrs su mise kao nedjeljom, ali će misa biti i u Murvici u 11 sati. Nakon jutarnjih misa bit će i blagoslov hrane.

(75) objavljeno  13. 04. 17. u 22:40 h  

********************


alt

Davor Milatić (otac križonoše), Ivan Milatić (križonoša), Vinko Kraljević i Toni Milatić, drugi sin Davora, lanjski križonoša


alt

Križonoša okružen pratnjom s ferolima


BOLJANI U PROCESIJI „ZA KRIŽEN“

Mnogi su Boljani i žitelji ostalih mjesta na Braču u četvrtak katamaranom otputovali u Jelsu kako bi sudjelovali u procesiji „Za križen“. Isti dan u 22 sata, u isto vrijeme, procesija kreće iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske i tijekom puta se nikada ne sretnu.
Procesija se nije prekidala skoro 500 godina. Tradicija ide uglavnom s koljena na koljeno, s djeda, oca, na sina. Procesija je inače pod zaštitom UNESCO-a te je jedna od najočuvanijih tradicionalnih vjerskih procesija u Hrvatskoj i svijetu.
Osim vjernika koji su došli iz Bola još je po nećemo interesantna za Boljane ovaj događaj. Naime, križonoša u Jelsi je Ivan Milatić, čija je nona Bolka, Anka rođena Brešković (Golubova) rođ. 1922. Velika joj je prijateljica u Bolu bila Anđelka Kraljević, pa je Anka savjetovala svojem unuku-križonoši da pozove Anđelkinog unuka Vinka Kraljevića da u procesiji nosi – ferol. (j.e.)

(74) objavljeno  13. 04. 17. u 22:35 h 

********************


alt


RASPISANI LOKALNI IZBORI

VLADA RH je sjednici održanoj u četvrtak donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedjelju, 21. svibnja. Odluka o raspisivanju zbora stupa na snagu 20. travnja nakon čega počinju teći svi rokovi za provedbu izbora koji se raspisuju za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za općinske načelnike, gradonačelnike i  župane te njihove zamjenike.
Stupanjem na snagu odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u 14 jedinica lokalne samouprave.
Predizborna kampanja službeno počinje 7. svibnja.
Treći put se načelnik bira neposredno. U Bolu je, do sada, samo HDZ objavio ime kandidata za načelnika. To je Goran Jekić. (j.e.)

(73) objavljeno  13. 04. 17. u 22.30 h 

********************


alt


ZLATNI RAT: PONUDA JE BILA POTPUNA!

Zlatni rat za mnoge u Bolu život znači, pa je razumljiv i interes za svaku vijest, posebno kada je u pitanju upravljanje plažom u idućih 15 godina. Pisali smo da su stigle četiri prijave za koncesiju, pa kako je Općinsko vijeće izvješteno da će Stručno tijelo za ocjenu ponuda predložiti Skupštini SDŽ poništenje postupka donošenja koncesije. Međutim, u dnevnom redu Skupštine SDŽ sazvane za 18. travnja pod 35. točkom dnevnog reda je prijedlog da se koncesija dodjeli četvrtom po redu ponuđaču, trgovačkom društvu „Sport B“ iz Zagreba.
Bilo je to iznenađenje za rukovodstvo Općine i Grabovog rata. Načelnik općine Bol Tihomir Marinković uputio je pismo svim vijećnicima Skupštine SDŽ u kojem navodi kronologiju događanja, ali i demantira tvrdnju da ponuda Grabovog rata nije bila potpuna. Naime, Grabov rat je dostavio potvrdu od strane Financijske agencije (FINA) da nije pokrenut stečajni postupak, a Upravni odjel za turizam i pomorstvo je pismeno zatražio da tu potvrdu u roku od tri dana treba dostaviti od Trgovačkog suda. Grabov rat je to učinio isti dan! Dopune su, tvrdi se u pismu načelnika, tražene i od drugih ponuđača. Načelnik od članova Skupštine SDŽ traži da ne prihvati predloženu odluku o davanju koncesije tvrtki „Sport B“ d.o.o.
Na plaži Zlatni rat tvrtka „Grabov rat“ angažira tijekom ljeta 30-ak radnika koji sebi i svojim obiteljima osiguravaju egzistenciju radeći na plaži Zlatni rat. Boljani su vezani uz turizam i pružanje usluga turistima, a predložena odluka – piše u pismu - nije ni ekonomski, ni politički opravdana niti pravno utemeljena. (j.e.)

(72) objavljeno  13. 04. 17. u 22:25 h 

********************


alt


SUSRET S PREDSJEDNIKOM VLADE

U četvrtak je u Jelsi, zbog procesije „Za križen“, doputovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Imao je i susret s bolskim načelnikom Tihomirom Marinkovićem koji mu je zahvalio na podršci i pomoći u organizaciji WTA tenis turnira koji se organizira u Bolu. Predsjednik Vlade prihvatio je poziv da dođe u Bol u lipnju i preda pokal pobjednici.

(71) objavljeno  13. 04. 17. u 22:20 h 

********************


alt


LJETNO RADNO VRIJEME

Plin se u nekadašnjim barakama „Bolke“ prodaje po ljetnom oraru. Radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, a subotom se prodaje kao i u zimskim mjesecima, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(70) objavljeno  13. 04. 17. u 22:15 h  četvrtak, 13. 04. 2017.      ********************


alt

Prošlogodišnja procesija "Priko poja"


NA VELIKI PETAK: PROCESIJA „PRIKO POJA“

Na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti, po drevnom običaju, organizira se pokornička procesija "Priko poja" koja u 7 sati kreće iz Samostanske crkve i ide do Župne crkve. Tu križonoša uzima "Veliki križ". Ove je godine križonoša Tomi Fabijanović (38). Iz Župne crkve se uzima i manji križ tzv. "Golubica", kojeg redovito nosi žena ili djevojka, a ove godine će nositeljica biti Matea Radostić (33) rođ. Cvitanić.
Uz pratnju mnogih crkvenih i privatnih križeva, procesija "Priko poja" obilazi čitavi Bol, prolazeći rivom do Zlatnog rata, zatim se preko vinograda ide sjevernije do  crkvice sv. Josipa u Podbarju. Nakon kraćeg odmora nastavlja se do Samostanske crkve, a zatim se vraća u Župnu crkvu, gdje molitvom i odlaganjem križeva na njihova mjesta procesija i završava.
Sudionici procesije s molitvom i pjevanjem, od 7 do 11 sati, propješače oko 10 kilometara.
******
Redoviti obredi Velikog petka slave se navečer u Župnoj crkvi od 19 sati. Po svršetku obreda kreće večernja procesija s Presvetim, od Župne do Samostanske crkve i natrag te iza 22 sata završava liturgija Velikog petka.
U večernjoj procesiji iste su križonoše s jutarnje procesije Priko poja. (j.e.)

(69) objavljeno  12. 04. 17. u 21:50 h  

********************


alt


alt

Kažimir Hraste obrazlaže svoju ideju za spomenik


SPOMENIK PALIMA ZA DOMOVINU

Na parceli zapadno od sadašnjeg groblja uredio bi se Spomen park sa Spomenikom palima za Domovinu, veličine 210 x 100 cm. O izboru lokacije su odlučivali vijećnici u prošlom sazivu, a sada je, na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća, detaljnije obrazložio svoju ideju autor, akademski kipar Kažimir Hraste.
- Uzeo sam motiv Piete – rekao je K. Hraste – jer je postao univerzalni znak suosjećanja za ljudsku bol kao predložak za spomenik svima palim za domovinu Hrvatsku u Bolu. Ja sam rješenje spomenika s prikazom tijela Kristova koji leži na Marijinom koljenu  zamislio slobodno, stilizirajući dva tijela kao dva skulpturalna elementa, jedan položen a drugi kao da leži preko njega. U tlocrtu se iscrtava križ. Kompenzacija je reljefno smještena na postamentu nepravilnog trapezoidnog oblika, koja asocira na srednjovjekovne nadgrobne ploče. Spomenik bi bio napravljen od korten lima, koji bi se na modeliranoj formi u nepravilnim komadićima polagao i vario i tako stvorio skulpturalnu cjelinu. (j.e.)

(68) objavljeno  12. 04. 17. u 21:45 h 

********************


alt


IZLOŽBA U SUBOTU

Nakon dvodnevnog rada, učenici Osnovne škole, završili su likovnu radionicu koju je vodio Tino Vuković, kustos Galerije Branislav Dešković. Organizatori su bili Centar za kulturu Brač, Galerija umjetnina Branislav Dešković i Osnovna škola Bol.
Njihovi će radovi biti izloženi također u Galeriji, a otvaranje je u subotu u 10.30 sati. (j.e.)

(67) objavljeno  12. 04. 17. u 21:40 h 

********************


alt


BLMN: UVJERLJIVA POBJEDA BOLJANA

Prema očekivanju, u srijedu su u Supetru igrali MNK Bol i MNK Postira 5:1. Bila je to utakmica predzadnjeg kola Bračke lige malog nogometa. Boljani su došli do nova tri boda, ali im to neće pomoći za bolji plasman od petog mjesta. Golove za MNK Bol postigli su T. Buljan i J. Klarić. Tonči Buljan sjajno je obilježio prvi nastup za MNK Bol – postigao je čak četiri gola! (j.e.)

