Boljani po bijelom svijetu

Prema podacima iz Bračkog zbornika br. 13 iz Bola je od 1840. do 1965. godine

iselila u inozemstvo čak 731 osoba. Ta je brojka sigurno i veća jer nakon II. svjetskog rata

nisu evidentirani oni koji su ilegalno prelazili granicu tadašnje Jugoslavije.

O iseljenicima koju su rodni kraj napuštali najčešće iz ekonomskih razloga pisat ćemo

u novootvorenom poglavlju našeg portala -"Boljani po bijelom svijetu".

Ovdje ćemo objavljivati i foto-vijesti o Boljanima koji povremeno, poslom ili privatno, putuju po svijetu.


********************

Argentina 1915. - Portugal 2017.

FOTOGRAFIJE IZ 1915., 1925., 1935., 1940., 1943., 1948., 1955., 1965., 1967., 1975., 1982., 1990., 2000., 2006., 2012., 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017.


ZEMLJE gdje su snimljeni naši Boljani: Argentina, Australija, Egipat, Čile, SAD, Sahara, Italija, Njemačka, BiH, Makedonija, Švedska, Crna Gora, Slovenija, Španjolska, Mediteran, Turska, Indija, Poljska, Kina, Albanija, Francuska, Japan, Belgija, Norveška, Srbija, San Marino, Češka, Mauricijus, Bahrain, Slovačka, Austrija, Engleska, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška, Portugal, Bugarska, Brazil, Karibi, Finska, Kuba, Rusija, Rumunjska i Cipar


alt


CABO DA ROCA, PORTUGAL 2017. GOD

Tri bolska para, Adulmar, Marinković i Trutanić, došli su na najzapadniju točku Europe i Portugala. Na platou rta nalazi se kameni obelisk s pločom na kojoj su upisane zemljopisne koordinate te svjetionik iz 18. stoljeća (1782. godina) i naravno prodavaonica suvenira.

(objavljeno 19. 12. 2017.)

**********


alt


alt


alt


FINKENBERG, AUSTRIJA 2017. GOD

Zimske mjesece, kada su u Bolu zatvoreni restorani, Vice Marinković je odlučio zimu provesti – radno. Do 15. travnja boravit će u Finkenburgu u Tirolu (Austrija) blizu skijališta Hintertux gdje vodi restoran i pizzeriju. Od dalmatinskih specijaliteta nudi se pašticada s njokima, par janjećih specijaliteta i , što se pokazalo kao pun pogodak, škampe na buzaru. Saznali smo da svi Boljani, ali i čitatelji našeg portala imaju extra popust.

(objavljeno 12. 12. 2017.)

***************


alt


NA KRUZERU, MEDITERAN 2017. GOD

Obitelj Schlögl, vlasnici hotela Bretanide Sport&Wellness, financirali su putovanje kruzerom za svoje zaposlenike. Obišli su Italiju, Grčku i Crnu Goru. Na slici su u gradiću Alberobello (Italija), mjestu koje se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Europi. (n. bilić)

(objavljeno 06. 12. 2017.)

**********


alt


MILANO, ITALIJA 2017. GOD

Kad nije u Bolu, gdje ima prijavljen boravak, onda je Ivica Karninčić Koloč u Splitu. Međutim, navrati ponekad i u Milano, gdje je bio ove nedjelje (3. prosinca) na San Siru, zbog zeta navijajući za Inter. Uživao je i u pobjedi Intera od 5:0 protiv Chieva.
Ivica je bio u gledalištu, a na terenu su igrali hrvatski reprezentativci Marcelo Brozović i Ivan Perišić koji je postigao tri gola.

(objavljeno  03. 12. 2017.)

***************


alt


CIPAR 2017. GOD

Bračko putovanje na Cipar: Merlin Katić i Mate Keškić

(objavljeno 21. 11. 2017.)

**********


alt


MEĐUGORJE, BiH 2017. GOD

Grupa Boljana, iz tri obitelji, nastavlja svoje hodočašće. Prije najavljenog snijega i bure, ovaj su vikend bili u Međugorje. Podsjetimo, početkom listopada javili su nam se iz Lurda. (j.m.)

(objavljeno 12. 11. 2017.)

**********


alt


BUKUREŠT, RUMUNJSKA 2017. GOD

Prvi Boljanin koji je uselio u Rumunjsku godine 1880. bio je 25-godišnji Frane Brešković, a nakon 137 godina tamo su otputovali Mate i Klara Petrić, te sestre Lea Marinković i Merlin Katić. Poslali su nam fotografiju snimljenu ispred zgrade Centralnog komiteta KP Rumunjske u Bukureštu. Pretpostavljamo da je u pitanju turističko putovanje, a ne useljavanje

(objavljeno 07. 11. 2017.)

**********


alt


BRAZIL, 2017. GOD

Negdje iz Brazila poslao nam je Šime Garbajs ovu fotografiju i pozdrave čitateljima portala boljani.info

(objavljeno 04. 11. 2017.)

**************


alt


STRUMICA, MAKEDONIJA 2017. GOD

Preko 400 natjecatelja iz 33 zemlje svijeta sudjelovalo je na II. međunarodnom natjecanju kuhara - „GastroMak Macedonia 2017".
Predstavnici Hrvatske su bili: WACS sudac Dada Marčić, (s 2. prezentacije Master Class „Dalmacija s ljubavlju“ gdje su predstavili tradicijske i izvorne torte i kolače otoka Brača te dalmatinsku pašticadu s njokima) i SKMER natjecatelji Luka Radić (2 bronce i 1 zlato) i Drago Mandić (2 bronce i 1 zlato).
Konkurencija je bila prejaka ali naši momci su predstavili Hrvatsku i Dalmaciju u najboljem svjetlu.
Na samom zatvaranju Festivala Dada Marčić uručila je prigodne poklone (sat od bračkog kamena i prigodno vino vinarije Stina vino) premijeru makedonske vlade Zoranu Zajevu koji je pozvan na Brač.

(objavljeno 31. 10. 2017.)

***************


alt


SOČI, RUSIJA 2017. GOD

U Sočiju (Rusija) se održava međunarodni festival mladih i studenata, njih oko 28.000 iz cijelog svijeta. Iz Hrvatske je 80 predstavnika, a iz Slovenije 40. Jedna od njih je i Maria Garbajs studentica 3. godine Međunarodnih odnosa u sklopu društva Globallis u Ljubljani.
Na festivalu su predavanja iz različitih područja, a ima raznih aktivnosti od edukacijskih do sportskih. Na otvaranju festivala ih je pozdravio i sam predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji se nakon toga susreo i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

(objavljeno 19. 10. 2017.)

************


alt


MOSKVA, RUSIJA 2017. GOD

Maria Garbajs nakon Kube javlja nam se iz Moskve odakle šalje pozdrave svima koji je poznaju, ali i čitateljima portala boljani.info

(objavljeno 13. 10. 2017.)

***************


alt


PETAJAVESI, FINSKA 2017. GOD

Srednja škola Bol je od 1. rujna 2017. do 31. kolovoza 2020. jedna od šest škola partnera koje sudjeluju u Erasmus+ projektu pod nazivom Be a Responsible Part in the Digital World of Tomorrow (Kako odgovorno koristiti modernu tehnologiju).
Kovanica Erasmus dolazi od izraza European Region Action Scheme for the Mobility of the University Students, a znak + predstavlja bezbrojne prilike za unapređenje poučavanja, izgradnje sebe i interakciju sa različitim kulturama. Erasmus+ projekti su započeli 2014. i traju do 2020. godine.
U Erasmus+ projektu u kojem sudjeluje Srednja škola Bol još su Poljska, Italija, Finska, Njemačka i Grčka.
Prvi zajednički sastanak učenika i profesora je održan u Finskoj od 2. do 6. listopada u mjestu Petäjävesi u centralnoj Finskoj. Ime mjesta dolazi od riječi petäjä (bor) i vesi (voda). Ovo idilično mjestašce okruženo prekrasnim šumama i jezerima je udaljeno četiri sata vožnje od glavnoga grada Helsinkija. Finska avantura učenika Franka Žunića (4.a), Ozane Pavlović (2.b), te profesorica Petre Kokeze i Rovene Trivanović je započela u petak, 29. rujna podnevnim letom iz Splita za Helsinki. Cijela subota i nedjelja prijepodne su provedene u razgledavanju prekrasnog Helsinkija. U nedjelju, 30. rujna sve su ekipe zajedno u 15.30. krenule prema Petäjävesiju.
Prvi radni dan u ponedjeljak je protekao u dramskim i kuharskim radionicama na kojima su se učenici upoznavali i pokazali koliko su vješti u pripremi jela zemalja sudionica (naša bračka torta je pojedena do zadnjega komadića), a nakon ručka je uslijedilo zajedničko pješačenje po močvari  koje je bilo sklisko, blatnjavo, ali i zabavno i u sredini kojeg smo u šumskoj scenografiji nagrađeni palačinkama, kavom i čajem.
 Utorak je bio rezerviran za posjet najvećem finskom teleoperateru Telia Company-ji u gradu Jyväskylä gdje su se učenici i profesori upoznali sa radom te kompanije i imali predavanje o sigurnom i odgovornom korištenju interneta. Nakon ručka, učenici su u nekoliko grupa zajedno s profesorima i uz pomoć QR-kodova pronalazili određene točke po gradu i na svakoj točci odgovarali na pitanja iz kviza postavljenog na internetu.
Srijeda je zaista bila radna, dan je započeo radionicama profesorica sa sveučilišta  Jyväskylä koje su predavale o društvenim mrežama, odgovornom ponašanju na internetu i cyberbullying-u. Nakon ručka odrađene su prve radionice na temu netiquette-a (poželjnog i pravilnog načina pisanja, slanja, prosljeđivanja i uređivanja mailova te sudjelovanja na društvenim forumima), a nakon toga je uslijedila kišna šetnja do najveće znamenitosti Petäjävesi-ja- Petäjävesi Old Church (radi se o drvenoj crkvi sagrađenoj između 1763 - 1765. godine koja je tipičan primjer arhitekture jedinstvene za istočnu Skandinaviju i uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine.
Četvrtak je bio posvećen umjetnosti i izletu u gradić Mänttä gdje su učenici posjetili muzej u idiličnom okruženju šume i jezera. Sam muzej raspolaže sa mnogim vrijednim djelima klasične i moderne umjetnosti, a nakon divljenja slikarskim vještinama, instalacijama i izložbama uslijedila je radionica na kojoj su učenici pod stručnim vodstvom izradili vlastiti digitalni portret. Dan je zaokružen zajedničkom večerom učenika i profesora na obiteljskom imanju Kumpunen u Petäjävesiju, a neki su poslije probali saunu i uranjanje u hladno finsko jezero.
U petak je nastavljen rad na netiquette-u, a u dva sata su uslijedile učeničke prezentacije nakon kojih je uslijedio rastanak i obećanje da ćemo se uskoro vidjeti. Prepuna dojmova, hrvatska ekipa se kući vratila u subotu 7. listopada.
U Finskoj se zakotrljala jedna prekrasna i slojevita priča čiji nastavak slijedi u travnju 2018. u Poljskoj! Nähdään pian! (P. Kokeza)

(objavljeno 10. 10. 2017.)

***************


alt


LURD, FRANCUSKA 2017. GOD

Iz Lurda nam je ovu fotografiju poslao Jakša Marinković uz napomenu da u njihovoj grupi još ima Boljana s kojima su doputovali u Francusku

(objavljeno 9. 10. 2017.)

***************


alt


KUBA 2017. GOD

Boljanima lijepe pozdrave iz prekrasne Kube šalje

Marija Garbajs

(objavljeno 26. 09. 2017.)

**************


alt


PESCARA, ITALIJA 2017. GOD

Mnogi u Pescaru ili Anconu putuju iz Splita trajektom. Obitelj Baković ima bolje rješenje. Oni na jednodnevni izlet (a možda i šoping) u Pescau idu - avionom sa bračkog aerodroma

(objavljeno 26. 07. 17.)

**********


alt

Bolski mladi glazbenici pred nastup u Varšavi


alt

Goste iz Bola primila je veleposlanica Hrvatske u Poljskoj Andrea Bekić


VARŠAVA, POLJSKA 2017. GOD

Na Festivalu hrvatske kulture u Varšavi u subotu (10. lipnja) nastupili su mladi glazbenici iz Bola: smanjeni odnosno klapski sastav zbora Čarčojak te manji sastav mandolinskog orkestra Partenca kao i naš mladi harmonikaš Marin Karmelić.
Na otvaranju i zatvaranju Festivala bila je i naša veleposlanica u Varšavi, Andrea Bekić, a svi su izvođači pozvani i na domjenak u hrvatskom veleposlanstvu.

(objavljeno 10. 06. 2017.)

***************


alt

Boljani pod maskama u Budvi


alt

Primanje kod gradonačelnika Budve


BUDVA, CRNA GORA 2017. GOD

Bolska se karnevalska grupa prošlog vikenda predstavljala na 15. Međunarodnom turističkom karnevalu u Budvi.
Ovogodišnja maska za međunarodno putovanje sastavljena je od dvije nagrađene bolske grupne maske iz prošle i ove godine pa je nazvana DA MI JE BITI MORSKI PAS, a na tematiku problema s turistima koju i Budvani jako dobro razumiju. (i.b.i.)

