Arhiv 2019. / XII.

Vijesti objavljene u prosincu 2019.

u prosincu objavljeno 157 vijesti i 241 fotografijautorak, 31. 12. 2019. *****


alt


ZADNJI JE DAN 2019.!

Zadnji je dan 2019. godine! Trebat će srediti dojmove o onome što smo dobro ili loše preživjeli, ali ćemo sasvim sigurno, čestitajući novu 2020. godinu poželjeti: više sreće i zdravlja!
U godini na izmaku ostvarili smo u Bolu, minimalno ali ipak više noćenja i dolazaka gostiju nego godinu ranije. Boljani uostalom od turizma i za njega žive!
Na Zlatnom ratu je postavljeno 17 novih kućica i uređen trg. U novosti svakako treba spomenuti popločavanje dijela Rudine i stvaranje pješačke zone kao zaštitu za školarce. U nove prostorije preselila je Glazbena škola i ured Ispostave Lučke kapetanije. Donacijama vjernika i pravnih osoba zamijenjena je preslica na krovu Župne crkve, a završeno je i preuređenje prostora za muzej u Dominikanskom samostanu.
Dobili smo i nove turističke brošure Brača i Bola. Villa Giardino dobila je status hotela i sada ih je u Bolu 11.
Počelo je uređenje zgrade na Loži za općinske službe koje će napokon biti sve na jednoj lokaciji.
Ostali smo međutim bez OTP banke, zatvoren je jedini zimski štand na tržnici, a nemamo više ni komunalnog redara.
Dobili smo nove cijene za odvoz smeća … Imali smo prošlog ljeta, uz redovnu katamaransku vezu sa Splitom, prvi put i tri komercijalne katamaranske linije sa Splitom, Dubrovnikom, aerodromom u Kaštelima, Hvarom, Korčulom, Mljetom, Starim Gradom i Makarskom.
Dobra je vijest da je 2019. u Bolu bilo više rođenih nego umrlih!
Naš je portal svakodnevno izvještavao o novostima u Bolu. Samo u Bolskoj kronici objavljeno je 1.708 naslova i 2.499 fotografija.
Za koji dan opširnije ćemo, u razgovoru s načelnikom općine, analizirati rezultate iz minule godine i planove za 2020. godinu. (j.e.)

(157) objavljeno 30. 12. 19. u 21:40 h

********************


alt


GDJE I KAKO DOČEKATI NOVU GODINU?

Boljani koji su ostali kod kuće baš i nemaju velikog izbora gdje i kako dočekati Novu godinu. Neki će, posebno oni mlađi, na splitsku rivu, na doček na otvorenom. Većina će ipak ostati kod kuće uz TV program ili otići u krevet na spavanje.
Mnogi će nakon večere u nekoj privatnoj konobi, ipak navratiti do šatora na Poljani. Tamo je muzika uživo i već omiljeno sastajalište gdje se do ranih jutarnjih sati pleše, pjeva, pije i čestita. (j.e.)

(156) objavljanje 30. 12. 19. u 21:35 h

*********************


alt


DOM KULTURE OTVOREN 1. SIJEČNJA

Trgovine, osim benzinske postaje, neće raditi 1. siječnja. Dom kulture i šank u prizemlju radit će na Novu godinu (1. siječnja) kao i u ostale dane. Otkako je na nekoliko dana zatvoren caffe bar „Loža“ veći je interes Boljana za prostorije u Domu kulture gdje se igraju karte, čitaju novine ili gleda TV program. Čini nam se dobrom odluka da Dom kulture i šank ostanu otvorenim i na praznik.
Katamaran, trajekti i autobusi prometuju u srijedu kao nedjeljom. (j.e.)

(155) objavljeno 30. 12. 19. u 21:30 h

*********************


alt

Bolski porat u ponedjeljak u 16 sati. Ima li uvijeta za dolazak katamarana?


KADA ĆE KATAMARAN U BOL?

Prošlog petka zadnji put je katamaran iz Splita došao u Bol. Nije da ga još jednom nismo vidjeli. Bilo je to u nedjelju u 13.30 sati, ali nije ni pokušao pristati uz Veli most. Zbog bure zapovjednik katamarana „Judita“ odlučio je bez bolskih putnika krenuti za Split.
Od vremenskih prilika i odluci zapovjednika ovisi hoće li katamaran u utorak ujutro iz Jelse navratiti u Bol.
Inače, u prosincu do ponedjeljka navečer, katamaran u Bol nije dolazio 18 puta! (j.e.)

(154) objavljeno 30. 12. 19. u 21:25 h

********************


alt


U NEDJELJU DRUGI KRUG IZBORA

Dva smo puta u 2019. izlazili na izbore. U svibnju smo birali zastupnike za EU parlament, a nedavno, 22. prosinca, birali smo hrvatskog predsjednika. Međutim, finalni izbor je tek iduće nedjelje, 5. siječnja, kada ćemo saznati tko će biti predsjednik ili predsjednica Hrvatske idućih pet godina.
U općini Bol će od 7 do 19 sati biti otvorena dva biračka mjesta.
Možemo li očekivati veći odaziv birača? Hoće li biti manji broj onih koji će izostati? Bilo bi dobro, barem se treba nadati, da će što više osoba s pravom glasa donijeti odluku tko će biti pobjednik od dva kandidata, Zoran Milanović ili Kolinda Grabar-Kitarović. (j.e.)

(153) objavljeno 30. 12. 19. u 21:20 h


ponedjeljak, 30. 12. 2019. *****


alt

Sudionici humanitarnog krosa


alt

Zagrijavanje prije starta


alt

Krenuli su ...


HUMANITARNI KROS ZA BRAČKE PUPOLJKE

Za humanitarni kros, koji je održan u nedjelju u sklopu aktivnosti manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“, trebalo je uplatiti 50 kuna po sudioniku. Uplatitelja je bilo 23, iako baš svi nisu sudjelovali, a prikupljenih 1.150 kuna dobit će udruga Brački pupoljci.
Sudionici humanitarne akcije bili su Zoran i Duje Karninčić, Dijana i Stela Marinković, Veseljko i Stanko Mikulić, Zara Jakšić, Nataša Paleka Jakšić, Zvonimir Jakšić, Boško Botica, Ena Botica, Dragica Botica, Martina Ostojić, Ivona Radić, Paulo Noel Glavičić, Tonči, Jakov i Danijela Buljan, Elli Babić, Katarina, Damir, Ema i Stela Palavra.
Trčalo se od Poljane do crkvice Sv. Petra i Pavla na Zlatnom ratu i natrag. Za prijeći taj put, dug cca 9 kilometara, prvima je trebalo 35'26“. (j.e.)

(152) objavljeno 29. 12. 19. u 21:55 h


********************


alt

Atmosfera u šatoru na dočeku 2019. godine


DOČEK NOVE GODINE NA POLJANI

Jedino je šator na Poljani gdje se organizira u Bolu javni doček Nove godine. Bit će to peti doček kojeg organizira Sportsko društvo Bol. U šator se može na Staru godinu već od 22 sata. Nema ponude za jelo, već će se naručivati i posluživati samo piće.
Posjetitelje će se zabavlja uživo TONČI i DANIEL.
Bilo je upitno hoće li biti glazbe uživo jer je, kako su nam rekli organizatori, Općina odustala od plaćanja polovice troškova za glazbu. Onda su svoju pomoć ponudili nezavisni općinski vijećnici (Paleka-Jakšić, Marčić i Buljan, a naknadno su potvrdili sudjelovati Šćepanović i Kukoč) koji će ustupiti organizatorima svoju naknadu koju primaju kao vijećnici pa je potvrđen nastup glazbenog sastava kojem bi trebalo isplatiti honorar bez obzira hoće li nastupiti ili ne, jer je ugovor već bio potpisan.
U šatoru, bez obzira na vanjsku temperaturu, neće biti hladno jer se prostor grije. (j.e.)

(151) objavljeno 29. 12. 19. u 21:50 h

********************


alt

Bolski porat u nedjelju u 13.50 sati, 15 minuta nakon "odlaska" katamarana


KATAMARAN SE NIJE PRIVEZAO

Katamaran je u nedjelju u 13 sati krenuo iz Starog Grada za Bol odakle je trebao nastaviti za Split. Nešto mu je duži put nego od Jelse do Bola, pa je katamaran „Judita“ pred Bol stigao malo kasnije nego je inače predviđeno po redu plovidbe.
Došao je katamaran, ali nije pristao uz Veli most, kako bi preuzeo putnike za Split. Podalje od Velog mosta kapetan je odustao, zbog bure, od pokušaja pristajanja i – okrenuo prema Splitu.
Zbog kasnijeg dolaska nije bilo vremena da potencijalni putnici prispiju na autobus koji je u 13.45 krenuo za Supetar.
„Jadrolinija“ je objavila da će u nedjelju u 16 sati katamaran krenuti iz Splita za Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.
Ovisno o vremenskim prilikama, moguće je da katamaran u ponedjeljak ujutro ipak dođe u Bol. (j.e.)

(150) objavljeno 29. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt


ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ DVA MILIJUNA

U općinskom proračunu za 2020. godinu za javne potrebe u predškolskom odgoju planirano je utrošiti 2.030.000 kuna. To se odnosi na plaće i druga primanja djelatnika vrtića „Mali princ“ (1.926.000 kn), financiranje popravka prozora i vrata, saniranje vlage, nabavku didatičke i druge opreme te uređenje krova dječjeg vrtića (60.000 kn).

(149) objavljeno 29. 12. 19. u 21:40 h

********************


alt


ZA PROTUPOŽARNU ZAŠTITU 2,2 MILIJUNA

U protupožarnu zaštitu na području općine Bol u 2020. godini bit će uloženo 2.233.000 kuna, a to se odnosi na financiranje rada DVD-a, kapitalnu donaciju za gradnju Vatrogasnog doma i donaciju za nabavu novih vatrogasnih vozila.
Iznos od 600.000 kn uplaćivat će se u jednakim mjesečnim iznosima na račun DVD-a, a 33.000 kn je planirano za prehranu i smještaj sezonskih vatrogasaca. Nabavka novog vatrogasnog vozila financirat će se sa 1.600.000 kuna. (j.e.)

(148) objavljeno 29. 12. 19. u 21:35 h

********************


alt


ZAHVALA BRAČKIH PUPOLJAKA

Udruga Brački pupoljci zahvaljuje Boljanima za sve što su proteklih dana napravili za organizaciju, darovanim kolačima i prikupljenim novčanim prilozima.
Od srca im hvala uz čestitke za ove blagdane.
Ivana Radić za „Bračke pupoljke“

(147) objavljeno 29. 12. 19. u 21:30 h


nedjelja, 29. 12. 2019. *****


alt


DENIS DOBIO VINSKOG OSKARA

Na Poljani je u subotu navečer, u sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić, organiziran II. Vinski oskar, izbor najboljeg bolskog plavca. Za ocjenjivanje je pristiglo 8 uzoraka, a ocjenjivala su dva žirija. Stručni žiri, koji daje 65% bodova, sačinjavali su Toni Pešutić, somelier i predsjednik, Vlado Karninčić, Markito Marinković, Dragan Mitrović i Jeri Marinković, dok je publika imala svoj žiri koji je brojio 10 članova.
Najbolje vino po mišljenju Stručnog žirija je Terra Spino Denisa Barhanovića. Drugo je vino Zorana Jozića, a treće mjesto, s jednakom ocjenom, dijele Ivan Anić i Gabrijel Marinković. Žiri publike je jednaku ocjenu dao trima vinima, pa nitko nije nagrađen.
Nakon ocjenjivanja i publika je mogla kušati bolska vina, naravno uz glazbu uživo by Neven. (j.e.)

(146) objavljeno 28. 12. 19. u 23:00 h

********************


alt

Prije početka finala igrači su novčanu nagradu darovali za Bračke pupoljke


alt

U finalnom susretu igre briškule i trešete bilo je mnogo neizvijesnosti i uzbuđenja


alt

Pobjednici: Joško Vrsalović i Ivica Šesnić


POLJANA: FINALE U BRIŠKULI I TREŠETI …

Na Poljani u subotu nisu odigrani svi turniri kako je bilo planirano i najavljeno. Nedovoljan je bio interes za male branke, pa se nije ni igralo. Uzbudljivo je bilo finalno natjecanje u briškuli i trešeti. Po dva igrača u dvije ekipe, prije susreta su dogovorili, da novčane nagrade za I. i II. mjesto (800 i 400 kuna), daruju Bračkim pupoljcima.
Pobjednici su Ivica Šesnić i Joško Vrsalović koji su sa 2:1 bili bolji od drugog para Boška Botice i Stipe Marinkovića.
Nakon izbora i dodjele Vinskog oskara, pripremljen je za večeru fažol uz dobrovoljni prilog za Bračke pupoljke.
U nedjelju je na programu humanitarno trčanje također za Bračke pupoljke kojima će biti uplaćena kotizacija od 50 kn po svakom natjecatelju. Organizatori savjetuju prigodnu opremu, dekoriranu za ove svečane blagdane, osim petardi. Start je na Poljani u 14.30 sati. (j.e./a.j.)

(145) objavljeno 28. 12. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZA ODRŽAVANJE INFRASTRUKTURE 2,9 MILIJUNA

Za Program održavanja infrastrukture u 2020. godini predviđa se uprihoditi i potrošiti 2.930.000 kuna. Od tog će iznosa Općina direktno platiti 250.000 kn za potrošnju električne energije za javnu rasvjetu, 1.500.000 kn će se uplatiti općinskom komunalnom poduzeću Grabov rat d.o.o. na osnovi računa za obavljene usluge, a preostali iznos od 1.180.000,00 kuna će se uplatiti za održavanje ostale komunalne infrastrukture i javnih građevina izvođačima radova.
U održavanje infrastrukture predviđena je sanacija poljskih putova (prema sv. Luciji, prema Smokovju, prema Podbarju, Uz Galicu, Stari put za Murvicu …), sanacija asfaltnog ili betonskog plašta na ulicama i trotoarima, nabavka i ugradnja ograda, rešetki i rukohvata, održavanje slivnika, fugiranje potoka uz Novi put i uz Poljanu, uređenje potoka u naselju Blato, održavanje javnih zelenih površina, održavanje groblja u Bolu i Murvici, održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje javne rasvjete …
Vijećnici su na 9. sjednici ovaj program usvojili sa 7 glasova „za“ i jednim glasom „protiv“. (j.e.)

