Arhiv 2017. / XII.

Vijesti objavljene u prosincu 2017.:
nedjelja, 31. 12. 2017.     ********************


alt

Na Poljani u subotu 30. prosinca 2017.


alt

Kraj 2016. - doček 2017. na Poljani


DOČEK 2018. NA POLJANI

Za one koji ostaju u Bolu, Novu godinu kolektivno mogu dočekati samo u šatoru na Poljani. Tamo je otvoreno na Staru godinu već od poslijepodneva, ali zabava počinje u 21 sat, pa sve do zore. Odnosno, dok bude zainteresiranih. Lani se u šatoru zabavljalo do 5 sati ujutro.
Osim glazbe koju bira DJ, bit će i solo nastupa s harmonikom i gitarom. Svi koji imaju neki instrument mogu ga donijeti na zabavu.
Sa roštilja se nude ćevapčići u somunu, kobasice, pljeskavice … Bit će i fritula, a od pića osim sokova još i pivo i vino. Cijene su kao i proteklih dana, a ulaz je besplatan.


• Neki će Boljani organizirati doček uz komin, a nakon ponoći navratiti na Poljanu. Ima ih koji će u krugu obitelji, u toplom stanu, ispratiti Staru i dočekati Novu uz TV program. Zna se da će neki otići u Supetar, a ima i mlađih koji planiraju na splitsku rivu. Novu godinu neki će Boljani dočekati u Zagrebu, neki u Slavoniji, neki na krstarenju …


• U Supetru se doček 2018. organizira u tri hotela gdje će biti 500 gostiju od čega 110 Austrijanaca, a ostali su domaći gosti. Bilo je slične organizacije, nekada, i u Bolu. Posebno je bilo spektakularno prije točno 10 godina kada se doček organizirao u hotelu „Elaphusa“. Gostovali su Arsen Dedić, Oliver Dragojević …, a u kongresnoj dvorani 1. siječnja održan je novogodišnji koncert pod ravnanjem Alana Bjelinskog. (j.e.)

(133) objavljeno  30. 12. 17. u 22:30 h 

********************


alt


GRADI SE NOVI HOTEL „BORAK“

Općinsko vijeće na XIII. sjednici 21. prosinca dalo je suglasnost o izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Bol. Radi se o području Borak-Potočine tzv. Bluesun zoni gdje se nalaze hoteli „Elaphusa“, „Borak“, „Bonaca“, paviljoni i teniski sportski centar. Namjene koje se nalaze na tom području nisu u skladu s vlasničkim granicama ni sa izvedenim (stvarnim) stanjem u prostoru.
Za javnost bi mogao biti interesantan podatak da se planira hotel „Borak“, otvoren 1976. godine, potpuno srušiti i na njegovom mjestu izgraditi novi hotel sa 5 zvjezdica.
To se planira učiniti odmah po završetku turističke sezone 2018. (j.e.)

(132) objavljeno  30. 12. 17. u 22:25 h 

********************


alt

Finale u balotama igrale su dvije ekipe iz Murvice


alt

Pobjednici u balotama: ekipa Zmajevi (slijeva) Deni Bjelobradić, Tihomir Pavišić, Boško Botica (organizator) i Vinko Vrsalović


alt

Zajedno na piću: finalisti boćarskog turnira


alt

U subotu se igrao stolni tenis


alt

Boško Botica uručuje medalje finalisticama stolnoteniskog turnira: Jelena Vukota i Marta Boko


alt

Viktor Menjak pobjednik je u stolnom tenisu ove i prošle godine


POBJEDNICI U BOĆANJU I TENISU

Sportsko-zabavni Božić završen je u subotu finalnim natjecanjima u boćanju i stolnom tenisu.
• Dvije ekipe iz Murvice, „Zmajevi“ i „Murvica“, odigrali su u finalu 2:0 pa su pehar, medalje i 400 kuna dobili „Zmajevi“ za koje su igrali Tihomir Pavišić, Vinko Vrsalović i Deni Bjelobradić. Druga je ekipa „Murvica“, treći „Blato-Ratac“, a četvrti „Povlja“.
• Za natjecanju u stolnom tenisu prijavilo se sedam muških i dvije ženske ekipe.
Najbolja stolnotenisačica je Jelena Vukota, a druga je Marta Boko.
U muškoj konkurenciji i ove je godine pobijedio Viktor Menjak iz Supetra, drugi je Antonio Cvitanić, a treći Lovre Eterović. (j.e.)

(131) objavljeno  30. 12. 17. u 22:05 h


********************


alt

Nika izvlači dobitne brojeve za dvije vrijedne nagrade


alt

Ivica Cvitović je pršut objesio na vjetrobransko staklo i uz trubljenje "prošetao" bolskim ulicama


NAGRADE DOBILI: I. CVITOVIĆ I V. BAKOVIĆ


Djevojčica Nika Šarac izvukla je brojeve 80 i 3 koji su za Ivicu Cvitovića značili da je dobio pršut, a Vera Baković pribor za jelo. Izvlačenje brojeva nagradne igre obavljeno je u subotu u 12 sati na štandu obitelji Mikulić na tržnici.
Desetak minuta nakon izvlačenja po svoju nagradu došao je Ivica Cvitović koji je priznao da mu je to prvi put da pokušava dobiti neku nagradu. Prvi put i – uspjelo je.

(130) objavljeno  30. 12. 17. u 21:55 h


********************


alt


alt


PRESELILI ZLATNI RAT - U GRČKU?!

Jedan čovjek sa četiri imena (Ivica Jakšić Čokrić Puko) uz pomoć „Šušura“ i podršku mještana organizirao je premještanje 2002. godine plaže Zlatni rat izvan domašaja birokratskih struktura. Otimanje plaže spriječeno je drugi put i ovog proljeća (2017.), ali se čini da su nam plažu Zlatni rat sada preselili – u Grčku.
Pretražujući interenet stranice, na portalu booking.com, tražeći povoljan smještaj u Grčkoj, naišao je naš čitatelj V.P. ponudu za vilu u Kavali: 4 noćenja za 4 osobe za 3.588 kuna. Pažnju našem čitatelja, međutim, privukla je ilustracija uz oglas: slika plaže Zlatni rat! Istina, ne piše koliko je plaža udaljena od vile koja se nudi turistima za smještaj.
Mi smo provjerili: plaža Zlatni rat u subotu je još uvijek bila u Bolu. Općina tek treba raspisati natječaj za koncesiju, a odluku o koncesionaru donijeti do kraja 2018. godine. Što znači slika Zlatnog rata na oglasu smještaja u Grčkoj?
(j.e.)

(129) objavljeno  30. 12. 17. u 21:50 h


subota, 30. 12. 2017.     ********************


alt


alt


alt


NAPOKON POČINJE GRADNJA DOMA ZA DVD!

Novi vatrogasni dom, nakon deset godina čekanja, počet će se graditi u proljeće ove godine – rečeno je na 5. izvanrednoj Skupštini DVD-a, koja je u nazočnosti četrdesetak članova održana u petak navečer. Tu je informaciju članovima potvrdio i načelnik općine Tihomir Marinković objasnivši da bi se gradilo u dvije faze. Odmah bi se gradila I. faza jer u svibnju ističe valjanost građevinske dozvole. Do ljeta 2018. planira se u I. fazi izgraditi podrum i prizemlje, a s gradnjom bi se nastavilo na jesen.
Podrumski dio, ne dobiju li se sredstva iz EU fondova, financiralo bi i koristilo komunalno poduzeće „Grabov rat“ za svoje skladište. U prizemlju i na katu bili bi vatrogasci, ali bi dvije prostorije bile rezervirane za policijsku postaju čiji su djelatnici tijekom ljeta  stacionirani u Bolu.
Predsjednik DVD-a Goran Jekić, izvijestio je o prikupljenim sredstvima bolskih firmi i pojedinaca za kupnju novog vozila. Općina će pripomoći sa još 500 tisuća kuna kako bi se ta nabavka i realizirala.
Članovi su jednoglasno usvojili financijski plan i Plan rada za 2018. godinu. Društvo će raspolagati sa 1.019.120 kuna, a ta će sredstva dobiti od Općine (400.000 kn), te od pružanja usluga vlastitom opremom i materijalno tehničkim sredstvima, namjenskih sredstava od premija osiguranja od požara, sredstava Hrvatskih šuma i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, iz proračuna Vatrogasne zajednice SDŽ …
Načelnik Tihomir Marinković zahvalio je na angažiranosti vatrogasaca i kvalitetnom radu.
- Idemo u izgradnju Doma – zaključio je svoje uvodno izlaganje, što su nazočni popratili aplauzom.
U raspravi su sudjelovali Pero Škrbić, Viktor Marinković, Nikša Bjelobradić, Dragutin Kale, Jozo Bošnjak, Ivona Radić i Joško Marinković. Oni nisu bili posve oduševljeni što će u budućem domu biti još korisnika, smatrajući da za sve nema dovoljno prostora, ali je to nužnost kako bi se dom ipak nakon toliko godina planiranja i čekanja ipak izgradio. Sredstva iz EU fondova su još uvijek upitna, a ukoliko bi se ona dobila, onda bi se dom gradio samo za vatrogasce. (j.e.)

(128) objavljeno 29. 12. 17. u 22:35 h 

********************


alt


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

U petak su odigrane dvije polufinalne utakmice u boćanju. Zbog kiše prekinut je u četvrtak susret Zmajevi (Murvica) – Blato-Ratac, ali su u nastavku, u petak pobijedili Murvičani 2:1.  U drugom polufinalnom susretu igrali su Murvica – Povlja. Rezultat je 2:0.
Finale se igra u subotu u 13 sati, također na Poljani.
Susretom balotaša završavaju sportska natjecanja. I dalje je živo na Poljani. U tijeku su pripreme za organizaciju III. dočeka Nove godine.
Više detalja u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(127) objavljeno 29. 12. 17. u 22:30 h 

********************


alt

Na današnji dan, 30. prosinca 2000. godine


VREMEPLOV: ZLATNI RAT 2000. GODINE

Pred Novu godinu 2000., kao što se vidi na našoj slici, valovi sa zapada skoro su prekrili plažu Zlatni rat. Tu nam je fotografiju, snimljenu 30. prosinca 2000. ustupio Mate Petrić.
Nešto slično se ne predviđa u ovogodišnjoj vremenskoj prognozi te sa dočekom Nove godine na otvorenom ne bi trebalo biti problema.
(j.e.)

(126) objavljeno 29. 12. 17. u 22:25 h  
alt


petak, 29. 12. 2017.     ********************


alt

Finalni susret u briškuli i trešeti imao je i svoju publiku


alt

Najbolji kartaši primaju od Tonča Buljana medalje i novčanu nagradu. Pobjednici su Ante Lalić i Ivan Malenica


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Na Poljani se igrala briškula i trešeta, a balotaši su zbog kiše morali prekinuti polufinalni susret. Zmajevi iz Murvice su prvu igru protiv ekipe Blato-Ratac dobili 13:11, a druga je prekinuta kod rezultata 2:4. Nastavak je u petak u 10.30 sati. Drugi polufinalni susret Murvica - Povlja igra se u 13 sati. Finale je po rasporedu u subotu.
Uzbudljivo je bilo u igri briškule i trešete. Njima kiša nije smetala jer se igralo u šatoru. Finale su dva sata igrali Lalić/Malenica i Bodlović/Balajić. Pobjedom od 2:1 medalje i novčanu nagradu od 1.000 kuna dobili su Ante Lalić i Ivan Malenica. Drugi su Bodlović i Balajić, dok su treći par Šesnić i Vrsalović. Drugoplasirani su uz medalje dobili 400 kuna, a za treće mjesto medalje i 200 kuna.


Raspored za petak, 29. prosinca:
10:30 h     Zmajevi (Murvica) – Blato-Ratac (nastavak)
13:00 h     Murvica – Povlja

(125) objavljeno  28. 12. 17. u 22:05 h


********************


alt


SUBOTOM U ŠOPING …

Još je prošle godine općina Jelsa predlagala katamaransku liniju subotom umjesto ujutro za Split, s polaskom poslije podne i  povratkom u večernjim satima.
Izvansezonskim redom vožnje za 2018. godine, predviđeno je do 31. svibnja i ponovno od 1. listopada, da subotom katamaran iz Bola za Split kreće u 12.35, a povratak iz Splita je isti dan u 23 sata.
U zahtjevu općine Jelsa, koji je prihvatilo Općinsko vijeće Bola u prošlom sazivu, navodi se da će to otočanima omogućiti da subotu poslijepodne iskoriste za kupovinu, posjet bolesnicima, posjet kino ili kazališnim predstavama, utakmicama … (j.e.)

(124) objavljeno  28. 12. 17. u 22:00 h 

********************


alt

Godine 2018. uklonit će se kontejneri za otpad na križanju ceste za Murvicu i plažu Zlatni rat


VIJEĆNICI PITAJU …

Malo je vremena prošlo između 12. i 13. sjednice Općinskog vijeća pa nije bilo mnogo pitanja vijećnika na sjednici održanoj 22. prosinca.
• Vijećnika Milana Škrbića interesirao je komentar načelnika na objavljene podatke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prema kojima je Bol u županiji po razvijenosti na prvom, a u Hrvatskoj na 14. mjestu?
Tihomir Marinković smatra da je to značajan podatak za Općinu i nada se iduće godine još boljim rezultatima. Naravno, smatra načelnik, to istovremeno otežava Općini dobivanje financijskih potpora za realizaciju projekata, jer prednost imaju oni manje razvijeni.
Nataša Paleka Jakšić pitala je hoće li biti problema u 2018. godini s odvozom kućnog smeća?
Bol je po pitanju prikupljanja i odvoza kućnog otpada učinio mnogo više nego neke druge općine i načelnik misli da neće biti problema, a ni sankcija. Tijekom siječnja sva će domaćinstva dobiti pismene upute o načinu razvrstavanja i prikupljanja kućnog smeća. Sadašnji poluukopni kontejneri bili bi tzv. zeleni otoci, bez mogućnosti da se, kao do sada, odlaže u njima kućni otpad.

Od najavljenog vaganja kućnog otpada, barem za sada, nema ništa. Tako tvrdi koncesionar Michieli-Tomić. Naplaćivat će se mjesečni paušal i svako pražnjene kante. Treba će ipak pričekati upute, koje je za siječanj obećao načelnik. (j.e.) 

(123) objavljeno  28. 12. 17. u 21:55 h  

altčetvrtak, 28. 12. 2017.     ********************


alt


U ČETVRTAK NEMA BLAGOSLOVA KUĆA

Blagoslov kuća i obitelji koji je u Bolu počeo u srijedu, neće se nastaviti u četvrtak – obavijestili su nas iz Župnog ureda. Sve se pomiče za jedan dan.
U petak, 29. prosinca vrijedi raspored od četvrtka:
Istočna, samostanska strana: Račić, Loža i Blato
Zapadna, župna strana: Gornja obala, Donja obala i Kupina
U subotu, 30. prosinca vrijedi raspored koji je bio ranije planiran za petak:
Istočna, samostanska strana: Blato-Ratac i Glavica
Zapadna, župna strana: Uz novi put i Gospojica
Blagoslov je od 9 do 12 te od 14 do 18 sati.

Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu. Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Po blagoslovnoj molitvi “zaziva se Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti.” Djelotvornost blagoslova ovisi o vjeri i otvorenosti svih članova Isusu Kristu koji uvijek poziva da svoj život provodimo u njegovu Duhu.

(122) objavljeno 28. 12. 17. u 10.10 h


********************


alt

Ulazak trajekta u supetarsku luku


alt

Katamaran će subotom (izvan sezone) iz Bola u 12.25, a iz Splita u 23 sata


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2018.

Jadrolinija je na svojim službenim stranicama objavila red plovidbe po kojima će ploviti katamarani i trajekti u 2018. godini.
Nema promjena kada su u pitanju trajektne linije Supetar – Split – Supetar. Do 31. svibnja  te od 1. listopada do 31. prosinca bit će  i dalje 9 polazaka iz Supetra, a nedjeljom i blagdanom dva puta manje. Od 1. lipnja do 28. lipnja te od 3. rujna do 30. rujna planira se 12 polazaka, a u špici sezone, od 29. lipnja do 2. rujna, čak 14 polazaka.
Promjene su, međutim, u plovidbenom redu za katamaran i to izvan sezone od 1. siječnja do 31. svibnja te od 1. listopada do 31. prosinca. Novost je što će subotom katamaran iz Bola za Split polaziti u 12.25, a povratak iz Splita je u 23 sata. Satnice polazaka u ostale dane te nedjeljom i blagdanom ostaju kao i 2017. godine. U sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna, katamaran iz Bola polazi radnim danom u 6.30, a nedjeljom u 7.30 sati. Iz Splita je polazak svaki dan u 16.30 sati.
Novi plovidbeni red objavljujemo na stranici RED PLOVIDBE ili kliknite OVDJE.

(121) objavljeno  27. 12. 17. u 22:15 h 

********************


alt

Zvijezde su pobjednici malonogometnog turnira


alt

Pehar je pobjednicima uručio načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Pogodak iz penala za konačnih 7:6 postigao je Boško Botica


alt

Veterani Bola i Pražnica


alt

Balote su igrali Zmajevi i Blato-Ratac (žene) ali je susret prekinut zbog kiše


ZVIJEZDE BOLJE NAKON PENALA

U srijedu su odigrane sve planirane utakmice, osim dvoboja ženskih ekipa Zmaje – Total Fitnes. U 16.30 nebo se smračilo, jugo pojačalo, a počela je i lagana kišica.
• Susret u balotama Zmajevi (Murvica) – Blato-Ratac (ženska ekipa) počeo je vodstvom žena (13:6), a onda je Murvičanima krenulo koji si izjednačili na 1:1 (13:0), a u trećoj odlučujućoj igri Zmajevi su bili u vodstvu (5.4) kada je počela kiša i Blato-Ratac je predao utakmicu.
• U igri veterana Pražnica su pobjedila boljim izvođenjem penala (3:2). U regularnom tijeku utakmice bilo je 1:1.
• El Bahatis je sa uvjerljivih 8:2 bio bolji od ekipe NK Assou Ekotto i osvojio III. mjesto.
• Pobjednik finala saznao se tek nakon izvođenja penala. MNK Supetar je poveo 1:0, a Zvijezde su izjednačile na 1:1. Čak 14 puta se pucao penal, a konačni rezultat je 7:6. Supetrani su pogodili vratnicu, a odlučujući pogodak postigao je Boško Botica.
Načelnik općine Tihomir Marinković uručio je pehare i novčane nagrade. Zvijezde su za prvo mjesto dobili i 6.000 kuna, MNK Supetar za drugo mjesto 2.500 kn, a El Bahatis 1.500 kuna.
• U četvrtak se igra finale u briškuli i trešeti, kao i susret za III. mjesto.
Natjecanja na Poljani predviđena Sportsko-zabavnim Božićem još će biti i u petak, dok je subota slobodan dan, a za nedjelju se na Poljani pod šatorom i na otvorenom prostoru priprema treći doček Nove godine. (j.e.)