(objavljeno 02. 05. 2017.)

***************alt


MORSKIE OKO - TATRY, POLJSKA 2017. GOD

Veliki pozdrav od članova obitelji Marinković i Nalepa!

(objavljeno 30. 04. 2017.)

***************


alt


NOVI SAD, SRBIJA 2017. GOD

Šaljem vam pozdrave iz Novog Sada. Jedva čekam dočekati Uskrs sa svojima na našem Braču

Ivana Keresteš

(objavljeno 13. 04. 2017.)

***************


alt


GÖTTINGEN, NJEMAČKA 2017. GOD

Naša Bolka Nevena Škrbić Alempijević, koja s obitelji živi u Zagrebu, imenovana je predsjednicom Međunarodnog udruženja etnologa i folklorista (SIEF – Société Internationale d´Ethnologie et de Folklore), koje broji oko tisuću članova iz čitavoga svijeta. Izbor za predsjednika SIEF-a proveden je na znanstvenoj konferenciji pod naslovom „Ways of Dwelling: Crisis - Craft – Creativity”, održanoj u Göttingenu, Njemačka.

(objavljeno 06. 04. 2017.)

***************


alt


VENECIJA, ITALIJA 2017. GOD

Deana i Slobodan Marinković s kćerkom Olgom putuju po Italiji, a snimljeni su u Veneciji

(objavljeno 12. 03. 2017.)

********************


alt


BERLIN, NJEMAČKA 2017. GOD (2)

Boravak na turističkom sajmu ITB Berlin, delegacija Bola je iskoristila i za posjet apostolskom nunciju u Berlinu, nadbiskupu msgr. Nikoli Eteroviću. Načelnik općine Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković upoznali su nadbiskupa Eterović, inače rodom iz Pučišća, sa najnovijim novostima na Braču. Nakon ugodnog razgovora i razmijenjenih darova, nadbiskup je blagoslovom ispratio goste iz Bola s kojima je bio i Marino Franinović, porijeklom iz Bola, unuk pok. Nikice Marinkovića Cigota.

(objavljeno 10. 03. 2017.)

***************


alt


alt


BERLIN, NJEMAČKA 2017. GOD

Berlinski sajam turizma koji je otvoren 9. ožujka smatra se najvećim sajmom na svijetu. Gotovo 10 tisuća izlagača natječe se tko će bolje predstaviti svoju zemlju. Tijekom pet sajamskih dana očekuje se više od 120 tisuća posjetitelja. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma egzotična je Bocvana. U zemlji punoj dijamanata turizam je tek u začetku.
Na berlinskom sajmu su prospekti Bol, ali i dva predstavnika bolskog turizma: predsjednik TZO (ujedno i načelnik općine) Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković. Oni su na sajmu razgovarali i s hrvatskim ministrom turizma Garijem Cappellijem. Tema: koncesija na plaži Zlatni rat.

(objavljeno  09. 03. 2017.)

***************


alt


LAS VEGAS, SAD 2017. GOD

Bolski stomatolog Stipe Vrsalović, inače iz Gornjeg Humca, bio je nedavno u Las Vegas na Svjetski kongres stomatologa. S tog putovanja ima o čemu pričati, posebno o letu avionom od Zuricha do Los Angelesa. Opširno o tome piše „Slobodna Dalmacija“ u broju od ponedjeljka (6. ožujka), ali možete to pročitati i na portalu splitskog dnevnika. Naš stomatolog bio je u avionu koji je zbog kvara na motoru, negdje na pola puta, morao sletjeti u Iqualuitu, 200 milja od Artičkog kruga gdje je vanjska temperatura bila minus 37 stupnjeva. Nakon 12 sati čekanja po njih je došao drugi zrakoplov i preko New Yorka i Los Angelesa došli su u Las Legas na kongres.
Dok čekati na zubarskoj stolici, u bolskoj ambulanti, možda čujete i mnogo više detalja. (j.e.)

(objavljeno 06. 03. 2017.)

***************


alt


VENECIJA, ITALIJA 2017. GOD

Naša Bolka, koja živi u Italiji, Margita Petrić Mantoni sa suprugom Franceskom i dvije kćeri, Marijom i Karlom, svake su godine na Venecijanskom karnevalu. Ove su godine izradile kostime i maske likova iz Grimmove bajke čime su izazvale veliku pozornost i došle do finala. Radost su s njima podijelili Željana i Jakša Cvitanić.

(objavljeno 27. 02. 2017.)

***************


alt


HOKAIDO, JAPAN 2017. GOD

Boljana ima na sve strane svijeta. Loren Plančić se trenutno nalazi na japanskom otoku Hokaido, točnije na skijalištu Niseko, a u pozadini je neaktivni vulkan Mount Yōtei.

(objavljeno 26. 02. 2017.)

***************


alt


NEW YORK, SAD 2017. GOD

Navikli smo na Nikolićeva putovanja, ali je prava vijest da je Vinko Marinković Bumba sa suprugom Zdravkom navratio kod sina Viktora čak u New York. Ipak je to obiteljski susret u novom stanu, a nije u pitanju ugovaranje, kako se priča u Bolu, novog posla za Bumbu: izgradnja zida prema Meksiku. Na slici (slijeva) Marjana Nikolić, Vinko Marinković, Zdravka Marinković i Cvele Nikolić.

(objavljeno 25. 02. 2017.)

***************


alt


VERONA, ITALIJA 2017. GOD

Sudeći po maskama, čini nam se da su u Veronu otputovali Klarica i Mate Petrić zbog karnevalske fešte (foto: d. marinković)

(objavljeno 24. 02. 2017.)

***************


alt


BRUXELLES, BELGIJA 2017. GOD

Maria Garbajs, studentica Međunarodnih odnosa na fakultetu za Društvene znanosti u Ljubljani, šalje svima u Bolu i onima koji je poznaju širom svijeta, pozdrave iz Bruxellesa

(objavljeno 19. 02. 2017.)

***************


alt


ELTMANN, NJEMAČKA, 2017. GOD

Pozdrave iz Njemačke šalju Leona i Tomaž , koji su na proslavi 70 rođendana Ernsta Feya, koji već 44 godine sa svojom kćerkom Manuelom dolazi u Bol.  Pozdrav Blagi i Sibijani s obitelji u Zadru , pozdrav Big Blueu i svim Boljanima koje Ernst poznaje.

(objavljeno 05. 02. 2017.)

***************


alt


GRANADA, ŠPANJOLSKA 2017. GOD

Petar Bodlović (28), naš je Boljanin, trenutno student doktorskog studija na Sveučilištu u Granadi (Španjolska), a sin je Zorane i Zorana Bodlovića.
U centru pažnje javnosti došao je zbog svoje analize u „slučaju plagijat“ ministra Pave Barišića, a koju je ovog petka (3. veljače) ekskluzivno objavio portal Index.
I ministar Barišić ima veze s Bolom. On je naime u Bolu 1979. završio Gimnaziju.
Ako ste zainteresirani za Petrovu analizu, možete to pročitati ako kliknete na poveznicu:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ekskluzivno-za-index-mladi-filozof-razvalio-paara-i-barisiceve-akademike/947556.aspx

(objavljen 03. 02. 2016.)

***************


alt

Na sajmu u Helsinkiju: (slijeva) Markito Marinković, Paul Šikić, direktor HTZ u Stockholmu, Tihomir Marinković i Dario Matošević, nekadašnji direktor HTZ u Stockholmu


HELSINKI, FINSKA 2017. GOD

U Helsinkiju (Finska) se od 19. do 21. siječnja održava sajam MATKA Nordic Travel Fair, na kojem Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije te predstavništvo HTZ u Stockholmu imaju zajednički štand. Na sajmu su i načelnik općine Bol kao predsjednik TZO Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković. Oni su posjetili i ambasadu RH u Helsinkiju.
MATKA je najveći turistički sajam u sjevernoj Europi. Prvi dan sajma i prvi dio drugog dan su namijenjeni isključivo profesionalcima u turizmu, dok će u ostalim danima posjetitelji biti široka publika. Na sajmu je više od 1.000 izlagača iz preko 80 zemalja svijeta.
U našoj županiji prošle je godine boravilo 33.037 gostiju iz Finske, a u Bolu ih je bilo 496.

(objavljeno 20. 01. 2017.)

***************


alt


LONDON, ENGLESKA 2017. GOD

Ivana Keresteš ovaj nam put šalje pozdrave iz Londona sa željom da nam ne bude više puno hladno

(objavljeno 15. siječnja 2017.)

***************


alt


MURSKA SOBOTA, SLOVENIJA 2017. GOD

Zimska razglednica Murske Sobote. Snježni pozdrav svim prijateljima u Bolu

Vladimir Kramberger

(objavljeno 13. 01. 2017.)

**************


alt


JAHORINA, BiH 2017. GOD

Dok u Bolu muku mučimo sa hladnoćom i gripom, direktor TZO Bol Markito Marinković sa kćerkom Sarom uživa u zimskim radostima na Jahorini gdje je -7 stupnjeva

(objavljeno 12. siječnja 2017.)

***************


alt


LECH, AUSTRIJA 2017. GOD

Nije samo na Braču hladno. Ovdje je -20 stupnjeva, a u jednoj noći je palo 80 cm snijega. Pozdrav iz Austrije

Lana Topalović

(objavljeno 7. siječnja 2017.)

***************


alt


MILANO, ITALIJA 2017. GOD

Branko Petojević javio nam se iz Milana, a na slici je sa zetom i unucima. Možda u Milanu nema bure, ovih dana, kao u Bolu

(objavljeno 6. siječnja 2017.)

***************


alt


alt


LECH, AUSTRIJA 2017. GOD

Prvo javljanje "iz svijeta" u 2017. godini. To su naši Boljani u austrijskom skijaškom centru (snijeg se ne vidi na slici, ima li ga?): Matej Barhanović, Zlatko Radić, Petar Lovrić (došao im je u posjetu iz Frankfurta) i Nikola Topalović (gornja slika); Nikola, Zlatko, Tea, Petar, Silvija, Tamara s malom Larom i Matej (donja slika). Šalju zajednički pozdrav Boljanima i svim Bračanima sa skijanja u Austriji ...

(objavljeno 02. 01. 2017.)2016. GODINAalt


NEW YORK, SAD 2016. GOD

Frane Marinković šeta se po Americi i sada nam sa suprugom Lucom i kćerkom Katarinom šalje pozdrave iz New Yorka uz najbolje novogodišnje želje ...

(objavljeno 30. 12. 2016.)

*************


alt


WASHINGTON DC, SAD 2016. GOD

Brački matičar, Boljanin Frane Marinković otputovao je u Ameriku zbog vjenčanja. Tamo nije otišao službeno već privatno na vjenčanje svoje kćerke. Hladne pozdrav iz Washington DC-a šalju nam bračni par Luca i Frane Marinković.

(objavljeno 19. 12. 2016.)

***************


alt


PRAG, ČEŠKA 2016. GOD

Evo naše Bolke navratile malo i u Prag: Jelena, Ivana, Tina, Ana i Romana. Kad u ljetnom periodu Čehinje dolaze na Jadran, zašto naše Bolke ne bi u zimskoj sezoni došle do glavnog grada Češke ?

(objavljeno 14. 12. 2016.)

********************


alt


VARŠAVA, POLJSKA 2016. GOD

Na Božićnom domjenku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, organiziranom za hrvatsku zajednicu u Varšavi prošle nedjelje (11. prosinca), veleposlanica Andrea Bekić je izrazila zahvalnost Tanji Kusanović za neumorno i dugogodišnje potpomaganje raznih aktivnosti u svrhu promoviranja naše domovine u Poljskoj. Veleposlanica je tom prilikom Tanju nazvala "spiritus movens" među hrvatskim volonterima koji surađuju s veleposlanstvom u Varšavi!

(objavljeno 13. 12. 2016.)

***************


alt


BEOGRAD, SRBIJA 2016. GOD

Bračni par Keresteš, Ivana i Dejan, poslali su nam sliku iz Beograda. Posjetili su i Kuću cvijeća ...

(0bjavljeno 11. 12. 2016.)


***************alt


FIRENCA, ITALIJA 2016. GOD

Boljana ima svugdje po svijetu. Slobodana Marinkovića snimili smo u Firenci

(0bjavljeno 07. 12. 16.)


***************alt


KARIBI 2016. GOD

Daniela i Tonči Buljan, mladi bračni par, javili su nam se sa Kariba (Srednja Amerika). Kada je Kolumbo došao na Karibe (nešto „malo prije“ Buljanovih) mislio je da je doplovio u Indiju.
Danijela i Tonči su na bračnom putovanju, ali se u Bol vraćaju do sportsko-zabavnih događanja na Poljani.

(objavljeno 29. 11. 16.)

***************


alt


VARŠAVA, POLJSKA 2016. GOD

Svake godine, prve nedjelje Adventa, u Varšavi okupe se ljudi iz cijelog svijeta da bi na dva kata hotela Marriott predstavljali svoje zemlje putem prodaje autohtonih proizvoda. Pokrovitelji ove akcije su sva diplomatska predstavništva akreditirana u Poljskoj, a čitav prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe. Hrvatski stol tradicionalno aktivno pomaže i Tanja Kusanović koja uspješno prezentira bračku i maminu kuhinju. Njena pašticada, hobotnica, pršurate i slične domaće delicije već imaju stalne kupce koji se zbog toga vraćaju na hrvatski stol iz godine za godinu!

