Arhiv 2017. / XI.

Vijesti objavljene u studenome 2017.četvrtak, 30. 11. 2017.     ********************


alt


USVAJANJE PRORAČUNA 12. PROSINCA

Iako je bila rasprava o prihodima i rashodima proračuna općine Bol za 2018. godinu, te još šest točaka dnevnog reda, Općinskom vijeću, pod predsjedanjem Matka Bakovića, trebalo je samo dva sata za odraditi XI. sjednicu. Deset je vijećnika bilo nazočno, a jedan (Ivica Šćepanović) bio je opravdano odsutan.
Dnevni red je usvojen jednoglasno, kao i zapisnik sa X. sjednice.
Primjedbe odnosno amandmane na proračun vijećnici, ali i svi ostali zainteresirani, mogu pismeno dostaviti Upravnom odjelu do 5. prosinca. Na sjednici 12. prosinca na dnevnom redu će biti usvajanje proračuna za 2018. godinu.
Na službenom portalu Općine Bol objavljen je kompletan tekst prijedloga proračuna, što se prvi put dogodilo otkako ovaj portal (boljani.info) prati događanja u Općini. Naime, proračun predlaže načelnik, a u mnogim gradovima i općinama, to je prilika za rušenje gradonačelnika odnosno načelnika. Nakon osam godina (dva mandata) načelnik Tihomir Marinković u novom vijeću sada ima većinu i bez obzira što o proračunu misli opozicija, sigurno je da će proračun biti - usvojen. (j.e.)

(118) objavljeno  30. 11. 17. u 00:45 h 

********************


alt


NIKAD VEĆI PRORAČUN: 24,8 MILIJUNA

- Građani bi trebali biti zadovoljni radovima koje planiramo izvesti u 2018. godini, a cilj je učiniti život u Bolu još boljim – rekao je u uvodnom dijelu načelnik Tihomir Marinković.
Proračun, planiran za iduću godinu, je najveći do sada, čak 24,8 milijuna kuna. Osim uobičajenih prihoda u planu je i kredit od četiri milijuna kuna za izgradnju nekih kapitalnih objekata. Do sada je stiglo pet pismenih amandmana na prijedlog proračuna: dovršenje betoniranje jednog puta, sanacija jedne uzbrdice kod sv. Lucije u dužini od 60 metara, neke poboljšice u naselju Blato-Ratac (parkiralište, trgovina, zelene površine), pomoć Općinskoj čitaonici za dovršenje jednog projekta (10.000 kn), više sredstava za Osnovnu školu kojoj je u planu određeno manje nego lani.
Katarina Marčić je mišljenja da treba bolje pratiti i pomoći razvoj Osnovne škole, poraditi na sigurnosti školske djece, a pitala je i tko sve stanuje u kućicama na Bjenačici.
Sani Bodlović je izvijestila da u staroj školi na Rudini ima 9 učionica i još se dvije mogu osposobiti, da nastavnici tijekom velikog odmora moraju biti s djecom na igralištu ispred škole, da u kućicama na Bjenačici stanuju i četiri nastavnice iz Osnovne škole.
Mate Petrić predlaže da se smanje općinska davanja za WTA teniski turnir, a istog je mišljenja i Katarina Marčić.
Marjan Marjanović je pitao zašto u proračunu nema sredstava za „Šušur“ koji je prošlog ljeta organizirao dvije značajne manifestacije ispred „Marinera“.
Načelnik je objasnio da su svi imali priliku dostaviti svoj program rada i troškovnik, ali tko se nije javio na natječaj ne može računati na općinska sredstva.
Tonči Kukoč Bager misli da su preveliki troškovi (50.000 kn) planirani za korištenje privatnih automobila u službene svrhe.
Vijećnici su tražili da se što prije izgradi sportska dvorana (M. Marjanović), a pitali su i za cijenu novih grobnica (Nataša Peleka Jakšić). Načelnik je odgovorio da točnu cijenu za grobnice treba tek utvrditi, ali se računa na 1.000 eura po ukopnom mjestu s tim da bi se odmah platilo 40 posto, a ostatak u roku od četiri godine. (j.e.)


Sutra: vijećnička pitanja  …

(117) objavljeno  30. 11. 17. u 00:40 h 

********************


alt


ZABAVNI CENTAR U CENTRU BOLA

Pred realizacijom je prijedlog nekoliko bolskih mladih žena da se pred praznike oživi centar mjesta. Na trgu kod Župne crkve, ispred ribarnice, postavit će se i okititi jelka, a u šatoru 6x6 metara za najmlađe će se organizirat u poslijepodnevnim satima   igraonica i vesela radionica gdje im se i roditelji mogu pridružiti uz fritule, kuhano vino, palačinke i malo glazbe.
Pored šatora bit će postavljene i četiri kućice koje su posuđene u Supetru, a gdje će se prodavati dječje igračke, kolači …
Otvaranje se planira 13. prosinca, za svetu Luciju.
- Cijene će biti simbolične – rekla nam je Ivana Okmažić, jedna od organizatorica. - Prikupljena sredstva utrošit će se, prema dogovoru, za bolsku djecu. Pozivamo sve zainteresirane, posebno mlade majke, koje se žele uključiti u organizaciju i volonterski pomoći da ova ideja saživi i bude na radost naših malih Boljana, da dođu u četvrtak (30. studenoga) na sastanak koji će se održati u Domu kulture s početkom u 20 sati. (j.e.)

(116) objavljeno  30. 11. 17. u 00:35 h 

********************

alt


JUGO JE KRIVO ZA SVE

Ovaj put je jako i olujno jugo razlog što su katamarani ostali u srijedu u splitskoj luci. U Bol nije u 17 sati došao katamaran „Vida“, pa neće ni u četvrtak ujutro u 6.30 iz Bola krenuti za Split.
U četvrtak bi tijekom jutra jugo trebalo oslabiti, ali će – prema vremenskoj prognozi - biti kišovito. (j.e.)

(115)  objavljeno  30. 11. 17. u 00:35 h  

********************


alt


LIVE CAMERE OPET RADE

Dvije live camere u Bolu ovog je mjeseca ukupno pogledano, preko našeg portala, 2.855 puta, a samo tijekom srijede 125 puta. Međutim, zbog kvara opreme (ne prvi put) po danu su u srijedu mogli vidjeti - noćnu snimku. Intervenirali smo u Uredu Turističke zajednice, a oni su javili operateru, pa je predvečer ponovno bilo sve u redu.
Kameri koja je na zgradi škole često smeta kiša i bura, ali su u srijedu ujutro (na slici) radnici Grabovog rata očistili zaštitno staklo na kameri. (j.e.)

(114) objavljeno  30. 11. 17. u 00:30 h  

********************


alt


ČETIRI NOVE UPLATE ZA DVD

Svake srijede provjeravamo u općinsko knjigovodstvo tko je zadnjih sedam dana uplatio za DVD Bol. Saznali smo za nove četiri uplate fizičkih osoba i do sada ih je uplatilo njih 120 ukupno 71.546,41 kunu.
Imena zadnjih uplatitelja, ali i svih onih koji su do sada sudjelovali u akciji objavljujemo u rubrici UPLATE ZA DVD BOL ili kliknite OVDJE.

(113) objavljeno  30. 11. 17. u 00:25 h 

********************


alt


NATJECANJE U NOGOMETU I TENISU

U srijedu navečer u caffe baru Taverna Riva održan je sastanak organizatora i porijavljenih igrača za mali nogomet i tenis. Organizator je Sportsko društvo Bol.

Natjecanje počinje već u nedjelju, 3. prosinca na igralištu na Poljani.


CB MARINERO (bijele majice, kontakt Tomislav Mikulić 099 336 0470): JURICA ETEROVIĆ, TOMISLAV MIKULIĆ, ZDRAVKO BARTULOVIĆ, MARJAN MARJANOVIĆ, ZVONIMIR MARIĆ, PJER MALVASIJA, ZVONIMIR JAKŠIĆ, PRAVDAN KATIĆ, EMIL BUKTENICA, JOSIP GALIĆ, VICE TRUTANIĆ, ANTONIO CVITANIĆ, ANTE BALAJIĆ, LOVRE BODLOVIĆ, IVO ETEROVIĆ, BOJAN BANJAC, DOMAGOJ MARINKOVIĆ i  TONČI ŠEPAROVIĆ

BIG BLUE/RANČ (plave majice, kontakt Zlatko Radić, 091 583 0829): JURE KLARIĆ, BRANIMIR KLARIĆ, ZLATKO RADIĆ, ANTE TRUTANIĆ, ZORAN BUKTENICA, LOVRE BAKOVIĆ, DOMAGOJ RADOSLAVIĆ, NINO NIŽETIĆ, NIKOLA TOPALOVIĆ, DARKO KLAPEŽ, NIKOLA IVELIĆ, SEKE SABOLČ, IVE KARMELIĆ, FRANCI KARMELIĆ, ZVONIMIR ŠTAMBUK, NIKOLA MRĐEN, FRANJO MARIĆ i KRISTIJAN MARINKOVIĆ

TAVERNA RIVA (žute majice, kontakt Stanko Mikulić, 098 177 9872): STANKO MIKULIĆ, MATEJ BODLOVIĆ, TOMISLAV RADIĆ, ANTE SELAK, LOVRE ETEROVIĆ, MARIO PLENKOVIĆ, MARIN ADULMAR, MIKULA ETEROVIĆ, MARINKO BOTICA, IVO TRUTANIĆ, JOSIP BAČIĆ, JOSIP KARMELIĆ, ZORAN KARNINČIĆ, NIKOLA CVITANIĆ, TOMI FABJANOVIĆ, GORAN MARJANOVIĆ, IVO MARČIĆ i HRVOJE ETEROVIĆ

FERALI BY GRABOV RAT (crvene majice, kontakt Boško Botica 098 948 3390): ANTONIO KARMELIĆ, BOŠKO BOTICA, TONČI BULJAN, TOMA STIPIČIĆ, ANDREJ BAČIĆ, IVO KRALJEVIĆ, PERO ŠČEPANOVIĆ, ANDRO JUGOVIĆ, IVAN KAŠTELAN, MILIVOJ DELIĆ,
FRANE MLADINEO, KRISTIJAN BAČIĆ, MARIO BOTICA, DANIJEL ČAMBER, SLAVEN ŠČEPANOVIĆ, STIPE MARINKOVIĆ, NIKOLA BODLOVIĆ i PETAR MARNKOVIĆ

Ukupno su prijavljena 72 igrača.
Liga počinje u nedjelju (3. prosinca). Sastanak za sve ekipe je isti dan u 14 sati.
Igra se trokružno.
Suci na utakmicama su po jedan iz ekipe koja ne igra, ako se to ne bude poštivalo gubit će se bodovi.
Neka se igrači jave svojim kontaktima koji su navedeni.

O eventualnim dodatnim pitanjima nazovite Boška Boticu (098 948 3390)

Raspored utakmica I. kola, u nedjelju 3. prosinca:
14:30 h  FERALI BY GRABOV RAT - BIG BLUE/RANČ
15:30 h  TAVERNA RIVA - CB MARINERO

*****

Bolska tenis liga


GRUPA SAMPRAS: TOMISLAV MARČIĆ, IVICA IVULIĆ, VINKO MARTINIĆ, ANTONIO CVITANIĆ, ANTICA NOVAČIĆ i DOMAGOJ RADOSLOVIĆ

GRUPA MCENROE: MARJAN MARJANOVIĆ, ANTE TRUTANIĆ, PETAR ŽULJEVIĆ, PJER MALVASIJA, ZDRAVKO BARTULOVIĆ i IVICA PAVIŠIĆ

GRUPA IVANIŠEVIĆ: IVICA ŠČEPANOVIĆ, TONČI BULJAN, LOVRE BAKOVIĆ, BRANIMIR KLARIĆ i BOŠKO BOTICA

GRUPA LJUBIČIĆ: RADE JERČIĆ, ZVONIMIR JAKŠIĆ, LOVRE BODLOVIĆ, NIKOLA MRĐEN i TONČI ŠEPAROVIĆ


Prva dva i dva najbolja treća iz svake grupe idu u Prvu ligu, ostali u Drugu ligu.
Iz Prve lige ispadaju zadnja trojica, a prva trojica iz Druge lige ulaze u viši rang natjecanja.
NEKA SE SVI IGRAČI JAVE BOŠKU BOTICI (098 948 33 90) ZA DALJNJU KOORDINACIJU PRVENSTVA.

(112) objavljeno  30. 11. 17. 00:20 h  

altsrijeda, 29. 11. 2017.     ********************


alt


XI. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Za ovu srijedu (29. studenoga) predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je XI. sjednicu na kojoj će se raspravljati o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna općine Bol za 2018. godinu. Novost je što su javno, na službenoj stranici Općine Bol, prvi put objavljeni svi materijali vezani za proračun. Usvajanje proračuna predviđeno je do sredine prosinca.
Na dnevnom redu sjednice je imenovanje po jednog člana u Odbor za prostorno planirano i urbanističko planiranje te u Odbor za socijalnu skrb. Raspravit će se i donijeti odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova u 2018. godini kao i o prijenosu poslova utvrđivanja i naplate općinskih poreza za iduću godinu. (j.e.)

(111) objavljeno  28. 11. 17. u 23:25 h  

********************


alt

Za plivačku školu Grancigula planirano je 20.000 kuna


PRIJEDLOG (5): ZA SPORTSKA DRUŠTVA 780 TISUĆA

Sportska društva za svoje potrebe u 2018. godini mogu računati na ukupno 780.000 kuna. Najviše, 500.000 kuna,  ide na sponzoriranje teniskog WTA turnira, a međunarodna natjecanja koja se održavaju u Bolu dobit će 50.000 kuna. Za program Športske škole Splitskog sveučilišnog sportskog saveza za razvoj djece rezervirano je 80.000 kuna, dok će organizatori sportskih natjecanja u Osnovnoj i Srednjoj školi dobiti 10.000 kuna. Sportsko društvo Bol dobit će 20.000 kuna, MNK Bol sufinancirat će se sa 30.000 kuna, plivačka škola Grancigula sa 20.000 kuna, boćarski klubovi Murvica i Blato Ratac dobit će 15.000 kuna, Klub jedriličara na dasci 20.000 kuna, Backgammon klub 5.000 kuna, Dajo karate klub 20.000 kuna te sportska društva na Braču u kojima sudjeluje mladež iz Bola dobit će 10.000 kuna.

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA
Za potrebe DVD-a Bol Općina planira izdvojiti 2.040.000 kuna. Od toga iznosa predviđeno je za sufinanciranje izgradnje novog doma 620.000 kuna, za nabavku novih vatrogasnih vozila jedan milijun kuna, za opremu i školovanje mladih vatrogasaca 20.000 kuna, dok je 400.000 kuna namijenjeno za redovnu djelatnost: prehranu vatrogasaca koji ljeti dolaze na ispomoć, sufinanciranje dislociranih jedinica na otoku, ostale redovne troškove DVD-a …

DJEČJEM VRTIĆU 3,65 MILIJUNA
Za javne potrebe u predškolskom odgoju planira se utrošiti 3.652.000 kuna. Najviše od toga (1.850.000 kuna) rezervirano je za uređenje potkrovlja, a 70.000 kuna za materijalne troškove, didaktičku i drugu opremu. Iznos od 1.732.000 kuna potreban je za plaće i druga primanja djelatnika, te materijalne troškove: popravci vrata i prozora, saniranje vlage, opremanje potkrovlja, igraonica, spavaonica, WC-a …

(110) objavljeno  28. 11. 17. u 23:20 h  

********************


alt


PRIJEDLOG (6): IZGRADNJA I ODRŽAVANJE INFRASTRUKTURE

Prihod iz komunalnog doprinosa, 3 milijuna kuna, utrošit će se za:
• Potporni zid na putu za crkvicu Sv. Lucije (400.000 kuna);
• Odvodni kanal na Gnjilici (70.000 kuna);
• Uređenje Vukovarske ulice (100.000 kuna);
• Uređenje ulice na Kuipni 2 (300.000 kuna);
• Uređenje ceste u R3 zoni (200.000 kuna);
• Gradnja puta uz Rape-Martinica (100.000 kuna);
• Javna rasvjeta Zlatni rat (100.000 kuna),
• Javna rasvjeta do Sv. Lucije (30.000 kuna)
• Otkup zemljišta za novo groblje (1.700.000 kuna).