(144) objavljeno 28. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt


POREZNA UPRAVA UMJESTO OPĆINE

Poslove utvrđivanja i naplate poreza u 2020. godini, prema odluci Općinskog vijeća, obavljat će kao i do sada Porezna uprava.
Navedenom odlukom je predviđeno da se u cijelosti prenesu poslovi utvrđivanja, evidentiranja, nadzora, naplate i ovrhe radi naplate svih općinskih poreza na Poreznu upravu i to: prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju, porez na korištenje javnih površina.
Predviđa se da Porezna uprava vrši utvrđivanje poreza po osnovi podataka kojima raspolaže, podataka koje su dužni u skladu sa Zakonom dostaviti porezni obveznici i podataka koje su dužne dostaviti nadležne općinske službe.
Prema ovoj odluci Poreznoj upravi pripada 5% od ukupno naplaćenih prihoda.
Kao i prethodne godine, i 2020. godine se ne predviđa da Porezna uprava naplaćuje porez na kuće za odmor, jer će to obavljati općinska financijska služba. (j.e.)

(143) objavljeno 28. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


ZBOG BURE (?) KATAMARAN NIJE DOŠAO

U subotu je tijekom dana bilo miro more ili lagana bura. Međutim, iza 11 sati zalepršale su čak i pahuljice snijega, ali samo na kratko vrijeme. Ocjenjujemo da je to bio izuzetno miran dan za ovo doba godine. Unatoč vremenskim uvjetima u Bolu, „Jadrolinija“ je i prije podneva, vjerojatno zbog meteo prognoze, objavila da katamaran, s polaskom iz Splita u 16.30 neće pristajati u lukama Bol i Jelsa nego će iz Splita direktno u Stari Grad.
Možda u nedjelju katamaran iz Starog Grada u 13:25 sati ipak navrati i u Bol na putu za Split.
Na slici: bolska luka i Veli most gdje se privezuje katamaran, u subotu 28. prosinca u 16 sati. (j.e.)

(142) objavljeno 28. 12. 19. u 22:40 h


subota, 28. 12. 2019. *****


alt

Klupa DVD Bol na poluvremenu dok su gubili 2:0


alt

Boško Botica, kao organizator natjecanja, uručuje pokal predstavniku ekipe z Selaca


alt

DVD Bol je dobio pokal za drugo mjesto na turniru veterana


POLJANA: VETERANI POKAL NOSE U SELCA

U petak je na Poljani odigrana treća utakmica veterana u malom nogometu. Takmac Perivoj iz Selaca i DVD Bol imali su po jednu pobjedu, a u međusobnom susretu trebali su odlučiti o pobjedniku. Konačni rezultat ove utakmice bio je 4:1 (2:0) za goste.
U velikom šatoru nastavljen je program: drugi pub kviz i glazba uživo.
U kvizu je sudjelovalo 9 ekipa, a pobjednici su ekipa Bondori (Ivan i Toni Karmelić i Nina Kukoč).


Program za subotu, 28. prosinca:
Turnir na male branke počinje u 14.30 sati ali sve ekipe trebaju biti na Poljani u 14 sati kada će se odrediti parovi za igru.
Finale u briškuli i trešeti igra se u 17 sati: Šesnić/Vrsalović – Botica/Marinković.
Drugi Bolski vinski Oskar je u 20 sati. Osim natjecanja servirat će se za večeru fažol, a novac će se ubacivati u kutiju na šanku. Prihod od prodaje fažola ide Bračkim pupoljcima.
Od 21 sat je muzika uživo by Neven. (j.e.)

(141) objavljeno 27. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt


BOŽIĆNI GRAD: POČELO RASPREMANJE

Bolke koje su volontirale tijekom organiziranja Božićnog grada, radile su i u petak. Bila je to akcija raspremanja i uklanjanja namještaja i druge opreme. Idućih dana će se ukloniti i drvene kućice, koje se vraćaju u Supetar, a šator će se odvesti iz Bola drugog dana nove godine.
Publika, a posebno najmlađi, bila je zadovoljna programom i ponudom. Oni bi sigurno voljeli da je potrajalo malo više dana. Čini se da su i organizatori zadovoljni iako im je vrijeme malo pokvarilo program i raspoloženje. (j.e.)

(140) objavljeno 27. 12. 19. u 22:45 h


********************


alt


NA LOŽI SE RADI PO PLANU

Nakon dvodnevnog odmora, radnici tvrtke Bilić d.o.o. u petak su ponovno bili na radilištima u Bolu. Na uređenju zgrade na Loži, gdje će na proljeće preseliti općinske službe, betonirala se ploča iznad prizemlja.
Radovi na uređenju ovog objekta, prema potpisanom ugovoru, trebaju se završiti do Uskrsa iduće godine. (j.e.)

(139) objavljeno 27. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt

Za opremu dječjih igrališta planira se 50.000 kuna


GRADNJA KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Program gradnje komunalne infrastrukture na području općine Bol usvojilo je Općinsko vijeće na 9. sjednici, a time se planira potrošiti 4,5 milijuna kuna.
Uredile bi se nerazvrstane ulice: Vukovarska, Postirska, cesta u R3 zoni, potporni zid na obilaznici i potporni zid Blato.
Nadalje, radio bi se projekt uređenja plaže Potočine-Borak-Benačica, a otkupilo bi se zemljište uz Dom kulture.
Nastavilo bi se s otkupom zemljišta parkirališta na ulazu u mjesto, a uredilo bi se osam parkirnih mjesta u naselju Blato.
Sredstvima iz proračuna za 2020. financirat će se idejni i glavni projekti športske dvorane i garaže na Poljani.
Predviđena su sredstva za opremanje dječjeg igrališta i športa te otkup zemljišta za nove zelene površine.
Dodatna ulaganja su planirana za prometnu i turističku signalizaciju, ali i za komunalnu opremu.
Javna rasvjeta se planira na cesti prema Sv. Luciji i kod Zlatnog rata.
Rezervirana su sredstva za otkup zemljišta za novo groblje (1,6 milijuna) i milijun kuna za prvu fazu izgradnje novog groblja.
Ovaj program za 2020. godinu prihvaćen je na 9. sjednici Općinskog vijeća sa sedam glasova „za“ i jednim glasom „protiv“. (j.e.)

(138) objavljeno 27. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


PREDIZBORNI NASTUPI Z. MILANOVIĆA

Press služba predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića zamolila nas je za objavu rasporeda njegovih nastupa u subotu 28. prosinca:
• Zadar, Trg pet bunara u 9.45 sati;
• Šibenik, Obala hrvatske mornarice 1 u 11:30 sati ;
• Split, Gat sv. Duje 1 u 13:00 sati.

(137) objavljeno 27. 12. 19. u 22:30 h


petak, 27. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


ZADNJI DAN BOŽIĆNOG GRADA

Počelo je 13. prosinca, a zadnji dan zabave u „Božićnom gradu“ bio je u četvrtak. Zatvaranje manifestacije je prošlo u svečarskom, blagdanskom raspoloženju. U podne je bio poslužen teleći rižot koji se spremao u restoranu Ranč, a koji je podijeljen u potpunosti u impresivnih dvadeset i osam minuta. Volonteri iz DVD - a Bol su i u četvrtak pripremali i posluživali ćevape i pomfrit.
Prostor Božićnog grada na Rivi cijeli je dan bio pristojno popunjen, a prepun u kasnopopodnevnim i večernjim satima. Program je završio glazbenim nastupom Trija Dalmacija. Uslijedilo je i nagradno izvlačenje. Suknju - hlače (donacija Antonije Jakšić Dorotić) je dobila Ivana Radić, a set Tupperware zdjela (donacija Jasenke Eterović - Sorić) je dobio Gordan Eterović. Dobitnik glavne nagrade, vikenda za dvoje u hotelu Alga u Tučepima, je posjetitelj bolske fešte koji je došao iz Selaca. (m.š.)

(136) objavljeno 26. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt

Malonogometna ekipa "Zvijezde" pobjednici su turnira seniora


alt

Kapetan Zvijezda prima pokal za pobjednike


alt

Detalj s utakmice veterana


alt

Utakmicu finala pratilo je stotinjak gledatelja


POLJANA: ZVIJEZDE SU POBJEDNICI

Zanimljiv je sportski program bio u četvrtak na Poljani. Najprije su od 17.30 igrali veterani: Takmac perivoj – Bol 3:2. Boljani su imali prednost od 2:0, ali Selčani zasluženo pobijedili i odlučujuću utakmicu igraju u petak s ekipom DVD Bol. Pobjednik u tom susretu je pobjednik turnira veterana.
Za treće mjesto u konkurenciji seniora Mlodi ugori bili su uspješniji od Red Bulla i pobijedili rezultatom 8:3. U finalu malog nogometa igrali su Zvijezde i DVD Selca. Pred stotinjak gledatelja pobijedile su Zvijezde sa uvjerljivih 6:2.
• U petak na Poljani finale igraju veterani (mali nogomet): Takmac perivoj – DVD Bol, a u šatoru se organizira Pub kviz i glazba u živo. (j.e.)

(135) objavljeno 26. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt

Katamaran "Judita" uz Veli most, četvrtak 26. prosinca


KATAMARAN ČEKAO NA GORIVO

Sedamdeset minuta katamaran „Judita“ je u četvrtak kasnio s isplovljavanjem iz Splita. Razlog je što je trebao čekati cisternu s gorivom. Zbog toga su putnici u Bol umjesto u 17:05 došli u 18.20sati. Katamaran je iz Bola nastavio za Stari Grad umjesto za Jelsu. Do promjene je došlo zbog bure zbog koje je katamaran u četvrtak u 13 sati imao otežano isplovljavanje u četvrtak prema Bolu i Splitu.
U petak ujutro, ne bude li bura u pojačanju, katamaran dolazi u Bol iz Starog Grada. (j.e./m.š.)

(134) objavljeno 26. 12. 19. u 22:25 h

**********************


alt


KADA ĆE SE UREDITI RIVA?

Od 12. studenoga jugo je dobrano oštetilo bolsku rivu posebno na dijelu ispred Vinskog podruma. Žalo, drveni otpad i drugo smeće kojeg su donijeli valovi na rivu, odmah su uklonili radnici Grabovog rata, a uz zid Vinskog podruma uredno složili kamene rubnike (vidi sliku).
Koliko će se još čekati da bi se sanirala oštećenja na rivi? – pitali smo načelnika Tihomira Marinkovića.
- To je pomorsko dobro – dobili smo odgovor – i oštećenja smo odmah prijavili Županijskoj lučkoj upravi. Sada čekamo njihovu suglasnost za sanaciju, jer bez njihovog naloga ne bi mogli dobiti naknadu za izvršene radove na sanaciji rive. (j.e.)

(133) objavljeno 26. 12. 19. u 22:20 h


četvrtak, 26. 12. 2019. *****


alt

Božićno jutro (9:00 sati) pogled s vidikovca


alt

INA je jedina trgovina koja je na Božić bila otvorena i to već u 7 sati


alt

Vrh Zlatnog rata povijen prema istoku (8.30 sati)


alt

Do 6. siječnja u Supetru je parkiranje - besplatno


alt

Na Božić nije bilo mnogo automobila ni na cesti ni u trajektu


alt

Na štekatu u Taverni Riva mnogi su uživali na suncu


alt

Na Božić, četvrtog dana zime, snimili smo kupače na Zlatnom ratu


alt

Katamaran u srijedu i četvrtak, po redu plovidbe, iz Bola za Split kreće u 13:25 sati


BOŽIĆ 2019. GODINE

Oni koji su bili na misi ponoćki u Župnoj crkvi, za svaki slučaj, nosili su i kišobran. Međutim, na božićno jutro Bol je osvanuo okupan u suncu.
• Vrh Zlatnog rata ponovno je promijenio pravac. Sada je zbog vjetra i valova sa zapada okrenut prema istoku.
• Među rijetkima koji su otvorili trgovinu na Božić, bila je benzinska postaja Ine. Od 7 do 8.30 sati po gorivo su došla dva vozila i nekolicina Boljana po cigarete.
• Caffe bar „Marinere“ počeo je radom u 8, a „Taverna Riva“ od 9.30 sati. Zbog sunca nije oko 11 sati bilo slobodnih stolica.
• Na cesti od Bola do Supetra, od 9 do 9.45 sati ususret nam je prometovalo 11 automobila: od Bola do G. Humca 3, od G. Humca do Pražnica ni jedno, od Pražnica do Nerežišća 4, a isto toliko od Nerežišća do Supetra.
Komunalno društvo „Grad“ dariva besplatni parking u Supetru od 24. prosinca do 6. siječnja.
• Prvim trajektom iz Splita u 9 sati došlo je u Supetar 14 automobila, a za Split u 10.30 ukrcalo ih se 18.
• Temperatura u podne, izmjerena na suncu i u zavjetrini, bila je 36 stupnjeva. DHMZ objavio je u 13 sati službene vrijednosti: temperatura zraka je bila 16, a mora 17 stupnjeva. Naše kamere su snimili kupače, na Božić, na istočnoj strani Zlatnog rata u 10.30 sati.
• Na Božić, ali i u četvrtak na blagdan sv. Stjepana, katamaran polazi iz Bola za Split, kao nedjeljom, u 13.25 sati. Pored Zlatnog rata je 5 minuta kasnije. (foto: j. egekher i m. škrbić)

(132) objavljeno 25. 12. 19. u 21.55 h

********************


alt


alt


RIVA I POLJANA: ZADNJI DAN ZA BOŽIĆNI GRAD

• Ovog četvrtka zadnji je dan aktivnosti u Božićnom gradu na Rivi. Od sv. Lucije svaki dan se nešto događalo u šatoru, kućicama i na otvorenom, naravno kada nije bilo kiše.
Od 16 sati je glazbeni program: party zatvaranja, a uživo nastupa „Trio Dalmacija“. Gastro ponudu „Kuhan i pečen“ pripremaju restoran „Ranč“ i DVD Bol, a tijekom večeri bit će izvlačenje lutrije.
• U četvrtak u 19.30 sati igra se na Poljani finale seniora: DVD Selca - Zvijezde. Isti dan igraju veterani i to u 17.30 sati Takmac perivoj – Bol, a u 18.30 sati je utakmica za 3. mjesto seniori Mlodi ugori – Red Bull. (j.e.)

