Arhiv 2017. / VI.

Vijesti objavljene u lipnju 2017.:
petak, 30. 06. 2017.     ********************


alt

Trudna teća bila je dio 8. Festivala kulture Imena


POTPORE ZA TURISTIČKE MANIFESTACIJE

Nakon javnog poziva za kandidiranje, Stručno povjerenstvo je odlučilo da Županijska turistička zajednica za 2017. godinu dodijeli 157 potpora i za tu namjenu osigurano je  976 tisuća kuna. Na potporu su mogli računati samo oni koji su podnijeli zahtjev uz ispunjavanje određenih uvjeta. Na popisu je iz Bola samo 8. Festival kulture IMENA koji je dobio 3.000 kuna, a Tenis klub „Kaštela“ dobio je 50.000 kuna za organizaciju WTA turnira u Bolu. 
Tko je i koliko dobio potpore za projekte s Brača? TZ Sutivan dobila je 5.000 kn, Udruženje obrtnika za 2. Bračku večer lipote 4.000,  Deveti oblica fest u Postirama 2.000 kuna, Milnarsko srce lita 2.000 kuna, Dani mladog maslinovog ulja Milna 2.000 kuna, Gušti od štajuna u Milni 5.000 kuna, Potezanje Mrduje 4.000 kuna, Noć hrapaćuše u Postirama 6.000 kuna i Mala noćna regata u Postirama 5.000 kuna.
Čini nam se da smo s pravom očekivali potporu za više projekata koji se planiraju organizirati ovoga ljeta u Bolu. Najprije, to smo već napisali, trebalo se kandidirati! (j.e.)

(149) objavljeno  29. 06. 17. u 22:30 h 

********************


alt


NAGRADE I POHVALE UČENICIMA SREDNJE ŠKOLE

Nastavničko vijeće Srednje škole Bol na sjednici održanoj 16. lipnja 2017. donijelo je
Odluku o nagrađivanju učenika.
* Za odličan uspjeh i uzorno vladanje nagrađeni su učenici 4.a razreda: Nina Kukoč, Lana Martinić, Doris Šćepanović, Anamarija Šesnić, Dora Tomić, Alois Stefan Zrno i Grgur Živković
* Nagrađeni učenici  4.b razreda: Ivana Gojević, za odličan uspjeh i uzorno vladanje, Kristina Pučo, za odličan uspjeh i uzorno vladanje, Ruža Jozić, za odličan uspjeh i uzorno vladanje te Lorena Lalić, jer nije izostala s nastave nijedan dan u četiri godine srednjoškolskog obrazovanja
* Nagrađen je učenik 3.a razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Bepo Goić.
* Nagrađeni učenici 2.a razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Antonia Katić i Valerio Michieli Tomić.
* Nagrađeni učenici 2.b razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Stanko Marčić i Rafaela Marinković.
Nagrađeni učenici 1.a razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Antea Jerčić i Josipa Mihovilović
* Nagrađena je učenica 1.b razreda za odličan uspjeh i uzorno vladanje: Ozana Pavlović.
* Nastavničko vijeće pohvalilo je učenike zbog uspjeha na natjecanjima iz robotike: Frane Radić (1.b), Kate Pavišić (2.a) i Ante Kraljević (2.a).
Pismene pohvale i nagrade uručene su im 27. lipnja na svečanosti u hotelu „Elaphusa“.

(148) objavljeno  29. 06. 17. u 22:25 h 

********************


alt


BOLJANIMA DESET OSKARA ZNANJA

Robotičari iz  Bola koji su sudjelovali prošle školske godine na svjetskom natjecanju iz robotike (Frane Radić, Ante Kraljević, Kate Pavišić i Ana Mikulić) kao i oni koji su sudjelovali na međunarodnom natjecanju u Austriji (Franko Karmelić, Leon Lisičar, Mia Pivčevič, Marija Karninčić i Petra Soljačić), na svečanosti u Zagrebu, na Ekonomskom fakultetu, dobili su u četvrtak Oskare znanja. Njih je na natjecanjima vodila mentorica Lucija Špacal, a s njima je bila u Zagrebu gdje su dodijeljeni kipići.
Oskar znanja najznačajnije je priznanje u obrazovanju kojim se već 13 godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi učitelji i nastavnici mentori.

(147) objavljeno  29. 06. 17. u 22:15 h 

********************


alt


UKLANJAJU SE SUHE GRANE

Pri kraju su radovi na uklanjanju suhih grana sa stogodišnjeg bora koji se nalazi sa južne strane bolskog groblja. Suhe grane prijetile su objektu Dominikanskog samostana, ali i urušavanju na samo groblje.
U uklanjanju su sudjelovali i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a imali su asistenciju od radnika „Grabovog rata“. (j.e.)

(146) objavljeno  29. 06. 17. u 22:10 h 

********************


alt


BRACIERA IDE U OMIŠ

U Omišu je u petak svečano otvaranje 51. Festivala dalmatinska klapa, a dan poslije, na autorskoj večeri Živka Ključe u subotu, nastupit će  i bolska klapa Braciera.
Bol se smatra dijelom Omiškog festivala jer je od 2001. organizator Debitantskih večeri. Direkcija Festivala zahvalila je i ove godine Bolu i domaćinima na organizaciji.
Podsjetimo , prva se večer održala u Teatrinu, a druga zbog bure u dvorani Doma kulture. U Bolu je bio i novi gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

(145) objavljeno  29. 06. 17. u 22:05 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: LIFT KAO UKRAS?

Nekoliko smo godina čekali da se uredi plaža za invalide. Nabavljen je i montiran lift, ali za razliku od nekih sličnih plaža, na primjer u Splitu, nema na plaži dežurne osobe koja bi rukovala s liftom. Na plaži je u srijedu, u pratnji dvojice prijatelja, došao mladić u invalidskim kolicima. Uzaludno su se ogledavali oko lifta ne znajući kako bi ga mogli koristiti. Istina, na šetnici, na samom ulazu na rampu nalazi se tabla s dva broja mobitela. Na poziv će netko sa obližnjih prodajnih štandova donijeti daljinski upravljač.
Tabla je malo previsoko postavljena (vidi sliku) i nije baš uočljiva. Ima međutim rješenje da se na samom liftu, gdje već postoje neke obavijesti, stavi i naljepnica sa brojevima mobitela. Uz trošak od dvadesetak kuna i malo dobre volje, moglo bi se riješiti pitanje samokorištenja lifta, kada nema sredstava i razumijevanja za poslužitelja. (j.e.)

(144) objavljeno  29. 06. 17. u 22:00 h 

alt

četvrtak, 29. 06. 2017.     ********************


alt


alt


alt


USPJEŠAN POČETAK LITNJIH NOĆI

Svake srijede tijekom čitave turističke sezone domaći i gosti Bola imaju priliku uživati na rivi u Bolskim litnjim noćima, uz nastupe domaćih zvijezda i gastro specijelitete koje pripremaju bolski kuhari i kuharice.
Uspješan početak Bolskih litnjih noći bio je ove srijede, a od iduće se planiraju folklorni nastupi …
Za glazbenu ponudu i događanja zadužen je Centar za kulturu (odgovorna osoba Ivana Bošković Ivičić), za gastronomsku ponudu i štandove Turistička zajednica (Markito Marinković), a sve naravno pod palicom Općine (načelnik Tihomir Marinković).

(143) objavljeno  28. 06. 17. u 23:15 h  

********************


alt


alt


VIDIKOVAC U FUNKCIJI

Kako je i najavljeno, „Cestar“ je u ponedjeljak i utorak postavljao ogradu na vidikovcu i od srijede se može bez opasnosti zaustaviti kolima i uživati u panoramskom pogledu na Bol. Postavljeni su i kandelabri koji rasvjetu dobivaju preko solarnih ćelija.
Već smo pisali, ali sada ponavljamo: pristup i parkiranje na vidikovcu, dozvoljen je samo vozilima koji idu iz Bola prema Gornjem Humcu (Supetru). Iz suprotnog pravca nije dozvoljeno skretanje ulijevo, na vidikovac. (j.e.)

(142) objavljeno  28. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt


ŽUPANIJSKA SREDSTVA OPĆINAMA I GRADOVIMA

Na službenim stranicama Splitsko-dalmatinske županije objavljena je Odluka o raspodjeli dijela sredstava Županijskog proračuna za 2017. godinu namijenjenih pomorskom dobru. Ukupno je 3.820.221 kuna raspoređena na 26 gradova i općina. Bol je dobio 100 tisuća kuna za idejno rješenje i izradu urbanističkog plana uređenja plaže Potočine-Borak te 20 tisuća za izradu geodetskog elaborata za utvrđivanje prijedloga i za evidentiranje granica pomorskog dobra.
Od bračkih općina Pučišća su dobila 190.000 kuna, Postira 190.000 kuna i Sutivan 90 tisuća kuna. (j.e.)
U sutrašnjoj Bolskoj kronici: tko je koliko sredstava dobio iz Županijske turističke zajednice.

(141) objavljeno  28. 06. 17. u 23:10 h

********************


alt


BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA

U četvrtak se slavi blagdan sv. Petra i Pavla. U istoimenoj crkvici iznad plaže Zlatni rat sveta misa je u 8 sati.
U katoličkom kalendaru sveti Petar štuje se skupa sa svetim Pavlom, a njihov se blagdan slavi 29. lipnja. Obično ga se u kršćanskoj ikonografiji prikazuje s ključevima u rukama, budući da mu je Isus u evanđelju predao ključeve kraljevstva nebeskog. Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta.
Po svetom Petru nazvano je mnogo lokaliteta i crkava u svijetu. Najveća od njih je bazilika Svetog Petra u Rimu. U Hrvatskoj, između ostalih, postoji mjesto u Istri, Sveti Petar u Šumi, gdje pavlini imaju samostan. Kod Splita se nalazi Sumpetar, a na Braču grad Supetar.

(140) objavljeno  28. 06. 17. u 23:05 h 

********************


alt


PRVA PREDSTAVA U TEATRINU

Prva predstava u ovoj sezoni, u Teatrinu Dva ferala, je monodrama Lutajućeg kazališta "Samo jedna žena",  koja je na programu ovog četvrtka, 29. lipnja u 21.30 sati.
Monodramu izvodi naša poznata filmska, televizijska i kazališna glumica Matija Prskalo. Tekst za monodramu napisali su Dario Fo i Franca Rame, režiju potpisuje  Đuro Roić, a glazbu Nenad Brkić.
Monodrama se bavi pitanjem je li situacija u nekom odnosu između četiri zida zaista onakva kako se izvana čini, te koliko ljudi truda i energije ulažu da prikriju i maskiraju sebe za vanjski svijet.
Ženski lik Maria naivno, ali duhovito govori o svojoj svakodnevici, ljubavi i nezadovoljstvu s kojima se stalno susreće, kao i o tome kako se nosi sa svim ulogama koje igra.
Ulaznicu po cijeni od 40 kuna može se kupiti na ulazu u Teatrin. (s.b.)

(139) objavljeno  28. 06. 17. u 23:00 h 

********************


alt


JAVNI WC – NA ČEKANJU

Još 10. svibnja postavljen je u šumici na Borku pokretni WC za muškarce i žene, ali i za invalide. Više od mjesec i pol dana stoji zatvoren, a razlog je (navodno) što se još uvijek traži dvoje koji bi se brinuli o čistoći.
Možda će to biti riješeno prije kraja ljeta?! (j.e.)

(138) objavljeno  28. 06. 17. u 22:55 h 

********************


alt


NAŠA POSLA: ZABORAVNOST ILI NEMAR?

Prošlog tjedna u Bolu je organiziran Festival kulture IMENA. Na tu uspješno organiziranu manifestaciju još uvijek nas podsjeća transparent na Loži. Možda je "zaboravljeno" ukloniti transparent kako bi gosti, koji su došli nakon subote, vidjeli što su propustili dok ih nije bilo … (j.e.)

(137) objavljeno  28. 06. 17. u 22:50 h    


alt
srijeda, 28. 06. 2017.     ********************


alt

Maturanti nakon mise u Župnoj crkvi


alt

Kongresna dvorana u hotelu "Elaphusa"


alt

Učenice i učenici IV. a razreda


alt

Učenice i učenici IV. b razreda


alt

Ravnateljica škole Sani Bodlović predaje nagradu Anamariji Šesnić, najboljoj učenici


SVEČANOST BOLSKIH MATURANATA

Svečana dodjela svjedodžbi o završnom radu 41. generacije maturanata Srednje škole u Bolu,te nagrade Summa cum laude ali i nagrada i pohvala najboljim učenicima nižih razreda održana je u utorak, 27. lipnja u kongresnoj dvorani hotela "Elaphusa".
Prethodno su maturanti bili i na misi u Župnoj crkvi.
U hotelu „Elaphusa“ dvorana je bila ispunjena maturantima, profesorima, rodbinom i prijateljima. Sani Bodlović, ravnateljica Srednje škole, pozdravila je i goste: načelnika općine Tihomira Marinkovića, zamjenika Jakova Okmažića, predsjednika Općinskog vijeća Matka Bakovića
Prigodni program izveli su mladi glazbenici, Mandolinski orkestar Partenca i klapa Čarčojak.
Nagradu nastavničkog vijeća kao najbolja učenica tijekom školovanja u Srednjoj školi dobila je Anamarija Šesnić.
Svjedodžbe završnog razreda dobilo je 38 učenica i učenika:
Filip Bauk, Tea Bogunović, Franka Cvitanić, Tamara Goić, Antonio Karmelić, Maja Karmelić, Nina Kukoč, Lana Martinić, Doris Mišetić, Doris Šćepanović, Anamarija Šesnić, Ana-Mari Tomičić, Dora Tomić, Alois Zrno, Grgur Živković i Karlo Živković;
Frančeska Bošković, Luka Čurin, Jere Drpić, Jakov Eterović, Nikola Eterović, Ivana Gojević, Petra Jašić, Ruža Jozić, Lorena Lalić, Ljubomir Mamić, Ivan Marjančević, Lorian Martinić, Frane Mladineo, Nikola Mašić, Kristina Pučo, Luka Radić, Ivana Šesnić, Ante Vrsalović i Ivan Johnny Zebić te Paulina Kovač i Kristina Kovač.

(136) objavljeno  27. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt

Kuda plovi ovaj brod?


TRIMARAN PONOVO PLOVI U MAKARSKU

Trimaran „Krilo Eclipse“ od četvrtka trebao bi, kako neslužbeno saznajemo,ponovo ploviti prema prvoj verziji reda plovidbe: Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i isti dan natrag. Brodar je najprije zbog slabog interesa izostavio Makarsku i uključio Hvar, a onda je, navodno, negodovala (zbog Hvara) Jadrolinija pa trimaran mora ploviti po redu plovidbe kako mu je i odobreno.
Još će ove srijede polazak iz Splita biti u 8 sati za Bol, Korčulu, Mljet i Dubrovnik.
Od četvrtka polazak iz Splita je u 7.30 sati!
Očekujemo da ćemo tijekom srijede dobiti točne informacije i novi red plovidbe. (j.e.)

(135) objavljeno  27. 06. 17. u 23:00 h  

******************** 


alt


OD PETKA DODATNI TRAJEKTI

Za Jadroliniju puna sezona počinje od petka kada se uvode dodatne trajektne linije. Iz Supetra za Split su dodatni polasci u 11.45 i 16.30, a iz Splita za Supetar u 10.30 i 15.15 sati.
Ukupno će do 3. rujna biti 14 trajektnih linija između Supetra i Splita te isto toliko u suprotnom pravcu.
Još jedna linija, ali i drugačija satnica, bit će od Sumartina do Makarske i natrag. Iz Sumartina su polasci u 6.00, 9.30, 13.00, 16.30 i 20.00 sati, a iz Makarske u 8.00, 11.00, 14.30, 18.00 i 21.00 sat.
Na katamaranskim linijama „Jadrolinije“ nema promjena. (j.e.)

(134) objavljeno  27. 06. 17. u 22:55 h 
alt

utorak, 27. 06. 2017.     ********************


alt


NUDISTIČKE PLAŽE U BOLU

Na istočnoj strani Bola ima nudistička plaža na koju se dolazi preko Martinice. Međutim, mnogo je poznatija ona zapadno od plaže Zlatni rat iako se i na Zlatnom ratu mogu vidjeti golaći. O deset nudističkih plaža na Jadranu piše Ružica Mikačić u nedjeljnom izdanju „Slobodne Dalmacije“ gdje spominje i bolsku na Paklini:


„Plaža Paklina koja se nalazi u neposrednoj blizini Zlatnog rata u Bolu, mjesto je na kojemu se godinama kupaju i nudisti u bijegu od gužvi prenapučenog i popularnog Zlatnog rata. Nekoliko manjih plaža i stjenovitih uvala koje se nadovezuju na nju, čine je idealnom za odmor duše i tijela u suglasju s prirodom i u okruženju očuvanog prostora. Posljednjih godina na njoj se sve češće kupaju i 'odjeveni' kupači, pa nudisti samo produže u potrazi za prvom sljedećom uvalom u kojoj će se razodjeveni prepustiti suncu i moru.“


Bilo je prošlog ljeta, a možda i ove godine, i incidentnih situacija. Uz samu plažu na Paklini su i dva autokampa iz kojih dolaze na nudističku plažu 'odjeveni' ne znajući da je taj dio rezerviran za nudiste. Općina, Turistička zajednica i komunalno poduzeće „Grabov rat“ koji ima koncesiju na plaži Zlatni rat, ništa ne čine da nudistima osiguraju nesmetani odmor i kupanje.

(133) objavljeno  26. 06. 17. u 22:10 h 

********************


alt


UMJESTO U MAKARSKU, IDE SE U HVAR

U nedjelju je na internetu objavljen red plovidbe trimarana iz Splita za Dubrovnik bez Makarske i Mljeta. Umjesto u Makarsku trimaran „Krilo Eclipse“ trebao je iz Bola krenuti za Hvar. U ponedjeljak je u red plovidbe „vraćen“ i Mljet (Sobra). Istog dana uklonjen je novi plovidbeni red Split – Bol – Hvar – Korčula – Mljet (Sobra) – Dubrovnik. Znači li to nove izmjene?
U ponedjeljak ujutro iz trimarana se u Bolu iskrcao 51 putnik, a otputovalo prema Hvaru i Dubrovniku 12. Katamaranom „Vida“, nešto prije 12 sati, dovezeno je iz pravca Dubrovnika 74 putnika i isto toliko odvezlo se prema Splitu.
Tri brze linije iz Splita prema Bolu i natrag, kao i dvije mogućnosti za putovanja prema Hvaru, Korčuli, Mljetu i Dubrovniku, sigurno su velika pogodnost za turiste, ali i mještane Bola. (j.e.)

(132) objavljeno  26. 06. 17. u 22:05 h 

********************


alt

Rotor 26. lipnja 2017. (foto: tonči buljan)


OPREZNO NA ROTORU!

Ostale su još neke sitnice i sadnja zelenila pa da možemo napisati da su završeni radovi na rotoru. Potrebno je međutim upozoriti vozače da poštuju prometnu signalizaciju. Vozila koja idu prema Supetru nemaju prednost, kao i ona koja dolaze sa preostala tri priključka na rotor. Prije rotora postavljeni su - trokuti. Vozilo koji dolazi na rotor mora propustiti vozilo koje se tamo već nalazi i ima apsolutnu prednost. (j.e.)

