Arhiv 2020. / II.


Vijesti objavljene u veljači 2020.

u veljači objavljeno 129 vijesti i 192 fotografijesubota, 29. 02. 2020. *****alt

U novoj zgradi ima prostora i za sjedište novog regionalnog vodovoda, a dio bi se mogao dati u najam za otplatu kredita. Na lokaciji gdje je danas Vodovod Brač planira se gradnja osnovne škole


KREDIT ZA NOVU ZGRADU

Skupština Vodovoda Brač, na sjednici održanoj u petak u Supetru, suglasila se s nastavkom gradnje poslovne zgrade. U tu svrhu zatražit će se kredit od 14 milijuna kuna na rok otplate od 11 godina.
Na sjednici, osim članova Skupštine, bili su: gradonačelnica Supetra i načelnici općina Pučišća, Sutivan i Nerežišća.
Zaključeno je, također, da se u iduća dva mjeseca izradi sistematizacija radnih mjesta s novim koeficijentima. Nema automatizma u povećanju plaća kada je poslovanje društva u minusu. (j.e.)

(129) objavljeno 28. 02. 20. u 21:35 h

********************


alt


PODJELA SPREMNIKA ZA OTPAD

U petak su od 16 do 19 sati u Reciklažnom dvorištu Boljani mogli preuzeti nove spremnike za kućni otpad, kapaciteta 120 litara. Odmah su se ti spremnici i čipirali, ali i spremnici koji su već korišteni. U redu se trebalo čekati i do 45 minuta, ali smo sigurni da svi još nemaju spremnike ili im stari nisu čipirani.
Kada počne evidentiranje broja pražnjenja spremnika, a ne vjerujemo da će to biti od 1. ožujka, koncesionar „Michieli-Tomić“ neće prazniti nečipirane spremnike.
Sigurno spremnike nemaju ni svi vikendaši, a još nisu podijeljene ni kartice za otvaranje poluukopnih kontejnera. Njih će dobiti stanari u višekatnim zgradama (na primjer naselje Blato) i oni do kojih ne mogu vozila koncesionara. (j.e.)

(128) objavljeno 28. 02. 20. u 21:30 h

********************


alt


NOVA LOKACIJA ZA RADNU AKCIJU

Najavljena subotnja radna akcija čišćenja šume, kako su nam javili iz DVD Bol, bit će zapadnije od dosadašnje lokacije. Zbog onih koji će se (možda) dragovoljno odazvati pozivu, napominjemo da je sastanak u 8 sati, a radit će se uz cestu Bol – Murvica prije skretanja (zavoja) za plažu Zlatni rat. (j.e.)

(127) objavljeno 28. 02. 20. u 21:25 h

********************


alt


PREDAVANJE: SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije u petak je u Srednjoj školi Bol održano predavanje pod nazivom Utjecaj spolno prenosivih bolesti na reproduktivno zdravlje. Učenici u dobi od četrnaest do osamnaest godina su slušali o opasnostima spolno prenosivih bolesti, njihovim vrstama te načinima prevencije i liječenja. Najpogubnijoj spolno prenosivoj bolesti, sindromu stečenog gubitka imuniteta (AIDS ili SIDA) je uzročnik HIV virus. Tijekom zaraze dolazi do slabljenja ili uništavanja obrambenog sustava, a u završnoj fazi infekcije virusom se razvija AIDS. HIV se prenosi zaraženom krvlju, spolnim kontaktom i tijekom trudnoće sa zaražene majke na dijete. Virus se ne prenosi dodirom, rukovanjem, odjećom, zrakom, disanjem ili kašljanjem.

Rizični čimbenici za spolno prenosive bolesti su dob, broj partnera te prakticiranje spolnog odnosa bez zaštite. (m.š.)

(126) objavljeno 28. 02. 20. u 21:55 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: NERED OKO NAS

Naša čitateljica E.Ž. poslala nam je dvije fotografije koje upozoravaju na nemar i nebrigu općinskih službi. Opravdanje je da od Nove godine nemamo komunalnog redara, ali to ne opravda ono što vidimo na slikama.
Slika 1: na zgradi nekadašnje Vidovice, u neposrednoj blizini Osnovne škole, vanjski otvori su istrunuli i prijeti opasnost za prolaznike.
Slika 2: oko poluukopnih kontejnera (Hrvatskih domobrana) ne treba biti smeća – to je svima jasno – ali se ne zna tko bi trebao očistiti nečiji nemar.
Možda će nam od pomoći biti komunalni redar koji bi treba početi radom od 1. travnja (nije šala).

(125) objavljeno 28. 02. 20. u 21:20 h

********************


alt


STATISTIKA: KADA SE RAZVODI U HRVATSKOJ?

Kada su najveće šanse za razvod? Iako je sedma godina na glasu kao najkritičnija, podaci Državnog zavoda za statistiku tvrde drugačije – o tome piše portal Index.
Na svom Facebooku Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive "ljubavne" podatke temeljene na statistici iz 2018. godine.
"Ponekad ljubav ne preživi sve izazove. U 2018. zabilježeno je 6125 razvoda", napisali su.
Konkretno, pokazalo se da je prosječno trajanje brakova iznosilo 14,9 godina, a žene se najčešće razvode u dobi od 41 godine, dok su muškarci nešto stariji u trenutku kada potpisuju papire za prekid braka, odnosno prosječno imaju 44,2 godine.
No osim onih negativnih, zabilježene su i pozitivne brojke. Tako je tijekom 2018. godine u Hrvatskoj sklopljen 19.921 brak. Najviše brakova sklapa u kasno ljeto i ranu jesen, odnosno tijekom rujna i listopada.
Također, neki su nakon prvoga bračnog neuspjeha odlučili braku dati drugu šansu. Tako su u 2018. godine 2064 razvedene žene i 2017 razvedenih muškaraca sklopili drugi brak, a u nove bračne vode uplovilo je i 226 udovica te 236 udovaca.

(124) objavljeno 28. 02. 20. u 21:15 h
petak, 28. 02. 2020. *****


alt


UMJESTO KAFIĆA - RESTORAN

Zbog kvara na vodovodnoj cijevi prošlog je četvrtka (27. veljače) zatvoren caffe bar Loža, nekoliko dana ranije nego je bilo planirano. Plan je da se, nakon 21 godine rada, dva boksa caffe bara Loža preurede u – restoran. Vlasnici caffe bara Ružica Mikulić i Velimir Čulina ustupili su, naime, prostor ugostitelju iz Makarske.
U zatvorenom dijelu uredit će se kuhinja i sanitarni prostor, a na otvorenom će biti stolovi restorana. Očito će restoran raditi samo u sezoni, a otvaranje se planira, nakon preuređenja, od 1. svibnja.
Treći boks ostaje, za sada, izvan restorana i ljeti će tamo i dalje biti prodavaonica suvenira.
Prenamjenom prostora ispod Lože, nema više ispijanja kave dok se čeka ujutro katamaran, a niti kartanja poslije podne, omiljene igre Boljana u zimskim mjesecima. (j.e.)

(123) objavljeno 27. 02. 20. u 20:45 h

********************


alt


OD NEDJELJE NOVO RADNO VRIJEME

Od iduće nedjelje, 1. ožujka, ponovno će biti otvorena benzinska postaja u Bolu i to nedjeljom od 7 do 12 sati. Slijedeći dan, od ponedjeljka radit će se ponovno dvokratno: 7 do 12 i 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom INA će u Bolu radi od 7 do 12 sati.
Benzinska postaja INE radi od 20. siječnja samo kroz jutro (7 - 13 sati), a nedjeljom je bila zatvorena. Razlog je korištenje godišnjih odmora zaposlenika INE. (j.e.)

(122) objavljeno 27. 02. 20. u 20:40 h

********************


alt


PETA RADNA AKCIJA DVD-a

U subotu će članovi DVD Bol u organiziranoj, petoj po redu, akciji čistiti šumu iznad Zlatnog rata. Sastanak je u 8 sati, a mogu im se priključiti i dragovoljci koji nisu članovi DVD-a, ali su spremni pomoći u prorjeđivanju šume zbog sprječavanja mogućih požara. (j.e.)

(121) objavljeno 27. 02. 20. u 20:35 h

*******************


alt


VOZIMO LI STARE AUTOMOBILE?

Prošle godine u prvom pokušaju 22 posto vozila nije prošlo tehnički pregled, a najčešći nedostaci utvrđeni su na uređajima za kočenje, pokazuju objavljeni podaci Centra za vozila Hrvatske, koji pokazuju i da Hrvatska ima stari vozni park.
Od ukupno 2,15 milijuna pregledanih vozila na redovnom tehničkom pregledu u 2019. godini neispravnih je bilo 471,4 tisuće, što je rast od 1,1 posto u odnosu na 2018. godinu.
Uobičajeno najveći broj nedostataka uočen je na uređajima za kočenje, a slijede nepravilnosti na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.
Na trećem mjestu po udjelu neispravnosti su osovine, kotači, gume i ovjes, a slijede nepravilnosti sa samonosivom karoserijom, šasijom i ostalim dijelovima pa tek onda nepravilnosti s motorom.
Brojna vozila nisu prošla ni eko test pa su tako prošle godine pronađena 82.863 nedostatka na ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila.
Podaci pokazuju i da se najveći dio voznog parka u Hrvatskoj sastoji od starih vozila. To znači da je i dalje oko 70 posto voznog parka u Hrvatskoj starije od deset godina. (hina)

(120) objavljeno 27. 02. 20. u 20:30 hčetvrtak, 27. 02. 2020. *****


alt


POČELA JE KORIZMA

Čistom srijedom ili Pepelnicom počela je korizma ili četrdesetnica, dio liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, dobrim djelima te dubljem promišljanju svoje vjere.
Vrijeme korizme traje puna 44 dana, no korizmene nedjelje nisu pokornički dani, već su poput svih ostalih nedjelja dani slavlja. Tako je tijekom korizme 38 pokorničkih dana, ako im se dodaju Veliki petak i Velika subota koji su dani molitve i posta, ali nisu dio korizme, dobiva se 40 pokorničkih dana – od Pepelnice do samoga Uskrsa.
U korizmi kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi kako bi, pomireni s Bogom i ljudima, mogli radosnije slaviti Uskrs.

(119) objavljeno 26. 02. 20. u 22:45 h

*********************


alt


KORONAVIRUS POPUT GRIPE

- Koronavirus vam je vrlo sličan kao i virus gripe. Oni dolaze ciklično, šire se vrlo brzo. I ti virusi jednostavno nestaju za par mjeseci. To se u Kini događa, vjerujem da će se to događati i u drugim zemljama po svijetu. Tako da će ovaj virus, ovaj zadnji virus nestati, kao što su i drugi virusi nestajali u prošlosti. Također, ono što stvarno želim naglasiti za javnost je da moramo biti svjesni da ovakvih opasnosti postoji sve više i više i mi kao znanstvenici moramo upozoriti javnost da ignoriranje klimatskih promjena, u biti nije bezazleno samo zbog toga što imamo probleme s vremenom, nego radi toga što se stvaraju tzv. dormantni ili pritajeni virusi u prirodi. Oni nastaju upravo zbog klimatskih promjena i moja očekivanja su u budućnosti da će biti još više ovakvih slučajeva. Moramo pripremiti ne samo znanstvenike, ne samo ulagati u znanost, nego moramo pripremiti i javnost da shvaćaju da će mnoge stvari koje se događaju na svijetu, a povezane su s klimatskim promjenama, imati u budućnosti reperkusiju i na naše zdravlje i na pojavu ovakvih virusa, kazao je Ivan Đikić, poznati hrvatski znanstvenik gostujući u emisiji na N1 televiziji.


O KORANOVIRUSU „NEDJELJOM U 2“

IGOR RUDAN, jedan od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, član Kraljevskog društva u Edinburghu i pokretač Škole za 21. stoljeće, na Facebooku se oglasio o koronavirusu. Prenosimo dio njegove izjave koja je objavljena na portalu Indeks:

"Pristao sam biti gost gospodinu Aleksandru Stankoviću ovu nedjelju, 01.03.2020. u emisiji "Nedjeljom u 2". Također, pristao sam dati i intervju Nenadu Jariću Dauenhaueru za Index.hr koji bi trebao biti objavljen tjedan dana kasnije, tj. oko 08.03.2020. Uz to, pisat ću i za moj matični "Večernji list", čiji sam kolumnist. Svi ostali mediji imaju pravo prenositi nastavke serijala kojeg sam započeo na Facebooku pod nazivom "Karantena Wuhan", a u kojem ću tijekom trajanja ove pandemije sustavno objašnjavati sve što mi se čini bitnim za dubinsko razumijevanje i dobro informiranje o svemu što se događa. Više od toga doista nikako neću stići ponuditi, pa se zbog toga svima iskreno ispričavam unaprijed", piše Rudan.


NEMA POSJETA U SPLITSKOJ BOLNICI

Zbog preventivnih razloga zabranjeni su, do daljnjega, posjeti bolesnicima u KBC Split.

(118) objavljeno 26. 02. 20. u 22:40 h

*********************alt


BEZ EKSKURZIJA U ITALIJU

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je dopis osnovnim i srednjim školama da zbog pojave koronavirusa u Italiji otkažu putovanja u tu državu u slijedećih mjesec dana. Škole su obavezne poslati i podatke o planiranim putovanjima u Italiju do kraja lipnja 2020. godine.
U idućih mjesec dana u bolskim školama nisu planirana putovanja u Italiju. Međutim, nakon toga roka, u periodu od 17. do 25. travnja u gradu Corato kraj Barija održava se mobilnost A Healthy Taste of Inclusion unutar Erasmus+ projekta. U projekt je uključena Srednja škola Bol. Do tada će se znati mnogo više pa i to hoće li možda i ovo putovanje biti odgođeno.

(117) objavljeno 26. 02. 20. u 22:35 h

********************


alt


JAVNI POZIV ZA POTPORE MANIFESTACIJAMA

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je dva javna poziva za bespovratne novčane potpore manifestacijama koje se organiziraju u 2020. godini.
• Organizatori kulturnih, zabavnih, sportskih i eno-gastronomskih manifestacija mogu računati na 50 posto opravdanih troškova. Jedan organizator može podnijeti najviše dva zahtjeva za neku od manifestacija koju planira organizirati.
Rok za prijavu je 18. ožujka, a uvjeti za sudjelovanje u traženju potpore objavljeni su na službenim stranicama TZ SDŽ.
• Objavljen je i Javni poziv za potpore TOP događanja u SDŽ u 2020. godini. Ovih događanja, po nama, nema u Bolu, osim možda za WTA teniski turnir, jer je potrebno da bude na manifestaciji najmanje 5.000 gledatelja. (j.e.)

(116) objavljeno 26. 02. 20. u 22:30 h

*********************


alt


OPĆINA BOL DOBILA OVLAŠTENJE

Skupština Splitsko-dalmatinske županije, pod predsjedanjem Petroslava Sapunara, na 30. sjednici održanoj 25. veljače usvojila je Odluku o povjeravanju ovlaštenja Općini Bol za davanje koncesija na pomorskom dobru na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat, i za sezonu 2020. godine.
Prema ovoj odluci Općina će određivati, nakon javnog natječaja, tko će pružati na Zlatnom ratu usluge na kopnenom i pomorskom dijelu. (j.e.)

(115) objavljeno 26. 02. 20. u 22:25 h

********************


alt


PO SPREMNIKE U PETAK

Svi oni koji nemaju spremnik za kućni otpad ili ga imaju ali nije čipiran, trebaju navratiti u petak, 28. veljače u Reciklažno dvorište. Tamo će od 16 do 19 sati preuzeti čipirani spremnik ili će im se čipirati spremnik koji će autom dovesti u Reciklažno dvorište.
Koncesionar neće prazniti nečipirane spremnike niti će odvoziti plastične vreće sa otpadom jer neće znati kome bi tu uslugu naplatili. (j.e.)

(114) objavljeno 26. 02. 20. u 22:20 h

********************


alt


GLEDANOST VIDEOTEKE

Na pokladni utorak, odmah nakon čitanja testamenta na Kupini, objavili smo snimku u trajanju od 7'38“. U prvih 6 sati bilo je 233 otvaranja, a u srijedu do 21 sat snimku je pogledalo 427 naših čitatelja.
Snimka je objavljena u rubrici VIDEOTEKA, a za pogledati kliknite OVDJE.

(113) objavljeno 26. 02. 20. u 22:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: FLEKANI PLOČNIK

Svake godine u ovo vrijeme na Velom mostu su po cijeli dan galebovi. Iza njih, međutim, ostaju bijele fleke na pločniku koje nisu ugodne za oko. Može li se povremeno organizirati da se taj dio šmrkom opere? Bili bi zahvalni putnici koji odlaze ili dolaze katamaranom. (j.e./t.d.)