(66) objavljeno  12. 04. 17. u 21:35 h  


srijeda, 12. 04. 2017.     ********************


alt


BOLU BESPOVRATNA SREDSTVA

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević potpisao je i podijelio Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, kojima je odobreno sufinanciranje 42 projekta. Među njima su, s Brača, Bol, Postira, Supetar, Nerežišća i Pučišća.
"Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja svjesno je važnosti razvoja naših općina i gradova i stoga smo ove godine osigurali 40 milijuna kuna za razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda na području jedinica lokalne samouprave, što je 10 milijuna kuna više nego li prošle godine. Nadamo se i radit ćemo na tome da se taj iznos povećava“, izjavio je ministar Kuščević.
"Sredstva kojima sufinanciramo projekte osigurana su u proračunu, a dobivamo ih iz legalizacije objekata, te ih dio kroz ovaj program vraćamo našim općinama i gradovima za razvoj i ujednačavanje komunalnog standarda“, dodao je ministar.
Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 27. siječnja ove godine pristiglo je 779 zahtjeva od kojih je Povjerenstvo odabralo ukupno njih 336 za sufinanciranje ove godine.
Bolu je odobreno bespovratnih 28.000 kuna za nabavku prijenosnog tipskog muškog i ženskog WC-a koji će biti postavljen na jednoj od bolskih plaža. Odobrena sredstva su 40 posto od ukupnih troškova ove investicije. Ostatak (60 posto) financira Općina Bol. (s.d.)

(65) objavljeno  11. 04. 17. u 22:10 h 

********************


alt


PROLJETNI PRAZNICI

Srijeda je zadnji dan nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi jer od četvrtka, 13. travnja, počinju proljetni praznici. Učenici se vraćaju u školske klupe u ponedjeljak 24. travnja.
Tijekom trajanja praznika bit će nekih izmjena u redu vožnje autobusa od Bola do Supetra.
Školska godina traje do 14. lipnja, a učenicima završnih razreda srednje škole do 19. svibnja. (j.e.)

(64) objavljeno  11. 04. 17. u 22:05 h 

********************


alt


MLADI U POSTIRAMA

Proteklog vikenda polaznici bolske škola nogometa sudjelovali su na međunarodnom turniru u Postirama.
Bilo je to jedno lijepo iskustvo i čast nastupiti na takvom turniru.
Bolski nogometaši su odmjerili snage i sa selekcijom Podgorice koji u svojim redovima imaju talente koji su zapeli za oko i velikim klubovima kao što su Real Madrid.
Sljedeći tjedan neki od nogometaša i nogometašica Bola idu na selekciju Dalmacije koja će se održavati također u Postirama. (b.b.)

(63) objavljeno  11. 04. 17. u 22:00 h 

********************


alt


DJEČJA OLIMPIJADA U MOSTARU

U Mostaru je u organizaciji Univerzalne sportske škole „Sport talent“, održana 4. međunarodna dječja olimpijada koja je kao i prethodnih godina okupila preko 500 natjecatelja iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Sudjelovalo je ukupno 7 sportskih škola iz regije, a Hrvatsku i Bol je predstavljalo 19 polaznika Unisport škole višestranog razvoja Bol u pratnji trenera Jure Klarića.
Naši mladi Boljani iz Mostara su se vratili sa osvojenim ekipnim 2. mjestom kojeg su osvojili u natjecanju u štafetnim igrama: poligon prepreka, sprint 60 m i vođenje lopti.
Reprezentaciju Bola predstavljali su: Jelena Bošnjak, Pijera Restović, David Baković, Ema Tomić, Nina Lisičar, Frančeska Kusanović, Eva Jakšić, Zara Jakšić, Ema Palavra, Iva Buktenica, Luka Marinković, Arijana Marinković, Tonka Koljatić, Nika Šarac, Dora Okmažić, Sara Kambović, Lovre Marjanović, Dorian i Tara Ratković. (t.b.)

(62) objavljeno  11. 04. 17. u 21:55 h 

********************


alt


BLMN: MNK BOL SIGURNO PETI

Od 11 ekipa koliko se natječe u Bračkoj ligi malog nogometa (BLMN), dva kola prije kraja, MNK Bol je osigurao peto mjesto. Neizvjesno je samo tko će biti prvak, MNK Supetar, koji ima 44 ili Young Boys koji je osvojio 42 boda.
U predzadnjem kolu, koje je na rasporedu ove srijede (12. travnja) od 17.50 sati u sportskoj dvorani u Supetru igrat će MNK Bol i Postira.
MNK Bol ima 32 boda, šest manje od četvrtog „7. neba“, a deset više od šestog „Takmaca“. (j.e.)

(61) objavljeno  11. 04. 17. u 21:50 h utorak, 11. 04. 2017.     ********************


alt


BUDŽET 2016.: TKO JE KOLIKO DOBIO?

Novaca nikad dovoljno, a zna se da rashodi ovise o prihodima. U prošloj godini općinski budžet iznosio je 21,5 milijuna, ali su zanimljivi podaci gdje se sve to utrošilo. U rashodima i izdacima su plaće za zaposlene, otkupi zemljišta, asfaltiranje i betoniranje ulica, uređenje plaža, javna rasvjeta, čišćenje javnih površina, održavanje parkova, razni projekti i studije … Dobar dio sredstava vratio se građanima kroz razne pomoći i donacije.
Za pomoć obiteljima i kućanstvima isplaćeno je 90.244 kn, za nagrade za Uskrsnicu 74.300 kn, za Božićnicu 30.600 kn, naknade bolesnima bile su 77.000 kn, za stipendije i školarine 149.000 kn, za porodiljske naknade za novorođene 110.000 kn, donacija za uređenje muzeja 70.000 kn, za Crveni križ Brača 50.000 kn, za DDK 17.500 kn, za političke stranke 65.340 kn, za MNK Bol 21.000 kn, za plivačku školu Grancigula 17.471 kn, za boćarske klubove Murvica i Ratac 5.000 kn, za Backgammon klub 5.000 kn, za Dojo karate klub 10.000 kn, za otočna sportska društva 10.000 kn, za Sportsko društvo Bol 50.000 kn, za međunarodna natjecanja koja se održavaju u Bolu 70.000 kn, za WTA teniski turnir 881.400 kn, za Športsku školu Splitskog sveučilišnog športskog saveza 105.000 kn, za donacije Osnovnoj školi 45.100 kn, za donacije Srednjoj školi 54.000 kn, za Srednju glazbenu školu 15.962 kn, za Galeriju Dešković 20.000 kn, za DVD 400.000 kn … (j.e.)

(60) objavljeno  10. 04. 17. u 22:25 h  

********************


alt

Parkiralište na Velom mostu: naplata od 1. svibnja


ČIJA SU BRIGA PROMETNI PROBLEMI?

Za novu turističku sezonu bit će nekih novosti u prometu, ali nam se čini da stari problemi i dalje ostaju. Novost su rotor na ulazu u Bol, vidikovac na cesti prema Gornjem Humcu, ali i 28 rezerviranih parkirališta. To su uzeli u zakup stanari, možda i neka pravne osobe, a nalaze se na Velom mostu (6), Rudini (9), kod Vrtića (7) i na Loži (6). Uz naknadu od 1.000 kuna ima se pravo na parkiranje cijele godine. Na Rudini treba ucrtati parkirališta, a na svima ugraditi i parkirne barijere. Svaka košta od 260 do 2.750 kuna!
Prijedlog je, o kojem se nije mislilo, da se na Velom mostu omogući plaćanje dnevne karte za parkiranje za one koji ujutro dolaze na katamaran autom i vraćaju se iz Splita poslije podne. U Supetru je, na primjer, dnevna karta parkiranja 35 kn, a u Bolu bi mogla biti 50 kuna…
Vožnja autom preko rive, osim onima s dozvolom, zabranjena je cijele godine, ali se mnogi na to ne obaziru. Ne poštuju neki ni spuštenu rampu od 1. travnja! Vijećnici su pitali na posljednjoj sjednici gdje je prometni redar koji od ove godine ima licencu za novčano kažnjavanje?
Problem su na bolskim cestama tzv. „ležeći policajci“ koji su veliki problem za turističke vlakiće. Ne rješava se ni problem vožnje po šetnici, a od ovog ljeta će tamo moći, sasvim legalno, i biciklisti.
Parkiranje na Velom mostu i kod benzinske stanice naplaćivat će se od 1. svibnja, a besplatno se to može na Poljani i na ulazu u Bol kod rotora.
Izgradnjom novih apartmanskih naselja nastali su i novi problemi s parkiranjem. Iako je obveza za novoizgrađene kuće da osiguraju i prostor za parkiranje, to oni poštuju u projektu, ali nakon dobivanja uporabne dozvole, garaže se preuređuju u apartmane ili skladišta, a automobili se ostavljaju na trotoarima i cesti.
Problem je što se ni ne pokušava nešto urediti, a odgovorni smatraju da – problema nema! (j.e.)

