Arhiv 2019. / IX.

Vijesti objavljene u rujnu 2919.

ponedjeljak, 30. 09. 2019. *****


alt


alt


USKORO ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

U pripremi je donošenje nove Odluke o komunalnom redu. Dokument je na prvom čitanju bio na 5. sjednici Općinskog vijeća, a usvajanje se očekuje na idućem sastanku. Jučer smo objavili dio izvoda, a danas to nastavljamo navodeći nove odredbe predložene Odluke:
• Kada napuštene, devastirane i ruševne zgrade ili građevine koje svojim stanjem i izgledom predstavljaju izričitu opasnost po život i zdravlje ljudi, njihovi vlasnici ne uklone ili na odgovarajući način ne ograde, JUO će istima naložiti žurno uklanjanje u roku od najduže 15 dana, a građevinsku inspekciju obavijestiti o postupanju. Ukoliko napuštenu, devastiranu i ruševnu zgradu ili građevinu vlasnik ne ukloni po nalogu iz stavka 2. ovog članka komunalni redar može odlučiti da se napuštena, devastirana i ruševna zgrada ili građevina, koja svojim stanjem i izgledom predstavlja izričitu opasnost po život i zdravlje ljudi, ukloni o trošku općine,uz upis tereta za visinu troškova uklanjanja sukladno odredbama propisa kojima se uređuje pravo vlasništva i druga stvarna prava.
• Ukoliko vlasnik ili korisnik ne održava okućnice, vrtove, neizgrađeno građevinsko zemljište i druge površine uz površine javne namjene, urednim i čistim komunalni redar može odlučiti da se okućnice, vrtovi i neizgrađeno građevno zemljište urede o trošku općine, uz upis tereta za visinu troškova uklanjanja sukladno odredbama propisa kojima se uređuje pravo vlasništva i druga stvarna prava.
• Na nekretninama koje graniče s javnom površinom ili su vidljive s javne površine nije dozvoljeno skladištenje niti odlaganje komunalnog otpada, glomaznog otpada, te raznog otpadnog materijala (otpadno drvo, biološki otpad od podrezivanja, željezo, limovi, olupine vozila, isl.). Ako su olupine automobila, brodica, komunalni otpad, glomazni otpad i drugi otpadni materijal vidljivi sa javne površine, mogu se ukloniti prema odredbama ove odluke koje reguliraju uklanjanje nelegalnih stvari sa javnih površina.
• Ako postoji opasnost od rušenja stabla na površinu javne namjene i ozljeđivanja ljudi i/ili oštećenja imovine, komunalni redar će rješenjem narediti vlasniku, odnosno korisniku, zemljišta sječu stabla.
• Pločice s kućnim brojevima zgrada postavljaju i održavaju vlasnici, odnosno upravitelji zgrade. Vlasnik zgrade dužan je na zgradu postaviti pločicu s kućnim brojem zgrade najkasnije do početka njezina korištenja. Vlasnik, odnosno upravitelj zgrade, dužan je voditi brigu o tome da zgrada bude stalno obilježena brojem.

(135) objavljeno 29. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Na bolskim plažama bilo je u nedjelju kupača, iako smo na samom kraju mjeseca rujna. Temperatura zraka bila je u 13 sati 26, a mora 23 stupnja. Međutim, na suncu smo, u zavjetrini, izmjerili čak 40 stupnjeva!
„Grabov rat“ postupno uklanja ležaljke i suncobrane, a dvije kućice su u nedjelju bile – zatvorene.
Osim kupača uokolo Zlatnog rata i dalje je veliki broj jedrilica i mini kruzera. (j.e.)

(134) objavljeno 29. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


ZATVARA SE ULICA OD 8 DO 10 SATI

Ovog ponedjeljka, 30. rujna, bit će zatvorena za promet Ulica Loža, iza Galerije Dešković i to od 8 do 10 sati. Razlog je, kako su nas obavijestili iz komunalne tvrtke „Grabov rat“, postavljanje zaštitne skele ispred kuće na adresi Loža 3, a zbog opasnosti za pješake i vozila. Sa napuštene kuće, za malo veće bure, padaju s krova ostaci kupa – na ulicu. (j.e.)

(133) objavljeno 29. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


DARIVANJE KRVI U UTORAK

Druga ovogodišnja akcija darivanje krvi organizira se ovog utorka, 1. listopada, u prizemlju Doma kulture, Frane Radića 18.
- Nadamo se dobrom odazivu, od 8.30 do 12.30 sati, jer naši su članovi uvijek spremno pomagali, darivanjem krvi, u spašavanju života i što bržem ozdravljenju – rekao nam je Vinko Kraljević, predsjednik DDK Bol. (j.e.)

(132) objavljeno 29. 09. 19. u 22:40 h

nedjelja, 29. 09. 2019. *****


alt


PIŠE SE NOVI KOMUNALNI RED

Vijećnici su uz poziv za 5. sjednicu dobili i nacrt Odluke o komunalnom redu. Bilo je to prvo čitanje, a odluka će biti donesena na 6. sjednici. Svoje primjedbe mogu vijećnici dostaviti u Jedinstveni upravni odjel kako bi se nejasnoće i primjedbe mogle riješiti i prije sjednice.
Neke odredbe iz nacrta Odluke o komunalnom redu, koje ocjenjujemo da su od općeg interesa, a zbog njih je i do sada bilo problema, objavit ćemo u nekoliko nastavaka:
• Vlasnik, korisnik, odnosno upravitelj zgrade dužan je neodržavane i neuredne vanjske dijelove zgrade obnoviti i održavati tako da se obnovljeni dijelovi zgrade uklapaju u cjeloviti izgled zgrade. Zabranjeno je djelomično uređivanje pročelja više stambenih zgrada, osim u slučaju kad više stambena zgrada ima više zasebnih ulaza, kada je dopušteno uređivanje pročelja za stanove koji pripadaju istom ulazu.
• Vlasnik, odnosno korisnik zgrade dužan je otkloniti oštećenja vanjskih dijelova zgrade (pročelje ili pokrov postojeće zgrade) koji nisu nosiva konstrukcija, a zbog kojih postoji opasnost za život, zdravlje ili imovinu ljudi, sukladno posebnim propisima o gradnji i građevinskoj inspekciji
• Na prozorima, vratima, terasama, balkonima, lođama, ogradama i dugim vanjskim dijelovima zgrade dozvoljeno je vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove i druge predmete pod uvjetom da isti nisu vidljivi sa ulice.
• Zabranjeno je istresati krpe, sagove i slično, bacati otpad, ocjeđivati vodu ili na drugi način onečišćavati površinu javne namjene. Zabranjeno je na istim površinama odlagati otpad kao i mehanički oštećivati ili uništavati pročelja zgrada, crtati ili po njima ispisivati razne poruke, obavijesti i slično ili ih na drugi način prljati ili nagrđivati.
• Antene, klima uređaje, zaštitne tende i drugu opremu vlasnici zgrade su dužni postaviti na vanjske dijelove zgrade i dijelove krovišta, koji nisu okrenuti na površinu javne namjene. Iznimno, kada ne postoji druga mogućnost, oprema i uređaji iz prethodnog stavka mogu se postavljati i na vanjske dijelove zgrade koji su uz površinu javne namjene, ali moraju biti postavljeni na visini od najmanje 3,5 metara od kote terena, a kapanje vode ne smije se izvoditi na površinu javne namjene.


Sutra: nastavak izvoda iz nacrta Odluke o komunalnom redu. (j.e.)

(131) objavljeno 28. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


ZADNJI DAN LJETNOG REDA PLOVIDBE

Ove nedjelje (29. rujna) zadnji je dan sezonskog (ljetnog) reda plovidbe za katamarane i trajekte „Jadrolinije“. Iz Supetra za Split trajekt još u nedjelju polazi 12 puta, a od ponedjeljka 9 puta. Ukidaju se, naime, polasci u 5.00, 9.00 i 19.30 sati, a nedjeljom i praznikom još i u 6.30 i 14.30 sati.
Prema zimskom redu plovidbe radnim danom trajekt iz Supetra polazi u 6.30, 7.45, 10.30, 12.30, 14.30, 15.30, 18.00, 20.00 i 22.45 sati.
Od ponedjeljka je jeftinija putna karta (za one koji nemaju otočnu iskaznicu). Osobe će plaćati 28 kn (ljeti 33 kn), za automobil 124 kn (154 kn), za biciklu 28 kn (33 kn).
Katamaran iz Bola za Split od ponedjeljka polazi 5 minuta ranije (u 6.25), a subotom u 7.25 te nedjeljom i praznikom u 13.25 sati. Katamaran iz Splita ima povratak u 16 sati, a petkom i subotom u 16.30 sati. (j.e.)

(130) objavljeno 28. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


ŠKOLSKI ŠTRAJK ZA KLIMU

Učenici Osnovne škole Bol podržali su globalni pokret „Fridays For Future“ kojemu je cilj potaknuti na rješavanje problema klimatskih promjena. Učenici su prošlog petka započeli prosvjed ispred škole, a zatim su krenuli u šetnju prema Velom mostu. Neki od natpisa što su ih držali učenici su: „Klima se mijenja promijenimo se i mi!“, „Još nije kasno, promjena je moguća!“, „There is no planet B“.
Prosvjedi su dio svjetskog učeničkog pokreta, koji je započela 16-godišnja Šveđanka 2018. godine, Greta Thunberg, koja je počela prosvjedovati ispred svog parlamenta dok je trajala škola.
Učenici Osnovne škole Bol su također pripremili prigodnu izložbu. Sakupili su otpad, uglavnom iz školskih kanti, te ga reciklirali i izradili brojne korisne i lijepe predmete. (a.b.)

(129) objavljeno 28. 09. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


BOLJANI NA BICIKLIJADI U JELSI

Na 6. biciklijadi, održanoj u subotu (28. rujna) u Jelsi sudjelovalo je i 27 osoba (djeca i roditelji) iz Bola i drugih mjesta na Braču. Organizator je bio RC Hvar, a prikupljena sredstva namijenjena su za stipendiranje potrebitih studenata otoka Hvara.
Prijevoz bicikla i natjecatelja osigurao je svojim gliserom Jakov Okmažić. (m.m.)

(128) objavljeno 28. 09. 19. u 22:05 h
subota, 28. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


VELIKI INTERES ZA „DIVLJI PIJAT“

Prava tema i dobra organizacija, preduvjeti su da se zainteresira publika i nakon glavne turističke sezone. A tome smo svjedočili u petak navečer na poziv Srednje škole Bol na prezentaciju knjige „Divlji pijat“, ali i zbog mogućnosti da se probaju neka jela o kojima se piše u spomenutoj knjizi.
Zakrčen je bio prolaz pješacima rivom ispred Vinskog podruma „Jako vino“. Tamo su učenici Srednje škole Bol prodavali na stolovima izložena razna jela od samoniklih biljaka. Najviše smo čuli da se hvali sarma od raštike … Mogla se nabaviti i knjiga „Divlji pijat“ po promotivnoj cijeni, te večeri, od 100 kuna.
U svečanoj dvorani Vinarije, tijekom promocije knjige, za sve nije bilo mjesta. Najprije je sve prisutne, među kojima je bio i načelnik općine Tihomir Marinković, pozdravila ravnateljica škole Sani Bodlović, a potom je profesorica Ada Seferagić govorila o projektu kojeg je vodila i realizirala s učenicima. Oni su, naime, brali samoniklo bilje i pripremali ih za večernju degustaciju. O njihovom trudu svjedočanstvo je napisano i opisano u knjizi „Divlji pijat“. (j.e.)

(127) objavljeno 27. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


SVJETSKI DAN TURIZMA

Svake godine se 27. rujna pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu
Po izboru UNWTO-a, ovogodišnja središnja proslava održat će se u New Delhiju s temom „Turizam i radna mjesta; bolja budućnost za sve".
• Povodom Svjetskog dana turizma o turističkim iskustvima i planovima destinacije Bol, govorio je, jedan školski sat, direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković učenicima II. i IV. razreda Srednje škole Bol. Tijekom razgovora organizirano je i nagradno pitanje: koje je godine počeo turizam u Bolu? (1923.)
• Poštovani turistički djelatnici, poštovani turisti - čestitam vam Svjetski dan turizma. Ova, 2019. godina u fokus stavlja djelatnike u turizmu, one koji turizam pokreću i bez kojih turizam danas u svijetu ne bi bio jedna od najznačajnijih gospodarskih aktivnosti – piše u poruci ministra turizma Garija Cappelija.

(126) objavljeno 27. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


alt


ERASMUS+: KAKO JE BITI DOMAĆIN?

Zahvaljujući projektu Be a Responsible Citizen in the Digital world of tomorrow, 13 učenika i učenica Srednje škole Bol te profesorice Lucija Carević Brešković, Petra Kokeza i Rovena Trivanović su otkrili nove dimenzije sebe u profesionalnom i osobnom smislu.
Partnere iz Finske, Poljske, Italije, Grčke i Njemačke su dočekali u ponedjeljak u Splitu i zajedno se uputili prema Sinju kako bi se podsjetili na našu kulturnu baštinu i našim gostima približili dio naše povijesti.
Na imanju Mustang bili su na ručak, a oni hrabriji su se okušali i u jahanju konja.
Isti dan su iz Splita katamaranom došli u Bol.
Sa radom u školi počeli su u utorak. Najprije su gostima izrazili dobrodošlicu na engleskom, finskom, grčkom, njemačkom, talijanskom, poljskom i hrvatskom jeziku, a potom podijelili učenike u međunarodne grupe i započeli sa radom na digitalnim alatima Socrative (izrada kvizova), Piktochart (izrada plakata) i Sway (prezentacija) na temu Alke i komunikacije.
U srijedu ih je čekao uspon do Zmajeve špilje, jedine u Europi s tim imenom i koja ima reljef u obliku zmaja. U školu su se vratili oko podne, ručali i u 13.30 počeli sa online radionicom o komunikaciji sa našim dragim Šveđanima, Sussan Öster i Urbanom Norlingom.
Četvrtak je bio posvećen izradi digitalnih plakata, Socrative kviza i Sway prezentacije na temu Zmajeve špilje i komunikacije u tom kontekstu. Nakon ručka, slijedila je još jedna online radionica sa našim švedskim vjetrom u leđa koja nas je povezala i pomogla nam osvijestiti važnost sigurnosti na Internetu, pristojne komunikacije, konstruktivne kritike, pozitivne povratne informacije, razvoju autentičnosti i zdravoga društva.
Zahvaljujući trudu i radu tijekom tjedna, u petak su mogli dopustiti malo odmora i lagano se spremati za prezentaciju onoga što su naučili tijekom ovog sastanka, što su i napravili nakon ručka.
- Na kraju, želimo se zahvaliti svima koji su nas podržali ovaj tjedan i doprinijeli ovako profesionalno i privatno savršenom tjednu – napisala nam je profesorica Petra Kokeza. - Hvala roditeljima naših učenika koji su primili učenike naših partnera i brinuli se za njih pet dana, ali i mamama, bakama i nonama koje su nas počastile izvrsnim kolačima. Naši švedski prijatelji Sussan Öster i Urban Norling donirali su svoj honorar u iznosu od 400 eura udruzi Brački pupoljci. Hvala im što su nam omogućili da zajedno uljepšamo dan našoj djeci.

(125) objavljeno 27. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


OSTAO JEDAN ŠTAND NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici, od tri štanda sa voćem i povrćem, koliko ih je bilo tijekom ljeta, ostao je samo jedan. Navikli smo da obitelj Mikulić jedina ostaje na tržnici, osim u siječnju, kada koriste – odmor.
Čuli smo da se priča kako i Mikulići planiraju napustiti bolsku tržnicu. Pokušali smo provjeriti informaciju, ali nismo dobili ni potvrdan ni negativan odgovor. Umjesto toga, zamoljeni smo da ništa o tome ne pišemo.
Boljani koji zimu provode u Bolu, ne žele da se to dogodi! (j.e.)

(124) objavljeno 27. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


„JELENA“: U PONEDJELJAK ZADNJI DAN

U ponedjeljak je zadnji dan, ove godine, za izletničku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split. Katamaran „Jelena“ kreće iz Dubrovnika u 7 sati, a iz Bola za Split u 11.55 sati. Međutim, poslije podne, nema više povratka prema Dubrovniku.
Još cijeli tjedan, do 6. Listopada, brodar „Kapetan Luka“ održavat će izletničku liniju svojim katamaranom Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag. (j.e.)

(123) objavljeno 27. 09. 19. u 22:15 h
petak, 27. 09. 2019. *****


alt


GASTRO FEŠTA I PREZENTACIJA KNJIGE

U Vinariji Jako vino ovoga petka (27. rujna) Srednja škola Bol priprema nesvakidašnju prezentaciju jela od samoniklog bilja kojeg su brali učenici pod vodstvom prof. Ade Seferagić. Osim jela bit će i promocija knjige Divlji pijat.
Druženje u vinariji počinje u 18.30 sati Gastro feštom. Posjetiteljima će biti ponuđena po pristupačnim cijenama jela od samoniklog bilja: rižoto od motara (petrovac), sarme od raštike, blitva …, a bit će i kolača od spare.
Prezentacija knjige Divlji pijat je od 19.45 sati, koja će se moći kupiti samo u petak po cijeni od 100 kuna. Posjetitelji će moći kušati neka od pripremljenih jela, koktele …
Na prezentaciju jela i promociju knjige svi su dobro došli. Ulaz je slobodan i Srednja škola Bol i ovim putem poziva u Vinariju sve Boljane i njihove goste. (j.e.)

(122) objavljeno 26. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


PROGRAM U KULTURI I SPORTU ZA 2020. GOD

Općina Bol objavila je Natječaj za program javnih potreba u kulturi te program javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi za 2020. godinu.
Ispunjene obrasce sa detaljnim opisom programa treba dostaviti u ured Općine do 21. listopada.
Obrasci i detaljnije informacije mogu se dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine.
Natječaj će tijekom petka biti objavljen i na našem portalu u rubrici Obavijesti i oglasi. (j.e.)

