Arhiv 2020. / XII.

Vijesti objavljene u prosincu 2020.

objavljeno 168 vijesti i 228 fotografijačetvrtak, 31. 12. 2020. *****


alt


alt


alt


BOLJANI OTVORENA SRCE

Čitavo prizemlje Doma kulture bilo je prepuno donacija (hrane, robe, higijenskih potrepština, sokova) koje su Boljani poklonili ljudima čije su kuće i imovina stradali u nedavnom potresu. Malo ih je ili možda nije nitko u Bolu izostao u akciji solidarnosti s ispaćenim narodom Sisačko-moslavačke županije.
Po prikupljene stvari došao je Crveni križ Brača iz Supetra koji će organizirati transport sa cijelog otoka prema Petrinji, Sisku, Glini …
Zbog problema sa skladištenjem robe na nekoliko dana se prekida akcija prikupljanja pomoći, a o nastavku će biti obaviješteni putem medija, pa tako i na našem portalu.
„Jadrolinija“ je odobrila besplatan prijevoz za vozila koja nose pomoć stradalnicima.
U Bolu su prikupljali i odjevne predmete i deke za krevete mimo Crvenog križa Brača. Posebnim kombijem iz Supetra roba je u srijedu navečer išla prema Glini. Tamo će robu preuzeti i podijeliti seljanima tri Boljanina, Ivan Kaštela, Marko Karmelić i Petar Marinković, koji su tamo od utorka.
Oni koji žele udomiti neku obitelj u svoje kuće ili apartmane trebaju se javiti u Crveni križ Brača u Supetru.
Hvala svima koji su nešto donijeli u Dom kulture i poklonili potrebitima. Priznanje zavrjeđuju i vrijedne aktivistice koje su tijekom srijedu primali robu i pakirali je za transport. (j.e./m.š.)

(168) objavljeno 30. 12. 20. u 20:40 h

********************


alt


ODASVUD STIŽE POMOĆ

Osim građana Hrvatske, te posebno mladih navijača Dinama, Hajduka i Rijeke, Petrinji i ostalim okolnim stradalim naseljima pristiže pomoć iz susjednih država. Iz Slovenije je krenula kolona kamiona sa strojevima koji će raditi na raščišćavanju, predsjednik Srbije naložio je svojoj vladi da se Hrvatskoj uplati pomoć od milijun eura, albanski premijer najavio je donaciju od 250 tisuća eura…
Osim Slovenije, hrvatskom zahtjevu za pomoć su se odazvale Austrija sa 470 sklopivih kreveta, Italija sa 100 zimskih šatora, Grčka s 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje, Rumunjska s 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za stanovanje, Švedska sa 60 šatora i 2.000 sklopivih kreveta, Češka sa dvije svjetiljke sa zaštitom, 1 balon/toranj za osvjetljenje, 10 električnih grijača, 600 sklopivih kreveta i 1.200 vreća za spavanje…

(167) objavljeno 30. 12. 20. u 20:35 h

********************


alt


U SUBOTU DAN ŽALOSTI

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja (subota) Danom žalosti u Republici Hrvatskoj. Premijer i ministri su na sjednici Vlade u srijedu minutom šutnje odali počast poginulima u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.
„Nakon još jedne tragedija koja nas je zadesila i u kojoj je poginulo sedam ljudi, izražavam sućut njihovim obiteljima i svim pogođenima. 26 osoba je ozlijeđeno, a ruševine se i dalje pretražuju. Donijet ćemo niz odluka vezanih uz ovaj potres“, kazao je premijer Plenković.
„Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svu svoju empatiju i veliko srce što se vidjelo i moglo osjetiti već jučer. Preporučujemo da sva ta pomoć ide strukturirano i organizirano putem Civilne zaštite i Crvenog križa kako bi pomoć došla i do najmanjeg sela pogođenog potresom. Pozivamo građane da budu oprezni jer se, navodno, već pojavljuju i neki lažni računi“, kazao je Plenković.
Dodao je da je donesena odluka ukidanju propusnica na prostoru čitave Hrvatske, no zamolio je sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer se i dalje borimo protiv Covida-19.

(166) objavljeno 30. 12. 20. u 20:20 h

*********************


alt


NOVI RED VOŽNJE AUTOBUSA

„Arriva“ je reducirala broj autobusnih linija na relaciji Bol – Supetar – Bol i tako će, kako su najavili, biti dok traju zimski školski praznici.
Iz Bola su radnim danom (ponedjeljak – subota) polasci u 6:35, 13:00 i 16:30 sati, a nedjeljom i praznikom u 11:20 i 16:30 sati.
Iz Supetra za Bol autobusi svaki dan (i nedjeljom) polaze u 10:25, 12:25 i 15:25 sati. Privremeno je ukinuta autobusna linija petkom iz Supetra u 17:45 sati. (j.e.)

(165) objavljeno 30. 12. 20. u 20:15 h

*******************


alt


TRGOVINE ZA PRAZNIK

U petak, prvog dana nove godine, sve su trgovačke radnje zatvorene, osim benzinske postaje INE. Oni rade od 7 do 12 sati, a osim goriva prodaju na praznik, najčešće, pivo i cigarete.
Na Staru godinu, u četvrtak, Studenac na Bračkoj cesti radi od 7 do 20 sati, Konzum od 7 do 17, a Tommy od 7 do 18 sati.
Autobus za Supetar i katamaran za Split u petak prometuju kao nedjeljom. (j.e.)

(164) objavljeno 30. 12. 20. u 20:10 h

********************


alt

Kuća Domagoja Marinkovića


alt

Kuća Dinka Marinkovića


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (13)

Ove je godine, pred praznike, mnogo je više ukrašenih kuća, balkona, vrtova okućnica … Svjetleće dekoracije privatnih kuća uz osvijetljenu rivu daju Bolu jedan svečaniji i radosniji izgled u ovim otužnim danima zbog koronavirusa i potresa.

Portal boljani.info po trinaesti put predstavlja dio ukrašenog Bola. Kamera je snimila kuće Domagoja Marinkovića (Uz Poljanu 2) i Dinka Marinkovića (Uz Poljanu 8). (m.š.)

(163) objavljeno 30. 12. 20. u 20:05 h

*********************


alt


IMAMO NOVOOBOLJELIH U BOLU

Županiji stožer CZ izvijestio je o broju novozaraženih u srijedu ujutro. Novih je bolesnika 298, ali nakon pet dana zatišja, imamo dva novooboljela u Bolu. Očito je došlo do opuštanja, a početak cijepljenja ne znači da je opasnost od koronavirusa prošla. Cjepivo se u Bol može očekivati tek sredinom siječnja, a poznato je tko će se najprije cijepiti. To su štićenici u Domu za starije, tamošnji zaposlenici, zdravstveno osoblje, stariji od 65 god …
Dobra je vijest što je iz KBC Split priopćeno u srijedu kako u posljednja 24 sata nitko u toj zdravstvenoj ustanovi nije umro. To se prvi put dogodilo u ovom mjesecu. Najveći broj umrlih bio je 12. prosinca kada je zbog koronavirusa premilu u jednom danu 12 osoba. (j.e.)

(162) objavljeno 30. 12. 20. u 20:00 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 1.850 NOVIH BOLESNIKA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.850 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bilo ukupno 8.301. Među njima je 2.608 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata.
Preminulo je 65 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 208.446 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.860 preminulo, ukupno se oporavilo 196.285 osoba od toga 1.157 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 23.094 osobe.
Do danas je ukupno testirano 1.010.668 osoba, od toga 6.322 u posljednja 24 sata..

U SDŽ 298 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU SEDMERO
Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od 870 obrađenih testova danas je 298 pozitivnih. Novozaraženi su iz Splita 100, iz Sinja 36, Solina i Kaštela po 19, Vrgorca 15, Marine 8, Trilja, Dugopolja, Omiša i Trogira po 7, iz Imotskog i Jelse po 6, iz Hrvaca i Podbablja po 5, iz Hvara, Makarske, Podstrane i Dicma po 4, iz Baške Vode, Otoka i Klisa po 3, iz Bola, Selca, Starog Grada, Prološca, Ciste Provo i Segeta po 2, te po jedna osoba iz Supetra, Sutivana, Pučišća, Komiže, Visa, Vrlike, Dugog Rata, Gradca, Lovreća, Primorskog Dolca, Runovića, Tučepa i Zadvarja.
Od ukupnog broja novooboljelih 189 su kontakti prije oboljelih, a ostali se epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 1920 ljudi.
Na liječenju u splitskom KBC-u je 159 oboljelih, od kojih šest na respiratoru.

(161) objavljeno 30. 12. 20. u 19:55 h

srijeda, 30. 12. 2020. *****


alt


alt


KAKO POMOĆI PETRINJI?

Teška nesreća koja je zadesila Petrinju i okolna sela nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Hrvatska će, sigurni smo u to, još jednom iskazati solidarnost i pomoći ljudima u nevolji. Crveni križ Brača pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i slično.
Tko želi pomoći može to učiniti odmah, već tijekom ove srijede (30. prosinca) i nešto od nekvarljivih proizvoda donijeti u bolski Dom kulture od 8.30 do 11 te od 17 do 18 sati.
Ima dosta ljudi iz Dalmacije koji nude pomoć u besplatnom smještaju za obitelji koje su ostale bez kuće ili stana. Zainteresiranih ima i u Bolu.
Preporučamo da se, za sada, zainteresirani obrate Crvenom križu Brač u Supetru.
Mi ćemo svakodnevno na našim stranicama objavljivati informacije u vezi prikupljanja pomoći.
*****

Snažan potres u utorak je pogodio Hrvatsku, epicentar potresa magnitude 6.2 je bio kod Petrinje, ali jako se osjetio u cijeloj Hrvatskoj.
Prve scene iz Petrinje su strašne, pola grada je razrušeno. Čuju se krici, ima ozlijeđenih i poginulih. Poginulo najmanje šestero osoba.
U Sisku je ozlijeđeno najmanje 20 osoba, od kojih dvoje teško.
Ulice Petrinje su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, a spasioci tragaju za preživjelima.
Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba, na putu su prema Petrinji, gdje spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine.
S obzirom da su propusnice za cijelu Hrvatsku ukinute, nikako se ne preporučuju masovni odlasci na najteže pogođena područja.
Humanitarnu pomoć u obliku prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i slično može se dostaviti u prostorije Crvenog križa, a ponude za opremom, mehanizacijom i dr. možete poslati na mail adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(160) objavljeno 29. 12. 20. u 18:45 h

********************


alt


alt


TRAMONTANA PREKRILA PLAŽU

Na današnji dan prije 20 godina, 29. prosinca 2000., zbog velike tramontane morski su valovi skoro prekrili plažu Zlatni rat. Fotografiju nam je za objavu ustupio Mate Petrić, a mnogi su zabrinuto promatrali ovaj događaj nagađajući hoće li to naštetiti plaži. Kao mnogo puta prije, a i kasnije, Zlatni rat bude nakon slične vremenske nepogode - još širi i duži.
Svojevrstan fenomen je i snijeg na Zlatnom ratu. Posljednji put ga je obilno napadalo 26. veljače 2018. što svjedoči i fotografija Ivane Radić.

(159) objavljeno 29. 12. 20. u 18:40 h

********************


alt


SPOT KOJI SE SLUŠA I GLEDA

Najgledaniji glazbeni spot snimljen u Bolu svakako je, bez ikakve sumnje, nastup 2CELLOS (Luka Šuljić i Stjepan Hauser) na plaži Zlatni rat. Spot je snimljen 2. travnja 2017. a na Youtubeu se emitira od 16. lipnja 2017. Do danas, za 3,5 godine, vidjelo ga je i poslušalo 6.894.689 osoba.
U VIDEOTECI, na ovom portalu, objavili smo 31 uglavnom dokumentarni film. Najgledaniji je film „Zlatni rat po tramontani“ (306.278 pregleda) kojeg je snimio Frane Marinković 8. siječnja 2016. Isti je autor i filma „Kupanje u bazenu na Zlatnom ratu“ (16.668) snimljen 13. siječnja 2016. dok se u novonastalom bazenu na Zlatnom ratu, iako je mjesec siječanj, kupao Tonči Kukoč Bager.
U gledanije filmove svakako treba ubrojiti dokumentarni film „Jesen na otoku Braču“ kojeg je proizveo Zagreb film 1956. a mi smo ga u našoj Videoteci uvrstili 21. studenoga 2013. Pogledao se 8.996 puta.
Na četvrtom mjestu, po broju gledatelja, je film „Asfaltom do Murvice“ (3.679 pregleda). Film je snimljen 4. ožujka 2013. dok na bicikli Antonija Petek vozi po tek asfaltiranoj cesti od Bola do Murvice. Snimatelj je Joško Egekher.