(59) objavljeno  10. 04. 17. u 22:20 h 

********************


alt


KATAMARAN U ČETVRTAK I PETAK

Dobro je znati da će u četvrtak i petak katamaran ploviti po nešto izmijenjenom redu plovidbe. Zbog Križnog puta na Hvaru moguće je da u četvrtak neće biti za sve zainteresirane mjesta u katamaranu iz Splita za Bol. O tome moraju voditi računa oni koji ujutro idu za Split i već u Bolu trebaju kupiti povratnu kartu.
Iz Bola za Jelsu je redovna linija u četvrtak u 17.10  ali i dodatno putovanje u 19 sati. Povratak iz Jelse u Bol je u petak u 8 sati, a redovna linija polazi u iz Jelse 9.15 (umjesto u 6). Iz Bola za Split katamaran će, umjesto u 6.25, isploviti u 9.40 sati. (j.e.)

(58) objavljeno  10. 04. 17. u 22:15 h 

********************


alt


SPORT: JOŠ DVA TJEDNA PAUZE

U ponedjeljak 10. travnja nije nastavljeno natjecanje u I. (splitskoj) ligi malog nogometa. Posljednji put se igralo 20. ožujka, a u međuvremenu se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu organiziralo Europsko prvenstvo u dizanju utega. Zbog nepripremljenog parketa ovog ponedjeljka nije se moglo igrati. Prema objavi iz Udruge za mali nogomet još će se dva tjedna pauzirati pa će se igrati tek 24. travnja igrati 21. kolo.
Do kraja natjecanja ostalo je još šest kola. Neizvjesno je tko će biti prvak, a ne zna ni koja će dva kluba preseliti u II. ligu. Boljani su na osmom mjestu sa 24 boda i trebat će od mogućih 18 osvojiti barem još 8 bodova da bi osigurali opstanak. (j.e.)

(57) objavljeno  10. 04. 17. u 22:10 h 


ponedjeljak, 10. 04. 2017.     ********************


alt


alt


CVJETNICA – BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Cvjetnica je prvi dan Velikog tjedna. Nedjelja je palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
Pred bolskom Samostanskom crkvom, prije mise, vjernici su s maslinovim grančicama čekali na blagoslov. Učinili su to o. Ivo Plenković i o. Damir Šokić.
Na misama diljem Hrvatske, pa tako i u Bolu, čitali su se i pjevali odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti. U pjevanju Muke u Bolu su sudjelovali Mate Petrić, o. Ivo Plenković i Župni zbor.
Sa Cvjetnicom počinje Veliki tjedan i dani intenzivne priprave za Uskrs, najvećeg kršćanskog blagdana.
Veliki tjedan je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.
Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo. Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

(56) objavljeno  09. 04. 17. u 23:15 h 

********************


alt

Najveći porast prihoda u 2016. Grabov rat je ostvario u luci


SUGLASNOST NA GODIŠNJE PRORAČUNE

Vijećnici su većinom glasova dali suglasnost na godišnji proračun Grabovog rata, Centra za kulturu, Dječjeg vrtića Mali princ, DVD-a Bol i Općinske knjižnice.
Grabov rat je 2016. imao ukupni prihod od 10,7 milijuna, a rashodi su bili 9 milijuna. Dobit prije oporezivanja iznosila je 391.523 kune, a potraživanja od kupaca bila su 2.369.101 kunu. Sve obveze prema državi, županiji i općini na dan 16. ožujka su podmirene. Grabov rat je manje poslovao s Općinom nego godinu dana ranije, ali je povećana realizacija na plaži, u luci i na parkingu.
Centar za kulturu imao je u 2016. godini 1.149.451 kuna prihoda (iz proračuna Općine, pomoći Turističke zajednice, prihodi od vlastite djelatnosti), a potrošeno je nešto više - 1.164.380 kuna. Međutim, ukupni manjak prihoda je 38.297 kuna jer je tu uključen i manjak iz 2015. godine. Za plaće troje zaposlenih potrošeno je 304.608 kuna, za organizaciju predstava, koncerata i slično 757.525 kuna …
Dječji vrtić Mali princ dobio je 2.179.121, a potrošili su 2.144.920 kuna pa je njihov godišnji rezultat – pozitivan.
Pozitivan rezultat ima i DVD Bol, kao izvanproračunski korisnik. Imali su 641.000 kuna, a konačni im je rezultat pozitivan i iznosi 159.029 kuna.
Veći su prihodi od rashoda i u Općinskoj knjižnici „Hrvatska čitaonica“. Prihodi su iznosili 274.377 kuna, a rashodi 272.961 kunu. (j.e.)

(55) objavljeno  09. 04. 17. u 23:10 h 

********************


alt


PROTIV PROMETA NA ŠETNICI

Prometni problemi, iako neki smatraju da ih u Bolu nema, bili su tema o kojoj se govorilo na sjednici Općinskog vijeća. Rasprava je počela pitanjem vijećnika Srećka Karmelića što je učinjeno da se sa šetnice prema Zlatnom ratu uklone oznake za čak dvije biciklističke staze. Je li to šetnica, kako je zovemo, ili – prometnica? U pisanom podnesku kojeg su dobili vijećnici piše da se za cikloturističke rute na šetnici odlučilo Stručno tijelo Biciklističkog saveza SDŽ jer smatraju da nema zakonskih prepreka za prolazak cikloturističkih ruta, a „turistički i marketinški bi bilo neoprostivo da cikloturisti zaobiđu jedan od najljepših dijelova Bola“.
S tim se ne slažu vijećnici pa se traži, već godinama, da na šetnici budu samo pješaci, bez motorkotača, automobila, vozila za snabdijevanje, raznih drugih motornih ili električnih naprava.
Tko će platiti odštetu onima koje ozlijedi biciklist? Zašto ne bi biciklisti prošli šetnicom pješice (2 km), bez da se voze na biciklima? (j.e.)

Problem biciklističkih staza preko šetnice tek je jedan od prometnih problema u Bolu. O ostalim temama i dilemama na tu temu u sutrašnjoj Bolskoj kronici.

(54) objavljeno  09. 04. 17. u 23:05 h

********************


alt

Sa prošlogodišnje likovne radionice u Galeriji B. Dešković


LIKOVNA RADIONICA U GALERIJI B. DEŠKOVIĆ

Centar za kulturu Brač, Galerija umjetnina Branislav Dešković i Osnovna škola Bol organiziraju u utorak i srijedu likovnu radionicu za učenike od V. do VIII. razreda. Pod vodstvom kustosa Galerije Tina Vukovića radit će mladi Boljani dva dana od 10 do 12 sati, a njihovi će radovi biti izloženi u Galeriji. Otvaranje izložbe je u subotu u 10.30 sati. (j.e.)

(53) objavljeno  09. 04. 17. u 23:00 h 

********************


alt

Komplet dresova osigurali su sponzori za ekipu Big Blue/Ranč


alt

Navijačice su posebnom mašću namazale koljena igrača ekipe "Marinero"


MARINERO PREUZEO VODSTVO

U nedjelju su na Poljani odigrane dvije utakmice Bolske lige malog nogometa:
BIG BLUE/RANČ – TAVERNA RIVA 3:1 (1:0, 2:0, 2:1, 3:1)
Taverna Riva kod rezultata 2:1 nije iskoristila kazneni udarac čime bi izjednačila na 2:2. Udarac je golman obranio. U zadnjoj minuti krenuli su svi u napad, pa im je gol ostao prazan što su iskoristili suparnici i povećali na 3:1.
MARINERO - LOŽA/DALMATINO 5:3 (1:0, 2:0, 2:1, 2:2, 3:2, 4:2, 5:2, 5:3)
Novom pobjedom Marinero je u 4 utakmice sakupio 9 bodova i preuzeo vodstvo na tablici.
Tablica nakon IV. kola:

alt

Sljedeće nedjelje, zbog Uskrsa, neće biti natjecanja na Poljani. (j.e.)

(52) objavljeno  09. 04. 17. u 22:55 h 

********************


alt

Sportska dvorana na splitskim Gripama


NASTAVLJA SE NATJECANJE U SPLITU                   (ODGOĐENO!)

Nakon tri tjedna pauze, ovog ponedjeljka, 10. travnja, nastavlja se natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. Kao i obično sve se utakmice igraju u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. U 21. kolu igrat će drugoplasirana ekipa I.C.M.Python (49 bodova) i osmoplasirani Bol (24 boda). Boljani nisu favoriti, ali u nogometu je sve moguće.  (j.e.)

