Arhiv 2021. / VI.

Vijesti objavljene u lipnju 2021.


srijeda, 30. 06. 21.


alt


alt


MISA NA ZLATNOM RATU

Blagdan sv. Petra i sv. Pavla obilježen je u Bolu svetom misom u istoimenoj crkvici iznad plaže Zlatni rat. Misno slavlje predvodio je bolski župnik fr Mihael Mario Tolj.
Vjernici su od rive do Zlatnog rata, a prvi put ove godine i nakon mise, prevezeni besplatno turističkim vlakićem obrta „Frane“. „Grabov rat“ je otvorio rampu na zapadnom ulazu na plažu, pa se moglo automobilom do parkirališta, pored same crkvice. (j.e./m.k.)

(151) objavljeno 29. 06. 21. u 20:35 h

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Drugi put ove sezone na rivi se u srijedu (30. lipnja) organizira gastronomsko-zabavni program Bolska litnja noć. Na desetak štandova već od 19 sati prodavat će se specijaliteti mora, domaći kolači, pivo, likeri domaće vino … Od 21 sat počinje glazbeni program.
Ove srijede bit će više publike. Osim sve većeg broja gostiju očekuje se i pedesetak jedrilica koji će tijekom ljeta srijedom dolaziti u Bol na jedan dan. (j.e.)

(150) objavljeno 29. 06. 21. u 20:30 h

********************


alt


NOVE KATAMARANSKE LINIJE

Od četvrtka Bol će još jednom katamaranskom linijom biti povezan sa Splitom. I to dva puta dnevno! Brodar je „Naranča“, a u Bol će dolaziti katamaranom, sa 400 mjesta, kojeg su kupili od drugog brodara – „Kapetana Luke“.
„Naranča“ je još ranije najavio satnice. Iz Splita će polaziti njihov katamaran kod Lučke kapetanije u 9:30 i u 17:00 sati, a iz Bola u 11:00 i 18:30 sati. Bude li sve po planu, onda će se iz Bola za Split moći 7 puta dnevno, ali isto toliko puta iz Splita za Bol. Vožnja je 60 minuta, ali je cijena različita. Na državnoj liniji (katamaran „Vida“) cijena od Bola do Splita je 55 kuna i mogućnost putovanja otočnim iskaznicama. Ostali brodari imaju izletničke (komercijalne) linije i cijenu od 100 kuna, bez popusta za otočane.
Pretpostavljamo da će ovoliki broj dolazaka i odlazaka katamarana stvoriti velike probleme u bolskom portu.
Iz Splita u 9:30 polazi katamaran brodara „Naranča“, a u 9:45 kreće „Adriatic Express“. Prvi je u Bolu u 10:30, a drugi u 10:45 sati, a uz Veli most ima mjesta za jednog. U 11:00 bi oba katamarana trebala krenuti za Split.
Slično se ponavlja i u 18:30 kada su oba brodara najavila odlazak iz Bola za Split.
Pitali smo ravnateljicu Paulu Vidović iz Agencije za obalni linijski pomorski promet tko je odobrio satnice ovim brodarima? Pitali smo to 18. lipnja, ali nismo dobili odgovor ni do 29. lipnja! Možda im je u Agenciji vruće pa će nam se javiti kada bude malo hladnije ili nakon što dođe do očekivanih problema u bolskoj luci. (j.e.)

(149) objavljeno 29. 06. 21. u 20:25 h

**********************


alt


BOLSKA TENIS LIGA: I. IVELIĆ POBJEDNIK

U nedjelju je završio treći po redu ciklus Bolske tenis lige. Natjecalo se rekordnih 30 tenisača među kojima i Adriana Kale Johnston, prva tenisačica u Bolskoj ligi. Ivica Ivelić ponovno je osvojio prvu ligu i sa trećom titulom zaredom zadržava pehar u trajno vlasništvo.

Pobjednici drugih liga su Ante Trutanić i Vinko Martinić dok su osvajači treće lige Boško Botica, Jurica Eterović i Stanko Mikulić kojima je ovo prva titula.

Novi ciklus počeo je već u ponedjeljak i sastoji se od 20 igrača raspoređenih u 3 jakosne razine. U prvoj ligi natječu se: Ivica Ivelić, Ivan Šćepanović, Branimir Klarić, Ante Trutanić i Vinko Martinić. (t.b.)

(148) objavljeno 30. 06. 21. u 07:00 h

********************


alt


LJEKARNA OD 8 DO 21

Ljekarna Ines Škoko u Bolu od četvrtka (1. srpnja) radit će prema novom rasporedu – cijeli dan. Ljetno radno vrijeme, od ponedjeljka do subote, bit će od 8 do 21 sat, a nedjeljom je – zatvoreno. (j.e.)

(147) objavljeno 29. 06. 21. u 20:20 h

********************


alt


KORONAVIRUS: OPASNOST NIJE PROŠLA!

U posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 418, objavio je Nacionalni stožer. Među njima je 181 pacijent na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 11 pacijenata.
Preminule su 3 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 359.736 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.205 preminulo, a ukupno se oporavilo 351.113 osoba, od toga 74 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3679 osoba.
Do danas je ukupno testirano 2.143.600 osoba, od toga 5.506 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 28. lipnjem utrošeno je 2.545.040 doza cjepiva. Dosad je 1.482.581 osoba cijepljena najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.062.459 primilo obje doze. Na dan 28. lipnja utrošeno je 15.428 doza cjepiva.

Broj novozaraženih po županijama: Zadarska (33), Primorsko-goranska (9), Splitsko-dalmatinska (6), Grad Zagreb (6), Šibensko-kninska (4), Krapinsko-zagorska (2), Osječko-baranjska (2), Bjelovarsko-bilogorska (1), Međimurska (1), Dubrovačko-neretvanska (1), Ličko-senjska (1), Varaždinska (1), Vukovarsko-srijemska (1), Virovitičko-podravska (1) i Zagrebačka (1), nemaju zaraženih Sisačko-moslavačka, Istarska i Karlovačka.

U SDŽ 6 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 487 obrađenih testova u utorak ujutro bilo je 6 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 3, Kaštela 1, Baške Vode 1 i Jelse 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 3 osobe su kontakt prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 597 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 20 COVID pozitivne osobe, dok su 2 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(146) objavljeno 29. 06. 21. u 20:15 h
utorak, 29. 06. 2021. *****


alt


BLAGDAN JE SV. PETRA I PAVLA

Ovog utorka, 29. lipnja, je blagdan sv. Petra i Pavla. U istoimenoj crkvici, iznad plaže Zlatni rat, služit će se sveta misa s početkom u 8:00 sati.
*****
Sveti Petar kršćanski je svetac, jedan je od dvanaest apostola, rimski biskup i prvi papa. Nakon Isusa Krista, sv. Petar je najpoznatiji i najčešće spominjani lik u novozavjetnim spisima. Rođen je u židovskoj obitelji Jone (Ivana) u Betsaidi, gradiću sjeverno od Galilejskog jezera, a živio je u kući u blizini jezera u Kafarnaumu. Bavio se ribarenjem, zajedno sa bratom Andrijom, te Ivanom i Jakovom, Zebedejevim sinovima. Prema evanđeljima, Petra je Isus zapazio dok je lovio ribu i rekao mu: »Pođi za mnom... učinit ću te ribarom ljudi.« Petar je ipak ostao nagle naravi te se znao i suprotstaviti Isusu, osobito kada nije bio spreman prihvatiti Isusov kraj na križu. Zvao se Šimun, dok ga Isus nije prozvao Petar, što na grčkom znači Stijena, kako bi označio njegovu vodeću ulogu u Crkvi.
Obično se sv. Petra u kršćanskoj ikonografiji prikazuje s ključevima u rukama, budući da mu je Isus u evanđelju predao ključeve kraljevstva nebeskog. Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta.
Petrovo ime nosi i Grad Supetar, čiji je zaštitnik i taj dan je fjera i Dan Grada Supetra.
*****
Za vjernike je, susretljivošću obrta „Frane“, organiziran besplatan prijevoz turističkim vlakićem. Polazak od autobusne stanice do crkvice Sv. Petra i Pavla je u 7:40, a povratak nakon mise u 8:45 sati. (j.e.)

(145) objavljeno 28. 09. 21. u 21:20 h

**********************


alt


DRUGI ŠTAND NA TRŽNICI

Od ponedjeljka je otvoren i drugi štand na bolskom pazaru. Voćem i povrćem, ali i drugom ponudom (ulje, džemovi, pršut …) vratio se Branko Grubišić. Štand je otvoren od 7 do 23 sata, a kupljenu robu dostavljaju na kućnu adresu. (j.e.)

(144) objavljeno 28. 06. 21. u 21:15 h

**********************


alt


VLASNICA DOBILA NOVČANIK

Gošća Bettina Dunkler koja je u nedjelju došla na odmor u Bol, ostao je na katamaranu novčanik sa dokumentima. Pronašla ga je putnica koja je nastavila za Jelsu, ali je novčanik predala posadi. U ponedjeljak rano ujutro, po dolasku katamarana iz Jelse u Bol, gošća je došla po novčanik.
Očevici nam pričaju da Bettina, od uzbuđenja, nije ni zahvalila posadi katamarana „Vida“, a zahvalu zaslužuje putnica iz Jelse koja je pronašla novčanik i predala ga posadi katamarana.
(j.e.)

(143) objavljeno 28. 06. 21. u 21:10 h

********************


alt


TOPLI DANI I VRUĆE NOĆI

U utorak i srijedu danju će biti vruće i vrlo vruće. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar. U četvrtak su uz pritjecanje nestabilnog zraka izgledni pljuskovi i grmljavina, te okretanje vjetra na sjeverne smjerove, a bit će i manje vruće.
Na Jadranu se nastavlja sunčano vrijeme uz tople noći i vruće dane. Puhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a u četvrtak postupno okretati na sjeverozapadni i zapadni.
U ovakvim vremenskim prilikama može doći do toplinskog udara, iznenadnog kolapsa organizma, te je izuzetno važno simptome prepoznati na vrijeme jer ovakvo stanje može biti opasno po život.
Simptomi toplinskog udara su sljedeći: crvena, topla i suha koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tijela (i do 40°C unutar 10-15 minuta) i gubitak svijesti.
U slučaju da primijetite da vi ili netko vama blizak ima simptome toplinskog udara, odmah pozovite Hitnu pomoć. Premjestite osobu u hlad u vodoravni položaj i podignite noge u visini kukova, skinite joj odjeću. Stavite na vrat, pazuhe ili prepone hladne obloge ili prskajte hladnom vodom, hladite ventilatorom ili lepezama.
U svakom slučaju, pokušajte sniziti tjelesnu temperaturu ispod 38 stupnjeva Celzijevih. Ako je oboljeli pao u nesvijest, okrenite ga na bok da se ne uguši. Onome tko je doživio toplinski udar nemojte davati alkohol ili gazirane napitke.

Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina:
- rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla
- pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju
- izbjegavajte boravak na direktnom suncu od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
- osobe koje rade vani (naprimjer, građevinski radnici) trebaju se češće odmarati, sklanjati u hlad i piti jednu i pol čašu vode svakih 30 minuta
- tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke
- nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka
- nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura
- ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana
- redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. (index)

(142) objavljeno 28. 06. 21. u 21:05 h

********************


alt


WTA TURNIR: 2,7 MILIJUNA GLEDATELJA

Više od 2,7 milijuna gledatelja u stotinu zemalja, komercijalna vrijednost veća od 8,2 milijuna dolara, ukupno 84 sata emitiranja – ovako izgleda WTA Croatia Bol Open pretočen u brojke. Njegovu završnicu, polufinale i finale 11. i 12. lipnja, zahvaljujući prijenosu HTV-a preuzelo je 14 postaja među kojima i Fox Sports Asia, Eurosport India, London Live, TV Asahi, Dubai Sports… Tako je još jednom pozitivna slika iz Bola obišla svijet od Kariba, Indonezije, Indije, Singapura, Japana, do Afrike, Bliskog istoka, Velike Britanije…
Poznato je da tenisačice obožavaju ovaj turnir, ne samo zbog organizacije nego i zbog ambijenta. Igrati tenis na otoku uz more, u blizini jedne od najvećih atrakcija, plaže Zlatnog rata, poseban je doživljaj. Osim toga, bolskim turnirom već se tradicionalno otvara ljetna turistička sezona, a ove godine s temom spoj sporta i kulture održala su se dva značajna eventa – otvorenje izložbe "Jadran Lazić: 50 godina fotografije" u Centru za kulturu Bol i otvorenje muzejsko-galerijskog prostora u Dominikanskom samostanu.
Uspjeh 15. WTA Croatia Bol Opena, petog kojem je na čelu Feliks Lukas, još je veći s obzirom na okolnosti u kojima je organiziran – bez gledatelja, uz najstrože poštivanje epidemioloških mjera i svakodnevna PCR testiranja u hotelu. (a. radoš / foto: v. dugandžić, cropix)

(141) objavljeno 28. 06. 21. u 21:00 h

********************


alt


NOVIH 14 SLUČAJEVA ZARAZE

U posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bio ukupno 425. Među njima je 195 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata.
Preminule su 2 osobe, obje u KB Dubrava u Zagrebu.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 359.666 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 8.202 preminule, ukupno se oporavilo 351.039 osoba, od toga 101 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 4.138 osoba.
Do danas su ukupno testirane 2.138.094 osobe, od toga 2.236 u posljednja 24 sata. Zaključno s 27. lipnja utrošeno je 2.529.612 doza cjepiva. Dosad je 1.478.516 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.051.096 primilo obje doze. Na dan 27. lipnja utrošena je 4.986 doza cjepiva.

U SDŽ TRI NOVOOBOLJELE OSOBE: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 108 obrađenih testova u ponedjeljak ujutro bile su 3 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 1 i Solina 2 osobe. Ukupno 520 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 24 COVID pozitivne osobe, dok su 3 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(140) objavljeno 28. 06. 21. u 20:55 h
ponedjeljak, 28. 06. 2021. *****


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Prva je ljetna nedjelja pa na plaži ima sve više posjetitelja. Otvoren je i dječji zabavni park, a većina osvježenje traži u moru ili u hladovini. Temperaturu, u 13:30 sati, na suncu smo izmjerili 44 stupnja. Malo je hladnije nego prethodna tri dana. DHMZ objavio je službenu temperaturu: u zraku 31, a more 24 stupnjeva. (j.e.)

(139) objavljeno 27. 06. 21. u 20:20 h

*********************


alt


ODREĐENE PLAĆE I NAKNADE

Na drugoj sjednici novoizabranog Općinskog vijeća (25. lipnja) raspravljalo se i odlučivalo o plaćama i naknadama. Načelnica će, kako je objasnio Stipe Karmelić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, imati ista primanja kao i dosadašnji načelnik. Osnovica od bruto iznosa (3.890 kn) zakonom je određena, a koeficijent je 4.26. Načelnica ima pravo na mobitel i računalo na trošak Općine Bol. Nakon isteka dužnosti načelnik ima pravo na plaću još 6 mjeseci.
Ukoliko bi načelnik obavljao dužnost bez zasnivanja radnog odnosa primat će mjesečnu naknadu u neto iznosu od 6.000 kuna.
Vijećnici će za prisustvovanje sjednici dobivati po 350 kuna, a predsjednik vijeća mjesečnu naknadu od 750 kn bez obzira na broj sjednica.
Plaćat će se i rad u radnim tijelima i to 175 kn za prisustvovanje na sjednicama.
Određeni su i iznosi za zaposlenike Jedinstvenog upravnog odjela ako su pozvani na sjednice izvan radnog vremena. Za sjednice Općinskog vijeća naknada im je 350 kn, a za sjednice radnih tijela 175 kuna. (j.e.)

(138) objavljeno 27. 06. 21. u 20:15 h

********************


alt


KOLIKO POLITIČKIM STRANKAMA?

Općinsko vijeće raspravilo je i donijelo odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i grupe birača čiji su članovi izabrani u Općinsko vijeće. Naknada je po članu povećana sa dosadašnjih 5.300 na 6.500 kuna. Strankama odnosno grupi birača pripada i dodatak od 650 kn za svakog člana podzastupljenog spola.
Grupa birača Katarine Marčić ima 6 članova i 2 člana podzastupljenog spola, SDP 2 člana i HDZ 1 člana. (j.e.)

(137) objavljeno 27. 06. 21. u 20:10 h

********************


alt


alt

Barbara iz Praga (na slici lijevo) imenjakinja je sv. Barbare


KAPELICA SV. BARBARE

U nedjelju je u vrtu, ispred kuće Ivice Bakovića, otvorena kapelica posvećena sv. Barbari, kršćanskoj svetici i mučenici, zaštitnici arhitekata, vatrogasaca, matematičara, zatvorenika, rudara …
Zašto Barbara? – pitali smo autora kapelice.
- Dugo poznajemo par iz Praga koji kod nas provodi odmor. Gošća se zove Barbara, pa smo se odlučili za tu sveticu. Dobili smo suglasnost naše gošće, a njezin nas je životni partner odlučio počastiti ručkom. Nas kao stare poznanike, ali i još neke svoje goste te naše susjede – objasnio nam je Ivica Baković. (j.e.)

(136) objavljeno 27. 06. 21. u 20:05 h

*******************


alt


BESPLATNI PRIJEVOZ NA MISU

U utorak, 29. lipnja, blagdan je svetih Petra i Pavla. U istoimenoj crkvici iznad Zlatnog rata služit će se misa od 8 sati.
Obrt „Frane“, kao i ranijih godina, organizira besplatan prijevoz vjernika turističkim vlakićem od autobusne postaje na rivi do crkvice Sv. Petra i Pavla, ali i natrag, nakon mise.
Polazak je u utorak u 7:40 sati, a povratak u 8:45 sa Zlatnog rata – javila nam je Lea Marinković.

(135) objavljeno 27. 06. 21. u 21:30 h

*********************


alt


U SAMOIZOLACIJI JE 3.350 OSOBA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 514. Među njima je 196 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 11 pacijenata.
Preminule su tri osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 359.652 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.200 preminulo, a ukupno se oporavilo 350.938 osoba, od čega 88 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 3.350 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.135.858 osoba, od toga 3.505 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 26. lipnjem utrošeno je 2.524.626 doza cjepiva. Dosad su 1.476.642 osobe cijepljene najmanje jednom dozom, među kojima su njih 1.047.984 primile obje doze. Na dan 26. lipnja utrošeno je 21.714 doza cjepiva.

U SDŽ DVOJE NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 466 obrađenih testova u nedjelju ujutro bile su 2 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 1 i Omiša 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 1 osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba. Ukupno 454 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 24 COVID pozitivne osobe, dok su 3 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(134) objavljeno 27. 06. 21. u 20:00 h

********************


alt


IZGUBLJENO-NAĐENO

Katamaranom „Vida“ u nedjelju je u Bol došla gošća Bettina Dunkler, ali je na katamaranu zaboravila – novčanik s dokumentima koji je pronašla putnica iz Jelse i predala ga posadi. Kapetan katamarana javio je o tome Tomislavu Deškoviću, prodavaču putnih karata u Bolu.
U ponedjeljak će iz Ureda TZO Bol pokušati pronaći gošću, ukoliko su je domaćini prijavili u eVisitor.
Hvala putnici iz Jelse koja je pronašla novčanik i predala ga posadi „Vide“.


nedjelja, 27. 06. 2021. *****


alt


PROŠLOGODIŠNJI PRORAČUN U MINUSU

Općinsko vijeće razmatralo je prošlog petka godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine Bol za 2020. godinu i usvojilo ga većinom glasova: šest je vijećnika bilo „za“, a dvoje „suzdržano“. Općina Bol je u razdoblju siječanj – veljača 2020. imala prihode 18,159 milijuna, a rashode od 20,127 milijuna. Manjak poslovanja uvećan je za još 721.767 kuna iz prethodne godine, što bi značilo da je za 2020. godinu iskazan manjak od 2,689 milijuna kuna.
Dio prenesenog manjka u iznosu od milijun kuna pokrit će se tijekom 2022. godine.
Vijećnici su dobili i izvještaje o proračunima općinskih tvrtki. Sve su one imale pozitivan rezultat poslovanja u 2020. godini, ali su neke od njih taj rezultat ostvarili tek prenošenjem dobiti iz ranije godine. Na sjednici su bili direktor Grabovog rata Mirko Perić i predsjednik DVD Bol Goran Jekić koji su odgovarali na pitanja vijećnika i davali dodatna pojašnjenja. O proračunu je izvijestila Nives Mošić, voditeljica općinskog računovodstva.
Centar za kulturu imao je u 2020. proračun od 809.803 kuna, ali i manjak od 6.268 kuna, Dječji vrtić Mali Princ proračun im je bio 2.531.329 kn i manjak od 16.219 kn, dok je Grabov rat imao proračun od 4.907.608 kn i manjak od 334.950. Svi su oni u obračun uključili dobit iz prethodne godine pa im je poslovanje u 2020. godini bilo pozitivno. Manje su potrošili nego im je bilo odobreno: Općinska čitaonica i DVD Bol.
Općinska čitaonica dobila je 298.589 kn, a ostalo im je 1.639 kn. DVD Bol imao je proračun od 2.219.777 kn i ostatak sredstava od 1.488.271 kn. (j.e.)

(133) objavljeno 26. 06. 21. u 21:35 h

********************


alt


K. MARČIĆ: LOŠA JE FINANCIJSKA SITUACIJA

U svom usmenom izvještaju, na početku sjednice Općinskog vijeća održane 25. lipnja, načelnica općine Katarina Marčić izvijestila je o aktivnostima od 20. svibnja, kada je preuzela novu funkciju, do danas:
• Općina Bol je zatražila od Odjela za pomorstvo i turizam SDŽ produljenje roka za raspisivanje dugoročne koncesije za plažu Zlatni rat. Razlog je što Općina Bol planira izmjenu prostorno-planske dokumentacije i priprema što kvalitetnijt natječaj.
• Pokušalo se na Vidovoj gori iznači barem neko privremeno rješenje, ali županijski Ured za zaštitu okoliša nije suglasan to odobriti prije nego se napravi prostorni plan.
• Bolji su ovogodišnji turistički rezultati, nego oni od lani. Prema podacima TZO Bol 25. lipnja u Bolu je bilo 1.560 gostiju, a u istog datuma prošle godine 840. Međutim, rekordne 2019. u Bolu je bilo oko 3.900 gostiju.
• Još se čeka izvještaj sudskog vještaka o novonabavljenom vatrogasnom vozili. Općina Bol osporava kompletnu isplatu zbog uočenih nedostataka.
• Investiciju u Murvici prate Hrvatske vode sa 80 posto, a 20 posto se plaća iz naknade za razvoj Općine. Do sada je završeno 41 posto kolektora i 20 posto vodoopskrbnog cjevovoda. Ukupno su ugovoreni radovi u vrijednosti od 9,1 milijun kuna bez PDV-a.
• Natječaj za izgradnju novog Doma DVD Bol je poništen i namjeravaju se natjecati na novi natječaj financiranja iz EU fondova. Predviđeni troškovi za izgradnju Doma su dva milijuna eura.
• Na dan preuzimanja funkcije načelnice, nepodmirene obveze Općine Bol iznosile su 590.000 kuna, dok je stanje na računu bilo 7.428 kuna. Prema već sklopljenim ugovorima Općina ima oko 7,3 milijuna kuna obaveza koje na naplatu dospijevaju ove godine, a dio iduće godine.
• Nastavljaju se započeti projekti. Prioritet će biti, naglasila je K. Marčić, novo groblje. Trenutno treba riješiti geodetski elaborat koji je sastavni dio dokumentacije za građevinsku dozvolu nove luke. Za radove koji se očekuju na jesen ne bih se usudila davati nikakve prognoze s obzirom na lošu financijsku situaciju u Općini – zaključila je načelnica Katarina Marčić. (j.e.)