(112) objavljeno 26. 02. 20. u 22:10 h


srijeda, 26. 02. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ZBOG PRIJESTUPNE GODINE – DVOJE OKRIVLJENIH

Karnevalska fešta je organizirana i ove prijestupne godine kada je bilo dvoje optuženih za sve nevolje koje su zadesile Bol. Sve što je izrečeno primljeno je kao zdravo za gotovo, a nije bilo ni riječi u obrani okrivljenih. Kažu da je takav običaj.
Pohvalno je što su svake godine sve kvalitetnije i maštovitije maske.
Možda je testament, koji se čitao na Studencu, bio malo duži, a neka su se imena ponavljala i više puta. Nitko se ne bi trebao ljutiti zbog onoga što je u utorak popodne javno rečeno, ali bi moglo zabrinuti one koje uopće nisu spomenuti.
Neplanirano je, tijekom čitanja tastamenta, došlo do 10-minutne pauze zbog – nestanka struje.
Nakon tastamenta publici, koja je unatoč prohladnom vremenu ostala na Studencu, predstavile su se grupe koja su sudjelovale u povorci.
Na Pumpareli pripremljeno je spaljivanje bračnog para koji se vjenčao istog dana na Kupini. Prvi put smo prisustvovali spaljivanju u barci.
Nakon što su maškarama servirali pašticadu, nastavljena je fešta u Domu kulture. (j.e.)

(111) objavljeno 25. 02. 20. u 19:30 h

**********************


alt


KUPINA - EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Karnevalska povorka nakon polaska sa benzinske postaje prvi put je zastala na Kupini, na križanju ulica Marka Marulića i Ruđera Boškovića. Svima je ponuđeno piće i kolači, ali nam je sa bine pročitano zbog čega je Kupina proglašena europskom prijestolnicom kulture.
Snimku u trajanju od 7'38“ možete pogledati u Videoteci ili kliknite OVDJE.

(110) objavljeno 25. 02. 20. u 19:25 h
utorak, 25. 02. 2020. *****


alt

Na Studencu će biti glavni dio karnevalske fešte


PROGRAM NA POKLADNI UTORAK

Karnevalska povorka ove godine kreće sat ranije. U 12 sati polazak je sa benzinske postaje, a prva pauza je na Kupini gdje će maškare biti ponuđene kolačima i pićem, ali i prigodnim programom sa posebno izgrađene bine za ovu priliku.
Povorka nastavlja Ulicom Hrvatskih domobrana, a zaustavit će se još barem tri puta.
Na Studenac se očekuju oko 16 sati gdje se čita tastemenat i predstavljaju maskirane grupe. Obično bi oko 17 sati bilo spaljivanje Jure Karnevala na Pumpareli, ispred hotela „Kaštil“, u vrijeme dolaska katamarana iz Splita.
Nakon spaljivanje u Domu kulture će maskirani biti besplatno posluženi pašticadom. Potom slijedi zabava – maskenbal.

(109) objavljeno 24. 02. 20. u 21:55 h

********************

alt

Maškare iz 1967: Ivo Lukšić Bore, Milan Karmelić, Franko Marinković Puko, Tonko Jakšić Popić, Mate Petrić


KARNEVALSKI OBIČAJI U BOLU

Mlađe generacije tek od svojih roditelja ili iz priča svojih nona mogu saznati kako je to nekada bilo u Bolu. Odmah nakon novogodišnjih praznika počinjali su plesovi pod maskama i to svaki dan osim petkom. A plesalo se na pet mjesta: u Slogi, Čitaonici, Kavalkinu, kod Curice i u Tri kolone.
S posebnim uzbuđenjem čekalo se poklade zbog karnevalske povorke, čitanja testamenta, paljenja krnje i posljednji ples u utorak navečer. Majke bi u ponoć dolazile po svoje kćeri, jer počinje korizma.
• Tastament se najprije čitao na Studencu, zatim ispred brijačnice na Trgu (danas kiosk Tiska), a onda ispod murve Lože, da bi se 2012. ponovo vratili na Studenac. Jedino kada je bilo loše vrijeme koristila se kino sala ili velika dvorana Doma kulture.

• U pisanju tastamenta i organizaciji karnevalske fešte stariji se sjećaju Šime Petrića Bočineta, Vicencina Radića, Tome Jugovića, Tona Cvitanića Kokotića, Tome Kuiša, Franka i Tome Plenkovića … U novije vrijeme aktivni su bili Vinko Karmelić Štrika, Boris Pešutić, Frane Karninčić Domišijat, Zvonko Jakšić Čokrić, Stipe Marinković Pikolo, Juri Karmelić, Milan Karmelić, donedavno Ivica Jakšić Puko (Šušur), a nastavio je Mate Petrić

Čitatelji su ovaj spisak dopunili novim imenima, koja su nenamjerno izostavljena: Vinko Karninčić Zavajin, Nikica Cvitanić Borovina, Jaki Bačić, Neda Kraljević ...

Za izradu karnevalskih likova bili su zaduženi Vinko Kraljević Gemo, Lovro Karmelić, Branko Karmelić Pirčić ...
• Danas je to sasvim drugačije, kad je u pitanju karnevalsko ludovanje. Nije Bol nikakva iznimka.

(Molimo čitatelje da nam dopune ovaj spisak ukoliko smo nekoga izostavili. Hvala.)

(108) objavljeno 24. 02. 20. u 21:50 h

********************


alt

GRIPA STIGLA I U BOL

Od gripe je u Bolu oboljela mlađa populacija, uglavnom učenici, ali su zbog gripe bolesna i nekolicina nastavnika – saznali smo u Ambulanti od dr. Markice Tomića.
Prema službenim podacima od pred 8 dana, u Hrvatskoj je registrirano 30.587 oboljelih od gripe. (j.e.)

(107) objavljeno 24. 02. 20. u 21:45 h

********************


alt


NOVČANA POMOĆ ZA UČENIKE I STUDENTE

Općina Bol je objavila Natječaj za dodjelu novčanih pomoći učenicima i studentima sa područja općine Bol.
Ovisno o uspjehu u prethodnoj školskoj godini studenti će dobiti po 2, 3 ili 4 tisuće kuna. Srednjoškolcima će bez obzira na uspjeh biti isplaćeno po tisuću kuna ako se školuju izvan Bola u školskim programima kojih nema u Bolu.
Rok za podnošenje prijava je 27. ožujka, a tekst natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(106) objavljeno 24. 02. 20. u 21:40 h

*********************


alt


STROŽI PREGLEDI SAMO ZA NEKE BRODICE

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora pojasnio je neke odredbe iz Pomorskog zakonika kojim se željelo pridonijeti podizanju razine sigurnosti plovidbe, boljoj zaštiti ljudskih života, sprječavanju onečišćenju mora s plovnih objekata. Zbog netočnih interpretacija i krivih tumačenja, vlasnici brodica dovedeni su u zabunu vezano za njihove obveze koji proizlaze iz novih propisa.
Novost je što se propisuje obveza redovnog pregleda svakih pet godina brodica za osobne potrebe, duljine trupa veće od 7 metara ili snage porivnog uređaja većeg od 15 kW, ukoliko su opremljene sanitarnim čvorom, kuhinjom s ugrađenim plinskim trošilom, ugrađenim porivnim strojem ili imaju ugrađeni spremnik benzinskog goriva te ukoliko su predviđene za višednevni boravak na moru.
U Hrvatskoj ima 125.700 registriranih brodica, a 16.000 ih je zahvaćeno novim odredbama.

(105) objavljeno 24. 02. 20. u 21:35 h


ponedjeljak, 24. 02. 2020. *****


alt

Na Kupini je organizirana u nedjelju navečer prava djevojačka večer. Bile su djeveruše, ali i okolni stanari, roditelji mlade i nono. Točio se i šampanjac. Bilo je naravno i muzike. Po običaju, na prestupnu godinu, sudi se paru pa će tako biti i u utorak na Studencu. Mlada je odnekud došla u Bol kao sezonska radnica, pa je radi predostrožnosti, cijelu večer bila u izolaciji ...alt

Ništa bez Boljana! Na 32. riječkom karnevalu, među 11.000 maski bila je naša Keti iz obitelji Kukoč, a zbog udaje nastanjena u Kaštel Kambelovcu. Sa svojim Kaštelankama dolazi svake godine u Rijeku gdje je maškare (samo žene) došao vidjeti i Jurko Karninčić, u zimskim mjesecima stanovnik Rijeke, a ljeti je u Bolu


DANI SU KARNEVALA

Bliži nam se karnevalski utorak. Karnevali se uglavnom održavaju u dominantno katoličkim zemljama i regijama. Postoji više teorija o nastanku same riječi karneval, a jedna od njih je da se radi o latinskom izrazu carnem levare (ukloniti meso) koji simbolizira ulazak u četrdesetodnevnu korizmu koja je obilježena postom, askezom i samodisciplinom.
U New Orleansu, u američkoj saveznoj državi Louisiani, se održava Mardi Gras (franc. Debeli Utorak) kada se jede King Cake (Kraljevski kolač). Najpoznatiji svjetski karneval je onaj u brazilskom Rio de Janeiru gdje se ističu elaborirani kostimi i različite škole plesa sambe.
Na području Hrvatske najveću reputaciju imaju Riječki karneval i Samoborski fašnik koji ima svoj fašnički časopis Sraku još od 1904. godine. (m. škrbić)

(104) objavljeno 23. 02. 20. u 21:45 h

********************


alt

U gašenju su sudjelovala i dva aviona


alt


alt

Na rotoru je bilo publike (s automobilima) koja je pratila akciju gašenja


NEDJELJNI POŽAR U BOLU

U nedjelju je bilo posla za bračke vatrogasce, ali i za dva vatrogasna aviona. Na otvorenom prostoru u Podkaštilje, iznad hotelskog naselja „Bretanide“, u 14.30 sati javljeno je o požaru. Tijekom jutra palile su se odrezane grane u masliniku, ali je vlasnik o tome obavijestio DVD Bol i tražio njihovu pomoć da se provjeri je li dobro ugašeno…
Na požarište su najprije svojim vozilima stigli vatrogasci iz DVD Bol, a kasnije su im se pridružili i pripadnici svih ostalih vatrogasnih društava na Braču. Nošena zapadnim vjetrom, vatra je zahvatila i borovu šumu pa su u pomoć pozvana dva vatrogasna aviona, kanader i airtractor. Prijetila je, naime, opasnost da vatra ne krene prema Vidovoj gori.
U gašenju je sudjelovalo 36 vatrogasaca sa 11 vozila.
Požar je lokaliziran u 16.30 sati, ali je na požarištu ostala dežurna ekipa bolskih vatrogasaca koja će kontrolirati opožareno područje (cca 2 hektara) cijelu noć.
I nakon završetka protupožarne sezone, letačke protupožarne posade svakodnevno dežuraju i uvijek su spremne za intervenciju. U nepuna dva mjeseca ove godine, prema priopćenju MORH-a, gasili su 11 požara: pet u Splitsko-dalmatinskoj županiji, četiri u Šibensko-kninskoj i dva u Dubrovačko neretvanskoj županiji. (j.e.)

(103) objavljeno 23. 02. 20. u 21:40 h
nedjelja, 23. 02. 2020. *****


alt


ČLANARINA TZ-u DO KRAJA VELJAČE

Još je ostalo tjedan dana do kada iznajmljivači trebaju platiti članarinu Turističkoj zajednici. Tko to ne želi ili zaboravi učiniti podliježe sankcijama, a Zakon o članarinama TZ propisuje kaznu od 500 do 5.000 kuna. Ista je kazna predviđena i za one koji obrazac i potvrdu o uplati ne dostave Poreznoj upravi.
Obrazac se može pronaći na internetskim stranicama Porezne uprave ili ga preuzeti u Uredu TZO Bol.
Članarina koju treba platiti odnosi se na 2019., a za 2020. članarina se više neće plaćati po godišnjim primicima nego prema broju kreveta koji su navedeni u rješenju o kategorizaciji obveznika. Za smještaj u domaćinstvu plaćat će se 45 kuna po krevetu, na OPG-u 30 kuna po krevetu, a u kampovima 80 kuna po smještajnoj jedinici. (j.e.)

(102) objavljeno 22. 02. 20. u 22:10 h

********************


alt


alt


ČETVRTA AKCIJA DVD BOL

Iako je bilo bure, u subotu je ipak održana akcija čišćenja šume iznad plaže Zlatni rat. Zbog opreza nisu zapaljene sve posjećene grane pa je to ostavljeno da se učini sljedeće subote.
Ovo je bila četvrta ovogodišnja akcija DVD-a Bol u kojoj je sudjelovalo 8 članova, a pomagalo je dvoje iz mladeži vatrogasaca. (j.e./foto: i. radić)

(101) objavljeno 22. 02. 20. u 22:00 h

********************


alt

Poziv na karnevalsku feštu


alt

Bina je spremna za program u Ulici R. Boškovića


„ŽUTI KANARINAC“ ZOVE NA FEŠTU

Nakon subotnjeg maskenbala u Taverni Riva, svojevrsnog zagrijavanja za pokladni utorak, u nedjelju je dan odmora kada se u miru može pogledati TV prijenos iz Rijeke, sigurno najmasovnije povorke maškara u Hrvatskoj. Sigurni smo da će u gledalištu biti i nekoliko Boljana, koji inače žive u Rijeci.
U subotu su nas sa „žutog kanarinca“, priručnog vozila koje je prije tridesetak godina napravljeno za bolske poljoprivrednike, pozivali na bolsku karnevalsku feštu. Čuli smo, a mi i snimili binu, gdje se na Kupini priprema poseban program oko 12.30 sati. (j.e.)

(100) objavljeno 22. 02. 20. u 21:55 h

*********************


alt

Strma rampa za ulaz (i izlaz) iz katamarana "Jelena"


alt

Dva katamarana, a mjesta na Velom mostu ima samo za jednog


alt

Jugo je okupalo putnike koji su čekali na ukrcaj


MUKE PUTNIKA KATAMARANA

Mjesec dana preostalo je do početka nove turističke sezone. Početak obično računamo od datuma otvaranja bolskih hotela. Do tada bi se trebali pripremiti, a to znači ukloniti nedostatke koje smo uočili prošlog ljeta ili su nas na to upozorili – turisti.
Nama su smetali neki nedostaci na Velom mostu prilikom iskrcaja ili ukrcaja putnika iz državnih ili komercijalnih katamaranskih linija.
• Katamaran „Jelena“ na liniji Dubrovnik – Split i obratno ima prestrmu ramu preko koje se ulazi ili izlazi s katamarana. Na bolskoj rivi treba, kao na primjer u Hvaru, postaviti pomoćni plato za lakši iskrcaj. Ne zna se tko bi to trebao učiniti? Jadrolinija ili Lučka uprava, odnosno njezin koncesionar?
• Putne karte prodaju se na tri različite lokacije (!?).
• Putnici nisu zaštićeni ni od kiše, sunca i valova juga!
• Karte za „Jadroliniju“ mogu se kupiti samo za gotovinu!
• Događalo se prošlog ljeta da su skoro pa istovremeno dolazila dva katamarana. Može li ispred katamarana biti tabla s imenom luke za kuda se ukrcavaju putnici? (j.e.)

(99) objavljeno 22. 02. 20. u 21:45 h


subota, 22. 02. 2020. *****


alt


NASTAVLJA SE AKCIJA DVD-a

Prošle subote nije se radilo zbog bure, ali za ovu subotu (22. veljače) članovi DVD Bol planiraju akciju čišćenja šume iznad Zlatnog rata. Nastavljaju tamo gdje su bili prije 15 dana, zapadno od puta koji vodi od asfaltne ceste Bol – Murvica do stare ceste za Murvicu.
Članovima DVD-a mogu se priključiti i ostali Boljani koji žele pomoći. (j.e.)

(98) objavljeno 21. 02. 20. u 22:10 h

********************


alt


KARNEVALSKO ZAGRIJAVANJE

Zadnji je vikend karnevalskih ludovanja. U Bolu se ove subote u Tavarni Riva organizira maskenbal, a u ponedjeljak je u Domu kulture tradicionalna karnevalska tombola.
Utorak je zadnji dan poklada, a maškare u povorci kreću u 12 sati sa benzinske postaje. Kraći program bit će na Kupini, na križanju Ulice R. Boškovića i M. Marulića. Na nekoliko mjesta maškare će biti dočekane i počašćene pićem i kolačima, a na Studencu, kao i obično, čitat će se testament i optužnica Juri Karnevalu.
Izvršenje presude obavit će se na Pumpareli, a nakon toga će maskirani u Domu kulture biti počašćeni – pašticadom. Nakon toga slijedi glazba i ples. (j.e.)

