Bolska kronika

alt


GASI SE PORTAL BOLJANI.INFO

U polemici koju su vodili sa OO SDP-a, samozvana redakcija „Bolskog bavula“ napisala je u svom obraćanju javnosti na jednom portalu i slijedeće (citiramo):
„Ovu emisiju ili podcast nitko ne financira, nema sponzora, održava se isključivo na dobroj volji i slobodnom vremenu članova redakcije, za razliku od gospodina Egekhera i njegovoga portala boljani.info koji prima svaki mjesec 3.300 kuna iz općinskoga proračuna, dakle vašega novca, dragi sugrađani. Cilj nam je bio povećati zainteresiranost Boljana na stanje u vlastitomu mjestu, povećati informiranost, uključiti sugrađane u kreiranje emisije i ako je moguće u kreiranje smjera u kojemu Bol ide u budućnosti“.
Ukoliko žele stvarno povećati informiranost, u što objektivno – sumnjam, ne treba se služiti lažima i insinuacijama. Joško Egekher ne prima nikakvih 3.300 kuna iz općinskog proračuna. Taj iznos Općina uplaćuje na tekući račun izdavača (Press servis d.o.o.) na temelju odluke Općinskog vijeća od 18. lipnja 2018. Za tu odluku, koju su predložili Matko Baković i Tomi Fabijanović, glasovalo je 10 vijećnika, a jedan je bio protiv (T. Kukoč Bager). Taj je iznos predviđen za pokriće osnovnih troškova izdavanja portala (knjigovođa, oprema, najam prostora, Internet, mobitel, domena, porezi i prirezi, članarine, administrator …). Da je taj iznos honorar (koji se nikome ne isplaćuje) onda bi sa računa tvrtke J. Egekher mogao predignuti mjesečno 2.310 kn. Ostalo do 3.300 je porez. To bi onda bio mjesečni honorar ili plača za SVAKODNEVNI RAD, bez tjednog, ali ni godišnjeg odmora. Radi se i piše, naime, svakodnevno (radnim danom, vikendom, praznicima) i objavljuju vijesti i drugi prilozi od 1. siječnja 2011. godine. Znači 10 godina i nešto malo više od 4 mjeseca. U tih 124 mjeseca, samo 4 (četiri) puta nije objavljena Bolska kronika.
Znaju se stvarni razlozi osnivanja „Bolskog bavula“, a može se vrlo precizno predvidjeti koliko će taj njihov entuzijazam još potrajati. O kvaliteti programa možda nekom drugom prilikom. Kao povremeni konzument njihovih umotvorina, a inače kao glavni urednik (10 godina) na lokalnim TV u Splitu, mislim da sam kvalificiran javno nešto kazati i o njihovim uradcima. Jedino što mi je ostalo u sjećanju to je neumjereno ispijanje alkohola tijekom emisije. Možda taj ispijeni alkohol i domjenak nakon emisije, više koštaju (mjesečno) nego 3.300 kuna koliko izdvaja Općina za portal boljani.info. A to ipak netko plaća, ukoliko nije ukradeno!
Kako zaustaviti zločeste i neumjesne primjedbe? Logično je odlučiti i javno priopćiti: portal boljani.info, nakon 10 godina i šest mjeseci, bit će ugašen! Tako se neće više uzimati „vaš novac“. Od 1. srpnja 2021. nema više Bolske kronike, ni rubrika Umjesto čestitke, Umrli, Rođeni, Zahvale i sjećanja, servisne informacije, Bolski „likovi“ … Oni koji su nas čitali i radovali se objavljenim informacijama neka se žale „Bolskom bavulu“ ili neka im (možda) zahvale što su uštedjeli „vašeg novca“, svakom Boljaninu 2 (dvije) kune mjesečno.

(objavljeno 02. 05. 2021.)

Komentare čitatelja objavljujemo u rubrici JA TAKO MISLIM ili kliknite OVDJE


alt


petak, 14. svibnja 2021.


alt


BRAČ: VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

Na Braču je u travnju bilo više gostiju, ali i noćenja u odnosu na prošlu godinu – objavila je TZ Splitsko-dalmatinske županije. Ukupno je došlo 1.066 gostiju (lani 55), a noćenja je eVisitor zabilježio 5.265 (lani 3.932). Interesantan je podatak da su lani u travnju Milna, Sutivan i Selca, kao i ostale destinacije imali manje dolazaka, ali više noćenja nego ove godine.
Najviše je ove godine gostiju bilo u Supetru (632), zatim Bolu (250), Sutivanu (53), Selcima (40), Postirima (33), Pučišćima (32) i Milni (26).
U prva četiri mjeseca (siječanj – travanj) na Braču je došlo 2.115 gostiju (lani 1.057), a noćenja je zabilježeno 12-039 (lani 11.015). Po dolascima Supetar je na prvom mjestu (1.276), a Bol je drugi (397) …(j.e.)

(79) objavljeno 13. 05. 21. u 21:40 h

**********************


alt


UPISI U DJEČJI VRTIĆ

Od 15. svibnja do 15. llpnja upisi su u dječji vrtić „Mali princ“ – obavijestila nas je ravnateljica Frančeska Tomaš. Svi zainteresirani mogu preuzeti Upisnicu u prostorije dječjeg vrtića svakog radnog dana od 8 do 13 sati, ali treba prije toga nazvati na mob 091 786 3510.
Roditelji prilažu (kopiju): uvjerenje o prebivalištu djeteta i roditelja, rodni list, kopiju osobnih iskaznica roditelja, potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu (dostaviti pri dolasku djeteta u vrtić) i potvrdu o cijepljenju djeteta, potvrdu o stažu (HZMO) za oba roditelja, te ostale potvrde (rješenje o invaliditetu djeteta ili potvrdu o poteškoćama u razvoju djeteta, potvrdu da je dijete roditelja žrtve ili invalida Domovinskog rata, rješenje o dječjem doplatku).
Upisan je obavezan i za djecu koja su ranije bila u vrtiću, ali su ih roditelji bili ispisali.

(78) objavljeno 13. 05. 21. u 21:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PREBLIZU PLAŽE?

Pomalo smo navikli da se u sezoni mnogi sidre uokolo plaže Zlatni rat: brodice, jedrilice, ali i jahte i mini kruzeri. Nova je praksa da sasvim blizu plaže prolaze i mini kruzeri (na slici) iako postoji plutača koja upozorava do kuda se može ploviti. (f.l.)

(77) objavljeno 13. 05. 21. u 21:30 h

********************


alt

Press konferencija održana je u četvrtak u Zagrebu (foto: t. smoljanović)


WTA: NIKAD ATRAKTIVNIJI TURNIR

Sara Sorribes Tormo, Rebecca Peterson, Bernarda Pera, Eugenie Bouchard, Arantxa Rus…, te s pozivnicama Jana Fett, Ana Konjuh, Nadia Podoroska koja je ovih dana pobijedila Serenu Williams na Mastersu u Rimu…, zvučna imena ženskog tenisa od 7. do 12. lipnja okupljaju se u Bolu na 5. WTA Croatia Bol Openu.
„U Bol dolaze najbolje rangirane tenisačice iz Švedske, Nizozemske, Belgije, Slovačke, Crne Gore, čak četiri ponajbolje talijanske i četiri ruske tenisačice te predstavnica Kine Lin Zhu. Na turnir se vraćaju sve dosadašnje pobjednice Mandy Minella iz Luksemburga, Aleksandra Krunić iz Srbije i najbolja slovenska tenisačica, dvostruka bolska šampionka Tamara Zidanšek“, istaknuo je Feliks Lukas u četvrtak na konferenciji za medije u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.
Podršku mu je dala i poznata hrvatska tenisačica Jana Fett kojoj je ovo jedan od najdražih turnira. Oduševljena je Bolom i odličnom organizacijom, a povratnica u vrh svjetskog tenisa Ana Konjuh najavila je ponovni dolazak na turnir nakon bolskog polufinala iz 2016. Vraća se u top formu nakon duge pauze zbog ozljede i ima velika očekivanja od ove sezone.
„Pohvalno je što se u ova teška vremena organizira turnir, na Bolu je uvijek odlična atmosfera, a doma je uvijek dobro igrati“, istaknula je Konjuh.
U skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama i strogim pravilima WTA Toura osigurana su testiranja svih tenisačica i osoblja, prilagođen je model organizacije, a u popratnom programu ove godine naglasak je na inovativnom spoju sporta i umjetnosti.
„U iznimno teškoj godini za organizaciju ovako zahtjevnih sportskih evenata ponovo smo uspjeli u Bol dovesti kremu ženskog tenisa i otvoriti ljetnu sezonu. Ovog turnira ne bi bilo bez snažne podrške Općine Bol i Splitsko-dalmatinske županije koji nas svih ovih godina prate“, poručuje Lukas. (a. radoš)

(76) objavljeno 13. 05. 21. u 21:25 h

*********************


alt


alt


NAJMLAĐI IGRALI U MILNI

Polaznici bolske Škole nogometa gostovali su u Milni na otvaranju sportskog igrališta Bregana. Bila je to prilika odigrati i nekoliko utakmica s vršnjacima (djevojčice i dječaci) iz ostalih mjesta na Braču.
Rezultati, vrtić: Bol – Brazzia 6:4;
I. i II. razred: Bol – Sutivan 0:1, Milna – Postira 2:0, Bol – Milna 1:0, Postira – Sutivan 0:1, Bol – Sutivan 3:0, Milna – Sutivan 0:2;
III. i IV. razred: Bol – Brazzia 2:2.
- Hvala domaćinima na prekrasnom ambijentu i dobrodošlici, ali i kolačima i sokovima koje smo dobili – rekao nam je voditelj škole Boško Botica. – Zahvalio bih također i roditeljima koji su pomogli u organizaciji prijevoza kao i bolskom DVD-u koji nam je ustupio kombi s vozačem, njihovim članom Tomom Stipičićem. (j.e.)

(75) objavljeno 13. 05. 21. u 21:20 h

********************


alt


MANJE OBOLJELIH NEGO JUČER

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.064 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bilo ukupno 7.866. Među njima je 1.837 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 202 pacijenta.
Preminule su 34 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 348.158 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.623 preminulo. Ukupno se oporavilo 332.669 osoba, od toga 1.281 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 23.316 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.906.407 osoba, od toga 7.501 u posljednja 24 sata.

U SDŽ 52 NOVOOBOLJELA, NA BRAČU DVOJE: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 642 obrađena testa u četvrtak ujutro bile su 52 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 22, Kaštela 4, Sinja 4, Marine 3, Sutivana 2, Omiša 2, Solina 2, Jelse 2, te po jedna osoba iz Trogira, Baške Vode, Klisa, Otoka, Podbablja, Prološca, Runovića, Segeta, Šolte, Zmijavaca i Makarske.
Od ukupnog broja novooboljelih 32 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.229 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split  nalazi se 99 COVID pozitivnih osoba, dok je 13 osoba na respiratoru.
U protekla 24 sata preminule su dvije muške  osobe starosti 74 i 49 godina koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(74) objavljeno 13. 05. 21. u 21:15 h
alt


četvrtak, 13. 05. 2021. *****


alt


GOSTI NAM SE VRAĆAJU

Turističke brojke iz travnja, koje je objavila TZ SDŽ, daju nam nadu da se turisti postupno vraćaju. Lani ih u travnju skoro i nije bilo, došlo je ljetovališta SDŽ 10.234 stranca i 9.971 domaći gost ili ukupno 20.205. Lani ih je u travnju bilo ukupno 990.
Ove godine domaćih je došlo 9.971, ali su ostali najkraće – 2,74 dana. Gostiju iz BiH bilo je 1.414 (prosjek boravka 4,41), Slovenaca 1.359 (prosjek boravka 4,13), a Nijemaca 1.307 (prosjek 5,52 dana).
U Bolu je bilo 250 gostiju, a više je bilo gostiju u 14 Splitsko-dalmatinskih destinacija. Najviše u Splitu (8.173), zatim Makarskoj (2.198), Podstrani (1.021) …
Dolasci gostiju od siječnja do travnja još uvijek su manji od prošlogodišnjih brojki. Ove godine zabilježeno je 49.142 dolazaka (lani 68.381) i 201.841 noćenje (lani 260.493).
Sutra: statistika dolazaka i noćenja na Braču. (j.e.)

(73) objavljeno 12. 05. 21. u 21:45 h

********************


alt


BOLSKA ISKUSTVA NA HTV

Tijekom srijede ujutro iz studija HTV4 izravno su punih 20 minuta razgovarali s direktorom TZ Bol Markitom Marinkovićem i obiteljskim liječnikom dr. Markicom Tomićem. Tema je bila bolska iskustva sa cijepljenjem protiv COVID infekcije i testiranjima. Sigurno je da to može biti dobar primjer u pripremama za novu turističku sezonu.
U Bolu je cijepljeno 600 osoba sa jednom ili dvije doze, a to je trenutno 40 posto stanovništva.
U subotu od 10.30 sati, svi zainteresirani, bez prethodne najave, mogu u Supetar, gdje će ih se cijepiti u sportskoj dvorani. (j.e.)

(72) objavljeno 12. 05. 21. u 21:40 h

********************


alt


NATJEČAJ ZA BARKARIOLE I RENT A BOAT

Grabov rat je, kao i svake godine prije turističke sezone, raspisao dva natječaja, a rok ponuda je do 19. svibnja.
• Za brodske taksije (barkariole) za prijevoz putnika od gradske luke do plaže Zlatni rat i natrag predviđeno je 8 dozvola.
• Izdavanje brodova na motorni pogon (rent a boat) bit će na lokaciji zapadno od kafića Taverna Riva
Natječaj je objavljen na oglasnoj ploči tvrtke Grabov rat. (j.e.)