(158) objavljeno 29. 12. 20. u 18:35 h

********************


alt


alt


alt


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (12)

Već smo objavili 23 primjera svjetlećih dekoracija, a danas vam predstavljamo još tri ukrašena balkona ili okućnice. Snimili smo prazničku dekoraciju kod Matka Ivelića (ulica Hrvatskog preporoda), u kući obitelji Lalić (Hrvatskog preporoda) i kod Zdenko Šimunović (Uz Poljanu).

(157) objavljeno 29. 12. 20. u 18:30 h

********************


alt


MANJE NEGO PROŠLOG UTORKA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.350 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 7.673. Među njima su 2.654 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 254 pacijenta, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.
Preminulo je 56 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 206.596 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.795 preminula, ukupno se oporavilo 195.128 osoba od toga 1.657 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26.918 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.004.346 osoba, od toga 7.411 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (utorak, 29. prosinca – izvještaj Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 208, Zagrebačka županija 217, Sisačko-moslavačka 153, Primorsko-goranska 140, Splitsko-dalmatinska 101, Karlovačka 78, Osječko-baranjska 72, Šibensko-kninska 47, Istarska 46, Zadarska 44, Krapinsko-zagorska 39, Međimurska 38, Brodsko-posavska 32, Koprivničko- križevačka 25, Bjelovarsko-bilogorska 24, Dubrovačko-neretvanska 22, Varaždinska 22, Vukovarsko-srijemska 13, Požeško-slavonska 13, Ličko-senjska 8 i Virovitičko-podravska 8.

U SDŽ 101 NOVOOBOLJELI, NA BRAČU ŠESTERO
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 608 obrađenih testova u utorak ujutro bila je 101 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 40, Sinja 10, Kaštela 9, Imotskog 8, Solina 7, Omiša 4, Pučišća 3, Selca 2, Šolte 2, Podbablja 2, Dugog Rata 2, te po jedna osoba iz Supetra, Trilja, Trogira, Vrgorca, Baške Vode, Dugopolja, Hrvaca, Podstrane, Segeta, Zmijavaca, Hvara i Makarske.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 49 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2.109 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 157 COVID pozitivne osobe, dok je 6 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; dvije muške osobe stare 71 i 44 godine i jedna ženska osoba stara 84 godine. Osoba stara 44 godine imala je prebivalište na području Zagrebačke županije. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(156) objavljeno 29. 12. 20. u 18:25 h
utorak, 29. 12. 2020. *****


alt

Čim je svanulo dežurni djelatnici Grabovog rata počeli su čišćenjem rive ...


alt

Bolska riva u ponedjeljak u podne


alt

Istočna strana Zlatnog rata


alt

Veli most i račić u 18 sati. Jugo je u jačanju


BRAČ U IZOLACIJI

Naslov nismo krivo napisali, niti smo mislili na izolaciju zbog koronavirusa. Razlog je – jugo. Zbog toga je u Splitu ostao katamaran za Bol i Jelsu. U prekidu je bila i trajektna linija Sumartin – Makarska, a u 16.30 iz Splita nije krenuo trajekt za Supetar, pa nije mogao ni u 18 sati iz Supetra za Split.
Nitko nakon 15:30 do 20 sati nije mogao s Brača!
Trajekt „Marjan“ je iz Splita prema Supetru krenuo u 18:15 sati, prema plovidbenom redu, a iz Supetra za Split u 20 sati.
Jugo ili kako meteorolozi to zovu „oluja Bella“ u Bolu se osjetilo već u nedjelju navečer, ali je vjetar oslabio ujutro pa se katamaranu u 6:20 uspio privezati uz Veli most.
Tijekom jutra bilo je posla za dežurne djelatnike „Grabovog rata“ koji su, po običaju, čistili rivu ispred Vinskog podruma i kod autobusne postaje.
Na Zlatnom ratu, sa istočne strane, vidljivi su oko podneva bili tragovi do kuda su dosezali valovi.
Dolaskom mraka jugo je bilo u pojačanju.
Kako je katamaran ostao u Splitu, u utorak ujutro nema katamaranske linije Jelsa – Bol – Split. (j.e./m.š.)

(155) objavljeno 28. 12. 20. u 20:25 h

********************


alt


U FINI NEŠTO FINO

U bolsku ispostavu FINE najčešće se dolazi zbog plaćanja računa. Posjetitelji ovih pretprazničkih dana nisu baš mrzovoljni. Veseli ih vidjeti neobično dizajniranu jelku – bez zelenila (na slici). Samo su vidljivi ukrasni baloni.
Nakon što smo čuli mnogo pohvalnih komentara, zainteresirali smo se i za ime autora. Sve je to osmislila i pripremila Mirela Goić, zaposlenica u FINI, koja svaki dan na posao u Bol dolazi iz Pražnica. (j.e.)

(154) objavljeno 28. 12. 20. u 20:20 h

********************


alt


alt

Dekoracija na kući obitelji Fabijanović


alt


alt

Dekorirano dvorište obiteljske kuće Katić


alt


alt

Svjetleća dekoracija pred ulazom u kuću obitelji Andrić


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (11)

Nastavljamo, i po jugo, obilaziti bolske ulice u večernjim satima kako bi snimili prazničku dekoraciju. Primamo i fotografije naših čitatelja, što nas posebno raduje.
U ovoj Bolskoj kronici objavljujemo dekoracije na kući Fanike i Tomia Fabijanovića (Uz Poljanu), obitelji Katić (Hrvatskog preporoda) i Franke Andrić (Zadarska).
U sutrašnjoj kronici nastavljamo s objavljivanjem fotografija. (m.š.)

(153) objavljeno 28. 12. 20. u 20:10 h

********************


alt

Cijepljenje je počelo u nedjelju, a nastavljeno je u ponedjeljak ...


NOVIH 316 SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 316 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bio ukupno 8.036. Među njima je 2.720 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 256 pacijenata.
Preminulo je 68 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 205.246 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.739 preminulo, ukupno se oporavila 193.471 osoba, od toga 2.245 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 30.780 osoba. Do danas je ukupno testirano 996.935 osoba, od toga 2.642 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (28. prosincaizvješće Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 52, Osječko-baranjska županija 46, Varaždinska 42, Splitsko-dalmatinska 39, Krapinsko-zagorska 30, Zadarska 25, Zagrebačka 18, Virovitičko-podravska 18, Brodsko-posavska 9, Primorsko-goranska 7, Karlovačka 7, Sisačko-moslavačka 7, Dubrovačko-neretvanska 5, Bjelovarsko-bilogorska 3, Vukovarsko-srijemska 2, Ličko-senjska 2, Istarska 2, Šibensko-kninska 1, Međimurska 1, Koprivničko-križevačka 0 i Požeško-slavonska 0.

U SDŽ 39 NOVOOBOLJELIH, NITKO NIJE S BRAČA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 161 obrađenog testa danas je 39 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 22, Kaštela 4, Omiša 2, te po jedna osoba iz Sinja, Solina, Starog Grada, Visa, Vrgorca, Hrvaca, Klisa, Muća, Podstrane, Šestanovca i Hvara.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 17 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2.537 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 142 COVID pozitivne osobe, dok je 6 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe: dvije muške osobe stare 69 i 55 godina i jedna ženska osoba stara 84 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(152) objavljeno 28. 12. 20. u 20:05 h

ponedjeljak, 28. 12. 2020. *****


alt

Prva pošiljka cijepiva stigla je u nedjelju i u Split (foto: tom dubravec/cropix)


U NEDJELJU POČELO CIJEPLJENJE

Prvo će se, kao što je najavljeno, cijepiti najugroženije skupine. Riječ je o štićenicima i djelatnicima domova za starije osobe te medicinskim djelatnicima, prvenstveno onima u dodiru s covid-pacijentima, te djelatnicima Hitne pomoći.
Svi će se cijepiti u ustanovama u kojima borave ili rade.
U Hrvatski zavod za javno zdravstvo u subotu rano ujutro stiglo je prvih 9.750 doza Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa.
Prva osoba koja se cijepila protiv bolesti covida-19 je štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka. Na prvom cijepljenju bili su prisutni predsjednik vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Od 11 sati nastavilo se cijepljenjem u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a od 13 sati bili su KB Dubrava, gdje se cijepilo zdravstveno osoblje.
• Cjepivo, prvih 740 doza, stiglo je u nedjelju i do Splita, a isti dan je organizirano cijepljenje u Domu za starije i nemoćne osobe na Zenti (16 sati) te u KBC-u Split (16:30 sati).

(151) objavljeno 27. 12. 20. u 20:45 h

********************


alt


STIŽE NAM OLUJA BELLA

Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje zbog promjene koja stiže. Prenosimo ga iz portala indeks:
"Nakon zimskog ugođaja, uz olujnu i orkansku buru, u gorju snijeg, koji je stigao taman za Božić i blagdan Sv. Stjepana, zadnje dane ove godine ispratit ćemo bez 'prave' hladnoće. Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Office-u, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva.
Mi smo utjecaj Belle početi osjećati već u nedjelju, 27. prosinca jer je tlak zraka naglo počeo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana!
Naime, dok nas ciklona koja nam je donijela zahladnjenje polako napušta, već druga, koja zahvaća cijelu Europu, kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko. Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje.
Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka."

(150) objavljeno 27. 12. 20. u 20:40 h

********************


alt


alt


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (10)

Ovo je već dvadeseta svjetleća dekoracija na bolskim kućama i stanovima koju objavljujemo na našem portalu. Imamo ideju kako da već ove godine neki dobiju adekvatno priznanje za ideju i uloženi trud i novac. Idućih dana ćemo to definirati, ali i nastaviti sa predstavljanjem vaših uradaka. Molimo i za pomoć čitatelja od kojih očekujemo sliku vlastitog ili susjedovog dvorišta.
Danas predstavljamo uradak na zgradi Margarite (Gite) Marinković, na adresi: Podan Glavice.

(149) objavljeno 27. 12. 20. u 20:35 h

********************


alt


ZABILJEŽENO 618 NOVIH SLUČAJEVA

U posljednja 24 sata zabilježeno je 618 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od 3.628 testiranja te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 10.033. Među njima je 2.691 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 258 pacijenata.
Preminulo je 58 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 204.930 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.671 preminula, ukupno se oporavilo 191.226 osoba, od toga 2.171 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (nedjelja, 27. prosinca – podaci Nacionalnog stožera): Splitsko-dalmatinska 222, Primorsko-goranska 77, Grad Zagreb 72, Osječko-baranjska 55, Međimurska 46, Brodsko-posavska 20, Karlovačka 18, Vukovarsko-srijemska 17, Zadarska 15, Zagrebačka 15, Dubrovačko-neretvanska 12, Varaždinska 11, Koprivničko-križevačka 9, Ličko-senjska 8, Istarska 7, Sisačko-moslavačka 6, Bjelovarsko-bilogorska 4, Šibensko-kninska 2, Krapinsko-zagorska 1, Požeško-slavonska 1 i Virovitičko-podravska 0.

U SDŽ 222 NOVOOBOLJELA, NA BRAČU IH NEMA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 781 obrađenog testa u nedjelju ujutro bile su 222 novooboljele osobe pozitivne na covid-infekciju i to iz Splita 73, Sinja 20, Kaštela 18, Solina 11, Makarske 10, Podbablja 10, Imotskog 9, Trogira 7, Vrgorca 7, Omiša 6, Trilja 5, Podstrane 5, Segeta 5, Marine 4, Brela 3, Klisa 3, Ciste Provo 3, Zagvozda 3, Prološca 3, Baške Vode 2, Dugopolja 2, Gradca 2, Okruga 2, Otoka 2, te po jedna osoba iz Podgore, Tučepa, Zadvarja, Zmijavaca, Starog Grada, Dugog Rata i Hrvaca.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 138 covid-pozitivnih osoba, dok je 6 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; dvije muške osobe stare 78 i 72 godine i dvije ženske osobe stare 82 i 81 godinu. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid-infekciju.

(148) 0bjavljeno 27. 12. 20. u 20:30 h


nedjelja, 27. 12. 2020. *****


alt


STIGLE PRVE DOZE CJEPIVA

Predsjednik vlade Andrej Plenković objavio je u subotu na Twitteru da su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv covida-19, što daje nadu u normalizaciju života u idućoj godini.
"Jutros su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva protiv covida-19. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Dolazak cjepiva ohrabrujuća je poruka i daje nadu u normalizaciju života tijekom 2021.", napisao je Plenković na Twitteru.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije dočekali su u subotu u 6 sati prvih 9.750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtki Pfizer i BioNTech.
Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a u nedjelju će krenuti u distribuciju po županijama.
Zasada je to simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga Hrvatskoj će svakoga tjedna stizati nove doze što se očekuje prema planu cijepljenja.
Iz HZJZ-a pozivaju građane da se odazovu cijepljenu u skladu sa sloganom kampanje za cijepljenje "Misli na druge – cijepi se". (indeks)

(147) objavljeno 26. 12. 20. u 20:40 h

********************


alt


ZBOG BURE NEMA KATAMARANA

Jaka bura stvorila je u subotu probleme u pomorskom prometu. Katamaran je dva puta mimoišao Bol. Iz Starog Grada, gdje je prenoćio umjesto u Jelsi, katamaran je u subotu u 13 sati zaplovio direktno prema Splitu. Isto tako, u 16 sati iz Splita je krenuo za Stari Grad, bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.
U nedjelju bi, ako vremenski uvjeti budu povoljniji, katamaran u 13 sati iz Starog Grada (ili Jelse) trebao krenuti za Bol. „Jadrolinija“ je već najavila da je otkazana nedjeljna katamaranska linija Ubli (Lastovo) – Split. (j.e.)

