Arhiv 2019. / X.

Vijesti objavljene u listopadu 2019.:

Objavljena 161 vijest i 231 fotografija

četvrtak, 31. 10. 2019. *****


alt


NASTAVE ĆE BITI U PONEDJELJAK

Nakon jednodnevne pauze u srijedu, učenici u Bolu se u četvrtak vraćaju u školske klupe. Objavljeno je da je u srijedu u štrajku bilo 95% članova u osnovnim, a 92,67% u srednjim školama.
Od ponedjeljka počinje treći ciklus cirkularnog štrajka, ali neće biti štrajka u svim županijama, kako se pretpostavljalo. Nastave neće biti samo u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji. (j.e.)

(161) objavljeno 30. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


TREBA PREUZETI OTOČNE ISKAZNICE!

Otočne iskaznice za osobe i automobile, a koje su zatražene prije 20 i više dana, čekaju u Uredu pošte u Bolu da ih preuzmu vlasnici ili opunomoćene osobe.
Za ovu obavijest zamoljeni smo u Uredu pošte, jer im veliki broj nepreuzetih otočnih iskaznica stvara probleme.
Agencija za obalni linijski pomorski promet savjetuje da se zahtjevi za produženje valjanosti otočnih iskaznica predaju najranije 90 dana, a najkasnije tjedan dana prije isteka valjanosti. Na novu se otočnu iskaznicu čeka oko 20 dana. (j.e.)

(160) objavljeno 30. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt


OD PETKA UPALJENA SVJETLA

Prema novom Zakonu o sigurnosti u prometu, od petka – 1. studenoga – na svim automobilima i tijekom dnevne vožnje trebaju biti upaljena svjetla. Ta obveza vrijedi do 31. ožujka 2020. godine.
Ranijih godina dnevno paljenje svjetla bilo je vezano uz datum pomicanja kazaljki na satu. (j.e.)

(159) objavljeno 30. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt


RADOVI NA KANALIZACIJI

Već nekoliko dana građevinski strojevi stvaraju buku na Obali. Tamo tvrtka „Bilić“ d.o.o. radi iskope za kanalizaciju, a zbog ovih radova otežan je promet pješacima, a potpuno onemogućen pristup osobnim automobilima do nekih stambenih objekata.
Radovi se planiraju dovršiti do kraja idućeg tjedna. (j.e.)

(158) objavljeno 30. 10. 19. u 21:45 h

srijeda, 30. 10. 2019. *****


alt

Reciklažno dvorište ne prima građevinski otpad (šut)


alt


alt


GDJE SA GRAĐEVINSKIM OTPADOM?

Na javnoj tribini održanoj 7. listopada, kada se razgovaralo o gospodarenju komunalnim otpadom, jedan od diskutanata Zoran Kojdić pitao je gdje će se sitnim građevinskim otpadom? Problem imaju svi koji nešto adaptiraju u stanu ili mijenjaju pločice na terasi.
Načelnik je obećao da će to brzo biti riješeno, a spominjalo se postavljanje posebnog kontejnera u Reciklažnom dvorištu gdje bi se taj građevinski šut odlagao uz neku novčanu naknadu.
Međutim, ni 29. listopada, tu vrstu otpada nisu primali u Reciklažnom dvorištu. Na Braču nema deponija, ni u Supetru ni u Gornjem Humcu, koji bi imali zakonsku licencu za zbrinjavanje građevinskog otpada.
Dobro je da to znaju oni koji planiraju adaptacije, a nema, osim obećanja, pouzdanih informacija da će to uskoro biti riješeno.
Treba li se čuditi ako građevinski otpad vidimo uz cestu prema Murvici ili Gornjem Humcu! (j.e.)

(157) objavljeno 29. 10. 19. u 21:15 h

********************


alt


SVI SVETI I DUŠNI DAN

Predstoje nam dva blagdana. U petak su Svi sveti, državni praznik, a sutradan Dušni dan ili kako mi obično kažemo Dan mrtvih. Oba dana će se posjećivati grobovi najmilijih, donositi cvijeće, lampioni, svijeće …
SVI SVETI (petak): u Samostanskoj crkvi misa je u 10.30, a svečana sveta misa u 16 sati. Poslije mise je ophod na groblje.
U Župnoj crkvi misa je samo u 9 sati.
DAN MRTVIH (subota): U Samostanskoj crkvi mise su u 8 i 16 sati, a u Župnoj crkvi samo u 9 sati. (j.e.)

(156) objavljeno 29. 10. 19. u 21:10 h

********************


alt

foto: Duško Jaramaz / Pixsell

NEMA NASTAVE OVE SRIJEDE

Ove srijede, kako smo već najavili, nema nastave u Bolu, kao i u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zbog štrajka nema isti dan nastave ni u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske županije.
Izostat će generalni štrajk koji se spominjao za četvrtak. Toga dana neće biti nastave u Brodsko-posavskoj i Požečko-slavonskoj županiji, a u ostalim će županijama učenici morati na nastavu. (j.e.)

(155) objavljeno 29. 10. 19. u 21:05 h

********************


alt


ZATVORENA I „BARKA“

U utorak navečer konobar Marko posljednji je put zatvorio suncobrane. Otvorit će se tek iduće godine, jer u srijedu (30. listopada) caffe bar „Barka“ – ne radi. Sezona je za njih završena pa se na jutarnju kavu može u susjedne caffe barove „Big Blue“ i „Loža“ ili se prošetati do „Taverne Riva“, „Santo“ i „Marinero“. (m.š.)

(154) objavljeno 29. 10. 19. u 21:00 h

********************


alt

Južina u Bolu 29. listopada 2018. u 15.30 sati


VREMEPLOV: JUGO 2018.

Na današnji dan, prije godinu dana (29. listopada 2018.) jugo je u Bolu zadalo mnogo problema. Komunalci su imali mnogo posla za očistiti, a kasnije i popravljati rivu. More je ušlo u prizemne objekte. Katamarana nije, zbog juga, bilo tri dana.
Ove godine more je mirno, a na Zlatnom ratu bilo je i kupača. (j.e.)

(153) objavljeno 29. 10. 19. u 20:55 h
utorak, 29. 10. 2019. *****


alt

Gdje će se odlagati smeće iz Bola, u Gornji Humac ili Supetar?


SMEĆE JE ZAJEDNIČKI PROBLEM BRAČA

Boljani nisu i ne mogu biti po strani dok se vodi rasprava o odlaganju otpada s Brača. Hoće li to biti kod Supetra ili Gornje Humca ili možda, što je manje za vjerovati, na obije lokacije?
Supetar nerado prihvaća odluku Ministarstva zaštite okoliša da se u njihovoj blizini deponira smeće sa cijelog otoka. Ako se tako bude moralo raditi, znači li to da Boljane očekuje nova cijene za odvoz smeća. Kamioni će, naime, morati voziti 50 kilometara duže (od G. Humca do Supetra i natrag), a pitanje je koliko će trebati Supetru plaćati za deponiranje. Saznali smo da Supetar traži 300 kuna po toni, a Gornji Humac bi to obavio za 200 kn.
- Deponiranje smeća je zajednički problem svih bračkih općina i grada Supetra – kaže nam Zoran Marinelić, direktor komunalne tvrtke "Michieli-Tomić". – Stranke i ego treba ostaviti po strani. Trebamo razgovarati i dogovoriti najbolje rješenje. Netko je odredio da na Braču bude samo jedan deponij, a taj možda nije nikada ni bio na našem otoku. Već za koju godinu bit će problem gdje deponirati otpad sa cijelog otoka, jer kod Supetra nema prostora za to. Povećane troškove, a njih će sigurno biti, platit će korisnik usluge. (j.e.)

(152) objavljeno 28. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt

Bicikle učenika pred zgradom Osnovne škole u Bolu


U BOLU BEZ NASTAVE U SRIJEDU?

Prema službenoj obavijesti nastave u utorak, zbog štrajka, neće biti u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Priča se međutim, a mogli smo to pročitati na nekim portalima, da je u srijedu (30. travnja) na redu Splitsko-dalmatinska županija.
Generalni štrajk planira se u svim županijama u četvrtak ili ponedjeljak. Ako se to dogodi u četvrtak, onda nastave za bolske učenike neće biti pet dana: srijedu, četvrtak, petak (praznik Svi sveti), subotu i nedjelju. Ipak, treba pričekati utorak u 12 sati kada će sve biti službeno objavljeno. (j.e.)

(151) objavljeno 28. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt


ZADNJI DAN ZA PIZZU NA STUDENCU

Zadnji restoran na otvorenom, onaj na Studencu, radit će još ovaj utorak (29. listopada). Zbog najave loših vremenskih prilika, zatvara se i „Vendetta“. Lijepo vrijeme omogućili su da ove godine ostanu otvoreni mjesec dana duže nego lani, kada su prestali s radom 29. rujna. (j.e.)

(150) objavljeno 28. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt


CVIJEĆE ZA DAN MRTVIH

Kako je bilo i najavljeno, na štandu obitelji Mikulić, na bolskoj tržnici nude se od ponedjeljka prigodni cvjetni aranžmani koji će se idućih dana nositi na groblje. Cijena cvijeća u velikim plastičnim lončanicama je 35 kuna. (j.e.)

(149) objavljeno 28. 10. 19. u 21:35 h

********************


alt


alt

Branje maslina u vrtu vikend kuće dr. Mate Škegre: na podu je najlon za prikupljanje maslina


BRANJE MASLINA SE NASTAVLJA

Lijepo vrijeme, ali i zbog najave pogoršanja, mnogi su i ponedjeljak proveli u maslinike. U okućnici vikendice dr. Mate Škegre također ima maslina, ali u odsutnosti vlasnika, za branje su zaduženi Vinko i Dalibor.
Koliki je urod? – interesiralo nas je.
Dovoljno će biti ulja za ljetnu spizu: bakalar i ribu – dobili smo odgovor. (j.e.)

(148) objavljeno 28. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat u ponedjeljak, 28. listopada u 15 sati


ČEKA NAS PROMJENA VREMENA

Dalmacija još uvijek uživa u ljetnim temperaturama. U ponedjeljak je u Bolu bilo i kupača. Međutim, ubrzo nas, prema najavama meteorologa, čeka promjena vremena.
Na Jadranu, gdje će od utorka navečer do petka prijepodne osjet hladnoće zbog pada temperature dodatno pojačavati bura - umjerena i jaka, posebice podno Velebita i olujna, barem na udare, koji će onemogućavati normalno prometovanje.
No, već za vikend je sve veća vjerojatnost južine i novog porasta temperature iznad prosječnih vrijednosti za početak studenoga, javlja HRT
Na Jadranu će kiše, ponegdje i grmljavine u utorak najprije biti na sjeveru, a u noći na srijedu doći će i do juga. U utorak navečer podno Velebita će zapuhati jaka i olujna bura, koja će se u srijedu proširiti duž cijele obale te donijeti probleme u prometu, ali i pojačavati osjet hladnoće.
U petak bura slabi, a kiša je moguća uglavnom na jugu. No, već u subotu će kišovitije vjerojatno opet biti duž cijele obale.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

(147) objavljeno 28. 10. 19. u 21:20 h


ponedjeljak, 28. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Posljednje listopadske nedjelje na Zlatnom ratu još je bilo kupača, posebno na istočnoj strani, ali su svi kiosci i štekati bili – zatvoreni. Jedino je još bio otvoren javni WC i tuš.
Temperatura na suncu u zavjetrini bila je 42 stupnja, a službena temperatura zraka bila je u 13 sati 23, a mora 22 stupnja.
Je li ovo zadnja nedjelja kada smo uživali na suncu, a neki i u kupanju? (j.e.)

(146) objavljeno 27. 10. 19. u 21:20 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


SOLIDARNOST I POMOĆ ZA PRIJATELJA

U nedjeljno jutro u masliniku iznad restorana Mali raj okupilo se 17 prijatelja (i prijateljica) koji su došli pomoći Tonču Kukoču Bageru, koji se oporavlja nakon operacije, te umjesto njega obrali masline, a on im je za ručak poklonio janje s ražnja.
Radilo se udarnički od 8 do 13 sati, a u uljaru će u ponedjeljak odnijeti 1,5 tonu maslina. (j.e.)

(145) objavljeno 27. 10. 19. u 21:10 h

********************


alt

Bolski umirovljenici pred ulazom u stari Dubrovnik


VRATILI SE UMIROVLJENICI

U nedjelju nešto prije 17 sati kući se vratilo 17 bolskih umirovljenika koji su za vikend bili u Cavtatu. Iz Bola su otputovali u petak ujutro, a u hotelu im je organiziran smještaj, ali i – ples. Bili su u Konavle, a uspeli su se i na Srđ, odakle su vidjeli Dubrovnik iz ptičje perspektive.
Za umirovljenike se obično godišnje organiziraju dva izleta, u proljeće i jesen. (foto: m. katić)

(144) objavljeno 27. 10. 19. u 21:05 h

********************


alt


VLAKIĆ VIŠE NE PROMETUJE

Turistički vlakići više ne prometuju od benzinske (autobusne) postaje do plaže Zlatni rat i natrag. Sezona je i za njih završena jer je sve manje turista, a nekad i šetnja dobro dođe.
Vlakići će do proljeća u garažu, ali ako bude trebalo, može ih se unajmiti: vjenčanja, školski izleti, božićni grad … (j.e.)

(143) objavljeno 27. 10. 19. u 21:00 h

nedjelja, 27. 10. 2019. *****


alt


alt


ZADNJI LET AVIONOM ZA ZAGREB

Sezona domaćih avio letova na Aerodromu Brač počela je 2. travnja (utorak), a završila je ove subote (26. listopada). Posljednjim letom iz Zagreba došlo je 14, a sa Brača ih je otputovalo 15 putnika.
Zadnjim letom iz Zagreba prvi put je avionom na Brač putovao Tonči Kukoč Bager, a među putnicima u odlasku prepoznali smo vlasnika hotela „Villa Giardino“, te dvoje sezonskih radnika, konobara iz caffe bara „Barka“ i konobaricu iz caffe bara Taverna Riva, koja će iz Zagreba nastaviti za Beograd.
Ove godine bilo je ukupno 30 letova Zagreba – Brač, a isto toliko i u povratku za Zagreb. Ni jedan let nije bio otkazan. (j.e.)

(142) objavljeno 26. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


ZADNJI DAN ZA „ELAPHUSU“

Računa se da turistička sezona u Bolu počinje otvaranjem hotela, pa bi po istoj logici zatvaranje hotela značilo i kraj turističke sezone. Hotel „Elaphusa“ prve je goste primio 30. ožujka, a zadnji odlaze ove nedjelje (27. listopada) nakon doručka.
Sezona je završena, ali će gostiju (i kupanja) u Bolu biti i nakon 27. listopada. (j.e.)

(141) objavljeno 26. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


alt


ROBOTIČKA ALKA: SLAB INTERES PUBLIKE

Tijekom subote ujutro na bolskoj rivi održana je Robotička alka u organizaciji HROBOS-a i RoboBrača. Na natjecanju je sudjelovalo 20 učenika u 9 ekipa. Dvije ekipe (4 učenika) došla su s otoka Hvara. Prvo mjesto osvojili su David i Domagoj Pivčević, drugi su Dorian Ratković i Ana Novačić, a treći Dora Okmažić i Lea Marinelić.
Osim sudionika, svega je par roditelja gledalo ovo natjecanje. Već duži niz godina slab je interes bolske djece za upisivanje informatike ili sličnih studija na sveučilišnoj razini, te ostaje nada da će ovakve manifestacije podići interes djece za izgradnju vlastite budućnosti u IT sektoru. (m.š.)

(140) objavljeno 26. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


NASTAVE IMA U PONEDJELJAK

Dvanaest su dana zaposlenici u osnovnim i srednjim školama u štrajku kojim zahtijevaju povećanje koeficijenata plaće za prosječno 6,11 posto. Cirkularnim modelom u petak se štrajkalo u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.
Sindikati na press konferenciji najavili da će u ponedjeljak, 28. listopada, u štrajku biti Primorsko-goranska, Međimurska i Sisačko-moslavačka županija. To znači da će u Bolu u ponedjeljak biti nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi. (j.e.)

(139) objavljeno 26. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


NAŠA POSLA: AUTOM POD LOŽU

Ponekad, otkako je popločena riva od Velog mosta do Konzuma, prođe poneki motorkotač. Naravno da je to prometnim znakovima zabranjeno. Ali smo u subotu svjedočili da ima i onih koji misle da rivom pod Ložu mogu i - automobilom.
Junak naše priče najprije je popio kavu u caffe baru Big Blue, a onda je autom krenuo preko rive. Došao je do Konzuma ali zbog zapreka na cesti nije mogao dalje. Kad je već tu, odlučio je navrati u Konzum po spizu. Pa kada je to obavio, krenuo je natrag. Istim (zabranjenim) putem. Zastao je ispred ljekarne, kupio lijek, pa nastavio do Velog mosta, pa preko Račića do svoje kuće.
Susjed mu je prometni redar pa zna da je na slobodnim danima, a nije redar ni ovlašten zaustavljati vozila. To može samo policija.
Boljanima, koji su svjedočili ovoj nesvakidašnjoj vožnji, ne preostaje nego se čuditi ponašanju ovog našeg (povremenog) sumještanina.
Tko nam ne vjeruje, da je sve ovo moguće, neka pogleda sliku ili dođe u nedjelju pod Ložu. Možda se ponovo ukaže naša spodoba s crvenim vozilom. (j.e.)