(71) objavljeno 12. 05. 21. u 21:25 h

********************


alt


UKUPNO SE OPORAVILO 331.388 OSOBA

U posljednja 24 sata zabilježen je 1.471 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 8.117. Među njima su 1.892 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 215 pacijenata.
Preminulo je 40 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 347.094 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7.589 preminulo, ukupno se oporavilo 331.388 osoba, od toga 1.059 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 21.830 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.898.906 osoba, od toga 8.773 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 11. svibnja utrošeno je 1.186.581 doza cjepiva. Dosad je 919.139 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 267.442 primilo obje doze. Na dan 11. svibnja utrošeno je 32.262 doza cjepiva.

U SDŽ 90 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU DVOJE: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 760 obrađenih testova danas je 90 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na covid-infekciju i to iz Splita 34, Kaštela 10, Sinja 8, Muća 6, Omiša 4, Solina 3, Klisa 3, Zagvozda 2, Trogira 2, Makarske 2, Vrgorca 2, te po jedna osoba iz Postira, Pučišća, Baške Vode, Dicma, Jelse, Lovreća, Marine, Okruga, Otoka, Podstrane, Segeta, Tučepa, Imotskog i Komiže.
Od ukupnog broja novooboljelih 51 osoba je kontakt prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1211 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 103 covid-pozitivne osobe, dok se 20 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška  osoba starosti 83 godine koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na covid-infekciju.

(70) objavljeno 12. 05. 21. u 21:30 h
alt

srijeda, 12. 05. 2021. *****


alt


alt


TKO ŽELI ŠTAND NA RIVI?

Općina Bol je objavila oglas za zaprimanje zahtjeva za sudjelovanje u ljetnim manifestacijama 2021. godine. Radi se o zakupu štandova (tezgi) na Rivi za ljetne manifestacije: Živilo lito, Bolske litnje noći srijedom, fjeru, ljetni karneval i Adio lito.
U zakup se daju 10 tezgi (štandova) i tri javne površine, od Krojevih skalini do hotela „Kaštil“.
Zainteresirane se trebaju javiti u roku od 15 dana, a Oglas objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(69) objavljeno 11. 05. 21. u 21:50 h

********************


alt


CIJEPLJENE JOŠ 84 OSOBE U BOLU

U bolskoj ambulanti je tijekom utorka cijepljeno I. dozom 84 osobe protiv COVID infekcije. U Bolu je cijepljenje počelo 19. siječnja kada su cijepljeni štićenici u Domu za starije, a do sada je cijepljeno 600 Boljana ili 40 posto stanovništva.
U bolsku se ambulantu može prijaviti tijekom srijede još 10 osoba koji bi se cijepili u četvrtak popodne. Za njih ima cjepiva u bolskoj ambulanti.

BOLSKO ISKUSTVA NA TV
U srijedu ujutro u 9.15 sati iz studija HRT4 uključit će izravno ured TZ Bol gdje će o bolskim iskustvima sa cijepljenjem i testiranjima govoriti direktor TZO Bol Markito Marinković i bolski obiteljski liječnik dr. Markica Tomić. (j.e.)

(68) objavljeno 11. 05. 21. u 21:45 h

*********************


alt


NOVA RASVJETA NA RUDINI

Trg na Rudini, iznad restorana na Studencu, od utorka ima novi izgled. Selačka tvrtka Ufo Bianco postavila je na ogradi četiri kamena stupa na kojima su postavljeni svjetleći lampioni.
Znatiželjnici moraju ipak pričekati da se lampioni priključe na struje kako bi vidjeli kako će to izgledati noću. (j.e.)

(67) objavljeno 11. 05. 21. u 21:40 h

********************


alt


ZATVORENO ZA VOZILA I PJEŠAKE

Ovog petks (14. svibnja) zbog radova na uređenju bivšeg restorana Moby Dick na Loži, zatvara se od 8 sati cesta za vozila i pješake od crkvice Sv. Ante prema David cesti. Taj zastoj mogao bi potrajati 4 do 5 sati (do 13 h). Investitor (obitelj Živković-Dorić) zahvaljuje Boljanima na razumijevanju.

Ranije su ovi radovi i zatvaranje ceste planirani za četvrtak, ali je odgođeno za jedan dan. (m.š.)

(66) objavljeno 11. 05. 21. u 21:35 h

********************


alt


UKUPNO 345.623 OBOLJELIH U HRVATSKOJ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 876 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 7.745. Među njima je 1.928 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata.
Preminulo je 46 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 345.623 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7.549 preminulo, ukupno se oporavilo 330.329 osoba, od toga 1.336 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 21.766 osoba. Do danas su ukupno testirane 1.890.133 osobe, od toga 8.839 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 10. svibnjem utrošeno je 1.154.319 doza cjepiva. Dosad je 894.881 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 259.438 primilo obje doze. Na dan 10. svibnja ukupno je utrošeno 22.712 doza cjepiva.
Nove brojke predstavljaju značajan pad u odnosu na prethodne tjedne. Tako smo prošli utorak imali 1396 novih slučajeva na 9040 testiranih. Utorak prije dva tjedna, 27. travnja, imali smo 1.797 novih na 9.890 testiranih. Utorak prije, 20. travnja, imali smo 2.106 novih slučajeva od 9.831 testiranog.

U SDŽ 40 NOVOOBOLJELIH OSOBA: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 509 obrađenih testova u utorak ujutro bilo je 40 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 17, Kaštela 3, Solina 3, Klisa 3, Trogira 2, te po jedna osoba iz Marine, Podstrane, Prgometa, Prološca, Šestanovca, Hvara, Imotskog, Makarske, Omiša, Sinja, Dugopolja i Trilja.
Od ukupnog broja novooboljelih 20 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.327 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 121 COVID pozitivna osoba, dok je 20 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 83 godine. Preminuli je uz brojne komorbiditete bio pozitivan i na COVID infekciju.

(65) objavljeno 11. 05. 21. u 21:30 h
alt
utorak, 11. 05. 2021. *****


alt


TURIZAM: BOLJE OD LANJSKE SEZONE!?

Turistička sezona mogla bi biti bolja od lanjske, kazala je u razgovoru za Večernji list ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
„Dobre vijesti stižu nam iz Njemačke, Poljske, Italije, Češke i Nizozemske… što pokazuju da je Hrvatska visoko na listi prioriteta prilikom odabira destinacije za odmor', kazala je ministrica komentirajući prognoze da bi turistički promet u 2021. mogao dosegnuti oko 60 posto rekordne 2019.
I u zadnjem izvješću EK, dodala je, Hrvatska se u top 10 europskih turističkih destinacija penje na ljestvici najpoželjnijih.
'Tome u prilog svakako idu i najave čak 180 aviolinija s emitivnih tržišta. Posebno vesele vijesti o novim zrakoplovnim linijama poput najnovije iz New Yorka za Dubrovnik. To je znak da svi ozbiljno računaju na Hrvatsku ovoga ljeta. Ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj i na emitivnim tržištima bude povoljna, uz sve aktivnosti koje provodimo, vjerujem da možemo ostvariti i bolju sezonu od one lani“.

(64) objavljeno 10. 05. 21. u 20:05 h

***********************


alt


OTVOREN JE I „RANČ“

Uskoro će se, skoro pa svaki dan, otvarati poneki restoran – na otvorenom. Prema našoj evidenciji peti je restoran „Ranč“ u Ulici Hrvatskih domobrana.
Osim marendi mogu se naručiti mesna i riblja jela, a radno vrijeme je od 12 do 22 sata. (j.e.)

(63) objavljeno 10. 05. 21. u 20:00 h

********************


alt


IZMJENA SATNICE POLASKA

Ni jedan dan nije bio aktualan red vožnje autobusa s polaskom iz Supetra za Bol. Umjesto u 10:25 sati, autobus će polaziti, kao i ranije, u 10:10 sati.

(62) objavljeno 10. 05. 21. u 19:55 h

********************


alt

Novi punkt za testiranje na Turskoj kuli (foto: dalmatinski portal)


TESTIRANJE NA TURSKOJ KULI U SPLITU

Testiranje na covid-19 od ponedjeljka ujutro odvija na Turskoj kuli. Premješteno je iz Gradske luke zbog očekivane gužve kada počne sezona. U dvije 'kućice' omogućeno je i drive in testiranje i za pješake.
- Gužve nema, ali ono što je najvažnije, naručeni se trebaju držati termina i sa sobom ponijeti zdravstvenu knjižicu. Testiranje ovdje je moguće jedino preko narudžbe za koju se pobrine liječnik opće medicine. Isti princip je, dakle, ako posumnjate na simptome koronavirusa, javljate se svome liječniku pa on naručuje ako smatra potrebnim - podsjećaju epidemiolozi s terena.
Privatna testiranja, odnosno ona koja se plaćaju ili su potrebna zbog putovanja, posla... Ukratko, za osobe bez simptoma se odvijaju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, u Vukovarskoj ulici u Splitu.

(61) objavljeno 10. 05. 21. u 19:50 h

********************


alt


NASTAVLJAJU SE CIJEPLJENJA

U posljednja 24 sata zabilježena su 253 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bio ukupno 8.251. Među njima su 2.033 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 229 pacijenata.
Preminule su 34 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 344.747 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.503 preminulo. Ukupno se oporavilo 328.993 osoba, od toga 1.589 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 24.039 osoba.
Do danas su ukupno testirane 1.881.294 osobe, od toga 2.944 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 9. svibnja utrošeno je 1.131.607 doza cjepiva. Dosad je 879.312 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 252.295 primilo obje doze.

U SDŽ SAMO 6 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 357 obrađenih testova u ponedjeljak ujutro bilo je 6 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 4 i Kaštela 2 osobe.
Od ukupnog broja novooboljelih 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.351 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 131 COVID pozitivna osoba, dok je 19 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Dvije muške osobe starosti 62 i 75 godina, te ženska osoba stara 82 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(60) objavljeno 10. 05. 21. u 19:45 h

*********************


alt


HOD ZA ŽIVOT

Ove godine Hod za život će se održati u sedam hrvatskih gradova! Uz Osijek, Zagreb, Sisak, Split i Rijeku, po prvi puta pridružuju nam se još dva velika hrvatska grada, Slavonski Brod i Imotski. Većina Hodova održat će se u mjesecu svibnju i lipnju, dok će u drugim gradovima Hod za zaštitu svakog ljudskog života biti na jesen. Hod za život u Osijeku održat će se ove subote 15. svibnja, idući vikend 22. svibnja održat će se u Slavonskom Brodu i Imotskom, 29. svibnja, za život hodat će se u Zagrebu, a 12. lipnja, Hod za život bit će održan u Sisku. Cilj Hoda za život je svratiti pozornost na znanstvenu činjenicu koja potvrđuje da život čovjeka počinje začećem! Imamo društvenu odgovornost protiviti se prekidanju života nerođene djece i ideji da bi se drugima život prekidao putem eutanazije. Očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini da štite temeljno ljudsko pravo - pravo na život! Svih ovih proteklih godina, od 2016. godine, hodalo je više tisuća ljudi, miroljubivo, dostojanstveno u ozračju radosti, pjesme i veselja kako bi iznijeli svoj stav da je ljudski život najveća vrijednost! (k.b.)

(59) objavljeno 10. 05. 21. u 19:40 h


__________________________________________________________________________


alt


OGLAS: IZGUBLJENO – NAĐENO

Na Ulici Uz pjacu, kod općinske zgrade, u ponedjeljak su pronađena dva ključa. Vlasnik ih može preuzeti u Upravi Općine, tijekom radnog vremena, od 8 do 15 sati.

___________________________________________________________________________


alt


ponedjeljak, 10. svibnja 2021. *****


alt


IZBORI: MANJE JE BIRAČA NEGO 2017.

Sasvim su blizu lokalni izbori. Već iduće nedjelje (16. svibnja) u Bolu će se na dvije lokacije, u zgradi Osnovne škole i na Murvici, birati općinski načelnik (3 kandidata), članovi Općinskog vijeća (3 liste sa po 9 kandidata), župan SDŽ (6 kandidata) i članovi Županijske skupštine (11 lista po 47 kandidata).
Ne dobiju li u I. krugu potreban broj glasova, u II. krugu (30. svibnja) odlučivat će ponovno birači o izboru načelnika i župana.
Birački spiskovi zaključeni su 7. svibnja, a u njima je upisano 3.660.165 birača. Na prošlim lokalnim izborima 2017. bilo ih je nešto više: 3.719.182 birača.
Ove će godine u Hrvatskoj glasovati i 111 birača iz drugih država Europske unije koji imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj.
Birališta su u nedjelju otvorena od 7 do 19 sati. Iste večeri, iza 21 sat, naš će portal objaviti rezultate glasovanja za načelnika i Općinsko vijeće u Bolu, a tijekom ponedjeljka saznat ćemo i rezultate za župana i Županijsku skupštinu. (j.e.)

(58) objavljeno 09. 05. 21. u 20:00 h

*******************


alt


OTVOREN RESTORAN „VERANDA“

Zbog trenutno malobrojnih gostiju, ali i brojnih izletnika koji dolaze na Zlatni rat, otvoren je restoran „Veranda“ u sklopu Marijan centra. Radno je vrijeme, za sada, od 10 do 19 sati.
„Veranda“ je, prema našoj evidenciji, četvrti restoran koji je trenutno otvoren za posjetitelje. Ljeti je, tijekom glavne sezone, u Bolu 24 restorana. (j.e.)

