Arhiv 2017. / V.

Objavljene vijesti u svibnju 2017. godine:

Vijesti 148, fotografija  204 srijeda, 31. 05. 2017.    


alt


GDJE JE NOVA AUTOBUSNA STANICA?

Najprije je rečeno (i napisano) da će, dok se bude radilo na Bračkoj cesti, ukrcaj i iskrcaj putnika na autobus za ili iz Supetra biti na parkiralištu na samom ulazu u Bol. U utorak se, dolaskom prvih autobusa, ustanovilo da je to nemoguće, pa se stanica pomakla prema zapadu, iznad parkirališta hotela „Elaphusa“.
Putnici se ne snalaze najbolje, ali čini se ni oni koji rade prometnu regulaciju! (j.e.)

(148) objavljeno  30. 05. 17. u 23:45 h     

********************


alt


VIDIKOVAC PRI SAMOM KRAJU

Radovi na vidikovcu, sasvim sigurno neće biti završeni do 1. lipnja, ali to nije toliko ni bitno. Svejedno, desetak dana prije ili kasnije, ali je važno da se tek neznatno usporava promet zbog postavljenih semafora. Završetkom radova Bol će imati vidikovac sa kojeg će turisti na odlasku iz Bola snimiti panoramu i uživati još jednom u pogledu na mjesto i plažu Zlatni rat.
Radove financiraju Hrvatske ceste. (j.e.)

(147) objavljeno  30. 05. 17. u 23:40 h 

********************


alt


ZATVORENO ZA PROMET!

Makadamska cesta koja ide od Ulice Tina Ujevića prema istoku, pored crkvice Sv. Lucije, u četvrtak, 1. lipnja, se zatvara za promet. Opet se nešto mora kopati, a tko zna po koji put.
Usporedo sa turističkom imamo, čini se, i građevinsku sezonu. Postoji općinska odluka da nakon 1. lipnja nema građevinskih radova koji stvaraju buku i ometaju goste, ali i domaćine, u njihovom odmoru. (j.e.)

(146) objavljeno  30. 05. 17. u 23:35 h  

********************


alt


alt


NAPLATA OD 5. LIPNJA

Na Velom mostu će se besplatno parkirati još pet dana, a od ponedjeljka će za jedan sat trebati platiti 10 kuna. Za naplatu je ostalo 14 parkirnih mjesta, četiri su zakupljena na godinu dana, a jedno je mjesto rezervirano za invalide. Naravno u vrijeme dolaska katamarana nastaje prometni krkljanac. Možda će situacija biti nešto bolja nakon ponedjeljka, kada se bude naplaćivalo parkiranje, ali je u utorak u 17 sati na mjestu rezerviranom za invalide bilo vozilo njemačkih registarskih tablica, na prostoru za okretanje automobila dva su vozila bila parkirana.
Prijeti li nam ovoga ljeta prometni kolaps? (j.e.)

(145) objavljeno  30. 05. 17. u 23:25 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA U MESNICI

U mesnici „Provjereni“, koja se nalazi u trgovačkom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti, počela je, dolaskom sve većeg broja gostiju, i bogatija ponuda. Na česmini se peče odojak, a cijena mu je 100 kuna po kilogramu. Domaće (sirove) koke su po 33, a pečene na žaru s dostavom na kućnu adresu po 50 kuna.
Za koji dan ova će mesnica otvoriti još jednu prodavaonicu u Bolu. Završni su poslovi oko opremanja prodavaonice mesnih delikatesa na Rudini. (j.e.)

(144) objavljeno  30. 05. 17. u 23:15 h  alt
utorak, 30. 05. 2017.    


alt


SVAKODNEVNO I TREĆA LINIJA

Na brzobrodskoj izletničkoj liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag plovit će od 12. lipnja trimaran „Krilo Eclipson“ i to – svakodnevno, potvrdio nam je u ponedjeljak brodar „Kapetan Luka“ iz Krila Jesenice. Trimaran, a ne katamaran, može primiti 430 putnika, a plovit će brzinom od 35 čvorova. Plovilo je izgrađeno 2001. godine, dužine je 55, a širine 15 metara. (13 metara duži i 4 metra širi od katamarana Novalje.)
Ova linija mnogo znači za daljnji razvoj turizma u Bolu, a pogodna je svima koji ujutro žele iz Splita za Bol (7.30 sati) ili navečer iz Bola za Split (19.25 sati).
U tijeku su razgovori oko organizacije prodaje karata u Bolu.
Plovidbeni red trimarana objavili smo u rubrici RED PLOVIDBE. (j.e.)

(143) objavljeno  29. 05. 17. u 21:40 h  

********************


alt

Zadnji autobus za Supetar koji je u ponedjeljak krenuo s autobusne postaje


alt

Parkiralište na ulazu u Bol gdje će od utorka do ponedjeljka biti (privremeno) autobusna postaja za iskrcaj i ukrcaj putnika


AUTOBUSNA STANICA NA ULAZU U BOL

Prema obavijesti i ranije objavljenoj najavi, u utorak tijekom jutra zatvorit će se za promet dio Bračke ceste, od rotora (u izgradnji) prema rivi. Osobni automobili će do benzinske postaje moći zaobilaznim putem preko Kupine, ali tuda ne mogu autobusi. Od utorka do ponedjeljka ukrcaj i iskrcaj putnika u autobuse Autotransa bit će na parkiralištu, na samom ulazu u Bol.
Autobusi s gostima nesmetano mogu na zapad prema hotelskom naselju ili na istok prema samostanu i hotelu Sv. križ. Zbog radova na dovršenju rotora bit će otežan ili čak nemoguć pristup vozilima do stambenih objekata u Ulici čempresa.
Pitanje je, na koji nismo dobili odgovor, kako će do rive kamioni i hladnjače za snabdijevanje trgovina, restorana i kafića? (j.e.)

(142) objavljeno  29. 05. 17. u 21:30 h  alt
ponedjeljak, 29. 05. 2017.    


alt

Rotor iz ptičje perspektive, snimljeno 28. svibnja (foto: frane marinković)


alt

Kanal oborinskih voda, za buduće potrebe


alt

U nedjelju se moglo automobilima iz Ulice Hrvatskih domobrana prema Murvici i Supetru


ROTOR: RADILO SE I U NEDJELJU

Na gradilištu rotora radilo se i u nedjelju. Stanari u susjestvu kažu da se to prvi put dogodilo da rade nedjeljom u četiri mjeseca, koliko se radi novi rotor na ulazu u Bol. Završava se betonski kanal otpadnih voda, koji još za neko vrijeme neće biti u funkciji. Naime, ukopane su potrebne instalacije i za buduću izgradnju na glavnom parkiralištu i pročistač koji se tek treba izgraditi. Instalacije su postavljene kako se ne bi u  dogledno vrijeme trebalo ponovno kopati. (j.e.)

(141) objavljeno  28. 05. 17. u 22:10 h  

********************


alt


alt


TRIBINA U SPLITU: ČIJE SU LUKE I PLAŽE?

Centar za mirovne studije u suradnji sa inicijativom Za Zlatni Rat i Pokretom otoka u nedjelju su u Splitu organizirali  javnu tribinu simboličnog naziva “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?“. Cilj tribine je bio na jednom mjestu okupiti sve one koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama, ali i stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Opširno je izvješće sa tog skupa objavio portal dalmacija danas.
– Iako sam znao da će se dogoditi problem u Novalji, lani smo donijeli odluku o donošenju UPU zbog zaštite plaže od devastiranja i sl. HDZ i SDP su bili protiv. Željeli smo pokrenuti široku javnu raspravu. Županija na jesen, sat vremena prije sjednice, produžuje koncesiju s 10 na 20 godina. Stručne službe su korektno pripremile natječaj, izjavio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo. – Mišljenja sam da u mirnoj atmosferi, bez prikazivanja mišića, idemo sjesti i sve napraviti da senzibiliziramo stanovništvo da lokalno stanovništvo bude uključeno u dovođenje odluka poput pomorskog dobra, zaključio je Dabo.
Kako osigurati da lokalna zajednica od koncesija ima veću korist?
Postoji jedan način, a to je da se u javnoj nabavi ili u uvjetima koncesije stavi da prednost ima onaj tko ima bolji utjecaj na lokalnu zajednicu ili okoliš. Ključna stvar bi bila da lokalna zajednica ima svog predstavnika u tijelu koje daje koncesiju. Cijena kao kriterij nije dobra. Prioritet je zaustaviti donošenje ovakvog zakona jer nije provedena široka javna rasprava. Ne može koncesija biti opravdana ako to ne odobri lokalna zajednica. Nikome nikad nije oduzeta koncesija zbog nepridržavanja prihvaćenih uvjeta
– Podigli smo sve prijave, zvali sve inspekcije. Sve plaže su devastirane. Zdrobljene su plaže, policija je zaustavljala radove više puta. Građevinska je izlazila, ali da oni nisu nadležni. I dalje se radi. Ne samo da su uništene koncesije nego državno vlasništvo. Usprkos svemu nema oduzimanja koncesije. Ne znamo kako prisiliti institucije da rade. Što će nam zabrana radova ako se ne može sprovest, naglasila je Vladimira Maskareli iz udruge Naš Supetar.
– Sreća u nesreći da se slučaj Bol dogodio uoči izbora. Pomorsko dobro je opće dobro od interesa za RH, ima njenu osobitu zaštitu. Koncesija se daje za uslugu i po tome je različita o najmu. Mnoge uredbe uređuju koncesije na pomorskom dobru, izjavio je Marko Bertolino, bivši županijski vijećnik. – U zadnje vrijeme je pojačan interes za koncesijama na pomorskom dobru. Tamo gdje treba najmanje uložiti su plaže i sidrišta. Koncesije su počele poprimati osobine privatizacije umjesto davanja usluge. Ako netko nešto uživa bez ikakve kontrole to nije ništa drugo nego privatizacija.
U svim koracima zanemaruje se lokalno stanovništvo i mali čovjek, naglašava Bertolino.
Na tribini u Splitu bio je i načelnik Općine Bol Tihomir Marinković, saborski zastupnik i kandidat za župana Miro Bulj, bivši načelnik Omiša i donedavni ministar Ivan Kovačić, a naknadno je na sastanak došao i gradonačelnik Makarske Tonči Bilić. (foto: duško sisarić)

(140) objavljeno  28. 05. 17. u 22:05 h  

********************


alt


ZABORAVILI NA NAGRADE?

Prošle godine natječaj za predlaganje kandidata za općinska priznanja raspisan je 16. svibnja, a rok za predlaganje je bio 8. srpnja. Vjerojatno zbog izbora to je odgođeno, a tako je bilo i prije četiri godine. Natječaj je raspisan 27. lipnja, a rok je bio 17. srpnja. Nagrade se dodjeljuju za Dan općine, 5. kolovoza. (j.e.)

(139) objavljeno  28. 05. 17. u 22:00 h 

********************


alt


SPORT: ODGOĐENO 24. KOLO

Nikad ovako kasno nije se čekalo na završetak natjecanja u I. ligi malog nogometa. Obično je sve bilo gotovo u travnju, a sada je (zbog zauzetosti Velike dvorane na splitskim Gripama) odgođeno i 24. kolo. Umjesto ovoga ponedjeljka, igrat će se sedam dana kasnije – 5. lipnja.
U 24. kolu s početkom u 19.50 sati igrat će Beach Bar Cool – Bol.
Do kraja prvenstva trebaju se odigrati tri kola. Bol bi samo s jednom pobjedom osigurao status prvoligaša, a da konkurenti osvoje po 9 bodova. Bol je trenutno deseti na tablici sa 25 bodova. Iza njega su Strožanac (24 boda), Kidan žile (24), Maslinica (19) i Visual Sport (17).
U prvom dijelu prvenstva Bol je postigao sljedeće rezultate sa ekipama s kojima igra u posljednja tri kola: Beach Bar Cool 3:2, Strožanac 2:4 i Artem 5:0. (j.e.)

(138) objavljeno  28. 05. 17. u 21:55 h  


altnedjelja, 28. 05. 2017.   


alt


alt


PREDŠKOLCI IZ VRTIĆA U PRVI RAZRED

Predškolci iz dječjeg vrtića „Mali princ“, njih 13, imalo je u subotu oproštajnu predstavu, jer od jeseni idu u prvi razred Osnovne škole gdje će im učiteljica biti Meri Biliš. Ravnateljica dječjeg vrtića Jadranka Doljanin na rastanku im je uručila i diplome.
Dobra je vijest da će od jeseni biti čak 26 predškolaca, a toliko će ih 2018. u prvi razred. (j.e.)

(137) objavljeno  27. 05. 17. u 22:15 h  

********************


alt


KATAMARAN: MOŽDA IPAK TREĆA LINIJA

U jučerašnjoj Bolskoj kronici objavili smo da na portalu brodara „Kapetan Luka“ nema izletničke linije Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik. Međutim, iz agencije Adria Tours obavijestili su nas da na portalu www.krilo.hr ipak piše o liniji koja kreće 12. lipnja. „Grabov rat“ koji je zadužen za bolsku luku i privez brodova, još nije dobio nikakvu obavijest. Radovalo bi nas da se to ipak dogodi idućih dana.
Ukoliko se ipak „Kapetan Luka“ odluči za izletničku liniju ona će biti četiri puta tjedno: ponedjeljkom, utorkom, petkom i subotom.
Iz Splita je polazak u 7.30, a u Bolu katamaran dolazi u 8.15 sati. Nakon 10 minuta nastavlja putovanje za Makarsku, Korčulu, Mljet (Sobra) i Dubrovnik. Isti dan se vraća iz Dubrovnika, a za Split iz Bola kreće u 19.25 i u Split se stiže u 20.30 sati.
Cijena karte Split – Bol je 80, Bol – Makarska 90, Bol – Korčula 120, Bol – Mljet 130 i Bol – Dubrovnik 200 kuna. (j.e.)

(136) objavljeno  27. 05. 17. u 22:10 h  

********************


alt


MATURANTI IZ 1982.

U restoranu Plaža Borak nakon pet godina ponovno se sastala generacija maturanata 1981./82.  da proslave 35. godišnjicu mature. Ta je generacija imala učenike iz Bola, Milne, Selaca, Nerežišća, ali i iz Bosne i Hercegovine.  U tadašnjem poduzeću „Zlatni rat“ se obavljala praksa,a što je najvažnije, nakon završetka školovanja ih je čekalo radno mjesto. O tome podrobnije piše Jerko Martinić u svojoj knjizi „Turistički Bol u mom sjećanju“.
Oni koji nisu ostali u Bolu, danas su uglavnom po zapadnoj Europi, gdje su napravili karijeru, bilo u ugostiteljstvu, bilo u nekoj drugoj branši.
Budući da je ovo treći put da se generacija sastaje, može se zaključiti da je Bol svima ostao u lijepom sjećanju:  „ … ovo ti je Bol, sa otoka Brača, ko ga jednom vidi, uvik mu se vraća …“  (l.g.)

(135) objavljeno  27. 05. 17. u 22:05 h  

********************


alt


TRIBINA U SPLITU

Ove nedjelje, 28. svibnja, s početkom u 16 sati u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata organizira se javna tribina simboličnog naziva "Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?".
Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane da zajedno glasno i jasno iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i prijedloge kojima bi dugoročno osigurali da upravljanje otočnim bogatstvima poput plaža i morskih luka bude u rukama otočana koji na otoku žive i rade cijelu godinu.

(134) objavljeno  27. 05. 17. u 22:00 h 

********************


alt


SPORT: GOSTOVANJE U POSTIRIMA

Polaznici Nogometne škole koju vodi Boško Botica gostovali su u Postirima gdje su odigrali dvije utakmice s prijateljima iz NK Brazzia.
Bili smo u Postira gdje smo odigrali utakmice sa prijateljima iz NK Brazzia. Mlađi: BOL 3 (M. Andrić 2, D. Pivčević) - BRAZZIA 9, stariji: BOL 10 (I. Petrić 6, B. Rupnik 3, M. Lovrić) - BRAZZIA 9. (b.b.)

(133) objavljeno  27. 05. 17. u 21:55 h 


altsubota, 27. 05. 2017.   


alt

Raskopana sjeverna strana Bračke ceste, a od utorka će se kopati i južni krak pa će biti obustavljen promet. Kako će autobusi iz Supetra na bolsku rivu?


alt

Zatvaranjem Bračke ceste od rotora prema centru, otvorit će se križanje i omogućiti promet Ulicom Hrvatskih domobrana prema hotelskom naselju i plaži Zlatni rat


ROTOR: NOVA REGULACIJA PROMETA

Zbog izgradnje rotora na ulazu u Bol od utorka je moguća nova regulacija prometa. Od križanja Bračkom cestom prema centru mjesta morat će se kopati na kolniku pa će taj dio prometnice biti zatvoren za promet. Manja vozila koja iz centra žele prema Supetru, hotelima ili prema samostanu, morat će skrenuti u Ulicu Domovinskog rata kod mesnice Pivac, pa Ulicom Ivana Mažuranića do Ulice Hrvatskih domobrana. Desno se može prema samostanu, a lijevo se otvara ovih dana zatvoreno križanje kod rotora. Vozilom će se moći prema hotelima i plaži Zlatni rat.
Iz pravca Supetra u centar će se jedino zaobilaznim pravcima, ali će biti problema za autobuse, a možda i kamione za snabdijevanje trgovina na rivi.
Pitali smo gdje će, dok se bude radilo, biti autobusna stanica? Nismo dobili precizan odgovor. Možda će se to saznati do utorka.
Koliko će se dana raditi? Dozvoljeno nam je bilo pitati, ali odgovor nismo dobili. Možemo pretpostaviti da će to potrajati 4 do 5 dana, jer su odgovorni iz „Berice“ obećali asfaltiranje rotora od 5. lipnja. (j.e.)

(132) objavljeno  26. 05. 17. u 22:00 h 

********************


alt


KATAMARAN: NIŠTA OD TREĆE LINIJE?

Pisali smo 12. svibnja da je Agencija za obalni linijski pomorski promet odobrila brodaru „Kapetan Luka“ iz Krila Jesenice ljetnu izletničku liniju od 12. lipnja do 17. rujna. Katamarani bi trebali ploviti četiri puta tjedno na relaciji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag.  To bi značilo za Bol treću dnevnu veze sa Splitom i iz Splita.
Međutim, brodar „Kapetan Luka“ na svojem je portalu objavio prošlogodišnji red plovidbe: Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik. Teško je povjerovati da će naknadno doći do nekih izmjena. (j.e.)

(131) objavljeno  26. 05. 17. u 21:50 h 

********************


alt


PIZZE: JEFTINIJE ZA BOLJANE

Pizzerija YOLO na Studencu – kako nas je izvijestio Vice Marinković – od 1. lipnja priprema za Boljane jednu pogodnost. Kod narudžbe pizze za ponijeti kući, uz predočenje osobne iskaznice, kao dokaz da su Boljani, platit će samo 50 kuna po komadu iako im je cijena u jelovniku nešto veća. Izuzetak su dvije najskuplje pizze: Tartufata i Yolo koje inače koštaju 90 odnosno 95 kuna. (j.e.)

(130) 0bjavljeno  26. 05. 2017. u 21:50 h 


altpetak, 26. 05. 2017.    


alt


ZLATNI RAT U MOM SRCU I OKU

Koncesija na plaži Zlatni rat i dalje je aktualna, ali je zbog lokalnih izbora ta tema u drugom planu. Čini nam se da je dobro došla javna tribina između dva kruga glasovanja, a tema je „Jesu li naše luke i plaže stvarno naše?“. Otočani su pozvani u nedjelju 28. svibnja u 16 sati u splitsku Kinoteku Zlatna vrata, a organizatori su Centar za mirovne studije u suradnji sa Inicijativom za Zlatni rat i Pokretom otoka. Cilj je otočana izmjena Zakona o pomorskom dobru i Zakona o koncesijama. Na splitski skup pozvani su i kandidati za župana Blaženko Boban (HDZ) i Miro Bulj (Most).
Mnogi, ne samo u Hrvatskoj, prate događanja oko plaže Zlatni rat i putem interneta uživaju u ljepoti ove jedinstvene plaže na svijetu. Najnoviji video uradak pogledalo je od 10. svibnja, u samo 15 dana, više od 73.000 posjetitelja. Prije početka glavne sezone, dnevno bude na Zlatnom ratu i do dvije tisuće turista. (j.e.)

                                                    pogledajte ovdje

(129) objavljeno  25. 05. 17. u 22:20 h 

********************


alt

Prošlogodišnja svečanost: sakrament Svete potvrde ili Krizme dodijelio je u Župnoj crkvi hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk


DOGAĐANJA U LIPNJU

Pri kraju smo svibnja, a na našem portalu već smo objavili najvažnija događanja u lipnju. Uz napomenu da u tom mjesecu imamo i tri državna praznika: Tijelovo, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, zbog turističke sezone uglavnom će mnogi provesti – radno.
Drugi krug izbora, a biraju se župan i općinski načelnik, održat će se 4. lipnja. Od 5. do 11. lipnja u Bolu se organizira, drugu godinu za redom, WTA teniski turnir Croatia Bol Open.
Na Tijelovo (15. lipnja) je procesija, a u luci blagoslov brodica i ribarskih mreža.  Sutradan, u petak, se u Teatrinu Dva ferala održava debitantska večer dalmatinskih klapa, izbor za Omiški festival.
Svečano će u Bolu biti 17. lipnja (subota) kada je u Župnoj crkvi krizma.
Bolsko lito (ljetne priredbe, koncerti, izložbe i predavanja) počinje 21. lipnja, prvog dana ljeta. (j.e.)