(146) objavljeno 26. 12. 20. u 20:35 h

********************


alt


ŠTO SE PROPISUJE ZA IZVRŠENJE PRORAČUNA?

Vijećnici su na VIII. sjednici usvojili i neophodnu Odluku o izvršenju proračuna Općine Bol za 2021. godinu. Što se tim odlukama propisuje?
• Nosioci i korisnici proračunskih sredstava ne mogu preuzimati obveze iznad kvote utvrđene u rashodima Proračuna.
• Proračunskim korisnicima ne dozvoljava se povećanje broja zaposlenih djelatnika, osim u opravdanim slučajevima o čemu odluku donosi Općinsko vijeće općine Bol.
• Plaće i druga osobna primanja za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu, mogu se povećati isključivo na temelju odluke Općinskog vijeća.
• Vijeće je ovlastilo načelnika da raspolaže sa iznosom od 5.000 kuna za hitne rashode po njegovom nahođenju.
• Za osiguravanje zakonskog, racionalnog i svrsishodnog korištenja sredstava Proračuna odgovoran je načelnik općine Bol. Pored načelnika općine Bol za zakonsku upotrebu sredstava odgovorna je i osoba zadužena za poslove računovodstva.
• Korisnici Proračuna dužni su uz Završni račun Proračuna podnijeti izvještaj o izvršenju utroška sredstava.
• Vijeće će o prihodima i rashodima za prvo polugodište raspravljati do 31. srpnja 2021. godine, a o godišnjem obračunu za razdoblje siječanj-prosinac 2021. godine vijeće će raspravljati do 15. travnja 2022. godine.
• Uz godišnji obračun Proračuna Općine Bol, općinsko vijeće raspravlja i o računu dobiti i gubitaka javnih poduzeća, javnih ustanova kao i stalne i tekuće rezerve Općine Bol.

(145) objavljeno 26. 12. 20. u 20:30 h

********************


alt


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2021.

Jadrolinija je objavila red plovidbe za 2021. godinu. Nema za katamaransku liniju Jelsa – Bol – Split i trajektnu liniju Supetar – Split bitnih novosti u odnosu na dosadašnji red plovidbe.
Izvan sezonski tzv. zimski red plovidbe je od 1. siječnja do 3. lipnja te od 4. listopada do 31. prosinca. Sezonski red plovidbe, kada se povećavaju cijene prijevoza onima bez otočne iskaznice, je od 4. lipnja do 3. listopada.
U zimskom periodu trajekt iz Supetra prema Splitu isplovljava 9 puta dnevno, a nedjeljom i praznikom 7 puta. U sezoni, od 4. lipnja do 1. srpnja te od 30. kolovoza do 3. listopada iz Supetra je 12 polazaka, a u glavnoj sezoni (od 2. srpnja do 29. kolovoza) čak 14 polazaka.
Red plovidbe za katamaran ostaje kao i 2020. s tim da će se zbog procesije na Veliki petak uvesti 1. i 2. travnja dodatne katamaranske linije Jelsa – Bol – Jelsa. (j.e.)

(144) objavljeno 26. 12. 20. u 20:25 h

********************


alt

U SUBOTU 350 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 350 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.644. Među njima su 2.664 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 271 pacijent.
Preminulo je 65 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 204.312 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.613 preminulo, ukupno se oporavilo 189.055 osoba, a od toga 2.522 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 39.786 osoba.
Do danas je ukupno testirano 990.665 osoba, od toga 1.651 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (subota, 26. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Brodsko-posavska 53, Sisačko-moslavačka 41, Krapinsko-zagorska 33, Grad Zagreb 31, Osječko-baranjska 29, Virovitičko-podravska 29, Vukovarsko-srijemska 25, Istarska 25, Bjelovarsko-bilogorska 21, Splitsko-dalmatinska 16, Primorsko-goranska 15, Koprivničko-križevačka (11)*, Zagrebačka 10, Požeško-slavonska 10, Ličko-senjska (9)*, Međimurska (9)*, Zadarska (7)*, Karlovačka 6, Varaždinska 4, Šibensko-kninska 2 i Dubrovačko-neretvanska (0)* (*Napomena: za pet županija Nacionalni stožer do 20 sati nije objavio broj novooboljelih, pa smo naveli podatke lokalnih stožera.)

U SDŽ NOVOOBOLJELIH JE 16
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 67 obrađenih testova u subotu ujutro bilo je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 7, Omiša 2, Sinja 2, te po jedna osoba iz Vrgorca, Dicma, Otoka, Šestanovca i Kaštela. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 9 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.285 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 147 COVID pozitivnih osoba, dok se 10 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su tri osobe; dvije muške osobe stare 79 i 75 godina i jedna ženska osoba stara 78 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(143) objavljeno 26. 12. 20. u 20:20 hsubota, 26. 12. 2020. *****


alt

Božić u 8:30 sati: zatvoreni dućani riva bez ljudi


alt

Božić u 8:40 sati: tijekom jutra došla su po gorivo dva automobila


alt

Božić u 8:50 sati: troje Boljana nema nego da idu na misu u 9 sati


alt

Božić u 13:20 sati: dolazi katamaran iz Jelse ...


DRUGAČIJE NEGO SMO NAVIKLI

Kao da je ovogodišnji Božić bio nešto drugačiji nego smo navikli. Svi se ipak nadamo da ćemo idući proslaviti veselije i bučnije. Zbog zatvorenih kafića, restorana i trgovina, jutro u Bolu na Božić bilo je bez ljudi, bez uobičajene gužve.
Na benzinskoj postaji, jedinoj trgovini koja je radila u petak, u prva četiri sata došla su dva vozača po gorivo, a 16 kupaca je tražilo pivo ili cigarete.
Katamaran je po prazničkom rasporedu u 13.20 došao iz Jelse. Iskrcala su se samo dva putnika, a dvoje je otputovalo za Split.
Drugog dana blagdana, u subotu na blagdan sv. Stjepana, trgovine prehrambenom robom radit će tijekom jutra: Tommy od 7 do 13, Studenac od 7 do 14, Tisak 8 do 14, a benzinska postaja INE od 7 do 12 sati. Konzum ostaje zatvoren.
Katamaran u subotu i nedjelju za Split iz Bola polazi u 13:25 sati, a iz Splita u 16 sati. (j.e./ foto: m. škrbić)

(142) objavljeno 25. 12. 20. u 20:25 h

********************


alt


SREDSTVA ZA CIVILNU ZAŠTITU

Analiza stanja sustava civilne zaštite za 2020. godinu i plan razvoja sustava civilne zaštite s financijskim učincima za razdoblje od 2021. do 2023. na području općine Bol vijećnici su na 8. sjednici primili na znanje.
O ovoj temi razgovara se na kraju svake kalendarske godine. U 2020. godini općinsko vijeće je donijelo odluku o prihvaćanju procjene rizika od velikih nesreća, a načelnik je u zakonskom roku donio plan operativne provedbe programa aktivnosti iz zaštite od požara.
U 2021. godini planirano je uložiti 1.041.000 kuna, u 2022. godini 2.000.000 kuna, dok je plan u 2023. godini 1.275.000 kuna. Ta su sredstva potrebna za razvoj sustava civilne zaštite, i to za financiranje redovne djelatnosti DVD-a, sufinanciranje izgradnje vatrogasnog doma, sufinanciranje nabavke novog vozila, sufinanciranje rada crvenog križa Brača i HGSS-a.

(141) objavljeno 25. 12. 20. u 20:20 h

********************


alt


GDJE JE I ZAŠTO TROŠIO WTA TURNIR?

Posljednja točka na VIII. sjednici Općinskog vijeća bilo je pisano izvješće direktora WTA tenis turnira Feliksa Lukasa o troškovima oko priprema za turnir koji se trebao održati početkom lipnja u Bolu, ali je otkazan zbog epidemiološke situacije izazvane epidemijom koronavirusa. Općina Bol i TZO Bol bile se obvezne financirati nagradni fond za igračice, što su oni i učinili. Međutim, Općini Bol je vraćen uplaćeni iznos (400.000 kn), ali vijećnicima nije rečeno da li je i koliko vraćeno Turističkoj zajednici. Činjenica je, da je direktor WTA turnira imao troškova oko organizacije, a zbog otkazivanja turnira, nisu pristigla sredstva ostalih sponzora. Očito je da su trošena sredstva TZO Bol koja su uplaćena za druge svrhe (nagradni fond).
U svom izvještaju direktor Feliks Lukas, koji nije bio na sjednici, detaljno je opisao svrhu putovanja u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Vukovar, Virovitica, Zadar, Bol, Umag, Novalja i Osijek te London, Beograd, New York i Dubai). Za ta putovanja potrošeno je 84.264 kuna, ali nisu naplaćene dnevnice. Za ostale troškove (vizualni identitet, kameni suveniri, majice za turnir 2020. …) potrošeno je još 40.875 kn ili ukupno 125.121 kn. Iako za svoj rad nije primao nikakvu naknadu, direktor turnira je u svom izvještaju naglasio da je „utrošeni rad imao konstantnu promociju destinacije Bol“.
Predlagatelj ove točke vijećnik Tonči Buljan, ranije je napustio sjednicu, pa je izostala njegova očekivana reakcije na ovo izvješće. Ostali vijećnici nisu imali primjedbi, a čini nam se da ovo baš i nije problem za Općinu Bol kojoj je vraćen uplaćeni novac. (j.e.)

(140) objavljeno 25. 12. 20. u 20:15 h

********************


alt


NOVOOBOLJELIH JE 1.643, A UMRLIH 84

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bio ukupno 13.881. Među njima su 2.662 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 280 pacijenata.
Preminule su 84 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 203.962 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.548 preminulo, ukupno se oporavilo 186.553 osoba od toga 3.001 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 45.275 osoba.
Do danas je ukupno testirano 989.014 osoba, od toga 6.164 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (petak, 25. prosinca – izvještaj Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 317, Primorsko-goranska 212, Bjelovarsko-bilogorska 130, Osječko-baranjska 110, Krapinsko-zagorska 92, Međimurska 88, Sisačko-moslavačka 80, Varaždinska 76, Zadarska 70, Istarska 67, Zagrebačka 61, Brodsko-posavska 53, Šibensko-kninska 51, Vukovarsko-srijemska 42, Splitsko-dalmatinska 34, Koprivničko-križevačka 32, Požeško-slavonska 31, Virovitičko-podravska 29, Ličko-senjska 24, Karlovačka 24 i Dubrovačko-neretvanska 20.

U SDŽ 34 NOVOBOLJELIH
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 257 obrađenih testova u petak ujutro bile su 34 novooboljele osobe pozitivne na COVID-infekciju i to iz Splita 15, Solina 4, Kaštela 2, Omiša 2, Jelse 2, te po jedna osoba iz Starog Grada, Trilja, Trogira, Visa, Podbablja, Podstrane, Segeta, Zmijavaca i Hvara.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 17 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.479 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 146 COVID-pozitivnih osoba, dok je 11 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminulo je šest muških osoba starosti 70, 69, 50, 89, 69 i 55 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID-infekciju.

(139) objavljeno 25. 12. 20. u 20:10 h
petak, 25. 12. 2020. *****


alt


SRETAN VAM BOŽIĆ!

Dočekali smo i Božić u nešto drugačijem ozračju, ali s vjerom i nadom da će nam u 2021. godini biti nešto malo bolje. Većina je u svojim čestitanjima poželjela: zdravlje. Sve ostalo može se nadoknaditi ili sanirati. Stoga želimo i mi svim našim čitateljima ponajprije da ostanemo - zdravi.
Božić je u mnogim državama svijeta pa tako i u Hrvatskoj, državni blagdan.
Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana.
Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

(138) objavljeno 24. 12. 20. u 21:50 h

*********************


alt


alt


alt

Misa ponoćka u Samostanskoj crkvi (foto: merlin katić)


alt


alt


alt

Ponoćka u Župnoj crkvi (foto: milan škrbić i darija marinković)


DVIJE MISE BDIJENJA I PONOĆKE

Prvi put ove godine u Bolu smo imali dvije mise bdijenja i dvije ponoćke. To je organizirano kako bi što više ljudi bilo na bogoslužju, a da se poštuje odredba o broju vjernika koji mogu biti u crkvi.
Mise bdijenja bile su u 19 sati u Samostanskoj i Župnoj crkvi, a ponoćke od 21 sat, također u obije crkve istovremeno. (j.e.)