(138) objavljeno 26. 10. 19. u 22:20 h


KRIV SAM: Ja sam taj Ivica Karninčić-Koloč koji je u subotu prošao autom ispod Lože gdje je zabranjen saobračaj. KRIV SAM. BIo sam u Bolu samo jedno jutro da bih otišao na groblje i u buduču galeriju donio neke slike i skulpture. Kako me kod pumpe stanice nisu htjeli pustiti, najprije sam otišao na groblje i tada su mi prijatelji javili da svratim na kavu u Bog Blue. Da bih odnio slike i skulpture u buduču galeriju koje su mi bile teške za nositi a i žurilo mi se, svijesno sam napravio prekršaj i zato me treba kazniti. Platiti ću 1.000 kuna potrebitima ili onima kojima se to mora platiti samo nek mi NETKO pošalje broj računa, i izvinjavam se svima koji su tada bili ispod Lože.
Split, 26.10.2019.god. Ivica Karninčić-Koloč

(primljeno 26. 10. 19. u 23:57 h / objavljeno 27. 10. 19. u 6:50 h)


********************


alt


TRI VJENČANJA U JEDNOM DANU

Ni najstariji mještani ne pamte da su u istom danu u Bolu održana tri vjenčanja. A to se ipak dogodilo ove subote (26. listopada) kada su svoje sudbonosno DA izrekli dvije Bolke i jedan Boljanin. Bolke su Ivana Marinković i Mirna Martinić, a njihovi bračni partneri Josip Sabo i Ivan Vitez. Boljanin je Šime Eterović-Sorić, a životna suputnica je Margareta Medić.
Naša čestitka mladim parovima, a njihove fotografije objavljujemo u rubrici UMJESTO ČESTITKE ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(137) objavljeno 26. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


SPORT: TREĆI PORAZ BOLJANA

U VI. kolu II. lige malog nogometa: LIVERPOOL – BOL 6:5 (3:3). Utakmica je odigrana prošlog četvrtka u dvorani Gripe u Splitu.
Semafor: 1:0, 2:0, 2:1 (Boško Botica, 04:16), 2:2 (Boško Botica, 07:54), 3:2, 3:3 (Josip Nižetić, 12:54), 4:3, 5:3, 5:4 (Boško Botica, 24:53), 6:4, 6:5 (Antonio Karmelić, 26:09).
Bol je sa 5 bodova trenutno 11-i na tablici.
U VII. kolu, 31. listopada, igrat će u 17:55 sati Bili 9 – Bol. (j.e.)

(136) objavljeno 26. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA

Ispod zgrade apartmana „Belvedere“ odavno je prolaz, a netko je samoinicijativno ili na nečiji nagovor, pored tog prolaza postavio betonske vaze i posadio cvijeće. Kako to nisu vaze susjednih trgovina, o njima bi trebao brinuti onaj koji brine i o ostalim zelenim (cvjetnim) površinama u mjestu. Ali se to nije činilo pa je cvijeće – uvelo. Mi smo to snimili i objavili 23. srpnja. Netko je iščupao osušenu sadnicu, ali nije zasađeno ništa novo.
Sada je netko od susjeda posadio nekakav aranžman, kojem će povremeno trebati dodati i malo vode. (j.e.)

(135) objavljeno 26. 10. 19. u 22:00 hsubota, 26. 10. 2019. *****


alt


TKO TO PALI VATRU?

Dva se dana, uzastopno, mogao vidjeti dim sa Račića. Oba puta je isti čovjek palio vatru u svojem dvorištu, a da to prethodno nije najavio u DVD Bol.
Zna se da je to kažnjivo, ali se ne zna (!?) tko bi trebao napisati prijavu.
- U zadnjem nam vrijeme mnogi javljaju namjeru paljenja na otvorenom – saznali smo od Stipe Marinkovića, zapovjednika bolskog DVD-a. – Ima međutim podosta i onih koji to ne čine, a kada krene po zlu, onda nas se zove.
Pred neki dan, također bez prethodne najave, palila se vatra u masliniku između Bobovišća i Ložišća. Izbio je požar i morala su intervenirati dva kanadera i 30 bračkih vatrogasaca sa 10 vozila. Sve je to nešto koštalo porezne obveznike: kanader je 6.000 dolara po satu (došao je do Brača iz Zemunika), a brački vatrogasci su utrošili 120 sati (ili 150 kn po satu), cijenu za vozila da i ne računamo … (j.e.)

(134) objavljeno 25. 10. 19. u 22:05h

********************


alt


RASPREMA SE „VARADERO“

U cocktail baru „Varadero“ sezona je završena. Tijekom petka se uklanjao inventar i odvozi u skladište gdje će čekati do proljeća.
U istom kompleksu su hotel „Kaštil“ i pizzeria „Topolino“ kojima je petak bio zadnji dan. (j.e.)

(133) objavljeno 25. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


ROBOTIČKA ALKA OVE SUBOTE NA RIVI

U organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS) i Udruge "RoboBrač" natjecanje robotičkih alkara održat će se ove subote (26. listopada) na bolskoj rivi, s početkom u 11 sati.
Robotička alka je natjecanje u robotici koje Hrvatsko društvo za robotiku organizira i provodi najmanje jednom godišnje u nekom od hrvatskih mjesta. Riječ je o specifičnom obliku hrvatskog robotičkog natjecanja u kojemu se spaja tradicionalni folklor i suvremena tehnologija. (a.b.)

(132) objavljeno 25. 10. 19. u 21.55 h

********************


alt

Crkva Sv. Nikole u Gornjem Humcu


DONACIJE ZA ZVONO U G. HUMCU

Nužno je zamijeniti zvono na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. O tome će nešto više na nedjeljnoj misi reći i o. Mirko Jagnjić, koji je župnik u Bolu, ali i u Gornjem Humcu.
Procjena je da će taj posao koštati 70.000 kuna. Zbog toga će se župnik za pomoć obratiti tamošnjim vjernicima, pravnim i fizičkim osobama, ali i prijateljima Gornjeg Humca koji žive u drugim krajevima Hrvatske ili čak u inozemstvu.
Tiskane su uplatnice, a račun župe je otvoren u OTP banci (HR85 2407 0001 1006 2396 1) a svrha uplate je: donacija za novo zvono. Uplatnice su kod župnika, a može se donirati i gotovina.
Ovaj portal, koji podržava ovu župnikovu akciju, objavljivat će imena donatora, kao i ukupan iznos uplata. (j.e.)

(130) objavljeno 25. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt


CVIJEĆE ZA GROBLJE OD PONEDJELJKA

Za Dan spomena na mrtve (Dušni dan) na bolskoj tržnici, na štandu obitelji Mikulić, bit će dovoljno cvijeća, ali tek od ponedjeljka. Onima kojima će cvijeće, lampioni i svijeće trebati možda još ovoga vikenda, mogu to nabaviti u trgovačkim centrima. (j.e.)

(130) objavljeno 25. 10. 19. u 21:50 h

********************

alt


DEZINSEKCIJA PROTIV MUHA

Splitski Cian planira u ponedjeljak (28. listopada) u Bolu obaviti dezinsekciju protiv muha. Prema ugovoru sa bolskom Općinom obradit će se kontejneri za smeće i njihov neposredni okoliš.
*****
Dobro je znati da kućne muhe mogu prenijeti i do 100 zaraznih bolesti i infekcija, bolest spavanja, tifus, paratifus. dizanteriju i salmonelu. Muhama je najdraža boja crvena, a slijedi narančasta, crna, ljubičasta, zelena, plava, bijela te žuta. Glavni izvori hrane su im mlijeko, šećer, krv, izmet, trulo voće i povrće ili bilo koja organska tvar u procesu truljenja.
Na otvorenom prostoru tretiraju se površine oko mjesta za odlaganje smeća i otpad, spremnici, kamioni za prijevoz i deponiju, zatim prostor oko mjesta za reciklažu, prostor oko tržnica te prostor u i oko mjesta na kojima borave životinje.

(129) objavljeno 25. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt

Jesensko (?) predvečerje u Bolu, petak, 25. listopada u 17.20 sati


LIJEPO ZA VIKEND, A ONDA …

Prema najavama meteorologa još bi ovaj vikend mogli uživati u lijepom vremenu i – kupanju. Za ponedjeljak kasno navečer ili utorak ujutro najavljeno je pogoršanje: naoblačenje, bura, možda i kiša, ali i bura. Najavljen je pad temperature, ali primjerenija za ovo doba godine. (j.e.)

(128) objavljeno 25. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt


ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Od nedjelje, 27. listopada počinje tzv. zimsko računanje vremena. Kazaljke se u 3 sata pomiču jedan sat unatrag - na 2 sata, pa u nedjelju možemo spavati jedan sat duže.

Jedna ispravka: obveza paljenja dnevnih svjetala prvi put se ne poklapa s periodom zimskog računanja vremena, već traje od 1. studenog 2019. do 31. ožujka 2020. godine, a što je propisano novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. (j.e.)

(127) objavljeno 25. 10. 19. u 21:35


petak, 25. 10. 2019. *****


alt


POŽAR GASILI KANADERI I BOLJANI

Dva kanadera upućena su u četvrtak u akciju gašenja požara na području Bobovišća-Ložišća na otoku Braču, priopćilo je Ministarstvo obrane. U MORH-u kažu kako je ovo treći požar u listopadu na kojemu su angažirane zračne protupožarne snage.
Osim kanadera u Bobovišću su bila i tri člana DVD Bol: Stipe Marinković, Toma Stipičić i Zlatko Radić. Dojavu o požaru su dobili u 13:39, a u Bol su se vratili u 18 sati.
Na opožarenom području bilo je 30 vatrogasaca sa Brača s 10 vozila. (j.e.)

(126) objavljeno 24. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


OKTOBERFEST U SREDNJOJ ŠKOLI

Učenici i djelatnici Srednje škole Bol u četvrtak su obilježili dane Oktoberfesta, minhenskog festivala koji je izvorno organiziran 1810. godine. Uzvanici su mogli saznati dosta informacija o samom festivalu kroz učeničku prezentaciju koja je održana na njemačkom i hrvatskom jeziku. Naravno da pivo nije bilo prisutno, a učenici su uz pomoć svojih mentorica za prisutne pripremili hranu koja se tradicionalno konzumira na Oktoberfestu poput kobasica i štrudli od jabuka. U organizaciji ovog bolskog Oktoberfesta su, uz ravnateljicu Sani Bodlović, sudjelovale i Ankica Okić, Vesna Kovačević, Marijana Marić te Olga Vladilo koja je dala veliki obol i u organizaciji Dana kruha prije osam dana. (m.š.)

(125) objavljeno 24. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt


ZAVRŠAVA I AVIO SEZONA

U subotu će zadnji put ove sezone avion Croatia Airlinesa iz Zagreba letjeti do Brača i u 13:10 sati poletjeti prema zagrebačkom aerodromu.
Ove sezone avioni domaćeg prijevoznika letjeli su utorkom i subotom između Zagreba i Brača.
Upućen je, iz zračne luke Brač, prijedlog za nešto izmijenjenim redom letenja. O planovima za 2020. nešto više idućih dana na ovom portalu, nakon razgovora s direktorom Tončem Peovićem. (j.e.)

(124) objavljeno 24. 10. 19. u 21:45 h

četvrtak, 24. 10. 2019. *****


alt


ZATVARA SE VARADERO

Zadnje ispijanje kave ili koktela, ove godine, bit će u četvrtak u cocktail baru „Varadero“. Već sutradan počinje uklanjanje štekata koji će biti vraćen tek u proljeće iduće godine.
Za hotel „Kaštil“ i pizzeriju „Topolino“ zadnji je radni dan ove godine u petak, 25. listopada. (j.e.)

(123) objavljeno 23. 10. 19. u 21:05 h

********************


alt


BEZ BANKOMATA NA RAČIĆU

Bankomat Privredne banke Zagreb na Račiću više nije u funkciji. Nakon isteka najma, a za novi nema suglasnosti, bankomat više ne radi i sigurno to neće biti po volji korisnika usluga ove banke.
U centru mjesta PBZ nema bankomata, a nije nam poznato ima li ga još negdje u Bolu. (j.e.)

(122) objavljeno 23. 10. 19. u 21:00 h

*******************


alt


VRIJEME JE ZA KUPANJE

Nastavlja se toplo vrijeme, pa je i u srijedu (23. listopada) bilo kupača na bolskim plažama. Najviše ih je bilo na istočnoj strani plaže Zlatni rat, gdje se u zavjetrini moglo uživati na suncu.
Temperatura zraka, prema DHMZ-u, bila je u 14 sati 24, a mora 21 stupanj. (j.e.)

(121) objavljeno 23. 10. 19. u 20:55 h

srijeda, 23. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


OTVOREN PREUREĐENI „STUDENAC“

Ne uvode se u Bolu pogodnosti samo uoči turističke sezone. Ovog su utorka (22. listopada) Boljani i malobrojni gosti dobili novouređeni prostor marketa „Studenac“ na Bračkoj cesti 13. Svaki je kupac prvog dana, na otvaranju, dobio ukusnu kavu po izboru.
Do srijede 30. listopada u preuređenoj prodavaonici mogu se dobiti brojni artikli uz popust od 20 do 40 posto.
Interijer je nakon preuređenja dobio niže police pa sve izgleda mnogo prostranije, ali to nisu jedine novosti … (j.e.)

(120) objavljeno 22. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt


VLAKIĆ JOŠ U NEDJELJU

Turistički vlakić kojim se ovog ljeta prevozilo sa autobusne postaje do plaže Zlatni rat, a neko vrijeme i do parkirališta do Samostana dominikanaca, posljednji put će ove sezone voziti u nedjelju 27. listopada.
Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi, kupača će se na Zlatnom ratu mogu očekivati i tijekom studenoga. Ugodna je, međutim, kad nije prevruće, i šetnja do plaže, koja je od centra mjesta udaljena dva kilometra. (j.e.)

(119) objavljeno 22. 10. 19. u 21:35 h

********************


alt


BESPLATNO U KINO

U subotu i nedjelju besplatan je ulaz u dvoranu Kina Bol. Razlog je Svjetski dan audiovizualne baštine, pa je Kino Mediteran odlučilo Boljanima pokloniti gledanje dva domaća igrana filma. U subotu u 18.30 sati je film „Vlak u snijegu“, a u nedjelju u 20 sati „Čaruga“.
Vlak u snijegu je hrvatski dugometražni film iz 1976. godine snimljen prema istoimenom romanu Mate Lovraka. Film se snimao od 1973. do 1976. godine. Većina glumaca u filmu bila su djeca iz područne škole u Cigleni, koja je tada bila dio Osnovne škole "Dr. Franko Vinter" u Bjelovaru (danas I. osnovna škola Bjelovar). Premijerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike "Jelen" kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazan je i u inozemstvu u 30-ak država.
Čaruga je hrvatski dugometražni film iz 1991. godine redatelja Rajka Grlića. Temelji se na noveli Ivana Kušana, koja opisuje istinite događaje iz života slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge. U glavnim ulogama: Ivo Gregurević, Davor Janjić, Branka Trlin-Matula, Ena Begović, Petar Božović, Dejan Aćimović, Filip Šovagović, Branislav Lečić, Petar Arsovski, Nenad Stojanovski, Gojmir Lešnjak i Danko Ljuština.

(118) objavljeno 22. 10. 19. u 21:30 h

********************


alt

Redakcija 24ur (Slovenija), pobjednik iz 2018. (foto: aljoša kravanja)


NAJBOLJI REGIONALNI NEWS PORTAL?

Media Daily, prvi specijalizirani regionalni portal za medije od 01. do 30. studenoga provesti će po drugi (2.) put neovisan izbor najboljeg među 30 najčitanijih news portala na području regije, odnosno na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.
Iz svake države u konkurenciji će se naći broj portala razmjeran broju stanovnika, pa je tako određeno da Srbija ima deset predstavnika, Hrvatska sedam, Bosna i Hercegovina šest, Slovenija i Makedonija po tri i Crna Gora jednog predstavnika.
U najuži krug od 30 portala u ovogodišnji izbor po prvi put ušlo je osam novih portala dok je 24 portala bilo i u prošlogodišnjoj konkurenciji.
Izbor vrše čitatelji glasanjem u anketi, koja će biti dostupna na www.mediadaily.biz od 1. 11. i tako se može skupiti 40% bodova. Prošle je godine tako glasovalo više od 6500 čitatelja. Preostalih 60% bodova dodjeljuje međunarodni žiri od 7 članova. Odluku o pobjedniku 2. izbora za najbolji regionalni news portal objavit će se 10. prosinca.
Koji su kandidati na listi za izbor najboljeg portala u regiji? To su: Indeks promocija, 24sata, Hanza medija, RTL Hrvatska, Večernji list, Nova tv i Hrvatski telekom.
Više o načinu glasovanja 1. studenoga.

(117) objavljeno 22. 10. 19. u 21:25 h

utorak, 22. 10. 2019. *****


alt


UČENICI U UTORAK IMAJU NASTAVU

Učenici iz Splitsko-dalmatinske županije, pa tako i ona u Bolu, morat će u utorak doći na nastavu, ali se pitaju: kad će opet biti štrajk.
Odgovor na to pitanje još se ne zna. Ana Hinić, voditeljica Sindikata hrvatskih učitelja Područnog ureda Split kaže:
- Roditelji će na vrijeme biti obaviješteni o svemu. Zahvalni smo im što su na našoj strani i što nas podržavaju. Dva dana prije štrajka, do 12 sati, znat će se u kojoj se županiji štrajka, objasnila je Hinić.
Sindikalni čelnici u ponedjeljak su na press konferenciji kazali i da su rezultati odaziva štrajka očekivani, pa je u ponedjeljak u štrajku bilo 93,42 posto učitelja.

(116) objavljeno 21. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt


ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Sljedeće nedjelje, 27. listopada, spavat ćemo jedan sat duže. Naime, toga dana u 3 sata završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena: kazaljke se u 3 sata pomiču jedan sat unatrag - na 2 sata.
Kako je Europska unija ukinula polusezonsko pomicanje sata, ukoliko se Hrvatska odluči za ljetno računanje vremena kazaljke će zadnji put pomaknuti u ožujku 2020. godine, a ukoliko ostane zimsko računanje onda će iduće nedjelje biti posljednji put da pomičemo kazaljke na satu. (j.e.)

(115) objavljeno 21. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt


GDJE SA GRAĐEVINSKIM OTPADOM?

