Foto kritika


alt


POLUUKOPNI KONTEJNERI

Evo jedne fotokritike kojoj ne treba komentar! (r.b.)

(objavljeno  24. 10. 16.)


***************alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Obično smo viđali i snimali parkirane automobile na početku šetnice ispred tamošnjih vikendica, a sada su autima počeli dolaziti do hotela "Bretanide". Što bi se hrvatskom vozaču dogodilo da je auto ostavio u pješačkoj zoni negdje u Sloveniji? (foto: Mila Cvitanić)

(objavljeno  25. 02. 2016.) 


*******************alt


PJEŠACI NA KOLNIKU

Nije neka novost da pješaci, koji žele do supermarketa „Studenac“, moraju pješačiti po kolniku Bračke ceste. Trotoar nikada nije napravljen, pa je pravo čudo kako još nitko nije stradao. Radi se o glavnoj cesti za ulaz i izlaz vozila iz Bola, a u ljetnim mjesecima je veliki promet ljudi i vozila.
Kade se i ako bude uređivao rotor možda bi barem s jedne strane ceste trebalo urediti i malo trotoara. (J.E.)

(objavljeno  20. 10. 2015.)


***************alt


VOZNI RED BEZ VLAKA

Čitav ovaj tjedan ne vozi turistički vlakić Ulicom Hrvatskih domobrana prema Samostanu. Nema više vlakića, ali još stoji vozni red. Znamo tko je postavljao vozni red, a treba li ta osoba i da ga ukloni ili možda prekrije s obavijesti (na više jezika) da vlakić za ovu godinu više ne vozi. (Kada se bude skidao vozni red, na ostalim stanicama, tamo gdje vlakić još prometuje)  trebalo bi zalijepiti novi vozni red. Turista još ima u Bolu!

(objavljeno  26. 09. 2015.)


***************alt


NADSTREŠNICA

Nakon uređenja pročelja Lože, još je nakaradnije vidjeti staru nadstrešnicu iznad ulaza u prostoriju lučkog kapetana. Tu navraćaju skiperi skupocjenih jahti, a ni prolaznici nisu posve ravnodušni. Ukoliko Lučka kapetanija u Splitu, nadležna za opremanje prostora, nije u mogućnosti platiti za novu nadstrešnicu ili ih nije briga, Općina i Turistička zajednica bi iz svojih sredstava trebali to učiniti umjesto njih. Ako se već volimo hvaliti da je Bol elitna destinacija, treba se potruditi da i vizualno to bude. (J.E.)

(objavljeno  12. 07. 15.)

**********


alt


alt


PRIVATNI PARKING NA ŠETNICI (?!)

Već stvarno nije novost da se vozi šetnicom prema Zlatnom ratu i da istu pojedinci koriste kao privatno parkiralište.
Gotovo identične fotografije, snimljene na istom mjestu, već su objavljivane u ovoj rubrici što navodi na zaključak da se radi o uvijek istim pojedincima koji misle da za
njih ne vrijede propisi.
Srdačan pozdrav

Ada Seferagić

(objavljeno  04. 08. 14.)
**********

alt


KADA GRAĐEVINARI MOGU RADITI?

Je li normalno da se radi i nedjeljom (28. rujna) i to od 9.30 sati? Strojevi razbijaju kamenje, a žao mi je da se uništavaju i borovi. Volim Bol i tu provodim sa suprugom više od tri mjeseca pa nisam ravnodušna s onim što čujem i vidim.

Hana Švendova 


U Općini smo dobili slijedeću informaciju: "Na području Općine Bol ne mogu se graditi građevine niti izvoditi radovi od 1. lipnja do 30. rujna. U danima kada je dozvoljena gradnja ne može se graditi u vrijeme dnevnog odmora (13 do 14 sati) te u vrijeme noćnog odmora (20 do 08 sati)."


********************


alt


PATULJASTI ZNAK

Pred neki dan postavljeni su prometni znakovi na tek asfaltiranoj cesti prema Murvici. Ovaj putokaz (Murvica 3 km) nekako mi je patuljast i čini mi se da ga je trebalo postaviti malo više i uočljivije.

Juraj Pavišić Juki

(objavljeno 31. 03. 13.)