(137) objavljeno 24. 12. 20. u 21:45 h

********************


alt


alt


alt


alt


BADNJAK NA POLJANI

Drvo koje se pali na Badnji dan također zovemo „badnjak“. Običaj je da se oveći badnjak, svake godine, pa tako i ove, zapali na Poljani. U nedostatku drugih javnih okupljanja, ovaj put kao da je bilo svečanije, masovnije …
Na Poljani se zapjevalo, popilo malo vina … Naravno, čestitalo Kristovo rođenje. (foto: m. katić)

(136) objavljeno 24. 12. 20. u 21:10 h

********************


alt


alt

Dekoracija u dvorištu Vini Cvitanić


alt

... kod Pere Kraljevića


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (9)

Ovo je već deveti nastavak priče ilustrirane fotografijama o prazničkim svjetlećim dekoracijama kojima Boljani ukrašavaju svoje balkone, vrtove, okućnice … Lijepo je što svake godine toga ima sve više pa zašto se, kao za vrtove, ne organizira izbor najljepše dekoracije. Uz priznanje i – prigodnu nagradu.
Danas predstavljamo dekorirani vrt u kućama Vini Cvitanić (Hrvatskog preporoda) i Pere Kraljevića (naselje Blato).

(135) objavljeno 24. 12. 20. u 21:05 h

********************


alt


GDJE ĆE SE TROŠITI PRORAČUN? (5)

Iz općinskog proračuna za 2021. godinu izdvojit će se i 2.400.000 kn za javne potrebe u oblasti predškolskog odgoja. Tim se sredstvima financira aktivnost dječjeg vrtića „Mali princ“.
Za plaće i druga primanja zaposlenika u vrtiću rezervirano je 1.970.000 kn, za uredski namještaj 20.000 kn, za nabavku namirnica potrošit će se 140.000 kn, a za druge materijalne troškove, didaktičku i drugu opremu dodatnih 270.000 kn. (j.e.)

(134) objavljeno 24. 12. 20. u 23:00 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 2.233 NOVOOBOLJELA

U posljednja 24 sata zabilježena su 2.233 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 15.323. Među njima je 2.749 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 292 pacijenta.
Preminulo je 70 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 202.319 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 3.464 preminule, ukupno su se oporavile 183.532 osobe, od toga 2.797 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 48.054 osobe.
Do danas je ukupno testirano 982.850 osoba, od toga 8343 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (četvrtak, 24. prosinca podaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 325, Zagrebačka županija 274, Primorsko-goranska 259, Splitsko-dalmatinska 243, Osječko-baranjska 165, Sisačko-moslavačka 117, Karlovačka 102, Varaždinska 101, Međimurska 86, Koprivničko-križevačka 79, Šibensko-kninska 72, Brodsko-posavska 70, Zadarska 67, Istarska 58, Bjelovarsko-bilogorska 57, Vukovarsko-srijemska 55, Ličko-senjska 32, Požeško-slavonska 28, Dubrovačko-neretvanska 22, Krapinsko-zagorska 11 i Virovitičko-podravska 10.

U SDŽ 243 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU SAMO JEDAN
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 908 obrađenih testova četvrtak ujutro su bile 243 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 106, Kaštela 19, Sinja 16, Solina 14, Trogira 11, Podbablja 10, Makarske 10, Omiša 8, Podstrane 7, Klisa 7, Vrgorca 4, Dugog Rata 4, Dugopolja 4, Jelse 2, Trilja 2, Lovreća 2, Prološca 2, Imotskog 2, Segeta 2, Runovića 2, te po jedna osoba iz Pučišća, Marine, Muća, Okruga, Podgore, Primorskog Doca, Ciste Provo, Hvara, Brela, Dicma i Gradca.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 157 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.625 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 158 COVID pozitivnih osoba, dok je 14 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet muških osoba starosti 67, 85, 81, 65 i 82 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(objavljeno 24. 12. 20. u 20:55 h

četvrtakl 24. 12. 2020. *****


alt


alt

Jaslice u Župnoj crkvi u Bolu


alt

Prošlogodišnje paljenje "badnjaka" na Poljani


BADNJAK JE - DAN UOČI BOŽIĆA

U kršćanskom kalendaru dan prije Božića naziva se Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer.
"Badnjak" je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.
Ime Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" (stsl. bad) jer se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Zbog samog običaja bdijenja i nekadašnje situacije bez električne struje i modernih sprava, bilo je nužno osvijetliti prostorije svijećama, koje su ujedno postale i simboli novog života i nade.
• Zbog epidemiološke situacije večernje svete mise bdijenja su u 19 sati, istovremeno u obije bolske crkve. Razlog je što se željelo omogućiti što većem broju vjernika da prisustvuje bogoslužju i pritom poštivati odluku o ograničenom broju vjernika u jednoj crkvi.
Ponoćke su također u isto vrijeme (21 sat) u Samostanskoj i Župnoj crkvi. Misna slavlja moraju se u cijeloj Hrvatskoj završiti do 22 sata.
• Po prastarom običaju na Poljani će se u 17 sati zapaliti „badnjak“, izmoliti i zapjevati. Nakon prigodne svečanosti neće ove godine biti okupljanja po obližnjim kućama. Domaćini će donijeti i ponuditi pićem na Poljani pored ognja.

• Ove godine, zbog koronavirusa, nema ni općinskog bakalara. Ne može ga se naručiti ni u restoranu, jer su ugostitelji zatvoreni, pa jedino preostaje, kao nekada, da se pripremi i pojede kod kuće. (j.e.)

(132) objavljeno 23. 12. 20. u 19:40 h

********************


alt


alt


GDJE ĆE SE TROŠITI PRORAČUN? (4)

Za javne potrebe u športu, općinskim proračunom za 2021. godinu predviđeno je 592.000 kuna. Međutim, kada se od tog iznosa izdvoji sponzoriranje WTA tenis turnira (400.000 kn) onda za sportske aktivnosti u Bolu ostaje svega 192.000 kuna!
Na taj iznos u 2021. godini mogu računati: malonogometni klub Bol (5.000 kn), boćarski klubovi Murvica i Blato-Ratac (10.000 kn) Klub jedriličara na dasci (10.000 kn), Backgammon klub Bol (5.000 kn), športska društva na Braču: NK Postira Sardi, boćarski klub Sudvid i košarkaški klub Brač (12.000 kn), Dojo klub karate Brač (10.000 kn), Sportsko društvo Bol za božićni turnir i druge aktivnosti (70.000 kn), plivačka škola Grancigula (30.000 kn), teniska škola i Bol Open (20.000 kn) te škola košarke (20.000 kn).
Ovogodišnji sportski „apetiti“ smanjeni su odustajanjem MNK Bol od ligaškog natjecanja u Splitu, a nisu planirana sredstva ni za Unisport školu višestranog razvoja. Znači li da su odustali od ranijih aktivnosti s bolskom djecom i sudjelovanja na Dječjim olimpijadama?
Sutra: javne potrebe u predškolskom odgoju. (j.e.)

(131) objavljeno 23. 12. 20. u 19:35 h

********************


alt


DJEČJI VRTIĆ ZA BRAČKE PUPOLJKE

Od Frančeske Tomaš, odgojiteljice i ravnateljice Dječjeg vrtića „Mali princ“ primili smo obavijest koju objavljujemo u cijelosti:
„Poštovani roditelji, poštovani sumještani Općine Bol, ovim putem vam se zahvaljujemo što ste još jednom, u jako neobičnoj godini, pokazali veliko srce za Udrugu „Brački Pupoljci“. Također bi se htjela zahvaliti cijelom kolektivu Dječjeg vrtića „Mali princ“ na strpljenju i radu sa djecom, kako svakodnevno tako i u izradi prigodnih ukrasa s kojima smo humantiranim prilozima sakupili 5.274,50 kuna koji su 23. prosinca 2020. uplaćene na žiro račun „Brački pupoljci“.
Još jednom VELIKO HVALA SVIMA koji su nesebično pomogli.
U moje, te u ime cijelog kolektiva Dječjeg vrtića „Mali princ“, želimo vam Čestit Božić i uspješnu i sretnu novu 2021.“

(130) objavljeno 23. 12. 20. u 19:30 h

********************


alt


KOLEKTIVNI ODMORI

Zaposlenici u općinskoj upravi, kao i svake godine, od četvrtka 24. prosinca, nalaze se na kolektivnom godišnjem odmoru. Iako je zbog koronevirusa ograničen dolazak u prostorije Općine, ova radna pauza je dobro došla u spriječavanju širenja zaraze.
Zaposlenici se ponovno vraćaju na posao 11. siječnja, nakon što će s posla izostati 9 radnih dana.
Zaposlenice u Dječjem vrtiću će na kolektivni odmor od 1. do 18. siječnja. (j.e.)

(129) objavljeno 23. 12. 20. u 19:25 h

********************


alt


NOVI RADNI STROJ

Bolske makadamske ceste, poljski putovi, biciklističke staze i druge prometnice koje nisu prekrivene asfaltom, ubuduće bi trebala biti mnogo urednije i kvalitetnije uređene, posebno mislimo na staru cestu Bol – Murvica. To će omogućiti novi valjak (na slici) specijalno nabavljen za zemljane radove. Opremljen je i vibrirajućim valjcima za sabijanje, a radna mu je težina 3,5 tone.
Novi radni stroj koristit će „Grabov rat“, a prvi će mu zadatak možda biti (ako vremenske prilike dozvole) već nakon 8. siječnja, kada u ovom komunalnom poduzeću završava kolektivni odmor. (j.e./j.k.)

(128) objavljeno 23. 12. 20. u 19:20 h

********************


alt


OKOM KAMERE: STROJEVI UMJESTO PJEŠAKA

Najprije su uz makadamsku cestu do Zlatnog rata izgrađene vikendice, a onda je dovršenjem hotela „Elaphusa“ taj dio popločen i postala je reprezentativna šetnica. Malo kasnije, vlasnici tih vikendica su počeli sa nadogradnjom, proširenjem pa su građevinski strojevi šetnicu koristili za prometovanje. U srijedu naš je čitatelj I.K. tamo snimio i poveći mikser.
Kamene ploče nisu ugrađene za strojeve, nego za pješake! Kako bi bilo da šetnicu prenamijenimo za kamione, a ljeti za automobile i motore. Pješaci bi do plaže ili hotela mogli i - plivajući. (j.e.)

(127) objavljeno 23. 12. 20. u 19:30 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 2.763 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježena su 2.763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 15.957. Među njima su 2.843 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 291 pacijent.
Preminulo je 66 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 200086 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 3.394 preminule, ukupno se oporavilo 180.735 osoba od toga 1.855 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 47.482 osobe.
Do danas je ukupno testirano 974.507 osoba, od toga 10.194 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (srijeda, 23. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 356, Primorsko-goranska županija 314, Zagrebačka 284, Splitsko-dalmatinska 279, Međimurska 180, Varaždinska 166, Osječko-baranjska 158, Koprivničko-križevačka 123, Sisačko-moslavačka 117, Šibensko-kninska 100, Bjelovarsko-bilogorska 95, Krapinsko-zagorska 91, Karlovačka 83, Zadarska 82, Istarska 82, Brodsko-posavska 78, Virovitičko-podravska 44, Vukovarsko-srijemska 41, Požeško-slavonska 29, Ličko-senjska 27 i Dubrovačko-neretvanska 26.

U SDŽ 279 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU SEDMERO
"Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 920 obrađenih testova u srijedu ujutro bilo je 279 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 88, Vrgorca 30, Sinja 27, Solina 14, Makarske 12, Omiša 9, Dugopolja 7, Imotskog 7, Kaštela 7, Trogira 7, Podbablja 6, Hrvaca 5, Trilja 5, Dugog Rata 5, Pučišća 4, Prološca 4, Gradca 4, Segeta 4, Supetra 3, Muća 3, Podstrane 3, Jelse 2, Klisa 2, Lovreća 2, Marine 2, Okruga 2, Otoka 2, Baške Vode 2, Hvara 2, Šestanovca 2, te po jedna osoba iz Podgore, Runovića, Tučepa, Zagvozda, Ciste Provo, Starog Grada i Vrlike.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 143 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.736 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 160 COVID pozitivne osobe, dok je 14 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 94 i 72 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju."

