Bolska kronika

četvrtak, 30. studenoga 2023.


alt


TKO JE DOBIO KOMPOSTERE I KANTE?

Iako je u javnom pozivu bilo objavljeno da će se može dodijeliti 100 kompostera i 150 setova (po 3 kom) kanti, načelnica općine je na službenim stranicama objavila odluku o rezultatima dodjela kompostera  i setova kanti za odvojeno sakupljanje otpada. U prilogu te odluke navedena su 76 imena osoba koje su tražili komposter i set kanti, dok njih šestero nije dobilo komposter ili isto njih toliko kante.

Komposteri i kante se mogu preuzeti ovaj petak (1. prosinca) ili  ponedjeljak (4. prosinca) ili drugi petak (8. prosinca ) u vremenu od 09,00 do 11,00 sati, u skladištu Komunalnog društva „Grabov rat“, Bračka cesta 5 (kod Berice), uz predočenje osobne iskaznice obveznika plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor na adresi prebivališta. (j.e.)

(121) objavljeno 29. 11. 2023. u 19:35 h

********************


alt


KULTURNI ADVENT U GALERIJI MALIH FORMATA

I ove godine se u prostoru Galerije malih formata organiziraju se dvije manifestacije za kulturni advent.

U subotu 15. prosinca u 18:00 sati otvara se prva samostalna izložba akademske slikarice Estere Mihaele Peruzović pod nazivom „Vissi d'arte“.

Izložba je inspirirana operom Tosca, djela iznimne dramske moći, prikazane sukobima i jedinstvu ljubavi i tragedije, svoj glavni motiv oslikava u ariji Vissi d'arte (Živjeli za umjetnost).

U nedjelju 16. prosinca u 18 sati Josip Botteri Dini „Susret s mozaicima“.

Prikazat će se film o jednom dijelu prekrasnih mozaika koje je Botteri napravio u crkvama i drugim javnim prostorima.

Umjetnik će govoriti o povijesti i procesu nastanka mozaika.

Galerija malih formata od 15. do 22. prosinca otvorena je svakodnevno od 14:00 do 17:00 sati.

(120) objavljeno 29. 11. 2023. u 19:30 h

********************


alt


VIŠE JE NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

U posljednjih 7 dana (od 20. do 27. studenoga) zabilježeno je 252 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 27. studenoga bio ukupno 396. Na dan 27.11.2023. bilo je hospitalizirano 314 osoba, od kojih je 6 na respiratoru. U posljednjih 7 dana preminulo je 23 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.277.346 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 18.518 preminulo. Ukupno se oporavilo 1.258.432 osoba od toga 180 u posljednjih 7 dana. U samoizolaciji su trenutno 3 osoba.

Posljednjeg tjedna zabilježeno je više novooboljelih (+50), ukupno oboljelih u Hrvatskoj (+49), hospitaliziranih (+100) i na respiratoru (+4). Isti je broj umrlih, a jedna je osoba manje u samoizolaciji.

(119) objavljeno 29. 11. 2023. u 19:25 halt
srijeda, 29. studenoga 2023.


alt


JOŠ NEMA GRIPE

U općini Bol, kako smo saznali od dr. Markice Tomića, još službeno nije registriran ni jedan slučaj gripe. Istina, ima prehlađenih, ali to nije gripe.

U bolskoj ambulanti ima još ampula koje su dobili za cijepljenje protiv gripe, pa zainteresirani mogu slobodno navratiti u ambulantu. (j.e.)

(118) objavljeno 28. 11. 2023. u 19:45 h

********************


alt


KATAMARAN ČEKA U JELSI

Katamaran ni ovog utorka ujutro nije došao u Bol, pa ni poslije podne nije krenuo iz Splita za Bol i Jelsu. Naime, ostao je privezan još od ponedjeljka navečer u Jelsi, a „Jadrolinija“ je objavila da je osim ove linije u utorak otkazano putovanje za Vis, Lastovo i Stari Grad, te trajektna linija Split – Lastovo (Ubli).

S obzirom da je u utorak katamaran ostao u Jelsi, još je neizvjesno hoće li u srijedu ujutro krenuti iz Jelse za Bol i Split. Do sada smo zabilježili 17 izostanaka katamarana ovog mjeseca. Već smo pisali da smo u studenome rekordan broj izostanaka (18) zabilježili 2013. godine. (j.e.)

(117) objavljeno 28. 11. 2023. u 19:40 h

********************


alt


alt


PREDAVANJE PRVAŠIĆIMA O PROMETU

U osnovnoj školi Bol u utorak su policijski službenik Policijske postaje Supetar i autoškole Prva brzina iz Supetra održali edukativno predavanje učenicima prvog razreda.
Predavanje o sigurnosti djece u prometu u sklopu nacionalnog programa sigurnosti u prometu održali su Milan Radočaj iz Policijske postaje Supetar i Neno Marić, stručni voditelj i predavač u autoškoli Prva brzina.
Prvašićima su objasnili osnovna pravila ponašanja u prometu, kao i pravila pri vožnji bicikla.
Posebno su naglašena opasna mjesta u prometu u Bolu i u blizini osnovne škole. (m. m.)

(116) objavljeno 28. 11. 2023. u 19;35 h

********************


alt


PREDSTAVA DJECI NA DAR

Ove srijede (29. studenoga) u kino dvorani u 11 sati na programu je lutkarski mjuzikl NOVOGODIŠNJI POŠTAR u izvedbi Studija Suncokret, umjetničke organizacije iz Splita koju je osnovao Duško Mucalo. On je ujedno i autor priča i songova brojnih edukativnih lutkarskih mjuzikla.

Svake godine u prosincu najzaposleniji čovjek je - poštar. On mora uručiti Djeda Mrazu na tisuće pisama u kojima djeca pišu što bi željela da im donese za Božić i Novu godinu. Ali i uz najbolju volju, sve mu je krenulo naopako. Zagubio je torbu, zaglavio se u liftu, izgubio se u snijegu i umalo zakasnio uručiti pisma sa dječjim željama. Djevojčica Lana i dječak Mirko ga neprestano požuruju, ali bez pomoći Patuljka i Snješka poštar bi teško obavio ovaj slatki novogodišnji zadatak.

Lutkarski mjuzikl “Novogodišnji poštar“ nudi nekoliko prekrasnih prigodnih songova, interaktivni doživljaj kićenja jelke i brojne vesele zgode i nezgode.

Trajanje lutkarskog mjuzikla je 30 minuta. (i.b.)