(51) objavljeno  09. 04. 17. u 22:50 h


Dana 10.4.2017. nema natjecanja jer parket u dvorani nije vraćen u prvobitno stanje. Isti je bio maknut zbog potreba organizacije Europskog prvenstva u dizanju utega - objavili su organizatori natjecanja, Udruga za mali nogomet Split
  


nedjelja, 09. 04. 2017.     ********************


alt


PRORAČUN: PRIHODI VEĆI OD RASHODA

Vijećnici su na 3. sjednici održanoj 7. travnja usvojili Godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna u 2016. godini. Šest je vijećnika bilo „za“, jedan je bio „protiv“, a jedan „suzdržan“.
Prihodi su u prošloj godini iznosili 21,5 milijuna, a rashodi 20,4 milijuna. Višak je bio 1.092.891,30 kuna. Međutim, manjak iz prethodnik godina iznosi 2.008.013,12 kuna pa je rezultat poslovanja u 2016. u minusu za 915 tisuća kuna.
Općina je na dan 31. prosinca 2016. potraživala 10.359.159 kuna od čega su sudski sporovi 3.488.189 kuna.
U izvještaju je navedeno da je krajem 2016. u cijelosti otplaćen kredit za izgradnju vodovoda Bol – Murvica što je učinio Vodovod Brač, a općina Bol dala jamstvo 2004. godine.


PRIHODI I PRIMCI
Na ime poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada Općina je uprihodila 3.164.943 kn, od poreza kuća za odmor 255.588 kn, od poreza za korištenje javnih površina 55.788 kn, od poreza za promet nekretnina 824.667 kn, od poreza za potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića 834.099 kn, od poreza na tvrtku 179.845 kn, od naknada za koncesije 2.214.565 kn, od zakupa i iznajmljivanja imovine 1.119.765 kn, iz Fonda za zaštitu okoliša za rasvjetu 549.347 kn, od boravišne pristojbe 660.000 kn, od komunalnog doprinosa 3.620.854 kn, od komunalne naknade 2.083.569 kn …


GDJE JE POTROŠEN TAJ NOVAC
Ovdje bi navali one veće izdatke. Rashodi za zaposlene u 2016. Iznosili su 1.539.551 kn, materijalni rashodi 5.134.741 kn, za potrebe Centra za kulturu 1.004.608, za dječji vrtić 1.761.857, za knjižnicu 238.644 kn, za građane i kućanstva 540.144 kn, za otkup zemljišta za groblje 1.509.267 kn, za tekuće donacije izdvojeno je 1.931.000 kn. Tko je dobio ta sredstva detaljno je navedeno u izvještaju kojeg su dobili vijećnici, ali ćemo to i mi objaviti idućih dana. (j.e.)

Sutra: nastavak izvještaja sa sjednice Općinskog vijeća.

(50) objavljeno 08. 04. 17. u 23:25 h 

********************


alt

U subotu je počela s radom i pizzerija Yolo


alt

Vlasnik konobe Dalmatino Drago Eterović pored izloženih proizvoda Mini mljekare Veronika


alt

Bolski sommelier Toni Pešutić i Goran Josipović, vlasnik vinarije Josipović iz kutjevačkog kraja


OTVORENI SU „YOLO“ I „DALMATINO“

Od subote u Bolu su otvorena još dva ugostiteljska objekta. Na Studencu se u pizzeriji Yolo, od 12 do 21 sat, nudi 12 različitih pizza, a svima je, u travnju i svibnju, cijena 50 kuna.
Konoba „Dalmatino“ je organizirala besplatnu degustaciju vina i mliječnih proizvoda. Mini mljekara VERONIKA iz Desinića (Hrvatsko Zagorje) ponudila je svoje proizvode: sir, maslac, kajmak, posni sir, zagorski svježi sir, jogurt …
Goran Josipović osobno je posjetiteljima u konobi „Dalmatino“ nudio pet sorti svojih vina JOSIPOVIĆ iz kutjevačkog kraja.
Vina i mliječni proizvodi bit će tijekom ove sezone sastavni dio ponude u konobi „Dalmatino“ čije je radno vrijeme od 12 do 24 sata. (j.e.)

(49) objavljeno  08. 04. 17. u 23:20 h   

********************


alt


NASTUP ŽUPNOG ZBORA IZ JELSE

Publika okupljena u Župnoj crkvi u subotu navečer imala je priliku poslušati napjeve koji se pjevaju na tradicionalnoj pučkoj svečanosti Za križem u noći od Velikog četvrtka na Veliki petak na Hvaru. U Bolu je gostovao mješoviti župni zbor sv. Cecilije iz Jelse, a dirigirao je Slavko Reljić.
Prije početka koncerta sve je pozdravio don Stanko Jerčić objasnivši običaje procesija Za križem koje počinju iz šest hvarskih župa u isto vrijeme, na Veliki četvrtak, u 22 sata. (j.e.)

(48) objavljeno  08. 04. 17. u 23:15 h 

********************


alt


USKRSNICE U PONEDJELJAK I UTORAK

Ponavljamo pred neki dan objavljenu informaciju: iz općinskog proračuna će i za ovaj Uskrs biti isplaćene pomoći za neke koji stalno borave u Bolu. Korisnici osobnih invalidnina dobit će po 1.000 kuna, Boljani koji su u domu po 500 kn, a svi umirovljenici po 200 kuna.
Isplate su u ponedjeljak i utorak (10. i 11. travnja), na općinskoj blagajni, od 9 do 13 sati.
Kod isplate treba predočiti osobnu iskaznicu, OIB i dokument kojim se dokazuje da primaju mirovinu. (j.e.)

(47) objavljeno  08. 04. 17. u 23:10 h  

********************


alt


SPORT: NA POLJANI SE IGRA IV. KOLO

Ove nedjelje (9. travnja) na Poljani počinje drugi dio natjecanja u Bolskoj ligi malog nogometa. Na rasporedu je IV. kolo, a utakmice počinju sat kasnije:
15.30 sati   BIG BLUE/RANČ – TAVERNA RIVA
16.30 sati   LOŽA/DALMATINO - MARINERO

(46)  objavljeno  08. 04. 17. u 23.05 h 


subota, 08. 04. 2017.     ********************


alt


PONIŠTEN NATJEČAJ ZA KONCESIJU

Županijsko povjerenstvo koje je do 7. travnja trebalo analizirati četiri pristigle ponude za koncesiju na plaži Zlatni rat – kako je izvijestio bolske vijećnike načelnik Tihomir Marinković – predložit će Skupštini SDŽ da se natječaj poništi i raspiše novi.
Obrazloženje ove odluke još nije javno objavljeno. (j.e.)

(45) objavljeno  08. 04. 17. u 00:15 h 

********************


alt


VIJEĆNICI USVOJILI ZAVRŠNE RAČUNE

Treća ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Dora Adulmara i u nazočnosti devet vijećnika, održana je u petak navečer od 20 do 22.45 sati. Sjednicu je nakon 37 minuta, tijekom vijećničkih pitanja, napustio Ivica Šćepanović, pa su u nastavku bili nazočni i odlučivali Doro Adulmar, Srećko Karmelić, Boris Škrbić, Jakov Okmažić, Sani Bodlović, Matko Baković, Tomislav Marčić i Tomi Fabijanović.
Do kraja mandata održat će se još jedna sjednica.
Usvojen je završni račun proračuna općine Bol za 2016. godinu, kao i završni računi Grabovog rata, Centra za kulturu, Dječjeg vrtića Mali princ, DVD-a i Općinske knjižnice Hrvatske čitaonice Bol.
Više detalja o završnim računima i raspravi, objavit ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici.
Vijećnici su imali primjedbi na predloženu odluku o naknadama za komunalnu infrastrukturu, što bi trebali plaćati korisnici prostora na pomorskom dobru, pa je zaključak da će to najprije raspraviti Odbor za koncesije s predstavnicima Grabovog rata i Općine, pa odluku predložiti vijećnicima na iduću sjednicu. (j.e.)


Sutra: vijećnička pitanja i primjedbe, ulaganja u izgradnju Doma DVD-a i proširenje Dječjeg vrtića, molbe građana, izmjene i dopune Prostornog plana uređenja općine Bol, izgradnja Spomen parka …

(44) objavljeno  08. 04. 17. u 00:10 h 

********************


alt


HUMANITARNA PRODAJA

Kod Tri palme učenici Osnovne škole u petak su prodavali razne uskrsne ukrase koje su izrađivali u kreativnim radionicama. Humanitarnoj prodaji priključila se i Galerija umjetnina Branislav Dešković s oslikanim apstraktnim pisanicama.
Prikupljena sredstva ovom prodajom donirat će se Udruzi „Brački pupoljci“. (j.e.)

(43) objavljeno 08. 04.  17. u 00:05 h 

********************


alt


SUBOTNJI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Ove subote, 8. travnja, u Župnoj crkvi nastupit će Mješoviti župni zbor sv. Cecilije iz Jelse. Oni će izvesti Oratorij za križen sastavljen na temelju pučkog crkvenog pjevanja na otoku Hvaru. Dirigent je Slavko Reljić.
Početak koncerta je u 19.30 sati. (j.e.)

(42) objavljeno  07. 04. 17. u 24:00 h  

********************


alt


CVJETNICA, NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvod je u Veliki tjedan, spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem gdje ga je narod dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama.
U nedjelju, 9. travnja, ispred Samostanske crkve, u 9.30 obavit će se blagoslov maslinovih grančica. Njima će se okititi u kući križ ili sveta slika i to će biti znak koji će nas podsjećati da ostanemo vjerni Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice.
U Župnoj crkvi tiha misa je u 11 sati i početak četrdeset satnog klanjanja. Isti dan, u nedjelju, u istoj crkvi u 19 sati je sveta misa, a zatim blagoslov s Presvetim.