(131) objavljeno  26. 06. 17. u 22:00 h  

********************


alt

U nedjelju 25. lipnja oko Zlatnog rata bila su usidrena 24 plovila!


NAŠA POSLA: SVE PO STAROM!

Možda su više njihova nego naša posla, ali se uokolo Zlatnog rata i dalje sidre tko god to poželi. Nikoga nije briga da se sidrenjem uništava podmorska flora, ali i zagađuje okoliš. Smeće i ostatke goriva vjetar donosi na plažu, a od sidrenja i tih nautičara nema nikakve koristi. Samo može biti štete.
Ne vjerujemo da se ne može naći rješenje. Treba samo malo više upornosti, volje i znanja. (j.e.)

(130) objavljeno  26. 06. 17. u 21:55 h 

********************


alt


UZ IĆE I PIĆE NUDI SE I GLAZBA

U restoranu BELVEDERE na rivi, svakog ponedjeljka od 19 do 23 sata, nastupa i muška klapa Pastura iz Postira. Prije večernjeg nastupa, zapjevaju i na rivi (na slici) na zadovoljstvo šetača koji će možda kasnije navratiti i na terasu restorana. (j.e.)

(129) objavljeno 26. 06. 17. u 21:50 h alt
ponedjeljak, 26. 06. 2017.     ********************


alt


IZMJENE U REDU PLOVIDBE

Od ovog ponedjeljka (26. lipnja) nešto se mijenja u redu plovidbe Split – Bol – Dubrovnik na kojem plovi trimaran „Krilo Eclipse“ u vlasništvu tvrtke Kapetan Luka iz Krila Jesenice. Polazak iz Splita je pola sata kasnije, umjesto u 7.30 isplovit će iz splitske luke u 8.00, a u Bolu je u 8.50 sati. Nakon pet minuta ide iz Bola, ali ne u Makarsku nego u Hvar pa u Korčulu i Dubrovnik. Trimaran više neće ploviti za Mljet.
Iz Dubrovnika, Korčule i Hvara u Bol „Krilo Eclipse“ dolazi u 19.35 i za Split nastavlja u 19.40 sati.
Opširnije u Redu plovidbe i u rubrici Kako do Bola? (j.e.)

(128) objavljeno  25. 06. 17. u 22:30 h 

********************


alt


ZAVRŠNA PREDSTAVA U TEATRINU

Tradicionalna završna predstava Osnovne škole Bol održat će se ovog ponedjeljka, 26. lipnja, u Teatrinu s početkom u 20 sati. Program je to 4. i 8. razreda jer se budući petaši opraštaju od svoje učiteljice Meri Biliš i kreću u peti razred, a četvero osmaša napušta Osnovnu školu. Prigoda je to za podjelu svjedodžbi, zahvala i priznanja i ostalim prijateljima škole. Svi ste dobrodošli. (m.b.)

(127) objavljeno  25. 06. 17. u 22:25 h 

********************


alt


ŠETNICA: AUTA, MOTORI, BICIKLE …

Najugodnije i najjeftinije je iz centra mjesta do plaže Zlatni rat (2 kilometra) doći – pješice preko šetnice. Veći dio puta je u hladu, ali treba biti oprezan (iako je to pješačka zona) zbog automobila, motora i bicikla.
Šetnicu neki koriste i za besplatno parkiranje (vidi sliku).

(126) objavljeno  25. 06. 17. u 22:20 h   

********************


alt


JEDNOM KUPCU – PRŠUT

Potrošači koji su tijekom petka i subote kupili u mesnici „Provjereni“ na Rudini robe za više od 100 kuna dobili su nagradni kupon. Tih je kupaca bilo 74, a prodavačica u mesnici Marija Skelin izvukla je kupon broj 0076522 čiji je vlasnik dobio - pršut.
Sretni se dobitnik tijekom ponedjeljka treba javiti u mesnicu s kuponom i računom gdje će preuzeti miljevački pršut mase 7 kg.

(125) objavljeno  25. 06. 17. u 22:15 h  alt
nedjelja, 25. 06. 2017.     ********************


alt


DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti obilježava se 25. lipnja i to je dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.
Do 2001. Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990., a danas je to Dan Hrvatskog sabora.


U povodu Dana državnosti u nedjelju će pred Župnom crkvom u 21 sat nastupiti Mandolinski orkestar Partenca i klapa Čarčojak.

(124) objavljeno  24. 06. 17. u 22:55 h  

********************


alt


OPROŠTAJ OD FESTIVALA „IMENA“

Čini nam se da organizatori nisu mogli zamisliti bolji završetak 8. Festivala kulture IMENA od nastupa Josipa Joe Meixnera, umjetnika, skladatelja, aranžera i producenta, a bolskoj se publici u subotu navečer, u predivnom ambijentu vrta Dominikanskog samostana, predstavio kao pijanist.
Iako je rođen u Sisku, svoju je karijeru gradio u svjetskim glazbenim metropolama, poput Los Angelesa i Beča. Uz oca glazbenika, već u dobi od sedam godina, Joe Meixner otkrio je svoju strast za klavirom. S dvanaest godina održao je prve koncerte, a s petnaest je godina pijanist u jednome sastavu. Nakon završene srednje Glazbene škole Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu odlazi u Beč, gdje je uspješno izgradio karijeru pijanista, skladatelja i glazbenoga producenta. Neko je vrijeme boravio u Los Angelesu, usmjerujući se kao klupski i studijski glazbenik. Godine 2000. vraća se u Austriju i otad vodi svoje ansamble i producentsku kuću specijaliziranu za jazz, blues i soul projekte. Od istaknutoga pijanista, koji je surađivao sa zvijezdama poput Trini Lopez, te skladatelja, kao npr. za Disney Channel, Joe Meixner izrasta u glavnoga izvođača na međunarodnoj sceni, među kojima se ističu nastupi za Kevina Costnera, Ursulu Andress i dr.
Pročitali smo u jednom komentaru: bitno je istaknuti kako je Joe Meixner izumitelj terapije glazbom – piano medicine, za koju je skladatelj rekao kako je komponirana s ljubavlju, odanošću i poštovanjem, i u nadi da će, kada dospije do tvojih ušiju, naći put i do tvojega srca te postati mjesto mira.
Oni koji nisu došli ne mogu ni znati što su propustili, jer umjetnici poput ovog pijaniste rijetko gostuju u Bolu. (foto: đ. eterović)

(123) objavljeno  24. 06. 17. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


NEMA VIŠE TRUDNE TEĆE

Bračke marende (Trudne teće) u sklopu Festivala kulture IMENA neće biti do iduće godine. Dva je dana, u petak i subotu, bilo publike i zainteresiranih i sve je pojedeno. Čak i drugog dana, u subotu, kada je trebalo platiti 25 kuna. Restoran Santo ponudio je tripice, a nekadašnji Yolo i Vagabundo pod novim imenom Vendetta na Pjaci je ponudio raguž sa sipom, hobotnicom, lignjama i slanutkom. Za samo pet minuta nestao je veliki soparnik kojeg je poklonio (i besplatno dijelio) štand obitelji Mikulić.
Na festivalskom štandu nudili su se razni suveniri i prodavala lutrija, a nagrada je bila gomoja sira i majica festivala „Imena“.
Dobrom raspoloženju pridonjela su dva harmonikaša, Marijo Pusa i Marin Estrada. (j.e.)

(122) objavljeno  24. 06. 17. u 22:40 h  

********************


alt


alt


KRENUO VIDIKOVAC

I prije službenog otvaranja, dok još nema ni zaštitne ograde, znatiželjni turisti su u subotu dolazili na novoizgrađeni vidikovac iznad Samostana, a na cesti Bol – Gornji Humac. Ove je fotografije snimila Denis Karmelić-Jerčić.
Novi vidikovac nije projektiran ni izgrađen da bi na njega dolazili vozači iz pravca Supetra. Naime, skretanje preko pune linije je opasno i – kažnjivo.

(121) objavljeno  24. 06. 17. u 22:35 h 

********************


alt


GODIŠNJICA MATURE

Nakon trideset godina u zgradi Srednje škole u Bolu ponovno se okupilo 40 maturanata iz 1987. godine. Pozvali su da im se pridruže profesori Krešimir Okmažić i Dragutin Kale. Druženje su nastavili na zajedničkoj večeri u restoranu na plaži Borak.

(120) objavljeno  24. 06. 17. u 23:15 h 

********************


alt


OSVJEŽENJE JEDINO U MORU

U subotu je na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo sunčano i vruće. Vjetar slab, uglavnom zapadni i jugozapadni, a more mirno ili malo valovito, temperature između 22 i 24. Najviša dnevna između 31 i 35 stupnjeva.
Na Jadranu će se idućih dana zadržati pretežno sunčano i vruće. Potkraj nedjelje i u ponedjeljak uz mjestimice umjeren razvoj oblaka, ponegdje može biti pljuskova i grmljavine, najprije na sjevernom dijelu, a zatim i drugdje. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 33 stupnja. Nakon srijede ponovno - vruće. (foto: j. pratljačić)

(119) objavljeno  24. 06. 17. u 22:30 h altsubota, 24. 06. 2017.     ********************


alt


alt


FESTIVAL KULTURE, DRUGI DAN

Druge večeri 8. Festivala kulture IMENA, u dvorištu Galerije Dešković, glavna tema razgovora s gostima bila je dobro nam poznata FJAKA. U toj svojevrsnoj raspravi sudjelovali su Ivica Ivanišević, Tanja Mravak, Davor Štambuk i najmlađi među njima Arsen Kojdić.
Trodnevna manifestacija IMENA završava u subotu navečer (21.30 sati) u vrtu Dominikanskog samostana gdje nastupa majstor i čarobnjak klavijature JOE MEIXNER. Cijena ulaznice je 80 kn.
Za uživanje u tri bolske ljetne večeri i dva prijepodneva, treba zahvaliti Udruzi Imena i Maji Duki.

(118) objavljeno  23. 06. 17. u 23:10 h  

********************


alt


alt


alt


alt


TRUDNA TEĆA U PETAK I SUBOTU

Festival kulture „Imena“ ima i program za širi krug domaće i inozemne publike. Riječ je o jutarnjim marendama nazvanim Trudna teća, koje se organiziraju u petak i subotu od 10 sati na bolskoj tržnici.
U petak su svoje proizvode (besplatno) ponudili OPG Kaštil Gospodnetić iz Dola (šoškice), Konoba Kopačina iz Donjeg Humca (janjeći gulaš s varenikom i paštetu janjeće jetrice) te bolska Pumparela (gravče na tavče sa ćevapčićima). Piće s etiketom Stina stiglo je iz bolskog podruma.
Spizu u subotu pripremaju: restoran „Ranč“, restoran i bar „Vendetta“, restoran „Santo“ i zeleni banak braće Mikulić. Za glazbeni program su zaduženi Mario Pusa i Marin Estrada. (j.e.)

(117) objavljeno  23. 06. 17. u 23:00 h 

********************


alt


alt


alt


NA VIDIKOVAC OD SRIJEDE

Kako smo saznali od inž. Danijela Rake, rukovoditelja „Cestara“, glavnog izvođača na vidikovcu, od srijede će se autobusi i automobili moći zaustavljati i posjetitelji uživati u prekrasnom pogledu na Bol i plažu Zlatni rat. Istina, neko će im vrijeme pogled kvariti dalekovod, ali se nastoji da vrlo brzo, a najkasnije do idućeg ljeta, nestane iz vidokruga i objektiva kamera.
Obojana je horizontalna signalizacija, postavljeni su prometni znakovi, a u petak su radnici „Grabovog rata“ pripremali zemlju za buduću zelenu površinu.
Već u subotu pored vidikovca neće biti usporene vožnje i čekanja zbog semafora koji se uklanja, a postavljanje ograde planirano je u ponedjeljak i utorak. (j.e.)

(116) objavljeno  23. 06. 17. u 22:55 h  

********************


alt


OTVORENA MESNICA NA RUDINI

Mesnica „Provjereni“, kako smo i najavili, od petka će bitic otvorena na Rudini od 7 do 13.30 te od 16.30 do 21 sat. Prvi potrošači koji su kupili proizvoda više od 100 kuna dobili su nagradni kupon. To isto se može iskoristiti i tijekom subote.
U nedjelju u podne izvući će se jedan kupon čiji će vlasnik dobiti miljevački pršut. Broj nagradnog kupona, a možda i ime dobitnika, objavit ćemo u Bolskoj kronici u ponedjeljak. (j.e.)

(115) objavljeno  23. 06. 17. u 22:50 h 

********************


alt


alt


VJENČANJE NA ZLATNOM RATU

Matičar Frane Marinković, uz pomoć sudskog tumača Kreše Okmažića, sklopio je u petak prvi ovogodišnji brak na plaži Zlatni rat. Mladenci su u Bol došli iz Austrije: Katrin Kugler (1992.) i Rene Kogler (1982.) i svoje su sudbonosno DA izrekli pred matičarom i u prisustvu kumova, rodbine i prijatelja.
Katrin i Rene već godinama dolaze u Bol na odmor, a prvu će bračnu noć provesti u hotelu „Bretanide“. (j.e.)

(114) objavljeno  23. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt


BOLSKI RIBARI

Postalo je atraktivno za turiste vidjeti Marija, Juricu i Ivicu kako u bolskom portu, svako poslijepodne, pokušavaju na udicu nešto uloviti. Više to rade da im prođe vrijeme, ali se uvijek nađe i publike koja to gleda i snima. (j.e.)

(113) objavljeno  23. 06. 17. u 22:40 h  


alt
petak, 23. 06. 2017.     ********************


alt


VIJENAC ZA ŽRTVE RATA

U povodu Dana antifašističke borbe u četvrtak je načelnik općine Tihomir Marinković položio vijenac pred spomen bistu Joze Bodlovića u parku na tržnici. Minutom šutnje odana je počast svim poginulima za Domovinu. U II. svjetskom ratu bilo je 58 žrtava iz Bola. (j.e.)

(112) objavljeno  23. 06. 17. u 00:15 h 

********************


alt


alt


alt


POČEO FESTIVAL KULTURE „IMENA“

Otvaranjem izložbe i razgovorom s autorom Fedorom Vučemilovićem, počeo je u četvrtak navečer 8. Festival kulture IMENA, prema ideji i u organizaciji Maje Duke. U atriju galerije Dešković publici se predstavio i saxofonist Gordan Tudor, a onda je Maja Duka upoznala mlađu generaciju u publici pričom o spari. U mnogim malim mjestima, ne samo na otocima, prije dolaska vodovoda, voda se uzimala na mjesnim gustirnama ili izvorištima. U Bolu je to bio Studenac, odakle su (uglavnom) mještanke nosile vodu u limenim posudama – na glavi. Od pomoći je bila spara načinjena od robe, poput polukruga, koju su stavljali na glavu da ih manje žulja.
Festival se nastavlja i u petak, 23. lipnja.
U 10 sati je Trudna teća koja se organizira na tržnici. Jela će pripremiti Konoba Kopačina (Donji Humac), OPG Kaštil Gospodnetić (Dol) i Pumparela (Bol).
Navečer, od 21.30 sati, program se nastavlja u dvorištu Galerije Dešković. Tema je FJAKA, a gosti su Ivica Ivanišević, Arsen Kojdić, Tanja Mravak i Davor Štambuk. (j.e.)

(111) objavljeno 23. 06. 17. u 00:10 h 

********************


alt


TURIZAM: BOLJI REZULTATI OD LANJSKIH

Zakoračili smo punom snagom u turističku sezonu za pamćenje – piše Ružica Mikačić u „Slobodnoj Dalmaciji“ od četvrtka.  Hoteli na Jadranu bilježe najbolju zauzetost u lipnju u ovom desetljeću, financijski promet na računima turističkih tvrtki veći je i do 15 posto nego lani u ovo vrijeme, obiteljski smještaj jučer je imao registriranih gotovo 120 tisuća turista, a u kampovima ih je stotinu tisuća.
Podaci iz velikih hotelsko-turističkih sustava, koji već sad planiraju od 10 do 15 posto bolju zaradu od lanjske, utoliko su fascinantniji podsjetimo li da su se njihovi planovi prihoda još ovog proljeća svodili na najviše pet posto.
U Bolu je u četvrtak ujutro bilo 3.684 gostiju, a lipanjski rezultati su bolji od lanjskih u istom mjesecu. (j.e.)

(110) objavljeno  23. 06. 17. u 00:05 h  

********************


alt


alt


alt


OTVARA SE NOVA MESNICA

Od petka Bol je bogatiji za još jednu mesnicu. Tvrtka „Provjereni“ koja već ima mesnicu u prodajnom centru „Studenac“ u Podbarju, sada otvara drugu prodavaonicu na Rudini. Radno će vrijeme biti od 7 do 13.30 te od 16.30 do 21 sat.
U ponudi je janjetina (80 kn/kg), janjeća glava (20), janjeće tripice (40), ćevapi (50), pljeskavice (50), roštilj kobasice (44), miljevački pršut rezani (250), miljevački pršut u komadu (120), domaći kravlji sir, brački ovčji sir …
Prodavat će se pečeni odojak (100), pečena janjetina (200), pečene koke (50 kn/kom) …
Kupci koji u petak i subotu kupe za više od 100 kuna dobit će lutrijski kupon, a izvlačenje dobitnika je u nedjelju u podne. Zgoditak je miljevački pršut!

(109) objavljeno  22. 06. 17. u 24:00 h 

********************


alt


SNIMAJTE NA ODMORU

Naš portal u suradnji s Turističkom zajednicom i ove godine organizira natječaj za izbor najboljih fotografija koji će gosti snimati u Bolu tijekom odmora. Snimke treba slati na adresu: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i bit će objavljene u rubrici LJETNE RAZGLEDNICE.
Detaljnije idućih dana.

(108) objavljeno  22. 06. 17. u 23:55 h  altčetvrtak, 22. 06. 2017.     ********************


alt


PRAZNIK: DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Dan antifašističke borbe, koji se slavi 22. lipnja, državni je blagdan u Republici Hrvatskoj.
Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.
U II. svjetskom ratu život je izgubilo 58 Boljana. Njih 40, bili su antifašistički borci, u dobi od 18 do 34 godine, ali su u monografiji Boljani objavljena i imena 18 civilnih žrtava rata.
Svake godine na Dan antifašističke borbe polaže se vijenac za sve poginule pred bistom Joze Bodlovića u parku na tržnice. Učinit će se to i ovoga četvrtka u 10 sati.


*****
Završni koncert dječjeg zbora Čarčojak je u četvrtak u 18.30 sati u Galeriji Doma kulture.


*****
U Galeriji Dešković od 21.30 počinje 8. Festival kulture IMENA. Najprije se otvara izložba Fedora Vučemilovića (Tražeći djetinjstvo), zatim će nam se predstaviti svojim saxofonom Gordan Tudor, a potom slijedi promocija kolekcije „Štorija o špari“.


*****
Na ovaj praznik trgovine prehrambenom robom su otvorene, a do 21 sat radi i benzinska postaja. Ljekarna radi skraćeno, od 8 do 13 sati. Zatvoren je Poštanski ured, Splitska banka, FINA i općinski uredi te trgovina Berica.

(107) objavljeno  21. 06. 17. u 23:45 h 

*******************


alt


alt


KAKVI SU BOLSKI VRTOVI?

