Arhiv 2017. / III.

Objavljene vijesti u ožujku 2017.

Objavljeno 147 vijesti i 202 fotografije


alt


OTVORENE PONUDE ZA ZLATNI RAT

Četiri su ponude otvorene u četvrtak u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Toliko ih naime konkurira za koncesiju na plaži Zlatni rat u idućih 15 godina. Prema neslužbenim informacijama najveći iznos koncesije spremna je plaćati tvrtka „Kamen sreće“ iz Zagreba i to 4.000.100 kuna  godišnje i dodatnih 10 posto od prometa (objavljenim natječajem tražilo se 1.800.000 kn godišnje i 5 posto od prometa). Slijede ponude dosadašnjeg koncesionara „Grabovog rata“ od 1.900.000 kuna godišnje i 7 posto prometa te tvrtke „Auro“ Bol 1.850.000 kuna plus 5,4 posto prihoda, a isto je ponudila tvrtka „Sport B“ iz Zagreba.
Osim ovoga natjecatelji su trebali ponuditi i koliko namjeravaju ulagati u sadržaje i opremu plaže.
Povjerenstvo treba analizirati do 7. travnja sve ono što je u ponudama napisano i dokumentirano te predložiti Skupštini SDŽ koncesionara na plaži Zlatni rat. Skupština bi trebala donijeti svoju odluku do 18. travnja. (j.e.)

(147) objavljeno  30. 03. 17. u 20:25 h 

********************


alt

Štand u Napulju


TURISTIČKA PROMIDŽBA U ITALIJI

Bolska ponuda za potencijalne goste iz Italije bit će predstavljena na dva sajma u Italije. Već je to učinjeno u Napulju od 24. do 26. ožujka, a u Milanu od 2. do 4. travnja.
Za predstavljanje Bola zadužena je agencija Solocroatia, a svoje promidžbene materijale osigurali su Bluesun hoteli i Turistička zajednica općine Bol. Na sajmu u Milanu u ponedjeljak 3. travnja očekuje se i hrvatski ministar turizma.
Prošlog ljeta u Bolu je bilo 6.937 gostiju iz Italije koji su ostvarili 36.561 noćenje. (j.e.)

(146) objavljeno  30. 03. 17. u 22:20 h 

********************


alt


ZATVARA SE CESTA OD SUBOTE

Makadamska cesta prema crkvici Sv. Lucije zatvara se za promet vozila od subote (1. travnja), nekoliko dana kasnije nego je ranije bilo najavljeno. Kasnilo se jer se čekalo da se u Bol dovezu cijevi.
U planu je, kako nas je informirao komunalni redar Zdravko Bartulović, da će se raditi u subotu, nedjelju, ponedjeljak i utorak. U postojeću cestu, u iskopani kanal u dužini od 130 metara postavit će se najprije cijevi za oborinske vode, a iznad njih vodovodne cijevi. Istovremeno će se ugraditi i kabeli za javnu rasvjetu. Za pretpostaviti je da građevinari neće imati problema pa će se ponovno normalno vozila prometovati  od srijede 5. travnja. (j.e.)

(145) objavljeno  30. 03. 17. u 22:15 h  

********************


alt


PLANINARSKI KRIŽNI PUT

Pedeset će Boljana sudjelovati na planinarskom Križnom putu koji se organizira za hvarsko-bračko-višku biskupiju. Prošle godine je to bilo na Braču, a ove subote (1. travnja) na otoku Visu.
Boljani kreću u petak s autobusne postaje u Bolu u 13.30 sati. Cijena autobusne karte je 50 kuna. Katamaran će iz Milne isploviti u 15 sati.
Povratak je u subotu u večernjim satima, također preko Milne.
Bolske vjernike vodit će o. Ivo Plenković. (j.e.)

(144) objavljeno  30. 03. 17. u 22:10 h  

********************


alt


STOP PREKO RIVE

Iako cijele godine postoje prometni znakovi o zabrani prometa preko rive, koji mnogi ne poštuju, od subote (1. travnja) spušta se rampa kod autobusne postaje (na slici) i postavljaju stupići u Ulici Frane Radića i kod župne crkve.
Preko rive mogu samo vozila s dozvolom (snabdijevanje, pošta, ambulantna vozila …). U prometnu regulaciju se uključuje i prometni redar koji ima dozvolu za novčano kažnjavanje.
Do 1. svibnja neće se naplaćivati parkiranje kod benzinske postaje i na Velom mostu.
Lani je rampa na rivi spuštena 25. travnja. (j.e.)

(143) objavljeno  30. 03. 17. u 22:05 h  

********************


alt

Bolski osmaši u Vukovaru


OSMAŠI U VUKOVARU

Učenici osmog razreda OŠ Bol sa svojom razrednicom, prof Petrom Kokezom, otišli su na dvodnevnu terensku nastavu u Vukovar, u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.  Riječ je o projektu "Posjet osmih razreda Vukovaru".
Cilj je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske.
Bolski su osmaši Franko Karmelić, Marija Karninčić, Mia Pivčević i Petra Soljačić, a u Vukovar su zajedno sa osmašima iz Postira i Pučišća. (m.s.)

(142) objavljeno  30. 03. 17. u 22:00 h  četvrtak, 30. 03. 2017.     ********************


alt

Izgradnja rotora na ulazu u Bol (snimljeno 29. ožujka)


alt

Počelo je 29. ožujka betoniranje nogostupa


ROTOR DO 1. LIPNJA

U tijeku su radovi na izgradnji rotora na ulazu u Bol. Tijekom srijede se betonirao nogostup uz južni rub budućeg rotora (donja slika), a kako izgleda cijelo gradilište može se vidjeti na gornjoj slici. Unatoč radovima promet se odvija bez većih problema, ali vozači moraju voziti sporije i opreznije. (j.e. – snimka iz zraka: frane marinković)

(141) objavljeno  29. 03. 17. u 23:05 h  

********************


alt


NASTAVAK NA KANALU OBORINSKIH VODA

Nakon dva mjeseca u srijedu su u Bolu ponovno bili predstavnici investitora i izvođača u vezi nastavka izgradnje kanala oborinskih voda sa zapadne strane Zlatnog rata, uz restoran Mali raj. Vodoprivreda Split je nositelj izgradnje, a predstavnici investitora iz Hrvatskih voda, voditeljica ispostave u Splitu Kristina Kuzmanić i inž. Damir Radović, potvrdili su da će se kanal graditi do 1. lipnja u dužini od 70 metara. Dogovoru je bio nazočan i načelnik općine Tihomir Marinković.
Za radove na kanalu oborinskih voda od teniskog centra do kampa Kanun čekaju se projekti, ali zbog skorog početka turističke sezone ne treba očekivati da će se nešto raditi tek na jesen. (j.e.)

(140) objavljeno  29. 03. 17. u 23:00 h 

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU …

Kada će se urediti zavoj prema Tenis centru i izgraditi nogostup za pješake? Hoće li se ukloniti biciklističke staze sa šetnice, kako je bilo obećano? Jesu li završeni radovi na nogostupu i ogradi od benzinske postaje do Bilina kuće? Koliko će se smanjiti općinska dotacija za teniske turnire koji su otkazani? Kada će se popločiti prostor ispred Samostanske crkve?
To su neka od pitanja koja su vijećnici uputili načelniku.
Projektanti rotora dobili su zadatak – odgovorio je načelnik – da projektiraju nastavak ceste prema Tenis centru gdje se želi postići veća sigurnost za pješake. Cesta će se širiti sa sjeverne strane, jer su spori i bez rezultata svi dosadašnji dogovori s Bluesun hotelima (vidi sliku).
O biciklističkim stazama brine Turistička zajednica i oni su upoznati s primjedbama Općinskog vijeća.
Još nogostup i ogradni zid nisu uređeni kako je projektom predviđeno. Izvođaču je zadržan dio sredstava do otklanjanja nedostataka.
Za teniske turnire, osim za WTA, Općina nije predvidjela nikakva sredstva. Turistička zajednica je to planirala svojim programom.
Uređenje prostora ispred Samostanske crkve predviđeno je projektom uređenja Spomen parka sa zapadne strane groblja. Taj će se projekt prezentirati na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(139) objavljeno  29. 03. 17. u 22:55 h 

********************


alt


PREZENTACIJA: PONUDE ZA CIKLOTURISTE

Što gosti koji na odmor stižu svojim biciklima očekuju od svojih domaćina i na koji način privatni iznajmljivači mogu poboljšati svoju ponudu – tema je prezentacije koja će se u petak 31. ožujka održati u Domu kulture s početkom u 11 sati. Organizatori su Biciklistički savez SDŽ, Turistička zajednica SDŽ i Turistička zajednica općine Bol.
Nakon 30 minuta prezentacije koju će voditi Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza SDŽ, predviđen je radni sastanak sa iznajmljivačima radi dogovora za dodjelu oznake B&B – Bike & Bed usluge. (j.e.)

(138) objavljeno  29. 03. 17. u 22:50 h  

********************


alt


alt


DOBRO SE DOBRIM VRAĆA

„Za druga“ osnova je mnogih akcija pomaganja i udruživanja pa otuda i naziv - zadruga. Kod nas su članovi Bol poljoprivredne zadruge, na inicijativu Vinka Marinkovića Bumbe, prije 10 godina prihvatila ideju i pomažu onima kojima je ta pomoć potrebita.
- Imali smo do sada 17 akcija u kojima su članovi zadruge pomagali kolegama koji nisu zbog bolesti ili starosti mogli obraditi svoje  vinograde – kaže nam Vinko. – Zadruga također pomogne.  Osigura nam gorivo za strojeve.
U utorak se radilo u vinogradu Matka Cvitanića, a u srijedu je čak sedam traktora bilo angažirano u vinogradu Lovre (Lenjina) Marinkovića. Radili su osim Lenjina još i Matko Ivelić, Vinko Kraljević Oko, Vinko Marinković Bumba, Mate Petrić, Jakša Cvitanić Borovina, sve članovi bolske zadruge, a priključio im se i Ivo Eterović. Od pomoći je bio i Davor Marinković, dok su za roštilj bili zaduženi Rajko Šćepanović i Jozo Bezmalinović. Na marendu su pozvali rukovodstvo Zadruge, upravitelja Ivicu Vlahovića i administratoricu Fanika Klisović.
- Bilo bi dobro da ovom praksom pomaganja nastave naši mlađi zadrugari – mišljenja je Vinko Marinković Bumba. (j.e.)

(137) objavljeno  29. 03. 17. u 22:45 h 

********************


alt


PONOVNO CVIJEĆE NA PAZARU

Nakon dva tjedna ponovno se isti prodavač cvjetnih sadnica vraća u Bol. U četvrtak će ljubitelji cvijeće cijeli dan moći izabrati i kupiti nešto lijepo za svoj vrt. Prošli put je na bolskoj tržnici, zbog cvijeća, bilo izuzetno živo pa je prilika ovog četvrtka za novu nabavu.

(136) objavljeno  29. 03. 17. u 22:40 h 

********************


alt


BLMN: DESETA POBJEDA

MNK Bol u srijedu je u Supetru zabilježio desetu pobjedu u natjecanju u Bračkoj ligi malog nogometa (BLMN): Bol – Sutivan 10:2. Visoka i uvjerljiva pobjeda rezultat je razlike u kvaliteti i ozbiljnijem pristupu od strane Boljana.
MNK Bol ostaje i dalje na petom mjestu na tablici BLMN. (j.e.)

(135) objavljeno  29. 03. 17. u 22:35 h    srijeda, 29. 03. 2017.     ********************


alt


KATAMARAN DVA PUTA DNEVNO

Komercijalna izletnička linija katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag uvodi se i drugo ljeto, ove godine nešto ranije – od 9. lipnja. Novost je što katamaran po dolasku u Bol nastavlja za Split, a ne za Makarsku kako je ranije bilo najavljeno. To znači da će se iz Bola do Splita i natrag, od 9. lipnja do 18. rujna moći putovati dva puta dnevno: redovnom linijom u 6.25, a izletničkom u 11.40 sati. Povratak u Bol je, nakon 3.15 sati boravka u Splitu, u 15.45 ili redovnom linijom u 16.30 sati.
Na izletničkoj liniji nema popusta, a cijena karte u jednom pravcu je 70 kuna.
Neslužbeno saznajemo da će na liniji Dubrovnik – Split i natrag ploviti katamaran Vida. (j.e.)

(134) objavljeno  28. 03. 17. u 22:35 h 

********************


alt


alt


SLETIO PRVI AVION IZ ZAGREBA

Na aerodromu Brač u utorak je sletio, prvi put ove godine, avion iz Zagreba. Doputovalo je pet putnika kojima je dobrodošlicu po izlasku iz aviona poželio direktor TZO Bol Markito Marinković. Uručio im je prigodne suvenire: maramicu za brisanje naočala i bajamu na kojima je naslikan odnosno nacrtan Zlatni rat.

Avion se u 14.05 sati sa dva putnika vratio u Zagreb.

Prema ljetnom redu letenja avionska veza između Zagreba i Brača bit će svakog utorka i subote do 28. listopada. (j.e.)

(133) objavljeno  28. 03. 17. u 22:30 h  

******************** alt


PAUK SLUŽBA, NERAZVRSTANE CESTE, PARKIRALIŠTA

Vijećnici su na 2. ovogodišnjoj sjednici (27. ožujka) usvojili prijedlog  dopune Odluke o komunalnim djelatnostima po kojoj je moguće, na temelju raspisane koncesije, obavljati i djelatnost uklanjanja i blokiranja nepropisno parkiranih automobila. To praktično znači pripremu za uvođenje pauk službe.
*****
Također je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dopunjen popis nerazvrstanih cesta na području Općine. Dosadašnja odluka je iz 2012. Gdje su nabrojene sve ulice unutar građevinske zone. Sada je to dopunjeno sa 18 novih nerazvrstanih cesta gdje spadaju šumske staze, biciklističke i pješačke staze, protupožarne staze i slično izvan građevinske zone. Ova dopuna kao i ustroj elektronske baze svih cesta, kao preduvjet za evidentiranje cesta kao vlasništvo Općine Bol.
*****
Dopunjena je Odluka o parkiranju, po kojoj stanari plaćaju parkiranje po povlaštenoj cijeni na Rudini, Velom mostu, Loži i kod Vrtića i to tisuću kuna za cijelu godinu, a pravne osobe i obrtnici 2.400 kn godišnje po parkirnom mjestu.
Ukoliko ostane slobodnih mjesta, koja su predviđena za parkiranje po povlaštenim cijenama, može se ponuditi domaćinstvima za njihove goste ali po cijeni od 4.000 kn za svaku kalendarsku godinu. (j.e.)

Sutra: ostale odluke Općinskog vijeća.

(132) objavljeno  28. 03. 17. u 22:25 h  

********************


alt


PRIJAVE VIKENDICA DO 31. OŽUJKA!

Sve pravne i fizičke osobe koje u Bolu imaju kuće za odmor (vikendice i apartmani), a obveznici su poreza na kuće za odmor, moraju se javiti Ispostavi Porezne uprave u Supetru do 31. ožujka radi utvrđivanja poreza za 2017. godinu. To su obvezni učiniti novi vlasnici, zatim svi oni koji imaju promjena u površini objekta od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. te vlasnici novoizgrađenih kuća. Tko to ne učini može očekivati kaznu od 2.000 do 25.000 kuna.
Obrazci za prijavu mogu se dobiti besplatno u Ispostavi Porezne uprave u Supetru.
Nije tajna da u mnogim mjestima, a Bol nije iznimka, ima onih koji ne prijavljuju svoje vikendice, ali ih redovno koriste pa čak i iznajmljuju. Malo je čudno da se za neke ne zna tko su vlasnici niti adresa stanovanja. Neki pak žive u inozemstvu. Međutim, uredno imaju priključak na vodu i struju. Gdje im se šalju računi, a možda ni to ne plaćaju? Porez na vikendice je prihod općine. (j.e.)

(131) objavljeno  28. 03. 17. u 22:20 h 

********************


alt


KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA

Jedinstveni upravni odjel Općine Bol objavio je 27. ožujka Oglas o zaprimanju zahtjeva za korištenje pomorskog dobra za 2017. godinu. Uz zahtjev, taksiran sa 70 kn državnih biljega, treba priložiti i određene dokaze. Najvažnija je potvrda da tražitelj nema dugovanja prema Općini, Grabovom ratu i drugim općinskim ustanovama.
Ako se za istu lokaciju javi više zainteresiranih, prednost ima dosadašnji korisnik.
Nije određen rok za podnošenje zahtjeva, ali se preporuča to učiniti što ranije. (j.e.)

Tekst Oglasa objavljen je u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(130) objavljeno  28. 03. 17. u 22:15 h 

********************


alt


alt


BOR ĆE SE UKLONITI!