Općinsko vijeće, na prijedlog načelnika, treba odobriti i program održavanja infrastrukture: odvodnja atmosferskih voda, održavanje čistoće javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje groblja i javne rasvjete, održavanje građevina u vlasništvu Općine, plaćanje troškova javne rasvjete …
• Održavanje slivnika i potoka koji nisu u nadležnosti Hrvatskih voda;
• Fugiranje potoka uz Novi put i uz Poljanu;
• Uređenje potoka Uz Blato (od ambulante do obilaznice);
• Ručno i mehaničko čišćenje Rive (od Bilina kuće do Velog mosta), Bračke ceste (do kuće Karelovića), Rudine, tržnice te Ulice F. Radića i to jedan put dnevno u razdoblju svibanj – listopad, a tri puta tjedno u razdoblju studeni – travanj;
• Ručno i mehaničko čišćenje šetnice od Zlatnog rata do Martinice, Lože, trga Studenac svaki dan, a za vrijeme sezone više puta dnevno;
• Ručno čišćenje i pražnjenje košarica za smeće na ostalom području općine jedanput tjedno;
• Redovno čišćenje plaža u tijeku turističke sezone, a generalno čišćenje na početku sezone;
• Mehaničko pranje Ulice F. Radića, Trgaispred crkve i tržnice dva puta tjedno u radoblju svibanj – rujan;
• Redovno čišćenje, ručno obrezivanje i održavanje zelenih površina:
• Održavanje javnih površina: nabavka i ugradnja ograda, rešetki i rukohvata, montaža i demontaža stolova za prodaju na rivi, popravak ulica, sanacija i održavanje poljskih putova;
• Održavanje starog groblja u Bolu i groblja Sv. Jere u Murvici;
• Održavanje javne rasvjete;
• Održavanje javnih građevina u vlasništvu Općine Bol: Dom kulture (70.000 kn), zgrada knjižnice (10.000 kn), zgrada općinske uprave (10.000 kn), zgrada Dječjeg vrtića (20.000 kn), zgrada Doma za stare i nemoćne (40.000 kn), zgrada kina (170.000 kn), zgrada Zavičajnog muzeja (10.000 kn).

(109) objavljeno  28. 11. 17. u 23:15 h  

********************


alt

U košari 22 metra iznad pločnika na Rivi


USKORO SVIJETLEĆA DEKORACIJA

Posljednjih dana radnici Grabovog rata postavljaju svijetleću dekoraciju koja će se za koji dan upaliti, a u povodu Božića i Nove godine. U utorak su iskoristili lijepo vrijeme i uz pomoć posebne auto košare dekorirali dva čempresa na Loži.
U subotu će na Loži, pred crkvicom Sv. Ante, biti upaljena i prva adventska svijeća, a na Trgu kod ribarnice postavit će se i ukrasiti jelka. Planiraju se još neka pred praznička iznenađenja. (j.e.)

(108) objavljeno  28. 11. 17. u 23:10 h  

********************


alt


PONOVNO HUMANITARNI BUVLJAK

U prizemlju Doma kulture i ove je godine otvoren Humanitarni buvljak. Mnoge su bolske obitelji donirali robu koju više ne koriste, a izložena roba i predmeti prodaju se uz minimalnu naknadu od svega 20 kuna. Prihod od prodaje uplatit će se kao pomoć Udruzi Brački pupoljci.
Buvljak je otvoren radnim danom, osim vikendom, od 15.30 do 19 sati. (j.e.)

(107) objavljeno  28. 11. 17. u 23:05 h   

********************


alt


NAŠA POSLA: REDUKCIJA VODE

Potrošači vode u naselju Kupina u utorak su u 11 sati, neočekivano, bez prethodne najave, ostali bez vode. Navodno su radnici Vodovoda Brač iznenadno morali nešto raditi, ali nikoga nisu obavijestili da će zatvoriti nekim potrošačima dovod vode. Nije obaviještena ni Općina.
Voda je ponovo potekla u 11.50 sati.
Vrijeme je bilo priprema za ručak pa je trebalo barem javiti u Općinu koliko će potrajati radovi i prekid u opskrbi vodom!
(j.e.)

(106) objavljeno  28. 11. 17. u 23:00 h  

********************


alt

Na Poljani će se igrati utakmice Bolske lige malog nogometa


SPORT: ŽDRIJEB OVE SRIJEDE

Iako se prijave za novo prvenstvo Bolske lige malog nogometa primaju još do ove srijede u 18.30 sati, organizatori su najavili ždrijebanje isti dan (29. studenoga) u 18.45 sati u caffe baru Taverna Riva.
Za mali nogomet prijavilo se 65 igrača koji će se rasporediti u četiri ekipe.
Isti dan će se izvlačiti i raspored natjecanja za tenis ligu za koju se prijavilo njih 18.
- Svi zainteresirani su pozvani u Tavernu Riva – izvijestio nas je Boško Botica, organizator natjecanja i predsjednik SD Bol. (j.e.)

(105) objavljeno  28. 11. 17. u 22:55 h 


alt


utorak, 28. 11. 2017.     ********************


alt

U 2018. nastavit će se s postavljanjem ograde na šetnici


PRIJEDLOG (4): RASHODI IZ PRORAČUNA

Dio boravišne pristojbe, koje se naplaćuju od gostiju, dobiva i Općina. U bolskom slučaju to je 700.000 kuna i dobro je znati kako će se to potrošiti?
Za Plavu zastavu rezervirano je 20.000, a za Bijelu zastavu 10.000 kuna. Od ukupnog iznosa izdvojit će se 40.000 kuna za muzej u Dominikanskom samostanu, za Gorsku službu spašavanja 10.000 kuna, za sportsku opremu 40.000 kuna, za opremu dječjih igrališta 50.000 kuna, za prometnu i turističku signalizaciju 20.000 kuna, za komunalnu opremu 230.000 kuna, za kontejnere i kante 200.000 kuna i za ogradu na šetnici 80.000 kuna.

ZA KULTURU 1,3 MILIJUNA
Općinskim proračunom za direktne javne potrebe u kulturi utrošit će se 2018. godine 1.333.000 kuna.
• Centar za kulturu dobit će 904.000 kuna od čega je 600.000 kuna za sufinanciranje aktivnosti, a 304.000 kuna za plaće i druge rashode za zaposlene.
• Općinska knjižnica dobit će 252.000 kuna: za plaće i druge rashode za zaposlene 182.000 kuna, za student servis 10.000 kuna, za nabavku novih knjiga 30.000 kuna te za sufinanciranje aktivnosti 30.000 kuna.
• Za ostale javne potrebe u kulturi (167.000 kuna) financirat će se dio troškova glazbene škole „Josip Hatze“  sa 10.000 kuna. Toliko je predviđeno i za uređenje galerije Branislav Dešković. Bolska župa dobit će 30.000 kuna za održavanje preslice i javnog sata na Župnoj crkvi. Iz općinskog proračuna financirat će se troškovi izdavanja knjiga u iznosu od 97.000 kuna: Školstvo u Bolu, Ivo Šimunović o Braču, Brački libar o Branislavu Deškoviću, knjiga o Frani Radiću i 20 godina Glazbene škole u Bolu.
 
Svi koji imaju neku primjedbu ili dopunu mogu to javiti nekome od vijećnika ili pismeno obrazložiti i poslati na e mail adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it (j.e.)

Sutra: troškovi za sport, protupožarnu zaštitu te gradnju i održavanje komunalne infrastrukture

(104) objavljeno  27. 11. 17. u 22:05 h  

********************


alt

Ponedjeljak u 16:50 h: zbog bure ni večeras nema katamarana


ZBOG BURE NEMA KATAMARANA

Zbog bure u ponedjeljak je Bol ostao bez katamaranske veze sa Splitom. Nije ga bilo ni u nedjelju u 17 sati kada je iz Splita „Vida“ umjesto u Bol i Jelsu otplovila i ostala u Starom Gradu.
Bura je u slabljenju pa bi se katamaran u utorak ujutro trebao (možda) pojaviti u Bolu iz Starog Grada.
Za srijedu je najavljeno novo pogoršanje vremena uz jako jugo pa su mogući novi zastoji u plovidbi katamaranom.
Do ponedjeljka navečer katamarana u studenome u Bolu nije bilo devet puta. (j.e.)

(103) objavljeno  27. 11. 17. u 22:00 h 

********************


alt


OBVEZA ČIPIRANJA PASA

U slučaju da se pas izgubi, a netko ga pronađe, vrlo je lako utvrditi kako se zove, tko mu je vlasnik, te druge osnovne informacije. Pitate se kako?
Sve je zapisano na čipu koji se nalazi pod kožom psa, a mikročip je nešto veći od zrna riže.
Svaki veterinar ima uređaj za očitavanje informacija s čipa, pa ako slučajno pronađete nekog psa bez vlasnika, odvedite ga najbližem veterinaru kako bi otkrili informacije o vlasniku izgubljenog psa.
Cijene čipiranja pasa kreću se od 80 do 100 kuna, ali kazne su od 2.000 do 6.000 kuna.
Do kraja lipnja 2018. svi psi moraju imati mikročipove, a gradovi i općine imaju obvezu da brinu i kontroliraju provedbu zakonske obveze. Čak je određeno da je za kontrolu odgovoran komunalni redar!
O bolskim kućnim ljubimcima brine Udruga za bolji Bol, ali je to tek njihov jedan od segmenata djelovanja. Općina je za tu djelatnost rezervirala 5.000 kuna godišnje, što smatraju nedovoljnim. Obveza je općina da osigura i azil za napuštene životinje. Međutim, …
Nismo uspjeli danas, ali već sutra ćemo pitati veterinara u Supetru koliko ima (ne)čipiranih pasa i kakva su njegova saznanja o brizi vlasnika za cijepljenje, čipiranje … (j.e.)

(102) objavljeno  27. 11. 17. u 21:55 h 

********************   


alt


SPORT: SAMO JEDAN BOD

U susretu IX. kola Prve splitske lige malog nogometa Bol – Garaža Pujanke 1:1. Gol za Boljane postigao je P. Baković. Utakmica je odigrana u ponedjeljak (27. studenoga) u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Čekajući trajekt u ponoć za povratak kući, otišli su sportaši na večeru. Zaslužili su je i zbog napora i utrošenog vremena. Iz Bola su krenuli u 17, a iz Supetra trajektom u 18 sati. Utakmica je bila u 20.50 sati. Oko dva sata iza ponoći, ne otkaže li Jadrolinija trajekt u ponoć, ponovno su u Bolu. Nakon 9 sati! (j.e.)

(101) objavljeno  27. 11. 17. u 22:45 h alt

ponedjeljak, 27. 11. 2017.     ********************


alt


PRIJEDLOG (3): RASHODI U OPĆINSKOM PRORAČUNU

Na javni uvid, putem općinskog portala, izložen je i načelnikov plan rashoda proračuna u 2018. godini. Gdje se i koliko planira potrošiti:
Rashodi za zaposlene (plaće, regresi, doprinosi) iznosit će 1,6 milijuna kuna;
Materijalni rashodi (dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu, smještaj, prijevoz, seminari i stručna usavršavanja, uredski materijal, literatura, sredstva za čišćenje, javna rasvjeta, telefoni, mobiteli, poštarina, održavanje općinskih objekata, čišćenje javnih površina, održavanje groblja u Bolu i Murvici, održavanje javne rasvjete, održavanje plaža, održavanje cesta i ulica, troškovi odvoza krupnog otpada, deratizacija i dezinsekcija…) ukupno 5,84 milijuna kuna;
Razne pomoći i donacije (Centar za kulturu, Dječji vrtić, Knjižnica) ukupno 2.95 milijuna kuna;
Naknade građanima i kućanstvima (pomoć obiteljima i kućanstvima, Uskrsnice, Božićnice, naknade za bolesne, stipendije i školarine, porodiljne naknade, naknade učenicima putnicima srednje škole) ukupno 640.000 kuna;
Ostali rashodi (donacije za uređenje muzeja, donacije GSŠ, donacije Crvenom kružu Brač i DDK Bol, donacije umirovljenicima, donacije političkim strankama, MNK Bol, Sportsko društvo, autorski honorari, naknade za sjednice vijeća, naknade predsjedniku vijeća, donačelniku i članovima povjerenstva, donacije DVD-u, donacije za izdavanje knjiga, donacije za izgradnju novog vatrogasnog doma, donacija za novo vatrogasno vozilo, otkup zemljišta za novo groblje, razna projektna dokumentacija ….) ukupno 5,84 milijuna kuna;
Rashodi za nabavu proizvedene dugotrajne imovine (uređenje upravne zgrade Općine, potkrovlje Dječjeg vrtića, uređenje ulica, nova javna rasvjeta, gradnja I. faze groblja, uredska oprema, sportska oprema, kontejneri i kante, ograda na šetnici, urbanistički planovi) ukupno 7.47 milijuna kuna;
Izdaci za dionice (Konzorcij Vidova gora) ukupno 12.000 kuna.

 U objavljenim materijalima na općinskom portalu uz svaku stavku je naveden i planirani iznos troškova. Svi koji imaju neku primjedbu ili dopunu mogu to javiti nekom od vijećnika ili pismeno obrazložiti i poslati na e mail adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it (j.e.)

Sutra: gdje se planira utrošiti boravišna pristojba, što je napisano u programu gradnje objekata i komunalne infrastrukture, što je planirano u troškovima predškolskog odgoja i protupožarne zaštite, koje su i kolike potrebe u kulturi i športu …

(100) objavljeno  26. 11. 17. u 21:50 h 

********************alt

Zdravka Koljatić i Ana Bodlović u Bugarskoj


ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA YCARHe

Završna konferencija projekta YCARHe održat će se ovog ponedjeljka, 27. studenoga u 17 sati u Pušišćima (dvorana Porat).

Projekt YCARHe (Young Citizens in Action for Rural Heritage) je projekt podržan europskim programom ERASMUS+. Cilj mu je ojačati osjećaj građanstva među mladima u ruralnim sredinama, potaknuti njihov osobni razvoj i poduzetnički duh koristeći se baštinom. Projekt YCARHe okuplja 6 partnera iz 5 zemalja: Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka i Italija.

Kao članice Udruge Brač u projekt su bile uključene Ana Bodlović i Zdravka Koljatić koje su sudjelovale u partnerstvima u Grčkoj (Aegina, rujan 2016.), Bugarskoj (Dragalevtsi, Sofia, listopad 2016.) i Hrvatskoj (Pučišća, travanj 2017.).

Na završnoj konferenciji bit će predstavljen edukativni materijal koji može biti vrlo koristan učiteljima i  nastavnicima u svakodnevnom radu, ali i turističkim djelatnicima u radu na upoznavanju i promoviranju baštine. Raspravljat će se o mogućnostima pripreme mladih za angažman u zajednici, te će biti predstavljen popis i opis aktivnosti za obuku mladih. (a.b.)

(099) objavljeno  26. 11. 17. u 21:45 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: ZIMSKA RAZGLEDNICA

Bolska stvarnost snimljena 26. studenoga 2017. (foto: merlin katić)

(098) objavljeno  26. 11. 17. u 21:40 h  alt


nedjelja, 26. 11. 2017.     ********************


alt

Općinska zgrada na Loži, koju su tijekom ljeta koristili policajci, preuredila bi se 2018. za preseljenje svih općinskih službi


PRIJEDLOG (2): PRORAČUNSKI PRIHODI 2018. GODINE

Kako se planira osigurati potrebnih 24,8 milijuna za planirane rashode u 2018. godini?
•  Prihodi od poreza su 5,87 milijuna kuna (najviše od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada – 3,2 milijuna);
•  Od subjekata unutar općeg proračuna 1,75 milijuna kuna (Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo zaštite okoliša, donacije SDŽ, Fond za zaštitu okoliša);
•  Prihod od imovine 5,25 milijuna kuna (najviše od naknade za upotrebu pomorskog dobra – 3,5 milijuna);
•  Prihod od upravnih i administrativnih pristojbi 7,76 milijuna kuna (komunalni doprinosi 3 milijuna, komunalne naknade 3 milijuna, prihod od prodaje grobnica 800.000 kuna …);
•  Prihod od prodaje proizvoda i robe te pružanih usluga 100.000 kuna;
•  Kazne, upravne mjere i ostali prihodi 50.000 kuna;
•  Prihodi od prodaje društvenih stanova 20.000 kuna;
•  Kredit od poslovne banke 4 milijuna kuna.
Prijedlog proračuna za 2018. objavljen je na službenom portalu Općine Bol. (j.e.)


Sutra: planirani proračunski rashodi 2018. godine.

(097) objavljeno  25. 11. 17. u 22:05 h 

********************


alt

Jučer smo pisali kako bi trebalo smanjiti, radi štednje, intenzitet javne rasvjete na šetnici. Rečeno nam je da radi sa 30 posto kapaciteta ...


alt

Od subote navečer upaljena je dekoracija na kandelabrima na rivi, ali je ugašena jedna lampa


SMANJEN INTENZITET JAVNE RASVJETE

Na našu jučerašnju foto-vijest o javnoj rasvjeti na šetnici, reagirao je dežurni električar u Grabovom ratu Jurica Kusanović:
- Intenzitet rasvjete na šetnici smanjen je nakon ljeta na 30 posto, a u ljetnim mjesecima je samo 50 posto. Zbog nove rasvjete potrošnja je manja nego u ostalom dijelu Bola. Rasvjeta se može bez problema regulirati običnim mobitelom, čak svaki kandelabr posebno. Rasvjeta na rivi? Kada upalimo dekorativne elemente, isključit ćemo jedno svjetlo, ono koje osvjetljava nogostup.
Već u subotu navečer, mogli smo se uvjeriti (vidi sliku) da umjesto dva gori samo jedno svjetlo na kandelabrima na rivi. (j.e.)