(132) objavljeno 26. 06. 21. u 21:30 h

********************


alt


PRETPLATA ZA PARKIRANJE U MURVICI

Sve je više problema sa parkiranjem u Murvici. Osim privatnih terena za parkiranje, Općina je odlučila dati u godišnji zakup dva svoja parkirališta, ispod Doma i iznad terena za boćanje, ukupno 26 parkirnih mjesta. Stanari koji u Murvici žive duže od pet godina mogu se natjecati, a jedno parkirno mjesto plaćao bi se 600 kn godišnje. Jedna obitelj može zakupiti samo jedno parkirno mjesto. Ukoliko bude manje zainteresiranih, Murvičani mogu zakupiti parking prostor za svoje goste. Cijena za turiste je 1.000 kn godišnje po parkirnom mjestu.

Naplatu i nove cijene parkiranja usvojeni su na sjednici Općinskog vijeća 25. lipnja. (j.e.)

(131) objavljeno 26. 06. 21. u 21:25 h

********************


alt


DVD BOL: ISPOMOĆ IZ ZAGREBA

U bolski DVD tijekom subote stiglo je iz Zagreba jedno vatrogasno vozilo i četiri vatrogasca: iz DVD Sesvete, DVD Kustošija i DVD Kučilovina. Oni će biti na ispomoći bolskim vatrogascima, a mijenjat će se svakih 15 dana tijekom ljeta.
Nastavak je to suradnje Bola i Zagreba jer i ranijih godina dolazili su na ispomoć vatrogasci iz zagrebačke županije. (j.e.)

(130) objavljeno 26. 06. 21. u 21:20 h

********************


alt


KOLIKO ĆE ZARADITI POPISIVAČI?

Javni poziv raspisan za gotovo 8 tisuća popisivača i oko 1100 kontrolora, kojeg smo i mi objavili u rubrici Obavijesti i oglasi, izazvao je interes i zbog mogućnosti zarade od 5.000 do 6.000 kuna. Popisivači će na terenu prikupljati podatke tijekom cijelog dana uključujući subote i nedjelje kada će biti najviše angažirani i kada su obitelji uglavnom kod kuće, stoga je nužno da nemaju drugih poslovnih/ školskih obveza. Popisivači i kontrolori mogu biti punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem ili reguliranim boravištem u Hrvatskoj s najmanje završenom srednjom školom te trebaju poznavati rad na računalu.
Bodovnu prednost pri odabiru kandidata imat će oni s višom razinom obrazovanja, iskustvom rada na prijašnjim popisima/anketama, dobrim poznavanjem rada na računalu, studenti i nezaposleni. Na pitanje trebaju li popisivači i kontrolori biti cijepljeni protiv COVID-19 iz DZS-a nam odgovaraju da je preporuka Stožera civilne zaštite i epidemiologa da se popisivači svakako cijepe. To će uz pridržavanje epidemioloških mjera, cijeli proces učiniti sigurnijim.
– Popisivač će zaraditi za svako popisano kućanstvo 4 kn, za stan 4 kn, za svaku popisanu osobu u kućanstvu 8 kn i za svaku pribavljenu kontrolnu šifru od kućanstva koje se samostalno uspješno popisalo u prvoj fazi putem sustava e-Građani popisivač će zaraditi 8 kn. Za samačko kućanstvo popisivač će dobiti 16 kn (4 kn stan, 4 kn kućanstvo, 8 kn osoba), za tročlanu obitelj zaradit će 32 kn. U prosjeku popisivač će moći zaraditi 5.000-6.000 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica. Kontrolori će zaraditi fiksno 6.000 kn – kažu iz DZS-a. Posljednje procjene DZS-a pokazivale su da je Hrvatska imala 4,067 milijuna ljudi, no kako se mnogi iseljeni nisu odjavili, realnije je da smo pali ispod četiri milijuna ljudi, piše Večernji list.

(129) objavljeno 26. 06. 21. u 21:15 h

**********************


alt


NOVIH 86 NOVOOBOLJELIH

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bilo je ukupno 560. Među njima je 208 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 77 osoba, a testirano je njih 3.834.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 359.607 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 86 u protekla 24 sata.
Oporavilo se 350.850 osoba, od toga 77 u protekla 24 sata.
Preminula je 1 osoba, ukupno 8.197 osoba.
Do danas su ukupno testirane 2.132.353 osobe, od toga 3.834 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.625 osoba.
Zaključno s 25. lipnja utrošeno je 2.502.912 doza cjepiva. Dosad je 1.472.708 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.030.204 primilo obje doze. Na dan 25. lipnja utrošena je 34.861 doza cjepiva.

U SDŽ ČETVERO NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 471 obrađenog testa u subotu ujutro bile su 4 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 3 i Muća 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 2 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 450 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 25 COVID pozitivnih osoba, dok su 3 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(128) objavljeno 26. 06. 21. u 20:55 h
subota, 26. 06. 2021. *****


alt


OPĆINSKO VIJEĆE IMENOVALO ČLANOVE ODBORA

Druga sjednica Općinskog vijeća nakon izbora, a održana u petak navečer u Domu kulture, obradila je svih planiranih 24 točaka dnevnog reda. Pod predsjedanjem Tonča Buljana sjednica je trajala od 20 do 22:35 sati. Nazočno je bilo 8 vijećnika, a opravdano je bio odsutan Siniša Soljačić.
Na početku sjednice načelnica Katarina Marčić izvijestila je o aktivnostima od 20. svibnja, nakon preuzimanja dužnosti. Navela je kontakte i razgovore koje je imala u tom periodu, a smatra da će izgradnja novog groblja u općinskim planovima imati prioritet. Izvijestila je vijećnike da će predstavnik Općine Bol u Skupštini Vodovoda Brač biti Ivica Šćepanović, a njezina zamjenica Nataša Paleka Jakšić.
Na prijedlog Odbora za imenovanja članovi Vijeća su izabrali članove u pet odbora, jednoj Komisiji i jednom vijeću.
Odbor za Statut i Poslovnik: Tonči Buljan, Zdravko Bartulović, Nataša Paleka Jakšić, Ante Selak i Ivan Cvitović;
Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora: Zdravko Bartulović, Siniša Soljačić, Nikola Cvitanić, Tonči Buljan, Božo Nejašmić, Tihomir Marinković i Irena Eterović;
Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu: Lea Marinković, Ivana Kusanović, Siniša Soljačić, Ivan Cvitović, Marjan Marjanović, Ivona Radić i Valentina Čadonja Pavlović;
Odbor za financije i proračun: Nataša Paleka Jakšić, Irena Eterović, Ivana Kusanović, Franka Marinković i Katarina Palavra;
Odbor za dodjelu javnih priznanja: Siniša Soljačić, Ivan Cvitović, Ivica Šćepanović, Mate Petrić i Linda Ann Marinković;
Komisija za dodjelu novčanih potpora uspješnim đacima i studentima: Nataša Paleka Jakšić, Tonči Buljan, Ivana Kusanović, Irena Eterović i Maja Žuljević;
Vijeće za koncesijska odobrenja: Siniša Soljačić, Ivana Kusanović, Zdravko Bartulović , dok će naknadno svoje predstavnike odrediti Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ i Lučka kapetanija.
Sutra: izvješća o ostalim odlukama Općinskog vijeća. (j.e.)

(127) objavljeno 25. 06. 21. u 23:35

********************


alt


alt


alt


STIGLA „JELENA“ - NOVA SEZONSKA LINIJA

Točno prema redu plovidbe u petak je prvi put ove sezone iz Splita došao katamaran „Jelena“. Iskrcala su se 24 putnika, a ukrcalo za Hvar, Korčulu ili Dubrovnik njih 12. Ovu liniju cijelo ljeto, do 13. rujna, održavat će svakodnevno katamaran „Jadrolinije“. Ujutro u 7:00 sati kreće katamaran iz Dubrovnika, a u Bolu je u 11:40 sati. Nakon 15 minuta, u 11:55 nastavlja za Split. Iz Splita se u 15:30 sati vraća za Bol, Hvar, Korčulu i Dubrovnik.
Lani ove linije nije bilo zbog malog broja putnika.
U klimatiziranom salonu, ugodna je vožnja iz Splita do Bola trajala 60 minuta, ali su pri iskrcaju, kao i ranijih godina, putnici imali, zbog strme rampe, problema kada su izlazili s koferima iz katamarana na bolsku rivu. U Hvaru je sličan problem riješen dodatnim podestom na samoj rivi. (j.e.)

(126) objavljeno 25. 06. 21. u 19:05 h

********************


alt


AKTUALNO: ČIJE SU PLAŽE?

Podsjetimo na riječi stručnjaka za pomorsko dobro Gorana Vojkovića, koji je za Index napisao tekst o situaciji koja se pred neki dan dogodila na plaži u Drveniku Velom.
Koliko je pomorsko dobro? Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kaže „najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda“, ali može biti i šire, primjerice ako dio kopna po svojoj prirodi ili namjeni služi korištenju mora. Iznimno može biti i uže – primjerice ako su potporni zidovi ili javna cesta blizu moru.
Dakle, morska obala je slobodna za korištenje – u onom dijelu dokle dopiru najviši valovi, odnosno gdje je plaža, no općenito šest metara. Možete tu doći i koristiti je za svoje potrebe, kupanje, sunčanje, šetnju… Zemljište iza može biti naravno privatno, ali obala ne.
Kako se ograničava uporaba pomorskog dobra?
Unatoč općem pravilu na neke dijelove obale ipak se ne može ući. Može se, na primjer, ući i šetati marinom samo do 22 sata. U kakvu brodogradilišnu luku ne možete ući uopće. To su dijelovi pomorskog dobra na koje je država nekome dala koncesiju. Koncesija može ograničiti ili isključiti opću uporabu. Što s koncesijama?
Sada se naravno postavlja pitanje – može li netko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati u isključivu uporabu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz). U načelu može. No, takva koncesija se mora nalaziti u javnom registru - dostupan je na http://servisi.fina.hr/regkonc/index.do (ili proguglajte "registar koncesija“). No, takvih koncesija je za plaže u Hrvatskoj vrlo malo. Potpuno isključivanje opće uporabe košta prilično i većina čak i razvikanijih hotela je zaključila kako ipak neće tražiti koncesije – radije će pustiti sve zainteresirane pa zaraditi na drugi način, ponudom pića ili dodatnih sadržaja.
U svakom slučaju, ako netko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale – za to treba imati dokaz, posebno rješenje i taj dokaz uredno možete mobitelom provjeriti u registru. Ponavljamo, vrlo ih je malo, čak su i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže.
No, što je s ležaljkama, kioscima, sandolinama i sličnim što nalazimo po našim plažama – za njih se izdaju koncesijska odobrenja. Koncesijsko odobrenje je općenito nespretan izraz jer u pitanju nisu koncesije. Za koncesijsko odobrenje je bitno da ne isključuje niti ograničava opću uporabu pomorskog dobra (zato naknade za njega i jesu bitno manje).
Onaj tko ima koncesijsko odobrenje za stavljanje ležaljki – nema se što buniti ako ne želite ležaljku ili želite donijeto svoju privatnu, a onaj tko ima koncesijsko odobrenje za kakav kiosk za prodaju pića nema se što buniti ako na tu plažu donesete svoje piće. Dok oni koji imaju koncesiju mogu ograničiti vaš pristup ili ponašanje na dijelu mora gdje postoji koncesija, primjerice noćnu šetnju marinom ili pristup dok rade prekrcaj robe, onaj tko ima koncesijsko odobrenje može nuditi svoju uslugu, ali se nema što buniti ako tu uslugu ne želite. Ne smije primjerice svojim ležaljkama ni zauzeti cijelu plažu kako bi vas natjerao da platite korištenje.
Ukratko, uživajte u jadranskoj obali – uza neke vrlo male izuzetke isključivih koncesija, cijela obala uključivo i obale otoka je slobodna za vaše korištenje i uživanje i nitko se nema što ljutiti, a kamoli vam prigovarati ako ste se došli kupati gdje oni misle da je „njihova“ plaža. Ako je netko neugodan – nemojte se uopće raspravljati, već pozovite nadležne službe.

