Arhiv 2020. / IV.

Vijesti objavljene u travnju 2020.

objavljeno u travnju 2020. godine: vijesti 174, a fotografija 186četvrtak, 30. 04. 2020. *****


alt

Na zagrebački aerodrom prije dva dana stiglo je iz Singapura 76 tona medicinske opreme


UKUPNO DO SADA 1.288 IZLIJEČENIH

U Hrvatskoj od utorka imamo 15 novooboljelih, što je ukupno 2062 slučaja. U 24 sata testirano je 879 osoba, a ukupno je 1.288 izliječenih, od čega 56 novih – objavljeno je u srijedu na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Četiri osobe su preminule, jedna u Zagrebu koja je bila 1950. godište i tri u KBC-u Split. Ukupno je 67 preminulih.
Od idućeg tjedna ministar Vili Beroš je najavio postupnu reaktivaciju zdravstvenog sustava te se u koordinaciji s ravnateljima ustanova dogovara pokretanje dijagnostičko-terapijskih postupaka koji su bili odgođeni, pri čemu će prednost imati pacijenti s patološkim stanjima.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

• Božinović je kao okvirni datum kad je moguće ukidanje propusnica naveo 11. svibnja.
• "Sve obitelji koje žive zajedno s bakama i djedovima, preporučamo da djeca ostanu kod kuće. Djeca su skupina koja vrlo rijetko obolijeva ili imaju blagi oblik bolesti, ali mogu biti asimptomatski nositelji. Ako su roditelji kronični bolesnici ili djeca naravno da isto ne trebaju ići u školu. Preporuka od 2 metra u školama će biti teško održiva. Za vrijeme odmora neće to sigurno moći.
• Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je gostujući u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija objasnila kako će izgledati mise i čega se sve vjernici moraju pridržavati. "Na ulazu će se dezinficirati ruke, pričest će se primati u ruku, neće biti pružanja ruke u znak mira i neće biti svete vode. Najvažnije je držati razmak, metar i pol do dva", rekla je. Obitelji naravno ne trebaju držati razmak. A ako je moguće, mise bi se trebale držati na otvorenim prostorima, pored crkve, ispred crkve, i slično, dodala je.
• Na HRT-u u srijedu je gostovala Maja Grba-Bujević. "Moramo jako paziti i dalje, situacija se može i promijeniti ako se samo malo ne budemo držali uputa. Zadovoljni smo s prvom mjerom. Sva moguća odstupanja od pravila, nema nekakvih velikih. Ima nekih sitnica. Pozivam sve gledatelje ako uoče nekakvu anomaliju neka poslikaju i pošalju. Ajmo svi zajedno doprinijeti tome da se virus ne širi i dočekati ljeto. Možda bi se malo i okupali".
• Prema najnovijim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, na području najveće županije u Dalmaciji registrirano je 465 slučajeva zaraze. Grad Zagreb, u kojemu se virus prvi pojavio i koji je dosad imao najveći broj zaraženih, trenutno ima 464 oboljela iako ima gotovo dvostruko više stanovnika: njih 806 tisuća, u odnosu na 454 tisuće koliko ih broji Splitsko-dalmatinska županija.
• Na plućnom odjelu KBC-a Split došlo je do zaraze koronavirusom kod medicinskog osoblja, a šestero pacijenata s intenzivne njege prebačeno je u nedjelju i ponedjeljak na Križine. Informaciju smo dobili od naših čitatelja, a neki tvrde da je evakuacija pacijenata provedena tijekom noći kako se ne bi saznalo što se događa.
To je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš. Gostujući u Dnevniku Nove TV, rekao je da je upoznat sa situacijom.
"Pet djelatnika je pozitivno, s blažom kliničkom slikom kod nekih od njih. Prema njima je izvršeno epidemiološko postupanje i isto tako, devetero bolesnika s kojima su te sestre bile u kontaktu su u izolaciji. Testirani su i negativni", objasnio je Beroš.
Kazao je da je u tijeku daljnje epidemiološko postupanje.
• Ministar turizma Gari Cappelli u HRT-ovoj Temi dana kazao je da je na konferenciji s ministrima turizma EU dogovoreno da će postojati mobilnost, odnosno moći će se iz jedne zemlje putovati u drugu.
Otkrio je da će se prvo otvoriti granica sa Slovenijom.
• Ravnateljica Zarazne Alemka Markotić za RTL je kazala kako je moguće ponovno uvođenje mjera ako se građani ne budu pridržavali pravila. (index)

(174) objavljeno 29. 04. 20. u 22:20 h


Stanje 29. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.152.959 (u HR 2062, u SDŽ 488), umrlih 218.636 (u HR 67), izliječenih 964.872 (u HR 1288).


Stanje 30. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.236.296 (u HR 2076, u SDŽ 477), umrlih 228.611 (u HR 69), izliječenih 1.010.080 (u HR 1.348). (Podaci s portala index)********************


alt


PRIOPĆENJE STOŽERA CZ SDŽ

Prema izvješću KBC-a Split u odnosu na jučerašnji dan 3 osobe su preminule. Muškarac iz Splita star 76 godina te dvije ženske osobe; jedna stara 84 godine (korisnica doma za starije i nemoćne u Makarskoj) i druga stara 92 godine (korisnica doma za starije u Vukovarskoj ulici). Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na covid infekciju.
Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije još je 35 osoba ozdravilo od koronavirusa. Od ukupno 204 obrađena testa sa područja SDŽ 3 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom. Svi novooboljeli su s područja grada Splita.
Dvoje novooboljelih su djelatnici KBC-a Split (dvije medicinske sestre). Do sada je ukupno izliječena 231 osoba, 95 osoba je hospitalizirano, a 8 osoba se nalazi na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.
U samoizolaciji su 104 zdravstvena djelatnika, a 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 477 slučajeva zaraze koronavirusom.

BEZ ZARAŽENIH NA BRAČU
Prema izvještaju Kriznog stožera Brača, na otoku nema više ni jednog oboljelog od koronavirusa, a u samoizolaciji je 16 osoba.

(173) objavljeno 29. 04. 20. u 22:15 h

********************


alt


TRGOVINE NE RADE U PETAK

Prema odluci Vlade u petak, na Međunarodni praznik rada, trgovine sa prehrambenom robom, što nije bio slučaj do sada, bit će – zatvorene. Neće raditi ni u nedjelju!
Jedino će nedjeljom i praznikom biti otvorena benzinska postaja INE i to od 7 do 12 sati.(j.e.)

(172) objavljeno 29. 04. 20. u 22:10 h

********************


alt

Katamaran "Vida" u Bol je zadnji put bio 21. ožujka


ZAŠTO KATAMARAN NE DOLAZI U BOL?

Od subote 21. ožujka u Bol nije dolazio katamaran. Najnovija je informacija od 24. travnja kada je Krizni stožer predložio Agenciji za obalni linijski promet i Jadroliniji da „do daljnjega ne uspostavlja katamaranske linije za Milnu i Bol“. Osim Bola i Milne još je i Sumartin (i Selca) posebno izolirano naselja na Braču.
Za Sumartin je zatraženo da počne trajektna veza sa Makarskom, a Bol i Milna ostaju na čekanju. Nema ni autobusne vezu, pa Boljanima jedino preostaje da biciklom (posebno oni stariji) ili automobilom krenu u 36 kilometara udaljeni Supetar.
Nije javno obznanjeno zbog čega je Krizni stožer otoka Brača protiv katamaranske veze Bola i Milne. Jadrolinija je spremna uvesti katamarane, provjerili smo i saznali od službenih osoba.
Boljanima, na primjer, nije baš jeftino preko Supetra putovati u Split. Za gorivo do Supetra treba 100 kuna, a treba platiti i parkiralište, ako se ide do Splita. Ne vjerujemo da su zbog ovih prihoda Supetrani protiv katamarana?
Čini nam se da bi odluke o katamaranu ponajprije trebale donijeti Stožeri CZ općina Bol i Milna. (j.e.)

(171) objavljeno 29. 04. 20. u 22:05

********************


alt


USPUT ZABILJEŽENO: NAŠA POSLA

Ovih dana možemo na raznim internetskim stranicama pročitati svakojake savjete i prijedloge, a svi bi željeli da se turistima smanje troškovi odmora. Svi se ti prijedlozi odnose na neke druge, ali ne i na one koji to predlažu!
U kriznim situacijama ima profitera i onih koji žele tim „prijedlozima“ dobiti simpatije, a možda glasove na skorašnjim izborima.
Pročitali smo da se predlaže „Jadroliniji“ da odustane od ljetnih tarifa za prijevoz osoba i vozila na otok. Ostanu li ove mjere nitko ne pita koliko će na jednom trajektu biti putnika od Splita do Supetra i hoće li naplata karata biti dovoljna za troškove.
Četveročlana obitelj, platit će povratne putne karte, po ljetnoj tarifi ukupno 40 kuna više, a za automobil povratnu kartu za „ljetnu“ tarifu dodatnih 60 kuna. To je ukupno 100 kuna skuplje ljeti nego u zimskom periodu!
(Gost ima i alternativno rješenje, da umjesto na otok ostane ljetovati na kopnu!)
Prije „Jadrolinije“, za očekivati je da načelnici i gradonačelnici kao i direktori turističkih zajednica, smanje u svojim destinacijama neke takse i naknade kako bi turistima odmor bio jeftiniji od 100 kuna, kolika se pomoć očekuje od „Jadrolinije“.
(j.e.)

(170) objavljeno 29. 04. 20. u 21:55 hsrijeda, 29. 04. 2020. *****


alt


NA RESPIRATORU JE 21 BOLESNIK

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika s covidom-19, što daje ukupan broj od 2047 bolesnika", rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.
Dva bolesnika preminula su u Koprivnici - muška osoba 1939. godište i ženska osoba 1926. godište te dvoje bolesnika u Splitu - ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište. Svi preminuli imali su kronične bolesti, dvoje je bilo na respiratoru. Ukupno su u Hrvatskoj preminule 63 osobe.
Na respiratoru je 21 bolesnik.
Testirano je ukupno 33.577 osoba, među kojima njih 760 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,10 posto.
Hospitalizirano je njih 287, 16 manje u odnosu na jučer, oporavljenih je 532, 15 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće je 700 osoba, 51 više u odnosu na jučer.
Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1232 izliječene osobe, 66 više u odnosu na jučer.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

• Alemka Markotić gošća je dnevnika N1 Televizije
"Hoće li to biti godinu ili više, ne znamo još. Cjepiva se regularno rade u nekih deset godina. Sad će to biti kraće. Znanstvenici s Oxforda odmah su krenuli na pokuse na životinjama, zasad se pokazalo kao dobro. Taj model su imali već u nekim kliničkim studijama, pokazano je da taj vektor nije štetan na ljudima. U treću fazu su krenuli odmah. Sami su se ogradili time što su rekli da to što je cjepivo uspješno testirano na majmunima ne znači da će isto tako biti na ljudima", rekla je o cjepivima Markotić.
• Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini koji je prije dvije godine dobio i prestižnu Michelinovu zvjezdicu, a već godinama slovi kao jedan od najboljih hrvatskih restorana, poručio je da zasad ne može otvoriti restoran.
• Božinović je na presici govorio o aplikaciji za praćenje kontakata zaraženih.
"Kad govorimo o praćenju kontakata, radi se o epidemiološkoj mjeri, tu postoji cijeli niz načina, od prvog dana se u svijetu govori o korištenju mobilnih aplikacija koji bi taj proces mogli ubrzati. Da bi se to sve radilo na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje privatnosti i GDPR-a. Danas se moglo čuti da već 7,8 država članica EU ima takva tehnološka rješenja koja koristi. Nekih 11,12 je reklo da je u pripremnoj fazi da se to pusti u rad jer svi to vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze tog drugog vala koji bi mogao doći na jesen. Njemačka će to napraviti u 5. mjesecu. Tako da vjerojatno će EU tu ići prema nekakvim zajedničkim rješenjima jer to je bitno. Ukoliko bi postojao jedan takav sustav, svi bi znali s čime se suočavaju. Opet ovisi sve o epidemiološkoj situaciji", rekao je Božinović.
• Drugi val očekuje se na jesen, zašto baš jesen?
"Nitko ne zna, tko kaže, laže. Ali postoje pretpostavke jer se širi kapljičnim putem. Tijekom ljeta će se to smanjiti. Onda dolazi hladnije vrijeme kada dolaze ostali respiratorni problemi. Za drugi val postoje pretpostavke da nismo stekli imunitet, da virus ne mutira. Ovo je grozan, užasan virus koji nam radi komplikacije. Ne znamo da ga imamo jer ga možemo imati bez simptoma. Zato su mjere i preporuke bitne", kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak na N1 uživo, odgovarajući na pitanja gledatelja.
• Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rekao je u utorak gostujući u U mreži prvog Hrvatskog radija kako će se učenici vratiti u školu 11. svibnja samo ako svi uvjeti budu ispunjeni. Čekaju se, kaže, smjernice epidemiologa.
• Ministar turizma Gari Cappelli bio je gost RTL Direkta. Govorio je o turističkoj sezoni, ali i o tome kada će Hrvati moći izaći iz zemlje, što je još uvijek onemogućeno:
"Ja sam siguran negdje, nadam se da neće doći do eksplozije zaraženih, da ćemo do kraja petog mjeseca moći otići van i da ćemo imati priliku ugostiti ljude. Ali, zaboravimo sve što je do sada bilo, dolazi jedan drugačiji i kontrolirani turizam", poručio je u RTL Direktu ministar turizma Gari Cappelli. (index)

(169) objavljeno 28. 04. 20. u 21:50 h


Stanje 28. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.082.031 (u HR 2047, u SDŽ 474), umrlih 212.405 (u HR 63), izliječenih 934.878 (u HR 1232).


Stanje 29. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.152.959 (u HR 2062, u SDŽ 477), umrlih 218.636 (u HR 67), izliječenih 964.872 (u HR 1288). (Podaci s portala index)********************


alt


PRIOPĆENJE STOŽERA CZ SDŽ

Prema izvješću KBC–a Split tijekom poslijepodneva 27.04.2020. preminule su dvije osobe. Preminula ženska osoba stara 80 godina bila je korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Druga preminula osoba je muškarac star 59 godina (nije bio korisnik doma). Obje osobe su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju.
Prema izvješću NZJZ–a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 167 obrađenih testova sa područja županije 3 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita 2 i Solina 1. Do sada je izliječeno 196 osoba.
Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik niti djelatnik domova za starije i nemoćne osobe. Među novooboljelim osobama dvije su zdravstvene djelatnice (medicinske sestre KBC–a Split) dok je jedna osoba iz samoizolacije.
104 osobe su Hospitalizirane su 104 osobe, 9 osoba nalazi se na respiratoru i to 7 i Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije, 84 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji, a 6 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 474 slučaja zaraze koronavirusom.
• Na Braču imamo jednu osobu zaraženu korona virusom, u samoizolaciji su 22 osobe i sve su pod stalnim nadzorom policije i liječnika a njihovo će se zdravstveno stanje pratiti svakodnevno – objavio je u utorak Krizni stožer otoka Brača.

(168) objavljeno 28. 04. 20. u 21:45 h

********************


alt


HOĆE LI SE OTVORITI HOTELI U BOLU?

„Slobodna Dalmacija“ je objavila poduži razgovor s Jakom Andabakom, vlasnikom najveće dalmatinske hotelske tvrtke “Bluesun Hotels & Resorts” koja je članica grupe “Sunce hoteli” d.d., a koji upravlja sa šesnaest hotela u toj grupaciji smještenih u Bolu, Brelima, Tučepima, Starigrad Paklenici, Mariji Bistrici, Omišu i Supetru. Dio tog razgovora, kojeg je vodila novinarka Ružica Mikačić, prenosimo za čitatelje našeg portala:

S kakvim planovima i ramišljanjima dočekujete glavni dio sezone?

- Cijelo ovo razdoblje će značajno utjecati na turističku sezonu. Ja osobno bih više volio ne otvoriti uopće naše hotele, bez obzira što je to enorman gubitak, nego da mi se dogodi u mom hotelu neka zaraza za djelatnike ili goste. Moja zarada u hotelu ne vrijedi toliko da bi se riskiralo živote. U tom smislu, što se mene tiče, nema dvojbe.

U normalnim okolnostima vaši bi hoteli već radili dva mjeseca, sada su zatvoreni i prazni do daljnjega. Mislite li da će biti nekog turističkog prometa ove godine?

- Mi bismo do sada ozbiljne novce uprihodovali da se nije dogodilo ovo što se dogodilo. Ali, sada treba stvarnosti pogledati u oči i vidjeti kako dalje. Mi smo pripremili različite scenarije poslovanja u ovoj sezoni i kasnije. Najoptimističnije bi bilo u otvoriti hotele u drugoj polovici srpnja. Naš željeni scenarij je optimistična varijanta da u kolovozu otvorimo neke hotele. A treća varijanta je ona najlošija, a to je da hotele ne otvorimo uopće. Odlučili smo održati tvrtku koristeći sve moguće unutarnje rezerve i zadržat ćemo sve zaposlene. Sada ćemo poduzeti sve mjere da preživimo 2020. godinu, to nam je jedini cilj. Uz održavanje pune zaposlenosti da preživimo ovu godinu makar i bez prihoda.

U Hrvatskoj je polovica smještajnih kapaciteta u apartmanima srednje kategorije, a tek manji dio je luksuznih. Mislite da ovi prosječni nemaju budućnost?

- Mi smo u Hrvatskoj izgradili strašno puno bezličnih apartmana bez duše gdje vlasnici niti ne dolaze u njih, nego se samo u njima mijenjaju gosti. To nije obiteljski turizam budućnosti. Ne bih volio dijeliti nikome lekcije, ali tržište će samo regulirati tu ponudu. Jednostavno neće biti gostiju koji će dolaziti u takve prosječne objekte jer neće ništa doživjeti u njima. To je jedan osrednji smještaj iz kojega gost neće otići sa doživljajem. Sva tržišna istraživanja pokazuju da potražnja za takvim odmorom iz dana u dan pada i u jednom trenutku će sami vlasnici shvatiti da im takva ponuda više nema kupca.