(128) objavljeno  25. 05. 17. u 22:15 h 

********************


alt

Bolski prvašići s učiteljicom Marinom snimljeni u rujnu 2016. godine


DAN JE PRVAŠIĆA

Bolski učenici I. razreda Osnovne škole, obilježavajući  Dan prvašića, pozivaju ovaj petak (26. svibnja) na druženje u Domu kulture. Uz pomoć učiteljice Marine Soljačić pripremili su pjesme, recitacije i predstavu „Ježeva kućica“.
Početak je u 18 sati. (j.e.)

(127) objavljeno 25. 05. 17. u 22:10 h   
alt
četvrtak, 25. 05. 2017.     ********************


alt


JOŠ JEDAN ZLATNI SADRŽAJ

Nedaleko plaže Zlatni rat, zaklonjen od borovine, ali neobičan svojim izgledom, noćni klub, čiji sam naziv – Club 585 – mnogo govori o onome kako ga želi urediti menadžment kluba. Novi klub, gdje se trenutno užurbano uređuje okoliš  pa svakodnevno mijenja izgled, dio je obitelji koju već poznaju mladi Boljani i njihovi vršnjaci, koji dolaze u Bol na odmor. U „Varadero“, u centru mjesta i „Auro“ na samoj plaži, mnogi su provodili vrijeme uz glazbu i piće, a Club 585 samo je dio i dopuna zlatne ljetne ponude.
Klub će s radom početi 7. srpnja, ali se svečano otvaranje planira dva tjedna kasnije. Imat će u klubu VIP zone, elitni dio s programom, uređeni prostor na otvorenom (s palmama) i u zatvorenom. Zamišljeno je da turističkim vlakićem posjetitelji dolaze i odlaze iz kluba – besplatno. Na besplatni taksi prijevoz mogu računati i VIP gosti.
Radno vrijeme je od 23 do 06 sati. (j.e.)

(126) objavljeno  24. 05. 17. u 21:55 h  

********************


alt


PARKIRALIŠTA

Naplata parkiranja na Velom mostu – kako nas je obavijestio direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić – počet će 1. lipnja. Za sada nema najava o poskupljenju, ali je ove godine novost što su neka parkirna mjesta – rezervirana. To će biti na Velom mostu (6 mjesta), Loži (6), kod dječjeg vrtića (7) i na Rudini (9).
Postavljaju se ovih dana parkirne barijere (na slici), a tek treba vidjeti hoće li ova novost uvesti više reda ili nereda. U nedostatku prostora za parkiranje nejasno je zašto jedno parkirno mjesto i dalje okupira poluukopni kontejner na Rudini koji je zatvoren već godinu dana, od 10. lipnja. (j.e.)

(125) objavljeno  24. 05. 17. u 21:50 h 

********************


alt


MOJ VRT: PRIJAVE DO 10. LIPNJA

Prošle godine, na inicijativu našeg portala, obnovljena je, nakon višegodišnje pauze, akcija izbora najljepše okućnice, balkona, najljepšeg uređenog okoliša gospodarskog objekta, te najuređenije javne površine. Ove godine je organizator Turistička zajednica općine Bol koja je primila prve prijave.
Zbog hladnoće, mnogo je cvijeća ove zime nepovratno uništeno pa su mnogi zamolili da se produži rok prijave dok se ne obnove nove sadnice.
Zainteresirani za sudjelovanje u natječaju trebaju se do 10. lipnja osobno javiti u Ured TZO, telefonski na broj  635-638 ili putem  e-maila:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
U ocjenjivačkom odboru bit će angažirana i dva stručnjaka iz splitske tvrtke „Parkovi i nasadi“. (j.e.)

(124) objavljeno  24. 05. 17. u 21:45 h 

********************


alt


alt


AKCIJA SOLIDARNOSTI

Članovi Bol poljoprivredne zadruge u srijedu su treći put ove godine organizirali akciju solidarnosti i pomoći kolegi zadrugaru koji trenutno zbog zdravstvenih razloga ne može uređivati svoj vinograd i maslinik. Nakon Matka Cvitanića Neralića i Lovre Lenjina Marinkovića, njih sedmorica sa traktorima, došla su i kod Nikole Bodlovića. Trebalo je prskati i okopavati i oni su to vrlo brzo uradili, čak i prije marende, pa su pomogli, na susjednom zemljištu, i Jošku Šćepanoviću. (j.e.)

(123) objavljeno  24. 05. 17. u 21:40 h  

********************


alt


LJETNO RADNO VRIJEME

Postupno se, zbog sve većeg broja gostiju, u Bolskim trgovinama radi sve duže. Od ove subote (27. svibnja) ljekarna će subotom raditi dva sata duže (8 do 15 sati), ali se uvodi i rad nedjeljom i praznikom od 8 do 13 sati.
INA je prošle godine od 1. lipnja radila svakodnevno, od 7 do 21 sat, a poštanski ured je ljetno radno vrijeme uveo od 15. lipnja. (j.e.)

(122) objavljeno  24. 05. 17. u 21:35 h  


altsrijeda, 24. 05. 2017.     ********************


alt

Utorak, 23. svibnja 2017. u 21:32 h: dolazak aviona iz Brusselsa prvi su, po običaju, pozdravili vatrogasci mlazovima vode


alt

Dobrodošlicu pri izlasku iz aviona poželjeli su im predstavnici Ureda Turističke zajednice: direktor Markito Marinković predao im je info prospekt Bola, a Đurđa Eterović suvenir, bajamu sa slikom Zlatnog rata.


alt

Ovo je povijest: prvi najveći mlazni zrakoplov na bračkoj pisti sa čak 91 putnikom iz Brusselsa, a u 22:10 ih se dvoje vratilo u Belgiju


alt


Šampanjac za dvostruku feštu: direktor TZO Markito Marinković poklonio je aerodromu dvije boce šampanjca, a nazdravilo se njegovom rođendanu i povijesnom slijetanju najvećeg zrakoplova na brački aerodrom. U otvaranju šampanjca asistirao mu je direktor Aerodroma Brač Tonči Peović


alt

Po odlasku zrakoplova u aerodromskom restoranu, nakon šampanjca, u emotivnom obraćanju, direktor Aerodroma Tonči Peović zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog povijesnog uspjeha. Nije direktor mogao sakriti od uzbuđenja ni suze sreće


POVIJESNI DOGAĐAJ: AVIO-LINIJA IZ BRUSSELSA

Prošlog ponedjeljka, 22. svibnja, Aerodrom Brač je proslavio svoju 25 godišnjicu rada, a sutradan, u utorak 23. svibnja, je povijesni dan za taj aerodrom, obzirom da je prvi puta sletio  mlazni putnički zrakoplov, sa gostima iz Brusselsa.
Zrakoplov je u floti TUI-a i to tipa Embraer 190 registarske oznake OOJVA, proizveden 2015. godine u brazilskoj tvornici Embraer,  te može prevesti 112 putnika i 5 članova posade.
Zrakoplov je moderne konstrukcije, visokih ekoloških standarda sa štedljivim motorima koji svojim doletom može dovoditi putnike na Brač iz gotovo cijelog područja Europe.
TUI-jevi gosti dolazit će u bolske hotele letovima iz Brisela od 23. svibnja do 3. listopada ove godine (svakog utorka), a od 13.lipnja, kreću i letovi iz Deauville (Francuska) koji će također svakog utorka operirati do 3. listopada. Osim charter putnika, letovi će biti dostupni i u slobodnoj prodaji, tako da se karte mogu kupiti putem prodajne mreže na TUI internet stranicama.
- Ovaj program je moguć zbog produljenja piste Aerodroma Brač koja je sa 1440 m produljena na 1760 m omogućivši time da na pistu zračne luke slijeću mlazni zrakoplovi do 150 sjedala uključivo zrakoplove Airbus 319, Boeing 737-300, Foker 100, CS 100-300, koji mogu Brač povezati sa cijelom Europom. Zahvaljujući spomenutom kapitalnom projektu, u koji je uloženo oko 6 milijuna kuna, Aerodrom Brač ove godine očekuje povećanje broja putnika za više od 70 posto u odnosu na lani, čime se približava prometu iz najboljih godina – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonči Peović
Isto tako potrebno je napomenuti da je nova infrastruktura izazvala interes nekoliko avio kompanija koje su putem Županijske turističke zajednice  iskazale želju pregovarati o letovima izravno prema Braču iz nekoliko europskih destinacija u sezoni 2018. godine.

(121) objavljeno  23. 05. 17. u 23:30 h 

********************


alt


JESU LI NAŠE PLAŽE I LUKE STVARNO NAŠE?

Centar za mirovne studije u suradnji sa inicijativom Za Zlatni rat i Pokretom otoka organizira u nedjelju 28. svibnja u Splitu, u Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 16 sati, javnu tribinu simboličnog naziva "Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?".
Poziv organizatora s objašnjenjem objavljujemo u cijelosti:
„Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama i stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Naime, navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti održivog razvoja otoka te na štetu otočana i lokalnih zajednica, ne omogućavaju otočanima i lokalnim samoupravama da budu konkurentni u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Također određene stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparentnost donošenja odluka. Sve navedeno ponukalo nas je da zajedno glasno i jasno iskažemo svoje nezadovoljstvo, ali i svoje prijedloge kojima bismo dugoročno sprječili štetnosti ovih Zakona i osigurali da upravljanje otočnim bogatstvima poput plaža i morskih luka bude u rukama otočana koji na otoku žive i rade cijelu godinu. Osim toga neophodno je definiranje reinvestiranja dobiti od izdanih koncesija u područja od kojih je profit i ostvaren te utvrđivanje transparentnih i odgovornih modela upravljanja javnim dobrima.
Na tribini će kao predstavnici konkretnih otočnih situacija gostovati predstavnici Raba (Damir Pijaža-Mikelić, NL Ostanak), Paga (Ante Dabo, gradonačelnik Novalje) i Brača (Josip Bačić, inicijativa Za Zlatni rat), dok će im se sa strane predlagatelja rješenja pridružiti stručnjaci iz Zagreba (Sandra Benčić, CMS), Splita (Marko Bertolino) i Dubrovnika (Inicijativa Grad je naš).
Ovim putem pozivamo sve otočane s otoka i onih na privremenom radu u Splitu da nam se pridruže u velikom broju i upoznaju sa konkretnim informacijama na temu koja se tiče svih nas koji otoke volimo i živimo. Osim toga pozivamo i kandidate za župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji Blaženka Bobana i Mira Bulja, te novoizabrane članove Županijske skupštine da svojim prisustvom doprinesu raspravi i iznesu svoje prijedloge rješavanja problema i iznalaženja rješenja u korist otoka i otočana!“

KAKO DO SPLITA NA SASTANAK?
Boljani mogu u nedjelju u 13.25 sati katamaranom do Splita. Organizatori su najavili da će sastanak trajati od 16 do 18 sati u kinu „Zlatna vrata“.
Druga je mogućnost autobusom u 11.30 iz Bola do Supetra ili vlastitim kolima, a trajektom u 12.30 iz Supetra za Split. (Nedjeljom nema trajekta u 14.30 sati!)
Za povratak je jedina mogućnost trajektom iz Splita u 18.15, ali je problem za one koji nemaju auto u Supetru, kako od Supetra do Bola?

(120) objavljeno  23. 05. 17. u 23:25 h 

********************


alt


DIO MURVICE BEZ VODE

Sjeverniji dio Murvice, koji nije priključen na magistralni vod, od subote je bez vode. Razlog je što se ispraznio manji rezervoar sa kišnicom, a iz velikog je iscurila voda zbog oštećenja zida cisterne. Nestanak vode umnogome je otežao životne uvjete, pa je razumljiva nervoza i negodovanje. Tijekom utorka radnici Grabovog rata očistili su manji rezervoar, a u srijedu će ga napuniti vodom cisternama DVD-a Bol.
Magistralnim vodom u Murvicu je voda stigla prije desetak godina. Oni bliže cesti su priključeni i imaju normalnu opskrbu. Za ostali dio Murvice načinjeni su projekti za kanalizaciju i vodu te parterno uređenje u mjestu. Projektna dokumentacija i građevinska dozvola predani su u Vodovod Brač, a radovi bi mogli početi najranije na jesen. (j.e.)

(119) objavljeno  23. 05. 17. u 23:20 h  

********************


alt

Dio gradilišta na rotoru (23. svibnja u 16 sati)


ROTOR: ASFALTIRANJE 5. LIPNJA?

Bliži se 1. lipnja kada je ugovorom predviđen rok završetka radova na rotoru. Stanari uokolo gradilišta s pravom negoduju jer nije ugodno prodavati apartmane kada je uokolo prašina i buka, a i vrlo otežan ili nemoguć pristup.
Pitamo ovog utorka predvečer  Đanija Nigoevića, odgovornu osobu „Berice“, izvođača radova: kada se može očekivati završetak radova?
- Naišli smo na niz problema i podzemnih instalacija za koje nismo znali niti smo na to računali. Sada nastojimo pojačanim tempom nadoknaditi kašnjenje i vjerujem da ćemo u ponedjeljak 5. lipnja početi s asfaltiranjem.
Općina je financirala projektnu dokumentaciju i osigurala građevinsku dozvolu. Realizaciju projekta preuzeli su Hrvatske ceste, koje su kao investitor odabrale izvođača, potpisale ugovor i odredile nadzornog inženjera. Općini Bol, kao i okolnim stanarima, zajedno sa gostima, ostaje da broje dane i trpe štetu, vjerujući da neće biti novih iznenađenja ni elementarnih nepogoda. (j.e.)

(118) objavljeno  23. 05. 17. u 23:10 h 

********************


alt


UPISI U DJEČJI VRTIĆ

U tijeku su upisi u dječji vrtić „Mali princ“ za pedagošku godinu 2017/18. To se može učiniti do 15. lipnja ali roditelji trebaju ispuniti UPISNIK čiji se formular može dobiti u dječjem vrtiću radnim danom od 8 do 13 sati. Treba priložiti i odgovarajuća kopije uvjerenja, dokumenata i potvrda: osobne iskaznice roditelja i potvrde o njihovom radnom stažu (HZMO), potvrdu o prebivalištu djeteta, njegovom sistematskom pregledu i cijepljenju … (j.e.)

(117) objavljeno  23. 05. 17. u 23:05 h 


altutorak, 23. 05. 2017.     ********************


alt


DRUGI KRUG PO TREĆI PUT ODLUČUJE

U II. krugu izbora, 4. lipnja, sva će birališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno biti otvorena. Razlog je što treba izabrati župana, a za to mjesto kandidati su Blaženko Boban (HDZ) i Miro Bulj (MOST). Uz to, na Braču, u Bolu i Milni biraju se načelnici općina.

Treći neposredni izbori
U Hrvatskoj se na 7. lokalnim izborima po treći put  načelnik birao neposrednim izjašnjavanjem birača. Sva tri puta je sudjelovao Tihomir Marinković (SDP), koji je dobio više glasova 2009. od Jakše Marinkovića (HDZ), a  2013. od Dora Adulmara (grupa birača). Ove godine u II. krugu na listiću će biti imena Tihomira Marinkovića i Katarine Marčić (grupa birača).
Prije četiri godine bio je odaziv u I. krugu 66,77 % , u II. krugu 66,15 %, a ove godine 66,17 posto.
Tihomir Marinković prije četiri godine u I. krugu imao je 388, u drugom 547, a ove godine u I. krugu 407 glasova. Doro Adulmar u I. krugu imao je 265, u drugom 528, a ove godine Katarina Marčić u I. krugu 282 glasa.
Oba kandidata za načelnika (načelnicu) mogu računati na one koji nisu došli na biralište 21. svibnja (543), te na birače HDZ-a (153), te birače liste grupe birača (182) kao i na 38 birača čiji su listići u prvom krugu bili nevažeći.

Tko će u Općinsko vijeće?
Imena vijećnika znat će se tek nakon drugog kruga, jer su moguće zamjene za Tihomira Marinkovića i Jakova Okmažića odnosno Katarinu Marčić i Ivicu Šćepanovića. Na temelju osvojenih glasova za sada su vijećnici, prema priopćenju Općinskog izbornog povjerenstva: Tihomir Marinković, Jakov Okmažić, Sani Bodlović i Mate Petrić (moguće zamjene Marjan Marjanović i Milan Škrbić), Katarina Marčić i Ivica Šćepanović (moguće zamjene Lea Marinković i Matko Dubravčić), Matko Baković i Goran Jekić, Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić, te Tonči Kukoč Bager.

Rezultati glasovanja na Braču
Prošle nedjelje najveći je odaziv birača bio u Nerežišćima (73,15 posto), zatim u Sutivanu (68,74), pa Bolu (66,17), Pučišćima (63,71), Selcima (61,57), Milni (58,58), Supetru (56,82), a najlošiji u Postirima (49,30).
Izlazak birača u našoj županiji bio je 47,82 posto.
U Supetru je gradonačelnica iz redova SDP/HSU, dok je u Nerežišća, Postira i Pučišćima pobijedio HDZ, a kandidati grupe birača u Selcima i Sutivanu.
Najviše je kandidata za načelnika (4) bilo u Bolu i Milni, po tri u Supetru i Nerežišćima, po dva u Selcima, Sutivanu i Pučišćima, a samo jedan u Postirima.

*****


ZAHVALA BIRAČIMA (1)

Dragi prijatelji, sumještani i birači,
Prije svega želim Vam zahvaliti na podršci mom timu sa Nezavisne liste Katarine Marčić i meni osobno kao kandidatkinji za načelnicu. Zahvaljujem od srca na svim riječima ohrabrenja i potpore putem društvenih mreža i na ulici, te na kraju i na biračkim mjestima.
Zahvaljujem i mojim prijateljima, a nadasve obitelji, na potpori i razumijevanju, posebice zadnjih nekoliko tjedana.
Hvala svima što ste prepoznali iskrenost i želju za promjenama i nekom boljom budućnosti.
Ovim putem čestitam svim izabranim vijećnicama i vijećnicima Vijeća općine Bol i želim da dužnost vijećnika koja je časna i vrlo odgovorna, u narednom mandatu obavljamo s puno uspjeha i dobrih rezultata, vođeni razumom i ljubavi, na dobrobit mještana i našeg Bola.
Čestitam i gosp. Marinkoviću, te očekujem jednu fer i argumentiranu borbu za mjesto načelnika/ce u drugom krugu izbora.


Katarina Marčić


*****


ZAHVALA BIRAČIMA (2)

Prema ostvarenim rezultatima u prvom krugu  izbora, SDP općine Bol je ostvario najbolje rezultate od svih natjecatelja, na čemu zahvaljujemo svim našim biračima.
Zahvaljujemo i članovima biračkih odbora koji su svoj posao obavili pošteno i bez greške.
Čestitamo  na ostvarenim rezultatima i drugim kandidatima i kandidacijskim listama.
Pozivamo građanke i građane Bola i Murvice da u drugom izbornom krugu, dana 04. Lipnja 2017. godine svoje povjerenje za načelnika i zamjenika načelnika općine Bol daju Tihomiru Marinkoviću i Jakovu Okmažiću.
Mi ćemo nastaviti sa našim socijalnim, komunalnim, športskim, kulturnim … programima koji su Bol u zadnjih 10-ak godina stavili u sami vrh razvoja u Republici Hrvatskoj.
Mi ćemo vaše povjerenje opravdati, što garantiramo našim znanjem i iskustvom, a nećemo odbaciti ni jedan dobar prijedlog drugih kandidata i građana naše općine.


Tihomir Marinković
Jakov Okmažić*****


ZAHVALA BIRAČIMA (3)

Građanke i građani Bola i Murvice,
Zahvaljujemo svima koji su izašli na biračka mjesta te zahvaljujemo na svakom zaokruženom broju 3 liste birača T.Kukoč Bagera,čime ste nam osigurali jedan mandat u Općinskom vijeću!
Čestitamo i svim ostalim izabranim vijećnicima koji će participirati u predstavničkom tijelu te im želimo da sve odluke donose u korist Bola i Boljana!
Ovim putem vas pozivamo da 4.lipnja, još jednom i u što većem broju izađete na birališta, te po svojoj savjesti odaberete načelnicu/načelnika za novo mandatno razdoblje.

Lista birača Tončija Kukoč Bagera

(116) objavljeno  22. 05. 17. u 21:00 h 


*****


ZAHVALA BIRAČIMA (4)

Poštovani sumještani,
Zahvaljujem vam na velikom odazivu, podršci i povjerenju koje ste nam dali u prvom krugu lokalnih izbora. Posebno bih zahvalio svome timu na izuzetnom zalaganju, žrtvi i razumijevanju koje ste imali u proteklim danima.
Čestitam svim izabranim vijećnicima a posebice gospođi Marčić i gospodinu Marinkoviću na ulasku u drugi krug izbora za načelnika/cu.
Prepoznali ste naš potencijal i našu želju za radom za opće dobro.
Ovaj dobar rezultat ostvaren je bez prethodnog političkog angažmana te uzimamo na sebe zadatak da pokušamo realizirati što više točaka našeg programa te na takav način opravdati vaše povjerenje.
Posebno mi je zadovoljstvo naglasiti činjenicu da su sve kandidacijske liste prešle izborni prag, i svatko tko je glasao, imati će svog predstavnika u Općinskom vijeću. Ovakva pobjeda demokracije garancija je činjenice da je svaki glas važan.
Pozivam sve Boljane da izađu na izbore u drugom krugu i prema vlastitoj savjesti odaberu put kojim ćemo zajedno koračati.