(125) objavljeno 25. 06. 21. u 19:00 h

********************


alt


UKUPNO JE 8.196 PREMINULIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 118 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak bio ukupno 552. Među njima je 209 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.
Preminule su 4 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 359.521 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8.196 preminulo, ukupno su se oporavile 350.773 osobe od toga 104 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 3.643 osobe.
Do danas je ukupno testirano 2.128.519 osoba, od toga 4.009 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 24. lipnja utrošena je 2.468.051 doza cjepiva. Dosad su 1.467.772 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.000.279 primilo obje doze. Na dan 24. lipnja utrošeno je 43.356 doza cjepiva.

U SDŽ 3 NOVOOBOLJELE OSOBE
: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 518 obrađenih testova danas su 3 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 2 i Kaštela 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 2 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba. Ukupno 487 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 24 COVID pozitivne osobe, dok su 2 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 82 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

(124) objavljeno 25. 06. 21. u 18:55 h

petak, 25. 06. 2021. *****


alt


TRAŽE SE POPISIVAČI

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku objavila je JAVNI POZIV zainteresiranim za podnošenje prijava za posao popisivača i kontrolora u drugoj fazi provodi Popis stanovništva, kućanstva i stanova u Republici Hrvatskoj.
Druga faza popisivanja je od 27. rujna do 17. listopada, a može se, prema potrebi, produžiti do 29. listopada.
Prva faza provodit će se od 13. do 26. rujna samostalnim popisivanjem elektroničkim sustavom e-Građani.
Zainteresirani kandidati za sudjelovanje u popisu trebaju na mrežnim stranicama Popisa (www.popis2021.hr) popuniti prijavu do 15. srpnja 2021.
Za popisivače i kontrolore mogu se javiti državljani RH s navršenih 18 godina, s najmanje završenom srednjoškolskim obrazovanjem.
Javni poziv objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(123) objavljeno 24. 06. 21. u 22:20 h

********************


alt


OVAJ PETAK: OPĆINSKO VIJEĆE

Samo dva tjedna nakon konstituirajuće sjednice, predsjednik Općinskog vijeća Tonči Buljan sazvao je za ovaj petak (25. lipnja) radnu sjednicu na kojoj je, prema pozivu, previđeno nakon uobičajenog uvodnog dijela (utvrđivanje kvoruma i dnevnog reda, primanja na znanje zapisnika sa ranijih sjednica, usmenog izvješća načelnice o radu Općine između dvije sjednice te vijećničkih pitanja, prijedloga i pohvala) još 24 točke: birat će se pet odbora, jedna komisija i jedno vijeće.
Vijećnici će raspravljati godišnji izvještaj o izvršenju godišnjeg proračuna općine Bol za 2020. godinu te odlučiti o raspodjeli ostvarenih rezultata. Na raspravi su i proračuni Centra za kulturu, Općinske knjižnice, Dječjeg vrtića Mali Princ, DVD-a Bol i KJP Grabov rat za 2020.
Na dnevnom redu je i rasprava o plaći i drugim pravima načelnika općine te naknadi za rad kada se ta dužnost obavlja bez zasnivanja radnog odnosa.
Na sjednici u petak raspravit će se i odlučiti o naknadama općinskih vijećnika te o naknadama političkim strankama i grupi birača.
Općinski vijećnici trebaju odlučiti o programu potpore poljoprivrednim gospodarstvima za nabavu sadnog materijala za razdoblje 2021. – 2024.
Raspravit će se također o uvjetima organiziranja i naplate na dva javna parkirališta u Murvici. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 06. 21. u 22:15 h

**********************


alt


OKOM KAMERE: PRESVLAČENJE

Plaža iza Velog mosta je omiljeno kupalište onima iz centra mjesta, posebno mještanima. Međutim, službeno ta plaža ne postoji jer su u blizini sidrišta za brodove, a u planu je i izgradnja nove luke. Zbog sigurnosti kupača kupanje nije dozvoljeno, ali …
Kupača ima, a ako već nemaju ležaljke i suncobrane, tražili su barem paravane za presvlačenje. Nešto im se moralo udovoljiti. (j.e.)

(121) objavljeno 24. 06. 21. u 22:10 h

***********************


alt


UKUPNO 542 AKTIVNA SLUČAJA

U posljednja 24 sata zabilježen je 101 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 542, izvijestio je Nacionalni stožer. Među njima je 241 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.
Preminule su 2 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 359.403 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8.192 preminule, ukupno se oporavilo 350.669 osoba, od toga 74 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3818 osoba.
Do danas je ukupno testirano 2.124.510 osoba, od toga 5.051 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 23. lipnjem utrošeno je 2.424.695 doza cjepiva. Dosad je 1.462.287 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 962.408 primilo obje doze. Na dan 23. lipnja utrošene su 35.062 doze cjepiva.

Broj novozaraženih po županijama: Zadarska (34), Primorsko-goranska (14), Grad Zagreb (10), Šibensko-kninska (7), Dubrovačko-neretvanska (6), Osječko-baranjska (5), Vukovarsko-srijemska (5), Međimurska (4), Splitsko-dalmatinska (4), Varaždinska (4), Koprivničko-križevačka (2), Krapinsko-zagorska (2), Sisačko-moslavačka (2), Ličko-senjska (1) i Karlovačka (1).

U SDŽ DVIJE NOVOOBOLJELE OSOBE: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 418 obrađenih testova u četvrtak ujutro bile su 2 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita. Od ukupnog broja novooboljelih 1 osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba. Ukupno 524 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 23 COVID pozitivne osobe, dok su 3 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(120) objavljeno 24. 06. 21. u 22:05 h

četvrtak, 24. 06. 2021. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


POČELE BOLSKE LITNJE NOĆI SRIJEDOM

Bolska litnja noć i 32. Bolsko lito otvorila je u srijedu na bolskoj rivi ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković. U Bolu trenutno boravi 1.500 gostiju pa je podosta njih, zajedno sa mještanima, došlo na rivu. Na desetak štandova nudili su se plodovi mora, lignje i tunjevina, kolači, pivo, vino, rakija, suveniri …
Tombola nije organizirana jer nisu posve jasna pravila što je dozvoljeno ili zabranjeno iz epidemioloških razloga.
U glazbenom programu nastupio je trio Ljetno kino.
Bolske litnje noći i ubuduće će biti srijededom, već od 19 sati. (j.e.)

(119) objavljeno 23. 06. 21. u 22:05 h

*********************


alt


SRIJEDA BEZ JAHTAŠA

Ove srijede (23. lipnja) nije bilo uobičajene gužve na vezovima u bolskoj luci. Nisu kao obično došli jahtaši, ali je pedesetak brodova najavljeno za iduću srijedu, 30. lipnja. (j.e.)

(118) objavljeno 23. 06. 21. u 22:00 h

***********************


alt


KREĆE LINIJA SPLIT – BOL - DUBROVNIK

Idućeg petka (25. lipnja) kreće u 15:30 komercijalna (izletnička) linija katamaranom iz Splita preko Bola, Hvara, Korčule za Dubrovnik. Sutradan, u subotu u 7:00 sati polazak je iz Dubrovnika, a u Bol katamaran dolazi u 11:40. Nakon 15 minuta nastavlja za Split gdje dolazi u 12:55 sati.
Na ovaj liniji će, do 13. rujna, pretpostavljamo ploviti katamaran „Jelena“
Gosti iz Bola najviše su koristili ovu liniju za putovanje iz Bola, u 11:55, za Split.
Cijena prijevoza Bol – Split je 100 kn a Bol – Dubrovnik 215 kn. Na ovoj komercijalnoj liniji ne vrijede otočne iskaznice. (j.e.)

(117) objavljeno 23. 06, 21, u 21:55 h

*********************


alt


TRI KAMERE U ŽIVO

Uključena je i treća live kamera pa se sada mogu gledati događanja na istočnoj strani plaže Zlatni rat. Za rad ove kamere angažiran je novi operater: A1.
Za kontrolu ispravnosti rada kamera zadužen je Ured TZO Bol. Trenutno, od utorka, ima problema s kamerom koja je na zgradi TZO Bol, ali je u tijeku popravak leče. (j.e.)

(116) objavljeno 23. 06. 21. u 21:50 h

************************


alt


AKTIVNO 517 SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježena su 43 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 517. Među njima je 251 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 18 pacijenata.
Preminule su 2 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 359.302 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.190 preminulo, ukupno se oporavilo 350.595 osoba, od toga 56 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.916 osoba.
Do danas je ukupno testirano 2.119.459 osoba, od toga 1.992 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 22. lipnjem utrošene su 2.389.633 doze cjepiva. Dosad je 1.456.750 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima su 932.833 primile obje doze. Na dan 22. lipnja utrošeno je 9.975 doza cjepiva.

U SDŽ 9 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 334 obrađena testa u srijedu ujutro bilo je 9 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6, Kaštela 1, Trogira 1 i Baške Vode 1 osoba.
Od ukupnog broja novooboljelih 5 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali kontakti epidemiološki obrađuju. Ukupno 547 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 20 COVID pozitivnih osoba, dok su 4 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(115) objavljeno 23. 06. 21. u 21:45 hsrijeda, 23. 06. 2021. *****


alt


alt


alt


VIJENCI ZA POGINULE

Na dvije lokacije u Bolu, na Dan antifašističke borbe, Općina Bol položila je vijence. Pred bistom Joze Bodlovića na tržnici vijenac je položila načelnica Općine Katarina Marčić, a pola sata kasnije to isto je učinila i u Spomen parku poginulih za Domovinu kod crkvice Sv. Ivana.
Polaganju vijenaca uz načelnicu Katarinu Marčić bili su prisutni članovi Općinskog vijeća Tonči Buljan (predsjednik), Nataša Paleka Jakšić, Jakov Okmažić i Ivica Cvitović te direktor TZO Bol Markito Marinković.
******
U II. svjetskom ratu život je izgubilo 58 Boljana. Antifašističkih boraca bilo je 40, a njih 18 su civilne žrtve rata. Među njima je i dvoje djece, od 8 i 11 godina starosti. (j.e.)