(121) objavljeno 26. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


DESETI PUT: IZVRSNA KAKVOĆA MORA

Zadnje mjerenje kakvoće mora, koje je 23. rujna obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ponovno je potvrdio, kao i onih prethodnih devet, da se kupamo u moru izvrsne kakvoće.
Mjerena su obavljena, kao i obično, na Zlatnom ratu, Borku i Martinici.
Deseto ispitivanje kakvoće mora obavljeno je na 299 lokacija. Većina (283) dobila je ocjenu „izvrsno“, nešto manje (14) je „dobro“, a samo su na dvije lokacije ocjene „zadovoljavajuće“. Nitko nije dobio negativnu ocjenu: „nezadovoljavajuće“. (j.e.)

(120) objavljeno 26. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


GASTRO MAXIMUM DO PONEDJELJKA

Trgovina Gastro Maximum na Kupini (Ulica Domovinskog rata) radit će još ovaj vikend i u ponedjeljak. Svi kupci koji navrate u subotu i nedjelju mogu kupovati uz popust od 30 posto, a zadnji dan, u ponedjeljak, popust je 40 posto!
Trgovina Gastro Maximum na Račiću zatvara se 15. listopada. Tamo je za Boljane popust od 30 posto svakog vikenda (subotom i nedjeljom).

(119) objavljeno 26. 09. 19. u 22:40 hčetvrtak, 26. 09. 2019. *****


alt


alt


OPROŠTAJ OD LJETNIH ZABAVA

Ove srijede, zadnje ljetne fešte, na oproštaju od ljeta i programa 30. Bolskog lita, bilo je manja publike, ali i – ponude. Jedino što inače nije bilo srijedom, osim na početku ljeta, sada smo imali – tombolu.
Znamo da su rastanci uvijek tužni, pa možda ne treba biti previše kritičan ni prema otužnoj atmosferi na ovogodišnjoj manifestaciji Adio lito. Istini za volju, sjećamo se sadržajnijih i bogatijih manifestacija: Živilo lito, Bolska fjera i Adio lito. (j.e.)

(118) objavljeno 25. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


U NEDJELJU ZADNJI DAN LJETNOG REDA PLOVIDBE

Iduće nedjelje, 29. rujna, zadnji je dan ljetnog (sezonskog) reda plovidbe trajekti i katamarana „Jadrolinije“.
• Od ponedjeljka katamaran iz Bola za Split polazi 5 minuta ranije (u 6.25 sati), osim subotom kada je polazak u 7.25 sati, a nedjeljom i praznikom u 13.25 sati.
Polazak katamarana iz Splita je u 16 sati, a petkom i subotom u 16.30 sati.
• Smanjuje se broj trajektnih linija iz Supetra za Split i natrag. Umjesto 12, od ponedjeljka je 9 polazaka, a nedjeljom i praznikom 7.
• Manje je polazaka iz Sumartina za Makarsku te iz Makarske za Sumartin. Trenutno su četiri linije, a od ponedjeljka će ih biti tri.
• Od 30. rujna manje je linija, ali se cijene prijevoza ljudi i vozila vraćaju na period prije sezone. Za otočane se ništa ne mijenja jer njima se u sezoni nije povećavala cijena. (j.e.)

(117) objavljeno 25. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt

Maturanti u školskoj godini 2018/19 na završnoj svečanosti u hotelu "Elaphusa"


MATURANTI ZA BRAČKE PUPOLJKE

Maturanti Srednje škole Bol, koji su školovanje završili ovoga ljeta, novčanim su prilozima pomogli udrugu Brački pupoljci. Prikupili su 3.000 kuna, a taj su iznos uplatili pomogli udruzi koja brine o bračkoj djeci s posebnim potrebama.
Brački pupoljci su dobitnici županijske skupne nagrade za osobit doprinos poboljšanju kvalitete života djece s teškoćama u razvoju. Nagrada će im biti uručena na Dan županije, u ponedjeljak 30. rujna. (i.r./j.e.)

(116) objavljeno 25. 09. 19. u 22:10 h

********************


alt


OKOM KAMERE: POPUST KOJI TO NIJE

Trgovci nas obično, na kraju sezone, iznenade popustima. Istaknutim „minusima“ privlače našu pažnju, ali se dogodi, kao na našoj slici, da popust piše pored ulaza u jednu bolsku trgovinu, ali su vrata – zatvorena. (j.e.)

(115) objavljeno 25. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt


U BERBU ŠTO PRIJE!

Uprava Bol poljoprivredne zadruge upozorila je tijekom srijede svoje članove da što prije obave berbu u svojim vinogradima. Preporuča im se da to učine tijekom idućih 6 do 7 dana, a razlog je što se idućeg tjedna očekuju vremenske nepogode.
Savjetuje se članovima Zadruge da se što prije obrate Rikiju Petriću iz tvrtke „Jako vino“ radi dogovora za redoslijed berbe.
Službenu obavijest iz Bol poljoprivredne zadruge objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(114) objavljeno 25. 09. 19. u 22:00 h
srijeda, 25. 09. 2019. *****


alt


OBAVIJEST ZA ODLAGANJE OTPADA

Uprava Michieli-Tomić, koncesionara za odvoz smeća, obavještava korisnike svojih usluga o novom rasporedu i načinu rada.
Na „zeleni otok“, kojeg smo ranije nazivali Reciklažno dvorište, može se odvajati otpad iz miješanog komunalnog otpada, od 1. Listopada:
• Ponedjeljak – petak od 8 do 15 sati
• Subotom od 8 do 12 sati
• Nedjeljom i praznikom bit će – zatvoreno.

Na „zeleni otok“, bez naknade, mogu se odlagati:
- Uredski papir, karton, plastika, staklo, metal, otpadna tkanina;
- Elektronski otpad, televizori, kompjutori, baterije, stari akumulatori;
- Otpadna motorna ulja i ulja iz kuhinja, te zauljena tkanina;
- Glomazni otpad - stari namještaj, prozori, vrata, bijela tehnika iz kućanstva.
Građevinski otpad i materijali iz iskopa ne smiju se odlagati u „zelenom otoku“!
Za vrijeme rada dvorišta djelatnik tvrtke „Michieli-Tomić“ će kontrolirati i voditi evidenciju donesenog otpada i davati upute u koji kontejner otpad treba odložiti.
Svi korisnici imaju pravo jednom godišnje koristiti uslugu odvoza glomaznog otpada (do 4m3) sa kućnog praga. Svaki slijedeći odvoz glomaznog otpada iz kućanstva naplaćivat će se po cjeniku davatelja usluge.
Obavijest tvrtke Michieli-Tomić objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(113) objavljeno 24. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


ADIO LITO: ZADNJA FEŠTA NA RIVI

Ove srijede (25. rujna) zadnja je ovogodišnja fešta na rivi. Završavaju ljetne manifestacije, a Adio lito, znači i svojevrstan oproštaj od ljeta. Na rivi će osim uobičajene gastronomske ponude i glazbenog programa, biti organizirana tombola, tradicionalna igra koju najviše obožavaju Bolke i naravno – sretni dobitnici novčanih nagrada za terno, cinkvinu i tombolu. Početak programa je u 20 sati. (j.e.)

(112) objavljeno 24. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


JAVNA ZAHVALA DVD-a BOL

Jedno veliko hvala svim našim sponzorima koji su sudjelovali u pripremi natjecanja: novčanim sredstvima, pripremom hrane i kolača te smještajem!
Mira Alpeza, Motoklub Brač, Jerko Restović, Domogradnja d.o.o., Yekom d.o.o., Vodeni Bol, Nautic Center Bol, obitelj Lozar, Bruno Milički, Joško Martinić, restoran Pumparela, Boris Čubrilo, caffe bar Marinero, Tonći Cvitanić Bilić, Obrt Dodo, Pero Šćepanović, U.O. Lex Vukota, Paradise Park, Zlatko Vojvoda, Jakov Okmažić, Slavko Šimić, Obrt Palavra, Konoba Dinko, Kruno Marić, Smiljan i Matić, Mroz Zbigniew, Woitech Dobija, Agencija Fetiva, Goran Jekić, obitelj Škrbić, obitelj Ivelić, obitelj Okmažić, agencija Bol Tours, agencija Adria Tours, obitelj Topalović, Centar Marjan, Đani Jerčić, Hrvoje Baković, Obrt Jazz Ba, Restoran Santo, Pizzeria Navis, Taverna Riva, Pekara Bol, Mesnica Tino, Gogy Pizza, restoran Ribarska kućica, Konoba Pusa, caffe bar Barka, cocktail bar Varadero, caffe bar Big Blue, restoran Ranč, Pizzeria Skalinada, Jako Vino, BlueSun hoteli, Obrt Frane, Boško Botica, Tonči Buljan, Roni Marinković, Vinko Kale, Tonći Gospodnetić, Vivatip d.o.o., CZK Bol, Grabov rat, Općina Bol i Turistička zajednica Bol
Medijski pokrovitelji: Radio Dalmacija, Bol Info i Boljani.info
Veliko hvala svim našim članovima, našim ženama, curama, natjecateljima, gostima i svim mještanima koji su nas podržali u realizaciji projekta VALLUM FEST 2019.
Ukoliko smo nekoga izostavili ispričavamo se! - piše u javnoj zahvali bolskog DVD-a.

(111) objavljeno 24. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat u utorak, 24. rujna u 14 sati


alt

Kupači na istočnoj strani Zlatnog rata


NOĆU KIŠA, DANJU - KUPANJE

Mi u Bolu možemo samo čitati i slušati o nevremenu koji je zahvatilo dio Hrvatske. Kišu su u noći od ponedjeljak na utorak mnogi prespavali, a na Zlatnom ratu smo već u utorak snimili podosta kupača. Zbog tramontane manje ih je uživalo na zapadnoj strani, ali je sasvim ugodno (i masovno) bilo na istočnoj strani.
Srijeda će – kažu meteorolozi - biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Najviše dnevne temperature zraka uglavnom od 24 do 29°C.
Četvrtak donosi promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima. Moguća je u Bolu kiša tijekom jutra. U većem dijelu Dalmacije očekuje se umjerena bura, a danju uz obalu srednje i južne Dalmacije i zapadnjak.

(110) objavljeno 24. 09. 19. u 22:15 hutorak, 24. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: BROJKE KAO LANI

U proteklom tjednu, od 16. do 22. rujna, po broju dolazaka i noćenjima brojke su skoro bez veće razlike u odnosu na isti period prošle godine. Došlo je u Bol 3.589 gostiju (lani 3.587), a noćenja je bilo 20.898 (lani 20.963).
Najviše je gostiju eVisitor zabilježio 16. rujna: 3.225. Od tog datum više je odlazaka nego dolazaka.
U hotelima je prošlog tjedna bilo 14.336 noćenja, a u privatnom smještaju 5.895 …
Po broju noćenja najviše je gostiju iz Njemačke, slijede gosti iz Austrije, Francuske … (j.e.)

(109) objavljeno 23. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA

Deveta ovogodišnja akcija ispitivanja kakvoće mora potvrdila je dosadašnje rezultate: kupamo se u moru izvrsne kakvoće. Uzorci mora uzeti su 9. rujna na četiri lokacije na Zlatnom ratu, po jedan na plaži Borak i dva uzorka na Martinici.
Oko 25. rujna uzimat će se deseti, posljednji put ove godine, uzorci mora na jadranskim plažama. (j.e.)

(108) objavljeno 23. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt

Korice knjige "Divlji pijat" u izdanju Srednje škole Bol


FEŠTA I PROMOCIJA KNJIGE „DIVLJI PIJAT“

Realizacija projekta Srednje škole Bol - „Divlji pijat“, krenula je 1. travnja. Pod vodstvom prof. Ade Seferagić, učenici su, kao promicatelji mediteranske prehrane, tražili i brali u prirodi samoniklo bilje. Slijedila je priprema materijala za knjigu, a sada smo u prilici da objavimo poziv ravnateljice Srednje škole Bol Sani Bodlović zainteresiranim da dođu na feštu Divlji pijat koja će se održati u idući petak, 27. rujna, u Vinskom podrumu Jako vino s početkom u 19.45 sati.
Glavni razlog za feštu je, piše u pozivnici, promocija knjige „Divlji pijat“, koju izdaje Srednja škola Bol, povodom čega će se, na licu mjesta, pripremati fina divlja spiza uz prigodnu glazbu i druženje.
Knjiga „Divlji pijat“, čije je izdavanje podržalo Ministarstvo kulture RH, rezultat je terenske radionice učenika SŠ Bol o samoniklom bilju i njegovoj pripremi u lokalnoj, mediteranskoj kuhinji. (j.e.)

Pozivnicu objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(107) objavljeno 23. 09. 19. u 22:10 h

********************


alt

Fotografija s akcije DDK 1. travnja 2019.


DARIVANJE KRVI 1. LISTOPADA

Klub DDK organizira 1. listopada (utorak), drugi put ove godine, akciju dobrovoljno darivanje krvi. Akcija će se održati u prizemlju Doma kulture od 8.30 do 12.30 sati. Zbog identifikacije potrebno je imati i pokazati osobnu iskaznicu.
U travnju je 45 Bolki i Boljana darovalo krv, a dvoje su to učinili prvi put. (j.e.)

(106) objavljeno 23. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: STABLO KOJE PRIJETI

Nekoliko borova ozbiljno prijete da se sruše na prometnicu ili plažu. Zadatak je Komisije za hortikulturu da utvrdi činjenično stanje po pitanju zelenila, a u dogovoru sa stručnim osobama, predloži koja bi stabla trebalo ukloniti. Mislimo da je kandidat i stablo s naše slike kojeg smo snimili istočno od ex hotela „Bijela kuća“.
Komisija bi trebala požuriti da se izvade korijeni uklonjenih palmi ispred Konzuma i na Loži. (j.e.)

(105) objavljeno 23. 09. 19. u 22:00 h
ponedjeljak, 23. 09. 2019. *****


alt


ZLATNI RAT: VIŠE REDA U PRODAJI

Nakon uređenja centralnog dijela plaže „Zlatni rat“ stvoreni su preduvjeti za nešto drugačije uvjete koje trebaju poštivati korisnici prostora koji tijekom sezone nude svoju robu. Vijećnik Tonči Buljan zatražio je raspravu o ovoj temi na idućoj sjednici Općinskog vijeća.
Pismeno je predložio i neke teme za odluke:
• Na plaži treba odrediti jedinstveno radno vrijeme, nešto kraće u predsezoni i posezoni;
• Treba se znati datum početka i završetka sezone na plaži;
• Ukoliko se nositelj koncesijskog odobrenja ne pridržava radnog vremena, Općinsko vijeće bi trebalo donijeti odluku o izvanrednom prekidu koncesije;
• Nositelj koncesijskog odobrenja treba na početku sezone dostaviti listu artikala koja se prodaje u kućicama na plaži;
• Komunalni redar treba nadzirat prodaju na plaži i kontrolirati da li se prodaje ono što je odobreno;
• Ponovo razmotriti visinu naknada koju će plaćati najmoprimci.

(104) objavljeno 22. 09. 19. u 22:00 h

********************


alt

Zgrada Srednje škole Bol na Bijenačici


ERASMUS+ TJEDAN U BOLU

Nakon četiri odrađena putovanja, došao je red da i Srednja škola Bol bude domaćin ERASMUS+ susreta. U bolsku školu dolaze partneri iz pet zemalja, ukupno 33 sudionika (12 profesora i 21 učenik), koji će surađivati sa 13 učenika i 3 profesorice iz naše škole. Radni tjedan u Bolu trajati će od 23. do 27. rujna.
• Prvog se dana ide na cjelodnevni izlet u Sinj (Muzej Alke, obilazak Sinja, imanje Mustang). Nakon toga se katamaranom vraćaju u Bol, gdje će dio učenika dočekati obitelji u kojima će biti smješteni, a dio učenika će biti u hotelu sa svojim profesorima.
• Utorak će cijeli dan biti posvećen radionicama, na kojima će učenici i profesori učiti o raznim digitalnim alatima (Socrative, Sway, Piktochart). Teme koje će se obrađivati u tim digitalnim alatima su: komunikacija, Alka, Zmajeva špilja i mitologija.
• U srijedu je planiran poludnevni izlet u Zmajevu špilju. Do Murvice i nazad naše goste će prevesti kombiji Adria toursa, te vatrogasci DVD-a Bol i dio profesora. Nakon povratka u školu i ručka, slijedi online radionica naših prijatelja iz Švedske (Urban Norling i Sussan Öster), koji su stručnjaci na polju komunikacije, te se njihova radionica u potpunosti uklapa u naše projektne aktivnosti. Naš švedski „vjetar u leđa“ je odlučio svoj honorar darovati Bračkim pupoljcima.
• U četvrtak učenici će nastaviti rad na digitalnim alatima, imati kratki program u povodu Europskog dana jezika, te odraditi drugu radionicu s prijateljima iz Švedske.
• U petak ujutro učenici će se spremati za završna izlaganja, koja će se održati nakon ručka i na kojima će učenici prezentirati naučeno. Predvečer učenici i profesori će sa svojim domaćinima posjetiti promociju projekta i knjige Divlji pijat. Nakon toga slijedi oproštaj do sljedećeg i posljednjeg susreta u ovom projektu, na proljeće u Aachenu, Njemačka. (p. kokeza)

(103) objavljeno 22. 09. 19. u 21:55 h

*******************


alt

Snimili smo u nedjelju zadnji (ovogodišnji) dolazak katamarana koji se zbog kvara na desnoj rampi morao vezati lijevim bokom, a pramcem prema Hvaru


alt

Bliski susreti dvaju katamarana: pretpostavljamo da se iduće godine ovo neće događati. Jedan katamaran čeka drugi, jer na Velom mostu nema mjesta za oboje


JEDAN KATAMARAN MANJE

Neslužbeno smo saznali i objavili da za „crveni“ katamaran „Adriatic express“ izletnička sezona završava ove nedjelje, 22. rujna. To nam je potvrdila i djelatnica zadužena za prodaju karata i ukrcaj putnika na Velom mostu. Znači, od ponedjeljka će u Bolu osim redovne linije katamarana, ostati još dvije izletničke: ona iz Splita za Dubrovnik i natrag (Kapetan Luka) do 10. listopada i druga Dubrovnik – Split i natrag (Jadrolinija) do 29. rujna.
Treća izletnička linija, na kojoj je plovio katamaran „Adriatic express“, dobro je došla, prvenstveno zbog povezivanja Bola sa Resnikom. Pretpostavljamo da je bila i od financijske koristi brodaru. Nadamo se da su nešto naučili prve sezone, a vrate li se iduće godine ponovo u Bol, poželimo im manje izostanaka i adekvatnu zamjenu kada je katamaran u kvaru. (j.e.)