(97) objavljeno 21. 02. 20. u 22:05 h

*********************


alt


DIMNI SIGNALI

U petak se ponovno mogao vidjeti dim od zapaljene vatre na otvorenom. Nazvali smo DVD i od zapovjednika Stipe Marinkovića saznali da su im ovaj put uredno prijavili dva paljenja posjećenih maslinovih grana uokolo Bola.
Prijava paljenja vatre na otvorenom, obveza je koja ništa ne košta, ali može spriječiti veliku štetu i zatvorsku kaznu. (j.e.)

(96) objavljeno 21. 02. 20. u 22:00 h

********************


alt


ČITANJE POEZIJE U SREDNJOJ ŠKOLI

U Srednjoj školi Bol održano je ovog petka čitanje poezije u organizaciji ravnateljice Sani Bodlović i profesorice hrvatskog jezika Ljubice Kusanović. Čitane su pjesme na hrvatskom, engleskom i mađarskom jeziku uz učeničku glazbenu pratnju.
Inače, Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se 21. veljače. UNESCO je 1999. godine na prijedlog Bangladeša donio odluku o obilježavanju ovog dana. Smisao obilježavanja je promicanje jezične i kulturne raznolikosti. Od otprilike šest tisuća svjetskih jezika koji su još u uporabi UNESCO smatra da je 43 posto pred izumiranjem. (m.škrbić)

(95) objavljeno 21. 02. 20. u 21:55 h

********************


alt


FOTO DOKUMENTI: STARI BOL

Zanimljivu fotografiju iz bolskog porta objavljena je u foto monografiji „Boljani“ (2011. godine) koju je uredništvu ustupio Luka Dragičević iz Supetra. Riječ je o parobrodu koji je pristajao u Bolu, a neobično je što je privezan na dijelu rive gdje se danas nalazi brod "Frane Bol". Pretpostavljamo je je to snimljeno negdje oko 1920. godine. Prva brodske pruga uspostavljena je 1881., a 1890. parobrod je plovio na relaciji Split - Supetar - Postira - Pučišća - Sumartin - Bol - Jelsa. Četiri godine kasnije uspostavljena je, dva puta tjedno, brodska pruga Korčula - Trst s pristajanjem u Bolu.
Fotografija je dokument o prvotnom izgledu zgrade na Loži koja se uređuje za potrebe općinske uprave. Neki se pitaju: zašto se dograđuje dio sjevernog dijela krovišta? Konzervatori su odobrili projekt koji je kopija nekadašnjeg izgleda zgrade. (j.e.)

(94) objavljeno 21. 02. 20. u 21:50 h

********************


alt


HODOČAŠĆE U BiH

Udruženje vjernika župe sv. Antuna opata iz Pražnica organizira 14. ožujka hodočašće Gospi Ramskoj na Šćitu (BiH).
Polazak je 14. ožujka (subota) autobusom u 5 sati iz Gornjeg Humca, a u 6.30 trajektom iz Supetra. U Ramu je planiran dolazak oko 10.30, a sveta misa je u 11 sati.
Nakon mise je posjet muzeju u pratnji stručnog vodiča, a u 13 sati ručak u samostanskom restoranu. Nakon ručka, u 14.30 sati je križni put.
Povratak u Split planiran je do 20.30 na trajekt za Supetar.
Cijena po osobi je 200 kuna. Uključen je prijevoz autobusom, ručak, vodič i ulaznica za muzej. Prijevoz trajektom se ne plaća.
Prijave do 7. ožujka prima Marino, mob 091 88 27 289.

(93) objavljeno 21. 02. 20. u 21:45 hpetak, 21. 02. 2020. *****

alt

Iskopi podrumskog dijela za novi Dom DVD-a (snimka iz lipnja 2018.)


alt

Izgled novog Doma DVD Bol


PONUDE ZA NOVI DOM DVD-a DO 11. OŽUJKA

Objavljenje je natječaj kojim se traži najpovoljnija ponuda za izgradnju I. faze novog Doma DVD na Staroj cesti. Iskopi su poodavno obavljeni, a onda je došlo do zastoja zbog traženja potpore iz EU fondova. Kako se nije imalo potrebnih bodova odlučilo se graditi u dvije faze. U prvoj će podrumski dio financirati Grabov rat za svoje skladište, a u prizemlju će biti prostorije DVD-a.
Vrijednost radova bi u I. fazi bila 3,5 milijuna kuna plus PDV, a početak radova planira se 1. listopada, nakon turističke sezone. Rok izgradnje je 1. lipnja 2021.
Prispjele ponude za izbor izvođača otvarit će se 11. ožujka u 17 sati. (j.e.)

(92) objavljeno 20. 02. 20. u 21:30 h

********************


alt

Naselje Blato-Ratac


OTPADA ĆE SE ODVOZITI MANJIM KAMIONOM

Stanovnici naselja Blato-Ratac, kojeg neki nazivaju Bosanski Novi, odlagat će kućni otpad u spremnike, a njih će se prazniti uz pomoć manjeg vozila. Većem vozilu, zbog uskih ulica, nemoguć je pristup, a stanovnici su do sada kućno smeće u plastičnim vrećicama odlagali u poluukopne kontejnere kod boćilišta na Ulici Hrvatskih domobrana.
Ti će kontejneri uskoro biti zatvoreni za kućni otpad – saznali smo od Zdravka Bartulovića, novoimenovanog tehničkog direktora koncesionara „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca. (j.e.)

(91) objavljeno 20. 02. 20. u 21:25 h

*********************


alt

Jeste li nešto slično vidjeli? Ulazna vrata ambulante, stomatološke ordinacije ...


alt

Na južnoj fasadi poodavno nema vanjski zatvora na prozorima


DONACIJE ZA UREĐENJE AMBULANTE

Ovaj portal u tri je akcije bio medijski pokrovitelj kada su se prikupljale donacije od pravnih i fizičkih osoba za uređenje muzeja u Dominikanskom samostanu, nabavku vatrogasne opreme i izradu nove preslice na Župnoj crkvi. Sada pokrećemo četvrtu akciju i ovaj portal inicira prikupljanje donacija samo od pravnih osoba za uređenje prostora, ulaza i čekaonice ambulante i stomatološke ordinacije.
Želja nam je upristojiti spomenuti prostor i na neki način pomoći bolesnima koji čekaju na pregled, ali pokazati bolju sliku o destinaciji gdje i gosti dolaze ponekad potražiti zdravstvenu pomoć.
Na desetak adresa uputili smo pismo namjere s obrazloženjem. Mogu se priključiti i oni kojima nismo pisali.
Prikupljenim sredstvima uredila bi se, tijekom ožujka i travnja, ulazna vrata obojilo stepenište i čekaonica, popravila klima uređaj u stomatološkoj ordinaciji, a bude li tehničkih mogućnosti postavila bi se i klima u čekaonici. Bude li dovoljno sredstava zamijenile bi se i klupe u čekaonici.
Naš će portal objaviti imena donatora i redovito izvještavati o tijeku akcije i troškovima!
Zainteresirane pravne osobe za sudjelovanje u ovoj akciji mogu se obratiti za više informacija na naš e mail ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) ili u mjesnoj ambulanti. (j.e.)

(90) objavljeno 20. 02. 20. u 21:15 h


četvrtak, 20. 02. 2020. *****


alt


KAKO DO ČIPIRANIH SPREMNIKA?

U planu je da od 1. ožujka počinje evidentiranje pražnjenja spremnika za kućno smeće. Uvjet je da svi imaju spremnike koji su – čipirani. Oni koji trebaju spremnik trebaju se javiti u Reciklažno dvorište gdje će dobiti spremnik koji je čipiran. Tamo se trebaju javiti i oni koji imaju spremnike, a nisu im čipirani.
Potrebno je napomenuti da koncesionar za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ neće prazniti spremnike koji nisu čipirani! (j.e.)

(89) objavljeno 19. 02. 20. u 21:45 h

********************


alt


BOLSKI DVD U AKCIJI GAŠENJA

U srijedu poslije podne izbio je veliki šumski požar na predjelu Kostirnice između Donjeg Humca i Dračevice u općini Nerežišća, koji je do noći ugašen.
Požar su gasili vatrogasci iz svih dobrovoljnih društava otoka, a zbog terena kojeg je teško pokriti vozilima u pomoć je pozvan i kanader.
Ukupno su u gašenju sudjelovali jedan kanader, 10 vatrogasnih vozila i 30 vatrogasaca.
Dojavu o požaru bolski je DVD dobio u 15.20, a iz Bola su jednim vozilom krenuli na požarište Stipe Marinković, Toma Stipičić i Kristijan Marinković.
Izgorjela je površina od cca 350 x 150 metara. Uzrok je, pretpostavlja se, ljudska nepažnja. Jedna je žena palila vatru u svojem masliniku.
Na slici: Kanader u preletu preko dvorišta postrojbe DVD Supetar ponire prema Bračkom kanalu na punjenje morskom vodom. Kanaderom je upravljala - žena: Diana Doboš.

(88) objavljeno 19. 02. 20. u 21:40 h

********************


alt


„FRIGANA JAJA“ IZ VRTIĆA

Šetnjom po bolskoj rivi, mališani iz dječjeg vrtića Mali princ, podsjetili su nas u srijedu da je sezona maškara. U pratnji svojih teta bili su maskirani kao „frigana jaja“. (foto: r. nižetić)

(87) objavljeno 19. 02. 20. u 21:35 h

********************


alt


alt


MURVE DOLAZE: POLAKO, ALI SIGURNO

Polako, ali sigurno, uređuje se prostor ispred „Konzuma“ gdje su od 1965. bile tri palme, a sada se priprema sadnja – muških murvi. Iz Splita su u Bol dovezene dvije murve (treća stiže naknadno), a tijekom srijede u iskopane jame nasuta je zemlja. Sada se čeka projektno rješenje za uređenje prostora oko murvi gdje se planira izgradnja klupa u krugu. Onda će se ponovo iskopati rupa i - zasaditi murve. (j.e.)

(86) objavljeno 19. 02. 20. u 21:35 h

********************


alt


ZBOG BURE U STAROM GRADU

Katamaran „Vida“, zbog najava bure, privezan je u srijedu navečer u luci Stari Grad umjesto u Jelsi. U četvrtak će, prema službenom redu plovidbe, iz Starog Grada isploviti u 6.00 sati, a ovisno o vremenskim prilikama navratit će i u Bol.
Ukoliko ne bude katamarana, putnici mogu autobusom u 6.35 iz Bola za Supetar, a u 7.45 nastaviti trajektom za Split.
Kako nas vrijeme očekuje u četvrtak? Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, ali i vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će jaka, na udare i olujna bura i tramontana, koje će sredinom dana slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 8 do 13 °C.

(85) objavljeno 19. 02. 20. u 21:30 h

*********************


alt


DOPUNSKA NASTAVA ZA PESTICIDE

Nakon 5 godina morat će se na dopunsku nastavu za rukovanje i primjenu pesticida koju organizira Bol poljoprivredna zadruga, a što će se održati tijekom travnja u suradnji s Institutom za jadranske kulture.
Nastave će biti i za one koji prvi put uče rukovanju i pravilnoj primijeni pesticida.
Prijave se primaju u Uredu zadruge do 2. ožujka (tel. 021 635-055), a tekst Poziva objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi (ili kliknite OVDJE).

(84) objavljeno 19. 02. 20. u 21:25 h

srijeda, 19. 02. 2020. *****


alt

Na liniji Supetar - Split i obratno u 2019. godini bilo je 1.955.703 putnika


alt

Trajektom Sumartin - Makarska - Sumartin prevezeno je 6.705 putnika


alt

Na državnoj katamaranskoj liniji Jelsa - Bol - Split i obratno bilo je 73.067 putnika ...


NAJPROMETNIJA LINIJA SUPETAR - SPLIT

U 2019. godini na državnim linijama u linijskom obalnom pomorskom prijevozu prevezeno je 13.808.890 putnika i 3.539.942 vozila. U odnosu na 2018. godinu promet je u blagom porastu. Prevezeno je više 0,4% putnika i 2,5% vozila – piše u svojem izvješću Agencija za obalni linijski pomorski promet.
• Na trajektnim linijama i dalje je po broju prevezenih putnika najprometnija linija Supetar – Split i obratno (1.955.703), a slijedi je linija Valbiska – Merag i obratno (1.194.207). Po broju vozila najprometnija je linija Valbiska – Merag i obratno (471.143), a slijedi je linija Supetar – Split i obratno (412.784).
• Na brzobrodskim linijama najprometnija je linija Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split i obratno sa 141.255 prevezenih putnika, a slijedi je linija Korčula – Prigradica – Hvar – Split i obratno sa 119.920 prevezenih putnika, Zadar – Sali – Bršanj i obratno sa 107.471 prevezenih putnika. Na petom mjestu je linija Jelsa – Bol – Split i obratno sa 73.067 prevezenih putnika.
• Na trajektnoj liniji Supetar – Split i obratno prošle je godine registrirano 6.705 manje putnika, ali 10.726 više automobila. Na trajektnoj liniji Sumartin – Makarska i obratno bilo je 139.002 putnika (+4.751) i 34.589 automobila (+1.663 automobila).
• Na katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i obratno prošle je godine bilo 2.633 putnika manje nego 2018. Razlog je što se iz Bola ili do Bola katamaranom moglo i sa tri izletničke linije, a zbog loših vremenskih uvjeta u 2019. katamarana nije bilo 84 puta.
• Objavljeni su i podaci o broju putnika na ljetnim izletničkim katamaranskim linijama. Brodar Kapetal Luka iz Splita za Dubrovnik je imao dvije linije. Ona preko Hvara prevezla je 204.059 putnika, a preko Bola i Makarske 90.772 putnika. Jadrolinijim katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i obratno bilo je 127.544 putnika, dok je usluge katamarana Aerodrom – Split – Bol – Stari Grad i obratno koristilo 39.626 putnika.
• Najveći promet ostvarili su na državnoj liniji brodovi Jadrolinije koji su u 2019. godini prevezli 86,1% putnika i 89,4% vozila. U prijevozu je sudjelovalo 14 brodara.

(83) objavljeno 18. 02. 20. u 20:45 h

********************


alt

Sommelier Mario Meštrović dolazi 27. veljače u Bol


NOVA RADIONICA: RAZVOJ VINSKOG TURIZMA

Turistička zajednica općine Bola organizira 27. veljače (četvrtak) radionicu: Razvoj vinskog turizma, namijenjenu vinarima iz Bola, no i cijelog otoka Brača. To će se održati u prizemlju Doma kulture s početkom u 18 sati.
Koncept radionice je interaktivan, s mnoštvom konkretnih primjera i savjeta.
Poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović (međunarodna A.S.I. diploma certifikata GOLD) s publikom će podijeliti znanja o sljedećim temama: Način i vrijednosti udruživanja; Proboj na tržište mikro i makro lokacije; Marketing – prezentacija i prepoznatljivost na tržištu; Stjecanje ugleda na tržištu; Iskorištavanje potencijalnih sredstava; Standardizacija kvalitete; Tehnologija i znanje te Razvojni plan.
Sudjelovanje na radionici je besplatno. (đ.e.)

(82) objavljeno 18. 02. 20. u 20:40 hutorak, 18. 02. 2020. *****


alt


TEHNIČKI PREGLED ZA BRODICE

Prvim danom veljače, na snagu je stupio novi Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama, a najvažniji njegov dio tiče se sigurnosnih standarda, piše Morski.hr. Prema novom pravilniku, ukida se trajna registracija broda i uvode se tehnički pregledi svakih pet ili deset godina.
Novitet je i da će gliseri i jet skijevi morati imati ugrađen sustav koji ograničava plovidbu na 5 čvorova unutar sigurnosne zone od obale i drugih plovila, a posada će morati nositi sigurnosne prsluke. Otpadne tekućine i smeće moraju se zadržati na brodu, a sustav detekcije ugljičnog monoksida gospodarska plovila s kabinama moraju ugraditi odmah.
Velike promjene zasigurno će zanimati vlasnike plovila, a neke su stavke posebno važne.
Prema novom zakonu, vlasnici brodica dužih od sedam metara ili motora snage preko 15 kW (20 KS) već do 1. lipnja moraju se prijaviti za obavljanje redovnog tehničkog pregleda, a za one manje i slabije taj rok još nije određen.
Nakon što je obavljen osnovni pregled brodice i nakon što je po prvi put izdan Upisni list, plovilo podliježe redovnim pregledima na moru i na suhom, koji se obavljaju unutar tri mjeseca prije ili nakon dospijeća godišnjice izdavanja Upisnog lista.
Interesirali smo se u bolskoj ispostavi Lučke kapetanije. Od lučkog kapetana Drage Jerkina informirani smo da će tehnički pregledi biti obavljeni u bolskoj luci. Vlasnici brodova će ipak morati potražiti savjete u Lučkoj kapetaniji.