(131) objavljeno 25. 12. 19. u 21:45 h


srijeda, 25. 12. 2019. *****


alt


NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ!

Po gregorijanskom kalendaru, 25. prosinca je Božić – kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. Kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara, Božić se obilježava 7. siječnja (tj. 25. prosinac po starom kalendaru).
Božić je u mnogim državama svijeta tako i u Hrvatskoj, državni blagdan.
Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana.
Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

(130) objavljeno 24. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt


alt


BESPLATNI BAKALAR ZA BOLJANE

Vrijeme kakvo se samo moglo poželjeti i uz to besplatne porcije bakalara. Točno u zakazano vrijeme, vatrogasnim vozilom, došlo je u Božićni grad na rivi iz restorana „Pusa“ 150 porcija bakalara. Poklon je to, po tradiciji, Općine Bol za svoje stanovnike, ali su mogli uživati i gosti.
Neko vrijeme posluživao je i načelnik Tihomir Marinković, a nakon toga čestitao je Božić prisutnima i svim stanovnicima općine Bol.
Nije bilo velike gužve, a bakalara je bilo i za repete. (j.e.)

(129) objavljeno 24. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


alt


BADNJAK NA POLJANI

Drveni panjevi koje narod zove badnjak zapale se uoči Božića na mnogim kućnim kaminima, ali posebno svečano bude na Poljani. Veliki badnjak, odmah iza 17 sati, zapalio se na Poljani gdje se okupilo stotinjak, a možda i više, mještana. Izveden je prigodni program i molitva, a oganj je blagoslovila vinom Fany Katić.
Druženje se nastavilo u obližnjim kućama. Posebno je svečano bilo u obiteljskoj kući Tomija Fabijanovića. (j.e./m.š.)

(128) objavljeno 24. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt

Glavni oltar u Samostanskoj crkvi


alt


alt


alt


alt

Glavni oltar u Župnoj crkvi


alt


alt


CRKVENO SLAVLJE U BOLU: MISA BDIJENJA I PONOĆKA

U Svetoj noći, uoči Božića, vjernici su prisustvovali vjerskim obredima i molili u Samostanskoj i Župnoj crkvi.
* Misno slavlje, od 21 sat, na misi bdijenja, u Samostanskoj crkvi predvodio je o. Ivo Plenković. Ispred crkve, po običaju, zapaljen je badnjak, a crkva je bila ispunjena vjernicima.
* Ponoćku je u Župnoj crkvi predvodio bolski župnik o. Mirko Jagnjić kome je asistirao o. Ivo Plenković.

Svete mise na Božić su prema nedjeljnom rasporedu. (j.e.)

(127) objavljeno 24. 12. 19. u 22:30 h
(dopunjeno 25. 12. 19. u 00:25 h)

********************


alt

Dom kulture i šank na Božić su - zatvoreni


alt

Na Badnji dan za Mikuliće je bio zadnji radni dan na tržnici. Došao je to provjeriti i naš urednik


NA BOŽIĆ (UGLAVNOM) SVE ZATVORENO

Boljani to već znaju: na Božić je uglavnom sve zatvoreno. Ne rade trgovački centri, prodavaonica tehničkom robom, FINA, poštanski ured, Općina, Grabov rat (osim četvorice dežurnih), a autobusi i katamaran voze (plove) po nedjeljnom rasporedu.
Zatvoren je, na Badnjak, i jedini štand sa voćem i povrćem na tržnici. Tako je svake godine bilo do sada, zbog godišnjeg odmora, ali ovaj puta je zatvoren za stalno. Obitelj Mikulić, nakon 20 godina, više neće raditi na bolskoj tržnici.
Na Božić radi od 7 do 12 sati benzinska postaja INE, a kava se može popiti samo u caffe barovima Marinero i Taverna Riva. Dom kulture i caffe bar Loža na Božić ne rade, a zbog godišnjeg odmora caffe bar Big Blue otvara se tek dogodine.
U utorak se prodavao trobroj, pa novine dolaze u Bol tek u petak. (j.e./m.š.)

(126) objavljeno 24. 12. 19. u 22:20 h

********************


alt

Kada se igra mali nogomet u gledalištu ima i publike


alt

Finalisti bočarskog turnira


alt

Nužno je prije utakmica koje se igraju u četvrtak - očistiti prostor za publiku


POLJANA: NAJBOLJI BOĆARI SU IZ MURVICE

Božićni grad na Rivi otvoren je još dva dana, u srijedu i četvrtak. Sportske aktivnosti se nastavljaju na Poljani gdje manifestacija „Sportsko-zabavni Božić“ završava s programom - organiziranjem dočeka Nove godine.
Znaju se i prvi pobjednici sportskih turnira. To su boćari iz Murvice, ekipa „Zmajevi“, koja je u sastavu Tiho Pavišić, Josip Bezmalinović, Vinko Vrsalović i Deni Bjelobradić, u finalu pobijedila ekipu „Lovci u mutnom“ rezultatom 2:0.
Veterani su odigrali utakmice malog nogometa. DVD Bol nakon boljeg izvođenja penala pobijedio je ekipu Bol 6:5, a u regularnom vremenu bilo je 3:3.
Rezultati seniora: Zvijezde – Red Bull 11:0, DVD Selca – Mlodi ugori nakon boljeg izvođenja penala 6:5 (4:3).
U četvrtak u 19.30 sati igra se finale seniora DVD Selca - Zvijezde. Isti dan igraju veterani i to Takmac perivoj – Bol u 17.30, a utakmicu za 3. mjesto igrat će seniori Mlodi ugori – Red Bull u 18.30 sati.
U petak je finale za veterane (mali nogomet), Pub kviz i glazba u živo. (j.e.)

(125) objavljeno 24. 12. 19. u 22:15 hutorak, 24. 12. 2019. *****


alt


PRIVREMENI NESLUŽBENI REZULTATI

Državno izborno povjerenstvo objavilo je 23. prosinca u 5:00 sati privremene neslužbene rezultate predsjedničkih izbora održanih prošle nedjelje (22. prosinca):
UKUPNI REZULTATI: broj birača 3.719.532, glasovalo 1.904.453 (51,20%), nevažećih listića 22.218 (1,17%).
1. Zoran Milanović 562.779 (29,50%), 2. Kolinda Grabar-Kitarović 507.626 (26,65%), 3. Miroslav Škoro 465.703 (24,45%), 4. Mislav Kolakušić 111.916 (5,87%), 5. Dario Juričan 87.882 (4,61%) …
INOZEMSTVO: broj birača 40.782, glasovalo 40.782 (100%), nevažećih listića 127.
1. K. Grabar-Kitarović 21.790 (53,43%), 2, M. Škoro 14.351 (35,18%), 3. Z. Milanović 2.360 (5,78%), 4. M. Kolakušić 706 (1,13%), 5. I. Pernar 491 (1,20%) …
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA: broj birača 404.750, glasovalo 198.428 (49,02%), nevažećih listića 2.925.
1. K. Grabar-Kitarović 64.221 (32,36%), 2. M. Škoro 50.338 (25,36%), 3. Z. Milanović 48.953 (24,67%), 4. M. Kolakušić 10.475 (5,27%), 5. D. Juričan 9.636 (4,85%) …
SPLIT: broj birača 149.580, glasovalo 74.631 (49,89%), nevažećih listića 1.094.
1. Z. Milanović 22.980 (30,79%), 2. K. Grabar-Kitarović 18.883 (25,30%), 3. M. Škoro 16.509 (22,12%), 4. D. Juričan 5.362 (7,18%), 5. M. Kolakušić 4.420 (5,92%) …
SUPETAR: broj birača 4.206, glasovalo 1.895 (45,05%), nevažećih listića 25.
1. Z. Milanović 752 (39,68%), 2. K. Grabar-Kitarović 515 (27,17%), 3. M. Škoro 272 (14,35%), 4. M. Kolakušić 91 (4,80%), 5. D. Juričan 78 (4,11%) …
PUČIŠĆA: broj birača 1.888, glasovalo 990 (52,44%), nevažećih listića 15.
1. K. Grabar-Kitarović 406 (41,01%), 2. Z. Milanović 240 (24,24%), 3. M. Škoro 158 (15,95%), 4. M. Kolakušić 65 (6,56%), 5. D. Juričan 42 (4,24%) …
SELCA: broj birača 1.765, glasovalo 803 (45,50%), nevažećih listića 7
1. Z. Milanović 262 (32,62%), 2. K. Grabar-Kitarović 193 (24,03%), 3. M. Škoro 187 (23,28%), 4. M. Kolakušić 57 (7,09%), 5. I. Pernar 33 (4,10%) …
BOL: broj birača 1.627, glasovalo 756 (46,47%), nevažećih listića 18
1. Z. Milanović 263 (34,78%), 2. K. Grabar-Kitarović 177 (23,41%), 3. M. Škoro 114 (15,07%), 4. M. Kolakušić 58 (7,67%), 5. D. Juričan 44 (5.82%) …
POSTIRA: broj birača 1.509, glasovalo 804 (53,28%), nevažećih listića 16
1. K. Grabar-Kitarović 334 (41,54%), 2. Z. Milanović 207 (25,74%), 3. M. Škoro 156 (19,40%), 4. D. Juričan 25 (3,10%), 5. M. Kolakušić 25 (3,10%) …
MILNA: broj birača 1.157, glasovalo 464 (40,10%), nevažećih listića 9
1. Z. Milanović 200 (43,10%), 2. K. Grabar-Kitarović 109 (23,48%), 3. M. Škoro 61 (13,14%), 4. M. Kolakušić 28 (6,03%), 5. D. Juričan 23 (4,95%) …
SUTIVAN: broj birača 974, glasovalo 443 (45,48%), nevažećih listića 2
1. Z. Milanović 141 (31.82%), 2. K. Grabar-Kitarović 139 (31,37%), 3. M. Škoro 93 (20,99%), 4. D. Juričan 18 (4,06%), 5. M. Kolakušić 18 (4,06%) …
NEREŽIŠĆA: broj birača 832, glasovalo 496 (59,62%), nevažećih listića 17
1. K. Grabar-Kitarović 166 (33,46%), 2. Z. Milanović 136 (27,41%), 3. M. Škoro 100 (20,16%), 4. M. Kolakušić 31 (6,25%), 5. D. Juričan 12 (2,41%) …


TKO ĆE ZA KOGA U II. KRUGU?

Ni puna dva tjedna nije ostalo do II. kruga kada će se znati pobjednik predsjedničkih izbora. Sada su na redu realne, ali i navijačke analize i prognoze. Ne treba zaboraviti da je na izborima 22. prosinca izišlo 1.904.453, a nije glasovalo čak 1.815.079 birača. Hoće li oni glasovati i za koga u II. krugu?
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović dobili su zajedno 1.070.405 glasova, a ostalih 9 kandidata 834.048 glasova. Hoće li oni na izbore 5. siječnja i za koga će glasovati?
Na Braču je više glasova dobio Zoran Milanović u četiri općine i jednom gradu (Supetar, Bol, Milna, Selca i Sutivan), a Kolinda Grabar-Kitarović u tri općine (Nerežišća, Postira i Pučišća).
Bračani su u ukupnom zboruju glasova za Milanovića sudjelovali sa 2.201 glasom, a za Kolindu Grabar-Kitarović sa 2.039 glasova.
Najveći odaziv birača imala su Nerežišća (59,62%), a najlošiji Milna (40,10%).
Zoran Milanović dobio je najveći postotak bračkih glasova (43,48%) u Milni, a Kolinda Grabar-Kitarović (41,54%) u Postirima. (j.e.)

(124) objavljeno 23. 12. 19. u 22:15 h

********************


alt


alt


alt


BOŽIĆNI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Na božićnom koncertu pod nazivom „Na dobro nam Božić dojde“ nastupili su u ponedjeljak od 18 sati u Župnoj crkvi bolski pjevači i svirači. Na početku koncerta dobrodošlicu, svima koji su došli u crkvu, poželio je o. Ivo Plenković čestitajući im i božićne blagdane. (j.e./m.š./m.k.)

(123) objavljeno 23. 12. 19. u 22:10 h

********************


alt


BAKALAR ZA BADNJI DAN

Ovog utorka, na Badnji dan, Boljanima će na Rivi u Božićnom gradu biti poslužen bakalar – besplatno. Treća je godina da se bakalar poslužuje u Božićnom gradu, a priprema se, kao i lani, u restoranu „Pusa“.
Posluživanje Boljana bakalarom već je postalo tradicionalno, a darovatelj ove delicije je Općina Bol. (j.e.)

(122) objavljeno 23. 12. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt

Dio ekipe veterana nakon utakmice na Poljani


SPORTSKI SUSRETI NA POLJANI

Ponedjeljak je od 14 sati pa do kasno navečer bio ispunjen sportskim događanjima na Poljani. Igrali su boćari finale, a odigrane su i dvije utakmice polufinala u malom nogometu, kao i susret veterana, također u malom nogometu. U šatoru je nastavljen turnir u briškuli i trešeti.
U utorak nema sportskih natjecanja. (j.e./m.š.)

(121) objavljeno 23. 12. 19. u 22:00 h

********************


alt

Ponoćka u Župnoj crkvi na Badnjak 2018. (arhiv)


DANAS, NA BADNJI DAN

Ovog Badnjaka, utorak 24. prosinca, po prastarom običaju, u Bolu se organizira nekoliko prigodnih manifestacija:
• Na Poljani u 17 sati zapalit će se badnjak uz prigodni program kojeg priprema obitelj Katić, a domjenak će uslijediti u susjednim obiteljskim kućama Fabijanović, Marinković …
• Misa bdijenja je u Samostanskoj crkvi u 21 sat;
• Ponoćka je u Župnoj crkvi, a počinje točno u ponoć. (j.e.)