(57) objavljeno 09. 05. 21. u 19:55 h

********************


alt


alt


DOLAZE I KUPAČI

Ove nedjelje toplo i sunčano vrijeme mnogi su iskoristili i za - kupanje. Službena temperatura zraka, prema DHMZ u 13 sati, bila je 22, a mora 17 stupnjeva. Na suncu, u zavjetrini, smo izmjerili 39 stupnjeva.
Na istočnoj strani Zlatnog rata, mnogo je bilo više ljudi nego na zapadnoj strani.
Prošle godine, u nedjelju 10. svibnja, bilo je oblačno, nešto malo hladnije (20 stupnjeva), a more je imalo istu temperaturu, 17 stupnjeva. (j.e.)

(56) objavljeno 09. 05. 21. u 19:50 h

********************


alt


NOVOSTI: SADNICE CVIJEĆA I AUTOBUSI

Novi tjedan očekuju nas u Bolu dvije novosti: na tržnici će se u ponedjeljak i utorak prodavati sadnice cvijeća, a Arriva iz Supetra prema Bolu uvodi dodatnu autobusnu liniju u 15:40 sati (osim subotom i nedjeljom). Autobus iz Supetra umjesto u 10:10, od ponedjeljka polazi za Bol u 10:25 sati. (j.e.)

(55) objavljeno 09. 05. 21. u 19:45 h

********************


alt


SVE JE MANJE NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 665 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 9.621. Među njima su 2.032 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 234 pacijenta.
Prije tjedan dana 2. svibnja bilo su 944 nova slučaja na 8.370 testiranih (11.28 % pozitivnih), a prije dva tjedna 25. travnja bilo je 1.254 novih slučajeva na 7.007 testiranih (17.9 % pozitivnih).
Preminulo je 45 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 344.494 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.469 preminulo, ukupno se oporavilo 327.404 osoba od toga 1.704 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26.414 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.878.350 osoba, od toga 7.060 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 8. svibnja utrošeno je 1.117.709 doza cjepiva. Dosad je 867.621 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 250.088 primilo obje doze.

U SDŽ 58 NOVOOBOLJELIH: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 873 obrađenih testova u nedjelju ujutro je 58 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 26, Sinja 5, Sinja 5, Solina 4, Kaštela 4, Trogira 4, Dugopolja 3, Klisa 2, Omiša 2, Baške Vode 1, Dugog Rata 1, Lovreća 1, Marine 1, Muća 1, Runovića 1, Tučepa 1 i Imotskog 1 osoba.
Od ukupnog broja novooboljelih 37 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.451 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 126 COVID pozitivnih osoba, dok je 19 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Dvije muške osobe starosti 61 i 84 godine, te ženska osoba stara 78 godina. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(54) objavljeno 09. 05. 21. u 19:40 h


altnedjelja, 09. 05. 2021. *****


alt


IDUĆE NEDJELJE: IZBORI

Lokalni izbori (I. krug) organiziraju se u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, iduće nedjelje (16. svibnja).
Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, maske će u zatvorenim prostorima biti obvezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.
Biraču koji dođe bez maske ovlašteni su im masku dati predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora (BO).
Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak s metra i pol povećan na dva.
Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37.2 stupnja Celzijusa i/ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za covid-19 neka se jave nadležnom liječniku.
Birač nakratko skida masku jedino kada član BO utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju dezinficirati ruke.
Preporučuje se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke.
U prostoriju za glasovanje birači ulaze i izlaze jedan po jedan, držeći razmak od najmanje dva metra, u prostoriji ih istovremeno može biti samo onoliko koliko je označenih mjesta za glasovanje.
Dok za glasačke kutije i paravane vrijedi razmak od najmanje dva metra, članovi BO-a moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol.
U prostoriji je zabranjeno jesti i piti. Površine koje se dodiruju za glasovanja (kvake, stolovi, kemijske olovke i slično) treba više puta dnevno prebrisati dezinficijensom.

(53) objavljeno 08. 05. 21. u 21:10 h

********************


alt


DODATNA LINIJA IZ SUPETRA

Arriva je najavila nove izmjenu u redu vožnje autobusa iz Supetra za Bol. Od ponedjeljka će autobus iz Supetra za Bol polaziti u 10:25 umjesto u 10:10 sati. Nova je linija u 15:40 sati, ali samo od ponedjeljka do petka.
Nema promjena u polascima iz Bola za Supetar.
Red vožnje autobusa pogledajte u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(52) objavljeno 08. 05. 21. u 21:05 h

********************


alt


DOLAZE SADNICE CVIJEĆA

Idućeg ponedjeljka i utorka na bolskoj će se tržnici opet prodavati sadnice cvijeća. Treći put ih dovozi ove godine poznati cvjećar Bilobrk. Pet godina Bilobrk u Bolu nudi sadnice, pa pretpostavljamo da su cijenom i kvalitetom Boljani (posebno Bolke) zadovoljni. Sigurno je da će Bol novu sezonu i goste dočekati – cvijećem. (j.e.)

(51) objavljeno 08. 05. 21. u 21:00 h

********************


alt


U SAMOIZOLACIJI 28.152 OSOBE

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.342 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bilo ukupno 10.705. Među njima je 2.016 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata.
Preminulo je 36 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 343.829 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.424 preminulo, ukupno se oporavilo 325.700 osoba od toga
1.866 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji su trenutno 28.152 osobe. Do danas je ukupno testirano 1.871.290 osoba, od toga 7.985 u posljednja 24 sata. Zaključno sa 7. svibnja utrošeno je 1.078.760 doza cjepiva. Dosad je 835.320 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 243.440 primilo obje doze.

U SDŽ 81 NOVOOBOLJELA OSOBA, NA BRAČU JEDNA: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 662 obrađena testa u subotu ujutro bila je 81 novooboljela osoba s područja SDŽ pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 36, Kaštela 7, Sinja 7, Omiša 6, Solina 4, Makarske 3, Segeta 3, Tučepa 3, Trogira 2, Klisa 2, te po jedna osoba iz Supetra, Dugopolja, Hrvaca, Jelse, Podstrane, Prološca, Zmijavaca i Imotskog.
Od ukupnog broja novooboljelih 53 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1501 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 130 COVID pozitivnih osoba, dok je 21 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe starosti 78 i 76 godina. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(50) objavljeno 08. 05. 21. u 20:55 h


alt
subota, 08. 05. 2021. *****


alt


NOVČANE POMOĆI PREMA USPJEHU

Općina Bol je objavila odluku o novčanoj pomoći studentima i srednjoškolcima. Ovisno o uspjehu u prošloj školskoj ili akademskoj godini dobit će nepovratno po 4.000, 3.000 i 2.000 kn, a troje srednjoškolaca, neovisno o uspjehu, po 1.000 kuna.
Na tom popisu je 41 student i tri srednjoškolca koji se školuju izvan Bola u programima kojih nema u Srednjoj školi Bol, a iz općinskog proračuna bit će im ukupno isplaćeno 126.000 kuna.
Deset studentica (među njima nije ni jedan student) dobit će maksimalni iznos, po 4.000 kuna: Nina Kukoč, Ana Kusanović, Sara Marinković, Katarina Džambas, Ivana Marić, Pia Marić, Marina Lalić, Paula Tomaš, Piera Marinković i Nikolina Teskera. Osim maksimalne novčane nagrade, za uspjeh su zaslužile da im se objave imena uz naše čestitke.
Interesiralo nas je kada će studenti i školarci dobiti novčane nagrade, ali to nismo uspjeli u petak saznati.
Odluku s imenima i iznosima objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(49) objavljeno 07. 05. 21. u 20:35 h

********************


alt


PRVA BICIKLISTIČKA TURA

Turistička agencija Promotiv travel outdoor iz Rijeke, MahMTB iz Slovenije i brodar Croatia Cruises iz Postira, organizirali su prvu ovogodišnju biciklističku turu po srednjodalmatinskim otocima za 30-ak gostiju iz Hrvatske i Slovenije. U okviru programa gosti su posjetili Brač, Hvar, Korčulu, Vis i Šoltu, a dolaskom u Bolu imali su priliku popeti se na najviši vrh jadranskih otoka - Vidovu goru. Pogled na Bol i obližnji Hvar nikoga nije ostavio ravnodušnim. Po završetku vožnje uslijedio je zasluženi odmor i kupanje na Zlatnom ratu. (đ.e.)

(48) objavljeno 07. 05. 21. u 20:30 h

********************


alt


OKOM KAMERE: SVE UŽI PROLAZ?!

O pješačkom prolaz na zgradi „Belvedere“ već smo jednom pisali. Žalili su se pješaci koji tuda svakodnevno prolaze jer im smeta – bankomat. Sada se prolaz koristi i za parkiranje motora pa jedan naš čitatelj smatra da je to razlog za još jedan prosvjed. Sigurno je da bankomat ostaje, a po motor će, prije ili poslije, doći vlasnik i odvoziti se po rivi. Ima li mjesta u prolazu i za još koji motor ili bankomat? 

(47) objavljeno 07. 05. 21. u 20:25 h

********************


alt


COVID-PUTOVNICE OD 1. LIPNJA

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je u petak na press konferenciji Stožera o digitalnim zelenim potvrdama, takozvanim covid-putovnicama.
"To nisu putovnice, nemojmo to drugačije zvati, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja", kazao je Božinović. "One će biti interoperabilne i omogućit će graničnu provjeru i priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju“.
Hrvatska je među članicama koje pilotiraju izradu tehničkog rješenja, što znači da smo u naprednoj fazi izrade nacionalnog tehničkog rješenja te da smo spremni za njegovo testiranje s drugim članicama na platformi EU. Treba naglasiti bazu, preciznost i upisivanje svih podataka s obzirom na to da će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele covid-19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljenje", kazao je Božinović.
"Potvrde će se izdavati u PDF-u, građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.“
"Od 1. lipnja ćemo biti u stanju izdavati te potvrde, što je važno za našu turističku sezonu, ali i ukupnu borbu protiv epidemije", rekao je Božinović.

(46) objavljeno 07. 05. 21. u 20:20 h

********************


alt


PREKO MILIJUN DOZA CJEPIVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.435 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 11.265. Među njima je 2.079 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 242 pacijenta.
Preminule su 33 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 342.487 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.388 preminulo, ukupno se oporavilo 323.834 osoba od toga 2.079 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28.436 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.863.305 osoba, od toga 7.682 u posljednja 24 sata. Zaključno s 6. svibnja utrošena je 1.025.701 doza cjepiva. Dosad je 796.909 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 228.792 primilo obje doze.

Broj novozaraženih po županijama: Grad Zagreb (383), Zagrebačka (157), Varaždinska (112), Primorsko-goranska (110), Splitsko-dalmatinska (102), Osječko-baranjska (77), Brodsko-posavska (74), Vukovarsko-srijemska (68), Međimurska (62), Zadarska (60), Karlovačka (47), Koprivničko-križevačka (36), Krapinsko-zagorska (26), Bjelovarsko-bilogorska (25), Sisačko-moslavačka (24), Šibensko-kninska (22), Virovitičko-podravska (13), Dubrovačko-neretvanska (12); Požeško-slavonska (11), Istarska (8) i Ličko-senjska (6),

U SDŽ 102 NOVOOBOLJELA: Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 611 obrađenih testova u petak ujutro bile su 102 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 48, Sinja 7, Vrgorca 6, Kaštela 5, Muća 5, Omiša 3, Solina 3, Imotskog 3, Trogira 3, Baške Vode 2, Marine 2, Prološca 2, Runovića 2, Makarske 2, te po jedna osoba iz Okruga, Podbablja, Podgore, Segeta, Sućurja, Ciste Provo, Trilja, Dugopolja i Klisa.
Od ukupnog broja novooboljelih 64 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.368 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 137 COVID pozitivnih osoba, dok je 21 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Muška osoba stara 81 godinu i ženska osoba stara 53 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(45) objavljeno 07. 05. 21. u 20:15 h
alt

petak, 07. 05. 2021. *****


alt


NOVA RUBRIKA: IZBORI 2021.

Na izborima 16. svibnja glasači u Bolu i Murvici dobit će četiri listića. Na njima su imena kandidata za župana (6), članove Županijske skupštine (11 lista), načelnika Općine Bol (3 kandidata) i članove Općinskog vijeća Bol (3 liste).
Naš portal otvorio je, kao i prije četiri godine, posebnu rubriku IZBORI 2021.
SDP-u, HDZ-u i listi Grupe birača ponudili smo mogućnost zakupa prostora na kojem bi objavljivali svoje programe i poruke biračima.
Prvi je našu ponudu prihvatio bolski SDP-e. Ostali će to možda učiniti idućih dana, ukoliko ocijene da im to može biti od koristi.
Za novu rubriku IZBORI 2021. kliknite OVDJE. (j.e.)

(44) objavljeno 06. 05. 21. u 21:40 h

*********************


alt


PRVI LET IZ ZAGREBA PONOVNO – ODGOĐEN

Trebao je prvi avion na sezonskoj liniji iz Zagreba za Brač poletjeti 3. travnja. Ali se to nije dogodilo. Službeno je objavljeno da će linija biti uspostavljena 24. travnja, ali je ponovno odgođeno za 8. svibnja. Najnovija je obavijest da se prvi let iz Zagreba može očekivati 22. svibnja. Neslužbeno saznajemo da nema, navodno, interesa (!?) za ovaj let iz Zagreba i isti dan natrag sa Brača, i to subotom i utorkom.
Dobra može biti vijest, ukoliko se realizira, da će se uspostaviti avionska linija Bratislava – Brač – Bratislava. (j.e.)