(objavljeno 29. 11. 16.)

***************


alt


CUMBUO, BRAZIL 2016. GOD

Zahvaljujući Loreni Plančić, koja putuje po svijetu, i naš se portal tamo otvara. Sada nam Loren i njezin suprug Andraz šalju pozdrave iz brazilskog grada Cumbuoa

(objavljeno 27. 11. 2016.)


***************


alt


BEČ, AUSTRIJA 2016. GOD

Slaven Šćepanović je prijateljima najavio odlazak u Beč (Austrija) zbog adventa. Otkrili smo da je razlog nešto sasvim drugo. Prijatelji se pitaju: hoće li Slaven preseliti u Županju ili će Jasminka postati Bolka? Slavene, javi se!

(objavljeno 21. 11. 2016.)

***************


alt


HERCEG NOVI, CRNA GORA 2016. GOD

Dva Bračanina u Crnoj Gori! Pred crkvom Sv. Mihajla su naši Boljani Zoran Karninčić i Stjepan Vrtar

(objavljeno 20. 11. 2016.)

***************


alt


BEOGRAD, SRBIJA 2016. GOD

Ivana i Krešo Ivičić s razlogom su bili u Beogradu. Povod je bio veliki koncert u Sava centru kojeg su organizirali  Sanda Ristovski sa suprugom Ivanom Grlićem, u čast Sandinog pokojnog oca Laze Ristovskog, poznatog glazbenika na ovim prostorima. Na koncertu su nastupile brojne njegove kolege, a bolsku podršku iz gledališta dali su Ivana i Krešo.
Sanda Ristovski, Ivan Grlić i Vesna Ristovski dugogodišnji su partneri Centra za kulturu i sudionici Bolskog lita, a cijela je obitelj nekoliko mjeseci tijekom ljeta u Bolu.

(objavljeno 13. 11. 2016.)

***************


alt


LAGO DI COMO, ITALIJA 2016. GOD

U Italiji na Lago di Como posjetili su naši Boljani villu Carlotta koju je u 17. stoljeću sagradio markiz Giorgo Clerici na 70.000 kvadratnih metara. Villa koja je jako velika sada je prekrasan muzej onog vremena, s prekrasnim botaničkim vrtom na cijelom terenu. Izvan ville snimljeni su (slijeva) bračni par Nikolić, Cvetko i Marjana te Ivica Karninčić Koloč.

(objavljeno 07. 11. 2016.)

***************


alt


BRAZIL 2016. GOD

Šime Garbajs šalje pozdrave iz Brazila, gdje je na zasluženom kiteanju, nakon ljetnog rada kao instruktor jedrenja na dasci bolskom Big Blue

(objavljeno 05. 11. 2016.)


***************


alt


DUBAI, UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI 2016. GOD

Dubai je glavni grad emirata Dubaija (2.106.177 stanovnika). Iz toplog i vrućeg grada pozdrave nam šalje obitelj Keresteš: bračni par Ivana i Dejan te njihova djeca Marko (najmlađi), Nadja i Emanuell

(objavljeno  04. 11. 2016.)


********************


alt


SUNNYVALE, KALIFORNIJA, SAD 2016. GOD

S obitelji sam u američkom gradu Sunnyvale i spremamo se na Noć vještica

pozdrav Vladimir Prelovac

(objavljeno 03. 11. 2016.)

***************


alt


ŠKOFJA LOKA, SLOVENIJA 2016. GOD

Obitelji Šimetović i Lekić prijatelji su iz djetinjstva i isto toliko dugo iskazuju svoju ljubav prema Bolu. Iz San Marina dr. Nikša Šimetović došao je na odmor dva dana u Sloveniju. Promatrajući predivnu panoramu, na 700 metara nadmorske visine, neizostavna je tama bila i Bol. Dr. Šimetović je govorio (o čemu smo i mi pisali) o potrebi nabavke defibrilatora. Dva uređaja koja život znače imaju u Bolu ambulanta i vatrogasci, a trebalo bi ih barem desetak. Marina Lekić je shvatila njihovu važnost, a i njoj bi dobro došao jedan aparat za školu plivanja. Zlu ne trebalo.
Defibrilator znači veću životnu sigurnost za mještane i turiste kod iznenadnog srčanog zastoja.

(objavljeno 02. 11. 2016.)

***************

alt


ZENICA, BiH 2016. GOD

Iz sunčane Zenice pozdrave nam šalje obitelj Nenada Marinkovića.


********************


alt


SOFIJA, BUGARSKA 2016. GOD

Mladi Bračani sudjelovali su u Sofiji (Bugarska) u Erasmus+ radionici na temu očuvanja baštine. Njihove voditeljice bile su pedagoginja Ana Bodlović i učiteljica engleskog Zdravka Koljatić, koje nam šalju tople pozdrave iz hladne Sofije.


***************


alt


MILANO, ITALIJA 2016. GOD

Nakon uspješne sezone dva su brata, Stipe i Slobodan Marinković, krenuli malo po svijetu. Snimljeni su u Milanu gdje su bili usput i u posjetu Slobinoj kćeri Olgi


***************


alt


SAN MARINO, ITALIJA 2016. GOD

Naš dr. Nikša Šimetović (na slici sasvim desno) koji je zimi u San Marinu, a ljeti u Bolu, ali cijele godine čita naš portal, bio je ovih dana domaćin  akademiku Nenadu Cambiju (na slici u sredini) koji je gostovao u dnevniku TV San Marino, a organizirao mu je i predavanje na temu „Progoni kršćana u doba Dioklecijana i slučaj San Marino“. S njima je u društvu ing. Nikša Prezzi (na slici lijevo), predstavnik Lions cluba Split. Tijekom te posjete razgovaralo se o povezivanju kluba Lionsa iz Splita i San Marina, ali i o Braču čiji su zaljubljenici sva trojica. Inače, Nenad Kambi u Bolu ima i vikendicu.


*******************


alt


AFFOLTERN AM ALBIS, ŠVICARSKA 2016. GOD

Nada Schönberger – Petrak ljeto provodi u Bolu, a zimi je u Švicarskoj gdje od 28. listopada do 13. studenoga ima izložbu svojih art kreacija. Ako vas put odvede u to vrijeme u tom pravcu, navratite u Affoltern am Albis, u Galeriju Märtplatz.


***************


alt


CAPRI, ITALIJA 2016. GOD

Nakon turističke sezone neki će u vinograde, drugi u maslinike, ali ima i onih koji su odlučili malo po svijetu. Imamo sliku iz Capria gdje su uživale u vožnji kočijom Jerka Cvitanić, Nada Okmažić i Klara Petrić

(objavljeno 11. 10. 2016.)

***************


alt


AUSTRIJA, 2016. GOD

Nautic centar Bol na team buildingu u Austriji: Matej Barhanović, Nikola Topalović i Zlatko Radić

(objavljeno 26. 09. 2016.)

***************


alt


PORTUGAL, 2016. GOD

Maria Garbajs šalje pozdrav iz sunčanog Portugala

(objavljeno 22. rujna 2016.)


***************


alt


LJUBLJANA, SLOVENIJA 2016. GOD

Prilikom nedavnog posjeta Ljubljani, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović imala je i susret s nekolicinom uglednih Hrvata koji žive u Sloveniji. Među pozvanima bila je i Marina Lekić, voditeljica „Grancigule“, ljetne škole plivanja u Bolu.
- Iskoristila sam tu priliku i Predsjednici poklonila moju knjigu „Grancigulo, ljubavi moja“. Izmijenile smo nekoliko misli u vezi našeg plivanja i bilo joj je puno drago ćuti o našoj školi – rekla nam je Marina Lekić, napomenuvši da ovogodišnja škola plivanja počinje 12. srpnja.

(objavljeno 29. 06. 2016.) 


***************


alt


PRAG, ČEŠKA 2016. GOD

Na putu za Leipzig (Njemačka) gdje u četvrtak (30. lipnja) počinje Svjetsko prvenstvo u robotici, bolska ekipa s mentoricom Lucijom Špacal zaustavila se u Pragu. Snimljeni su pred predsjedničkom palačom gdje je za turiste posebno atraktivna smjena straže pred ulazom.

(objavljeno 28. 06. 2016.)


********************


alt


SAINT-ETIENNE, FRANCUSKA, 2016. GOD

Osvjedočenog hajdukovca Peru Trutanića kamera je "pronašla" na stadionu gdje su u petak igrali "Hrvatska" i "Češka". U nošenju hajdukovog šala pomaže mu netjak.

(objavljeno 17. 06. 2016.)


***************


alt


TRST, ITALIJA 2016. GOD

Srdačan pozdrav iz sunčanog Trsta.

Ivana Keresteš

(objavljeno 21. 05. 2016.)


***************


alt


VARŠAVA, POLJSKA 2016. GOD

Tanja Kusanović još jednom na poljskoj TV: na jednom od najpopularnijih kanala TVN i u vrlo gledanom programu Kuchenne Rewolucje. Ova epizoda je bila snimljena u ožujku ove godine, a emitirana prošli tjedan, u četvrtak 12. svibnja i repriza u subotu 14. svibnja.

(objavljeno 15. 05. 16.)


***************alt


WASHINGTON, SAD 2016. GOD

Katarina Marinković šalje pozdrave sa Sajma kultura (Au pair Cultural fair 2016) koji se održavao u Washington DCu (SAD).

(objavljeno  02. 05. 2016)


**********


alt


BUGOYNES, NORVEŠKA 2016. GOD

Kamera je pronašla i snimila Vicu Marinkovića Pukota, vlasnika restorana "Vagabundo", pizzerije i noćnog kluba "Yolo", malo podalje od Bola. Evo ga u Bugoynesu u Norveškoj ali se uskoro vraća kući

(objavljeno 09. 04. 2016.)

***************


alt


AUSTRIJA 2016. GOD

Bolski učenici i nastavnici u neobičnom okruženju na putu za Innsbruck (Austrija) gdje će u subotu i nedjelju sudjelovati na natjecanju robotičara (snimljeno 1. travnja 2016.).


***************


alt


HONG KONG, KINA 2016. GOD

Zahvaljujući našim čitateljima (čitateljicama) vodimo vas slikom po svijetu. Ovaj put smo u Hong Kongu odakle nam se javila Loren Plančić.


***************


alt


STRUMICA i PRILEP, MAKEDONIJA 2016. GOD

Bolske su maškare, u organizaciji Centra za kulturu, sudjelovale na karnevalskim svečanostima u Makedoniji. U subotu su bili u Strumici, a u nedjelju (13. ožujka) u Prilepu.


***************


alt


LONDON, ENGLESKA 2016. GOD

Ivana Keresteš pozdravlja sve čitatelje portala boljani.info iz sunčanog Londona

(objavljeno 09. 03. 2016.)

***************alt


VERONA, ITALIJA 2016. GOD

Naša Bolka Tanja Kusanović koja je na privremenom radu u Poljskoj, zimske je praznike provela u Veroni i Bolzanu (Italija)

(objavljeno 25. 02. 2016.)


***************alt

Bolski načelnik na štandu Aquasolisa (Vagabundo i Yolo) na sajmu u Beogradu


alt

Vice Marinković govori za TV


BEOGRAD, SRBIJA 2016. GOD

Ni ovogodišnji Turistički sajam u Beogradu (18. do 21. veljače) nije mogao bez Boljana. Svoj štand imao je Vice Marinković koji se predstavio sa svojim restoranom Vagabundo i noćnim klubom Yolo te hotelom u Milni. Među posjetiteljima bili su i neki Boljani, a načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića zatekli smo na štandu svojih sumještana.

(objavljeno 20. 02. 2016.)


***************alt


FOJNICA, BiH 2016. GOD

Hajduk je za pripreme prije početka nogometne sezone odabrao Tursku, a desetak Bolki je prije turističke sezone otputovalo 12 dana u Fojnicu, gradić od 4.225 stanovnika, 50 km zapadno od Sarajeva. Fojnica je poznata po svojoj banji, ali i glasovitom Franjevačkom samostanu Duha Svetoga.
Na našoj slici su Jerkica Mladineo, Mira Stipičić, Katica Pavišić i Gita Marinković.

(objavljeno 16. 02. 2016.)

***************alt


ABU DHABI, UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI 2016. GOD

Više nije nikakvo iznenađenje da naš petnaestgodišnji Martin Dolenc osvaja medalje na internacionalnim kitesurfing regatama. Ovaj put je otišao i korak dalje pa je u Abu Dhabiu na Emirates open kitesurfing 2016 natjecanju osvojio prvo mjesto u seniorskoj konkurenciji. Do sada je pobjeđivao među juniorima do 18 godina. Mladom Martinu od srca čestitamo i želimo još puno ovakvih odličja.
Martina s pravom prisvajamo kao Boljanina. Rođen je u splitskom rodilištu, kao i svi mlađi Boljani, ali je djetinjstvo proveo u Bolu prije preseljenja obitelji Dolenc u Medulin. Voli navratiti u Bol i posjetiti nonu i nonota, Tatjanu i Zdenka Vučičića.