(120) objavljeno 23. 12. 19. u 21:55 h

********************


alt


MIKULIĆIMA ZADNJI DAN NA TRŽNICI

Prošle godine 28. prosinca zadnji je dan radio štand obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. Razlog je bio godišnji odmor, a ovog utorka, na Badnji dan, radit će se samo do 14 sati. Posljednji će im to biti radni dan jer Mikulići, kao što su i najavili, prestaju – nakon 20 godina – radom na bolskoj tržnici.
Prestankom rada i zatvaranjem štanda, Bol u zimskom periodu ostaje bez ponude svježeg voća i povrća na otvorenom.
Sigurni smo da će mnogima biti žao što Mikulići odlaze, a Boljani ostaju bez jedne kvalitetne ponude.
Hvala im za 20 godina rada na tržnici i napora da nam osiguraju što bolji i raznovrsniji izbor voća i povrća, ali i drugih artikala svakodnevno potrebnih domaćinstvima.
(j.e.)

(119) objavljeno 23. 12. 19. u 21:50 hponedjeljak, 23. 12. 2019. *****


alt


IZBORI: BOL BI MILANOVIĆA

Događaj dana je u nedjelju bio prvi krug predsjedničkih izbora. Službeno je potvrđeno da će konačna odluka biti donesena u drugom krugu 5. siječnja.
Na nedjeljnim izborima na dva biračka mjesta u općini Bol, odaziv je bio neznatno veći nego prije pet godina: ove nedjelje 47,26 posto, a prije pet godina bilo je 47,22 posto.
Boljani, točnija većina, za predsjednika bi izabrala Zorana Milanovića. On je u Bolu dobio 259 i još 4 glasa u Murvici, ukupno 263. Druga je Kolinda Grabar Kitarović sa 177 glasova (175+2). Slijede: 3. Miroslav Škoro 114 (110+4) glasova, 4. Mislav Kolakušić 58 glasova, 5. Dario Juričan 44 (42+2) glasa, 6. Dalija Orešković 30 glasova, 7. Ivan Pernar 30 glasova, 8. Katarina Peović 12 glasova, 9. Dejan Kovač 3 glasa, 10. Anto Đapić 1 glas, a 11. Nedjeljko Babić nije dobio ni jedan glas u Bolu.
Na biračkom mjestu broj 1 u Bolu bilo je upisanih 1569 birača, a na biračkom mjestu broj 2 u Murvici 28, odnosno ukupno u općini Bol 1.587 upisanih birača. Glasovalo je njih 750 (47,26 posto), a nevažećih listića bilo je 18.

Izlaznost na nedjeljnjim predsjedničkim izborima (prvi krug): Hrvatska 51,01%, Splitsko-dalmatinska županija 49,06%, Bol 47,26%. (j.e.)

(118) objavljeno 22. 12. 19. u 22:10 h

********************

alt

Tražili smo bazen na špici plaže Zlatni rat, a on se pojavio duž zapadne strane zahvaljujući u prvom redu - plimi


alt

Ove nedjelje oko 14 sati more je naraslo preko ruba bolske rive


PRVI DAN ZIME: PLIMA, JUGO, BEZ KATAMARANA

Prvog dana zime nije bilo hladno, ali je kiša obilato natopila polja i vrtove. Zbog kiše izostale su neke aktivnosti i posjete Božićnom gradu i sportskim natjecanjima na Poljani.
Mnoge je iznenadila plima u bolskoj luci, ali je prema noći nivo mora bio nešto niži.
Katamaran u Bolu nije bio od petka popodne, a nakon pet izostanaka mogao bi se (možda) pojaviti iz Splita u ponedjeljak u 17 sati. (j.e./m.š.)

(117) objavljeno 22. 12. 19. u 22:05 h

*********************


alt


SPORTSKA NATJECANJA NA POLJANI

Meteorolozi za ponedjeljak prognoziraju vrijeme bez kiše, a organizatori Sportsko-zabavnog Božića najavljuju mnoga sportska natjecanja na Poljani.
• Igrat će se utakmice malog nogometa: 17:30 h DVD BOL – BOL (veterani); 18:30 h ZVIJEZDE – RED BULL (polufinale), a u 19:30 h DVD SELCA - MLODI UGORI (polufinale)
• Balote: 14:00 h LOVCI U MUTNOM – ZMAJEVI (finale)
• Polufinale u briškuli i trešeti: Šesnić/Vrsalović - Buvinić/Kusanović 2:0,
Botica/Marinković - Eterović/Eterović (Karavona) 2:1.

(116) objavljeno 22. 12. 19. u 22:30 hnedjelja, 22. 12. 2019. *****


alt


alt


DVD: U SIJEČNJU NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA

Izvanredna, sedma po redu, sjednica Skupštine DVD Bol u subotu navečer potvrdila je financijski izvještaj i plan rada za 2020. godinu kao i visinu sredstava koju planiraju uprihoditi i potrošiti u idućoj godini.
Predsjednik DVD-a Goran Jekić izvijestio je o radu u 2019., nabavci nove opreme (stiglo je jedno polovno vozilo, a novo dolazi do kraja siječnja). Do polovine siječnja raspisao bi se natječaj za izgradnju novoga Doma, a izvođač bi u ožujku trebao biti poznat. U izgradnji Doma sudjelovat će „Grabov rat“ koji će financirati gradnju podrumskog dijela za svoje potrebe.
Načelnik općine Tihomir Marinković čestitao im je na uspješnim rezultatima u minuloj godini, ali im je napomenuo da očekuje veće angažiranje, već od proljeća, članova DVD-a oko čišćenja šumovitog područja oko Zlatnog rata zbog zaštite od požara. (j.e.)

(115) objavljeno 21. 12. 19. u 23:10 h

********************


alt


ZA POTREBE U ŠPORTU: 692 TISUĆE

Za javne potrebe u sportu predviđeno je bilo utrošiti 767 tisuća kuna, ali je u raspravi tom iznosu dodano još 25 tisuća za rad teniske škole, a smanjeno sufinanciranje WTA turnira za 100.000 kn. Koliko tko dobiva od tog kolača? Malonogometni klub Bol koji se natječe u II. ligi malog nogometa dobit će 30.000 kn, bočarski klubovi „Murvica“ i „Blato-Ratac“ zajedno 10.000 kn, klub jedriličara na dasci 10.000 kn, backgammon klub Bol 5.000 kn, Dojo karate klub Brač 10.000 kn, za rad sportskih klubova na Braču 12.000 kn, za rad Sportskog društva Bol (plivačka škola, tenis turnir, božićni sportski susreti) 80.000 kn, za Splitski sveučilišni športski savez 110.000 kn, spomenutu školu tenisa 25.000 kn i sponzorstvo WTA teniskog turnira 400.000 kn. (j.e.)

(114) objavljeno 21. 12. 19. u 23:05 h

********************


alt


BOŽIĆNICA, DAR ZA DJECU, REGRES ZA GO

Općinsko vijeće, na sjednici održanoj 18. prosinca, sa 7 glasova „za“ i jednim „protiv“ prihvatilo je prijedlog odluke o visini iznosa Božićnice, dara za djecu i regresa za godišnji odmor, a što će se isplaćivati zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela općine Bol, Dječjeg vrtića, Centra za kulturu i Općinske knjižnice. Ova odluka će se primjenjivati tek u idućoj godini (2020.).
Božićnica će biti 2.500 kn, za sv. Nikolu dar za djecu do 15 godina starosti bit će 600 kn, dok će na ime regresa za korištenje godišnjeg odmora zaposlenici dobiti po 2.500 kn. (j.e.)

(113) objavljeno 21. 12. 19. u 23:00 h

********************


alt


KOLIKO SE IZDVAJA ZA BOLJI ŽIVOT U BOLU?

Koliko sredstava se iz proračuna Boljanima na ime raznih naknada isplaćuje za bolest, invaliditet, božićnice, uskrsnice, razne pomoći …? U ovoj godini (2019.) isplaćeno je 1.207.029 kuna! Najveće isplate predviđene su za novorođenu djecu. Već godinama mlade obitelji za prvo dijete dobivaju 7.000 kn, za drugo 15.000 kn, za treće 30.000 kn, za četvrto 60.000 kn, za peto 90.000 kn i za šesto 120.000 kn. Zaposlenici u Bluesun hotelu za svako novorođeno dijete dobiju dodatnih 7.500 kn, a ukoliko oba supružnika rade u istoj tvrtki dobili bi 15.000 kuna po djetetu. Roditelji novorođenog djeteta dobit će i od Splitsko-dalmatinske županije od 1.000 do 7.500 kn, ovisno koliko imaju djece.
Rodilje su od Općine Bol u 2019. godini dobili 240.000 kn, bolesni i invalidi 195.245 kn, za uskrsnicu je isplaćeno 70.600 kn, a božićnicu 45.000 kn, za pomoć studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan Bola isplaćeno je 153.000 kn, Osnovna škola dobila je 64.310 kn, Srednja škola 438.875 kn …
Nisu to jedine pomoći za poboljšanje životnih uvjeta stanovnicima Bola. Iz proračuna se izdvajaju značajna sredstva za sport i rekreaciju, izlete umirovljenika, pomoći raznim klubovima i udrugama … Veći dio troškova iz općinskog proračuna ima utjecaja na standard mještana i gostiju: elektrifikacija, uređenje parkirališta, asfaltiranje ulica, održavanje parkova … (j.e.)

(112) objavljeno 21. 12. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


alt


alt


RIVA I POLJANA: AKTIVNI I PO KIŠI

Subotnje jutro, kišovito i s južinom, umnogome je utjecao na raspoloženje i organizaciju aktivnosti u Božićnom gradu na Rivi i tijek sportskih događanja na Poljani gdje se odvija program Sportsko-zabavnog Božića.
Na Rivi su u šatoru u večernjim satima, nakon Skupštine, članovi DVDa organizirali domjenak (gulaš) koji je pripremljen u restoranu „Santo“.
Nakon prestanka kiše, a prije nastavka malonogometnih natjecanja na Poljani, dobro bi bilo očistiti plastične stolice na tribini. (j.e.)

(111) objavljeno 21. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt

Prošlogodišnji koncert u Župnoj crkvi (arhiv)


BOŽIĆNI KONCERT U PONEDJELJAK

Tradicionalni božićni koncert organizira se u ponedjeljak, 23. prosinca, u Župnoj crkvi s početkom u 18 sati.
Na koncertu po nazivom „Na dobro nam Božić dojde“ nastupit će bolski pjevači i svirači. (j.e.)

(110) objavljeno 21. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt

Bolski porat 21. prosinca (subota) u 14:15 sati


KATAMARAN ZBOG JUGA OSTAO U SPLITU

Zbog juga u subotu katamaran „Judita“ nije došao u Bol, nego je iz Jelse produžio za Split. Tamo je ostao i noćiti, pa je u prekidu poslijepodnevna linija Split – Bol – Jelsa. Katamarana neće biti ni u nedjelju u 13.25 iz Bola za Split.
Meteorolozi su najavili da će tijekom vikenda biti iznadprosječno toplo, uz izraženu južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, a mnogima će smetati i česta kiša, osobito na Jadranu i uz njega, i obilniji pljuskovi s grmljavinom.
U novome će tjednu biti stabilnije i sunčanije nego za vikend, ali i hladnije, osobito poslije utorka, kada će u mnogim mjestima kopnenog područja ponovno biti jutarnjih minusa
Kakvo vrijeme možemo očekivati za Božić?
U ponedjeljak, utorak i srijedu, na Badnjak i Božić, vjerojatno će u cijeloj zemlji biti suho. I tad ostaje iznadprosječno toplo. Dnevne će temperature na kopnu biti oko 10, a na moru oko 15 Celzijevih stupnjeva.

(109) objavljeno 21. 12. 19. u 22:40 hsubota, 21. 12. 2019. *****


alt


U NEDJELJU SU IZBORI!

U nedjelju su izbori za predsjednika Republike Hrvatske, sedmi su po redu predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj. Na biračkom listiću su imena 11 kandidata, poredanih po abecednom redu:
1. NEDJELJKO BABIĆ, 2. ANTO ĐAPIĆ, 3. KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ, 4. DARIO JURIČAN, 5. MISLAV KOLAKUŠIĆ, 6. DEJAN KOVAČ, 7. ZORAN MILANOVIĆ, 8. DALIJA OREŠKOVIĆ, 9. KATARINA PEOVIĆ, 10. IVAN PERNAR i 11. MIROSLAV ŠKORO
U općini Bol su dva biračka mjesta, a otvorena su od 7 do 19 sati.
Svaki birač treba imati i predočiti biračkom odboru važeću osobnu iskaznicu ili važeću putovnicu.

(108) objavljeno 20. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


TAJNI GOST: „BELVEDERE“ JE PRVI, „BORAK“ DRUGI

Tijekom tri ljetna mjeseca, na traženje Turističke zajednice SDŽ, provedena je akcija Tajni gost u kojoj su obavljeni nenajavljeni obilasci 39 restorana i tri hotela (Bol, Makarska i Kaštela).
U Bolu su odabrali i obišli tri restorana. Znamo da je na listi prvih dvadeset restoran Belvedere koji je sakupio 91,30 posto bodova, koliko i restorani „Kogo“ Hvar i „Apinelo“ Supetar s kojima dijeli prva tri mjesta. Objavljena su imena prvih 20, ali među njima je samo „Belvedere“ u vlasništvu agencije „Fetiva“.
- Naravno da nas raduje rezultat ove ankete – kaže vlasnik „Fetive“ i restorana „Belvedere“ Miroslav Ivelić. – Moramo se zahvaliti našoj vanjskoj suradnici i mentorici, prof. Smiljki Ivakić bez koje ovaj uspjeh svakako ne bi bio moguć u ovako kratkom vremenskom razdoblju od samo tri sezone, koliko smo otvoreni.
Nisu objavljena imena preostala dva restorana iz Bola u kojima je bio Tajni gost, već je poimenično navedeno prvih dvadeset. Osim po jednog iz Bola i Hvara, na top listi ih je 6 iz Splita, tri iz Supetra, po dva iz Brela i Kaštela, te po jedan iz Makarske, Tučepa, Podgore, Podstrane i Baške Vode.
Od tri hotela najvišu je ocjenu dobio hotel „Štacija“ iz Kaštela (91,89 % osvojenih bodova), drugi je bolski hotel „Borak“ (88,03%), a treći „Rovina“ iz Makarske (87,26%).
Akciju „Tajni gost“ provodi zagrebačka agencija „Heraklea“. (j.e.)

