Arhiv 2019. / V.

VIJESTI OBJAVLJENE U SVIBNJU 2019.

objavljene 142 vijesti i 196 fotografija

petak, 31. 05. 2019. **********


alt

Zgradu bivšeg hotela "Bijela kuća" treba gledati (i snimati) samo izdaleka


VIJEĆNICI: BIJELA KUĆA, VIDOVA GORA, BUKA U MJESTU …

U terminu „vijećnika pitanja, prijedlozi i pohvale“, na 3. sjednici Općinskog viječa održanoj 28. svibnja, svi su vijećnici sudjelovali, neki i sa više pitanja. Za ovaj dio sjednice utrošeno je punih 60 minuta.
Ivica Šćepanović je tražio pismeni odgovor o trenutnom stanju sa bivšim hotelom „Bijela kuća“, objektom na Vidovoj gori i kemijskim biološkim pročistačem. Nadalje, pitao je I. Šćepanović što je sa Prostornim planom općine Bol i zašto je Bol ostao bez banke i je li utjecaja imalo to što svoje račune Općina, Grabov rat i Turistička zajednica imaju u Zagrebačkoj banci?
- O Prostornom planu raspravljat će se na sljedećoj sjednici za dvadesetak dana – odgovorio je načelnik Tihomir Marinković. Razgovaralo se i sa drugim bankama, ali njihove analize, bez obzira na naše želje, pokazuju da su im troškovi veći od prihoda. FINA će preseliti u drugi prostor i proširiti i na ostale bankarske usluge, osim kredita.
Tonči Buljan je bio kritičan prema novim vizurama Bola i smatra da treba spriječiti izgradnju velikih građevina.
Mate Petrić predlaže da se raspiše novi natječaj za uređenje zgrade na Loži za općinsku upravu jer je jedini izvođač ponudio previsoku cijenu (4,5 milijuna kuna). Pitao je hoće li se i kada ukloniti ograda na Loži koja je postavljena nakon urušavanja plafona. Zašto su uređene samo istočna i sjeverna fasada kina? Izigrani smo kod odlučivanja oko uređenja Vidove gore …
- Načelnik je za sanaciju Lože objasnio da je potrebno utvrditi činjenično stanje, spriječiti moguće novo urušavanje stropa i tek onda ukloniti zaštitne ograde. Nastavit će se uređivanjem fasada kina, a za južnu fasadu treba dogovor i suglasnost Konzervatora. Za konačno rješavanja ugostiteljske ponude na Vidovoj gori treba čekati sudsku odluku zbog imovinsko-pravnih odnosa.
• Hoće li se i kada ukloniti ostaci palmi koje su se posjekle na Loži i pred Konzumom? – pitao je Tonči Kukoč Bager.
- Odabrana su dva stručnjaka iz Parkova i nasada, a naš Odbor za hortikulturu treba predložiti adekvatno rješenje i što posaditi umjesto palmi – odgovorio je načelnik.
Tonči Buljan je pohvalio Grabov rat za uređenje njihovog prostora na Zlatnom ratu.
Nataša Paleka Jakšić zamjera što se u cocktail baru Varadero u subotu 8. svibnja ponovno organizira noćni glazbeni program (DJ Niki Belucci) nakon 23 sata, a i lani je bilo primjedbi da to ometa odmor mještanima i gostima. Nije li to moglo biti u 585clubu kod Zlatnog rata?
Ivica Šćepanović smatra da direktor WTA turnira mora više živjeti sa Bolom i Boljanima, a on dođe samo kada je turnir.
Milan Škrbić je pitao za spomenik Anti Radiću na Loži, zatim o šikari u privatnom vrtu iza Galerije i ambulante koju bi ponovo trebalo očistiti te hoće li se u Bolu organizirati izbor Miss Universe?
- Prva ideja o spomeniku A. Radiću – odgovorio je načelnik – kod murve na Loži, neće se realizirati, ali se traži novo rješenje. Načelnik će se interesirati je li Grabov rat poslao vlasnicima vrta račun za čišćenje i je li plaćen. Ponovno će se to nastojati dovesti u red. Miss Universe bit će krajem kolovoza.
Marjan Marjanović je zamjerio što se ne rješava pitanje automobilskog prometa na šetnici, a pitao je što ako radovi na Rudini ne budu gotovi do 15. lipnja? Kada će se izraditi vodovodna mreža do kuća u Murvici?
- Načelnik je izvijestio kako je Vodovod Brač obećao radove u Murvici izvesti na jesen
Tonči Kukoč smatra da se ponekad može i treba raditi i po kiši.
Sani Bodlović predlaže da se ispita i riješi neugodan miris iz kanalizacije na šetnici kod plaže za invalide. Predlaže da se na Vidovoj gori, barem kao privremeno rješenje, postave kemijski WC-i i prodaja pića iz kombija te da se prve godine omogući uz pomoć kartica odlaganje kućnog smeća u poluukopne kontejnere. (j.e.)

(142) objavljeno 30. 05. 19. u 22:20 h

********************


alt


ROBOTIČARI IDU U AUSTRALIJU

Udruga RoboBrač pismeno je od Općinskog vijeća zatražila pomoć za sudjelovanje na svjetskom natjecanju RoboCupu u Sydneyu (Australija) od 2. do 8. srpnja. Dio troškova za troje učenika (Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević) pokriva Robotički savez, ali im nedostaje još oko 61.000 kuna.
Robotičari su prošle godine bili u Kanadu, a kako se čulo na sjednici, ove su godine mogli birati Hanover (Njemačka) ili Sydney (Australija). Odabrali su, sasvim sigurno, atraktivniju ali i mnogo skuplju destinaciju.
Uz tri učenika trebale bi s njima putovati i tri nastavnice iako se u službenom dopisu, kojeg potpisuju učenici, navode imena dviju nastavnica.
Općina je bolskim robotičarima već platila 10.000 kuna za natjecanje održano u travnju ove godine u Innsbrucku. Za Australiju je odobreno također 10.000 kuna (šest je vijećnika glasovalo za ovaj iznos) iako je bilo pitanja: trebaju li putovati tri nastavnice i je li se u Australiji mora ostati 11 dana, a natjecanje traje dva dana? (j.e.)

(141) objavljeno 30. 05. 19. u 22:00 h

********************


alt


PARKIRANJE: JOŠ DVA DANA BESPLATNO

Boljani i njihovi gosti, koji koriste parkiralište na Velom mostu, moći će parkirati još dva dana – besplatno. To je moguće, jer je za dva dana odgođena naplata parkiranja. Bilo je, naime, najavljeno da će to biti od 1. lipnja (subota) ali je naknadno odlučeno da se parkiranje na Velom mostu naplaćuje od ponedjeljka, 3. lipnja.
Na Velom mostu je šest parkirnih mjesta u zakupu do 30. rujna, a jedno je rezervirano za invalide. (j.e.)

(140) objavljeno 30. 05. 19. u 21:55 h

********************


alt


POČELO POPLOČAVANJE NA RUDINI

Od četvrtka, 30. svibnja, počelo je popločavanje Rudine, od kina do galerije Botteri, a nakon što je to napravljeno na prilaznoj cesti. Radovi na uređenju Rudine počeli su 11. veljače, a kao rok dovršenja spominjao se 1. lipnja. Sada je to produženo do 15. lipnja. Kiša bi mogla biti razlog da se i taj rok ne bude poštivao. (j.e.)

(139) objavljeno 30. 05. 19. u 21:50 h
četvrtak, 30. 05. 2019. **********


alt


PRORAČUN: RASHODI VEĆI OD PRIHODA

Vijećnici su na 3. sjednici održanoj 28. svibnja razmatrali pisano izvješće o proračunu općine Bol za 2018. godini. S tim u vezi donijeli su i odgovarajuće odluke o prihvaćanju izvješća, odluku rasporedu manjka te odluku o otpisu dijela dugovanja.
O svemu je prethodno raspravljao i Odbor za proračun koji je predložio Vijeću da prihvati predložene odluke.
Prihodi su realizirani u iznosu od 23.032.127 kuna, ali su rashodi bili nešto veći – 23.496.366 kuna. Manja u poslovanju 2018. iznosi 464.239 kuna, ali se taj iznos uvećava za 1.048.613 kuna, koliki je bio manjak iz prethodnih godina.
Dio manjka u iznosu od 500.000 kn pokrit će se iz prihoda tekuće godine, a planirat će se u I. rebalansu 2019. Plan mjera za pokriće preostalog dijela (1.012.852 kn) donijet će se do kraja ove godine.
Prihodi od poreza su ostvareni 8.165.499 kn ili 104,82 posto od plana. Iz Državnog proračuna uplaćeno je 170.580 kn, Ministarstvo regionalnog razvoja za dječje igralište uplatilo je 370.000 kn, a za potkrovlje dječjeg vrtića 308.134 kn, dok je Fond za financiranje kapitalnih objekata uplatio 285.713 kn, a financijsku potporu od 73.950 kn uplatila je SDŽ.
Za plaće proračunskih korisnika utrošeno je 2.301.665 kuna (Dječji vrtić 1.797.184 kn, Centar za kulturu 307.629 kn, Općinska knjižnica 196.852), a na materijalne rashode 662.741 kunu (Dječji vrtić 37.310 kn, Centar za kulturu 597.695 kn i Općinska knjižnica 27.736 kn).
U državni proračun uplaćeno je 10.000 kn za lijek nuisinersen (Spinraza) i lijek dinutuximab beta.
Naknade za pomoć obiteljima i kućanstvima iznosile su 69.000 kn, naknada za uskrsnice i božićnice bila je 114.200 kn, naknada za bolesne 110.100 kn, naknada učenicima slabijeg imovinskog stanja 1.000 kn, stipendije i školarine 153.000 kn, porodiljne naknade i oprema za novorođene 313.000 kn, naknada srednjoškolcima putnicima 36.000 kn …
Nešto više je potrošeno nego je bilo planirano za tekuće donacije (tko je koliko dobio naknadno ćemo objaviti).
Općina je na kraju godine ukupno potraživala 11.152.312 kuna, a zbog 4.633.311 kn vode se 64 sudska spora.
Na 3. sjednici Općinskog vijeća sa 8 glasova „za“ i jednim „suzdržanim“ prihvaćen je prijedlog za otpisivanje osam dugovanja u ukupnom iznosu od 284.146 kuna. Za tri predmeta (119.795) će dugovanje biti otpisano, ali ostaju u evidenciji dužnika. Vijećnici su dobili kompletan popis dužnika, ali nama to zakon o zaštiti zabranjuje objavljivati!? (j.e.)

(138) objavljeno 29. 05. 19. u 23:15 h

********************


alt


IZVJEŠĆE NAČELNIKA: KIŠA STVARA PROBLEME

Načelnik Tihomir Marinković, kako je to uobičajeno, na početku sjednice usmeno je izvijestio vijećnike o aktivnostima između dvije sjednice:
• Napokon mogu izvijestiti da su gotovi radovi u Dječjem vrtiću. Još treba otkloniti neke nedostatke, pa će se u lipnju zatražiti tehnički prijem:
• Realiziraju se planovi novog načina prikupljanja otpada, a svaki dan treba da dođe knjižica sa uputama. Slijedi čipiranje kanti kao i podjela onima koji ih nemaju. Sve bi trebalo riješiti do 15. lipnja, a koncesionar Michieli-Tomić angažirat će za Bol jednu osobu koja će dežurati i rješavati uočene probleme;
• Vremenski uvjeti razlog su što su se odužili radovi na Rudini koji se planiraju dovršiti do 15. lipnja;
• Upozorit će se građevinari u Bolu da nakon 1. lipnja nisu dozvoljeni radovi koji stvaraju buku i smetaju za odmor gostiju ali i domaćina;
• Uspostavlja se više reda u pješačkoj zoni, ali problema ima s nekim pojedincima koje treba opominjati i više puta;
• Veli most će zbog većeg broja dolazaka katamarana postati isključivo operativna obala, samo za iskrcaj i ukrcaj putnika, bez zadržavanja;
• Ugradit će se klima u veliku dvoranu Doma kulture da budu bolji uvjeti za rad zimi i ljeti;
• Svi su korisnici, koji su to tražili, dobili koncesijska odobrenja, a za koji dan će to isto dobiti i korisnici štandova na rivi;
• Završeno je uređenje fasade na kinu, a ograda na terasi će biti postavljena za koji dan, kada to omoguće vremenske prilike;
• Radovi na zgradi Bol poljoprivredne zadruge bit će završeni u lipnju;
• Odgađa se za ovo ljeto nabavka novih štandova na šetnici i rivi;
• Pri kraju je uređenje prostora za biljetarnicu (autobusi) i garderobu;
• Trebat će aktivirati Odbor za hortikulturu i zadatak im je pregledati stanje borova na Zlatnom ratu koji bi mogli ugroziti posjetitelje. U Odboru su i dva stručnjaka iz Parkova i nasada;
• Napori da nešto uredimo na Vidovoj gori nisu dali očekivane rezultate;
• Obavljene su kvalitetne pripreme za teniski WTA turnir i vjerujem da će to postati vrhunska manifestacija na svjetskom nivou.


******
Izvještaj načelnika trajao je 30 minuta. Uslijedila su pitanja vijećnika i odgovori načelnika (60 minuta). O tome u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(137) objavljeno 29. 05. 19. u 23:10 h

********************


alt


OD PETKA SEZONSKI RED PLOVIDBE

Od ovog petka (31. svibnja) trajekti i katamarani „Jadrolinije“ plove prema sezonskom (ljetnom) redu plovidbe. Nove su i sezonske cijene za prijevoz, koje vrijede do 29. rujna. Otočanima, uz predočenje otočne iskaznice, ostaju cijene kao i zimi.
Katamaran iz Bola za Split polazi svaki dan u 6.30, nedjeljom i praznikom također. Povratak iz Splita je svaki dan u 16.30 sati. Sezonska cijena prijevoza za putnike je 55 kuna (izvan sezone 40 kuna).
Trajekt iz Supetra za Split polazi 12 puta dnevno. Prvi u 5.00 sati. Od 28. lipnja do 1. rujna bit će 14 polazaka. Nova cijena za putnike je 33, automobile 154, motore 70 i bicikle 33 kune.
Od petka je i veći broj linija iz Sumartina za Makarsku. Do 27. lipnja bit će 4, a od 28. lipnja do 1. rujna 5 polazaka. Cijena prijevoza za putnike je 30, automobile 150, motore 70 i bicikle 30 kuna.
Od petka se iz Splita u Bol i obratno može i izletničkim katamaranom, a cijena je 100 kuna po osobi. Iz Splita je polazak u 15.30, a iz Bola za Split u 11.55 sati. Riječ je o izletničkoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split, na kojoj ne važe otočne iskaznice.
Za pogledati red plovidbe kliknite OVDJE. (j.e.)

(136) objavljeno 29. 05. 19. u 23:05 h

********************


alt


PRIVOLA IZNAJMLJIVAČA ZA OGLAŠAVANJE

Na temelju uredbe o zaštiti osobnih podataka privatni iznajmljivači moraju ispuniti i potpisati obrazac kojim daju privolu da se njihov oglas o iznajmljivanju može objaviti na službenoj stranici Turističke zajednice Općine Bol. Kako još svi bolski iznajmljivači to nisu učinili, iz Ureda TZO Bol pozivaju ih da to mogu učiniti do 1. lipnja jer tko to ne uradi bit će privremeno uklonjen sa portala bol.hr

(135) objavljeno 29. 05. 19. u 22:55 h

********************


alt

Direktor IV. WTA turnira (1997.) Antun Plenković kada je pobjednica bila Mirjana Lučić. Uz Plenkovića su Lea Habunek i Antun Vrdoljak, predsjednik HOO


PRIZNANJA ZA PROMOCIJU ŽENSKOG TENISA

WTA je odlučila ove godine dati dva službena priznanja za doprinos promociji ženskog tenisa na području Jugoistočne Europe. Dobili su ih Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol i Antun Plenković, direktor WTA turnira koji su organizirani u Bolu od 1991. o 2003. godine.
Prijedlog je bio stavljen pred WTA nakon prošlogodišnjeg izdanja bolskog turnira, a nedavno su iz St. Petersburga, gdje je sjedište WTA organizacije javili da je prihvaćen prijedlog i da će WTA uručiti plakete zahvale Antunu Plenkoviću i Tihomiru Marinkoviću na centralnom terenu u Bolu u nedjelju 09. lipnja na finalni dan WTA Croatia Bol Open 2019.
Plakete ce uručiti Cristina Romero (Mexico), WTA Supervisor na WTA Touru u ime WTA (Women's tennis association).

(134) objavljeno 29. 05. 19. u 22:50 h

********************


alt

Štekat caffe bara Barka u srijedu je u 18 sati obasjalo sunce i razveselilo posjetitelje


SVIBANJ NAJHLADNIJI U 30 GODINA

Ovogodišnji svibanj najhladniji je u posljednjih tridesetak godina. Uz to, postoji mogućnost da ovaj svibanj nadmaši čak i dosad najkišovitiji svibanj 1954. i postane i najkišovitiji mjesec u godini. Za to bi do petka trebalo pasti još četrdesetak litara, što nije nemoguće, navodi meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.
Bura će u četvrtak otjerati oblake i donijeti stabilizaciju, ali ne baš potpunu. Mala mogućost za kišu ipak postoji i dalje, osobito na južnom Jadranu. Nakon svježije sredine tjedna, ponovno sve toplije, u subotu i nedjelju već ponovno oko 25 °C.

(133) objavljeno 29. 05. 19. u 22:40 h

********************


alt


VIRTUALNE ŠETNJE BOLOM

Turistička zajednica Bol kontinuiranim ulaganjima u online infrastrukturu pridonosi promociji destinacije i funkcionalnosti na terenu čiju dobrobit će osjetiti budući gosti kao i njihovi domaćini. Nekoliko proteklih mjeseci odrađena su uređenja važnih turističkih lokacija na GoogleMaps i nova snimanja GoogleStreetView-a na području cijele općine.
TZ Bol je u ovoj fazi unapređenja destinacije na Google-u i GoogleMaps prvo postavio i uredio preko 25 ključnih lokacija kao što su Airport Brač, Vidova Gora, Pustinja Blaca i Zmajeva špilja od lokaliteta... Osim toga uredile su se informacije važnih gradskih institucija kako bi iste bile dostupnije građanima te su na Google kartu stavljeni i glavni bolski turistički proizvodi kao što su WTA turnir, Međunarodni Brački ljetni karneval i Bolsko kulturno lito kroz koje se može izravnije promovirati Bol kao destinacija. Sve plaže, muzeji i crkve sada su, također, dostupne na GoogleMaps-u.

Samo u travnju 2019. godine Google lokacije TZ Bol-a imale su 1.037.537 pregleda na Google pretraživanju ili Kartama te su 11.231 puta korisnici kliknuli na lokacije da bi nazvali, dohvatili upute ili posjetili web-lokacije.

Realizacijom ovakvog opsežnog projekta TZ Bol postaje jedna od rijetkih turistička zajednica koja je Google Street View prikazom pokrila gotovo sve ulice, kompletnu šetnicu i Zlatni rat. Osim snimanje cestovnog dijela koji je odrađen u duljini od više desetaka kilometara odrađeni su i dijelovi biciklom, te pješice. GoogleStreetView je doveden do nekih interesantnih lokaliteta do kojih se može doći samo pješice ili morem.
Konačan izgled dopunjene karte možete provjeriti na Google karti za područje općine Bol, a na ovom linku možete pogledati novopostavljeni Google 'Sea View'

Bol na Braču s mora
https://goo.gl/maps/S7tswnb6m8X6AiAr9

Vrh Zlatnog rata
https://goo.gl/maps/m3E4Bq9i32jeHA689

(132) objavljeno 29. 05. 19. u 22:35 h
srijeda, 29. 05. 2019. **********


alt


OPĆINSKO VIJEĆE USVOJILO SVE PRIJEDLOGE

Treća sjednica Općinskog vijeća, kojoj je predsjedavao Matko Baković, održana je u utorak navečer, od 19 sati. Puna 3,5 sata raspravljali su vijećnici, pitali i glasovali o 15 točaka dnevnog reda. Sjednici je nazočilo devet vijećnika, a svoj su izostanak opravdali Tomi Fabijanović i Katarina Marčić.

SVI SU VIJEĆNICI NEŠTO PITALI
Prvih 1 sat i 40 minuta potrošeno je za usmeno izvješće načelnika Tihomira Marinkovića o aktivnostima u Općini između dvije sjednice, a zatim i na pitanja vijećnika i odgovore načelnika.
Detaljnije ćemo to tome izvijestiti u sutrašnjoj (četvrtak) Bolskoj kronici, a sada spomenimo teme: radovi u dječjem vrtiću, novi način prikupljanja otpada, građevinski radovi na Rudini, promet na rivi i u bolskoj luci, klimatizacija u velikoj dvorani Doma kulture, podjela koncesijskih odobrenja, Bolske litnje noći, radovi koje izvodi „Elektrodalmacija“, uređenje zgrade Poljoprivredne zadruge na rivi, otvaranje biljetarnice i garderobe, briga o hortikulturi, Vidova gora i Teniski turnir.
Pitanja su postavljali Ivica Šćepanović, Tonči Buljan, Mate Petrić, Sani Bodlović, Tonči Kukoč Bager, Nataša Paleka Jakšić, Milan Škrbić, Marjan Marjanović i Matko Baković. Svi su vijećnici imali nešto za pitati, a neki su se javljali i po nekoliko puta.