(81) objavljeno 17. 02. 20. u 22:15 h

********************


alt


MURVICA ČEKA „BERICU“

Prema upisu u građevinski dnevnik ovog ponedjeljka je firma „Berica“ iz Nerežišća trebala početi s radom u Murvici. Njihov je zadatak po mjestu ukopati odvodnu kanalizaciju, vodovodnu mrežu i električnu instalaciju.
Nismo uspjeli doznati zbog čega izvođač nije stigao i kada namjerava doći. Nazivali smo više puta "Bericu", mobitelom odgovornu osobu, ali nam se nitko nije javio.
U Murvici će se raditi najmanje dvije godine. Rok za prvi dio je do 1. lipnja zbog turističke sezone. (j.e.)

(80) objavljeno 17. 02. 20. u 22:10 h

********************


alt


alt


POŽAR ISTOČNO OD BOLA

Na nepristupačnom terenu, u predjelu Čisti brig, istočno od Bola, u ponedjeljak su morali intervenirati vatrogasci. Dojavu o vatri dobili su u DVD Bol u 13.30 sati, a u gašenju je sudjelovalo 25 vatrogasaca sa 8 vozila. Došli su i vatrogasci iz Supetra, a vraćeni su vatrogasci iz Selaca jer je požar u međuvremenu lokaliziran u 15 sati. Tijekom večeri dežurna ekipa će provjeriti je li sve ugašeno.
O požaru je obaviještena i Ispostava Policijske postaje u Supetru.
Uzroci se trebaju utvrditi, ali se pretpostavlja da je u pitanju (opet) ljudska nepažnja. Izgorjelo je nisko raslinje na površini 50x100 metara. (j.e.)

(79) objavljeno 17. 02. 20. u 22:05 h

********************


alt


OPĆINA TRAŽI KOMUNALNOG REDARA

Na oglasnoj ploči Općine Bol objavljen je natječaj za prijem u Jedinstveni upravni odjel jednog referenta-komunalnog redara (vježbenika) na određeno vrijeme od 12 mjeseci, ali je predviđen probni rad od dva mjeseca.
Za komunalnog redara se traži SSS, vozačka dozvola B kategorije, poznavanje jednog stranog jezika i rada na računalu.
Rok za dostavu molbe je 15 dana nakon objave u Narodnim novinama.
Saznali smo da je već troje izrazilo interes za obavljanje poslova komunalnog redara, a tekst Natječaja objavljujemo u rubrici Obavijesti ili oglasi (ili kliknite OVDJE).

(78) objavljeno 17. 02. 20. u 22:00 h

*********************


alt


ŠKOLSKE NOVINE O DIVLJEM PIJATU

O projektu Srednje škole Bol „Divlji pijat“ piše na dvije stranice časopisa „Školske novine“. Riječ je o zagrebačkom tjedniku sa nacionalnom distribucijom koji se bavi pitanjima odgoja i obrazovanja, a koji izlazi od 1950. godine. U novom broju časopis u svom tiskanom izdanju donosi članak pod naslovom Jela od samoniklog bilja kao zalog kvalitetnoga života koji govori o tom projektu, ali i o samoj bolskoj školi. Na stranicama je objavljen i recept za Salatu od mišance i slanutka. (m.š.)

(77) objavljeno 17. 02. 20. u 21:55 h

********************


alt


OTVARA SE TREĆI ŠTEKAT

Pogled na kalendar i rascvjetale bajame nagovještaj su proljeća i – turističke sezone. Dokaz tome su i otvaranja ljetnih štekata, a ovog utorka (18. veljače) nakon zimske pauze i odmora, otvara se caffe bar Big Blue na Velom mostu. U Bolu će se od utorka kava moći ispijati na otvorenom na tri štekata. (j.e.)

(76) objavljeno 17. 02. 20. u 21:50 h

********************


alt


AMERIČKI RAK DOŠAO U BOL?

Američki plavi rak ribari smatraju štetočinom koja inače obitava na području ušća Neretve. Neretvanski ribari se žale da im ta vrsta raka uništava i opremu i ulov. Njihova kolonizacija može izrazito negativno utjecati na lokalnu floru i faunu. Meso plavog raka je inače poznata delicija te je industrija rakova na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država uz Atlantik vezana za ovu vrstu. Na području Europe je ova vrsta zabilježena 1901. godine u Francuskoj.
Američkog plavog raka ulovio je Čedomil Santo kod benzinske stanice u Bolu. (j.e./m.š.)

(75) objavljeno 17. 02. 20. u 21:45 h
ponedjeljak, 17. 02. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


POČELI DANI KARNEVALA

Dječjom maskiranom povorkom kroz mjesto sve do hotela „Elaphusa“ službeno su u nedjelju počeli dani karnevala. Okupljanje je dogovoreno na Studencu, a zbog lijepog vremena, maškare su prošetale do Velog mosta, a onda krenule rivom i šetnicom do hotela „Elaphusa“. Zbog toga se sa programom u hotelskom restoranu kasnilo pola sata.
Najmlađi su bili zadovoljni glazbom i programom. To isto bi se moglo reči i za strpljive roditelje koji su bili u pratnji najmlađih maškara.
Glavna fešta se priprema za utorak, 25. veljače. Osim povorke kroz mjesto, čitanja testamenta i suđenja Juri Karnevalu, uslijedit će izvršenje presude na Pumpareli. Nakon toga je pašticada za maskirane, a onda za sve koji to žele je maskenbal u Domu kulture. Mini program se i ove godine organizira na Kupini, na križanju Ulice Ruđera Boškovića i Ulice Marka Marulića. (j.e.)

(74) objavljeno 16. 02. 20. u 22:00 h

********************


alt


alt


alt


VRIJEME KAO DA NISMO U ZIMU

Nedjelja je bila idealna za šetnju ili ispijanje kave na dva jedina štekata u zimskom periodu: Loža i Taverna Riva. Službena temperatura zraka u 13 sati bila je 18, a mora 15 stupnjeva. Na suncu, u zavjetrini, izmjerili smo 35 stupnjeva!
Procvjetala bajama (snimljena u dvorištu Ivice Karninčića Koloča) najava je nadolazećeg proljeća. Hoće li možda ovu ljepotu uništiti neki iznenadni nalet bure i zime?
Slično vrijeme očekuje se i tijekom idućeg tjedna. Možda, ali i ne mora biti, moguće je malo kiše u četvrtak. (j.e.)

(73) objavljeno 16. 02. 20. u 21:55 h
nedjelja, 16. 02. 2020. *****


alt


DJEČJI KARNEVAL OVE NEDJELJE

Okupljanje dječjih maškara je ove nedjelje (16. veljače) u 13:30 sati na Studencu odakle povorka kreće do hotela „Elaphusa“. Programom je predviđen od 14 sati program. Nastupit će Marin Estrada, plesna animacija i plesna škola Montuno Brač.
Na slici: najmlađe maškare iz Dječjeg vrtića Mali princ. (j.e./b.m.)

(72) objavljeno 15. 02. 20. u 22:40 h

********************


alt


BURA ODGODILA RADNU AKCIJU

Treća ovogodišnja radna akcija čišćenja šume iznad Zlatnog rata, ove subote nije održana. Razlog je jaka bura zbog koje je opasno bilo paliti vatru na otvorenom. Za članove DVD-a koji su ipak došli u zakazano vrijeme u prostorije društva, organizirana je manja vježba.
Akcijom čišćenja nastavlja se sljedeće subote, 22. veljače. (j.e.)

(71) objavljeno 15. 02. 20. u 22:35 h

********************


alt


NA UVID ĆE TREBATI U SUPETAR

Već smo objavili odluku Općinskog vijeća kojom su odobrili troškove za sufinanciranje poslove obnove zemljišne knjige za k.o. Bol. Nastavak je to posla kojeg su geometri obavili 2008. i 2009. godine.
Javno će izlaganje biti u Supetru. Tamo će biti pozvani (pisanim putem) vlasnici zemljišta, bez obzira gdje stanuju, da se suglase s predočenom izmjerom. Računa se da bi 80 posto predmeta bilo odmah riješeno uz suglasnost stranaka (vlasnika), ali će 10 posto sigurno trebati dopuniti. Ostaje 10 posto koje će se ipak morati, najvjerojatnije, rješavati sudskim putem.
Posao u Supetru mogao bi potrajati i do tri godine. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 02. 20. u 22:30 h

*********************


alt


KOLIKO TROŠI SPORTSKO DRUŠTVO?

Gdje se i kako troši novac namijenjen za aktivnosti Sportskog društva Bol – pita se grupa roditelja u anonimnom (nepotpisanom) pismu kojeg su uputili načelniku, predsjedniku i članovima općinskog vijeća. Iako je anonimno, ipak je uvršteno u dnevni red I. sjednice Općinskog vijeća (12. veljače), a na sjednici je pozvan i Boško Botica, predsjednik Sportskog društva Bol.
Za bolje praćenje ove rasprave, koja će sigurno imati i svoj nastavak, treba napomenuti da Općina svojim proračunom Sportskom društvu odobrava sredstva prema dobivenom programu gdje spadaju Malonogometni klub Bol koja se trenutno natječe u II. malonogometnoj ligi, plivačka škola „Grancigula“ i manifestacija Sportsko-zabavni Božić u prosincu. Izvan Sportskog društva Bol su Dojo karate klub Brač, otočna športska društva, Sportska škola Splitskog sveučilišta, boćarski klubovi Ratac i Murvica, Klub jedriličara na dasci i WTA turnir.
Pismo kojeg su dobili vijećnici objavljujemo u rubrici „Ja tako mislim“.
Odobrena sredstva ne znači da su i dobivena – napomenuo je Boško Botica na sjednici. Od 135.000 kn plaćeno je 46.000 kn, a samo šator na Poljani je od toga plaćen 25.220 kn. Za ekipu malog nogometa odobreno je 30.000 kn, od čega za kotizaciju organizatoru treba uplatiti 11.000 kn, zatim troškove za 26 putovanja trajektom iz Supetra u Split i natrag (jer se sve utakmice igraju četvrtkom na Gripama), benzin za prijevoz Bol – Supetar – Bol, dresovi, lopte …
Na postavljena pitanja, bez obzira jesu li anonimna ili ne, svakako treba odgovoriti: koje su, na primjer, obaveze Sportskog društva na Poljani gdje dolaze i drugi sportaši, koliko košta „Grancigula“ … ?
Čini nam se da bi iste izvještaje trebali dostaviti i obrazložiti i ostali korisnici općinskog proračuna!
Neke aktivnosti Boško Botica organizira odvojeno, izvan Sportskog društva (Škola nogometa, fitness …)
Načelnik je u svojoj raspravi napomenuo da bi Sportsko društvo možda trebalo ubuduće organizirati kao i ostale općinske ustanove: Centar za kulturu, Općinska knjižnica … (j.e.)

(69) objavljeno 15. 02. 20. u 22:25 hsubota, 15. 02. 2020. *****


alt


VATROGASCI RADE I OVE SUBOTE

I ove subote će bolski vatrogasci raditi na čišćenju šume iznad Zlatnog rata. Lokacija je ista kao i prošle subote, a početak radne akcije je u 8 sati. Jedina je neizvjesnost hoće li im se pridružiti i netko od dobrovoljaca, koji nisu članovi društva. Možda se pojavi i netko od vlasnika zemljišta umjesto kojih vatrogasci prorjeđuju šumu. (j.e.)

(68) objavljeno 14. 02. 2020. u 21:35 h

********************


alt


NEMA RUŽA ZA VALENTINOVO

Prije godinu dana, točnije 18. veljače, nakon zimske pauze, obitelj Mikulić je ponovno otvorila jedini štand na bolskoj tržnici. Ove godine, nekako u isto vrijeme (14. veljače) „ogolili“ su svoj štand, jer su uklonili svoju opremu. Sada je, i onima koji nisu vjerovali, sasvim jasno da nakon 20 godina rada Mikulići napuštaju tržnicu.
Zbog njihovog odlaska nije se, na Valentinovo, u Bolu imalo gdje kupiti ruža.
Općina će raspisati natječaj za štandove na tržnici, a prednost će imati oni koji će raditi i u zimskom periodu. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 02. 20. u 21:30 h

********************


alt


AUTI MOGU U BLATO

Zbog radova u pristupnoj cesti, vozači svojim automobila tri dana nisu mogli do svojih kuća u naselju Blato. U petak je cesta ponovo bez radnika i strojeva jer je „Vodovod Brač“ završio sa iskopima i spajanjem hotela „Park“ na javnu kanalizaciju. (j.e.)

(66) objavljeno 14. 02. 20. u 21:25 h

*********************


alt


GDJE (NE)MOŽE NOVO VOZILO?

Bolskim vatrogascima ovih dana predstoji provjera kuda sve ne može prolaziti novo navalno vatrogasno vozilo. Zbog svojih dimenzija do sada je utvrđeno da je nemoguć prilaz do naselja Blato i predjela Loža, jer je preuska cesta iznad općinske zgrade (Uz pjacu), a sa Trga smetaju klima uređaji na sjevernoj fasadi trgovine „Konzum“.
Provjerit će se smetaju li stabla na Šetalištu A. Rabadana. Zbog ovih provjera Boljani ne trebaju biti zabrinuti. Za centar mjesta, tamo gdje se neće moći intervenirati velikim vozilom, bolski DVD ima manje navalno vozilo. Bilo bi dobro da ne bude potrebe za intervencijom. (j.e.)

(65) objavljeno 14. 02. 20. u 21:20 h

********************


alt


TRAŽE SE SEZONSKI RADNICI

Komunalna tvrtka Grabov rat objavila je oglas o zapošljavanju sezonskih radnika na rok od 2 do 6 mjeseci. Radnicima je osiguran smještaj, topli obrok i putni troškovi.
Grabov rat traži za plažu Zlatni rat konobara (1), pomoćno osoblje u ugostiteljstvu (3), iznajmljivače plažnih rekvizita (4) i djelatnika na info punktu (1). Za privez plovila (redar u luci) traže 2, a za pometača-čistača 3 djelatnika.
Natječaj je objavljen 14. veljače na oglasnoj ploči tvrtke Grabov rat, ali i u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI (kliknite OVDJE).