(107) objavljeno 20. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt


KOLEKTIVNI ODMORI

Mnogima je u petak bio posljednji radni dan u 2019. godine. Oni će idućih dana biti na kolektivnom godišnjem odmoru.
„Grabov rat“ neće raditi do 7. siječnja, ali će za to vrijeme uvijek dežurati četvero djelatnika.
Zaposlenici u školi neće na kolektivni odmor nego na zimske školske praznike. Zadnji radni dan u Osnovnoj školi bio je u petak, a u Srednjoj školi će raditi još u ponedjeljak, 23. prosinca. Školsko zvono oglasit će se ponovno 7. siječnja.
Općinske službe na posao se vraćaju u ponedjeljak 13. siječnja.
Zatvoren je i Ured TZO Bol koji s radom, zbog korištenja kolektivnog odmora, počinje s radom 13. siječnja 2020. (j.e.)

(106) objavljeno 20. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


BOŽIĆNI DORUČAK U SREDNJOJ ŠKOLI

U Srednjoj školi Bol u petak tijekom jutra, nakon završetka predzadnjeg dana nastave u ovoj kalendarskoj godini, organiziran je već tradicionalni Božićni doručak. U prostoru učeničkog doma program je vodila Marijana Marić, stručni nastavnik kuharstva u Srednjoj školi. Hranu su pripremali učenici škole, a sama manifestacija se sastojala u izvedbi prigodnih Božićnih pjesama na više jezika te učeničkih radova na tematiku Božića i krajeva iz kojih dolaze. (m.š.)

(105) objavljeno 20. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt


alt


alt


alt


RIVA I POLJANA: PROGRAM SE NASTAVLJA

U Božićnom gradu, zbog kiše je oko podneva došlo do malog zastoja, ali čim se pojavilo sunce, sve je ponovno bilo u punom pogonu. Tražila su se kuhana jela, kobasice, ćevapčići, pomfrit, fritule, palačinke, kava …
U redu se čekalo i poslije podne, a živo je bilo i u šatoru gdje je organizirana igra za najmlađe.
Na Poljani je bez problema, ali u šatoru, nastavljen turnir u kartama, a odigrane su i dvije utakmice malog nogometa: Red Bull – SŠ Bol 3:1, Zvijezde – Mlodi ugori 5:3. (j.e.)

(104) objavljeno 20. 12. 19. u 22.25 h

*********************


alt


alt


OTIŠAO JE KOMUNALNI REDAR

Nakon 8 godina rada u općinskoj administraciji kao komunalni redar Zdravko Bartulović je sporazumno prekinuo radni odnos i ubuduće će raditi u privatnoj tvrtki. U petak se, pri kraju radnog vremena, oprostio od kolega i kolegica u Općini i počastio ih kolačima i pićem.
Opravdano su bili odsutni načelnik i prometni redar.
Odlaskom Z. Bartulovića u općini Bol nema komunalnog redara. Tek predstoji raspisivanje natječaja, testiranje pa tek izbor novog komunalnog redara. Do tada … (j.e.)

(103) objavljeno 20. 12. 19. u 22:20 h

********************


alt


PITANJA VIJEĆNIKA NA 9. SJEDNICI

Prvog dana 9. sjednice Općinskog vijeća postavljali su vijećnici pitanja, na koja im je odgovarao načelnik Tihomir Marinković.
Milan Škrbić je upozorio da od teniskih terena cestom prema Murvici, pa ni od skretanja za Zlatni rat do ulaza u klub 585 nema javne rasvjete.
Načelnik: radi se projekt proširenja županijske ceste od Rotora prema Murvici, a do teniskog centra je predviđeno proširenje ceste s nogostupom i javnom rasvjetom.
Tonči Buljan je ovu temu dopunio podatkom da rasvjete nema kod Poljane, a da su u Ulici Uz potok i Begovim dvorima vidljivi postavljeni kabeli, ali nisu spojeni za javnu rasvjetu.
Načelnik: u siječnju će biti montirana javna rasvjeta, a ukoliko neko rasvjetno tijelo ne gori treba javiti u „Grabov rat“ da oni to poprave.
• Na nedovoljnu rasvjetu u Ulici Ante Radića upozorila je Katarina Marčić.
Načelnik: kada se bude uređivala spomenuta ulica postavit će se i javna rasvjeta.
Katarina Marčić je primijetila da nije dobila tražene odgovore od bolskog predstavnika u Skupštini Vodovoda Brač oko izbora za direktora te je pitala kakav je stav Bola u vezi najavljenog poskupljenja vode.
Načelnik: traženi odgovor bit će dostavljen, a Bol podržava prijedlog za nove cijene vode koje se već 13 godina nisu mijenjale, a protiv je povećanje plaća zaposlenima u Vodovodu Brač. Bol podržava traženje Vodovoda za otkup terena od strane Grada Supetra za gradnju škole, a teren sada koristi Vodovod. Tim sredstvima i kreditom dovršila bi se upravna zgrada Vodovoda.
• Zašto naš Boljanin Z.T. ne može dobiti priključak vode - pitala je Katarina Marčić.
Načelnik: prema saznanjima koje ima, spomenuti Z.T. ne ispunjava uvijete iz važećeg Pravilnika za ostvarenje prava na priključak.
Tonča Buljana je interesiralo je li načelnik obavio razgovor s komunalnim redarom koji je najavio odlazak.
Načelnik: razgovor nije obavio je komunalni redar već potpisao sporazumni raskid ugovora o radu.
Nataša Paleka Jakšić pitala je kada će dječji vrtić dobiti uporabnu dozvolu, a krov u Domu kulture i dalje prokišnjava.
Načelnik: dječji vrtić je dobio uporabnu dozvolu za potkrovlje, a krov u Domu kulture treba popraviti jer je u lošem stanju. (j.e.)

(102) objavljeno 20. 12. 19. u 22:15 hpetak, 20. 12. 2019. *****


alt


PLANIRANI PRIHODI I RASHODI PRORAČUNA

Planirani općinski prihodi u 2020. godini iznosit će 26.315.117 kuna, a isto toliko su planirani i rashodi. Općinski proračun za iduću godinu, na prijedlog načelnika, usvojilo je Općinsko vijeće na 9. sjednici održanoj 18. prosinca.
Usvajanjem proračuna prihvaćene su i odluka o programu održavanja infrastrukture, program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, odluka o javnim potrebama u protupožarnoj zaštiti, odluka o javnim potrebama u kulturi, predškolskom odgoju i športu, odluka o visini iznosa božićnice, dara za djecu i regresa u 2020. godini, odluka o financijskom planu općine za razdoblje 2020. – 2022., odluka o investicijama za razdoblje 2020. – 2022., odluka o planu nabave te odluka za izvršenje proračuna za 2020. godinu.

PROGRAM ODRŽAVANJA INFRASTRUKTURE
Za održavanje nerazvrstanih cesta planira se 250.000 kn, za održavanje javnih površina na kojima nije dopušten promet motornih vozila 450.000 kn, za održavanje građevina javne odvodnje oborinskih voda 40.000 kn, za održavanje javnih zelenih površina 400.000 kn, za održavanje građevina, uređaja i predmeta javne namjene 50.000 kn, za održavanje groblja u Bolu i Murvici 50.000 kn, za održavanje javnih površina 360.000 kn, za održavanje javne rasvjete 150.000 kn, za troškove električne energije 150.000 kn, za održavanje javnih zgrada u vlasništvu Općine Bol 130.000 kn te za održavanje ostale komunalne infrastrukture 900.000 kn.
Općinsko vijeće bi do 31. ožujka trebalo raspraviti o izvršenju ovog programa.

JAVNE POTREBE U KULTURI
Za direktne javne potrebe u kulturi općina Bol će u 2020. godini ukupno utrošiti 1.588.000 kn. Centar za kulturu sufinancirat će se sa 1.137.000 kn. Općinska knjižnica dobit će 301.000 kn (plaće za zaposlene 216.000 kn, materijalni rashodi 41.700 kn, financijski rashodi 3.300 kn, za nabavku novih knjiga 30.000 kn, za uredske troškove 10.000 kn).
Glazbena škola dobit će 10.000 kn, program Grafiti na gradele 10.000 kn, Božićni grad 30.000 kn, a za Dan općine i ostale manifestacije planirano je 100.000 kn.
Sutra: tko i koliko ostali dobivaju iz Proračuna. (j.e.)

(101) objavljeno 19. 12. 19. u 22:15 h

********************


alt


KOLIKO ĆEMO PLAĆATI VODU?

Od 2006. nije se mijenjala cijena vode, ali će od 1. siječnja, prema odluci Skupštine Vodovoda Brač, ipak trebati plaćati nešto više. Tražili smo u četvrtak od odgovorne osobe u Vodovodu Brač da nam objasni koliko ćemo stvarno morati plaćati vodu?
Cijena vode se formira na temelju 8 stavki, a deveta je PDV.
Najveće je poskupljenje za fiksni dio vodomjera i odvodnju. Plaća se po broju vodomjera, bez obzira na potrošnju, i to je tzv. fiksni dio. Do sada je to bilo 7,62 kn (4,62 + 3,00 kn), a sada je 24,23 kn po vodomjeru (14,33 + 9,90 kn).
Varijabilni dio za vodu bio je 4,62 kn po kubiku, a ubuduće će to iznositi 4,78 kn. Varijabilni dio za odvodnju plaćao se po potrošenom kubiku vode 3,00 kn, a nova je cijena 3,30 kn.
Na navedene cijene zaračunava se još i PDV.
Ostale četiri stavke (naknada za razvoj – kredit, naknada za razvoj KVG, naknada za korištenje vode i naknada za zaštitu voda) se ne mijenjaju.
Na Skupštini je rečeno da će nove cijene za prosječnu godišnju potrošnju domaćinstva od 218 kubika biti povećana za 27 kuna mjesečno.
Najveće je povećanje za one koji imaju mjerilo, a nemaju nikakvu potrošnju vode. Oni su po vodomjeru plaćali fiksni dio 7,62 kn mjesečno, a sada će to biti 24,23 kn ili svaki mjesec više 16,61 kn. (j.e.)

(100) objavljeno 19. 12. 19. u 22:10 h


********************


alt

Tonči Martinić Bobe svake godine dolazi u "Berice"


alt


BOLJANI DOŠLI U BERICE

Ako Boljani u četvrtak nisu bili na nekom kruzeru, onda ih se moglo susresti u trgovačkom centru „Berica“ u Nerežišćima. Privukla ih je prodaja uz popust od 10 do 50 posto, glazba u živo, ali i ponuda gdje je popust bio 100 posto: u šatoru ispred glavnog ulaza besplatno se dijelio fažol s kobasicom. I vino je bilo besplatno. (j.e.)

(99) objavljeno 19. 12. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


RIVA I POLJANA: ZABAVA KIŠI UNATOČ

Poslijepodnevna kiša u četvrtak tek je malo poremetila planove. Na Rivi u Božićnom gradu bila je neznatno manja gužva, a na Poljani su odgođeni susreti u boćanju i malom nogometu. Igrala se samo briškula i trešeta u šatoru.
Raspored za petak na Poljani:
Mali nogomet (18:30 h) RED BULL – S.Š. BOL, (19:30 h) ZVIJEZDE – MLODI UGORI; (20:30 h) glazba u živo.

(98) objavljeno 19. 12. 19. u 22:00 h

********************


alt


OSNOVCIMA JE U PETAK ZADNJI DAN

Prvo polugodište za učenike Osnovne škole Bol završava ovog petka (20. prosinca). Njima zimski školski praznici počinju od subote.
Učenici Srednje škole Bol nastavu imaju još i u ponedjeljak (23. prosinca).
Drugo polugodište počinje ranije nego je planirano školskim rasporedom. Bolski školarci vraćaju se u školske klupe u utorak 7. siječnja. (j.e.)

(97) objavljeno 19. 12. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


alt


DEKORACIJA U ŠEMPEROVIH

Nastavljamo šetnju Bolom i tražimo ukrašene okućnice, balkone … Svjetleću dekoraciju našli smo na David cesti, na zgradi Nikice Bodlovića Šempera. Pomognite nam u traženju. Javite nam ili pošaljite fotografiju. (j.e.)

(96) objavljeno 19. 12. 19. u 21:50 h

********************


alt


SVI NISU UZELI BOŽIĆNICU

U četvrtak je nastavljena isplata božićnica, ali još je svi nisu preuzeli. Šest Boljana po 1.000 kn i njih 12 po 300 kuna mogu, još ovaj petak (20. prosinca) ili članovi njihove obitelji, navratiti na općinsku blagajnu, od 9 do 12 sati u zgradi gdje je prodavaonica „Konzuma“. (j.e.)

(95) objavljeno 19. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt


KAKO SMO PREVARENI U „TOMMY-a“

U hipermarketu „Tommy“ u Supetru uistinu ima raznolike ponude. Prodaju se čak i dnevne novine od dan ranije, kojima je rok aktualnosti istekao. Ako niste pažljivi može vam podvaliti i neki drugi artikl koji osim prevare može biti i opasan po zdravlje.
U četvrtak, u 12 sati, dogodilo nam se da smo uzeli „Slobodnu Dalmaciju“ upakiranu u najlon vrećicu s prilogom (Moje zdravlje), platili 14 kuna i po dolasku u Bol ustanovili da je na novini datum od dan ranije - od srijede.
Sigurno je da više nećemo ulaziti pa ni kupovati u supetarski Tommy, a to bi savjetovali i drugima ili barem da budu oprezni. Mogu im prodati, naš bi narod rekao: rog za svijeću.
Ovo što nam se dogodilo ispričali smo u Splitu, osobi zaduženoj za prigovore potrošača, u tvrtki Tommy (tel. 202-650). Čekamo odgovor!
(j.e.)

(94) objavljeno 19. 12. 19. u 21:40 h
četvrtak, 19. 12. 2019. *****


alt

Na kraju sjednice i prihvačenog Proračuna - zdravica


USVOJEN OPĆINSKI PRORAČUN ZA 2020.