Onaj koji namjerava nešto preuređivati (adaptirati) u stanu, nije dovoljno da kupi potreban materijal, već se mora potruditi da osigura i odgovarajućeg majstora. Ali ipak ono najteže ga tek očekuje. Gdje deponirati građevinski otpad, otkopane pločice?
U Reciklažnom dvorištu to ne primaju ni uz novčanu naknadu. Na sastanku u kino dvorani (7. listopada) načelnik je obećano da će u reciklažnom dvorištu „Michieli-Tomić“ donijeti veliki kontejner za građevinski otpad. To još nije učinjeno!
Što će naš sumještanin sa 8 vreća građevinskog šuta? Čekati kontejner, ako se ikada pojavi, ili možda sadržaj vreća istresti negdje pored ceste? (j.e.)

(114) objavljeno 21. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt


NAŠA POSLA: BUĐENJE PIKAMEROM

U Ulici Hrvatskih domobrana, posljednjih dana se radi na izmjenama kanalizacijskih šahti. U petak, a nastavili su i u ponedjeljak, već od 8 sati radilo se pikamerom ispred Belado Residence i Ville Azura, gdje još uvijek ima gostiju.
- Gosti se ljute i žale na buku – piše nam D.V. (podaci poznati redakciji). – Razumljivo nam je da se radovi moraju obaviti, ali trebala bi biti bolja komunikacija između izvođača i iznajmljivača. Radovima bi trebalo početi kasnije, oko 11 sati, nakon doručka i odlaska gostiju na plažu.
Izvođač radova je bolska tvrtka „Grabov rat“. (j.e.)

(113) objavljeno 21. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: GORI VATRA NA RAČIĆU

U ponedjeljak je netko naložio, na Račiću, vatru na otvorenom. Provjeravali smo u DVD Bol, ali njima nitko nije prijavio da će ložiti. A morao je, jer za neprijavljivanje prijeti fizičkim osobama kazna od 500 do 1.000 kn, a pravnim osobama od 2.000 do 10.000 kuna.
U DVD Bol su nam pohvalili nekolicinu Boljana koji su dan ranije uredno prijavili paljenje na otvorenom, kod teniskih terena i kod dječjeg vrtića. Za Račić nitko nije zvao! (j.e.)

(112) objavljeno 21. 10. 19. u 21:35 h

ponedjeljak, 21. 10. 2019. *****


alt

Plaža Zlatni rat 20. listopada u 13:30 sati


alt

Uživanje na suncu, na štekatu "Grabovog rata"


alt

Jedina kućica: od njih 17, bio je otvoren samo "Fast Food"


alt

Osobno je direktor "Grabovog rata" Mirko Perić upozorio kupača da nije dozvoljen ribolov zbog sigurnosti ostalih kupača


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Mjesec dana smo već u jeseni, ali su plaže dobro posjećene zbog visoke temperature zraka i mora. Na Zlatnom ratu je i ove nedjelje bio neuobičajen broj kupača, za ovo doba godine.
Cocktail bar „Auro“ i štand „Grabovog rata“ bili su otvoreni i pružali su uobičajenu uslugu. Međutim, od 17 kućica samo je jedna bila otvorena: „Fast food“.
U novom će se tjednu nastaviti većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme. Bit će još toplije nego ovih dana i temperature će biti kao rijetko kad u listopadu, a padat će i rekordi – prognozira za HRT Zoran Vakula. (j.e.)

(111) objavljeno 20. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


U PONEDJELJAK NEMA NASTAVE

Ovog ponedjeljka (21. listopada) će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županija uključujući i Grad Zagreb, poručili su čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja
Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.
Hoće li (i gdje) biti nastave u utorak bit će objavljeno u informativnim emisijama tijekom ponedjeljka.

(110) objavljeno 20. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


OTVARA SE ŠANK U DOMU KULTURE

Iz objavljenog natječaja, kojim „Grabov rat“ traži jednog konobara za rad na šanku u Domu kulture, možemo zaključiti da će i u zimskim mjesecima ove godine biti organizirana ugostiteljska ponuda za posjetitelje: kava, čaj, sokovi, alkoholna pića, a možda bude i dnevnih novina, kao lani.
Prošle godine šank je počeo radom 7. studenoga. Sada se traži konobar za dvokratno radno vrijeme (8 do 11 te od 16 do 20 sati) na rok od pet mjeseci (XI. 19. – IV. 20.) s mogućnošću produženja.
Natječaj je objavljen na oglasnoj ploči društva, ali i na našem portalu u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(109) objavljeno 20. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt

Na Poljani su napravljeni svi uvijeti: na igralištu je umjetna trava, na tribinama stolice za publiku, a kupljeni su i novi dresovi ... Čeka se samo početak Bolske lige malog nogometa


ZADNJI DAN ZA PREDAJU ZAHTJEVA

Zadnji je dan (21. listopada) natječaja za dostavu programa javnih potreba u kulturi te programa javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi.
Obrasci koje treba ispuniti mogu se dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine ili na web stranici Općine (www.opcinabol.hr).
Tko se ne prijavi na natječaj neće biti uvršten u proračun općine Bol za 2020. godinu. (j.e.)

(108) objavljeno 20. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZIMSKA RAZGLEDNICA?

Ovo je snimljeno ove nedjelje, nakon što je uklonjen štekat restorana „Pumparela“. Ovako će izgledati zimska razglednica Bola. Pomalo otužno, pomalo i kao vrijeme koje nas očekuje, ali srećom brzo će proljeće.
Lani je „Pumparela“ zadnji radni dan imala 18. listopada, a ove su godine radili jedan dan više. Ovaj restoran na bolskoj rivi je od 2001. godine. (j.e.)

(107) objavljeno 20. 10. 19. u 21:45 h

nedjelja, 20. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


OBILJEŽEN DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Dan Turističke zajednice Bol, umjesto 8. listopada, obilježio se ove subote (19. listopada) u salonu hotela „Elaphusa“. Zbog slabog odaziva pozvanih, umjesto svečane atmosfere, kako i priliči za ovakve fešte, bilo je pomalo otužno vidjeti polupraznu dvoranu. Osim tri zaposlenika TZO i općinskog načelnika koji je po funkciji predsjednik Skupštine TZO, na svečanoj sjednici bilo je još samo 12 osoba i tri predstavnika medija. Razlog je, pretpostavljamo, što su mnogi po lijepom vremenu otišli u berbu maslina.

PONOVIT ĆEMO PROŠLOGODIŠNJE REZULTATE
Članove Skupštine Turističkog vijeća i Nadzornog odbora te uzvanike i predstavnike medija, pozdravio je direktor TZO Bol Markito Marinković:
- Iza nas je jedna iznimno izazovna turistička sezona u kojoj ćemo u konačnici ponoviti prošlogodišnje turističke rezultate, 630 tisuća noćenja. Međutim, ova sezona je pokazala glavnu boljku bolskog turizma, a to je nedostatak visoko kvalitetnog hotelskog smještaja. Očekujemo da će iduća godina biti još teža i izazovnija te samo sinergijom svih dionika u destinaciji možemo lakše prebroditi nove izazove suvremenih turističkih trendova.
Nazočnima u dvorani obratio se općinski načelnik i predsjednik Skupštine TZO Bol Tihomir Marinković:
- O radu Turističke zajednice moglo bi se ovdje puno toga kazati, no izdvojit ćemo ono najvažnije: izradili smo novu image brošuru; završen je projekt digitalne destinacije; imamo 90.000 pratitelja na društvenim mrežama; prezentacija destinacije i WTA turnira u Milanu, rezultiralo je znatnim povećanjem turista iz Italije; nastupom u zajedničkoj prezentaciji u Berlinu postignut je daljnji porast gostiju sa tog emitivnog tržišta; podaci koji govore o dolascima i noćenjima kazuju da će u konačnici rezultati biti na nivou prošle godine iako je početkom sezone to bilo teško očekivati.
Sezonom na odlasku možemo biti zadovoljni. Međutim, potrebno je već sada intenzivirati pripreme za sljedeću sezonu 2020.
Potrebno je u destinaciji Bol povećati kvalitetu smještajnih jedinica u hotelima kao i obiteljskom smještaju. Na žalost, objekti koji nisu obnovljeni slabije konkuriraju na tržištu.
Potrebno je pristupiti edukaciji građana kako bi lakše primjenjivali nove alate i kanale prodaje svojih kapaciteta.
Treba povećati kvalitetu usluge u svim vidovima ponude. Posebno bih naglasio da u gastro ponudi ima jako puno prostora za napredovanje.
Sva događanja na sportskom i kulturnom polju potrebno je dodatno obogaćivati.
Posebno moram zahvaliti službama u komunalnom sektoru, vatrogascima, zdravstvenoj službi, voditeljima kulturnih ustanova, sigurnosnim službama na vrlo dobro odrađenoj sezoni. Hvala i medijskim pratiteljima.
Svim građanima veliko hvala što su svojim radom doprinijeli da se destinacija Bol i dalje nalazi u samom vrhu u našoj lijepoj domovini Hrvatskoj.

PRIZNANJA ZA KONTINUIRANI RAD I VJERNOST BOLU
U povodu Dana TZO Bol, Turističko vijeće dodijelilo je dva priznanja za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola te šest priznanja za posebnu vjernost Bolu gdje nam gosti dolaze na odmor 30 i više godina.
• Za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola: Zdravka Katica Marinković, na prijedlog hotela “Bretanide”, (ali je odbila primiti priznanje “zbog svojih osobnih stavova i uvjerenja”) i Pero Nevistić, na prijedlog Bluesun hotela.
• Za posebnu vjernost Bolu, jer dolaze preko 30 godina, a neki od njih i dva puta godišnje, priznanja su dobili: GISBERT i HANNELORE KONIG (Austrija), MIRJANA VANKOVA i KAREL VANEK (Češka), ERNST FEY (Njemačka), MIRJANA i URS MOSER (Švicarska), WALTER i PAULA GRUBER (Austrija) te ZRINKA VRABEC MOJZEŠ (Hrvatska).
• Priznanja su, za inozemne goste, preuzeli njihovi domaćini, a u ime nagrađenih zahvalila se Zrinka Vrabec Mojzeš, inače kolumnistica i novinarka političkog magazina „Nacional“.
Nakon završetka sjednice svi su pozvani na zajednički ručak (domjenak) u restoran hotela „Elaphusa“. (j.e.)

(106) objavljeno 19. 10. 19. u 21:15 h

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE

Početkom listopada, nakon isteka od pet godina, počela je zamjena otočnih iskaznica za osobe i vozila. Ispunjeni formulari i uplatnice (65 i 80 kuna) predaju se u Poštanskom uredu u Bolu. Nove se kartice dobiju nakon 20-ak dana. Do preuzimanja novih iskaznica, otočani će koristiti potvrdu koju im izdaje Pošta prilikom predaje zahtjeva.
Međutim, neki traže nove iskaznice iako im postojeće još vrijede godinu, a nekima i više dana.
Agencija za obalni linijski pomorski promet, vraća u Poštu važeće iskaznice, pa se mole vlasnici da novu iskaznicu mogu zatražiti najranije 90 dana, a najkasnije tjedan dana prije isteka valjanosti. (j.e.)

(105) objavljeno 19. 10. 19. u 21:10 h

*********************


alt


STUDENAC NAGRAĐUJE

U trgovini Studenca, Uz pjacu 13 ("kod vrtića") održano je u subotu ujutro nagradno izvlačenje. Uz djelatnice Studenca izvlačenju su prisustvovala i dva kupca. Dobitnice poklon bonova su: Marija Šarić, Berta Bjelobradić, Ana Kraljević, Ilijana Matić, Anđa Perić, Jadranka Karmelić, Ivana Karmelić i Sanja Trempetić.
Dobitnice nagrade će biti telefonski obaviještene, a nagradu mogu preuzeti u roku od 30 dana. (m.š.)

(104) objavljeno 19. 10. 19. u 21:00h
subota, 19. 10. 2019. *****


alt


ZADNJI LETOVI S BRAČA

Još su samo tri avionska leta, prema ljetnom redu letenja, od Zagreba do Brača i natrag. Ove subote (19. listopada) avion Croatia Airlinesa polijeće sa Brača u 13.10, u utorak (22. listopada) u 14.05, a posljednji put u subotu 26. listopada u 13.10 sati.
To su ujedno i posljednji putnički letovi, ove godine, sa bračkog aerodroma. (j.e.)

(103) objavljeno 18. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


NADOGRADNJE NA POKLOPCIMA KONTEJNERA

Na tri je adrese Općina Bol tražila ponudu za nabavku nadogradnji na 12 poluukopnih kontejnera, ali i 400 kartica sa elektroničkim sustavom za kontrolu odlaganja kućnog smeća. Za ovu opremu Općina je planirala utrošiti 180 tisuća kuna.
Rok za dostavu ponuda je 28. listopada (ponedjeljak).
Montažom ove opreme, na poklopcima postojećih kontejnera, riješilo bi se pitanje odlaganja kućnog otpada u objektima sa više stanova ili gdje je nemoguć ili otežan pristup kamionima za odvoz smeća. (j.e.)

(102) objavljeno 18. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


ZADNJI DAN U „PUMPARELI“

Ove subote, zadnji je radni dan u omiljenom ljetnom restoranu „Pumparela“ u bolskom portu. Dolaskom hladnijih dana, unatoč grijalicama, nije ugodno boraviti na otvorenom prostoru, posebno u večernjim satima, pa su vlasnici odlučili završiti sezonu. Tijekom zime pripremat će se, kažu nam, za novu sezonu, a znamo da uvijek imaju nekih ugodnih iznenađenja. (j.e.)

(101) objavljeno 18. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt


NEMA ZIME: BIT ĆE OTVORENIH RESTORANA

Tijekom zimskih mjeseci u Bolu će ipak biti otvoreni neki restorani, ali i mogućnost noćenja. Osim restorana „Pusa“ na Račiću, koji je bio otvoren i prošle godine, od Petra Šošića saznali smo da će u zimskom periodu raditi i objekti u njegovom vlasništvu: restoran „Argento“ i „Villa Azzurra“, na Zaobilaznici (Hrvatskih domobrana 83).
U restoran će svakodnevno u ponudi biti najmanje dva gotova jela. (j.e.)

(100) objavljeno 18. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


PRVAŠI U SLASTIČARNI

Povodom obilježavanja Dana kruha učenici 1. razreda Osnovne škole Bol sa učiteljicom Karmen Selak posjetili su slastičarnu Zlatnog rata. Slastičarke su im pokazale bivšu pekaru, kako se mijesi tijesto te ih lijepo ugostile i počastile. (k.s.)

(99) objavljeno 18. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt

MNK Bol na početku drugoligaškog natjecanja (foto: ž. koceić)


PRVA POBJEDA BOLJANA

Tek u 5. kolu drugoligaškog natjecanja, malonogometna ekipa Bol zabilježila je prvu pobjedu: Bol – PV Japirko 4:3 (0:2). U prethodne četiri utakmice dva puta su izgubili, a dva puta odigrali neriješeno. Sa ukupno 5 bodova trenutno su na 10 mjestu drugoligaške tablice.
Protiv PV Japirka dva je gola postigao B. Botica, a jedan M. Marinović, dok je jedan pogodak bio autogol. (j.e.)

(98) objavljeno 18. 10. 19. u 21:40 h
petak, 18. 10. 2019. *****


alt


alt


RADOVI U DOMINIKANSKOM MUZEJU

Privode se (konačno) kraju radovi u Dominikanskom muzeju, koja se „preuređuje“ od 2011. godine. U četvrtak smo snimili postavu ormara i stalaža u prostoru Muzeja, a to će – kako smo saznali od voditelja radova – do subote biti u potpunosti završeno. Nakon toga slijedi postava eksponata, a onda – otvaranje. (j.e.)

(97) objavljeno 17. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


VATRA NA OTVORENOM!

U četvrtak je u 11 sati lako bilo uočiti crni dim od zapaljenog materijala – na otvorenom. Kako je nakon 15. listopada dozvoljeno paljenje vatre, ali uz prethodnu najavu DVD-u, nazvali smo dežurnog u DVD-u i pitali gdje to gori?
Odgovor nas nije zadovoljio, jer nitko nije prethodno prijavio namjeru paljenja vatre!
Kasnijom provjerom smo saznali da je to vatra i dim sa jednog bolskog gradilišta. Hoće li palitelji biti kažnjeni, kako smo napisali nedavno u Bolskoj kronici: „tko to ne učini prijeti fizičkim osobama kazna od 500 do 1.000 kn, a pravnim osobama od 2.000 do 10.000 kuna?
U DVD-u su nam kazali da prijavu treba napisati - komunalni redar?! (j.e.)

(96) objavljeno 17. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


NOVI PRIVEZ NA ZLATNOM RATU?

Zbog toplih dana u listopadu još na plažama ima kupača. Ali i jedrilica. Ovog četvrtka (17. listopada) na samo žalo Zlatnog rata došla je i ova jedrilica (na slici) koju je skiper i – privezao. Nisu dugo ostali jer je intervenirao Ante Selak, iz Grabovog rata, odgovorna osoba na plažnom štekatu.
- Nakon što sam im ih upozori i objasnio im zabranu, poslušali su i odvezali plovilo s plaže – kazao nam je Ante Selak. (j.e.)

(95) objavljeno 17. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


ŠTRAJK I U PONEDJELJAK?!

Sindikati nastavljaju štrajk unatoč tome što je premijer Plenković u Saboru najavio da će za 6,12 posto povećati plaće svim državnim i javnim službenicima.
U petak će u štrajku biti škole u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji, objavili su prosvjetni sindikati.
"U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ukoliko sutra (petak) ne dođe do bitnog pomaka, do sastanka i rješenja naših zahtjeva", najavili su sindikati u četvrtak. "To je poruka vladi da izjava premijera u saboru o namjeru povećanja osnovice za plaće svima ne znači ispunjavanje naših zahtjeva", kazao je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, a prenosi N1.
"Današnji štrajk na razini četiri županije i nakon premijerove izjave o povećanju plaća je 89,37 posto. To znači da naši članovi i zaposlenici znaju zašto su u štrajku."
Štrajk u školama, podsjetimo, traje već tjedan dana. Prošloga četvrtka u štrajku su bile škole u cijeloj zemlji, a nakon toga štrajkalo se po tzv. cirkularnom modelu - po županijama.