(115) objavljeno 28. 11. 2023. u 19:30 h

__________________________________________________________________


PRODAJE SE GRAĐEVINSKA OPREMA

Bolski građevinar zbog odlaska u mirovinu prodaje građevinski alat i opremu: mašina za savijanje mreže, konzolne dizalice, električnu pilu, miješalicu za beton, vibrator, cijevnu skelu, oplatu, podupirače … Ukupno je 39 stavki, a za opširan izvještaj o prodaji otvorite rubriku Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE

______________________________________________________________________


alt
utorak, 28. studenoga 2023.


alt


alt


OPĆINA DONIRALA TABLETE PRVAŠIMA

Načelnica Općine Bol Katarina Marčić uručila je android tablete učenicima prvih razreda Srednje škole Bol, a koje im je donirala i ove godine Općina Bol. Načelnicu je prvašima prvo predstavila ravnateljica Lucija Carević Brešković istakavši višegodišnju suradnju i ulaganje Općine u obrazovanje učenika Srednje škole Bol. Ove godine je u prvi razred, u sva tri programa, upisano 34 učenika.

Prigodnim riječima se učenicima obratila i načelnica poželjevši im puno uspjeha u školovanju i boravku u Bolu, naglasivši koliko je važno njihovo obrazovanje. Ujedno je pozvala sve zainteresirane da se uključe u Savjet mladih. Pravo na kandidaturu imaju svi koji imaju navršenih petnaest godina s prebivalištem u Općini Bol. Također je napomenula kako će Općina Bol i dalje ulagati u obrazovanje djece na čemu se Srednja škola zahvaljuje i njoj i Općinskom vijeću. (l.c.b.)

(114) objavljeno 27. 11. 2023. u 19:15 h

********************


alt


JOŠ IMA CJEPIVA PROTIV GRIPE

U protekla tri tjedna, koliko traje akcija cijepljenja protiv gripe, ovu je zaštitu primilo 110 Boljana. Preporuka je da se cijepe stariji od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice …

U bolskoj ambulanti, kako nas je obavijestio dr. Markica Tomić, još ima nešto neiskorištenih doza cjepiva, pa se zainteresirani slobodno mogu javiti u ambulantu opće medicine. (j.e.)

(113) objavljeno 27. 11. 2023. u 19:10 h

********************


alt


AJLA OSVOJILA DRUGO MJESTO

Ajla Kadriji je osvojila drugo mjesto na jakom međunarodnom turniru u hrvanju Sesvetski Kraljevac open, koji se održao prošle subote. Ajla je nastupila u kategoriji do 49 kilograma. U toj je kategoriji bilo i najviše natjecatelja. Ona je do finala došla nakon dvije pobjede, a u finalu je tijesno izgubila na bodove (6:4).

Prošlog ljeta (6. do 9. srpnja) Ajla je na prvenstvu Europe u hrvanju za djevojčice do 15 godina u mađarskom gradu Kapošvaru osvojila osmo mjesto. Nastupila je kao najmlađa u konkurenciji 26 hrvačica.

(112) objavljeno 27. 11. 2023. u 19:05  h

____________________________________________________________


alt


IZGUBLJENO – NAĐENO

Nađeni su ključevi kod Dominikanskog samostana. Vlasnik ključeva treba se javiti

u ured Turističke zajednice

________________________________________________________altponedjeljak, 27. studenoga 2023.


alt


ADVENT OD 3. PROSINCA

Advent 2023. počinje u nedjelju, 3. prosinca, i traje do nedjelje, 24. prosinca na Badnjak. Prve nedjelje Adventa se pali prva od ukupno četiri svijeće.

Inače, advent ili došašće je vrijeme pripreme i iščekivanja rođenja Isusa Krista, koje se slavi 25. prosinca. Počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava prvim slavljem Božića (polnoćkom) na Badnjak. Svake godine, advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca.

Tijekom Adventa, kršćani se duhovno pripremaju za dolazak Spasitelja, uglavnom moleći, posteći i čineći dobra djela.

Mnogi običaji i tradicije obilježavaju ovo razdoblje, kao što su postavljanje paljenje adventskih svijeća, postavljanje adventskih vijenaca i jaslica, pjevanje božićnih pjesama i darivanje siromašnih.

U Bolu su, osim u kućama, adventske svijeće na otvorenom, u parku ispred crkvice Sv. Antuna na Loži.

(111) objavljeno 26. 11. 2023. u 20:05 h

********************


alt


KATAMARAN U NEDJELJU DOŠAO IZ SPLITA

Katamaran u Bol nije dolazio u subotu (2 puta) ni u nedjelju u 13:25, ali je došao u nedjelju iz Splita u 17:35 sati. Ukupno je do nedjelje navečer, u studenome, katamaran izostao 15 puta. Rekord smo zabilježili 2018. (u studenome) kada katamaran u Bol nije dolazio 18 puta.

Iako do kraja mjeseca ima još četiri dana i osam dolazaka (četiri iz Jelse i četiri puta iz Splita) poželimo da ostane na sadašnjem broju izostanaka. Nikad se ne zna. (j.e.)

(110) objavljeno 26. 11. 2023, u 20:00 h

********************


alt


STIGLI ZIDNI KALENDARI

Već je stigla naručena količina zidnih (trodijelnih) kalendara koje namjeravamo podijeliti svima koji su tijekom ove godine uplatili donacije za naš portal. Kalendar će dobiti također i naši oglašivači i suradnici koji nam bez naknade šalju tekstove i slike.

Već smo podijelili 30 kalendara za 2024. godinu.

Ovo pišemo kako bi za našu akciju, kao naš znak pažnje i zahvalnosti, saznali i oni koji su podalje od Bola. Kalendare nećemo

slati poštom jer tko zna bi li ih i dobili, a za sve donatore nemamo ni adrese.

Sigurno ćemo osobno uručiti kalendare donatorima, oglašivačima i suradnicima u Bolu, Splitu i Zagrebu. Ostale molimo da nam se jave po dolasku u Bol kako bi dobili zidni kalendar, pa makar i u ljetnim mjesecima.

Hvala im i ovim putem na donacijama i pomoći u izdavanju portala boljani.info.

(109) objavljeno 26. 11. 2023. u 19:55 h


alt
nedjelja, 26. studenoga 2023.


alt

Bolski porat u 16:30 sati (u subotu 25. studenoga) u vrijeme kada je katamaran treba isploviti iz Splita za Bol i Jelsu, ali je zbog bure "Jadrolinija" otkazala liniju


KATAMARAN JE OSTAO U SPLITU

Ove je subote, zbog bure, „Jadrolinija“ otkazala u splitskom okružju čak osam svojih linija. Tri su katamaranske, a pet trajektnih linija.