USVOJENI SVI PRIJEDLOZI
• Razmatrano je izvješće o proračunu općine za 2018. godinu. Općinski prihodi bili su 23.032.127 kuna, a rashodi 23.496.366 kuna. Izvještaj je prihvaćen (5 „za“, 1 „suzdržan“ i 3 „protiv“), a donesena je i odluka o rasporedu manjka (8 „za“, 1 „protiv), kao i odluka o otpisu dijela dugovanja (8 „za“, 1 „suzdržan“).
• Odobreno je kratkoročno zaduženje, zbog likvidnosti, kod Zagrebačke banke na iznos od 4 milijuna kuna uz kamatu od 1,50% godišnje.
• Odobreno je za rad političkih stranaka 60.000 kuna. SDP je dobio 21.200 kn plus 530 za jednog ženskog člana, HDZ 10.600 kn, Katarina Marčić 10.600 plus 530 kn, Tonči Buljan 10.600 plus 530 kn te Tonči Kukoč Bager 5.300 kuna.
• U ovom prvom izvješću sa sjednice spomenimo da je umjesto Mate Petrića u Odbor za hortikulturu imenovan Marjan Marjanović, koji će biti i predsjednik Odbora. Određene su i osnovice za plaću ravnateljicama Centra za kulturu i Općinske knjižnice, a odobreno je 10 tisuća kuna za putovanje bolskih robotičara i njihovih mentorica na natjecanje u Australiju.
• O svemu detaljnije i opširnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(131) objavljeno 28. 05. 19. u 23:55 h

********************


alt


DOGAĐANJA U LIPNJU

Prema objavljenom programu događanja u lipnju (vidi rubriku: LIPANJ U BOLU) možemo zaključiti da svatko nešto može pronaći po svom ukusu. Brojni su koncerti, izložbe, sportska natjecanja …
• Još u svibnju počele su nove svakodnevne katamaranske linije iz Splita preko Bola za Dubrovnik, a od subote, prvog dana lipnja, počinje i katamaranska veza Stari Grad – Bol – Split – aerodrom Resnik. Autobus od Zagreba do Bola i natrag vozit će svakodnevno od 15. lipnja. Više će autobusnih linija biti i od Bola do Supetra. Više je i trajektnih linija u lipnju od Supetra do Splita te od Sumartina do Makarske.
• Vjerske svečanosti počinju krizmom u subotu 1. lipnja. Misom u crkvici na Loži obilježit će se 13. lipnja blagdan sv. Ante, a na Tijelovo (20. lipnja) je procesija s blagoslovom ribarskih mreža i brodica. Misa u crkvici sv. Petra i Pavla, iznad plaže Zlatni rat, je 29. lipnja.
• Teniski WTA turnir održat će se od 3. do 9. lipnja, ali osim tenisa priprema se niz popratnih događanja: Dječji dan uz Kraš slatkiše (6. lipnja), klape Cambi i Šufit (7. lipnja), DJ Niki Belucci (8. lipnja), koncert Nine Badrić (9. lipnja). Finale WTA turnira je u nedjelju, 9. lipnja od 20.05 sati uz izravan TV prijenos na II. programu HRT-a.
• Debitanti se i ove godine biraju u Bolu (8. lipnja) za nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.
• Bolsko lito slavi 30 godina i svojim manifestacijama počinju 19. lipnja na rivi gdje će gastronomske ponude i glazbe biti svake srijede.
Noćne zabave bit će srijedom, od 12. lipnja, u 585clubu iznad plaže Zlatni rat.
• Desetu godinu se organizira i festival kulture IMENA. Tribine su u Galeriji B. Dešković 22. i 23. lipnja, a tijekom jutra je 23. i 24. lipnja na pazaru Trudna teća - bolska marenda. IMENA završavaju 24. lipnja večernjim koncertom na rivi.
• U lipnju imamo i dva državna praznika: Dan antifašističke borbe (22. lipnja) i Dan državnosti (25. lipnja).
• Detaljan program događanja u lipnju objavljujemo u rubrici LIPANJ U BOLU ili kliknite OVDJE.

(130) objavljeno 28. 05. 19. u 23:15 h

********************


alt


JOŠ TRI DANA ZA BESPLATNE ULAZNICE

Preostala su još tri dana do kada se Boljani i njihovi gosti mogu zapisati za BESPLATNE ulaznice za WTA turnir, uključivo i za finale i koncert Nine Badrić. Zainteresirani za ulaznice trebaju se javiti u Ured TZO u Bolu.
Do utorka u 14 sati za besplatni ulaz na teniske terene prijavilo se 125 osoba.

(129) objavljeno 28. 05. 19. u 23:10 h

utorak, 28. 05. 2019. **********


alt


alt


BOLSKI REZULTATI IZBORA

U birački spisak u Bolu, prema službenim podacima, bilo je upisano 1.624 birača, a glasovalo ih je 509 ili 31,34 posto. To je više od hrvatskog prosjeka (29,95%).
U Bolu je najviše glasova dobila lista SDP-a: 146 (29,31%), slijede HDZ 66 (13,25%), HRAST 51 (10,26%), Mislav Kolakušić 47 (9,43%), Živi zid (6,82%), MOST 27 (5,42%), Pametno 27 (5,42%).
Prema bolskim rezultatima oni bi imali zastupnike u EU parlamentu, ali Hrvatska je jedna izborna jedinica i glasovi se zbrajaju iz svih biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.
• Od ukupno 33 liste njih 7 nije u Bolu dobilo ni jedan glas, a šest ih je samo s jednim glasom.
Najviše preferencijalnih glasova dobio je Tonino Picula (50), zatim Biljana Borzan (44), Mislav Kolakušić (39), Ruža Tomašić (38), Dubravka Šuica (22), Marijana Petir (19), Ivica Puljak (19) …
• Na Braču je SDP pobijedio u Supetru, Bolu, Sutivanu, Selcima i Milni, a HDZ u Nerežišćima, Postirima i Pučišćima.
DIP je objavio i rezultate po županijama, gradovima i općinama. Interesantan je podatak o strankama koje prelaze 5%, ali prema rezultatima na Braču.
Supetar: 1. SDP 38,02%, 2. HDZ 23,53%, 3. M. Kalakušić 8,54% i 4. Zid 5,10%;
Sutivan: 1. SDP 21,67%, 2. HDZ 20,17%, 3. M. Kalakušić 9,19%, 4. HRAST 8,60%, 5. M. Petir 8,01%, 6. B. Esih 5,34% i 7. MOST 5,34%;
Bol: 1. SDP 29,31%, 2. HDZ 13,25%, 3. HRAST 10,24%, 4. M. Kalakušić 9,43%, 5. Živi zid 6,82%, 6. Most 5,42% i 7. Pametno 5,42%;
Nerežišća: 1. HDZ 27,81%, 2. SDP 23,96%, 3. MOST 9,46%, 4. M. Kolakušić 8,57% i 5. Živi zid 8,28%;
Selca: 1. SDP 27,72%, 2. HDZ 22,89%, 3. MOST 8,40%, 4. M. Kolakušić 8,05%, 5. HRAST 7,68% i 6. Živi zid 6,87%;
Milna: 1. SDP 33,33%, 2. HDZ 20,86%, 3. M. Kolakušić 7,82%, 4. Živi zid 6,95% i 5. M. Bandić 5,21%;
Postira: 1. HDZ 35,05%, 2. SDP 21,07%, 3. HRAST 11,11% i 4. M. Petir 5,55%;
Pučišća: 1. HDZ 37,24%, 2. SDP 20,91%, 3. M. Kolakušić 7,14%, 4. MOST 6,46% i 5. HRAST 5,61%.
• U Splitsko-dalmatinskoj županiji su sljedeći izborni rezultati:
1. HDZ 26,86%, 2. SDP 17,67%, 3. HRAST 8,91%, 4. MOST 8,91%, 5. B. Esih 8,29% i 6. M. Kolakušić 7,74%.
Tko je u Hrvatskoj dobio najviše preferencijalnih glasova:
1. Ruža Tomašić 69.989, 2. Mislav Kolakušić 68.882, 3. Biljana Borozan 64.736, 4. Karlo Ressler 52.859, 6. Tonino Picula 50.918 …
• Na dva biračka mjesta u općini Bol nije bilo primjedbi. Međutim, čini nam se kako je možda na zgradi Osnovne škole uz hrvatsku zastavu mogla biti i zastava EU. (j.e.)

(128) objavljeno 27. 05. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


PRVI IZLETNIČKI KATAMARAN

U bolsku luku doplovio je u ponedjeljak prvi ovogodišnji izletnički katamaran. Riječ je o plovilnu brodara „Kapetan Luka“ čiji će katamaran svakodnevno do 6. listopada prevoziti putnike iz Splita do Dubrovnika i natrag.
Polazak je iz Splita u 7.30, a onda dolazi u Bol odakle plovi za Makarsku, Korčulu, Mljet i Dubrovnik. U povratku, u 20 sati ponovno je u Bolu i kreće za Split.
U Bolu će ovog ljeta dolaziti svakodnevno tri izletnička katamarana. „Jadrolinija“ od 31. svibnja pa do 30. rujna ima liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i isti dan natrag, a katamaran trećeg brodara će prevoziti putnike od 1. lipnja do 15. rujna od Starog Grada, Bola i Splita do aerodroma u Kaštelima. (j.e.)

(127) objavljeno 27. 05. 19. u 22:10 h

********************


alt


PREDSTAVLJANJE KNJIGE

U Galeriji Doma kulture u ponedjeljak su urednici dr.sc. Renata Buraj i dr.sc. Marinko Šišak predstavili knjigu DOMINIKANSKA GIMNAZIJA U BOLU NA BRAČU. Dokument je to o djelovanju Dominikanske gimnazije koja je u Bol doselila iz Dubrovnika 1907. i s kraćim prekidima djelovala do 1973. godine. Tu gimnaziju pohađali su i mnogi Boljani. (j.e.)

(126) objavljeno 27. 05. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


SRUŠILO SE STABLO NA ZLATNOM RATU

U noći od nedjelje na ponedjeljak srušilo se stablo preko dječjeg igrališta. Ujutro, kada su prvi zaposlenici Grabovog rata došli na Zlatni rat, mogli su tek vidjeti srušeno stablo koje je u padu oštetilo drvenu ogradu. Sreća je što se to dogodilo noću, kada nije bilo zaposlenika, gostiju ni djece.
Nije prvi put da se stablo srušilo na dječjem igralištu, ali je nužno što prije ih ukloniti jer su opasno nagnuta i stalna prijetnja za objekte i ljude. (j.e.)

(125) objavljeno 27. 05. 19. u 22:00 h

********************


alt


alt


REPREZENTATIVKA IZ BOLA

Ajla Kadriji, ima samo 9 godina, a već je članica ženske hrvačke reprezentacije Hrvatske. Nastupila je 20. svibnja na jakom turniru HERKUL OPEN gdje je pobijedila bez izgubljenog boda. Ajla se bavi hrvanjem tek šest mjeseci i članica je hrvačkog kluba Zagreb. Na prvom nastupu osvojila je prvo mjesto sa četiri dobivene borbe. Nakon toga na jakom međunarodnom turniru u Ludbregu, gdje je sudjelovalo 620 natjecatelja iz 20 zemalja, nije bila samo pobjednica, već je proglašena i najboljom mladom hrvačicom na cijelom turniru.
Zbog čega pišemo o Ajli? Smatramo je bolskih korijena, jer joj je otac Bujar iz porodice koja vodi restoran „Pumparela“. Rođena je 2010. u splitskom rodilištu, a rano djetinjstvo je provela u Bolu, gdje i sada dolazi svakog ljeta. (j.e.)

(124) objavljeno 27. 05. 19. u 21:55 h

********************


alt


KADA ĆE BITI SUNČANO I TOPLO?

Vrijeme je kišovito, na plažama vrlo malo ljudi, a ležaljke i suncobrani na Zlatnom ratu čekaju sunce i toplije vrijeme. Umjesto sunca, od nedjelje poslije podne je kišovito, a više sunčanog vremena može se očekivati tek od četvrtka.
Za utorak je najavljena obilnija kiša, a bura u četvrtak. Međutim, nema još na vidiku stabilnog vremena. (j.e.)

(123) objavljeno 27. 05. 19. u 21:50 hponedjeljak, 27. 05. 2019. *****


alt


alt


alt


U BOLU VEĆI ODAZIV, A NAJVIŠE GLASOVA SDP-u

Na ovogodišnjim izborima za EU parlament u Bolu je bio bolji odaziv birača nego prije pet godina. U birački spisak bilo je upisano 1.575 birača, a glasovalo ih je 498 ili 31,5 posto. (Prije pet godina 27,33 posto.)
Bolski rezultati će službeno biti objavljeni u ponedjeljak ujutro, ali neslužbeno znamo da je najviše glasova dobio SDP (142), zatim HDZ (66), HRAST i partneri (50), Mislav Kolakušić (39), Živi zid (32), Most (25), Pametno (25), Marijana Petir (22) …
Hrvatska se tretira kao jedna izborna jedinica i bolski će glasovi biti pridodati ostalim rezultatima biračkih odbora u zemlji i inozemstvu. Na temelju ukupnog zbroja znat će se tko su novoizabrani europarlamentarci iz Hrvatske. (j.e.)

(122) objavljeno 26. 05. 19. u 22:20 h

********************


alt


POSLJEDNJI POLAZAK NEDJELJOM POPODNE ZA SPLIT

Posljednji je put katamaran u nedjelju u poslijepodnevnom terminu (13.25 h) iz Bola krenuo prema Splitu. Od petka je sezonski red plovidbe (do 30. rujna) i katamaran će iz Bola za Split isploviti svaki dan, također nedjeljom i praznikom, u 6.30 sati. Povratak je iz Splita uvijek u 16.30 sati.
Prema sezonskom (ljetnom) redu plovidbe iz Supetra prema Splitu dnevno će biti do 27. lipnja 12 trajektnih linija, a isto toliko u povratku.
Od 31. svibnja do 30. rujna cijene prijevoza su nešto skuplje (cca 20 posto), kao i lani u sezoni.
• Od ovog ponedjeljka (27. svibnja) počinje izletnička linija Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag. Katamaran brodara „Kapetan Luka“ iz Splita kreće u 7.30, a iz Bola za Split u 20.00 sati. Cijena prijevoza je 100 kuna.
• Od petka „Jadrolinija“ uvodi izletničku liniju. Prvi polazak je iz Splita u 15.30, a nakon Bola, katamaran ide u Hvar, Korčulu i Dubrovnik. Svako jutro u 7.00 je polazak iz Dubrovnika, a iz Bola se u 11.55 može za Split. Cijena karte je 100 kuna.
• Od ove sezone Bol je sa Splitom povezan i katamaranom trećeg brodara. Prema objavljenom redu plovidbe od 1. lipnja (subota) do 15. rujna, katamaran će isploviti iz Starog Grada u 5.30 sati, a iz Bola će izravno na aerodrom u Kaštelima (Resnik) u 6.15 i 11.40, Bol – Stari Grad – Resnik 14.20, Bol – Split – Resnik 17.40, Split – Bol 10.30 i 21.20, Resnik – Bol u 13.00 i 16.20. Cijena karte Bol – Split je 99, a Bol – Resnik 199 kuna.
• Na izletničkim linijama ne vrijede otočne iskaznice. Za katamaran „Jadrolinije“ karte se prodaju u kiosku na Velom mostu, za brodara „Kapetan Luka“ u Bol Toursu, a za trećeg brodara (Starigrad – Bol – Split – Aerodrom Resnik) u agenciji Fetiva na autobusnoj stanici. (j.e.)

(121) objavljeno 26. 05. 19. u 22:15 h

********************


alt


alt


NA RUDINI I NAKON 1. LIPNJA

Na Rudini su izvođači radova u nedjelju imali slobodan dan. Nedjelja je za odmor, a trebalo se pripremiti i za izbore. Uz sve to najavljena je bila i kiša.
Prilaz Rudini sa sjeverne strane je uglavnom završen, čak i devet stepenica pored nekadašnjeg hotela „Vidovica“. Tamo je, zbog zaštite murve, učinjen podest kojeg ranije nije bilo. Tu se planira postaviti - skulptura.
Kada budu završeni radovi, znat će se što smo dobili popločavanjem. Zna se da će se na Rudini graditi i nakon 1. lipnja. (j.e.)

(120) objavljeno 26. 05. 19. u 22:10 h

********************


alt


PONTON JE - POPRAVLJEN!

U subotnjoj Bolskoj kronici napisali smo da bi trebalo popraviti ponton preko kojeg se iskrcavaju odnosno ukrcavaju gosti koji brodicom dolaze na plažu. U nedjelju smo vidjeli da je spomenuti ponton – popravljen.
Ako smo napisali da nešto nije u redu, red je onda napisati da je – sada u redu. (j.e.)

(119) objavljeno 26. 05. 19. u 22:05 h

nedjelja, 26. 05. 2019. **********


alt


NEDJELJA 26. SVIBNJA: BIRAMO EUROZASTUPNIKE

Ove nedjelje od 7 do 19 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj, gdje ćemo treći put od ulaska Hrvatske u EU, birati 12 zastupnika u Europski parlament. Njih 11 odmah ulazi u Europski parlament, a dvanaesti nakon što Velika Britanija iziđe iz EU.
Mandat eurozastupnika traje pet godina.
• U birački spisak upisano je 3.831.389 birača, 64.046 ih je više nego prije pet godina.
Cijela Hrvatska, na ovim europskim izborima, tretira se kao jedna izborna jedinica.
• Na povećem glasačkom papiru napisane su 33 liste poredane po abecednom redu. Dvije su liste nestranačke, a 31 je stranačka ili koalicije više stranaka. Svaka lista ima 12 kandidata. Ukupno je na glasačkom listu 396 imena.
• U Bolu su dva biračka mjesta. Jedno je u zgradi Osnovne škole na Rudini, a drugo u Domu u Murvici.
Biračkom odboru treba predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.
• Da bi glasovanje bilo pravovaljano potrebno je zaokružiti jedan broj ispred neke od 33 kandidacijske liste.
Na odabranoj listi može se, ali ne mora, zaokružiti samo jednog kandidata koji time dobiva preferencijalni glas.
• Prve službene rezultate DIP će objaviti u nedjelju u 23 sata, ali će TV i radio postaje već od 19 sati objavljivati rezultate izlaznih anketa.
• Na prošlim izborima za Evropski parlament, u svibnju 2014., izlaznost u Hrvatskoj bila je 25,24 posto, a lošiju izlaznost imali su Poljska, Češka i Slovačka. Bol je imao iznad prosječnu izlaznost (27,33%), a Brač 26,16 posto i Splitsko-dalmatinska županija 25,57 posto. (j.e.)

(118) objavljeno 25. 05. 19. u 22:30 h

********************


alt


OPREZ: NOVA REGULACIJA PROMETA U SPLITU

Grad Split od 9. lipnja uvodi neke promjene u regulaciji javnog gradskog prijevoza pa nam se čini da bi o tome trebalo upoznati i čitatelje našeg portala, posebno one koji će ovih ljetnih mjeseci preko Splita doći u Bol.
• Glavni željeznički kolodvor od 9. lipnja bit će u Kopilici, ali se uvodi gradska željeznička linija Kopilica – Trajektna luka. Cijena putne karte na željezničkoj liniji je 11 kuna;
• U Gradskoj luci uvodi se od 9. lipnja jednosmjerno prometovanje;
• U dopisu kojeg u ime Grada Splita potpisuje zamjenik gradonačelnika Nino Vela navodi se da se novine u regulaciji prometa uvode kako bi dolazak turista na odredište bio što ugodniji.
S obzirom na novu regulaciju prometa i činjenicu da će sva vozila u Gradskoj luci ići preko mosta u Jadransku ulicu, naravno i vozila koja dolaze trajektima s otoka, još nam nije poznato, ali smo zatražili informaciju iz „Prometa“: hoće li gradski autobusi imati stanicu kod ulaza u trajektnu luku (za putnike koji dolaze s otoka) jer će gradski autobusi s pazara umjesto uz Zvonimirovu ulicu prema bolnici, ubuduće prometovati rivom uz željeznički i autobusni kolodvor pa onda skretati prema istoku. (j.e.)

(117) objavljeno 25. 05. 19. u 22:25 h

********************


alt


MONTIRAN JE I VODENI PARK

Vrijeme nije baš naklonjeno kupačima i na Zlatnom ratu nema uobičajene gužve za ovo doba godine, ali su u tijeku opremanja sadržajima namijenjenih posjetiteljima. Tako je završeno montiranje vodenog parka, atraktivne ponude posebno za mlađu populaciju. (j.e.)