Udruga za bolji Bol svojim pismom, kojeg potpisuje Ana Marija Botteri Peruzović, zatražila je od Općine i Općinskog vijeća da se ne uklanja stoljetni bor na mjesnom groblju: „Radi se o predivnom spomeniku prirode, jednom od najstarijih na području Bola, a lokacija na kojoj se nalazi iznimno doprinosi njegovoj važnosti. Naime, njegovim uklanjanjem stvorila bi se nenadoknadiva šteta i osiromašenje jedne od najljepših vizura Bola …“
Direktor komunalnog poduzeća „Grabov rat“ Mirko Perić izvijestio je vijećnike o stručnom izvidu dviju specijaliziranih tvrtki iz Splita i njihovom mišljenju da za spomenuti bor – nema spasa. Zbog opasnost od rušenja, moguće štete, a i ugroženosti ljudi koji dolaze na groblje, bor treba što prije ukloniti.
Vijećnici su prihvatili informaciju „Grabovog rata“! (j.e.)

(129) objavljeno  28. 03. 17. u 22:10 h 

********************


alt


BLMN: SUTIVAN – MNK BOL

Srijeda je rezervirana za utakmice Bračke lige malog nogometa. MNK Bol, koji je na 5. mjestu sa 28 bodova (9 pobjeda) igra protiv Sutivana, koji je posljednjeg na tablici sa samo 10 bodova (3 pobjede).
Susret Sutivan – MNK Bol na rasporedu je u 17.50 sati, a igra se u sportskoj dvorani u Supetru.
Borbu za vrh vode samo dva kluba. Vodeći MNK Supetar ima 40, a drugoplasirani Young Boys 39 bodova. (j.e.)

(128) objavljeno  28. 03. 17. u 22:05 h 

********************


alt


SNIMANJE SPOTA U BOLU

Producenti instrumentalnog dua 2CELLOSA, violončelista Luke Šulića i Stjepana Hausera, tražili su, a Općina odobrila, snimanje njihovog najnovijeg spota u Bolu, najviše na plaži Zlatni rat. Snimanje je planirano za iduću nedjelju, 2. travnja.
Poznata je svjetska popularnost ove dvojice glazbenika koji surađuju od 2011. a dokazali su se svojim šansonama, rock pop i klasičnom glazbom.
Osim slušanja glazbe mnogima će biti drago i gledati kadrove bolske plaže i drugih prirodnih ljepota kojima Bol obiluje. (j.e.)

(127) objavljeno  28. 03. 17. u 22:00 h utorak, 28. 03. 2017.     ********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O BUCI, PROMETU …

Sjednica Općinskog vijeća, koja je počela sa 9, a završila sa jednim članom manje, raspravljala je i donosila odluke 2 sata i 15 minuta.
Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je na početku sjednice, kao obično, o aktivnostima između dvije sjednice, ali i drugim aktualnosti  te odgovarao na pitanja vijećnika. Saznali smo da se Grabov rat samostalno javio na natječaj za koncesiju na plažu Zlatni rat, a da će otvaranje ponuda biti u četvrtak u 13 sati. Vjeruje se da će Grabov rat na Zlatnom ratu ostati i idućih 15 godina, ali ako bude drugačije, Općina će se žaliti na odluku Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.
Nadalje, saznali smo da će od 1. travnja biti uspostavljen ljetni prometni režim, jer se otvara prvi hotel, a to znači da će rivom moći voziti samo vozila s dozvolom. Uz rampu kod autobusne postaje, za više reda zadužen je i prometni redar koji sada može izricati i novčane kazne za nepropisno parkirana vozila.
Zbog buke od glazbe na otvorenom utrošeno je 35 minuta. Bilo je više prijedloga, a usvojeno je da se na otvorenom može svirati do jedan sat iza ponoći, a do 2 sata utišati glazbu do 40 decibela. Zbog ove točke, očito nezadovoljan, ishodom glasovanja, sa sjednice je u 21.05 sati otišao vijećnik Srećko Karmelić.
U ovom prvom izvještaju izvijestimo da su vijećnici prihvatili traženje Taverne Riva za proširenje zatvorenog prostora na Balauštri, a pizzeriji Yolo natkrivanje prostora za četiri stola uz sadašnji prostor pizzerije na Studencu.
Opširnije o ovim temama i još nekim odlukama Općinskog vijeća u Bolskoj kronici u srijedu. (j.e.)

(126) objavljeno  28. 03. 17. u 00:50 h 

********************


alt


SJEĆANJA: 10 GODINA OD RASTANKA

Već 10 godina je prošlo otkako smo se oprostiti od Vinka Gratellija, koji je umro 30. ožujka u Beču (Austrija), ali je sahranjen na bolskom groblju. Bio je to povod da njegovi prijatelji, članovi Rotary kluba Brač, posjete zajedno s njegovom suprugom Kristinom, njegov grob, polože cvijeće i zapale svijeću. O Vinkovoj aktivnosti kao osnivača Rotary kluba Brač govorio je aktualni predsjednik Markito Marinković. (j.e.)

(125) objavljeno 28. 03. 17. u 00:45 h 

********************


alt


NOVČANE NAGRADE STUDENTIMA I UČENICIMA

Općina će i ove godine isplatiti studentima (39) i srednjoškolcima (5) ukupno 116 tisuća kuna na ime pomoći. Svi koji su se prijavili na raspisani natječaj dobit će novčanu pomoć ovisno o uspjehu, jedino će srednjoškolci dobiti po tisuću kuna. Isplata će biti, saznali smo od načelnika Tihomira Marinkovića, početkom svibnja, naravno ove godine.
Novčanu pomoć u iznosu od 4.000 kuna dobili su redovni studenti koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa prosjekom ocjena od 4,50 do 5,00:
Neli Bogunović, Paula Tomaš, Mia Petrić, Katarina Džambas, Kristina Gojević, Frano Marinković i Helenka Marinković.
Novčanu pomoć u iznosu od 3.000 kuna dobili su redovni studenti koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa prosjekom ocjena od 3,50 do 4,49:
Marino Bodlović, Iva Jakšić, Mariana Karmelić, Maria Garbajs, Tomislav Radić, Anđela Topalović, Andrej Bačić, Luka Karan, Roberta Jerčić, Ela Jakšić, Jakov Krunić, Karmen Selak, Damir Šerka, Suzana Jakšić, Marin Eterović, Stjepan Čulina ,
Ivana Marić, Doris Ivičević i Adrijana Vrsalović.
Novčanu pomoć u iznosu od 2.000 kuna dobili su redovni studenti koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa prosjekom ocjena do 3,49:
Mirjana Soljačić, Juri Karmelić, Ivana Vodanović, Antonia Matić, Melani Kitić, Ines Stipić, Lucijana Cvitanić, Petra Karmelić, Marija Okić, Ivan Petrić, Marin Buljan, Ivan Karmelić i Leona Kusanović.
Novčanu pomoć u iznosu od 1.000 kuna dobili su srednjoškolci koji se školuju izvan općine u školskim programima kojih nema na području Općine Bol:
Petar Marinković, Lukrecija Jurković, Antonia Grubišić, Stela Marinković i Dora Marinković.

(124) objavljeno  28. 03. 17. u 00:40 h 

********************


alt


OPREZ: PROLJETNA DERATIZACIJA!

Sustavna preventivna deratizacija na području općine Bol izvest će se ovog utorka (28. ožujka). Radnici splitskog „Ciana“ postavljat će parafinizirane mamce u stambene i druge objekte te okoliš. Prošle godine se to radilo 26. travnja.
„Cian“ moli za suradnju, ali i oprez. Djeci i domaćim životinjama treba zabraniti pristup zatrovanim mamcima, ne dirati ni premještati mamce, a u slučaju trovanja treba se odmah javiti u ambulantu odnosno veterinarskoj službi. Protuotrov je vitamin K1.
Prvi znaci trovanja javljaju se tek 2 – 3 dana nakon uzimanja velikih doza, a nakon nekoliko tjedana za manje doze. (j.e.)

(123) objavljeno  28. 03. 17. u 00:35 h  

********************


alt


STOP DO SV. LUCIJE

Od srijede do subote mogući su radovi na makadamskoj cesti prema crkvici Sv. Lucije pa će, kako nas je informirao komunalni redar Zdravko Bartulović, tih dana cesta biti zatvorena za promet vozilima. U pitanju su radovi na zamjeni postojećih vodovodnih cijevi i polaganju cijevi za oborinske vode u dužini od 150 metara.
Tijekom utorka znat će se točan početak radova pa ćemo potvrditi i dopuniti ovu informaciju. (j.e.)

(122) objavljeno  28. 03. 17. u 00:30 h 

********************


alt


POZIV ZA ARSENA

Arsenu Kojdiću, za osvojeno prvom mjesto na Dječjem Pričiginu ove godine,  darovala je ravnateljica bolske knjižnice „Hrvatske čitaonice“  Jadranka Nejašmić knjigu „Stakleni dvorac“  Maje Brajko Livaković.
S pobjedničkom pričom „Kokoše“, a i kao glumac u filmu „Zmajevo selo“, Arsen će uveličati premijeru dokumentarnog filma „Brač: kamen i voda“ koji će biti prikazan ovog  utorka, 28. ožujka, s početkom u 18 sati u Gornjem Humcu. (j.n.)

(121) objavljeno  28. 03. 17. u 00:25 h ponedjeljak, 27. 03. 2017.     ********************


alt


ZADNJI DAN ZA KONCESIJU

Ponedjeljak (27. ožujka) je zadnji dan za predaju molbe za koncesiju na plaži Zlatni rat. Na natječaj će zadnjeg dana svoju dokumentaciju u Županiji predati i bolsko komunalno poduzeće „Grabov rat“, dosadašnji koncesionar na plaži.
Županijsko povjerenstvo u roku od tri dana treba pregledati pristigle zahtjeve i predložiti Skupštini SDŽ tko bi trebao biti koncesionar na Zlatnom ratu idućih 15 godina. (j.e.)

(120) objavljeno  26. 03. 17. u 21:50 h 

********************


alt


BOLSKI BALETANI U HNK-a

Dio polaznika Baletnog studija Centra za kulturu Bol zatekli smo prošle subote ispred zgrade HNK Split. Razlog je posjeta baletnoj predstavi La Sylphide.
Malo odrasliji bolski plesači barem dvaput godišnje pogledaju baletne profesionalce u kazalištu, a na završnoj predstavi u Bolu već im godinama dolaze baletni prvaci.
Poseban je zvjezdani status ispred kazališta zasluženo uživao i jedini muški polaznik bolskoga studija, Arsen Kojdić, veliki pobjednik Dječjeg Pričigina. (i.b.i.)

(119) objavljeno  26. 03. 17. u 21:45 h 

********************


alt


PREMIJERA: „BRAČ: KAMEN I VODA“

Nakon snimljenih filmova „BookBol“ i „Zmajevo selo“, ravnateljica Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i akad. filmski i tv. snimatelj i redatelj Šime Strikoman nastavljaju suradnju.
Ovog utorka, 28. ožujka, s početkom u 19 sati, u Sali u Gornjem Humcu bit će premijerno prikazan kratki dokumentarni film „Brač: kamen i voda“.
Materijal za film snimljen je na istoimenoj izložbi prošloga ljeta na bolskoj šetnici i na lokalitetu Lokve (Podbrkata) kod Gornjeg Humca u suradnji s Osnovnom školom Pučišća. (j.n.)

(118) objavljeno  26. 03. 17. u 21:40 h 

********************


alt

MNK "TAVERNA Riva": dogovor taktike


alt

Nekad su igrali zajedno, a sada vode dvije protivničke ekipe: Marinko Botica (Taverna) i Matko Ivelić (Marinero)


BOLSKA LIGA: NEIZVJESNO I UZBUDLJIVO

Prijetili su oblaci i najava meteorologa da bi moglo biti i kiše, ali kada je u nedjelju na Poljani počelo natjecanje, granulo je i sunce. Ponovo je bilo mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti. U velikom žaru borbe bilo je i malo oštrijih startova, pa organizatori mole igrače na više pažnje i manje grubosti.
Rezultati II. kola: BIG BLUE/RANČ – LOŽA/DALMATINO 1:0, MARINERO – TAVERNA RIVA 4:3 (0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 4:2, 4:3).


Nakon odigranog drugog kola zamolili smo za komentar organizatora natjecanja Boška Boticu:
-  Ekipe su izjednačene i igra se vrlo dobar nogomet na Poljani, sto se vidi i po rezultatima. Tenzije su u određenom trenutku i velike, ali to je i normalno jer svatko hoće pobijediti. Samo što u svoj toj želji moramo pripaziti jedni na druge (koliko je moguće) da svedemo mogućnost ozlijede na minimum. Na početku lige je dogovoreno da sve ekipe daju suce u utakmici kad ne igraju, pa bi bilo dobro da se drže tog dogovora. Jer ako ne bude sudaca, određena ekipa će se sankcionirati sa oduzimanjem bodova. Činjenica je da u svakoj ekipi ima po par vrlo dobrih sudaca, a i onih koji su voljni naučiti. Suci nam nisu profesionalci i moramo im svojim ponašanjem pomoći, a to jedino možemo sa što manje prigovora. Od sljedećeg kola će biti naputak sucima da što više sankcioniraju prigovore i nesportska ponašanja, a komisija će ovisno o nesportskom ponašanju čak i suspendirati pojedinca na par utakmica ili u ekstremnoj situaciji zabraniti sudjelovanje u bolskoj ligi.


alt

(117) objavljeno  26. 03. 17. u 21:35 h  

********************


alt

Tri tjedna pauze za MNK Bol i braću Mikulić


PAUZA ZA I. SPLITSKU LIGU

Dva se ponedjeljka (27. ožujka i 3. travnja) neće igrati mali nogomet na splitskim Gripama. Zbog zauzetosti dvorane MNK Bol natjecanje nastavlja 10. travnja utakmicom 21. kola kada će igrati protiv trenutno drugoplasirane ekipe LCM Python. MNK Bol je osmi sa 24 boda. (j.e.)

(116) objavljeno  26. 03. 17. u 21:30 h  

********************


alt

Arsen Kojdić pobjednik Dječjeg Pričigina, učenik III. razreda OŠ (razrednica Branka Šesnić)


PRIČIGIN U NAŠOJ VIDEOTECI

U našoj rubrici VIDEOTEKA uvrstili smo novi dokumentarni film. Snimatelj Željko Koceić snimio je u subotu, 25. ožujka nastup Arsena Kojdića, učenika III. razreda Osnovne škole, na Dječjem Pričiginu. Od 40-ak pristiglih priloga, odabrano je za finale 10 među kojima je bio i Arsenov. Povjerenstvo Dječjeg Pričigina proglasilo je Arsena – pobjednikom.
Njegov nastup možete pogledati u snimci (12,31 min.) u Videoteci ili kliknite OVDJE.

(115) objavljeno  26. 03. 17. u 21:25 h 
nedjelja, 26. 03. 2017.     ********************


alt

Tijekom skupštine DVD-a


alt

Vodstvo DVD-a (slijeva) Nikša Bjelobradić, Goran Jekić i Stipe Marinković


IZBORNA SKUPŠTINA DVD BOL

Na izbornoj skupštini DVD-a Bol, 22. po redu, birao se predsjednik Društva, zapovjednik, njegov zamjenik, Upravni  i Nadzorni odbor, Stegovna komisija i delegat za županijsku skupštinu DVD. Na sastanku u subotu bili su i gosti iz DVD Zagreb, s kojima Boljani surađuju od 1996. godine, te po prvi put i predstavnici DVD-a iz Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bolski skup pozdravili su kolege iz Milne, Pučišća i Selaca.
U prošloj godini, napisano je u izvještaju, bolski su vatrogasci imali 28 intervencija: požar su gasili 20 puta, tri su imali tehničke intervencije, a pet puta su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija i šahti. Po dva puta su gasili požare u Nerežišćima, Pražnicama i Milni, a jednom u Selcima.
Članovi DVD-a  autocisternama su prevezli i 1378 kubika vode u Nerežišća i po Bolu, prali su javne površine, a tijekom 2016. prevozili su jednom tjedno putnike na relaciji Murvica – Bol – Murvica.
DVD Bol ima 54 člana, a na skupštini u subotu došlo ih je 43.
Za predsjednika Društva bila su dva kandidata, a tajnim je glasovanjem izabran je Goran Jekić. Zapovjednik ostaje i iduće četiri godine Nikša Bjelobradić, dok je tajnim glasovanjem za njegovog zamjenika ponovno izabran Stipe Marinković.
U Upravnom odboru su Robert Bošnjak, Zoran Karninčić, Stipe Marinković, Tihomir Marinković, Domagoj Marinković i Andrej Jugović. U Nadzornom su odboru izabrani Petar Škrbić, Jakov Okmažić i Ljubo Brizić, dok su u Stegovnoj komisiji Dragutin Kale, Jozo Bošnjak i Joško Marinković (Igora).
Na županijskoj skupštini DVD-a bolski delegat bit će Nikša Bjelobradić.
Prigodnim riječima obratili su se skupštinarima gosti iz bračkih DVD-a, zatim iz Zagreba i Otoka, a skup je pozdravio i bolski načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(114) objavljeno  25. 03. 17. u 23:25 h 

********************


alt


alt


SUBOTNJI POŽARI IZNAD BOLA

U predjelu Sarbunar, ispod ceste Bol – G. Humac, u subotu je iza podneva gorilo pa su morali intervenirati i vatrogasci. U 12.20 im je dojavljeno da gori nisko raslinje, brnistra, ali i maslinik, pa su na mjestu požarišta došla tri vozila i deset vatrogasaca. Prijetila je opasnost i nekim poljskim kućicama.
Uzrok požara, kao i mnogo puta do sada, nije (još) poznat.
Vatrogasci su zbog intervencije ostali bez ručka, ali nisu u miru (nakon skupštine) mogli ni večerati u restoranu „Ranč“. U 22.10 im je javljeno da opet gori, nedaleko podnevnog požarišta, ali sada sa sjeverne strane ceste, bliže Bolu. Srećom, vatra je brzo ugašena. (j.e.)

