Arhiv 2020. / VII.


Vijesti objavljene u srpnju 2020.
petak, 31. 07. 2020. *****


alt


SOCIJALNA BRIGA ZA BOLESNE

Značajna sredstva iz općinskog proračuna izdvajaju se za socijalne pomoći i razne naknade (rođenje djeteta, godišnjica braka, Božićnica, Uskrsnica, naknade i nagrade studentima …). Sigurni smo da je nekima to nedovoljno, posebno bolesnima.
U ovoj godini, do 23. srpnja, na ime naknada za djecu i obitelji isplaćeno je 21.707 kn. Neki primaju naknadu svakog mjeseca, a jedna je obitelj dobila 5.000 kn povodom 60-godišnjice braka.
Za bolest i invaliditet ove je godine isplaćeno 16.000 kn, za božićnicu 600 kn, za stipendije i školarine 11.000 kn, za porodiljne naknade i opremu za novorođene 103.000 kn.
Za prvo dijete dobiva se jednokratno 7.000 kn, a za drugo 15.000 kuna. Za treće i više rođene djece, obitelj naknadu prima u godišnjim ratama po 10.000 kn. (j.e.)

(166) objavljeno 30. 07. 20. u 21:35 h

**********************


alt


BICIKLE MOGU NA BILINA KUĆU

Na prijedlog Tomija Fabijanovića dopunjena je Odluka o korištenju javnih površina. Vijećnici su na V. sjednici (28. srpnja) sa 9 glasova „za“ i dva „protiv“ dozvolili da se na platou Biline kuće može izlagati do pet bicikla. Općina će za korištenje tog prostora naplatiti prema ranijoj tarifi.
Odlukom o korištenju javnih površina, prije ove izmjene, bila je zabranila na tom platou parkiranje vozila i bicikla jer je tih vozila bilo previše koji su smetali pješacima u prolazu prema šetnici prema Zlatnom ratu. (j.e.)

(165) objavljeno 30. 07. 20. u 21:30 h

********************


alt


USKRSNICA NIJE ZABORAVLJENA

Na pitanje vijećnice Katarine Marčić kakva je dinamika isplata socijalne pomoći, načelnik Tihomir Marinković odgovorio je da su izvršene sve isplate. Plaćene su pomoći socijalno ugroženima, bolesnima, roditeljima novorođene djece kao i studentima i srednjoškolcima.
Što je sa Uskrsnicama, pitali smo načelnika u pauzi sjednice.
- I to će biti isplaćeno, ali sada nije vrijeme, zbog epidemioloških razloga, da svi koji imaju na to pravo dolaze na općinsku blagajnu – odgovorio je načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(164) objavljeno 30. 07. 20. u 21:25 h

*********************


alt


POPRAVLJENA OGRADA

Na plaži Bjenačica u četvrtak je popravljena ograda o kojoj smo pred neki dan pisali. Sve je bilo gotovo do 9 sati, a sada bi trebalo paziti da što kasnije bude trebalo pozvati majstore. Navodno u večernjim satima mladi koriste prostor za druženje pa neki sjedaju na ogradu. Dobro je što se druže, ali nije dobro da uništavaju imovinu. (j.e.)

(163) objavljeno 30. 07. 20. u 21:20 h

*********************


alt


U SDŽ 568 OSOBA U SAMOIZOLACIJI

"U protekla 24 sata zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 749. Među njima je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Tri su osobe preminule.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 5.071 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 144 preminulo, a 4.178 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2863 osobe.
Do danas je ukupno testirano 117.170 osoba, od toga 1.448 u posljednja 24 sata.
Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.
Pozivni centar 113 više nije u funkciji, sve informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.
• Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 324 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 8 osoba, iz Imotskog 3 osobe, iz Omiša 2, a po jedna osoba iz Solina, Prološca, Runovića i Otoka. Uz 17 novooboljelih pozitivne su i dvije osobe s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirane u SDŽ.
Od 17 novooboljelih osoba njih 7 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 10 osoba epidemiološki obrađuje.
U samoizolaciji je 568 osoba. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 15 pozitivnih osoba, a od toga se 2 osobe nalaze na respiratoru – objavio je u četvrtak Stožer CZ SDŽ.
• Broj novooboljelih po županijama na dan 30. srpnja: Vukovrsko-srijemska županija 31, Splitsko-dalmatinska županija 17, Grad Zagreb 13, Osječko-baranjska 7 (dvije osobe preminule), Šibensko-kninska 3 …

(162) objavljeno 30. 07. 20. u 21:10 hčetvrtak, 30. 07. 2020. *****


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Na rivi su došli gosti i Boljani. Srijeda je rezervirana za glazbeno-gastronomski program. Na bini je bio Dalmacija band iz Postira u čijem je sastavu od prošle godine i Boljanin Marin Karmelić.
Na štandovima uobičajena ponuda: plodovi mora (lignje, papaline, tunjevina …), kolači, vino, likeri, pivo … (j.e.)

(161) objavljeno 29. 07. 20. u 21:45 h

********************


alt


VIJEĆNIČKA PITANJA

Vijećnici su i na 5. sjednici (28. srpnja) bili veoma aktivni u postavljanju pitanja i iznoseći svoje primjedbe i prijedloge. Taj dio sjednice trajao je jedan sat i 46 minuta. Na postavljena pitanja odgovarao je načelnik Tihomir Marinković.
• Kako ide isplata socijalne pomoći u ovo krizno vrijeme? Jesu li riješeni problemi u Dječjem vrtiću nakon prekorednog upisa jednog djeteta? Zna li se što se radi u kampiralištu „Zlatni rat“ i je li to u skladu s prostornim planovima općine Bol? – pitala je Katarina Marčić.
- Sve su pomoći, bolesnima i za liječenje, ovih dana isplaćene. Novac su dobili i bolski studenti i srednjoškolci koji se školuju izvan Bola – odgovorio je načelnik.
- Dolazilo je samo dvoje roditelj zbog upisa i rečeno im je da će dijeca biti primljena nakon 1. rujna.
- Nikakvo odobrenje i suglasnost nisam davao za uređenje kampa „Zlatni rat“. Tamo je na uviđaju bio naš komunalni redar i utvrdit će se koliko je to u suprotnosti s važećim prostornim planom. Uvijek sam za radove kojima bi se poboljšala kvaliteta ponude. Umjesto običnog kampa novi zakupac gradi glamping jedinice.

• Ali, to je područje rezervirano za sportsko-zabavne sadržaje (R3), a turistička zona (glamping) je na Drasinu – kaže Tonči Buljan.
• Što je sa izradom novog prostornog plana i zamjenom izrađivača? Znaju li se rezultati vještačenja novog vatrogasnog vozila? Nekad smo bili ponosni na čistoću u Bolu, a sada to više nije tako – kazao je Ivica Šćepanović.

- Prostorni plan još nije došao kraju. Čekali smo županijski plan pa vjerujem da bi se to moglo dogoditi tijekom rujna – odgovorio je načelnik.
- Za novo vatrogasno vozilo plaćeno je 1.100.000 kn, a do rješenja nastalih problema zadržali smo 400.000 kn. Sudski vještak još treba dopuniti svoj izvještaj, a trebat će zbog vještačenja vozilo odvesti u Zagreb.
- Prema izjavi koncesionara 96 posto domaćinstava, vikendaša i vlasnika apartmana dobilo je spremnike ili čip kartice. U tijeku je akcija da se i ostalima, koji to nisu dobili ili ne žele primiti, uruče spremnici ili kartice. Dogovorili smo sa Grabovim ratom da se i oni uključe u akciju uklanjanja smeća u plastičnim vrećicama dok se ne sanira sadašnja situacija.

• Trebalo bi možda u ovom prelaznom periodu postaviti dodatne besplatne kontejnere za smeće – prijedlog je Ivice Šćepanovića.
• Ne rješava se pitanje nogostupa od rotora do teniskog stadiona – primjedba je Mate Petrića.

- Idejno rješenje je napravljeno. Sa sjeverne strane ceste je predviđena biciklistička staza, a sa južne nogostup. Sada su na redu Županijske ceste – odgovorio je načelnik.
• Na razgovore sa vlasnicima Bluesun hotela treba uključiti vijećnika Tomija Fabijanovića – predlaže Tonči Buljan.
• Tko financira dodatni odvoz smeća za što su angažiran Grabov rat? Postoji odluka Ustavnog suda iz siječnja da se ne može naplaćivati po novoj tarifi za odvoz smeća – kaže Nataša Paleka Jakšić.
- Odluka Ustavnog suda ne odnosi se na Brač – odgovorio je načelnik. – Sadašnji problemi bit će riješeni za nekoliko mjeseci.
• Kamioni za snabdijevanje su veliki problem u Bolu. Autima se mora čekati na prilaznoj cesti do „Studenca“ (Novi put) i zbog druge njihove prodavaonice kod Poljane. Problem su kamioni preko rive koji dolaze u Konzum i parkiraju na prometnici kod „Tommya“. Grabov rat je kupio prije par godina jedno vozilo sa snabdijevanje prodavaonica, ali ništa nije realizirano – primijetio je Tomi Fabijanović.
- Dogodine ćemo raspisati natječaj i tražiti zainteresiranu tvrtku koja bi prevozila do trgovina robu umjesto kamiona – odgovorio je načelnik.
• U kolovozu bi trebalo nastaviti svakodnevnim odvozom smeća – mišljenja je Tonči Bulja. – Interesira ga je li WTA turnir vratio novac Turističkoj zajednici? Može li se znati tko nije uplatio prvu ratu za koncesijska odobrenja.
- Razgovarat ćemo na tu temu sa koncesionarom – odgovorio je načelnik. – U četvrtak očekujemo u Bol direktora teniskog turnira da razjasnimo nesporazume u veza plaćanja. Do iduće sjednice vijećnici će dobiti spisak koji su platili i onih koji još nisu to učinili, ali ti nisu dobili ni rješenje za korištenje javnog prostora odnosno pomorskog dobra. Dođe li kontrola, kazne mogu biti višestruko veće od dugovanja Općini.
Što je sa planovima izgradnje ugibališta za autobuse na ulazu u Bol – pita Marjan Marjanović. Interesira ga zašto se ne riješi saniranje ceste kod teniskog igrališta gdje se za kišnih dana stvara lokva vode. Hoće li se i kada urediti ograda na plaži za invalide?
- U planu je da se uredi ugibalište ali to treba dogovoriti sa Hrvatskim cestama.
- Zna se za oštećenje na ogradi, a nije prvi put da se to događa. To neodgovorni oštete u večernjim satima.