(43) objavljeno 06. 05. 21. u 21:35 h

*********************


alt


SVI ĆE U ŠKOLSKE KLUPE

Od idućeg ponedjeljka (10. svibnja), priopćio je Stožer civilne zaštite SDŽ, svi će učenici osnovnih i srednjih škola nastavu pratiti iz učionica. Ta je odluka očekivana nakon što se bilježi pad broj oboljelih u županiji. Također, Stožer je dozvolio održavanje praktične nastave.
Nakon ove odluke u školu se vraćaju i učenici viših razreda Osnovne škole Bol te učenici Srednje škole Bol koji još ovaj tjedan nastavu prate na daljinu.
- Molimo vas da se pridržavate svih epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u slučaju promjene epidemiološke situacije te eventualne nove Odluke za organiziranje nastave bit ćete na vrijeme obaviješteni - poručili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

(42) objavljeno 06. 05. 21. u 21:30 h

********************


alt


DOLAZE SADNICE IZ DRAČEVICE

Četvrti put ove godine, ovaj petak (7. svibnja), Ivica Šimunović ponudit će na bolskoj tržnici sadnice povrća koje uzgaja na svom OPG-u u Dračevici. Cijene i kvaliteta su primjereni, a Bolke (i Boljani) su zadovoljn izborom.
Kombi sa sadnicama iz Dračevice očekuje se iza 9 sati. (j.e.)

(41) objavljeno 06. 05. 21. u 21:25 h

********************


alt


NOVOOBOLJELIH 18 POSTO

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.640 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 11.942. Među njima je 2.106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 236 pacijenata.
Prije tjedan dana imali smo 2.439 novih slučajeva od 10.358 testiranih, što daje postotak od 23.55, a prije dva tjedna smo imali 2.885 pozitivnih od 10.537 testiranih, što znači da je među testiranim bilo 27,38 pozitivnih. Danas taj postotak iznosi 18 posto.
Preminulo je 40 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 341.052 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7.355 preminulo, ukupno se oporavilo 321.755 osoba, od toga 1.793 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 30.067 osoba.
Do danas su ukupno testirane 1.855.623 osobe, od toga 9.069 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 5. svibnjem utrošena je 979.181 doza cjepiva. Dosad je 760.805 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 218.376 primilo obje doze.

Broj novozaraženih po županijama: Grad Zagreb (418), Varaždinska (154), Zagrebačka (146), Osječko-baranjska (130), Primorsko-goranska (128), Splitsko-dalmatinska (94), Sisačko-moslavačka (85), Međimurska (84), Vukovarsko-srijemska (61), Koprivničko-križevačka (50), Zadarska (42), Brodsko-posavska (39), Karlovačka (38), Bjelovarsko-bilogorska (37), Šibensko-kninska (34), Krapinsko-zagorska (32) Požeško-slavonska (30), Istarska (12), Dubrovačko-neretvanska (11); Virovitičko-podravska (10) i Ličko-senjska (5).

U SDŽ 94 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU TROJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 643 obrađena testa danas su 94 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na covid-infekciju i to iz Splita 43, Hvara 2, , Kaštela 8, Sinja 7, Solina 4, Trogira 4, Dugog Rata 4, Pučišća 3, Segeta 3, Makarske 3, Klisa 2, te po jedna osoba iz Marine, Muća, Otoka, Podgore, Prološca, Zmijavaca, Ciste Provo, Imotskog, Trilja, Visa i Dicma.
Od ukupnog broja novooboljelih 72 osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.406 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 140 covid-pozitivnih osoba, dok je 15 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su četiri muške osobe starosti 87, 86, 81 i 58 godina. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid-infekciju.

(40) objavljeno 06. 05. 21. u 21:20 halt

četvrtak, 06. 05. 2021. *****


alt


alt


KOLIKO KOŠTA AZIL ZA MAČKE?

Koliko je koštala izgradnja azila za mačke? – pitao je jedan vijećnik na prvoj ovogodišnjoj, a bila je to i posljednja sjednica Općinskog vijeća. Načelnik je obećao izvještaj za iduću sjednicu, ali se to neće ostvariti jer su uskoro novi izbori. Mi smo odlučili objaviti tražene podatke.
Općina je bez naknade ustupila dio svog terena, istočno od reciklažnog dvorišta, cca 400 kvadratnih metara. Ostalo je još slobodnog terena za likovnu koloniju. Iz općinskog proračuna u prošloj godini za hranu mačkama isplaćeno je 9.949,30 kn, a za usluge veterinara (kastriranje mačaka) dodatnih 7.500 kn.
Članovi su uložili oko 28.000 kn za dvije kućice, dvostruku žičanu ogradu, limeni pokrov … Na građevinskim radovima bio je angažiran „Grabov rat“ kojem su plaćeni svi računi.
Nekoliko Bolki i jedan Boljanin vode svakodnevno brigu o mačkama koje se trenutno, barem većina, nalaze oko crkvice na Zlatnom ratu. Ima ih navodno tridesetak na toj lokaciji, a računa se da ih još toliko ima po bolskim ulicama. Na novouređenom prostoru moglo bi se smjestiti 50-ak mačaka. Ima zainteresiranih i iz drugih mjesta na Braču da u bolski azil donesu svoje mačke, ali je teško povjerovati da će se to realizirati.
Kada se može očekivati preseljenje? Nismo dobili konkretan odgovor. Čeka se da se svi srednjoškolci vrate u školu pa da se pokuša naći dobrovoljce koji bi dolazili povremeno do ograđenog prostora i hranili mačke.
Najviše svojih sredstava uložila je Dunja Čipiko, koju smo zamolili za izjavu, a ona nam se e-mailom javila iz Pariza:
- Nekoliko nas što hranimo mace po Bolu bili smo svjesni,da se moramo organizirati, skupiti ih što je više moguće na jedno mjesto. Ja sam u tu svrhu ponudila jedan moj teren,ali je ispalo da nije bio prikladan: jako je daleko i nepristupačan za auto. Obratili smo se Općini i dodijelili nam dio parcele preko puta reciklažnog dvorišta, Mi smo zahvalni na tome i to je jedini ulog Općine u tome projektu. Kučice i sav materijal za ograde platili smo mi, nekoliko brižnih duša za mace. Gospodin Tonči Cvitanić Bilić nas je sponzorirao, donirao je potrebni građevinski materijal. Kupili smo i nešto raslinja, jer treba hlada na tome prostoru. Nadam se da će ovo pomoći da se smire brižne duše koje iskazuju agresivnost, a trebalo bi ohrabriti one koji se brinu za životinje i time doprinose ugledu Bola. (j.e.)

(39) objavljeno 05. 05. 21. u 21:15 h

********************


alt


IMENOVANI BIRAČKI ODBORI

Općinsko izborno povjerenstvo imenovalo je dva biračka odbora za lokalne izbore 16. svibnja u Bolu i Murvici.
Birački odbor u Bolu: Lucijana Adulmar (predsjednica), Zorana Mariković (potpredsjednica), članovi Ivana Selak, Hoselita Klarić, Mariana Karmelić, Zoran Buktenica, Ana Bodlović, Slobodan Lovrić, Marijana Arbunić i Doris Miljević.
Birački odbor u Murvici: Dean Buvinić (predsjednik), Sretna Kusanović (potpredsjednica), članovi Mate Cvitanić, Vesna Bodlović, Piera Marinković, Ivo Trutanić, Josip Prlić, Goran Jekić, Tihana Pavišić i Ivica Karmelić.

(38) objavljeno 05. 05. 21. u 21:10 h

********************


alt


OBNOVA ZEMLJIŠNIH KNJIGA

Već dva tjedna Boljani odlaze na poziv u zgradu Općinskog suda u Supetru gdje se radi obnova zemljišnih knjiga za k.o. Bol. U srijedu su pozvani predstavnici Općine Bol zbog pet čestica na koje Općina polaže pravo posjeda.
Ovaj posao će potrajati barem tri godine, a za mještane to nisu dodatni troškovi, osim prijevoza od Bola do Supetra i natrag. (j.e.)

(37) objavljeno 05. 05. 21. u 21:05 h

********************


alt


NOVO CIJEPLJENJE U BOLU

U bolskoj ambulanti nastavljeno je u srijedu cijepljenje protiv virusa SARS-CoV-2. Na cijepljenje su pozvane 42 osobe i svi su se odazvali. Nije bilo nikakvih negativnih posljedica.
Do sada je cijepljeno skoro 500 Boljana. Ovom broju trebalo bi pridodati i dio zaposlenika iz bolskih hotela koji su se cijepili u Splitu prošlog petka. (j.e.)

(36) objavljeno 05. 05. 21. u 21:00 h

**********************


alt


OKOM KAMERE: MIKSER NA ŠETNICI

Na šetnici srećom još nema previše kupača ni biciklista pa građevinski strojevi, kamioni, mikseri i bageri, nesmetano mogu voziti po popločenom dijelu koji, istina za volju, nisu projektirani ni izgrađeni za teške strojeve. Navodno su se investitori obvezali da će po završetku posla zamijeniti oštećeni pločnik. Hoće li izbrisati i tragove kamionskih guma?
Mnogi su mišljenja da treba zabraniti promet motornih vozila, ali je sigurno da se barem beton može dovoziti manjim i lakšim mikserima.
Snimljeno u srijedu ujutro, u 9:28 h (j.e./z.b.)

(35) objavljeno 05. 05. 21. u 20:55 h

********************


alt


PREKO 50 UMRLIH U JEDNOM DANU

U posljednja 24 sata zabilježena su 2.494 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 12.135. Među njima su 2.123 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246 pacijenata.
Preminula je 51 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 339.412 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.315 preminulo, ukupno su se oporavile 319.962 osobe, od toga 1.341 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 28.581 osoba.
Do danas su ukupno testirane 1.846.554 osobe, od toga 10.446 u posljednja 24 sata.
Zaključno sa 4. svibnjem utrošeno je 944.398 doza cjepiva. Dosad je 734.556 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među njima je njih 209.842 primilo obje doze.

U SDŽ 257 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU ŠESTERO
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 937 obrađenih testova u srijedu ujutro bilo je 257 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 95, Sinja 36, Kaštela 18, Vrgorca 9, Solina 8, Makarske 7, Trogira 7, Imotskog 7, Omiša 6, Podbablja 6, Dugopolja 5, Podstrane 5, Dugopolja 5, Podstrane 5, Otoka 4, Marine 4, Prološca 3, Klisa 3, Dicma 3, Dugog Rata 3, Trilja 3, Supetra 2, Baške Vode 2, Okruga 2, Runovića 2, Segeta 2, Tučepa 2, Ciste Provo 2, te po jedna osoba iz Bola, Nerežišća, Postira, Pučišća, Starog Grada, Jelse, Muća, Primorskog Doca, Zadvarja, Zmijavaca, Brela i Jelse.
Od ukupnog broja novooboljelih 72 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.461 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 151 COVID pozitivna osoba, dok je 18 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri muške osobe starosti 70, 71, 60 i 65 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(34) objavljeno 05. 05. 21. u 20:50 h
alt

srijeda, 05. 05. 2021, *****


alt


alt


SRIDOM U SRIDU: ŠKOLSTVO U BOLU

Duga je tradicija bolskog školstva. Godine 1810., prije 211 godina, dolaskom Francuza na ove prostore, otvorena je javna škola. Pohađanje škole bilo je obavezno, barem za jedno dijete u obitelji pod prijetnjom globe. Dolaskom Austrije škola je prestala s radom, ali je ponovno otvorena 1857. (muška) odnosno 1870. (ženska). Hrvatski jezik uveden je 1887. godine.
Školske godine 1916/17. nastavu je u Bolu pohađalo 264 učenika, što je najveći broj zabilježen do danas.
Osnovna škola uselila je u sadašnju zgradu na Rudini 1902. godine, a Srednja škola i njihov đački dom su u objektima na Bijenačici.
Nadležnost na obije škole, Osnovnu i Srednju, ima Splitsko-dalmatinska županija. Međutim, Općina Bol iz svojeg proračuna izdvaja dodatna sredstva sa ciljem da se pomognu edukacijski programi i učenicima učini boravak u školi što ugodniji i optimalniji.
Za Osnovnu školu Bol općina je 2019. izdvojila 64.310 kn za unutrašnje uređenje, klima uređaje, sanaciju podova, opremanje učionica i kabineta. U 2020. godini izdvojeno je iz Općinskog proračuna 60.000 kn koja su utrošena za obnovu i održavanje školske zgrade.
Za Srednju školu Bol i njihov đački dom izdvojeno je 2019. godine 330.594 kn, a 2020. godine 316.974 kune. (j.e.)

(33) objavljeno 04. 05. 21. u 22:10 h

********************


alt


ODGOĐENO OTVARANJE PONUDA

Bez treće nema sreće! Javnim natječajem za izgradnju novog doma DVD-a u Bolu bilo je određeno da će otvaranje ponuda biti 26. travnja. Pa je određen novi datum: srijeda, 5. svibnja. Ali umjesto ove srijede sve je ponovo odgođeno za 7. lipnja!
Razlog ovim odgodama, kako smo saznali u DVD-u Bol, je dopuna projekta i izmjene troškovnika, ali i čekanje odgovora na pitanja koja su postavili potencijalni ponuditelji.
Podrumski dio budućeg doma poodavno je iskopan (u lipnju 2018.). Javljalo se na nekoliko natječaja za financiranje, ali je bolski DVD uvijek ostajao ispod crte - i bez sredstava. U traženju rješenja i potrebnih sredstava za gradnju, uključilo se komunalno poduzeće „Grabov rat“ koje bi financiralo izgradnju podrumskog dijela za svoje skladište i garažu. Vatrogascima bi ostao suteren i kat. U I. fazi gradio bi se podrum i suteren.
Glavni projekt izradila je firma „For-ing“ iz Jelse. U novom domu planiraju se i prostorije za policiju, a osmatračnica bi se gradila u II. fazi. Ukupna visina, od podruma do vrha osmatračnice, bit će 19,2 metra, dok je tlocrtna dimenzija 22,5 x 21,6 metara.
Novi termin otvaranja ponuda, kako se pretpostavlja, ne dovodi u pitanje planirani početak gradnje. To je 1. listopada, nakon turističke sezone. Na useljenje vatrogasaca i komunalaca može se računati u jesen iduće godine – mišljenja je načelnik općine Tihomir Marinković. (j.e.)

