Bolska kronika

subota, 1. travnja 2023.


alt


PRVA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

U tijeku je I. sjednica Općinskog vijeća koja je počela u 20 sati. Naš urednik ne prisustvuje sjednici po savjetu liječnice. Morat će neki dan provesti u krevetu.

Organizirali smo da naš portal dobije izvještaj sa sjednice. Čim ga primimo odmah ćemo ga i objaviti.

(005) objavljeno 31. 03. 2023. u 21:00 h

*********************


alt

Arhiv (prošlogodišnji blagosla maslinovih grančica)


BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Ove nedjelje, na Cvjetnicu, bit će u 9:30 sati ispred crkvice Sv. Ivana i Teodora, blagoslov maslinovih grančica. Nakon toga slijedi procesija do obližnje Samostanske crkve.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvod je u Veliki tjedan. (j.e.)

(004) objavljeno 31. 03, 2023. u 209:45 h

**********************


alt


KATAMARAN U OŽUJKU IZOSTAO 8 PUTA

Katamaran u ožujku u Bol nije dolazio 8 puta, a ukupno 32 puta u prva tri mjeseca. Razlog nedolaska bilo je jugo, bura i tramontana.

Prošle godine u travnju katamaran u Bol je izostao 8 puta. (j.e.)

(003) objavljeno 31. 03, 2023. u 20:40 h

**********************


alt


DODATNE LINIJE U ČETVRTAK I PETAK

„Jadrolinija“, idućeg tjedna, na Veliki četvrtak uvodi dodatne linije katamaranom iz Bola i Jelse zbog prijevoza vjernika koji će u Jelsi prisustvovati procesiji „Za križen“. Katamaran u 18:15 kreće iz Jelse za Bol odakle će s vjernicima isploviti u 19:00 sati.

U petak nema redovne jutarnje linije u 6:00 za Bol i Split. Polazak iz Jelse u Bol je tek u 8:00, a u Jelsu se iz Bola vraća u 8:30 sati. Redovna jutarnja linija, iznimno ovoga petka, polazi iz Jelse u 9:15, a iz Bola za Split u 9:40 sati.

*****

Procesija „Za Križen“ obavlja se već oko 500 godina bez prekida. Kreće bez obzira na kišu, studen ili vjetar. Vremenske (ne)prilike mogu utjecati na broj sudionika u procesiji, ali ne odlučuju o (ne)održavanju same procesije. Procesija se nije mogla održati jedino ratne 1944. godine, ali su ju otočani, u suradnji sa zapovjedništvom izbjegličkog logora, organizirali u El Shattu (Afrika), gdje ih je bilo u zbjegu oko tri tisuće ljudi. Pri povratku su, kao dragu uspomenu, donijeli i napravljene križeve.

(002) objavljeno 31. 03. 2023. u 20:35 h

********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

Naše bolsko društvo, u novom nastavku. Raspravlja o predloženim reforma u školstvu. Što znači kada djeca cijeli dan borave u školskoj zgradi. Tamo uče, ali i ručaju, pa rješavaju domaće zadatke …

Jedni su ZA, drugi PROTIV. Tko će svima ugodit.

Za pročitati 45-i nastavak Malih bolskih razgovara trebate kliknuti OVDJE.

(001) objavljeno 31. 03. 2023. u 20:30 h

Vijesti objavljene u ožujku 2023.petak, 31. ožujka 2023.


alt


NISKA SEZONA I VIŠE CIJENE

Trajekti na liniji Supetar – Split – Supetar još danas (petak) prevoze putnike i automobile prema izvansezonskom (zimskom) redu plovidbe. Od subote je na snazi tzv. niska sezona. Uvode se tri dodatne linije, ali su za one izvan otoka i više cijene za prijevoz putnika i automobila.

Na ostalim linijama (trajekt Sumartin – Makarska – Sumartin i katamaranska linija Jelsa – Bol – Split i natrag) ostaje do 2. lipnja dosadašnji red plovidbe. (j.e.)

(147) objavljeno 30. 03. 2023. u 20:10 h

********************


alt


ZAPRIMANJE ZAHTJEVA U ČETVRTAK U PONOĆ

Na službenim stranicama Općine Bol objavljeno je u četvrtak (30. ožujka) da će se zahtjevi za korištenje pomorskog dobra za 2023. godinu zaprimati isti dan od ponoći (tj. od 00:00 do 01:00 sat u petak ujutro) i radnim danom u Pisarnici Općine od 8 do 15 sati.

Ukoliko se za jednu mikro lokaciju javi više kandidata, korištenje pomorskog dobra dobit će kandidat koji je prije predao zahtjev.

U općinskom oglasu piše da se neće razmatrati zahtjevi koji su dobiveni prije predviđenog roka. (j.e.)

(146) objavljeno 30. 03. 2023. u 20:05

********************


alt


MOLBE ZA KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Općina je u četvrtak (30. ožujka) objavila oglas za korištenje javnih površina na području općine, ali samo za djelatnosti i usluge koje su navedene u „Službenom glasniku“ br. 4/22.

Pravna ili fizička osoba podnosi molbu načelnici do 30. travnja uz određene priloge i ispunjene dvije izjave kojima podnosilac molbe daje suglasnost za uklanjanje predmeta na javnoj površini i odvoz na deponij bez prethodnog pravnog postupka, kao i suglasnost za prisilnu ovrhe sa računa ukoliko korisnik javne površine ne plati dugovanje.

Načelnica općine – piše u Oglasu – dužna je u roku od 15 dana, nakon isteka roka za zaprimanje molbi (do 15. svibnja), izdati rješenje. (j.e.)

(145) objavljeno 30. 03. 2023. u 19:55 h

********************


alt

Drugoplasirani (lijevo), autor kviza Đimi Žuvić, voditeljica Ivana Bošković i pobjednici (desno)


alt

.Pobjednici: (slijeva) Vladislav, Alenka, Zoran i Deni


NOVI POBJEDNICI KVIZA

Pobjednici kviz natjecanja, održanog u srijedu navečer, su Zoran i Alenka (Kojdić). Deni (Bjelobradić) i Vladislav (Anić). Dosadašnji pobjednici, ekipa „Treća sreća“, morali su se zadovoljiti drugim mjestom. Istina, nisu nastupili u dosadašnjem sastavu. Umjesto dva brata (Antonio i Ivan), upitnik su ispunjavali Stipe (Karmelić) i Milan (Škrbić), a pridružila im se mlada Višanka (Anita), koja je na privremenom radu u Bolu.

Pitanja je sastavio Đimi Žuvić, a kroz program je vodila Ivana Bošković. (j.e.)

(144) objavljeno 30. 03. 2023. u 19:45 h

********************


alt


alt


BAŠTINSKI RAZRED

Baštinski razred je projekt „Hrvatske čitaonice“ kojeg je osmislila Jadranka Nejašmić, voditeljica kulturnih projekata i programa. Cilj mu je edukacija djece i mladih o značaju naslijeđa, odnosno, stvaranje osviještenih čuvara i promotora baštine. Prihvatilo ga je nastavničko i roditeljsko vijeće pa je tako uvršten u kurikulum Osnovne i Srednje škole „Bol“.

Prva terenska nastava izvan Bola ostvarena je s trećim razredom OŠ, Marinom Soljačić, učiteljicom i Ivanom Kovačić, asistenticom u nastavi. Pored prirodnog fenomena Koloča, bračka vila preobrazila je djecu u maciće, carvene kako ogonj, pol čarjenuon berticuon, a u rimskom kamenolomu Rasohe u Rimljane, prinositelje darova snažnome Herkulu, uklesanom u živcu kamenu. U zavičajnom muzeju otoka Brača, u Škripu, smještenom na moćnim ilirskim zidinama, u monumentalnom rimskom mauzoleju u podnožju hrvatske kule Radojkovića (3.000 godina povijesti na jednoj građevini), Andrea Matoković, kustosica, brojnim izlošcima, interaktivnom slikom i riječju dočarala je djeci prebogato bračko kulturno naslijeđe.

Dragocjena pomoć pri kretanju i ponašanju u prirodi pružile su članice PD „Profunda“ Brač: Senka Zrilić, tajnica, suvoditeljica dječje planinarske škole i HGSS-a i Silvana Dragičević. (j.n.)

(143) obhavljeno 30. 03. 2023. u 19:30 h


altčetvrtak, 30. ožujka 2023.


alt

Prvi putnički avion 2023. na bračkom aerodromu 29. ožujka


POČELI AVIO LETOVI

Prvi putnički avion ove godine sletio je u srijedu u 16:20 na brački aerodrom. Time je počela sezonska linija srijedom i subotom Zagreb – Brač – Zagreb. Iz Zagreba je doputovalo 6 putnika, a nakon 30 minuta za Zagreb je otputovala jedna putnica.