(objavljeno 15. 02. 2016.)


***************alt

"Bolska morska bajka" na karnevalskoj fešti u Veroni


alt

Boljani u Veroni ali bez maski


VERONA, ITALIJA 2016. GOD

Ni karneval u Veroni nije mogao bez Boljana. Snimljeno 5. veljače 2016. godine. Nastupili su kao Bolska morska bajka: morske vile (morski valovi), brodovi, Zlatni rat, zlatne ribice i mornari ...

(objavljeno 05. 02. 2016.) 


********************


alt


LJUBLJANA, SLOVENIJA 2016. GOD

U jednodnevnoj posjeti Ljubljani bili su Jadranka i Božo Nejašmić s razlogom. Pogledali su radove arhitekte Plečnika i kako su uređene javne površine s određenim namjenama: knjižnice na otvorenom, rekreacija za starije ljude …
Slika ribarnice pored rijeke Ljubljanice. (M. Lekić)


********************


alt


alt


DAVOS, ŠVICARSKA 2016. GOD

Na Svjetskom ekonomskom forumu (20. – 23. siječnja) u švicarskom Davosu sudjelovala je i naša Bolka Dominika Kale sa svojom IT kompanijom. Uz radne obveze, kao medijska i logistička podrška izvršnim direktorima, imala je priliku i čast odslušati i neka od predavanja kao na primjer imigracija izbjeglica četvrta industrijska revolucija. Forum je bio odlična prilika za networking.


***************


alt


LONDON, ENGLESKA 2016. GOD

Lucas je tek navršio godinu dana a već je krenuo po svijetu. Snimljen je u Londonu s mamom Ivonom Plančić


*************alt


DAVOS, ŠVICARSKA 2016. GOD

Na prvom mjestu je more, ali i na snijegu su pravi gušti. Svim čitateljima portala srdačne čestitke i lijepe želje u 2016. godini šalje Ivana Keresteš**********


2015.


alt


alt


ADVENT U BEČU, AUSTRIJA 2015. GOD

Učenici Srednje škole Bol  zajedno sa svojim profesorima prošlog su petka (11. prosinca) otputovali na ADVENT u Beč. Posjetili su uži centar Beča, Schonnbrun, dvorac Belvedere, mnogobrojne božićne sajmove, Prirodoslovni muzej … Sa putovanja su se vratili u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak (14. prosinca).
Odlično su se zabavili i nadaju se ponovno, skorom, putovanju! (P.V.)

(objavljeno 14. 12. 2015.)


***************alt


LONDON, ENGLESKA 2015. GOD

Mnogi su posjetitelji caffe bara Loža ovih dana zabrinuti što na jutarnjoj kavi nema Ivice Plančića. Riješila je tu neizvjesnost kamera koja je snimila Ivu i suprugu mu Pinu u šetnji Londonom

(objavljeno 02. 12. 2015.)


***************alt

Zaposlenici hotela "Bretanide" u Istanbulu


ISTANBUL, TURSKA 2015. GOD

Stalne zaposlenike vlasnik Bretanide vodi svake druge godine na krstarenja po Mediteranu. Prije dvije godine bili su do Tunisa, a ovoga mjeseca krstarili su brodom MSC „Magnifica“ po istočnom dijelu Sredozemlja. Plovili su na ruti: Venecija (Italija) – Brindisi (Italija) – Katakolon (Grčka) – Izmir (Turska) – Istanbul (Turska) – Dubrovnik. (K.D.)

(objavljeno 28. 11. 15.)

***************alt


SAN MARINO (ITALIJA), 2015. GOD

Znamo da nas u San Marinu čitaju jer tamo živi jedna Bolska obitelj (Šimetović), a sada smo saznali da u Republiku San Marino navrate i Boljani - kao turisti. Iznimno bi ovu rubriku zbog Jerke Cvitanić i Jasmine Marinković trebali nazvati Bolke po svijetu!

(objavljeno 25. 11. 2015.)


***************alt


PERTH, AUSTRALIJA 2015. GOD

Lijepe nas uspomene vežu za Bol i Boljane i onda možete zamisliti naše oduševljenje kada smo usred Australije naišli na ovakav "suvenir" - registraciju na automobilu BOLNABRAC. Očito vlasnik auto vuče neke korijene iz Bola

Veliki pozdrav Vama i Bolu. Doviđenja

Maja, Marijana i Nikola Taraš


(objavljeno 31. 10. 15.)


***************alt


MADRID, ŠPANJOLSKA 2015. GOD

Pomislili smo u prvom trenutku da je Kosta Vukota snimljen na stadionu Dinama u Maksimiru. Kasnije nam je objašnjeno da to nije Zagreb nego Madrid i utakmica Atletico Madrid - Valencija odigrana 25. listopada

(objavljeno 27. 10. 2015.)


***************alt


NEW YORK, USA 2015. GOD

Slikom se ponovno vraćamo u New York a razlog je što je tamo iz Njemačke, sa članovima obitelji, putovala (boravila) naša Bolka - Ivana Keresteš. Na slici: (slijeva) Nađa, Emanuel, suprug Dejan, Marko i naša Ivana.

(Očekujemo fotografije naših iseljenika iz SAD, Argentine, Čilea, Australije ...)

(objavljeno 06. 10. 2015.)


***************alt


SYDNEY, AUSTRALIJA 2015. GOD

Zahvaljujući Loren Plančić ova rubrika ne može ostati bez novih slika iz svijeta. Nakon New Yorka Loren i Andraz javili su nam se iz Sydneya. U slobodno vrijeme, a uvijek ga se nađe, otvore naš portal da vide što je nova u Bolu

(objavljeno 04. 10. 2015.)


***************alt


KOLN, NJEMAČKA 2015. GOD

Dva Boljanina, Đemil Kadriji i Jakša Sabbioncello, tjedan su dana bili u Kolnu. Jakša je kupovao (i kupio) auto, a za Đemila nismo pouzdano utvrdili. Možda tamo otvara novu "Pumparelu", barem u zimskom periodu


**********


alt


NEW YORK, USA 2015. GOD

Na One World Trade Center popeli su se Andraza i Loren odakle šalju pozdrave svima koji čitaju boljani.info

(objavljeno 16. 09. 2015.)


********************alt


BOSTON, USA 2015. GOD

Marin Soljačić, hrvatski je znanstvenik, profesor na odsjeku za fiziku na najprestižnijem svjetskom tehničkom sveučilištu u Massachusttesu (SAD). Prošlog je tjedna u Zagrebu osobno uručio novčanu nagradu (5.000 dolara) najboljem gimnazijalcu iz područja matematike, fizike i hrvatskog. Opširan razgovor s Marinom Soljačićem, na četiri stranice, objavio je u nedjelju „Večernji list“.
Boljani mogu biti ponosni jer Marin Soljačić ima bolske korijene. Naime, njegov nono Marko Soljačić rođen je u Bolu 1896., a umro je u Zagrebu 1962. Bio je književnik i intendant HNK u Zagrebu.
Marin Soljačić ima rođake u Bolu, koji žive na Račiću. (J.E.)

(objavljeno 03. 08. 2015.)


********************alt


REGENSBURG, NJEMAČKA 2015. GOD

Lena Sorić proslavila je 5-i rođendan u njemačkom gradu Regensburgu (Bavarska). Mama Darija rođ. Anić nostalgična je prema Bolu, ali i Lena jedva čeka da s roditeljima dođe u Bol kod dide Ivana i none Irene. Zbog toga nije se čuditi da je na torti Zlatni rat a pored torte vlakić kojeg vozi njezin dida.

(objavljeno 14. 07. 15.)


***************alt


PARIZ, FRANCUSKA 2015. GOD

Ivana Keresteš rođ. Šćepanović, rođena je u Bolu, ali već duže živi u Njemačkoj. Voli putovati i snimljena je u Parizu, ali je uvijek u mislima u Bolu

(objavljeno 04. 07. 15.)


***************alt

Primanje u Veleposlanstvu Hrvatske u Varšavi za Dan državnosti


alt

Prvi razred američke škole u Varšavi. S učenicima je Bolka, nastavnica engleskog, Tanja Kusanović


VARŠAVA, POLJSKA 2015. GOD

Utorak, 23. lipnja bio je kraj školske godine u American School of Warsaw - nastavnica engleskog Tanja Kusanović (iz Bola) ovdje je u jednom od četiri 1. razreda. Jedna od specificnosti ove zanimljive međunarodne škole su učenici iz svih krajeva svijeta - na slici ovih 14 đaka, dvije nastavnice i jedna asistentica u nastavi reprezentiraju ukupno 12 nacionalnosti: Poljska, SAD, Južna Koreja, Kina, Irska, Nizozemska, Portugal, Indija, Velika Britanija, Izrael, Brazil i Hrvatska!

*****

Tanja Kusanović bila je gost na koncertu i prijemu kojeg je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske za diplomatske, političke i druge uzvanike u Varšavi 24. lipnja uoči Dana državnosti i Dana hrvatskih oružanih snaga. Na slici su (u sredini) Veleposlanica Republike Hrvatske u Poljskoj Andrea Bekić i vojni ataše Republike Hrvatske u Poljskoj kapetan fregate Andrija Ljulj.

(objavljeno 24. 06. 2015.)

*******************


alt

Na slici (slijeva): Siniša, Ivo, Roberto, Marija i Ercilla (Chili)


BOL, HRVATSKA 2015. GOD

Davne 1898. godine, u Argentinu je iz Bola iselio tada 28-godišnji Šimun Petrić. Ove godine, 117 godina kasnije, u Bol su došli njegovi unuci, brat i sestra, Roberto i Ercilia (Chili) Petrich. Prvi put su u rodnom kraju svoga nonota, a ugostili su ih Ivo i Marija Petrić i njihov sin Siniša. Na putovanju su po Europi, a iz Bola su krenuli u Dubrovnik odakle će u Barcelonu pa avionom u Mendozu, grad sa 115 tisuća stanovnika.

(objavljeno 22. 05. 15.)


***************alt


SOMA BAY, EGIPAT 2015. GOD

Soma Bay (Egipat) raspolaže – piše u promidžbenim materijalima turističkih agencija – jednom od najljepših pješčanih plaža na Crvenom moru. Je li tamo ljepše nego na Zlatnom ratu? Saznat ćemo kada se vrate kući dvije Bolke, mama i kći, Pina i Loren. Za sada smo dobili samo mail poruku i sliku uz pozdrave iz vrućeg Egipta.

(objavljeno 19. 05. 15.)


**********alt

Slika glavnog ulaza u logor iz doba rata


alt

Potomci logoraša u Austriji 2015. - 70 godina nakon oslobađanja zatočenika


MAUTHAUSEN, AUSTRIJA 2015. GOD

Nekad se treba prisjetiti i tužnih boravaka Boljana u inozemstvu. Jedno je svakako logor Mauthausen nedaleko Linza u Austriji. U zatočeništvu je bilo i sedmero Boljana: Jerko Kukoč, Nikica Marinković Šimić, Mate Marinković Špadić, Pjero Marinković Špadić (umro u logoru), Vinko Karmelić, Dušan Devlahović i Marko Marinković Tomić.
Članovi njihove obitelji prisustvovali su u nedjelju (10. svibnja) obilježavanju 70. godišnjice oslobađanja nacističkog logora osnovanog 1939. godine u kojem je bilo zatočeno oko 200 tisuća ljudi. Polovica njih nije dočekala oslobođenje, jer su bili ubijeni. Među zatočenicima bilo je i oko 200 hrvatskih građana, od kojih sedmero naših Boljana. (J.E.)

(objavljeno 10. 05. 15,)


**********alt


BUDVA, CRNA GORA 2015. GOD

Bolska je karnevalska grupa sudjelovala na još jednom velikom međunarodnom turističkom karnevalu, od 1. do 3. svibnja, i to ovaj put u Budvi. Moto je ove manifestacije bio „Da nije ljubavi, ne bi svijeta bilo“.
Bolska je grupa kao i obično putovala sa Supetranima iz karnevalske udruge Monade. Supetrani su bili Brački mariači, a Boljani - Bolski morski vali (i brodići mali...).

(objavljeno 05. 05. 2015.)


