Arhiv 2017. / VIII.

VIJESTI OBJAVLJENE U KOLOVOZU 2017.

Vijesti 112, fotografija 168četvrtak, 31. 08. 2017.     ********************


alt


BOLJANI U ŠPANJOLSKOJ

Maturanti, učenici Srednje škole Bol su sretno stigli na odredište u Lloret de Mar. Putovanje je odlično prošlo kao i realizacija do sada predviđenog programa. Šaljem fotografiju prije odlaska na vitešku večer u Castel Medieval sa učenicima SS Brač iz Supetra.
Veliki pozdrav od učenika i prof. Sanje Nejašmić iz Španjolske.

(112) objavljeno  31. 08. 17. u 05.40 h 

********************


alt


JOŠ DVA DANA NOĆNE ZABAVE

585 club (što bi u prijevodu značilo Zlatni klub, jer brojka 585 je oznaka za zlato) počeo je s radom  7. srpnja, a službeno i svečano otvaranje dogodilo se  21. srpnja. Povoljne vremenske prilike omogućile su da se radi svakodnevno  tijekom dva ljetna mjeseca, od 23 do 06 sati. Ljetu je blizu kraj, sve je manje mladih gostiju koji vole noćni provod uz glazbu, pa je – prema najavi – zadnji dan rada u 585 clubu vrlo brzo, u petak 1. rujna. Prilika je za ono koji još nisu bili i vidjeli izuzetno uređeni klubu, impresivnog interijera, da navrata u preostala dva dana, četvrtak i petak.
Programa u poslijepodnevnim satima nema od srijede u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu, pa jedina večernja zabava za mlade i one koji se tako osjećaju biti će od subote samo u cocktail baru Varadero. (j.e.)

(111) objavljeno  30. 08. 17. u 23:15 h  

********************


alt


BOĆANJE: MURVIĆANI U POLUFINALU

Na boćarskom turniru „Mihovil Pavišić“ u srijedu su odigrane dvije utakmice četvrtfinala: TOPE (Supetar) – LOVAC (Škrip) 2:0, ZMAJEVI (Murvica) – VETERANI (Supetar) također 2:0. Ovom pobjedom jedna od dvije ekipe iz Murvice osigurala je polufinale koje se igra u petak. Taj uspjeh može ostvariti i druga ekipa MURVICA koja u četvrtak u 18 sati igra protiv ekipe MEDO iz Supetra. U drugoj utakmici, u isto vrijeme, igrat će GARBURA (Supetar) i SUTVID (Škrip).

(110) objavljeno  30. 08. 17. u 23:10 h  

********************


alt


OKOM KAMERE: PERISKE SU U ČISTOM MORU

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ dva puta mjesečno uzima u Bolu uzorke mora i mjeri njegovu kakvoću. Rezultati mjerenja lani su objavljivani na panou na ulazu na plažu Zlatni rat. Iako je to obveza za sve koji imaju Plavu zastavu, ove godine se „zaboravilo“ na tu obvezu pa možemo pretpostaviti da se Boljani i njihovi gosti kupaju u izuzetno čistom moru.
Međutim, neki prirodni stanovnici mora govore o kvaliteti u kojoj obitavaju. Znak da je more čisto dokazuje i mnoštvo ježinaca po morskom dnu, a to se može vidjeti sa bolske rive ispred hotela „Kaštil“. O čistoći mora svjedoče i periske kojih desetak ima u bolskoj luci (na slici). To je danas rijetka školjka, a posvuda je ima po Jadranu, ali je već 30 godina zaštićena i zabranjeno je njezino vađenje iz mora. Ranije se vadila zbog njezine ljušture, koja može narasti i do jednog metra, a manje zbog njezinog mesa. (j.e.)

(109) objavljeno  30. 08. 17. u 23:05 h   
alt

srijeda, 30. 08. 2017.     ********************


alt

Idealna plaža kada je bez mnogo kupača i jedrilica


TREBA LI ANALIZIRATI TURISTIČKU SEZONU?

Turistička sezona, za neke je pri kraju, ali će na ovom dijelu Jadrana potrajati i tijekom rujna. To se može zaključiti na temelju rezervacija, ali i povoljnih vremenskih prognozama. Što kažu gosti o nama, opširno je pisala „Slobodna Dalmacija“ u broju od ponedjeljka. Vjerujući u istinitost napisanog, može se samo zapitati, odnosi li se nešto od toga i na bolski turizam? U većini restorana, na primjer, turistima nisu primali kartice pa su morali po mjestu tražiti bankomate ili se žale na skupu cijenu domaćeg vina ili što svi taksisti za isto relaciju ne naplaćuju istu cijenu ili neljubaznost pružatelja usluga … Pročitali smo također kako su se gosti žalili „na jedan hotel na Braču“ koji ne nudi sve one sadržaje koji su navedeni u prospektu i na internetu.
Žalili su se neki gosti kako je slaba povezanost među otocima, što pretpostavljamo da se ne odnosi na Bol, koji ima dnevno tri katamaranske veze sa Hvarom, Korčulom i Mljetom, izlete u Hvar i na Vis i Biševo …
Čini nam se dobrom idejom ono što je napisala u svom osvrtu novinarka Ružica Mikačić, u istom broju „Slobodne Dalmacije“:
- Hrvatsku čeka još 10 tjedana odlične popunjenosti i dolazaka gostiju koje treba dostojanstveno primiti i ugostiti, a onda ozbiljno i odgovorno analizirati učinjeno i propušteno. Jer, ne treba bježati  od toga da je i u najboljoj sezoni bilo promašaja, pogrešnih odluka, zloupotrebe turističke naklonosti i naše bahatosti koja se ne oprašta.
Sigurno je da su svi oni, ili barem većina, koja se bavi turizmom, premorena i broje dane kada će se od turizma odmoriti. A čeka ih još berba grožđa, pa maslina … Hoće li se naći vremena da se analizira, prije iduće sezone, što je učinjeno i eventualno propušteno? Vrijeme nije problem, ako se ima volje da se o tome razgovara! (j.e.)

(108) objavljeno  29. 08. 17. u 22:35 h  

********************


alt


MANJE TRAJEKTI OD PONEDJELJKA

Od ponedjeljka, 4. rujna, iako i dalje vrijedi ljetni red plovidbe, ipak se smanjuje broj polazaka trajekti iz Supetra i Sumartina.
Umjesto 14 linija, iz Supetra za Split i obratno bit će 12 linija. Ukidaju se polasci iz Supetra u 11.45 i 16.30 sati, a iz Splita za Supetar u 10.30 i 15.15 sati.
Iz Sumartina je drugačija satnica i jedna linija manje. Za Makarsku trajekt polazi u 6.00 (nedjeljom u 8.00), 11.00, 15.00 i 18.30 sati, a iz Makarske za Sumartin polasci su u 9.00, 12.30, 17.00 i 20.00 sati.
Katamarani plove kao i do sada, a slijedeće izmjene u redu plovidbe su 2. listopada. (j.e.)

(107) objavljeno  29. 08. 17. u 22:30 h  

********************


alt

Murvičani i Postirani (foto: juki pavišić)


BOĆANJE: MURVIČANI MEĐU OSAM

Turnir u Murvici počeo je sa 18 ekipa, a nakon utakmice u utorak, natjecanje nastavlja njih 8. Među njima su i dvije ekipe iz Murvice. U utorak navečer igrali su MURVICA – MORBIN (Postira) 2:0.
Raspored u srijedu, 30. kolovoza od 18 sati:
TOPE (Supetar) – LOVAC (Škrip) i ZMAJEVI (Murvica) – VETERANI (Supetar).

(106) objavljeno  29. 08. 17. u 22:25 h  alt

utorak, 29. 08. 2017.     ********************


alt

Ispred jedine table za plažu, komunalni redar pokazuje plan postavljanja 8 novih tabli


alt

Kampisti direktno mogu na plažu, a ne znaju da je to rezervirano za nudiste


alt

Ne treba se skrivati za pogledati golaće. Općina je voajerima postavila - klupe


PRIMJEDBE NUDISTA SU - OPRAVDANE

Česte su primjedbe gostiju i mještana zbog nudističke plaže na Paklini, iako ima i slična plaža na istočnoj strani Bola, pored Martinice. Nacionalnim programom upravljanja i uređenja morskih plaža čiji je sastavni dio i Akcijski plan, sve je – po narudžbi Ministarstva turizma – jasno  napisano 2015. godine. Tamo je navedeno četrnaest vrsta plaža, od kojih neke ima i Bol, a neke se tako samo zovu (plaža za pse, na primjer).
Zadržimo se ovaj put samo na plažama za naturiste. Plaža na Paklini spominje se već decenijama i strani je časopisi uvrštavaju među deset najpoznatijih na Jadranu. Ali …
U inspekcijski obilazak krenuli smo sa direktorom Turističke zajednice i Komunalnim redarom. Utvrđeno stanje daje za pravo korisnicima plaže da mnogo toga nedostaje. Samo je jedna tabla s oznakom nudističke plaže na početku, kod zapadne rampe. Sama plaža nema nikakve ograde, ljudi slobodno prolaze, čak nema oznaka na tri izlaza iz kampa i parkirališta, pa se često događa da kampisti na plažu dolaze obučeni i sa djecom. Postavljene su, tko zna iz kojih razloga, i klupe kao svojevrsni vidikovci što sigurno smeta nudistima.
Komunalni nam redar pokazuje plan o postavljanju čak osam tabli za oznakom plaže, ali to će se navodno postaviti tek za iduće ljeto. Tko je zadužen da na plaži upozorava one u kupaćim kostimima da su te plaže rezervirane za nudiste?
U spomenutom Nacionalnom programu jasno je napisano što sve jedna nudistička plaža treba imati, a bolska to – nema: info ploču, tuševe, sanitarni objekt, dostupnu oprema prve pomoći, sadržaje na plaži i na moru, barem jedan ugostiteljski objekt … (j.e.)

(105) objavljeno  28. 08. 17. u 22:50 h 

********************


alt


AURO ZAVRŠIO, U 585 CLUBU JE ZADNJI DAN U PETAK

Beach party u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu završili su u ponedjeljak (28. kolovoza), a zadnja noć zabave u novootvorenom 585 clubu je u petak 1. rujna. Ostaje i dalje otvoren cocktail bar Varadero u centru mjesta.
Za posjetitelje 585 cluba osiguran je besplatni prijevoz turističkim vlakićem, a Boljani su imali besplatni ulaz uz predočenje osobne iskaznice. (j.e.)

(104) objavljeno  28. 08. 17. u 22:45 h 

********************


alt

Prošle godine je koncert također održan ispred Župne crkve


JAZZ KONCERT ISPRED ŽUPNE CRKVE

Umjesto koncerta iz Ciklusa klasičnih koncerata koji se utorkom održavao u Dominikanskom samostanu, ovog utorka će glazbeni program biti ispred Župne crkve. Nastupaju od 21.30 sati polaznici i njihovi profesori jazz radionice u Bolu, kao dio programa Međunarodne ljetne glazbene škole iz Pučišća.

(103) objavljeno  28. 08. 17. u 22:40 h 

********************


alt


BOĆANJE: SUPETRANI IDU DALJE

Nastavljen je u ponedjeljak boćarski turnir u Murvici: TOPE (Supetar) – SUHOZOJ (Pražnica) 2:1, PETRITO (Supetar) – BUKI (Postira) 2:0.
U utorak je na programu samo jedan susret od 18 sati: MURVICA – MORBIN (Postira).
Organizatori računaju da će se finale igrati u subotu ili nedjelju. (j.e.)

(102) objavljeno  28. 08. 17. u 22:35 h  
alt

ponedjeljak, 28. 08. 2017.     ********************


alt


OKOM KAMERE: MOŽE LI BLIŽE? MOŽE!

U petak smo snimili, a u subotu u Bolskoj kronici objavili usidreni mini kruzer na samom vrhu plaže Zlatni rat. Pitali smo: može li i bliže? Na odgovor nije trebalo dugo čekati. U nedjelju poslije podne jedna jedrilica s gostima iz Njemačke usidrila se sa zapadne strane Zlatnog rata. Sidro nije moglo zadržati plovilo, pa je jedrilicu maestral nasukao na plažu.
Intervencijom dvaju glisera, uz pomoć dvojice spasilaca i nekolicine gostiju, jedrilica je odsukana. Nitko od kupača nije ozlijeđen, a bila je to svojevrsna atrakcija za sve koji su u to vrijeme bili na plaži.
Fotografija je objavljena na portalu „Dnevna doza prosječnog Dalmatinca“.

(101) objavljeno  27. 08. 17. u 22:15 h 

********************


alt

Ratac I. i Zmajevi


alt

Ratac II. i Lovci


BOĆANJE: RATAC - OBA SU PALA

Nedjelja je bila loš dan za obije ekipe Ratac: ZMAJEVI (Murvica) – RATAC I. (Bol) 2:0, LOVCI (Škrip) – RATAC II. (Bol) 2:0.
Ekipa Ratac I. koju je vodio Pero Nevistić i u kojoj su bile i tri žene ne trebaju dolaziti u Murvicu do završne večere, a to vrijedi i za Ratac II., ali njihov vođa ekipe, Ivan Malenica, ima i dalje obveza u Murvici jer je zadužen za roštilj.
Raspored za ponedjeljak, 28. kolovoza u 18 sati:
SUHOZOJ (Pražnica) – TOPE (Supetar) te PETRITO (Supetar) – BUKI (Postira).

(100) objavljeno  27. 08. 17. u 22:10 h  alt

nedjelja, 27. 08. 2017.     ********************


alt

Plaža kod Bijele kuće, jedna od rijetkih na kojoj još nema plastičnih ležaljki i suncobrana


STATISTIKA: BOL JE OSMI U ŽUPANIJI

U sedam mjeseci ove godine u sedam Turističkih društava registrirano je ukupno 921.478 noćenja. Najviše u Bolu (340.340), zatim Supetru (325.119), slijede Postira (68.883), Sutivan (63.266), Milna (57.082), Selca (51.445) i Pučišća (15.343).
Najveće povećanje u odnosu na 2016. od čak 51 posto bilo je u Milni, po 22 posto u Pučišća i Sutivan, 19 posto u Selcima, 13 posto u Postirima, 12 posto u Supetru, a samo 4 posto u Bolu.
Milna je sa 51 posto i najugodnije iznenađenje u SDŽ, Trogir ima povećanje od 28 posto, Split 26 posto, Podgora 25 posto …
Po broju noćenja u prvih sedam mjeseci na prvom mjestu je Split (1.149.556), slijedi Makarska (782.700), Baška Voda (576.126), Omiš (471.201), Seget (389.987), Tučepi (382.617), Hvar (379.837), a Bol je osmi sa 340.340 noćenja …
Manje noćenja nego lani u istom periodu zabilježeno je u dvije turističke destinacije SDŽ: Brela i Igrane. (j.e.)

(99) objavljeno  26. 08. 17. u 22:25 h 

********************


alt

U nedjelju igraju i Zmajevi iz Murvice


BOĆANJE: U NEDJELU IGRAJU TRI DOMAĆE EKIPE

U subotu je na boćarskom turniru u Murvici GARBURA iz Supetra sa 2:0 bila bolja od BRACIERE iz Postira.
Nastavak natjecanja je u nedjelju u 18 sati. Igrat će čak tri ekipe iz bolske općine:
ZMAJEVI (Murvica) – RATAC I. (Bol) te LOVCI (Škrip) – RATAC II. (Bol). U ekipi RATAC I. igraju i žene. (j.e.)