(102) objavljeno 22. 09. 19. u 21:50 h

********************


alt


ZADNJI DAN PEČENJARE

Piletina na ražnju još će se ovog ponedjeljka (23. rujna) moći kupiti u pečenjari Editar na cesti Bol – Murvica, pred ulazom u kamp-odmorište „Zlatni rat“. Gostiju je sve manje, pa je i za pečenjaru sezona, za ovu godinu, završena.
Vlasnik nam je najavio ponovno otvaranje pred Uskrs 2020. godine. (j.e.)

(101) objavljeno 22. 09. 19. u 21:45 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat zadnje nedjelje ljeta 2019.


STIŽE NAM JESEN!

U ponedjeljak u 8.50 sati po srednjeeuropskom vremenu završava ljeto i počinje – jesen. Istovremeno za stanovnike južne polutke nastupa proljeće.
U nedjelju, zadnjeg dana ljeta, bilo je pretežno oblačno s istom temperaturom mora i zraka: 23 stupnja u 13 sati. Na plaži Zlatni rat, u to vrijeme, bilo je podosta kupača, više nego tjedan dana ranije.
Prvog dana jeseni, neće kako se nekada mislilo i pisalo, jednako trajati dan i noć. To će se dogoditi 26. rujna.
Prvi dan jeseni samim datumom ne mijenja previše, ali vremenski jesen nam donosi prekrasne boje, berbu plodova na većini biljka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive, grožđe ...
Tijekom jeseni mnoga će stabla izgubiti svoje lišće, životinje koje spavaju zimski san će završiti skupljanje zaliha hrane koje će im omogućiti da prežive zimu, ali sam prvi dan jeseni i datum 23. rujna, neće sam po sebi biti vidljiv korak u promjene.

(100) objavljeno 22. 09. 19. u 21:40 hnedjelja, 22. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


FEŠTA ANTIFAŠISTA U SUPETRU

Centralna svečanost obilježavanja 75-godišnjice oslobađanja Brača održana je u subotu u Supetru. Završne vojne operacije za oslobađanje Brača dogodile su se u rujnu 1944. godine. Oslobođenjem dobro utvrđenog Sumartina (18. rujna 1944.), na krajnjem istoku otoka, značile su završetak borbi na Braču.
U Drugom svjetskom ratu poginula su 492 bračka borca, ali je život izgubilo i 275 civila. Njih 108 su postali ratni invalidi. Osmero djece je ostalo bez oba roditelja…
Danas su na Braču još živa tri sudionika NOB-a: Zdravko Zlatar i Luka Jakšić iz Supetra te Mima Guerieri iz Škripa.
• Dvjestotinjak ih je došlo u 11 sati na gradsko groblje u Supetru da odaju počast poginulima u II. svjetskom i Domovinskom ratu. Osim Bračana, u Supetar su došli i predstavnici Trogira, Kaštela, Splita i Makarske. Došao je u Supetar i dožupan Luka Brčić, saborski zastupnici …
Vijence su položili Savez antifašističkih boraca, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, Grad Supetar, bračke općine, razne udruge s otoka, a vijence su donijeli iz Trogira, Kaštela, Splita i Makarske.
Supetarski župnik don Pavao izmolio je molitvu za poginule, sve žrtve rata i nasilja.
• Svečanost je nastavljena u kongresnoj dvorani obližnjeg hotela. Govorili su Juraj Krstulović, predsjednik Udruženja antifašista otoka Brača, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, saborski zastupnici Arsen Bauk i Ranko Ostojić, a program su uveličali učenici osnovne škole iz Pučišća i Supetra. Na skupu su urečena i priznanja Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske. Osim trojice živih boraca NOB-a, još su priznanja dobili, za zasluge u razvijanju i unapređenju antifašizma, 12 Bračana, a jedan od njih je i načelnik općine Bol Tihomir Marinković. Gradonačelnici Supetra Ivani Marković uručena je Povelja.
- Izražavam zadovoljstvo da je na današnju svečanost prvi put došao i predstavnik crkve – rekao je Juraj Krstulović i predložio: - Ne čekajmo pet godina za novo druženje, predlažem da se svake godine obilježava ovaj događaj i da domaćin svaki put bude druga lokalna jedinica.
Skup je završio partizanskim ručkom i glazbom u izvođenju Trija Dalmacija. (j.e.)

(99) objavljeno 21. 09. 19. u 23:50 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


USPJEŠNO NATJECANJE VATROGASACA

Prvo natjecanje vatrogasaca Bol 2019. održano je na pet lokacija ove subote u Bolu. Sudjelovalo je 10 muških i tri ženske ukipe vatrogasnih društava iz Zagreba, Supetra (2 ekipe), Selaca, Jelse, Starog Grada, Komiže, Omiša, Marčane i Maribora. Ženske ekipe su bile iz Zagreba, Marčane i zajednička ekipa Bola i Pučišća.
Bolski vatrogasci nisu prijavili ekipu, ali su kao pravi domaćini brinuli o organizaciji, natjecanju, a bili su i – suci natjecanja.
Pobjednici su vatrogasci iz Jelse, drugi su Mariborčani, a treći druga ekipa DVD Supetar. Najbolja ženska ekipa su članice DVD Bol i DVD Pučišća, koji su nastupile zajedno.
Predvečer su na bolskoj rivi svoje znanje i vještine pokazali i najmlađi članovi DVD Bol. Nešto prije 20 sati proglašeni su pobjednici, a prve tri ekipe dobile su pokale i medalje.
Natjecanje je završeno glazbenim nastupom tamburaša iz Slavonije.
Organizaciju je umnogome olakšalo lijepo vrijeme, a i prije službene analize, mora se odati priznanje naporima i snalažljivosti članova bolskog DVD-a. Promatrači smatraju da zaslužuju najvišu ocjenu i preporuku da i do godine budu domaćini natjecanju vatrogasaca. (j.e.)

(98) objavljeno 21. 09. 19. u 23:35 h

********************


alt


UMIROVLJENICI IDU U CAVTAT

Susret umirovljenika Dalmacije ove se godine organizira od 25. do 27. listopada, a ide se u Cavtat.
Programom je predviđen polazak autobusom iz Splita u petak, 25. listopada u 7.45 sati (trajekt iz Supetra u 6.45 sati). Dolazak u Cavtat planiran je u 13 sati, a umirovljenici će biti smješteni u hotelu „Epidaurus“ ili „Albatros“.
Nakon ručka je razgledanje Cavtata u pratnji vodiča. Isti dan je večera i ples.
U subotu, nakon doručka, ide se u Konavle, a nakon ručka na Srđ. Svečana večera s plesom je u hotelu.
U nedjelju, nakon doručka, planiran je u 9 sati odlazak prema Splitu gdje je dolazak predviđen do 16.30 sati.
Cijena izleta je 900 kuna po osobi (prijevoz autobusom, dva pansiona, piće uz obroke, svečana večera), a za prijavu zainteresirani se trebaju javiti Klari Petrić. Rok za uplatu je 10. listopada. (j.e.)

(97) objavljeno 21. 09. 19. u 23:30 h
subota, 21. 09. 2019. *****


alt


alt


HOĆE LI SE MIJENJATI CJENIK ODVOZA SMEĆA?

Završetkom turističke sezone, za mnoge nema odmora jer slijedi berba grožđa, a odmah zatim i branje maslina. Međutim, mnogo će se vremena ove jeseni utrošiti na raspravi o naplati odvoza smeća što se naplaćuje od 1. lipnja iako nisu ispunjeni neki preduvjeti. Na primjer, podjela kanti svim korisnicima, čipiranje „starih“ kanti, edukacija korisnika usluga …
Na dnevnom redu Općinskog vijeća o novim cijenama razgovaralo se na II. sjednici (20. ožujka) kada je rečeno da će ubuduće cijene odvoza otpada za većinu korisnika – biti manje. Bilo je vijećnika koji su mislili drugačije, a pročelnik Stipe Karmelić je prognozirao da će cijene biti 80 do 100 posto veće. S tom ocjenom nije se složio direktor koncesionara Zoran Marinelić iz tvrtke Michieli-Tomić, smatrajući je – nerealnom.
Usluga koncesionara ostala je, zbog turističke sezone, na prošlogodišnjem nivou. Smeće se u Bolu svakodnevno prikupljalo (praznile kante i čak odnosile plastične vreće i vrećice pored njih), ali bi se to trebalo promijeniti nakon 30. rujna. Ono što će ostati to su uplatnice iz Gornjeg Humca koje treba platiti. A neki smatraju da im se naplaćuje mnogo više nego prije 1. lipnja.
Na 5. sjednici Općinskog vijeća, održane 9. rujna, vijećnik Marjan Marjanović je upozorio na neke nelogičnosti u novom Cjeniku i primjedbe brojnih vikendaša koji moraju mjesečni paušal plaćati cijele godine po 74 kune. Nataša Paleka Jakšić potkrijepila je svoju raspravu konkretnim primjerima iz kojih je vidljivo da sada vlasnici kafića i restorana moraju plaćati mnogo više.
Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković je obećao pozvati predstavnika tvrtke Michieli-Tomić na jednu od sljedećih sjednica Vijeća od koga će tražiti dodatna pojašnjenja važećeg Cjenika. (j.e.)

(96) objavljeno 20. 09. 19. u 23:25 h

********************


alt


ZA BRAČKE PUPOLJKE 26.260 KUNA

Na humanitarnoj karnevalskoj večeri, održanoj 13. rujna, u sklopu manifestacije XII. Međunarodni ljetni karneval, prikupljeno je na bolskoj rivi 26.260 kuna za Bračke pupoljke.
- Brački pupoljci zahvaljuju svima od srca – obavijestila nas je u ime Udruge Ivana Radić.

(95) objavljeno 20. 09. 19. u 23:35 h

********************


alt


HUMANITARNI TENISKI TURNIR LIJEČNIKA

Splitska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora ovog vikenda u Bolu organizira po 27-i put teniski turnir. U Bluesun hotelima okupi se i više od 150 liječnika iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Osim odmora, rekreacije i sportskog natjecanja, liječnici organiziraju i tombolu, a sav prihod uplate u humanitarne svrhe. Do sada su prikupili i donirali 600 tisuća kuna. Prošle godine donirali su splitskom Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ 20 tisuća kuna.
Turnir se igra na Teniskom centru Bluesun hotela u subotu i nedjelju. (j.e.)

(94) objavljeno 20. 09. 19. u 23:30 h

********************


alt


BESPLATNI PRIJEVOZ ZA ZADRUGARE

Bol poljoprivredna zadruga dogovorila je, kao i ranijih godina, za svoje članove prijevoz grožđa s obrtom Bilić. Zainteresirani članovi Zadruge kojima je potreban prijevoz grožđa od vinograda do vinarije Jako vino, trebaju se javiti Tonču Cvitaniću, vlasniku obrta Bilić, na mobitel 098 265 370.
Službenu obavijest objavili smo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(93) objavljeno 20. 09. 19. u 23:25 h

********************


alt


„CRVENI“ KATAMARAN JOŠ DVA DANA?!

Brodar Adriatic Fast Ferries iz Rijeke na početku ljeta je prvi put ove godine uveo katamaransku liniju kojom je povezao aerodrom u Kaštelima sa Splitom, Bol i Starim Gradom na Hvaru. Bilo je najavljeno da će ta sezonska linija biti do 15. rujna. Pred neki dan objavljen je nešto skraćeni red plovidbe od 15. do nedjelje 29. rujna.
Neslužbeno smo saznali da se linija ukida već ove nedjelje, a to znači da će „crveni“ katamaran „Adriatic express“ u Bol dolaziti još dva dana, u subotu i nedjelju, tjedan dana kraće nego je najavljeno.
Iako je, po našem mišljenju, a čuli smo to i od turista-putnika, linija bila od koristi za turističku ponudu Bola i same putnike, ipak se od brodara za iduće ljeto očekuje više ozbiljnosti kod planiranja reda plovidbe.
Naše primjedbe ćemo dostaviti brodaru, a eventualni njihov odgovor objaviti i na ovom portalu. (j.e.)

(92) objavljeno 20. 09. 19. u 23:20 h

********************


alt


ZBOG BURE „VIDA“ UJUTRO NIJE DOŠLA U BOL

Kalendarski još smo u ljetu. Istina, jutra i večeri, kada nema sunca, malo je prohladno, ali kad ima sunca u petak se moglo uživati i na plažama. Službena temperatura zraka u 13 sati, prema DHMZ, bila je 25 stupnjeva, a na suncu je bilo mnogo toplije. Bura nije ohladila more i temperatura mu je 24 stupnja.
Bura je jedino kriva što u petak ujutro katamaran „Vida“, prvi put ovog mjeseca, nije došao u Bol nego je iz Jelse direktno otišao za Split. Oko podneva, kada je bura oslabila, bez problema su u Bol došli izletnički katamarani (na slici je „Jelena“ koja je došla iz Dubrovnika), a poslije podne osim dvije izletničke katamaranske linije došao je i katamaran „Vida“ na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa. (j.e.)

(91) objavljeno 20. 09. 19. u 23:15 h

********************

alt


POLICIJA UPOZORAVA NA OPASNOSTI U PODRUMIMA

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa je policija preventivno upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljikovim dioksidom.
Alkoholno vrenje je, pišu iz policije, proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljikov dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve dulji jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti, pa i smrti.
Prisutnost ugljikovog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikovog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu, pišu iz policije.

(90) objavljeno 20. 09. 19. u 23:10 hpetak, 20. 09. 2019. *****


alt

Bol s posljedicama II. svjetskog rata


alt

Šatorsko naselje El - Shatt (Egipat) gdje se sklonilo 4.324 izbjeglica s Brača i Šolte


SUPETAR: JUBILEJ OSLOBOĐENJA BRAČA

U velikom šestogodišnjem svjetskom sukobu između sila Osovine i antifašističkog bloka svoju ulogu je imao i naš otok Brač. Završne vojne operacije za oslobađanje Brača su se dogodile tijekom rujna 1944. godine te ovih dana obilježavamo sedamdeset i petu godišnjicu oslobađanja otoka. Nijemci su ovu vojnu operaciju nazvali Der Kranich (Sivi ždral). Među pripadnicima njemačke vojske u toj operaciji je bilo 113 mrtvih te 583 zarobljena među kojima je bilo i trinaestoro časnika. Partizani su u završnoj borbi imali trideset i sedam poginulih boraca među kojima je bio i Marko Đapić, zapovjednik Prvog bataljona Dvanaeste dalmatinske brigade, koji je poginuo u Sumartinu.
Oslobođenjem dobro utvrđenog Sumartina (18. rujna 1944.) na krajnjem istoku otoka su završile borbe na Braču. Tijekom borbi za Brač u okolici Omiša je u trideset i prvoj godini u svom zrakoplovu Spitfire poginuo i Franjo Kluz iz Jošika kraj Bosanske Dubice, možda i najslavniji pilot u redovima Narodnog Oslobodilačkog Pokreta. Njemačka ideja o organiziranom i učinkovitom povlačenju vojnih jedinica sa otoka Brača nije ostvarena zbog revnosti i organiziranosti domaćih, antifašističkih boraca.
Na otoku Braču su tijekom Drugog Svjetskog rata poginula 492 bračka borca, pripadnika NOB-a, ali je smrtno stradalo i 275 civila.
*****
Boljani su također sudjelovali u NOB-u, na raznim ratištima, a poginulo ih je 40, dok je Bol imao i 18 civilnih žrtava. Za Bol je interesantna i priča iz El Shatta. Tamo su od kraja 1943. do 16. ožujka 1946. bile 4.324 izbjeglice sa Brača i Šolte. Iz Bola ih je bilo šezdesetak. Neki su u egipatskoj pustinji i rođeni, četiri su brak sklopili Boljani, ali je među izbjeglicama bilo i desetak umrlih.
*****
Obilježavajući 75-godišnjicu oslobođenja našeg otoka od okupatora, u Supetru se ove subote (21. rujna) organizira centralna proslava. S početkom u 11 sati skup će se održati u kongresnoj dvorani Waterman Forum Svpetrvs hotela. Pozvani su svi antifašistički opredjeljeni građani otoka Brača. Nakon svečanog programa za sve učesnike slijedi partizanski ručak i druženje. (m. škrbić)

(89) objavljeno 19. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


PRVO NATJECANJE VATROGASACA OVE SUBOTE

Bolski DVD spreman je da u subotu bude dobar domaćin i organizator Prvog natjecanja vatrogasaca u Bolu. Prijavljeno je 10 muških i 3 ženske ekipe. Planirano je natjecanje u 5 različitih vježbi, a u Bol dolaze vatrogasci iz Selaca, Supetra (2 ekipe), Marčane (muška i ženska), Zagreba (muška i ženska), Omiša, Starog Grada, Jelse, Komiže, Maribora i zajednička ženska ekipa Bola i Pučišća.
Bolski vatrogasci, kao pravi domaćini, neće se natjecati, ali vjeruju da će biti dobri organizatori i suci.
Natjecanje se održava u subotu (21. rujna). Okupljanje i prijave su od 8 sati u prostorijama DVD Bol, a na parkiralištu je u 8.30 postrojavanje i smotra. Početak natjecanja je u 9 sati, a održat će se tijekom jutra na Paklini, Zlatnom ratu, na plaži ispod crkvice Sv. Ivana, na Studencu i na poligonu DVD-a.
U 17.45 turističkim vlakićem vatrogasci dolaze na rivu gdje će svoje vještine u 18.30 pokazati najmlađi članovi bolskog DVD-a. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u 19.30 sati na centralnom trgu na Rivi. Prvo natjecanje vatrogasaca Bol 2019. završava nastupom tamburaša iz Slavonije.
- Mi smo spremni za organizaciju natjecanja – izvijestio nas je zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković. – Pozivam Boljane da tijekom subote ujutro prate naša natjecanja, jer su najavljene povoljne vremenske prilike. Očekujemo ih također navečer i na Rivi. (j.e.)