**********alt


alt


alt


BRATISLAVA, SLOVAČKA 2015. GOD

Od 16. do 18. travnja u mjestu Puste Ulany (Slovačka) održano je međunarodno natjecanje u izgradnji i programiranju robota (RoboCup ) za osnovne i srednje škole na kojem je sudjelovalo oko 150 učenika iz nekoliko europskih država među kojima i učenici osnovne škole Bol.
Devetero bolskih robotičara u pratnji mentorice Lucije Špacal, razrednice Zdravke Koljatić i ravnatelja udruženi u tim “Boduli“ te u kombiniranim timovima s učenicima iz Zagreba i Varaždina osvojili su nekoliko medalja.
Kategorija Rescue A Primary: 1. mjesto, ekipa Traktor tom – kapetan ekipe Janko Pribičević ( OŠ Pantovčak, Zagreb), drugi član ekipe Frane Radić (OŠ Bol), 3. mjesto, ekipa Lovrak – Marko Pongrac, drugi član Jurica Jerinić (OŠ Mate Lovraka, Zagreb), treći član Piera Marinković (OŠ Bol)
Kategorija Rescue A Secondary: 2. mjesto, ekipa Konto – kapetan ekipe Branimir Ćaran (SŠ Dugo selo), drugi član Jona Šoić (Gimnazija Varaždin), treći član Sara Žaknić (Gimnazija Bol)
Kategorija RoboDance Secondary: 2. mjesto, ekipa Boduli – Ana Pina Marinković, Kate Pavišić, Luna Jerčić, Stela Marinković i Ante Kraljević (svi učenici OŠ Bol)
Po završetku natjecanja robotičari su posjetili Bratislavu gdje im je ravnatelj priredio iznenađenje te ih odveo na prijem kod veleposlanika Republike Hrvatske u Slovačkoj, gospodina Jakše Muljačića. Učenici su veleposlaniku i njegovoj zamjenici gospođi Ankici Vlašić s ponosom predstavili rezultate rada i priprema za natjecanja na kojima su sudjelovali kao i osvojene nagrade i priznanja na natjecanju u Slovačkoj. Kao trajnu uspomenu učenici su veleposlaniku poklonili prigodnu sliku robota koju mu je uručila sama autorica, učenica Stela Marinković, a koja će krasiti neki od zidova njegove rezidencije.
- Ovom prilikom još bi se jednom želio zahvaliti našim sponzorima i suradnicima bez kojih ovo natjecanje ne bi bilo moguće realizirati: Općini Bol i načelniku Tihomiru Marinkoviću, turističkoj agenciji Adria tours, vozaču Matku Karmeliću koji nas je vozio besplatno, Osnovnoj školi Supetar koja nam je posudila robote, profesorima mentorima zagrebačkih i varaždinskih timova, gospođi Jelki Hrnjići i gospodinu Ivici Kolariću. Veliko HVALA mamama, tatama, tetama i barbama na nezaboravnom dočeku u nedjelju u Centru za kulturu Bol, ravnateljici Centra Ivani Bošković Ivičić, mentorici Danici Plastić te gospodinu Georgu Josefu Baumeisteru, dipl. ing., na donaciji koju ćemo utrošiti na dijelove za nadogradnju robota – izjavio je našem portalu ravnatelj OŠ Bol Bartul Bakulić

(objavljeno 20. 04. 15.)

**********


alt


VARŠAVA, POLJSKA 2015. GOD

U Varšavi se ovih dana održava Festival hrvatske kulture pod pokroviteljstvom tamošnjeg Centra kulture i hrvatskog Veleposlanstva. Na poljskoj nacionalnoj televiziji u petak ujutro (17. travnja) nastupila je i naša Bolka Tanja Kusanović (na slici) koja je prezentirala naše specijalitete: škampe na buzaru, juhu od sočivice i pršurate (fritule) od griza po receptu mame Perine.


**********alt


alt


KRAKOW, POLJSKA 2015. GOD

Dva naša Marinkovića: Boguslaw, koji stalno živi u Poljskoj i brat mu Mate, koji je tamo privremeno, bili su 11. travnja u Krakowu (Tauron Arena) s Mirkom Crocop Filipovićem.


**********


alt


MARGARET RIVER, AUSTRALIJA 2015. GOD

U dalekoj Australiji, u gradu Margaret River, poznatom po plantažama vinograda, 100 će dana provesti Rikard Petrić, magistar agronomije, inače enolog u bolskoj firmi Jako vino. Prošle je godine bio u Novom Zelandu, a ove godine od 10. siječnja je u Margaret Riveru kako bi naučio nešto više o vinu. Izbjegao je našu zimu, jer tamo je sada ljeto. Rikard ne voli da se mnogo o njemu piše i priča, pa smo iz drugih izvora saznali da za iduću godinu, dok je kod nas „mrtva sezona“, planira otputovati u Južnu Afriku ili Južnu Ameriku.


**********


alt


ISTANBUL, TURSKA 2015. GOD

Svim Boljanima i svojim poznanicima pozdrave iz Istanbula, grada na dva kontinenta (Europa i Azija), a i nekadašnje prijestolnice triju velikih carstava (rimskog, bizantskog i otomanskog), šalju Marijo, Leona, Fanika i Tomaž.


**********alt


STRUMICA, MAKEDONIJA 2015. GOD

Dio Bolki koje sudjeluju na Strumičkom karnevalu snimljene su u Strumici 21. veljače. Navečer su bile jedna od 52 maskirane grupe, a iz Hrvatske su došle još iz Rijeke, Ludbrega, Zadra, Ivanić Grada i Supetra. Prema utvrđenom rasporedu Supetarke nastupaju pete po redu, a Bolke su 46.


**********alt


RUŠE, ŠTAJERSKA, SLOVENIJA 2015. GOD

Mladi članovi kluba Karate Dojo Brač slobodnu su subotu (14. veljače) iskoristili za "visinske pripreme" jer u nedjelju nastupaju na Međunarodnom turniru "38. Cup Ruše 2015".

Ruše su inače nedaleko Maribora u pokrajini Štajerskoj. (foto: Vlado Anić)


**********


alt


WROSLAW, POLJSKA 2015. GOD

Boljanin Mate Marinković Špadić u Poljskoj je pratio (na TV) Svjetsko prvenstvo u rukometu. Razlog je bio posjet braći i njihovoj obitelji. Na slici su sve Špadići. Na Matinom desnom koljenu je Maksymilian, a na podu Olivier (sinovi Boguslawa i Aldone), a na lijevom koljenu je najmlađi Dominik (sin Piotra Pawela i Agnieszke). Ako se Mate ne vrati u Bol, bit će Poljska puna Marinkovića.


**********


alt


BOSTON, SAD 2015. GOD

Zadnju smo njezinu snimku objavili na plaži Mauricija. Sada je Loren Plančić u snijegom okovanom Bostonu, u snježnom mečavi koja je zahvatila Istočnu Ameriku


**********


alt


BAHRAIN 2015. GOD

Ima ga svugdje. Peru Nevistića su slikavali u restoranu na plaži Zlatni rat, pa u hotelu „Bonaca“, pa na političkim skupovima, pa kada je nakon Ruže Tomašić otišao iz HSP AS … Viđen je na slikama u Opatiji na Danima hrvatskog turizma … Sada je u arapskom svijetu, u dalekom Bahrainu odakle šalje, putem našeg portala, pozdrave svim Boljanima, ma gdje bili u svijetu!

**********


alt


JAHORINA, BiH 2015. GOD

Nenad Marinković iskoristio je zimske školske praznike i poveo djecu i suprugu na Jahorinu. Ili su oni možda poveli njega.


**********


alt


WROSLAW, POLJSKA 2014. GOD

Juraj Marinković sa suprugom Annom, kćeri Jozicom, sinom Piotrom i njegovom suprugom Agnieszkom predblagdansko vrijeme proveo je između ostalog i u ugodnom druženju s dobrim poznanicima, inače vjernim turistima našeg predivnog Bola, Serafinom, Ewom i Renatom Laskowski u poznatom restoranu Spiż u strogom centru poljskog grada Wrocława.

**********


alt


MAURICIJUS, 2014. GOD

Portugalci su Mauricijus otkrili 1509. godine, a 510 godina kasnije došla je tamo i naša Bolka Loren Plančić sa suprugom Andrazom. Osim pozdrava svim čitateljima ovoga portala, Boljanima ovim putem šalju malo sunca i ljeta iz dalekog Mauricijusa, otočne države u jugozapadnom Indijskom oceanu, 900 km istočno od Madagaskara. Država ima 1.189.800 stanovnika.


**********


alt


ANTALYA, TURSKA 2014. GOD

Naša četvorka: Lea, Klara, Mate i Merlin, poput lastavica otišla je u južne, toplije krajeve. Evo ih na poznatoj pješčanoj plaži gdje se inače legu kornjače. Glavata želva je vrsta morske kornjače, a jedini je gmaz koji naseljava Sredozemno i Jadransko more. Na obalu izlaze samo ženke radi polaganja jaja, dok mužjaci ostaju u moru cijeli život.

Za turiste je to svakako atrakcija, a naši će turisti uskoro kući. Sasvim sigurno prije subote, kada u Tursku dolazi Papa Franjo.


**********


alt


PRAG, ČEŠKA 2014. GOD

Prvi praški vikend u studenom bio je u znaku zborskog pjevanja. Od 30. listopada do 2. studenog u Pragu, glavnom gradu Češke, održano je 28. Međunarodno zborsko natjecanje Praga Cantat 2014. Na natjecanju je sudjelovalo 26 zborova iz 17 zemalja, dok su hrvatski predstavnici bili Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors i Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke (finalisti prve HRT emisije Do posljednjeg zbora). Nekoliko Boljana pjeva u zboru Concordia discors, a dvojica su i dirigenti: Vinko Karmelić i Jurica Bošković. Zbog toga raduje boravak naših Boljana u Pragu, ali još više i tri zlatne medalje koje je osvojila Concordia discors. (N.N.K.)


**********


alt


alt

foto: Darija Marinković


MEĐUGORJE, BIH 2014. GOD

Na jedan dan bili su Boljani u susjednu BiH zbog posjeta Međugorju. Iz Bola su pod vodstvom o. Ive Plenkovića krenuli katamaranom, a od Splita do Međugorja u posebnom autobusu bilo ih je 36.
U Međugorju su imali organiziran raznovrstan i zanimljiv program: posjetili su Majčino selo, na Podbrdu su imali zajedničku molitvu, a molili su se i u kapelici Klanjanja te pred Uskrslim Kristom. U 18 sati bili su na sv. misi, a u 20.30 sati krenuli autobusom za Split. Ponoćnim trajektom otputovali su za Supetar.

**********


alt

Dirigent Carlo Ponti jr. i dr. Nikša Šimetović


alt

Mama i sin: slavljenica Sophia Loren i sin Carlo Ponti


SAN MARINO 2014. GOD

Glumica Sophia Loren, rođena u Rimu 20. rujna 1934. proslavit će svoj 80-i rođendan na tri mjesta: u Hollywoodu, Parizu i San Marinu. Na proslavi u Republici San Marino bio je i naš Boljanin Nikša Šimetović. Simfonijskim orkestrom dirigirao je Carlo Ponti jr., sin slavne glumice i vidimo ga na gornjoj slici sa Nikšom Šimetovićem. Na donjoj slici sin predaje buket cvijeća slavljenici, svojoj majci. (J.E.)


**********


alt


BOL, HRVATSKA 2014.

Bol, rodno mjesto svoga oca Frane, posjetio je 13. rujna Ivo Radić Šimičić iz Buenos Airesa. S njim je iz Argentine doputovala i supruga Dorita Ponte. Oni su tijekom dana posjetili svoje poznanike u Bolu, Hozanu Soljačić i Klaru Katunarić, ali su našli vremena i da se okupaju na Zlatnom ratu.
Frane Radić iselio je iz Bola u Argentinu 1931. kao 15-godišnjak.
Na slici: (slijeva) Ivo Radić, Dorita Ponte i Splićanka Lucija Hrga koja je uvijek od pomoći našim iseljenicima, a redovita je i suradnica našega portala. (J.E.)


**********


alt


BOL, HRVATSKA 2014. GOD

Ne idu Boljani samo u svijet (privremeno ili stalno). Dolaze oni iz Svijeta i u rodni Bol. Ovih dana doputovala je iz San Pedra (USA) Neda Starčić rođ. Kraljević i sa svojom rodbinom i prijateljima u petak proslavila imendan (Sv. Dominik).

(Fotografiju je snimio njezin školski kolega Mate Petrić)


**********


alt


VRNJAČKA BANJA, SRBIJA 2014. GOD

Desetak maski iz Bola obučenih u kostime „Zlatni rat“ sudjelovalo je na 10. karnevalskim svečanostima u Vrnjačkoj Banji. Smatra se da je to jedna od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji koja traje čitav tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, a okupi preko 200 tisuća posjetitelja.
Bolske maske, u znatno pomlađenom sastavu, nastupile su samo u subotu 19. srpnja u velikoj karnevalskoj povorci. (J.E.)

**********


alt


ARIZONA, USA 2014. GOD

Naša Bolka Adriana Kale Johnston (udana je u Americi) kao top student završila je petogodišnji magistarski studij na Arizona State Univerzity-u. S njom su na slici dvije kćeri, Evi i Emilie, sestra Dominika Kale te suprug Erik, doktor znanosti i prva PhD studentica kojoj je bio mentor.

Portal boljani.info čestita Adriani i njezinoj obitelji.


**********


alt


VARŠAVA, POLJSKA 2014. GOD

Hrvati koji su se na dan izbora za EU parlament zatekli u inozemstvu, mogli su glasovati u hrvatskim veleposlanstvima. Mala hrvatska zajednica glasovala je u Veleposlanstvu RH u Varšavi, a odziv je bio - 82 posto.

U biračkom odboru bila je i Tanja Kusanović, koja je poslovno u Poljskoj, a inače je sa stalnom adresom boravka u Bolu.


