Arhiv 2020. / I.

Vijesti objavljenje u siječnju 2020.

objavljeno 125 vijesti i 185 fotografijapetak, 31. 01. 2020. *****


alt


TKO TREBA DRŽAVNU POTPORU?

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je u siječnju ove godine informativnu radionicu za dostavu projektnih prijedloga za poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II Referentni broj: KK.01.2.1.02.“, a cjelokupan sadržaj radionice dostupan je na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Poziv vrijedan 770 milijuna kuna je namijenjen novoosnovanim mikro, malim, srednjim i velikim poduzećima. Temeljem ovog Poziva dodjeljivat će se državne potpore poduzetnicima koji provode projekte istraživanja i razvoja s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa, koji ulažu u vlastite istraživačko-razvojne kapacitete ili jačaju suradnju sa znanstveno-istraživačkim institucijama.
Ovim će se Pozivom sufinancirati razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje i razvoj, te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poticanje njihove suradnje s partnerima uključujući suradnju s organizacijama za istraživanje i širenje znanja. Projekt mora rezultirati razvojem novih ili znatno poboljšanih proizvoda (dobro ili usluga) koje proizlaze iz istraživačko-razvojnih aktivnosti prijavitelja i partnera (ukoliko postoje partneri na projektu).
Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga putem sustava eFondovi od 14. veljače od 11 sati do 29. lipnja 2020. godine u 11 sati.
Ukupni najviši iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 30.000.000 HRK po projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu je 1.000.000 HRK.

(125) objavljeno 30. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


BEZ PALME NA LOŽI

Bager „Grabovog rata“ u četvrtak je imao posla u parku na Loži. Trebalo je ukloniti ostatke palme koja je zbog bolesti ranije bila posjećena. Umjesto palme neće se posaditi nikakvo drugo stablo. (j.e.)

(124) objavljeno 30. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


VRATILA SE „VIDA“

Katamaran „Vida“ od četvrtka popodne ponovno je na liniji Split – Bol – Jelsa. Vratio se nakon što je bio na uobičajenom godišnjem remontu u brodogradilištu. Putnici koji su s njim došli iz Splita pohvalno govore o unutrašnjem uljepšavanju.
Mnogi smatraju da je katamaran „Vida“ najljepši i za putnike ugodniji od svih ostalih katamarana „Jadrolinije“, koji su dolazili u Bol.
„Vide“ nije bilo u Bolu od 14. prosinca. (j.e.)

(123) objavljeno 30. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


NAŠA POSLA: JESU LI POŠTARI ZA SVE KRIVI?

Znali smo i mi napisati o problemima dostave pisama, posebno računa, kojima iz Splita do dostave u Bolu treba 8 (osam) dana. Čini se da za sve ipak ne treba kriviti poštare.
Ima li na svakom objektu (ulazu) kućni broj? Ima li poštanski sandučić gdje se može ubaciti pismo ili obavijest?
Ima vlasnika kuća, a najčešće su to oni koji u Bolu dolaze samo ljeti, koji su iz samo njima znanim razlozima, skinuli tablicu sa kućnim brojem, a još je više objekata koji nemaju poštanskog sandučića!
Kako poštar može pronaći točnu adresu i gdje mogu ostaviti pismo ili obavijest? Možda na dovratniku, kao što se to vidi na našoj slici.
Nedavno usvojenom Odluku o komunalnom redu, ali to je obveza i od ranije: Općina brine o tablama s nazivom ulica, a vlasnici kuća naručuju (i plaćaju) brojeve i poštanske sandučiće.
(j.e.)

(122) objavljeno 30. 01. 20. u 21:25 hčetvrtak, 30. 01. 2020. *****


alt


BROČKI KARNAVOL: ŽIVOT JE MASKENBAL!

Mi smo Bročani i volimo Broč.
A na Broču maškaranih bali na koje vajo poč!
Sada kada smo preuzeli ključeve i cilu vlast, a onu smo poslali di joj je i misto – ča daje od nas!
I staro i mlado – samo veselo i maškarano!
Priko šetemone pomalo, a vikendom udarno!
Da se ne izgubite širite informacije na sav glas – di van Karnavol poručuje štacije balih za sve nas:
Nerežišća, 1. veljače (subota): MASKENBAL;
Sutivan, 8. veljače (subota): MASKENBAL;
Selca, 15. veljače (subota): MASKENBAL; 23. veljače (nedjelja): KARNAVOL; 25. veljače (utorak): DRAMSKA DRUŽINA „MIRINA“ nastupa u kino dvorani;
Milna, 22. veljače (subota): KOLENDOVANJE PO KUĆAMA (ujutro) i DJEČJI MASKENBAL (popodne) te MASKENBAL (navečer);
Postira, 22. veljače (subota): DJEČJI MASKENBAL (popodne) i MASKENBAL (navečer).
Bol, 16. veljače (nedjelja): DJEČJI MASKENBAL:
Bol, 25. veljače (utorak): KARNAVOL (povorka, tastamenat, spaljivanje Jure Karnavola, pašticada) i MASKENBAL.
Dragi mještani, dragi gosti i svi drugi!
Izaberite di, kada i kako se profeštat pri nego se Karnavolu presudi!
Živija nam BROČKI KARNAVOL!
Živija nam život koji je MASKENBAL!!!
(b.m.)

(121) objavljeno 29. 01. 20. u 22:10 h

********************


alt


alt


BAGER OŠTETIO VODOVODNU CIJEV

U utorak iza 13 sati, bager koji je kopao kanal za kanalizaciju budućih apartmana, oštetio je vodovodnu cijev zbog čega je, dok je trajala sanacija, veći dio Bola ostao bez vode. Oštećenje vodovodne cijevi, profila 300 mm, dogodilo se na odvojku prometnice od Bračke ceste prema Reciklažnom dvorištu.
Na poziv je došla iz Supetra ekipa Vodovoda Brač, ali su ubrzo utvrdili da nemaju odgovarajući dio za popravak cijevi pa su trebali čekati da im se to dopremi čak iz Splita. Trajekt je u 19.15 došao u Supetar, a potreban dio cijevi, u Bol iza 20 sati.
Pod reflektorom se nastavilo raditi i rekli su nam na gradilištu da će vode ponovno biti iza 22 sata. (j.e.)

(120) objavljeno 29. 01. 20. u 22:05 h

********************


alt


UKLONJENI OSTACI TRI PALME

Radnici „Grabovog rata“ u utorak su počeli s uklanjanjem ostataka palmi na rivi ispred trgovine „Konzum“. Na mjestu gdje su nekada bile tri palme, zasađene 1965. godine, posadit će se tri murve. Već su nabavljene i visoke su preko četiri metra.
Za potpuno uređenje ovog dijela rive trebat će desetak dana. (j.e.)

(119) objavljeno 29. 01. 20. u 22:00 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: OMČA NA STABLU

Jedan nas je čitatelj upozorio, a mnogi tuda prolaze ali ne vide, na željeznu „omču“ koja je prije nekoliko (?) godina postavljena na jednom od stabala na istočnoj strani plaže Zlatni rat. To je uzrokovalo da se stablo osuši i morat će se ukloniti. Stablo i uređaj!
Čemu služi odašiljač, tko je vlasnik i je li ima (i čiju) suglasnost za postavljanje? Je li trebao, barem povremeno, netko kontrolirati tajanstvenu napravu? (j.e.)

(118) objavljeno 29. 01. 20. u 21:55 h

********************


alt


GDJE JE OGLEDALO?

Na križanju ulica Uz Gospojicu i Novi put poodavno su, zbog veće sigurnosti u prometu, postavljena dva ogledala na jednom stupu. Tamo je sada stup ali s jednim ogledalom. Jedan je NESTAO. Odnio ga vjetar ili možda neki kamion, onako u prolazu. (j.e.)

(117) objavljeno 29. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt

Tko se još sjeća Starog placa Hajduka?


KVIZ: „POD BIJELIM BARJAKOM“

Naš Hajduk u suradnji sa Zenta Club u utorak 4. veljače u 20 sati organizira drugo izdanje kviza „Pod bijelim barjakom“ na temu povijesti i sadašnjosti Hajduka, njegovih navijača i svega ostalog vezanog uz Bile. Na prošlom izdanju kviza sudjelovalo je više od 100 natjecatelja, a prvo mjesto odnijela je ekipa sastavljena od predstavnika Društava prijatelja Hajduka iz Sinja i Zadra.
Kroz povijest su navijači na različite načine promicali Hajduk i hajdučke vrijednosti. Sljedeći utorak se i vi imate priliku pridružiti ovom dugom povijesnom nizu sudjelovanjem u kvizu „Pod bijelim barjakom“ i pokazati koliko znate o povijesti najdražeg kluba.
Različita pitanja iz svih perioda Hajdukove povijesti, a nakon kviza očekuje se i druženje. Pripremili smo i nagrade za najbolje poznavatelje Hajdukove povijesti. Ekipe mogu imati do 4 igrača. Broj ekipa je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme.
Prijaviti se možete putem linka http://bit.ly/PrijavnicaKviz

(116) objavljeno 29. 01. 20. u 21:45 hsrijeda, 29. 01. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


ZABRANA SIDRENJA OKO ZLATNOG RATA!

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zabranit će sidrenja oko plaže Zlatni rat kako bi se zaštitilo podmorje i podmorske instalacije – jedan je od zaključaka sastanka održanog ovog utorka u Ministarstvu u Zagrebu, a prisutni su bili Josip Bilaver, državni tajnik, Siniša Orlić, pomoćnik ministra iz Uprave za sigurnost plovidbe, Nina Perko, savjetnica u Ministarstvu, predstavnici Lučke kapetanije Splita i Dubrovnika, Udruga brodara kao i bolski načelnik Tihomir Marinković.
Tema sastanka bila je sigurnost plovidbe, opterećenost luka i akvatorija …
Na idućem sastanku pozvat će se i agencije koje organiziraju putovanja mini-kruzerima, a bit će rasprave vezano za veću sigurnost na moru, posebno u prijevozu kupača brodicama do plaža.
Idućeg tjedna nastavit će se na ovu temu razgovarati u SDŽ, u Županijskom uredu za urbanizam, kako bi se našlo adekvatno rješenje za privez sve većeg broja mini kruzera, a zna se da je za iduće ljeto nabavljeno novih 18 brodova. (j.e.)

(115) objavljeno 28. 01. 20. u 22:15 h

********************


alt


U BOLU (JOŠ) NEMA GRIPE

U Bol još nije zabilježen ni jedan slučaj gripe – saznali smo od dr. Vesne Tomić, liječnice u bolskoj ambulanti. Međutim, posljednjih dana registrirano je u Bolu više slučajeva crijevne viroze. To zahtjeva 5-6 dana bolovanja. (j.e.)

(114) objavljeno 28. 01. 20. u 22:10 h

********************


alt


PODREZIVANJE STABALA

Radnici „Grabovog rata“ počeli su u utorak s podrezivanje grana murve koja ljeti stvara zaštitu od sunca na štekatu caffe bara „Loža“. Grane je trebalo skratiti jer su preveliko opterećenje za staru murvu.
Idućih dana, kada dozvole vremenske prilike, nastavit će radom i na ostalim zelenim površinama.
Prorjeđivanje šume oko plaže Zlatni rat, što je počelo prošle godine, nastavit će prvog vikenda u veljači „Grabov rat“ i DVD Bol.
U planu je urediti i prostor ispred „Konzum“ gdje se planira umjesto uklonjene tri palme posaditi – murve. (j.e.)

(113) objavljeno 28. 01. 20. u 22:05 h

********************


alt


IZ DRUGIH MEDIJA: GALERIJA MALOG FORMATA

U Bolu na Braču sljedećeg će se ljeta otvoriti Galerija malog formata, čiji će postav okupiti oko 250 umjetničkih radova malog formata, realiziranih u najrazličitijim medijima, tehnikama i materijalima – od slika i skulptura, preko mozaika i vitraja, pa do video radova. Smještena u samom gradskom centru, na prvom katu zgrade iz 19. stoljeća, buduća galerijska lokacija zahtijevala je potpunu transformaciju prostora, koji treba biti prilagođen novoj funkciji i specifičnoj galerijskoj zbirci – o tome opširno piše VIZ KULTURA, portal o vizualnim umjetnostima i kulturi, a mi prenosimo dio tog teksta.
Galerija malog formata oblikovana je kao izložbeni prostor za prezentaciju različitih umjetnika iz donirane privatne kolekcije minijatura Ivice Karninčića – Koloča. Projektom je postignuta potpuna transformacija postojećih uredskih prostorija u otvoreni izložbeni prostor s minimalnim brojem arhitektonskih elemenata.
Nalazi se na prvom katu u zgradi Prve hrvatske čitaonice iz 19. stoljeća u centru mjesta i dio je ponude javnih sadržaja budućeg gradskog hotela investitora Bol poljoprivredne zadruge.
Projektantski pristup temeljio se na potrebi smještaja velikog broja slikarskih i kiparskih minijatura u malom prostoru od gotovo 115 m2. Osim toga, u istom je prostoru bilo potrebno predvidjeti i mjesto za brojne umjetničke monografije, kao i prostor za pohranu umjetničkih djela kako bi postav mogao biti varijabilan …
Postav galerije bit će spreman u ljeto 2020. godine.
Autori projekta su Petar Kozina i Nera Nejašmić Kozina sa suradnicima (Lucia Kalogjera i Ante Pirc), investitor je Bol poljoprivredna zadruga, glavni izvođač bio je Bilić d.o.o. Bol, a vitrine je izradio Svijet stakla d.o.o. iz Zadra.

(112) objavljeno 28. 01. 20. u 22:00 h

********************


alt


NOĆ MUZEJA U SPLITU

Objavili smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici da ove godine nema nikakve organizacije na Braču u povodu Dana muzeja (31. siječnja). Tko voli i ima vremena, najlakše je u subotu na nekoliko sati otputovati u Split.
Objavljujemo gdje se sve organizira Noć muzeja:
• Muzej grada Splita, Papalićeva 1, 18 – 01 h
• Podrumi Dioklecijanove palače, 18 – 01 h
• Galerija Emanuel Vidović, Poljana kraljice Jelene 4, 18 – 01 h
• Kula Dioklecijanove palače, Hrvojeva 1, 18 – 01 h
• Galerija Meštrović, šetalište I. meštrovića 46, 18 – 01 h
• Etnografski muzej, Iza Vestibula, 18 – 01 h
• Arheološki muzej, Zrinsko-Frankopanska 15, 18 – 01 h
• Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Šetalište I. Meštrovića 18, 18 – 01 h
• Hrvatski pomorski muzej, Glagoljaška 18 (Gripe), 18 – 01 h
• Prirodoslovni muzej i Z00 vrt, Poljana kralja Trpimira 3, 18 – 01 h
• Foto klub Split, Marmontova 5, 19 – 23 h
• Multimedijalni kulturni centar, Ulica slobode 28, 21 – 22.30 h
• Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, 18 – 24 h
• Sveučilišna galerija Vasko Lipovac, Ruđera Boškovića 31, 19 – 23 h
• Umjetnička akademija, Glagoljaška 18, 18 – 23 h
• Škola likovne umjetnosti, Fausta Vrančića 15, 19 – 21.30 h
• Gradska knjižnica Marka Marulića, Ulica slobode 2, 8 – 20 h
• Stadion HNK Hajduk, VIII. mediteranskih igara 2, 18 – 23 h
• Muzej sporta, Osječka 11, 18 – 23 h

(111) objavljeno 28. 01. 20. u 21:55 h
utorak, 28. 01. 2020. *****


alt


SJEĆANJE NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Učenici i djelatnici Srednje škole Bol predavanjima i učeničkim radovima prisjetili su se ovog ponedjeljka žrtva zloglasnih nacističkih logora Holokaust. U poslijepodnevnim satima su s odgajateljem i profesorom Denijem Bjelobradićem obilježili ovaj tužan dan paljenjem svijeća kraj zgrade škole. Naime, u svijetu se 27. siječnja obilježava kao dan spomena na Holokaust. Tog datuma, u 9 sati ujutro, 1945. godine su sovjetski vojnici oslobodili zatočenike logora Auschwitz koji je danas memorijalni centar pod zaštitom UNESCO-a na području južne Poljske. Procjenjuje se da je zbog nacističkog antisemitizma ranih četrdesetih godina dvadesetog stoljeća život izgubilo oko šest milijuna Židova.
*****
U jednom drugom nacističkom logoru, onom u Mauthausenu (Austrija), bilo je dvije godine zatočeno sedmero Boljana: Jerko Kukoč, Nikica Marinković Šimić, Mate Marinković Špodić, Pjero Marinković Špodić (umro u logoru), Vinko Karmelić Marije, Dušan Devlahović i Marko Marinković Tomić. (m. škrbić)

(110) objavljeno 27. 01. 20. u 22:00 h

********************


alt


alt


alt


NOVO NAVALNO VOZILO ZA DVD BOL

Službeno je u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) ovog ponedjeljka (27. siječnja) obavljena primopredaja novog navalnog vozila za potrebe DVD-a Bol. Idućih dana novo će vozilo u Bol dopremiti tvrtka Hidraulika Kurelja iz Donje Stubice.
Navalno vozilo je marke MAN TGM 13 290 sa spremnikom za vodu od 3.700 litara i spremnikom pjene od 300 litara. Ima pogon 4x4 i ima svu potrebnu opremu.
- Zahvaljujemo općini Bol na financijskoj podršci našem projektu – rekao nam je Stipe Marinković, zapovjednik DVD-a. (Općina Bol u potpunosti je financirala, sa 1.6 milijuna kuna, nabavku novog vozila.)
S njim su u delegaciji, na primopredaji vozila u Ilirskoj Bistrici, bili Goran Jekić, Nikola Topalović, Ivica Čović i Goran Marjanović. (n.t.)