Katamarana u Bol u subotu nije bilo ujutro, jer je iz Starog Grada isplovio direktno za Split, a poslije podne je ostao u splitskoj luci.

Iako u nedjelje tek u 13:00 sati treba katamaran krenuti, prema redu plovidbe, iz Jelse (ili Starog Grada) za Bol i Split, pretpostavljamo da će i ta linija biti otkazana, bez obzira na vremenske prilike.

Možda ipak katamaran krene iz Splita za Bol i Jelsu u 16:30 sati. Ne ostvari li se naša prognoza, bio bi to 16-ti izostanak katamarana u Bolu tijekom mjeseca studenoga. (j.e.)

(108) objavljeno 25. 11. 2023. u 19:45 h


Zbog tehničkih problema nismo danas bili u mogućnosti

objaviti više vijesti u Bolskoj kronici.alt
subota, 25. studenoga 2023.


alt


BAGERI DOLAZE NA BRAČ

Nakon ljetne stanke na Čiovu je ponovno aktualno rušenje bespravno sagrađenih objekata prema nalogu Državnog inspektorata. Ukupno je na području općine Okrug registrirano 38 bespravno sagrađenih kuća, a veći se dio odnosi na nedovršene objekte na top lokacijama uz more. U ovom krugu rušenja radove su aktivirali mahom sami vlasnici kako bi izbjegli dodatne troškove.

U Okrugu Gornjem su još milijuni četvornih metara građevinskog zemljišta, no sve građevinske parcele blizu mora su izgrađene i potrošene, pa je i to jedan od razloga što neki nezakonito grade kuće u obalnom pojasu.

Nakon Čiova bageri će u Vinišće u općini Marina, zatim idu na otok Brač. Ove se godine na području cijele Hrvatske uklonilo ukupno 313 nelegalnih objekata.

(107) objavljeno 24. 11. 2023. u 19:55 h

********************


alt


PO PIZZU VIKENDOM NA „RANČ“

Restoran „Ranč“ nastavlja prošlosezonskom pripremom i prodajom pizza i to vikendom (petak, subota i nedjelja). Kažu da nije dobro početi petkom, pa je prvi dan za pizzu od ove subote i to od 18:00 do 21:30 sati. Pizza se može naručiti za dostavu na kućnu adresu (021/635-635), ali se može konzumirati i u restoranu.

Cijena jedne pizze je već od 9,5 eura. (j.e.)

(106) objavljeno 24. 11. 2023. u 19:50 h

*********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

Vinko Brešković je, zabilježio u svojoj 77. kolumni, diskusiju dvojice svojih prijatelja u kafiću. Tema razgovora je materijalno bogatstvo. Usporedili su bogatstvo u kućama, vilama i bazenima s onim duhovnim bogatstvom kojeg oni posjeduju.

Za pročitati nastavak Malih bolskih razgovora dovoljno je kliknuti OVDJE.

(105) objavljeno 24. 11. 2023. u 19:45 h

********************


alt


alt


alt


ZAVIDAN REZULTAT BOLSKIH TENISAČA

Prošloga su vikenda Celina Marčić, Ana Novačić i Marko Trutanić nastupali u Splitu na turniru u organizaciji teniskog kluba Pomak. Od ukupno 70 sudionika, mladi bolski tenisači ostvarili su zavidan rezultat. Celina je sa 2 pobjede i 2 poraza zauzela 35. mjesto, a Ana sa 3 pobjede i 2 poraza 18. mjesto. Marko je bio nadomak ulaska u finale. Nakon 7 izvrsnih pobjeda, izgubio je u tijesnom polufinalnom meču. Trener Marin Eterović zadovoljan je s nastupom na prvom većem turniru i vjeruje u nastavak dobrih rezultata. (m.e.)

(104) objavljeno 24. 11. 2023. u 19:40 h

____________________________________________________________


alt


IZGUBLJENO – NAĐENO

Nađeni su ključevi kod Dominikanskog samostana. Vlasnik ključeva treba nazvati Jerkicu Pratljačić mob. 099 828 5349

________________________________________________________altpetak, 24. studenoga 2023.


alt


PETARDE NISU ZA IGRU

Policija je zaprimila dojavu kako je u Zadru uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvom ozlijeđeno dijete. U Općoj bolnici Zadar ozljede su okvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

Dijete je zadobilo opekline po vratu, licu i ramenu, te je otpušteno iz bolnice.

Iz Policijske uprave zadarske savjetuju građane koji koriste pirotehnička sredstva da ne podcjenjuju njihovu moć. Ako već koriste pirotehniku, neka budu uzor svojoj djeci kako je koristiti na siguran način i obavezno kupovinu pirotehnike obavljati u trgovinama koje imaju odobrenje za prodaju jer tako je jedino moguće kupiti pirotehniku provjerene kvalitete.

Učinite svoju okolinu sigurnom, brinite za susjede i kućne ljubimce kojima takva sredstva nisu nimalo ugodna.


OSNOVNA PRAVILA ZA SIGURNO RUKOVANJE PIROTEHNIČKIM SREDSTVIMA

- Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava

- Osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije jer posljedice mogu biti kobne

- Pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola

- Poštovati sigurnosnu udaljenost pri aktiviranju pirotehničkoga sredstva

- Pojam „sigurnosna udaljenost“ znači da u ugroženom prostoru ne smije biti prolaznika, djece, životinja ili zapaljivih ili osjetljivih predmeta te drugih sredstava ili predmeta koja pirotehničko sredstvo može oštetiti (vozila i sl.)

(103) objavljeno 23. 11. 2023. u 19:35 h

********************


alt


OPREZNO U KUPOVINU OVAJ PETAK

Kraj studenog rezerviran je za najveće popuste u godini. Posljednji petak u mjesecu, popularno nazvan Black Friday, mnogi potrošači iščekuju kako bi ulovili najveće popuste kojima ih trgovci mame tjednima prije. Natpisi koji oglašavaju velika sniženja i nevjerojatne ponude u studenom prekrivaju izloge i online stranice, no iza silnih ponuda često se kriju prevare na koje ljudi nasjedaju iz godine u godinu.

Dan posebnih ponuda i ušteda došao je iz SAD-a, gdje je Black Friday popularnost počeo stjecati devedesetih godina. Riječ je o šoping-događanju koje se obilježava petkom koji dolazi nakon američkog blagdana Dana zahvalnosti.