(88) objavljeno 19. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


ULICE POSTAJU JAVNO DOBRO

Petero ih je u četvrtak zatražilo uvid, u Domu kulture, u geodetski elaborat stanja nerazvrstanih cesta, a odnosi se na Ulicu Blato. Predstoji naime upis u katastarski operat i zemljišnu knjigu spomenute ulice koja time postaje javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine Bol.
U tijeku je izrada geodetskih elaborata za više ulica u Bolu. (j.e.)

(87) objavljeno 19. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


BURA ISPRAZNILA ŠTEKATE

Od najavljenog pogoršanja vremena, područje Bola tek je u četvrtak zahvatila bura. Zbog toga su, i nešto niže temperature, opustjele plaže, a poslije podne su i štekati ostali prazni.
Nije bilo teškoća u pomorskom prometu.
Meteorolozi tijekom petka najavljuju smanjenje bure, a u subotu i nedjelju se očekuju sunčana razdoblja. Kiša je moguća tek u ponedjeljak. (j.e.)

(86) objavljeno 19. 09. 19. u 22:30 h
četvrtak, 19. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


SJEĆANJE NA POGINULE BOLJANE

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Spomen parku kod crkvice Sv. Ivana obilježena je u Bolu 75-godišnjica oslobođenja otoka Brača. Vijenci su položeni na spomen obilježima palim u NOB-u u svim bračkim općinskim središtima i u Gradu Supetru kao i pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu na Golom brdu kod Sutivana.
Boljana je u II. svjetskom ratu poginulo 58. Njih 40 bili su pripadnici NOB-a, a 18 je bilo civilnih žrtava. Tijekom komemoracije u bolskom Spomen parku pročitana su, prvi put, imena svih 58 poginulih iz Bola.
Bolski poginuli antifašistički borci u prosjeku su bili stari 24 godine. Najmlađa žrtva je imala 16, a najstariji 38 godina. Među civilnim žrtvama bilo je i dvoje djece, od 11 i 8 godina. (j.e.)

(85) objavljeno 18. 09. 19. u 23:35 h

********************


alt


SPAŠAVANJE IZNAD ZMAJEVE ŠPILJE

HGSS Stanica Split dobila je obavijest da su dvije strane državljanke (29 i 30 godina) zapele u stijeni, 150 metara iznad Zmajeve spilje na južnoj strani Brača – piše Dalmatinski portal.
Nedugo nakon dojave djevojke su locirane i u kratkom vremenu pronađene vidno iscrpljene i dehidrirane. Nakon što su zbrinute, spašavatelji su ih dopratili do vozila i prebacili u Bol.
Ivica Plenković iz HGSS nazvao je u 14.33 bolski DVD i zajedno sa dvojicom vatrogasaca, Stipom Marinkovićem i Markom Ujčićem, krenuli su u potragu i nakon 45 minuta pronašli dvije mlade gošće.

(84) objavljeno 18. 09. 19. u 23:30 h

********************


alt


alt


alt


KRAĆE SE OSTALO NA RIVI

Zadnje Bolske litnje noći, jer iduće srijede se to zove Adio lito, izostala je uobičajena gužva. Gostiju je u Bolu nešto manje, a neki su ostali kod kuće zbog straha od moguće kiše ili zbog TV prijenosa utakmice iz Zagreba.
Ranije je ove srijede završila fešta na rivi. Kraj ljetnih događanja tek je iduće srijede, 25. rujna. (j.e.)

(83) objavljeno 18. 09. 19. u 23:25 h

*********************


alt


alt


RADIONICE ZA BOLSKE KUHARE?

U Bolu će se sasvim sigurno u proljeće, prije turističke sezona, organizirati edukativne radionice za kuhare bolskih restorana. O tome su predstavnici Turističke zajednice, predsjednik TZ Tihomir Marinković i direktor TZ Markito Marinković u srijedu navečer razgovarali sa chefom Marijom Čepekom, renomiranim kuharom koji je trenutno angažiran u hotelu „Vitar“. Cilj je postići da bolski restorani po nečemu postanu različiti od drugih. Nastoji se osigurati što više namirnica iz ovoga kraja i ponuditi nešto što je specifično za Bol i Brač. (j.e.)

(82) objavljeno 18. 09. 19. u 23:20 h
srijeda, 18. 09. 2019. *****


alt


75-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA OTOKA

Ove srijede, polaganjem vijenaca u svim općinskim središtima i gradu Supetru, počinje obilježavanje 75-godišnjice oslobođenja otoka Brača od okupatora. Toga dana, 18. rujna 1944. godine, kapitulacijom okupatora u bici za Sumartin to je za naš Brač značio kraj II. svjetskog rata.
Vijenac će se u Bolu u srijedu u 10 sati položiti u spomen parku palim za Domovinu kod crkvice Sv. Ivana.
Centralna proslava Dana oslobođenja Brača održat će se u subotu, 21. rujna u Supetru u kongresnoj dvorani Waterman Forum Svpetrvs hotela s početkom u 11 sati.
*****
U II. svjetskom ratu život je izgubilo 58 Boljana. Njih 40 bili su antifašistički borci, a 18 je civilnih žrtava.
Antifašistički borci: Mate Baković, Miće (19 godina), Tonko Barhanović, Ante (24), Jozo Bodlović, Kuzme (33), Jakov Bodlović, Ante (20), Josip Brešković, Petra (29), Dinko Cvitanić, Stjepana (29), Benko Cvitanić, Dinka (20), Stjepan Cvitanić, Mate (25), Šimun Cvitanić, Mate (19), Dinko Cvitanić, Jakova (20), Josip Cvitanić, Jakova (18) Milan Cvitanić, Šimuna (19), Dare Devlahović, Ante (30), Katica Dulćić, Lovre (16), Mate Elezović, Lovre (26), Ivo Elezović, Lovre (21), Ivan Florio, Anzula (19), Vicko Florio, Anzula (23), Pavao Ivulić, Mate (30), Juro Josipović, Frane (21), Vinko Karmelić, Dinka (26), Vinko Karmelić, Vicka (30), Vicko Karmelić, Vicka (25), Dragutin Karninčić Ivana (34), Vlade Karninčić, Dinka (38), Vido Karninčić, Tonke (21), Josip Kraljević, Šimuna (31), Stjepan Kraljević, Petra st. (21), Tomo Kraljević, Petra ml. (20), Mate Macanović, Jurja (29), Vinko Marinković, Ivana (23), Jakov Marinković, Jerka (19), Ivan Marinković, Tome (29), Josip Marinković, Ante (23), Vinko Marinković, Tome (23), Petar Marinković, Frane (20), Tomo Marinković, Jakova (19), Ivo Soljačić, Šimuna (23), Vicko Vodanović, Dinka (22) i Joze Vodanović, Miće (20).
Civilne žrtve rata: Antica Karninčić, Luke (43), Nikola Vuković, Antuna (50), Petar Marinković, Antuna (50), Nikica Marinković, Petra (17), Josip Marinković, Ivana (38), Anđelka Stanušić, Dobroslava (24), Mario Stanušić, Dobroslava (22), Venci Čubretović, Jurja (28), Juraj Čubretović, Vicka (71), Robert Karninčić, Dinka (32), Manes Karninčić, Petra (32), Ivica Pešutić, Vicka (54), Franko Karmelić, Jakova (31), Lenka Karmelić, pok. Toneta (30), Antun Karninčić (?), Vicko Cvitanić Jeneralić (?), Perica Žuljević, Andre (11, dijete) i Tonko Marinković, Vicka (8, dijete).

(81) objavljeno 17. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


alt


KAKO ZAŠTITITI PLAŽU ZLATNI RAT?

O problemu sidrenja jahti, mini kruzera i sličnih plovila uokolo plaže Zlatni rat pisao je i tjednik „Nacional“. Klikom na donji link može se pročitati cijeli tekst, a mi napominjemo, po tko zna koji put, ono što piše u pomorskom zakonu:
Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske (članak 48) te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom (Narodne novine br. 79/13, 140/14 i 57/15) propisano je da se brodovi, jahte, brodice i hidroavioni prilikom plovidbe unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju približavati obali i to: brodovi i hidroavioni na udaljenost manjoj od 300 metra, jahte na udaljenost manjoj od 150 metara, a motorne brodice i jedrilice na udaljenost manjoj od 50 metara, s time da u odnosu na morske plaže, jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 metara od ograde uređene plaže, odnosno 150 m od obale prirodne plaže …
Osim uništavanja podmorja zbog sidrenja, brodovi su stalna opasnost za zagađenje. Od ograde plaže moraju ploviti 50 metara, a svjedoci smo da se neka plovila i vezuju za ogradu!
Očito je da će nešto trebati dogovoriti i nači rješenje tijekom zimskih mjeseci. Do tada nam preostaje samo pročitati što piše „Nacional“.
Klikom na donji link možete pročitati:
‘Ministarstvo prometa ne shvaća ozbiljno najezdu glisera i kruzera na Zlatni rat’

(80) objavljeno 17. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


UGROŽENA JE SIGURNOST ŠKOLARACA!

Početkom školske godine još je aktualnija tema poštivanja prometnih znakova. Rudinom, na dijelu pored ulaza u Osnovnu školu, vidljivo je prometnim znakovima označena PJEŠAČKA ZONA, a to znači zabrana prometovanja za sva vozila, uključivo i motore.
Svjedoci smo svakodnevno koliko se to poštuje. Najnovije je pismo koje potpisuje ravnatelj Osnovne škole koji moli vozače da poštuju propise zbog sigurnosti djece ne samo pri dolasku i odlasku iz škole, već i za vrijeme odmora.

Pismo ravnatelja Osnovne škole Bol:

Poštovani mještani, gosti, vikendaši,
počela je još jedna nova školska i nastavna godina za skoro pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. U mnoštvu učenika je i veliki broj prvašića, djece koja upravo s polaskom u školu postaju i samostalni sudionici u prometu.
Naša škola, kako i sami znate, nalazi se u centru mjesta na adresi Rudina 1. Ulaz u školsku zgradu je sa sjeverne strane iz ulice Rudina koja je nedavno dijelom popločana te je odgovarajućom prometnom signalizacijom zabranjen promet motornim vozilima.
Budući da Škola nema školsko dvorište ni školsko igralište, ulica Rudina ujedno je jedini prostor na kojem učenici mogu boraviti za vrijeme velikog odmora, te je isto tako jedini prilaz školskoj zgradi u kojoj svakodnevno nastavu pohađa 124 učenika kao i dvadesetak zaposlenika škole. Ove školske godine u školske klupe je po prvi put sjelo 18 učenika prvog razreda.
Unatoč postavljenoj prometnoj signalizaciji i zabrani prometa i parkiranja, ulicom svakodnevno prometuju motorna vozila, uglavnom motocikli i mopedi, te ozbiljno ugrožavaju sigurnost učenika i njihovih učitelja.
Slijedom navedenog, ovim putem Vas najljubaznije molim da poštujete zabranu prometa ulicom Rudina kako ne bi ugrozili sigurnost naših učenika, a vaše djece, unuka i nećaka.
S poštovanjem,
Ravnatelj škole
Bartul Bakulić, dipl.ing.

(79) objavljeno 17. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


ULICA BLATO POSTAJE JAVNO DOBRO

Dobro je još jednom ponoviti obavijest iz Općine Bol o uvidu u geodetski elaborat stanja nesvrstanih cesta, a prije postupka evidentiranja Ulice Blato u katastarski operat i zemljišnu knjigu. Naime, Ulica Blato postaje javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine Bol.
Uvid u geodetski elaborat mogu izvršiti nositelji stvarnih prava na nekretnine koje graniče sa zemljištem na kojem je izvedena Ulica Blato i to u četvrtak (19. rujna) od 9.30 do 10.30 sati u prizemlju Doma kulture. (j.e.)

(78) objavljeno 17. 09. 18. u 22:35 h

********************


alt


TV FILM O DONACIJI

U protekla dva dana, u ponedjeljak i utorak, u Bolu se snimao film, a povod je donacija umjetničkih slika u vlasništvu Ivice Karninčića Koloča, koje je poklonio Bol poljoprivrednoj zadruzi. Slike će biti izložene u zgradi Zadruge u centru mjesta, gdje je u tijeku uređenje prostora za buduću galeriju.
Planirano je da film traje 50 minuta, a voditelj i urednik je poznati novinar Goran Milić, koji je osim sa donatorom razgovarao i sa više Boljana i drugih poznavatelja vrijednosti doniranih slika. Snimatelj je iskusni TV snimatelj Pero Granić. (j.e.)

(77) objavljeno 17. 09. 19. u 22:30 h
utorak, 17. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Nastavljeno je povećanjem broja dolazaka turista, ali i noćenja u tjednu koji je iza nas. Od 8. do 15. rujna e-Visitor je registrirao u Bolu 4.401 dolazak i 23.792 noćenja. Lani u isto vrijeme bilo je 3.915 dolazaka i 23.633 noćenja.
Najviše, 3.549 gostiju, bilo je 10. rujna (utorak).
U proteklom tjednu najviše je noćenja bilo u bolskim hotelima (13.499), pa u privatnom smještaju (8.271).
Trenutno je u Bolu najviše gostiju iz Njemačke, zatim Austrije, Francuske … (j.e.)

(76) objavljeno 16. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


SAVJET: NE FORSIRATI BERBU

Bol poljoprivredna zadruga obratila se savjetom svojim članovima: ne forsirati berbu grožđa jer treba iskoristiti povoljne vremenske prilike što omogućava postizanje više kvalitete i povoljniju otkupnu cijenu.
Zaposlenici Jako vino d.o.o. uskoro će krenuti u kontrolu vinograda zbog uzimanja uzoraka grožđa. Prema tim rezultatima objavit će se početak berbe.
Obavijest (savjet) Bol poljoprivredne zadruge objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(75) objavljeno 16. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


UPOZORENJE KORISNICIMA VEZOVA U LUCI

Grabov rat je kao koncesionar u luci Bol, sigurno ne bez razloga, upozorio u ime Županijske lučke uprave, na poštivanje Ugovora o komunalnom vezu, posebno na odredbe u članu 8 Ugovora:
- Korisnik je dužan Lučkoj upravi, odnosno od nje ovlaštenoj osobi, izbivanje plovila ako je duže od jednog dana;
- Korisnik ne smije koristiti u komercijalne svrhe niti jedan dio luke, objekt i plovila;
- Ako je korisnik prodao plovilo, tijekom trajanja ugovora, Lučka uprava zadržava pravo jednostranog raskida ugovora;
- Korisnik ne smije ni trajno ni privremeno ustupati vez na korištenje drugim osobama;
- Ako korisnik zanemari plovilo, na način da je ugroženo samo plovilo ili plovilo u njegovoj blizini, Lučka uprava može poduzeti radnje kojima će spriječiti potencijalnu opasnost, a za nastale troškove teretiti korisnika.

(74) objavljeno 16. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


BESPLATNO NA VELOM MOSTU

Od ovog ponedjeljka (16. rujna) besplatno se mogu parkirati automobili na Velom mostu. To je dva tjedna ranije nego lani.
Ostaje naplata parkiranja kod benzinske postaje i kod plaže Martinica.
Prošle godine kod benzinske postaje parkiranje se naplaćivalo do 21. listopada. (j.e.)

(73) objavljeno 16. 09. 19. u 22:10 h

********************


alt


HOTEL BRETANIDE NUDI POSAO

Hotel Bretanide Resort d.o.o. traži za tim stalnih radnika osobe koje su prisutne na ovom prostoru cijelu godinu.
Traži se i nudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme:
• Administrativni referent
• Mesar
• Vrtlar
• Kućni majstor
• Voditelj wellnessa.
Detaljnije u oglasu koji je objavljen u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(72) objavljeno 16. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt

Boljani u kućici BioManie, do kraja sezone, mogu koristiti popust od 40 posto


alt

Dario Kožul sa gostima koji su puni hvale za jela


alt


alt


BIOMANIA: SPECIJALNA PONUDA ZDRAVE HRANE

Na plaži Zlatni rat, na novo uređenom trgu sa 17 kućica, gdje se nudi za svakoga ponešto, od mesnih jela, hamburgera, pizza, pomfrita, kukuruza, sladoleda, voća, kolača … ima jedna posebna kućica. Sam natpis dade naslutiti ponudu: BioMania. Posjetiteljima se nudi veganski i vegetarijanski meni, organski i bez glutena. Cijena jelima je od 45 do 90 kuna.
- Ovo nam je prva godina u Bolu – kaže nam vlasnik Dario Kožul. – Za sada smo zadovoljni mi ali, što je mnogo važnije, i gosti. Najviše su nam dolazili turisti iz Skandinavskih zemalja, zatim Amerikanci i Englezi, a sve je više i Nijemaca. U planu nam je sličan restoran otvoriti i u Bolu.
Na portalu TripAdvisor, prema ocjeni posjetitelja, BioMania je prvi restoran od 35 koliko ih ima u Bolu. Čitamo komentare posjetitelja: Skriveni dragulj ukusnosti, Vegan konačno, Fantastično ukusna hrana …
- Želja nam je da ovdje dolazi i što više Boljana. Od danas, nakon objave na portalu boljani.info, pa do kraja ove sezone za Boljane je popust: 40 posto – priopćio nam je vlasnik Dario Kožul. (j.e.)