(114) objavljeno 22. 06. 21. u 21:05 h

********************


alt


POČINJU BOLSKE LITNJE NOĆI

Ove srijede (23. lipnja) počinju ljetne gastro-zabavne večeri na bolskoj rivi. Na desetak štandova nudit će se posjetiteljima od 21 sat razne delicije: od morskih specijaliteta sa roštilja do domaćih kolača, piva, vina … Na pozornici (bini) se predviđa program i glazba u živo za ples.
Na otvaranju i zatvaranju Bolskih litnjih noći (Živilo lito i Adio lito) uvijek se igrala i tombola. (j.e.)

(113) objavljeno 22. 06. 21. u 20.00 h

********************


alt


SEZONA U 585CLUBU POČINJE 10. SRPNJA

585 Clubu, poznat po vrhunskom klupskom programu, na Brač i ove godine dovodi priznate domaće i međunarodne DJ-eve i izvođače, a početak i sami kraj sezone, klub će obilježiti na uistinu poseban način. Naime, u Bol stižu dvije najveće hrvatske i regionalne zvijezde – Severina, koja će nastupiti 10. srpnja, te Gibonni, koji nastupa 21. kolovoza.
Dovoljno je reći Severina da krene posebna čarolija koju ova glazbenica već godinama dijeli sa svojim obožavateljima diljem regije. Odavno je postavila visoke kriterije kada je riječ o produkciji i nastupima pa se tako i 10. srpnja može očekivati pravi glazbeno-vizualni užitak. Brojni hitovi, njezina zarazna energija te posebna magija u zraku, najbolji su recept za nezaboravno druženje na samom početku ljeta.
A sami kraj čuvao se za njega – glazbenika uz čije se stihove slavi, putuje u neke druge dimenzije, dijeli i piše ljubav te stvaraju posebne glazbene priče. Gibonni će svoje note podijelili na jednoj od najljepših klupskih pozornica na Mediteranu, 21. kolovoza, a bit će to, vjerujemo, jedna od najljepših glazbenih razglednica i uspomena na ljeto 2021.
Ulaznice za oba koncerta moguće je osigurati putem sustava Entrio, a s obzirom na važeće epidemiološke mjere, riječ o ograničenim količinama.

(112) objavljeno 22. 06. 21. u 19:55 h

**********************


alt


NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 253 OSOBE

U posljednja 24 sata zabilježeno je 75 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 532, javio je Nacionalni stožer. Među njima su 253 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 16 pacijenata.
Preminulo je 6 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 359.259 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.188 preminulo, ukupno se oporavilo 350.539 osoba, od toga 72 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 3792 osobe.
Do danas je ukupno testirano 2.117.467 osoba, od toga 5.308 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 21. lipnja utrošeno je 2.379.658 doza cjepiva. Dosad je 1.455.647 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 924.011 primilo obje doze. Na dan 21. lipnja utrošeno je 20.186 doza cjepiva.

U SDŽ 10 NOVOOBOLJELIH OSOBA: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 382 obrađena testa u utorak ujutro bilo je 10 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 i Solina 2 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali kontakti epidemiološki obrađuju. Ukupno 647 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 20 COVID pozitivnih osoba, dok su 4 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 67 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

(111) objavljeno 22- 06. 21. u 19:50 h
utorak, 22. 06. 2021. *****


alt


DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Dan antifašističke borbe, koji se slavi 22. Lipnja, je državni praznik u Republici Hrvatskoj. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji.
Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.
Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.
Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan (22. lipnja) od stjecanja hrvatske neovisnosti.

(110) objavljeno 21. 06. 21. u 20:40 h

********************


alt


alt

Navikli smo da trgovine prehrambenom robom rade na praznik, ali ovaj put je otvorena i ljekarna (8 - 15 sati)


PRAZNIK U BOLU

Ovog utorka položit će se u 8:00 sati vijenac pored biste Joze Bodlovića, a u 8:30 sati pred spomenik palima za Domovinu kod crkvice Sv. Ivana.
I
ako je ovog utorka državni praznik, za mnoge je - radni dan. Ne rade općinske službe, FINA, poštanski ured, trgovina „Berica“ ni mjesna ambulanta, ali je iznimno za ovaj praznik otvorena ljekarna Ines Škoko, i to od 8 do 15 sati. Zbog turističke sezone trajekti (Supetar – Split – Supetar i Sumartin – Makarska – Sumartin), katamaran (Jelsa – Bol – Split – Bol – Jelsa) te autobusi (Bol – Supetar – Bol) prometuju kao radnim danom.
Benzinska postaja ima redovno radno vrijeme od 7 do 21, trgovine prehrambenom robom (Konzum i Studenac) otvoreni su od 7 do 21 sat.
Otvorena je tržnica, a komunalno poduzeće „Michieli-Tomić“ praznit će i na praznik spremnike sa kućnim otpadom. Naplaćivat će se parkiranje kod benzinske postaje i na Velom mostu. Uobičajeno je radno vrijeme i u bolskim restoranima. (j.e.)

(109) objavljeno 21. 06- 21. u 20:30 h

********************


alt


U BOLU 1.393 GOSTA

Ljeto, za mnoge omiljeno godišnje doba, ove je godine počelo u rano jutro (05.21 sati) ovog ponedjeljka, 21. lipnja. Prema onome što je prijavljeno, a eVisitor zabilježio, u ponedjeljak je u Bolu bilo gostiju - 1.393. Lani ih je, na isti dan (prvog dana ljeta), bilo 509.
Značajno je to povećanje iako koronavirus još uvijek prijeti.
Službena brojka od 1.393 gostiju mora nas veseliti iako smo sigurni da još ima barem 200 gostiju koji još nisu ili neće ni biti prijavljeni. (j.e.)

(108) objavljeno 21. 06. 21. u 20:25 h

********************


alt


alt


PLAVA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Prvog dana ljeta na Zlatnom ratu je ponovno podignuta Plava zastava. Prvi put je to učinjeno 5. lipnja 2012. i ovo je bilo deveto podizanje, nakon prošlogodišnje pauze zbog slabe posjete turista. Prigodnoj svečanosti bili su nazočni direktor TZO Bol Markito Marinković, direktor tvrtke Grabov rat Mirko Perić i voditelj poslova na plaži Ante Selak
******
Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i obalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Plava zastava je danas najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. (j.e.)

(107) objavljeno 21. 06. 21. u 20:20 h

********************


alt


NA RESPIRATORU SAMO 19 PACIJENATA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 535, izvijestio je Stožer. Među njima su 282 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata.
Preminulo je 8 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 359.184 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8.182 preminule, ukupno se oporavilo 350.467 osoba, od toga 65 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 4.129 osoba.
Do danas je ukupno testirano 2.112.159 osoba, od toga 1674 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 20. lipnja utrošene su 2.359.472 doze cjepiva. Dosad je 1.450.798 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 908.674 primilo obje doze. Na dan 20. lipnja utrošene su 4.422 doze cjepiva.

U SDŽ NEMA NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 62 obrađena testa u ponedjeljak ujutro nema novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije. Ukupno 697 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 24 COVID pozitivnih osoba, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 81 godinu. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

(106) objavljeno 21. 06. 21. u 20:15 h


ponedjeljak, 21. 06. 2021. *****


alt


alt


alt


alt


STIGAO NAM TOPLINSKI VAL

Toplinski val koji je stigao u Hrvatsku trajat će vjerojatno cijeli tjedan, a temperature će uglavnom biti preko 35 stupnjeva, negdje će ići do 38 stupnjeva.
"Toplinski val je pred vratima, prvo će nastupiti na kopnu, već u ponedjeljak u središnjoj Hrvatskoj, a onda od ponedjeljka i u cijeloj zemlji. Trajat će vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna", rekla je prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a gostujući u Dnevniku, a prenosi portal Index.
"Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije, jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val", rekla je Mikuš Jurković.
Već danas je za dio Hrvatske na snazi žuto upozorenje, a u ponedjeljak će biti na snazi za cijelu Hrvatsku zbog visokih temperatura koje će u većim dijelovima ići preko 35 stupnjeva.
Jedino je rješenje potražiti osvježenje na jednoj od bolskih plaža. Najatraktivniji je ipak Zlatni rat. Tri kućice još uvijek nisu otvorene, ali su ostali u punom pogonu. Rade i stolovi za masažu. Mjesta ima na parkiralištima. Onom besplatnom, ali i na onima gdje se naplaćuje dnevno korištenje. Goste malo zbunjuju tri različite cijene, ali se treba – informirati.
Na jednom od osmatračnica Grabov rat je izvjesio pano sa oznakom zabrane sidrenja uokolo Zlatnog rata. Možda je to razlog što ove nedjelje nije bilo brodica oko plaže, kao obično.

(105) objavljeno 20. 06. 21. u 20:40 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ZAVRŠEN FEST „IMENA“ - DOVIĐENJA DOGODINE

Večernjim koncertom dvojice gitarista (Devčić & Erceg) u atriju Galerije Dešković završeno je 12. Izdanje Festivala kulture IMENA. Znakovito je što je producentica Maja Duka pozdravila s „doviđenja“ pa se možemo nadati programu i sljedeće godine.
Nedjelja ujutro okupila je svoju publiku na tržnici koja je mogla uživati u gastro ponudi, ali i vinima iz Vinarije Baković. Ponudu hrane na tri štanda ponudili su Srednja škola Bol, restoran Argento i gospođa Trudna teća. U svega 15 minuta nestalo je janjetine s bižima.
Dobar promet imao je štand gdje su se prodavale majice Trudne teće po 50 kn.
Uzbuđenja je bilo i tijekom igre tombole (bročki lot) a sretna dobitnica pršuta je Ana Pivčević. (j.e.)

(104) objavljeno 20. 06. 21. u 20:30 h

********************


alt


U „DALMATINA“ UVIJEK NEŠTO NOVO

Drago Eterović Šale, vlasnik konobe „Dalmatino“, ove je godine u ulaznom dijelu restorana organizirao degustaciju - kušaonicu kvalitetnih domaćih vina. Umjesto aperitiva može se kušati ponuda i odabrati nešto po vlastitom ukusu, uz jelo. Ali i za ponijeti kući!
Vina nisu jedina za kušanju. Uskoro će se posjetiteljima konobe „Dalmatino“ ponuditi pršut, sir … (j.e.)

(103) objavljeno 20. 06. 21. u 20:25 h

*********************


alt


OKOM KAMERE: IMA I SMEĆA

Prepuno je kupaća, domaćeg svijeta, bilo i na plažama na istočnom dijelu Bola (Martinica, Bijela kuća, ribarska kućica … ). Naš nam je čitatelj T.D. poslao fotografiju koša prepunog smeća, a toga će, dolaskom gostiju, idućih dana svakodnevno, i to sve više. (j.e.)

(102) objavljeno 20. 06. 21. u 20:20 h

*******************


alt


TRENUTNO 597 AKTIVNIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a umrlo je 5 osoba, objavio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. U Hrvatskoj je u nedjelju bilo 597 aktivnih slučajeva, od kojih je 288 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga broja na respiratoru je 25 pacijenata.
Od prvoga slučaja zaraze u Hrvatskoj, 25. veljače 2020., do nedjelje zabilježene su 359.173 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8.174 umrle. Oporavile su se 350.402 osobe, od kojih 122 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.868 osoba. Dosad je testirano 2.110.485 osoba, od toga 4.340 u posljednja 24 sata.
Do 19. lipnja utrošeno je 2.355.050 doza cjepiva. Cijepljeno je 1.449.819 osoba najmanje jednom dozom, od kojih je 905.231 primila obje doze. U subotu su utrošene 36.622 doze cjepiva.