(98) objavljeno  26. 08. 17. u 22:20 h  altsubota, 26. 08. 2017.      ********************


alt


STATISTIKA: NAJDUŽE OSTAJU SLOVENCI

Iako smo pri kraju kolovoza, dobro je pogledati i turističke rezultate iz srpnja koji su ostvareni u Splitsko dalmatinskoj županiji. Stranih je gostiju bilo 859.398 ili 15 % više nego u istom mjesecu prošle godine. Domaćih je bilo 45.479 ili 3 posto više.
Najbrojniji su u srpnju bili Poljaci (114.188), zatim Česi (90.249), a treći su Nijemci (60.093).
Najduže su na odmoru bili Slovenci (7,52 dana u prosjeku), zatim Poljaci (7,40),  Nijemci (7,35), Česi (7,34)… Ima naravno i onih koji borave vrlo kratko u našoj županiji: Korejanci (1,23 dana), Japanci (1,51), Kinezi (1,61) …
Kažu ugostitelji da su im najdraži gosti iz Skandinavskih zemalja. Šveđani na odmoru ostaju u prosjeku 5,58 dana, Norvežani 6,68 …
U srpnju, u odnosu na isti mjesec 2016., Poljaka je došlo 27 posto više, Nijemaca 21 posto, Norvežana 19 posto, Šveđana 14 posto … Manje je gostiju bilo iz Albanije, Kosova, Italije, Indonezije, Izraela, Katara, Kuvajta …
Navedene statističke podatke objavila je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(97) objavljeno  25. 08. 17. u 23:55 h  

********************


alt


TRAŽE SE POROTNICI

Načelnik Općine Bol uputio je 24. kolovoza Javni poziv za podnošenje prijava kandidata zainteresiranih da budu imenovani za suca porotnika Općinskog suda u Splitu. Suci porotnici imenuju se na rok od četiri godine, ali po isteku tog roka mogu biti ponovno imenovani. Sudac porotnik ima pravo na naknadu putnih troškova i dnevnicu, ali i nagradu dok obnaša tu dužnost i to 20 kuna bruto po satu.
Kandidat mora biti punoljetan, a ne smije biti član ni jedne političke stranke niti se baviti politikom.
Zainteresirani se trebaju javiti u roku od 8 dana (do 1. rujna).
Poziv je objavljen na Internet stranici Općine Bol i na oglasnoj ploči. (j.e.)

(96) objavljeno  25. 06. 17. u 23:50 h  

********************


alt


BOĆANJE: SUPETRANI IDU DALJE

U petak su u Murvici odigrane dvije utakmice boćarskog turnira:  MEDO Supetar – DINKO Novo Selo 2:1 te VETERANI Supetar – MIKI Škrip 2:0.
U subotu se igra samo jedna utakmica s početkom u 18.30 sati: GARBURA Supetar – BRACIERA Postira. (j.e.)

(95) objavljeno  25. 08. 17. u 23:50 h  

********************


alt


U 585 CLUB JOŠ 7 DANA

Oni koji ga još nisu posjetili, mogu to učiniti u idućih sedam dana, jer je 1. rujna zadnji dan rada, za ovu sezonu, novootvorenog kluba za noćni provod. 585 club iznad Zlatnog rata interesantan je i starijim Boljanima. Prijevoz je turističkim vlakićem od 23 do jutra besplatan, a Boljani uz predočenje osobne iskaznice ne plaćaju ulaznicu.
Te je pogodnosti iskoristila i naša grupa sa slike gdje se najviše naplesala najstarija od njih, 84-godišnja Miroslava.

(94) objavljeno  25. 08. 17. u 23:45 h  

********************


alt


alt


VJENČANJA BOLSKIH GOSTIJU

Sve je više vjenčanja inozemnih gostiju koji to žele obaviti u Bolu. Matičar Frane Marinković  u prisustvu sudskog tumača Maje Medić iz Splita, u petak je vjenčao Lauren Ann Maguire (1987.) i Iain Stewart Wilkie (1985.), državljane Velike Britanije. Ceremonijal vjenčanja obavljen je u vrtu Dominikanskog samostana.
Novo vjenčanje bit će idućeg četvrtka, ali na brodu Frane, a mladenci su iz Holandije. (j.e.)

(93) objavljeno  25. 08. 17. u 23:40 h 

********************


alt

Zlatni rat 25. kolovoza u 10 sati


OKOM KAMERE: MOŽE LI BLIŽE?

Ovo je samo jedan, od 12 mini kruzera, koji su dočekali jutro (u petak) usidreni oko plaže Zlatni rat. Noć je bila bez vjetra i mogli su na brodu uživati u toploj ljetnoj noći uz (besplatnu) glazbu iz obližnjeg noćnog kluba.
Zna se da je sidrenje zabranjeno zbog opasnosti od uništenja podmorske flore  (tzv. ložine), ali to čini se nikoga ne smeta. Ostaje samo pitanje: može li se brod usidriti i malo bliže plaži? (j.e.)

(92) objavljeno 25. 08. 17. u 23:35 h  

********************


alt


BRODOM „FRANE“ NA FEŠTU VINA

Tradicionalna Fešta vina uvijek se organizira u Jelsi zadnjeg vikenda u kolovozu. Uz bogatu gastronomsku ponudu i domaće vine, u subotu 26. kolovoza nastupa Goran Karan i njegov prateći sastav Vagabundo.
Boljani u subotu mogu u Jelsu brodom iz Bola:
-    20:30 sati    brod FRANE
-    22:30 sati    brod FRANE BOL
Povratak u nedjelju iz Jelse:
-    02:00 sata    brod FRANE BOL
-    04:00 sata    brod FRANE
Cijena povratne karte je 100 kuna.
alt

petak, 25. 08. 2017.     ********************


alt

Hotel Bretanide u kojem borave gosti iz Austrije


AUSTRIJANCI NAJVIŠE VOLE U BOL

Županijska turistička zajednica objavila je analizu za 2016. godinu koja je rađena na bazi podataka Državnog zavoda za statistiku iz Zagreba za cijelu Hrvatsku i podataka iz eVisitora za područje naše Županije. Interesantni su podaci o strukturi gostiju u SDŽ. Najviše je gostiju u našoj županiji došlo iz Njemačke - 254.226. Nijemaca je u Splitu bilo 35.458, a Bol je na 12. mjestu sa 11.156 gostiju. Poljaci su u Županiji na drugom mjestu, 252.538, u Makarskoj ih je bilo najviše (30.035), a Bol je 21. sa 2.668 Poljaka.
Od ukupno broja gostiju iz neke države, Bol je prvi kada su u pitanju Austrijanci. Od ukupno 86.058 koliko ih je došlo u SDŽ, u Bolu je bilo najviše – 10.778. Ostali su Austrijanci ljetovali u Splitu, Makarskoj, Tučepima, Omišu, Brelima …
Po broju Francuza Bol je drugi u Županiji, sa Talijanima, Fincima i Švicarcima četvrti, sa Britancima i Norvežanima je peti, sa Slovencima sedmi …
Od ukupno broja Norvežana koji su 2016. došli u Hrvatsku njih 50,37 posto je došlo u SDŽ, iz BiH 44,70 posto, a Šveđani su treći i njih je 43,20 posto za odmor odabralo Splitsko dalmatinsku županiju. (j.e.)

(91) objavljeno  24. 08. 17. u 22:45 h  

********************


alt


SREDSTVA ZA KULTURU I SPORT

Općina je na svojim službenim stranicama objavila Natječaj za program javnih potreba u kulturi te u sportu i tehničkoj kulturi. Potencijali korisnici trebaju do 15. Rujna dostaviti svoje programe rada i aktivnosti za 2018. Te projekcije za 2019. I 2020. S planom financijskih potreba po pojedinim programima.
Na sredstva iz općinskog proračuna mogu računati samo oni koji u roku dostave obrazložene zahtjeve.
Obrazce koje treba ispuniti podižu se u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine ili na web stranici Općine Bol. (j.e.)

(90) objavljeno  24. 08. 17. u 22:40 h  

********************


alt


MATURANTI IDU U ŠPANJOLSKU

Iako su roditelji još 18. kolovoza raspravljali o maturalnoj ekskurziji, zbog nedavnih nemilih događanja u Španjolskoj, ponovno je ovog četvrtka održan roditeljski sastanak na kojem su dali suglasnost da njihova djeca od 28. kolovoza do 4. rujna ipak otputuju u Španjolsku. Iz Bola ide 10 srednjoškolaca, a s njima bi na put trebali i njihovi vršnjaci iz Supetra. (j.e.)

(89) objavljeno  24. 08. 17. u 22:35 h 

********************


alt


BOĆARSKI TURNIR U MURVICI

U srijedu je u Murvici odigrano pretkolo, a od petka (25. kolovoza) natjecanje nastavlja 16 ekipa na tradicionalnom boćarskom turniru.
Raspored za petak:
MEDO Supetar – DINKO Novo Selo te MIKI Škrip – VETERANI Supetar. Utakmice se igraju od 18 sati.
U nedjelju 27. kolovoza nastupit će – boćarice. (j.e.)

(88) objavljeno  24. 08. 17. u 22:30 h 

alt


četvrtak, 24. 08. 2017.     ********************


alt

Objekti na Bjenaćici u kojima su apartmani za učenice i učenike


UPISI U SREDNJU ŠKOLU: JOŠ IMA MJESTA

Jesenski upisni rok je u tijeku i prijave u Srednjoj školi „Bol“ primaju se do 28. kolovoza. Još ima slobodnih mjesta za Opću gimnaziju, ali ove godine nema zainteresiranih za program Turističko hotelijerski komercijalist.
Srednja škola Bol za učenice i učenike izvan Bola osigurava besplatni smještaj u novouređenim apartmanima na Bjenaćici. (j.e.)

(87) objavljeno  23. 08. 17. u 22:50 h 

********************


alt


MNOGO POSLA ZA VATROGASCE

Iako u Bolu, srećom, ništa nije gorilo nakon 7. srpnja, za bolske vatrogasce nema predaha. U utorak su sudjelovali u gašenju požara kod Pučišća, a u srijedu su bili angažirani na opožarenom području između Supetra i Splitske.
U Pučišćima je bilo jedno vozilo i tri vatrogasca: Domagoj Marinković, Zlatko Radić i Stipe Marinković. U srijedu su kod Supetra od 11 do 21 sat bili iz bolskog DVD-a  jedno vozilo te Stipe Marinković, Domagoj Marinković i Petar Tomičić, a u noćnoj smjeni su ih zamijenili Zoran Karninčić, Andrej Jugović i Joško Marinković.
Tijekom srijede u Bol je došao helikopter po „krušku“ za potrebe gašenja (na slici). Požar je oko 15 sati lokaliziran, ali su na požarištu ostali vatrogasci iz svih bračkih DVD-a.
Tijekom ovog mjeseca u neposrednoj blizini 585 cluba, kod Zlatnog rata, uvedeno je stalno noćno vatrogasno dežurstvo. (j.e.)

(86) objavljeno  23. 08. 17. u 22:45 h

********************


alt


"LJEPOTOM ZA VATROGASCE"

U Splitu se ove srijede (23. kolovoza) održala humanitarna akcija na kojoj je sudjelovalo 90 kozmetičarki i frizerki iz cijele Hrvatske. U toj grupi bile su i naše dvije Bolke,  Lucija i Ružica Jozić koje su uljepšavale dobrovoljno posjetitelje trgovačkog centra Mall of Split, kako bi prikupile novčana sredstva za DVD Split u cilju obnove njihove opreme. Akcijom se prikupilo 21.835 kn što je uplaćeno na njihov račun te se nadamo da će im prikupljena svota pomoći isto kao što oni svakodnevno pomažu nama. (M. J.)

(85) objavljeno  23. 08. 17. u 22:40 h  

********************


alt

Prvi susreti na Murvici (foto: zoran kojdić)


RATAC II. I ŠKRIP IDU DALJE

U srijedu su u Murvici odigrana dva susreta pretkola boćarskog turnira, na kojem je prijavljeno 18 ekipa sa cijelog otoka. Ratac II. – Povlja 2:0 i Miki Škrip – Pelive Nerežišća 2:0.
U četvrtak je pauza, a natjecanje se nastavlja u petak, također u 18 sati. (j.e. – z.k.)

(84) 0bjavljeno  23. 08. 17. u 22:35 h   altsrijeda, 23. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BLAGOSLOVLJENE OBNOVLJENE ORGULJE

Obnovljene orgulje u Samostanskoj crkvi službeno su predstavljene, kolaudirane i blagoslovljene u utorak navečer. Blagoslovio ih je hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk. Prigodnoj svečanosti nazočio je i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr Slavko Slišković.
Posao na obnovi dvomanualnih orgulja iz 1900. godine, koje su u Bol stigle 1975. iz Dominikanskog samostana u Dubrovniku, zahtijevao je mnogo truda, znanja i sredstava. Posao je obavila firma „Škrabl“ iz Rogaške Slatine (Slovenija), a veći dio sredstava – kako je rekao o. Damir Šokić, starješina bolskog samostana – osigurali su bolski dominikanci uz podršku i pomoć Hvarske biskupije i Općine Bol.
Predstavnik firme koja je obnavljala orgulje predala je o. Damiru Šokiću prigodni dar – ključ orgulja.
Orguljaš i profesor Ante Knešaurek ponovno je zasvirao na restauriranim orguljama tijekom kolaudacije i blagoslova, a nastavio je i na koncertu u sklopu programa Bolskog lita. (j.e.)

(83) objavljeno  22. 08. 17. u 23:50 h 

********************


alt


TURNIR MOŽE POČETI

Od ove srijede igra se u Murvici boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ na kojem je svoje sudjelovanje prijavilo 18 ekipa. Prvog dana igra se pretkolo: od 18 sati sastaju se Ratac II. (I. Malenica) – Povlja te Pelive Nerežišća – Miki Škrip.
Kako smo najavili, zbog TV prijenosa iz Splita, u četvrtak je pauza koju će organizatori iskoristiti za izvlačenje parova.
Tijekom natjecanja gledatelji i igrači imaju ponudu jela (ćevapčići u lepinji, 25 kn) i pića (pivo, sokovi).

(82) objavljeno  22. 08. 17. u 23:45 h  

********************


alt


ODGOĐENO PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje knjige  o polihistoru, arheologu i pedagogu Frani Radiću, najavljeno za četvrtak 24. kolovoza u Teatrinu Dva ferala, odgađa se zbog otkrivene obimne vrijedne građe koja će doprinijeti temeljitijem upoznavanju života i djela tog istaknutog Boljanina – obavijestili su iz Općinske knjižnice.

(81) objavljeno  22. 08. 17. u 23:40 h 
alt

utorak, 22. 08. 2017.     ********************


alt


„GRANCIGULE“ NA KRAJU SEZONE

Na sastanku vodstva i trenera plivačke škole „Grancigula“, na zajedničkoj večeri u restoranu „Ranč“, bile su stare grancigule (Marina Lekić, Željana Cvitanić, Hrvoje Supić), treneri izašli iz Grancigule (Marta Boko, Franka Cvitanić, Luna Jerčić, Maja,Ivan i Josip Karmelić, Nina Kukoč, Ana Pina Marinković, Špela Lovrenčič i Katarina Supić) te novi voditelj škole Boško Botica.  Raspravljalo se o protekloj plivačkoj sezoni, a "teta" Marina je predala izvještaj sa primjedbama i dopunama na rad. Na kraju su postavili zajedničke ciljeve za još bolju i jaču „Grancigulu“ i za način na koji će cijelu godinu sudjelovati i izmjenjivati svoja mišljenja. 