(113) objavljeno  25. 03. 17. u 23:20 h 

********************


alt

Tijekom nastupa u Splitu


alt

Arsen Kojdić s učiteljicom Brankom Šesnić


PRIČIGIN: ARSEN JE NAJBOLJI!

Na subotnjem natjecanju Dječjeg Pričigina, pričanju na zavičajnom govoru, pobijedio je Arsen Kojdić, učenik III. razreda bolske Osnovne škole pričom „Kokoške“. Radost zbog pobjede, u konkurenciji desetorice osnovaca iz naše županije, s Arsenom su podijelili učiteljica i mentorica Branka Šesnić, roditelji, ali i brojni prijatelji u gledalištu Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu.
Arsenova priča i sve koje su pristigle bit će objavljene u knjizi koju će dobiti na poklon. Naš portal će tijekom ponedjeljka u Videoteci objaviti snimku Arsenovog nastupa u Pričiginu. (j.e.)

(112) objavljeno  25. 03. 17. u 23:15 h 
subota, 25. 03. 2017.     ********************


alt


alt


BOL TREBA UPRAVLJATI SVOJIM PLAŽAMA

Lokalna zajednica treba upravljati svojim prirodnim potencijalima kakav je najnoviji primjer s plažom Zlatni rat – bio bi osnovni zaključak sa tribine koju je u petak navečer sazvala „grupa zabrinutih mještana“. U Galeriji Doma kulture za sve zainteresirane nije bilo mjesta, pa nam se čini da su ovakvi skupovi dobro došli i šteta što ih nema više i češće.
Uz voditelja i organizatora Stanka Marinkovića bili su u „radnom predsjedništvu“ prof. Ivo Šimunović, Matko Jakšić – Čumeta, Miljenko Kardum i Petar Ivulić.
-    Vjerujem u sve ono o čemu sam govorio o turizmu, bračkom aerodromu, žičari na Vidovoj gori … - rekao je prof. Ivo Šimunović. – Ovdje u Bolu uspon turizma počeo je s Kažimirom Cukrom, ali sada više nema zajedništva, povukli ste se sami u sebe, u svoje kuće i apartmane. Cijene su sve niže, sezona sve kraća, a zarada sve manja. Vi ste se povlačili, a drugi su vam se uvlačili. Kada bi bili ujedinjeni, bili bi jači od kapitala. Netko će vam drugi upravljati Bolom, a ne samo plažama.
Čuli su prisutni i o sličnim problemima koje ima Supetar, ali treba nastojati da županija prepusti odlučivanje i upravljanje plažama lokalnoj zajednici. Oni u Istri su učinili i dobili više od onih u drugim dijelovima Jadrana.
Kritike je bilo i na račun udruga koje čine vrlo malo ili ništa, posebno Udruga privatnih iznajmljivača.
Politika hotelskih kuća sa all inclusivom pogubna je za lokalnu zajednicu, ali se na to može odgovoriti – čulo se na tribini – ne dozvoliti hotelima da koriste javne prostore u mjestu. Na plažu Zlatni rat treba ograničiti broj posjetitelja, ali urediti i obogati druge plaže u Bolu …
Sastanak je nakon 70 minuta završen uz napomenu da će uskoro biti organizirana nova tribina na temu razvoja turizma u Bolu. (j.e.)

(111) objavljeno  24. 03. 17. u 23:30 h  

********************


alt


DARIVANJE KRVI 3. TRAVNJA

Dva se puta godišnje u Bolu organizira akcija dragovoljnog darivanja krvi, u proljeće i u jesen. U planu je da izborna skupština DDK-a bude 31. ožujka (petak), a darivanje krvi u ponedjeljak 3. travnja. (j.e.)

(110) objavljeno  24. 03. 17. u 23:25 h 

********************


alt


alt


BOL U MAGLI

Nesvakidašnja meteorološka pojava tijekom petka ujutro: kalig uokolo Bola. Riječ kalig potječe od talijanskog calligo: sumaglica, izmaglica, magla … Sličnu pojavu imali smo prošle godine, čak dva dana, 3. i 4. travnja.
Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Na moru će u subotu – kažu meteorolozi - prevladavati sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Najviša dnevna temperatura će se penjati i do 20 stupnjeva.
U noći sa subote na nedjelju na Jadranu bi trebalo doći do naoblake, a koja će rezultirati pljuskovima u nedjelju. Obilna kiša koja se očekuje u nedjelju poslijepodne maksimalnu dnevnu temperaturu trebala bi spustiti do 15 stupnjeva.

(109) objavljeno  24. 03. 17. u 23:20 h  

********************


alt


MALI NOGOMET: U NEDJELJU II. KOLO

Ove nedjelje (26. ožujka) na Poljani se igra drugo kolo Bolske lige malog nogometa. Ne bude li problema s vremenskim (ne)prilikama u 14.30 sati igrat će LOŽA/DALMATINO – BIG BLUE/RANČ, a u 15.30 sati TAVERNA - MARINERO.
Sportsko društvo apelira na igrače i posjetitelje da iza sebe skupe smeće (uključujući i opuške), te se zabranjuje pušenje na terenu sa umjetnom travom i na klupi za rezervne igrače. (j.e.)

(108) objavljeno  24. 03. 17. u 23:15 h  
petak, 24. 03. 2017.     ********************


alt


KRENUO BRAČ 500+

Potpisivanjem društvenog ugovora o osnivanju trgovačkog društva Brač 500+ d.o.o. počela je realizacija zajedničkog projekta Općine Bol, tvrtke Hoteli Zlatni rat d.d. i Orbico d.o.o. U četvrtak su kod javnog bilježnika dokumente potpisali u ime Općine Bol načelnik Tihomir Marinković, u ime Hotela „Zlatni rat“ d.d. Dino Sokol, a u ime Orbica Mirjana Nižetić (na slici).
Novoosnovana tvrtka imat će sjedište u Bolu, a dužnost direktora obnašat će Dino Sokol. Osnovni im je zadatak priprema izgradnje žičare Bol – Vidova gora, ali i  realizacija drugih razvojnih projekata na bračkoj visoravni iznad 500 metara nadmorske visine, zbog čega je i nova tvrtka dobila ime: Brač 500+ d.o.o.
Osim dosadašnja tri osnivača, vjeruje se da će se u realizaciji projekata vezanih za Vidovu goru priključiti i susjedne općine. (j.e.)

(107) objavljeno  23. 03. 17. u 22:20 h 

********************


alt


PROTUPOŽARNA ZAŠTITA

Već mjesec dana radnici „Grabovog rata“ čiste šumski dio uokolo plaže Zlatni rat kao mjeru zaštite od mogućeg požara. Uklanja se nisko raslinje ali i borove grane koje su osušene ili su preblizu zemlje. Zbog velikog broja gostiju koji prolazi ili se zadržavaju na tom prostoru, uvijek prijeti opasnost od požara što bi imalo nesagledive posljedice za područje oko plaže i za samu plažu. (j.e.)

(106) objavljeno  23. 03. 17. u 22:15 h 

********************


alt


ARSEN IDE NA PRIČIGIN

Deset odabranih priča učenici će u subotu u Splitu, u gradskoj knjižnici Marko  Marulić, ispričati i to na narječju užeg zavičaja. Među desetoricom odabranih osnovaca je i Arsen Kojdić, učenik III. razreda Osnovne škole u Bolu koji s roditeljima živi u obližnjoj Murvici.
Na subotnjem dječjem Pričiginu uz Arsena Kojdića bit će njegova učiteljica Branka Šesnić, ali neće nedostajati ni navijača iz Bola i Murvice. (j.e.)

(105) objavljeno  23. 03. 17. u 22:10 h 

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: UVODI SE PAUK SLUŽBA

Za ponedjeljak 27. ožujka predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar  sazvao je drugu ovogodišnju sjednicu, vjerojatno i predzadnju u ovom sazivu, a prije skorašnjih izbora. Na dnevnom redu je Odluka o zaštiti od buke, Odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih lista, Odluka o plaći i drugim pravima načelnika i njegovog zamjenika, Odluka o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju koncesija, Odluka o nerazvrstanim cestama, izmjene i dopune Odluke o autotaksi prijevozu, izmjene i dopune Odluke o parkiranju, Odluka o uvjetima držanja pasa i mačaka kao i drugih kućnih ljubimaca te molbe i zahtjevi koji su pristigli za odlučivanje.
Najzanimljivija će svakako biti rasprava i odluka o uvođenju pauk službe u Bolu zbog sve većeg broja vozila, posebno u turističkoj sezoni, čiji vozači ne poštuju prometne znakove. (j.e.)

(104) objavljeno 23. 03. 17. u 22:05 h 

********************


alt


BLAGDAN BLAGOVIJESTI

Povodom blagdana Blagovijesti, Marijina legija objavljuje, da će se svečano bogoslužje održati u subotu 25. ožujka u 15 sati u crkvi Gospe od Karmela.
Bogoslužje će predvoditi duhovnik Marijine legije o. Damir Šokić.
Djelatni članovi i Prezidij „Kraljice Svih Svetih“ organiziraju nakon mise zajedničko druženje uz zakusku u župnoj dvorani.
*****
Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo (lat. Annuntiatio) katolička je svetkovina u spomen na događaj, kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji, da će začeti Isusa po Duhu Svetom.
Blagovijest se slavi 25. ožujka, 9 mjeseci prije Božića. Riječ je staroslavenskog porijekla i znači dobra, lijepa vijest. Prema Bibliji, arkanđeo Gabrijel navijestio je Mariji, da će začeti Sina Božjega po Duhu Svetome. Dogodilo se to u Nazaretu, u vrijeme kada je Marija bila zaručena s Josipom, ali još nisu zajedno živjeli. Arkanđeo joj se na početku obratio riječima: „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom”, što je postalo početak molitve „Zdravo Marijo”. Marija je prihvatila Božji naum riječima: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!”.

(103) objavljeno  23. 03. 17. u 22:00 h  
četvrtak, 23. 03. 2017.     ********************


alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Već godinama, zadnje nedjelje u ožujku, počinje ljetno računanje vremena. Ove godine je to u nedjelju 26. ožujka kada se kazaljke na satu u 2 sata pomiču za jedan sat unaprijed. Zbog toga će se u nedjelju spavati jedan sat kraće.
Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila od nedjelje prestaje obveza vožnje danju s upaljenim svjetlima, ali izuzetak od tog pravila su mopedi i motocikli.
Ljetno računanje vremena ove godine završava 29. listopada (zadnje nedjelje u listopadu) kada se kazaljke vraćaju za jedan sat unatrag. (j.e.)

(102) objavljeno  22. 03. 17. u 21:30 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat u objektivu Borisa Kragića


TRIBINA ZABRINUTIH MJEŠTANA

Za petak (24. ožujka) u Domu kulture organizira se Tribina, a tema je „prekritičke točke za budući razvoj turizma u Bolu (plaža Zlatni rat, Vidova gora …)“. Gosti na tribini bit će prof. Ivo Šimunović, Miljenko Kardum, Matko Jakšić – Čumeta i Petar Ivulić. Voditelj je Stanko Marinković.
Kao organizator tribine u pozivu je navedeno: Grupa zabrinutih mještana Bola.
Početak tribine je u 18 sati. (j.e.)

(101) objavljeno  22. 03. 17. u 21:25 h 

********************


alt


UNISPORT ŠKOLA KOŠARKE

Splitski sveučilišni sportski savez  u suradnji sa Košarkaškim klubom “Brač” kroz projekt Unisport škole višestranog razvoja i identifikacije talenata, kreće sa Unisport školom košarke za sve zainteresirane djevojčice i dječake od prvog do osmog razreda Osnovne škole u Bolu.
Unisport škola košarke namijenjena je svim zainteresiranim mladim košarkaškim entuzijastima, dječacima i djevojčicama u dobi od 6 do 14 godina, bez potrebe za prethodnim košarkaškim znanjem.
Treninzi će se održavati na Poljani ponedjeljkom i četvrtkom u terminima suprotnim od školske nastave.
Prvi prezentacijski trening održati će se u ponedjeljak 03. travnja u 16 sati na sportskom terenu Poljana, na kojem će svi zainteresirani dobiti daljnje informacije o upisima i terminima treninga. (t.b.)

(100) objavljeno  22. 03. 17. u 21:20 h  

********************


alt


BLMN: MNK BOL - CONCORDIA

U srijedu je odigrano kompletno kolo Bračke lige malog nogometa (BLMN). Prema očekivanju MNK Bol je pobijedio supetarsku Concordiu rezultatom 5:4. Golove za Boljane postigli su J. Eterović (2), J. Klarić (2) i A. Karmelić.

(99) objavljeno  22. 03. 17 u 23:00 h  
srijeda, 22. 03. 2017.     ********************


alt


JAVNA RASVJETA BEZ POTPORE

Mnogi, pa i Općina Bol, računaju na financijsku potporu za realizaciju svojih projekata. Na natječaj koji je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja za financiranje programa razvoja otoka, Bol se javio za dobivanje bespovratnih sredstava za izgradnju javne rasvjete u centru mjesta. Međutim, bolski je zahtjev – odbijen ili blaže rečeno – nije prihvaćen. Više sreće imali su Supetar, Pučišća, Postira i Nerežišća.
Za dobivanje bespovratnih sredstava, uz obvezno učešće lokalne zajednice, treba ispuniti određene kriterije i bitan je tzv. indeks razvijenosti. Po mnogim kriterijima Bol spada u razvijene sredine, a sredstva se daju, po onima koji to odlučuju, potrebitijima.
Međutim, treba stalno pratiti pozive za kandidiranje projekata. Trenutno je aktualan javni poziv Ministarstva turizma na kojeg se mogu javiti hoteli, kampovi, marine, OPG … Rok prijava je 10. travnja. Uz vlastito učešće od 40 posto može se dobiti i 60 posto potrebnih sredstava i to – nepovratno. (j.e.)

(98) objavljeno  21. 03. 17. u 22:15 h 

********************


alt


DAN ŠARENIH ČARAPA

Svjetski dan osoba s Down sindromom se u cijelom svijetu obilježava 21. ožujka kroz razne događaje i aktivnosti i prilika je da se upozori i osvijesti javnost o svim teškoćama i preprekama s kojima se još uvijek u Hrvatskoj susreću takve osobe i njihovi roditelji.
U Srednjoj školi Bol su mnogi učenici i nastavnici tog dana obukli šarene ili različite čarape kako bi dali podršku borbi osoba s Down sindromom u prevladavanju brojnih poteškoća koje
stoje na njihovom životnom putu i kako bi zajedno poslali poruku da različitost nije loša. (a.s.)

(97) objavljeno  21. 03. 17. u 22:30 h 

********************


alt


IZLOŽBA IZ KOLEKCIJE BISERKE ROMAC

U Galeriji Doma kulture tijekom ožujka i travnja može se pogledati izložba o Zbirci pisanica i ukrasnih predmeta kolekcionarke tradicijskih i dekorativnih predmeta Biserke Romac. Zbirka obuhvaća ukrasna jaja iz različitih krajeva Hrvatske i iz različitih dijelova svijeta. Pojedini predmeti od umjetničkog i baštinskog su značaja kao materijalizacija prakse tradicijskog oslikavanja i izrade predmeta, dok su drugi predmeti komercijalni kupovni predmeti tvorničke izrade od kulturološkog značaja upisanog kroz sam kontekst nabave i uporabe. Svi oni upotpunjuju priču o svakodnevnim i blagdanskim običajima jedne obitelji kroz gotovo osam desetljeća. Priče koje se vezuju uz svaki pojedini predmet najvažnija su vrijednost ove zbirke. Izložbu je pripremila, a zbirku popisala i sastavila, etnologinja i povjesničarka umjetnosti, Marina Pretković, suradnica Centra za kulturu Bol. (i.b.i.)