*******************


alt

Skulptura koju je netko srušio s postolja


alt

Postolje danas, ali bez skulpture


VANDALI PONOVNO U AKCIJI

Od skulpture "Dalmatinka" ostalo je samo postolje. Netko je po drugi put, od 2009. kada je ova skulptura postavljena na šetnici nedaleko hotela "Bretanide", srušio rad akademske kiparice Ane Jureško. Ovaj put ostali su na podu kameni komadi koje će se teško moći spojiti u jednu cjelinu, pa je za pretpostaviti da će trebati načiniti repliku.

Ne može se opravdati nečije vandalsko ponašanje, a troškove popravka će - ne utvrdi li se tko je to učinio - platiti porezni obveznici u Bolu. (D.M.)


********************


alt


KROJEVE SKALINE

Kraljeve stepenice (Krojeve skaline) izgrađene su prije 137 godina (1875.) prije dolaska u Bol cara Franje Josipa I. Možda to i nije spomenik kulture, ali je svojevrsni povijesni raritet koji je interesantan i turistima. Međutim, ove Kraljeve stepenice zbog zuba vremena i nehaja izložene su propadanju pa je neophodna intervencija na njihovom saniranju i zaštiti od daljnjeg urušavanja. Zahvate bi trebalo učiniti tijekom zimskih mjeseci, prije početka nove sezone. (J.E.)


********************


alt


ZABRANA, ALI KAKO ZA KOGA

Koncesionar plaže Zlatni rat ("Grabov rat" d.o.o.) uredio je parking na istočnom dijelu unutar ograđenog prostora. Čuvar na rampi propušta samo vozila djelatnika koji rade na plaži. Povremeno se dogodi, kao na našoj slici, da netko parkira gdje to samo on želi. Jer, parking mu je predaleko - pedesetak metara. Zašto bi netko, misli vlasnik ovoga vozila, njemu određivao gdje se treba zaustaviti. (Odgovorni u "Grabovom ratu" znaju ime vlasnika automobila.)

Za iduće ljeto najavljene su propusnice, ali samo za one koji će poštivati odluke i parkirati tamo gdje je to određeno. Nediscipliniranima će se oduzimati propusnice, a očekuje se da će u to vrijeme biti uspostavljena i pauk služba. (J.E.)


*******************


alt


SMJEROM PUTOKAZA (2)

Evo još jednog putokaza koji zbunjuje vozače i (po nama) upučuje ih u krivom pravcu (dužom i lošijom cestom). Na izlazu iz Supetra, po ovom panuo za Milnu treba skrenuti lijevo (preko Nerežišća, čijeg imena nema na tabli), a ne desno preko Sutivana i Ložišća.

Vjerojatno autori imaju neko objašnjenje ali iz Županijske uprave za ceste i Hrvatskih cesta - glasa (objašnjenja) čuti nije. (J.E.)


*******************


alt


SMJEROM PUTOKAZA (1)

Strancu koji automobilom iz Bola želi u Pučišća i nije baš lako. Na križanju ispred Gornjeg Humca mora se odlučiti: skrenuti desno ili lijevo jer na tabli nema Pučišća! Ispravan je izbor - lijevo, jer krene li desno doći će u Sumartin.

Tko je nadležan da ispravi ovaj, po nama - propust? U Županijskoj upravi za ceste uputili su nas na Hrvatske ceste, odnosno njihovu ispostavu u Splitu. Poslali smo im i ovu fotografiju, ali nismo dobili odgovor.

Ovaj ćemo tekst sa slikom proslijediti u Zagreb: upravi Hrvatskih cesta i nadležnom ministarstvu. Možda će nam se oni javiti. (J.E.)


********************


alt


PROMET NA ŠETNICI

Do prije tri-četiri godine promet šetnicom u sezoni je bio onemogućen. Zadnjih je godina sasvim drugačije. Promet se odvija nesmetano, a posebno od 2011. otkada u Bolu nema policije. Pristup šetnici je moguć kroz Put oleandra a nigdje ne postoji prometna signalizacija o zabrani prometa.

Mislim da su turisti zaslužili mirnu šetnju, a naročito djeca, kojima prijeti stalna opasnost od automobila i skutera.

Vlado Anić

Stanje 1. srpnja 2012. godine: automobili a posebno motorkotači nesmetano vozikaju po šetnici. Možda od danas bude nešto drugačije jer u Bol su, za ovo ljeto, stigli policajci.