(79) objavljeno  21. 08. 17. u 22:05 h 

********************


alt


BOĆANJE: PRIJAVE JOŠ SAMO DANAS

Još je ostao jedan dan (utorak, 22. kolovoza) za prijavu sudjelovanja na boćarskom turniru u Murvici. Do ponedjeljka navečer prijavilo se 17 ekipa, ali po običaju, mnogi čekaju zadnji trenutak. Kotizacija za sudjelovanje je 150 kuna po ekipi, a svi imaju pravo doći na večeru koja je zadnjeg dana natjecanja. Među prijavljenima ima i boćarica.
Natjecanje počinje već u srijedu u 18 sati. Sutradan, u četvrtak, je pauza zbog TV prijenosa utakmice „Hajduk“ – „Everton“.
Zainteresirani se mogu javiti na mobitele do 20 h: 098 907 90 50 (Slavko), 098 920 46 48 (Nikša) ili 091 547 55 87 (Tiho). (j.e.)

(78) objavljeno  21. 08. 17. u 22:00 h 

********************


alt


OKOM KAMERE: EKOCID ILI …

Malo je neobično ujutro i navečer vidjeti kada trimaran „Krilo Eclipse“ ide iz bolske luke prema Makarskoj odnosno Splitu. Dodavajući gas, iza sebe ostavlja, istina na kratko, crni dim. Mnogi se pitaju je li to ekocid ili … ?

(77) objavljeno 21. 08. 17. u 21:55 h  alt

ponedjeljak, 21. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


NUDISTI OSTALI BEZ PLAŽE?!

Samo dan nakon što smo pisali o problemima koje imaju nudisti na za njih rezerviranim plažama, dogodilo se da je tamo u nedjelju „uselilo“ nekoliko obitelji. U Bol su došli na jednodnevni izlet i okupirali jednu od plaža. Mlađe dobi su bile te obitelji s djecom, njih oko dvadesetak. Donijeli su i sve potrebne rekvizite za plažu, šatore, suncobrane, lonce za kuhanje … Nisu se obazirali što su na FKK plaži pa su ostali u kupaćim kostimima.
Nudisti su negodovali, ali im to nije pomoglo. Sanja Tudor je sve to snimila i objavila na Facebooku. Komentari, naravno, nisu izostali. Obaviještena je i Turistička zajednica, a pozvali su i policiju, koja je obavila uviđaj.
Obitelj iz Njemačke, koja nam je proslijedila fotografije sa Facebooka, desetak godina dolazi u Bol zbog nudističkih plaža, u poruci je napomenula da će iduće ljeto potražiti drugu destinaciju. Adio Bol! (j.e.)

(76) objavljeno  20. 08. 17. u 22:30 h 

********************


alt


SNIMLJENE I BRAČKE VILE

Nakon snimljenih scena prikaza života, običaja i vjerovanja Ilira kao i rimskog razdoblja na Braču, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“ Jadranka Nejašmić i akad. tel. i film. snim. i red. Šime Strikoman su za potrebe izrade fotografske mape „Terra Croatica – Bročko blogo“, snimili scenu bračkih vila na lokalitetu Korita podno Vidove gore.
Koordinirani zapovjednikom DVD-a Bol Nikšom Bjelobradićem, supetarski su vatrogasci: Vinko Dragičević, Tonči Barhanović i zapovjednik Nikola Martinić u presušenom koritu žive bračke stijene ulili 12.000 litara vode.
U ulozi vila statirale su prelijepe cure: Melani Kitić, Nina Kukoč, Ivana Radić, Piera Marinković, Maja Petek, Andrea Vuletić i Ivana Ščepanović.
Uz asistenciju Marije Tomaš, njih je u haljine od bračkog bilja i ribarskih mreža bajkovito odjenuo, kao i frizure napravio, višestruko nagrađivani poznati vinkovački frizer Dubravko Pfeiffer.
Asistenti Strikomanu pri snimanju bili su dr. sc. Vjekoslav Koljatić i Božo Nejašmić.
Sponzori grožđa su braća Tomo i Stanko Mikulić.

(75) objavljeno 20. 08. 17. u 22:25 h   
alt


nedjelja, 20. 08. 2017.     ********************


alt


IMAJU LI NUDISTI SVOJU PLAŽU I PRIVATNOST?

Poodavno se u prospektima u inozemstvu može vidjeti gdje se na Jadranu ima plaža rezerviranih za nudiste. U Bolu je to Paklina, zapadno od plaže Zlatni rat i istočno od plaže Martinica. Sve je, međutim, nezadovoljnih nudista koji se žale da im na plažu sve više dolaze i onih koji su u kupaćim kostimima koji sobom vode i djecu. Nudisti smatraju da je nedovoljno postavljenih tabli upozorenja, a nikada nema ni jedna službena osoba koja bi udaljila one koji nisu nudisti.
- Dnevno smo svjedoci verbalnog i skoro fizičkog okršaja "obučenih" i "golih" – kaže nam jedna gošća sa FKK plaže. - Ima ljudi koji su ogorčeni i koji postavljaju glasno pitanje kako bi reagirali  "obučeni" kada bi samo mala grupica nudista na Zlatnom ratu došla na kupanje.  Vjerojatno bi to bilo obznanjeno u svim medijima jer bi komunalni redari, koji vjerojatno postoje i u Bolu, odmah reagirali, što se ne može reći za isto kršenje reda ili pravila na FKK plažama. Na žalost ima kupača koji ne poštuju privatnost FKK  i nakon upozorenja ostaju obučeni usred nudističke plaže. Drsko i bezobrazno! (j.e.)

(74) objavljeno  19. 08. 17. u 23:40 h 

********************


alt


DONACIJA DVD-u IZ POLJSKE

Poljski državljanin Mroz Zbigniew uručio je predsjedniku DVD-a Bol Goranu Jekiću donaciju: alat i opremu za tehničko vozilo. Uz to bolski su vatrogasci dobili i 400 eura gotovine.
- Svaka nam je pomoć dobro došla – kaže Goran Jekić – posebno nas veseli što nam pomažu i naši gosti. Poljak već 10 godina ljetuje u Bolu gdje ima i apartman. Razgovaramo i o nastavku suradnje. (j.e.)

(73) objavljeno  19. 08. 17. u 23:35 h  

********************


alt


OPROŠTAJ OD BOLSKE LEGENDE

Bol se u subotu (19. kolovoza), oprostio od Luke Jugovića Pirule, pravog Boljanina, jednog od rijetkih bolskih legendi koja i nakon smrti ostaje da živi u nama i s nama.
Luka će nedostajati svima koji su ga poznavali u Bolu, Beču i ponovno u Bolu gdje je proveo posljednje godine svoga života. Najviše će ga se sjećati i za njim žaliti supruga, sin, unuka, brat …
Sveta misa održana je u Samostanskoj crkvi, a služio ju je bolski župnik o. Mirko Jagnjić uz asistenciju o. Ive Plenkovića.
Iznad grobne rake, nakon molitve i blagoslova, od Luke su se oprostili Toni Pešutić u ime pravaša, Ivica Karninčić Koloč u ime njegovih vršnjaka, a Ivica Jakšić Čokrić Puku u ime svih ostalih koji su ga poznavali.
Sa par riječi, jer zbog suza više nije mogao, uspio se od Luke oprostiti i njegov brat Pjerin.
Sin Viktor pustio je sa kasetofona i jedan glazbeni broj, kompozicije koju je Luka volio i posvetio Bolu.
Sveta misa zadušnica služit će se u ponedjeljak u 8 sati u Samostanskoj crkvi. (j.e.)


(Oproštajni govor Ivice Jakšića Čokrića Pukota objavljujemo u rubrici SJEĆANJA I ZAHVALE ili kliknite OVDJE.)

(72) objavljeno  19. 08. 17. u 23:30 h

********************


alt


KLUPA NA AUTOBUSNOJ STANICI

Šaljem fotografiju – piše nam N.P. -   kako bih ukazao na ne odgovornost onih koji trebaju brinuti za autobusnu stanicu u Bolu. Naime već dulje vrijeme, vjerujem i mjesec dana, klupa nije učvršćena u pod. Dva puta sam bio svjedok da je ista pala preko djece koja su na njoj sjedila. Pitanje čije dijete je sljedeća "žrtva".
Ovim putem vas molim da obavijestite nadležne, odnosno prenesete ovu informaciju kako bi se isti problem i riješio - a ne samo podigla klupa zbog estetike.
Mislimo da se ovome nema što dodati, osim da će nadležni pročitati i popraviti klupu. Zna li se tko je za to nadležan? (j.e.)

(71) objavljeno  19. 08. 17. u 23:25 h   
alt

subota, 19. 08. 2017.     ********************


alt


TKO JE PROTIV POREZA NA NEKRETNINE?

Ovih je dana aktualna tema bila porez na nekretnine, koji se trebao primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine. Sve je u posljednjem trenutku stopirano, točnije odgođeno. Nije rečeno da poreza biti neće, ali na njega gradovi i općine ne mogu računati u idućoj godini.  Neki gradovi i općine poslali su vlasnicima nekretnina upitnike koje su trebali ispuniti do kraja kolovoza, a Porezna uprava je objavila, kako bez obzira na odgodu, upitnike treba ispuniti. Naravno, oni koji su te formulare dobili, a Općina Bol to nije još učinila.
Na društvenim mrežama vodila se prava akcija protiv uvođenja poreza na nekretnine. Predlagači nas pokušavaju uvjeriti da taj porez zamjenjuje sadašnju komunalnu naknadu, ali je očito da su protiv novog poreza prvenstveno oni koji imaju poveći broj nekretnina. Mnogi od njih ne plaćaju ni porez na vikendice, a taj je porez prihod općine ili grada gdje se ti objekti nalaze.
Uzaludan nam je bio trud da saznamo koliko vikendica ima na području općine Bol. Evidencija je, kažu nam, u Poreznoj upravi koja za općinu naplaćuje poreze, ali smo sigurni da je podosta objekata (vikendica) izvan toga popisa. (j.e.)

(70) objavljeno  18. 08. 17. u 22:25 h 

********************


alt

Plaža na Potočinama


SVE MANJE MJESTA NA PLAŽAMA

Dugo je bila dilema kako privući što više turista. Sada se razmišlja na koji način smanjiti masovne dolaske i prenapučenost u mnogim turističkim destinacijama. Je li turizam na prekretnici i koliko su ti problemi prisutni i u Bolu? Hvalimo se sve većim brojem noćenja, a koliko to stvara probleme i koliko smo spremni sve njih kvalitetno ugostiti u špici sezone?
Bol još uvijek nema adekvatnu komunalnu infrastrukturu, a prema usvojenim planovima moglo bi se izgraditi još 500 apartmana, adaptirati i graditi novi hoteli? Ima li za sve mjesta na plažama? Bol ima navodno 61.200 kvadratnih metara plažnog prostora, ali većina od 10 tisuća kupača želi na Zlatni rat. Tamo bi svaki kupač trebao imati 10 kvadratnih metara prostora, a to znači na Zlatnom ratu svega dnevno 2.850 kupača. Koncesionari vole što veću gužvu, a pitanje je hoće li se gosti, zbog gužve, vratiti dogodine? O apartmanizaciji smo već više puta pisali, a stručne analize govore da bi apartmanizaciju trebalo – zaustaviti. Bol postupno ostaje bez mjesta na plažama. Dio je rezerviran za sportove na vodi ili skladišta sportske opreme. Nema, za sada, rezerviranja mjesta na plaži s ručnicima, ali je svake godine sve više plastičnih ležaljki.
To je naša stvarnost. Kakva nas budućnost čeka? (j.e.)

(69) objavljeno  18. 08. 17. u 22:20 h 

********************


alt


U BLACA BEZ BOLJANA?

Svetkovina Velike Gospe u Blacama je prve subote nakon 15. kolovoza. Pretpostavljamo da će tako biti i ove godine, ali iz Bola nema organiziranog odlaska. U Blaca je lani bilo tridesetak hodočasnika iz Bola, koji su putovali brodom „Frane“. Nije, međutim, bilo organiziranog odlaska Boljana ni 2014. i 2015.
Crkva u Blacama posvećena je Uznesenju Marijinu, a nakon mise je uvijek i procesija s kipom Majke Bogorodice s Djetetom.

(68) objavljeno  18. 08. 17. u 22:15 h  

alt

petak, 18. 08. 2017.     ********************


alt


IZJAVE O ZALIHAMA VINA

Svi proizvođači grožđa i vina, a koji su upisani u vinogradarski registar, dužni su – kako je izvijestila Bol poljoprivredna zadruga – do 10. rujna podnijeti Izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja. To i nije za njih novost jer su to učinili i prošle godine u isto vrijeme. Izjave o zalihama vina šalju se, bez državnih biljega, na adresu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mažuranićevo šetalište 24b u Splitu.
Tekst Obavijesti za članove Zadruge u cijelosti objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(67) objavljeno 17. 08. 17. u 22:45 h  

********************


alt


PREDAVANJE U DVORIŠTU KNJIŽNICE

Predavanje „Usmene predaje otoka Brača“ što je bilo najavljeno za petak u Karelovića dvoru, zbog smrtnog slučaja u obitelji Jugović, održat će se na drugoj lokaciji, u dvorištu Općinske knjižnice, također u 21.30 sati.
Na predavanju će govoriti dr.sc. Lucija Puljak i prof. Gita Dragičević, dok će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i akad. tel. snim. i red. Šime Strikoman predstaviti scene bračkih vila snimljenih na lokalitetu Korita podno Vidove gore, u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.

(66) objavljeno  17. 08. 17. u 22:40 h 

********************


alt


STEPENICE NISU VIŠE KLIZAVE

O klizavim stepenicama na plaži za invalide pisali smo 11. kolovoza. Nakon šest dana, ovog četvrtka, dvoje djelatnika – kako su nam javili kupači sa spomenute plaže – očistila su željezne stepenice od morske trave. Tko je obavio taj posao, nije nam poznato, ali vrijedi zabilježiti da još netko brine o sigurnosti na plaži, a ne samo naš portal. (j.e.)

(65) objavljeno  17. 08. 17. u 22:35 h 

Napomena: "Kada nas je poslalo, mi smo stepenice očistili čeličnom četkom" - napisali su nam u e mail poruci Zoran Buktenica i Denis Čadonja, zaposlenici "Grabovog rata".