(167) objavljeno 28. 04. 20. u 21:40 h

*********************


alt

Prošla sjednica Općinskog vijeća održana je 18. ožujka


OPOZICIJA TRAŽI SJEDNICU OPĆINSKOG VIJEĆA

Pet nezavisnih vijećnika, sa tri liste, zatražila je sazivanje sjednice Općinskog vijeća. Kao razlog navode „situaciju sa Korona virusom, a u cilju donošenja potrebnih odluka za ublažavanje krize koja će uslijediti kao posljedica loše turističke sezone te u cilju informiranja javnosti o planovima i aktivnostima u narednom periodu“.
Predlažu slijedeći dnevni red: Raspravu na temu obrane od Korona virusa te mjerama i radnjama Općinskog kriznog stožera; Uvid u trenutno stanje financija i obaveza Općine Bol; Rasprava i odluka u vezi nastavka izgradnje Općinske zgrade; Rasprava o mjerama smanjenja plaća u Općinskim ustanovama; Rasprava o odluci o naknadnom vještačenju novonabavljenog vatrogasnog vozila.
Od pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Stipe Karmelića informirani smo da je s predsjednikom Općinskog vijeća Matkom Bakovićem sjednica dogovorena za četvrtak 7. svibnja. (j.e.)

(166) objavljeno 28. 04. 20. u 21:35 h

********************


alt

alt


RADOVI NA RIVI

Na dijelu rive, ispred Studenca, intenzivno se uređuje kolnik i rubnik, koje je jugo oštetilo još 12. studenoga prošle godine. Kako je u pitanju pomorsko dobro, zatražena je od Županijske lučka uprave suglasnost za radove pa su im poslali i troškovnik. U Bolu se čekala suglasnost ili neki drugi prijedlog, ali ništa nisu dočekali. Načelnik je dao nalog da „Grabov rat“ (potporni zidovi) i tvrtka „Ufo Bianco“ (rubni kamen) počnu s radovima koji se nastoje završiti prije novog juga.
Nakon radova nastavit će se razgovori oko plaćanja. (j.e.)

(165) objavljeno 28. 04. 20. u 21:30 h

********************


alt


U SVIBNJU BEZ DOMAĆIH LETOVA

Nakon letova subotom, Croatia airlines je otkazala tijekom svibnja i letove utorkom iz Zagreba na Brač. Poznata je odluka Vlade da se otvori zračni promet na domaćim linijama. Bit će najprije uvedeni letovi iz Zagreba za Split i Dubrovnik.
Na brački aerodrom avioni Croatia airlinesa mogu se očekivati tek u lipnju. (j.e.)

(164) objavljeno 28. 04. 20. u 21:25 h

********************


alt


WTA TURNIR VRATIO DONACIJU

Općini Bol vraćeno je 400 tisuća kuna koje je kao donaciju uplatila za nagradni fond V. izdanja ženskog teniskog turnira WTA Bol Open. Turnir se po planu trebao održati 1. do 7. lipnja, ali je zbog koronavirusa, kao i ostala sportska događanja - odgođen. Računalo se da bi se igralo u rujnu, ali je najizglednije da od turnira ove godine neće biti ništa. (j.e.)

(163) objavljeno 28. 04. 20. u 21:40 hutorak, 28. 04. 2020. *****


alt


U HRVATSKOJ JE 9 NOVIH SLUČAJEVA

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno devet novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2039, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na press konferenciji u ponedjeljak.
Od koronavirusne infekcije umrla je ženska osoba u Koprivnici, 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" jedna ženska osoba, 1934. godište, a u splitskoj bolnici dvije ženske osobe - 1923. i 1931. godište.
Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru, naglasio je Vili Beroš.
Na respiratoru je 21 bolesnik. Testirano je ukupno 32.817 osoba, među kojima njih 1195 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,23 posto.
Hospitalizirane su 303 osobe, 11 manje od jučer, a oporavljenih je 517, devet više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 649 osoba, 54 više nego jučer.
Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1166 izliječenih osoba. Srednja životna dob je 51,24 godine, ženskih ima 53,8 posto, a muških 46,2 posto.


RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU


• Predstavnici sindikata su najavili oštro protivljenje zahtjevu poslodavaca za hitnim izmjenama Zakona o radu (ZOR), za što traže i potporu vlade, dok iz HUP-a ističu kako su izmjene nužne zbog "sive zone" u kojoj se nalaze radnici u vrijeme epidemije koronavirusa.
• Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izvijestio je danas da, zbog epidemije koronavirusa, na blagdan zaštitnika Splita i Splitsko-dalmatinske županije Sv. Dujma 7. svibnja neće biti tradicionalne procesije i misnog slavlja na Rivi.
• Vilim Ribić gostovao je na N1 Televiziji. Ponovio je da nema baš niti jedan jedini razlog za smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru te da zahtjevi za to dolaze zbog poznatog hrvatskog jala. Ustvrdio je da to nema niti ekonomskog opravdanja niti je to solidarnost, kaže da je jedina logika koja stoji iza tih zahtjeva - "neka i mom susjedu crkne krava" te da smanjenje plaća šteti privatnom sektoru i poduzetnicima koji stoje iza tih zahtjeva. Za ministre koji sastanče s predstavnicima sindikata kaže da svi osim Marića mlate praznu slamu.
• Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da zbog isplate plaća za vrijeme pandemije koronavirusa i minimalne poslovne aktivnosti u Zakon o radu hitno treba uvesti odredbu o izvanrednom stanju te na jednostavniji način urediti materijalna prava radnika u uvjetima smanjene poslovne aktivnosti. (index)

(162) objavljeno 27. 04. 20. u 21:20 hStanje 27. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.013.836 (u HR 2039, u SDŽ 471), umrlih 207.895 (u HR 59), izliječenih 888.362 (u HR 1166).Stanje 28. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.082.031 (u HR 2047, u SDŽ 474), umrlih 212.405 (u HR 63), izliječenih 934.878 (u HR 1232). (Podaci s portala index)********************


alt


U NAŠOJ ŽUPANIJI JE 471 OBOLJELI

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 93 obrađena testa s područja županije 4 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita 3 i Podstrane 1. U odnosu na jučerašnji dan još 27 osoba je izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 177 osoba.
Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik niti djelatnik domova za starije i nemoćne osobe. Među novooboljelim osobama 3 su zdravstvena djelatnika.
Hospitalizirano je 112 osoba, 9 ih se nalazi na respiratoru i to 7 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.
U samoizolaciji su 93 zdravstvena djelatnika, a 6 je osoba u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježen 471 slučaj zaraze koronavirusom", izvijestili su iz Splitsko-dalmatinske županije.

(161) objavljeno 27. 04. 20. u 21:15 h

*******************


alt


ZA NA OTOK I S OTOKA TREBA – SUGLASNOST

Stožer civilne zaštite općine Bol objavio je u ponedjeljak upute za ishođenje e-propusnice i suglasnosti za dolazak ili odlazak s otoka. Bez suglasnosti ne može se putovati trajektom od Splita do Supetra odnosno od Supetra do Splita.
Svi koji nisu iz Splitsko-dalmatinske županije moraju ishoditi i e-propusnicu koju uz zahtjev za dolazak u Bol moraju priložiti Stožeru CZ. Svi su obvezni po dolasku u Bol prijaviti boravak u Bolu na e-Visitor, bez obzira jesu li radnici, gosti ili dolaze u svoju vikendicu ili apartman.
Boljani koji žele napustiti otok barem na jedan dan moraju zatražiti suglasnost od Stožera CZ općine Bol. Bez te suglasnosti ne mogu se ukrcati na trajekt. Broj putnika na trajektu, zbog zdravstvene sigurnosti, je ograničen.
Upute Stožera CZ općine Bol objavljujemo u rubrikama Obavijesti i oglasi ili Koronavirus. (j.e.)

(160) objavljeno 27. 04. 20. u 21:10 h

********************


alt


PRVA MISA U NEDJELJU

Vjernici će u bolske crkve, kao i u cijeloj Hrvatskoj, moći već iduće nedjelje (3. svibnja). Termini misa ostaju kao i ranije. U Župnoj crkvi mise su u 9 i 19 sati, a u Samostanskoj crkvi u 10.30 sati.
Broj vjernika na misi bit će ograničen, a trebat će paziti i na razmak između ljudi u crkvi. (j.e.)

(159) objavljeno 27. 04. 20. u 21:05 h

********************


alt


KIŠOVITO ZA PRODUŽENI VIKEND

Izostat će idućeg vikenda uobičajena gužva za prvosvibanjski praznik. Uvjeti su postroženi za dolazak na otok, a ni vremenske prilike nisu naklonjene izletnicima i mogućim malobrojnim turistima.
Za dolazak na otok, onima koji u Bolu nemaju mjesto stalnog boravka, treba odobrenje Stožera CZ općine Bol. Trgovine ne rade u petak i nedjelju, hoteli su i dalje zatvoreni. Otkazana su sportska natjecanja, ali i tradicionalno druženje uz janjetinu s ražnja, koju 1. svibnja obično organizira SDP u Teatrinu Dva ferala.
Nema 1. svibnja ni procesije u Podbarju s kipom sv. Josipa. (j.e.)

(158) objavljeno 27. 04. 20. u 21:00 h
ponedjeljak, 27. 04. 2020. *****


alt


U HRVATSKOJ SE OPORAVILO 1103 LJUDI

Ministar Beroš izvijestio je kako u 24 sata imamo novih 14 bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 oboljelih. Ministar je potvrdio kako je preminuo jedan muškarac iz Splita i kako je on 55. žrtva. Oporavilo se 1103 ljudi, odnosno 69 više u odnosu na jučer.
"Postigli smo dobre rezultate i u Zaraznoj i u državi i svugdje. Nemojte da opet imamo nove bolesnike u Zaraznoj. Odradimo prvu fazu popuštanja dobro, disciplinirano i promišljeno. Za očekivati je da će ljeto, ako se budemo dobro ponašali, biti s manje bolesnih. Ali moramo biti svjesni da ovo može biti sezonski i moramo biti ne u grču, ali oprezni. Na jesen možemo opet imati veći broj bolesnika. Moramo shvatiti da ćemo ove usvojene mjere morati duže prakticirati. Volimo reći da smo mala zemlja za veliki odmor i to će nam pomoći ako budemo disciplinirani. Puno put u povijesti smo bili mali narod za velika djela, pokažimo to još jednom", rekla je Alenka Markotić.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako je svrha jednosatne pauze u trgovinama u vremenu između dviju smjena da se djelatnici ne susreću međusobno i da dućan bude prazan.
Upute su na web stranici HZJZ-a, a tko misli da nisu dovoljno detaljne može nazvati epidemiološku službu zbog specifičnosti pojedinih trgovina, rekao je Capak.
Capaku je postavljeno i pitanje o broju zaražene djece i mladih. Odgovorio je kako se ta analiza radi svaki dan. "Za djecu od 0 do 9 godina i 10 do 19 ukupni zbroj je 46 do 10 godina i 65 oboljelih od 10 do 19 godina", rekao je Capak. (hina/ r.i.)

(157) objavljeno 26. 04. 20. u 22:15Stanje 26. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.936.704 (u HR 2030, u SDŽ 462), umrlih 203.705 (u HR 55), izliječenih 841.338 (u HR 1103).Stanje 27. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 3.013.836 (u HR 2039, u SDŽ 471), umrlih 207.895 (u HR 59), izliječenih 888.362 (u HR 1166). (Podaci s portala index)********************


alt


U SDŽ PET NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, među kojima su tri osobe iz samoizolacije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), od ukupno 127 obrađenih testova s područja županije pet je novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom i to dvije osobe iz Otoka, te po jedna iz Splita, Sinja i Hrvaca, a nitko od novooboljelih nije korisnik domova za starije i nemoćne osobe.
"Među novooboljelim osobama jedna je osoba zdravstveni djelatnik, a riječ je o medicinskoj sestri iz privatnog doma za starije i nemoćne koja se nalazi u samoizolaciji i duže vremena nije u kontaktu ni s korisnicima ni s djelatnicima", istaknuli su iz Stožera.
Među novooboljelim osobama tri su osobe iz samoizolacije, 118 ih je hospitalizirano, devet ih se nalazi na respiratoru i to sedam iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje Šibensko-kninske županije. Uz to se 93 zdravstvena djelatnika nalaze u samoizolaciji, dok je sedam osoba u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
"Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 467 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 150 osoba izliječeno", navodi se na kraju priopćenja.

(156) objavljeno 26. 04. 20. u 22:10 h

********************


alt

Disco klub 585 u srcu turističke sezone (arhiv)


KOLIKA ĆE BITI TURISTIČKA DAVANJA?

Mnogo je još toga neizvjesno kada je u pitanju nova turistička sezona. Ne zna se ni kolike će biti koncesije za (ne)korištenje javnih prostora, hoće li se naplaćivati štekati za prodaju suvenira na šetnici, hoće li se plaćati (i koliko) naknada za prijevoz kupača brodicom ili turističkim vlakom do Zlatnog rata …
Privatne iznajmljivače zanima hoće li biti gostiju i koliko će morati platiti raznih taksa i članarina, ako gostiju i ne bude?
Zna se da se neće naplaćivati porez, a ni turistička članarina za pomoćne krevete. Smanjen je za 50% i paušal turističke pristojbe.
Neće trebati platiti ni II. ratu poreza na krevete koju je trebalo uplatiti do 30. lipnja. Plaćanje I. rate je prolongirano (ali ne i otpisano) . Inače, godišnji porez je 330 kuna po krevetu. Zahtjev za prolongiranje I. rate poreza trebalo je dostaviti do 30. ožujka. Tko je to učinio na vrijeme, naplata im je odgođena, ali ne i onima koji su imali više od 200 kuna poreznog duga.
Još je neizvjesno hoće li i koliko trebati platiti turističku članarinu. Rok je kraj veljače 2021., a od ove godine se ne plaća prema naplaćenom prometu, već 45 kuna godišnje po krevetu koji se daje u najam turistima. Neizvjesno je, jer još ima vremena do veljače 2021., kada ćemo znati koliko nam je turista uopće došlo na odmor. (j.e.)

(155) objavljeno 26. 04. 20. u 22:05 h

********************


alt


OD OVOG PONEDJELJKA TRGOVINE DO 21 SAT

Prva od tri faza novih mjera koje je propisala Vlada počinje ovog ponedjeljka (27. travnja). Trgovački centri radit će duže, ali je obvezna jednosatna pauza zbog dezinfekcije prostora i izbjegavanja međusobnog susreta prodavača koji rade u dvije smjene u trgovinama.
Radno vrijeme počinje pola sata ranije, od 7.30 sati, a završava u 21 sat.
Još nemaju upute kako će raditi u petak (državni praznik, Praznik rada) i nedjeljom, ali će to biti objavljeno za dan-dva.
Trgovine u „Tommy“-a i „Konzum“-a imat će dnevnu pauzu od 13.30 do 14.30 sati, a tri trgovine „Studenca“ bit će zatvorene od 14 do 15 sati. (j.e.)

(154) objavljeno 26. 04. 20. u 22:00 h

********************


alt


AUTOBUSI OD UTORKA?

Moguće je da se od utorka ponovno uvede autobusna linija Bol – Supetar – Bol. Čekaju se dodatna objašnjena vezano za autobusni promet na otocima, pa se pretpostavlja da će to tijekom ponedjeljka biti i dogovoreno.
Krizni stožer otoka Brača zatražio je od Agencije za obalni linijski promet i Jadrolinije da se još neko vrijeme ne uvode katamaranske linije za Milnu i Bol. Međutim, predlažu ponovno uspostavljanje trajektne linije Sumartin – Makarska – Sumartin. (j.e.)

(153) objavljeno 26. 04. 20. u 21:55 h

********************


alt


SUGLASNOST ZA PUTOVANJE TRAJEKTOM

Suglasnost za višednevni boravak na otoku (za građevinare i slične poslove), ali i jednodnevno opravdano napuštanje otoka, od ponedjeljka će trebati tražiti isključivo pismenim putem od Stožera CZ općine Bol (radnim danom od 8 do 12 sati na e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) , a na isti će način dobiti odgovor.
Za one koji putuju trajektom morat će se pridržavati sljedećih uputa:
• Ako je to moguće, putnici tijekom cijele vožnje trebaju ostati u svojim automobilima i ne koristiti putnički sjedeći prostor na trajektu.
• Putnici koji putuju bez automobila trebaju se u putničkom prostoru držati pravilnog razmaka od drugih putnika. Putnički prostor može biti popunjen do najviše 25% sjedećih mjesta.
• Članovi posade trajekta trebaju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Potrebno je održavati odgovarajući tjelesni razmak (2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Poželjno je da putnik sam rukuje sa svojom prtljagom, no ako član posade stavlja prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke
• Potrebno je redovito čistiti i prozračivati unutrašnjost trajekta prije i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti putničkog prostora posebnu pažnju potrebno je obratiti na naslone za glavu i ruke putnika, te na često dodirivane površine, poput kvaka na vratima. Nakon svake vožnje često dodirivane površine treba prebrisati dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

(152) objavljeno 26. 04. 20. u 21:50 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: OPASNE IGRE

Zbog lijepog vremena, dok nema nastave, djece je sve više izvan kuće – bez nadzora roditelja. Teško ih je pratiti i malo nepažnje može biti opasno. Za djecu i okolinu! Primjer je prostor cocktail bara „Varadero“ gdje se nalaze uređaji plinske stanice koju koristi hotel „Kaštil“. Unatoč opasnosti i vidljivim upozorenjima, djeca su tu pronašla kutak za igru. Najmanje je što su učinili i manju štetu, ali su otvorili poklopac ispod kojeg su priključci i ventili plinske stanice. Pristup je inače - zabranjen!
Preporučamo da se više vodi računa gdje se djeca zadržavaju dok su izvan kuće!
(j.e.)