(116) objavljeno 25. 05. 19. u 22:20 h
subota, 25. 05. 2019. **********


alt


POČINJU IZLETNIČKE LINIJE KATAMARANOM

Od idućeg ponedjeljka, 27. svibnja, počinju izletničke katamaranske linije. Prema objavljenom redu plovidbe prvu liniju uspostavlja brodar Kapetan Luka. Njihov bi katamaran, svakodnevno do 6. listopada, u 7.30 polazio iz Splita, a u Bolu je nakon 50 minuta. Deset minuta kasnije nastavlja za Makarsku – Korčulu – Sobru (Mljet) – Dubrovnik gdje stiže u 12.15 sati. Povratak iz Dubrovnika je u 16.00 sati, a u Bolu je u 19.50 sati. Za Split iz Bola polazi u 20.00 sati.
Cijena izletničke karte je iz Bola do Splita 100 kn, do Makarske 90 kn, Korčule 130, Mljeta 140, a do Dubrovnika 210 kuna.
Karte u Bolu prodaje turistička agencija Bol Tours.
Sljedeća izletnička katamaranska linija kreće iz Splita u petak 31. svibnja u 15.30 sati. Prijevoznik je „Jadrolinija“ čiji katamaran dolazi u Bol u 16.30, a deset minuta kasnije nastavlja za Hvar – Korčulu – Dubrovnik. Ova izletnička linija je svakodnevno do 30. rujna. Iz Dubrovnika katamaran polazi u 7.00 sati, a iz Bola za Split u 11.55 sati.
Novi brodar održavat će katamaransku liniju od 1. lipnja do 15. rujna na relaciji Stari Grad – Bol – Split – aerodrom Kaštela i natrag. Karte se mogu kupiti u agenciji Fetiva na autobusnoj postaji.
Ukupno će u Bolu nakon 1. lipnja dolaziti 11 katamarana. Osim redovne linije imat ćemo i izletničke linije sa Splitom. Iz Bola će se za Split katamaranom moći u 6.30, 11.55, 17.40 i 20.00 sati, a iz Splita u Bol u 7.30, 10.30, 15.30, 16.30 i 21.20 sati.
Detaljni red plovidbe, sa satnicom polaska i dolaska, bit će objavljen 31. svibnja u našoj rubrici RED PLOVIDBE. (j.e.)

(115) objavljeno 24. 05. 19. u 22:20 h

********************


alt


KNJIGA O DOMINIKANSKOJ GIMNAZIJI

Jedinstvenu priliku imaju Boljani i njihovi domaći gosti u ponedjeljak (27. svibnja) kada su pozvani na predstavljanju knjige DOMINIKANSKA GIMNAZIJA U BOLU NA BRAČU. Mjesto predstavljanja je Dom kulture, a od 10.45 sati govorit će o knjizi urednici dr.sc. Renata Buraj i dr.sc. Marinko Šišak. Nakon predstavljanja organizirat će se i prodaja knjige uz popust.
Dominikanska gimnazija doselila je u Bol iz Dubrovnika 1907. godine. S kraćim prekidima gimnazija djeluje sve do 1973. godine. Ova škola pravo javnosti dobila je 1928., a 1940. Pravo javnosti dobivaju i viši razredi. Tu gimnaziju pohađali su i mnogi Boljani. U I. razredu u školskoj godini 1938/39 bili su Zvonimir Jakšić, Vinko Marinković i Vinko Serventi. U II. razredu su Mate Baković, Ante Karninčić i Damir Pešutić, a u III. razredu Božidar Brešković, Božidar Jakšić, Franjo Marinković i Bogomir Pešutić.

Poslije Drugog svjetskog rata samo je jedan sjemeništarac iz Bola pohađao i završio Dominikansku gimnaziju (generacija 1968. - 1972.). Bio je to Jakša Marinković Šimić. Ujedno su to zadnji maturanti u Dominikanskoj gimnaziji u Bolu. (j.e.)

(114) objavljeno 24. 05. 19. u 22:15 h

*******************


alt


NOVA BROŠURA BOLA

Završeno je tiskanje nove image brošure Bola. Turistička zajednica je naručila 15.000 primjeraka reprezentativne publikacije na hrvatskom, njemačkom, engleskom, talijanskom i francuskom jeziku.
Prezentacija će biti organizirana idućih dana, najvjerojatnije tijekom teniskog turnira. (j.e.)

(113) objavljeno 24. 05. 19. u 22:10 h

********************


alt


PONTONU TREBA – POPRAVAK

Na Zlatnom ratu su dopremljena iz skladišta dva pontona koja su usidrena sa istočne strane plaže Zlatni rat. Jedan je za iskrcaj i ukrcaj putnika koji dolaze na plažu ili odlaze u centar mjesta, a drugi je za putnike polupodmornice.
Još nema, zbog vremenskih (ne)prilika, velike gužve, ali je lako uočljivo da je jednom pontonu nužno potreban – popravak. Nedostaje nekoliko podnih dasaka što može biti i opasno za putnike kod iskrcaja ili ukrcaja. (j.e.)

(112) objavljeno 24. 05. 19. u 22:05 h

********************


alt


PARKIRALIŠTE ZAUZETO PRIJE ROKA!?

Na Velom mostu naplata parkiranja počinje u subotu 1. lipnja. Šest je mjesta u zakupu do 30. rujna, a jedno je mjesto rezervirano za invalide. Ostalo će se moći koristiti, ali će trebati platiti 15 kuna za sat parkiranja.
Već nekoliko dana netko je podigao metalne klapne i tako onemogućio slobodno parkiranje na tri parkirna mjesta.
Na našoj se slici sve dobro vidi, ali to očito ne vide oni koji bi trebali. Do 1. Lipnja sva mjesta, osim onog za invalide, trebaju biti – slobodna. (j.e.)

(111) objavljeno 24. 05. 19. u 22:00 h

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA UZ POPUST

Oni koji to još nisu kupili ili im je zbog hladnoće uvenulo, mogu ove subote (25. svibnja) nabaviti nove sadnice cvijeća – uz popust. Sadnice donosi, kao i do sada, obitelj Bilobrk i bit će prodaja cijeli dan na bolskoj tržnici. (j.e.)

(110) objavljeno 24. 05. 19. u 21:55 h
petak, 24. 05. 2019. **********


alt

Telop najave izbora (HRT)


IZBORI ZA EU PARLAMENT U NEDJELJU

Sljedeće nedjelje, nakon pet godina, hrvatski birači ponovo biraju zastupnike u Europski parlament. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati, a glasači su obvezni predočiti osobnu iskaznicu. Zbog velikog broja lista i imena kandidata savjetujemo slabovidnima da ne zaborave naočale.
Listići će biti važeći ako birač zaokruži samo broj ispred imena kandidacijske liste te broj (ako želi) ispred imena i prezimena jednog kandidata ali s te iste liste.
Tako, primjerice, ako birač zaokruži redni broj ispred pojedine liste te više od jednog kandidata s te liste, glasovi će se pribrojiti listi, no ne i zaokruženim kandidatima. Ako birač zaokruži samo redni broj ispred imena kandidata, glas će biti pribrojan i toj listi i kandidatu.
Svi apeliraju na ozbiljnost i pozivaju birače da se u što većem broju odazovu na nedjeljne izbore.

(109) objavljeno 23. 05. 19. u 23:05 h

********************


alt


KAKO IZABRATI LISTU?

Poveći je glasački listić, 64 x 43 cm, na kojem su abecednim redom ispisane 33 kandidacijske liste. U nastavku svake te liste je navedeno i po 12 imena kandidata. Kako bi našim čitateljima pomogli u pripremi za izbore objavljujemo kandidacijske liste. Stranke su pojedinačno (24) ili u koaliciji (7) objavile 31 listu, a dvije su grupe birača.

ZBIRNA KANDIDACIJSKA LISTA ZA IZBOR ČLANOVA U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE
1. AUTOHTONA - HRVATSKA STRANKA PRAVA - A – HSP / 2. "BANDIĆ MILAN 365 - STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI" / 3. BLOKIRANI - DEBLOKIRAJMO HRVATSKU – BLOKIRANI / 4. BRUNA ESIH - ZLATKO HASANBEGOVIĆ: NEOVISNI ZA HRVATSKU HRVATSKA STRANKA PRAVA / 5. DEMOKRATSKI SAVEZ SRBA – DSS / 6. HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU - HRVATSKA KONZERVATIVNA STRANKA – HKS - HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ - HSP AS - UJEDINJENI HRVATSKI DOMOLJUBI – UHD / 7. HRVATSKA BRANITELJSKA PUČKA STRANKA – HBPS / 8. HRVATSKA DEMOKRATSKA STRANKA / 9. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ / 10. HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA – HDS / 11. HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI – HNS / 12. HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS -GRAĐANSKO-LIBERALNI SAVEZ – GLAS - ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR – IDS HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU - PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ - PGS DEMOKRATI - HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA – LABURISTI / 13. HRVATSKA SOCIJALNO - LIBERALNA STRANKA – HSLS / 14. HRVATSKA STRANKA REDA – HSR / 15. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA Nositelj kandidacijske liste: MISLAV KOLAKUŠIĆ / 16. MOJA VOLJENA HRVATSKA – MVH / 17. MOST NEZAVISNIH LISTA / 18. MOŽEMO! - POLITIČKA PLATFORMA – NOVA LJEVICA - ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – ORaH / 19. NARODNA STRANKA – REFORMISTI / 20. PAMETNO - UNIJA KVARNERA / 21. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA Nositeljica kandidacijske liste: MARIJANA PETIR / 22. POKRET ZA MODERNU HRVATSKU / 23. RADNIČKA FRONTA – RF - SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE – SRP / 24. SAMOSTALNA DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA – SDSS / 25. SLOBODARSKA STRANKA HRVATSKE – SSH / 26. SLOBODNA HRVATSKA – SH / 27. SNAGA - STRANKA NARODNOG I GRAĐANSKOG AKTIVIZMA – SNAGA / 28. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP / 29. START - STRANKA ANTIKORUPCIJE, RAZVOJA I TRANSPARENTNOSTI – START / 30. STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – SHZ / 31. ZAGORSKA STRANKA ZA ZAGREB – ZSZ / 32. ZELENA LISTA / 33. ŽIVI ZID

(108) objavljeno 23. 05. 19. u 23:00 h

********************


alt


UREĐENA JE FASADA KINA

Skidanjem skele, u četvrtak je završeno uređenje istočne i sjeverne fasade bolskog kina. Sada je taj objekt sada sasvim primjerenog izgleda, a idućih dana bi trebao dobiti i konačni izgled jer se uređenjem nastavlja.
Dogovoreno je postavljanje ograde na terasi kina, a planira se i postavljanje novih stolica. Nastojat će se da se filmovi na terasi kina počnu prikazivati od 1. lipnja.
Prilaz će, zbog popločavanja na Rudini (radovi su u tijeku), neko vrijeme biti – otežan. (j.e.)

(107) objavljeno 23. 05. 19. u 22:55 h

********************


alt


WTA TURNIR: OBJAVLJENA LISTA IGRAČICA

U Zagrebu je u četvrtak (23. svibnja) održana konferencija za medije na kojoj je uz brojne druge novosti bolskog WTA turnira objavljena i lista igračica koje stižu u Bol. Prisutnim medijima uz Feliksa Lukasa, direktora turnira, Tihomira Marinkovića, načelnika općine Bol, Darka Vučića, načelnika Sektora za razvoj športa u Središnjem državnom uredu za šport i Dubravka Šimenca ispred glavnog ureda HTZ-a, obratile su se i hrvatske Fed Cup reprezentativke Jana Fett, Tena Lukas te Ana Konjuh.
„Sudeći prema listi igračica koje su se prijavile na turnir u Bolu, ove godine očekuje nas žestoka borba na teniskim terenima Bluesun teniskog centra Zlatni rat. Prva nositeljica je 55. igračica svijeta, Daria Gavrilova koja je prije dvije godine osvojila i premijer titulu na turniru New Heaven, a tijekom karijere pobjeđivala i neka od velikih imena kao što su Muguruzo, Ostapenko, Petra Kvitova. Iako nije nositeljica, ozbiljna kandidatkinja za titulu je Timea Bacsinszky, igračica koja je prije par godina bila u top 10 tenisačica svijeta. Imala je sjajne rezultate u razdoblju od 2015. do 2017., period u kojem je pobjeđivala najbolje svjetske igračice, osvojila je četiri WTA titule no zaustavila ju je ozljeda i sada se vraća.“ – rekao je Lukas, istaknuvši i Larsson koja je kontinuirano u vrhu svjetskog tenisa, Kanepi i Seigmung nekadašnja top 15., odnosno top 30. igračica svijeta. U Bol dolazi i Krstyna Pliskova, sestra poznatije Karoline, kao i sve tri, dosadašnje pobjednice WTA Croatia Bol Opena – Mandy Minella, Aleksandra Krunić i Tamara Zidanšek.
Načelnik općine Bol Tihomir Marinković i ovom je prilikom iskazao punu podršku projektu kazavši kako je Bol prepoznat po odličnim uvjetima za sport te je zahvalio sponzorima i svima koji su doprinijeli da se WTA Croatia Bol Open održi ovih godina, pozvavši svih da dođu u Bol jer ih Boljani očekuju.

MOGU LI DOMAĆE U FINALE?
Po najava naših tenisačica, nadamo se bar jednoj domaćoj predstavnici u finalu.
Napomenimo da se ove godine u Bolu igraju i noćni mečevi pa će tako mečevi dana prvog kola igrat od 20.30 h na Centralnom terenu, a u večernjem terminu, točnije od 20:05 igrat će se nedjeljno finale uz izravan prijenos na Drugom programu HTV-a. Program na Centralnom terenu u nedjelju započet će sat vremena uoči finala koncertom Nine Badrić. Na ceremoniji zatvaranja nastupit će vrhunska pijanistica Lola Astanova, jedna od najboljih pijanistica na svijetu.

PRVI PRIMJERCI NOVE BROŠURE BOLA
Svi uzvanici na press konferenciji dobili su poklon paket Kraša ali i novu image brošura Bola koja je taj dan donesena iz tiskare i prvi puta javno prezentirana.

(106) objavljeno 23. 05. 19. u 22:50 h

********************


alt

Oni bi trebali putovati u Australiju: Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević


ROBOTIČARI NA RADIO BRAČU

Dio bolskih robotičara ovog je četvrtka (23. svibnja) gostovao na Radio Braču. Razgovarali su o počecima robotike u Bolu i dosadašnjim uspjesima. Posebno su se osvrnuli na natjecanje koje im slijedi: svjetski RoboCup u Australiji. Svjetsko natjecanje RoboCupJunior 2019 održat će se od 2. do 8. srpnja u Sydneyu (Australija), a najveća poteškoća su im financije.
Kotizacije za učenike pokrivene su od strane Hrvatskog robotičkog saveza, dok ostale troškove snose roditelji natjecatelja i Udruga „RoboBrač“. Dio troškova već je podmiren, a preostali iznos od cca 45.000 kuna potrebno je uplatiti do 15. lipnja.
Ukoliko želite podržati rad i aktivnosti naših robotičara, donacije je moguće uplatiti na račun Udruge: HR38 2407 0001 1005 5302 7
Nažalost, proračunom predviđena sredstva, te sredstva dobivena putem projektnih prijedloga nisu dostatna za osnovne potrebe Udruge, te većinu troškova putovanja ipak snose roditelji. U Udruzi RoboBrač vjeruju i nadaju se kako će mnogi prepoznati i u okviru svojih mogućnosti podržati našu djecu koji sudjelovanjem na svjetskom RoboCup-u na najbolji način promoviraju svoju zemlju, otok i Bol.
Tko želi poslušati robotičare na Radio Braču, može ih čuti u emisiji Glos sa Škrop ove nedjelje od 12 sati ili reprizu utorkom i petkom od 14 sati. (a.b.)

(105) objavljeno 23. 05. 19. u 22:45 h
četvrtak, 23. 05. 2019. **********


alt

Po izlasku s broda, Predsjednica RH najprije se rukovala s lučkim kapetanom Dragom Jerkinom


alt

Predsjednica s bolskim osnovcima


alt

Predsjednica (na slici slijeva) s direktorom WTA turnira, načelnikom općine Bol, direktorom TZO i direktorom Hoteli Zlatni rat


alt

Na terasi hotela "Elaphusa"


alt

Rukovodstvo hotela "Elaphusa" sa Predsjednicom RH


alt

U dobrom raspoloženju nakon razgovora: Predsjednica i Ivana Radić iz Udruge Brački pupoljci


PREDSJEDNICA RH DRUGI PUT U BOLU

Drugi put u Bol je u srijedu, 22. svibnja došla predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Nakon silaska s policijskog glisera, s kojim se dovezla iz Splita, rukovala se sa lučkim kapetanom Dragom Jerkinom i lučkim redarom Ivanom Žaperom. Dobrodošlicu su joj poželjeli i učenici prva četiri razreda Osnovne škole s kojima se i fotografirala.
Predsjednica je u Bol prvi put bila prije dvije godine također na otvaranju međunarodnog znanstvenog skupa „Izazovi Europe“.
Predsjednica se u hotelu „Elaphusa“ susrela na kavi sa načelnikom općine Bol Tihomirom Marinkovićem, direktorom TZO Bol Markitom Marinkovićem, direktorom WTA Croatia Bol Open Feliksom Lukasom i direktorom hotela Zlatni rat d.d. Dinom Sokolom. S njima je razgovarala i o predstojećem WTA turniru. Organizator joj je uručio poziv za dolazak na završnicu WTA turnira, 9. lipnja. Od Boljana je dobila knjigu „Bračka marenda“ (čija je autorica Maja Duka) i teniski reket napravljen u kamenu.
Primila je Predsjednica, za kratkog boravka u Bolu, i predstavnike Udruge Brački pupoljci koji su je zamolili za potporu njihovom traženju da se omogući besplatan prijevoz trajektom kada roditelji moraju s djecom s posebnim potrebama na terapiju ili specijalističke preglede u Split.
Neplanirano, ali je bilo izuzetno simpatično, bolski su maturanti u 13 sati pjesmom „Moja domovina“, uz harmonijsku pratnju, ispratili Predsjednicu iz Bola. (j.e.)

(104) objavljeno 22. 05. 19. u 21:45 h

********************


alt


alt


NORIJADA U BOLU

U srijedu su u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Bolu, maturanti slavili završetak nastave. U Bolu je, sigurni smo, bilo mnogo manje buke i problema, nego, na primjer, u Zagrebu. U Srednju školu Bol, na Bjenačici, maturanti su došli u 11 sati, a zatim su krenuli, njih dvadesetak, uz pjesmu prema centru mjesta. Na harmonici ih je pratio Marin Karmelić, također maturant.
Pjesmom i ponašanjem svima su bili simpatični, posebno turistima koji su ih snimali, a iznenadili su i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koju su u 13 sati pjesmom „Moja domovina“ ispratili na odlasku policijskim brodom iz Bola za Split. (j.e.)

(103) objavljeno 22. 05. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


ULJEPŠAVANJE PRIJE SEZONE

Posljednje su akcije uljepšavanja u Bolu prije početka turističke sezone. Na autobusnoj stanici postavljen je novi natpis, a za koji dan će se postaviti naljepnice na novom prostoru u kojem će biti garderoba, ali i prodaja autobusnih karata za Supetar i Zagreb. (j.e.)

(102) objavljeno 22. 05. 19. u 21:35 h

********************


alt


585CLUB OD 5. LIPNJA

Ovogodišnja sezona u 585Clubu, iznad plaže Zlatni rat, počinje u srijedu 5. lipnja. Tijekom lipnja program je predviđen samo srijedom, a od 3. srpnja – svakodnevno. Već na otvaranju dolaze gosti sa pedesetak jahti i oni će od ove godine, umjesto četvrtkom, dolaziti srijedom.
- U organizaciji i privilegijama se ništa ne mijenja – kaže nam Danijel Čamber. – Turistički vlakić će i nadalje besplatno prevoziti posjetitelje sa benzinske postaje do 585Cluba i natrag. Ostaje besplatan ulaz za Boljane uz predočenje osobne iskaznice.
Zbog novih redara i poštivanja pravila, mladi Boljani morat će nositi osobne iskaznice i pokazati ih na ulazu. Uostalom, to im je i zakonska obveza. (j.e.)

(101) objavljeno 22. 05. 19. u 21:30 h

********************


altWTA TURNIR: INTERES ZA BESPLATNE ULAZNICE

U Uredu TZO Bol do sada su 52 Boljanina zatražila besplatne ulaznice za ženski teniski turnir koji se igra u Bolu od 3. do 9. lipnja. Zainteresirani mogu to još učiniti idućih dana, ali samo do 1. lipnja. Sljedeći radni dan, u ponedjeljak 3. lipnja mogu se preuzeti ulaznice.
Finale je sigurno najinteresantnije. Osim susreta dviju najboljih na ovogodišnjem WTA turniru, pred finalnu utakmicu nastupit će na centralnom stadionu od 19 sati Nina Badrić, a zanimljiva je i glazbena završnica. Nastupa svjetski poznata pijanistica, i uz to atraktivna, Lola Astanova iz Uzbegistana. (j.e.)

(100) objavljeno 22. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


PLAĆAJU SE KESICE NA TRŽNICI

Plastične vrećice, ako ih ne želimo plaćati, trebat će ubuduće koristiti racionalno i štedljivo. Prema Pravilniku o ambalaži i otpadnoj ambalaži od 1. Siječnja trebalo je naplaćivati plastične vrećice kod kupovine na tržnici, ali se u Bolu to čini četiri mjeseca kasnije. Vlasnici štanda na bolskoj tržnici, istakli su obavijest o naplati: manja kesica 0,50, a velika 1,00 kuna.
Za potrošače to i nije neka novost jer se kesice poodavno naplaćuju u samoposlugama, a sada ni tržnica nije iznimka. (j.e.)