(32) objavljeno 04. 05. 21. u 22:05 h

********************


alt


OTVOREN ŠTAND NA TRŽNICI

Gosti su počeli u Bol dolaziti u većem broju, pa je Perajica, nakon zimske pauze, otvorio štand na tržnici. Boljanima, a ne samo gostima, nudi se voće i povrće. Najtraženije su vrgoračke jagode, artičoki …
Radno vrijeme je, za sada, od 8 do 13 sati. (j.e.)

(31) objavljeno 04. 05. 21. u 22:00 h

********************


alt


MANJE NEGO PROŠLOG UTORKA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 11.033. Među njima je 2.169 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata.
Preminulo je 46 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 336.918 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.264 preminulo, ukupno se oporavila 318.621 osoba od toga 1.695 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 27.733 osobe.
Do danas je ukupno testirano 1.836.108 osoba, od toga 9.040 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 3. svibnjem utrošeno je 921.527 doza, a cijepljena je 716.861 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 509.580 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 204.666 osoba. Za 2.615 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

U SDŽ 113 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU DVOJE
Od ukupno 771 obrađenog testa u utorak ujutro bilo je 113 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivnih na COVID infekciju i to iz Splita 50, Sinja 10, Kaštela 8, Solina 6, Trilja 6, Imotskog 5, Hvara 4, Makarske 3, Trogira 2, Baške Vode 2, te po jedna osoba iz Sutivana, Milne, Dugopolja, Hrvaca, Klisa, Lovreća, Podbablja, Primorskog Doca, Prološca, Segeta, Sućurja, Šolte, Zadvarja, Zagvozda, Ciste Provo, Komiže i Omiša.
Od ukupnog broja novooboljelih 72 osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.488 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 162 COVID pozitivne osobe, dok su 24 osobe na respiratoru.
U protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe starosti 86 i 62 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(30) objavljeno 04. 05. 2021. u 21:55 halt

utorak, 04. 05. 2021. *****


alt


U HRVATSKOJ 50 TISUĆA, U BOLU 125 TURISTA

Prema za sad dostupim podacima oko 50 tisuća turista provelo je praznički vikend u Hrvatskoj. Većinom su to stranci. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić razgovarao je za RTL i kaže kako možemo biti zadovoljni s tom brojkom:
„Ovo je prvi vikend od kad smo premašili brojku od 50 tisuća turista u Hrvatskoj u ovoj godini i mislim da možemo biti zadovoljni, obzirom na usporedbu s prošlom godinom kad u ovo vrijeme uopće nismo imali turističkog prometa ili je on bio zanemariv. Veseli podatak da preko 30 tisuća, od tih 50 tisuća, su stranci i od kojih prednjače Slovenci, Nijemci, Poljaci, dakle naša najvažnija tržišta i mislim da je ovo jedan pozitivan trend s obzirom, evo i danas, imamo određeni trend pada broja zaraženih, a s druge strane rasta broja turista. Vjerujem da ćemo polako se približavajući se glavnoj turističkoj sezoni ipak ići u pozitivnom smjeru naprijed.“
Iz Ureda TZO Bol u ponedjeljak smo dobili preciznije podatke o broju gostiju koji su za prvosvibanjske praznike došli u Bol. Bilo ih je, prema eVisitoru, ukupno 125. Najviše iz Slovenije – 64, zatim iz BiH 20, Hrvatske 14, Poljske 7, Srbije 5 … (j.e.)

(29) objavljeno 03. 05. 21. u 20:50 h

********************


alt


alt


PREUREĐENA BOLSKA LJEKARNA

Posjetitelje Ljekarne Ines Škoko u ponedjeljak su dočekala dva ugodna iznenađenja. Prvo je što je preuređenje obavljeno u planiranom roku (dva tjedna) te se ljekarna ponovno otvorila kako je i planirano – u ponedjeljak, 3. svibnja. Drugo je iznenađenje: sasvim novi interijer ljekarne. Prodajni pult je uz zapadni zid, pa su jedna ulazna vrata zatvorena. Treba svakako to vidjeti i doći u ljekarnu u kojoj se ne prodaju (uzimaju) samo lijekovi. (j.e.)

(28) objavljeno 03. 05. 21. u 20:45 h

********************


alt


PIZZA ZA BOLJANE

Restoran „Vendetta“ na Studencu na jelovniku od ponedjeljka ima i 17 različitih pizza. Za Boljane, uz predočenje osobne iskaznice na kojoj je bolska adresa, mnogu bilo koju pizzu dobiti uz znatan popust, za samo 50 kuna, ako pizzu ponesu kući u kartonskoj kutiji.
Zašto osobna iskaznica? Sezonski konobar ne pozna svakog Boljanina, a lani je bilo i lažnih predstavljanja. (j.e.)

(27) objavljeno 03. 05. 21. u 20:40 h

********************


alt


NATJEČAJ ZA PARKIRALIŠTA

„Grabov rat“ je objavio natječaj za rezervaciju i korištenje 7 parkirnih mjesta: šest ih je na parkiralištu kod Dječjeg vrtića (od 10. 05. do 30. 09. 2021.), a jedno na Loži (od 10. 05. do 31. 12. 2021.).
Rok za podnošenje ponuda je do petka, 7. svibnja do 12 sati. Zakup parkirnog mjesta za privatne osobe košta 2.000 kn, za pravne osobe 3.000 kn, a za turiste u apartmanima 4.000 kn.
Natječajem su određeni i uvjeti kao i pravo prvenstva ukoliko bude više zainteresiranih. (j.e.)

(26) objavljeno 03. 05. 21. u 20:35 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: FEKALIJE NA MARTINICI?

Zbog koronavirusa još nema mnogo kupača na plaži Martinica, a do njihovog dolaska ima vremena (ako se želi) provjeriti i sanirati ono što nam javlja čitatelj G.V. (puna adresa poznata redakciji). Šalje nam i fotografije gdje se vidi ispust iz kojeg povremeno izlazi na plažu tekućina i – fekalije. (j.e.)

Dopuna informacije: iz cijevi izlazi tekućina, a fekalije iz zida (vidi donju sliku)!

(25) objavljeno 03. 05. 21. u 20:30 h

********************


alt


TREĆI VAL JE ZAVRŠEN?

U posljednja 24 sata zabilježeno je 349 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bilo je ukupno 11.378. Među njima je 2.247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta.
Preminulo je 36 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 335.522 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7.218 preminulo, ukupno se oporavilo 316.926 osoba od toga 2.087 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 30.225 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.827.068 osoba, od toga 4.193 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 2. svibnjem utrošeno je 908.839 doza, a cijepljeno je 708.137 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 504.856 osoba, dok su drugom dozom cijepljene 200.702 osobe. Za 2.579 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.
*****
Na otvaranju prvog drive-in punkta za cijepljenje u Virovitici bio je u ponedjeljak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
"Krivulja se prelomila, broj novooboljelih nam pada. Očekujemo da će kroz nekoliko dana pasti i broj hospitaliziranih i preminulih", rekao je Capak, kojeg su potom novinari upitali znači li to da je epidemija gotova.
"Nije gotova epidemija, nego je završen treći val koji još na svom repu može imati nekih varijacija s brojem novooboljelih", rekao je Krunoslav Capak.

U SDŽ SAMO 6 NOVOOBOLJELIH
Od ukupno 74 obrađena testa u ponedjeljak ujutro bilo je 6 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 3, Sinja 1, Jelse 1 i Klisa 1 osoba.
Od ukupnog broja novooboljelih 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1479 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 172 COVID pozitivne osobe, dok su 22 osobe na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(24) objavljeno 03. 05. 21. u 20:25 h
alt

utorak, 03. 05. 2021. *****


alt


PRVI RADNI DAN U SVIBNJU

Nekih novosti bit će u Bolu prvog radnog dana u svibnju:
• Nakon dvotjednog preuređenja, od ponedjeljka se ponovno otvara ljekarna Ines Škoko. Radno vrijeme je od 8 do 15, a subotom od 8 do 13 sati.
• Prvi autobus iz Supetra je od ponedjeljka ponovo u 6:15 sati. Petkom se u 17:45 može autobusom iz Supetra u Bol. Nema promjena u redu vožnje iz Bola prema Supetru.
• Učenici završnih razreda Srednje škole Bol vraćaju se od ponedjeljka u školske klupe. Ostali razredi, kao i učenici od 5. do 8. razreda Osnovne škole nastavu će pratiti na daljinu, iz svojih kuća. (j.e.)

(23) objavljeno 02. 05. 21. u 20:55 h

********************


alt


POZIV IZ TZO: PRIJAVE ZA CIJEPLJENJE

Izuzetno je bitno da se organizira cijepljenje protiv COVID-19 infekcije svih turističkih djelatnika, pa tako i privatnih iznajmljivača, koji ostvaruju neposredni kontakt s turistom koji dolazi u njihovo domaćinstvo – priopćili su iz Ureda TZO Bol. Zainteresirani se trebaju javiti do 5. svibnja u Ured TZO Bol putem telefona (635-638) ili na mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Kod prijave treba dostaviti ime i prezime, datum rođenja, OIB, matični broj osiguranika HZZ, adresu prebivališta, broj mobitela i adresu e-pošte.
Turistička zajednica će popis zainteresiranih dostaviti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, sve u cilju brže i efikasnije akcije cijepljenja.
Uz prioritetnu listu iznajmljivača, vodit će se i druga lista njihovih ukućana i osoba koje su uključene u rad s turistima. Prijave će se vršiti na isti način, putem telefona ili e maila.
Prilikom prijave jasno treba navesti ime osobe na koju glasi iznajmljivanje, te ukućane i osobe koje su uključeni u rad s turistima. (đ.e.)

(22) objavljeno 02. 05. 21. u 20:50 h

********************


alt


UPIS U GLAZBENU ŠKOLU

Još dva dana, do 4. svibnja u 17 sati, moguć je upis u I. razred osnove glazbe i baleta u bolskom odjeljenju Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita.
Zbog epidemiološke situacije moguće su i online prijave. (j.e.)

(21) objavljeno 02. 05. 21. u 20:45 h

********************


alt


NAJMANJE ZARAŽENIH OVE NEDJELJE

U posljednja 24 sata zabilježena su 944 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 13.152. Među njima su 2.223 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata.
Preminule su 52 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 335.173 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 7.182 preminule, ukupno se oporavilo 314.839 osoba od toga 2.016 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 32.614 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.822.875 osoba, od toga 8.370 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 1. svibnjem utrošeno je 907.575 doza, a cijepljeno je 707.057 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 503.960 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 200.518 osoba. Za 2.579 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

U SDŽ 763 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU DVOJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 763 obrađena testa u nedjelju ujutro bila je 121 novooboljela osoba s područja SDŽ pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 50, Sinja 12, Kaštela 11, Solina 6, Trilja 5, Trogira 5, Omiša 4, Imotskog 4, Dugog Rata 3, Muća 3, Segeta 3, Supetra 2, Podbablja 2, te po jedna osoba iz Prološca, Šestanovca, Šolte, Tučepa, Zadvarja, Visa, Brela, Dicma, Makarske, Dugopolja i Klisa.
Od ukupnog broja novooboljelih 89 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.584 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 166 COVID pozitivnih osoba, dok je 20 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.

(20) objavljeno 02. 05. 21. u 20:40 halt

nedjelja, 02. 05. 2021. *****


alt


alt


PRVI SVIBNJA U BOLU

Ovogodišnji Praznik rada ipak je dočekan i obilježen s više radosti od lanjskog iako smo još uvijek pod epidemiološkim mjerama.
• U Podborju je održana sveta misa u povodu blagdana sv. Josipa radnika. Misno slavlje predvodio je bolski župnik fr. Mihael Mario Tolj OP, ali nije održana procesija.
• Ovog Prvog svibnja izostali su karanfili i janjetina, koju obično za Praznik rada organizira SDP. Otvoren je četvrti kafić – caffe bar „Barka“.
• Ovog praznika, za razliku od prošle godine, otvorene su bile trgovine prehrambenom robom, a ne samo benzinska postaja. U Bol je došao katamaran, a prometovali su i autobusi na liniji Bol – Supetar – Bol.
• U Bolu je 1. svibnja, prema upisu u eVisitor, bio 81 gost (turista iz Slovenije 48, BiH 16, Srbije 4, Hrvatske 3, Njemačke 3 i iz ostalih zemalja 7). Sigurno je da ih je u Bolu ipak bilo više, ali to će se točno znati u ponedjeljak. Dobro je što se gosti postupno vraćaju. Prije dvije godine (2019.) bilo ih je 1. svibnja 1.992, a 2018. godine 2.122… (j.e.)

(19) objavljeno 01. 05. 21. u 22:35 h

********************


alt


alt


USPJEŠNO IZDANJE „ĐIRA OKO BOLA“

Dva je dana, petak i subotu, trajao humanitarni kros „Đir oko Bola“. Ove godine zbog koronavirus nešto je drugačije organiziran, ali se smatra uspješnim 7. izdanjem. Prikupljeno je i 6.000 kuna za udrugu „Brački pupoljci“.
Evo i službenih rezultata: žene – 1. Nina Turčin (41:41), 2. Tina Sedić Marinelić (45:32), 3. Jaka Šošić (56:48); muški – 1. Marko Turčin (41:41), 2. Tonči Šeparović (45:29), 3. Ivica Pavišić (50:58).
- Zahvaljujemo svima koji su nas podržali – kaže organizatorica Leona Garbajs. – Hvala natjecateljima, ali i onima koji su stazu prošli u šetnji, bez trčanja. Nadam se da će na idućem krosu biti više ljudi i time više sredstava za naše Bračke pupoljke. (j.e.)