U Americi i zapadnoj Europi, npr. u gradovima poput Londona, godinama se šire slike ljudi koji ispred trgovačkih centara kampiraju kako bi uhvatili proizvode snižene čak i 70 do 90 posto. Iz udruge Potrošač za Index su kazali kako se u Hrvatskoj iza takvih natpisa najčešće kriju manipulacija i trgovački trikovi koji privlače kupce.

"Svjedoci smo iz prošlosti da je to marketinški trik. Ako ima sniženja s tako velikim popustom, onda se potrošači moraju jako dobro potruditi da pronađu taj artikl. Sniženja najčešće dosegnu tek 40% popusta, a za veće popuste trgovci najčešće govore kako su se artikli već rasprodali", rekao je predsjednik udruge Potrošač Igor Vujović. (l.ž. indeks)

(102) objavljeno 23. 11. 2023. u 19:30 h

********************


alt


KATAMARAN JE DOŠAO U BOL

Nakon tri izostanka, u četvrtak je predvečer (17:35 sati) katamaran ipak došao iz Splita u Bol. U srijedu ga nije bilo zbog bure, a u četvrtak ujutro, po bonaci, nije došao iz Jelse za Split jer je noćio u splitskoj luci.

U ovom mjesecu katamaran u Bol nije dolazio (do sada) 12 puta. Lani je izostao tri puta, a najviše 2013, kada u Bol katamaran nije (u studenome) dolazio čak 18 puta. Do kraja mjeseca je ostalo još 7 dana, odnosno 14 dolazaka (ujutro iz Jelse, a poslije podne iz Splita) u bolski porat. (j.e.)

(101) objavljeno 23. 11. 2023. u 19:25 h

*********************


alt

Pobjednici kviza. Sasvim lijevo je, kao publika, direktor TZO Ante Trutanić, a sasvim desno Đimi Žuvić, autor pitanja za kvizaše


PRVI KVIZ: POBJEDNICI „SLUČAJNI“

Pobjednici prvog bolskog kviza, održanog prošle srijede, su članovi ekipe Slučajni - Deni, Tijana i Petra. Ni drugoplasirani nisu puno zaostajali – ekipa Ča bude – Katarina, Dean i Celina.

Ostali stalni igrači su opravdali svoj prvi izostanak, a kviziranje se nastavlja nakon dogovorene pauze – u srijedu 6. prosinca u 19 sati.

Jedna i druga ekipa dobili su na dar novu knjigu i novi bolski suvenir Ivice Jakšića Čokrića Puka. (i.b.)

(100) objavljeno 23. 11. 2023. u 19:20 h

********************


alt


HUMANITARNA AKCIJA CK BRAČ

Ovaj petak (24. studenoga) je zadnji dan humanitarne akcije Crvenog križa Brač koja se provodi od 20. studenoga diljem otoka za prikupljanje hrane, higijenskih potrepština i ostalog za potrebe HU Dobra volja.

Akciju podržavaju sve osnovne škole i vrtići, a prikupljanje se provodi u prostorijama Crvenog kriza Brač i u trgovinama Lidl, Tommy i Konzum u Supetru, trgovinama Tommy i PZ Selčanka u Selcima, trgovini Točilo d.o.o. u Sumartinu, gdje su postavljene posebne košare za prikupljanje pomoći.

Eventualna dodatna sabirna mjesta objavit će se na facebook stranici Crvenog križa Brač.

(099) objavljeno 23. 11. 2023- u 19:15 h


altčetvrtak, 23. studenoga 2023.


alt


POČELO KVIZ NATJECANJE

Ove srijede nastavljeno je u Domu kulture kviz natjecanje, nakon ljetne pauze. Prijavile su se samo dvije ekipa, a imena i sliku pobjednika objavit ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici.

Za iduću srijedu najavile su dolazak još dvije ekipe, pa će ih biti barem četiri. Dogovoreno je da se formira Bolska liga od kvizaša.

Organizator natjecanja je Centar za kulturu, a pitanja za natjecatelje sastavlja Đimi Žuvić. (j.e./i.b.)

(098) objavljeno 22. 11. 2023- u 20_50 h

********************


alt


BOL BEZ KATAMARANA

U srijedu katamaran nije uopće dolazio u Bol. Ujutro je zbog bure iz Jelse otplovio direktno za Split, a poslijepodnevna linija u 16:30 iz Splita za Bol i Jelsu je – otkazana. Zbog činjenice da je katamaran ostao u Splitu male su šanse da se u četvrtak ujutro katamaran priveže uz Veli most u Bolu.

Ukupno, do sada, katamaran ovog mjeseca u Bol nije dolazio 10 puta, 6 puta iz Bola za Split, a četiri puta iz Splita u Bol.

U srijedu su na splitskom okružju otkazane četiri katamaranske i jedna trajektna linija. (j.e.)

(097) objavljeno 22. 11. 2023. u 20:45 h

********************


alt


„MARINERO“ SE U ČETVRTAK OTVARA

Zbog smrti vlasnice i voditeljice poslova, caffe bar „Marinero“ je nekoliko dana bio zatvoren. Međutim, kako saznajemo, od ovog četvrtka (23. studenog) kultni bolski kafić ponovo će raditi i posluživati goste. (j.e.)

(096) objavljeno 22. 11. 2023. u 20:35 h

********************


alt


POPUSTI U BOLSKIM HOTELIMA

Još dva dana može se rezervirati, bez plaćanja unaprijed, odmor u 2024. u dva bolska hotela. Naime, Bluesun Hotels & Resorts objavio je da su najniže cijene, i do 45 posto, u bolskim hotelima „Elaphusa“ i „Bonaca“. U „Bonaci“ se na primjer nudi puni pansion s pićem uz svaki obrok.

(095) objavljeno 23. 11. 2023. u 20:30 h

alt

srijeda, 22. studenoga 2023.


alt


OSNOVCIMA NASTAVA SAMO KROZ JUTRO

Ono što su mnogi roditelji željeli, to se napokon i ostvarilo. Od ovog tjedna svi razredi u Osnovnoj školi Bol imaju nastavu tijekom jutra, u jednoj smjeni. Prethodno je trebalo, kako bi se tom zahtjevu roditelja i udovoljilo, urediti neke učionice. Nakon što su građevinari obavili svoj dio posla, moglo se organizirati nastava osnovcima samo u jutarnjoj smjeni. (j.e.)

