Arhiv 2019. / IV.

VIJESTI OBJAVLJENE U TRAVNJU 2019.

objavljeno 146 vijesti i 195 fotografija
utorak, 30. 04. 2019. **********


alt


SV. JOSIP RADNIK: MISA I PROCESIJA

U Podborju, u tamošnjoj crkvici, u srijedu 1. svibnja misnim slavljen obilježit će se blagdan sv. Josipa Radnika. Misa je u 9 sati, a nakon mise će uslijediti procesija. (j.e.)

(146) objavljeno 29. 04. 19. u 21:35 h

********************


alt


HUMANITARNI KROS „ĐIR OKO BOLA“

Sve je spremno za šesti po redu humanitarni kros „Đir oko Bola“. Start i cilj su kod caffe bara Big Blue na Velom mostu, u srijedu 1. svibnja.
Prijavljeni natjecatelji raspoređeni su u četiri grupe: najmlađi do 7 godina, stariji od 7 do 15 godina, seniori 16 do 45 i veterani iznad 45 godina.
Start je u 10 i 11 sati, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade. Priznanja će dobiti najstariji natjecatelj i natjecateljica.
Seniori i veterani kod prijave uplaćuju po 80 kuna.
*****
Organizatori mole vozače da 1. svibnja (srijeda) , zbog organizacije krosa, ne parkiraju svoja vozila na Velom mostu od 8 sati do završetka natjecanja (cca 13 sati).

(145) objavljeno 29. 04. 19. u 21:35 h

********************


alt


SDP POZIVA NA PROSLAVU 1. SVIBNJA

Općinska organizacija SDP-a i ove godine organizira proslavu Praznika rada na koju poziva mještane Bola i Murvice da u srijedu dođu na druženje u Teatrinu Dva ferala. Početak fešte je u 12 sati, a svi će posjetitelji na ulazu dobiti karanfil.
Na jelovniku su grah i janjetina s ražnja. Naravno i vino.
Za dobro raspoloženje angažiran je glazbeni duo Pero i Kole, a meteorolozi su najavili za srijedu toplo vrijeme. (j.e.)

(144) objavljeno 29. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt


RADNO VRIJEME TRGOVINA

Na Međunarodni praznik rada, u srijedu 1. svibnja, trgovine su uglavnom otvorene kao i u ostale dane. Jedino će u „Konzumu“ raditi nešto kraće, do 18 sati, a trgovine „Tommy“ i „Studenac“ otvorene su do 20 sati.
Ne rade u srijedu FINA, poštanski ured, prodavaonica „Berice“, općinski uredi i ljekarna.
Katamaran u 13.25 iz Bola ide za Split, a autobusi i trajekti prevoze putnike po nedjeljnom rasporedu. (j.e.)

(143) objavljeno 29. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA U UTORAK I SRIJEDU

Na bolskoj tržnici u utorak i srijedu ponovno će, po četvrti put ove godine, biti na prodaji veliki izbor sadnica cvijeća iz plastenika Bilobrk. Zadnja je prilika da se ukrase vrtovi, okućnice i balkoni, a razlog više je što će Turistička zajednica sredinom svibnja objaviti natječaj za izbor najljepšeg vrta u Bolu. (j.e.)

(142) objavljeno 29. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt


SPORT: BOL NAPUŠTA I. LIGU

Sada već nema dileme: MNK Bol iduću sezonu natjecanje nastavlja u II. ligi. U predzadnjem kolu zabilježili su još jedan poraz - Garaža Pujanke – Bol 8:5. Utakmica je odigrana u ponedjeljak u splitskoj dvorani Gripe. (j.e.)

(141) objavljeno 29. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt


ZAHTJEVI ZA POTPORU

Bol poljoprivredna zadruga objavila je za svoje članove ali i ostale proizvođače i uzgajivače obavijest o popunjavanju Zahtjeva za potporu 2019. godine. To trebaju učiniti do 15. svibnja, a o točnom datumu bit će obaviješteni nakon 3. svibnja telefonom ili na stranicama ovog portala.
Popunjavanje zahtjeva za potporu bit će organizirano u bolskom uredu Zadruge (Bračka cesta 13), a u suradnji sa Poljoprivrednom savjetodavnom službom u Supetru.
Tekst obavijesti Bol poljoprivredne zadruge objavljen je u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(140) objavljeno 29. 04. 19. u 21:15 h

********************


alt


OBVEZNO CIJEPLJENJE U SUBOTU

Sljedeće subote, 4. svibnja, u Bolu se organizira obvezno cijepljenje kućnih ljubimaca (pasa i mačaka) protiv bjesnoće. Obavit će se to, kao i obično, u Podborju od 16.30 do 17.30 sati.
Za pobliže informacije zainteresirani mogu nazvati veterinara Matu Čule, mob. 091 253 3793.

(139) objavljeno 29. 04. 19. u 21:10 h

ponedjeljak, 29. 04. 2019. **********


alt


GARDEROBA NA AUTOBUSNOJ STANICI

Na autobusnoj stanici, iz čekaonice u objektu montiranom prije 15 godina, uklonjen je svjetleći displej. Već ga je hrđa dobrano ugrozila, ali je glavni razlog što će se taj prostor idućih dana preurediti. Naime, čekaonica će se smanjiti, ali će se urediti prostor za garderobu gdje će se čuvati prtljaga putnika koji dolaze ili odlaze iz Bola. Preuređenjem će se dobiti i prostor za prodaju autobusnih karata. (j.e.)

(138) objavljeno 28. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt

Ljetni red plovidbe je od zadnjeg dana svibnja


SVIBANJ U BOLU

Početkom turističke sezone u Bolu je sve više događanja. Posebno je zanimljivo u prvoj polovini svibnja.
• Već u srijedu imamo tri manifestacije. Međunarodni je praznik rada, ali i blagdan sv. Josipa radnika. Misa je u istoimenoj crkvici u Podborju i procesija sa kipom svetog Josipa. Isti dan je i humanitarni kros „Đir oko Bola“. Start i cilj su kod caffe bara Big Blue na Velom mostu. Prvog svibnja bolska organizacija SDP-a već tradicionalno u 12 sati organizira druženje u Teatrinu Dva ferala.
• U četvrtak, 2. svibnja Turistička zajednica organizira ekološku akciju čišćenja podmorja.
• Lani je bilo najavljeno, ali i odgođeno, biciklističko natjecanja za Svjetski kup. Ove će se godine organizirati 3. - 5. svibnja.
• Prvi avioni na međunarodnim linijama na brački aerodrom dolaze 11. svibnja i to s gostima iz Brusselesa i Rotterdama.
• Prva sveta pričest u Župnoj crkvi u Bolu je u nedjelju 12. svibnja.
• Ljetne izletničke katamaranske linije počinju već 27. svibnja (ponedjeljak). Prvi kreće brodar Kapetan Luka čiji će katamaran svakodnevno ploviti na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag, a od petka, 31. svibnja „Jadrolinija“ uvodi izletničku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i isti dan natrag.
• Ljetni red plovidbe, za trajekte i katamarane, počinje zadnjeg dana svibnja. (j.e.)

(137) objavljeno 28. 04. 19. u 21:40 h

*********************


alt


ĐACI PONOVNO U KLUPE

Nakon 11 kalendarskih dana odmora, učenici Osnovne i Srednje škole od ovog su ponedjeljka ponovno u klupama. Završili su im proljetni praznici, ali će nakon dva dana nastave, u srijedu – zbog državnog praznika, 1. svibnja – ponovo ostati kod kuće.
Nastava maturantima završava 22. svibnja, a svima ostalima kraj školske godine je 14. lipnja. (j.e.)

(136) objavljeno 28. 04. 19. u 21:35 h
nedjelja, 28. 04. 2019. **********


alt


alt


alt


OTVOREN SAMO „AURO“

Na plaži Zlatni rat od petka je otvoren cocktail bar Auro gdje se trenutno jedino može popiti kava, pivo, sok ili koktel. Još nije počelo sa izdavanjem suncobrana i ležaljki, a neuseljeni su i novo nabavljeni kiosci.
Kava u Aura je 15, pivo od 27 do 33, kokteli od 48 do 90 kuna …
Sanitarni čvor (WC i tuševi) otvoren je prvi dan ove sezone u subotu, a radno vrijeme mu je od 10 do 17 sati. (j.e.)

(135) objavljeno 27. 04. 19. u 22:20 h

********************


alt


I DALJE UPLATE ZA ŽUPNU CRKVU

Nastavlja se sa uplatama za novu preslicu na Župnoj crkvi. Prošle nedjelje, zbog Uskrsa, nismo objavili izvješće o uplati, ali činimo to sada. Župnik će vjernike o dosadašnjem tijeku akcije izvijestiti na nedjeljnoj misi.
Mi smo smanjili ukupan iznos uplata pravnih osoba za 40.000 kuna jer još nije došla uplata iz općinskog proračuna, ali ne treba sumnjati hoće li to biti uplaćeno.
Ukupno je od pravnih (16) i fizičkih osoba (148) do sada prikupljeno 169.165 kuna. (j.e.)


(Imena donatora za preslicu na Župnoj crkvi objavljujemo u rubrici Pomoć za župnu crkvu ili kliknite OVDJE.)

(134) objavljeno 27. 04. 19. u 22:20 h

********************


alt


SREBRO ZA ROBOTIČARKE IZ BOLA

Na međunarodnom robotičkom natjecanju u Innsbrucku bolska ekipa CroBlueAdriatic (Nicol Lovrić i Marija Karninčić) je u kategoriji OnStage Advanced osvojila drugo mjesto! U konkurenciji od 145 timova iz 6 zemalja u 10 kategorija naše djevojke izborile su vrhunski plasman. Tijekom dva dana natjecanja odradile su tehničku demonstraciju, tehnički intervju i dva nastupa.
Na ovom natjecanju sudjelovalo je 27 ekipa iz svih krajeva Hrvatske. A kući se vraćaju s osvojena 4 zlata, 4 srebra i 3 bronce!
Hrvatski robotičari još jednom su dokazali da su u samom vrhu europske robotike. (a.b.)

(133) objavljeno 27. 04. 19. u 22:15 h

********************


alt

Druženje u Dva ferala u organizaciji SDP-a (arhivska snimka)


PRVOSVIBANJSKO DRUŽENJE SDP-a

Po tradiciji, 1. svibnja (ove godine u srijedu) bolski SDP organizira druženje uz janjetinu, pečenu piletinu i vino, a povodom Međunarodnog praznika rada. Sastanak za Boljane i Murvičane je u Teatrinu Dva ferala s početkom u 12 sati, a u slučaju kiše domjenak će biti u prizemlju Doma kulture. (j.e.)

(132) objavljeno 27. 04. 19. u 22:10 h

********************


alt


„ĐUROLOGIJA“ U UTORAK U „ELAPHUSI“

Branko Đurić Đuro sa svojom je autorskom predstavom „Đurologija“ oborio sve rekorde gledanosti u svijetu teatra i stand-upa u našoj regiji! „Đurologija“ je, naime, u dosadašnjih 38 mjeseci postojanja, igrana 250 puta i vidjelo ju je preko 200.000 posjetitelja, a još uvijek ne prestaje oduševljavati publiku.
Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u njegovim kultnim projektima „Top lista nadrealista” i „Audicija”, Branko Đurić Đuro kroz „Đurologiju“ doista pruža ono najbolje od sebe. Svojevrsni (anti)stand up show „Đurologija“, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka njegovih intimnih razmišljanja i pogleda na život koje prepričava na iskren i urnebesan način, držeći publiku u oduševljenju i gotovo neprekidnom smijehu. Karizmatični Sarajlija s hollywoodskom i svjetskom karijerom, glumac, redatelj, kantautor i rock glazbenik, Branko Đurić Đuro u „Đurologiji“ zaista objedinjuje sve svoje umjetničke uloge i pruža publici 90-minutni show bez premca!
Svi koji do sada još nisu uspjeli pogledati ovu kultnu predstavu mogu to učiniti u utorak, 30. travnja u 21 sat u Kongresnoj dvorani bolskog hotela „Elaphusa“. Ulaznice se mogu kupiti na recepciji hotela.

(131) objavljeno 27. 04. 19. u 22:10 h

********************


alt


SPORT: DVA KOLA DO KRAJA

Dva su kola ostala do kraja natjecanja u Prvoj splitskoj ligi malog nogometa. Tada ćemo saznati ostaje li ekipa MNK Bol i petu sezonu u prvoligaškom društvu. Trenutno su posljednji sa 16 bodova, ali teoretski još ima nade da se ne vrate u II. ligu.
Međutim, Boljanima nisu dovoljne pobjede. Bez bodova trebaju ostati preostala dva kandidata za ispadanje.
U ponedjeljak, u 25. kolu, u dvorani SC Gripe u Splitu u 16 sati igraju Bol – Garaža Pujanke. Zbog ozlijede neće igrati Jurica Eterović. Sve je utakmice (24) jedino odigrao Boško Botica, a 19 je puta nastupio Joško Jakšić, po 18 Matej Bodlović i Marko Marinović, po 16 Jurica Eterović, Tomislav Mikulić i Ivica Zlatar … (j.e.)

(130) objavljeno 27. 04. 19. u 22:05 h
subota, 27. 04. 2019. **********


alt


FINA PROŠIRUJE SVOJE USLUGE?

Financijska agencija (FINA) po svemu sudeći namjerava, nakon odlaska OTP banke, proširiti svoje usluge u Bolu. O tome su predstavnici Regionalnog centra FINE u Splitu razgovarali s načelnikom Tihomirom Marinkovićem i vlasnikom prostora u Ulici F. Radića kojeg je koristila Splitska banka odnosno OTP banka.
Na razgovorima u Bolu bili su Hrvoje Budimir, direktor RC Split, Marina Kurtović, voditeljica Regionalnog centra, odjela za korisnike i Jurica Dužević, član uprave.
FINA bi riješila pitanje preuzimanje i deponiranje domaćih i deviznih sredstava, a u mogućnosti je pružati sve bankarske usluge osim kreditiranja. Preseljenjem u nove prostore, povećao bi se i broj djelatnika u poslovnici u Bolu. (j.e.)

(129) objavljeno 26. 04. 19. u 22:30 h

********************


alt


HUMANITARNI KROS 1. SVIBNJA

Po šesti put se 1. svibnja (srijeda) organizira u Bolu humanitarni kros pod nazivom „Đir oko Bola“.
Od ove subote (27. travnja) počinju prijave i registracija u sport shopu Big Blue.
Start će biti u 10 sati kod caffe bara Big Blue na Velom mostu, a na stazi 400 metara trčat će djeca do 7 godina. Iza njih na startu dolaze djeca od 8 do 15 godina, a njihova je staza 800 metara.
Seniori, od 16 do 45 godina, na start će u 11 sati, a staza im je duga 8 kilometara. Veterani startaju u isto vrijeme, a u ovu su kategoriju stariji od 45 godina.
Startnina za seniore i veterane je 80 kuna. (j.e.)