(96) objavljeno  21. 03. 17. u 22:10 h 

********************


alt


alt


ZAPOSLENICI „KAŠTILA“ U BARANJI

Djelatnici hotela „Kaštil“ zajedno sa članovima uprave i vlasnicima Mladenom Kušekovićem i Ivanom Ivančićem bili su proteklih dana u Baranji gdje su posjetili podrume vinarija Josić, Gerstmajer, Kalazić, Jakovac i Iločke podrume. Rimljani su Banovu kosu, gdje su baranjski vinogradi, nazivali „Zlatnim brdom“ po zlatnoj kapljici koja je oduvijek tekla iz njenih obronaka.
Edukacijski i radni posjet Baranji bila je prilika i za posjet Vukovaru. Bili su u Dom na Ovčari, obišli vukovarsko groblje i Vodotoranj. (T. Pešutić, foto: M. Grbavac)

(95) objavljeno 21. 03. 17. u 22:05 h 

********************


alt


PREZENTACIJA: PONUDE ZA CIKLOTURISTE   

Mogućnosti razvoja ponude za cikloturiste – tema je prezentacije koja će se održati u drugi petak, 31. ožujka u 11 sati u Domu kulture. Organizatori su Biciklistički savez SDŽ, Turistička zajednica SDŽ i Turistička zajednica općine Bol.
Nakon 30 minuta prezentacije koju će voditi Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza SDŽ, predviđen je radni sastanak sa iznajmljivačima radi dogovora za dodjelu oznake B&B – Bike & Bed usluge. (j.e.)

(94) objavljeno  21. 03. 17. u 22:00 h 

********************


alt


BLMN: BOL - CONCORDIA

Ove srijede (22. ožujka) nastavljaju se utakmice u Bračkoj ligi malog nogometa. MNK Bol u 21.10 sati igra sa ekipom Concordia iz Supetra. Prema dosadašnjim rezultatima MNK Bol je favorit. Na petom je mjestu sa 25 bodova, a Concordia je deveta sa 15 bodova.
Sve utakmice Bračke lige igraju se u sportskoj dvorani u Supetru. (j.e.) 

(93) objavljeno  21. 03. 17. u 21:55 h  
 
utorak, 21. 03. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


FJERA U PODBARJU

Za blagdane sv. Josipa uvijek je u Podbarju posebno svečano. U ožujku je uz to i fjera! Nakon mise koju je predvodio o. Ivo Plenković, obitelj Cvitanić-Bilić, već po tradiciji, pozvala je u svoju kuću vjernike na domjenak. Domaćini su i ove godine bili Željana i Jakša, a pripremljenog jela, kolača, pića i kave bilo je više nego dovoljno.
Dio slavlja i atmosfere u kući domaćina zabilježili smo našom kamerom.
Idući susret u Podbarju je 1. svibnja kada je blagdan sv. Josipa Radnika. Neće biti domjenka, ali će biti procesija sa kipom sv. Josipa. (j.e.)

(92) objavljeno  20. 03. 17. u 22:45 h 

********************


alt


„BERICA“ ANGAŽIRAO POJAČANJE

Na gradilištu rotora na ulazu u Bol, posljednjih se dana radi nešto intenzivnije. Glavni izvođač „Berica“ angažirao je kao podizvođača firmu „Tomislav“ iz Stobreča koja je u Bolu radila 2015. na proširenju Račića.
Već se sasvim jasno vide konture budućeg rotora, a postavljaju se i ivičnjaci (na slici). Gradilište je u ponedjeljak obišao i načelnik općine Tihomir Marinković koga su izvođači uvjeravali da će sve biti gotovo do 1. lipnja. Čak i posađeno cvijeće! (j.e.)

(91) objavljeno 20. 03. 17. u 22:40 h  

********************


alt

Milena Šijan je jedna od četiri Hrvatice koje su se popele na Mount Everest


PREDAVANJE: „VELIČANSTVENA ČETVORKA“

Već smo jednom najavili, a sada ponavljamo i preporučamo predavanje „Veličanstvena četvorka“ u organizaciji Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“. U kino dvorani ovog utorka (21. ožujka) Milena Šijan, prof. biologije i kemije i inž. zaštite okoliša, članica Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog planinarskog društva „Mosor“ i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ iz Splita, govorit će uz film o svom sudjelovanju u dvije ekspedicije na Himalaju: Cho Oyu, himalajsku „Tirkiznu božicu“, 2006. god. i Mount Everest, 2009. godine. Ona je bila među četiri hrabre djevojke koje su se popele na Mt. Everest i time postale prve Hrvatice na krovu svijeta.
Predavanje u kino dvorani počinje u 19 sati.

(90) objavljeno  20. 03. 17. u 22:35 h 

********************


alt


STIGLO NAM JE PROLJEĆE!

U ponedjeljak ujutro stiglo nam je proljeće kada dan i noć traju jednako. Na južnoj je polutci, međutim, počela jesen. Astronomsko će proljeće potrajati do ljetnog solsticija koje nastupa 21. lipnja u 6.24 sata.
Prvog dana proljeća bilo je pretežno sunčan sa iznad prosječnom temperaturom od 18 stupnjeva (u 13 sati), a u Hrvatskoj Kostajnici izmjereno je i 23 stupnja. Temperatura mora je 14 stupnjeva i nije još za kupanje, barem za nas koji živimo uz more.
Ipak ima i onih koji se mnogo ne vesele proljeću. Kod nekih proljeće izaziva umor, ali i razne alergije. (j.e.)

(89) objavljeno  20. 03. 17. u 22:30 h  

********************


alt


SPORT: BOL - KIDAN ŽILE 4:4 (2:2)

U 20. kolu I. splitske lige malog nogometa, Bol i Kidan žile odigrali su 4:4 (2:2). Kretanje rezultata: 0:1, 0:2, 1:2 T. Mikulić, 2:2 T. Mikulić, 2:3, 3:3 T. Mikulić, 4:3 D. Matulić, 4:4.

Nakon neriješenog rezultata Bol ima ukupno 24 boda i na tablici je preskočio Zlatariju Dvornik i sada je osmi. (j.e. - foto: jakša sabbioncello)

(88) objavljeno  20. 03. 17. u 23:45 h   
ponedjeljak, 20. 03. 2017.     ********************


alt

Župni zbor ispred crkve u Bolu prije odlaska u Postira


alt

Nastup bolskog župnog zbora


NASTUP ŽUPNIH ZBOROVA

U Postirima je prošlog petka organiziran nastup župnih zborova: Dola, Sumartina, Supetra, Nerežišća, Milne, Selaca, Sutivana, Pučišća, Gornjeg Humca, Postira te naravno i bolske župe. Posebno je iznenađenje bio nastup okteta svećenika bračkog dekanata. Među njima su bila i dvojica bolskih dominikanaca, padre Ivo i fra Mladen. (i.b.i.)

(87) objavljeno  19. 03. 17. u 21:55 h 

********************


alt


OPET JE GORILO U BOLU

U nedjelju iza podneva morali su intervenirati bolski članovi DVD-a. Zbog pojave vatre u predjelu Nedagonje, istočno od Bola, gorila je makija i nisko raslinje, interveniralo je 13 vatrogasaca sa tri vozila. Izgorjelo je oko tri tisuće kvadratnih metara niskog raslinja, a uzrok požara tek treba utvrditi. Tijekom akcije jedan je vatrogasac zadobio lakše ozlijede, a zbog liječničke pomoći morao je u Supetar.
Iz DVD-a su ponovili upozorenje da oni koji pale vatru u svojim poljima trebaju to prethodno najaviti DVD-u. (j.e.)

(86) objavljeno  19. 03. 17. u 21:50 h 

********************


alt

Fešta u obitelji Cvitanić-Bilić (arhiv)


MISA I FJERA U PODBARJU

Kako je blagdan sv. Josipa ove godine bio u nedjelju, to se euharistijsko slavlje i druge svetkovine odgađaju za ponedjeljak. Zbog toga je misa u crkvici u Podbarju u ponedjeljak u 9 sati. Crkvica Svetog Josipa izgrađena je skoro prije 300 godina (1719.). Mise su dva puta godišnje, za blagdan sv. Josipa i 1. svibnja, kada se održava i procesija.
Nakon mise, jer je u Podbarju taj dan i fjera, svi će vjernici i prijatelji biti pozvani na domjenak kojeg organizira obitelj Cvitanić-Bilić. (j.e.)

(85) objavljeno  19. 03. 17. u 21:45 h  

********************


alt

Danas: donji dio panoa je uklonjen i sada se vide automobili koji dolaze iz pravca Murvice


SVE SE MOŽE …

Informativni pano na ulazu u naselje hotela Bonaca, Elaphusa i Borak, postavljen prošle godine, zaklanjao je vidik vozačima koji su izlazili iz hotela na glavnu cestu. Naime, vrlo je teško bilo uočiti vozila koja su dolazila, s lijeve strane, iz pravca Murvice. Bura u siječnju oštetila je pano pa je uprava Hotela „Zlatni rat“ odlučila to ispraviti i pano je obnovljen bez donjeg dijela.
Sve se može – kad se hoće! (j.e.)

(84) objavljeno  19. 03. 17. u 21:40 h  

********************


alt

MNK MARINERO


alt

MNK LOŽA/RANČ


alt

MNK BIG BLUE/DALMATINO


alt

MNK TAVERNA RIVA


alt

Gledalište na Poljani


POČELA LIGA MALOG NOGOMETA

Prošle je nedjelje službeno otvoreno novouređeno igralište na Poljani sa umjetnom travom, a ove je nedjelje odigrano prvo kolo Bolske lige malog nogometa. Nastupaju četiri ekipe, a igrat će se dvokružno tj. šest nedjelja.
Organizator natjecanja je Sportsko društvo Bol. Prijavljeno je 69 igrača, a utakmice prvog kola pratilo je preko 150 gledatelja.
Rezultati I. kola: Loža/Ranč – Marinero 4:3 (1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3), Taverna Riva – Big Blue/Dalmatino 1:1 (0:1, 1:1).

(83) objavljeno  19. 03. 17. u 21:30 h 

********************


alt


NA GRIPAMA: BOL – KIDAN ŽILE

U velikoj dvorani SC Gripe u Splitu u ponedjeljak, 20. ožujka, igraju se utakmice 20. kola. U 21.45 sati sastaju se Kidan žile i Bol.
Jedna i druga momčad imaju po 23 boda, postigli su jednak broj golova (73), ali ih je Bol primio više (87) nego Kidan žile (81).
Za miran nastavak prvenstva Boljanima je potrebna pobjeda. Sa 5:4 Boljani su pobijedili u 7. kolu (7. studenoga). U ponedjeljak za Bol nema pravo nastupa najbolji strijelac Boško Botica zbog tri žuta kartona. (j.e.)

(82) objavljeno  19. 03. 17. u 21:25 h  
nedjelja, 19. 03. 2017.     ********************


alt


alt


SV. JOSIP U NEDJELJU, FEŠTA U PONEDJELJAK

Svetkovina svetoga Josipa iz Nazareta, Isusova hranitelja i Marijina zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, (1687.) proglasio zaštitnikom Hrvatske.

******
Na blagdan sv. Josipa u Podborju je fjera. Međutim, kako je ove godine to nedjelja, prema običaju od davnina, slavit će se sljedeći dan – u ponedjeljak 20. ožujka. Sveta je misa u tamošnjoj crkvici u 9 sati, a nakon mise obitelj Cvitanić-Bilić uvijek organizira domjenak za vjernike i prijatelje. (j.e.)

(81) objavljeno  18. 03. 17. u 18:40 h 

********************


alt


MALI NOGOMET: POČINJE BOLSKA LIGA

Ove nedjelje (19. ožujka) počinje natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa. Četiri ekipe prijavile su čak 69 igrača. Sportsko društvo Bol, kao organizator natjecanja, nastojalo je igrače rasporediti po ekipama kako bi se postigla ravnomjerna kvaliteta pa će umijeće voditelja biti (možda) presudno za rezultat. MNK Tavernu vodi Marinko Botica, MNK Marinero Matko Ivelić, MNK Loža/Dalmatino Ivica Šćepanović, a MNK Big Blue/Ranč Stipe Karmelić.
Utakmice su nedjeljom na Poljani, a ukupno će se odigrati 6 kola.


Raspored za nedjelju, 19. ožujka:
14:30 sati: MNK Marinero – MNK Loža/Dalmatino
15:30 sati: MNK Taverna – MNK Big Blue/Ranč

(80) objavljeno  18. 03. 17. u 18:35 h 

********************


alt


DOLAZI NAM PROLJEĆE

Nedjelja je zadnji dan zime. U ponedjeljak u 10.28 sati službeno počinje – proljeće. Unatoč službenom datumu početka proljeća, 21. ožujka, koji je upisan u naše kalendare pa i u školske udžbenike i pamćenje generacija učenika, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. ožujka. Iako će razmimoilaženje u pravom i kalendarskom početku proljeća trajati još gotovo stotinu godina, astronomi, koji su po opisu posla zaduženi za računanje vremena, ne smatraju da bi u postojećem kalendaru bilo što trebalo mijenjati. Usklađivanje kalendara na kakav smo navikli s astronomskim proračunima o početku godišnjih doba unijelo bi, kažu, nepotrebnu pomutnju u dobro ustrojen model računanja vremena kakav danas imamo.
– Dogodi se da proljeće može pasti 21. ožujka, ponekad 20. ožujka, a nekad, ali rijetko, čak i 19.ožujka. To će se, na primjer, po našim proračunima dogoditi 2096. godine, kada će proljeće početi čak dva dana prije kalendarskog – objašnjava Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice grada Zagreba.

Astronomski početak godišnjih doba, kažu u Zvjezdarnici, zbog niza drugih proračuna koji su uz to vezani nemoguće je idealno uskladiti s našim kalendarom, i razmimoilaženje će se uvijek osjetiti.
– Činjenica je da našoj djeci u školama proljeće počinje 21. ožujka, a na televiziji čuju nešto drugo, i da su zbog toga zbunjena – priznaje Roša, no kaže kako to ni odraslim laicima nije nimalo jednostavno objasniti.
Iako u udžbenicima proljeće počinje 21. ožujka, hrvatski školarci nisu posve dezinformirani u tom smislu. (Novi list)

(79) objavljeno  18. 03. 17. u 18:30 h 
subota, 18. 03. 2017.     ********************


alt


POZITIVNA OCJENA STUDIJE UTJECAJA NA OKOLIŠ

Studija utjecaja na okoliš izgradnjom na obalnom dijelu Bola pokazala je da se planirani zahvati smatraju prihvatljivim. Rečeno je to na javnom izlaganju, u petak u Domu kulture, gdje je bilo prisutno i dvadesetak Boljana. Izgradnja je inače predviđena u tri faze. Prva je luka za javni promet na Račiću, druga faza predviđa produljenje Velog mosta i uređenje stare luke, a u trećoj bi se fazi radilo od benzinske postaje do Biline kuće.
Osmorica diskutanata rekla su svoje primjedbe i tražili dodatna objašnjenja. Plaši ih mogućnost da ovom izgradnjom ne bude ugrožen Zlatni rat, da će u novoj luci biti buke u noćnim satima, ali i onečišćenja lučkog dijela. Planiranim produženjem Velog mosta, u drugoj fazi, smatraju neki diskutanti, otežava se manevar katamarana, a projektom nije predviđena mogućnost pristajanja trajekta.
Lukobran na novom dijelu luke radio bi se sa morske strane uz pomoć maona.
Sve primjedbe mogu se još do 29. ožujka pismeno dostaviti županijskom Odjelu za komunalne poslove. (j.e.)

(78) objavljeno  17. 03. 17. u 21:10 h 

********************


alt


EDUKACIJA ZA KUHARE

Bolski restorani mogu i ove godine odrediti po jednog svog kuhara koji bi u drugoj polovici travnja otputovao u Zagreb na trodnevnu kuharsku edukaciju  i usavršavanje u hotelima Palace i Esplanade.
Organizator ove edukacije je Turistička zajednica općine Bol koja će participirati u pokriću dijela troškova. Prijave se primaju do 3. travnja u Uredu TZO Bol ili na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(77) objavljeno  17. 03. 17. u 21:05 h   

********************


alt

alt


PLANINARSKI KRIŽNI PUT NA VISU

Ove se godine u našoj biskupiji planinarski križni put organizira na otoku Visu. Polazak je katamaranom u petak 31. ožujka u 15 sati iz Milne do Komiže, a križni put je u subotu (1. travnja), nakon doručka, u 8 sati. Povratak katamaranom planiran je isti dan (u subotu) s dolaskom u Milnu u 19 sati. Besplatno su noćenje i prehrana u Komiži.
Zainteresirani se, nakon mise, trebaju do subote 25. ožujka javiti župniku o. Damiru Šokiću ili o. Ivi Plenkoviću.