U SDŽ 5 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 371 obrađenog testa u nedjelju je 5 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 3, Sinja 1 i Solina 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 2 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 691 osoba nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 22 COVID pozitivne osoba, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 67 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

(101) objavljeno 20. 06. 21. u 20:15 h

********************


alt


ČUVAJTE SE TOPLOTNOG UDARA

U ovakvim vremenskim prilikama može doći do toplinskog udara, iznenadnog kolapsa organizma, te je izuzetno važno simptome prepoznati na vrijeme jer ovakvo stanje može biti opasno po život.
Simptomi toplinskog udara su sljedeći: crvena, topla i suha koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tijela (i do 40°C unutar 10-15 minuta) i gubitak svijesti, piše Zavod za javno zdravstvo.
U slučaju da primijetite da vi ili netko vama blizak ima simptome toplinskog udara, odmah pozovite Hitnu pomoć. Premjestite osobu u hlad u vodoravni položaj i podignite noge u visini kukova, skinite joj odjeću. Stavite na vrat, pazuhe ili prepone hladne obloge ili prskajte hladnom vodom, hladite ventilatorom ili lepezama.
U svakom slučaju, pokušajte sniziti tjelesnu temperaturu ispod 38 stupnjeva Celzijevih. Ako je oboljeli pao u nesvijest, okrenite ga na bok da se ne uguši. Onome tko je doživio toplinski udar nemojte davati alkohol ili gazirane napitke.
"Ne može se dovoljno naglasiti važnost brzog prepoznavanja i učinkovitog, brzog hlađenja. Hlađenje isparavanjem je ugodno i prikladno te ga neki stručnjaci smatraju najbržim načinom. Tijekom njega se bolesnici neprekidno vlaže vodom uz istovremeno hlađenje ventilatorom i masažom kože kako bi se potaknuo protok krvi", savjetuje MSD.
"Najbolje je vlaženje prskanjem vodom iz crijeva, uz hlađenje velikim ventilatorom, što se može primijeniti za liječenje veće skupine ljudi na terenu. Dovoljno je da voda bude ugodne temperature, mlaka (npr. 30°C) jer do hlađenja dolazi isparavanjem; nije potrebna hladna ni ledena voda. Na terenu se također može koristiti uranjanje u jezero ili potok. Također se, ali na kao jedini način hlađenja, može primijeniti nanošenje leda na aksile i prepone. U slučajevima životne opasnosti unutarnja se temperatura brzo može sniziti oblaganjem bolesnika ledom, ali valja biti vrlo pažljiv", dodaje MSD.
Ako tijekom dužih vrućih razdoblja osjetite iscrpljenost ili glavobolju, to ne znači da se odmah radi o toplinskom udaru. Primjerice, u slučaju nedovoljnog unosa tekućine i istovremenog izlaganja visokim temperaturama, možete doživjeti toplinsku iscrpljenost.
Na ovaj toplinski poremećaj najviše su osjetljive starije osobe, one s povišenim krvnim tlakom te osobe koje su izložene jakim fizičkim naporima kod velikih vrućina (radnici na otvorenim gradilištima, poljoprivrednici itd.). Simptomi koji upozoravaju na toplinsku iscrpljenost su: umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, blijeda, hladna i vlažna koža, otežano znojenje, ubrzani, slabi puls i ubrzano površno disanje i nesvjestica.
U slučaju toplinske iscrpljenosti, pogođeni treba piti puno tekućine, odmarati se u sjenovitom ili klimatiziranom prostoru, tuširati se mlakom vodom, nositi laganu odjeću i obuću.
Neki od čestih toplinskih poremećaja su i osip te grčevi. Toplinski osip nastaje zbog prekomjernog znojenja. Najčešće se javlja kod male djece na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima. Prva pomoć sastoji se u hlađenju zahvaćenih mjesta tuširanjem mlakom vodom i boravkom u sjenovitim mjestima ili klimatiziranim prostorima, piše Zavod.

KAKO SE ZAŠTITITI OD VRUĆINE?
Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina:
- rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla
- pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju
- izbjegavajte boravak na direktnom suncu od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
- osobe koje rade vani (na primjer, građevinski radnici) trebaju se češće odmarati, sklanjati u hlad i piti jednu i pol čašu vode svakih 30 minuta
- tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke
- nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka
- nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža
- ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana
- redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

(100) objavljeno 20. 06. 21. u 20:10 h

nedjelja, 20. 06. 2021. *****


alt


U PONEDJELJAK NAM DOLAZI - LJETO

U nedjelju će biti vruće, možda jer je zadnji dan proljeća, ali će još toplije biti u ponedjeljak. U 5.21 sat počinje ljeto. Ljetni je solsticij – najduži dan, a najkraća noć.
Zbog vrućine liječnici savjetuje posebno starijima i kroničnim bolesnicima, da od 11 do 16 sati ostanu kod kuće ili u hladu.
Najbolje je dobro prozračiti stan ujutro i navečer. Tijekom dana zatvorite prozore, zavjese i sjenila kako biste spriječili ulazak sunca i topline.
Idite u kupaonicu i držite zapešća pod hladnom vodom.
Nosite laganu, prozračnu odjeću - po mogućnosti pamuk, svilu ili posteljinu, umjesto jakih cipela nosite japanke.
Uvijek uzmite mlak tuš, koji se optimalno osvježava.
Pijte, pijte, pijte: najbolja su mineralna voda, spritzeri i voćni sokovi. Tijelu je potrebno 3 do 4 litre tekućine u vrućim danima. Trebate se suzdržati od alkohola, jer širi krvne žile i cirkulacija još više šepa
Izbjegavajte začinjenu hranu - samo se znojite.
Idite plivati.
Jedite sladoled!
Ostavite automobil, biciklizam je mnogo ugodniji ljeti.

(99) objavljeno 19. 06. 21. u 23:10 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


TRUDNA TEĆA JE UVIJEK HIT

Za Bolsku marendu (Trudna teća) ne treba posebna reklama. U ovogodišnjoj ponudi moglo se uživati, ali je – kao i prije dvije godine – trebalo platiti 20 kuna. To je razlog što je bilo manje gužvi nego kada se konzumiralo – besplatno. Restoran Santo ponudio je na Mornarskom stolu hobotnicu s njokima, Ribarska kućica je na Težačkom stolu pripremila bob s povrćem i makaronima, restoran Argento uredio je Pastirski stol na kojem je bio jari grav ili sikirica. Uz dobro jelo ide i dobra kapljica, a Jako vino je iz svojeg podruma ponudio crni napitak.
Svi posjetitelji na bolskoj tržnici pokušali su za 10 kuna (jedan broj) zaigrati bročki lot (tombolu) i osvojiti pršut. Nakon više od polovine izvučenih brojeva, Marija je izvukla „O“, a to je značilo da sljedeći broj dobiva – pršut.
Svi su napeto iščekivali. Dobio je broj 84, a dobitnik je, vjerovali ili ne, vaš novinar. Producentica Maja Duka, koja je kontrolirala izvlačenje, objavila je kako je sve regularno i čestitala dobitniku. On je obećao da neće u nedjelju ponovno igrati tombolu.
Trudna teća nastavlja svoj program i u nedjelju, na bolskoj tržnici, od 10 do 12 sati. Jela će pripremati Srednja škola Bol, restoran Argento, a svoje specijalitete će na trećem stolu ponuditi gospođa Trudna teća. Vino stiže iz Vinarije Baković. Ponovno će se igrati brački lot (tombola), a za 10 kuna nagrada je, kao i u subotu – pršut.
Navečer u sklopu programa festivala kulture IMENA planiran je koncert u Galeriji Dešković. Početak je u 21:30 sati. Na gitarima je duo Devčić & Erceg koji će izvoditi jazz, flamenco i tango. Ulaz je besplatan. (j.e.)

(98) objavljeno 19. 06. 21. u 22:55 h

********************


alt


altNa slici su Boljani 1946. u solani, a to je za našu producenticu poput scene iz filma BILO JEDNOM U AMERICI iz 1984. s Robertom De Nirom i James Woodsom.


alt

Bolka Vesna Petrić u kupačem kostimu na Zlatnom ratu 1940. godine podsjeća na Esther Williams u filmu BAL NA VODI iz 1944. godine.


alt

Tamburački zbor u Bolu 1952. Kao u filmu MANDOLINA KAPETANA CORELLIJA iz 2001.


STARI BOLJANI – INSPIRACIJA ZA FILM

U parku pored Galerije B. Dešković uz tri panoa od prošle godine, sada su postavljena još tri sa starim slikama iz bolske povijesti, a koje su objavljene u monografiji Bolske uspomene. Izložba BOLLYWOOD je programski dio multimedijalnog festivala IMENA gdje producentica Maja Duka u filmskoj maniri interpretira stare fotografije. One su inače portret Bola kakav je nekoć bio.(j.e)

(97) objavljeno 19. 06. 21. u 22:40 h

********************


alt


NOVI RED VOŽNJE AUTOBUSA

Arriva je objavila od 20. lipnja (nedjelja) novi red vožnje autobusa koji vrijedi do 1. srpnja svaki radni dan, nedjeljom i blagdanom. Iz Bola je za Supetar prvi autobus u 07:40, a zadnji u 21:15 sati. Ukupno će iz Bola biti dnevno 9, a iz Supetra do Bola 12 polazaka.
Četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom uvodi se direktna autobusna linija Zagreb – Bol – Zagreb. Iz Zagreba je polazak u 23:30, a iz Bola u 13:45 sati.
Novi red vožnje pogledajte u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE.

(96) objavljeno 19. 06. 21. u 22:35 h

*********************


alt


U BOLNICAMA SAMO 291 PACIJENT

U posljednja 24 sata zabilježena su 84 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bio ukupno 666. Među njima je 291 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.
Preminula je jedna osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 359.115 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.169 preminulo, ukupno se oporavilo 350.280 osoba, od toga 117 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 4118 osoba.
Do danas je ukupno testirano 2.106.145 osoba, od toga 4.316 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 18. lipnjem utrošeno je 2.318.428 doza cjepiva. Dosad je 1.442.925 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 875.503 primilo obje doze. Na dan 18. lipnja utrošene su 46.184 doze cjepiva.

U SDŽ 5 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 424 obrađena testa u subotu ujutro bilo je 5 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 3, Klisa 1 i Podstrane 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 3 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 690 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 21 COVID pozitivna osoba, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(95) objavljeno 19. 06. 21. u 22:25 h


subota, 19. 06. 2021. *****


alt


alt


alt


OTVORENA „IMENA“, MAJIN FESTIVAL KULTURE

Maja Duka, kreativna producentica, ugodno nas je iznenadila prve večeri IMENA, festivala kulture. Možda i nije bilo pravo (i prvo) iznenađenje, jer je ovo već 12. izdanje koje ima svoj nivo i naravno publiku. Producentica nas je, naime, navikla na kvalitetu. A vrijedilo je u petak navečer biti u Galeriji Dešković. Radoslav Bužančić je detaljno i slikovito opisao Split kakav je doživio Marko Marulić. Povod bolskom sadržaju festa „Imena“ je 500-ta godišnjica tiskanja „Judite“, prvog epa tiskanog na hrvatskom jeziku.
Posjetitelji su mogli pogledati i 30. samostalnu izložbu „Aeromiting“ slikarice Anabel Zanze, rođene 1971. u Dubrovniku, sa stalnim boravkom u Zagrebu. Izložba će u Galeriji Dešković biti otvorena do 30. lipnja.
U glazbenom dijelu nastupili su gitaristi, duo Devčić & Erceg, a prilika je da ih se još jednom čuje na koncertu koji je na programu festa „Imena“ u nedjelju u 21:30 sati, također u atriju Galerije Dešković. (j.e.)