(109) objavljeno 27. 01. 20. u 21:55 h

********************


alt

Posjeta na prvoj edukaciji bila je iznad očekivanja


DRUGA RADIONICA ZA IZNAJMLJIVAČE 4. VELJAČE

Drugu ovogodišnju radionica za privatne iznajmljivače. Turistička zajednica općine Bol, organizira u utorak, 4. veljače s početkom u 9 sati, također u prizemlju Doma kulture.
• MODUL: AIRBNB PLATFORMA ZA POČETNIKE I NAPREDNE KORISNIKE: Uvod u rad sa platformom; Registracija, provizija, kvaliteta objekta; Pozicioniranje i vidljivost objekta; Naputci za bolju popunjenost ( status superhost, smart prices, last/first minute, instant booking); Promjene unutar Airbnb.
• MODUL: BOOKING.COM PLATFORMA ZA POČETNIKE I NAPREDNE KORISNIKE:
Registracija na platformi; Specifikacije provizija, vođenje kalendara, izmjene cijena; Odgovaranje na pozitivne/negativne komentare; Potezi za bolje pozicioniranje na stranicama (genious status, partnership program); Tehničke izmjene unutar platforme.

Radionica je namijenjena svim onim koji bi željeli započeti raditi sa jednom od navedenih platformi ili unaprijediti dosadašnje iskustvo u svrhu bolje popunjenosti smještajnih kapaciteta.
Planirano vrijeme trajanja radionice je 4 sata. (đ.e.)

(108) objavljeno 27. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt


alt

Noć muzeja prošle godine na Aerodromu Brač


BRAČ BEZ NOĆI MUZEJA

U medijima se najavljuju razna događanja 31. siječnja u Noći muzeja. Prisjećamo se prošlogodišnje manifestacije koju su organizirali na bračkom aerodromu Centar za kulturu Brač i Aerodrom Brač. To je bila deveta po redu organizirana manifestacija koju je osmislio Centar za kulturu Brač, a na Aerodromu Brač došli su ljudi iz svih bračkih mjesta. Pitali smo dosadašnju organizatoricu, ravnateljicu Jasnu Damjanović, što možemo očekivati ove godine?


„Dragi prijatelji bračke kulturne baštine,
nakon održanih devet Noći muzeja i lijepih zajedničkih druženja na Braču, obavještavamo vas da ove godine nismo u mogućnosti organizirati Noć muzeja zbog građevinskih i drugih radova. Tijekom idućih dana prisjetit ćemo se događanja i lijepih uspomena s prethodnih devet Noći muzeja, objavljujući fotografije i snimke na našoj facebook stranici. Zahvaljujemo vam na razumijevanju, dosadašnjoj podršci i sudjelovanju u našim manifestacijama.
Radujemo se budućim suradnjama u novim muzejskim pričama!“


U događanjima na Noći muzeja možemo sudjelovati jedino ako navratimo 31. siječnja do Splita i vratimo se kući trajektom u ponoć. (j.e.)

(107) objavljeno 27. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


ZATVARA SE PRILAZNA CESTA DO BLATA

Idućeg tjedna, u prilaznoj cesti naselju Blato, radnici Vodovoda Brač iz Supetra radit će na spajanju hotela „Park“ na kanalizaciju. Radit će se nekoliko dana, a zbog kopanja kanala, neće biti moguć prilaz automobilima.
Ovo je obavijest iz „Sunce hotela“ kako bi stanovnici u naselju Blato idući tjedan preparkirali osobne automobile izvan naselja.
Točan datum početka radova i vrijeme trajanja još ćemo jednom objaviti u Bolskoj kronici, pretpostavljamo u subotu ili nedjelju. (j.e.)

(106) objavljeno 27. 01. 20. u 21:40 h
ponedjeljak, 27. 01. 2020. *****


alt


alt


alt


alt

Toma Stipičić, zamjenik zapovjednika DVD-a


VATRA U OBJEKTU BEZ STANARA

Zbog požara na stambenoj zgradi Uz Poljanu 21, bolski su vatrogasci zatražili od Elektrodalmacije iz Supetra, prije same akcije gašenja, da isključi struju. Oni su to učinili, pa je dio domaćinstava ostao u mraku, iako je bilo jutro. Vatrogasci su poziv dobili u 7.10, a već u 7.18 sati na gašenju je bilo 12 članova DVD-a Bol sa 4 vozila. Pomogli su im i susjedi, a akcijom je rukovodio Toma Stipičić, zamjenik zapovjednika DVD-a.
Na požarište je iz Supetra sa dva vozila stigla i Elektrodalmacija, ali i policija koja je obavila očevid.
Vatra je potpuno uništila dograđeni dio stambene višekatnice koji se nekada koristio kao konoba, a sada je to pretvoreno u skladište površine 20 kvadratnih metara. Tu je sve izgorjelo, kao i krov te roba i namještaj u prostoriji. Izvana je izgorio jedan klima uređaj. Vatrogasci su spriječili da se vatra proširi na susjedne objekte, sa zapadne i istočne strane.
Štetu i uzroke požara trebat će tek utvrditi. U objektu gdje se pojavila vatra nije bilo stanara, a tijekom akcije gašenja nitko nije ozlijeđen.
Vatra je lokalizirana u 8.20, a u službenom dnevniku je zapisano da je požar ugašen u 9.45 sati. (j.e.)

(105) objavljeno 26. 01. 20. u 21:55 h

********************


alt


alt


ZAPALILI VATRU I OTIŠLI KUĆI?!

Vatrogasci su u nedjelju tijekom jutra imali još jednu intervenciju. Na ledini preko puta ulaza u market „Studenac“, na Bračkoj cesti, netko je zapalio vatru i – otišao. Vaš novinar je u 11,50 primijetio dim i otvoreni plamen te je bez mnogo razmišljanja pozvao vatrogasce. Oni su upravo raspremali opremu u svojim barakama, nakon jutrošnje intervencije kod Poljane, ali su s vozilo ubrzo došla dva vatrogasca i pogasili oganj.
Naši mještani se mnogo ne obaziru na upozorenje da je i u zimskom periodu obaveza obavijestiti vatrogasce da o paljenju vatre na otvorenom. Tko to ne učini prijeti mu novčana kazna, a ona je posebno velika ako dođe do požara. „Junak“ naše priče ne samo da nije nazvao vatrogasce, nego je ostavio da vatra gori i otišao, pretpostavljamo, kući na ručak.
Vrijeme je bilo – vjetrovito! (j.e.)

(105) objavljeno 26. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt


KAROLINA UMJESTO JUDITE

U nedjelju je, prema redu plovidbe, katamaran „Judita“ u 13.25 iz Bola krenuo za Split. Nije se međutim vratio iz Splita za Bol i Jelsu. „Juditu“ je zamijenio katamaran „Karolina“.
Uskoro bi se na liniju Jelsa – Bol – Split trebao vratiti katamaran „Vida“ koji je 14. prosinca prestao dolaziti u Bol zbog godišnjeg remonta. (j.e.)

(103) objavljeno 26. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Vrh plaže Zlatni rat 26. siječnja 2020.


alt

Zlatni rat 10. studenoga 2019.


OKOM KAMERE: OTUPIO VRH ZLATNOG RATA

Navikli smo da plaža Zlatni rat, zbog utjecaja vjetra, mijenja svoj oblik. Trenutno je vrh plaže ponešto otupio i više nema uobičajenog špica. Ipak, to je samo za kratko. Uskoro će Zlatni rat opet promijeniti svoj izgled i biti onakav kakvog ga najčešće vidimo na razglednicama. (j.e.)

(102) objavljeno 26. 01. 20. u 21:40 h
nedjelja, 26. 01. 2020. *****


alt

alt


alt


alt


POŽAR U BOLU

Ove nedjelje (26. siječnja) vatrogasci DVD-a Bol gasili su požar na staroj kući, Uz Poljanu 21. Dojavu o požaru zaprimili su u 7.10, a na mjestu požara bili su u 7.18 sati. Zapalio se stražnji dio kuće u kojoj nitko nije stanovao, ali je tamo bilo uskladišteno nekoliko električnih skutera. U akciji je sudjelovalo 12 vatrogasaca sa četiri vozila. Pomogli su im i susjedi, a ugrožene su bile dvije susjedne kuće.

Požar je u 8.20 lokaliziran, a u 9.15 ugašen. Nema povrijeđenih, a materijalnu štetu tek treba utvrditi. Na uviđaju je bila i dežurna ekipa iz Policijske postaje Brač u Supetru.

Zbog požara isključena je struja dijelu potrošača u Bolu. (j.e.)


(101) objavljeno 26. 01. 20. u 08.10 h
dopunjeno 26. 01. 20. u 09:20 h

********************


alt

Prije četiri godine, zbog prijestupne godine, osuđeno je dvoje: Jure i njegova družici


MAŠKARA JOŠ U BOLU - NEMA

Ostalo je nepunih mjesec dana do završne karnevalske fešte (25. veljače), a po vanjskim manifestacijama, ne može se zaključiti da je u Bolu vrijeme poklada, razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi.
Bol je ove subote (25. siječnja) imao rezerviran termin za organizaciju krabuljnog plesa, gdje su trebale doći i kostimirani gosti iz drugih mjesta na Braču, ali nitko ništa nije organizirao. Čak se ne zna ni tko je to trebao učiniti!
Zadnjih godina u Bolu smo imali dječji karneval, a nekoliko dana kasnije i završnu feštu sa čitanjem testamenta, spaljivanje Jure Karnevala i pašticadu za sve maskirane sudionike karnevalske povorke.
Pretpostavljamo da će se to dogoditi i ove godine. Mate Petrić, dosadašnji glavni autor testamenta, koji se čita na Studencu, nije nam želio potvrditi da će se tog posla ponovno prihvatiti. Njegove dosadašnje suradnice nas, međutim, uvjeravaju da će to Matin zadatak ipak biti i ove godine. (j.e.)

(100) objavljeno 25. 01. 20. u 22:10 h

********************


alt


PRVO BOLSKO DIJETE OVE GODINE

Prošlog petka, 24. siječnja, rođena je prva Bolka ove godine. Prinova u obitelji Radostić je djevojčica Lina, a sretni roditelji su Ivan i Matea rođ. Cvitanić. Ovo je njihovo drugo dijete. Godine 2012. rodila im se Luce. (j.e.)

(99) objavljeno 25. 01. 20. u 22:05 h

********************


alt


NOĆ MUZEJA 31. SIJEČNJA

U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split (osnovanog 1820. godine) i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (osnovanog 1880. Godine).
Noć muzeja, ove se godine organizira se 31. siječnja (petak). Sjećamo se lanjske Noći muzeja organizirane i veoma dobro posjećene, na aerodromu Brač. Nije javno objavljeno priprema li se nešto za Noć muzeja u Bolu ili na nekoj lokaciji na Braču. Međutim, objavljen je program za Split: Muzej grada Splita (izložbe „Nostalgija u novom ruhu“ i „Splitski gradonačelnici 1882. – 1918.: život i uspomene“), Galerija Emanuela Vidovića i Podrumi Dioklecijanove palače. Muzejske publikacije i suveniri dostupni su po prigodnim cijenama na muzejskim recepcijama tijekom cijele večeri.

(98) objavljeno 25. 01. 20. u 22:00 h

********************


alt


alt


NAJMLAĐI IGRALI U POSTIRIMA

Polaznici škole nogometa Bol ove su subote u Postirima sudjelovali u bračkoj ligi za djecu. Unatoč povremenoj kiši, uspješno su igrali i upisali tri pobjede i jedan poraz.
Bračku ligu za djecu organiziraju škole nogometa Bol, NK Brazzie i NK Postira Sardi. Glavni cilj je druženje i međusobno upoznavanje djece na otoku kao i promocija samog sporta.
U idućem kolu Bol je domaćin bračke lige, te se nadamo lijepoj atmosferi i podršci sa tribina.
- Želio bih se zahvaliti roditeljima te Active Bol i DVD-u Bol te njihovom članu Tomi Stipičiću koji su izdvojili slobodno vrijeme i svojim vozilima organizirali prijevoz djece do Postira i natrag – rekao nam je voditelj bolske škole Boško Botica.

(97) objavljeno 25. 01. 20. u 21:55 h
subota, 25. 01. 2020. *****


alt


RADOVI POČINJU SREDINOM VELJAČE

Opsežni radovi koji se planiraju u Murvici počinju sredinom veljače. O tome je raspravljao kolegij Vodovoda Brač na sastanku održanom u četvrtak u Supetru. U Murvici se treba izgraditi razvodna vodovodna mreža, kanali odvodnih oborinskih i fekalnih voda, ali i uzemljenje električnih i telefonskih kabela te javna rasvjeta.
Vrijednost tih radova procjenjuje se na 10 milijuna kuna, a izvođač je „Berica“ iz Nerežišća.
Ove bi se godine radilo do 1. lipnja, a nastavak je 1. listopada, nakon završetka turističke sezone. Radilo bi se u Murvici najmanje dvije godine. (j.e.)

(96) objavljeno 24. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


STIŽU VEĆI RAČUNI ZA VODU

Trenutno zaposlenik Vodovoda Brač očitava na kućnim vodomjerima mjesečnu potrošnju, a računi nam stižu u veljači koje će trebati platiti do kraja mjeseca. Već se zna da ćemo za istu potrošnju od sada trebati platiti više, jer su tako odlučili prošlog mjeseca članovi Skupštine Vodovoda Brač.
Najviše je povećan paušal za vodomjer i on je sa 7,62 povećan na 24,23 kune. Taj paušal plaćaju i oni koji nemaju nikakvu potrošnju na vodomjeru (vikendaši i prazni apartmani, na primjer). Cijena potrošenog kubika vode, koja se nije mijenjala 14 godina, povećana je za samo 16 lipa, a odvodnja po potrošenom kubiku vode 30 lipa. (j.e.)

(95) objavljeno 24. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt


NOVI ŠTANDOVI ZA RIVU

Sigurno ćemo idućeg ljeta na rivi imati nove štandove srijedom kada se budu organizirale Bolske litnje noći. Projektant je dostavio skice i Općina, kao naručitelj, treba dostaviti eventualne primjedbe ili potvrditi projektno rješenje kako bi se izvršila izrada.
Isti projektant ima zadatak osmisliti i nove kioske na šetnici gdje bi se prodavali suveniri, ali to će se realizirati tek za sezonu 2021. (j.e.)

(94) objavljeno 24. 01. 20. u 21:15 h

*********************


alt


OKOM KAMERE: NAFTNA MRLJA U LUCI

Neuobičajena pojava u bolskom portu. Poveća naftna mrlja, zbog bonace, izgledala je još više zastrašujuće. Uzrok ovog ekološkog incidenta nije nam poznat, a pretpostavljamo da se, nekome od vlasnika brodice, nafta izlila – slučajno (!?).
- Neodgovorni ekološki neosviješteni građani izlijevaju naftu u more – napisao je naš čitatelj svoj komentar uz sliku koju je snimio i poslao za Bolsku kroniku.

(93) objavljeno 24. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


SPORT: NEMA NOVIH BODOVA

I u 14. kolu II. malonogometne lige Boljani nisu došli do bodova. U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igrali su 23. siječnja OTP banka – Bol 3:1 (2:0).
Semafor: 1:0 (06'11“) / 2:0 (14'08“) / 2:1 (Branimir Klarić, 17'17“) / 3:1 (27'09“)/
U sljedećem kolu, 6. veljače, na rasporedu je susret Bol – Maslinica. (j.e.)

(92) objavljeno 24. 01. 20. u 21:05 hpetak, 24. 01. 2020. *****


alt


alt


VELIKI INTERES ZA PRVU EDUKACIJU

U organizaciji TZO Bol, Adriagatea i Wüstenrota, u prostorijama Doma kulture, u četvrtak navečer održana je prva ovogodišnja besplatna edukacija pod nazivom „Kako do uspješne sezone?“. Pozdravljajući goste i Boljane, direktor TZO Bol Markito Marinković izrazio je zadovoljstvo odazivom i najavio još dvije edukacije za privatne iznajmljivače: 4. i 12. veljače. Na prvoj edukaciji bilo je više od 30 posjetitelja.
Sa strane turističke agencije Adriagate su predavanja održali Marija Puljić i Frane Godinović, a ispred stambene štedionice Wüstenrot Davor Tokić koji je govorio o kreditima i iznosima fiksnih kamata za iznajmljivače.
Predstavnici splitskog Adriagatea su predstavili svoju ponudu i aplikaciju pomoću koje se iznajmljuje smještaj gostima. Agencija ima u ponudi oko 10.000 smještajnih jedinica. Hrvatska je raritet po tome da čak otprilike 50 posto gostiju boravi u privatnom, a ne u hotelskom smještaju. Prosječna dob stranog turista je 41 godina, a polovica njih je u dobi od 30 do 49 godina te je današnji turist dobro informiran. U RH je među stranim gostima najviše Nijemaca koji čine 24 posto stranih gostiju, a na drugom mjestu su Slovenci koji čine 9 posto stranih gostiju u našoj domovini. Prezentirana je bila i fenomenologija dolazaka gostiju iz tri bitna emitivna tržišta: Njemačke, Poljske i Mađarske.
U Bolu strani turisti prosječno ostaju šest dana. U prošlosti je bilo manje turista, ali je njihov boravak bio duži. U percepciji gostiju poznati smo po suncu, moru, prirodnim ljepotama, čistoći i gastronomiji. Na upit o aktivnosti Adriagatea na društvenim mrežama, gospođa Puljić je odgovorila da njihova Facebook stranica ima 34.000 likeova. (m. škrbić)

(91) objavljeno 23. 01. 20. u 22:55 h

********************


alt


ČEKA SE STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Za raspravu i odlučivanje o prostornim planovima u Bolu trebat će pričekati dovršetak Studije utjecaja na okoliš. Bolski su planovi, kako smo saznali od inž. Nikole Popića, gotovi još prošlog ljeta.
Do usvajanja novih prostornih planova, vrijede dosadašnji, a po kojima se trenutno izdaju građevinske dozvole. To znači nastavak apartmanizacije u Bolu što ni po čemu ne može biti po volji domicilnom stanovništvu koji se bavi turizmom (izdavanjem apartmana). Oni koji stalno žive u Bolu, vlasnici su tek jedne trećine izgrađenih apartmana u općini Bol. (j.e.)

