Arhiv 2017. / II.

Vijesti objavljene u veljači:


utorak, 28. 02. 2017.    


alt

Tko će (i kako) upravljati plažom Zlatni rat idućih 15 godina?


alt

Izvanredna sjednica Općinskog vijeća 27. veljače


NEZADOVOLJSTVO I ZABRINUTOST ZBOG KONCESIJE

Raspisivanje natječaja za koncesiju na 15 godina korištenja plaže Zlatni rat, bila je tema izvanredne sjednice Općinskog vijeća održane u ponedjeljak navečer. Uz predsjednika Vijeća Dora Adulmara nazočili su i vijećnici Srećko Karmelić, Sani Bodlović, Ivica Šćepanović, Matko Baković, Frane Lukšić, Tomi Fabijanović i Tomislav Marčić. Opravdano su bili odsutni Jakov Okmažić, Branko Mikulić i Boris Škrbić. Na sjednici su bili također načelnik Tihomir Marinković, njegov zamjenik Mate Petrić, direktor Grabovog rata Mirko Perić i pročelnik Stipe Karmelić.
Vijećnici su jedinstveni u ocjeni i traženju da treba poništiti natječaj kojeg je raspisala Županijska skupština. U njemu, naime, mnogo toga nije definirano, a osnovna je zamjerka što nije načinjen Prostorni plan uređenja područja Zlatni rat, a nema ni Plana protupožarne zaštite … Nakon raspisanog natječaja Ministarstvo zaštite okoliša pismeno je poslalo svoje mišljenje i neka bitna ograničenja u upravljanju ovom jedinstvenom plažom na svijetu.
Općina Bol je nešto ranije pismeno od Župana i predsjednika Županijske skupštine tražila odgodu raspisivanja natječaja, upozorila na previsoku koncesijsku naknadu (1,8 milijuna godišnje) i bojazan da će se dodjelom koncesije svi problemi i nedorečenosti upravljanja plažom odgoditi za 15 godina ukoliko se to prije dodjele koncesije ne definira.
U raspravi je istaknuto da Bol ne može ostati po strani s načinom upravljanja plažom koja je osnovni razlog dolaska gostiju. Boljani smatraju da treba ograničiti broj kupača u špici sezone, odrediti sadržaje na plaži, povećati sigurnost posjetitelja i osigurati zaštitu šume …
Grabov rat, dosadašnji koncesionar na Zlatnom ratu, spreman je za novi natječaj i sve su obveze prema Županiji  ispunjene – rekao je na sastanku direktor Grabovog rata Mirko Perić.
Vijeće je zaključilo da se traži sastanak sa Županom, ali da se o svemu obavijesti i Predsjednik Vlade. Također, putem medija treba obavijestiti javnost o novonastaloj situaciji vezano za plažu Zlatni rat, te angažirati i odvjetničku kuću da brani interese Bola.

Bez Zlatnog rata, u Bolu može biti upitan daljnji razvoj i opstanak turizma. (j.e.)

(98) objavljeno  27. 02. 17. u 22:50 h 

********************


alt


alt

Vedran i Jakov su bratski podijelili 1.200 kuna koje im je uručila Ivana Bošković Ivičić


MNOGO UZBUĐENJA NA TOMBOLI

Deset je krugova odigrano na tradicionalnoj karnevalskoj tomboli. Najviše je sreće imao Jakov Krunić koji je u posljednjoj igri osvojio tombolu i cinkvinu. Tombolu u iznosu od 1.200 kuna podijelio je s bratom Vedranom, a cinkvinu, po 400 kuna, dobili su Jakov i Fanika Eterović. Samo je bila jedna dobitnica cinkvine (400 kn) i to Fani Petrić.
Tombola je bila tek predigra za završno karnevalsko ludovanje u utorak poslije 13 sati. Nakon parade kroz mjesto, slijedi čitanje tastamenta na Studencu, zatim spaljivanje Jure Karnevala na Pumpareli … U Domu kulture će maškare dobiti pašticadu, a onda se nastavlja maskenbal.

(97) objavljeno  27. 02. 17. u 22:45 h  




ponedjeljak, 27. 02. 2017.     ********************


alt


KANDIDAT HDZ-a: GORAN JEKIĆ

Objavljeno je ime prvog kandidata za načelnika Općine Bol. Bolski HDZ je odlučio da njihov kandidat za načelnika na lokalnim izborima bude GORAN JEKIĆ. Naknadno će se odrediti tko će biti zamjenik, a tko će biti na listi kandidata za Općinsko vijeće.
Lokalni izbori su 21. svibnja.
Prije četiri godine na izborima za načelnika bila  su četiri kandidata, a izabran je u drugom krugu. Bile su i četiri liste za Općinsko vijeće. SDP je imao svoju listu, a zajedničku su objavili HDZ, HSLS, HSP AS i HSS, dok su bile i dvije liste Grupe birača. (j.e.)

(96) objavljeno  26. 02. 17. u 21:20 h 

********************


alt


STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Studija o utjecaju na okoliš  zbog izgradnje luke Bol od ovog ponedjeljka je na javnom uvidu u prostorijama Domu kulture (Frane Radića 16) radnim danom od 8 do 11 sati.
Javno će se izlaganje organizirati 17. ožujka (petak) u 11 sati, također u Domu kulture, a mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se upisati u knjigu primjedbi ili u pisanom obliku dostaviti Upravnom odjelu za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, zaključno do 29. ožujka. (j.e.)

(95) objavljeno 26. 02. 17. u 21:15 h 

********************


alt

Igra tombole u veljači 2016. godine


DVA KARNEVALSKA DANA

Preostala su još samo dva dana za karnevalska ludovanja. Prema već objavljenom programu u ponedjeljak (27. veljače) se igra tradicionalna karnevalska tombola. Početak je u 15 sati u Domu kulture.
Karnevalska povorka je u utorak, zadnjeg dana poklada. Maske se okupljaju na Studencu u 13 sati odakle se kreće bolskim ulicama uz nekoliko zaustavljanja gdje se pripremaju kolači i sokovi. Na Studenac se ponovno dolazi oko 15.30 gdje će se čitati tastamenat.
Spaljivanje Jure Karnevala, krivca za sve nevolje i probleme, je po starom običaju na Pumpareli. Nakon toga se za maskirane priprema pašticada u Domu kulture, a onda slijedi – maskenbal. (j.e.)

(94) objavljeno  26. 02. 17. u 21:10 h   




nedjelja, 26. 02. 2017.     ********************


alt

Jole pjeva na fešti obrtnika u Supetru


PLES OBRTNIKA

Udruženje obrtnika Brač organizira Obrtničku večer koja će se održati sljedeće subote, 4. ožujka s početkom u 20 sati u Supetru, u restoranu Adria (Svpetrvs Hoteli).
Obrtnički ples postao je nezaobilazno mjesto druženja bračkih obrtnika i prigoda za svojevrstan rezime godišnjeg rada Udruženja koji okuplja gotovo 300 obrtnika, njihovih obitelji i prijatelja te predstavnika društvenog i javnog života otoka Brača.
Velika pažnja kod održavanja Obrtničke večeri posvetit će se aktivnostima pojedinih obrtničkih sekcija, osobito onih tradicijskih, kako bi se tijekom večeri predstavila povijesna tradicija obrtništva kao doprinos udruženja očuvanju obrtništva i baštine otoka Brača te razvoju turizma.

(93) objavljeno  25. 02. 17. u 20:50 h  

********************


alt


SPORT: BOL IGRA 6. OŽUJKA

Zbog zauzetosti Velike dvorane SC Gripe u Splitu, u ponedjeljak (27. veljače) neće se igrati utakmice 18. kola Prve lige malog nogometa. To je razlog što će se susret Bol – Maslinica igrati drugog ponedjeljka, 6. ožujka s početkom u 16 sati.
Bol, trenutno sedmi na tablici sa 22 boda, je favorit protiv Maslinice, koja je zadnja sa 9 bodova i samo dvije pobjede. (j.e.)

(92) objavljeno  25. 02. 17. u 20:45 h 




subota, 25. 02. 2017.     ********************


alt


alt

Načelnik općine Tihomir Marinković, kao predsjednik TZO Bol i Markito Marinković, direktor Ureda TZO Bol na Sajmu u Beogradu. S njima je Jasna Babić, voditeljica na hrvatskom štandu


DOLAZE NAM GOSTI IZ SRBIJE

Bol se trenutno predstavlja na 39. Beogradskom sajmu turizma (23. – 26. veljače), najvećem sajmu te vrste u jugo-istočnoj Europi na kojem je 1200 izlagača, a očekuje se i preko 70 tisuća posjetitelja.
Beograd je jedan od osam sajmova planiranih u 2017. na kojima sudjeluje Bol, najčešće sa ostalima iz Splitsko-dalmatinske županije. U siječnju se bilo u Helsinkiju (Finska), u veljači u Milanu (Italija), Pragu (Češka) i sada su u Beogradu (Srbija). Plan je za ožujak turistički sajam u Berlinu (Njemačka) i u travnju u Napulju (Italija).  Posebne prezentacije planiraju se tijekom travnja u Švedskoj (Oslo) i Poljskoj. (j.e.)

(91) objavljeno  24. 02. 17. u 22:10 h  

********************


alt


PRIPREMAJU SE TREĆE IZMJENE

Što sve obuhvaćaju Treće izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Bol napisano je na službenom portalu Općine. Sada se očekuje studija utjecaja na okoliš, a zatim suglasnost od 16 raznih institucija i tvrtki u Hrvatskoj.
Dobro je znati koje su to izmjene, a mi navodimo samo neke od njih: utvrđivanje koridora za žičaru Bol – Vidova gora, trafostanice i polazne postaje. Namjera je legalizirati sidrišta brodova sa istočne i zapadne strane plaže Zlatni rat, ali i kod Murvice. Proširilo bi se i područje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), uredile plaže od Grabovog rata na istoku do Bratinske luke, na zapadnom dijelu općine. Područje za eksploataciju morske soli određeno je istočno od Martinice. Nadalje, odredit će se manje površine za građevinske parcele, a kolni pristup građevini može biti i uži nego je predviđen prema UPU naselja Bol. Prema ovim izmjenama predviđena je izgradnja i dogradnja u Gospodarskom centru društva Zlatni rat za smještaj radnika, a hotel Park će se urediti kao boutiq hotel.
Uz postojeće objekte omogućit će se izgradnja cisterni za vodu i septičkih jama, nadstrešnice do 15 kvadrata, ogradni zidovi do 1,60 metara visine, kućni bazeni do 40 m2, prostor za sklanjanje domaćih životinja do 18 m2 …
Dozvolit će se, uz posebnu dozvolu Općine, postavljanje kioska za pružanje ugostiteljskih i trgovačkih usluga, ali ne i postavljanje montažnih, drvenih, željeznih i sličnih objekata kao što su kamp kućice, brvnare, kontejneri … (j.e.)

(90) objavljeno  24. 02. 17. u 22:05 h  

********************


alt


SPORTSKA DOGAĐANJA NA POLJANI

Sportsko društvo planira na poseban način obilježiti postavljanje umjetne trave na Poljani. Za drugu nedjelju, 5. ožujka, na Poljani će biti tri zanimljive utakmice. Igrat će članovi DVD-a Brač protiv Veterana, zatim međusobno dvije ženske ekipe malog nogometa, a planirana je i utakmica malog nogometa između dvije ekipe najmlađih, polaznika Sportske škole.
Nedjelju kasnije, 12. ožujka, počinje turnir – Bolska liga malog nogometa u kojoj će sudjelovati četiri ekipe. (j.e.)