(71) objavljeno 16. 09. 19. u 22:00
ponedjeljak, 16. 09. 2019. *****


alt


DOŠLO 100 TISUĆA GOSTIJU

Ove godine, 14 dana ranije nego lani, stigao je u Bol 100-tisućiti gost. To je gošća iz engleskog grada Islewortha AMY CAROLINE HARDACRE. Drugi put je sa suprugom došla u Bol, a prvi put je bila prije tri godine.
Dobrodošlicu, čestitke i prigodne suvenire uručio joj je direktor TZO Bol Markito Marinković.
Ovo je četvrta godina kako u Bolu dolazi više od 100 tisuća gostiju. Prvi put je to zabilježeno 19. listopada 2016. godine. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


KARNEVALSKA POVORKA NA BOLSKOJ RIVI

Nakon Supetra, karnevalisti su u nedjelju navečer u povorci prošli bolskom rivom, od Velog mosta do benzinske postaje, da bi se na glavnom trgu predstavili publici. Lijepa večer i brojni gosti, zajedno sa domaćinima, pogodovali su uspjehu prezentacije sudionika 12. Međunarodnog ljetnog karnevala.
Karnevalista je u Bol došlo iz sedam zemalja, a raspoređene u 17 grupa bile su ove godine 272 maske.
Predstavljanje grupa publici je bilo olakšano praćenjem na velikom video ekranu. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


„CRVENI“ KATAMARAN NASTAVLJA DO 29. RUJNA

Brodar Adriatic Fast Ferries d.o.o. iz Rijeke objavio je da će njihov katamaran „Adriatic express“ nastaviti izletničkom linijom i nakon 15. rujna. Novost je što je red plovidbe nešto izmijenjen i „crveni katamaran“, kako ga zovu u Bolu, neće pristajati u Starom Gradu.
Polazak iz Splita je u 10.30 i u Bolu je u 11.30 sati. Iz Bola plovi za Split i Resnik.
Iz Resnika u 15.30 ide za Split odakle u 16 sati polazi za Bol. Redom plovidbe planirano je da „crveni“ katamaran u 17:40 krene iz Bola za Split.
Ovaj red plovidbe vrijedi do 29. rujna.
Nakon objave ovog reda plovidbe imamo u polascima iz Bola i dolascima u Bol dvije zanimljivosti. U 11.40 iz Bola za Split polazi katamaran „Adriatic express“, a u 11.50, također za Split, katamaran „Jelena“. Iz Splita za Bol katamarani su u 15.30 („Jelena“), 16.00 („Adriatic express“) i 16.30 („Vida“). (j.e.)

(68) objavljeno 15. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


MANJE VOŽNJI TURISTIČKIM VLAKIĆEM

Od ponedjeljka 16. rujna, kako je bilo i najavljeno, mijenja se red vožnji turističkim vlakićem. Ukidaju se dnevne linije prema Martinici (Samostan) i večernje do hotela „Bretanide“.
Sa rive, kod autobusne postaje, prema plaži Zlatni rat, turistički vlakić polazi u 9.00, 10.00, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00 i 17.30 sati.
Sa Zlatnog rata polasci su: 9.30, 10.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00, 16.30, 17.00, 17.30 i 18.00 sati.
Sljedeće izmjene reda vožnje su najavljene 10. listopada. (j.e.)

(67) objavljeno 15. 09. 19. u 22:25 hnedjelja, 15. 09. 2019. *****


alt


KOLIKE SU TURISTIČKE PRISTOJBE U ŽUPANIJI?

Županijski vijećnici, tri dana prije roka, potvrdili su nove iznose turističkih pristojbi za 2020. godinu, a koje je predložilo 49 gradova i općina iz naše županije. Izbor bolskog Turističkog vijeća, kojeg smo već objavili, ali smo sada u mogućnosti da saznamo kako su ostali odlučili.
Turistička pristojba može iznositi u glavnoj sezoni, od 1. travnja do 30. rujna, 10 do 20 kuna. Bol, ali i većina u županiji, odlučila se za 10 kuna. Gosti u Podstrani, međutim, plaćat će 15 kuna. U ostali dio godine turistička pristojba može biti nešto niža, od 7 do 14 kuna. Bol je odlučio, kao i većina, da to bude 7 kuna, ali u Splitu i Podstrani će gosti plaćati 10, a u Komiži 8 kuna...
U kampovima turistička pristojba može biti u glavnoj sezoni 8 – 15 kuna, a u ostali dio godine 5 do 10 kuna. Bol je odlučio, kao i većina, da to bude 8 u sezoni, odnosno 5 kuna izvan sezone. U Makarskoj 10 (7), Brelima 10 (7), Baškoj Vodi 10 (5), Podstani 10 (8), Vrboskoj 9 (5), Jelsi 9 (5), Splitu 8 (8) kuna …
Za domaćinstva je godišnji paušal predviđen 350 do 1.000 kuna po krevetu. Bol i većina u županiji, odlučili se za 350 kn.
U OPG-u paušal može biti od 200 do 500 kuna. U Bolu se Turističko vijeće odlučilo za 200 kn, a u Hvaru 350 kuna…
Novi su paušali, nešto veći nego do sada, za vikendaše i osobe u nekomercijalnom smještaju, a povećani su u 14 destinacija. Prvi i drugi član može plaćati godišnji paušal 60 do 250 kn, a ostali članovi 25 do 100 kuna. Bol je, međutim, odlučio da taj paušal bude za prvog i drugog člana po 250 kn, a za svakog sljedećeg člana 100 kn. Isti iznosi je u Baškoj Vodi (250, 250 i 100 kn), a u Jelsi 100, 100 i 50 kn, u Drveniku 250, 150 i 150, u Makarskoj 200, 200 i 50 kn, u Hvaru 150, 150 i 50 kn, Brelima 200, 200 i 50 kn, u Tučepima 200, 200 i 70 kn … (j.e.)

(66) objavljeno 14. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


INA DVA SATA KRAĆE

Benzinska postaja u Bolu od ponedjeljka 16. rujna radit će dva sata kraće. Novo radno vrijeme umjesto od 7 do 21 sat, bit će od 7 do 19 sati.
Prošle godine na benzinskoj postaji INE dvokratno se počelo raditi od 1. listopada. (j.e.)

(65) objavljeno 14. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


ZADNJI DAN „CRVENOG“ KATAMARANA?

Prema ranije objavljenom redu plovidbe, nedjelja 15. rujna, trebala bi biti zadnji dan za izletničku liniju katamarana „Adriatic Express“ Split – Bol – Stari Grad – Resnik (aerodrom). Bilo je, istina, najave da će brodar Adriatic Fast Ferries tražiti produženje do 29. rujna, ali nismo dobili potvrdu da će „crveni“ katamaran i nakon 15. rujna dolaziti u Bol niti je nešto o tome izvijestila, na svojim službenim stranicama, Agencija za obalni linijski pomorski promet.
Izletnički katamaran „Jadrolinije“ plovit će na liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag do 30. rujna, a katamaran „Kapetana Luke“ na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag do 6. listopada. (j.e.)

(64) objavljeno 14. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


KARNEVALSKA POVORKA OD 20 SATI

Nakon Karnevalske humanitarne noći koja je organizirana na bolskoj rivi u petak, sudionici ovogodišnjeg 12. Međunarodnog ljetnog karnevala u subotu su bili u Supetra. Ove nedjelje će u 20 sati karnevalska povorka krenuti od Velog mosta do centra mjesta gdje će se maskirane grupe predstaviti publici.
Organizatori 12. KarnevalFEST-a, Međunarodnog ljetnog karnevala su Centar za kulturu Općine Bol i Karnevalska udruga Monade iz Supetra. (j.e.)

(63) objavljeno 14. 09. 19. u 22:35 hsubota, 14. 09. 2019. *****


alt

Ratni dokumenti iz 1943.: spaljene kuće na Rudini u Bolu


75-GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA BRAČA

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Brač organizira idućeg tjedna, u subotu 21. rujna, druženje preživjelih boraca NOR-a i antifašistički opredijeljenih građana otoka Brača. Povod je 75-godišnjica oslobođenja otoka Brača. Druženje će se održati u kongresnoj sali Waterman Forum, u hotelskom naselju Svpetrvs hoteli s početkom u 11 sati.
Nakon svečanog programa za sve učesnike slijedi partizanski ručak i druženje.
• U Gradu Supetru i svim općinskim središtima, tako i u Bolu, položit će se 18. rujna (srijeda) vijenci na spomen obilježja palim u NOB te na spomen obilježju poginulima u Domovinskom ratu na Golom brdu kod Sutivana. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


alt


HUMANITARNA NOĆ KARNEVALISTA

Karnevalskom humanitarnom noći, koja je u petak navečer organizirana na bolskoj rivi, počeo je dvanaesti po redu Međunarodni ljetni karneval. Tijekom sedam dana karnevalska povorka obići će većinu bračkih mjesta: Supetar, Sutivan, Sumartin, Milnu, a u nedjelju navečer su ponovno u Bolu.
Na šest štandova u petak se u Bolu na rivi prodavala hrana, kolači, pivo i suveniri, a prihod od prodaje namijenjen je udruzi Brački pupoljci. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 09. 19. u 22:00 h

********************


alt


EVIDENTIRANJE ULICE BLATO U ZEMLJIŠNU KNJIGU

Općina Bol je javnim oglasom objavljenim u „Slobodnoj Dalmaciji“, a pretpostavljamo da će se to moći uskoro pročitati i na službenom portalu Općine, obavijestila nositelje stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem na kojem je izvedena nerazvrstana cesta – ulica Blato u istoimenom naselju u Bolu. Naime, započinje postupak evidentiranja predmetne ceste u katastarski operat i zemljišnu knjigu. Ulica Blato postaje javno dobro u općoj upotrebi u vlasništvu Općine Bol.
Nositelji stvarnih prava mogu izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja predmetnih nerazvrstanih cesta kao i zatražiti moguća dodatna objašnjenja 19. rujna (četvrtak) od 9.30 do 10.30 sati u prizemlju Doma kulture, Ulica Frane Radića 18 u Bolu. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 09. 19. u 21:55 h

********************


alt


DO SRIJEDE VRIJEME - LJETNO

U ljetnim ugođajima, pa tako i u kupanju, možemo uživati do srijede. Prema najavi meteorologa slijedi nam od srijede navečer jugo, pa bura. Uz obalu će i dalje temperatura biti primjerenija „babljem“ ljetu, ali je zahlađenje moguće u unutrašnjosti.
U petak je u 13 sati temperatura zraka bila 30, a mora 24 stupnja. (j.e.)

(59) objavljeno 13. 09. 19. u 21:50 hpetak, 13. 09. 2019. *****


alt

Odluka o komunalnom redu zabranjuje preskakanje zaštitne ograde


alt

Nije dozvoljen deponij građevinskog materijala ni na privatnom zemljištu


USKORO ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Bolski su vijećnici uz poziv za 5. sjednicu dobili i nacrt Odluke o komunalnom redu. Na spomenutoj sjednici nije se mnogo raspravljalo, jer mnogi od vijećnika nisu dobro ni pročitali što bi trebali usvojiti, pa im je rečeno da je to tek prvo čitanje. Idućih dana mogu pismene primjedbe dostaviti u kancelariju Općine ili na e mail predsjedniku Vijeća.
Sigurno je, barem je tako najavljeno, da će se o ovom raspravljati i glasovati za desetak dana kada će biti sazvana 6. sjednica Općinskog vijeća.
Odluka o komunalnom redu ima preko 30 stranica i 160 članaka. Pored uobičajenih općih odredbi, precizno je određeno kako bi trebali izgledati vanjski dijelovi zgrada, okućnice, balkoni, ograde uz zgradu, oglasne ploče, reklamni panoi, tržnica, kolodvor, parkiralište … Naravno, kao i svaka odluka, i ova predviđa novčane kazne.
Prije usvajanja odluke, vijećnici mogu dostaviti primjedbe, a mi se pitamo hoće li i ova odluka biti usvojena samo radi ispunjenja obaveza, a bez ikakvog učinka na stvarni život i kulturu našeg ponašanja. (j.e.)

(58) objavljeno 12. 09. 19. u 22:05 h

********************


alt

Humanitarna prodaja karnevalista 2016.


alt

Za Pupoljke na rivi prošle godine


KARNEVALSKA HUMANITARNA NOĆ

Umjesto u srijedu fešta na Rivi odgođena je za ovaj petak (13. rujna). Međutim, umjesto Bolske litnje noći to će biti Karnevalska humanitarna noć. Prodavat će se kuhana jela, kolači i suveniri, a prihod je namijenjen Bračkim pupoljcima, udruzi koja vodi brigu o bračkoj djeci s posebnim potrebama.
Karnevalska humanitarna noć početak je karnevalskih ljetnih događanja koji po 12. put okupljaju maske iz hrvatskih gradova, ali i susjednih država.
Organizatori su bolski Centar za kulturu i supetarska udruga Monade.
Maske će prodefilirati ulicama Supetra, Sumartina, Sutivana i Milne, a najspektakularnije bi trebalo biti u nedjelju u Bolu. U večernjim satima maskirana povorka krenut će od Velog mosta do glavnog trga gdje će biti organizirano pojedinačno predstavljanje grupa. (j.e.)

(57) objavljeno 12. 09. 19. u 22:00 h

********************


alt

Drugoligaši igraju također u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, ali - četvrtkom


SPORT: U PRVOM KOLU SAMO JEDAN BOD

Počelo je s natjecanjem malonogometaša u II. ligi. Tamo igra i naš MNK Bol, nakon što se četiri godine bili u elitnom razredu.
U prvom kolu, ovog četvrtka, Bol i OTP banka odigrali su 3:3. Strijelci za Bol bili su Davor Matulić, Josip Nižetić i Boško Botica.
- Imali smo prilika, nekoliko puta se lopta odbila o stative, ali na kraju moramo biti zadovoljni i sa rezultatom 3:3 – prokomentirao je Boško Botica vođa ekipe i kapetan momčadi. – OTP je imao vodstvo od 2:0 i 3:1, pa ispada da oni imaju više razloga za nezadovoljstvo. Za nas nisu mogli, zbog radnih obveza, nastupiti ni jedan od tri golmana. Na golu su se mijenjali igrači, a izostao je zbog bolesti i naš trener. (j.e.)

(56) objavljeno 12. 09. 19. u 21:55 hčetvrtak, 12. 09. 2019. *****


alt


alt


PRVAŠIMA TABLET-RAČUNALA

Ove je školske godine u Srednjoj školi u prvi razred upisano 46 učenica i učenika. Načelnik općine Bol uručio je prvašima 46 tablet-računala, koja im je poklonila Općina Bol. Ona su im potrebna za učenje, a u slobodno ih vrijeme mogu koristiti i za igru.
Načelnika je učenicima predstavila ravnateljica Srednje škole Bol Sani Bodlović, a načelnik Tihomir Marinković je svima poželio uspješnu školsku godinu. (j.e.)

(55) objavljeno 11. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


JEDRILICE U LUCI, ZADNJI DAN U 585 CLUBU

Noćni klub 585, drugu je srijedu otvoren samo zbog jedriličara. Oni su dolazili cijelog ljeta svake srijede, a ovaj put u Bol su gosti došli sa 36 plovila. Bila je to ujedno i zadnja noćna zabava ove godine u 585 clubu.
Za posjetitelje je bio organiziran besplatan prijevoz od autobusne postaje do kluba i natrag i to od 23 do 06 sati. (j.e.)

(54) objavljeno 11. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


PRODUŽEN RED VOŽNJE ZA VLAKIĆ

Turistički vlakić nastavit će po dosadašnjem redu vožnje sve do nedjelje popodne, iako je bilo najavljeno da će se neke linije reducirati već ovog četvrtka.
Posljednju noćnu vožnju turistički vlakić će obaviti u noći od srijede na četvrtak, kada posljednji put ove godine besplatno prevozi posjetitelje od rive do 585 cluba i natrag. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt


BESPLATNO U JUMP PARKU BORAK

I ove godine organizira se druženje za bolsku djecu u Jump parku Borak. Za djecu je besplatno korištenje zabavnih sadržaja kao veliki bungee trampolin, za osvježenje ih čeka slushy a roditelje kava.
Druženje je u petak, 13. rujna od 17 do 19 sati u Jump parku Borak! (đ.e.)

(52) objavljeno 11. 09. 19. u 22:10 hsrijeda, 11. 09. 2019. *****


alt


POŽURUJU SE RADOVI ZA NOVU LUKU …

Načelnik općine Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike na početku 5. sjednice (9. rujna) o radu u općini između dvije sjednice:
• Svi su na Zlatnom ratu dobili 30. travnja ključeve od kućica za rad, ali su neki otvorili tek 7. srpnja.

• Na Vidovoj gori ništa nije učinjeno. Dobili smo i neka anonimna pisma kojima se prijeti prijavama nadležnim službama ako se bude nešto radilo prije nego se okončaju sudski sporovi. Načelnik smatra kako bi on bio odgovoran, pa se ništa nije napravilo, a u planu je bilo da Grabov rat obavi osnovnu sanaciju, s manjim ulaganjima, preuzme objekt i za posjetitelje organizira osnovnu uslugu.
(Primjedbu je imao vijećnik Ivica Šćepanović: Desetak tisuća ljudi nas proziva da ništa nije urađeno, a tek nekolicina prijeti anonimnim pismima ako se nešto učini!)
• Visoke ocjene smo dobili za uređenje plaže Zlatni rat, a isto tako i za pješačku zonu kod zgrade Osnovne škole, gdje još treba disciplinirati nekolicinu koja tamo vozi motorima.
• Neki dan su u Bolu bili predstavnici Ministarstva mora, Lučke kapetanije i Županijske lučke uprave. Razgovarali smo o ubrzanju pripremnih radova na izgradnji nove luke i produženju mostova, a zamolili smo Ministarstvo mora i Ministarstvo zaštite okoliša za neka prihvatljiva rješenja zbog sadašnjih nereda u akvatoriju i luci.
• Za vrtić je trebalo pribaviti još neke ateste, a zaposlit ćemo još dvije osobe. Bit će upisani svi koji su to tražili.
• Dobra je nova katamaranska linija koja povezuje Bol sa Splitom i aerodromom u Kaštelima. Odgovorni su potvrdili da dolaze i dogodine, čak i nešto ranije.
• Dobro je prihvaćena nova garderoba i biljetarnica na autobusnoj postaji. Zbog obaveza na fakultetu, zatvoreno je od 1. rujna. Dogodine bi trebali raditi od lipnja do kraja rujna.
• Planira se uvesti automatizaciju na parkiralištima, nešto slično kako su to uradili u Supetru.
• Na privezištu brodova na Račiću nije bilo većih problema.
• Uspostavljena je i mogućnost besplatne bežične Internet veze u luci i na Zlatnom ratu. Tamo je bio veći interes, od 1.000 mogućih priključaka, pa će se to ispraviti za iduću sezonu. Planira se, naime, tijekom zime polaganje optičkog kabela. (j.e.)