(90) objavljeno 23. 01. 20. u 22:50 h

********************


alt


TURISTIČKE PRISTOJBE 2021. GODINE

Skupština SDŽ donijela je Odluku o visini turističke pristojbe za područje SDŽ za 2021. godinu. Odlukom se određuje visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe kojeg plaćaju osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu , visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor te turistička pristojba za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu ili sidrištu luke na području Splitsko-dalmatinske županije za 2021. godinu.
Za Bol, kao i za većinu drugih destinacija u SDŽ ništa se ne mijenja u odnosu na 2020. godinu.
Turističku pristojbu u glavnoj sezoni (1. travnja – 30. rujna) i u ostalom dijelu godine (1. listopada do 31. ožujka) većina je odredila minimalni iznos koji je zakon predvidio. U Bolu je to 10 kn u glavnoj sezoni, a 7 kn u ostalom razdoblju. U kampovima je to 8 odnosno 5 kn po krevetu.
Turistička pristojba u glavnoj sezoni je nešto veća u Solinu (13 kn), Splitu (15 kn) i Podstrani (15 kn).
Godišnji paušalni iznosi su također minimalni. U domaćinstvima 350 kn, u OPG-u 200 kn po krevetu, a u kampovima 500 kn po smještajnoj jedinici. Podgora je međutim odredila da to bude 400 kn po krevetu.
Nekomercijalni smještaj u Bolu će plaćati maksimalni iznos. Prvi i drugi član po 250 kn, a svaki slijedeći po 100 kn. Iznose kao Bol odredila je Baška Voda, a po 200 kn plaćat će se nekomercijalni smještaj u Brelima, Tučepima i Makarskoj. U ostalim općinama i gradovima je to nešto niže. (j.e.)

(89) objavljeno 23. 01. 20. u 22:40 h

********************


alt


ŽUPANIJSKA SREDSTVA ZA ŠKOLE

Splitsko-dalmatinska županija (Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport) objavila je Poziv za prijavu programa i projekata u okviru javnih potreba u području osnovnog i srednjeg školstva za 2020. godinu, a u cilju poboljšanja stanja u navedenim djelatnostima.
Javne potrebe u područjima osnovnog i srednjeg školstva za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu Splitsko-dalmatinske županije su: sanacija i uređenje objekata (radovi i usluge izrade dokumentacije nadzora i sl.), osiguranje pristupačnosti objektima osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, nabavka opreme, knjiga, učila i pomagala (samo za ustanove čiji osnivač je Županija), županijska natjecanja učenika, pravne usluge, akcije i manifestacije, međunarodna suradnja škola.
Poziv je otvoren do 21. veljače. (j.e.)

(88) objavljeno 23. 01. 20. u 22:25 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: NAŠE PONAŠANJE

Na zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana i David cesta) svakodnevno svjedočimo o intenzivnoj izgradnji, ali i građevinskom materijalu, koji je odložen na i ono malo nogostupa na toj prometnici. Ne zaboravimo da tim putem idu djeca u školu ili roditelji s djecom u vrtić.
U plastičnim vrećama se ostavlja šut u pored kontejnera, a to ne odvozi koncesionar za prikupljanje kućnog otpada. Kako će biti nakon 1. travnja kada će se očitavati čipovi na spremnicima za otpad i odvoziti samo ono za što se bude znalo: kome to naplatiti?

(87) objavljeno 23. 01. 20. u 22:20 h

********************

alt


GORJELO JE NA GOSPOJICI

U četvrtak u 19.13 sati DVD Bol dobio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru, predio Gospojica. Na mjesto požara bilo je 5 vatrogasaca sa 2 vozila. Požar je lokaliziran u 19.35, a ugašen u 19.45 sati.

Izgorjelo je 30 kvadratnih metara niskog raslinja, ali i jedan plastični čamac.

Vatrogasci još jednom apeliraju na Boljane da budu malo više oprezni u paljenju korova i prije paljenja najave to u DVD Bol. (n. topalović)

(86) objavljeno 23. 01. 20. u 22:45 hčetvrtak, 23. 01. 2020. *****


alt


NOVA PUNIONICA ELEKTRIČNIH AUTA

Južno od hotela „Vitar“, pored trafostanice, tvrtka Bilić iz Bola radi na izgradnji brze punionice za električne automobile. Bit će dvije pozicije za punjenje, a investitor je Hrvatska elektroprivreda d.d., Sektor za strategiju i razvoj. Planirano je da nova punionica bude u funkciji već za Uskrs ove godine.
Ovo je sigurno značajna novost u turističkoj ponudi za goste kojih je sve više sa električnim automobilima.
U srpnju 2017. otvorena je punionica u hotelu „Elaphusa“, ali za Tesline automobile. Ostali su trebali imati adapter. Automobili su se punili cijelu noć. (j.e.)

(85) objavljeno 22. 01. 20. u 21:05 h

*********************


alt


SV. VINKO JE ZAŠTITNIK VINOGRADARA

Na blagdan sv. Vinka (22. siječnja) smatra se službenim početkom godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Taj se dan, neki ga zovu Vincekovo, zaželi sretna nova vinogradarska godina! Posebna se slavlja organiziraju u vinogradima u Sjevernoj Hrvatskoj. Pokušao je Vinko Kraljević Veva taj običaj prenijeti u bolske vinograde.
Na trsove loze objesili bi kobasice, a trsove vinove loze, uz blagoslov, starim vinom zalio bi „biskup“. Tako je bilo tri godine, do 2016., a onda – pauza.
Ove godine ponovo se Vincekovo slavilo u vinogradu „biskupa“ Tonča Kukoča Bagera na Zlatnom ratu. Nakon blagoslova blagovalo se uz vino i kobasice. (j.e.)

(88) objavljeno 22. 01. 20. u 21:00 h

********************


alt


OD PETKA PONOVNO U KINO

Nakon 29 dana pauze, od sljedećeg petka, 24. siječnja, ponovo se može u kino dvoranu u Bolu. Na programu je od 18.30 sati animirani (sinkronizirani) film FRKA. U najavi piše da je komedija i obiteljski film uz preporuku za sve uzraste. Trajanje filma je 87 minuta.
U nedjelju (26. siječnja) od 20 sati prikazuje se film JOJO RABBIT, drama u trajanju od 109 minuta. Film je nominiran za Oskara za najbolji film.
Zadnjeg dana ovog mjeseca, 31. siječnja (petak) u 20 sati, još jedan film koji je nominiran za Oskara: MALA ŽENA, drama, ljubavni film u trajanju od 115 minuta.

(87) objavljeno 22. 01. 20. u 20:55 h

********************


alt


ŽUPANIJSKA POTPORA ZA NOVOROĐENE

Splitsko-dalmatinska županija će i u 2020. davati novčanu potporu za novorođenu djecu. Na temelju nalaza demografskog stanja na području svake općine i grada u sastavu Županije, gradovi i općine podijeljene su u pet grupa.

S Brača u I. grupi su Nerežišća i Selca, u II. grupi Pučišća, u III. grupi Milna, u IV. grupi Postira i Bol, a u V. grupi Supetar i Sutivan.

Za četvrtu grupu ove su godine nešto manje potpore nego lani: za prvo dijete 500 kn, za drugo 600 kn, za treće 700 kn, za četvrto 800 kn, za peto 1.000 kn, za šesto 3.000 kn, za sedmo 6.000 kn, za osmo 10.000 kn, za deveto 12.000 kn i za deseto 15.000 kn.

U I. i II. grupi za deseto dijete se dobiva 50.000 kuna. (j.e.)

(86) objavljeno 22. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt


VREMEPLOV: ZLATNI RAT 1920.

U Uredu TZO Bol izložene su stare i nove fotografije Bola koje je prikupio i objavio bolski zet Aleksandar Kukec iz Zagreba. Na slici Zlatnog rata piše datum: 1920. To bi značilo da je ta slika nastala prije 100 godina.
Mi je objavljujemo kako bi naši čitatelji vidjeli kakav je Zlatni rat izgledao 1920. (j.e.)

(85) objavljeno 22. 01. 20. u 20:45 h

srijeda, 22. 01. 2020. *****


alt


alt


alt


STRANCI DOLAZE I ZBOG VJENČANJA

Magazin Hot Spots u najnovijem broju, kojeg zainteresirani besplatno mogu dobiti u uredu TZO Bol, piše na šest stranica (na hrvatskom i engleskom jeziku) o Bolu kao turističkoj perjanici Jadrana. Zanimljiv je i prilog o 10 najljepših lokacija za vjenčanja u Srednjoj Dalmaciji. Među njima su i dvije iz Bola: plaža Zlatni rat i botanički vrt u Dominikanskom samostanu. Ostalih osam lokacija su: Tvrđava Fortica Hvar, dvorac Martinis-Marchi u Maslinici (Šolta), Radmanove mlinice kod Omiša, Tvrđava Klis, Kaštil Gospodnetić u Dolu, Fortica u Visu, Sustipan u Splitu i Bonj u Hvaru.
Na plaži Zlatni rat organizirana su prošle godine šest, a u Dominikanskom samostanu tri vjenčanja. Uglavnom su mladenci bili iz inozemstva. (j.e.)

(84) objavljeno 21. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Faksimil objavljenog članka u listu "24 sata"


alt

Prva strana korica knjige "Divlji pijat"


DRUGI O KNJIZI „DIVLJI PIJAT“

Tiskano izdanje dnevnih novina 24 sata objavio je u broju od utorka veliki članak na tri stranice o projektu Divlji pijat. Autor teksta je novinar Mak Jovanović koji prenosi izjavu voditeljice projekta Ade Seferagić, profesorice biologije, kemije i poznavanja robe u Srednjoj školi Bol. Projekt se natječe u kategoriji najbolje kuharice u svjetskim okvirima, a namjera projekta je potvrda činjenice da mediteranska prehrana nije samo vezana za određenu skupinu namirnica, već je riječ i o tehnici uzgoja hrane i održivom ekosustavu. Mediteranska hrana se smatra jednom od najzdravijih u globalnim razmjerima. Navedeni su i neki recepti iz knjige Divlji pijat: salata od mišance i slanutka, bruschetti s mišancom i domaći ravioli s mišancom. Prvo izdanje knjige je tiskano u 550 primjeraka.

• Pisali smo u našoj Bolskoj kronici još 6. prosinca 2019. kako „Divlji pijat“ konkurira za svjetsku nagradu, a pobjednik će biti objavljen sredinom ove godine u Makau, posebnoj administrativnoj regiji u Kini.
Knjiga „Divlji pijat“ promovira samoniklo dalmatinsko bilje, a rezultat je terenskih radionica učenika Srednje škole Bol o samoniklom bilju i njegovoj primjeni u lokalnoj mediteranskoj kuhinji. Na radionici su učenici spremali jela od samoniklog bilja, a sve to pod vodstvom profesorice Ade Seferagić koja je osmislila jela predstavljena u knjizi. Berislava Picek je sve to zabilježila fotografijama, a tu je pomogla i novinarka Matea Domitrović ali i urednica i koautor knjige Maja Duka. Izdavač knjige je Srednja škola Bol. (m.š./j.e.)

(83) objavljeno 21. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt

ISPRAVCI NA GOOGLE KARTI

U suradnji sa "Google trusted partner" agencijom Smokvina iz Splita, Turistička zajednica općine Bol organizira Google snimanje svih ulica u Bolu. Stanje na Google karti treba redovno aktualizirati kako bi gosti u traženju određenih adresa imali što jednostavniji i točniji pristup.
Ovim putem TZO moli sve privatne iznajmljivače i vlasnike ugostiteljskih obrta da im se jave na mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ukoliko njihov objekt nije pravilno unesen na google karti.

Google kartu možete pogledati na sljedećem linku:

https://goo.gl/maps/99xa7c81yFURSXDm8

(82) objavljeno 21. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: AUTO-KOŠAROM U AKCIJU

Tijekom utorka posebnom auto-košarom koja je došla iz Zagreba, radnici „Grabovog rata“ skidali su svjetleću dekoraciju sa čempresa na Loži. Iskoristili su priliku i učvrstili hrvatsku zastavu koju je bura spustila „na pola koplja“. (j.e.)

(81) objavljeno 21. 01. 20. u 21:30 hutorak, 21. 01. 2020. *****


alt

Prva edukacija privatnih iznajmljivača prošle godine organizirana je 8. veljače


BESPLATNA EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Idućeg četvrtka (23. siječnja) u Domu kulture s početkom u 17 sati održat će se besplatna edukacija za iznajmljivače. Za edukciju je, na poziv Turističke zajednice općine Bol, angažirana agencija Adriagate iz Splita.
Teme koje će edukacija obuhvatiti su: Turizam u brojkama – Što smo naučili iz protekle sezone? / Istraživanje: Što gosti zapravo žele? / Zakoni i obveze privatnih iznajmljivača / Što svaki iznajmljivač mora imati u smještaju? / Koje trendove možemo očekivati u 2020. godini / EU regulativa o nadoplatama – Što to znači za nas? / Trikovi u uređenju koji čine razliku: Savjeti i preporuke / Kvalitetna fotografija ključ je za bolju prodaju / Susretljiv domaćin – najvažniji korak za dobre recenzije / Kako reagirati u kriznim situacijama? / Poslovanje putem društvenih mreža, portala i turističkih agencija.
Edukcija se organizira prvi put u poslijepodnevnom terminu, jer su to tražili bolski iznajmljivači. Previđeno vrijeme trajanja: 17 do 18.30 sati.

(80) objavljeno 20. 01. 20. u 21:35 h

**********************


alt

Prošlogodišnje ljepotice s lentama


IZBOR MISS U BOLU I DRUGI PUT

Idućeg ljeta, točnije 22. kolovoza, po drugi put će se u Bolu organizirati izbor za Miss Adriatic Hrvatske. Pretpostavljamo da će to, kao i lani, biti u 585 clubu iznad Zlatnog rata.

Prošlogodišnja pobjednica bila je Ivona Vuković iz Sinja. (j.e.)

(79) objavljeno 20. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


alt


NOVO RADNO VRIJEME U POLJOAPOTECI

Ovaj tjedan, od ponedjeljka do subote, poljoapoteka na ulazu u Bol (Bračka cesta 22) radit će prema novom rasporedu:
Ponedjeljak i utorak od 8 do 15 sati, u srijedu od 12 do 16 sati, u četvrtak i petak bit će zatvoreno, a u subotu je otvoreno od 8 do 13 sati.

(78) objavljeno 20. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt

Zimsko poslijepodne u Bolu: ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u 16 sati


VRIJEME: KAKVA ĆE NAM BITI ZIMA?

Na Jadranu će jaka bura u utorak oslabjeti i okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, no u četvrtak će ponovno zapuhati umjerena do jaka bura. Temperature bez veće promjene, predviđa DHMZ.
U ponedjeljak ujutro nije u Bol dolazio katamaran nego je iz Starog Grada direktno otplovio prema Splitu. Poslije podne je katamaran ipak došao iz Splita u Bol i nastavio za Jelsu, a ne u Stari Grad kao dan ranije.
Polako ulazimo u drugu polovicu zime i mnogi se pitaju, s obzirom na dosadašnje iznadprosječno toplo vrijeme i nedostatak snijega - hoćemo li uopće imati pravu, hladnu zimu i obilniji snijeg na kopnu.
- Prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a može se reći kako je dosadašnji dio zime među toplijima, u mnogim mjestima na Jadranu i u gorju i među 10 najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja – kaže meteorolog Zoran Vakula za Slobodnu Bosnu. - Ni u dugoročnim prognostičkim izračunima većine meteoroloških središta u kojima se izračunavaju takve prognoze - za nastavak zime nema nekih promjena. Za naš dio Europe i dalje je vrlo velika vjerojatnost nastavka zamjetnijeg djelovanja anticiklona – polja povišenoga i visokoga tlaka, uz relativno česte temperaturne inverzije - zadržavanje relativno toplog zraka u višim slojevima atmosfere. Stoga se čini gotovo pa sigurno da će u gorju i na Jadranu srednja temperatura zraka biti i dalje viša od prosječne, u mnogim mjestima i znatno, možda čak mjestimice i rekordno, dok nizine od te velike iznad prosječnosti može „spasiti“ dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka. Ostvari li se takav scenarij – i u nastavku ćemo zime oborina imati malo, ali onečišćenja u nizinama bi i dalje moglo biti puno. No, nadam se da ćemo ipak imati i malo vjetra, koji će onemogućiti takvo stanje u nizinama.

(77) objavljeno 20. 01. 20. u 21:20 h


ponedjeljak, 20. 01. 2020. *****


alt

Sudionici Karnevalskog Šušura u Supetru


alt

Tonkica Trutanić, jedina je iz Bola u društvu s voditeljem - Meštrom Alenom


VRIJEME JE KARNEVALA: PRIPREMA LI SE ŠTO U BOLU?

Prošle subote na Karnevalskom Šušuru u Supetru, čiji je organizator supetarska udruga „Monade“, pokušalo se dogovoriti organiziranje maskenbalova po općinskim središtima na otoku. Iz Bola je na supetarskom sastanku maskiranih bila jedino Tonkica Trutanić, zvanično „kraljica ljetnog karnevala“.
Za sada je sigurno da će maskenbal biti 1. veljače u Nerežišćima gdje će uživo svirati grupa „Naranča“. Predviđeno je pet nagrada za najbolje maske, ali i makaroni za sve učesnike zabave. Pozvane su sve maškare sa Brača, pa se nadamo da će biti i maskiranih iz Bola.
Slobodna subota je 25. siječnja, kada bi se maskenbal mogao organizirati u Bolu. Nepoznato je, međutim, tko će biti organizator. Maškara u tradicionalno zimsko vrijeme sve je manje, a maskiranih plesova još manje ili da budemo precizniji – nimalo. Kroničari su zabilježili, a stariji Boljani nam potvrdili, da se nekada za poklade u Bolu plesalo na pet mjesta: u Slogi, Čitaonici, Kavalkinu, kod Curice, u Tri kolone. Plesalo se svaki dan, osim petkom. Karneval je značio kraj zabave i početak korizme.
Može li se nešto od toga obnoviti? Potreban je, naravno, organizator ili grupa koja će to sve pripremiti. Imali li u Bolu zainteresiranih za organizaciju plesova i zimskih maškara? (j.e.)