(41) objavljeno  07. 04. 17. u 23:55 h   


petak, 07. 04. 2017.     ********************


alt


TKO MOŽE PRIHVATITI CIKLOTURISTE?

Kako prihvatiti turiste koji na odmor dolaze – biciklima? Ovih je dana Ured TZO Bol na adrese privatnih iznajmljivača, kampova, hotela i turističkih agencija uputio detaljna uputstva uz napomenu da popunjeni upitnik trebaju do 21. travnja vratiti na mail TZO Bol.
Tko želi prihvatiti cikloturiste, mora imati rješenje o kategorizaciji objekta i biti spreman primiti ih i za samo jednu noć. Ostali uvjeti su prostorija za bicikle, stalak za bicikle ispred objekta, osnovni alat … Privatni iznajmljivači plaćaju za pločicu na objektu te osnovni pribor i alat 600 kuna, hoteli 1200, kampovi 700 i agencije 300 kuna. Svi će oni biti uvršteni i na portal www.dalmatia-bike.com
Za više informacija može se nazvati Ured TZO Bol. (j.e.)

(40) objavljeno  06. 04. 17. u 21:55 h 

********************


alt

Radovi na cesti za Sv. Luciju u četvrtak u 17 sati


CESTA ZATVORENA 7 DANA

Svi su izgledi da će i sedmi dan ostati zatvorena makadamska cesta prema crkvici Sv. Lucije. Radovi su počeli prošle subote zbog postavljanja cijevi oborinskih voda, vodovodnih cijevi i električnih kabela za javnu rasvjetu. Bilo je najavljeno da će se tom cestom moći voziti još u srijedu. Ne sjećamo se da su zadnjih godina neki radovi završeni u planiranom roku. Naravno, uvijek izvođači imaju neko opravdanje, ali je onima koji tamo stanuju ili imaju svoja polja, to nije nimalo po volji.
Komunalni redar Zdravko Bartulović uvjeravao nas je da će do četvrtak navečer biti zatrpan kanal, a idućih dana cesta osposobiti za normalan promet i onih malo luksuznijih automobila. Međutim, u četvrtak u 17 sati (vidi sliku) još se mogao vidjeti iskopani kanal. Nije teško zaključiti da će se raditi i tijekom petka. (j.e.)

(39) objavljeno  06. 04. 17. u 21:50 h  

********************


alt


HUMANITARNA USKRSNA PRODAJA

Posljednjih tjedana učenici Osnovne škole Bol su uz pomoć svojih učitelja marljivo izrađivali raznorazne uskrsne ukrase. U kreativnim radionicama tako su nastali zečići, pilići, oslikane pisanice, košarice ...
Učenički radovi bit će izloženi na humanitarnoj prodaji u petak ujutro od 9 sati ispred Konzuma.
Prodaji će se pridružiti i Galerija umjetnina Branislav Dešković s oslikanim apstraktnim pisanicama izrađenima na prošlogodišnjoj proljetnoj radionici.
Prilog od prodanih ukrasa donirat će se Udruzi "Brački pupoljci". (a.b.)

(38) objavljeno  06. 04. 17. u 21:45 h 

********************


alt


SUBOTA: DOLAZE SADNICE CVIJEĆA

Po treći put ove godine, i to ove subote, na bolskom pazaru dolazi proizvođač i prodavač cvjetnih sadnica. Cijena im je uglavnom po 15 kuna. Cvijeće će se prodavati cijeli dan, a vjeruje se da će biti manje gužve jer su mnogi već to nabavili za zamjenu onoga što je propalo zbog hladnoće.

(37) objavljeno  06. 04. 17. u 21:40 h 

********************


alt

Konoba Dalmatino


alt

Proizvodi Mini mljekare Veronika


KONOBA „DALMATINO“ OTVARA U SUBOTU

Kao i obično kada se otvara konoba „Dalmatino“, njezin vlasnik Drago Eterović, priprema posebna iznenađenja i program. Ove subote, 8. Travnja od 18 sati svi su pozvani, a posebno bolski ugostitelji, na otvaranje i prezentaciju nekih od proizvoda kojih će na otvaranju biti besplatna degustacija, ali će biti tijekom sezone u ponudi konobe. Mini mljekara VERONIKA iz Desinića (Hrvatsko Zagorje) ponudi će Boljanima svoje proizvode: sir, maslac, kajmak, posni sir, zagorski svježi sir, jogurt … Njihova glavna prodajna mjesta su na tržnicama u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Konoba „Dalmatino“ priprema švedski stol, a uz dobro jelo ide i dobro vino. Njih će ponuditi JOSIPOVIĆ, čija vina i pjenušci dolaze iz kutjevačkog kraja.
Hvale vrijedni proizvodi i ukupna ponuda konobe najbolji su poziv za dolazak na otvaranje u subotu već od 18 sati. (j.e.)

(36) objavljeno  06. 04. 17. u 21:35 h  

********************


alt


PIZZERIJA YOLO OD SUBOTE

Na Studencu se u subotu otvara Pizzerija YOLO, a radno vrijeme je od 12 do 22 sata. Tijekom travnja i svibnja posebna predsezonska ponuda: sve vrste pizza, a njih je preko 15, prodavat će se po jedinstvenoj cijeni – 50 kuna. Ta cijena (50 kuna) za Boljane će biti cijelo ljeto – saznali smo od vlasnika Vinka Vice Marinkovića. (j.e.)

(35) objavljeno  06. 04. 17. u 21:30 h 

********************


alt


alt


BOLSKA LIGA NASTAVLJA U NEDJELJU

Četiri ekipe, koliko sudjeluje u natjecanju Bolske lige malog nogometa, odigrale su sve međusobne utakmice i u nedjelju 9. travnja nastavljaju drugi dio natjecanja.


Raspored IV. kola:
15.30 sati    BIG BLUE/RANČ – TAVERNA RIVA  (1:1)
16.30 sati    LOŽA/DALMATINO – MARINERO
(4:3)
U zagradama su rezultati iz prvog dijela.


Na tablici vodi Marinero sa 6 bodova, slijede ga Taverna i Big Blue/Ranč sa po 4 boda, a četvrta je ekipa Loža/Dalmatino sa 3 boda.
Novost je što sve ekipe od sponzora dobili dresove. Početak susreta je sat kasnije nego je bio prošle nedjelje. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 04. 17. u 21:25 h  


četvrtak, 06. 04. 2017.     ********************


alt


SEMAFOR NA ROTORU

Na križanju na ulazu u Bol, gdje se gradi novi rotor, regulacija prometa obavlja se uz pomoć semafora. Vozačima se savjetuje oprezna vožnja, iako ima i onih koji se mnogo ne obaziru na semafor.
Na križanju, osim semafora, nema drugim prometnih putokaza, pa treba dosta umijeća pronaći pravi put za izlaz iz Bola prema Supetru. Pri ulasku u Bol nema problema. (j.e.)

(33) objavljeno  05. 04. 17. u 21:55 h

********************


alt

Šetnica bez automobila, motora i bicikli


alt

Biciklisti koji su upravo prošli šetnicom i zaustavili se da pogledaju Zlatni rat (arhiv)


NA ŠETNICI UZ PJEŠAKE I BICIKLISTI?!

Na dvije sjednice Općinskog vijeća pitalo se načelnika zašto su na šetnici prema plaži Zlatni rat u kartama i na terenu označene i biciklističke staze? Načelnik je pitanje proslijedio Turističkoj zajednici, koja je sudjelovala u izradi biciklističkih karata, a oni su dobili mišljenje od Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.
Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:


„Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije kao koordinator za razvoj cikloturizma SDŽ je na sastanku svog Izvršnog odbora dana 04.04.2017. donio je odluku da se ovim putem odgovori na upit koji je dobio od TZ Bol 31.03.2017. u vezi trase cikloturističkih ruta u Bolu na šetnici prema Zlatnom Ratu.
Cikloturističke rute 768 i 770 prolaze šetnicom prema Zlatnom Ratu jer je tako odlučilo Stručno tijelo Biciklističkog saveza SDŽ u kom se nalazi ovlašteni prometni injženjer, magistar turizma, marketing stručnjak i koordinator razvoja cikloturizma SDŽ.
Navedeno tijelo je zaključilo da nema zakonskih prepreka za prolazak cikloturističkih ruta šetnicom jer je ona puno šira od zakonskog minimuma od 270cm a turistički i marketinški bi bilo neoprostivo da cikloturisti zaobiđu jedan od najljepših dijelova Bola.
Naša je preporuka da se na početak šetnice osim cikloturističkih oznaka postavi i službeni prometni zanak B48 koji označava pješačko-biciklističku stazu.“


Prometni znak koji će uskoro biti postavljen na šetnici, podijeljen je u dva dijela. U gornjem dijelu su nacrtani pješaci, a u donjem dijelu bicikla. To znači da jedni i drugi mogu šetnicom, ali pješaci imaju – prednost.
Stanje prometa na šetnici, posebno u ljetnim mjesecima, poznato je mnogima. Zna se da tuda osim pješaka i sada službeno i bicikla, prometuju i motorkotači, automobili, a mogu se susresti i kombi vozila za snabdijevanje. (j.e.)