Slijedeći let iz Zagreba je u subotu, a avion bi trebao sletjeti na brački aerodrom u 13:05 sati. Prvi inozemni let najavljen je za 13. svibnja kada će sletjeti avion iz Graza. Taj let kao i letovi iz Balzana, Linza, Bratislave, Kosice i Munchena smatraju se domaćim letovima jer dolaze iz zemalja članica EU. (j.e.)

(147) objavljeno 29. 03. 2023. u 20:40 h

********************


alt


HOTEL „ELAPHUSA“ OTVARA SE 1. TRAVNJA

U Hrvatsku za Uskrs, tijekom produženog vikenda, u razdoblju 0d 7. do 10. travnja očekuje se do 160.000 dolazaka te do 550 tisuća noćenja – izjavili su HINI iz HTZ.

U Bolu se tjedan ranije, 1. travnja, otvara hotel „Elaphusa“ koji bi trebao ugostiti 300 turista. (j.e.)

(146) objavljeno 29. 03. 2023. u 20:35 h

********************


alt


UPALJENA SVJETLA JOŠ DVA DANA

Još dva dana, četvrtak i petak, zakonska je obveza da moraju biti upaljena svijetla na automobilima tijekom vožnje po danu. Međutim, obaveza upaljenih svjetala je tijekom cijele godine za motor kotače. (j.e.)

(145) objavljeno 29. 03. 2023. u 20:30 h

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA U PETAK

Predsjednica Općinskog vijeća Nataša Paleka Jakšić sazvala je za petak (31. ožujka) prvu sjednicu u 2023. godini. Na dnevnom redu, nakon primanja na znanje zapisnika sa 6. sjednice, usmenog izvještaja načelnice o radu općine Bol od posljednje sjednice vijeća te vijećničkih pitanja, prijedloga i pohvala, vijećnici će raspraviti i dati prethodnu suglasnost na Statut dječjeg vrtića Mali princ te na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada dječjeg vrtića i na Pravilnik o plaćama, naknadama plaće i drugim materijalnim pravima zaposlenika dječjeg vrtića.

Na dnevnom redu je rasprava i donošenje zaključka o sufinanciranju poslova obnove zemljišne knjige za k.o.o. Bol za 2023. godinu. Vijećnici također trebaju odlučiti o zamjeni jednog člana u Vijeću za koncesijska odobrenja, ali i usvojiti Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda. Raspravit će se i donijeti Strategija upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za razdoblje 2023. – 2029. godina. Odlučit će vijećnici o prestanku rada trgovačkog društva Brač 500+, a odredit će se i ime za jednu ulicu u Murvici.

Dnevnim redom je predviđeno odobravanja postavljanja spomenika poginulim Boljanima u II. svjetskom ratu, zatim neprihvaćanje ponude za korištenje prava prvokupa.

Vijećnici će odlučivati i o molbi iz Glazbene škole kao i o dopisu stanara u naselju Blato.

(144) objavljeno 29. 03. 2023. u 20:25 h

********************


alt


KVIZ SRIJEDOM

Kviz je ove srijede počeo u 20 sati pa nismo do zaključenja redakcije vijesti saznali imena pobjednika. Stipe je opet u dvorani, ali sa nešto izmijenjenim sastavom. Ukupno se natječe pet ekipa. Neki su se i pojačali, a rezultate ćemo objaviti u četvrtak navečer, a to je Bolska kronika od petka. (j.e.)

(143) objavljeno 29. 03. 2023. u 20:20 haltsrijeda, 29. ožujka 2023.


alt


DOLAZI PRVI AVION IZ ZAGREBA

Ove srijede (29. ožujka) očekuje se iz Zagreba slijetanje prvog aviona na domaćoj liniji. Avion Croatia Airlinesa trebao bi sletjeti u 16:15, a vraća se prema Zagrebu u 16:50 sati.

Subotom su dolasci iz Zagreba u 13:05, 14:30, 12:25 ili 8:50 sati.

Iz inozemstva je dogovoreno ove sezone šest dolazaka i to subotom. Prvi dolazak je, prema redu letenja, iz Graza (13. svibnja), zatim iz Linza (20. svibnja), Balzana i Munchena (27. svibnja), Bratislave (10. lipnja) i Kosica (17. lipnja).

(142) objavljeno 28. 03. 2023. u 20:20 h

********************


alt


NOĆNJAK OVOG VIKENDA

Nekoliko će Boljana sudjelovati na Noćnjaku, susretu maslinara, koje Zadružni savez Dalmacije organizira ovog vikenda u Tučepima. U petak se dodjeljuju diplome i medalje za otvorena maslinova ulja, a u subotu za pakovine maslinova ulja i proizvode od maslina. (j.e.)

(141) objavljeno 28. 03. 2023. u 20:15 h

********************


alt


OTVARA SE BICIKLISTIČKI CENTAR

Biciklistički centar u hotelu „Elaphusa“ (ulaz sa šetnice) otvara se u subotu 1. travnja. Svi zainteresirani, koji žele srediti svoj bicikl, na usluzi će im biti serviser Ante Saratlija. (l.g.)

(140) objavljeno 28. 03. 2023. u 20:10 h

********************


alt


NOVO KVIZ NATJECANJE OVE SRIJEDE

Kao voditelj kviz natjecanja, ove će srijede (29. ožujka) ponovo biti Đimi Žuvić, a vratila se iz Amerike i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković. Jedino još se ne zna hoće li se i na ovom natjecanju pojaviti Stipe Karmelić sa svojom ekipom koji je na posljednjih pet kviz natjecanja sakupio najviše bodova (točnih odgovora).

Propozicije se nisu mijenjale. Do samog početka moguće se prijaviti, a svaka ekipa ima dva do četiri člana. Promijenjena samo satnica: početak kviz natjecanja je u 20 sati (do sada 19 sati) u prizemlju Doma kulture. (j.e.)

(139) objavljeno 28. 03. 2023. u 20:05 h

********************


alt


„TKO ČEKA …“

U utorak nešto iza 10 sati pred zgradom Općine na Loži došli su prvi kandidati koji su namjeravali predati molbu za korištenje pomorskog dobra. U 18:30 bilo ih je podosta, iako ih je načelnica usmeno obavijestila da Općina nije dobila potrebne suglasnosti pa natječaj nije raspisan.

Na svojoj facebook stranici načelnica Katarina Marčić napisala je sljedeće:


S obzirom da smo zaprimili više upita danas vezanih za natječaj za davanje koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru obavještavam kako se nisu stekli uvjeti za raspisivanje. Suglasnost na Plan upravljanja pomorskim dobrom daje Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Lučka kapetanija. Općina Bol još nema ishođene suglasnosti. Po dobivanju svih suglasnosti obavijestiti ću javnost o skorom natječaju.


Mi čekamo jer ne vjerujemo – saznali smo od jednog tražitelja koncesijskog odobrenja. – Ovdje se svakih dva sata izmjenjuju predstavnici „Grabovog rata“ s velikom kovertom, a oni sigurno znaju pravu istinu.

Na slici: u 18:15 sati još se strpljivo čekalo jer „najbrži prst“ je još u igri.

Pred Općinom u 19:15 još se – čekalo! (j.e.)

(138) objavljeno 28. 03. 2023. u 20:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: STOP ZA KAMIONE

Na fasadi zgrade na Račiću postavljena je skela koja je suzila prostor za prolaz kamiona. Iz koncesionara za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ obaviješteni smo da njihovo vozilo neće, dok tamo bude stajala skela, moći prazniti poluukopne kontejnere. Tri su, inače, tamo kontejnera! (j.e.)

(137) objavljeno 28. 03. 2023. u 19:55 h
altutorak, 28. ožujka 2023.


alt


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Na prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi, u Bolu je bilo u ponedjeljak 40 davalaca. Među njima je 6 novih: Nikola Drpić, Ivan Jerčić, Leoni Tonšić, Ante Vrsalović, Duje Marinković i Jaka Šošić.

Ovim odazivom svakako treba biti zadovoljan. Na prošloj akciji (7. listopada 2022.) bilo je 30 davatelja i među njima jedan novi.

- Zahvalio bih svim Boljanima koji su poklonili svoju krv koja će mnogima spasiti život. Posebna hvala novim davateljima – rekao je predsjednik bolskog DDK Vinko Kraljević. (j.e.)

(136) objavljeno 27. ožujka 2023. u 19:55 h

********************


alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat pod udarom tramontane (snimljeno 27. ožujka u 10 sati)


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

Promjena vremena najavljena u noći od nedjelje na ponedjeljak u Bolu je prošla nezapaženo. Tek je palo malo kiše u ponedjeljak ujutro, a znala je tramontana biti i veća. Međutim, tramontana je uvijek najava bure, a su mogući problemi i na ovom području.

U ponedjeljak je zbog vremenskih uvjeta u prekidu katamaranska linija Split – Bol – Jelsa pa neće biti ni katamarana u utorak ujutro u 6:25 iz Bola prema Splitu. Ovog mjeseca, do sada katamaran u Bol nije dolazio 7 puta, zaključno sa ponedjeljkom navečer. (j.e.)