(51) objavljeno 10. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU: GROBLJE, BIJELA KUĆA, SPOMEN PARK …

Zanimljiva su bila pitanja vijećnika, ali i njihove kritike. Tražili su se i dodatna objašnjenja:
Zašto je promijenjeno ime folklornoj grupi Krejonca? Imamo Lado u Zagrebu koji u svom sastavu ima seniore, mlade …
(Načelnik: zatražit će se objašnjenje od ravnateljice Centra za kulturu.)
Što učiniti da lučki kapetan u Bolu bude aktivniji?
(Načelnik: na tu temu razgovaralo se neki dan u Bolu sa nadležnima iz Lučke kapetanije. Općina ne može riješiti taj problem, ali je zainteresirana da se nešto promijeni na bolj.)
Zna li se datum početka radova na groblju?
(Načelnik: očekujemo građevinsku dozvolu, anketu zainteresiranih za grobnice kao i raspisivanje natječaja za izvođača. Još nema datuma, ali se nadamo da bi radovi mogli početi početkom godine.)
Što je sa kemijsko-biološkim pročistačem?
(Načelnik: u našim planovima smo to ucrtali, ali trenutno nema opasnosti od onečišćenja plaža. Glavni ispust je 1.100 metara od obale, na dubini od 76 metara.)
Što je sa bivšim objektima hotela Bijela kuća?
(Načelnik: sudski spor je okončan i vlasnik je država, a mi smo na jednom dijelu terena predvidjeli garažu i sportsku dvoranu. Dominikanci su tražili obnovu postupka, a u tijeku listopada njihov je odvjetnik tražio razgovor u Općini.)
Što se čeka sa primjerenijim uređenjem spomen parka kod crkvice Sv. Ivana i kada će se postaviti spomen ploča sa imenima poginulih?
(Načelnik: tražili smo da se jave oni koji imaju saznanja o poginulim Boljanima. Sa projektantima sam razgovarao oko konačnog uređenja spomen parka.)
Može li općina pomoći roditeljima u nabavci bilježnica i potrebnog pribora za što treba izdvojiti 700 kuna po učeniku?
(Načelnik: protiv je plaćanju svima po 700 kuna, ali će općina pomoći socijalno ugroženim obiteljima i sa većim iznosom, ako treba.)
Koliko ima zaposlenik u Dječjem vrtiću?
(Pročelnik Stipe Karmelić: tamo je trenutno upisano 111 djece u 6 grupa. Zaposlenih je ukupno 19.)
Vijećnik je najavio za iduću sjednicu prijedlog novog modela upravljanja na plaži Zlatni rat.
• Što je sa korijenima posjećenih palmi?
(Načelnik: dogovoreno je sa Parkovima i nasadima da posebnim svrdlima izvade korjenje, a to će učiniti nakon sezone. Na odboru za hortikulturu, kojeg je imenovalo Općinsko vijeće, je da predlože, u dogovoru s Parkovima i nasadima, što bi tamo trebalo posaditi.)
Može li se znati koliko se troši i gdje se ide na službena putovanja u tvrtkama čiji je osnivač Općina?
(Načelnik: izvještaj će vijećnici dobiti za iduću sjednicu.)

(50) objavljeno 10. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZABRANA GRAĐENJA U 2020.

Vijećnici su na 5. sjednici (9. rujna) jednoglasno usvojili odluku o zabrani građevinskih radova, koji stvaraju buku, u idućoj godini od 1. lipnja do 30. rujna. Uz prethodnu suglasnost Turističkog vijeća, ništa se ne mijenja u odnosu na odluku koja je na snazi i ove godine.
Grubi građevinski radovi, zemljani radovi i izgradnja konstrukcije objekta, ne mogu se raditi nedjeljom i državnim praznikom – cijele godine. (j.e.)

(49) objavljeno 10. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


MANJE VOŽNJI TURISTIČKIM VLAKIĆEM

Od četvrtka (12. rujna) turistički vlakić neće prometovati navečer do hotela „Bretanide“ niti po danu do Martinice (Samostan dominikanaca).
Od benzinske postaje dnevno će biti 17 polazaka od 9.00 do 18.30 sati, a sa Zlatnog rata isto toliko od 9.30 do 19.00 sati.
Ovaj vozni red neće se mijenjati do kraja mjeseca. (j.e.)

(48) objavljeno 10. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt

 

SPORT: PRVA UTAKMICA U ČETVRTAK

Nakon četiri sezone u prvoj ligi, od četvrtka MNK Bol natjecat će se u II. ligi malog nogometa. Tamo su već igrali, i to samo jednu sezonu (2014/15), a onda su postali prvoligaši.
- Nastojat ćemo to ponoviti. Ukoliko bude ozbiljnosti i sportske sreće, nadamo se pobjedama i brzom povratku u I. ligu – kaže Boško Botica, voditelj i kapetan Boljana. – Natjecanje počinjemo sa tri nova, mlada igrača. Vratio nam se i trener Pjer Malvasija, koji više neće iz Splita putovati, kao trener, u Vrgorac.
Loša je vijest za MNK Bol što više neće igrati Tomislav Mikulić.

Bol u četvrtak u 17.55 sati igra u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. Protivnik im je OTP banka.(j.e.)

(47) objavljeno 10. 09. 19. u 22:40 h
utorak, 10. 09. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


U PRVOM RAZREDU 18 UČENIKA

U ponedjeljak su se učenici osnovnih i srednjih škola ponovo vratili u školske klupe. Počela je u Hrvatskoj nova školska godina za 464.539 učenika, 325 manje nego ih je bilo prošle godine. Nova školska godina donosi kurikularnu reformu „Škola za život“, ali i četiri različita kalendara školskih praznika …
Bol u prvom razredu ima zadovoljavajući broj prvašića. Ove ih je godine 18, odnosno četiri manje nego lani.
Nova je i učiteljica u Osnovnoj školi: Karmen Selak koja će ih voditi iduće četiri školske godine. Ravnatelj Bartul Bakulić pozdravio je nove učenike i njihove roditelje, a program dobrodošlice izveli su učenici II. razreda.
Zanimljivost je što u prvom razredu, nakon mnogo godina, ima više dječaka (10) nego djevojčica (8).
• U Srednjoj školi Bol na Bijenačici ukupno ima 123 učenice i učenika, a u prvom razredu je 46. U Učeničkom domu smješteno ih je 50. (j.e.)

(46) objavljeno 09. 09. 19. u 23:15 h

****************


alt


MNOGO VREMENA ZA AKTUALNOSTI

Peta ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Matka Bakovića, održana je u ponedjeljak, 9. rujna, a trajala je od 18 do 20.15 sati. Najviše je vremena, 90 minuta, potrošeno na usmeno izvješće načelnika Tihomira Marinkovića o radu u općini između dvije sjednice te na vijećnička pitanja, prijedloge i pohvale.
Bez mnogo rasprave govorilo se i donosilo odluke o izvještaju proračuna za prvo polugodište, prvom rebalansu za 2019, prvom čitanju Odluke o komunalnom redu te o Odluci o zabrani građevinskih radova 2020. godine.
Na sjednici je bilo 10 vijećnika, a izostanak je opravdala Katarina Marčić. (j.e.)

(45) objavljeno 09. 09. 19. u 23:10 h

********************


alt


MANJAK U POSLOVANJU, SMANJEN PRORAČUN …

• Izvješće proračuna općine Bol za razdoblje siječanj – lipanj 2019. prihvaćen je sa devet glasova „za“, a jedan je bio „suzdržan“.
Prihodi su u prvom polugodištu 2019. Godine iznosili 10.698.435 kuna, a rashodi 10.755.853 kune. Manjak poslovanja bio je 57.418 kuna, ali se tome treba pribrojiti manjak iz prethodnih godina u iznosu od 1.512.852 kune.
Novac na žiro računu kod tuzemnih poslovnih banaka na dan 30. lipnja 2019. godine bio je 1.162.607 kuna.
• Prvim rebalansom za 2019. smanjen je proračun za 4.375.000 kuna pa sada prihodi proračuna iznose 28.287.020 kuna. Povećani su prihodi: Porezi na imovinu, Porezi na robu i usluge, Prihodi od nefinancijske imovine te ostali prihodi. Međutim, smanjeni su prihodi od Komunalnih doprinosa i naknade (odustalo se od izgradnje hotela za sezonce i hotela Borak) kao i prihodi od prodaje proizvodne dugotrajne imovine (prodaja grobnica).
Zbog rebalansa smanjeni su i neki rashodi: popravak kino projektora, oprema za prometnog redara, donacija DVD-u, otkup zemljišta za zelene površine, uređenje upravne zgrade Općine, Dom na Vidovoj gori, potporni zid na obilaznici, gradnja groblja, namještaj za novu zgradu Općine … (j.e.)

(44) objavljeno 09. 09. 19. u 23:05 h

********************


alt


TURIZAM: DOBRE BROJKE U RUJNU

Prema podacima iz e-Visitora u Bolu je u prvom tjednu novog mjeseca (1. do 7. rujna) došlo 4.418 gostiju (prošle godine 4.194, +5 posto), a noćenja je bilo 26.383 (lani 26.425).
Najveći broj gostiju bio je 2. rujna kada je registrirano 4.006 osoba.
Dobra posjeta turista, posebno u Bluesun hotelima, očekuje se u drugoj polovici rujna i tijekom listopada. (j.e.)

(43) objavljeno 09. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: NAPUKLA STABLA

Neka će stabla na Zlatnom ratu, iz sigurnosnih razloga, trebati – ukloniti. Opaženo je značajno napuknuće i prvi udari bure mogli bi ih polomiti. „Grabov rat“ je obavijestio nadležnu službu u bračkoj Šumariji. (a.s.)

(42) objavljeno 09. 09. 19. u 22:55 h

*********************


alt


OTVORENA IZLOŽBA IVE MARINELIĆA

Od ponedjeljka u Galeriji Doma kulture može se pogledati nova samostalna izložba našeg Boljanina Ive Marinelića Ćuka pod nazivom „Slobodan stil“. Na otvaranju je nastupila klapa „Kuroj“.
- Ova je izložba rezultat mojeg novog stila koji se bazira na nadrealizmu uspjeli smo saznati od autora, čiji radovi mnogo više govore umjesto njega.
Izložba je otvorena do 30. rujna od 19.30 do 23.30 sati. (m.š.)

(41) objavljeno 09. 09. 19. u 22:50 hponedjeljak, 09. 09. 2019. *****


alt


VOZAČI OPREZ, DJECA SU NA CESTI!

Od ovoga ponedjeljka, zbog početka nastave, više će djece biti na cesti, pa nam se čini normalnim upozoriti vozače na oprez i poštivanje prometnih znakova. Pred Osnovnom školom na Rudini je PJEŠAČKA ZONA gdje nije dozvoljen pristup automobilima, ali ni motorima.
Oprez je potreban i na Bračkoj cesti gdje kolnik prelaze učenici do Srednje škole.
Na ostalim prometnicama vozači trebaju biti također na oprezu, više nego obično.
(j.e.)

(40) objavljeno 08. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


NOVI RED VOŽNJE AUTOBUSA

Nakon samo sedam dana autobusi Arrive (Autotrans) iz Bola do Supetra od ponedjeljka prometovat će po novom redu vožnje. Razlog izmjena je početak nove školske godine.
Iz Bola će (do opoziva) prvi autobus polaziti u 6.35 sati, ukida se polazak u 7.40 i 11.20, ali se radnim danom uvode polasci u 13.00 i 14.05. Subotom nema polazaka u 13.45 i 14.05, a ostaju polasci iz Bola u 10.45, 16.30 i 17.50.
Nedjeljom i praznikom su samo tri linije iz Bola: 11.20, 13.45 i 17.50 sati.
Prvi polazak iz Supetra je u 6.15 (osim subotom), a zadnji je u 15.40 sati. Petkom i uoči praznika dodatna je linija iz Supetra za Bol u 17.45 sati.
Novi red vožnje autobusa objavljujemo u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(39) objavljeno 08. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: „KLIMAVA“ OGRADA

Dio ograde na Račiću, iznad vezova za plovila, potrebno je učvrstiti jer je postala „klimava“. Svjedoci su nam otkrili i razlog: sa jedrilica se vezuju čak i za ogradu kako bi lakše, pridržavajući se za konop, izišli na obalu ili se vratili u brod. (j.e.)

(38) objavljeno 08. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


KADA DOLAZI 100-TISUĆITI GOST?

U Bol se ovih dana, a najkasnije do 15. rujna očekuje dolazak 100-tisućitog gosta. Obično Turistička zajednica pripremi neki prigodni poklon i poželi dobrodošlicu.
Prvi put je 100-tisućiti gost u Bol došao 19. listopada 2016. Bila je to Valentina Palajsa iz Karlovca (na slici). Sljedeće godine, to se dogodilo 3. listopada kada je u Bol stigla Svjetlana Breitenfeld iz Zagreba. Prošle sezone, dogodilo se to nekoliko dana ranije: 29. rujna 2018. u Bol je iz Velike Britanije, kao 100-tisućiti gost (gošća), doputovala Shirley Parned. (j.e.)

(37) objavljeno 08. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


BESPLATNI PREGLED ULTRA ZVUKOM

Specijalist radiologije dr. Natko Beck, koji već četiri godine dolazi u Bol na odmor, odlučio je nešto pokloniti Boljanima. U ponedjeljak (9. rujna) će sve zainteresirane od 9 do 17 sati u Domu kulture besplatno pregledavati ultra zvukom (osim trudnica).


Dr Natko Beck je po struci radiolog. Suosnivač je i direktor tvrtke „Core Interface“ te osnivač i voditelj privatne ordinacije za neurorehabilitaciju “Vires Refotate”.
Studij medicine je upisao 2000. god. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem diplomira 2007. god.. Po završetku studija medicine dobiva poziciju znanstvenog novaka u dječjoj bolnici na Srebrnjaku. 2009. god. dobiva specijalizaciju iz radiologije koju završava 2013. god. nakon čega subspecijalizira MSK i ultrazvuk koje završava 2016. god. u kliničkoj bolnici Sveti Duh.
Na Internet stranici pročitali smo: od 2009. suradnik-asistent je na elektivnom kolegiju “Management in hospital setting” koji se održava na MEFu u okviru studija na engleskom. 2012. god. osniva i vodi privatnu ordinacije za neurorehabilitaciju Vires Refotate. 2013. god. suosnivač je konzultantske kompanije „Sinapsa“ za pružanje konzultantskih usluga u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem. 2014. god. suosnivač je i direktor „Core Interface“ startup kompanije u području neuroznanosti koja okuplja tim hrvatskih znanstvenika, liječnika i inženjera. Izradili su aplikaciju koja uz pomoć “music-notch” terapije pomaže otkloniti tinitus (šum u ušima).

(36) objavljeno 08. 09. 19. u 22:25 h
nedjelja, 08. 09. 2019. *****


alt


alt


POČINJE NASTAVNA GODINA

U ponedjeljak počinje nastavna godina u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Svima je prvi dan u ponedjeljak, ali će im praznici biti u različito vrijeme o čemu odlučuju županije, osnivači škola na svom području.
Prvi će u školske prostore već u nedjelju (8. rujna) uči učenici Srednje škole koji će stanovati u učeničkom domu. Oni mogu useliti već u nedjelju nakon 8 sati.
• Sastanak s učenicima koji će stanovati u Domu i njihovim roditeljima bit će u Srednjoj školi na Bijenačici isti dan u 11.30 sati. Pozvani su i roditelji bračkih učenika za konobara i kuhara zbog predstavljanja programa stipendiranja.
• Za učenike od 2. do 8. razreda nastava u Osnovnoj školi na Rudini počinje u 8 sati, dok je svečani prijem prvaša i njihovih roditelja u 9 sati.
Učenike će prvi dan nastave u školi dočekati kompleti udžbenika, a učenici trebaju doći u školu s praznim torbama.
• Od ponedjeljka se mijenja red vožnje autobusa, a razlog je početak školske godine. U nedjelju je zadnji polazak autobusa iz Bola za Zagreb. (j.e.)

(35) objavljeno 07. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


IZJAVA O ZALIHAMA VINA

Ovaj utorak (10. rujna) zadnji je dan za proizvođače grožđa i vina do kada trebaju dostaviti izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja.
Izjava o zalihama vina šalju se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Trg Hrvatske bratske zajednice 8/I, 21000 Split.
Za detaljniju informaciju kliknite OVDJE. (j.e.)

(34) objavljeno 07. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt


SJEDNICA VIJEĆA U PONEDJELJAK

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je za ponedjeljak, 9. rujna, V. sjednicu Vijeća. Pored uobičajenog uvodnog dijela (usmeno izvješće načelnika o radu općine Bol između dvije sjednice Vijeća te vijećničkih pitanja) na dnevnom redu je polugodišnji proračun općine te rasprava i donošenje odluke o prvom rebalansu proračuna. Vijećnici su dobili na prvo čitanje Odluku o komunalnom redu te prijedlog Odluke o zabrani radova u 2020. godini. (j.e.)

(33) objavljeno 07. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u invalidskim kolicima


PREDSTAVLJEN PROJEKT PARABOX

Povodom promocije projekta ParaBOX i proslave 55. rođendana Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), u subotu je u Splitu na Trgu Gaje Bulata održana konferencija za medije.
«Ovoga vikenda u Splitu otvaramo projekt ParaBOX i slavimo 55. godina svojeg postojanja u kojima smo strastveno promicali sportsku aktivnost osoba s invaliditetom. Osim rezultatskih uspjeha, kroz svoje dugogodišnje djelovanje, kontinuirano radimo na promociji i inkluziji svih naših sportaša. Sretan sam jer smo u suradnji s našim partnerom Allianzom pokrenuli projekt ParaBOX s ciljem podizanja svijesti i odgovornosti koje bismo trebali imati prema osobama s invaliditetom» – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.
Tijekom cijele subote, posjetitelji su imali priliku isprobati multimedijski senzorij i okušati se uz simulaciju odsustva vida u rješavanju različitih zadataka. Osim toga, zainteresirani su mogli zaigrati košarku u kolicima, boćanje i druge prigodne aktivnosti. Za nedjelju, predviđen je program u trajanju od 10 do 14 sati na kojem će između ostalog svoje parataekwondo vještine prezentirati vodeći na svjetskoj ljestvici Ivan Mikulić.
«Osjetio sam veliku poniznost nakon prolaska ParaBOXom. Kada izazovemo svoja osjetila tek možemo shvatiti kako je sportašima s invaliditetom na svakodnevnoj razini. Hrvatski paraolimpijski odbor već 55. godina radi prekrasne stvari u Hrvatskoj, a naša je velika čast što ćemo i na sljedećim Paraolimpijskim igrama u Tokiju imati puno splitskih sportaša i kandidata za najsjajnija odličja» - izjavio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.
Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“. (f.m.)