(096) objavljeno  25. 11. 17. u 22:00 h  

********************


alt


PALJENJE NA OTVORENOM

Mnogi su zabrinuto tijekom subote prije podne promatrali vatru i dim iznad Bola, a ispod ceste Bol – Gornji Humac.
- Sve je pod kontrolom – uvjeravao nas je zapovjednik DVD Bol Nikša Bjelobradić. – I u zimskom periodu treba vatrogasce obavijestiti o namjeri paljenja na otvorenom što je u ovom slučaju i učinjeno dan ranije. Mi smo u stanju pripravnosti i kontrolirat ćemo je li zgarište potpuno ugašeno. (j.e.)

(095) objavljeno  25. 11. 17. u 21:55 h 

********************


alt


STUPIĆI NA NOGOSTUPU

U Ulici Hrvatskih domobrana, kod konobe „Mendula“ postavljeni su stupići koji onemogućavaju parkiranje na nogostupu. To je učinjeno zbog veće sigurnosti u prometu, a omogućit će nesmetan prolaz pješacima koji su do sada, zbog parkiranih automobila, morali prolaziti po kolniku.
Naravno da novopostavljeni stupići nisu po volji obližnjim stanarima. (j.e.)

(094) objavljeno  25. 11. 17. u 21:50 h  

********************


alt


SPORT: BIJEG OD ZAČELJA?

Nakon uvjerljive pobjede u kupu protiv MNK Šolta (8:1), u ponedjeljak (27. studenoga) Boljani u IX. kolu Prve splitske malonogometne lige igraju s ekipom Garaža Pujanke. Prilika je za BOL da u slučaju pobjede pobjegne prema sredini tablice.
BOL je nakon osam kola na 11. mjestu sa 7 bodova, a Garaža Pujanke ima bod manje i na 12. je poziciji.
Susret BOL – Garaža Pujanke igra se u Velikoj dvorani SC Gripe s početkom u 20.45 sati.
Zbog tri žuta kartona mora pauzirati u ovom kolu Nikola Bodlović. (j.e.)

(093) objavljeno  25. 11. 17. u 21:45 h   

alt

subota, 25. 11. 2017.     ********************


alt


PRIJEDLOG: PRORAČUN 24,8 MILIJUNA KUNA

Načelnik Tihomir Marinković objavio je na službenom portalu Općine Bol prijedlog općinskog proračuna za 2018. godinu koji će iznositi čak 24.808.000 kuna. U uvodnom dijelu posebno je naglašeno: početak gradnje novog groblja i vatrogasnog doma, uređenje zgrade na Loži za reprezentativnu vijećnicu i sjedište općinskih službi te rekonstrukciju potkrovlja dječjeg vrtića za još jednu vrtičku skupinu.
O prijedlogu, do sada najvećeg proračuna, raspravljat će Odbor za financije i proračun, ali i vijećnici na XI. sjednice koja je sazvana za 29. studenoga. Primjedbe i prijedloge, na temelju objavljenih materijala na službenim stranicama Općine Bol, mogu zainteresirani dostaviti na e mail adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Odluka o usvajanju proračuna za 2018. planira se oko 15. prosinca. (j.e.)


Sutra: proračunski prihodi 2018.?

(092) objavljeno  24. 11. 17. u 21:40 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: MOŽE LI I MANJE SVJETLA?

Javna rasvjeta u Bolu, i prije nego je upaljena božićno-novogodišnja dekoracija, svijetli punim kapacitetom. Za 2018. planirano je za javnu rasvjetu potrošiti 160.000 kuna, ali je, čini nam se, opravdano pitati: može li se nešto uštedjeti u zimskom periodu?  Je li potrebno da na rivi budu upaljeni svi kandelabri i je li potrebno na šetnici (na slici), gdje vrlo malo ima prolaznika, da javna rasvjeta gori punim intenzitetom kada postoji i tehničko rješenje regulacije osvjetljenja? (j.e.)

(091) objavljeno  24. 11. 17. u 21:35 h  

alt
petak, 24. 11. 2017.     ********************


alt


SLAB INTERES ZA JAVNE RADOVE

Tražilo se 15 radnika, a do 22. studenoga javilo ih se – šest. Riječ je o javnom pozivu Općine Bol za zapošljavanje u programu javnih radova. Oni bi bili angažirani do 6 mjeseci na sanaciji posljedica od požara i preventivnim akcijama zaštite od požara i bujičnih poplava. Nije se tražilo radno iskustvo, a za rad bi dobivali mjesečnu naknadu od 3.839 kuna bruto.
Pročelnik upravnog odjela u bolskoj općini Stipe Karmelić očekuje još koju molbu poštom, a moguće se javiti i tijekom petka (24. studenoga) iako je istekao objavljeni rok za prijavu. (j.e.)

(090) objavljeno  23. 11. 17. u 20:45 h 

********************


alt


ZADNJI DAN ZA POMOĆ OSIJEKU

U Bolu se još ovoga petka (24. studenoga) primaju prehrambeni artikli za Udrugu „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka. Organizator akcije je Crveni križ Brača uz podršku i pomoć bolskog kluba DDK-a.
Donacije se u Domu kulture primaju od 9 do 13 i od 16 do 19 sati, a preporuča se donirati: brašno tip 550 glatko / ulje biljno ili suncokretovo / riža / šećer / sol kuhinjska sitna / tjestenina (makaroni, špageti i sl) / juha u vrećicama / mesne konzerve / mesni doručak / marmelada

(089) objavljeno  23. 11. 17. u 20:40 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: SJEĆANJA

Ovo je Račić snimljen 22. studenoga 2012. godine. Iako to nije tako davno snimljeno (prije pet godina!) ipak su mnogi zaboravili kako je to izgledalo. Neka ovo bude podsjetnik na nekadašnje vizure Bola, prije proširenja Račića i izgradnje novih vezova u budućoj luci za javni promet. (j.e.)

(088) objavljeno  23. 11. 17. u 20:35 h  

********************


alt


SPORT: ZIMSKI KUP

Malonogometni klub BOL u četvrtak (23. studenoga) uspješno je preskočio prvu prepreku. U prvoj utakmici Zimskog kupa, odigranoj na splitskim Gripama, BOL je za protivnika imao MNK Šolta, koja je na 6. mjestu u III. ligi, i pobijedio uvjerljivim rezultatom 8:1. Strijelci za Boljane bili su B. Botica (3), M. Bodlović, T. Mikulić, B. Klarić, D. Matulić i J. Klarić. (j.e.)

(087) objavljeno 23. 11. 17. u 20:30 h   


altčetvrtak, 23. 11. 2017.      ********************


alt

Sparu su koristile Bolke noseći vodu u maštilima na glavi (foto iz monografije Boljani)


alt

Na sparu su nas podsjetili na festivalu IMENA


alt

Spara kao kolač s bademom, limunom i lavandom


KOLAČ SPARA ZA NAŠE ISELJENIKE

Dobre ideje i uraci vrlo rijetko ostanu nezapaženi. Prošlog ljeta, na primjer, na festivalu IMENA, po ideji i u organizaciji Maje Duke, predstavljen je i kolač spara, kao dio kolekcije spara nastale prema tradicionalnom pomagalu naših starijih Bolki koje su sparu držale na glavi noseći kućama sa Studenca maštil svježe vode.
Kolač spara načinjen je sa tri okusa, tipičnim namirnicama Dalmacije: bademi, limun, lavanda.

Prepoznali su to i u splitskoj podružnici HRVATSKE MATICE ISELJENIKA koja 7. prosinca u Pomorskom muzeju u Splitu otvara virtualni muzej iseljeništva Hrvatske. U bogatom programu,promovirat će se i projekt „4 otoka/ 4 mjesta/ 4 recepta“ sa željom povezivanja iseljeništva preko gastronomije.

Koja su to četiri otoka?
Korčula sa blatskom lumblijom, Brač sa kolačinicom/sparom, Hvar sa hvarskim  paprenjakom i Vis sa viškom pogačom.
Na fakultetu gastronomije Aspira u Splitu održat će se 8. prosinca radionice i snimiti film o postupku spravljanja izabranih otočnih slastica i viške pogače.

- Čini mi se da je hvale vrijedan projekt i film za naše iseljenike, a i za nas u domovini – smatra Maja Duka. - Spravljajući jelo u Čileu, Argentini, Novom Zelandu, Australiji ili bilo kojem meridijanu svijeta, ublažava se jaz između izgubljenih slika i okusa ali i otkriva nešto novo! (j.e.)

(086) objavljeno  22. 11. 17. u 19:35 h 

********************


alt


NOVE UPLATE ZA DVD BOL

Sa zadovoljstvom možemo pročitati o novim imenima pravnih i fizičkih osoba koji uplaćuju kao pomoć za nabavku osnovne opreme potrebne vatrogascima. O njihovim potrebama najviše govorimo kada se nađemo u okruženju vatre. Ima i kritičara ove akcije koji smatraju da državni, županijski i općinski organi iz svojih proračuna trebaju pomagati i brinuti o opremljenosti vatrogasnih društava. Iz bolskog iskustva znamo da nam vatrogasci pomažu ne samo kada moraju gasiti požare. Zovemo ih za pranje ulica, ispumpavanje poplavljenih podrumskih prostorija, odčepljivanju kanalizacije … Mogu li se i te usluge naplaćivati od onih koji ih koriste? Barem da im se dade virman sa računom DVD-a pa da sami ispune iznos koji će platiti na šalteru banke ili Fine. A možda postoji i cjenik tih usluga?
Tijekom proteklom tjedna stigle su dvije uplate pravnih i sedam fizičkih osoba. Ukupno je do sada sudjelovalo najmanje 162 pravne i fizičke osobe. Sigurno ih je još stotinjak pomoglo kupovinom majica, kolača … Ponosni moramo biti što je skoro svako bolsko domaćinstvo sudjelovalo u akciji. (j.e.)

Imena uplatitelja u rubrici Uplate za DVD Bol ili kliknite OVDJE.

(085) objavljeno  22, 11. 17. u 19.30 h  

alt

srijeda, 22. 11. 2017.     ********************


alt


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: VEĆI ODAZIV NEGO LANI

Sezona gripe još nije počela, ali je 3. studenoga u cijeloj Hrvatskoj počelo cijepljene protiv gripe. U bolskoj ambulanti, kako smo saznali od dr. Markice Tomića, došlo je 75 doza za besplatno cijepljenje  starijih od 65 godina, kroničnih bolesnika, trudnica … Sve je potrošeno i naručeno je još 10 doza.
Tko se želi cijepiti može, međutim, cjepivo dobiti u ljekarni po cijeni od 30 kuna.
Lani se pojavio virus H3N2 i u Hrvatskoj je zabilježeno više od 50 tisuća oboljelih od gripe, dok je 27 ljudi dokazano preminulo od nje.
– Bojimo se da bi ova sezona mogla biti intenzivnija, a takva su predviđanja analogna praćenju virusa gripe unatrag više od 60 godina – kaže za Večernji list dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u. Nije namjera stvarati paniku, ističe dr. Draženović, već djelovati preventivno, a to znači obavijestiti o dobrobiti cijepljenja. Osobito je to važno za osjetljive skupine kojima ga stručnjaci preporučuju. To su oni od 65 i stariji, štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kronični bolesnici, posebno oni srčani i plućni, uključujući i djecu, zdravstveni djelatnici, trudnice s kroničnim bolestima nakon prvog tromjesečja trudnoće. Cijepljenje je besplatno za starije od 65 godina, kronične bolesnike (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstvene radnike.

(084) objavljeno  21. 11. 17. u 21:35 h  

altutorak, 21. 11. 2017.     ********************


alt


TRAŽENJA KNJIŽNICE BEZ ODGOVORA!?

Tri se puta ravnateljica Općinske knjižnice obraćala Općinskim vijećima za rješenje problema: nedostatak prostora, statička nestabilnost i protupožarna zaštita. Stari je savjet da treba biti uporan, a ta se osobina ne može osporiti ravnateljici Općinske knjižnice Jadranki Nejašmić. Istekao je mandat dvjema  Općinskim vijećima, a od svibnja je počeo mandat i trećem, ali o tome nije bilo rasprave. Uz ranije zahtjeve ravnateljica Općinske knjižnice napisala je predsjedniku Vijeća u rujnu ove godine i nove probleme: u dvorištu Gotičke kuće, gdje su prostorije Općinske knjižnice i Turističke zajednice, uočeni su novi nedostaci. Loš je pad oborinskih voda koji zadržava vodu, problemi su s vanjskom jedinicom klima uređaja na zidu te zahrđala elektro-kutija.
O problemu bi, sasvim sigurno, trebalo raspravljati ne čekajući da istekne i treći mandat Općinskom vijeću. To je logičan zaključak s kojima se slažu i neki od vijećnika.
Možda čitateljima treba objasniti i činjenicu da je spomenuti Gotički objekt od 1953. nekretnina u društvenom vlasništvu. Sudski spor vodili su Zlatni rat d.d. i Općina Bol, polažući jedni i drugi pravo na vlasništvo s upisom u zemljišne knjige, ali je Županijski sud 27. veljače 2014. odbio njihove zahtjeve.
Općinska knjižnica u svakom slučaju ima pravo tražiti odgovor na svoje primjedbe i pitanja. (j.e.)

(083) objavljeno  20. 11, 17. u 20:40 h  
alt


ponedjeljak, 20. 11. 2017.     ********************


alt


PRORAČUN MANJI ZA 1,9 MILIJUNA

Vijećnici su na X. sjednici (15. studenoga) sa 7 glasova „za“ i četiri „suzdržana“ usvojio prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Prihodi i rashodi se smanjuju za 1.966.000 kuna, pa nakon ove odluke proračun za 2017. godinu iznosi 18.953.000 kuna.
Nije se uprihodilo od Ministarstva kulture za uređenje kina (50.000 kuna), od Ministarstva regionalnog razvoja za uređenje potkrovlja Dječjeg vrtića (1,1 milijun kuna), od Fonda za zaštitu okoliša za energetsku rasvjetu (250.000 kuna), a izostali su i planirani prihodi od prodaje grobnica (1,5 milijuna kuna).
Zbog nedostatka planiranih prihoda manje ili ništa nije potrošeno: za stipendije i školarine (30.000 kn), donaciju Glazbenoj školi (25.000 kn), donaciju za gradnju Vatrogasnog doma (400.000 kn), otkup zemljišta za ceste prema UPU (20.000 kn), glavni projekt parternog uređenja starog groblja (45.000 kn), glavni projekt novog groblja (42.000 kn), geodetski elaborat izvedenog stanja cesta (60.000 kn), idejni projekt sportske dvorane i garaže (86.000 kn), projekt uređenja kina (20.000 kn), projekt uređenja Zavičajnog muzeja (30.000 kn), rekonstrukciju potkrovlja Dječjeg vrtića (1,85 milijuna kn), Zavičajni muzej (30.000 kn), uređenje Supetarske i Vukovarske ulice (300.000 kn), ceste u R3 zoni (270.000 kn), potporni zid u naselju Blato (30.000 kn), I. faza gradnje novog groblja (1,5 milijuna kuna), prometnu i turističku signalizaciju (25.000 kn), spomenik palima za domovinu (60.000 kn), UPU uređenja K3 zone (15.000 kn), UPU uređenja K4 zone – reciklažno dvorište (13.000 kn) i UPU parkirališta na ulazu u mjesto (60.000 kn).

(082) objavljeno  19. 11. 17. u  20:10 h 

********************


alt

Pobjednici putuju u Montreal (Kanada)


alt

Boljani s medaljama


VELIKI USPJEH ROBOTIČARA

U prvom kolu Hrvatske robotičke lige okupili su se najbolji hrvatski mladi robotičari. Natjecanje se održalo u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu, u subotu i nedjelju, 18. i 19. studenog.
U konkurenciji od ukupno 90 ekipa u 10 kategorija, bolski robotičari su osvojili tri medalje! S njima su bile i mentorice Lucija Špacal i Ana Bodlović.
U kategoriji OnStage Secondary tim  Maestral (Marija Karninčić, Katarina Karninčić i Leon Lisičar) osvojili su brončanu medalju, tim Boduli (Petra Soljačić, Hana Šesnić, Ela Pavišić) osvojili su srebrnu medalju.
Zlatom se okitio tim CroBlueAdriatic (Frane Radić, Ante Kraljević, Mia Pivčević, Lucija Ivičić, Nicol Lovrić) i na taj način se plasirao na svjetsko prvenstvo koje će se održati u lipnju u Montrealu. (l.š.)