(126) objavljeno 23. 12. 20. u 19:10 h

srijeda, 23. 12. 2020. *****


alt


POČELO IZDAVANJE PROPUSNICA

Stožer CZ SDŽ u utorak je počeo izdavati propusnice građanima s područja ove županije. Bitno je naglasiti da županijski Stožer izdaje isključivo propusnice za:
a) pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb - nužno je da osobe kojima je potrebna medicinska skrb kod sebe imaju propusnicu, a propusnica se, ukoliko za to postoji potreba, može izdati i osobi koje se nalaze u pratnji ili prevozi osobu kojoj je potrebna medicinska skrb

b) za putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće - nužno je da ova kategorija osoba prilikom putovanja na posao i s posla posjeduje propusnicu budući ne posjeduju za to potrebnu iskaznicu, drugu identifikacijsku ispravu ili dokument – zahtjev za propusnicu se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja traži propusnicu.
Propusnica trebaju zatražiti od županijskog stožera prema mjestu prebivališta ili boravišta, putem sustava e-građanina ili e maila: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Za dodatna pitanja mogu se informirati na brojevima Stožera CZ SDŽ: 021 400 141 i 021 400 142.
Osobe koje imaju neki drugi opravdani razlog, izdavanje propusnice mogu zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite RH, putem e maila: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili putem sustava e-građanin.
Jadrolinija je upozorila putnike koji njihovim trajektom ili katamaranom iz Splita namjeravaju na Lastovo ili s Lastova u Split, moraju imati propusnicu, jer idu iz jedne u drugu županiju.

(125) objavljeno 22. 12. 20. u 21:40 h

********************


alt


GDJE ĆE SE TROŠITI PRORAČUN? (3)

Općinskim proračunom predviđeno je 1.418.010 kn za financiranje javnih potreba u kulturi u 2021. godini.
Centar za kulturu dobit će 929.000 kuna. U taj su iznos uključeni troškovi za zaposlene (399.000 kn), materijalni rashodi (112.000 kn), financijski rashodi (4.000 kn) i realizacija programa (415.000 kn).
Za aktivnost Općinske knjižnice predviđeno je 359.010 kn. Tu su uključene plaće zaposlenih (216.000 kn), materijalni troškovi (49.300 kn), nabavka novih knjiga (30.000 kn), izdavanje slikovnice Terra Croatica (20.000) …
Posebno će se sufinancirati i ostale potrebe u kulturi: Glazbena škola Josip Hatze (10.000 kn), program Grafiti na gradele (10.000 kn), manifestacija Božićni grad (20.000 kn), program za Dan općine (80.000 kn) i program Centra za kulturu Brač (10.000 kn).
Sutra: koliko i kome za sportske aktivnosti? (j.e.)

(124) objavljeno 22. 12. 22. u 21:40 h

********************


alt


ZADNJI JE DAN NASTAVE

Ove srijede (23. prosinca) zadnji je dan nastave u Osnovnoj školi Bol, a srednjoškolcima isti dan završava online nastava (nastava na daljinu). Time završava I. polugodište, a počinju zimski praznici.
Zbog epidemiološke situacije praznici su produženi za jedan tjedan, pa se nastava II. polugodišta planira od 18. siječnja. (j.e.)

(123) objavljeno 22. 12. 20. u 21:35 h

********************


alt


TRGOVINE ZA BLAGDANE

Na Božić ni jedna trgovina u Bolu neće raditi osim benzinske postaje (od 7 do 12 sati).
Na Badnjak (četvrtak) kraće je radno vrijeme u trgovinama prehrambenom robom. Studenac na Bračkoj cesti radi od 7 do 18 sati, Konzum i Tommy od 7 do 17 sati.
Drugog dana Božića, na blagdan sv. Stjepana (subota), Konzum ostaje zatvoren, a Studenac je otvoren od 7 do 14, a Tommy od 7 do 13 sati.
Novine izlaze u četvrtak kao trobroj, a prodavaonica Tiska u četvrtak radi od 8 do 18, a u subotu od 8 do 14 sati.

(122) objavljeno 22. 12. 20. u 21:30 h

*******************


alt


JADROLINIJA ZA PRAZNIKE

U petak, subotu i nedjelju katamaran plovi prema redu plovidbe kao nedjeljom. Iz Bola za Split je u 13:25, a iz Splita za Bol i Jelsu u 16:00 sati.
Trajekti također iz Supetra i iz Splita polaze kao nedjeljom s tim da na Badnjak i Božić (četvrtak i petak) nema zadnjeg trajekta iz Supetra u 22:45 te iz Splita u 23:59 za Supetar. (j.e.)

(121) objavljeno 22. 12. 20. u 21:25 h

********************


alt


alt


alt


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (8)

Nastavljamo primati fotografije dekoriranih dvorišta, balkona, kućnih ulaza … Na redu su došle, da vam ih predstavimo, tri svjetlom okićene okućnice. To su kuće Jerke i Joška Cvitanića na Račiću, Jurice Kusanovića na Kupini i Jure Šesnića u Ulici Domovinskog rata.

(120) objavljeno 22. 12. 20. u 21:20 h

********************


alt


alt


alt


DEKORACIJA NA JAVNIM PROSTORIMA

Općina je također odlučila uložiti nešto novaca za poboljšanje prazničke dekoracije na javnim površinama. Prati ih u tome i Bol poljoprivredna zadruga. Bilo bi lijepo za gledati da u večernjim satima svoje objekte ukrase i druge pravne osobe (hoteli, restorani, škola …).

(119) objavljeno 22. 12. 20. u 21:10 h

********************


alt

22. prosinca 2019. u 14 sati


alt

Nakon godinu dana: 22. prosinca 2020.


VREMEPLOV: PLIMA KAO IZNENAĐENJE

Ponekad objavljujemo ranije objavljene fotografije da se ne zaborave neke pojave ili događanja. Na današnji dan, 22. prosinca 2019., u bolskom portu zabilježili smo neuobičajenu pojavu – izuzetno visoku plimu. Kako to izgleda u normalnim okolnostima, vidimo na donjoj slici, koja je snimljena nakon godinu dana, 22. prosinca 2020. (j.e.)

(118) objavljeno 22. 12. 20. u 21:05 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 1.595 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.595 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 15.115. Među njima je 2.895 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 294 pacijenta.
Prošlog utorka imali smo 2.360 pozitivnih na 8.748 testiranih.
Jučer je preminula 71 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 197.323 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 3.328 preminulo, a ukupno se oporavilo 178.880 osoba, od čega 2.514 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 48.166 osoba.
Do danas je ukupno testirano 964.313 osoba, od toga 9.088 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (utorak, 22. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Splitsko-dalmatinska 228, Grad Zagreb 211, Primorsko-goranska 211, Zagrebačka 167, Osječko-baranjska 128, Sisačko-moslavačka 103, Šibensko-kninska 86, Karlovačka 68, Istarska 67, Međimurska 62, Varaždinska 46, Zadarska 42, Bjelovarsko-bilogorska 41, Virovitičko-podravska 29, Dubrovačko-neretvanska 26, Vukovarsko-srijemska 21, Ličko-senjska 16, Krapinsko-zagorska 12, Brodsko-posavska 12, Koprivničko-križevačka 10 i Požeško-slavonska 9.

U SDŽ 228 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU TROJE
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1.134 obrađenih testova u utorak ujutro bilo je 228 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 112, Kaštela 13, Trogira 12, Solina 11, Sinja 10, Dugopolja 7, Imotskog 7, Dugopolja 7, Klisa 6, Makarske 5, Podstrane 5, Omiša 4, Dugog Rata 4, Trilja 4, Podbablja 4, Pimorskog Doca 3, Jelse 3, Segeta 3, Pimorskog Doca 3, Prološca 2, Okruga 2, te po jedna osoba iz Nerežišća, Pučišća, Selca, Zagvozda, Hvara, Starog Grada, Brela, Dicma, Gradca, Muća i Otoka.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 128 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.538 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 172 COVID pozitivne osobe, dok je 16 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; tri muške osobe starosti 55,81 i 86 godina i jedna ženska osoba stara 93 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(117) objavljeno 22. 12. 20. u 21:00 h

utorak, 22. 12. 2020. *****


alt


IZ ŽUPANIJE SAMO S PROPUSNICOM

Odlukom je svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište i to od 23. prosinca (srijeda) do 8. siječnja.
Osnovni razlog donošenja ove Odluke je ograničavanje kretanja i putovanja koji nisu neophodni za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, i time sprječavanje prijenosa bolesti COVID-19.
Zahtjevi za izdavanje propusnica upućuju se županijskim stožerima prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev, odnosno Ravnateljstvu civilne zaštite ako se radi o drugom opravdanom razlogu.
Također, s obzirom na intenciju Odluke napominje se kako će Ravnateljstvo civilne zaštite restriktivno tumačiti „druge opravdane razloge“ te se mole građani da ne podnose zahtjeve za propusnice, ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište.
Naši čitatelji iz Splitsko-dalmatinske županije propusnice mogu zatražiti na e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , a informacije se mogu od 8 do 22 sata dobiti na telefone 021 400-141 ili 021 400-142.
Za povratak u županiju gdje imaju prebivalište ili boravište ne treba propusnica. Za posjet starijim roditeljima u drugu županiju neće se izdavati propusnica.
Do 18 sati, u ponedjeljak, nadležnima je stiglo preko 35.000 zahtjeva za propusnicom!
Policija će kontrolirati propusnice na 200 punktova u Hrvatskoj.

(116) objavljeno 21. 12. 20. u 20:55 h

********************


alt

Sanacija se čeka od kolovoza 2019. U planu je da se to ipak uradi 2021. godine


GDJE ĆE SE TROŠITI PRORAČUN? (2)

Za održavanje komunalne infrastrukture, kako smo jučer izvijestili, planirano je 1,5 milijun kuna, a za izgradnju komunalne infrastrukture u 2021. u proračunu je predviđeno čak 3.736.000 kuna.
Uredit će se Vukovarska ulica (50.000 kn), Postirska (400.000 kn), Pučiška (90.000 kn), cesta u R3 zoni (50.000 kn), potporni zid na obilaznici (100.000 kn) i potporni zid u naselju Blato (280.000 kn).
Planirano je popločavanje ulice Uz Obalu (100.000 kn), otkup parkirališta na ulazu u mjesto (280.000 kn), te izrada idejnog i glavnog projekta dvorane s garažom na Poljani (136.000 kn).
Opremit će se, također, dječje igralište (50.000 kn), otkupiti zemljište za zelene površine (50.000 kn), a za prometnu i turističku signalizaciju planirano je 25.000 kn, dok će se za novu komunalnu opremu potrošiti 250.000 kn.
U proračunu za 2021. predviđen je nastavak radova na rasvjeti prema Zlatnom ratu (100.000 kn), a rezervirana su i sredstva za otkup zemljišta za novo groblje (1.650.000 kn). Radit će se glavni projekt uređenja okoliša starog groblja (45.000 kn), a u planu je izgradnja prve faze novog groblja (200.000 kn).
Sutra: koliko je predviđeno za kulturu, predškolski odgoj i šport? (j.e.)

(115) objavljeno 21. 12. 20. u 20:50 h

********************


alt


POREZNA UPRAVA NAPLAĆUJE DUGOVANJA

Odlukom Općinskog vijeća sa 8. sjednice preneseni su na Poreznu upravu poslovi utvrđivanja i naplate općinskih poreza za 2021. godinu. Nastavak je to suradnje od ranijih godina, a Porezna uprava će, uz naknadu od 5 posto naplaćenog, potraživati prirez poreza na dohodak, porez na potrošnju te porez na korištenje javnih površina. (j.e.)

(114) objavljeno 21. 12. 20. u 20:45 h

********************


alt

U arhivi smo pronašli sliku s prošlogodišnje fešte u Berice


„BERICA“ OTKAZAO FEŠTU

Ove će godine u trgovačkom centru „Berica“ u Nerežišćima izostati do sada tradicionalna fešta. Razlog su epidemiološki razlozi, pa se u „Berice“ nadaju da će dogodine biti prilike za druženje. Inače, popusta će za blagdane biti, ali bez uobičajene reklame kako bi se izbjegla gužva u prodajnom prostoru. (j.e.)

(113) objavljeno 21. 12. 20. u 20:40 h

********************


alt


U HRVATSKOJ SAMO 766 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 766 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro bio ukupno 16.105. Među njima je 2956 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta.
Preminulo je 80 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 195.728 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.257 preminulo, ukupno se oporavilo 176.366 osoba, od toga 3208 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 50.799 osoba.
Do danas je ukupno testirano 955.225 osoba, od toga 4.614 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (ponedjeljak 21. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 114, Splitsko-dalmatinska županija 97, Osječko-baranjska 87, Bjelovarsko-bilogorska 70, Vukovarsko-srijemska 68, Zadarska 64, Brodsko-posavska 48, Varaždinska 46, Zagrebačka 34, Virovitičko-podravska 27, Karlovačka 25, Sisačko-moslavačka 24, Krapinsko-zagorska 21, Primorsko-goranska 11, Ličko-senjska 8, Istarska 6, Koprivničko-križevačka 5, Dubrovačko-neretvanska 4, Međimurska 4, Šibensko-kninska 2 i Požeško-slavonska 1.

