Arhiv 2019. / VII.

Vijesti objavljene u srpnju 2019.

objavljeno 144 vijesti i 195 fotografija


srijeda, 31. 07. 2019.


alt


REKORD JE BIO 24. SRPNJA: 6.534 GOSTA

Tražili smo i dobili u Uredu TZO dopunu podataka o statističkim podacima koje je objavio eVizitor za nedjelju 28. srpnja. Bilo je taj dan u Bolu 6.223 gosta. U hotelima ih je boravilo 2.762, u privatnom smještaju 2.929, u nekomercijalnom smještaju 281, a u kampovima 251.
Najviše je gostiju u Bolu bilo je ovog ljeta u srijedu 24. srpnja. U hotelima, privatnom i nekomercijalnom smještaju i kampovima boravila su 6.534 gosta. (j.e.)

(144) objavljeno 30. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt

Jedan katamaran odlazi, a drugi - dolazi


U PODNE DOŠLO 367 GOSTIJU

Katamaranom „Adriatic Express“ iz Splita u utorak u 11.30 sati u Bol je došlo 186 putnika. Većina je bila s koferima, pa pretpostavljamo da će u Bolu ostati na odmoru, a ne na jednodnevnom izletu. Stotinjak ih se ukrcalo i otputovalo za zračnu luku u Kaštelima.
Odmah je, nakon odlaska „Adriatic Expressa“, došao izletnički katamaran „Jelena“ iz Dubrovnika, Korčule i Hvara. U Bolu se ih iskrcalo 185, ali se četvero vratilo jer su putovali za Split, a zabunom su se iskrcali u Bolu.
Katamaranom su došle iz Korčule dvije Bolke, Rea Karninčić i Željana Cvitanić, koje su večer prije bile na koncertu u Veloj Luci, organiziranom povodom godišnjice smrti Olivera Dragojevića.
Na Velom mostu je uvijek gužva, tri puta dnevno, u vrijeme dolaska dvaju katamarana. To stvara malu zbrku kod putnika, jer ispred katamarana nema vidljive oznake sljedeće luke u kojoj se putuje. (j.e.)

(143) objavljeno 30. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


ISPITIVANJA: IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA

U posjedu smo zadnja tri izvještaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ o ispitivanju kakvoće mora na Zlatnom ratu. Uzorci mora uzeti su za ispitivanje 17. lipnja, 1. i 15. srpnja, a rezultat ispitivanja na kakvoću je: izvrsno!
• Za ocjenu izvrsno crijevne enterokoke moraju biti do 60, a na Zlatnom ratu su bili na obije strane 0 (17. lipnja), također 0 (1. srpnja), a 8 odnosno 1 (15. srpnja).
• Za ocjenu izvrsno escherichia coli moraju biti do 100, a na Zlatnom ratu su bili na na obije strane plaže 0 (17. lipnja), također 0 (1. srpnja), a 15 odnosno 13 (15. srpnja).
Novo ispitivanje na Zlatnom ratu, Borku i Martinici bit će 31. srpnja. Rezultati ispitivanja kakvoće mora objavljuju se i na službenim Internet stranicama. (j.e.)

(142) objavljeno 30. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZATVORENA CESTA

Kada vozači mnogo ne razmišljaju, nego misle samo na sebe, zna se dogoditi da neko vrijeme potpuno bude zatvorena za promet neka cesta, kao na primjer Stara cesta. Neki će to nazvati prometnom nekulturom, ali se dogodilo da je u jednoj traci bio parkiran osobni automobil njemačkih tablica, a u drugoj traci vatrogasno vozilo koje tu često dolazi po vodu.
Očito nekom signalizacijom treba upozoriti vozače na mogući dolazak vatrogasne cisterne! (foto: n. topalović)

(141) objavljeno 30. 07. 19. u 22:35 hutorak, 30. 07. 2019. **********


alt


RAZGOVORI O SEZONI: MOGLO SE OVO OČEKIVATI

Osvrt na turističku sezonu 2019. – tema je o kojoj se govorilo na radnoj večeri u ponedjeljak (29. srpnja). Na poziv načelnika općine i predsjednika TZO Bol Tihomira Marinkovića, u razgovoru su sudjelovali: direktor TZO Bol Markito Marinković, direktor Aerodroma Brač Tonći Peović, izvršni direktor Hotela Zlatni rat d.d. Dino Sokol, direktor Grabovog rata Mirko Perić, vlasnik Ville Azzuro, apartmana Zlatni rat, restorana Argento i Veranda Pero Šošić, vlasnik turističke agencije More Mirko Karan, a sa malim zakašnjenjem (45 min) priključila im se i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivčić.
Hoteli imaju 15.000 noćenja manje, privatni smještaj 5.000 noćenja više, a kampovi i nekomercijalni smještaj su na prošlogodišnjoj razini. Ove godine u Bolu je najviše Nijemaca, pa Francuza, slijede Austrijanci … Lani je najviše bilo Francuza, a Nijemci su bili na drugom mjestu.
Trenutno u prosjeku u Bolu boravi dnevno 150 turista manje.
- Nismo ovo planirali, ali smo znali što nas očekuje – referirao je Dino Sokol. – U ožujku i travnju imali smo 30 posto više noćenja, u svibnju 30 posto manje. U srpnju smo na nivou prošlogodišnjih brojki. Hotel „Borak“ smo otvorili tek 15. lipnja, a problema s prodajom kapaciteta u tom hotelu očekujemo i iduće godine. Renoviranje hotela „Borak“ planiramo tek za 2021. kada će to biti najbolji hotel u Bolu. Prva dva tjedna u rujnu imat ćemo nešto manje gostiju, ali je punjenje u listopadu – odlično. Posezona će biti bolja nego lani.
Mirko Karan je mišljenja da se trebaju najprije popuniti hotelski kapaciteti, a onda je u privatnom smještaju mnogo jednostavnije.
- Sada smo na nivou prošle godine – kaže Pero Šošić – ali vremenske prilike mnogo utječu na promet u restoranima.
Vremenske prilike imaju utjecaja i na poslovanje „Grabovog rata“ posebno na plaži Zlatni rat. Prošle nedjelje, kada je bilo juga i kiše – informirao je Mirko Perić – na Zlatnom ratu je inkasirano 300 kuna. Upozorio je na nedostatak ljudi, posebno onih kvalitetnijih i predložio da se treba razmišljati o adekvatnom smještaju sezonskih radnika. U luci nema problema, a Perić je pohvalio suradnju sa zaštitarima Bilić-Erić koji su stalno u večernjim satima u luci i uz vezove na Račiću.
- Dobro je što nam se ovo dogodilo – kaže direktor Aerodroma Brač Tonći Peović. – Neke elemente svakako treba analizirati i mijenjati naše navike. Na aerodromu imamo 10 posto manji promet, ali nam je prihod veći zahvaljujući poslovnim mlaznjacima. U tijeku su pripreme za generalnu rekonstrukciju aerodroma, a Brač i Lošinj imaju i potporu Vlade.
- Program Bolskog lita – rekla je Ivana Bošković Ivičić – prilagođen je bolskim gostima, ali je potrebno da gosti u hotelima više znaju što smo pripremili. Imamo dovoljno programskih knjižica da se nađu u svakoj hotelskoj sobi.
Vaš novinar je dobio priliku da upozori: u tri termina pred bolskom lukom su po dva katamarana istovremeno, a treba osmisliti zaštitu putnika, koji čekaju na ukrcaj na Velom mostu, od juga, kiše i sunca, te nadležne upozoriti da katamarani treba da podalje plove od obale, a od Borka uspore brzinu na 5 čvorova, kako je propisima određeno. (j.e.)