(081) objavljeno  19. 11. 17. u 20:00 h  

********************


alt

Stipe Šesnić, najbolji na glavnom turniru


BACKGAMMON: BOLJANIMA DVA TROFEJA

U nedjelju je završio 11. Zagreb backgammon Open, u kojem su nastupala dva predstavnika bolskog backgammon kluba, Stipe Šesnić-Firo i Dalibor Pavošević. Vraćaju se kući sa dva osvojena trofeja! Njih dvoje su u parove u samoj završnici meča ostali bez pobjedničkog trofeja, što znači da su osvojili drugo mjesto igrajući protiv makedonskog para. Pobjednik glavnog turnira je Stipe Šesnić, te mu je ovo treći po redu osvojeni turnir (Makarska, Bol i Zagreb).
Valja istaknuti kako je Stipe ušao među 10 najboljih igrača hrvatske backgammon lige, što mu osigurava nastup na Masters turniru u Zagrebu 16. prosinca gdje se sastaju 10 najboljih! (b.m.)

(080) objavljeno  19. 11. 17. u 19:55 h 

altnedjelja, 19. 11. 2017.     ********************


alt


TAKSISTI (PONOVNO) TRAŽE POMOĆ OPĆINE

Udruga bolskih taksista pisala je bolskim vijećnicima, a dvojica njihovih predstavnika, mogla je i usmeno obrazložiti svoje zahtjeve na sjednici Općinskog vijeća koja je održana 15. studenoga. Njihove su primjedbe i zahtjevi: ne poštuju se zakonski propisi da koncesionar može prevoziti goste samo iz svoje općine, a moglo se svjedočiti ovih godina da su taksisti iz Supetra prevozili i goste sa Zlatnog rata prema Supetru.  Zbog toga nema posla za 14 koncesionara u općini Bol. Udruga traži da općina ubuduće daje za jedan obrt i jednu koncesiju i to ograniči na 8 koncesija. Neki vozači zaposleni kod bolskih koncesionara, koji imaju više vozila, narušavaju svojim ponašanjem ugled destinacije. Bolski taksisti imaju najniže cijene, a plaćaju najveće koncesije. Nered je i na taksi stanici na ulazu u plažu Zlatni rat …
Spominjala se i potreba za nešto višu cijenu za noćnu vožnju, ali da se smanji koncesija i njeno plaćanje u više rata, veća aktivnost prometnog redara …
Zbog najave donošenja novog zakona o taksi prijevozu, a najkasnije do iduće sezone, na Vijeću nisu doneseni konkretni zaključci. Čekat će se novi Zakon, kojim će biti definirano i pitanje visine koncesije, tko sve ima pravo na vožnju i može li se ograničavati broj taksi prijevoznika. Na lokalnoj zajednici  ostaje da se utvrdi i kontrolira ponašanje taksista, raspored dežurstva … (j.e.)

(079) objavljeno  18. 11. 17. u 21:55 h  

********************


alt


KARAVANA OD PREVLAKE DO VUKOVARA

Povodom obilježavanja 26. godišnjice „Sjećanja na žrtvu Vukovara“ i ove godine se organizirala tradicionalna vožnja motorima od Prevlake (13. studenoga) do Vukovara (17. studenoga).
Karavana od preko tri stotine motociklista na motorima iz cijele Hrvatske krenula je prošle nedjelje iz  Smokvice na Korčuli, a preko Prevlake putovala je do Vukovara, gdje su sudionici po deseti, jubilarni put odati počast žrtvama tog grada u Domovinskom ratu.
Karavana se vozila u pet etapa (pet dana) i nosila je naziv “Zajedno u ratu, zajedno u miru“ – Prevlaka – Vukovar 2017.
Jedan od sudionika karavane bio je i naš Boljanin Zoran Bodlović.

(078) objavljeno  18. 11. 17. u 21:50 h  alt


subota, 18. 11. 2017.     ********************


alt


SVIJEĆE I MOLITVA ZA VUKOVAR I ŠKABRNJU

Uoči 26. obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje na Loži su Boljani u petak predvečer zapalili svijeće (lampione), a ispred crkvice Sv. Ante molilo se za sve žrtve strašnih zločina koje su 18. studenoga 1991. počinili Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne snage. Molitvu je predvodio o. Ivo Plenković. Nazočan je bio i bolski župnik o. Mirko Jagnjić kao i brojni mještani, a među njima i učenici Srednje škole Bol.
Podsjetimo se: dana 18. studenoga 1991. padom potpuno uništenog Vukovara okončana je tromjesečna opsada i granatiranje grada od strane JNA i srpskih paravojnih snaga, tijekom koje je na Vukovar palo više  milijuna granata. Prisjećamo se svih stradalih u Vukovaru i okolici. Tijekom ta tri mjeseca usmrćeno je u Vukovaru više od tri tisuće civila i branitelja, među kojima i 86 djece.
Tog istog 18. studenoga 1991., na drugom kraju Hrvatske, dogodio se još jedan težak zločin. JNA pod zapovjedništvom Ratka Mladića, potpomognuta paravojnim jedinicama, probila je hrvatske obrambene položaje i ušla u selo Škabrnja. Krećući se od kuće do kuće, pripadnici srpskih snaga mučili su i ubili 43 civila i 15 branitelja.

(077) objavljeno  17. 11. 17. u 22:10 h 

********************


alt


MALI PRINC ZA VUKOVAR

Predškolska djeca vrtića Mali princ su u petak od svojih odgojiteljica slušala priče grada heroja Vukovara, te na svoj način obilježili dan stradanja izradom prigodnog plakata te polaganjem svijeća na Loži ... (b.m.)

(076) objavljeno  17. 11. 17. u 22:05 h 

********************


alt

Predlaže se bolja zaštita privatnosti na nudističkoj plaži


VIJEĆNICI PITAJU I PREDLAŽU …

Nakon što je načelnik Tihomir Marinković izvijestio o radu općine Bol između dvije sjednice, nastavljeno je pitanjima, prijedlozima i pohvalama vijećnika. Pohvale su vrlo rijetka praksa, iako sigurno i za to ima razloga, ali se obično pita ili predlaže ono što nije ili je trebalo biti urađeno.
* Mate Petrić smatra, kada se rade planovi uređenja plaža od početka šetnice pa do Zlatnog rata, uključivo i tu plažu, zašto se nešto ne učini i za nudističku plažu. Gosti su nezadovoljni odnosom i problemima na toj plaži … (Načelnik smatra da bi preskupo bilo sada trošiti na projekte i četvrte dionice plaža, ali je obećao da će do ljeta biti na tom dijelu postavljeno više oznaka za koga je plaža rezervirana.)
* Tonča Buljana je interesiralo nešto i o posjeti bolskih čelnika Siciliji: zašto se putovalo i tko je tamo bio? (Načelnik će na to pitanje odgovoriti pismenim putem).
Nadalje, T. Buljan, je pitao što je za sredstvima za odštetu jednom Supetraninu nakon požara koji je krenuo iz tamošnje deponije još u vrijeme Općine Brač. (Sud je odredio odštetu, a trebale su platiti kasnije formirane općine, kao slijednici Općine Brač. Kako su ostale općine bile bez sredstava, sve je uzeto s računa općine Bol. S općinom Pučišća se dugovanje kompenzira, a sa ostalima se vodi sudski spor kako bi Bol vratio odštetu koja mu je oduzeta umjesto drugima.)
* Sani Bodlović je zanimalo što je sa proširenjem Dječjeg vrtića? (Sada je to u drugom planu jer se smanjio broj djece pa su donekle zadovoljavajući prostorni uvjeti za rad.)
* Katarina Marčić upozorila je da na nekim parkiralištima i u zimskom periodu stoje rampe koje smetaju normalnom prometu, posebno kod Dječjeg vrtića gdje roditelji nemaju gdje parkirati kad dovoze ili odvoze djecu. (Načelnik je obećao riješiti taj problem, ali i reviziju ranije donesene odluke o cjelogodišnjoj rezervaciji parkirnih mjesta za samo 1.000 kuna.)
* Što je sa neriješenim sporom općine sa MS Brač turist vezano za izgradnju restorana na Vidovoj gori? – pitala je K. Marčić. (Bio je pokušaj rasprave na Općinskom vijeću, ali odvjetnici nisu imali slobodan termin. Nastojat će se ta rasprava dogovoriti u što skorije vrijeme – odgovorio je načelnik.)
* M. Petrić je mišljenja da treba poboljšati odnose i suradnju između Centra za kulturu i Općinske knjižnice.
* Ivica Šćepanović smatra da treba na Vijeću iznositi primjedbe i prijedloge Boljana, kao što je slučaj sa pismom Siniše Soljačića vezano za njegov prijedlog o bisti Anti Radiću, dugogodišnjem i po mnogima najuspješnijem općinskom načelniku. Pitao je i za uređenje šematorija ispred Velike crkve i zna li se gdje su kamene ploče sa Studenca koje je trebalo tamo ugraditi. Ponovio je prijedlog da se pronađe prometno rješenje da se na vidikovac može doći i iz pravca Supetra bez prometnog prekršaja.
* M. Petrić predlaže da se sanira stanje na rivi i spriječi veća oštećenja, bez obzira tko je za to nadležan. K. Marčić pita zašto se ne formira destinacijski menadžment kako je predviđeno Strategijom turističkog razvoja u općini Bol. (j.e.)

(075) objavljeno  17. 11. 17. u 22:00 h 

********************


alt


BOLJANI OTPUTOVALI NA ROBOCUP

Bolski učenici otputovali su u petak u Zagreb gdje će u subotu i nedjelju u OŠ Mate Lovraka sudjelovati na međunarodnom natjecanju Hrvatske lige robotičara, RoboCup Zagreb 2017.
Pod vodstvom mentorica Lucije Špacal i Ane Bodlović natjecat će se: Frane Radić, Ante Kraljević, Ela Pavišić, Hana Šesnić, Roko Kalpić, Leo Lisičar, Mia Pivčević, Marija Karninčić, Katarina Karninčić, Nicol Lovrić, Lucija Ivičić i Petra Soljačić. U Bolu su ostali raniji natjecatelji Franko Karmelić, Kate Pavišić i Dorijan Kusanović.
Otvorenje natjecanja je ove subote u 9.30 sati. Samo natjecanje počinje u 10.00, a završava u nedjelju, u 14.00 sati.
Prijavljeno je ukupno 164 natjecatelja, u 83 ekipe, uz 47 mentora.
Putem ovog natjecanja odabiru se pojedinci i ekipe za svjetsko natjecanje koje će se ove godine održati u Kanadi.
OŠ Mate Lovraka je po šesti puta domaćin natjecanja. U školi se dugi niz godina njeguje robotika kao izvannastavna aktivnost i centar je održavanja radionica robotike za grad Zagreb, a preko zimskih i ljetnih praznika i za cijelu Hrvatsku. (j.e.)

(074) objavljeno  17. 11. 17. u 21:55 h

********************


alt


POMOĆ ZA UDRUGU IZ OSIJEKA

Prvi je tjedan akcije Crvenog križa Brač u kojoj se na cijelom otoku, pa tako i u Bolu, prikupljala pomoć za Udrugu „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka. Oni koji to još nisu učinili, mogu neki od prehrambenih artikala, donijeti u Dom kulture od ponedjeljka, jer dežurstva nema tijekom subote i nedjelje.
U Domu kulture se donacije primaju od 9 do 13 i od 16 do 19 sati.
Prikupljaju se sljedeći artikli:
brašno tip 550 glatko / ulje biljno ili suncokretovo / riža / šećer / sol kuhinjska sitna / tjestenina (makaroni, špageti i sl) / juha u vrećicama / mesne konzerve / mesni doručak / marmelada

(073) objavljeno 17. 11. 17. u 21:50 h  

********************


alt

Štekat Taverne Riva


alt

Dječji vrtić u šetnji nakon posjeta Općinskoj knjižnici


SUNČANO I TOPLO

Nakon nekoliko burnih i hladnih dana u petak se moglo uživati u šetnji ili ispijanju kave na jednom od dva jedina štekata. Iz Dječjeg vrtića, u pratnji svojih teta, jedna je grupa najmlađih krenula rivom do Općinske knjižnice.
U 14 sati bilo je i nekoliko hrabrih Bolki na nudističkoj plaži, sa zapadne strane plaže Zlatni rat.
Službena temperatura zraka, u 14 sati, bila je 18, a mora 17 stupnjeva. Na suncu termometar je pokazivao 30 stupnjeva! More je bilo mirno, bez daška vjetra. (j.e.)

(072) objavljeno  17. 11. 17. u 21:45 h  

********************


alt


LJEKARNA DO 11 SATI

Ljekarna će ove subote, 18. studenoga, raditi samo do 11 sati. Razlog je popis robe (inventura) pa Boljani o tome trebaju voditi računa.

(071) objavljno  17. 11. 17. u 21:40 h  

alt
petak, 17. 11. 2017.     ********************


alt


NA ZLATNOM RATU KAO I DO SADA?

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je 15. studenoga o radu općine između dvije sjednice Općinskog vijeća.
• Razgovaralo se u Ministarstvu mora s državnom tajnicom vezano za koncesiju na plaži Zlatni rat. Realni su izgledi da i za 2018. ostaju  koncesijska odobrenja. Iza Nove godine raspisali bi se natječaji.
• Nastavit će se uređivanje potoka iza Zlatnog rata do ceste, a projektirat će se i nastavak preko ceste. Dogovoreno je sa Hrvatskim vodama da se do sezone riješi ulijev potoka u more kod hotela „Bretanide“ i na Martinici. Nastavit će se izgradnja potoka iznad teniskih terena, a Hrvatske vode će rješavati i pitanje izgradnje tunela oborinskih voda od rotora do mora.
• Radi se na procjeni vrijednosti Bijele kuće nakon čega će uslijediti natječaj za prodaju.
• Dovršen je projekt hotela „Park“ kojem su smanjeni gabariti. Ostalo je da u prizemlju novog objekta bude tržnica i ribarnica.
• U 2018. počet će izgradnja groblja i prva faza vatrogasnog doma. Očekujemo izradu novih koeficijenata po kojima bi općina Bol mogla računati i na veću pomoć u sufinanciranju.
• U budućoj zgradi vatrogasnog doma bio bi skladišni prostor za Grabov rat te prostorije policijske postaje. Zgrada na Loži koju tijekom ljeta koristi policija preuredila bi se za potrebe općinskih službi.
• Na nedavnom sastanku u Ljubljani s tamošnjim gradonačelnikom razgovaralo se o suradnji i većoj prezentaciji turističke ponude Bola u Sloveniji.
• Vrlo brzo će se rješavati i pitanje ponuda u Bolu tijekom zimskih mjeseci, kada bi trebala biti otvorena barem dva restorana.


Sutra: pitanja i primjedbe vijećnika. (j.e.)

(070) objavljeno  16. 11. 17. u 22:55 h 

********************


alt


PRIJEDLOZI OPORBE: UKIDANJE NAKNADA I SNIMANJE

Vijećnica sa nezavisne liste Katarina Marčić pismeno je napisala i obrazložila svoje prijedloge za dopunu Poslovnika općine Bol i izmjenu odluke o naknadama, točnije prijedlog da se one ukinu.
O tim su prijedlozima raspravljala i dva odbora, a na sjednici Općinskog vijeća 15. studenoga, nisu dobila potreban broj glasova.
Oporba nije mogla preglasati vladajuću koaliciju i sa 5:6 glasova, prijedlozi Katarine Marčić nisu usvojeni.

UKIDANJE NAKNADA
Vijećnici po svakoj sjednici primaju 350 kuna, za rad u komisijama po 175 kuna, a predsjednik vijeća i zamjenik načelnika mjesečni paušal od 2.000 kuna.
- Rad u okviru dužnosti za koje smo izabrani na lokalnim izborima trebao bi biti svakome čast i nagrada sama po sebi – piše u svom obrazloženju K. Marčić. – Svaki izabrani vijećnik već ima zakonom propisanu godišnju naknadu u iznosu od 5.400 kuna. Držim da je taj iznos dobro procijenjen, ako ne i precijenjen, ali u svakom slučaju dostatan za troškove koje svaki od nas na godišnjoj razini ima, vezano za političko djelovanje u našoj zajednici.
Ukidanjem naknada u četiri godine uštedjelo bi se – piše K. Marčić – 656.000 kuna. Ušteđeni novac mogao bi se namijeniti za opremanje kabineta u Osnovnoj školi Bol …

Prijedlog nije dobio potreban broj glasova, pa naknade vijećnicima ostaju kao i do sada. Rečeno je, međutim, da svaki vijećnik može svoju naknadu uplatiti u humanitarne ili slične svrhe, prema vlastitom nahođenju. Jakov Okmažić rekao je da će na kraju mandata dostaviti vijećnicima popis i iznose kome je sve i zašto uplatio naknade koje je primao kao zamjenik načelnika.