(151) objavljeno 26. 04. 20. u 21:45 h

nedjelja, 26. 04. 2020. *****


alt


SEDAM NOVOOBOLJELIH, TROJE UMRLO

"U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo dijagnosticiranih 7 bolesnika od covida-19, što čini ukupan broj od 2016 bolesnika", kazao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.
Preminule su tri osobe. U Klinici za infektologiju u Zagrebu preminula je ženska osoba rođena 1922. godine, u KBC-u Split muška osoba rođena 1930. godine, a u Kliničkoj bolnici Dubrava muškarac rođen 1952. godine. Sve tri osobe bili su kronični bolesnici, a ukupno su od koronavirusa u Hrvatskoj preminule 54 osobe.
Ukupno je obavljeno 30.913 testiranja, jučer 700 novih testiranja, a pozitivnih je bilo 6,52 posto.
Na respiratoru je 21 bolesnik, hospitaliziranih je 316 osoba, 9 manje u odnosu na jučer. Od jučer je iz bolničkih ustanova otpušteno 13 bolesnika, 39 osoba koje su se liječile u kući su ozdravile, pa je ukupan broj oporavljenih 1034.
"Trenutačni uspjeh nije slučajan, on je rezultat našeg zajedničkog promišljanja i discipline. Mišljenja smo da ne treba mijenjati recept koji daje dobre rezultate, stoga i dalje budimo promišljeni, poštujmo potrebu održavanja fizičkog razmaka, higijene i dezinfekcije prostora", poručio je Beroš.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

• Crnogorsko ministarstvo obrane priopćilo je da je Vojska Crne Gore evakuirala u subotu iz Prištine tri hrvatska vojnika i jednog službenika crnogorskog ministarstva obrane, koji su bili stacionirani u misiji KFOR-a na Kosovu, nakon što je testiranjem utvrđeno da su pozitivni na koronavirus.
"Svi su dobrog i stabilnog zdravstvenog stanja, a liječenje će nastaviti u svojim državama", navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva obrane, u kojem je također navedeno da će hrvatski vojnici u subotu biti prevezeni helikopterom crnogorskog zrakoplovstva do Splita.
• U Zračnu luku Franjo Tuđman u subotu oko 13 sati dopremljena je dodatna količina zaštitne opreme na izravnom letu iz Šangaja. Radi se o četvrtom letu u zadnjih tjedan dana. Današnjim letom kargo kompanije SF Airlines dopremljeno je oko 68 tona, i to dezinficijensa, rukavica, naočala, odijela i nazuvaka.
Letom je dopremljeno i nekoliko vrijednih donacija, i to dva mehanička ventilatora koje je Hrvatskoj donirala kompanija CIMM Group, zaštitne maske koje je donirala Trip.com Group Limited, najveća turistička online platforma na svijetu koja je zaslužna za dolazak brojnih kineskih turista u Hrvatsku te donacije kineskih gradova prijatelja hrvatskim partnerima: grada Yanchenga Čakovcu, grada Nanchanga Splitu i grada Sanye Dubrovniku.
• SDP je danas predstavio svoje hitne mjere za poljoprivredu i ocijenio da zabrana rada trgovina nedjeljom nema epidemiološku podlogu nego je cilj "podizanje rejtinga HDZ-a i dodvoravanje radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu".
• Bolnica u Sisku prva u Hrvatskoj koristi robote s UV lampama. (index)

(150) objavljeno 25. 04. 20. u 21:30 h
Stanje 25. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.834.388 (u HR 2016, u SDŽ 467), umrlih 197.412 (u HR 54), izliječenih 808.024 (u HR 1034).Stanje 26. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.936.704 (u HR 2030, u SDŽ 462), umrlih 203.705 (u HR 55), izliječenih 841.338 (u HR 1103). (Podaci s portala index)********************


alt

Bolnica Križine u Splitu gdje se liječe oboljeli od koronavirusa


DAN BEZ NOVOOBOLJELIH U SDŽ

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 165 obrađenih testova s područja SDŽ danas nema novooboljelih osoba. Ukupno do sada 74 zdravstvena djelatnika su oboljela od koronavirusa. 114 osoba je hospitalizirano, 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji, 8 osoba se nalazi na respiratoru, a od toga 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije, 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Tijekom jutra u KBC Split preminula je starija muška osoba rođena 1930. godine. Preminuli je bio korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti osoba je imala i infekciju covid-19.
Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 462 slučaja zaraze koronavirusom, a od toga su 134 osobe izliječene te je na dan 25. 4. 2020. na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju 328 osoba.

(149) objavljeno 25. 04. 20. u 21:25 h

********************


alt


KAKO KORISTITI MASKU?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je uoči popuštanja mjera niz preporuka koje se tiču starijih osoba i kroničnih bolesnika, prijevoza putnika i boravka u zatvorenom prostoru, upute za restorane, dućane, knjižnice …
Objavljene su i upute za korištenje maski za lice. Tekst o maskama objavljujemo u rubrici KORONAVIRUS ili kliknite OVDJE.

(148) objavljeno 25. 04. 20. u 21:20 h

********************


alt

Prošle godine u travnju u Bolu je došlo 4.223 gosta, a zabilježeno je 17.114 noćenja. (na slici plaža Zlatni rat snimljena 27. travnja 2019.)


LANI U BOLU 2.000 TURISTA, A OVE GODINE?

Ljeto nam dolazi, ali je pitanje hoće li biti gostiju. Postupno se ublažavaju mjere ograničenja u našoj ali i susjednim zemljama. Granice se još ne otvaraju. Domaći gosti, koji su dobro došli kada nema stranaca, imaju i prevelikih problema da bi masovno krenuli na more. Sve se više čuje da je upitno hoće li i koliko ove sezone biti otvorenih hotela u Bolu.
Lani je za prvosvibanjske praznike u Bolu bilo 1.992 gosta. U hotelima 1.334, privatnom smještaju 617, kampovima 19 i tzv. nekomercijalnom smještaju 22. Moguće je da nešto više bude vlasnika vikendica i njihovih „prijatelja“, ali to su uglavnom nekomercijalni gosti kako se i naziva smještaj u kojem borave. Domaćih gostiju lani 1. svibnja u Bolu je bilo, prema eVisitoru, svega 40. Premalo da bi zadovoljilo domaćine u privatnom smještaju. Svi koji možda i planiraju dolazak moraju imati, prema važećim pravilima, suglasnost Stožera CZ općine Bol.
Mogu li se slobodno kupati na Zlatnom ratu? Za ovoj vikend policija je u Splitu najavila obilazak javnih površina: ulice, trgove, parkove, pa tako i plaže. Neće se dozvoliti zadržavanje! Promjene još nisu najavljene za 1. svibanjske praznike.
Koronavirus ozbiljno prijeti i na Braču trenutno imamo samo jednog oboljelog, a nekolicina je Boljana bila u samoizolaciji. Shvatljivo je što vlasnici vikendica i apartmana i članovi njihove obitelji žele doći u Bol, ali treba shvatiti i mještane koji ne žele koronavirus u svome mjestu. Od gostiju samo traže da poštuju mjere zaštite i obvezno svoj boravak prijave u eVisitir, kako bi se znalo tko dolazi i ima li među njima tko je obolio ili je u izolaciji.

(147) objavljeno 25. 04. 20. u 21:15 h

********************


alt


GOTOVA JE SEZONA GRIPE

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić izjavio je u subotu da je sezona gripe službeno gotova i da je u Hrvatskoj od nje oboljelo 60.000 ljudi.
"Sezona gripe je gotova, oboljelo je prema prijavama 60.000 ljudi, moguće da je i veći broj obolio. Imamo dojavu da je umrlo 26 osoba - ili zbog gripe, ili uz gripu, a 16 je službeno prijavljenih umrlih od gripe", rekao je Kaić u Dnevniku RTL televizije.
Sezona gripe prolazila je uz bok s pandemijom koronavirusa, koji se pojavio krajem 2019. u kineskoj pokrajini Wuhan.

(146) objavljeno 25. 04. 20. u 21:10 h

subota, 25. 04. 2020. *****


alt


NOVIH 28 OBOLJELIH U HRVATSKOJ

Broj novozaraženih u Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je 28, čime je ukupan broj zaraženih od koronavirusa 2009 - rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Preminula je ženska osoba u Splitu koja je bila 1928. godište te je imala komorbiditet. Ukupno preminulih osoba je 51.
"Ukupno testiranih imamo 30.213, od jučer je 1360 novih testova napravljeno. Postotak pozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji imamo 12.181 osobu, prosječna dob pozitivnih je 51,22 godine, spolna raspodjela je da su 54 posto žene, a 46 posto muškarci", kazao je Capak.
Istaknuo je da hospitaliziranih imamo četiri osobe više te je stoga 325 zaraženih osoba na bolničkom liječenju, a od toga ih je 21 na respiratoru, što su dvije više nego jučer.
"Ukupan broj ozdravljenih je 982, što je 99 novoozdravljenih u 24 sata, od toga ih je 385 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer. Doma je ozdravilo 497 osoba, 85 više nego jučer", naglasio je Capak.

IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

• Županijski vijećnik stranke Pametno izmislio je da ide na misu iz Kaštela u Zagreb te je odmah dobio propusnicu.
• Božinović kaže da propusnice ostaju još tjednima.
• Zbog jako strogih mjera velik broj ugostitelja važe isplati li im se uopće otvarati.
• Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u petak da parlamentarni izbori sada nisu prioritet te da je najvažnije očuvati zdravlje i nakon toga vratiti gospodarske aktivnosti, a HDZ je, ako bi se tako odlučilo, spreman za izbore već ove nedjelje.
• Ministar Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite kazao je kako većini trgovina neće biti dozvoljen rad nedjeljom.
• Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na današnjoj su presici komentirali nošenje maski. "Maske su dobre, nosite ih", rekli su.
• Capak: Najsigurnije je da roba koja se oblači preko glave i vrati stoji 5 dana.
• Interdisciplinarni tim hrvatskih znanstvenika uspio je odrediti sekvencu genoma virusa uzročnika bolesti covid-19, priopćili su s Instituta Ruđer Bošković dodajući kako će ovi rezultati omogućiti jasno određivanje izvora zaraze i njezino praćenje širenja širom Hrvatske te doprinijeti svjetskim naporima u suzbijanju pandemije. "Uspjeh hrvatskih znanstvenika potvrđuje da Hrvatska posjeduje i tehničke i ljudske resurse koji je svrstavaju uz bok drugim zemljama koje doprinose razumijevanju SARS-CoV-2", poručuju.
• "Ovo u Kninu je čisti PR", komentirao je Mirando Mrsić, nekad SDP-ov ministar zdravstva, na N1 Televiziji. "Popuštanjem mjera možemo očekivati povećanje zaraženih, ali nemamo drugog izbora. No to mora Stožer komunicirati s građanima. Ključno je paziti na taj broj zaraženih", dodao je Mrsić.
• Podsjećamo vas kako su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se odnose na zabrane javnih okupljanja, zabranu okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu te strogog ograničenja zadržavanja na javnim prostorima, javlja splitska policija.
• Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je nabavu zaštitne opreme. Rekao je da je vlada od pet, šest domaćih dobavljača gotovo ispraznila skladišta, a u razgovoru s veledrogerijama zbog njihove nelikvidnosti nisu se mogli na njih osloniti na nabavu pa su premijeri Hrvatske i Kine dogovorili nabavu robe, a cijene su transparentne.
• "Spremnost i raspoloživost nije isto. Mi maske trebamo prije sedam dana, a ne za sedam dana. Meni je žao što neki otvoreni trgovački lanci prodaju dječju robu, a naši obrtnici nisu smjeli", komentirao je Ranogajec. "Digao se revolt u obrtničkom sektoru zbog toga. A tko će otvoriti u ponedjeljak? Pa još ne znamo, čekamo upute! Kako da ljudi znaju tko će otvoriti ako ne znaju što sve moraju nabaviti? Što ako moramo uložiti puno novaca da bismo radili? Ništa se ne zna. Mi smo spremni, želimo raditi, želimo uvjete!", rekao je Ranogajec.
• U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u gostuje ministar zaštite okoliša Ćorić. "Vlada je sastavila jedan plan smanjenja restrikcija da u idućim tjednima polako otvorimo sve. Naravno, to ne znači da se možemo od ponedjeljka ponašati kako želimo. I dalje se moramo držati svih mjera", rekao je.
"U ponedjeljak se otvaraju sve djelatnosti koje ne podrazumijevaju izravan intenzivan kontakt. Primjerice, putničkih agencija, postolara, svih djelatnosti koje nam trebaju. Trgovački centri su izuzeti jer u pravilu je znatno veći broj ljudi nego u drugim dućanima.
Zdravstveni sustav funkcionira na jedan poseban način danas. Predviđeno je da u drugom valu počinje normalnije funkcionirati zdravstveni sustav", rekao je Ćorić.
"Ideja je da se situacija ne povećava značajnije. Zato idemo postupno. Trebamo biti krajnje oprezni, imamo primjere zemalja u kojima je došlo do znatne ekspanzije zaraze u drugoj fazi relaksacije", dodao je.
• Krunoslav Capak poručio je da ćemo se zbog koronavirusa i nakon popuštanja mjera morati priviknuti na nova pravila ponašanja, u trgovinama nećemo isprobavati odjeću, a u ugostiteljskim objektima morat ćemo držati distancu. (index)

(145) objavljeno 24. 04. 20. u 22:15 hStanje 24. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.748.956 (u HR 2009, u SDŽ 462), umrlih 192.254 (u HR 51), izliječenih 757.676 (u HR 982).


Stanje 25. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.834.388 (u HR 2016, u SDŽ 462), umrlih 197.412 (u HR 54), izliječenih 808.024 (u HR 1034). (Podaci s portala index)********************


alt


IZLIJEČENO JE U SDŽ 117 OSOBA

Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC–a Split preminula je ženska osoba starije životne dobi koja je uz nekoliko kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju. Osoba je rođena 1928. godine i bila je korisnica Doma za starije osobe u Vukovarskoj u Splitu.
Prema izvješću NZJZ–a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 121 obrađenog testa još su 3 osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita 1, Omiša 1 i Makarske 1 (korisnica doma u Makarskoj).
Među novooboljelim osobama 2 osobe su iz samoizolacije, 117 osoba je hospitalizirano.
Na respiratoru je 9 osoba (7 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko- kninske županije), 117 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji, a 7 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 462 slučaja zaraze koronavirusom od toga je 117 osoba izliječeno te je na dan 24.04.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju 345 osoba.

(144) objavljeno 24. 04. 20. u 22:10 h

********************


alt


BEZ ZADRŽAVANJA NA JAVNIM POVRŠINAMA

Policija u Splitu ovog će vikenda nastaviti patrolirati ulicama i tjerati ljude koje zateknu na javnoj površini.
Splićanima poručuju - nemojte se zadržavati na ulicama, trgovima, rivama, parkovima i plažama.
Evo njihovog priopćenja u cijelosti:
"Podsjećamo vas kako su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se odnose na zabrane javnih okupljanja, zabranu okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, te strogog ograničenja zadržavanja na javnim prostorima.
Apeliramo još jednom da za boravak na zraku i kratku šetnju odaberete manje popularna mjesta u gradu, mjesta na kojima neće biti puno ljudi.
Nemojte se zadržavati na ulicama, trgovima, rivama, parkovima, plažama i svim ostalim javnim površinama na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba. Prilikom kretanja na javnim površinama vodite računa o distanci, odnosno izbjegavanju bliskog kontakta u razmaku od najmanje jednog metra", piše u prvom dijelu priopćenja.
I dalje je važno voditi računa o preporukama struke
"Policijski službenici će i u dane vikenda koji je pred nama intenzivno obilaziti sve javne površine. Do sada, kada bi se na nekim javnim površinama povećala koncentracija ljudi, radi čega osobe nisu mogle poštovati preporučenu međusobnu distancu, upućivali smo građane da napuste javnu površinu i to ćemo raditi i nadalje, posebno tijekom vikenda.
U ovom trenutku važno je voditi računa o preporukama liječnika i epidemiologa, posebno preporuci o izbjegavanju fizičkog kontakta s velikim brojem osoba, te preporuci da više vremena provodimo doma, a sve kako bi utjecali na smanjenje širenja bolesti.
Velika većina naših sugrađana pridržava se odluka, pravila i preporuka, a one građane koji u nekim trenucima zaborave na mjere, mi ćemo podsjetiti tijekom obilaska javnih površina", poručuju iz splitske policije.

(143) objavljeno 24. 04. 20. u 22:05 h

********************


alt


TKO NE BI SMIO U VRTIĆ I ŠKOLU?

Epidemiolog Bernard Kaić jutros je na Hrvatskom radiju komentirao povratak u škole, ali i mjere koje će se morati poduzeti kako bi se neke stvari otvorile.
"Razne zemlje kreću rano s vrtićima i školama jer je bolest kod djece puno blaža. S obzirom na to da su bez simptoma ne smatraju se tako bitnim izvorom infekcije. To je nešto što se prati, ali na temelju postojećih podataka većina struke smatra da nije rizično pustiti opet u upotrebu dječje vrtiće i niže razrede.
S tim da, naravno, bit će propisano tko ne bi smio ići u vrtiće i škole. Koliko god je prijenos nizak, djeca koja imaju sama teške bolesti ili ukućani su stari ili bolesni za njih neće biti preporučljivo da idu u škole i vrtiće. Sve ćemo to napisati/propisati prije povratka u škole", rekao je Kaić.

(142) objavljeno 24. 04. 20. u 22:00 h

********************


alt

Lani je prvi let iz Zagreba na Brač bio 2. travnja


PRVI AVION 12. SVIBNJA?