(120) objavljeno  27. 12. 17. u 22:05 h 


srijeda, 27. 12. 2017.     ********************


alt


NAJBOLJA SEZONA U BOLU I ŽUPANIJI

Na Skupštini turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, održane pred neki dan u solinskom hotelu  „Salona Palace“, izneseni su podaci za 2017. godinu koji dokazuju da je to bila najbolja sezona: 3,1 milijuna dolazaka gostiju, što je rast od 27 posto
te 16,8 milijuna noćenja samo u komercijalnom smještaju, što je rast od 23 posto.
Naša županija čini petinu turističkog posla cijele Hrvatske.
Bol je deseti na ljestvici dolazaka gostiju, ali isto tako i po brojkama ostvarenih noćenja. Uspješnost pojedine destinacije teško je ocijeniti na temelju iznesenih brojki, jer u županiji imamo destinacije sa različitim brojem smještajnih kapaciteta. Split će uvijek biti na prvom mjestu. Među prvih deset po dolasku gostiju nisu Okrug i Gradac, ali su osmi i deveti po broju noćenja. Prema istim brojkama, ali za noćenja, među prvih deset nema Trogira i Podstrane.
Dolasci gostiju: 1. Split (720.792), 2. Makarska (245.187), 3. Hvar (197.846), 4. Baška Voda (164.743), 5. Seget (154.637), 6. Omiš (144.503), 7. Trogir (129.480), 8. Podstrana (123.202), 9. Tučepi (116.772), 10. Bol (102.731)
Ostvarena noćenja: 1. Split (2.166.883), 2. Makarska (1.506.459), 3. Baška Voda (1.114.589), 4. Omiš (947.043), 5. Tučepi (765.252), 6. Seget (756.593), 7. Hvar (723.068), 8. Okrug (658.936), 9. Gradac (645.784), 10. Bol (631.517) … (j.e.)

(119) objavljeno  26. 12. 17. u 22:50 h

********************


alt

Na tribini je bilo u utorak i stotinjak gledatelja


alt

Zvijezde će igrati u finalu


alt

El Bahatis je favorit za III. mjesto


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Na Poljani je u utorak bilo mnogih sportskih aktivnosti, ali i uzbuđenja. Stotinjak gledalaca, koliko ih je pratilo malonogometni susret Zvijezde – El Bahatis, vidjelo je lijepih sportskih poteza, ali i naguravanja i umalo fizičkih obračuna.
• U natjecanju balotaša Murvica je pobijedila Vlaje 2:0, a istim rezultatom je bila bolja ekipe iz Povlja u igri s ženskim sastavom Blato-Ratac.
• Kartaši su igrali polufinale: Lalić/Malenica – Bačić/Bačić 2:0, a Bodlović/Balajić – Šesnić/Vrsalović 2:1.
• Malonogometaši, posebno susret Zvijezde – El Bahatis, primamili su interes gledatelje, a tijek utakmice po mnogo ćemo je bio neobičan. Zvijezde su slovile za favorite, ali tako nisu mislili oni iz El Bahatisa. Zvijezde su povele s 1:0 (M. Bodlović), ali je ekipa El Bahatis u 13. minuti ostala s igračem manje. Sudac T. Buljan isključio je zbog psovanja J. Klarića i to je za El Bahtatis bila otežavajuća okolnost. U drugom poluvremenu Zvijezde su povele 2:0, a El Bahtatis je smanjio na 2:1 pa čak uspio izjednačiti na 2:2. Iz dva akumulirana udarca Zvijezde su postigle još dva pogotka i rezultatom 4:2 izborile finale. Zvijezde nisu iskoristile dva akumulirana udarca, a minutu prije kraja došlo je do naguravanja i umalo fizičkog obračuna.
U drugoj polufinalnoj utakmici MNK Supetar i NK Assou Ekotto rezultat je 12:2.

Raspored za srijedu, 27. prosinca:
13:00 h   boćanje: Zmajevi (Murvica) – Blato-Ratac (žene)
16:30 h   nogomet/žene: Zmaje – Total Fitness
17.30 h   nogomet/veterani: Pražnica – Bol
18:30 h   nogomet/za III. mjesto: El Bahatis – NK Assou Ekotto
19:30 h   nogomet/finale: Zvijezde – MNK Supetar

(118) objavljeno 26. 12. 17. u 22:45 h 

********************


alt


NAGRADNA IGRA: PRŠUT I PRIBOR ZA JELO

Još su samo ostala nepopunjena 34 broja za lutriju (lot) koji se igra na štandu obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. Jedna je nagrada pršut, a druga pribor za jelo. Za sudjelovanje u igri treba za jedan broj uplatiti 10 kuna.
Za pretpostaviti je da bi izvlačenje moglo biti u subotu 30. prosinca kada će se saznati imena dvojice sretnih dobitnika. Za njih će to biti vrijedan i koristan dar pred novogodišnji praznik.

(117) objavljeno  26. 12. 17. u 22:40 h  

alt
utorak, 26. 12. 2017.     ********************


alt

Benzinska postaja u Bolu radila je na Božić. Prvi automobil po gorivo je došao u 8.50 sati


alt

Pogled s vidikovca, 25. prosinca u 9 sati


JUTRO NA BOŽIĆ

Po vremenskim prilikama ne bi se reklo da je Božić. Puste bolske ulice u ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima, bez buke građevinskih strojeva, nagovještaj su svetog dana za sve koji slave dan Kristovog rođenja. Od 7 sati jedino je otvorena benzinska postaja.
- Tek u 8.50 došao nam je prvi automobil po gorivo – kaže Vesna Bodlović. – Ali bilo je kupaca koji su kupovali cigarete.
Od 9 sati mogla se popiti jutarnja kava u caffe barovima Taverna Riva i Marinero.
Naravno posla imaju dominikanci koji su predvodili misna slavlja u Samostanskoj i Župnoj crkvi.
Rijetki su automobili na cesti prema Supetru. Od Bola do Nerežišća u susret su nam išla dva, a od Nerežišća do Supetra četiri automobila.
Prvim trajektom iz Splita u 9 sati došlo je šest automobila, a za Split se u 10.30 ukrcalo njih 19.
Dobro je znati da se do 7. siječnja ne naplaćuje parkiranje u trajektnoj luci u Supetru. (j.e.)

(116) objavljeno  25. 12. 17. u 22:15 h  

********************


alt


RASPRODANI SUVENIRI

U sklopu Božićnog grada, otvoren je prodajni štand 1. bolske muške radionice. Doznajemo da su inicijativa kao i sami proizvodi odlično prihvaćeni i pohvaljeni, što su i dokazali kupovinom svih proizvoda. Ovom akcijom prikupljeno je 1.700 kuna što će u cijelosti biti uplaćeno u humanitarne svrhe, a po dogovoru sa timom majstora. (b.m.)

(115) objavljeno 25. 12. 17. u 22:10 h 

********************


alt


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Na Poljani se u utorak nastavljaju sportska natjecanja koja su dio programa Sportsko-zabavni Božić.

Mali nogomet, polufinale:
17:00 h   ZVIJEZDE - EL BAHATIS
18:00 h   MNK SUPETAR - NK ASSOU EKOTTO

Balote:
10:30 h   VLAJI - MURVICA
13:00 h   BLATO-RATAC - POVLJA

Briškula i trešeta, polufinale:
17:00 h   ŠESNIĆ/VRSALOVIĆ - BALAJIĆ/BODLOVIĆ
17:00 h   BAČIĆ/BAČIĆ -  LALIĆ/MALENICA

(114) objavljeno  25. 12. 17- u 22:05 h

********************


alt

Ulicu Novi put na Badnjak su osvjetljavali samo svjetla automobila


OKOM KAMERE: NOVI PUT U MRAKU

Lijepo je vidjeti, bez obzira na troškove, svijetleću dekoraciju u samom centru Bola. Međutim, nije bilo lijepo u večernjim satima, na Badnjak, ne vidjeti ni prolaznika! Bilo je ljudi koji su žurili Ulicom Novi put na ponoćku, ali su bili skoro pa nevidljivi jer od Vile Giardino do križanja sa Ulicom Hrvatskih domobrana nije gorjela ni jedna žarulja javne rasvjete. (j.e.)

(113) objavljeno  25. 12. 17. u 22:00 h 

alt


ponedjeljak, 25. 12. 2017.     ********************


alt

Jutarnja kava na +32 stupnja (na suncu u zavjetrini)


alt

U 11 sati besplatna vožnja vlakićem do Zlatnog rata i natrag, za djecu i roditelje


alt

Podjela bakalara u Božićnom gradu na rivi


alt


alt

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sa suprugom


alt

Okupljanje u kući obitelji Katić


alt

Zapaljen je badnjak na Poljani


alt


alt

Fany polijeva badnjak vinom


alt

Vina je ostalo i za publiku


alt

Na terasi obitelji Fabjanović


alt

Badnjak ispred Samostanske crkve


alt

Jaslice u Samostanskoj crkvi


alt

Misa bdijenja u Samostanskoj crkvi


alt

Padre Ivo Plenković


alt

Na Badnjak, četvrte nedjelje adventa, upaljena je i četvrta svijeća na Loži


alt

Ponoćka u Župnoj crkvi


alt

Dolazak ministrantica i fratara


alt

Župnik padre Mirko Jagnjić na ponoćki


BADNJAK U BOLU

Uz lijepo vrijeme, sunčano i toplo, Boljani su proveli Badnjak u iščekivanju Božića. Jutro su mnogi proveli na otvorenom, na jedinom otvorenom štekatu, u Taverni Riva, ispijajući kavu ili sok. U 11.30 preselili su u Božićni grad na trgu gdje se po prvi put na otvorenom dijelio bakalar. Nije bilo gužve, ali već u 11.45 sati nije više bilo ni jedne od sto pripremljenih porcija.
Za izbor lokacije i broj pripremljenih porcija zaslužni su (ili krivi) načelnik općine i ravnateljica Centra za kulturu, dok je restoran Santo na isti način odgovoran za pripremljene obroke. Ipak, istini za volju, bez pretjerivanja, mnogi će priznati: ovog Badnjaka bilo je lijepo i ukusno na bolskoj rivi!
Oni koji nisu došli na rivu nastavili su blagovati kod svojih kuća.
Poslijepodnevno vrijeme iskoristili su za odmor i pripremu za večernja događanja.
Neki su u svojim kućama zapalili na kaminu drvene panjeve koji se također zovu badnjak. Posebno je bilo svečano u obitelji Katić, gdje se zapaljeni badnjak polijevao crnim vinom, ali je dovoljno ostalo da ga degustiraju domaćini i gosti.
Veliki badnjak zapalio se po tradiciji na Poljani oko kojeg se okupilo i stotinjak mještana. Druženje se nastavilo u obližnjim kućama. Javni poziv, svima koji su došli na Poljanu, uputili su obitelji Tomija Fabjanovića i Bepa Marinkovića.
Badnjak su zapalili pred Samostanskom crkvom i bolski dominikanci, a misu bdijenja, od 21 sat, u prepunoj crkvi, predvodio je padre Ivo Plenković.
Boljani su u velikom broju došli na i ponoćku u Župnoj crkvi Gospe od Karmela. Misno slavlje predvodio je bolski župnik padre Mirko Jagnjić.
(j.e.)

(112) objavljeno  25. 12. 17. u 00:35 h


nedjelja, 24. 12. 2017.     ********************


alt

Misa bdijenja u Samostanskoj crkvi na Badnjak 2016. godine


VEČERAS MISA BDIJENJA I PONOĆKA

Ove je godine Badnjak u nedjelju, četvrte nedjelje došašća, pa nema obveznog nemrsa i posta. Međutim, mora se na dvije mise, onu redovnu nedjeljom i navečer na božićnu svetu misu.
Na Badnjak ima u Bolu podosta događanja:
- 11.30 sati: podjela bakalara u prostoru Božićnog grada na rivi, kod Konzuma;
- 17:30 sati: paljenje badnjaka na Poljani;
- 21:00 sat: misa bdijenja u Samostanskoj crkvi;
- 24:00 sata: misa ponoćka u Župnoj crkvi.

(111) objavljeno  23. 12. 17. u 22:55 h

********************


alt


ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT

U Župnoj crkvi u subotu navečer bolski pjevači i svirači oduševili su publiku koja je dugotrajnim aplauzom nagradila nastup Mandolinskog sastava Partenca, dječjeg zbora Čarčojak, Župnog zbora te klape Veras, Užonca i Braciera. Bio je to Božićni koncert pod nazivom „Na dobro nam Božić dojdje“. (j.e.)

(110) objavljeno  23. 12. 17. u 22:45 h  

********************


alt


alt


alt


PRVA MUŠKA RADIONICA U BOLU

U Božićnom gradu prvi put je, na inicijativu Breze Marinković, organizirana muška radionica. Njih 17 došlo je u šator na rivi donijevši iz svojih kuća potreban alat: bušilice, pilice, škare … Pod vodstvom i uputama Breze prihvatili su se posla i rezultat toga su prigodni suveniri koji će biti od ove nedjelje u prodaji.
- Ponosna sam na neočekivani odaziv majstora, ponosna na odaziv različitih generacija, ponosna na revnost i ozbiljnost pristupanja radionici, ponosna na Dalibora koji je istrpio mene ovo vrijeme pripreme, nervoze i bio ogromna pomoć u nabavci materijala... i kao nusprodukt svega toga - ponosna na sebe, što nisam posustala nakon obeshrabrujućih početaka i htjela dokazati  (i dokazala sam) da naši muškarci itekako mogu i moraju biti uključeni u kojekakve radionice našeg malog mista koje su (iz nekog razloga) rezervirane za žene i djecu – rekla je i to napisala Breza Marinković u svom osvrtu na rad prve muške radionice. Tekst se može pročitati ako kliknite na link:

www.boljani.info/images/pdf/pbmr.pdf

(109) objavljeno  23. 12. 17. u 22:40 h 

********************


alt

Boćarski susret Blato-Ratac - Vlaji


alt

Pobjednici turnira na Playstationu 4


alt

Organizator Sportsko-zabavnog Božića i trener u Školi nogometa Boško Botica i Franko Fabjanović, najmlađi sudionik turnira


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

U subotu su nastavljena natjecanja na Poljani. Boćari su odigrali dva susreta. Blato-Ratac (muški) bili su bolji od ekipe Vlaji, a Zmajevi iz Murvice pobijedili su boćarsku ekipu iz Povlja. U šatoru su nastavljena natjecanja u briškuli i trešeti.
Održan je turnir na Playstationu 4 u nogometnoj simulaciji FIFA 2018. Prijavilo se 20 natjecatelja, a nakon višesatnog igranja dobili smo osvajače medalja. To su Boško Botica (zlato), Stipe Nevistić (srebro) i Hrvoje Eterović (brončana medalja)
U utorak će biti turnir na drugoj nogometnoj simulaciji PES 2018. Prijave se primaju  u božićnom šatoru.
U nedjelju i ponedjeljak nema natjecanja, ali će šator biti otvoren i grijan od 14 sati. (j.e.)

(108) objavljeno  23. 12. 17. u 22:30 h  

********************


alt


RADNO VRIJEME ZA BLAGDANE

Tri se dana za praznuje za Božić, ali neki će od toga raditi barem dva dana. Bolske trgovine otvorene su na Badnjak, u nedjelju, do 12, a neke i do 14 sati. „Konzum“ je, na primjer, u nedjelju otvoren od 7 do 13, a u utorak od 7 do 12 sati. „Tommy“ i „Studenac“ u nedjelju i u utorak rade do 14 sati, a „Kupinica“ do 12 sati. Nitko od njih ne radi u ponedjeljak, na Božić.

Tri su dana zatvoreni „Splitska banka“, „Fina“,  Poštanski ured i trgovina „Berica“, ali i štand na tržnici.

INA je otvorena sva tri dana, kao nedjeljom, od 7 do 12 sati.

Ambulanta također ne radi tri dana, ali za hitne slučajeve treba nazvati 194. Ambulanta, zbog korištenja godišnjih odmora, do 8. siječnja, radi samo kroz jutro.

Zubna ambulanta ne radi do 8. siječnja, a za hitne slučajeve treba nazvati zubara u Pučišća (633-620).

Zbog kolektivnog godišnjeg odmora zatvoren je do 8. siječnja i Ured Turističke zajednice.

Katamaran, trajekt i autobus u nedjelju, ponedjeljak i utorak prometuju kao nedjeljom i praznikom. (j.e.)

(107) objavljeno  23. 12. 17. u 22:25 h  

********************alt


OKOM KAMERE: JUTARNJA KAVA U TAVERNI

Neki ovih dana mogu zbog kave birati šator na Poljani ili u Božićnom gradu. Međutim, ima i onih koji su ostali vjerni caffe baru Taverna Riva. Uz jutarnju kavu ispričaju i najnovije novosti (čakule) u Bolu, pa im nikad nije dosadno. (foto: m. katić)

(106) objavljeno  23. 12. 17. u 22:20 h 

********************


alt


HAJDUK IMA ČLANOVE I U KENIJI!

Učlanjivanje u Hajduk za 2018. godinu počelo je 21. prosinca, a već je prvog dana obnovilo ili prvi put upisalo članstvo njih tisuću. Članske iskaznice poslane su u Keniju. Tamo volontira jedan pripadnik Torcide, točnije u sirotište Mali dom u mjestu Lower Sabukija kojeg vodi hrvatski misionar fra Miro Babić, koji je u Keniji od 2004., također navijač Hajduka.
Djecu o Hrvatskoj već dosta znaju, a sada su njih dvadesetak i fra Miro postali članovi i dobili članske iskaznice Hajduka. (j.e.)

(105) objavljeno  23. 12. 17. u 22:15 h 


alt
subota, 23. 12. 2017.      ********************


alt


MEĐUŠKOLSKI PROBLEMI PRED OPĆINSKIM VIJEĆEM

Bol ima dvije škole: Osnovnu i Srednju. Obije koriste isti prostor, onaj u objektima na Bjenačici. Tamo su otkako su napustili „staru“ školsku zgradu na Rudini koja je oštećena u potresu i sada je u tijeku sanacija za koju je županija odobrila 400 tisuća kuna.
Vijećnici su dobili dopise u kojima su svoje stavove iznijeli oboje ravnatelja. Na sjednici su dodatna objašnjenja mogli dobiti samo od ravnateljice Srednje škole Sani Bodlović koja je i vijećnik, dok je ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić svoj nedolazak na sjednicu opravdao, u isto vrijeme neodgodivim obvezama.
Davno je postojala ideja da se u Bolu izgradi nova školska zgrada za obije škole. Kako se to nije realiziralo, Srednja škola je samostalno ulagala napore i sredstva da se urede objekti na Bjenačici, planirajući i prostore za stanovanje đaka koji dolaze izvan otoka sa željom da steknu srednjoškolsko obrazovanje. Osnovna škola u ničemu im nije pomagala, osim što je njihov bivši ravnatelj dozvolio dvojici mještana da usele u prostor na Bjenačici, a za njihovo iseljenje vodio se sudski spor dug 10 godina. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je rješenje 18. svibnja 2017. za nastavak rada učeničkog doma. Plan je Srednje škole u idućoj školskoj godini upisati po jedan razredni odjel za zanimanje konobar i kuhar.
Osnovna škola, odnosno njezin ravnatelj, imaju nešto drugačije planove. Oni bi radije ostali na Bjenačici, sada kada je tamo mnogo toga uređeno, a plan im je uvesti dnevni boravak za djecu i koristiti prostor kuhinje koji je Srednja škola planirala za svoj rad u nastavi i za učenički dom.
Na sjednici Općinskog vijeća izrečene su i primjedbe na loše međuljudske odnose u Osnovnoj školi, fluktuaciju nastavničkog kadra …
Vijećnici su, oni koji su sudjelovali u raspravi, mišljenja da je sasvim logično da Osnovna škola bude na Rudini, jer to je nekako u sredini mjesta, podjednako udaljena učenicima iz istočnog i zapadnog dijela Bola. Mnogo je praktičnije za dolazak ili dovoz djece nego na Bjenačici.
Na Bjenačici bi Srednja škola imala uvjete za rad i boravak učenika u domu na jednoj lokaciji.
Fizičkim razdvajanjem ovih dviju škola omogućio bi se također i rad samo u jutarnjem turnusu, jer sada se radi u dvije smjene, a jutarnja nastava počinje već u 7 sati. To je, mislimo, jedinstven slučaj u županiji, potpuno neprimjeren za učenike koji dolaze svakodnevno autobusom na nastavu iz Selaca, Sumartina, Pučišća …
Osnivač škola je županija i njezina će odluka biti konačna. Mislimo da se ne može i neće zanemariti ni mišljenje općine Bol. Gdje će se nastava održati u drugom polugodištu? Pitanje je hoće li do sredine siječnja biti gotovi radovi na sanaciji škole na Rudini. Osnovna škola je preko učenika obavijestila da 15. siječnja dođu u 14 sati u školsku zgradu na Bjenačici. U pismu upućenom Općinskom vijeću ravnatelj Osnovne škole spominje i mogućnost preseljenja (?!) osnovaca u Selca gdje bi imali bolje uvjete za rad nego u Bolu.
Očito će trebati mnogo strpljenja i uvjeravanja da se razriješe ovi nesporazumi. U interesu je to i samih učenika ali i njihovih roditelja. (j.e.)