U nastavku 9. sjednice, održane u srijedu navečer, usvojen je Proračun za 2020. godinu, uz neke amandmane i to sa 7 glasova „za“ i jednim „protiv“.
Na početku sjednice načelnik Tihomir Marinković predložio je smanjenje troškova za WTA turnir za 50.000 kn, stim da se za taj iznos povećaju troškovi uređenja plaža.
Uslijedile su čak četiri pauze zbog konzultacija.
Troje iz opozicije su predložili da se za WTA turnir umjesto 500.000 izdvoji 350.000 kn.
Načelnik i vijećnici vladajuće koalicije (SDP-HDZ) nakon pauze predložili su smanjene za WTA turnir za 100.000 kuna.
Nakon treće pauze nezavisni vijećnici su prihvatili da smanjenje bude 100.000 kn, a da se taj iznos utroši za plaćanje vrtića socijalno ugroženim obiteljima (30.000 kn), a ostatak (20.000 kn) za uređenje parkinga u naselju Blato.
Nakon četvrte pauze, koju je tražio načelnik, novi je prijedlog bio smaniti za WTA turnir 100.000 kn, a taj bi se iznos dodao stavkama: uređenje plaža (50.000 kn), pomoć socijalno ugroženim obiteljima čija su djeca u vrtiću (30.000 kn) i uređenje parkirališta u naselju Blato (20.000 kn).
O ostalim zaključcima kao i vijećničkim pitanjima i načelnikovim odgovorima u Bolskoj kronici u petak. (j.e.)

(93) objavljeno 18. 12. 19. u 23:50 h

********************


alt


alt


alt


RIVA I POLJANA: SVE PO PLANU

Tijekom srijede u Božićnom gradu na Rivi i Sportsko-zabavnom Božiću na Poljani sve se održavalo po planu, u šatorima i oko njih. Na Rivi su najviše traženi ćevapčići u lepinji i pomfrit, što su pripremali članovi DVD Bol, ali i palačinke.
Na poljani se igrala briškula i balote, a pod reflektorima dvije malonogometne utakmice: ZVIJEZDE – BOMBAY 7:2 i DVD SELCA – RED BULL 3:1.
Raspored za četvrtak: mali nogomet (18:30 h) RED BULL – SŠ BOL i (19:30 h) ZVIJEZDE – MLADI UGORI; boćari (14:00 h) LOVCI U MUTNOM – BLATO-RATAC.

(92) objavljeno 18. 12. 19. u 23:45 h

********************


alt


NOVA CIJENA VODE OD 1. SIJEČNJA

Voda će domaćinstvima u Bolu, kao i na cijelom Braču, od 1. siječnja 2020. biti za 20 posto skuplja. Tako je u srijedu odlučila Skupština Vodovoda Brač na sastanku održanom u Supetru. Za ovu su odluku bile sve bračke općine, a Grad Supetar je bio suzdržan. Socijalno ugrožene obitelji plaćat će 60 posto od redovne cijene za potrošenu vodu.
Na sjednici je rečeno da ovo poskupljenje za prosječno domaćinstvo znači veće izdvajanje za 27 kuna mjesečno.
Nije usvojen prijedlog o povećanju plača zaposlenima u Vodovodu Brač. Točnije, prijedlog nije dobio potreban broj glasova. Tri su općine bile „za“, a dvije općine i jedan grad bili su „suzdržani“.
Razgovaralo se i o dovršenju radova na novoj poslovnoj zgradi. Većina je bila „za“ izneseni prijedlog, odnosno svi osim Supetra koji će naknadno donijeti odluku, kako je obećala gradonačelnica, nakon konzultacija sa gradskim službama.


Sutra: opširnije o problematici vodoopskrbe na Braču s usporedbama s cijenama u okolnim općinama, gradovima i na otocima. (j.e.)

(91) objavljeno 18. 12. 19. u 23:40 h

********************


alt


POČELA ISPLATA BOŽIĆNICA

U prizemlju Doma kulture u srijedu je počela isplata božićnica na koju pravo ima šezdesetak osoba.
Prvog dana novac su preuzele 42 osobe, a ostali mogu to učiniti tijekom četvrtka, od 9 do 12 sati, uz predočenje osobne iskaznice i OIB-a.
Pravo na božićnicu u iznosu od 300 kn imaju stariji od 80 godina, a 1.000 kn dobit će korisnici invalidnina, dok je za Boljane koji su u Domu predviđeno po 500 kn. (j.e.)

(90) objavljeno 18. 12. 19. u 23:35 h

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE SU U POŠTANSKOM UREDU

U poštanskom uredu u Bolu stigao je veći broj otočnih iskaznica za povlaštenu vožnju osoba i jeftiniji prijevoz vozila. Mole se oni koji su prije dvadesetak dana predali zahtjeve da preuzmu iskaznice radnim danom tijekom jutra. (j.e.)

(89) objavljeno 18. 12. 19. u 23:30 h

********************


alt

Vrh plaže Zlatni rat u srijedu, 18. prosinca u 12.30 sati


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat koja je izložena direktnim udarima juga


alt

Dio rive ispred Vinskog podruma, 18. prosinca u 12 sati


KATAMARAN NIJE DOŠAO

Zbog juga katamaran u srijedu nije iz Splita došao u bolsku luku već je nastavio za Jelsu. Ovisno o vremenskim prilikama moguće je da u četvrtak ujutro katamaran iz Jelse ipak navrati i u Bol i preveze putnike do Splita.
Vrh plaže Zlatni rat, zbog udara juga, promijenio je izgled. Sada je špica plaže okrenuta prema zapadu. (j.e.)

(88) objavljeno 18. 12. 19. u 23:20 h


srijeda, 18. 12. 2019. *****


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA IMA NASTAVAK

Sjednica Općinskog vijeća, deveta po redu ove godine, nije završena u utorak navečer, već će se nastaviti u srijedu. Razlog je što nije postignuta suglasnost vezana uz prijedlog proračuna za 2020. godinu. Troje vijećnika sa dvije Nezavisne liste tražili su da u proračunu budu unesena za neka veća izdvajanja, ali i da se neke uvrsti u proračun kojih nije bilo u prijedlogu. To je značilo povećanje proračuna za 297.000 kuna, a za toliki iznos imali su prijedlog da se smanje troškovi za WTA teniski turnir ili da načelnik, kao predlagač proračuna, izvrši korekciju na nekim drugim stavkama.
Sjednica je nakratko prekinuta zbog dogovora, a po povratku u dvoranu, načelnik je iznio svoj prijedlog:
- Umjesto traženih 297.000 kuna prihvaća se korekcija proračuna za 252.000 kuna;
- Ne prihvaćaju se prijedlozi: uređenje Pučiške ulice jer se tek rade projekti
izgradnja pet parkirališnih mjesta u naselju Blato-Ratac jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi;
- Prihvaćaju se dodatni troškovi: za Osnovnu školu 60.000 kn, za Srednju školu 37.000 kn, za dva asistenta u OŠ 70.000 kn, za radne bilježnice 50.000 kn, za snimanje Bročko-blogo 10.000 kn i tenisku školu 25.000 kn.
Načelnik je naveo i koji bi se to troškovi smanjili i za koliko.
Troje nezavisnih vijećnika nije time bilo zadovoljno jer načelnik u svom prijedlogu nije smanjio predviđene troškove za WTA turnir, a za što su se oni zalagali iako su u svojem traženju bili sasvim jasni: smanjiti iznos za WTA turnir ili neka načelnik predloži neko drugo rješenje.
Kako je bilo potrebno još konzultacija i dogovora, a što bi trebalo rezultirati usvajanjem predloženog proračuna, sjednica je prekinuta i nastavit će se u srijedu navečer.
Na 9. sjednici bilo je prisutno 8 vijećnika. Opravdali su izostanak Mate Petrić, Ivica Šćepanović i Tonči Kukoč Bager. (j.e.)

(87) objavljeno 17. 12. 19. u 23:40 h

********************


alt

Utorak na Rivi u 21 sat: radno vrijeme je završeno


alt

Briškula se igra u šatoru na Poljani


RIVA I POLJANA: RAZNOVRSTAN PROGRAM

Nastavljeno je sa događanjima na Rivi, gdje su pretežno oni najmlađi, ali i na Poljani, gdje se trenutno organiziraju sportska natjecanja. U Božićnom gradu na Rivi svoju su radionicu imali najmlađi, oni iz Dječjeg vrtića Mali princ, a odrasli su u šatoru zaigrali tombolu.
Na Poljani se igrala briškula i trešeta te balote, a slobodan dan je bio za utakmice malog nogometa. Zbog sjednice Općinskog vijeća, nije održan pub kviz, koji je odgođen za četvrtak.


PROGRAM ZA SRIJEDU
Riva: Dan društvenih igara; gastro ponuda „Kuhan i pečen“.
Poljana: nastavak sportskih natjecanja i gastro ponuda; malonogometni turnir (19:30 h) BOMBAY – ZVIJEZDE; (20:30 h) DVD SELCA - RED BULL
Rezultati turnira balota: ZMAJEVI - BLATO-RATAC (DAME) 2:0; KOMIN - BLATO-RATAC 0:2; BK POVLJA - PUKO 0:2; LOVCI U MUTNOM - MURVICA 2:0
Rezultati natjecanja briškula i trešeta: Jugović/Šesnić - Marinelić/Mikulić 2:0; Eterović/Eterović (Karavona) - Lalić/Malenica 2:0; Cvitanić/Kusanović - Drpić/Ivan 2:0; Cvitanić/Kusanović - Botica/Marinković 1:2; Ivelić/Ivelić - Šesnić/Vrsalović 1:2; Fabjanović/Marjanović - Buljan/Lalić 2:0; Bačić/Ivelić - Jakšić/Ščepanović 2:1; Buvinić/Kusanović - Marinković/Radić 2:0; Buvinić/Kusanović - Bačić/Ivelić 2:1; Jugović/Šesnić - Eterović/Eterović (Karavona) 1:2; Fabjanović/Marjanović - Šesnić/Vrsalović 0:2.

(86) objavljeno 17. 12. 19. u 23:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: MORE NAŠE DRAGO

Od mora imamo višestruke koristi. Osim ljetnog osvježenja i uživanja u plodovima mora, vidimo na našoj slici da nam morski valovi (jugo) donose na žalo ispred Studenca i drvenu građu: grede, daske, grane … Moglo bi poslužiti za grijanje ili roštilj. (j.e.)

(85) objavljeno 17. 12. 19. u 23:30 h

********************


alt


BERICA ZOVE U NEREŽIŠĆA

Prema tradiciji iz Nerežišća stiže poziv na feštu koja se organizira u tamošnjem trgovačkom centru u četvrtak 19. prosinca. Od 7 do 17 sati veliki je u „Berice“ blagdanski popust, od 10 do 50 posto, a u programu je predviđena glazba u živo i prigodna zakuska. (j.e.)

(84) objavljeno 17. 12. 19. u 23:25 hutorak, 17. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


RIVA I POLJANA: ZA SVAKOGA PONEŠTO

Nastavljeni su programi na Rivi i na Poljani. U ponedjeljak, po relativno lijepom vremenu, svatko je mogao pronaći nešto po svom ukusu.
Na Rivi, u ispunjenom šatoru mladih, radili su se božićni ukrasi. I dok su djeca to radila s mnogo radosti i ljubavi, roditelji su na vanjskom dijelu „Božićnog grada“ mogli u miru ispijati kavu ili čaj, ili uživati u palačinkama, fritulama i ponudi gotovih jela.
Na Poljani su počela natjecanja u malom nogometu, a nastavljen je turnir u balotama te briškuli i trešeti.

Mali nogomet: MLODI UGORI - BOMBAY 6:1, DVD SELCA - SŠ BOL 10:3

Balote: BLATO-RATAC - KOMIN 2:0, PUKO - BK POVLJA 2:0


PROGRAM ZA UTORAK
Riva: (16:00h) radionica dječjeg vrtića Mali princ; (18:00h) tombola za odrasle;
Poljana: pauza za mali nogomet; (20:00) odgođeni pub kviz. (j.e.)

(83) objavljeno 16. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt


SVJETLEĆA DEKORACIJA UOKOLO KUĆA

Prešli smo i polovicu prosinca, a vrlo brzo će blagdani i praznici: Božić i Nova godina. Javne površine, one u centru mjesta, dobile su svjetleću dekoraciju koja će ukrašavati Bol do sredine siječnja.
Svečanom i prazničkom ugođaju doprinijet će i mještani koji će okititi svoje balkone, kućne vrtove, ograde … Prva je to učinila obitelj Marinković (Villa Nena) koja je svjetlećom dekoracijom ukrasila svoju zgradu i okolnu okućnicu u Ulici Tina Ujevića. Čini nam se da ima više svijetla nego lani. (j.e.)

(82) objavljeno 16. 12. 19. u 21:40 h

********************


alt


BOŽIĆNICA ZA INVALIDE, STARIJE OD 80 GODINA …

Isplata božićnica invalidima, Boljanima koji su u Domu i starijima od 80 godina obavit će se ove srijede i četvrtka, 18. i 19. prosinca na općinskoj blagajni (iznad Konzuma) od 9 do 12 sati.
Korisnici osobnih invalidnina, a prema popisu Centra za socijalnu skrb, dobit će po 1.000 kn, Boljani koji su u Domu po 500 kn, a stariji od 80 godina po 300 kn.
Kod isplate treba predočiti osobnu iskaznicu i OIB.


Zbog radova u prizemlju objekta gdje je Konzum i zbog toga otežanog pristupa općinskoj blagajni, najavljena ISPLATA BOŽIĆNICA bit će u srijedu i četvrtak od 9 do 12 sati u prizemlju Doma kulture (ulica Frane Radića)

(81) objavljeno 16. 12. 19. u 21:35 h

********************


alt


TKO JE U BIRAČKIM ODBORIMA?

Općinsko izborno povjerenstvo imenovalo je biračke odbore na dva biračka mjesta u općini Bol. Njihov je zadatak, kako piše u Rješenju kojeg potpisuje Morana Petranić, da osiguraju pravilnost i tajnost glasovanja.
Biračko mjesto broj 001 – Bol (zgrada Osnovne škole, Rudina): u biračkom odboru su imenovani Lucijana Adulmar (predsjednica) i članovi Antonio Karmelić i Nina Kukoč te Nina Marinović (zamjenica predsjednice), Jelena Kalpić (zamjenica člana) i Doris Ivičević (zamjenica člana).
Biračko mjesto broj 002 – Murvica (zgrada Marić, prva s desne strane ceste na ulazu u Murvicu): u biračkom odboru su imenovani Dean Buvinić (predsjednik) i članovi Maja Karmelić i Marin Buljan te Borivoje Đorđević (zamjenik predsjednika), Vesna Bodlović (zamjenica člana) i Josip Prlić (zamjenik člana).
• Izbori za predsjednika/cu Hrvatske su u nedjelju, 22. prosinca. (j.e.)