Kako je bilo i najavljeno, ove je godine Ured Turističke zajednice preuzeo obilazak i ocjenjivanje bolskih vrtova, okućnica i balkona. Mraz je kriv što je mnogo toga uništeno, pa je za konačni izbor ostalo njih osam. Za obilazak i stručno ocjenjivanje angažirane su dvije stručnjakinje iz splitske tvrtke Parkovi i nasadi.
Na prigodnoj svečanosti načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković te direktor Ureda TZO Markito Marinković u srijedu su uručili priznanja.  Zahvalivši im na trudu i sudjelovanju u ovoj akciji, Tihomir Marinković je za iduću godinu najavio ocjenjivanje i proglašenje tri najbolja vrtla, naravno uz priznanja za sudjelovanje.


OSVRT Nataše Nezmeškal, dipl. ing. agr. i Željke Lukač, dipl. ing. agr. Iz splitske tvrtke „Parkovi i nasadi“:
Prije svega želimo pozdraviti sve natjecatelje, mahom žene koje su nesebičnom ljubavlju, brigom, osjećajem za lijepo i neprocjenjivim trudom omogućile da cijela jedna zajednica osjeti korist od njihova rada, a koji se ogleda u ljepoti vrtova i zelenila koje godinama brižno njeguju.
Većina tih vrtova je nastajala kroz više generacija, što dodatno podiže vrijednost istih.
Gotovo je nemoguće procijeniti koliko je bilo potrebno vremena, truda pa i odricanja da ono što danas gledamo i u čemu se danas može uživati nastane.
Stoga, evo mi kao struka angažirana od strane Turističke zajednice općine Bol, možemo reći da smo više nego ugodno iznenađene viđenim i doživljenim.
Veliko bravo za sve sudionike, za njihov predan rad i rezultate toga rada.
Također je važno reći da je dobro da postoji netko poput Turističke zajednice koja je prepoznala vrijednost istog te radi na promicanju važnosti zelenila u svakoj zajednici gdje se odvija život, napose u prostoru koji je izložen turizmu i velikoj posjećenosti ljudi koji dolaze iz raznih krajeva svijeta, a gdje je kultura njegovanja i važnosti zelenih oaza odavno prisutna i na jako velikom nivou.

To je danas postao sastavni dio svakog ozbiljnog projekta, a na čijoj kvaliteti se treba trajno raditi i razvijati je.

Nekoliko riječi napisale su i o svakom prijavljenom vrtu pojedinačno:

Meri Fabijanović
Ovo je bio prvi vrt koji smo obišle. Uz nasmijano lice same domaćice, osjeća se veliki trud, vrijeme i ljubav koja se poklanja svakoj biljčici koja raste u tom vrtu.
Odmah smo uočile nekoliko brižno njegovanih detalja, među kojima ističemo jako staru hortenziju koja s obzirom na sadno mjesto izvrsno prkosi jakom suncu.
Ostatak vrta ostavlja dojam velike cvjetne livade – kao da je poljsko cvijeće niknulo ispred obiteljske kuće, te se u raznim bojama i periodima cvatnje međusobno natječe u ljepoti.

Vinko  Marinković Vragić
Velika okućnica brižno njegovana s velikom odrinom koja stvara ugodan hlad. Cijeli je prostor ispunjen zelenilom i ugodan za boravak. U prostoru namijenjenom za odmor i druženje uočavamo stare lonce čija je prvotna namjena koristila starijim generacijama u potpuno druge svrhe, sada zamijenjena raskošnom cvatnjom raznih ljetnica te tako na nenametljiv način spaja tradiciju sa novim pristupom u uređenju životnog prostora.

Franka Andrić
Iako prostorno najmanji od svih prijavljenih, također brižno i s puno ljubavi njegovan.
Prevladava minimalizam s elementima korisnog vrta (u ovom slučaju povrtnjaka)koji se međusobno dobro nadopunjuje s podosta vrtnih detalja u vidu tvz. vrtnih figura koje opet imaju neku svoju priču.

Vini Cvitanić
Ulaz u ovaj vrt bio je kao povratak u vrijeme kad su naše bake njegovale i uzgajale biljke kojih gotovo pa da danas više ni nema. Danas rijetki, a ovdje tako zdrav i dominantan Adamov list, stablo smokve u centralnoj poziciji koje kao da šalje poruku da bi bilo dovoljno i da je samo u dvorištu kuće. Brižno njegovane hortenzije u punom cvatu, a čiju pozadinu krase cjepanice uredno posloženog drveta za ogrijev.Cijela jedna zbirka kaktusa uredno posložena u drugom dijelu vrta.
Kompozicijski jako dobro riješen prostor, a osjećaj ugode pri boravku u istom je neprocjenjiv.
Također važno je primijetiti stav vlasnice o važnosti istog te gorljivost i ljubav prema vrtu kroz generacije.

Jerka Cvitanić
Kaskadni vrtovi, uredni, lijepo njegovani. Ne može se ne uočiti prisutnost poneke u našim krajevima rijetke biljčice ili pak orijentalne poput Araucaliearaucane koja je istina ovom zimom poprilično stradala.
Ono što nam je najviše privuklo pažnju u ovom vrtu su detalji, posebno oko prostora za sjedenje i opuštanje, a rezultat su kreativnog i nenametljivog osjećaja za lijepo mlade vlasnice.

Maja Baković
Poseban vrt, prepun cvijeća ne samo parterno nego i u vazama. Detalji nenametljivi, a prekrasni, s mjerom uklopljeni u prostor.
Jedan kompletan prikaz vrta tj. boravišnog prostora koji je funkcionalno, kompozicijski i estetski ispunio sve što se od njega očekuje, a onima koji u njemu bilo povremeno ili stalno borave ostaje da svim svojim čulima uživaju.

Ivan i Ljiljana Uhlik
Vidljiva kompozicija i planski pristup planiranju vrta. Spoj organskog i geometrijskog vrta sa minimalističkim detaljima precizno uklopljenim u isto.

 Željana Cvitanić
Kod ovog vrta bitno je naglasiti nekoliko elemenata.
Najprije je važno reći da se obiteljska kuća, a potom i njezin vrt nalaze izvan samog naselja te tako prilikom dolaska do iste, posjetitelji (u ovom slučaju mi) mogu uživati u okolnoj prirodi i neprocjenjivom pogledu koji je dio cjelokupnog prostora i dojma koji ostavlja.
Vrt je nastajao kao sastavni dio objekta spajajući moderniji, organski pristup u izvedbi sa tradicionalnim biljnim vrstama iz okolnog prostora koje dobro nadopunjuju zamišljenu kompoziciju te stvaraju dojam pravog mediteranskog vrta.
Ljubavi, truda, interesa i želje za stvaranjem i usvajanjem novog ne nedostaje vlasnici istog, što se vidi i u rezultatu.

(106) objavljeno  21. 06. 17. u 23:40 h 

********************


alt


POČELO JE I 28. BOLSKO LITO

Bolsko lito, 28. po redu, počelo je u srijedu, nastupom dječje folklorne skupine, harmonikaša Marina Karmelića i dječjeg baletnog studija „Bol“. Po običaju igrala se na rivi tombola, a nastavljeno je gastronomsko-zabavnim programom.
Bolske litnje večeri, ove će godine biti svake srijede.

(105) objavljeno  22. 06. 17. u 07:00 h 

********************


alt


alt


alt


OTVOREN „GASTRO MAKSIMUM“ NA RAČIĆU

Drago Eterović je i ove godine otvorio mini market na Račiću (Ante Starčevića 9) sa nešto bogatijom ponudom, ali s novim imenom: GASTRO MAKSIMUM. Drago je u srijedu častio brojne posjetitelje, a razlog nije bio samo otvaranje trgovine već i proslava njegovog rođendana.
U Gastro Maksimumu, od 8 do 24 sata, nude se sve domaći proizvodi: razne paštete, kruh ispod peke (iz Dicma i Prološca), domaća kozmetika, vina, likeri, tjestenina bez glutena, istarski pršut, domaći kolači, mliječni program mljekare Veronika …
Preko interneta, od 12 do 24 sata mogu se naručiti proizvodi iz trgovine koji će se dostaviti sutradan od 9 do 13 sati na kućnu adresu.

(104) objavljeno  21. 06. 17. u 23:35 h 

********************


alt


ODVOZ SMEĆA - SVAKODNEVNO

Do ovog tjedna kućni otpad odvozio se svaki drugi dan, ali se to od sada čini – svakodnevno. U Bolu je trenutno dvostruko više stanovnika nego u zimskom periodu. Zbog toga je logično da je počeo svakodnevni odvoz kućnog otpada. Ipak, se mole građani na suradnju i više discipline. Krupni otpad treba odvoziti u reciklažno dvorište, a ne ga odlagati pored kanti za smeće ili poluukopnih kontejnera.

(103) objavljeno  21. 06. 17. u 23:30 h 

*******************


alt


alt


DEVEDESET GODINA SLAVE MARINKOVIĆ

Vjekoslava (Slava) Marinković proslavila je u srijedu 90-i rođendan. Na svečanoj večeri, u restoranu „Ranč“, uz slavljenicu je bila najbliža rodbina i prijatelji, a s buketom cvijeća neočekivano je došao čestitati i načelnik općine Tihomir Marinković.
Za naš portal načinjena je i zajednička snimka slavljenice s gostima. (snimio: vinko kale)

(102) objavljeno  21. 06. 17. u 23:25 h  alt
srijeda, 21. 06. 2017.     ********************


alt


U SRIJEDU POČINJE LJETO

U srijedu (u 6.24 h) službeno počinje ljeto, a to znači da je najduži dan u godini, a noć najkraća. Sunce izlazi u 5.13, a zalazi u 20.37 sati.
Ali ove srijede ne počinje samo ljeto. Početak je to i 28. Bolskog lita tijekom kojeg će se u Bolu organizirati brojne manifestacije: priredbe, izložbe, koncerti, predavanja, promocije …
Na otvaranju Bolskog lita, u 20 sati na bolskoj rivi, nastupit će prvi put dječja folklorna skupina čija je voditeljica Matea Radostić, zatim harmonikaš Marin Karmelić te dječji baletni studio „Bol“.
Za dobru zabavu, kao i lani, pripremljen je još i gastronomsko-zabavni program. Na početku i kraju ljeta uvijek se na rivi igra i tombola.

(101) objavljeno  20. 06. 17. u 23:45 h 

********************


alt


ASFALTIRAN I VIDIKOVAC

Tijekom utorka asfaltiran je i vidikovac na cesti Bol – Gornji Humac, odakle se pruža prekrasan pogled na Bol i plažu Zlatni rat. Investitor su Hrvatske ceste, a izvođači su za četiri mjeseca proširili postojeću cestu, sa južne strane, u dužini od 200 metara. Tu ima prostora za zaustavljanje jednog autobusa i šest osobnih automobila. (j.e.)

(100) objavljeno  20. 06. 17. u 23:40 h 

********************


alt

Trudna Teća prošle godine na tržnici


FJAKA - TEMA JE FESTIVALA „IMENA“

Fjaka je jedna od tema o kojoj će se raspravljati u Bolu na ovogodišnjem 8. Festivalu kulture IMENA od 22. do 24. lipnja. Fjaka je inače česta riječ u Dalmaciji koja može značiti puno toga i predstavlja specifičnu kontemplaciju o životu na dalmatinski način. No, pojam fjaka (tal. fiacca) seže duboko u mediteransku kulturu i označava lijenost u najširem značenju riječi, od mlitavosti i tromosti do nevoljkosti i dokolice.
Brojni su umjetnici koji će slaviti fjaku u Bolu: Ivica Ivanišević, Tanja Mravak, Davor Štambuk, Arsen Kojdić, vrsni saxofonist i dobitnik pet Porina Gordan Tudor. U Galeriji Dešković majstor fotografije Fedor Vučemilović postavit će izložbu „Tražeći djetinjstvo“, dok će završne večeri u vrtu Dominikanskog samostana održati koncert Joe Meixner, svjetski pijanist koji ujedinjuje elemente klasične, jazz i soul glazbe. Slijedi i promocija nove suvenirske kolekcije čije detalje organizator Maja Duka ostavlja kao iznenađenje. Cjelokupni program festivala moderira Day Antunović, a jutarnji dio festivala rezerviran je za bolsku marendu Trudnu Teću. Teće donose bračke taverne, restorani i konobe, a okupljeni će moći degustirati vrhunsko bolsko vino Stina. Pravi otočni ugođaj pojačat će dječja folklorna skupina iz Bola i pjevači-harmonikaši Mario Pusa i Marin Estrada.
Dok većina ljudi svakodnevno negdje žuri i ganja neke nove ciljeve, dobro je sjetiti se da postoje oni koji prakticiraju fjaku, svjesni da je sretan svako tko gospodari vlastitim vremenom.

(99) objavljeno  20. 06. 17. u 23:35 h 

********************


alt

Glazbenici zajedno s biskupom Slobodanom Štambukom nakon koncerta u Veloj crkvi


alt

Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju


RAZGOVOR S POVODOM: JUBILEJ GLAZBENE ŠKOLE

Proslava 20. obljetnice Glazbene škole Josipa Haztea Split – Dislociranog odjela Bol obilježena je koncertom Komornog dječjeg zbora GŠ Pavla Markovca iz Zagreba, kojeg vodi mo Vinko Karmelić, dječjeg zbora „Čarčojak“  i komornog ansambla “Partenca” iz Bola u Župnoj crkvi, dok je svečani koncert održan u Velikoj crkvi, a  Šime Strikoman snimio je na bolskoj Pijaci Milenijsku fotografiju bivših i sadašnjih učenika, mnogih profesora i djece iz Zagreba.
O počecima Glazbene škole razgovarali smo s Jadrankom Nejašmić, ravnateljicom Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“:

- Potaknuta razmišljanjem da već dugi niz godina Bol nije dao profesora glazbe, da smo među rijetkim mjestima na otocima koje nema svoje klape, pa ni kvalitetnog zbora te da uskoro nećemo imati ni pjevane mise, inicirala sam 1996. godine, po uzoru na Postira, otvaranje Glazbene škole Josipa Haztea Split - Područnog odjela OGŠ Bol.  Bio je to ujedno moj doprinos proslavi 100-te obljetnice "Hrvatske čitaonice".

I tako je zgrada koja je bila prvi dom bolskoj knjižnici udomila i Glazbenu školu, a knjižnica je preuzela skrb o organizaciji nastave tijekom svih 20 godina. To je jedinstveni takav primjer u Hrvatskoj.

- Moju zamisao podržala je općina Bol s načelnikom Petrom Ivulićem, koja je tijekom dvadesetogodišnjeg rada i djelovanja Škole izdvojila 723 tisuće kuna. Kupili smo učenicima prvi pianino, a mnogo nam je pomogao i bivši ravnatelj Glazbene škole Josipa Hatzea, prof. Gordan Sladoljev. Njegova vizionarska odluka za osnivanjem područnih škola, nadasve na našim otocima, nemjerljiv je doprinos podizanju glazbene kulture i kvalitetnijem življenju u malim mjestima.

Brojni su profesori koji su s puno profesionalne odgovornosti, svim poteškoćama otočkog rada usprkos, utkali sebe i svoje znanje u postojanje ove škole.
Među njima je prof. solfeggia  Maja Novak koja zbog pune satnice prof. glasovira nekim učenicima predaje i instrument. Ona u Školi radi 19 godina. S punim pravom možemo reći da se bolska  Škola održala velikim dijelom zahvaljujući upravo njoj.  Svi profesori su, svatko na svoj način, ostavili svoj trag na formiranju osobnosti svojih učenika, a prof. Maja je svojim djelovanjem u odgojnom, obrazovnom i glazbenom smislu na poseban način doprinijela ugledu Glazbene škole škole u Bolu.
Od 46 djece upisane tijekom ovih 20 godina, školu je završilo 28. Ogroman je to i naporan rad, veliko odricanje od ono malo slobodnog vremena koje im ostaje pored vrlo zahtjevnog školskog programa. Rezultati se postižu samo upornošću, dobrom suradnjom djece, nastavnika i roditelja i velikom marljivošću. Nisu svi spremni za beskonačna ponavljanja teških dionica.
Među njima posebno se isticao, od prvog razreda pa do kraja glazbenog obrazovanja, Boljanin Vinko Karmelić.

- Motiv za otvaranjem škole bio je obrazovanje mladih koji će se vratiti, živjeti i stvarati u rodnom mjestu. Vinko se nije vratio, odabrao je ostati u gradu koji pruža puno više mogućnosti za stvaranje i usavršavanje, ali je njegovo srce stalno u Bolu i njegov doprinos očuvanju bolske glazbene baštine je nemjerljiv. K tome, uspjesi njegovih zborova i učenika, na domaćim i inozemnim festivalima i natjecanjima, divna su promidžba našem mjestu – kaže Jadranka Nejašmić.

Tijekom ovih dvadeset godina, škola je ostavila snažan trag u opće kulturnom stanju lokalne zajednice. Mnogi su prepoznali njezin neprocjenjiv značaj i ulogu u odgoju i obrazovanju na dobrobit svih mještana, a  nadasve općina Bol koja je Školi  dodijelila Javno priznanje Grb općine Bol za izuzetne rezultate na području kulture i obrazovanja od interesa za općinu Bol u višegodišnjem razdoblju.

(98) objavljeno  20. 06. 17. u 23:25 h 

********************


alt

Okosnice malonogometne ekipe Bol: Pjer Malvasija (trener i igrač), Boško Botica (najbolji strijelac) i Matej Bodlović (u ekipi od prvih dana)


alt


SPORT: BOL JE DEVETI!

Nakon odigranih svih utakmica posljednjeg, 26. kola I. lige malog nogometa, objavljena je i konačna tablica. BOL je drugu sezonu igranja u I. ligi završio na devetoj poziciji sa 32 boda. Prošle sezone bio je šesti sa 39 bodova.
Najbolji strijelac kod Boljana je Boško Botica sa 42 postignuta gola, a na zadnjoj utakmici postigao ih je čak 9.
Već smo pisali da je natjecanje zbog zauzetosti dvorane u Splitu igrano izuzetno dugo. U zadnjim kolima bilo je mnogim ekipama problem osigurati dovoljan broj igrača jer je počela turistička sezona. (j.e.)

(97) objavljeno  20. 06. 17. u 23:15 h  alt
utorak, 20. 06. 2017.     ********************


alt

Prosvjednici pred Saborom


alt


VLADA POVUKLA ZAKON!