********************


alt


AKCIJA U GASTRO MAXIMUMU

Market GASTRO MAXIMUM na Račiću uvodi tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, akcije – sniženje cijena za nekoliko artikala. Ovoga petka (18. kolovoza) mogu se jeftinije kupiti pivo Grička vještica, paštete od ružmarina i pršuta te sirupi od jagode, brusnice i koromača.
Detaljnije u  rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(64) objavljeno  17. 08. 17. u 22:30 h 
alt


četvrtak, 17. 08. 2017.     ********************


alt


BEZ KIŠE TRI MJESECA

Ako je vjerovati vremenskim prognozama onda bi za kupanje trebalo iskoristiti iduća tri dana, jer je za nedjelju najavljena mogućnost – kiše. U Bolu nije kišilo skoro tri (3) mjeseca! Obilno je kišilo u svibnju, ali u lipnju je u tri dana (15., 16. i 26. lipnja) ukupno palo svega 10,4 litara, a u srpnju samo jedna litra. U kolovozu, barem u Bolu – ništa.
Lijepo vrijeme sigurno pogoduje turistima, posebno onima u kampu, ali za poljoprivrednike ovo znači sušu i slabiji urod.
Bude li u nedjelju kiše, to ne znači kraj ljetu. Nakon kraće bure ponovno će biti toplo, ugodno za kupanje, sunčanje i odmor. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 08. 17. u 22:00 h 

********************


alt


PRIJAVE ZA TURNIR U MURVICI

Boćarski klub „Murvica“ i ove godine organizira natjecanje „trojki“ (3+1), a prema pravilima Boćarskog saveza Hrvatske. Prijave se primaju do 22. kolovoza u 20 sati, a natjecanje počinje u Murvici sutradan, 23. kolovoza u 18 sati.
Na kraju natjecanja bit će zajednička večera za sve sudionike kada će se podijeliti pokali i medalje.
Zainteresirani se trebaju javiti na mobitele: 098 907 90 50 (Slavko), 098 920 46 48 (Nikša) ili 091 547 55 87 (Tiho). Kotizacija za svaku ekipu je 150 kuna. (j.e.)

(62) objavljeno  16. 08. 17. u 21:55 h 

********************


alt


PREDAVANJE U KARELOVIĆA DVORU

„Usmene predaje otoka Brača“ naziv je predavanja dr.sc. Lucije Puljak i prof. Gite Dragičević koje će održati u petak, 18. kolovoza u Karelovića dvoru (Novi put), a u organizaciji Općinske knjižnice „Hrvatska čitaonica“. Početak je u 21.30 sati.
Ujedno će ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić i akad. tel. snim. i red. Šime Strikoman predstaviti scene bračkih vila snimljenih na lokalitetu Korita podno Vidove gore, u sklopu projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“.
Kako su zbog suše lokve presušile, supetarski će vatrogasci dovesti cisternu s vodom i napuniti ih za potrebe snimanja.
Na tome će im sigurno biti zahvalne žedne bračke ptice i životinje.
Neka vas ne iznenade i žive vile jer su obećale navratiti.

(61) objavljeno  16. 08. 17. u 21:50 h 

********************


alt


NAGRADA ČEKA DOBITNIKA

Još se prepričavaju događanja ispred caffe bara Marinero kada je i službeno, prošle nedjelje, predstavljena knjiga Doktora Kukoča MARINERO. Te je večeri organizirana i lutrija, ali se još nije javio dobitnik glavne nagrade: statue kajtera koju je od žice izradio Ivica Jakšić Čokrić Puko (na slici). Vlasnik kupona 178268 treba se (s kuponom) javiti u caffe bar Marinero.
Za koji dan naš će portal u rubrici IZLOŽBA objaviti fotografije sa promocije koje je snimio službeni fotograf Bojan Radović. (j.e.)

(60) objavljeno  16. 08. 17. u 21:45 h 

********************


alt


REKORDNA GLEDANOST

Za samo dva mjeseca, od 16. lipnja, glazbeni spot kojeg su snimili 2CELLOSI na Zlatnom ratu i Vidovoj gori, pogledan je 1.176.191 put ili u prosjeku dnevno nešto više od 19.600 puta. Osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera, posjetitelji su vidjeli i prekrasne kadrove plaže Zlatni rat.
Spot je snimljen početkom travnja i mnogo znači za turističku promidžbu Bola. (j.e.)

(59) objavljeno  16. 08. 17. u 21:40 h  

alt
srijeda, 16. 08. 2017.     ********************


alt


alt


SLAVLJE NA VELIKU GOSPU

Mnoštvo vjernika, nekoliko stotina tisuća, u utorak je hodočastilo u više od 20 marijanskih svetišta u Hrvatskoj. U Bolu je za Veliku Gospu u blagdanskoj procesiji, nakon svečane svete mise u Samostanskoj crkvi, bilo 440 vjernika. Najstariji je bio 84-godišnji Stipe Marinković Tomić.
Procesija, koju je predvodio o. Damir Šokić, prošla je donjim putem, od Samostanske crkve, preko Račića i Rive kako bi na pet minuta zastala pred Župnom crkvom i u povratku krenula gornjim putem, preko Lože, Ulicom Hrvatskog preporoda i Šetalištem Anđelka Rabadana ponovno u Samostansku crkvu.
Kip Blažene Djevice Marije nosili su očevi i sinovi, Lovro i Josip Karmelić te Doro i Marin Adulmar kao i Nikica Bodlović i Stipe Karmelić Rade.

U SRIJEDU SVETI ROKO
Ove srijede, 16. kolovoza, slavi se sveti Roko (1295. – 1327.), hodočasnik, dobrotvor, zaštitnik od kuge i kolere.
Svete mise u Bolu su samo u Samostanskoj crkvi. Ujutro u 8 sati, a u 19 sati je najprije procesije, a zatim sveta misa. (j.e.)

(58) objavljeno  15. 08. 17. u 22:25 h 

********************


alt


NATJEČAJ ZA KATAMARANSKE LINIJE

Čiji će katamaran od 1. siječnja 2018. voziti na liniji Jelsa – Bol – Split i obratno znat će se 23. listopada. Do tog datuma Agencija za obalni linijski pomorski promet treba odabrati najpovoljnijeg ponuđača. U objavljenom natječaju navedeno je 12 državnih brzobrodskih linija, među kojima je i nama interesantna linija 9603 Jelsa – Bol – Split. Rok za dostavu ponuda je 18. rujna.
Brodar se bira na rok od 6 godina, do 31. prosinca 2023. (j.e.)

(57) objavljeno  15. 08. 17. u 22:15 h  altutorak, 15. 08. 2017.     ********************


alt


PROCESIJA NA BLAGDAN VELIKE GOSPE

U povodu blagdana Velike Gospe u Bolu se organizira večernja procesija u kojoj sudjeluje mnoštvo vjernika iz Bola, ali i njihovih gostiju. Procesija je nakon svečane svete mise koja počinje u 19 sati u Samostanskoj crkvi.
Na Veliku Gospu jutarnje su mise u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30 sati, a u Župnoj crkvi u 9 sati. Večernje mise nema u Župnoj crkvi.

*****
Iako je Velika Gospa vjerski i državni praznik, zbog turističke sezone otvorene su trgovine prehrambenom robom, benzinska postaja INE, ljekarna …
Neće raditi Poštanski ured, FINA, Splitska banka, trgovina Berica i općinske službe.
Katamarani, trajekti i autobusi prometuju kao radnim danom.

*****
VELIKA Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se diljem Hrvatske tradicionalno obilježava 15. kolovoza, kada mnoštvo vjernika hodočastiti u marijanska svetišta.
Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.
Poznatija svetišta Majke Božje u svijetu su Svetište Majke Božje u Lourdesu (Francuska), u Fatimi (Portugal), u Czestochowi (Poljska), Loretu (Italija), Altötting (Njemačka) i u Guadalupeu (Meksiko).
Broj hodočasnika, koji posjećuju neka od tih svetišta svake godine vrlo je velik. Npr. Lourdes koji ima oko 15.000 stanovnika, prima oko pet milijuna hodočasnika svake godine. Godišnje više od milijun hodočasnika posjećuje i svetište Crne Madone u Kapeli milosti u Altöttingu u Njemačkoj, gdje se već više od 500 godina pripisuju čuda zagovorom Djevice Marije. Najveće poljsko hodočasničko mjesto samostan je Jasna Gora kod Czestochowa, u kojemu se nalazi čudotvorna milosna slika "Crne Majke Božje", koju se tamo časti još od 1382. godine.
U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

(56) objavljeno  14. 08. 17. u 22:50 h  

*********************


alt


alt


alt


alt


RIVA PREMALA ZA OSLIKANO PLATNO

Polaznici jubilarne, 20-e po redu likovne radionice, oslikala je ove godine platno dugo 66 metara. U tome je sudjelovalo 33 djece iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, u čemu im je pomagalo još toliko starijih osoba, nekadašnjih polaznika radionice, roditelji … Ovogodišnju, jubilarnu radionicu, kao i ranijih godina, vodila je akademska slikarica Ruža Barbić Librić iz Samobora.
Bilo je planirano da se platno izvjesi na fasadi škole, ali je bura promijenilo tu namjeru. U ponedjeljak u 20 sati platno je izloženo na asfaltu glavnog trga, ispred marketa „Konzum“. Platno je međutim bilo duže od rive, od broda Frane do cocktail bara Varadero, pa se trebalo skrenuti prema Župnoj crkvi.
Mladi su se na kraju počastili tortom koja je specijalno za ovu priliku napravljena u Pražnicama. Likovnu radionicu i javno izlaganje oslikanog platna organizirala je Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“. (j.e.)

(55) objavljeno  14. 08. 17. u 22:40 h 

********************


alt


JANJETINA S RAŽNJA ZA PRAZNIK

„Provjereni“ i za današnji praznik, blagdan Velike Gospe, pripremio je u svoje dvije mesnice ponudu janjetine s ražnja. Cijena je 180 kn za kilogram, ali dobro je prije odlaska u mesnicu „Studenac“ (Podbarje) ili na Rudinu, informirati se imali još janjetine koja nije rezervirana. Mobiteli su 098 135 53 44 ili 099 695 92 12. (promo)

(54) objavljeno  14. 08. 17. u 22:35 h  alt
ponedjeljak, 14. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ

Najnovija bolska čuda: Bager postao vijećnik i izdao knjigu „Marinero“, bili su razlog za još jedno glamurozno okupljanje ispred kultnog bolskog kafića „Marinero“, pod murvom, buri usprkos. Organizatori „Šušur“ i Puko bili su najbolja garancija da će se u nedjelju navečer nešto velikog i masovnog događati u destinaciji. Sve je počelo po planu, jedino smo mi nakon govora Bagera morali napustiti feštu zbog naših čitatelja koji nas u najvećem broju otvaraju i čitaju od 23 sata do jedan sat iza ponoći.
Promocija knjige, za koju nitko ne zna tko je stvarni autor, a to za mnoge i nije toliko bitno, događanje je dana i jedini događaj o kojem danas pišemo u Bolskoj kronici.
Pred „Marinerom“, na novo imenovanom „Trgu Maršala“, okupile su se sve generacije mještana i (uglavnom) domaćih gostiju. Znali su da će biti – šušura. (j.e.)

(53) objavljeno  13. 08. 17. u 23:45 h  

********************


alt


UTORAK: JANJETINA S RAŽNJA

„Provjereni“ i za sutrašnji praznik, blagdan Velike Gospe, priprema u svoje dvije mesnice ponudu janjetine s ražnja. Cijena je 180 kn za kilogram, a dobro se još tijekom ponedjeljka predbilježiti u mesnici „Studenac“ (Podbarje) ili na Rudinu. Može se nazvati i na mobitele

098 135 53 44 ili 099 695 92 12. (promo)


alt

nedjelja, 13. 08. 2017.     ********************


alt

Dio putnika u iščekivanju katamarana


alt

Dolazi katamaran, sa 90 minuta zakašnjenja


PROMETNI KOLAPS

U subotu je na cestama, ali i na moru, nastao pravi prometni kolaps. Kolone automobila su bile na prilazima Splitu, a u trajektnoj luci neopisiva gužva. Zbog tramontane otkazane su dvije katamaranske i jedna trajektna linija. Katamaran „Vida“, na izletničkoj liniji iz Dubrovnika prema Splitu, iz Hvara nije mogao prema Bolu zbog velikih valova na Pelegrinu, pa se vratio oko otoka Hvara za Split bez pristajanja u Bol. Katamaran je ostao u splitskoj luci i tek će u nedjelju u 15.45 isploviti na izletničkoj liniji iz Splita za Bol, Hvar, Korčulu i Dubrovnik.
U splitskoj luci bilo je problema za putnike koji su katamaranom trebali u 16.30 sa Bol i Jelsu. Katamaran „Dubravku“ su do 17.50 čekali da dođe iz Hvara, također dužim putem zbog tramontane, a onda je trebalo ukrcati gorivo. U Bol su putnici stigli u 19.10 umjesto u 17.40, sat i pol vremena kasnije. Na taj su katamaran čekali i putnici za Jelsu, ali i oni koji su u 16.40 trebali „Vidom“ za Hvar.
Katamaran „Dubravka“, zbog najave bure, prenoćio je u Starom Gradu odakle se očekuje u nedjelju ujutro u Bol. Naravno, dozvole li vremenske prilike. (j.e.)

(52) objavljeno  12. 08. 17. u 23:35 h 

********************


alt


LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ

Još ćemo jednom najaviti „ozbiljan, sveobuhvatan i delikatan posao“: u našoj će se destinaciji ove nedjelje (13. kolovoza) predstaviti knjiga MARINERO, našeg moreplovca, poljoprivrednika, vinara, ugostitelja, turističkog djelatnika, poštovanog vijećnika i novopečenog književnika Doktora Kukoča.
Destinacijski se Šušur, kako je već objavljeno, uhvatio tog obimnog posla kako program za taj povijesni trenutak – a u skladu s Destinacijskim ljetnim noćima – ne bi ispao…
LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ ISPRED MARINERA počinje u nedjelju u 21 sat, a trajat će do iza ponoći. Osim predstavljanja knjige i autora, organizatori su najavili otvaranje Trga Maršala Tita, modnu reviju, aukciju, lutriju, tajlandsku masažu, ćevape, goste iznenađenja, glazbu i video projekciju dva dokumentarna filma u kojima glavne uloge ima Tonči Kukoč Bager.

(51) objavljeno  12. 08. 17. u 23:30 h   

********************


alt


NESPORAZUMI OKO IZLOŽBE

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ pismeno je od načelnika tražila dozvolu za postavljanje dijelova velikog slikarskog platna na fasade javnih zgrada: gotička kuća, zid Lože, Galerija Dešković, ambulanta, zgrada Luke gdje je bila prva Hrvatska čitaonica, na kući obitelji Glasinović, na zidu hotela Kaštil i na zgradi škole, a povod je obilježavanje 20. godišnjice likovne radionice.
Načelnik nije prihvatio ovaj prijedlog i predložio je da se radovi izlože unutar dvorišta Općinske knjižnice.
„Ne dopustiti postavljanje slikarskog platna, odraz je Vašeg poimanja kulture, pa smo odlučili u ponedjeljak postaviti platno u cijelosti“ – stoji između ostalog u reagiranju ravnateljice Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadranke Nejašmić. (j.e.)

(50) objavljeno  12. 08. 17. u 23:25 h  

********************


alt


ČISTIJE JE LJEPŠE

Nismo saznali tko je (ne)odgovoran za zastave na javnim površinama, ali je zastava Europske unije u subotu bila visoko podignuta na jarbolu na autobusnoj stanici. Dobro je da nas se čita i ispravljaju nečiji propusti, pa se mi okuražili za novu foto-kritiku. Predlažemo da se očisti (vidi sliku) dio pristupne rampe na Račiću, na istočnom dijelu šetnice. (j.e.)