(140) objavljeno 30. 07. 19. u 00:15 h

********************


alt


U BOLU 6.223 GOSTA

U nedjelju je u Bolu eVizitor zabilježio 6.223 gosta, a lani ih je istog datuma bilo 6.392. U proteklom tjednu, od 22. do 28. srpnja došlo je u Bol 7.708 gostiju koji su ostvarili 44.112 noćenja.
Dodatno smo pitali Ured TZO: je li nedjeljna brojka od 6.223 gosta i rekord ovog ljeta, te koliko je gostiju u hotelima, a koliko u privatnom i nekomercijalnom smještaju te kampovima? Kada dobijemo odgovor, mi ćemo to i objaviti. (j.e.)

(139) objavljeno 29. 07. 19. u 23:55 h

********************


alt


ISPLATA OVAJ TJEDAN

Provjeravali smo i dobili potvrdan odgovor: uplate novčane pomoći na račune studenata i srednjoškolaca bit će do Dana općine, a to znači tijekom ovog tjedna.
Najveći iznos, po 4.000 kuna, dobit će njih troje koji imaju prosječnu ocjenu u prošloj godini 4,50 do 5,00. Najbolji su Frano Marinković, Nina Kukoč i Helenka Marinković!
Po 3.000 kuna (za prosjek ocjene od 3,50 do 4,49) dobit će njih 30, a po 2.000 kuna (za prosjek ocjene do 3.49) dobit će 11 studentica odnosno studenata.
Novčanu pomoć od 1.000 kuna, bez obzira na uspjeh, dobit će troje srednjoškolaca koji se školuju izvan općine Bol u školskom programima kojih nema na području naše općine.
Prošle godine za ove naknade isplaćeno je 135.000, a ove će biti izdvojeno iz proračuna 127.000 kuna. (j.e.)

(138) objavljeno 29. 07. 19. u 23:55 h


ponedjeljak, 29. 07. 2019. **********


alt

Umjesto "Jelene" stigao je katamaran "Novalja". Putnici su strpljivo čekali, iako bi ih povremeno okupalo i malo juga


alt

Katamaran "Novalja" ukrcao je 102 putnika za Split


alt

"Jelena" je ponovno došla u Bol, ali poslije podne, sa 85 minuta zakašnjenja


PROBLEMI U CESTOVNOM I POMORSKOM PROMETU

Mnogi će proteklu nedjelju (28. srpnja) dugo pamtiti, posebno turisti koji su odlazili ili dolazili na odmor. Bilo je problema u cestovnom i pomorskom prometu. Još u subotu zatvorena je Dalmatina, pa se vozilo usporeno ili zaobilazno. Kiša je iza 15 sati stvorila probleme u Splitu. Blatine i Poljička cesta bili su pod vodom, promet je bio u potpunoj blokadi pa do katamarana u gradskoj luci nisu mogle ni cisterne s gorivom. Zbog toga su kasnili polasci u poslije podnevnim satima prema otocima. U Makarskoj se u 19.34 pojavila pijavica. Bol osim sa nešto juga, nije imao drugih problema s vremenom, ali jeste sa katamaranskim linijama.
U Hvaru su putnici iz Dubrovnika i Korčule prekrcani iz katamarana „Jelena“ u „Novalju“. Razlog je luka Bol gdje bi zbog velike plime bilo problema s iskrcajem putnika iz „Jelena“. „Novalja“ je u Bol stigla po redu plovidbe, ali je zbog iskrcaja 92 putnika i ukrcaja 102 za Split, ostala privezana pola sata.
Jugo je umnogome ometalo ukrcaj, a valovi su polijevali i putnike koji su čekali na ukrcaj na Velom mostu.
Za to vrijeme katamaran „Adriatic Exspress“ sa 174 putnika, ljuljajući se na valovima, čekao na slobodan vez. Umjesto u 11.30 privezali su se i počeli s iskrcajem 50 (pedeset) minuta kasnije.
Nismo očekivali, ali usprkos većim valovima juga, katamaran „Adriatic Exspress“ ponovo je došao u 14.20 sa putnicima iz aerodroma u Kaštelima.
Poslijepodne je jugo oslabilo, ali su zbog problema u Splitu, katamarani ponovo u Bol dolazili sa zakašnjenjem.
Katamaran „Jelena“ umjesto u 16.30 došao je iz Splita sa 103 putnika u 17.55, a katamaran „Adriatic Express“ iz drugog pokušaja pristajanja umjesto u 17.30 privezao se za bolsku rivu u 18.25 sati.
Katamaran „Vida“, na redovnoj liniji Split – Bol – Jelsa došao je umjesto u 17.40 u 18.55 sati.
Večernji katamaran brodara „Kapetan Luka“u Bolu je iz Dubrovnika došao po redu plovidbe u 19.50 sati.
Što se tiče Dalmacije vrijeme će se, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, stabilizirati od utorka, ali cijeli sljedeći tjedan temperature neće prelaziti 30 stupnjeva. Dakle, biti će lijepo i ugodno vrijeme. (j.e.)

(137) objavljeno 28. 07. 19. u 22:15 h

********************


alt

Borovi skrivaju stvarni izgled hotela "Bijela kuća"


alt

Unutrašnjost glavnog objekta otkriva stvarno stanje


DVADESET GODINA PROPADANJA „BIJELE KUĆE“

Nešto se češće u zadnje vrijeme piše o napuštenim objektima hotela „Bijela kuća“ (glavna zgrada i paviljoni) gdje gostiju nema od 1999. godine! Hotel je sa tri paviljona i dvije depandanse imao ukupno 450 kreveta, a zadnje je godine rada zabilježio 450 tisuća noćenja.
"Englezi su bili najbrojniji gosti, a hotel se prema projektu Jerka Rošina, trebao renovirati i danas bi bio hotel s 5 zvjezdica kakav Bolu izrazito nedostaje. Nama fali hotelskih kreveta, a preuređenje ovog hotela i njegovo stavljanje u funkciju bi značio ogroman iskorak za cijelu destinaciju i mjesto. To je dio Bola koji ima ogroman potencijal, a sad je mrtav jer hotel ne radi", rekao je za portal Index Markito Marinković, direktor TZ Bol, navodeći kako je otvorenje tog hotela ujedno bio početak ozbiljnog razvoja hotelijerstva u Bolu.
Opširnije o tome piše portal „Index“, a objavljeni tekst možete pročitati ako kliknete na donji link.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ovo-je-bio-najluksuzniji-hotel-u-bolu-godinama-propada-zbog-spora-crkve-i-rh/2104185.aspx

(136) objavljeno 28. 07. 19. u 22:05 hnedjelja, 28. 07. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


ROĐENDANSKA FEŠTA U 585CLUBU

Ove subote (27. srpnja) u „585 clubu“ proslavio se drugi rođendan i treća sezona rada. Službeno otvaranje dogodilo se 22. srpnja 2017. Tada smo zapisali: interijer odaje svu raskoš novog kluba bogatog raznim sadržajima: VIP separeima, DJ pultom i vanjskim šankom, a uređeni prema zamisli kipara i scenografa Nedjeljka Mikaca Caka. Sve to upotpunjuje bogati i raznovrsni program. Prekrasni ambijent ne može se opisati riječima niti snimiti foto aparatom. Najbolje je, a to je i naša preporuka, navratiti u „585 club“ i sami se uvjeriti.