Tonči Buljan mag.ing.
nositelj liste Malog mista.

(objavljeno  23. 05. 17. u 07:00 h

*****


ZAHVALA BIRAČIMA (5)

Poštovani sumještani,
hvala vam što ste u velikom broju izašli na izbore i izvršili svoju građansku dužnost. Također čestitam svim protukandidatima na ostvarenim rezultatima. Nažalost, naše dobre namjere i želja za kvalitetnim radom nisu dovoljno prepoznate.
Uživao sam u radu sa svojim kolegama u timu i nemam za čime žaliti. Život ide dalje, stoga se okrećem nekim drugim životnim utakmicama.
Kako sam privatni poduzetnik, ne želim miješati politiku i posao. Nemam namjeru sudjelovati u aktivnom radu općinskoga vijeća, te ću se odreći svoje pozicije u vijeću kako bi drugi mogli nastaviti raditi na ciljevima koje smo postavili. Svojim kolegama ću uvijek biti podrška i stajati na raspolaganju.
Budući da nisam prošao u drugi krug smatram svojom moralnom obvezom pozvati birače da sami izaberu boljeg kandidata te u drugom krugu glasuju po vlastitoj savjesti.
Hvala vam još jednom u svoje osobno ime kao i u ime cijelog tima!

Goran Jekić

(objavljeno  23. 05. 17. u 08:30 h)


 

********************


alt

U dobrom raspoloženju, nakon osvojenog boda, u autu prema trajektu. Cijela ekipa u jednom autu ...


SPORT: JEDAN BOD ZA BOLJANE

Garaža Pujanke – Bol 3:3. Rezultat je to susreta 23. kola Prve lige malog nogometa koji je u ponedjeljak odigran na splitskim Gripama.
Semafor: 1:0, 1:1 Tomo Mikulić, 1:2 Boško Botica, 2:2, 2:3 Tomo Mikulić, 3:3.
Dva su puta Boljani bili u vodstvu (1:2, 2:3), a na kraju su se morali zadovoljiti samo sa jednim bodom iako su zaslužili pobjedu. (j.e.)

(115) objavljeno  22. 05. 17. u 20:55 h altponedjeljak, 22. 05. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt

Aktualni načelnik Tihomir Marinković na biralištu sa suprugom bio je u 13 sati. Prva je glasovala Katarina Marčić u 11 sati, a rano poslijepodne Goran Jekić i Tonči Buljan


alt

Članovi biračkog odbora u Murvici


alt

Nakon objave rezultata članovi liste Tonča Kukoča Bagera - zapalili su baklje


DRUGI KRUG: T. MARINKOVIĆ I K. MARČIĆ

Općinsko izborno povjerenstvo priopćilo nam je u 21:45 sati rezultate glasovanja na dva biračka mjesta u Općini Bol.
Upisanih u birački spisak bilo je 1605, a glasovalo je 1062 (66,17 posto), a nevažećih listića bilo je 38.


Lista kandidata za načelnika:
1.    Tihomir Marinković 407 glasa
2.    Katarina Marčić      282 glasa
3.    Tonči Buljan          182 glasa
4.    Goran Jekić           153 glasa
Odluka u II. krugu 4. lipnja, a na listi će biti Tihomir Marinković i Katarina Marčić.

Lista kandidata za Općinsko vijeće:
1.    SDP                                  323 glasa
2.    Lista birača K. Marčić          225 glasova
3.    HDZ                                 177 glasova
4.    Lista birača T. Buljan          171 glas
5.    Lista birača T. Kukoč          132 glasa

Bolski glasovi za izbor župana:
1.    Arsen Bauk (SDP)          332 glasa
2.    Miro Bulj   MoSt)           316 glasova
3.    Blaženko Boban (HDZ)  280 glasova …

Bolski glasovi za Skupštinu SDŽ:
1.    SDP                                  253 glasa
2.    HDZ                                 250 glasova
3.    MoSt                                201 glas


Rezultati izbora na Braču:
http://www.boljani.info/izbori-2017/rezultati-bra

(114) objavljeno  21. 05. 17. u 22:25 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: SAVITLJIVA RAMPA

Naša prognoza se pokazala (na žalost) sasvim realna i – točna. Nove rampe na parkiralištu kod benzinske postaje nisu uočljive i već su u dva dana bila tri „bliska susreta“. Najprije je na izlaznom dijelu rampa udarila po motorkotaču i nešto malo „dohvatila“ i vozača.
Ništa bolje nije bilo u nedjelju na ulaznoj rampi. Jednom je udario vozač iz Bola, a drugi put automobil inozemnih registarskih tablica.
Na rampi za sada nema veće štete jer su od laganog materijala i nije ih teško ispraviti. Policija je bila na uviđaj, ali je očito (barem nama) da rampe nisu posve uočljive. Najveća opasnost za ljude je izlazna rampa gdje je i veliki broj šetača. (j.e.)

(113) objavljeno  21. 05. 17. u 22:50 h 

********************


alt


SPORT: BOLU TREBA POBJEDA

U 23. kolu Prve malonogometne lige, koje je na rasporedu ovoga ponedjeljka (22. svibnja), u Splitu igraju peta na tablici ekipa „Garaža Pujanke“ (38 bodova) i desetoplasirani „Bol“ (24 boda). Početak susreta u Velikoj dvorani Gripe je u 16.55 sati.
Boljanima su bodovi potrebni da bi u miru odigrali preostala tri kola, bez straha od mogućeg ispadanja iz I. lige.
U prvom dijelu prvenstva, u 10. kolu, 5. prosinca, rezultat je bio „Garaža Pujanke“ – „Bol“ 7:2. (j.e.)

(112) objavljeno  21. 05. 17. u 22:55 h   altnedjelja, 21. 05. 2017.     ********************


alt

Red ispred biračkog mjesta 1 u Bolu (snimljeno 21. svibnja u 11:59 sati)


REKORDAN ODAZIV BIRAČA U BOLU

U Hrvatskoj ove nedjelje imaju pravo glasa 3.719.157 glasača koji mogu birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica.

Prema izvještaju Državnog izbornog povjerenstva do 11:30 sati glasovalo je u Hrvatskoj 15.98 posto birača. U Ličko senjskoj županiji 21.94 posto, Splitsko-dalmatinskoj 17.21 posto ...

U Bolu, na biračkom mjestu 1 (zgrada škole) do 11:30 sati glasovalo je 380 birača, odnosno 24,09 posto. To je, kako smo saznali u Općinskom izbornom povjerenstvu, do sada najveći odaziv birača do 11.30 sati otkako se izbori organiziraju u Hrvatskoj. (j.e.)

(111) objavljeno  21. 05. 17. u 12:30 h
 

U Hrvatskoj je do 16.30 sati na izbore izišlo 35,15 posto, u Ličko-senjskoj županiji najviše - 48,12 posto, a najmanje u Osječko-baranjskoj županiji 31 posto.

U Bolu na biračkom mjestu 1 do 16:30 sati glasovalo je 778 birača ili 49,33 posto.

(objavljeno  21. 05. 17. u 19 h)

********************


alt


BIRALIŠTA OTVORENA OD 7 DO 19

Birači koji u nedjelju od 7 do 19 sati žele sudjelovati na izborima, a njih je u Općini Bol u birački spisak upisano 1.605, dobit će četiri listića. Bira se (1) načelnik Općine i njegov zamjenik, (2) vijećnici Općinskog vijeća, (3) župan i njegova dva zamjenika te (4) članovi Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.


Kandidati za načelnika u Bolu:
1. Tonči Buljan, grupa birača
2. Goran Jekić, HDZ
3. Katarina Marčić, grupa birača
4. Tihomir Marinković, SDP


Liste kandidata za Općinsko vijeće:
1. Grupa birača Tonči Buljan, nositelj liste Tonči Buljan
2. HDZ, nositelj liste Matko Baković
3. Grupa birača Tonči Kukoč Bager, nositelj liste Tonči Kukoč
4. Grupa birača Katarina Marčić, nositelj liste Katarina Marčić
5. SDP, nositelj liste Tihomir Marinković


Kandidati za župana SDŽ:
1. Arsen Bauk (SDP, HNS)
2. Blaženko Boban (HDZ)
3. Miro Bulj (MOST)
4. Luka Roguljić (HSP AS, HRAST, SMSH, OS, Zelena lista)
5. Petroslav Sapunar (HGS)


Kandidati za Skupštinu SDŽ:
1. AM, BUZ, D.D., HSS SR (Tomislav Matijašević)
2. HDZ, HSS (Blaženko Boban)
3. HDS, HKS, HČSP (Goran Dodig)
4. HSP (Ivica Vladova)
5. HSP AS, HRAST, OS, SMSH, Zelena lista (Luka Roguljić)
6. HSU, HSLS, Laburisti (Veselko Gabričević)
7. MOST (Miro Bulj)
8. PAMETNO (Marijana Puljak)
9. SDP, HNS (Arsen Bauk)
10. HGS (Željko Kerum)
11. Živi zid, SSU, Jadranski socijaldemokrati (Mate Buljubašić)


U općini Bol su dva biračka mjesta: jedno je u školskoj zgradi na Rudini, a drugo u Domu u Murvici.
Birač mora predočiti biračkom odboru jedan od važećih dokumenata: osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu.
Naš portal prve će rezultate glasovanja u Bolu objaviti oko 21 sat. (j.e.)

(110) objavljeno  20. 05. 17. u 22:10 h
 

********************


alt


NOVI RED PLOVIDBE OD 2. LIPNJA

Još samo dvije nedjelje, ove i sljedeće, 21. i 28. svibnja, katamaran će iz Bola za Split polaziti u 13.25 sati. Od 2. lipnja, kada stupa na snagu ljetni (sezonski) red plovidbe katamaran će nedjeljom iz Bola za Split isploviti u 7.30 sati, a u ostale dane (i blagdanom) u 6.30. Iz Splita je, nakon 2. lipnja, povratak svaki dan u 16.30 sati.
Dodatna katamaranska linija je od 9. lipnja kada se uvodi svakodnevna izletnička linija Dubrovnik – Korčula – Hvar  – Bol – Split. Polazak iz Bola je u 11.40, a iz Splita u 15.45 sati.
Novosti će biti i na trajektnoj liniji Supetar – Split – Supetar. Umjesto 9 polazaka, a nedjeljom 7, nakon 2. lipnja iz Supetra za Split i obratno  biti će svakodnevno 12, a od 30. lipnja čak 14 polazaka.
Od 2. lipnja je za 20 posto skuplji prijevoz ljudi i vozila, tzv. sezonske cijene. Za otočane ostaju popusti kao i do sada, osim za izletničku liniju katamaranom Dubrovnik – Split. (j.e.)

(109) objavljeno  20. 05. 17. u 22:05 h 

********************


alt


alt


HUMANITARNI KONCERT ANE RUCNER

U Bluesun hotelu Elaphusa održan je humanitarni koncert na kojem je nastupila Ana Rucner, a u organizaciji Rotary Cluba Brač. Sredstva prikupljena od prodaje ulaznica namijenjena su za stipendiranje potrebitih studenata otoka Brača.
Markito Marinković, predsjednik RC Brač zahvalio se na predivnom koncertu te je Ani Rucner u ime kluba uručio ogrlicu od srebra i koralja, unikatni rad dizajnerice Ide Stipčić Jakšić.

(108) objavljeno  20. 05. 17. u 22:00 h

*******************


alt


NAŠA POSLA: TKO ĆE SPRIJEČITI POŽAR?

Po suhim granama nije teško zaključiti da ova posječena stabla već malo duže stoje uz cestu Stari put, trenutno jedne od dvije prometnice kojom se iz pravca Supetra ulazi u istočni dio Bola, jer se gradi rotor.
Na pitanje iz naslova tek se djelomično može naslutiti odgovor. Požar će sigurno gasiti bolski DVD, ali tko će spriječiti požar i ukloniti ove suhe grane koje nisu nikakva dekoracija?
U DVD-u su nam rekli da od 1. svibnja nema paljenja na otvorenom, pa ostaje jedino da se ove grane usitne i prevezu na neki od općinskih deponija.
Tko je zadužen da izda nalog za uklanjanje i tko bi taj posao trebao platiti? (j.e.)

(107) objavljeno  20. 05. 17. u 21:55 h alt

subota, 20. 05. 2017.     ********************


alt


NESLAVNI ZAVRŠETAK KAMPANJE

Način na koji je raspravljalo dvoje sudionika tribine koju je u petak organizirao SDP, bio je razlog što je publika prije kraja, nakon samo pola sata, napustila dvoranu u Domu kulture. Ostalo im je tek uzeti i pročitati tiskane materijale, programe i planove SDP-a. Međutim, najviše o radu dosadašnjeg načelnika Tihomira Marinkovića svjedoče izvršeni radovi tijekom tri njegova do sada odrađena mandata.

SADNICE ZA BOLJANE
Kandidatkinje sa liste Grupe birača Katarine Marčić dijelile su sadnice, a na susjednom pultu se kod Tonča Buljana uz pisani program moglo dobiti kanape sendviči.

PREDIZBORNA ŠUTNJA
Neslavnim završetkom tribine SDP-a, darivanjem sadnica i degustacijom domaće spize, dočekali smo u petak kraj predizborne kampanje. Od petka u ponoć pa do završetka glasovanja, u nedjelju u 19 sati, nema promidžbenih skupova, nastupa predizborna šutnja. To je obveza i za naš portal koji kao registrirani pružatelj medijskih usluga i elektroničkih publikacija u petak u ponoć mora isključiti promidžbene materijale koje su objavljivali političke stranke i grupe birača. (j.e.)

(106) objavljeno  19. 05. 17. u 22:55 h  

********************


alt


BIRAČI ODLUČUJU U NEDJELJU

U nedjelju su u Općini Bol otvorena dva birališta i to od 7 do 19 sati. Jedno je u zgradi škole na Rudini u Bolu, a drugo u Domu u Murvici. U biračkom spisku je upisano 1.605 imena: u Bolu 1.577, a u Murvici 28.
Više je birača bilo 2. lipnja 2013. (1.663) kada je bio drugi krug izbora za načelnika i njegovog zamjenika.
Najveći je odaziv bio u svibnju 2013. godine (I. krug) kada je od 1.658 upisanih glasovalo 1.107 ili 66,77 posto.
Na izborima prije četiri godine u Općinskom vijeću je SDP dobio četiri vijećnika, HDZ sa koalicijskim partnerima (HSLS, HSP AS, HSS) te lista Grupe birača Dora Adulmara po tri vijećnika, a jednog lista Grupe birača Ivice Šćepanovića. Dogovorom liste D. Adulmara i HDZ-a dobili su većinu u Vijeću, a Doro Adurmar je izabran za predsjednika. Mandat načelnika, neposrednim izborima, dobio je Tihomir Marinković, a zamjenik mu je bio Mate Petrić.
U nedjelju su četiri kandidata za načelnika, a pet lista računa na 11 mjesta u Općinskom vijeću. (j.e.)

(105) objavljeno  19. 05. 17. u 22:50 h  

********************


alt


alt


MATURANTI SE OPROSTILI OD KLUPA

Petak je za sve maturante u Hrvatskoj, pa tako i naše u Bolu, bio dan opuštanja, slavlja zbog završetka srednjoškolskog obrazovanja, iako ih još čekaju maturalni ispiti. Bolski maturanti, njih 36, obučeni u plave (IVb) i crvene (IVa) majice, od jutra su šetali bolskom rivom, a u zgradi škole na Bjenačici obilazili učenike nižih razreda te uz pjesmu i s harmonikom opraštali se od nastavnika i mlađih kolega.
Iz prikrajka sve su pažljivo pratile njihove razrednice Lucija Carević Brešković i Petra Kokeza. Bolsku srednju školu pohađali su osim Boljana još i učenici i učenice iz Pučišća, Pražnica, Gornjeg Humca, Selca, Novog Sela i Sumartina.
Ponovo će se slaviti 27. lipnja u hotelu „Elaphusa“ gdje će prije zajedničke večere današnji maturanti dobiti diplome. (j.e.)

(104) objavljeno  19. 05. 17. u 22:45 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: PROMETNA (NE)KULTURA

Svakodnevno svjedočimo o prometnim problemima iako uvijek ne treba kriviti vozače. Naš čitatelj R. B. snimio je u petak, 19. svibnja, ujutro u 7 sati, parkirana dva kombi vozila u Ulici Hrvatskih domobrana. Potpuno su zatvorila prilaz poluukopnim kontejnerima. Nije se moglo prići i odložiti otpad, a niti je mogao doći kamion da isprazni njihov sadržaj.
Nije nam poznato koliko je dugo trajala blokada, ali se treba upitati „odgovorne“: što učiniti da se to ne ponovi? (j.e.)

(103) objavljeno  19. 05. 17. u 22:40 h  


altpetak, 19. 05. 2017.     ********************


alt


PREDSTAVLJANJE: KATARINA MARČIĆ, DRUGI PUT

Svoj program za razdoblje 2017. Do 2021., po drugi put u ovoj predizbornoj kampanji, predstavila je lista birača, odnosno kandidatkinja za načelnicu općine Katarina Marčić. U Domu kulture u četvrtak je njeno izlaganje popraćeno dia projekcijom uz napomenu da se radi o nadopuni programa nakon prve javne prezentacije te  primjedbi i savjeta njezinih simpatizera.
Tekst najnovijeg programa objavljen je u rubrici Izbori 2017., u dijelu koji je zakupila lista birača Katarine Marčić.

GRUPA BIRAČA T. BULJANA NA RIVI
Na rivi, kod trgovine Konzuma, svoj pult ima lista Malo misto Tonča Buljana. Oni su zainteresiranima u četvrtak dijelili svoje pisane programe s imenima njihovih kandidata. Učinit će to i u petak, zadnjeg dana promidžbe.

TRIBINA SDP-a U PETAK
Predizbornu kampanju zaključit će SDP u petak u 18 sati, također u Domu kulture. Istina, oni su svoje kandidate predstavili još 1. svibnja, ali ovo prvi put izlaze pred birače u terminu određenom za predizbornu kampanju.

P. NEVISTIĆ TRAŽI PODRŠKU
Jedini Boljanin na listi kandidata za Skupštinu SDŽ je Pero Nevistić. On je na listi broj 3  Koalicije stranaka HDS, HČSP i HKZ čiji je nositelj prof.dr. sc. Goran Dodig.


ZADNJI DAN PREDIZBORNE KAMPANJE

Još ovog petka do ponoći traje predizborna kampanja. Na svojim stranicama zadnja su priopćenja (odgovore) objavili Tihomir Marinković (lista za načelnika br. 4) i lista grupe birača Tonči Kukoč Bager (lista za Općinsko vijeće br. 3). Obveza je našeg portala, zbog izborne šutnje, u petak u ponoć do nedjelje u 19 sati "ugasiti" stranice na kojima su objavljeni promidžbeni materijali stranaka i grupa birača.

(102) objavljeno  18. 05. 17. u 22:40 h 

********************


alt


SVI U NEDJELJU NA IZBORE

LOKALNI izbori u Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 21. svibnja. Hrvatski građani birat će općinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamjenike. Birat će i članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.
"Na lokalnim izborima mogu glasati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i to samo u mjestu svog prebivališta, a uvjet za ostvarivanje prava glasanja je važeća osobna iskaznica. Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto utvrde da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasanje koju izdaju nadležni uredi prema mjestu prebivališta birača", stoji na stranicama Ministarstva uprave.
Na dan izbora, glasanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će mu se glasanje i nakon 19 sati.
Glasači će dobiti četiri vrste glasačkih listića:
1) glasački listići za izbor članova općinskog vijeća,
2) glasački listići za izbor članova županijske skupštine,
3) glasački listići za izbor općinskog načelnika i
4) glasački listići za izbor župana.

Kako glasati?
Glasački listić se popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasa.
Za izbor općinskog načelnika i župana, glasati se može samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika/e te, prema članku 99. Zakona o lokalnim izborima, nema mogućnosti odvojenog glasanja za zamjenike kandidata.

Upute za birače s poteškoćama
Birač koji zbog kakve tjelesne mane ili zbog toga što je nepismen ne može samostalno glasati, može doći na biračko mjesto s drugom osobom koja je pismena i koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred naziva kandidacijske liste, odnosno ispred imena kandidata za koje birač glasa.
Birač koji zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto, može o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije 3 dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor na dan održavanja izbora.
Predsjednik biračkog odbora određuje najmanje dva člana biračkog odbora koji mogu birača posjetiti u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasanje.
U Bolskoj kronici u subotu objavit ćemo potrebne upute i savjete za glasovanje. Saznat ćemo koliko je u Bolu upisanih u birački spisak. Naš bi savjet bio da mogućnost biranja iskoristi što više birača jer jedino tako možemo dobiti općinsko vodstvo po želji većine.