(94) objavljeno 17. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


AKTUALNO: „SIT GLADNOM NE VJERUJE“

Svjetski dan borbe protiv siromaštva članovi inicijative Portal dobrote obilježili su u četvrtak pozivom na izmjenu zakona kako bi se svoj djeci u Hrvatskoj omogućila jednaka šansa za uspjeh te su, prosuvši žlice po Markovu trgu, upozorili vladajuće da u školama sjede i gladna djeca izvještava agencija HINA.
Ističući da je "siromaštvo najgori oblik nasilja kojemu su ponajviše izložena djeca i mladi", predstavnici inicijative pozvali su nadležne da izmijene Zakon o odgoju i obrazovanju te osiguraju i srednjoškolcima barem jedan školski topli obrok.
Iz inicijative poručuju kako su Hrvati po prosjeku starosti u vrhu EU-a, dok istodobno, prema istraživanjima Ekonomskog instituta, oko 300 tisuća djece živi u siromaštvu.
"Svako treće siromašno dijete nema vlastiti krevet, igračke, ne mogu priuštiti novi kaput ili jaknu niti platiti maturalno putovanje. Nemaju računalo, internet ni mobitel. Ne slave rođendane niti idu na praznike, a četvrtini siromašnih obitelji s djecom isključena je struja", upozorila je Sanja Bjonda iz Inicijative.
"Više od milijun ljudi živi u materijalnom ili u riziku od siromaštva, često u stanju zaduženosti i opterećeni dugoročnim kreditima", upozorili su.
Često možemo čuti ili pročitati „Sit gladnome ne vjeruje“. Općina Bol, prvenstveno zbog turizma, spada u visoko razvijene općine u Hrvatskoj. Ako je to točno, možemo li, barem na Svjetski dan borbe protiv siromaštva, shvatiti da i u Hrvatskoj ima siromašnih, gladnih …
Ovih nekoliko rečenica neka nas barem podsjeti na našu stvarnost!
(j.e.)

(93) objavljeno 17. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt


GALERIJA „DEŠKOVIĆ“ JE ZATVORENA

Umjetnička galerija „Branislav Dešković“ bit će zatvorena za posjetitelje od 18. do 22. listopada – piše u obavijesti na ulazu u Galeriju.

(092) objavljeno 17. 10. 19. u 21:50 h

četvrtak, 17. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


DANI KRUHA – ZAHVALA ZA PLODOVE ZEMLJE

Dani Kruha su manifestacija koja se već godinama tradicionalno obilježava u školama diljem Hrvatske. Tako je u srijedu ujutro bilo i u Srednjoj školi Bol, u prostorijama učeničkog doma. Organizatori ceremonije su, uz ravnateljicu škole Sani Bodlović, bili djelatnici Ljubica Kusanović, Marijana Marić, Vesna Kovačević te o. Ivo Plenković. Uzvanici priredbe su uživali u jelima koji su pripremili učenici škole uz nadzor svojih mentorica. Program se sastojao od učeničke glazbene točke, te recitiranja poetskih uradaka Josipa Prudeusa i Vere Zemunić koji su analizirali motiv kruha kroz prizmu ljudske egzistencije. (m.š.)

(091) objavljeno 16. 10. 19. u 21:55 h

********************


alt

Besplatni sladoled u nedjelju u Splitu od 12 do 15 sati


BESPLATNI SLADOLED U NEDJELJU

Ovih dana često pišemo o zatvaranju. Tako je svake godine u listopadu, završetkom turističke sezone. Nakon hotela objavljujemo kako se zatvaraju i restorani. U nedjelju je zadnji dan za „Pumparelu“ i „Vendettu“ na Studencu.
Osim u Bolu imamo „Pumparelu“ i u Splitu kod Peristila. Tamo Boljani imaju popust od 50 posto, ali se moraju predstaviti osoblju. U drugoj njihovoj prodavaonici sladoleda u Splitu, Gilateria Emiliana, u Cosmijevoj ulici u nedjelju od 12 do 15 sati, jer je zadnji dan rad, svi će biti BESPLATNO posluženi sladoledom u znak zahvalnosti za povjerenje i posjete tijekom ljeta. (j.e.)

(90) objavljeno 16. 10. 19. u 21:50 h

********************


alt

Odlaganje otpada na javnoj površini je - kažnjivo


alt

Obaveza je uništavati ambroziju


ŠTO ĆE SE KAŽNJAVATI?

Komunalni redar narediti će fizičkim ili pravnim osobama radnje u svrhu provođenja komunalnog reda uz obvezu obračuna naknada i troškova te nastale štete.
Komunalni redar dužan je fizičku ili pravnu osobu prijaviti nadležnoj inspekciji ili dugom javnopravnom tijelu kada je za određeno postupanje nadzor predviđen posebnim propisima.
Fizičke i pravne osobe dužne su komunalnom redaru omogućiti nesmetano obavljanje nadzora. Fizičke i pravne osobe dužne su na traženje komunalnog redara dati na uvid, dostaviti ili pripremiti točne i potpune podatke koji su potrebni za obavljanje nadzora. Ako komunalni redar u svom radu naiđe na otpor može zatražiti pomoć nadležne policijske uprave.
U prijedlogu Odluke o komunalnom redu taksativno je navedeno čak 139 primjera zbog kojih može kažnjavati komunalni redar. Mi ćemo navesti samo dio, ono s čime se pa skoro svakodnevno susrećemo.

Novčanom kaznom od 500 do 10.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, novčanom kaznom od 300 do 5.000 kuna kaznit će se počinitelj prekršaja fizička osoba obrtnika i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, novčanom kaznom od 100 do 2.000 kuna kaznit će se fizička osoba:
- ne održava vanjske dijelove zgrade urednima ili ne obnovi i ne održava vanjske dijelove zgrade tako da se obnovljeni dijelovi uklapaju u cjeloviti izgled zgrade;
- piše grafite, poruke i slično te na drugi način uništava vanjske dijelove zgrade;
- bez suglasnosti nadležnog tijela oslikava fasadu u svrhu reklamiranja ili oglašavanja, postavi reklamne ili oglasne panoe, natpise ili reklame, zaštitne tende, klima uređaje, fasadne dimnjake;
- ne ukloni napuštene, devastirane i ruševne zgrade, odnosno ne ogradi ih odgovarajućom zaštitnom ogradom ako su uz površinu javne namjene;
- ne održava urednim i čistim okućnice, vrtove, neizgrađeno građevinsko zemljište i druge površine uz površine javne namjene, odnosno ne ukloni lišće, plodove i grane koji s nasada na tim površinama padnu na javnu prometnu površinu;
- drži, odnosno spaljuje bilo koju vrstu otpada i dotrajale stvari na prostorima okućnica, vrtova i drugih površina uz površine javne namjene;
- ne uklanja ambroziju i druge štetne i korovske biljke;
- ne postavi pločicu s kućnim brojem na zgradu najkasnije do početka njezina korištenja ili ne vodi brigu o tome da zgrada bude stalno obilježena brojem
- priključi opremu za reklamiranje i oglašavanje na javnu rasvjetu, postavi pokretni pano, sendvič pano i drugu pokretnu objavu bez odobrenja nadležnog tijela;
- postavi plakat, oglas i drugu sličnu objavu bez odobrenja, lijepi i postavlja plakate na drveće, pročelja zgrada, ograde, plinske podstanice, trafostanice, energetske ormariće, stupove javne rasvjete i druga mjesta koja nisu za to namijenjena;
- ne ukloni postavljene plakate, oglase i druge slične objave po isteku odobrenja i/ili ne očisti i uredi površine na kojima su bili postavljeni;
- ne održava urednima, čistima i neoštećenima jarbole za zastave i zastave;
-zaustavlja i parkira na javna parkirališta na kojima to nije izričito dopušteno teretna i priključna vozila, autobuse, radne i poljoprivredne strojeve;
- odloži ambalažu izvan prostora kioska;
- ne ukloni građevinsku dizalicu ili ne ogradi gradilište za vrijeme zabrane izvođenja građevinskih radova;
- odloži zemlju, šutu i drugi otpadni materijal izvan odlagališta predviđenih za tu svrhu;
- koristi dio površine javne namjene za istovar drva i sličnog ogrjevnog materijala te piljenje drva tako da ometa cestovni ili pješački promet;
- ne ukloni drva i slični ogrjevni materijal s površine javne namjene u roku od 6 sati od momenta njegovog odlaganja, a korištenu površinu ne očisti i ne sanira eventualna oštećenja.

(89) objavljeno 16. 10. 19. u 21:45 h


srijeda, 16. 10. 2019. *****


alt

Unutrašnjost starog muzeja koji se renovira


alt

o. Damir Šokić od početka vodi poslove (tehničke i financijske) oko uređenja muzeja


DOMINIKANSKI MUZEJ DO LJETA!?

Dugo očekivanu vijest o konačnom uređenju muzeja u Dominikanskom samostanu, javio nam je samostanski starješina o. Damir Šokić, koji je trenutno na bolničkom liječenju u Zagrebu: u Bol u ponedjeljak navečer stižu (napokon) iz Italije police za muzej, a montaža počinje od utorak.
Bili smo u utorak u Dominikanski samostan, ali smo naišli na zatvorena vrata. Rečeno nam je da oprema za muzej dolazi dan kasnije, a montaža počinje od srijede.
Bude li tako, bit će to posebna vijest za o. Damira Šokića, vjerujemo za njega i najljepši rođendanski dar (u srijedu mu je 50-ti rođendan).
Dolazak polica znači i skoro otvaranje muzeja! Zatvoren je čak 9 (devet) turističkih sezona, a nema dana da gosti ne dolaze u ured TZO Bol pitajući: kako će do muzeja?
U prikupljanju sredstava, kao pomoć u sufinanciranju uređenja objekta i muzeja, sudjelovali su u brojni Boljani, fizičke i pravne osobe. Na naslovnoj stranici našeg portala možete pročitati njihova imena, kliknite na baner DONACIJE ZA UREĐENJE MUZEJA.
Iako je utvrđeno mnogo naknadnih radova, zbog čega se povećao prvobitni financijski plan, molbi za financijsku pomoć odazvalo se 30 pravnih i 51 fizička osoba koji su prikupili i uplaatili 475.375 kuna.
Muzej je otvoren 1975. u povodu 500-te obljetnice osnutka dominikanskog samostana u Bolu. Na uređenju objekta i muzeja od prvog dana se angažirao o. Damir Šokić, najprije kao župnik, a kasnije samostanski starješina.
Očekujemo da se što prije vrati u Bol i privede kraju radove u muzeju. (j.e.)

(88) objavljeno 15. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt

Plaža Martinica 15. listopada u 12 sati


GOSTI NE POSUSTAJU

Sredina je listopada, a prema vremenske prilikama, pomislili bi da je kasno ljeto. Mi vas ne trebamo posebno uvjeravati: ovo je bablje ljeto sa temperaturom većom od prosjeka za ovo doba godine. U utorak je u utorak ujutro eVisitor registrirao u Bolu 657 gostiju. Zbog dva seminara u srijedu ih dolazi 150, a dan kasnije još 250.
Za 22. listopada Bluesun hoteli su dogovorili seminar na kojem očekuju 700 posjetitelja.
Meteorolozi za srijedu najavljuju pogoršanje, ali će trajati kratkotrajno. (j.e.)

(87) objavljeno 15. 10. 19. u 21:35 h

********************


alt

Drvo na javnoj površini može ostati najduže šest sati


IZVODI IZ ODLUKE O KOMUNALNOM REDU

Postojeću općinsku Odluku o komunalnom redu iz 2008. trebat će mijenjati, jer to traži i Zakon o komunalnom gospodarstvu, a na ovu temu razgovaralo se u rujnu na 5. sjednici Općinskog vijeća. Prema najavi, na idućoj sjednici, do kraja listopada, Odluku o komunalnom redu trebali bi usvojiti članovi Općinskog vijeća.
Većih novosti (čitaj: zabrana) ne treba očekivati, a mi smo nešto o tome pisali u dva nastavka u Bolskoj kronici. Sada objavljujemo i treći: drva i slični ogrjev na javnoj površini te uklanjanja snijega i leda sa nogostupa:

• Za istovar drva i sličnog ogrjevnog materijala te piljenje i cijepanje drva treba upotrebljavati dvorišta. U slučaju kad je to neophodno, istovar drva, i drugog ogrjevnog materijala te piljenje drva, može se obaviti na površini javne namjene s tim da se ne ometa cestovni ili pješački promet. Drva i slični ogrjevni materijal se mora ukloniti s površine javne namjene u roku od 6 sati računajući od sata njegova odlaganja, a korištena površina očistiti i eventualna oštećenja sanirati.
• Uklanjanje snijega i leda s nogostupa uz zgradu ili neizgrađeno građevinsko zemljište obveza je vlasnika zgrade, vlasnika ili korisnika stanova ili poslovnih prostora u zgradi odnosno vlasnika neizgrađenog građevinskog zemljišta i to u cijeloj dužini čestice zemljišta bez obzira koji je dio te čestice izgrađen. Uklanjanje snijega i leda s nogostupa ispred uličnih poslovnih prostora obveza je vlasnika ili korisnika tih poslovnih prostora. Uklanjanje snijega i leda s nogostupa uz kioske i pokretne naprave obveza je vlasnika ili korisnika kioska ili pokretnih naprava. Uklanjanje snijega i leda s nogostupa mora se obavljati u širini od najmanje 1,0 metar, osim ako nogostup nije uži. Nije dozvoljeno čišćenje nogostupa tako da se snijeg i led odlažu na očišćeni kolnik i slivnike za odvodnju oborinskih voda.
• Površine javne namjene mogu se, radi sprečavanja nastanka leda i radi sprečavanja klizanja posipati odgovarajućim materijalom.
Zabranjeno je kolnik koji ima ugrađene slivnike za odvodnju oborinske vode posipati materijalom granulacije promjera većeg od osam milimetara.

(86) objavljeno 15. 10. 19. u 21:30 h

utorak, 15. 10. 2019. *****


alt

alt


NAKON LISTOPADA NEMA MINUSA?

U Uredu TZO Bol saznali smo da je do 12. listopada u Bolu bilo noćenja koliko u cijelom mjesecu listopadu prošle godine. To znači da je realno očekivati kako će se, do kraja mjeseca, smanjiti, a najvjerojatnije i poništiti, minus od 912 noćenja u rujnu (prema podacima TZ SDŽ).
Prema istom izvoru, u Bolu je u prvih devet mjeseci bilo ukupno 107.665 dolazaka, a godinu ranije 100.417. Međutim, minus je u noćenjima: 6.442 manje noćenja za devet mjeseci ove godine, u odnosu na 2018. (j.e.)

(85) objavljeno 14. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


POČELA SEZONA GRAĐENJA, ALI …

Sezona za građevinare je počela 1. listopada, kada su općinskom odlukom dozvoljeni grubi građevinski radovi, iskopi i betoniranja konstrukcije. Odnosno radovi koji mogu stvarati buku … Osim nedjeljom i praznikom!
Neka gradilišta, koja su privremeno zbog turističke sezone, zatvorena 1. lipnja, tek se trebaju ponovno aktivirati.
Očekuje se, međutim, otvaranje novih gradilišta. Najčešće su to novi apartmani, a manje stambeni objekti za obitelji koji žive u Bolu cijelu godinu.
Otvoreno je, na primjer, novo gradilište na rivi (Ulica Vladimira Nazora 28) gdje bi trebalo na mjestu starog izgraditi novi objekt sa prizemljem, dva kata i dvostrešnim krovištem. Važeću građevinsku dozvolu, na žalbu susjeda, poništio je 5. rujna 2019. Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje (Ispostava Supetar) u kojem je u rješenju napisano: Dopušta se obnova postupka izdavanja građevinske dozvole od 28. 5. 2018.; Odgađa se izvršenje rješenja protiv kojeg je obnova dopuštena; Poništava se klauzula pravomoćnosti.
Sve su to napisali u Supetru 5. rujna, ali su radovi na rušenju počeli 1. listopada. Na supetarsko rješenje, saznajemo, žalio se investitor, ali se pitamo: da li rješenje i žalbe - odgađaju radove ili se može graditi i bez važeće građevinske dozvole?! (j.e.)

(84) objavljeno 14. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


NA DJEČJOJ OLIMPIJADI 15 MEDALJA ZA BOLJANE

Boljani su na 5. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi (13. Listopada) bili dobri domaćini. Sudjelovalo je i četrdeset djece iz bolske Unisport škole višestranog razvoja, a na kraju su prema osvojenim medaljama bili treći u konkurenciji sedam sportskih škola iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.
Natjecalo se u tri sportske discipline (sprint na 60 m, skok u dalj, poligon s preprekama), a bolski natjecatelji osvojili su 15 medalja: 5 zlatnih, 6 srebrnih i 4 brončane.
Po broju osvojenih medalja najuspješniji su bili Luka Baković i Maro Marinković.
Tko su bolski dobitnici medalja?
2011. godište: Duje Karninčić (srebro u sprintu, zlato u poligonu prepreka), Tara Ratković (srebro u skoku u dalj) i Laura Marinković (bronca u skoku u dalj);
2012 godište: Luka Baković (srebro u sprintu, zlato u poligonu prepreka, srebro u skoku u dalj);
2013/2014 godište: Maro Marinković (srebro u sprintu, srebro u poligonu prepreka, bronca u skoku u dalj), Iva Marčić (zlato u sprintu), Ema Žuvić (bronca u sprintu, zlato u poligonu prepreka), Frančeska Vrsalović (zlato u skoku u dalj) i
Stela Palavra (bronca u skoku u dalj).
Bol je najuspješniji bio na 3. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi kada je bio ekipno najbolji, a te su godine (2016.) osvojili 33 medalje. (j.e.)