Ovogodišnja fešta za odabrane i VIP goste počela je u 22 sata, u vrijeme kada se mladi tek pripremaju za izlazak. Na ulazu nas je dočekalo piće dobrodošlice, a onda nam se predstavila (premijerno) bračka klapa "Kuraj". Bilo je još gostiju iznenađenja. Među njima i violinista. Točno u ponoć, kao po narudžbi, nekoliko kapi kiše upozorilo je da je možda vrijeme 585club prepustiti mladima i onima koji se tako osjećaju. (j.e.)

(135) objavljeno 28. 07. 19. u 00:30 h

********************


alt


„NOVALJA“ UMJESTO „JELENE“

Kako saznajemo u nedjelju će na izletničkoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split doći do zamjene katamarana. U luci Hvar će se putnici prekrcati iz katamarana „Jelena“ u katamaran „Novalja“ kojim će nastaviti za Bol i Split.
Umjesto u 11.40 sati, kako je predviđeno redom plovidbe, „Novalja“ će kasniti barem 15-ak minuta. Moguće je i da ne dođe u Bol zbog pogoršanja vremenskih prilika. Naime, najavljeno je jugo u pojačanju.
„Novalja“ može da ukrca manji broj putnika od „Jelene“, pa za sve neće biti mjesta za Split. Preostali manji broj karata moguće je još kupiti ujutro od 6.30 sati, nakon odlaska „Vide“. (j.e.)

(134) objavljeno 27. 07. 19. u 21:35 h

********************


alt


SPECIJALIZIRANI ČASOPIS ZA IZNAJMLJIVAČE

Privatni iznajmljivači koji se ne odazivaju na edukacije koje TZO organizira u veljači i ožujku, imaju mogućnost nešto naučiti ako prelistaju i pročitaju časopis Apartman Plus čiji je izdavač splitski Interligo. Časopis se besplatno može dobiti u Uredu TZO Bol.
Tema najnovijeg broja je „Rad s turističkim agencijama (i izdavanje računa)“. Na pravna pitanja privatnih iznajmljivača odgovara Nela Kovačević iz Udruge za zaštitu potrošača, a mogu se pročitati i korisni savjeti. Na primjer: kako se zaštititi od mrava?

(133) objavljeno 27. 07. 19. u 21:35 h

********************


alt

IZLOŽBA U DVORIŠTU KNJIŽNICE

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira izložbu Božana Štambuka: „Odiseja Brač“ u ponedjeljak, 29. srpnja, u dvorištu knjižnice od 21 do 24 sata.
Božan Štambuk rođen je u Supetru. Njegove radove objavili su svjetski mediji poput The Weather Channela, Lonely Planeta i NASA-e, a National Geographic Magazine objavio je njegovu fotoreportažu te su je glavni urednici iz Washingtona proglasili najboljom za taj mjesec. (j.n.)

(132) objavljeno 27. 07. 19. u 21:35 h

********************


alt

Jugo u Bolu (slika iz arhive)


NAJAVLJENO POGORŠANJE VREMENA

Meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena. Osim juga moguća je grmljavina i kiša uz pad temperature. Olujno nevrijeme zahvatilo je još u subotu područje Istre, a ponegdje bi u Dalmaciji moglo biti kiše više od tromjesečnog prosjeka.
Vjerujemo da u Bolu s vremenom neće biti većih problema. U najavi, kiša je moguća u nedjelju i ponedjeljak, ali u poslijepodnevnim satima. (j.e.)

(131) objavljeno 27. 07. 19. u 21:25 h

subota, 27. 07. 2019. **********


alt

Postavljane ograde na šetnici kod hotela "Bretanide" (26. srpnja 2019.)


**********


alt


alt


alt


alt


ZA KOGA SU ZAŠTITNE OGRADE?

Tijekom petka solinska tvrtka Kovinoelektra na tri je lokacije postavila zaštitnu ogradu, ukupne dužine 66 metara. Učinjeno je to zbog veće zaštite i sigurnosti, ali znamo da neki i ne mare mnogo za zabranu prilaženja strmim dijelovima obale. Svjedoči o tome i nekoliko fotografija koje smo snimili oko Zlatnog rata. (j.e.)

(130) objavljeno 26. 07. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


JAKO VINO JOŠ 10 GODINA

Jako vino, sasvim sigurno u Bolu ostaje još 10 godina. Skupština Bol poljoprivredne zadruge potvrdila je produženje ugovora, a bilo je prijedloga da to bude još 3,5 ili 7 godina, koliko je tražilo „Jako vino“.
Pokušali smo nešto više saznati od Ivice Vlahovića, upravitelja Bol poljoprivredne zadruge, ali je to za njega tema o kojoj ne treba mnogo da interesira javnost. Sve znaju članovi Zadruge, a po Vlahoviću je to najbitnije.
Otkako je Jako vino u Podrumu, bolski vinogradari imaju mnogo manje problema. Otkupna cijena grožđa je iznad prosjeka sa ostalih vinogradarskih područja. Preuređen je prostor Vinskog podruma, zasađene su nove nasade vinove loze na Grabice i iznad Murvice … (j.e.)

(129) objavljeno 26. 07. 19. u 21:35 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: KAMENA PREPREKA

Googlova karta, koju koriste mnogi vozači, ne pokazuje kuda se (ne)može voziti po Bolu. Događalo se da ih do centra mjesta vodi (najkraćim putem) Ulicom Obala. Na toj su ulici – stepenice! Prometni znakovi očito se ne poštuju, pa je na dijelu Ulice Obale postavljena kamena (gromada) prepreka. Jedino je to bilo rješenje za ispraviti krivo satelitsko vođenje te spriječiti moguća oštećenja na vozilima ili vožnju (uskom ulicom) unatrag. (j.e./j.k.)

(128) objavljeno 26. 07. 19. u 21:30 h

********************


alt


VRUĆINA ZA VIKEND - POPUŠTA

Nestabilno vrijeme očekuje se za vikend. Vrućina će već tijekom subote popustiti pa početkom idućeg tjedna ipak neće biti ovako visokih temperatura.
Grmljavinska i olujna nevremena najizglednija su u nedjelju, posebno u zapadnim i južnim krajevima, a od utorka će se moći opet računati na sunce i toplo vrijeme.
Na Jadranu se najveće nestabilnosti očekuju u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak u prvom dijelu dana, ali ponegdje su pljuskovi i grmljavine mogući već u subotu. U subotu će puhati jugo, a bura i tramontana trebale bi tek prolazno zapuhati u nedjelju pred kraj dana, javlja prognostičar Zoran Vakula za HRT.