(101) objavljeno  18. 05. 17. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt


NOVA OPREMA U DJEČJEM VRTIĆU

Dječji vrtić „Mali princ“ dobio je  novu opremu  koja omogućuje uspješnu integraciju djece s teškoćama u razvoju u grupu svojih vršnjaka. Njih troje, za sada evidentiranih sa teškoćama u razvoju, mogu se igrati sa svojim vršnjacima. Svijetleći stup, na primjer, stvara umirujuće okruženje koje se sastoji od raznih svjetlosnih efekata, boja, zvukova, a ogledala stvaraju iluziju većeg prostora. Taktilne staze poboljšavaju mišićni razvoj, koordinaciju pokreta, smiruju emocije, poboljšavaju koncentraciju, grade samopouzdanje …
- Sada s ovim i nizom drugih didaktičkih pomagala, u ovako opremljenom prostoru, mnogo uspješnije možemo raditi s djecom s teškoćama u razvoju i njihovom integracijom sa ostalim vršnjacima – nije krila zadovoljstvo Jadranka Doljanin, ravnateljica Dječjeg vrtića dok nam je pokazivala novu opremu. (j.e.)

(100) objavljeno  18. 05. 17. u 22:20 h  

********************


alt


PODMORNICA U MORU

U četvrtak je polupodmornica „Val“ uz pomoć autodizalice prevezena sa „zimskog“ veza u more. Ove je godine to učinjeno sa dva dana zakašnjenja u odnosu na lani, a „odsukavanje“ je bilo nešto kompliciranije jer su uokolo parkirališta, na ulazu u Bol, u tijeku radovi na rotoru. Put kojim se prevozila polupodmornica nije bio posve ravan, ali se sve dobro završilo. (j.e.)

(99) objavljeno  18. 05. 17. u 22:15 h

******************** 


alt


OSNOVANA UDRUGA VETERANA

Na osnivačkoj skupštini Udruge Veterana, obitelji i prijatelja 4. Obalne topničke bitnice HRM – Brač bilo je šezdesetak članova koje je izabralo vodstvo i članove odbora. Predsjednik Udruge je Branko Frančeski, dopredsjednik Ivo Lukšić, a tajnik Milan Glavački. U Upravnom odboru bit će Nikša Hržić, Ivica Škrpaca, Zlatko Mijić i Srečko Karmelić (Bol). Nadzorni odbor broji pet članova: Boris Glavinić, Andrija Jakšić, Matko Ivelić (Bol), Stipe Prugo i Milorad Trutanić, dok su u Sudu časti Petar Letnić, Jure Goić i Dražen Eterović (Bol).

(98) objavljeno  18. 05. 17. u 22:10 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: ZABRANA, KAKO KOME

Većina poštuje zabranu vožnje pločnikom rivom od Konzuma do Big Blua. Tamošnjim kafićima, trgovinama, galeriji, ljekarni i restoranu  robu svakodnevno dovoze dobavljači na ručnim kolicima. Ali to kao da ne vrijedi za souvenir shop UJE. Njima je preko Velog mosta, pored prometnog znaka zabrane prometa, furgon skoro do pred samu trgovinu dovezao robu (na slici) u četvrtak 18. svibnja u 11 sati. Možda bi došao i bliže ali su mu smetali suncobrani kafića Barka.
Prometnog redara (naravno) nije bilo u blizini, ali su ljudi sa štekata, ispijajući kavu, s pravom - prosvjedovali. (j.e.)

(97) objavljeno  18. 05. 17. u 22:05 h   altčetvrtak, 18. 05. 2017.     ********************


alt


alt


PREDSJEDNICA PRVI PUT U BOLU

Prvi put je u srijedu u Bol došla predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Razlog je bio održavanja znanstvenog skupa „Izazovi Europe“ čije je pokrovitelj. Po dolasku policijskog glisera uz bolsku rivu, kod benzinske postaje, sačekala ju je i pozdravila grupa Boljana i turista koji su se zatekli u blizini. Mimo protokola, a na molbu nekih Bolki, Predsjednica je unatoč kašnjenju na skup, pristala se zaustaviti za zajedničku snimku.
U kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ dobrodošlicu joj je poželio direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković. (j.e.)

(96) objavljeno  17. 05. 17. u 21:25 h  

********************


alt


alt


TRODNEVNI ZNANSTVENI SKUP

Na otvorenju 12. međunarodnoga znanstvenog skupa "Izazovi Europe", koji je u srijedu počeo u Bolu, predsjednica Republike Hrvatske i pokroviteljica tog skupa Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da se Vlada u provedbi reformi "kreće u dobrom smjeru, no pitanje je jeli taj rast dovoljan i održiv", a loše demografske trendove ocijenila je kao glavni problem s tim u vezi. Predsjednica Grabar-Kitarović počela je izlaganje navodeći pozitivne pokazatelje, rast zaposlenosti, stope rasta turizma, deficit na najnižoj razini unatrag više godina, pad javnog duga, povećavanje kapitalnih investicija itd.
"Krećemo se u dobrom smjeru, no pitanje je  li taj rast dovoljan i održiv, je li dovoljan i dovoljno brz", rekla je, dodajući kako time dolazimo do izazova hrvatskoga gospodarstva koji priječe brži i veći rast.
Na 12. međunarodnoj konferenciji "Izazovi Europe" okupilo se, po podacima organizatora sa splitskoga Ekonomskog fakulteta, više od 300 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Skup se održava u hotelu „Elaphusa“, a trajat će tri dana. (Hina)

(95) objavljeno  17:05.17. u 21:30 h

********************


alt


alt


MINISTAR SE VRATIO U ŠKOLU

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić poželio je još jednom posjetiti zgradu bolske škole na Rudini gdje se školovao i Gimnaziju završio 1979. godine. Dočekali su ga ravnateljica Srednje škole Sani Bodlović, ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić, načelnik općine Tihomir Marinković i njegov bivši nastavnik Marjo Rončević.
Gost je u pratnji domaćina posjetio i  školske objekte na Bjenačici gdje su mu učenici izveli prigodni program. (j.e.)

(94) objavljeno  17. 05. 17. u 21:35 h 

********************


alt


REAGIRANJA: KAKO POSLUJE GRABOV RAT?

Na očitovanje predsjednika Skupštine i direktora Grabovog rata, vezano za poslovanje i postignute rezultate tog komunalnog poduzeća, nije trebalo dugo čekati na reakciju osoba koji se tamo spominju. Reagirao je prozvani Tomislav Marčić, bivši direktor „Grabovog rata“ čije reagiranje objavljujemo u prilogu.
U svom pismu Katarina Marčić, kandidatkinja za načelnicu i nositeljica liste grupe birača za Općinsko vijeće, drži neprimjerenim političke pamflete objavljivati u Bolskoj kronici u ovo predizborno vrijeme. Očigledno je da su ti pamfleti dio političke kampanje, jer u suprotnom – piše u pismu – ne bi bili objavljeni tri dana prije izbora.

Pismo Katarine Marčić, na njeno traženje, objavljeno je u rubrici Izbori, lista broj 3.


Reagiranje Tomislava Marčića, bivšeg direktora tvrtke Grabov rat d.o.o.

http://www.opcinabol.hr/pdf/marcic-grabovrat.pdf

(93) objavljeno  17. 05. 17. u 21:40 h 

********************


alt


BOLSKI UČENICI U SABORU

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sadržajno je najzahtjevniji i najkompleksniji projekt Službe za građane, a organizacijski ostvaruje se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Projekt je, kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja, usmjeren na podizanje razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u svakodnevnom životu građana.
Zakon o kojem se ovu godinu raspravljalo je Zakon o medijaciji (mirenju). Sjednica se održala prošlog ponedjeljka, ali su prije toga učenici imali predavanja o radu Sabora, te su mogli postaviti razna pitanja.
Učenici Srednje škole Bol odlučili su sudjelovati zajedno sa svojom mentoricom Petrom Kokezom, a kao saborski zastupnici poslali su svoje govore: Ante Kraljević, Marina Lalić i Kate Pavišić. Učenica Kate Pavišić je izabrana među dvadesetak učenika, koji su svoje mišljenje mogli iznijeti u Hrvatskom saboru. Također s nama u pratnji, u službi novinarke za školski list bila je i učenica Antonia Katić.
Simulirana sjednica mogla se je uživo pratiti na programu HRT 4. (p.k.)

(92) objavljeno  17. 05. 17. u 21:50 h  

********************


alt


alt


DOČEK SREBRNIH ROBOTIČARA

Bolski su nas robotičari navikli na medalje, a njihovi roditelji, nastavnici i prijatelji na svečane dočeke. Tako je bilo i u srijedu navečer u Domu kulture gdje su se vratili iz Maribora sa međunarodnog natjecanja Ante Kraljević, Frane Radić, Kate Pavišić, Lucija Ivičić, Nicol Lovrić i njihova mentorica Lucija Špacal. Osim novog znanja i iskustva, iz Slovenije su došli sa srebrnim medaljama.
Dočekani su pljeskom i poljupcima, sa punim stolom kolača i sokova. Dobrodošlicu im je poželio i ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić, a obradovali su ih svojim donacijama. Načelnik općine Tihomir Marinković virmanom o uplati 5.000 kuna za buduća natjecanja, a Lea Marinković uz pomoć anonimne susjede predala je kovertu sa 3.000 kuna, ali u eurima jer sve više putuju izvan Hrvatske. (j.e.)

(91) objavljeno  17. 05. 17. u 23:15 h 

********************


alt


IZVANŠKOLSKA NASTAVA

Izvan škole u srijedu je Ada Seferagić povela učenike III. razreda bolske Opće gimnazije i to u posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Posjet je bio s razlogom, jer su nešto trebali i naučili o gašenju požara. Ispred (privremenog) vatrogasnog doma demonstrirali su im članovi DVD-a gašenje požara, pokazali alate i opremu za spašavanje ljudi iz gorućih objekata ili nakon prometnih nezgoda.
Bolski učenici, čak i oni iz dječjeg vrtića, redovito dolaze u prostorije DVD-a. (j.e.)

(90) objavljeno  17. 05. 17. u 23:10 h 

********************alt


alt


alt


STARI MARINERO U NOVOM RUHU

Kultni bolski caffe bar Marinero, ponovno je – od ove srijede – otvoren. Zatvoren je bio više od četiri mjeseca, od 7. siječnja, a za to vrijeme je potpuno preuređena unutrašnjost lokala. Novi (stari) Marinero je za ne prepoznati, ali je ostala ljubaznost osoblja i pristupačne cijene. Ostao je i Tonči Kukoč Bager, ali sada kao umirovljenik i (možda) savjetnik direktorici Antoniji Kukoč.
Prostor pod murvom nije se mnogo promijenio. Montiran je samo novi, nešto veći TV prijemnik.
Na otvaranju uz besplatne kanape sendviče, bilo je kolača i pića, a za dobro raspoloženje pobrinuo se i glazbeni trio iz Splita. (j.e.)

(89) objavljeno  17. 05. 17. u 23:05 h 

********************


alt


NOVE RAMPE NA RIVI

Na rivi, na ulazu u pješačku zonu, postavljene su nove rampe. Na jednu, onu ulaznu, već smo se navikli, ali je sada na izlazu s rive, umjesto dva pomična stupića, montirana nova rampa. Zbog tih stupića ranije se moglo dogoditi da se iznenadno podignu i oštete donji dio nekog automobila (ili turističkog vlakića), ali sada treba paziti da rampa ne udari kojeg pješaka po glavi.
Prvi je dan rada novih rampi bio u srijedu (17. svibnja) ali je lako uočljivo da nisu posebno vidljive, pa je moguće da ih neko vozilo i nenamjerno polomi.
To dobronamjerno napominjemo onima koji su plaćeni i odgovorni za prometnu regulaciju u mjestu, iako eventualnu štetu plaćaju, umjesto njih, svi mještani, porezni obveznici. (j.e.)

(88) objavljeno  17. 05. 17. u 23:00 haltsrijeda, 17. 05. 2017.      ********************


alt


IZBORI: JOŠ TRI DANA ZA KAMPANJU

U nedjelju su izbori, a izborna kampanja traje još tri dana: srijedu, četvrtak i petak. Izborna šutnja je u subotu a u nedjelju do 19 sati.
U Bolu su, tijekom kampanje, svoja predstavljanja programa i kandidata imali nezavisne liste birača Katarine Marčić i Tonča Buljana te stranka HDZ-a. Nije nam poznato je li svoj javni nastup imao ili tek planira nositelj nezavisne liste birača Tonči Kukoč,  ali se zna da će drugi razgovor sa biračima i javnu prezentaciju imati Katarina Marčić u četvrtak 18. svibnja u 17 sati u Domu kulture.
SDP je svoje kandidate predstavio na Prvosvibanjskom domjenku, ali je javnu tribinu najavio za petak 19. svibnja u 18 sati u Domu kulture. (j.e.)

(87) objavljeno  16. 05. 17. u 20:55 h 

********************


alt


KAKO POSLUJE GRABOV RAT?

Često se na predizbornim skupovima spominjala općinska tvrtka Grabov rata, za koju se predlaže reorganizacija, unapređenje poslovanja i slično. Predsjednik Skupštine Grabovog rata Tihomir Marinković smatra da biračima treba predočiti činjenično stanje, a ne paušalne i zlonamjerne ocjene. Potrebno je to kako bi birači znali pravu istinu i mogli donositi pravovaljane odluke.
Pisma i objašnjenja predsjednika Skupštine i direktora Grabovog rata možete pročitati u sljedećim prilozima:

Izjava Predsjednika Skupštine Grabovog rata d.o.o.

http://www.opcinabol.hr/pdf/grab-je.pdf

Izvještaj o poslovanju Grabovog rata d.o.o.

http://www.opcinabol.hr/pdf/grab2-je.pdf


(86) objavljeno  16. 05. 17. u 20:50 h 

********************


alt


OTOČANI 28. SVIBNJA U SPLITU

Na inicijativu Pokreta otoka i kandidata za gradonačelnika grada Hvara Riki Novaka, grupa otočana s Korčule, Brača, Visa i Šolte došla je u Hvar. Povod okupljanju bila je međuotočna razmjena znanja, vizija i ideja o razvoju otoka te uspostava dugoročne suradnje ljudi koji su odlučili uzeti budućnost svojih otoka u svoje ruke.
Nezaobilazna je bila i tema upravljanja lokalnih zajednica nad njihovim javnim dobrima ističući štetnost zakonodavnih okvira o pomorskom dobru i koncesijama. Najviše je prijedloga na ovu temu došlo s Brača s obzirom na nedavna događanja i poništenu koncesiju za upravljanje plažom Zlatni rat. Svoju je problematiku iznio Željko Hrepić ističući da je predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, nakon svog posjeta Zadru u travnju prošle godine javno objavila 13 mjera za razvoj otoka koje je uputila Vladi od kojih je istaknuta mjera broj 8: "Izmijeniti Zakon o Pomorskom dobru tako da se otočanima omogući korisno upravljanje lukama i pomorskim dobrom."
S ovom je temom zaključena rasprava te je za kraj Maja Jurišić najavila javnu tribinu u Splitu, 28. svibnja s ciljem definiranja svih potrebnih izmjena Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama te pozvala sve otočane da se pridruže i podrže ovu važnu inicijativu u što većem broju.

(85) objavljeno  16. 05. 17. u 20:45 h  

********************


alt


HUMANITARNI KONCERT ANE RUCNER

Boljani, ali i ostali žitelji s Brača, imaju priliku u sljedeći petak (19. svibnja) uživo od 21 sat vidjeti i slušati violinisticu Anu Rucner. Nastupit će na humanitarnom koncertu kojeg organizira Rotary Club Brač u kongresnoj dvorani hotela Elaphusa. Kupnjom ulaznice od 50 kuna pomaže se akciji Rotary kluba Brač da prikupi sredstva za stipendiranje siromašnijih studenata s Brača.
Ana Rucner nastupala je u Bolu prošle godine na jahti Katina prilikom održavanja WTA teniskog turnira.
Glazbenicu ne treba posebno predstavljati. Rođena je 1983. u glazbeno nadarenoj obitelji. Njezina majka Snježana je čelist i solist u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, dok je otac Dragan violist i solist u Zagrebačkoj filharmoniji.
Ana je već u djetinjstvu pokazala darovitost za glazbu, a za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja i studija (od 1993. do 2003.) stalno je bila angažirana u Mariborskoj filharmoniji. Godine 2006. vjenčala se s poznatim pjevačem Vladom Kalemberom.
Poznata je osobito postala nakon izlaska spota Oda radosti, koji promovira hrvatski turizam. Spot je nastao po njezinoj ideji, a osim nje u spotu su nastupili i Zagrebačka filharmonija i akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Spot je na 11. međunarodnom festivalu turističkog filma i multimedijalnih uradaka u Berlinu osvojio turističkog Oscara ("Das goldene Stadttor") u konkurenciji od 180 država. Spot je 9. travnja 2013. nagrađen brončanom medaljom na New York Festivalsu te s još 11 drugih nagrada.

(84) objavljeno  16. 05. 17. u 20:35 h 

********************


alt


LETEĆI OBROCI: OTVOREN RESTORAN NA GLAVICI

Lani otvoreni restoran sa besplatnom dostavom hrane, od ovog utorka ponovno je počeo radom. Leteći obroci (Flying Meals) nude se u svibnju od 8 do 14 te od 17 do 22 sata. U sezoni će se kuhati i raznositi cijeli dan, od 7 do 23 sata.
- Na jelovniku ima za svakoga po nešto – kaže nam vlasnik Goran Jekić. – Novost je što jedini u Bolu imamo azijski meni sa čak pet jela, a cijena je od 57 kuna.
Ponuda im je bogatija nego lani: jela za doručak (omleti), mesna jela (ćevapi, hamburger, miješano meso, bečki odrezak, bologneze), riba (pržene lignje, tuna steak), naravno i pizze, salate, pića …
Po gotova jela se može doći i osobna: Glavica 7 (Ulica Hrvatskih domobrana) ili naručiti pozivom na broj 021/647-046 ili 098  189 1218.

(83) objavljeno  16. 05. 17. u 20:35 h  

********************


alt


BOLJANIMA SREBRO U MARIBORU

Na međunarodnom natjecanju robotičara u Mariboru, koje je održano u utorak (16. svibnja), bolski su nas robotičari posebno obradovali drugim mjestom - srebrnim medaljama. Još jedan uspjeh ostvarili su Ante Kraljević, Frane Radić, Kate Pavišić, Lucija Ivičić i Nicol Lovrić  u pratnji mentorice Lucije Špacal.
Tijekom srijede poslije podne očekuje se njihov dolazak u Bol kada ćemo saznati više detalja. (j.e.)

(82) objavljeno  16. 05. 17. u 20:30 h 


altutorak, 16. 05. 2017.     ********************


alt

Anna Hero (lijevo) i član stručnog suda Mara Milin


NAGRADA ZA ANNU HERO

Na natječaju "Volim svoju županiju" na kojem se ove godine prijavilo 200 fotografa sa  600 fotografija, naša Bolka Anna Hero proglašena je najboljom iz Splitsko-dalmatinske županije. 
Za svaku županiju birala se najbolja fotografija prema odabiru stručnog suda predvođenog poznatom hrvatskom fotografkinjom Marom Milin. U Šibeniku u Gradskoj knjižnici otvorena je izložba nagrađenih fotografija, a izložba će u narednom razdoblju obići sva hrvatska županijska središta.
Fotografijama Anne Hero posljednjih godina divimo se na društvenim mrežama. Njezine prepoznatljive ekspresivne snimke Zlatnog rata, bolskog svjetionika, prirode i detalja Bola već imaju svoje obožavatelje. No, službena nagrada ipak je potvrda kvalitete od strane struke i profesionalaca.(s.b.)

(81) objavljeno  15. 05. 17. u 21:45 h 

********************


alt


ROBOTIČARI U MARIBORU

Nakon Austrije gdje su 22. travnja osvojili drugo mjesto, bolski su robotičari ponovno krenuli na novo natjecanje. Ovaj put su u ponedjeljak ujutro otputovali za Maribor (Slovenija). S mentoricom Lucijom Špacal su Frane Radić, Nicol Lovrić i Lucija Ivičić, dok će im se u Zagrebu pridružiti Ante Kraljević i Kate Pavišić.

(80) objavljeno  15. 05. 17. u 21:50 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA TRAJEKTNE LINIJE

Do 19. lipnja primaju se zahtjevi za koncesije na 7 trajektnih i jedne brodske profitabilne linije, kako je navedeno u natječaju Agencije za obalni pomorski promet. S polaskom iz Splita su trajektne linije za Stari Grad i Supetar te brodska linija za Slatine.
Otvaranje pristiglih ponuda je 20. lipnja, a koncesija se daje na šest godina s mogućnošću produljenja na još četiri godine.

(79) objavljeno  15. 05. 17. u 21:40 h 

********************


alt


NOVI PORAZ BOLJANA

Hercegovac je bio prejak za ekipu Bola i u 22. kolu I. lige malog nogometa pobijedili su u Splitu 9:4 (5:2). Uz problem sa osiguranjem dovoljnog broja igrača, Boljani su imali nevolje i sa prijevozom pa su u dvoranu na Gripe stigli s malim zakašnjenjem. Za Bol je morao igrati i trener Pjer Malvasija.
Semafor: 1:0, 1:1 (autogol), 2:1, 3:1, 4:1, 5:1, 5:2 Matej Martinić, 6:2, 7:2, 7:3 Tomislav Mikulić, 7:4 Matej Martinić, 8:4, 9:4.
U idućem kolu na rasporedu je susret Garaža Pujanke – Bol. (foto: jakša sabbioncello)

(78) objavljeno  15. 05. 17. u 21:35 h  

********************


alt


POLJOLJEKARNA PONOVNO OTVORENA

Poljoljekarna „Jamatva“ ponovo je otvorena. Pronađeno je, barem privremeno rješenje, pa će biti otvoreno radnim danom, osim nedjeljom i praznikom, od 14.30 do 17.30 sati.