Službeno je najavljeno da će avioni letjeti od 11. svibnja na domaćim linijama. To su Zagreb – Split i Zagreb – Dubrovnik. Broj putnika će biti ograničen, a resorni ministar Butković je potvrdio da neće biti poskupljenja avio prijevoza.
Za Brač je Croatia airlines otkazala letove subotom u svibnju, ali ne i utorkom. Barem ne za sada.
Ako tako ostane onda bi avioni iz Zagreba na brački aerodrom slijetali 12., 19. i 26. svibnja.
Za dolazak trajektom na Brač treba suglasnost Kriznog stožera otoka Brača. Hoće li i avio putnici osim putne karte trebati još i e-Propusnicu i suglasnost Kriznog stožera otoka Brača ili općinskih stožera na otoku, tamo gdje putuju? (j.e.)

(141) objavljeno 24. 04. 20. u 21:55 h

********************


alt


SUGLASNOST ZA TRAJEKT U OPĆINI

Za putovanje trajektom iz Supetra za Split ubuduće, od ponedjeljka 27. travnja, pisanu suglasnost izdavat će općine. To je zaključak Kriznog stožera otoka Brača sa sastanka održanog u petak u Pučišćima.
Radnim danom od 8 do 12 sati Stožeru CZ općine Bol treba suglasnost za putovanje trajektom tražiti pismeno na e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Istim putem dobit će i odgovor. (j.e.)

(140) objavljeno 24. 04. 20. u 21:50 h

********************


alt


POPRAVLJA SE OŠTEĆENA RIVA

Prije nešto više od šest mjeseci, točnije 12. studenoga, jugo je oštetilo dio kolnika rive, a posebno kamene rubnike. Uredno je o tome obaviještene županijske službe jer je u pitanju pomorsko dobro. Čekalo se na njihovu suglasnost za popravak i prihvaćanje troškova. Nekoliko se puta urgiralo, ali Bol sa oštećenom rivom nije mogao dočekati prve goste, ma koliko ih došlo ovog ljeta. Načelniku općine Tihomiru Marinkoviću nije preostalo nego dati nalog „Grabovom ratu“ da se saniraju oštećenja rive pred zgradom Vinskog podruma i Osnovne škole. „Grabov rat“ je s radovima počeo u petak. (j.e.)

(139) objavljeno 24. 04. 20. u 21:45 h

********************


alt


DOLAZI KOMUNALNI REDAR?

Tročlano povjerenstvo za provođenje natječaja za primanje u službu komunalnog redara (vježbenika), na određeno vrijeme, objavilo je na službenim stranicama i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI rang listu kandidata nakon pisanog testiranja i usmenog razgovora. Na natječaj se javilo troje kandidata. Prvi na rang listi je Elvis Hrgić iz Supetra sa 18 bodova (od mogućih 20). Druga i treća na toj rang listi su dvije Bolke: Tatjana Ivulić Čović (16,3 bodova) i Katja Tomičić (12,3 boda).
Općina Bol nema komunalnog redara od Nove godine, a osim rang liste nije objavljeno da li je novi komunalni redar prvi na objavljenoj rang listi. (j.e.)

(138) objavljeno 24. 04. 20. u 21:35 h
petak, 24. 04. 2020. *****


alt


U HRVATSKOJ 883 IZLIJEČENIH OSOBA

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 31 novog dijagnosticiranog bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1982 bolesnika”, rekla je u četvrtak ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.
Od novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 25, u Varaždinskoj tri, Osječko-baranjskoj jedna i Krapinsko-zagorskoj županiji jedna osoba.
Dvije osoba su umrle u splitskoj bolnici, pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj 50.
Testirano je ukupno 28.853 osoba, među kojima njih 1.231 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina.
Hospitalizirano je 321 osoba, na izvanbolničkom liječenju je 727, a na respiratoru 19 bolesnika.
Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 883 izliječenih osoba.
U samizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer.

IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

• Iz oporbenih stranaka danas su, komentirajući vladino popuštanje epidemioloških mjera, ocijenili da život i gospodarstvo treba vratiti u normalu, ali uz apsolutnu zdravstvenu zaštitu i financijske potpore radnicima i poduzetništvu.
• Propusnice koje sad treba imati da bi se putovalo među županijama i dalje vrijede u prvoj i drugoj fazi. U trećoj fazi, nakon 11. svibnja, doći će do promjene. No kako se moglo zaključiti, one ni tada neće biti potpuno ukinute.
"Proširit će se opseg razloga za izdavanje propusnica. One ostaju kao pravilo, ali opseg pravila da ih netko dobije će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike", rekao je Andrej Plenković.
Drugim riječima, bit će ih lakše dobiti.
"Primjerice, ukoliko do tog trenutka se epidemiološka slika popravi, vi želite iz Krapine otići u Vodice jer ste tamo rezervirali hotel, koji će raditi u tom trenutku, ako želite ići na sedam dana, pokažete rezervaciju i vi ćete za to dobiti propusnicu. Dakle, možete otići iz Krapinsko-zagorske u Šibensko-kninsku", rekao je Plenković.
• Vlada je usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti. Od 11. svibnja omogućit će se okupljanja 10 osoba na jednom mjestu. Tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te rad s djecom s teškoćama.
"Najveći do učenika završit će školsku godinu na online nastavi. Uvjerena sam da će većina roditelja vidjeti da su se uvjeti osigurali, ali ostavit ćemo i rezervnu mogućnost", rekla je kratko ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pojašnjavajući zaključak o ponovnom odlasku u školu, a prenio je N1.
Dodala je da je sad tek donesen zaključak vlade, a tek treba donijeti odluku.
• Vlada ukida zabranu za održavanje misa od 2. svibnja, Plenković kaže da je to izrazito važna odluka. (index)

(137) objavljeno 23. 04. 20. u 21:35 h
Stanje 23. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.661.518 (u HR 1981, u SDŽ 459), umrlih 185.504 (u HR 50), izliječenih 730.843 (u HR 883).Stanje 24. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.748.956 (u HR 2009, u SDŽ 462), umrlih 192.254 (u HR 51), izliječenih 757.676 (u HR 982). (Podaci s portala index)

********************


alt


NAJVIŠE OBOLJELIH U DICMU

Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC-a Split preminule su dvije osobe starije životne dobi koje su uz nekoliko kroničnih bolesti bile pozitivne i na infekciju koronavirusom, javili su iz županije otkrivajući detalje: "Muška osoba rođena 1934. godine bila je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj. Druga preminula osoba bila je korisnica doma za starije u Makarskoj, rođena 1926.godine."
"Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 270 obrađenih testova još je 25 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 5 (od toga 1 korisnik doma za starije u Vukovarskoj), Makarske 7 (od toga 5 korisnika doma za starije i Makarska), Dicma 11 (svi korisnici privatnog doma za starije koji su bili asimptomatični ali su uzimanjem uzorka potvrđeni kao pozitivni na COVID infekciju), Trogira 1 i Otoka 1", objavili su u priopćenju.
Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica i to medicinska sestra KBC-a Split koja od 06.04.2020. nije u kontaktu sa pacijentima i osobljem bolnice
Među novooboljelim osobama 5 osoba je iz samoizolacije
Hospitalizirano je 107 osoba, 8 osoba je na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije, 122 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji, a 13 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
"Na području Splitsko dalmatinske županije do sada su zabilježena 459 slučaja zaraze koronavirusom od toga su 104 osobe izliječene te je na dan 23.04.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju 355 osoba", javili su iz županije.

(136) objavljeno 23. 04. 20. u 21:30 h

********************


alt


POSTUPNO POPUŠTANJE U TRI FAZE

Premjer Andrej Plenković u četvrtak je poručio da mjere koje postupno popuštaju od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja mogu vrlo brzo ponovno uvesti ocijene li da će njihovo popuštanje dovesti do širenja zaraze koronavirusa.
"Molim sve naše sugrađane da dobro razumiju što danas radimo. Sve ono što se tiče fizičke distance i visokih higijenskih standarda je i dalje je temelj naše borbe protiv zaraze Covid-19", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.
Istaknuo je da je sve što su do sada učinili u pogledu zdravstveno-restriktivnih mjera ostvarilo kvalitetan rezultat i temeljni cilj jer je zaraza spora, gledajući ukupne brojeve, a smrtnost relativno mala. Također, mjere za gospodarstvo omogućile su zadržavanje radnih mjesta u situaciji kada su mnogima bile ili obustavljene ili ograničene djelatnosti.
Do postupnog ukidanja određenih ograničavajućih mjera koje su na snazi došlo je nakon konzultacija s epidemiolozima, a Vlada je i gledala kako će te mjere imati učinke na gospodarstvo i na život građana, istaknuo je premijer.
"Gospodarske i društvene aktivnosti pomoći će nam da postupno reaktiviramo ono što trenutno nije bilo moguće. Vjerujem da ćemo ovakvim postupnim pristupom ostvariti dobar rezultat za hrvatsko gospodarstvo i za proračun, a paziti da ove mjere ne dovedu do širenja zaraze", poručio je Plenković.

Propusnice su i dalje aktualne.

"Proširit će se opseg razloga za izdavanje propusnica. One ostaju kao pravilo, ali opseg pravila da ih netko dobije će biti povećan uz praćenje epidemiološke slike", rekao je Plenković.
Drugim riječima, bit će ih lakše dobiti.
"Primjerice, ukoliko do tog trenutka se epidemiološka slika popravi, vi želite iz Krapine otići u Vodice jer ste tamo rezervirali hotel, koji će raditi u tom trenutku, ako želite ići na sedam dana, pokažete rezervaciju i vi ćete za to dobiti propusnicu. Dakle, možete otići iz Krapinsko - zagorske u Šibensko - kninsku", rekao je Plenković.
Dakle, one ostaju i nakon 11. svibnja.
"One ostaju kao mehanizam. U slučaju pogoršanja, moramo ih imati. One su se u našoj analizi protekla dva mjeseca pokazale izrazito korisne jer su ograničile jedan od načina kako se virus prenosi, a to su kontakti i mobilnost", rekao je.

"Mi smo s epidemiolozima vodili do u detalj razgovore o svakoj od mjera koju su resorni ministri predstavljali. Razgovarali smo o njihovim učincima, rizicima, mogućnostima. Sve ove mjere i faze popuštanja treba gledati u kontekstu horizontalnih mjera i temeljnih preporuka načina ponašanja koje su ključ sprečavanja širenja zaraze", rekao je Plenković.
Što se tiče trgovina, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izradit će precizne epidemiološke preporuke. Plenković očekuje da se radi dvokratno i da se radi cijeli dan, odnosno kako je koja trgovina radila.
Također, HZJZ će do 11. svibnja definirati i izvijestiti o preporukama za broj djece u grupama u vrtićima i školama.

Turizam nije samo želja Hrvatske

Vezano za turizam rekao je da je obavio niz razgovora s kolegama čiji državljani vole Hrvatsku i dolaze u Hrvatsku.
"Svi kolege s kojima sam razgovarao željeli bi da u tjednima koji su pred nama pronađemo modalitet kako da omogućimo i otvaranje granica i dolazak ljudi tijekom ljetne sezone u Hrvatsku", rekao je.
O tome je plenarno razgovarao tijekom summita Europske pučke stranke s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, slovenskim premijerom Janezom Janšom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, češkim premijerom Andrejem Babišem, a sličnu želju podržava i njemačka kancelarka Angela Merkel.
Istaknuo je da to nije samo želja Hrvatske, već i obaveza Vlade da na europskoj razini na Europskom vijeću pokrene zajednički način ako dođe do slične, konvergirajuće epidemiološke situacije u zemljama, da se može naći načina kako da primjerice Slovenci dođu u Hrvatsku, a Hrvati u Sloveniju.
"Polako s takvim konceptom postižemo kritičnu masu suglasnosti na razini Vijeća. Iste želje imaju i drugi i tražit ćemo rješenje koje će omogućiti da se odvije donekle i turistička sezona. Jasno je da ne može biti rekordna kao zadnje tri, ali radimo na tome da je bude u novim okvirima", poručio je Plenković.

Što se tiče financiranja paketa mjera za tri mjeseca, za koje je ministar financija Zdravko Marić prethodno rekao da će stajati 45 milijardi kuna, Plenković je rekao da će to ići preko četiri okvira: domaćih tržišta kapitala, međunarodnih tržišta kapitala, međunarodnih financijskih institucija i Europske unije.

Dogovor koji smo postigli između Europske središnje banke i HNB-a je izrazito dobar i ohrabrujući za manji pritisak na tečaj kune, rekao je Plenković. Pojasnili su koliko je važno da Hrvatska, kao jedna od dvije zemlje koje intenzivno rade na tome da se priključe Europskom tečajnom mehanizmu II, imaju tretman inkluzivnim načinom gotovo kao da su jedne od 19 članica eurozone.

(135) objavljeno 23. 04. 20. u 21:25 h

********************


alt


MISE OD NEDJELJE 3. SVIBNJA

Premijer Andrej Plenković predstavio je na sjednici vlade popuštanje mjera u tri faze.
27. travnja će se tako reaktivirati javni i prigradski prijevoz i otvorit će se neprehrambene trgovine, osim onih u šoping centrima, uslužne djelatnosti poput postolara i knjižnice, knjižare te galerije. 4. svibnja će se otvoriti uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera i kozmetičara. U trećoj fati, 11. svibnja otvorit će se šoping centri, vrtići i škole za djecu o 1. do 4. razreda te terase kafića i restorana, a tada će krenuti i međužupanijski prijevoz.
No postoji i međufaza. U njoj su samo mise.
Plenković je ponovno održavanja misa najavio već od 2. svibnja, prije druge faze mjera, a tu je odluku nazvao "izrazito važnom".
"Izrazito važna odluka, a to je da smo se odlučili dopustiti vjerska okupljanja od 2. svibnja. Za to će se također izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa", rekao je Plenković.

(134) objavljeno 23. 04. 20. u 21:20 h

********************


alt


NAPOKON: RASVJETA NA VIDIKOVCU

Čekali smo i dočekali da na vidikovcu, na cesti Bol – Gornji Humac, ponovno u noćnim satima ima rasvjete. Na dva stupa radnici „Grabovog rata“ zamijenili su rasvjetu sa solarnim napajanjem. Vidikovac je osvijetljen u noćnim satima kada se netko tamo pojavi. (j.e./foto d.čadonja)

(133) objavljeno 23. 04. 20. u 21:15 h
četvrtak, 23. 04. 2020. *****


alt


OČEKUJE SE POPUŠTANJE MJERA

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata potvrđena 42 novozaražena koronavirusom, ukupno ih je do sada 1950, umrlih nema, no novo žarište je koprivnički dom za starije, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na press konferenciji u srijedu u 14 sati.
"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 42 novih dijagnosticiranih bolesnika s covidom-19, što daje ukupan broj od 1950 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Nijedna osoba nije umrla pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj isti - 48.
Testirano je ukupno 27.614 osoba, među kojima njih 1340 u protekla 24 sata.
Hospitaliziranih je 314, tri manje u odnosu na jučer. Na respiratoru je 19 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer.
Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz bolnice je 457 osoba, 33 više nego jučer, oporavljenih kod kuće je 412, što je 35 više nego jučer.
Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 869 izliječenih osoba, odnosno 68 više nego jučer.

IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

• "Vlada će sutra (četvrtak) izaći s dokumentom u kojem će ta faznost mjera i detalji s datumima biti objavljeni", rekao je Capak.
• Vili Beroš je kazao da će za nekoliko dana biti rezultati inspekcije iz Doma u Splitu. Kaže da neke osobe koje treba ispitati još nisu ispitane.
"Ja ne znam hoće li to biti sutra ili preksutra, imat ćete to u najskorije vrijeme", rekao je.
• SDP-ov Fred Matić komentirao je Stožer i HDZ-ovo ponašanje za vrijeme epidemije. Kaže da ne treba slaviti Beroša ni ostale jer je to njihov posao.
• "Sve štićenike smo testirali, samo je jedan nalaz stigao pozitivan. No, Dom na Zenti svaki dan fizički obilazi jedan naš epidemiolog kako bi pratio stanje jer negativni nalazi danas ne znače da će ostati takvi za koji dan, sve ovisi o kontaktu osobe s virusom i periodu inkubacije", rekla je za DalmacijaDanas epidemiologinja Željka Karin o pozitivnom nalazu štićenika Doma za starije na splitskoj Zenti.
• Stigao je još jedan avion sa zaštitnom opremom.
• U Istri kreću s popuštanjem, uskoro se otvaraju sve trgovine i obrti.
• Oktavija Đaković Rode, pročelnica za virusologiju iz zagrebačke Zarazne bolnice, gostovala je u emisiji Zajedno za zdravlje na HRT-u. Ponovila je kako je najvažnije da bi se spriječilo širenje koronavirusa pranje ruku.
"On spada u skupinu virusa koji imaju lipidnu ovojnicu i koji nisu jako otporni na vanjske uvjete. Vrlo lako ih je ukloniti s bilo čim, najnormalnijim pranjem ruku i dezinficirati bilo kojim sredstvom. Činjenica je da smo omalovažavali tu najvažniju higijensku mjeru", rekla je doktorica. (index)

(132) objavljeno 22. 04. 20. u 20:55 hStanje 22. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.576.137 (u HR 1950, u SDŽ 434), umrlih 178.677 (u HR 48), izliječenih 704.184 (u HR 869).Stanje 23. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.661.518 (u HR 1981, u SDŽ 459), umrlih 185.504 (u HR 50), izliječenih 730.843 (u HR 883). (Podaci s portala index)********************


alt


U SDŽ NOVIH 10 ZARAŽENIH

Prema izvješću NZJZ–a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 102 obrađena testa još je 10 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 5, Makarske 4 (svi novooboljeli korisnici su Doma za starije Makarska) i Trogira 1.
Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica i to njegovateljica Doma za starije Split u Vukovarskoj ulici. Osoba je bila u kućnoj samoizolaciji i nije bila u kontaktu sa korisnicima doma kao ni sa ostalim djelatnicima Doma, 2 osobe su iz samoizolacije
104 osobe su Hospitalizirane su 104 osobe, 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.
U samoizolaciji je 113 zdravstvenih djelatnika, 13 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Na području Splitsko dalmatinske županije do sada su zabilježena 434 slučaja zaraze koronavirusom od toga je 97 osoba izliječeno te je na dan 22.04.2020. na području Splitsko dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju 337 osoba.
****
Na Braču je i nadalje 1 osoba zaražena koronavirusom, ali se od jučer za 6 osoba povećao broj u samoizolaciji i 22. travnja na Braču ih je 30.