*****
Planinarski križni put pripremaju i vode vjernici laici, uz podršku i sudjelovanje predstavnika Crkve. Nije to tek običan hod ili planinarenje, već susret ljudi koji žele proslaviti Gospodina Isusa, a to će se ostvariti kroz molitvu, slušanje i razmišljanje o Riječi Božjoj.
Planinarski križni put kao svoje središnje zbivanje ima euharistije, a za njih se priprema kroz kateheze i meditacije kod postaja.
Planinarski križni put je prilika za upoznati  Lijepu našu, ljude i krajeve, živu Crkvu, kako bi obogaćeni tim iskustvom bili kvalitetniji dio i vlastite župne zajednice.
Planinarski križni put podrazumijeva spremnost prihvatiti sve ono što nosi svaki križni put: žuljeve, bol u nogama i leđima, tvrdi pod, moguću kišu, blato, uspone… Treba se učiti strpljenju, poniznosti, toleranciji, te razvijati kondiciju i ljubav za sve moguće nepredvidljive situacije.

(76) objavljeno  17. 03. 17. u 21:00 h  
petak, 17. 03. 2017.     ********************


alt


BOLJANI KOD ŽUPANA

U četvrtak je župan Zlatko Ževrnja primio delegaciju iz Bola, a tema razgovora je bila davanje koncesije na plaži Zlatni rat. Uz župana, u razgovorima su sudjelovali njegov zamjenik Ante Šošić i pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja. Bol su predstavljali načelnik Tihomir Marinković, pročelnik Upravnog odjela Stipe Karmelić, direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić i dvojica vijećnika Matko Baković (potpredsjednik Vijeća) i Jakov Okmažić, iako su svi vijećnici bili pozvani.
U jednosatnom razgovoru Boljani su iznijeli već poznate i javno objavljene stavove da treba odgoditi donošenje odluke o koncesiji dok se ne izrade Prostorni planovi uređenja područja Zlatni rat i Plan zaštite od požara te da u uvjetima ima mnogo nejasnoća zbog čega nije moguće dati realnu ponudu niti ocijeniti koja će biti najpovoljnija.
Predstavnici SDŽ ponovili su svoje razloge zbog čega se traži koncesija i mišljenje njihove pravne službe da su raspisani uvjeti temeljeni na zakonu.
Svakodnevno ima poziva u županiji onih koji se interesiraju za koncesiju na Zlatnom ratu, ali još nitko nije podnio pismeni zahtjev. Rok je 27. ožujka. (j.e.)

(75) objavljeno  16. 03. 17. u 21:45 h  

********************


alt


LUKA NA RAČIĆU: UTJECAJ NA OKOLIŠ

Ima li izgradnja nove luke na Račiću utjecaja na okoliš? Odgovor je dala Studija koju je izradila tvrtka Oikon iz Zagreba. Na javnom izlaganju ovoga petka, 17. ožujka, bit će u ime izrađivača Fani Kljaković Gašpić, predstavnik Županije Mladen Perišić te projektanti iz splitskih firmi IGH-a i Projectum. Oni će saslušati eventualne primjedbe i odgovarati na pitanja.
Javno izlaganje bit će u Domu kulture od 11 sati. (j.e.)

(74) objavljeno  16. 03. 17. u 21:40 h 

********************


alt


PREDAVANJE: „VELIČANSTVENA ČETVORKA“

Milena Šijan, prof. biologije i kemije i inž. zaštite okoliša, članica Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog planinarskog društva „Mosor“ i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ iz Splita, održat će u utorak, 21. ožujka, s početkom u 19 sati, u kino dvorani, predavanje uz film o svom sudjelovanju u dvije ekspedicije na Himalaju: Cho Oyu, himalajsku „Tirkiznu božicu“, 2006. god. i Mount Everest, 2009. god.
Ona je bila među četiri hrabre djevojke koje su se popele na Mt. Everest i time postale prve Hrvatice na krovu svijeta. (j.n.)

(74) objavljeno  16. 03. 17. u 21:35 h 

********************


alt


POZIV IZ UREDA TZO

U tijeku su pripreme za izdavanje informativne knjižice koja se tiska na hrvatskom i više stranih jezika. U sredini su tzv. žute stranice na kojima su važniji telefoni, nazivi restorana, pizzeria, hotela, putničkih agencija, trgovina, caffe barova …
Zbog točnosti podataka, jer svake godine ima nekih izmjena i dopuna, iz Ureda Turističke zajednice mole sve one koji imaju nekih promjena da se jave u idućih 8 dana. Do kraja mjeseca knjižica ide u tisak i kasnije je nemoguće bilo što ispraviti. Objava podataka je besplatna.

(72) objavljeno  16. 03. 17. u 21:30 h

********************  


alt


POČINJE BOLSKA LIGA MALOG NOGOMETA

U organizaciji Sportskog društva Bol u nedjelju počinje Bolska liga malog nogometa. Igrat će se naravno na Poljani na novouređenom igralištu s umjetnom travom. Nastupit će četiri ekipe, a uz četiri voditelja prijavilo se čak 69 igrača.
Na osnovi prijava određeni su i sastavi ekipa jer se nastojalo da sve četiri momčadi budu podjednakih kvaliteta. Evo i njihovih imena. Ukoliko je nečije ime pogrešno napisano treba to javiti Bošku Botici, organizatoru ovog natjecanja.


MNK TAVERNA RIVA
Voditelj: Marinko Botica, igrači: Jurica Eterović, Jure Klarić, Đani Kusanović, Lovre Baković, Marjan Marjanović, Pero Šćepanović, Antonio Biliš, Hrvoje Eterović, Josip Niđo Eterović, Mikula Eterović, Lovre Eterović, Nikola Cvitanić, Domagoj Ivelić, Tomi Fabjanović, Domagoj Marinković i Dinko Marinković.


MNK LOŽA/DALMATINO
Voditelj: Ivica Šćepanović, igrači: Branimir Klarić, Matej Bodlović, Zoran Buktenica, Ante Selak, Nikola Bodlović, Josip Bačić, Josip Galić, Vice Trutanić, Ivan Kaštelan, Drago Eterović, Ivica Pavišić, Alen Neimarlija, Pravdan Katić, Frane Mladineo, Zoran Karninčić, Tonči Šeparović, Joško Marinković i Antonio Tadin.


MNK MARINERO
Voditelj: Matko Ivelić, igrači: Tomislav Mikulić, Boško Botica, Krunoslav Blažević, Zlatko Radić, Toma Stipičić, Nikola Marinelić, Petar Žuljević, Ivo Kraljević, Ivan Rončević, Seke Saboč, Ivica Ivelić, Franci Marinković, Mario Botica, Vinko Kraljević, Nikola Ivelić, Ivo Marčić i Kristijan Marinković.


MNK BIG BLUE/RANČ
Voditelj: Stipe Karmelić, igrači: Antonio Karmelić, Stanko Mikulić, Ante Trutanić, Zdravko Bartulović, Tonči Buljan, Mario Plenković, Darko Klapež, Emil Buktenica, Andro Jugović, Šime Garbajs, Tomaž Garbajs, Goran Marjanović, Mario Jakšić, Nino Nižetić, Antonio Cvitanić, Franjo Marić i Milan Karmelić.


Raspored utakmica u nedjelju 19. rujna:
14:30 sati: MNK Marinero – MNK Loža/Dalmatino
15:30 sati: MNK Taverna – MNK Big Blue/Ranč
Sastanak za sve igrače i voditelje je u nedjelju u 14 sati na Poljani.

(71) objavljeno  16. 03. 17. u 21:25 h 
četvrtak, 16. 03. 2017.     ********************


alt


JAVNO IZLAGANJE U PETAK

Studija o utjecaju na okoliš zbog dogradnje luke na Račiću, nalazi se od 27. veljače na javnom uvidu, ali će se javno izlaganje održati u petak 17. ožujka u 11 sati u Domu kulture. Očekuje se dolazak u Bol i prisutnost na sastanku stručnih osoba koje mogu odgovoriti na eventualna pitanja.
Svakodnevno od 8 do 11 sati mogu se u knjigu primjedbi upisati svoje mišljenje i prijedloge, ali to može učiniti do 29. ožujka pismenim putem županijskom Upravnom odjelu za komunalne poslove. (j.e.)

(70) objavljeno  15. 03. 17. u 21:30 h 

********************


alt


UKLANJAJU SE GRANE

Neslužbeno saznajemo da će tijekom četvrtka radnici „Grabovog rata“ uklanjati grane na stablu u Ulici Hrvatskog preporoda. O opasnosti za prolaznike i automobile pisali smo u jučerašnjoj Bolskoj kronici i hvale je vrijedna namjera „Grabovog rata“ da spriječe moguću nesreću.
Zbog ovih radova neko će vrijeme biti za promet zatvoren dio Ulice Hrvatskog preporoda prema Domu umirovljenika i trgovini „Studenac“. (j.e.)

(69) objavljeno  15. 03. 17. u 21:25 h 

********************


alt


VODOVOD TRAŽI RADNIKA

Vodovod Brač od 7. ožujka javnim oglasom traži jednog radnika (čitač-kontrolor) na određeno vrijeme (tri mjeseca). Saznajemo: još se nitko nije javio, a ostalo je još samo dva dana do kraja natječaja.
Mjesto rada su Bol, Murvica, Gornji Humac i Sumartin. Uvjeti su završena srednja škola (3 ili 4 godine), jednogodišnje radno iskustvo, vozačka dozvola B kategorije.
Zainteresirani se trebaju javiti Vodovodu Brač, Mladena Vodanovića 23 u Supetru. (j.e.)

(68) objavljeno  15. 03. 17. u 21:20 h 

********************


alt


BLMN: NEOBIČAN PORAZ

I nakon 17. kola Bračke lige malog nogometa (BLMN) na vrhu tablice ostaje MNK Supetar. Oni su u srijedu pobijedili MNK Bol rezultatom 10:5. Neobičnost je što su na poluvremenu u vodstvu bili Boljani rezultatom 5:1, ali su u drugom dijelu Supetrani postigli 9, a suparnici ni jedan pogodak.
Prvi MNK Supetar ima 37, a peti MNK Bol je osvojio 25 bodova. (j.e.)

(67) objavljeno 15. 03. 17. u 21:15 h 

********************


alt


OSTALI BEZ KONTEJNERA

U Ulici Gospe od sniga u subotu je gorilu u poluukopnom kontejneru zbog nečije „nepažnje“, odnosno ubačenog luga. Intervenirali su vatrogasci, a pomagali su im i neki od tamošnjih stanara. Međutim, nakon požara ostali su bez kontejnera jer nije očišćen od izgorenog materijala i vode. Kako se ipak ne bi ubacivalo kućno smeće, netko je na poklopac postavio oveći kamen. Možda će se to riješiti do početka turističke sezone?! (foto: antonija cvitović)

(66) objavljeno  15. 03. 17. u 21:10 h 
srijeda, 15. 03. 2017.     ********************


alt


TRAJEKTOM U KRILO JESENICE?!

Mnogo je ovih dana nezadovoljstva kod Bračana koji su čuli za mogućnost da bi trajekti iz Supetra umjesto u Split plovili prema Krilu Jesenice. Općina Dugi Rat najavila je izmjene i dopune Prostornog plana po kojem bi se u Krilu gradila luka za javni promet gdje bi bilo pristanište za brodove i kruzere, ali i za trajekte s Brača.
Iako se radi tek o ideji, Bračani, pušu i na hladno. I do sada je bilo najava kako će se trajektna luka iz Splita premjestiti na druga mjesta, nudeći pri tome različita obrazloženja i argumente. Bračane (do sada) nitko ništa nije pitao! Nitko ne prihvaća moguća uvjeravanja da bi Bračanima to bilo u interesu. Troškovi putovanja bi sigurno bili veći, a kad trajekt dođe u Krilo Jesenice onda putnici ne bi bili nigdje. U ljetnim mjesecima autobusom bi do Splita putovali još sat vremena.
S obzirom na to da je pitanje povezanost s kopnom pitanje ostanka i opstanka, Bračane je
nemoguće uvjeriti kako je trajektna luka u Krilu Jesenicama u njihovu interesu. Svi argumenti nude suprotne odgovore. Troškovi putovanja su veći, a vrijeme provedeno na putu se
produljuje. Kada Bračani stignu u Krilo Jesenice, onda nisu stigli nigdje jer im tek tada slijedi vožnja autobusom po magistrali pretrpanoj automobilima do Splita.
Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, komentirala je u „Slobodnoj Dalmaciji“: O toj ideji doznala sam iz medija, ali u svakom slučaju ona nije u interesu ni Brača ni Bračana. Uostalom, koliko znam, nas nitko nije pitao za mišljenje i stavove. Mi smo oduvijek oslonjeni prema Splitu i prema Splitu vode svi pomorski putovi.
Premještanje trajektne luke tema je o kojoj se trebaju izjasniti načelnici svih bračkih općina, a dobro je da o toj temi nešto kažu i kandidati na skorašnjim predizbornim skupovima. (j.e.)

(65) objavljeno  14. 03. 17. u 21:35 h 

********************


alt


KAKO ZAŠTITITI OD ZLATNE ŽUTICE?

Tridesetak bolskih vinogradara bilo je u utorak na predavanju kojeg je organizirala BOL poljoprivredna zadruga. Razlog je pojava Zlatne žutice, bolesti koja prijeti i vinogradima u Dalmaciji, a već se pojavila u nekim dijelovima Hrvatske. O zaštiti je govorila Silvija Marušić, dipl. agronom iz Savjetodavne službe Agencije za plaćanje u poljoprivredi. (j.e.)

(64) objavljeno  14. 03. 17. u 21:30 h 

********************


alt


alt


GRANA KOJA PRIJETI

Na starom boru u Ulici Hrvatskog preporoda, pored stare kuće Katići, pukla je grana koja prijeti da padne, kad malo zapuše, na nekog prolaznika ili automobil. Na to nas je upozorio Ivica Čović koji je to dokumentirao fotografijama.
Na boru još ima suhih grana i dobro bi bilo intervenirati i ukloniti opasnost prije nego se dogodi nesreća. (j.e.)

(63) objavljeno  14. 03. 17. u 21:25 h 

********************


alt


BLMN: MNK SUPETAR – MNK BOL

I ove srijede se u Supetru igraju utakmice Bračke lige malog nogometa. U prvoj utakmici, u 17.50 sati, sastaju se vodeći MNK Supetar i peti na tablici MNK Bol. Supetrani imaju 34, a Boljani 25 bodova. Favorit je domaća momčad. (j.e.)

(62) objavljeno  14. 03. 17. u 21:20 h 

********************


alt


POČINJE BOLSKA LIGA

Sljedeće nedjelje, 19. ožujka, počinje natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa. Igra se na Poljani, a u dvokružnom natjecanju, nastupit će četiri ekipe koje su dobile ime po ugostiteljskim objektima koja rade zimi.
Za natjecanje se prijavilo ukupno 60 igrača koji će biti raspoređeni u četiri ekipe kako bi se dobile momčadi podjednake kvalitete.
Razmještaj igrača po ekipama i raspored igranja obavit će se ove srijede (15. ožujka) u 14.30 sati u Domu kulture. (j.e.)

(61) objavljeno  14. 03. 17. u 21:15 h  
utorak, 14. 03. 2017.     ********************


alt


ZAHTJEVI VINOGRADARA ZA POTICAJ

Nakon predavanja o Zlatnoj žutiti, bolesti koja prijeti vinovoj lozi, koje će se održati ovoga utorka (14. ožujka) u 12 sati u Domu kulture, bolski će vinogradari moći ispunjavati zahtjeve za poticaj u 2017. godini. To će moći učiniti samo oni koji nemaju nikakvih promjena OPG-a od prošle godine.
Vinogradari kod ispunjavanja Zahtjeva moraju predočiti ZAPORKU i KORISNIČKO IME. (j.e.)

(60) objavljeno  13. 03. 17. u 22:10 h 

********************


alt


alt


OSNOVCI POSJETILI SPLIT

Učenice i učenici III. razreda Osnovne škole u ponedjeljak su na jedan dan bili u Splitu. S učiteljicom Brankom Šesnić posjetili su Prirodoslovni muzej, bili na predstavi u Kazalištu mladih, razgledali Dioklecijanovu palaču i druge znamenitosti Splita.
Od Bola do Splita i natrag, po lijepom vremenu, putovali su katamaranom „Vida“. (j.e.)