(94) objavljeno 18. 06. 21. u 22:30 h

********************


alt


NOVE MJERE OD 1. SRPNJA

Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. To mora Beroš predložiti vladi, ali mi smo pripremili novu odluku. Primjenjivati će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnosti i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera – rekao je Davor Božinović na press konferenciji u petak.
Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne covid potvrde.
Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima mogu instalirati aplikacija koja će momentalno očitati qr kod s digitalne potvrde.
Ostaje 100 osoba max na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s covid potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sve osobe imaju covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost.
Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sjede, okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje ne pridonose situaciji. Moraju se spriječiti nekontrolirana okupljanja a kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde.
Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, npr. publika na sportskim natjecanjima, ali samo uz covid potvrde.
Imamo dva tjedna da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom.
Mi moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u koju preko ljeta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Tu situaciju se mora iskontrolirati. Sad imamo besplatno cjepivo, imamo mogućnost kontrolirati epidemiološku situaciju svake pojedine osobe. Naravno naglasak je na odgovornosti svih koji su u našem sustavu, gradskih i općinskih vlasti uz potporu koja je od prvog dana. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju s kojom se suočavamo.
Idemo afirmativno, ali nam treba suradnja svih, pogotovo onih koji će organizirati manifestacije.

(93) objavljeno 18. 06. 21. u 20:45 h

********************


alt


alt

Trudna teća na pazaru (iz arhive)


TRUDNA TEĆA U SUBOTU I NEDJELJU

Bolska marenda – Trudna teća – nakon jednogodišnje pauze zbog koronavirusa, ponovno se vraća ove subote i nedjelje, a u sklopu festivala kulture „Imena“. Na bolskoj tržnici Trudna teća je od 10 do 12 sati, ali bude li publike to bi moglo trajati i kraće.
Organizatori nude tri vrste jela: mornarski stol, težački stol i pastirski stol, ali je vino iz Podruma. S posebnom se pažnjom očekuje bročki lot (tombola), igra na sreću, a glavni zgoditak je – pršut. (j.e.)

(95) objavljeno 18. 06. 21. u 20:40 h

********************


alt


PONOVNO JE DOŠAO „ADRIATIC EXPRESS“

U petak je u bolsku luku dva puta dolazio iz Splita „crveni“ katamaran Adriatic Express. Ujutro u 10:45 iz Splita i u 11:00 za Split nije bilo ni jednog putnika. U 13:45, nakon drugog dolaska, ostao je katamaran privezan uz Veli most, ali se odvezao iza 17 sati kako bi se mogao privezati katamaran „Jadrolinije“ na državnoj liniji Split – Bol – Jelsa.
Nakon 1. srpnja, kada se uključuju još tri brodara svojim katamaranima, moglo bi biti gužve u bolskoj luci.
U petak ujutro uputili smo pitanje Agenciji za obalni linijski pomorski promet: tko od brodara ima koncesiju za prijevoz putnika i je li moguće da iz Bola ima istovremeno po dva polaska za Split i to u 11:00 i 18:30 sati?
Odgovor nismo dobili, a objavit ćemo ga kada ga (i ako) primimo!
Podsjećamo na objavljenu satnicu brodara za polazaka katamarana iz Splita za Bol: 07:30 (Kapetan Luka), 09:30 (Naranča), 09:45 (Adriatic), 12:15 (Adriatic), 15:30 (Jadrolinija), 14:30 (Jadrolinija), 17:00 (Naranča).
Iz Bola za Split: 06:30 (Jadrolinija), 11:00 (Naranča), 11:00 (Adriatic), 11:55 (Jadrolinija), 18:30 (Naranča), 18:30 (Adriatic) 20:00 (Kapetan Luka).
Prošlog ljeta iz Bola za Split i obratno bila je dnevno samo jedna - državna linija. (j.e.)

(94) objavljeno 18. 06. 21. u 20:35 h

********************

alt


ŠKOLARCI IZ OMIŠA U BOLU

U petak je bio zadnji dan nastave u srednjim i osnovnim školama. Subota im je prvi dan ljetnih praznika, a u školske klupe će ponovno 6. rujna.
Zadnji školski dan neki su iskoristili za izlet. Tako su u Bol došli na izlet školarci iz Omiša, ali su prije kupanja krenuli u razgledanje bolskih znamenitosti.
Od ponedjeljka su, nakon završetka školske godine, moguće izmjene voznog reda autobusa na liniji od Bola do Supetra i natrag. (j.e.)

(93) objavljeno 18. 06. 21. u 20:30 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 700 AKTIVNIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 113 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 700. Među njima je 313 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata.
Preminule su 3 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 359.031 osoba zaražena koronavirusom, od kojih je 8.168 preminulo, ukupno se oporavilo 350.163 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji su trenutno 4.274 osobe. Do danas je ukupno testirano 2.101.829 osoba, od toga 4.436 u posljednja 24 sata.
Zaključno sa 17. lipnja utrošeno je 2.272.244 doza cjepiva. Dosad je 1.435.788 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 836.456 primilo obje doze. Na dan 17. lipnja utrošeno je 53.048 doza cjepiva.

U SDŽ 7 NOVOOBOLJELIH:
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 336 obrađenih testova u petak ujutro bilo je 7 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 4, Kaštela 1 i Vrgorca 2 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 719 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 22 COVID pozitivne osobe, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(92) objavljeno 18. 06. 21. u 20:25 h


petak, 18. 06. 2021. *****


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

Zanimljivi su statistički podaci i mnogo govore onima koji ih žele pročitati i koristiti. Moramo se radovati brojkama za svibanj i prvih pet mjeseci koje objavljuje TZ SDŽ. U svibnju smo imali 51.339 dolazaka turista (lani 5.206), a noćenja je bilo 199.516 (lani 35.427).
Domaćih je gostiju u svibnju, u našoj županiji, bilo najviše: 14.576, ali su ostali na odmoru vrlo kratko (2,53 dana). Nakon domaći najbrojniji su bili gosti iz Njemačke (8.029), iz Poljske (6.106), iz BiH (3.634), iz Francuske (2.751), iz SAD (2.381), iz Austrije (1.835), iz Češke (1.663), Slovenije (1.363) … Njemački gosti su u prosjeku na odmoru bili 4,79 dana.
Za prvih pet mjeseci u SDŽ došlo je 100.518 gostiju (lani 73.587), a noćenja je bilo 401.949 (lani 295.920). I dalje je najviše gostiju iz Hrvatske (45.395), slijede gosti iz Njemačke (10.241), Poljske (7.171), BiH (5.997) … Najduže su na odmoru bili gosti iz BiH (5,38 dana), zatim Njemačke (5,04), a najmanje su se odmarali domaći ljudi, u prosjeku 2,68 dana. (j.e.)

(91) objavljeno 17. 06. 21. u 21:55 h

********************


alt


OTVORENO PISMO KANDIDATA SDP-a

Mjesec dana nakon izbora, kada se pomalo smiruju navijačke strasti, a život vraća u svakodnevnu kolotečinu, željeli smo čuti i komentar dosadašnjeg načelnika, koji je na toj funkciji bio 16 godina - od 2005. Umjesto odgovora na naša pitanja, dobili smo Otvoreno pismo kojeg objavljujemo u cijelosti na donjem linku.

http://boljani.info/images/pdf/OTVORENO_PISMO_T_MARINKOVIC.pdf

(90) objavljeno 17. 06. 21. u 21:50 h

********************


alt


POČINJE FESTIVAL KULTURE „IMENA“

Ovog petka (18. lipnja u 21:30) u Galeriji Branislav Dešković počinje 12. po redu festival kulture IMENA. Prve večeri je zamišljeno je podosta toga. U atriju Galerije splitski arhitekt, konzervator, publicist i profesor Radoslav Bužančić govorit će o Marulićevom Splitu, a povod je 500-ta godišnjica tiskanja „Judite“ velikana Marka Marulića, oca hrvatske književnosti.
U glazbenoj pauzi svirat će gitaristi, duo Devčić & Erceg.
U nastavku Božo Kesić će predstaviti slikaricu-grafičarku Anabel Zanze i njenu izložbu Aeromiting koja će u Galeriji Dešković biti otvorena do 30. lipnja. To je inače izložba iz ciklusa „Ljetne izložbe u Galeriji na otoku“ ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i medija i Wiener osiguranja d.d., te u suradnji s Festivalom IMENA.
“Ekspresivnim rukopisom Anabel Zanze je stereotipizirane, simbolske svoje letjelice uvela u svijet, također svojih, slova. Ta je mezalijansa, povezana s rafiniranom izvedbom (kolaž, boja, crtež), učinila da ovaj izbor od 36 komornih formata – proviđenih tekstom Bože Kesića – postane više nego zanimljiv, upravo: metamorfozno instruktivan i likovno privlačan ciklus, kojim umjetnica oblikuje svoj 30. samostalni izložbeni nastup pod nazivom „Aeromiting”. Riječ je o izvornom reciklažnom postupku u kojemu se kao „sirovina” koriste vlastita reproducirana i reprodukcijom umnožena djela. Slikarica ih trenutno dovodi u podređen položaj, da bi ih, fragmentirana kreativnom akcijom, ponovo uspostavila u njihovoj unikatnoj vrijednosti. Ono što je bio tek segment višestruko umnoženog – radom iste ruke – pretvara se u ono izdvojeno, sada: ono posebno”.
Anabel Zanze rođena je 1971. u Dubrovniku gdje je 1990. završila prirodoslovno-matematičku srednju školu, a 1996. diplomirala na ALU u Zagrebu, u grafičkoj klasi prof. Ante Kuduza. Predavala je likovnu kulturu u Osnovnoj školi Marina Držića u Dubrovniku između 1998. i 2004. od kada živi u Zagrebu. (j.e.)

(89) objavljeno 17. 06. 21. u 21:45 h

********************


alt

Katamaran uz Veli most 17. lipnja


KATAMARAN: SEDAM LINIJA ZA SPLIT?!

Ako se ostvari ono što su najavila četiri brodara (Jadrolinija, Kapetan Luka, Naranča i Adriatic Fast Ferries), onda bi ove ljetne sezone iz Bola za Split imali sedam katamaranskih linija. Isto toliko iz Splita za Bol.
U četvrtak se u 18:15 privezao uz Veli most „crveni“ katamaran brodara Adriatic Fast Ferries d.o.o. kojeg se sjećamo iz 2019. kada je prevozio putnike na liniji Stari Grad – Bol – Split – Aerodrom Resnik. Sjećamo ga se po nesigurnoj satnici i – izostancima. Jednom je, o tome smo pisali, ostao i bez goriva!
„Crveni“ brodar je najavio polaske svakodnevno (od 17. lipnja) iz Splita za Bol u 09:45 i 12:15, a iz Bola za Split u 11:00 i 18:30 sati. Odmah smo uočili da je i brodar Naranča još ranije najavio istu satnicu za polazak iz Bola za Split (11:00 i 18.30 sati)!?
Je li Agencija za obalni linijski pomorski promet još uvijek daje suglasnost na redovne i izletničke linije? (j.e.)