ZA BOLJE INFORMIRANJE
Sve se više koriste moderne tehnologije, po mogućnosti Internet, za što bolji pristup informacijama i transparentnost rada javne vlasti. Stanovnici Bola i Murvice često su nedovoljno upoznati sa djelovanjem Vijeća, a često i krivo informirani – piše Katarina Marčić u svom prijedlogu dopuna Poslovnika Općine Bol. Njezin je prijedlog da se sjednice video snimaju i to objavljuje u realnom vremenu.
Sredstva za ova snimanja u iznosu od 3.000 kuna godišnje trebalo bi osigurati iz proračuna općine Bol.
Prijedlog, kao i onaj o naknadama, nije dobio potreban broj glasova (5:6) i ubuduće će se nastavit sjednice snimati samo tonski. Ipak smo čuli neke prijedloge i zaključe u cilju boljeg i pravovremenog informiranja:
• Načelnik je obeća da će dva puta godišnje organizirati Aktualni sat na kojem će se postavljati pitanja i na njih odgovarati
• Uskoro će Općina imati facebook stranicu koju bi uređivao Jakov Okmažić
• Zapisnici sa sjednica vijeća objavljivali bi se 3 dana nakon sjednice, a do sada se čekalo sljedeću sjednicu da budu usvojeni
• Vijećnici na svojim facebook stranicama mogu komentirati i obrazlagati svoje stavove, prijedloge i rasprave.

(069) objavljeno  16. 11. 17. u 22:50 h 

********************


alt


TKO ĆE UPRAVLJATI U LUKAMA?

Za 11 luka na Braču, a među njima je i Bol, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije raspisala je natječaj za vođenje i upravljanje lukama 2018. i 2019. godine. „Grabov rat“, koji je taj posao radio i do sada, poslat će svoju ponudu do 30. studenoga. Novost je što će Lučkoj upravi budući koncesionar trebati platiti 500.000 kuna svake godine. Ne zna se je li ostaje obveza podijele naplata u lukama u omjeru 60:40 posto u korist Lučke uprave.
Međutim, prednost će imati onaj koji ponude ekonomski najpovoljniju ponudu, a to znači više od 500 tisuća kuna za svaku godinu.
U Bolu postoje komunalni vezovi, to je za plovila u vlasništvu mještana, zatim nautički vezovi i ostali. U ostale su privezi plovila na redovnim i izletničkim linijama.  Mještani za privez u portu plaćaju 100 kuna godišnje, a nautičari 20 kuna po dužnom metru plovila. Oni posebno još plaćaju vodu, struju i odvoz smeća. Svako pristajanje katamarana „Grabov rat“ je naplaćivao 50 kuna.
Za poslove priveza, naplate i odveza plovila, tijekom ljeta angažirano je pet djelatnika „Grabovog rata“. (j.e.)

(068) objavljeno  16, 11. 17. u 22:45 h  

********************


alt

Prošle godine sv. Nikola je s darovima došao u Župnu crkvu


DAROVI ZA 177 MALIH BOLJANA

Blagdan sv. Nikole i ove će se godine obilježiti darivanjem najmlađih, od jedne godine života do polaznika četvrtog razreda Osnovne škole.
Darove bi trebalo primiti 119 polaznika Dječjeg vrtića i 58 učenika prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda, njih ukupno 177.
Troškove nabavke paketića u iznosu od 120 kuna pokrivaju poduzeća i obrti za djecu svojih zaposlenika, ali i nezaposleni roditelji. Ukoliko poduzeća uplate više sredstava, ona će se donirati Udruzi Brački pupoljci.
Detalji oko uplate, kao i imena djece koja imaju pravo na dar, objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.
Eventualne greške u popisu imena djece treba javiti do 1. prosinca na telefon 635-140.

(067) objavljeno  16. 11. 17. u 22:40 h 

********************


alt


MALI VUKOVARCI POZVANI U BOL

Centar za kulturu, u povodu obilježavanja godišnjice stradanja u Vukovaru, pokrenuo je hvale vrijednu akciju da se u Bol ugosti 50 mladih Vukovaraca. U prvim toplim mjesecima, na primjer u svibnju, u Bol bi došlo 50 učenika osmih razreda. Neki bolski iznajmljivači i ugostitelji već su prihvatili ideju za smještaj i prehranu, a Centar za kulturu moli i ostale Boljane da se priključe u realizaciji ove akcije.
U dogovoru sa Srednjom školom Bol ponudit će se mladim Vukovarcima i mogućnost nastavka školovanja u Bolu.

(066) objavljeno  16. 11. 17. u 22:35 h 

********************


alt


RASPISAN NOVI NATJEČAJ

Agencija za obalni linijski pomorski promet ponovno je raspisala natječaj za brzobrodsku liniju Jelsa – Bol – Split i obratno. Zainteresirani trebaju dostaviti svoju ponudu do 15. prosinca, a odluka o prijevozniku treba biti donesena u roku od 30 dana tj. do 15. siječnja.
Na prvom natječaju za ovu liniju javila se samo Jadrolinija, ali ponuda nije bila prihvatljiva, kako je navedeno u obrazloženju odluke.
Bez obzira što će se prijevoznik saznati 15. siječnja, za pretpostaviti je da neće biti zastoja katamaranske veze Jelsa – Bol – Split i obratno od 1. do odluke Agencije. (j.e.)

(065) obavljeno  16. 11. 17. u 22:30 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: IZVOR VODE ILI …

Već danima na početku Ulice Frane Radića izvire – voda. Možda je pukla vodovodna cijev, a možda je i neki drugi razlog koji može biti opasan po zdravlje ljudi koji tuda prolaze.
U svakom slučaju trebalo bi to sanirati, ne čekaju da nam turisti moraju gledati raskopane ulice.
(j.e.)

(064) objavljeno  16. 11. 17. u 22:25 h  

alt


četvrtak, 16. 11. 2017.     ********************


alt


USVOJEN REBALANS, SASLUŠANI TAXISTI …

Tri je sata trebalo vijećnicima da u srijedu navečer rasprave i donesu odgovarajuće odluke predviđene u deset točaka Dnevnog reda. U ovom prvom izvješću navest ćemo ukratko o čemu se raspravljalo i što su vijećnici većinom glasova i usvojili:
• Predstavnici Udruge taxi prijevoznika izvijestili su o njihovim problemima, ali i opravdanim pritužbama korisnika njihovih usluga. Tražili su pomoć Općinskog vijeća.
• Usvojen je prvi rebalans proračuna sa 7 „za“ i četiri „suzdržana“ glasa.
• Naknade vijećnicima i zamjeniku načelnika ostaju kao do sada.
• Unatoč novo usvojenoj Odluci o općinskim porezima, ništa se ne mijenja, osim što je dopunjeno naplatom prireza od 10 posto.
• Usvojena je i Odluka o komunalnom doprinosu kojom se ukida popust od 50 posto za izgradnju hotela.
• Prijedlog za video snimanje sjednica s objavom na internetu nije dobio potreban broj glasova.
• Općinsko vijeće sa 7 glasova „za“, 2 „suzdržana“ i 2 „protiv“ prihvatilo je prijedlog Upravnog vijeća da Jadranka Doljanin i dalje, iduće 4 godine, bude ravnateljica Dječjeg vrtića.
• O usmenom izvješću načelnika o aktivnostima između dvije sjednice te vijećničkim pitanjima opširnije u idućim Bolskim kronikama. (j.e.)

(063) objavljeno  15. 11. 17. u 23:45 h 

********************


alt


SJEĆANJA NA ŽRTVE ZLOČINA

Ovoga petka, 17. studenoga u 17.30 sati,  nakon večernje mise u župnoj crkvi, bit će molitva za žrtve Vukovara i Škabrnje ispred crkvice Sv.Ante  te  paljenje svijeća na Loži. To se već godinama organizira uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a u sklopu akcije "I u mom gradu Vukovar svijetli..."
Sjećanje na Vukovar i Škabrnju obilježit će kao i svake godine Osnovna i Srednja škola Bol. Osnovci će paljenje svijeća i  prigodni program izvesti na Loži u petak ujutro u 9 sati, a Srednja će škola sudjelovati u popodnevnom  zajedničkom obilježavanju sjećanja.
Bolska Udruga branitelja poziva svoje članove, ali i sve Boljane, da zapale svijeću na ogradi Lože.
Da ne ostane sve samo na upaljenim svijećama, Centar za kulturu organizira i poziva na dodatnu malu akciju za Vukovar. Želja je organizatora da se u Bol pozove 50 vukovarskih učenika. O  tome opširnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici.

(062) objavljeno  15. 11. 17. u 23:40 h  

********************


alt


TRAŽI SE 15 RADNIKA

Općina Bol objavila je 15. studenoga Javni poziv za zapošljavanje u Programu javnih radova i to na sanaciji posljedica od požara i poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava.
Traži se 15 radnika NSS i SSS uz novčanu mjesečnu naknadu od 3.839 kuna bruto i troškove prijevoza.
Maksimalno trajanje javnih radova je 6 mjeseci, a prijave se primaju do 22. studenoga. Tekst javnog poziva objavljen je u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(061) objavljeno  15. 11. 17. u 23:35 h 

********************


alt


UPLATE ZA DVD BOL

Nešto manje, ali i ovaj tjedan su stigle uplate kao pomoć bolskim vatrogascima za nabavku osnovne opreme. Popis darovatelja objavljen je u posebnoj rubrici UPLATE ZA DVD BOL ili kliknite OVDJE.

(060) objavljeno  15. 11. 17. u 23:30 h 

********************


alt


ZABRANA AUTIMA PREKO RIVE

Neki se mnogo ne obaziru na prometne znakove pa automobilima voze preko rive ili Ulicom Frane Radića do glavnog trga ispred Župne crkve i trgovine Konzuma. Načelnik Tihomir Marinković obavijestio je na sjednici Općinskog vijeća da nema zimskog i ljetnog režima vožnje u centru Bola.
Idućih dana prometni redar će bez prethodne opomene ispisivati kazne, a pomoć će se zatražiti i od policije iz Supetra.
Načelnik je najavio reviziju rezerviranih parkirnih mjesta na Velom mostu, na Loži, kod Dječjeg vrtića i na Rudini. (j.e.)

(059) objavljeno  15. 11. 17. u 23:25 h  


altsrijeda, 15. 11. 2017.     ********************


alt


NAJDUŽE OSTAJU SLOVACI

Statistički podaci, ukoliko se pažljivo isčitavaju, mogu nam mnogo toga otkriti. Na primjer, tko u Splitsko-dalmatinskoj županiji najduže ostaje na odmoru? Nekada su smjene turista bile svakih 15 dana. Neki kažu da su došli neki drugi trendovi i sve je više onih koji odmor provode putujući iz mjesta u mjesto, želeći vidjeti što više. Posebno su tome skloni mlađi turisti, dok oni stariji zbog godina ili male djece radije odmor provode u istoj destinaciji.
Po broju dolazaka u našu županiju, tijekom deset mjeseci ove godine, najbrojniji su bili Poljaci (312.522), zatim Nijemci (293.643), Česi (230.690), domaći gosti (222.798), Britanci (198.855), gosti iz BiH (153.968), Francuzi (137,338) …
Najduže su ostajali na odmoru Slovaci (prosječno 7,43 dana), zatim Poljaci (7,36), Česi (7,23), Nijemci (7,12), Slovenci (6,70), Norvežani (6,72), Mađari (6,20) …
Najkraće ostaju na jednom mjestu oni iz daleka. Korejanaca je bilo 79.981, a u našoj županiji su ostajali u prosjeku 1,16 dana. Gostiju iz SAD bilo je 128.388, a prosjek im je boravka bio 2,59 dana …
Interesantan je i podatak da je Talijana sve manje. U deset mjeseci ove godine bilo ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 78.113 i petnaesti su na top listi, a boravili su svega 4,46 dana u prosjeku. (j.e.)

(058) objavljeno 14. 11. 17. u 20:00 h  

********************


alt


DOŠAO KATAMARAN – NEMA PUTNIKA

Utorak je, prema najavi, osvanuo s burom i kišom. To ipak nije smetalo katamaranu da doplovi pred bolsku luku, ali nije se privezao za Veli most. Nije razlog bura, već neobična činjenica što nije bilo putnika ni za iskrcaj iz Jelse ni za ukrcaj za Split. Kapetanu katamarana je rečeno da nema potrebe za pristajanjem pa je putovanje, bez Boljana, nastavio za Split.
Gdje su bili putnici? Mislili su da neće doći katamaran pa su se odlučili za autobus koji je u 6.35 krenuo iz Bola za Supetar.
Na isti način su se morali vratiti u Bol jer su zbog pogoršanja vremenskih prilika katamarani ostali u splitskoj luci. Iz istih razloga nema katamaranske veze sa Splitom ni u srijedu ujutro. (j.e.)

(057) objavljeno  14. 11. 17. u 19:55 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: OČIŠĆENA OKUĆNICA

Stambeni objekt u Ulici Loža, iza Galerije B. Dešković, poznat je po zapuštenosti: kupe na krovu kuće samo što ne počnu padati na ulicu, stakleni prozori dotrajali, vrt obrastao i neprohodan …
Vlasnici očito ne vode brigu o svojoj imovini niti mare za opasnosti koja prijeti prolaznicima.
Kako bi se spriječilo ono najgore, radnici „Grabovog rata“ dobili su zadatak da raskršće okućnicu i odvezu otpad i smeće koji su tamo pronašli.
(j.e.)

(056) objavljeno  14. 11. 17. u 19:50 h   

********************


alt


SPORT: BIJEG S DNA TABLICE

Nakon druge pobjede i ukupno 7 bodova malonogometna ekipa BOL pobjegla je sa začelja tablice Prve lige malog nogometa. Sada možemo i objaviti kako to izgleda nakon 8. kola.
U ponedjeljak 27. studenoga na rasporedu je susret BOL – GARAŽA PUJANKE. Prilika je to za Boljane da osvoje još tri boda i dođu bliže sredini tablice. (j.e.)

(055) objavljeno  14. 11. 17. u 19:45 h   

alt


utorak, 14. 11. 2017.     ********************


alt


VIJEĆE O POREZIMA, TAXI USLUGAMA, REBALANSU …

Općinsko vijeće raspravljat će na 10. sjednici, koju je predsjednik Matko Baković sazvao za srijedu, o zahtjevima Udruge taxi prijevoznika u općini Bol. Na dnevnom redu je također prvi rebalans proračuna općine Bol, izmjene i dopune odluke o naknadama vijećnicima i zamjeniku načelnika, izmjene Poslovnika vijeća općine Bol … Vijećnici će odlučivati i o prijedlogu općinskih poreza i prireza, komunalnom doprinosu, obavljanju dimnjačarskih poslova, imenovanju ravnateljice dječjeg vrtića Mali princ, suglasnosti stranim državljanima za kupnju nekretnine …

(054) objavljeno  13. 11. 17. u 20:55 h   

********************


alt


UREĐUJU SE PJEŠAČKI PRILAZI

Izvan turističke sezone, kada su dozvoljeni građevinski radovi, prilika je i za uređenje nekih ulica i prilaza. Radnici „Grabovog rata“ proširuju pješački prilaz iz David Ceste do Ulice Hrvatskih domobrana, uz istočnu granicu hotela „Ivan“. To je nekadašnji potok koji se sve više koristi za pješački promet, posebno školske djece prema ili iz naselja Blato-Ratac.
Osim uređenja potpornih zidova postavit će se i kandelabri za javnu rasvjetu. (j.e.)