Može li se spriječiti vožnja automobila i motora po šetnici? – interesira Tonča Kukoča.
- Stanarima uz šetnicu dozvoljen je pristup vozilom do njihovog parkirališta ili garaže, ali ne mogu aute ostavljati na šetnici. Vijećnici mogu donijeti odluku da se potpuno zabrani pristup vozilima do kuća uz šetnicu. (j.e.)

(160) objavljeno 29. 07. 20. u 21:40 h

*********************


alt


ZATVARA SE LJEČILIŠTE U BOLU?

Žalbu Lječilišta Dujmović, kojom traži da se storniraju računi za komunalni doprinos i spomeničku rentu, nije prihvatilo Općinsko vijeće na V. sjednici održanoj 28. srpnja. Za prihvaćanje žalbe glasovalo je četvero vijećnika, a sedmero ih je bilo protiv.
U svom obrazloženju Lječilište Dujmović, odnosno odgovorna osoba Ivan Dujmović, navodi teškoće u poslovanju, a zbog koronavirusa nema pacijenata ni posla za jednog fizioterapeuta. Komunalni doprinos i spomeničku rentu, navodi se u žalbi, lječilište ne plaća u Samoboru ni u Supetru. Pa se traži oslobađanje od tih davanja i za lječilište u Bolu.
Ukoliko se ne oslobodi plaćanja, u žalbi se navodi namjera zatvaranja Lječilišta Bol u roku od 60 dana. Ukoliko se to dogodi, onda bi bolski pacijenti na fizikalnu terapiju morali putovati u Supetar. (j.e.)

(159) objavljeno 29. 07. 20. u 21:35 h

*********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRANJE

Ovo je snimio jedan naš čitatelj na Velom mostu u 17.30 sati, u vrijeme dolaska katamarana iz Splita. Iako je u to vrijeme bilo dovoljno slobodnih mjesta, ova dva vozila parkirana su na žuto obojanom prostoru, rezerviranom za okretanje automobila. Quadro je čak onemogućio normalan prolaz putnicima s katamarana koji su imali kolica ili kofere.
Čini nam se kako bi bilo dobro da u vrijeme dolaska katamarana na Velom mostu bude barem ponekad i – prometni redar. (j.e.)

(158) objavljeno 29. 07. 20. u 21:30 h

**********************


alt


NOVI SLUČAJEVI POZITIVNIH

U protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj osoba pozitivnih na koronavirus, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 754. Ako pogledamo prošli tjedan, primjetan je silazni trend broja aktivnih slučajeva", kazao je na konferenciji za medije u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš.
Jedna je osoba preminula, a radi se o muškarcu 1941. godišta s opsežnim komorbiditetom koji nije bio na respiratoru u KBC-u Osijek. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141, izvijestio je Beroš.
Na bolničkom liječenju su 132 osobe, od kojih je 8 bolesnika na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 46,9 godina.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4.993. Od početka epidemije testirano je ukupno 115.722 osobe, a u protekla 24 sata testirano ih je 1.632, što daje postotak pozitivnih od 4,32 posto.
"Radi se o žarištima prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Novooboljeli su vezani za vjenčanje u Hrvacama. Nova situacija je i sprovod u Imotskom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljeli su vezani s momačkom večeri, a vjenčanje se održalo u Našicama jer je stožer u Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjio broj ljudi koji mogu biti na vjenčanjima", rekao je Krunoslav Capak.
• S područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 26 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6 osoba, iz Sinja, Imotskog, Omiša, Otoka i Muća po 2 osobe, a iz Solina i Trilja po 1 osoba – objavio je u srijedu Stožer CZ SDŽ.
Uz 26 novooboljelih pozitivna je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije, testirana u SDŽ.
Od 26 novooboljelih osoba njih 19 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 7 osoba epidemiološki obrađuje. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 14 osoba, a od toga se 2 osobe nalaze na respiratoru.

(157) objavljeno 29. 07. 20. u 21:25 h
srijeda, 29. 07. 2020. *****


alt


NEMA POSEBNE FEŠTE ZA FJERU

Koronovirus je razlog što neće u Bolu ove godine biti organizirana fešta za fjeru. U srijedu, 5. kolovoza, bit će na rivi gastronomska ponuda na deset štandova, kao i svake srijede, ali bez glazbe uživo na bini. Nastupit će od 21 do 23 sata dvije ili tri klape koji će obilaziti i pjevati u restoranima na rivi od benzinske postaje do Velog mosta. U 23 sata organizirat će se vatromet.
Razlog ovakvom programu nije štednja već spriječiti velika okupljanje u vrijeme kada prijeti širenje zaraze.
Iz istih razloga neće se održati ni svečana sjednica Općinskog vijeća iako je bilo prijedloga da se taj skup organizira na otvorenom u Teatrinu Dva ferala. Prihvaćen je prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, da se odbiju oba prijedloga koja su pristigla. Jedan je bio za Općinsku nagradu za životno djelo i druga Godišnja nagrada općine Bol. Odbor savjetuje je predlagateljima da prijedloge upute Turističkoj zajednici za jedno od njihovih godišnjih priznanja.
Ovo su zaključci Općinskog vijeća sa sjednice koja je održana u utorak, 28. srpnja. (j.e.)

(156) objavljeno 28. 07. 20. u 22:35 h

*********************


alt


alt


PETA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Peta sjednica Općinskog vijeća, održana prošlog utorka (28. srpnja) od 17 do 20:05 sati u prostorijama Doma kulture, razmatrala je o završnim računima općinskih firmi, donesena je dopuna odluke o korištenju javnih površina, te usuglašavanje sa zakonskim odredbama Odluke o ustraju i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela te Odluke o plaći i drugim pravima načelnika i njegovog zamjenika. Na dnevnom redu je bila rasprava o načinu obilježavanja Dana općine, bolske fjere i dodjeli općinskih priznanja. Vijećnici su trebali odlučiti i o žalbi Lječilišta Dujmović.
Prije rasprava i donošenja odluka prema jednoglasno usvojenom dnevnom redu, primljen je na znanje zapisnik sa 4. sjednice, a najviše je vremena trebalo (1 sat i 46 minuta) za vijećnička pitanja i odgovore vijećnika.
Sutra u Bolskoj kronici: vijećnička pitanja, odluka o žalbi Lječilišta Dujmović. (j.e.)

(155) objavljeno 28. 07. 20. u 22:30 h

********************


alt


OPĆINSKE FIRME POSLOVALE POZITIVNO

Na dnevnom redu 5. sjednice Općinskog vijeća usvojeni su završni računi općinskih firmi: KJP Grabov rat, Centar za kulturu općine Bol, Dječji vrtić Mali princ, Općinska knjižnica i DVD Bol. Svi su oni u 2019. poslovali – pozitivno.
- Grabov rat imao je u 2019. Prihode 9.998.799 kuna, a rashode 8.496.900 kn, a po znači dobit od 1.229.682,55 kuna. (Vijećnici su jednoglasno prihvatili završni račun.)
- Centar za kulturu općine Bol realizirao je u 2019. Prihode od 1.310.798 kn, a rashodi su bili 1.264.620 kn te su ostvarili višak od 7.312 kuna. (Vijećnici su sa 10 glasova „za“ i jednim „suzdržanim“ prihvatili završni račun.)
- Dječji vrtić Mali princ imao je prošle godine prihode u iznosu od 2.524.590 kn, a rashode u iznosu 2.491.785 kn. To znači da je višak prihoda bio 32.805 kn, ali je to umanjeno s manjkom iz 2018. U iznosu od 3.738 kuna pa je rezultat poslovanja u 2019. bio pozitivan, 29.067 kuna.
(Vijećnici su jednoglasno prihvatili završni račun.)
- Općinska knjižnica realizirala je 2019. prihod u iznosu od 401.901,09 kn, a rashodi su bili 404.003,32 kn, što znači manjak od 2.103,23 kn. Međutim, prenesen je višak iz 2018. U iznosu 3.115,37 kn, što daje pozitivan rezultat poslovanja u iznosu od 1.013,14 kuna. (Vijećnici su jednoglasno prihvatili završni račun.)
- DVD kao izvanproračunski korisnik realizirao je u 2019. Prihode u iznosu 1.033.657 kn, a rashodi su bili 1.166.758 kn, što znači manjak prihoda u iznosu od 133.101 kn. Međutim, ako se u ovaj obračun ukalkuliraju razna potraživanja (ukupno 926.422 kn) i obaveze prema dobavljačima (269.882) može se zaključiti da je DVD ostvario konačni pozitivan rezultat u iznosu od 656.540 kuna. (Vijećnici su jednoglasno prihvatili završni račun.)
Idućih dana u Bolskoj kronici opširnije ćemo pisati o prihodima i troškovima općinskih firmi. (j.e.)

(154) objavljeno 28. 07. 20. u 22:25 h

********************


alt


U BOLU NITKO NIJE U SAMOIZOLACIJI

Prema objavljenim podacima Stožera civilne zaštite SDŽ, na području Splitsko-dalmatinske županije u samoizolaciji je u utorak bilo 486 osoba. U Bolu ovog utorka (28. srpnja) ni jedne osoba nije bilo u samoizolaciji – saznali smo od bolskog liječnika dr. Markice Tomića.
Zanimalo nas je, piše Slobodna Dalmacija, koliko je građana u SDŽ koji ovu mjeru ne poštuju, a o čijoj provedbi mogu ovisiti tuđi životi.
– Policijski službenici svakodnevno provode kontrolu određenih samoizolacija. Svaku osobu kojoj je određena ta mjera provjeravaju najmanje dva puta tijekom njezina trajanja – kaže nam Antonela Lolić. Policija je u posljednjih 15 dana na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirala 28 kršenja samoizolacije.
No, kako policija nije ta koja može nekoga kazniti zbog nepoštovanja mjere koju su odredili epidemiolozi, o svemu su više upitali u Državni inspektorat.
– Državni inspektorat je od MUP-a, preko operativno-komunikacijskog centra, u zadnjih mjesec dana dobio 164 prijave zbog mogućeg kršenja samoizolacije. Od toga su 83 prijave u obradi, a 81 su obradili sanitarni inspektori, te je utvrđeno da u 62 slučaja nema razloga za postupanje jer nije došlo do kršenja izrečene mjere – doznajemo od glasnogovornice Ivone Župan.
U Državnom inspektoratu kažu da su u zadnjih mjesec dana na području Hrvatske izdali 11 pismenih rješenja za osobe koje su kršile tu mjeru.
– U zadnjih mjesec dana u Hrvatskoj je s 8.000 kuna kažnjeno 16 osoba kojima je prethodno pismenim putem određena samoizolacija, a sanitarni inspektori utvrdili su kršenje te mjere. Njima su uručeni prekršajni nalozi, a prekršitelji koji odluče kaznu platiti u roku tri dana moraju izdvojiti tri četvrtine tog iznosa – kaže Župan.
Za usporedbu, prema podacima od 11. travnja, tada su sanitarni inspektori izdali 113 prekršajnih naloga s kaznama od 8.000 kuna, a prekršitelji koji se nisu htjeli žaliti Prekršajnom sudu u državni su proračun uplatili 156 tisuća kuna.