(76) objavljeno 19. 01. 20. u 21:25 h


nedjelja, 19. 01. 2020. *****


alt

Branje maslina u bolskom masliniku


BOLJANI NA NOĆNJAKU 2020.

Sigurno je da će se i bolska ulja ocjenjivati za ovogodišnji Noćnjak, 22. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara koja se od 19. do 22. ožujka održava u Supetru. Uzorci maslinovog ulja još se primaju do 24. siječnja radnim danom u Zadružni savez Dalmacije u Splitu, Kamila Tončića 4, ali se mogu poslati i poštom.
U posebnoj kategoriji ocjenjuje se i proizvodi od masline, koji moraju biti proizvedeni ili sadržavati plod masline, maslinovo ulje i (ili) maslinovo drvo.
Na dosadašnjim Noćnjacima bolsko je maslinovo ekstra djevičansko ulje uvijek dobivalo visoku ocjenu.
U Bolu je Noćnjak organiziran 2016. godine. (j.e.)

(75) objavljeno 18. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


INA SAMO KROZ JUTRO

Već smo objavili, ali treba ponoviti: od ponedjeljka 20. siječnja, pa do 28. veljače, benzinska postaja INE u Bolu radit će samo tijekom jutra. Novo radnoi vrijeme je od ponedjeljka do subote od 7 do 13 sati, a nedjeljom je – zatvoreno.
Razlog za izmjene radnog vremena je korištenje godišnjeg odmora. (j.e.)

(74) objavljeno 18. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt

Sonja Karmelić proslavila je 90-ti rođendan


alt

Slavljenica Sonja sa kćerkom Janjom (lijevo), sinom Jakovom (desno) i sinom Stipom (stoji)


ČESTITKA ZA 90-TI ROĐENDAN

Naša Bolka SONJA KARMELIĆ u petak je napunila 90 godina života, a rođendan je proslavila u subotu u Zagrebu, gdje trenutno boravi. S njom su na svečanom ručku bili sinovi Stipe i Jakov i kći Janja, ali i drugi članovi obitelji.
Lijepim željama pridružuje se i naš portal kojeg svakodnevno čita kako bi znala što se događa u njezinom Bolu.
(j.e./foto: ivana rukavina)

(73) objavljeno 18. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt

Oblaci iznad Bola (petak, 18. siječnja u 16 sati)


NAKON SUNCA DOŠLI SU NAM OBLACI I KIŠA

U subotnje poslijepodne u Bolu se naoblačilo, a sitna kišica učinila je ceste i ulice skliskima pa vozači trebaju biti oprezni. Meteorolozi u unutrašnjosti najavljuju prvi ovogodišnji snijeg, pa oni koji kreću na put trebaju imati na osobnim automobilima zimsku opremu.
Na srednjem Jadranu je moguća bura sa olujnim udarima, ali će od utorka ponovno biti sunčano i manje vjetrovito.
Dok ovo pišemo nema najave prekida katamaranske veze sa Splitom. (j.e.)

(72) objavljeno 18. 01. 20. u 21:25 h
subota, 18. 01. 2020. *****


alt

Zgrada Bol poljoprivredne zadruge na Rivi gdje će na I. katu biti "Galerija malog formata". Iako je prostor ispred zgrade "pješačka zona" možda će automobila biti i na otvaranju, kao i zimi


NOVA GALERIJA OD SRPNJA

Poljoprivredna zadruga Bol je iz osnova renovirala i lijepo uredila svoju zgradu bivše Hrvatske čitaonice. Na prvom katu te zgade biti će smješteno GALERIJA MALOG FORMATA. Tamo će biti umjetnička djela koja je darovao Ivica Karninčić-Koloč. Radi se uglavnom o djelima moderne i suvremene hrvatske umjetnosti malog formata, slika i skulptura, a ima mozaika, vitraja, video filma sve skupa u raznim tehnika i materijalima. Sva djela su već u galeriji i u ljeto će biti postavljena, a svečano otvorenje će biti u srpnju.
Postavu izložbe, katalog, tekst i svečano otvaranje izložbe izvršit će Igor Zidić. Inače, ukupno ima oko 250 dijela od oko 220 autora.
Zahvaljujući Poljoprivrednoj zadruzi i darovatelju Bol će dobiti još jednu vrijednu kulturnu instituciju koja će poboljšati kulturnu ponudu Bola. (i.k.)

(71) objavljeno 17. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Karnevalska fešta u Bolu 5. ožujka 2019.


KARNEVALSKI ŠUŠUR U SUPETRU

U tijeku su nešto ozbiljnije pripreme za zimski karneval. Zaključujemo to po objavi karnevalske udruge „Monade“ iz Supetra koja je za ovu subotu (18. siječnja) pozvala maškare sa Brača u Supetar u 19 sati na Karnevalski kantun (iza Osnovne škole) gdje se organizira Karnevalski šušur – maskenbal sa muzikom u živo. Maškare bračkih općina dobit će ključeve svojih lokalnih destinacija, a osim Supetra svoj su dolazak potvrdili, do petka poslije podne: Bol, Sutivan, Milna i Selca.
Zamisao je organizatora, objasnila nam je Tonkica Trutanić u ime bolske ekipe karnevalista, da se svake subote slične fešte organiziraju u drugom mjestu na Braču.
Pokladna fešta u Bolu ove je godine 25. veljače. (j.e.)

(70) objavljeno 17. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


SPORT: OSMI PORAZ BOLJANA

Natjecanje u II. ligi malog nogometa, gdje se natječe i ekipa BOL, nastavljeno je u četvrtak. U 13. kolu ekipa Samo Spinut pobijedila je Bol rezultatom 4:1 (2:1). To je osmi poraz Boljana i trenutno su 13. na tablici sa 9 bodova.
Semafor: 1:0 (00'36“) / 1:1 (Josip Omerović, 05'34“) / 2:1 (11'59“) / 3:1 (26'05“) / 4:1 (27'53“).
U idućem kolu, 23. siječnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igrat će OTP banka – Bol. U prvom dijelu prvenstva, 12. rujna, ove dvije ekipe odigrale su 3:3. (j.e.)

(69) objavljeno 17. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat: petak, 17. siječnja u 12 sati


alt

Bolska luka i mirno more: petak, 17. siječnja u 17 sati


BILO JE SUNČANO I TOPLO, A ZA VIKEND?

Već danima u Bolu je sunčano i toplo. Službena temperatura zraka i mora u petak u podne bila je 15 stupnjeva. Međutim, na suncu je i preko 30 stupnjeva pa se nije čuditi što se na jedina dva štekata u Bolu, na otvorenom (Taverna Riva i Loža) ispijala kava i uživalo na suncu.
Međutim, meteorolozi su za vikend najavili promjenu koja nam u nekim dijelovima Hrvatske donosi - snijeg.
U petak je još u većem dijelu unutrašnjosti bila magla i niski oblaci, mjestimice uz izmaglicu i rosulju koja se ponegdje ledila u dodiru s tlom.
MUP i HAC izdali su posebna upozorenja zbog zimskih uvjeta na cestama koji se očekuju uslijed najavljenih oborina.
Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda u svim dijelovima zemlje očekuje se snijeg, a naročito u Gorskom kotaru i Lici. Obzirom da se radi o prvim većim snježnim padalinama, apelira se na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim u zimskim uvjetima da bi vožnja bila što sigurnija potrebna je dodatna odgovornost i samih korisnika.
Dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

(68) objavljeno 17. 01. 20. u 21:30 hpetak, 17. 01. 2020. *****


alt


JERE KUKOČ JE NOVI KRIŽONOŠA

Jere Kukoč, 30-godišnji Boljanin, ovogodišnji je križonoša u procesiji „Priko poja“ koja se održava na Veliki petak, 10. travnja. To je određeno na sastanku sa Ivicom Jakšićem Čokrićem Pukom, koji je došao na red za križonošu, ali iz zdravstvenih razloga, morao je odustati. Dogovor o promjeni križonoše priopćio nam je Lovro Karmelić, koji vodi evidenciju prijava i organizaciju procesije „Priko poja“, a nositelji Velikog križa i Golubice poznati su sve do 2052. godine. (j.e.)

(67) objavljeno 16. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


UPUTE ZA ODVAJANJE OTPADA

Već smo se navikli na nove račune za odvoz kućnog smeća, a vrlo brzo trebamo se naučiti na i odvajanje kućnog otpada. Koncesionar za prikupljanje i odvoz smeća zadržava pravo provjere sadržaja odloženog otpada u spremnicima.
Što se može odlagati u spremnik za miješani komunalni otpad?
- Ostaci od pripremanja hrane;
- Vrećice iz usisavača;
- Higijenski papiri, vlažne maramice;
- Zaprljani ili premazani papir;
- Ambalaža neprikladna za reciklažu (napr. Višeslojna od plastike i aluminija, ambalaža za lijekove);
- Naljepnice;
- Spužve, tapete;
- Zdjele i drveni pribor;
- Pelene i higijenski ulošci.

(66) objavljeno 16. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


ROĐENI, UMRLI, VJENČANI …

U župnim matičnim knjigama nešto su drugačiji podaci nego ih mi objavljujemo na stranicama portala boljani.info o rođenima i umrlima u 2019. godine. U bolskim župnim knjigama umrlih upisuju se oni koji su sahranjeni na bolskom groblju.
Prema podacima koje smo dobili od župnika o. Mirka Jagnjića prošle godine (2019.) u Bolu je bilo 11 rođenih, 7 umrlih, 23 krštenih, 10 vjenčanih, a na prvoj pričesti bilo ih je 12. Sakrament sv. krizme primilo je 8 mladih Boljana. (j.e.)

(65) objavljeno 16. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt


OPĆINA BEZ KROVA

Na zgradi na Loži koja se uređuje za urede općinske uprave skinut je stari krov. Graditeljima su povoljne vremenske prilike i za sada sve ide po planu. Rok završetka građevinskih radova je do sredine travnja – do Uskrsa. (j.e.)

(64) objavljeno 16. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


MEŠTROVIĆEVO DJELO U BOLU

Jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena, Ivan Meštrović (1883 - 1962) umro je prije 58 godina - 16. siječnja 1962. Riječ je o čovjeku fascinantnog života, ali i fantastičnih djela poput Njegoševa mauzoleja, Zdenca života, Povijesti Hrvata, Spomenika neznanom junaku i Grgura Ninskog. Četiri mjeseca je proveo u zatvoru u zagrebačkoj Savskoj ulici za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, a uživao je kroz život društvo velikana poput Nikole Tesle, kipara Augustea Rodina, američkog predsjednika Dwighta Davida Eisenhowera te rumunjskog kralja Karola I.
Bračanin Duško Kečkemet je jedan od najboljih poznavatelja Meštrovićeva lika i djela, a Bolu služi na ponos da galerija Branislav Dešković ima Meštrovića u svome fundusu. Njegova Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama (tzv. Meštrovićev mauzolej) je jedna od najznamenitijih lokacija u šibenskom zaleđu. (m.š.)

(63) objavljeno 16. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


DONACIJE ZA ZVONO U G. HUMCU

Pri kraju je akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga fizičkih i pravnih osoba za uređenje zvona na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. Tu smo akciju najavili u Bolskoj kronici 25. listopada, a prvi smo izvještaj objavili 9. prosinca 2019. godine. Nakon toga župniku u G. Humcu još je uplaćeno 700 eura, a na račun u OTP banci (HR85 2407 0001 1006 2396 1, svrha uplate: donacija za novo zvono) Općina Pučišća uplatila je 5.000 kn, a tvrtka Michieli-Tomić 15.000 kn.
Zainteresirani uplatnice mogu dobiti kod o. Mirka Jagnjića nakon nedjeljne mise u Gornjem Humcu. (j.e.)

(62) objavljeno 16. 01. 20. u 21:05 h

četvrtak, 16. 01. 2020. *****


alt

Edukacija 10. kolovoza 2018.: više defibrilatora nego publike ...


alt

Italija: oznaka defibrilatora na bolničkim kolima


alt

Ulični putokazi usmjeravaju prema defibrilatoru, ali to je u Italiji


ZABORAVILI NA DEFIBRILATORE?!

Više smo puta pisali o potrebi nabavke defibrilatora, koji mogu spasiti život onima kojima dođe do zastoja srca. Na području Bola ih je ukupno 9, a lokacije su označene na planu mjesta, u knjižici koja je tiskana na više jezika i nalazi se po hotelima, u turističkim agencijama, privatnim apartmanima i Uredu TZO.
Imamo dakle dovoljno, ili bi možda još trebalo, defibrilatora, ali se o tome više ništa ne priča. Posljednja pošiljka tih uređaja došla je u kolovozu 2018. kada je i organizirana prva i jedina edukacija (10. kolovoza). Predstavnica firme koja je prodala defibrilatore samo je jednom bila u Bolu zbog obuke, a naučilo ih je (pretpostavljamo da su naučili) rukovati njih manje nego ima defibrilatora. Iz iskustva u drugim državama saznali smo da treba što više ljudi znati rukovati, a pravilo je da udaljenost jednog od drugog defibrilatora ne smije biti veća od 5 minuta, koliko je potrebno da počne akcija spašavanja.
Treba li da nam netko umre pa da shvatimo koliko je tema o kojoj pišemo od životne važnosti i potrebe da se o tome stalno vodi briga, posebno pred sezonu i dolazak gostiju.
Defibrilatori podjednako trebaju turistima i domaćinima. (j.e.)

(61) objavljeno 15. 01. 20. u 21:40 h

*********************


alt


VRTIĆ PONOVO OTVOREN

Prema najavi, dječji vrtić Mali princ ponovo je u srijedu (15. siječnja) primio najmlađe Boljane. Zbog korištenja godišnjih odmora, ali i radova na proširenju radnih prostora, dječji vrtić nije radio od 20. prosinca. (j.e.)

(60) objavljeno 15. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


UKLANJAJU SE OPASNA STABLA

Na šetnici su radnici „Grabovog rata“ u srijedu počeli sa uklanjanjem stabala koji su postali opasnost za prolaznike, ali i za one koji u sezoni rade na štandovima gdje se prodaju suveniri. Za sada su za uklanjanje označena tri stabla, ali će i ostali biti pregledani. (j.e.)

(59) objavljeno 15. 01. 20. u 21:30 h

********************


alt


INA SAMO UJUTRO

Od idućeg ponedjeljka (20. siječnja) benzinska postaja INE u Bolu radit će samo kroj jutro, od 7 do 13 sati. Nedjeljom je – zatvoreno. Razlog novom rasporedu rada je korištenje godišnjih odmora zaposlenika INE.
Dvokratno radno vrijeme i rad nedjeljom bit će ponovno nakon 28. veljače. (j.e.)

(58) objavljeno 15. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


BESPLATNO APARTMAN PLUS

U Uredu TZO Bol, tijekom radnog vremena (od 8.30 do 14 sati), može se besplatno dobiti časopis „Apartman Plus“. U najnovijem broju tema je „Razlika između vođenja apartmana u domaćinstvu kao fizička osoba i vođenja apartmana kao tvrtka“. Također ima i članak: „Kako i kada reagirati na upit za rezervaciju“…

(57) objavljeno 15. 01. 20. u 21:20 h
srijeda, 15. 01. 2020. *****


alt


DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH

Prije 28 godina Republika Hrvatska je ušla u obitelj međunarodno priznatih država. Tadašnjih dvanaest država ondašnje Europske Ekonomske Zajednice (današnje Europske Unije) je u jeku Domovinskog rata, 15. siječnja 1992. godine priznalo Hrvatsku. Taj datum se obilježava u našoj domovini kao spomendan.
Istog dana Hrvatsku su priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.
Za Republiku Hrvatsku, tada još jednu od jugoslavenskih republika, važno je bilo međunarodno priznanje 12 zemalja EZ. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka.
Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. Siječnja 1992., danom priznanja i ostalih članica Europske zajednice.
Priznanje europskih sila je izazvalo posljedičnu lančanu reakciju tako da je do kraja mjeseca siječnja iste godine čak 44 države priznalo Hrvatsku.
Tri mjeseca kasnije, 22. svibnja 1992. godine, Hrvatska je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda u New Yorku kao 178. zemlja članica. Taj događaj je bio kruna međunarodnog priznanja za Republiku Hrvatsku. (m.škrbić)

(56) objavljeno 14. 01. 20. u 21:20 h

********************


alt

Na prvoj prošlogodišnjoj edukativnoj radionici (8. veljače) bilo je 24 zainteresiranih, a dvoje ih je došlo iz Pučišća


EDUKATIVNA RADIONICA 23. SIJEČNJA!

Turistička zajednica organizira već 23. siječnja (četvrtak) prvu edukativnu radionicu za privatne iznajmljivače. Sastanak je u Domu kulture, a održat će se od 17 do 18.30 sati, jer su to tražili neki od prošlogodišnjih posjetitelja smatrajući da je mnogo pogodniji poslijepodnevni nego jutarnji termin.
Predavači su iz splitske agencije „Adriagate“ koji će informirati o novostima i trendovima u turizmu kako bi poboljšali svoju ponudu.
Spomenimo neke od tema: što smo naučili iz protekle sezone?; Što gosti zapravo žele?; Zakoni i obveze privatnih iznajmljivača; Što se sve mora imati u smještaju?; Koji se trendovi mogu očekivati u 2020. godini?; Savjeti i preporuke; Poslovanje putem društvenih mreža, portala i turističkih agencija … (j.e.)

(55) objavljeno 14. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


TKO JE OVOGODIŠNJI KRIŽONOŠA?