(83) objavljeno 14. 10. 19. u 22:15 h

ponedjeljak, 14. 10. 2019. *****


alt


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 13. listopada u 13:30 sati: ne posustaju kupači, ali ni jedriličari


JOŠ IMA KUPAČA I GOSTIJU

Ljetno vrijeme nas prati, barem ovdje u Bolu, i nakon ljeta. Temperatura zraka u nedjelju u 13 sati, prema DHMZ, bila je 25, a mora 22 stupnja. Na suncu, u zavjetrini, mnogo toplije, čak 42 stupnja.
Na plaži Zlatni rat pružatelji usluga posustali su prije samih kupača. Ne rade restorani u Marjan centru i Zlatni rat na samoj plaži. Demontiran je Vodeni park, a od 17 kućica na plaži, u nedjelju je bilo otvoreno samo četiri.
Štekat „Grabovog rata“ otvoren je još idući tjedan, do 20. listopada, a cocktail bar „Auro“ radit će do 25. listopada. Sanitarni čvor (WC i tuševi) na plaži može se koristiti do kraja mjeseca.
U Bolu je u nedjelju evidentirano 940 gostiju. (j.e.)

(82) objavljeno 13. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


ODLAGANJE OTPADA: NOVO RADNO VRIJEME

Odlagalište otpada ili zeleni otok ili reciklažno dvorište, kako smo to donedavno nazivali, od ovog ponedjeljka (14. listopada) ima novo radno vrijeme. Nakon primjedbi korisnika, koncesionar za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ odredio je da rad počinje sat ranije, a radit će se dvokratno:
ponedjeljak do petak od 7 do 12 i 16 do 19 sati a subotom 7 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(81) objavljeno 13. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ODRŽANA DJEČJA OLIMPIJADA

Zajedničkim ručkom u hotelu „Bonaca“, a prije toga podjelom medalja i pokala na centralnom teniskom stadionu, završena je 5. Međunarodna dječja olimpijada u Bolu. Sudjelovalo je 200 djece iz sedam sportskih škola, a osim Boljana došli su djeca iz Supetra, Splita, Herceg Novog, Trebinja, Bara i Mostara.
Natjecanje je organizirano u tri discipline: sprint na 60 metara, poligon s preprekama i skok u dalj. Natjecanje je trajalo tri sata, a djeca su bila raspoređena po godištima rođenja, od 2008. do 2014.
Ekipni pobjednik, sa najviše osvojenih medalja, je Atletskog kluba Sanja iz Bara. Drugo mjesto je osvojila Škola zabavne atletike iz Trebinja, a treći su bili Boljani, domaćini iz Unisport škole višestranog razvoja Bol.
Medalje najboljim sportašima su uručili načelnik općine Bol Tihomir Marinković, direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković, predsjednik Splitskog sveučilišnog sportskog saveza Toni Gamulin te tajnik Splitskog sveučilišnog saveza Toni Batinić.
Svi sudionici su za uspomenu dobili i medalju od bračkog kamena čiji je vizualni identitet osmislio Ivica Jakšić Čokrić Puko.
Za uspjeh 5. Međunarodne dječje olimpijade zaslužni su vrijedni organizatori, suci i domaćini, ali su i vremenske prilike bile idealne za organizaciju, natjecanje i boravak u Bolu. (j.e./m.š.)

(80) objavljeno 13. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: TAJANSTVENI PUTOKAZI

Desetak, a možda i više dana, na više prometnih putokaza u Bolu, netko je nepoznati nalijepio strelice. Tko je to učinio i zbog čega, nismo saznali, a mnoge smo od „odgovornih“ pitali. Čudi nas međutim da nitko o tome ne brine!
Ako zbog nekog natjecanja treba postaviti putokaze onda treba dobiti i suglasnost općinskih službi ili Hrvatskih odnosno Županijskih cesta.
Trebalo bi znati tko će i kada te putokaze ukloniti? (j.e.)

(79) objavljeno 13. 10. 19. u 21:50 h

nedjelja, 13. 10. 2019. *****


alt


POČELO JE BRANJE MASLINA

Nakon berbe grožđa, vrijeme je i branja maslina. Među prvima, a možda su i prvi na ovom području, u subotu su u svojim maslinicima bili Vojmir Cvitanić, Nikica Bodlović i Jakša Cvitanić Borovina sa svojim pomagačima. Od ponedjeljka će s berbom početi Zdravko Karmelić Pirčić. Ta su četvorica, po mnogima, vodeći maslinari u Bolu.

Svoje masline nose na obradu u različite uljare. Uglavnom u Pučišća, Supetar i Selca. (j.e.)

(78) objavljeno 12. 10. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZATVARA SE „STUDENAC“ – ZBOG PREUREĐENJA

Market „Studenac“ na Bračkoj cesti još će raditi ove nedjelje (13. listopada) do 21 sat, a onda se od ponedjeljka zatvara zbog preuređenja. Planirano je da radovi budu dovršeni do 22. listopada, ali je moguće da to potraje i koji dan duže.
Oni koji su kupovali u „Studencu“ mogu to nastaviti u drugoj njihovoj trgovini, u zgradi Dječjeg vrtića. (j.e.)

(77) objavljeno 12. 10. 19. u 22:50 h

********************


alt


ISKLJUČENA TREĆA LIVE KAMERA

Iako bi možda nekoga interesiralo kako izgleda plaža Zlatni rat kada u zimskom periodu zapuše jugo, to se sada neće vidjeti. Treća live kamera koja je prikazivala istočnu stranu Zlatnog rata je – isključena. Za rad kamere potrebna je struja, koja je isključena, jer više ne radi obližnji restoran.
U planu je da se do iduće sezone postavi optički kabel, što bi omogućilo kvalitetniju sliku, a pretpostavlja se i manje – prekida.
Našim čitateljima ne preostaje nego nedjeljom otvoriti rubriku PLAŽA ZLATNI RAT i vidjeti zapadnu stranu plaže oko 13.35 sati, u vrijeme prolaska katamarana iz Bola za Split. (j.e.)

(76) objavljeno 12. 10. 19. u 22:50 h

********************


alt


UKLONJENE PLUTAČE NA PLAŽAMA

Završetkom sezone uklonjene su zaštitne plutače uokolo Zlatnog rata, ali i na ostalim bolskim plažama. Sada nema prepreka da se malim barkama dođe na samo žalo. Naravno to ne preporučamo.
Plutače su nekoliko dana bile na rivi jer se čekalo da ih se opere od soli. Sada su već u skladištu. Do idućeg ljeta. (j.e.)

(75) objavljeno 12. 10. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


OTVORENA PETA DJEČJA OLIMPIJADA

Na Studencu, u subotu predvečer (u 18.30 sati), službeno je otvorena 5. Međunarodna dječja olimpijada. Sudjeluje oko 200 mladih, od 5 do 12 godina starosti, iz Hrvatske, BiH i Crne Gore (Bol, Supetar, Split, Herceg Novi, Bar, Trebinje i Mostar).
Prije otvaranja za mlade natjecatelje i njihove roditelje, u dva je turnusa organizirana panoramska vožnja brodom „Frane Bol“.
Natjecanje na Dječjoj olimpijadi počinje u nedjelju u 10.30 sati na centralnom stadionu teniskog centra Bluesun hotela. Tri su discipline: sprint 60 metara, poligon s preprekama i skok u dalj.
Domaćin natjecanja je bolska Unisport škola višestranog razvoja. (j.e.)

(74) objavljeno 12. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt

Sumrak u Bolu: subota, 12. listopada u 18:15 sati


BIT ĆE JOŠ TOPLIJE

Bablje ljeto i dalje traje iako smo „dohvatili“ polovinu listopada. U nedjelju i početkom sljedećeg tjedna – kažu meteorolozi – bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa. Od sredine tjedna povećava se i vjerojatnost za mjestimičnu kišu.
Uz obilje sunca te i dalje ugodno toplo more, temperature od 20 do 22 °C, bit će sigurno i kupača, a s pritjecanjem još toplijeg zraka sljedećih dana svi ćemo moći uživati u ovom dašku ljeta sredinom listopada, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.
Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je ovih dana i prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu. Prema njihovim modelima, veći dio Europe čeka zima toplija od prosjeka.
Meteorolozi ipak napominju kako se radi o ranim modelima koje nikako ne treba shvaćati previše doslovno i kako to ne znači da će cijela zima u Europi biti iznadprosječno topla.

(73) objavljeno 12. 10. 19. u 22:35 h


subota, 12. 10. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica: bazeni hotela Bonaca


ZATVARAJU SE HOTELI

Ove nedjelje (13. listopada) zatvaraju se hoteli „Bretanide“ i „Bonaca“. Ranije, od 30. rujna, ne radi hotel „Borak“.
Hotel „Elaphusa“ ostaje otvoren do 27. listopada, a kako je zbog kongresa najavljen dolazak većeg broja gostiju, moguće je da na nekoliko dana ponovo otvore „Bretanide“ i „Borak“. (j.e.)

(72) objavljeno 11. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt

Ministar turizma RH sa bolskim čelnicima na Danima hrvatskog turizma


ČESTITKA MINISTRA TURIZMA

U povodu Dana Turističke zajednice, ministar turizma Gari Cappelli uputio je prigodno pismo-čestitku:
„Poštovane dame i gospodo, cijenjeni načelniče, direktore ureda TZO Bola, dragi stanovnici Bola i otoka Brača, ovim putem želim vam čestitati Dan TZO-a Bol i zahvaliti na svemu što činite kako bi se turizam u Bolu nastavio neprestano kvalitetno i učinkovito razvijati i što svojom inovativnošću, kreativnošću i brigom za svakog gosta omogućujete da se gosti kod vas osjećaju dobrodošlo …
… Na kraju, čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima priznanja za doprinos boljitku u destinaciji, zahvaljujem se na zajedništvu i suradnji svim gospodarstvenicima, svim predstavnicima javnog i privatnog sektora, svim turističkim djelatnicima i svim građanima. Bez zajedništva i suradnje ni rezultati u turizmu Hrvatske ne bi bili ovakvi, a Bol ne bi rastao i bio ono što danas jest – simbol Jadrana.
ministar turizma, Gari Cappelli“

(71) objavljeno 11. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


ŠTRAJK I U BOLU: HVALA NA PODRŠCI

Ovog je četvrtka u Hrvatskoj započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama. Prosvjetari traže povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, dok Vlada nudi četiri posto u dva navrata do lipnja sljedeće godine.
Štrajk će biti proveden cirkularno što znači da je prvoga dana cijela Hrvatska bila u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija. Splitsko-dalmatinska županija, a time i Osnovna škola Bol, u štrajku je sudjelovala i ovog petka.
U Osnovnoj školi Bol nastava će se u ponedjeljak održati prema ustaljenom rasporedu sati.
- Štrajkaški odbor i djelatnici Osnovne škole Bol iznimno su zadovoljni odazivom i rezultatima štrajka, a posebno podrškom učenika i roditelja. Stoga se ovim putem želimo zahvaliti svim roditeljima koji su stali uz učitelje i prosvjetne djelatnike u borbi za njihova prava i status u društvu. Hvala Vam od srca! – napisala nam je Ana Bodlović u ime Štrajkaškog odbora.

(70) objavljeno 11. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


DJEČJA OLIMPIJADA U SUBOTU I NEDJELJU

Unisport škola višestranog razvoja Bol po peti će ovog vikenda ugostiti male sportaše iz Hrvatske, BiH i Crne gore, na Međunarodnoj dječjoj olimpijadi koja se u nedjelju 13. listopada sa početkom u 10:30 sati održava na Bluesun centralnom tenis terenu. Natjecanje će se kao i prethodnih godina održati u tri discipline: sprint 60 m, poligon s preprekama i skok u dalj, raspoređenom po godištima od 2008. do 2014.
Natjecanju će prethoditi panoramski izlet brodom Frane za sve sudionike natjecanja prije svečanog otvaranja Olimpijade koje je na rasporedu u subotu 12. listopada sa početkom u 18:30 sati na bolskom Studencu. Na samom otvaranju prisutne će zabaviti akrobatski duo Crowd control uz fire show, a male sportaše DJ ErW na partiju dobrodošlice.
- Ovom prilikom pozivamo sve naše otočane da nam se pridruže i podrže naše male sportaše na ovom natjecanju koje za svrhu ima promicanje sporta i zdravog načina života među djecom i mladima a samim time i daljnje unapređenje sporta, kako u Bolu, tako i na cijelom otoku - istaknuo je Toni Batinić, glavni tajnik Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, organizatora navedenog natjecanja.

(69) objavljeno 11. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt

Radi se elaborat za nadohranu plaža od Bilina kuće prema zapadu


DONACIJA IZ ŽUPANIJE

Prema obavijesti objavljenoj na službenoj Internet stranici Općine Bol, odlukom župana Boženka Bobana, Općina Bol je dobila 15.000 kuna za sufinanciranje projekta izrade elaborata nadohrane dijela plaža u Bolu.
Sredstva su odobrena iz Programa sufinanciranja projekta na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu. (j.e.)

(68) objavljeno 11. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


U GASTRO MAXIMUMU 40% POPUSTA

Utorak, 15. listopada, zadnji je radni dan u trgovini GASTRO MAXIMUM na Račiću. Kao i lani, a prema odluci vlasnika Drage Eterovića, svi će se artikli zadnja tri dana (nedjelja, ponedjeljak i utorak) prodavati po 40 posto nižoj cijeni.
Market Gastro Maximum je otvoren od 10 do 22 sata. (j.e.)

(67) objavljeno 11. 10. 19. u 21:55 hpetak, 11. 10. 2019. *****


alt


NOVI KALENDAR PRAZNIKA

Svi su mediji tijekom četvrtka objavili novi kalendar državnih praznika (neradnih dana) za iduću godinu, pa nećemo ni mi biti iznimka. Ostaje isti broj neradnih dana (13), ali se ipak nešto mijenja. Najveća je novost što će se Dan državnosti ponovo slaviti 30. svibnja (umjesto 25. lipnja), a novi je praznik 18. studenoga. To će biti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Dosadašnji državni praznik 8. listopada postaje spomen dan (ali radni dan) – Dan Hrvatskog sabora.
Radni dani su (ostali spomen dani): Dan međunarodnog priznanja i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja (15. siječnja); Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom (9. svibnja); Dan neovisnosti (25. lipnja); Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoza) te Dan Hrvatskog sabora (8. listopada).
Ostali državni praznici (i neradni dani) su: Nova godina (1. siječnja), Sveta tri kralja (6. siječnja), Uskrs (iduće godine 12. travnja), Uskrsni ponedjeljak (iduće godine 13. travnja), Praznik rada (1. svibnja), Tijelovo (iduće godine 11. lipnja), Dan antifašističke borbe (22. lipnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (5. kolovoza), Velika Gospa (15. kolovoza), Svi sveti (1. studenoga), Božić (25. prosinca) i Sveti Stjepan (26. prosinca).

(66) objavljeno 10. 10. 19. u 22:40 h

********************

alt


ŠTRAJK I U PETAK

U četvrtak u osnovnim i srednjim školama, zbog štrajka, nije bilo nastave u Hrvatskoj. Ministarstvo je priopćilo da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u štrajku bilo u osnovnim školama bilo 63,18 posto, a u srednjim školama 61,73 posto. Na nivou Hrvatske to je: 68,37 posto u osnovnim školama i 65,07 posto nije radilo u srednjim školama.
Štrajk se nastavlja i u petak, ali u samo u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

(65) objavljeno 10. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


VETERINAR DOLAZI U BOL

U subotu tijekom jutra u Bolu će dežurati veterinar Mate Čule iz Supetra. Tijekom boravka u prizemlju hotela „Park“, u prostoru kojeg koristi „Grabov rat“, obavljat će zahvate na kućnim ljubimcima (u sklopu toga je i sterilizacija napuštenih životinja i ljubimaca koju, kao dio zakonskih obveza, zadnjih nekoliko godina financira Općina Bol).

(64) objavljeno 10. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


„ZIMSKI ĐIR“ U KONOBI „DALMATINO“

Po ustaljenom običaju, konoba „Dalmatino“, na kraju glavne sezone, uvodi „Zimski đir“. Od ove subote, 12. listopada, pa sigurno do kraja mjeseca, koliko se planira da će ove godine biti otvorena konoba „Dalmatino“, posebna je ponuda, ali i cijena.
Tri slijeda jela te vino ili pivo trebat će platiti 200 kn, a dva slijeda s vinom ili pivom – 160 kuna.

(63) objavljeno 10. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


POČINJE DJEČJA OLIMPIJADA

Ove godine, u subotu i nedjelju, Bol je domaćin 5. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi. Prošle godine to je natjecanje odgođeno zbog ranijeg zatvaranja hotela. Očekuje se dolazak oko 250 mladih, od 5 do 12 godina starosti, iz Splita, Supetra, Herceg Novog, Mostara, Bara i naravno Bola.
Svečano otvaranje je ove subote, 12. listopada u 18.30 sati na Rivi.
Natjecanje se održava na centralnom teniskom stadionu Bluesun, a početak je u nedjelju u 10.30 sati. Završetak natjecanja i proglašenje pobjednika predviđa se u 13.30 sati. (j.e.)

(62) objavljeno 10. 10. 19. u 22:20 h
četvrtak, 10. 10. 2019. *****


alt


ŠTRAJK U ŠKOLAMA, A GDJE ĆE UČENICI?

Propao je u srijedu postupak mirenja između vlade i školskih sindikata. Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, nakon sastanka s ministrom rada i pomoćnicima drugih ministara, izjavili su da štrajk počinje u četvrtak, 10. listopada.
Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to po županijama. Točan popis škola u kojima će se u petak održavati štrajk bit će poznat u četvrtak u podne.
U petak bi se trebala obavijestiti javnost o tome koje će škole biti u štrajku u ponedjeljak. Način oblika štrajka bit će proveden kao cirkularni štrajk. To znači da će prvoga dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija - objasnio je Mihalinec za Indeks.
Ravnatelji u osnovnoj i srednjoj školi obvezni su osigurati brigu o djeci i odgojno-obrazovnom radu u školi.
Roditelji sami moraju odlučiti hoće li se solidarizirati s učiteljima, nastavnicima i profesorima i djecu ostaviti kod kuće.
Sigurno je, da će se tijekom četvrtka ujutro znati mnogo više. (j.e.)