(131) objavljeno 22. 04. 20. u 20:50 h

********************


alt


ŠTO ĆE VLADA DOZVOLITI?

Nakon sjednice vlade, koja je planirana u četvrtak, trebalo bi se znati kako će izgledati popuštanje mjera. Kao jedna od prvih mjera spominje se uspostava međugradskog prometa, ali i tu treba paziti na fizičku udaljenost. To znači da, primjerice, u autobusu može biti ograničen broj putnika.
Trgovine bi se otvarale prema važnosti za funkcioniranje društva, ali sigurno ne sve odjednom. Tako bi se i radno vrijeme postupno produljivalo, prvo malim trgovinama. I dalje ćemo čekati u redu na kupovinu jer u ovoj drugoj fazi ostaje ograničen broj kupaca. Naravno, s dezinficijensima na ulasku u trgovinu. Od ostalih uslužnih djelatnosti prvo se otvaraju one koje ne zahtijevaju fizički kontakt i nisu ugostiteljske, uz uvjet da mogu osigurati fizičku udaljenost među korisnicima.
Vjenčanja i pogrebi moći će se održavati. Prvo će biti ograničeni na 10, a zatim i 30 ljudi. Postupno bi se taj broj povećavao, ali uz uvjet fizičke udaljenosti.
Policija još uvijek upozorava građane koji su vani u grupi većoj od petero ljudi, no to bi se povećavalo na 10, a naknadno i na više, pod uvjetom da ne počne rapidno rasti broj zaraženih. Dječja i sportska igrališta otvorila bi se kada i škole, ali uz pravila o maksimalnom broju ljudi koji se u isto vrijeme rekreiraju.

(130) objavljeno 22. 04. 20. u 20:45 h

********************


alt


PLANOVI ZA POVRATAK U ŠKOLU

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u srijedu kako dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju - matura će se polagati od 8. do 29. lipnja.
"Tako je i u svim državama u okruženju - Sloveniji, Austriji... Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature", rekla je Divjak gostujući na N1.
Divjak kaže da će sutra (četvrtak) objaviti koji su planovi za povratak u škole.
"Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada", rekla je Divjak.
Kaže da se nastava neće moći održavati kao što se održavala prije, s obzirom na, između ostalog, i potrebu za fizičkom distancom. (r.i./indeks)

(129) objavljeno 22. 04. 20. u 20:40 h

********************


alt


OPĆINSKI STOŽER O SITUACIJI U BOLU

Situacijom u Bolu, kada je u pitanju zaštita od koronavirusa, možemo biti zadovoljni – zaključak je na sastanka Stožera CZ općine Bol koji je održan u srijedu. Nema oboljelih, a trenutno je troje u samoizolaciji koja im za koji dan ističe. Dobro zdravstveno stanje potvrdio je i bolski liječnik, koji je član stožera.
Boljani su dobili 1.300 platnenih maski koje se višekratno mogu koristiti jer su od robe koja se može prati. Od sredstava koje je dobio fond Kriznog stožera otoka Brača, Bol je dobio 100 profesionalnih maski koje će se podijeliti idućih dana.
Oni koji možda nemaju maski, a bez kojih ne mogu u trgovinu i urede, trebaju se javiti u DVD Bol. To isto mogu učiniti i sezonski radnici (građevinari, na primjer) koji također moraju imati maske.
Po otoku odnedavno ne treba e-Propusnica, ali je potrebna, ako se želi s otoka ili na otok. Osim e-Propusnice treba i suglasnost Kriznog stožera CZ otoka Brača ako se želi trajektom napustiti otok ili doći trajektom u Supetar.
Svi koji nemaju stalno mjesto boravka u Bolu i dalje su obvezni svoj dolazak prijaviti na e-Visitor. Tko nema kompjutor ili ne zna kako to učiniti trebaju telefonom nazvati Ured TZO u Bolu.
Boljani koji imaju saznanja o kršenju odredbi Stožera CZ trebaju to prijaviti Kriznom stožeru otoka Brača u Supetar. (j.e.)

(128) objavljeno 22. 04. 20. u 20:35 h

********************


alt


STIGLI SU MURVA I KLUPE

Skoro je kompletiran dio rive ispred trgovine „Konzum“. U srijedu je stigla iz Splita i treća mura, a selačka tvrtka Ufo Bianco postavila je i tri klupe. Za konačno uređenje još će trebati postaviti uokolo murvi i malo asfalta ali će to, očito, morati neko vrijeme - pričekati. (j.e.)

(127) objavljeno 22. 04. 20. u 20:30 h
srijeda, 22. 04. 2020. *****


alt


OPASNOST I DALJE NIJE PROŠLA

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 27 novih dijagnosticiranih bolesnika s covidom-19, što daje ukupan broj od 1908 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera u utorak u 14 sati.
Od jučer je preminula jedna bolesnica u KB Dubravi, 1932. godište, sa značajnim kroničnim bolestima, dodao je. Sveukupno je preminulo 48 osoba.
Testirane su ukupno 26.274 osobe, među kojima njih 664 u protekla 24 sata. To daje postotak od 7,26 pozitivnih među testiranima, istaknuo je Beroš.
Prosječna dob je 50,68 godina, imamo 52,8 posto ženskih i 47,2 posto zaraženih muških osoba. Hospitaliziranih je 317, sedam manje u odnosu na jučer.
U Hrvatskoj je dosad 377 oporavljenih osoba, ukupno 801 oporavljena osoba, a na respiratoru je 18 bolesnika.
Beroš je pojasnio da se podaci na razini države analiziraju i objedinjuju u 12:45 sati, a dolaze iz svih ustanova koje liječe te HZJZ-a i HZZO-a.
"Imamo određeno vrijeme za analizu i prezentiramo ih na konferenciji u 14 sati", dodao je.
Pojedini stožeri imaju svoja vremenska razdoblja kada prikupljaju podatke, pa se razlike u brojevima oboljelih između županijske i državne razine odnose na te vremenske razlike.

IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

• U Makarskoj je u utorak krenula 'drive-in' dijagnostika koronavirusa za brže i sigurnije testiranje, a šator za uzimanje brisa je postavljen ispred ulaza za ginekologiju makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.
Šator je postavljen u suradnji makarskog Stožera za civilnu zaštitu i Gradskog društva Crvenog križa, a briseve građanima će uzimati liječnici centralne ambulante Mertojak iz Splita.
• Splitsko-dalmatinski župan Boban izjavio je za N1 kako imaju, prema posljednjim podacima za koje zna, jutros 5 novooboljelih i 82 izliječena.
• Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jutros je na Facebooku objavila bitnu poruku za maturantice i maturante.
Rekla je da se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature.
Također, potvrdila je da će se ispiti za obavezne predmete održati od 8. do 29. lipnja.
• Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da u Hrvatskoj ove sezone neće biti puno turista, osobito ne iz zemalja koje su lošije od nas.
U razgovoru za Večernji TV Markotić je kazala da je podatak o samo deset novooboljelih u 24 sata jako dobra vijest, ali i kako opasnost i dalje nije prošla. Osvrnula se i na najave turističke sezone i informacije o dolasku turista iz raznih zemalja i koliko je to opasno. Kazala je kako su to želje za koje želimo da budu ostvarive te da je svaki scenarij otvoren.
"Ali treba razmišljati i o mjerama opreza koje sada neće biti napuštene. U redu je planirati, ali treba biti vrlo realan i znati da nije jako realno da se odjednom nađe puno turista, pogotovo iz drugih zemlja koje imaju puno lošiju epidemiološku situaciju. Puno bi nas više koštalo da se vratimo na situaciju otprije dva mjeseca" smatra Markotić.
• Molekularni biolog Ivan Đikić smatra kako su hrvatski znanstvenici s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, koji su uspjeli izolirati virus što uzrokuje covid-19, napravili veliku stvar.
To im omogućuje da u Hrvatskoj studiraju bolest covid-19 i da se uključe u brojne istraživačke projekte širom svijeta.
"Posebno je to vrijedno za istraživanje novih lijekova ili metoda sprečavanja ulaska ili umnažanja virusa u stanicama", kaže znanstvenik.
• Na bližim tržištima postoji želja za ljetnim putovanjima u Hrvatsku, ali je neizvjesna realizacija i ovisit će o odlukama stožera i vlada hoće li se moći putovati preko granica, rekli su za Hinu direktori predstavništava Hrvatske turističke zajednice u šest europskih zemalja.
Direktori HTZ-ovih predstavništava u Austriji, Sloveniji, Italiji, Poljskoj, Češkoj i Njemačkoj kažu da se preporučuje provođenje odmora u vlastitim zemljama, a neke od zemalja će to pokušati i poduprijeti posebnim mjerama, smatrajući da je za njihove građane sigurniji ostanak u svojoj zemlji i želeći izbjeći ponavljanje scenarija iz veljače i ožujka kada su se turisti zbog širenja pandemije teško vraćali doma, pogotovo nakon zaustavljanja zračnog prometa.
S obzirom na to da je Hrvatska tim tržištima relativno blizu i brzo dostupna i cestovnim pravcima, vjeruje se da bi otvaranje granica i određena normalizacija situacije sa zaustavljanjem ili znatnim ublažavanjem pandemije, pokrenula barem dio turističkih kretanja s tih tržišta prema Hrvatskoj još ovog ljeta.
• U utorak ujutro je U mreži Prvog na Hrvatskom radiju tema bio hrvatski turizam nakon koronavirusa. Gostovali su ministar turizma Gari Cappelli, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić.
"Imam osjećaj da je kompletna normalizacija u Zagrebu i okolici. Promet je jedna od najbitnijih stvari. Razmišlja se o javnom prijevozu, vjerujem da ćemo uskoro otvoriti kontinent s morem, vidjet ćemo u idućih 15 dana", kazao je Gari Cappelli.
"Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je prepoznata u Europi, naše restrikcije su prepoznate i ljudi žele doći u Hrvatsku na more. Kontroliramo situaciju. Idemo usporediti - hoće li netko iz Njemačke prije ići u Italiju ili u Hrvatsku? Definitivno u Hrvatsku", naglasio je Cappelli. (indeks)

(126) objavljeno 21. 04. 20. u 21:15 h
Stanje 21. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.500.431 (u HR 1908, u SDŽ 424), umrlih 171.503 (u HR 48), izliječenih 658.048 (u HR 801).


Stanje 22. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.576.137 (u HR 1950, u SDŽ 434), umrlih 178.677 (u HR 48), izliječenih 704.184 (u HR 869). (Podaci s portala index)********************


alt


NOVIH PET OBOLJELIH U SDŽ

Prema izvješću NZJZ–a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 165 obrađenih testova još je 5 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 2 i Makarske 3.
Među novooboljelim osobama 3 su zdravstvena djelatnika i to 2 iz doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj te 1 magistrica farmacije.
Hospitalizirano je 98 osoba, a 7 osoba nalazi se na respiratoru i to 5 iz Splitsko dalmatinske županije i 2 iz Šibensko kninske županije. U samoizolaciji je 113
zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji, dok je 13 osoba u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Na području Splitsko dalmatinske županije do 21.04.2020. zabilježena su 424 slučaja zaraze koronavirusom od toga su 83 osobe izliječene.

(125) objavljeno 21. 04. 20. u 21:10 h

********************


alt


KRITIČNE BROJKE U SPLITU I KRAPINI

Na dan 21. travnja u Hrvatskoj ima 1.908 dijagnosticiranih bolesnika od koronavirusa. Po gradovima prvi je Zagreb sa 573 oboljelih, slijede Split (424), Krapina (125), Dubrovnik (110), Osijek (110), Pula (86), Šibenik (81), Zadar (81), Rijeka (69), Vinkovci (36) …
Po broju umrlih prvi je Zagreb (14), slijede Split (11), Pula (8), Osijek (7), Dubrovnik (6) …
Međutim, prema broju stanovnika i broju bolesnih Splitsko-dalmatinska županija (447.000 stanovnika) i Krapinsko-zagorska županija (129.786 stanovnika) su u neslavnom vodstvu. Odmah iza njih je Dubrovačko-neretvanska županija (121.425 stanovnika).

(124) objavljeno 21. 04. 20. u 21:05 h
utorak, 21. 04. 2020. *****


alt


DESET JE NOVIH BOLESNIKA

U Hrvatskoj je od nedjelje potvrđeno deset novih bolesnika zaraženih koronavirusom (ukupno 1.881), a nijedna osoba nije umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.
"Oporavljenih je u ovom trenutku 771, što znači da trenutno oboljelih imamo 1110", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Testirano je ukupno 25.610 osoba, od kojih u preteklih 24 sata 1424.
U bolnicama su na liječenju 324 bolesnika, kod kuće 786, u samoizolaciji njih 13.593, što je 297 manje u odnosu na jučer.
Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje u odnosu na dan ranije.
Propusnice će i dalje trebati za odlazak iz jedne u drugu županiju, izuzev Zagreba i Zagrebačke županije.

IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ NA INDEXU

• Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada na ovotjednoj sjednici pripremiti zaključak temeljem kojeg će, kao i temeljem okvira epidemiologa, Stožer civilne zaštite od četvrtka donositi odluke za reaktiviranje i normalizaciju dijela gospodarskih aktivnosti.
• Financijska agencija (Fina) izvijestila je da prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima svih fizičkih osoba, njih ukupno gotovo 245 tisuća, što je mjera pomoći uslijed pojave epidemije bolesti covid-19.
• Krunoslav Capak govorio je o povratku u škole. Kaže da e-škola funkcionira dobro pa se, po njihovom mišljenju, djeca ni ne trebaju vraćati.
"Neki vrtići i neke škole od 1. do 4. razreda i dalje rade. Koji će to točno period biti kada će se učenici vraćati u škole, to ovisi o epidemiološkoj situaciji i o dogovoru vlade i Stožera. Ako bude kontinuirano dobra situacija, razgovarat ćemo o tome. S obzirom na to da ova e-škola ide dobro, mišljenja smo da se neki ni ne trebaju vraćati u škole. O maturantima ćemo razgovarati", rekao je Krunoslav Capak.
• E-propusnice je ukinulo 15 županija, rekao je Božinović.
No, rekao je da je moguće da se e-Propusnice vrate.
"Ne smijemo ovim popuštanjem dozvoliti da se situacija pogorša i da nas virus nadmudri i poništi sve dosad učinjeno. Pozivamo građane da i dalje budu racionalni i da mjesto stanovanja napuštaju samo u slučaju potrebe. Glavno pravilo ostaje isto, a to je - ostanimo doma. Odlaskom u drugi grad povećava se mogućnost da se zarazite. Među nama ima asimptomatskih", rekao je Božinović. Kaže da lokalni stožeri pomno prate situaciju te su pozvani da reagiraju vrlo brzo ako primijete neki novi problem.
"Važno je zadržati restriktivni način zadržavanja propusnica, njime utječemo na brzinu širenja virusa", rekao je.
• Zastupnik SNAGE Goran Aleksić kaže kako vladina mjera obustave ovrha na tri mjeseca nije dovoljna jer se odnosi samo na ovrhe koje idu preko FINA-e.
"Mi imamo niz situacija gdje HZMO ili poslodavac uplaćuju dio primanja direktno vjerovniku, takve ovrhe nisu riješene ovim zakonom i zato se mora promijeniti Ovršni zakon. Državni tajnik Ministarstva pravosuđa rekao je da će se to riješiti, ali ovaj tjedan to mora biti na dnevnom redu, inače će svi građani s direktno ovršenim primanjima biti diskriminirani“, upozorava Aleksić i ugrubo procjenjuje da je takvih otprilike trećina", rekao je gostujući na N1.
• Nastavi li padati broj zaraženih sljedećih dana, ukinut će se zabrana vjerskih okupljanja, tj. moći će se slobodno ići na misna slavlja, piše Večernji list.
Bit će to dio novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji bi mogao uslijediti već ovih dana jer su, kako doznaje dnevnik, članovi Kriznog stožera i crkveni vrh u stalnom kontaktu i procjenjuju kada bi se mogla ukinuti mjera vjerskog okupljanja.
• Koje djelatnosti su iduće na redu za otvaranje?
"Zajednička odluka epidemiologa i Stožera, mi dajemo mjere kojima se možemo štititi, kad smo imali dosta veliki porast broja oboljelih, donijeli smo ove stroge mjere, jedne od najstrožih u Europi, morali smo ih napraviti radi zaštite zdravlja. Ne znam jesu li ljudi zaboravili našu doktoricu Nelu Sršen koja je govorila da nisu imali mjesta u bolnicama ni dovoljno respiratora pa starije od 70 nisu ni stavljali na respiratore. Mi smo mjere uveli da se to ne bi dogodilo nama. Mi sad, kad smo potpuno spremni i za gore scenarije, možemo popuštati neke mjere. Za kafiće, neće moći ljudi sjediti jedan do drugoga. Npr, ako je dosad bio stol za 4 osobe, za njim će sad moći sjediti jedna do 2, morat će se dezinficirati sve nakon odlaska gosta. Kod frizera će morati biti neke zaštitne mjere i za frizera i za klijenta. I uz strogu dezinfekciju svega što se koristi. Prvo čekamo da budemo sigurni da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Sad to imamo", rekao je Capak
"Javni prijevoz će sigurno biti pušten uskoro. Ali isto pod mjerama", otkrio je. Maske ćemo preporučiti svima, pogotovo u javnom prijevozu.
O vjenčanjima: "Razumijem, ali će i to morati biti novo normalno. Morat će biti osigurane mjere socijalne distance. Neće moći biti 10 ljudi po stolu. To je nemoguće", rekao je Capak na upit hoće li moći biti vjenčanja moguća u lipnju, srpnju...
• "Mi smo dugo odolijevali virusu. Danas je mjesec dana da se na području SDŽ-a pojavio prvi zaraženi. Mislim da smo stavili sve pod kontrolu, problem nam je što je virus ušao u domove", rekla je Željka Karin, epidemiologinja Splitsko-dalmatinske županije.