(153) objavljeno 28. 07. 20. u 22:20 h

***********************


alt


U HRVATSKOJ 41 NOVI SLUČAJ

U protekla 24 sata zabilježen je 41 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 749. Među njima su 133 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Jedna je osoba preminula, priopćio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4.923 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 140 preminulo, a 4.034 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2.915 osoba.
Do danas je ukupno testirano 114.090 osoba, od toga 1.256 u posljednja 24 sata.
• Prema izvješću NZJZ–a SDŽ od ukupno 291 obrađenog testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 7 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita i Otoka po 3 osobe, a iz Sinja 1 osoba. Od 7 novooboljelih osoba njih 5 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 2 osobe epidemiološki obrađuju.
U samoizolaciji je 486 osoba, 12 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Splita, dok su od toga 2 osobe nalaze na respiratoru – izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite SDŽ.

(152) objavljeno 28. 07. 20. u 22:15 hutorak, 28. 07. 2020. *****


alt


U BOLU JE 3.144 GOSTIJU

Posvuda se, pa i u Bolu, prate turistički rezultati: broj dolazaka i noćenja. Malo je tko vjerovao da ćemo zadnjeg vikenda u srpnju imati 50,52 posto prošlogodišnjeg broja gostiju. Istina, tek je zauzeto 38,34 posto raspoloživih kreveta u Bolu, ali želimo se nadati da će gostiju idućih vikenda biti još više.
Prema podacima iz Ureda TZO Bol, u ponedjeljak su u eVisizoru evidentirana 3.144 gosta – domaćih 490, stranih 2.654 (lani ukupno 6.223). U privatnom smještaju ih je 1.581, u hotelima 1.296, u nekomercijalnom smještaju 151 i u kampovima 116.
Trenutno je najviše gostiju iz Njemačka 537, iz Hrvatske 490, iz Slovenije 355, iz Poljske 262, iz Austrije 250, iz Češke 199 … (j.e.)

(151) objavljeno 27. 07. 20. u 20:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: OŠTEĆENA OGRADA

Ne znajući kome bi se trebalo obratiti, jedna naša čitateljica, koja se svakodnevno kupa na plaži Bjenačica, poslala nam je fotografiju za oštećenom ogradom oko tuša. Možda ovo vide oni koji bi trebali brinuti o bolskim plažama i pozvati majstora da to popravi. Na istoj ogradi interveniralo se i lani. Ili nije kvalitetna ograda ili nije kvalitetan majstor. (j.e.)

(150) objavljeno 27. 07. 20. u 20:20 h

********************


alt


OPREZNO NA SUNCU

Meteorolozi najavljuju idućih dana visoke temperature. Zbog toga se savjetuje izbjegavanje starijima i kroničnim bolesnicima, trudnicama i djeci, nepotrebnom izlaganju suncu od 11 do 17 sati. Preporuča se da razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranim prostorijama ne bude veća od 7 stupnjeva. (j.e.)

(149) objavljeno 27. 07. 20. u 20:15 h

*********************


alt

Snimak sa 4. sjednice koja je održana 2. srpnja


KASNIJE ZBOG SJEDNICE

Ovaj utorak (28. srpnja) održat će se 5. sjednica Općinskog vijeća. Zbog izvještaja sa sjednice možda će kasniti i Bolska kronika. Molimo čitatelje za razumijevanje.

(148) objavljeno 27. 07. 20. u 20:10 h

********************


alt


U PONEDJELJAK 24 NOVA SLUČAJA

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 807. Među njima je 138 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Tri osobe su preminule.
U samoizolaciji je trenutno 3.112 osoba. Do danas su ukupno testirane 112.834 osobe, od toga 831 u posljednja 24 sata.
• Prema izvješću KBC-a Split tijekom jučerašnjeg dana (26.7.2020.) a nakon poslanog priopćenja zaprimili smo obavijest da je starija ženska osoba stara 87 godina preminula u Kliničkom bolničkom centru Split. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 31 obrađenog testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas su 3 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 2 osobe i iz Otoka 1 osoba. Sve novooboljele osobe i njihovi kontakti se epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji nalazi se 470 osoba, 10 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, a 2 osobe se nalaze na respiratoru, stoji u priopćenju Stožera CZ SDŽ.

(147) objavljeno 27. 07. 20. u 20:05 h
ponedjeljak, 27. 07. 2020. *****


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Ove nedjelje, posljednje u srpnju, nije bilo posve vedro, ni vruće kako zna biti u ovo doba ljeta, ali je na Zlatnom ratu bilo podosta posjetitelja. Čini nam se najviše ovoga ljeta. Svi su sadržaju na plaži bili otvoreni, a kao što je uobičajeno bilo je usidrenih manjih i većih brodica. Jahta Opari (dužine 94, širine 14 metara), sa malteškom zastavom, na Zlatni rat je iznijela sa broda, za svoje goste, ležaljke i suncobrane. (j.e.)

(146) objavljeno 26. 07. 20. u 21:40 h

*********************


alt


OKOM KAMERE: KULTURA ŽIVLJENJA

Je li to kultura življenja, smanjenje troškova za odvoz kućnog smeća ili komoditet? Odgovor se traži, a od komunalaca, bili oni iz „Grabovog rata“ ili tvrtke „Michieli-Tomić“, tražimo da što prije plastične vrećice pune smeća budu odvezene na deponij. To vječno ne može trajati, a vjerujemo da bi svi, ili barem većina, trebali težiti da nam Bol bude čisto mjesto. Kao nekada.
Na slici: poluukopni kontejneri u Ulici Hrvatskih domobrana, nedaleko trgovine „Tommy“, snimljeno 26. srpnja u 17:45 sati. (j.e./f.l.)

(145) objavljeno 26. 07. 20. u 21:35 h

********************


alt


JANJETINA ZA FJERU

Nekada je bio običaj na fjeru kupovati janjetinu s ražnja, konzumirati je na rivi ili nositi kući za ručak. Pečena janjetina jedino se, ove godine kao i lani, može kupiti u pečenjarnici EDITAR na cesti prema Zlatnom ratu i Murvici. Osim janjetine ima piletine, ćevapčića, telećih kotleta, povrća na žaru, domaćeg kruha ispod peke …
Da bi bili sigurni, jer fjera je vrlo brzo (5. kolovoza), dobro bi bilo nazvati 098 169 34 27 i rezervirati nešto iz ponude. Jela se dostavljaju i na kućnu adresu. (j.e.)

(144) objavljeno 26. 07. 20. u 21:30 h

********************


alt


KAKO JEFTINIJE ILI BESPLATNO PARKIRATI?

Nedjeljom se podosta vozila nalazi u Bolu. Dosta njih automobilima dolaze (na plažu Zlatni rat) iz ostalih mjesta na Braču. Svima je problem parkiranje, jer bi željeli biti u hladu, a platiti što manje ili ništa. Na četiri parkirališta, na Zlatnom ratu, tri su različite cijene za dnevno parkiranje: 70, 40 i 30 kuna. Unutar ograđenog područja, iza rampe, parkiranje je besplatno, ali za vozila s dozvolom (zaposlenici, taxi …). Snalažljivi parkiraju i na prostoru rezerviranom za taksiste (na slici) kao da znaju da je nedjelja za prometnog redara – neradni dan. (j.e.)

(143) objavljeno 26. 07. 20. u 21:25 h

********************


alt


NOVOOBOLJELIH 65, U SAMOIZOLACIJI 3.271

U protekla 24 sata zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 855. Među njima su 142 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata.
Tri osobe su preminule, javili su u nedjelju iz Nacionalnog stožera.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 4.857 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 136 preminulo, a 3.866 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 3.271 osoba.
Do danas su ukupno testirane 112.003 osobe, od toga 1.489 u posljednja 24 sata.
• Od ukupno 302 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 ih je pozitivno na koronavirus - šest osoba je iz Splita, četiri iz Sinja, te po jedna iz Trogira i Otoka, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.
Uz 12 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije još dvije osobe su pozitivne, i to jedna s područja Grada Zagreba i jedan njemački državljanin, koje su testirane u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Od 12 novooboljelih osoba njih četvero su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih osam epidemiološki obrađuje.
Na području Splitsko-dalmatinske županije 466 osoba nalazi se u samoizolaciji. U splitskom KBC-u devet je pozitivnih osoba na bolničkom liječenju, a dvije se osobe nalaze na respiratoru, izvijestili su iz Stožera SDŽ.

(142) objavljeno 26. 07. 20. u 21:20 h

nedjelja, 26. 07. 2020. *****


alt

Prošlogodišnji prizori u Bolu: dva katamarana


NEMA KATAMARANA, ALI NI GOSTIJU

Prošlog smo ljeta imali u Bolu dnevno deset katamaranskih pristajanja. Osim redovne linije ujutro Jelsa – Bol – Split i poslije podne Split – Bol – Jelsa, mnogi su koristili komercijalne (izletničke) linije na kojima su plovili katamarani iz Dubrovnika za Split i natrag („Jadrolinije“) te iz Splita za Dubrovnik i natrag („Kapetana Luke“). Treći brodar s crvenim katamaranom „Adriatic Express“ četiri puta je dolazio na Veli most i prevozio putnike na liniji Resnik (Aerodrom) – Split – Bol – Stari Grad. Događalo se, tri puta dnevno, da mora jedan katamaran čekati dok drugi iskrca i ukrca putnike u bolskoj luci.
Ovog ljeta u bolski porat dolazi samo jedan katamaran, onaj „Jadrolinije“: ujutro iz Jelse za Split i poslije podne iz Splita za Jelsu.
Nema više gužve, ali ni turista! Izletničke linije koristili su uglavnom turisti koji su u jednoj destinaciji ostajala samo par dana, nastojeći vidjeti što više naše obale i turističkih bisera. Neki su nam objašnjavali da zbog katamarana gosti ostaju u Bolu nešto kraće, a nisu znali (ili nisu to željeli shvatiti) da ti gosti nisu došli na odmor po 15 dana (kako bi mi željeli) na istoj lokaciji, već planiraju, posebno oni mlađi, vidjeti i doživjeti što više.
Sada, bez katamarana, nema ni tih gostiju koji ostaju po par dana. Našli su neku drugu rutu gdje mogu putovati. (j.e.)