(094) objavljeno 21. 11. 2923, u 19:25 h

********************


alt


VLASNIK BOLSKIH HOTELA KUPIO „SUNČANI HVAR“

Prema svemu sudeći, hotelijerska tvrtka "Sunčani Hvar" prodana je kompaniji "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar – pročitali smo na portalu Slobodna Dalmacija. Isto informaciju objavio je u utorak i portal Indeks.

Alabar je, naime, poznat i kao investitor u projektu Beograd na vodi, a u Zagrebu je bio iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio nalazi se i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju, najviše građevine na svijetu.

Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su od Andabaka prije dvije godine preuzeli njegovu tvrtku koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu i u Starigradu Paklenici.

Presudna je, kazao nam je tada Andabak, bila činjenica da je "Eagle Hills Real Estate" pružio jamstvo da će ostati desetke godina i da će razviti sve hotele na razinu četiri i pet zvjezdica te da će zadržati zaposlenike, a i da je zadovoljan upravljačkim dijelom kompanije.

Hvarska hotelska kuća ima 10 hotela i kamp, redom s dugogodišnjom tradicijom poslovanja. U smještajnim kapacitetima ukupno može dnevno primiti više od 2000 gostiju, a ujedno je i najveći poslodavac na otoku Hvaru, jer u sezoni zapošljava više od 700 stalnih i sezonskih radnika.

Preuzimanje, međutim, nije dovršeno sve do trenutka dok se transakcija ne zaključi. Vrlo važnu ulogu u tom procesu imaju i regulatori, odnosno agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. (j. vrdoljak, SD)

(093) objavljeno 21. 11. 2023. u 19:20 h

********************


alt

Pobjednici kviza u veljači 2023.


BOLSKO KVIZIRANJE - SRIJEDOM

Kao što su i obećali - nastavak bolskog kviziranja na jesen – dakle, ove srijeda (22. studenoga) u 20 sati u Centru za kulturu Bol počinje druga sezona.
Autor je Đimi Žuvić, koji nastavlja pripremanjem pitanja.
Pravila su poznata: jedna ekipa ima 2 do 4 člana, a prijave su moguće do samog početka kviza. Kotizacije nema, a pobjednike opet se nagrađuje. (i.b.)

(092) objavljeno 21. 11. 2023. u 19:15 h

********************


alt


„PIVAC“ U SRIJEDU DO 12 SATI

Trgovina „Pivac“ u Ulici Domovinskog rata iznimno će ove srijede (22. studenoga) raditi nešto kraće. Umjesto u 13:30 sati, trgovina se zatvara u 12 sati. (j.e.)

(091) objavljeno 21. 11. 2023. u 19:10 h

********************


alt


STIŽE NAM BURA I PAD TEMPERATURE

Za vikend nam, sve je izvjesnije, stiže prvi ovosezonski hladni zrak koji će rashladiti Dalmaciju. Minusa bi početkom idućeg tjedna moglo biti čak i uz obalu te na otocima, a u Zagori je u subotu moguć čak i snijeg. Pahulja nošenih burom moglo bi biti i uz obalu te na nekim otocima!

Sam dolazak hladne zračne mase na naše područje sa sjeveroistoka Europe trebao bi se dogoditi u noći petka na subotu. Isprva na sjeveru domovine, a do jutarnjih sati, zahlađenje će se proširiti i na ostatak zemlje. Hladan zrak će brzo nadirati pa će temperatura zraka u samo nekoliko sati pasti za više od 10 stupnjeva. Zapuhat će i olujna bura.

Uz olujnu buru, osjet hladnoće će biti pojačan pa će se doimati da je puno hladnije, nego li će pokazivati termometar u meteorološkom zaklonu.

(090) objavljeno 21. 11. 2023. u 19:05 halt

utorak, 21. studenoga 2023.


alt


OPĆINA TRAŽI PROČELNIKA

Općina Bol je na svojim službenim stranicama objavila Javni natječaj za imenovanje pročelnika-ice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bol. Zainteresirani moraju predati molbu u roku od 15 dana nakon objave u Narodnim novinama, a to je učinjeno 17. studenoga.

Aktualni pročelnik odlazi krajem godine u mirovinu.

Tekst javnog natječaja objavljujemo i u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(089) objavljeno 20. 11. 2023. u 19:25 h

*********************


alt


MANJE NOVOOBOLJELIH, VIŠE UMRLIH

U posljednjih 7 dana zabilježeno je 202 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 20.11.2023 ukupno 347. Na dan 20.11.2023 bilo je hospitalizirano 214 osoba, od kojih su 2 osoba na respiratoru. U posljednjih 7 dana preminulo je 23 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.277.094 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 18.495 preminulo. Ukupno se oporavilo 1.258.252 osoba od toga 207 u posljednjih 7 dana. U samoizolaciji je trenutno 4 osoba.

Prošli je tjedan bilo manje novooboljelih (-4), a i ukupno oboljelih u Hrvatskoj (-31). Međutim više je umrlih (+18).

(088) objavljeno 20. 11. 2023. u 19:20 h

**********************


alt


PRIPREME ZA SVJETLEĆU DEKORACIJU

„Grabov rat“ je u ponedjeljak počeo s postavljanjem svjetlećih dekoracija na javnim površinama. Snimili smo automobil s košarom na postavljanju dekoracije na zgradi osnovne škole. (j.e.)

(087) objavljeno 20. 11. 2023. u 19:15 h

********************


alt


„DANI TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA“

Svi vozači ovaj tjedan (od 20. do 25. studenog) mogu besplatno provjeriti stanje svojeg vozila u sklopu akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila“. Cilj akcije je podizanje razine sigurnosti na cestama putem promicanja redovitog održavanja i tehničke ispravnosti vozila upravo zbog kontinuiranog povećanja prosječne starosti vozila u Hrvatskoj. Prema statistikama Centra za vozila Hrvatske, prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,83 godine. A porastom starosti, raste i broj utvrđenih tehničkih nedostataka na vozilima. Pregled vozila tijekom akcije „Dani tehničke ispravnosti vozila“ nije zamjena za redoviti tehnički pregled.

Vlasnici čija vozila budu proglašena tehnički neispravnim, bit će detaljno informirani o neispravnostima, te za njih neće biti sankcija.

(086) objavljeno 20. 11. 2023. u 19:10 h

*********************


alt


FINALIST JE PRVI MEČ ODIGRAO U BOLU

Najveće iznenađenja ATP turnira u Torinu bio je talijanski tenisač Jannika Sinnera kojeg je u finalu pobijedio Novak Đoković. Talijanski tenisač sve je protivnike do finala pobijedio čak i Đokovića, ali u grupnom dijelu natjecanja.