(77) objavljeno  15. 05. 17. u 21:30 h  altponedjeljak, 15. 05. 2017.     ********************


alt


alt


PRVOPRIČESNICI

U nedjelju je osam djevojčica i pet dječaka u Župnoj crkvi Gospe od Karmela bilo na Prvoj pričesti. Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56).
Svečanost je predvodio bolski župnik o. Damir Šokić uz asistenciju o. Ive Plenkovića. Bolski prvopričesnici ove su godine bili: Tara Akrap, Lana Papić, Lena Karmelić, Lana Topalović, Ela Santo, Zara Jakšić, Eva Jakšić, Tija Živković, Jeronim Pratljačić, Mlado Karmelić, Marino Čović, Toni Smiljenko Pavišić i Franko Fabijanović.

(76) objavljeno 14. 05. 17. u 22:35 h 

********************


alt


PROBLEME TREBA RJEŠAVATI

Ne dolaze turisti na Zlatni rat samo zbog kupanja. Ovih dana, sredinom svibnja, mnogi žele barem nakratko vidjeti tu jedinstvenu plažu. Koncesionar na Zlatnom ratu još nije postavio čuvara na rampu iako je susjedno parkiralište aktivirano od 1. svibnja. Mnogi sada nesmetano vozilima ulaze u ograđeni prostor i parkiraju bez ikakvog reda. Iznimka nisu ni taksisti iz Supetra koji dovoze goste i parkiraju na taksi stajalištima rezerviranim za bolske taksiste.
Boljani nisu nimalo zadovoljni neredom jer im konkurencija iz Supetra odvozi potencijalne korisnike njihovih usluga. Smatraju, kako bi više reda bilo da je čuvar na rampi - već sada. (j.e.)

(75) objavljeno  14. 05. 17. u 22:30 h 

********************


alt


SMOTRA UGOSTITELJSKIH ŠKOLA

Ovog vikenda, od 12. do 14. svibnja,  u Komiži je održana  tradicionalna 19. smotra ugostiteljskih škola splitsko-dalmatinske županije i gostiju.
Bolski učenici  maturanti Luka Ćurin, Jakov Eterović i Nikola Eterović, pod mentorstvom Marijane Marić i Marije Petojević su dostojno predstavljali svoju školu i otok u prigotovljavanju jela od autohtonih namirnica poput janjetine, boba i artičoka te tradicionalnih kolača. Posebna atrakcija uvijek je i pripravljanje koktela.
Prilika je to učenicima da se ogledaju u znanju i umiječu s učenicima iz drugih škola i upoznaju autohtone kuhinje ostalih regija Hrvatske.
Drugi dan je uvijek rezerviran za edukativni izlet po otoku s radionicama i prezentacijama. Ove godine je tema bila ljekovito bilje, ali su domaćini iskoristili priliku i da sudionike Smotre turistički upoznaju s ljepotama svog otoka kojih je uistinu puno. (m.m.)

(74) objavljeno  14. 05. 17. u 22:25 h 

********************


alt


SPORT: HERCEGOVAC – BOL

Još se treba igrati pet kola do kraja natjecanja u Prvoj splitskoj ligi malog nogometa. Ne bude li novih odgađanja prvenstvo završava tek 12. lipnja. Ranijih godina sve bi bilo gotovo još u travnju. Zbog rada u turizmu, u preostalim kolima Boljani će imati problema osigurati za nastup potreban broj igrača.
Ovog ponedjeljka, 15. svibnja, u Velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu igraju Hercegovac i Bol. Početak susreta je u 18.50 sati.
Hercegovac je dva puta bio prvak, a ove je sezone četvrti na tablici sa 41 bodom. Bol je osmi i ima 24 boda. (j.e.)

(73) objavljeno  14. 05. 17. u 22:20 h  altnedjelja, 14. 05. 2017.     ********************


alt


PREDSTAVLJANJE KANDIDATA: GORAN JEKIĆ (HDZ)

Predsjednik općinske organizacije HDZ-a Matko Baković predstavio je na skupu članova, simpatizera i birača, kandidate za načelnika, njegovog zamjenika i kandidate za Općinsko vijeće. U glazbenom dijelu nastupio je Nenad Vetma.
Na portalima su ranije objavljeni planovi HDZ-a za iduće četverogodišnje razdoblje, pa je okupljanje u Vinskom podrumu u rano poslijepodne u subotu, Goran Jekić iskoristio da nešto kaže o sebi i svojim razmišljanjima o organizaciji i radu u općini.
- Bitno je da u Bolu postignemo zajedništvo, bez obzira na stranačku pripadnost – smatra Goran Jekić. – Bitan nam je suživot. Mi mladi imamo svoje vidike i planove, ali idemo svi zajedno dalje zbog naše djece. Važno je ostvariti transparentnost u radu. Svi za jednog, jedan za sve. (j.e.)

(72) objavljeno  13. 05. 17. u 23:05 h 

********************


alt


alt


alt


BLAGOSLOV GOSPE OD POTOKA

Posebno je svečano bilo u subotu poslijepodne u dvoru obitelji Malvasija. Pater Ivo Plenković blagoslovio je kapelicu s kipom Gospe od Potoka, rad umjetnika i susjeda Ivice Jakšića Čokrića Puka. Znakovito je da kip blagoslovljen na stogodišnjicu ukazanja Gospe Fatimske. Kip je postavljen u znak zahvalnosti, kako je prisutnim gostima otkrila Manuela Malvasija, koja je inicirala postavljanje kipa i kapelice, jer je prije 10 godina na dan Gospe od Karmela njezina mama Rajka preboljela zdravstveni problem bez ikakvih posljedica. Posebno je ganuta bila gospođa Rajka Malvasija koja je pozdravila goste u svojem dvoru gdje se okupilo stotinjak Boljana koji su se nakon blagoslova družili uz zakusku, fine kolače i piće. Ovo toplo svibanjsko poslijepodne pjesmom je uveličalo bolski crkveni zbor i klapa Užonca. Ivica Jakšić Čokrić Puko, autor Gospe od Potoka (kako ju je inventivno nazvao susjed Robert Pešutić), pozdravio je goste, naglasivši da je kip i posveta svim majkama, a gostima je izrecitirao svoju pjesmu "Uvik ništo fali" po želji Manuele Malvasije i pjesmu "Bog" slovenskog pjesnika Tomaža Šalamuna. (s.b.)

(71) objavljeno  13. 05. 17. u 23:00 h 

********************


alt


RASVJETA NA RIVI

Nakrivljeni rasvjetni stup na Velom mostu je (napokon) uklonjen. Zamijenit će se i preostali na tom dijelu rive, pa će doprinijeti ljepšem i ugodnijem ambijentu u večernjim satima. Ove radove izvodi grupa električara Grabovog rata. (j.e.)

(70) objavljeno  13. 05. 17. u 22:55 h  

********************


alt


STIGLI PROMOTIVNI MATERIJALI

Turistička zajednica Općine Bol tiskala je novo rješenje plana Bola ali i info knjižice na hrvatskom, engleskom, njemačkom, slovenskom, francuskom i talijanskom jeziku. Promotivni materijal se može besplatno dobiti u Uredu TZO, a dostavlja se također turističkim agencijama, hotelima, privatnim iznajmljivačima, kampovima … (j.e.)

(69) objavljeno  13. 05. 17. u 22:50 h  

********************


alt


VEČER POEZIJE

Subota je u Bolu bila ispunjena događanjima, a na kraju dana, grupa ljubitelja pisane riječi okupila se u Domu kulture na tribini Odvalimo se poezijom, čitajući pjesme i razgovarajući o poeziji. Čitanje je otvorio Robert Pešutić Jesenjinovom pjesmom  u prepjevu Đura Žuljevića na bolski dijalekt "Pismo mami". Sudionici su donijeli svoje knjige, pa je tako Maja Duka iz svoje omiljene knjige iz bolske biblioteke pročitala pjesme Emily Dickinson, osvrnuvši se na veliku američku pjesnikinju. Milan Matić pročitao je Nazorovu pjesmu "Otoče bez vode". Sudionici su čitali i pjesme iz zbirke hrvatske stvarnosne poezije "Drugom stranom", pjesnike Prtenjaču, Glamuzinu, Stojića...a nisu zaboravljeni ni hrvatski klasici kao što su Šimić, Tadijanović i Vesna Parun.
Voditeljice tribine bile su Ivana Bošković Ivičić i Sanja Baković.
Kako je u planu organiziranje festivala suvremene poezije u Bolu, dogovor je da do kraja godine održi još barem jedna tribina, kao podrška budućem festivalu. Bilo je to druženje uz stihove za mali broj sudionika, ali u intimnoj i posebno prijateljskoj atmosferi. (s.b.)

(68) objavljeno  13. 05. 17. u 22:45 h altsubota, 13. 05. 2017.     ********************


alt


PREDSTAVLJANJE KANDIDATA: T. BULJAN

Kandidate sa svoje liste grupe birača predstavio je, u Domu kulture, u petak predvečer Tonči Buljan. Zahvalio je svima koju su došli na predizborni skup, čak i neki sa ostalih kandidacijskih lista, osim trenutno vladajućih u Bolu.
Tonči Buljan je obrazložio program Nezavisne liste malog mista koji će biti objavljen na izbornim stranicama. Naglasio je potrebu većeg prava na pristup informacijama, restrukturiranje Grabovog rata, bolju organizaciju zdravstvene zaštite posebno u turističkoj sezoni, više reda i bolju organizaciju u gradskoj luci, bolje korištenje fondova Europske unije, nositelj razvoja turističkih usluga treba postati Turistička zajednica, a kandidati sa ove liste – zaključio je Tonči Buljan – neće pristati na nikakve kompromise na štetu Općine Bol.

U SUBOTU: PREDSTAVLJANJE KANDIDATA I PROGRAMA HDZ-a
U Vinskom podrumu u subotu (13. svibnja) u 15 sati svoje će kandidate i program predstaviti HDZ. (j.e.)

(67) objavljeno  12. 05. 17. u 22:10 h 

********************


alt


IZBORI: IMENOVANI BIRAČKI ODBORI

Predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Morana Petranić imenovala je biračke odbore u Bolu i Murvici.
U birački odbor za biračko mjesto broj: 001, BOL I., ŠKOLA imenovani su:
LUCIJANA ADULMAR (predsjednica), IVAN KARMELIĆ (potpredsjednik), te članovi NIVES MOŠIĆ, IVAN PAŠALIĆ, VALENTINA ČADONJA PAVLOVIĆ, HOSELITA KLARIĆ, ANTONIO KARMELIĆ, MAJA BAKOVIĆ, BORIS ŠKRBIĆ i ŽELJKO ETEROVIĆ.
U birački odbor za biračko mjesto broj: 002, MURVICA DOM, imenovani su: VERA BAKOVIĆ (predsjednica), MARIN ADULMAR (potpredsjednik), te članovi KATARINA DŽAMBAS, KRISTINA BOŠKOVIĆ, DORIS IVIČEVIĆ, MIRKO KITIĆ, KATARINA MARTINIĆ, JELENA KALPIĆ, ZORAN BUKTENICA i TIHANA PAVIŠIĆ.
Imenovani birački odbor izravno provodi glasovanje birača na biračkom mjestu na lokalnim izborima i osigurava pravilnost i tajnost glasovanja.

(66) objavljeno  12. 05. 17. u 22:05 h  

********************


alt


alt


BOLSKOM DUPINU PRVO MJESTO

Učenici Osnovne škole Bol tijekom školske godine sudjelovali su u edukativnom projektu Eko paket koji provode tvrtka Tetra Pak i Udruga Lijepa naša.
Svojim radovima od Tetra Pak ambalaže (dupin, cvijet u kamenu, borov prelac, poštanski sandučić i cvjetna zaljevaća) plasirali su se među 9 finalista u konkurenciji od preko 100 hrvatskih škola.
Na svečanom proglašenju pobjednika prošlog petka (12. svibnja) u Zagrebu OŠ Bol sa svojim dupinom je osvojila 1. mjesto u kategoriji učenika 1. - 4. razreda, a na temu ugroženih životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Glavna nagrada je 5.000 kuna.
Čestitke svima koji su sudjelovali u ovom lijepom projektu, podržali ga i dali našim Boljanima svoj glas. (a.b.)

(65) objavljeno  12. 05. 17. u 22:00 h  

********************


alt


KATAMARAN TRI PUTA DNEVNO!

Agencija za obalni linijski pomorski promet odobrila je brodaru Kapetan Luka iz Krila Jesenice brzobrodsku liniju četiri puta tjedno, od 12. lipnja do 17. rujna, na relaciji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag. Još nisu javno objavljeni satnice ni cijene prijevoza, ali se može pretpostaviti da će katamaran iz Splita polaziti oko 7.30, s povratkom u Split oko 21 sat.
U dana vožnje ovog katamarana, iz Splita bi se u Bol moglo ujutro (7.30), a poslije podne katamaranima „Jadrolinije“ u 15.45 i 16.30 sati. Iz Bola za Split putovalo bi se također tri puta dnevno, u 6.30 (nedjeljom u 7.30), 11.40, a oko 20 sati katamaranom brodara Kapetan Luka. (j.e.)

(64) objavljeno  12. 05. 17. u 21:55 h

********************


alt


PLAŽE, IDEALNE ZA ODMOR S DJECOM

U potrazi za idealnom plažom za mališane, želimo u prvom redu jednostavan ulaz u more, plićak, pijesak ili sitan šljunak, nepostojanje ježeva i čisto more, a portal dnevnik.hr objavio je kojih 15 plaža smatra najboljim, idealnih za odmor s djecom: Slatina (Martinčica, Cres), Dražica (Biograd na Moru), Vela Pržina (Lumbarda, Korčula), Vela plaža (Bačka, Krk), Trstenica (0rebić), Kraljičina (Nin), rajska plaža (Lovar, Rab), Sakarun (Dugi otok), Sabuča (Kukuljica, Ugljan), Zaton (Zaton kod Zadra), Dugi rat (Brela)Srpar (Mošćenička Draga), Veli žal (Mali Lošinj) i naravno naš Zlatni rat za kojeg je napisano:
Zbog svog posebnog, dugoljastog oblika jedna je od najljepših šljunčanih plaža u Hrvatskoj, simbol Bola i Hrvatske kao turističke destinacije u svijetu i omiljeno mjesto surfera. Nalazi se na južnoj strani otoka Brača između mjesta Bol i mjesta Murvica, a zanimljivo je da ta plaža stalno lagano mijenja svoj oblik pod utjecajem vjetrova, valova i morskih strujanja. Uz prekrasan ugođaj kupanja na bijelim kamenčićima, Zlatni rat bi mogao raspametiti vaše klince cijelim nizom rekreativnih sadržaja kao što su water bugy, pedaline, padobranski let uz gliser, banana, trampolin, rent a bike itd.

(63) objavljeno  12. 05. 17. u 21:50 h 

********************


alt


OSNIVA SE UDRUGA VETERANA

Ove će se subote (13. svibnja) osnovati Udruga veterana, obitelji i prijatelja 4. Obalne topničke bitnice HRM – Brač. Okupljanje je u 18 sati u Nerežišćima, a osnivačka skupština počinje u 19 sati.

(62) objavljeno  12. 05. 17. u 21:45 h  


altpetak, 12. 05. 2017.     ********************


alt


IZBORI: PREDSTAVLJANJE KANDIDATA

• Iako smo već javili, ponovit ćemo obavijest da će u petak (12. svibnja) svoje kandidate predstaviti lista grupe birača Tonča Buljana. Sastanak je u 18 sati u Domu kulture.
• Za subotu su predstavljanje najavili kandidati sa liste HDZ-a. Njihov skup će se, za članove, simpatizere i birače, održati u subotu (13. svibnja) u 15 sati u Vinskom podrumu. (j.e.)

(61) objavljeno  11. 05. 17. u 23:20 h 

********************


alt


KOLIKO TREBA TAKSI VOZILA?

Taksi vozila je u Bolu malo ili previše, ali je sigurno da za sve nema parkirnih mjesta na glavnom stajalištu kod benzinske postaje. Tamo je označen prostor za šest mjesta, a njih je za sada – 14. Općinskom odlukom, koju je usvojilo Općinsko vijeće, nije limitiran broj taksi vozila pa dozvolu za rad mogu dobiti svi oni koji to žele, ako im je mjesto boravka u Bolu ili im je obrt registriran na bolskoj adresi.
Taksisti smatraju da ih je previše, da za sve nema posla, a u Općini misle drugačije. Navodno, još ima zainteresirani da svojim vozilom pružaju usluge prijevoza putnika.
Činjenica je da nema zakonskih mogućnosti ograničavati ni broj vozila kao ni broj apartmana ili brodica za prijevoz turista. Individualno taksisti neće postići mnogo ukoliko ne osnuju svoje udruženje ili se drugačije organiziraju. Jedno od rješenja je i radio taksi pa će biti manje gužve na glavnom stajalištu. (j.e.)

(60) objavljeno  11. 05. 17. u 23:20 h 

********************


alt


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

Prvi put ovoga mjeseca katamaran, zbog juga, u četvrtak nije došao u Bol. Ostao je u Splitu, kao i druga dva katamarana koja su trebala krenuti za Lastovo i Korčulu. Zbog ostanka na vezu u Splitu, bez obzira na vremenske prilike, nema u petak ni jutarnje katamaranske veze iz Jelse i Bola za Split.
Zahvaljujući samoinicijativi i dobroj volji Tomislava Deškovića, zaduženog za prodaju brodskih karata, na njegovom portalu uvijek imamo pravovremene informacije o (ne)dolasku katamarana u Bol. (j.e.)

https://www.facebook.com/groups/828122797363968/

(59) objavljeno  11. 05. 17. u 23:15 h 

********************


alt


BOLSKA DJECA ZA MAJČIN DAN

Bliži nam se Majčin dan koji se inače obilježava druge nedjelje u svibnju.
Kako je u nedjelju u Bolu pričest pa će mala slatka priredba bolske dječice biti ovog petka, 12. svibnja u 17 sati u velikoj dvorani Doma kulture.
Niži razreda OŠ pripremili su sa svojim učiteljicama mali program, za mame i sve ostale.
Najveći dio priredbe je veliki i lijepi projekt drugog razreda i učiteljice Nade, predstava Veliko putovanje malog puža. (i.b.i.)

(58) objavljeno  11. 05. 17. u 23:10 h  

********************


alt

Pjesnička tribina 2016. godine


VEČER POEZIJE U SUBOTU

Nakon godinu dana, u Domu kulture ove subote u 18.30 sati opet će se održati pjesnička tribina „Odvalimo se poezijom“. Mještani mogu čitati svoje pjesme, pjesme svojih omiljenih pjesnika iz knjiga iz kućne biblioteke, ili je dovoljno samo doći jer sve koji dođu dočekat će već pripremljene knjige poezije. Organizator događaja je Centar za kulturu, a moderatorice su Sanja Baković i Ivana Bošković Ivičić. Svi su pozvani, ulaz je slobodan! (s.b.)

(57) objavljeno  11. 05. 17. u 23:05 h 


alt


četvrtak, 11. 05. 2017.     ********************


alt


IZBORI: PREDSTAVLJANJE KANDIDATA

U Bolu se nastavljaju predstavljati kandidati za mjesto načelnika i članove u Općinskom vijeću. U petak, 12. svibnja, biračima će se predstaviti kandidati s liste birača Tonča Buljana. Sastanak je zakazan u 18 sati u Domu kulture. (j.e.)

(56) objavljeno  10. 05. 17. u 22:50 h 

********************


alt


JAVNI WC NA BORKU

U šumici, uz šetnicu prije plaže Borak, u srijedu je postavljen prijenosni tipski muški i ženski WC. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja  odobrilo je 40 posto (28.000 kuna) ukupnih troškova, a ostatak je osigurala Općina Bol.
Novi je sanitarni objekt priključen na kanalizaciju. (j.e.)

(55) objavljeno  10. 05. 17. u 22:45 h  

********************


alt

Bolski učenici na Velom mostu po povratku iz Splita


alt

Osnovci na Turskoj kuli u Splitu


OSNOVCI NA PROMETNOM POLIGONU

U sklopu akcije Sigurno u prometu učenici 4. i  5. razreda OŠ Bol i OŠ Milna bili su u srijedu u Splitu. Školski prometni poligon ima svu potrebnu prometnu signalizaciju i infrastrukturu.
Nakon teoretske nastave, praktični dio obuke izvodio se na samom poligonu (pješaci i biciklisti) gdje su naši najmlađi sudionici prometa u realnom i sigurnom okruženju primjenjivali stečena znanja iz prometne kulture i prometnih propisa.
Za uloženi trud i pokazano znanje svi su dobili potvrdu o sudjelovanju u poučavanju za sigurno upravljanje biciklom u prometu.
Osnovna škola Bol zahvaljuje Općini Bol što im je omogućila besplatni ručak. (m.b.)