(127) objavljeno 26. 07. 19. u 21:25 hpetak, 26. 07. 2019. **********


alt


alt


PLIVAJUĆI POVEZUJE NAŠE OTOKE

Kao je bilo i najavljeno, na istočnu stranu plaže „Zlatni rat“ u četvrtak u 10 sati doplivao je Domagoj Jakopović, u akciji RokOtok koja je nastala u spomen na sina mu Roka koji je s ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske otoke. Avantura je prekinuta u Rokovoj dvanaestoj godini.
„Doživio sam najgoru noćnu moru jednog roditelja. Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti, da mi se vrati barem na tren. Ne mogu, no zato svijetu mogu vratiti sve ono što mi je ostavio u nasljedstvo, ono što sam ispravno naučio tek kroz njega – a to je kako voljeti, biti potpuno svoj, uživati u trenutku i smijati se. Rok je i dalje živ kroz svako dobro djelo, ludu avanturu, igru, potragu, prolazak kroz cilj koji ostvarim – jer on me naučio kako se radovati, iskreno, bez zadrške, kako samo djeca znaju. Sva znatiželjna, zaigrana djeca velikog srca, ponekad zbunjena, ponekad genijalno lucidna, sva su ona za mene poput mog Roka i želim im, baš kao i nekoć njemu, barem jedan dan na ljetovanju učiniti nezaboravnim i ispunjenim.“
Ovo je jedinstven pothvat i njime Riba (Domagoj Jakopović) želi, po prvi put - povezati sve nastanjene jadranske otoke, njih pedeset. Krenuo je 6. srpnja iz Dubrovnika, a u prvoj etapi u planu je spojiti 17 otoka, s ciljem na Čiovu 30. srpnja.
Kroz igre i aktivnosti s roditeljima, planira djecu učiti o kulturnoj i prirodnoj baštini svakog otoka koji posjeti.

(126) objavljeno 25. 07. 19. u 22:05 h

********************


alt


NEMA POVRĆA U TOMMYA

U četvrtak su Boljani i gosti bili iznenađeni skoro pa potpuno praznim policama sa povrćem u bolskoj trgovini Tommy. Naš čitatelj je bio u 10.30 i ponovno u 12 sati, ali situacija - uvijek ista. Ili su (napokon) došli gosti i pokupovali ili novu robu nisu dovezli kamioni.
Jedan ili drugi razlog, svejedno, ali povrća u Tommya – nije bilo. (j.p.)

(125) objavljeno 25. 07.19. u 22:00 h

********************


alt


„PUSTINJACI OD EGIPTA DO BRAČA“

U organizaciji bolske knjižnice „Hrvatska čitaonica“ dr. sc. don Josip Dukić, izvanredni profesor crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, održat će predavanje „Pustinjaci od Egipta do Brača“ u subotu, 27. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21 sat.
Jadranka Nejašmić i Šime Strikoman predstavit će scenu snimljenu u Pustinji Dračeva luka i samostanu picokara Dutić koje su dio projekta „Terra Croatica – Bročko blogo“. (j.n.)

(124) objavljeno 25. 07. 19. u 21:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: KONZUM ZAKLONIO DISPLEJ

Već godinama ispred „Konzuma“ je displej koji s jedne strane informira o svim titulama koje je osvojila destinacija Bol. Lako je uočljivo i noću, jer displej svijetli, ali je uvjet da ispred displeja „Konzum“ nije naslagao svoje „rekvizite“. (j.e.)

(123) objavljeno 25. 07. 19. u 21:50 h

četvrtak, 25. 07. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


POČELE SU LJETNE GUŽVE

Ove srijede, prvi put ovog ljeta, bilo je gužve na rivi tijekom manifestacije Bolska litnja noć. Možda je razlog i vrućina pa su mnogi došli uz more potražiti osvježenja. Čini se da u Bolu napokon ima i gostiju. Zabilježeno je u srijedu preko 6.000 turista, a to je rekord ovoga ljeta.
Uobičajen je program bio ove srijede: brački trio „Dalmacija“ bio je zadužen za glazbeni dio, a na desetak štandova standardna je bila gastronomska ponuda morskih specijaliteta, kolača, vina, piva, likera …
Nakon fešte na rivi, kojima bilo do zabave, mogli su nakon 23 sata nastaviti u 585clubu iznad Zlatnog rata. Tamo je, kao i svake srijede, došlo jedrilicama oko 400 posjetitelja. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt

NAŠA POSLA: POTROŠENO PA ISKLJUČENO

Kamera na Zlatnom ratu u funkciji je bila samo 11 dana, od 11. do 22. srpnja. Treća bolska kamera koja je montirana da bi prikazivala sliku u živo, nije spojena na optički kabel, pa su drugi bili uvjeti za prijenos slike. Zakupljeno je kod HT-a 300 GB i to je u 11 dana – potrošeno. Odgovornoj osobi u TZO Bol, gdje brinu o radu kamera, objašnjeno je da se ne može doplatiti, a kamera bi ponovo trebala proraditi 1. kolovoza.
Za očekivati je da bi nakon 11 dana u kolovozu ponovno ostali bez slike sa plaže Zlatni rat.
Tako barem objašnjava dežurni operater, a ima li boljih rješenja ili treba potražiti drugog pružatelja usluge, možda saznamo idućih dana. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 07. 19. u 23:30 h

********************


alt

GODIŠNJICA 585CLUBA

Iduće subote obilježit će se druga godišnjica rada noćnog kluba iznad plaže Zlatni rat. Vlasnici su podijelili pozivnice Boljanima za druženje u 585clubu od 22 do 24 sata. Nastupit će nova bolska klapa „Kuroj“, ali i gosti iznenađenja. Svi će na ulazu dobiti piće dobrodošlice, a organiziran je i catering. (j.e.)

(120) objavljeno 24. 07. 19. u 23:25 h

********************


alt


OGRADA NA OBALI

Postavljena je ograda na pješačkom putu Obala prema Novom putu, a zbog sigurnosti pješaka. U planu je tijekom ove godine postavljanje zaštitnih ograda na još nekoliko lokacija.
Idućeg petka postavit će se 40 metara ograde na istočnom prilazu plaži Zlatni rat. (j.e.)

(119) objavljeno 24. 07. 19. u 23:25 h

********************


alt


ODGOVOR NA VIJEĆNIČKA PITANJA

Na 3. sjednici Općinskog vijeća Ivica Šćepanović je zatražio pisane odgovore na tri svoja pitanja. Teme su: Hotel „Bijela kuća“, Dom na Vidovoj gori i Kemijsko-biološki pročistač. Odgovore su dobili i svi vijećnici, ali je I. Šćepanović zamolio da se objave i na oglasnoj ploči kako bi što više ljudi to pročitalo.
Jedinstveni upravi odjel Općine Bol poslao nam je odgovore za objavu i na našem portalu. Objavili smo ih u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(118) objavljeno 24. 07. 19. u 23:20 h

srijeda, 24. 07. 2019. **********


alt

Neki se vikendaši u čudu pitaju: otkud sada porez na vikendicu? Ne čude su, međutim, što do sada taj porez nisu plaćali


STIŽU POREZNA RJEŠENJA ZA VIKENDICE!