Za nas je interesantno što je Jannika Sinnera u intervjuju prije ovog natjecanja izjavio da je prvi profesionalni meča sa 14 godina odigrao u Bolu na Braču. (i.k.)

(085) objavljno 20. 11. 2023. u 19:05 h


alt
ponedjeljak, 20. studenoga 2023.


alt


DEKORACIJA ULICA, OKUĆNICA …

Uskoro će se u Bolu po ulicama i trgovima postavljati svjetleće dekoracije, kao najava skorašnjih praznika. Lani su djelatnici „Grabovog rata“ počeli sa postavljanjem dekoracija na Bračkoj cesti 21. studenoga.

Privatne kuće, vrtovi i okućnice počeli su sa ukrašavanjem u prosincu. Turistička zajednica, kako je i obećala, ove će godine nagraditi tri najljepše dekoracije. O tome nešto detaljnije – idućih dana. (j.e.)

(084) objavljeno 19. 11. 2023. u 20:25 h

*********************


alt


ČETIRI PONUDE ZA TURISTIČKE VLAKIĆE

Prošlog petka povjerenstvo je otvorilo ponude za dva turistička vlakića. To je tek dio posla koji tek treba obaviti. Konačnu odluku donosi načelnica općine, što se očekuje do kraja tjedna.

Saznajemo da su pristigle četiri ponude. Dvije su od dosadašnjih vlasnika turističkih vlakića, a dvije izvan Bola. (j.e.)

(083) objavljeno 19. 11. 2023. u 20:20 h

********************


alt


ZATVARA SE PROMET OKO CRKVE

Izvođač radova na sanaciji zidova na Župnoj crkvi u centru Bola, primoran je u ponedjeljak (20. studenoga) za promet vozila zatvoriti cestu sa sjeverne strane od 8:30 do 12:00 sati. Zbog toga će biti nemoguće u tom periodu vozilom od tržnice do dječjeg vrtića i obratno. Stanarima u naselju Blato i na Loži bit će dozvoljen prolaz automobilima sa južne strane crkve i dalje preko rive. (j.e.)

(082) objavljeno 19. 11. 2023. u 20_15 h

***********************


alt


alt


JOŠ IMA KUPAČA

Duboko smo zašli u mjesec studeni, a kupača, barem u Bolu još uvijek ima. DHMZ je službeno u 13 sati objavio da je temperatura zraka 17, a mora 20 stupnjeva. Mi smo u isto vrijeme na suncu izmjerili čak 47 stupnjeva. Ne treba se čuditi što je bilo i kupača. Na Zlatnom ratu smo snimili nudistu, ali nismo sigurni je li se okupao. Međutim, dvije su nas Bolke pozdravile i rekle da se idu na nudističku plažu – okupati. Mi im vjerujemo. (j.e.)

(081) objavljeno 19. 11. 2023. u 20:10 h

********************


alt


ODGOVOR NA VIJEĆNIČKO PITANJE (2)

Tihomir Marinković je na 4. sjednici Općinskog vijeća pitao kakvi su financijski rezultati tvrtke Grabov rat ove turističke sezone u usporedbi sa lanjskom, da li su rađene inventure poslovanja tvrtke Grabov rat na plaži Zlatni rat, te kakvi su rezultati tih inventura?

Naknadno je na vijećnička pitanja odgovorio direktor Grabovog rata, kap.d.plov. Siniša Soljačić:

Hvala vam na ukazanom zanimanju za poslovanje tvrtke Grabov rat d.o.o.

Ove godine je tvrtka Grabov rat d.o.o. uvela nekoliko poslovnih unapređenja koje se odnose na poslovanje tvrtke na plaži Zlatni rat, a i u poslovanju tvrtke općenito.

Na žalost, još uvijek nismo u mogućnosti izvijestiti vas o financijskom rezultatu, s obzirom na razne računovodstvene obračune koji su još u tijeku. O financijskom rezultatu ćemo vas izvijestiti u za to zakonskom previđenom roku, a o tome ćete vi i svi ostali vijećnici biti izvješteni na jednoj od nadolazećih sjednica općinskog vijeća.

U ovom trenutku možemo vas izvijestiti o osnovnom prihodu od djelatnosti koje Grabov rat d.o.o. obavlja na plaži Zlatni rat.

Godine 2022. tvrtka je uprihodila ukupno 998.767,70 €,

Godine 2023. tvrtka je uprihodila ukupno 1.291.714,79 €.

Sa zadovoljstvom možemo utvrditi da je prihod ostvaren od djelatnosti koje obavlja tvrtka Grabov rat d.o.o. na plaži Zlatni rat ove godine veći za 29,33%.

Osim povećanja prihoda od djelatnosti na plaži, podignuta je i kvaliteta održavanja i brige o radu na samoj plaži.

Strogo se vodilo računa o plovilima koji često zalutaju na samu plažu. U tu svrhu postavljena je još jedna zaštitna barijera za kupače pri samom vrhu Zlatnog rata i zaposlen je još jedan član spasilačke službe više od prošle godine kako bi se izbjegle moguće nezgode kupača.

Redovno se upozoravalo posjetitelje ukoliko krše red o boravku na plaži.

U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Bol na plaži je postavljen stalak sa pepeljarama koje posjetitelji mogu koristiti za bacanje opušaka kako istim ne bi onečišćavali okoliš.

Postavljena je posebna prostirka kako bi pristup osobama sa invaliditetom i obiteljima s dječjim kolicima bio olakšan pristup moru.

U suradnji s Turističkom zajednicom opremljen je i stavljen u funkciju info pult gdje su se posjetiteljima dijelile informacije i promotivni materijali, a i bilo na usluzi u slučaju nekih drugih situacija.

U ugostiteljskim objektima koje tvrtka ima na plaži Zlatni rat odrađeno je nekoliko inventura. Redovnih, izvanrednih i ciljanih.

Nakon redovne inventure ustanovljena su određena odstupanja stvarnog stanja od realnog stanja. Zaključak inventure je da je do odstupanja došlo zbog:

  1. Neusklađenosti normativa
  2. Dopuštenog kala/rastepa/loma

Voditelj ugostiteljskog objekta upućen je na dodatnu analizu normativa i dodatnu obuku djelatnika.

Nakon provedene analize normativa i dodatne obuke djelatnika, organizirano je nekoliko blic inventura kako bi se potvrdio nalaz.

U slučaju dodatnih pitanja stojimo vam na raspolaganju.