Tradicionalna procesija „Priko poja“ i ove će se godine u Bolu organizirati na Veliki petak, 10. travnja. Nositelji Velikog križa i Golubice znaju se sve do 2052. godine. Nepoznanica je, barem za sada, tko će nositi ove godine Veliki križ. Po redu bi križonoša trebao biti Ivica Jakšić Čokrić Puko, ali još se zdravstveno nije potpuno oporavio, pa je obavijestio Lovru Karmelića, zaduženog za ovu vjersku manifestaciju, da mu odredi zamjenu. To će se učiniti idućih dana - saznali smo u telefonskom razgovoru s Lovrom Karmelićem.
Manji križ, Golubicu, ove će godine nositi Ružica Karmelić. (j.e.)

(54) objavljeno 14. 01. 20. u 21:10 h
utorak, 14. 01. 2020. *****


alt


JOŠ SE UGOVARAJU LETOVI ZA BRAČ

Projekt proširenja i produženja aerodromske piste na Braču ide dalje. Za financiranje ovih radova očekuje se potpora europskih fondova, a prije raspisivanja natječaja i predaje zahtjeva ne mogu početi radovi. Ipak, vjeruje se da će nasipavanje terena, gdje će se dogoditi produženje piste, početi na jesen ove godine, nakon turističke sezone.
- Iako smo zakoračili u novu godinu, još nemamo definirane ugovore za svim kompanijama s kojima smo do sada radili ili planiramo da će njihovi zrakoplovi slijetati na brački aerodrom – rekao nam je direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – U bolskim hotelima nije obnovljen ugovor za dolazak gostiju iz Francuske, pa su upitni letovi iz Francuske, Belgije i Nizozemske. Do kraja ovog mjeseca znat ćemo sudbinu našeg zahtjeva da ove sezone, na domaćoj liniji iz Zagreba, osim utorkom i subotom, budu još dva leta tjedno, petkom i nedjeljom.
Još se, također, čeka odgovor iz Ukrajine i Srbije, a ima najava da bi jedna čarter linija tjedno bila iz Njemačke za goste koje dovodi agencija Gruber. Za istu agenciju zrakoplovima ČSA dolazit će gosti u bolskom hotelu „Bretanide“. (j.e.)

(53) objavljeno 13. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt

Do kraja siječnja na poluukopnim kontejnerima bit će montirani zaključani poklopci


OD TRAVNJA NAPLATA PREMA BROJU PRAŽNJENJA

Novi način prikupljanja i odvoza kućnog otpada morao bi zaživjeti do početka travnja. To znači odlaganje kućnog otpada jedino u plastičnim kantama, očitavanje svakog pražnjenja i naplata prema broju pražnjenja. Osim stvaranja tehničkih uvjeta, bitno je ponašanje korisnika. Bude li se odvajao otpad, manje će ostati onog za kućne kante, a to bi značilo i manje troškova za domaćinstva.
U Bolu bi do kraja ovog mjeseca trebala završiti ugradnja posebnih poklopaca na poluukopnim kontejnerima. Neka će domaćinstva dobiti čip kartice s kojima bi otvarali poklopac i onda ubacivali kesice sa smećem. Tu bi pogodnost imali oni koja ne mogu koristiti kante ili do njihovih ulaza ne mogu dolaziti vozilo koje prikuplja kućni otpad.
- Do koji dan imamo sastanak u Supetru gdje će ubuduće biti jedini deponij na Braču – kažu u koncesionaru za prikupljanje i odvoz smeća, komunalnoj tvrtki iz Gornjeg Humca „Michieli-Tomić“, a njihov direktor Zoran Marinelić kaže: Odvoz smeća u Supetar za nas je dodatni trošak, ali se nastoji pripremiti organizacija kako to ne bi morali dodatno plaćati korisnici naših usluga. (j.e.)

(52) objavljeno 13. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt

Općinska zgrada u kojoj je Grabov rat u prizemlju, a općinske službe na I. katu


PLAN UPRAVLJANJA IMOVINOM

Plan upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu je bio na javnom savjetovanju od 19. do 29. studenog 2019. godine i objavljen na službenoj stranici Općine Bol.
Tijekom internetskog savjetovanja nije zaprimljena niti jedna sugestija, prijedlog ili komentar.
Odluka o upravljanju imovinom se donosi svake godine, a u njoj su navedene sve nekretnine s kojima općina upravlja i za koje općina Bol smatra da su njezino vlasništvo iako za sve te nekretnine nema vlasnički list.
Odluka o usvajanju godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu je prihvaćena jednoglasno na 9. sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(51) objavljeno 13. 01. 20. u 21:40 h
ponedjeljak, 13. 01. 2020. *****


alt


KOLIKO NAM OSTAJU GOSTI?

Prošla su ona vremena kada su nam gosti ostajali u apartmanu ili hotelu po 15 dana. Smjene su u pravilu bile subotom. Danas gosti ostaju manje na odmoru, posebno mladi, jer žele, tijekom boravka u Hrvatskoj, vidjeti što više.
U Bolu su gosti u prošloj godini u prosjeku boravili 5,40 dana, na Braču najviše u Selcima (i Sumartinu) 8,08 dana, u Postirima 7,32 dana, Supetru 6,73 dana …
Od drugih destinacija u našoj županiji spomenimo: Brela 6,31 dan, Makarsku 5,69 dana, Seget 5,20 dana, Hvar 3,42 dana, Split 2,77 dana …
Najduže su u našoj županiji ostajali gosti iz Češke (7,56 dana), zatim iz Poljske (7,27), Ukrajine (7,11), Slovenije (6,79), Njemačke (6.29) …
Domaći gosti su u prosjeku u Splitsko-dalmatinskoj županiji boravili 3,75 dana, a najkraće gosti iz SAD (2,58) i Koreje (1,23 dana).

(50) objavljeno 12. 01. 20 u 22:40 h

********************


alt


NOVOROĐENIH: REKORD JE 43, A LANI 17

Rekordan broj rođenih zabilježen je u Bolu davne 1921. kada ih je novorođenih bilo 43. Ponekad bi se netko rodio i kod kuće, ali većina u rodilištu koje je tada bilo u Supetru. Danas Bolke moraju u splitsko rodilište.
Najbliže rekordnoj godini rođenih bila je 1984. i 2014. kada ih je rođeno po 33 djece. Lani ih je rođeno 17 i to 9 dječaka i 8 djevojčica.
Za razliku od godine 2018. kada je bilo 19 rođenih, roditelji su 2019. davali nešto modernija imena novorođenima: dvoje su dobila ime Marin, a ostali su Andre, Dominik, Luka, Noa, Karlo, Mateo, Antonio, Erika, Tina, Milena, Sofia, Elizabeth, Liora, Kiara i Ena.
O pronatalitetnoj politici često se piše. Nedavno smo pročitali da je zaslužna gradska vlast u Supetru koja stimulativnim mjerama potiče pronatalitetnu politiku, a tamo je lani bilo 39 krštenih. U Supetru se roditeljima za prvo dijete isplaćuje 5.000, za drugo 7.000, za treće 9.000, a za četvrto „čak“ 15.000 kn. Ne smatramo da roditelji planiraju djecu zbog tih novčanih nagrada, ali im svakako taj novac dobro dođe. Te su „stimulativne mjere“ u Bolu mnogo izdašnije, možda i najveće u Hrvatskoj: za prvo dijete 7.000, za drugo 15.000, za treće 30.000, za četvrto 60.000, za peto 90.000 i šesto 120.000 kuna. Zaposlenici Bluesun hotela za svako novorođeno dijete dobiju još 7.500 kn, a ako su oba roditelja zaposlena u Bluesun hotelima dobit će 15.000 kn po djetetu. Splitsko-dalmatinska županija roditeljima isplaćuje dodatnih 1.000 do 7.500 kn ovisno o broju djece. Isplaćuje li neki grad ili općina možda više od Općine Bol? (j.e.)

(49) objavljeno 12. 01. 20. u 22:35 h

*******************


alt


alt


DRUŽENJE ZBOG IZBORA

Grupa prijatelja iz Bola svake nedjelje pred večer se sastaje u poljskoj kućici Mikice Bodlovića. Taj običaj traje godinama. Jelovnik su obično mesni ili riblji specijaliteti pripremljeni na gradelama. Iznimno ove je nedjelje organiziran ručak, razlog je bio proslava izbora Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske. Smatrali su da to zaslužuje - janje na ražnju, pečeni krumpir i kao dodatak domaći kolači. (j.e.)

(48) objavljeno 12. 01. 20. u 22:30 h

********************


alt

Zlatni rat 7. siječnja 2016.


alt

Bazen na Zlatnom ratu 12. siječnja 2016.


alt

Kupanje Bagera 13. siječnja 2016. godine


VREMEPLOV: BAZEN NA ZLATNOM RATU

Na današnji dan (13. siječnja), ali prije četiri godine (2016.) Tonči Kukoč Bager se okupao u bazenu na špici Zlatnog rata. Nije to prvi put da je na Zlatnom ratu nastao bazen okretanjem njegove špice pod udarima tramontane i lebića, a zatvorilo bi ga jugo.
Pjerin Jugović nam je ispričao da je grupa njemačkih studenata 1961. prenijela njegovu jedrilicu u bazen koji je bio širok preko 10 metara, a dubok 1,5 metar.
Video snimak okretanja špice Zlatnog rata objavili smo u VIDEOTECI iz 2016. godine: - Okretanje plaže po tramontani pogledalo je 303.472 puta, a Kupanje Bagera 16.236 puta. Za pristup VIDEOTECI (2016.) kliknite OVDJE. (j.e.)

(47) objavljeno 12. 01. 20. u 22:25 hnedjelja, 12. 01. 2020. *****

alt

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković


alt

U Murvici ovog mjeseca počinju radovi vrijedni 10 milijuna kuna


NAČELNIKOV OSVRT NA 2019. I PLANOVI ZA 2020. (2)

Uz drugi dio osvrta načelnika Tihomira Marinkovića o aktualnim događanjima koji se najavljuju u 2020. godini, treba prethodno napomenuti i obveze koje nas očekuju, a umnogome opterećuju općinski proračun. Za sve želje i potrebe, to je sasvim očito, nema dovoljno sredstava. Na značajni dio prihoda ne može se, barem za sada, računati od gradnje novih hotela, a Bol ove godine neće dobiti ni dio poreza na dobit od bolskih Bluesun hotela, čije je sjedište preselilo u Zagreb. Koje su to obveze? Općina treba platiti dio otplate za polovno vozilo za DVD koje je već stiglo u Bol. a do sredine veljače dolazi novo vozilo također za DVD za što jednokratno treba platiti 1.650.000 kuna. Zbog veće sigurnosti počinje gradnja vatrogasnog doma koju će financirati Općina nekoliko godina, a odnosi se na gradnju prizemlja i I. kata. Izgradnju podrum će financirati Grabov rat, jer će taj prostor koristiti za svoje potrebe. U tom objektu, dogovoreno je s MUP-om, bit će i uredi policijske postaje. Pored Doma DVD-a otkupit će se zemljište za gradnju medicinskog centra. Nadalje, oko tri milijuna treba osigurati za općinsku zgradu na Loži gdje će na jednom mjestu, nakon izgradnje, biti općinske službe koje su danas na tri lokacije. Tu su još i financijske obveze zbog gradnje prve etape novog groblja.
Što možemo očekivati u novoj godini? – pitali smo načelnika Tihomira Marinkovića. Prvi dio odgovora objavili smo u Bolskoj kronici 1. siječnja …


• Za koji dan počet će radovi u Murvici, gdje se radi o investiciji od desetak milijuna kuna. Odabran je izvođač – „Berica“ iz Nerežišča – a radit će se vodoopskrbna mreža po naselju, fekalna odvodnja, ukopavanje električnih i telefonskih kablova, odvodnja oborinskih voda i finalno uređenje ulica.
• Privedene su kraju pripreme oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Stigli su posebni poklopci za poluukopne kontejnere, gdje će smeće odlagati domaćinstva koji su podalje od prometnica, pa vozila ne mogu do njihovih kućnih kanti. Ta će domaćinstva dobiti čip kartice za otvaranje poklopaca na poluukopnim kontejnerima i plaćat će prema broju otvaranja. Taj će sustav biti osposobljen tijekom veljače.
Preseljenje deponija iz Gornjeg Humca u Supetar, znači li to i višu cijenu domaćinstvima u Bolu? Ministarstvo je odredilo da na Braču može biti samo jedan deponij. Sadašnji koncesionar na svojoj deponiji će vršiti selektiranje otpada čime će se smanjiti količina koja će se odvoziti u Supetar. Očekujemo da će se iznaći adekvatno rješenje kako Boljani ne bi dobili nove, veće račune.
• WTA teniski turnir je manifestacija svjetske vrijednosti od izuzetnog značaja za Hrvatsku, županiju, otok Brač i našu destinaciju. Radi se o turniru za tenisačice, jedinom u ovom dijelu Europe. Trebamo dodatne napore da se taj turnir održi do momenta dok se ne nađe glavni sponzor što će biti od značajnog utjecaja na stabilnost manifestacije, a smanji će općinsku financijsku potporu. Nekoliko gradova na našoj obali pomno prati događanje i ukoliko mi odustanemo, preuzelo bi obaveze i organizaciju turnira. Moramo znati da je turnir i promidžba za regiju, otok i Bol. Ove godine imat ćemo u petak TV prijenos polufinala, a u nedjelju finalnog meča u 20.10 sati kojeg preuzimaju i neke druge TV kuće. Od te promidžbe možemo imati izuzetne koristi mi u Dalmaciji, na Braču i posebno destinacija Bol. Uz veće angažiranje i Boljana, možemo očekivati da će i ovogodišnje peto izdanje biti proglašeno najboljom organiziranom manifestacijom ove kategorije u svijetu.
• Sa velikim interesom mnogi Boljani prate događanja vezana za hotel „Bijela kuća“. Sada je taj objekt u 100-postotnom vlasništvu države, što je potvrdio sudski spor. Sada su u tijeku intenzivni razgovori u Ministarstvu upravljanja državnom imovinom kako bi se našao novi vlasnik. Očekujemo da bi taj proces mogao biti završen do ovog ljeta.
• Deset godina se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih za objekt i okolne terene Doma kulture. Ostalo je da se riješe još neke sitne čestice. Sudski vještak je dao procjenu vrijednosti tog zemljišta i to smo uputili vlasnicima. Sada čekamo na njihov pozitivan odgovor i zaključivanje kupoprodajnih ugovora. Imamo idejno rješenje uređenja Doma kulture, ali dok nismo 100-postotni vlasnici ne možemo aplicirati na sredstva iz EU ili domaćih izvora. Općina nema sredstava za taj zahvat, osim za sitne popravke. U zadnje tri-četiri godine u Domu kulture je uređena Galerija, osposobljen caffe bar, nabavljen je novi namještaj, uređeni su sanitarni prostori i klimatizirana je velika dvorana.
Kada se bude uređivao Dom kulture, preuredit će se i polukružno gledalište u Teatrinu Dva ferala za 280 posjetitelja.
• Sportska dvorana, planirana na Poljani, trenutno je na traženju lokacijske dozvole. Predviđeno je da ispod dvorane bude garažni prostor. Na otvorenom bi bili i dalje tereni za male sportove kao i dječje igralište.
• Za odvodni kanal za oborinske vode od rotora do mora, pored Ville Džamonja, zatražila se građevinska dozvola. Pripremaju se razgovori sa investitorima: državne ceste i Hrvatske vode, kao glavnim partnerima za realizaciju ovog projekta. Pored tog kanala bile bi cijevi za projektirani pročistač koji će biti pored komunalnog dvorišta u Podborju, neposredno do glavne trafostanice.
Ugradit će se, također, od rotora do početka šetnice, glavna vodovodna cijev profila 200 mm, čime bi se zatvorio prsten i dvostruko osiguralo napajanje vodom.
• Kada se govori o uređenju kina, već su uređeni prostori za aparaturu na terasi i u dvorani, nove su stolice na terasi kina, a azbestne ploče na ogradi ljetnog kina zamijenjene su pločama od neškodljivog materijala.
Mi imamo idejno rješenje i tražit ćemo sredstva iz EU fondova za unutrašnje uređenje kino dvorane, gdje je već ugrađen novi sustav klimatizacije. (j.e.)

(46) objavljeno 11. 01. 20. u 21:55 h


subota, 11. 01. 2020. *****


alt


ODLUKA O IZVRŠAVANJU PRORAČUNA

Općinski su vijećnici na 9. sjednici usvojili i Odluku o izvršavanju Proračuna Općine Bol za 2020. godinu. U Odluci je propisano da nosioci i korisnici proračunskih sredstava ne mogu preuzimati obveze iznad kvote utvrđene u rashodima Proračuna.
Proračunskim korisnicima, kojima se sredstva za rad osiguravaju u Proračunu za 2020. godinu, nije dozvoljeno povećanje broja zaposlenih djelatnika, osim u opravdanim slučajevima o čemu odluku donosi Općinsko vijeće.
Proračunski korisnici ne mogu isplaćivati sredstva za ostala materijalna prava, osim za naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, otpremnina, dnevnica, terenskog dodatka i pomoći u slučaju smrti.
Plaće i druga osobna primanja za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu, mogu se povećati isključivo na temelju odluke Općinskog vijeća.
Vijeće ovlašćuje načelnika da raspolaže sa iznosom od 50.000 kuna za hitne rashode po njegovom nahođenju.
Korisnici Proračuna dužni su uz Završni račun Proračuna podnijeti izvještaj o izvršenju utroška sredstava.
Prema ovoj odluci vijeće će o prihodima i rashodima za prvo polugodište raspravljati do 31. srpnja 2020. godine, a o godišnjem obračunu Proračuna za razdoblje siječanj-prosinac 2020. godine vijeće će raspravljati do 15. travnja 2021. godine.
Odluka o izvršavanju proračuna Općine Bol za 2020. godinu je donesena sa 7 glasova „za“ i jednim glasom „protiv“, a objaviti će se u "Službenom glasniku" Općine Bol. Odluka se primjenjuje od 1. siječnja 2020. godine.