Nakon prosvjeda inicijative "Pokreta otoka" koji su u ponedjeljak na Markovu trgu s 'punom opremom' za odlazak na plažu tražili da se iz Sabora povuče Zakon o koncesijama, Vlada je spomenuti Zakon uputila u treće čitanje i povukla iz Sabora.
Predstavnici "Pokreta otoka" saborskim su zastupnicima pred zgradom Hrvatskog sabora dijelili zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te su ih pozvali da glasaju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim. Zatražili su i uključivanje javnosti u njegovu izradu. Donijeli su ručnike i legli na Markov trg.
Otočani su okupirali Markov trg zbog spornog prijedloga Zakona o koncesijama. I saborski zastupnik Miro Bulj legao je na šugaman pred Saborom. Među okupljenim prosvjednicima bilo je i desetak Boljana, a pridružili su im se i bolski načelnik Tihomir Marinković i gradonačelnica Supetra Ivana Marković...
Otočani su tražili da se lokalno stanovništvo uključi u donošenje odluka koji se tiču otoka i morske obale te da se Zakon o koncesijama vrati na javnu raspravu.
"Očekujemo da će zastupnici koji do sada nisu shvatili što bi danas trebali donijeti, shvatiti to barem jutros", rekla je predstavnica Pokreta otoka Maja Jurišić i dodala kako očekuje da su zastupnici proveli noć čitajući amandmane, ali i da taj zakon u Saboru danas "neće proći".
Narušeno je, kaže, ustavno pravo i druga prava ljudi koji su trebali sudjelovati u cijelom procesu donošenja zakona.
Za ministra financija Zdravka Marića, koji je poručio kako ne vidi problema i da ne treba odugovlačiti u donošenju Zakona o koncesijama, Jurišić je rekla kako možda nije upoznat sa situacijom ako ne vidi problem i ako ne vidi da su se ljudi digli i da traže svoja prava.
Podsjetila je da se javna rasprava, koju spominje Marić, dogodila u vrijeme padanja Vlade, a da je zakon donesen u vrijeme tehničke Vlade.
"Donose li se zakon, nećemo znati tko, kako i na koji način će upravljati", upozorila je. (Hina)

(96) objavljeno  19. 06. 17. u 23:10 h 

********************


alt

Asfaltiranje Supetarske ulice


alt

Kod hotela "Bol" se u ponedjeljak iskopao kolnik, ali ničim nije označena opasnost za vozače


alt

Asfaltiranje vidikovca planirano je za utorak


RADOVI NA CESTAMA

Iako se nakon 1. lipnja ne bi trebalo raditi poslovi koji ometaju mir i sigurnost domaćeg stanovništva i gostiju, ipak mora biti iznimaka. Tu spadaju i uređenje prometnica. Još će se danima raditi na konačnom dovršenju rotora, a ovog ponedjeljka trebala je početi i sadnja cvijeća. Došla je ekipa Antonio Trade iz Splita, ali su se vratili kući neobavljena posla jer im nisu obavljene potrebne pripreme za njihov rad.
U ponedjeljak je iza podneva počelo asfaltiranje Supetarske ulice i oštećenja na kolniku u Ulici Hrvatskih domobrana. Ponovno se kopalo i na dijelu kolnika kod hotela „Bol“ zbog saniranja ulegnuća na cesti, ali će se taj dio asfaltirati tijekom utorka.
Komunalni redar nas je informirao da će se krpanje zaobilaznice  nastaviti i u utorak prema naselju Blato-Ratac.
Asfalt tijekom utorka ujutro stiže i za vidikovac na cesti Bol – Gornji Humac. (j.e.)

(95) objavljeno  19. 06. 17. u 23:05 h 

********************


alt


AUTOBUSI: VIŠE LINIJA ZA SUPETAR

Autotranas je objavio novi red vožnje za autobuse od Bola do Supetra i natrag, a koji stupa na snagu od utorka 20. lipnja i ne bi se trebao mijenjati do početka rujna. Iz Bola će od utorka za Supetar biti 9 polazaka, svaki dan bez obzira je li radni dan, nedjelja ili praznik. Prvi autobus iz Bola polazi u 7.40, a zadnji u 21.15 sati.
Iz Supetra za Bol je 12 polazaka. Prvi je autobus u 6.15, a zadnji u 20.30 sati.
Povratna karta je 50 kuna.
Detaljnije o polascima autobusa kliknite OVDJE ili otvorite rubriku AUTOBUSI.

(94) objavljeno  19. 06. 17. u 23:00 h 

********************


alt


KARTE ZA TRIMARAN U BOL TOURSU

Putne karte za trimaran „Krilo Eclipse“ u vlasništvu tvrtke Kapetan Luka iz Krila Jesenice mogu se kupiti u turističkoj agenciji BOL TOURS na Obali Vladimira Nazora 18, ali i na trimaranu prilikom ukrcaja.
„Krilo Eclipse“ iz Splita za Bol polazi svaki dan u 7.30, a iz Bola za Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik u 8.25 sati. Iz Bola za Split je polazak u 19.25 po dolasku iz Dubrovnika.
Cijena karte Bol – Split je 80 kuna, a otočani nemaju popust na ovoj izletničkoj liniji. (j.e.)

(93) objavljeno  19. 06. 17. u 22:55 h 

********************


alt


TREĆI ŠTAND NA PAZARU

Na bolskoj tržnici od utorka se voće, povrće i drugi prehrambeni proizvodi mogu kupiti i na još jednom štandu. Treći štand je otvorio Branko Grubišić koji uz ostale pogodnosti i ove godine nudi besplatnu dostavu na kućnu adresu, ako se kupi robe za više od 100 kuna. (j.e.)

(92) objavljeno  19. 06. 17. u 22:50 h  

********************


alt


ZAVRŠNA PRIREDBA BALETNOG STUDIJA

U teatrinu Dva ferala ovog će se utorka (20. lipnja) održati završna priredba baletnog studija „Bol“.
Početak je u 20 sati.

(91) objavljeno  19. 06. 17. u 22:50 h 

********************


alt


POČINJE 28. BOLSKO LITO

Službeno 28. Bolsko lito počinje od srijede, prvog dana ljeta, kada se organizira svečano otvaranje na rivi s početkom u 20 sati. Nastupit će dječji baletni studio „Bol“ i folklorne radionice. I ove godine će se igrati tombola, a ubuduće će svake srijede na rivi biti Bolske litnje noći uz gastronomsko-glazbeni program.

(90) objavljeno  19. 06. 17. u 22:45 h 

********************


alt


SPORT: VISOKA POBJEDA BOLJANA

BOL je u zadnjem kolu, u ponedjeljak navečer, visokim rezultatom 12:2 pobijedio ARTEM. Strijelci su bili B. Botica (9), M. Martinić (2) i D. Matulić. Artem je uspio zaprijetiti na početku susreta kada su izjednačili na 1:1, a još jedan pogodak postigli su pred kraj utakmice kod rezultata 11:1.
Najbolji strijelac za Boljane je Boško Botica sa ukupno postignuta 42 gola, i za samo tri pogotka zaostaje iza najboljeg strijelca prvenstva. Ostali koji su igrali za Bol: Jure Klarić (11), Tomislav Mikulić (10), Stanko Mikulić (6), Jurica Eterović (5), Matej Bodlović (5), Davor Matulić (6), Petar Rendić (4), Mate Roić (4), Matej Martinić (5), Nikola Marinelić (2), Pjer Malvasija (igrač i trener), Antonio Karmelić, Nikola Martinić, Branimir Klarić i Luka Bakija. (j.e.)

(89) objavljeno  19. 06. 17. u 22:40 h  


alt
ponedjeljak, 19. 06. 2017.     ********************


alt


alt


PROSVJEDI: „NE DAMO NAŠE OTOKE I OBALU“

U nedjelju se od 9 do 12 trubilo na hrvatskim otocima i obali. Akciji Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava, tvrtki pridružile su se stotine otočana i građana diljem Jadrana.
U akciji "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?" sudjelovali su Cres, Rab, Silba, Mali Lošinj, Zlarin, Prvić, Šolta, Vis, Hvar, Brač, Korčula, Biševo, Makarska, Trogir, Split, Dubrovnik...
Otočani i građani su glasno i jasno poručili: Želimo sudjelovati u odlukama o otocima i obali. Vratite Zakon o koncesijama na Javnu raspravu!
Ovaj je događaj ujedno i najava prosvjeda na Markovom trgu koji će započeti u ponedjeljak u 8.30 pred Saborom. Saborskim će se zastupnicima ponovno podijeliti zahtjevi i amandmani na sporni Zakon te ih pozvati da glasaju PROTIV donošenja štetnog Zakona o koncesijama i ZA uključivanje javnosti u njegovu izradu!
Jasno i glasno treba poručiti Vladi RH i svim saborskim zastupnicima da ne damo naše otoke i obalu!

*****
– Narodu se pokušava oduzeti pravo na odlučivanje o onom dobru koje su nam Bog i priroda podarili. Ovaj Zakon je još gori od onog prethodnog. Mi samo tražimo da se u javnu raspravu uključe ljudi koji žive na ovome području, a što interesne skupine ne žele. Ovaj zakon im služi kao bankomat. Ne radi se o ničemu drugome nego o nastavku pljačke iz vremena privatizacije - poručio je Mostov Miro Bulj na prosvjednom skupu u Splitu, a prenosi portal dalmacija danas.
Budući splitski gradski vijećnik stranke Pametno, Renato Čupić, kaže da se njegova stranka u potpunosti solidarizira s nastojanjima Pokreta otoka:
– U potpunosti kao stranka podržavamo zahtjeve Pokreta otoka koji su i ovom prilikom pokazali koliko je bitno imati aktivne udruge civilnog društva. Mi smo i prije upozoravali na ovaj nedorečen i loš prijedlog zakona kao i lošu uredbu vlade (veljača 2017.), koja je i omogućila onakav nakaradan natječaj na Bolu. I kad pogledate, Ževrnja nije procesuiran niti je natječaj proglašen nezakonitim jer je on napravljen po toj istoj uredbi. Natječaj je poništen samo zato što je dospio u medije prije izbora. I sada se to ne mijenja, sve ostaje isto.

*****
U 10 sati prosvjedovalo se i na rivi u Supetru, prilikom dolaska trajekta iz Splita. Bolske brodice došle su u 11.30 pred puntu Zlatnog rata. Dvadeset minuta čule su se sirene s brodova! Boljani žele upravljati Zlatnim ratom jer zbog te plaže turisti dolaze u Bol, a svake ih je godine sve više. Bez Zlatnog rata značilo bi sumrak za današnji bolski turizam, gdje je 95 posto inozemnih gostiju. (j.e.)

(88) objavljeno  18. 06. 17. u 22:25 h  

********************


alt


SEMAFOR: KOLIKO JE TURISTA U BOLU?

Od srijede naš će portal, kao i lani, objavljivati dnevni izvještaj o broju gostiju koji su noćili u hotelima, privatnim apartmanima, kampovima i nekomercijalnom smještaju.
Podaci će se ažurirati svako jutro do 9 sati na temelju podataka koje će nam dostavljati Ured Turističke zajednice. (j.e.)

(87) objavljeno  18. 07. 17. u 22:20 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: ČISTOĆA

Fotografija koju nam je poslao jedan gost iz Njemačke, a snimljena je kod ex hotela „Bijela kuća“, govori o našim navikama. Nije to nikakva novost, jer mnogo puta smo već pisali kako se uz poluukopne kontejnere odlaže i glomazni otpad: kućanski aparati, dio namještaja, TV … Glomazni otpad bi trebalo odlagati u reciklažno dvorište jer i nakon pražnjenja kontejnera, krupni otpad najčešće ostaje gdje je i ostavljen.
Pretpostavljamo da ima netko tko bi trebao o tome brinuti ne čekajući da nas gosti upozoravaju na našu (ne)kulturu! (j.e.)

(86) objavljeno  18. 06. 17. u 22:15 h  

********************


alt


SPORT: IGRA SE ZADNJE KOLO

Ovog ponedjeljka (19. lipnja) igra se zadnje kolo u I. ligi malog nogometa. Prvak je ekipa IL VICTUM AUTO ŠKOLA KRUŽNI TOK sa osvojenih 66 bodova, 11 više od drugoplasirane ekipe L.C.M. PYTHON ST GRAMIT. Iduću sezonu u II. ligi igrat će MASLINICA i VISUAL SPORT.
BOL je trenutno deveti sa 29 bodova, a u zadnjem kolu protivnik im je  dvanaestoplasirani ARTEM koji je osvojio 26 bodova. Utakmica se igra u dvorani na Gripama u Splitu s početkom u 18:50 sati. (j.e.)

(85) objavljeno  18. 06. 17. u 22:10 h  alt
nedjelja, 18. 06. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


KRIZMANA SVEČANOST U BOLU

Sakrament kršćanske zrelosti primilo je u subotu 12 mladih Boljana, učenica i učenika II. razreda Srednje škole. Uljem je biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk premazao njihova čela znakom svetog križa.
Bolski krizmanici su: Ana Pina Marinković, Kata Pavišić, Stela Marinković, Antonija Grubišić, Luna Jerčić, Pjera Marinković, Rafaela Marinković, Marina Lalić, Antonija Katić, Marin Karmelić, Ante Kraljević i Stanko Marčić.
Misno slavlje u Župnoj crkvi predvodio je i propovijedao biskup Slobodan Štambuk uz asistenciju don Tona Plenkovića, dekana Bračkog dekanata i župnika u Supetru te bolskih dominikanaca župnika o. Damira Šokića, o. Ive Plenkovića i o. Mirka Jagnjića koji je pripremao mlade krizmanike. (j.e.)

(84) objavljeno  17. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt

Ove nedjelje Boljani su pozvani zbog prosvjeda na Zlatni rat u 11.30 sati


OTOČANI NASTAVLJAJU PROSVJEDIMA

Na poziv predstavnika 40 otoka okupljeni u inicijativi Pokret otoka u nedjelju (18. lipnja) se organiziraju prosvjedi diljem Hrvatske. Pojedinačnih akcija bit će na Braču (Supetar i Bol), Hvaru, Šolti, Korčuli, Prviću, Malom Lošinju, Cresu, Splitu ... pod parolom "Potrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu!" Organizatori pozivaju sve otočane, građane, organizacije, brodare i one koji vole našu obalu i more da im se priključe.
Otočani su nezadovoljni zbog Zakona o koncesijama koji bi se trebao naći pred zastupnicima idući tjedan,  traže da se Zakon vrati na javnu raspravu i otvori široj javnosti. Drže da se mora provesti široka javna rasprava na ovu temu te da se koncesije na pomorskom dobru moraju rješavati kroz Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.


U Supetru je prosvjed zakazan za 10 sati u luci, a u Bolu na plaži Zlatni rat u 11.30 sati.
Ovim nedjeljnim događanjima Pokret otoka ujedno najavljuje prosvjednu akciju na Markovom trgu u Zagrebu u ponedjeljak, 19. lipnja s početkom u 8.30 sati te pozivaju sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju na more da im se pridruže.
„Ponesite opremu za plažu - šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!", najavili su organizatori u svom pozivu.

(83) objavljeno  17. 06. 17. u 22:40 h  alt
subota, 17. 06. 2017.     ********************


alt

Sastanak je otvorio Matko Martinić iz Ureda državne uprave


alt


alt


alt

Matko Baković (HDZ) je predsjednik Općinskog vijeća


MATKO BAKOVIĆ, PREDSJEDNIK VIJEĆA

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u petak, za predsjednika je izabran Matko Baković, dok će prva potpredsjednica biti Sani Bodlović, a druga Katarina Marčić.
Sjednica je počela hrvatskom himnom, a osnovne upute i pravila izbora dao je Matko Martinić iz županijskog Ureda Državne uprave.
Mandatno povjerenstvo, Milan Škrbić, Matko Baković i Nataša Paleka Jakšić, objavili su imena izabranih vijećnika i svi su oni bili prisutni na sjednici.
Vijećnicima je pročitan tekst prisege i svi su se pojedinačno izjasnili sa „prisežem“!
Odbor za izbor i imenovanje, Sani Bodlović, Milan Škrbić, Goran Jekić, Katarina Marčić i Tonči Kukoč, trebao je predložiti kandidate za predsjednika i dva zamjenika. Odbor je vijećnicima predočio dva prijedloga. Prvi je prijedlog SDP-a, koji je na izborima dobio većinu vijećnika, da predsjednik vijeća bude Matko Baković (HDZ), a prva zamjenica Sani Bodlović (SDP). Drugi su prijedlog dala petorica vijećnika sa liste grupe birača i oni su za predsjednika predložili Tonča Buljana, a za prvog potpredsjednika Tonča Kukoča Bagera, te za drugog potpredsjednika Matu Petrića.
Najprije se glasovalo o prvom prijedlogu koji je dobio 6 glasova, a pet ih je bilo protiv, pa nije bilo potrebe da se glasuje o drugom prijedlogu.
Za drugog potpredsjednika Općinskog vijeća, predložena je Katarina Marčić koju je podržalo 10 vijećnika, a ona je kod glasovanja bila suzdržana.
Matko Baković se zahvalio na ukazanom povjerenju, najavivši prvu radnu sjednicu za desetak dana.
Načelnik općine Tihomir Marinković poželio je međusobnu suradnju u interesu Bola. (j.e.)

(82) objavljeno  16. 06. 17. u 23:10 h 

********************


alt


KONCESIJE: PROSVJEDI U NEDJELJU

Nastavno na sva događanja proteklih nekoliko dana kada smo Saborskim zastupnicima dostavili naše amandmane na Zakon o koncesijama na žalost sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti. Svojim smo nastojanjima, medijskim istupima i podrškom Saborskih zastupnika bili jasni te zahtijevali vraćanje Zakona na treće čitanje i uključivanje javnosti u daljnju raspravu. Želimo sačuvati javno dobro i zajedno sudjelovati u daljnjim odlukama o koncesioniranju – piše u najnovijem priopćenju Pokreta otoka.
Od svojih zahtjeva nismo odustali te ćemo iste ponoviti i u narednim danima brojnim događanjima po cijeloj Hrvatskoj. Akciju "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?" popratit će brojni otočani i građani.
U nedjelju 18. lipnja organiziramo pojedinačne akcije na Braču, Hvaru, Šolti, Korčuli, Prviću, Malom Lošinju, Splitu... pod parolom "Potrubi za otoke i obalu, nek nas čuju i u Zagrebu!" Pozivamo sve otočane, građane, organizacije, brodare i one koji vole našu obalu i more da nam se priključe na sljedećim lokacijama:
Supetar, Brač, 10 sati, luka; Bol, Brač 11.30 sati, plaža Zlatni rat; Hvar, Hvar 10 sati, luka; Rogač, Šolta, 10 sati, luka; Split, 11 sati, Matejuška …
Ovim nedjeljnim događanjima ujedno najavljujemo prosvjednu akciju na Markovom trgu u ponedjeljak, 19. lipnja s početkom u 8.30 sati te pozivamo sve otočane u Zagrebu, ali i sve ostale koji ovo ljeto planiraju na more. Ponesite opremu za plažu - šugamane, šešire, balune, karte, knjige i pošaljimo jasnu i glasnu poruku: Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu!

(81) objavljeno  16. 06. 17. u 23:05 h 

********************


alt


VLAKIĆI POČELI S PRIJEVOZOM

Od petka se iz centra mjesta do plaže Zlatni rat može i turističkim vlakićem. Jedan će prevoziti, prve dane, od 10 do 17, a drugi od 12 do 19 sati. Polasci su sa autobusne stanice na puni sat, a sa Zlatnog rata na pola sata. Međutim, svakih pola sata vlakići će voziti od 12 do 17 sati.
Cijena je nešto veća nego lani. Odrasli plaćaju 20, djeca do 10 godina 10 kuna, a za one predškolskog uzrasta je besplatno.
Cijene su usklađene sa onima koje već naplaćuju bolski brodari. (j.e.)

(80) objavljeno  16. 06. 17. u 23:00 h 

********************


alt


POŠTANSKI URED: NOVO RADNO VRIJEME

U Poštanskom uredu od 15. lipnja do 15. rujna se radi po ljetnom rasporedu. Od ponedjeljka do petka je radno vrijeme od 8 do 21, a subotom od 8 do 12 sati. Dnevni odmor je od 17 do 17.30 sati.
Nedjeljom i praznikom Poštanski ured je – zatvoren.

(79) objavljeno  16. 06. 17. u 22:55 h 

********************


alt


STABLO PRIJETI

Osušene grane stabla na bolskom groblju opasno prijete objektima, grobovima, ali i ljudima. U petak su se dvije velike grane naslonile na krov objekta koji je unutar zemljišta koji pripada Dominikanskom samostanu, a na granici je s grobljem. Grabov rat je na poziv župnika ogradio jugozapadni dio groblja, a u pomoć je pozvan HGSS. Međutim, njihova intervencija, uklanjanje suhih grana, se očekuje tek nakon utorka. (j.e.)