P.S. Bude li potrebno, radi bolje informiranosti roditelja, spremni smo objaviti mišljenja i planove ravnatelja jedne i druge škole.

(104) objavljeno  22. 12. 17. u 23:55 h  

********************


alt


alt


alt


DOMJENAK ZA OPROŠTAJ

Učenici Srednje škole u petak su prvo polugodište završili domjenkom i prigodnim programom. Ukusne kolače i čajeve pripremili su sami polaznici škole za zvanje turističko hotelijerski komercijalist pad paskom profesorica Marije Petojević i Marijane Marić.
Čestitke za predstojeće blagdane i što ugodniji provod tijekom zimskih praznika poželjela im je ravnateljica škole Sani Bodlović.
Na školskom igralištu organizirani su i sportski susreti. U malom nogometu profesori su bili bolji od ekipe učenika, ali su učenici bili uspješniji u potezanju konopa. (j.e.)

(103) objavljeno  22. 12. 17. u 23:50 h


********************


alt


alt


alt


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Neki su susreti na otvorenom u četvrtak odgođeni, ali se nastavilo igranjem briškule i trešete. Pažnju publike privukao je nastup dvojice vijećnika. Tomi Fabjanović i Tonči Kukoč Bager igrali su protiv dvojice iz Gornjeg Humca, Marčić i Marinelić.
Boćarski susret Blato-Ratac – Povlja odgođen je i odigrat će se idućih dana.

Raspored natjecanja na Poljani u subotu, 23. prosinca:
10.30 h   balote: Vlaji – Blato-Ratac (muški)
13.00 h   balote: Povlja – Zmajevi (Murvica)
15.00 h   FIFA turnir u šatoru. Prijavljeni igrači trebaju biti na Poljani u 14.45 sati.
17.00 h   briškula i trešete: nastavak natjecanja.

(102) objavljeno  22. 12. 17. u 23:45 h     

********************


alt

Koncert održan uoči Božića 2016. godine


BOŽIĆNI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Koncert bolskih pjevača i svirača „Na dobro nam, Božić dojde“ održat će se ove subote, 23. prosinca, u župnoj crkvi Gospe od Karmela.
Početak je u 18 sati, a nastupit će Dječji zbor Čarčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav Partenca te bolske klape Veras, Užonca i Braciera. (j.e.)

(101) objavljeno  22. 12. 17. u 23:40 h  

********************


alt


BAKALAR U ŠATORU I NA OTVORENOM

Bakalar koji će pripremiti restoran Santo, a financira se iz općinskog proračuna, ove će se godine također besplatno dijeliti na Badnjak (u nedjelju), ali ne kao do sada u Domu kulture.  Javljenom nam je da će to biti u šatoru na rivi i na otvorenom, ispred Konzuma.
Odluka o novoj lokaciji donijeli su načelnik Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić jer su smatrali – kako nam je javljeno u sms poruci – da će vani biti ljepše. Početak podijele bakalara je u 11.30 sati. (j.e.)

(100) objavljeno  22. 12. 17. u 23.35 h 

********************


alt


BADNJAK SE PALI NA POLJANI

Grabov rat, odnosno Zoran Buktenica, pripremio je drva za badnjak koji će se zapaliti na Poljani u nedjelju. Prigodni program uz vatru izvest će se oko 17.30 sati, a običaj je da se druženje nastavi u obližnjim obiteljskim kućama. Tko želi može navratiti i u obližnji šator koji se grije. (j.e.)

(99) objavljeno  23. 12. 17. u 23:30 h  

********************


alt


DODATNA DEKORACIJA ZA BLAGDANE

Činilo se da za ovogodišnji Božić i Novu godinu neće biti dodatne svijetleće dekoracije. Ipak ima nekih novosti. Na rivi ispred Konzuma otvoren je Božićni grad u kojem svakodnevno ima nekih događanja uz nazočnost mlade i starije publike.
Novost je i svijetleća dekoracija (na slici) postavljena na četiri kandelabra na novom rotoru.
(j.e.)

(98) objavljeno  22. 12. 17. u 23:25 h  alt
petak, 22. 12. 2017.     ********************


alt


POČELA JE ZIMA

Još je 10 dana ostalo do kraja aktualne godine, a u četvrtak 21. prosinca imali smo najkraći dan koji je trajao samo 8 sati i 47 minuta. Zima, najhladnije godišnje doba, počela je u četvrtak u 17.28 sati, a završit će 20. ožujka u 17.15 kada nam stiže proljeće.
Na nekim smo portalima pročitali da se početak zime računa ove godine od 22. prosinca u 6.30 sati. Ne treba biti previše sitničav. Svejedno je, da li dan ranije ili kasnije, jer kada većina ovo bude čitala već smo zakoračili u zimu. (j.e.)

(97) objavljeno 22. 12. 17. u 01:00 h 

********************


alt


alt

Načelnik vijećnicima pokazuje idejne projekte za uređenje plaža


PRIHVAĆEN DOGOVOR ZA VIDOVU GORU …

* Od 20 do 22.10 sati vijećnici su na 13. sjednici u četvrtak raspravili četiri točke dnevnog reda. Iako ćemo narednih dana o svemu pisati opširnije spomenimo u ovom prvom izvještaju kako su vijećnici 48 minuta raspravljali o pristiglim dopisima ravnateljice Srednje škole i ravnatelja Osnovne škole koji je opravdao svoj nedolazak zbog drugih obveza. Ipak, zaključeno je da se pozove ravnatelja na jednu od narednih sjednica Općinskog vijeća.
* Vijećnici su sa 8 glasova „za“ i jednim „suzdržanim“ glasom prihvatili prijedlog dogovora sa tvrtkom MS Brač turist da im Općina vrati 100.000 kuna uplaćene jamčevine i prizna 124.000 kuna troškova koji su, prema sudskom vještaku, nastali uređenjem doma Vladimir Nazor na Vidovoj gori. Želi se nagodbom izbjeći sudski spor koji može trajati desetak i više godina. Nastoji se naime nešto konkretno urediti i ponuditi posjetiteljima koji dolaze na najviši vrh jadranskih otoka.
* Načelnik Tihomir Marinković informirao je što je učinjeno ili će to biti urađeno po pitanju primjedbi predstavnica Udruge za bolji Bol koje su izvijestile vijećnike na jednoj od ranijih sjednica.
* Načelnik je pokazao idejne projekte uređenja bolskih plaža s posebnim osvrtom na Zlatni rat. U planu je na Zlatnom ratu ukloniti sadašnje kućice uz rub šumice, smjestiti ih u centar šumice, ali drugačije projektirane. Predložit će se, zbog većeg reda na plaži, ograničenje broja posjetitelja na Zlatnom ratu. Postoje i za to rješenja koja trebaju odobriti nadležna ministarstva. Novosti se na Zlatnom ratu mogu očekivati već idućeg ljeta.
Sjednici, pod predsjedanjem Matka Bakovića, prisustvovalo je 9 vijećnika, a dvoje je opravdano bilo odsutno: Katarina Marčić i Ivica Šćepanović. (j.e.)

Sutra: opširnije o raspravi i zaključcima na 13. sjednici Općinskog vijeća.

(96) objavljeno  22. 12. 17. u 00:55 h 

********************


alt

Školska zgrada na Rudini uređuje se zbog oštećenja od potresa. Županija je za tu sanaciju odobrila 400.000 kuna


OD DANAS ZIMSKI ŠKOLSKI PRAZNICI

Učenicima Srednje škole već od podneva počinju zimski praznici, a osnovcima od poslijepodneva u petak. Službeno su na zimskom odmoru od 27. prosinca, zaključno sa 12. siječnja, ali će u klupe u ponedjeljak 15. siječnja.
Zbog spajanja subota i nedjelja, te praznika za Božić, Novu godinu i Sveta tri kralja, u školskim klupama ih neće biti 23 dana.
Zbog školskih praznika nekih izmjena će od srijede biti i na autobusnim linijama za Supetar i natrag.
Nakon uređenja školske zgrade na Rudini, osnovci bi na nastavu dolazili u staru školsku zgradu, a na Bjenačicu ostaje Srednja škola. (j.e.)

(95) objavljeno  22. 12. 17. u 00:50 h 

********************


alt


AUTOTRANS POSTAO DIO ARRIVA GRUPE

Bijelo - plavi Arriva autobusi se ubrzo mogu očekivati na hrvatskim prometnicama (na slici), pa tako i na cesti Bol – Supetar – Bol. Uslijed rebrendinga, postojeće Autotrans, APP i Panturist oznake ustupiti će mjesto novom Arriva logotipu, a usporedo s promjenom brenda nadograđivat će se i unapređivati poslovne procese, rasti i razvijati se, sve kako bi postali prvi izbor za putovanje, na domaćem i na europskom tržištu – najavio je za hrvatske medije Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku.
U kolovozu ove godine Autotrans grupa je postala dio Arriva Deutsche Bahn grupe, jedne od vodećih svjetskih prijevozničkih tvrtki i pružatelja logističkih usluga. Sa sjedištem u Sunderlandu u Velikoj Britaniji, tvrtka djeluje u 14 europskih zemalja, zapošljava oko 60.000 ljudi i prevozi više od 2,2 milijardi putnika godišnje. Arriva je na tržištu Hrvatske prisutna od 2013. godine kada je izvršila akviziciju osječkog prijevoznika Panturist, a stjecanjem Autotrans grupe još jednom je došla do izražaja orijentiranost tvrtke ka kontinuiranom poboljšanju usluge prijevoza putnika na domaćem tržištu te uspješnom poslovanju na europskoj razini.

(94) objavljeno  22. 12. 17. u 00:45 h  

********************


alt

Unatoč hladnoći bilo je i publike na tribini


alt

Malonogometna utakmica CB Lanterna - El Bahatis 4:2


alt

Prva službena utakmica balotaša na novoizgrađenom boćalištu na Poljani


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Nastavljaju se natjecanja na Poljani. Odigran je i prvi susret boćara, ali i jedna utakmica malog nogometa. Unatoč hladnoći bilo je i publike na tribinama. U šatoru, gdje je mnogo ugodnije, nastavljeno je igranje briškule i trešete.

Rezultati odigranih utakmica u četvrtak
Mali nogomet: CB Lanterna – El Bahatis 4:2
Balote: Murvica – Blato-Ratac (muški) 2:0 (13:9, 8:6)

Raspored za petak, 22. prosinca:
Balote
13:00 h   Blato-Ratac (dame) – Povlja
Mali nogomet
19:00 h   El Bahatis – Bad Boys

(93) objavljeno  22. 12. 17. u 00:35 h


********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: FEŠTA KOD BERICE

Po tradiciji u prodajnom centru BERICA u Nerežišćima pred kraj godine uvijek je fešta. Počinje slavlje pred praznike i godišnjicu osnivanja tvrtke, a posjetitelje se časti sniženim cijenama od 10 do 50 posto, zidnim kalendarima, besplatnim  kolačima, fažolom s kobasicama, vinom i glazbom. Svega je toga bilo u četvrtak od 7 do 17 sati. Došlo je dosta i Boljana, više nego što smo očekivali. (j.e.)

(92) objavljeno  22. 12. 17. u 00:30 h   alt
četvrtak, 21. 12. 2017.     *******************


alt


BOL JE NAJRAZVIJENIJI, ALI …

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Bol je po razvijenosti u Hrvatskoj 14., a u Splitsko-dalmatinskoj županiji – prvi. To je podatak koji bi trebao značiti zadovoljstvo za one koji vode i žive u tako uspješnoj općini. Ali nije baš tako. Biti uspješan, može donositi i neke probleme. Na primjer, u natjecanju za sredstva iz EU fondova obično razvijeni za svoje projekte ne dobivaju – ništa. Objašnjenje je da sredstva trebaju za siromašnije općine i gradove. A istina je da Bol ne može samostalno financirati izgradnju vatrogasnog doma, proširenje dječjeg vrtića, obnovu javne rasvjete, izgradnju sportske dvorane …
Što donosi bodove koji odlučuju o redoslijedu? Uzima se u obzir dohodak po stanovniku, izvorni prihodi, nezaposlenost, kretanje stanovništva, indeks starenja i stupanj obrazovanja. To je Bol uvrstilo u osmu, najuspješniju grupu. U Hrvatskoj redoslijed je prvih deset razvijenih gradova i općina: Kostrena, Medulin, Grad Zagreb, Dubrovnik, Omišalj, Malinska, Funtana, Poreč, Krk, Fažana, Punat, Rovinj, Župa Dubrovačka, Bol … Ostala mjesta na Braču su mnogo niže na tablici razvijenosti, ali su svi unutar prve četiri grupe: 17. Sutivan (VIII. grupa), 43. Supetar (VIII.), 73. Postira (VII.), 96. Milna (VII.), 184. Pučišća (VI.), 186. Nerežišća (VI.) i 220. Selca (V.)
U Splitsko-dalmatinskoj županiji Bol je najrazvijeniji!  Redoslijed u županiji: 1. Bol, 2. Sutivan, 3. Hvar, 4. Makarska, 5. Baška Voda, 6. Supetar, 7. Podstrana, 8. Brela, 9. Split, 10. Tučepi …
Oni koji su se našli od IV. do I. grupe (305 općina i gradova) smatraju se nerazvijenim i imaju status potpomognutih područja. (j.e.)

(91) objavljeno  20. 12. 17. u 22:45  

*******************


alt


UREĐUJE SE HOTEL „KAŠTIL“

Vrata hotela „Kaštil“ ostala su otvorena i nakon turističke sezone. Razlog su radovi na preuređenju kuhinjskog prostora gdje će nakon građevinskih radova biti instalirani novi kuhinjski uređaji, frižideri, pultovi, ali i suvremena ventilacija. Zbog ventilacije, koja je kompletno ugrađena u stropu, trebalo je pod u kuhinji ukopati pedesetak centimetara.
Iako je riječ o obimnim radovima uvjeravaju nas na gradilištu da će sve biti završeno do otvaranja hotela za novu sezonu, tijekom ožujka 2018. godine. (j.e.)

(90) objavljeno  20. 12. 17. u 22:40 h 

********************


alt


CRVENI KRIŽ DARIVAO – JABUKE

U srijedu su vozilom Crvenog križa iz Supetra u Bol dovezene jabuke, koje su kao donacija došle iz Velike Gorice. Sve su jabuke podijeljene u svim naseljima na Braču, a prvi su ih dobili Domovi za starije i nemoćne osobe, dječji vrtići … Na bolskom trgu je osobno jabuke dijelio predsjednik Društva Crvenog križa Brač Pavao Bonačić-Proti. (j.e.)

(89) objavljeno  20. 12. 17. u 22:35 h 

********************


alt


alt


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Na Poljani je prohladno, ali je bura slabija nego u ostalom dijelu Bola. U šatoru, gdje se igra briškula i trešeta te konzumiraju specijaliteti s roštilja, sasvim je ugodno. Zahvaljujući plinskim grijalicama.
U srijedu se na otvorenom igrao basket, a u šatoru je nastavljeno kartanje. Među 16 prijavljenih parova, bio je i jedan ženski sastav. Prošlogodišnje finalistice Đurđa Eterović i Tea Ivelić eliminirane su već u prvom kolu.

Rezultati partija odigranih u utorak:
Bodlović/Baljajić – Marinković/Batinić 2:0
Šesnić7Vrsalović – Marjanović/Cvitanić 2:0
Kusanović/Jerčić – Eterović/Ivelić 2:0
Zjakić/Rončević – Bodlović/Marinković 2:1

Rezultati partija odigranih u srijedu:
Botica/Marinković – Šesnić/Vrsalović 1:2
Lalić/Malenica – Rončević/Zjakić 2:0
Marčić/Marinelić – Bodlović/Eterović 2:1

U četvrtak se igra nogomet, balote te briškula i trešeta.
Roštilj i šank rade od 15 do 24 sata.

Mali nogomet:
17:00 h   CB Lanterna – Assou Ekotto
18:00 h   Bad Boys – El Bahatis

Balote:
13:00 h   Blato-Ratac (muški) - Murvica

Ukupno se za natjecanje u boćanju prijavilo šest ekipa. Grupa A: Blato-Ratac, Murvica i Vlaji, Grupa B: Povlja, Blato-Ratac (dame) i Zmajevi (Murvica)

(88) objavljeno  20. 12. 17. u 22:30 h 

********************


alt


NOVE UPLATE ZA DVD BOL

Pravne i fizičke osobe nastavili su uplate na račun DVD Bol za nabavku neophodne opreme potrebne za efikasniji rad bolskih vatrogasaca. U ovom tjednom izvještaju (od srijede do srijede), prema podacima općinskog knjigovodstva, stiglo je šest uplata fizičkih osoba i jedna pravne osobe.
Ukupno je do sada, zaključno sa 20. prosinca, namjenski uplaćeno za DVD 316.930,71 kuna.
Popis uplatitelja objavljujemo u rubrici UPLATE ZA DVD BOL ili kliknite OVDJE.

(87) objavljeno 20. 12. 17. u 22:25 h 

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Posljednju sjednicu ove godine, inače 13. po redu, Općinsko vijeće održat će ovog četvrtka (21. prosinca). Predsjednik Vijeća Matko Baković predložio je dnevni red: rasprava i donošenje zaključka po pristiglim dopisima ravnatelja Osnovne škole i ravnateljice Srednje škole; rasprava i donošenje zaključka o statusu Doma Vladimir Nazor na Vidovoj gori i rješenje odnosa s tvrtkom MS Brač turist. Raspravit će se i donijeti zaključci na temelju ranije iznesenih navoda Udruge za bolji Bol, a na dnevnom redu je i rasprava o idejnom rješenju uređenja plaža Bjenačica, Borak, Potočine i Zlatni rat. (j.e.)