(45) objavljeno 10. 01. 20. u 20:40 h

********************


alt

Lokacija novog groblja (žuto polje), istočno od crkvice Sv. Lucije (u žutom krugu): izgradnja novog groblja planira se 130 godina (od 1890.), a ukopi na sadašnjem groblju su od 1830.


INVESTICIJE U IDUĆE TRI GODINE

Koje se investicije mogu očekivati u općini Bol od 2020. do 2022. godine? U materijalima koji su dostavljeni općinskim vijećnica i raspravljeni na 9. sjednici navedeno je:
- Uređenje plaže Potočine – Borak – Bjenačica;
- Uređenje Postirske i Vukovarske ulice;
- Rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja na Račiću;
- Adaptacija zgrade na Loži za općinske službe;
- Izgradnja ceste u R3 zoni;
- Uređenje parka iza Ambulante i Galerije Dešković;
- Uređenje Doma na Vidovoj gori;
- Početak izgradnje novog groblja.

(44) objavljeno 10. 01. 20. u 20:35 h

********************


alt


alt


alt


DJEČJI VRTIĆ OD 15. SIJEČNJA

Dječji vrtić Mali princ koji ne radi zbog kolektivnog godišnjeg odmora od 20. prosinca, na žalost roditelja ostao je zatvoren tjedan dana duže nego se planiralo. Djeca će ponovo u vrtić od srijede 15. siječnja – saznali smo od ravnateljice vrtića Frančeske Tomaš.
Razlog su radovi, koji još nisu u potpunosti završeni, a u ponedjeljak i u utorak planirano je čišćenje prostora gdje se radilo. Roditelji naravno nisu zadovoljni što je vrtić ovoliko dugo zatvoren, posebno oni koji su zaposleni, a nemaju alternativu za čuvanje djece. (j.e.)

(43) objavljeno 10. 01. 20. u 20:30 h

********************


alt


NAŠ HAJDUK: ČLANOVI UPLATILI 16,6 MILIJUNA

Održana je u Splitu redovna novogodišnja konferencija za medije Našeg Hajduka. Predsjednik Toni Baletić, tajnik Luka Domikulić i član Upravnog odbora Miro Živković osvrnuli su se na 2019. godinu, a najavili su i planove za 2020. godinu.
- Godina koja je iza nas je bila izazovna, za Hajduk je to bila godina puna promjena i zato se nadamo da će 2020. godina biti godina stabilnosti i koja će donijet veće zadovoljstvo svih navijača Hajduka. Za Naš Hajduk 2019. godina je bila izazovna u smislu očuvanja broja članova, a kao što znate neki su predviđali da će se u ovoj godini dogoditi značajan pad, ali 2019. godina završena je s preko 31.000 članova, kazao je Luka Domikulić. Među članovima su i 32 Boljanina.
Nastavno na temu članstva nadovezao se i predsjednik Našeg Hajduka Toni Baletić.

- Članstvo je osnova funkcioniranja socios modela, a i članovi su ti koji su bili dio Hajduka od 1911. pa sve do danas. Osim navijanjem i slavljenjem sportskih uspjeha našeg velikog kluba, članovi su sudjelovali i na obnovi Starog placa i izgradnji Poljuda i zato nam je iznimno drago što će članarine od ove godine odlukom kluba ići za izgradnju kampa. Naglasio bih i da je u protekloj godini na račun Hajduka uplaćeno 2,6 milijuna kuna, a od 2011. do danas ukupno je uplaćeno 16,6 milijuna kuna što članove svrstava u jedne od najvećih sponzora kluba, kazao je Baletić.
Uskoro se očekuje i otvaranje parka Za sva vrimena koji je kruna projekta otkupa dionica, a Luka Domikulić je iznio podatke o trenutno prikupljenom iznosu donacija.

(42) objavljeno 10. 01. 20. u 20:25 h

petak, 10. 01. 2020. *****


alt

Sva su ispitivanja potvrdila da je more u Bolu izuzetne kakvoće


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Na Braču je 2019. došlo više gostiju nego godinu ranije, ali je eVisitor zabilježio manje noćenja.
• Došlo ih je 268.608, a 2018. godine 259.086 turista. Više ih je došlo u Milnu (+14%), Pučišća (+24%) i Bol (+10%), a manje u Supetar (-4%), Postira (-1%), Sutivanu (-1%) i Selca (-5%).
Najviše je gostiju 2019. došlo u Bol (112.160) i Supetar (81.611) …
• Noćenja je 2019. bilo na Braču 1.708.793, a godinu prije 1.735.999. Više noćenja imaju Milna (+11%) i Pučišća (+10%), dok ih je u Bolu bilo 1.736 noćenja više. Ostali su u minusu: Supetar (-6%), Postira (-3%), Sutivan (-3%) i Selca (-5%).
Po broju ostvarenih noćenja Bol je na prvom mjestu (606.231), drugi je Supetar (549.134), treća je Milna (157.275) …
• U prosincu je na Braču bilo više dolazaka i noćenja nego 2018. Došlo ih je 338 (godinu prije 228), a noćenja je bilo 1.771 (godinu ranije 1.269).
Po dolascima gostiju u prosincu prvi je Supetar (268), a isto tako i po noćenjima (1.061). Bol je drugi sa 29 dolazaka i 295 noćenja. (j.e.)

(41) objavljeno 09. 01. 20. u 20:55 h

********************


alt


ŠTANDOVI NA ŠETNICI – NA ČEKANJU

Znamo kako nam izgledaju u sezoni, a ništa bolje ni izvan sezone (vidi sliku), štandovi na početku šetnice prema Zlatnom ratu. Lani je zatraženo natječajem projektiranje štandova na šetnici, ali i onih na rivi koji se koriste jednom tjedno za Bolskih litnjih noći.
Čini se da će i u ovogodišnjoj sezoni ostati na šetnici isti štandovi kao i do sada. Razlog je što u općinskom proračunu neba dovoljno novaca da se kupi novih dvadesetak štandova, ali je sigurno da će ih se desetak ipak do ljeta nabaviti za rivu. (j.e.)

(40) objavljeno 09. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt


POPRAVAK PUMPI ZA GORIVO

Jako jugo, kakvog smo imali 12. studenoga, osim štete na kamenim rubovima dijela rive, oštetio je i kiosk Lučke uprave (koji je uklonjen), ali i pumpe za gorivo kojima se pune rezervoari brodova. Ovih je dana u tijeku njihova sanacija (na slici) pa će za koji dan biti ponovno u funkciji. (j.e.)

(39) objavljeno 09. 01. 20. u 20:45 h

********************


alt

Smještaj i restoran na istoj adresi: Hrvatskih domobrana 83


alt

Terasa restorana "Argento"


alt

Gotovo jelo za 50 kn: goveđi odrezak u umaku i s njokima (+ salata)


alt

Apartman u Villi Azzura

 

NEMA ZIME: OTVORENI SU SMJEŠTAJ I RESTORAN

Nema više u Bolu zime za one koji dolaze službeno ili privatno. Na zaobilaznici (Hrvatskih domobrana 83) i nakon turističke sezone moguće je dobiti smještaj u apartmanima „Villa Azzura“, a u istom objektu, istog vlasnika, je i restoran „Argento“.
Recepcija za smještaj radi 24 sata, a u restoranu se svakodnevno od 11 do 21 sat pripremaju dva gotova jela po cijeni od 50 kn (glavno jelo plus salata), ali se može nešto odabrati iz ponude iz jelovnika. Cijene su za 40 posto jeftinije od onih u glavnoj sezoni.
- Ovo nam je prva sezona da smo otvoreni tijekom zimskih mjeseci – kaže nam vlasnih apartmana i restorana Pero Šošić. – Zadovoljni smo interesom, a potencijalni korisnici naših usluga trebaju znati da u restoranu ima mjesta za 50 osoba pa je to prilika za organizaciju rođendana, godišnjica braka, vjenčanja, raznih jubileja, a uskoro će prva pričest, krizma … (j.e./m.š)

(38) objavljeno 09. 01. 20. u 20:40 h


četvrtak, 09. 01. 2020. *****


alt

I u zimskim mjesecima ima turista u Bolu


TURIZAM: DOBRI REZULTATI ZA PROSINAC I 2019.

Javno objavljenim turističkim brojkama, koje je prezentirala TZ Splitsko-dalmatinske županije, trebali bi biti zadovoljni. U prosincu je zabilježeno 32.240 dolazaka (minus 2%), a cijele godine bilo je u našoj županiji 3.672.970 (+5%) dolazaka.
Pozitivne su brojke za noćenja. U prosincu je zabilježeno 82.172 (+7%) noćenja, a u cijeloj 2019. godini 18.129.993 (+2%).
• Odakle nam dolaze gosti? Prema broju dolazaka 2019. najviše ih je iz Njemačke (354.710), slijede gosti iz Poljske (303.744), iz Hrvatske (297.084), iz Ujedinjene Kraljevine (241.852), iz Češke (214.151) …
• Bol je u prosincu imao 25 gostiju (godinu ranije 6), a noćenja 295 (godinu ranije 16). Za cijelu 2019. godinu eVisitor TZ SDŽ kaže da je u Bolu bilo 112.166 dolazaka (godinu ranije 102.244) i noćenja 606.231 (godinu ranije 604.495).
• Najviše noćenja 2019. u našoj županiji ima Split (2.756.931), slijede Makarska (1.564.579), Baška Voda (1.064.221), Omiš (977.869), Seget (836.766), Tučepi (789.151), Gradac (677.437), Okrug (674.333), Podstrana (659.974), Kaštela (638.713), Brela (623.261), Bol (606.231) …
Sutra: što govore brojke o turizmu na Braču? (j.e.)

(37) objavljeno 08. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


PRVA SE OTVARA „ELAPHUSA“

Iako gostiju ima u Bolu cijele godine, tek otvaranjem hotela, računa se da počinje turistička sezona. Ove godine prvi će se hotel otvoriti zadnjeg vikenda u ožujku. To je hotel „Elaphusa“, prema najnovijoj organizaciji, iz sastava „Sunce hoteli“.
Status hotela ima ukupno 12 objekata: osim „Elaphuse“ to su „Bonaca“, „Borak“, „Bretanide“, „Vitar“, „Bol“, „Kaštil“, „Ivan“, „Baština Sveti križ“, „Villa Giardino“, „Villa Daniela“ i „Villa Džamonja“. (j.e.)

(36) objavljeno 08. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


VRATIO SE PATRE DAMIR

Nakon godine i pol dana u Bol se vratio o. Damir Šokić, starješina dominikanskog samostana. Odsutan je bio zbog liječenja, rehabilitacije i oporavka, a od nedjelje je ponovno u Bolu. U srijedu je primio urednika ovog portala Joška Egekhera koji mu je poželio dobrodošlicu i prenio osobnu ali i radost bolskih vjernika zbog oporavka i povratka u bolski samostan.
- Mnogo me posla očekuje – kaže o. Damir. – Treba srediti obilnu dokumentaciju i nastaviti završne poslove na konačnom uređenju i otvaranju muzeja. Sada predstoji opremanje, a siguran sam da će ovog ljeta muzej napokon biti otvoren za posjetitelje. Možda već i za Uskrs. Hvala svima koji su brinuli i pitali za moje zdravlje i molili za oporavak.
O. Damir Šokić bio je bolski župnik 9 godina (2008. – 2017.). Mladu misu služio je 30. srpnja 2000. u Gornjim Bogičevcima, a zaređen je 23. srpnja 2000. u Dubrovniku. Vodio je poslove na uređenju muzeja, a u akciji prikupljanja donacija sudjelovalo je 30 pravnih i 51 fizička osoba od kojih je prikupljeno 475.375 kuna. Imena donatora objavljena su na našem portalu, a tko je sve uplatiti može se vidjeti ako kliknete OVDJE.

(35) objavljeno 08. 01. 20. u 21:35 h

********************


alt


OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA GROŽĐA I VINA

Iako su već upoznati, dobro je podsjetiti proizvođače grožđa i vina, da su obvezni do 15. siječnja podnijeti (1) izjavu o berbi i (2) Izjavu o proizvodnji grožđa. Te se izjave šalju Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Trg Hrvatske bratske zajednice 8/I, 21000 Split.
Mali proizvođači jakog alkoholnog pića (rakije), ako proizvode više od 20 litara čistog alkohola, dužni su Carinskom uredu u Splitu (Služba za trošarine i posebne poreze, Put Sjeverne luke bb) dostaviti Godišnji izvještaj o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe. Rok je do 20. siječnja.
Do 31. siječnja trebaju uplatiti trošarinu (200 kn) u korist državnog proračuna.
Obrazce i pomoć mogu se dobiti u Uredu Bol poljoprivredne zadruge, Bračka cesta 13.

(34) objavljeno 08. 01. 20. u 21:30 h

srijeda, 08. 01. 2020. *****


alt


OPĆINSKA BRIGA ZA BOLESNE, INVALIDE …

Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu prije božićnih i novogodišnjih praznika raspravljao je o potrebi pomoći invalidima, bolesnima i socijalno ugroženima.
Potvrđena je odluka iz socijalnog program po kojem su Boljani stariji od 80 godina dobili prije Božića po 300 kuna.
Pozitivno je također odgovoreno na tri pristigle molbe: jednokratnu pomoć od 2.500 kn dobila je obitelj za liječenje dvoje djece, dok će se jednoj osobi plaćati u 2020. godini troškovi stvarno potrošene struje i vode, a bit će oslobođena plaćanja komunalne naknade i odvoza smeća. Jednoj je osobi već isplaćeno 5.000 kuna za kupnju novih invalidskih kolica. Jednoj obitelji, međutim, neće se isplatiti naknada za novorođeno dijete, jer jedan od roditelja nije stvarno boravio u Bolu najmanje šest mjeseci u godini prije rođenja djeteta.
Odobrena je isplata po 1.000 kuna desetorici korisnika osobne invalidnine, a prema popisu Centra za socijalnu skrb.
Po 500 kuna pomoći dobilo je 15 obitelji.
Četvero ih je zbog dugotrajne bolesti dobilo po 1.000 kuna.
Boljani koji su smješteni u Domu za starije i nemoćne njih osam, dobilo je po 500 kuna.
Po 2.500 kuna dobilo je 13 teško bolesnih osoba, a po 2.000 kuna šest obitelji djece s teškoćama u razvoju.
Odbor je odobrio da se jednoj obitelji plaća u 2020. godini 10 mjeseci po 300 kuna za smještaj djeteta u Domu u Zagrebu, dok će jedan naš sumještanin mjesečno primati po 1.050 kn za vođenje hidrometeoroloških podataka, a jednoj će se obitelji plaćati mjesečno do 600 kn za potrošenu struju i vodu.
Uredništvo ovog portala smatra da u ovoj informaciji nije potrebno navoditi imena osoba ili obitelji koji su primili novčanu pomoć. Javnost se ovim informira o brizi za socijalno ugrožene i bolesne, a oni koji smatraju da zaslužuju pomoć, a nisu je dobili, trebaju se pisanom molbom obratiti Odboru ili se posavjetovati sa predsjednikom odbora Marjanom Marjanovićem. (j.e.)

(33) objavljeno 07. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt

Hotel "Bonaca" od Nove godine je u sastavu "Sunce hotela"


OD NOVE GODINE U BOLU „SUNCE HOTELI“

Nakon 71 godine, nema više naziva Hoteli Zlatni rat u kojem su bolski hoteli „Elaphusa“, „Bonaca“ i „Borak“. Od Nove godine, kako je potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, a o čemu piše i „Slobodna Dalmacija“ od utorka 7. siječnja, netom utemeljenoj tvrtki „Sunce hoteli“ osim bolskog „Hoteli Zlatni rat“ priključeni su „Hoteli Tučepi“, „Hoteli Brela“ i „Hotel Alan“ iz Starigrada Paklenice. Riječ je o turističkim tvrtkama čiji je većinski vlasnik Jako Andabak.
Ovim spajanjem, kako piše „Slobodna Dalmacija“, povećat će se temeljni kapital nove tvrtke za deset puta, i to sa 56 milijuna na gotovo 600 milijuna kuna. (j.e.)

(32) objavljeno 07. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


U BOLU GRIPE NEMA!

Jedna je osoba preminula od gripe. U Hrvatskoj je krajem prošle godine registrirano 878 oboljelih, a najveće stope oboljelih su na području Grada Zagreba te Šibensko-kninske i Krapinsko-zagorske županije. Vrhunac ove zarazne bolesti očekuje se krajem siječnja.
Bernard Kaić, voditelj Službe epidemiologije zaraznih bolesti HZJZ kaže kako je to slično kao i u prošloj sezoni.
U utorak smo od dr. Markice Tomića, iz bolske ambulante, saznali da u Bolu još nije registriran ni jedan slučaj gripe. (j.e.)

(31) objavljeno 07. 01. 20. u 21:40 h

********************


alt


DO KADA JE BOŽIĆNO VRIJEME?

Postao je običaj da se božićno vrijeme počne slaviti (već) nakon Svih svetih pa se slavi do samog Božića ili do Bogojavljenja (blagdana Sveta tri kralja), ali božićni ciklus ima drugačije trajanje. Božićni se ciklus dijeli na dva dijela: Došašće ili advent – traje od prve nedjelje došašća do Badnjeg dana i božićno vrijeme: traje od Badnje večeri (24. prosinca uvečer) do uključivo nedjelje nakon Bogojavljenja, na koju se slavi Blagdan krštenja Gospodinova nakon kojeg započinje liturgijsko Vrijeme kroz godinu.
Ovisno o tome u koji dan se slavi Božić, božićno vrijeme može trajati od 14 do 20 dana. Ove godine tako traje od 24. prosinca do 12. siječnja. Prema tome, svi koji ‘žurite’ s raspremanjem božićnih ukrasa odmah nakon samog Božića ili nakon Sveta tri kralja, možete se opustiti i zadržati jaslice i jelku nešto duže nego što ste to običavali do sada.
Svjetleća dekoracija u Bolu će se ugasiti 13. siječnja, a pretpostavljamo da će do tada svijetliti i u privatnim vrtovima, na balkonima, okućnicama …

(30) objavljeno 07. 01. 20. u 21:35 h
utorak, 07. 01. 2020. *****


alt

Novoizabrani predsjednik RH Zoran Milanović sa suprugom


alt

Birački odbor na biračkom mjestu br 1 u Bolu


TKO, KOLIKO I GDJE SU DOBILI GLASOVE?