(59) objavljeno  13. 03. 17. u 22:05 h 

********************


alt


PRODAJA SADNICA CVIJEĆA

Poslije duge i hladne zime na pragu smo kalendarskog proljeća i svi se vesele cvijeću u živopisnim bojama. Sve one koji uzgajaju cvijeće u svojim vrtovima, okućnicama ili na balkonima obradovat će vijest da će ovog utorka (14. ožujka) na bolskoj tržnici biti prva ovogodišnja velika ponuda raznovrsnih sadnica cvijeća.
Ove će se godine, krajem svibnja, ponovno organizirati u Bolu izbor najljepšeg cvjetnog vrta ili okućnice. (j.e.)

(58) objavljeno  13. 03. 17. u 22:00 h  

********************alt


„SLATKI BRAČ“ U KRAGUJEVCU

Dragica Dada Marčić, kuharica u hotelu „Bonaca“ od 23. do 26. ožujka sudjelovat će u Kragujevcu na Sajmu čokolade, kave i toplih napitaka. Na tamošnjem Sajmu je pozvana kao sudac iz Hrvatske, ali će 25. ožujka prezentirati i autohtone deserte našeg otoka „Slatki Brač“.
Prošlog ljeta na štandu na rivi ponedjeljkom, tijekom manifestacije Bolske litnje noći, mnogi su probali kolače koje izradila Dragica Marčić. (j.e.)

(57) objavljeno  13. 03. 17. u 21:55 h  


********************


alt


alt

S utakmice Bol - Zlatko Celent odigrane 13. ožujka (foto: jakša sabbioncello)


SPORT: BOLJANI BEZ BODOVA

U 19. kolu I. lige malog nogometa Bol - Zlatko Celent 3:4 (0:2). Bol je u II. poluvremenu bio efikasniji, ali premalo da bi osvojio barem jedan bod. Strijelci za Bol bili su Boško Botica i Stanko Mikulić dok je jedan pogodak postigao igrač ekipe Zlatko Celent u vlastitu mrežu (autogol).

Na tablici je Bol na devetom mjestu sa 23 boda. Isti broj bodova imaju još tri ekipe: Zlatarija Dvornik, Kidan žile i Artem. U sljedećem kolu na rasporedu je susret Bol - Kidan žile. (j.e.)

(56) objavljeno  13. 03. 17. u 23:30 h 

ponedjeljak, 13. 03. 2017.     ********************


alt

Na otvaranju uređenog igrališta bio je i načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Na (očišćenim) tribinama i uokolo igrališta bilo je dvjestotinjak gledatelja


alt

Za gledatelje najveća je atrakcija bio nastup ženskih ekipa


alt

Reviju malog nogometa na terenu s umjetnom travom zaključili DVD i MNK Bol


SPORTSKA REVIJA NA POLJANI

Stariji se sjećaju igrališta na Poljani sa travnatim terenom. Davno ga već nema pa nas raduje što su na prostoru nekadašnjeg nogometnog igrališta sada uređena dva terena za male sportove: mali nogomet i košarku. Uređene su i tribine sa plastičnim stolicama za stotinjak gledatelja. Odnedavno je na terenu za mali nogomet postavljena umjetna trava, a službeno je otvaranje bilo ove nedjelje (12. ožujka).
Najprije su odigrali dvije utakmice oni najmlađi, polaznici Škole nogometa. Nakon njih igrale su dvije ženske ekipe. U jednoj su bile već iskusne igračice (ekipa Zmaje) koje su već odigrale nekoliko utakmica u natjecanjima na Poljani, a u drugoj ekipi su bile polaznice tečaja Total Fitnessa, među kojima je bilo i onih koji su prvi put zaigrale nogomet. Za kraj su igrali članovi DVD-a i ekipa MNK Bol koja stalno igra, ponedjeljkom i srijedom, prvenstvene utakmice u Splitu i Supetru.
Rezultat ovih susreta nije bitan. Važno je bilo druženje i da igrališta sa ili bez umjetne trave ubuduće budu što više korištena i posjećena. (j.e.)

(55) objavljeno  12. 03. 17. u 21:50 h 

********************


alt


RADOVI NA CESTI

Dio Ulice Uz Gospojicu bit će tri dana zatvoren za promet vozila. Razlog su iskopi na kolniku zbog postavljanja vodovodnih cijevi. U planu je da Vodovod Brač svoj dio posla obavi tijekom utorka, a već u srijedu ponovo će se iz Stare ceste nesmetano ulaziti Uz Gospojicu. (j.e.)

(54) objavljeno  12. 03. 17. u 21:45 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: KATAMARAN NEĆE ČEKATI!

Putnici koji planiraju ujutro katamaranom za Split moraju voditi računa o redu plovidbe i satnici polaska. Katamaran Vida u Bol iz Jelse dolazi u 6.20 (nedjeljom i praznikom u 13.20), a zimskim redom plovidbe predviđeno je zadržavanje u bolskoj luci svega pet minuta (ljeti deset minuta).
Prodaja karata počinje već od 5.50 sati, pola sata prije dolaska katamarana. Djelatnik prekida prodaju zbog priveza katamarana, ali se vraća u kućicu.
U pet minuta, koliko katamaran ostaje privezan, može se prodati tek nekoliko karata. Katamaran neće čekati one koji kasne i bez velike žurbe, s noge na nogu, dolaze po kartu.
Ne treba se iznenaditi ako katamaran ne poveze za Split, kao pred neki dan, sve one koji su namjeravali to jutro putovati, a nisu na vrijeme došli na Veli most.
Ponovimo: karte se prodaju od 5.50 sati, a katamaran – po voznom redu – u bolskoj luci ostaje privezan samo pet minuta! (j.e.) 

(53) objavljeno  12. 03. 17. u 21:40 h  

********************


alt


SPORT: BOL – ZLATKO CELENT

MNK Bol u 19. kolu Prve lige malog nogometa za protivnika ima ekipu Zlatko Celent, trenutno na 4. mjestu sa 34 boda odnosno 11 bodova više od Boljana. Po tome MNK Bol nije favorit, ali se ipak treba nadati dobrom rezultatu. Zlatko Celent je posljednje tri utakmice izgubio, a MNK Bol ima po jednu neriješenu, pobjedu i poraz. U prvom dijelu prvenstva, u VI. kolu 31. listopada, Zlatko Celent je pobijedio rezultatom 8:6.
Za Bol ovog ponedjeljka (13. ožujka) nemaju pravo nastupa Jurica Eterović i Jure Klarić zbog tri žuta kartona.
Utakmica Bol – Zlatko Celent igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 21.45 sati. (j.e.)

(52) objavljeno  12. 03. 17. u 21:35 h   
nedjelja, 12. 03. 2017.     ********************


alt


alt

Sani Barhanović, nova je predsjednica Udruge za revitalizaciju sela Murvica


NOVO VODSTVO UDRUGE U MURVICI

Murvičani su u subotu izabrali novo vodstvo Udruge za revitalizaciju sela Murvica. Nova predsjednica je Sani Barhanović, a dopredsjednik će, zbog kontinuiteta, biti Juraj Pavišić Juki, dosadašnji predsjednik. U predsjedništvu su osim njih dvoje još Nikša Baković, Tonči Žuljević i Irena Anić. U nadzornom su odboru izabrani Marija Petojević, Zoran Kojdić i Tonči Papić.
U izmijenjenom Statutu, kojeg je trebalo uskladiti sa novim Zakonom, predviđena je i funkcija tajnika. To će biti Jelena Vukota.
Udruga je osnovana u listopadu 2004. godine, a najveća je aktivnost bila u prvom mandatu. Novoizabranim aktivistima predstoji podosta posla. Najvažnije je rješavanje vodoopskrbe. Voda je stigla do Murvice, ali treba ugraditi mjesnu mrežu. Nadalje, treba će očistiti mjesnu gustirnu, koja se nije čistila skoro 30 godina. (j.e.)

(51) objavljeno  11. 03. 17. u 22:30 h 

********************


alt


ROBOTIKA: SREBRNE I BRONČANE MEDALJE

Na subotnjem natjecanju robotičara u Sinju, bolske ekipe sastavljene od učenica i učenika bolske Osnovne i Srednje škole, osvojile su drugo i treće mjesto. Srebrne medalje dobila je ekipa CroBlueAdriatic (Ante Kraljević, Frane Radić, Kate Pavišić, Lucija Ivičić i Nicol Lovrić), a Boduli se vraćaju u Bol sa brončanim medaljama (Marija Karninčić, Mia Pivčević, Petra Soljačić, Franko Karmelić i Leon Lisičar).
Na natjecanju su, bolski robotičari, bili u pratnji mentorice Lucije Špacal i pedagoginje Ane Bodlović.
U Sinju se natjecalo preko 200 robotičara iz cijele Hrvatske.

(50) objavljeno  11. 03. 17. u 22:25 h  

********************


alt


alt


GORIO KONTEJNER

U Ulici Gospe od sniga na Obali u subotu je zbog zapaljenog poluukopnog kontejnera bilo posla za okolne stanare i vatrogasce. Za sada je nepoznata osoba u kontejner ubacila lug iz peći ili opušak cigarete pa je planulo u 13.35 sati. Prvi su s gašenjem počeli okolni stanari, ali su vrlo brzo došli s vozilom DVD-a i dvojica vatrogasaca Nikša Bjelobradić i Tomo Stipičić.
Nije prvi put da gori u kontejneru, pa ostaje da se apelira na savjest onih koji mnogo ne razmišljaju o nastaloj šteti, ali i mogućim još težim posljedicama. (a.s.)

(49) objavljeno  11. 03. 17. u 22:20 h  

********************


alt


BOLEST KOJA PRIJETI VINOGRADIMA!

Zlatna žutica vinove loze, poznata i pod francuskim nazivom Flavescence doree, smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Jedan od osnovnih razloga za ovu tvrdnju je taj da se u vinogradima u kojima se pojavi brzo širi i vrlo brzo poprima razmjere epidemije, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.
Daljnje širenje zlatne žutice vinove loze može se spriječiti samo sustavnim, višegodišnjim i stručnim mjerama u koje će biti uključeni svi sudionici, od državnih tijela do vinogradara i rasadničara, istaknuto je pred neki dan na saborskom Odboru za poljoprivredu.
Iskorjenjivanje bolesti zahtijeva energične i drastične mjere, kaže pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum te kao problem označava zapuštene i ekološke vinograde u kojima se ne koriste sredstva kojima se ta bolest može spriječiti.
O ovoj bolesti koja prijeti i vinogradima u Dalmaciji govorit će se na sastanku kojeg organizira BOL poljoprivredna zadruga u utorak (14. ožujka) u Domu kulture s početkom u 12 sati. Na predavanje se pozivaju i vinogradari koji nisu članovi zadruge. Poziv objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI.

(48) objavljeno  11. 03. 17. u 22:15 h 

********************


alt


SPORTSKA FEŠTA NA POLJANI

Zbog kiše prošle je nedjelje odgođeno svečano otvaranje nogometnog igrališta s umjetnom travom na Poljani. Organizator sportskih manifestacija Boško Botica potvrdio nam je neposredno prije zaključivanja redakcije Bolske kronike, da ove nedjelje (12. ožujka) nema odgađanja. Vremenska prognoza je da je bura u slabljenju pa će fešta na Poljani početi u 14.30 sati.
Odigrati će se tri utakmice. Igrat će oni najmlađi, polaznici Škole nogometa, zatim dvije ženske ekipe („Zmaje“ – Total Fitness) te DVD i MNK Bol. (j.e.)

(47) objavljeno  11. 03. 17. u 22:10 h 
subota, 11. 03. 2017.     ********************


alt


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U SINJ

Dvije ekipe robotičara, sastavljene od bolskih učenica i učenika Osnovne i Srednje škole, otputovala je u petak u Sinj gdje će sudjelovati na Hrvatskom prvenstvu mladih robotičara. S njima su i nastavnice Lucija Špacal i Ana Bodlović.
Natjecanje je u subotu u sinjskoj sportskoj dvorani od 11 do 18 sati, a sudjelovat će 200 natjecatelja iz cijele Hrvatske.
U planu je da bolski robotičari nastupe i na međunarodnom natjecanju koje se u svibnju organizira u Sloveniji. (j.e.)

(46) objavljeno  10. 03. 17. u 21:20 h 

********************


alt


IZBORNA SKUPŠTINA U MURVICI

Ove subote (11. ožujka) u Murvici se održava skupština Udruge za revitalizaciju sela Murvica. Na dnevnom redu je i izbor novog predsjednika jer dosadašnjem Juraju Pavišiću Jukiju ističe manda, a više se po Statutu ne može kandidirati.
Početak je u 17 sati u kući dosadašnjeg predsjednika. (j.e.)

(45) objavljeno  10. 03. 17. u 21:15 h 

********************


alt


UREĐUJU SE PARKOVI

Vrijeme je za uređivanje bolskih parkova. Radnici hotelskog poduzeća „Zlatni rat“ uklonili su suhe grane na palmi ispred hotela „Park“ (na slici), ali je to učinio i „Grabov rat“ na dječjem igralištu na prostoru nekadašnje „fabrike“. Tamo su palme bile zapuštene i suhih grana pa je  bila opasnost za djecu koja se tamo igraju. (j.e.)

(44) objavljeno  10. 03. 17. u 21:10 h  

********************alt


NATPIS BEZ JEDNOG SLOVA

Sve ima svoj vijek trajanja pa se nije čuditi da je natpis BOL na svjetioniku skoro pa ostao bez jednog slova. Natpis je postavljen 28. svibnja 2009. i sada bi slovo L trebalo ponovno učvrstiti. Jedna inox vida (zbog utjecaja od soli) i malo silikona – dovoljno je da se to popravi. Ali treba i malo više dobre volje i organizacije za taj posao jer nakrivljeno slovo već nekoliko dana prijeti da potpuno otpadne i možda završi u more. (j.e.)

(43) objavljeno  10. 03. 17. u 21:05 h 

********************


alt


ISKUSTVA DRUGIH: KONCESIJA ZA ZRĆE

Dok je još otvoren natječaj za koncesionara na plaži Zlatni rat, objavljeno je da će konzorcij šest tvrtki, među kojima je i tvrtka Josipa Klemma, Klemm Sigurnost, po svemu sudeći idućih 20 godina upravljat jednom od najatraktivnijih plaža u Hrvatskoj – novljanskim Zrćem, javlja vecernji.hr. Naime, Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru Ličko-senjske županije među četiri ponude pristigle za zakup Zrća ocijenile su da je ponuda koju je dao konzorcij Cocomo najpovoljnija.
Nositelj ponude je zapravo trtka Cocomo d.o.o. u vlasništvu ugostitelja iz Novalje i vlasnika istoimenog kluba Josipa Šonje, a osim Klemmove zaštitarske tvrtke u konzorciju su još tvrtke Telur, ugostiteljski obrt Arkada, Vodeni sport Fero-Term i Kamgrad.
U natječaju za zakup Zrća početna cijena za fiksni dio ponude bila je 207.997 kuna za plažu i 148.044 kune za ugostiteljske objekte, a konzorcij Cocomo je za stalni dio koncesijske naknade ponudio najviše - 1,3 milijuna kuna. Od budućeg koncesionara se u natječaju tražilo i tri posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na plaži, a Cocomo je ponudio 3,60 posto prihoda.
Osim toga, najvjerojatniji budući koncesionari u Zrće planiraju uložiti 24.745.086 kuna u prve tri godine, a iz odluke Stručnog povjerenstva i nacrta ugovora vidljivo je kako se Zrće ne smije ograđivati, niti se može naplaćivati ulaz na plažu. Kako doznajemo od nositelja konzorcija, novljanskog ugostitelja Šonje, na Zrću ne planiraju otvarati nove klubove, već su se orijenitrali na ugostiteljske i sportske djelatnosti.
- Još nije ništa konačno dok se ne donese odluka na Županijskog skupštini i moguće je da će se ostali ponuditelji žaliti. Mi smo u svojoj ponudi izložili u što ćemo sve ulagati, a to neće biti klubovi jer ih ima dovoljno. Tamo su sada četiri velika kluba i nema smisla otvarati peti. Ulagat ćemo u sportsko-rekreacijski sadržaj, vodene tobogane, restorane, fast food, planiramo igralište za odbojku na pijesku, nogometno igralište – otkriva Šonje.
Konačnu odluku Županijska skupština donijet će 14. ožujka, a ostali ponuditelji - “Isla Nova”, “Black Sheep” i “Hostel Zrće" na tu se odluku mogu žaliti.
Treba napomenuti da se gradonačelnik Novalje Ante Dabo oštro protivi zakupu Zrća jer nije donesen urbanistički plan uređenja plaže. Najavio je i podnošenje upravne tužbe čim odluka o koncesiji bude donesena, piše vecernji.hr.