(128) objavljeno 26. 04. 18. u 22:25 h

********************


alt


OTVARAJU SE BONACA, BOLERO I BORAK

Već smo objavili da se u subotu otvaraju hoteli „Bretanide“ i „Bonaca“ (gdje će biti smješteno 450 gostiju). Međutim, u planu je, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, da s radom počne i cocktail bar „Bolero“ i restoran na plaži „Borak“. Radno vrijeme im je, za sada, od 10 do 18 sati. (j.e.)

(127) objavljeno 26. 04. 19. u 22:20 h

********************


alt

Arsen Kojdić u Nečujmu s mentoricom Brankom Šesnić (lijevo) i mamom Alenkom (desno)


ARSEN KAO GOST NA ŠOLTI

Arsen Kojdić, učenik V. razreda Osnovne škole u Bolu, kao pobjednik dječjeg pričigina, u petak je bio gost na 21. pjesničkoj manifestaciji „Ča, more, judi“ u Nečujmu na Šolti.
- Pobjedničkom pričom „Ćikulota“ Arsen Kojdić ponovno je osvojio i srca publike u Nečujmu – izjavila je Branka Šesnić, njegova mentorica koja ga prati na natjecanjima i gostovanjima.

(126) objavljeno 26. 04. 19. u 22:15 h

********************


alt


BOLJANI OSVOJILI III. MJESTO

Mladi Boljani iz Škole malog nogometa, koju vodi Boško Botica, sudjelovali su na IV. natjecanju futsal master lige u Omišu gdje su osvojili pokal i medalje za III. mjesto.
Rezultati u grupi: Bol – Vrgorac 1:0, Bol – Orkan 2:4, Bol – Olmissum 5:0.
Polufinale: Bol - Omiš 0:2, a utakmica za III. mjesto: Bol – Vrgorac 2:1.
Prvi strijelac turnira je Borna Rupnik.
- Moram zahvaliti DVD-u Bol i njihovom članu Stipi Marinkoviću što nas je vozio i bio s nama cijeli turnir, ali također pohvaliti dobru igru i zalaganje sportašica i sportaša iz Bola. Pohvale zaslužuje i MNK Olmissun za odličnu organizaciju – izjavio nam je Boško Botica po povratku iz Omiša. (j.e.)

(125) objavljeno 26. 04. 19. u 22:00 h

********************


alt


STOP ZA PJEŠAKE

U petak se nastavilo postavljanjem kamenih ploča na trgu oko Marinera. Zbog radova potpuno je zatvoren prolaz za pješake koji idu prema Ulici domovinskog rata ili Uz Obalu.
Nigdje nema, osim natpisa STOP, barem grafičkog prikaza kojim zaobilaznim putem pješaci (posebno gosti) mogu do svoje kuće (ili smještaja) dok se bude radilo. (j.e.)

(124) objavljeno 26. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: SVE SE MOŽE …

Jučer smo napisali da u Ulici Ante Radića stoji danima raskopani dio ulice zbog prespajanja na vodomjer. U četvrtak je to netko pročitao ili se slučajno sjetio da bi iskopani kanal trebalo zatrpani, pa je to napokon – urađeno. (j.e.)

(123) objavljeno 26. 04. 19. u 21:50 h

petak, 26. 04. 2019. **********

alt


alt


MINISTRI NA BRAČU: ZAOBILAZNICA LOŽIŠĆA

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u nazočnosti ministra uprave Lovre Kuščevića, zamjenika župana Ante Šošića, predsjednika Uprave hrvatskih cesta Josipa Škorića te načelnika općine Milna Frane Lozića, otvorio je u četvrtak radove na cestovnoj zaobilaznici naselja Ložišća u dužini od 1560 metara. Na njoj će biti i prvi prometni tunel na Braču u dužini od 160 metara. Vrijednost radova je preko 31 milijun kuna, a bit će završeni u roku od 18 mjeseci.
Radove izvode Strabag i Poduzeće za ceste iz Splita.
Načelnik općine Milna Frane Lozić je ukazao što će ta prometnica značiti za taj dio otoka koji bilježi sve značajnije turističke rezultate i iskorake.
Cestovni pravac kroz Ložišća stvarao je prometne čepove, a u ljetnom periodu i pravi krkljanac.
Još prije 14 godina Županijska uprava za ceste i Općina Milna započeli su sa realizacijom ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta od posebnog značaja ne samo za općinu Milna već i za cijeli otok Brač. (i. radić)

(123) objavljeno 25. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


ZADNJI JE DAN OTP BANKE

Ovog petka je zadnji dan rada OTP banke (ex Splitske banke) u Bolu. Radno vrijeme je do 14.30 sati. Nakon toga, od ponedjeljka, štediše u OTP banci morat će u Supetar ili čekati da možda u Bolu dođe neka druga banka.
Splitska banka (od 1. prosinca OTP banka) u Bolu je od 1982. godine (netočno smo nedavno napisali da je u Bol došla 1980.) i nakon 37 godina napušta Bol i svoje štediše. (j.e.)

(122) objavljeno 25. 04. 19. u 22:25 h

********************


alt


MEĐUNARODNI LETOVI OD 11. SVIBNJA

Domaći letovi, Zagreb – Brač – Zagreb, počeli su 2. travnja i avioni Croatia Airlinesa slijeću i polijeću utorkom i subotom do 26. listopada. Prvi međunarodni letovi najavljeni su za 11. svibnja i to iz Brusselsa i Rotterdama. Tjedan kasnije, također subotom, stizati će gosti avionom iz Linza i Vienna. Prema do sada dogovorenom, 25. svibnja dolazi avion iz Innsbrucka, a 1. lipnja iz francuskog grada Deauville.
Do sada nije ništa konkretno dogovoreno, pa neće biti ranije najavljenih slijetanja aviona iz Kijeva i Beograda. (j.e.)

(121) objavljeno 25. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt


OTVARAJU SE DVA HOTELA

Zbog najavljenog dolaska većeg broja gostiju za Prvo svibanjske praznike, u subotu će prve goste ove godine primiti hoteli „Bonaca“ i „Bretanide“. Uglavnom se radi o turistima iz Slovenije.
Prošle godine eVisitor je u Bolu registrirao Prvog svibnja 2.122 gosta, a godinu ranije (2017.) bilo ih je 1.454. (j.e.)

(120) objavljeno 25. 04. 19. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZABORAVILI ILI …

Intenzivno se posvuda radi u Bolu. Zbog žurbe ili nerada netko je zaboravio sanirati iskopani kanal u Ulici Ante Radića, a koji je trenutno prekriven daskom. Očito je da komunalni redar tom ulicom ne prolazi, pa neka ovo bude podsjetnik da započete radove treba i dovršiti. (j.e.)

(119) objavljeno 25. 04. 19. u 21:10 h

četvrtak, 25. 04. 2019. **********


alt


ERSTE BANKA DOLAZI U BOL?

Petak, kao što je već najavljeno, zadnji je radni dan OTP banke u Bolu, koja je od 1. prosinca 2018. preuzela Splitsku banku. Vodstvo općine proteklih je dana intenzivno pokušavalo iznaći neko povoljno rješenje smatrajući da je za normalno poslovanje u Bolu potrebna banka.
Ipak ima neke nade, a do tog smo zaključka došli jer su dvije visoko pozicionirane predstavnice u splitskoj poslovnici ERSTE banke u srijedu u Bolu razgovarale s načelnikom općine i razgledale moguće lokacije za banku. S njima je bio i upravitelj Bol poljoprivredne zadruge koji im je pokazao prostore na rivi koje planiraju preurediti u hotel. Možda zadruga namjerava tražiti kredit za preuređenje prostora u budući hotel.
Sada samo treba čekati na konačnu odluku rukovodstva ERSTE banke, kojom se sigurno raduju sadašnje štediše OTP banke. (j.e.)

(118) objavljeno 24. 04. 19. u 21,40 h

********************


alt


alt


HELIKOPTERSKA VJEŽBA VATROGASACA

Na helidromu u Novom Selu (općina Selca) u srijedu je sedam članova DVD Bol, zajedno sa još 26 članova DVD-a Supetar, Selca i Pučišća, uspješno završilo osposobljavanje helikopterskim desantiranjem i prijevozom vatrogasaca. Osim toga, vatrogasni vježbenici, vježbali su i prihvat tzv. kruške kojom se gasi požar.
Bio je to treći i ujedno završni dio obuke, a sastojao se od uvježbavanja ulaska i izlaska iz helikoptera, ponašanje tijekom prijevoza i prilikom dolaska helikoptera po vatrogasce. (j.e.)

(117) objavljeno 24. 04. 19. u 21:35 h

********************


alt


POČELO POPLOČAVANJE DO RUDINE

Očekivali smo i ranije, ali je važno da je napokon počelo postavljanje kamenih ploča na prilazu Rudini. U srijedu je potpuno zatvoren prolaz za pješake iz Ulice Domovinskog rata do Marinera i škole. Radnici kameno-klesarske tvrtke Ufo Bianco iz Selaca prvog su dana rada postavili 17 redova ploča na kolniku. Poželimo da ih posluži vrijeme kako bi sve bilo popločeno do 1. lipnja. (j.e.)

(116) objavljeno 24. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt


alt


DIRLJIV OPROŠTAJ U DRAČEVICI

Nakon vjerskog obreda, na mjesnom groblju u Dračevici sahranjen je u srijedu predvečer Petar Šimunović (1954. – 2019.), vlasnik konobe „Mendula“ u Bolu. U pogrebnoj povorci, od crkve do groblja, bilo je 257 osoba: rodbina, sumještani, prijatelji … Baram još stotinjak bilo je izraziti sućut, ali su prije ili nakon mise otišli. Dračevica inače broji tek 57 stanovnika.
Veliki je broj ljudi došao na ispraćaj u prvom redu prijatelju i čovjeku kakav je bio Pero.
Od njega su se oprostili i mnogobrojni Boljani iako mislimo da treba spomenuti da smo očekivali, osim Malog raja i Pumparele, više njegovih kolega iz Bola. U Dračevicu smo vidjeli i neke inozemne goste koji su bili na posljednjem ispraćaju čovjeku kod kojeg su, dok su bili na odmoru, obvezno dolazili na ručak ili večeru. Nije im bilo teško čekati i u redu...
Kolica sa mrtvačkim sandukom vozile su njegove kolege koje su 1972. zajednički završili školovanje u Ugostiteljskoj školi u Bolu. Nad otvorenim grobom tople riječi oproštaja uputio je Petru Šimunoviću, u ime školskih kolega, Ivica Jakšić Čokrić Puko. (j.e.)


(Kompletan oproštajni govor I. J. Č. Pukota objavljujemo u rubrici SJEĆANJA ili kliknite OVDJE.)

(115) objavljeno 24. 04. 19. u 21:25 h
srijeda, 24. 04. 2019. **********


alt


SLUŽBENO: 529 GOSTIJU

Prvog radnog dana nakon praznika u Uredu Turističke zajednice bili smo u prilici provjeriti i saznati točne podatke o broju gostiju koji su u Bolu bili za Uskrs. Pisali smo, prema našoj slobodnoj procjeni, da ih je bilo preko 600, a eVisitor kaže da ih je bilo prijavljeno 529. U hotelima ih je boravilo 405, u privatnom smještaju 106, u nekomercijalnom smještaju 15, a u kampovima tri.
Za pretpostaviti je da nisu svi prijavljeni, posebno ne oni koji su došli u svoje vikendice.
Najviše je za Uskrs u Bolu bilo gostiju iz Njemačke (170), zatim Hrvatske (94), Austrije (47), Švicarske (28), Engleske (24), Slovačke (21), Švedske (20), Italije (14), BiH (12), SAD (10) … (j.e.)

(114) objavljeno 23. 04. 19. u 21:10 h

********************

alt


BOJANJE HORIZONTALNE SIGNALIZACIJE

Splitska tvrtka Prvi Treptač d.o.o. specijalizirana i ovlaštena za proizvodnju i izvođenje prometne, turističke i reklamne signalizacije, počela je od utorka bojanjem horizontalne signalizacije na bolskim ulicama. Neophodno je bilo to uraditi i obnoviti signalizaciju zbog početka turističke sezone, u očekivanju većeg broja vozila. (j.e.)

(113) objavljeno 23. 04. 19. u 21:05 h

********************


alt


NOVI KOKTELI U VARADERA I AURA

Vjekoslav Madić Kishoni, poznati zagrebački koktel majstor, ovih je dana u Bolu, a od utorka je počeo s edukacijom osoblja u dva cocktail bara, Varadero i Auro. Ova spomenuta bara ove godine nude nove koktele, a oni koji će ih pripremati moraju znati što i kako to ponuditi gostima.
Posjetitelji Varadera i Aura i do sada su se mogli uvjeriti da se prate svjetski trendovi u ova dva bara, a sada će moći uživati u nekim novim koktelima. Zadatak je maestra ugostiteljstva Vjekoslava Madića da osoblje što bolje educira kroz teoretsku i praktičnu obuku. (j.e.)

(112) objavljeno 23. 04. 19. u 21:05 h

********************


alt


BICIKLISTIČKI FESTIVAL U SVIBNJU

Prošle godine planirana pa otkazana biciklističko natjecanje za Svjetski kup XCM Bluesun Epic, održat će se na Braču prvog tjedna u svibnju. Smještaj i star natjecatelja bit će u Bolu, a organizator je Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije.
Prva trka je u petak 3. svibnja, a start je u 16 sati. Vozi se 40 kilometara.
Sutradan, u subotu staza je duga 80 kilometara, ali je nakon 10.30 sati predviđena amaterska utrka na 15 kilometara, a za djecu u dužini od jednog kilometra. Proglašenje pobjednika je u 14 sati na glavnom trgu u Bolu.
U nedjelju je start u 10 sati, a vozi se 17 kilometara. Proglašenje pobjednika je u 12.30 sati. (j.e.)

(111) objavljeno 23. 04. 19. u 21:00 h

********************


alt


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U AUSTRIJU

Bolska ekipa CroBlueAdriatic (Nicol Lovrić, Marija Karninčić i Lucija Ivičić) u pratnji mentorica u utorak su stigli u Zagreb (na slici). Prema Austriji će krenuti u srijedu gdje će sudjelovati na međunarodnom robotičkom natjecanju RoboCupJunior Austrian Open 2019. Natjecanje će se održava 26. i 27. travnja u Innsbrucku, a bolski robotičari će se natjecati u kategoriji OnStage Advanced. (a.b.)

(110) objavljeno 23. 04. 19. u 20:55 h
utorak, 23. 04. 2019. **********


alt

Na Veli most u ponedjeljak, zbog juga, nije došao katamaran (17.15 sati)


alt

Plaža na Studencu 22. travnja u 17.05 sati. Jugo je u pojačanju


POGORŠANJE VREMENSKIH PRILIKA

Produžnog vikenda bilo je relativno lijepo vrijeme za ovo doba godine. Na Uskrsni ponedjeljak je počelo jugo koje je jačalo prema kraju dana. Zbog toga su u splitsku luku ostali katamarani, pa u 17 sati nije u Bol došao ni katamaran „Vida“. Neće doći ni u utorak ujutro, pa jedina veza ostaje autobus do Supetra, pa trajektom do Splita.
Drugog dana praznika, na Uskrsni ponedjeljak, otvorene su bili trgovine „Tommy“ (do 14 sati) i „Studenac“ (do 19 sati), benzinska postaja INE, a otvoren je i Dom kulture. Mesnica Tino radila je do 12 sati. Radni dan je bio i za odvoz smeća iz Bola na deponij kod Gornjeg Humca.
U utorak bi, prema najavi meteorologa, trebalo biti kišovito. Čak je moguća kiša sa pijeskom iz Sahare. (j.e.)