(64) objavljeno 14. 02. 20. u 21:15 hpetak, 14. 02. 2020. *****


alt


VALENTINOVO, DAN ZALJUBLJENIH

Neki kažu da je to dan ljubavi, dan zaljubljenih, neki pak vele da je to marketinška izmišljotina samo da se više potroši novaca, da je to američki praznik koji se raširio po cijelome svijetu …
Još od 496. godine odlukom pape Gelazija I. (5. stoljeće - 496) 14. veljače tradicionalno se svetkuje kao Valentinovo, dan zaljubljenih i ta praksa je prisutna u prevalentno kršćanskim državama. Na ovaj datum je od strane rimskog cara Klaudija II. (214 - 270) pogubljen sveti Valentin (226 - 269) koji je vršio vjenčanja protivno običajima i zakonima Rimskog Carstva.
Sveti Valentin je ujedno i zaštitnik epileptičara, pčelara i ljudi koji putuju.
Svi smo čuli nekakvu verziju priče o svetom Valentinu, međutim u gotovo 2000 godina, priča se vrlo vjerojatno prilagođavala kako je pripovjedaču odgovaralo.
No, koja god verzija bila točna (ako uopće postoji ona prava i istinita) jedno je jasno – ljubav je ono što trebamo slaviti. Svaki dan! Koji god dan! Ali je dobro da postoji dan poput Valentinova da nas malo podsjeti na neke stvari koje tokom ostalih 364 dana u godini zaboravljamo.
(m. škrbić)

(63) objavljeno 13. 02. 20. u 22:30 h

********************


alt


SREĐUJU SE ZEMLJIŠNE KNJIGE

Općina Bol će sufinancirati postupak katastarske izmjere i obnove zemljišne knjige na području Općine Bol u iznosu od 56.320 kuna – jednoglasni je zaključak Općinskog vijeća na I. ovogodišnjoj sjednici održanoj 12. veljače.
Također je na istoj sjednici donesena Odluka o načinu financiranja poslova obnove zemljišne knjige za k.o. Bol pa će se Ministarstvu pravosuđa RH uplatiti 31.345 kuna te platiti još i novčane naknade članovima zemljišnoknjižnog povjerenstva u provedbi postupka obnove zemljišne knjige i to za obavljanje službene radnje izvan zgrade suda. Za rad suca plaćat će se 220 kn bruto po danu, a za rad sudskog savjetnika i zemljišnoknjižnog referenta 160 kn bruto po danu.
Idućih dana objasnit ćemo što ovo znači za Boljane i koje su njihove obaveze. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 02. 20. u 22:25 h

********************


alt


MOLBE PRED OPĆINSKIM VIJEĆEM

Općinsko vijeće razmatrao je prispjele molbe za smanjenje naknada za 2019. godinu, iako se čula i primjedba da nije sve to ni trebalo biti na dnevnom redu. Ipak, vijećnici su o svemu raspravljali, ali je sigurno da svi neće biti zadovoljni odlukama.
• ZOO station 2 neće trebati platiti drugi dio naknade, a do početka sezone uredit će im se dva pristupna puta i stepenice, kako bi njihovi gosti imali normalan prilaz, što nije bio slučaj prošlog ljeta.
• Pizzeriji Skalinada smanjit će se naknada za jedan mjesec zbog otežanog rada dok se popločavalo na Rudini.
• Obrtu Baraka Sound & Vision (stol za reklamiranje i prodaju karata), koji je na Bilina kući radio samo 12 dana, ukoliko plati za 2019. godinu, neće to trebati učiniti u sezoni 2020.
• Nije prihvaćena molba tvrtke Lavanda maris d.o.o. za smanjenje naknade za korištenje javne površine, kao ni Đaniju Jerčiću za umanjene iznosa komunalnog doprinosa za gradnju novog stambenog objekta.
• Sa obrtom Taxi Miki još treba razgovarati o prijedlogu da u zimskom periodu svojim taksi vozilo uspostavi vezu Bol – Supetar – Bol s polaskom iz Bola (radnim danom) u 9.15 uz participaciju od strane Općine Bol. Ako i bude dogovora onda će to biti nakon turističke sezone kada se ukida autobusna linija u 10.45 sati iz Bola.
• Odobreno je traženje Nikole Bodlovića, poznatom bolskom maslinaru, da postavi montažnu kućicu u svojem masliniku, uz cestu rotor – Teniski centar, u kojoj bi bila kušaonica i prodaja ulja i proizvoda od maslina.
• Kao pomoć u cjelogodišnjem poslovanju i plaćanju javne površine konoba „Pusa“ je tražila da Općina i ustanove u njenom vlasništvu kod njih naručuju organizaciju domjenaka, uskrsnog doručka i ostalo što je vezano za ugostiteljstvo i pripremu hrane. Ovaj način kompenzacije nije prihvatio načelnik, pa ni članovi Općinskog vijeća. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 02. 20. u 22:25 h

********************


alt


AUTOM U NASELJE BLATO

Radovi na spajanju hotela „Park“ na mjesnu kanalizaciju praktično su završeni u četvrtak. Radnici „Vodovoda Brač“ imaju još posla, ali za stanovnike naselja Blato najvažnije da će ponovno, tijekom petka, moći pristupiti automobilima do svojih kuća.
Interesantno je kako je pred sam kraj „života“, prije rušenja, hotel „Park“ priključen na kanalizaciju, jer se do sada, od 1954. godine, koristila septička jama. (j.e./m.š.)

(60) objavljeno 13. 02. 20. u 22:20 h

********************


alt


MAŠKARE NA BOLSKIM ULICAMA

Oni najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića Mali princ, maskirani su prošetali bolskim ulicama i na najbolji način najavili vrijeme maškara. Neki od njih će sasvim sigurno u nedjelju u hotel „Elaphusa“ na priredbu i dječji maskenbal. (j.e.)

(59) objavljeno 13. 02. 20. u 22:15 h

********************


alt


SREDNJOŠKOLCI U KNJIŽNICI

Učenici iz doma Srednje škole u četvrtak su posjetili bolsku Općinsku knjižnicu. Njih i profesoricu Ljubicu Kusanović i odgajatelja Denija Bjelobradića dočekala je ravnateljica Jadranka Nejašmić sa prezentacijom rada i djelatnosti knjižnice. Smještena u gotičkom ljetnikovca knjižnica ima oko 24.000 književnih jedinica te se na godišnjoj bazi fundus obogaćuje s nekoliko stotina novih naslova. Knjižnica na ovoj lokaciji djeluje od 1985. godine. (m. škrbić)

(58) objavljeno 13. 02. 20. u 22:10 h
četvrtak, 13. 02. 2020. *****


alt


RADOVI U MURVICI OD 17. VELJAČE

Usmeni izviještaj o radu Općine između dvije sjednice, podnio je načelnik Tihomir Marinković na sjednici Općinskog vijeća u utorak navečer:
• Radovi na postavljanju komunalnih instalacija u Murvici, a koji će izvoditi „Berica“ iz Nerežišća, počet će službeno u ponedjeljak 17. veljače;
• Pripreme za novu turističku sezonu su tijeku;
• Promet rivom zatvorit će se 6. travnja jer se prvi hoteli u Bolu otvaraju zadnjeg vikenda u ožujku;
• Idućeg ljeta naplata parkiranja preko automata;
• „Grabov rat“ će do početka sezone nabaviti gliser zbog više reda uokolo plaže Zlatni rat jer je već objavljeno da će Ministarstvo mora zabraniti sidrenje oko plaže;
• Odbor za hortikulturu danas je, sa stručnjacima iz Parkova i nasada, obavio prvi obilazak zelenih površina u centru mjesta i na šetnici;
• Svaki dan očekujemo građevinsku dozvolu za gradnju novog groblja;
• Također, trebamo ovih dana dobiti i građevinsku dozvolu za izgradnju kanala oborinskih voda od rotora do mora;
• Pred neki dan u medijima je objavljena izjava župana Blaženka Bobana da izgradnja nove luke u Bolu počinje krajem godine;
• Postavljeni su poklopci na poluukopnim kontejnerima i registracija odvoza otpada počinje 1. ožujka;
• Treba će nešto uraditi da se saniraju oštećenja na krovu zgrade Galerije Dešković;
• Uredit će se oštećenja rive kod zgrade Vinskog podruma. Čekamo suglasnost Županijske lučke uprave, jer se radi o pomorskom dobru … (j.e.)

(57) objavljeno 12. 02. 20. u 22:20 h

********************


alt


KOJE PRIMJEDBE I PITANJA IMAJU VIJEĆNICI?

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj u utorak 11. veljače, punih 70 minuta vijećnici su postavljali pitanja načelniku ili iznosili svoje prijedloge.
Ivica Šćepanović nije želio ponavljati pitanja o izgradnji groblja, biološkog pročistača ili ceste pored tenis centra, već je predložio da se ukloni štand na tržnici koji više ne koristi obitelj Mikulić. Predlaže da se razgovara sa vlasnikom hotela „Park“ o privremenom preseljenju bolske tržnice u njihov natkriti prostor ili park.
Odgovorio je načelnik Tihomir Marinković: „Imam sastanak idućih dana s vlasnikom, ali ne vjerujem da će on to prihvatiti. Mi smo dogovorili da u prizemlju renoviranog hotela bude naša tržnica i ribarnica. Sada je i to pod znakom pitanja jer dolaze novi dioničari iz Singapura i treba vidjeti koje je njihovo mišljenje. Općina će idućih dana raspisati natječaj za tržnicu i odabrat ćemo onoga koji će raditi cijelu godinu.“
Katarina Marčić smatra da bi češće trebalo organizirati sjednice Općinskog vijeća, ali je interesira na koliko je natječaja EU Općina aplicirala i koji su rezultati. Interesira je kada dolazi novi komunalni redar i može li se napisati Pravilnik o javnom redu i miru u luci koji bi se uručio skiperima. Tražila je također pisani izvještaj kome su posljednjih pet godina odobrene ili odbijene isplate naknada za novorođenu djecu.
Načelnik: Natječaj za komunalnog redara bit će objavljen za koji dan.
Mirko Perić, direktor Grabovog rata: „Prošlog ljeta, nakon što su na Račiću angažirana dva redara, bila je samo jedna intervencija zbog remećenja javnog reda i mira“.
Ivica Šćepanović predlaže da se, dok se ne izgradi nova lučica, ne ugovaraju masovni dolasci jedriličara dva puta tjedno.
Tonči Kukoč se žali na nered i loše skladištenje kontejnera i brodica na glavnom parkiralištu na samom ulazu u Bol. Nekada smo – kaže Bager – imali smetlište kao dobrodošlicu turistima, a sada je to skladište svačega na samom ulazu.
Načelnik: „Bura je napravila nered, a brodovi će uskoro u more. Grabov rat će taj prostor urediti do 1. svibnja.“
Tonči Buljan je ponovio traženje izgradnje rampa za kolica sa Studenca do Rudine.
Marjan Marjanović je upozori na slabo održavanje sportskih terena na Poljani: nema adekvatnih mrežica na koševima, ogradu treba pričvrstiti … Uz staru cestu prema Murvici se deponira građevinski otpad…
Načelnik: Za popravke na igralištu treba dojaviti netko tko koristi te terene, a za deponiranje građevinskog materijala krivi su i naše sumještani koji umjesto da prijave one koji to rade, oni im možda i savjetuju gdje će iskrcati taj otpad.
Sutra: ostale rasprave i zaključci sa Općinskog vijeća. (j.e.)

(56) objavljeno 12. 02. 20. u 22:15 h

********************


alt


MALO ZAINTERESIRANIH ZA EDUKACIJU?

Nastavljeno je u srijedu edukacijom privatnih iznajmljivača, ali ih je očito premalo bilo zainteresiranih. Bez obzira na troškove organizacije, ove su edukacije potrebne i prilika je da se odgovornim osobama postave pitanja, ali nešto novoga i nauči.
Do sada su održane tri edukativne radionice, a četvrta se planira 14. ožujka (subota) u organizaciji TZ Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(55) objavljeno 12. 02. 20. u 22:10 h

********************


alt


RADOVI KOD HOTELA „PARK“

Radnici „Vodovoda Brač“ nastavili su u srijedu na iskopima zbog spajanja hotela „Park“ na mjesnu kanalizaciju. Zbog ovih radova onemogućen je pristup automobilima do naselja Blato.
Ograničenja u prometu bit će i tijekom četvrtka.
Hotel „Park“ je do sada imao vlastitu septičku jamu. (j.e./m.š.)

(54) objavljeno 12. 02. 20. u 22:05 h

********************


alt


DOLAZE TRI MURVE

U tijeku su pripremni radovi ispred trgovine „Konzum“ gdje će za koji dan umjesto palmi, koje su tamo bile od 1965., biti posađene tzv. muške murve. Odbor za hortikulturu, sa stručnim osobama iz Parkova i nasada, upoznat je s planom sadnje murvi, čime su se složili, a nije izostala napomena da murve traže odgovarajuću njegu. Čuli smo njihovu opasku da je platane pod Ložom trebalo zalijevati i prehranjivati, ali obavezno ukloniti betonske ploče koje su postavljene radi štekata, a smetaju razvoju stabljike. (j.e.)

(53) objavljeno 12. 02. 20. u 22:00 h
srijeda, 12. 02. 2020. *****


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: 5 SATI RASPRAVE

Prva ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća počela je u 18, a završila je u 23.15 sati. Za uvodni dio, utvrđivanje kvoruma i dnevnog reda, usmeno izvješće načelnika te vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale, utrošeno je 2 sata i 15 minuta.
Na sjednici je bilo 10 vijećnika, a opravdano je bila odsutna Sani Bodlović.
• Jednoglasno je prihvaćeno sufinanciranje katastarske izmjere i obnove zemljišne knjige, ali i načinu financiranja aktivnosti u postupku obnove zemljišne knjige sa Općinskim sudom u Splitu.
• Usvojeni su i novi porezi, a oni se ništa nisu mijenjali, osim što Boljani koji stalno ne žive u Bolu, a imaju vikendicu naslijeđenu od roditelja, moraju plaćati porez 15 kn po kvadratnom metru, kao i svi ostali vikendaši. Do sada su imali posebnu cijenu od 5 kn po kvadratnom metru.
• Vijećnici su povećali koeficijent spremačici u Dječjem vrtiću i njezina će plaća ubuduće biti 10 posto veća odnosno 4.200 kn neto. Koeficijent za komunalnog redara smanjen je sa 3.10 na 2.80, a to znači neto plaću od 7.000 kuna (pogrešno je na sjednici rečeno da će to biti 8.500 kn)
• Bilo je i 9 molbi, a pozitivno su riješene – tri.
• Dopunom dnevnom reda razgovaralo se o aktivnostima Sportskog društva, ali će se rasprava nastaviti na idućoj sjednici.
• Pozitivno su, većinom glasova, riješeni zahtjevi za priznanje statusa stalnog boravka u Bolu, zbog će jednoj osobi biti isplaćena naknada za rođenje djeteta, a drugoj općinska pomoć za studente.
Sutra: izvještaj načelnika, vijećnička pitanja … (j.e.)

(52) objavljeno 12. 02. 20. u 00:55 h

********************


alt


alt


UGRAĐENA OPREMA NA KONTEJNERIMA

Tijekom utorka na deset poluukopnih kontejnera ugrađena je na poklopcima oprema koja će se, uz pomoć posebnih kartica, otvarati i omogućiti u kontejner ubacivanje kućnog otpada. Do kraja tjedna dolazi iz Zagreba stručna osoba koja će objasniti način rukovanja novom opremom. Donijet će i kartice koje će se podijeliti domaćinstvima koja nemaju spremnike, a negdje moraju odlagati smeće.
Idućih dana ćemo i mi detaljnije o tome pisati: kako do kartica, koliko će koštati svako otvaranje poklopca …
Na kontejnerima ostaje poklopac kroz koji će se još neko vrijeme ubacivati kućni otpad. Kada proradi novi uređaj, onda će se posebnim lokotom zatvoriti dosadašnji poklopac. (j.e.)

(51) objavljeno 12. 02. 20. u 00:50 h

*********************


alt


alt


STRUČNO MIŠLJENJE O HORTIKULTURI

Odbor za hortikulturu, u kojem su tri općinska vijećnika (Marjan Marjanović, Nataša Paleka Jakšić i Tonči Kukoč), sa stručnim osobama iz splitske firme Parkovi i nasadi, prošetali su rivom, bolskim ulicama i šetnicom kako bi utvrdili stanje borova i drugog raslinja. Svoje su mišljenje i savjete rekli i za stabla platane zasađene na rivi kod Lože. Savjet je da se umjesto platana ponovno zasadi tamaris. Pitalo ih se i za mišljenje o čempresu na Loži, starom preko 120 godina, koje se raspucalo i nagnulo. Čuli smo da nije potrebno njegovo uklanjanje, ali će konačnu ocjenu dati naknadno još jedan stručnjak iz Parkova i nasada.
Ovo je prva informacija, a očekujemo službeni izvještaj Odbora za hortikulturu i stručnih osoba iz Parkova i nasada. (j.e.)

(50) objavljeno 12. 02. 20. u 00:45 h

********************


alt


TREĆI BANKOMAT NA RUDINI

Na Rudini je postavljen i treći bankomat, na kućnom broju 32, nasuprot zgrade Osnovne škole. Namijenjen je prvenstveno štedišama Privredne banke Zagreb, čiji je bankomat do pred nekoliko mjeseci bio na Račiću.
Bankomat će se moći koristiti do kraja tjedna. (j.e.)

(49) objavljeno 12. 02. 20. u 00:40 h

********************


alt


RADOVI U NASELJU BLATO

Radnici Vodovoda Brač iz Supetra, u utorak su, prema najavi, počeli raditi na spajanju hotela „Park“ na glavnu kanalizaciju naselja „Blato“. Zbog ovih radova zatvorena je prilazna cesta za promet automobila.
Radovi se nastavljaju i tijekom srijede. (j.e.)