(080) objavljeno 19. 11. 2023. u 20:05 h
alt


nedjelja, 19. studenoga 2023.


alt


alt


SVIJEĆE U VUKOVARSKOJ ULICI U BOLU

Na blagdan Sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a povodom završetka radova na uređenju Vukovarske ulice u Bolu, u subotu su organizirani (16:00) blagoslov i molitva za žrtve Domovinskog rata. Uz to, umjesto na Loži, Boljani su upalili lampione u Vukovarskoj ulici.

Nakon pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“ dominikanac fr. Marin Golubović podsjetio je na strahote koje su proživljavali žitelji Vukovara i Škabrnje, a zatim izmolio za vječni pokoj žrtvama Vukovara i Škabrnje, ali i svih poginulih u Domovinskom ratu. (j.e.)

(079) objavljeno 18. 11. 2023. u 18:40 h

********************


alt


KOLONA SJEĆANJA U VUKOVARU

Pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru je u subotu obilježena 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima.

U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljena obrana Vukovara, gradskim ulicama, trasom dugom 5,5 kilometara, u subotu je prošla dosad najmasovnija Kolona sjećanja, izvijestile su vukovarske gradske vlasti, dodavši kako se procjenjuje da je od Nacionalne memorijalne bolnice do Memorijalnog groblja hodalo 150.000 ljudi iz Hrvatske i svijeta u sjećanje na vukovarsku tragediju.

Na slici su i dvojica Boljana: Dasen Arbunić i Marijo Eterović, pred centralnim križem u Vukovaru. (j.e.)

(078) objavljeno 18. 11. 2023. u 18:35 h

********************


alt


I DALJE ANTITURISTIČKO BDIJENJE

Ove je nedjelje (19. studenoga) nastavak antiturističkog bdijenja u režiji Ivice Jakšića Čokrića Pukota i to od 19 sati u Galeriji Centra za kulturu.

Kao žurnal najavljeno je prikazivanje Festivala dalmatinskih klapa, a film je snimka predstave Svi smo mi judi.

Milostinja koja se skupi namijenjena je borbi protiv turizma, a posebno apartmana.

(077) objavljeno 18. 11. 2023. u 18:30 h

********************


alt


ODGOVOR NA VIJEĆNIČKO PITANJE:

U izvještaju sa 4. sjednice Općinskog vijeća (24. listopada) objavili smo i vijećnička pitanja, a načelnica je obećala pisanim putem odgovoriti T. Marinkoviću. Objavljujemo načelnice odgovor bez kraćenja:

„Tihomir Marinković je pitao koliko je koštao laserski „light show“ organiziran za Bolsku fjeru. Rekao je da je prema njegovim saznanjima taj spektakl TZO Bol koštao 12.000,00 EUR (90.000,00 kn), dok su vatrometi prijašnjih godina koštali oko 6.000,00 kuna“.

Nastavno na vaše pitanje koliko je TZO Bol koštao laserski „light show“ organiziran za Bolsku fjeru dajem vam pisani ali i prošireni odgovor kako bi imali potpunu informaciju o trošenju proračunskih sredstava.

Za organizaciju laser show TZO je dobila ponudu na 9.852,99 EUR + PDV što je ukupno iznosilo 12.316,23 EUR. Ponuda se odnosila na 4 svjetlosna programa te sve popratne troškove. Turistička zajednica je prihvatila jedan o četiri ponuđena efekta u iznosu od 2.749,64 EUR + PDV, što je ukupno 3.437,05 EUR.

S obzirom na ekstremno loše vremenske uvjete i kako je bilo izgledno da se neće održati planirani koncert grupe Magazin niti uobičajena ponuda, Općina je odlučila osigurana i planirana sredstva za manifestaciju Bolske fijere preusmjeriti u proširenje programa laser show-a na više dana i sa dodatna dva efekta.

To je plaćeno 4.959,00 EUR + pdv, što je ukupno iznosilo 6.198,75 EUR. Dakle, ukupno je na organizaciju laser show-a iz proračuna Općine Bol i TZO Bol u danima na i oko Bolske fjere potrošeno 7708,64 EUR + pdv, odnosno 9.635,80 EUR.

Ponude uključuju sve troškove višednevnog i cjelovečernjeg laser showa; specifično programiranje animacija sa implementacijom #BOL100 i SymBol of Adriatic, svjetlosno dekoriranje pročelja, glazbeno-svjetlosni program koji je emitiran više puta u noći, a naravno i prijevoz, montažu, demontažu, smještaj i slično.

Laser show je trenutno najpopularnija svjetlosna atrakcija, a u ovoj godini obilježavamo 100 obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom u Bolu i ta godišnjica zasigurno zaslužuje vrhunski program.

Do sada uobičajene načine proslave vatrometom, gradovi sve više i više napuštaju, a posebice zbog štetnog utjecaja na životinje. Vatromet i laser show zapravo imaju vrlo malo sličnosti da bi bili usporedivi.

Što se tiče cijena, kvalitetni vatrometi koštaju daleko iznad 6.000,00 kn, za 800 EUR jedva se organizira rođendanski.

U procesu organizacije događaja i razmatranju svih ponuda, između laser show-a i reprezentativnog vatrometa nije bila velika razlika, iako cijena u ovom slučaju nije niti bila presudna, već kvalitetna i efektna ponuda i nešto što naši mještani ali i gosti nisu mogli doživjeti u Bolu, niti na Braču, a rijetko gdje uopće.

S poštovanjem

Načelnica općine Bol, Katarina Marčić

(076) objavljeno 18. 11. 2023. u 18:25 h
alt

subota, 18. studenoga 2023.


alt


18. STUDENOGA: DAN SJEĆANJA

Ove subote, 18. studenoga, Republika Hrvatska obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Hrvatski Sabor donio je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te je 18. studenog, utvrđen blagdanom.

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

(075) objavljeno 17. 11. 2023. u 19:45 h

********************


alt


TV PRIJENOS OD 9:30 SATI

Hrvatska radiotelevizija će na svom I. programu od 9:30 sati prenositi svečanosti iz Vukovara. Misa je također u izravnom TV prijenosu od 12:30 sati. U Vukovaru su sigurno i dva Boljanina – Mario Eterović i Dasen Arbunić – koji su na svojim motorima, kao članovi moto kluba „Brač“, krenuli u koloni sa ostalim motoristima od Prevlake do Vukovara. (j.e.)