(109) objavljeno 22. 04. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


alt


GOSTI IZNENAĐENI USKRSNIM DORUČKOM

Ugodno su turisti bili u ponedjeljak iznenađeni besplatnim uskrsnim doručkom kojeg su mogli od 10 do 11 sati konzumirati u restoranu „Pumparela“ zahvaljujući Turističkoj zajednici. Prvi put otkako se ovo prakticira, ranije u organizaciji Udruge privatnih ugostitelja, došlo je mnogo više gostiju nego mještana.
- To je razlog što smo se ove godine, u posljednji trenutak, prihvatili organizacije i financiranje. Prvenstveno smo to učinili zbog gostiju u privatnom smještaju, jer oni u hotelima imaju doručak. Sa akcijom se treba nastaviti i još više obogatiti. Dobar su nam putokaz i slične akcije koje su u nedjelju i ponedjeljak organizirane u mnogim turističkim destinacijama – rekao nam je Markito Marinković, direktor TZO Bol. (j.e.)

(108) objavljeno 22. 04. 19. u 22:15 h

********************


alt


SMOTRA SIRNICA BEZ BOLJANA

U organizaciji Narodne knjižnice Sutivan i Turističke zajednice Grada Supetra u ponedjeljak je održana na terasi hotela „Osam“ 7. smotra sirnica otoka Brača.
Među šest prijavljenih ekipa za natjecanje, nije bilo ni jedne iz Bola.
Gosti i posjetitelji su bili u prilici, nakon završetka ocjenjivanja, degustirati sirnice.
Ovogodišnji pobjednici su iz Sutivana koji su za 2019. Osvojili laskavu titulu "Čuvara kulinarske tradicije otoka Brača".
Smotra sirnica održava se svake godine u drugom bračkom mjestu. Bol je bio domaćin 5. smotre. (i.r.)

(107) objavljeno 22. 04. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


GLAZBENA ČESTITKA ZA USKRS

Bolski pjevači i svirači održali su na Uskrsni ponedjeljak u Župnoj crkvi, nakon večernje mise, koncert pod nazivom „Mala glazbena čestitka za Uskrs“.
Nastupili su Župni zbor, Dječji zbor Čarčojak, Mandolinski sastav Bol te klape Veras i Užonca.
Ovaj put nismo čuli mušku klapu Braciera, ali nam je jedan od članova demantirao priče o njihovom razlazu. Navodno je samo u pitanju – pauza. (j.e.)

(106) objavljeno 22. 04. 19. u 22:05 h

ponedjeljak, 22. 04. 2019. **********


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 21. travnja


USKRS U BOLU

U nedjelju je u Bolu, u prazničkom ozračju, proslavljen Uskrs. Zahvaljujući lijepom, sunčanom i toplom vremenu, štekati su bili popunjeni. Naravno i oko 600 gostiju, kao i izletnici iz ostalih mjesta na Braču, doprinijeli su dojmu da je počela turistička sezona.
Bilo je podosta posjetitelja i na plaži Zlatni rat. Neki su uživali na suncu, ali bilo je i onih koji su se i okupali, iako je temperatura mora u 13 sati bila 16 stupnjeva.
Trgovine su na Uskrs bile zatvorene, osim benzinske postaje INE gdje su se osim goriva mogle kupiti cigarete, pivo, sokovi, čokolada …
Katamaran i autobusi prometovali su prema prazničkom rasporedu, a tako će biti i na Uskrsni ponedjeljak.
U ponedjeljak je trgovina „Konzuma“ i dalje zatvorena, ali su otvoreni „Tommy“ do 14, a „Studenac“ do 19 sati. (j.e.)

(105) objavljeno 21. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt


alt


MISA U MURVICI

Dva puta godišnje u Murvici se služi sveta misa. Jedan put je to 8. prosinca, na murvičku fjeru, a drugi put na Uskrs.
U mjesnoj crkvi bogoslužje je na Uskrs vodio bolski župnik o. Mirko Jagnjić. (j.e.)

(104) objavljeno 21. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


PLAŽE BEZ SADRŽAJA

Prema trenutnoj ponudi na bolskim plažama, sezona još nije počela. Na Zlatnom ratu se i na Uskrs radilo na opremanju cocktail bara „Auro“ koji bi, prema najavama, mogao možda već od utorka ponuditi kupačima kavu, sokove, piće …
Prostor kojeg koristi „Grabov rat“, još nije posve završen, a za goste će biti otvoren u prvom tjednu svibnja.
Još nisu opremljeni pa ni otvorene nove kućice na plaži, a Odbor za dodjelu koncesija na pomorskom dobru sastaje se tek u srijedu. (j.e.)

(103) objavljeno 21. 04. 19. u 21.20 h

********************


alt


USKRSNI DORUČAK OD 10 DO 11 SATI

Kad netko neće, srećom se nađe netko tko to hoće i može uraditi. Zahvaljujući razumijevanju Turističke zajednice i ove će se godine organizirati Urskrsni doručak. Uskrsne specijalitete i delicije posluživat će se ovog ponedjeljka (22. travnja) u restoranu „Pumparela“ u bolskom portu. Vrijeme serviranja i konzumiranja doručka je od 10 do 11 sati.
Iako je doručak namijenjen gostima u privatnom smještaju, na nedjeljnoj večernjoj misi u Župnoj crkvi, o. Ivo Plenković pozvao je i sve vjernike koji su bili na misi da dođu u ponedjeljak na Uskrsni doručak. (j.e.)

(102) objavljeno 21. 04. 19. u 21:15 h

********************


alt

Koncert u Župnoj crkvi bolskih svirača i pjevača (arhivska snimka)


GLAZBENI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

U Župnoj crkvi ovog ponedjeljka (22. travnja) održat će koncert bolski pjevači i svirači. Odmah nakon večernje mise, oko 19.45 sati, nastupit će Župni zbor, Dječji zbor Čarčojak, Mandolinski sastav Bol te bolske klape Veras i Užonca.

(101) objavljeno 21. 04. 19. u 21:10 h

nedjelja, 21. 04. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


alt


USKRSNO BDIJENJE I BLAGOSLOV JELA

Vazmeno bdijenje ili Uskrsno bdijenje kršćansko je bogoslužje u noći između Velike subote i Uskrsa. Svečano se slavi Isusovo uskrsnuće.
U Rimokatoličkoj Crkvi, na vazmeno bdijenje, slavi se najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme. Prvi se put izgovara "Aleluja" nakon korizme
Obred u noći Velike subote počeo je u Bolu „Službom svjetla“. Zbog bure odustalo se pred Župnom crkvom blagoslovom ognja na kojem je trebalo upaliti uskrsnu svijeću. To je učinjeno na sigurniji način, na samom ulazu u crkvu. Upaljenu svijeća koju je svećenik unio u zamračenu crkvu simbol je samoga Krista – i svjetla koje je obasjalo svijet.
Velika subota je kršćanski blagdan. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.
Po mnogo čemu neobičnu ovu subotnju večer, mnogi su vjernici u potpunosti ispunili Župnu crkvu gdje su o. Mirko Jagnjić i o. Ivo Plenković, predvodili misno slavlje Uskrsnog bdijenja.
Nakon svečane mise, nešto prije ponoći, obavljen je i blagoslov jela. To je učinio o. Ivo Plenković. Oba svećenika čestitala su Uskrs svima u crkvi, ali i svim župljanima.
Na Uskrs mise u Župnoj crkvi su u 9 i 19 sati, u Samostanskoj crkvi u 10.30, a u Murvici u 11 sati. (j.e.)

(100) objavljeno 21. 04. 19. u 00:30 h

********************


alt

U hotelu "Vitar" nema slobodnog kreveta


ZA USKRS 600 GOSTIJU

Za Uskrs će u Bolu biti najmanje 600 gostiju. U hotelima ih je 459, a preko 150 ih je u privatnom smještaju i vikendicama.
Veći broj gostiju očekuje se idućeg vikenda, pred Praznik rada, kada će se otvoriti hoteli „Bonaca“ i „Bretanide“. (j.e.)

(99) objavljeno 20. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt


alt


OTVOREN HOTEL KAŠTIL …

Od subote je otvoren hotel „Kaštil“. Uz njega rade i cocktail bar „Varadero“ te restoran „Topolino“.
Trenutno su u Bolu otvoreni skoro pa svi restorani i štekati. (j.e.)

(98) objavljeno 20. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt

Dolazak katamarana 20. travnja u 17.30 sati


VRIJEME: STIŽE NAM PIJESAK IZ SAHARE?

U subotu se moglo uživati na suncu. Temperatura zraka u 13 sati bila je 20, a mora 16 stupnjeva. Međutim, na suncu u zavjetrini i preko 35 stupnjeva.
Tijekom subote poslije podne zapuhao je maestral i nije bilo ugodno kao ujutro.
Na Jadranu će u nedjelju već biti visokih, koprenastih oblaka. U ponedjeljak će se porast naoblake nastaviti uz jačanje juga, a krajem dana i u noći na utorak bit će mjestimične kiše, pa i obilnijih pljuskova i grmljavine. U utorak promjenljivo uz kišu i grmljavinu te vjetrovito uz jako, mjestimice i olujno jugo. Juga će biti i u nastavku tjedna, ali bi ipak trebalo biti sunčanije i uglavnom suho, piše HRT u svojoj prognozi.
Meteorolozi u noći od ponedjeljka na utorak najavljuju žute oblake pijeska iz Sahare. Nije to neuobičajeno. Žuta kiša iz Sahare u Europu dolazi dva do tri puta godišnje.

(97) objavljeno 20. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


MALI NOGOMET: JEDAN TJEDAN PAUZE

U ponedjeljak, na Uskrsni ponedjeljak, ne igraju se na Gripama u Splitu utakmice 25 kola. Prvenstvo se nastavlja 29. travnja kada će igrati Bol – Garaža Pujanke.
Boljani su trenutno posljednji na tablici sa 16 bodova, a ekipa Garaža Pujanke je deveta sa 21 bodom.
Teoretski Bol bi sa dvije pobjede (igraju se do kraja natjecanja dva kola) mogao osigurati opstanak, ali ovisi i o rezultatima preostale dvije ekipe koje su u zoni ispadanja. To su Grm i tunj (18 bodova) i Staklo Maas (20 bodova). (j.e.)

(96) objavljeno 20. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt


DOM KULTURE – ZATVORENO!

Na Uskrs će biti zatvorena ulazna vrata Doma kulture. Petnaestak redovitih posjetitelja, uglavnom umirovljenika, neće moći zaigrati briškulu i trešetu ili pogledati TV program. Obično su tamo svakodnevno od 16 do 19 sati.
Ravnateljica Centra za kulturu, koja upravlja Domom kulture i sadržajima u njemu, osobno ih je u subotu obavijestila da će Dom u nedjelju biti - zatvoren.
Nije nam poznato hoće li Dom kulture u ponedjeljak ponovno biti otvoren? (j.e.)

(95) objavljeno 20. 04. 19. u 21:15 hsubota, 20. 04. 2019. **********


alt


alt


alt


VEČERNJI OBREDI VELIKOG PETKA

Redoviti obredi Velikog petka slave u Župnoj crkvi, a tako je bilo i ovoga petka (19. travnja), a počeli su u 19 sati. Nakon puna dva sata započela je večernja procesija s Presvetim, koja je išla od Župne do Samostanske crkve i natrag.
U večernjoj procesiji iste križonoše s jutarnje procesije nose "Veliki križ" i "Golubicu".
Biti križonoša u Bolu na Veliki petak smatra se čašću i ponosom, stoga nakon svršenih obreda križonoša rodbinu, prijatelje i druge uzvanike časti večerom.

(94) objavljeno 19. 04. 19. u 23:40 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


PUČKA PROCESIJA „PRIKO POJA“

Idealni su bili vremenski uvjeti u petak kada je održana procesija Priko poja. Iz Samostanske crkve krenulo se u 7 sati, a kod Župne crkve priključili su im križonoše, brat i sestra Garbajs. Šime je nosio Veliki križ, a Maria manji križ, Golubicu.
U procesiji koja je išla iz Župne crkve rivom i šetnicom prema Zlatnom ratu bilo je 245 vjernika. Put ih je zatim vodio do crkvice Sv. Josip gdje su imali kraći odmor, a onda se nastavilo do Samostanske crkve te preko Račića i luke došli su do Župne crkve.
Put dug desetak kilometara sa kraćim odmorima i završnom molitvom u Župnoj crkvi trajao je ukupno 3 sata i 45 minuta. (j.e.)

Klikom na donji link možete pogledati dio puta i sve sudionike procesije „Priko poja“.

http://www.boljani.info/videoteka/2019-priko-poja

(93) objavljeno 19. 04. 19. u 23:30 h

********************


alt


TRGOVINE ZA PRAZNIK

Na Uskrs sve su trgovine u Bolu zatvorene, osim benzinske postaje INE koja u nedjelju i ponedjeljak radi od 7 do 19 sati. Na Uskrsni ponedjeljak ne radi trgovina „Konzum“, ali su otvoreni „Studenac“ (7 do 19 sati) i Tommy (7 do 14 sati).
U ponedjeljak mesnica Tino otvorena je od 7 do 12 sati.

Jedini štand na tržnici, onaj obitelji Mikulić, u subotu je otvoren do 15 sati, a u nedjelju i ponedjeljak se ne radi.
Banka, FINA i poštanski ured ne rade subotu, nedjelju i ponedjeljak.
Ljekarna ne radi u nedjelju i ponedjeljak.
Katamaran u nedjelju i ponedjeljak iz Bola za Split polazi u 13.25 sati. (j.e.)

(92) objavljeno 19. 04. 19. u 23:25 h

********************


alt


DORUČAK U PONEDJELJAK U PUMPARELI

Uskrsnog doručka ipak će biti! Nakon što je Udruga privatnih ugostitelja odustala od organizacije, na inicijativu našeg portala, učinit će to ove godine Turistička zajednica općine Bol.
Na Uskrsni ponedjeljak, od 10 do 11 sati, doručak će se besplatno servirati u restoranu „Pumparela“ u bolskoj luci. Prvenstveno su pozvani gosti koji taj dan borave u privatnom smještaju, a bolski će župnik na doručak pozvati i vjernike koji dođu u ponedjeljak u 9 sati na misu u Župnu crkvu. (j.e.)

(91) objavljeno 19. 04. 19. u 23:25 h

********************


alt


OTVOREN RESTORAN NA STUDENCU

Od petka je u Bolu otvoren još jedan restoran na otvorenom. Za prvo vrijeme od 12 do 22 sata, radit će restoran „Vendetta“ na Studencu. U ponudi su riblji i mesni specijaliteti, ali i veliki izbor pizza. (j.e.)