(053) objavljeno  13. 11. 17. u 20:50 h 

********************


alt


alt


SPORT: DRUGA POBJEDA BOLJANA

Drugi ponedjeljak za redom Boljani su zabilježili novu pobjedu i sa 7 bodova biježe od začelja: STEFI – BOL 1:6 (0:4). Bol je uvjerljivo pobijedio u 8. kolu Prve malonogometne lige golovima Mateja Bodlovića (2), Branimira Klarića (2), Stanka Mikulića i Boška Botice. Kod rezultata 5:0 ekipa Stefi postigla je počasni pogodak.
Bolski „žuti“, pod vodstvom trenera Pjera Malvasije, postupno dolaze u formu i sve ih više konkurira za sastav. (j.e. – foto: j. sabbioncello)

(052) objavljeno  13. 11. 17. u 20:45 h  

********************


alt


alt


TRI MEDALJE IZ HERCEG NOVOG

Prošle nedjelje u sportskom centru Igalo u Herceg Novom, održana je 4. Međunarodna dječja olimpijada JUMP koja je okupila preko 500 djece iz 13 sportskih škola iz Crne gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Domaćin ove sportske manifestacije bila je Univerzalna školica sporta JUMP iz Herceg Novog.
Nešto više od mjesec dana je prošlo od održavanja istoimene manifestacije u Bolu gdje su se Hrvati pokazali kao uspješni organizatori dječjih aktivnosti. No ni Crnogorci nisu zaostali i održano prvenstvo je prošlo bez najmanje zamjerke. Velike zasluge idu voditeljima Milutinu i Bojani Govedarica koji su se potrudili da manifestacija prođe u prijateljskom ozračju i da je svako dijete napusti s osmijehom na licu. Natjecanje se održalo po uzrasnim kategorijama od 2005. godišta pa do 2013. godišta i to u tri discipline: poligonu spretnosti, sprintu na 60 m i eksplozivno trčanje ( kamikaze).
Na ovom dalekom gostovanju Unisport školu Bol je predstavljalo 18 članova, a troje ih se vratilo kući sa odličjima. Tako je trenere Juru Klarića i Nikolinu Knežević zlatom u poligonu spretnosti razveselila Eva Jakšić, ali i srebrnim medaljama Frančeska Kusanović u eksplozivnom trčanju i Matias Lovrić u sprintu na 60 m. Ostali naši predstavnici bili su: Laura Marinković, Nina Ivelić, Jelena Bošnjak, Ana Novačić, Tonia Šeparović, Lea Marinelić, Dora Okmažić, Zara Jakšić, Viki Kraljević, Dora Kraljević, Sara Kambović, Tonka Koljatić, Celina Marčić, Lovre Marjanović i najmlađa Mariela Koljatić su također u svojim kategorijama ostvarili zapažene rezultate i bili blizu osvajanja odličja.
Ekipno prvo mjesto su odnijeli mladi atletičari iz Atletskog kluba Sanja iz Bara. Unisport škola Bol zauzela je ukupno odlično 7. mjesto. (t.b.)

(051) objavljeno  13. 11. 17. u 20:40 h 

********************


alt


HUMANITARNA POMOĆ ZA OSIJEK

Crveni križ Brač i ove godine organizira akciju doniranja jednog ili više artikala kao pomoć Udruzi „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka.
- Akcija je počela 13. studenoga na cijelom našem otoku – informirao nas je bolski predsjednik Kluba DDK Vinko Kraljević. – U prizemlju Doma kulture organizirano je dežurstvo do 24. studenoga radnim danom od 9 do 12 i od 16 do 19 sati.
Prikupljaju se sljedeći artikli:
brašno tip 550 glatko / ulje biljno ili suncokretovo / riža / šećer / sol kuhinjska sitna / tjestenina (makaroni, špageti i sl) / juha u vrećicama / mesne konzerve / mesni doručak / marmelada

(050) objavljeno  13. 11. 17. u 21:25 h  


altponedjeljak, 13. 11. 2017.     *******************


alt

Prošlogodišnja atmosfera na Poljani


alt

Tijekom sportskog natjecanja bilo je dobro popunjeno i gledalište


TREĆI DOČEK NOVE GODINE NA POLJANI

Počele su pripreme za organizaciju „Sportsko zabavnog Božića“ ali i dočeka Nove godine pod šatorom na Poljani. Sredinom prosinca, a možda i koji dan ranije, na Poljani će početi natjecanja u malom nogometu, stolnom tenisu, košarci i briškuli. Sportski dio će biti dopunjen turnirom u balotama, pikadom za žene, a osim seniora, veterana i žena, mali nogomet će igrati i najmlađi, polaznici Škole nogometa.
- Dobili smo ponudu za šator – izvijestio nas je Boško Botica, predsjednik Sportskog društva Bol. – Bit će veličine kao i lani, ali i sa dodatnom opremom. Šator će imati vrata i podnicu, kao i zaštićeni prostor za roštilj. To će koštati nešto više. Samo za najam šatora, montažu i demontažu, moramo platiti 25 tisuća kuna. Neke druge troškove će trebati rezati. Mislimo da doček Nove godine može biti zabavan mladima i bez muzike u živo. Jeftinije je angažirati jednog DJ-a.
Doček Nove godine na Poljani organizira se po treći put. (j.e.)

(049) objavljeno  12. 11. 17. u 20:50 h  

******************** 


alt


BOLJANI SE VRATILI S MEDALJAMA

Iz Herceg Novog, gdje je u nedjelju održana IV. Međunarodna dječja olimpijada, vratili se mladi Boljani – s medaljama. U sutrašnjoj Bolskoj kronici objavit ćemo tko su vlasnici medalja, a najvažnija je vijest koju smo dobili pred zaključenje redakcije najnovijeg izdanja boljani.info: djeca i njihovi treneri na vrijeme su stigli na trajekt koji je iz splitske luke krenuo u 20.30 sati prema Supetru. Noć, od nedjelje na ponedjeljak, provest će u svojim krevetima, kod kuće. (j.e.)

(048) objavljeno  12. 11. 17. u 20:40 h  

alt
nedjelja, 12. 11. 2017.     ********************


alt


RADI SE U „KAŠTILU“

U hotelu „Kaštil“ se radi iako je sezona završena. Umjesto gostiju stigli su radnici koji renoviraju postojeću kuhinju. Ugradit će se posve nova oprema, ali i ventilacija.
Preuređenjem će umnogome biti poboljšani uvjeti rada u kuhinji. (j.e.)

(047) objavljeno  11. 11. 17. u 22:50 h 

********************


alt


alt


VIKEND U MASLINICIMA

Lijepo vrijeme mnogi su, koji to do sada nisu uradili, iskoristili za branje maslina. Desetak berača je bilo i u masliniku Vinka Karmelića iznad plaže Zlatni rat (na slici). Sa 40-ak stabala ubrano je 1.200 kilograma maslina koje će se obraditi u uljari u Supetru.
Do sada su u većini maslinika, na području bolske općine, ubrani plodovi. (j.e.)

(046) objavljeno  11. 11. 17. u 22:50 h  

********************


alt


SPORT: DERBI ZAČELJA

Nastavlja se u ponedjeljak natjecanje u I. ligi malog nogometa. U 8. Kolu u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu od 16.55 sati igraju dvije ekipe posljednje na tablici: STEFI – BOL. Obije ekipe imaju po 4 boda, a je zbog bolje gol razlike (16:27) Bol na 13-om, a Stefi (11:29) na posljednjem mjestu.
Zbog tri žuta kartona za Boljane nema pravo igranja Tomislav Mikulić. (j.e.)

(045) objavljeno  11. 11. 17. u 22:45 h

********************


alt


OLIMPIJADA U HERCEG NOVOM

Mali sportaši Bola u subotu su otputovali u Herceg Novi radi nastupa na IV. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi JUMP koja će u sportskom centru Igalo okupiti preko 300 djece iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.
Natjecanje će se održati po godištima u tri discipline: sprint 60 m, eksplozivno trčanje ( kamikaze ) i poligon spretnosti. Pod vodstvom trenera Jure Klarića i Nikoline Knežević, Unisport školu Bol će na ovom natjecanju predstavljati 18 natjecatelja: Laura Marinković, Nina Ivelić, Jelena Bošnjak, Ana Novačić, Frančeska Kusanović, Tonia Šeparović, Lea Marinelić, Dora Okmažić, Eva Jakšić, Zara Jakšić, Viki Kraljević, Dora Kraljević, Sara Kambović, Tonka Koljatić, Matias Lovrić, Celina Marčić, Lovre Marjanović i najmlađa Mariela Koljatić. (t.b.)

(044) objavljeno  11. 11. 17. u 22:40 h  

********************


alt

Jako jugo okrenulo je špicu Zlatnog rata prema zapadu (snimljeno 11. studenoga u 13 sati)


VRIJEME: JUGO PA BURA

Meteorolozi kišu najavljuju za srijedu poslije podne, utorak i srijedu. Maksimalne temperature zraka bit će 15 stupnjeva, ali u utorak se treba pripremiti i za niže temperature.
U subotu je u 13 sati bilo pretežno vedro uz temperaturu zraka 14, a mora 18 stupnjeva. Puhat će umjereno i jako jugo, a od utorka je moguća bura. (j.e.)

(043) objavljeno  11. 11. 17. u 22:35 h  
altsubota, 11. 11. 2017.    ********************


alt


alt


KOLOKVIJ: „DOMINIKANCI I ŠKOLSTVO U BOLU“

"Dominikanci i školstvo u Bolu na Braču" – bila je tema znanstvenog kolokvija koji je u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu  održan u petak u Domu kulture u Bolu. Kolokvij je održan u povodu 110. obljetnice osnivanja dominikanske gimnazije u Bolu (1907. - 2017.). Okupljene i goste pozdravio je  Matko Baković, predsjednik Općinskog vijeća.
Dr. sc. Zvonko Džankić dao je povijesni pregled o dominikanskoj gimnaziji u Bolu. O školovanju dominikanaca bolskih profesora u Fribourgu u Švicarskoj govorio je prof. dr. sc. Anto Gavrić, dok je dr. sc. Renata Burai predstavila izvještaje o pedagoškom nadzoru dominikanske gimnazije tridesetih godina XX. st. O literarno-novinarskim dosezima dominikanskih gimnazijalaca u Bolu govorila je dr. sc. Tanja Baran, a doc. dr. sc. Marinko Šišak izlagao je o bolskim dominikancima i izgradnji nacionalne svijesti.
Zna se da su dominikanci u Bol došli 1475. godine gdje su neprekidno do danas, dajući nemjerljiv doprinos životu i razvoju Bola. S Lokruma u Bol je 1907. godine preselila dominikanska gimnazija u kojoj su se školovali i mladi Boljani. Za kratko je gimnazija preselila od 1916. u Stari Grad i ponovno u Dubrovnik, ali su se vratili 1924. gdje su radili i učili do 1973. godine.
Dobro je što su dio ove povijesti čuli i bolski srednjoškolci, nazočni na znanstvenom kolokviju. Šteta je međutim što nije bilo više starijih mještana koji su mogli i posvjedočiti o zajedništvu i suživotu dominikanaca i Boljana, posebno tijekom Drugog svjetskog rata i u poratnim godinama. (j.e.)

(042) objavljeno  10. 11. 17. u 21:45 h 

********************


alt


IZGRADNJI „VITRA“ NE SMETA NI KIŠA NI VJETAR

Intenzivno se na gradilištu novog hotela „Vitar“, na samom ulazu u Bol, pored rotora, radi od 3. listopada. Vjetar i kiša ne predstavljaju veliki problem jer se već podižu podrumski zidovi. Splitska firma A3 na gradilištu ima 21 radnika, a od ponedjeljka će ih biti još više. Odmor vikendom imaju svaki drugi tjedan.
- Zadovoljan sam kako se radi – kaže nam vlasnik tvrtke MS Brač turist Stanko Kvesić. - Izvođač je ozbiljan i ne sumnjam da hotel neće biti spreman da u lipnju primi prve goste.  (j.e.)

(41) objavljeno  10. 11. 17. u 21:40 h  

********************


alt


NAGRADA ZA MERY BODLOVIĆ

Već smo objavili da je na Bluesunijadi hotel „Elaphusa“ dobio priznanje za wellness ponudu. Ali jedno je priznanje otišlo u susjedni hotel „Borak“. MERY BODLOVIĆ je po četvrti put dobitnica posebnog priznanja na nivou korporacije Bluesun hoteli. Moglo bi se napisati da je ponovno proglašena djelatnicom godine, a uz to i dobitnica novčane nagrade od 10 tisuća kuna.
Donedavno je radila kao konobarica u „Elaphusi“, a onda je prešla u „Borak“ gdje je potvrdila svoju komunikativnost i znanje.
Na priznanju joj je čestitao i direktor TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(040) objavljeno  10. 11. 17. u 21:35 h 

********************


alt


ZADNJI DAN U „DALMATINA“

Oni koji još nisu bili u konobu „Dalmatino“ mogu to učiniti još samo ove subote. Zadnji je to dan rada za ovu godinu – potvrdio nam je vlasnik Drago Eterović.
I zadnjeg dana vrijedi ponuda: predjelo, glavno jelo i desert nudi se za 150 kuna, a samo predjelo i desert 75 kuna. Naravno, i dalje se mogu naručivati i ostala jela koja su u jelovniku.
Konoba „Dalmatino“ bit će zatvorena do pred Uskrs 2018. godine, krajem ožujka. (j.e.)

(039) objavljeno  10. 11. 17. u 21:30 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: LIŠĆE NA PLOČNIKU

Jesen je pa je i normalno što sa stabala pada lišće. Netko to ispred svojih kuća i  očisti, a netko možda čeka kišu i buru da to učini umjesto njih. Lišće na pločniku i asfaltu može biti i opasno ako se netko poklizne i prije poledice. (j.e.)

(038) objavljeno  10. 11. 17. u 21:25 h   
alt


petak, 10. 11. 2017.     ********************


alt


BOLJANI MANJE DUGUJU ZA POREZ

Porezna uprava objavila je najnoviju listu dužnika, a mnogi su mediji naveli i neka imena s tih lista. Ima li među dužnicima i Boljana? Naravno da ih ima, ali ih je manje nego prije godinu dana. I njihov dug je također nešto manji.
Lani u ovo vrijeme 48 Boljana i jedna tvrtka dugovali su 11.043.109 kuna, a sada ih je na „listi srama“ 31 fizička i dvije pravne osobe s ukupnim dugom od 7.253.412 kuna.
Čak 775 osoba koje obavljaju neku djelatnost je iz Splitsko-dalmatinske županije, duguju više od 100 tisuća kuna, a njihovo dugovanje se odnosi na neplaćeni PDV, porez na dobit, porez i prirez na dohodak, porez za obavezna osiguranja, trošarine, porez na promet nekretnina ili carinski dug. Prvi dužnik iz Bola je 27. na toj listi s dugom od 1.007.467 kuna. Njih deset duguje ukupno 3.717.733 kune.
Na drugoj listi, s dugom većim od 300 tisuća kuna, su pravne osobe. Sada se pojavila i druga tvrtka iz Bola, a od ukupno 412 dužnika u županiji naši su na 258. i 355. mjestu sa ukupnim dugom od 899.867 kuna.
Treću grupu čine ostali porezni obveznici koji duguju više od 15.000 kuna. Iz naše županije ima ukupno 4.396 imena. Prvi Boljanin je 170-i na tom popisu, a duguje 524.770 kuna. Ukupno je 21 dužnik iz Bola, a ukupan je njihov dug 2.635.812 kuna.
Na listi dužnika pojavila su se neka nova imena, ali nekih više nema. Neki su međutim smanjili dug zbog zastare ili su dio dugovanja platili. (j.e.)

(037) objavljeno  09. 11. 17. u 21:50 h

********************


alt

Četvrtu godinu wellness centar "Elaphuse" je najbolji


alt

Oni su bili zaduženi za koktel prije svečane večere


alt

Sunčano jutro u četvrtak bilo je idealno za ispijanje kave i čakulu na terasi hotela


BLUESUNIJADA USPJEŠNA, KIŠI USPRKOS


Tri su dana zaposlenici Bluesun hotela iz Brela, Tučepa, Starigrad Paklenice, Marije Bistrice i Bola, njih preko 800, proveli u Bolu na Bluesunijadi. Tradicionalno je to druženje i sportsko natjecanje na kraju sezone, drugu godinu za redom organizirano u Bolu. Za njihov smještaj otvorena su sva tri hotela, „Elaphusa“, „Borak“ i „Bonaca“.
Okupljanje je počelo u srijedu, a posebno treba spomenuti i pohvaliti akciju humanitarne prodaje srećaka. Prihod je namijenjen dovršenju Muzeja u Dominikanskom samostanu, a prikupljeno je 15.000 kuna!
Četvrtak je bio ispunjen natjecanjima: recepcija, domaćinstvo, kuhinja, restoran, barovi, tehnička služba, wellness, managment, a u sportskom dijelu mali nogomet, kartanje, odbojka, kuglanje … Organizirana je na šetnici i Olimpijada starih sportova.
Kiša u četvrtak poslije podne nije mogla pokvariti dobro raspoloženje i svi su došli na koktel prije svečane večere.
Tijekom večere podijeljene su medalje i pokali, ali i priznanja najboljim službama i odjelima Bluesun hotela. Bolski hotel „Elaphusa“ je četvrti put za redom dobio priznanje za najbolji wellness.
U petak ujutro, nakon doručka, zaposlenici Bluesun hotela vratili su se kućama, a bolski hoteli ponovno su zatvoreni – do proljeća 2018. godine. (j.e.)