U SDŽ 97 NOVOOBOLJELIH
"Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 382 obrađena testa u ponedjeljak ujutro bilo je 97 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 46, Kaštela 10, Podstrane 10, Omiša 7, Dugog Rata 4, Solina 4, Šolte 4, Trilja 3, Trogira 2, Muća 2, Makarske 2, Okruga 1, Podbablja 1 i Marine 1.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 56 osoba su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.347 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 179 COVID-pozitivnih osoba, dok je 16 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminulo je osam osoba; šest muških osoba starosti 73, 34, 71, 74, 86 i 63 godine i dvije ženske osobe stare 66 i 80 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID-infekciju."

(112) objavljeno 21. 12. 20. u 20:35 h
ponedjeljak, 21. 12. 2020. *****


alt


GDJE SE TROŠI PRORAČUN?

Tijekom 2021. planira se iz općinskog proračuna utrošiti 1.587.000 kn za održavanje komunalne infrastrukture na području općine. Gdje će se i koliko potrošiti? Za održavanje nerazvrstanih cesta (100.000 kn); održavanje javnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila (390.000 kn); održavanje javnih parkirališta (20.000 kn); održavanje javnih zelenih površina (380.000 kn); održavanje javne rasvjete (150.000 kn); održavanje groblja u Bolu i Murvici (50.000 kn); održavanje objekata javnog prijevoza (20.000 kn); održavanje građevina oborinskih voda (30.000 kn); održavanje zgrada u vlasništvu Općine ili ih koristi Općina (87.000 kn); održavanje ostale komunalne infrastrukture: ograđivanje nudističke plaže, biciklističke i penjačke staze, održavanje poljskih putova … (300.000 kn).
Općinsko vijeće do 31. ožujka 2022. trebao bi raspraviti koliko je i kako izvršeno od ovog plana. Na službenim stranicama Općine Bol bit će detaljnije objavljena svaka ova stavka.
Sutra: program gradnje komunalne infrastrukture. (j.e.)

(111) objavljeno 20. 12. 20. u 20:45 h

********************


alt


ISPLATE ZAPOSLENICIMA

Općinsko vijeće, usvajajući proračun za 2021., odobrio je i razne naknade koje će primiti zaposlenici općinske uprave i općinskih firmi (Centar za kulturu, Dječji vrtić Mali princ i Općinska knjižnica). Te će se isplate izvršiti u idućoj godini.
Za božićnicu će zaposlenicima biti isplaćeno po 2.500 kuna, isto toliko i za regres za godišnji odmor te poklon za djecu do 15 godina (sv. Nikola) po 600 kn.

Isti iznosi isplaćeni su i 2020. godine. (j.e.)

(110) objavljeno 20. 12. 20. u 20:40 h

********************


alt

Misa bdijenja u Samostanskoj crkvi 24. prosinca 2019. Prošle godine u Bolu je bila samo jedna misa bdijenja i jedna ponoćka. Ove godine je nešto drugačije


MISE NA BADNJAK I BOŽIĆ

Ovogodišnji raspored bogoslužja u bolskim crkvama uvjetovan je epidemiološkom situacijom. Kako bi se spriječilo okupljanje većeg broja vjernika u jednoj crkvi, na Badnjak će večernje svete mise, bdijenja i ponoćka, biti u isto vrijeme u obije crkve, Samostanskoj i Župnoj.
Mise bdijenja bit će u 19 sati, a mise ponoćke u 21 sat. Prema odluci Nacionalnog stožera misna slavlja na Badnjak moraju u Hrvatskoj završiti do 22 sata.
Na Božić, u petak, mise su kao i svake nedjelje. U Župnoj crkvi bit će u 9 i 18 sati, a u Samostanskoj crkvi u 10:30 sati. (j.e.)

(109) objavljeno 20. 12. 20. u 20:35 h

********************


alt


STIŽE ZIMA, A U BOLU KUPAČI

Noć od nedjelje na ponedjeljak je najduža u godini, a svijetli dio dana je najkraći. Traje svega 8 sati i 40 minuta. U ponedjeljak prije podne stiže – zima. Zimi usprkos, u nedjelju je u Bolu bilo tiho, sunčano i toplo. U 13:30 smo izmjerili na suncu 38 stupnjeva, a službena temperatura u 13 sati prema DHMZ bila je 17, a mora 16 stupnjeva.
Na Zlatnom ratu smo snimili u 13:30 sati – kupača. Nekolicina iz njegovog društva uživala je hodajući po plićaku.
Za Božić se, prema najavi meteorologa, može očekivati i snijeg. Kod nas u Dalmaciji u prvom dijelu dana puhat će jugo, a poslije podne bura i bit će hladnije. (j.e.)

(108) objavljeno 20. 12. 20. u 20:30 h

********************


alt


alt


alt


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (7)

Raduje nas da nam i čitatelji šalju fotografije prazničke dekoracije svojih kuća. U VII. nastavku objavljujemo dekor na kući Mate Šćepanovića (gornja slika) i dvije (od 8 primljenih) fotografija koje nam je poslao Ivica Baković. (m.š.)

(107) objavljeno 20. 12. 20. u 20:25 h

********************


alt


NEŠTO JE MANJE NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.975 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u nedjelju ujutro bio ukupno 18.627. Među njima je 2.976 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 290 pacijenata.
Preminulo je 76 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 194.962 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.177 preminulo, ukupno se oporavilo 173.158 osoba od toga 3.390 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 55.417 osoba.
Do danas je ukupno testirano 950.611 osoba, od toga 9.191 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (nedjelja, 20. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Grad Zagreb (226), Primorsko-goranska županija (221), Zagrebačka (184), Varaždinska (168), Splitsko-dalmatinska (154), Sisačko-moslavačka (115), Međimurska (112), Bjelovarsko-bilogorska (110), Krapinsko-zagorska (107), Osječko-baranjska (106), Virovitičko-podravska (74), Brodsko-posavska (73), Zadarska (71), Vukovarsko-srijemska (61), Požeško-slavonska (60), Karlovačka (36), Koprivničko-križevačka (29), Dubrovačko-neretvanska (23), Istarska (22), Šibensko-kninska (14) i Ličko-senjska (9).

U SDŽ 154 NOVOOBOLJELIH, DVOJE NA BRAČU
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 810 obrađenih testova danas je 154 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 58, Sinja 24, Dugopolja 12, Solina 8, Otoka 5, Imotskog 5, Kaštela 4, Trilja 4, Omiša 3, Dicma 3, Dugog Rata 3, Podstrane 3, Trogira 2, Hrvaca 2, Muća 2, Podbablja 2, Šestanovca 2, te po jedna osoba iz Supetra, Postira, Starog Grada, Brela, Klisa, Lokvičića, Prološca, Runovića, Segeta, Zagvozda, Zmijavaca i Makarske.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 82 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.052 osobe se nalaze u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 182 COVID pozitivnih osoba, dok je 17 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; tri muške osobe starosti 72, 72, i 81 godinu i dvije ženske osobe stare 72 i 96 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(106) objavljeno 20. 12. 20. u 20:20 h


nedjelja, 20. 12. 2020. *****


alt


GDJE SE TROŠI PRORAČUN?

Usvajanjem proračuna općine Bol za 2021. godinu, prihvaćeno je (bez rasprave) još 10 odluka: program održavanja komunalne infrastrukture za 2021. (1.587.000 kn); program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture (3.736.000 kn); javne potrebe u protupožarnoj zaštiti; javne potrebe u kulturi (1.418.010 kn); javne potrebe u predškolskom odgoju (2.400.000 kn); javne potrebe u športu (592.000 kn); iznosi božićnice, dara za djecu i regresa za godišnji odmor u 2021. godini; investicije općine Bol za razdoblje 2021. – 2023.; plan nabave (1.417.000 kn) te izvršenje proračuna za 2021. godinu.
O svakoj ovoj stavci detaljnije ćemo pisati u narednih nekoliko nastavaka u Bolskoj kronici. (j.e.)

(105) objavljeno 19. 12. 20. u 21:15 h

********************


alt


alt


HUMANITARNA AKCIJA OSNOVNE ŠKOLE

Učenici i djelatnici Osnovne škole Bol organizirali su i realizirali malu humanitarnu akciju prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu koju vodi Udruga Most u Splitu. Ova je uduga poznata po skrbi o beskućnicima i radu s mladima.

Donacije naše male škole velikog srca u ponedjeljak se vozi za Split, a ne preostaje drugo nego ostati solidarni i ponoviti akciju i sljedeće godine. Hvala svima koji su sudjelovali! Sretan Božić! (k.m.)

(104) objavljeno 19. 12. 20. u 21:10 h

********************


alt


NASTAVLJENI RADOVI NA ZGRADI „VODOVODA BRAČ“

Prošlog petka Skupština Vodovoda Brač raspravljala je o planu poslovanja u 2021. godini, a skupštinari su dobili na uvid Ugovor o kupoprodaji trafostanice Škrip. Usvojena je i dopuna poslovnika o radu Skupštine.

Na sastanku je bilo govora o potrošnji vode u prvih 11 mjeseci ove godine. U usporedbi sa istim razdobljem lani, ove je godine na Braču potrošeno 1.661.792 (12,6 posto manje), a 2019. godine 1.894.089 kubika. U Bolu je ove godine potrošeno 281.484 kubika, što je za 129.240 kubika manje nego lani. Razlog je uglavnom zbog lošije turističke sezone i kraćeg rada hotela.

Članovi skupštine su informirani da su 1. studenoga, kako je i ugovoreno, nastavljeni radovi na konačnom uređenju nove poslovne zgrade. Taj posao radi splitska tvrtka „Tromont“, a njihova ponuda je bila 19,9 milijuna bez PDV-a. (j.e.)

(103) objavljeno 19. 12. 20. u 21:05 h

********************


alt


alt


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (6)

Do sada smo vam prikazali 10 bolskih kuća ukrašenih svjetlećim parangalima. Nastavljamo danas sa slikama još dvjema dekoracijama. Snimili smo obiteljske kuće Dragutina Kale i Toma Breškovića.
Pozivamo naše čitatelje da nam pošalju neku lijepo ukrašenu kuću, okućnicu ili balkon. (foto: m. škrbić)

(102) objavljeno 19. 12. 20. u 21:00 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 2.752 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježena su 2.752 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u subotu ujutro bio ukupno 20.118. Među njima su 2.873 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 306 pacijenata.
Preminulo je 78 osoba.
U samoizolaciji su trenutno 57.544 osobe. Do danas je ukupno testirano 941.420 osoba, od toga 10.062 u posljednja 24 sata.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 192.987 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3.101 preminula, ukupno se oporavilo 169.768 osoba od toga 3.853 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (subota, 19. prosinca – podaci Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 484, Splitsko-dalmatinska županija 367, Zagrebačka 292, Primorsko-goranska 255, Osječko-baranjska 186, Bjelovarsko-bilogorska 136, Karlovačka 103, Šibensko-kninska 91, Zadarska 91, Krapinsko-zagorska 89, Varaždinska 88, Koprivničko-križevačka 86, Istarska 86, Brodsko-posavska 85, Međimurska 85, Vukovarsko-srijemska 65, Sisačko-moslavačka 64, Dubrovačko-neretvanska 36, Ličko-senjska 29, Požeško-slavonska 23 i Virovitičko-podravska 11.

U SDŽ 367 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU 14
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1.026 obrađenih testova u subotu ujutro bilo je 367 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 138, Sinja 41, Solina 25, Imotskog 13, Kaštela 13, Makarske 13, Omiša 9, Segeta 9, Dugopolja 7, Trogira 7, Otoka 7, Podstrane 7, Vrogrca 6, Podbablja 6, Trilja 6, Postira 4, Zmijavaca 4, Muća 4, Okruga 4, Dugog Rata 4, Supetra 3, Šestanovca 3, Ciste Provo 3, Bola 2, Milne 2, Starog Grada 2, Zagvozda 2, Vrlike 2, Brela 2, Dicma 2, Gradca 2, Hrvaca 2, Klisa 2, Prološca 2, te po jedna osoba iz Pučišća, Selca, Sutivana, Lećevice, Lokvičića, Lovreća, Marine, Šolte i Hvara.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 202 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.446 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 178 covid pozitivnih osoba, dok je 17 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije ženske osobe stare 83 i 84 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(101) objavljeno 19. 12. 20. u 20:55 h

subota, 19. 12. 2020. *****


alt


OSMA SJEDNICA U VELIKOJ DVORANI

Na dnevnom redu 8. sjednice Općinskog vijeća, koja je održana u petak (18. prosinca) bilo je usvajanje općinskog proračuna za 2012. godinu s projekcijom proračuna za 2022. I 2023. godinu te analiza stanja sustava civilne zaštite sa planom razvoja od 2021. do 2023. godine. Vijećnici su trebali odlučiti o prijenosu nekih poslova vezanih za porez (utvrđivanje i naplata), zatim raspraviti o Izvještaju o provedbi plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol, kao i donošenje odluke o usvajanju Godišnjeg plana za 2021. godinu. Vijećnici su dobili na znanje izvješće direktora teniskog turnira o troškovima organizacije WTA Croatia Bol Open 2020.
Na predloženi dnevni red nije bilo primjedbi i usvojen je jednoglasno.
Sjednica je održana, iz epidemioloških razloga, u Velikoj dvorani Doma kulture kako bi bio veći prostor između vijećnika i ostalih pozvanih (i prisutnih) na sjednici. (j.e.)