Općina Bol je Odlukom o porezima preuzela obvezu evidentiranja i naplate poreza na kuće za odmor od 1. siječnja 2019. godine.
Općinska uprava je za ovu godinu napravila oko 920 Rješenja i dostavlja ih poreznim obveznicima putem pošte.
Do 2019. godine ovaj općinski porez je naplaćivala Porezna uprava - Ispostava Supetar i ona je godišnje zaduživala maksimalno 380 obveznika.
Razlika u broju izdanih Rješenja (+540) je nastala zbog činjenice da općina raspolaže podacima o kućama i stanovima iz evidencije o komunalnoj naknadi, a Porezna uprava je raspolagala sa podacima koje su vlasnici ili korisnici sami dostavljali Poreznoj upravi.
U zadnjih nekoliko dana općinska uprava je „zatrpana“ telefonskim pozivima u kojima se traže objašnjenja na temelju kojih kriterija je općina dostavila pojedincima rješenje o porezu na kuću za odmor.
Donosimo objašnjenja zasnovana na zakonima RH, a koja potpisuje Stipe Karmelić, općinski pročelnik:

Osnovni kriterij za određivanje kuće za odmor za koju treba plaćati godišnji porez na kuću za odmor je utvrđivanje činjenice koristi li se kuća, zgrada, dio zgrade ili stan (dalje u tekstu: kuća za odmor) povremeno ili sezonski, odnosno služi li za stalno stanovanje ili ne. Porezni obveznik je vlasnik ili korisnik kuće za odmor.
Porezni obveznik poreza na kuću za odmor je vlasnik ili korisnik kuće koju koristi manje od 183 dana u kalendarskoj godini.
Ako se u kući ne živi najmanje 183 dana u kalendarskoj godini, formalno prijavljeno prebivalište na adresi gdje se nalazi kuća za odmor ne oslobađa vlasnika od obveze plaćanja poreza na kuće za odmor.
Sve činjenice i okolnosti koje smanjuju ili ukidaju porez na kuću za odmor treba dostaviti porezni obveznik, zajedno sa žalbom koju mora podnijeti u roku od 30 dana od dana primitka Rješenja.
Kada porezni obveznik na nekretnini ima formalno prijavljeno prebivalište, a trajno radi i boravi u inozemstvu ili na drugoj adresi u RH, sama prijava prebivališta ne oduzima kući status kuće za odmor te ona podliježe plaćanju poreza na kuće za odmor.
Nije predviđeno oslobođenje od plaćanja poreza na kuće za odmor u dijelu koji se iznajmljuje gostima i na koji se plaća porez na dohodak u paušalnom iznosu.
Porez na kuće za odmor i porez na dohodak u paušalnom iznosu od djelatnosti iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima utvrđuju se s dva različita zakona i dvije različite osnove, jer porez na kuće za odmor utvrđuje se s osnove vlasništva kuće za odmor, a porez na dohodak u paušalnom iznosu s osnove obavljanja djelatnosti iznajmljivanja.

(117) objavljeno 23. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt


PROGRAM ZA DAN OPĆINE I FJERU

Objavljen je program obilježavanja Dana općine i bolske fjere. Taj dan (5. kolovoza) slavi se u Hrvatskoj i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se dva dana ranije, u subotu 3. kolovoza. Razlog je što se očekuju gosti iz SDŽ i državnog vrha, a u nedjelju je Sinjska alka, a u ponedjeljak proslava u Kninu.
Na svečanoj sjednici u hotelu „Elaphusa“ uručit će se općinsko priznanje, a potom slijedi domjenak i druženje.
Na Dan općine, u ponedjeljak, u 10 sati je polaganje vijenca u spomen parku kod crkvice Sv. Ivana, a u 10.30 sati je svečana sveta misa u Samostanskoj crkvi.
Poslijepodne se slavlje nastavlja na rivi gdje će biti postavljeni štandovi, a nakon 20 sati je glazbeni program. Nastupa grupa Magazin i klapa Kampanel.
Bolska fjera završava vatrometom.
Slavlje po kućama može početi već u subotu (3. kolovoza) jer pečenjara Editar, na ulazu u kamp-odmorište „Zlatni rat“, uz samu cestu prema plaži i Murvici, nudi janjetinu s ražnja po cijeni od 200 kuna. (j.e.)

(116) objavljeno 23. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt

ZAŠTO ZVONO ZVONI?

Zbog radova na zvoniku Samostanske crkve, tijekom utorka poslijepodne čula su se zvona. Kako u to vrijeme, obično ne zvoni, osim u 19 sati, mnogi su pomislili da to nije možda objava nečije smrti. Prema informaciji iz Dominikanskog samostana u pitanju su radovi koji će potrajati, pa će se zvona čuti i tijekom srijede ujutro. (j.e.)

(115) objavljeno 23. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


OTVORENA RIBARNICA

Nije u ponedjeljak, kako smo najavili, ali je ribarnica otvorena dan kasnije, u - utorak.
Bol je bez ribarnice bio od 25. ožujka, skoro pa četiri mjeseca. Razlog su radovi na uređenju zgrade Bol poljoprivredne zadruge.
U planu je, a o tome smo već pisali, da tržnica i ribarnica budu u prizemlju hotela „Park“, ali nakon preuređenja. Da se to dogodi trebat će pričekati neku godinu. (j.e.)

(114) objavljeno 23. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Kao i svake srijede, osim kada su loše vremenske prilike, na bolskoj rivi se organiziraju Bolske litnje noći. Na desetak štandova, službeno od 20 sati, ali to bude i ranije, nudi se gastronomska ponuda.
Bit će i glazbeni program, a to je prilika da se srijedom malo i zapleše. (j.e.)

(113) objavljeno 23. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


USKORO KONCERT ŽELJKA BEBEKA

U Uredu TZO zadovoljni su dosadašnjim interesom za koncert Željka Bebeka koji će se održati u subotu, 3. kolovoza, na teniskom stadionu Bluesun hotela. Cijena ulaznice je 100 kuna, a na dan koncerta 120.
Objavili smo da je naš portal u dogovoru s organizatorom osigurao besplatan ulaz za sve koji 3. kolovoza imaju rođendan. Do sada je, uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice, u Uredu TZO 11 slavljenika preuzelo besplatnu kartu. Pravo na besplatni ulaz imaju slavljenici ne samo iz Bola, već i sa Brača kao i gosti koji su na Braču, a na dan koncerta imaju rođendan.
Klikom na donji link možete pogledati Bebekovu najavu koncerta u Bolu.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1241407406037752&id=403452436499924&sfnsn=mo

(112) objavljeno 23. 07. 19. u 22:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: VAZE ZA CVIJEĆE ILI OTPAD?

Neki je sigurno bio razlog da se ispred prilaznog „tunela“ do apartmana Belvedere postave, sa svake strane, dvije vaze. Ne znamo, međutim, koji je razlog da nitko ne vodi brigu o posađenom zelenilu, kojem očito nedostaje vode. U vazama se ubacuje i sitni otpad, kojeb bi trebalo – ukloniti. (j.e./d.m.)

(111) objavljeno 23. 07. 19. u 22:30 h

utorak, 23. 07. 2019. **********


alt

Kome naplatiti vreće sa smećem ili ih ostaviti na putu? Bit će problema dok se ne naučimo redu.


STIŽU RAČUNI ZA ODVOZ SMEĆA

Mnogi su već dobili uplatnice za mjesečni paušal plaćanja odvoza smeća. Svima je na računima zaračunata osnovica (66 kn) i 13% poreza (8,58) što ukupno iznosi 74.58 kuna. U tu cijenu su uključena i dva odvoza (pražnjenja) kućnih posuda – mjesečno. Dok traje čipiranje kanti, Michieli-Tomić d.o.o., koncesionar za Bol, svakodnevno odvozi smeće, a za sada ne zaračunava to pražnjenje. To će učiniti nakon čipiranja kanti i poslati dodatni račun.
Nova tarifa od 74.58 kn odnosi se i na vlasnike vikendica koji su, odlukom Općinskog vijeća, obvezni plaćati taj paušal cijelu godinu.
Svima će se dodatni odvoz, nakon ona dva koja su uključena u osnovicu, naplaćivati po 6,78 kuna.
Kese sa smećem pored kanti neće se odvoziti ili će se ta usluga zaračunati vlasniku kante!
Za domaćinstva koja su podalje od ceste ili gdje je nemoguć pristup vozilu „Michieli-Tomić“ postavit će se u blizinu poluukopni kontejner, ali će se poklopac moći otvoriti odgovarajućom karticom. Svako otvaranje računat će se kao da je ispražnjena kanta sa kućnim otpadom.
Za otpad koji se donese i deponira u reciklažno dvorište neće se posebno naplaćivati.
Svi koji smatraju da su oštećeni obračunom, mogu podnijeti prigovor putem pošte na adresu: Michieli-Tomić d.o.o. Gornji Humac 37, 21414 Gornji Humac. (j.e.)