(32) objavljeno 07. 09. 19. u 22:15 h
subota, 07. 09. 2019. *****


alt


RAZGOVORI O PROŠIRENJU LUKE

Visoki dužnosnici iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, državni tajnik Josip Bilaver i pomoćnik ministra Siniša Orlić te predstavnici Županijske lučke uprave, Lučke kapetanije i projektant, bili su u petak u Bolu zbog izgradnje I. i II. faze proširenja bolske luke. Domaćini su im bili načelnik općine Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković i direktor „Grabovog rata“ Mirko Perić, koncesionar u bolskoj luci. Proširenje luke je od bitnog uvjeta za daljnji razvoj turizma u Bolu. Općina Bol je ispunila svoje obveze, a o izgradnji ubuduće brigu vodi Županijska lučka uprava. Do kraja godine očekuje se građevinska dozvola i natječaj za izvođača. Potrebna sredstva su osigurana, a prva faza je luka na Račiću, a druga faza produženje Velog mosta i manjeg mosta kod benzinske (autobusne) postaje. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 09. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt


KONTROLA POMORSKE GRANICE …

Na Aerodromu Brač u petak je organizirana demonstracija rada bespilotnih letjelica koje se mogu koristiti za nadzor pomorske granice, sprječavanje nezakonite trgovine, spašavanju na moru, zagađenju … Video zapis odmah dobivaju Lučka kapetanija, vojska i policija.
Uzvanici su prisustvovali simulaciji spašavanja brodolomca. (j.e./t.p.)

(30) objavljeno 06. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: SIDRENJE

Unatoč znaku zabrane, sidri se gdje tko poželi. U petak ujutro, u 7.59 sati, na trasi glavnog kanalizacijskog podmorskog ispusta, ispod hotela Villa Džamonja, snimili smo usidreno plovilo. Nesmetano je došao i isto tako otišao, a mi se samo nadamo da ništa nije oštećeno. (j.e./z.b.)

(29) objavljeno 06. 09. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZAPOŠLJAVANJE U SREDNJOJ ŠKOLI

Srednjoj školi Bol treba odmah, najmanje na rok od dva mjeseca, jedan računovođa. Zainteresirani trebaju za više informacija i dogovor nazvati ravnateljicu škole Sani Bodlović (mob. 099 560 12 19).

(28) objavljeno 06. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt

 

PROMJENA VREMENSKIH PRILIKA?

Svima koji su za naredni vikend imali planove za boravak na otvorenom, vremenske prilike će ih pokvariti. Kako javlja HRT u svojoj prognozi, vrijeme će u subotu u većini Hrvatske biti gotovo pa sasvim suprotno od onoga u petak!
Vedrinu, jutarnju svježinu i poslijepodnevnu iznadprosječnu toplinu zamijenit će oblaci, u mnogim krajeva i kiša i vjetar, a i toplije jutro i svježije poslijepodne. Vjerojatno će još veće nevolje nekima prouzročiti ponovno jaka bura, osobito podno Velebita na udare i olujna, te gdjegod vjerojatno i valovito more.
Nadmetanje oblaka, sunca i vedrine nastavit će se do ponedjeljka, uz ne stalnu, ali vjerojatno čestu kišu, gdjekad i obilniju, s grmljavinom. Srećom za mnoge, u nastavku novoga tjedna vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i ponovno toplijeg vremena.

(27) objavljeno 06. 09. 19. u 22:45 hpetak, 06. 09. 2019. *****


alt


ODAKLE NAM DOLAZE GOSTI?

Jučer objavljeni turistički rezultati u našoj županiji za mjesec kolovoz, ali i za osam mjeseci 2019., govore nam da možemo biti zadovoljni turističkom sezonom. Osim dolazaka i noćenja, bitan je, sasvim sigurno, i financijski rezultat.
Dolazaka u kolovozu bilo je 7 posto više, a noćenja 2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U osam mjeseci bilo je 6 posto više dolazaka, a noćenja 2 posto.
Odakle su gosti koji dolaze u našu županiju? Prema podacima e-Visitora TZ SDŽ u osam mjeseci najviše se povećao broj gostiju iz Makoa Kina (80%), Omana (64%) i Tunisa (55%). Iz ostalih zemalja ti su postoci nešto manji: iz Albanije (26%), Belgije (13%) Bjelorusije (23%), BiH (14%), Bugarske (2%), Cipra (55%), Crne Gore (14%), Danske (6%), Finske (4%), Francuske (9%), Irska (42%), Islanda (32%), Italije (3%), Kosova (35%), Letonije (5%), Lihtenštajna (25%), Litve (17%), Luxemburga (1%), Mađarske (2%), Nizozemske (7%), Njemačke (11%), Portugala (14%), Rumunjske (19%), Rusije (17%), Slovenije (3%), Srbije (3%), Španjolske (10%), Švicarske (6%), Turske (23%), Ujedinjene Kraljevine (5%), Ukrajine (46%), Južno Afričke Republike (10%), Maroka (29%), Kanade (11%), SAD (12%), Brazila (21%), Čilea (46%), Meksika (38%), Hong Konga (9%), Indije (9%), Indonezije (36%), Izraela (30%), Kazahstana (26%), Kine (33%), Koreje (4%), Kuvajta (22%), Tajlanda (3%), Tajvana Kina (38%), Novog Zelanda (12) te domaćih gostiju (10%).
Jednak broj gostiju, kao i lani, došao je iz Austrije i Norveške.
Manje je, nego godinu prije, gostiju u našoj županiji došlo iz Češke (-4%), Estonije (-4%), Grčke (-5%), Malte (-13%), Poljske (-3%), Slovačke (-3%), Švedske (-7%), Argentine (-6%), Japana (-1%), Jordana (-5%), Katara (-13%), Ujedinjenih Arapskih emirata (-14%) i Australije (-1%).

(26) objavljeno 05. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


NA BRAČU SU DOBRI REZULTATI ZA KOLOVOZ

Na Braču je u sedam destinacija u kolovozu došlo 76.213 gostiju, a to je 6.385 više nego u istom mjesecu prošle godine. Po dolascima prvi je Bol (30.757), slijede Supetar (21.709), Milna (6.503), Postira (5.306), Sutivan (5.222), Selca (4.783) i Pučišća (1.933). Svi su zabilježili više dolazaka osim Postira (-3%).
Noćenja je ukupno bilo na Braču više nego lani, ali pozitivan rezultat imaju Bol (+2%), Milna (+9%) i Pučišća (+14%), dok je manje noćenja u kolovozu u Supetru (-2%), Postirima (-5%), Sutivanu (-2%) i Selcima (-4%).
Pozitivna je brojka dolazaka gostiju na Braču za osam mjeseci. Došlo ih je 225.061 ili 6.372 više nego 2018. Međutim, manje gostiju imali su Supetar (-2%), Postira (-2%), Sutivan (-2%) i Selca (-15%).
Na Braču je ukupno u osam mjeseci ostvareno 1.4435.271 noćenje, što je 28.289 noćenje manje nego godinu dana ranije. Pozitivna brojka noćenja je u Milni i Pućišćima, a ostali su u minusu od 1 do 6 posto (Milna +13.522, Pučišća +2.714, Supetar - 22.959, Bol -5.798, Selca -5.636, Sutivan -5.135 i Postira -4.997 noćenja).
Izneseni podaci objavljeni su na službenoj stranici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 09. 19. u 22:55 h

*********************


alt


U BOLU SUPER SPRINT TRIATLON

U Bolu će se 27. listopada organizirati Super sprint Triatlon Bol 2019. Kako smo saznali u Turističkoj zajednici u Bolu natjecanje se sastoji od 350 m plivanja, 7.4 km vožnja biciklom i 3.2 km trčanja.
Pored triatlonaca, pravo nastupa na utrci imaju sudionici štafeta, strani državljani i rekreativci.
Utrka štafeta je predviđena za sve sudionike bez obzira na licencu Hrvatskog triatlon saveza. U štafeti jedan sudionik pliva, drugi vozi bicikl, a treći trči. Štafetu čini tročlana ekipa dobne starosti od 15 godina na više, izuzev plivačkog segmenta, gdje je dozvoljen nastup natjecateljima s navršenih 12 godina.
Naknadno ćemo informirati o satnici i načinu prijave. (j.e.)

(24) objavljeno 05. 09. 19. u 22:50 h

********************


alt


MALI NOGOMET: IGRA SE ČETVRTKOM

Malonogometna ekipa BOL prošle je sezone utakmice igrala ponedjeljkom, a u novoj će sezoni to biti – četvrtkom. Nakon četiri sezone više nisu prvoligaši i natjecanje nastavljaju u II. malonogometnoj ligi.
Sve će utakmice i dalje igrati u velikoj dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu.
Prvu utakmicu, I. kola, idućeg četvrtka, 12. rujna u 17.50 sati, igraju BOL – OTP BANKA. (j.e.)

(23) objavljeno 05. 09. 19. u 22:45 h

********************


alt


UPOZNAJMO PARAOLIMPIJSKE SPORTOVE

Povodom obilježavanja godinu dana do Paraolimpijskih igara i proslave 55. rođendana Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), Allianz je u suradnju s HPO-om pokrenuo projekt ParaBOX koji će se ovog vikenda održati u Splitu na Trgu Gaje Bulata. U subotu, 7. rujna, ParaBOX će biti otvoren za posjetitelje od 10 do 17 sati, dok je u nedjelju na istoj lokaciji predviđen poseban program povodom rođendana HPO-a.


Svima koji nas čitaju u Splitu i Boljanima koji će u subotu ili nedjelju biti u Splitu preporučamo: navratite na Trg Gaje Bulata.


U sklopu ParaBOXa, svi posjetitelji imat će priliku isprobati multimedijski senzorij i uz simulaciju odsustva vida pokušati riješiti sportski zadatak. Sve posjetitelje očekuju i drugi sportovi kao što su boćanje, košarka u kolicima i viseća kuglana, dok će za najmlađe biti pripremljen i dječji kutak s brojnim aktivnostima.
ParaBOX je izvrsna prilika za sve polaznike da iskušaju svoje vještine i susretnu se s izazovima paraolimpijskog sporta, ali i prilika za osobe s invaliditetom da možda po prvi puta isprobaju neku od paraolimpijskih disciplina.
«Projekt ParaBOX, kao i svi projekti koji pridonose inkluziji osoba s invaliditetom, može pružiti veliki doprinos našem društvu. Mislim kako će ljudi više cijeniti postignuća paraolimpijskih sportaša kada na svojoj koži osjete što je sve potrebno za ostvarivanje sportskih ciljeva. Stoga, pozivam sve okupljene da izazovu svoj sportski duh, prođu ParaBOX i pokušaju izvršiti zadatak», rekao je vodeći na svjetskoj parataekwondo ljestvici Ivan Mikulić.
Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“.
«ParaBOX je multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka. U tom mraku će se svi posjetitelji okušati u jednom sportskom zadatku, koji je jednostavan ako koristimo sva osjetila. No, bez osjeta vida, zadatak dobiva novu dimenziju. Siguran sam kako će u minutu-dvije prolaska kroz ParaBOX većina sudionika osvijestiti s koliko se izazova sportaši s invaliditetom svakodnevno susreću i da će im to biti poticaj da prate uspjehe naših paraolimpijaca na predstojećim Paraolimpijskim igrama» - zaključio je član uprave Allianza Zagreb, Lukas Oliver Pavić.

(22) objavljeno 05. 09. 19. u 22:40 h
četvrtak, 05. 09. 2019. *****


alt


U ŽUPANIJI VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Prema podacima koje je na svojim službenim stranicama objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, ostvarenim turističkim rezultatima u kolovozu trebali bi biti zadovoljni, čak i oni koji su prognozirali negativne brojke.
U kolovozu je u našoj županiji evidentirano ukupno 946.176 dolazaka gostiju (+7% u odnosu na kolovoz 2018.), a noćenja 5.647.798 što je 2% više nego u istom mjesecu lani.
U prošlom mjesecu u našoj županiji je bilo najviše Poljaka (102.942/+4%), zatim gostiju iz Njemačke (82.768, +1%), Češke (69.425, +5%), Hrvatske (68.737, +22%), BiH (66.680, +16%), Ujedinjene Kraljevine (57.244, +5%), Francuske 55.795, +11%), Italije (52.380, -2%), Mađarske (39.165, +10%), Slovenije (38.676, +5%) …
Za osam mjeseci ove godine e-Visitor je zabilježio ukupno 2.967.698 dolazaka (+6%) i 15.057.407 noćenja (+2%). U tom periodu najbrojniji su također Poljaci (267.954, -3%), Nijemci (262.946, +11%), domaći gosti su na trećem mjestu (225.500, +10%), zatim slijede Česi (190.482, -4%) …
Po broju dolazaka u kolovozu najviše ih je bilo u Splitu (193.760, +6%), zatim u Makarskoj (77.900, +9%), Baškoj Vodi (54.373, +11%), Hvaru (52.239, 0%), Omišu (47.507, +1%) … Bol je na 11. poziciji sa 30.757 dolazaka (+15%).
U našoj županiji isti broj noćenja kao lani u kolovozu imaju Omiš i Gradac, u minusu je samo Hvar (-3%), dok su ostali, gore spomenuti u plusu od 2 do 7 posto.
Sutra: ostale zanimljive brojke i turistički podaci za Brač. (j.e.)

(21) objavljeno 04. 09. 19. u 23:55 h

********************


alt


alt


alt


IZNENAĐUJUĆE VELIKI BROJ PUBLIKE

Iako je ovotjedna Bolska litnja noć izostavljena (greškom) iz službenog programa Bolskog lita, ipak je organizirana. Po ugodnoj ljetnoj noći, iznenađujuće je bio velik broj posjetitelja, s obzirom da smo u rujnu. Na feštu je viđeno i mnogo mladih turista koji su sa jedrilicama došli u Bol zbog noćne zabave u disco klubu 585.
U glazbenom programu nastupio je glazbeni duo Pero i Kole, a na štandovima je bila uobičajena ponuda jela i pića.
Iduće srijede (11. rujna) je pauza jer se dva dana kasnije, 13. rujna organizira na rivi Karnevalska humanitarna noć. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 09. 19. u 23:55 h

*********************


alt


SA 63 PLOVILA DOŠLO 600 GOSTIJU

Iako je glavna sezona u 585 clubu službeno završila 30. kolovoza, još će se noćni klub iznad Zlatnog rata dva puta otvoriti u rujnu. Prvi put je to bilo ove srijede (4. rujna) jer srijedom, tijekom cijelog ljeta, dolaze gosti, uglavnom mladi, sa brojnim plovilima, jahtama, dvotrupcima i jedrilicama. Ove srijede došlo je u Bol sa 63 plovila skoro 600 gostiju.
Idući put su ponovo u Bolu, ali zadnji put ove godine, 11. rujna za kada je najavljen dolazak 36 plovila. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 09. 19. u 23:50 h

********************


alt


OBAVIJEST IZ OSNOVNE ŠKOLE

Od ravnatelja Osnovne škole Bol Bartula Bakulića zamoljeni smo da objavimo obavijest koju potpisuje Učiteljsko vijeće OŠ Bol:

Draga djeco, poštovani roditelji,
bliži se kraj ljetnih praznika i svi se radujemo početku nove školske godine. Nastava u školskoj godini 2019./2020. započinje u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine.
Za učenike 2. - 8. razreda nastava počinje u 8:00 sati, dok je svečani prijem prvaša i njihovih roditelja u 9:00 sati.
Učenike će prvog dana nastave dočekati kompleti udžbenika te Vas stoga molimo da učenici ponesu prazne školske torbe.
Svim učenicima i djelatnicima Škole želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

(18) objavljeno 04. 09. 19. u 23:45 h

********************

__________________________________________________

alt


PREMINUO DON BENJAMIN CAPKOVIĆ

U utorak 3. rujna u 71. godini života i 47. godini svećeništva preminuo je don Benjamin Capković, svećenik Hvarske biskupije.
Don Benjamin Capković, sin Roka i Magdalene r. Novaković, rođen je 23. veljače 1948. godine u Pučišćima na otoku Braču. Za svećenika je zaređen u Nerežišćima 29. lipnja 1972. godine.
Kroz svoj svećenički život služio je kao kapelan u Pučišćima i kao župnik u Pražnicama, Gornjem Humcu i Sutivanu. Godine 2000. postao je kanonikom Stolnog kaptola u Hvaru. Zbog bolesti je umirovljen 2015. godine.
Sprovodni obredi bit će u rodnim mu Pučišćima u petak, 6. rujna u 17 sati. (ika)

(17) objavljeno 04. 09. 19. u 23:40 hsrijeda, 04. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: KOLOVOZ NADOKNADIO MINUS

Od 2016. godine, otkako e-Vizitor evidentira dolaske i noćenja, u Bolu nije zabilježen ovoliki broj gostiju kao ove godine u kolovozu. Došlo ih je 30.925 (14,78 posto više nego lani u kolovozu), a noćenja je bilo 185.373 (+1,8 posto).
• Hoteli su ostvarili u osam mjeseci 254.527 noćenja (-5,38%), privatni smještaj 223.087 (+3,68 posto), kampovi 15.476 (+5,08%), a nekomercijalni smještaj 22.676 (-5,02%). Hoteli imaju 14.482 noćenja manje, nego u istom periodu prošle godine.
• U kolovozu ove godine u Bolu su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz Italije (25.198), slijede Francuzi (19.818), pa domaći gosti (19.575), Nijemci (19.129), Austrijanci (17.736) …
• U osam mjeseci u Bolu je e-Visitor registrirao 92.227 dolazaka (+7.71%), a noćenja 515.765 (-1,34%).
Po strukturi gostiju ove godine su najviše noćenja imali gosti iz Njemačke, zatim Francuske, Austrije, Hrvatske, Italije, Slovenije … Lani su prvi bili Francuzi, zatim Nijemci, Austrijanci, domaći gosti, Šveđani …
Porast noćenja zabilježili su gosti iz Italije, Hrvatske i Poljske, a svi ostali manje nego u osam mjeseci 2018. godine. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt

Bol u utorak ujutro (11.30 sati)


alt

Plaža Zlatni rat 3. rujna u 17.15 sati


UJUTRO KIŠA I GRMLJAVINA, POPODNE - KUPANJE

U utorak ujutro u Bolu je oko 3 sata bilo nešto kiše i grmljavine. Od sredine dana nastupilo je postupno razvedravanje sa zapada. Turisti su umjesto na plažu jutro iskoristili u šetnji – u dugim rukavima. Plaže ipak nisu opustjele. Kupače smo u 17.15 snimili na Zlatnom ratu.
Temperatura zraka u 14 sati bila je, prema izvješću DHMZ, 26 stupnjeva, a isto toliko i mora.
Nije bilo problema u pomorskom prometu, a bura će do podneva u srijedu oslabiti.
Pogoršanje vremena očekuje se u nedjelju i ponedjeljak, kada je moguća i kiša. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt

Stari Bol ispod Lože (foto: A. Kukec)


ZADNJI POPIS STANOVNIŠTVA - 2021.