(99) objavljeno 22. 05. 19. u 21:20 h

srijeda, 22. 05. 2019. **********


alt


IZBORI 26. SVIBNJA: RAČUNA SE NA DOBAR ODAZIV

Svega je pet dana preostalo do izbora za EU parlament, pa mislimo da je dobro još jednom podsjetiti što nas sve očekuje u nedjelju i kako glasovati?
Na europskim izborima građani biraju ukupno 705 zastupnika koji će ih predstavljati u parlamentu do 2024. U Hrvatskoj se u nedjelju (26. svibnja) bira 12 zastupnika.
U biračke spiskove ima 3.831.389 upisanih građana Hrvatske, od toga ih je u dijaspori 154.358.
• Hrvatska je, treba i to znati, jedna izborna jedinica, i glasovi se zbrajaju sa svih birališta u Hrvatskoj i 119 u inozemstvu.
U biračkim spiskovima ima 64.056 više birača nego prije 5 godina.
Svi apeliraju na što veći odaziv birača. U općini Bol prije pet godina bio je iznad prosječan odaziv – 27,33 posto upisanih.
• Za birače iz Bola određena su dva biračka mjesta. Većina je na biračkom mjestu 1 u zgradi Osnovne škole Bol na Rudini, a manji broj je na biračkom mjestu 2 u Domu u Murvici.
Svi će na biračkom mjestu dobiti poveći glasački listić, dimenzija 64 x 43 cm. Na njemu su 33 liste, a svaka ima 12 imena, što je ukupno 396 kandidata.
• Iako će biti izabrano 12 zastupnika, u Europski parlament će ih u prvom valu otići samo 11. Naime, zbog odgode Brexita u Europskom parlamentu sjedit će i britanski eurozastupnici, dok će iz Hrvatske te još 13 država članica jedan ili više zastupnika biti na svojevrsnom čekanju. Kada Brexit bude zaključen te Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno izađe iz Europske unije, svaka od država članica poslat će u Bruxelles i te preostale zastupnike, pa i Hrvatska svog 12.
• Kako glasati na izborima za Europski parlament?
Na europskim izborima se, kao i na parlamentarnim, može primijeniti i preferencijalni izbor.
Birač glasa tako da zaokruži redni broj ispred naziva SAMO jedne kandidacijske liste.
Želi li birač jednom kandidatu s kandidacijske liste za koju je glasao dati prednost pred ostalim kandidatima na ISTOJ TOJ kandidacijskoj listi, zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena SAMO JEDNOG kandidata kojemu daje prednost.
• TV postaje u Hrvatskoj neslužbene rezultate objavljivat će u nedjelju već od 19 sati, a službene rezultate Izbornog povjerenstva saznat ćemo nakon 23 sata. (j.e.)

U petak: posljednje upute i savjeti prije nedjeljnih izbora.

(98) objavljeno 21. 05. 19. u 21:10 h

utorak, 21. 05. 2019. **********


alt

Zgrade Srednje škole Bol na Bjenačici


ZADNJI DAN NASTAVE ZA MATURANTE

Za maturante u svim srednjim školama u Hrvatskoj, pa tako i u Srednjoj školi Bol, u utorak je zadnji dan nastave. Za sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola nastava završava 14. lipnja.
U srijedu maturanti opet dolaze ispred školske zgrade na Bjenačici kako bi u veselom raspoloženju obilježili svoj dan. Norijada je tradicionalna proslava maturanata, ali je u Bolu zadnjih godina bilo manje bučna nego u drugim dijelovima Hrvatske. (j.e.)

(97) objavljeno 20. 05. 19. u 21:45 h

********************


alt


DONACIJE „BOŽIĆNOG GRADA“

U ime inicijative Božićni grad, Ivana Okmažić, javno je objavila podatke o raspodjeli novca kojeg su uprihodili u Božićnom gradu tijekom prosinca 2018. godine. Od prihoda od prodaje i donacija, podmirili su osnovne troškove, a Bolke su sve poslove radile dragovoljno. Ostatak prihoda, od ukupno 60 tisuća kuna, podijeljeno je:
- OŠ Bol za opremanje kabineta kemije, fizike i biologije 19.500 kuna;
- Draganu Milosavljeviću za zdravstvene potrebe 15.000 kuna;
- Mireli Trutanić iz Gornjeg Humca za zdravstvene potrebe 7.000 kuna;
- Petru Radiću za zdravstvene potrebe 7.000 kuna;
- DVD-u Bol za inicijativu „Mali vatrogasci“ 5.000 kuna;
- Jeleni i Nikoli Pavišiću iz Murvice za podmirenje troškova dječjeg vrtića 3.600 kuna.
Preostalih 2.900 kuna sačuvat će se za početne troškove pri realizaciji Božićnog grada 2019. godine.

(96) objavljeno 20. 05. 19. u 21:40 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE 28. SVIBNJA

Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković sazvao je za 28. svibnja (utorak) 3. ovogodišnju sjednicu. Na dnevnom redu je Izvješće o proračunu općine Bol za 2018. godinu (Rasprava i donošenje odluke o prihvaćanju izvješća, Rasprava i donošenje odluke o rasporedu manjka te Rasprava i donošenje odluke o otpisu dijela dugovanja); Rasprava i donošenje odluke o kratkoročnom zaduženju općine Bol; Rasprava i donošenje odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka; Rasprava i donošenje odluke o odvodnji otpadnih voda na području općine Bol; Rasprava i donošenje odluke o mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu; Rasprava i donošenje zaključka o zahtjevu za izmjenama i dopuna prostornog plana SDŽ; Rasprava i donošenje odluke o razrješenju i imenovanju člana Odbora za hortikulturu; Rasprava i donošenje odluke o izmjenama i dopunama odluke o nerazvrstanim cestama na području općine Bol; Rasprava i davanje suglasnosti na osnovicu za plaću ravnateljice Općinske knjižnice; Rasprava i davanje suglasnosti na osnovicu za plaću u Centru za kulturu općine Bol; Rasprava i donošenje zaključka o molbi za postavljanje spomen ploče Anti Radiću; Rasprava i donošenje zaključka o molbi lječilišta za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju Dujmović.

(95) objavljeno 20. 05. 19. u 21:25 h

*********************


alt

Ekipa Bol na zadnjoj utakmici, 20. svibnja


SPORT: PORAZ I NA OPROŠTAJU

U utakmici zadnjeg kola I. splitske lige malog nogometa: ZLATARIJA DVORNIK – BOL 5:4 (3:3). Utakmica je odigrana u ponedjeljak, 20. svibnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 2.16 min 0:1, Josip Omerović / 2.25 min 0:2, Josip Omerović / 8.48 min 1:2 /
9.02 min 2:2 / 11:10 min 3:2 / 14.45 min 3:3, Pjer Malvasija / 25.04 min 3:4, Pjer Malvasija / 27.26 min 4:4 / 29.48 min 5:4.
Na oproštaj od I. lige došao je i dugogodišnji trener ekipe Bol Pjer Malvasija, čak je i kao igrač želio pomoći. Postigao je i dva gola!
Zaslužili su Boljani i na ovoj utakmici pobjedu, ali su unatoč tri vodstva (0:1, 0:2 i 3:4) ponovno poraženi.
Nakon četiri sezone vraćaju se u II. ligu.
Na ovoj utakmici, iz zdravstvenih razloga, nije nastupio Boško Botica. Igrali su Matej Bodlović, Stanko Mikulić, Pjer Malvasija, Ivica Zlatar, Joško Jakšić i Josip Omerović. (j.e./foto: j. sabbioncello)

(94) objavljeno 20. 05. 19. u 21:30 h

********************


alt


BOLJANI NA DJEČJOJ OLIMPIJADI

Polaznici Unisport škole višestranog razvoja Bol prošlog su vikenda nastupili na Međunarodnoj dječjoj olimpijadi koja se pod organizacijom kolega iz Univerzalne sportske škole Sport talent po sedmi put održala u Mostaru. Prije puta u Mostar, djeci je bio organiziran obilazak Kuće slave splitskog sporta na kojem su se djeca još jednom imala priliku upoznati sa bogatom sportskom poviješću Grada Splita.
Na svom četvrtom gostovanju u Mostaru, naši mladi sportaši osvojili su tri medalje, a najuspješniji među njima bili su: Laura Marinković sa osvojenim srebrom u poligonu prepreka te broncom u skoku u dalj, dok je broncu također osvojila Luce Radostić u poligonu prepreka. Trener Jure Klarić ponosan je i na ostale naše male sportaše koji su se natjecali na dječjoj olimpijadi u Mostaru: Maju Ivelić, Maru Marinkovića, Ninu Ivelić, Natali Marinković i Taru Ratković. (t.b.)

(94) 0bjavljeno 20. 05. 19. u 21:25 h


ponedjeljak, 20. 05. 2019. **********


alt

Još će sljedeće nedjelje (26. svibnja) katamaran oko 13.30 proći pored Zlatnog rata


alt

Posjećena drva trebala bi ukloniti bračka Šumarija


alt

Turistički vlakić u 13.40 došao je na Zlatni rat bez putnika. Vratio se u Bol sa dvoje


alt

Goste jedino uslužuje cocktail bar "Auro"


alt

Novopostavljene kućice još nisu počele s radom


alt

Grabov rat je obložio debla, ali još nisu počeli radom na štekatu


KADA ĆE VRIJEME ZA KUPANJE?

Ranijih se godina u svibnju uveliko kupalo. Ove nedjelje u 13 sati temperatura zraka je bila 19, a mora 17 stupnjeva. Lani je ovoga datuma u zraku bilo 27, a mora 21 stupanj. Temperatura je možda glavni razlog što je plaža Zlatni rat ove nedjelje (19. svibnja) bila sablasno pusta.
Još ne rade nove kučice u sredini šumice, a nije otvoren ni štekat „Grabovog rata“. Sreća je za malobrojne goste što mogu kavu, piće i koktele dobiti u cocktail baru „Auro“. Nije otvoren ni restoran na plaži.
Još nisu uklonjena ni izrezana stabla, a to bi trebala učiniti bračka Šumarija.
Katamaran će u 13.30 još sljedeću nedjelju (26. svibnja) proći pored Zlatnog rata za Split, jer je od 31. svibnja na snazi sezonski (ljetni) red plovidbe i katamaran iz Bola svaki dan, pa i nedjeljom, polazi u 6.30 sati. (j.e.)

(92) objavljeno 19. 05. 19. u 20:35 h

********************


alt


ISPITIVANJE KAKVOĆE MORA

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ uzeo je na bolskim plažama prve ovogodišnje uzorke mora. Do kraja rujna, svakih 15 dana, ispitivat će se kakvoća mora 11 puta. To se redovno radi na plažama Zlatni rat (istočna i zapadna strana), Borak i Martinica.
Uzorci se inače uzimaju i ispituju na više od 900 točaka duž naše obale.
Propisani standardi kakvoće mora za kupanje na morskoj plaži odnose se na granične vrijednosti mikrobioloških pokazatelja (crijevni enterokoki i Escherichia coli) ali i druge značajke mora (meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje). Svih ranijih godina dosadašnja su ispitivanja potvrdila da se u Bolu domaćini i gosti kupaju u moru izvrsne kakvoće. (j.e.)

(91) objavljeno 19. 05. 19. u 20:30 h

********************


alt

Ulaznica za finale 9. listopada


BESPLATNE ULAZNICE ZA WTA TURNIR

Organizatori WTA turnira u dogovoru s Turističkom zajednicom, odlučili su podijeliti i besplatne ulaznice, koje se inače plaćaju 30 kuna odnosno 80 kuna za finale. Zainteresirani se trebaju do 1. lipnja javiti u Ured TZO Bol!
Osim mještana pravo na besplatni ulaz mogu ostvariti i njihovi gosti, ali se mora upisati njihovo ime, a provjerom u e.Visitor saznat će se do kada su u Bolu.

(90) objavljeno 19. 05. 19. u 20:25 h

********************


alt

Na Velom mostu će biti manje mogućnosti za vezove nakon 1. lipnja jer dolaze katamarani


KATAMARANI 11 PUTA DNEVNO

Katamarani tri brodara, ovog će ljeta tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, 11 puta svakodnevno dolaziti u Bol. Redovna linija pristaje u luci Bol u 6.20 i 17.40 (Jadrolinija), a ostale su izletničke (sezonske linije) sa nešto većim cijenama.
KatamaranI brodara Jadrolinija i Kapetan Luka, u bolskoj luci zadržavaju se (iskrcaj i ukrcaj putnika) 10 minuta, a brodara Adriatic Fast Ferries 15 minuta.
* Iz Bola za Split može se od 1. lipnja katamaranom četiri puta dnevno (6.30, 11.55, 17.40 i 20.00), a iz Splita za Bol pet puta (7.30, 10.30, 15.30, 16.30 i 21.20 sati).
Pogledajte satnicu dolaska i odlaska iz luke Bol, a prema objavljenom redu plovidbe:

01. 06.00 – 06.15 / Stari Grad – BOL – Resnik Airport (do 15. 09. 19.)
02. 06.20 – 06.30 / Jelsa – BOL – Split (do 29. 09. 19.), redovna linija

03. 08.20 – 08.30 / Split – BOL – Makarska – Dubrovnik (do 06. 10. 19.)

04. 11.25 – 11.40 / Split – BOL – Resnik (do 15. 09. 19.)
05. 11.40 – 11.55 / Dubrovnik – Hvar – BOL – Split (do 30. 09. 19.)

06. 14.05 – 14.20 / Resnik – BOL – Stari Grad – Resnik (do 15. 09. 19.)

07. 16.30 – 16.45 / Split – BOL – Hvar – Dubrovnik (do 30. 09. 19.)

08. 17.25 – 17.40 / Resnik – BOL – Split (do 15. 09. 19.)
09. 17.40 – 17.50 / Split – BOL – Jelsa (do 29. 09. 19.), redovna linija

10. 19.50 – 20.00 / Dubrovnik – Makarska – BOL – Split (do 06. 10. 19.)

11. 22.15 – 22.30 / Split – BOL (do 15. 09. 19.)

02. i 09. / redovna linija, brodar Jadrolinija
05. i 07. / sezonska linija, Jadrolinija
01., 04., 06., 08. i 11. / sezonska linija, brodar Adriatic Fast Ferries
03. i 10. / sezonska linija, brodar Kapetan luka

(89) objavljeno 19. 05. 19. u 20:20 h
nedjelja, 19. 05. 2019. **********


alt


IZBORI DRUGU NEDJELJU, 26. SVIBNJA

Druge nedjelje, 26. svibnja, su izbori za EU parlament. Na 33 liste 396 je kandidata, a Hrvatska, kao jedna izborna jedinica, bira ih 12. Mandat im je 5 godina.
Do petka navečer, do izborne šutnje, ostalo je šest dana, a zbog malog broja birača u Bolu, pretpostavljamo da ni jedna lista neće u našoj općini organizirati predizborni skup.
Već smo objavili imena biračkih odbora, a glasovat će se od 7 do 19 sati na dva biračka mjesta. Jedno je u zgradi Osnovne škole na Rudini, a drugo u Domu u Murvici.
Prije pet godina, također na izborima za EU parlament, odziv birača u Bolu je bio iznad prosjeka – glasovalo je 27,33 posto, na Braču 26,16 posto, u županiji 25,57 posto i u Hrvatskoj 25,24 posto.
Na izborima 25. svibnja 2014. najviše glasova u Bolu dobila je lista SDP-a (175), a drugi je bio HDZ (150 glasova) … U birački spisak bilo ih je upisano 1.654, a glasovala su 452 birača. (j.e.)

(88) objavljeno 18. 05, 19. u 21:40 h

********************


alt

alt

TKO JE TREĆI BRODAR?

Treći brodar, čiji će katamaran od 1. lipnja do 15. rujna ploviti na liniji Stari Grad – Bol – Split – Kaštela (aerodrom) i obratno, je Adriatic Fast Ferries. Cijena karte Bol – Split bit će 99, a Bol – Kaštela 199 kuna. Do sada je dogovoreno da se u Bolu karte prodaju u agenciji Fetiva, na autobusnoj postaji ili na web adresi: www.splitexpress.com
Plovidbeni red, kojeg je naš portal objavio u Bolskoj kronici 13. svibnja, je konačan i odobrili su ga Agencija za obalni linijski pomorski promet i Lučka uprava. (j.e.)

*****
Red plovidbe novog brodara (vrijedi od 1. lipnja do 15. rujna):
Bol – Aerodrom Kaštela 06.15 i 11.40 / Bol – Stari Grad – Kaštela 14.20 / Bol – Split – Kaštela 17.40, te Aerodrom – Bol 10.00, 16.20 i 20.50 / Split – Bol 10.30 i 21.20 sati.

(87) objavljeno 18. 05. 19. u 21:35 h

********************


alt


SPORT: OPROŠTAJ OD PRVE LIGE

Nakon četiri sezone, ekipa MNK BOL u ponedjeljak igra posljednju utakmicu u prvoligaškom društvu. U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, od 18.50 sati na rasporedu je susret Zlatarija Dvornik – Bol.
Bol je na tablici na 14. poziciji sa 16 bodova, a dva boda više ima ekipa Grm i tunj koja u 16 sati igra protiv vodeće ekipe C.B.Sea Wolf. U slučaju pobjede Bol bi mogao biti na kraju prvenstva 13. ali u svakom slučaju morat će se iduću sezonu natjecati u II. splitskoj ligi malog nogometa.
Novi su prvoligaši Gradski kotar Bačvice i Milna. (j.e.)

(86) objavljeno 18. 05. 19. u 21:30 h
subota, 18. 05. 2019. **********


alt


USPJEŠNA OCJENA RADA DVD-a BOL

Redovna sjednica Skupštine DVD Bol, 24. po redu, održana je i ovaj put u starim barakama, a prisustvovala su joj 43 člana. Došli su im i brojni prijatelji iz drugih društava: Zagreb, Kučilovina, Hrašće, Otok i Kašina, ali i bračke kolege iz Supetra, Selaca, Milne i Pučišća.
Nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne, minutom šutne odana je počast umrlim članovima DVD-a, između dvije sjednice.
Predsjednik društva Goran Jekić izvijestio je o aktivnostima, projektima i narednim zadacima: „Vatrogastvo na području naše općine je najvažnija, najbrojnija i najorganiziranija temeljna snaga sustava zaštite i spašavanja čiji je cilj učinkovitim djelovanjem sudjelovati u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i tehnoloških eksplozija, gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine.“
U izvještajnom razdoblju, naglasio je predsjednik G. Jekić, započela je realizacija nekoliko projekata, a još ih ima u pripremi. U suradnji s OŠ Dobri iz Splita i Klaster udrugom Mreža održana je krajem studenog prošle godine pokazna vježba i natjecanje pomlatka i mladeži DVD-a Bol i njihovih gostiju. U prošloj godini 13 članova je uspješno položilo za zvanje vatrogasac. Među njima su i četiri kolegice. Dva kandidata iz Bola završavaju Vatrogasnu školu u Splitu, a bolski su vatrogasci osvojili prvo mjesto na natjecanju u Marčani. Predsjednik je spomenuo i nabavku jednog novog vozila, a uskoro će se nabaviti polovno vozilo za prijenos vode.
Članovi skupštine jednoglasno su usvojili izvještaj o radu, izvještaj Nadzornog odbora, izmjene Statuta društva, kao i izvještaj o prihodima i rashodima.
Od gostiju bolsku skupštinu pozdravile su kolege iz Otoka, Marčana i Zagreba.
Zadnji govornik je bio načelnik Tihomir Marinković, koji je posebno pozdravio goste koji su iz daleka došli u Bol, zahvalio je članovima DVD-a na akcijama čišćenja šuma oko plaže Zlatni rat, a ponovio je da će izgradnja Doma DVD-a početi nakon 1. studenoga, u dvije faze, i to najprije podruma i suterena.
Skupština je nakon 40 minuta završila radom, a nešto više im je vremena trebalo za druženje i zajedničku večeru u restoranu „Ranč“. (j.e.)

(85) objavljeno 17. 05. 19. u 22:45 h

********************


alt


IZBOR MISS UNIVERSE U BOLU?

U petak je na sastanku u Bolu načelno dogovoreno da se u Bolu krajem kolovoza organizira izbor Miss Universe. Organizatori za sada imaju podršku Splitsko-dalmatinske županije, TZ SDŽ, Općine Bol i TZO Bol, a idućih dana dogovorit će se ostali detalji.
Prema dostupnim informacijama za sada najviše šanse za mjesto održavanja ove manifestacije ljepote ima noćni klub iznad Zlatnog rata – 585 Club. (j.e.)

(84) objavljeno 17. 05. 19. u 22:40 h

********************


alt


ZAPLOVILA POLUPODMORNICA

Sa zimskog veza, dizalica je u more spustila polupodmornicu uz čiju pomoć će se po danu i navečer razgledati podmorje u okolici Bola. Tijekom dana polupodmornica „Val“ je privezana sa istočne strane Zlatnog rata, a navečer u gradskoj luci.
Cijena razgledanja je kao i prošle godine: za odrasle 90, a djecu 60 kuna. (j.e.)

(83) objavljeno 17. 05. 19. u 22:40 h

********************


alt


TURISTIČKI VLAKIĆ KRENUO DO PLAŽE

Za sada bez voznog reda, više kao promotivna vožnja, ali je od petka krenuo i turistički vlakić od autobusne postaje do Zlatnog rata. Prije prve vožnje na vlakiću su nalijepljene etikete koje omogućavaju ulaz u pješačke zone, gdje je inače većini drugih vozila zabranjeno. (j.e.)