(78) objavljeno  16. 06. 17. u 22:50 h  

********************


alt

Prošlogodišnja krizma u Bolu (4. lipnja 2016.)


KRIZMA OVE SUBOTE

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk krizmat će ove subote, 17. lipnja, 12 mladih Bolki i Boljana. Obred će se održati u Župnoj crkvi Gospe od Karmela  s početkom u 10.30 sati.
Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu "sakramenata kršćanske inicijacije". Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi, a znači i ulazak djeteta u svijet odraslih. Dijete postaje odraslim članom Crkve.

(77) objavljeno  16. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt


2CELLOS: OBJAVLJEN SPOT SNIMLJEN U BOLU

2CELLOS su ovog petka (16. lipnja) objavili novi spot, kojeg su snimili 2. travnja na plaži Zlatni rat. Režiju spota potpisuje Darko Drinovac, a ekipa je ovoga puta snimala video za prepoznatljivu Vangelisovu glazbenu temu  iz filma “Chariots of Fire” (Vatrene kočije) iz 1981. Luka Šulić i Stjepan Hauser su na svojim violončelima i u svojim aranžmanima izveli glazbenu temu koja u filmu prati dvojicu atletičara koji su se natjecali na Olimpijskim igrama 1924. godine.
Kao i posljednjih nekoliko spotova, i ovaj video uradak je prekrasna razglednica i promocija hrvatskog Jadrana, konkretno Zlatnog rata. Prvog dana objave pogledalo ga se, do 21 sat,  103.220 puta

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(76) objavljeno  16. 06. 17. u 22:40 h  


alt
petak, 16. 06. 2017.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


TIJELOVO: MISA, PROCESIJA I BLAGOSLOV

Na svetkovinu Tijelova, prošlog četvrtka (15. lipnja), svečano euharistijsko slavlje u Župnoj crkvi Gospe od Karmela od 19 sati predvodio je bolski župnik Damir Šokić.
Nakon mise uslijedila je euharistijska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom od crkve, preko Trga J. Bodlovića do na Ložu, gdje se pred crkvicom Sv. Ante nakratko, zbog molitve, zaustavilo. Nastavilo se preko bolske rive do sredine porta gdje je je župnik blagoslovio okićene brodice, mještane, ribare i ribarske mreže. (j.e.)

(75) objavljeno  15. 06. 17. u 23:10 h 

********************


alt


KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Konstituirajuća sjednica novoizabranog Općinskog vijeća sazvana je za ovaj petak, 16. Lipnja u 8 sati. Na sjednici će se izabrati predsjednik i dva potpredsjednika Općinskog vijeća.
Prema službenim rezultatima izbora za članove Općinskog vijeća izabrani su: Tihomir Marinković, Jakov Okmažić, Sani Bodlović i Mate Petrić (SDP), Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić (lista grupe birača), Matko Baković i Goran Jekić (HDZ), Tonči Kukoč Bager (lista grupe birača) te Katarina Marčić i Ivica Šćepanović (lista grupe birača). Kako su Tihomir Marinković i Jakov Okmažić izabrani za načelnika odnosno zamjenika načelnika, njih će u Općinskom vijeću zamijeniti Marjan Marjanović i Milan Škrbić.
Na konstituirajućoj sjednici vijećnici će položiti prisegu.
Prva radna sjednica održat će se desetak dana kasnije. (j.e.)

(74) objavljeno  15. 06. 17. u 23:00 h alt
četvrtak, 15. 06. 2017.      ********************


alt


alt


BIRA SE NAJLJEPŠI VRT 2017.

U organizaciji Turističke zajednice općine Bol u srijedu je posebno povjerenstvo obišlo sve
prijavljene vrtove kako bi ocijenilo njihov izgled i odlučilo kome dati priznanje. U radu povjerenstva sudjelovale su i dvije dipl. ing. agronomije iz splitskih Parkova i nasadi, Željka Lukač i Nataša Nezmeškal, dok je treći član bio predstavnik Ureda TZ, Đurđa Eterović ili Markito Marinković.
Ocjene povjerenstva bit će objavljene 21. lipnja, a taj dan će se, na primanju za sve sudionike natječaja, uručiti i priznanja. (j.e.)

(73) objavljeno  14. 06. 17. u 21:45 h  

********************


alt

Autobusna stanica u srijedu, 14. lipnja u 10:45 sati


AUTOBUSI PONOVNO MOGU NA RIVU

Nakon 15 dana pauze, od srijede ponovno autobusi Autotransa iskrcavaju i ukrcavaju putnike na autobusnoj stanici kod benzinske postaje INE. Posljednji autobus krenuo je sa bolske rive za Supetar u ponedjeljak 29. svibnja, a zbog radova na rotoru, privremeno su autobusi bili parkirani kod parkirališta hotela „Elaphusa“. (j.e.)

(72) objavljeno  14. 06. 17. u 21:40 h 

********************


alt


OBLJETNICA: KONCERTI U ČETVRTAK I PETAK

Povodom 20. obljetnice djelovanja Glazbene škole Josipa Hatzea Split - Dislociranog odjela Bol, održat će se u četvrtak, 15. lipnja, u 21.00 sat u Župnoj crkvi, koncert Komornog dječjeg zbora GŠ Pavla Markovca iz Zagreba, kojeg vodi Vinko Karmelić, dječjeg zbora „Čarčojak“  i komornog ansambla “Partenca” iz Bola, a u petak, 16. lipnja,  u 18.30 sati na Pijaci snimanje zajedničke Milenijske fotografije Šime Strikomana te  u 20.00 sati u Velikoj crkvi Svečani koncert.

Tijekom dvadeset godina postojanja bolske Glazbene škole, postiglo se puno više od podizanja glazbene kulture pojedinaca. Škola je ostavila snažan trag u opće kulturnom stanju lokalne zajednice, a iznad svega značajan je doprinos njezinih učenika našim svetim misama koje bi bez njih odavno bile bez glazbene i vokalne pratnje.

K tome, uspjeh njezinog učenika, Vinka Karmelića, na domaćim i inozemnim festivalima i natjecanjima, njegovih zborova i učenika, divna je promidžba našem mjestu. (j.n.)


(71) objavljeno  14, 06, 17. u 21:35 h  

********************


alt

Debitantske klape nastupaju u Teatrinu Dva ferala


PETAK: VEČER KLAPA DEBITANATA

Tradicionalno po sedamnaesti put održat će se, u petak, 16. lipnja u 21.30 sati, Večer klapa debitanata 51. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Na posljednjoj ovogodišnjoj natjecateljskoj večeri Festivala izvan Omiša za  nagrade stručnog povjerenstva i publike, a time i prolaz na izborne večeri festivala, borit će se 9 klapa debitanata (4 muške i 5 ženskih) i to (redoslijedom nastupa):  Mir – Međugorje (ž), Herceg – Čitluk (m), Anima Arbae – Rab (ž), Porat – Lumbarda (m),  Bersice – Zadar (ž), Cima – Šibenik (m), Škuribanda – Zadar (ž), Timbar – Selca, o.Brač (m) i  Figurin – Zagreb (ž).
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radit će u sastavu Velebit Veršić, prof., mo. Mojmir Čačija i Vinko Didović,  prof.
Na revijalnom koncertu u subotu, kao gost nastupit će  muška klapa Korda iz Lumbarde.
*****
Večer klapa debitanata u Bolu ima uistinu posebno značenje za omiški festival. Sedamnaest godina zaredom je potvrda da su djelatnici festivala u startu jako dobro procijenili da je Bol mjesto koje će biti mamac upravo za klape, klapaše i klapašice i da su vrlo rado tu, gdje se u jednom sjajnom okruženju dolaze okušati u natjecanju za plasman na Omiš.
Godine 2001., na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i voditeljice Bolskog lita, pokrenuto je premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol.
Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale vlasti Omiša i Bola, koliko i Festivalsko vijeće.

(70) objavljeno  14. 06. 17. u 21:30 h 

********************


alt


SPLIT: PRODAJA KARATA ZA KATAMARAN

Karte za trajekte i katamarane od srijede (14. lipnja) mogu se u Splitu kupovati u TURISTIČKOJ PALAČI kod Lučke kapetanije, u prostoru „Jadrolinije“ koji gleda na Dioklecijanovu palaču.
Tu se karte prodaju za sve lokalne linije (trajektne i katamaranske) osim međunarodnih linija. Putne karte za međunarodne linije prodaju se i dalje samo u glavnoj agenciji „Jadrolinije“ na terminalu.

(69) objavljeno  14. 06. 17. u 21:25 h  


alt
srijeda, 14. 06. 2017.     *********************


alt


alt


BLAGDAN SV. ANTE PADOVANSKOG

U Bolu je blagdan sv. Ante Padovanskog obilježen misom u istoimenoj crkvici na Loži. Misu je predvodio bolski župnik o. Damir Šokić. Nakon mise, po starom običaju, obitelj Kukoč je sve vjernike pozvala na kavu, sokove i kolače i caffe bar Big Blue. (j.e.) 

(68) objavljeno  13. 06. 17. u 23:15 h 

********************

                                                                                                                                                                                                                                      

alt


alt

Na gradilištu rotora u utorak smo zatekli i bolskog načelnika


ROTOR: RADOVI SASVIM PRI KRAJU

Od ponedjeljka, 12 dana nakon ugovorenog roka, počelo je asfaltiranje rotora na ulazu u Bolu, koje je nastavljeno i u utorak. U srijedu će se postavljati završni sloj, a onda slijedi označavanje signalizacije. Istina, radovi će potrajati još neko vrijeme, jer treba urediti trotoare, postaviti prometne znakove, javnu rasvjetu, urediti zelene površine …
Ono najteže je ipak završeno. Tijekom srijede će ponovno autobusi preko Bračke ceste moći na rivu kod benzinske postaje, a napokon mogu odahnuti i okolni stanari. (j.e.)

(67) objavljeno  13. 06. 17. u 23:10 h 

********************

alt

Đački dom na Bjenačici


ZADNJI DAN NASTAVE

U srijedu, 14. lipnja, za učenike Osnovne i Srednje škole zadnji je dan nastave, a od četvrtka počinju ljetni školski praznici. Za maturante službeno školske obveze završavaju 27. lipnja (utorak) primanjem diploma i zajedničkom večerom u hotelu „Elaphusa“.
Objavljen je natječaj za upis u I. razred Srednje škole i prijam u učenički dom. Planira se upisati 40 učenika u dva obrazovna programa: Opća gimnazija i Turističko-hotelijerski komercijalist. Prijave za upis primaju se do 26. lipnja, a objava rezultata upisa bit će 13. srpnja.
U učenički dom planirano je primiti 20 učenika kojima će biti osigurane usluge smještaja i prehrane. (j.e.)

(66) objavljeno  13. 06. 17. u 23:05 h 

********************


alt


PLOVITI SE MORA

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno " učenici OŠ Bol zajedno s učiteljicama Zdravkom Koljatić i Anom Bodlović su se u utorak ujutro uputili u pravu morsku avanturu. Već u 7 ujutro čekali su na Velom mostu spremni za ukrcaj. Krenuli su provjeriti ulov u vršama i mrežama koje su dan ranije bacili vrijedni bolski ribari.
Uzbuđenje i osmijeh na njihovim licima prilikom podizanja mreža i vrša je najljepša zahvala koju su mogli podariti iskusnim ribarima Matku i Pravdanu bez kojih se ova avantura ne bi mogla ostvariti. (a.b.)

(65) objavljeno  13. 06. 17. u 23:00 h 

********************


alt


NOVA RUBRIKA: KAKO DO BOLA?

Kako bi pomogli čitateljima da što lakše dođu do potrebnih servisnih informacija, na našem portalu već poduže vremena imamo odgovarajuće rubrike: kretanje brodova, meteo-info, red plovidbe, red letenja, autobusi, praznici u Hrvatskoj, radno vrijeme u Bolu, važniji telefoni. Sada smo otvorili novu rubriku KAKO DO BOLA? gdje su navedene mogućnosti dolaska iz Splita, Hvara, Jelse, Korčule, Makarske, Dubrovnika, Mljeta, Zagreba - trajektom, katamaranom, autobusom, avionom. (j.e.)

(64) objavljeno  13. 06. 17. u 22:55 h  

********************


alt


alt


SPORT: BRAVO ZA MNK „BOL“

Sve je riješeno prošlog ponedjeljka. Malonogometna ekipa „Bol“ u izravnom susretu sa konkurentom za opstanak, ekipom „Strožanac“, slavila je pobjedu (5:4) i osigurala pravo da i  treću godinu nastupa u I. ligi malog nogometa.
U posljednjem kolu, 19. lipnja, u slučaju pobjede protiv „Artema“ moguće je da natjecanje završe i na sedmom mjestu.
Tijekom natjecanja, koje traje od 19. rujna 2016. godine, bilo je mnogo problema i napora. Nastupali su oslabljeni zbog ozljeda i kazni (žuti kartoni), a veći dio prvenstva bili su bez trenera. Kako su se sve utakmice igrale u Splitu, trebalo je po šest sati provesti samo na putovanju od Bola do Supetra pa trajektom do Splita i natrag. Dva su puta prenoćili u trajektu, jer zbog vremenskih (ne)prilika trajekt u ponoć nije isplovio iz splitske luke. Unatoč svim tim problemima, osigurali su prvoligaški status, a za uložene napore i postignute rezultate zaslužuju pohvale. (j.e.)

(63) objavljeno  13. 06. 17. u 22:50 h 

********************


alt


alt


alt


alt


ŠETNICA KAO PROMETNICA

Više i nije vijest da nam šetnica prema plaži Zlatni rat nije rezervirana samo za – šetače. Tamo svakodnevno voze motori, automobili, bicikle … U zimskom periodu i kamioni. Kako ploče nisu predviđene za velika opterećenja, sve ih je više usitnjenih, a o sigurnosti pješaka ne treba trošiti (uzaludno) riječi!
Šetnica se sve više koristi i za – parkiralište. Kako to izgleda ovih dana, vidi se na fotografijama koje nam je poslao čitatelj D. K.

(62) objavljeno  13. 06. 17. u 22:45 h  altutorak, 13. 06. 2017.     ***************


alt


POČELO ASFALTIRANJE ROTORA!

Napokon i jedna dobra vijest vezano za izgradnju rotora. Čekali smo, ali smo napokon i dočekali u ponedjeljak - asfaltiranje uokolo rotora. Radilo se do 17 sati, ali će se nastaviti i tijekom utorka.
Nešto više nakon završetka radova. (j.e.) 

                                         (61) objavljeno  12. 06. 17. u 23:00 h  

********************      


alt


alt


NOVA BRZOBRODSKA LINIJA

Od ponedjeljka je uspostavljena i treća brzobrodska pruga koja povezuje Bol sa Splitom, ali i Makarskom, Korčulom, Mljetom i Dubrovnikom. Svakodnevno će trimaran do 17. rujna kretati iz Splita u 7.30, a u Bolu je 45 minuta kasnije.
Osim pogodnosti za turiste da iz Bola otputuju za Makarsku, Korčuli, Mljet i Dubrovnik, a mogu se isti dan i vratiti, ova linija je pogodna za Boljane da ujutro u 7.30 iz Splita dođu u Bol, a predvečer, nakon 19.20 sati otputuju za Split.
Prvog dana iz Splita je doputovalo u Bol 7 putnika, a 16 ih je otišlo prema jugu. Navečer se u Bolu za Split ukrcalo 20 putnika.
***** 
„Krilo Eclipse“ najnovije je plovilo tvrtke “Kapetan Luka” iz Krila Jesenice.  Nakon obavljenih priprema u Abu Dhabiju stigao je u Split sredinom travnja, gdje ga je dopremio specijalizirani brod “Grietje”.
Trimaran “Krilo Eclipse”, izgrađen je 2001. godine. Ovo visokotehnološko plovilo konstruirano je za udobnu i sigurnu te jako brzu plovidbu. Maksimalna brzina mu je 40 čvorova, a ona se postiže uz pomoć tri MTU 16V4000 motora uz snagu svakog od 2,320kW.
Brod je dugačak 55, širok 15 metara, a može smjestiti 473 putnika. (j.e.)

(60) objavljeno  12. 06. 17. u 22:55 h  

********************


alt


BLAGDAN SV. ANTE

Blagdan sv. Ante slavi se  13. lipnja. Rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Fernando Martins de Bulhões. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski.
Svake godine 13. lipnja, na blagdan sv. Ante, slavi se misa u istoimenoj crkvici na Loži.
Misno slavlje počinje u 8 sati. (j.e.)

(59) objavljeno  12. 06. 17. u 22:50 h  

********************


alt


POKRET OTOKA: VRATITE ZAKON NA JAVNU RASPRAVU

Odbor za financije i državni proračun trebao bi ovog utorka, 13. lipnja, čitati konačni prijedlog Zakona o koncesijama. Pokret otoka izdao je tim povodom priopćenje za javnost koje je dostavljeno i klubovima zastupnika u Saboru. Traži se da se obustavi procedura donošenja Zakona o koncesijama i uputi na široku javnu raspravu.
Prijedlog sa amandmanima potpisalo je 50 udruga, raznih organizacija, načelnici nrkih otočkih općina, a pridružili su im se u podršci i udruge iz Splita i Zagreba.
Tekst priopćenja  Pokreta otoka objavljujemo u prilogu:

http://www.boljani.info/images/pdf/pokret_otoka.pdf

(58) objavljeno  12. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt


SPORT: BOL OSTAJE PRVOLIGAŠ!

Boljani će i sljedeće sezone igrati u prvoligaškom društvu. Kolo prije kraja natjecanja, u ponedjeljak navečer, u dvorani na splitskim Gripama pobijedili su Strožanac 5:4. Semafor: 1:0 (B. Botica), 1:1, 1:2, 2:2 (B. Botica), 2:3, 2:4, 3:4 (M. Bodlović), 4:4 (M. Martinić), 5:4 (M. Bodlović).
Ovaj put Bol je na klupi imao čak tri rezervna igrača, a za pobjedu i opstanak je pomogao i Pjer Malvasija, kao trener i igrač. (j.e.)

(57) objavljeno  12. 06. 17. u 22:40 h  altponedjeljak, 12. 06. 2017.     ********************


alt

Scene s kućnim otpadom kakvih neće biti 2018.?


NOVA PRAVILA ZA KUĆNI OTPAD

Na sjednici održanoj 25. svibnja Vlada RH usvojila je Uredbu o komunalnom otpadu. Uredbom, koja stupa na snagu 1. studenog, uvodi se obaveza odvojenog prikupljanja otpada te se regulira sustav naplate. U roku od tri mjeseca od stupanja na snagu, ispred svake kuće i zgrade morala bi biti po tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad, dok će spremnici za ostali komunalni otpad biti na zelenim otocima. Vlasnici kuća te stanova u zgradama odabrat će volumen spremnika i broj mjesečnih odvoženja otpada.
O ovoj novosti pismeno nas je izvijestio direktor komunalnog poduzeća Grabov rat Mirko Perić. U toj obavijesti navedeno je da će korisnici moći otpad odvoziti u reciklažna dvorišta sami, bez naknade, a o tome će se voditi evidencija te će biti stimulirani nižim računima za odvoženje otpada. Cijenu odvoza činit će fiksni i varijabilni dio, a ovisit će o stalnim troškovima komunalnih tvrtki te količini otpada.
Vlada je također usvojila Odluku o implementaciji PGO, kojom se dodatno razrađuju mjere definirane samim planom, kako bi se u što kraćem roku dostigli ciljevi i obveze RH do 2020. Hrvatska mora brzo razvijati sustav odvojenog prikupljanja otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i sve ostale mjere za razvoj resursno učinkovitog sustava.
Citirana informacija traži i dodatna objašnjenja. Na primjer, kako se planiraju pred svakom kućom tri spremnika, tko će platiti njihovu nabavku i znače li ovi spremnici vraćanje na stari sistem kanti za kućni otpad? Što će biti sa sadašnjim poluukopnim kontejnerima za kućni otpad? Što je to miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad? O tome više u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(56) objavljeno  11. 06. 17. u 23:00 h  

********************


alt

Vodeni park na Zlatnom ratu (snimljeno 2016.)