(48) objavljeno 12. 02. 20. u 00:35 hutorak, 11. 02. 2020. *****


alt

Hoteli su u Bolu u siječnju zatvoreni, pa jedino turisti mogu u privatni smještaj


TURIZAM NA OTOKU: MANJE DOLAZAKA I NOĆENJA

Turističke brojke o dolascima i noćenjima na Braču u siječnju ne treba uzimati previše ozbiljno. Premalo je došlo gostiju, 192 (102 domaća i 90 stranih gostiju) da bi mogli govoriti o dobrom ili lošem početku.
Po broju gostiju na prvom je mjestu Supetar (126), zatim Bol (33), Sutivan (13), Milna (6), Selca (6), Postira (5) i Pučišća (2). Samo je u Bolu bilo više gostiju nego lani. Ukupno ih je lani u siječnju bilo 226.
Manje je i noćenja: ove godine 1079, a lani 1164. U plusu su, po noćenjima, samo Bol i Postira. (j.e.)

(47) objavljeno 10. 02. 20. u 20:55 h

********************


alt

Novi načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović i dosadašnja načelnica Katica Jelinčić


NOVI POLICIJSKI NAČELNIK NA BRAČU

Ponedjeljak, 10. veljače bio je prvi radni dan Mirka Beovića, novoimenovanog načelnika Policijske postaje Brač. On u Supetar dolazi s mjesta pomoćnika načelnika u Policijskoj postaji Sinj.
Dosadašnja načelnica Katica Jelinčić privremeno će se premjesti u Policijsku upravu Splitsko-dalmatinsku radi potreba službe na poslovima granične policije. Katica Jelinčić taj će posao obavljati u Splitu najmanje sljedećih šest mjeseci. (j.e./foto: j. bašić, brač danas)

(46) objavljeno 10. 02. 20. u 21:45 h

********************


alt


MASKENBAL U SUTIVANU

Grupa maškara iz Bola, u „sexi shop“ maskama, nakon Nerežišća bila je i na maskenbalu u Sutivan. Pohvalno govore o gostoprimstvu domaćina, a zadovoljne zabavom najavljuju iduće subote odlazak na maskenbal u Selca.
Brački maskirani plesovi dobro su posjećeni, a maskiranih gostiju bilo je i iz Splita.
U Nerežišćima i u Sutivan bolske su maškare dobile nagradu, čime je posebno zadovoljna Tonkica, bolska kraljica ljetnog karnevala, čijom zaslugom bolske maškare putuju po Braču zbog zabave. (d.m.)

(45) objavljeno 10. 02. 20. u 20:40 h

********************


alt

Dječja zabava prošle godine u hotelu "Elaphusa"


DJEČJI KARNEVAL U NEDJELJU

Najmlađi Boljani sudjelovat će i ove godine u Dječjem karnevalu koji je organizira iduće nedjelje, 16. veljače. Okupljanje je u 13:30 sati na Studencu odakle povorka kreće do hotela „Elaphusa“. Tamo je od 14 sati planiran program i zabava. Nastupit će Marin Estrada, plesna škola Montuno Brač … (j.e.)

(44) objavljeno 10. 02. 20. u 20:35 h
ponedjeljak, 10. 02. 2020. *****


alt


TURIZAM: MANJE DOLAZAKA, A VIŠE NOĆENJA

U siječnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo manje turista (-9%), ali je eVizitor zabilježio više noćenja (+1%) nego u istom mjesecu prošle godine. Ukupno je, prema podacima koje je upravo objavila TZ SDŽ, došlo u siječnju 18.686 gostiju. Domaćih je došlo 7.497 (+6%), a stranaca 11.189 (-17%).
Od stranaca najviše ih je bilo iz BiH (2.340), zatim iz Koreje (1.752), Slovenije (580), Tajvana (575), Kine (541), Nemačke (435) …
Gostiju je najviše bilo u siječnju u Splitu (10.296), zatim Podstani (1.275), Baškoj Vodi (961), Kaštelima (911), Makarskoj (891) …
U Supetru je, na primjer, boravilo 126 gostiju, manje nego lani, ali više nego u Hvaru (108). Međutim, u Supetru je zabilježeno 440, a u Hvaru 1.364 noćenja.
Sutra: turistički rezultati iz siječnja na Braču. (j.e.)

(43) objavljeno 09. 02. 20. u 21:15 h

********************


alt


PRIZNANJE ZA ANTONIU KUKOČ

Naša Bolka – Antonia Kukoč (UO Marinero) dobitnica je Nagrade za životno djelo za dugogodišnji izniman doprinos poticanju i razvoju bračkog obrtništva. To joj je priznanje dodijelilo Udruženje obrtnika Brač, a uručeno joj je na tradicionalnom obrtničkom plesu koji je održan prošle subote u Supetru.
Na slici: nagrađena Antonia Kukoč sa suprugom Tončem Bagerom. (foto: m. katić)

(42) objavljeno 09. 02. 20. u 21:10 h

********************


alt


BOL NA SAJMU U MILANU

Bluesun hoteli, TZO i turistička agencija Solo Croazia iz Milana zajednički nastupaju na 40-tom BIT-u, sajmu turizma u Milanu, koji je otvoren ove nedjelje, a trajat će do 11. veljače. Najavljeno je 1100 izlagača, a prvog dana došlo je nekoliko tisuća posjetitelja. U ponedjeljak počinje radni dio za zaposlene u sektoru turizma. (đ.e.)

(41) objavljeno 09. 02. 20. u 21:10 h

*******************


alt


alt

Snimci sa prošlogodišnjeg Susreta Bračana u Zagrebu (1. ožujka 2019.)


SUSRET BRAČANA U ZAGREBU

Susret Bračana i prijatelja otoka Brača ove će se godine održati 21. veljače (petak) u restoranu „Gastro Globus“ na Zagrebačkom velesajmu. Cijena ulaznice je 350 kuna, a ulaznica uključuje bogati meni (toplo i hladno predjelo, juha, bračka janjetina, desert (tradicionalne torte i kolači), aperitiv, neograničenu konzumaciju bijelog i crnog vina te bezalkoholnog pića, glazbenu poslasticu (Belan & Fiumens, grupa Naranča i tamburaši) i naravno, još puno iznenađenja!

(40) objavljeno 09. 02. 20. u 21:05 h

********************


alt


OKOM KAMERE: BURA ODNIJELA OGLEDALA

Ako su na nekim križanjima postavljena - zbog automobila – ogledala, znači da od njih ima neke koristi. Ukoliko je nedavna bura razbila oba ogledala na križanju Ulice Domovinskog rata i Ivana Mažuranića (kod Ville Daniela), znači li da bi ih trebalo ponovo montirati? (j.s.)

(39) objavljeno 09. 02. 20. u 21:00 h

********************


alt


ZATVARA SE ULAZ U BLATO!

Tijekom ponedjeljka (10. veljače) stanovnici u naselju Blato trebali bi izvesti svoje automobile i parkirati ih negdje drugdje, jer prema najavi iz Vodovoda Brač, kopat će se u utorak na jedinoj prilaznoj cesti do naselja. Zbog spajanja hotela „Park“ na glavnu kanalizaciju, radit će se dva do tri dana i za to vrijeme neće biti moguć ni ulaz ni izlaz automobilima iz naselja Blato. (j.e.)

(38) objavljeno 09. 02. 20. u 20:55 h

********************


alt

U nedjelju se moglo uživati na suncu


NAJAVLJENO POGORŠANJE VREMENA

U nedjelju je, uz lagano jugo, bilo sasvim ugodno sjediti na otvorenom i ispijati kavu. DHMZ je u 13 sati objavio službenu temperaturu zraka 15 stupnjeva, ali je na suncu izmjereno 30 stupnjeva.
U vremenskoj prognozi za HRT Zoran Vakula već za ponedjeljak najavljuje pogoršanje vremena. Bit će kiše na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i u mnogim drugim krajevima.
U nastavku tjedna vrijeme će, piše, i dalje biti promjenjivo, povremeno uz uglavnom malo kiše, češće u kopnenom području, gdje je moguća i poneka snježna pahulja, osobito u gorju u drugom dijelu srijede. Vjetar će u većini unutrašnjosti biti slabiji nego u ponedjeljak, ali će na Jadranu i sljedećih dana povremeno biti jak, mjestimice i olujan, i to ne samo jugozapadni i jugo nego gdjekad i bura.
Na Jadranu u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu promjenjivo oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. U četvrtak barem djelomice sunčano. U petak novo naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a u srijedu će prema kraju dana na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će u četvrtak oslabjeti, a u petak ponovno prolazno pojačati.

(37) objavljeno 09. 02. 20. u 20.50 hnedjelja, 09. 02. 2020. *****


alt


alt


VATROGASCI NA RADNOJ AKCIJI

Članovi DVD Bol po drugi put su sudjelovali u subotu u radnoj akciji čišćenja (prorjeđivanja) šume sjevernije od ceste Bol – Murvica. Bilo je, ove subote, njih 8 na terenu gdje se radilo u subotu, 7 dana ranije.
Nije bilo dragovoljaca, ali je vatrogascima u posjet došao načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(36) objavljeno 08. 02. 20. u 21:20 h

********************


alt

Dvorana u Domu kulture tijekom prve edukacije


TREĆA EDUKACIJA U SRIJEDU

U Bolu se u srijedu (12. veljače) u Domu kulture održava treća ovogodišnja edukacija za privatne iznajmljivače. Organizatori su Turistička zajednica općine Bol i Savjetovalište za obiteljski smještaj Interligo. Početak je u 9 sati, a tema su: Uspješno poslovanje u 7 koraka i Propisi u poslovanju s privatnim iznajmljivačima.
Organizatori su najavili i sljedeće teme: Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti; Pravilnik o kategorizaciji; cjenik; PDV na proviziju – samostalno plaćanje i predaja obrazaca; turistička pristojba i članarina; priprema objekta za iznajmljivanje; prezentacija objekta; oglašavanje na portalima …
Svi sudionici edukacije dobit će Certifikat AP+ kojeg Savjetovalište za obiteljski smještaj i specijalizirani časopis “Apartman Plus” dodjeljuju malim iznajmljivačima.

(35) objavljeno 08. 02. 20. u 21:15 h

********************


alt

Prošlogodišnje finale WTA turnira tenisačica


WTA TURNIR DOBIO 631.000 KN

Središnji državni ured za šport odobrio je 10 milijuna kuna za 19 sportskih manifestacija koje će se ove godine organizirati u Hrvatskoj. WTA Croatia Bol Open dobit će 631.839 kn i po odobrenom iznosu je osmi na rang listi. Najviše je dobio Hrvatski skijaški savez za natjecanje na Sljemenu: 975.000 kuna.
Sredstva su odobrena za tenis, atletiku, odbojku, judo, tackwondo, hokej na travi, vaterpolo, boks, auto trke …
Za bolski turnir odobreno je 50.000 kuna više nego lani. Općina Bol i TZ sudjeluje sa 20 posto u ukupnim troškovima WTA turnira.
- Središnji državni ured za šport i ove godine sufinancira organizaciju velikih sportskih natjecanja i na taj način potiče promociju sporta, ali i naše domovine – naglasio je državni tajnik Tomislav Družak u izjavi za „Slobodnu Dalmaciju“. (j.e.)

(34) objavljeno 08. 02. 20. u 21:10 hsubota 08. 02. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


alt


SVEČANI DOČEK ZA NOVO VOZILO

Svečano je ovog petka dočekano potpuno novo vatrogasno navalno vozilo. Ispred baraka DVD-a, u 9.45 sati, uz zvukove sirena, upaljene baklje i vodene topove, članovi DVD-a poželjeli su dobrodošlicu novom vozilu za čijim je volanom bio predsjednik društva Goran Jekić.
Fešta je nastavljena u 11 sati na rivi ispred marketa „Konzum“ (Tri murve). Bila je to smotra vatrogasne opreme, a činjenica je da su u zadnjih godinu dana bolski vatrogasci dobili kombi i dva navalna vozila.
• Na prigodnoj svečanosti na rivi načelnik Tihomir Marinković je na simboličan način predao predsjedniku društva Goranu Jekiću i zapovjedniku Stipi Marinkoviću ključeve dvaju navalnih vozila, poželjevši da im budu od pomoći, ali ne tako često. Prisutni su bili, osim uniformiranih vatrogasaca, članovi obitelji, prijatelji te predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković i zapovjednik DVD Supetar Nikola Martinić.
• Ovog mjeseca saznat će se i ime izvođača radova na novom domu, a radovi bi počeli na jesen, nakon turističke sezone. U prvoj fazi izgradio bi se podrumski dio i prizemlje.
• Novonabavljeno navalno vozilo platila je Općina Bol 1,6 milijuna kuna. Vozilo je marke MAN TGM 13 290 sa spremnikom za vodu od 3.700 litara i spremnikom pjene od 300 litara. Ima pogon 4x4 i ima svu potrebnu opremu. Tijekom ponedjeljka i utorka organizirat će se obuka vatrogasaca za korištenje novog vozila. (j.e.)

(33) objavljeno 07. 02. 20. u 21:45 h

********************


alt


DIM NAJAVIO NOVE APARTMANE

Od čega je dim u gori zelenoj? Tu se priprema novo gradilište! Saznali smo to u DVD-u Bol gdje je izvođač prijavio paljenja vatre na otvorenom. Na prostoru nekadašnjeg disco kluba, zapadno od marketa Studenac u Podborju, gradit će se vile sa bazenima. Isti je investitor kao i vlasnik nekadašnjeg disco kluba. (j.e.)

(32) objavljeno 07. 02. 20. u 22:35 h

********************


alt


NASTAVLJA SE AKCIJA ČIŠĆENJA ŠUME

Počelo je prošlog vikenda, a ove subote članovi DVD-a nastavljaju akcijom čišćenja šumskog kompleksa iznad plaže Zlatni rat. To se čini zbog lakšeg gašenja mogućeg požara.
Osim vatrogasaca, a njih je prošle subote bilo deset, mogu sudjelovati i dragovoljci. Na njih se, iz dosadašnjeg iskustva, mnogo ne računa. (j.e.)

(31) objavljeno 07. 02. 20. u 21:35 h

********************


alt


U BLATU SE RADI OD UTORKA

Radovi na prilaznoj cesti u naselju Blato, počet će u utorak 11. veljače – obavijestili su iz Vodovoda Brač. Dva ili tri dana kopat će se na spomenutoj prometnici zbog spajanja hotela „Park“ na kanalizaciju. Zbog radova bit će onemogućen prolaz automobilima, pa je ovo obavijest za tamošnje stanare da tijekom ponedjeljka izvedu automobile i parkiraju negdje izvan naselja Blato. (j.e.)

(30) objavljeno 07. 02. 20. u 21:30 h

********************


alt


ČLANARINA DO KRAJA MJESECA

Privatni iznajmljivači obvezni su turističku članarinu platiti do kraja veljače. Članarina ovisi o zbroju sume na izdanim računima pomnožena sa 0,1615 posto. U Uredu TZO Bol treba preuzeti i ispuniti obrazac.
Kopija uplatnice i popunjeni obrazac dostavljaju se Poreznoj upravi, Ispostava u Supetru.
U Bolu ima 564 obveznika plaćanja turističke članarine.

(29) objavljeno 07. 02. 20. u 21:25 h

********************


alt


SPORT: NIKAKO DO BODOVA

U 15. kolu II. malonogometne lige Boljanima nije uspjelo osvojiti bodove. Ostali su na 9 bodova i trenutno su na 13. mjestu na tablici.
Bol - Maslinica 3:4 (1:1). Igralo se u Velikoj dvorani SC Gripe prošlog četvrtka.
Semafor: 1:0 (Matej Bodlović, 08'40“), 1:1 (18'45“), 2:1 (Boško Botica, 15'37“), 2:2 (18'45“), 3:2 (Davor Matulić, 20'46“), 3:3 (22'34“), 3:4 (autogol Joško Jakšić 28'18“).
U 15 odigranih utakmica Bol ima dvije pobjede, tri neodlučena rezultata i deset poraza. Dobra je vijest da je na zadnjoj utakmici bilo 11 igrača i trener Pjer Malvasija. (j.e.)

(28) objavljeno 07. 02. 20. u 21:20 h

********************


alt


USUSRET HAJDUKOVOM ROĐENDANU

Tjedan proslave Hajdukovog 109. rođendana počeo je kvizom „Pod bijelim barjakom“, a za nastavak će se pobrinuti navijači koji će organizirati više od 40 akcija učlanjivanja po cijeloj Hrvatskoj i šire. Hajduk trenutno broji više od 15.000 članova, ali u rođendanskom mjesecu se očekuje da će još nekoliko tisuća članova iskazati svoju pripadnost Hajduku.
– Akcija „Pripadaj za rođendan“ se pokazala kao pun pogodak, a čim smo kontaktirali DPH–ove i kvartovske ekipe preko 40 ih se odmah javilo da i oni žele organizirati akciju učlanjivanja u svom gradu, mjestu i kvartu. Zato se može kazati da je i svim navijačima Hajduka rođendan i 13. veljače, rekli su iz Odjela za članstvo Hajduka.
Prvi vikend učlanjivanja počeo je u petak navečer u Tučepima te u Pakoštanima gdje se organizira i Noć Hajduka. U subotu se može učlaniti u Obrovcu, Sinju, Zagvozdu, Jönköpingu, Travniku, Ćeralijama i Voćinu u Slavoniji. Nedjelju će obilježiti velika akcija učlanjivanja na Kmanu, a ostala mjesta u kojima se možete učlaniti su Trilj, Konjevrate, Đakovo, Hannover, Đulovac, Gradina, Grubišno Polje i Cerna u Slavoniji.