(89) objavljeno  24. 02. 17. u 22:00 h  

********************



alt


VETERINAR DOLAZI U NEDJELJU

Vlasnici kućnih ljubimaca za pregled i manje zahvate moći će koristiti usluge veterinara koji u Bol dolazi iz Supetra, ove nedjelje 26. veljače. Privremena ordinacija veterinara bit će u zgradi na Loži, gdje je ljeti policijska postaja. Početak rada je nakon 10 sati. (j.e.)

(88) objavljeno  24. 02. 17. u 21:55 h  

********************


alt


U VELJAČI 20 TISUĆA ČLANOVA

Drugi mjesec u 2017.godini nije ni završio, a Hajduk se već može pohvaliti kako je dostigao brojku od 20.000 članova. Članska iskaznica polako postaje navika svih navijača Hajduka.
Iz Odjela za članstvo saznajemo kako se spremaju posebne nagrade za nekolicinu članova koji su članstvo već obnovili ili namjeravaju postati članovi za 2017. godinu do utakmice s NK Rijekom, koja se igra 11. ožujka. O čemu se točno radi, izvijestit će u narednim danima, ali savjetuju da se učlanite do utakmice s NK Rijekom, kako bi sudjelovali u nagradnoj igri.

(87) objavljeno  24. 02. 17. u 21:50 h  




petak, 24. 02. 2017.     ********************


alt

Štekat Grabovog rata na Zlatnom ratu


OPĆINSKO VIJEĆE O KONCESIJI

Općinsko vijeće u Bolu raspravljat će u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici o novonastaloj situaciji nakon odluke Županijske skupštine o namjeri davanja koncesije na 15 godina na plaži Zlatni rat.
Općina Bol tražila je odgodu odluke, ali to nije prihvaćeno. Traženja da se dopune neki uvjeti za budućeg koncesionara, samo su djelomično usvojena. U konačnom tekstu, usvojenom na Županijskoj skupštini, nema ograničenja rada na plaži (Bol je tražio da se radi od 8 do 20 sati), ali se ne spominje ni glazbe u ugostiteljskim objektima za koju je trebalo ograničiti do 50 decibela. Ne spominje se ni zabrana kupanja nudista na samoj plaži …
Općina Bol je te dopune tražila nakon učestalih primjedbi gostiju. (j.e.)

(86) objavljeno  23. 02. 17. u 21:50 h  

********************


alt


TURIZAM: KREDITI ZA KVALITETNIJI SMJEŠTAJ

Sudeći po rezervacijama turistička žetva mogla bi biti bolja od prošlogodišnje. Čini se da će više problema biti osigurati dovoljno kvalitetan kadar sezonskih radnika, nego dovesti goste u hotele, privatni smještaj i kampove.
U razgovoru s novinarkom „Slobodne Dalmacije“ Ružicom Mikačić ministar turizma Gari Cappelli najavio je neke novosti, možda nešto od toga već od ove sezone.
Čini se da neće, barem ne ove godine, biti izmjena u plaćanju boravišne pristojbe pa i dalje ostaju paušali. Ima prijedloga da se pristojba plaća za svakog gosta.
Ostaje kao nužnost povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta pa je pripremljen, zajedno s HBOR-om, projekt kreditiranja obiteljskih iznajmljivača uz kamatu od tri posto. Idućih godina moguće je očekivati i rekategorizaciju smještaja.
Promjenom zakona o boravišnoj pristojbi, turističke zajednice bi dobile više sredstava za promociju, sadržaje i događanja. Ministar turizma je mišljenja da gost mora iz Hrvatske otići sretan zbog obilja ponude. Najavljena je i decentralizacija odlučivanja o visini pristojbe. Ako turističko vijeće općine ili grada bude smatralo da je za razvoj destinacije bolje povisiti boravišnu pristojbu čak do 21 kunu dnevno, imat će – kaže ministar turizma, a piše Slobodna Dalmacija – potpunu autonomiju. (j.e.)

(85) objavljeno  23. 02. 17. u 21:55 h  




četvrtak, 23. 02. 2017.     ********************


alt


alt


ROTOR SE GRADI

Na gradilištu rotora u utorak i srijedu je bilo posla za bager koji je skidao asfaltnu podlogu za izgradnju budućeg rotora na ulazu u Bol. Kamionom je otpadni materijal privremeno odvožen na obližnje parkiralište.
Na izgradnji rotora angažiran je „Berica“ koji je slični objekt izgradio na ulazu u Pučišća. Investitor su Hrvatske ceste.
Zbog radova na rotoru neće biti prekida u prometu vozila, ali je potreban oprez. Brzina vozila ograničena je na 20 kilometara! (j.e.)

(84) objavljeno  22. 02. 17. u 21:25 h  

********************


alt


alt


BALETNI KONCERT POD MASKAMA

Karnevalske fešte u Bolu nastavljene su i tijekom srijede. Tijekom jutra bolskom rivom su prošetala djeca iz vrtića Mali princ, a predvečer je u Domu kulture svoj koncert imao Baletni studio Centra za kulturu. Naravno pod maskama.

(83) objavljeno  22. 02. 17. u 21:20 h  

********************


alt


TURISTIČKA ČLANARINA

Još su četiri dana ostala za ispunjavanje zakonske obveze plaćanja turističke članarine za 2016. godinu. Rok uplate je do 28. veljače! Obrazac za uplatu može se naći na internetu, a može se preuzeti i u Uredu TZO Bol.
Obrazac i potvrdu o uplati treba dostaviti Poreznoj upravi u Supetru.
Članarina za 2016. godinu je 0.17 posto od ostvarenih prihoda i manja je nego godinu dana ranije.

(82) objavljeno  22. 02. 17. u 21:15 h  




srijeda, 22. 02. 2017.     ********************


alt

Kakav će utjecaj imati na okoliš nova luka na Račiću?


JAVNA RASPRAVA: STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Na javni uvid od idućeg ponedjeljka (27. veljače) bit će Studija o utjecaju dogradnje luke Bol na okoliš. Materijali će biti izloženi 30 dana (do 29. ožujka) u prostorijama Domu kulture (Frane Radića 16) radnim danom od 8 do 11 sati.
Javno će se izlaganje organizirati 17. ožujka (petak) u 11 sati, također u Domu kulture, a mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se upisati u knjigu primjedbi ili u pisanom obliku dostaviti Upravnom odjelu za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, zaključno do 29. ožujka.
Sažetak Studije bit će danom početka javne rasprave objavljen javnosti i zainteresiranoj javnosti na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša  i energetike.

(81) objavljeno  21. 02. 17. u 21:15 h  

********************


alt


RESTORANI SE ZATVARAJU I OTVARAJU

Gurmani koji su obožavali ponudu restorana „Vagabundo“ možda će ovoga ljeta biti razočarani. Vlasnik i glavni kuhar Vice Marinković ima neki novi plan, a u prostor gdje je bio „Vagabundo“ dolazi novi ugostitelj.
Što nam novoga priprema Vice Marinković? Sa smiješkom, bez mnogo detalja, samo najavljuje neko novo iznenađenje. Trebalo bi se to dogoditi na Studencu, gdje su sada Yolo: pizzeria i noćni klub. Za više detalja, morat ćemo se strpjeti barem još mjesec dana. (j.e.)

(80) objavljeno  21. 02. 17. u 21:10 h

********************  


alt


PREPREKE NA PUTU

Svatko može na svoj način pomoći (ali i zagorčati) svakodnevni život pješaka. Jeste li razmišljali koliko grana stabala i živica prelazi na cestu i smeta za prolaz vozila i ljudi.
Ima, na sreću, i onih koji o tome vode računa. Na zaobilaznici (Ulica Hrvatskih domobrana) vlasnici su „ošišali“ maslinu čije su grane primoravale pješake da ih zaobilaze preko kolnika. Sada je ostavljen prostor za nesmetan prolaz, a možda se jednog dana uredi i trotoar, da ne moraju po zemljanom putu. (j.e.)

(79) objavljeno  21. 02. 17. u 21:05 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: KATAMARAN IH MORA ČEKATI ?!

Boljani koji putuju katamaranom najviše vole kada ih prevozi „Vida“. Putovanje traje manje od 60 minuta, ali najčešće moraju putovati „Karolinom“ kojoj treba od Bola do Splita - 100 minuta. Razlog nije u štednji goriva, već su u pitanju motori, pa će Karolina vrlo brzo, zbog toga, morati na remont.
Međutim, ne kasni se samo zbog Karoline. Ponekad su krivi i Boljani koji ujutro na Veli most dolaze u zadnji trenutak, kada je katamaran već privezan uz rivu. Zbog toga, skoro svakodnevno, uvijek nekoga treba čekati.
Karte za katamaran se inače prodaju od 5.50 sati, a prema redu plovidbe katamaran bi iz Bola trebao krenuti u 6.25.
Malo više discipline ne bi škodilo, jer ima i onih koji žele i moraju što prije doći u Split, najčešće zbog liječnika. (j.e.)

(78) objavljeno  21. 02. 17. u 21:00 h  

********************


alt


BLMN: MNK BOL JE SLOBODAN

Ove srijede su na rasporedu utakmice 14. kola Bračke lige malog nogometa. Međutim, MNK Bol neće igrati jer je u ligi 11 klubova pa uvijek jedna ekipa pauzira.
Na tablici vodi Young Boys sa 27 bodova. MNK Bol je peti sa 22 boda. (j.e.)

(77) objavljeno  21. 02. 17. u 20:55 h  




utorak, 21. 02. 2017.     ********************


alt


AVIONOM BRAČ – BRUXELLES 

Ove će sezone biti uspostavljena izravna avionska veza Bruxelles – Brač i to od 23. svibnja – objavila je poznata kompanija TUI. Od glavnog grada Belgije do zračne luke na Braču avioni će prevoziti putnike svakog utorka do 3. listopada. Cijena povratne karte bit će 140 eura. Iz Bruxellesa polazak je u 13.25, a povratak s Brača isti dan u 22.10 sati.
U zračnoj luci Brač očekuju još jednu novu liniju i to od lipnja iz Francuske, također jednom tjedno.
Prošlogodišnji čarter letovi svakog tjedna nastavit će se i ove sezone iz Beča, Graza, Linza, Innsbrucka,  Barija i Napolija. Redovna avionska linija Zagreb – Brač – Zagreb počinje 28. ožujka utorkom i subotom. (j.e.)

(76) objavljeno  20. 02. 17. u 22:20 h 

********************


alt


alt


„BERICA“ JE STIGAO

Uvijek su nam najavljivali da će se na rotoru raditi od ponedjeljka. To se i dogodilo, istina tri ponedjeljka kasnije, ali radnici u ponedjeljak na gradilištu budućeg rotora skinuli prometne oznake, dovezli kontejner za kancelariju gradilišta i uz njega parkirali bager.
Tek treba vidjeti hoće li u utorak početi s konkretnim kopanjem ili ćemo opet morati čekati ponedjeljak.
Ipak, ne treba biti previše kritičan i sumnjičav. „Berica“ je u stanju nadoknaditi neodrađene dane, jer posla su imali i previše na gradilištu u Supetru. (j.e.)

(75) objavljeno  20. 02. 17. u 22:15 h 

********************


alt


alt


NOĆNI KLUB: BETONIRANA KROVNA TERASA

Noćni klub iznad plaže Zlatni rat vidljiv je u svojoj punoj veličini. Posljednja ploča betonirana je u ponedjeljak i idućih dana preostaje još ugraditi ogradu na terasi.
Intenzivnim radom se nastavlja kako bi se, zbog vremenskih (ne)prilika, nadoknadilo minimalno zakašnjenje. Ipak je sigurno, noćni će klub već u lipnju biti u funkciji. (j.e.)