(123) objavljeno 20. 04. 20. u 21:15 h


Stanje 20. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.419.724 (u HR 1881, u SDŽ 419), umrlih 167.984 (u HR 47), izliječenih 633.448 (u HR 771).


Stanje 21. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.500.431 (u HR 1908, u SDŽ 424), umrlih 171.503 (u HR 48), izliječenih 658.048 (u HR 801). (Podaci s portala index)********************


alt


IZLIJEČENE SU 73 OSOBE U SDŽ

Tijekom nedjelje u KBC-u Split preminule su dvije osobe starije životne dobi (ženska osoba rođena 1933. godine i muška osoba rođena 1935. godine).Uz nekoliko kroničnih bolesti osobe su imale i infekciju COVID19, javili su iz Splitsko-dalmatinske županije. Smrt obje osobe bila je objavljena u nedjelju na press konferenciji Nacionalnog stožera.
Preminula osoba 1933. godišta bila je korisnica Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 142 obrađena testa još je 10 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Makarske 2, Solina 2, Dicma 1 i Muća 1.
"Među novooboljelim osobama dvoje je zdravstvenih djelatnika i to 1 privatni fizioterapeut, 1 medicinska sestra iz Doma u Vukovarskoj koja je bila u samoizolaciji i nije imala kontakt niti sa korisnicima niti sa djelatnicima. Među novooboljelim osobama 7 osoba je iz samoizolacije.
Na području Splitsko-dalmatinske županije 72 osobe su izliječene, 97 osoba je hospitalizirano, a 7 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. U samoizolaciji se nalazi 93 zdravstvena djelatnika, a 13 osoba je u karanteni u hotelu Zagreb na Duilovu.
Na dan 20.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 419 osoba zaraženo koronavirusom", priopćili su iz lokalnog stožera.

(122) objavljeno 20. 04. 20. u 21:10 h

********************


alt

Joško Stella, direktor TZ SDŽ


TURIZAM: „PRAVI UDARAC TEK SLIJEDI“

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella bio je gost Novog dana na N1 televiziji. Govorio je o situaciji u turizmu koji je pogođen epidemijom koronavirusa, kao i o tome hoće li doći do eventualnog snižavanja cijena za domaće turiste na Jadranu.
Stella je kazao kako je udarac do sada velik, ali ne toliko s obzirom na to da se radi o samoj predsezoni. "Onaj pravi udarac tek slijedi", smatra.
Ističe kako očekuju da bi se u 8. mjesecu mogao dogoditi neki veći priljev turista.
"Naravno, moguće je i da ne bude turističke sezone. Naša vlada i naš Stožer su napravili maksimalno da zaustavimo širenje ovog virusa. Molim sve da ostanu doma i da se drže mjera i u toj situaciji će naš turizam imati prednost pred drugima", rekao je Stella.
Kaže da se privatni smještaj može brzo prilagoditi
Komentirao je i kako bi mogla izgledati turistička sezona.
"Tu se doista treba konzultirati s epidemiolozima koji trebaju definirati pravila igre, odnosno kako će se ponašati hotelijeri, ugostitelji... Imamo 600 do 700 tisuća kreveta u privatnom smještaju, a gotovo 200 tisuća od toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji ne trebaju preveliku pripremu. Mislim da ćemo biti spremni u trenutku otvaranja. Znat će se to dosta prije i bit će vremena za pripremu."
Upitan koliko je Hrvatskoj prednost to što smo autodestinacija, Stella odgovara: "Pomaže nam jer dosta zemalja koje su naša tradicionalna tržišta su autodestinacije, iako mislim da će proraditi i aviolinije. I aviokompanije jedva čekaju da se uspostavi normalni ekonomski promet."
"Da bude jasno svima, mi sada očekujemo između 10 i 25 posto turizma koji smo imali proteklih godina. Sigurno da je naš turizam strukturiran prije svega prema stranim turistima, ali može se prilagoditi i domaćim turistima. S terena imamo situaciju da čak dolaze rezervacije u punoj sezoni i za punu sezonu još nema otkazivanja. S cijenama nema nekih mijenjanja, mada svi očekuju da će se to dogoditi kad krene otvaranje", kazao je Stella.
Smatra kako je vrlo bitno da imamo dio sezone, ma koliko on mali bio, zbog svih ljudi koji su u sektoru turizma. "Svima je jasno da priželjkujemo da iduća sezona bude puno bolja od ove", ističe.
"Mislim da će se najbrže prilagoditi oni u privatnom smještaju, za razliku od ugostitelja, hotelijera i ostalih. Što se prije držimo pravila, prije će sve ovo završiti", poručio je zaključno Stella. (r.i./indeks)

(121) objavljeno 20. 04. 20. u 21:05 h

********************


alt


DOLAZE LI NAM GOSTI IZ ČEŠKE?

Hoće li češki turisti po posebnom dogovoru između Hrvatske i Češke ovog ljeta ipak moći doći na godišnji odmor na Jadran pitanje je koje ovih dana okupira i hrvatsku i češku javnost.
Iz Praga zasad dolaze suprotstavljeni signali, a najnovija izjava češkog predsjednika Miloša Zemana sugerira da od te ideje neće biti ništa.
Sve je poteklo iz inicijative češkog udruženja putničkih agencija, koje je 11. travnja u tamošnjoj javnosti lansiralo ideju otvaranja svojevrsnih turističkih koridora, pa i prema Hrvatskoj, a slijedom želje čeških turista da idu na odmore i more, za one koji dobiju potvrdu da su zdravi. Uz Hrvatsku su se kao potencijalne destinacije spominjale i susjedna Slovačka, ali i daleki Vijetnam, u kojemu je zasad izvrsno suzbijeno širenje koronavirusa.
Premijer Andrej Plenković je tako na svom Twitteru 17. travnja objavio kako je razgovarao sa svojim češkim kolegom Andrejem Babišem o prijedlogu čeških turoperatera te su dogovorili kako će hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i njegova češka kolegica Klara Dostalova pokušati dogovoriti “prihvatljiv model čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone”.
Kao hladan tuš došle su najnovije izjave predsjednika Zemana. On je poručio češkim građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu kao rezultat pandemije covida-19.
Zeman je rekao u intervjuu za radio u nedjelju da bi trenutačna ograničenja na granicama trebala trajati godinu dana "kako putnici ne bi donijeli novi val zaraze s putovanja u zemlje u kojima epidemija još nije završila".
Iako češki predsjednik ima značajne ovlasti u vanjskoj politici, tema putovanja čeških turista u druge zemlje u to ipak ne spada, tako da se najvjerojatnije sve može dogovoriti i mimo predsjednika Zemana, ako se on doista zainati oko ideje da češki građani godinu dana ne smiju putovati u druge zemlje zbog pandemije koronavirusa.
U svakom slučaju, jasno je da je ideja o dolasku čeških turista ovog ljeta na Jadran još uvijek u zraku te da u ovom trenutku ovisi mnogo više o dogovoru unutar Češke nego od bilo čega što bi mogla učiniti Hrvatska.
******
U našoj županiji prošle je godine bio 214.151 gost iz Češke, a više od njih došlo je iz Poljske (303.744) i Njemačke (354.770). Od ukupnog broja gostiju koji su lani bili u Bolu, Česi su na desetom mjestu sa 2.518 dolazaka ili 2 posto ukupnog broja gostiju.

(120) objavljeno 20. 04. 20. u 21:00 h

********************


alt


SVUGDJE S MASKOM!

Od prošlog petka u Bolu se u prodavaonicu i urede može ulaziti samo sa maskom na licu. Čini se da je to na Braču samo u Bolu, ali osim rijetkih izuzetaka, Boljani (i Bolke) su bez pogovora prihvatili tu odluku stožera CZ općine Bol koju je potpisao načelnik Tihomir Marinković.
Kako se maske ne mogu kupiti u mjesnoj ljekarni, općinski je Stožer nabavio 1300 platnenih maski koje su besplatno podijeljene domaćinstvima.
Koliko su maske prava zaštita, manje je bitno od činjenice da ih je bolje koristiti nego držati kući na ormaru. Maskom možemo zaštiti drugu osobu od moguće zaraze bilo da smo bolesni ili kliconoše. (j.e.)

(119) objavljeno 20. 04. 20. u 20:55 h

ponedjeljak, 20. 04. 2020. *****


alt


NOVIH 39 BOLESNIKA I 8 UMRLIH

U Hrvatskoj je od subote potvrđeno 39 novih bolesnika zaraženih koronavirusom, a osam ih je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na nedjeljnoj press konferenciji u 14 sati.
"U proteklom 24-satnom razdoblju u RH imamo 39 novih dijagnosticiranih bolesnika s covidom-19, što daje ukupan broj od 1871 bolesnika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Ukupno su testirana 24.183 uzorka, a jučer njih 2539, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dane. To pokazuje i da je postotak pozitivnih nalaza 7,74 posto.
Beroš je izvijestio i da je od jučer preminulo osam osoba – dva muškarca u dobi od 55 i 68 godina u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dva muškarca u Splitu u dobi od 70 i 84 godine te 87-godišnjakinja. U Osijeku je preminula jedna 88-godišnjakinja te u Dubrovniku muškarac od 84 godine i ženska osoba u dobi od 92 godine. Svi preminuli imali su teške i kronične bolesti.
Od njih osmero, izvijestio je Beroš, šestero je bilo na respiratoru, a dvoje bez respiratora.
Trenutno se na respiratoru nalaze 23 osobe, a hospitaliziranih je jučer bilo 332, što je 29 manje nego u petak. Također, iz zdravstvenih ustanova su otpuštene 402 oporavljene osobe (28 više), a kod kuće se oporavilo njih 307 (66 više), što znači da se ukupno oporavilo 709 osoba.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

• Iz Kine je u nedjelju u Hrvatsku stiglo još 70 tona zaštitne opreme za hrvatski zdravstveni sustav i sve druge službe koje sudjeluju u borbi protiv epidemije koronavirusa, a specijalnim letom iz Šangaja zrakoplovom je dopremljena veća količina maski, zaštitnih odijela i vizira.
• Protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju epidemiološke mjere obustavit će se postupci, kazao je u nedjelju glavni državni inspektor Andrija Mikulić.
''Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju mjere epidemiologa i koriste rukavice, maske te brane od pleksiglasa. Ti ljudi će moći raditi'', kazao je Mikulić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.
• Nešto prije 10 sati u nedjelju s crkve na splitskoj Sirobuji, unatoč zabrani, opet je počela misa. Ispred ulaza u crkvu stoje dva policajca, tu je i desetak župljana, javlja Slobodna Dalmacija.
Neki župljani vrijeđali su policajce i govorili: "Ovoga nije bilo ni u komunizmu!"
Na parkiralištu u blizini crkve su bila dva komunalna redara. Policajci u civilu sve su snimali kamerama.
Policajci u civilu su uveli reda, stali pred ulazom u crkvu i nitko nije mogao unutra. Vjernici su slušali misu ispred crkve.
• Nacionalni stožer u subotu je donio pet odluka.
Mjere na granicama se produljuju, ali se napušta model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.
Produljuju se mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti i trajat će do 4. svibnja.
Mjera zabrane prelaska preko graničnih prijelaza produljena je do 18. svibnja.
Trajektna linija iz Zadra za Anconu, koja je obustavljena zbog epidemije koronavirusa, ponovno će nastaviti prometovati od 26. travnja dva puta tjedno.
Novom mjerom omogućeno je kretanje unutar županija, ako županijski stožeri to zatraže od Nacionalnog stožera. Odluka o popuštanju mjera krenula je od ponoći.
• U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izolirali su virus SARS-CoV-2, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima, objavio je u subotu navečer RTL.
"Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-CoV-2", kazala je za RTL biologinja u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Željka Mačak Šafranko.
Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali i za brojna druga istraživanja i projekte. (index)

(118) objavljeno 19. 04. 20. u 20:55 h


Stanje 19. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.348.953 (u HR 1871, u SDŽ 409), umrlih 167.221 (u HR 47), izliječenih 605.718 (u HR 709).


Stanje 20. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.419.724 (u HR 1881, u SDŽ 419), umrlih 167.984 (u HR 47), izliječenih 633.448 (u HR 771). (Podaci s portala index)
********************


alt


PRIOPĆENJE STOŽERA SDŽ

Tijekom subote u KBC-u Split preminula je muška osoba srednje životne dobi (rođena 1965. godine). Uz nekoliko kroničnih bolesti, osoba je imala i infekciju COVID19. Također je tijekom nedjelje ujutro u KBC-u Split preminula još jedna muška osoba rođena 1950. godine koja je uz nekoliko kroničnih bolesti imala i infekciju COVID19. Nijedna od navedenih osoba nije bila korisnik Doma za starije i nemoćne osobe.
Prema izvješću Nastavnog zavod za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 176 obrađenih testova još je 11 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4 (od toga jedan korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split na Zenti i jedan iz Doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Makarske 4 (svi iz Doma za starije i nemoćne osobe Makarska), Baška Voda 1 (korisnik Doma za starije i nemoćne Makarska), Vrgorac 1 i Otok 1.
Među novooboljelim osobama nema zdravstvenih djelatnika, 65 osoba iz Splitsko-dalmatinske županije je izliječeno, 94 osobe su hospitalizirane, 7 osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.
U samoizolaciji je 106 zdravstvenih djelatnika, a 14 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.
Na dan 19.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 409 osoba zaraženo koronavirusom.

(117) objavljeno 19. 04. 20. u 20:50 h

********************


alt


PO OTOKU BEZ PROPUSNICE?

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije uputio je prijedlog Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH da se na prostoru Splitsko-dalmatinske županije večeras od 24 sata prometuje bez izdavanje e-propusnica dok za otoke ostaju na snazi prethodne mjere. Sa otoka i na otok treba e-propusnica! Iznimka je da se na samom otoku za prelazak iz jedne u drugu općinu/grad ne trebaju izdavati e-propusnice.
Odluka će stupiti na snagu potvrdom Nacionalnog stožera CZ RH o čemu ćemo javnost pravovremeno obavijestiti.

(116) objavljeno 19. 04. 20. u 20:40 h

OD PONEDJELJKA PO OTOKU BEZ E-PROPUSNICE

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, potpisao je u nedjelju odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Splitsko-dalmatinske županije.

Temeljem toga od ponedjeljka, 20. travnja 2020. na našem otoku za prelazak iz jedne u drugu administrativnu jedincu (grad odnosno općinu) nije potrebno posjedovanje e-propusnice.

Za sve otoke Splitsko-dalmatinske županije ukida se mjera samo za kretanje na području otoka. To znači da je osobama koje imaju prebivalište ili stalni boravak na području otoka, napuštanje otoka i dalje moguće samo na temelju izdane e-Propusnice. Također, osobama koje nemaju prebivalište ili stalni boravak na području otoka SDŽ, dolazak na otok moguć je samo na temelju izdane e-Propusnice.

(objavljeno 20. 04. 20. u 8:00 h)


********************


alt


NEMA NOVOOBOLJELIH NA BRAČU

Na Braču, nakon 10. travnja, nema novooboljelih koronavirusom. Taj dan je u samoizolaciji bilo 5 osoba, ali zbog jedinog bolesnika u Supetru, taj se broj povećao za 18 osoba, koliko ih je bilo u kontaktu sa oboljelim. Troje ih je u Bolu koji su bili 10. travnja u Domu zdravlja u Supetru.
Trenutno je na Braču u nedjelju u samoizolaciji bilo 25 osoba. (j.e.)

(115) objavljeno 19. 04. 20. u 20:35 h

********************


alt

Bol u dimu (snimljeno u subotu u 10 sati)


GORJELO JE U KUĆI

U nedjelju je samo desetak bilo prijava paljenja biljnog otpada na otvorenom, ali su bolski vatrogasci ipak morali intervenirati. Nešto oko podneva pozvani su u pomoć zbog vatre u obiteljskoj kući u Ulici Marka Marulića na Kupini. Planulo je na štednjaku, a vatra je zahvatila kuhinjsku napu. Postrojba DVD-a je u neposrednoj blizini i brzom intervencijom je saniran problem. Šteta nije velika, ali je moglo biti i mnogo gore.
- Ovaj su vikend, dozvolom županijskog vatrogasnog zapovjednika, mogao paliti biljni otpad na otvorenom – rekao nam je zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković. – Zbog nesavjesnog rada nekih vlasnika poljoprivrednog zemljišta imali smo velikih problema, pa vjerujem da idućeg vikenda na području općine Bol neće biti paljenja vatre na otvorenom, bez obzira na dozvolu županijskog zapovjednika. (j.e.)