(49) objavljeno  12. 08. 17. u 23:20 h   alt


subota, 12. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


ŠKOLA PLIVANJA: MEDALJE, MAJICE, DIPLOME …

Finalnim natjecanjima, podjelom diploma i medalja, na kraju i malim slavljen uz zakusku, završila je 21. škola plivanja na Martinici. Novost je što je ovo prvo ljeto u organizaciji Sportskog društva Bol, ali dosadašnja voditeljica Marina Lekić nije mogla izostati i došla je pomoći u organizaciji novom voditelju Bošku Botici. Doći će, vjerujemo, gospođa Marina i iduće ljeto, bude li u to vrijeme na odmoru u Bolu.
Škola je počela 17. srpnja, a četiri tjedna, svaki dan osim subotom i nedjeljom, vježbali su mladi polaznici uzrasta od 4 do 14 godina. Bilo je i desetak neplivača!
Na Martinici je u petak poslije podne bilo podosta roditelja i rodbine, a došao je i načelnik općine Tihomir Marinković. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 08. 17. u 21:55 h

********************


alt


OBLJETNICA LIKOVNE RADIONICE

Tijekom dvadeset godina međunarodne ljetne likovne radionice, u organizaciji bolske knjižnice „Hrvatske čitaonice“, oko 800 djece iz Bola, raznih hrvatskih gradova i inozemstva provelo je dio ljetnog raspusta u druženju, veselju i ujedno kreativnom stvaralaštvu.
S djecom su radili mnogi akademski umjetnici: slikari, kipari, dizajneri, koristile su se gotovo sve likovne tehnike i izrađivali različiti predmeti, organizirale modne revije kostima, cipela i šešira kao i lutkarske predstave s izrađenim lutkama. Mnogi radovi su stalno izloženi u knjižnici, pa možemo reći da je bolska knjižnica ujedno i dječja galerija koju s užitkom razgledavaju i dive joj se ljudi iz cijeloga svijeta.
Ovogodišnju jubilarnu radionicu pod naslovom „Boje su u nama“, kao i niz proteklih, vodi akad. slikarica Ruža Barbarić Librić iz Samobora koja je diplomirala na Accademia di belle Arte u Rimu. Uz 34 prijavljene djece iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, sudjeluju i brojni mladi koji su nekada pohađali radionicu. Među njima ima dipl. arhitekata, psihologa, novinara, studenata likovne akademije... Oni zajedno oslikavaju platno dugo 60 metara koje će, uz ogromnu rođendansku tortu, ponijeti od Velog mosta rivom, u nedjelju 13. kolovoza s početkom u 20.00 sati.
Sutradan, u ponedjeljak 14. kolovoza, platno će biti izvješeno na južnoj fasadi škole, a otvaranje izložbe je u 20.00 sati ispred vinarskog podruma. (j.n.)

(47) objavljeno  11. 08. 17. u 21:50 h  

********************


alt


ZASTAVA EU NA POLA KOPLJA!

Na stupu pored objekta autobusne postaje na rivi viori se zastava Europske unije. Ništa neobično da još od bolske fjere nije – na pola stijega (stupa). Sedam dana je malo previše da nitko to nije opazio, pa onda nije zamjeriti gostima iz drugih zemalja, iste te EU, koji su snimili ovu neobičnost.
Logično je postaviti pitanje: imali li (ne)odgovorne osobe u Bolu koja je zadužena za zastave? (j.e.)

(46) objavljeno  11. 08. 17. u 21:45 h 

********************alt


FILM O CIKLOTURIZMU

Ivan Basso, dvostruki pobjednik međunarodne biciklističke utrke Giro d Italia boravi tjedan dana u Bolu. Tijekom svog boravka, a za potrebe cikloturizma TZ Županije splitsko-dalmatinske, snimio je promidžbeni film po otoku Braču sa nekoliko kadrova iz Bola (šetnica, iznad plaže Zlatni rat te s Vidove gora).
Na slici: (slijeva) Denis Špadina, predsjednik BS Županije SD, IvanBasso, dvostruki pobjednik Giro d Italia te Joško Stella, direktor TZ Županije SD. (m.m.)

(45) objavljeno  11. 08. 17. u 21:40 h 
alt
petak, 11. 08. 2017.     ********************


alt

Najmlađi polaznici Ljetne škole plivanja


ZADNJI JE DAN ŠKOLE PLIVANJA

Ovog petka, 11. kolovoza, je zadnji dan škole plivanja na Martinici. Ove godine je organizator po prvi put bilo Sportsko društvo Bol, a roditelji su trebali participirati (po prvi put) u dijelu troškova.
Osim prvog dana, vrijeme je bilo povoljno, malo i prevruće, a u petak će za mlade plivače biti posebno uzbudljivo. Ujutro su natjecanja, a poslije podne štafeta, podjela medalja, druženje i domjenak. Organizatori pozivaju roditelje na Martinicu, koji to žele i mogu, u 18 sati sa – kolačima.
Ujutro će se od 8.30 sati natjecati oni najmlađi, rođeni 2009. do 2013., a oni stariji nakon 9.30 sati. (j.e.)

(44) objavljeno  10. 08. 17. u 21:30 h 

********************


alt

Prošlogodišnje predstavljanje knjige Cede Marinković


POEZIJA CEDE MARINKOVIĆ

Mercedes Ceda Marinković kreativna je spisateljica rodom iz Imotskom, a veliki dio njezinog života vezan je za Brač i Bol. Prošle godine, također u kolovozu, predstavila je knjigu, zbirku poezije "Nostalgija čuvar baštinjenog mi", a za ovaj petak, 11. kolovoza u Teatrinu Dva ferala pripremila je novu knjigu poezija „Bota obo bitu“. O novoj knjizi govorit će Mladen Vuković, publicist i književnik.
Predstavljanje je u 21.30 sati.

(43) objavljeno  10. 08. 17. u 21:25 h 

********************


alt

Jazz koncert pred Župnom crkvom (2016. god)


LJETNA GLAZBENA ŠKOLA

U Pučišćima , mjestu poznatom po kamenolomu i kvalitetnom kamenu, djeluje već 23 godine i Međunarodna ljetna glazbena škola , projekt koji promiče hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu a mladima pristiglih iz Hrvatske i brojnih zemalja  s raznih strana svijeta pruža priliku da u preljepom, opuštajućem  ambijentu, daleko od svojih  matičnih ustanova, unaprijede svoje glazbeno umijeće, razmjene glazbena iskustva a mnogima i  „odskočna daska za uspješnu glazbenu karieru“ (Zana Messia, USA).
Seminari klasične glazbe održavaju se u Pučišćima, a Jazz i popularna glazba u Bolu od 21. do 31. kolovoza. (v.v.)

(42) objavljeno  10. 08. 17. u 21:20 h 

********************


alt

Gužva u splitskoj trajektno luci: čeka se na ukrcaj za otoke


PRODUŽENI VIKEND

Zbog blagdana Velike Gospe u utorak 15. kolovoza, oni koji su zaposleni mogu imati četiri dana odmora. U petak se stoga očekuje veća gužva na cestama i u trajektno luci. Bit će to zadnji vikend kada će se zabilježiti više dolazaka nego odlazaka.
U Bolu i dalje ima slobodnih postelja. Davno, šezdesetih godina prošlog stoljeća, sjećaju se oni stariji, na Velom mostu je u kolovozu nekoliko dana bio veliki pano na kojem je pisalo: „Sve sobe osim rezerviranih su zauzete!“. Bila je to obavijest za sve koji su u poslije podnevnim satima dolazili parobrodom u Bol. (j.e.)

(41) objavljeno  10. 08. 17. u 21.15 h 
alt


četvrtak, 10. 08. 2017.     ********************


alt


TKO ĆE UREDITI ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE? (2)

Na naš jučerašnji članak o zapuštenom poljoprivrednom zemljištu i opasnosti za širenje požara, reagirao je čitatelj G.M. koji upozorava da je sve sasvim jasno napisano u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, NN 39/13 i NN 48/15 (članak 4., 10., 12., 66. I 68.) gdje  da su odluke i kazne za zapušteno zemljište u ingerenciji - gradova i općina!!!
Ovome bi trebalo dodati i informaciju kako je Grabov rat pokušao, početkom ljeta, očistiti područje oko Zlatnog rata, a koje se nalazi u borovoj šumici. Međutim, vlasnik zemljišta je podnio prijavu da su bez njegovog znanja ušli u njegov posjed i očistili ono što je obavezan bio on učiniti!?
Tko će ukloniti nagorena stabla? (j.e.)

(40) objavljeno  10. 08. 17. u 00:10 h  

********************


alt


alt


PLAŽA ZA INVALIDE

Ponovno je oštećena ograda na prilazu liftu za invalide. Čitateljica koja nam je poslala sliku napisala je da je krivac hrđa ili morska sol, a majstori koji su to popravili misle kako se djeca penju i oštećuju ogradu.
Istina, nema čuvara koji bi ih upozorio, ali bi roditelji trebali voditi računa što im djeca rade dok se oni bezbrižno kupaju ili sunčaju.
Nije nam poznato tko bi trebao voditi brigu o liftu i pratećoj opremi, ali ima primjedbi kako su stepenice previše skliske. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 08. 17. u 00:05 h 

********************


alt


alt


KAKO SE SLAVI ROĐENDAN?

Roditelji ne štede kada organiziraju rođendane svojoj djeci. Pozvani želi donijeti neki prikladni dar, ali izbor nije prevelik. Obitelj Kojdić iz Murvice ima neko drugačije mišljenje i, po nama, prikladnije rješenje. Njihov sin Arsen, pozivajući svoje prijatelje na rođendan, predložio je da umjesto neke plastične ili slične figure, donesu novac za uplatu u humanitarne svrhe. Djeca i roditelji su poslušali i prikupljeno je 1.090 kuna, a taj je iznos Arsen uplatio na račun  „Bračkih pupoljaka“, udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju.
Ideja nam se čini hvale vrijedna i preporučamo je i drugim roditeljima kada organiziraju rođendanska slavlja. (j.e.)

(38) objavljeno  09. 08. 17. u 23:55 h 

********************


alt

"Nudistička plaža" zapadno od Zlatnog rata


alt

Zbog vrućine u srijedu se topio asfalt na Velom mostu


SVJEŽIJE OD PETKA?

U srijedu je bilo izuzetno vruće. Pretoplo je bilo i u moru (27 do 29 stupnjeva), a  osvježenje se moglo naći samo u klimatiziranom prostoru. Liječnici savjetuju da se nepotrebno ne izlazi na sunce od 11 do 17 sati, a posebno na oprezu trebaju biti stariji, srčani i kronični bolesnici, trudnice …
Temperatura zraka izmjerena u 15 sati bila je u Hvaru 36,4 stupnjeva, u Pločama 38 stupnjeva, u Splitu 37,1 stupanj … U Bolu se, zbog visokih temperatura, topio i asfalt na Velom mostu (vidi sliku).
Meteorolozi za petak najavljuju promjenu vremena. Uz pad temperature, a mogući su i pljuskovi. Od nedjelje ponovno – vruće. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 08. 17. u 23:50 h  
altsrijeda, 09. 08. 2017.     ********************


alt

Zapušteno zemljište - stalna je opasnost za nove požare


TKO ĆE UREDITI ZAPUŠTENO ZEMLJIŠTE?

U velikom požaru 17. srpnja na području Splita, Podstrane, Solina i dijela omiškog zaleđa izgorjelo je 4.500 hektara zemljišta. Vatra je zaprijetila i Bolu 7. srpnja. Brzom intervencijom bračkih vatrogasaca i uz pomoć dva kanadera, spriječena je veća šteta u kojoj je vatra zahvatila površinu od svega šest hektara. Prošlo je više nego dobro, a moglo je biti mnogo gore. Ovo „prošlo je više nego dobro“ možda neće biti po volji onima koji su ovim požarom ostali bez maslinika i vinograda. U neposrednoj blizini, ne treba zaboraviti, je plaža Zlatni rat, zaštićeni krajobraz, zatim kampovi, vikendice, hoteli …
Sada je pitanje kako sanirati opožareno područje? Nema zakonskih mogućnosti primorati vlasnike da uklone izgorene borove, ali ni da očiste svoje zemljište od osušenog raslinja, uskladištene ili odbačene drvene građe, osušenih grane borova i palmi … Sve to predstavlja opasnost, idealnu potpalu za nove požare.
Općina je uputila usmeni poziv kako bi svatko trebao uredi svoj dio poljoprivrednog zemljišta. Kažu nam da u Hrvatskoj nema poljoprivrednih redara koji bi ih na tu obvezu upozorili, ali se u Bolu planira snimiti stvarno stanje na terenu pa će se znati, u slučaju novog požara, tko je koliko svojim nemarom potpomogao da se vatra razbukta i ugrozi možda čak i objekte i ljudske živote. Tada ima zakonske mogućnosti za kažnjavanje, ali ne i da se (za sada) spriječi mogućnost za nove požare. (j.e.)

(36) objavljeno  08. 08. 17. u 22:45 h 

********************


alt


UŽIVO JAVLJANJE IZ BOLA

U utorak dva su se puta reporteri HRT-a javljali uživo iz Bola. U emisiji Hrvatska uživo, na Prvom programu HRT-a, od 17.15 sati, reporter Šime Kovačević razgovarao je deset minuta o nekadašnjim bolskim galebovima koji su svake druge subote dolazili na Veli most da bi dočekali nove gošće, domaće i inozemne. Bilo je to šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je jedini plesnjak bio u tadašnjem Željezničkom odmaralištu, danas hotelu „Park“. U emisiji su sudjelovali Ivica Karninčić Koloč, Mario Marinković, Jurko Karninčić i Ivana Šćepanović.
Nešto ranije, na Drugom programu u emisiji Regionalni dnevnik, direktor Turističke zajednice Markito Marinković govorio je o ovogodišnjim turističkim rezultatima u Bolu.
TV ekipa splitskog studija snimila je i jedan prilog koji će se emitirati u nedjeljnoj emisiji More na HRT1. (j.e.)

(35) objavljeno  08. 08. 17. u 22:40 h 
alt

utorak, 08. 08. 2017.     ********************


alt


ŠTO DONOSI APARTMANIZACIJA?

Ako je vjerovati statistici, sve je više gostiju koji dolaze u Bol, a u srpnju je eVizitor zabilježio porast noćenja od dva posto u odnosu na lani, a u sedam mjeseci čak 5 posto. Ipak, u samoj špici sezone, 7. kolovoza, registriran je 6.191 gost, a to znači da je u Bolu ostalo slobodnih 1.050 (?!) kreveta.
Sve veća apartmanizacija ponajprije šteti domaćim iznajmljivačima. Većina je njihovih apartmana sa tri zvjezdice, a neki su bez parkirališta i – klima uređaja. U Bolu je prijavljeno ukupno, u hotelima, privatnom smještaju i kampovima, 7.242 postelja. Privatnih je apartmana, prema podacima na kraju sezone 2015. godine, bilo 1.162 sa 4.310 postelja. Računa se da se 40 posto od toga broja odnosi na vlasnike koji žive izvan Bola. Taj je broj danas narastao, a novih je apartmana - u izgradnji.
Dokumenti o strategiji razvoja bolskog turizma, stalno piše o potrebi zaustavljanja apartmanizacije. Prema sadašnjim planovima u Bolu je u građevinskoj zoni moguće izgraditi još 500 apartmana, a to znači 2.000 novih kreveta.
Ako sada imamo 7.200 kreveta, a barem ih je još u izgradnji 200, te planiranih 2.000 kao mogućnost u novoj izgradnji, pa svemu tome pridodatI zatvorene hotele „Park“ (300 kreveta) i „Bijela kuća“ (400 kreveta), nije teško izračunati da bi vrlo brzo u Bolu bilo 10.100 postelja.
Veća ponuda znači, za domaće iznajmljivače, nižu cijenu, ali i pitanje: mogu li komunalna oprema, kanalizacija, voda, elektrika, parkirališta, plaže – sve te potencijalne goste i uz njih domaće stanovništvo, ali i oko 3.000 dnevnih izletnika, kvalitetno prihvatiti i ugostiti? (j.e.)