(141) objavljeno 25. 07. 20. u 21:50 h

********************


alt

"585club" svake večeri nakon 23 sata


KIŠE U BOLU - NEMA

Mi u Bolu mogli smo vremenske nepogode u noći od petka na subotu vidjeti samo na televiziji ili Internet portalima. U petak nas je nekoliko kapi kiše oko 22 sata podsjetilo da kiši negdje obilnije, ali to u Bolu nije smetalo da se mladi zabavljaju do ranih jutarnjih sati na otvorenom u „585clubu“ iznad Zlatnog rata.
U subotu je na plažama bila uobičajena ljetna atmosfera.
Navečer se u subotu ponovno moglo na zabavu u „585club“ ali nakon 23 sata. Tamo će glazbe biti svake večeri do 15. kolovoza, a posjetitelje će besplatno prevoziti turistički vlakić sa rive do disco kluba. U oba pravca.
Meteo prognoza najavljuje porast temperature. U četvrtak se očekuje i 34 stupnja. (j.e.)

(140) objavljeno 25. 07. 20. u 21:45 h

********************


alt

Za zaštitu od koronavirusa savjetuje se pranje ruku i maske


NOVI SLUČAJEVI ZARAZE

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 881, javio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 134 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Dodaju kako je pet osoba preminulo.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4.792 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 133 preminulo, a 3.778 se oporavilo.
U samoizolaciji je trenutno 3.350 osoba. Do danas je ukupno testirano 110.514 osoba, od toga 1.156 u posljednja 24 sata.
• Od 302 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije u subotu je potvrđeno 15 novozaraženih osoba; iz Splita ih je devet, iz Sinja tri, iz Otoka dvije te jedna osoba iz Muća, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.
Osim 15 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije, još su dvije osobe pozitivne na covid-19 s područja Grada Zagreba testirane u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćeno je iz Stožera.
Od 15 novooboljelih osoba njih tri su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 12 osoba epidemiološki obrađuje. Na području SDŽ 517 osoba je u samoizolaciji.
U splitskom KBC-u na bolničkom je liječenju osam osoba, a dvije su na respiratoru.

(139) objavljeno 25. 07. 20. u 21:40 h
subota, 25. 07. 2020. *****


alt

Smeće u kesama oko kontejnera (snimljeno 24. srpnja u 19 sati)


KAZNA ZA SMEĆE UOKOLO KONTEJNERA

Tijekom ovog mjeseca počelo se evidentirati pražnjenje spremnika sa kućnim otpadom, ali i otvaranje poluukopnih kontejnera uz pomoć kartica. Tijekom jutra ima posla za one koji moraju (besplatno, za sada) uklanjati plastične vrećice sa smećem.
Tko i zašto pored kontejnera odlaže smeće u vrećicama?
Neznanje nije opravdanje, a vjerujemo da to čine kako bi izbjegli dodatno plaćanje: za pražnjenje kućnih spremnika po 7,50 kuna, a svako otvaranje poluukopnih kontejnera uz pomoć kartica – 2,5 kn.
Za koji dan, 1. kolovoza, točno će „Michieli-Tomić“ znati koliko je tko u srpnju puta koristio njihovu uslugu. Oni koji su ostavljali kesice sa smećem, a boravili su u svojim kućama, vikendicama i apartmanima, mogli bi dobiti kaznu od 1.000 kuna. Tako propisuje Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Kako utvrditi da je u kući, stanu, apartmanu ili vikendici ipak netko boravio? Postoji mjerilo za vodu čiji je brojčanik sasvim pouzdani dokaz za naplatu kazne. (j.e.)

(138) objavljeno 24. 07. 20. u 21:20 h

********************


alt


USKORO GALERIJA MALOG FORMATA

Sada se zna i datum otvaranja Galerije malog formata. Bol poljoprivredna zadruga, kao nositelj projekta i udomitelj Zbirke te Ivica Karninčić Koloč, kao darovatelj kolekcije slika, skulptura, video-radova i knjiga, odlučili su da svečano otvaranje Galerije bude 14. kolovoza (petak).
Ulaz će biti slobodan uz obvezno pridržavanje epidemioloških mjera.
Nova bolska Galerija je na I. katu u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice, na adresi Riva 2. (j.e.)

(137) objavljeno 24. 07. 20. u 21:15 h

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA IDUĆEG UTORKA

Odluke o javnim priznanjima Općine Bol, kao i način obilježavanja Dana općine (Bolska fjera) raspravit će i o tome odlučiti vijećnici na V. sjednici Općinskog vijeća koju je predsjednik Matko Baković sazvao za 28. srpnja. Na dnevnom redu su rasprave i odluke o završnim računima za 2019. godinu za KJP „Grabov rat“, Centar za kulturu, Dječji vrtić Mali princ, Općinsku knjižnicu i DVD Bol te izmjene i dopune Odluke o korištenju javnih površina kao i Odluke o ustroju i djelokrugu rada Jedinstvenog upravnog odjela općine Bol.
Na sjednici će načelnik izvijestiti o aktivnostima u općini između dvije sjednice Općinskog vijeća, a predviđena su vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvale. (j.e.)

(136) objavljeno 24. 07. 20. u 21:10 h

********************


alt


PREKO TISUĆU AKTIVNIH BOLESNIKA

U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.032. Na bolničkom liječenju je 139, a devet pacijenata je na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1136 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.715 osoba zaraženih novim koronavirusom.
Oporavilo se 3.555 osoba, a dosad je preminulo 128 osoba.
Do sada je ukupno testirano 109.358 osoba, od toga 1.136 u protekla 24 sata, piše u priopćenju Nacionalnog stožera CZ koji je objavljen u petak u 14 sati.
• Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 266 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju, i to iz Splita 8 osoba, iz Sinja 2 osobe, a po jedan iz Solina, Gradca i Hrvaca.
Među novooboljelim osobama je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirana u SDŽ.
Od 13 novooboljelih osoba njih 4 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostalih 9 osoba epidemiološki obrađuje. U samoizolaciji je 449 osoba.
9 covid pozitivnih osoba nalazi se Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 9 osoba, a jedna osoba se nalazi na respiratoru.
• Oboljeli u 18 županija i gradu Zagrebu na dan 24. srpnja: Vukovarsko-srijemska 35, Grad Zagreb 26, Splitsko-dalmatinska 13. Istarska 7, Osječko-baranjska 4, šibensko-kninska 4, Zagrebačka 3, Karlovačka 3, Dubrovačko-neretvanska 1 i Koprivničko-križevačka 1. Bez novooboljelih su u 9 županija: Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Zadarska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Međimurska, Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska. Podaci su objavljeni na Indexu, a mi smo umjesto vas zbrojili novooboljele i saznali da ih je 97, čak 16 više nego je objavio Nacionalni stožer.

(135) objavljeno 24. 07. 20. u 21:05 hpetak, 24. 07. 2020. *****


alt


OTVARA SE „585CLUB“

Od ovog petka (24. srpnja) svi mladi, ali i oni koji se tako osjećaju, mogu navečer, nakon 22 sata, uživati u glazbi i programu „585cluba“ iznad plaže Zlatni rat. Sa benzinske postaje, kao i ranijih godina, osiguran je, do disco kluba, besplatan prijevoz turističkim vlakićem. Tijekom programa turističkim vlakićem se može i natrag u Bol.
Ulaz je ovog ljeta besplatan, osim u dane kada u klubu bude organiziran poseban program.
- Ovo je treći rođendan „585cluba“ – kaže nam voditelj Danijel Čamber. – Počelo se 7. srpnja 2017., a službeno otvaranje bilo je 21. srpnja. Ove godine planiramo biti otvoreni do 15. kolovoza. (j.e.)

(134) objavljeno 23. 07. 20. u 20:25 h

********************


alt


NA KONCERTU SAMO 100 LJUDI?

Ne izmijenili se preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo onda nema ništa od koncerta na bolskoj rivi, na fjeri 5. kolovoza. Treba naglasiti da je to ipak samo preporuka, a postupi li se po tome onda 4 metra uokolo pozornice ne smije biti publike. Na koncertu na otvorenom može biti do 1.000 ljudi (publike), ali na sjedećim mjestima. Umjesto stolica mogu se postaviti stojeći stolovi uz razmak od 1,5 metar, a stajaćih mjesta u publici može tada biti najviše za 100 ljudi.
Na koncertu, prema preporukama, ne bi trebale biti ni osobe koji su zadnjih 14 dana bili u inozemstvu, a nemaju negativan test na koronu u posljednjih 48 sati. Pitanje je tko će kontrolirati na prilazima rivi tko je od posjetitelja stranac, a njih je većina tada u Bolu, a tko od tih stranaca ima negativan test.
Možemo se samo nadati da ova preporuka neće biti na snazi 5. kolovoza. Ili da je organizatori shvate samo kao – preporuku. (j.e.)

(133) objavljeno 23. 07. 20. u 20:20 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: TEROR KAMIONA

O samovolji vozača već smo po tko zna koliko puta pisali. Poseban teror za pješake su kamioni za snabdijevanje koji rivom prolaze kada to oni žele. U četvrtak smo snimili kamion koji je kafiću pod Ložu dovezao dva suncobrana i odgovarajuće betonske stalke. Da dostavi bude lakše, došli bi oni još bliže (pored prometnog znaka koji im to zabranjuje) ali je trebalo zatvarati suncobrane.
Snimili smo to u 8:40 sati, a nismo sigurni tko je u protestima bio glasniji: da li publika na štekatu dok je ispijala kavu ili vozač koji je bio povrijeđen što ga ometaju u radu. (j.e.)

(132) objavljeno 23. 07. 20. u 20:15 h

********************


alt

Prvi brodovi na Račiću u ljeto 2015. (foto: t. buljan)


PET GODINA NOVOG RAČIĆA

Zaslužuje da se zabilježi kako su, prije 5 godina, u ljeto 2015. privezani prvi brodovi i jedrilice uz novoizgrađenu rivu na Račiću. Od 7. listopada 2014. do ljeta 2015. proširena je cesta na Račiću, izrađena šetnica uz more, postavljena kanalizacija ulična rasvjeta …
Sve je to prva faza buduće luke na Račiću. Nadali smo se, a tako su nam i obećavali, da će se radovi brzo nastaviti. Pet godina to čekamo, a prema najnovijim informacijama radovi bi trebali početi na jesen nasipanjem za lukobran buduće luke. (j.e.)