(18) objavljeno 01. 05. 21. u 22:30 h

********************


alt


OBJAVLJENE PRAVOVALJANE LISTE

U Slobodnoj Dalmaciji u subotu su objavljene pravovaljane liste za izbor župana, članova Županijske skupštine, gradonačelnika, načelnika te gradskih i općinskih vijeća u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
• Za župana ima šest kandidata;
• Za Županijsku skupštinu je 11 lista. Za 47 mjesta u Županijskoj skupštini kandidirano je 517 osoba. Među njima je i četvero Boljana/Bolki. Na listi Alternativa 101 – AM su Nataša Paleka Jakšić (5. na listi) i Siniša Soljačić (7.). Na listi NLM – Pametno – HSLS je Ivana Bošković Ivičić (15.), a na listi SDP-a je Tihomir Marinković (19.);
• Na tri liste kandidata za Općinsko vijeće u Bolu nema petero dosadašnjih vijećnika: Mate Petrića, Milana Škrbića, Tomija Fabijanovića, Ivice Šćepanovića i Tonča Kukoča Bagera.(j.e.)

(17) objavljeno 01. 05. 21. u 22:25 h

********************


alt


U SPLIT NA CIJEPLJENJE

U petak su djelatnici Bluesun hotela iz Bola i Supetra, njih 74, putovalo u Split na cijepljenje u Spaladium Arenu organizirano za turističke djelatnike. Ta je akcija provedena u sklopu priprema za novu turističku sezonu.
Na Braču je, prema Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ, u travnju bilo ukupno 284 novooboljelih. Rekordnih 104 oboljela bila su u Gradu Supetru, slijede Postira (72), Pučišća (35), Nerežišća (19), Sutivan (19), Selca (15), Bol (12) i Milna (8). (j.e.)

(16) objavljeno 01. 05. 21. u 22:20 h

********************


alt


MJERE OSTAJU DO 15. SVIBNJA

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je na konferenciji za medije objavio kako se do 15. svibnja produžuju epidemiološke mjere koje se odnose na veća okupljanja, rad trgovina i trgovačkih centara te javni prijevoz.
Produžuju se i postojeće mjere na granicama, ali ima nekih izmjena.
"Za osobe koje dolaze u Hrvatsku iz država EU i schengenskog prostora i prostora povezanog sa Schengenom, a kojima je ulazak omogućen na temelju brzog antigenskog testa, neće morati ponoviti testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana. Hoće li testiranje morati raditi, ovisit će o zemljama u koje se vraćaju.
Također, ako su osobe preboljele covid i cijepljene su jednom dozom, neće morati predočiti test i ići u karantenu", kazao je Božinović.
"Iako je situacija nešto povoljnija, ne znači da se možemo opustiti niti krenuti s ozbiljnijim popuštanjem", dodao je.
Stožer Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovnika je donio odluku da je zabrana prodaje alkohola od 22 sata, ne od 20. Radno vrijeme ugostitelja može biti do 22 sata, a ne do 20 sati", rekao je Božinović.
U deset županija (među kojima je Splitsko-dalmatinska) online nastava ostaje za učenike viših razreda osnovnih škola te za srednjoškolce, osim učenika završnih razreda.

(15) objavljeno 01. 05. 21. u 22:15 h

********************


alt


CIJEPLJENE 702 TISUĆE OSOBA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.046 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bio ukupno 14.276. Među njima je 2.210 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 246 pacijenata.
Preminulo je 49 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 334.229 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7.130 preminulo, ukupno se oporavilo 312.823 osobe od toga 2.228 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 34.826 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.814.505 osoba, od toga 10.318 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 30. travnjem utrošeno je 901.120 doza, a cijepljeno je 702.470 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 501.257 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 198.650 osoba. Za 2.563 osobe nema podataka kojom dozom su cijepljene.

U SDŽ 195 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU SEDMERO
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1.169 obrađenih testova u subotu ujutro bilo je 195 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivno na covid-infekciju i to iz Splita 82, Sinja 15, Kaštela 11, Makarske 11, Trogira 11, Solina 7, Omiša 5, Podstrane 5, Segeta 5, Imotskog 4, Pučišća 3, Baške Vode 3, Tučepa 3, Postira 2, Nerežišća 2, Dicma 2, Dugopolja 2, Marine 2, Muća 2, Podbablja 2, Trilja 2, Prološca 2, Zadvarja 2, Ciste Provo 2, a po jedna osoba iz Hvara, Gradca, Hrvaca, Dugog Rata, Otoka, Primorskog Doca, Runovića i Šestanovca.
Od ukupnog broja novooboljelih 151 osoba je kontakt prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.735 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalaze se 162 covid-pozitivne osobe, dok je 17 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe starosti 72 i 43 godine. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid-infekciju.

(14) objavljeno 01. 05. 21. u 22:10 h

*********************


alt


OSNOVANA ENERGETSKA ZADRUGA

Veliki je to dan (30. travnja) za otoke Cres i Lošinj te otočane i otočne dionike koji zajedno rade u smjeru energetske tranzicije pokrenute prije dvije godine izradom strategije za prelazak na čistu energiju. Predvođeni inicijativom otočne razvojne agencije OTRA i voditelja Uga Toića te uz stručnu podršku Pokreta Otoka osnivanje energetske zadruge temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika - predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana.
Osnivačku skupštinu zadruge otvorio je Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa te utvrdio da je osnivanju pristupilo 29 osnivača fizičkih i pravnih osoba s otoka Cresa i Lošinja. Među osnivačima ističemo Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Komunalno poduzeće Cres/Lošinj, Cresanka d.d., Poljoprivredna zadruga Cres, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Racica d.o.o., Dražica d.o.o., Pokret Otoka i 20 fizičkih osoba od kojih većina dolazi s područja Cresko-Lošinjskog arhipelaga. Upravo ovakav sastav osnivača čini energetsku zadrugu Apsyrtides jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanoj na hrvatskim otocima s ciljem provedbe strategije prelaska na čistu energiju Cresko-Lošinjskog arhipelaga.
Zadruga i njezine aktivnosti služit će kao primjer drugim otocima i zajednicama koje žele krenuti u smjeru tranzicije predvođene energetskim zajednicama.
Osnivanje zadruge je prirodni nastavak priče započete prije dvije godine kad je Cresko-lošinjski arhipelag odabran od strane Tajništva za čistu energiju otoka EU za pilot program uz podršku Europske komisije. Nova EU pravila građane odnosno potrošače stvaljaju u centar tranzicije tako da im omogućavaju aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije te da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziran i održiv energetski sustav, čemu će i otočani s Cresko-Lošinjskog arhipelaga dati svoj doprinos. (m.dalić)

(13) objavljeno 01. 05. 21. u 22:05 halt


subota, 01. 05. 2021. *****


alt

Prvoig svibnja obično bi se iz crkvice Sv. Josipa organizirala procesija


BLAGDAN SV. JOSIPA RADNIKA

Prvog svibnja slavi se blagdan sv. Josipa radnika. Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom »Quemadmodum Deus« Pia IX. od 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve. Sv. Josip je i zaštitnik Drugog vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana.
Sv. Josip zaštitnik je radnika, tesara, blagajnika, inženjera, graditelja, slastičara, nerođene djece, očeva, emigranata, umirućih, trudnica …
Na blagdan sv. Josipa radnika misa u istoimenoj crkvici u Podbarju bit će u 9 sati. (j.e.)

(12) objavljeno 30. 04. 21. u 22:35 h

********************


alt


alt


DVODNEVNI HUMANITARNI KROS

Humanitarni kros „Đir oko Bola“, koji je nakon jednogodišnje pauze, ovaj put organiziran na način primjereniji epidemiološkoj situaciji, počeo je u petak startom na Velom mostu pored caffe bara Big Blue. Sudjelovalo je 62 natjecatelja, a zadnji su sa starta krenuli u 19 sati. Tada su trčali uglavnom Bolke i Boljani. Prvog dana najviše je natjecatelja bilo iz Slovenije, a na krosu „Đir oko Bola“ prijavilo se ukupno 18 domaćih ljudi.
„Đir oko Bola“ nastavlja se i u subotu u 8 sati. Navečer će se znati konačni rezultati kada će organizatori objaviti imena pobjednika. Rezultate ćemo objaviti i na našem portalu.
Za natjecatelje, ali i goste caffe bara Big Blue, domaće kolače su pripremile i darovale Ivana Radić, Slavica Bošnjak i Jasmina Marinković. Prihod od ovog natjecanja uplatit će se za udrugu „Brački pupoljci“. (j.e.)

(11) objavljeno 30. 04. 21. u 22:30 h

********************


alt


alt


PCR TESTIRANJE

Tijekom petka, od 9 do 11 sati, u svojim prostorijama organizirala je Turistička zajednica općine Bol PCR testiranje na Sars-COV-2. Tu su pogodnost, za nesmetani prijelaz granice i povratak u svoju domovinu bez obaveze da moraju u karantenu, iskoristile 53 osobe, većinom gosti iz Slovenije.
Nalaz će dobiti u roku od 24 sata na svoj e-mail. Test s prijevodom na engleski trebalo je platiti 600 kuna. (j.e./đ.e.)

(10) objavljeno 30. 04. 21. u 22:25 h

*********************


alt


alt


GRADILIŠTE U MURVICI

Tijekom petka gradilište u Murvici obišao je nadzorni kolegij (gornja slika): Srđan Dumanić (Hrvatske vode), Tonči Trutanić (direktor Vodovoda Brač), Davor Burić (nadzorni inženjer), Marita Orlandini (voditelj projekta) i Tihomir Marinković (načelnik općine Bol). Predstavnik Hrvatskih voda potvrdio je redovito financijsko praćenje radova u Murvici, uz konstataciju da radovi ne idu po zacrtanoj dinamici. Razlog je što nedostaje radne snage, što je prisutan problem u čitavom građevinskom sektoru.
Najduža ulica u naselju, od vodovodne česme do mjesne crkve, u petak je betonirana (donja slika). Radove u Murvici izvodi „Berica“ iz Nerežišća. (j.e.)

(09) objavljeno 30. 04. 21. u 22:20 h

********************


alt


alt


alt


OTVOREN „VARADERO“

Dolaskom gostiju i ljepših vremena, postupno se otvaraju i kafići. Prvi gosti u petak su posluženi u cocktail baru „Varadero“. To je treći cafe bar u Bolu na otvorenom, ali u subotu se otvara i četvrti.
Kava će od subote ujutro posluživati u kafiću „Barka“ pod Ložom. (j.e.)

(08) objavljeno 30. 04. 21. u 20:15 h

********************


alt


SADNICE POVRĆA IZ DRAČEVICE

Treći put ove godine na tržnici u Bolu prodavale su se sadnice povrća iz Dračevice. Interes je veliki, a to se moglo vidjeti i po broju Boljana koji su strpljivo čekali u redu da ih posluži Ivica Šimunović sa sadnicama iz svojeg OPG-a.
Sadnice će se prodavati i idućeg petka. (j.e.)

(07) objavljeno 30. 04. 21. u 22:15 h

********************


alt


VOZAČI OPREZ

Zadnjih dana ispod brisača mnogih automobila u strogom centru mjesta postavljene su opomena za krivo parkiranje. Neki vozači su našli i bijeli odrezak novčane kazne za krivo parkiranje. Prometni redar od početka tjedna pokušava uvesti više reda u pješačkoj zoni gdje je zabranjena vožnja i parkiranje. Očito je da će trebati poštivati prometne znakove, a prometni redar može za intervenciju i pomoć pozvati prometnu policiju iz Supetra. Tada će i kazna za prometni prekršaj biti nešto veća. (j.e.)

(06) objavljeno 30. 04. 21. u 22:10 h

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

Katamaran u travnju samo jednom nije došao u Bol. Bilo je to 4. travnja, a razlog je bila bura, pa je katamaran iz Splita krenuo za Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.
To je najmanji broj izostanaka u travnju od 2013., od kada vodimo evidenciju nedolazaka katamarana u Bol. (j.e.)

(05) objavljeno 30. 04. 21. u 22:05 h

********************


alt


ZABRANA PALJENJA NA OTVORENOM

Od 1. svibnja pa do 30. rujna zabranjeno je paliti vatru na otvorenom. Ne može se to činiti niti uz dozvolu, propisano je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zbog toga se savjetuje onima koji primijete paljenje vatre na otvorenom da odmah nazovu 635-582 i to prijave bolskom DVD-u. (j.e.)

(04) objavljeno 30. 04. 21. u 22:00 h

********************


alt


IZMJENE U POLASCIMA ZA SUPETAR

Povratkom maturanata u školske klupe, prijevoznik Arriva na Braču je povećao broj linija od Supetra prema Bolu. Prvi autobus iz Supetra ponovno je od ponedjeljka, 3. svibnja, u 6.15 (pon – pet) i u 14:25 (također pon – pet), a treća promjena je autobus iz Supetra za Bol u 17:45 sati, ali samo petkom.
Umjesto u 10:25 autobus će od ponedjeljka iz Supetra polaziti u 10:10 sati. Umjesto polazaka u 15.20 i 15:40 sada je svakodnevni polazak u 15:25 sati.
Nema promjena u polascima autobusa iz Bola za Supetar. (j.e.)

(03) objavljeno 30. 04. 21. u 21:55 h

********************


alt


NIKAD HLADNIJI TRAVANJ

Sigurno je da će travanj, kada se gleda u cijelosti, biti prvi znatno hladniji mjesec od višegodišnjeg prosjeka nakon dugo vremena. Prosječna temperatura zraka prvih 29 dana travnja je 12,6°C. Lani je travanjski prosjek bio 15,9°C, a godinu dana prije rekordnih 18°C!
Za Praznik rada vremenske prilike bit će dobre, iako ne i savršene. Bit će djelomično ili promjenjivo oblačno i veći dio dana suho. Krajem subote i osobito navečer lokalno je moguća slaba kiša. Puhat će umjereno jugo koje će na moru prolazno imati vrlo jake udare. Očekuje se toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 20 do čak 27°C! (j.e./l.e.)