(74) objavljeno  20. 02. 17. u 22:10 h 

********************


alt


PREVEZENO VIŠE PUTNIKA I AUTA

Trajektima, katamaranima i brodovima u 2016. prevezeno je ukupno 13.054.569 putnika i 3.102.264 vozila. U odnosu na godinu ranije to je porast od 4,4 posto. Ukupno je na državnim linijama bilo 13 brodara, a najviše je posla bilo za „Jadroliniju“ pa Rapsku plovidbu …
Najfrekventnija trajektna linija je Split – Supetar sa 1.881.052 putnika, a po broju automobila je prva linija Valbiska (Krk) – Merag (Cres) sa 426.716 prevezenih vozila. Druga je Split – Supetar sa 360.461 prevezeni automobil.
Katamarani su najviše prevezli na liniji Split – Hvar – Prigradica – Korčula, čak 291.137 putnika. Linija Split – Bol – Jelsa je na četvrtom mjestu sa 77.371 putnikom, što je za 4 posto manje nego 2015. godine. Bilo bi sigurno i više putnika da u prošloj godini katamaran 92 puta nije „preskočio“ bolski porat. (j.e.)

(73) objavljeno  20. 02. 17. u 22:05 h 

********************


alt

Bol - PB Split 12:3 (foto: jakša sabbioncello)


SPORT: VISOKA POBJEDA BOLJANA

U najavi utakmice napisali smo da Bol može i mora dokazati svoju vrijednost u sljedeća dva kola. Ispunili su naša očekivanja i u ponedjeljak navečer u Splitu slavili visokom pobjedom: BOL – PB SPLIT 12:3. Ne samo što su osvojili nova tri boda, već su poboljšali inače negativnu gol razliku.
Strijelci za „žute“ bili su Botica (5), Klarić (4), S. Mikulić (2) i T. Mikulić (1).
U slijedećem kolu, 27. veljače, Bol igra protiv posljednjeg na tablici: Bol – Maslinica. (j.e.)

(72) objavljeno  20. 02. 17. u 22:00 h  




ponedjeljak, 20. 02. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


DJEČJI KARNEVAL: FARAONI, KOKICE ...

I ove godine su najmlađi oduševili svojim maskama. Lijepo nedjeljno poslijepodne bilo je ugodno za šetnju rivom, ali i publici koja ih je s pažnjom gledala. Vidjeli smo preko rive dvije povorke. Jednu su činili maskirani, a drugu, odmah iza njih, njihovi roditelji. Mnogo pohvale i za nastavnice i tete u dječjem vrtiću koje su uložile mnogo truda da osmisle i realiziraju svoje ideje. Hvala i roditeljima koji su pomogli za visoku ocjenu Dječjeg karnevala.
Po nama, najuvjerljiviji su bili mali faraoni (II. razred Osnovne škole), iako su prvaši imali najoriginalniju masku – kokice.
Nakon defilea rivom, nastavljeno je programom u velikoj dvorani Doma kulture.
Slijedeći događaj u Bolu, vezano za maškare, je u srijedu (22. veljače) kada će u Domu kulture Baletni studio Centra za kulturu izvesti plesni koncert pod maskama. (j.e.)

(71) objavljeno  19. 02. 17. u 21:05 h  

*******************


alt


ORGANIZIRA SE PLANINARSKA ŠKOLA

Od slijedeće srijede, 22. veljače, pa do 5. travnja organizira se Prva bračka opća planinarska škola. Organizator je Planinarsko društvo Profunda. Predavanja su uglavnom srijedom u 18 sati, a izleti nedjeljom po Braču, ali i po Mosoru. Pismeni i usmeni ispiti su 5. travnja. (j.e.)

Informacije i prijave: Nino Perasić, mob. 095 903 4211

(70) objavljeno  19. 02. 17. u 21:00 h  

********************


alt


SPORT: BOL MOŽE I MORA BOLJE

U iduća dva kola MNK Bol može i mora dokazivati svoju vrijednost. Pobijede li u oba susreta bit će mnogo mirniji u nastavku prvenstva. Ovog ponedjeljka (20. veljače) sastaju se Bol i PB Split. Susret se igra na splitskim Gripama s početkom u 19.50 sati.
Boljani su na tablici trenutno deveti sa 19 bodova, a PB Split ima bod manje na desetom mjestu.
Od petoplasirane ekipe (Garaža Pujanke) do predzadnjeg Strožanca samo je sedam bodova razlike, zbog toga su veoma važni bodovi iz međusobnih susreta.
Drugi ponedjeljak (27. veljače) igrat će Bol – Maslinica, momčad koja je zadnja na tablici sa samo 6 bodova. (j.e.)

(69) objavljeno  19. 02. 17. u 20:55 h  




nedjelja, 19. 02. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


VRIJEME: BOL ZABIJELIO

Neobične vremenske prilike, kakvih se ne sjećaju ni najstariji Boljani, u subotu su ujutro vladale na području Bola. Nešto iza 7 sati, najprije se naoblačila, pa je počela kiša s grmljavinom. Sijevalo je i grmjelo, a onda se na Bol sručila – krupa. Vrtovi su pobijelili, ali i ceste, posebno dio rive oko benzinske postaje.
DVD su pozvali zbog poplave u podrumu restorana Gradele, a kada je to riješeno vatrogasnim se vozilom krenulo u centar, prema benzinskoj postaji, jer je Bračka cesta, zbog oborinskih voda, bila poput potoka.
- Kod benzinske postaje bilo je leda, a slivnici nisu prihvaćali vodu pa je sve izgledalo kao veliki bazen – priča nam Nikša Bjelobradić, zapovjednik DVD-a Bol – Tamo je Savica Petojević, zaposlenik Grabovog rata, bezuspješno pokušavao očistiti odvodne šahte. Priskočili smo mu u pomoć, a ubrzo je došlo još nekoliko radnika Grabovog rata. Pomogao je u saniranju stanja i Ivica Brešković, zaposlenik INE. Tek oko 15.30 mogli smo kući. Problem je, nakon sedam sati rada, bio riješen.

*****
Ova vremenska nepogoda, kao i neke slične ranije, otkrile su nam sve naše slabosti u organizaciji, ali i probleme koji nastaju zbog ranije loše izvedenih radova na odvodnji oborinskih voda. Vremenske nepogode nisu srećom u subotu ujutro duže trajale, ali je trebalo intervenirati i na još nekim lokacijama. Kiša je nanosila zemlju i šljunak i po ostalim prometnicama. Na zaobilaznici, na primjer. Tamo su se betonirale ili asfaltirale pristupne ceste po sistemu „uradi sam“ ne vodeći računa o oborinskim vodama. Površnost i neznanje mogu nas skupo koštati, a još više ako ne znamo (ili nećemo) raditi ono za što primamo plaću. (j.e.)

(68) objavljeno  18. 02. 17. u 22:20 h  

********************


alt


DJEČJI KARNEVAL OD 14 SATI

Sve je spremno za Dječji karneval, koji je na programu ove nedjelje (19. veljače) od 14 sati. Program je već objavljen: nakon okupljanja na Studencu, karnevalska povorka kreće preko rive i bolskim portom do Velog mosta. Povratak je istim putem, ali je – zbog vremenskih (ne)prilika – odlučeno da program predstavljanja maski i maskenbal budu u Velikoj dvorani Doma kulture.
Male maškare, od vrtića do školskog uzrasta, očekuje glazba, prigodni program, a bit će i krafni, sokova …
Vjeruje se da će i roditeljima biti zabavno. (j.e.)

(67) objavljeno  18. 02. 17. u 22:15 h  




subota, 18. 02. 2017.     ********************


alt


KONCESIJA: PRIHVAĆENE BOLSKE DOPUNE

Na sjednici Županijske skupštine  vijećnici su jednoglasno u petak usvojili Prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat.
Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ kao i predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar izvijestili su  kako su primjedbe koje je imala Općina Bol  na objavljeni tekst natječaja poslane i uvrštene su kao dopune dokumentacije. Čogelja je ukazao na važnost te koncesije i naglasio kako je Zlatni rat najveći i najbolji resurs u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U ime SDŽ predložio  je davanje koncesije na 15 godina, a za koncesijsku naknadu  godišnje 1.800.000 kuna i promjenjivi dio 5 posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga koncesioniranom području.
Čogelja je istaknuo kako je to do sada najveća koncesijska naknada koja je propisana od strane stručnoga tijela i koja je stavljena na ovu Skupštinu. Smatra da je ona vrlo prihvatljiva i realna za jedno takvo atraktivno područje. Rasprave po pitanju ove točke nije bilo i sve je prošlo mirno. Županijski vijećnici prihvatili su takav prijedlog jednoglasno.
Koncesionar bi se mogao odabrati već do mjeseca travnja ove godine ukoliko ne bude žalbi. (Lea Vukić)

(66) objavljeno  17. 02. 17. u 21:20 h 

********************


alt

Starija jaslična skupina (uzrast 2 - 3 godine) iz Dječjeg vrtića Mali princ prošetali su u petak po rivi u pratnji svojih teta Jelenom i Frančeskom prikazavši svoje maske "noć i dan" (foto b.m.)


DJEČJI KARNEVAL U NEDJELJU

Bolske karnevalske fešte službeno počinju u nedjelju (19. veljače). Tada je naime na rasporedu Dječji karneval, a oni najmlađi imaju okupljanje na Studencu u 14 sati. Slijedi zatim povorka rivom do Velog mosta, odakle se vraćaju na Studenac gdje je predviđen maskenbal i prigodni program.
Za nedjelju se ne previđa kiša pa organizatori neće završnu feštu organizirati u Domu kulture.
Plesni koncert pod maskama u izvedbi Baletnog studija Centra za kulturu je u srijedu 22. veljače od 18 sati u Velikoj dvorani Doma kulture.
Karnevalsko zagrijavanje za odrasle bit će u subotu 25. veljače u Taverni Riva gdje se organizira maskenbal s glazbom uživo.
Tombola je u ponedjeljak 27. veljače od 15 sati u prizemlju Doma kulture.
Završna fešta, tradicionalni Bolski karnavol je u utorak, 28. veljače. (j.e.)

(65) objavljeno  17. 02. 17. u 21:15 h  

********************


alt


alt


PROBLEMI S KANALIZACIJOM

Za vatrogasce je u petak bilo posla, iako nije nigdje gorjelo. Trebali su intervenirati zbog začepljenja kanalizacije u naselju Blato. DVD Bol to radi dogovorno s Vodovodom Brač, jer su bliži mjestu saniranja problema.
Kanalizacija je problem u Bolu kojeg treba rješavati prije početka sezone. Korijeni stabala umnogome su smanjili propusnost kanalizacijskih cijevi i to bi trebalo pregledati i očistiti, posebno na trasi duž šetnice. (foto: z. karninčić)

(64) objavljeno  17. 02. 17. u 21:10 h  

********************


alt


MANUELINI KIŠOBRANI

Nesvakidašnju izložbu za ovo ljeto priprema Manuela Malvasija. Pod nazivom „Mandalas“ bit će kroz video projekcije prikazano više od 300 skica, ali i print na desetak kišobrana. Prva tri primjerka kišobrana (na slici) Manuela je izradila u suradnji s firmom „Hrvatski kišobran“ iz Zaprešića. (j.e.)

(63) objavljeno  17. 02. 17. u 21:05 h  

********************


alt


UMIROVLJENICI IDU U ISTRU

Udruga umirovljenika organizira za svoje članove dva izleta tijekom godine. U proljeće, od 30. ožujka do 2. travnja (četvrtak – nedjelja), ide se u Istru. Planiran je posjet Motovunu s noćenjem u Puli, a u petak je obilazak Pule, Fažane i NP Brijuni. U subotu se ide u Rovinj i Poreč, a na povratku u blizini Vodnjana je planirana proba tamošnjih vina i ulja. U nedjelju se iz Pule vraća u Split preko Opatije. Dolazak u Split je predviđen oko 20 sati. Sva tri noćenja su u Puli.
Cijena je 1.690 kuna po osobi, ako je prijavljeno 40 do 45 putnika.