(135) objavljeno 27. 03. 2023. u 19:50 h

********************


alt


UGINULA OVCA NA PLAŽI

U nedjelju popodne na prelijepoj murvičkoj plaži more je izbacilo uginulu ovcu. Za svaku je pohvalu intervencija komunalnog poduzeća „Grabov rat“ koji su u ponedjeljak rano ujutro uklonili uginulu ovcu s plaže. (j.p./foto: oksana)

(134) objavljeno 27. 03. 2023. u 19:45 h

********************


alt


KVIZ NATJECANJE SRIJEDOM

Nakon dva kviza koja je uspješno vodio Deni Bjelobradić, ove srijede (28. ožujka) vraća se Đimi Žuvić, koji priprema pitanja. Vratila se u Bol i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković. Vodstvo će u punom sastavu organizirati novi kviz koji je najavljen za srijedu, ali sat kasnije – u 20 sati.

Do samog početka kviza moguće su prijave za natjecanje. Svaka ekipa može prijaviti 2 do 4 člana. Kotizacija se ne plaća, ali će pobjednici biti nagrađeni.

Još je neizvjesno hoće li se i ove srijede na natjecanje prijaviti Stipe sa svojom ekipom. Oni su naime pobijedili u kviz natjecanju posljednjih pet srijeda.

(133) objavljeno 27. 03. 2023. u 19:40 h

********************


alt


HAVARIJA NA BRODU NA OTOKU VELI BRIJUN

Službenici Lučke kapetanije Pula dojavu o nesreći zaprimili su u ponedjeljak, 27. ožujka u 07.25 sati od djelatnika Nacionalnog parka Brijuni, koji su javili o teškom oštećenju i djelomičnom potonuću

putničkog broda „Brijunka“ tijekom boravka na vezu, na otoku Veli Brijun.

Očevidom na poziciji pomorske nesreće utvrđena je znatna materijalna šteta na putničkom brodu ”Brijunka”, duljine 17 metara u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, koji je tijekom boravka na vezu pretrpio kritična oštećenja pramca i lijeve strane trupa, uslijed

djelovanja jakog vjetra i valova te je zbog naplavljivanja djelomično potonuo cijelom dužinom do razine palube – objavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u priopćenju za medije.

(132) objavljeno 27. 03. 2023. u 19:35 h

********************


alt


RASTU BROJKE OBOLJELIH OD KORONE

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je na službenim stranicama Vlade o praćenju korona virusa posljednjih 7 dana: više je slučajeva nego prije 7 dana, više je aktivnih, u bolnicama, ukupno umrlih i u samoizolaciji. Isti je broj umrlih, a jedan je bolesnik manje na respiratoru.

Trenutno je u zadnjih 7 dana bilo 438 novih slučajeva, a aktivnih ukupno 529. U bolnicama je trenutno 238 osoba, a na respiratoru 8. Umrlih je u prošlom tjednu bilo 19 ili ukupno od 25. veljače 2020. godine 18.044, dok ih je 336 u samoizolaciji.

(131) objavljeno 27. 03. 2023. u 19:30 h

alt

ponedjeljak, 27. ožujka 2023.


alt


alt


UDARNIČKI SE RADI NA RUDINI

U nepuna četiri radna dana radnici „Ufo bianco“ iz Selaca popločili su blizu polovine površine na Rudini. Iako smo do početka popločavanja čekali (zbog pripremnih radova) skoro mjesec dana, čini nam se da treba vjerovati izvođaču da će sve biti gotovo u ugovorenom roku – za 90 dana. (j.e./foto: i. radić)

(130) objavljeno 26. 03. 2023. u 19:50 h

********************


alt


alt


alt


VJEŽBA MLADIH VATROGASACA

Vatrogasni pomladak i mladež DVD Bol sudjelovala je u nedjelju na vatrogasnoj vježbi koja je održana na platou iznad prostorija DVD-a. Na vježbu je došlo 30-ak djece iz DVD Milna.

Nakon vježbe za njih su pripremljeni sendviči i sokovi. (n. topalović)

(129) objavljeno 26. 03. 2023. u 19:45 h

********************


alt


TAMARISI NA PLAŽI MARTINICA

Počeli su radovi na plaži Martinica gdje će se posaditi šest stabala tamarisa. Ako sve bude po planu, a zemlja prihvati posađena stabla, onda bi za koju godinu imali tijekom ljeta i prirodnu zaštitu za kupače. (j.e.)

(128) objavljeno 26. 03. 2023. u 19:40 h

********************


alt


RJEŠEN PROBLEM ODLAGANJA SMEĆA?!

Nekoliko puta smo već pisali o neispravnim uređajima na poluukopnim kontejnerima, koji se danima ne popravljaju. U te kontejnere bi trebali kućni otpad odlagati i turisti.

Svjedočili smo ovih zimskih mjeseci da su ljudi pored kontejnera ostavljali plastične vrećice s kućnim otpadom. Te bi kesice ujutro skupljali radnici „Grabovog rata“.

Netko je ipak pronašao rješenje za odlaganje otpada u poluukopne kontejnere, ako uređaji ne rade. Čak to mogu učiniti – besplatno. Netko je jednostavno otkinuo mali katanac na poklopcu, kojeg jednostavno treba podignuti i ubaciti smeće. Možda se ovo neće svidjeti koncesionaru za odvoz smeća, ali tko umije … (j.e.)

(127) objavljeno 26. 03. 2023. u 19:35 h

********************


alt


METEOROLOZI NAJAVLJUJU KIŠU

Vremenska prognoza DHMZ za ponedjeljak: promjenljivo oblačno i vjetrovito. Mjestimice kiša, češća u noći i ujutro te ponovno popodne. Lokalno može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito duž obale. U višem gorju uz pad temperature zraka susnježica ili snijeg. Umjeren sjeverozapadni vjetar, na istoku i na Jadranu s jakim udarima, popodne će okrenuti na vrlo jak sjeverni, a duž obale na jaku i olujnu buru. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 4 do 9 °C, a na Jadranu od 8 do 12 °C. Najviša dnevna većinom između 11 i 16 °C. Navečer na kopnu uz daljnje razvedravanje osjetno hladnije.

(126) objavljeno 26. 03. 2023. u 19:30 h
altnedjelja, 26. ožujka 2023.


alt


alt


alt


alt


PLANINARSKI KRIŽNI PUT NA VISU

Bolski hodočasnici, njih 18, koje su predvodili bolski župnik fra Mihael Mario Tolj i Marina Lalić, zajedno je u subotu ujutro sa ukupno 400 vjernika iz Brača i Hvara stiglo katamaranom u Komižu. Do Visa su, na Planinarskom križnom putu Hvarsko-bračko-viške biskupije, prešli put dug 17 kilometara. Nije bilo naporno jer im je vrijeme bilo sunčano i ugodno za pješačenje. Dio puta križ su od Boljana nosili Milica Topalović i Ivan Karmelić.

Nakon mise u viškoj župnoj crkvi Gospe od Spilice, koju je predslavio hvarski župnik i dekan don Toni Plenković, uslijedila je večera, a oko 19:30 povratak katamaranom preko Hvara u Milnu. (foto: l. garbajs)

(125) objavljeno 25. 03. 2023. u 18:30 h

********************alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Podsjetili bi one koji su to zaboravili, kako se od ove nedjelje (26. ožujka) počinje sa računanjem tzv. ljetnog vremena. Kazaljke na satu pomiču se sat unaprijed, sa 2 na 3 sata. Ljetno računanje vremena završava zadnje nedjelje u listopadu.

Uredbom Vlade RH od 27. siječnja 2022. ljetno računanje vremena bit će također 2024., 2025. i 2026. godine. (j.e.)

(124) objavljeno 25. 03. 2023. u 18:25 h

********************


alt


TAMARISI NA VELOM MOSTU

U petak su radnici „Grabovog rata“ počeli i dovršili sadnju šest stabala tamarisa na Velom mostu. U subotu smo snimili kako to izgleda, a sigurni smo da će to biti još ljepše i korisnije kada se tamaris razgrana i zazeleni.

Akcija sa tamarisima se nastavlja idućih dana na plaži Martinica. (j.e.)

(123) objavljeno 25. 03. 2023. u 18:20 h

********************


alt


AKCIJA DARIVANJE KRVI U PONEDJELJAK

Već smo objavili, ali ćemo ponoviti: u idući ponedjeljak (27. ožujka) u Bolu se organizira prva ovogodišnja akcija darivanja krvi. Bit će to, kao i lani, u prizemlju Doma kulture od 8:30 do 12:30 sati.