(86) objavljeno  20. 12. 17. u 22:20 h 

altsrijeda, 20. 12. 2017.     ********************


alt

Prvu liniju 2018. uspostavit će 31. ožujka Croatia Airlines


AVIONOM NA BRAČ IZ 16 DESTINACIJA

Aerodrom Brač u 2017, godini zabilježio je 2.400 letova i pet redovnih (sezonskih) linija: Zagreb, Bruxelles (Belgija), Deauville (Francuska), Salerno (Italija) i Bari (Italija). Za 2018. godinu već je potvrđeno 11, a za još tri linije pregovori se privode kraju.
- Do sada su dogovoreni letovi iz Barija, Berna, Brusellesa, Deauvillea, Graza, Insbrucka, Linza, Ljubljane, Luxembourga, Rotterdama, Salerna, Vienna i Zagreba – izvijestila je Petra Bonačić-Sargo, pomoćnica direktora Aerodroma Brač. – Vjerujemo da će na Brač slijetati i avioni iz Dusseldorfa, Munchena i Zuricha.
Početak sezone otvorit će avioni Croatia Airlinesa i to 31. ožujka koji će do 30. listopada letjeti kao i do sada utorkom i subotom. Dva puta tjedno, srijedom i subotom, Brač će biti povezan sa Ljubljanom od 28. travnja do 27. listopada.
Većina ostalih letova počinje od 12. svibnja i to subotom: Brussels, Deauville, Graz, Insbruck, Linz, Luxemburg, Rotterdam i Vienna.
Prvi let iz Berna je 2. lipnja (subotom), iz Barija od 31. srpnja srijedom i subotom, a iz Salerna od 4. kolovoza također subotom.
Na aerodromsku pistu slijetat će avioni sa 50, 70, 76, 86 i 112 sjedećih mjesta. (j.e.) 

(85) objavljeno  19. 12. 17. u 23:15 h  

********************


alt


alt


BOŽIĆNA PRIREDBA OŠ BOL

Tradicionalna Božićna priredba Osnovne škole Bol organizirana je u utorak u prepunoj kino dvorani. Mladi su osnovci uspješno predstavili svoj program.
Bolski pjevači i svirači nastupit imat će u Župnoj crkvi u subotu, 23. prosinca u 18 sati.

(84) objavljeno  19. 12. 17. u 23:10 h


********************


alt


alt


alt


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Na Poljani su u utorak nastavljena natjecanja. U šatoru, koji se grije, igrali su briškulu i trešete, a na malonogometnom igralištu odigrane su tri susreta:
CB Lanterna, Supetar – Fortuna, Povlja 3:0 (b.b.), MNK Supetar – Bad Boys 12:2, Zvijezde – NK Assou Akotto 14:2.
U srijedu počinje turnir u basketu.
Prijave za balote primaju se još ove srijede do 17 sati, a turnir u balotama počinje u četvrtak.

(83) objavljeno  19. 12. 17. u 23:05 h 

********************


alt


alt


alt


DOĐITE U BOŽIĆNI GRAD!

Dragi mještani!
Zahvaljujemo na danoj nam podršci pri realizaciji  ideje Božićnog grada. Božićni šator vrvi dogadanjima kako za djecu tako i za starije.
Najavljujemo slijedeća događanja u božićnom šatoru:

Srijeda, 20. prosinca

14 sati - radionica božićnih ukrasa pod vodstvom Ade Seferagić (mole se sudionici da donesu sa sobom lijepu čašu na stalku).
17 sati - facepainting (oslikavanje lica), Magic Art, Supetar.

Četvrtak, 21. prosinca

16.30 sati - plesni duo Marina i David nastupaju za djecu sa salsa X-mas koreografijom.
21 sat - radionica božićnih ukrasa  za odrasle muškarce pod vodstvom Breze Marinković. Muškarci, odazovite se u velikom broju! Biti će  i nešto za prezalogajiti i popiti a vaše vještine sa rukovanjem ozbiljnijim alatom (busilica) su neophodne!

Petak, 22. prosinca

16 sati - Djed Božićnjak ima nastup, fotografiranje s djecom i podjela darova.

Subota, 23. prosinca

16.30 sati - djecu će zabavljati animatorica “Pahuljica”

Pozivamo vas da nam se pridružite te se uz fritule, palačinke i kuhano vino opustite u ugodnoj božićnoj atmosferi!

                                               Inicijativa Božićni grad

(82) objavljeno 19. 12. 17. u 23:00 h 

********************


alt


BAKALAR NA BADNJAK

U Bolu će se po običaju na Badnjak, o trošku Općine, moći uživati u bakalaru. Priprema će se u restoranu Santo, a posluživat će ga u prizemlju Doma kulture, u nedjelju 24. prosinca.
Svi su pozvani i dobro došli!

(81) objavljeno  19. 12. 17. u 22:55 h 

********************


alt


OPĆINSKA POMOĆ POTREBITIMA

Općina Bol ima razumijevanja za svoje žitelje koji su bolesni ili socijalno ugroženi. Već godinama se daju sredstva za svako novorođeno dijete, zatim umirovljenicima pred Božić i Uskrs te  studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan Bola.
Na sjednici Odbora za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, koja je održana 15. prosinca, donesenu su sljedeće odluke:
• Računi za struju, vodu i komunalnu naknadu plaćati će se dvjema osobama čitavu 2018. godinu;
• Kao stalnu pomoć u 2018. godini primat će jedna obitelj 1.500 kn, a druga 1.050 kn mjesečno.
• Zbog bolesti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 kn primit će 25 osoba, a 2.000 kn četiri osobe.
• Za osobnu invalidninu jednokratnu pomoć od 1.000 kn primit će 9, a 2.000 kn jedna osoba.
• Za nabavku školskih knjiga dobit će po 1.000 kuna četiri đaka.
• Jednoj će se obitelji isplatiti 7.000 kuna kao pomoć za održavanje trudnoće.
Članovi Odbora su: Marjan Marjanović (predsjednik), Boris Škrbić, Neda Kraljević, Željko Eterović, Breza Marinković, Matko Baković i Ivona Radić. (j.e.)

(80) objavljeno  19. 12. 17. u 22:50 h 

********************


alt


NA FAŽOL U BERICE!

Tradicionalno pred Božić BERICA poziva u Nerežišća gdje se obilježava godišnjica firme i predstojeći blagdani. Osim popusta od 10 do 50 posto na prodaju u svojim salonima, za posjetitelje je predviđena besplatna spiza i glazba. Druženje je u četvrtak, 21. prosinca od 7 do 17 sati.
Interesirali smo se i za jelovnik. Rekli su nam da će se, kao i lani, servirati grah i kobasice!

(79) objavljeno 19. 12. 17. u 22:45 h  

alt


utorak, 19. 12. 2017.     ********************


alt

U poluukopne kontejnere uskoro se neće odlagati kućni otpad


alt

Uz pomoć čipa znat će se vlasnik kante i njemu će se zaračunati odvoz otpada u vrećama


KUĆNI OTPAD POSTAJE PROBLEM?

Razvrstavanje kućnog otpada već je trebalo zaživjeti u praksi. Stoga odvojeno prikupljanje otpada za nešto manje od dva mjeseca postaje obvezno. Uz to i drugačiji način odvoza kućnog otpada, a možda i veća cijena?
Što mogu očekivati kućanstva u Bolu? Znamo da su vikendaši negodovali što odvoz smeća plaćaju cijelu godinu, a u kućama borave najviše nekoliko mjeseci. Međutim, prema planu koji će se provoditi od veljače iduće godine, plaćat će se broj pražnjenja kućnih kanti. Svaka bi kuća trebala imati barem dvije kante. Jedna je za biorazgradivi otpad, a to je otpad iz kuhinje, a u drugoj kanti bi se odlagao miješani komunalni otpad. Ova druga kanta, budu li mještani taj otpad odvozili u poluukopne kontejnere, neće (možda) biti potrebna.
Sve će kanta imati čip koji će se očitavati prilikom pražnjenja kante, bila ona puna ili poluprazna. Ta će se usluga i naplaćivati prema broju pražnjenja.
Što sa onima kojih nema u kući tijekom zime? Oni neće plaćati pražnjenje (odvoz) ali će sva domaćinstva plaćati paušalno neki mjesečni iznos za tzv. hladni pogon koncesionara, a odvoz se naplaćuje kao dodatak.
Hoće li to biti skuplje ili jeftinije od dosadašnje cijene? Lokalna zajednica mora osigurati kante za sva domaćinstva i financirati čipiranje kanti. Veći dio tih sredstava (80 posto) daje država, ali i ostatak od 20 posto nije mali izdatak.
Zatvaraju se poluukopni kontejneri u koje su neki odlagali kućni otpad. Poluukopni kontejneri postaju tzv. zeleni otoci gdje će se odlagati (odvojeno) staklo, papir, plastika …
Što je sa kućnim otpadom u plastičnim vrećicama? Koncesionar za odvoz smeća, kada te vrećice nađe pored kante, registrirat će to i dodatno naplatiti od vlasnika kante, bez obzira tko je to ostavio. Već se zna da će biti zbog toga problema, posebno u ljetnoj sezoni, a koncesionar smatra da vlasnik kante mora voditi o tome računa, a komunalni red bi trebao ustanoviti prekršitelje.
Najavljene novosti u odvozu i naplati tih usluga, sigurno će u početku stvoriti nervozu. Možda bude i kućnog smeća po ulicama, parkovima, šumici …
Očito je da će trebati mnogo strpljenja i samodiscipline. Edukacije prije svega! (j.e.)

(78) objavljeno  18. 12. 17. u 22:55 h


********************


alt


BERICA ZOVE NA DRUŽENJE I SPIZU

Uz veliki blagdanski popust od 10 do 50 posto, BERICA poziva u četvrtak, 21. prosinca u Nerežišća na tradicionalno ugodno druženje uz dobru spizu i glazbu.

Fešta je od 7 do 17 sati.

(47) objavljeno  18. 12. 17. u 22:50 h  

********************


alt


KRENUO SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ

Od ponedjeljka su počela natjecanja na Poljani. Najprije se počelo igranjem briškula i trešeta, a u utorak se pod električnim  reflektorima igraju malonogometne utakmice. Prijavljeno je 8 ekipa koje su raspoređene u dvije skupine.
Skupina A: ZVIJEZDE, MNK SUPETAR, NK ASSOU EKOTO i BAD BOYS
Skupina B: EL BAHATIS, CB LANTERNA, MNK GORNJI HUMAC UNITED i FORTUNA POVLJA

Raspored i satnice za utorak, 19. prosinca:
17:00 h   CB LANTERNA - FORTUNA POVLJA
18:00 h   BAD BOYS - MNK SUPETAR
19:00 h   ZVIJEZDE - NK ASSOU EKOTTO
20:00 h   EL BAHATIS - MNK GORNJI HUMAC UNITED

(76) objavljeno  18. 12. 17. u 22:45 h

********************


alt

Ekipa Bol prije utakmice s Il Victum


SPORT: OČEKIVANI PORAZ

U 12. kolu Prve splitske malonogometne lige, u ponedjeljak su u splitskoj dvorani Gripe  igrali BOL – IL VICTUM 4:7 (1:4). Očekivani je to poraz deveto plasiranog Bola od momčadi koja je prije ovog kola bila druga na tablici.
Strijelci: 0:1, 0:2, 0:3, 1:3 Boško Botica, 1:4, 2:4 Jurica Eterović, 3:4 Matej Bodlović, 4:4 Jurica Eterović, 4:5, 4:6 i 4:7.
Boljani su doputovali bez nekoliko standardnih igrača koji su ozlijeđeni na utakmicama Lige kupa koje su igrane prošle subote i nedjelje u Bolu. Trener Pjer Malvasija pored sebe na klupi ipak je imao dva rezervna igrača.
Na samom početku uvjerljivo vodstvo ekipe Il Victum. Nakon grešaka bolske obrane na semaforu je bilo 0:3. U I. poluvremenu Il Victum je deset puta šutirao u okvir vratnice i postigao četiri gola. Boljani su imali sedam udaraca i jedan gol.
U nastavku utakmice Boljani igraju mnogo bolje i uspijevaju izjednačiti na 4:4, a dva puta su pogodili vratnicu. Ipak, u zadnjih pet minuta Il Victum je postigao tri gola i uvjerljivo pobijedio.
Slijedeća dva ponedjeljka, zbog Božića i Nove godine, ne igraju se utakmice malog nogometa na Gripama. (j.e.)

(75) objavljeno  18. 12. 17. u 22:40 h  


alt
ponedjeljak, 18. 12. 2017.     ********************


alt


ŽUPANOVE SUGESTIJE ZA KONCESIJU

Županijska skupština, na prijedlog župana Blaženka Bobana, dala je Općini Bol mogućnost da odlučuje o koncesionaru na plaži Zlatni rat za 2019. godinu. Natječaj treba biti objavljen do kraja lipnja, a konačna odluka do kraja 2018. godine. Do tada će se za plažu izdavati koncesijska odobrenja, kao što je bilo i prošlog ljeta.
Već smo objavili izjavu Maje Jurišić, predsjednice Pokreta otoka, a koju smo pročitali na portalu Dalmacija Danas:
– Sada je na lokalnoj zajednici da pokaže što to znači odgovorno upravljanje. Znamo da do sada to nije bilo ni blizu onoga što bi mi kao Pokret otoka mogli podržati. Stojimo na raspolaganju za potencijalno osnivanje stručne skupine koju preporučujemo Općinskom vijeću. Mudro bi bilo uključiti stručnjake u cijelu priču, odnosno ljude s iskustvom u upravljanju javnim dobrima.
Važno je i mišljenje samog župana koji je u razgovoru s novinarkom Slobodne Dalmacije Sandrom Barčot rekao:
- Točno je i to da su oni (Grabov rat) bili dosadašnji koncesionari, ali točno je i to da nismo zadovoljni kako su dosad gospodarili tom koncesijom. Zato  želim iskoristiti ovu priliku i sugerirati da se otvore prema javnosti i udrugama iz civilnog sektora, da budu transparentni, upravo kako smo to i mi učinili na županijskoj razini.

(74) objavljeno  17. 12. 17. u 22:00 h  

********************


alt


alt


alt


HUMANITARNI SAJAM ZA PUPOLJKE

Prošle subote u Sutivanu je organiziran 4. Božićni humanitarni sajam, a prihod je namijenjen Bračkim pupoljcima. U programu su sudjelovale klape  Blaca iz Nerežišća, Mrduja iz Milne, Volat iz Pučišća, tamburaški sastav Supetar i BFD Ciciljona iz Supetra. Uz brojne izvođače s otoka bili su i  klapa Contra, Žrnovnica i Štorija, te udruge  Sy Down i Srce iz Splita.  Sakupljena su znatna financijska sredstva, a koliko je prikupljeno bit će objavljeno na kraju Tjedna Bračkih pupoljaka
Organizatori Sajma su bili Svijet kao cvijet, Društvo Crvenog križa Brač i Turistička zajednica Sutivan.
Članovi udruge roditelja Brački pupoljci, koja brine o djeci s posebnim potrebama, su i četiri obitelji iz Bola. (j.e.)

(73) objavljeno  17. 12. 17. u 21:55 h 


********************


alt

Osvajači Liga kupa: malonogometna ekipa CB Marinero


alt

Djeca igrača iz pobjedničke momčadi preuzeli su medalje i čestitke od načelnika


alt

Unatoč hladnoći bilo je i publike u gledalištu na Poljani


CB MARINERO OSVOJIO LIGA KUP

Liga kup osvojio je CB Marinero pobijedivši ekipu Ferali by Grabov rat rezultatom 4:1 (1:1). U utakmici za III. mjesto Taverna Riva je rezultatom 3:2 (0:0) bila bolja od ekipe Big Blue/Ranč.
Pokale i medalje trima prvoplasiranim ekipama uručio je načelnik općine Tihomir Marinković.

TAVERNA RIVA – BIG BLUE/RANČ 3:2 (0:0)
Utakmica za III. mjesto
Suci: Boško Botica i Jurica Eterović
Strijelci: 1:0 Stanko Mikulić, 2:0 Marin Adulmar, 2:1 Nikola Topalović, 2:2 Ante Trutanić i 3:2 Ivo Trutanić.

CB MARINERO – FERALI BY GRABOV RAT 4:1 (1:1)
Finale Liga kupa
Suci: Domagoj Radoslavić i Stanko Mikulić
Strijelci: 0:1 Tonči Buljan, 1:1 Tomislav Mikulić, 2:1 Tomislav Mikulić, 3:1 Jurica Eterović, 4:1 Josip Galić
Crveni karton: Nikola Bodlović (Ferali) kod rezultata 3:1

Na Poljani se unatoč hladnoći i buri okupilo pedesetak gledatelja. Bilo je mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti posebno na utakmici za III. mjesto. Tek završetkom finalnog susreta, u istočnom dijelu Bola upalila se javna rasvjeta i reflektori na igralištu. O tome trebaju voditi računa organizatori sportskih natjecanja na Poljani jer nije ugodno igrati u polumraku, a javna rasvjeta u centru Bola i na zapadnom dijelu pali se mnogo ranije. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 12. 17. u 21:50 h  

********************


alt


alt


PRVI BOĆARI NA POLJANI

Sportski centar na Poljani, nakon malonogometnog terena i igrališta za košarku, bogatiji je za jednu stazu boćališta. Prvi susret odigran je u nedjelju, a većinu su činili oni koji su i sudjelovali u izgradnji. Kako se koristi novi sportski teren kontrolirao je Stojan Miljević, rukovoditelj izgradnje. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 12. 17. u 21:45 h 

********************


alt

Katamaran "Novalja" snimljen u nedjelju u 13.35 po buri, iz Starog Grada prema Bolu


HLADNIJE, ALI BEZ OBORINA

U nedjelju je bura otjerala oblake, ali je spustila temperaturu zraka na 10 stupnjeva. More je 6 stupnjeva toplije bilo u nedjelju u 13 sati, nije međutim za kupanje. Zbog bure katamaran je u subotu predvečer otplovio iz Jelse u Stari Grad na noćenje. Nedjeljna poslijepodnevna linija, s polaskom iz Starog Grada u 13 sati, preko Bola za Split, nije bila u prekidu, ali katamaran „Novalja“ u 16 sati nije navratio u Bol i Jelsu već je ponovno otišao u Stari Grad.
O vremenskim prilikama ovisi hoće li u ponedjeljak ujutro katamaran navratiti u Bol. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 12. 17. u 21:40 h  

alt


nedjelja, 17. 12. 2017.     ********************


alt


GRADNJA OBJEKATA I UREĐAJA U 2018.