(34) objavljeno  07. 08. 17. u 21:45 h  

********************


alt

Galebovi na jutarnjem ispraćaju 1960. godine: mahanje, suze, skokovi s lanterne ...


HTV1: HRVATSKA UŽIVO IZ BOLA

U emisiji Hrvatska uživo, koja je na programu ovog utorka (8. kolovoza) na HTV1 od 17.15 sati, ekipa iz splitskog studija, kako je planirano, trebala bi se javiti uživo iz Bola. Tema je galebarenje, lov na strankinje šezdesetih godina prošlog stoljeća. O tome će pričati sudionici iz tog vremena, a pokušati i odgovoriti na pitanje: zašto toga danas više nema?

(33) objavljeno  07. 08. 17. u 21:40 h 

********************


alt

Nedavno su puzle slagali u Ogulinu


SLAGANJE PUZLI

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira natjecanje u slaganju puzli „Milenijske uspomene“ Šime Strikomana na Pjaci. Bit će to ovog utorka, 8. kolovoza, s početkom u 20.30 sati.

(32) objavljeno 07. 08. 17. u 21:35 h 

********************alt


MARINERO 2017.


    Nitko se ne pita – a Mojsije nije ni slova napisao – tko je napisao Mojsijevo petoknjižje? I s time završavamo polemiku oko Doktora Kukoča, Marinera i oko toga tko je napisao Doktorovo jednoknjižje.
    Pred nama je ozbiljan, sveobuhvatan i delikatan posao. Naša se destinacija, 13. kolovoza (nedjelja), sprema za predstavljanje knjige, Marinero, našeg moreplovca, poljoprivrednika, vinara, ugostitelja, turističkog djelatnika, poštovanog vijećnika i novopečenog književnika Doktora Kukoča.
    Destinacijski se Šušur, kako je već rečeno, uhvatio tog obimnog posla kako program za taj povijesni trenutak – a u skladu s Destinacijskim ljetnim noćima – ne bi ispao… suprotno medicinski.

*****

 LJETNA DESTINACIJSKA NOĆ ISPRED MARINERA
13. 08. 2017. (nedjelja) od 21:00 h

PROGRAM

21:30 – OTVARANJE TRGA MARŠALA TITA

22:00 – PREDSTAVLJANJE KNJIGE DOKTORA KUKOČA, MARINERO
PREDSTAVLJAČI: Ivica Jakšić Čokrić Puko, beduin
Grozdana Cvitan, glavna urednica AGM-a
i Damir Duplančić, Duple, Dupli, Cunko – Izgubljena generacija

? – DOLAZAK BOLSKOG VIJEĆNIKA
I NOVOPEČENOG HRVATSKOG KNJIŽEVNIKA DOKTORA KUKOČA

23:00 – MODNA REVIJA
POVREMENO – AUKCIJA
BLAGOVREMENO – LUTRIJA
STALNO – TAJLANDSKA MASAŽA, TURKIŠE ER KONDIŠEN I ĆEVAPI

GOSTI (IZNENAĐENJA)
BABA TANGA, vračara iz Transilvanije
MARINO, bolski ambasador u Puli (i Pekingu)
i DONALD TRUMP (ako duođe?)

GLAZBA I MUZIKA
„DINO PETRIĆ I BEND“
(Jakša iz Bolera i Dasen iz Narončie)

PROMOCIJU PRATI IZLOŽBA
POSLJEDNJI BLJESAK STAROG MARINERA
„NIŠTA NE IMALI, BEZ SVEGA OSTALI – MARINERO 2017.“

AFTER
01:00 – VIDEO PROJEKCIJA PO VAŠEM IZBORU
„CHE GUEVARA PRVI PUT U BOLU“ Doktor Kukoč kao Fidel Castro
„DRUG TITO DRUGI PUT U BOLU“ Doktor Kukoč kao admiral Rašeta


SLUŽBENI SNIMATELJ DESTINACIJSKE NOĆI
ŠIME STRIKOMAN, nositelj destinacijskog godišnjeg odličja… sa zlatnim vijencem

SLUŽBENI FOTOGRAF
BOJAN RADOVIĆ, Foto Ivo, Split, destinacijski zet

GLAVNA HOSTESA
ŽELJANA CVITANIĆ, glavna tajnica destinacijskog Šušura

Dobar provod i ugodnu zabavu – domaćima pune apartmane,
a gostima pun k delicija – želi vam
DESTINACIJSKI ŠUŠUR

(31) objavljeno 07. 08. 17. u 21:30 h    
alt


ponedjeljak, 07. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


FJERA BEZ INCIDENATA

Prema našim saznanjima Bolska fjera prošla je bez incidenata. U nedjelju ujutro, već od 2 sata, radnici Grabovog rata počeli su čišćenjem rive, gdje je tijekom večeri bilo i najviše ljudi. Jednodnevni izletnici su nakon noći provedeno u noćnom klubu ili caffe baru Marinero ujutro direktno krenuli na katamaran i autobus te otputovali iz Bola.
Istina bilo je i onih koji su malo prespavali na plaži, ali to je ovoga ljeta svakodnevna pojava. Za fjeru ništa neobično. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 08. 17. u 21:10 h 

********************


alt


PREDAVANJE U TEATRINU

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira ovog ponedjeljka, 7. kolovoza,  predavanje dr.sc. Vedrana Barbarića: „Kontinuitet svetih mjesta u krajoliku otoka Brača“ i predstavljanje snimljenog materijala na Lokvama i na gomili Brkata pored Gornjega Humca za potrebe izrade fotografske mape „Terra Croatica – Bročko blogo“ – ilirsko razdoblje, autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana. Program će se održati u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21.30 sati.

(29) objavljeno  06. 08. 17. u 21:05 h 

********************


alt


PANORAMSKO RAZGLEDANJE AVIONOM

Iz zračne luke Brač svakodnevno se može u malom avionu letjeti iznad Brača i Hvara. Cijena ovog leta je 50 EU po osobi, a u avionu pored pilota mogu biti još tri osobe. Panoramsko razgledanje organizira Aero klub Wings of Brač (Krila Brača).
Ukrcaj, pripreme za let, informacije, uzlijetanje, let i slijetanje traje oko 30 do 40 minuta.

(28) objavljeno  06. 08. 17. u 21:00 h  alt

nedjelja, 06. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


FJERA - FEŠTA NA RIVI

Dan općine i Bolska fjera počeli su se slaviti dan ranije. U petak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća s podjelom općinskih priznanja i zajedničkim ručkom u restoranu hotela „Elaphusa“.
U subotu se od ranog jutra postavljalo stolove i štandove na rivi, a u 10 sati otkriven je spomenik palim za domovinu Hrvatsku kod crkvice Sv. Ivana.
Na štandovima se moglo kupovati i prije podneva, a za mlade je od 16 sati počeo glazbeni program (beach party) u cocktail baru Auro na Zlatnom ratu.
Mnogi su Boljani ali i gosti za ručak imali pečenu janjetinu i pečeni odojak što je ponudila mesnica „Provjereni“.
Nakon svečane mise u Samostanskoj crkvi, u povodu blagdana Gospe od sniga, na rivi je počeo glazbeni program, a pred publiku se pojavila u 22 sati i Zorica Kondža. U to vrijeme uvelike se uživalo i konzumirala  gastronomska ponuda. Umjesto kolača na štandu DVD-a ove subote su se prodavale majice i kape, a interesa je bilo i za minjaturne samare.
Neki su imali i problema. Oko 21.30 (srećom samo na kratko) bez struje su bili neki potrošači u istočnom dijelu Bola, zbog kvara u trafostanici kod Poljane.
Vatromet u ponoć (8 minuta) nije značio i kraj noćne zabave. Glazbe je i dalje bilo u cocktail baru „Varadaro“ i caffe baru „Marinero“, a do ranog jutra se nastavilo u 585 clubu kod Zlatnog rata.
Neki su uz glazbu i pjesmu dočekali jutarnji katamaran za Split. Za sve ipak nije bilo mjesta. Karte za onaj u 7.30 rasprodane su dan ranije, a mjesta još može biti ukoliko se ukrca manje putnika u Jelsi. Za drugi katamaran, onaj koji oko podne dolazi iz Dubrovnika, karata nema ni za nedjelju ni za ponedjeljak.
Opći je dojam da za fjeru nije bilo gužve kao nekada. Manje je onih koji su na jedan dan (noć) došli u Bol pa će ujutro biti i manje spavača po plažama. Posla zbog fešte bit će i u nedjelju, za radnike Grabovog rata, koji od ranog ujutra trebaju ukloniti štandove, stolove, smeće i oprati rivu. (j.e.)

(27) objavljeno 05. 08. 17. u 23:25 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


SPOMENIK PALIMA ZA DOMOVINU HRVATSKU

U subotu, na Dan općine Bol, u parku kod crkvice Svetog Ivana otkriven je spomenik palim za domovinu Hrvatsku, rad akademskog kipara Kažimira Hraste. Prigodnoj svečanosti nazočili su načelnik Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković, dio vijećnika, autori spomenika i drugi. Novi je spomenik blagoslovio o. Damir Šokić, dok je vijenac položio načelnik, a prisutni su zapalili svijeće i postavili crvene ruže.
Lokaciju je odabralo posebno povjerenstvo koje je još u veljači 2013. obišlo moguće lokacije i odlučilo se za ovu pored crkvice Sv. Ivana. U povjerenstvu su bili Tihomir Marinković, Neda Kraljević i vijećnik Vice Klapež te arhitekta Nikola Popić, kipari Matko Mijić i Kuzma Kovačić. Lokaciju su potvrdili konzervatori i Općinsko vijeće.
Osim Kažimira Hraste na realizaciji ovog projekta radili su Nikola Popić i Ana Krstulović. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 08. 17. u 19:50 h 

********************


alt


OTVARANJE IZLOŽBE „RAJ NA ZEMLJI“

Boljanin Roni Marinković već godinama se druži s fotoaparatom i tako su nastale fotografije za izložbu „Raj na zemlji“ koja se otvara ove nedjelje, 6. kolovoza, u Galeriji Doma kulture. Otvaranje je u 22 sata, a izložba će biti otvorena do 20. kolovoza.
Ulaz je slobodan.

(25) objavljeno 05. 08. 17. u 19:45 h 

alt

subota, 05. 08. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u povodu Dana općine Bol, u petak se u hotelu „Elaphusa“ okupilo stotinjak ljudi. Osim vijećnika, dosadašnjih dobitnika priznanja, čelnika bolskih tvrtki, bili su i neki uvaženi gosti: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darinko Kosor, izaslanik župana Anđelko Katavić, gradonačelnici Supetra i Starog Grada, načelnici Postira i Sutivana …
Nakon intoniranja hrvatske himne, predsjednik Vijeća Matko Baković pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulima za Hrvatsku te umrlim Boljanima.
O postignutim rezultatima u proteklih godinu dana govorio je načelnik općine Tihomir Marinković.
Pročelnik Stipe Karmelić pročitao je obrazloženja odluka za ovogodišnje laureate, a priznanja im je uručio načelnik. Grb općine Bol dobila je  Nevena Škrbić Alempijević, a Godišnju nagradu općine Bol Šime Strikoman.
Sjednica je završila nastupom mlade grupe Čarčojak. (j.e.)

(24) objavljeno  04. 08. 17. u 18:15 h 

********************


Na temelju članka 13. i 25. Odluke o javnim priznanjima općine Bol (Službeni glasnik općine Bol br. 4/09 i 7/09), Komisija za dodjelu javnih priznanja je predložila, a vijeće općine Bol je, na temelju članka 31. Odluke o javnim priznanjima na 7/2017 sjednici dana 25. srpnja 2017. godine donijelo

O D L U K U

o dodjeli javnog priznanja za 2017. godinu
Grb općine Bol


Članak 1.
Pojedinačno  javno priznanje općine Bol GRB OPĆINE BOL dodjeljuje se:
gospođi dr.sc. Neveni Škrbić Alempijević za izuzetne zasluge za razvitak i ugled općine Bol iz područja znanosti i kulture.

Članak 2.
Gospođi dr.sc.Neveni Škrbić Alempijević se dodjeljuje Grb općine Bol izrađen od kovine na kamenoj podlozi,  pismena potvrda i novčana nagrada u iznosu od 6.000,00 kn.

Članak 3.
Ova odluka stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku općine Bol.

Obrazloženje:
Gospođa dr.sc.Nevena Škrbić Alempijević je naša Bolka, a rođena je u Supetru na Braču.
Dodiplomski studij etnologije, engleskog jezika i književnosti završila je na filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplomiranja radila je kao kustosica u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Od 2001.godine zaposlena je kao znanstvena novakinja u odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godine 2013. stekla je zvanje izvanrednog profesora. Trenutačno ja angažirana kao istraživačica na znanstvenom projektu „Stvaranje grada: prostor, kultura, identitet“.
Pored svog svakodnevnog rada kao profesorice Sveučilišta u Zagrebu, naša Nevena je našla vremena za sređivanje bolske etnografske zbirke Čečuk-Romac.
Na popisivanju zbirke, koja sada uključuje 670 predmeta, radili su nastavnici i studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je angažman bio isključivo volonterski.
Voditelj tog projekta bila je Nevena Škrbić Alempijević. Rad na izradi inventarne knjige ove zbirke obavljen je u suradnji s Ministarstvom kulture-konzervatorskim odjelom u Splitu.
Riječ je o opsežnom etnografskom radu koji je pratio fotografiranje, opis i dokumentiranje podataka. Rad je počeo prije više godina, a obrada građe je provedena u Bolu i u Zagrebu, u više navrata te uz reviziju prikupljenih podataka.
Nakon obrade većeg dijela zbirke upravo je Nevena oblikovala sam prijedlog upisa zbirke kao pokretnog dobra pri Ministarstvu kulture. Zbirka Čečuk-Romac upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske od 2013. godine. Danas imao tiskani i digitalni katalog etnografske zbirke koja je srž budućeg bolskog etnografskog muzeja.
Gospođa Nevena Škrbić Alempijević je svojim radom i dostignućima u profesionalnom životu, a posebno u volonterskom djelovanju za dobrobit općine Bol zaslužila javno priznanje Grb općine Bol.  

                                                                                    Predsjednik Vijeća
                                                                                      Matko Baković


********

Na temelju članka 14. i 25. Odluke o javnim priznanjima općine Bol (Službeni glasnik općine Bol br. 4/09 i 7/09), Komisija za dodjelu javnih priznanja je predložila, a vijeće općine Bol je, na temelju članka 31. Odluke o javnim priznanjima općine Bol, na 7/2017 sjednici dana 25. srpnja 2017. godine donijelo

O D L U K U

o dodjeli javnog priznanja
Godišnja nagrada općine Bol za 2017. godinu


Članak 1.
Pojedinačno javno priznanje Godišnja nagrada općine Bol za 2017.godinu dodjeljuje se
gospodinu Šimi Strikomanu kao znak priznanja za izuzetne zasluge za razvitak i ugled općine Bol na područja kulture.