GDJE JE VODENI PARK?

Ranijih godina bila je praksa da se već početkom lipnja na istočnoj strani plaže Zlatni rat postavi vodeni park, atraktivna zabava za sve uzraste. Ove godine još ništa konkretno nije odlučeno. Idućih dana očekuje se sastanak Odbora za koncesije, a saznali smo da ima nekoliko zainteresiranih. Zna se da ove godine naknadu za koncesiju određuje Općina, a ne „Grabov rat“ kao lani, ali je i koncesija nešto veća. Lani je trebalo platiti 700 tisuća plus PDV (875 tisuća), a ove godine je ukupno 1.200.000 kuna, PDV Općina ne naplaćuje. (j.e.)

(55) objavljeno  11. 06. 17. u 22:55 h 

********************


alt

Pobjednica Aleksandra Krunić (lijevo) i naša mlada Bolka Marija Lena Pavišić


alt

Ministra turizma Garia Capellia na bolskoj rivi pozdravio je direktor TZO Bol Markito Marinković


alt

Organizatori su obećali da će sredstva od prodaje ulaznica predati za izgradnju Doma DVD-a


TENIS: POBJEDNICA ALEKSANDRA KRUNIĆ

Aleksandra Krunić, srpska tenisačica rođena u Moskvi, nova je pobjednica WTA Croatia Bol Opena. U finalu je, u nedjelju, protiv Rumunjke Alexandre Cadantu vodila 6:3, 3:0 kada je Cadantu zbog boli u leđima morala predati.
Aleksandra je u WTA Croatia Bol Open ušla kao 124. tenisačica svijeta.
Aleksandri Krunić pobjednički trofej uručio je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli. Uz pehar, srpska je tenisačica zaradila 20.000 dolara i 160 bodova pa će u ponedjeljak biti na 101. mjestu WTA ljestvice, korak do povratka među 100 najboljih tenisačica svijeta.
Finalistica Alexandra Cadantu zaradila je 11.000 dolara i 95 bodova.
Na Centralnom terenu Bluesun teniskog centra prije finala je odigrana ekshibicija između Ive Majoli i Martine Hingis, a potom i dva finala, pojedinačni i finale parova. Iva Majoli pozvala je Švicarku u Bol na revanš za finale Roland Garrosa od prije 20 godina. Tada je u Parizu slavila Iva, sada, 20 godina kasnije, u Bolu je Hingis uzvratila u revijalnom ogledu, u gemovima je bilo 4:4, onda je u tie-breaku Švicarka pobijedila 7:5.

(54) objavljeno  11. 06. 17. u 22:50 h 

********************


alt


SPORT: BOLJANI ODLUČUJU O SEBI

Ovog ponedjeljka, 12. lipnja, igra se predzadnje kolo u I. ligi malog nogometa. U velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu u 20.45 sati igraju deveti Strožanac (27 bodova) i deseti Bol (26 bodova). Zna se tko je prvak, ali se više klubova bori za opstanak.
Možda Boljanima pomognu i rezultati drugih utakmica, ali je sigurno da u preostala dva kola isključivo odlučuju o svojoj sudbini.
Nikad do sada se nije ovoliko odužilo natjecanje. Obično bi sve bilo završeno u travnju, ali Bol kao i mnoge druge ekipe imaju problema prikupiti dovoljno igrača koji zbog turističke sezone imaju mnogo radnih obveza i ne mogu putovati u Split. (j.e.)

(53) objavljeno  11. 06. 17. u 22:45 h   
alt
nedjelja, 11. 06. 2017.     ********************


alt


MOJ VRT: ZAKLJUČENE PRIJAVE

Subota je bila zadnji dan za prijavu ocjenjivanja najljepših vrtova, okućnica i balkona. Prijavilo ih se 18, ali još nije kasno, ako se i ove nedjelje do 12 sati nazove Ured TZO Bol. Od ponedjeljka počinje ocjenjivanje.
Manji je broj prijavljenih nego lani, a svemu je kriva ponajviše zima kada je zbog mraza uništeno mnogo lijepih i dugo godina njegovanih cvjetnih aranžmana.
Proglašenje najboljih bit će 21. lipnja, prvog dana ljeta. (j.e.)

(52) objavljeno  10. 06. 17. u 22:55 h 

********************


alt


alt


NOVA PRODAVAONICA NA KUPINI

Od subote je bolska ponuda bogatija za novu prodavaonicu. Vlasnik Nikola Beroš otvorio je na Kupini, u Ulici Gospe od sniga (na vrhu Ulice Ruđera Boškovića) prodavaonicu domaćih proizvoda sa svog OPG-a, ali i drugih poljoprivrednih gospodarstava Hvara, Visa, Slavonije … U nevelikoj prostoriji mnogo toga je izloženo i za svakoga ima ponešto. Čini nam se da će ponuda biti interesantna i bolskim gostima.
Radno vrijeme je od 8 do 12 i od 17 do 23 sata. (j.e.)

(51) objavljeno  10. 06. 17. u 22:50 h 

********************


alt


alt


SVE SE MOŽE …

Već smo pisali o posjećenim borovima koji su ostavljeni uz prometnicu, Novi put. Prijetila je opasnost od vatre uz mogućnost da onda stradaju i druga stabla u obližnjem šumarku. Ipak, osušena stabla su odvezena, a to znači da se sve može – kad se hoće. (j.e.)

(50) objavljeno  10. 06. 17. u 22:45 h  

********************


alt

Aleksandra Krunić u Bolu


TENIS: U FINALU SRBIJA - RUMUNJSKA

U finalu drugog po redu WTA Croatia Bol Open igrat će srpska tenisačica Aleksandra Krunić i Rumunjka Alexandra Cadantu. Krunić je sa 1:6, 6:2, 6:0 pobijedila Brazilku Beatriz Haddad Maiju, a Cadantu je sa 6:2, 7:5 bila bolja od Luksemburžanke Mandy Minelle, lanjske pobjednica turnira u Bolu.
Rumunjka Cadantu tek je 235. na svjetskoj rang listi i mnoge je iznenadila ulaskom u finale.
Krunić i Cadantu susrele su se samo jednom do sada, prije dalekih osam godina u španjolskom Vinarosu pobijedila je Krunić.
U nedjelju s početkom u 11 sati na WTA Croatia Bol Openu očekuje nas egzibicijski meč Majoli - Hingis nakon čega slijedi finale Krunić - Cadantu od 12 sati. Oba meča bit će u izravnom prijenosu drugog programa HTV-a.

(49) objavljeno  10. 06. 17. u 22:40 h  altsubota, 10. 06. 2017.     ********************


alt

Prosvjed Boljana na Zlatnom ratu


AKTUALNO: ČIJE SU NAŠE PLAŽE?

Dobili smo zaključak radne skupine vezano za prijedlog Zakona o koncesijama. Zakon najvjerojatnije ide na izglasavanje u Hrvatski sabor, možda već u ponedjeljak ili utorak.
Inicijativa za Zlatni rat i Pokret otoka su predložili pet amandmana na sporni zakon, te su svi zastupnički klubovi obaviješteni o problematici.
Iako je tekst, kojeg nam je poslao Josip Bačić, malo poduži, ipak ga objavljujemo u cijelosti, zbog njegove važnosti za Bol:

Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora raspravio je na 9. sjednici, održanoj 25. siječnja 2017. godine, Prijedlog zakona o koncesijama, koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Vlada Republike Hrvatske, aktom od 19. siječnja 2017. godine.

Konačni prijedlog Zakona usvaja Vlada prije dva tjedna te se isti stavlja u proceduru donošenja.

Nakon što je u Splitu najavljena tribina - Jesu li naše plaže i luke stvarno naše, slijedi njegovo prvo čitanje u Saboru.

Drugo čitanje Zakona predviđeno je za neke od narednih sjednica sabora, bio je pri dnu dnevnog reda. No iz nekog se nama nepoznatog razloga, u cijelom ovom kaosu u Saboru oko sastavljanje nove Vlade, isti Zakon naglo premješta na početak dnevnog reda te na raspored dolazi vjerojatno sutra (subota). Ne možemo se oteti dojmu da se nekome izuzetno žuri donijeti ovaj Zakon u kaosu u kojem se Vlada nalazi, dok na otocima kreće sezona i malo se otočana može fokusirati i uključiti u proces kako bi shvatio što se zapravo ovim Zakonom događa i kako će sutra utjecati na njegovu golu egzistenciju na otoku.

Dodatno, prijedlog Zakona nije stavljen u postupak javnog savjetovanja. Prošli prijedlog za vrijeme Oreškovićeve Vlade je bio na savjetovanju i izvješće sa tog savjetovanja je priloženo prijedlogu Zakona, no on je u međuvremenu mijenjan i morao je ići na ponovno savjetovanje no to se nije dogodilo.

Što se zapravo događa donošenjem ovog Zakona i što to znači za otočane, ali i sve koji žive na obali? Ukratko - Zakon o koncesijama proglašava se krovnim zakonom i njime se, između ostalog, uređuju koncesije na pomorskom dobru. Naime, do sada je u Zakonu stalo da ono što nije određeno Zakonom o koncesijama uređuje se drugim Zakonima i propisima dok donošenjem ovog prijedloga Zakona nužno će biti provođenje usklađenja posebnih zakona te drugih izmjena koje uključuju i poslove nadzora. Usklađenje posebnih zakona koji čine sustav koncesija, uključujući i Zakon o pomorskom dobru, s ovim prijedlogom zakona planira se tijekom sljedećih šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o koncesijama.

Dakle, izmjena Zakona o koncesijama nije samo izmjena ovog Zakona već i svih ostalih posebnih Zakona. To je sasvim dovoljan razlog da ga se makne iz procedure jer utječe na previše toga bez uključene javnosti, a na sve gleda samo i isključivo iz financijskog aspekta - pomorsko dobro je od posebnog interesa i stoga zaštićeno Ustavom. Smatramo da ga se ne može, štoviše ne smije koncesionirati samo po naputcima Ministarstva financija.

Nadalje, u članku 35. konačnog prijedloga Zakona o koncesijama sporna je inovativnost ponude kojom se omogućava izmjena redoslijeda kriterija za odabir najpovoljnije ponude kako bi u obzir uzeo to inovativno rješenje. "Inovativno rješenje" nigdje nije jasno definirano te kao takvo može se "slobodno" interpretirati te dovesti do zlouporabe i financijske štete po Republiku Hrvatsku. Predlažemo jasno definiranje "inovativnih rješenja", a s obzirom da je to gotovo nemoguće, kompletno izbacivanje ovakve konstrukcije, te svih ostalih konstrukcija koje neizbježno dovode do slobodnih interpretacija davatelja koncesije.

Člankom 66. i 67. definira se Založno pravo na koncesiji koje ne definira minimalni vremenski rok u kojem ne bi bilo dozvoljeno prenositi koncesiju te založiti koncesije. Time se otvaraju vrata manipulaciji i zlouporabi, te se postojećim sustavom bodovanja samih koncesija (naročito u slučaju pomorskog dobra) omogućava da koncesiju dobije te provodi subjekt upitne ekonomske moći i stabilnosti!

Naime u samom bodovanju koncesija, u slučaju pomorskog dobra, dolazi se do zaključka da subjekt koji pobijedi na koncesijskom natječaju može provesti zacrtane ciljeve tako da založi koncesiju, te da ima samo mali fragment potrebnog kapitala. Na ovaj način se omogućava špekulantima i osobama sumnjivih namjera pristup natječajima.

Ovo je samo dio spornih dijelova predloženog Zakona. Budući da se radi o javnom dobru te o najvrednijim resursima od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku i lokalnu zajednicu mišljenja smo da bi trebalo definirati jasne i stroge kriterije.

Nigdje u Zakonu nije predviđeno uključivanje zainteresirane javnosti u postupak procjene opravdanosti koncesije niti u postupak odabira koncesionara - smatramo izuzetno važnim da u tom postupku sudjeluju i predstavnici lokalnih zajednica u kojima se nalazi objekt koncesije kao i predstavnici zainteresirane javnosti koje će imati ulogu monitoringa eventualnih koruptivnih rizika.

Stoga Pokret otoka, sastavljen od brojnih otočnih, ali i priobalnih inicijativa, otočana i građana inzistira na dodavanju članka kojim se Pomorsko dobro izuzima iz Zakona o koncesijama te da se sami Zakon vrati u normalnu proceduru i da se provede široka javna rasprava na ovu temu. Koncesije o Pomorskom dobru moraju se rješavati kroz Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

(48) objavljeno  09. 06. 17. u 22:10 h 

*******************


alt


alt


KATAMARAN „VIDA“ NA IZLETNIČKOJ LINIJI

Krenula je u petak ljetna izletnička linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag. Katamaran „Vida“ iz splitske je luke krenuo u 15.45 sati, a u Bolu se iskrcalo 40 putnika.  Ukrcalo ih se u Bolu 37, pa je to svakako dobra najava i potvrda opravdanosti ove linije za koju je prošle godine bio veliki interes.
U subotu „Vida“ ponovno dolazi u Bol u 11.30 iz Dubrovnika, Korčule i Hvara, a deset minuta kasnije isplovit će za Split. To je prema redu plovidbe koji vrijedi do 18. rujna.
Cijena karte Bol – Split je 70 kuna i na ovoj liniji nema popusta niti vrijedne otočne iskaznice. (j.e.)

(47) objavljeno  09. 06. 17. u 22:05 h 

********************


alt


POSJET MLADIH OPG-u

U sklopu projekta „Mi jedemo odgovorno“, mladi su Boljani odlučili posjetiti OPG Vesne Rožić Šibić u Nerežišćima. Petnaest učenika nižih razreda i četiri koordinatorce Eko škole  uputilo se na njeno imanje Zogeterra koje je ime dobilo sastavljanjem obiteljskoga nadimka Zoge i riječi terra (zemlja). Imanje je u izgradnji samoodrživoga i samodostatnog obrasca, a namjera im je da postanu obrazovni uzor. Mladi su Boljani pratili gđu. Vesnu imanjem i putem otkrivali sve što ono krije, upoznali se s pojmom permakulture, hibrida, saznali o gradnji kompostnog WC-a, načinu prikupljanja kišnice za zalijevanje, ali i o postupku prirodnog filtriranja vode za piće. Dovoljno kako bi zaključili kako će se vratiti ponovno kako bi provjerili napredak radova.
Prezentacijom proizvoda i kušaonicom završen je razgled imanja, a Vesna Rožić Šibić počastila ih je s prirodno filtriranim sokom od kadulje, pitom od povrća, bobičastim voćem. (a.b.)

(46) objavljeno  09. 06. 17. u 22:00 h 

********************


alt

Aleksandra Krunić (Srbija) igrat će u polufinalu


TENIS: POLUFINALE BEZ NAŠIH

U polufinalu WTA Croatia Bol Opena, u subotu, igrat će Brazilka Beatriz Haddad Maia protiv Srpkinje Aleksandre Krunić, dok će se u drugom polufinalu naći Rumunjka Alexandra Cadantu i braniteljica naslova, Luksemburžanka Mandy Minella.
Haddad Maija je sa 6:1, 6:4 nadigrala u petak iskusnu Talijanku Saru Errani, dok je u srpskom četvrtfinalu Krunić bila bolja od Ivane Jorović rezultatom 6:3, 6:1.
Brazilka Beatriz Haddad Maia i Aleksandra Krunić nikad nisu igrale međusobno, Krunićka ima 24 godine, Haddad Maia 20 i velika je uzdanica brazilskog tenisa što je potvrdila i do sada impresivnim nastupom u Bolu. Krunić je zaradila 1,1 milijun dolara, Brazilka je tek prešla 200 tisuća dolara zarade u karijeri. Zanimljivo je za Krunićku da je rođena u Moskvi, dijete je tamošnjih srpskih imigranata.

(45) objavljeno  09. 06. 17. u 21:55 h  altpetak, 09. 06. 2017.     ********************


alt


KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 16. LIPNJA

Konstituirajuća sjednica novoizabranog Općinskog vijeća održat će se 16. lipnja. Na sjednici će se izabrati predsjednik i dva potpredsjednika Općinskog vijeća.
Prema službenim rezultatima izbora za članove Općinskog vijeća izabrani su. Tihomir Marinković, Jakov Okmažić, Sani Bodlović i Mate Petrić (SDP), Tonči Buljan i Nataša Paleka Jakšić (lista grupe birača), Matko Baković i Goran Jekić (HDZ), Tonči Kukoč Bager (lista grupe birača) te Katarina Marčić i Ivica Šćepanović (lista grupe birača). Kako su Tihomir Marinković i Jakov Okmažić izabrani za načelnika odnosno zamjenika, njih će u Općinskom vijeću zamijeniti Marjan Marjanović i Milan Škrbić.
Na konstituirajućoj sjednici vijećnici polažu prisegu.
Prva radna sjednica održat će se desetak dana kasnije. (j.e.)

(44) objavljeno  08. 06. 17. u 22:40 h 

********************


alt


PLAŽA ZA INVALIDE

Tijekom četvrtka montirani su lift i stepenice na plaži za invalide na Bjenačici. Bilo je kritika što to i ranije nije učinjeno, o čemu je pisala i Ena Đorđević, u našoj rubrici „Ja tako mislim“. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 06. 17. u 22:35 h 

********************


alt

Dr. Nikša Šimetović uručio je načelniku općine Tihomiru Marinkoviću aparat za mjerenje buke


APARAT ZA MJERENJE BUKE

Boljanin liječnik dr. Nikša Šimetović, koji je radni vijek proveo u San Marinu, ovih je dana u Bolu i ustupio je Općini Bol na korištenje aparat za mjerenje buke. Sada će komunalni redar biti u mogućnosti točno utvrditi tko „proizvodi“ tijekom dana i noći veću buku od dozvoljene. Iako je za kažnjavanje nadležna Sanitarna inspekcija, aparat će utvrditi ima li i tko su prekršitelji u Bolu.
Rezultate mjerenja objavljivat će i naš portal. (j.e.)

(42) objavljeno  08. 06. 17. u 22:35 h  

********************


alt


DEŽURSTVO ZA KUĆNE LJUBIMCE

Veterinarska stanica iz Supetra u subotu (10. lipnja) organizirat će terensku ambulantu na parkiralištu ispred prodavaonice „Studenac“, na Bračkoj cesti u Podbarju. Vlasnici kućnih ljubimaca i domaćih životinja sa područja Općine Bol trebaju na spomenutu adresu doći od 18 do 19 sati.