(42) objavljeno  10. 03. 17. u 21:00 h  petak, 10. 03. 2017.     ********************


alt


AVIONOM NA BRAČ OD 28. OŽUJKA

Najavljenim otvaranjem hotela „Bonaca“ za 1. travnja, može se smatrati to i početkom ovogodišnje turističke sezone. Međutim, prije toga, u utorak 28. ožujka, prvi će avion, prema ljetnom redu letenja, sletjeti iz Zagreba na brački aerodrom. Avioni „Croatia airlinesa“ iz Zagreba će polijetati utorkom u 12.35, a subotom u 11.40 sati. Povratak je prema Zagrebu  utorkom u 14.05, a subotom u 13.10 sati.
Cijena u jednom pravcu je 537,50 kuna, ali će biti i ograničen broj jeftinijih karata po cijeni od 412,50 kuna. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 03. 17. u 22:05 h  

********************


alt


KONCESIJA ZA PLAŽU ZLATNI RAT

U tijeku je natječaj, do 28. ožujka, za 15-godišnju koncesiju na plaži Zlatni rat. Bol smatra da je trebalo najprije izraditi prostorni plan da se zna što se sve može urediti, izgraditi i dešavati na ovoj jedinstvenoj plaži, pa tek onda tražiti koncesionara.
Na temu koncesije i općenito korištenja pomorskog dobra upoznat je i ministar turizma Gari Cappelli. S njim su o tome razgovarali načelnik bolske općine Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković tijekom susreta na Sajmu turizma u Berlinu.
Ministar je, kako nas je u telefonskom razgovoru izvijestio Markito Marinković, obećao podršku bolskim planovima vezanim za plažu Zlatni rat.

POTPORA HDS-a
Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) – napisao nam je njezin povjerenik u Bolu Pero Nevistić -  pruža punu potporu Općini Bol u pronalaženju najboljeg rješenja u ovom zamršenom slučaju dodjeljivanja koncesije za plažu Zlatni rat. Čvrsto stoje na stanovištu da plažom treba i mora gospodariti LOKALNA uprava.
- Naša stranka u Hrvatskom Saboru ima svoj klub, pa ako bude potrebito voljni smo inicirati i promjenu zakona  o koncesijama na  pomorskom dobru. Da bi mogli kompetentno razgovarat o ovoj temi, morali bi znati baš sve informacije koje čelnici u Općini imaju, pa pozivamo odgovorne da ih javno objave. Osim toga, glavni tajnik HDS-a Petar Kačunko, vijećnik u Skupštini SDŽ, obećao je svu pomoć Općini Bol u natječaju za dobivanje koncesije na plaži Zlatni rat - kaže Pero Nevistić.

(40) objavljeno  09. 03. 17. u 22:00 h  

********************


alt


VODA NA GROBLJU (4)

Tri smo puta pisali kako nema vode na bolskom groblju, pa je red da četvrti put napišemo – vode sada ima! Interno mjerilo je oštećeno zbog velike hladnoće i leda, pa je trebalo ugraditi novo. Učinio je to „Grabov rat“ koji brine o groblju, iako se potrošnja vode i čišćenje groblja ne naplaćuje. (j.e.)

(39) objavljeno  09. 03. 17. u 21:55 h 

********************


alt


OTVARANJE U NEDJELJU

Zbog kiše odgođeno je prošle nedjelje svečano otvaranje nogometnog igrališta s umjetnom travom na Poljani. Trebalo bi to učiniti ove nedjelje, 12. ožujka u 14.30 sati. Najava je vremenske prognoze: sunčano i toplo.
Na otvaranju će se odigrati tri utakmice. Igrat će oni najmlađi, polaznici Škole nogometa, zatim dvije ženske ekipe („Zmaje“ – Total Fitness) te DVD i MNK Bol. (j.e.)

(38) objavljeno  09. 03. 17. u 21:50 h 
četvrtak, 09. 03. 2017.     ********************


alt


alt


alt


RUŽE ZA BOLKE

Povodom Dana žena i ove je godine bolski SDP organizirao darivanje ruža i čestitanje bolskim djevojkama i ženama. Oko 9 sati načelnik Tiho sa svoja dva pomoćnika iz SDP-a, Borisom i Mirjanom, dijelili su ruže u centru mjesta, ali su ruže dobile i one koje su u to vrijeme morale biti na radnom mjestu (Banka, Fina, Dječji vrtić, Grabov rat, Pošta, općinska uprava, Grabov rat, škola, ljekarna, ambulanta, samoposluge) ili ispijale kavu u nekom od bolskih kafića. (j.e.)

(37) objavljeno 08. 03. 17. u 21:00 h 

*******************


alt


ZLATNA ŽUTICA PRIJETI VINOGRADIMA!

Bolest ZLATNA ŽUTICA pojavila se prošle godine u vinogradima Istre, Međimurja i Slavonije. Smatra se da su vinogradi u većoj opasnosti od nekadašnje pošasti – filoksere. Kako je moguće da zlatna žutica pohara i vinograde u Dalmaciji, BOL poljoprivredna zadruga organizira na tu temu predavanje idućeg utorka (14. ožujka) koje će se održati u Domu kulture s početkom u 12 sati. Predavačica je Silvija Matković, diplomirani agronom iz Savjetodavne službe Agencije za plaćanje u poljoprivredi.
- Ovu opasnost od zlatne žutice treba shvatiti veoma ozbiljno – rekao nam je upravitelj BOL poljoprivredne zadruge Ivica Vlahović. – Vrlo je važno ozbiljno pristupiti ovom problemu jer nespremnost može rezultirati nesagledivim posljedicama.
Poziv vinogradarima može se pročitati u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 03. 17. u 20:55 h 

********************


alt


BLMN: BOL – MILNA

U Supetru su u srijedu navečer odigrane utakmice Bračke lige malog nogometa.  MNK Bol - MNK Milna 3:4. U prvom dijelu natjecanja, u V. kolu odigranom 1. prosinca, ove dvije ekipe igrale su 2:2, a Boljani nisu tada poraženi kako smo napisali sinoć, nakon utakmice. (j.e.)

(35) objavljeno  08. 03. 17. u 20:50 h 
srijeda, 08. 03. 2017.     ********************


alt


alt


ZA DAN ŽENA: TOMBOLA I DRUŽENJE

Ranijih godina je bio običaj, a možda će se to dogoditi i ovoga Dana žena, da bolski SDP tijekom jutra dijeli Bolkama ruže uz čestitke.
Poslije podne, od 16 sati organizira se tradicionalna igra tombole u prizemlju Doma kulture. Osim igre to je prilika i za druženje, a ženama se preporuča da donesu neki suvenir, komad robe ili nešto slično, što bi moglo razveseliti drugu ženu, a da se igra što duže. (j.e.)

(34) objavljeno  07. 03. 17. u 22:35 h 

********************


alt


OSNOVCI ZA EKO PAKET

Učenici Osnovne škole Bol i dalje nastavljaju sudjelovati u Eko paket natječaju.
Motivirani pobjedom u prvom krugu bolski učenici vrijedno su izradili dvije zaštićene biljne vrste.
Učenici nižih razreda (I. – IV.) izradili su kameni cvijet (slika desno), dok su učenici viših razreda (V. – VIII.) napravili dalmatinski bor napadnut borovim prelcem (slika lijevo).
Uživajte u slikama i podržite ih facebook glasovima:


https://m.facebook.com/EkoPaketHR/photos/a.754751904693036.1073741985.138567582978141/754752058026354/?type=3&source=54&ref=page_internal

(33) objavljeno  07. 03. 17. u 22:30 h   

********************


alt


ČLANARINA: JOŠ IMA DUŽNIKA

U Uredu Turističke zajednice radi se popis dužnika turističke članarine za 2016. godinu. Od 410 obveznika na tu obvezu „zaboravilo“ njih 67. Godišnja članarina je od 100 do  350 kuna što ovisi o prihodima iznajmljivača. Plaća se 0,17 posto od ukupnog iznosa računa.
Obveznici plaćanja članarine trebaju u Uredu TZO preuzeti formular kojeg treba ispuniti i zajedno s kopijom uplatnice poslati Poreznoj upravi u Supetru. (j.e.)

(32) objavljeno  07. 03. 17. u 22:25 h  

********************


alt


BLMN: BOL – MILNA

Boljani ove srijede (8. ožujka) igraju u Supetru 14. utakmicu u Bračkoj ligi malog nogometa (BLMN). Sastaju se MNK Bol i MNK Milna. Početak susreta je u 21.10 sati.
MNK Bol je sa 25 bodova na četvrtom, a MNK Milna sa 28 bodova je na trećem mjestu. Na čelo tablice je Supetar. (j.e.)

(31) objavljeno  07. 03. 17. u 22:20 h     
utorak, 07. 03. 2017.     ********************


alt


alt


JE LI CETINA UGROŽENA?

Voda koja se pije na Braču, naravno i u Bolu, dolazi iz Cetine, podmorskim cjevovodom, a  istu vodu piju i na Hvaru. Podsjećamo na tu činjenicu zbog prosvjeda koji organiziraju ovih dana stanovnici Cetinjske krajine protiv najavljene izgradnje termoelektrane na Peruči. Javnost treba biti upoznata – kažu organizatori – o opasnostima tog zahvata ne samo za Cetinski kraj, nego za 500 tisuća ljudi koji piju vodu iz Cetine cijele godine i barem još toliko njih tijekom turističke sezone.
Preko interneta (Facebock grupa „Ne boj se Cetino!“) pokrenuta je akcija potpisivanja peticije. Bol, ali i druga turistička mjesta koja vodu dobivaju iz Cetine, ne mogu ostati po strani i moraju spriječiti moguću katastrofu za turizam i ovdašnje stanovništvo. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 03. 17. u 23:50 h  

********************


alt


WTA: MINISTARSTVO TURIZMA - POKROVITELJ

Ministarstvo turizma prihvatilo je poziv organizatora i bit će pokrovitelj međunarodnog teniskog turnira WTA. Turnir se igra u Bolu, dugu godinu za redom, od 5. do 11. lipnja. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 03. 17. u 23:45 h  

********************


alt


RADIONICA BRAČKIH PLESOVA

Ovoga utorka (7. ožujka) u dvorani Doma kulture u 18 sati počinje PLESNA RADIONICA BRAČKIH PLESOVA ZA ŠKOLARCE. Voditeljica je naša iskusna folklorašica Matea Radostić. Pozivaju se za početak učenici osnovne škole, a nešto će im se kasnije  možda oni nešto stariji te odraslima. Radionica je besplatna i održavat će se, do daljnjega, svakoga utorka.
Sada je prilika naučiti prave folklorne korake i krenuti putovima bolske Krejonce. Sada talentirana bolska dječica trebaju to iskoristiti. (i.b.i.)

(28) objavljeno 06. 03. 17. u 23:40 h 

********************


alt

Velika dvorana SC Gripe u Splitu: Bol - Maslinica 7:7


alt

Na poluvremenu trener Pjer Malvasija daje upute za nastavak igre


ČETIRI GOLA BOTICE, PREMALO ZA POBJEDU

Mnogo je bilo uzbuđenja i neizvjesnosti na utakmici malog nogometa Bol – Maslinica. Konačni rezultat je 7:7, a mogli su pobijediti i jedni i drugi. Maslinica je dovela nove igrače i nije to više ona ekipa iz prvog dijela prvenstva, kada su imali samo jednu pobjedu.
U ponedjeljak su Bol i Maslinica igrali prvu utakmicu 18. kola Prve lige malog nogometa.
Kako se kretao rezultat? 0:1, 1:1 (autogol), 2:1 (B. Botica), 3:1 (B. Botica), 3:2, 3:3, 4:3 (J. Klarić), 4:4, 4:5, 5:5 (D. Matulić), 6:5 (B. Botica), 6:6, 7:6 (B. Botica) i konačnih 7:7.
Nakon akumuliranih prekršaja Maslinica nije iskoristila tri kaznena udarca, a izjednačili su na 7:7 sa igračem više. Bol je imao zrelijih prilika, posebno u I. poluvremenu, ali ih nisu uspjeli iskoristiti. (j.e.- foto: j. sabbioncello)

(27) objavljeno  06. 03. 17. u 23:35 h  
ponedjeljak, 06. 03. 2017.     ***************


alt


NOĆNI KLUB „POD KROVOM“

Završeno je betoniranje objekta u kojem će od ljeta biti Noćni klub. Sada se radi na uređenju okoliša i pristupnog puta, a u samom objektu predstoji ugradnja  potrebnih instalacija: elektrika, voda, klimatizacija …
Noćni klub je lociran neposredno iznad plaže Zlatni rat. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 03. 17. u 22:15 h  

********************


alt


TRAŽE SE SEZONSKI RADNICI

„Grabov rat“ je objavio oglas kojim traži sezonske radnike. Detalji su objavljeni na oglasnoj ploči, ali se mogu pročitati i u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI.
Natječaj je otvoren od 7. ožujka do 7. travnja, odnosno do popune pa zainteresirani ne trebaju mnogo čekati. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 03. 17. u 21:10 h 

********************


alt


ODGOĐENA FEŠTA NA POLJANI

Zbog kiše odgođeno je svečano otvaranje nogometnog igrališta sa umjetnom travom na Poljani. Odgođeno je za tjedan dana, pa će se to učiniti sedam dana kasnije, u nedjelju 12. ožujka.
Istog datuma (12. ožujka) počinje i natjecanje u Bolskoj ligi malog nogometa. Sudjelovat će četiri ekipe koje će se zvati po četiri ugostiteljska objekta koja su bila otvorena u zimskim mjesecima. Prijave su u tijeku, a zainteresirani se igrači trebaju prijaviti Bošku Botici na mobitel  098 948 33 90. Organizatori popunjavanje ekipa po kvaliteti pojedinih igrača kako bi se natjecalo četiri jednako kvalitetnih momčadi. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 03. 17. u 21:05 h 

********************


alt


MOŽE LI BOL DO NOVE POBJEDE?

Nakon dva tjedna odmora, zbog zauzetosti dvorane na splitskim Gripama, ovog ponedjeljka (6. ožujka) nastavlja se natjecanje u I. ligi malog nogometa. U 18. kolu, već u 16 sati, igraju sedmi Bol (22 boda) i četrnaesta Maslinica (9 bodova). Velika je razlika u bodovima, ali Boljani moraju ozbiljno shvatiti ovaj susret jer bi u slučaju pobjede mogli doći do šestog mjesta na tablici.
Zbog tri žuta kartona za Bol nema pravo nastupa Tomislav Mikulić. (j.e.)

(23) objavljeno  05. 03. 17. u 21:00 h 
nedjelja, 05. 03. 2017.     ********************


alt

Na istočnom dijelu plaže Martinica ponovno je potekla voda


alt

Istočno od vodocrpilišta iskopani su temelji za gradnju zida koji se urušio zbog valova


alt

Već je završila obnova suhozida (100 metara) na putu od Martinice prema crkvici Sv. Lucije


PONOVNO VODA NA MARTINICI

Do 1962. godine u Bol se po pitku vodu dolazilo na Studenac i Martinicu. Vodoopskrba je riješena 1976. kada je Bol priključen na regionalni brački vodovod. Na Studencu je i prije toga voda postala bočata, neupotrebljiva za piče. Na Martinici već dvadesetak godina nema vode, ali će je biti ovoga ljeta. U tijeku su radovi na uređenju vodotoka i vode je -  potekla! Predstoji ispitivanje kakvoće i je li zdrava za piće. Međutim, na Martinici se intenzivno radi i na pristupnom putu prema nudističkoj plaži, izgradnji ogradnog zida, a zamijenjen je u dužini od 100 metara i suhozid na putu Uz Rape, koji vodi od Martinice do crkvice Sv. Lucije. Ove radove izvodi komunalno društvo „Grabov rat“. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 03. 17. u 22:30 h  

******************


alt

Već dva mjeseca vodomjer na groblju čeka na zamjenu


alt

Novi se vodomjer može kupiti u "Berice" za 300 kuna


GROBLJE BEZ VODE !

Još nas samo vodomjer na bolskom groblju podsjeća nas na hladne dane i smrznute vodovodne cijevi. Prošlo je od tada skoro dva mjeseca, a vodomjer o kojem pišemo još uvijek nije zamijenjen zbog čega na groblju nema vode. Zamjenu neće učiniti Vodovod Brač jer to nije njihovo osnovno sredstvo. O tome smo već pisali, ali se ništa nije promijenilo.
Novi vodomjer može se kupiti u bolskoj prodavaonici „Berice“ po cijeni od 300 kuna. To je obvezan učiniti „Grabov rat“ jer je riječ o pomoćnom mjerilu i služi za interni obračun potrošnje vode na groblju. Troškove potrošene vode na groblju trebalo bi nadoknaditi Dominikanskom samostanu kod kojih je glavni vodomjer a oni Vodovodu Brač plaćaju potrošene kubike vode. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 03. 17. u 22:25 h 

********************


alt

Ove nedjelje (5. ožujka) na Poljani je svečano otvaranje igrališta s umjetnom travom, a u nedjelju 12. ožujka počinju natjecanja u Bolskoj ligi malog nogometa

Zbog kiše organizatori odgodili svečano otvaranje za nedjelju 12. ožujka!


alt

Prije početka natjecanja plastične stolice u gledalištu trebalo bi - očistiti!