(131) objavljeno je 23. 07. 20. u 20:10 h

********************


alt


NOVOOBOLJELIH JE 104

"U protekla 24 sata zabilježena su 104 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1112. 132 osobe su na bolničkom liječenju, sa sedam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1417 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 4634 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 104 u protekla 24 sata.
3394 osobe su se oporavile, a dosad je preminulo stotinu dvadeset i osam osoba.
Do sada su ukupno testirane 108.222 osobe, od toga 1417 u protekla 24 sata" – pismeno je u četvrtak priopćio Nacionalni stožer CZ.
• Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 323 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 8 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6 osoba, te po jedna iz Trilja i Dugopolja. Od 8 novooboljelih osoba njih 5 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostale 3 osobe epidemiološki obrađuju.
U samoizolaciji je 510 osoba, a 8 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, dok je jedna osoba na respiratoru, javili su u četvrtak iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.
• Oboljeli po županijama (stanje 23. srpnja): Vukovarsko-srijemska 27, Istarska 11 (+1 umrli), Grad Zagreb 10, Splitsko-dalmatinska 8, Osječko-baranjska 7, Brodsko-posavska 5, Sisačko-moslovačka 3, Zagrebačka 3 (+1 umrli) …

(130) objavljeno 23. 07. 20. u 20:05 hčetvrtak, 23. 07. 2020. *****


alt


NIŠTA OD KATAMARANA ZA DUBROVNIK

Odjel prodaje „Jadrolinije“ obavijestio je u srijedu agencije da se ukida komercijalna (izletnička) katamaranska linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag čiji je start nekoliko puta odgađan, a prema zadnjim objavama trebao je katamaran krenuti iz Splita u petak 24. srpnja u 15:30 sati.
Turisti, koji su bili na odmoru u Bolu, najviše su koristili liniju u 11:55 iz Bola za Split. (j.e.)

(129) objavljeno 22. 07. 20. u 22:15 h

********************


alt


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

I ove je srijede na rivi organizirana glazbeno-gastronomska manifestacija Bolske litnje noći. Bilo je glazbe u živo, a na desetak štandova su se nudili morski specijaliteti i kolači. Bilo je kao i obično piva, vina i likera. Nedostajali su uobičajeni stolovi klupe, a na rivi su, vjerojatno iz epidemioloških razloga, doneseni stojeći stolovi. Nekada su bili novi, ali i bolje i ovakvi, nego da nije bilo gdje nasloniti naručena porcija liganja, tunjevine … (j.e.)

(128) objavljeno 22. 07. 20. u 22:10 h

********************


alt

Hoće li 5. kolovoza u Bolu biti barem vatrometa?


KAKO OBILJEŽITI DAN OPĆINE?

Kako će se proslaviti Dan općine i bolska fjera raspravljat će općinski vijećnici na sjednici koju je predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao za utorak 28. srpnja. Nisu sporni troškovi već epidemiološka situacija koja se očekuje u to vrijeme, a mogu biti bitne odluke i mjere Nacionalnog vijeća najavljene za obilježavanje Dana pobjede, Sinjske alke i procesije za Veliku Gospu. Sve je to zbog opasnosti koje prijeti od masovnog okupljanja ljudi.
Odluke Općinskog vijeća donose se sedam dana prije bolske fjere i sve je podložno promjenama osim – potpunog otkazivanja svečanosti. (j.e.)

(127) objavljeno 22. 07. 20. u 22:05 h

********************


alt


JANJETINA S RAŽNJA

Svakodnevno se bračka janjetina s ražnja, a u ponudi je i piletina s ražnja, može dobiti u pečenjarnici na cesti iz Bola prema Zlatnom ratu, nasuprot ulaza u kamp „Zlatni rat“. Tamo su bili i lani, ali su ovog ljeta kiosk i stolove preselili preko ceste. Više je prostora za sjediti, ali i naručeno jelo može nositi kući ili naručiti dostavu.
Cijena janjetine je 200 kn/kg, piletina sa ražnja je 60 kn/kom, a mogu se naručiti teleći kotleti, povrće na žaru, peka po narudžbi, a od nove godine je u ponudi domaći kruh ispod peke.
Za narudžbe i informacije treba nazvati 098 169 34 27.

(126) objavljeno 22. 07. 20. u 22:00 h

*********************

alt


ZAKUP PROSTORA NA AUTOBUSNOJ POSTAJI

Općina je objavila natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora u objektu na autobusnoj postaji, površine 12 kvadratnih metara. Rok natječaja je do 31. srpnja u 11 sati.
U tom prostoru bio je neko vrijeme informativni punkt Turističke zajednice, zatim je uselila agencija Adria Tours, a nakon njih dvije sezone (od 1. srpnja 2018.) bila je agencija Fetiva u vlasništvu Miroslava Ivelića.
Tekst natječaja za zakup prostora objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(125) objavljeno 22. 07. 20. u 21:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: SMEĆE OKO BANKOMATA

Nakon godinu dana, kada je u Bolu znatno manje gostiju nego lani, problemi su ostali isti. Čitateljica A.T. piše nam o neredu pored bankomata Zagrebačke banke na šetnici kod hotela „Elaphusa“. Je li previše za očekivati da će se problem ipak riješiti i koš postaviti pored bankomata? Tko je uopće odgovoran za postavljanje koša? Zagrebačka banka, općina ili koncesionar za odvoz komunalnoga otpada? Dok se to ne riješi šetnicu će pometati „Grabov rat“(?).
Nadam se – piše naša čitateljica - da će ovaj put netko ipak reagirati! (j.e.)

(124) objavljeno 22. 07. 20. u 21:50 h

********************


alt


BICIKLOM PO HVARU

Da je u vrijeme korone moguće otkrivati nove dijelove zavičaja, dokazali su nam ljetnim biciklističkim podvigom od 23 kilometara po otoku Hvaru Ivana Karninčić, Tihana Tomas, Dragutin i Dominika Kale. Da zabave i uzbuđenja nije falilo, pobrinuli su se dupini koji se se igrali ispred broda. Zahvalni su kapetanu Mariu Jakšiću Popiću naši biciklisti i – dupini. (d.k.)

(123) objavljeno 22. 07. 20. u 21:45 h

********************


alt


OBOLJELIH JE 108, A JEDAN JE NA BRAČU

"U protekla 24 sata zabilježeno je 108 novih slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 1.127”, rekao je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. Naveo je i da su dvije osobe preminule, što znači da je do sada preminulo 125 osoba od početka epidemije.
Dvije muške osobe preminule su u KBC-u Osijek, 1946. i 1945. godište. Oba pacijenta imala su udružena brojna patološka stanja, a jedan od njih bio je na respiratoru.
Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, broj pozitivnih na koronavirus u Hrvatskoj iznosi 4.530.
Od početka epidemije testirano je 106.805 osoba, a u zadnja 24 sata njih 1.279, tako da je pozitivnih 4,24 posto.
Na bolničkom liječenju su 143 osobe, a njih devet na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 47,1 godina.
Do danas se oporavilo 3.278 osoba.
Capak je kazao kako nema novih žarišta. Najviše oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih 40. Više od pola ih je povezano sa svadbom, rekao je Capak.
• "Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 315 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID-infekciju, i to iz Splita 7 osoba, iz Makarske 4 , iz Vrgorca 3 osobe, a po jedna iz Sinja i Supetra (navodno se radi o švedskom državljaninu s prebivalištem u Milni). Od 16 novooboljelih osoba njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostalih 5 osoba epidemiološki obrađuje.
U samoizolaciji je 471 osoba, a 9 COVID-pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Na respiratoru je jedna osoba", priopćeno je u srijedu.

(122) objavljeno 22. 07. 20. u 21:40 hsrijeda, 22. 07. 2020. *****


alt


SVE JE VIŠE BOLJANA – LIJEČNIKA

Na splitskom Medicinskom fakultetu diplomirala je prošlog ponedjeljka HELENKA MARINKOVIĆ (kći Jakše i Nene). Prema našoj evidenciji, Helenka je devetnaesta liječnica čiji je jedan od roditelja (ili oboje) iz Bola. Ima primjera da su dvije sestre liječnice ili brat i sestra ili dva brata ... Ima i liječnika i među unucima, ali im roditelji nisu živjeli u Bolu. Nekoliko je Boljana za suprugu odabralo – liječnicu.
(Moguće da smo nekoga izostavili, pa molimo da dopunite ovu informaciju.)
Aktivni liječnici: Jasna Maksimović (Osijek), Vinka Kraljević (Šibenik), Mislav Vrsalović (Zagreb), Mia Dubravčić (Zagreb), brat i sestra Boguslaw Sebast Marinković (Poljska) i Jozica Marinković (Split), dvije sestre Dora i Ema Karmelić (Zagreb), Lukrecija Milić r. Karelović (Split), kći Gordane r. Marinković - Ivana Dražin Ivelja (USA), kći Malvine r. Šesnić – Ilona Hescher (Njemačka), Deni Karelović (Split), Ranka Serventi Seiwerth (Zagreb), Jelena Marinković Radošević (Zagreb), braća Ivan i Marin Tomić (Zagreb), Maja Cvitanić Mažuran (Zagreb) i Valdi Pešutić Pisac (Split).
Tri su liječnika iz Bola u mirovini: Tonči Kraljević, Vedran Cvitanić i Nikša Šimetović.
Poznati su bili i izuzetno cijenjeni liječnici, danas pokojni Vicko Turketo, Šime Karninčić, Nikica Jakšić i Asja Pasek Rosić. (j.e.)

(121) objavljeno 21. 07. 20. u 19:50 h

********************


alt


DVOJE BRAČANA U SABOR

Devet je Bračana u X. izbornoj jedinici konkuriralo za mjesto u Hrvatskom saboru. Već smo objavili da će, prema izbornim rezultatima, jedini Bračanin biti Arsen Bauk, sa liste Restart koalicije (SDP), u Hrvatski sabor. Međutim, nakon preslaganja na listi HDZ-a još će jedna Bračanka u Zagreb. To je Danica Baričević iz Supetra, županijska vijećnica koja u X. izbornoj jedinici mijenja splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. (j.e.)