(32) objavljeno  05. 04. 17. u 20:50 h 

********************


alt


DODATNA LINIJA ZA SUPETAR

Autoprijevoznik od 3. travnja uveo je dodatnu autobusnu liniju iz Bola za Supetar sa polaskom u 10.45, a prometovat će preko Pučišća. Novi je polazak iz Supetra za Bol u 9 sati.
Korekcije u polascima bit će ponovno za vrijeme proljetnih školskih praznika, a dodatne linije Supetar – Bol – Supetar mogu se očekivati nakon 20. lipnja. (j.e.)

(31) objavljeno  05. 04. 17. u 20:45 h 

********************


alt


JANJETINA NA CVJETNICU

Mesnica Provjereni, koja se nalazi u prodajnom centru Studenac, na Bračkoj cesti, priprema posebnu ponudu za Cvjetnicu, u nedjelju 9. travnja. Bračka janjetina u komadu plaćat će se 70, a sječena 80 kn za kilogram. Janjetina s ražnja je 180 kuna, ali će se za veće količine odobravati poseban popust.
Mesnica će primati rezervacije od 8 do 13 sati na mob. 098 813 322.

(30) objavljeno  05. 04. 17. u 20:40 h  

********************


alt


BOLJANI.INFO: TKO NAS ČITA?

Povremeno analiziramo podatke koje svakodnevno možemo isčitati o otvaranju našeg portala boljani.info. Na početnoj stranici su godišnji podaci o posjetama, a zadnje dvije godine objavljujemo i mjesečno.
Prošlu godinu završili smo sa rekordnih 484.712 posjeta, a šest godina ranije (2011.) čitalo nas je samo 22.002.
Godišnji rast od 44.061 do 92.628 posjeta daje nam nadu da će nas u 2017. posjetiti preko  530.000.
Najviše nas se, naravno, čita u Hrvatskoj, ali je sve više otvaranja naših stranica u inozemstvu. Za ožujak imamo podatke za prvih 25 zemalja. Nakon Hrvatske slijede Švedska, Njemačka, USA, Slovenija, Srbija, Austrija, BiH, Rusija, Poljska, Kanada, Italija, Švicarska, Ukrajina, Velika Britanija, Norveška, Češka, Japan, Slovačka, Mađarska, Francuska, San Marino, Finska, Kina i Nizozemska. U prva tri mjeseca ove godine na popisu prvih 25 država bili su Čile, Irska, Crna Gora, Turska, Australija i Španjolska.

Najviše se otvara i čita Bolska kronika, zatim Umjesto čestitke, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Rođeni, Obavijesti i oglasi, Live camere, Red plovidbe, Događanja u Bolu, Ja tako mislim … 

(29) objavljeno  05. 04. 17. u 20:35 h 

********************


alt


BLMN: FORTUNA - MNK BOL

(U 20. kolu Bračke lige malog nogometa (BLMN):  Fortuna Povlja - MNK Bol 3:3. Utakmica je u srijedu navečer odigrana u sportskoj dvorani u Supetru. Boljani su vodili i sa 3:1, ali je susret završen bez pobjednika. MNK Bol na ovoj utakmici nije imao rezervnog igrača. (b.b.)

(28) objavljeno  05. 04. 17. u 23:00 h 


srijeda, 05. 04. 2017.     ********************


alt

Blagoslov maslinovih grančica bit će na Cvjetnicu u 9.30 sati


USUSRET VELIKOM TJEDNU

Pred nama su dani pripreme za Veliki tjedan i Uskrs, najveći katolički blagdan. Tim povodom u Bolu se organizira niz događanja, već od ove subote, 8. travnja do zaključno Uskrsnog ponedjeljka, 17. travnja.
Subota, 8. travnja: u Župnoj crkvi, s početkom u 19.30 sati, gostuje Mješoviti zbor s. Cecilije iz Jelse koji će izvesti oratorij za mješoviti zbor i soliste sastavljen na temelju pučkog crkvenog pjevanja na otoku Hvaru.
Nedjelja, 9. travnja: blagoslov maslinovih grančica pred Samostanskom crkvom u 9.30 sati, a zatim slijedi svečana sveta misa sa pjevanom Mukom. U Župnoj crkvi mise su na Cvjetnicu u 11 i 19 sati.
Petak, 14. travnja: od Samostanske crkve u 7 sati kreći križni put „Priko poja“. Veliki križ nosit će Tomi Fabijanović, a križ golubicu Matea Radostić.   Navečer je iz Male crkve procesija Velikog petka.
Nedjelja, 16. travnja: Uskrs, najveći katolički blagdan.
Ponedjeljak, 17. travnja: Uskrsni doručak u Domu kulture, a navečer koncert bolskih pjevača i svirača u Župnoj crkvi. (j.e.)

(27) objavljeno  04. 04. 17. u 22:25 h  

********************


alt


USKRSNICE U PONEDJELJAK I UTORAK

Iz općinskog proračuna će i za ovaj Uskrs biti isplaćene pomoći za Boljane koji stalno borave u Bolu. Korisnici osobnih invalidnina dobit će po 1.000 kuna, Boljani koji su u domu po 500 kn, a svi umirovljenici po 200 kuna.
Isplate su u ponedjeljak i utorak, (10. i 11. travnja), na općinskoj blagajni, od 9 do 13 sati.
Kod isplate treba predočiti osobnu iskaznicu, OIB i dokument kojim se dokazuje da primaju mirovinu. (j.e.)

(26) objavljeno  04. 04. 17. u 22:20 h 

********************


alt

U ožujku najviše je gostiju bilo u privatnom smještaju


VIŠE GOSTIJU U OŽUJKU

U ožujku je eVisitor registrirao u Bolu više gostiju nego u veljači. Dolazaka je bilo osam puta više (55), a noćenja dvostruko više (197). Po broju prijavljenih noćenja najviše ih je bilo od gostiju iz BiH (50), zatim Njemačke (40), Srbije (33), Švicarske (22), Hrvatske (20) …
U Bolu su u ožujku noćili i gosti iz Austrije, Slovačke, Kanade, SAD, Francuske, Turske, Rusije, Indije, Italije i Belgije.
Navedenih 197 noćenja ostvareno je u privatnim apartmanima (108), hotelu (43), kampovima (22) i nekomercijalnom smještaju (24). j.e.

(25) objavljeno  04. 04. 17. u 22:15 h 

********************


alt

U ponedjeljak se radilo po suncu


alt

U utorak radovi još nisu završeni


I DALJE JE RASKOPANO

Cestom do crkvice Sv. Lucije neće se moći u srijedu kako je bilo najavljeno kada se počelo kopati. Postavljene su cijevi za odvod oborinskih voda i električni kabeli za javnu rasvjetu. Međutim, nisu završeni poslovi oko vodovodnih cijevi. Radovi su najprije usporeni zbog hitne intervencije Vodovoda Brač u Milni, a onda je u utorak poslijepodne počela kiša i onemogućila varenje. O vremenskim prilikama ovisi kada će se cestom moći autom jer je to nemoguće od prošle subote. Otežan je prolaz i pješacima. (j.e.)

(24) objavljeno  04. 04. 17. u 22:10 h 

********************


alt

Mokri kolnici (utorak u 18 sati)


MJESEC DANA BEZ KIŠE

U utorak nakon 16 sati dočekali smo kišu, prvu nakon skoro mjesec dana. Tada je, 7. ožujka, palo 31,5 litara, a sada, do 19 sati, u Bolu svega 9 litara. Poljoprivrednici su zadovoljni iako bi voljeli da je kiše palo malo više.
Prognoza je da će nestabilno biti tijekom srijede i četvrtka uz manji pad temperature zraka. (j.e)

(23) objavljeno  04. 04. 17. u 22:05 h 

********************


alt


BLMN: BOL – FORTUNA

Ove srijede (5. travnja) u Supetru igraju MNK Bol i Fortuna iz Povalja. To je utakmica Bračke lige malog nogometa (BLMN) s početkom u 21 sat.
Boljani su prošle srijede slavili protiv Sutivana sa 10:2, a ove se srijede nadaju jedanaestoj pobjedi. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 04. 17. u 22:00 h utorak, 04. 04. 2017.     ********************


alt


PET NOVIH ČLANOVA DDK

Prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi odazvalo se 40 Boljana, ali je krv uzeta od njih 36. Posebno treba istaknuti da je u ponedjeljak bolski Klub DDK dobio pet novih članova. Prvi put su dali krv Matko Baković, Ivica Plenković, Tomislav Mikulić, Martina Kojić i Katarina Gugo.
- Prijedlog je skupštine održane prošle subote da se ubuduće akcija darivanja krvi organizira tri puta godišnje – rekao nam je novoizabrani predsjednik Kluba DDK u Bolu Vinko Kraljević. – Novi termini će pravovremeno biti javno objavljeni. (j.e.)