(61) objavljeno 09. 10. 19. u 23:10 h

********************


alt

Bolsko smeće u Gornji Humac ili Supetar?


GDJE ĆE BITI ODLAGALIŠTE SMEĆA?

Nakon inspekcijskog nadzora zaštite okoliša i odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike, na sjednici supetarskog Gradskog vijeća, koja se održala u srijedu navečer, raspravljalo se o odlaganju otpada sa cijelog otoka na jedino odlagalište, ono Kupinovica kod Supetra. Supetrani, kako neslužbeno saznajemo, smatraju da na Braču i dalje trebaju opstati dva odlagališta: ono kod Supetra i drugo kod Gornjeg Humca gdje se odlaže i otpad iz Bola. Tvrtka „Michieli-Tomić“ predlaže, ako Supetrani ne žele smeće pored svojih kuća, da se onda ono dovozi na Košer kod Gornjeg Humca.
Bolu nije svejedno gdje će biti centralno odlagalište. Ako mora biti kod Supetra, kako traži Ministarstvo zaštite okoliša, onda to znači da će Boljanima sigurno i biti veća cijena zbog 50 kilometara duže vožnje kamiona. Moguće je da i naknada za zbrinjavanje kod Supetra bude veća nego je sada izračunata i naplaćena. (j.e.)

(61) objavljeno 09. 10. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt


PLAKATIRANJE NA JAVNIM POVRŠINAMA

Ovo je treći nastavak odredbi prijedloga Odluke o komunalnom redu, o čemu će raspravljati i odlučiti vijećnici na sljedećoj sjednici. Ovaj se dio odnosi na javno oglašavanje, odnosno isticanje plakata i sličnih obavijesti na oglasnim pločama, ali i na površinama gdje im nije mjesto.
*****
Zabranjeno je ljepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, plinske podstanice, trafostanice, energetske ormariće, stupove javne rasvjete i druga mjesta koja nisu za to namijenjena – prenosimo iz Odluke o komunalnom redu.
Prekršajnu odgovornost, troškove uklanjanja plakata i čišćenje površina na kojima nisu smjele biti istaknute, snosi organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Uredno postavljane plakate zabranjeno je prljati, oštećivati ili uništavati. Osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave dužna je iste ukloniti po isteku roka na koje je imala odobrenje, a površine na kojima ih je postavila očistiti i urediti. Ukoliko osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave iste ne ukloni odnosno ne uredi i očisti površine na način i u vrijeme iz prethodnog stavka, općina će to učiniti po drugoj osobi, a za nastale troškove teretit će se organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Odredbe ovog članka odnose se i na oglašavanje za potrebe izborne promidžbe.
Bacanje propagandnih i drugih letaka iz aviona ili drugih letjelica dopušteno je samo uz odobrenje i pod uvjetima koje odredi načelnik.

Zvučno oglašavanje nije dopušteno.

(60) objavljeno 09. 10. 19. u 23:00 h

*********************


alt

Plaža Zlatni rat u srijedu 9. listopada u 16 sati


U ČETVRTAK (MOŽDA) MALO KIŠE

Bablje ljeto još uvijek traje. Barem u Bolu. U srijedu (9. Listopada) još je bilo kupača, a još ih je više uživalo na suncu. Temperatura zraka u 13 sati, prema DHMZ, bila je 21, a mora 22 stupnja.
Za četvrtak meteorolozi najavljuju u Srednjoj Dalmaciji mogućnost kiše kroz jutro, a već od petka ponovno sunčano i još toplije. (j.e.)

(59) objavljeno 09. 10. 19. u 22:55 hsrijeda, 09. 10. 2019. *****


alt


POČELA JE SEZONA GRAĐENJA

Općinskom odlukom od 1. listopada dozvoljavaju se građevinski radovi. Zabrana je na snazi i dalje nedjeljom i državnim praznicima.
O početku građevinske sezone svjedoči i novootvoreno gradilište na Rivi (na slici) u Ulici Vladimira Nazora. Porušena je prizemnica i susjedna jednokatnica …
Po običaju na gradilištu nema informativne table na kojoj bi se moglo pročitati ime investitora i projektanta, broj građevinske dozvole, ime izvođača … Ako je na tu zakonsku obvezu zaboravio investitor, morao bi znati nama nepoznati izvođač. Za taj nemar je predviđena i novčana kazna!
Ovdje nije adekvatno napravljena ni signalizacija (putokaz) za pješake, iako je kompletnu širinu trotoara zauzelo gradilište. (j.e.)

(58) objavljeno 08. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


USKORO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Početkom sljedećeg mjeseca, kao i lani, počet će cijepljenje protiv gripe. Objavljeno je kako je nabavljeno 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva, a pružalo bi zaštitu od virusa A, virusa B i to B Victoria i B Yamagata.
Besplatno će se, kao i do sada, cijepiti stariji od 65 godina, kronični bolesnici, djeca i zdravstveni radnici.
Cjepivo se u ljekarni može dobiti za 85 kuna, ali treba imati recept obiteljskog liječnika.
Ovaj će portal pravovremeno izvijestiti o početku cijepljenja u bolskoj ambulanti. (j.e.)

(57) objavljeno 08. 10. 19. u 21:20 h

********************


alt


PRODAJA PLINA OD 14 DO 16 SATI

Već smo objavili, a sada još jednom ponavljamo: od ove srijede (9. listopada) u Bolu je prodaja plina po zimskom rasporedu. Prodaja je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati, a subotom ostaje „ljetna“ satnica, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(56) objavljeno 08. 10. 19. u 21:15 h

********************


alt

Sudionci biciklističkog uspona na Vidovu goru: natjecatelji, organizatori, motoristi i HGSS


USPON NA VIDOVU GORU I DOGODINE

Bez treće nema sreće, kaže poslovica, a tako je, čini se, mislila i obitelj Garbajs (Tomaž, Leona, Šime i Maria) pa su nakon šest prvosvibanjskih krosova „Đir oko Bola“ i tri biciklističke trke „Na dva kola oko Bola“, odlučili organizirati i treću sportsku (rekreativnu) priredbu: I. uspon na Vidovu goru.
Prošle nedjelje njih 25, među kojima je bilo i troje djece, krenuli su u koloni sa Zlatnog rata do Murvice gdje je bio start. Nakon 23 kilometra došli su (uglavnom) makadamskom cestom (80 posto puta) i nešto manje asfaltom (20 posto) do samog vrha Vidove gore.
- To je bila biciklistička trka otvorenog tipa, zamišljena kao rekreacija – objašnjava nam Tomaž Garbajs. – Imali smo povoljne vremenske prilike pa je lakše bilo svladati uspon. Sve je prošlo u najboljem redu, bez incidenata. Nije, srećom, bilo posla ni za dežurnog liječnika. Dan ranije smo imali nekoliko probušenih guma, što smo i očekivali jer je na makadanskom putu bilo oštrog kamenja.
U organizaciji osim Big Blue Sporta sudjelovao je i Klub jedriličara na dasci iz Bola. Hoće li uspona na Vidovu goru biti i dogodine?
- Naravno – potvrđuje Tomaž Garbajs. – Mislim da će biti još više biciklista rekreativaca. I Boljana naravno. (j.e.)

(55) objavljeno 08. 10. 19. u 21:10 h


utorak, 08. 10. 2019. *****


alt


DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
*****
Na praznik, ovog utorka, u Bolu ne rade Uredi Općine, Pošta, Fina, Ljekarna, Grabov rat, trgovina Berica, ali je otvorena benzinska postaja od 7 do 12 sati. Trgovina prehrambenom robom Konzum radi do 12 sati.
Katamaran, trajekti i autobusi prometuju kao nedjeljom. Dnevne novine u Bol dolaze oko 12 sati jer je prvi trajekt iz Splita za Supetar u 9 sati. (j.e.)

(54) objavljeno 07. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt

Izložba turističkih priznanja koje je Bol dobio od 1965.


DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE

Za Dan Turističke zajednice općine Bol odabran je 8. listopada, datum kada je 1954. (prije 65 godina) registrirano Turističko društvo Bol. Odlukom Skupštine TZO Bol dozvoljava se Vijeću TZO da odredi eventualno i neki drugi datum u listopadu kada će se obilježiti taj jubilej i dodijeliti turistička priznanja.
Odlukom Vijeća TZO ove će godine to biti 19. listopada. (j.e.)

(53) objavljeno 07. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


SLAB INTERES ZA TRIBINU O OTPADU

Mnogo smo rasprava mogli čuti o novim pravilima gospodarenja komunalnim otpadom, a posebno o visini računa koje smo dobili od koncesionara, tvrtke „Michieli-Tomić“, pa je pomalo iznenađujuće i razočaravajuće što je svega tridesetak zainteresiranih došlo u ponedjeljak na Javnu tribinu organiziranu u kino dvorani.
Skup je otvorio i nazočne pozdravio bolski načelnik Tihomir Marinković. Kratko je obrazložila razloge okupljanja Dijana Šćepanović iz Poduzetničkog centra Aktiva, a onda su govorili Zoran Marinelić, direktor tvrtke „Michieli-Tomić i Nela Kovačević iz splitske Udruge zaštite potrošača. To je trajalo 50 minuta, a sljedeći sat vremena je utrošeno za pitanja, savjete i odgovore. U raspravi je sudjelovalo 14 posjetitelja.
• Na temelju zakonom određenih formula došlo se do paušalnog iznosa koji je za sada jednak za sve korisnike, bilo redovne žitelje Bola ili vikendaše. U taj paušal uključene su i neke druge usluge, a ne samo odvoz i zbrinjavanje kućnog otpada. Netko treba isprazniti poluukopne kontejnere, odvesti smeće sa javnih površina i iz reciklažnog dvorišta. Tu su uračunati troškovi hladnog pogona u zimskom periodu.
• Zimi u Bolu ima nešto malo više od 1.000 stanovnika, a ljeti ih je deset puta više, pa i nekoliko tisuća izletnika koji također odlažu smeće.
• Dnevno se ljeti iz Bola na deponij odveze sa tri velika i dva mala kamiona oko 50 kubnih metara komunalnog otpada, a to je preko 35 tona. Izgradnjom nove luke na Račiću tog će smeća biti još više.
• U objektima gdje ima više stanova planira se postaviti poluukopne kontejnere sa magnetskim karticama i znat će se tko je koliko puta otvorio poklopac. (Nije međutim rečeno kada će se to dogoditi.)
• Oni koji smatraju da su im računi preveliki, trebaju se dogovoriti s koncesionarom i prilagoditi organizaciju odvoza i time eventualno smanjiti troškove.
• Sada se nema gdje sa građevinskim otpadom nakon, na primjer, adaptacije u kupaonici. Najgore bi bilo rješenje to deponirati po ledinama ili uz cestu, pa je načelnik obećao vrlo brzo u Bolu naći adekvatno rješenje za taj problem.
• Predloženo je da se zainteresiranim domaćinstvima ponudi aparati za kompostiranje i odgovarajuća obuka za rad.
• Raspored odvoza za sada ostaje svaki dan od 1. svibnja do 30. rujna, a tri puta tjedno od 1. listopada do 30. travnja.
• Nastavit će se podjelom novih kanti (spremnika) za kućni otpad, ali i čipiranjem kanti koji se već koriste. (j.e.)

(52) objavljeno 07. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


ZABRANA PALJENJA VATRE DO 15. LISTOPADA

Odlukom županijskog vatrogasnog zapovjednika – kako su nas izvijestili iz DVD Bol – zabrana paljenja vatre na otvorenom produžena je do 15. listopada (utorak).
Nakon tog datuma obveza je onih koji žele paliti na otvorenom da to prijave u DVD Bol na tel. 635-582.
Tko to ne učini prijeti fizičkim osobama kazna od 500 do 1.000 kn, a pravnim osobama od 2.000 do 10.000 kn. Međutim, oni koji izazovu požar mogu biti kažnjeni od 15.000 do 150.000 kn ili kaznom zatvora do 60 dana. (j.e.)

(51) objavljeno 07. 10. 19. u 22:25 hponedjeljak, 07. 10. 2019. *****


alt


BRAČ: U RUJNU MANJE DOLAZAKA I NOĆENJA

Statistika o turističkom prometu na Braču, koju je objavila Turistička zajednica SDŽ, ukazuje na neke brojke koje se različito mogu tumačiti. U devet mjeseci bilo je više dolazaka (+6.694), ali manje noćenja u odnosu na isti period prošle godine (-27.480). U rujnu su oba rezultata negativna: dolazaka je manje (-983), ali i noćenja (-552).
• U rujnu najviše je gostiju došlo u Bol (16.173, +3%), zatim u Supetar (9.354, -13%), Milnu (2.651, +5%), Postira (1.877, -10%), Sutivan (1.498, -2%), Selca (966, -12%) i Pučišća (515, +36%)
Ukupno su u rujnu na Brač došla 33.034 gosta, a noćenja je bilo 218.270.
Najlošiji rezultat je svakako ostvaren u Supetru, a raduje pozitivan postotak u Pučišćima, ali bez većeg utjecaja na ukupan broj dolazaka na Brač jer je tamo turizam tek u začetku.
Isti je redoslijed i kada su u pitanju noćenja u rujnu, uz napomenu da su pozitivan rezultat zabilježili u Milni, Pučišćima i Sutivanu, a ostale četiri destinacije na Braču imaju manje noćenja nego lani, od 1 do 5 posto.
• Devetomjesečni rezultati mogu se smatrati turističkim uspjehom ili neuspjehom cijele sezone iako ima najava da bi se nešto pozitivno moglo dogoditi u listopadu, posebno kada su u pitanju Bol i Supetar.
Dolasci gostiju: Bol 107.665 (+7%), Supetar 77.850 (-4%), Milna 21.835 (+14%), Postira 17.412 (-2%), Sutivan 15.492 (-2%), Selca 12.998 (-5%) i Pučišća 5.146 (+23%). Ukupno na Braču: 258.398 dolazaka.
Noćenja: Bol 583.780 (-1%), Supetar 529.583 (-4%), Milna 154.213 (+12%), Postira 129.896 (-4%), Sutivan 117.967 (-4%), Selca 105.127 (-6%) i Pučišća 34.335 (+9%). Ukupno na Braču noćenja: 1.654.901. (j.e.)

(50) objavljeno 06. 10. 19. u 23:40 h

********************


alt


alt


alt


PROCESIJA NA BLAGDAN GOSPE OD RUZARIJA

Blagdan Gospe od Ruzarija u Bolu je u nedjelju predvečer obilježen procesijom od Samostanske crkve do Ulice T. Ujevića i natrag. Nakon toga održana je svečana sveta misa koju je predvodio o. Ivo Plenković.
Kip Blažene Djevice Marije nosili su Lovro Karmelić, Nikica Bodlović, Stipe Karmelić i Matko Glasinović. (j.e./m.š.)

(49) objavljeno 06. 10. 19. u 23:35 h

********************


alt


NEDJELJOM I PRAZNIKOM U 13:25

Ove nedjelje (6. listopada) katamaran „Vida“ je prvi put (na slici), prema zimskom redu plovidbe, iz Jelse krenuo poslije podne (13.00 sati), a iz Bola za Split u 13.25 sati. Tako će biti svake nedjelje, ali i praznikom do kraja svibnja iduće godine.
Poslijepodnevni odlazak katamarana iz Bola za Split je već u utorak kada je državni praznik – Dan neovisnosti.
Izletnička linija brodara „Kapetan Luka“ (Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag) završila je ovogodišnju sezonu u nedjelju navečer. (j.e.)

(48) objavljeno 06. 10. 19. u 23:30 h

********************


alt


alt


alt


BICIKLISTI PO MAKADAMU DO VIDOVE GORE

U Prvom usponu na Vidovu goru sudjelovala su u nedjelju 22 biciklista, ali i jedna žena i troje djece. Krenuli su u grupi sa Zlatnog rata u 10.30 sati do Murvice gdje je bio start. Najbrži je bio Zoran Perić iz BK Kairos kome je od Murvice do vrha Vidove gore trebalo 1:06:47, a prešao je makadamskom cestom i planinarskim putem u ukupnoj dužini od 21 km.
U ovom natjecanju sudjelovala su u dva Boljanina: Tonči Šeparović je u svojoj kategoriji dobio medalju za II. mjesto (1:25:20), a Ivica Pavišić je bio III. u drugoj kategoriji (1:44:46). Jedinoj ženi, Lidiji Zubac (BK Kamešnica), inače sezonskoj radnici u Bluesun hotelima u Bolu, trebalo je 1:39:57 od Murvice do cilja.
Nakon uručivanja medalja i pokala na vrhu Vidove gore, dogovoreno da se ponovo nađu dogodine na Drugom usponu. (j.e./m.š.)

(47) objavljeno 06. 10. 19. u 23:25 h

********************


alt


alt


REKREATIVCI TENIS IGRALI I NOĆU

Teniski turnir završio je pod reflektorima u nedjelju tek u 21.30 sati. Igrao se tenis u Teniskom centru Bluesun hotela od jutra, u 9 sati. Igrom mix parova završeno je dvodnevno Prvo tenisko natjecanje rekreativaca HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. Organizator je bilo Sportsko društvo Bol. U natjecanju je sudjelovalo 46 tenisača rekreativaca.
U nedjelju tijekom jutra stara vozila Oldtimer kluba iz Imotskog bila su parkirana na glavnom bolskom trgu, na rivi.
Rezultati-pobjednici: gospoda 55+ Mario Kukoč; gospoda 45+ Alen Politeo;
gospoda 35+ Ivica Gulić; gospoda -35 Srđan Fundup; dame 45+ Marija Kusanović; dame -45 Tea Karanušić; parovi -45 Ivica Gulić/Bruno Radić; parovi 45+ Ivan Domazet/Željko Šćepanović; mix parovi Ana Kovač/Viktor Rešetar. (j.e./m.š.)