(62) objavljeno  17. 02. 17. u 21:00 h     




petak, 17. 02. 2017.     ********************


alt


KONCESIJA ZA PLAŽU: BOL TRAŽI ODGODU ODLUKE

Odluka o namjeri davanja koncesije na plažu Zlatni rat predviđena je za ovaj petak (17. veljače). Tako piše u dnevnom redu Županijske skupštine. Međutim, Općina Bol je pismeno zatražila od župana i predsjednik Skupštine te pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, da se rasprava i odluka odgodi kako bi se uvažile njihove primjedbe, a u cilju donošenja kvalitetne odluke.
U predloženom popisu za koncesiju nisu, naime, navedene neke djelatnosti koje se pružaju gostima: iznajmljivanje Watherbagya (5 kom), rent a bike (20 kom), privez i odvez podmornice, privez i odvez barkariola (9 kom), stolovi za medicinsku masažu (5 kom), adrenalinski park i VIP lože. Općina smatra da u popisu 19 objekata na plaži treba navesti i koje se usluge u njima nude tijekom ljeta.
U koncesijskom odobrenju ne spominju se sanitarni čvor ni restoran sa štekatom od 900 kvadrata.
Općina Bol predlaže da se u koncesijskom odobrenju navede da je na plaži radno vrijeme od 8 do 20 sati, da nudistima nije dozvoljen pristup, a da glazba u ugostiteljskim objektima bude jačine do 50 decibela.
Činjenica je da za Zlatni rat, kao zaštićeni krajolik, još nisu napravljeni Prostorni plan ni Plan zaštite od požara. (j.e.)

(61) objavljeno  16. 02. 17. u 21:25 h  

********************


alt


VIŠE GOSTIJU IZ ČEŠKE?

Na temelju plana posjeta turističkim sajmovima u Europi, koji je usvojila Skupština TZO Bol, u Pragu (Češka) trenutno na Međunarodnom sajmu turizma (16. – 19. veljače) borave predsjednik Skupštine TZO Bol Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Marikito Marinković. Na štandu hrvatskih izlagača susreli su se i sa Ines Troha, veleposlanicom RH u Češkoj.
Po broju noćenja u našoj Županiji gosti iz Češke su na trećem mjestu (219.043 noćenja u 2016.), a u Bolu su trenutno deseti (2.739 dolazaka i 23.067 noćenja). Nekada su češki gosti u Bol dolazili u mnogo većem broju. (j.e.)

(60) objavljeno  16. 02. 17. u 21:20 h  




četvrtak, 16. 02. 2017.     ********************


alt


MAŠKARE IZ VRTIĆA

Lijepo vrijeme iskoristile su tete iz dječjeg vrtića Mali princ i izveli 21 mališana uzrasta 3 do 4 godine. Mali Boljani bili su maskirani u prometnike, a maske su izradile djeca, neki njihovi roditelji i tete Marina, Katica i Breza.
Ponovo ćemo ih vidjeti u dječjoj karnevalskoj povorci koja je na programu u nedjelju 19. veljače. (b.m.)

(59) objavljeno  15. 02. 17. u 20:45 h  

********************


alt


BLMN: EVO I POBJEDE BOLJANA

Nakon tri uzastopna poraza MNK Bol pobijedio je u srijedu (15. veljače) ekipu Sedmo nebo Konoba Tomić rezultatom 8:7.
Na ovoj utakmici 12. kola Bračke lige malog nogometa, koja je odigrana u sportskoj dvorani u Supetru, bilo je mnogo nervoze i neizvjesnosti. Oni koji su gledali utakmicu kažu da je pobjeda Boljana sasvim zaslužena. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 02. 17. u 20:40 h  




srijeda, 15. 02. 2017.     ********************


alt

Samohodni ulični usisivač dolazi u Bol do 15. ožujka


GRABOV RAT: ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTATI

Skupština komunalnog poduzeća „Grabov rat“ razmatrala je poslovanje za 2016. „Rezultatima možemo biti zadovoljni, a isti bi nam trebali biti zalog kao čvrsta podloga za prevladavanje teškoća sa kojima ćemo se suočavati u nastupajućem periodu poslovanja“ . kaže direktor Mirko Perić.
U odnosu na 2015. godinu ostvaren je veći prihod od samostalnog rada od 4,55 posto. Najviše u luci – 18,41 posto.
Ukupno je u Grabovom ratu 30 zaposlenih, a sezonaca je bilo 23.
Poslovanje na plaži Zlatni rat umnogome će ovisiti o odluci kome će Županijska skupština povjeriti koncesiju za idućih 10 godina.
Od investicijskih ulaganja najveće je ono o nabavci samohodnog uličnog električnog usisivača čija je isporuka dogovorena do 15. ožujka. Zatražena je također ponuda za nabavku ležaljki i suncobrana, a odnosi se na nadopunu postojećeg asortimana zbog oštećenja. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 02. 17. u 21:45 h 

*******************


alt

Uz direktora turnira Feliksa Lukasa i načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića, prisutne su bile i izbornica Fed Cup reprezentacije Iva Majoli te naše tenisačice Ana Konjuh, Jana Fett i Tena Lukas


TENIS: ULAZNICE ZA VATROGASNI DOM

Dva je puta naš portal pisao o ovogodišnjem WTA teniskom turniru u Bolu. Na konferenciji za medije, održanoj u utorak u Zagrebu, to je i službeno objavljeno.
WTA 125K Series Bol Open održat će se od 5. do 11. lipnja.  Prošlogodišnji povratak turnira nakon dugih 13 godina izazvao je zadovoljstvo domaće publike i svih ljubitelja sporta, a Bol će i drugu godinu za redom biti domaćin vrhunskom profesionalnom ženskom tenisu. U egzibicijskom meču turnira nakon 20 godina od finala Roland Garrosa Iva Majoli igrat će protiv Martine Hingis. Važno je za Bol spomenuti izjavu direktora turnira da će prihod od ulaznica bit uplaćen za izgradnju Vatrogasnog doma u Bolu.
„Najveće priznanje i poticaj za još kvalitetniji iskorak mi je iznimno zadovoljstvo igračica koje su prošle godine bile pune hvale za naš turnir, smještaj, hranu, terene i sam Bol koji ih je oduševio. WTA Bol Open prošle je godine za sveukupni dojam o turniru od strane službenih supervizora WTA dobio najvišu ocjenu među svim turnirima ove kategorije u svijetu“ – uvodno je rekao direktor turnira Feliks Lukas.
Načelnik općine Bol, Tihomir Marinković ovom je prilikom istaknuo: „Bol se pokazao kao idealno mjesto za teniske manifestacije i u suradnji s organizatorom želja nam je da u godinama koje slijede zauzmemo čvrstu poziciju najprestižnije teniske manifestacije na Mediteranu.“
Naša najbolja tenisačica u povijesti i izbornica Fed Cup reprezentacije prošle je godine u egzibicijskom meču u Bolu slavila 6:4 protiv Arantxe Sanchez Vicario: „Ove godine, nakon točno 20 godina moja suparnica u egzibicijskom meču na dan finala WTA Bol Opena, 11. lipnja, bit će Martina Hingis protiv koje sam slavila u finalu Roland Garrosa 1997. godine.“ – izjavila je Iva Majoli.

Nagradni fond WTA 125 K Series Bol Open je 125.000 USD, a točan popis prijavljenih igračica turnira saznat ćemo polovicom svibnja. U 2017. godini ekskluzivnu licencu za održavanje WTA turnira iz 125K Serieza sada su dobili Kina, Tajland, Havaji, francuski Limoges i Bol.  (L. Visković)

(56) objavljeno  14. 02. 17. u 21:40 h  

********************


alt


OTVOREN BIG BLUE

Od sada Boljani jutarnju kavu mogu ispijati i u trećem caffe baru. Na Valentinovo, nakon zimske stanke, otvoren je Big Blue (na slici). To je također znak skorog početka masovnijeg dolaska gostiju. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 02. 17. u 21:35 h   

********************


alt


PRŠUTI ZA VALENTINOVO

Na štandu obitelji Mikulić izvlačili su se brojevi za dva pršuta. Brojeve je izvlačio Toni Pešutić, a sretni dobitnici su Karlo Topalović i Danijela Meister. (j.e.)

(54) objavljeno  14. 02. 17. u 21:30 h 

********************


alt


BLMN: POBJEDA ILI ...

U srijedu (15. veljače) u Supetru se igra XIII. kolo Bračke lige malog nogometa. MNK Bol u 17.40 sati igra s ekipom Sedmo nebo Konoba Tomić.
U posljednje tri utakmice, ekipa MNK BOL, nije osvojila ni jedan bod. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 02. 17. u 21:25 h  




utorak, 14. 02. 2017.     ********************


alt


KOME TREBA POTPORA?

Sudeći po do sada pristiglim zahtjevima u Ured TZO, nema velikog interesa za traženje financijske potpore za organizaciju kulturnih, turističkih, tradicionalnih i sportskih manifestacija tijekom ljeta 2017. Ipak se nešto može promijeniti jer je ostalo još desetak dana do 23. veljače do kada treba ispuniti odgovarajući obrazac i  zatražiti financijsku (bespovratnu) podršku.
Sredstva za turističke manifestacije mogu se dobiti i od Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Njihova potpora može iznositi do 50 posto opravdanih troškova, a rok je do kraja veljače. (j.e.)

(52) objavljeno  13. 02. 17. u 22:40 h  

********************


alt


OPASNOST S KROVOVA (2)

Upozorili smo na opasnost koja prijeti od kupa s krovova nekih zgrada u Bolu. Posljedice mogu biti vrlo teške i opasne po život. U razgovoru s načelnikom na ovu temu, rečeno nam je da Boljani mogu svoja zapažanja dojaviti komunalnom redaru. On će upozoriti vlasnike, a neki i nisu u zimskom periodu u Bolu, da poprave krov na svojoj kući. Ako to ne učine u zadanom roku, angažirat će se izvođač koji će to uraditi o trošku vlasnika objekta.
Prijavljena oštećenja će se evidentirati i znat će se, zlu ne trebalo, tko je kriv za nesreću koja se mogla spriječiti. (j.e.)