**********alt

Prezentacija turističke ponude Bola i Splitsko-dalmatinske županije u Oslu (Norveška)


alt

Marikto Marinković, direktor TZO Bol, Paul Šikić, direktor HTZ za Skandinaviju, Joško Stella, direktor TZ županije, Tihomir Marinković, predsjednik TZO Bol, Martina Bonačić, prevoditeljica te Ana i Miroslav Ivelić iz agencije Adria tours


OSLO, NORVEŠKA 2014. GOD

Boljani su u Oslu boravili s razlogom. U srijedu 9. travnja, TZO Bol i TZ županije, organizirali su prezentaciju turističke ponude koju je saslušalo 40 novinara i turoperatora. Skup je otvorio i pozdravio hrvatski veleposlanik Mario Horvatić. Sve više turista iz Norveške, zemlje fjordova, ledenjaka i ponoćnog sunca, dolazi u Hrvatsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, a u Bolu su prošlog ljeta ostvarili 26.000 noćenja.


**********


alt


BRUXELLES, BELGIJA 2014. GOD

Načelnik bolske općine Tihomir Marinković, zajedno s predstavnicima Visa, Hvara, Korčule i Mljeta, a na poziv hrvatskog europarlamentarca Olega Valjala, bio je tri dana, od 1. do 3. travnja, u sjedištu Europske unije u Bruxellesu (Belgija). Tema posjeta, susreta i razgovora bila je "Hrvatski otoci u Europskoj uniji - njihovi problemi, izazovi i mogućnosti".

Na slici (slijeva): Nikola Vuljanić i Tonino Picula, hrvatski zastupnici u EP, Tihomir Marinković i Ivana Marković, gradonačelnica Supetra. (J.E. - foto Nikola Tadić)


**********


alt


JAPAN, 2014. GOD

Boljana ima stalno ili povremeno svugdje po svijetu. I u Japanu, naravno. Naša Bolka Loren Plančić otkako se udala za Andraža, dobila je njegovo prezime Razen ali i priliku da putuje po svijetu. Snimljena je u Japanu, a danas je već možda u Londonu. Sutra? Tko zna, a mi ćemo saznati ako dobijemo novu sliku.


**********


alt

Jasna i argentinac Alejandro na terasi restorana "Santo"


BOL 2014. GOD

Potomci naših iseljenika više puta godišnje dolaze u Bol kako bi nešto više saznali o svojim precima. Iz Argentine, kao gost splitske obitelji Hrga, došao je Alejandro Fabijan Plenković i naravno u subotu 29. ožujka navratio u Bol. S njim je bila Jasna Hrga, kao prevoditeljica za španjolski, također bolskih korijena. Ona je unuka Boljanina Dinka Radića - Šimičića. Ugodno smo popričali na terasi restorana "Santo" i saznali da je Alejandrov nono Vicko Plenković (Buortić) rođen u Bolu 1910. i kao 16-godišnjak iselio u Argentinu. Nona je iz obitelji Zanetović - Kunkoša. (J.E.)


**********


alt


BOHINJ, SLOVENIJA 2014. GOD

Na Katana kupu u Bohinju sudjeluje više zemalja iz EU, a hrvatsku predstavlja Karate klub Dojo Brač iz Bola. Pred nastup u subotu, prošetali su se i slikali Boljani, u petak 21. ožujka, na Bohinjskom jezeru. (foto: Vlado Anić)


**********


alt


PARIZ, FRANCUSKA 2014. GOD

Na sajmu turizma koji se upravo održava u Parizu (20. do 23. ožujka) svoj štand ima i Hrvatska turistička zajednica. Bol se može pohvaliti da sve više gostiju dolaze iz Francuske. Prošle su godine po broju noćenja (33.696) bili četvrti, ali s rekordnim skokom u odnosu na 2012. godinu kada su u Bolu ostvarili 6.090 noćenja. U Splitsko-dalmatinskoj županiji Francuzi su na osmom mjestu. Na štandu HTZ iz naše županije mogu se naći samo prospekti Hvara, Makarske i naravno - Bola.


**********


alt


BUENOS AIRES, ARGENTINA 1940. GOD

Svom bratu Dinku Petriću Bočinetu (rođen u Bolu 1875., a u Argentinu iselio 1902.) u posjet je stigla 1940. godine iz Sjeverne Amerike sestra Franka (na slici sasvim desno). Vidimo i Dinkovu suprugu i dvije kćerke: Danesi Ana Marija i Beatriz Agostina Sonia.

(arhiv: l. hrga)


**********


alt


BUENOS AIRES, ARGENTINA 1960. GOD

Došao brod iz Hrvatske u Buenos Aires 1960. godine. Na slici su Jose Radić, Marta Apicella, djevojčica je Teresa Ivulić (danas uvažena odvjetnica u San Antoniu de Arecu), a s njima je nama nepoznati kapetan broda te sasvim desno Carlos Ivulić (danas poznati onkolog u Buenos Airesu)

(arhiv: lucija hrga)


**********


alt


ANDE, ČILE 2014. GOD

Antonio Biliš, i ovu će zimu provesti u Čile. U slobodno vrijeme putuje, a poput Stipe Božića, voli i planine. Uspeo se i na Ande, na 3000 metara nadmorske visine (na slici).

Ande su nabrano gorje koje se u dužini od 7.200 km proteže uz zapadnu obalu Južne Amerike. Najviši vrh je Aconcaqua (6960 metara) a nalazi se u Argentini.


**********

alt

Čiji je Zvonimir Mišković? Boljani kažu: Zvone je naš! (Na slici Zvone s kćerkom Frančeskom)


STUTTGART, NJEMAČKA 2014. GOD

Njemački se mediji raspisali i nahvalili Zvonimira Miškovića, kao poštenog nalaznika 2.500 eura koje je izgubio 81-godišnji Nijemac Gerhard Braun. Skoro cijelu zadnju stranicu posvetila je Zvonimiru i "Slobodna Dalmacija" u broju od četvrtka 20. veljače.

A mi to prenosimo uz jednu "malu ispravku": Zvonimir Mišković nije iz Splita, kako piše "Slobodna Dalmacija". Rodio se u Primorski Dolac, ali je kao policajac službovao u Bolu. Tu je i živio s obitelji prije odlaska u Njemačku. U Bolu ima kuću, svako ljeto dolazi na odmor i njegovo ime je na - popisu birača. U Bolu, naravno. (J.E.)


**********


alt


CRNA GORA & ALBANIJA, 2013/2014. GOD

Desetak Boljana Novu je godinu dočekalo u salonu broda Blue line, usidrenom u luci Kotor (Crna Gora). Tijekom četverodnevnog krstarenja južnim Jadranom bili su i do Albanije. Osim luke Drač "skoknuli su" da vide i Tiranu. Možda su nekoga pozvali da iduće ljeto dođe malo i do Bola.


**********


alt


BUENOS AIRES, ARGENTINA, 2013. GOD

Na glavnom trgu u Buenos Airesu ispred predsjedničke palače obilježena je 3. studenog 60-godišnjica Kulturno umjetničkog društva "Jorgovan". U tom društvu su djeca i unuci naših iseljenika. (L. Hrga)


**********


alt


LJUBLJANA, SLOVENIJA, 2013. GOD

Ovoga vikenda u Ljubljani nastupaju mladi članovi karate kluba Dojo Brač. Ovaj snimak načinjen je 20. prosinca, odmah po dolasku, a na slici je dio članova kluba s roditeljima.


**********


alt


SARAJEVO, BiH, 2013. GOD

Obitelj Marinković snimljena ispred katedrale u Sarajevu. Bračni par Neno i Darija s djecom: Ana Pina i Petar


**********


alt


MEDITERAN, 2013. GOD

Nakon uspješne turističke sezone, zaposlenici hotela "Bretanide" pod vodstvom prokuristice Nade Orehovac, krenuli su na sedmodnevno krstarenje Mediteranom. Posjetili su Marseille, Barcelonu, La Goulette (luku glavnog grada Tunisa), Palermo, Rim i naravno Vatikan. Iskrcali su se u Genovi i sretno se 7. prosinca vratili u Bol.

Na slici: naši Boljani ispred Koloseuma u Rimu. (N.O.)


**********


alt


HAINAN, KINA, 2013. GOD

Ima Boljana i u Kini. U Hainenu je 13-godišnji Martin Dolenc osvojio brončanu medalju u konkurenciji do 18 godina na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci sa zmajevima (kitesurfu). Među 112 natjecatelja iz 40 zemalja naš je Martin u ukupnom plasmanu osvojio 46. mjesto.

Kada ne putuju po svijetu Martin Dolenc živi s roditeljima u Puli, ali je ljeti obvezno u Bolu kod none i nonota, Tatjane i Zdenka Vučičića. U Bolu je proveo najranije djetinstvo, a onda je pred upis u I. razred s roditeljima preselio u Pulu. (J.E.)


**********


alt

Predsjednik RH Ivo Josipović bio je 23. studenog u Varšavi, a na prijemu je bila i naša Bolka Tanja Kusanović (druga zdesna) koja u Poljskoj radi već 20 godina


VARŠAVA, POLJSKA, 2013. GOD

Mnogi Poljaci ljeti dolaze na odmor u Bol. Neki su u Bolu zasnovali i porodicu, ali ima i Boljana koji žive i rade u Poljskoj. Ovdje je riječ o Tanji Kusanović koja je u Varšavi nastavnica u American Schol of Warsaw, gdje je krajem prošle školske godine dobila priznanje za 20 godina uspješnog rada.

Tanja Kusanović bila je na koncertu skladbi našeg predsjednika Ive Josipovića u Varšavi, a zatim i na primanju koji je organiziran u njegovu čast (na slici). Naša Bolka nije samo uspješna nastavnica već je i aktivna u Hrvatskoj zajednici u Poljskoj, a uključena je i u razne akcije našeg Veleposlanstva te volonterski predstavlja našu zemlju u raznim kontekstima.


**********


alt

Dominika Kale u Indiji


alt

Mlade Indijke i naša Dominika Kale


HYDERABAD, INDIJA, 2013. GOD

Skoro će godina dana otkako je jedna naša Bolka na privremenom radu u Indiji. Riječ je o 25-godišnjoj Dominiki Kale, koja je nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, posredstvom Svjetskog udruženja ekonomskih fakulteta dobila posao u indijskom gradu Hyderabadu gdje radi u ljudskim potencijalima tamošnje IT kompanije.

O svojim dojmovima iz Indije pričati će nam po povratku kući. (J.E.)


**********


alt


TURSKA, 2013. GOD

U prvi smo trenutak pomislili da je ovo neka slika iz turskih osvajačkih ratova. Kvaliteta fotografije nas je upućivala na noviji datum, možda snimanje neke od turskih sapunica, Sulejman Veličanstveni, na primjer. Ništa od toga. Merlin Katić i Mate Keškić moža su se pripremili za večernji izlazak tijekom boravka u Turskoj.


**********


alt

Boljani kod gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića


alt

U Sarajevskoj katedrali sa svojim domaćinom, kardinalom Vinkom Puljićem


alt

Kardinal Vinko Puljić pratio je svoje goste i do izvora rijeke Bosne


SARAJEVO, 2013. GOD

Na poziv kardinala Vinka Puljića prošlog je ponedjeljka i utorka (27. i 28. listopada) u Sarajevo boravila delegacija općine Bol: načelnik Tihomir Marinković, zamjenik načelnika Mate Petrić, pročelnik Stipe Karmelić i bolski župnik Damir Stokić. Kardinal ih je pozvao u goste prilikom boravka u Bolu za dan Općine Bol.

Cijelo vrijeme boravka u Sarajevu s njima je bio i kardinal Puljić i zajednički su obilazili znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posjetili su katedralu, Dom za starije svećenike, Teološki fakultet, Katolički školski centar sa 1500 đaka (osnovna škola, gimnazija, srednja medicinska škola), a bili su i na izvoru rijeke Bosne.

Bolsku delegaciju primio je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Kardinal Vinko Puljić na rastanku je još jednom zahvalio Bolu i Boljanima na gostoprimstvu koje su im pružili u vrijeme ratnih strahota kada su bogoslovi iz Sarajeva boravili u Dominikanskom samostanu.


**********


alt


MEDITERAN, 2013. GOD

Na sedmodnevno krstarenje ovim kruzerom bilo je osam naših Bolki. Detalji nam nisu poznati, ali znamo da su se na ploveći hotel ukrcale u Dubrovniku i tu će se i iskrcati. Kružile su Mediteranom (jer uostalom to se zove kružno putovanje) i posjetile Tursku, Grčku i Italiju. Sigurno će imati o čemu pričati kada se vrate u Bol.


**********


alt


BOL, 2013. GOD

Čak njih 14 iz obitelji Petrić - Bočineto iselilo je u Argentinu od 1897. do 1930. godine. Prvi je otišao 1897. sa 32 godine Petar Petrić sin Dinka. Ostali su odlazili 1898. (1), 1900. (1), 1902. (2), 1904. (1), 1908. (1), 1909. (1), 1912. (1), 1920. (1), 1922. (1), 1923. (1), 1929. (1) i 1930. (1).

Ovih dana u Bol je iz Mendoze (Argentina) doputovala Rosana Petric (na slici desno) da po prvi put posjeti rodno mjesto svoga pranona Dinka Petrića rođenog u Bolu 1875. godine, a u Argentinu je otputovao 1902. S Rosanom je u Bol došla prijateljica Adriana Micarelli (na slici lijevo). Domaćin im je Siniša Petrić. (j.e.)