(82) objavljeno 17. 05. 19. u 22:35 h

********************


alt


NAKON KIŠE: PREPREKE NA CESTI

Kiša koja se napadala u svibnju, možda je za maslinare bila od koristi, ali je sigurno
ostavila neke probleme. Očiti je primjer cesta Bol – Murvica gdje je nakon obilnih kiša dio zemlje sa makadamske ceste došao na asfalt.
Vozači znaju da to može izazvati probleme, ali ne znaju tko bi trebao to ukloniti? Zna se da je to županijska cesta, pa bi netko mogao barem nazvati njihovu ophodnju u Supetru i upozoriti na potrebu uklanjanja. Ne bi to bio prvi put da saniraju stanje, a sigurno je da će još koji put trebati intervenirati. Dok se po zanatu na uredi priključak makadamske ceste na asfaltnu prometnicu. (j.e./v.k.)

(81) objavljeno 17. 05. 19. u 22:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE UKLONITI OTPAD?

O nedovršenim radovima u Ulici Ante Radića pisali smo 25. travnja, a sutradan smo objavili da je iskopani dio ulice zatrpan, ali …
Pored zatrpanog dijela ceste sa strane je ostala hrpa kamenja i iverica. Tako to tamo stoji (vidi sliku) 21 dan. Tko će i kada ukloniti građevinski otpad? (j.e.)

(80) objavljeno 17. 05. 19. u 22:25 h

********************


alt


WTA TURNIR: TKO DOLAZI U BOL?

Jedinstvena karakteristika destinacije i turnira razlog su i velikog broja tenisačica
koje se u Bol svake godine vraćaju kao što su A. Krunić, T. Zidansek, P. Hercog, M. Minella pa je izgledno da ćemo neka od ovih imena gledati i ove godine u pohodu na nagradni fond i 160 WTA bodova. Poznato je već sada da će direktor turnira pozivnice dati FED Cup reprezentativkama Jani Fett i Teni Lukas, a kome idu preostale dvije će biti objavljeno pred sam početak turnira. Na prijavnoj listi od 250 tenisačica ih je 16 iz TOP 100 te se lista zaključuje sa 116. tenisačicom svijeta. Direktno u turnir ulazi 26 igračica dok ih je 145 na listi čekanja.

CIJENE ULAZNICA
Objavljene su i cijene za teniski WTA turnir koji se u Bolu igra 3. do 9. lipnja. Dnevna karta, jedna za sve terene gdje se igra, je od 30 kuna, od utorka do subote. Za finale, u nedjelju 9. lipnja, cijena je od 80 kuna, ali je tu uključeno osim finala i koncert Nine Badrić te završna svečanost kada će na centralnom stadionu nastupiti atraktivna pijanistica Lola Astanova (34) iz Taškenta, Uzbekistan.
Za sve koji žele uživati u Bolu, vrhunskom sportu i odličnoj zabavi, ulaznice za WTA Croatia Bol Open su u prodaji na www.ticketshop.hr

(79) objavljeno 17. 05. 19. u 22:20 h
petak, 17. 05. 2019. **********


alt


ZLATNI RAT: NOVE PROPUSNICE ZA VOZILA

Tijekom vikenda, a najdalje od ponedjeljka, posebno će se, na novi način, prvi put od ove godine, regulirati ulazak vozila u ograđeni prostor na Zlatnom ratu. Umjesto čuvara sada je postavljena oprema koje će očitavati propusnice i otvarati rampu za ulazak odnosno izlazak.
Važno je napomenuti, da će na jedno otvaranje moći ulaziti samo jedno vozilo, a vozilo iza njega morat će pričekati. Naime, rampa se, nakon prolaza jednog vozila, automatski zatvara pa je moguće oštećenje drugog vozila i opreme.
Svi koji imaju pravo na slobodan ulaz u ograđeni prostor plaže Zlatni rat trebaju zbog preuzimanja propusnice nazvati mob. 095 8116 709 ili 098 266 226. (j.e.)

(78) objavljeno 16. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


NOVO PARKIRALIŠTE: MARTINICA

Od 1. lipnja naplaćivat će se parkiranje kod plaže Martinica, odnosno Samostanske crkve. Vrijeme naplate je od 9 do 18 sati, a cijena je 7 kuna po satu. Za dnevnu kartu plaćat će se 45 kuna.
Za vrijeme pogreba neće se naplaćivati parkiranje. (j.e.)

(77) objavljeno 16. 05. 19. u 21:20 h

********************


alt


USPORENO POPLOČAVANJE NA RUDINI

Na uređenju (popločavanju) dijela Rudine kod caffe bara Marinero i zgrade Osnovne škole te prilazne ceste sa sjeverne strane, počelo se sredinom veljače. Teže ide nego se u početku računalo, pa je teško povjerovati da će sve biti gotovo do 1. Lipnja kako je najavljeno.
Izvođač radova je kameno-klesarska tvrtka Ufo Bianco iz Selaca, ali im kamen isporučuje Jadrankamen iz Pučišća. Popločavanju su prethodili pripremni radovi, ponajprije zbog ukopavanja podzemnih instalacija (voda, kanalizacija, elektrika, telefon), a nešto je trebalo od toga, zbog dotrajalosti, i zamijeniti.
- Mnogo toga treba u hodu rješavati i čekati na isporuku kamena – objašnjava nam izvođač koji je ugovorio postavljanje kamena. Vjeruju da bi kamenim pločama do ulaza u Marinero došli u idućih par dana.
Ostali dio popločavanja, uz zgradu Osnovne škole, radit će se iz dva pravca i kažu da će biti manje nejasnoća i teškoća. (j.e.)

(76) objavljeno 16. 05. 19. u 21:15 h

*********************


alt

Turisti su u četvrtak iskoristili sunčano vrijeme i prošetali po Bolu


NOĆENJA: ČESI PRVI U SDŽ, A NIJEMCI U HR

Prosjek noćenja u 2018. godini po dolasku na razini cijele Splitsko-dalmatinske županije (izvor eVisitor) je 5,1 dan, a najveći je prosjek kod Čeha (7,6 dana), Poljaka i Slovaka (po 7,4), Ukrajinaca (7,2 dana), Slovenaca (6,9), Norvežana (6,5), Nijemaca (6,4 dana), Mađara (6,1 dan), Austrijanaca i Šveđana (po 5,8 dana), Danaca (5,5), turista iz Finske (5,4), turista iz Bosne i Hercegovine (5,1 dan), Britanaca (4,8), Talijana (4,3) te Francuza sa prosječno 4,2 dana u prosjeku.
Prema duljini boravka na razini Hrvatske prednjače Nijemci sa čak 7,2 dana boravka, slijede Česi (6,8), Poljaci i Slovaci (6,5 dana), potom Rusi i Danci (s po 6,4 dana), Nizozemci (6,3), Norvežani (6), Ukrajinci (5,9), Slovenci i Šveđani (s po 5,3 dana), Austrijanci (5,2), Britanci (5,1 dan) te naposlijetku Mađari s 5 prosječna dana/noćenja po dolasku.

(75) objavljeno 16. 05. 19. u 21:10 h

četvrtak, 16. 05. 2019. **********


alt


IZBORI ZA EU: IMENOVANI SU BIRAČKI ODBORI

Na izborima za Europski parlament, 26. svibnja (nedjelja), natjecati će se 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačka, odnosno koalicijska, toliko ih je predano Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).
Sudi li se samo po broju tih listi, zanimanje za izbore veće je nego prije pet godina kada se za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo 25 listi, osam manje nego ove godine.
Svojih 12 zastupnika za Europski parlament hrvatski će birači moći izabrati među 396 kandidata, što je stotinjak više nego prije pet godina.
Županijsko izborno povjerenstvo SDŽ donijelo je Rješenje o imenovanju biračkih odbora u Općini Bol.
• U birački odbor za biračko mjesto broj: 001 - BOL I. – Osnovna škola Bol, imenovani su: LUCIJANA ADULMAR za predsjednicu, GORAN JEKIĆ za člana, NIVES LUGUŠIĆ za članicu, BORIS ŠKRBIĆ za člana i FRANKA MARINKOVIĆ za članicu.
IVAN KARMELIĆ imenovan je za zamjenika predsjednice, STIPE IVIĆ za zamjenika člana, JELENA KALPIĆ za zamjenicu članice, NIKOLA BRIZIĆ za zamjenika člana i TOMA STIPIČIĆ za zamjenika članice.
• U birački odbor za biračko mjesto broj: 002 - MURVICA – Dom u Murvici, imenovani su: DEAN BUVINIĆ za predsjednika, STIPE NEVISTIĆ za člana, TOMI FABIJANOVIĆ za člana, MELANI KITIĆ za članicu i JAKOV OKMAŽIĆ za člana.
ANTONIO KARMELIĆ je imenovan za zamjenika predsjednika, KATJA DEŠKOVIĆ za zamjenicu člana, ANITA MIKULIĆ za zamjenicu člana, HOSELITA KLARIĆ za zamjenicu članice i NEVENKA MARTINOVIĆ za zamjenicu člana.
• Imenovani birački odbori izravno provode glasovanje birača na biračkom mjestu za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske te osiguravaju pravilnost i tajnost glasovanja.

(74) objavljeno 25. 05. 19. u 20:45 h

********************


alt

Na finale WTA turnira dolazi i Nina Badrić - kao pjevačica


UZ TENIS BIT ĆE I ZABAVNIH DOGAĐANJA

Četvrto izdanje WTA teniskog turnira organizira se u Bolu od 3. do 9. lipnja. Organizator, TK Kaštela, objavio je program u kojem osim tenisa ima i zanimljivih događanja. U četvrtak, 6. lipnja, Kraš, kao jedan od sponzora, organizira u 15.30 sati dječji dan pod nazivom „Uz Kraš i slatkiše, dječji dan vrijedi više“. U petak, nakon četvrtfinalnih mečeva, nastupit će klape Cambi i Šufit. U cocktail baru Varadero u subotu navečer program vodi DJ Niki Belucci.
U nedjelju, 8. lipnja, prije finala na centralnom stadionu publika može uživati u nastupu Nine Badrić.

PROGRAM WTA TURNIRA
Ponedjeljak, 3. lipnja: 16.30 h – Ždrijeb / Cocktail bar Varadero; 20.00 h – Player’s party: „Party at 8, so we don’t stay up late“
Utorak, 4. lipnja: 13.00 h – 1. kolo; 20.30 h – Meč dana;
Srijeda, 5. lipnja: 13.00 h – 1. kolo; 20:30 h – Meč dana;
Četvrtak, 6. lipnja: 13.00 h – 1/8 finala; 15.30 – Kid’s Day: „Uz Kraš i slatkiše, Dječji dan vrijedi više!“; 20.30 h – Meč dana;
Petak, 7. lipnja: 14.00 h – Četvrtfinalni mečevi; 21.00 h – Večer klapske pisme – Klapa Cambi i Klapa Šufit;
Subota, 8. lipnja: 14.00 h – Polufinalni mečevi; 23.00 h – DJ Niki Belucci / Cocktail bar Varadero
Nedjelja, 9. lipnja: Finale parova; 19.00 h – Koncert: Nina Badrić unplugged; 20.00 h – Finale (Ceremonija dodjele nagrada uz nastup svjetski poznate pijanistice Lole Astanove)

(73) objavljeno 15. 05. 19. u 20:40 h

********************


alt


WTA TURNIR: TRAŽE SE VOLONTERI

Kao i svako drugo sportsko događanje, tako i WTA turnir ne može bez vrijednih volontera. Aktivnosti volontera će započeti 01. lipnja i trajat će do 10. lipnja, a timovi će biti aktivni u smjenama ili tijekom cijelog dana (ovisi o timu). Ukupno se traži 15 volontera.
Volonterske obaveze ne sastoje se samo od rada. Posao mora biti izbalansiran s malo (čitaj: malo više) zabave. Organizatori žele da se volonteri vrate i sljedeće godine.
Svi volonteri koji dolaze izvan Bola imat će BESPLATAN smještaj u apartmanima, hranu i piće tijekom trajanja volontiranja (doručak, ručak, večera), te majicu, akreditaciju i potvrde o volontiranju! Ako volonter ili volonterka nisu iz Bola, moraju imati minimalno 18 godina.
Prijave se primaju do 19. svibnja, a zainteresirani se trebaju javiti Tomislavu Ovčariću ‘The Sheep’, na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

(72) objavljeno 15. 05. 19. u 20:35 h

********************


alt


TU OKO NAS: USPORENA POŠTA

Pisali smo već o problemima koji imamo u Bolu zbog kašnjenja ili uopće ne primanja pisama, a posebno računa zbog čega ima problema i zaračunavanja zateznih kamata ili isključivanja telefona, mobitela, struje …
Ni vaš novinar nije izuzetak. Hrvatski Telekom (HT) mu je poslao dvije koverte s računima za travanj. Na jednoj je pečat pošte u Zagrebu 7. svibnja, a u poštanskom sandučiću na bolskoj adresi je nađena 15. svibnja (nakon 8 dana ili točnije nakon 6 radnih dana) u jutarnjim satima. Druga koverta nosi zagrebački datum 8. svibnja, a u bolskom sandučiću je ubačena 15. svibnja u 12.45 sati.
Na oba računa je datum dospijeća 15. svibnja, a što je bilo nemoguće učiniti, barem s ovim drugim računom u roku od 15 minuta, jer je radno vrijeme bolske poslovnice FINE do 13 sati.
HT zbog kašnjenja, pretpostavljamo, nije nimalo zabrinut jer će uredno zaračunati zateznu kamatu!
Neće to, na žalost, mnogo zabrinuti ni Hrvatsku poštu, a niti će se zamisliti o „brzini“ putovanja pošiljke kojoj je trebalo 8 (osam) dana od Zagreba do Bola. Svojevremeno smo, sasvim ozbiljno predložili - golubove pismonoše.
Možda je sve to rezultat dogovora pošiljatelja i Pošte, da računi dođu kasnije, jer nisu u pitanju mali iznosi koji se dobiju od ukupno zaračunatih zateznih kamata.
P.S. Vjerujemo da i Pošta ima ponekad problema sa dostavom: nema kućnog broja, a ni poštanskog sandučića. Rado ćemo i o tome pisati, ako nam se požale pismonoše ili njihovi nadležni šefovi.
(j.e.)

(71) objavljeno 15. 05. 19. u 20:30 h

MOŽE LI I SPORIJE!?

Javio nam se J.M. s Račića i poslao fotografije dviju omotnica s porukom:
Računi HEP-a poslani iz Zagreba 19. i 20. travnja ubačeni u moj sandučić 15. svibnja. Ovo je vijest, a ne ona objavljena od svega 7 dana putovanja iz Zagreba.

srijeda, 15. 05. 2019. **********


alt


POČINJU UPISI U DJEČJI VRTIĆ

Upisi u dječji vrtić „Mali princ“ ove su godine od 15. svibnja do 15. lipnja. To je za djecu koja se prvi put upisuju ili koja su se u međuvremenu ispisala.
Zainteresirani trebaju ispuniti UPISNICU koju mogu preuzeti u prostorijama dječjeg vrtića radnim danom od 8 do 13 sati.
Roditelji kod prijave moraju priložiti uvjerenje o prebivalištu djeteta, rodni list, osobnu iskaznicu oba roditelja, potvrdu o stažu (HZMO), potvrdu o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu i potvrdu o cijepljenju djeteta ali po potrebi i ostale potvrde (rješenje o invalidnosti djeteta ili potvrdu o poteškoćama o razvoju, dokument da je dijete roditelja žrtve ili invalida Domovinskog rata, rješenje o dječjem doplatku).

(70) objavljeno 14. 05. 19. u 22:05 h

********************


alt


ZNANSTVENI SKUP U „ELAPHUSI“

Splitski Ekonomski fakultet organizira u hotelu „Elaphusa“ 22. - 24. svibnja znanstveni međunarodni skup „Challenges of Europe“ („Izazovi Europe“). Svoj dolazak na otvaranje potvrdila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je prvi put u Bolu bila prije dvije godine, također na poziv Ekonomskog fakulteta.
U Bolu je, naime, od 17. do 19. svibnja 2017. došlo 300 sudionika iz Hrvatske i inozemstva na međunarodnom skupu „Izazovi Europe“. (j.e.)

(69) objavljeno 14. 05. 19. u 22:00 h

********************


alt


JUGO, PA BURA, A KADA ĆE PROLJEĆE?

Neuobičajeno je za sredinu svibnja da smo u okruženju loših vremenskih prilika: jaki vjetar, poplave, niske temperature, zatvorene ceste, a poteškoće ima i u pomorskom prometu.
Zbog jakog juga dva puta nije bilo katamarana u Bolu (12. i 13. svibnja), a odmah zatim zbog bure nije došao u utorak ujutro. Poslijepodne je iz Split, mimo Bola, otplovio za Jelsu.
Ovisno o vremenskim (ne)prilikama u srijedu ujutro katamaran „Vida“ možda dođe u Bol po putnike za Split.
Ove godine, u 14 dana svibnja katamarana nije bilo četiri puta. Prošle godine u svibnju ni jedan put nije izostao.
Vremenskim uvjetima čude se i turisti. Bračani međutim ovo loše vrijeme mogu iskoristiti u wellness centru hotela „Elaphusa“. Do 4. lipnja, od 8 do 21 sat, imaju popust do 50 posto, a djeca mogu gratis u bazen dok su roditelji na tretmanu. (j.e.)

(68) objavljeno 14. 05. 19. u 21:55 h

utorak, 14. 05. 2019. **********


alt

Nije novost: prošlog ljeta su dva katamarana čekala jedan na drugoga za privez uz Veli most


NOVE KATAMARANSKE LINIJE

Već smo najavili i trećeg brodara koji je zainteresiran za katamaransku liniju Stari Grad – Bol – Split – Aerodrom Kaštela i natrag. Sada smo dobili i njihov plovidbeni red. Katamarani novog brodara, kao i oni „Jadrolinije“ i „Kapetana Luke“, ukupno će na Veli most dolaziti 11 puta dnevno, od 6 do 22.15 sati.
Od 1. lipnja iz Splita će katamarani za Bol pet puta dnevno: u 7.30, 10.30, 15.30, 16.30 i 21.20 sati, a iz aerodroma Kaštela u 10.00 (via Split), 13.00, 16.20 i 20.50 (via Split).
Iz Bola za Split moći će se u 6.30, 11.55, 17.40 i 20.00 sati, a iz Bola do Aerodroma Kaštela u 6.15, 11.40 i 14.20 (via Stari Grad).
Putne karte su 55 kuna za redovnu liniju katamaranom „Jadrolinije“, ali za izletničke linije „Kapetana Luke“ i „Jadrolinije“ kartu treba platiti 100, a za novog brodara 99 kuna Bol – Split ili 199 kuna Bol – Aerodrom Kaštela.


*****
Red plovidbe novog brodara (vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna):
Bol – Aerodrom Kaštela 06.15 i 11.40, Bol – Stari Grad – Kaštela 14.20, Bol – Split – Kaštela 17.40, te Aerodrom – Bol 10.00, 16.20 i 20.50, Split – Bol 10.30 i 21.20 sati.

*****
Dvije satnice su preblizu jedna drugoj, što bi moglo izazvati nesporazume kod putnika.
Primjer 1: Katamaran novog brodara za Aerodrom Kaštela, odlazi iz Bola u 11.40, a tada dolazi, prema redu plovidbe, izletnički katamaran iz Dubrovnika i ukrcava putnike za Split;
Primjer 2: Katamaran u 17.40 treba isploviti iz Bola za Split, a u isto vrijeme treba doći katamaran na liniji Split – Bol – Jelsa.
Katamarani se u bolskoj luci zadržavaju, po redu plovidbe, 15 minuta za iskrcaj i ukrcaj putnika. Moguće je to obaviti i koju minutu kraće, ali kako spriječiti da se putnik ne ukrca u krivi katamaran? (j.e.)

(67) objavljeno 13. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt

TZO Bol planira, nakon 11 godina, ponovno u ljetnim mjesecima, jedan put tjedno organizirati izvlačenje ribarske mreže na Zlatnom ratu


STUDIJA O TURIZMU NA BRAČU

Studija prihvatnih kapaciteta turizma na području SDŽ, koju je izradio Institut za turizam, donosi neke zanimljive ocjene i rezultate anketa jedinica lokalne samouprave (JLS). Nešto od toga i mi objavljujemo, a odnosi se na otok Brač:
• Supetar, Bol i Milna smatraju da bi broj turista trebalo zadržati na istoj razini kao danas, Selca bi smanjila broj turista za 10% u tom razdoblju, Postira bi povećala njihov broj za 10% u odnosu na sadašnje stanje, dok bi Pučišća željela utrostručiti njihov sadašnji broj. U odnosu na sadašnje stanje, Supetar, Bol i Selca bi željeli smanjiti broj jednodnevnih posjetitelja, Milna bi ih željela više, a Postira i Pučišća bi taj broj zadržali na sadašnjoj razini. Broj soba/kreveta u obiteljskom smještaju i kuća/apartmana samo bi Pučišća i Selca povećali, dok bi ostale JLS njihov broj zadržale na današnjoj razini.
• Povećanje broja turista i jednodnevnih posjetitelja željele bi izvan sezone sve JLS, s izuzetkom Selca koje bi broj jednodnevnih posjetitelja smanjile.
• Komunalna i prometna infrastruktura u sadašnjem stanju ne podržava povećanje broja turista u vrhu sezone; zadovoljavajući je kapacitet plaža; svaki drugi stanovnik otoka povećao bi broj turista i za više od 20%. tek bi 9% stanovnika smanjilo broj turista, i to za manje od 20%; lokalna samouprava većinom nije za povećanje broja turista, s izuzetkom Postira i Pučišća, dok bi Selca neznatno smanjila broj turista (za 10%).