Članak 2.
Gospodinu Šimi Strikomanu se dodjeljuje Godišnja nagrada općine Bol u obliku povelje, pismena potvrda i novčana nagrada u iznosu od 5.000,00  kn.

Članak 3.
Ova odluka stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku općine Bol.

Obrazloženje:

Akademski filmski i televizijski snimatelj i redatelj gospodin Šime Strikoman direktor je fotografije i snimatelj u nizu igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova u kojima je surađivao s eminentnim hrvatskim redateljima i glumcima. Do sada je održao 20-tak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i dobitnik je niza nagrada i priznanja.

Šime Strikoman je na Bolu snimio dvije Milenijske fotografije: povodom proslave 40-te obljetnice bolske Gimnazije i povodom 20-te obljetnice bolske Glazbene škole s knjigom i klavirom kao instalacijama.
Šime Strikoman snimao je dokumentarni film „BookBol“ koji govori o Bolu u prvom redu kao o kulturnom, a zatim i turističkom središtu. Film je Šime Strikoman darovao bolskim prijateljima.
Šime Strikoman napravio je film „Zmajevo selo“ na osnovu snimljene istoimene predstave u kojem je na vrlo sugestivan način prenio atmosferu ushićenih turista koji su posjetili Murvicu i doživjeli prikaz suživota puka toga pitoresknog mjesta i pustinjaka koji su u 15. stoljeću, bježeći pred Turcima, naselili špilju u brdu iznad Murvice, a u kasnijim stoljećima sagradili i samostane.
Film „Zmajevo selo“ je na 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu proglašen najboljim filmom festivala u filmskom prikazu predstave iz tradicijskog života, a Zbor turističkih novinara HND-a i Hrvatske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu dodijelilo je Šimi Strikomanu nagradu „Marko Polo – slavni putopisac“ za najbolji turistički film.
Na osmom festivalu Trsat-Festival hrvatskih katoličkih filmova, film „Zmajevo selo“ prikazan je u finalnoj večeri.
Šime Strikoman snimio je i kratki dokumentarni film „Brač: kamen i voda“  na istoimenoj izložbi prošlog ljeta na bolskoj šetnici i na lokalitetu Lokve kod Gornjeg Humca.
Krajnji cilj ovog filma je postizanje empatije kod naših gostiju za prihvaćanjem otoka Brača kao kulturne destinacije s cjelogodišnjom ponudom.
Filmovi su dar bolskoj knjižnici „Hrvatskoj čitaonici“ .
Od ove godine Šime Strikoman započeo je projekt pod nazivom „Terra Croatica - Bročko blogo“ u kojem će se snimati  10 000 godina bračke kulturne povijesti. To će biti bajkovit prikaz našeg otoka kroz fotografiju, fjabe, gočice, legende i mitove.

Zbog svih gore navedenih projekata koje provodi Šime Strikoman  u suradnji s ravnateljicom Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Jadrankom Nejašmić, zaslužio je Godišnju nagradu općine Bol za 2017.godinu.


                                                                                                      Predsjednik Vijeća
                                                                                                          Matko Baković

********************


alt


U SUBOTU JE NAŠA FEŠTA

Nizom manifestacija i događanja obilježit će se ove subote Dan općine, blagdan Gospe od sniga i Bolska fjera.


U povodu blagdana Gospe od sniga svete mise su u Samostanskoj crkvi u 7.00 i 10.30 sati, u Župnoj crkvi u 9.00, a svečana blagdanska misa je u 19 sati u Samostanskoj crkvi.


Otkrivanje Spomenika palim za Domovinu je u 10.00 sati u parku pored crkvice Sv. Ivana. Tada će se položiti i vijenac, a cvijeće mogu donijeti a svijeću zapaliti svi oni koji nemaju nikoga od umrlih na bolskom groblju.


Fešta na rivi počinje već u poslijepodnevnim satima kada se na štandovima nude razni specijaliteti, kolači i piće. Na jednom od štandova prodavat će se kolači, ali ovaj put i majice i kape. Prihod od prodaje uplaćuje se bolskom DVD-u za nabavku potrebne opreme. Prošle srijede od prodaje kolača i dobrovoljnih priloga prikupljeno je 6.200 kuna.
U večernjim satima, od 21.00 sat u glazbenom programu na rivi nastupa Zorica Kondža. Vatromet se planira u ponoć.

(23) objavljeno  04. 08. 17. u 18:00 h 

********************


alt


alt


ZA FJERU: JANJETINA I ODOJAK

Za fjeru Boljani sami peku janjetinu, ali je dosta i onih koji to radije kupe direktno s ražnja u mesnici. „Provjereni“, koji mesnice ima u „Studencu“ u Podbarju i na Rudini, osim pečene janjetine nudi i pečenog odojka te ćevapčiće u lepinji. Predbilježbe se primaju na mobitele  098 135 53 44 ili 099 695 92 12  ali se izravno može naručiti u spomenute dvije prodavaonice.
Janjetina je 180 kn/kg, odojak 100 kn/kg, lepinja sa ćevapčićima (10 kom, 40 dkg) po 50 kuna.
„Provjereni“ će, prema rezervacijama, ispeći za subotu 20 janjaca i 10 odojaka. Prodaja počinje u subotu već nakon 10 sati. (promo)

(22) objavljeno  04. 08. 17. u 17:50 h  

******************** 


alt


BRZA INTERVENCIJA VATROGASACA

U petak, 4. kolovoza u 19.34 pozvani su bolski vatrogasci zbog požara u trafostanici hotelskog naselja, nedaleko hotela „Elaphusa“. Brzom intervencijom, u kojoj su sudjelovala dva vatrogasna vozila i osam vatrogasaca, požar na izolatorima ugašen je za desetak minuta. Veće štete nije bilo, a do potpune sanacije, uključeni su agregati pa bez struje nisu ostali hoteli „Elaphusa“, „Borak“ i „Bonaca“. Radnici „Elektrodalmacije“ došli su zbog popravka iz Supetra.
Vatrogasci su se vratili u svoje barake u 21 sat. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 08. 17. u 22:00 h 
alt

petak, 04. 08. 2017.     ********************


alt


PROGRAM ZA DAN OPĆINE

Obilježavanje Dana općine počinje dan ranije, već u petak, 4. kolovoza, kada će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća. Na tom će se skupu, u hotelu „Elaphusa“ s početkom u 11.30 sati, uručiti i općinska priznanja za 2017. godinu.
Blagdan Gospe od sniga, u subotu, 5. kolovoza, obilježava se svetim misama u Župnoj i Samostanskoj crkvi. Svečana sveta misa je u 19 sati u Samostanskoj crkvi.
U subotu ujutro u 10 sati otkrit će se spomenik palim za Domovinu, rad akademskog kipara Kažimira Hraste. Tom prilikom položit će se i vijenac za sve poginule, a oni koji to žele mogu pored spomenika u subotu ujutro ostaviti cvijeće i zapaliti svijeće.
Poslijepodne, od 21 sat službeno počinje fešta na rivi. Bit će štandova sa gastronomskom ponudom, a u glazbenom dijelu nastupa Zorica Kondža.
U ponoć će vatrometom biti označen kraj programa, ali će se slavlje sigurno nastaviti u obližnjem cocktail baru „Varadero“ te i u drugim bolskim kafićima s muzikom u živo.
U subotu nije samo bolska fjera i Dan općine. U cijeloj Hrvatskoj je državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
U subotu i nedjelju trgovine prehrambenom robom su otvorene, ali ne rade Poštanski ured, FINA i Splitska banka. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 08. 17. u 22:55 h

********************


alt


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

U srpnju je u općini Bol, prema izvještaju Ureda TZO Bol, ostvareno 28.845 dolazaka turista (3 posto više nego u srpnju 2016.), a zabilježeno je 182.045 noćenja (povećanje 2 posto).
U prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 58.062 dolazaka turista (+6%) te je ostvareno 346.075 noćenja (+5%).
Struktura gostiju: Skandinavske zemlje 17,06 %, Francuska 15,05 %, Njemačka 12,62 %, Austrija 11,02 %, Slovenija 6,61 %, Hrvatska 5,50 % …
Hoteli su imali 196,293 noćenja (56,72%), privatni smještaj 132.565 noćenja (38,3%), a kampovi  8.015 noćenja (1,89%) ...

(19) objavljeno  03. 08. 17. u 23:05 h 

*******************


alt


BANKOMAT NA ZLATNOM RATU

Prvi put je na plaži Zlatni rat postavljen bankomat. To je učinila Hrvatska poštanska banka (HPB), a drugi je njihov bankomat u centru mjesta, pored ulaza u prodavaonicu „Tiska“. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 08. 17. u 22:50 h

********************


alt


JADROLINIJA I DALJE ZA SUPETAR

Jadrolinija će i ubuduće ploviti svojim trajektima na liniji Supetar – Split i obratno. To je odluka Upravnog vijeća Agencije za obalni pomorski promet nakon raspisanog natječaja za profitabilne trajektne linije.
Poništen je natječaj za liniju Stari Grad – Split i obratno te Trogir – Slatine – Split i obratno, ali je raspisan novi. Zainteresirani se brodari trebaju javiti do 24. kolovoza. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 08. 17. u 22:45 sati

********************


alt

Zlatni rat 3. kolovoza 2017.


HOĆE LI INSPEKCIJE NAVRATITI U BOL?

Lučka kapetanija Split u koordinaciji s pripadajućim lučkim ispostavama provela je u srijedu akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa "Sigurna plovidba 2017." i zabilježila 31 pomorski prekršaj, te naplatila kazne u iznosu nešto manjem od 40 tisuća kuna – pročitali smo na portalu Slobodne Dalmacije.
Lučka kapetanije je priopćila kako se akcija pojačanog nadzora provodila od 10 do 19 sati, kada su službenici lučkih ispostava u Splitu, Omišu, Baškoj Vodi, Makarskoj, Podgori, Igranama, Milni, Bolu, Jelsi, Hvaru, Šolti, Paklenim otocima, Trogiru, Krknjašima i Maslinici obavili 62 inspekcijska pregleda. Njima su bila obuhvaćena četiri broda, 41 domaća brodica i jahta te 17 stranih brodica i jahti.
Naplaćeni prekršaji u najvećem se dijelu odnose na glisiranje zbog kojega je sankcionirano osam sudionika u pomorskom prometu, jedna prekršajna kazna izrečena je zbog brze vožnje u luci, zbog prekomjernog ukrcaja putnika bilo je 17 prekršaja, tri zbog nedostatka člana posade, dok su zbog neposjedovanja propisane dokumentacije na plovilima kažnjene dvije osobe.
Nadajmo se da će akcijom biti obuhvaćeno i područje Zlatnog rata, gdje se svakodnevno, pored zabrane, sidre brodovi sa domaćim i stranim zastavama. Grabov rat je samo ovoga ljeta uputio nekoliko pisama na adresu Lučke kapetanije i Pomorske policije. Do sada – bez odgovora! (j.e.)

(16) objavljeno  03. 08. 17. u 22:35 h  alt

četvrtak, 03. 08. 2017.     ********************


alt


SPOMENIK PALIM ZA DOMOVINU

U parku pored groblja postavljen je Spomenik palim za Domovinu koji će uz prigodnu svečanost biti otkriven u subotu, na praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
Autor spomenika je Kažimir Hraste, kipar, grafičar, crtač, profesor, akademik i doktor znanosti. Za naš portal obrazložio je svoju ideju za spomenik:


- Inspiraciju sam našao u srednjovjekovnim nadgrobnim pločama i, s druge strane,  formom tijela mrtvog Isusa položenog preko Marijinih koljena. Na ploči se, dakle, nalazi plitko izmodelirani reljefni  križ koji asocira na Pietù, dva stilizirana tijela, jedan položen na drugi. U tlocrtu se jasnije iscrtava  forma križa, dok je u kutu, na vrhu, postavljena golubica kao znak Duha Svetog i nade  u Uskrsnuće.
Kako  asocijacija na «grob» ne bi bila doslovna, spomenik nisam radio od kamena, već od metala, koji mi je ujedno omogućilo i razvedenije rješavanje oblika i sadržaja.
Spomenik je izveden u kortenu, limu koji je otporan na atmosferilije, stabilan je, a  izgleda kao zahrđalo željezo (oksidirani površinski sloj). Korten  sam izabrao između ostaloga i zato što omogućuje spajanje malih komadića lima, koji stvaraju dojam fragmenata (kao mozaika povijesnog pamćenja) i istovremeno kompaktne cjeline.  Korten je materijal koji je živ kao koža i koji u različitim vremenskim prilikama različito reagira i izaziva različite senzacije kod promatrača. S vremenom, površina će biti sve stabilnija i postojanija.   
Ideja čitavoga spomenika bila je u arhitektonski definiranom prostoru, na izuzetnoj mikro lokaciji, napraviti takvu skulpturu koja će kod promatrača izazvati empatiju sa svim onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku, a namjernicima  ponuditi  kutak za kontemplaciju u miru čempresa i mora.

(15) objavljeno  03. 08. 17. u 00:15 h  

********************


alt


alt


NAŠA POSLA: PROMETNE GUŽVE

Nekada, kada su smjene gostiju bile svake druge subote, turisti su u Bol stizali iz Splita i sa tri parobroda. Danas su svakodnevne gužve, iako imamo čak tri katamaranske veze sa Splitom. Događa se da su karte rasprodane i par dana ranije, posebno za podnevnu liniju iz Bola za Split.
Katamaran Vida, koji ujutro kreće u 7.15 iz Dubrovnika, najčešće u Bol dolazi sa zakašnjenjem. Jadrolinija je na svojim službenim stranicama upozorila na moguća kašnjenja zbog pojačanog prometa u hvarskoj luci. Prošlog utorka (1. kolovoza) prije Vide u Bol je došao izletnički brod Voga. Tko ima prednost? Voga je tražila da joj se dozvoli privez na Velom mostu dok iskrca oko 150 izletnika. Za to treba najmanje 15 minuta, a toliko bi Vida trebala čekati pred bolskom lukom. Zaposlenici Grabovog rata, zaduženi za privez brodova i prodaju karata, tražili su od kapetana Voge da se veže još malo dalje, kako bi bilo mjesta i za Vidu. Najprije je kapetan Voge odbio to učiniti, jer kaže da mu nema dovoljno dubine, ali je na kraju ipak ostavio prostora i za Vidu. U Vidi su sva mjesta bila rasprodana, a trebalo je iskrcati 130 i ukrcati za Split isto toliko putnika. U Split je Vida došla u 13.50 sati, 80 minuta kasnije nego je to redom plovidbe predviđeno. Neki su zbog toga zakasnili na autobuse i avion.
Ništa manje, taj dan, problema nisu imali putnici koji su autobusom u 19.25 namjeravali iz Bola u Supetar. Na autobusnoj stanici, sa kupljenim povratnim kartama, bilo ih je stotinjak, a možda i više. Ponovo gužva, nervoza … U autobusu su do Supetra neki stajali na nogama. Drugi su, njih 24, unatoč kupljenim kartama, morali još jednom platiti prijevoz sa tri taksija.
Mogu li se predvidjeti gužve i spriječiti maltretiranje putnika? (j.e.)