(90) objavljeno 19. 04. 19. u 23:20 h

********************


alt


TRI NATJEČAJA

„Grabov rat“ je na svojoj oglasnoj ploči objavio tri natječaja za obavljanje djelatnosti: iznajmljivanje brodica (rent a bot), taxi boat na relaciji luka – Zlatni rat – luka te vožnju brodicom sa staklenim dnom.
Rok podnošenja molbi je 6 (šest) dana, od 23. do 30. travnja.
Objavljena je samo cijena za barkariole (taxi boat) i to 15.099 kuna plus PDV za svaku brodicu, a izdat će se 8 odobrenja. (j.e.)

(89) objavljeno 19. 04. 19. u 23:15 h

********************


alt


alt


URUŠIO SE PLAFON, BEZ PARKIRANJA NA LOŽI

Prostor na Loži pored crkvice Sv. Ante je ograđen i nije dozvoljen pristup automobilima. Razlog je što se urušio dio plafona u skladišnom prostoru caffe bara „Barka“, upravo ispod ograđenog prostora.
Petak je bio prvi radni dan u kafiću „Barka“, ali nakon što je utvrđeno da nema opasnosti za zaposlene i goste, nastavit će se radom već ove subote. (j.e.)

(88) objavljeno 19. 04. 19. u 23:10 h

********************


alt


TRAJEKT SAT KASNIJE

„Jadrolinija“ je objavila jednu izmjenu na trajektnoj liniji Split – Supetar. Ove subote (20. travnja) trajekt iz Splita za Supetar umjesto u 20.30 sati isplovit će iz splitske luke sat kasnije, u 21.30 sati. (j.e.)

(87) objavljeno 19. 04. 19. u 23:05 h

********************


alt


ZAŠTO NOVINE DOLAZE KASNIJE?

U posljednje vrijeme dnevne novine u Bol, radnim danom dolaze u 10.30 sati, skoro pa dva sata kasnije nego do sada. Ako se zna da novine u Supetar stižu trajektom u 7.15 sati, lako je izračunati da im je do Bola potrebno puna tri sata.
Nedjeljom i praznikom dnevna štampa stiže oko podneva, jer prvi trajekt, po zimskom redu plovidbe, iz Splita polazi u 9 sati.
Saznali smo da će od 1. svibnja Tisak angažirati novog distributera kojem Bol, pretpostavljamo, neće biti posljednja stanica. (j.e.)

(86) objavljeno 19. 04. 19. u 23:00 h

petak, 19. 04. 19. **********


alt

U četvrtak u 22 sata krenula je u Jelsi procesija "Za križen" (foto: f. marinković)


alt

Odlazak vjernika katamaranom za Jelsu (18. travnja u 19 sati)


alt

Prošlogodišnja procesija "Priko poja" (30. ožujka 2018.)


TRADICIONALNA POBOŽNOST VELIKOG PETKA

Ovog petka (19. travnja) bolski vjernici će sudjelovati na tradicionalnoj procesiji „Priko poja“, koja se održavala na Veliki petak od davnina, ali do Drugoga svjetskog rata. Obnovljena je 1997. i po prastarim zapisanim pravilima križ mogu nositi isključivo Boljani ili njihovi prvi potomci. Nositelji Velikog križa i Golubice znaju se idućih 27 godina.
Ovogodišnji nosioci križa su brat i sestra. Veliki križ nosi Šime Garbajs, a Golubicu Maria Garbajs.
Procesija kreće u 7 sati iz Samostanske crkve, a kod Župne crkve priključit će im se većina vjernika kao i nosioci Velikog križa i Golubice.
Oko 11 sati predviđa se povratak u Župnu crkvu.
• Navečer, nakon obreda Velikog petka u Župnoj crkvi, kreće procesija do Samostanske crkve i natrag, kada će ponovo Šime Garbajs nositi Veliki križ, a manji križ Golubicu njegova sestra Maria Garbajs. Njihova majka Leona Garbajs rođ. Barhanović dva je puta nosila Golubicu, zadnji put 2012. godine.
• Boljani su u četvrtak bili i na procesiji „Za križen“ na otoku Hvaru. Katamaranom u 17.10 sati otputovalo ih je iz Bola 25, a izvanrednom linijom u 19 sati 65 vjernika. Osim Boljana prema Jelsi su krenuli i mještani iz drugih naselja na Braču. U Bol se vraćaju u petak ujutro u 8 sati iz Jelse, također katamaranom. (j.e.)

(85) objavljeno 18. 04. 19. u 21:15

********************


alt

Prošlogodišnji Uskrsni doručak na stolu ispred ribarnice


BEZ USKRSNOG DORUČKA?!

Bolski su ugostitelji za Uskrs pripremali doručak za sumještane i goste u privatnom smještaju. Zadnjih godina je to pomaknuto za jedan dan, na Uskrsni ponedjeljak, a lani su to organiziralo na jednom stolu ispred ribarnice.
Ove godine, po svemu sudeći, neće biti ništa od Uskrsnog doručka. Predsjednik Udruge ugostitelja nije ni u četvrtak znao hoće li uspjeti nagovoriti kolege da sudjeluju u pripremanju doručka, a on će u ponedjeljak biti odsutan iz Bola. Većina će ipak uskrsne delicije konzumirati kod svoje kuće, a oni smješteni u hotelima također imaju osiguran prigodni doručak. Jedino su, čini se, uskraćeni gosti, njih stotinjak, koji su u privatnom smještaju … (j.e.)

(84) objavljeno 18. 04. 19. u 21:10 h

********************


alt


alt


BOLSKI OSNOVCI U ISTRI

Učenici VII. razreda Osnovne škole Bol, sa svojom razrednicom Zdravkom Koljatić, bili su od 15. do 18. travnja na ekskurziji u Istri. S njima su bile još dvije otočke škole: OŠ Komiža i OŠ Vis.
Djeca su uživala u prelijepoj Istri, a od svih destinacija najviše su ih dojmili Brijuni.
Kombinacija netaknute prirode našeg nacionalnog parka i bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta zasigurno će im ostati u dubokom sjećanju.
Bogatiji za još jedno iskustvo i nova prijateljstva vratili su se kući maštajući o novim putovanjima.
Bolski osnovci u Bol su došli u četvrtak navečer, te zahvaljuju bolskom DVD-u čije ih je vozilo čekalo u Supetru i dovezlo kući. (z.k.)

(83) objavljeno 18. 04. 19. u 21:05 h

********************


alt


GLAZBENI SPOT: 5 MILIJUNA POSJETA!

U petak, a najdalje u subotu, očekujemo da će brojčanik pokazati da je od 16. lipnja 2017. godine, glazbeni spot 2CELLOS, vidjelo pet (5) milijuna ljudi na internetu. Spot je početkom travnja 2017. snimljen na Zlatnom ratu i sa Vidove gore. To je, sasvim sigurno, najgledaniji glazbeni ili dokumentarni spot koji je snimljen u Bolu.
Na spotu su glazbeni virtuozi Luka Šulić i Stjepan Hauser.
Klikom na donji link može se pogledati spot i uživati u muziciranju, ali i ljepotama Zlatnog rata. (j.e.)

https://youtu.be/sxIo28DzKGw

(82) objavljeno 18. 04. 19. u 21:00 h


četvrtak, 18. 04. 2019. **********


alt


OBIČAJI: BARABAN U ŽUPNOJ CRKVI

Svečanim euharistijskim slavljem i blagoslovom s Presvetim, u Bolu je u srijedu završeno 40-satno klanjanje – Ouarantaore. Prema starom običaju isti dan u 19 sati počela je pučka pobožnost: svečane večernje molitve s pjevanim psalmima, plačem proroka Jeremije i ulomkom iz djela "O psalmima sv. Augustina".
Posebnost ove pobožnosti je ambijent polutamne crkve sa velikim svijećnjakom na kojem gori 15 svijeća, a koje se gase nakon otpjevanih pojedinih psalama i čitanja.
Svi psalmi, čitanja i molitve pjevaju se domaćim tradicijskim napjevima. Na samom kraju ove pobožnosti iz crkve se iznosi zadnja upaljena svijeća i taj čin se poprati bučnim lupanjem šibama po klupama, a nekada i zvukovima "škribojki".
Lupanjem (baraban) evocira se batinanje Isusa Krista.

(81) objavljeno 17. 04. 19. u 21:35 h

********************


alt


RAMPA REGULIRA PROMET NA RIVI

Umjesto u ponedjeljak, rampe na rivi su spuštene u srijedu ujutro. Naplata parkiranja, 15 kuna na sat, počet će u petak ili subotu.
Unatoč prometnih znakova rivom se vozilo kako je tko htio, sa ili bez dozvole. Automobili, a posebno kamioni za snabdijevanje ili prijevoz građevinskog materijala, stvaraju još veću gužvu jer su svoje drvene podloge za štekate, pa time suzili kolnik na rivi, postavili Vinski podrum, Topolino i Varadero. (j.e.)

(80) objavljeno 17. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt


POČELA ISPLATA USKRSNICA

Prema najavi, na općinskoj blagajni počela je u srijedu, isplata uskrsnica. Od 360 osoba koji ostvaruju pravo na isplatu, prvog dana po novac ih je došlo 150. Isplata uskrsnice bit još u četvrtak (18. travnja) od 9 do 13 sati. (j.e.)

(79) objavljeno 17. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


NEŠTO SE RADI NA RUDINI, ALI …

Na Rudini, uz caffe bar Marinero, u srijedu je betonirana betonska podloga, a preostalo je da se to učini i uz nekadašnji restoran „Vidovica“. Zbog ovih radova u srijedu nisu počeli planirani radovi na popločavanju, ali je izvođač dopremio nove količine kamenih ploča.
Rok završetka radova je 1. lipnja, zbog čega prije tog roka ne mogu otvoriti štand na otvorenom „Marinero“, a ni pizzerija „Skalinada“. Iz dosadašnjeg iskustva možemo prognozirati da će ti radovi potrajati i nakon planiranog datuma.
Voljeli bi da nismo u pravu! (j.e.)

(78) objavljeno 17. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt


PONOVNO AUTOM NOVIM PUTEM

Od srijede ponovno je za automobilski promet otvoren Novi put pa sada stanari na Loži i u naselju Blato te do dječjeg vrtića i hotela Villa Giardino ne moraju voziti rivom.
U Ulici Novi put od ponedjeljka 8. travnja radilo se devet dana na ukopavanju električnih kabela koji su do tada išli zračnim putem. (j.e.)

(77) objavljeno 17. 04. 19. u 21:15 h


srijeda, 17. 04. 2019. **********


alt

Lovro Karmelić i Andro Jugović savjetuju križonoši Šimi Garbajsu kako treba nositi Veliki križ


PROCESIJE: ZA KRIŽEN I PRIKO POJA

Dva su vjerska događaja na kojima će u četvrtak i petak sudjelovati vjernici iz Bola. Tradicionalna procesija „Za križen“ održat će se na Hvaru u četvrtak kada se istovremeno, u 20 sati, sa šest lokacija kreće na križni put: iz Jelse, Pitava, Vrsnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske.
„Jadrolinija“ je uvela posebnu liniju katamaranom. Na Veliki četvrtak (18. travnja) katamaran iz Bola za Jelsu polazi u 19 sati, a povratak iz Jelse je u petak u 8 sati. Taj dan (19. travnja) katamaran iz Bola za Split umjesto u 6.25 isplovljava u 9.40 sati.
Bolska procesija „Priko poja“ je na Veliki petak, a kreće se iz Samostanske crkve u 7 sati. Veći dio vjernika čeka ih ispred Župne crkve iz koje se iznosi Veliki križ. Križonoša je ove godine Šime Garbajs kojem su, tijekom priprema, umnogome pomogli Lovro Karmelić i Andro Jugović. Šime je prvi put u Župnoj crkvi uzeo Veliki križ težak 19,5 kilograma kojeg će nositi 11 kilometara.
Procesija „Priko poja“ od Župne crkve nastavlja rivom, šetnicom i kod Zlatnog rata ide se do crkvice Sv. Josipa. Nakon kraćeg odmora nastavljaju zaobilaznicom do Samostanske crkve, a oko 11 sati vraćaju se u Župnu crkvu.
Navečer, nakon obreda Velikog petka u Župnoj crkvi, kreće procesija do Samostanske crkve i natrag, kada će ponovo Šime Garbajs nositi Veliki križ, a manji križ Golubicu njegova sestra Maria Garbajs. Njihova majka Leona Garbajs rođ. Barhanović dva je puta nosila Golubicu, zadnji put 2012. godine.
Prošle godine, zbog kiše, nije održana večernja procesija. (j.e.)

(76) objavljeno 16. 04. 19. u 22:40 h

********************

alt


SADNICE CVIJEĆA JOŠ U SRIJEDU

Na bolskoj tržnice još se ove srijede (17. travnja) mogu kupiti sadnice cvijeća. Prilika je to koju ne bi trebalo propustiti, jer je pitanje hoće li ovog proljeća još koji put cvjećar Bilobrk dolaziti u Bol. (j.e.)

(75) objavljeno 16. 04. 19. u 22:35 h

********************


alt


POČINJE ISPLATA USKRSNICA

Počinje ovogodišnja isplata uskrsnica. Uz predočenje osobne iskaznice, OIB-a te dokaza o primanja mirovina, od ove srijede (17. travnja) bolski umirovljenici na općinskoj blagajni (iznad prodavaonice „Konzuma“) mogu od 9 do 13 sati preuzeti po 200 kuna. Uskrsnice će se isplaćivati i u četvrtak.
Osim umirovljenika, koji će dobiti po 200 kuna, novčanu naknadu primit će imaoci osobne invalidnine (po 1.000 kn) i Boljani koji stanuju u Domu za starije (po 500 kn).

(74) objavljeno 16. 04. 19. u 22:30 h

utorak, 16. 04. 2019. **********


alt


ZAŠTO SE ZATVARA OTP BANKA?

Pismom se OTP banka obratila nekim svojim klijentima obrazlažući svoju odluku o zatvaranju poslovnice u Bolu koju su „morali donijeli zbog optimizacija poslovanja i analize procjene utjecaja razvoja novih tehnologija na prodajne kanale“.
Za sve su, čini se, krivi klijenti „koji se sve više orijentiraju na izravne kanale poslovanja s bankom bez fizičkog dolaska u poslovnicu (Internet i mobilno bankarstvo, ugovaranje trajnih naloga)“.
Inače, ljetne gužve u poslovnici banke, uz nekoliko sati čekanja u redu, možda su klijenti došli zbog klima uređaja???
OTP banka nudi svojim klijentima i rješenje: preporuča im, zbog pristupa gotovi, koristiti bankomate ili da navrate u njihovu poslovnicu, u 35 kilometara udaljeni Supetar.
(j.e.)

(73) objavljeno 15. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt


USKRSNICA U SRIJEDU

Ovogodišnja uskrsnica će se isplaćivati na općinskoj blagajni u srijedu i četvrtak od 9 do 13 sati, u zgradi iznad Konzuma. Osim umirovljenika, koji će dobiti po 200 kuna, novčanu pomoć primit će imaoci osobne invalidnine (po 1.000 kn) i Boljani koji stanuju u Domu za starije (po 500 kn).
Za uskrsnicu u općinskom proračunu rezervirano je 50 tisuća kuna. (j.e.)