Za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture predviđeno je uprihoditi tri milijuna kuna iz komunalnog doprinosa, a u 2018. godini predviđeno je Programom utrošiti:
• Potporni zid na putu za sv. Luciju (400.000 kn);
• Odvodni kanal na Gnjilici (70.000 kn);
• Uređenje Vukovarske ulice (100.000 kn), ulice na Kupini 2 (300.000 kn) i ceste u R3 zoni (200.000 kn);
• Gradnja puta uz Rape-Martinica (100.000 kn);
• Javna rasvjeta do Zlatnog rata (100.000 kn) i na cesti do sv. Lucije (30.000 kn);
• Za gradnju novog groblja planira se utrošiti 57 posto sredstava (1.700.000 kn).
Od ostalih radova koja bi se izvodili u općini Bol tijekom 2018. spomenimo:
• Održavanje Doma kulture (70.000 kn), održavanje knjižnice (10.000 kn), održavanje općinske zgrade (10.000 kn), održavanje dječjeg vrtića (20.000 kn), održavanje Doma staraca (40.000 kn), održavanje zgrade kina (170.000 kn), održavanje zgrade Zavičajnog muzeja (10.000 kn), održavanje odvodnje atmosferskih voda (40.000 kn), održavanje nerazvrstanih cesta (140.000 kn),  održavanje starog groblja u Bolu i Murvici (70.000 kn), održavanje ulica, cesta i šetnica (Novi put 250.000 kn, Sv. Lucija – Šilovac – Ratac 100.000 kn, šetnica 150.000, Podborje 90.000 kn, kod TZO 70.000 kn, kod Marinera 150.000 kn) te za održavanje poljskih putova, biciklističkih i penjačkih staza (30.000 kn)

(069) objavljeno  16. 12. 17. u 23:25 h  

********************


alt


IZGRADNJA HOTELA IDE PO PLANU

Pola konstrukcije budućeg hotela „Vitar“, na Bračkoj cesti pored rotora, već je izgrađeno u betonu, a do kraja siječnja betonirat će se preostale dvije etaže. Investitor je MS Brač turist d.o.o. u čijem je sastavu i agencija Adria Tours, a izvođač radova je splitska tvrtka A3.
Nakon jednodnevnog odmora, ove nedjelje, radovi se punim intenzitetom nastavljaju u ponedjeljak.
- Hotel se počeo graditi 3. listopada – kaže nam vlasnik hotela Stanko Kvesić. – U objektu koji ima podrum, prizemlje i tri etaže, biti će ukupno 28 soba, a na krovnoj terasi je predviđen manji bazen i sunčalište. Prvi gosti će useliti u lipnju. (j.e.)

(68) objavljeno  16. 12. 17. u 23:20 h 

********************


alt


alt


alt


SPORT: ODIGRANE POLUFINALNE UTAKMICE

Na sportskom centru na Poljani ovog su vikenda na rasporedu utakmice Liga kupa. Nastupaju četiri ekipe, one iste koje igraju utakmice Bolske lige malog nogometa.
U subotu su odigrani polufinalni susreti, a u nedjelju se najprije igra susret za III. mjesto (14.30 sati), a zatim u 15.30 finale. Prve tri momčadi dobit će pokale, a svaki igrač medalju.
Igrači i posjetitelji mogu koristiti i ponude Sportsko-zabavnog Božića. U šatoru koji se grije ima prostora za druženje ali i konzumaciju ponuda s roštilja. Ćevapčići u somunu su po cijeni od 25 i 35 kuna, kobasice 15, fritule 10 i 15, kuhano vino 10 kuna …

FERALI BY GRABOV RAT – TAVERNA RIVA 2:1 (0:1)
Suci: Tomislav Mikulić i Zoran Buktenica
0:1 Marin Adulmar, 1:1 Tonči Buljan, 2:1 Frane Mladineo

CB MARINERO – BIG BLUE/RANČ 3:2 (2:1)
Suci: Nikola Cvitanić i Antonio Karmelić
1:0 Josip Galić, 2:0 Jurica Eterović, 2:1 Branimir Klarić, 3:1 Pjer Malvasija, 3:2 Branimir Klarić

Posebno je uzbudljivo i neizvjesno bilo u drugoj utakmici. CB Marinero je zasluženo  pobijedio, ali ni Big Blue/Ranč nije bio bez šansi. Kod jedne i druge momčadi istakli su se golmani. CB Marinero nije iskoristio dva kaznena udarca. Jednom je Jurica Eterović šutirao pored gola, a drugi put je Ante Trutanić obranio udarac Pjera Malvasije.

Nedjelja, 17. prosinca, igralište na Poljani:
14:30 h   Taverna Riva – Big Blue/Ranč (za III. mjesto)
15:30 h   Feraly by Grabov rat – CB Marinero (finale)

(67) objavljeno  16. 12. 17. u 23:05 h  

********************


alt


SPORT: BOLJANI IGRAJU S VODEĆIMA

Malonogometni klub Bol u ponedjeljak nastavlja natjecanjem u I. splitskoj ligi malog nogometa. Na rasporedu je utakmica 12. kola s ekipom Il Victum koja je druga na tablici sa osvojenih 26 bodova. Igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, a početak je u 16 sati.
- Nismo favoriti, ali se unaprijed ne predajemo – saznali smo od trenera „žutih“ Pjera Malvasije. - Neće nam biti lako ni u 13. kolu kada igramo protiv vodeće ekipe L.C.M. Python koja je do sada osvojila 28 bodova. Oba naša protivnika zabilježila su u 11 do sada odigranih utakmica samo po jedan poraz.
Bol je na tablici deveti sa 11 bodova. (j.e.)

(66) objavljeno  16. 12. 17. u 23:00 h  
alt

subota, 16. 12. 2017.     ********************


alt


KOJE SE JAVNE POVRŠINE ČISTE I PERU?

U svim anketama Bol dobiva najvišu ocjenu za čistoću. Primjerna je čistoća ulica, pražnjenje koševa i pranje rive, ali samo kada je u pitanju strogi centar mjesta. Za ostali dio Bola uglavnom brinu sami stanari koji moraju čistiti ispred svojih dvorišta, a neki i dobar dio ulice.
Općina je za održavanje čistoće na javnim površinama u 2018. godini planirala 330.000 kuna iz komunalne naknade:
• Ručno i mehaničko čišćenje Rive od Bilina kuće do Velog mosta, Bračke ceste od Bilina kuće do Karelovića, Rudine, tržnice i Ulice F. Radića jedan put dnevno u razdoblju svibanj – listopad, a tri puta tjedno u ostalim mjesecima;
• Pražnjenje košarica za smeće na području rive i šetnice od Zlatnog rata do Martinice, na Rudini, u Ulici F. Radića, tržnici, Loži, na Trgu i Studencu svakodnevno cijele godine, a u turističkoj sezoni više puta dnevno;
• Ručno čišćenje i pražnjenje košarica za smeće na ostalom području općine jedan put tjedno;
Svakodnevno čišćenje plaže Grabov rat, Martinica, Portić, Bjeninovo more, Račić, Veli most, Studenac, Benačica, Borak, Potočine i Drasin u turističkoj sezoni, a generalno čišćenje plaža prije početka turističke sezone;
• Mehaničko pranje Ulice F. Radića, trga ispred crkve i tržnice dva puta na tjedan u razdoblju svibanj – rujan.
Ovim planom predviđeno je i čišćenje zelenih površina: ručno obrezivanje i održavanje svih stabala na javnim površinama, redovna košnja trave mehaničkom kosilicom i čišćenje javnih parkova.
Dobro je da obveznici, oni koji izdvajaju za komunalnu naknadu, znaju koliko to košta i što je obuhvaćeno tim troškovnikom. Koliko se od toga realizira? (j.e.)

(65) objavljeno  15. 12. 17. u 22:50 h 

********************


alt


KATAMARANSKA LINIJA U PREKIDU

U petak su Boljani iz Splita u Bol morali preko Supetra koristeći od prijevoznih sredstava trajekt i autobus. Umjesto sat vremena, ovo putovanje je bilo skuplje, napornije i trajalo je 2,5 sata.
Katamaran „Novalja“, koji je zamijenio „Vidu“, čiji su motori u kvaru, ostao je zbog juga u splitskoj luci. Zbog toga ga neće biti ni u subotu ujutro iz Jelse i Bola za Split.
Moguće je da u subotu u 16 sati katamaran ipak isplovi prema Bolu i Jelsi jer je najavljeno smirivanje vremenskih prilika.
Ovog mjeseca, uključivo i subotu 16. prosinca ujutro, katamarana u Bol nije dolazio 9 puta. Tri puta je bio razlog kvar motora „Vide“, a šest puta jako jugo. U prosincu 2017. i 2016. zabilježili smo po 6 izostanaka, a najviše – 21 put – u prosincu 2012. godine. (j.e.)

(64) objavljeno 15. 12. 17. u 22:45 h 

********************


alt

Igralište malog nogometa na Poljani


alt

Boško Botica, predsjednik Sportskog društva Bol


IGRA SE LIGA KUP

Sljedeće nedjelje je pauza u natjecanju u Bolskoj ligi malog nogometa. Razlog nisu vremenske (ne)prilike već natjecanje Liga kupa. Utakmice se igraju u subotu i nedjelju – izvijestio nas je Boško Botica, predsjednik Sportskog društva Bol i rukovoditelj natjecanja.
U natjecanju Liga kupa prijavljene su četiri ekipe.

Raspored polufinala u subotu 16. prosinca:
17.30 sati: FERALI – TAVERNA RIVA
18.30 sati: BIG BLUE/RANČ – CB MARINERO
Raspored u nedjelju 17. prosinca (moguća je promjena satnice):
14.30 sati: utakmica za III. mjesto
15.30 sati: finale
Tri prvoplasirane momčadi dobit će pehare, a igrači medalje. (j.e.)

(63) objavljeno  15. 12. 17. u 22:40 h 

********************


alt


alt


NAGRADNA IGRA: PRŠUT I PRIBOR ZA JELO

Oni koju budu igrali, imaju priliku, prije praznika, dobiti dvije vrijedne nagrade: drniški pršut od 6 kilograma i komplet pribora za jelo. U pitanju je igranje lota na štandu obitelji Mikulić na tržnici. Cijena jednog broja je svega 10 kuna.
Za pretpostaviti je da će biti interesa pa bi imena nagrađenih mogli saznati za desetak dana. (j.e.)

(62) objavljeno  15. 12. 17. u 22:35 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: „ZIMSKE RAZGLEDNICE“

Ovo nije lijepo vidjeti nikuda, a pogotovo ne na zgradi Turističke zajednice i Općinske knjižnice: ruzinave klime, odvodne cijevi po zidu kao špageti, raspadnuti zaštitni kanali, kablovi preko kale kao tiramole, kabel viri iz poda, reflektor visi, voda od klima jedinica izlijeva se po kali …
I to sve na zaštićenom spomeniku kulture.
I nije da je to nešto novo. Tako je to već nekoliko godina.
Meni osobno ovo nije ništa neobično i ne vidim ovo prvi put. Viđao sam slične „uratke“ u nekim lukama po Africi i po Bliskom istoku.
A kako bi bilo da se organizira neka akcija pa da sakupimo neki dobrotvorni prilog. Tako bi se sve ovo konačno mogla dovesti u red na način kako to i dolikuje prestižnoj turističkoj „destinaciji“.
(s. soljačić)

(61) objavljeno  15. 12. 17. u 22:30 h


petak, 15. 12. 2017.     ********************


alt


RAZVOJ SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE

O stanju sustava civilne zaštite u 2017. te planu razvoja sustava s financijskim učincima za razdoblje od 2018. do  2020. raspravljalo je Općinsko vijeće na 12. sjednici koja je održana 12. prosinca. Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća usvojena je 2012. godine, a načelnik je 31. kolovoza ove godine donio odluku o imenovanju stožera civilne zaštite.
U Stožer su imenovani: Tihomir Marinković (načelnik), Jakov Okmažić (zamjenik načelnika), Matko Baković (predsjednik Vijeća), Nikša Bjelobradić (zapovjednik DVD-a), Ivica Trutanić (policijski službenik), Mirko Perić (direktor Grabovog rata), Goran Jekić (predsjednik DVD-a), dr. Markica Tomić (liječnik), Drago Jerkin (lučki kapetan), Danijela Roso (Područni ured za zaštitu i spašavanje), Zdravko Bartulović (zapovjednik postrojbe opće namjene) i Pavao Bonačić Proti (predsjednik Crvenog križa Brač).
U slučaju veće nesreće i katastrofe, određene usluge mogu pružiti na moru Nautic centar i Big Blue diving, a na kopnu Bilić d.o.o. i Yekom d.o.o. Na usluzi može biti i Društvo dobrovoljnih davatelja krvi.
Usvojene su i smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području općine Bol za razdoblje od 2018. do 2021.
Vijećnik Ivica Šćepanović pitao je što je učinjeno po pitanju nabavke defibrilatora za brzu pomoć u slučaju zastoja rada srca? Načelnik Tihomir Marinković odgovorio je kako će do iduće sezone, na više punktova, u Bolu biti instalirano 5 do 6 tih uređaja. (j.e.)

(60) objavljeno  14. 12. 17. u 22:20 h 

********************


alt


NAKNADE OPĆINSKIM ZAPOSLENICIMA

Zaposlenici u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine, Dječjem vrtiću, Centru za kulturu i Općinskoj knjižnici primit će naknade u 2018. za božićnicu, godišnji odmor i dar za djecu u istim iznosima kao i ove godine. Prema odluci Općinskog vijeća, sa 12. sjednice, na ime regresa za godišnji odmor u 2018. godini isplatit će se svakom zaposlenom po 1.250 kuna, a isto toliko i za božićnicu. Dar po djetetu do 15 godina za sv. Nikolu bit će 600 kuna. (j.e.)

(59) objavljeno  14. 12. 17. u 22:15 h 

********************


alt


INA OD SUBOTE RADI DVOKRATNO

Od 16. listopada radno vrijeme na benzinskoj postaji INE u Bolu je bilo samo tijekom jutra (7 do 13 sati), a nedjeljom je bilo – zatvoreno. Po tom rasporedu radi se još samo ovaj petak (15. prosinca), jer od subote (16. prosinca), kao što smo već ranije objavili, ponovo se radi dvokratno i to od 7 do 12 te od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati.
Rad samo kroz jutro bio je uveden jer su zaposlenici koristili godišnji odmor. (j.e.)

(58) objavljeno  14. 12. 17. u 22:10 h  

********************


alt


OPREZNO S PIROTEHNIKOM!

U vrijeme skorašnjih blagdana često se koristi pirotehnika koja može, zbog neopreznog rukovanja, biti i veoma opasna, posebno za mlađe. Kazna za roditelje čije dijete, mlađe od 14 godina, koristi pirotehniku I. razreda iznosi 3.000 kuna.
Prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 14.000 povreda. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 12. 17. u 22:05 h  

alt
četvrtak, 14. 12. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OTVOREN BOŽIĆNI GRAD NA RIVI

Od srijede je na rivi, zahvaljujući ideji nekih Bolki, nastalo prazničko ozračje. Montiran je jedan šator u kojem se organizira radionica za najmlađe, a u okolna četiri kioska prodaju se sokovi, kobasice, suveniri … Sve će to biti u funkciji u poslijepodnevnim satima do Božića, a nije isključeno i koji dan duže.
Zadovoljni su i roditelji, a ne samo djeca. (j.e.)

(56) objavljeno  13. 12. 17. u 22:55 h  

********************


alt

Mirjana Soljačić i Marijana Arbunić


KONCERT U GLAZBENOJ ŠKOLI

Božićni koncert, 21. po redu, održat će učenici Glazbene škole Josipa Hatzea – Dislociranog odjela u Bolu ovoga četvrtka, 14. prosinca, u 19.30 sati u Glazbenoj školi.
Dar je to mladih glazbenika i njihove profesorice svima nama koji dijelimo njihovo uzbuđenje u ovo radosno vrijeme došašća.
Dođite i budite im poticaj za još većim napredovanjem i ostvarivanjem što boljih rezultata.
Njihov doprinos u kulturnom razvoju naše zajednice je neprocjenjiv, a uloga i značaj naše Glazbene škole u odgoju i obrazovanju na dobrobit je svih mještana. (j.n.)

(55) objavljeno  13. 12. 17. u 22:50 h  

********************


alt


BOŽIĆNICA OD UTORKA

Sljedećeg utorka, 19. prosinca, počinje isplata božićnica Boljanima starijim od 80 godina, kao i onima koji su u Domu za starije osobe te korisnicima invalidnina, za njih ukupno sedamdesetak.
Stariji od 80 godina dobit će po 300 kuna, oni Boljani u Domu po 500, a korisnici osobnih invalidnina po 1.000 kuna.
Isplate su u utorak, srijedu i četvrtak od 8 do 12 sati. Za starije novac mogu preuzeti i članovi obitelji, ali uz predočenje osobne iskaznice onoga koji ima pravo na božićnicu i njegov OIB. (j.e.)

(54) objavljeno  13. 12. 17. u 22:45 h 

********************


alt


BLAGDAN SV. LUCIJE

Kiši unatoč podosta je vjernika u srijedu, na blagdan sv. Lucije, bilo na misi u istoimenoj crkvici.

Sveta Lucija od Sirakuse kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Zaštitnica je slijepih, krojača i kovača. (foto: d. marinković)

(53) objavljeno  13. 12. 17. u 23:25 h 

*********************


alt

Općinski vijećnici iz redova SDP-a


PITANJA VIJEĆNIKA: CESTE, SPORTSKI TERENI, GROBLJE …

Vijećnička pitanja uvijek su zanimljiva, rekli bi – životna. Uglavnom su upućena načelniku. Tako je bilo i na 12. sjednici Općinskog vijeća koja je održana 12. prosinca.
Ivicu Šćepanovića interesiralo je radi li se nešto na saniranju opasnih okuka na cesti od rotora do teniskih terena, gdje su na uskoj cesti automobili, biciklisti i pješaci. Nadalje, interesiralo ga je hoće li se i kada nastaviti postava kandelabra od hotela „Elaphusa“ prema plaži Zlatni rat. Treće je pitanje bilo vezano za početak radova na novom groblju.
Načelnik Tihomir Marinković informirao je o tijeku projektiranje proširenja spomenute županijske ceste, a nastoji se postići dogovor sa Bluesun hotelima za ustupanjem dijela terena, a jedan dio, onaj sa sjeverne strane, bi Županijske ceste otkupile od vlasnika. Za rasvjetu od potoka prema Zlatnom ratu čeka se natječaj za sredstva iz EU fondova. U prvoj fazi izgradilo bi se stotinjak grobnica. Zainteresirani bi odmah uplatili 40 posto, a ostatak u ratama tijekom četiri godine. Početak radova očekuje se tijekom 2018.
* Katarina Marčić je pitala namjerava li općina zadržati prostor na Poljani kojeg je dobila na korištenje?
- Cijeli je kompleks u vlasništvu države – odgovorio je načelnik i naš je interes da sportski tereni ostanu kako je urbanističkim planom i predviđeno. Tu je locirana i buduća sportska dvorana, a u podnožju bi bile garaže za buduće korisnike nove luke i hotela, ali i mještane i njihove goste. Mi smo odlučni u nastojanju da se ne mijenja namjena određena urbanističkim planom.
• Što je učinjeno i što se radi po pitanju razvrstavanja i odvoza otpada – bilo je sljedeće pitanje Katarine Marčić.
- Neki dan smo o toj temi razgovarali sa koncesionarom – kaže načelnik. – Bol je mnogo do sada učinio, mnogo više nego drugi, i mislim da nećemo prekoračiti zakonom određene rokove.
Mate Petrić smatra da bi Osnovna škola trebala biti u mjestu, na Rudini, a Srednja škola da ostane na Bjenačici.
Tonči Kukoč Bager je mišljenja da je učinjen propust što na cesti za Murvicu nema prostor i za bicikliste.
- Velikih je problema bilo i sa otkupom terena za sadašnju širinu ceste – odgovorio je načelnik. – Osobno sam razgovarao sa vlasnicima zemljišta, a Županijske su ceste obavljale otkup. Na uređenje te ceste čekalo se 75 godina.