(46) objavljeno 06. 10. 19. u 23:20 h

********************


alt


TRIBINA O GOSPODARENJU OTPADOM

Ukoliko želite poslušati planove, kazati svoje prijedloge ili postaviti pitanje, imati priliku to učiniti ovog ponedjeljka (7. listopada) na Tribini o gospodarenju otpadom koja će se održati u Kino dvorani u Bolu.
Početak je u 18 sati.

(45) objavljeno 06. 10. 19. u 23:15 hnedjelja, 06. 10. 2019. *****


alt


STATISTIKA: BOL JE 11. PO BROJU DOLAZAKA

Po broju gostiju koji su došli u destinaciju, Bol je na 11. poziciji u našoj županiji. Došlo ih je u devet mjeseci 107.665, a više je dolazaka eVisitor registrirao u Splitu (837.721), Makarskoj (254.236), Hvaru (197.192), Baškoj Vodi (159,643), Segetu (150.324), Omišu (147.786), Trogiru (137.967), Podstrani (121.361), Tučepima (120.417) i Kaštelima (109.033).
U Splitsko-dalmatinskoj županiji u devet mjeseci bilo je 2% više noćenja nego lani u isto vrijeme. Međutim, eVisitor je zabilježio manje noćenja u Vrboskoj (13%), Selcima (6%), Supetru (4%), Postirima (4%), Sutivanu (4%), Starom Gradu (3%), Sućurju (3%), Hvaru (2%), Omišu (2%), Podgori (2%), Igranima (2%), Drveniku (2%), Baškoj Vodi (1%), Komiži (1%) i Bolu (1%).
Sutra: turistički rezultati na Braču u rujnu i za devet mjeseci 2019. (j.e.)

(44) objavljeno 05. 10. 19. u 23:15 h

********************


alt


NAGRADA NASTAVNICI ŠPACAL

Lucija Špacal iz Osnovne škole Bol jedna je od 510 nagrađenih odgojno-obrazovnih djelatnika u Hrvatskoj. Prvi put Ministarstvo obrazovanja nagradilo je najbolje odgojiteljice i odgojitelje, učiteljice i učitelje, nastavnice i nastavnike te profesore i profesorice te izdvojilo iz državnog proračuna 5,1 milijuna kuna. Svaki nagrađeni dobio je uz priznanje i novčani dio nagrade u iznosu od deset tisuća kuna bruta.
Lucija Špacal nagrađuje se za mentorstvo učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima, izvannastavni rad s darovitima te uređivanje školskih mrežnih stranica. (j.e.)

(43) objavljeno 05. 10. 19. u 23:10 h

********************


alt


BLAGDAN GOSPE OD RUZARIJA

Ove se nedjelje (6. listopada) blagdan Gospe od Ruzarija obilježava u Samostanskoj crkvi procesijom u 18 sati, a nakon toga je svečana sveta misa.
U Župnoj crkvi misa je samo ujutro, u 9 sati, a krunica-molbenica u 11.30 sati.
Mise su ujutro, kao i svake nedjelje, u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30 sati. (j.e.)

(42) objavljeno 05. 10. 19. u 23:05 h

********************


alt


DOBRODOŠLICA: DIREKTOR KAO VODIČ

U Bol je u subotu stigla grupa gostiju iz Švedske koja će u hotelu „Bretanide“ boraviti do 12. listopada. Dobrodošlicu im je poželio direktor hotela Alfred Hackl koji je goste zatim poveo u šetnju oko hotela (na slici) i upoznao ih sa znamenitostima Bola, prvenstveno s jedinstvenom plažom na svijetu – plažom Zlatni rat.
U hotelu „Bretanide“ je trenutno 370 gostiju iz Austrije, Njemačke (gdje su trenutno jesenski školski praznici), Švedske … (j.e.)

(41) objavljeno 05. 10. 19. u 23:00 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


NAJMASOVNIJE NATJECANJE BICIKLISTA

Treće natjecanje biciklista „Na dva kola oko Bola“, do sada najmasovnije sa 103 natjecatelja, raspoređenih u 15 kategorija, uspješno je održano u subotu na Zlatnom ratu (start i cilj) i okolnim terenima. Vremenski uvjeti ove su godine bili idealni, a kada se spomene da su glavni u organizaciji bili članovi obitelji Garbajs, onda ne treba posebno isticati da su svoj posao odradili sa najvišom ocjenom.
„Na dva kola oko Bola“ bilo je ujedno i završno natjecanje za Kup Hrvatske. Startalo se u tri termina (10, 11.30 i 13.30 sati), a nakon ručka u restoranu „Zlatni rat“ na samoj plaži, obavljeno je proglašenje pobjednika i tri prvoplasirana u svakoj kategoriji dobili medalje od kamena.
Neki od biciklista ostaju u Bolu i u nedjelju kada je na programu I. uspon na Vidovu goru. Start je na Zlatnom ratu u 10.30 sati. Organizatori računaju da će biti najmanje 15 natjecatelja. Prijave su moguće i tijekom nedjelje ujutro. (j.e./m.š.)

(40) objavljeno 05. 10. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


PRVI TURNIR TENISAČA REKREATIVACA

Na prvom teniskom natjecanju rekreativaca HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. prijavilo se 46 natjecatelja. Raspoređeni su, prema godinama starosti, u 8 kategorija. Najviše ih je do 35 godina, 14 muškaraca i četiri žene.
Natjecanje se nastavlja u nedjelju nakon 9 sati na teniskim terenima Sportskog centra Bluesun hotela.
U subotu su u teniski centar došli iz imotskog Oldtimer kluba sa svojih 17 automobila, uglavnom mercedesima. U popodnevnim satima pridružili su im se i članovi Moto kluba Brač.
U subotu navečer u konobi Vallum, u hotelu Elaphusa, organiziran je sportski pub kviz, uz muziku uživo i zabavu dugo u noć. (j.e.)

(39) objavljeno 05. 10. 19. u 22:50 h


subota, 05. 10. 2019. *****


alt


alt


U ŽUPANIJI MANJE DOLAZAKA, A U BOLU NOĆENJA

Prema statističkim podacima koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, u našoj županiji u rujnu je bilo 432.058 dolazaka (-1 posto u odnosu na rujan 2018.) i noćenja 2.185.857 (+3 posto).
Prema istim izvorima u Bolu je bilo 16.173 dolazaka (+3 posto) i 90.405 noćenja (-1 posto).
U županiji su pozitivni rezultati za devet mjeseci: dolazaka 3.401.927 (+5 posto), a noćenja 17.287.817 (+2 posto). Bol je u prvih 9 mjeseci zabilježio 107.665 dolazaka (+7 posto), a noćenja 583.780 (-1 posto).
U rujnu je najviše gostiju u ljetovališta SDŽ došlo iz Njemačke (52.957), slijede Ujedinjeno Kraljevstvo (39.697), SAD (31.708), Poljska (31.436), Hrvatska (23.590), Češka (22.208), Francuska (21.455) …
Interesantni su podaci za devet mjeseci iz koje je lako isčitati odakle nam dolaze gosti, iz koji ih je država došlo manje, a odakle više.
Gosti iz Njemačke su u devet mjeseci najbrojniji po dolascima: došlo ih je 316.489. Drugi su Poljaci (300.056), ali po noćenjima su ispred gostiju iz Njemačke (Poljaci imaju 2.186.992 noćenja, a Nijemci 2.052.668). U istom periodu, u odnosu na prošlu godinu, manje je gostiju došlo iz Malte (11%), Švedske (10%), Češke (5%), Poljske (4%), Slovenije (3%), Austrije (3%), Norveške (3%) … Ima, međutim, država odakle nam je, u našu županiju, došlo više gostiju nego lani: Ukrajina (42%), Tajvan (31%), Kina (27%), Brazil (22%), Grčka (21%), Rusija (17%), Španjolska (15%), Kanada (14%), Francuska (8%) …
Sutra: Koje su destinacije u našoj županiji u plusu, a koje u minusu?

(38) objavljeno 04. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


ZNANSTVENI SKUP U „ELAPHUSI“

U hotelu „Elaphusa“ od 6. do 11. listopada održava se konferencija Ultrafast Optics XII. na kojoj se očekuje više od 150 vodećih znanstvenika iz područja ultrabrzih lasera. Najavljen je i dolazak Gerarda Mouroua, dobitnika Nobilove nagrade za fiziku 2018. godine. (j.e.)

(37) objavljeno 04. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


MEĐUNARODNI JE DAN ŽIVOTINJA

Osnovnu školu su u petak posjetili lovac Franko Marinković i vlasnik dvaju pasa Rexa i Belle, Pero Kraljević. Povod je bio Međunarodni dan životinja kada ih se treba prisjetiti jer su zaštićene ili ugrožene.
Lovac je pričao djeci o lovu na male životinje (ptice, zečevi, fazani) i o brizi da se u prirodu vrati onoliko životinja koliko ih se izlovi. Čuli smo i zanimljivosti o divljoj svinji, kada se što lovi i kako se moraju čuvati naše šume.
Glavna i jedina poruka koju su prenijeli naši gosti je: čuvajte prirodu i životinje koje žive u njoj! (m.b.)

(36) objavljeno 04. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt


ZIMSKI ORAR ZA PLIN

Za prodaju plina zimsko radno vrijeme je od srijede 9. listopada: ponedjeljkom, srijedom i petkom prodaja je od 14 do 16 sati, a subotom kao i do sada, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(35) objavljeno 04. 10. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


BICIKLISTI SU NA ZLATNOM RATU

Sunčan dan iskoristili su organizatori biciklističkih utrka „Na dva kola oko Bola“ kako bi označili i uredili staze za subotnje natjecanje. „Berica“ je kao i lani izgradio drvene mostove.
Start je na Zlatnom ratu u 10, 11.30 i 13.30 sati, a proglašenje pobjednika je u 15.00 sati.
U nedjelju je za bicikliste I. uspon na Vidovu goru. Start je u 10.30 sati također sa Zlatnog rata. (j.e.)

(34) objavljeno 04. 10. 19. u 22:05 h

********************


alt


TENISKI TURNIR REKREATIVACA

Teniski tereni u centru Bluesun hotela spremni su za mečeve prvog izdanja
HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. Ni kiša nije stvorila veće probleme, a prvi susreti se igraju već u subotu ujutro.
Oko 12 sati u Teniski centar dolaze gosti iz imotskog Oldtimer kluba sa svojim mercedesima. U popodnevnim satima pridružit će se i članovi Moto kluba Brač.
U subotu navečer u konobi Vallum u hotelu Elaphusa organizira se sportski pub kviz, na koji se pozivaju Boljani, uz muziku uživo i zabavu dugo u noć.
Pobjednici teniskog turnira osim pokala dobit će i poklon pakete tvrtke Silvan kozmetike. Njihove proizvode pogledajte klikom na donji link.

https://silvan.hr

(33) objavljeno 04. 10. 19. u 22:00 h

********************


alt


alt

Plaža Zlatni rat 4. listopada u 14 sati


VRATILI SE KUPAČI

Nakon prohladnog i kišovitog četvrtak, kupači su ponovno u petak došli na plažu. Temperatura zraka u 14 sati bila je 22, a u moru je bilo još toplije, 23 stupnja.
Na Zlatnom ratu nije ponuda kao u ljetnim mjesecima, ali se uvijek može dobiti kava, sokovi, kokteli, sladoled i ponešto za prezalogajiti. (j.e.)

(32) objavljeno 04. 10. 19. u 21:55 hpetak, 04. 10. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt

Bol 3. listopada 2019. od 14 do 14.20 sati


POGORŠANJE: KIŠA I HLADNIJE

U četvrtak predvečer trebali su dugi rukavi. Bura je nešto oslabila, a najjača je bila oko 14 sati. Prije toga bilo je i kiše.
Pogoršanje vremena s kišom i grmljavinom počelo je na bolskom području u srijedu u 21 sat. Vrijeme se primirilo tijekom četvrtka ujutro pa je bilo posjetitelja na štekatima. Međutim, oko podnevna je počela kiša i – bura. Oko 14.30 se razvedrilo, pa se čak ukazalo i sunce. Navečer je ipak postalo osjetno hladnije.
Smirivanje bure očekuje se tijekom subote.
Novo pogoršanje moguće je u ponedjeljak. (j.e.)

(31) objavljeno 03. 10. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


OVAJ VIKEND: TENIS I BICIKLIZAM

Ovog vikenda, u subotu i nedjelju, u Bolu se organiziraju dva sportska događanja. Prema najavama meteorologa ne bi trebalo biti većih problema i odgađanja.
• U subotu ujutro na tenis terenima tvrtke Bluesun počinju mečevi prvog izdanja HUT TOUR 1000 turnira Match Bol Open 2019. Očekuje se 50-ak sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Srbije.
Zanimljivo će biti na tenis centru i kada oko 12 sati dođu gosti iz Imotskog Oldtimer kluba sa svojim Mercedesima. U popodnevnim satima pozdraviti će ih i članovi Moto kluba Brač.
• Bez obzira na vremenske uvjete, čak ako bude i kišilo, natjecat će se i biciklisti. Bit će to treće po redu „Na dva kola oko Bola“, a natjecanje je planirano na terenima oko Zlatnog rata. Sutradan, u nedjelju je „Prvi uspon na Vidovu goru“. Start je na Zlatnom ratu u 10.30, a dolazak na Vidovu goru planira se oko 11.40 sati. (j.e.)

(30) objavljeno 03. 10. 19. u 22:50 h

********************


alt

Katamaran brodara "Kapetan Luka" dolazi iz Dubrovnika u Bol


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

Zbog bure „Jadrolinija“ je u četvrtak otkazala katamaransku liniju Split – Bol – Jelsa, ali i zbog nemogućnosti priveza u alternativnoj luci Stari Grad. Katamaran „Vida“ je ostao u Splitu, pa nema ni katamaranske veze u petak ujutro Jelsa – Bol – Split.
• Prema zimskom redu plovidbe katamaran petkom i subotom iz Splita polazi za Bol i Jelsu u 16.30 sati. Subotom iz Bola za Split katamaran isplovljava u 7.25, a nedjeljom (i praznikom) u 13.25 sati.
• Izletničkoj liniji brodara Kapetan Luka zadnji dan je u nedjelju, 6. listopada. Naime, tijekom zimskih mjeseci nema izletničke linije Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag. (j.e.)

(29) objavljeno 03. 10. 19. u 22:45 h

********************


alt


NACIONALNE OZNAKE KVALITETE

Srednja škola Bol i ove godine nagrađena je s Nacionalnom oznakom kvalitete za 5 eTwinning projekata. Nagrađene su nastavnice Lucija Carević-Brešković, Rovena Trivanović i Petra Kokeza, te učenici koji su sudjelovali u projektnim aktivnostima.
Projekti koji su nagrađeni Nacionalnom oznakom kvalitete su: SID 2019, Let's Empower our communication skills, Words, words, words..., National holidays in Europe i The European day of Languages (p.k.)

(28) objavljeno 03. 10. 19. u 22:40 h

********************


alt


BEZ ZAPREKA NA VELOM MOSTU!

Zapreke na parkiralištima na Velom mostu, o čemu smo pisali u jučerašnjoj Bolskoj kronici, uklonjene su u četvrtak tijekom jutra. Tri su parkirna mjesta bila do 30. rujna zakupljena i rezervirana, ali je zapreke 1. listopada trebalo – ukloniti. Urađeno je to tri dana kasnije.
Ostaje da se to učini i na parkiralištu kod Dječjeg vrtića. (j.e.)

(27) objavljeno 03. 10. 19. u 22:35 h

********************


alt


FINA NE RADI SUBOTOM

Ispostava FINE u Bolu nakon 1. listopada ima novi raspored radnog vremena. Tijekom tjedna, od ponedjeljka do petka, radi se kao i do sada, od 7.30 do 14.30 sati, ali od ove subote, 5. listopada, ne rade, kao ni nedjeljom i državnim praznikom. (j.e.)

(26) objavljeno 03. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


ZA ŠKOLARCE 4 DANA ODMORA

Učenici u bolskoj Osnovnoj i Srednjoj školi u petak nakon jutarnje nastave imat će kraće odmor od četiri dana. Ponovo će u školske klupe u srijedu, 9. listopada. Za ponedjeljak je odlučeno da nema nastave, a u utorak je državni praznik – Dan neovisnosti. (j.e.)

(25) objavljeno 03. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


UKLANJA SE VODENI PARK

Unatoč lošim vremenskim uvjetima na Zlatnom se ratu u četvrtak radilo na uklanjanju i pranju od soli elemenata vodenog parka prije skladištenja. Vodenim parkom najviše su se koristili mlađi kupači, a zbog početka školske godine sve ih je manje na kupalištu. (j.e.)

(24) objavljeno 03. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


JEFTINIJE 30 POSTO

U trgovini GASTRO MAXIMUM na Račiću, u prva dva vikenda (subota i nedjelja) ovog mjeseca za Boljane je popust od 30 posto. Vjerujemo da će to mnogi iskoristiti već ove subote i nedjelje, uz napomenu da je radno vrijeme od 11 do 20 sati – obavijestio nas je vlasnik trgovine Drago Eterović. (j.e.)