(41) objavljeno  08. 06. 17. u 22:30 h  

********************


alt


OD SUBOTE „RAJ“ U MURVICI

Za restoran „Raj“ u Murvici sezona počinje od subote, 10. lipnja. Radno vrijeme je od 12 do 02 sata, a u ponudi su domaća jela, marende … Osim dobre spize, domaćeg vina i svih vrsta sokova, u restoranu „Raj“ će se u nekim danima organizirati glazbeni program.

(40) objavljeno  08. 06. 17. u 22:25 h  

********************


alt


TENIS: HRVATSKA OSTALA BEZ PREDSTAVNICA

Iako je odlično ušla u meč, Tereza Mrdeža je u konačnici, nakon gotovo tri sata igre izgubila u četvrtak  meč protiv Rumunjke Alexandre Cadantu. Mrdeža će u petak ponovno igrati protiv Cadantu no ovog puta u parovima.
Zadnja domaća uzdanica, bila je Kaštelanka Tena Lukas. S druge strane mreže stajala je Ukrajinka Katerina Bondarenko, svakako tenisačica većeg, boljeg pedigrea, trenutno kvalitetnija od Tene što je i pokazala na terenu te je pobijedila sa 6:0, 6:2.

(39) objavljeno  08. 06. 17. u 22:20 h  altčetvrtak, 08. 06. 2017.     ********************


alt

Katamaran Vida će ploviti na liniji Dubrovnik - Korčula - Hvar - Bol - Split i natrag. Ovih je dana bila na liniji Split - Bol - Jelsa. U srijedu je Vida iz Jelse krenula na noćenje u Stari Grad zbog najave jake bure. U četvrtak ujutro, bude li točna prognoza, katamaran neće u Bol, a Boljani i gosti će morati autobusom u 6.35 za Supetar pa trajektom u Split. Autobusna polazna stanica je i dalje kod parkirališta "Elaphuse"


POČINJE I DRUGA KATAMARANSKA LINIJA

U petak počinje sezonska brzobrodska linija, a katamaran „Jadrolinije“ iz Splita kreće u 15:45 za Bol, Hvar, Korčulu, a u Dubrovnik je predviđen dolazak u 21 sat. Sutradan, u subotu, katamaran kreće u 7.15 sati iz Dubrovnika, a iz Bola u 11.40 sati za Split.
Cijena prijevoza od Bola do Splita je 70 kuna i na ovoj liniji ne vrijede popusti ni otočne iskaznice.
Zadnje putovanje je 18. rujna: Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split.
Treća linija između Bola i Splita počinje 12. lipnja, a održavat će je brza plovila tvrtke „Kapetan Luka“. Iz Splita će polazak biti svakodnevno u 7.30 sati za Bol, Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik. Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati, a iz Bola za Split u 19.25 sati. Cijena prijevoza od Bola do Splita je 80 kuna. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 06. 17. u 23:05 h 

********************


alt


KRUZER ISPRED BOLA

Na putu iz Venezije prema Grčkoj kruzer sa 216 putnika, uglavnom iz Francuske, u srijedu se na jedan dan usidrio ispred Bola. Brodskim čamcima mnogi su se iskrcali na Veli most odakle su krenuli u šetnju prema plaži Zlatni rat, a neki autobusima na izlet u Škrip (Muzej uja), Pučišća (Kamenoklesarska škola) ili na Vidovu goru.
Prije Bola kruzer je bio u Hvaru, a iz Bola je predvečer krenuo prema Dubrovniku.
Zbog radova na rotoru organizatori su imali mnogo problema oko prijevoza autobusima jer nisu mogli do benzinske postaje. Putnike su prevozili do Samostana, odakle su taksi vozilima dolazili na Veli most. (j.e.)

(37) objavljeno  07. 06. 17. u 23:00 kn   

********************


alt


PONUDA: POSAO U BRETANIDI

Hotel „Bretanide“ traži suradnicu/suradnika za rad u odjelu rezervacija sa srednjom školom, višom ili prvostupanjsku. Radno iskustvo je poželjno, ali nije mjerodavno. Od kandidata se očekuje da je komunikativan, pouzdan i odgovoran, timski igrač …Treba poznavati rad na računalu te da izvrsno vlada njemačkim i engleskim jezikom u govoru i pismu.
Poslovi koje bi trebao obavljati: sve vezano za upite i rezervacije putem telefona, weba, e-maila, SMS, društvenih veza …
Primanja su fiksa, ali je potreban probni rad te ugovor na određeno vrijeme s mogućnošću stalnog zapošljavanja.
Zainteresirani, a u Bretanidi bi voljeli da to netko bude iz Bola, trebaju se na mobitel Karin Dubravčić 098 339 997.

(36) objavljeno  07. 06. 17. u 22:55 h  

********************


alt


TENIS: POLOVIČAN USPJEH

Polovičan uspjeh imale su hrvatske tenisačice u srijedu, drugog dana WTA Croatia Bol Opena. Tena Lukas pobijedila je Švicarku Xeniu Knoll 6:3, 6:1. U drugom kolu igrat će protiv šeste nositeljice, Ukrajinke Katerinke Bondarenko.
Ajla Tomljanović nije imala sreće ni sa ždrijebom, a ni tijekom meča s Grkinjom Mariom Sakkari koja je slavila rezultatom 6:4, 4:6, 6:1.

(35) objavljeno  07. 06. 17. u 22:50 h altsrijeda, 07. 06. 2017.     ********************


alt


POČELO ISPITIVANJE KAKVOĆE MORA

Ispitivanja kakvoće mora počelo je 22. svibnja a trajat će do 8. Listopada. Tijekom tog perioda, kakvoća mora će se pratiti na ukupno 948 točaka hrvatskog Jadrana. Na svakoj točki ispitivanja planiranoj u okviru Programa praćenja ispitivanja će se vršiti deset puta tijekom sezone, odnosno svakih petnaest dana.
Kakvoća mora u Hrvatskoj se neprekidno provodi od 1989. godine s ciljem zaštite zdravlja kupača, očuvanja visoke kakvoće mora, održivog upravljanja plažama, promidžbe Jadrana i kvalitete turističke ponude. Ispitivanje se provodi sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje te Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, a program provode ovlašteni laboratoriji. Prema posljednjim raspoloživim podacima Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) za 2015. godinu, a koji su izrađeni na temelju rezultata na više od 21.000 točaka ispitivanja na području Europe, po kakvoći mora se Republika Hrvatska nalazi iza Cipra, Malte i Grčke.
U Bolu su uzorci mora uzeti 22. svibnja i to na istočnoj i zapadnoj strani plaže Zlatni rat te po jedan uzorak na plažama Borak i Martinica. Poznati su i rezultati: more je izvrsne kvalitete! Uzorci su uzima od 9.50 do 10.20 sati. Vrijeme je bilo sunčano, s temperaturom mora 19,2 stupnja.

(34) objavljeno  06. 06. 17. u 22:45 h 

********************


alt

Na autobusnom "kolodvoru" već osam dana nema autobusa, a drugo ljeto nema ni natpisa da je tu autobusna postaja


OSAM DANA BEZ AUTOBUSA

Bilo je najavljeno da će u utorak iza 13 sati Bračka cesta biti prohodna za autobuse. To bi značilo da će autobusi Autotransa sa privremenog „kolodvora“ kod parkirališta hotelskog naselja, ponovo iskrcavati i ukrcavati putnike na rivu, kod benzinske postaje.
U utorak je bio osmi dan da autobusi ne polaze sa rive, ali je moguće da se to ipak dogodi u srijedu, 7. lipnja. (j.e.)

(33) objavljeno  06. 06. 17. u 22:40 h  

********************alt

Dio mandolinskog orkestra Partenca u četvrtak ide u Varšavu


BOLJANI PUTUJU U POLJSKU

Boljani će, pod vodstvom ravnateljice Centra za kulturu Ivane Bošković Ivičić, predstavljati bolske i bračke priče na Festivalu hrvatske kulture koji će se održati od 7. do 10. lipnja u Varšavi. Nastupit će u subotu 10. lipnja mlade glazbene snage, smanjeni odnosno klapski sastav zbora Čarčojak te manji sastav mandolinskog orkestra Partenca kao i naš mladi harmonikaš Marin Karmelić. Na zamolbu organizatora, održat će i polusatni KarnevalFEST, odnosno kratki prikaz izabranih karnevalskih kostima s dosadašnjih karnevala u Bolu.
Za bolski je dio priče svakako veliku ulogu imala i naša Bolka u Varšavi - Tanja Kusanović. Ona je stalni promotor hrvatske kulture u Poljskoj, a i na Festivalu ima brojne moderatorske i kulinarske zadatke.
Ove godine Festival u centar pažnje stavlja upravo hrvatsku obalu i otoke te će uz bračku grupu nastupati i klapa Ćuvite sa Šolte, a s Boljanima putuje i klesarica Željka Martinović iz Pučišća.
Organizatori su riješili smještaj i prehranu, a troškove putovanja snosi naša Općina, Centar za kulturu i brojni sponzori. (s.b.)

(32) objavljeno  06. 06. 17. u 22:35 h  

********************


alt

Tereza Mrdeža (lijevo) i Prarthana Thombare


TENIS: POBJEDA NAŠE IGRAČICE

Hrvatska tenisačica Tereza Mrdeža u prvom je kolu WTA Croatia Bol Opena pobijedila Indijku Prarthana Thombare 6:0, 6:0. Naša druga predstavnica, mlada Ana Biškić, izgubila je od Makedonke Line Gjorcheske 1:6, 1:6.
U srijedu će od hrvatskih predstavnica u pojedinačnom ždrijebu Bola igrati Tena Lukas protiv Švicarke Xenie Knoll, dok će Ajla Tomljanović otvoriti turnir protiv Grkinje Marie Sakkari.

(31) objavljeno  06. 06. 17. u 22:30 h altutorak, 06. 06. 2017.     ********************


alt


NAKON TREĆIH NEPOSREDNIH IZBORA

Svatko ima pravo na svoj komentar, ali najmanje oni koji nisu došli na biračko mjesto. Njih je izostalo u II. krugu 579, a u I. krugu 543. U prvom krugu je bilo upisanih u birački spisak  1.602, a u drugom krugu 1.606 birača.
Po treći put na neposrednim izborima ponovno je pobijedio Tihomir Marinković, ali mu je ovaj put na listi zamjenika bio Jakov Okmažić. Tihomiru je to četvrti mandat.
Prije četiri godine imao je u I. krugu 388 glasova, a u II. krugu 547. Ove godine za njega je u I. krugu glasovalo 407, a u drugom 554. Pobjeda je 4. lipnja uvjerljivija (+114 glasova), nego na izborima 2013. (+19).
Imena vijećnika znat će se tek nakon konstituirajuće sjednice. Moguće su zamjene s tim da stranačke liste nisu obvezne poštivati redoslijed sa svojih kandidacijskih lista, a to moraju grupe birača.

ZAHVALA POBJEDNIKA
Načelnik općine Tihomir Marinković i zamjenik načelnika Jakov Okmažić uputili su pismo zahvale biračima iz Bola i Murvice:


„Zahvaljujemo Vam  na većinskom povjerenju koje ste nam ukazali na lokalnim izborima za 2017.
Obećavamo da ćemo svo naše znanje i iskustvo iskoristiti za napredak naše zajednice, na dobrobit svih građana općine Bol.
Ispričavamo se ako smo koga uvrijedili za vrijeme predizborne kampanje, a opraštamo onima koji su nas lažno optuživali i klevetali.
Pozivamo sve članove vijeća, bez obzira na kojoj su listi izabrani, da u iduće četiri godine djelujemo konstruktivno i surađujemo na svim dobrim projektima.“


http://www.boljani.info/images/pdf/zahvalabiracima.pdf

(30) objavljeno  06. 06. 17. u 15.35 h 

********************


alt


ROTOR: ASFALT U PONEDJELJAK?

Mi smo najavili, jer nam je tako rečeno, da će asfaltiranje na rotoru početi u ponedjeljak, 5. lipnja. Ništa od najave, a prema najnovijoj informaciji koju smo dobili od odgovorne osobe tvrtke „Berica“ Đanija Nigoevića, asfaltiranje bi moglo početi u ponedjeljak! Koji ponedjeljak? - bilo je naše (razumljivo) pitanje. „Ponedjeljak, 12. lipnja.“
U međuvremenu je nastavljeno zatrpavanje kanala, pa bi (možda) tijekom utorka ili srijede ponovno autobusi mogli Bračkom cestom do benzinske postaje. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 06. 17. u 15:30 h  

********************


alt


POČINJU LJETNE IZLOŽBE

Izložbom  "Ploviti se mora" Borisa Mihovilovića Sokola ovog utorka, 6. lipnja u 21 sat, u Domu kulture započinje ciklus ljetnih izložbi 28. Bolskog lita. Na otvorenju izložbe pjevat će bolska klapa Užonca, a stihove će recitirati Marija Cvitanić Kokotić.
Izložba ostaje otvorena do 23. lipnja i može se pogledati svaki dan od 19.30 do 22.30 sati. Ulaz je slobodan. (s.b.)

(28) objavljeno  06. 06. 17. u 13:15 h  

********************


alt


CIJEPLJENJE PASA U SUBOTU

Obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće i dehelmintizacija (čišćenje od unutarnjih parazita) bit će se sljedeće subote, 10. lipnja – izvijestio nas je Mate Čule, dr.med.vet. iz Veterinarske ambulante u Supetru. To će se obaviti na uobičajenoj lokaciji, kod trgovačkog centra Studenac, na Bračkoj cesti u Bolu (Podbarje), od 18 do 19 sati. (j.e.)

(27) objavljeno  06. 06. 17. u 12:45 h  

********************


alt

Kratki dogovor prije početka utakmice Bol - Beach Bar Cool


SPORT: UZBUDLJIVO NA ZAČELJU

Zna se tko će biti prvak, ali je sve neizvjesnije na začelju. Vodeći IL VICTUM ima 63 boda, čak 8 više od drugoplasirane ekipe L.C.M. PYTHON. Osim VISUAL SPORTA koji je sa 16 bodova prikovan na začelju, čak pet klubova mora strepiti za prvoligaški status do zadnjeg kola.
U 24. kolu, odigranom 5. lipnja u Splitu: BEACH BAR COOL – BOL 4:4 (3:3). Semafor: 0:1 (B. Botica), 1:1, 2:1, 2:2 (T. Mikulić), 2:3 (B. Botica), 3:3, 4:3, 4:4 (B. Botica).
Mnoge ekipe, a ni Boljani nisu izuzetak, imaju problema u lipnju osigurati dovoljan broj igrača zbog radnih obveza. Zbog toga je Bol počeo sa 5 igrača, bez ijednog na klupi. Pred kraj I. poluvremena, kod rezultata 2:1, došao je trener Pjer Malvasija i bilo je mnogo lakše. Osim vođenja ekipe, po potrebi je pomagao i kao igrač.
Nakon 24. kola na začelju su: 9. Strožanac 27 bodova, 10. Bol 26 bodova, 11. Artem 26 bodova, 12. Kidan žile 25 bodova, 13. Maslinica 22 boda i 14. Visual Sport 16 bodova.
U preostala dva kola Bol igra protiv dva izravna konkurenta za opstanak: u 25. kolu (12. lipnja u 20.15 sati) igraju Bol – Strožanac, a u zadnjem kolu (19. lipnja u 18.50 sati) Bol – Artem. (j.e.)

(26) objavljeno 06. 06. 17. u 12:30 h alt
ponedjeljak, 05. 06. 2017.     ********************


alt


ČETVRTI MANDAT T. MARINKOVIĆU

Birači u Bolu odlučili su, njih 554 (53,94 posto), da Tihomir Marinković dobije i četvrti mandat načelnika, a treći na neposrednim izborima. Njegov je zamjenik Jakov Okmažić.
Kandidatkinja sa liste birača Katarina Marčić dobila je 440 glasova (42,84 posto) i zajedno sa svojim zamjenikom Ivicom Šćepanovićem ostaje kao članica odnosno član Općinskog vijeća.
Prema rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u nedjelju u 21.45 sati u Bolu je bilo upisano 1.606 birača, a glasovalo ih je 1.027 (63,95 posto). Nevažećih listića bilo je 33 (3,21 posto).


*****


alt


alt


alt


FEŠTA POD LOŽOM
Uspješne izborne rezultate pobjednici su zajedno sa novoizabranim članovima Općinskog vijeća, simpatizerima i članovima obitelji proslavili u caffe baru Barka. Tamo su došli i članovi HDZ-a, pa možemo pretpostaviti  da je to bila javna promocija nove koalicije za većinu u Općinskom vijeću.
- Hvala svima na podršci u pobjedi zbog koje smo morali mukotrpno raditi u predizbornoj kampanji i otrpjeti svakojake klevete i podmetanja – rekao je novi-stari načelnik Tihomir Marinković.
Umjesto planiranog vatrometa, načelnik Tihomir Marinković i njegov zamjenik Jakov Okmažić, osobno će uplatiti 1.000 kuna za Udrugu Brački pupoljci. 


*****


alt


alt


alt


alt


SLAVILO SE I U KAMPU KITO
Vedru smo atmosferu zatekli i u kampu Kito gdje su došli Katarina Marčić, njezin kandidat za zamjenika Ivica Šćepanović, ali i drugi sa liste grupe birača. Bili su i članovi obitelji, simpatizeri …
Otvorio se šampanjac, a Katarina Marčić nije pokazivala nezadovoljstvo gubitkom na izborima.
- Stekla sam jedno veliko iskustvo, ali i veliki broj dobrih prijatelja koji su vjerovali u moje planove i obećanja. Hvala svima na podršci koja mi mnogo znači u budućem radu kao vijećnice. Ovo je tek početak nečeg novog i velikog  – izjavila je Katarina Marčić.
- Borili smo se protiv interesnih skupina – dopunila ju je njezina majka Zorica Karmelić.


*****

U MILNI I ŽUPANIJI POBIJEDIO HDZ
Prema prvim neslužbenim rezultatima, u nedjelju u 21.45 sati,  u Milni je za načelnika izabran Viktor Maretić (HDZ) koji je dobio 320 glasova, samo četiri više od Frane Lozića (SDP).
U Splitsko-dalmatinskoj županiji, nakon 95,2 posto prebrojenih glasova u vodstvu je Blaženko Boban (HDZ) sa 54,36 posto, a drugi je Miro Bulj (MOST) sa 41,80 posto glasova. (j.e.)

(25) objavljeno  04. 06. 17. u 22:50 h  

********************


alt


DOGAĐANJA NA BOLSKOM LITU

Od lipnja do listopada gostima i mještanima gotovo se svakodnevno nudi pregršt kulturnih i zabavnih programa u organizaciji Centra za kulturu.
Okosnicu Bolskoga lita čine stalna događanja poput manifestacije Bolska litnja noć, a predstavljaju gastronomsko-glazbeni program na Rivi svakoga tjedna, zatim bogati i od gostiju uvijek posjećeni Ciklus klasičnih koncerata u Dominikanskom samostanu. Također jednom tjedno je sve popularniji Ciklus ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture.
Nezaobilazna su kazališna gostovanja za djecu i odrasle u prekrasnom ljetnom kazalištu - Teatrinu "Dva ferala". Na istom mjestu nekoliko puta tijekom ljeta moći će se  poslušati poznate jazz glazbenike, uživati u klapskim koncertima ili promocijama knjiga.
Bolsko kulturno ljeto svojim gostovanjima upotpunjuju manifestacije s kopna:  Festival dalmatinskih klapa Omiš s debitantskim večerima, a bit će još i Festival mediteranskog filma, Festival kulture „Imena“, Dani video umjetnosti, Međunarodni brački karneval … (i.b.i.)