(54) objavljeno  10. 05. 17. u 22:40 h  

********************


alt


DEVEDESETI ROĐENDAN

U kući Tome Marinkovića Špodića u srijedu nije bila uobičajena proslava rođendana. Bio je jedan poseban razlog: rodbina, susjedi i prijatelji došli su jer je to bio Tomin 90-i rođendan. Na čestitanje su bili, na poziv slavljenika i njegove rodbine, s prigodnim darovima i tisuću kuna, načelnik Tihomir Marinković i Boris Škrbić. (j.e.)

(53) objavljeno  10. 05. 17. u 22:35 h altsrijeda, 10. 05. 2017.     ********************


alt


STARIJI KATAMARANOM – BESPLATNO!

Imali to kakve veze sa skorašnjim izborima, ali od utorka (9. svibnja) ugodno je (i korisno) iznenađenje za umirovljenike. Bez prethodne najave, stariji od 65 godina, koji su katamaranom planirali iz Bola za Split, imali su – besplatni prijevoz. Nije bila greška, što su potvrdili i u „Jadroliniji“, pa će stariji od 65 godina, koji imaju otočne iskaznice, osim trajektom ubuduće putovati besplatno i katamaranom.
Besplatni prijevoz katamaranom do sada su imali stariji stanovnici naših otoka iz tzv. prve kategorije (Vis, Lastovo, Korčula), a Brač je bio u drugoj kategoriji. (j.e.)

(52) objavljeno  09. 05. 17. u 21:35 h 

********************


alt


alt


PRIMANJE ZA ROBOTIČARE

Bolski su robotičari, nakon osvajanja medalja na nedavnom natjecanju u Sinju, zaslužili da ih primi općinski načelnik Tihomir Marinković. Na primanju su bili i njihova mentorica Lucija Špacal, ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić i prof. Ivana Bošković Ivičić.
Kate Pavišić, jedna od deset bolskih robotičara, izvijestila je načelnika o njihovim natjecanjima, a načelnik im je nakon čestitanja na dosadašnjim uspjesima poklonio 3D printer.
Mentorica Lucija Špacal najavila je odlazak na novo natjecanje. Bolski robotičari već sljedećeg utorka putuju u Sloveniju. (j.e.)

(51) objavljeno  09. 05. 17. u 21:30 h 

********************


alt


STROJEVIMA DOČEKALI GOSTE

Graditi se mora, ali nije baš ugodno vidjeti strojeve na ulazu u Bol. Sezona je počela, dolaze motorizirani turisti, a zapadni dio ulaza, preko Ulice Hrvatskih domobrana, je potpuno blokiran. Napisali smo, jer nam je tako rečeno, da će taj dio ulice biti zatvoren 4 (četiri) dana. Prošlo je i 10 dana, a samo se može nagađati kada će glavnim križanje, pa makar makadamskom cestom, prolaziti vozila. Zbog radova ne mogu brodice sa parkirališta biti odvezene u more, a teško je i do prodavaonice plina. Turistički vlakići prema plaži Zlatni rat i Samostanu, ostaju u garaži.
Nastoji se osposobiti nogostup sa južne strane Ulice Hrvatskih domobrana i onaj prema hotelskom naselju. Privremeni pristup uredit će se do glavne recepcije agencije Adria tours, a njihov restoran „Gradele“ može raditi samo za večeru, nakon što utihnu strojevi na gradilištu.
Do ugovorenog završetka radova ostalo je još samo 20 kalendarskih dana. (j.e.)

(50) objavljeno  09. 05. 17. u 21:25 h  

********************


alt


„ZATVORENO DO DALJNJEG“

Poljoprivredna ljekarna „Jamatva“, u objektu na ulazu u Bol, ponovno je – „zatvoreno do daljnjeg“. Razlog su i ovaj put kadrovski problemi, jer je otišao i novi prodavač, nakon što je odradio mjesec dana. Nastojalo se naći zamjenu, ali to nije jednostavno, jer zaposlenik u toj specijaliziranoj trgovini osim znanja treba imati i odgovarajuće certifikate za prodaju biljnih otrova.
Upravitelj Bol poljoprivredne zadruge Ivica Vlahović, u čijem se prostoru nalazi poljoljekarna, uvjerava nas da će pitanje prodavača biti riješeno još tijekom ovog tjedna. (j.e.)

(49) objavljeno  09. 05. 17. u 21:20 h  altutorak, 09. 05. 2017.     ********************


alt


IZBORI: STATISTIČKI PODACI I ČINJENICE

Objavljene su pravovaljane kandidacijske liste za lokalne izbore koje se održavaju u nedjelju 21. svibnja. Za pretpostaviti je da su predlagači tražili najbolje iako se zna da svi nisu prihvatili poziv da se njihovo ime nađe na listama. Mi ćemo iznijeti neke statističke podatke i činjenice. Na primjer koja je lista u Bolu najstarija? To je lista Grupe birača Tonča Kukoča Bagera koja u prosjeku ima 48,4 godina. Slijedi je lista SDP-a (43,1), zatim lista Grupe birača Katarine Marčić (39,7), lista HDZ-a (35,6), a najmlađa je lista Grupe birača Tonča Buljana (33,6).
Najstariji kandidat je Mate Petrić (SDP) kao 71-godišnjak, a najmlađi su Valentina Papić (HDZ) i Mirjan Marinković (SDP) koji imaju po 23 godine.
Najviše žena na listi, čak po šest, imaju liste Tonča Buljana i Katarine Marčić, po pet liste SDP-a i Tonča Kukoča Bagera, a samo dvije žene su na listi HDZ-a.
Ranije smo objavili da za 11 mjesta u Općinskom vijeću konkurira 55 kandidata. Na listama za Općinsko vijeće je šest vijećnika iz prošlog saziva: Ivica Šćepanović, Frane Lukšić, Matko Baković, Tomi Fabijanović, Jakov Okmažić i Sani Bodlović.
Za funkciju načelnika u Bolu ima četiri kandidata. Ponovo se kandidira aktualni načelnik Tihomir Marinković koji računa na četvrti mandat, a treći put se bira neposredno. Prvi put je kandidat i jedna žena – Katarina Marčić. (j.e.)

(48) objavljeno  08. 05. 17. u 22:35 h 

********************


alt


"REZULTATI GOVORE O NAMA"

Predizborni skupovi su tek počeli. Iako je SDP svoj skup održao 1. svibnja, međutim u vrijeme određeno za kampanju prva je javno svoje kandidate, prošle nedjelje, predstavila Grupa birača Katarine Marčić.
Uobičajeno je u kampanjama govoriti kritički o dosadašnjem radu načelnika, Općinskog vijeća i općinskih službi, a obećavati nešto što je lijepo i ugodno za čuti.
Pitamo stoga aktualnog načelnika Tihomira Marinkovića kako komentira izrečene i napisane kritike:
- SDP i ja osobno sigurno ćemo idućih dana, dok traje predizborna kampanja, mnoge stvari reći na skupovima birača, ali i napisati u tiskanim materijalima i na portalu boljani.info – čuli smo od načelnika. – U predizborno vrijeme mnogo toga je dozvoljeno, čak iznošenje poluistina ili potpuno pogrešnih podataka. Mi ćemo to argumentima demantirati, ali i iznijeti naše planove za idući mandat jer očekujemo još jednom povjerenje birača.
•  Ako može objašnjenje ukratko o nekim nerealiziranim projektima?
- O novom groblju se govori već 127 godina. U zadnjem mandatu je napravljeno konkretno mnogo toga. Moglo se i trebalo učiniti više i nešto ranije. Otkupljeno je zemljište, plaćena prva rata i sada se čekaju građevinska dozvola, pa izbor izvođača, anketa o zainteresiranosti za kupovinu ukopnih mjesta. Planirali smo i mislili, također, da će se izgradnja nove luke početi realizirati nešto ranije. Do ljeta će biti gotova studija o utjecaju na okoliš, a do kraja godine se nadamo građevinskoj dozvoli. Nekoliko godina smo izgubili zbog opstrukcije onih koji nas sada kritiziraju … Naišli smo na velike probleme i u realizaciji projekta uređenja ugostiteljskog objekta na Vidovoj gori. Naša je stvarnost i problem što netko ima nešto drugačije planove i pojedinci vuku kola nizbrdo.
Što je u Bolu učinjeno, zbog čega se oko nečega kasnilo ili odustalo, više će biti idućih dana napisano u predizbornim materijalima i u izbornoj rubrici na našem portalu. Tada ćemo saznat zbog čega Tihomir Marinković očekuje četvrti mandat i koji su mu planovi za iduće četiri godine. (j.e.)

(47) objavljeno  08. 05. 17. u 22:25 h 

********************


alt


AKCIJA: TRAŽIMO NAJLJEPŠI VRT (2)

Tek što smo objavili da će se i ove godine organizirati izbor za najljepši vrt ili okučnicu, ali sada pod pokroviteljstvom i u organizaciji Turističke zajednice, javilo se prvih osam kandidata. Zainteresirane trebaju nazvati Ured TZO ili osobno prijaviti svoje sudjelovanje. Mogu to učiniti i putem e-mail pošte: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Rok je do kraja mjeseca, obilazak i ocjenjivanje nakon 1. lipnja, a proglašenje rezultata 21. lipnja, (j.e.)

(46) objavljeno  08. 05. 17. u 22:20 h 

********************


alt


TRČANJE ZA ONE KOJI TO NE MOGU

U Zadru se, kao i na još 33 svjetske lokacije, trčalo za one koji to ne mogu. Među 7.000 na startu u Zadru bila je i naša Bolka Ketrin Marinković sa svojim momkom Domagojem Radoslavićem (na slici).
U utrci Wings for Life trkači i sudionici u kolicima sudjeluju jedni drugima uz bok. Stopostotna vrijednost iznosa startnina namijenjena je istraživanjima leđne moždine. Naime, misija humanitarne zaklade Wings for Life je pronaći lijek za ozljede leđne moždine. Startali su u isto vrijeme, oni u Zadru kao i u ostalim gradovima u svijetu, bez obzira na vremenske uvjete i doba dana.

(45) objavljeno  08. 05. 17. u 22:15 h  


alt


ponedjeljak, 08. 05. 2017.     ********************


alt


PREDSTAVLJANJE KANDIDATA: KATARINA MARČIĆ

U Domu kulture za sve nije bilo mjesta, a u Teatrinu Dva ferala bio je rizik organizirati predizborni skup zbog moguće kiše. Svoj je program i kandidacijsku listu za Općinsko vijeće prošle nedjelje predstavila Katarina Marčić, odgovarajući i na pitanja iz publike. Koji su im prioriteti: 1. Plaža Zlatni rat, 2. Vidova gora, 3. Vizualni identitet Bola, 4. Groblje …
Slijedeći sastanak Grupe birača Katarine Marčić sa mještanima Bola i Murvice bit će u četvrtak 18. svibnja u Domu kulture u 17 sati. (j.e.)

(44) objavljeno  07. 05. 17. u 23:15 h  

********************


alt

Unutrašnjost muzeja (u izgradnji)


alt

Kabeli za elektriku, klimu, alarm ...


alt

Bolski župnik o. Damir Šokić koji brine i o građevinskim radovima u Samostanu


MUZEJ DOMINIKANACA – DO LJETA?

Prošle smo godine pisali da će muzej u Dominikanskom samostanu, zatvoren zbog preuređenja 2011. godine, za ljeto biti otvoren. To se nije dogodilo, a obvezni smo bili pitati, zbog naših čitatelja i donatora, kada se može očekivati (napokon) otvaranje?
Bolski župnik o. Damir Šokić susretljivo nas je primio, proveo kroz prostor koji se još uvijek gradi, ne krijući razočarenje zbog sporog završetka radova.
- Sada je najveći problem dobra volja izvođača da dovrši preostale građevinske radove – kaže nam o. Damir Šokić. – Vjerujem da se sve to može završiti za desetak dana, a onda slijedi postavljanje eksponata. Mi smo čak neke radove platili unaprijed. Zna se da su pravne osobe, uključivo Ministarstvo kulture i Općinu Bol, uplatile 414.200 kuna, a fizičke osobe, njih 45, uplatile 37.075 kuna. Ostatak je osigurala naša dominikanska provincija. Istina, u našem samostanu nije se radio i uređivao samo muzej. Imali smo problema i trebalo je sanirati krov, pa urediti zvonik koji još uvijek nije u potpunosti završen, pa vanjske zidove muzeja …
Župnik o. Damir Šokić umoran je od svih ovih poslova koje je započeo, a nikako da se privedu kraju. Još uvijek vjeruje da bi se građevinari trebali vratiti i završiti ono što su započeli. Mi ćemo pratiti tijek događanja oko muzeja i zbog naših čitatelja koje smo pozvali da svojim donacijama pomognu uređenje. Njihova imena i dalje objavljujemo u rubrici DONACIJE ZA UREĐENJE MUZEJA, a obećali smo da će naš portal financirati tiskanje posebne knjižice sa imenima donatora koja će se dijeliti na otvaranju. Poželimo da to bude (napokon) ovoga ljeta. (j.e.)

(43) objavljeno  07. 05. 17. u 23:05 h  

********************


alt


alt


AKCIJA: TRAŽIMO NAJLJEPŠI VRT

Ovaj portal je inicirao prošle godine ocjenjivanje najljepših vrtova, okućnica i balkona. Sada je pokrovitelj i organizator, od ove godine, Turistička zajednica općine Bol.
Svi ljubitelji cvijeća koji žele sudjelovati u natječaju trebaju se javiti osobno ili nazvati Ured TZO, a prijaviti se mogu i putem e-maila: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Ocjenjivanje je planirano od 1. lipnja, a proglašenje najboljih prvog dana ljeta, 21. lipnja.
Novost je, kako nas je obavijestio direktor TZO Markito Marinković što će u radu ocjenjivačkog povjerenstva biti angažiran i stručnjak iz splitske firme Parkovi i nasadi. On će svojim iskustvom i znanjem savjetovati kako urediti mediteranski vrt, okućnicu … (j.e.)

(42) objavljeno  07. 05. 17. u 23:00 h 

********************


alt


POTPORE DO 15. SVIBNJA

Bolski poljoprivrednici, koji su upisani u Upisnike obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), mogu još samo do 15. svibnja podnijeti Zahtjev za izravne potpore (poticaje) za 2017. godinu.
Zahtjevi se podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitu, Mažuranićevo šetalište 24b. (j.e.)

(41) objavljeno  07. 05. 16. u 22:55 h 

********************


alt


KATAMARAN DRUGIM PRAVCEM

Katamaran Vida u nedjelju u 13.25 sati(na slici) iz Bola nije uobičajenim pravcem krenuo za Split. Razlog je tramontana pa je radi udobnije i sigurnije vožnje katamaran krenuo sa istočne strane Brača.
Istim pravcem je katamaran u 16 sati isplovio iz Splita za Bol i Jelsu. Katamarani na liniji Split – Hvar – Korčula i Split – Hvar – Vela Luka – Ubli ostali su u splitskoj luci. (j.e.)

(40) objavljeno  07. 05. 17. u 22:50 h 

********************


alt

Pobjednici: igrači "Marinera" s direktoricom caffe bara Marinero Antonijom Kukoč i načelnikom općine Tihomirom Marinkovićem


alt

Šampanjac za pobjednike


alt

Oni su drugi: ekipa Big Blue/Ranč


alt

Medalje i pehare za prve tri ekipe uručio je načelnik općine Tihomir Marinković


alt

Tomislav Mikulić je najbolji igrač natjecanja


SPORT: MARINERO POBJEDNIK

Ekipa Marinero pobjednik je Bolske lige malog nogometa. Oni su u nedjelju, u 6. kolu, pobijedili Big Blue/Ranč 2:1 (0:0) i sa 15 bodova osvojili prvo mjesto. Drugi je Big Blue/Ranč (10 bodova), treća je Taverna Riva (7 bodova), a četvrta je Loža/Dalmatino (3 boda).
Najbolji igrač je Tomislav Mikulić (Marinero), najbolji golman Franjo Marić (Big Blue/Ranč), a najbolji strijelac Boško Botica (Marinero). Medalje i pokale uručio im je načelnik općine Tihomir Marinković.
Rezultati VI. kola:
Taverna Riva – Loža/Dalmatino 6:2 (1:0, 2:0, 3:0, 4:0, 5:0, 6:0, 6:1, 6:2)
Marinero – Big Blue/Ranč 2:1 (1:0, 2:0, 2:1)

(39) objavljeno  07. 05. 17. u 22:40 h 

********************


alt


alt


BRAVO I HVALA  STIPI!

Tijekom nedjeljnih utakmica na Poljani, pojavilo se sunce! Za gledanje i igranje bilo je ugodno. Ipak … Igračima je na umjetnoj travi bilo pomalo klizavo, a gledateljima stolice nepodesne za sjedenje.
Već smo jednom pisali da bi netko trebao prije ovakvih natjecanja o tome voditi računa, a mi predlažemo medalju, ako je neka ostala, za Stipu Karmelića, pročelnika u općinskoj upravi i voditelja ekipe Big Blue/Ranč koji je samoinicijativno čistio plastične stolice prije dolaska publike. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 05. 17. u 22:35 h 

********************


alt


ODGOĐENE UTAKMICE SPLITSKE LIGE

Zbog Sajma knjiga koji je organiziran u velikoj dvorani SC Gripe, ovog ponedjeljka neće se igrati utakmice 22. kola Prve splitske lige malog nogometa. Sedam dana kasnije, 15. svibnja, igrat će u 17.55 sati Hercegovac (41 bod) – Bol (24 boda).
Do kraja prvenstva preostalo je još 5 kola i natjecanje završava 12. lipnja. (j.e.)

(37) objavljeno  07. 05. 17. u 22:30 h 


altnedjelja, 07. 05. 2017.     **********


alt


IZBORI: BIRA SE ŽUPAN I ČLANOVI SKUPŠTINE SDŽ

Na izborima 21. svibnja osim načelnika i članova Općinskog vijeća, bira se župan sa svoja dva pomoćnika i članovi Skupštine SDŽ. Na funkciju župana računa 5 kandidata: Arsen Bauk (SDP), Blaženko Boban (HDZ), Miro Bulj (MOST), Luka Roguljić (HSP AS, HRAST, SMSH, OS, Zelena lista) i Petroslav Sapunar (HGS).
Na 11 kandidacijskih lista za članove Županijske skupštine ima ukupno 385 imena, na svakoj listi po 35. Pero Nevistić jedini je Boljanin na tim listama, a nalazi se na kandidacijskoj listi HDS-a, HČSP-a i HKS-a.

ISPRAVKE U REGISTRU BIRAČA
Ministarstvo uprava obavještava da se zaključno do srijede 10. svibnja mogu pregledati, dopuniti i ispraviti podaci upisani u registar birača. Zahtjevi se podnose u službi za opću upravu ureda državne uprave prema mjestu prebivališta, a za Boljane je nadležan ured u Supetru. (j.e.)

(36) objavljeno  06. 05. 17. u 22:55 h 

********************alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


NOVI RESTORAN I AGENCIJA

Ove subote turistička ponuda Bola bogatija je za novu turističku agenciju i restoran. Agencija „Fetiva“ i restoran „Belvedere“ u vlasništvu su Miroslava Ivelića, koji već ima iskustva u ovim poslovima, ali sada čini korak više i nastoji se pokazati i dokazati kao samostalni poduzetnik.
Pozdravljajući prve goste u restoranu „Belvedere“ Miroslav Ivelić je svima zahvalio na dolasku i njihovoj potpori da u kratkom roku uredi i opremi reprezentativni restoran:
- Pozvao sam na druženje sve moje susjede, ali i prijatelje, poslovne partnere i one koji su mi pomogli i podržavali me da počnem samostalnim radom.
Novi je namještaj u restoranu, jedini u Bolu, od drva jagnjadi iz Slavonije. Novost je i kamin u sali, koja se može, u slučaju kiše i vjetrovitog vremena, potpuno zatvoriti. Radno vrijeme je od 12 do 24 sata. U subotu navečer uz bogatu gastronomsku ponudu, za dobro raspoloženje brinuli su se klapa i glazbeni sastav Brač band. (j.e.)