(100) objavljeno 18. 12. 20. u 21:30 h

********************


alt


USVOJEN PRORAČUN ZA 2021.

Načelnikov prijedlog općinskog proračuna usvojila je većina vijećnika, sa 6 glasova, dok ih je četvero bilo protiv. Proračun za 2021. iznosit će 24.358.014 kuna, a projekcijom za 2022. predviđeno je 24,9 milijuna, a za 2023. godinu 25,7 milijuna kuna.
Rasprava po prvoj točki dnevnog reda trajala je 45 minuta.
Nakon prošle sjednice (27. studenoga), u predviđenom roku, neki su vijećnici dostavili pet amandmana. Načelnik je prihvatio prijedlog Mate Petrića da se umjesto odvodnog kanala na Gnjilici otvori nova stavka „naknada dijela troškova izrade brane i odvodnog kanala za oborinske vode kod budućeg novog groblja“.
Katarina Marčić je tražila da se planira za Općinsku knjižnicu 10.000 kn za nastavak projekta Terra Croatica i 20.000 kn za projekt Bročko blogo. Amandman nije prihvaćen jer je za nastavak ovih projekata proračunom poredviđeno 30.000 kn. Ista je vijećnica predložila da se za uređenje Pučiške ulice planira 100.000 kn, a da se za toliko smanji donacija za WTA. Amandman je djelomično prihvaćen: za Pučišku ulicu rezervirat će se 90.000 kn, a za taj iznos se smanjuje konto otkupa zemljišta u vrtu Doma kulture. Katarina Marčić je također predložila da se iz proračuna izdvoji 20.000 kn za poklone sv. Nikole. Amandman nije prihvaćen jer poslodavac treba izdvojiti taj novac. Na sjednici je K. Marčić ponovila taj zahtjev uz obrazloženje da svi poslodavci ipak ne daju roditeljima novac, pa oni to moraju izdvajati, čak neke samohrane majke. Nakon ovog obrazloženja načelnik je obećao da će rebalansom proračuna biti predviđen iznos za roditelje kojima poslodavac ne izdvaja za dječji dar.
Nataša Paleka Jakšić predlaže da planiranih 400.000 kn za WTA turnir uplati za pomoć poduzetnicima i domaćinstvima za pripremu turističke sezone 2021. Amandman nije prihvaćen. Međutim, N. Paleka je i na sjednica obrazložila svoj prijedlog navodeći probleme nekih koji odvoz smeća plaćaju 12 mjeseci, a rade 6. Za pomoć obrtnicima založio se i Ivica Šćepanović. Za amandman N. Paleka glasalo je 4 vijećnika, a 6 ih je bilo suzdržano.
Tonči Buljan je ponovio svoj prijedlog koji nije, kao ostali amandmani, stigao načelniku u predviđenom roku. On je tražio da se umjesto za WTA turnir taj novac (370.000 kn) predvidi za dječji vrtić, a ostatak (30.000 kn) za knjižnicu. Vijećnici nisu prihvatili amandman T. Buljana: „za“ je bilo 4 glasa „protiv“ 1, a „suzdržanih“ 5.
Teniski turnir je čini se najveći (i možda jedini) kamen spoticaja kod rasprava o proračunu i rebalansima tijekom godine. Ivica Šćepanović je predložio da se iz proračuna izostave troškovi za turnir, ali da se rebalansom može naknadno uključiti. Načelnik nije to prihvatio jer organizator mora imati garanciju za potrebna sredstva, a hoće li turnira biti ovisi i od epidemiološke situacije. Tako je bilo i ove godine.
Katarina Marčić je mišljenja da Matu Petrića treba izuzeti od glasovanja jer njegov amandman znači financijsku korist za njegovu obitelj. Marjan Marjanović ima primjedbu da je ovo traženje, obitelj Petrić od Općine trebala tražiti prije početka radova na sanaciji, a ne nakon što su radovi izvedeni.
Kako drugih rasprava nije bilo, predsjednik vijeća je dao na glasovanje. Šest vijećnika je bilo „za“, a četvero „protiv“. To je značilo da je proračun općine Bol za 2021. – usvojen.
Sutra: ostali zaključci i odluke Općinskog vijeća. (j.e.)

(99) objavljno 18. 12. 20. u 21:25 h

********************


alt


OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU

Nakon 45 minuta, točnije nakon prve točke dnevnog reda i izglasanog općinskog proračuna za 2021., vijećnici oporbe, četvero nezavisnih vijećnika, napustilo je sjednicu. Očito su bili nezadovoljni rezultatom izglasavanja proračuna (6:4) pa su izišli iz dvorane. Peti član oporbe (Tonči Kukoč Bager) nije ni došao na sjednicu.
Predsjedavajući Matko Baković sa još pet vijećnika, nastavio je raspravom i usvajanje preostalih pet točaka dnevnog reda. Četiri su točke usvojene jednoglasno, a izvještaj direktora WTA tenis turnira primljen je na znanje.
Za svih preostalih pet točaka trebalo je svega četiri minute. (j.e.)

(98) objavljeno 18. 12. 20. u 21:15 h

********************


alt


IZABRANI REFERENTI

Povjerenstvo za izbor dva referenta (povjerenika i administrativnog tajnika) koji će raditi na određeno vrijeme za potrebe realizacije projekta obnove zemljišnih knjiga za područje općine Bol, objavilo je ukupne bodove nakon testiranja i razgovora s kandidatima.
Prema prikupljenim bodovima povjerenik bi trebao biti Juro Žuvić iz Bola (9+8=17 bodova), a administrativni tajnik Lucijana Midžić iz Škripa (8+9=17 bodova).
Rješenja će idućih dana dobiti svi kandidati koji su bili na provjeri, a onda imaju 15 dana za eventualne žalbe.
Odluku povjerenstva objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(97) objavljeno 18. 12. 20. u 21:10 h

********************


alt


alt


alt


SVJETLEĆE PRAZNIČKE DEKORACIJE (5)

U današnjoj Bolskoj kronici objavljujemo tri nove svjetleće dekoracije. Snimili smo ukrašene balkone i okućnice na kućama (stanovima) Mije Džambasa, Tomislava Deškovića i ulaz u kuću obitelji Selak. (m.š.)

(96) objavljeno 18. 12. 20. u 21:05

********************


alt


BEZ NAPUŠTANJA ŽUPANIJE

"Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanja u ovim zemljama ne može i neće biti. Cijepljenje je dobra vijest, ali će se to vjerojatno protegnuti kroz cijelu godinu. Ako budemo učinkoviti, moći ćemo odahnuti na polovini godini", kazao je u petak Davor Božinović.
"Šaljemo poruku kako treba primiriti stanovništvo, obeshrabriti posjete i druženje. Radi se o kombinaciji odluka Stožera i drugih aktivnosti vlade. Prvo, tu je početak školskih praznika čime se omogućava da učenici idu na raspust do 18. siječnja, smanjit će se kretanje i broj osoba u javnom prijevozu", govori Davor Božinović.
Kaže da će se u srijedu u vladi razgovarati s HGK-om i HOK-om i da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka.
Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.
Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.
Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrhu, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.
Treba posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.
Odluke o tome donose županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a za iznimne slučajeve odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.
Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.
Zabrana traje do 8. siječnja 2021. godine. (indeks)

(95) objavljeno 18. 12. 20. u 21:00 h

********************


alt


U HRVATSKOJ 3.272 NOVOZARAŽENA

U posljednja 24 sata zabilježena su 3.272 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u petak ujutro bilo je ukupno 21.297. Među njima je 2.918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta.
Preminulo je 68 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 190.235 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 3.023 preminule, ukupno se oporavilo 165.915 osoba, od toga 4.352 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 54.587 osoba. Do danas je ukupno testirano 931.358 osoba, od toga 10.849 u posljednja 24 sata.
Podsjetimo, prošlog petka smo imali 4.396 novih slučajeva od 11.687 testiranih. U četvrtak smo imali 3.918 novih slučajeva od 12.294 testiranih.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (petak, 18. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Grad Zagreb (494), Zagrebačka županija (433), Splitsko-dalmatinska (356), Primorsko-goranska (293), Osječko-baranjska (256), Sisačko-moslavačka (173), Varaždinska (167), Karlovačka (129), Zadarska (124), Međimurska (120), Virovitičko-podravska (100), Bjelovarsko-bilogorska (99), Koprivničko-križevačka (92), Krapinsko-zagorska (77), Istarska (74), Vukovarsko-srijemska (69), Brodsko-posavska (67), Šibensko-kninska (53), Požeško-slavonska (43), Ličko-senjska (34) i Dubrovačko-neretvanska (19).

U SDŽ 356 NOVOOBOLJELIH, DVOJE JE S BRAČA
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1.029 obrađena testa danas je 356 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 133, Sinja 34, Kaštela 26, Solina 18, Vrgorca 14, Imotskog 14, Podbablja 13, Trilja 12, Dugopolja 10, Makarske 8, Trogira 8, Podstrane 8, Omiša 7, Jelse 5, Podgore 5, Runovića 4, Starog Grada 3, Brela 3, Dugog Rata 3, Klisa 3, Dicma 2, Hrvaca 2, Prološca 2, Šestanovca 2, Šolte 2, Zmijavaca 2, Ciste Provo 2, te po jedna osoba iz Supetra, Postira, Gradca, Lovreća, Muća, Tučepi, Zagvozda i Hvara.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 197 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.218 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 176 Covid pozitivnih osoba, dok se 16 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je sedam osoba; četiri muške osobe starosti 78, 86, 59 i 70 godina i tri ženske osobe starosti 80, 77 i 88 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju.

(94) objavljeno 18. 12. 20. 20:55 hpetak, 18. 12. 2020. *****


alt


BOLSKO ULJE ZA KBC RIJEKA

U posljednja dva dana sa Brača je odvezeno 1.515 litara maslinovog ulja koje je prikupljeno na otoku za osoblje hrvatskih bolnica gdje se liječe oboljeli od koronavirusa. Akcija je inicirana u Sutivanu pod nazivom „Bročko uje za vridne jude“.
Bolsko ulje, 180 litara, upućeno jeu KBC Rijeka gdje je i primljeno (na slici).
- Ulje je namijenjeno covid odjelu u znak zahvalnosti i brižnosti koje već mjesecima posvećuju covid pacijentima. TZO Bol je zadovoljna odazivom mještana koji su donirali ulje koje će bar malo uljepšati blagdane liječnicima i zdravstvenom osoblju. Zahvaljujemo se svim mještanima i privrednim subjektima koji su pokazali plemenito srce i odazvali se ovoj akciji – piše u poruci iz Ureda TZO Bol. (đ.e.)

(93) objavljeno 17. 12. 20. u 20:35 h

********************


alt


ISPLAĆENE BOŽIĆNICE

Boljanima starijim od 80 godina tijekom srijede i četvrtka isplaćeno je po 300 kn na ime božićnica. Pravo na tu naknadu ima 70 Boljana, a novac je preuzelo njih 61. Božićnicu, po 500 kn, dobilo je četvero Boljana (Bolki) koji su u Domu za starije, a po 1.000 kn preuzelo je njih 16 koji imaju status invalida. (j.e.)

(92) objavljeno 17. 12. 20. u 20:30 h

********************


alt


alt


SVJETLEĆA PRAZNIČKA DEKORACIJA (4)

Nikolina i Šimo Babić stanuju u Ulici Uz Gospojicu 5, malo podalje od glavnog puta, pa se ne vidi njihov okićeni balkon. Oni to rade svake godine, pa njihov uradak predstavljamo da vide što više ljudi. (foto: j. marinković)

(91) objavljeno 17. 12. 20. u 20:25 h

********************


alt


INA PONOVNO DVOKRATNO

Nakon što su djelatnici iskoristili godišnji odmor, benzinska postaja INE od ovog petka (18. prosinca) ponovno radi dvokratno. Radno vrijeme od ponedjeljka do subote je od 7 do 12 te od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati.
Benzinska postaja, kao i ranijih godina, radit će za božićne blagdane i Novu godinu, ali samo kroj jutro. (j.e.)