(71) objavljeno 15. 04. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


SADNICE CVIJEĆA U UTORAK I SRIJEDU

Tko nije do sada odabrao cvijeće za svoj balkon ili okućnicu, ima priliku u utorak i srijedu to učiniti i kupiti sadnice koje treći put ove sezone nudi cvjećar Bilobrk.
Sadnice se prodaju na bolskoj tržnici, a cijena im je uglavnom od 5 do 18 kuna. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt


PROLJETNI PRAZNICI OD ČETVRTKA

Srijeda je zadnji dan nastave u Srednjoj i Osnovnoj školi. Učenici su od četvrtka na proljetnim praznicima, a u klupe se vraćaju nakon 11 kalendarskih dana, u ponedjeljak 29. travnja. Nakon dva dana ponovo će imati pauzu jer je u srijedu Praznik rada.
Zbog školskih praznika manje su izmjene u autobusnom prijevozu Bol – Supetar – Bol. (j.e.)

(69) objavljeno 15. 04. 19. u 21:40 h

********************


alt

SPORT: POBJEDA VODEĆE EKIPE

Utakmica 24. kola Prve splitske malonogometne lige: L.C.M.Python-Tolo trade – Bol 1:0 (1:0).
Za vodeću ekipu prvenstva jedan pogodak je vrijedan tri boda, a Boljani ponovno mogu žaliti za propuštenim prilikama. Podjela bodova bio bi najrealniji ishod prvog i posljednjeg na tablici. Pobjednik ovog susreta inače na svakoj utakmici, u prosjeku postiže po 3,87 gola.
Teoretski Bol još ima šanse da zadrži prvoligaški status gdje nastupa četiri sezone. Do kraja prvenstva igraju se još dva kola. (j.e.)

(68) objavljeno 15. 04. 19. u 21:25 h

ponedjeljak, 15. 04. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


BLAGOSLOV MASLINOVIH GRANČICA

Pred Samostanskom crkvom u nedjelju su, na Cvjetnicu, prije svečana svete mise, blagoslovljene maslinove grančice. Nakon molitve učinio je to o. Ivo Plenković.
Crkva se, ovim činom, spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jutarnje mise obavlja procesija s blagoslovljenim maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se pjevao cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.
Na večernjoj misi u Župnoj crkvi propovijedao je isusovac vel. Stanko Perica. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt


HOĆE LI I KOLIKO VODA BITI SKUPLJA?

Svi su izgledi da će se na Braču uskoro plaćati više za potrošenu vodu. Pitanje je samo koji će se model odabrati, a to mora učiniti Skupština Vodovoda Brač uz suglasnost sedam načelnika općina i gradonačelnice Supetra.
Činjenica koja je javno objavljena: Vodovod Brač je lani zabilježio gubitak od 900 tisuća kuna. To se jedino može nadoknaditi povećanjem cijene vode, ali se demantira da su nove cijene zbog dovršenja poslovne zgrade koja se gradi u Supetru.
Nekoliko je modela za nove cijene, ali nema još jedinstvene odluke. Bol je, na primjer, za povećanje paušala po vodomjeru za cca 10 kuna, neovisno o potrošenim kubicima. Cijena potrošnje vode bi u tom slučaju ostala kao do sada. Treba znati, što u Vodovodu Brač posebno ističu, da se cijena vode na Braču nije mijenjala od 2006. godine. Na Braču ima ukupno 13.976 vodomjera pa bi povećanjem od cca 10 kuna „Vodovod Brač“ godišnje uprihodio dodatnih 1,6 milijuna kuna.
Drugi je model da se poveća paušal i cijena po kubiku, a treći da se poveća samo cijena kubika ili da dosadašnja jedinstvena cijena za domaćinstva i gospodarstvo bude ubuduće različita. (j.e.)

(66) objavljeno 14. 04. 19. u 21:40 h

********************

alt

NOVO RADNO VRIJEME, STARA CIJENA

Dobro je još jednom napomenuti da je od ovog ponedjeljka novi raspored za prodaju plina. Ljetno radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, a subotom ostaje kao do sada, od 9 do 10 sati.
Novo je radno vrijeme, a ostaje stara cijena. Boca plina, koju koriste kućanstva, u Bolu se i dalje plaća 120 kuna. (j.e.)

(65) objavljeno 14. 04. 19. u 21:35 h


nedjelja, 14. 04. 2019. **********


alt


LJETNA PROMETNA REGULACIJA

Od ponedjeljka, 15. travnja, na bolskoj rivi počinje ljetna regulacija prometa! Od 8 sati spuštat će se, a po potrebi i podizati, rampa koja bi trebala onemogućiti „šetnju“ bolskom rivom vozilima bez dozvole. Još će neko vrijeme, dok bude zatvorena Ulica Novi put, preko riva moći prolaziti i vozila stanara u naselju Blato.
Od ponedjeljka je trebala početi i naplata parkiranja kod benzinske postaje, ali je to za nekoliko dana – odgođeno. (j.e.)

(64) objavljeno 13. 04. 19. u 21:50 h

********************


alt


PONOVNO SE ČUJU CRKVENA ZVONA

Zvona na bolskoj Župnoj crkvi utihnula su 9. veljače, kada je zbog popravka uklonjena preslica sa zvonima. Međutim, od ove subote, dan uoči Cvjetnice, ponovno se čuju zvona. Montirana su dan ranije, kako je bilo i planirano.
Zaslugom župnika o. Mirka Jagnjića, Župnog vijeća, izvođača radova, a ponajviše brojnih donatora, akcija je došla do samog kraja. Preostaju još zahvati na velikom javnom satu na zapadnom pročelju crkve koji je privremeno ipak priključen i pokazuje, za sada, točno vrijeme.
Prema izvješću iz Župnog ureda čak je 145 fizičkih osoba sudjelovalo u prikupljanju sredstava. Putem banke ili osobno kod župnika uplatili su 67.125 kuna, a pravne osobe su donirale 134.240 kuna. Najviše su uplatili Biskupski ordinarijat Hvar (60.000 kn), Općina Bol (40.000 kn) i hotel „Kaštil“ (10.000 kn).
Akcijom se nastavlja, a uplate su najavili neke od većih pravnih osoba.
Imena donatora su objavljena u rubrici Pomoć za Župnu crkvu ili kliknite OVDJE.

(63) objavljeno 13. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt


RADILO SE I U SUBOTU

Subota je za djelatnike „Vodovoda Brač“ bila – radna. Obavljeni su oni najvažniji radovi na spajanju kuća na glavi vodovod, a onda su – zatrpani kanali. Time je omogućen bezopasan prolaz za pješake, a nakon betoniranja iskopanog dijela mogu nastupiti kamenari i početi sa popločavanjem.
Rok je navodno do 1. lipnja, ali smo skloni povjerovati da će to ipak potrajati malo duže. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt


NATJEČAJ ZA JAVNE POVRŠINE

Na redu je došao i općinski natječaj za korištenje javnih površina. Molbe se sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti općinskim službama do 27. travnja. Na javnim površinama mogu biti tezge za prodaju voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda, aparati za sladoled, štekati pored restorana, prostor za najam automobila, motocikla, skutera, bicikla …
Natječaj je objavljen na oglasnoj ploči Općine i na službenim Internet stranicama Općine Bol. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 04. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


PRVI GOSTI U „PUMPARELI“

U bolskom portu, na staroj lokaciji, počeo je od subote radom restoran „Pumparela“ veoma popularan kod gostiju. U sezoni se u redu čeka slobodno mjesto, ali je i prvog dana bilo podosta gostiju, posebno za ručak (na slici).
Radno vrijeme je od 9 do 23 sata. Novost je, koja će mnoge obradovati, što su cijene prošlogodišnje. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 04. 19. u 21:35 h

********************


alt

Članovi DVD Bol u Marčani s pokalom za prvo mjesto


BOLJANI PRVI DVD U MARČANI

Bolski vatrogasci nisu uspješni samo u gašenju požara. Znaju oni pobijediti i na natjecanju vatrogasaca, a jedno je upravo održano: Prvo međunarodno vatrogasno natjecanje u organizaciji DVD-a Marčana. Ekipa DVD-a Bol u sastavu Zoran Karninčić, Nikola Topalović, Domagoj Marinković i Hrvoje Martinić osvojila je prvo mjesto! U subotu se natjecalo 13 vatrogasnih timova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a nastupile su i tri ženske ekipe, a natjecalo se u 5 različitih vrsti vježbi.
Nakon natjecanja bolski vatrogasci bili su gosti na Godišnjoj skupštini DVD-a Marčana. (z.k.)

(59) objavljeno 13. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt


SPORT: TEŠKA UTAKMICA, ALI …

MNK BOL koji je trenutno posljednji na tablici Prve splitske malonogometne lige u ponedjeljak, 15. travnja, u splitskoj dvorani na Gripama igra s vodećom ekipom L.C.M.PYTHON – TOLO TRADE.
Utakmica 24. kola igra se u 17.55 sati.
Za Boljane nema pravo nastupa Tomislav Mikulić, zbog tri žuta kartona, ali su ostali spremni za igru. Imamo li se pravo nadati iznenađenju? (j.e.)

(58) objavljeno 13. 04. 19. u 21:25 h


subota, 13. 04. 2019. **********


alt

Blagoslov maslinovih grančica na Cvjetnicu (arhivski snimak)


LITURGIJA NA CVJETNICU I VELIKI TJEDAN

Služba Božja na Cvjetnicu i u Velikom tjednu obavljat će se prema sljedećem rasporedu:
Cvjetnica, 14. travnja
09.30 sati: blagoslov maslinovih grančica i svečana sveta misa u Samostanskoj crkvi
11:00 sati: tiha misa i početak 40-satnog klanjanja u Župnoj crkvi
19:00 sati: sveta misa u Župnoj crkvi, a zatim blagoslov sa Presvetim. Na misi propovijeda vel. Stanko Perica (isusovac), po majci bolskih korijena
Veliki ponedjeljak, 15. travnja
07:00 sati: tiha sv. misa i izlaganje Presvetog / 40-satno klanjanje u Župnoj crkvi
08:00 sati: misa u Samostanskoj crkvi
19:00 sati: svečana sv. misa i izlaganje Presvetog u Župnoj crkvi
Veliki utorak, 16. travnja
07:00 sati: tiha sv. misa i izlaganje Presvetog / 40-satno klanjanje u Župnoj crkvi
08:00 sati: misa u Samostanskoj crkvi
19.00 sati: svečana sv. misa i izlaganje Presvetog u Župnoj crkvi
Velika srijeda, 17. travnja
07:00 sati: tiha sv. misa i izlaganje Presvetog / 40-satno klanjanje u Župnoj crkvi
08:00 sati: misa u Samostanskoj crkvi
11:00 sati: sveta misa i blagoslov sa Presvetim / završetak 40-satnog klanjanja u Župnoj crkvi
19:00 sati: baraban u Župnoj crkvi
Veliki četvrtak, 18. travnja
19:00 sati: svečana sv. misa večere Gospodnje u Župnoj crkvi
Veliki petak, 19. travnja
07:00 sati: procesija Priko poja, polazak iz Samostanske crkve
15:00 sati: početak devetnice Božanskom Milosrđu u Župnoj crkvi
19:00 sati: obredi Velikog petka i večernja procesija iz Župne crkve
Velika subota, 20. travnja
15:00 sati: devetnice Božanskom Milosrđu u Župnoj crkvi
22:00 sati: svečana misa Uskrsnog bdijenja u Župnoj crkvi, a nakon mise blagoslov jela
Uskrs, 21. travnja
…. mise po nedjeljnom raspored, a nakon jutarnjih misa blagoslov jela
11:00 sati: sveta misa u Murvici
15:00 sati: devetnica Božanskom Milosrđu u Župnoj crkvi

(57) objavljeno 12. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


MONTIRANA SU I ZVONA

U petak su, kako je bilo i najavljeno, montirana tri zvona u novoj preslici na krovu župne crkve. Radilo se do samog mraka, a ukoliko nije sve dovršeno, nastavit će se u subotu ujutro.
Zaslugu za obavljeni posao oko zamjene dotrajale kamene preslice imaju brojni donatori, fizičke i pravne osobe, koji su na poziv bolskog župnika o. Mirka Jagnjića financijski značajno pomogli realizaciju ovog projekta.
Imena donatora objavljujemo u rubrici Pomoć za Župnu crkvu ili kliknite OVDJE.

(56) objavljeno 12. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt


ZELENA ČISTKA U BOLU

Jednodnevna akcija čišćenja od divljeg otpada, pod nazivom Zelena čistka, održana je u petak u Bolu, a najviše je sudionika bilo iz Osnovne i Srednje škole. Dva su razreda najmlađih, sa svojim učiteljicama Meri Biliš i Marinom Soljačić, bili na plaži iza Velog mosta. Dvije su pune crne kese napunili otpadom kojeg su na plažu tijekom zimskih mjeseci donijeli morski valovi.
Zbog dobro obavljenog zadatka nagradili su ih na štandu obitelji Mikulić gdje su dobili domaće jagode – besplatno. (j.e.)

(55) objavljeno 12. 04. 19. u 21:15 h

********************

alt


alt


STOP CESTOM DO SV. LUCIJE

U ponedjeljak „Vodovod Brač“ treba postavljati vodovodne cijevi u makadamskoj cesti prema crkvici Sv. Lucije i budućem groblju. Iskope će raditi tvrtka „Bilić“ pa će od 8.30 do 15 sati, biti cesta zatvorena za promet osobnih vozila.
Općinske službe ovim obavještavaju tamošnje stanare i vlasnike poljoprivrednog zemljišta da računaju na ove radove i zastoj u prometu. (j.e.)

(54) objavljeno 12. 04. 19. u 21:10 h

********************


alt


USKRSNICA U SRIJEDU I ČETVRTAK

Umirovljenici, invalidi i Boljani koji su u Domu za starije, dobit će, povodom Uskrsa, novčanu naknadu tzv. uskrsnicu. Isplata je u srijedu i četvrtak, 17. i 18. travnja, u prostorijama općinske blagajne (iznad Konzuma) od 9 do 13 sati. Umirovljenici će dobiti po 200 kuna, oni sa osobnom invalidninom po 1.000 kuna, a stanari u Domu za nemoćne po 500 kuna.
Kod preuzimanja novca potrebno je predočiti osobnu iskaznicu, OIB i dokument o primanju mirovine. (j.e.)

(53) objavljeno 12. 04. 19. u 21:05 h


petak, 12. 04. 19. **********


alt

Osnovci u akciji čišćenja (arhiv)


ZELENA ČISTKA OVOG PETKA

Akcija nazvana Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš - u Hrvatskoj se organizira od 2012. i smatra se najvećom ekološkom volonterskom akcijom u Hrvatskoj.
Ove godine Zelena čistka je u Bolu ovog petka (12. travnja) kada se organizira prikupljanje i razvrstavanje otpada.
Učenici Osnovne i Srednje škole čistit će plaže, a na parkiralištu kod ulaza u Bol, od 10 do 12 sati dežurat će se zbog prihvata EE otpada, plastičnih čepova, starih i suvišnih CD-a, glomaznog otpada … (j.e.)