(52) objavljeno  13. 12. 17. u 22:40 h 

********************


alt

Najviše je amandmana bilo zbog nastave i rada u Osnovnoj i Srednjoj školi


PET AMANDMANA NA PRORAČUN

Samo je pet pisanih amandmana došlo na prijedlog proračuna za 2018. godinu.
• Ravnatelj Osnovne škole tražio je više sredstava uz napomenu da se planira organizirati produženi boravak o čemu se, prema njegovoj izjavi, izjasnilo 80 posto roditelja.
Predlagač proračuna, načelnik Tihomir Marinković, prihvatio je financiranje od 15.000 kuna za izgradnju rampe na ulazu u kompleks škole na Bjenačici. Ostali prijedlozi nisu prihvaćeni.
Vijećnici su glasovali o amandmanu ravnatelja koji je dobio 5 glasova, a 6 ih je bilo protiv.
Tonči Buljan je predlagao da se predvidi 134.000 kuna za besplatne knjige svim učenicima Osnovne škole.
Načelnik, kao predlagač proračuna, nije prihvatio ovaj prijedlog jer Županija daje dio sredstava za knjige, a općina će kupiti potrebne knjige samo onima koji imaju financijskih problema, a na temelju mišljenja odgovarajuće socijalne službe.
Kod glasovanja prijedlog nije dobio potreban broj glasova. Pet ih je bilo „za“, a šest „protiv“.
Katarina Marčić je predlagala povećanje sredstava za Osnovnu školu sa 20 na 70 tisuća kuna te mogućnost postavljanja balona na nekom od sportskih terena za cjelogodišnje bavljenje fizičkom kulturom.
Predlagač nije prihvatio prijedloge.
Isti rezultat je bio i kod glasovanja: 5 glasova za prijedlog K. Marčić, a 6 ih je bilo protiv.
• Vijećnik Milan Škrbić predložio je da se trošak obilježavanja Dana općine poveća za 70.000 kuna i sada bi iznosio ukupno 150.000 kuna.
Predlagač proračuna prihvatio je prijedlog u cilju kvalitetnije organizacije proslave koja nije samo Dan općine već i državni praznik.
Kod glasovanja rezultat je bio: 6 glasova „za“ i pet glasova „protiv“.
• Tražilo se pojašnjenje za sredstva od 70.000 kuna koja je dobila Srednja škola. To se isključivo odnosi na pokriće troškova putovanja đaka koji dolaze na nastavu u Bol i u druge svrhe se ne može koristiti.
Vijećnici su prihvatilo ovo objašnjenje sa 10 glasova „za“ i jednim „suzdržanim“.

Nakon glasovanja o amandmanima, predsjednik Vijeća Matko Baković dao je da se glasa za kompletan proračun koji iznosi 24,8 milijuna kuna. Šest je vijećnika bilo „za“, jedan je bio „suzdržan“, a četvero ih je bio „protiv“. (j.e.)

(51) objavljeno  13. 12. 17. u 22:35 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE UPLATAMA ZA DVD

I ovoga tjedna, od srijede do srijede, nastavljeno je s uplatama pomoći za DVD Bol. Dvije su uplate pravnih osoba, a tri pojedinaca. Oni su platili ukupno 7.200 kuna.
Do srijede 13. prosinca na poseban račun DVD-a uplaćeno je 313.980 kuna. Pravne osobe, njih 63, uplatile su 182.230 kuna, a 124 fizičke osobe uplatile su 72.346 kuna. Treću grupu uplata čine također pojedinci koji su kupovinom majica, kapa i kolača na ljetnim štandovima srijedom prikupili dodatnih 59.404 kune.
Sljedećeg četvrtka objavit ćemo razgovor s predsjednikom DVD-a Goranom Jekićem koji će nam objasniti tko odlučuje gdje će prikupljena sredstva biti utrošena.
Popis donatora pogledajte u rubrici UPLATE ZA DVD BOL ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 12. 17. u 22:30 h  


alt
srijeda, 13. 12. 2017.     ********************


alt


USVOJEN PRORAČUN ZA 2018. GODINU

Vijećnici su većinom glasova usvojili proračun za 2018. godinu. On je do sada najveći, čak 24,8 milijuna kuna. Za proračun, kojeg predlaže načelnik općine, glasovalo je šest vijećnika, jedan je bio suzdržan, a četvero ih je bilo protiv.
Na sjednici je bilo svih 11 vijećnika, a dnevni red od 16 točaka odrađen je za 95 minuta.
Sljedeća sjednica dogovorena je za četvrtak 21. prosinca.
*****
Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike o radu u općini Bol između dvije sjednice:
Gotovi su projekti za uređenje plaža od Bilina kuće prema zapadu, uključivo i plažu Zlatni rat. O tome će se razgovarati i usuglašavati sa Ministarstvom zaštite okoliša.
Zbog nepoštivanja prometnih znakova i vožnje preko rive, ponovo su postavljeni stipiči (prepreke) u Ulici Frane Radića i pored Župne crkve.
Općina je prihvatila sufinanciranje prijedloga grupe Bolki za uređivanje dječjeg grada na rivi čije je otvaranje planirano za srijedu poslije podne. (j.e.)

*****
Sutra u Bolskoj kronici: vijećnička pitanja, rasprave i glasovanje o amandmanima na proračun, rasprava o analizi stanja sustava civilne zaštite i plan razvoja za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

(49) objavljeno  12. 12. 17. u 22:40 h 

********************


alt


INA OD SUBOTE – DVOKRATNO

Nakon korištenja godišnjih odmora, benzinska postaja INE u Bolu ponovno će od subote raditi dvokratno: radnim danom od 7 do 12 te od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati.
INA je od 16. listopada radila samo kroz jutro, od 7 do 13 sati, a nedjeljom je bilo zatvoreno.

(48) objavljeno  12. 12. 17. u 22:35 h  utorak, 12. 12. 2017.     ********************


alt

"Kućni red" na plaži ubuduće propisuje Općina Bol, kao davatelj koncesije


KONAČNA POBJEDA BOLJANA

Na maratonskoj 6. sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, koja je održana u ponedjeljak 11. prosinca, donesena je odluka o povjeravanju ovlaštenja Općini Bol za davanje koncesije na pomorskom dobru nad plažom Zlatni rat u Bolu. Za ovu odluku bila je velika većina vijećnika, a troje je bilo protiv – piše Rade Popadić na portalu Dalmacija Danas.
Donošenje ove odluke komentirao nam je župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban:
– Ovo je prvi ovakav slučaj da se iskoristila ova zakonska mogućnost. Dakle, općina Bol je podnijela zahtjev jer u pravilniku i stoji da lokalne zajednice mogu podnijeti zahtjev, da one provedu postupak odabira koncesionara. Na njihov zahtjev smo reagirali i donijeli odluku da općina Bol provede natječajnu proceduru za dodjelu koncesije na Zlatnom ratu. To je sada njihova isključiva odgovornost – kazao je župan.
– Naš stav je kao i prije, smatramo da općina Bol treba upravljati svojim pomorskim dobrom kao i sve ostale općine jer mi najbolje znamo kako prostor namijeniti. Prirodno je da svaka sredina upravlja svojim prostorom, tako da svakako pozdravljamo odluku da se da na upravljanje općini – kazao je za Dalmacija Danas Matko Baković (HDZ), predsjednik bolskog Općinskog vijeća koji je još jednom pozdravio ovakav stav Županijske skupštine.
Upitali smo Bakovića je li zadovoljan kako se koncesioniralo svih prethodnih godina…
– Uvijek može bolje, svakako mislim da je tvrtka Grabov rat kvalitetno upravljala. Naravno, uvijek ima prijedloga da se još bolje odradi, ali mislim da sve kvalitetno upravljalo. Treba uzeti u obzir i da su bile dosta vezane ruke, da se kočilo i sa strane zaštitara, nije se moglo puno toga. Mi smo u postupku izrade novog plana uređenja plaže za koji se nadamo da će biti odobren od strane Ministarstva okoliša, tako da bi se plaža mogla staviti u funkciju da izgleda svjetski – govori Baković.

U Pokretu otoka, pak, smatraju da se višegodišnji koncesionar Grabov rat ni blizu nije bio primjer transparentnog upravljanja javnim dobrom.
– Sada je na lokalnoj zajednici da pokaže što to znači odgovorno upravljanje. Znamo da do sada to nije bilo ni blizu onoga što bi mi kao Pokret otoka mogli podržati. Stojimo na raspolaganju za potencijalno osnivanje stručne skupine koju preporučujemo Općinskom vijeću. Mudro bi bilo uključiti stručnjake u cijelu priču, odnosno ljude s iskustvom u upravljanju javnim dobrima – kazala nam je Maja Jurišić, predsjednica Pokreta otoka.

(47) objavljeno  11. 12. 17. u 21:55 h 

********************


alt


alt


alt


MONTIRANI SU ŠATOR I KUĆICE

Tijekom ponedjeljka, ono što je zamislila i planirala grupa bolskih mladih mama, je i dobilo svoj izgled. Šator je postavljen, a pored njih i četiri montažne kućice u kojima će se prodavati kolači, sokovi, suveniri … U šatoru će biti organizirane radionice.
Božićni grad za mlade otvara se u srijedu na blagdan sv. Lucije na rivi, ispred Konzuma.
Za uspješan početak poželimo da vremenske (ne)prilike ne pokvare ovu dobru i hvale vrijednu ideju. (j.e.)

(46) objavljeno 11. 12. 17. u 21:50 h  

********************


alt

Snimanje spota na plaži Zlatni rat 1. travnja 2017. godine


DVA MILIJUNA PREGLEDA!

Tijekom utorka, barem tako pretpostavljamo, brojčanik će zabilježiti dva milijuna pogleda glazbenog spota kojeg je 1. travnja na plaži Zlatni rat snimio proslavljeni  duo 2Cellos, violončelisti Luka Šuljić i Stjepan Hauser. Spot je objavljen na internetu 16. lipnja i nakon nepunih šest mjeseci, u ponedjeljak navečer očitali smo 1.992.565 posjeta što znači da je u prosjeku spot dnevno vidjelo i poslušalo 11.990 ljubitelja glazbe, uživajući u njihovom muziciranju ali i ljepotama plaže Zlatni rat.
Na početnoj stranici  ovog portala je link koji omogućava da vidite spomenuti spot u trajanju od 3.45 minuta.
(j.e.)

(45) objavljeno  11. 12. 17. u 22:45 h  

********************


alt


alt


SPORT: ZLATKO CELENT – BOL 6:3

Bol je zaustavljen nakon uspješne serije od četiri utakmice (3 pobjede i jedan neriješen rezultat) i u ponedjeljak je u 11. kolu Prve splitske lige malog nogometa ekipa Zlatko Celent pobijedila rezultatom 6:3. Na početku utakmice, koja se igrala u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, igra i rezultat bili su izjednačeni: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, a onda je ekipa Zlatko Celent postigla 4 gola. Boljani su ublažili poraz na 6:3. Strijelci za Bol bili su M. Bodlović (2) i B. Klarić.
Unatoč porazu Boljani su prikazali dopadljivu igru i uz malo sreće mogli su izboriti barem jedan bod. (foto: j. sabbioncello)

(44) objavljeno  11. 12. 17. u 21:40 h   
altponedjeljak, 11. 12. 2017.     ********************


alt

Tko odlučuje o koncesionaru na plaži Zlatni rat?


ŽUPANIJA PREPUŠTA ODLUKU OPĆINI BOL

Općina Bol je tražila od župana Blaženka Bobana da joj se prepusti donošenje odluke o izboru koncesionara na plaži Zlatni rat. Župan je Skupštini Splitsko-dalmatinske županije predložio odluku kojom će se Općini Bol povjeriti traženo ovlaštenje za davanje koncesije.
O tome će u ponedjeljak (11. prosinca) odlučivati članovi Skupštine na VI. sjednici koja počinje u 9 sati. Koncesija na plaži Zlatni rat je 40-a od ukupno 46 točaka dnevnog reda.
Predlagatelj je u obrazloženju napisao da Općinsko vijeće Bol mora donijeti Odluku o namjeri davanja koncesije do 30. lipnja 2018., a odluka o koncesionaru treba biti donesena do 31. prosinca 2018.
U Stručnom tijelu za ocjenu ponuda mora biti imenovan predstavnik SDŽ. Sredstva od godišnje naknade i nadalje će se dijeliti na tri jednaka dijela: Općina Bol, Splitsko-dalmatinska županija i Republika Hrvatska.
Obzirom da odluku o koncesionaru treba donijeti do 31. prosinca 2018. može se zaključiti da će za ljeto 2018. vrijediti ovogodišnje praksa o koncesijskim odobrenjima koje donosila Općina Bol. (j.e.)

(43) objavljeno 10. 12. 17. u 22:45 h  

********************


alt


alt


SPORT: BIG BLUE/RANČ BEZ PORAZA

Nakon drugog kola Bolske lige malog nogometa Big Blue / Ranč ima maksimalni broj bodova, a Taverna Riva je jedina bez bodova. Iznenađenje je poraz CB Marinero, ali je zaslužena pobjeda ekipe Ferali by Grabov rat.
Utakmice II. kola odigrane su u nedjelju (10. prosinca) po prohladnom vremenu na Poljani. Organizatori su u subotu navečer odlučili početak utakmica pomaknuti pola sata ranije jer nisu bili sigurni hoće li se nakon 16 sati upaliti reflektori.
Utakmice je pratilo pedesetak gledatelja.
Na početku II. poluvremena, druge utakmice, ozlijedio se golman Tonči Šeparović (CB Marinero) kojeg je kod rezultata 2:0 zamijenio Emil Buktenica

FERALI BY GRABOV RAT  - TAVERNA RIVA 5:0 (3:0)
Strijelci: 1:0 Andrej Bačić, 2:0 Danijel Čamber, 3:0 Nikola Marinelić, 4:0 Tonči Buljan i 5:0 Andrej Jugović
Suci: Emil i Zoran Buktenica

BIG BLUE / RANČ – CB MARINERO 6:2 (2:0)
Strijelci: 1:0 Darko Klapež, 2:0 Zvonimir Jakšić (ag), 3:0 Nikola Topalović, 3:1 Zvonko Marić, 4:1 Branimir Klarić, 4:2 Jurica Eterović, 5:2 Darko Klapež i 6:2 Zvonimir Štambuk
Suci: Stanko Mikulić i Nikola Marinelić.

Tablica nakon II. kola:
1.    Big Blue/Ranč               2  2   0    0  13:5      6
2.    CB Marinero                 2   1   0    1    8:7      3
3.    Ferali by Grabov rat      2   1   0    1    8:7      3
4.    Taverna Riva                2   0   0    2    1:11    0

(42) objavljeno  10. 12. 17. u 22:40 h   

********************


alt


OKOM KAMERE: PRIPREME ZA NATJECANJE

Je li sve spremno za početak manifestacije Sportsko-zabavni Božić? Na Poljani su montirana dva šatora, donesen je i stol za stolni tenis, od ranije je spreman teren za mali nogomet ... Gdje će se natjecati košarkaši? Sudeći po našoj fotografiji koševe tek treba urediti

(41) objavljeno  10. 12. 17. u 22:50 h 

altnedjelja, 10. 12. 2017.     ********************


alt


MONTIRANI ŠATORI NA POLJANI

S danom zakašnjenja stigao je šator u Bol, ali je isti dan montiran i već u subotu navečer ugostio prve posjetitelje. Buri usprkos. Prostor se grije i hladnoća neće smetati dobroj zabavi.
Šator je iste veličine kao lani, ali na zapadnoj strani ima vrata. Roštilj sada ima također svoj prostor, u manjem šatoru, sa istočne strane.
Natjecanja predviđena manifestacijom Sportsko-zabavni Božić mogu početi. U šatoru će treći put biti i organiziran doček nove godine.
O rasporedu i satnici nešto više u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(40) objavljeno  09. 12. 17. u 22:00 h 

********************


alt


BOLSKA SPARA NA FILMU

Projekt "4 otoka/4 mjesta/4 recepta" iniciran je od strane ustanove u kulturi Blatski fižuli i TZ općine Blato, a realiziran je uz podršku Hrvatske matice iseljenika - podružnica Split, Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Visoke škole za turistički i sportski menadžment Aspira Split.
Ideja i želja je bila kroz ovaj projekt POVEZATI ISELJENIČKE OTOKE - Korčulu, Brač, Hvar i Vis preko njihovih tradicionalnih recepata ali i NOVIH (na tragu baštine):
otok KORČULA sa BLATSKOM LUMBLIJOM, otok BRAČ - sa SPAROM (koja je predstavljena prošlog ljeta u Bolu, na Festivalu IMENA, autorice Maje Duke), otok HVAR –  sa STAROGROJSKIM PAPRENJAKOM  te otok VIS - sa VIŠKOM POGAČOM.
U Aspiri, gastro akademiji u Splitu, u petak je održana radionica na temu projekta. Snimio se film izrade navedenih recepata, a snimljeni materijal će biti postavljen na stranice "Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije" kako bi se gastro baština zadržala u svom izvornom obliku.
Tako će okusi i mirisi zamirisati u domovima naših iseljenika u svijetu. (a.a.)

(39) objavljeno  09. 12. 17. u 21:55 h 

********************


alt


OTKAZANA KATAMARANSKA LINIJA

Radi problema s motorima katamaran „Vida“ ie u petak navečer nakon iskrcaja putnika u Bolu i Jelsi vratio se u Split. U subotu ujutro otkazana je plovidba Bol – Split, a katamarana nije dolazio ni poslijepodne iz Splita. Katamaran je ostao u splitskoj luci pa je otkazana nedjeljna linija Bol – Split u 13.25 sati. (j.e.)

(38) objavljeno  09. 12. 17. u 21:50 h 


********************


alt


NOA – NAJMLAĐI DONATOR

Preko 150 pojedinaca uplatilo je na razne načine donaciju za DVD Bol, nastojeći im pomoći u nabavci osnovne opreme. Posebno ih je obradovao 6-godišnji Noa Anić koji je dva puta u pratnji jednog od roditelja dolazio u barake gdje su stacionirani bolski vatrogasci i donio im svoju štednu kasicu. Štednju je darovao vatrogascima, a kod drugog dolaska dežuran je bio vatrogasac Toma Stipičić. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 12. 17. u 21:45 h    alt
subota, 09. 12. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OBILJEŽENA MURVIČKA FJERA

Fjera u Murvici, po mnogo čemu, je neobična. Nema prodajnih štandova sa bižuterijom i balonima, ni večernjeg plesa i gostovanja nekog od pjevača. Mnogo je skromnije, ali uobičajeno kao i svih dosadašnjih godina.
Svetu misu u mjesnoj crkvi, posvećenu Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije, predvodio je bolski župnik o. Mirko Jagnjić. Nakon mise, u svojem dvorištu, svima je poželio dobrodošlicu Tonči Žuljević iznijevši iz kuće domaće kolače i piće (žestoke aperitive, vino, sokove …). Druženje je nastavljeno u kući Jukija Pavišića koji je osim domaćeg bijelog i crnog vina ponudio sira, pršuta, francusku salatu i pečenog odojka.
Za one koji nisu imali vlastiti automobil na besplatnoj usluzi su im bili, s dva taxi vozila, Emil KusanovićMiki Miljević.
Murvička fjera bila je posljednja u ovoj godini na Braču. (j.e.)