(24) objavljeno  04. 06. 17. u 23:25 h 

********************


alt


POČINJE TENISKI TURNIR

Od ovog ponedjeljka počinju kvalifikacije turnira iz WTA 125k serije. U nedjelju, 11. lipnja je finale na centralnom stadionu s početkom u 12 sati. Prije toga, u 11 sati, egzibicijski meč igrat će Iva Majoli i Martina Hingis, dvije igračice koje su igrale prije 20 godina u finalu Lorand Garrosa.
Uz kvalitetni tenis u Bolu su najavljena i popratna zabavna događanja. Uz TBF, Saru Renar, Justin's Johnson … nastupit će DJ Antoine i DJ Sak Noel.
Ovogodišnje drugo izdanje WTA turnira, pod nazivom  WTA Croatia Bol Open, organizatori obećavaju da će biti još uspješnije nego lani. (j.e.)

(23) objavljeno  04. 06. 17. u 23:20 h  

********************


alt


SPORT: BEACH BAR COOL - BOL

Nakon dva tjedna pauze, ovog ponedjeljka u dvorani na splitskim Gripama nastavlja se natjecanje u I. ligi malog nogometa. Bol, koji je na desetom mjestu sa 25 bodova u 19.50 sati igra sa sedmoplasiranom ekipom Beach Bar Cool koja ima dva boda više. Boljanima su potrebna tri boda da budu posve sigurni da će zadržati prvoligaški status i treću godinu na jesen nastaviti natjecanje u istom rangu.
Osim ovog, 24. kola, igraju se još dva kola do kraja prvenstva. Protivnici Boljanima su Strožanac i Artem. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 06. 17. u 23:15 h  


altnedjelja, 04. 06. 2017.     ********************


alt


U NEDJELJU DRUGI KRUG IZBORA

U nedjelju je drugi krug 7. lokalnih izbora u Hrvatskoj. Bira se 8 župana, 54 gradonačelnika i 102 općinska načelnika. Pravo glasa ima 2.791.000 birača, a od 7 do 19 sati bit će otvoreno oko 4.500 biračkih mjesta.
U Bolu će biti otvorena dva biračka mjesta (zgrada škole na Rudini i u Murvici) na kojima se bira načelnik općine, ali i župan Splitsko-dalmatinske županije. Dva su glasačka listića. Na jednom su kandidati za načelnika općine: 1. Tihomir Marinković (SDP) i 2. Katarina Marčić (lista grupe birača), dok su na drugom dva kandidata za župana: 1. Blaženko Boban (HDZ) i 2. Miro Bulj (MOST).
Dobro bi bilo da što više birača iskoristi biračko pravo. U Bolu je u prvom krugu glasovalo 66,17 posto, znatno više od prosjeka u županiji – 47,82 posto.
Rezultate ćemo objaviti na našem portalu između 20.30 i 21 sat. (j.e.)

(21) objavljeno  03. 06. 17. u 23:35 h 

*****

TIHOMIRU MARINKOVIĆU I ČETVRTI MANDAT

Nešto iza 20 sati Općinsko izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate II. kruga lokalnih izbora u Bolu: 1. Tihomir Marinković 554 glasa, 2. KATARINA MARČIĆ 440 glasova.

Bolski glasovi za župana: 1. Miro Bulj 640 glasova, 2. Blaženko Boban 341 glas.


***************


alt

Katarina Marčić glasovala je u 16.10 sati


IZLAZNOST DO 16:30 SATI: U Bolu je na biralištu 1 (zgrada škole) do 16:30 glasovalo 670 birača ili 42,46 posto. Prije 15 dana taj je postotak bio nešto veći - 49,33 posto. Dobili smo i točan podatak o broju upisanih birača. U Bolu ih je 1.578, a u Murvici 28 upisanih ili ukupno u Općini Bol 1.606.

Izlaznost u Hrvatskoj, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16.30 sati bila je 27,45 posto, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 26,32 posto, a u Bolu 42,46 posto, ali bez Murvice.

(objavljeno  04. 06. 17. u 17:05 h)

*****


alt

Tihomir Marinković došao je na biračko mjesto 1 sa suprugom u 13:05 sati


IZLAZNOST DO 11:30 SATI: U Bolu je na biralištu 1 (zgrada škole) do 11.30 sati glasovalo 388 birača, 8 više nego u I. krugu 21. svibnja. U birački spisak je 8 imena više, pa pravo glasa u Općini Bol (Bol i Murvica) ima 1.613 birača.

Izlaznost u 11:30 sati u Hrvatskoj bila je 14.81 posto, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 14.12 posto, a u Bolu 24.36 posto (Bol i Murvica).

(Prema podacima Općinskog izbornog povjerenstva i službenog izvještaja Državnog izbornog povjerenstva)

(objavljeno 04. 06. 17. u 12:00 h)


********************


alt


MANJE TURISTA U SVIBNJU

Prema podacima koje je objavio Ured TZO, u Bolu je svibnju bilo 7.879 gostiju koji su ostvarili 42.678 noćenja. U istom mjesecu prošle godine zabilježeno je 8.066 gostiju i 45.713 noćenja.
U hotelima je boravilo 6.709 gostiju (37.430 noćenja), u privatnom smještaju 998 (4.253), kampovima 148 (456) i u nekomercijalnom smještaju 24 (539).
Najbrojniji su u svibnju bili Francuzi (10.135 noćenja), zatim Nijemci (6.479), Austrijanci (5.284) … Hrvati su deveti sa 1.673 noćenja. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 06. 17. u 23:30 h  

********************


alt


alt


OTVOREN RESTORAN „VUSIO“

Počela je nova sezona i za restoran „Vusio“ na terasi hotela“Kaštil“. Prvi posjetitelji uživali su u subotu navečer u panoramskom pogledu, ali i bogatoj ponudi mesnih i ribljih jela. Novost su vegetarijanska jela, a vina se nude na čaše. Radno vrijeme je od 18 do 24 sata. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 06. 17. u 23:25 h  

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


„KUĆICA JANJETINE“ U G. HUMCU

Na cesti od Bola prema Gornjem Humcu reklamni pano sa desne strane prometnice upozorava na „kućicu janjetine“ (Lamb House). Tu je od subote Grill Prodole, drugi ugostiteljski objekt bolskog renomiranog restorana Taverna Riva.
- Ovdje će radno vrijeme biti od 12 do ponoći. Svakodnevno je u ponudi bračka janjetina s ražnja, ali i druga jela i brački specijaliteti. Nešto će trebati prethodno i naručiti, kao vitalac, peku, janjeće tripice … - objašnjava nam vlasnik Taverne Riva Josip Eterović. – Večeras sam pozvao u goste svoje prijatelje. Ovdje će biti i glazba uživo ponedjeljkom, utorkom i srijedom. Posjetiteljima su na raspolaganju i dva terena za boćanje, veliko parkiralište  … (j.e.)

(18) objavljeno  03. 06. 17. u 23:15 h  
alt
subota, 03. 06. 2017.     ********************


alt


BILIĆ UMJESTO BERICE

Umjesto u srijedu, betoniranje ceste od Ulice Tina Ujevića prema crkvici Sv. Lucije, završeno je u četvrtak oko 19 sati. Radovi su počeli u srijedu, ali su iz Nerežišća dopremljena samo dva od naručenih šest miksera betona. Kako cesta ne bi više dana bila zatvorena za promet, angažirana je bolska tvrtka Bilić koja je isporučila u četvrtak iza podneva potrebnu količinu betona.
Na makadamskoj cesti betoniralo se na uzbrdicama, na dvije lokacije. Beton su ugrađivali radnici Grabovog rata.
Zbog vezivanja betona cesta će biti zatvorena za promet vozila do subote ujutro. (j.e.)

(17) objavljeno  02. 06. 17. u 23:55 h  

********************


alt


PREDLAGANJE ZA NAGRADE DO 10. SRPNJA

Općina je na svojim Internet stranicama objavila Pozivni natječaj za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja za 2017. godinu: Nagrada Općine Bol za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Prijedloge za dodjelu općinskih nagrada mogu do 10. srpnja podnijeti, domaće fizičke i pravne osobe, udruge sa sjedištem u Općini Bol, Općinski načelnik, vijećnici, te radna tijela Općine Bol.
Prijedloge za dodjelu javnih priznanja razmatra Odbor za dodjelu javnih priznanja Općine Bol. Konačni prijedlozi Odbora prosljeđuju se Općinskom vijeću radi donošenja konačne odluke.
Priznanja se uručuju za Dan općine, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 06. 17. u 23:50 h 

********************


alt


GEODETSKI ELABORAT NA JAVNOM UVIDU

Nositelji prava na nekretninama koja graniče sa nerazvrstanom cestom Put Zlatnog rata, od ulazne rampe na plažu prema zapadu do križanja sa cestom za Murvicu, pozvani su na sastanak 9. Lipnja (petak) u 10 sati u Dom kulture. Tada će moći izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja, ali i dobiti dodatna objašnjenja. Cesta je poodavno izgrađena i asfaltirana, a sada je potrebno izvršiti obilježavanje granica zemljišta.
Javni poziv je objavljen na općinskoj oglasnoj ploči i na portalu opcinabol.hr (j.e.)

(15) objavljeno  02. 06. 17. u 23:45 h  

********************


alt


PRIJEDLOG: SAVJET MLADIH

Inicijativa mladih predlaže osnivanje "Savjeta mladih općine Bol"! Savjeti mladih već postoje u mnogim općinama i gradovima diljem Hrvatske te su zakonski regulirani izvijestio nas je Josip Bačić u ime Inicijative mladih Bola:
- Bilo bi dobro da i općina Bol podrži ovu inicijativu te na taj način omogući mladima uvid u općinske procese, sudjelovanje na sjednicama vijeća, te da daju svoj obol u razvitku općine Bol. Mlade stručne osobe mogu pridonijeti puno, pogotovo što se tiče informacijskih tehnologija te tako napraviti značajne uštede samoj općini, te pridonijeti držanju koraka s novim tehnologijama! Ovim putem bi se i stvorila puno bolja baza za sam aktivizam u Bolu i povećala sama transparentnost svih procesa! Predlažemo da članstvo u Savjetu mladih bude volonterske naravi, te da se radi o stručnim osobama koje nisu aktivne u politici! Očekujemo, nakon izbora, konkretnu podršku ovoj inicijativi.

(14) objvljeno  02. 06. 17. u 23:45 h  

********************


alt


ZMAJEVO SELO NA TRSATU

U najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Trsat u Rijeci, na Festivalu hrvatskih katoličkih filmova, od 1. do 3. lipnja, film „Zmajevo selo“, renomiranog hrvatskog akad. televizijskog i filmskog redatelja i snimatelja Šime Strikomana, ušao je u uži izbor festivalskog programa. On će biti prikazan na završnoj večeri uz filmove Joška Marušića: „Zašto su došli vlakom“ i Jakova Sedlara: „Sveta Hrvatska“. (j.n.)

(13) objavljeno  02. 06. 17. u 23:40 h  

********************


alt


OZNAKE KVALITETE  ZA BICIKLISTE

U Bolu će ova dva dana Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije postavljati Bike & Bed table kao oznaku kvalitete usluge koje se pružaju gostima koji na odmor dolaze sa biciklima. Bol je prva destinacija u županiji koja je dobila te table.
Bike & Bed oznaku su u Bolu dobila četiri hotela: Bluesun Hotel Elaphusa, Hotel Bretanide, Hotel Bol i Hotel Sv. Križ, ali i tri bolska kampa te sedam privatnih iznajmljivača.
Bike & Bed oznaka je dio projekta „Central Dalmatia Bike“ koji je pokrenula Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije uz tehničku provedbu Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.
Oznaka kvalitete vrijedi dvije godine nakon čega se provjerava ima li objekt sve isporučeno i zadovoljava li još uvijek druge uvjete koje traže biciklisti.

(12) objavljeno  02. 06. 17. u 23:35 h  altpetak, 02. 06. 2017.     ********************


alt


ZADNJI DAN PREDIZBORNE KAMPANJE

Petak je zadnji dan kada kandidati još mogu iznositi svoju promidžbu, jer u ponoć počinje predizborna šutnja. U nedjelju je drugi krug 17. po redu lokalnih izbora, a treći se put neposredno bira načelnik odnosno načelnica.
Na list je pod rednim brojem 1 Tihomir Marinković koji je u prvom krugu dobio 407 glasova, a pod rednim brojem 2 je Katarina Marčić koja je dobila 282 glasa. Broj glasova je odlučivao o redoslijedu.
Na Braču se u II. krugu bira i načelnik u Milni.
Birači u Bolu u nedjelju će dobiti dva listića. Na jednom treba zaokružiti broj 1 ili 2 za načelnika/načelnicu  općine Bol, a na drugom listiću su imena dvojice kandidata za župana. Pod rednim brojem 1 je Blaženko Boban (HDZ), a pod rednim brojem 2 Miro Bulj (Most).
Birališta su u Bolu u nedjelju otvorena od 7 do 19 sati. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 06. 17. u 23:50 h  

********************


alt


PLAVA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Po šesti put je u četvrtak, 1. lipnja, podignuta na jarbol Plava zastava na plaži Zlatni rat. Ukupno je ove godine 99 Plavih zastava na plažama, a 19 u marinama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, pored Bola, Plave zastave su na još četiri plaže: Bačvice u Splitu, Kamp Stobreč, Punta Omiš i Nikolina Baška Voda.
Zastavu je podigao načelnik Tihomir Marinković u nazočnosti rukovodilaca i zaposlenika Grabovog rata. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 06. 17. u 23:45 h 

********************


alt


alt


INTENZIVNO NA ROTORU

Istekao je ugovoreni rok, a na rotoru se još radi. Naravno, da su okolni stanari nezadovoljni bukom, prašinom i vrlo lošim pristupom svojim kućama, ali se ni vozači najbolje ne snalaze. U četvrtak se završavalo betoniranje kanala odvodnih voda, a za petak je planirano nasipavanje iskopanih kanala na Bračkoj cesti.
I dalje nas uvjeravaju da će za ponedjeljak sve biti spremno za asfaltiranje. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 06. 17. u 23:40 h 

********************


alt


PREZENTACIJA ŽIČARE

U hotelu „Elaphusa“ predstavnici austrijske firme Doppelmayr prezentirali su svoju ponudu za izgradnju žičare od Bola do Vidove gore. Na sastanku su bili predstavnici novoosnovane tvrtke Brač 500+, općine Bol kao i stručnjaci koji su do sada sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta.
Sada se zna i konkretna cijena ponude, a ona iznosi 10 milijuna eura. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 06. 17. u 23:35 h  

********************


alt


KRENULO PA STALO

Na cesti prema crkvici Sv. Lucije u četvrtak nije išlo sve po planu. Iako je ranije bilo sve dogovoreno, na gradilište su stigla samo dva od šest potrebnih miksera s betonom. „Berica“ je navodno imao problema sa strujom od podne do dva sata, ali i previše obveza prema gradilištu INE u Supetru i rotoru u Bolu. Prema izjavi komunalnog redara, akcija betoniranja strmijeg dijela ceste, na dvije lokacije, prema budućem groblju morala se prekinuti. Za nastavak rada dogovoreni su mikseri s betonom iz tvrtke „Bilić“. Zbog velike potražnje betona, planirano je da se radovi nastave u subotu ili u najboljem slučaju u petak poslije podne. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 06. 17. u 23:30 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: SVE PO STAROM

Sidrenje uokolo plaže Zlatni rat nastavlja se i ove sezone. Zna se da sidrenje znači katastrofu za floru podmorja, ali i opasnost od zagađenja plaže. Svi se slažu da je ovakvo stanje  neodrživo, ali se ipak iz godine u godinu ponavlja. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 06. 17. u 23:25 h  

********************


alt


ZADNJI DOLAZAK IZ RIBOLOVA

U četvrtak, iza 20 sati, u Bol se iz ribolova vratila „Svjetlica“ koju je dočekalo podosta domaćih ljudi, ali i gostiju. Odmah je organizirana prodaja, a ono što ostane bit će ponuđeno u petak ujutro na ribarnici.
Dobra je vijest za ljubitelje plodova mora što je ulov, samim time i ponuda bila vrlo dobra. Loše je što je to „Svjetlici“ bio, za ovu sezonu, posljednji dolazak s ribom. Naime, „Svjetlica“ će u već tijekom petka u brodogradilište gdje će je urediti za turističke izlete. U ribolov će tek na jesen. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 06. 17. u 23:20 h   altčetvrtak, 01. 06. 2017.     ********************


alt


NOVI RED PLOVIDBE

Od petka, 2. lipnja, trajekti i katamarani „Jadrolinije“ plovit će po novom, sezonskom redu plovidbe. Iako se to ne odnosi na otočane, ostalima će karte za prijevoz ljudi i vozila biti skuplje za cca 20 posto – do 2. listopada.
Katamaran tijekom tjedna iz Bola za Split ide u 6.30, a nedjeljom sat kasnije, u 7.30 sati. Iz Splita su polasci svaki dan u 16.30, a ne samo petkom.
Trajekti će iz Supetra za Split po novom redu plovidbe čak 12 puta, prvo je isplovljavanje u 5 sati. Iz Splita za Supetar je također 12 polazaka, a prvi trajekt iz splitske luke će krenuti u 5.15 sati. Još će biti dva dodatna putovanja nakon 30. lipnja.
Iz Sumartina za Makarsku od 2. lipnja bit će četiri, a nakon 30. lipnja – pet putovanja.
Dodatna katamaranska linija uvodi se 9. lipnja na relaciji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag, a tri dana kasnije nova je linija Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag.
Novi plovidbeni red možete pogledati ako kliknete OVDJE. (j.e.)

(04) objavljeno  31. 05. 17. u 22:55 h 

********************


alt


SAMO DVA IZOSTANKA

Katamarana u svibnju nije u Bolu bilo samo dva puta. Razlog je jugo zbog čega nije isplovio iz splitske luke 11. svibnja, pa ga nije bilo ni sutradan ujutro iz Jelse preko Bola za Split.
Prošle godine u svibnju katamaran u Bolu nije bio četiri puta, a 2015. izostao je samo jedan put.
Prema našoj evidenciji u lipnju, srpnju i kolovozu nije bilo izostanaka, osim lani. Tijekom ta tri mjeseca čak 12 puta. Nadamo se da se to ovoga ljeta neće ponoviti. (j.e.)

(03) objavljeno  31. 05. 17. u 22:50 h 

********************


alt


INA NON-STOP

Kao i lani na benzinskoj postaji INE u Bolu od ovoga četvrtka, 1. lipnja, je ljetno radno vrijeme. Po gorivo se može svaki dan, nedjeljom i praznikom, od 7 do 21 sat. (j.e.)

(02) objavljeno  31. 05. 17. u 22:45 h  

********************


alt


NOVI KIOSK NA ŠETNICI

Uz sve potrebne suglasnosti na šetnici, iznad plaže na Bjenačici, postavljen je novi kiosk. U njemu će se biti za prodaju pića i sladoleda. Nije ovo prvi, a za pretpostaviti je ni posljednji kiosk na šetnici prema plaži Zlatni rat. Ovaj je do sada najljepši iako je zbog njegovog postavljanja izgubljen dio betonskog platoa na plaži za sunčanje.
Poželimo da se ne planiraju na plaži postaviti stolovi i ležaljke. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 05. 17. u 22:40 h  ********************

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"