Saznali smo također da je Crveni križ Brača treći u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi u odnosu na broj stanovnika. Na Braču su prošle godine organizirane 24 akcije u kojima je prikupljeno 1.403 doza krvi. Biti treći u državi gdje je inače 107 društava, veliko je priznanje za sve davaoce krvi na Braču među kojima su i članovi DDK Bol. (j.e.)

(122) objavljeno 25. 03. 2023. u 18:15 h

********************


alt


SLIJEDEĆE NEDJELJE TISAK DOLAZI RANIJE

Još ove nedjelje novine u Bol dolaze iza 11:30 sati, jer iz Splita prvi trajekt za Supetar ide u 9 sati. Već slijedeće nedjelje (2. travnja), novi je red plovidbe – počinje tzv. niska sezona i svakodnevno iz Supetra prema Splitu i obratno plovi 12 linija. Radnim danom pa tako nedjeljom i praznikom prvi jutarnji trajekt iz Splita je u 5:15, slijedeći u 6:15 sati … S jednim od ta dva trajekta dolaze na Brač i dnevne novine, a u Bol su obično oko 8:30 sati. (j.e.)

(121) objavljeno 25. 03. 2023. u 18:10 h

********************


alt


TJEDAN RESTORANA BEZ BOLJANA

Manifestacija Tjedan restorana Hrvatska održava se od 24. ožujka do 2. travnja u cijeloj Hrvatskoj i u njoj će s posebnim jelovnicima po povoljnijim cijenama sudjelovati 70 restorana, najavili su organizatori te manifestacije koja se odražava 13. godinu za redom.

Saznali smo da u ovoj akciji ne sudjeluje ni jedan restoran iz Bola, ali ih ima iz naše županije: Splita, Omiša, Dugopolja, Podstrane, Makarske, Baške Vode, Kaštel Gomilice, Kaštel Lukšića, Trogira, Solina …

Označavajući tu manifestaciju i “najukusnijim tjednom u godini”, organizatori poručuju da da je to prilika za uživanje u vrhunskoj gastronomiji, da se proba nešto novo i drugačije u društvu obitelji i prijatelja.

“Svake godine manifestacija je sve popularnija, a restorani popunjeni do posljednjeg mjesta”, dodaju, uz napomenu da će restorani u sklopu tog Tjedna nuditi jelovnike sa slijedom od tri jela (predjelo, glavno jelo i desert) po fiksnoj cijeni od 14, 17 i 20 eura, za razliku od redovite ponude kada su oko 50 posto i više.

Većina restorana u tu ponudu uključuje i aperitiv ili čašu vina, a cijela je manifestacija po uzoru na slične u svjetskim metropolama s ciljem da se što većem broju građana omogući posjet restoranima.

To je ujedno i promocija restoranske kulture, poticanje interakcije ugostitelja i posjetitelja restorana te oživljavanje gastro scene Hrvatske. (Fenix-magazin/SIM/Hina)

(120) objavljeno 25. 03. 2023. u 18:05 halt

subota, 25. ožujka 2023.


alt


RIBARNICA DO KRAJA LISTOPADA

Prostor ribarnice u zgradi Bol poljoprivredne zadruge, bolski će ribari koristiti i nakon 31. ožujka, za kada im je bilo najavljeno iseljenje.

- Ribarnica će se koristiti i dalje, kao do sada, i to do kraja listopada – rekao nam je upravitelj Bol PZ Ivica Vlahović. (j.e.)

(119) objavljeno 24. 03. 2023. u 19:15 h

********************


alt


OTVARA SE „PUMPARELA“

Popularni restoran „Pumparela“ u bolskom portu, uskoro bi mogao početi sa radom. Pred restoran su dovezeni veliki suncobrani (na slici) pa su očito u tijeku pripreme za otvaranje.

Prošle godine „Pumparela“ je počela s radom 16. travnja. (j.e.)

(118) objavljeno 24. 03. 2023. u 19:10 h

********************


alt


alt


POČELA SADNJA TAMARISA

U petak je počela sadnja tamarisa na Velom mostu. Taj posao obavljaju radnici „Grabovog rata“, a financira se iz sredstava Hrvatske turističke zajednice. Na stablima će biti i etikete s natpisom „Hrvatska prirodno tvoja“.

Još sedam tamarisa idućih će dana biti zasađeno na plaži Martinica. (j.e.)

(117) objavljeno 24. 03. 2023. u 19:05 h

********************


alt


ZAŠTO NEMA KINA PETKOM?

Nekoliko nas je naših čitatelja pitalo zašto je kino predstava četvrtkom, a ne petkom kada vikendom dolaze u Bol?

Za objašnjenje smo se obratili Mediteran filmu:

„Termini kino programa dogovoreni su sa Centrom za kulturu općine Bol. S obzirom da oni petkom imaju termin drugih događanja, nije se željelo da dođe do preklapanja. Trenutno ne planiramo mijenjanje termina održavanja projekcija u zimskom kinu. Termin petkom će se ubaciti s otvaranjem ljetnog kina koje će početi s radom krajem svibnja“ – dobili smo odgovor iz „Mediteran filma“. (j.e.)

(116) objavljeno 24. 03. 2023. u 19:00 h

********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

U novom nastavku, 44. po redu, dva prijatelja u Malim bolskim razgovorima prisjećaju se potresa, korona virusa, cijepljenja, pandemije …

- Ma sve su to bila luda vrimena. Jebate ta 2020. godina je bila jedna od najgorih u mojemu životu. A dobro, reci mi sad nakon ovoliko vrimena, je li tako da su bili malo pretjerali. Kad smo ono govorili pri tri godine, reka si mi da tako mora bit, da je cili svit u opasnosti, da može umrit puno ljudi ako se ne zatvorimo. A zatvorili su nas kad je bilo bolesno sto pedeset ljudi. A danas kad je bolesno hiljadu dnevno, više niko ni ne gleda na to. Ja sam ti i onda govoria da su popizdili, da to šta čine pretjeruju, da nas strašidu tim pizdarijama. E sad vidiš i sam da sam bia u pravu.

Pročitajte tekst u rubrici MALI BOLSKI RAZGOVORI ili kliknite OVDJE.

(115) objavljeno 24. 03. 2023. u 18:55 h

********************


alt


JANJETINA ZA USKRS

Restoran „Zlatni Raj“ u Gornjem Humcu nudi za Uskrs janjetinu i piletinu s ražnja. Rezervacija se može izvršiti na mob. 098 169 3427 do petka 7. travnja.

Cijena janjetine s ražnja je 37 eura/kg, a pilića 10 eura/komad.

Na Uskrs (nedjelja, 9. travnja) organizirat će se od 12 do 13 sati besplatna dostava na kućnu adresu u Bolu.

Restoran u Gornjem Humcu ima natkriti i zatvoreni prostor gdje se mogu naručiti i konzumirati i druga jela iz ponude.

(114) objavljeno 24. 03. 2023. u 18:50 h

alt

petak, 24. ožujka 2023.


alt


alt


BOLJANIN U DIPLOMACIJI

MARINO FRANINOVIĆ, bolskih korijena (mama je rođena u Bolu), vlasnik bolskog hotela “Villa Giardino“, počasni je konzul Gruzije u Istarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Imenovao ga je ministar vanjskih poslova Gruzije Ilia Darchiashvili, a imenovanje je prihvatio i potpisao predsjednik RH Zoran Milanović.

Na slici su Marino Franinović (desno) i veleposlanik Gruzije u Zagrebu Zaal Gogsadze (lijevo).

Od Marina Franinovića saznali smo da je dolazak u Bol iduće ljeto najavio glavni tajnik svjetske turističke organizacije UNWTO Zurab Pololikashvili iz Gruzije. (j.e.)

(113) objavljeno 23. 03. 2023. u 20:35 h

********************


alt


IZ SUPETRA NOVI RED PLOVIDBE OD 1. TRAVNJA

Za trajektnu liniju Supetar – Split – Supetar od 1. travnja do 29. lipnja te od 4. rujna do 1. listopada bit će tzv. niska sezona, a to znači tri dodatne linije dnevno, ukupno 12 linija. Novost je što će prvi polazak iz Supetra biti u 05:00 sati, a dvije dodatne linije su još u 9:00 i 20:45 sati. Iz Splita prvi polazak je u 05:15, a nove linije su osim u 5:15 još i u 7:30 i 21:00 sat. Na ostalim linijama ima nekih izmjena satnica po 15 minuta.

Od 1. travnja ne smanjuje se broj linija nedjeljom i praznikom, ali je prijevoz od 1. travnja do 1. listopada nešto skuplji. Za putnike nova je cijena karte 5,44 eura (sada 4,25), za prijevoz automobila 22,56 eura (sada 17,52), za bicikl 5,44 eura (sada 4,45) …

Za otočane je ista cijena prijevoza cijele godine.

Na trajektnoj liniji Sumartin – Makarska – Sumartin tzv. niska sezona i više cijene su od 2. lipnja, a na katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i obratno izmjene su od 2. lipnja do 1. listopada.