(36) objavljeno 08. 12. 17. u 22:05 h  

********************


alt


BRAČKA POMOĆ ZA OSIJEK

U humanitarnu udrugu Rijeka ljubavi bili su u petak prijatelji s Brača. Predstavnici Crvenog križa otoka Brača doputovali su u Osijek s punim kamionom donacija koja će se slagati u pakete života za nadolazeće Božićne blagdane potrebitim osječkim obiteljima.
Akcija prikupljana pomoći za Osijek organizirana je u svim mjestima na Braču, a u Bolu se to događalo od 13. do 24. studenoga. Za humanitarnu udrugu „Rijeka ljubavi“ prikupljalo se
brašno, ulje, riža, sol, tjestenina, juha u vrećicama, mesni doručak i marmelada. (j.e.)

(35) objavljeno  08. 12. 17. u 22:00 h 

********************


alt


BOLSKA LIGA – II. KOLO

Dozvole li vremenske prilike u nedjelju će se na Poljani odigrati dvije utakmice II. kola Bolske lige malog nogometa.
U prvoj utakmici, u 14.30 sati, igrat će poraženi iz prvog kola: Taverna Riva – Ferali by Grabov rat. Nakon toga slijedi u 15.30 sati utakmica CB Marinero – Big Blue/Ranč. (j.e.)

(34) objavljeno 08. 12. 17. u 21:55 h    

********************


alt


SPORT: BOL NIJE BEZ ŠANSI

Malonogometni klub BOL u XI. kolu Prve splitske lige igra sa ekipom ZLATKO CELENT koja je trenutno na petom mjestu sa 16 bodova, 5 više od Boljana. Zadnje četiri utakmice BOL je bez poraza i nije bez šansi u novom susretu koji se igra u Splitu u ponedjeljak, 11. prosinca u 18.50 sati u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe. (j.e.)

(33) objavljeno  08. 12. 17. u 21:50 h 

********************


alt


OPREZ: PARKIRANJE JE ZABRANJENO!

Vožnja rivom i parkiranje na Trgu nisu dozvoljeni! Tako je regulirano prometnim znakovima, koji su vidljivi, ali ih mnogi ne poštuju. Idućih dana nesavjesni vozači mogli bi stvoriti probleme sebi, ali i organizatorima zbog postavljanja šatora i kućica na rivi, ispred Konzuma.
U ponedjeljak, a najdalje u utorak to bi se trebalo raditi (dovoz i montaža opreme), ali je potrebno da taj prostor bude bez parkiranih automobila.
Intervencija policije i prometnog redara značit će kaznu za nepoštivanje prometnih znakova, ali organizatorima dodatne probleme i troškove ukoliko prostor ne bude slobodan.

(32) objavljeno  08. 12. 17. u 21:45 h  


alt


petak, 08. 12. 2017.     ********************


alt

Na početku sjednice minutom šutnje odana je počast Slobodanu Praljku i svim poginulim i umrlim braniteljima Hrvatske


BOL DOBIO UDRUGU BRANITELJA

Bol je 7. prosinca dobio Udrugu hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Temeljni je cilj Udruge okupljanje sudionika rata na području općine, zaštita digniteta Domovinskog rata, poticanje i potpora inicijativi o udruživanju svih branitelja RH u jedinstvenu Udrugu, skrb i zaštita prava branitelja, prikupljanje dokumentacije o počecima oružanog otpora na Braču, osnivanje Kriznog štaba i okupljanje dragovoljaca u tadašnjim mjesnim zajednicama. Nadalje, tražit će se priznavanje statusa dragovoljaca – branitelja, obilježavanje važnijih datuma, tiskanje prigodnih materijala o nastanku i ratnim djelovanjima postrojbe …
Nazočni na sjednici izabrali su Predsjedništvo Udruge: Pero Nevistić, Andrija Vlastelica, Stanko Rašperger, Mate Šćepanović i Mate Vukoja. Predsjednik je Pero Nevistić, tajnik Toni Pešutić, rizničar Ivica Klarić, a glasnogovornik Udruge će biti Mate Vukoja.

(31) objavljeno  07. 12. 17. u 23:45 h  

********************


alt


TURIZAM NA BRAČU: BOLJE NEGO LANI

Prema podacima koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije na Braču je u studenome je bilo 295 gostiju koji su ostvarili 2.240 noćenja. Prema istom izvoru najviše je noćenja u studenome bilo u Supetru (1.243), zatim Selcima (243), Pučišćima (234), Sutivanu (182), Milni (132), Bolu (112) i Postirima (84).
Za jedanaest mjeseci 2017. na Braču je došlo 250.601 gost, a noćenja je bilo 1.725.670. Po broju noćenja na prvom je mjestu Bol sa 631.517 (prošle godine 632.481), slijede Supetar 592.679 (552.597), Postira 133.328 (123.948), Sutivan 120.397 (105.442), Milna 114.187 (76.693), Selca 103.097 (87.504) i Pučišća 30.465 noćenja (lani 27.149).
Bol objavljuje nešto veće brojke jer računaju i na tzv. nekomercijalne goste, a njih nema u statistici TZ SDŽ.  Na isti način, pretpostavljamo, se prikazuju i podaci za ostalih šest turističkih zajednica na Braču. Prema tim brojkama na Braču u periodu I. – XI. 2017. najveće je povećanje noćenja bilo u Milni (49 posto), zatim u Selcima (18 posto), a u Bolu ima nešto manje noćenja nego u istom periodu 2016. godine. (j.e.)

(30) objavljeno  07. 12. 17. u 23:40 h

********************


alt

Najmlađi Boljani, ali i oni stariji, vesele se najavljenom Božićnom gradu na Rivi


ZAMOLBA ZA DONACIJU

Grupa bolskih žena okupljena kao Inicijativa Božićni grad (Ivana Okmažić, Slavica Bošnjak, Linda Marinković, Romana Baković i Antonia Cvitović) obratila se pismom i molbom poduzećima i obrtnicima s područja općine Bol, da im pomognu, prema svojim mogućnostima, u što kvalitetnijoj realizaciji njihove ideje da se na bolskoj rivi, od 13. do 24. prosinca organizira Božićni grad.
Uz jelku, koja je već postavljena ispred „Konzuma“, još se treba montirati šator u kojem bi se organizirale dječje radionice te četiri kućice za prodaju hrane i napitaka.
Općina Bol je osigurala sredstva za najam i montažu šatora i kućica.
Želja je bolskih žena koje žele realizirati svoju ideju, da Božićni grad pretvore u pravu dječju čaroliju. Sve one to rade – volonterski.
Svaka im je pomoć dobro došla, bilo u materijalu (kobasice, kruh, vino, brašno, ulje, šećer, rum …) ili financijskoj donaciji. Inicijativa roditelja nema svoju udrugu pa ni račun pa donacije treba uplatiti na račun Centra za kulturu (Frane Radića12, OIB 44118747392, s naznakom „za Božićni grad“) Račun za uplatu je: HR 21 23300031100373533.

Dobivena sredstva bit će iskorištena isključivo za potrebe Božićnog grada, a mogućim viškom poboljšat će se uvjeti za rad i igru djece u prostorima koja koriste u Bolu.

(29) objavljeno  07. 12. 17. u 23:35 h  

********************


alt


OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNIKE

BOL poljoprivredna zadruga objavila je Obavijest proizvođačima grožđa, vina i alkoholnog pića (rakije) o obvezama koje moraju ispuniti tijekom siječnja. Obrasci i pomoć pri popunjavanju pisanih izjava mogu se dobiti u Uredu zadruge.
Tekst Obavijesti bit će objavljen i na našem portalu tijekom petka u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI.
• Proizvođači grožđa i vina koji su upisani u vinogradarski registar dužni su do 15. siječnja 2018.  podnijeti (a) izjavu o berbi i (b) izjavu o proizvodnji grožđa.
To se šalje Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mažuranićevo šetalište 24b u Splitu.
• Svi „mali proizvođači jakog alkoholnog pića“ (rakije), a koji su upisani u Registar trošarinskih obveznika dužni su Carinskom uredu u Splitu, Službi za trošarine i posebne poreze (Kopilica 27) podnijeti godišnje izvješće o ukupnoj proizvedenoj količini rakije za vlastite potrebe. To su obvezni učiniti od 1. do 20. siječnja. Ako je proizvodnja bila manja od 20 litara nisu obvezni podnositi izvješće.

(28) objavljeno  07. 12. 17. u 23:30 h  

alt

četvrtak, 07. 12. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


SV. NIKOLA JE STIGAO BRODOM

Po sunčanom i toplom vremenu, za ovo doba godine, mladi su Boljani u srijedu na rivi dočekali sv. Nikolu. Doputovao je motornim brodom, prijevoznim sredstvom kako i dolikuje zaštitniku pomoraca. U lijepom ambijentu, ukrašenom velikom jelkom, sv. Nikola je raspoređenima u dvije grupe, prema uzrastu, uručivao darove. U svečanosti na otvorenom mogli su uživati i oni stariji. (j.e.)

(27) objavljeno  06. 12. 17. u 23:00 h

********************


alt


BILO JE GOSTIJU I U STUDENOME

Ured Turističke zajednice u Bolu objavio je podatke za studeni. Ostvareno je 258 noćenja i to gosti iz Srbije 72, Hrvatske 67, BiH 32, Španjolske 25, Švicarske 20, Albanije 16 i ostalih zemalja 21 noćenje. U istom mjesecu prošle godine zabilježeno je nešto više noćenja (427).
Objavljeni statistički podaci Turističke zajednice SDŽ nešto su nepovoljniji. Po njima u Bolu je u studenom bilo upola manje noćenja (112), a za 11 mjeseci (siječanj – studeni) Bol je u minusu za 964 noćenja u odnosu na isti period lani. Međutim, u bolskom uredu TZ imaju objašnjene zbog razlike njihove i statistike TZ županije. U Bolu naime računaju i goste koji su boravili u nekomercijalnom smještaju. (j.e.)


Sutra: turističke brojke na Braču prema statistici Turističke zajednice SDŽ.

(26) objavljeno  06. 12. 17. u 22:55 h 

********************


alt


FJERA U MURVICI

Ovoga petka, 8. prosinca, u Murvici je fešta. Blagdan je Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, ali i fjera, posljednja ove godine na Braču. Sveta misa u mjesnoj crkvi je u 10.30 sati, a nakon mise vjernike će u dvorištu svoje kuće počastiti, po običaju, Tonči Žuljević. Domjenak se, zatim, priprema u kući Juraja Pavišića Jukija.
Za one koji nemaju vlastiti prijevoz a žele u Murvicu, mogu besplatno sa dva taxi vozila. Vozit će ih Miki Miljević i Emil Kusanović, a vozila će biti parkirana ispred ribarnice u Bolu. Polazak je u 9.45 sati. (j.e.)

(25) objavljeno 06. 12. 17. u 22:50 h 

********************


alt


PRIJEDLOG (2): ZA BOLJE UVJETE U ŠKOLI

Vijećnica Katarina Marčić uputila je dva amandmana na prijedlog općinskog proračuna za 2018. godinu. Ona smatra da Osnovna škola treba umjesto planiranih 20.000 dobiti barem 90.000 kuna, a isto tako da se rezervira 200.000 kuna za nabavku balona na nekom od sportskih terena kako bi se mogla nesmetano organizirati tjelesna kultura i druga sportska natjecanja. Kako do tih sredstava? Katarina Marčić predlaže da se to odvoji od 500.000 kn planiranih za WTA turnir:


„ Stanje u Osnovnoj školi Bol je najblaže rečeno loše. Djeca nastavu  za tjelesnu i zdravstvenu kulturu obavljaju na igralištu pokraj škole i to samo u slučaju lijepog vremena. U slučaju kiše, hladnoće i vjetra, nastava se odvija u učionici među klupama.
Igralište pokraj škole loše je opremljeno, beton je u lošem stanju i povećava se mogućnost ozljeda,  a i automobili prolaze preko igrališta.
Prometna signalizacija je loša, kao i javna rasvjeta, a ni sama škola nije ograđena, što je u suprotnosti sa pedagoškim standardom.
Osnivača, SD Županiju malo je briga, a o svemu ovome ravnatelj OŠ BOL upoznao je Načelnika i predsjednika Vijeća, koji su na moje inzistiranje odlučili imati tematsku sjednicu - uskoro.
Od toga uskoro prolazi i drugi mjesec.
Kao odgovor na dopis ravnatelja, Načelnik je dosadašnju donaciju OŠ Bol od 30.000 smanjio na 20.000 kuna u prijedlogu proračuna za 2018. godinu.
 
Drugi amandman se odnosi na natkrivanje sportskog terena. Balon kojim bi se natkrio neki od terena poboljšao bi uvjete sporta i rekreacije za svu djecu i ostale mještane, a mogli bi ga koristiti i u druge svrhe. Dvoranu, koja je nužno potrebna Bolu, nemamo još ni na papiru pa bi ova investicija bila vatrogasno rješenje dok se ne realizira neko trajnije.
 
Za povećanje tih rashoda predlažem smanjenje rashoda na stavci "wta turnir" za koji je i ove godine predviđeno 500.000 kn.
Smatram da u uvjetima gdje naša djeca i mještani nemaju osnovnu sportsku infrastrukturu nije vrijeme za financiranje, u tolikom iznosu, jedan WTA turnir.“

(24) objavljeno  06. 12. 17. u 22:45 h


srijeda, 06. 12. 2017.     ********************


alt


NASTAVLJENI RADOVI NA UREĐENJU MUZEJA

Nakon godinu dana pauze ponovno se radi na uređenju muzeja u Dominikanskom samostanu. Ovog utorka (5. prosinca) radnici firme Art projekt iz Kaštela počeli su sa završnim građevinskim radovima. Kada obave taj dio posla onda će se izmjeriti prostor za narudžbu vitrina u kojima će biti izloženi eksponati.
Starješina samostana o. Damir Šokić ne krije zadovoljstvo što su radnici napokon prionuli poslu:
- Planiramo da se muzej otvori za posjetitelje u ljeto 2018. godine!


Na ponovno otvaranje muzeja se čeka već sedam godine. Bio je zatvoren još za turističku sezonu 2011. godine. Mnogi su financijski pomogli da se osiguraju potrebna sredstva za sanaciju objekta i uređenje samog muzeja: Ministarstvo kulture, Općina Bol ali brojne pravne osobe, ukupno njih 30, koji su uplatili do sada 414.200 kuna. Čak 49 fizičkih osoba doniralo je 60.475 kuna. Press servis, kao izdavač portala boljani.info, financirat će tiskanje posebne brošure u kojoj će biti imena svih donatora.


Muzej je inače otvoren 1975. godine u povodu 500-te obljetnice osnutka dominikanskog samostana u Bolu. Arhitektonski dio uredio je inž. arh. Žarko Turketo (1923. – 1994.), a izbor spomeničke građe i postavu s muzeološko-konzervatorskog gledišta obavio je arheolog Dasen Vrsalović (1928. – 1981.), obojica Boljani.
Muzejska zbirka sadržava arheološku građu, liturgijsko posuđe iz 16. – 19. stoljeća (uglavnom srebro), drvenu plastiku i slike (15. – 19. st.), crkveno ruho, knjige (među kojima i glagoljske), numizmatiku i vrijednu arhivsku građu (15. – 18. st.) … (j.e.)

(23) objavljeno 05. 12. 17. u 23:00 h 

********************


alt


SVETI NIKOLA DONOSI DAROVE

Na bolskoj rivi, ispred marketa Konzum, postavljena je jelka pored koje će u srijedu biti dovezeni darovi za bolske mališane. Sveti Nikola će najprije, od 10.30 sati, darivati one najmlađe, od jedne do sedam godina starosti, a nakon 14 sati dolaze učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole.
U slučaju vremenskih (ne)prilika predviđeno je da sveti Nikola darove dijeli u Župnoj crkvi.
Pored jelke postavit će se, nakon ove fešte, šator i četiri kućice u kojima će se organizirati predbožićni program za mlade. (j.e.)

(22) objavljeno  05. 12. 17. u 22:55 h  

********************


alt


PRIJEDLOG: BESPLATNE KNJIGE ZA OSNOVCE

Usvajanje općinskog proračuna, od čak 24,8 milijuna kuna, planirano je na sjednici Općinskog vijeća 12. prosinca. Do 5. prosinca mogli su vijećnici, ali i ostali zainteresirani, svoje primjedbe i prijedloge dostaviti u općinski Jedinstveni upravni odjel.
Tko je što predložio i što je prihvaćeno saznat će se na sjednici Općinskog vijeća. Kopiju svojih amandmana dostavili su i nama, vijećnici Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić, a oni predlažu: besplatne knjige za osnovce

„ Svjesni činjenice da početak nove školske godine stvara dodatan stres na ionako ograničen budžet roditelja, predlažemo sljedeće realne korekcije proračuna te izdvajanje iznosa od 134.000  kuna koji bi se isplatio kao subvencija roditeljima osnovnoškolaca za kupnju knjiga. Iznos od 134.000 kuna dijelio bi se na cca 90 učenika što bi iznosilo 1.488 kuna po učeniku. Na ovaj način bi se olakšalo roditeljima koji bi mogli kvalitetnije pripremiti svoju djecu za početak nove školske godine.

Smatramo potrebnim povećati stavku “642294 Prihod od manifestacija” za dodatnih 15.000 kuna što bi dovelo do ukupne cifre od 45.000 kuna odnosno cca 4.500 kuna po svakom  štandu na rivi tijekom Bolskih litnjih večeri.

alt

Na ovakav način sakupilo bi se ukupno 134.000,00 kuna (15.000 + 119.000) a prosječni postotak zadržavanja vrijednosti je visokih 92,43 posto.

Općina Bol ima odlične dotacije po pitanju porodiljnih naknada, sponzorira učenike i putnike Srednje škole Bol te dijeli stipendije svojim najboljim učenicima u srednjoškolskom i visokom obrazovanju. Smatramo potrebitim pomoći i roditeljima naših najmlađih školaraca te na takav način osigurati prosperitet i budućnost obrazovanja u Općini Bol“
– napisali su u svom obrazloženju prijedloga Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić.

(21) objavljeno 05. 12. 17. u 22:50 h utorak, 05. 12. 2017.     *******************


alt

Prošle je godine sveti Nikola djecu darivao u Župnoj crkvi


SVETI NIKOLA DOLAZI U SRIJEDU

S nestrpljenjem najmlađi Boljani očekuju dolazak sv. Nikole koji će im u srijedu (6. prosinca) donijeti prigodne darove. Mališi od jedne do sedme godine, njih 119, darove će dobiti u 10.30 sati, a školarci od prvog do četvrtog razreda, njih 58, u 14 sati.
Bude li lijepo vrijeme darove će im sveti Nikola uručiti pored velike jelke koja će se postaviti i ukrasiti  na rivi ispred Konzuma. Rezervna je lokacija, kao i lani, u Župnoj crkvi u isto vrijeme. (j.e.)