POČINJE BOLSKA LIGA MALOG NOGOMETA

Ove nedjelje, dozvole li vremenske prilike, svečano će biti otvoreno igralište s umjetnom travom na Poljani. Početak je u 14.30 sati, a dogovorene su tri utakmice malog nogometa. Za publiku će sigurno biti najinteresantniji susret ženskih ekipa. Igrat će „Zmaje“ i „Total fitness“. To bi bio uvod i najava početka Bolske lige u kojoj bi sudjelovale četiri momčadi.
- Ime ekipa će biti ime ugostiteljskih objekata koji rade u zimskom periodu u Bolu – kaže nam Boško Botica iz Sportskog društva Bol koji je organizator natjecanja. - Radi izjednačenosti lige, igrači će se prijavljivati i raspoređivati po jakosnim skupinama. To će učiniti komisija Sportskog društva pa će se ždrijebom odlučivati tko će u kojoj ekipi igrati. Želi se naime na ovaj način odabrati četiri ekipe podjednake vrijednosti.
Natjecanje će se igrati dvokružno, a to znači da će svaka ekipa odigrati po 6 utakmica, a igrat će se na Poljani nedjeljom poslije podne.
Početak bolske lige planira se druge nedjelje, 12. ožujka.
Prijave se primaju do petka 10. ožujka do 18 sati. Prijaviti se može na mob. 098 948 33 90 (Boško Botica), a može i sms porukom, ali uz ime i prezime treba navesti i mišljenje o jakosnoj skupini. (j.e.)

(20) objavljeno  04. 03. 17. u 22:20 h  
subota, 04. 03. 2017.     ********************


alt


ZLATNI RAT: OPĆINSKO PRIOPĆENJE

Općina Bol objavila je priopćenje za javnost vezano uz objavu SDŽ o davanju koncesije za plažu Zlatni rat. U priopćenju, kojeg potpisuje načelnik općine Tihomir Marinković detaljno se navodi kronologija događanja od 1964. godine.
Osporava se zakonitost donošenja odluke na Skupštini SDŽ jer nema Prostornog plana za područje plaže Zlatni rat, na kompletnom području nije upisano pomorsko dobro, nema plana zaštite od požara … U objavljenoj odluci Skupštine SDŽ ne daje se u koncesiju javni WC, ali ni štekati restorana kojeg koristi hotelsko poduzeće Zlatni rat.
Prostorni plan je namjeravala napraviti Općina Bol još 2011. godine, ali je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva utvrdilo da je to u nadležnosti Skupštine SDŽ.
Kompletno priopćenje objavljujemo i možete ga pročitati ako kliknete ovdje:

http://www.boljani.info/images/pdf/ZLATNI_RAT.pdf

(19) objavljeno  03. 03. 17. u 21:45 h  

********************


alt


KRENUO I VIDIKOVAC

Nakon rotora dočekali smo i početak izgradnje vidikovca na cesti Bol – Gornji Humac, iznad Dominikanskog samostana. Trenutno mehanizacija firme „Patrlji“ iz Imotskog radi pristupni put s južne strane ceste. Najprije će se raditi potporni zid u dužini 200 metara, a onda slijedi nasipanje zbog izravnanja sa cestom. Na vidikovcu će biti mjesta za jedan autobus i šest osobnih vozila.
Investitor su Hrvatske ceste. Trenutno nema zastoja u prometu, ali ni adekvatne signalizacije. Oprez je potreban zbog izlazaka i ulazaka kamiona sa pomoćnog (pristupnog) puta na glavnu prometnicu. (j.e.)

(18) objavljeno  03.03.17. u 21:40 h 

********************


alt


ZA ČISTIJI BOL

Novi usisivač za čišćenje ulica od petka se počeo koristiti. Ide na električni pogon i skoro je bešuman. Za upravljanje novim strojem, kojeg je nabavilo komunalno društvo „Grabov rat“, zadužen je Savica Petojević. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 03. 17. u 21:35 h 

********************


alt


SVEČANOST NA POLJANI

Ove nedjelje, 5. ožujka, planira se na Poljani službeno otvaranje malonogometnog terena sa umjetnom travom. To će biti obilježeno sa nekoliko prijateljskih i revijalnih utakmica. Nastupit će polaznici škole malog nogometa, dvije bolske ženske ekipe te DVD Bol i MNK Bol.
Program na Poljani počinje u 14.30 sati.

(16) objavljeno  03. 03. 16. u 21:30 h 

********************


alt


POMOĆ STUDENTIMA I ŠKOLARCIMA

Studenti i srednjoškolci koji se školuju izvan Bola imaju još malo vremena da podnesu zahtjev za novčane pomoći koje im daje Općina Bol. Zadnji dan je ponedjeljak 6. ožujka.
Objavljeni oglas možete pogledati na službenoj stranici Općine Bol ili kliknite OVDJE.

(15) objavljeno  03. 03. 17. u 21:25 h  

********************


alt


NOVA EMISIJA „LJUBAV JE NA SELU“

RTL je objavio primanje prijava farmera i farmerica za sudjelovanje u emisiji „Ljubav je na selu“ u sezoni 2017. godine.
"Ljubav je na selu" je trenutno najgledanija emisija na području Hrvatske, te na RTL-u smatraju da to može biti odlična promocija kraja iz kojeg dolaze sudionici u emisiji.
Zainteresirani za sudjelovanje u emisiji trebaju kontaktirati za sve informacije produkciju
na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili brojeve 099 7313-566, 099 2572-474.
Ranijih godina u emisiji su sudjelovali i neki kandidati iz Bola i sa Brača.

(14) objavljeno  03. 03. 17. u 21:20 h       
petak, 03. 03. 2017.    ********************


alt

Vatrogasni dom je za sada samo u projektima


IMA LI NADE ZA DOM DVD-a?

Nakon višegodišnjeg čekanja i višekratnog najavljivanja, ipak bi uskoro mogla početi izgradnja Vatrogasnog doma u Bolu. Nisu u pitanju skorašnji lokalni izbori već je Ministarstvo poljoprivrede napokon objavilo natječaj za financiranje izgradnje niza objekata iz Programa ruralnog razvoja među kojima spadaju i vatrogasni domovi. Natječaj za ukupno 50 milijuna eura biti će otvoren od 18. travnja do 18. svibnja. U tom roku treba dostaviti projekte i drugu potrebnu dokumentaciju. Taj dio posla obavit će tvrtka „Cerado“. Za bolski Dom DVD-a može se nadati do 80 posto učešća iz EU fondova, a ostatak treba osigurati Općina Bol.
Sredstva koja se dobiju iz EU fondova su – bespovratna. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 03. 17. u 21:25 h 

********************


alt


TRGOVINA MESNIH DELIKATESA

Na Rudini, na kućnom broju 8, otvara se kuća delikatesa, gdje će domaći ljudi i gosti moći osim svježeg mesa kupiti domaći pršut, sir, pečene delicije (janjetinu, odojak, piletinu …).
Robu u trgovini FATIADO osigurava istoimeno društvo za ekološki uzgoj i trgovinu, čije je sjedište u Gornjem Humcu.
Otvaranje nove trgovine najavljeno je do Uskrsa. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 03. 17. u 21:20 h  

********************


alt


alt


alt


alt


ZAHVALE I NAGRADE ZA KARNEVALSKU FEŠTU          

Centar za kulturu Općine Bol čestita i zahvaljuje svim sudionicima ovogodišnjeg karnevala na trudu, kreativnosti, predstavljanjima i održavanju tradicije koja ne posustaje.
Nagrade izabranim maskama su skromne i simbolične jer se željelo nagraditi što više ljudi, a zajedno ih sponzoriraju Centar za kulturu i TZO Bol. Kao i dosad radi se uglavnom o večerama po bolskim restoranima.
Slušajući i mišljenja sumještana, odlučeno je između predivnih maski i ideja izdvojiti i neke od njih nagraditi:
- Za originalnost i tradiciju, po mnogima najljepša maska - Siniša i Petra Soljačić kao ROKO I CICIBELA. S njima uz bok još jedna pojedinačna nagrada i to uvijek kreativnom i angažiranom paru: Ireni i Peri Kraljeviću za masku NAPOLEON i JOSEPHINE.
- Od grupnih maski treba izdvojiti kreativnu ekipu RODILIŠTE ŠIŠIBEKA, a nagrada za prekrasnu masku i rad na istoj (a koja je eto idealna i za međunarodna predstavljanja) pripada ekipi ŽENE, MAJKE, HOBOTNICE.
- Za najbolji makeover i plesni nastup nagrada je pripala rokericama VAKA NAKA, dok je za odličnu priču i masku, brojnost, trud i originalne ideje nagrađena grupa POSTANAK BOLSKE INTELIGENCIJE.
- Među nagrađene je i jezgra karnevalske bolske priče - oni koji pripremaju i izvode BOLSKI TASTAMENAT. Posebne čestitke Mati Petriću i ekipi. Hvala im da sve to još postoji i traje.
- A da bi postojalo i trajalo, važna je i ekipa oko Jure Karnavola. Zaslužili su večericu zahvale  Lovro, Nježni, Branko, Bumba, Vicko i Zlatko sa suprugom Gabrijelom ...
- Bez nagrade ne mogu ostati ni bolski srednjoškolci kao ŠIŠMIŠI, na čelu s neumornom i kreativnom prof. Adom.
Voditelji grupa i pojedinci trebaju se za dogovor oko nagrada javiti u Centar za kulturu.

(11) objavljeno  02. 03. 17. u 21:15 h 
četvrtak, 02. 03. 2017.     ********************


alt


GOSTIJU I U VELJAČI

Zahvaljujući evidenciji gostiju putem eVisitora već se zna koliko je gostiju u Bolu bilo u veljači. Brojke su skromne, ali je zabilježeno 96 noćenja. Gosti iz SAD-a ostvarili su 40, iz Mađarske 20, iz Srbije 19 i Hrvatske 17 noćenja. Ukupno je bilo 7 dolazaka, a gosti su u Bolu boravili u prosjeku čak 13 dana. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 03. 17. u 22:05 h 

********************


alt


KASNI UPLATA ČLANARINE

Rok za uplatu turističke članarine istekao je 28. veljače, a tu obvezu – kako su nas izvijestili u Uredu TZO Bol – nije izvršilo njih 40 posto. Ukupno je tih obveznika u Bolu 410.  Godišnja članarina za iznajmljivače soba i apartmana iznosi od 100 do 350 kuna, ovisno o godišnjim prihodima.
Ured TZO Bol spisak dužnika šalje Poreznoj upravi 10. ožujka, pa bi bilo dobro da dužnici barem do 8. ožujka izvrše uplatu i o tome obavijeste i Ured Turističke zajednice. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 03. 17. u 22:00 h   

********************


alt

Direktor Mirko Perić pokazuje nam dobiveni certifikat


CERTIFIKAT ZA IZVRSNOST

Komunalno poduzeće „Grabov rat“ s pravom se može pohvaliti certifikatom kojim se potvrđuje da su u skupini poduzeća s najboljom bonitetnom ocjenom u Hrvatskoj. „Grabov rat“ naime ispunjava sve kriterije za 2016. godinu i spada u sam vrh bonitetne izvrsnosti – piše u obrazloženju tvrtke CompanyWall business  koja dodjeljuje taj certifikat. Sam certifikat je plod temeljitih izračuna iz poslovanja tvrtke, statične i dinamične bonitetne ocjene.
Dobivanje certifikata diže „Grabovom ratu“ kredibilitet kod poslovnih partnera i odraz je uspješnog poslovanja tvrtke. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 03. 17. u 21:55 h  

********************


alt


KATAMARAN IZ DRUGOG PRAVCA

Mnoge je iznenadilo što je katamaran Vida u srijedu popodne iz Splita u Bol došao sa istočne strane. Zbog vremenskih uvjeta na moru (tramontana) katamaran je u 16 sati isplovio iz splitske luke i krenuo nešto dužim, ali sigurnijim pravcem, zaobišavši Brač sa istočne strane. Putovanje je trajalo desetak minuta duže, ali je bilo ugodnije.
Znalo se dogoditi da katamaran promjeni pravac putovanja, ali bi to bilo ujutro kada bi iz Bola išao za Split. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 03. 17. u 21:50 h 

********************


alt


BLMN: NOVA TRI BODA

U 15. kolu Bračke lige malog nogometa, u srijedu je u Supetru MNK Bol pobijedio Pražnica rezultatom 6:4. Sada Boljani imaju osam pobjeda i 25 bodova. Golove su za MNK Bol postigli B. Klarić (3), J. Klarić, N. Marinelić i B. Botica.
U BLMN natječe se 11 klubova. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 03. 17. u 21:45 h    
srijeda, 01. 03. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


KARNEVALSKE POKLADE

Nakon skupljanja kod Studenca, karnevalska povorka krenula je uokolo Bola, da bi se ponovo vratili na Studenac iza 16 sati. Uslijedilo je tradicionalno čitanje testamenta s osudom Jure Karnevala da ga se spali na Pumpareli.
Druženje je nastavljeno u Domu kulture. Najprije se maskiranima dijelila pašticada, a onda je uslijedio  masekenbal. (j.e.)

(05) objavljeno  28. 02. 17. u 22:25 h 

********************


alt


POČINJE KORIZMA

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje i predstavlja dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.
Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti (latinski: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris)’ ili ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!’
Post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.
Inače, pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.
Tijekom korizme nema vjenčanja u crkvama.

(04) objavljeno  28. 02. 17. u 22:20 h  

********************


alt


NEZADOVOLJSTVO RASPISIVANJEM KONCESIJE (2)

U jučerašnjem izvješću sa izvanredne sjednice Općinskog vijeća, a vezano za koncesiju na plaži Zlatni rat, spomenuli smo i pismo Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Upućeno je Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri dana nakon sjednice Županijske skupštine kada je donesena odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru.
„Sukladno članku 180. Zakona o zaštiti prirode – stoji u pismu Ministarstva – Obavijest o namjeri davanja koncesije mora sadržavati i uvjete zaštite prirode koje utvrđuje ovo Ministarstvo … Ležaljke i suncobrane nije dozvoljeno postaviti na dijelu plaže (neobraslom šumom) koja je zaštićena kao Značajni krajobraz Zlatni rat.“
Ministarstvo također upozorava da je potrebno prije sklapanja ugovora o koncesiji u suradnji s Javnom ustanovom „More i krš“ odrediti prihvatni kapacitet područja  te sukladno tome prilagoditi broj rekreacijskih elemenata koji će se nalaziti u moru (aquapark, sredstva za vuču padobrana, tuba-guma brodica, banana, sandolina, pedalina, jet-ski, daske za jedrenje). Navedeni rekreacijske elemente  nije moguće odlagati na dijelu plaže koja je zaštićena kao Značajni krajobraz Zlatni rat. Nije dopušteno ni sidrenje brodica na mjestima koja nisu označena kao sidrišta sukladno posebnim propisima …
Citiranjem samo nekih od uvjeta zaštite prirode, koje u svom dopisu spominje Ministarstvo zaštite okoliša,  idu u prilog tvrdnji Općine Bol da nisu stvoreni svi uvjeti da se raspiše koncesija od strane Županijske skupštine. (j.e.)

(03) objavljeno  28. 02. 17. u 22:15 h 

********************


alt


SAMO PET IZOSTANAKA

Po izostancima katamarana mogli bi zaključiti da su u veljači bili povoljni meteorološki uvjeti. Katamaran u bolsku luku nije dolazio pet puta, najmanje u zadnjih pet godina, koliko pratimo (ne)dolaske.  Razlozi nedolaska katamarana, dva puta iz Splita i tri puta za Split, bili su jugo ili bura.
Prošle godine u veljači katamaran u Bol nije dolazio 18 puta. (j.e.)

(02) objavljeno  28. 02. 17. u 22:15 h

********************


alt


BLMN: BOL - PRAŽNICA

Ove srijede se u Supetru igraju utakmice Bračke lige malog nogometa. MNK Bol i Pražnica igraju u 17.50 sati.
Tablica BLMN: 1. Yoling Boys 30 bodova, 2. Supetar 28 bodova, 3. Milna 25 bodova, 4. Sedmo nebo 23 boda, 5. Bol 22 boda, 6. Takmac Selca 19 bodova, 7. Concordia 15 bodova, 8. Postira 15 bodova, 9. Fortuna Povlja 12 bodova, 10. Pražnica 10 bodova i 11. Sutivan 7 bodova. (j.e.)

(01) objavljeno  28. 02. 17. u 22:10 h  ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"