Novi raspored je u rubrici RED PLOVIDBE ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(112) objavljeno 23. 03. 2023. u 20:30 h

********************


alt


KAFIĆ „FERALI“ DO 2. TRAVNJA

„Ferali“, kafić u Domu kulture, radit će još do 2. travnja (nedjelja). Ovu ugostiteljsku ponudu osigurao je „Grabov rat“ tijekom zimskih mjeseci, točnije od 14. studenoga.

Radno vrijeme bilo je dvokratno, od 8 do 12 te od 15 do 19 sati.

Osim jeftinije cijene ovaj je kafić bio popularan jer je u Domu kulture bilo zabranjeno pušenje. (j.e.)

(111) objavljeno 23. 03, 2023. u 20:25 h

********************


alt


SVJETLA NA AUTOMOBILIMA PO DANU DO 31. OŽUJKA

U nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena, ali i dalje ostaje obaveza vožnje automobila sa upaljenim svjetlima po danu. Sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 01. studenog do 31.ožujka. Prema toj zakonskoj obvezi dnevna upaljena svjetla moraju biti upaljena do idućeg petka (31. ožujka), a već sutradan (subota, 1. travnja) to više nije obvezno.

Motocikli i mopedi, pak, cijele godine moraju imati upaljena svijetla za vrijeme vožnje. (j.e.)

(110) objavljeno 23. 03. 2023. u 20:20 h


alt

četvrtak, 23. ožujka 2023.


alt


POČELO JE POPLOČAVANJE

Na Rudini je u srijedu (22. ožujka) napokon počelo popločavanje (vidi sliku). Očekivalo smo to i koji tjedan ranije, ali su pripremni radovi malo duže trajali. Trebalo je preseliti neke podzemne instalacije (telefon, elektrika, voda) a zna se što znači usuglasiti termine sa tri tvrtke. Dobra je vijest što nas vlasnik tvrtke „Ufo bianco“ iz Selaca uvjerava da će sve biti dovršeno u ugovorenom roku od 90 dana. (j.e./foto:i. radić)

(109) objavljeno 22. 03. 2023. u 20:25 h

********************


alt


POMOĆ ZA UMIROVLJENIKE I USKRSNICA

Počela je isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, a dobit će je

15.223 korisnika. Za ovu isplatu osigurano je 1.447.729,51 eura iz Državnog proračuna.

Oni koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura, oni sa mirovinom 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom 470 do 610 eura dobit će 60 eura.

Bolskim umirovljenicima bit će u općinskoj blagajni, pred Uskrs (Velika srijeda i Veliki četvrtak), isplaćeno još po 26,5 eura (protuvrijednost 200 kn) na ime Uskrsnice. Rok za preuzimanje ove Uskrsnice je mjesec dana, a nakon tog roka nema više isplata – saznali smo u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Bol. (j.e.)

(108) objavljeno 22. 03. 2023. u 20:20 h

********************


alt


ČETVRTA BUTIGA „STUDENCA“ U BOLU

U nekadašnju prodavaonicu „Kupinica“, u Ulici Domovinskog rata, ovaj četvrtak (23. ožujka) prodajom robe počinje novi korisnik. Bit će to četvrta prodavaonica „Studenca“ u Bolu.

Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 7 do 14 sati, a nedjeljom je zatvoreno. (j.e.)

(107) objavljeno 22. 03. 2023. u 20:15 h

********************

alt


OD NEDJELJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Još samo tri dana računamo tzv. zimsko vrijeme, a u nedjelju (26. ožujka) u 2 sata treba kazaljke pomaknuti sat unaprijed – na 3 sata. Time počinje ljetno računanje vremena.

Spavat ćemo u nedjelju sat kraće, a ljetno računanje vremena traje sve do nedjelje, 29. listopada do 3:00 sata. (j.e.)

(106) objavljeno 22. 03. 2023. u 20:10 h

********************


alt


DARIVANJE KRVI U PONEDJELJAK

Već smo javili, ali ćemo ponoviti: u ponedjeljak (27. ožujka) u Bolu se organizira prva ovogodišnja akcija darivanja krvi. Bit će to, kao i lani, u prizemlju Doma kulture od 8:30 do 12:30 sati.

Saznali smo također da je Crveni križ Brača treći u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi u odnosu na broj stanovnika. Na Braču su prošle godine organizirane 24 akcije u kojima je prikupljeno 1.403 doza krvi. Biti treći u državi gdje je 107 društava, veliko je priznanje za sve davaoce krvi na Braču među kojima su i članovi DDK Bol. (j.e.)

(105) objavljeno 22. 03, 2023. u 20:05 h

********************


alt


KVIZ SRIJEDOM

Za kviz natjecanje sve je bilo jasno: datum, mjesto i vrijeme održavanja. Neizvjesno je bilo hoće li se pojaviti dosadašnji pobjednici. Bilo je rečeno da možda neće doći, a oni su došli i peti put pobijedili. Ekipa pobjednika (Stipe, Antonio i Milan) na 45 pitanja imala je 37 točnih odgovora. Drugoplasirana je ekipa imala 35 točnih odgovora …

Natjecanje se nastavlja iduće srijede. (j.e.)

(104) objavljeno 22. 03. 2023. u 20:35 h
alt


srijeda, 22. ožujka 2023.


alt


alt


alt


JOŠ SE ČEKA POPLOČAVANJE NA RUDINI

U arhivi naše Bolske kronike lako se može pronaći 22. veljače 2023. kada su službeno počeli radovi na popločavanju Rudine. Tada i počinje rok od 90 dana u kojem izvođač „Ufo bianco“ treba urediti Rudinu i istočni prilaz na Studenac.

Čekali smo dva ponedjeljka da na Rudini počne postavljanje kamenih ploča. Rečeno nam je da će prve ploče biti postavljene tijekom ovog utorka (21. ožujka). Tri smo puta dolazili na Rudinu da snimimo taj događaj, ali do 16 sati ništa nismo vidjeli. Tek nam ostaje konstatirati da je prošlo mjesec dana (zbog kraće veljače točno 27 dana), a da je to vrijeme potrošeno za premještanje vodovodnih, električnih i telefonskih instalacija te uklanjanje asfalta. Izvođač nas uvjerava da će sve biti urađeno u ugovorenom roku od 90 dana.

Na ovom gradilištu je sve moguće. Podsjetili bi da je „Grabov rat“ po kiši betonirao 26. veljače 2022. istočni prilaz Studencu koji će se za koji dan – nakon godinu dana - rušiti jer je tu planirano stepenasto popločavanje. (j.e./i.r.)

(103) objavljeno 21. 03. 2023. u 19:55 h

********************


alt


OSLIKANO JAJE ZA USKRS

Kamionom „Grabovog rata“ iz skladišta je na rivu, ispred „Konzuma“, dovezeno u utorak veliko oslikano jaje. Ono nas podsjeća na skorašnji kršćanski najveći blagdan – Uskrs. (j.e.)

(102) objavljeno 21. 03. 2023. u 19:50 h

********************


alt


KVIZ NATJECANJE I OVE SRIJEDE

Ni ove srijede u Centru za kulturu neće izostati kviz natjecanje. Za pitanja je i ovaj tjedan zadužen Deni Bjelobradić, a pomagat će mu učenici Srednje škole Bol.

Natjecanje počinje u 19 sati, a propozicije se nisu mijenjale. Nema kotizacije, a prijaviti se može do samog početka natjecanja, a u svakoj ekipi su dva do četiri natjecatelja. (j.e.)

(101) objavljeno 21. 03. 2023. u 19:45 h

********************


alt

Iz arhive (prošlogodišnji križni put na Braču)


PLANINARSKI KRIŽNI PUT U SUBOTU

Ove godine vjernici hvarsko-bračko-viške biskupije sudjelovat će na Planinarskom križnom putu iduće subote (25. ožujka) na otoku Visu. Vjernici s Brača kreću katamaranom u 5:30 iz Milne, a vraćaju se u Milnu u 19:00 sati.

Za Boljane je rezervirano 17 mjesta te još za sedmero iz iste župe, Gornji Humac.

Od Bola i Gornjeg Humca vjernici sami organiziraju prijevoz od kuće do Milne i natrag. (j.e.)

(100) objavljeno 21. 03. 2023. u 19:40 h

************************

alt


PRIZNANJA NAJBOLJIM MARINAMA

Dobitnici priznanja u nautici i nautičkom turizmu Nautičke patrole za 2022. godinu: ZLATNO SIDRO – najveće hrvatsko priznanje u nautici i nautičkom turizmu, za 2022. godinu osvojila je MARINA FRAPA ROGOZNICA.

SREBRNO SIDRO osvojila je MARINA FUNTANA, BRONČANO SIDRO dobila je MARINA DALMACIJA, D. Marin – Sukošan.