(27) objavljeno 07. 02. 20. u 21:15 hpetak, 07. 02. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ORKANSKA BURA STIGLA I U BOL

Nakon relativno mirne srijede, dok je bura stvarala probleme uokolo Bola, u noći od srijede na četvrtak, zabilježeni su u Bolu udari bure koji su posebno bili jaki ujutro oko 8 sati. Već oko 13 sati bura je znatno oslabila, ali ipak nije došao katamaran iz Splita. Objavljeno je da će u 16 sati iz Splita katamaran „Vida“ krenuti za Stari Grad bez pristajanja u lukama Jelsa i Bol. Možda, budu li povoljne vremenske prilike, katramaran iz Starog Grada u petak ujutro mogao bi navratiti u Bol.
Iako je u Bolu tijekom noći i jutra u četvrtak u Bolu bilo izuzetno burno i hladno, nisu zabilježene veće štete. Na Rudini su sa krovova kuća padali crjepovi, a na parkiralištu na ulazu u Bol, bura je prevrnula jedan brod i „preparkirala“ kiosk i pritom ga potpuno uništila. U ograđenom prostoru hotela „Park“ jedno se stablo naslonilo na objekt. Na poziv iz naselja Blato-Ratac vatrogasci su uklonili poveći lim koji je bio moguća prijetnja prolaznicima.
Vrijeme se u četvrtak navečer oko 18 sati potpuno smirilo. (j.e./m.š.)

(26) objavljeno 06. 02. 20. u 21:40 h

********************


alt


alt


NOĆNA AKCIJA DVD BOL

Tri člana DVD Bol, Stipe Marinković, Toma Stipičić i Nikola Topalović Čarli, burnu noć od srijede na četvrtak, proveli su na požarištu sjeverno od Bobovišća. Tamo su sa jednim vatrogasnim vozilom došli u srijedu u 21:21 sat, na poziv DVD Supetar, gdje su se priključili ostalim kolegama sa Brača. Izgorjelo je oko 5 hektara niskog raslinja, a u gašenju je sudjelovalo ukupno 45 vatrogasaca sa 13 vozila.
Uzrok požara treba tek utvrditi, ali se pretpostavlja da je opet u pitanju bio ljudski faktor.
Bolski vatrogasci, nakon neprospavane i radne noći, u Bol su se vratili u četvrtak u 9:10 sati. (j.e./foto: n. topalović)

(25) objavljeno 06. 02. 20. u 21:35 h

********************


alt

„TJEDAN ODMORA VRIJEDAN“

Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma pokrenuli su akciju za domaće turiste koji bi u predsezoni, od 10. do 19. travnja, koristili odmor i ostale usluge uz 50 posto niže cijene. Do 17. veljače trebaju se javiti pružatelji usluga: smještaj, hrana i piće, kulturne akcije, aktivni odmor, wellness i zdravlje, izleti, prirodne atrakcije, nautika, prijevoz, paket aranžmani, ruralni turizam …, a koji žele sudjelovati u ovoj akciji.
Tijekom ožujka HTZ i Ministarstvo turizma javno će objaviti gdje se to može odmarati uz 50 posto niže cijene.
Možda netko i u Bolu želi sudjelovati u ovoj akciji, pa se za detaljnije informacije mogu obratiti u Ured TZO Bol. (j.e.)

(24) objavljeno 06. 02. 20. u 21:30 h

********************


alt


POREZ NA VIKENDICE: BOLJANI BEZ POPUSTA

Idućeg utorka Općinsko vijeće raspravljat će i donijeti odgovarajuću odluku o lokalnim porezima općine Bol: prirez poreza na dohodak, porez na potrošnju, porez na kuće za odmor te porez na korištenje javnih površina.
Novi će se porezi primjenjivati od 1. ožujka 2020., a time prestaju važiti odluke iz 2017. godine.
Posebna je novost o popustu Boljanima, koji ne žive u Bolu, a imaju vikendicu u Bolu. Oni su do sada odlukom iz 1993. plaćali 50% poreza za vikendicu, ali ta se odluka – na traženje Porezne uprave – mora ukinuti i za sve treba biti isti obračun: 15 kn po kvadratnom metru korisne površine kuće za odmor. (j.e.)

(23) objavljeno 06. 02. 20. u 21:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: VOŽNJA ISPOD LOŽE

Navikli smo da vozilom neki ulaze u pješačku zonu i parkiraju na rivi od benzinske stanice do marketa „Konzum“ (ex Tri palme, uskoro Tri murve). Od marketa „Konzum“ do caffe bara Big Blue, je poseban dio bolske luke, gdje ne prolaze vozila osim onih koji moraju obaviti neki posao.
Pravilo zabrane vožnje, čini se da vrijedi samo za Boljane. U četvrtak ujutro oko 11 sati rivom ispod Lože prošao je kombi firme Plastering graditeljstvo iz Kaštela ne obazirući se na prometne znakove. Neko vrijeme vozilo se zaustavilo i parkiralo kod ribarnice dok su vozač i putnici popili kavu u Taverni. A onda su se odvezli iz Bola. (j.e.)

(22) objavljeno 06. 02. 20. u 21:20 h

********************


alt


POZIV MAŠKARAMA U SUTIVAN

Ove subote, 8. veljače, Karnevalska udruga „Maskaleta“ poziva na maskenbal u Sutivan. Početak je u 19 sati. Posebno su dobrodošli svi oni koji su prošle subote bili u Nerežišča i dobro se zabavili uz glazbu za ples.
U ovo karnevalsko vrijeme obići će se mnoga mjesta na Braču, a vjeruje se da će se ovim zabavama barem iduće godine priključiti Bol i Pučišća. (d.m.)

(21) objavljeno 06. 02. 20. u 21:15 h
četvrtak, 06. 02. 2020. *****


alt


alt


alt


NOVI PROSTOR ZA VRTIĆ

U zgradi, gdje se nalazi Dječji vrtić „Mali princ“, uređen je dodatni prostor: nadograđeno je potkrovlje sa terasom i pristupnim hodnikom ukupne površine 130 kvadrata. Za boravak djece uređene su i opremljene prostorije površine 90 kvadratnih metara. Tu su, u novim prostorijama, 15. siječnja uselili mališani srednje dobi, njih 24. (j.e.)

(20) objavljeno 05. 02. 20. u 21:20 h

********************


alt

Zapadna strana Zlatnog rata u srijedu 5. veljače u 13 sati (foto: j.e.)


ORKANSKA BURA MIMOIŠLA BOL …

Najavljena bura pojavila se u srijedu svom svojom silovitošću, spustila temperature, ali i donijela brojne probleme. O tome su Boljani mogli samo čitati ili pratiti preko interneta ili TV vijesti, ali srećom nisu osjetili probleme na vlastitoj koži. U Bolu je bilo bure, ali smo doživjeli i preživjeli mnogo gore vremenske uvijete. Jedina šteta u Bolu je što nema katamarana od utorka popodne, a bura je na Loži spustila zastavu EU na pola koplja i srušila jedno prometno ogledalo u Ulici Domovinskog rata …
Prema podacima DHMZ-a, u Makarskoj je na udare puhalo brzinom do orkanskih 169 km/h, u dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu, na Marjanu, do 126 km/h. Najjača bura zabilježena je na Svetom Juri na Biokovu gdje je, prema podacima tamošnje automatske meteorološke postaje, izmjeren udar od 270 km/h!
Zbog jakog udara vjetar prekinuta je većina trajektnih i katamaranskih linija, u Imotskoj krajini zabijelio je - snijeg.
U Dalmaciji se, prema prognozi DHMZ-a, i u četvrtak očekuje vjetrovito vrijeme, uz jaku i olujnu buru, na udare i orkansku. More i dalje jače valovito i uzburkano, prema večeri u smirivanju.
Tijekom petka očekuje se slabljenje bure, ali će burno biti i tijekom subote ujutro. Buru će zamijeniti jugo, a tijekom nedjelje porasti će temperatura zraka … (j.e.)

(19) objavljeno 05. 02. 20. u 21:15 hsrijeda, 05. 02. 2020. *****


alt

Bolska luka u utorak (4. veljače) u 16 sati


alt

Plima je, nagovještaj lošeg vremena


POGORŠANJE VREMENA, KATAMARAN OSTAO U SPLITU

Najavljivana promjena vremena nastupila je već tijekom utorka ujutro, a u Hrvatsku su uz zahladnjenje stigle i oborine ali i oluje. Do 16 sati u Bolu je bilo mirno, sunčano i toplo. Sa čuđenjem smo u to vrijeme pročitali da su katamarani za Bol, Vis i Lastovo ostali u Splitu jer je najavljeno pogoršanje vremenskih prilika.
Oko 17 sati zabilježena je velika tuča u Splitu, a nešto kasnije naoblačilo se i u Bolu. Uz malo kiše, zapuhala je bura uz pad temperature.
U Gorskom kotaru padao je tijekom utorka snijeg koji na autocesti stvara snježni pokrivač, a na moru ima pijavica.
Iz HAC-a javljaju kako su na cestama zimski uvjeti. Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, potrebno je provjeriti stanje na cestama.
• Sve dodatne informacije o vremenu mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.
• U srijedu će se nastaviti promjenljivo oblačno vrijeme koje će biti i izrazito vjetrovito. Mjestimice će biti malo oborine uglavnom u kopnenim područjima. Na Jadranu će puhati tramontana i bura, podno Velebita s orkanskim udarima.
Zbog jakog vjetra na snazi je upozorenje meteoalarma i to za cijelu zemlju. Upozorenje je na snazi mjestimice i zbog oborina ili grmljavine.
U srijedu se očekuju udari vjetra još jači. Zbog toga je cijela kopnena Hrvatska pod narančastim meteoalarmom, dok je cijela obala izuzev zapadne obale Istre pod crvenim meteoalarmom.
• U srijedu ujutro je u prekidu katamaranska linija Jelsa – Bol – Split jer je katamaran u utorak ostao u Splitu. (j.e.)

(18) objavljeno 04. 02. 20. u 21:30 h

********************


alt


ODRŽANA I DRUGA EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Dvadesetak privatnih iznajmljivača došlo je na edukativnu radionicu koju je u utorak u Domu kulture organizirala Turistička zajednica. Ako se zna kakav je posjet bio ranijih godina, onda bi organizatori trebali biti zadovoljni ovogodišnjim interesom, iako se očekivao dolazak većeg broja iznajmljivača.
Zbog dužine trajanja (4 sata) nemoguće je bilo edukaciju organizirati u poslijepodnevnim satima, a teme su bile interesantne i korisne za iznajmljivače: AIRBNB platforma i BOOKING.COM platforma za početne i napredne korisnike (registracija na platformi; specifikacije provizija, vođenje kalendara, izmjene cijena; odgovaranje na pozitivne/negativne komentare; potezi za bolje pozicioniranje na stranicama; tehničke izmjene unutar platforme).
Treću edukaciju za male iznajmljivače TZO Bol organizira u srijedu 12. veljače. (j.e.)

(17) objavljeno 04. 02. 20. u 21:25 h

********************


alt


PRVA SJEDNICA VIJEĆA 11. VELJAČE

Na službenim Internet stranicama Općine Bol objavljena je obavijest o sazivanju prve ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća i to idućeg utorka, 11. veljače.
Na dnevnom redu je sufinanciranje katastarske izmjere i obnove zemljišne knjige na području općine Bol sa Državnom geodetskom upravom; odluka o načinu sufinanciranja aktivnosti u postupku obnove zemljišne knjige za k.o. Bol sa Općinskim sudom u Splitu; odluka o porezima općine Bol; odluka o izmjeni koeficijenta za plaću spremačici u dječjem vrtiću Mali princ i komunalnom redaru.
Vijećnici će raspravljati i o pristiglim molbama za smanjenje naknada za 2019.godinu: ZOO station 2, Pizzeria Skalinada, Baraka Sound & vision i Lavanda maris. Molbe su Općinskom vijeću također uputili: Đani Jerčić, taxi Miki, Nikola Bodlović i restoran „Pusa“. (j.e.)

(16) objavljeno 04. 02. 20. u 21:20 h
utorak, 04. 02. 2020. *****


alt


GOSTIJU JE BILO I U SIJEČNJU

Premale su brojke i tek su podaci za prvi mjesec u godini, pa je prerano govoriti o prognozama za iduću turističku sezonu i ponavljanju rečenice kako se „po jutru dan poznaje“. Kada je Bol u pitanju, turistička sezona počinje otvaranjem hotela. U Bolu će to biti zadnjeg vikenda u ožujku kada će gosti useliti u hotel „Elaphusa“.
Inače u Bolu je u siječnju, prema eVisitoru, registrirano 33 dolazaka i 295 noćenja. Lani je u istom mjesecu bilo 19 dolazaka i 165 noćenja.
Gosti, koji su bili u Bolu, došli su iz Austrije (10), Hrvatske (10), Italije (5), BiH (3), Francuske (2), Srbije (1), Njemačke (1) i Albanije (1).

(15) objavljeno 03. 02. 20. u 20:55 h

********************


alt


UTJECAJ KORONAVIRUSA NA TURIZAM?

Lanjske turističke brojke bile su bolje nego godinu ranije, ali ipak manje nego se očekivalo. Razlog je bio kišni period u svibnju te stabilizacija sigurnosnih prilika u nekim destinacijama u Sredozemlju. Koliko može koronavirus utjecati na ovogodišnju turističku sezonu?
U Hrvatskoj je prošle godine bilo 494.188 gostiju iz Kine, a u našoj Županiji došlo ih je 50.963 i ostvarili 74.890 noćenja. Toliki je broj bilo gostiju bio i iz Švicarske, Kanade i Finske.
Sigurno je da će koronavirus imati utjecaja na turizam, ali se treba nadati da će virus biti suzbijen što ranije, kako bi smrtnost, ali i štete u turizmu bile što manje. (j.e.)

(14) objavljeno 03. 02. 20. u 20:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: DIMNI SIGNALI

Relativno lijepo vrijeme, za ovo doba godine, mnoge je privuklo u polje ili uređenje okućnica. To je značilo i paljenje grana na otvorenom, naravno bez prethodne najave vatrogascima. Mnogi zaboravljaju ili jednostavno neće gubiti vrijeme, pa ne nazivaju DVD prije paljenja, iako je to kažnjivo.
Zbog nemara, dosta se puta dogodilo da dođe i do požara pa tek onda pozivaju u pomoć. Ponekad moraju intervenirati i kanaderi.
Na našoj slici vidi se dim na istočnom predjelu Bola, a što smo snimili ovog ponedjeljka, 3. veljače u 10.50 sati. (j.e.)

(13) objavljeno 03. 02. 20. u 20:50 h

********************


alt


NAKON JUGA – BURA I HLADNIJE

U prvom dijelu utorka bit će neuobičajeno toplo, a onda slijedi promjena vremena zbog čega veljaču smatramo „prevrtačom“. Jugo će okrenuti na jaku i olujnu buru. Tijekom četvrtka očekuje se da će vjetar oslabjeti.
Meteorolozi najavljuju i pad temperature krajem utorka i u srijedu kada će trebati topla odjeća. Najhladniji dani bit će, prema prognozi, srijeda, četvrtak i petak.
Hladno i vjetrovito vrijeme ipak neće dugo potrajati. Već od ponedjeljka 10. veljače najavljena je stabilizacija vremena i nešto toplije. (j.e.)

(12) objavljeno 03. 02. 20. u 20:45 hponedjeljak, 03. 02. 2020. *****


alt


KAKO ZAUSTAVITI KORONAVIRUS?

Unatoč radikalnim mjerama praćenja i izolacije kojima su kineske vlasti drastično ograničile kretanje više desetaka milijuna ljudi u 15-ak gradova, broj zaraženih, onih u kritičnom stanju i mrtvih eksponencijalno se povećava. Već sada, jedva mjesec dana od registriranja prvih slučajeva, broj potvrđeno oboljelih premašio je ukupan broj oboljelih u pandemiji SARS-a u 2002. i 2003., a broj zaraženih raste i izvan Kine.