(110) objavljeno 22. 07. 19. u 23:00 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 22. srpnja u 15 sati


U BOLU 5.627 GOSTIJU

U trećem tjedno ovog mjeseca, od 15. do 21. srpnja u Bolu je došlo 6.754 gosta koji su ostvarili 40.140 noćenja. U nedjelju ih je eVisitor registrirao 5.627, što je 436 manje nego istog datuma prošle godine.
Tijekom ponedjeljka zabilježene su gužve u splitskoj trajektnoj luci za ukrcaj prema Braču. Neki poznanici, koji su planirali trajektom za Supetar u 18 sati, nisu se uspjeli ukrcati ni u 19.30, već su iz Splita prema Supetru krenuli u 21 sat. (j.e.)

(109) objavljeno 22. 07. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


FEKALIJE NA ZLATNOM RATU?!

Svjedočenje jednog našeg Boljanina, inače pomorskog kapetana, o „direktnom ispuštanju fekalija s kruzera“ usidrenog prošle subote (20. srpnja) pored plaže Zlatni rat, dobilo je na brojnim portalima, tijekom ponedjeljka, značajan publicitet. Mnogo veći nego da je, recimo, plaža Zlatni rat proglašena najboljom na svijetu.
O problemu sidrenja uokolo Zlatnog rata raznih brodica pa i onih malo većih, mini kruzera, a koje mi najčešće nazivamo – kruzerima, često smo pisali i na ovom portalu. Posljednji put 14. srpnja kada smo na kraju, nakon izvoda iz Pomorskog zakonika, citirali i jedan savjet Uprave sigurnosti plovidbe pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture: uočili ste glisiranje uz obalu, opasnost na moru, previše putnika na brodu, onečišćenje mora - prijavite nam uz fotografiju i/ili video.
Naravno, mimo očekivanja, nigdje nismo vidjeli sliku, a ni ime „kruzera“ iz kojeg je naš Boljanin uočio „direktno ispuštanje fekalija“!
Čini nam se da je važnije bilo najprije ovaj slučaj prijaviti Upravi sigurnosti plovidbe. Mi smo uputili pitanje: jeli ih netko o tome obavijestio?
Koncesionar na plaži je Općina Bol, a načelnik je o problemu, kao i mi, saznao čitajući portale. Ništa o tom incidentu nisu obaviješteni ni oni što cijeli dan brinu o redu i sigurnosti na samoj plaži.
Znamo da je Zavod za javno zdravstvo SDŽ uzimao 15. srpnja na čak četiri lokacije oko Zlatnog rata uzorke mora. Rezultat je objavljen na službenim stranicama: kakvoća mora je – izvrsna.
Ako je stvarno neki „kruzer“ ispuštao fekalije, i to dok je još bio usidren pored plaže, onda ne treba skrivati njegov identitet, jer će to, sigurni smo, ponoviti u Bolu ili ispred neke druge plaže na Jadranu. (j.e.)

(108) objavljeno 22. 07. 19. u 22:50 h
ponedjeljak, 22. 07. 2019. **********


alt

Nedjelja na plaži iza Velog mosta u 17.30 sati (foto: j. pratljačić)


GOSTIJU KAO I LANI …

Završava i treći vikend prvog od dva udarna ljetna mjeseca. Još čekamo da se objave službeni rezultati o dolascima i noćenjima, ali smo ipak saznali da u Bolu trenutno ima 5.500 prijavljenih gostiju. Toliko ih je bilo na ovaj datum i prošle godine (5.476), ali se i tada pisalo da je na Jadranu 165.000 gostiju manje nego 2017. Na kraju prošle sezone objavljeni su pozitivni rezultati za dolaske i noćenja.
Sigurno je da u Bolu ima podosta onih koji se žale da su im još uvijek prazni apartmani. Činjenica je da je ove nedjelje 5.500 gostiju, ali i 8.200 registriranih kreveta u hotelima, privatnom smještaju i kampovima. Praznih je, znači, 2.700 kreveta!
Aktualno je ovih dana pitanje: treba li snižavati cijene? Pročitali smo na portalu novac.hr odgovor direktora Glavnog ureda HTZ-a Kristijana Staničića:
- Ne, mislim da je Hrvatska što se tiče politike cijena korektna te da uglavnom nudimo vrijednost za novac. Ono što bih preporučio jest da se dodatno radi na podizanju kvalitete, da ponudama damo dodatnu vrijednost i da proizvod još obogatimo, jer to je ono što turisti traže. Jednom kada pustite cijene, teško ih je vratiti nazad, što vidimo i na primjeru nekih naših konkurenata, poput Turske, iz čijih je primjera vidljivo da je riječ o mjerama s kratkoročnim učinkom i efektom, a turizam je ipak djelatnost koja funkcionira na duge staze.
Po povratku sa nedjeljnog izleta katamaranom u Korčulu, zabilježili smo i zapažanja nekih Bolki:
"Naišle smo na mnogo zatvorenih trgovina i suvenirnica, koje ne rade nedjeljom. Od tri samoposluge „Konzuma“ otvorena je bila samo jedna. U restoranu, u centru Korčule, ponudili su nam dva dnevna menija: bolonjeze te pileće ražnjiće sa pečenim krumpirom i povrćem. Svako jelo, koje je bilo obilno, naplaćeno je po 55 kuna. U kafiću smo zatražili kavu s mlijekom i obični espreso. Na računu je bila cijena 20 i 16 kuna, ali i napomena da imamo popust od 50% tzv. loyalty cards, kao domaći gosti, pa smo umjesto 36 platili smo 18 kuna."
Umjesto komentara, napišimo: tako to rade drugi. (j.e.)

(107) objavljeno 21. 07. 19. u 23:05 h

********************


alt


KLAPA NA RIVI

Ove nedjelje, nakon 21 sat, bolska klapa je ponovno iznenadila i obradovala one koji su se u to vrijeme našli na rivi. Počeli su ispred Podruma i pjesmom nastavili na još nekoliko lokacija do Velog mosta.
Novost je to ovog ljeta, vrijedna da se zabilježi i pohvali. (j.e./m.š.)

(105) objavljeno 21. 07. 19. u 22:50 h

********************


alt

alt


OKOM KAMERE: TREBA LI I TKO ĆE OVO POPRAVITI?

Prisustvovali smo u više navrata, a pisali smo i ranije, o klizanju i padovima na aluminijskoj rampi na početku šetnice, gdje mehaničko ulegnuće ne pruža sigurno spuštanje biciklistima i vozačima električnih romobila (uglavnom stradaju djeca i poneki stariji biciklista) što su nam potvrdili i okolni prodavači.
Naredno uočena devastacija je na jugozapadnom inox rukohvatu na plaži za invalide - što smo u prisustvu općinskog vijećnika i ovjekovječeli, a može također prouzročiti ozljeđivanje, a možda i pad preko ograde. (š.h.)