Priznanje MOJA NAJDRAŽA MARINA osvojila je OLIVE ISLAND MARINA, a priznanje za najljubaznije osoblje ZLATNI OSMIJEH JADRANA nautičari su dodijelili ACI MARINI SLANO.

Priznanje ZLATNI VEZ GASTRONOMIJE osvojila je MARTINIS MARCHI MARINA, a ZLATNO SIDRO ZA SUHI VEZ osvojila je MITAN MARINA.

ZLATNO SIDRO ZA NAJBOLJU MARINU SA CHARTEROM osvojila je MARINA KORNATI, Biograd na Moru.

Akcija Nautičke patrole traje već šest godina, a priznanja se dodjeljuju neovisno, isključivo na osnovu ocjena nautičara – gostiju hrvatskih marina. U proteklih šest godina priznanja Nautičke patrole zato su postala najznačajnija priznanja u nautici i nautičkom turizmu u Hrvatskoj. U konkurenciju smo 2022. godine po prvi puta uključili svih 60 marina na hrvatskom Jadranu, anketne upitnike na 5 jezika nautičari su ispunjavali online i to tijekom cijele godine - sve do 31. prosinca u ponoć, čime se pokrilo ocjene rada marina i u predsezoni i u postsezoni.

(099) objavljeno 21. 03. 2023. u 19:30 h

********************


alt


DRUGA ANKETA TZO BOL

Što mislite o Bolskim litnjim večerima? - pitanje je u drugoj anketi Turističke zajednice Općine Bol. U prvoj anketi stiglo je mnogo primjedbi na Bolske litnje večeri.

Da bi mogli reagirati na vrijeme te korigirati pravilnik te maksimalno utjecati na kvalitetu istih molimo da popunite anketu na temu Bolske litnje večeri – poručili su iz TZO Bol.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnFll8ihc7yRmT523wgefny3vZVM0pwqmaNeiMrJnR-Ce25g/viewform

(098) objavljeno 21. 03. 2023. u 19:25 h


alt


utorak, 21. ožujka 2023.


alt


alt


MISA U PODBARJU

Iznimno ove godine, jer je blagdan sv. Josipa bio u korizmenu nedjelju, sveta misa u crkvici u Podbarju služena je u ponedjeljak u 9 sati. Misno slavlje predvodio je fra Marin Golubović, dominikanac iz bolskog samostana Svete Marije Milosne.

U crkvici Sv. Josipa mise su dva puta godišnje. Za blagdan sv. Josipa u ožujku i 1. svibnja kada je blagdan sv. Josipa radnika. Tog datuma je i procesija- (j.e./m.k.)

(097) objavljeno 20. 03. 2023. u 19:30 h

********************


alt


VIŠE OD 13 MILIJUNA EURA ZA LUKE

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je u Zagrebu dodijelio sporazume i ugovore za ukupno 92 projekta županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Istarske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora i sporazuma iznosi nešto više od 13,6 milijuna eura, a dodijeljenim sredstvima Ministarstva sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava za projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, dok su gradonačelnici i načelnici gradova i općina navedenih sedam obalno-otočnih županija dobili sredstva za projekte sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Dodijeljena sredstva i projekti odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo u siječnju ove godine.

U izvještaju kojeg smo dobili iz Ministarstva ne navode se općine loje su dobile sredstva pa ne znamo je li nešto dobila i Općina Bol.

(096) objavljeno 20. 03. 2023. u 19:25 h

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA IZ LUDBREGA

Sedmu godinu dovezao je na bolsku tržnicu cvjećar Bilobrk, iz svog plastenika u Ludbregu, sadnice cvijeća. Došao je u ponedjeljak, ali će prodavati i u utorak, odnosno došao je u zimu, a ostaje i u proljeće.

Osim cvijeća u ponudi su i sadnice jagoda mjesečarki.

Sadnice cvijeća najčešće kupuju Bolke, a interes je iznad očekivanja. Možemo zaključiti da ćemo i ove godine goste dočekati – cvijećem. Više cvijeća – manje smeća. (j.e.)

(095) objavljeno 20. 03. 2023. u 19:20 h

********************


alt


PROCESIJA PRIKO POJA

Veliki križ u procesiji Priko poja, ove će godine, na Veliki petak (7. travnja) nositi Vicko Šćepanović, kapetan na ribarici „Svjetlica“. Nositeljica Golubice bit će Irma Aždajić.

Procesija Priko poja obnovljena je 1997., a kreće kao i obično u 7:00 sati iz Samostanske crkve.

Veliki križ i Golubica su i u večernjoj procesiji na Veliki petak od Župne crkve do Samostanske crkve i natrag. (j.e.)

(094) objavljeno 20. 03. 2023. u 19:15 h

********************


alt


PROŠLOG TJEDNA 388 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednjih 7 dana zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 20. ožujka ukupno 492. Na dan 20.3.2023 hospitalizirano je 209 osoba, od kojih je 9 osoba na respiratoru. U posljednjih 7 dana preminulo je 19 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.270.075 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 18.025 preminulo, ukupno se oporavilo 1.251.558 osoba od toga 358 u posljednjih 7 dana. U samoizolaciji je trenutno 257 osoba.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo već četiri tjedna samo ponedjeljkom objavljuje podatke za korona virus: koliko je novooboljelih u prethodnom tjednu, koliko je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, koliko ih je trenutno u bolnicama i na respiratoru, umrlih u tjedan dana, kao i ukupan broj umrlih i broj osoba u samoizolaciji.

Jednak je broj novooboljelih (385) kao i 28. veljače, aktivnih slučajeva je sve više kao i osoba koje su u bolnicama. Raste i broj bolesnika na respiratoru, ali dvoje je manje umrlih nego 28. veljače.

(093) objavljeno 20. 03. 2023. u 19:10 h


alt
ponedjeljak, 20. ožujka 2023.


alt


STIŽE NAM PROLJEĆE

Ovog ponedjeljka u 22:24 sata po Srednjeeuropskom vremenu stiže nam – proljeće.

Proljeće je jedno od četiri godišnja doba. Na sjevernoj polutki traje dio ožujka, travanj, svibanj i dio lipnja. Na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju (proljetna ravnodnevica).

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja, stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U staroj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

(092) objavljeno 19. 03. 2023. u 19:15 h

********************


alt

Misa u crkvici Sv. Josipa - prošle godine


OVOG PONEDJELJKA SLAVIMO SV. JOSIPA

Iznimno ovog ponedjeljka slavimo svetog Josipa, vjerničkom srcu posebno dragog svetca, zaručnika Blažene Djevice Marije, Isusova poočima i zaštitnika hrvatskog naroda. Bio je kraljevskog podrijetla, 'sin Davidov', iz čijeg je roda trebao poteći Mesija. Radio je kao stolar, tesar, drvodjelac, a sveti Matej evanđelist spominje ga kao pravednika. Bio je čestit, krjepostan i svet čovjek. Svaki njegov čin prožet je ljubavlju, vjerom i vjernošću.

U hrvatskim krajevima štovanje svetog Josipa osobito su širili isusovci, a na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića Hrvatski sabor proglasio ga je na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. zaštitnikom Kraljevine Hrvatske.

Hrvatski biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. potvrdili su da je ta odluka i dalje na snazi 'jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta…'. Kao trajan spomen na tu saborsku odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef svetog Josipa, rad kipara Šime Vulasa. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008., sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se na Dubovcu, u Karlovcu.

Sveti Josip zaštitnik je Crkve, obitelji, očeva, bolesnika, umirućih, oženjenih osoba, osoba koje sumnjaju i oklijevaju, rizničara, radnika, stolara, tesara, kolara, drvodjelaca, građevinskih inženjera, slastičara, obrtnika, iseljenika, useljenika, putnika, prodavača i kupaca kuća, trudnica, inženjeraca, pionira, socijalne pravde, nerođene djece, Sjeverne i Južne Amerike, Austrije, Belgije, Češke, Kanade, Koreje, Meksika, Perua, Vijetnama i mnogih krajeva, naselja, učilišta, ustanova, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

(091) objavljeno 19. 03. 2023. u 19:10 h

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA U PONEDJELJAK I UTORAK

U ponedjeljak i utorak Boljanima će cvjećar Bilobrk iz Ludbrega ponuditi veliki izbor sadnica cvijeća. Ovaj cvjećar već sedmu godinu dolazi u Bol, a osim cvijeća zainteresirani će moći kupiti i jagode mjesečarke.

(090) objavljeno 19. 03. 2023. u 19:05 h

********************


alt

Akcija darivanja krvi u Bolu 7. listopada 2022.


DARIVANJE KRVI 27. OŽUJKA

Idućeg ponedjeljka (27. ožujka) u Bolu se organizira prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. To će se, kao i ranijih godina, održati u prizemlju Doma kulture (Ulica Frane Radića 18) od 8:30 do 12:30 sati.

Davatelji krvi obvezno moraju ponijeti osobnu iskaznicu. (j.e.)