(51) objavljeno  13. 02. 17. u 22:35 h 

********************


alt

Malonogometni klub Bol prije susreta na Gripama (foto: j. sabbioncello)


SPORT: OČEKIVANI PORAZ

Susret Il Victuma i Bola završio je u ponedjeljak navečer očekivanim rezultatom - 7:2. Mala je utjeha da je to bolje nego 10:0 u prvom dijelu prvenstva. Za Boljane su strijelci bili T. Mikulić i J. Klarić,

I na ovoj utakmici Bol je bio bez trenera. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 02. 17. u 22:30 h  



ponedjeljak, 13. 02. 2017.     ********************


alt


ŽUPANIJSKA KONCESIJA ZA ZLATNI RAT (3)

Prije 15 godina, 2002. godine, kada se odlučivalo o koncesionaru na plaži Zlatni rat, bilo je u Bolu mnogo nezadovoljstva. Za koncesiju je Županijskoj skupštini  bila najprije predložena  tvrtka izvan Bola. Općinskom vodstvo, ali i mještanima, to nije bilo po volji pa su organizirali prosvjedi pred zgradom Županije u Splitu, a u Bolu je organizirano simbolično „premještanje“ plaže Zlatni rat „izvan domašaja birokracije“. To „premještanje“ može se pogledati u našoj VIDEOTECI, u dokumentarnom filmu iz 2002. godine.
Na kraju je Županijska skupština odlučila da koncesionar bude komunalno poduzeće „Grabov rat“ iz Bola.
Sada, sasvim razumljivo, Općina želi da tako bude i idućih 10 godina. Zlatni rat je osnovni (a možda i jedini) brand bolskog turizma, pa im ne može biti svejedno tko s njime upravlja. Novom koncesionaru, ako je netko izvan Bola, a možda i izvan Hrvatske, ne mora u prvom planu biti interes bolskog turizma. Možda, ipak, novi koncesionar plažu učini još privlačnijom i poželjnijom.
Bol želi da se na plaži zapošljavaju Boljani i da eventualna dobit ostane u Bolu.
Općina Bol se žali i na previsoku početnu cijenu od 1.8 milijuna kuna za svaku godinu, a možda će u nadmetanju biti još i veća. Istini za volju, po trećina tog iznosa ide državi, Županiji i - Općini Bol.
Sve će mnogo jasnije biti do sredine travnja, nakon odluke Županijske skupštine o izboru koncesionara. Nakon toga su moguće žalbe nezadovoljnih. Već ćemo (tada) biti u svibnju kada plaža mora biti otvorena za goste. Zbog toga je realno očekivati da će novi ili dosadašnji koncesionar preuzeti plažu, po raspisanom natječaju, nakon 1. siječnja 2018. godine. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 02. 17. u 21:40 h

********************  


alt


PRŠUTI ZA VALENTINOVO

Kaže se da bez treće nema sreće. To bi se moglo kazati i za izvlačenje dobitnika pršuta na lotu koji je zbog hladnoće dva puta odgađano. Sada je sigurno da će to biti u utorak, na Valentinovo.
Nagrade su čak dva pršuta koje će dobiti dva sretna dobitnika.
Tko želi provjeriti ispravno izvlačenja treba biti na tržnici u utorak u 10 sati, a imena dobitnika objavit ćemo sutradan, u srijedu, u Bolskoj kronici. (j.e.)

(48) objavljeno  12. 02. 17. u 21:35 h 

********************


alt


BOL NIJE FAVORIT, ALI UVIJEK IMA NADE

Pred Boljanima je ovog ponedjeljka (12. veljače) vrlo teška utakmica koju igraju u 16. kolu Prve lige malog nogometa: BOL – IL VICTUM. Bol je na tablici osmi sa 19 bodova, a Il Victum je prvi sa dvostruko više bodova.
U prvom dijelu prvenstva, u 3. kolu, Il Victum je pobijedio sa čak 10:0.
Susret BOL – IL VICTUM igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 20:45 sati. (j.e.)

(47) objavljeno  12. 02. 17. u 21:30 h 

********************


alt


NEMA VODE NI NA GROBLJU (2)

Pisali smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici da nema vode, već dvadesetak dana, ni na bolskom groblju, jer je nakon hladnoće oštećen i tamošnji vodomjer. Iako smo napisali da Vodovod Brač u Bolu radi svakodnevno po nekim prioritetima, ali nam je naknadno javljeno iz Vodovoda Brač da je to interni vodomjer za kojeg je nadležan „Grabov rat“. Oni su ga kupili, kao pomoćno mjerilo, jer se glavni vodomjer nalazi u Dominikanskom samostanu odakle se preuzima voda za groblje.
Sada barem znamo tko treba zamijeniti vodomjer! (j.e.)

(46) objavljeno  12. 02. 17. u 21:25 h  



nedjelja, 12. 02. 2017.     ********************


alt

Zlatni rat kakvog vole vidjeti koncesionari, ali ne i gosti


ŽUPANIJSKA KONCESIJA ZA ZLATNI RAT (2)

Tko će biti koncesionar idućih 10 godina na plaži Zlatni rat trebalo bi se saznati tijekom travnja. Natječaj će biti objavljen na sjednici Županijske skupštine idućeg petka, 17. veljače. Bol bi želio da komunalno poduzeće „Grabov rat“ nastavi taj posao koji je obavlja proteklih 14 godina.
Ima međutim nekih dilema i nedorečenosti u natječaju zbog kojih bi moglo biti problema. Na primjer, početna cijena je 1,8 milijuna godišnje, što je 650 tisuća više nego prije 14 godina. Za sve ostale plaže zajedno u županiji, za koje se traži koncesionar, nije iznos kao za bolsku plažu. U natječaju se ne spominje radno vrijeme, pa ni imaju li na plaži svoj prostor nudisti. Određen je broj suncobrana (135) i ležaljki (550) pa je lako izračunati da će 280 ležaljki biti bez suncobrana. Nije ni navedeno je li dozvoljena glazba i koje jačine, jer je najviše primjedbi gostiju bilo zbog buke i prenapučenosti plaže.
Razne studije kao i Strategija razvoja turizma u Bolu traže da se ograniči broj kupača u špici sezone, ali u natječaju izričito piše da koncesionaru nije dozvoljeno zatvaranje plaže!
U Bolu ima 7.200 kreveta u hotelima i privatnom smještaju pa, pretpostavimo, kada bi svi oni kao i dnevni izletnici (4000), mještani i sezonski radnici došli na plažu, bilo bi ih na Zlatnom ratu preko 13.000. Kopnenog dijela pod koncesijom, ako se izuzmu objekti i terase, ostaje 53.850 kvadratnih metara. Tu spada šumoviti i pješčani dio. Na plaži bi u tom slučaju bio prostora malo više od dva kvadratna metra po jednom kupaču, jer je u šumici mnogo manje posjetitelja nego na šljunčanom dijelu plaže.
Svaki koncesionar htio bi što više publike, ali to turisti ne vole niti žele. (j.e.)


Sutra: što se događalo u Bolu 2002. kada je Županija odlučivala o koncesiji za plažu Zlatni rat? 

(45) objavljeno  11. 02. 17. u 22:45 h   

********************


alt


„TRAVNATI“ TEREN NA POLJANI

Završeno je postavljanje umjetne trave na malonogometnom igralištu na Poljani. Vidljive su i linije, pa se već počelo vježbati. Sportsko društvo za sljedeću nedjelju, 19. veljače, planira organizirati službeno otvaranje novouređenog igrališta.
Predviđa se nastup dviju ženskih ekipa te još jedna zanimljiva utakmica. U tijeku su razgovori i dogovori, a nastoji se da to bude nešto revijalno i zabavno. (j.e.)ž

(44) objavljeno  11. 02. 17. u 22:40 h 

********************


alt


GROBLJE OSTALO BEZ VODE

Hladni dani u siječnju nisu oštetili mjerila i vodovodne cijevi po kućama. Vodovod Brač je samo u Bolu imao preko 350 intervencija, a bez vode je od tada i bolsko groblje.
Oštećenje vodomjera je prijavljeno već dvadesetak dana, ali u Vodovodu Brač kažu da u Bolu rade svakodnevno po nekakvim prioritetima.
Dobro je znati da vode nema kako bi iz kuće mogli ponijeti, na groblje, plastičnu bocu s vodom. (j.e.)

(43) objavljeno  11. 02. 17. u 22:35 h  



subota, 11. 02. 2017.     ********************


alt


ŽUPANIJSKA KONCESIJA ZA ZLATNI RAT

Na 36. sjednici Županijske skupštine idućeg petka, 17. veljače, trebalo bi donijeti odluku o namjeri davanja koncesija za plaže u našoj Županiji, među kojima je i plaža Zlatni rat.
U koncesiji se daje ukupno 119.283 kvadratna metra, od čega na kopnu 54.833, a na moru 64.450 kvadratnih metara. Na tom prostoru koncesionar može imati 550 ležaljki, 135 suncobrana, 8 pedalina, 3 vučna padobrana, tuba-guma brodica, banana i sl., 1 medicinsku masažu te 18 drugih objekata (među kojima su trampolin 79 m2, dvije terase 408 m2, dječje igralište 302 m2, aqua park 2.946 m2).
Visina koncesija nešto je veća nego do sada i iznosi godišnje 1,8 milijuna kuna i još 5 posto od prihoda.
Koncesionar ne može ograditi plažu, a rok za koncesiju je 10 godina.
Odluka Županijske skupštine, nakon usvajanja, bit će objavljena u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske. Nakon objave treba u roku od 30 dana dostaviti ponude. Na prijedlog povjerenstva, odluku donosi Županijske skupština.
Koliko će trebati čekati na konačnu odluku za koncesionara, može se samo nagađati. Realno je očekivati da će nova koncesija, za  idućih 10 godina, vrijediti od 1. siječnja 2018. godine. (j.e.)

(42) objavljeno  10. 02. 17. u 22:00 h  

********************



alt


alt


POČELI RADOVI NA ROTORU

U petak su radnici „Berice“ počeli s postavljanjem prometnih znakova na budućem gradilištu rotora na ulazu u Bol. Nastavit će to raditi i tijekom subote pa je realno očekivati da se od ponedjeljka pojave strojevi i počne s radovima.
Znakovi upozoravaju da brzinu vožnje na prilazu gradilištu treba smanjiti na 40, a preko gradilišta na 20 km na sat.
Rok izgradnje službeno je počeo 25. siječnja, a prema ugovoru, u roku od četiri mjeseca radovi trebaju biti i završeni. Investitor su Hrvatske ceste. (j.e.)

(41) objavljeno  10. 02. 17. u 21:55 h 

********************


alt


alt


RADIONICE ZA ROBOTIČARE

U Bolu su u petak održane dvije radionice za učenike IV. i V. razreda Osnovne škole gdje su mladi stjecali osnovna znanja i vještine iz robotike.
Croatian Makers je projekt udruge IRIM (Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih) koja donira opremu te razvija robotiku i automatiku u osnovnim školama i udrugama za rad s mladima.
Akciju po osnovnim školama poduprli su i financijski pomogli Britanska ambasada i Rotary club Zagreb.
Voditelju bolskih radionica Vladi Ledvaju iz udruge IRIM dobrodošlicu je poželio predsjednik Rotary cluba Brač Markito Marinković. (j.e.)

(40) objavljeno  10. 02. 17. u 21:50 h  




petak, 10. 02. 2017.     ********************


alt

Na Vidovoj gori, za sada, samo - pogled s visoka


NA VIDOVOJ GORI - NIŠTA NOVO

Natječaj za restoran na Vidovoj gori, jer prvi nije uspio, trebalo je ponovno raspisati na kraju prošlogodišnje turističke sezone. U međuvremenu je trebalo projektirati uređenje postojećeg objekta i načiniti troškovnik kako bi se znalo koliko će to sve koštati.
Sezona je završila, uskoro počinje i nova, a natječaj još nije raspisan. Po svemu sudeći ni trećeg ljeta ništa neće biti od ugostiteljske ponude za posjetitelje na najvišem vrhu Jadranskih otoka.
Turistima i svima koji će i 2017. dolaziti na Vidovu goru jedino ostaje da uživaju u nezaboravnom pogledu na Bol i obližnje otoke, Hvar i Vis. (j.e.)

(39) objavljeno  09. 02. 17. u 22:25 h  

********************


alt


alt


RADIONICE U DJEČJEM VRTIĆU

Uvelike se u dječjem vrtiću „Mali princ“, ovih dana, pripremaju za maškare. Najmlađi iz vrtića sudjelovat će u karnevalskoj povorci koja će se prošetati bolskom rivom u nedjelju, 19. veljače.
Predškolci sa svojim roditeljima, a pod vodstvom Jadranke Doljanin, pripremaju kostime i maske. O čemu se radi nećemo otkriti.
U radionici s tetama Brezom, Katicom i Marinom rade oni mlađi, naravno uz pomoć roditelja, a rade kutije i kofere koje će nositi u povorci. (j.e.)