(036) objavljeno 09. 11. 17. u 21:40 h

četvrtak, 09. 11. 2017.     ********************


alt

Bol je vodeća turistička destinacija na Braču


NA BRAČU BORAVILO 358.282 GOSTA

U našoj je županiji u listopadu bilo 139.571 dolazak stranih i domaćih gostiju koji su ostvarili 510.099 noćenja – objavljeno je na službenim stranicama Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Pozitivni su rezultati u županiji i za deset mjeseci. Noćenja je 12 posto više nego u istom periodu prošle godine.
Najviše je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo gostiju iz Poljske (312.522), zatim Njemačke (293.643), Češke (230.690), Ujedinjene Kraljevine (198.855), Francuske (137.338) … U Bolu je redoslijed prvih pet država nešto drugačiji: Francuska, Njemačka, Austrija,Švedska, Hrvatska …
Na Braču je u listopadu došlo 7.806 gostiju, a u deset mjeseci bilo ih je 358.282 (lani 240.054). Supetar je u listopadu imao najviše dolazaka (3.610), a Bol je drugi (3.283). Međutim, ukupne brojke za deset mjeseci na prvom mjesto dovodi Bol sa 102.723, a Supetar je drugi sa 82.464 gosta. To su brojke koje je objavila Županijska TZ. (j.e.)

(035) objavljeno  08. 11. 17. u 20:20 h  

********************


alt


KONOBA „DALMATINO“ JOŠ TRI DANA

Zadnji dan rada ove godine u konobi „Dalmatino“ je subota! Još  samo tri dana (četvrtak, petak i subota) može se u Bolu naručiti jelo po želji, a nakon 11. studenoga praktično ostaje suha hrana iz neke od samoposluga.
Istina, može se naručiti i pizza koju „Gogy“ donosi na kućnu adresu od 17 do 22 sata. Restoran „Ranč“ priprema i nudi gotovo jelo od 11.30 do 13 i od 17.30 do 19 sati. (j.e.)

(034) objavljeno  08. 11. 17. u 20:10 h 

********************


alt


TV REPORTAŽA O BOLU

U srijedu je na Sportskoj TV u 18 sati emitirana emisija snimljena prošlog tjedna u Bolu. Urednik i reporter Mladen Cetinja razgovarao je s Tihomirom Marinkovićem, Markitom Marinkovićem, o. Damirom Šokićem, Nikolom Bodlovićem, Boškom Boticom, Arsenom i Zoranom Kojdićem, Pjerom Soljačićem i Ivanom Bošković Ivičić.
Na istoj televiziji reprize su u četvrtak u 11.10 i u nedjelju u 13.55 sati. Emisija „Školska liga“ u trajanju od 30 minuta bit će i na Z1 (četvrtak u 15.30 i nedjelja u 12.00 sati), Srce TV (subota u 10.00 i nedjelja u 10.05), Istra TV (nedjelja 18.30, četvrtak 12.45) i Kanal RI (nedjelja 11.40 i ponedjeljak 07.20 sati).
Od autora smo dobili dozvolu da i čitatelji ovog portala mogu pogledati emisiju ako kliknu na link:

https://www.youtube.com/watch?v=B5Q0qmE50kA&t=14s

(033) objavljeno  08. 11. 17. u 20:05 h

srijeda, 08. 11. 2017.     ********************


alt

Školarci i nastavnici u Dominikanskom samostanu u Bolu


ZNANSTVENI SKUP: DOMINIKANCI I ŠKOLSTVO U BOLU

Ove godine obilježava se 110. obljetnica osnivanja dominikanske gimnazije u Bolu (1907. - 2017.). Ovo je važna obljetnica za Bol jer su upravo dominikanci u mjesto doveli školstvo te u svijet poslali mnoge generacije intelektualaca i znanstvenika. Tim povodom će se u petak 10. studenog u 11.30 sati u Bolu, u  Domu kulture, održati znanstveni kolokvij „Dominikanci i školstvo u Bolu na Braču“, u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.
Na ovom će skupu  o dominikanskom školstvu u Hrvatskoj govoriti akademik Franjo Šanjek, a dr. sc. Zvonko Džankić dat će kratak povijesni pregled o dominikanskoj gimnaziji u Bolu. O školovanju dominikanaca bolskih profesora u Fribourgu u Švicarskoj govorit će prof. dr. sc. Anto Gavrić. Dr. sc. Renata Burai predstavit će izvještaje o pedagoškom nadzoru dominikanske gimnazije tridesetih godina XX. st., a dr. sc. Tanja Baran literarno-novinarske dosege dominikanskih gimnazijalaca u Bolu. Na kraju će doc. dr. sc. Marinko Šišak govoriti o bolskim dominikancima i izgradnji nacionalne svijesti.
Srednja škola Bol i Centar za kulturu Bol obilježit će u prosincu  ovu obljetnicu posebnim kulturnim programom te tako proslaviti dugu povijest gimnazijskog obrazovanja u Bolu. (a.s.)

(032) objavljeno 07. 11. 17. u 21:05 h 

********************


alt


POČINJE BLUESUNIJADA

Zbog druženja zaposlenika Bluesun hotela, ponovno su u Bolu otvoreni hoteli „Elaphusa“ i „Borak“. Razlog je smještaj zaposlenika Bluesun hotela iz Brela, Tučepa, Starigrad Paklenice, Marije Bistrice i naravno Bola. Prvi su već stigli tijekom utorka, a ostali u Bol dolaze u srijedu poslije podne. Sportska natjecanja su tijekom četvrtka, a navečer je zajednička večera i dodjela pokala i medalja. Organizatori računaju da će se u Bolu okupiti 850 zaposlenika. Bol je i prošle godine bio domaćin Bluesunijade. (j.e.)

(031) objavljeno  07. 11. 17. u 21:00 h  

********************


alt


DONACIJA ZA VODOTORANJ

Hrvatski branitelji u bolskoj općini i neki od njihovih sumještana prikupili su i u utorak uplatili 2.400 kuna za uređenje Vodotornja u Vukovaru. Informaciju o uplati ove donacije dobili smo od Pere Nevistića koji nam je dostavio i kopiju uplatnice. (j.e.)

(030) objavljeno  07. 11. 17. u 20:55 h 

********************


alt


BOL NA SPORTSKOJ TV

Prema ranijoj najavi, ove srijede u 18 sati na Sportskoj TV trebala bi se emitirati 30-minutna reportaža o Bolu. Urednik, snimatelj i novinar Mladen Cetinja snimio je prošlog tjedna u Bolu priloge i razgovarao s načelnikom Tihomirom Marinkovićem, direktorom TZO Bol Markitom Marinkovićem, starješinom dominikanskog samostana o. Damirom Šokićem, Petrom Soljačićem
Tijekom utorka navečer očekujemo iz Zagreba potvrdu ove informacije i možda koji detalj više. (j.e.)

(029) objavljeno  07. 11. 17. u 20:50 h

utorak, 07. 11. 2017.     ********************


alt

Opustjela je riva, turisti su otišli ...


MANJE U LISTOPADU, ALI UKUPNO VIŠE

Turističkim rezultatima moramo biti ponekad zadovoljni i kada su brojke nešto manje nego lani. To je slučaj sa ovogodišnjim listopadom kada je eVisitor pokazao manje dolazaka i noćenja nego prošle godine, ali ukupni rezultat za deset mjeseci je za dva posto veći nego 2016.
- Prošle godine u listopadu je u Bolu bio organiziran turistički skup, Dani hrvatskog turizma i čak dva seminara – kaže direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković. – Ove godine su Dani hrvatskog turizma bili u Malom Lošinju, a u Bolu je bio sam jedan seminar.
U listopadu je ove godine zabilježeno 3.283 dolazaka i 20.706 noćenja. Istog mjeseca prošle godine u Bol je došlo 4.876 gostiju koji su ostvarili 24.853 noćenja.
Za deset mjeseci 2017. bilo je 103.337 dolazaka i 649.914 noćenja. Godinu ranije, od siječnja do listopada, došlo je u Bol 101.169 gostiju, a bilo je 634.706 noćenja. Po broju noćenja najbrojniji su Francuzi (100.623), zatim Nijemci (87.163), slijede gosti iz Austrije (76.875), Švedske (40.064), Hrvatske (37.782), Velike Britanije (35.538), Slovenije (33.904), Italije (31.185), Norveške (29.160), Češke (19.620) …
Hoteli su imali u deset mjeseci 356.819 noćenja, privatni smještaj 254.874, kampovi 17.364, a nekomercijalni smještaj 20.817 noćenja. (j.e.)

(028) objavljeno  06. 11. 17. u 20:30 h 

********************


alt

Tonći Peović, direktor aerodroma Brač


PIŠE SE NOVA POVIJEST BRAČKOG AERODROMA

Godine 2017. počinje nova povijest bračkog aerodroma. Činjenice to potvrđuju: produljena je pista  sa 1.440 na 1.760 metara, a to znači i slijetanje zrakoplova sa većim brojem putnika. A putnika je na aerodromu ove godine bilo 22.000.
- Broj letova povećan je za 20 posto, sa 2010 u 2016. na 2.400 u ovoj godini – kaže nam direktor aerodroma Tonći Peović. – Imamo idejne projekte za novo produljenje piste na 2.400 metara što bi omogućilo slijetanje aviona i sa 200 sjedala. Naš je plan da se to dogodi do ljeta 2020. godine.
Ovoga su ljeta na Brač slijetali avioni iz Zagreba (utorkom i subotom), Bruxellesa (Belgija), Deauvillea (Francuske), a tijekom kolovoza još iz Barija i Salerna (Italija). Za iduću sezonu dogovaramo i očekujemo letove iz Rotterdama (Nizozemska), Luksemburga, ali i iz Njemačke. Vrlo brzo će se dostići i prestići predratni rekord od 36.000 putnika.
- Moramo iskoristiti šansu koja nam se pruža zbog prebukiranog splitskog aerodroma – nastavlja nam priču o planovima direktor Peović. – Sa Brača mnogo bi lakše i brže nego iz Kaštela dolazili gosti do Hvara i Makarske rivijere. Mi smo spremni na Braču prihvatiti i veći broj aviona i putnika. Uveli smo novost da prtljagu gostima u dolasku odvozimo direktno iz aviona u hotel. To nam ubrzava protok u prihvatu, a gost je mnogo zadovoljniji. Na nedavnom sastanku u Barceloni interes za dolazak svojih zrakoplova na Brač izrazili su švedski SAS i slovenski Adria Airways. (j.e.)

(027) objavljeno  06. 11. 17. u 20:25 h 

********************


alt


PONIŠTEN NATJEČAJ ZA LINIJU BOL – SPLIT

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet donijelo je na sjednici održanoj dana 12. listopada odluke o natječajima za obavljanje javnog prijevoza s obvezom javne usluge na neprofitabilnim državnim brzobrodskim linijama. Ponude su prihvaćene na 12 linija, dok su natječaji za tri linije poništeni.
Među poništenim natječajima je i katamaranska linija Jelsa – Bol – Split i obratno te linije  Vis – (Hvar – Milna) – Split i obratno te Korčula – (Prigradica) – Hvar – Split i obratno, „obzirom da nije bilo prihvatljivih ponuda. Natječaji će očekivano uskoro biti ponovno pokrenuti.“ – piše u priopćenju Upravnog vijeća Agencije.

(26) objavljeno  06. 11. 17. u 20:15 h 

********************


alt

Nije magla nego oblaci: aerodromska zgrada u ponedjeljak, 6. studenoga u 10.30 sati


BRAČ U OBLACIMA

Zbog jakog juga katamarani su od nedjelje poslije podne privezani u splitskoj luci. U ponedjeljak na splitskom području nisu plovila tri katamarana, a ni tri trajekta. Iako se očekuje smirivanje juga, katamaranske linije Jelsa – Bol – Split neće biti u utorak ujutro. Nakon juga najavljena je – bura.
Zbog niskih oblaka bila je u ponedjeljak ujutro otežana vožnja preko Brača. Vidljivost je bila izrazito slaba i tražila je veliku opreznost vozača. (j.e.)

(025) objavljeno  06. 11. 17. u 20:10 h 

********************


alt

VII. kolo: HERCEGOVAC - BOL 0:4


SPORT: PRVA POBJEDA BOLJANA!

Čekali smo i dočekali u 7. kolu Prve malonogometne lige: Hercegovac – Bol 0:4 (0:1). U ponedjeljak navečer u dvorani na splitskim Gripama Boljani su zabilježili prvu, za mnoge neočekivanu – pobjedu.
U ravnopravnoj igri Bol je zasluženo pobijedio. Na prvi pogodak čekalo se 14 minuta, a strijelac je bio Matej Bodlović. Isti je igrač na samom početku II. poluvremena povisio na 2:0. Preostala dva gola postigli su Boško Botica i Nikola Bodlović. (foto: j. sabbioncello)

(024) objavljeno  06. 11. 17. u 20:05 h  

ponedjeljak, 06. 11. 2017.     ********************


alt


alt


POSJET ZMAJEVOJ ŠPILJI

Po lijepom vremenu desetak se zainteresiranih iz Murvice zaputilo do Zmajeve špilje. Bila je to akcija „Otvorenih vrata“ koju je inicirala Turistička zajednica. Sve koji su došli u zakazano vrijeme prema Zmajevoj špilji vodio je stručni vodič Zoran Kojdić. Pješačenje, zastajanje, razgledanje Zmajeve špilje i povratak, trajalo je četiri sata. (foto: m.m.)

(23) objavljeno  05. 11. 17. u 20:10 h  

********************


alt


PRIZNANJA BOLSKIM VINARIMA

Desertno vino Traminac iz Kupljenova apsolutni je šampion Sabatine koja je održana u Primoštenu. Ocjenjivalo se čak 420 uzoraka, a mnogi su nagrađeni zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama i plaketama.
Među dobitnicima priznanja su i trojica Boljana.
Denis Barhanović dobio je Zlatnu diplomu za kvalitetu otvorenih vina (Plavac Mali 2016.), ali i Zlatnu diplomu za kvalitetu mladih vina (Plavac Mali Murvica 2017.) te Srebrnu diplomu za kvalitetu otvorenih vina (Plavac Mali 2015.).
Mate Šćepanović dobitnik je Srebrne diplome za kvalitetu mladih vina (Plavac Mali 2017.) i Brončane diplome otvorenih vina (Plavac Mali 2016. – Begovi dvori).
OPG Smiljenko Pavišić dobio je Brončanu diplomu otvorenih vina (Plavac Mali 2016.).

(022) objavljeno  05. 11. 17. u 20:05 h 

********************


alt

Veli most bez katamarana


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

U nedjelju je, prema redu plovidbe, katamaran „Vida“ u 13.25 krenuo iz Bola za Split. Zbog juga otkazana je plovidba u 16 sati za Bol i Jelsu, a katamaran je ostao privezan u splitskoj luci. Zbog toga nema u ponedjeljak ujutro katamaranske linije Jelsa – Bol – Split. (j.e.)

(021) objavljeno  05. 11. 17. u 20:00 h

nedjelja, 05. 11. 2017.     ********************


alt


ŽUPAN PRIMIO NAGRAĐENE

Župan Blaženko Boban upriličio je primanje za dobitnike priznanja na Danima hrvatskog turizma održanima u Malom Lošinju. Među nagrađenima je i bolski hotel „Elaphusa“, kao najbolji wellnes hotel, kojeg je na primanju predstavljao direktor Vinko Martinić.
„Čestitam svima nagrađenima, te zahvaljujem na promociji naše županije i njenog turizma. Naša županija je uvjerljivo druga u turističkoj sezoni po broju gostiju, ali, možemo se pohvaliti kako je prva u podsezoni prema podacima za listopad. Posebno me veseli što se naša Dalmatinska zagora našla među tri finalista u kategoriji najuspješnije destinacije ruralnog turizma. Veseli me i što na otocima idemo velikim koracima naprijed“, kazao je župan Boban, koji je posebne čestitke uputio Anti Mrvici na priznanju za iznimni doprinos u turizmu -  godišnjoj nagradi „Antun Štifanić“. (sdž)

(020) objavljeno  04. 11. 17. u 22:20 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: ZIMSKI SAN ?!

Prije četrdesetak godina, toga se sigurno sjećaju stariji Boljani, u špici turističke sezone, kada je u Bol dolazilo više gostiju nego je bilo kreveta, na Velom mostu je postavljen veliki pano na kojem je pisalo: „Osim rezerviranih, sve su sobe zauzete“. To je bila obavijest onima koji su oko 17 sati dolazili brodom u Bol, da nastave prema Jelsi, jer je u Bolu sve popunjeno!
Dobro je što se netko iz tadašnjeg Turističkog biroa sjetio obavijestiti turiste o trenutnoj ponudi (ne)slobodnih kreveta.
Što učiniti danas kada u Bol dolaze turisti na izlet ili odmor, a kafići i hoteli se zatvaraju. Za koji dan neće biti otvoren ni jedan restoran. Ljeti restorana ima tridesetak, a u zimskim mjesecima ni jedan?!
Predlažemo da se možda postave upozorenja (vidi sliku) sa znakovima koji bi obavijestili one koji dolaze u Bol što mogu, u zimskom periodu, očekivati u inače vodećoj (ljetnoj) turističkoj destinaciji.
(j.e.)