(35) objavljeno  06. 05. 17. u 22:45 h 

********************


alt


SPORT: ODLUKA O POBJEDNIKU

Zanimljivo će ove nedjelje, 7. svibnja, biti na Poljani, ako kiša ne pokvari planove. Naime, igra se posljednje kolo Bolske lige malog nogometa, a susret Marinero – Big Blue/Ranč odlučuje o pobjedniku. Marineru je dosta i neriješen rezultat, ali se Big Blue/Ranč ne predaje i nada se pobjedi.
Medalje će nakon druge utakmice dobiti svi igrači prve tri ekipe, a priznanja su pripremljena za najboljeg igrača, golmana i strijelca.
Raspored VI. kola:
16:00 sati: Taverna Riva – Loža/Dalmatino
17:00 sati: Marinero – Big Blue/Ranč. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 05. 17. u 22:40 h  


alt


subota, 06. 05. 2017.     ********************


alt


IZBORI: OBJAVLJENE PRAVOVALJANE LISTE

Općinsko izborno povjerenstvo objavilo je zbirne liste pravovaljanih kandidatura za načelnika kao i zbirne liste pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova Općinskog vijeća. Sada su poznati i brojevi koje će trebati zaokruživati kod glasovanja.
Na listiću za izbor načelnika pod rednim brojem 1 je Tonči Buljan, pod rednim brojem 2 je Goran Jekić, pod rednim brojem 3 je Katarina Marčić i pod rednim brojem 4 je Tihomir Marinković.
Za izbor članova Općinskog vijeća je pet kandidacijskih lista. Broj 1 je lista grupe birača nositelja Tonča Buljana, broj 2 je lista HDZ-a, broj 3 je lista grupe birača nositelja Tonča Kukoča Bagera, broj 4 je lista grupe birača nositeljice Katarine Marčić, a broj 5 je lista SDP-a.
Za 11 mjesta u Općinskom vijeću 55 je kandidata. Na listama za Općinsko vijeće je šest vijećnika iz prošlog saziva: Ivica Šćepanović, Frane Lukšić, Matko Baković, Tomi Fabijanović, Jakov Okmažić i Sani Bodlović.
Za funkciju načelnika ponovo se kandidira aktualni načelnik Tihomir Marinković kojem bi to bio četvrti mandat, a treći put se bira neposredno. Prvi put je kandidat i jedna žena – Katarina Marčić.
Na izborima 21. svibnja osim načelnika i članova Općinskog vijeća, bira se župan i njegova dva zamjenika te članovi Skupštine SDŽ.
Ukoliko bude potrebno onda će se drugi krug izbora održati 4. lipnja, također u nedjelju.

PROMIDŽBENI MATERIJALI
Na našem portalu kandidati mogu objavljivati, ako to žele, svoje promidžbene materijale, programe, pozive, fotografije … To je u posebnoj rubrici IZBORI 2017.

(33) objavljeno  05. 05. 17. u 23:15 h 

********************


alt

Zlatni rat (foto Boris Kragić)


KONCESIJE: ZAŠTO OPĆINE I GRADOVI?

Bilo je burno oko dodjele koncesije na Zlatnom ratu, a sada predstoji, do nove bure, neke akcije, prvenstveno u pravcu zakonskih izmjena kako bi se omogućilo općinama i gradovima da odlučuju o korištenju plaža na svojim područjima.
U raspravama se moglo pročitati i čuti da su i do sada županije mogle prepustiti te odluke lokalnoj samoupravi. Navodno je to učinjeno u Istri, ali Splitsko-dalmatinska županija je to pravo zadržala za sebe.
Zašto općine i gradovi? Nije u pitanju zarada od koncesije, jer ona se i dalje može, ali ne mora, dijeliti na tri dijela. Osnovno je da općine, u konkretnom slučaju Bol, najbolje znaju što treba urediti i kako koristiti plaže. Moguća je varijanta da i Bol odobri koncesiju nekome izvan Bola, jer i do sada je bilo onih koji su na Zlatnom ratu pružali neke od usluga, a sjedište im je podalje od Bola. Stariji se mještani sjećaju da je i ondašnje Poglavarstvo Općine, prije 15-etak godina, namjeravalo na Zlatni rat dovesti koncesionara iz Zagreba.
Koncesionar kojeg odredi Županija može, ali nije obvezan obazirati se na želje i primjedbe Općine ili Turističke zajednice. Bol može i mora odrediti kriterije, a u slučaju da se koncesionar toga ne pridržava zatražiti raskid ugovora. Poodavno se zna da je Bol protiv partijanera i novog Zrča na Zlatnom ratu, jer bi to značilo gubitak obiteljskih gostiju i propast bolskog turizma. Osim toga, lakše je prosvjedovati pred zgradom Općine, nego putovati u Split.
U trenutnom zatišju, pred novu buru, Bol treba inicirati zajedničku akciju svih gradova i općina koji imaju sličnih problema s koncesijom. Samo zajedničkom akcijom mogu učiniti nešto konkretno i korisno. (j.e.)

(32) objavljeno  05. 05. 17. u 21:10 h 

********************


alt

Križanje Ulice Hrvatskih domobrana i Supetarske ulice


OGRANIČENJA U PROMETU

Tijekom subote bit će ograničenja za promet vozila na tri lokacije.
•  Zbog spajanja podzemnih instalacija kopat će se na križanju Ulice Hrvatskih domobrana i Supetarske ulice. Vozila koja ostanu između toga križanja i gradilišta rotora, moći će se uključiti u promet koristeći cestu pored vatrogasaca i preko glavnog parkirališta.
•  Iako je bilo najavljeno da će početak Ulice Hrvatskih domobrana biti zatvoren za promet vozila samo četiri dana, radovi nisu završeni pa je i taj dio i dalje – zatvoren. Brodovi koji se nalaze na parkiralištu (zimski vez), umjesto u more, tamo će morati i dalje čekati prohodnost ceste.
•  U subotu ujutro zbog ravnanja ceste, nakon iskopa za vodovod, elektriku i kanal oborinskih voda, vozila neće moći prometovati makadamskom cestom od Ulice Tina Ujevića prema crkvici Sv. Lucije. (j.e.)

(31) objavljeno  05. 05. 17. u 20:55 h 

********************


alt


VIDIKOVAC PRI KRAJU

Radovi na vidikovcu, koje financiraju Hrvatske ceste, privode se kraju. Rok izgradnje je 1. lipnja, ali za promet neće biti većih problema ako potraju i koji dan duže. Tek uz manji oprez, promet na cesti Bol – Gornji Humac odvija se normalno. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 05. 17. u 20:50 h 

********************


alt


SNIMA SE „BROČKO BLOGO“

Jadranka Nejašmić, ravnateljica knjižnice „Hrvatske čitaonice“ i snimatelj Šime Strikoman nastavljaju svoju dugogodišnju suradnju na novom, vrlo obimnom i zahtjevnom projektu. Pod nazivom „Bročko blogo“, namjera im je prikazati 10.000 godina bračke povijesti i kulturne kroz dvadesetak scena, praćenih tekstom, na svim bračkim narječjima i prijevodom na engleski jezik, u sklopu njegovog projekta „Terra Croatica“  kojim je već u 14 fotografskih mapa, prikazao bisere hrvatske umjetničke, sakralne i tradicijske baštine. Osim brojnih hrvatskih knjižnica, ediciju je otkupila i Bibliotheque nationale de France.
Svaka scena bi bila izrežirana, izrađena slaganjem kompozicije, kadrova, svjetla... Trebao bi to biti bajkoviti prikaz  našega otoka kroz fotografiju i fjabe, gočice, legende, mitove... Uz stvarne likove, na fotografijama bi se našli i mitološki: vile, satiri, macići, viščuni... jer „stvarnost i san na mojem su otoku nerazmrsivo spleteni“(P.Šimunović). Uvrstili bi postojeće priče, a za pojedine scene bi ih sami napisali ili raspisali natječaj.
Fascinirani slikom i riječju, odrasli i djeca, trebali bi poželjeti upoznati ovo jedinstveno mjesto na zemlji.
Nakon tromjesečnog istraživanja, života, običaja i vjerovanja Ilira, odnosno jednog od njegovog plemena – Delmata ili Dalmata, koje je dalo ime antičkoj rimskoj provinciji Dalmaciji, a koje je u povijesnom razdoblju brončanog i željeznog doba obitavalo  i na Braču, snimljena je prošle nedjelje scena njihovog svakodnevnog života na lokalitetu Lokve, pored dvije velike lokve od kojih je jedna služila za stočnu, a druga za ljudsku upotrebu, a obreda i vjerovanja na vrhu brda Brkata kod Gornjega Humca, na ilirskoj gomili, najvećoj na Braču, opsega 160 m, a visine 8 m.
Za potrebe snimanja, Jadranka Nejašmić je, na osnovu istraživanja, sama kreirala kostime, koje je sašila Mirjana Bižaca iz Postira, izradila obuću, prikupila rekvizite, postavila scenu, Ivica Nižetić je izradio replike nakita i ukrasa prema originalnim arheološkim nalazima koji se čuvaju u Arheološkom muzeju u Splitu i posudio vrijedne originale nekih predmeta koje posjeduje. Statisti su bili: Tea Bogunović, Frane Mladineo i Dragan Vodanović iz Bola, Siniša Lučić Lavčević, učitelj u Gornjem Humcu sa ženom Romanom, učiteljicom u Pražnica i djecom Vidom i Nikom, Nives i Vesna Brizić, Ivica Ščepanović Truto, Ivica Jurun, Lea Zebić i Vinka Dragičević iz Gornjega Humca (starosne dobi od 5 do 78 godina). Šminkerica i frizerka bila je Kate Pavišić iz Bola, kojoj je profesionalnu šminku posudila Ružica Jozić, zauzeta šminkanjem svatova, a tehniku izrade frizure prenijela Irena Kraljević.
S dronom je upravljao Tino Pavišić, a asistenti su bili: dr. sc. Stanko Koljatić iz Pražnica, Ana Rašperger, Božo Nejašmić i Joško Ščepanović iz Bola.
Uz ljude, na sceni bile su i životinje: stado ovaca, janjci, dvije koze, konj, pas i kunac.
Sve je režirao i snimio Šime Strikoman.
Sponzor Strikomanovih putnih troškova je Turistička zajednica Bol, a šivanja kostima Lea Marinković.

(29) objavljeno  05. 05. 17. u 21:05 h 

********************


alt


NASTUP SREDNJOŠKOLACA

Učenici Srednje škole Bol imali su prošlog četvrtka nastup u Centru za kulturu. Nakon uvodnog govora kojim je najavljen program večeri, učenici završnih razreda čitali su ljubavne pjesme niza hrvatskih i stranih pjesnika pri čemu su djela strane poezije čitali  na izvornim jezicima (engleski, njemački, talijanski, francuski, grčki i latinski). Uslijedio je pjevački nastup učenica škole kojim su a capella izvele staru bolsku svadbenu pjesmu poznatu kao „Bolski veras“.
Predstavljanje učenika škole zaključeno je izložbom likovnih radova učenica Kate Pavišić i Karle Štambuk. Izložba pod naslovom „Pisac, lik, slika“ nadahnuta je pročitanim književnim djelima koje su učenice komentirale prigodnim tekstom uz nazive svojih slika i crteža.
Ovim nastupom učenici Škole predstavili su svoje kreativne i umjetničke sposobnosti široj javnosti. Tom prigodom nekima od njih ostvario se životni san, kako je to lijepo u svom govoru istaknula učenica Karla Štambuk koja je tom prilikom pozvala svoje vršnjake da se izbore za sebe i svoju budućnost.
Bila je to večer hrabre i sposobne mladosti i lijepe umjetnosti koja će kroz izložbu učeničkih crteža i slika biti dostupna posjetiteljima u Centru za kulturu Bol sve do kraja svibnja. (T. Serdarević)

(28) objavljeno  05. 05. 17. u 20:50 h 

********************


alt

Lucija Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić i Marin Karmelić


ČAKAVSKA POEZIJA

Recital čakavske poezije bračkih autora „Bračko ča Sv. Duji“ održan je u petak u Središnjoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Čitale su se pjesme skoro svih bračkih mjesta, a Bol je predstavljao Centar za kulturu s mladim recitatorima - Lucijom Ivičić i Marinom Karmelićem koji su čitali Ivicu Jakšića Čokrića Puka. (i.b.)

(27) objavljeno  05. 05. 17. u 20:45 h  

********************


alt


LJEKARNA CIJELI DAN

Od ponedjeljka 8. svibnja novo je radno vrijeme u ljekarni Škoko. Od ponedjeljka do petka ljekarna je otvorena od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 05. 17. u 20:40 h 

********************


alt


CVIJEĆE I U SUBOTU

Na bolskoj tržnici sadnice cvijeća nastavit će se prodavati i u subotu. Od kupovine u petak niki su odustali zbog kiše tijekom jutra, pa je Vladimir Bilobrk odlučio ostati u Bolu jedan dan duže. Ovaj uzgajivač cvijeća najvjerojatnije neće više ove sezone dolaziti u Bol. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 05. 17. u 20:25 h  


altpetak, 05. 05. 2017.     **********


alt


IZBORI: POZNATI SU SVI KANDIDATI

Znaju se svi kandidati u Bolu za izbore koji će se održati 21. svibnja. U četvrtak su Izbornom povjerenstvu dostavljene liste Grupe birača Tonči Kukoč Bager i Grupe birača Tonči Buljan (Lista malog mista).
Grupa birača Tonči Kukoč Bager: za Općinsko vijeće kandidati su Tonči Kukoč Bager, Dinko Karninčić, Breza Marinković, Zoran Bodlović, Josip Marinković Bepo, Vesna Bodlović, Franci Marinković, Nena Trutanić, Zorana Bodlović, Mladenko Akrap i Aleksandra Bezmalinović.
Za načelnika i njegovog zamjenika nemaju kandidate.
Grupa birača Lista malog mista (Tonči Buljan): za načelnika Tonči Buljan, zamjenica načelnika Nataša Paleka Jakšić, lista kandidata za Općinsko vijeće Tonči Buljan, Nataša Paleka Jakšić, Nikola Cvitanić, Ivona Radić, Antonio Cvitanić, Zlatko Radić, Nikola Topalović, Vedrana Bulić, Natalija Brešković, Irena Eterović i Anita Šesnić.

*****

Na temelju pristiglih kandidacijskih lista može se zaključiti da će birači u Općini Bol birati jednog od četvorice kandidata, a za Općinsko vijeće ima pet kandidacijskih lista.

*****

Nema ranije najavljivane liste Pere Nevistića (HDS). On će biti kandidat za Skupštinu SDŽ na zajedničkoj listi HDS – HČSP – HKS.

*****

Katarina Marčić kao nositelj liste, u svoje te u ime svojega tima, poziva na  javno predstavljanje nezavisne liste u nedjelju 7. svibnja s početkom u 12 sati u Centru za kulturu „Dva feralaˮ. Nakon predstavljanja slijedi domjenak, a zatim uz piće, hranu i glazbu u opuštenoj atmosferi pozivaju na izmjenu mišljenja.

(24) objavljeno  04. 05. 17. u 21:45 h 

********************


alt


KONCESIJA: TKO LOVI U MUTNOM?

Sudionici natječaja za izbor koncesionara na plaži Zlatni rat dobili su i pismeno očitovanje Povjerenstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je poništilo odluku Skupštine SDŽ. Zapisnik ima 9, a rješenje 4 stranice.
Općina Bol i prije raspisivanja natječaja tražila je da se to odgodi dok se ne utvrdi prostornim planom što se sve može graditi i postavljati na plaži Zlatni rat. Tražilo se da se budućem koncesionaru, ma tko to bio, limitira radno vrijeme i jačina (buke) glazbe. Županiji se ipak nešto mnogo žurilo, a onda je donesena odluka koja je, zbog zakonskih propusta, - poništena. Naneseno je mnogo materijalne i moralne štete, ali o tome drugom prilikom.
Koje je to pogodnosti nudio odabrani koncesionar u odnosu na Grabov rat, za koga je rečeno da je dostavio nepotpunu dokumentaciju pa je eliminiran. Da mu je i priznato sudjelovanje, ne bi dobio koncesiju jer mu je ponuda navodno nepovoljnija od odabrane  tvrtke „Sport B“ iz Zagreba.
a. Grabov rat je nudio koncesiju od 1.900.000 kn godišnje, a „povoljni“ ponuđač 1.850.000 kuna.
b. Grabov rata je ponudio dodatnih 7 posto od prihoda, a drugi ponuđač 5,40 posto. Međutim, Grabov rat je na temelju 13 godišnjeg iskustva izračunao mogući prihod i došao do iznosa od 12 milijuna za 15 godina, ali je drugi ponuđač naveo da će povećati promet i u 15 godina, iako uz manji postotak, dati Županiji čak 27,7 milijuna.
c. Kriterij su bila i ulaganja na plaži, a „Grabov rat“ je planirao 33,7 milijuna, a odabrani ponuđač 72,7 milijuna.
Prvi kriterij (a) je u korist „Grabovog rata“, a druga dva (b. i c.) su samo pretpostavke i nagađanja. Iako ta dva kriterija odabranog ponuđača izgledaju po novčanim iznosima veoma primamljivo, oni su -  mačak u vreći. Bez kriterija o radu i opremanju plaže, moguće je da ti iznosi budu i znatno manji, bez posljedica da se izgubi koncesija i prije isteka roka.
Bez konkretnog plana i kriterija može se pogodovati (ili se to upravo željelo) nekim ponuđačima bez posljedica ukoliko su „napuhali“ brojke i ponudili neostvarljivo. (j.e.)


Sutra: zašto se traži da o koncesijama odlučuju općine ili gradovi?

(23) objavljeno  04. 05. 17. u 21:35 h 

********************


alt


JAVIO SE I PUKO: SLUČAJ PLAŽE ZLATNI RAT

U „Makarskoj kronici“ istog dana kada je organiziran prosvjed u Supetru (25. travnja) objavljena je priča „Zlatni rat“ autora Ivice Jakšića Čokrića Pukota,  jedna od mnogih iz njegove knjige „Slučaj plaža“. Promocija knjige očekuje se ovog ljeta u caffe baru „Marinero“.
Ivica Jakšić Čokrić Puko autor je znamenitog prosvjeda organiziranog 2002. godine pod nazivom „Premještanje plaže Zlatni rat izvan dometa birokratskih struktura“. Dokumentarni film o tom događaju objavljen je u našoj rubrici Videoteka.
Članak koji je tiskan u "Makarskoj kronici" može se pročitati i ovdje:

http://www.boljani.info/images/pdf/kronika_puko.pdf

(22) objavljeno 04. 05. 17. u 21:25 h 

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA U PETAK

Boljani očito vole uljepšavati cvijećem svoje okućnice, vrtove i balkone. To se može zaključiti po do sada uvijek rasprodanoj ponudi. Po peti put u Bol dolazi Vladimir Bilobrk, a svoju će, očito kvalitetnu i raznovrsnu ponudu, sadnica cvijeća prodavati ovoga petka, 5. svibnja, na bolskoj tržnici – cijeli dan.


Zbog kiše u petak tijekom jutra, prodaja sadnica cvijeća nastavit će se i u subotu.


Mnogi će iskoristiti prodaju sadnica cvijeća i ukrasiti svoje vrtove jer će i ove godine, krajem svibnja, biti ocjenjivanje najljepših vrtova u Bolu. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 05. 17. u 21:20 h 

********************


alt


SPORT: U NEDJELJU DAN ODLUKE

Odluka o ovogodišnjem pobjedniku u Bolskoj ligi malog nogometa saznat će se u nedjelju, 7. svibnja, nakon utakmice ekipa Marinera i Big Bleu/Ranč. Taj se susret igra na Poljani u 17 sati. Prije njih sastaju se u 16 sati Taverna Riva i Loža/Dalmatino.
Nakon druge utakmice, oko 18 sati, medalje će dobiti igrači prve tri momčadi, a priznanja najbolji vratar, igrač i strijelac.
Najviše golova u dosadašnjih pet kola postigao je Boško Botica (13), a drugi je Mario Plenković (6).

(20) objavljeno  04. 05. 17. u 21:15 h  

altaltčetvrtak, 04. 05. 17.     ********************


alt


IZBORI: JOŠ DVIJE LISTE KANDIDATA

Drugog dana zaprimanja kandidacijskih lista, u Općinskom izbornom povjerenstvu imena svojih kandidata su dostavili Grupa birača Katarine Marčić i HDZ.
Lista grupe birača Katarine Marčić: za načelnicu kandidira Katarinu Marčić, a za zamjenika Ivicu Šćepanovića. Na listi za Općinsko vijeće su: Katarina Marčić, Ivica Šćepanović, Lea Marinković, Matko Dubravčić, Ivana Kusanović, Jasmin Marinković, Tina Klapež, Nikica Trutanić, Darija Marinković, Paula Lalić i Frane Lukšić.
Lista HDZ-a i HSLS-a: za načelnika je kandidiran Goran Jekić, a za zamjenika Pero Šćepanović. Na listi za Općinsko vijeće su: Matko Baković, Goran Jekić, Tomi Fabijanović, Denis Barhanović, Pero Šćepanović, Antonia Matić, Ivan Vukoja, Stipe Nevistić, Joško Martinić, Valentina Papić i Srđan Pavišić.
Četvrtak do 14 sati zadnji je termin za predaju kandidacijski lista za izbore koji će se održati 21. svibnja. U općini Bol određena su dva birališta. Jedno je u zgradi škole na Rudini, a drugo u Murvici. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 05. 17. u 21:20 h 

********************


alt


alt


alt


VJEŽBA SPAŠAVANJA NA AERODROMU BRAČ

Na aerodromu Brač održana je u srijedu sveobuhvatna vježba za slučaj izvanrednog događaja pod nazivom "SIKIRA 2017". Vježba je zamišljena kao nesreća zrakoplova u ovom slučaju ATR72 sa 42 putnika i 4 člana posade gdje prilikom slijetanja dolazi do blokiranja kočnica na desnom stajnom trapu pri čemu zrakoplov izlijeće sa uzletno-sletne staze uz oštećenja zrakoplova sa požarom i povredama putnika.
- U vježbi su sudjelovali DVD Supetar, DVD Selca, DVD Bol, DVD Pučišća, MUP, Hitna pomoć - ispostava Gornji Humac, ŽC 112, Carina, Hrvatska kontrola zračne plovidbe - podružnica Brač, Hrvatska gorska služba spašavanja OT Brač  te osoblje aerodroma Brač – izvijestio je Tonči Peović, direktor Aerodroma Brač. - Vježba je pokazala spremnost i uigranost svih sudionika vježbe te je ocjena da je ista uspjela. Ovim putem Aerodrom Brač se zahvaljuje svim sudionicima vježbe.