(66) objavljeno 13. 05. 19. u 21:20 h

********************


alt


PONOVNO SADNICE CVIJEĆA

U utorak i srijedu na bolskoj tržnicu po peti put ove sezone dolaze sadnice cvijeća iz plastenika obitelji Bilobrk. Novost je što će biti na izboru veći broj novih sadnica, kojih zadnji put nije bilo u ponudi.
Idućih dana očekuje se da Turistička zajednica objavi natječaj za izbor najljepšeg vrta, okućnice i balkona. Neki će zbog toga iskoristiti priliku da uljepšaju svoj okoliš novim cvijećem.

(65) objavljeno 13. 05. 19. u 21:15 h

********************


alt


OTVOREN RESTORAN „MALI RAJ“

Bez obzira na vremenske prilike počeo je s radom još jedan restoran na otvorenom. Bogati izbor raznih mesnih jela, ali i morskih delicija, nudi restoran „Mali raj“, iznad plaže Zlatni rat, koji je otvoren od 12 do 24 sata.
U restoranu ima natkriti prostor pa se može uživati u ambijentu i jelu i po kiši.
Za automobile svojih posjetitelja „Mali raj“ ima osigurano parkiralište.

(64) objavljeno 13. 05. 19. u 21:10 h

********************


alt

Bolska luka u ponedjeljak, 13. svibnja u 17.30 sati


NAKON JUGA, ZAPUHALA BURA

Turiste nije obradovala kiša, ali ima i onih koji joj se raduju. To su maslinari
jer baš u ovo doba godine, pred cvatnju, maslini je neophodna voda.
U nekim dijelovima Dalmacije, kao npr. na šibenskom području, tijekom travnja i prve polovice svibnja nisu pale dostatne količine kiše, a zemlja je "žedna".
Na Jadranu će još u utorak biti promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i pljuskovima, osobito do sredine tjedna, od kada se očekuju i dulja sunčana razdoblja i porast temperature. U utorak bura će postupno slabjeti, a u četvrtak prolazno će zapuhati umjereno jugo, javlja HRT.
Po trenutnoj prognozi Norveškog meteorološkog instituta, pročitali smo na portalu slobodna dalmacija, za nadolazeći vikend i početak sljedećeg tjedna u Dalmaciji se očekuje nova ciklona s jugom i kišom.

(63) objavljeno 13. 05. 19. u 21:05 hponedjeljak, 13. 05. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


PRVA PRIČEST U ŽUPNOJ CRKVI

Na Majčin dan u našoj se župi slavila i prva pričest. Euharistijskom stolu pristupilo je 12 djece, učenica i učenika III. razreda Osnovne škole koje je u crkvu uvela učiteljica Marina Soljačić.
Svečanosti su posvjedočili i proslavili njihovi roditelji, rodbina, kumovi i prijatelji.
Svečano misno slavlje započelo je u 10.30 sati u Župnoj crkvi, a predvodio ga je župnik o. Mirko Jagnjić koji je i pripremao djecu za prvu pričest.
Ovo je bio prvi put da su naši mali prvopričesnici pristupili k stolu Gospodnjemu i postali punopravni članovi Crkve. To je svakako velika radost za njih, njihove roditelje ali i cijelu našu zajednicu.

(62) objavljeno 12. 05. 19. u 21:00 h

********************


alt

Katamaran je po jugo krenuo u nedjelju za Split, ali se nije vratio


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

U nedjelju je u 13.25 sati katamaranom „Vida“ iz Bola u Split otputovalo 27 putnika. Zbog loših vremenskih uvjeta, katamaran se isti dan nije vratio, pa je za ponedjeljak otkazana jutarnja linija Jelsa – Bol – Split.
Umalo je katamaran i u nedjelju popodne mimoišao bolsku luku gdje su ga po vjetrovitom i kišovitom vremenu strpljivo čekali putnici za Split. Zahvaljujući kapetanu, katamaran je uz mnogo rizika ipak privezan uz Veli most, a pristajanje mu je otežalo jugo i - privezani mini kruzeri.
Ako se u Bolu ne može mnogo utjecati na odluku kapetana i „Jadrolinije“, da zbog sigurnosti za brod i putnike, za loših vremenski uvjeta, ne dolaze u Bol, onda barem bolski koncesionar u luci može (i mora) osigurati uvjete za siguran privez katamarana. Naime, mini-kruzer je u nedjelju bio privezan i preko crvene crte (!?) koja označava granicu prostora koji je rezerviran za katamaran.
Za lošijih vremenskih prilika u Bolu bi trebali osigurati i više od rezerviranog prostora za dolazak katamarana, pa makar se na neko vrijeme mini-kruzeri morali odvezati i pričekati dolazak i odlazak redovne katamaranske linije. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 05. 19. u 20:55 h

********************


alt


MORE NIJE DEPONIJ ZA SMEĆE

Dvadeset godina se u Bolu, krajem travnja ili početkom svibnja, organizira akcija čišćenja podmorja. Istina, sve je manje otpada koji se izvlači iz mora, ali stalno treba upozoravati na moguće posljedice naše (ne)kulture življenja.
Iz mora su i ove godine izvučene automobilske gume, željezne ograde, boce …
Dobro je znati i zapamtiti:
- papir i novine razgrađuju se 2 – 4 tjedna;
- tkanine, pamučne, vunene 1 – 12 mjeseci;
- obojeno drvo 13 godina;
- limenka pokositrena 100 godina;
- limenka aluminijska 200 – 500 godina;
- plastika, ambalaža, boce, kese 450 godina;
- staklo – neodređeno vrijeme;
Čuvajmo more za sebe i buduće naraštaje!

(60) objavljeno 12. 05. 19. u 20:50 h

********************


alt


alt

Snimljeno na Zlatnom ratu 12. svibnja u 13.30 sati


VRIJEME: NESTABILNO, U UTORAK SMIRIVANJE

Kako javlja Istramet, a piše na portalu slobodna dalmacija, u nedjelju slijedi razvoj sredozemne ciklone uz istovremeno jačanje anticiklonalnog bloka iznad Velike Britanije. Takva sinoptička situacija posljedično će uzrokovati novi prodor hladnog zraka sa sjevera kontinenta.
Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar.
I na prognostičkom modelu ICON mogu se uočiti zaista ekstremne količine oborina koje se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više!
Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za ovo doba godine! Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti “do daljnjega”, odnosno barem još 10-ak dana, navode u Istrametu.
U DHMZ-u za ponedjeljak prognoziraju vjetrovito vrijeme. U unutrašnjosti oblačno s kišom, lokalno i obilnom, a gorju ponegdje susnježica ili snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno mjestimice s pljuskovima. Vjetar umjeren do jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, u gorju od 2 do 6, a na Jadranu od 9 do 14 °C. Najviša dnevna od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C.
U nastavku tjedna i dalje nestabilno, ali u utorak i srijedu blago smirivanje, piše Jutarnji list.

(59) objavljeno 12. 05. 19. u 20:45 hnedjelja, 12. 05. 2019. **********


alt

Misa u crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu


alt

Procesija do ulaza u naselje


alt

Trenutak otkrivanja spomenika


alt

Blagoslov spomenika blaženom Alojziju Stepincu


alt

Poruka na podnožju spomenika


alt

Vjernici na svečanosti u Gornjem Humcu


alt

Ispred spomenika: (slijeva) inicijator podizanja spomenika, autor i biskup


alt

Biskup sa bračkim svećenstvom


alt

Spomenik blaženom Alojziju Stepincu nalazi se na samom ulazu u Gornji Humac


alt

Domjenak na glavnom trgu u G. Humcu


BISKUP OTKRIO SPOMENIK A. STEPINCU

Prvi spomenik na Braču, blaženom Alojziju Stepincu, otkriven je ove subote (11. svibnja) na samom ulazu u Gornji Humac. Autor spomenika je mladi akademski kipar iz Donjeg Humca Ivan Jakšić.
Spomenik je otkrio mons. Petar Palić, hvarsko-bračko-viški biskup u čemu mu je pomagao Nikša Michieli-Tomić, glavni inicijator postavljanja skulpture pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998..
Svečanost u Gornjem Humcu počela je koncelebriranom misom u crkvi Sv. Nikole koju je predvodio don Toni Plenković, biskupski vikar za otok Brač i dekan bračkog dekanata. Ranije je bilo najavljeno da će misno slavlje voditi biskup mons. Petar Palić, ali je on u to vrijeme imao obvezu u Povljima gdje je dodijelio sakrament krizme.
U prepunoj mjesnoj crkvi, i kasnije svečanosti otkrivanja spomenika blaženom Alojziju Stepincu, bili su nazočni vjernici iz svih bračkih mjesta, a viđeni su i ministar uprave Lovro Kušćević, načelnici općina Pučišća i Nerežišća …
Procesija je, nakon mise, uz pjevanje crkvenog zbora, došla pred ulaz u naselje Gornji Humac gdje je već čekao biskup mons. Petar Palić. On je svečano otkrio spomenik, kojeg je blagoslovio don Toni Plenković.
Na mjesnom trgu, pored crkve Sv. Nikole, za sve prisutne pripremljen je domjenak. Uslugu cateringa obavio je restoran Taverna Riva iz Bola. (j.e.)

(58) objavljeno 11. 05. 19. u 21:50 h

********************


alt

U Bolu je 2018. godini najviše bilo gostiju iz Francuske


NA BRAČU 260.589 GOSTIJU - U BOLU NAJVIŠE

Na Braču je 2018. došlo 21.974 (plus 12%) domaćih i 238.615 (plus 3%) stranih ili ukupno 260.589 gostiju. U Bolu ih je bilo najviše (102.244), zatim u Supetru (84.844), Milni (19.444), Postirima (18.548), Sutivanu (15.981), Selcima (13.793) i Pučišćima (4.232). To su podaci koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije, a mogu se vidjeti i pročitati na njihovim službenim stranicama.
• Zanimljivi su podaci o tome koji gosti iz kojih zemalja dolazi u sedam bračkih destinacija. Za Bol i Supetar, vodeće turističke destinacije na otoku, donosimo po deset prvih, a za ostale prvih pet država po broju njihovih državljana.
BOL: Francuska (13.306), Njemačka (10.640), Austrija (10.237), Hrvatska (7.774), Ujedinjena Kraljevina (8.117), Švedska (6.605), Italija (5.787), Slovenija (3.922), Norveška (3.480), Nizozemska (2.544) …
SUPETAR: Njemačka (9.267 gostiju), Francuska (8.872), Švedska (8.374), Hrvatska (8.129), Ujedinjena Kraljevina (6.202), Mađarska (6.123), Slovenija (5.241), Norveška (4.123), Poljska (4.012), Slovačka (2.473) …
POSTIRA: Hrvatska (2.449), Njemačka (2.370), Švedska (1.869), Poljska (1.317), Slovenija (1.284) …
SUTIVAN: Mađarska (2.165), Hrvatska (1.362), Ujedinjena Kraljevina (1.322), Švedska (1.245), Njemačka (1.216) …
MILNA: Ujedinjena Kraljevina (2.953), Švedska (2.407), Njemačka (1.937), Francuska (1.771), Norveška (1.395) …
SELCA: Češka (2.184), Poljska (1.958), Njemačka (1.398), Ujedinjena Kraljevina (968), Slovačka (738) …
PUČIŠĆA: Njemačka (586), Hrvatska (459), Švedska (405), Ujedinjena Kraljevina (351), Slovenija (319) …
• Turisti su najduže boravili u Selcima (8,13 noći), zatim Sutivanu (7,77), Pučišćima (7,51), Postirima (7,49), Milni (7,25), Supetru (6,88), a najkraće u Bolu (5,91). (j.e.)

(57) objavljeno 11. 05. 19. u 21:40 h
subota, 11. 05. 2019. **********


alt

Gosti u šetnji bolskom rivom (snimljeno 10. svibnja u 10.30 sati)


ODAKLE NAM DOLAZE GOSTI?

Iz Statističke analize turističkog prometa u 2018. godini, u izdanju TZ SDŽ, saznajemo da u našoj županiji ima 262 hotela (33.149 kreveta), 57 kampova (14.863 kreveta), 24 objekta na OPG-ovima (120 kreveta), 27.474 objekta u domaćinstvima (167.518 kreveta), 1.588 ostalih smještajnih objekata (21.537 kreveta) te 5 „ostalih“ objekata (1.290 kreveta) ili ukupno 29.412 objekata sa 238.477 kreveta.
• Najviše su u prošloj godini bili iskorišteni hoteli (39,6 posto), zatim kampovi (20,99 posto), objekti u domaćinstvima (16,83 posto) …
• U srpnju 2018. došlo je u našu županiju najviše gostiju (919.288 gostiju), zatim slijede kolovoz (886.457), lipanj (514.495), rujan (434.375), svibanj (263.200), listopad (167.042) …
• Odakle su turisti koji su 2018. ljetovali u Bolu? Iz Hrvatske ih je u Bol došlo 7.774, a iz inozemstva 94.470 ili ukupno 102.244.
Prema eVisitoru gostiju iz Albanije bilo je 59, Austrije 10.237, Belgije 1.577, Bjelorusije 46, BiH 1.480, Bugarske 163, Cipra 4, Crne Gore 96, Češke 2.294, Danske 970, Estonije 175, Finske 1.899, Francuske 13.306, Grčke 36, Irske 804, Islanda 50, Italije 5.787, Kosova 35, Letonije 92, Litve 268, Luksemburga 216, Mađarske 952, Makedonije 167, Malte 22, Nizozemske 2.544, Norveške 3.480, Njemačke 10.640, Poljske 2.403, Portugala 443, Rumunjske 514, Rusije 721, Slovačke 1.283, Slovenije 3.922, Srbije 733, Španjolske 1.639, Švedske 6.605, Švicarske 1.906, Turske 87, Ujedinjene Kraljevine 8.117, Ukrajine 504, iz ostalih europskih zemalja 42,
Južnoafričke Republike 132, Maroka 37, Tunisa 14, iz ostalih afričkih zemalja 74,
Kanade 1.442, SAD 2.800, ostalih država Sj. Amerike 27, Argentine 442, Brazila 339, Čilea 174, Miksika 61, ostalih zemalja Južne i Srednje Amerike 230,
Hong Konga 6, Indije 169, Indonezije 6, Izraela 90, Japana 101, Jordana 3, Kazahstana 10, Kine 225, Koreje 57, Kuvajta 9, Tajlanda 17, Tajvana (Kina) 9, Ujedinjenih Arapskih Emirata 5, iz ostalih azijskih zemalja 168,
Australije 1.257, Novog Zelanda 235 i ostalih zemalja Oceanije 14.


Sutra: odakle su turisti koji dolaze na Brač i u kojim destinacijama ostaju najduže? (j.e.)

(56) objavljeno 10. 05. 19. u 21:30 h

********************


alt

Dolazak zrakoplova iz Rotterdama (snimak iz 2018. godine)


PRVI MEĐUNARODNI LETOVI

Prema sezonskom redu letenja, ove subote (11. svibnja) osim domaće linije iz Zagreba, na brački aerodrom počinju i međunarodni letovi. Zrakoplov iz Brusselsa slijeće u 15.15 i u 16.00 polijeće za Rotterdam. Iz Rotterdama zrakoplov dolazi u 21.10, a u 21.55 polijeće za Brussels.
Od druge subote (18. svibnja) osim iz Zagreba, Brusselsa i Rotterdama, na brački aerodrom dolazit će zrakoplovi iz Linza i Vienna. (j.e.)

(55) objavljeno 10. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


SVEČANOST U G. HUMCU: SPOMENIK A. STEPINCU

Vjernici otoka Brača ove će subote (11. svibnja) u Gornjem Humcu prisustvovati misnom slavlju u crkvi Sv. Nikole, a zatim svečanosti otkrivanja spomenika Alojziju Stepincu, nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu, koji je 1998. proglašen blaženim.
Najavljeno je svečanu misu u 10.30 sati predvodit će mons. Petar Palić, hvarsko-bračko-viški biskup, a na misi će biti nazočni svi svećenici sa Brača. Nakon otkrivanja spomenika, za sve će biti organiziran domjenak na mjesnom trgu, pored crkve. (j.e.)

(54) objavljeno 10. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


STIGLE PRVE DINJE

Na bolskoj tržnici, na štandu obitelji Mikulić, stigle su prve ovogodišnje dinje, a prodaju se po 20 kuna za kilogram.
Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali i u mnogim mediteranskim zemljama. Naziva se još dina, melon, pekun, pipun i pepun.
Smatra se da dinja potječe iz Azije. U Kini je bila poznata već 1000. g. p. n. e. U Bibliji se spominje da su Izraelci, kada su napustili Egipat i s Mojsijem četrdeset godina lutali pustinjom, žalili za svojom omiljenom hranom, a posebice dinjom. Slike iz gradova Herkulanuma i Pompeja (79. g.) su dokaz da su i Rimljani poznavali dinju.
Od plodova se često pravi kompot i marmelada. Osim toga, koristi se u pripremi voćne salate, iako nije voće. U egzotičnim kuhinjama se priprema salsa, umak od kockica dinje. Taj umak se poslužuje uz ribu i piletinu s roštilja. U Indiji se uz piletinu poslužuje ljuti curry od dinje. Kuglice od dinje često se dodaju pićima.
Dinja ima jako pozitivne učinke na zdravlje organizma. Štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja. Potiče rad bubrega, te pomaže u smanjenju tjelesne težine. Zbog dosta karotena u sebi, dinja se smatra antikancerogenom hranom. Oblog od iscijeđenog soka dinje ili od naribane dinje služi za otklanjanje boli.

(53) objavljeno 10. 05. 19. u 21:20 h
petak, 10. 05. 2019. **********


alt

Najviše Austrijanaca rezerviraju smještaj u hotelu "Bretanide"


AUSTRIJANCI NAJVIŠE VOLE U BOL

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz Zagreba, Splitsko-dalmatinska županija je u 2018. godini sudjelovala sa 19 posto u ukupnom broju dolazaka turista (1% više od 2017.), dok je u noćenjima ostvarila 20% udjela, isto 1% više nego prethodne godine – to su podaci koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije u analizi ostvarenih rezultata u 2018. godini.
Što se tiče udjela turista i noćenja, uvjerljivo je najviše ostvarila Istarska županija, kao i svake godine.
Porast turističkog prometa je u 2018. godini bio znatno blaži u odnosu na prethodnu godinu, na razini Republike Hrvatske porast je bio 4 posto u turističkom prometu u odnosu na prethodnu, 2017. godinu.
Naša županija je ostvarila najveći porast od 6 posto, slijede Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Ličko-senjska županija sa 4 posto, potom slijede Istarska i Primorsko-goranska sa 3 posto, te naposlijetku Šibensko-kninska sa 1 posto povećanja.
• Prema podacima Turističkih ureda Turističkih zajednica gradova, općina i mjesta na području Splitsko-dalmatinske županije, najveći broj noćenja ostvaren je u gradu Splitu (14,2%), potom u gradu Makarska (8,5%), zatim u općini Baška Voda (6%), a s 5,6% udjela slijedi grad Omiš, sa 4,6% udjela općina Seget, 4,4 općina Tučepi, grad Hvar (4,1%), s 3,8% općine Gradac i Okrug, općina Podstrana s 3,7%, općina Brela je 11. sa 3,5% udjela, slijedi općina Bol sa 3,4%, općina Podgora sa 3,3% koja ima kao i gradovi Kaštela, Trogir i Supetar udjela u ukupnom broju noćenja na području Splitsko-dalmatinske županije.
• Hoteli su sudjelovali sa 13,9% u kapacitetima, a 27,05% u ostvarenim noćenjima, kampovi sa 6,23% u kapacitetima, a 6,43% u ostvarenim noćenjima, dok su objekti u domaćinstvu sudjelovali 70,24% u kapacitetima, a 58,08% u noćenjima i od važnijih udjela obrti su sudjelovali sa 9,03% u kapacitetima i 8,38% u noćenjima.
• Objavljeni su podaci o broju dolazaka i noćenja u 2018. godini, a kriterij za objavu bio je više od 10.000 noćenja u pojedinoj destinaciji te više od 20.000 dolazaka iz pojedine zemlje u cijeloj županiji.
Poljaci su sa 2.293.798 noćenja na prvom mjestu. Najviše je noćenja bilo u Makarskoj (244.597) , a Bol je 25. (17.551 noćenja).
Nijemci su drugi u županiji (2.188.845), najviše u Splitu (208.546), a Bol je 11. (78.505). Česi su treći (1.697.495), najviše noćenja u Baškoj Vodi (228.967), a Bol je 22. (16.930). Britanci su četvrti, Split prvi, a Bol sedmi. Domaći gosti su imali 1.021.458 noćenja, u Splitu najviše, a Bol je deseti (35.983).
Gosti iz BiH su šesti u našoj županiji po noćenjima (917.558), a Bol je među destinacijama koje su imale manje od 10.000 noćenja.
Redoslijed je zatim: Švedska (Split, a Bol je osmi), Slovačka (Baška Voda), Slovenija (Jelsa, a Bol je deveti), Francuska (Split, Bol je drugi), Norveška (Makarska, Bol je deseti), Austrija je ostvarila u županiji 532.733 noćenja, a Bol je prvi sa 72.275 noćenja!
Mađarska je trinaesta (Makarska), SAD su četrnaesti (Split), zatim Italija (Split, Bol je četvrti), Nizozemska (Split, Bol je deseti), Finska (Split, Bol je sedmi) …


Sutra: više podataka o turistima u Bolu, gdje je iz Hrvatske bilo 7.774 gostiju, a iz inozemstva, iz 80 država, 94.470 gostiju. (j.e.)