(38) objavljeno  09. 02. 17. u 22:20 h 

*********************


alt

U Glavnom uredu HTZ u Zagrebu: (slijeva) Markito Marinković, Tihomir Marinković, Ratomir Ivičić i Feliks Lukas


POTPORA ZA WTA TURNIR U BOLU

Nastavlja se lobiranje za financijsku potporu WTA turnira koji se održava u Bolu od 5. do 11. lipnja. U Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice, direktor Ratomir Ivičić primio je u četvrtak direktora turnira Feliksa Lukasa s kojim su bili načelnik i predsjednik TZO Bol Tihomir Marinković te direktor bolskog ureda TZO Markito Marinković.
Turnir u Bolu imat će istu potporu i rang u HTZ-u kao i ATP turnir u Umagu, saznali smo nakon zagrebačkog sastanka.
Boljani su direktoru HTZ-a predali prigodne suvenire: samar, rad Ivana Buvinića i knjigu Bračka marenda, autorice Maje Duka. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 02. 17. u 22:15 h  

********************


alt


NOVI ROK ZA LEGALIZACIJU

U saborsku proceduru Vlada je u četvrtak (9. veljače) uputila prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina, i to do 30. lipnja 2018. godine. Međutim, nije riječ o novoj legalizaciji, jer se ovaj rok odnosi samo na osobe koje su pravo na predaju zahtjeva imali i 2012. godine.
Resorni ministar Lovro Kuščević pojasnio je da se ponovno otvaranje roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje odnosi samo na građevine koje su na snimkama iz 2011. godine. Ne odnosi se to, znači, na objekte koji su bez dozvole građene nakon 2011.
"Dakle, nema nove legalizacije, već se onima koji su i kod stupanja na snagu Zakona, u kolovozu 2012. imali to pravo, ali nisu uspjeli u roku predati zahtjev", istaknuo je Kuščević.

(36) objavljeno  09. 02. 17. u 22:10 h 

********************


alt

Ivica Jakšić Čokrić Puko u razgovoru s novinarkom Radio Splita


„DOMA JE NAJBOLJE“

Novinarka Radio Splita Ivona Jakić u četvrtak je razgovarala s nekolicinom Boljana. To će biti emitirano u srijedu 15. veljače u emisiji „Doma je najbolje“, koja je na programu od 18 do 19 sati. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 02. 17. u 22:00 h 

********************


alt

U utorak prodaja karata u Splitu samo u glavnoj zgradi terminala


PRODAJA KARATA ZA TRAJEKTE I KATAMARAN

Jadrolinija je objavila da će se karte za trajekte i katamarane u utorak 14. veljače u Splitu prodavati samo u glavnoj agenciji, zgrada putničkog terminala. Naime, za utorak se planira uklanjanje postojećeg kioska na Gatu sv. Petra (nasuprot Željezničkoj stanici) i postava novog.
Moguće je da se radovi nastave i u srijedu. (j.e.)

(34) objavljeno  09. 02. 17. u 21:55 h  




četvrtak, 09. 02. 2017.     ********************


alt

Sidrom "ulovili" podmorske kabele!?


KAKO ZAŠTITITI ZLATNI RAT?

Tema sidrenja brodova uokolo plaže Zlatni rat nije novijeg datuma. Staro je i pitanje: tko je nadležan da se to zabrani? Koncesionar na plaži je „Grabov rat“ koji je bez odgovarajuće podrške pomorske policije i Lučke kapetanije, posve nemoćan.
Prošlog ljeta su obnovljeni znakovi sidrenja, ali na njih se malo tko obazire. Sa istočne strane plaže prolaze vodovodne cijevi prema Hvaru, ali i optički kabeli. Sidrenjem se ne uništava samo podmorska flora (morska trava, posidorija), već su u opasnosti i instalacije čije oštećenje izaziva velike troškova ali i probleme za turizam na Hvaru.
Skiperi na jahtama i kapetani na onim malo većim brodovima jednostavno se ne obaziru na tablu zabrane sidrenja!
Postoji ideja da se čak postave kolpomorta (betonski blokovi za privez brodova) za sidrenje uokolo plaže što bi zaštitilo podmorske instalacije i floru, ali je plaža Zlatni rat i dalje u opasnosti od onečišćenja od brojnih usidrenih brodica i putnika na njima.
„Grabov rat“ za iduće ljeto, saznajemo, priprema svoj plan uspostave više reda i zaštite same plaže. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 02. 17. u 22:50 h 

********************


alt


POMOĆI I NAGRADE ZA UČENIKE I STUDENTE

Studenti i srednjoškolci koji se školuju izvan Bola mogu i ove godine računati na jednokratnu pomoć i nagrade čija visina ovisi o ocjenama. Na natječaj se treba javiti do 6. ožujka, a tekst natječaja bit će idućih dana objavljen na službenim Internet stranicama Općine Bol ali je već sada u našoj rubrici Obavijesti i oglasi.
Svi će srednjoškolci, koji se školu izvan Bola u školskim programima kojih nema u Općini Bol, dobiti po 1.000 kuna.
Studenti sa prosječnom ocjenom do 3,49 u prošloj godini dobit će 2.000 kuna, oni s ocjenom od 3,49 do 4.49 dobit će 3.000 kuna, a oni s ocjenom 4,5 do 5,00 dobit će 4.000 kuna.
Nagradu su predviđene u iznosu od 1.000 kuna za srednjoškolce koji se školuju izvan Bola za odličan uspjeh (prosječna ocjena 4,50 do 5.00) za školsku godinu 2016/2017. Toliki iznos će se isplatiti i studentima  za završeni preddiplomski sveučilišni studij (prvostupnik) u 2017. godini. Po 2.000 kuna predviđeno je za studente za završeni preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani prediplomski i diplomski sveučilišni studij (magistar) u 2017. godini.
Studenti sa područja općine dobit će 10.000 kuna za završeni akademski stupanj doktor znanosti ili doktor umjetnosti u 2017. godini. (j.e.)

(32) objavljeno  08. 02. 17. u 22:45 h  

********************


alt


BLMN: NOVI PORAZ BOLJANA

U 12. kolu Bračke lige malog nogometa (BLMN) koje je odigrano u srijedu u Supetru, MNK Bol je pretrpio još jedan poraz: TAKMAC SELCA - MNK BOL 5:3.

(31) objavljeno  08. 02. 17. u 22:40 h 

********************


alt

OPG S. Osmanagića nakon uklanjanja kamp kućice


REAGIRANJE: KUĆICE NA OPG-u

U prosincu smo u dva navrata pisali o mobilnim kamp kućicama na OPG-u Semira Osmanagića, sjeverno od plaže Zlatni rat, uz staru cestu Bol – Murvica, za koje Općina Bol traži uklanjanje. Prvi put smo (4. 12. 16.) objavili u cijelosti pismo Općine Bol kao objašnjene o radnjama vezanih za uklanjanje, a na traženje Ureda Predsjednice RH i nekih ministarstava. Drugi put smo objavili (9. 12. 16.) pismo vlasnice dviju kamp kućica koje je trebalo ukloniti.
Semir Osmanagić smatra da trebamo objaviti i njegovo mišljenje.
Tri mobilne kućice su ipak uklonjene 21. 01. 2017. To je učinio „Berica“ iz Nerežišća na traženje S. Osmanagića, dan ranije prije nego je to trebala učiniti tvrtka iz Stobreča uz policijsku asistenciju.

http://www.boljani.info/images/pdf/osmanagich.pdf

(30) objavljeno  08. 02. 17. u 22:30 h 



srijeda, 08. 02. 2017.     ********************


alt

Predstava "Zmajevo selo" izvođena u Murvici 2015. sigurno je mogla konkurirati za potporu


POTPORA TURISTIČKIM MANIFESTACIJAMA

Do kraja veljače mogu se na natječaj Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije javiti pravne i fizičke osobe i računati na bespovratnu potporu turističkih manifestacija koje organiziraju u 2017. godini.
Cilj tih manifestacija mora biti razvoj turističke kulture i povijesne baštine, podizanje kvalitete i količina turističke ponude, razvoj kongresnog, kulturnog, aktivnog ruralnog  i ostalih relevantnih oblika turizma te razvoj sadržaja koji omogućavaju poboljšanje kvalitete i produžavanje turističke sezone …
Potpora može iznositi i do 50 posto opravdanih troškova manifestacije, ali na nju ne mogu računati oni koji duguju boravišne pristojbe ili turističku članarinu te neplatiše poreznih obveza. (j.e.)

(29) objavljeno  07. 02. 17. u  21:35 h 

********************


alt


BLMN: TAKMAC SELCA – MNK BOL

Samo jedan dan su za odmor imali igrači MNK Bol između dvije utakmice. U ponedjeljak su igrali u Splitu (Bol – Zlatarija Dvornik 6:2), a ove srijede (8. veljače) moraju u Supetar. Na rasporedu su utakmice 12. kola Bračke lige malog nogometa (BLMN). U 21 sat igraju petoplasirani MNK Bol (19 bodova) i sedmoplasirani Takmac Selca (12 bodova).
Zbog tri žuta kartona u Supetru neće igrati Jure i Brane Klarić. (j.e.)

(28) objavljeno  07. 02. 17. u 21:30 h  




utorak, 07. 02. 2017.     ********************


alt

Katamaran je prošle godine iz Dubrovnika zadnji put došao u Bol 18. rujna u 12.30 sati


IZLETNIČKA LINIJA I OVE GODINE

Službeno je „Jadrolinija“ obavijestila „Grabov rat“ da će i ovog ljeta u bolsku luku dolaziti katamaran svakodnevno na izletničkoj liniji iz Dubrovnika. Ove godine kreće se nešto ranije, već od 10. lipnja.
Novost je što katamaran po dolasku iz Dubrovnika, Korčule i Hvara, neće ostajati u Bolu već će nastaviti za Makarsku. Iz Bola je povratak za Hvar, Korčulu i Dubrovnik, kao i lani, u 16.15 sati.
Mi smo se nadali da će iz Bola katamaran krenuti u 13 sati za Split, jer bi to odgovaralo bolskim gostima da dva puta dnevno mogu otputovati iz Bola (ujutro ili poslije podne), ali je očito „Jadrolinija“ imala drugačiju, za njih, povoljniju računicu. (j.e.)

(27) objavljeno  06. 02. 17. u 22:40 h  

********************


alt


LOKALNI IZBORI U SVIBNJU

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na svojim službenim stranicama prve informacije vezane uz lokalne izbore koji se svake četiri godine održavaju treće nedjelje u svibnju. Ove je godine to 21. svibnja.
Za predlaganje kandidata i kandidacijskih lista ne mogu se koristiti stari obrazci. Novi će biti objavljeni na službenim stranicama Državnog izbornog povjerenstva ili u prodavaonicama „Narodnih novina“ nakon što Vlada službeno objavi datum izbora.
Na kandidacijskim listama mogu biti i državljani drugih država EU, ali je potrebno za njih pribaviti posebna uvjerenja ovjerena kod javnog bilježnika. Kandidati moraju, također, imati boravište ili prebivalište u mjestu gdje se kandidiraju.
Strani državljani iz EU sa prebivalištem ili boravištem u Bolu, mogu glasovati na lokalnim izborima, ali moraju do 20. travnja podnijeti zahtjev za upis u evidenciju birača.
U Bolu još nitko nije javno objavio namjeru kandidiranja biračkih lista za Općinsko vijeće ili mjesto načelnika općine. (j.e.)

(26) objavljeno  06. 02. 17. u 22:35 h  

********************


alt


NAKON BURE: KIŠA I JUGO

Točne su bile prognoze da će u ponedjeljak biti umjerenog do jakog juga s kišom. Zbog toga nije ujutro bilo katamarana iz Jelse, a poslijepodne je ostao u Splitu, pa se ne očekuje ni u utorak ujutro. U prekidu je bila i trajektna linija Sumartin – Makarska.
Osim katamarana, možda također zbog juga, nije došao ni „Berica“ da počne s radovima na rotoru.
U ostatku tjedna, kako javlja CROMETEO, vrijeme će se postupno smirivati, ali će od utorka umjesto juga zapuhati bura, u Dalmaciji umjerene jačine. Malo kiše može se očekivati u drugom dijelu četvrtka i u petak ujutro.
Za vikend: stabilno i suho. Puhat će vjetar zapadnih smjerova.