(18) objavljeno  03. 05. 17. u 21:10 h 

********************


alt


NOVOSTI NA TAKSI STANICAMA

Na glavnom taksi stajalištu, dobro je uočljiva novost napisana na hrvatskom i engleskom jeziku: prvo vozilo u redu je slobodno za vožnju ali putnik može birati i vozilo po želji. Oni koji nisu zadovoljni taksi uslugom svoj prigovor mogu poslati na e-mail: adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili osobno u Ured Turističke zajednice.
U Bolu je trenutno 14 taksi vozila, a ima najava da će ih ovog ljeta možda biti i više. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 05. 17. u 21:05 h 

********************alt

alt

NASTUP UČENIKA SREDNJE ŠKOLE

Učenici Srednje škole ovoga četvrtka, 4. svibnja, u Domu kulture imaju svoj nastup koji uključuje pjevanje, čitanje ljubavne poezije ali i izložbu likovnih radova pod nazivom „Pisac, lik, slika“.
Početak je u 19 sati.

(16) objavljeno  03. 05. 17. u 21:00 h 

********************


alt

Slika 1

alt

Slika 2


NAŠA POSLA: SMJEROM PUTOKAZA

Dugo se godina čekalo da počne izgradnja rotora, pa ćemo možda dočekati i 1. lipnja kada je ugovorom predviđeno dovršenje radova. U međuvremenu, treba nešto i pretrpjeti, kao na primjer, otežano i usporeno prometovanje.
Kako bi se promet ipak donekle nesmetano odvijao potrebno je postaviti odgovarajuće prometne znakove. Nešto je, po tom pitanju, učinjeno prošle subote, ali bez ikakve logike. Manjkave prometne znakove inače, a ovaj put srećom, Boljani ne poštuju. Možemo tek pretpostaviti što o nama misle gosti koji su u Bol došli svojim automobilom.
Zbog zatvaranja početka Ulice Hrvatskih domobrana, nemoguće je autom skrenuti iz Bračke ceste ukoliko se namjerava prema Samostanu. Ne znaju ni oni koji dolaze iz Supetra gdje skrenuti autobusom s gostima koji žele u hotel „Sveti križ“.
Na križanju Novog puta i Ulice Hrvatskih domobrana (slika 1) postavljen je znak OBILAZAK za skretanje udesno. Trebaju li tamo krenuti i oni koji žele pravo do Tommya, hotel „Bol“ … ? Druga prepreka je na križanju Hrvatskih domobrana i Ulice Gospe od sniga. Tamo je znak zabrane kretanja (slika 2), jer je jednosmjerna ulica, a obavezan je pravac u desno. Znači, svi koji idu prema Tommyu, hotelu Bol i dalje, su u prekršaju.
Ne smatramo samo odgovornim za ovu prometnu (dez)orijentaciju izvođača radova. I službe u Općini trebale bi o tome više voditi računa. Manje zbog mještana, koji i onako mnogo ne poštuju prometnu signalizaciju, već zbog gostiju koje smo čekali čitavu zimu. (j.e.)


*********


Riječima je teško opisati i savjetovati kuda treba voziti. Ipak ćemo pokušati. Oni iz centra mjesta ako žele desno prema Samostanu, najbolje da prije rotora skrenu u Ulicu Domovinskog rata, pored hotela Villa Daniela krenu lijevo Ulicom Ivana Mažuranića pa na trećem križanju skrenu desno na Ulicu Hrvatskih domobrana.
Oni iz istočnog dijela Bola, ako žele za Supetar, skrenut će na križanju sa Novim putom (pored znaka OBILAZAK) u desno. Za centar mjesta nastavljaju pravo, prolaze Toommy trgovinu i hotel „Bol“ i skreću lijevo u Ulicu Ivana Mažuranića. Dalje imaju slobodan put za centar, a pravo za plažu Zlatni rat …

Vozači iz pravca Supetra koji žele prema Samostanu moraju na prvom križanju, nakon table BOL, krenuti lijevo po Novom putu.

(15) objavljeno  03. 05. 17. u 20:50 h 

altsrijeda, 03. 05. 2017.     ********************


alt


HOTELI OTVORENI, TURISTI DOLAZE

U travnju je u Bolu došlo 3.866 gostiju koji su ostvarili 16.811 noćenja – rekli su nam u Uredu Turističke zajednice u Bolu. Kao i obično najviše je inozemnih gostiju (3536), a domaćih manje od 10 posto (330).
Najviše noćenja su imali gosti iz Njemačke (7.849), zatim iz Slovenije (4.384), Austrije (785), Hrvatske (714), Poljske (561), Bugarske (540), Nizozemske (212), Finske (204), Francuske (174), Švicarske (165) …

Prošle godine u travnju bilo je u Bolu 2.714 gostiju, a noćenja 11.376. (j.e.)

(14) objavljeno  02. 05. 17. u 23:00 h 

********************


alt


ZAPRIMLJENA PRVA PRIJAVA   

Od utorka stranke ili grupe građana mogu donijeti u Općinsko izborno povjerenstvo svoje kandidacijske liste. Prvi su to učinili, već u utorak u 8 sati, predstavnici Općinske organizacije SDP-a (na slici). Ostali to mogu učiniti u srijedu od 8 do 15 ili u četvrtak od 8 do 14 sati.
U Bolskoj kronici od petka (u četvrtak navečer) objavit ćemo tko je sve prijavio
kandidate za načelnika, zamjenika načelnika i članove Općinskog vijeća. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 05. 17. u 22:55 h  

********************


alt


ZAKUP ŠTANDOVA NA RIVI

Općina Bol objavila je na svom portalu oglas za zaprimanje zahtjeva za sudjelovanje na turističko-kulturnim manifestacijama ovoga ljeta u Bolu. Zainteresirani mogu zakupiti štand na rivi za manifestacije: Živilo lito (21. lipnja), Bolska fjera (5. kolovoza), Adio lito (23. rujna) ali i za zabavne večeri ponedjeljkom. Na 8 tezgi (štandova) i 3 javne površine mogu se nuditi ugostiteljske usluge: pripremanje i usluživanje jela, pića, napitaka i slastica.
Cijena je 3.000 kuna, a rok za podnošenje zahtjeva je 15 dana od dana objave tj. do 11. svibnja. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 05. 17. u 22:50 h  

********************


alt


TRAVANJ REKORDAN

U sedam godina, koliko postoji ovaj portal, najviše posjeta je zabilježeno u travnju. Čak 50.343 otvaranja ili u prosjeku 1.678 dnevno. Najviše nas se čitalo 18. travnja – 3.554 posjete. Najveći interes naših čitatelja bili su zbog događanja oko koncesije za plažu Zlatni rat.
I dalje se najviše čita Bolska kronika, zatim slijede rubrike Umjesto čestitke, Bolski likovi, Boljani po svijetu, Ja tako mislim …
Najviše se stranica otvara u Hrvatskoj, slijede Švedska, SAD, Njemačka, Slovenija, Srbija, BiH, Poljska, Rusija, Austrija …

(11) objavljeno  02. 05. 17. u 22:45 h   


altutorak, 02. 05. 2017.     ********************


alt


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA RADNIKA

U Podbarju je u ponedjeljak svetom misom i procesijom obilježen blagdan sv. Josipa Radnika. Misno slavlje je predvodio župnik iz Supetra don Toni Plenković uz asistenciju bolskih dominikanaca o. Damira Šokića, o. Mirka Jagnjića i o. Ive Plenkovića.
U procesiji se nosio kip sv. Josipa, a svečanost je uveličao Župni zbor. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 05. 17. u 23:45 h 

********************


alt


alt


alt


PRVOSVIBANJSKO DRUŽENJE

Na tradicionalnom prvosvibanjskom druženju, u organizaciji općinske organizacije SDP-a, okupilo se oko 150 mještana. Nakon intoniranja državne himne, predstavljeni su SDP-ovi kandidati za načelnika, njegovog zamjenika i članove Općinskog vijeća.
Sve je nazočne pozdravio i načelnik Tihomir Marinković, čestitajući im praznik, upoznavši ih ukratko s trenutnom situacijom i događanjima u Općini. Uz glazbu se i plesalo, a nije falilo ni jela ni pića.
Druženje sa članovima SDP-a, njihovim simpatizerima, ali i onima iz drugih političkih stranaka, organizirano je u Teatrinu Dva ferala. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 05. 17. u 23:40 h 

********************


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

Za prvosvibanjske praznike u Bolu su bila 1.454 gosta, a prošle godine u isto vrijeme 1.340.
U hotelima je boravilo 1.367, privatnom smještaju 70, kampovima 2 i nekomercijalnom smještaju (vikendice) 15 gostiju. Najviše je bilo Slovenaca (625), Nijemaca (259) i Poljaka (183).
Iako je 1. svibnja državni praznik nekima je bio radni dan. Otvorene su bile trgovine prehrambenom robom, mesnica Tino, benzinska postaja, a radilo se i na odvozu smeća. Radilo se i na nekim gradilištima, unatoč općinskoj zabrani rada (nedjeljom i praznikom) na poslovima koji stvaraju buku i ometaju odmor. Srećom za njih, za komunalnog redara je bio neradni dan. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 05. 17. u 23:35 h 

********************


alt


RADNO VRIJEME U TZO

Od 1. svibnja u Uredu Turističke zajednice je novo radno vrijeme. Tijekom svibnja radit će svaki dan, osim nedjeljom, od 8.30 do 14 te od 16 do 20 sati.
U lipnju će ured biti otvoren i nedjeljom.

(07) objavljeno  01. 05. 17. u 23:25 h  

********************


alt


KANDIDAT SDP-a: TIHOMIR MARINKOVIĆ

Na druženju u Teatrinu Dva ferala, a u povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik općinske organizacije SDP-a Jakov Okmažić objavio je imena njihovih kandidata za načelnika i njegovog zamjenika te imena sa kandidacijske liste za Općinsko vijeće.
Za načelnika se kandidira dosadašnji načelnik Tihomir Marinković, dok će mu zamjenik biti Jakov Okmažić.
Na kandidacijskoj listi SDP-a za Općinsko vijeće su: Tihomir Marinković, Jakov Okmažić, Sani Bodlović, Mate Petrić, Marjan Marijanović, Milan Škrbić, Franka Marinković, Mirjan Marinković, Maja Žuljević, Ljubica Kusanović i Karmen Marinković.

(06) objavljeno  01. 05. 17. u 23:30 h 

********************


alt


PREDAJA LISTA KANDIDATA

Od utorka (2. svibnja) primaju se u Općinskom izbornom povjerenstvu (prostorije Općine Bol, Uz pjacu 2) prijedlozi lista kandidata za izbor članova Općinskog vijeća Općine Bol i očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature, te prijedlozi kandidatura i očitovanja kandidata i zamjenika kandidata o prihvaćanju kandidature za izbor općinskog načelnika Općine Bol, sa potvrdama o podacima iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa.
Prijedlozi lista kandidata primat će se u utorak i srijedu od 8 do 15 sati, a u četvrtak od 8 do 14 sati.

(05) objavljeno  01. 05. 17. u 23:25 h 

********************


alt


MLADI BOLJANI U VUKOVARU

U Bol su se u ponedjeljak navečer vratili mladi Boljani koji su sudjelovali na X. Susretima katoličke mladeži u Vukovaru. Rafela, Luna, Stanko, Frane, Ante, Ivo, Marina,  Ana Pina, Marin i Antonia bili su samo dio mnoštva mladih, njih 30 tisuća.
Molitvom kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, koju je predvodio predsjednik Odbora HKB-a za mlade, pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, u Vukovaru je u nedjelju započeo 10. Susret hrvatske katoličke mladeži.
Susret je održan pod geslom "Krist, naša nada".
Nakon molitve na groblju, mladi su se u hodnji i molitvi uputili do Dvorca Eltz u čijem perivoju je služena sveta misa koju, u zajedništvu sa 30-tak hrvatskih biskupa, je predvodio nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić.
Nakon svete mise mladi su tijekom popodneva imati priliku sudjelovati u programima po gradu Vukovaru koji uključuju radionice, molitve, koncerte i predstave.

(04) objavljeno  01. 05. 17. u 23:20 h 

********************


alt


ODLUKA U ZADNJEM KOLU

Prošlog ponedjeljka (1. svibnja) odigrane su dvije utakmice Bolske lige malog nogometa:


BIG BLUE/RANČ – LOŽA/DALMATINO 4:3 (0:1, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3),
MARINERO – TAVERNA RIVA 6:3
(1:0, 2:0, 3:0, 4:0, 4:1, 5:1, 6:1, 6:2, 6:3)


Na Poljani je u ponedjeljak bilo mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti. U susretu Big Blue/Ranč – Loža/Dalmatino kod rezultata 4:3 Loža nije iskoristila kazneni udarac jer je golman obranio. Marinero je imao uvjerljivih 6:1, ali igrači Taverne Riva nisu realizirali tri kaznena udarca.
U vodstvu je i dalje Marinero sa 12 bodova, a dva boda manje osvojila je ekipa Big Blue/Ranč.
U zadnjem kolu, 7. svibnja, igra se odlučujuća utakmica: Marinero – Big Blue/Ranč. Marineru je dovoljan i neriješen rezultat da osvoji prvenstvo. (j.e.)

(03) objavljeno 01. 05. 17. u 23:15 h 
 

altponedjeljak, 01. 05. 2017.     ********************


alt


BOL SE ŽALIO MINISTRU TURIZMA

Skupština TZO Bol je tražila, a pismo su potpisali direktor i predsjednik, da se ministru turizma Gariju Cappelliju izrazi „visoki stupanj nezadovoljstva ponašanjem i stavom Joško Stelle, direktora TZ SDŽ, kao člana povjerenstva za dodjelu koncesije na plaži Zlatni rat“.
Što sve piše u pismu upućeno ministru možete pročitati u prilogu:
http://www.boljani.info/images/pdf/priopcenje_TZO_Bol.pdf


KOMENTAR DIREKTORA TZ SDŽ
Predsjednik TZO Bol Tihomir Marinković tijekom subote javnosti je uputio priopćenje Skupštine Turističke zajednice općine Bol u kojem je oštro kritizirao postupke direktora TZ Joška Stelle, o čemu smo pisali ranije – objavio je portal dalmacija danas.
Stella je za naš portal (dalmacija danas) komentirao Marinkovićevo prozivanje, kao i činjenicu da se obratio resornom ministru i javnosti, ali ne i njemu osobno:
– Prije svega, ovo mi je potpuno nerazumljivo od strane predsjednika skupštine TZO Bol, posebno u svijetlu toga jer sam upravo došao iz Manchestera gdje sam imao prezentaciju za 40 agenata o direktnoj liniji koja ide iz Thomas Cooka od 5. svibnja do 29. rujna ove godine po prvi put, a sljedeće godine do 15. listopada. Gdje su od 20 mojih slajdova, 2 slajda izričito bila vezana uz Zlatni Rat i Bol te Zlatni Rat kao jednu od najljepših plaža, izjavio je Stella.
Dugi niz godina surađujem s gosp. Marinkovićem i direktorom TZ Bol na promociji i raznim akcijama vezane za studijska putovanja i prezentacije pogotovo u Skandinaviji s kojima smo digli broj dolazaka Skandinavaca na Bol u postsezonskom razdoblju.
Prošle godine smo financijski i na svaki drugi način podržali da se Dani turizma održe upravo na Bolu, što sam napravio i kao pročelnik 2009. godine. Isto tako sam bio angažiran financijski i organizacijski u WTA turniru koji se održava na Bolu, a načelnik općine Bol i ja smo imali odličnu komunikaciju. Upravo iz tih razloga nije mi ovo jasno jer moj cilj kao direktor TZ je promocija svih naših krajeva u županiji, a posebno onih koji se ističu kao što je Zlatni rat, naglasio je Stella.
Nije mi jasno jer smo uvijek imali direktnu komunikaciju pa ako je načelnik vidio neke probleme ili sumnje u ispravnost pri dodjeljivanju koncesije bio je slobodan da mi se javi. Kada bi me nazvao on ili direktor TZ Bol ja sam uvijek reagirao u interesu lokalne zajednice.
Mislite li da je istup motiviran političkim trenutkom u kojem se nalazimo?
– Mislim da je sada predizborna kampanja i jedino u tom kontekstu mogu razumjeti ovakvu izjavu jer mi ostalo nema smisla. Radi se o klasičnom predizbornom triku – odgovorio je Stella.
Na tom povjerenstvu ste digli ruku za odluku za koju je Ministarstvo kasnije utvrdilo da krši tri zakona. Biste li i danas digli ruku za isto i mislite li da je Vaša odluka bila pravilna?
– Problem je u tome da je ministarstvo nama dalo informacije da je sve u redu i da je pred nama čista odluka. Što se tiče zaposlenih to je također bila odluka ministarstva koje je reklo da firma ne mora imati zaposlene, već da se samo gleda garancija banke. Imali smo sve informacije kao povjerenstvo da izaberemo najbolju ponudu i ona nam je prikazana kao najbolja ponuda.
Volio bih da me je netko prije upozorio na neke moguće probleme jer bi reagirao i raspitao se, a kako nisam imao te informacije ja sam odlučio na temelju informacija koje sam imao – zaključio je Stella.

ŠTO KAŽE DIREKTOR TZO BOL
Točno je da je Joško Stella izlazio u susret oko organiziranja Dana hrvatskog turizma, WTA Bol Open i zajedničkih nastupa na Skandinavskom tržištu.
Ali točno je da je Joško Stella sudjelovao u donošenju sramotne odluke da se Bolu oduzme upravljanje nad njegovim najvećim resursom, a to je plaža Zlatni rat.
Kad čovjeku izvadite srce on trenutno umire, a nakon nekoliko sekundi napušta ga i duša, e takvu sudbinu Bolu je htio namijeniti Joško Stella i ostali članovi krnjeg povjerenstva – izjavio je Markito Marinković, direktor TZO Bol.

KOMENTAR VAŠEG NOVINARA
Zlatni rat je, a to bi trebao znati Joško Stella, simbol bolskog turizma. Bez njega Bol ne bi bio ono što je danas. A sutra? Dođe li neki novi koncesionar, kojeg određuje Skupština SDŽ, bio bi to sumrak za ovdašnji turizam. Koncesionar ima svoje planove i politiku upravljanja plažom, što je i razumljivo, jer mora zaraditi za koncesiju, svoje troškove i uz sve to nešto i zaraditi. Što ako koncesionar želi na Zlatnom ratu organizirati novo Zrče? Hoće li i dalje obiteljski gosti dolaziti u takav Bol? Gostiju, onih mlađih, sigurno će biti mnogo više, a zarada koncesionara još veća, ali hoće li se i kako puniti oko 7000 kreveta kao do sada, hoće li prometom biti zadovoljni ugostitelji, brodari, taksisti? Bol je od Županije tražio da se u uvjetima natječaja ograniči jačina glazbe i odredi radno vrijeme od 8 do 20 sati. To nije prihvaćeno! Bol je tražio da se odluka o koncesiji odgodi dok se ne usvoje Prostorni planovi. Ni to nije prihvaćeno! Bol sada traži da se Zakonom odredi da gradovi/općine određuju tko će biti koncesionar.
Ukoliko koncesionara određuje lokalna zajednica, ona će možda za koncesionara također izabrati nekoga izvan Bola, ali će mu odrediti neka pravila igre kako bi sačuvala Zlatni rat kao mamac za bogate goste.
Boljani, ali i oni koji su solidarni sa njihovim zahtjevima, očekuju odgovor na barem tri pitanja:
- Zašto je Joško Stella, za samo pet dana, promijenio mišljenje na štetu Boljana?
- Koje je to ministarstvo dalo suglasnost, a znamo koje je ministarstvo poništilo odluku Skupštine SDŽ?
- Hoće li Državno odvjetništvo poduzeti nešto po prijavi Boljanina koji je prijavio ono što je čuo u hotelu „Park“ kada je dužnosnik SDŽ razgovarao i savjetovao (za sada nepoznatim osobama) kako se lako može dobiti koncesija?
J. Stella misli da je bolsko pismo ministru predizborni trik. Nije trik nego vapaj i prozivka povjerenstva (čiji je J. Stella član) jer plaža Zlatni rat, ne zaboravimo, za Bol život znači.
Svjedoci smo bili dobre suradnje turističkih zajednica županije i Bola. Zar nisu Turističke zajednice županije i formirane da bi pomagale dobrima da budu još bolji, a slabima da budu uspješniji? (j.e.)

(02) objavljeno  30. 04. 17. u 22:20 h 

********************


alt


KATAMARAN IZOSTAO 12 PUTA

U travnju katamaran u bolsku luku nije došao 12 puta. Po izostancima katamarana, ispada da su u travnju bili lošiji vremenski uvjeti nego u veljači (5 izostanaka) i ožujku (8).
Razlozi za nedolazak su bili: bura 4 puta, kvar katamarana 2 puta i jugo 6 puta. (j.e.)

(01) objavljeno  30. 04. 17. u 22:15 h


********************

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"