(52) objavljeno 09. 05. 19. u 22:40 h

********************


alt


„PUMPARELA“ JE SPREMNA …

Zna se da restoran „Pumparela“ u bolskom portu ima samo štekat na otvorenom. Ali njih, čini se, kao da ništa ne može iznenaditi. Od jučer su iznad stolova montirali i male grijalice (na slici), kako bi gosti nesmetano mogli uživati u jelu, jer temperatura nije nimalo proljetna.
„Pumparela“ po mnogo čemu prednjači uvođenjem raznih noviteta i treba im priznati da su uvijek prvi u Bolu. Za vrućih dana imaju hlađenje s vodenom parom, a već dvije sezone gosti na stolu mogu sami pripremati jelo na vrućoj kamenoj ploči. (j.e.)

(51) objavljeno 09. 05. 19. u 22:35 h

********************


alt


PROVJERE POVLAŠTENOG PRIJEVOZA

Agencija za obalni linijski pomorski prijevoz kao izdavatelj otočnih iskaznica za pomorski prijevoz putnika i vozila, zajedno sa operatorom sustava SEOP Agencijom za komercijalnu djelatnost d.o.o. provodi tijekom svibnja periodičke provjere podataka korisnika povlaštenog prijevoza.
Periodičke provjere podataka vrše se u službenim Registrima MUP-a, HZMO-a, MZOS-a iz kojih su podaci korisnika povučeni na otočne iskaznice prilikom provjere prava korisnika i prilikom izrade otočnih iskaznica za putnike i vozila. (aolpm)

(50) objavljeno 09. 05. 19. u 22:30 h

********************


alt

Bol, četvrtak 9. svibnja u 11.45 sati: jugo i kiša


ĆUDLJIVO NEKO VRIJEME

Četvrtak ujutro nas je podsjetilo na jesen, ali je poslije podne bilo i sunca. Jugo je tijekom dana oslabilo i potpuno prestalo. Nije bilo problema za katamaran koji je ujutro iz Bola krenuo za Split, a poslije podne se vratio iz Splita za Bol i Jelsu.
Za petak i subotu je najava da će biti nešto toplije, do 21 stupanj, ali je najvažnije što neće biti kiše. Ona se očekuje od nedjelje, pa svaki dan do sredine idućeg tjedna. (j.e.)

(49) objavljeno 09. 05. 19. u 22:25 hčetvrtak, 09. 05. 2019. **********


alt


SPOMENIK A. STEPINCU U G. HUMCU

Boljani se pripremaju u subotu (11. svibnja) u Gornji Humac. Razlog je fešta u povodu otkrivanja spomenika Alojziju Stepincu, nekadašnjem zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu, koji je za blaženog proglašen 1998.
Na ulazu u mjesto postavit će se spomenik čiji je autor magistar kiparstva Ivan Jakšić iz Donjeg Humca, a njegov je rad i bista dugogodišnjeg župnika don Andrije Bogdanovića, otkrivena 8. travnja prošle godine.
Svečanu misu u crkvi Sv. Nikole u 10.30 sati predvodit će mons. Petar Palić, hvarsko-bračko-viški biskup, a na misi će biti nazočni svi svećenici sa Brača. Nakon mise ide se u procesiju do ulaza u Gornji Humac gdje će se otkriti spomenik. Nakon svečanosti, za sve će biti organiziran domjenak na mjesnom trgu, pored crkve. (j.e.)

(48) objavljeno 08. 05. 19. u 20:40 h

********************


alt


DO KADA ĆE SE GRADITI?

Svima koji žive u Bolu ili su za prvosvibanjskih praznika bili na odmoru, jasno im je da je Bol veliko gradilište. Nema važnije ulice, a da nije zakrčena kamionima. Općinska odluka, zbog turističke sezone, zabranjuje od 1. lipnja do 30. rujna grube građevinske radove. Ima nekih iznimaka, ali to se ne odnosi na izgradnju apartmana.
Zadnjih desetak dana nema radnika na dva veća objekta koji su u izgradnji na zaobilaznici, u Ulici Hrvatskih domobrana. Nismo saznali planove investitora, ali smo se u Općini interesirali: znaju li investitori i građevinari, koji su došli iz inozemstva, da je još dvadesetak dana preostalo za grube građevinske radove i iskope?
Staro je pravilo da neznanje nije opravdanje, ali nama kao i domaćinima koji primaju goste, nije jasno što će se dogoditi kada se i nakon 1. lipnja bude gradilo i stvaralo buku? (j.e.)

(47) objavljeno 08. 05. 19. u 20:35 h

********************


alt


alt


MJESEC WELLNESSA U „ELAPHUSI“

Bluesun hotel Elaphusa objavio je zanimljivu ponudu za sve Bračane. Naime, u tijeku je, do 6. lipnja, Mjesec wellnessa kada se usluge nude po sniženim cijenama, ali ima i besplatnih nagrada.
Parovi na primjer plaćaju za jednu osobu, a drugoj je besplatno. Individualni paket s tri tretmana po izboru – 50 posto, tretman lica -30 posto, mjesečna ulaznica za fitness donosi poklon. Sauna i bazen su besplatni na dan tretmana. Djeca mogu besplatno u bazen dok su im roditelji na tretmanu …
Radno vrijeme je od 8 do 21 sat, a promotivni oglas objavljujemo u rubrici Obavijesti ili kliknite OVDJE.

(46) objavljeno 08. 05. 19. u 20:30 h
srijeda, 08. 05. 2019. **********


alt


NA BRAČ DOLAZI SVE VIŠE GOSTIJU

U travnju, prema podacima koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije na Braču je došlo 9.846 gostiju, a noćenja je bilo 40.471. Godinu prije došlo je 7.442 gosta, a eVisitor je registrirao 31.100 noćenja.
Po broju dolazaka, ali i noćenjima, na prvom mjestu je Supetar sa 4.181 dolazaka (+19 posto) i 17.601 noćenje (+8 posto). Drugi je Bol sa 4.141 dolaskom i 16.565 noćenja.
Gostiju je u prva četiri mjeseca na Brač došlo 11.276, a noćenja je bilo 46.938. I u ovom periodu Supetar je u vodstvu (5.102 gosta i 20.990 noćenja), a Bol je drugi (4.435 gostiju i 18.034 noćenja).
Bol ima 11 posto više dolazaka i 29 posto više noćenja u prva četiri mjeseca, a Supetar 4 posto manje dolazaka i 13 posto manje noćenja. Sutivan je također zabilježio manje dolazaka i noćenja, a ostali imaju bolje rezultate nego u istom periodu 2018. godine. (j.e.)

(45) objavljeno 07. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


ŠUMARIJA UREĐUJE NA ZLATNOM RATU

Prošlih dana djelatnici Šumarije uklanjali su suhe grane, ali i stabla koja su prijetila sigurnosti posjetiteljima na plaži Zlatni rat. Sve je to učinjeno uz odobrenje javne ustanove More i krš koja obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzor nad provođenjem uvjeta i mjera zaštite prirode na zaštićenim područjima kojima upravlja Ustanova.
U ovoj akciji „Grabov rat“ je bio uključen kao ispomoć u odvozu posjećenih grana i stabala. (j.e.)

(44) objavljeno 07. 05. 19. u 21:20 h

********************


alt


GDJE SU UPLATNICE?

Općinska služba krajem je veljače uputila na adresu bolskih domaćinstava novčane uplatnice za plaćanje komunalija. Međutim, mnogo je onih koji te uplatnice - nisu dobili! Zbog toga smo zamoljeni da uputimo poziv onima kojima pošta nije uručila uplatnice da se osobno jave u računovodstvo Općine (u zgradi iznad Konzuma) gdje će im se izdati kopija ili mogu zbog dodatnih informacija nazvati Zoranu Marinković na tel. 635-140.

(43) objavljeno 07. 05. 19. u 21:20 h

********************


alt


POPUNJAVANJE ZAHTJEVA ZA POTPORU

Ove srijede (8. ožujka) od 9 sati u Uredu Bol poljoprivredne zadruge (Bračka cesta 13) popunjavat će se Zahtjevi za potporu za 2019. godinu. Bolska Zadruga je to organizirala u suradnji sa Poljoprivrednom savjetodavnom službom u Supetru.
Za popunjavanje Zahtjeva obvezno treba imati (donijeti) zaporku i korisničko ime. (j.e.)

(42) objavljeno 07. 05. 19. u 21:15 h

********************


alt


TRAŽI SE PODRŠKA ZA REFERENDUM

Inicijativa “67 je previše” je objavila kako je zaključno s nedjeljom prikupljeno 247.835 potpisa od ukupno potrebnih 373.568.
U Bolu će se potpisi skupljati svaki dan do subote i to ispred OŠ Bol na Rudini od 9 do 10.30 sati, a ove srijede (8. svibnja) dodatno i ispred Konzuma od 9 do 11 sati.
“Očito je da je dio ljudi nasjelo na propagandu Vlade. Mi im poručujemo da se ne boje i da ne nasjedaju na laži i propagandu te pozivamo građane da potpišu i da zajedno izgradimo bolju budućnost”, poručila je Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica Inicijative.
Ministarstvo uprave prošli je tjedan objavilo da je za raspisivanje referendum potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je kako je ostalo samo četiri dana, pa je svaki potpis bitan te da taj broj mora biti puno veći.

(41) objavljeno 07. 05. 19. u 21:10 h

utorak, 07. 05. 2019. **********


alt


U ŽUPANIJI VIŠE GOSTIJU I NOĆENJA

U travnju je u Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo 156.377 gostiju, što je 24 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Noćenja je bilo 441.856 ili 28 posto više.
Po broju noćenja, od stranih gostiju, najviše ih je u travnju bilo iz Njemačke (19.083 noćenja), slijede gosti iz Francuske (9.234) i SAD-a (9.234), Poljske (8.276), Koreje (7.839), BiH (7.596), Ujedinjenog Kraljevstva (6.232), Slovenije (4.772), Švedske (4.240), Kine (4.098) … Domaći su gosti ostvarili 20.960 noćenja.
Manje noćenja nego lani imaju gosti iz BiH, Poljske i Slovenije.
Najviše je noćenja, što je i očekivano, bilo u Splitu (58.378), zatim u Makarskoj (10.507), Segetu (8.802), Podgori (6.526), Podstrani (6.285), Hvaru (5.995), Živogošću (5.762), Tučepima (5.650), Omišu (4.993), Kaštelima (4.334), Supetru (4.181), Bolu (4.141) …
Prema brojkama za prva četiri mjeseca redoslijed po noćenjima je nešto malo drugačiji. Split i Makarska su zadržali prva dva mjesta, treća je Podstrana, četvrti je Seget, a Bol je osmi. Manje noćenja od Bola imali su Hvar, Omiš, Kaštela, Trogir i Živogošće … (j.e.)

(40) objavljeno 06. 05. 19. u 21:35 h

********************


alt


BICIKLISTI DOLAZE I DOGODINE?

Trodnevno biciklističko natjecanje, koje je prošlog vikenda organizirano u Bolu i na dijelu bračkih biciklističkih staza, daje povoda nadati se nastavku i idućih godina. Vrijeme nije bilo baš naklonjeno organizatorima, ali ni samim biciklistima, ipak se s mnogo optimizma govori o budućim planovima.
Zadovoljan je i direktor TZO Bol Markito Marinković:
- Prve smo godina ovog natjecanja pokazali da smo sposobni organizirati jedno ovakvo značajno međunarodno natjecanje. Mislim da Bol i Brač sa preko tisuću biciklističkih staza imaju uvjete za slična natjecanja. Razvojem cikloturizma značajan bi bio poticaj za veći broj turista u pred i posezoni.
Dozvolom Biciklističkog saveza SDŽ objavljujemo promotivni film koji je snimljen na bračkim biciklističkim stazama tijekom prošlog vikenda. (j.e.)
(Kliknite na donji link)

https://youtu.be/PYZ3VEqUM3g

(39) objavljeno 06. 05. 19. u 21:30 h

********************


alt


ZAKUP PARKIRALIŠTA NA VELOM MOSTU

Grabov rat je objavio natječaj za zakup prava korištenja parkirnih mjesta na lokaciji Veli most. Na Velom mostu se može zakupiti šest parkirnih mjesta od 1. lipnja do 30. rujna.
Natječaj je otvoren do 15. svibnja, a prijave se primaju radnim danom u sjedištu društva Grabov rat od 8 do 15 sati.
Naknada za fizičke je 2.000 kn, za pravne osobe i obrtnike 3.000 kn, za potrebe apartmana 4.000 kn i to za rezervaciju mjesta u trajanju od četiri mjeseca. (j.e.)

(38) objavljeno 06. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


REZERVACIJE ZA TRAJEKT IZ SUMARTINA

„Jadrolinija“ je, u želji da smanji nervozu i duga čekanja na trajektnu vezu, odlučila uvesti rezervacije za prijevoz automobila i na liniji Sumartin – Makarska – Sumartin. Rezervacije i karte za prijevoz mogu se dobiti na prodajnom mjestu „Jadrolinije“, putem weba ili mobilne aplikacije.
Rezervacije su na splitskom području još ranije uvedene za Vis, Rogač, Trogir – Drvenik te na nekim linijama na zadarskom i šibenskom području. (j.e.)

(37) objavljeno 06. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


KAO DA NIJE PROLJEĆE

U ponedjeljak kao da su u zimskom, a ne proljetnom mjesecu.
Promjenljivo je oblačno, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. Na splitskom području umjerena do jaka bura, južnije umjereno do jako jugo i jugozapadnjak koji će krajem dana okrenuti na buru i sjeverozapadnjak. Minimalna temperatura zraka od 10 do 12, a maksimalna od 14 do 17°C.
Poboljšanje vremenskih prilika očekuje se od srijede.
U splitskom okružju nije u ponedjeljak bilo problema u pomorskom prometu. (j.e.)

(36) objavljeno 06. 05. 19. u 21:20 h
ponedjeljak, 06. 05. 2019. **********


alt


alt


ZAVRŠIO BIKE FESTIVAL

Biciklistički festival, u organizaciji Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, završen je u nedjelju vožnjom od Murvice preko Farske do Vidove gore (MTB Gueen of Brač). Start je bio u 10 sati, a vozilo se 18 kilometara.
Pobjednici nedjeljne etape su bili mlada nada slovenskog biciklizma Govekar Matevž i Sabina Rzepka iz Poljske.
Organizatori i domaćini, načelnik općine Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković, sudionike natjecanja i pobjednike pozdravili su na najvišem nivou - na samom vrhu Vidove gore, najvišem vrhu jadranskih otoka. Svi zajedno mogli su uživati u predivnom pogledu, ali i bračkoj janjetini.
- Svi su bili oduševljeni s ovim događajem, sudionici natjecanja kao i ljudi iz njihove pratnje. Dogodine očekujemo višestruko veći broj sudionika na utrci – čuli smo od Denisa Špadine, prvog i odgovornog čovjeka u organizacijskom timu. (j.e.)

(35) objavljeno 05. 05. 2019. u 21:35 h

********************


alt


VLAKIĆEM NA PLAŽU 15. SVIBNJA?

Na polaznoj stanici turističkog vlakića postavljen je pano-obavijest (na slici). Dva vlakića počet će se prometovanjem, najprije od rive do plaže Zlatni rat od sredine svibnja. Preko obilaznice do Martinice prevozit će tek početkom lipnja.
Raspored prometovanja turističkih vlakića bit će objavljen i na stranicama našeg portala. Cijena ostaje, kao i lani, 20 kuna za odrasle. (j.e.)

(34) objavljeno 05. 05. 19. u 21:30 h

********************


alt


UREĐUJE SE FASADA NA KINU

Uz istočnu fasadu zgrade kina postavljena je skela, a to znači da će za koji dan početi njeno uređenje (bojanje). Nakon tih radova postavit će se uokolo ljetne kino-terase nova zaštitna ograda.
Na južnoj fasadi zamijenit će se jumbo pano. Umjesto Konzuma postavit će se obavijest o WTA tenis turniru. (j.e.)

(33) objavljeno 05. 05. 19. u 21:25 h

********************

alt


NOVE UPLATE ZA ŽUPNU CRKVU

Prošlog tjedna stigle su nove uplate kao pomoć za radove na Župnoj crkvi. Od pravnih osoba stigla je jedna uplata od 5.000 kuna, a tri su fizičke osobe uplatile 1.500 kuna.
Do sada je ukupno u Župni ured pristiglo 168 uplata odnosno 175.665 kuna.
Imena uplatitelja objavljujemo u rubrici POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(32) objavljeno 05. 05. 19. u 21:25 h

********************


alt


BOLJANI PRVOLIGAŠI DO 20. SVIBNJA

Dva tjedna je Boljanima produžen status prvoligaša. Naime, zadnje kolo, umjesto 6. svibnja igra se tek 20. svibnja kada se, neovisno o rezultatu utakmice s ekipom „Zlatarija Dvornik“, ekipa „Bol“ nakon četiri sezone u I. ligi vraća u II. splitsku ligu malog nogometa.
Utakmica „Bol“ – „Zlatarija Dvornik“ igra se 20. svibnja u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 18.50 sati. (j.e.)

(31) objavljeno 05. 05. 19. u 21:20 h
nedjelja, 05. 05. 2019. **********


alt


ŠTO JE MIJEŠANI KOMUNALNI OTPAD?

Zna se da ostaju poluukopni kontejneri (zeleni otoci) za staklo, plastiku i papir, pa domaćinstvima i njihovim gostima jedino ostaje da odlažu miješani komunalni otpad u jedini spremnik u svojem dvorištu.
Što se sve može odlagati u kućni spremnik? Dozvoljeno je odlagati vrećice iz usisavača, higijenski papiri, vlažne maramice, ostatke od pripremanja hrane, zaprljani ili premazani te voštani papir, ambalaža neprikladna za reciklažu (višeslojna od plastike i aluminija, ambalaža za lijekove), naljepnice, spužve, tapete, zdjele i drveni pribor, pelene i higijenski ulošci.
Što se ne smije odlagati u spremnik: ambalaža od metala, stakla i plastike / upotrebljena Tetra Pak ambalaža za mlijeko i napitke / električni i elektronički dodaci poput kabela / glomazni, metalni i građevinski otpad / opasni otpada (fluorescentne svjetiljke, štedne žarulje, lakovi, otapala, baterije i akumulatori) / tekući i polutekući otpad / žar i vrući pepeo / žive životinje i životinjske lešine.

(30) objavljeno 04. 05. 19. u 22:00 h

********************


alt


STATISTIKA: VIŠE GOSTIJU I NOĆENJA

U Bolu su u travnju došla 4.223 gosta, a eVisitor je registrirao 17.114 noćenja. To su bolji rezultati nego u istom mjesecu prošle godine kada je došao u Bol 3.281 gost, a bilo je 11.707 noćenja.
Po broju noćenja u travnju ove godine najviše je gostiju bilo iz Njemačke (6.105), zatim Slovenije (3.071), Poljske (1.401), Hrvatske (1.046), Austrije (828), Švicarske (533), BiH (433), Italije (423), Srbije (390), Engleske (297) …
Hoteli su imali 14.050 noćenja, privatni smještaj 2.408, kampovi 244 i nekomercijalni smještaj 412 noćenja. (j.e.)

(29) objavljeno 04. 05. 19. u 21:55 h

********************alt


alt


alt


alt


BICIKLISTIČKO NATJECANJE PRIJE KIŠE

Vremenske prilike su prijetile, ali su ipak dozvolile u subotu organizaciju jutarnjeg biciklističkog programa. Sa Velog mosta u 10.30 sati krenulo je 15 profesionalnih biciklista i 20 rekreativaca. U grupi su, zbog promocije ovog sporta, vozili preko rive, šetnicom do Zlatnog rata, gdje je počela trka. Rekreativci su morali svladati stazu dugu 45, a profesionalci (elite) 71 kilometar.
Slovenac 17-godišnji Jakob Klemenčič je stazu od 45 km, uglavnom po makadamskom putu, prešao za 1h44'35“, a njegov zemljak Jure Belak bio je prvi među profesionalcima (2h41').
Organizirana je i utrka za najmlađe, a zbog vremenskih uvjeta, prijavilo ih se samo četvero. Iz Bola su vozili Jelena Bošnjak i Petar Marjanović.
Planirano druženje na rivi, zbog kiše, održano je navečer u prostoru Vinskog podruma. Hranu su donirali restorani "Vendetta" i "Pumparela" te hotel "Kaštil".
Natjecanje je organizirao Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(28) objavljeno 04. 05. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


DVD BOL: DAN OTVORENIH VRATA

I na blagdan svog zaštitnika, sv. Florijana, članovi bolskog DVD-a nisu imali slobodnog vremena. U subotu su, kada su planirali akciju Dan otvorenih vrata, morali su na osiguranje biciklističke utrke. Svoje je učinilo i loše vrijeme, pa u prostorijama DVD-a nije bilo očekivane gužve.
Kažu nam da je fažol sa kobasicama bio ukusno pripremljen, ali je dosta toga ostalo u loncu. (j.e.)

(27) objavljeno 04. 05. 19. u 21:40 h

********************


alt


POTPISIVANJE PETICIJE: „67 JE PREVIŠE“

U Bolu je u subotu počelo potpisivanje peticije za raspisivanje referendum na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Inicijativa „67 JE PREVIŠE“ zalaže se kako se u mirovinu može sa 65, a ne čekati 67 godina života.
Oni koji to još nisu učinili, peticiju će moći potpisati i idućih dana, jer akcija u cijeloj Hrvatskoj traje do 11. svibnja. (j.e.)