(20) objavljeno  04. 12. 17. u 22:30 h

********************


alt

Svečana prisega bračkih branitelja 28. lipnja 1992. godine  na centralnom teniskom stadionu u Bolu


OSNIVA SE UDRUGA BOLSKIH BRANITELJA

Osnivačka skupština Udruge bolskih branitelja održat će se u četvrtak, 7. prosinca u Domu kulture s početkom u 20 sati.
- Na sastanak su dobro došli bolski branitelji, članovi vodova Narodne zaštite i članovi Kriznog stožera – izvijestio nas je Pero Nevistić, u ime Inicijativnog odbora. – U Domovinskom ratu sudjelovao je 101 Boljanin na ratištima na Mljetu, Novigradu, Velebitu i Prevlaci. (j.e.)

(19) objavljeno  04. 12. 17. u 22:25 h  

********************


alt


SPORT: NOVA POBJEDA

Boljani su u ponedjeljak (4. prosinca) u utakmici 10. kola zabilježili i treću pobjedu svladavši Staklo Maas rezultatom 7:1. Golove su postigli: Tomislav Mikulić (2), Matej Bodlović (2), Boško Botica (2) i Jurica Eterović. Susret je odigran u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, a ekipa iz Bola imala je samo jednog igrača na klupi. Kako je rezultat bio povoljan, nije bilo potrebe da u igru ulazi i trener Pjer Malvasija.  Staklo Maas je jedini pogodak postiglo kod rezultata 3:0.
Nakon nove pobjede Bol ima 11 bodova i vjerojatno će nakon ovog susreta biti deveti na tablici.
U prvih šest kola Boljani su osvojili samo jedan bod, postigli 12, a primili 27 golova. Međutim, krenulo je mnogo bolje u zadnja četiri kola kada su osvojili 10 od mogućih 12 bodova. Sada im je gol razlika – 30:30. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 12. 17. u 22:25 h  

alt


ponedjeljak, 04. 12. 2017.     ********************


alt


UPALJENE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE

Prvom nedjeljom adventa (došašća) počelo je vrijeme pripreme za blagdan Božića, a to je i početak nove crkvene godine.
U crkvama i domovima zapaljena je u nedjelju prva od četiri svijeće na adventskom vijencu.
Zasvijetlila je i prva svijeća (na slici) u parku ispred crkvice sv. Ante na Loži. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 12. 17. u 22:45 h  

********************


alt

Prizor s prošlogodišnjeg dekora na Poljani


alt

Na Poljani se uređuje i teren za balote


SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ PO ČETVRTI PUT

Četvrtu godinu, prema ideji Boška Botice i Tonča Buljana, a u realizaciji njihovih prijatelja i Sportskog društva Bol, organizira se manifestacija Sportsko-zabavni Božić. Sportska natjecanja na Poljani počinju u petak 8. prosinca, a dan ranije bit će montiran šator. U njemu će biti prostor za druženje, ali i neka od natjecanja: briškula i trešeta, pikado te Play Station singl & doubles. Na otvorenom će se igrati mali nogomet (seniori, veterani i dame), basket, stolni tenis te po prvi put balote i turnir na male branke.
Idućih dana objavit ćemo raspored i satnicu natjecanja, a zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti i informirati na mobitel 098 948 3390 kod Boška Botice. (j.e.)

(16) objavljeno  03. 12. 17. u 22:35 h  

********************


alt

Prije prve utakmice: dogovor igrača i sudaca na centru igrališta


alt

Unatoč prohladnom vremenu bilo je na tribini i navijača


alt

CD MARINERO: pobjednik prošle sezone osvojio je tri boda i prvi je na tablici nakon I. kola


alt

BIG BLUE / RANČ: prva pobjeda i prva tri boda


alt

FERALI by GRABOV RAT: postigli su prvi gol, a onda posustali


alt

TAVERNA RIVA: očito je da još nisu uigrani


POČELA JE BOLSKA LIGA

Bolska liga malog nogometa počela je u nedjelju na Poljani. To je drugi put da se igra ove godine. U proljeće, u travnju i svibnju, igrale su također četiri ekipe, a pobjednik je bila ekipa Marinero.
Ove nedjelje, 3. prosinca, u prvom kolu su bile tri ekipe iz prošlog prvenstva (Marinero, Taverna Riva i Big Blue / Ranč), a nova je ekipa Ferali by Grabov rat umjesto Lože / Dalmatino.
Bilo je prohladno, ali to nije smetalo da na tribinama bude i navijača. Pred kraj druge utakmice, zbog oblačnog vremena, nedostajalo je svjetla, a reflektori su upaljeni 5 minuta prije kraja utakmice.
Statistika je zabilježila da je prvi pogodak postigao Tonči Buljan (Ferali by Grabov rat).


BIG BLUE / RANČ – FERALI BY GRABOV RAT 7:3 (4:1)
0:1, 1:1, 2:1, 3:1, 4:1, 4:2, 4:3, 5:3, 6:3 i 7:3.
Strijelci: B.Klarić (3), N. Topalović (2), A. Trutanić i Z. Štambuk za Big Blue/Ranč, a
T. Buljan, B. Botica i A. Bačić za Ferale
Suci: Tomislav i Stanko Mikulić
CB MARINERO – TAVERNA RIVA 6:1 (0:0)
1:0, 2:0, 2:1, 3:1, 4:1, 5:1, 6:1
Strijelci: Z. Jakšić (2), T. Šeparović, E. Buktenica, M. Marjanović i T. Mikulić za CB Marinero, a A. Selak za Tavernu Riva.
Suci: Tonči Buljan i Zoran Buktenica

(15) objavljeno  03. 12. 17. u 22:25 h   

alt
nedjelja, 03. 12. 2017.     ********************


alt

Unutrašnjost muzeja u Dominikanskom samostanu prije renoviranja


DONACIJE ZA MUZEJ

Stigle su još dvije uplate fizičkih osoba za muzej u Dominikanskom samostanu. Uplatila je obitelj pok. Dinka Karninčića, a zaposlenici Bluesun hotela prikupili su i uplatili 16.400 kuna. Ukupno je do 2. prosinca svoje donacije uplatilo 49 osoba a ukupni iznos je 60.475 kuna.
Općina Bol je planirala u proračunu za 2018. godinu za muzej uplatiti, po četvrti put, svoju donaciju. Sada je za tu namjenu rezervirano 40.000 kuna. (j.e.)

(14) objavljeno  02. 12. 17. u 22:20 h


********************


alt


ČIPOVI ZA PSE SU OBVEZNI

Već smo pisali, a nakon razgovora s veterinarom u Supetru, ponovit ćemo: do kraja lipnja 2018. psi moraju imati čipove. Oni služe i da se zalutalim i izgubljenim kućnim ljubimcima može pronaći vlasnik.
- U Bolu je situacija, po tom pitanju, zadovoljavajuća – rekao nam je veterinar dr. Mate Čule. – Čipove ugrađujemo kada nam pse dovode na cijepljenje. Oni koji to ne rade ostaje bez čipova. Umjesto 90 kuna, koliko košta ugradnja čipa, mogu očekivati kaznu od 2.000 do 6.000 kuna.
Za kontrolu su zaduženi, prema onom što piše u Zakonu, komunalni redari. Oni će naravno dobiti i odgovarajuću opremu: mikro čitače.
Kakva je situacija s mačkama, kojih je u Bolu, sve više i više?
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeće o tome je govorila Nataša Paleka Jakšić. Oko četrdesetak mačaka, prema njezinom kazivanju, boravi na području šetnice prema Zlatnom ratu. Može li se nešto učiniti na njihovom zbrinjavanju, jer ljeti ima otvorenih restorana i mnogo turista koji ih hrane, a zimi su na otvorenom.
- U Bolu za mačke najviše brinu Mirjana Bonačić i Branka Karninčić – kaže nam veterinar Mate Čule. – Sigurno je to problem o kojem treba više voditi računa i lokalna zajednica. Cijepljenje i pregledi kućnih ljubimaca bit će u Bolu organizirani tijekom prosinca. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 12. 17. u 22:25 h  

********************alt

Radnici Grabovog rata, koji grade i igralište za balote, očistili su i stolice na tribini


POČINJE BOLSKA LIGA

Organizatori su spremni da se ove nedjelje (3. prosinca) odigraju prve utakmice u natjecanju Bolske lige malog nogometa. Igrat će se trokružno, a prijavljene su četiri ekipe sa ukupno 72 igrača. Pretpostavlja se da neće biti odgode zbog vremenskih (ne)prilika.


Raspored I. kola:
14:30 h  FERALI BY GRABOV RAT - BIG BLUE/RANČ
15:30 h  TAVERNA RIVA - CB MARINERO
Sve ekipe imaju zajednički sastanak na Poljani u 14 sati. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 12. 17. u 22:25 h 

********************


alt


SPORT: BOL IDE PO NOVE BODOVE

MNK Bol igra u ponedjeljak (4. prosinca) utakmicu 10. Kola, a protivnik im je Staklo Maas koji ima pobjedu više i 11 bodova. Bol je na 11. poziciji sa 8 bodova.
- U ovom susretu imamo priliku osvojiti nova tri boda – kaže kapetan „žutih“ Boško Botica.
Susret Bol – Staklo Maas igra se u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu s početkom u 18.50 sati. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 12. 17. u 22:35 h  


alt


subota, 02. 12. 2017.     ********************


alt


alt


PREMJEŠTA SE AUTOBUSNI KOLODVOR!

Najnovijom odlukom Općinskog vijeća o izmjenama i dopunama ranije usvojenih planova, Prostornog plana uređenja Općine Bol i Urbanističkog plana uređenja naselja Bol, planira se na prostoru sadašnjeg parkirališta kod rotora izgradnja trgovačkog centra, hotela, garaže, autobusnog kolodvora i info centra, ali i izgradnja novog hotela na lokaciji današnjeg hotela „Borak“.
Naše će čitatelje sigurno najviše zanimati nova lokacija za autobusni kolodvor. Preseljenje autobusna kolodvora iz centra (kod benzinske postaje INE) na samu periferiju Bola, sigurno neće biti po volji onih koji koriste taj prijevoz za dolazak ili odlazak iz Bola. Ostali sadržaji i njihova lokacija i nisu mnogo bitni niti interesantni za širu publiku, bilo domaće  žitelje ili goste.
Općinsko vijeće je na sjednici 29. studenog odluku o izmjenama i dopunama planova usvojio je sa 7 „za“,  jednim „protiv“ i dva „suzdržana“ glasa. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 12. 17. u 22:05 h 

********************


alt


KADA SU ZABRANJENI GRAĐEVINSKI RADOVI?

U 2018. godini građevinski radovi, koji stvaraju buku i ometaju odmor gostima i domaćinima, neće biti dozvoljeni od 1. lipnja do 30. rujna. Ista zabrana vrijedi nedjeljom i praznikom i u ostalom dijelu godine.
Odluku je donijelo Općinsko vijeće na temelju prethodnog mišljenja Turističke zajednice općine Bol i bitno se ne razlikuje od onoga što je trebalo poštivati i ove godine.
Pod građevinskim radovima koji su zabranjeni nedjeljom, praznikom i od 1. lipnja do 30. rujna, smatraju se zemljani radovi (iskopi i odvoz materijala) te radovi na konstrukciji građevine (zidanje nosivih i pregradnih zidova, betoniranje i izrada krovne konstrukcije).
Zabrana se ne odnosi na gradnju komunalne infrastrukture u vlasništvu Općine ili RH te zgrade i građevine javne namjene.
Nadzor nad provedbom ove zabrane provodi Jedinstveni upravni odjel Općine putem komunalnog redara. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 12. 17. u 22:00 h  

********************


alt


NOVI ČLANOVI ODBORA

Zbog smrti Branka Mikulića imenovana su dva nova člana odbora. U Odbor za prostorno i urbanističko planiranje i uređenje prostora imenovan je Jakov Okmažić, a u Odbor za socijalnu skrb Matko Baković.
Za oba prijedloga glasovalo se odvojeno: 8 je bilo „za“, a po jedan glas je bio „suzdržan“ i „protiv“.
Na sjednici Općinskog vijeća (29. studenoga) imenovano je i Povjerenstvo za promet: Tomi Fabjanović (predsjednik), Tihomir Marinković, Dino Egekher, Zdravko Bartulović i Dalibor Pavošević. Za prijedlog glasovalo je 9 „za“, a jedan je vijećnik bio „protiv“. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 12. 17. u 21:55 h  

********************


alt


OSNOVCI KOD VATROGASACA

Nastavljena je praksa posjeta malih osnovaca bolskim vatrogascima. U petak su im došli učenici II. razreda Osnovne škole koje je dovela učiteljica Marina Soljačić. Vatrogasci su im pokazali svoju opremu i demonstrirali način gašenja požara. (foto: z. karninčić)

(07) objavljeno 01. 12. 17. u 21:50 h   

********************


alt


ZAŠTO NEMA BOLJANI.INFO?

Zbog tehničkih problema od strane davatelja usluge hostinga, veći dio dana u petak nije bio moguć pristup portalu boljani.info.
- S naše strane je to riješeno – dobili smo odgovor od davatelja usluge u poslijepodnevnim satima. - Samo cache mehanizam DNS sustava od internet providera mora osvježit izmjene i to nažalost mi ne možemo ubrzati. Problem sa pristupom web stranici korisnika koji dolaze preko t-com internet privdera bi trebao biti riješen čim t-com osvježi svoj dns.
Prije zaključenja večernje kronike (21.30 sati) informirani smo kako uglavnom više nema problema.
Zahvaljujemo svima koji su nas obavještavali i pitali nismo li možda odustali od uređivanja i izdavanja našeg i vašeg portala. BOLJANI.INFO idu dalje!
U 2017. godini, zaključno sa 30. studenim, imali smo 511.059 otvaranja (posjeta). Na početku godine prognozirali smo, i napisali na naslovnoj stranici, da se nadamo rekordu od 540.000 posjeta. Realno je očekivati da ćemo to ostvariti i premašiti. Do rekorda preostaje samo 28.941 posjet, a u studenome nas je posjetilo 40.485 ili 2.498 više nego u istom mjesecu 2016.
Urednik

(06) objavljeno 01. 12. 17. u 21:45 h


petak, 01. 12. 2017.     ********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU I PREDLAŽU …

Načelnik Tihomir Marinković, na pitanje vijećnika Tonča Buljana, izvijestio je na sjednici 29. studenoga o turističkom putovanju na Siciliju, gdje je bolska delegacija bila sredinom rujna.
- Želja nam je bila vidjeti njihovu ponudu, pa su na četverodnevni put osim mene bili još direktor TZO Bol i direktor komunalnog poduzeća Grabov rat, a s nama je bio, o svom trošku, i Krešimir Okmažić – kaže načelnik. – Obišli smo njihova ljetovališta. U manjim sredinama već nije bilo gužve, pomalo je bilo pusto. U restoranima, u odnosu naBol, bolja je ponuda, a cijene su 20 posto jeftinije. Osim užeg centra, čistoćom se ne mogu pohvaliti.
Nataša Paleka Jakšić upozorila je da nešto treba poduzeti zbog mačaka kojih sigurno ima 40-ak na šetnici prema plaži Zlatni rat.
Tonči Kukoč Bager je pitao kada se misli riješiti pitanje rada barem jednog restorana u zimskom periodu. Načelnik je odgovorio da će se o tome razgovarati u idućih desetak dana, ali bez ucjena i dodatnih zahtjeva. Treba znati da su bolski restorani imali financijski uspješnu sezonu, pa se i od njih očekuje neki ustupak destinaciji.
• Skupština Grabovog rata ima načelnika kao jedinog člana. Katarinu Marčić interesira misli li se još nekoga imenovati u Skupštinu? Hoće li se i kada razgovarati o radu i zahtjevima Općinske knjižnice?
Načelnik će izvijestiti kada bude promjena u sastavu Skupštine Grabovog rata, a o Općinskoj knjižnici razgovarat će se tijekom siječnja 2018.
• Hoće li na Vidovoj gori restoran biti otvoren do ljeta 2018.? – pitala je Katarina Marćić.
Na idućoj sjednici vijećnici će biti informirani o rješenju tog problema – odgovorio je načelnik. Do tada će se razgovarati i sa planinarskim društvom Mosor o reotkupu njihovog zemljišta. Brigu o Vidovoj gori preuzelo bi novoformirano trgovačko društvo Brač 500+, a firmi MS Brač turist priznat će se dio troškova koje su imali u namjeri da urede stari restoran. (j.e.)

(05) objavljeno 30. 11. 17. u 23:10 h 


********************


alt


KATAMARANA NIJE BILO 11 PUTA

Osam puta zbog juga, a tri puta zbog bure ili ukupno 11 puta u studenome katamaran nije dolazi u Bol. Zbog vremenskih uvjeta šest puta nije bilo katamaranske veze iz Splita, a pet puta se nije moglo iz Bola u Split.
Po broju izostanaka ovaj studeni nije bio najlošiji. Najmanje izostanaka (7) bilo je u studenome 2015., a najviše (18) u studenome 2013. godine.
U jedanaest mjeseci ove godine katamarana u Bol nije dolazio 70 puta, a prošle godine u prosincu nije ga bilo samo 6 puta. (j.e.) 

(04) objavljeno  30. 11. 17. u 23:05 h

********************   


alt


BOŽIĆNA BAJKA ZA MLADE

Svakodnevni su dogovori mladih majki, pod vodstvom Ivane Okmažić, kako bi se što uspješnije organizirala Božićna bajka za mlade, ali i njihove roditelje. Već smo objavili da će se u centru Bola, na Trgu ispred ribarnice, postaviti šator (6x6 metara), četiri kućice i velika jelka. Roditeljima, dok se njihove djeca u šatoru budu igrala ili bavila u radionicama, ponudit će se palačinke, fritule, kuhano vino …
Otvaranje je planirano za blagdan sv. Lucije, 13. prosinca. (j.e.)

(03) objavljeno  30. 11. 17. u 23:00 h  

********************


alt


JUBILEJ DOMINIKANSKE GIMNAZIJE

Davne 1907. godine iz Dubrovnika je u Bol preselila Dominikanska gimnazija. U povodu obilježavanja 110. obljetnice njihovog dolaska u Bol, prigodni program organizira Srednja škola Bol i Centar za kulturu ovoga petka, 1. prosinca, s početkom u 19 sati u Domu kulture.
Ulaz je slobodan.

(02) objavljeno 30. 11. 17. u 22:55 h  

********************


alt


TENIS NA TERENIMA BLUESUN HOTELA

Za tenisku ligu prijavljena su 22 natjecatelja koja su raspoređena u četiri grupe. Natjecanje će se organizirati na jednom od teniskih terena Sportskog centra Bluesun hotela. Rukovoditelju natjecanja, Bošku Botici, javila su se tijekom četvrtka samo trojica. Tek u dogovoru sa svima, koji se žele natjecati, moguće je odrediti raspored i satnicu.
Za ovaj vikend je već kasno, pa je realno očekivati prve susrete tek drugu subotu, 9. prosinca. (j.e.)

(01) objavljeno  30. 11. 2017. u 22:50 h