Do sada je već postalo jasno da se novi koronavirus širi brže od SARS-a, mada vjerojatno sporije od gripe. Osim toga, dosadašnja iskustva pokazuju da su simptomi teži nego kod uobičajene sezonske gripe – nova studija objavljena u uglednom medicinskom časopisu The Lancet, provedena na uzorku od 41 hospitaliziranog pacijenta, pokazala je da je čak trećini oboljelih trebalo liječenje na intenzivnom odjelu te da je oko 15% njih umrlo.

>> Objavljena analiza gena koronavirusa. Pojavio se misterij, traži hitnu reakciju

U takvim okolnostima postavlja se pitanje može li se i kako zaustaviti širenje epidemije.

Stručnjaci pritom procjenjuju da će za razvoj cjepiva trebati više mjeseci, a potom će trebati provesti klinička istraživanja na ljudima. Ako se pokaže uspješnim, trebat će ga dostaviti širom svijeta. To bi sve možda moglo potrajati i više godina.

U međuvremenu, dok se ne razviju lijekovi i cjepiva, jedine mjere koje nam ostaju na raspolaganju i dalje su rana detekcija i izolacija. Postoji mogućnost da bi one, ako se budu kvalitetno provodile, mogle biti učinkovite u ostatku svijeta, kada već nisu u Kini.

Što se u tom smislu sve može poduzeti?

Otkrivanje kontakata zaraženih

Prije svega, sustav treba identificirati i pratiti sve one koji su bili u kontaktu s osobama koje su potvrđene kao oboljele. Ako se kod njih pokažu simptomi, treba ih izolirati i istražiti imaju li virus 2019-nCoV.

Praćenje simptoma bolesti

Budući da mnogi zaraženi virusom neće biti registrirani i potvrđeni, trebat će pratiti simptome i faktore rizika koji ukazuju na moguće postojanje bolesti kod ljudi koji nisu bili izravno u kontaktu s potvrđeno oboljelima.

Kod ljudi s karakterističnim simptomima trebat će provjeriti jesu li boravili u blizini oboljelih ili u prostorima u kojima su se oni kretali. Ovo se već sada provodi.

Međutim, ako se potvrdi da čak i osobe koje ne pokazuju simptome mogu širiti bolest, trebat će provjeriti i one koji su boravili u sumnjivim prostorima, makar ne pokazuju simptome. Za provođenje ove mjere trebat će resursi koji su za kineske uvjete bili nemoguća misija. Naime, virus se ondje vrlo brzo proširio, a mnoge kineske bolnice nemaju opremu ni dovoljno stručnog osoblja za analizu virusa, niti imaju dovoljne kapacitete da smjeste sve one koji imaju simptome, a kamoli sve bez simptoma koji su potencijalno zaraženi.

Kućna izolacija

Ako se potvrdi da se virus prenosi asimptomatski, osobito da se to događa često, praćenje i izoliranje oboljelih postat će još zahtjevnije. Zbog nedostatka smještaja u bolnicama trebat će organizirati sustav u kojem će se osobe sa simptomima testirati i potom slati kući sa zaštitnim maskama ako im klinička slika nije teška. Pritom bi svi ukućani trebali dobiti detaljne upute o higijenskim mjerama koje trebaju poduzimati kako bi se spriječilo daljnje širenje. Svi oni trebali bi ostati u karanteni u vlastitim kućama sve dok se nalazi testova ne potvrde ili ne pokažu negativnima. Ako smještaji u bolnicama budu pretrpani, osobe kojima je dijagnosticiran virus, ali nemaju teške simptome, mogle bi se nastaviti liječiti kod kuće. One bi se hospitalizirale samo ako bi im se stanje pogoršalo. Na taj način bolnički kapaciteti ostali bi dostupni za osobe kojima je bolnička njega najpotrebnija. Time bi se također spriječilo širenje virusa među ljudima koji nisu zaraženi, a koji čekaju nalaze.

Brza dijagnostika

Još jedna mjera koja bi se mogla provoditi u slučaju preopterećenja sustava je brzo dijagnosticiranje. Ono ne zahtijeva posebnu opremu ni obrazovane stručnjake, a može dati rezultate već kroz nekoliko minuta. Takvi testovi nalik su na testove za glukozu koje svakodnevno koriste oboljeli od dijabetesa. Oni za sada ne postoje za 2019-nCoV, no za razliku od cjepiva, mogli bi biti razvijeni već kroz par mjeseci.

Slični testovi koriste se tijekom širenja sezonskih gripa. Oni bi se mogli koristiti u bolnicama, ali i na aerodromima i drugim ključnim mjestima, pa čak i kod kuće, kako bi se provjerile osobe koje pokazuju neke sumnjive simptome ili pak oni koji sumnjaju da su mogli doći u kontakt s virusom. Takvi testovi nisu osobito pouzdani pa bi svaka osoba kod koje bi nalaz bio pozitivan morala dodatno proći laboratorijsko testiranje.

Neotkrivena žarišta bolesti

Ako se masovno koriste, takvi brzi testovi također mogu otkriti neotkrivena žarišta bolesti i pomoći u utvrđivanju opsega epidemije.

U prethodnim epidemijama Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge medicinske institucije oklijevali su s korištenjem takvih testova zato što nisu tako precizni kao laboratorijska ispitivanja. Primjerice, takvi testovi postojali su tijekom epidemije ebole u zapadnoj Africi 2013. –2016., no nisu bili široko korišteni jer nisu bili dovoljno točni u usporedbi s laboratorijskim ispitivanjima.

Međutim, da su korišteni za prve pretrage, u kombinaciji s kasnijim potvrdnim laboratorijskim ispitivanjima, mogli su omogućiti brže otkrivanje i drastično smanjiti broj onih koji su bili izloženi laboratorijskom testiranju. Jedno istraživanje pokazalo je da je brzo testiranje moglo smanjiti opseg epidemije za trećinu, a druga studija dala je još dramatičnije rezultate. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, ovi testovi posljednjih godina postaju sve precizniji, a u slučaju nekih patogena, oni su gotovo jednako dobri kao laboratorijski.

Ove mjere neće potpuno blokirati širenje koronavirusa, no mogu ga značajno usporiti. U prilog tome govori činjenica da se on zahvaljujući pozornom praćenju i izolaciji već sada puno sporije širi izvan Kine. (preneseno iz portala INDEX, autor teksta Nenad Jarić Deuenhauer)
*****
Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj nema oboljelih od koronavirusa. A zbog povećanog interesa javnosti i medija Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svaki će dan u 15 sati na svojim web stranicama objaviti najnovije podatke u vezi s koronavirusom.

(12) objavljeno 02. 02. 20. u 21:25 h

********************


alt


BOLKE NA PLESU U NEREŽIŠĆA

Krenulo je s plesovima po Braču. Prošle subote grupa Bolki bila je u Nerežišća gdje je došlo nekoliko grupa iz Supetra, Milne, Donjeg Humca, Sutivana … Bilo je i pojedinačnih maski.
Počastili su nas pašticadom i lijepom zabavom. Bio je to jedan novi početak zabave pod maskama. Hvala Nerežišanima, probili su led. A na nama svima je da se oživi zima i život na otoku, pa tko voli neka izvoli. Čekaju nas idućih subota u Sutivanu, Selcima, Milni i Postirima. (d.m.)

(11) objavljeno 02. 02. 20. u 22:00 h

********************


alt


OVOG UTORKA RADIONICA ZA IZNAJMLJIVAČE

Ovog utorka (4. veljače), zahvaljujući Turističkoj zajednici Bol, privatni iznajmljivači mogu besplatno naučiti nešto novo na drugoj ovogodišnjoj radionici. Oni koji dođu u 9 sati u Dom kulture nisu neznalice, već naprotiv – to su iznajmljivači koji žele čuti, pitati i naučiti nešto što im može biti od koristi u bavljenju turizmom..
O ćemo će se raspravljati, u planiranom vremenu od četiri sata:
• MODUL: AIRBNB PLATFORMA ZA POČETNIKE I NAPREDNE KORISNIKE: Uvod u rad sa platformom; Registracija, provizija, kvaliteta objekta; Pozicioniranje i vidljivost objekta; Naputci za bolju popunjenost ( status superhost, smart prices, last/first minute, instant booking); Promjene unutar Airbnb.

• MODUL: BOOKING.COM PLATFORMA ZA POČETNIKE I NAPREDNE KORISNIKE:
Registracija na platformi; Specifikacije provizija, vođenje kalendara, izmjene cijena; Odgovaranje na pozitivne/negativne komentare; Potezi za bolje pozicioniranje na stranicama (genious status, partnership program); Tehničke izmjene unutar platforme.

Radionica je namijenjena svim onim koji bi željeli započeti raditi sa jednom od navedenih platformi ili unaprijediti dosadašnje iskustvo u svrhu bolje popunjenosti smještajnih kapaciteta.

(10) objavljeno 02. 02. 2020. u 21:20 h

********************


alt

Snijeg 3. veljače 2012. godine


alt

Snijeg 11. veljače 2012. godine


alt

Zlatni rat pod snijegom: 24. veljače 2009. godine


alt

Snježna panorama Bola (24. veljače 2009.)


alt

Opet veljača - 26. veljače 2018.


SNIJEG U BOLU - PRIJE 8 GODINA

Na današnji dan, prije 8 godina - 3. veljače 2012. – Bol je osvanuo prekriven snijegom. Snijega u Bolu nije bilo od 2009. pa je mnoge iznenadio. Nije bilo nastave u školama, a kruh je iz Pučišća stigao tek u 10 sati.
Osam dana kasnije ponovo snijeg. Bilo je to 11. veljače 2012. godine.
Na našim fotografijama vidimo snijeg u Bolu 2009., 2012. i 2018. godine. (j.e.)

(09) objavljeno 02. 02. 20. u 21:10 h


nedjelja, 02. 02. 2020. *****


alt


alt


alt


POČELA AKCIJA ČIŠĆENJA ŠUME

Prvi put ove godine, članovi DVD Bol, nastavili su u subotu prošlogodišnjom akcijom čišćenja šume kako bi se smanjila opasnost od požara. Njih desetak, među kojima i jedna žena (Nevenka Martinović) prorijedili su šumoviti dio i uklonili raslinje i grane do dva metra iznad zemlje, na šumovitom terenu uz makadamsku cestu, sa zapadne strane, koja vodi od ceste Put Murvice prema Megalitnom parku. Oboreno granje i stabla odmah su i palili.
Ni ove subote, kao i na ranijim akcija gdje su bili još i radnici „Grabovog rata“, nije bilo dragovoljaca da pomognu. Međutim, još više čudi da se nisu pojavili ni vlasnici zemljišta gdje se čisti šuma, a to bi trebala biti njihova obveza (čišćenja). Nitko nije došao ni da vidi što se na njihovom zemljištu radi, pa se ne treba čuditi da članovima DVD-a nitko od njih nije donio ni plastičnu bocu soka.
Akciju čišćenja šumovitog dijela oko plaže Zlatni rat DVD Bol nastavlja i slijedeću subotu. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 02. 20. u 21:50 h

********************


alt


I BOLJANI U PROJEKTU „ZA SVA VRIMENA“

U projektu „Za sva vrimena“, kojeg vodi Naš Hajduk, sudjeluje preko 3.500 navijača od kojih je skoro 500 već na otvaranju Parka osiguralo svoje ime na Poljudu zauvijek jer su uplatili iznos od 7.500 kuna. Među njima ima i nekoliko Boljana pa smo zamolili organizatora da nam javi njihova imena.

- Iz dana u dan mjesta u Parku sve je manje, svakim danom sve više ljudi dolazi kako bi počeli donirati ili kako bi uplatili iznos koji im nedostaje do 7.500 kuna potrebnih kako bi im ime ostalo na Poljudu za sva vrimena, pojasnio nam je voditelj projekta otkupa Tomislav Mikulić.

Protekli mjesec opet je bio rekordan po iznosu donacija prikupljenih u navijačkom projektu „Za sva vrimena“. Navijači su s ciljem otkupa četvrtine Hajdukovih dionica samo u siječnju uplatili preko 700.000 kuna, a ukupni iznos popeo se blizu 12 milijuna kuna.

- Brojke koje ostvarujemo ovim projektom su fantastične, neviđene u Hrvatskoj, što najbolje pokazuje da su navijači prepoznali koliko je važno da Hajduk ostane naš za sva vrimena, rekao je predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić.

(07) objavljeno 01. 02. 20. u 21:45 h

********************


alt


TKO, KOLIKO I GDJE ČITA NAŠ PORTAL

Prema statističkim podacima, koji se svakodnevno ažuriraju oko 21.30 sati, u siječnju se naš portal otvarao 34.612 puta ili u prosjeku 1.112 puta dnevno. Najviše je posjeta bilo 19. siječnja (1.213), a najmanje 11. siječnja (927).
• Po broju čitatelja na prvom je mjestu Hrvatska, zatim slijede USA, Švedska, Njemačka, Slovenija, Ukrajina, Austrija, Srbija, BiH, Kanada …
• Najčitaniji smo od 22 do 23 sata, ali veliki broj otvara naš portal od 7 do 9 sati.
• Po broju otvaranja najčitanija je Bolska kronika, zatim Umjesto čestitke, Live kamera, Umrli, Rođeni, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Sjećanja i zahvale, Red plovidbe, Stare slike …
• U siječnju smo u Bolskoj kronici objavili 125 vijesti i 185 fotografija.

(06) objavljeno 01. 02. 20. u 21:40 hsubota, 01. 02. 2020. *****


alt


MASKE U FERALIMA, ZABAVA U TAVERNI

U petak ujutro posjetitelji caffe bara „Ferali“ u Domu kulture bili su iznenađeni - iako je vrijeme maškara - maskiranim gostima. Saznali smo da su pod maskama ispijali jutarnju kavu bolske domaćice koji tu dolaze svako jutro. Pridružila su im se i tri Boljanina sa susjednog stola.
Maski će, pretpostavljamo, biti i ove subote u caffe baru Taverna. Grupa Boljanki okupljenih u Inicijativi Božićni grad poziva na druženje u Taveru od 22.30 sati, a posjetitelje će zabavljati grupa Koperonti. (j.e./i.r.)

(05) objavljeno 31. 01. 20. u 22:10 h

********************


alt


DVD ČISTI ŠUME

Članovi DVD Bol ovog će vikenda čistiti šumu iznad plaže Zlatni rat, a u cilju veće zaštite od požara. Okupljanje je u 7.30 sati ispred prostorija DVD-a, a od 8 sati bi počeli s radom.
U ovoj hvale vrijednoj akciji od pomoći bi bio dolazak i drugih Boljana koji nisu članovi DVD-a. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 01. 20. u 22:05 h

********************


alt


U SIJEČNJU PET IZOSTANAKA

Otkako pratimo izostanke katamarana, a to je od siječnja 2011., ove godine u siječnju bilo je samo pet izostanaka. Razlog je bura, pa tri puta se nije moglo iz Bola za Split, a dva puta iz Splita u Bol.
U siječnju 2014. i 2017. katamaran nije dolazio po 20 puta, a lani u siječnju 13 puta.
U siječnju su na liniji Jelsa – Bol – Split i natrag putnike prevozili katamarani „Judita“, „Karolina“, a zadnja dva dana „Vida“. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 01. 20. u 22:05 h

********************


alt


ODGOĐENI RADOVI U NASELJU BLATO

Pred neki dan smo najavili mogućnost kopanja kanala na pristupnoj cesti do naselja Blato. Bilo je planirano da se s radom počne u ponedjeljak 3. veljače. Međutim, zbog angažiranja radnika Vodovoda Brač na hitnijim poslovima, taj rad u Bolu je odgođen.
Obećano nam je da ćemo novi termin najaviti u Bolskoj kronici barem dva dana ranije, kako bi stanari iz naselja Blato svoja vozila sklonili i parkirali prije ulice (na slici) gdje će se kopati kanal za priključak hotela „Park“ na kanalizaciju. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 01. 20. u 22:00 h

********************


alt


ZAHVALA INICIJATIVE BOŽIĆNOG GRADA

Inicijativa Božićni grad obratila se javnim priopćenjem i zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji manifestacije koja je treću godinu održana na Rivi, od 13. do 26. prosinca. Tko je sve pomogao u organizaciji Božićnog grada, gdje je bilo angažirano i besplatno radilo 20 Bolki, može se pročitati u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(01) objavljeno 31. 01. 20. u 21:55 h