(90) objavljeno 17. 12. 20. u 20:20 h

********************


alt


NOVOOBOLJELIH VIŠE NEGO JUČER

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.918 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ujutro bio ukupno 22.445. Među njima su 2.943 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 287 pacijenata.
Preminulo je 85 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 186.963 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2.955 preminulo.
Ukupno se oporavilo 161.563 osoba od toga 3.790 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 55.777 osoba. Do danas je ukupno testirano 920.509 osoba, od toga 12.294 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (četvrtak, 17. prosinca – izvješće Nacionalnog stožera): Grad Zagreb (559), Primorsko-goranska županija (467), Zagrebačka (398), Splitsko-dalmatinska (367), Osječko-baranjska (245), Varaždinska (206), Sisačko-moslavačka (199), Koprivničko-križevačka (181), Brodsko-posavska (175), Krapinsko-zagorska (135), Zadarska (131), Šibensko-kninska (130), Međimurska (125), Vukovarsko-srijemska (110), Karlovačka (103), Istarska (93), Bjelovarsko-bilogorska (89), Virovitičko-podravska (64), Požeško-slavonska (56), Ličko-senjska (46) i Dubrovačko-neretvanska (39).

U SDŽ 367 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU 14

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1.168 obrađena testa u četvrtak ujutro bilo je 367 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 154, Sinja 37, Imotskog 20, Omiša 20, Solina 20, Kaštela 19, Trilja 14, Nerežišća 6, Dugopolja 6, Makarske 5, Otoka 5, Podbablja 5, Dugog Rata 4, Gradca 4, Hvara 4, Supetra 3, Trogira 3, Runovića 3, Klisa 3, Bola 2, Postira 2, Dicma 2, Hrvaca 2, Jelse 2, Lovreća 2, Marine 2, Okruga 2, Podstrane 2, Prgometa 2, Segeta 2, Zmijavaca 2, te po jedna osoba iz Selca, Šestanovca, Tučepa, Zagvozda, Starog Grada, Brela, Muća i Primorskog Doca.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 201 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.172 osobe se nalaze u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 171 COVID pozitivnih osoba, dok je 16 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je šest muških osoba starosti 87, 91, 85, 80, 73 i 87 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

(89) objavljeno 17. 12. 20. u 20:15 h


četvrtak, 17. 12. 2020. *****


alt


NA BRAČU JE SVE VIŠE OBOLJELIH

"Žao nam je svih onih obitelji koje su izgubile svoje članove zbog covida-19. Drugi val je razoran i pogodio je i Hrvatsku i Europu. Brojevi su i dalje vrlo visoki, brojevi preminulih, i to znači da moramo i dalje provoditi mjere i ciljano ih postrožavati, a i da pomognemo prenapregnutom zdravstvenom sustavu", rekao je predsjednik Vlade Plenković u srijedu novinarima nakon izlaska iz izolacije.
Brojke postaju zastrašujuće, a narod, čini se, sve manje oprezniji! Na Braču, u svih 8 lokalnih jedinica (grad i sedam općina) u srijedu ujutro je bio barem jedan novooboljeli. Bilo ih je ukupno 40 (Supetar 12, Pučišća 8, Postira 6, Bol 4, Nerežišća 4, Milna 4. Selca 1 i Sutivan 1). Rekord je na Braču bio 10. prosinca kada je zabilježeno 47 novooboljelih u jednom danu.
O ozbiljnosti situacije govore i sljedeće brojke: u prosincu (od 1. do 16. prosinca) na Braču imamo 210 pozitivnih, a u Bolu 15. U studenome (30 dana) na Braču je bilo 130 oboljelih, a u Bolu 26.
Za Božić i Novu godinu ne treba očekivati popuštanje u ograničenjima. Naprotiv, možemo se nadati novim i strožim mjerama. Preporuka je da se što manje putuje!
Čestitati blagdane možemo telefonom ili mobitelom. (j.e.)

(88) objavljeno 16. 12. 20. u 20:25 h

********************


alt


ZA BOLNIČKO OSOBLJE 1.515 LITARA ULJA

Već smo objavili da je 65 fizičkih i pet pravnih osoba u Bolu doniralo za medicinsko osoblje u Hrvatskoj 178 litara maslinovog ulja. Ovu vijest moramo dopuniti informacijom koju je objavila TZ Sutivan, koordinator akciju na Braču: prikupljeno je ukupno 1.515 litara ulja.
Sada treba odlučiti kome i kako dostaviti ulje prikupljeno u humanitarnoj akciji „Bročko uje za vridne jude“. (j.e.)

(87) objavljeno 16. 12. 20. u 20:20 h

********************


alt


POČELA ISPLATA BOŽIĆNICA

U srijedu je počela isplata božićnica Boljanima starijim od 80 godina, korisnicima osobnih invalidnina i stanarima u Domu za starije. Iznos po 300 kuna dobilo je 27 osoba, jedan stanar u Domu za starije dobio je 500, a šestorici invalida isplaćeno je po 1.000 kuna.
Isplata se nastavlja i u četvrtak od 9 do 11 sati u Domu za kulturu. Obvezna je maska za lice, osobna iskaznica i OIB.
Nekolicina mlađih došla je u srijedu po novac misleći da pravo na božićnicu imaju svi umirovljenici, a ne samo oni stariji od 80 godina. (j.e.)

(86) objavljeno 16. 12. 20. u 20:15 h

********************


alt


alt


SVJETLEĆA PRAZNIČKA DEKORACIJA (3)

Sve je više kuća i balkona koje su Boljani ukrasili svjetlećim parangalima za božićne i novogodišnje praznike. Ovaj portal će nastaviti sa snimanjem i objavljivanjem okićenih kuća, ali nam svoje fotografije mogu poslati i naši čitatelji.
Današnje dvije fotografije s prazničkom dekoracijom snimili smo na kući Vlade Karninčića i Ane Pivčević. (foto: m. škrbić)

(85) objavljeno 16. 12. 20. u 20:10 h

********************


alt


REKORDNO UMRLIH U JEDNOM DANU

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.327 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u srijedu ujutro bio ukupno 22.402. Među njima je 2.907 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta.
Preminule su 92 osobe (crni rekord u Hrvatskoj).
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 183.045 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2.870 preminulo. Ukupno su se oporavile 157.773 osobe, od toga 2.694 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 53.286 osoba.
Do danas je ukupno testirano 908.215 osoba, od toga 11.387 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (srijeda, 16. prosinca – izvještaj Nacionalnog stožera): Grad Zagreb (464), Zagrebačka županija (401), Splitsko-dalmatinska (376), Primorsko-goranska (347), Osječko-baranjska (252), Međimurska (234), Varaždinska (231), Šibensko-kninska (134), Zadarska (122), Istarska (95), Bjelovarsko-bilogorska (95), Karlovačka (84), Krapinsko-zagorska (80), Sisačko-moslavačka (77), Brodsko-posavska (64), Koprivničko-križevačka (64), Vukovarsko-srijemska (58), Ličko-senjska (43), Virovitičko-podravska (41), Požeško-slavonska (33) i Dubrovačko-neretvanska (32)

U SDŽ 376 NOVOOBOLJELIH, NA BRAČU 40
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1189 obrađenih testova u srijedu ujutro je bilo 376 novooboljelih osoba na području SD županije.
Novooboljelih je iz Splita 133, Sinja 29, Makarske 24, Kaštela 22, Vrgorca 17, Solina 17, Supetra 12, Pučišća 8, Dugog Rata 8, Imotskog 8, Otoka 8, Klisa 7, Postira 6, Primorskog Doca 6, Omiša 5, Dugopolja 5, Podstrane 5, Bola 4, Nerežišća 4, Milne 4, Trogira 4, Vrlike 4, Segeta 4, Zmijavaca 3, Trilja 2, Baške Vode 2, Brela 2, Gradca 2, Lećevice 2, Muća 2, Podbablja 2, Podgore 2, Tučepa 2, te po jedna osoba iz Selca, Sutivana, Šestanovca, Ciste Provo, Hvara, Starog Grada, Dicma, Hrvaca, Lovreća, Okruga i Prološca.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 168 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3.082 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 182 covid pozitivne osobe, dok je 14 osoba na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je deset osoba: pet muških osoba starosti 86, 75, 76, 68 i 66 godina i pet ženskih osobe starosti 69, 70, 71, 83 i 89 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(84) objavljeno 16. 12. 20. u 20:05 h


srijeda, 16. 12. 2020. *****


alt


SVJETLEĆA PRAZNIČKA DEKORACIJA (2)

Nastavljamo s objavljivanjem dekoriranja privatnih kuća, okućnica i vrtova uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Lani smo napisali, a to moramo i ove godine ponoviti, najljepšu dekoraciju ima stambena zgrada u Ulici Tina Ujevića. Tko je sve sudjelovao u uređenju nije nam poznato, ali znamo da je vlasnik objekta Jakša Marinković Tomić. (foto: m. škrbić)

(83) objavljeno 15. 12. 20. u 21:00 h

********************


alt

Zbog epidemioloških razloga i 8. sjednica Općinskog vijeća održat će se u Domu za kulturu


U PETAK O PRORAČUNU ZA 2021.

Rasprava i donošenje odluke o proračunu općine Bol za 2021. i projekcija proračuna za 2022. i 2023. na dnevnom je redu Općinskog vijeća čiju je 8. sjednicu sazvao predsjednik Vijeća Matko Baković za idući petak. Proračun je na prvom čitanju bio na prošloj sjednici (27. studenoga), a troje vijećnika dostavilo je načelniku, kao predlagatelju proračuna, četiri amandmana. Jedan je amandman prihvaćen, jedan djelomično, a dva su odbijena. Amandmani jednog vijećnika nisu ni razmatrani jer su stigli nakon roka.
Na sjednici Općinskog vijeća raspravljat će se, između ostalog, o civilnoj zaštiti, a vijećnici su uz poziv dobili i izvještaj direktora WTA tenis turnira Feliksa Lukasa s popisom troškova za organizaciju turnira 2020. godine koji, zbog koronavirusa, nije ni održan. (j.e.)

(82) objavljeno 15. 12. 20. u 20:55 h

********************


alt


TESTIRANJE ZA DVA RADNA MJESTA

Tijekom utorka obavljeno je testiranje prijavljenih kandidata za dva radna mjesta u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Bol. Oglasom su tražena dva referenta (povjerenik i administrativni tajnik) za potrebe realizacije projekta obnove zemljišne knjige za područje općine Bol.
Za administrativnog tajnika javilo se 9 kandidata, ali se na testiranje pojavilo njih četvero. Slično je bilo i za izbor povjerenika. Molbe je poslalo njih šestero, a na testiranju ih je došlo četvero.
Neki su se prijavili za oba radna mjesta.
Nakon testiranja predstoji još razgovor s kandidatima s provjerom rada na računalu, a to će se obaviti u četvrtak (17. prosinca) u 8:30 sati u prostorijama Općine Bol. Nakon razgovora i provjere rada na računalu tročlano će povjerenstvo odabrati dva kandidata.
Službenu obavijest o provedenom testiranju objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(81) objavljeno 15. 12. 20. u 20:50 h

*********************


alt


U HRVATSKOJ 2.360 NOVOOBOLJELIH

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.360 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak ujutro bio ukupno 21.861. Među njima je 2.897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 304 pacijenta.
Preminule su 73 osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 179.718 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2.778 preminulo, ukupno se oporavila 155.079 osoba od toga 3.195 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 51.108 osoba.
Do danas je ukupno testirano 896.828 osoba, od toga 8.748 u posljednja 24 sata.

NOVOOBOLJELI PO ŽUPANIJAMA (utorak, 15. prosinca – objava Nacionalnog stožera): Grad Zagreb 417, Splitsko-dalmatinska županija 378, Zagrebačka 248, Osječko-baranjska 206, Sisačko-moslavačka 139, Primorsko-goranska 122, Zadarska 106, Šibensko-kninska 104, Karlovačka 103, Istarska 87, Varaždinska 84, Koprivničko-križevačka 83, Međimurska 76, Vukovarsko-srijemska 41, Bjelovarsko-bilogorska 35, Brodsko-posavska 30, Ličko-senjska 26, Požeško-slavonska 26, Dubrovačko-neretvanska 24, Krapinsko-zagorska 21 i Virovitičko-podravska 4.

U SDŽ 378 NOVOOBOLJELIH, DVOJE NA BRAČU
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1.134 obrađena testa u utorak ujutro bilo je 378 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 132, Sinja 40, Kaštela 27, Imotskog 20, Omiša 19, Trilja 16, Makarske 14, Dugog Rata 8, Dugopolja 8, Podbablja 8, Segeta 8, Podstrane 6, Otoka 6, Trogira 5, Klisa 4, Marine 4, Muća 3, Okruga 3, Dicma 3, Tučepa 3, Vrgorca 2, Brela 2, Primorskog Doca 2, Prološca 2, Hrvaca 2, Ciste Provo 2, te po jedna osoba iz Milne, Selca, Gradca, Jelse, Lovreća, Podgore, Runovića i Šestanovca.
Od ukupnog broja novooboljelih osoba 191 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2.762 osobe nalaze se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC Split nalazi se 199 COVID pozitivnih osoba, dok se 16 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je osam osoba; pet muških osoba starosti 77, 84, 82, 82 i 79 godina i tri ženske osobe starosti 91, 77 i 67 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

(80) objavljeno 15, 12. 20. u 20:45 h

ZA RANIJE VIJESTI U PROSINCU KLIKNI