(52) objavljeno 11. 04. 19. u 22:05 h

********************


alt


BANKA U BOLU JOŠ DVA TJEDNA

Poslovnica OTP banke (ex Splitske banke) u Bolu će biti otvorena do 26. travnja (petak) do 14.30 sati – tako piše u pisanoj obavijesti na vratima bolske poslovnice u Ulici F. Radića.
Klijenti banke od 27. travnja sve proizvode i usluge OTP banke mogu koristiti u poslovnici u Supetru (Vlaćica 17) ili možda promijeniti banku.
Splitska banka je prva došla u Bol i to 1980. godine, a poslovnica je bila u prostoru u Loži. Krajem prošle godine promijenila je ime u OTP banka, a 26. travnja, nakon 39 godina, odlazi iz Bola. (j.e.)

(51) objavljeno 11. 04. 19. u 22:00 h

********************


alt

Sinjska alka je dobila najviše ...


POTPORA HTZ-a ZA TOP DOGAĐANJA

Turističko vijeće HTZ donijelo je odluku o dodjeli potpore za 32 tzv. TOP događanja 2019. godine. Izdvojeno je ukupno 4,4 milijuna kuna, a iz Splitsko-dalmatinske županije su bespovratna sredstva dobili: Festival dalmatinskih klapa u Omišu (40.000 kn), Splitsko ljeto (100.000 kn), Gusarska bitka u Omišu (100.000 kn) i 304. Sinjska alka (200.000 kn).
Natječaj je bio otvoren do 11. veljače. (j.e.)

(50) objavljeno 11. 04.

********************


alt


U SUBOTU OGRANIČENJE U PROMETU

Voditelji poslova na uređenju zgrade Bol poljoprivredne zadruge na Rivi, zamolili su nas za obavijest o poslovima na fasadama objekta. Zbog toga su mogući i duži zastoji u prometu tijekom subote (13. travnja). Problema će biti za vozače iz naselja Blato koji će jedini izlaz imati preko Lože i David cestom na zaobilaznicu. Još se, naime, radi na Ulici Novi put kojom je nemoguć promet od ponedjeljka i za pristup Blatu vozači su koristili prolaz preko rive. (j.e.)

(49) objavljeno 11. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: IZLOG KUĆNOG OTPADA

Svake godine u proljeće, nakon preuređenja i čišćenja, kućni otpad se odlaže na javnu površinu. Možda se misli da će kiša ili bura to očistiti, a zaboravlja se da se čini ekološki prekršaj. Ovom otpadu je mjesto u reciklažnom dvorištu i tamo ga vlasnik treba deponirati ili pozvati Michieli-Tomić da doveze veliki kontejner i nakon dan-dva ga odveze sa otpadom iz Bola. (j.e. / foto: naši čitatelji)

(48) objavljeno 11. 04. 19. u 21:50 h

********************


alt


„PUMPARELA“ OD SUBOTE

Restoran „Pumparela“ u bolskoj luci, dozvole li vremenske prilike, počet će s radom u subotu. Suncobrani su tek zaštita od slabe kiše jer su svi stolovi na otvorenom. Cijene su u ponudi – prošlogodišnje. (j.e.)

(47) objavljeno 11. 04. 19. u 21:45 h

četvrtak, 11. 04. 2019. **********


alt

Izbori 2019. (foto: Patrik Macek / Pixsell


POČELA JE IZBORNA PROMIDŽBA

Državno izborno povjerenstvo do utorka u ponoć, kad je istekao rok za predaju lista za europske izbore zaprimilo je čak 33 kandidacijske liste, od kojih su dvije neovisne, a 31 lista je političkih stranaka i koalicija. DIP je u srijedu objavio zbirnu listu, pa je time počela izborna promidžba koja će trajati do ponoći 24. svibnja. U Hrvatskoj, pa tako i u Bolu, izbori su u nedjelju 26. svibnja!
To je najveći interes dosad, a prije pet godina za mjesto u Europskom parlamentu natjecalo se osam listi manje nego ove godine.
Kad se zna da je bruto plaća europarlamentarca 8.700 eura, odnosno neto 4.500 eura, te da uz to ide i niz drugih financijskih povlastica, nimalo ne čudi navala od 396 kandidata na dvanaest briselskih fotelje.
Dvije su nezavisne liste. Jednu predvodi eurozastupnica i bivša članica HSS-a
Marijana Petir sa 11.361 potpisom, a drugu Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, koji je u DIP-u donio potpise 20.576 građana.
Izlaznost na izborima 2014. bila je ispod očekivanja. Hrvatska je jedna izborna jedinica i izlaznosti je bio 25,24 posto, a u Bolu 27,33 posto. Prije pet godina najviše glasova u Bolu dobila je lista SDP-a i partnera i to 175 glasova, a lista HDZ-a i partnera 150 glasova. (j.e.)

(46) objavljeno 10. 04. 19. u 22:00 h

********************


alt


NATJEČAJ ZA DVA TURISTIČKA VLAKIĆA

Idućih pet godina u Bolu će prometovati, kao i do sada, dva turistička vlakića. Upravo je Općina raspisala Javni natječaj, a zainteresirane pravne i fizičke osobe moraju se javiti do 25. travnja u 11 sati.
Javili se više zainteresiranih, kao i dva dosadašnja prijevoznika, oni će imati prednost.
Godišnja naknada je 50.000 kuna godišnje po vlakiću.
Cijenu prijevoza, vozni red i stajališta određuje općinski načelnik.
Svaki vlakić mora imati posebno priključno vozilo za invalide i dječja kolica. U roku od 12 mjeseci tome se treba prilagoditi onaj koncesionar čiji vlakić te uvjete ne ispunjava. Inače? Nigdje ne piše, gubi li se koncesija za prijevoz! (j.e.)

(45) objavljeno 10. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt

Zeleno je upaljeno: pristup radnicima je dozvoljen, ako nema kiše, pa radovi mogu da se nastave


BEZ VODE U ČETVRTAK?

U srijedu, kako je bilo najavljeno, nije bilo obustave isporuke vode na zapadnom dijelu Bola. Razlog su loši vremenski uvjeti, a radnici Vodovoda Brač su ipak doputovali iz Supetra u Bol.
Budu li povoljne vremenske prilike radovi na mjesnoj mreži iznad caffe bara Marinero nastavit će se u četvrtak (11. travnja). U tom slučaju voda će se od 9 do 13 sati isključiti potrošačima u Ulici Domovinskog rata, ali i u ulicama koje se spavaju s Ulicom Domovinskog rata. (j.e.)

(44) objavljeno 10. 04. 19. u 21:50 h

********************

alt

Od srijede do srijede: "Grabov rat" je aktivirao šank u Domu kulture u srijedu 7. studenoga 2018., a zadnji dan je bio u srijedu 10. travnja 2019.


„GRABOV RAT“ IZLAZI IZ DOMA KULTURE

Srijeda je bio zadnji dan pružanja usluga na šanku u Domu kulture. „Grabov rat“ tijekom ljetne sezone to ne organizira, a posjetiteljima će usluge kave i pića nuditi konobar iz susjednog restorana „Santo“. Naravno po nešto višim cijenama nego su to plaćali u zimskim mjesecima. Neće u Domu kulture biti ni besplatne usluge čitanja dnevnih novina, „Slobodne Dalmacije“ i „Jutarnjeg lista“. (j.e.)

(43) objavljeno 10. 04. 19. u 21:45 h


srijeda, 10. 04. 2019. **********


alt


alt


NATJEČAJ ZA KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA

Općina je na svojim službenim stranicama objavila 8. travnja Oglas za zaprimanje zahtjeva za korištenje pomorskog dobra u Bolu za 2019. godinu ali samo za usluge koje su navedene u Godišnjem planu (Sl. glasnik općine 3/2019.).
Prednost će imati oni koji ispunjavaju određene uvijete (nemaju dugovanja prema Poreznoj upravi, Općini i Grabovom ratu, ako su do sada bili uredni korisnici …), a ukoliko se ne jave dosadašnji korisnici, prednost će imati oni koji se prije jave!
Plaćanje naknade je u dva obroka. Prvi se plaća u roku od 8 dana nakon zaprimanja obavijesti o odabiru i to koncesijsko odobrenje 100%, a 50% naknade za korištenje komunalne infrastrukture. Drugi se obrok mora platiti do 15. srpnja (50% naknade za korištenje komunalne infrastrukture).
Na pomorskom dobru mogu se koristiti za pružanje usluga: kiosci (prodaja voća i povrća, pečenjarnice, palačinke, pomfrit, mini grill, zdrava hrana, voćna salata, sladoled …), suncobrani, ležaljke, vodeni park, gliseri, trampolin, bicikli na vodi, pedaline, tatoo shop, škola joge, kabine za presvlačenje, daske za windsurfing, ronilačka škola, zabavni park, bankomati, štandovi za suvenire … (j.e.)

(42) objavljeno 09. 04. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


U SRIJEDU BEZ VODE

„Vodovod Brač“ službeno je objavio da će ove srijede (10. travnja), zbog radova na mjesnoj mreži, bez vode od 9 do 13 sati ostati potrošači u Ulici Domovinskog rata, ali i u ulicama koji se spajaju na Ulicu Domovinskog rata.
U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju za slijedeći dan. (j.e.)

(41) objavljeno 09. 04. 19. u 22:05 h


ZBOG KIŠE radovi su, pa i redukcija vode, odgođeni u srijedu. Radovi se nastavljaju u četvrtak, ukoliko vrijeme to dozvoli, pa je redukcija vode moguća od 9 do 13 sati.


********************


alt


OBJAVLJENA KNJIGA „FRANO RADIĆ – ŽIVOT I DJELO“

Fundus „Hrvatske čitaonice“, odnosno, njezina zavičajna zbirka, bogatija je za vrijednu knjigu „Frano Radić – život i djelo“. Zamišljena kao autorsko djelo dr.sc. Franka Oreba, najavljena je bila još prije dvije godine. Ali fascinirani širinom i bogatstvom Radićevog duha i stvaralaštva pokrenuto je dublje znanstveno istraživanje i prikupljena je vrijedna građa. Stoga je knjiga prerasla u obimno djelo, u bogato opremljen zbornik radova u nakladi bolske knjižnice i Naklade Bošković.
Urednici su dr. sc. Jakov Karmelić i ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić koja je izjavila:
- Ne žalimo truda i vremena, jer je bilo vrijedno čekanja. Ponosna sam što je prva knjiga u izdanju bolske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ o najznačajnijoj osobi u bolskoj kulturnoj povijesti, koja je nakon 57 godina plodonosnog življenja izvan Bola: tisuću dvjesto napisanih stranica izvorne, naučne knjige, bez prijevoda i manjih članaka, pedagoškog, istraživačkog, kulturnog i javnog djelovanja, polemiziranja s uglednim suvremenicima, putovanja, našla u njemu spokoj svojih umirovljeničkih dana i trajno počivalište.

(40) objavljeno 09. 04. 19. u 22:00 h

********************


alt


BOL OSTAJE BEZ BANKE?

Nekada su u Bolu bile dvije banke i poslovnica FINE. Najprije je ukinuta Zagrebačka banka, a sada, pri kraju ovog mjeseca Bol navodno napušta i OTP banka koja je preuzela Splitsku banku.
Razlozi nisu službeno objavljeni, ali to sigurno neće biti po volji Boljanima koji su do sada koristili usluge Splitske banke, odnosno od 1. prosinca 2018. OTP banke. (j.e.)

(39) objavljeno 09. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt


LJETNI ORAR OD 15. TRAVNJA

Još će se u srijedu i petak plin prodavati po zimskom oraru, od 14 do 16 sati, a od ponedjeljka je ljetni raspored: ponedjeljak, srijeda i petak od 17 do 19 sati, a subotom ostaje kao zimi, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(38) objavljeno 09. 04. 19. u 21:50 h

********************


alt


ZAMJENA KATAMARANA

Nekoliko idućih dana umjesto katamarana „Vida“ putnike na liniji Jelsa – Bol – Split i obratno prevozit će katamaran „Judita“. Razlog je što su katamarani „Vida“ i „Jelena“ na nekoliko dana preusmjereni u Dubrovačko-neretvansku županiju za prijevoz visokih gostiju i domaćih dužnosnika do gradilišta mosta kopno – Pelješac. (j.e.)

(37) objavljeno 09. 04. 19. u 21:45 hutorak, 09. 04. 2019. **********


alt

Natječaj za parkiralište na Velom mostu tek nakon 1. svibnja, sada su na redu Loža i Studenac


NATJEČAJ ZA DVA PARKIRALIŠTA

„Grabov rat“ je objavio Natječaj za zakup prava korištenja parkirnih mjesta na dvije lokacije: Loža te Studenac/dječji vrtić. Naknadno, nakon 1. svibnja na natječaj će i neka parkirališta na Velom mostu.
Loža ima 6 parkirnih mjesta, a zakup je na godinu dana, od 1. svibnja 2019. do 30. travnja 2020.
Kod Studenca i dječjeg vrtića je također 6 mjesta, ali je rok zakupa mnogo kraći: od 1. svibnja do 30. rujna 2019.
Rok za podnošenje molbi je 23. travnja 2019.!
Cijena za fizičke osobe je 2.000 kn, za pravne osobe i obrtnike 3.000 kn, a za apartmanske goste 4.000 kn.
Kompletan tekst Natječaja objavljen je na oglasnoj ploči „Grabovog rata“, ali i u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(36) objavljeno 08. 04. 19. u 21:55

********************


alt


NA HVAR U PROCESIJU „ZA KRIŽEN“

Jedan broj Boljana i ove će godine na Veliki četvrtak otputovati na Hvar na tradicionalnu procesiju „Za križen“. U 20 sati sa šest lokacija kreće križni put: iz Jelse, Pitava, Vrsnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske.
„Jadrolinija“ je uvela posebnu liniju katamaranom. Na Veliki četvrtak (18. travnja) katamaran iz Bola za Jelsu kreće u 19 sati, a povratak iz Jelse je u petak u 8 sati. Taj dan (19. travnja) katamaran iz Bola za Split umjesto u 6.25 polazi u 9.40 sati. (j.e.)

(35) objavljeno 08. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt

Izbori za EU parlament 2014. godine


IZBORI ZA EU PARLAMENT: 26. SVIBNJA

Ovog utorka u ponoć zadnji je rok za predaju stranačkih, koalicijskih i nezavisnih lista za izbore za Europskih parlament. Najavljeno je 20 lista, pet manje nego na izborima 2014. godine.
Prema javnim anketama HDZ bi mogao dobiti 6, a SDP 3 mjesta. Ukupno se u Hrvatskoj, koja je jedna izborna jedinica, bira 12 članova.
Na izborima 25. svibnja 2014. izlaznost je u Hrvatskoj bila 25,24 posto, u našoj županiji 25,57 %, na Braču 26,16 %, a u Bolu 27,33 posto.
Izbori za EU parlament zakazani su za 26. svibnja. (j.e.)