(104) objavljeno 21. 07. 19. u 22:45 h

nedjelja, 21. 07. 2019. **********


alt

Kupači se na plaži na Bjenačici mnogo ne obaziru na katamaran ...


alt

... ali su ih, nakon 4 minute, valovi podsjetili da moraju sklanjati robu i stvari


KUPAČIMA SMETAJU VALOVI KATAMARANA

Dnevno pored bolskih plaža, od 8.20 do 17.40 sati, prođe 12 puta katamaran u dolasku ili odlasku iz Bola. Za našu priču nije bitno, ali u rano ujutro još tri puta prođe katamaran i navečer isto toliko puta, ali u to vrijeme na plažama nema ljudi.
Katamaranu je određeno koliko treba ploviti daleko od obale i gdje treba smanjiti brzinu. Svi ne poštuju to pravilo, pa na plaži na Bjenačici, gdje smo bili u subotu u 17.25 sati, katamaran „Vida“ je prošao podalje, ali su valovi, nakon 4 minute, iznenadili one koji su na žalu ležali i uživali na suncu. Valovi su im smočili ručnike, robu, mobitele, a možda i novčanike.
To se ponavlja 12 puta dnevno! Nekada su valovi veći, a nekada manji, ovisno o udaljenosti kojom od obale prolazi katamaran. I brzini kojom plovi. (j.e.)

(103) objavljeno 20. 07. 19. u 22:45 h

********************


alt


DOLAZE GOSTI I VRUĆI DANI

Treći je vikend u glavnoj sezoni i bilježe se velike gužve na autocestama prema moru, a isto tako i u splitskoj trajektnoj luci odakle se ide na susjedne otoke. Točan broj gostiju koji su ovog vikenda došli u Bol, saznat ćemo, pretpostavljamo, tek u ponedjeljak ujutro.
Osim gostiju dolazi nam, prema najavi, pravo ljetno vrijeme, čak i toplije od prosjeka za ovo doba godine.
Sunčano će biti sljedećih dana i na Jadranu, već prijepodne, te posebice poslijepodne uz temperaturu zraka većinom višu od 30°C. I noći i jutra će biti toplija nego proteklih dana, što mnogima vjerojatno neće biti ugodno. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar, prema otvorenome moru u utorak i srijedu povremeno i jaki, a i bura će u srijedu ojačati", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

(102) objavljeno 20. 07. 19. u 22:40 h

********************


alt


AKTUALNO: PRIVATNI SMJEŠTAJ

Jedna od stvari koja je izuzetno potrebna za uspješno poslovanja privatnih iznajmljivača je ta da su svoje apartmane uredili privlačno i funkcionalno, što podrazumijeva udobne krevete, kvalitetne madrace, ugodnu posteljinu, udobne jastuke, kvalitetne ležaljke na terasi, lijepu okućnicu punu cvijeća, kvalitetan internet, dobar klima-uređaj, po potrebi i više njih. Zatim da se svake godine unapređuje smještaj, bilo zamjenom dotrajalih elementa ili uvođenjem novih poput Netflixa, jacuzzija, besplatnog transfera na kraće relacije, privatnog parking mjesta, svakodnevnog čišćenja, mijenjanja posteljine svaka 2-3 dana, iako bi to i danas trebali prema pravilniku.
O toj temi u razgovoru s novinarom portala Indeks govori Anamarija Cicarelli, voditeljica u Savjetovalištu za obiteljski smještaj Interligo. U Bolu smo je prošle i ove godine mogli upoznati i poslušati na edukacijama koje je organizirala Turistička zajednica općine Bol.
Kompletan razgovor prenosimo iz Indexa u rubrici „Ja tako mislim“ ili kliknite OVDJE.

(101) objavljeno 20. 07. 19. u 22:35 h
subota, 20. 07. 2019. **********


alt


ŠTO JE U BOLU URAĐENO?

Usmeno izvješće načelnika Tihomira Marinkovića na 4. sjednici trajalo je 20 minuta, a govorio je vijećnicima o radu općine, između dvije sjednice, od 28. svibnja do 18. srpnja:
• Imamo ostavku zamjenika načelnika, ali ćemo o tome više govoriti na sjednici kada bude Jakov Okmažić, koji je večeras opravdano odsutan;
• Vozila koja snabdijevaju ugostitelje i trgovine ulaze u centar mjesta izvan dogovorenog vremena. Oni koji to moraju, trebaju zatražiti posebnu dozvolu;
• Promet u bolskoj luci je povećan, posebno nakon dolaska trećeg izletničkog katamarana. Veli most mora biti rezerviran za operativnu obalu, a bolski taxi boat ne mogu po goste dolaziti izvan prostora koji je za njih određen;
• Naši vozači, posebno oni na motorkotačima, ne poštuju prometna ograničenja i voze i parkiraju u pješačkoj zoni. Trebalo je dvije godine da se uspostavi red ispod Lože, ali se na Rudini neće toliko čekati. Tražit ćemo intervenciju policije i prometnog redara;
• Prostorni plan će biti usvojen do jeseni;
• Na tržnici ne možemo utjecati na cijene, ali tražimo da na svim artiklima budu istaknute i uočljive cijene;
• Bolske litnje noći su standardno dobro organiziraju;
• Bilo je divljaštva na izlaznoj rampi kod benzinske postaje, ali vjerujem da se to više neće ponoviti;
• Tražili smo financijski izvještaj o radu škole plivanja, zadnje dvije godine, ali smo tek danas dobili nepotpune podatke;
• Stižu računi za odvoz smeća, kako je bilo dogovoreno, ali su iznosi nešto veći nego do sada;
• Građevinski radovi su završeni u planiranom roku, a još treba napraviti dio ograde na Zlatnom ratu. To međutim neće stvarati buku i probleme;
• Postavljeni su tuševi na plaži Martinica.

(100) objavljeno 19. 07. 19. u 23:55 h

********************


alt


PITANJA VIJEĆNIKA: RADNO VRIJEME, ODVOZ SMEĆA …

Vrijeme rezervirano za vijećnička pitanja, prijedloge i pohvale trajalo je punih 100 minuta. Iako je sjednica počela u 19 sati, rasprava po dnevnom redu počela je tek u 21.25 sati, nakon što je predsjedavajući Matko Baković požurivao vijećnike jer službeni dio (dnevni red) sjednice treba tek početi. Inače je poslovnikom predviđeno po tri pitanja, ali se na ovoj sjednici nije o tome vodilo mnogo računa. Bilo je povišenih tonova, neprimjerenog ponašanja, netočnih konstatacija … Čak je jedan vijećnik i demonstrativno napustio sjednicu nakon prvih pitanja.
Ivica Šćepanović je pohvalio novo radno vrijeme u Poštanskom uredu, ali je pitao može li Općina utjecati na radno vrijeme trgovina, koje po njemu, rade duže nego bi trebalo: Konzum do 23 sata, Tisak do 03 sata … Isti vijećnik traži da se pisani odgovori koje je dobio na njegova pitanja objave na oglasnoj ploči općine. Pita također što je sa izgradnjom nove luke, naplatom parkiranja na Martinici, kada će se otvoriti ribarnica … Smatra da je s novim načinom obračuna odvoza smeća trebalo pričekati jesen.
Matu Petrića je zanimalo ima li rješenje za stalnu lokaciju ribarnice? Što je sa konačnim uređenjem spomen parka kod crkvice sv. Ivana i imenima poginulih Boljana?
Katarina Marčić pita kakvi su planovi s parkiralištem na Poljani?
Marjan Marjanović smatra da nije trebalo uništiti crtež na istočnoj fasadi kina …
Pitali su vijećnici je li odvojak Obala, privatni ili općinski put? Tko plaća putovanja načelnika? Je li se plaža Zlatni rat uredila za nekog budućeg koncesionara? Može li se ograditi plaža Zlatni rat i kako smanjiti broj posjetitelja na plaži? Tko gradi helidrom i hoće li doživjeti sudbinu Megalit parka? Zašto ni ovoga ljeta ništa nije uređeno na Vidovoj gori?