(074) objavljeno 17. 11. 2023. u 19:40 h

********************


alt

U petak u 9:30 u Vukovarskoj ulici u Bolu još su radovi bili u tijeku. Sve će u petak biti gotovo, ako ne bude kiše - saznali smo na gradilištu. Osim kocki na nogostupu, obojeni su i zidovi. Taj su posao uspješno obavili umjetnici iz Splita. Posebno je uočljiva slika Vodotornja.


alt


SVIJEĆE U VUKOVARSKOJ U 16 SATI

U Bolu će se, kao i svake godine do sada, obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ove će se godine u subotu u 16 sati svijeće zapaliti, umjesto na Loži, u novouređenoj Vukovarskoj ulici. (i.b.)

(073) objavljeno 17. 11. 2023. u 19:35 h

********************


alt


OSNOVCI ZAPALILI SVIJEĆE ZA POGINULE

Učenici I. i II. razreda u petak su zapalili svijeće na Loži za poginule u Domovinskom ratu, a uoči državnog blagdana, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. (j.e.)

(072) objavljeno 17. 11. 2023. u 19:30 h

********************


alt


DVA DANA BEZ NOVINA

Osim trgovina u subotu i nedjelju u Bolu ne radi ni jedina prodavaonica novina, trgovina Tiska. To znači da dva dana u Bol se ne može kupiti dnevni tisak (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Večernji list …) iako će to biti moguće u drugim mjestima. Naime, novine se mogu prodavati u kioscima, a u Bolu kioska – nema. (j.e.)

(071) objavljeno 17. 11. 2023. u 19:25 h

********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

Tema 76. kolumne Vinka Breškovića za ovaj vikend je rasprava o kompromisu i toleranciji. On je sa svojim prijateljima raspravljao o bračnom kompromisu i o onome što on donosi sa sobom. Nisu se složili da li je kompromis bolji od tolerancije, što je to što danas drži ljude u braku.

Za otvoriti novi nastavak dovoljno je kliknuti OVDJE.

(070) objavljeno 17. 11. 2023. u 19:15 h

altpetak, 17. studenoga 2023.


alt


TRGOVINE ZATVORENE DVA DANA

Ovog petka Boljani i gosti, kojih još uvijek ima u Bolu, moraju u trgovinu osigurati potrepštine za dva dana. Prema novom zakonu trgovine ne rade u subotu i nedjelju.

U subotu je državni praznik, Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, pa će katamaran, trajekti i autobusi prometovati kao nedjeljom.

Radit će u subotu i nedjelju, od 7 do 12 sati, benzinska postaja, a zatvoreni su ljekarna i ambulanta.

„Lidl“ je objavio da će raditi u nedjelju, ali njihova je prodavaonica u Supetru. (j.e.)

(069) objavljeno 16. 11. 2023. u 19:30 h

********************


alt


OTVOREN KAFIĆ „FERALI“

U četvrtak je, kako je bilo i najavljeno, bio prvi radni dan kafića „Ferali“ u prizemlju Doma kulture. Riješen je problem fiskalne kase, zbog čega je bilo moguće da se otvaranje odgodi.

Radno vrijeme kafića je od 8 do 12 i od 16 do 20 sati.

Cijene su kao i prošle sezone, odnosno u proljeće do Cvjetnice: kava esspresso 0,98 eura, velika kava s mlijekom 1,19 eura, bijela kava 1,33 eura, topla čokolada i kakao 1,33 eura, čaj 1,06 eura, sokovi su po 1,33 eura, vino bijelo ili crno ili crveno 0,187 l 1,59 eura, pivo 0,25 po 1,33 eura, pivo 0,33 l po 1,59 eura, travarica, pelinkovac 0,03 po 1,33 eura, johnnie walker 0,03 po 1,59 eura … (j.e.)

(068) objavljeno 16. 11. 2023. u 19:25 h

********************


alt

Boljani na izletu u Vodice 2022.


UMIROVLJENICI OSTAJU U BOLU

Lani, na današnji dan (17. studenog) u Bol se vratilo 18 umirovljenika koji su dva dana bili u Vodicama, smješteni u hotelu „Olimpia“. Do kraja godine bolski umirovljenici neće putovati nigdje organizirano.

Plan putovanja za iduću godinu još nije objavljen. (j.e.)

(067) objavljeno 16. 11. 2023. u 19:20 h
alt


četvrtak, 16. studenoga 2023.


alt


BRZA BRODICA DOŠLA U SUPETAR

„Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“ završen je projekt u srijedu u Supetru gdje je došla šesta brza brodica zahvaljujući suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu, lučkih kapetanija, lokalne zajednice, a u tehničkom smislu Iskra brodogradilištu koje je izgradilo nepotopivu brodicu, sposobnu odolijevati i najvećim vremenskim izazovima.

Novac za uspostavu Hitne pomorske medicinske službe Hrvatska je osigurala iz europskih bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te državnog proračuna.

Projektom se ovim brzim brodicama povezuje otoke i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb. Brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa.

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da ćemo tijekom sezone omogućiti 20 novih dodatnih cjelodnevnih timova, kao i da smo potpisali ugovor o implementaciji Hitne helikopterske medicinske službe koja bi trebala zaživjeti na proljeće, na taj smo način napravili maksimum da naši građani i posjetitelji mogu dobiti adekvatnu medicinsku uslugu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Do sada su brze brodice usidrene u Dubrovniku, Zadru, Rabu, Malom Lošinju i Šibeniku.

(066) objavljeno 15. 11. 2023, u 19:20 h

********************


alt

Na jutarnjoj kavi u Domu kulture (studeni 2022.)


KAFIĆ „FERALI“ (MOŽDA) OD ČETVRTKA?

Sve je spremno za otvaranje kafića „Ferali“ u Domu kulture, osim što nije sigurno hoće li proraditi i fiskalna kasa. Bez kase ne može se početi s radom.

Radno vrijeme u jutarnjoj smjeni bit će kao i u proljeće, od 8 do 12 sati, a poslije podne: sat kasnije, od 16 do 20 sati.

Neslužbeno saznajemo da ostaju cijene kakve su bile u proljeće. Za posjetitelje i korisnike usluga kafića nema ljepše vijesti. (j.e.)

(065) objavljeno 15. 11. 2023. u 19:15 h

********************


alt


AKCIJA PROTIV MUHA

Splitski Cian će ovog četvrtka (16. studenoga) obaviti dezinsekciju protiv muha na području općine Bol. Prema odredbama ugovora obradit će se kontejneri sa smećem i njihov neposredni okoliš.

Muhe su prenositelji raznih zaraznih bolesti, stoga je kontrola razvoja muhe važna za opće zdravlje populacije.

(064) objavljeno 15. 11. 2023. u 19:10 h
alt