(019) objavljeno  04. 11. 17. u 22:15 h

********************


alt


KAFIĆ U DOMU KULTURE

Nakon nekoliko vijesti o zatvaranjima hotela, restorana i kafića, moramo zabilježiti da  je Grabov rat u prizemlju Doma kulture otvorio - kafić. Uz televizijski program i igranje karata, sada mogu brojni posjetitelji i natjecatelji koji dolaze u Dom kulture popiti piće ili kavu po povoljnim cijenama. Kava je 7, sokovi 10, pivo 10, 12 i 15, travarica 8 kuna …
Radno vrijeme je od 15 do 20 sati. (j.e.)

(018) objavljeno  04. 11. 17. u 22:10 h   

********************


alt


IZLET UMIROVLJENIKA

U Bolu ove jeseni nije bilo većeg interesa za izlet u Vodice gdje se održava 38. Susret umirovljenika iz dalmatinskih županija. Ipak to nije smetalo jednoj manjoj grupi Boljana koja se priključila dugim umirovljenicima, a od petka su u Vodicama i obilaze okolne znamenitosti. U subotu su po idealnim vremenskim uvjetima posjetili Slapove Krke (na slici). U nedjelju je u planu posjet Šibeniku i Sinju. U Bol se u nedjelju vraćaju katamaranom. (j.m.)

(017) objavljeno  04. 11. 17. u 22:05 h  

********************


alt


USKORO LIGA TENISAČA

Sportsko društvo Bol organizira i ligu tenisača, a mogu se prijaviti i tenisačice. Zainteresirani se trebaju do 14. studenog javiti Bošku Botici (mob. 098 948 33 90) od koga će dobiti detaljnije informacije.

(016) objavljeno  04. 11. 17. u 22:00 h

********************


alt

Dvorana na splitskim Gripama gdje se ponedjeljkom igraju utakmice malog nogometa


SPORT: BOL SE NADA BODOVIMA

Nakon dvotjedne pauze, zbog odigravanja kup utakmica, u ponedjeljak se nastavlja natjecanje u I. splitskoj ligi malog nogometa. Bol, samo s jednim bodom i posljednji na tablici, igra sa osmim Hercegovcem koji ima 8 bodova. Prošle i ove sezone Hercegovac ne igra tako dobro, ali je ipak favorit u susretu s Boljanima. Međutim, u slučaju pobjede Bol bi sa 4 boda pobjegao sa dna tablice.
Susret Hercegovac – Bol igra se u ponedjeljak, 6. studenoga, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 17.55 sati. (j.e.)

(015) objavljeno  04. 11. 2017. u 21:55 h 
altsubota, 04. 11. 2017.     ********************


alt


POČELO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Kao što je i najavljeno, 3. studenoga počelo je u Hrvatskoj cijepljenje protiv gripe. U bolskoj ambulanti prvog dana cijepljeno je sedam osoba, a nastavlja se i u subotu ujutro od 8 do 12 sati.
Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi), osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice) i sve osobe starije od 65 godina, zatim zaposleni u zdravstvu i ostali zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.
Stručnjaci upozoravaju da je gripa ozbiljna bolest s brojnim komplikacijama i smrtnim ishodima za koju ne postoji lijek, pa je jedina učinkovita mjera cijepljenje, nakon koje se stvara zaštita od virusa u roku dva do tri tjedna.
Prošle godine bilo je službeno prijavljeno 51.283 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj bio znatno veći. Od komplikacija je umrlo 27 osoba, što je najviše dosad, a niti jedna od tih osoba nije bila cijepljena.
Osim onih koji imaju pravo na besplatno cijepljenje, ostali moraju cjepivo kupiti u ljekarni. (j.e.)

(014) objavljeno  03. 11. 17. u 22:10 h 

********************


alt


JEDNA LINIJA MANJE ZA SUPETAR

Autotrans je drugi put nakon turističke sezone reducirao broj autobusa od Bola prema Supetru i natrag. Kao i prošle zime ukinuta je linija s polaskom iz Bola u 10.45 sati, a iz Supetra za Bol u 9.00 sati.
Radnim danom su četiri polaska iz Bola (6.35, 13.00, 13.45 i 16.30), a nedjeljom i praznikom tri (11.20, 13.45 i 16.30 sati).
Autotranas sigurno ima svoju računicu, ali je malo neobično da od 6.35 do 13 sati nema nije jednog autobusa za Supetar. (j.e.)

(013) objavljeno  03. 11. 17. u 22:05 h 

*******************


alt


KONOBA „DALMATINO“ DO 11. STUDENOGA

Zbog velikog interesa posjetitelja, a i činjenice da je konoba „Dalmatino“ trenutno jedino mjesto u Bolu gdje se može jesti po narudžbi (radno vrijeme je od 12 do 24 sata) vlasnik Drago Eterović odlučio je raditi do subote 11. studenoga.
Do tada (11. studenoga) vrijedi dosadašnja ponuda: predjelo, glavno jelo i desert za 150 kuna, a samo predjelo i desert 75 kuna. Naravno, i dalje se mogu naručivati i ostala jela koja su u jelovniku.

(012) objavljeno  03. 11. 17. u 22:00 h

********************


alt


BOL NA SPORTSKOJ TV

Ovih dana u Bolu se snimaju prilozi za polusatnu emisiju koja će se emitirati na Sportskoj TV iduće srijede, 8. studenoga u 18 sati. Autor i urednik je Mladen Cetinja koji je tijekom boravka u Bolu razgovarao s načelnikom Tihomirom Marinkovićem, direktorom TZO Markitom Marinkovićem, predsjednikom Sportskog društva Bol Boškom Boticom, Nikolom Bodlovićem, sudionikom utakmice BOŠK – Hajduk, odigrane prije 49 godina na Poljani …
Emisija „Školska liga“ bit će emitirana i na drugim lokalnim televizijama, a o terminima ćemo obavijestiti čitatelje našeg portala. (j.e.)

(011) objavljeno  03. 11. 17. u 21:55 h 

********************


alt

Na Poljani još ovoga mjeseca počinje natjecanje u malom nogometu


BOLSKA LIGA MALOG NOGOMETA

Organizira se, drugu sezonu, natjecanje u malom nogometu. Prijave i propozicije su kao i prošlog proljeća. Prijavljeni igrači će se rasporediti u najmanje četiri ekipe, a nastojat će se da budu približno iste kvalitete. Osnovica će sasvim sigurno biti igrači koji su prošle sezone igrali za Tavernu Riva, Marinero, Big Blue/Ranč i Loža/Dalmatino.
Pobjednik natjecanja održanog u ožujku, travnju i svibnju bila je ekipa Marinero.
Prijave igrača idućih 10 dana (do 14. studenoga) prima Boško Botica, predsjednik Sportskog društva Bol, mob. 098 948 33 90. (j.e.)

(010) objavljeno  03. 11. 17. u 21:50 h 

altpetak, 03. 11. 2017.     ********************


alt

Lokacija  novog groblje (osjenčano u žuto). Crkvica Sv. Lucije u krugu


NA NOVO GROBLJE SE I DALJE ČEKA

Svake godine u ovo vrijeme, za Dan mrtvih, logično je što se pitamo: kada će početi izgradnja novog groblja? Na odgovor se čeka već 127 godina. Davne, 1890. godine počelo se govoriti o preseljenju sadašnjeg groblja. Tražila se lokacija, dobivao novac i trošio za neke druge, važnije zahvate. Naš portal od 2011. redovito izvještava o planovima, lokacijama, otkupu zemljišta, dozvolama, projektima, prognozama …
*****
„Ja sam na jednoj od prošlih sjednica, pomalo u euforiji, izjavio da će radovi početi do kraja godine. Sagledavajući trenutnu situaciju, mislim da je sasvim realno to očekivati u prvom kvartalu 2016. godine – izjavio je Mate Petrić, koji zastupa Općinu u ovim poslovima, jer se općinski načelnik izuzeo iz sudjelovanja u svim radnjama koje provodi Općina vezano za otkup zemljišta jer je načelnik jedan od suvlasnika“ – zabilježili smo 24. rujna 2015. izvještavajući sa sjednice Općinskog vijeća.
*****
„ Nakon što je postignut dogovor s vlasnicima zemljišta gdje će se graditi novo groblje, Općinsko vijeće donijelo je na 9. sjednici održanoj 6. studenog 2015. Odluku o kupnji nekretnina. Radi se o ukupnoj površini terena od 12.493 kvadratna metra na kojem je 5 čestica zemlje, a vlasnicima će se platiti u pet godišnjih obroka ukupno 999.450 eura u kunskoj protuvrijednosti. Nakon ove odluke moguće je sklapati ugovore o kupoprodaji, pa slijede uknjižba i natječaji o javnoj nabavi. U jesen 2016. počeli bi građevinski radovi i betoniranje grobnica. Prve ukope na novom groblju realno je očekivati krajem 2017.  ili početkom 2018. godine.“ – napisali smo to u Bolskoj kronici u studenome 2015.
*****
Tako se govorilo i pisalo prije dvije godine, a što napisati danas? Zna se da je tek nedavno riješen problem sa vlasnicima zadnje parcele i dokumentacija je predana u Supetar pa se sada čeka uknjižba Općine, jer se tek onda može dobiti građevinska dozvola. Vlasnicima je plaćena i prva rata za otkup terena.
Na građevinsku dozvolu trebat će čekati barem dva mjeseca. Onda slijedi raspisivanje natječaja za izbor izvođača i utvrđivanje cijene po kojoj će se prodavati grobnice. Naravno, trebat će pronaći kreditore za financiranje početka radova.
Potencijalni kupci čekaju da im se kaže koliko će ih koštati ukopno mjesto. U jednoj anketi, podsjetimo se, prije dvadesetak godina, cijena grobnice u Bolu bila je znatno veća od iste na splitskom Lovrincu.
I dok se čeka, opravdano ili ne, ljudi umiru, a živi traže rješenje u nekim drugim općinama na Braču, pa kupuju grobnice u Nerežišćima i Gornjem Humcu. U Splitu, na primjer, grobnica za 2 kapse košta (skupa s PDV-om) 17.235 kuna, za 4 kapse 26.075 kuna (plus kameno-klesarski radovi), grobna niša za 4 kapse 38.095 kuna, niša za urnu 3.600 kuna …
O preseljenju groblja se govori od 1890. godine! Kada će se to napokon i realizirati? Ukopa kod Sv. Lucije sigurno neće biti ni 2018. godine!

Logično je pitati i tražiti odgovore: kada će početi ukopi na novom groblju i koliko će koštati grobnice? (j.e.)

(009) objavljeno  02. 11. 17. u 22:35 h 

********************


alt


JOŠ IMA KUPAČA

Drugi je dan mjeseca studenoga, ali još nekima nije studeno. Točno u podne snimili smo kupače na Zlatnom ratu (na slici), a bilo ih je i na nudističkoj plaži. Temperatura zraka i mora u 12 sati bila je 19 stupnjeva.
Mnogi su iskoristili lijepo vrijeme i uživali u šetnji. U Bolu je, prema eVisitoru, u četvrtak ujutro bilo 20 prijavljenih gostiju, ali se moglo vidjeti i dvadesetak izletnika. U Bol se usidrilo i nekoliko jahti.
Uz ove lijepe vijesti, treba objaviti kako gosti nisu imali mnogo za birati gdje bi ručali ili večerali. Jedino je bila otvorena konoba „Dalmatino“. (j.e.)

(008) objavljeno  02. 11. 17. u 22:30 h  

********************


alt


NOVE UPLATE ZA DVD BOL

Nakon dvotjedne pauze ponovno smo ažurirali spisak uplata za DVD Bol. Do sada je ukupno uplaćeno 320.630,71 kuna. Novih je uplata bilo 10 i to od sedam fizičkih i tri pravne osobe.
Ukoliko je neko ime pogrešno upisano ili je izostavljeno, treba se javiti predsjedniku DVD Bol Goranu Jekiću (mob. 091 544 59 31).
Imena donatora objavljujemo u rubrici UPLATE ZA DVD BOL ili kliknite OVDJE.

(007) objavljeno  02. 11. 17- u 22:25 h  

********************


alt


U NEDJELJU U ZMAJEVU ŠPILJU

Dan otvorenih vrata je u nedjelju, 5. studenoga, kada se u organizaciji Turističke zajednice može besplatno posjetiti Zmajeva špilja. Zainteresirani mještani Bola i Murvice trebaju se okupiti u 9 sati na parkiralištu u Murvici, iznad terena za boćanje.
Za posjet Zmajevoj špilji treba imati prikladnu obuću i vodu za piće.
Vodič je Zoran Kojdić.

(006) objavljeno  02. 11. 17. u 22:20 h  

********************


alt


KOLIKO NAS I GDJE ČITAJU?

U listopadu je zabilježeno 43.982 posjeta našem portalu. Manje je to nego u rujnu, ali više nego u listopadu prošle godine. Imamo i podatak u kojih su se 25 država najviše otvarale i čitale stranice boljani.info. Redoslijed prema broju otvaranja: Hrvatska, Švedska, SAD, Njemačka, Slovenija, Ukrajina, BiH, Austrija, Srbija, Poljska, Francuska, Italija, Rusija, Velika Britanija, Švicarska, Kanada, Norveška, Crna Gora, Češka, Lihenštajn, San Marino, Kina, Maroko, Australija, Nizozemska …
Dobro je znati i koje se rubrike najviše čitaju: Bolska kronika (43.982), Umjesto čestitke (16.362), Umrli (10.058), Rođeni (7.834), Bolski „likovi“ (7.417), Boljani po svijetu (4.911), Red plovidbe (4.327), Sjećanja i zahvale (3.747), Live camere (2.563), Obavijesti i oglasi (2.542), Uplate za DVD Bol (2.458) …

(005) objavljeno  02. 11. 17. u 22:15 h    

alt
četvrtak, 02. 11. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


MOLITVA ODRJEŠENJA

Iako je Dušni dan (Dan mrtvih) u četvrtak, većina je grobove svojih najmilijih ukrašavala cvijećem i lampionima još od prošlog vikenda. Najviše je ljudi na bolsko groblje došlo u srijedu, iskoristivši državni i vjerski praznik – neradni dan. Nakon mise u Samostanskoj crkvi, samostanski starješina o. Damir Šokić u pratnji o. Mirka Jagnjića  i o. Ive Plenkovića, zajedno s bolskim vjernicima i župnim zborom, izmolio je odrješenje za pokojne.
Bolsko groblje, gdje je već 187 godina posljednji počinak našlo preko 2.500 ljudi, prepuno je ovih dana cvijeća i lampiona, ali je očito da je premalo i neadekvatno potrebama Boljana.
U četvrtak, 2. studenoga, na Dušni dan, mise su samo u Velikoj (Samostanskoj) crkvi. Tiha misa je u 8 sati, a svečana sveta misa u 16 sati. Nema večernje mise u Župnoj crkvi. (j.e.)

Sutra: koliko će se još godina ukapati na sadašnjem bolskom groblju?

(004) objavljeno  01. 11. 17. u 21:20 h 

altsrijeda, 01. 11. 2017.     ********************


alt


KATAMARAN: KRIVA JE BURA

Bura je u listopadu bila jedini razlog što katamaran pet puta nije dolazio u Bol. To je umnogome povoljnije od prošle godine kada katamarana nije bilo 9 puta, a čak 12 puta 2015. godine.
Predstoje nam još dva mjeseca u ovoj godini kada je moguće očekivati i više izostanaka. Najviše ih je bilo 2012. kada u studenome i prosincu katamarana nije u Bol dolazio 36 puta.

(003) objavljeno  31. 10. 17. u 22:00 h  

********************


alt


PROMETNA (NE)KULTURA

Od nedjelje je obveza kako i na vozilima tijekom dana, a ne samo noću, moraju biti upaljena svjetla. Koliko se poštuju prometni zakoni? U utorak, vozeći oko podneva iz Supetra prema Bolu, izbrojili smo 19 automobila sa upaljenim, ali i 9 sa neupaljenim svjetlima.

(002) objavljeno  31. 10. 17. u 21:55 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: RUGLO U CENTRU BOLA!

Krpa koja je nekada bila koltrina "krasi" prozor na Loži. Gledaju i snimaju to bolski gosti, a domaći ljudi postupno se navikavaju na ovaj prizor. Gledaju to već godinama, a da nitko o tome ne vodi računa. O dotrajalim prozorima, a ni o oštećenjima na krovu objekta, nitko ne vodi računa. Vlasnici zgrade su podalje od Bola, a odgovorni u Općini možda misle da to nije njihova briga. (foto: m. nićeno) 

(001) objavljeno  31. 10. 17. u 21:50 h    ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"