(26) objavljeno 04. 05. 19. u 21:40 h

********************


alt


VJETROVITO, KIŠOVITO I HLADNIJE

Prema najavi meteorologa u subotu nam je stiglo pogoršanje vremena s oborinama i jugom. Zbog olujnih udara juga katamarani za Vis i Korčulu ostali su u splitskoj luci, ali je „Vida“ redovito isplovila za Bol i Jelsu.
Prema prognozi, neizvjesno je hoće li u nedjelju u 13.25 katamaran „Vida“ doći u Bol i prevesti putnike za Split.
Za nedjelju je najavljeno još hladnije, uz kišu, buru, jugo, a u gorju i snijeg. Od ponedjeljka vjetar će slabiti. Utorak i srijeda bit će sunčani, vjetar će već tijekom utorka sasvim oslabjeti. No jugo u četvrtak će ponovno najaviti nestabilno vrijeme.

(25) objavljeno 04. 05. 19. u 21:35 h
subota, 04. 05. 2019. **********


alt


alt


KOLIKI ĆE BITI RAČUN ZA ODVOZ SMEĆA?

Kante sa kućnim otpadom stanari trebaju navečer iznijeti na javnu površinu gdje će ih isprazniti djelatnici koncesionara (Michieli-Tomić d.o.o.). Kod pražnjenja će se očitati kod na kanti i to pražnjenje će se naplatiti 6,78 kuna bila kanta puna ili poluprazna. U ljetnim mjesecima većina će tražiti da im se kante prazne tri puta tjedno, a to će mjesečno koštati 81,36 kuna. Međutim, treba platiti još i paušal od 74,58 kuna za kantu od 120 litara. Tada će mjesečni račun za odvoz smeća iznositi ukupno 155,94 kune.
Mjesečni paušal plaćat će nakon 1. lipnja i vikendaši kada i ne borave u svojim objektima.
Hoteli plaćaju po ostvarenom noćenju 3,39 kuna, tezge za suvenire imat će godišnji paušal od 395,50 kn, za tezge za voće mjesečni je paušal 508,70 kn … Nove cijene objavljene su na službenim stranicama koncesionara!
Stanari, korisnici usluga, imat će sigurno mnogo pitanja. To neki zovu edukacijom, ako je uopće bude. Letak ili knjižica, sigurni smo, nisu dovoljni za potrebna objašnjenja i odgovore.
Pitanje je što treba učiniti vlasnik kante kada od pražnjenja do odvoza u vlastitu kuću ili dvorište netko od prolaznika ubaci u tu kantu svoje smeće? Ako netko pored vaše kante ostavi vrećicu, koncesionar će vam zaračunati dva pražnjenja! Kako će kantu na javnu površinu donositi stariji samci koji podalje imaju kuću od ulice? (j.e.)
Sutra: što može sadržavati spremnik (kanta) za miješani komunalni otpad?

(24) objavljeno 03. 05. 19. u 22:35 h

*********************


alt


alt


POČELA NATJECANJA BICIKLISTA

U petak je u 16 sati počeo biciklistički festival. Na cesti Bol – Gornji Humac, prije skretanja za aerodrom, startalo je 11 biciklista iz 6 država. Među njima i jedna biciklistica. Put od 22 kilometra, uglavnom po makadamu, prvi je prešao za 34,30 min biciklist iz Slovenije Matijaž Budin. Jedina biciklistica bila je Sabina Rzepka iz Poljske.
Svi će oni u subotu nastaviti s natjecanjem i sudjelovat će na biciklističkoj utrci XCM Bluesun Epic koja se boduje za svjetski kup. Start i cilj je kod caffe bara Big Blue na Velom mostu. (j.e.)

(23) objavljeno 03. 05. 19. u 22:30 h

********************

alt


POTPISIVANJE PETICIJE: „67 JE PREVIŠE“

Inicijativa „67 je previše“ zalaže se za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Cilj inicijative je prikupiti dovoljan broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Inicijativu za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju pokrenule su tri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS).
U Bolu će se potpisi prikupljati ove subote (4. svibnja) ispred Župne crkve od 9 do 11 sati, ali je planirano da se akcija nastavi do 11. svibnja. (a.b.)

(22) objavljeno 03. 05. 19. u 22:25 h

********************


alt


LJEKARNA PRODUŽNO DO 20 SATI

U bolskoj ljekarni uvedeno je produženo radno vrijeme. Ljekarna je od ponedjeljka do petka otvorena od 8 do 20 sati, a subotom samo kroz jutro, od 8 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom i dalje će biti zatvoreno. (j.e.)

(21) objavljeno 03. 05. 19. u 22:25 h

********************


alt


STIGLE VRGORAČKE JAGODE

Na tržnici, na štandu obitelji Mikulić, stigle su prve jagode iz Vrgorca. Cijena im je 30 kuna za kilogram, a pakovanja u plastičnim posudicama prodaju se po 20 kuna. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 05. 19. u 22:20 h

********************


alt


O POTPORAMA U SRIJEDU

Kao što smo ranije najavili, Bol poljoprivredna zadruga u suradnji sa poljoprivrednom savjetodavnom službom iz Supetra organizira popunjavanje Zahtjeva za potporu za 2019. godinu. To će se učiniti u srijedu 8. svibnja od 9 sati u uredu Zadruge, Bračke ceste 13.
Opširnije u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(19) objavljeno 03. 05. 19. u 22:15 h

petak, 03. 05. 2019. **********


alt


alt


NOVE CIJENE ZA ODVOZ OTPADA OD 1. LIPNJA

Kada je u pitanju odvoz kućnog smeća treba znati da je na portalu koncesionara, Michieli-Tomić d.o.o. Gornji Humac, objavljen novi cjenik usluga koji tamo treba biti na uvidu javnosti mjesec dana, pa će naplata po novim tarifama početi 1. lipnja, a ne 1. svibnja kako se planiralo. Za svibanj će domaćinstva dobiti račune po starom, dosadašnjem cjeniku.
Nova pravila za odvoz smeća trebala bi početi također od 1. lipnja. Do tada treba koncesionar čipirati plastične kante, kako bi se moglo znati koliko će naplatiti svako pražnjenje. Općina Bol je naručila još 600 kanti koje će dobiti oni koji ih nemaju. Ali prije toga trebaju stići u Bol.
U planu je da se kućne kante prazne tri puta tjedno u ljetnoj sezoni, a zimi dva puta tjedno. Cijena usluge sastoji se od paušalnog dijela, kojeg plaćaju i oni koji ni jednom ne iznose kantu za odvoz smeća te određeni iznos po svakom pražnjenju kante.
Poluukopni kontejneri, u kojima se sada mogu ubacivati kesice sa kućnim otpadom, bit će zatvoreni odnosno prenamijenjeni za neki drugi otpad.
Novi način prikupljanja kućnog otpada ima mnogo nejasnoća. Jedna tvrtka iz Supetra dobila je određena sredstva iz EU fondova za edukaciju, navodno 300.000 kuna, ali se do sada ni na koji način nisu oglasili. (j.e.)

Sutra: kako se ubuduće planira odlagati kućni i drugi otpad.

(18) objavljeno 02. 05. 19- u 22:20 h

********************


alt


alt


ČIŠĆENJE PODMORJA

Po dvadeseti put u Bolu je u četvrtak organizirano čišćenje podmorja. U akciji je sudjelovalo 108 ronilaca iz 15 klubova. Ronioci su osim iz Hrvatske u Bol došli iz Njemačke, Srbije, Slovenije i Slovačke.
Nakon zajedničkog ručka, TZO Bol im je uručila priznanja, a klubovima prigodne poklone.
Otpad iz podmorja sa rive su na deponij odvezli radnici „Grabovog rata“. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 05. 19. u 22:15 h

********************


alt


BICIKLIZAM: DJECA, REKREATIVCI, VETERANI …

U subotu kada se održava biciklistička utrka XCM Bluesun Epic koja se boduje za svjetski kup, priliku za vožnju biciklom imat će i djeca koja će za natjecanje imatri tri staze: 500 metara, 1.000 metara i 3.000 metara.
Kotizacija za nastup je 50 kuna, a za tu cijenu svako djete će dobiti i majicu. Prijave se primaju u uredu Turističke zajednice u petak od 19.30 do 21 sat, a u subotu od 8 do 10 sati.
Rekreativci će voziti 16 kilometara, veterani 50 km, a profesionalci 85 km. Za njih je kotizacija 150 kuna.
Start je u 10 sati na Velom mostu, kod caffe bara Big Blue.

(16) objavljeno 02. 05. 19. u 22:10 h

********************


alt


STOP ZA AUTA NA VELOM MOSTU U SUBOTU

U subotu se u Bolu na Velom mostu organizira start i cilj biciklističke utrke čiji je start u 10 sati. Proglašenje pobjednika, također na Velom mostu, je planirano u 14 sati.
Zbog ovog sportskog događaja za promet vozila bit će zatvoren pristup Velom mostu preko Račića i samo parkiralište na Velom mostu i to od 8 do 16 sati.
Promet će osim policije regulirati prometni redar i dežurni radnici Grabovog rata.

(15) objavljeno 02. 05. 19. u 22:10 h

********************


alt


DVD BOL: DAN OTVORENIH VRATA

Sveti Florijan, kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca. Spomen dan je 4. svibnja, a ove godine je to u subotu.
- Taj ćemo dan otvoriti vrata našeg društva u Ulici Hrvatskih domobrana – izvijestio nas je Goran Jekić, predsjednik DVD Bol. – Cijeli dan očekujemo Boljane, a vjerujemo da će se najviše veseliti oni najmlađi, da razgledaju našu opremu i skromne prostorije. Ponudit ćemo posjetiteljima grah s kobasicama. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 05. 19. u 22:05 h

********************


alt


USKORO GARDEROBA NA AUTOBUSNOJ POSTAJI

Na autobusnoj postaji montirane su pregrade za buduću garderobu, gdje će putnici moći ostaviti na čuvanje svoju prtljagu. Dio prostora ipak je rezerviran kao čekaonica za putnike.
Autor projekta je općinski komunalni redar Zdravko Bartulović. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 05. 19. u 22:00 h

********************

alt


PONOVNO SADNICE CVIJEĆA

Tko je zaboravio ili mu još treba, u petak na bolsku tržnicu ponovno dolazi cvijeće iz plastenika Bilobrk. Cijena je od 5 do 18 kuna po sadnici, a izbor, kao i do sada, raznolik i bogat.

(12) objavljeno 02. 05. 19. u 21:55 h

********************


alt


TKO I ŠTO JE ČITAO U TRAVNJU?

U travnju su zabilježene 45.504 posjete našem portalu ili u prosjeku dnevno 1.416 otvaranja. Najviše se na otvaralo 22. travnja (1.956 puta), a najmanje 6. travnja (1.218.).
U travnju smo u Bolskoj kronici objavili 146 vijesti i 195 fotografija. Bilo je objava i u drugim rubrikama: Umjesto čestitke, Rođeni, Umrli, Sjećanja, Boljani po svijetu, Bolski likovi, Plaža Zlatni rat, Boljani po svijetu, Videoteka, Live kamera …
Čitatelji iz Hrvatske pročitali su u travnju ukupno 121.831 našu stranicu (59,77 posto), a u preostale 24 zemlje 82.008 stranica (40,23 posto).
Iz statističkih podataka, nakon Hrvatske, najviše nas se čita u Ukrajini, što je za nas iznenađenje. Na 24. mjestu je prošlog mjeseca bila Saudijska Arabija.
Evo popisa prvih 25 zemalja prema broju otvaranja naših stranica: Hrvatska, Ukrajina, SAD, Švedska, Njemačka, Austrija, BiH, Slovenija, Poljska, Srbija, Mađarska, Velika Britanija, Kanada, Rusija, Švicarska, Nizozemska, Kina, Češka, Italija, Španjolska, Turska, Norveška, Crna Gora, Saudijska Arabija, Australija …
Najviše se čitalo Bolsku kroniku, zatim Umjesto čestitke, Osmrtnice, Rođeni, Sjećanja, Bolski likovi …

(11) objavljeno 02. 05. 19. u 21:55 h
četvrtak, 02. 05. 2019. **********


alt


alt


MISA I PROCESIJA U PODBORJU

Misno slavlje u crkvici Sv. Josipa u Podborju, na blagdan sv. Josipa Radnika, predvodio je bolski župnik o. Mirko Jagnjić uz asistenciju o. Ive Plenkovića.
Nakon mise, po običaju, održana je procesija s kipom svetog Josipa. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 05. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


HUMANITARNI KROS ZA PUPOLJKE

Šesto izdanje humanitarnog krosa „Đir oko Bola“, kojeg su organizirali Big Blue sport i KDJ, okupio je ukupno 230 natjecatelja koji su nastupali u četiri kategorije: djeca do 7 godina, djeca 7 – 15, seniori 16 – 45 i veterani stariji od 45 godina.
Najmlađi su trebali pretrčati 400 i 800 metara i svi su dobili medalje. Onima najmlađima pomagali su i roditelji, jer važno je bilo sudjelovati.
Mnogo je ozbiljnija bila organizacija za seniore i veterane. Na startu ih je bilo 96, muškaraca i žena, a prvi je pretrčao 8 kilometara Peter Kastečič (1983.) za 30'43“. Najbolja je kod žena i ove godine bila Ana Šimec (1990.) s vremenom 36'21“. Oboje iz Slovenije.
Boljana je bilo 11: Tomislav Mikulić (13.), Tonči Šeparović (23.), Vinko Kraljević Veva (51), Ian Anić, Domagoj Radoslavić, Matijas Lovrić, Lovre Eterović, Ivo Petrić, a od žena su sudjelovale Breza Marinković, Nataša Paleka Jakšić i Jaka Šošić.
Da kojim slučajem nije bilo Slovenaca (koji su bili najmasovniji i najuspješniji) pobjednik krosa bio bi naš Boljanin Tomislav Mikulić.
Prema prvom izvješću, za Udrugu „Brački pupoljci“ prikupljeno je preko 15 tisuća kuna. Za sudionike natjecanja, ali i publiku u caffe baru Big Blue, besplatne domaće kolače pripremile su mame bolskih natjecatelja.
Organizaciji humanitarnog krosa, koji je održan 1. svibnja, nema zamjerki. Zaslužili su najvišu ocjenu. Umnogome su im pomogle i vremenske prilike. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 05. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


alt


alt


PROSLAVA PRAZNIKA RADA U DVA FERALA

U Teatrinu Dva ferala, općinska organizacija SDP-a organizirala je već tradicionalnu proslavu Praznika rada. Došlo je preko 140 posjetitelja, ali je naknadno trebalo donositi stolice i stolove.
Nakon intoniranja državne himne, praznik su nazočnima čestitali načelnik općine Tihomir Marinković i predsjednik općinske organizacije SDP-a Jakov Okmažić. Minutom šutnje odana je počast svim umrlim Boljanima u posljednjih godinu dana.
Najprije je serviran grah sa kobasicama, a onda pečena janjetina s krumpirom i mladom kapulicom. Bilo je, prema izboru, bijelog i crnog vina te pive. Ugostiteljske usluge osigurao je obližnji restoran „Santo“.
Za zabavni dio programa bili su zaduženi glazbeni duo Pero i Kole.
Pri kraju druženja pridružili su im se u Dva ferala i pobjednici humanitarnog krosa, gosti iz Slovenije.
Općinski načelnik Tihomir Marinković ukratko je informirao o tri aktualne teme: (a) umjesto OTP banke svoju će djelatnost proširiti i kadrovski ekipirati FINA, (b) pri kraju je opremanje novouređenog prostora sa kućicama na plaži Zlatni rat, (c) proširit će se uskoro građevinsko područje za neke nove vrijednosti, ali se želi 2zaustaviti apartmanizacija u Bolu. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 05. 19. u 21:55 h

********************


alt


SKORO PA DVIJE TISUĆE GOSTIJU

Prvog svibnja, prema podacima unesenim u eVisitor, u Bolu su 1. svibnja bila 1.992 gosta. Prošle godine, istog datuma, bilo ih je 2.122, odnosno 130 više.
U hotelima je ove godine bilo 1.334 gosta, u privatnom smještaju 617, u kampovima 19, a u nekomercijalnom smještaju 22 gosta.
Najbrojniji gosti su trenutno Slovenci. U Bol ih 665. Slijede gosti iz Poljske (345), Njemačke (195), Austrije (59), BiH (44), Hrvatske (40), Srbije (39), Makedonije (16), Švicarske (16), Engleske (15) … (j.e.)

(07) objavljeno 01. 05. 19. u 21:50 h

********************


alt


BICIKLISTIČKA NATJECANJA

Bol je idućih dana, u petak, subotu i nedjelju, domaćin natjecanja biciklista kojeg organizira Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije.
• U petak, 3. svibnja u 16 sati na početku biciklističke staze, na cesti bliže G. Humcu, start je biciklističkog maratona (40 kilometara), a vozi se prema Sumartinu i natrag, uglavnom po makadamskoj cesti.

• U subotu, 4. svibnja je natjecanje za Svjetski kup (XCM Bluesun Epic). Start je na Velom mostu kod caffe bara Big Blue u 10.30 sati. Vozi se 80 kilometara. Cilj je također na Velom mostu, a u 14 sati je proglašenje pobjednika.
Zbog ove trke bit će ograničen u subotu promet i pristup vozilima na Velom mostu od 8 do 16 sati.
• Biciklisti natjecanjem nastavljaju i u nedjelju 5. svibnja. Start je u 10 sati u Murvici, a vozit će se 17 kilometara prema Farskoj do Vidove gore gdje je – cilj. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 05. 19. u 21:45 h
srijeda, 01. 05. 2019. **********


alt


DANAS U BOLU (1. SVIBNJA)

Praznik je rada, u Hrvatskoj državni praznik, ali će netko morati i raditi:
• Trgovine prehrambenom robom su otvorene: „Konzum“ do 18, a „Tommy“ i „Studenac“ do 20 sati;
• Na tržnici radi štand obitelji Mikulić, a tu se još u srijedu prodaju i sadnice cvijeća;
• Uobičajeno je radno vrijeme na benzinskoj postaji (7 – 19 sati), a plin se prodaje od 17 do 18 sati;
• Katamaran, trajekti i autobusi prometuju po nedjeljnom rasporedu;
• Misa sa procesijom u crkvici Sv. Josipa u Podborju je od 9 sati;
• Humanitarni kros „Đir oko Bola“ starta u 10 i 11 sati ispred caffe bara Big Blue na Velom mostu;
• Proslavu 1. svibnja Općinska organizacija SDP-a organizira u Teatrinu Dva ferala od 12 sati.

(05) objavljeno 30. 04. 19. u 20:30 h

********************


alt


ZABRANA PALJENJA VATRE

Od 1. svibnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji na snagu stupa zabrana svakog loženja vatre na otvorenom prostoru i traje do 30. rujna!
U slučaju kršenja zabrane loženja vatre, protiv počinitelja će se izdati prekršajni nalog. Novčane kazne kreću se u visini od 500 do 2.000 kuna za fizičku osobu, odnosno dvije do 5 tisuća kuna za pravnu osobu.
Propisane su oštrije kazne i za osobe koje izazovu požare i to u rasponu od 15.000 do 150.000 kuna. Osim prekršajnih sankcija, za određene situacije propisani su i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije na temelju pravomoćne sudske presude.
- Mi ćemo za svako paljenje podnositi prijave, bez obzira je li to dovelo do požara – rekao nam je Stipe Marinković, zapovjednik DVD-a Bol.

(04) objavljeno 30. 04. 19. u 20:25 h

********************


alt


KATAMARAN IZOSTAO ŠEST PUTA

Katamaran u travnju u bolsku luku nije dolazio šest puta. Razlog je bilo – jugo. Prošle godine katamaran je u istom mjesecu izostao svega tri puta, a 12 puta 2017. godine.
U prva četiri mjeseca katamarana u Bol nije bilo 39 puta. (j.e.)

(03) objavljeno 30. 04. 19. u 20:20 h

********************


alt


USELJAVAJU SE KUĆICE NA ZLATNOM RATU

Vijeće za koncesijska odobrenja, na temelju pristiglih molbi i Godišnjeg plana, odredilo je tko će ovog ljeta imati mogućnost rada na pomorskom dobru. Ovog utorka na Zlatnom ratu su podijeljeni ključevi za 17 novopostavljenih kućica, koji su tijekom zime razmještene u sredini šumice na plaži.
Vlasnici koncesije potpisali su ugovor o uvjetima rada, a važno je napomenuti da koncesionarima nije dozvoljeno skladištenje i odlaganje ambalaže uokolo kućica.
S radom mogu početi odmah, a najkasnije do 1. lipnja. (j.e.)

(02) objavljeno 30. 04. 19. u 20.15 h

********************


alt


STIGLI PROSPEKTI

U ured Turističke zajednice, neposredno prije Prvosvibanjskih praznika, stigli su prospekti za turiste, a mogu ih preuzeti hoteli, turističke agencije i privatni iznajmljivači. Plan Bola, gdje su sada ucrtani i defibilatori, tiskan je u 60 tisuća primjeraka, a informativna knjižica Bol info u 10.000 primjeraka i na pet jezika. (j.e.)

(01) objavljeno 30. 04. 19. u 20:10 h