(120) objavljeno 21. 07. 20. u 19:45 h

********************


alt


OPĆINA FINANCIRA UMJESTO RODITELJA

Ravnatelj Osnovne škole Bol Bartul Bakulić obavijestio je na službenim stranicama škole o dogovoru sa načelnikom općine Bol o općinskoj pomoći u financiranju nabavke dodatnih obrazovnih materijala (zbirki, radnih bilježnica, likovnih mapa) za sve učenike škole u iznosu od preko 50 tisuća kuna:
„Stoga molimo roditelje da ne kupuju samostalno navedene materijale kako smo naveli u obavijesti na web stranice škole. Svi udžbenici i radni materijali dočekat će učenike prvog nastavnog dana. Roditelji koji su dodatne materijale već nabavili trebaju se krajem kolovoza obratiti Općini te će uz predočenje računa dobiti povrat sredstava.
Ovim putem se u ime Učiteljskog vijeća Osnovne škole Bol zahvaljujemo Općini Bol na pomoći i podršci roditeljima i učenicima naše škole. S poštovanjem, ravnatelj Bartul Bakulić“.
(j.e.)

(119) objavljeno 21. 07. 20. u 21:40 h

********************


alt


KINO PROGRAM U BOLU

Mediteran film objavio je raspored kino projekcija slijedeća dva vikenda na terasi kina u Bolu.
• U petak, 24. srpnja u 21:30 sati prikazuje se PLJAČKA STOLJEĆA, kriminalistička komedija (114')
• U subotu, 25. srpnja u 21 sat je na programu dječji animirani fim KAPETAN SABLJOZUBI I MAGIČNI DIJAMANT (81')
• U petak, 31. srpnja u 21:30 sati prikazuje se film MRAČNE PRIČE, drama (98')
• U subotu, 1. kolovoza u 21 sat na programu je PLAYMOBIL FILM, animirani glazbeni komični film (110').

(118) objavljeno 21. 07. 20. u 19:35 h

********************


alt


U SPLITU POZITIVAN GINEKOLOG

"U protekla 24 sata zabilježeno je 49 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1116", priopćio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 138 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata.
Stožer je izvijestio da je jedna osoba preminula, pa je broj ukupno preminulih 123.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4.422 osobe zaražene novim koronavirusom.
U samoizolaciji je trenutno 3.937 osoba. Do danas je ukupno testirano 105.526 osoba, od toga 1.394 u posljednja 24 sata.
• "Prema izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 396 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 14 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 11 osoba, te po jedan iz Kaštela, Solina i Trilja", priopćili su iz tamošnjeg stožera.
Jedan zdravstveni djelatnik na odjelu Ginekologije splitskog KBC-a pozitivan je na covid-19 i trenutno je u samoizolaciji, doznaje se od zamjenika ravnatelja splitskog KBC-a Krešimira Dolića. Riječ je, kako piše „Slobodna Dalmacija“, o ginekologu koji je nekoliko dana bio u BiH i po povratku nastavio raditi u KBC.
• U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a riječ je o novorođenčetu starom 10 dana, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba.

(117) objavljeno 21. 07. 20. u 19:30 h

********************


alt


UPUTE ZA IZNAJMLJIVAČE

Kako se trebaju ponašati gosti i odgovorne osobe u smještajnom objektu, nakon sumnje u koronavirus (COVID-19)? O postupku kod sumnje na bolest pisane Upute izdao je Stožer civilne zaštite SDŽ koje potpisuje načelnik Stožera Luka Brčić.
Gost mora ostati u smještajnoj jedinici i obavijestiti o tome telefonom odgovornu osobu apartmana. Ukoliko to nije moguće treba nazvati telefon 112.
Odgovorna osoba će obavijestiti nadležnog liječnika Covid ambulante (021/669-264 ili 112). Gost ostaje u izolaciji do dostave rezultata testiranja, a obroci će se osigurati i dostavljati bez kontakta.
Upute Stožera CZ SDŽ objavljujemo u rubrici KORONAVIRUS ili kliknite OVDJE.

(116) objavljeno 21. 07. 20. u 19:25 h
utorak, 21. 07. 2020. *****


alt


SVE JE VIŠE GOSTIJU

U tjedan dana povećao se broj gostiju u Bolu. Ovog ponedjeljka (20. srpnja), prema eVisitoru u uredu TZO Bol, prijavljeno je 2.627 gostiju. To je 47,5 posto prošlogodišnjeg stanja na isti datum. Rekord je zabilježen prošle godine 24. srpnja kada su u Bolu bila 6.534 gosta.
Trenutno je u Bolu 306 domaćih (11,45%) i 2.673 stranih gostiju (88,55%).
Najviše je gostiju iz Njemačke (562), zatim iz Slovenije (372), Hrvatske (306), Austrije (269), Poljske (215), Češke (175) …
U privatnom smještaju boravi 1.354 gosta, u hotelima 1.046, kampovima 158 i nekomercijalnom smještaju je 115 osoba. (j.e.)

(115) objavljeno 20. 07. 20. u 19:45 h

*********************


alt


KAKO ZAŠTITITI KUPAČE?

Dvije su fotografije snimljene na plaži Bjenačica, a objavljujemo jednu uz pitanje naše čitateljice M.L.: gdje su nestale bove koje su štitile kupače? Na ovoj plaži prije 40-ak godina izgrađena su dva mostiće ne za privez brodova već kao zaštita plaže gdje su obično dolazila djeca iz obližnjeg dječjeg odmarališta. Naknadno je netko postavio zaštitne plutače između dva mostića, koje su jednom nakon ljeta uklonjene i nikada više nisu vraćene! Zašto?
Čudi nas da nitko, prije naše čitateljice, nije intervenirao, posebno što na tu plažu dolaze i neki Boljani od autoriteta, pa čak i jedan bolski vijećnik. Ili se najprije čeka da strada netko od kupača??? (j.e.)

(114) objavljeno 20. 07. 20. u 19:40 h

********************


alt


NOVI DEPONIJI UOKOLO BOLA

Uz staru cestu iz Bola prema Murvici nije teško uočiti divlje odlagalište. Uglavnom je tamo građevinski materijal, ali ima i kućnog otpada. Zadatak ima „Grabov rat“ da to ukloni. Učinit će to oni uz ostale radne obveze, ali taj rad neće imati kome naplatiti.
Pod zaštitom mraka tu se stvara novi deponij jer je, kada su u pitanju građevinari, tu im je lakše, bliže i jeftinije iskipati otpad nego ga odvoziti u 15 kilometara udaljeni deponij tvrtke „Michieli-Tomić“. Građevinari, očito je, tu su počeli s odlaganjem i prije zabrane rada u sezoni, a čudi nas da ih nitko na gradilištu nije posjetio i upitao gdje odlažu građevinski šut?
Ako se ovako nastavi, imat ćemo još divljih deponija. Prekršitelje svakako treba otkriti i sankcionirati, inače još će posla biti za „Grabov rat“. A i taj će posao, jednog dana, doći na naplatu. (j.e./m.p.)

(113) objavljeno 20. 07. 20. u 19:35 h

********************


alt


NOVI SLUČAJEVI, A DVOJE PREMINULO

U Hrvatskoj je potvrđeno 25 novih slučaja zaraze koronavirusom što znači da je aktivnih slučajeva 1.150, a dvije su osobe preminule, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.
Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 4.370 osoba zaraženih novim koronavirusom.
"Nažalost, u protekla 24 sata imamo dvije preminule osobe, što nam daje ukupnu brojku od 122 preminule osobe od početka epidemije. Preminule su dvije ženske osobe u Puli, jedna je 1941. godište uz pozitivan komorbiditet, a druga je 1939. godište uz komorbiditet i niz kroničnih i patoloških stanja, niti jedna osoba nije bila na respiratoru", kazao je Vili Beroš.
Ukupno su testirana 104.132 uzorka, samo u 24 sata njih 1.028. Postotak pozitivnih nalaza je 4,20 posto. Hospitaliziranih pacijenata je 147, od kojih je devet na respiratoru.
"Do danas se oporavilo ukupno 3098 osoba, što je 80 više nego jučer", kazao je Beroš.
• Svadbene svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji se mogu održavati samo u krugu obitelji. Mjera vrijedi do 4. kolovoza.
"Na zahtjev stožera Vukovarsko-srijemske županije donijeta je odluka. Nije ograničen broj nego je izričaj da to budu članovi najuže obitelji", rekao je Capak.
Rekao je da se razmišlja da se takva mjera donese i na nacionalnoj razini.
• U Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze. Od ukupno 24 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak je jedna osoba pozitivna na Covid-19 i to iz Solina, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

(112) objavljeno 20. 07. 20. u 19:30 h

ponedjeljak, 20. 07. 2020. *****


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Peto ispitivanje kakvoće mora, koje je obavljeno 13. srpnja na 748 lokacije na hrvatskim plažama, pokazalo je da je 740 nalaza – „izvrsno“, a ni jedan nalaz nije „nezadovoljavajući“. Na bolskim plažama, kao i kod dosadašnjih ispitivanja, pokazalo se da se kupamo u moru izvrsne kakvoće. Uzorci se uzimaju na tri lokacije: plaža Zlatni rat (4 uzorka), Borak i Martinica (2 uzorka).
Temperatura zraka u vrijeme uzimanja uzoraka bila je 28, a mora 21,2 stupnja. Uzorci su uzimani od 12:20 do 13:20 sati.
Ranija četiri ispitivanja bila su 21. svibnja, 1.,15. i 29. lipnja. (j.e.)

(111) objavljeno 19. 07. 20. u 21:00 h

*******************


alt


KAZNENE ODREDBE ZA NEDISCIPLINIRANE

Ovog mjeseca osim koronavirusa i turista koji dolaze na odmor u Bolu aktualna su pitanja vezana za prikupljanje miješanog komunalnog otpada. Mi smo prelistali Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i izdvojili neke od kaznenih odredbi:
- ako se ne koristi javna usluga i ne predaje miješani komunalni otpad - kazna je 1.000 kn;
- ako se ne predaje problematični otpad u reciklažno dvorište – kazna je 500 kn;
- ako glomazni otpad odlaže u spremnike za miješani komunalni otpad – kazna je 500 kn;
- ako onemogući davatelju usluga označavanje spremnika (čipiranje) – kazna je 200 kn;
- ako u roku od 30 dana ne obavijesti koncesionara o početku korištenja novoizgrađene nekretnine – kazna je 500 kn.
Komunalno redarstvo Općine Bol (članak 25) nadležno je za naplatu kazne.
Tekst ove Odluke usvojilo je Općinsko vijeće 31. siječnja 2018., a objavljen je na službenim stranicama Općine Bol.