(02) objavljeno 30. 04. 21. u 21:50 h

********************


alt


AKTIVNIH SLUČAJEVA 14.507

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 14.507. Među njima je 2.237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta.
Preminula je 41 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 332.183 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7.081 preminula, ukupno se oporavilo 310.595 osoba, a od toga 2.337 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 33.938 osoba.
Do danas je ukupno testirano 1.804.187 osoba, od toga 9.282 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 29. travnjem utrošeno je 872.726 doza, a cijepljeno je 682.757 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 490.230 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 189.969 osoba. Za 2.558 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

U SDŽ 234 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU DVOJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 884 obrađena testa u petak ujutro bile su 234 novooboljele osobe s područja SDŽ pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 81, Solina 20, Vrgorca 18, Kaštela 14, Makarske 11, Trogira 11, Sinja 10, Baške Vode 7, Muća 6, Omiša 5, Podstrane 5, Klisa 4, Podgore 4, Tućepa 4, Dugopolja 3, Marine 3, Dicma 3, Dugog Rata 2, Imotskog 2, Lovreća 2, Prološca 2, Hrvaca 2, Šolte 2, te po jedna osoba iz Postira, Pučišća, Okruga, Otoka, Podbablja, Primorskog Doca, Segeta, Zagvozda, Jelse, Starog Grada, Trilja, Vrlike i Gradca.
Od ukupnog broja novooboljelih 198 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1.568 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 166 COVID pozitivnih osoba, dok je 18 osoba na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe. Dvije muške osobe starosti 69 i 67 godina te ženska osoba stara 67 godina. Preminuli su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

(01) objavljeno 30. 04. 21. u 21:45 h
alt

Važnije vijesti objavljene u travnju 2021.:

petak, 30. 04. 2021. *****


alt


U BOLU TRI KANDIDATA ZA NAČELNIKA

U četvrtak do 15 sati Općinskom izbornom povjerenstvu u Bolu prijavljena su tri kandidata za načelnika i tri kandidacijske liste za članove Općinskog vijeća. Na novi mandat računa Tihomir Marinković (SDP), drugi pokušaj je za Katarinu Marčić (lista Bolu bolje), a prvi put je kandidat Ante Selak (HDZ).
U četvrtak u 11 sati u prostorijama Općine Bol, predsjednik OO HZD Bol, Ante Selak, kandidat za načelnika, predao je svu potrebnu dokumentaciju za lokalne izbore. Na listi za Općinsko vijeće su: Ante Selak, Matko Baković, Ante Nevistić, Marin Adulmar, Valentina Čadonja Pavlović, Stipe Nevistić, Linda Ann Marinković, Katarina Džambas i Maja Čamber. (j.e.)

(153) objavljeno 29. 04. 21. u 21:50 h

********************


alt


MATURANTI SE VRAĆAJU U ŠKOLU

Učenici završnog razreda Srednje škole i maturanti od ponedjeljka se vraćaju u školske klupe. Tu je odluku u četvrtak objavio načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ Luka Brčić. Od ranije u školama su učenici od 1. do 4. razreda Osnovne škole, a ostali nastavu prate online, odnosno iz svojih kuća.
Ova odluka vrijedi tjedan dana, od 3. do 7. svibnja.
Pretpostavljamo da će i Arriva od ponedjeljka izmijeniti red vožnje autobusa jer u Srednju školu u Bolu dolaze i učenici iz drugih mjesta na Braču. (j.e.)

(150) objavljeno 29. 04. 21. u 21:30 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: POLOMLJENI PLOČNIK

Kako turistima dokazati da smo radišni narod? Možda razbijenim (polomljenim) pločama na šetnici koje su oštetili kamioni i građevinski strojevi, a snimio naš čitatelj Z.B. Prije većeg dolaska turista možda netko popravi ploče na šetnici. Ne vjerujemo u čuda! (j.e.)

(149) objavljeno 29. 04. 21. u 21:25 hčetvrtak, 29. 04. 2021. *****


alt


NOĆNJAK: ZLATNA MEDALJA DOLAZI U BOL

Ovogodišnji Noćnjak, 23. međunarodna manifestacija maslinara i uljara, zbog epidemioloških razloga, održava se, umjesto u Supetru, u digitalnom izdanju od 27. do 30. travnja. U srijedu navečer saznali smo i imena dobitnika priznanja:
Zlatnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja (sorta levantinka) dobio je Ivan Pfeiffer iz Bola. Ulje je na ocjenjivanje stiglo iz maslinika dosadašnjeg višestrukog pobjednika Nikice Bodlovića, kojeg sada obrađuje zajedno sa svojim zetom, ovogodišnjim pobjednikom i dobitnikom Zlatne medalje.
Sa ovogodišnjeg Noćnjaka na Brač dolaze četiri Zlatne medalje. Osim Ivana Pfeiffera iz Bola, zlatnu medalju dobila je OŠ Vladimir Nazor iz Postira, te Željko Burčul i Ivan Šimunović, obojica iz Supetra.
Priznanje – Diplomu DMU – dobio je Vojmir Cvitanić iz Bola. (j.e.)

(147) objavljeno 28. 04. 21. u 22:20 h

********************


alt


PODRŠKA PREDSJEDNIKA HDZ-a BOLSKOM KANDIDATU

Povodom kandidature za načelnika Općine Bol, predsjednik OO HDZ Bol, Ante Selak se sastao u Splitu s predsjednikom HDZ-a, premijerom Andrejom Plenkovićem. Razgovarali su o budućnosti ulaganja u projekte koji su važni za razvitak općine Bol, o nedefiniranim objektima kao što je hotel Bijela kuća, o gradnji nove luke, boljoj prometnoj povezanosti, participiranju u EU fondovima, ulaganju u odgojno - obrazovne ustanove i zdravstvenoj skrbi. Potpunu podršku Predsjednik daje bolskom kandidatu i poziva sve građane Općine Bol, da daju priliku novim, mladim ljudima, renomiranih i cijenjenih u društvu iza kojih nema utega ni politikanstva.


IZBORI: BEZ NOVIH IMENA

Treći dan u Općinskom izbornom povjerenstvu u Bolu prošao je mirno. Nije bilo novih lista kandidata ni za načelnika, ali ni za Općinsko vijeće. Jedino su sa dopunama svojih kandidacijskih lista, koje su predali u utorak, došli predstavnici SDP-a i nezavisne liste „Bolu bolje“.
Četvrtak je zadnji dan rada Općinskog izbornog povjerenstva, a nove liste mogu se donijeti od 8 do 15 sati u ured Općine, Uz pjacu 2. (j.e.)

(146) objavljeno 28. 04. 21. u 22:05 h

*********************


alt


alt


OTVORENA „PUMPARELA“

Kao što je bilo i najavljeno, u srijedu je u Bolu otvoren restoran „Pumparela“. Radno vrijeme je trenutno od 8 do 20 sati. Novost je što su izložena domaća vina (vidi sliku) koja vlasnik restorana preporuča gostima. Uskoro će na jelovniku „Pumparele“ biti i jela koja su pripremala naše none. Vjeruje se da će ta ponuda biti interesantna bolskim gostima. (j.e.)

(145) objavljeno 28. 04. 21. u 22:00 h

********************


alt


INA PRODUŽENO ZA PRAZNIK

Benzinska postaja INE u Bolu, povodom praznika i u očekivanju većeg broja gostiju, radit će u subotu i nedjelju, 1. i 2. svibnja, dva dana – produženo. Radno vrijeme bit će od 7 do 19 sati.
Od ponedjeljak se nastavlja s radom dvokratno, od 7 do 12 i od 16 do 19 sati. (j.e.)

(144) objavljeno 28. 04. 21. u 21:55 h

srijeda, 28. 04. 2021. *****


alt


alt


SRIDOM U SRIDU: OPĆINSKA ZGRADA

Pri kraju su radovi na obnavljanju, uređenju i opremanju stare zgrade na Loži u kojoj će useliti općinske službe. Useljenje se planira krajem srpnja, ali svakako prije Dana općine (5. kolovoza).
Zahtjevni su bili radovi na obnovi zgrade stare oko 450 godina, koja je izvorno bila u vlasništvu bratovštine Sv. Nikole. Objektu je vraćen izvorni izgled prema starim fotografijama, a prema strogim pravilima i nadzoru konzervatora.
Planirana su sredstva od 2,6 milijuna kuna za obnovu objekta, a Ministarstvo regionalnog razvoja pomoglo je u dva navrata sa 650 tisuća kuna iz europskih fondova.
- Suvremena obnova i visoko sofisticirana opremljenost omogućit će primjerene uvjete rada za djelatnike općinske uprave – kaže načelnik Tihomir Marinković. – Sada su trenutno općinske službe u neuvjetnim prostorima na tri lokacije. U dva smo prostora podstanari. U novoj zgradi će biti mnogo bolji uvjeti za rad, ali i kvalitetnija komunikacija sa građanima koji trebaju i traže uslugu općinskih službi. (j.e.)

(142) objavljeno 27. 04. 21. u 21:45 h

********************


alt


SREDSTVA IZ EU FONDOVA

Na prigodnoj svečanosti u Splitu u utorak (27. travnja) općina Bol dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ugovor za 150.000 kn na ime energetske učinkovitosti nove općinske zgrade na Loži. Ugovor je preuzeo načelnik općine Tihomir Marinković, a nazočni su bili ministrica Nataša Tramišak i župan Blaženko Boban (na slici).
Prošle godine isto je ministarstvo dodijelilo 500.000 kn za novu zgradu Općine Bol. (j.e.)

(141) objavljeno 27. 04. 21. u 21:40 h

********************


alt


alt


UKLONJEN KONTEJNER S RUDINE

Poluukopni kontejner uklonjen je s Rudine. Već duže vrijeme se ne koristi jer je nemoguć pristup kamionu za pražnjenje zbog parkiranih automobila u Ulici Frane Radića. Stanari koji nemaju kućne spremnike morat će smeće odlagati, kao i do sada, u poluukopne kontejnere na benzinskoj postaji. (j.e.)

(139) objavljeno 27. 04. 21. u 21:30 hponedjeljak, 26. 04. 2021. *****


alt


BOLSKI NAČELNICI OD 1993.

Godine 1992. nova je administrativna podjela na Braču. Vraćeno je ustrojstvo kakvo je bilo prije 1944. godine. Novom podjelom Murvica, koja je do tada bila u sastavu Nerežišća, pripojena je općini Bol. Za prvog načelnika Bola, u suvremenoj i samostalnoj Hrvatskoj, izabran je Lovro Cvitanić (1993. – 1995.) zatim su tu funkciju obnašali Petar Ivulić (1995. – 1997.), Lovro Cvitanić (1997. , 6 mjeseci, a onda je podnio ostavku iz zdravstvenih razloga. Općinsko vijeće je imenovalo Matu Petrića (1997. – 2001.), Đimi Žuvić (2001. – 2005.) koji je na početku drugog mandata (2005.) podnio ostavku, a od 1. listopada 2005. tu funkciju obnaša Tihomir Marinković.

PETI MANDAT T. MARINKOVIĆA?
Na sljedećim izborima (2009.) načelnik i njegov zamjenik prvi put se biraju neposredno. U drugom krugu bili su Tihomir Marinković (618 glasova) i Jakša Marinković Šimić (526). Na izborima 2013. Tihomir Marinković (547) u II. krugu dobio je treći mandat, a drugi je kandidat bio Doro Adulmar (528). Na izborima 2017. odlučeno je također u drugom krugu: Tihomir Marinković dobio je 554 (i IV. mandat), a Katarina Marčić 440 glasova.
Tihomir Marinković najavio je kandidaturu i za peti mandat, a izbori su 16. svibnja.

NAČELNICI KOJI SE NE ZABORAVLJAJU
Bol su u njegovoj povijesti vodili i neki načelnici koji se ne zaboravljaju. Petar Niseteo (1821. – 1901.) ostavio je dio svoje kuće za Prvu hrvatsku čitaonicu koja je otvorena 24. rujna 1897. Nikola Bodlović (1835. – 1902.) oporučno je ostavio 3.000 forinti da se početkom svake školske godine najsiromašnijima kupi odjeća i obuća, a 7.000 forinti namijenio je za stipendiranje najsiromašnijih. Općini je ostavio dio svojih dionica rudnika Rude kod Sinja za novo groblje.
Nikola Plenković (1880. – 1963.) imao je značajnu ulogu u uljepšavanju Bola i napretku turizma između dva svjetska rata. Potaknuo je uređenje Bjenačice, Borka i Potočina, gradnju bunara u Podbarju, a mnogo je pridonio agrarnoj reformi čime je stekao naklonost težaka i malog puka.
U povijesti Bola značajnu ulogu imao je i Ante Radić (1855. – 1940.) za čijeg je mandata izgrađena Loža, uređena Rudina, ograđen Studenac, podignuta velebna zgrada u čijem je prizemlju uselila Prva dalmatinska zadruga, a na katu škola, stan za učitelja i općinski ured – napisano je u monografiji „Boljani“. (j.e.)