• U drugog krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović je dobio 1.034.389 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 929.488 glasova. Razlika je 104.901 glas u korist Z. Milanovića.
Na temelju rezultata izbora, Zoran Milanović je peti izabrani predsjednik Republike Hrvatske. Prije njega su to bili Franjo Tuđman (22. 12. 1990. – 10. 12. 1999.), Stipe Mesić (18. 02. 2000. – 18. 02. 2010.), Ivo Josipović (19. 02. 2010. – 18. 02. 2015.) i Kolinda Grabar-Kitarović (19. 02. 2015. – 18. 02. 2020). Imali smo i dva obnašatelja dužnosti tijekom bolesti i nakon smrti prvog predsjednika: Vlatko Pavletić (26. 11. 1999. – 02. 02. 2000.) i Zlatko Tomčić (02. 02. 2000. – 18. 02. 2000.)
• U 47 država organizirani su predsjednički izbori za Hrvatsku. U 27 je najviše glasova dobila Kolinda Grabar-Kitarović, u jednoj (Finska) bio je jednak broj glasova, a u 19 država je Zoran Milanović dobio više glasova (Slovenija, Velika Britanija, Izrael, Belgija, Brazil, Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Indonezija, Irska, Katar, Kina, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Švedska).
Na inozemnim biralištima Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 45.311, a Zoran Milanović 6.222 glasa.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je upisano 405.173 birača, a glasovalo ih je 219.960 ili 54,29%. Nevažećih listića bilo je 10.419 (4,74%):
K. Grabar-Kitarović 129.975, Z. Milanović 87.503 glasa.
U Splitu je bilo upisano 149.752 birača, a glasovalo ih je 82.217 (54,90%). Nevažećih listića bilo je 4.017 (4,89%):
Z. Milanović 40.514, K. Grabar-Kitarović 37.663 glasa.
Na Braču je bilo 13.967 upisanih birača, glasovalo ih je 7.148 (51,18%), a nevažećih listića bilo je 304 (4,25%):
Z. Milanović 3.765 glasova, K. Grabar-Kitarović 3.066 glasova.
Najviše glasova dobio Z. Milanović u jednom gradu i u pet općina (Supetar, Bol, Milna, Nerežišća, Sutivan i Selca), a K. Grabar-Kitarović u dvije bračke općine (Postira i Pučišća).
SUPETAR: broj birača 4.205, glasovalo 3.101 (49,96%), nevažećih listića 77 (3,66%):
Z. Milanović 1.213, K. Grabar-Kitarović 811 glas
PUČIŠĆA: broj birača 1.889, glasovalo 1.062 (56,22%), nevažećih listića 77 (7,25%)
K. Grabar-Kitarović 541, Z. Milanović 444 glasa:
SELCA: broj birača 1.772, glasovalo 846 (47,74%), nevažećih listića 29 (3,43%):
Z. Milanović 500, K. Grabar-Kitarović 317 glasova
• BOL: broj birača 1.627, glasovalo 739 (45,47%), nevažećih listića 19 (3,92%):
Z. Milanović 427, K. Grabar-Kitarović 283
POSTIRA: broj birača 1.511, glasovalo 848 (56,12%), nevažećih listića 32 (3,78%):
K. Grabar-Kitarović 475, Z. Milanović 340 glasova
MILNA: broj birača 1.158, glasovalo 496 (59,47%), nevažećih listića 34 (6,85%):
Z. Milanović 339, K. Grabar-Kitarović 190
SUTIVAN: broj birača 971, glasovalo 495 (50,98%), nevažećih listića 6 (1,21%):
Z. Milanović 250, K. Grabar-Kitarović 239
NEREŽIŠĆA: broj birača 834, glasovalo 496 (59,47%), nevažećih listića 34 (6,85%):
Z. Milanović 252, K. Grabar-Kitarović 210 glasova
• U svim bračkim općinama u II. krugu je došlo više birača osim u Bolu. Veliki je broj nevažećih listića. Najviše u Pučišćima (7,25%), a najmanje u Sutivanu (1,21%)
• Glasovalo se i u 14 hrvatskih zatvora. Na biračkom popisu bilo je 1.140 imena. U prvom krugu najviše je glasova dobio Miroslav Škoro, a u drugom Kolinda Grabar-Kitarović (582), dok je za Zorana Milanovića glasovalo njih 511. Nevažećih listića bilo je 47. (j.e.)

(29) objavljeno 06. 01. 20. u 20:45 h

********************


alt

Katamaran "Judita" u ponedjeljak 6. siječnja u 13.30 sati na Velom mostu


KATAMARAN JE DOŠAO

Zadnjeg dana produljenog vikenda, a uoči početka drugog polugodišta, došao je katamaran do Bola, iako je bilo bure, mnogo više nego dan ranije kada katamaran nismo vidjeli.
U 13.30 sati za Split se ukrcao 21 putnik, a iz Splita ih je u Bol u 17.05 sati došlo četrdesetak, mlađih putnika, pretpostavljamo da su većina školarci iz Učeničkog doma Srednje škole Bol. (j.e.)

(28) objavljeno 06. 01. 20. u 20:35 h

********************


alt


PONOVO U ŠKOLSKE KLUPE

Od ovog utorka učenici se vraćaju u školske klupe nakon zimskih praznika. Na odmoru su bili tjedan kraće jer trebaju nadoknaditi izgubljeno vrijeme zbog štrajka učitelja, nastavnika i profesora.
Novi je, barem za sada, raspored proljetnih praznika. Nastave neće biti od 9. do 13. travnja, a nastava je 14. travnja.
Završnim razredima srednje škole (maturantima) nastava završava 29. svibnja, a ostalima 26. lipnja. Za drugačiji raspored roditelji i učenici će biti pravovremeno obaviješteni putem školskih portala. (j.e.)

(27) objavljeno 06. 01. 20. u 20:30 h


ponedjeljak, 06. 01. 2020. *****


alt


alt


alt


BOLJANI SU GLASOVALI ZA Z. MILANOVIĆA

Na predsjedničkim izborima, Boljani su u drugom krugu, u nedjelju 5. siječnja, ponovo najviše glasova dali Zoranu Milanoviću (427), dok je aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović dobila 283 glasa.
U drugom krugu na dva izborna mjesta u općini Bol bilo je upisano 1.627 birača, a glasovalo ih je 739 (45,42%). Manje je bilo ove nedjelje birača (17) nego u prvom krugu 22. prosinca.
Navečer je Državno izborno povjerenstvo objavilo privremene rezultate i nakon 93,73 posto obrađenih izbornih mjesta očito je da je Zoran Milanović izabran za petog predsjednika Republike Hrvatske. Dosadašnji su predsjednici bili Franjo Tuđman, Stipe Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.
Sutra: za koga su glasovali u SDŽ, Splitu i na Braču? (j.e.)

(26) objavljeno 05. 01. 20. u 22:10 h

********************


alt


alt


alt


PJESMOM ČESTITALI DOMINIKANCIMA

Po običaju, uoči blagdana Sveta tri kralja, četrdesetpet Boljana došlo je pred samostan dominikanaca da im pjesmom (kolendom) čestita božićne i novogodišnje blagdane.
Na ulaznim vratima dočekali su ih bolski fratri, zahvalili na čestitkama i pozvali ih da zajednički blaguju i pjevaju. (foto: m. katić)

(25) objavljeno 05. 01. 20. u 22:00 h

*********************


alt


BLAGDAN JE SVETA TRI KRALJA

Ovog ponedjeljka (6. siječnja) je blagdan i državni praznik: Bogojavljenje ili Sveta tri kralja.
Ovim se blagdanom Crkva sjeća Božje objave kroz tri događaja iz Isusova života: poklon mudraca, krštenje na Jordanu i čudo u Kani Galilejskoj. Osnovno je značenje blagdana: Bog je došao spasiti sve ljude i sve narode, što osobito simboliziraju tri mudraca s Istoka, pa se ovaj blagdan kršćanski prvo nazvao Sveta Tri kralja.
Na Sveta tri kralja ne radi FINA, Poštanski ured, trgovina Berica, općinske službe i ljekarna, ali će „Konzum“ biti otvoren do 12, „Studenac“ do 13, a „Tommy“ do 20 sati.
Benzinska postaja radi kao nedjeljom, do 12 sati.
Ovog ponedjeljka autobusi, trajekti i katamaran prometuju kao nedjeljom.
Od utorka (7. siječnja) u školske klupe se vraćaju učenici Osnovne i Srednje škole. (j.e.)

(24) objavljeno 05. 01. 20. u 21:55 h

*********************


alt

Bolski porat u nedjelju u vrijeme kada je trebao, a nije došao katamaran. Na slici je lijevo jedan od putnika koji je krenuo da autobusom pa trajektom otputuje u Split. Nije ni njemu jasno zašto nema katamarana. Taj putnik je Aljoša Juras, inače po zanimanju pomorski kapetan


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat koja je inače izložena udaru bure. Snimljeno u nedjelju u 13.20 sati


alt

Na štekatu se u 13.30 sati uživalo na suncu ...


NI PO BONACI NEMA KATAMARANA

Jadrolinija je objavila, ne navodeći razlog, da su katamaranske linije u nedjelju 5. siječnja Jelsa – Bol – Split kao i ona u povratku – u prekidu. Katamaran je umjesto iz Jelse u 13 sati isplovio iz Starog Grada za Split bez pristajanja u lukama Jelsa i Bol. Tako isto je bilo i u 16 sati: Split – Stari Grad, bez Jelse i Bola.
Onome tko je želio za Split i na Velom mostu čekao na ukrcaj, nije bilo jasno zbog čega nema katamarana u 13.25 sati. Bilo je malo burina, ali osim katamaranu, nije to smetalo bolskim ribarima da barkom isplove na lignje.
U nedjelju smo eto zabilježili prva dva izostanka katamarana u Bolu ove godine. Očito su u Jadroliniji više vjerovali vremenskoj prognozi nego stvarnom stanju na terenu i kamerama u živo koje prikazuju stanje u luci Bol. (j.e.)

(23) objavljeno 05. 01. 20. u 21:45 h
nedjelja, 05. 01. 2020. *****


alt

Na biračkoj listi u drugom krugu su dva imena: 1. Zoran Milanović i 2. Kolinda Grabar-Kitarović (foto: hina/danijel kasap)


OVE NEDJELJE JE DRUGI KRUG IZBORA

Ove nedjelje (5. siječnja) drugi je krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Bira se između dvoje kandidata, koji su na glasačkom lističu prema broju osvojenih glasova u prvom krugu: 1. Zoran Milanović i 2. Kolinda Grabar-Kitarović.
Biračko mjesto broj 1 u Bolu (zgrada Osnovne škole na Rudini) i biračko mjesto broj 2 u Murvici otvoreni su za glasovanje od 7 do 19 sati.
Pravo glasa ima ukupno 3.860.000 birača, 5.400 više nego u prvom krugu.
U Hrvatskoj će biti otvoreno 6.409 biračkih mjesta, a u 47 inozemnih država 124 od čega u BiH 44.
Izbore će pratiti 24.333 promatrača.
Prva birališta otvorena su već u subotu u 21 sat, po našem vremenu, i to u Australiji, a posljednja će se otvoriti u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu, također po našem vremenu.
Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u nedjelju u 20 sati.
Pobjednik na izborima u drugom krugu bit će kandidat koji dobije više glasova birača koji su glasovali.
Naš portal će u nedjelju oko 20 sati objaviti rezultate glasovanja na dva birališta u općini Bol, a u Bolskoj kronici u utorak prve službene podatke o rezultatima ukupnog glasovanja, te glasova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Splitu i na Braču.

Obavijest iz Državnog izbornog povjerenstva
Državno izborno povjerenstvo ističe da je tijekom promidžbe i samog izbornog postupka protivno općoj i izbornoj etici ometanje i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača. Državno izborno povjerenstvo osuđuje obraćanje biračima slanjem poruka kao i upućivanjem telefonskih poziva neprimjerenog sadržaja, jer se time dovodi do uznemiravanje birača, nedopušteno utječe na slobodu opredjeljenja birača, a u određenim slučajevima predstavlja i povredu njihove privatnosti. Državno izborno povjerenstvo poziva da se odmah prestane sa opisanim ponašanjem te poduzima mjere kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje građana.

Očekuje se veći odaziv birača
Na izborima prije pet godina veći je odaziv birača bio u drugom nego u prvom krugu glasovanja.
U prvom krugu (22. prosinca) od ukupnog broja upisanih birača (3.719.532) glasovalo ih je 1.904.453 ili 51,20 posto. Nije glasovalo 1.815.079 birača!
U općini Bol od upisanih 1.627 glasovalo je 754 (46,47%), a o kandidatima se nije izjasnilo 873 birača.
Nadati se da će ove nedjelje odaziv biti veći, posebno bi to željeli u Bolu, bez obzira što neće imati utjecaja na konačni rezultat. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt

Dekoracija u dvorištu Vini Cvitanić


alt

Doro Adulmar ukrasio je fasadu stambene kuće na Račiću


alt

Jure Šesnić ukrasio je terasu kuće u Domovinskog rata


SVIJETLEĆI DEKOR PO MJESTU

Već smo objavili dva primjerno osvijetljena dvorišta, obitelji Marinković u Ulici Tina Ujevića i obitelji Bodlović-Šemper na David cesti. Sada vam predstavljamo uratke u Ulici Hrvatskog preporoda (Vini Cvitanić), Na Račiću (Doro Adulmar) i u Ulici Domovinskog rata (Jure Šesnić). Foto: m.š.

(21) objavljeno 04. 01. 20. u 20:40 h

subota, 04. 01. 2020. *****


alt


ŠTO ĆE SE GRADITI 2020.?

Uobičajeno je u ovo vrijeme izgradnji novih apartmana, a investitori uglavnom nisu Boljani. To je stvarnost o kojoj se mnogo govori, ali se ništa ne mijenja. Interesiralo nas je koji se veći radovi planiraju u 2020. godini?
Do Uskrsa trebaju se završiti radovi na adaptaciji zgrade na Loži, gdje će do ljeta useliti stručne službe općinske uprave. Planira se, nadalje, početak gradnje vatrogasnog doma u čijem će podrumu biti skladište „Grabovog rata“, a u prizemlju i na katu prostori za DVD-a i policiju.
Prema najavi župana možda već u ožujku, ali sigurno nakon turističke sezone, počinje izgradnja nove luke na Račiću.
Kao sigurno, najavljen je početak izgradnje novog groblja. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 01. 20. u 21:25 h

********************


alt


BOL ČEKA PRINOVU …

Bol još očekuje prinovu u 2020. godini. Od 2011. godine, od kada naš portal prati rođene, uvijek je novorođenih bilo u siječnju. To su djeca rođena u Splitu, ali su s majkom iz splitskog rodilišta došla u Bol.
Najviše rođenih, njih četvero, bilo je u siječnju 2016. godine.
Prošle godine, prema našoj evidenciji, rođeno je 17 djece, 9 dječaka i 8 djevojčica. Umrlo ih je u Bolu 15. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 01. 20. u 22:20 h

********************


alt


OKOM KAMERE: KRIVO SMO MISLILI

Na Rudinu je damperom u petak dovezena pržina, neposredno prije spoja popločenog i starog (asfaltnog) dijela kolnika. Tu se za kišnih dana stvarao svojevrsni bazen, pa smo pomislili da je počela sanacija. Požurili smo to snimiti, ali smo saznali da se radi o pripremi za radove na obližnjoj privatnoj kući, a ne popravku Rudine. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 01. 20. u 21:15 h

********************


alt


alt


NAJGLEDANIJI SPOTOVI SNIMLJENI U BOLU

Mnogo je spotova snimljeno u Bolu, posebno na plaži Zlatni rat. Interesiralo nas koji su bili najgledaniji. Prvo mjesto pripada glazbenom spotu 2Cellosa, koji je snimljen u travnju 2017., a prvi put je emitiran 16. lipnja iste godine. U proteklih 30,5 mjeseci taj je spot pogledalo 5.738.093 puta. Drugo mjesto pripada nešto novijem spotu u kojem nastupa poznata klaviristica Lola Astanova. U Bolu je bila na WTA teniskom turniru, a njezin je spot na internetu od 31. srpnja 2019. U pet mjeseci spot je vidjelo i poslušalo 391.752 osobe.
Na trećoj poziciji, po broju gledatelja, je erotski spot koji je snimljen na vrhu Vidove gore. U glavnoj ulozi je par iz Poljske, a u tri godine, koliko se prikazuje na internetu, spot je pogledano 147.360 puta. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt

 

TKO ŽELI U TOPLICE?

Bolke svake godine posjećuju toplice u Fojnici (BiH), pa to planiraju učiniti i ove godine od 11. do 21. veljače. Zainteresirani se mogu javiti Jasenki na mob. 095 503 1212
Reumal je lječilište u Fojnici. Poznato je reumatsko lječilište, a fojničke toplice specijalizirana su zdravstvena ustanova namijenjena rehabilitaciji, rekreaciji, aktivnom odmoru i programiranim športskim aktivnostima. Najveći rezultati postignuti su u rehabilitaciji osteomuskulatornog aparata, kardiorehabilitaciji, dječjoj habilitaciji i rehabilitaciji te rehabilitaciji športaša i saniranju športskih ozljeda. Provodi se medicinsku rehabilitaciju osoba svih životnih dobi kod kojih su smanjene funkcionalne sposobnosti nastale kao posljedica bolesti, ozljeda ili urođenih mana.