(089) objavljeno 19. 03. 2023. u 19:00 h

********************


alt


RUŠENJA ĆE BITI I U BOLU?

Na naslovnoj stranici subotnjeg izdanja „Slobodne Dalmacije“ pročitali smo: Vapaj vladi s dalmatinskih otoka ŠALJITE BAGERE, PREGAZIT ĆE NAS DIVLJA GRADNJA. U tekstu Tanje Šimundić Bendić nigdje se ne spominje Bol, ali piše da na Braču ima nelegalnih radnji na svakom koraku, nevjerojatno je koliko toga niče bez ikakve kontrole – kaže supetarska gradonačelnica Ivana Marković i dodaje: „Danas plan donosi grad (općina), građevinske dozvole izdaje županija, a kontrolira ministarstvo“.

Drugim riječima, piše novinarka, izgubljeni smo u prostoru i vremenu u kojem jači tlači.

Trenutno na otocima imamo građevinsku nelegalnu histeriju kakva se odavno ne pamti. Čeka se očito nova legalizacija. Debelo se o njoj već dulje vrijeme šuška.

(088) objavljeno 19. 03. 2023. u 18:55 h

altnedjelja, 19. ožujka 2023.


alt


BLAGDAN SVETOG JOSIPA

Sveti Josip, tesar iz Galileje, zaručnik Marijin i Isusov poočim i hranitelj, glava Svete obitelji. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom »Quemadmodum Deus« Pia IX. 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve (lat. Protector sanctae Ecclesiae, zaštitnik svete Crkve). Sv. Josip je i zaštitnik Drugog vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana.

Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak (»sin Davidov«). Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Kršćani slave Josipa, Marijina zaručnika i Isusova poočima kao sveca i kao Božjega odabranika, komu je Bog povjerio biti glavom nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje. Uz svoj tesarski rad, Josip je bio vjernik. Molio je i čitao Sveto pismo, pristao je vršiti Božju volju i da Bog po njegovu životu čini svoja djela. Josip je bio toliko spreman Bogu vjerovati, da nije sumnjao ni onda kada mu je Bog govorio u snovima. Bog mu je u snu rekao, da uzme Mariju za svoju ženu i da se ne boji onoga što je u njoj začeto. Kasnije mu je također poručio, da uzme Mariju i dijete i ode u Egipat, i da se također u određeno vrijeme vrati iz Egipta i nastani u Nazaretu. Drugim riječima, Josip je bio dobro upućen u Božje govore. Bio je pobožan čovjek, znao je ići pravim putem. Imao je plemenitu dušu. Primio je Mariju i Isusa pod svoj krov, pratio ih kroz život i branio, prehranjivao ih je radom svojih ruku. Po duši je bio pravednik, tj. svetac, po dostojanstvu Marijin suprug, muž nebeske kraljice, a po zanimanju othranitelj Isusa, Sina Božjega. Bio je ponizan, skroman i šutljiv, nikada se nije uzdizao ili hvalisao pred ljudima. Josip je imao čast, da su mu kao glavi obitelji, bili poslušni i Isus, Sin Božji i Marija, Majka Božja. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.

Iznimno ove godine, kada je blagdan u korizmenu nedjelju, proslava će biti dan kasnije, u ponedjeljak 20. ožujka. Misa u Podbarju je u ponedjeljak u 9 sati u crkvici Sv. Josipa.

(087) objavljeno 18. 03. 2023. u 20:10 h

*******************


alt


GDJE ĆE MURVIČANI SA SMEĆEM?

Poluukopni kontejneri u Murvici, koji su bili na istočnoj rubnoj strani parkirališta, izvađeni su iz svojeg ležišta, jer je na njihovoj lokaciji predviđena trafostanica. Treba će se Murvičani strpjeti jedan tjedan, koliko „Berici“ treba da ukopa kontejnere uz zapadni rub parkirališta.

Gdje će za to vrijeme Murvičani odlagati kućni otpad? Saznali smo da će im u Murvicu biti donesena dva plastična kontejnera po 240 litara, kao privremeno rješenje. Njih će „Michieli-Tomić“ prazniti svaki drugi dan.

Gornju sliku smo snimili u subotu u 11 sati, ali plastične kontejnere nismo – vidjeli. (j.e.)

(086) objavljeno 18. 03. 2023. u 20:05 h

********************


alt


EDUKACIJA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE

Prema broju posjetitelja na subotnjoj edukaciji privatnih iznajmljivača, moglo bi se zaključiti da Boljani nisu naročito zainteresirani za predavanja koja organizira (i plača) TZ SDŽ. Mislimo da su mnogo toga propustili naučiti prije dolaska gostiju, a lijepo vrijeme ih je možda privukao da se prihvate nekog drugog posla. (j.e.)

(085) objavljeno 18. 03. 2023. u 20:00 h

********************


alt


STIŽU UPLATNICE ZA KOMUNALNU NAKNADU

Iako smo pri kraju ožujka, uplatnice za komunalnu naknadu dolaze nam tijekom idućeg tjedna. Uobičajeno je i ranijih godina da smo spomenute uplatnice primali u ožujku, a ove je godine situaciju otežala činjenica da je na uplatnicama trebalo ispisati iznose u eurima. Također, će manje iznose za uplatu dobiti oni koji su navršili 65 godina jer su oslobođeni plaćanja za 50 kvadrata stambene površine.

Ukupno će se poslati preko 2.000 uplatnica, a dodatnu će uplatnicu dobiti oni koji su ostali dužni za uplatu komunalne naknade u 2022. godini.

Na svakoj uplatnici je komunalna naknada za dva mjeseca. (j.e.)

(084) objavljeno 18. 03. 2023. u 19:55 halt

subota, 18. ožujka 2023.


alt


SVETKOVINA SV. JOSIPA – DAN KASNIJE

Svetkovina sv. Josipa ove godine neće se slaviti 19. ožujka, nego dan kasnije, odnosno 20. ožujka. Razlog tomu jest da uobičajeni datum slavlja Josipova ove godine pada na četvrtu korizmenu nedjelju koja „ima prednost“, prenosi Aleteia.

Naime, prema Općoj uredbi o liturgijskoj godini i kalendaru, u kojoj su navedeni stupnjevi liturgijskih slavlja, stoji da Dan Gospodnji ustupa svoje slavlje samo svetkovinama i Gospodnjim blagdanima.

Razlog naravno leži u tome što je nedjelja temelj i jezgra čitave liturgijske godine ili kako čitamo u Katekizmu Katoličke Crkve, „nedjeljno slavlje dana i euharistije Gospodnje u središtu je života Crkve“, a „nedjelja u koju se, prema apostolskoj predaji, slavi vazmeno otajstvo, treba da se u općoj Crkvi održava kao prvobitan zapovijedani blagdan“.

Prema tome, sveta misa u crkvici Sv. Josipa u Podbarju je u ponedjeljak u 9 sati. (j.e.)

(083) objavljeno 17. 03. 2023. u 19:20 h

********************


alt


ZATVORENA „KUPINICA“

Trgovina „Kupinica“ u Ulici Domovinskog rata prestala je s radom od petka, 17. ožujka. U taj će prostor uskoro useliti „Studenac“ i to će biti njihova četvrta trgovina u Bolu.

Datum otvaranja nove trgovine objavit ćemo u našoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(082) objavljeno 17. 03. 2023. u 19:15 h

********************


alt

Katamaran "Vida" snimljen u petak, prije priveza uz Veli most


KATAMARAN DOŠAO U BOL

Nakon ponedjeljka, u petak je u Bol ponovno došao katamaran iz Splita kojim su stigla i 42 putnika. Zbog vremenskih nepogoda (jugo, pa bura) katamarana nije bilo u utorak, srijedu i četvrtak. Ukupno je ovaj mjesec katamaran 6 puta izostao.

Prošle godine u ožujku katamaran u Bol nije dolazio 6 puta. (j.e.)

(081) objavljeno 17. 03. 2023. u 19:10 h

********************


alt


SATNICE SLIJETANJA I POLIJETANJA AVIONA

Saznali smo, osim što će brački aerodrom sa Zagrebom biti od 28. ožujka do 28. listopada povezan srijedom (lani utorkom) i subotom, i za satnice slijetanja i polijetanja sa bračkog aerodroma.

Srijedom su slijetanja zrakoplova iz Zagreba u 16:15 (29. ožujka), 16:20 (5. travnja) i 16:00 sati (12. travnja - 25. listopada).

Subotom avion iz Zagreba dolazi na brački aerodrom u 13:05 (1., 8. i 19. travnja, 6. i 13. svibnja, 14., 21. i 28. listopada), 14:30 (15. travnja), 12:05 (22. travnja), te u 8:50 sati (30. svibnja do 30. rujna).

Polasci s Brača srijedom za Zagreb su u 16:50 (29. ožujka), 16:55 (5. travnja) i 16:35 (12. travnja – 25. listopada).