(130) objavljeno 25. 04. 21. u 19:45 h


subota, 24. 04. 2021. *****


alt


alt


IMENA STRADALIH BOLJANA

Spomen park palim za domovinu bit će do Dana općine (5. kolovoza) dopunjen novim sadržajima. Prije četiri godine (2017.), prema ideji kipara, akademika i doktora znanosti Kažimira Hraste, u parku pored crkvice Sv. Ivana, postavljeno je spomen obilježje o kojem je autor za naš portal pobliže objasnio:
„Inspiraciju sam našao u srednjovjekovnim nadgrobnim pločama i, s druge strane, formom tijela mrtvog Isusa položenog preko Marijinih koljena. Na ploči se, dakle, nalazi plitko izmodelirani reljefni križ koji asocira na Pietù, dva stilizirana tijela, jedan položen na drugi. U tlocrtu se jasnije iscrtava forma križa, dok je u kutu, na vrhu, postavljena golubica kao znak Duha Svetog i nade u Uskrsnuće.
Kako asocijacija na «grob» ne bi bila doslovna, spomenik nisam radio od kamena, već od metala, koji mi je ujedno omogućilo i razvedenije rješavanje oblika i sadržaja.
Spomenik je izveden u kortenu, limu koji je otporan na atmosferilije, stabilan je, a izgleda kao zahrđalo željezo (oksidirani površinski sloj). Korten sam izabrao između ostaloga i zato što omogućuje spajanje malih komadića lima, koji stvaraju dojam fragmenata (kao mozaika povijesnog pamćenja) i istovremeno kompaktne cjeline. Korten je materijal koji je živ kao koža i koji u različitim vremenskim prilikama različito reagira i izaziva različite senzacije kod promatrača. S vremenom, površina će biti sve stabilnija i postojanija.
Ideja čitavoga spomenika bila je u arhitektonski definiranom prostoru, na izuzetnoj mikro lokaciji, napraviti takvu skulpturu koja će kod promatrača izazvati empatiju sa svim onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku, a namjernicima ponuditi kutak za kontemplaciju u miru čempresa i mora“.

Za arhitektonsko uređenje okoliša bili su zaduženi arhitekti Nikola Popić i Ana Krstulović, koji su ponudili i rješenja za ispis 58 imena bolskih žrtava u II. svjetskom ratu, a koji su stradali kao pripadnici NOB-a ili civilne žrtve. Njihova će imena biti ispisana (rezbarena slova) na bakrenim pločama koja će se ugraditi u sjevernom zidu (vidi donju sliku).
Do Dana općine hortikulturno će se urediti i okoliš spomen parka. (j.e.)

(125) objavljeno 23. 04. 21. u 20:40 h

*********************


alt


JOŠ SE UREĐUJE AMBULANTA

Postavom biljke u čekaonici ambulante (na slici), još nije završeno s uređenjem, kojeg su na inicijativu našeg portala pomogli (i omogućili): Općina Bol (Općinsko vijeće), BS Brač turist, Bol poljoprivredna zadruga, Aerodrom Brač, Michieli-Tomić, Turistička zajednica, m/b Frane, Agencija Fetiva, Bluesun hoteli, restoran Pumparela, hotel Kaštil, Big Blue Sport, cocktail bar Varadero, Aqua Solis (restoran Vendetta), Kaurin (restoran Argento), obrt Bilić i Press servis (izdavač portala boljani.info). U petak je stigla i oprema za WC, a koji će prethodno, prije montaže, trebati obojiti. Ukupni troškovi uređenja (bojanje, nove klupe, WC, zelenilo, ulazna vrata, stalak za odjeću i kišobrane, rasvjeta te prozor u čekaonici) iznose 30 tisuća kuna.
Opširnije o troškovima i donatorima nakon potpunog uređenja. (j.e.)

(123) objavljeno 23. 04. 21. u 20:30 h

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: SMEĆE U MURVICI

Murvica je od prošle godine jedno veliko gradilište. Svaki slobodan prostor koristi se za odlaganje građevinskog materijala. Međutim, radnici „Berice“ i općinske službe, koje im to dozvoljavaju (ili ne interveniraju), zaboravljaju da ima i drugih poduzeća koji moraju – raditi. Kamioni tvrtke „Michieli-Tomić“ ne mogu pristupiti do poluukopnih kontejnera i odvesti otpad!
- Nećemo iz Murvice odvoziti smeće, sve dok se ne oslobodi i omogući pristup kontejnerima – odlučno nam je odgovorio Zdravko Bartulović, tehnički rukovoditelj u firmi „Michieli-Tomić“. (j.e.)

četvrtak, 22. 04. 2021. *****


alt


ZABRANA PALJENJA NAKON 1. SVIBNJA

U srijedu iza 18 sati uočljiv je bio bijeli dim uz staru cestu za Murvicu, iznad Zlatnog rata. U bolskom DVD-u su o paljenju na otvorenom bili informirani, jer su oni ujutro to palili na deponiji. Zapovjednik DVD-a Stipe Marinković potvrdio je da će prije mraka njihova ekipa obići teren gdje se palilo.
Inače, da podsjetimo, nakon 1. svibnja pa sve do 30. rujna zabranjeno je paljenje vatre. U tom periodu ne treba ni tražiti dozvolu!
Tko to prekrši zabranu paljenja može fizička osoba računati na kaznu od 500 do 2.000 kuna, a pravna osoba na 2.000 do 5.000 kuna kazne. Za izazivanje požara kazna je 15.000 do 150.000 kuna, a prekršitelj snosi i troškove vatrogasne intervencije. Najskuplja je cijena za kanadera, za kojeg se plaća 70.000 kuna za sat leta.
Ukoliko netko nakon 1. svibnja primijeti dim, odmah to treba prijaviti u DVD Bol na telefon 635-582.
Do 1. svibnja, u idućih desetak dana, obavezno treba prijaviti u bolski DVD namjeru paljenja na otvorenom. (j.e.)

(116) objavljeno 21. 04. 21. u 20:45 h

srijeda, 21. 04. 2021. *****


alt


alt


alt


SRIDOM U SRIDU: MEDICINSKI CENTAR

O planovima koji se planiraju realizirati u Bolu, pisali smo u Bolskoj kronici. Za ovu srijedu nešto detaljnije ćemo predstaviti projekt izgradnje Medicinskog centra. Teren je Općina kupila prošle godine, a nalazi se uz Bračku cestu, zapadno od parcele gdje je počela izgradnja Doma DVD-a Bol.
Za kvalitetniju zdravstvenu skrb za mještane, ali i turiste, a u ljetnim mjesecima bude u Bolu i preko 10 tisuća ljudi, promišlja se upotpunjavanje medicinske skrbi. Pored postojeće ambulante i zubnh ordinacija, potrebni su ovoj turističkoj destinaciji dodatni sadržaji: ambulanta za hitnu službu, tri ambulante za specijaliste te mali laboratorij. U početku bi specijalisti (pedijatar, okulist, ginekolog …) gostovali, prema potrebi. U novom objektu, na višim katovima, bili bi stanovi za medicinsko osoblje.
Destinacije koje žele biti vodeće u turizmu već imaju slične centre ovoga tipa.
Plan je da se u Bolu, barem u ljetnim mjesecima, preseli iz Gornjeg Humca stacionar hitne pomoći. Zna se naime da 80 posto poziva, u ljetnim mjesecima, dolazi iz Bola.
Projekti za novi Medicinski centar (na slici) rade se u splitskoj „312 arhitektonskoj radionici“. (j.e.)

(111) objavljeno 20. 04. 21. u 21:25 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: BODLJIKAVA ŽICA

Uz najprometniju prometnicu: zaobilaznicu (Ulica Hrvatskih domobrana) bez mnogo nogostupa za pješake, na više je mjesta ograda od bodljikave (zarđale) žice. Nije primjereno to ni gledati, a opasnost za pješake je sasvim moguće očekivati.
Ako vlasnik zemljišta o tome ne vodi računa, ima li netko u općinskim službama koji bi mogao (i morao) brinuti o komunalnom redu. Ne samo zbog izgleda već i sigurnosti pješaka. (j.e.)

(108) objavljeno 20. 04. 21. u 21:10 h

utorak, 20. 04. 2021. *****


alt


alt


MURVICA: RADI SE PO PLANU

Gradilište u Murvici, gdje „Berica“ iz Nerežišća intenzivno radi na izgradnji infrastrukturnih objekata, u ponedjeljak su obišli predstavnici investitora, nadzora, izvođača i bolski načelnik Tihomir Marinković. Izrazili su zadovoljstvom tijekom radova i kvalitetom izvedbe.
U Murvici se planira raditi do 1. lipnja, a onda nastupa pauza do jeseni.
„Berica“ je u Murvici od 29. veljače prošle godine, a iskopi su počeli 2. ožujka 2020. U dvije godine ugradit će se razvodna vodovodna mreža, kanali odvodnih oborinskih i fekalnih voda, novi pročistač, a ukopat će se električni i telefonski kabeli. U svim će ulicama u Murvici biti instalirana i javna rasvjeta. Vrijednost radova je 10 milijuna kuna. (j.e.)

(106) objavljeno 19. 04. 21. u 20:00 hponedjeljak, 19. 04. 2021. *****


alt


alt


DRUGI O NAMA: BOLSKO GROBLJE

„Pod čempresima sv. Lucije“, naslov je članka objavljenog u nedjeljnom broju „Slobodne Dalmacije“, u kojem novinarka Jadranka Matić u razgovoru s načelnikom Tihomirom Marinkovićem „otkriva detalje ključnog komunalnog projekta koji se čeka desetljećima“.
Od 1. listopada očekuje se početak radova. Jedno će se ukopno mjesto plaćati 1.000 eura (grubi građevinski radovi), a grobnice će imati po tri do šest grobnih mjesta. Na površini od 1,21 hektar bit će, prema projektu, više od 390 grobnica. Novo će se groblje graditi u dvije faze.
S prvom ratom trebat će platiti 40 posto vrijednosti ugovora, a ostatak će se plaćati u četiri godišnja obroka – piše u „Slobodnoj Dalmaciji“.
Lokacija za novo groblje odobrena je 1988., a ukopi na sadašnje groblje počeli su 1830. godine.
Prvi ukopi očekuju se u ljeto 2022. godine. Projekt je izrađen u „312 arhitektonskoj radionici“, a autori su splitski arhitekti Nikola Popić i Ana Krstulović. Na Zagrebačkom salonu arhitekture projekt bolskog groblja dobio je u listopadu 2015. prestižnu nagradu. (j.e.)

(101) objavljeno 18. 04. 21. u 22:00 h

********************


alt


„NACIONAL“ O BOLSKIM TEMAMA I DILEMAMA

Četiri je stranice tjednik „Nacional“ u najnovijem broju posvetio prodaji hotela u Bolu arapskom tajkunu, na čijem je lobiranju bio angažiran pokojni zagrebački gradonačelnik Bandić. Za komentar o prodaji i očekivanjima novinarka Zrinka Vrabec Mojzeš razgovarala je s bolskom načelnikom Tihomirom Marinkovićem.
NACIONAL: Mnogi Boljani su skeptični prema novom vlasniku, s obzirom da ga se povezuje s neuspjelim pokušajem izgradnje Manhattana na Savi u Zagrebu, a Hrvatska i Srbija su jedine zemlje u Europi u kojima je on investitor. S druge strane postoji i sumnja da on zapravo pere novac za nekoga iz Hrvatske. Ne brine li vas to?
- Jedine informacije kojima raspolažem su one koje sam čuo od gospodina Andabaka u razgovoru prije nekoliko tjedana, kao i ono što sam nakon toga pročitao u medijima. Mi tu činjenicu moramo prihvatiti. Naravno da sve što je novo izaziva podozrenje i sumnju. No budući da je novi vlasnik već do sada platio veliki novac, smatram da je pristojno i primjereno vjerovati da će do dodatnih ulaganja i poboljšanja kvalitete hotelske ponude ipak doći.
Novinarka Nacionala pitala je mišljenje bolskog načelnika o zahvatima koji moraju biti u skladu s prostornim planom mjesta, strahu dugogodišnjih zaposlenika iz Bola koji misle da će novi vlasnik dovesti jeftiniju radnu snagu iz inozemstva, što se očekuje od novog vlasnika kada je u pitanju Zračna luka Brač, kakvog će ovi događaji imati utjecaja na predizbornu kampanju, što se očekuje od nove sezone …?
Na ta i druga pitanja možete pročitati odgovore u najnovijem broju tjednika „Nacional“ ili kliknite na donji link:

http://www.boljani.info/images/pdf/Tihomir_Marinkovic_Nacional.pdf

(78) objavljeno 14. 04. 21. u 21:15 h

********************


alt


BOLSKI PROGRAM NA OTVORENOM

Sve je veći interes za programe na otvorenom pa su u Turističkoj zajednici osmislili šetačke i biciklističke staze, temeljene na lokalnim legendama. Vrh pješačke rute br. 100 skriva patuljka Macića, čije je blago u podzemnim špiljama, dok je šetnjom stazom br. 101 moguće doznati kako su u 16. stoljeću živjeli glagoljaši u samostanu pustinje Blaca, uklesanom u stijene. Broj 102. zapamtit će ljubitelji zmajeva i prošetati do Zmajeve špilje, gdje ih očekuju stoljetni reljefi sa slavenskim mitovima o vilama, vukodlacima i vješticama, a pogled s visine od 307 metara zaista je neopisiv.
Iskusne bicikliste čeka zahtjevna, no i atraktivna biciklistička staza br. 768 duga 45 km, koja se proteže duž otoka Brača, a vodi do vrha Vidove gore s prekrasnim pogledom na obližnje otoke. Tamo su se nekad okupljale nježne vile, koje bi se po ružnom vremenu pretvarale u vještice. Još je jedna, omiljena staza biciklista, a vodi kraj mirisnih polja ružmarina, kadulje i lavande do prelijepog Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža, koja skriva kamen sreće - izvor vječne sreće i blagostanja. Više o stazama moguće je vidjeti u mapi, dostupnoj u uredu Turističke zajednice u Bolu. (đ.e.)

(77) objavljeno 14. 04. 21. u 21:05 h

********************
(ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"