(25) objavljeno  06. 02. 17. u 22:30 h   

*********************


alt


alt

Utakmica Bol - Zlatarija Dvornik 6:2 (foto: jakša sabbioncello)


NOVI BODOVI ZA MNK BOL

U 15. kolu Prve lige malog nogometa Bol je zabilježio šestu pobjedu i nova tri boda: Bol – Zlatarija Dvornik 6:2. Susret je odigran u ponedjeljak navečer u dvorani SC Gripe u Splitu. Strijelci za Bol bili su B. Botica (3), S. Mikulić, T. Mikulić i M. Bodlović.
U prošloj sezoni Bol je nakon 15 kola imao također šest pobjeda, ali i pet neriješenih rezultata i samo četiri poraza te 23 boda. U ovoj sezoni Boljani su uz šest pobjeda zabilježili 8 poraza i jedan neriješeni rezultat i trenutno imaju 19 bodova. (j.e.)

(24) objavljeno  06. 02. 17. u 22:25 h  




ponedjeljak, 06. 02. 2017.     ********************


alt


alt

Na Veliki petak, u procesiji Priko poja, križonoša je Tomi Fabijanović


KRIŽONOŠA TOMI FABIJANOVIĆ

Uoči Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, na Veliki petak u Bolu se organizira križni put pod nazivom Priko poja. Za nositi veliki križ, težak 19 kilograma, mora se mnogo godina ranije zapisati. Evidenciju o tome vodi obitelj Lovre Karmelića, pa se zna tko će križ nositi iduće 32 godine, a za križ golubicu, koju uvijek nosi djevojka ili žena, popis je popunjen slijedećih 26 godina.
Križonoša 2049. godine bit će Zak Alan Šćepanović, rođen 2015. čiji je otac Rajmond križ nosio 2014. a nono Rajko 2012. godine. Golubicu će 2043. godine nositi danas 12-godišnja Lucija Ivičić.
Ovogodišnji nositelj Velikog križa je Tomi Fabijanović (38), zaposlenik u Bluesun hotelim, općinski vijećnik i predsjednik općinske organizacije HSLS-a. Nositeljica Golubice bit će Matea Radostić (33) rođ. Cvitanić. (j.e.)

(23) objavljeno  05. 02. 17. u 22:15 h 

********************

alt


alt


ŽELIMO PET MILIJUNA ZADOVOLJNIH

Zanimljivo je u nedjelju navečer bilo slušati izlaganje prof.dr.sc. Gorana Dodiga, predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) i saborskog zastupnik, na predizbornoj tribini u Bolu. U planu je, kako je izjavio Pero Nevistić, domaćin bolskog sastanka, da HDS ima svoj ogranak na Braču, ali i listu na lokalnim izborima u svibnju ove godine.
Uz Gorana Dodiga u Bol je doputovao i glavni tajnik HDS-a Petar Kačunko.
Tijekom dvosatnog druženja dr. Dodig je govorio o situaciji u Hrvatskoj, gospodarskoj i moralnoj krizi, promašajima i kolapsu koji nam prijeti. Međutim, treba nam vizija i nada da nije sve izgubljeno. Naš je slogan – rekao je dr. Dodig – da imamo pet milijuna zadovoljnih, a ne 100 bogatih. Mora postojati državna regulativa nad ključnim gospodarskim subjektima kao što su promet, telekomunikacije, osiguravajuća društva, bankarski i mirovinski sustav, obrazovanje, zdravstvo … Na prvom mjestu trebaju biti život i ljudsko biće. Prirodni resursi, kao što su voda, hrana i energija, moraju ostati u vlasnosti države. (j.e.)

(22) objavljeno  05. 02. 17. u 22:10 h 

********************


alt


MNK BOL RAČUNA NA - POBJEDU

Prilika je ovog ponedjeljaka (6. veljače) za malonogometni klub BOL da se, u slučaju pobjede, primakne sredini tablice. U 15. kolu u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, s početkom u 17.55 sati, igraju BOL – ZLATARIJA DVORNIK. Obije momčadi imaju isti broj bodova (16), jednaki broj pobjeda (5), neriješenih (1) i izgubljenih (8) utakmica, ali Boljani imaju lošiju gol razliku.
Za Bol u ponedjeljka zbog žutih kartona neće igrati Jure Klarić, a za Zlatariju Dvornik nemaju pravo nastupa trojica igrača. (j.e.)

(21) objavljeno  05. 02. 17. u 22:05 h  




nedjelja, 05. 02. 2017.     ********************


alt

Lovro Cvitanić posljednji put na Rudini


alt

Duga i tužna pogrebna povorka u Portu bolskih pomoraca


alt

Ljudi umiru tek kada ih svi zaborave. Kapetana Lovru Cvitanića se ne zaboravlja


alt

U ime Općine Bol od prvog načelnika se oprostio Mate Petrić


BOL SE OPROSTIO: ADIO KAPETANE!

Mnogi su došli u subotu na pogreb LOVRE CVITANIĆA (1948. – 2017.). Bol i Boljani ispratili su na vječni počinak kapetana duge plovidbe, prvog načelnika Općine Bol u samostalnoj Hrvatskoj, ali i čovjeka koji je, uz obitelj, volio Bol, ali i Boljani njega. Uz suprugu, dvije kćeri i unuke te brojnu rodbinu, viđeni su u tužnoj povorci i svi bolski načelnici, pomorski kapetani iz Bola, ali i njegove kolege s kojima je Lovro radio i surađivao. Mnogi su zbog pogreba u Bol došli iz drugih mjesta na Braču, iz Splita, Rijeke ...
Nepregledna je to bila kolona, koja je bolskim ulicama koračala uz lijes, prateći Lovru Cvitanića od kuće žalosti do mjesnog groblja. U vjerskom obredu sudjelovala su i dva dominikanca, župnik o. Damir Šokić i o. Ivo Plenković.
Na groblju se u ime Općine Bol od Lovre oprostio Mate Petrić, donačelnik i čovjek koji je s njim neko vrijeme, od 1997. do 2001., zajednički vodio bolsku općinu. Dugo je, punih 23 godine, vodio borbu s bolešću, pa je to razlog što se u drugom mandatu načelnika, nakon godinu dana, zamijenio s Matom Petrićem, ali je usprkos svemu preostale tri godine bio predsjednik Općinskog vijeća.
Pamtit ćemo ga kao ministranta, a kada je odrastao i kao aktivnog člana u bolskoj župi. Zalagao se za očuvanje starih običaja, a posebno je volio tradicionalno pjevanje Muke u Velikom tjednu.
Njegovom smrću najviše je izgubila njegova obitelj, ali i Bol koji ne zaboravlja ljude poput kapetana Lovre Cvitanića.
Adio kapetane!

*****
Misa zadušnica je u ponedjeljak u Samostanskoj crkvi u 8 sati. (j.e.)

(20) objavljeno  04. 02. 17. u 21:50 h  




subota, 04. 02. 2017.     ********************


alt

Novi gastro suci, a među njima je i naša Dragica Marčić


alt

Dragica Marčić u Istanbulu pored stola na kojem su proizvodi i prospekti iz Bola


DRAGICA POLOŽILA ZA GASTRO SUCA

Dragica Dada Marčić, kuharica u bolskom hotelu „Bonaca“, sudjeluje od 2. do 6. veljače na XV. Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu (Turska) gdje je položila za WACS suca. Prvi put je sudila već ovoga petka (3. veljače).
- Želim se ovim putem zahvaliti svima koji su mi pomogli da dođem u Istanbul. Hvala firmi Jako vino, Hotelima „Zlatni rat“ d.d., općinama Bol i Nerežišća, Turističkim zajednicama Bol i Supetar, tvrtki Michieli-Tomić d.o.o. … - javila nam se iz Turske Dragica Marčić.
Na natjecanju u Istanbulu sudjeluje 2.500 kuhara iz 58 zemalja. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 02. 17. u 21:30 h  

********************


alt


UREĐUJE SE IGRALIŠTE

Već se na Poljani može vidjeti kako će izgledati igralište malog nogometa nakon što se postavi umjetna trava. To je mnogo sigurnije za one koji će tamo igrati, a cilj je da što više mladih vrijeme provodi na otvorenom, a manje kod kući uz kompjutore.
Već smo najavili da će Sportsko društvo, na novouređenom igralištu, još ovoga mjeseca organizirati prvenstvo Bola u malom nogometu. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 02. 17. u 21:25 h 

********************


alt


DOLAZI KIŠA?

Jesmo li na pragu novog vala zahlađenja jer čitamo (i slušamo) različite prognoze? Meteo-info, čiju prognozu možete pratiti i preko našeg portala, predviđa u subotu nakon 18 sati više kiše, a slabiju u nedjelju poslije podne.
Idući tjedan bi ipak moglo biti kišovito i malo hladnije, a u unutrašnjosti je uz kišu moguć i snijeg. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 02. 17. u 21:20 h  




petak, 03. 02. 2017.     ********************


alt


„BERICA“ DOLAZI U PONEDJELJAK?!

Na izgradnju vidikovca i rotora slušamo i čekamo godinama, pa ponedjeljak prije ili kasnije, nije tako strašno. Mislili smo da će se pojaviti pred neki dan, ali su nam u „Berice“ potvrdili da su čekali na postavu prometne signalizacije. To bi se trebalo dogoditi u ponedjeljak 6. veljače. Saznali smo to u telefonskom razgovoru od Đanija Nigoevića iz „Berice“ koji je potvrdio našu najavu da neće biti zatvoreno za promet vozila križanje na ulazu u Bol.
„Berica“ ima iskustva s tim radovima jer su izgradili rotor u Pučišćima kada su križanjem stalno prometovali kamioni, autobusi i osobni automobili. Istina, trebat će, tijekom radova, voziti sporije i opreznije. Ugovorom između „Berice“ i Hrvatskih cesta rok izgradnje je dogovoren - četiri mjeseca! (j.e.)

(16) objavljeno  02. 02. 17. u21:45 h 

********************


alt

Krov na zgradi Loža 3


alt


alt

Krov na zgradi škole


OPASNOST S KROVOVA

Mnogi koji idu ulicom i ne slute kakva im sve opasnost prijeti s krovova. Posebno sa vrijeme bure ili velikih kiša. O krovu na zapuštenoj i napuštenoj kući na adresi Loža 3, iza Galerije Dešković, već smo pisali, a kupe samo što ne počnu padati na ulicu i prolaznike.
Prijeti opasnost i od kanalica na zgradi vinskog podruma i škole.
U Pravilniku mjesnog redarstva iz 1885. piše da će Općina upozoriti vlasnike na opasnost i njihovu obavezu da to saniraju u određenom roku, a globa je 20 fiorina. Naravno i uz nadoknadu štete, ako do nje dođe.
Taj pravilnik od prije 132 godine više ne važi, a nema više ni fiorina. Čini nam se da nema ni volje da se spriječe moguće nesreće.
(j.e.)