**********


alt


MILANO, ITALIJA, 2013.

Emma Carbone (na slici u sredini) ima tek 14 godina, a bila je prevodilac novinarki HRT-a Aleni Marina (na slici lijevo) tijekom snimanja priloga za emisiju Paralele. Tema je bila poljoprivreda u EZ, ali i terorizam u svijetu i izručenja terorista. Sugovornik je na ovu temu bio državni tužitelj za antiterorizam Armando Spataro (na slici desno)-

Emma je uspješno obavila zadatak, a neki će se pitati zašto smo je uvrstili u našu rubriku "Boljani po svijetu"? Ona je unuka rođenog Boljanina Ivice Karninčića Koloča koji se nakon Dugog Rata i Milana, kao umirovljenik vratio u Bol. Kćer Rea, Emmina mama, ostala je u Milano, ali su tijekom ljeta svi u Bolu. Bravo Emma!


*********


alt

Improvizirani štand na kojem se nude suveniri iz Hrvatske


alt

Dio Argentinaca našeg porijekla iz obitelji Cvitanich, Bauer, Imaz ...


ARGENTINA 2013. GOD

Nakon godinu dana ponovno smo slikom s ljudima čiji su potomci početkom 19. stoljeća iselili iz Bola. Oni se već petu godinu okupljaju na Festivalu emigranata u San Antonio de Areco koji se nalazi u pokrajini Buenos Aires (Argentina). Veselo je bilo i prošle nedjelje 8. rujna, kada se nakon procesije pjevalo, sviralo, plesalo ... (Maria Laura Cvitanich)


**********alt


ŠPANJOLSKA, 2013. GOD

Na sedmodnevnoj ekskurziji od 26. kolovoza do 3. rujna bili učenici četvrtih razreda Srednje škole Bol, njih 23 s nastavnicama Slavicom Pavišić i Ivanom Lovreković. U autobusu do Španjolske s njima su bili i učenici iz Umjetničke škole u Splitu. Na putu do Španjolske posjetili su Monaco, Nicu, Cannes, LLoret de Mar, a najduže su bili u Barceloni. Razgledali su i znameniti španjolski park PortAventura. Iz Španjolske su se vratili - avionom.


**********


alt

Braća Šimetović: Ivan (desno) i Luka (lijevo) na odmoru u Bolu


BOL, 2013. GOD

I po dva puta godišnje u Bol navrate dva brata, Ivan i Luka, koji korijene vuku iz Bola. Njihov je pranono Nikola Šimetović, kao 25-godišnjak otputovao u Argentinu, ali se s porodicom vratio u Bol i tu se se rodio njihov nono Ivo, a u Splitu otac Nikša. Zbog svoje službe (liječnik) Nikša je otputovao, živio i radio u San Marino gdje su i rođena dva sina zbog kojih ovo i pišemo. Njihov pranono nije mogao bez Bola, pa nije se čuditi da i njih dvojica uživaju u bolskim ljepotama i čarima.

Ivan (37) živi u Milanu, ali je često poslovno i u Londonu. Direktor je jednog sektora Mediobanc-e. Dvije godine mlađi Luka je inženjer biomedicine i direktor u tvornici u San Marinu koja proizvodi za potrebe traumatologije i protetike.


**********


alt


ARGENTINA, 2012. GOD

U Argentinu je Stjepan Cvitanić Janeralić, rođ. 1882., doselio 1919. i oženio se Margaritom Soljačić. Na slici je jedan od njihove petero djece: Domingo Antonio Cvitanić, rođ. 1925. (na slici drugi s lijeva). Prva je na slici njegova supruga Ana Jacich de Cvitanich, a do njih Sergio Maria Vidal (sin Bonefacije), zatim gošće iz Hrvatske Jasna i Lucija Hrga, a sasvim desno Bonefacija Marija Cvitanich. (snimljenu u studenom 2012.)

(arhiv: L. Hrga)


**********


alt


SLOVENIJA, 2013. GOD

Bolska klapa Braciera gostovala je ovoga vikenda u Sloveniji. Tamo je u Središču na Dravi u petak te u Ptuju u subotu imala po jedan koncert. Nastupili su zajedno sa slovenskom ženskom vokalnom skupinom JUA. Naši su klapaši zasjali na oba odlično posjećena koncerta, a Slovencima su donijeli omiljenu klapsku glazbu i još omiljeniji Bol na Braču. (I.B.I.)


**********


alt


POMPEJI, ITALIJA 2013. GOD

Pempeji su talijanski grad kraj Napulja, uništen u erupciji vulkana Vezuva 79. godine naše ere. Bili su zatrpani 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Otkrili su ih i naša dva Boljanina, Ivan Buvinić Bane i Grozdan Čulić obilazeći krajem travnja i početkom svibnja znamenitosti Italije. Bili su oni i u Vatikanu, ali sliku susreta s papom Franjom tek očekujemo.


**********


alt


BUDVA, CRNA GORA 2013. GOD

Bolska karnevalska ekipa bila je ovoga vikenda (27. i 28. travnja) na još jednom Međunarodnom turističkom karnevalu. Zajedno sa Karnevalskom udrugom Monade iz Supetra, gostovali su u Budvi.

Naša je ekipa opet privlačila pažnju fotoreportera, novinara i nekoliko prisutnih TV kuća, pa se ovakvi karnevali s pravom mogu svrstati u prave turističke i kulturne prezentacije.

Crnogorske će karnevalske grupe ove godine sudjelovati na 6. međunarodnom ljetnom karnevalu, dakle u rujnu u Bolu. (I.B.I.)


**********


alt

Dan prije (22. travnja): dogovor u predstavništvu HTZ, (slijeva) Markito Marinković, direktor TZO Bol, Martina Bonačić, prevoditelj i vodič, Tihomir Marinković, načelnik općine Bol i Paul Šikić, voditelj predstavništva HTZ u Stockholmu


alt

Nakon prezentacije: domjenak za novinare i predstavnike turističkih agencija


STOCKHOLM, ŠVEDSKA 2013. GOD

Evo naše bolske trojke u glavnom gradu Švedske. U ponedjeljak (22. travnja) snimljeni su u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice, gdje su dogovarali detalje prezentacije turističke ponude koju će u utorak (23. travnja) predočiti turističkim novinarima i turoperatorima u Stockholmu.

Osim Bola predstavit će se i Brač i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Na prezentaciji je bilo 50 novinara i predstavnika agencija. O ljetovanju u Dalmaciji govorio je Joško Stella, direktor TZ županije, a ljepote i pogodnosti za turiste koji dolaze na Brač i u Bol predstavila je (na švedskom) Martina Bonačić, rođena u Švedskoj gdje je desetak godina i živjela prije dolaska u Bol.


**********


alt


alt

Na primanju kod gradonačelnika Strumice: direktor Strumičkog karnevala i predstavnice Bola, Ivana Bošković Ivičić (član FECC-a i ravnateljica Centra za kulturu općine Bol)  i Zorana Marinković (predstavnica bolske karnevalske grupe)


STRUMICA I PRILEP, MAKEDONIJA 2013. GOD

Devet Bolki pod maskama "Zlatni rat" i pod vodstvom Centra za kulturu, sudjelovale su na dvije karnevalske fešte u Makedoniji. Krenuli su iz Bola u četvrtak (14. ožujka) u 19 sati, a vratile su se kući u ponedjeljak u 22.30 sati. Nije teško izračunati da su bile odsutne 100 sati, ali samo one znaju kako im je bilo putovati autobusom - 40 sati! Vozilo ih je iz Hrvatske preko BiH, Crne Gore, Albanije do Strumice i Prilepa u Makedoniji. S njima u autobusu putovale su maškare iz Supetra i Rijeke.

O utiscima s putovanja reći će nam ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić:

- Dugi put i brojne granice nisu nam pokvarili raspoloženje ni naše oduševljenje Makedonijom i njihovim karnevalom. Prvi smo nastup imali u Strumici gdje njihov karneval nazivaju strumičkim čudom. Sudjelovalo je više od 80 predivnih grupa s više tisuća sudionika i gledatelja. Neprestano su nas fotografirali u našim maskama. Nakon Strumice bili smo u Prilep gdje nas je čekalo novo iznenađenje. Bilo je nešto manje ljudi, ali nam je publika bila bliže. Kao ravnateljica Centra imala sam brojne protokolarne obveze, dva primanja kod gradonačelnika Prilepa i Strumice. Zanimljivo, obojica su ljetovala u Bolu. Na večernjim plesnim zabavama Bračani i Riječani bili su vladari na plesnom podiju.


**********


alt

Zbor bolske župe pred katedralom u Sarajevu


alt

Delegacija Općine i župe Bol posjetila je ured kardinala Vinka Puljića, a u njegovom odsustvu primio ih je generalni vikar mons. Luka Tunjić. Boljani su pozvali kardinala u Bol za bolsku fjeru i Dan općine (5. kolovoza) kada se navršava 15 godina od njegovog proglašenja počasnim građaninom Bola. Predali su mu i sliku "Kalvarija", čiji je autor Josip Botteri Dini. Na slici: bolski župnik p. Damir Šokić, vikar mons. Luka Tunjić i predstavnici Općine Stipe Karmelić Rade i Željana Cvitanić


SARAJEVO, BiH 2013. GOD

Članovi zbora bolske župe Sv. Ivana Krstitelja snimljeni su ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu. Okupili su se za ovo gostovanje čak iz Zagreba, Zadra, Dubrovnika i naravno Bola, ukupno 35 ljudi. Pratilo ih je i nekoliko vjernih obožavatelja iz Bola.

- Zbor je nastupio u subotu navečer (16. ožujka) s programom korizmenih napjeva Velikog tjedna kojeg smo prvi put 2010. izveli u crkvi Srca Isusovog (Palmotićeva) u Zagrebu. Iako umorni, vratili smo se duhovno ispunjeni, oduševljeni gostoprimstvom ljudi i šarmom grada Sarajeva. Ugostio nas je generalni vikar mons. Luka Tunjić u ime odsutnog kardinala Vinka Puljića, inače počasnog građanina Bola - izvijestila nas je Nera Nejašmić. (N.N.)


********************


alt


BOL 2013. GOD

Natalya je u Bol doputovala iz Buenos Airesa, glavnog grada Argentine. Razlog je njena želja da osobno posjeti rodno mjesto svoje none i nonota te možda upozna nekoga od svoje rodbine iz obitelji Cvitović, Brešković, Kraljević, Mekjavić ... Nono je Stjepan Cvitović, rođen 1904. a u Argentinu je iselio 1924. godine. Nona Marija Brešković je rođena 1916., a u Argentinu je otputovala 1950. godine.

Mladoj gošći iz Argentine (25 godina) od pomoći je bila Lucija Hrga koja je posjetila Argentinu, a redovna je suradnica našega portala i autorica napisa o našim iseljenicima i njihovim potomcima. Ona nas je zamolila za pomoć i mi smo pronašli njene rođake u Bolu. Franki (Tonči) Kraljević je jedan od njenih rođaka (na slici, snimljenoj 11. ožujka na bolskoj rivi) pa su zajedno, Natalya i Franki, prošetali do groblja. Tijekom trodnevnog boravka u Bolu Natalya će se detaljnije upoznati sa znamenitostima i ljepotama rodnoga kraja svojih predaka. Bila je i u rodnoj kući svoga nonota, a fotografirala je i Bol s Vidove gore ... (J.E.)


********************


alt


BERLIN, NJEMAČKA 2013. GOD

Boljani su i u Berlinu, na najvećem turističkom sajmu, gdje je na otvaranju bilo preko stotinu ministara turizma i čelnika najvećih svjetskih turističkih korporacija. Sajam je otvorila njemačka premijerka Angela Merkel. Hrvatska turistička zajednica u Berlinu, od 6. do 10. ožujka, ima svoj štand.

Višestrukog turističkog šampiona, Bol na Braču, predstavljaju načelnik općine, koji je po svom položaju i predsjednik TZO, Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković. Oni su svoj boravak iskoristili za susret s ministrom turizma Hrvatske Veljkom Ostojićem (na slici). Razgovarali su o pripremama za iduću sezonu. Obostrano, svatko sa svoje pozicije, dali su procjenu i vjeruju u još jednu uspješnu nadolazeću sezonu.


********************


alt


MILANO, ITALIJA 2013. GOD

Ima naših Boljana i u Milanu. U tijeku je Sajam turizma na kojem se prezentira i ponuda Bola. Na štandu Hrvatske turističke zajednice nalazi se i bolski boks na kojem zajednički izlažu Turistička zajednica općine Bol, Bluesun hoteli i milanska turistička agencija Solo Croazia koju vodi Rea Karninčić. Tijekom Sajma pomažu joj kolegica Ana i naša Željana Cvitanić. Prva dva dana Sajam je bio otvoren samo za agencije i ljude iz turističkog sektora, a u subotu i nedjelju (16. i 17. veljača) Sajam će moći razgledati svi zainteresirani.