(21) objavljeno  03. 04. 17. u 22:20 h  

********************


alt


POLJOLJEKARNA: OTVARANJE PO DRUGI PUT

Nakon godinu dana, drugi put najavljujemo otvaranje prodavaonice poljoprivredne ljekarne „Jamatva“. Trgovina je ulazu u Bol, uz samu cestu Gornji Humac – Bol, a otvorena je prošle godine 8. travnja. Međutim, nekoliko je dana bila zatvorena jer je ostala bez prodavača. Vlasnik trgovine iz Postira sada je riješio taj kadrovski problem pa će poljoljekarna od srijede (5. travnja) ponovno biti otvorena.
U prodavaonici se nudi široki asortiman svih potrepština za poljoprivredu, gdje Boljani mogu kupiti sadnice, razna gnojiva, sjemensku robu, sustave za navodnjavanje, poljoprivrednu mehanizaciju, zaštitna sredstva, alate, rezervne dijelove i ostalo.

(20) objavljeno  03. 04. 17. u 22:15 h 

*******************


alt


PRIPREME ZA SEZONU

Nakon „službenog“ zatvaranja rive za promet automobilima (ili barem zabrane za većinu) nastavlja se intenzivnim pripremama za turističku sezonu. U ponedjeljak su na dijelu rive ispred hotela „Kaštil“ pripremani novi konopi za privez jahti. Idućih dana će se taj posao nastaviti i na Račiću. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 04. 17. u 22:10 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: „DOBRODOŠLICA“

Gosti su u većem broju počeli dolaziti katamaranom pa zbog njih, ali i domaćih ljudi, trebalo bi voditi računa o izgledu pločnika Veloga mosta. Za bijele fleke su krivi galebovi, ali bi netko iz komunalne službe barem jednom tjedno morao to očistiti.
Najavljena kiša mogla bi, možda, popraviti prvi dojam „dobrodošlice“. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 04. 17. u 22:05 h 

********************


alt


alt


POČELA ŠKOLA KOŠARKE

Kao što je i ranije najavljeno prvi trening Unisport škole košarke održan je u ponedjeljak na Poljani. Pod vodstvom trenera Josipa Glavinića 30-ak bolskih djevojčica i dječaka uživalo je u svom prvom košarkaškom treningu. Treninzi će se ubuduće održavati u terminima suprotnim od školske nastave ponedjeljkom i četvrtkom u popodnevnim terminima u 16 sati za dječake i u 17 sati za djevojčice, a u jutarnjim terminima u 9  za djevojčice i u 10 sati za dječake.
Splitski sveučilišni sportski savez kroz projekt Unisport škole višestranog razvoja i identifikacije talenata brine o sportskom razvoju naših mladih Boljana koji će kroz školu košarke svoje sportske talente nastaviti razvijati za moguća vrhunska sportska postignuća. (t.b.)

(17) objavljeno  03. 04. 17. u 22:00 h ponedjeljak, 03. 04. 2017.     ********************


alt


alt


GRADI SE BOL 3

Novo stambeno naselje koje se u Splitu počelo graditi početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nazvano je SPLIT 3. Mi imamo BOL 3, tako se barem čini na snimku iz zraka. Unatoč preporukama i strategijama razvoja koji savjetuju da se zaustavi izgradnja apartmana, sve ih je više u višekatnicama na donedavnim ledinama … (j.e.)

(16) objavljeno  02. 04. 17. u 22:30 h 

********************


alt


PONEDJELJAK: AKCIJA DARIVANJA KRVI

Uvijek se u Bolu početkom travnja organizira akcija darivanja krvi. Tako je i ove godine, a dragovoljci će to učiniti ovaj ponedjeljak, 3. travnja. Akcija se organizira u zgradi škole na Rudini od 8.30 do 12.30 sati. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 04. 17. u 22:25 h 

********************


alt

Snimanje spota na špici Zlatnog rata


alt

Glazbenici i domaćini snimljeni u nedjelju 2. travnja


2CELLOS SNIMA SPOT U BOLU

Na plaži Zlatni rat proslavljeni instrumentalni duo 2Cellos, violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser, snimali su u nedjelju novi spot. Očekuje se da će ga publika vidjeti pred početak ljeta. Broj posjeta i slušanja njihovih spotova preko interneta bilježi se u milijunima. U zadnje tri godine jedan je njihov spot imao rekordnih 80.340.598 posjeta.
Tijekom snimanja u nedjelju su violončeliste  na plaži Zlatni rat posjetili načelnik općine Tihomir Marinković, direktor TZO Markito Marinković i direktorica u hotelu „Bonaca“ (gdje su smješteni) Irena Šimunić. (j.e.)

(14) objavljeno  02. 04. 17. u 22.20 h 

********************


alt


ČOVJEK JE KLJUČ USPJEHA

Prošlog je tjedna u Zagrebu održana prva konferencija 3T (Tourism, Travel and Technology). Glavna tema je bila Turizam 21 stoljeća, kako se pripremiti. Uz predstavnike Ubera, Googlea, Hrvatskog telekoma, Valamar riviera hotela, Tonči Buljan je bio jedini iz Bola. Bilo je govora o online bookingu, eVisitor aplikaciji, praćenju gostiju i personaliziranom pristupu svakom gostu pa sve do integriranih rješenja za hotele i male iznajmljivače. Najavljena je usluga Uber boats o kojoj je T. Buljan razgovarao sa direktorom Ubera i o njihovom pilot projektu i uvođenjem ove godine u Hrvatskoj. Ispričao im je iskustva iz Bluesun hotela.  Generalni zaključak je bio da je tehnologija samo podloga poslovanju, a da je čovjek ključ uspjeha.

(13) objavljeno 02. 04. 17. u 22:15 h 

********************


alt


alt


alt


LIGA IZJEDNAČENIH PROTIVNIKA

U Bolskoj ligi malog nogometa, zbog podjednake kvalitete, teško je prognozirati favorita. U trećem kolu, odigranom u nedjelju, ekipa Big Blue/Ranč pretrpjela je prvi poraz, a prvu je pobjedu zabilježila ekipa Taverne Riva. Ozbiljnost natjecanja shvaćaju i sponzori, pa tri ekipe imaju svoje dresove, a u sljedećem kolu će sportsku opremu dobiti i četvrta ekipa.


Rezultati III. kola:
BIG BLUE/RANČ – MARINERO 2:5 (0:1, 0:2, 1:2, 2:2, 2:3, 2:4, 2:5)
LOŽA/DALMATINO – TAVERNA RIVA 1:2 (0:1, 1:1, 1:2)

Tablica:

alt


Tablica strijelaca:
9 golova B. Botica, 2 gola B. Klarić, T. Buljan, M. Marjanović, T. Mikulić, P. Šćepanović …


Utakmice IV. kola igrat će se u nedjelju 9. travnja sat kasnije. Big Blue/Ranč – Taverna Riva (15.30 sati), Loža/Dalmatino – Marinero (16.30 sati)

(12) objavljeno  02. 04. 17. u 22:10 h  alt


nedjelja, 02. 04. 2017.     ********************


alt


PRVI GOSTI U HOTELU „BONACA“

Bluesun hotel „Bonaca“ u subotu je primio prve goste. U hotel je stiglo 180 gostiju iz Njemačke koji su u Bol doputovali avionom preko Splita. Jedan dio, njih oko pedesetak, došlo je i osobnim automobilom. Prvi turisti mogu već sada koristiti i bazen na otvorenom.
Turistička zajednica općine Bol, umjesto dobrodošlice prvim gostima, poželjela je ovaj put uspješnu sezonu vodećim ljudima hotela, Ireni Šimunić, direktorici hrane i pića te Miru Karmeliću, direktoru smještaja. Pozdravio ih je direktor TZO Markito Marinković koji je direktorici predao i buket cvijeća. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 04. 17. u 22:20 h 

********************


alt

Tijekom održavanja izborne skupštine u subotu 1. travnja


alt

Novoizabrano vodstvo Kluba DDK (na slici nedostaje Boško Botica)


alt

Kod Nede Kraljević: Vinko Kraljević i Pave Bonačić


IZBORNA SKUPŠTINA DDK BOL

Članovi skupštine bolskog DDK za novog su predsjednika izabrali Vinka Kraljevića, a zamjenica će mu biti Franka Marinković. U odboru su još Kristijan Marinković, Vlado Karninčić i Jagoda Malenica, dok su u Nadzornom odboru izabrani Boško Botica, Lovro Baković i Zoran Papić.
Na sastanku u subotu predsjednik DDK Brača Pave Bonačić pročitao je pismo dosadašnje predsjednice Nede Kraljević koja se svima zahvaljuje na dosadašnjoj višegodišnjoj suradnji. U tom periodu DDK Bol zabilježio je uspješnu aktivnost: 56 davanja u kojima je sakupljeno 2400 bočica krvi koja za mnoge život znači.
Članovi skupštine zaključili su da će se umjesto dva puta organizirati tri davanja krvi tijekom jedne godine.