(110) objavljeno 19. 07. 20. u 21:55 h

********************


alt


ZAHTJEV: SVADBE SAMO U KRUGU OBITELJI

Nacionalni stožer danas (nedjelja) je objavio kako su u protekla 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te kako je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj ukupno 1.207. Na bolničkom liječenju su 153 osobe, a devet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 915 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.345 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 92 u protekla 24 sata.
Dosad je preminulo 120 osoba. Ukupno su testirane 103.104 osobe, od toga 915 u protekla 24 sata.
• Novo žarište je u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji 47 je novih pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je danas Županijski stožer civilne zaštite, a među novooboljelima najveći broj, njih 19, je iz Ivankova, nedaleko od Vinkovaca, a povezuje ih se s jednom svadbom u tome mjestu.
Vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite poslao je Nacionalnom stožeru zahtjev da se sve svadbe na području te županije u idućih 30 dana održavaju isključivo u krugu najuže obitelji, rečeno je na nedjeljnoj konferenciji za novinare Županijskog stožera.
• Šest je novooboljelih osoba u nedjelju na području Splitsko-dalmatinske županije, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.
Prema izvješću županjskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 193 obrađena testa danas je šest osoba pozitivno na covid-infekciju. Četiri su osobe iz Splita te po jedna iz Solina i Podstrane.
"Sve novooboljele osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba. Njih 637 se nalazi u samoizolaciji. Deset se covid pozitivnih osoba nalazi na bolničkom liječenju u KBC-u Split", istaknuto je u priopćenju Stožera.

(109) objavljeno 19. 07. 20. u 20:50 h

nedjelja, 19. 07. 2020. *****


alt


DOLAZI KATAMARAN - LUDOM RADOVANJE

Narodna uzrečica kaže „Obećanje – ludom radovanje“, a mi smo za naslov malo preuredili bez namjere da uvrijedimo putnike. Naprotiv, bilo nam je žao što su neki povjerovali i došli na Veli most kako bi katamaranom novog brodara (Adriatic Fast Ferries) ove subote u 11:00 ili 18:00 sati iz Bola otputovali za Split. Zaposlenik „Grabovog rata“ Vlado, koji na Velom mostu naplaćuje parkiranje, potencijalne putnike je za razloge nedolaska katamarana upućivao za informacije u obližnji ured Turističke zajednice, vjerujući da oni znaju nešto više.
Najavljujući novu liniju dva puta dnevno iz Splita za Bol i natrag, napisali smo da se brodar Adriatic Fast Ferries nije prošlog ljeta iskazao kao ozbiljan prijevoznik. Nadali smo se da su se promijenili na bolje … (j.e.)

(108) objavljeno 18. 07. 20. u 21:50 h

********************


alt


alt


alt


alt


ŠAMPANJAC NA OTVARANJU

Svi koji su u subotu navratili u novootvorenu prodavaonicu ljetne robe francuskog brenda VILEBREQUIN u Ulici Frane Radića mogli su uživati u domjenku od 19:30 do 21:30 sati. Osim raznovrsne ponude delikatesa (kanape sendviči, pršut, sir …), ali i kvalitetnih vina i šampanjca, što je posluživao i nudio iskusni ugostitelj i somelijer Toni Pešutić, moglo se razgledati i kupovati u novoj prodavaonici. Dobrodošlicu je svima poželjela Marija Čamber koja je izuzetno zadovoljna interesom i prodajom prvog radnog dana.
Prodavaonica je otvorena svaki dan, pa i nedjeljom, od 10 do 13 te od 17 do 23 sata. (j.e.)

(107) objavljeno 18. 07. 20. u 21:45 h

*********************


alt


OVE SUBOTE 116 NOVOOBOLJELIH

U protekla 24 sata zabilježeno je u Hrvatskoj 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) ukupno 1.204. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. Nema preminulih osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4.253 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 120 preminulo, a 2.929 se oporavilo.
U samoizolaciji je trenutno 4.507 osoba. Do danas je ukupno testirano 102.189 osoba, od toga 1.338 u posljednja 24 sata.
• U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 36 novooboljelih od koronavirusa, a župan Božo Galić ustvrdio je u subotu kako je povećanje broja zaraženih posljedica većih okupljanja građana poput svatova i sličnih prigoda.
• Splitsko-dalmatinska županija u posljednja 24 sata bilježi znatan porast novooboljelih od koronavirusa pa ih je danas ukupno 20, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.
Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 234 obrađena uzorka 20 ih je pozitivnih - osam iz Splita, pet iz Vrgorca te po jedna osoba iz Sinja, Podgore, Trogira, Kaštela, Lokvičića, Imotskog i Tučepa.
Uz 20 novooboljelih osoba s područja SDŽ pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na tom području.
U samoizolaciji se nalazi 548 osoba, a deset covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

(106) objavljeno 18. 07. 20. u 21:40 hsubota, 18. 07. 2020. *****


alt


ZAKLJUČEN NATJEČAJ ZA PRIZNANJA

Mjesec dana je bio otvoren natječaj za predlaganje kandidata za općinske nagrade koji se dodjeljuju za Dan općine. Petak je bio zadnji dan za predaju prijedloga neposredno u pisarnicu Općine Bol ili prijedlog uputiti preporučenom poštom.
Prispjele prijedloge najprije će razmatrati Odbor za dodjelu javnih priznanja, a svoju odluku dostaviti Općinskom vijeću na konačno usvajanje.
Lani je Općinsko vijeće o općinskim priznanjima raspravljalo i odlučivalo 18. srpnja. (j.e.)

(105) objavljeno 17. 07. 20. u 20:45 h

********************


alt


DO KRAJA SRPNJA SVAKODNEVNI ODVOZ

Do kraja ovog mjeseca iz Bola će se svakodnevno (osim nedjeljom) prikupljati i odvoziti kućno smeće – saznali smo od koncesionara „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca. Nakon 1. kolovoza to će se raditi tri puta tjedno, a iz perifernih objekata (Put sv. Lucije, vikendice iznad teniskih terena …) smeće će se odvoziti prema dogovoru s vlasnicima objekata. (j.e.)

(104) objavljeno 17. 07. 20. u 20:45 h

********************


alt


„VARADERO“ ZOVE NA ZABAVU

Ove subote (18. srpnja) u cocktail baru „Varadero“ organizira se glazbeni program. Nakon 22 sata, kao gost, nastupit će MIGUEL LARA, svjetski poznati virtuoz na violini.

(103) objavljeno 17. 07. 20. u 20:40 h

********************


alt


alt


PRODAVAONICA LJETNOG PROGRAMA

Od ove subote u Bolu se otvara nova prodavaonica u kojoj se nudi ljetna kolekcija (muški i ženski asortiman) za sve uzraste. U Ulici Frane Radića, iza hotela „Kaštil“, u prostoru kojeg je nekada koristila FINA, sada su vlasnici objekta uredili prodavaonicu gdje će se prodavati roba francuskog brenda VILEBREQUIN.
- Za sada će radno vrijeme, svaki dan, nedjeljom i praznikom, biti dvokratno, od 10 do 13 te od 17 do 23 sata – saznali smo od Marije Čamber.
Za subotu, prvog dana rada, posjetiteljima će se od 19.30 do 21.30 sati nuditi šampanjac, vino, kanape sendviči … (j.e.)

(102) objavljeno 17. 07. 20. u 20:40 h

********************


alt


UKLJUČENA I TREĆA KAMERA

Nakon 9-mjesečne pauze ponovno je uključena kamera na istočnoj strani plaže Zlatni rat. Lani je s radom počela 11. srpnja.
U Bolu su ukupno tri kamere preko kojih se mogu pratiti događanja u Bolu. Jedna je na zgradi Turističke zajednice i Općinske knjižnice, a druga je na zgradi Osnovne škole. (j.e.)

(101) objavljeno 17. 07. 20. u 20:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRANJE ZA BICIKLE?!

Već smo više puta pisali o plaži na Bjenačici koju najviše koriste stariji Boljani, kupači iz susjednih objekata i – invalidi. Znali su se na plaži pojaviti i vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima, ali nakon prosvjeda postavljena je tabla da psi nisu dobrodošli. Ovog ljeta, na mostu rezerviranom za pristup invalidima do stepenica i lifta, neki koriste za – parkiranje bicikla (!?).
Svašta ljudi sebi dozvoljavaju, a treba li sada postaviti i jednu tablu zabrane pristupa biciklama. (foto: š. henjak)

(100) objavljeno 17. 07. 20. u 20:30 h

********************


alt


POLJOAPOTEKA U SUBOTU NE RADI

Poljoprivredna apoteka na Bračkoj cesti, na ulazu u Bol, neće raditi ove subote (18. srpnja) – dobili smo obavijest iz Bol poljoprivredne zadruge. (j.e.)

(99) objavljeno 17. 07. 20. u 20:25 h

********************


alt


NOVIH 98 SLUČAJEVA

"Danas je 144. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata zabilježeno je novih 98 slučajeva pa je broj trenutačno oboljelih, aktivnih slučajeva 1.192, što je za dva više nego jučer", rekao je u petak ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 4.137, od kojih se do sada oporavilo 2.825, što je 68,3 posto.
Ukupno je testirano 100.851 uzorak, samo u 24 sata njih 1.437. Postotak pozitivnih nalaza je 4,1 posto.
Hospitaliziranih pacijenata je 137 osoba, od kojih je sedam na respiratoru. Od jučer je jedna osoba više na respiratoru u Zagrebu. Umrlih nema te je ukupan broj i nadalje 120.
Prosječna dob bolesnika je 47,16 godina.
• U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 9 novooboljelih. Iz Splita ih je 7, a po jedan iz Sinja i Lokvičića.

(98) objavljeno 17. 07. 20. u 20:20 h
petak, 17. 07. 2020. *****


alt


OBILJEŽEN BLAGDAN GOSPE OD KARMELA

Svečanom misom koju je predvodio fra Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije uz asistenciju o. Ive Plenkovića (na slici) obilježen je u četvrtak navečer blagdan Gospe od Karmela. Župna crkva nosi ime Gospe od Karmela, a počela ju je graditi 1668. godine obitelj Vusio. Sudjelovala je u izgradnji i obitelj Andreis, a novčano su pomogli i imućniji Boljani. Crkva se gradila u nekoliko faza, a sasvim je dovršena 1788. godine.
*****
U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu što ju je Gospa pružila karmelićanima nosiocima karmelskoga škapulara. Škapular je, zapravo, komad gornje odjeće što je nose mnogi redovnici: benediktinci, cisterciti, karmelićani i drugi. Simbolički, škapular, koji se sastoji od komadića platna, počeli su kasnije nositi i svjetovnjaci kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinih redova. Najpoznatiji je škapular upravo karmelski koji nose kao zalog posebne zaštite Majke Božje u prvom redu karmelićani i karmelićanke, a onda i mnogi vjernici u svijetu koji na taj način postadoše dionicima duhovnih dobara karmelskoga reda.