(80) objavljeno 16. 12. 19. u 21:30 h

********************


alt


ZATVARA SE CESTA U BOLU

Dio Ulice uz Gospojicu bit će zatvoren za promet vozila tijekom utorka i srijede. Razlog je što će djelatnici Vodovoda Brač iz Supetra raditi na vodovodnoj mreži. Jedino loši vremenski uvjeti mogu odgoditi početak i trajanje radova. (j.e.)

(79) objavljeno 16. 12. 19. u 21:25 h

********************


alt


ROBOTIKA: BOLJANIMA ZLATO I BRONCA

Vikend su robotičari proveli na devetom po redu RoboCupJunior natjecanju u Zagrebu. Bolske ekipe natjecale su se u kategoriji OnStage Preliminary i ovog puta dolaze kući s medaljama.
Tim Marshmallow (Ian Anić, Arsen Kojdić, Eva Jakšić i Karla Klapež) osvojili su zlatnu medalju, dok je tim RoboScorpions (Ema Tomić, Marija Lena Pavišić, Frančeska Kusanović i Zara Jakšić) brončani.
Naši momci i cure su dali sve od sebe, zasjenili konkurenciju i pokazali da je bolska robotika u samom vrhu Hrvatske! (a.b.)

(78) objavljeno 16. 12. 19. u 21:20 h

********************


alt


TOPLO KAO MALO KADA U PROSINCU

U ponedjeljak predvečer (16:20 sati) provjerili smo stanje vrha plaže Zlatni rat. Iako je jugo, većih promjena, u odnosu na dan ranije, nismo opazili.
Pročitali smo izjavu meteorologa HRT-a Zorana Vakule: „U tjednu pred nama će biti toplo kao malo kada u drugoj polovini prosinca, mnogima vjerojatno i neugodno, osobito na Jadranu gdje će biti izražene južine.“
U većini će krajeva našeg dijela Europe i srednja najviša temperatura zraka, i srednja najniža, biti blizu rekordno visokih vrijednosti u povijesti mjerenja.
U južnijim će krajevima biti oblačnije uz povremenu mjestimičnu kišu, poslije srijede na Jadranu vjerojatno i obilnije pljuskove s grmljavinom te uz gotovo svakodnevno umjereno i jako jugo, uglavnom na otvorenome moru i olujno.
"Prognoze za blagdanski tjedan nisu još dovoljno pouzdane po danima, ali se s relativno velikom vjerojatnosti može prognozirati da će i u tom tjednu biti relativno toplo, i to manje nego u ovome tjednu. Vjerojatnost mnogima željenog snijega i „bijelog Božića“ je vrlo mala. Čak i u gorju. Ali naravno, nada postoji. Možda se prognoze za sljedeći tjedan još promijene?!" piše Vakula u novoj prognozi za HRT.

(77) objavljeno 16. 12. 19. u 21:15 h
ponedjeljak, 16. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


NASTAVLJENO DRUŽENJE NA RIVI I POLJANI

Lijepo i sunčano vrijeme bili su idealna prilika za uživati u posjeti zabavnim sadržajima na Rivi i Poljani. U Božićnom gradu svoje su umijeće u pripremaju jela demonstrirali Srednja škola i DVD, a u glazbenom programu na otvorenom nastupio je Jukebox band.
Pod šatorom nastavljen je turnir u kartama (briškula i trešeta), a boćari su igrali na otvorenom pod reflektorima.
PROGRAM ZA PONEDJELJAK
Riva: dječja radionica božićnih ukrasa; facepainting;
Poljana
: (14:00h) briškula i trešete; balote Povlja - Puko; (17:00h) balote Komin - Blato-Ratac; (19:00h) nogometni turnir DVD Selca - Berekin; (20:00 h) malonogometni turnir Mlodi ugori - Bombay.

(76) objavljeno 15. 12. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


BOLJANI NA GASTROADVENTU

Na Gastroadventu, u nedjelju je u splitskom restoranu Nirs upaljena treća adventska svijeća. Adventski vijenac ove su godine izradili učenici Klesarske škole u Pučišćima, a Srednja škola Bol predstavila se projektom i knjigom Divlji pijat. Na splitskoj svečanosti sudjelovali su Ada Sefeagić, voditeljica projekta i koautorica knjige Divlji pijat, Marijana Marić, stručni nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Bol te učenici Marijan Čondić, Nikolina Mišeta i Antonija Horvat, dok je Marin Karmelić Estrada nastupio u glazbenom dijelu.
Sa Boljanima u Splitu je bio i direktor Turističke zajednice Markito Marinković, a u paljenju treće svijeće sudjelovala je i direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić. (đ.e./m.m.)

(75) objavljeno 15. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt

Vrh (špica) Zlatnog rata 15. prosinca u 13:40 sati


alt

Morska trava (lažina) po cijelom Zlatnom ratu svjedoći do kuda su dolazili valovi u subotu


alt

U bazenu na Zlatnom ratu Bager se kupao 13. siječnja 2016.


MIJENJA SE VRH ZLATNOG RATA

Vrh Zlatnog rata u noći od subote na nedjelju, pod udarima valova sa zapada, promijenio je izgled i sada je špica plaže okrenuta prema istoku. Bude li idućih dana jakog juga, kako je najavljeno, moguće je da ponovno dobijemo bazen na Zlatnom ratu. Posljednji se put to dogodilo 13. siječnja 2016. kada se u bazenu okupao Tonči Kukoč Bager.
Ostaci morske trave (lažine) po plaži svjedoče da su valovi povremeno prekrivali cijelu plažu. (j.e.)

(74) objavljeno 15. 15. 19. u 21:35 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O PRORAČUNU ZA 2020. GODINU

Za utorak, 17. prosinca, sazvana je IX. sjednica Općinskog vijeća. Predložen je sljedeći dnevni red:
* Rasprava i donošenje odluke o prihodima i rashodima proračuna općine Bol za 2020. godinu. (Rasprava i donošenje odluke o programu održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu; Rasprava i donošenje odluke o prijedlogu programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020.; Rasprava i donošenje odluke o javnim potreba u protupožarnoj zaštiti za 2020.; Rasprava i donošenje odluke o javnim potrebama u kulturi za 2020.; Rasprava i donošenje odluke o javnim potrebama u predškolskom odgoju za 2020. godinu; Rasprava i donošenje odluke o javnim potrebama u športu za 2020. godinu; Rasprava i donošenje odluke o visini iznosa Božićnice, dara za djecu i regresa za 2020. godinu; Rasprava i donošenje odluke o financijskom planu općine Bol za razdoblje 2020-2022. godinu; Rasprava i donošenje odluke o investicijama općine Bol za razdoblje 2020-2022. godinu; Rasprava i donošenje odluke o planu nabave za 2020. godinu; Rasprava i donošenje odluke o izvršenju proračuna za 2020. godinu.)
* Rasprava o analizi stanja sustava civilne zaštite za 2019. godinu i plan razvoja sustava civilne zaštite s financijskim učincima za razdoblje od 2020. do 2022. na području općine Bol.
* Rasprava i donošenje odluke o prijenosu poslova utvrđivanja i naplate općinskih poreza za 2020. godinu.
* Rasprava i donošenje odluke o usvajanju godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu općine Bol za 2020. godinu.

(73) objavljeno 15. 12. 19. u 21:30 hnedjelja, 15. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


ŽIVO NA RIVI I POLJANI

Drugog dana, sasvim druga priča. Subota bez kiše, a granulo je i sunce, što je izmamilo podosta publike na Rivu i Poljanu. Posebno je bilo veselo na Rivi, u Božićnom gradu, gdje je priređen program za najmlađe.
U velikom šatoru na Poljani počeo je turnir na karte (briškula i trešeta), a balotaši se očekuju u nedjelju. Ugostiteljska ponuda (ćevapčići, kobasice, fritule …) nudi se od 14 do 24 sata.
PROGRAM ZA NEDJELJU
Riva: (16h) live nastup Jukebox band; gastro ponuda „Kuhan i pečen (Srednja škola i DVD).
Poljana: (14h) turnir na karte; balote; (15h) nogomet 3n3; prijave za nogometne turnire do 14 sati. (j.e.)

(72) objavljeno 14. 12. 19. u 20:55 h

********************


alt


DRUGE NEDJELJE (22. PROSINCA) - IZBORI

Ne ove, nego druge nedjelja (22. prosinca) Hrvatska bira predsjednika/cu. To je prvi krug, a drugi je 5. siječnja kada će na listiću biti dva imena.
U prvom krugu na izbornoj listi je 11 imena poredanih po abecednom redu. Hrvatska je jedna izborna jedinica, a glasovi se zbrajaju iz svih općina i gradova kao i glasovi iz inozemstva.
U općini Bol birači su raspoređeni u dvije izborne jedinice. Jedna je u Bolu, u zgradi Osnovne škole, a druga u Murvici.
Glasuje se od 7 do 19 sati, a birači moraju izbornom povjerenstvu predočiti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu.
Zadnji su izbori u Bolu organizirani 26. svibnja kada su se birali zastupnici u EU parlament. Na biračkim mjestima u općini Bol na biračkom popisu bilo je upisano 1.626 glasača, a glasovalo ih je 509 ili 31,34 posto. To je bilo više od hrvatskog prosjeka: 29.95 posto. (j.e.)

(71) objavljeno 14. 12. 19. u 20:50 h

********************


alt


SREDNJOŠKOLCI POSJETILI HNK

U subotu popodne bolski srednjoškolci su posjetili splitski HNK u organizaciji ravnateljice Sani Bodlović i profesorice glazbene umjetnosti Maje Novak. Na repertoaru je bila plesna večer Astora Piazzolle i Igora Stravinskog. Piazzolla je glasoviti skladatelj argentinskih tanga, dok je Stravinski poznat kao glasoviti avangardni i modernistički skladatelj. (m.škrbić)

(70) objavljeno 14. 12. 19. u 20:45 h

********************


alt


SPORT: OČEKIVANI PORAZ

U XII. kolu II. malonogometne lige: F.K.REDI – BOL 5:2 (2:1). Utakmica odigrana 12. prosinca u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 1:0 (2'25“) / 2:0 (12'59“) / 2:1 (Boško Botica, 14'42“) / 3:1 (22'25“) / 4:1 (24'23“) / 5:1 (26'52“) / 5:2 (Matej Bodlović, 29'24“)
Bol je igrao protiv prejake ekipe koja je trenutno na 2. mjestu sa 28 bodova. Bol ima 9 bodova, a iduće kolo igra se 16. siječnja. (j.e.)

(69) objavljeno 14. 12. 19. u 20:40 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 14. prosinca u 13:15 sati (foto: j.e.)


VRIJEME: VALOVI SA ZAPADA

Sunce koje nam se ukazalo u subotu, razlog je što smo brzo zaboravili jugo i kišu. Na moru nije bilo vjetra, ali je bilo valova, tzv. mrtvo more prekrilo je dobar dio Zlatnog rata. Događa se to svake godine, ali svjetska plaža uvijek ostaje na mjestu.
Službena temperatura zraka u 12 sati bila je 14, a mora 18 stupnjeva. Zapadni vjetar (W) okrenuo je predvečer na sjeverozapadnjak (NW).
Sa suncem i smirivanjem vremena (do kada?) vratio se u subotu popodne katamaran. Iz Splita je u 16.30 prema Bolu i Jelsi krenuo katamaran „Judita“ jer je „Vida“ morala u škver na čišćenje. (j.e.)

(68) objavljeno 14. 12. 19. u 20:35 h
subota, 14. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


POČELI SU DANI ZABAVE

Kiša je umnogome najmlađima pokvariva veselje na otvaranju Božićnog grada. Ipak se došlo više nego se moglo očekivati pa su mogli uživati u šatoru gdje su posluženi krafnama u čast svete Lucije. Otvorene su bile kućice gdje se moglo naručiti za svakoga ponešto: kava, sokovi, palačinke, fritule …
Na Poljani gdje se organizira Sportsko-zabavni Božić, zbog kiše nije bilo natjecanja na otvorenom, ali je publika mogla ugodno provesti večer u šatoru. Moglo se naručiti jelo s roštilja, naravno i piće.

Na prvom ovogodišnjem pub kvizu, organiziranom u šatoru na Poljani, sudjelovalo je pet ekipa. Pobjednici su Ivona Radić, Zoran Karninčić i Goran Jekić.
Goste je zabavljao mladi Marin Estrada.
Program za subotu
Riva: (15h) predstava Božićna čarolija; (18h) tombola za odrasle;
Poljana: (14h) turnir u briškuli i trešeti; nogomet 3n3; balote; (22h) zabavlja vas u živo Pero i Kove. (j.e.)

(67) objavljeno 13. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt


KADA POČINJU ZIMSKI PRAZNICI?

Još nije posve sigurno kako će se nadoknađivati izgubljeni školski sati zbog štrajka. Bilo je rečeno da će škole autonomno odrediti novi raspored, ali se čini da će ipak osnivači, u našem slučaju Splitsko-dalmatinska županija, morati to učiniti.
Srednja škola Bol, kako nas je izvijestila ravnateljica Sani Bodlović, zadnji dan škole u prvom polugodištu bit će u ponedjeljak, 23. prosinca. Sutradan počinju zimski školski praznici, ali traju nešto kraće nego se ranije planiralo. Srednjoškolci se vraćaju u školu 7. siječnja (utorak).
Za Osnovnu školu, kako smo saznali od ravnatelja Bartula Bakulića, sve bi se trebalo znati u ponedjeljak, kada se očekuje obavijest iz SDŽ. Zbog toga se još ne zna hoće li njima zadnji dan nastave, u ovom polugodištu, biti 20. ili 23. prosinca.
Roditelji i učenici uskoro bi trebali saznati novi raspored nastave i praznika, kako bi mogli planirati zimski, proljetni ili ljetni odmor. Otvoreno je pitanje hoće li se opravdati izostanak djece čiji su roditelji, prema ranijem planu, uplatili skijanje, a sada bi učenici u tom terminu trebali biti na nastavi. (j.e.)