SLJEDEĆA AKCIJA U PONEDJELJAK
Već u ponedjeljak 3. travnja u zgradi škole na Rudini krv će se davati od 8.30 do 12.30 sati. Računa se i na nove članove, a oni su do sada najčešće dolazili iz Srednje škole.

ZAHVALA NEDI KRALJEVIĆ
Dosadašnju predsjednicu DDK Nedu Kraljević, nakon skupštine, posjetili su u njezinoj kući, predsjednik DDK Brač Pave Bonačić i novoizabrani predsjednik DDK Bol Vinko Kraljević koji su joj, u znak zahvalnosti i priznanja za uspješno vođenje bolskog kluba, uručili cvijeće, Zahvalnicu i zidni sat. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 04. 17. u 22:10 h  

********************


alt


TURIZAM: DOBRI REZULTATI

Tijekom 2016. godine, prihodi u turizmu od stranih gostiju, iznosili su 8 milijardi i 635 milijuna eura, što u odnosu na 2015. godinu (7 milijardi i 962 milijuna eura), predstavlja rast od 8,5 posto, odnosno 673 milijuna eura.
Ovaj rezultat pokazatelj je da se hrvatski turizam razvija u pravom smjeru i ovim putem čestitao bih svim djelatnicima u turizmu koji su svojim radom, trudom i kreativnošću doprinijeli ovim odličnim rezultatima.
O turističkim rezultatima u prošloj godini i planovima za 2017. razgovaralo se i na Skupštini Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Sastanku je prisustvovao i bolski načelnik Tihomir Marinković u svojstvu predsjednika TZO Bol, koji je svoj boravak u Splitu iskoristio za razgovor sa županom Zlatkom Ževrnjom. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 04. 17. u 22:05 h  

********************


alt


IZVRSNI BOLSKI UČENICI

Na 5. međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika HIPPO iz Bola je sudjelovalo 20 učenika.
Među 15.500 djece iz čak 20 država učenici Leon Lisičar, Sara Marinković, Borna Rupnik, Marijan Brešković, Nicol Lovrić, Franko Karmelić i Lucija Ivičić nastupili su 1. travnja na regionalnom polufinalnom natjecanju u Splitu i sada se čekaju rezultati. Možda će netko i od bolskih osnovaca izboriti sudjelovanje na finalnom natjecanju. Ono će se održati u svibnju u Lido di Jesolo u Italiji. (z. koljatić)

(08) objavljeno  01. 04. 17. u 22:00 h  

********************


alt


IZBORI U LOVAČKOJ SEKCIJI BOL

U Vatrogasnom domu u Bolu održana je redovna sjednica Lovačke sekcije Bol na kojoj su uz članove bili nazočni i gosti, kandidati za predsjednika Lovačkog društva Brač koji se uskoro bira. Kandidati Petar Dragičević iz Lovačke sekcije Supetar i Vedran Šćepanović iz Lovačke sekcije Gornji Humac su iznijeli svoje programe nakon čega su članovi LS Bol donijeli odluku koga će podržati.
Lovačka sekcija Bol je imala unutarnje izbore te je ponovno za predsjednika izabran Franko Marinković, a njegov će zamjenik biti Andrija Vlastelica. Lovnik je Stipe Marinković (Frankov), dok će predstavnici u Skupštini Lovačkog društva Brač biti Teo Bogunović i Stipe Marinković (Frankov) a njihovi zamjenici Jeri Marinković i Marijo Botica. (t.b.)

(07) 0bjavljeno  01. 04. 17. u 21:55 h 

********************


alt


NA POLJANI III. KOLO

Ove nedjelje (2. travnja) na Poljani se igraju utakmice III. kola Bolske lige malog nogometa:
14.30 sati: BIG BLUE/RANČ – MARINERO
15.30 sati: LOŽA/DALMATINO – TAVERNA RIVA
Trenutno na tablici vodi ekipa Big Blue/Ranč sa 4 boda, dok Loža/Dalmatino i Marinero imaju po 3, a Taverna Riva 1 bod.
Najefikasniji igrač je B. Botica (Marinero) sa 7 postignutih golova, dok su B. Klarić (Loža/Dalmatino) i M. Marjanović (Taverna Riva) postigli po dva gola … (j.e.)

(06) objavljeno  01. 04. 17. u 21:50 h 
 


subota, 01. 04. 2017.     ********************


alt


DOLAZE NAM CIKLOTURISTI

Sve je više gostiju, posebno izvan glavne sezone, koji dolaze na Jadran i vole obilaziti naše krajeve – biciklom. Nova je akcija u našoj županiji, a već poodavno u Istri, da se pripreme uvjeti za prihvat cikloturista. To je bila i tema sastanka kojeg je u petak organizirala Turistička zajednica općine Bol za bolske hotele, privatne iznajmljivače i kampove. Na žalost, nije bilo većeg odaziva, a tema je izuzetno važna za nešto novo za naše tržište.
Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza SDŽ, uvjerljivo je govorio   o najnovijem trendu u Europi, o turistima koji žele s biciklom obilaziti našu obalu, a najviše je u Njemačkoj. Cikloturisti, prema brojkama iz 2016.  stvaraju veći promet od onih koji dolaze kruzerima. Biciklističkih staza u našoj županiji je preko 3.500 kilometara, ali gosti uz smještaj traže i prostor gdje bi spremili svoje skupe bicikle. Biciklistički savez u suradnji sa županijskim, gradskim i općinskim TZ želi animirati što više onih koji će na svojim objektima imati oznake za cikloturiste, ali im osigurati i druge pogodnosti te potrebnu nužnu servisnu opremu. Tko se želi uključiti u tu akciju treba se do sredine travnja javiti u Ured TZO gdje će dobiti potrebne informacije, a još uvijek ima vremena da se na Internet portalima objave podaci o domaćinima. (j.e.)

(05) objavljeno  31. 03. 17. u 22:20 h 

********************


alt


NIJE GA BILO OSAM PUTA!

Katamaran u ožujku osam puta nije bio u Bolu. Tri puta se nije moglo za Split, a pet puta iz Splita u Bol. Jedan put je razlog bilo jugo, a sedam puta bura.
Ovogodišnji ožujak bio je najpovoljniji otkako mi pratimo dolaske i izostanke. Najviše je izostanaka bilo u ožujku 2013. godine. Katamaran je tada, od mogućih 62 pristajanja, čak 30 puta „preskočio“ bolski porat. (j.e.)

(04) objavljeno  31. 03. 17. u 22:15 h  

********************


alt

Blagoslov maslinovih grančica na Cvjetnicu (iz arhive)


DOGAĐANJA U TRAVNJU

U travnju će u Bolu biti podosta događanja koja, osim mještanima, mogu biti interesantna i gostima. Hotel „Bonaca“ otvara se ove subote, a 22. travnja hoteli „Elaphusa“ i „Bretanide“.
Akcija darivanja krvi je u ponedjeljak 3. travnja. Utakmice Bolske lige malog nogometa igraju se na Poljani svake nedjelje, osim na Uskrs.
Blagoslov maslinovih grančica je na Cvjetnicu, na trgu ispred Samostanske crkve, a križni put „Priko poja“ je na Veliki petak. Isti dan je i večernja procesija.
Na Uskrsni ponedjeljak Udruga privatnih ugostitelja organizira uskrsni doručak za mještane, ali i goste koji taj dan borave u privatnom smještaju. Navečer je koncert bolskih pjevača i svirača u Župnoj crkvi.
Četvrti po redu prvosvibanjski kros „Đir oko Bola“ je u subotu 29. travnja. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 03. 17. u 22:10 h  

********************


alt

Naši umirovljenici u petak su bili u NP Brijuni (foto: jakša marinković)


alt

Bračani, a među njima i Boljani, po dolasku u Komižu (foto: darija marinković)


BOLJANI U ISTRI I NA VISU

Prije nego počne sezona i rad bez predaha, neki su Boljani iskoristili slobodno vrijeme za putovanja. Od četvrtka je 20 bolskih umirovljenika na četverodnevnom izletu u Istri. Posjetit će Pulu, Motovun i Fažanu, a u petak su obišli i u NP Brijuni.
Druga grupa, njih 50, u petak je preko Milne krenula za Vis. Nakon noćenja u Komiži, u subotu ujutro će autobusom za Vis, a nakon mise se ide na Planinarski križni put kojeg organizira Hvarsko-bračko-viška biskupija. Ukupno je s Brača na Vis otputovalo 270 vjernika.
Vraćaju se kući u subotu navečer. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 03. 17. u 22:05 h  

********************


alt

Jedan od ovih skutera čeka sretnog dobitnika


SKUTER ZA 50 KUNA!

Na štandu Mikulića, na bolskom pazaru, ponovo se igra lot, ali je zgoditak neobičan. Tko je zainteresiran, a njih treba biti barem 100, uplatit će po 50 kuna i izabrati jedan broj. Kada se sakupi dovoljno igrača izvlačit će se dobitak. To je skuter od 50 ccm! Dobitnik može birati i neki model veće kubikaže, ali će trebati nešto malo i doplatiti.
Nije prvotravanjska šala, igra (uplata) počinje već od ove subote!

(01) objavljeno  31. 03. 17. u 22:00 h   ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"