(88) objavljeno 17. 06. 21. u 21:40 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 95 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 95 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 745. Među njima su 342 pacijenta na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 25 pacijenata, javlja Stožer civilne zaštite.
Preminule su tri osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 358.918 osoba zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.165 preminulo, a ukupno se oporavilo 350.008 osoba, od čega 148 u posljednja 24 sata..
U samoizolaciji su trenutno 4.344 osobe. Do danas su ukupno testirane 2.097.393 osobe, od toga 5.192 u posljednja 24 sata.
Zaključno sa 16. lipnja utrošeno je 2.219.196 doza cjepiva. Dosad je 1.428.340 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 790.856 primilo obje doze. Na dan 16. lipnja utrošene su 22.644 doze cjepiva.

U SDŽ SVEGA 8 NOVOOBOLJELIH:
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 479 obrađenih testova u četvrtak ujutro bilo je 8 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 3, Kaštela 3, Omiša 1 i Primorskog Doca 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 722 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 22 COVID pozitivne osobe, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(87) objavljeno 17. 06. 21. u 21:35 h


četvrtak, 17. 06. 2021. *****


alt


PO PROCIJEPLJENOSTI SDŽ – NAJLOŠIJA

U Bolu je tijekom srijede cijepljeno u mjesnoj ambulanti - drugi put - 95 osoba. Prema raspoloživim podacima u Bolu je cijepljeno ili preboljelo preko 50 posto starijih od 18 godina. To su brojke koje ulijevaju određenu sigurnost i zadovoljstvo prije glavne turističke sezone.
*****
Do ove srijede u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka cijepljenja protiv COVID-a 19 cijepilo se 36 posto odraslog stanovništva, što našu županiju svrstava među najlošije procijepljene županije u Hrvatskoj.
Dakle, 36 posto cijepljenog stanovništva je oko 162 tisuće stanovništva županije koja broji oko 450 tisuća ljudi. Ako toj brojci pridodamo 45 tisuća onih koji su imunitet stekli nakon preboljelog COVID-a 19, dolazimo do brojke od oko 207 tisuća ljudi koji na prirodan ili umjetan način (cijepljenjem) imaju imunitet.
Do željenih 270 tisuća ljudi s imunitetom (60 posto populacije) preostaje nam procijepiti 63 tisuće ljudi.
Tempom od oko 300 osoba dnevno, koliki je sadašnji broj onih koji se trenutačno dolaze cijepiti preko obiteljskih liječnika ili preko raznih platformi, za dostići 60 posto stanovništva koji su stekli imunitet bit će nam potrebno 210 dana ili sedam mjeseci. Taman pred početak zimske turističke sezone.
– To je izgleda tako kod nas u SDŽ-u. Uz našu, među lošijim županijama su Šibensko-kninska i Zadarska županija, dok je Dubrovačko-neretvanska najbolja među dalmatinskim županijama. Ne znam kako bih objasnila činjenicu da se ljudi ne žele cijepiti. Je li u pitanju mentalitet, naš dalmatinski dišpet ili nešto drugo, jednostavno ne znam. Stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije je očigledno svjesno da bez cijepljenja neće imati turističku sezonu, a budući da su se prošle godine "opekli", odnosno nisu imali turističku sezonu, sada su pohitali na cijepljenje – kaže nam prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. (j.e./i.marković/SD)

(86) objavljeno 16. 06. 21. u 21:25 h

********************


alt


JAHTE PONOVNO U BOLU

Jedrilice-dvotrupci, njih 19 sa 200 turista, i ove su srijede navratile u Bol gdje će i prenoćiti. U planu je posjet cocktail baru Auro na Zlatnom ratu, zatim večera, a prije spavanja idu na piće u cocktail bar Varadero. Ovo je već treće, ove godine, organizirano krstarenje.
Iduća grupa u Bol dolazi 23. lipnja. (j.e./m.š.)

(85) objavljeno 16. 06. 21. u 21:20 h

*********************


alt


OTVOREN I „MALI RAJ“

Od ove srijede za goste je otvoren i „Mali Raj“, atraktivni restoran iznad plaže „Zlatni rat“. Radno vrijeme je od 13 do 24 sata, a kuhinja radi do 23 sata.
Jelovnik u „Malom Raju“ se oslanja na tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. Osim klasičnih predjela i glavnih jela nude se recepti od ribe, plodova mora i mesa kao što su razne vrste tartara, carpaccio, buzare. Preporučamo i grill bilo da je riječ o pečenoj ribi na gradelama ili raznim mesnim delicijama bez premca. Moguće je naručiti peke od hobotnice ili mesa te pečenu janjetinu s ražnja.
„Mali Raj“ nudi i jedinstveni prostor za organizaciju vjenčanja, pričesti, krizmi, privatnih partija ili bilo kojih drugih prigoda. (j.e.)

(84) objavljeno 16. 06. 21. u 21:15 h

********************


alt


OPĆINA TRAŽI APARTMAN

Općina Bol objavila je Javni natječaj za najam jednog dvokrevetnog apartmana koji će koristiti policijski službenici od 1. srpnja do 31. kolovoza.
Pisane ponude moraju se dostaviti Općini Bol do 25. lipnja.
Tekst Javnog natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(83) objavljeno 16. 06. 21. u 21:10 h

*********************


alt


IMA 146 NOVOOBOLJELIH I DVOJE UMRLIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 146 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 801. Među njima je 349 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 28 pacijenata.
Preminule su dvije osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358.823 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8.162 preminule, a ukupno se oporavilo 349.860 osoba, od čega 110 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 4.774 osobe.
Do danas je ukupno testirana 2.092.201 osoba, od toga 5.485 u posljednja 24 sata.
Prošle srijede imali smo 275 novih slučajeva na 5.970 testiranja.
Zaključno s 15. lipnja utrošene su 2.196.552 doze cjepiva. Dosad je 1.427.566 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 768.986 primilo obje doze. Na dan 15. lipnja utrošeno je 31.678 doza cjepiva.

U SDŽ 13 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 503 obrađena testa u srijedu ujutro bilo je 13 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 7, Kaštela 3, Solina 2 i Muća 1 osoba.
Od ukupnog broja novooboljelih 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 747 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 22 COVID pozitivne osobe, dok je 5 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(82) objavljeno 16. 06. 21. u 21:00 h


_________________________________________________________________________


HUMANITARNA POMOĆ ZA PUČIŠĆANE

Prošle nedjelje u Pučišćima je organizirana humanitarna akcija za Nenada Martinića čiji su članovi obitelji stradali u padu lifta na obiteljskoj kući. Organizirano sportsko natjecanje, prodaja hrane, pića i knjiga, a prodavala se i lutrija za koju je prikupljeno 172 nagrade.
Cijeli Brač je sudjelovao u humanitarnoj akciji, a koji su kuponi dobili nagradu (i koju) kliknite na donji link.
http://boljani.info/images/pdf/Lutrija-za-Nesota.pdf


____________________________________________________________________________

srijeda, 16. 06. 2021. *****


alt


NASTAVLJA SE: FESTIVAL KULTURE „IMENA“

IMENA, 12. po redu festival kulture, ove se godine organizira u običajenom terminu, od 18. do 20. lipnja. Svojim temama želi se obilježiti 500-ta godišnjica tiskanja „Judite“ uz veliki naklon ocu hrvatske književnosti, velikom Marku Maruliću. U programu ovogodišnjeg festa su čak tri izložbe: u Galeriji Dešković Anabel Zanze izlaže 36 komornih formata, naziva Aeromiting; te Open air galerije Fermaj Marule i Bollywood, likovna "igra" pod Ložom.
• U petak navečer (18. lipnja u 21.30 sati) u Galeriji Dešković Radoslav Bužančić (arhitekt, konzervator, publicist i profesor) govorit će o Marulićevom Splitu, a Božo Kesić o slikarici-grafičarki Anabel Zanze i najnovijoj izložbi Aeromiting, prvi put predstavljenoj u javnosti.
U glazbenom dijelu sviraju gitaristi, duo Devčić & Erceg.
• U jutarnji dio programa fest-a vratila se TRUDNA TEĆA, na Pazaru i to u subotu i nedjelju od 10 do 12 sati. Uz gastro ponudu igrat će se i brački lot, a nagrada je – pršut.
• U nedjelju navečer na programu je koncert u Galeriji Dešković (20. lipnja u 21:30 sati). Bit će malo jazza, malo tanga i flamenca u izvedbi dua Devčić & Erceg.
- Mislim da smo pripremili bogat program. Bit će to svojevrsni miks ukusa i okusa – kaže Maja Duka, kreativna producentica fest-a Imena. Veselimo se druženju! (j.e.)

(81) objavljeno 15. 06. 21. u 21:10 h

********************


alt


PARKIRANJE DO 20 SATI

Od ove srijede (16. Lipnja) parkiranje kod benzinske postaje naplaćivat će se dva sata duže – od 8 do 20 sati. Cijena je 15 kuna za sat parkiranja.
Još nema konačne odluke, ali se pretpostavlja da će se parkiranje na Velom mostu naplaćivati od ponedjeljka 21. lipnja. Isti dan ili možda koji dan kasnije počet će naplata parkiranja na Martinici.
Ove godine nema naplate parkiranja na Poljani i na glavnom parkiralištu, na ulazu u Bol. (j.e.)

(80) objavljeno 15. 06. 21. u 21:00 h

********************


alt


INA OD 7 DO 21 SAT

Za INU je počela glavna turistička sezona pa su odredili novo radno vrijeme: svaki dan (radnim danom, nedjeljom i praznikom) radno vrijeme je od 7 do 21 sat. (j.e.)

(79) objavljeno 15. 06. 21. u 20:55 h

********************


alt


alt


OTVORENA ŠKOLA KAJTANJA

Boljani, ali i njihovi gosti, svi oni koji su željni novih vještina, adrenalina i zabave, trebali bi iskoristiti mogućnost obuke u novootvorenoj Školi kajtanja u Bolu. Vlasnik škole „Kite School Bol“ je naš mještanin, Tonči Šeparović, koji je i sam dugogodišnji kajter. Dobro je što je odlučio svoje znanje i vještine prenjeti na nove generacije korisnika tog atraktivnog sporta.
Obuka novih kajtera i kajterica se odvija s broda uz stalnu prisutnost iskusnih instruktora.
Za Boljan koji su zainteresirani i voljni naučiti nove vještine, pripremljen je poseban popust. Za sve ostale i dodatne informacije treba kontaktirtati vlasnika na mobitel broj: +385 91 726 6534.

(78) objavljeno 15. 06. 21. u 20:50 h

********************


alt


alt


NA PAZARU STIGLE VIŠNJE

Još uvijek je na bolskom pazaru samo jedan štand na kojem se prodaje voće i povrće. Vlasnik nudi između ostalog kruh ispod peke, a stigle su i prve – višnje. Cijena im je 30 kn za 1 kilogram. (j.e.)

(77) objavljeno 15. 06. 21. u 20:45 h

*********************


alt


OVOG UTORKA 96 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 767, objavio je Nacionalni stožer. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata.
Preminulo je 8 osoba.
Prošlog utorka imali smo 178 novih slučajeva na 6.814 testiranja.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 358.677 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.160 preminulo, a ukupno se oporavilo 349.750 osoba. U samoizolaciji su trenutno 5.352 osobe.
Do danas je ukupno testirano 2.086.716 osoba, od toga 5.924 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 14. lipnjem utrošene su 2.164.874 doze cjepiva. Dosad su 1.419.924 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 744.950 primilo obje doze. Na dan 14. lipnja utrošeno je 25.058 doza cjepiva.

U SDŽ 9 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 469 obrađenih testova u utorak ujutro bilo je 9 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 i Solina 1 osoba.
Ukupno 807 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 22 COVID pozitivne osobe, dok su 4 osobe na respiratoru
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(76) objavljeno 15. 06. 21. u 20:40 h

RANIJE VIJESTI U LIPNJU