(114) objavljeno 19. 04. 20. u 20:30 h
nedjelja, 19. 04. 2020. *****


alt


SAMO 18 NOVOOBOLJELIH U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je samo 18 novozaraženih u odnosu na jučer. Ukupni broj slučajeva u Hrvatskoj tako je 1832 – objavio je u subotu Nacionalni stožer CZ. Od jučer su, prema objavama iz lokalnih Stožera, preminule još tri osobe, čime je broj umrlih u Hrvatskoj porastao na 39.
Preminuo je 55-godišnji djelatnik makarskog Vodovoda koji je bio prva osoba s potvrđenim virusom na području Baške Vode. To je za Makarsku danas potvrdio načelnik Općine Baška Voda Josko Rošćić. Rošćić je potvrdio i da je nesretni muškarac i ranije imao ozbiljnije zdravstvene probleme s plućima.
Ranije danas splitski je stožer objavio da je u bolnici u Splitu preminula 96-godišnja žena iz Doma u kojem je buknula zaraza. "Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminula je 96-godišnja korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici). Imala je i nekoliko kroničnih bolesti", objavio je Stožer Splitsko-dalmatinske županije.
U Zagrebu je preminula 68-godišnja pacijentica koja je također imala ranije bolesti.
Na respiratoru je 27 ljudi, hospitalizirana je 331 osoba. Broj testiranih osoba je 21.647, a u posljednja 24 sata obavljeno je 694 testiranja. Ukupan broj oporavljenih osoba je 615", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da se produžuju mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti, trajat će do 4. svibnja.
Božinović je ponovio da se večeras u ponoć ublažava mjera e-propusnica i to tako da više unutar pojedine županije neće biti potrebne e-propusnice.
"Imamo danas jednu vrlo povoljnu brojku kakvu nismo imali već dugo vremena. Zadnji put je bila između 17. i 18. ožujka. Prije pet dana smo imali brojku 66. Situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje od prije. Možda još imamo neke za koje ne znamo da su bolesni, koji su kliconoše. Opasnost nije prošla", rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

BEZ E-PROPUSNICA UNUTAR ŽUPANIJE, ALI TEK AKO ONE TO ZATRAŽE
"Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako to županije zatraže. Ograničenja kretanja između županija ostaju", pojasnio je Capak dodavši da će se vrlo oprezno ublažavati mjere.
"U nekom trenutku pustit ćemo javni prijevoz, ali ne onako kako je to bilo do sada - uz propisane stroge mjere ponašanja", rekao je Capak.
Ide se i prema otvaranju ugostiteljskih objekata, frizera te drugih uslužnih djelatnosti, koje će se morati organizirati uz stroge epidemiološke mjere.
"Frizeri ne mogu upotrijebiti socijalno distanciranje, ali mogu imati zaštitnu opremu i dezinficirati sve s čime oni rade. Kada epidemiološka situacija dopusti, i frizeri će početi raditi", rekao je Capak.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

• SDP je danas organizirao tribinu o obrazovanju i državnoj maturi za vrijeme pandemije koronavirusa na kojoj su se mogli čuti prijedlozi o odgađanju državne mature za kolovoz, pa i njenom ukidanju.
Viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ana Sesar rekla je da su spremni za realizaciju mature tijekom lipnja, no smatraju da je optimalan termin pisanja mature u kolovozu.
"Predložili smo Ministarstvu odgađanje mature zbog sigurnosti učenika, njihovih obitelji, ali i zbog nužnosti zadržavanja kvalitete obrazovanja. Državna matura je dobra mjera, koja predstavlja optimalno ocjenjivanje. Nikako nismo za njeno ukidanje, zato smo predložili pomicanje termina", rekla je Sesar.
• Davor Božinović je izvijestio da se od 26. travnja uvodi izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.
• Prema podacima Stožera, srednja dob bolesnika je 50,5 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto).
• Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da trenutno 44 različite institucije u svijetu rade na razvoju cjepiva, a zasad je, prema nekim informacijama, samo jedno potencijalno cjepivo ušlo u prvu fazu kliničkog istraživanja.
• U splitskom Domu za starije u Vukovarskoj trenutno je 62 zaraženih štićenika i 12 djelatnika, u Domu u Makarskoj zaraženo je petero štićenika i troje djelatnika, u domu u Dicmu zaražena su četiri štićenika i jedan djelatnik te u domu u Seget Vranjicu jedan štićenik.
• Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je danas kako je najizglednije da će se obavezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja te najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost. (indeks)

(113) objavljeno 18. 04. 20. u 20:40 h


Stanje 18. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.265.408 (u HR 1832, u SDŽ 398), umrlih 154.903 (u HR 39), izliječenih 581.389 (u HR 615).


Stanje 19. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.348.953 (u HR 1871, u SDŽ 409), umrlih 167.221 (u HR 47), izliječenih 605.718 (u HR 709). (Podaci s portala index)********************


alt


U NAŠOJ ŽUPANIJI 398 ZARAŽENIH

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 128 testiranih još je 5 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 2, Kaštela 2 i Sinja 1 osoba. Od ukupno 5 novooboljelih 3 osobe su iz samoizolacije.

Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika, 97 osoba je hospitalizirano, 8 osoba je na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. Sto zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. Ukupno 14 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na dan 18. travnja na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 398 osoba zaraženo koronavirusom, stoji u priopćenju Stožera.

(112) objavljeno 18. 04. 20. u 20:35 h

********************


alt


SVJETSKA STATISTIKA

Na svjetskoj rang listi oboljelih od koronavirusa Hrvatska je na 60-om mjestu. Vodeće su SAD sa 712.946 oboljelih i 37.298 umrlih. Sa stanjem 18. Travnja slijedi Španjolska 191.736 (umrlih 20.043), Italija 172.434 (22.745), Francuska 147.969 (18.681), Njemačka 142.519 (4.405), UK 114.719 (15.464), Kina 82.719 (4.632), Iran 80.868 (5.031), Turska 78.546 (1.769), Belgija 37.183 (5.453) …

(111) objavljeno 18. 04. 20. u 20:30 h

********************


alt


alt


alt


PONOVNO JE GORILO U PODKAŠTILJE

Bolskom DVD-u u subotu u 10.23 dojavljeno je o požaru u predjelu Podkaštilje. Na mjesto požara bilo je 6 vozila i 20 vatrogasaca. Službeno je zapisano u dnevnik da je požar lokaliziran u 11.10, a ugašen u 13 sati. Vatrogasci nisu trebali mnogo tražiti požarom zahvaćeno područje jer su već jednom tamo morali intervenirati iz istih razloga, kod istog vlasnika zemljišta. Bilo je to 23. veljače kada su im u gašenju pomogla i dva kanadera.
- Za subotu smo imali 28 prijava za spaljivanje biljnog otpada na otvorenom, a što je dozvoljeno odlukom županijskog zapovjednika za ovaj vikend, petak subotu i nedjelju, od 6 do 12 sati uz prethodnu najavu DVD-u – rekao nam je zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković. – Dobili smo, znači, 28 prijava, a među njima i za lokaciju gdje je došlo do požara. Oni koji pale grane i drugi biljni otpad morali bi pri spaljivanju osigurati dovoljno sredstava za gašenje, a mjesto gdje su spaljivali napustiti tek kada nema otvorenog plamena odnosno žara.
U pomoć bolskim vatrogascima krenuli su DVD Supetar i DVD Selca, ali i prije njihovog dolaska u Bol, požar je bio ugašen. (j.e.)

(110) objavljeno 18. 04. 20. u 20:25 h

subota, 18. 04. 2020. *****


alt


PODACI KOJI OHRABRUJU, ALI NEMA OPUŠTANJA

"U proteklom 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 23 novopotvrđena bolesnika od covida-19, što daje broj od ukupno 1814 bolesnika", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar je kazao da je od jučer preminula jedna osoba.
"Riječ je o ženskoj osobi od 47 godina sa značajnim komorbiditetom u Osijeku. Ukupno imamo 36 preminulih", rekao je Beroš.
Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto).
"Ukupno testiranih imamo 20.953, od čega 796 u zadnja 24 sata, i dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima, sada je postotak 8,66", naglasio je Beroš.
Na respiratoru je 30 bolesnika, dok je hospitaliziranih 372.
"Oporavljenih imamo 359, što je 47 više nego jučer. Kod kuće oporavljenih imamo 241 osobu, što je 24 više nego jučer. Ukupan broj oporavljenih je 600", istaknuo je Beroš.
Alemka Markotić komentirala je mogućnost brzog pronalaska cjepiva.
"Naslovi prodaju priču, a pitanje je što piše ispod. Nisam pročitala nijedno da je razvijeno. Na stranici WHO-a s datumom 20.3. imate 44 institucije koje razvijaju cjepivo. Tko će otići najdalje, vidjet ćemo. Sad je bila informacija da je NIH, najveća institucija u SAD-u, zajedno sa jednom firmom, da su oni zasad u prvoj fazi kliničkog istraživanja. Vidjet ćemo tko će još dobiti neke dobre rezultate. Na puno mjesta se razvijaju cjepiva", rekla je Markotić.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU

• Ministar turizma Gari Cappelli idući će se tjedan čuti s češkom ministricom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku, najavio je Cappelli u petak u telefonskoj izjavi za Hinu, nakon što su o toj temi telefonski razgovarali hrvatski i češki premijer.
"Nas dvoje smo određeni da nađemo mogućnosti da se to realizira, a sa sličnom praksom bismo nastavili i za neka druga zainteresirana tržišta", poručio je Cappelli.
• Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je najizglednije da će se obavezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja, te najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost.
Taj dio je važan jer predstavlja završnost za gimnazijalce, koji bez polaganja obaveznih ispita na državnoj maturi ne mogu završiti srednju školu, kazala je Divjak.
Drugi dio državne mature, izborni predmeti, važni su zbog upisa na visoka učilišta, no tu se traži balans kako bi se vidjelo što je nužno da se upisi provedu, a da se pritom maturante previše ne optereti te da se ne prekrše epidemiološki uvjeti, rekla je ministrica i dodala da se o tome pokušava razgovarati s rektorima i dekanima.
• Sabor je u petak s 80 glasova za, 16 protiv i 21 suzdržanim izmijenio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest covid-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.
• "Na današnji dan novooboljelih imamo osam, što znači da ih je ukupno 393 sada. Od toga je jedna korisnica Doma u Makarskoj. Situacija je bolja i moramo naglasiti da je polovica ovih novih iz samoizolacije. U samoizolaciji imamo 105 zdravstvenih djelatnika", rekla je Željka Karin.
Koronavirus se pojavio u još jednom splitskom domu za starije i nemoćne, riječ je o Domu na Zenti.
Kako je konferenciji za medije Županijskog stožera kazala Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a, jedna kuharica iz Doma na Zenti pozitivna je na koronavirus. Napravljeni su brisevi svim korisnicima.
Potvrdila je da je iz Doma u Vukovarskoj trenutno 62 zaraženih korisnika i 12 djelatnika.
• "Detektirali smo problem, krši se samoizolacija. Ljudi prilikom određivanja te mjere dobivaju informacije kako se ponašati u vlastitom stanu. Potrebno je da onaj koji ima tu mjeru, da boravi u svojoj prostoriji i da ne jede sa svojim ukućanima", poručio je Beroš.
• U četvrtak navečer došlo je do požara šatora postavljenog ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.
• Brojne države koje su uspjele smanjiti žestinu pandemije covida-19 posljednjih dana najavljuju postupno popuštanje mjera karantene i normaliziranje situacije. O tome se mnogo razgovara i u Hrvatskoj, ali još se izbjegava reći bilo što konkretno. (indeks)

(109) objavljeno 17. 04. 20. u 21:10 h


Stanje 17. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.206.676 (u HR 1814, u SDŽ 393), umrlih 148.663 (u HR 36), izliječenih 558.440 (u HR 600).


Stanje 18. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.265.408 (u HR 1832, u SDŽ 398), umrlih 154.903 (u HR 39), izliječenih 581.389 (u HR 615). (Podaci s portala index)


********************


alt


PRIOPĆENJE STOŽERA SDŽ

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 8 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 3, Solina 2, Hrvaca 1, Otoka 1, Makarske 1 (korisnik Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj).
Među novozaraženima 4 osoba je iz samoizolacije.
Uvidima u Domu za starije i nemoćne Split na Zenti jučer je potvrđen nalaz jedne pozitivne osobe na koronavirus. Radi se pomoćnoj kuharici u Domu.
Od 71 oboljelih zdravstvenih djelatnika su 3 novooboljele osobe (koji su prethodno bili u samoizolaciji); i to 1 medicinska sestra Doma zdravlja, 1 farmaceutski tehničar privatne ljekarne te 1 njegovateljica iz Doma za starije i nemoćne.
U samoizolaciji je 105 zdravstvenih djelatnika, a 98 osoba je hospitalizirano.
Na respiratoru u KBC–u Split je 9 osoba i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije, 2 osobe iz Šibensko-kninske županije i 1 osoba iz Dubrovačko-neretvanske županije.
U karanteni hotela Zagreb na Duilovu je 13 osoba..
Na području Splitsko-dalmatinske županije na dan 17.04.2020. ukupno je 393 osoba zaraženo koronavirusom.

(108) objavljeno 17. 04. 20. u 21:05 h

********************


alt


PROPUSNICE PO BRAČU - OSTAJU

Na sjednici Kriznog stožera otoka Brača u petak je odlučeno kako će u međumjesnom prometu osoba na otoku Braču i dalje vrijediti režim propusnica. Zbog toga će i ubuduće, kao i do sada, trebati zatražiti propusnicu u slučaju potrebe opravdanog napuštanja mjesta prebivališta.
Ukoliko dođe do promjene predmetnog režima biti ćete o tome na ovim stranicama pravovremeno obaviješteni.

(107) objavljeno 17. 04. 20. u 21:00 h

********************


alt


KADA POPUŠTANJE MJERA?

O popuštanju mjera sve više govore i hrvatske vlasti i vladin Nacionalni stožer. Međutim, za sada nitko ne govori jasno o tome kakva bi mogla biti izlazna strategija koja bi uvažavala naše specifičnosti i potrebe.
Primjerice, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković nagovijestio je da bi među prvima moglo uslijediti određeno popuštanje mjera u gradskom i pomorskom prometu, u građevinskim radovima, da se radi strategija za pripremanje turističke sezone i sl.
Ministar zdravstva Vili Beroš također je najavio popuštanje mjera, no istaknuo je da se epidemiološka situacija mora stabilizirati te da čeka da se o tome postigne neki dogovor na razini EU-a kako se epidemija ne bi prelijevala iz jednih država u druge. U tom kontekstu kao neki signal za početak popuštanja mjera uglavnom se spominje nizak broj novooboljelih pet dana zaredom.
No za sada nitko građane ne priprema na moguće konkretne mjere i njihov vremenski plan.

(106) objavljeno 17. 04. 20. u 20:55 h

********************


alt


NAGRADA ZA BLUESUN HOTELE

U sklopu Dana komunikacija, po prvi put u online & #stayathome formatu, dodijeljene su marketinške nagrade. Bluesun Hotels & Resorts tim osvojio je nagradu na MIXX natjecanju za Chatbot projekt u kategoriji Direct Response and Lead Generation.
MIXX natjecanje prisutno je već 10 godina te je izrađeno po međunarodnoj licenci IAB-a, a u sklopu njega se dodjeljuju nagrade najboljim digitalnim kampanjama i digitalnim alatima/platformama u području tržišnih komunikacija.
Najbolji stručnjaci našeg tržišta ocjenjuju kombinaciju kreativnosti, strategije, izvedbe, korištenja medija i rezultata.
- Ponosni smo na ovaj projekt i na tim koji je radio na njemu. U suradnji s HTTPool agencijom, naš voditelj digitalnog marketinga Krešimir Drvar je vodio pobjednički tim. Hvala i Maji Šustar koja je svojim doprinosom bila dio projekta. I Tomislavu Skorupu i Andrei Antunović koji su pomogli kod festivalske prijave – rekao nam je Dino Sokol, direktor bolskih Bluesun hotela.

Dodjelu nagrade, video projekta i specijalno javljanje Ane Andabak Volk možete pogledati na donjem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=fwoiRLiKuiA&feature=youtu.be

(105) objavljeno 17. 04. 20. u 20:50 h

********************


alt

Prodaja sadnica na bolskoj tržnici (petak u 11.30 sati)


VELIKI INTERES ZA SADNICE POVRĆA

U petak je bolski pazar ponovo dobio publiku. Razlog je kombi prepun sadnica povrća kojeg je iz Dračevice dovezao Ivica Šimunović. I prije dolaska sadnica bilo je Boljana koji su strpljivo čekali u redu, ali kada je počela prodaja nije bilo baš kako je propisano u vrijeme epidemije i opasnosti od širenja zaraze.
Za idući petak, kada se očekuje ponovno prodaja sadnica, trebat će bolje osigurati prodaju. (j.e.)

(104) objavljeno 17. 04. 20. u 20:45 h

********************


alt


KAMENI RUBOVI OKO MURVI

Firma Ufo Bianco iz Selaca u petak je postavljala kameni rubnjak oko murvi, na mjestu gdje su bile nekada palme. Za sada su posađene dvije murve, a treća se očekuje. Dolazak joj je otežan zbog sankcija u prijevozu trajektom.
Idućeg tjedna postavit će se uokolo murvi kamene klupe na kojoj će biti sjedišta od ariša. (j.e.)

(103) objavljeno 17. 04. 20. u 20:40 h

********************


alt


PALJENE VATRE S NAJAVOM.

Paljenje na otvorenom dozvoljena je još u subotu i nedjelju, ali samo od 6 do 12 sati. Obveza je prije paljenja to prijaviti u DVD Bol (tel. 635-582) kako bi oni nakon 12 sati mogli provjeriti je li vatra dobro ugašena i koliko prijeti opasnost da se proširi. Za nedjelju se očekuje kiša, ali je najavljena i bura.
U petak je DVD-u prijavljeno paljenje vatre na otvorenom na 15 lokacija. (j.e.)

(102) objavljeno 17. 04. 20. u 20:25 h
petak, 17. 04. 2020. *****


alt


UKUPNO SE OPORAVILO 529 OSOBA

"Od srijede u Hrvatskoj imamo detektiranih 50 novih bolesnika od COVID-19, što daje ukupan broj od 1791 bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.
Ministar je istaknuo da su u zadnja 24 sata proveli 901 novih testiranja, ukupno 20.157. Postotak pozitivnih je 8,89 posto, što je manje nego proteklih dana.
"Od jučer su preminule još dvije osobe, u Dubrovniku ženska osoba 74 godine stara, u Klinici za infektivne bolesti muška osoba, 78 godina. Obje osobe su imale značajni komorbiditet i teške kronične bolesti. Ukupno preminulih je 35", kazao je Beroš.
Na respiratoru je 31 osoba, hospitalizirano je 38 osoba više nego jučer, ukupno 372.
"Oporavljenih imamo 312, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217, odnosno 42 osobe više od jučer, što daje ukupan broj oporavljenih od 529", istaknuo je Beroš.


RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATITE NA INDEXU


• Gotovo 30.000 građana i 9500 firmi zatražilo odgodu plaćanja kredita.
• Dva slučaja obiteljskog nasilja zabilježena su u Dalmaciji. U srijedu je provedeno kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom kojeg je prethodni dan prijavila 31-godišnjakinja zbog fizičkog napada i nanošenja joj teških tjelesnih ozljeda u stanu u Makarskoj.
U kući na području grada Solina u srijedu oko 22 sata fizički je napadnuta 45-godišnjakinja koja je hitno prevezena u bolnicu zbog teških tjelesnih ozljeda. Kako se doznaje, slomio joj je rebra. Muškarac koji je ženi zadao ozljede je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje.
• Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakinjom koju se sumnjiči da je preko društvenih mreža objavljivala i širila lažne vijesti o opasnosti od zaraze, kao i o oboljelim od koronavirusa.
Protiv 28-godišnjakinje je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - izmišljanje ili širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana.
• U jednom domu u Dubrovniku je potpuna karantena. Zaposlenici danima ne idu nikamo.
• "Iako smo petnaesti dan bez novo oboljelih od bolesti COVID 19, vama, dragi naši stanovnici Virovitičko-podravske županije, ne petnaest, već STO PUTA hvala jer se držite sigurnosnih i epidemioloških mjera. Svi uzorci predani u zadnja 24 sata, bili su negativni na COVID 19, a područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome korona virusa, no još nekoliko dana trebaju biti u samoizolaciji (ukupno je do sada testirano 158 osoba, od čega je njih 156 bilo negativno).
Djelatnici policije, u zadnja 24 sata, bili su na 41 adresi osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Jedan od njih nije bio kod kuće… Na prometnim punktovima, kontrolirano je 2.897 vozila u kojima je bilo 3.639 osoba. Njih 12 nije imalo propusnice... Ovo je bitka svih nas. Izdržimo da bi živjeli", stoji u objavi na stranici Virovitičko-podravske županije.
• "Čim je krenula epidemija bilo je jasno da teže pogađa osobe s kroničnim bolestima, na prvom mjestu su to dijabetičari, srčani bolesnici, a posebno oni s kroničnim plućnim bolestima jer virus napada dišni sustav, dakle virus dolazi na teren koji je već na neki način oštećen i tu su komplikacije najteže. Često su to ljudi starije dobi, no oni s kroničnim bolestima, bez obzira na dob, puno su osjetljiviji", rekla je Jasna Valić, epidemiologinja iz Istre.
• U srijedu je u Hrvatskoj zabilježen najmanji broj novozaraženih u više od tri tjedna. (indeks)

(101) objavljeno 16. 04. 20. u 22:15 h


Stanje 16. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.094.917 (u HR 1791, u SDŽ 385), umrlih 135.969 (u HR 35), izliječenih 450.955 (u HR 529).


Stanje 17. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.206.676 (u HR 1814, u SDŽ 393), umrlih 148.663 (u HR 36), izliječenih 558.440 (u HR 600). (Podaci s portala index)


********************


alt


U NAŠOJ ŽUPANIJI 385 ZARAŽENIH

Na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je do sada izliječeno 40 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ na području ove županije od ukupno obavljenih 89 testiranja još je 13 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Kaštela 1, Makarske 2 (od toga 1 iz doma za starije u Makarskoj), Solina 3, Trogira 1, Vrgorca 1 i Vrlike 1.
Među novozaraženima 9 osoba je iz samoizolacije.
"Trenutno od 238 obrađenih uzoraka korisnika doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu pozitivan nalaz imaju 62 korisnika doma, o čemu smo već ranije izvijestili. Uvidom u zdravstveno stanje svi korisnici doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici, a koji se nalaze u domu su afebrilni i nema pogoršanja stanja njihovih kroničnih bolesti", priopćio je stožer.
Hospitalizirano je 97 osoba.
U samoizolaciji je 106 zdravstvenih djelatnika.
Na respiratoru u KBC-u Split nalazi se 9 osoba i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije, 2 osobe iz Šibensko-kninske županije i 1 osoba iz Dubrovačko-neretvanske županije.
U karanteni hotela Zagreb na Duilovu nalazi se 13 osoba.
Na području Splitsko-dalmatinske županije na dan 16. 4. 2020. ukupno je 385 osoba zaraženo koronavirusom.

(100) objavljeno 16. 04. 20. u 22:10 h

********************


alt


TURIZAM NEĆE IZGLEDATI KAO PRIJE

Krunoslav Capak iz HZJZ-a na press konferenciji u četvrtak se osvrnuo na budućnost turizma:
"Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata. Ne znamo kakva će biti situacija u Europi. Ako situacija bude ovakva, da druge zemlje imaju goru situaciju nego mi, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ta djelatnost više neće izgledati kao prije, epidemiolozi će donijeti odluku kako to treba izgledati. Ako u nas bude dobra slika, naši građani će moći doći na more", rekao je Capak, dodavši da će dolazak stranih turista ovisiti o stanju u njihovim zemljama.

(99) objavljeno 16. 04. 20. u 22:05 h

********************


alt


SPLIT SE NESLAVNO PRIBLIŽIO VRHU

Dnevno se prati i javno objavljuje broj oboljelih po gradovima (središtima županija). Prema broju stanovnika Zagreb je vodeći, ali neslavno prvo mjesto ima i po broju oboljelih, čak 563 zaražena koronavirusom i 11 umrlih. Na žalost, sve mu je bliži Split sa 385 oboljelih (6 umrlih). Prema podacima od 16. travnja slijede Krapina sa 113 oboljelih, zatim Osijek (108), Dubrovnik (100), Pula (85), Šibenik (80), Zadar (79), Rijeka (68), Vinkovci (36) …

(98) objavljeno 16. 04. 20. u 22:00 h

********************


alt


alt


STABLA KOJA PRIJETE KUPAČIMA

- Od sredine ožujka djelatnici „Grabovog rata“ svakog radnog dana uređuju plažu Zlatni rat za novu sezonu ma kakva ona bila – rekao nam je Ante Selak, osoba zadužena za pripremu plaže za ljeto 2020.
Problem su nagnuta stabla koja su prijetnja za sigurnost kupača. O svemu su obavijestili županijsku Javnu ustanovu „More i krš“ i očekuju njihov izlazak na teren i stručno mišljenje, kao i suglasnost za eventualno uklanjanje nekih od stabala. (j.e.)

(97) objavljeno 16. 04. 20. u 21:55 h

********************


alt


TRI DANA DOZVOLJENO PALJENJE

Iduća tri dana – petak, subota i nedjelja – može se paliti vatra na otvorenom, ali samo od 6 do 12 sati. Obveza je paljenje prethodno najaviti u DVD BOL na telefon 635-582.
Nakon 12 sati dolaze vatrogasci koji će provjeriti je li vatra sigurno ugašene i ima li opasnosti za neplanirani požar. (j.e.)

(96) objavljeno 16. 04. 20. u 21:50 h

********************


alt


OPREZ: OD DANAS SAMO S MASKAMA

Odlukom Stožera Civilne zaštite općine Bol u trgovine, urede i slične prostorije u općini Bol može se ulaziti od ovog petka samo s maskama na licu zbog međusobne zaštite od koronavirusa.
Bolski stožer osigurao je za Boljane 1300 maski. Oni koji možda još nemaju zaštitnu masku trebaju nazvati DVD Bol i bit će im dostavljena na kućnu adresu. (j.e.)

(95) objavljeno 16. 04. 20. u 21:45 h

četvrtak, 16. 04. 2020. *****


alt


NAJMANJE NOVOOBOLJELIH

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 37 novozaraženih koronavirusom, 58 osoba se oporavilo, a preminule su dvije, izvijestio je u srijedu u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite.
"Danas je dobar podatak da u protekla 24 sata imamo novozaraženih 37 osoba, što ukupno čini 1741 osobu", rekla je članica Stožera Maja Grba-Bujević.
Od jučer su preminule dvije osobe.
"U KBC-u Split 98-godišnja ženska osoba s puno komorbiditeta, jedan muškarac od 73 godine u infektološkoj klinici također s komorbiditetima", kazala je Grba Bujević.
U 24 sata testirano je 897 pacijenata, a ukupno njih 19.256.
Oporavljenih je 58 više u odnosu na jučer, ukupno 473 osobe. U samoizolaciji je 15.059 osoba.


IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

• Predsjednik Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikropoduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa i to po jasno utvrđenim kriterijima.
• Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u srijedu da u ovoj proračunskoj godini ni jedno pravo iz sustava socijalne skrbi neće biti rezano, dok je za proboj virusa u domove za starije osobe naglasila kako je svaka temperatura alarm za brzo djelovanje.
• Većina zaraženih covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u saboru.
• Broj umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj nije 34, nego 33 osobe. Naime, na presici Nacionalnog stožera je danas rečeno kako su tri osobe preminule u odnosu na brojke objavljene na jučerašnjoj presici, no točno je da su preminule dvije osobe. Danas je objavljeno kako je u Dubrovniku preminuo muškarac, no njegova smrt objavljena je još na jučerašnjoj press konferenciji. Podatke je stožer ispravio i na službenoj web stranici gdje je prvotno objavljeno da je na području Hrvatske 34 mrtvih (od toga 4 na dubrovačkom području), pa sada i na koronavirus.hr piše da je 33 mrtvih ukupno i troje na dubrovačkom području.
Kako smo neslužbeno doznali, Nacionalni stožer podatke o oboljelima i preminulima prikuplja svaki dan do 12:45. Obavijest o smrti muškarca u Dubrovniku stigla je jučer u 13:30 te je Stožer objavio informaciju o njegovoj smrti. Isto informaciju objavili su i danas, budući da na presici objavljuju podatke o umrlima od 12:45 jučer.
• Rent-a-car koordinacija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu je pozdravila Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu, ali i predložila još četiri hitne mjere za taj sektor, koje se odnose na duži moratorij na leasing, zakupnine na zračnim lukama, registraciju vozila te obustavu plaćanja RTV pristojbe.
• Nadležna inspekcija Civilne zaštite i Policijska uprava izvršit će uvid u slučaj održavanja liturgije u daruvarskoj pravoslavnoj crkvi unatoč zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, najavio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.
''Čuo sam za taj i za slučaj u Pakracu. Nadležna inspekcija civilne zaštite i policijske uprave koje su nadležne za ta mjesta će otići i izvršiti uvid u to što se stvarno dogodilo'', rekao je Božinović, ministar unutarnjih poslova, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.
Novinare je, naime, zanimalo hoće li svećenik srpske pravoslavne crkve Đorđe Ostojić biti prekršajno i kazneno prijavljen za održavanje liturgije unatoč epidemiološkim preporukama.
• U Hrvatskoj 22.749 više nezaposlenih nego lani u travnju. (index)

(94) objavljeno 15. 04. 20. u 20:50 h


Stanje 15. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.000.066 (u HR 1741, u SDŽ 372), umrlih 126.754 (u HR 33), izliječenih 484.597 (u HR 473).


Stanje 16. travnja 2020. u 14:00 sati: slučajeva 2.094.917 (u HR 1791, u SDŽ 385), umrlih 135.969 (u HR 35), izliječenih 450.955 (u HR 529). (Podaci s portala index)********************


alt


NOVOOBOLJELIH JE 20 U NAŠOJ ŽUPANIJI

Tijekom utorka u KBC–u Split preminula je jedna ženska osoba starije životne dobi (1922. godište) kojoj je poslijepodne tog dana stigao pozitivan nalaz na koronavirus. Preminula osoba nije bila korisnik doma za starije i nemoćne osobe, a bolovala je od niza kroničnih bolesti uključujući i bolest srca – objavljeno je na press konferenciji Stožera CZ SDŽ.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na području županije od ukupno obavljenih 170 testiranja još je 20 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 6 (petoro iz doma u Vukovarskoj ulici u Splitu), Kaštela 2 (jedno je iz doma u Vukovarskoj ulici), Makarska 4, Sinj 1, Solin 3 (svi iz doma u Vukovarskoj ulici), Trilj 1 (iz doma u Vukovarskoj ulici), Trogir 1 (iz doma za starije u Vukovarskoj ulici), Šestanovac 1 (iz doma u Vukovarskoj ulici) i Zagvozd 1.
Zaraženi korisnici doma za starije i nemoćne su afebrilni i za sada nemaju pogoršanja svojih kroničnih bolesti.
Među novooboljelima 17 osoba je iz samoizolacije.
Na respiratoru u KBC–u Split je 9 osoba i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije, 2 osobe iz Šibensko-kninske županije i 1 osoba iz Dubrovačko-neretvanske županije.
U karanteni hotela Zagreb na Duilovu nalazi se 16 osoba.
Na području Splitsko-dalmatinske županije na dan 15.04.2020. ukupno su 372 osobe zaražene koronavirusom.

(93) objavljeno 15. 04. 20. u 20:45 h

********************


alt


RAČUNA SE NA DOMAĆE GOSTE UZ NIŽE CIJENE

Domaći s turisti ne mogu spasiti turističku sezonu u Hrvatskoj jer je njihov udio u ukupnom prometu u zadnje dvije rekordne godine bio oko 12 posto, ali turizam na njih svakako računa kada popuste mjere zaštite od koronavirusa, o čemu odlučuje civilni stožer, izjavio je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.
Na pitanje novinara bi li cijene u turizmu ove godine trebale biti niže, čime bi se moglo i privući domaće turiste, ako to dopusti zdravstvena situacija, ministar je odgovorio: "Naravno da će cijene biti niže, da će biti jeftinije."
"Bit će jeftinije, pogotovo privatni smještaj koji će sigurno za turističku potražnju biti važniji u dijelu gdje se gleda kako biti u boljoj izolaciji, kvalitetniji i bliži pristup prirodi s manje kuća u okolini i slično", kazao je Cappelli ističući da su u sličnoj poziciji i kampovi.
Osim toga, smatra da će do izražaja doći i nautika te da će činjenica što je Hrvatska, kako je kazao, zemlja s najviše charter plovila u svijetu, sigurno biti važna, a vjeruje i da će uz kvalitetne cijene biti više dostupna i domaćim turistima u određenim terminima.
Podsjetio je i da je HTZ zbog nemogućnosti ostvarenja planova za ovu godinu izvan snage stavio godišnji i financijski program rada, uz najavu smanjenja plaća zaposlenima u HTZ-u u Zagrebu i predstavništvima u svijetu do 30 posto, a savjetovali su da slično učine i niže razine sustava turističkih zajednica.
Na pitanje što se čini i kako se hrvatski turizam priprema za neko eventualno popuštanje mjera i moguće ponovno otvaranje ugostiteljskih objekata, ministar je kazao da to prije svega ovisi o odlukama epidemiološke službe i Nacionalnog stožera, ali i da imaju "neke svoje planove ako se nešto od toga dogodi sutra". (hina)

(92) objavljeno 15. 04. 20. u 20:40 h

********************


alt

U 12 ŽUPANIJA BEZ OBOLJELIH

Ukupno je u srijedu u 12 sati bilo 37 novooboljelih u Hrvatskoj. Dobra je vijest: u 12 županija nema novooboljelih, u nekima je tako već nekoliko dana. Međutim, u našoj županiji ih je 20 novooboljelih, a po broju novih bolesnika slijede Grad Zagreb i Zagrebačka županija po četvoro.

(91) objavljeno 15. 04. 20. u 20:35 h

********************


alt


OD PETKA OBVEZNE SU - MASKE!

Od idućeg petka, 17. travnja pa do opoziva, svi Boljani i gosti moraju na licu imati zaštitnu masku pri ulasku u prodavaonice, tržnicu, ribarnicu, poštu, FINU, urede Općine i Grabovog rata, benzinsku postaju i slično – najnovija je odluka Stožera civilne zaštite Općine Bol.
Posjetitelji su obvezni poštivati i interna pravila svake javne ustanove o broju osoba koliko ih istovremeno mora biti u prostoru.
Za kontrolu provođenja ove odluke zadužena je policija i dva člana postrojbe Civilne zaštite iz Bola koji imaju iskaznice.
Službenu odluku Stožera CZ objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(90) objavljeno 15. 04. 20. u 20:30 h

*******************


alt

Krov bez kupa na objektu iza hotela "Park"


alt

Ostaci stabla u naselju Blato ...


alt

... dio stabla bura je preselila u susjedno dvorište


KIŠA DOBRO DOŠLA, ALI NE I BURA

Dobro je došlo pogoršanje vremenskih prilika koje je zahvatilo područje Srednje Dalmacije. Posebno se to odnosi na kišu od utorka na srijedu. U Bolu je palo 29, a na Murvici čak 40 litara. To je dobro došlo za poljoprivredu (vinograde, masline …).
Bura koja je zapuhala, nije smetala pomorskom prometu jer katamarani zbog koranavirusa ne plove, ali je bilo nešto oborenih stabala i oplata na gradilištima.
Otkrilo je krov na višekatnici iza hotela „Park“ gdje su smješteni strani radnici koji rade u vinogradima Jako vino. Nedaleko od tog objekta, u naselju Blato, bura je polomila stablo i prebacila ga u susjedno dvorište. (j.e./foto: alan alempijević)

(89) objavljeno 15. 04. 20. u 20:25 h

*********************


alt

Prodaja sadnica na bolskoj tržnici (arhiv)


U PETAK SADNICE IZ DRAČEVICE

Prvi put ove godine, na bolsku tržnicu, svojim kombijem Ivica Šimunović iz Dračevice, sa svojeg OPG-a, dovozi sadnice: pome, paprike, krastavce, tikvice … Dolazak je najavljen za petak (17. travnja) iza 9 sati. U planu je da ubuduće, koliko bude interesa, u Bol dolazi svakog petka
Prodaja je, zbog zdravstvene situacije, uvjetovana sigurnosnim razmakom između kupaca (sa maskama na licu), koji su ranijih godina poprilično u zgusnutom redu čekali na kupovinu.
Općinski stožer CZ pazit će na red, a bude li neposluha, prekinut će se prodaja. (j.e.)

(88) objavljeno 15. 04. 20. u 20:20 h


RANIJE VIJESTI U TRAVNJU (klikni)  od 1. do 15. travnja 2020.