(97) objavljeno 16. 07. 20. u 23:00 h

********************


alt


UPUTE ZA ODLAGANJE OTPADA

Radnici „Grabovog rata“ dnevno moraju uklanjati nekoliko kamiona otpada koji se u plastičnim vrećicama odlažu pored poluukopnih kontejnera, tuđih spremnika, na javnim površinama ili u kamenim vazama po ulicama za otpad ali nisu za – kućno smeće.

Općinska uprava ispostavila je do sada 9 (devet) prekršajnih naloga po 600 kn za nesavjesno odlaganje smeća, a prema Odluci o sakupljanju otpada kazna može biti i do 2.000 kuna!

Koncesionar „Michieli-Tomić“ obavezan je prazniti samo čipirane spremnike (kućne kante) i poluukopne kontejnera.

Kako bi se uspostavio red i spriječila samovovlja pojedinaca (neznanje ne može biti opravdanje) javnosti se obratio načelnik Tihomir Marinković. Osim uputa za rad i objave činjenica da je koncesionar podijelio 1.200 čipiranih spremnika i magnetskih kartica za otvaranje poluukopnih kontejnera, načelnik apelira i na vlasnike apartmana da upoznaju turista s načinom odlaganja smeća. Oni koji nemaju spremnike mogu ih preuzeti u reciklažno dvorište radnim danom od 7 do 11 i od 16 do 19 sati, a za magnetske kartice trebaju nazvati koncesionara 021 647-242.

Pisane Upute za sakupljanje komunalnog otpada, koje potpisuje općinski načelnik, objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(96) objavljeno 16. 07. 20. u 22:55 h

********************


alt

Turistima je bila atraktivna linija u 11:55 katamaranom za Split (arhiv iz 2019.)


IZLETNICI MORAJU JOŠ ČEKATI

Izletnici će još tjedan dana trebati čekati na izletničku katamaransku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i obratno. Umjesto ovog petka (17. srpnja) „Jadrolinija“ je objavila da se prvi polazak iz Splita prema Dubrovniku odgađa za petak 24. srpnja.
Polasci su planirani iz Dubrovnika ujutro u 7:00 a dolazak u Bol je previđen u 11:40, a 15 minuta kasnije (11:55) polazak je za Split. Prošlog ljeta, kada je bilo i mnogo više turista, u Bolu je bilo i po stotinjak putnika za Split. Bilo je dana kada nije za sve bilo mjesta na katamaranu do Splita.
„Jadrolinija“ je objavile i cijene izletničkih karata. Iz Bola za Split trebat će platiti 100 kn, za Hvar 120 kn, za Korčulu 130 kn, a za Dubrovnik 215 kn. (j.e.)

(95) objavljeno 16. 07. 20. u 22:50 h

********************


alt


DANAS JE 86 NOVODIJAGNOSTICIRANIH

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 86 novozaraženih koronavirusom pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1.190, a 74 posto novozaraženih je iz samoizolacije, izvijestio je u četvrtak na presici Nacionalni stožer civilne zaštite.
"Danas je 143. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je 4.039. Od toga je u proteklih 24 sata 86 novodijagnosticiranih", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.
Ukupno se oporavilo 2.729 osoba, od čega su u protekla 24 sata iz bolnice otpuštene 934 osobe, što je 13 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće je ukupno 1.795, što je 87 više nego jučer.
Aktivnih slučajeva je 1.190, što je 14 manje nego jučer. Hospitaliziranih pacijenata je 136, četiri više nego jučer, dok je na respiratoru šest bolesnika. Od jučer je jedan novi u KBC-u Osijek.
Prosječna dob je 47,26 godina. Nema novih preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120.
Ukupno je do sada testirano 99.414 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1690. Postotak pozitivnih nalaza je 4,06 posto.
• "Zadnjih 20-ak dana dolazi do pogoršanja situacije. Svaki dan razmatramo selektivne mjere. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje tih mjera. Hrvatska je i u ranijim trenucima pokazala zrelost, neka tako bude i ubuduće", kazao je ministar Beroš.
• Stanje po županijama: Grad Zagreb 22, Splitsko-dalmatinska županija 9, Vukovarsko-srijemska 8, Osječko-baranjska 6, Brodsko-posavska 6, Zadarska 4 novooboljela …
Grad Zagreb ima od 25. veljače ukupno 1.001 oboljelog , SDŽ 695, Osječko-baranjska 487, Zagrebačka 212, Dubrovačko-neretvanska 161, Zadarska županija 157 …
Umrlo je do sada 120 osoba. Najviše u SDŽ (41), zatim u Gradu Zagrebu (20), Koprivničko-križevačkoj županiji (15) …

(94) objavljeno 16. 07. 20. u 22:45 hčetvrtak, 16. 07. 2020. *****


alt


alt


LJETNE FEŠTE NA RIVI

Po običaju, i ove je srijede na rivi organizirana Bolska litnja noć. U 20 sati kako je na plakatima najavljeno, nije se još čula glazba. Ugostitelji nam priznaju da publiku očekuju nakon 21 sat, ali je potražnja gastronomske ponude nešto manji nego su navikli na ljetnim feštama.
Nadamo se, kao i oni, da će idućih srijeda biti mnogo bolje. (j.e.)

(93) objavljeno 15. 07. 20. u 22:20 h

********************


alt


NOVE LINIJE IZ SPLITA DO BOLA?

Prema obavijesti koju je primio „Grabov rat“, zadužen za privez plovila u bolskoj luci, a proslijedio je našem portalu, od subote (18. srpnja) u Bol bi trebao iz Splita dolaziti dva puta dnevno katamaran brodara „Adriatic Fast Ferries“. Oni su prošle sezone održavali liniju Resnik – Split – Bol – Stari Grad i natrag.
Ove sezone polasci njihovog katamarana bili bi iz Splita za Bol u 9:30 i 12:30, a iz Bola, za Split u 11:00 i 18:00 sati bez pristajanja u Resnik.
Na njihovim Internet stranicama nismo pronašli nikakvu informaciju o ovim putovanjima: gdje se kupuju karte, kolika im je cijena …
Prošlog ljeta nisu ostavili utisak povoljnog i pouzdanog partnera, a vrijeme će pokazati jesu li se možda ove godine – promijenili na bolje. (j.e.)

(92) objavljeno 15. 07. 20. u 21:15 h

********************


alt


INA DVA SATA DUŽE

Benzinska postaja INE u Bolu od četvrtka radit će dva sata duže. Novo radno vrijeme, svakodnevno je radnim danom, nedjeljom i praznikom od 7 do 21 sat.

Ljetno radno vrijeme na benzinskoj postaji INE lani je počelo 27. lipnja. (j.e.)

(91) objavljeno 15. 07. 20. u 21:10 h

********************


alt


ZAMAGLJIVANJEM PROTIV KOMARACA

Prvo ovogodišnje zamagljivanje protiv komaraca obavit će splitski „Cian“ u noći od srijede na četvrtak, točnije od 03:00 sata ujutro, na području općine Bol (Murvica i Bol). To će se obaviti prizemnom metodom iz automobila, a jedino u slučaju loših vremenskih prilika ta bi se akcija mogla i odgoditi.
Iz Ciana savjetuju kako za vrijeme zamagljivanja treba zatvoriti vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa); vozači moraju biti na povećanom oprez u prometu, a pčelari da za vrijeme zamagljivanja trebaju držati pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.
Prošle godine prvo je zamagljivanje obavljeno 20. srpnja, a drugo 28. kolovoza. (j.e.)

(90) objavljeno 15. 07. 20. u 21:05 h

********************


alt


PET LINIJA IZ SUMARTINA

Od četvrtka 16. srpnja iz Sumartina prema Makarskoj i obratno uvedena je još jedna trajektna linija. Raspored je isti radnim danom, nedjeljom i praznikom.
Polasci iz Sumartina su u 06:00, 09:30, 13:00 16:30 i 20:00 sati a iz Makarske u 08:00, 11:00, 14:30, 18:00 i 21:30 sati. (j.e.)

(89) objavljeno 15. 07. 20. u 21:00 h

*********************


alt


OBOLJELIH JE VIŠE NEGO JUČER

Iz platforme broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3.953, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na konferenciji za medije u srijedu u 14 sati.
Aktivnih slučajeva je 1.204, a ukupno oporavljenih je 2.629.
Ukupno je do sada testirano 97.724 osobe, a u posljednja 24 sata 1.804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osobe, a pet ih je na respiratoru.
Nema preminulih pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. U samoizolaciji se nalazi 5.002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.
"Brojka je veća nego jučer, ali nemamo velikih žarišta. Jedino je nešto veća brojka u Karlovačkoj županiji, ali svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj i ranije pozitivne osobe", kazao je Krunoslav Capak. "Vezano uz češke turiste koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, mi smo službeno jučer uputili upit i obećali su da će nam danas odgovoriti. Zasad nema preciznog odgovora", dodao je.
Donesena je nova odluka o maskama. U odluci je dodano da maske moraju nositi zaposlenici trgovačkih društava koji rade sa strankama i zaposlenici u uslužnim djelatnostima koji imaju bliski kontakt s korisnicima.
• "Sada maske moraju nositi pošte, banke i sve druge institucije gdje se pružaju usluge građanima, šaltersko poslovanje, svuda gdje ljudi dolaze u bliski kontakt i gdje ljudi stoje u redu. Isto vrijedi i za uslužne djelatnosti s kontaktom, frizeri, pedikeri... Prije je to bila preporuka, sada je to odluka", objasnio je Capak.
"Nismo očekivali ovakvu žestinu virusa na naše popuštanje mjera. Naše brojke su visoke, ali modeli pokazuju da će nam brojke ići sada prema dolje", dodao je Capak.
• Stanje po županijama 15. srpnja: Grad Zagreb 18 novooboljelih, Karlovačka županija 12, Vukovarsko-srijemska 10, Splitsko-dalmatinska 9, Požeško-slavonska 8, Osječko-baranjska županija 6 novooboljelih …
• Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 237 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na covid-19 infekciju i to 6 osoba iz Splita, te po jedna osoba iz Solina, Trogira i Vrgorca.
Svi novooboljeli kontakti su prethodno oboljelih osoba. Uz 9 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid-19 infekciju je i jedna osoba s područja grada Zagreba koja je testirana u Splitu.
U samoizolaciji je 683 osobe, a tri covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, izvijestili su u srijedu iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

(88) objavljeno 15. 07. 20. u 20:55 h


RANIJE VIJESTI U SRPNJU