Na pitanja su odgovarali načelnik Tihomir Marinković, pročelnik Stipe Karmelić i direktor Grabovog rata Mirko Perić:
- Općina ne može utjecati na radno vrijeme trgovina;
- Projekti za novu luku bit će gotovi do rujna, a sve poslove oko izgradnje vodi Županijska lučka uprava. U planu je da radovi na novoj luci i produženju Velog mosta počnu nakon završetka sezone;
- Naplatu parkirališta na Martinici, nakon potpisanog ugovora sa Dominikanskim samostanom, obavlja Grabov rat. To se čini jer se ne želi da taj prostor preuzme netko izvan Bola. U planu je da se iduće sezone naplaćuje parkiranje i na Poljani;
- U tijeku je razrada rješenja za spomen park kod crkvice Sv. Ivana;
- Odvojak Ulice Obala je općinska ulica, zadnji makadamski put u Bolu do stambenih objekata. Gradi se i financira kao i sve ostale ulice u Bolu;
- Helidrom kod Megalit parka, na staroj cesti Bol – Murvica, privatna je investicija od koje mogu, zlu ne trebalo, imati koristi svi Boljani kojima je neophodan hitan prijevoz do bolnice;
- Plaža Zlatni rat, prema važećim zakonskim propisima, ne može se ograditi.
Na neka pitanje vijećnici će dobiti pisani odgovor. (j.e.)

(99) objavljeno 19. 07. 19. u 23:50 h

********************


alt


OBRAČUN OPĆINSKIH FIRMI

O završnim računima općinskih firmi raspravljalo je Općinsko vijeće na 4. sjednici koja je održana 18. srpnja. Svi su dobili suglasnost, bez mnogo pitanja vijećnika. Pozitivni rezultat na kraju 2018. imali su Grabov rat, Općinska knjižnica i DVD Bol, a negativan Centar za kulturu i Dječji vrtić. Detaljnije u nastavku:
Grabov rat d.o.o.: Ukupan promet 10.312.825,43 kn, rashodi 9.655.648,81, rezultat plus 657.176,62. / Učešća u bruto prometu – Plaža 65,90%, Luka 17,65%, Općina 12,81%, Parking 3,18%, Ferali 0,46% / Stalno zaposlenih 26, sezonaca 19.
Centar za kulturu: prihodi 1.091.695,89 kn, rashodi 1.065.979,90 kn, rezultat plus 25.715,99, ali s manjkom od 64.581,50 kn iz prethodnih razdoblja konačni rezultat je minus 38.865,51 kn / Stalno zaposlenih 3.
Općinska knjižnica Hrvatska čitaonica: prihodi 324.597,25 kn, rashodi 322.989,65 kn, konačni rezultat je višak poslovanja u iznosu od 1.607,60 kn, a s viškom iz prethodne godine ukupno višak iznosi 3.155,37 kuna / stalno zaposlenih 1, sezonaca 1.
Dječji vrtić Mali princ: prihodi 2.301.887,41 kn, rashodi 2.303.894,59 kn, ali je ostvaren manjak od 2.007,18 kn, a s manjkom iz prethodne godine ukupni rezultat poslovanja je manjak od 3.737,96 kn / Stalno zaposlenih 17.
DVD Bol: prihodi 1.431.120,85 kn, a rashodi 1.057.817,34 kn te je ostvaren višak od 373.303,51 kn / Stalno zaposlenih 3, sezonaca 7.

(98) objavljeno 19. 07. 19. u 23:45 h

********************


alt


OTVARA SE RIBARNICA!?

Nije primjerena prodaja ribe iz kombija – rekao je vijećnik Ivica Šćepanović na sjednici prošlog četvrtka – pitajući načelnika kada se planira otvaranje ribarnice u zgradi Bol poljoprivredne zadruge.
Načelnik Tihomir Marinković je odgovorio da se to može očekivati već u idući ponedjeljak, 21. srpnja, a što je zaključio nakon razgovora s upraviteljem PZ Ivicom Vlahovićem.
Bol je bez ribarnice od 25. ožujka, skoro pa četiri mjeseca. U planu je da tržnica i ribarnica budu u prizemlju hotela „Park“, ali nakon preuređenja. Ne vjerujemo da će to biti prije dvije godine. (j.e.)

(97) objavljeno 19. 07. 19. u 23:40 h

********************


alt


PODMORSKI CJEVOVOD – ISPRAVAN

Kupači na Bjenačici, gdje je najviše Boljana, ali i plaža za invalide, žalili su se na nečistoću mora, posebno u jutarnjim satima kada je more mirno, bez maestrala. O tome smo i mi pisali u Bolskoj kronici.
Reagirao je i bolski načelnik Tihomir Marinković te o primjedbama izvijestio Vodovod Brač koji brine i o kanalizacijskom sustavu u Bolu. Direktor Vodovoda Brač Tonči Trutanić odgovorio je bolskom načelniku:
„Sukladno Vašem dopisu Klasa 363-03/19-01/120 Ubroj 2014/19-02 (od 18. srpnja 2019.) ovim putem potvrđujemo da kanalizacijski sustav općine Bol radi besprijekorno te da nismo imali nikakvih izvanrednih intervencija ove turističke sezone. Snimak podmorskog cjevovoda je uredan bez oštećenja koja bi uzrokovala onečišćenje.“

(96) objavljeno 19. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt


ŠKOLA PLIVANJA U PONEDJELJAK

U petak tijekom jutra, umjesto vježbanja malih plivača, voditelj škole „Grancigula“ Boško Botica rješavao u Općini probleme i nejasnoće oko vođenja škole. Rezultat razgovora je: u ponedjeljak na Martinici nastavlja radom škola plivanja. Vježbanje će biti i dalje ponedjeljkom, srijedom i petkom, besplatno - bez plaćanja roditelja.
Škola završava oko 20. kolovoza.
Do sada ima osamdesetak prijavljenih u školi plivanja, većina su djeca iz Bola. (j.e.)

(95) objavljeno 19. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt


KAKO BESPLATNO NA KONCERT?

Željko Bebek, miljenik publike i jedan od najdugovječnijih pjevača Balkana, gostuje 3. kolovoza u Bolu gdje će zapjevati nove i stare hitove, kao i one iz doba kultnog Bijelog dugmeta. U dogovoru s organizatorom, Domagojem Jukićem, iz agencije „Koncert“ d.o.o., naš portal je dogovorio nagradu za Boljane, Bračane i goste koji taj dan budu u Bolu, a nagrada je besplatna ulaznica za sve koji taj dan imaju – rođendan.
Po rođendanski poklon treba doći u Ured TZO Bol do subote 3. kolovoza do 12 sati i uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice dobit će ulaznicu. Koncert je 3. kolovoza u 21 sat na centralnom teniskom stadionu Bluesun hotela. (j.e.)

(94) objavljeno 19. 07. 19. u 23:30


**********

RANIJE VIJESTI U SRPNJU (klikni)