(16) objavljeno 03. 01. 20. u 21:05 h
petak, 03. 01. 2020. *****


alt


BIT ĆE I TREĆE SUČELJAVANJE

Bit će i trećeg sučeljavanja predsjedničkih kandidata. Nakon gostovanja u TV emisijama na RTL-u i HTV-u, potvrđeno je da će Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović treći put pred TV kamerama Nove TV u petak u 20 sati.
Isti dan, u petak u ponoć, nastupa izborna šutnja do nedjelje u 19 sati.
Birališta u Bolu i Murvici, kao i u cijeloj Hrvatskoj, otvorena su u nedjelju 5. siječnja od 7 do 19 sati.

(15) objavljeno 02. 01. 20. u 21:10 h

********************


alt


UKLONJENI ŠATOR I KIOSCI

Prvog radnog dana nakon praznika uklonjen je šator i kiosci sa Rive, koji su tamo bili postavljeni za potrebe „Božićnog grada“. Svijetleća dekoracija ostaje do 12. siječnja kada završava Božićno vrijeme. Naime, završetak se računa prve nedjelje nakon Sv. tri kralja, kada se slavi Kristovo krštenje.
Po liturgijskomu kalendaru, Božićno vrijeme traje do blagdana Isusova krštenja, pa treba još malo uživamo u božićnim ukrasima i svemu drugom što sa sobom nosi Božić. Jer sljedeći nam dolazi tek za godinu dana. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 01. 20. u 21:05 h

*********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat, zapadna i istočna strana, snimljeno 2. siječnja u 12 sati


SUNČANO I TOPLO, KAO DA NIJE ZIMA

U četvrtak, drugog dana 2020. godine, tko nije imao radnih obveza ili je na kolektivnom odmoru, ali i dvadesetak gostiju koliko ih je bilo u Bolu, moglo je uživati na suncu. U trenutno jedinom štekatu na otvorenom, onom ispred caffe bara Taverna Riva, teško je bilo pronaći slobodnu stolicu. Službena temperatura zraka u 12 sati bila je 14, a mora 15 stupnjeva. Međutim, mi smo na suncu izmjerili čak 37 stupnjeva.
Tijekom petka je najavljeno pogoršanje vremenskih prilike, a u subotu bi moglo biti i kiše.
Mnoge interesira vremenska prognoza jer nam slijedi produžni vikend. U ponedjeljak je neradni dan, praznik Sveta tri kralja. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 01. 20. u 21:00 h

********************


alt

Organizatorice pomoći Bračkim pupoljcima s uplatnicom u prostorijama FINE


OD KOLAČA ZA PUPOLJKE 9.200 KN

Od prodaje kolača za Bračke pupoljke za vrijeme Adventa uprihođeno je 9.200 kuna.
Još jednom puno HVALA svima koji su podržali ovu akciju na bilo koji način.
Srca su nam velika kao neboderi – poručili su organizatori. (i.r.)

(12) objavljeno 02. 01. 20. u 21:45 h

********************


alt


OBIČAJI: KOLENDAVANJE U BOLU

Koleda je božićno-novogodišnji običaj koji je u Hrvatskoj bio raširen diljem jadranskoga područja, u priobalnom pojasu i na otocima. Riječ je o ophodu pri kojem čestitari obilaze domaćinstva i pjesmom upućuju najbolje želje za Mlado ljeto, očekujući da im ukućani otvore vrata svog doma i počaste ih. Kolendavanje je bilo prisutno i u Bolu, a pojedine skupine, poput članova obitelji Škrbić, i danas održavaju taj običaj. (n.š.a.)

(11) objavljeno 02. 01. 20. u 21:50 h

********************


alt


NASTAVLJAMO RADOM I DESETU GODINU

Prošle godine, prema službenoj statistici koja se svakodnevno ažurira iza 21 sat, imali smo 566.572 posjeta našem portalu. To je u dosadašnjih devet godina, koliko se piše boljani.info, rekordna brojka, čak 10.855 posjeta više nego 2018. godine. (Broj posjeta mjesečno i godišnje redovito objavljujemo na Početnoj stranici.)
Ovaj portal u Hrvatskoj ima 62% otvaranja, a u inozemstvu 38%. Nakon Hrvatske najviše nas se čitalo 2019. u SAD, zatim Švedskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Ukrajini, Srbiji, Austriji, Rusiji, BiH, Kanadi … Čitali su nas, također, u Hong Kongu, Bahrainu, Malti, Ujedinjenim Arapskim Emiratima …
Koje se rubrike najviše čitaju? Na prvom mjestu, po broju otvaranja, u prošloj godini je Bolska kronika, zatim Umjesto čestitke, Live kamere, Umrli, Rođeni, Boljani po svijetu, Bolski „likovi“, Sjećanja i zahvale, Red plovidbe, Obavijesti i oglasi …
U 2019. godini svakodnevno smo objavljivali vijesti, bez ijednog dana pauze. Radilo se i nedjeljom, praznikom … Ne postoje za ovaj portal slobodni dani, tjedni ili godišnji odmor. Bitno je jedino – zdravlje. Objavljeno je u prošloj godini samo u Bolskoj kronici 1.708 vijesti i 2.499 fotografija. (Sve do sada objavljene vijesti, od 1. siječnja 2011. do danas, mogu se pročitati u rubrici Kronika–arhiv.)
Kao što vidite, nastavljamo s pisanjem portala boljani.info. Ušli smo i u desetu godinu rada! (j.egekher)

(10) objavljeno 02. 01. 20. u 20:55 h
četvrtak, 02. 01. 2020. *****


alt


U DRUGOM KRUGU VIŠE BIRAČA?

Drugi krug predsjedničkih izbora je već iduće nedjelje, 5. siječnja, kada treba izabrati jednog od dvoje kandidata: Zorana Milanovića ili Kolindu Grabar Kitarović.
Drugo sučeljavanje kandidata (prvo je bilo u ponedjeljak na RTL-u) bit će na Prvom programu HRT-a ovog četvrtka (2. siječnja). Predsjednički kandidati pozvani su na sučeljavanje i na Novu TV u petak 3. siječnja.
U prvom krugu izbora, 22. prosinca, izlaznost na birališta u Hrvatskoj bila je 51,20%, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 49,02%, a u općini Bol 46,17%. Na dva bolska birališta glasovalo ih je 756, ali ih je izostalo (nije glasovalo) 871.
Prije pet godina, također na predsjedničkim izborima, u prvom krugu izlaznost je u općini Bol bila 47,22%, a u drugom krugu 54,39%! U drugom krugu ih je glasovalo 134 više nego u prvom.
Nisu predviđene sankcije za ne dolazak na biralište, pa jedino preostaje apelirati na birače da u što većem broju iskoriste pravo biranja i da na predsjedničkim izborima sudjeluje u što većem broju. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 01. 20. u 20:50 h

********************


alt

Zlatni rat u špici sezone


TURIZAM JE OVISAN O NEBU!

Tek smo zakoračili u 2020. godinu, na samom smo početku – kako mnogi smatraju – najdužeg mjeseca u godini, ali nam je turistička sezona sasvim blizu. U tijeku su pripreme za dolazak turista: uređuju se i preuređuju apartmani, grade i novi …
U turističkoj destinaciji, gdje se živi od i za turizam, rade se kalkulacije i računaju mogući prihodi. Ali uvijek treba učiti i na vlastitim greškama i lošim iskustvima…
Čini nam se poučnom objavljena analiza turističke sezone 2019. iz pera ugledne novinarke Ružice Mikačić, a koju smo pročitali u „Slobodnoj Dalmaciji“ prošlog utorka (novogodišnji broj):
„ … potom je uslijedio „mokri“ svibanj i dio lipnja s 50 kišnih dana, koji su pokazali koliko je turizam ovisan o nebu. Sve to i panika koja je zavladala od praznih kreveta za posljedicu je imalo niže cijene od planiranih.“ (j.e.)

(08) objavljeno 01. 01. 20. u 20:45 h

********************


alt

Dolazak katamarana u Bol na Novu godinu. Za Split se ukrcalo 15 putnika


KATAMARAN PO REDU PLOVIDBE

Mnogi su se pitali: hoće li katamaran na Novu godinu u 13.25 iz Bola krenuti za Split i isti dan se vratiti iz Splita u 16 sati. Nije bilo neugodnih iznenađenja i katamaran je otišao i ponovno se vratio iz Splita po redu plovidbe.
Da podsjetimo: prošle godine, zbog bure, katamaran nije dolazio u Bol od 2. do 4. siječnja. Ukupno je u siječnju 2019. izostao 13 puta, zbog bure 11 i juga dva puta.
Poželimo da ove godine budu povoljnije vremenske prilike. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 01. 20. u 20:40 h

********************


alt

Već na Novu godinu iza 14 sati počeo se iznositi i vraćati u skladište inventar iz šatora


alt

Komisijski je otvorena kupija i prebrojen donirani novac za Bračke pupoljke


ZA BRAČKE PUPOLJKE 4.400 KN

U kutiji na šanku u šatoru na Poljani prikupljali su se prilozi za udrugu Brački pupoljci. Kutija je komisijski otvorena na Novu godinu u 14.30 sati, a u brojenju novaca sudjelovao je i vaš novinar. U kutiji je bilo 4.400 kuna.
Već smo objavili da su finalisti kartaške igre (briškula i trešeta) svoju novčanu nagradu (1.200 kn) darovali Pupoljcima, a to su učinili i sudionici krosa, prošle nedjelje, kada je u kutiju ubačena njihova kotizacija u iznosu od 1.150 kuna. Preostalih 2.050 kn uplata je posjetitelja Sportsko-zabavnog Božića koji se organizirao na Poljani od 13. prosinca do 1. siječnja. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 01. 20. u 20:35 h
srijeda, 01. 01. 2020. *****


alt


NAČELNIKOV OSVRT NA 2019. I PLANOVE

Kako ocjenjuje prošlu godinu i što očekuje u novoj godini? - pitali smo za komentar načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića. Evo njegovog odgovora:
• Ocjenjujem 2019. vrlo uspješnom godinom sa željom da ostvarimo iste rezultate, po svim pitanjima, i u 2020. godini. Nastojat ćemo da ti rezultati ipak budu i nešto bolji. Tu mislim u prvom redu na turizam, da zabilježimo isti, a možda i veći broj noćenja i dolazaka gostiju. Imali smo porast dolazaka, a mali trend pada noćenja. Unatoč tome i dalje imamo dobru situaciju u odnosu na druge. Jer nam gosti ostaju više od šest dana u prosjeku, a u nekim drugim destinacijama je to upola manje.
• Volio bih da se dogodi još bolja povezanost otoka s kopnom. U tijeku su intenzivne pripreme za proširenje i produženje piste bračkog aerodroma, pa da u 2021. počnu konkretni radovi kako se i očekuje. To će značiti direktno povezivanje Brača sa više destinacija u Europi, a nama će na Brač donijeti još više gostiju.
• Željno očekujemo da se nekoliko hotela u Bolu, za godinu-dvije, adaptira i dogradi, pa da se možemo pohvaliti da imamo hotele sa 5 zvjezdica. Možda će tada neki shvatiti da bez hotela tog tipa nema razvoja turizma.
• U privatnom smještaju imali smo 2019. povećanje novih kapaciteta za preko 350 kreveta, veličine jednog novog hotela. Sada je očito da novi kreveti nisu bili razlog za otpor gradnji objekata u vlasništvu Bluesun hotela. Razlog je bio nešto sasvim drugo.
• Nadam se da će vlasnik Bluesun hotela iznaći mogućnosti da napokon počne s adaptacijom i modernizacijom svojih hotela čime bi poboljšali rezultate svojeg poslovanja, a to bi imalo pozitivnog efekta na cijelu destinaciju.
• Nove vrijednosti idućih godina Bol bi mogao dobiti izgradnjom nove luke sa 150 vezova. Publicirano je i opće poznato da će Županijska lučka uprava početi s realizacijom tog projekta tijekom 2020. godine. Priprema izgradnje, za što je bila zadužena Općina Bol, u potpunosti smo izvršili i dokumentaciju smo predali Županijskoj lučkoj upravi za daljnji postupak.
• Za očekivati je da će privatni restorani biti u većem broju zastupljeni na edukacijskom ciklusu koji se organizira u rano proljeće, kroz više radionica. Cilj je da se podigne kvaliteta restorana, ali i privatnog smještaja.
• Radimo na uvođenju više reda u prometu i zaštiti ljudi u pješačkim zonama. Potrebna je veća edukacija građana, posebno onih koji ne prihvaćaju da pješačke zone moraju biti bez automobila i motora, prepuštene djeci, građanima i turistima od kojih živimo.
• Važna je sigurnost naših građana, ali i turista koji to od nas očekuju. Nabavili smo jedno vatrogasno vozilo, a drugo nam, potpuno novo, dolazi u veljači. Time će biti popunjen vozni park, a u 2020. godini počinje gradnja vatrogasnog doma zajedno s komunalnim poduzećem „Grabov rat“ koji dobiva podrumske prostore. Općina i DVD nastavili bi graditi prostorije za vatrogasce.
• Nakon dugi niz godina općinske službe, koje su bile na tri lokacije u ne uvjetnim prostorima, uselit će prije ljeta u zgradu na Loži čija je adaptacija u tijeku.
• U 2020. počet će i gradnja novog groblja, a za što su osigurana sredstva. Od pet rata za kupljeno zemljište, plaćene su četiri. Po završetku gradnje groblja bit će uređena i pristupna cesta u punom profilu sa svim potrebnim instalacijama.
• Prije sezone, a po odobrenju nadležnih, uredit će se i dohraniti plaže koje svake godine uništava veliko jugo.
• Radi se na pripremi za gradnju medicinskog centra pored budućeg Doma DVD-a. Bit će to dodatna medicinska ponuda za građana, ali i turiste, što se mora učiniti ako želimo turizam visokog nivoa.
• O drugim našim projektima, kao što je uređenje kina, izgradnja sportske dvorane, novi odvodni kanal oborinskih voda od rotora do mora, uređenje „Bijele kuće“ za što je najmanje odgovorna Općina Bol, saniranje krova na Domu kulture, uređenje gledališta Teatrina „Dva ferala“, organizaciji WTA tenis turnira, ugradnji infrastrukture u Murvici, zbrinjavanju otpada, govorit ću opširnije u drugom dijelu, za koji dan.
• Zahvalio bih putem ovog medija svima koji su pomogli, na bilo koji način, da uspješno završimo turističku sezonu, a istovremeno učinimo našim mještanima što ugodniji život u Bolu tijekom cijele godine. Uz zahvalu želim svima u 2020. mnogo sreće, zadovoljstva i posebno zdravlja – zaključio je svoj komentar načelnik Tihomir Marinković o 2019. i planovima za 2020. godinu. (j.e.)

(05) objavljeno 31. 12. 19. u 21:05 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


SUNČANO I TOPLO NA OPROŠTAJU

Oni koji su ostali u Bolu, a nisu otišli rodbini ili nemaju običaj zimi dolaziti u Bol ili su negdje sa djecom na snijegu, mogli su na Staru godinu uživati na suncu. Službena temperatura, prema DHMZ, u 12 sati bila je 12, a mora 15 stupnjeva. Mi smo na suncu izmjerili čak 32 stupnja. Nije se onda čuditi da se tražila slobodna stolica na štekatu caffe bara Taverna Riva.
Podosta je bilo i onih koji su brodicom otišli u ribolov, a bilo je i kupača na Zlatnom ratu.
Zalaskom sunca, kada je bilo manje toplo, mnogi su se u kući pripremali za večerašnju kućnu zabavu, a nakon ponoći će, barem oni mlađi, na Poljanu zbog glazbe i čestitanja. (j.e. /foto: i.radić, j. egekher)

(04) objavljeno 31. 12. 19. u 20:55 h

*********************


alt


alt


alt


USPON NA VIDOVU GORU

Na Staru godine (31. prosinca), kako već nalaže tradicija (od prošle godine), jedna vesela ekipa od 13 članova, koja inače zajedno trenira Total fitness i Pilates, odlučila je ispratiti Staru i nazdraviti Novoj godini na najvišem vrhu Jadranskih otoka – Vidovoj gori. U toj su grupi bili: Tonči i Tonia Šeparović, Andro i Lara Jugović, Ivona Radić, Igor i Paulo Noel Glavičić, Nataša, Zvonimir, Eva i Zara Jakšić, Breza Marinković, Boško Botica i Zoran Karninčić.
Na pohod su krenuli u 9, a vratili se oko 13 sati. Ruta je bila duga cca 5 km u jednom smjeru (znači 10-ak km sa povratkom), tempo hoda umjeren, a na Vidovoj gori su ih čekali Dalibor Pavošević i Đurđa Šeparović, koji su bili zaduženi za logistiku, sa toplim napicima i marendom.
Restoran je, naime, i dalje zatvoren. (z.k.)

(03) objavljeno 31. 12. 19. u 20:55 h

********************


alt


alt


DOČEK TOČNO U PODNE

Već u podne na Staru godinu, na lukobranu Pumparela, kod kultnih Ribara, grupa Bolki i jedan Boljanin, svih uzrasta, je nazdravila ulasku u novu, 2020. godinu. Inače je ovakvo uranjeno obilježavanje nadolazeće godine tradicija koja je vezana za Fužine u Gorskom kotaru od 2000. godine i popraćeno je dolaskom tisuća ljudi na to slavlje gdje se u podne puštaju baloni.
Možda je ovo najava nekakvih novih običaja koji bi mogli zaživjeti i u našem Bolu. (m.š./i.r.)

(02) objavljeno 31. 12. 19. u 20:50 h

********************


alt


CIJELE GODINE 84 IZOSTANKA

Katamaran u 2019. nije u Bol za Split ili iz Splita došao 84 puta. Najviše smo izostanaka zabilježili u studenome kada ga nije bilo 20 puta, a u prosincu 18 puta.
U lipnju, srpnju i kolovozu katamaran je redovito dolazio u Bol, bez ijednog izostanka.
Rekordna 93 izostanka bila su 2014. godine, a godinu ranije u ožujka katamaran u Bol nije dolazio 30 puta.
Razlozi za izostanak bili su uglavnom bura ili jugo. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 12. 2019. u 20:45 h