********************


alt


VENECIJA, ITALIJA 2013. GOD

Vrijeme je karnevala i slikom smo u Veneciji. Razlog: porodica Mantoni doputovala je u Veneciju iz Jesia, 30 km od Ancone, i u nedjelju je dobila prvu nagradu za kostime u kojima ih vidite na gornjoj slici. Dobili su za nagradu također masku, ali od muranovog stakla ukrašenu sa zlatnim listićima. Koji je razlog da ovo objavljujemo na našem portalu? Pa, obitelj Mantoni svakog je ljeta u Bolu. Supruga i majka je Bolka - Margita Petrić (na slici sasvim desno), a nagradu su zaslužili i njezin suprug Francesko i njihove dvije kćeri Maria i Carla.

Poželimo da ih u ovoj maski vidimo na ljetnom karnevalu u rujnu u Bolu. (J.E.)


********************


alt

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u razgovoru s našim iseljenicima (foto: Denis Žuvić)


alt

Denis Žuvić (stalno živi u Čileu), potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i Nihad Tufekčić (privremeno iz Bola boravi u Čile)


ČILE 2013. GOD

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih  i europskih poslova Vesna Pusić, tijekom boravka u Santiago de Chile, susreli su se 26. siječnja s našim iseljenicima na svečanoj večeri koju im je priredila zajednica Hrvata u Čileu. "Dođite u Hrvatsku kao turisti i poslovni ljudi" - poručio im je hrvatski premijer.


********************


alt


BOL 2012. GOD

Jerka Jugović (Yerka Jugovic) za Božićne je praznike doputovala u Bol iz dalekog Talca (Čile) da bi svoju djecu upoznala sa rodnim krajem njihovog djeda Tome Jugovića (rođen 1910. godine, a u Čile iselio 1937.). U Bolu je bila i 1975. sa suprugom Custodio Moyano, ali su sada došla i njihova djeca Tomas Custodio, Maria Vinka, Oliva Maria i Maria Alicia. Po pričanju oca pitali su za Šimu Petrića, očevog dobrog prijatelja, pa su naišli na njegovu djecu Matu i Fanicu, koji su im u Bolu bili domaćini i vodiči. Snimili smo ih 26. prosinca u Jugovića dvorima na Gornjoj Obali gdje je živio Jerkin otac Tomo. U Bolu su ostale živjeti Lukrica i Lodina (udala se u Milni).

Inače, u Čile je iselilo pet Jugovića, u Argentinu 14, SAD tri, Australiju jedan, a u Italiju dvojica.(J.E.)


********************


alt


SANTIAGO DE CHILE 2012. GOD

Nedavno su trojica Boljana otputovala (privremeno) u Čile. Najmlađi, Antonio Biliš, želio je upoznati svoje pretke i rodbinu s majčine strane. Na slici je 88-godišnji Jorge (Jure) Glusevic i članovi njegove obitelji, ali i njegov pranećak Antonio (s gitarom) koji svoje domaćine podsjeća na dalmatinske i božićne pjesme. S njima u društvu je još jedan Boljanin (na slici sasvim desno) - Emil Kusanović.


*******************


alt


ARGENTINA 2012. GOD

Iz Bola se iseljavalo po cijelom svijetu. Na ovoj slici su potomci naših iseljenika koji su otišli u daleku Argentinu. Tamo je iselilo 387 Boljana, a prvi je otputovao u Južnu Ameriku 1875. godine tada 49-godišnji Ivan Babić. Navedimo barem prezimena naših iseljenika: Antunović, Babić, Barhanović, Berković, Bezerić, Bodlović, Brešković, Cvitanić, Cvitović, Devlahović, Dominis, Fabjanović, Florio, Franulić, Gligo, Ivulić, Josipović, Jugović, Karelović, Karmelić, Katić, Karninčić, Kraljević, Kuiš, Kukoč, Kusanović, Lalić, Ljubić, Marinković, Mekjavić, Miloš, Nikolorić, Ostoić, Plančić, Petrić, Plenković, Radić, Soljačić, Serventi, Svetinčić, Šimetović, Trohavčić, Tušković, Turketo, Venturin, Viličić, Vodanović, Vusio i Zanetović. (Masnim slovima tiskana su prezimena obitelji koje 2012. nisu stalno nastanjene u Bolu.)

Ovo je snimak s ovogodišnje fešte potomaka naših iseljenika u San Antonio de Areco (Argentina) koji nam je ustupila Lucija Hrga. Na slici su Juan Francisco Cvitanić (lijevo od zastavu) te braća Simon (Šime) i Milan Cvitanić, a majka im je iz obitelji Soljačić. Hrvatsku zastavu nosi gđa. Lulić.


********************


alt


ARGENTINA 2012. GOD

Sergio Radić bio je 11. studenog 2012. sudionik parade gaučosa u San Antonio de Areco, Argentina

(arhiv: lucija hrga)


*******************


alt


SAHARA 2012. GOD

Ima li Boljana u Sahari, najvećoj pustinji na Zemlji s preko 9 milijuna kvadratnih kilometara? Ima, ima! Evo i fotografije koja to potvrđuje. Snimljena je 18. listopada u 16.47, a na devama su: (slijeva) Zoran i Zorana Bodlović, Jelena i Darko Karmelić, te Jakov i Ivana Okmažić (hvala Jakovu koji nam je ovo poslao).


********************


alt


BOL 2012. GOD

Dvije Čileanke, bračkih korijena, posjetile su po prvi put rodni kraj svojih roditelja i naravno navratile i u Bol. Olga-Mirna i Vesela-Ruža kćeri su Vicka Breškovića Živca, najstarijeg sina Ivana Breškovića (Vickova braća su Mate, Miljenko, Jordan, Jakov, a sestre Olge Karninčić, Ruže Viličić i Tonka Egekher). Vicko je u Čile iselio 1929. godine, a oženio se Katicom Martinić Eterović iz Pučišća. U Bol su Olga i Vesela došle s prijateljicom Elianom, Čileankom portugalskog podrijetla, a do Zlatnog rata su se odvezle brodicom (taxi boat) "Perna" (J.E.)


********************


alt


ARGENTINA 2006. GOD

Tradicionalno se organizira fešta emigranata, a tako je bilo i 2006. u San Antonio de Areco (Argentina). Na slici su naši iseljenici Jose Radić (Šimičić) s hrvatskom zastavom i Fabjan (Fobe) Plenković s argentinskom zastavom.

(arhiv: lucija hrga)


********************SAN PEDRO, SAD 2000. GOD 

Naši u San Pedru (SAD): Tonči Bodlović, Ivo Marinković Bak (malo tamo, malo amo), Ivica Viličić Slavni i još jedan Ivica Viličić

(arhiv: s. marinković)


*******************


alt


ARGENTINA 2000. GOD

Obitelj Radić u Buenos Airesu: (sjede) Pablo Radić, Juan Radić, Dorita Ponte Radić i Elijana Radić, (stoje) Jose Radić, majka Petrona Radić rođ. Ivulić, Martha Apicela Radić i Hernan Radić

(arhiv: lucija hrga)


********************


alt


ČILE 1990. GOD

Naši u Čileu: Vicko (Vicente) Brešković i supruga mu Katica Martinić iz Pučišća.

Vicko je najstariji sin Ivana Živca i Marije Brešković rođ. Pešutić. Kao 27-godišnjak iselio je 1929. u Čile gdje se oženio. U tom braku rođeno je petero djece: Maria, Ivo, Žarko, Vesela i Olga. Umrli su roditelji (Vicko i Katica), ali i dvoje njihove djece (Ivo i Žarko).

(arhiv: brešković-egekher)


*******************ČILE 1982. GOD

Obitelj Viličić u Južnoj Americi (Čile) 1982. godine.

Prvi Viličić (Andrija, sin Jerka Šartura) iz Bola je iselio 1900. godine u Rumunjsku kao 17-godišnjak. Inače, u Čile je iselilo šest Viličića, najstariji je bio Luča sa 44 godine, a najmlađi je Juraj (sin Jerka Šartura) koji je u Čile otputovao 1906. kao 14-godišnjak. Osam je Viličića otputovalo u SAD, po dva u Argentinu i Australiju, a jedan u Kanadu

(arhiv: r. viličić)


********************BOL 1975. GOD

Svake godine neki iseljenih ili njegovi potomci dođu u Bol. Ovaj put (1975.) došao je 75-godišnji Pjero Plančić. Na slici su Šime Soljačić, Pjero Plančić (iseljenik iz Argentine), Tomo Kuis i Ivo Viličić Slavni.

Četiri su Plančića otputovala u Argentinu (Božo 1922., Pjero 1925., Jela 1923. Stjepan 1913.), a Klara Plančić 1905. u Čile.

(arhiv: Soljačić)


********************


alt


BUENOS AIRES, ARGENTINA 1975. GOD

Obitelj Radić u Buenos Airesu (Argentina) snimljeni 1975. (?) godine: Juan (Ivan) Radić danas poznati arhitekta, otac Frane Radić i drugi sin Jose (Jozo) Radić.

Frane (Franko) Radić rođen je u Bolu 1915., a u Argentinu je iselio 1931. kada je imao samo 16 godina. Tri su Radića iselila u Argentinu (Franko 1915., Lina 1937. i Ljubica 1933.), jedan je otišao u Čile, četiri u Italiju, po jedan u Francusku i Australiju)

(arhiv: lucija hrga)


********************


alt


AUSTRALIJA 1967. GOD

Ružica Karninčić Batinić (rođ. 1934.) kao 18-godišnja djevojka napustila je 1952. Bol i otputovala preko Italije u Australiju. Čekajući vizu za Australiju u talijanskom logoru za iseljenike upoznala je budućeg supruga. Na slici s bratom Ivom (1938. - 2011.).

(arhiv: karninčić-batinić)


********************


alt


BOL 1965. GOD

Frane (Franko) Radić kao 16-godišnjak otputovao je iz Bola u Argentinu, a ponovno je u Bol došao 1965. kao 50-godišnjak. Posjetio je majku Luciju i brata Dinka (desno).

(arhiv: lucija hrga)


********************ARGENTINA 1955. GOD

Na slici je dio naših iseljenika koji su dali svoj prilog za elektrifikaciju Bola. U gornjem redu (slijeva) Josip Ljubić, Meri Karninčić, Nora Turketo Petrić, Josip Marinković i Noemi Jugović, donji red (sjede) Katica Jugović Ljubić, Klara Jugović Soljačić, Stjepan Soljačić, Asja Soljačić Ignjatović, Ljubo Ignjatović, (čuči) Adriana Ignjatović udana Znaor

(arhiv: Asja Ignjatović)


********************


alt


BUENOS AIRES, ARGENTINA 1948. GOD 

Brod "Partizanka" 15. rujna 1948. u argentinskoj luci Buenos Aires. Sasvim desno je Nora Petrić rođ. Turketo, do nje Jerko Kukoč Bakranin (član posade na "Partizanki") ...

(arhiv: turketo-borovčić)


********************EL SHATT, EGIPAT 1943. GOD

Bježeći pred strahotama II. svjetskog rata, krajem 1943. godine u Egipat je krenulo 40 tisuća izbjeglica. Među njima je bilo i njih šezdesetak iz Bola. Na Sinaju kod gradića El Shatt Saveznici su za sve njih osigurali smješta. Izbjeglički logori bili su i u Južnoj Italiji. U tim se logorima živjelo, zabavljalo, rađalo ali i umiralo. Naša slika prikazuje vjenčanje Benka i Jelisave Marinković Mijarić.

(arhiv: Vedrana Marinković)


********************


alt


ARGENTINA 1935. GOD

Ukupno su iz Bola od 1890. do 1938. iselile 62 osobe s prezimenom Karmelić. Prvi je otputovao 1890. Vicko Karmelić u Italiju, a u Argentinu ih je iselilo 28, SAD 18, Čile 10, Australiju 4 i Meksiko 1. Među 62 iseljenika s prezimenom Karmelić, bilo je 15 žena. Svi su oni imali uglavnom od 20 do 24 godine. Prvi je u Argentinu otputovao 1895. tada 33-godišnji Juraj Karmelić, a najmlađi iseljenik bio je 17-godišnji Mate Karmelić (rođen 1910. godine a u Argentinu stigao 1927.)
Na slici obitelj Karmelić Jagodić Trupić: Vicko (rođen 1904.) Pravdan-Juste (1905.) Jure (1910.) i njihovi roditelji Marko (1876.) i Vica.

(arhiv: Vedrana Marinković)


********************


alt


AUSTRALIJA 1925. GOD

Slijeva: Franko Karmelić Franić – Bjenin ( 1894.–1978.) i Petar Drpić (suprug Frankove sestre Vicencine) na poljima Australije 1925. godine

(arhiv: Katica Marinković)


********************ARGENTINA 1915. GOD

Boljani po bijelom svijetu: Dinko Petrić poslao je pet sinova u Južnu Ameriku (fotografija iz 1915. godine). Šesti sin Zone ostao je u Bolu. Međutim, Zonina četiri sina otišla su također trbuhom za kruhom – u Južnu Ameriku, a kod kuće je ostao peti sin - Šime. Njegova dva sina, Ivo i Mate, nisu trebala otputovati u Ameriku. Počeo je turizam, ekonomska situacija se popravila i ostali su kod kuće. Boljani su zbog neimaštine najčešće odlazili u Južnu i Sjevernu Ameriku te Australiju. Vrlo malo ih se vratilo živjeti u Bol, ali su nesebično pomagali rodbini i mjestu.