Novi popis stanovništva, nakon 10 godina, bit će od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine. Prema najavi iz Državnog zavoda za statistiku bit će to zadnji popis stanovništva.
• Prema popisu iz 1891. u Bolu je bilo ukupno 2001 stanovnik: prisutnih 1795, a odsutnih 206. Kuća je bilo 444. Pismenih je 772, a 57 zna samo čitati.
• Prema popisu iz 1948. u Bolu je 1.070 stanovnika, najviše Marinkovića (172 u 42 obitelji), slijede Karmelići (67/24), Karninčići (63/15), Cvitanići (45/16), Breškovići (32/9), Barhanovići (29/7) …
• U Bolu je prema popisu iz 1991. bilo 1.478 stanovnika, više žena (748) nego muškaraca (730).
• Novi popis stanovništva je 2001. U Bolu je 1.647 stanovnika, a Marinkovići su i dalje najbrojniji (171 u 59 obitelji), sada su Eterovići na drugom mjestu (42/12), slijede Cvitanići (38/14), Bodlovići (33/11), Karninčići (30/12), Bakovići (28/9) …
• Općina Bol najmanje je stanovnika imala 1961. godine: 951. Murvica je 1910. godine imala 207, a 2001. samo 23 stanovnika. (j.e.)

(14) objavljeno 03. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


KOLIKO NAS KOŠTA LOKALNA UPRAVA?

Prema pisanju portala Indeks u 556 jedinica lokalne uprave i samouprave ima 14.058 zaposlenih koji su nas u prošloj godini koštali 2,42 milijarde kuna.
U županijama je bilo 2.206 zaposlenih, u Gradu Zagrebu 3.022, u ostalim gradovima 5.963, a u svim općinama 2.867.
Splitsko-dalmatinska županija ima 65 lokalnih jedinica s 1.704 zaposlenika. U županiji ih radi 250, gradu Splitu 463, a najmanje u općini Tučepi – dvije osobe. (j.e.)

(13) objavljeno 03. 09. 19. u 22:15 hutorak, 03. 09. 2019. *****


alt


TURIZAM: DOBRI REZULTATI U KOLOVOZU

Zadnjeg tjedna u kolovozu u Bol je došlo 5.813 gostiju (lani u isto vrijeme 5.066), a noćenja je bilo 36.726 (lani 36.291). To je povećanje u dolascima 14 posto, a u noćenjima 1 posto.
Najveći broj gostiju u tom tjednu bio je 26. kolovoza kada je sustav e-Visitora registrirao 5.488 gostiju.
Za ukupne rezultate u kolovozu (dolasci i noćenja) trebamo sačekati dan-dva, ali se možemo nadati pozitivnim rezultatima. Pretpostavlja se da će kolovoz nadoknaditi minuse iz ranijih mjeseci.
Portal Indeks prvi je u ponedjeljak objavio podatke za Hrvatsku. Gostiju je u kolovozu došlo 291.114 više (+6,38%), a noćenja je bilo više 752.350 (+2,34%). Pozitivni su u Hrvatskoj i rezultati za prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 09. 19. u 22:45 h

*******************


alt


KOLIKO SE U BOLU NUDI KREVETA?

U Bolu ima 831 objekat u kojem se nudi smještaj za turiste. To su hoteli, kampovi, nekomercijalni smještaj, objekti u domaćinstvu i ostali ugostiteljski objekti za smještaj. Ukupno je gostima ponuđeno ovog ljeta 8.481 krevet ili 511 više nego prošle godine. Ima, međutim, još kreveta. Tu su i tzv. dodatni kreveti kojih je u općini Bol 995 ili 100 više nego lani.
U Bolu ovog ljeta najviše je gostiju, prema e-Visitoru, bilo 24. srpnja: 6.534. Lako je zaključiti da smo u najpovoljnijem trenutku imali u Bolu 2.900 slobodnih kreveta.
Bol je sasvim sigurno atraktivna destinacija i oni koji imaju kapital ulagat će i dalje u nova zdanja. Zbog povećane ponude i lošije opremljenih apartmana, u nepovoljnoj je situaciji - domicilno stanovništvo! (j.e.)

(11) objavljeno 02. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt


UVIJEK ISTO: IZVRSNA KAKVOĆA MORA

Osmo ispitivanje kakvoće mora na bolskim plažama, koje je obavio 26. kolovoza Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, pokazalo je da je more na obije strane plaže Zlatni rat, te na Borku i na Martinici, izvrsne kakvoće za kupanje!
Kakvoća mora se ispituje na crijevne enterokoke i escherichia coli. Oba nalaza su „0“, a za ocjenu „izvrsno“ može biti „do 60“ za enterokoke, „do 100“ za escherichia coli.
Za posljednje ispitivanje uzeto je na cijeloj obali 1010 uzoraka mora. Za ogromnu većinu rezultat je „izvrsno“ (998 ili 98,81%), „dobro“ ih je 7 (0,69%), a „zadovoljava“ 5 (0,50%). (j.e.)

(10) objavljeno 02. 09. 19. u 22:35 hponedjeljak, 02. 09. 2019. *****


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 1. rujna u 13:10 sati


VRIJEME: POGORŠANJE U UTORAK?

Najstariji mještani ne pamte da je kolovoz bio toliko topao, nikad ispod 30 stupnjeva. Vrućine i sparine bit će, prema najavi meteorologa, još u ponedjeljak, a u rujnu moglo biti znatno drukčije - svježije, vjetrovitije, kišovitije ...
Novi tjedan na kopno donosi izraženiju promjenu vremena i osjetno osvježenje. Lokalno su vrlo vjerojatna i grmljavinska nevremena praćena jakim vjetrom, pa i tučom, najprije u ponedjeljak popodne u zapadnim predjelima, a u utorak i u ostatku unutrašnjosti. U srijedu pak uglavnom suho i sunčano, a vjerojatnost za pljuskove opet raste u četvrtak.
I na Jadranu vrućina će popustiti, no ponegdje će, na žalost, biti i burno, uz nevere, koje su u ponedjeljak prema večeri vjerojatne na sjevernom Jadranu, a u utorak su lokalno moguće i duž ostatka obale. Najviše će osvježiti na sjevernom dijelu, a zapuhat će i jaka do olujna bura.
Najmanje kiše i najblaži pad temperature vjerojatno će biti na krajnjem jugu. U srijedu će biti suho i sunčano, no već od četvrtka opet nestabilnije.

(09) objavljeno 01. 09. 19. u 23:10 h

********************


alt

Objekti Srednje škole Bol na Bijenačici


ZADNJI JE TJEDAN ODMORA ZA UČENIKE

Još samo ovaj tjedan školarci imaju odmor, a od ponedjeljka, 9. rujna, ponovno će u školske klupe.
Župan Blaženko Boban objavio je datume odmora za osnovne i srednje škole kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Zimski praznici su od 23. prosinca do 10. siječnja, a prvi dan nastave je 13. siječnja. Proljetni odmor je od 10. do 17. travnja, a nastava je od 20. travnja.
Učenički dom je popunjen u prvom upisnom krugu. Oni učenici koji će biti u Domu mogu se useliti 8. rujna (nedjelja) od 8 sati. Sastanak s roditeljima i učenicima je isti dan u 11.30 sati. Pozvani su na isti sastanak i roditelji bračkih konobara i kuhara zbog predstavljanja programa stipendiranja. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 09. 19. u 23:05 h

********************


alt

Natjecanje je održano u subotu i nedjelju u hotelu "Elaphusa"


alt

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković predaje priznanje Srećku Raiću, pobjedniku turnira


alt

Pobjednici s organizatorom i bolskim načelnikom


POBJEDNIK JE IZ ZAGREBA

Proglašenjem pobjednika i uručivanjem trofeja trojici prvoplasiranih natjecatelja, završen je u nedjelju Backgammon turnir kojeg je deseti put organizirao bolski klub, odnosno njegova tri člana Stipe Šesnić, Breza Marinković i Dalibor Pavošević.
U hotelu „Elaphusa“ natjecanje trajalo u subotu i nedjelju, a sudjelovalo je 20 igrača. Prvo mjesto osvojio je Srećko Raić (Zagreb), drugi je Vlado Zirojević (Sarajevo), a treći Draženko Vučina (Mostar).
Trofeje i simboličnu novčanu nagradu uručio im je načelnik općine Tihomir Marinković.
Bolski natjecatelji bili su bolji domaćini nego bi se to moglo zaključiti po plasmanu na turniru. Stipe Šesnić je 9., a Marko Adžajić 15. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 09. 19. u 23:00 h

********************


alt


REKORD JE ZABILJEŽEN U KOLOVOZU

Po broju posjeta našem portalu, kolovoz je oborio rekord kojeg smo zabilježili u srpnju. Čak 57.333 otvaranja naših stranica ili 579 puta više nego u srpnju, a 6.235 puta više nego u kolovozu prošle godine.
U svakom od osam mjeseci ove godine imali smo više posjeta nego lani, pa se možemo nadati, na kraju godine, obaranju prošlogodišnjeg rekorda od 555.584 posjete.
Najviše smo posjeta imali 6. kolovoza (2.121), a najmanje 31. kolovoza (1.637).
Najčitanija je Bolska kronika, zatim rubrike Umjesto čestitke, Umrli, Red plovidbe, Rođeni, Live camere, Sjećanja i zahvale, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Autobusi …
Po broju otvaranja na prvom mjestu je, što je i za očekivati, Hrvatska, a onda slijede Ukrajina, SAD, Švedska, Velika Britanija, Njemačka, Slovenija, Austrija, Srbija, BiH …
Najviše nas se čita, ovih ljetnih mjeseci, od 22 do 24 sata, a po danu od 7 do 9 sati.
Od ove nedjelje (1. rujna), nakon dvomjesečne pauze, ponovno prije 14 sati snimamo plažu Zlatni rat sa zapadne strane. To činimo nedjeljom od 4. rujna 2011. Sve slike možete pogledati u rubrici: Plaža Zlatni rat. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 09. 19. u 22:55 h


nedjelja, 01. 09. 19. *****


alt

Panorama Bola (foto: tino pavišić)


ISTRAŽIVANJE: IMAMO LI PREVIŠE KREVETA?

U razumijevanju trendova i problema hrvatskog turizma svakako može pomoći članak koji je nedavno objavio portal Politico pod naslovom “Vrijeme rasta za europski turizam”, u kojem se na temelju podataka Eurostata i drugih statističkih servisa analiziraju razni aspekti turizma u Europskoj uniji i njenim članicama – a o čemu piše portal Indeks 31. kolovoza.
Prenosimo dio objavljenog teksta, koji nam se činio interesantnim za iznajmljivače u Bolu:

Previše turizma izaziva probleme

Prema analizi Politica, broj turista koji dolaze na odmor u Hrvatsku se od 2009. do 2017. godine povećao za čak 130 posto. Hrvatska je tako druga na listi članica EU-a po povećanju broja turista, iza Litve u kojoj se broj turista povećao za 189 posto. No, Litva prethodno nije uopće bila značajna turistička destinacija, što znači da je sveukupni broj turista koji godišnje dođu u Litvu znatno manji od sveukupnog broja turista koji posjete Hrvatsku.
Na trećem mjestu je Latvija s povećanjem od 95 posto, četvrta je Velika Britanija s 82 posto, a peta Bugarska sa 71 posto. No, povećanje broja turista samo po sebi ne znači ništa, što najbolje pokazuje začelje te liste: na njemu su Italija (povećanje od 13 posto) i Austrija (povećanje od 18 posto). Te dvije države su turističke velesile u usporedbi sa spomenutim baltičkim republikama i Bugarskom. Drugim riječima, nije sve u porastu broja turista.

Jadran je druga destinacija za strane turiste

Omiljena turistička destinacija u EU je i dalje Španjolska koju je u 2017. posjetilo više od 300 milijuna stranih turista. Druga je Velika Britanija, treća Italija, četvrta Francuska, a peta Grčka. Hrvatska je na osmom mjestu, dok su ispred nje na šestom i sedmom mjestu Austrija i Njemačka. Ipak, opet treba uzeti u obzir proporcije - 80 milijuna turista godišnje u velikoj Njemačkoj nije isto kao i 80 milijuna turista godišnje u maloj Hrvatskoj.
Hrvatski Jadran je druga destinacija za strane turiste, dok su na prvom mjestu Kanarski otoci. Kada se pak uključe i hrvatski građani kao gosti na Jadranu, Hrvatska pada na treće mjesto top 10 EU destinacija.
Zapravo, niz podataka iz analize Politica pokazuje da je hrvatski Jadran postao lokacija na kojoj najmanje ima domaćih turista.

Turisti koji troše najviše većinom zaobilaze Hrvatsku

Znakoviti su podaci i o tome kakve turiste Hrvatska (ne) privlači. Najviše troše turisti iz Danske i Švedske, no oni većinom zaobilaze Hrvatsku te im je Španjolska najdraža destinacija.
Šveđanin prosječno godišnje na turistička putovanja potroši 6219 eura, a Danac u prosjeku potroši 4206 eura prema podacima iz 2017. Hrvat je pak u prosjeku 2017. godine na turističko putovanje potrošio tek 683 eura, deset puta manje od prosjeka Šveđanina.

Hrvatska ima previše kreveta u odnosu na broj stanovnika

Hrvatska je u jednoj kategoriji neupitni šampion: broj kreveta na 1000 stanovnika. Hrvatska po podacima iz 2017. ima 255 kreveta na 1000 stanovnika, a u međuvremenu se taj broj i povećao. Na drugom i trećem mjestu su Grčka i Austrija koje na 1000 svojih stanovnika imaju nešto više od 100 kreveta za turiste. Nesrazmjer za Hrvatsku je, dakle, ogroman. Jednostavnije rečeno, Hrvatska ima previše kreveta.
I tu treba uzeti u obzir proporcije: od 31 turističkog kreveta u Europskoj uniji, trećina ih otpada na Francusku i Italiju. U sveukupnom broju kreveta u cijeloj EU Hrvatska ima mali udio, ali u odnosu na veličinu i kapacitete Hrvatske, imamo previše kreveta.

Potvrda poznatih boljki

U svakom slučaju, analiza Politica potvrđuje neke već primjetne trendove u hrvatskom turizmu, poput toga da se povećao broj turista, ali da Hrvatska nije top destinacija za turiste koji najviše troše, kao i da imamo previše kreveta. (g. duhaček, index)

(05) objavljeno 31. 08. 19. u 22:00 h

********************


alt


NOVI RASPORED VOŽNJE AUTOBUSA

Smanjenjem dviju trajektnih linija, izmjenama satnica ostalih polazaka te manjem broju gostiju, autobusi Arrive (Autotrans) prometovat će od 2. rujna (ponedjeljak) po novom rasporedu. Od dosadašnjih 9 linija ubuduće će iz Bola za Supetar biti 6, a nedjeljom četiri. Prvi polazak je u 7.40, a zadnji u 17.50 sati.
Iz Supetra za Bol umjesto 12 bit će 6 polazaka, a nedjeljom 5. Prvi autobus je u 6.15, a zadnji u 15.25 sati.
Novi raspored vrijedi samo do 8. rujna. Zbog početka školske godine od ponedjeljka 9. Rujna autobusi će prometovati po novom redu vožnje.
Novi red vožnje objavljujemo u rubrici Autobusi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 08. 19. u 21:55 h

********************


alt


ZATVORENA GARDEROBA I BILJETARNICA

Subota je bila zadnji dan rada u novootvorenoj garderobi i biljetarnici na autobusnoj postaji u Bolu. Zbog početka obaveza na fakultetima, Ariva nije mogla produžiti ugovor sa dvoje djelatnika, ali će nastojati osigurati neku zamjenu barem tijekom rujna.
- Zadovoljni smo radom garderobe i prodajom karata za naše autobuse – rekao nam je Joško Pulišelić, direktor za područje Dalmacije. - Sigurno je da ćemo u Bolu nastaviti s radom i iduće sezone.
Na inicijativu iz Općine u Bolu je prvi put otvorena garderoba (27. lipnja) koja je bila od koristi turistima dok su čekali na smještaj odnosno odlazak iz Bola autobusom ili katamaranom. Znalo se dogoditi da je bilo i problema za naći mjesta u garderobi. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 08. 19. u 21:50 h

********************


alt


MANJE LINIJA „CRVENIM KATAMARANOM"

Katamaran Adriatic Express koji je plovio od ovog ljeta povezujući Stati Grad, Bol, Split i Resnik (Aerodrom Kaštela), od nedjelje ima novi red plovidbe. Zadnji put će 1. rujna u 6.00 krenuti iz Starog Grada za Bol i Resnik, zaključno sa utorkom (3. rujna) – kako nas je obavijestio Alan Klanac, direktor brodara Adriatic Fast Ferries – još će se putnici ovim katamaranom prevoziti u 17.40 iz Bola preko Splita do Resnika.
Znači, ukida se prva jutarnja linija (Stari Grad – Bol – Resnik – Split) i zadnja večernja linija u 21.20 iz Splita za Bol i Stari Grad.
Idućih će se dana odlučiti hoće li ova linija ostati i nakon 15. rujna, do kraja mjeseca. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 08. 19. u 21:45 h

********************


alt


LJEKARNA RADI KRAĆE OD PONEDJELJKA

Ljekarna Ines Škoko u Bolu će od ponedjeljka (2. rujna) raditi nešto kraće. Od ponedjeljka do petka ljekarna je otvorena od 8 do 20, subotom od 8 do 15, a praznikom od 8 do 13 sati. Nedjeljom ljekarna ne radi. (j.e)

(01) objavljeno 31. 08. 19. u 21:40 h