(33) objavljeno 08. 04. 19. u 21:50 h

********************


alt


POLICIJSKA KONTROLA NA CESTI

MUP je objavio rezultate akcije koju su proveli prošlog vikenda. Zabilježena su 4.944 prekršaja na hrvatskim prometnicama.
Zbog prekoračenja dopuštene brzine bilo je 2.474 prekršitelja , zbog vožnje pod utjecajem alkohola 368, a zbog nevezivanja pojasa 479. Njih 190 koristilo je mobitel u vožnji.
Čak 31 vozač ponovio je teški prekršaj. Vozačku dozvolu nije imalo 9 vozača.
Prošlog vikenda u Hrvatskoj su zabilježene 63 prometne nezgode u kojima su smrtno stradale dvije osobe, a 82 su teže ili lakše ozlijeđene. (j.e.)

(33) objavljeno 08. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt


SPORT: BOL – PB SPLIT 1:3 (0:1)

U 23. kolu Prve splitske malonogometne lige, u Splitu, u SC Gripe, igrali su PB Split - Bol 3:1 (1:0). Utakmica je odigrana u ponedjeljak.

Semafor: 1:0, 11.25 min / 1:1, 26.43 min, Jure Klarić / 2:1, 27.01 min / 3:1, 28.59 min /

Bol je ovaj put igrao dobro, ali je pobijedio PB Split. Boljani su imali za igru 9 igrača. (foto: j. sabbioncello)

(32) objavljeno 08. 04. 19. u 23:55 hponedjeljak, 08. 04. 2019. **********


alt


ISPLATE UMIROVLJENICIMA PRED USKRS

Odbor za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu potvrdio je da će se i ove godine isplaćivati uskrsnice, po 200 kuna svim umirovljenicima. Po 500 kuna dobit će Boljani koji su smješteni u Domu za starije, a po 1.000 kuna korisnici osobnih invalidnina.
Općinskim proračunom rezervirano je 50.000 kuna za ove isplate.
Po novac treba doći na općinsku blagajnu koja je u objektu iznad Konzuma, a ulaz je sa južne strane.
Kod preuzimanja novca trebat će predočiti osobnu iskaznicu, OIB i dokument kojim se dokazuje da je umirovljenik.
Točan datum isplate naknadno će biti objavljen, ali se pretpostavlja da će to biti 16. i 17. travnja. (j.e.)

(31) objavljeno 07. 04. 19. u 21:50 h

*******************


alt


LIVE CAMERA U - KVARU

U Bolu su postavljene tri kamere preko kojih bi se trebalo uživo pratiti događanja. Dnevno u prosjeku ima 150 posjetitelja, ali trenutno radi samo jedna kamera, ona na zgradi Turističke zajednice. Druga kamera, koja je na zgradi Osnovne škole, trenutno je u kvaru i tek treba utvrditi razlog kvara i hoće li se uopće moći popraviti ili treba kupiti novu kameru.
Treća kamera koja je na Zlatnom ratu uključuje se sezonski, tijekom ljetnih mjeseci
. (j.e.)

(30) objavljeno 07. 04. 19. u 21:45 h
nedjelja, 07. 04. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


RADOVI NA ODAŠILJAČU HT-a

Mnoge je u subotu iznenadila velika autodizalica koja je bila angažirana na zamijeni odašiljača na krovu zgrade pošte. HT je pravovremeno obavijestio općinske službe, ali one nisu informaciju proslijedile javnosti pa je na rivi u subotu ujutro nastao pravi prometni krkljanac. Došla je na rivu, u pješačku zonu, velika dizalica sa nekoliko kombi vozila, ali u isto vrijeme i kamioni za snabdijevanje „Konzuma“ te osobna vozila sa i bez dozvole.
Radovi na krovu objekta pošte (HT-a) potrajali su do pred večer. (j.e.)

(29) objavljeno 06. 04. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


„DALMATINO“ ČASTIO NA OTVARANJU

Konoba „Dalmatino“ otvorena je od ove subote, 6. travnja. Prvog dana svi su dobro došli i besplatno su posluženi, kako je to i obećao vlasnik konobe Drago Eterović. Naravno, moglo se naručiti i platiti prema jelovniku, a to se može učiniti i ubuduće, svakodnevno od 11 do 24 sata. (j.e.)

(28) objavljeno 06. 04. 19. u 22:35 h

********************


alt


NASTAVLJA SE PRIKUPLJANJE POMOĆI

Na Župnoj crkvi prošle je subote, 30. ožujka, postavljena preslica i kameni križ, a zvona će biti od 12. travnja. Iako je veći dio posla obavljen, još nisu prikupljena potrebna sredstva pa se akcija nastavlja. Tijekom prošlog tjedna, od 1. do 6. travnja, tri fizičke osobe uplatile su 1.510 kuna, a jedna pravna osoba 2.000 kuna.
Imena donatora objavljujemo u rubrici Pomoć za župnu crkvu ili kliknite OVDJE.

(27) objavljeno 06. 04. 19. u 22:30 h

********************


alt


ZATVARA SE NOVI PUT

Zbog radova na ukopavanju električnih voda, u ponedjeljak se zatvara promet vozila na dijelu ceste Novi put, od kućnog broja 20 prema sjeveru. Sva vozila koja namjeravaju do hotela Villa Giardino, Dječjeg vrtića i prodavaonice Studenac te tržnice, ambulante kao i do naselja Blato, morat će autom zaobilazno preko rive i pored Župne crkve. Također, iz naselja Blato trebaju vozilom preko rive, umjesto uz Novi put.
Radovi na Novom putu, kako nas je obavijestio općinski komunalni redar, potrajat će tjedan dana. (j.e.)

(26) objavljeno 06. 04. 19. u 22:30 h

********************


alt

Bolska riva u subotu 6. travnja u 17 sati


VRIJEME: PROMJENLJIVO I NESTABILNO

Od nedjelje na kopnu očekujemo pravo proljetno promjenljivo vrijeme. Često će biti kiše, ali i dosta sunčanog vremena, pri čemu će se zadržati razmjerno toplo. I na Jadranu promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, ali i sunčanim razdobljima. U nedjelju će puhati umjereno, u ponedjeljak mjestimice i jako jugo, zatim slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, pa ponovo od srijede jugo.
Zoran Vakula otkrio je i što možemo očekivati za Uskrs. Uoči Uskrsa i u tjednu nakon njega znatno se povećava vjerojatnost za diljem Hrvatske ponovno suhe, stabilne i sunčane dane, piše Zoran Vakula za HRT.

(25) objavljeno 06. 04. 19. u 22:25 h

subota, 06. 04. 2019. **********


alt


alt


OTVARA SE HOTEL I RESTORAN „ARIA“

Od ove subote za goste je otvoren hotel „Vitar“, ali i restoran „Aria“ koji će svaki dan biti na usluzi svim gostima i Boljanima, a ne samo onima koji borave u hotelu. Radno vrijeme restorana je od 13 do 24 sata.
- Uz postojeći, prošlogodišnji meni, chef Marijo Čepek i naš chef Mario Botica osmislili su i nove sezonske menije i slastice – obavijestio nas je Stanko Kvesić, vlasnik hotela „Vitar“. – Od sredine travnja imat ćemo u restoranu tjedne menije sa sezonskim namirnicama. (j.e.)

(24) objavljeno 05. 04. 19. u 21:05 h

********************


alt


alt


alt


„PAPIR KOJI SLIKA I MIRIŠE“

U prostorijama Srednje škole Bol održana prva od tri radionice u sklopu projekta Papir koji slika i miriše, pod vodstvom prof. Ines Kraljević. U radionici je sudjelovalo 15 učenika, a u tom pothvatu su im se pridružile Maja Duka i prof. Ada Seferagić. Učenici su se upoznali s najosnovnijim tehnikama papercuttinga i paper engineeringa, kao što su izrada šablona te dizajniranje jednostavnih pop-up čestitki.
Iduća radionica će se održati 3. svibnja, gdje učenici idu korak dalje u razvijanju svojih vještina i kreativnosti. Zadnja radionica, izrada božićnih ukrasa, održati će se u studenome. (i.k.)

(23) objavljeno 05. 04. 19. u 20:55 h

********************


alt


VETERINAR DOLAZI U BOL

Informacija koja može zanimati vlasnike i ljubitelje kućnih ljubimaca: ove subote (6. travnja) u Bol iz Supetra dolazi veterinar Mate Čule. Od 9 sati zainteresirani ga mogu nazvati na mobitel 091 253 37 93.

(22) objavljeno 05. 04. 19. u 20:55 h

********************


alt


SPORT: IMA LI NADE ZA BOLJANE?

Četiri kola prije kraja natjecanja u I. splitskoj ligi malog nogometa BOL je predzadnji na tablici sa 16 bodova. Ispred njih, a još uvijek ih barem teoretski mogu preteći Boljani i zadržati prvoligaški status, su Staklo Maas (20 bodova) i DWS Kidan žile (22 boda).
U 23. kolu, u ponedjeljak 8. travnja, sastaju se Bol i PB Split koji je šesti i ima dvostruko više bodova (32).

Utakmica se igra u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 21.45 sati. U prvom dijelu prvenstva, u 10. kolu 26. studenoga Bol je pobijedio PB Split rezultatom 3:2. (j.e.)

(21) objavljeno 05. 04. 19. u 20:50 h
petak, 05. 04. 2019. **********


alt

Direktor Mirko Mesarić je došao, ali ostali nisu


JAVNA KONZULTACIJA BEZ POZVANIH

Na temelju Zakona o zaštiti okoliša započeo je 4. ožujka postupak strateške procjene utjecaja na okoliš za: III. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Bol i s time u vezi II. izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Bol, Urbanističkog plana uređenja komunalne zone K3 na ”Ratac meštre Bijene”, Urbanističkog plana uređenja pretežno reciklažne zone K4. Sve je ovo detaljno napisano i objavljeno na službenim stranicama Općine Bol, a za 4. travnja sazvan je sastanak zbog javne konzultacije.
Poziv na sastanak upućen je na 17 adresa: nadležna ministarstva, Splitsko-dalmatinska županija, Policijska uprava SDŽ, HEP, Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatske šume, HAKOM …
Izrađivač strateške procjene utjecaja na okoliš je zagrebačka tvrtka Ires ekologija čiji je direktor Mirko Mesarić došao na sastanak. Uz njega je bio i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Stipe Karmelić i – vaš novinar. Ostali nisu došli!
Moguće je da netko pošalje pismeno neku primjedbu ili prijedlog, ali je sigurno da će Strateška procjena utjecaja na okoliš biti i na javnoj raspravi. Javit će se, to je i običaj, razne udruge, a ima razloga da se čuje mišljenje većeg broja ljudi. U tim planovima mnogo se toga predviđa, na primjer: regulacija prometa kod Bijele kuće, mješovite zone, lokacija za glavnu crpnu stanicu otpadnih voda, minimalne površine građevinskih parcela, izgradnja i nadogradnja hotela „Park“ … O svemu tome detaljnije piše na službenim stranicama Općine Bol: Planovi u izradi, Odluka o strateškoj procjeni. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 04. 19. u 21:30 h

********************


alt

Na Rudini, uz zgradu Osnovne škole, vrlo brzo bi se mogle postavljati kamene ploče ...


alt

... sjeverni dio je još raskopan, teško prohodan i pješacima


alt

Čvorište razno-raznih podzemnih instalacija


USPORENO NA RUDINI?!

Radovi na Rudini, prema posljednjim najavama, potrajat će do 1. lipnja! Prema dosadašnjoj dinamici, čini nam se da će to biti i nešto duže. O dovršenju umnogome ovisi početak rada pizzerije „Skalinada“, ali i štekata caffe bara „Marinero“ ispod murve.
Radove umnogome usporavaju podzemne instalacije koje su se godinama postavljale bez nekog reda. Radio je svatko prema vlastitom nahođenju. Pitanje je kada će se pojaviti prvi problemi nakon što taj prostor bude - popločan. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 04. 19. u 21:25 h

********************


alt


„DALMATINO“ OD SUBOTE

Nakon zimske pauze, u subotu (6. travnja) se otvara konoba „Dalmatino“ u Ulici Frane Radića. Od 18 sati svim gostima će vlasnik Drago Eterović poželjeti dobrodošlicu, a kao i obično, bit će - iznenađenja.
Od nedjelje radno vrijeme je od 11 do 24 sata. (j.e.)

(18) objavljeno 04. 04. 19. u 21:20 h

********************


alt

Četvrtak, 4. travnja u 17.30 sati: jugo u pojačanju


alt

Zbog jakog juga katamaran je u četvrtak ostao u Splitu


IMA JUGA - NEMA KATAMARANA

Jugo je stiglo prema najavi, ali je zbog juga izostao u četvrtak katamaran iz Splita. Neće ga u Bolu biti ni u petak ujutro, a još je neizvjesno hoće li u petak u 16.30 sati krenuti za Bol i Jelsu.
Prošle godine u travnju katamaran u Bol nije bilo tri puta, a godinu ranije – 12 puta.
Zbog juga, prema objavi „Jadrolinije“, njihovih je 7 katamarana u četvrtak ostalo privezano u Splitu, Rijeci i Zadru, ali iz istih razloga nije bilo 6 trajektnih i 2 brodske linije.
- Na Jadranu je osobito u prvom dijelu petka moguća obilnija kiša, pri čemu će jugo oslabjeti, a temperatura se sniziti. U subotu sunčanije, i ponovno toplije te uglavnom suho, a od nedjelje uz promjenljivu naoblaku mjestimice može biti kiše - prognozirala je Plačko-Vršnak.
Posebno se upozorenje, dakle, upućuje dalmatinskim gradovima jer se očekuju velike količine kiše u kratkom razdoblju, zbog čega su moguće poplave i problemi u prometu.

(17) objavljeno 04. 04. 19. u 21:15 h
četvrtak, 04. 04. 2019. **********


alt

Hotel "Elaphusa" otvoren je ove godine 30. ožujka


TURIZAM U OŽUJKU: MANJE NEGO LANI

U ožujku je eVisitor zabilježio u Bolu 244 dolaska gostiju i 1.238 noćenja. To je ipak nešto manje nego godinu dana ranije kada je u Bol došlo 710 gostiju i registrirano 2.295 noćenja.
Nešto je imao na prošlogodišnje rezultate utjecaja i raniji Uskrs, ali su lani i ove godine Uskrsni blagdani u travnju.
Ove je godine u ožujku u hotelima bilo 493 noćenja, u privatnom smještaju 637, u kampovima 12 i nekomercijalnom smještaju 96.
Po noćenjima: gosti iz Njemačke ostvarili su 222 noćenja, iz Srbije 209, iz Italije 162, iz BiH 117, iz Hrvatske 115, iz Poljske 93, iz Albanije 75, iz SAD 65, iz Makedonije 55 i iz Senegala 39 noćenja. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 04. 19. u 21:35 hsrijeda, 03. 04. 2019. **********


alt


alt

Putnicima iz Zagreba dobrodošlicu je poželio direktor TZO Markito Marinković


PRVI LET AVIONOM IZ ZAGREBA

Avion tvrtke „Croatia Airlines“ ovog je utorka prvi put ove godine poletio iz Zagreba i sletio, po ljetnom redu letenja, na brački aerodrom. Tako će biti svakog utorka i subote do 26. listopada. Iz Zagreba je doputovalo troje putnika kojima je dobrodošlicu poželio direktor TZO Bol Markito Marinković. Uručio im je prigodne suvenire: prospekt Bola, maramicu za brisanje naočala i knjigu Maje Duke „Bračka marenda“.
Prigodne turističke suvenire dobila je i posada zrakoplova.
S Brača je u Zagreb otputovalo šest putnika.
Uz prvi let zabilježili smo i novost što su sada zrakoplovi „Croatia Airlinesa“ potpuno bijele boje. Donji dio trupa aviona do sada je bio obojen u plavom, a sada je – u bijelom.
Domaća zrakoplovna kompanija objavila je mogućnost putovanja na domaćim linijama po nižim cijenama, ali samo tijekom travnja i svibnja. Prijevoznu kartu u jednom smjeru s Brača do Zagreba treba platiti 298 kuna. (j.e.)