(15) objavljeno  02. 02. 17. u 21:40 h 

********************


alt


alt

U kino dvorani uvijek ima mladih posjetitelja


„PRAVI PRIJATELJ“ – LUTKARSKI MJUZIKL

Novi lutkarski mjuzikl naše omiljene kazališne družine, Produkcije Z iz Splita, stiže 7. veljače (utorak) u Bol.
Interaktivni lutkarski mjuzikl “Pravi prijatelj” koji sadrži čak 18 originalnih songova govori o pravim vrijednostima, prijateljstvu i dobrim djelima koje od malena trebamo činiti jedni drugima. Dječak Marko želi za prijatelja neku poznatu osobu. Mudra vila ga odvede u Bajkosvijet, a Darko mu pravi društvo. Putem sretnu Pinokija, Mačka u čizmama, Petra Pana i druge likove iz bajki, Darko pomaže Marku, savjetuje ga, pazi na njega i štiti ga. Na povratku iz Bajkosvijeta, Marko i Darko shvate da su jedan drugome pravi prijatelji. Kroz niz zanimljivih situacija praćenih pitkim songovima djeca će prepoznati vrline pravog prijatelja.
Predstava “Pravi prijatelj” izvodi se sljedećeg utorka u kino dvorani s početkom u 17 sati. (a.ć.)

(14) objavljeno  02. 02. 17. u 21:35 h  

********************


alt

Zgrada Doma kulture u Ulici F. Radića


PREDIZBORNA TRIBINA

Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), koju vodi prof.dr.sc. Goran Dodig, organizira u nedjelju (5. veljače) u Bolu predizbornu tribinu.
Skup će se održati u prizemlju Doma kulture s početkom u 16 sati. Najavljen je dolazak predsjednika HDS-a s najbližim suradnicima. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 02. 17. u 21:30 h  




četvrtak, 02. 02. 2017.     ********************


alt


UMRO PRVI BOLSKI NAČELNIK

Shrvan bolešću sklopio je, 1. veljače u zagrebačkoj bolnici,  svoje umorne oči LOVRO CVITANIĆ (1948. – 2017.), umirovljeni kapetan duge plovidbe, kojeg ćemo pamtiti i kao prvog načelnika općine Bol u suvremenoj i samostalnoj državi Hrvatskoj. Izabran je jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća 15. travnja 1993. godine i tu je dužnost obnašao dvije godine. Ponovno je izabran za načelnika 1997. ali se povukao s kormila općine i do sljedećih izbora, iduće tri godine, bio je predsjednik Općinskog vijeća.
Iako je znao biti i kritičan prema političkom vodstvu, zdušno se još od 1991. godine zalagao za Hrvatsku kao samostalnu državu.
Veći dio svog radnog vijeka proveo je ploveći na domaćim i stranim brodovima po svjetskim morima. Bio je, sve do mirovine, i zapovjednik na Atlasovim hidrogliserima.


*****
Posljednji ispraćaj, na vječni počinak, biti će u subotu, 4. veljače na mjesnom groblju u Bolu. Pogrebna povorka kreće iz kuće žalosti, Rudina 24, u 15 sati. 


*****
Obitelj Cvitanić moli da se umjesto cvijeća i vijenaca uplati novčani prilog na žiro račun Zaklade Ana Rukavina HR 10 23400091 110261855

(12) objavljeno  01. 02. 17. u 22:20 h  

*********************


alt

Turisti u šetnji bolskom rivom, snimljeni 31. siječnja 2017.


TURISTI DOLAZE I U SIJEČNJU

Zahvaljujući eVisitoru, novom načinu prijavljivanja gostiju, možemo objaviti da je u Bolu i u siječnju bilo gostiju. Prijavljen je dolazak 9 gostiju (Austrija, SAD, Brazil i Hrvatska), ali su neki ostali u Bolu, a došlo su u prosincu (BiH, Srbija, Nizozemska). Ukupno su u siječnju evidentirana 193 noćenja.
Bilo je međutim i gostiju koji su u Bol došli na jednodnevni izlet. S obzirom da nema tijekom zime u Bolu otvorenih restorana, skromni broj dolazaka znači da će biti i manje razočaranih onim što im se ponudilo. (j.e.) 

(11) objavljeno  01. 02. 17. u 22:15 h 

********************


alt


UMJETNA TRAVA NA POLJANI

Tijekom ovog tjedna na malonogometnom igralištu na Poljani postavit će se umjetna trava. Materijal je već u balama dovezen u Bol.
Nova podloga, pa makar to bila i umjetna trava, sigurno je mnogo bolja od asfalta i betona.
Sportsko društvo će još ovaj mjesec početi s organizacijom malonogometnog turnira na umjetnoj travi – izvjestio nas je Boško Botica. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 02. 17. u 22:10 h 

********************


alt


PRVE MAŠKARE U BOLU

Zahvaljujući učenicima IV. razreda Osnovne škole, u srijedu smo mogli vidjeti prve maškare u Bolu. Pod vodstvom učiteljice Meri Biliš oni će nastupiti i na dječjem karnevalu u nedjelju 19. veljače. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 02. 17. u 22:10 h 

********************

alt


ROMB ZA BOBU

Ovu ribu tešku tri kilograma neobičnog izgleda, zvanu Romb, uhvatila je „Svjetlica“, a kući je odnio Tonči Martinić Bobe. Dobio je na lotu za 20 kuna.
Romb je, pročitali smo na Internet stranicama, rijetka autohtona jadranska riba koja uživa premium status kod kuhara, ali i kod ljubitelja ribe i zdrave prehrane. Može se pripremiti na gril, ali je najboljeg okusa ako se peče na maslacu.

(08) objavljeno  01. 02. 17. u 22:05 h  

********************


alt


BLMN: TREĆI PORAZ

MNK Bol odigrao je do sada 10 utakmica u Bračkoj ligi malog nogometa (BLMN) ali je ove srijede (1. veljače) zabilježio treći poraz: Young boys (Supetar) – MNK Bol 7:5. Mala je i slaba utjeha da je to manji poraz nego sedam dana ranije kada su igrali s MNK Postira, a izgubili su 10:5. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 02. 17. u 22:00 h   




srijeda, 01. 02. 2017.     ********************


alt


BUVLJAK – AKCIJA VRIJEDNA HVALE

Počelo se oprezno i malo bojažljivo, a tako su i ljudi pristupali. Željni pomoći kao i uvijek, a opet, ne baš tako otvoreni za buvljake i razmjene. Svaki je novi dan donosio više posjeta, novaca, odjeće, ali i sretnih kupnji. To bi ukratko bio osvrt na akciju buvljak koja je tijekom studenog i prosinca organiziran u Domu kulture. Naravno, jednako je važno spomenuti i financijski efekt: od prodaje je prikupljeno 4.500 kn za Bračke pupoljke i isto toliko za obitelj Babac (za liječenje Davida) ili ukupno 9.000 kuna.
Sretni završetak ove priče nije samo sakupljeni novac. Trebalo je malo se razmijeniti, družiti, reciklirati i zato od srca čestitke i hvala svima.
- Hvala volonterima iz Srednje škole, pomagačicama iz Bola, brojnim donatorima koji su donosili vrećice i kutije predivnih stvari, a posebna zahvala i svim kupcima jer bez toga isto ne bi bilo ništa – kaže inicijatorica i voditeljica akcije Ivana Bošković Ivičić. - Cilj ovoga bolskoga buvljaka, osim sakupljanja sredstava za humanitarne svrhe, bilo je i na poseban način  ojačati praksu razmjene na razini čitavog mjesta. Važno je stvari iskoristiti, reciklirati, spasiti. I u tome smo ipak uspjeli.

I za kraj, još jedna molba organizatora buvljaka.  Ostalo je još dosta robe, a prostor će trebati osloboditi za karneval, pa za Uskrsni doručak, ostala događanja … Pripremljeno je nekoliko velikih kutija donacija za Dom za mlade u Splitu i za još na neke adrese potrebitih. Iz Centra za kulturu mole da im se jave oni koji možda znaju nekoga kome treba pomoći. (a.ć.)

(06) objavljeno  31. 01. 17. u 21:35 h 

********************


alt


DJECU S TEMPERATUROM OSTAVITE KUĆI

U Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u utorak je održan sastanak na kojem je zaključeno kako u našoj županiji nema većeg intenziteta gripe nego u ostalim dijelovima Hrvatske, već je razlog većeg broja oboljelih brže prijavljivanje virusa, kao što je dan ranije dala naslutiti i ravnateljica Zavoda Jasna Ninčević – javlja HINA.
Virusolog Vladimir Draženović rekao je na sastanku u Splitu da se ove godine pojavio novi soj virusa gripe AH3N2, koji je dominantni soj ove sezone na koji ljudi nisu otporni bez protutijela, zbog čega dolazi do komplikacija i smrti.
Stoga je preporučio cijepljenje protiv gripe "koje ljude jedino štiti", ali i napomenuo da se na cjepivo kao zaštitu odluči tek 6 posto hrvatskih građana.
- Stvorena je negativna kampanja protiv cijepljenja, što je u kombinaciji s ledenim valom i novim sojem gripe dovelo do ovoga što danas imamo. Virus RSV je u kombinaciji s virusom gripe smrtonosan - naglasio je Draženović.
- Roditelje bih savjetovao da djecu ne šalju u školu ako imaju temperaturu, već da ostanu kod kuće i oporave se do kraja, kako ne bi zarazili druge oko sebe.
U srijedu će se krajem dana točno doznati od čega su u nedjelju preminule dvije bebe u Splitu, a građane pozivamo da se sljedeću sezonu obavezno cijepe protiv gripe - poručio je virusolog Draženović.

(05) objavljeno  31. 01. 17. u 21:30 h 

********************


alt


KATAMARAN U SIJEČNJU: -20 PUTA

Ako je suditi po izostancima katamarana, onda su jednako loše vremenske prilike bile i u siječnju 2014. kada katamarana u Bol nije bilo također 20 (dvadeset) puta. Ove godine 18 puta je razlog bila bura, a dva puta jugo.
Rekordan mjesec po broju nedolazaka katamarana bio je ožujak 2013. kada u Bol nije dolazio 30 puta!
Prognoza za veljaču? Želja je da bude što manje bure i juga, a više dolazaka katamarana. U veljače 2013. izostao je 7 puta, lani 18 puta … (j.e.)

(04) objavljeno  31. 01. 17. u 21:25 h   

********************


alt


„NEĆU NIŠTA“: 2 KUNE

Bol nije iznimka, jer je to opća pojava u velikim i malim mistima, da se dođe u kafić, a konobaru se obično kaže „Neću ništa“. Na „Dnevna doza prosječnog Dalmatinca“ (Facebook) smo pročitali moguće rješenje. Nakon što konobar čuje „narudžbu“ NEĆU NIŠTA, on ode ali se ubrzo vrati s računom: narudžba NEĆU NIŠTA cijena 2 KUNE (vidi sliku).
Tko želi pričati s društvom ili sjediti sam, pa čitati novine, trebat će platiti barem 2 kune. Ako netko ne odluči naplatiti i malo više! (j.e.)

(03) objavljeno  31. 01. 17. u 21:20 h  

********************


alt

Autobus na rivi u Supetru


alt

Na mjestu udesa 5. siječnja 2017.


ODVEZEN AUTOBUS

Autobus Autotransa čeka na supetarskoj rivi da ga odvezu na popravak ili u rezalište. Stradao je u prevrtanju, zbog poledice, na cesti Gornji Humac – Bol u rano jutro 5. siječnja. Srećom vozač nije ozlijeđen, a u autobusu nije bilo putnika. (b.m.)

(02) objavljeno  31. 01. 17. u 21:15 h  

********************


alt


BLMN: BOL – YOUNG BOYS

Ove srijede se u Supetru igraju utakmice Bračke lige malog nogometa (BLMN). U 17.40 igrat će Young Boys – Bol.
Na tablici je u vodstvu Supetar sa 21 bodom, drugi je Bol sa 19 koliko imaju 7. nebo i Milna. Slijede ih Young boys (18), Concordia (12), Takmac Selca (12), Fortuna Povlja (9), Postira (9), Pražnica (6) i Sutivan (4).
Od 38 golova, koliko su postigli Boljani, skoro pola od toga su realizirali B. Botica (10) i B. Klarić (8).

(01) objavljeno  31. 01. 17. u 21:05 h

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"