Polasci za Zagreb subotom su u 13:40 (1. i 8. travnja), 15:00 (15. travnja), 12:55 (22. travnja), 13:35 (29. travnja, 6. svibnja i 28. listopada), 17:05 (13. i 20. svibnja i 14. listopada), 23:20 sati (27. svibnja – 30. rujna).

(080) objavljeno 17. 03. 2023. u 19:05 h

********************


alt


MALI BOLSKI RAZGOVORI

U najnovijem nastavku Malih bolskih razgovora Vinko Brešković piše o aktualnoj temi: najavi poreza privatnim iznajmljivačima.

- Slušaj, ne možeš gledat sve na isti način, ne možeš nas stavit sve u isti bubanj. Ja živem od tega iznajmljivanja, radim ja i žena i nećemo dobit nikakvu penziju na ti račun. A oni šta rade u firmi, imaju plaće i na kraju dobiju penziju, a ovako ja šta zaradim, zaradim i to mi je sve. To ti je velika razlika. Imaš čovika na primjer iz Zagreba koji je ovdi napravia kuću sa deset apartmana i iznajmljuje liti tri miseca, a onda ide nazad u grad i tamo troši svoju zarađenu lovu, a ja stalno živen ovdi. To ne može bit isto. Ima još jedna stvar. Cili porez koji ja plaćam ide našoj općini, a njegov cili porez ide u Zagreb. Ako bi poveća te poreze, znaš ko bi se bogatia, Zagreb a ne Bol – glasno razmišlja Duje.

Cijeli tekst je u rubrici Mali bolski razgovori ili kliknite OVDJE.

(079) objavljeno 17. 03. 2023. u 19:00 h

********************


alt


EDUKACIJA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE

Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije nastavlja i u 2023. godini s uspješnim programima edukacija za privatne iznajmljivače koji će se održati u Bolu ove subote, 18. ožujka u 9:00 h u Domu kulture. Predavači su Barbara Marković (brendiranje i tematiziranje smještajnih jedinica / vile ili kuće za odmor / destinacijski menadžment, politika cijena /, Ana Brničević (osnovna prava i obveze / napredni domaćin, prava i obveze) i Tomislav Zović (oglašavanje na društvenim mrežama / prodajne i komunikacijske vještine).

(078) objavljeno 17. 03. 2023. u 18:55 h


************

OBAVIJEST IZ TVRTKE "MICHIELI-TOMIĆ"

Sa parkirališta u Murvici uklonjeni su poluukopni kontejneri i bit će premješteni

(prelocirani) na zapadni dio parkirališta. Kako će premještanje trajati cijeli idući tjedan,

tijekom subote će privremeno na isto parkiralište biti doneseni stari kontejneri za

odlaganje smeća.

alt
petak, 17. ožujka 2023.


alt

Breskve u cvatu u vrtu Vinka Marinkovića Bumbe


STIŽE NAM PROLJEĆE

U ponedjeljak, 20. ožujka stiže nam – proljeće. Iako ste vjerojatno učili kako proljeće počinje 21. ožujka, činjenica da ove godine proljeće zapravo započinje 20. ožujka može vas zbuniti, ali nije iznenađujuća. Proljeće astronomski započinje na proljetni ekvinocij, ravnodnevnicu, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 sati, jednako kao i tamni dio dana. Zapravo, proljeće koje započinje 21. ožujka za svoga života vjerojatno više nećete vidjeti, jer sljedeći put proljeće će započeti 21. ožujka tek 2101.

Proljeće je vrijeme kada se mi i sve oko nas budi iz zimske uspavanosti. Dani postaju sve dulji i dulji, te više vremena imamo za ono što volimo. Čini se kako zemlja i priroda oko nas započinju disati punim plućima, donoseći pozitivno raspoloženje i optimizam svima koji žele.

(077) objavljeno 16- 03. 2023. u 19:35 h

********************


alt

U ponedjeljak je u 17:05 posljednji put došao u Bol katamaran iz Splita, prije juga i bure


KATAMARANA NEMA NI U ČETVRTAK

Ni treći dan, u četvrtak u 17:05 sati, katamaran iz Splita nije došao u Bol. Od utorka ujutro katamaran je u splitskoj luci gdje je privezan najprije zbog juga, a onda zbog bure.

Do sada je katamaran u ovom mjesecu izostao pet puta, a sigurno je da katamaran u petak ujutro neće biti (šesti put) ni iz Bola za Split. (j.e.)

(076) objavljeno 16. 03. 2023. u 19:30 h

********************


alt


EDUKACIJA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE

Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije nastavlja i u 2023. godini s uspješnim programima edukacija za privatne iznajmljivače koji će se održati u Bolu u subotu, 18. ožujka u 9:00 h u Domu kulture. Predavači su Barbara Marković (brendiranje i tematiziranje smještajnih jedinica / vile ili kuće za odmor / destinacijski menadžment, politika cijena /, Ana Brničević (osnovna prava i obveze / napredni domaćin, prava i obveze) i Tomislav Zović (oglašavanje na društvenim mrežama / prodajne i komunikacijske vještine).

(075) objavljeno 16. 03. 2023. u 19:25 h

********************


alt


alt


OBUKA MLADIH VATROGASACA

U privremenom domu bolskog DVD-a ne miruju i kada nema potrebe da su na terenu zbog požara. U slobodno vrijeme se za nove članove organizira predavanje na kojem starije kolege prenose znanje na mlađe. Tako je bilo i u četvrtak poslije podne kada je Toma Stipičić održao predavanje u dvorani (upoznavanje s opremom), a nastavio ispred vatrogasnog vozila (pristup šumskom požaru). (j.e./foto: n.topalović)

(074) objavljeno 16. 03. 2023. u 19:20 h

********************


alt


USKORO RESTORAN NA CESTI BOL – G.HUMAC

Na cesti od Bola prema Gornjem Humcu, prije skretanja za aerodrom, uskoro se otvara restoran PRODOLE. Prve će goste, nakon preuređenja, primati od 1. lipnja, a nudit će se bračka janjetina s ražnja, peka, pečenje na špici, odojak …

Restoran je 8 kilometara udaljen od Bola, a po izgrađenom prostoru, idealan je za svečane ručkove ili večere povodom vjenčanja, krizme, prve pričesti, krštenja, godišnjice …

Za informacije i dogovor može se nazvati voditelja restorana na mobitel 099 656 5071. (j.e.)

(073) objavljeno 16. 03. 2023. u 19:15 h
alt

četvrtak, 16. ožujka 2023.


alt


AVIONOM IZ ZAGREBA 29. OŽUJKA

Prema redu letenja u srijedu 29. ožujka trebao bi biti prvi avionski let iz Zagreba na Brač te isti dan natrag. Time bi bila uspostavljena ovosezonska linija, srijedom i subotom, Zagreb – Brač – Zagreb. (j.e.)

(072) objavljeno 15. 03. 2023. u 20:35 h

**********************


alt

U srijedu ujutro (9:30 sati) prije bure


NAKON JUGA – BURA

Tijekom srijede ujutro, nakon juga, zapuhala je bura. To je razlog što je i u srijedu katamaran ostao u splitskoj luci pa nije dolazio u Bol i Jelsu. Zbog toga će i u četvrtak ujutro Bol ostati bez brzobrodske veze sa Splitom.

Kao što je najavljeno, zabilježen je i pad temperature zraka. (j.e.)

(071) objavljeno 15. 03. 2022. u 20:30 h

********************


alt


KVIZ: ČETVRTA POBJEDA

Buri usprkos u Centru za kulturu sudjelovalo je u srijedu od 19 sati šest ekipa u natjecanju kviz znanja. Došla je i jedna ekipa iz susjedne Murvice.

Pitanja, njih 45, sastavio je Deni Bjelobradić.

Nakon 60 minuta najbolji rezultat (37 točnih odgovora) imala je ekipa “Treća sreća“ (Stipe, Antonio, Milan i Stanko). Drugoplasirana ekipa iz Murvice imala je 34 točna odgovora. (j.e.)

(070) objavljeno 15. 03. 2023. u 20:25 h

********************


alt


ANKETA: BUDUĆI RAZVOJ TURIZMA U BOLU

Poduzetnički centar Aktiva u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Bol provodi dubinsku analizu stanja razvoja turizma na području općine Bol s ciljem izrade akcijskog plana budućeg razvoja turizma na ovom području.

Ovom prilikom vas molimo da ispunite anketu na linku ispod u što većem broju da bi dobili relevantne podatke za obradu.

Ovo je prva anketa od četiri.

Ako niste u mogućnosti ispuniti anketu online, pozivamo vas da istu dođete ispuniti u Ured TZO Bol, Obala bolskih pomoraca bb.

https://forms.gle/J2nqRYeehaoTd4Ah7

(069) objavljno 15. 03. 2023. u 20:10 h