(15) objavljeno 02. 04. 19. u 21:55 h

********************


alt


ZBOG UTAKMICE ZA SUPETAR U 21.30

Zbog utakmice Hajduk – Dinamo, tri će trajekta u srijedu navečer (3. travnja) iz splitske luke isploviti nešto kasnije nego je uobičajeno. Trajekt iz Splita za Supetar umjesto u 20.30 polazi u 21.30 sati – objavila je „Jadrolinija“ na svojim službenim stranicama. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 04. 19. u 21:50 h

********************


alt

U OŽUJKU 48.791 POSJET NAŠEM PORTALU

U ožujku naš portal otvarao se 48.791 put ili u prosjeku 1.573,90 puta dnevno. To su brojke koje nas trebaju veseliti, a znače da nam čitatelji vjeruju. U odnosu na ožujak 2018. imamo 4.067 posjetitelja više.
U rubrici Bolska kronika objavljene su 134 vijesti ilustrirane sa 212 fotografija. U ožujku je bilo priloga i u drugim rubrikama: Bolski likovi (3), Boljani po svijetu (5), Rođeni (2), Umrli (1), Videoteka (1), Umjesto čestitke (36), Obavijesti i oglasi (5), Plaža Zlatni rat (5), Sjećanje (3), Ja tako mislim (2) … Posebno smo zadovoljni akcijom, a još više odzivom, prikupljanja novčanih priloga za popravak preslice na Župnoj crkvi.
Tijekom ožujka 4.835 puta otvarali ste live kamere, ali ste nekad bili sigurno razočarani što nema slike. Ima tu nekih tehničkih problema, ali na naše uporno inzistiranje nitko ne daje odgovor koji bi zadovoljio našu znatiželju.
Imamo popis 25 država gdje nas se najviše čita: (redoslijed prema broju otvaranja) Hrvatska, SAD, Ukrajina, Švedska, Njemačkoj, BiH, Slovenija, Austrija, Srbija, Poljska, Švicarska, Kanada, Rusija, Velika Britanija, Italija, Nizozemska, Francuska, Češka, Turska, Crna Gora, San Marino, Španjolska, Norveška, Australija, Kina …
Prvog travnja na tom su spisku od novih Katar, Slovačka, Mađarska, a iznenađuju čitatelji iz Ukrajine koji su na visokom trećem, a početkom travnja na drugom mjestu.
(j.e.)

(13) objavljeno 02. 04. 19. u 21:45 h

********************


alt


AKCIJA U PROMETU: BRZINA!

Policija u utorak u ponoć kreće s velikom akcijom u prometu koja će trajati 24 sata. Riječ je o akciji koja se provodi u sklopu Plana organizacije TISPOL-a, mreže prometnih policija država Europe. Policija će 24 sata mjeriti brzinu u cijeloj Hrvatskoj, pa pretpostavljamo i kod nas na Braču.
Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8 posto poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine, priopćili su u policiji. (index)

(12) objavljeno 02. 04. 19. u 21:40 h

********************


alt

Jugo u Bolu (arhivska snimka)


IDUĆIH DANA – JUGO I KIŠA

Idućih dana mnogi željni kiše doći će na svoje, osobito na Jadranu i uz njega - manje tijekom srijede, a više u četvrtak i petak, kada će pasti i veće količine.
U Dalmaciji će biti toplije, ali u srijedu poslijepodne manje nego u utorak jer će biti vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu. Lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjereno i jako jugo, uz koje će more veći dio dana biti umjereno valovito.
U četvrtak i petak još vjetrovitije nego u srijedu i gdjekad na kopnu uz mjestimice jak i olujan vjetar. Ponegdje će biti i obilne kiše i grmljavine, osobito u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, i to ponajviše u noći s četvrtka na petak, kada će, uz zahladnjenje, u gorju kratkotrajno padati i snijeg. Već u subotu barem djelomice sunčano i većinom bez oborine, uz iznimku unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se ponovno povećava vjerojatnost za kišu i drugdje.
Zbog juga moguće je da u četvrtak ujutro bude u prekidu katamaranska linija Jelsa – Bol – Split.

(11) objavljeno 02. 04. 19. u 21:35 h
utorak, 02. 04. 2019. **********


alt


POČINJE SEZONA AVIO LETOVA

Ovog utorka (2. travnja) počinje sezona na bračkom aerodromu. Oko 13.30 sati dolazi avion Croatia Airlinesa iz Zagreba, i isti dan se u 14.05 se vraća u Zagreb. Za sada je to jedina linija koja utorkom, sve do 22. listopada, dolazi iz Zagreba. Zadnji domaći let s Brača je u subotu 26. listopada.
Međunarodne čarter linije dolazit će subotom i to od 11. svibnja (Brussels, Rotterdam), od 18. svibnja (Linz, Vienna, Prague), od 25. svibnja (Innsbruck, Graz) i od 1. lipnja (Deauville). Toliko je naime do sada linija ugovoreno, ali se na Aerodromu Brač nadaju dodatnim letovima.
Prvi avioni dolazit će na Brač u 8.55, a odlazit će u 21.55 sati. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 04. 19. u 22:45 h

********************


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

- Možemo smatrati da je ovo bila uspješna akcija darivanja krvi – rekao nam je Vinko Kraljević, predsjednik bolskog DDK-a. – Pozivu se odazvalo 56 Boljana, a krv je uzeta od njih 45. Prvi put su krv dali Matea Radostić i Danijel Čamber.
Akcija dragovoljnog darivanja krvi ovaj put je održana u Domu kulture, a u Bolu se to čini dva puta godišnje, početkom travnja i u listopadu. Lani je prikupljeno u dvije akcije 90 doza krvi. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 04. 19. u 22:40 h

********************


alt


INA – CIJELI DAN

Od 1. travnja benzinska postaja u Bolu ima novo radno vrijeme. INA je otvorena od 7 do 19 sati, svaki dan. Isto radno vrijeme je također nedjeljom i praznikom. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 04. 19. u 22:35 h

********************


alt


PLIN PO STAROJ CIJENI

Prodaja plina i dalje je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati, a subotom od 9 do 10 sati. Prodajna cijena ostaje kao do sada: 120 kuna po boci. Cijena se neće mijenjati barem dok se ne prodaju zalihe u bolskoj prodavaonici, a to znači barem još dva tjedna.
Ljetno radno vrijeme je od 15. travnja. Plin će se prodavati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, a subotom ostaje „zimsko“ radno vrijeme od 9 do 10 sati. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 04. 19. u 22:30 h

********************


alt


MEDITERANSKA PREHRANA U SREDNJOJ ŠKOLI

Uz financijsku potporu Ministarstva kulture počela je u ponedjeljak u Srednjoj školi Bol realizacija dva projekta. Srednja škola Bol dobila je 10.000 kuna za projekt „Divlji pjat“, a za Virtualnu umjetnost odnosno projekt „Papir – koji slika i miriše“ odobreno je 5.000 kuna.
Svojevremeno smo na našem portalu objavili pojašnjene profesorice u Srednjoj školi Bol Ines Kraljević:
- Ukratko: projekt „Divlji pjat“ realizirat ćemo u tri etape. Prva je izbor samoniklog bilja, zatim odlazak u prirodu i branje, a treća etapa je priprema knjige o tom bilju i priprema jela negdje na javnom prostoru u Bolu. Tema „Papir – koji slika i miriše“ realizirat će se kroz dvije likovne radionice gdje će se iskušati sve mogućnosti s papirom. Savjetovat ćemo našim učenicima da na te radionice pozovu svoje none, kako bi što više ljudi naučili o mogućnostima rada s papirom.
U ponedjeljak je krenula I. faza projekta DIVLJI PJAT, a voditeljica je prof. ADA SEFERAGIĆ. Poštujući krajobraz i upoznavajući divlje zelje /mišancu/, učenici su aktivni promicatelji Mediteranske prehrane, koja je na popisu UNESCO-ve liste kulturnog dobra.
Drugi projekt je PAPIR KOJI SLIKA I MIRIŠE, vodi prof. INES KRALJEVIĆ.
U tehnici paper cut i paper enginering - učenici kreativno promišljaju papir kao novi medij. Prva radionica je u četvrtak, 4. travnja, a druga početkom svibnja. (j.e. – foto: m. duka)

(06) objavljeno 01. 04. 19. u 22:30 h

********************


alt


SPORT: IMA LI NADE ZA OSTANAK?

Utakmica XXII. kola Prve splitske lige malog nogometa: Zlatko Celent AŠ Kružni tok – Bol 7:0 (2:0). Utakmica odigrana 1. travnja u SC Gripe u Splitu.
Semafor: 1:0, 10.32 min / 2:0, 14.43 min / 3:0, 18.23 min / 4:0, 19.49 min / 5:0, 28.27 min / 6:0, 28.49 min / 7:0, 29.59 min /
Pogled na semafor dovoljno govori o odnosu ove dvije ekipe. Uz sve to, Boljani su ovaj put u zapisnik imali upisano pet igrača, bez ijedne rezerve na klupi. Prvih desetak minuta su odolijevali napadima, a sve je bilo jasno u 19.49 minuti kod 4:0.
Do kraja prvenstva ostala su samo četiri kola, a protivnici imaju skoro dvostruko više bodova. Nakon četiri godine igranja u I. ligi, svi su izgledi da se Boljani trebaju pomiriti s činjenicom da će u sljedećoj sezoni biti – drugoligaši. (foto: j. sabbioncello)

(05) objavljeno 01. 04. 19. u 22:25 h

********************


alt


UPOZORENJE NAVIJAČIMA HAJDUKA I DINAMA

U srijedu, 3. travnja s početkom u 19 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ igrat će HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“. Kako se očekuje da će na splitsku utakmicu putovati i brojni Boljani, prenosimo dio obavijesti iz Policije: - Obavještavaju se građani da će na dan utakmice policija vršiti blokadu prometa. Od 11 sati do završetka osiguranja biti će blokiran prometa na šetnici oko stadiona, a od 14 sati u ulici VIII. mediteranskih igara, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom).
- Od 16 sati će se uspostaviti blokada prometa u ulici Zrinsko-frankopanskoj – od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru, te u ulici Put Supavla – od raskrižja s ulicom Put Brodarice. (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza).
- Savjetuje se svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ukoliko su u mogućnosti koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve.
- Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.
- Obavještavamo građane – piše u policijskom izvještaju - kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno: unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju, unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita, maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta, unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti, pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, bacanje predmeta u natjecateljski prostor, boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

(04) objavljeno 01. 04. 19. u 22:20 h
ponedjeljak, 01. 04. 2019. **********


alt

Priko poja na Veliki petak (iz arhive)


NAJAVA DOGAĐANJA U TRAVNJU

U rubrici TRAVANJ U BOLU (ili kliknite OVDJE) mogu se saznati važnija događanja koja se planiraju u ovom mjesecu, iako je moguće da još nešto bude dogovoreno i organizirano.
• Travanj počinje humanitarnom akcijom darivanja krvi, već ovog ponedjeljka od 8.30 do 12.30 sati. Zbog radova na Rudini, i nemogućnosti pristupa bolničkom vozilu, akcija se organizira u Domu kulture (ulica Frane Radića 18).
• Sezona na bračkom aerodromu počinje u utorak 2. travnja kada slijeće prvi zrakoplov Croatia Airlinesa iz Zagreba, a do kraja listopada letovi su utorkom i subotom.
• Zadnjeg dana ožujka otvoren je hotel „Elaphusa“, a 5. travnja će se prvi put otvoriti hotel Villa Giardino, a već sutradan i hotel „Vitar“. Ostali hoteli u Bolu otvaraju se: 19. travnja „Kaštil“, a 27. travnja „Bonaca“ i „Bretanide“.
• Na Cvjetnicu, 14. travnja, pred Samostanskom crkvom bit će blagoslov maslinovih grančica, a na Veliki petak ujutro je križni put „Priko poja“. Navečer je tradicionalna procesija Velikog petka.
Veliki križ ove će godine nositi Šime Garbajs, a križ Golubicu njegova sestra Maria Garbajs.
• Prije Uskrsa bolskim će umirovljenicima biti isplaćena Uskrsnica (po 200 kuna), a novčanu će naknadu dobiti također invalidi i Boljani koji su smješteni u Domu za starije osobe.
• Za učenike Osnovne i Srednje škole proljetni praznici počinju 18. travnja (četvrtak), a u klupe se ponovno vraćaju 29. travnja (ponedjeljak).
• Na Uskrsni ponedjeljak organizira se, pretpostavljamo da će to biti u Domu kulture, Uskrsni doručak na kojeg bi trebalo pozvati (to predlažemo već godinama) prvenstveno turiste koji su u privatnom smještaju.
• U travnju se nastavlja akcija prikupljanja sredstava za uređenje preslice i sata na Župnoj crkvi.
• Pretpostavljamo da će se u travnju organizirati edukacija o načinu prikupljanja otpada jer naplata, kako je najavljeno, počinje od 1. svibnja.
• Ovog mjeseca saznat ćemo i za nove katamaranske linije koji će putnike pet puta dnevno iz Bola prevoziti za Split i aerodrom u Kaštela. I natrag naravno. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 03. 19. u 21:55 h

********************


alt


SAMO SEDAM IZOSTANAKA U OŽUJKU

Katamaran u ožujku u Bol nije dolazio 7 (sedam) puta, a to znači da je najmanje puta u ožujku izostao u zadnjih sedam godina. Jedan izostanak više (8) zabilježili smo u ožujku 2017., a najviše katamarana nije bilo u ožujku 2013. - čak 30 (trideset) puta!
Dva puta katamaran nije u Bol dolazio zbog juga, a pet puta zbog bure. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 03. 19. u 21:50 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 31. ožujka u 13.30 sati


UŽIVAJMO NA SUNCU – DO SRIJEDE

Zadnjeg vikenda moglo se uživati u lijepom vremenu, sa temperaturom većom nego je uobičajena za kraj ožujka. U nedjelju, zadnjeg dana ožujka, u 13 sati na suncu u zavjetrini izmjerili smo 34 stupnja. DHMZ je objavio službeno: temperatura zraka bila je 18, a mora 14 stupnjeva.
Na istočnoj strani Zlatnog rata podosta je bilo onih koji su uživali na suncu, a možda je bilo i kupača.
Sredinom tjedna najavljena je promjena vremena. Od srijede je moguće jugo, ali i kiša. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 03. 19. u 21:45 h


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"