(14) objavljeno  03. 08. 17. u 00:10 h   

*******************


alt


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ: HUMANITARNA PRODAJA

Ove srijede na Bolskoj litnoj noći naknadno je postavljen još jedan štand. Na njemu su se prodavali domaći kolači, a prihod je namijenjen bolskom DVD-u za nabavku neophodne opreme. Primali su se i dobrovoljni prilozi, a u subotu, na bolsku Fjeru, prodavat će se prigodne majice i kape.
U svakom slučaju to je hvale vrijedna akcija koje su inicirale i vode naše Bolke.
Uobičajen je glazbeni program, a sve je više ljudi koji žele kušati morske specijalitete. Ne treba se čuditi što u podužem redu čekaju na lignje, salatu od hobotnice, papaline, skuše …
Pravi ribarski ugođaj je na brodu Veli, tamo Branko Karmelić, besplatno poslužuje jelo i piće, ali samo za prijatelje … (j.e.)

(13) objavljeno  03. 08. 17. u 00:05 h 

********************


alt


alt


POMOĆ MLADIH VOLONTERA

Članovi UniSport škole višestranog razvoja iz Bola, Luka i Andro Batinić te Ivo i Mate Petrić, kao volonteri su dali svoj doprinos u organiziranju Europskih sveučilišnih prvenstava u košarci 3x3, odbojci na pijesku te sportskom penjanju - koji su u Splitu od 25. do 30. srpnja okupili 400 sportaša iz 27 država. U organizaciji ovog velikog događaja sudjelovalo je 156 volontera koji su utrošili čak 5754 volonterskih radnih sati, zbog čega je lijepo znati da su svoj doprinos dali i mali Boljani. (t.b.)

(12) objavljeno  02. 08. 17. 24:00 h 

********************


alt


SIDRENJE …

Sidrenje na Zlatnom ratu više i nije vijest. Svakodnevno se to događa, a sliku od srijede poslao nam je Grabov rat. Ako nitko od nadležnih ništa ne poduzima da to spriječi, barem da čitatelji našeg portala vide kako se radi devastacija jedinstvene plaže na svijetu.

(11) objavljeno  02. 08. 17. u 23:55 h 

********************

alt


TO SE DOGAĐA - DRUGIMA!?

NA TRGU slobode u Poreču nepoznati je počinitelj otuđio automatski vanjski defibrilator, izvijestila je istarska policija, a pročitali smo na portalu Indeks.
Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem koji je defibrilator otuđio u razdoblju od 28. do 29. srpnja čime je pravnu osobu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna.
Inače, automatski vanjski defibrilatori primjenom električnog šoka ispravljaju abnormalan srčani ritam koji nastaje prilikom prestanka rada srca i time omogućavaju spašavanje nečijeg života, a postavljeni su krajem 2015. na sedam lokacija u Poreču, a njihovo postavljanje financirala je Turistička zajednica Grada Poreča.
Nešto slično se ne može dogoditi u Bolu. Naime, osim kod Vatrogasaca i u mjesnoj ambulanti, nema na otvorenom ni jednog defibrilatora iako se za njihovo postavljanje, kao nužnost u turističkim destinacijama, zalaže dr. Nikša Šimetović. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 08. 17. u 23:50 h 

********************


alt


PONUDA ZA FJERU: JANJETINA, ODOJAK …

Ni ove godine na rivi na Fjeru, po svemu sudeći, neće se prodavati pečena janjetina. Međutim, „Provjereni“, čije su mesnice u prodajnom centru „Studenac“ u Podbarju i na Rudini, posebnu ponudu priprema za skorašnju bolsku fjeru. U obije prodavaonice prodavat će se pečeni odojak (100 kn/kg), pečena janjetina (180 kn/kg), ćevapčići pečeni na česmini… Deset komada ćevapčića (40 dkg) u lepinji trebat će platiti 50 kuna.
U srijedu, prvog dana primanja narudžbi, rezervirana su četiri janjca i dva odojka. Kako bi bili sigurni dobiti i uživati u ponudi mesnice „Provjereni“ trebat će izvršiti rezervaciju. Brojevi mobitela su 098 135 53 44 ili 099 695 92 12 (promo)

(09) objavljeno  02. 08. 17. u 23:45 h 

srijeda, 02. 08. 2017.     ********************


alt


SVE NAS SE VIŠE ČITA

Podaci o posjetima našem portalu govore da nas se sve više čita. To je za urednika priznanje veće od bilo koje novčane stimulacije. Portal boljani.info, već smo to nekoliko puta napisali, izdaje se od siječnja 2011. godine, punih šest godina i sedam mjeseci. Broj posjeta je sve veći. Prošle godine najviše je zabilježeno u kolovozu (47.828), a ove godine tri mjeseca su bila iznad 50.000: travanj 50.343, lipanj 50.631 i u srpnju rekordnih 53.121.
Mjesečni troškovi „proizvodnje“ su 3.200 kuna i to se pokrivalo prilogom općine od 1.800 kuna mjesečno i od reklama. Za honorare nije bilo ni kune, a nemoguće je raditi toliko dugo bez stimulacije, svakodnevno, nedjeljom, za Božić i Novu godinu …
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na prijedlog načelnika, dosadašnji općinski dodatak povećan je sa 1.800 na 2.500 kuna. A izdavač nije spreman potpisati ugovor koji bi važio od 1. kolovoza. Neće se prihvatiti ni dosadašnjih 1.800 kuna. Ostaju fiksni troškovi od 3.200 kuna koji se sada pokrivaju tek djelomično. Za vijesti (Bolsku kroniku) tih 2.500 kuna bruto,  ukoliko se zadrži sadašnji dnevni prosjek vijesti uz ilustraciju fotografijom, znači neto honorar za svaku vijest 5 (pet) kuna i isto toliko za fotografiju! Za taj honorar sasvim sigurno neće nitko raditi, a za nastavak izlaženja portala trebalo bi misliti i što će biti sutra. Treba li Bolu informativni portal i tko je spreman to raditi?
Sigurno je kako sve može biti bolje, pa i naš portal, ali je očito da ima i onih koji ne žele o svemu javno govoriti i pisati. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 08. 17. u 23:25 h 

********************


alt


ZA VEĆU SIGURNOST U SEZONI

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, jer turisti ne biraju samo lijepa i atraktivna, već i sigurna odredišta. Važnost sigurnosti gostiju prepoznala je još prije 12 godina hrvatska policija uvođenjem projekta 'Sigurna turistička sezona' koji je jedinstven u Europi, a preporučuje ga Interpol.
Ove godine o sigurnosti, kako stranih pa tako i domaćih turista od 1. srpnja do 1. rujna brinut će 72 strana policajca, a na našu će obalu doputovati iz 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.
Strani policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućuju bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Pritom ne nose oružje, ali rade u odorama svoje policije u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama.
Bol su u utorak bili policajci iz Francuske, Njemačke i Italije. Posjetili su i Ured Turističke zajednice (na slici).

(07) objavljeno  01. 08. 17. u 23.20 h 

********************


alt


PRIHOD ZA VATROGASCE

U srijedu će na rivi, tijekom Bolske litnje noći, jedan štand biti – poseban. Grupa Bolki odlučila je organizirati prodaju domaćih slastica, a prihod od prodaje je namijenjen bolskom DVD-u. Na štandu će se osim humanitarne prodaje prikupljati i novčani prilozi.
Od ove akcije možda neće biti prevelike financijske koristi, ali je hvale vrijedna inicijativa Bolki koje žele pokazati solidarnost sa onima koji sasvim opravdano traže pomoć i podršku.

(06) objavljeno 01. 08. 17. u 23:15 h  

********************


alt


PONUDA ZA FJERU

„Provjereni“, čije su mesnice u prodajnom centru „Studenac“ u Podbarju i na Rudini, posebnu ponudu priprema za skorašnju bolsku fjeru. U obije prodavaonice prodavat će se pečeni odojak (100 kn/kg), pečena janjetina (180 kn/kg), ćevapčići pečeni na česmini… Deset komada ćevapčića (40 dkg) u lepinji trebat će platiti 50 kuna.
„Provjereni“ ima provjerenu kvalitetu, kvalitetu i umjerene cijene. Kako bi bili sigurni dobiti i uživati u ponudi mesnice „Provjereni“ trebat će izvršiti rezervaciju. Brojeve mobitela: 

098 135 53 44 ili 099 695 92 12 (promo)

(05) objavljeno  01. 08. 17. u 23:10 halt
utorak, 01. 08. 2017.     ********************


alt


PREKO MILIJUN POSJETA

Za samo 45 dana (od 16. lipnja) preko milijun puta (u ponedjeljak do 20 sati: 1.005.408) se pogledao glazbeni spot kojeg su 2CELLOS snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat. Posjetitelji osim uživanja u muziciranju Luke Šulića i Stjepana Hausera na svojim violončelima, mogu vidjeti i sve ljepote Zlatnog rata kojeg mnogi Boljani i posjetitelji smatraju jedinstvenim prirodnim fenomenom, najljepšom plažom na svijetu. (j.e.)
Spot pogledajte ovdje: https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(04) objavljeno  31. 07. 17. u 22:50 h 

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK

U srpnju katamaran samo jedan put nije došao u Bol. Bilo je to 16. srpnja (nedjelja) kada je katamaran, zbog bure, iz Starog Grada krenuo direktno za Split.
Katamarani na izletničkoj liniji ni jednom nisu izostali.
Prošle godine, također u srpnju, jednom katamaran nije došao u bolsku luku. U kolovozu 2016. nije dolazio čak sedam puta. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 07. 17. u 22:45 h  

********************


alt


alt


alt


POETSKA I GLAZBENA VEČER

Pretijesno je bilo u ponedjeljak navečer u dvorištu kuće dr. Nikše Šimetovića na Loži gdje je organizirana poetska i glazbena večer. Kada više nije bilo slobodnih  stolica, sjedilo se i po stepeništu.
Na samom početku prisutne je pozdravila ravnateljica Općinske knjižnice Jadranka Nejašmić, kao organizatorica ovog druženja, a onda je zahvalio na ovolikoj posjeti i domaćin dr. Nikša Šimetović. Oboje su spomenuli i vezu Bola i otoka Hvara, povezanu bračnim i prijateljskim vezama, pa je sasvim bilo logično što je poetski recital izveden u interpretaciji kulturnog i javnog djelatnika, glumca i umjetnika, prof. Milana Lakoša iz Hvara.
U kućnom salonu za sve, na žalost, nije bilo mjesta kako bi poslušali prvaka hrvatske opere, tenora Domagoja Dorotića čiji je nastup pratio dirigent i docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Simon Dešpalj. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 07. 17. u 22:40 h 

********************


alt


NEVJERICA


Da je Bager napiso knjigu? Ma ljudi moji, je li to moguće? To ni istina! Ne virujen! Ne, ne virujen! Ne! Nedoumica vlada Bolom. Nitko, naime, ne vjeruje da je Doktor Kukoč napisao knjigu. Ali neki su je, od onih sretnika koje odabrao je sam Doktor Kukoč – u ovoj lipoj, maloj, smišnoj destinaciji (kako bi rekao Doktorov kolega, moreplovac, zapovjednik broda Makarski Jadran, Mito… i korupcija) – već i pročitali.
Doktorov kolega, dr. Nikša Šimetović: „Ja sam još u San Marinu čuo da Bager piše neku knjigu. Bager, knjigu? Ne, nisam vjerovao! Ali, evo, knjiga mi je u ruci, a već sam je jedan put pročitao… Nevjerojatno! Knjiga je nevjerojatna, odlična! Bravo kolega! A čujem da se, 13. kolovoza, sprema velika proslava: predstavljanje Doktorove knjige, Marinero, ispred Marinera. Možda je to trenutak da i ja predstavim nešto. Ja u kući, naime – a to bi već trebala imati svaka turistička destinacija, koja drži do svog destinacionizma – imam dva medicinska aparata: defibrilator, i mjerač buke…
Doktorov kolega, profesor ne doktor, Marijo Rončević: „Jedno od najboljih književnih dijela koje sam pročitao u zadnje vrijeme!“
Doktorova kolegica, ugostiteljska djelatnica i zaposlenica u Marineru, Jelena Sudar: „Nisam znala da mi je gazda genije!“
Doktorov kolega, književnik Jerko Martinić: …
No i dalje gotovo svi, od onih koji za sada nisu imali sreće pročitati knjigu (a među njima i Doktorov kolega vijećnik, Mate Bočineto), tvrde: „Ne, to ni napiso Bager!“ A mnogi su uvjereni čak i u to da je knjigu napiso Puko!
Ali, evo što o toj problematici sam Doktor Kukoč piše u predgovoru svoje knjige:

VOL U KUPUSU

Čo, Puko!? Ivica Jakšić Čokrić Puko? Beduin! Jedon obični beduin! Je, skupa smo hodili u skulu. Vuon ni, judi moji, zno napisat, a ča ću von govorit – ni slova ni zno!
Jo son temu beduinu piso domaći rad!
Jo son mu šapjo kad bidu ga ispitivali!
Jo son mu crta!
Ja san bi mozak!
Ali, malo po malo, svaršila skula, išo Puko naprid! Počie pisat knjige! Nisu to, da se razumimo, nike knjige. Marsadura može stot, a ono drugo je sranje!
Po je počie crtat! Crta pasa, a ispode maška! Stavi žutu: Zalazak sunca… a kad se ništa ne vidi: Ispiracija!
Po je počie činit prestave! Ala, Cimer fraj ništo, ali ono drugo… a kuo to razumi, dragi brate?!
Po strukture, od kamena. Hubotnica, ne loša… a na one druge može se posrat!
I počie oti karnavol sa Karnavoluon. Parada, tastamenat, Elafuza. I sa Virozuon. Viroza party! Ma kuo?
Jo son mu piso Karnavola!
Jo son čini Virozu!
Ja san bi mozak!
I da će pisat knjigu! Koju knjigu? Marinero! Po ćeš mi ti – duošli mi u razgovoru – pisat Marinero, tumbalo, a jo ga već pišen! Pet godina! Da hoćemo skupa? Skupa?! Ne! Ti piš svoju, a jo svoju! Ali, da jo nimon vrimena, da imon puno posla, da mi počinje sezona i da činin novi Marinero… i mile, lale, mile, lale… nagovori vuon mene! I mi da ćemo skupa! Jo i vuon. Mogo son jo som, ali jo nimon vrimena, imon puno posla, počinje mi sezona i činin novi Marinero. I tako napisali skupa. Jo i vuon. A u biti jo!
Jo son mu govori ča će me pitat i kako će pisat!
Ja san bi mozak!
Oti beduin somo je piso. Na kompjuter. Jo na kompjuter činin pametnije stvori! Ali, jo son bi glavni!
Ja san mozak!
I već pišen novu knjigu. Čo knjigu? Jedna je Zagrepčanka već rezervirala! I slikon! I strukture! I prestavu činin! I to će bit, vidit ćete ča će bit! Puko se već može pokrit po ušima!
Čo Puko? Ivica Jakšić Čokrić Puko?
Ivica Jakšić: Beduin!
Čokrić: Karnavol!
Puko: Tumbalo!
Ivica Jakšić Čokrić Puko: Vol u kupusu!

Daljnje obavijesti… čitajte na ovim stranicama.

(01) objavljeno  31. 07. 17. u 22:35 h 
*******************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"