(23) objavljemo 03. 10. 19. u 22:15 h

********************


alt

Slika 1: biciklistička utrka "Na dva kola oko Bola"


alt

Slika 2: biciklistički uspon Bol - Vidova gora


MOGUĆE SU TEŠKOĆE U CESTOVNOM PROMETU

Zbog održavanja biciklističkih utrka u subotu i nedjelju, 5. i 6. listopada, koristit će se županijske ceste. Javnost se obavještava zbog mogućih zastoja i prekida prometovanja.
1.
Naziv: 3. biciklistička utrka "Na dva kola oko Bola”
Vrsta natjecanja: XCO biciklistička utrka za Hrvatski cup
Termin: subota, 05.10.2019, 10.00 - 15.00 h
Lokacija: (vidi sliku 1) županijska cesta poviše plaže Zlatni Rat (u dužini cca 300m, traka ceste u smjeru prema Bolu)
2.
Naziv: 3. biciklistička utrka "Na dva kola oko Bola”
Vrsta natjecanja: biciklistički uspon Bol-Vidova gora
Termin: nedjelja, 06.10.2019, 10.30 - 12.30 h
Lokacija: (vidi sliku 2) plaža Zlatni rat,Bol - Murvica - Obršje - Visoka - makadamom i planinarskim putem (Bol-Postira) do Vidove gore
Dužina trase:21km

(22) objavljeno 03. 10. 19. u 22:10 h


 

četvrtak, 03. 10. 2019. *****


alt


PALJENJE VATRE UZ NAJAVU

Paljenje vatre na otvorenom dozvoljeno je nakon 1. listopada, ali …

Dogovoreno je na sastanku svih DVD-ova na Braču da se za svako paljenje vatre, bez prethodne najave, podnose prekršajna prijava – informirani smo u bolskom DVD-u, ali je to, na žalost, na bolskom području uobičajena pojava, čak u 95 posto slučajeva.Paljenje od 1. listopada do 30. travnja treba prethodno prijaviti DVD-u Bol (tel. 635-582). Ukoliko se utvrdi da paljenje, odnosno loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja se izdaje prekršajni nalog. To je ujedno zajednički stav svih DVD-a na Braču. Predviđene se novčane kazne samo za paljenje vatre bez najave, a kreću se za fizičku osobu od 500 do 1.000 kn, odnosno 2.000 do 10.000 kn za pravnu osobu, odnosno 1.000 do 5.000 kn za fizičku osobu obrtnika. Uz spomenute novčane kazne, Zakon o zaštiti od požara također propisuje oštre kazne za osobe koje izazovu požare. Građaninu koji izazove požar prijeti kazna od od 15.000 do 150.000 kn ili kazna zatvora do 60 dana.

Također, osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.

(21) objavljeno 02. 10. 19. u 22:40 h

********************alt


STATISTIKA: MANJE PUTNIKA NEGO LANI

Ove se godine od 1. siječnja do 30. rujna, prema evidenciji Lučke kapetanije, u bolskoj luci manje iskrcalo i ukrcalo putnika nego u istom periodu prošle godine.
Susretljivošću lučkog kapetana Drage Jerkina, saznali smo da je u prvih devet mjeseci registrirano 2.954 uplovljavanja i isto toliko isplovljavanja raznih brodova. Tu nisu uključene jedrilice.
U bolskom portu na katamaranima brodara „Jadrolinija“, „Kapetan Luka“ i „Adriatic Fast Ferries“ te izletničkim brodovima: ukrcao se 192.691 putnik (lani 254.369), a iskrcalo ih se 217.025 (lani 276.996). j.e.

(20) objavljeno 02. 10. 19. u 22:35 h

*******************


alt


„ZELENI OTOK“ SE ZATVARA U 15 SATI

Ulaz na „zeleni otok“ ili reciklažno dvorište, kako smo to do sada nazivali, zatvara se od 15, a otvara u 8 sati. To je novi raspored rada od 1. listopada, ali je moguće da se nešto promijeni već od ponedjeljka, 7. listopada.
Ima primjedbi da bi prijem otpadaka trebalo primati ranije, a ne čekati 8 sati. Oni koji su zaposleni predlažu da „zeleni otok“ radi dvokratno, kako bi poslije podne mogli donijeti stare stvari.
Izmjene radnog vremena su moguće, a novom radnom vremenu izvijestit ćemo kada dobijemo službenu obavijest i tvrtke „Michieli-Tomić“. (j.e.)

(19. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


NOVA LINIJA NEDJELJOM

Arriva je od 1. listopada objavila novi red vožnje autobusa po Braču. Za Bol je jedina novost što sada ima nedjeljom i blagdanom jedna linija više, ukupno četiri. Novi je polazak iz Bola za Supetar u 16.30 sati.
• Čitateljica D.K. pisala nam je prošlog ponedjeljka o problemima koje je imala s prijevozom autobusom od Bola do Supetra. Traži da ispravimo u redu vožnje satnicu u 13.45 jer, prema njezinoj izjavi, taj autobus danima već ne prometuje.
Vozni red kojeg objavljujemo dobili smo od Arrive i tamo je upisano da autobus u 13.45 ide iz Bola, osim subotom. Zašto nije taj dan bilo autobusa, pa je naša čitateljica morala taksijem u Supetar, nije naš problem. Možda je u pitanju prometna nezgoda, kvar autobusa ili možda obustava rada vozača. Kasnio je, isti dan, i đački autobus u 14.15 sati. Tražili smo objašnjenje od odgovornih u Supetru. Nismo, možda i pretpostavljate, dobili traženi odgovor. (j.e.)

(18) objavljeno 02. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZABORAVNOST ILI NEMAR?

Možda će netko to pravdati zaboravnošću, a neki misliti da je u pitanju nemar. Radi se o tri parkirna mjesta na Velom mostu koja su rezervirana i plaćena do 30. rujna. Međutim, na njima su, i dva dana u listopadu, još uvijek prepreke (na slici)!
Parkirališta kod Studenca i Dječjeg vrtića nakon 1. listopada također moraju biti slobodna, a jedino su ona na Loži rezervirana do 30. travnja 2020. godine. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


REZULTATI ČITANJA U RUJNU

U rujnu smo imali 49.878 posjeta našem portalu ili u prosjeku dnevno 1.662. Najviše je čitatelja registrirano 17. rujna (1.888), a najmanje 28. rujna (1.169).
Objavili smo u prošlom mjesecu 135 vijesti koje su ilustrirane sa 196 fotografija.
Najčitanija je rubrika Bolska kronika, zatim slijede Umjesto čestitke, Umrli, Rođeni, Red plovidbe, Live camera, Sjećanja i zahvale, Bolski „likovi“, Boljani po svijetu, Autobusi …
Osim u Hrvatskoj, ovaj portal čitaju (redoslijed prema broju otvaranja) u SAD-u, Ukrajini, Švedskoj, Njemačkoj, Sloveniji, BiH, Rusiji, Srbiji, Austriji … (j.e.)

(16) objavljeno 02. 10. 19. u 22:15 hsrijeda, 02. 10. 2019. *****


alt


LISTOPAD U BOLU

Listopad znači kraj turističke sezone pa je manje i događanja koja se organiziraju u Bolu. Uglavnom pišemo o zatvaranju ugostiteljskih objekata, hotela …
Katamaran za Split i trajekt iz Supetra plove od 30. rujna po zimskom redu plovidbe. Zadnji izletnički katamaran brodara Kapetan Luka prestaje s plovidbom u nedjelju 6. listopada. Ukida se 26. listopada (subota) i avionska linija Zagreb – Brač – Zagreb, a sutradan, u nedjelju 27. listopada, počinje zimsko računanje vremena.
Za ostale sezonske usluge nemamo točnih podataka, ali možemo navesti kako je bilo lani:
Šankovi „Grabovog rata“ na Zlatnom ratu prestali su radom 12. listopada, a restoran „Pumparela“ nije radio od 18. listopada. Turistički vlakić je prestao s vožnjom 21. listopada, a parkiranje se kod benzinske postaje prestalo naplaćivati 23. listopada. Pizzerija „Topolino“ i cocktail bar „Varadero“ nisu radili nakon 25. listopada, a caffe bar „Barka“ zatvoren je dva dana kasnije. (j.e.)

(15) objavljeno 01. 10. 19. u 22:30 h

********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Druga ovogodišnja akcija DDK-a, organizirana ovog utorka (1. listopada) ocijenjena je najvišom ocjenom. Ne samo zbog organizacije, već i zbog činjenice da je prikupljeno 50 doza krvi, a njih četvero ih je krv dalo prvi put: Romana Baković, Ana-Maria Psenner, Veda Saliji i Petar Koljatić.
U travnju je prikupljeno 45, a prošle godine u listopadu 41 doza krvi. (j.e.)

(14) objavljeno 01. 10. 19. u 22:25 h

********************


alt


SAMO JEDAN IZOSTANAK KATAMARANA

U rujnu je katamaran izostao samo jedan put. Zbog bure, 20. rujna (petak) iz Jelse je „Vida“ otplovila direktno za Split. Prošle godine u rujnu katamaran u Bol nije dolazio šest puta.
U listopadu 2018. katamaran nije dolazio u Bol također šest puta, a kada se to dogodi onda je za Boljane jedina alternativa putovati autobusom do Supetra i nastaviti trajektom do Splita. Nakon 7. listopada ove godine prestaje ploviti jedini izletnički katamaran, brodara Kapetan Luka. (j.e.)

(13) objavljeno 01. 10. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


ZAHVALNICE DVD-a BOL

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Bol osim javne zahvale koju su uputili poimenično svima koji su im pomogli u organizaciji Prvog natjecanja vatrogasaca (VALLUM FEST 2019), ovih dana dodjeljuju i Zahvalnice. Osobno ih uručuje predsjednik DVD-a Goran Jekić. (j.e.)

(12) objavljeno 01. 10. 19. u 22:15 h

********************

alt


LJEKARNA SAMO UJUTRO

U bolskoj ljekarni je novo radno vrijeme. Ljekarna je otvorena od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a subotom od 8 do 13 sati.
Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

(11) objavljeno 01. 10. 19. u 22:10 h

********************

alt


BESPLATNI PREGLED STOPALA

U prostorijama DVD Bol ove se srijede (2. listopada) od 9 do 14 sati organizira besplatni pregled stopala i vertebralnog sustava. Pregledom će se utvrditi stanje stopala i kralježnice.

(10) objavljeno 01. 10. 19. u 22:05 h


utorak, 01. 10. 2019. *****


alt

Kupači na Zlatnom ratu 29. rujna


TURIZAM U ZADNJEM TJEDNU RUJNA

U zadnjem tjednu mjeseca rujna, od 23. do 29., zabilježeno je 3.179 dolazaka gostiju i 18.776 noćenja. Prošle godine u isto vrijeme u Bol je došlo 3.297 gostiju, a eVisitor je registrirao 19.266 noćenjima.
Najviše je gostiju – 2.951 – bilo u ponedjeljak, 23. rujna.
Po noćenjima najviše je gostiju bilo u hotelima (13.952 noćenja), pa u privatnom smještaju (4.246).
U Bolu je najviše gostiju iz Njemačke, pa Austrije, Francuske, Švedske, Slovenije … (j.e.)

(09) objavljeno 30. 09. 19. u 22:40 h

********************


alt

Tomo Dešković posljednji put (ove sezone) vezuje katamaran "Jelenu"


alt

Čini nam se da je strma rampa jedini problem za putnike u Bolu


ZADNJA IZLETNIČKA PLOVIDBA

Katamaran „Jelena“ koji je tijekom ljeta plovio na izletničkoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag, u ponedjeljak je posljednji put ove sezone došao u Bol. Na Velom mostu se iskrcalo 18 putnika, koji su, sudeći po koferima, u Bol došli na više dana. Za Split ih je u 12 sati otputovalo 84.
Ovogodišnja plovidba katamarana „Jelena“ donijela je novu kvalitetu u ponudi, jer nije bilo kašnjenja i čekanja i po sat vremena po suncu za odlazak u Split. Kod turista je ova linija bila veoma popularna. Umjesto ustajanja rano ujutro na katamaran u 6.30, mogli su spavati malo duže, pa čak se možda još jedan put okupati prije odlaska.
Jedinu zamjerku putnici (sa koferima) imali su za strmu rampu koja je naporna za izlazak ili ulazak na katamaran. Naravno da ima rješenje za taj problem, kao što su učinili u Hvaru, i izgradili dodatni pult na rivi. Možda se to učini i u Bolu. Dogodine, naravno. (j.e.)

(08) objavljeno 30. 09. 19. u 22:35 h

********************


alt


alt


ZAŠTITA NA KROVU ZGRADE

Radnici „Grabovog rata“ tijekom ponedjeljka postavili su žičanu zaštitu na rubu krova zgrade na adresi Loža 3. To je učinjeno zbog zaštite prolaznika od kupa koja prijete sa krova objekta. U prizemlju zgrade je odnedavno i Glazbena škola pa su mladi glazbenici sada mnogo sigurniji u dolasku i odlasku iz učionice. (j.e.)

(07) objavljeno 30. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


BESPLATNO PARKIRANJE

Za parkiranje na Martinici, kod Samostanske crkve, sada ne treba plaćati 7 kuna po satu. Nakon Velog mosta, besplatno je parkiranje i na prostoru kod plaže Martinica.
Parkiranje kod benzinske postaje naplaćivat će se i tijekom listopada. (j.e.)

(06) objavljeno 30. 09. 19. u 22:30 h

********************


alt


INA DVOKRATNO

Benzinska postaja INE u Bolu od utorka (1. Listopada) ima tzv. zimsko radno vrijeme. Radit će se dvokratno, od ponedjeljka do subote, od 7 do 12 i 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom benzinska postaja je otvorena samo tijekom jutra, od 7 do 12 sati. (j.e.)

(05) objavljeno 30. 09. 19. u 22:25 h

********************


alt

Marijo Čepek dolazi u Bol ...


PRIJAVE ZA KUHARSKU RADIONICU

Bolski vlasnici restorana, zainteresirani za obuku svojih kuhara, mogu se do 25. listopada javiti Uredu TZO Bol ili na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it i prijaviti po jednog kuhara. Radi se o namjeri organiziranja kuharske radionice u suradnji sa Marijom Čepekom, renomiranim konzultantom u restoranima i vlasnikom firme Oblizeki.
Radionica bi se održala od sredine ožujka do sredine travnja, u Bolu naravno, a eventualna kotizacija ovisi o broju prijavljenih. (j.e.)

(04) objavljeno 30. 09. 19. u 22:20 h

********************


alt


DOLAZE TENISAČI REKREATIVCI

Ovaj vikend (subota i nedjelja) Bol će biti domaćin tenis turnira iz HUT TOUR SERIJE 1000 - Match Bol Open 2019. HUT (Hrvatska unija tenisača) je krovna organizacija tenisača rekreativaca koja okuplja preko 2.000 članova iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije u čijem kalendaru je više od 60 ovakvih turnira godišnje.
Organizator natjecanja je Športsko društvo Bol uz pomoć tvrtke Bluesun, a pod pokroviteljstvom Općine Bol i Turističke zajednice Općine Bol.
- Uspjeli smo dogovoriti ovaj termin jer smatramo da je produženi vikend na početku listopada idealno vrijeme za sportske aktivnosti i razgledavanje Brača, a još uvijek je toplo i za kupanje - objašnjava nam Tonči Buljan u ime organizatora.
Službeni dio turnira počinje u subotu ujutro na tenis centru Bluesun gdje organizatori imaju posebno iznenađenje za sve Boljane i Bračane. U goste dolaze članovi Oldtimer kluba Imotski koji će dovesti 20 oldtimer Mercedesa posebno ukrašenih za ovaj turnir. Prilika je to svima da dođu na tenis centar, razgledaju povijesna vozila i uživaju u tenisu.
U subotu navečer u konobi Vallum u hotelu Elaphusa organizira se sportski pub kviz, na koji se pozivaju Boljani, uz muziku uživo i zabavu dugo u noć.
Nastavak tenis natjecanja je u nedjelju, a zainteresirani mogu vojnim vozilima na razgledavanje unutrašnjosti otoka Brača.
Prijave za turnir su otvorene do petka kada će biti izvučen ždrijeb po dobnim kategorijama i određen raspored igranja. Više informacija o turniru na http://www.napravibreak.com.

(03) objavljeno 30. 09. 19. u 22:15 h

********************


alt

Najmlađi biciklisti na prošlogodišnjem natjecanju


BICIKLOM OKO BOLA I DO VIDOVE GORE

Sportski vikend uveličat će, osim tenisača, još i biciklisti. Po treći put se u subotu održava NA DVA KOLA OKO BOLA, a sutradan, u nedjelju, uspon na Vidovu goru.
• Subotnja vožnja se računa kao Kup Hrvatske, na kružnoj stazi od 4.200 m. Utrka se vozi bez obzira na vremenske uvjete.
Start je na Zlatnom ratu u 10, 11.30 i 13.30 sat, a proglašenje pobjednika se predviđa u 16.30 sati.
• Rekreativna utrka „1. Uspon na Vidovu goru“ je u nedjelju. Start je također na Zlatnom ratu, ali u 10.30 sati. Vozi se preko Murvice, a prvi se biciklista na cilj, na Vidovoj gori, očekuje u 11.40 sati.
• Detaljnije u prilogu. Za pristup kliknite na donji link:


http://www.boljani.info/images/pdf/uspon.pdf

(02) objavljeno 30. 09. 19. u 22:10 h

*********************

alt


NAKON SRIJEDE: KIŠA, BURA, HLADNIJE …

Bablje ljeto je u punom jeku i nastavit će se do sredine tjedna, kada slijedi jaka promjena vremena – pročitali smo na portalu Indeks.
Sunčanog će vremena biti i nakon nje, ali u drugom dijelu tjedna ne i ovakve iznadprosječne topline kao do srijede. Osim velike promjene u srijedu Zoran Vakula u prognozi za HRT najavljuje još jednu - već danas.
Osim pada temperature zraka, od srijede poslijepodne do četvrtka poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti i za oko 10°C, padat će i kiša, često u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, a ponegdje će vjerojatno biti i olujnog nevremena. I jaka bura s olujnim udarima je neprijeporna - u četvrtak na većem dijelu Jadrana, osobito na sjevernom, gdje se ne smiju isključiti ni orkanski udari, a u petak i na jugu.
Do srijede još toplo, pa hladnije, uz obilniju kišu, jaku buru...
U utorak na sjevernom Jadranu ponegdje malo kiše, a u Dalmaciji sunčanije. Zatim jače naoblačenje uz kišu i grmljavinu, te obilnije pljuskove, najprije na sjevernom, a u četvrtak na srednjem i južnom. Jugo će u srijedu pojačati, a zatim okrenuti na jaku, podno Velebita i olujnu buru koja u četvrtak donosi pad temperature. Od petka stabilnije, ali i dalje razmjerno svježe uz buru, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

(01) objavljeno 30. 09. 19. u 22:05 h