(66) objavljeno 13. 12. 19. u 22.35 h

********************


alt

GODIŠNJICA PADA BERLINSKOG ZIDA

Prošlog četvrtka u ranopopodnevnim satima u učeničkom domu Srednje škole Bol serijom javnih predavanja se obilježila obljetnica rušenja Berlinskog zida. Trideset godina je prošlo od uništavanja tog simbola zatvorenosti, državnog nasilja i totalitarizma. Zid je u periodu od 1961. do 1989. godine bio fizička barijera između Zapadnog Berlina i Njemačke Demokratske Repubike (Istočne Njemačke ili DDR- a). Projekt je vodila ravnateljica škole Sani Bodlović u suradnji s djelatnicama Petrom Kokezom, Ljubicom Kusanović i Ankicom Okić. (m.š.)

(65) objavljeno 13. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt


BERICA ZOVE U NEREŽIŠĆA

Svake godine BERICA, na godišnjicu firme i uoči Božića i Nove godine, poziva sve Bračane u Nerežišća u svoj trgovački centar na druženje, glazbu u živo, prigodnu zakusku i kupovinu uz blagdanski popust od 10 do 50 posto na sve vrste plaćanja.
Druženje kod Berice je u četvrtak, 19. prosinca od 7 do 17 sati. (j.e.)

(64) objavljeno 13. 12. 19. u 22:25 h

********************


alt

Bolski porat u 15 sati, kada je još relativno bilo mirno


ZBOG JUGA KATAMARAN NIJE DOŠAO

Snažna sredozemna ciklona u petak tijekom poslijepodneva došla je do Srednje Dalmacije. Zbog jakog juga i velikih valova već oko podneva „Jadrolinija“ je objavila da je u prekidu katamaranska linija u 16.30 sati iz Splita za Bol i Jelsu. Katamaran je ostao u Splitu pa zbog toga, bez obzira na vremenske uvijete, u subotu ujutro nema linije Jelsa – Bol – Split.
U prekidu je tijekom petka poslije podne bila i trajektna linija Sumartin – Makarska.
Tijekom noći, od petka na subotu, očekuju se obilne oborine, a jugo će biti u pojačanju. Udari juga u Splitu bili su u petak u 19 sati do 114 km/h. (j.e.)

(63) objavljeno 13. 12. 19. u 22:20 hpetak, 13. 12. 2019. *****


alt


alt

Atmosfera na Rivi i Poljani iz prošle godine


POČINJU FEŠTE NA RIVI I POLJANI

Prema ranije objavljenoj najavi, ovog petka na blagdan Svete Lucije, počinju zabavno-sportska događanja u Bolu. Na Rivi je otvaranje BOŽIĆNOG GRADA, ne u 9 kako je bilo najavljeno, već u 15 sati, i to treću godinu za redom. U 16 sati djeca će dobiti krafne, dar sv. Lucije.
Na Poljani je SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ, a s natjecanje otvaraju igrači turnira u kartama (briškula i trešeta) i balota. U 20.30 sati je pub kviz, a od 21.30 posjetitelje će uživo zabavljati Marin Estrada. (j.e.)

(62) objavljeno 12. 12. 19. u 21:20 h

********************


alt


GRIPE NEMA U BOLU

U Bolu do četvrtka navečer, kako smo saznali od dr. Markice Tomića, nije zabilježen ni jedan slučaj gripe. Kako je objavljeno u Hrvatskoj je u 250 slučajeva potvrđena gripa, a 20 posto pacijenata ima komplikacije. Najčešće je to upala pluća ili upala moždane ovojnice. Međutim, još nema smrtnih slučajeva od komplikacija kod oboljelih. Prošle sezone bilo je 107 umrlih. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 12. 19. u 21:15 h

********************


alt


alt


POŽAR KAO OPOMENA

U četvrtak je bilo posla za bolski DVD. U 13:08 dobili su dojavu o požaru južnije od trgovačkog centra Studenac u Podbarju. U intervenciji su angažirana dva vozila i pet vatrogasaca. Požar je u 13:40 ugašen, a izgorjela je makija i trava na oko stotinjak kvadratnih metara površine.
Zahvaljujući brzoj intervenciji spriječeno je širenje na obližnje borove te radionice i skladišta.
- Uzroci požara treba tek utvrditi – rekao nam je Nikola Topalović Čarli. – Svaku namjeru paljenja obvezno treba prijaviti u DVD Bol, a obratiti pažnju nakon završetka paljenja da li je sve dobro ugašeno. Bez obzira na zimski perio i kišno vrijeme, od požara mogu nastati veliki problemi i šteta. (j.e./ foto: n. topalović)

(60) objavljeno 12. 12. 19. u 21:10 h

********************


alt

U Bol je voda iz rijeke Cetine došla 1976. godine. Glavni izbor vode do 1962. bio je na Studencu


USKORO SKUPLJI KUBIK VODE?

Cijena vode na Braču nije se mijenjala od 2006. godine, ali bi se to moglo dogoditi iduće srijede, 18. prosinca, kada će se održati sjednica Skupštine Vodovoda Brač. Postoji i analiza cijena vode u okolnim općinama i gradovima.
Znakovit je i sastanak koordinacije održan u četvrtak u Supetru, kada su članovi Skupštine i općinski načelnici (Bol, Sutivan i Nerežišća) razmatrali Analizu poslovanja Vodovoda Brač od 2009. do 2018. godine. Autori analize je tvrtka Dvokut Ecro d.o.o. iz Zagreba. (j.e.)

(59) objavljeno 12. 12. 19. u 21:05 hčetvrtak, 12. 12. 2019. *****


alt

Hoteli Elaphusa, Bonaca i Borak od Nove godine su u sastavu grupacije Sunce hoteli d.d.


BRIŠE SE IME „HOTELI ZLATNI RAT“

Mjesni narodni odbor osnovao je 17. listopada 1948. godine Ugostiteljsko poduzeće Zlatni rat. Kasnijih godina, nakon reorganizacija, mijenjao se predznak u nazivu: Hotelsko poduzeće, Radna organizacija, Društveno poduzeće, ali uvijek bi ostao - Zlatni rat. Tako je bilo i 17. rujna 2012. kada je usvojen novi naziv: Hoteli Zlatni rat d.d.
Od 1. siječnja 2020. Trgovački sud Zagreb registrirao je novo ime: Sunce hoteli d.d. sa sjedištem u Zagrebu. Pod tim imenom ubuduće će poslovati hoteli u Bolu, Brelima, Tučepima i Starigrad Paklenici.
Naziv Zlatni rat, nakon 71 godine, 2 mjeseca i 14 dana, se briše!
Nekih bitnih organizacijskih promjena ne treba očekivati. Možda samo u službi računovodstva, jer se već nekoliko godina nastoji osuvremeniti poslovanje, odnosno učiniti jeftinijim. Mnoge službe u koncernu su već centralizirane.
Saznajemo da će prvi čovjek u novoj tvrtki – Sunce hoteli d.d. – biti Tonči Boras. (j.e.)

(58) objavljeno 11. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt

Marijo Čepek dolazi u ožujka zbog edukacije ugostitelja


KAKO ZAINTERESIRATI PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE?

Kako educirati Boljane i kako utvrđeni kalendar događanja približiti gostima – bila su pitanja Zdravke Marinković i Karin Dubravčić na posljednjoj sjednici Skupštine turističke zajednice. Direktor TZO Markito Marinković objasnio što je do sada učinjeno i što se planira, ali nije bilo očekivanog odziva bolskih iznajmljivača.
Prije prošle sezone Turistička zajednica je organizirala ukupno četiri edukativne radionice. Osim na prvoj, kada je posjeta bila zadovoljavajuća, na ostale tri malo je bilo posjetitelja.
- Bilo je primjedbi da jutarnji termin nije pogodan – kaže M. Marinković – pa smo odlučili prvu radionicu 2020. organizirati u 17 sati. Ima tema koje bi trebale biti interesantne i gdje se može nešto naučiti. Na primjer: internet marketing u privatnom smještaju, novi zakonski propisi u turizmu, naplata usluga, pomoćni kreveti … Planirali smo i edukaciju za bolske ugostitelje sredinom ožujka u restoranu „Argento“. Angažirali smo poznatog stručnjaka Marija Čepeka, ali su nam se prijavila samo tri restorana. Imali smo prošlih godina i akciju Tajni gost. Čistoća mjesta je dobila najvišu ocjenu, a najviše je primjedbi bilo na uslugu trgovina.
Dopunio je načelnik Tihomir Marinković direktora TZO:
- Goste ćemo ubuduće anketirati putem interneta, ali se plašim da mnogi neće reagirati na negativne ocijene. (j.e.)

(57) objavljeno 11. 12. 19. u 21:40 h

*********************


alt


OTVOREN ŠATOR NA POLJANI

Šator na Poljani gdje će se organizirati sportska natjecanja, kvizovi doček Nove godine … otvoren je već ove srijede – 11. prosinca. Prema potrebi bit će i grijanje. Tijekom četvrtka primaju se prijave za turnir karata (briškula i trešeta) i balote.
Natjecanja počinju u petak popodne. (j.e./t.b.)

(56) objavljeno 11. 12. 19. u 22:15 h


********************

alt


KADA AZIL ZA MAČKE?

Vijećnik Marjan Marjanović pitao je na 8. sjednici Općinskog vijeća: kada će biti uređen azil za mačke kod reciklažnog dvorišta?

Načelnik Tihomir Marinković je kazao da je općina odredila prostor za otvaranje azila i u proračunu za 2020. rezervirala potrebna sredstva. Inicijatori ove ideje sa azilom trebali bi doći na razgovor u općinu – kaže načelnik – kako bi se dogovorili konkretni koraci potrebni za otvaranje azila. (j.e.)

(55) objavljeno 11. 12. 19. u 21:35 h

********************


alt


TEMA PREDAVANJA: EUROPSKA UNIJA

Institucije Europske unije i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – tema je o kojoj će govoriti mag. Vinka Soljačić, savjetnica za unutrašnje tržište i sigurnost potrošača od 2003. do 2008. god. u stalnom predstavništvu Republike Slovenije pri EU u Briselu. Predavanje će se održati ovog četvrtka (12. prosinca) u Galeriji Doma kulture. Početak je u 17 sati.

(54) objavljeno 11. 12. 19. u 21:30 h
srijeda, 11. 12. 2019. *****


alt


alt

Prošlogodišnja atmosfera na Poljani


OBJAVLJEN PROGRAM ZA POLJANU

- Bogati i zanimljivi program aktivnosti pripremljen je za sve uzraste na Sportsko - zabavnom Božiću koji se organizira od 13. prosinca do 1. siječnja – informirao nas je Boško Botica, jedan od dvojice glavni organizatora. – Pripremamo: nogometni turnir za vrtić; nogometni turnir za mlađe početnike, starije početnike, mlađe pionire i pionire;
malonogometni turnir 3na3 na male branke; malonogometni turnir za dame, veterane i seniore; turnir u balotama; turnir u basketu; turnir u stolnom tenisu; turnir u briškuli i trešeti; Božićno-humanitarno trčanje; pub kvizovi; Bolski vinski oscar, turnir u Fifi i Pes-u na ps4 … Uz sve to bit će svirke u živo, karaoke i još pokoje iznenađenje.
Oni koji ne budu sudjelovali u natjecanjima, pozvani su također na Poljanu kao gledatelji.

* Četvrtak (12. prosinca): prijave za turnir u kartama i balotama do 18 sati.
* Petak (13. prsinca): počinje turnir u kartama i balotama; prijave za turnir 3na3 na male branke do 18 sati; 20:00 h pub kviz; 21:30 h live MARIN ESTRADA
* Subota (14. prosinca): od 14 sati turnir u kartama i balotama; 15:00 h turnir 3na3; 21:00 h live PERO&KOVE
* Nedjelja (15. prosinca): od 14 sati turnir u kartama i balotama; 15:00 h turnir 3na3; prijave za malonogmetni turnir do 18 sati.
Za sve informacije treba nazvati Boška Boticu 098 948 3390.
Program aktivnosti na Poljani kliknite OVDJE.

(53) objavljeno 10. 12. 19. u 22:05 h

********************


alt


ŠATOR ZA BOŽIĆNI GRAD

Buri unatoč u utorak je na Rivi montiran šator, veći od onoga lanjskog, za potrebe Božićnog grada. Treću godinu je nešto promijenjena lokacija, a to je uvjetovala veličina šatora u čijoj će unutrašnjosti biti plinske grijalice.
Otvaranje Božićnog grada je u petak u 9 sati, na blagdan Svete Lucije. (j.e.)

(52) objavljeno 10. 12. 19. u 22:00 h

********************


alt


VRIJEME: KATAMARAN NIJE DOŠAO

U utorak je bilo bure, ali nije bilo kiše ni – katamarana. Ujutro je katamaran odvezao putnike za Split, ali ih nije vratio. Katamaranska veza Split – Bol – Jelsa je u prekidu. Zbog toga što je katamaran ostao u Splitu, u prekidu je linija u srijedu ujutro Jelsa – Bol – Split. U prekidu je u utorak, zbog bure, bila trajektna linija Sumartin – Makarska.
DHMZ je izdao i posebno priopćenje oko vremena koje nas čeka ovaj tjedan.
U nastavku tjedna vrijeme će pokazati različita lica, uz izmjene hladnijeg i toplijeg vremena, visokog i niskog tlaka, sunca, no češće oblaka i oborina.
Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice.

(51) objavljeno 10. 12. 19. u 21:55 h

********************


alt


FINALE WTA TURNIRA U SUBOTU 6. LIPNJA

Finale ovogodišnjeg, četvrtog izdanja WTA ženskog teniskog turnira, umjesto u nedjelju 7. lipnja, održat će se dan ranije – u subotu. Izmjena termina učinjena je na traženje HRT-a koji će osim finala u izravnom TV prijenosu pratiti i polufinale.
Nakon Nove godine organizator će objaviti program i cijene ulaznica, ali i neke posebne pogodnosti za gledatelje iz Bola i Brača. (j.e.)

(50) objavljeno 10. 12. 19. u 21:50 h

********************


alt


TURISTIČKA PRISTOJBA ZA BRODOVE

Općinsko vijeće je na 8. sjednici jednoglasno usvojilo predloženu Odluku o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke. Istu odluku trebaju usvojiti i ostala općinska i gradska vijeća na hrvatskom dijelu Jadrana. Ova odluka stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine.
Visina turističke pristojbe ovisna je o broju putnika na bradu. Brodovi kapaciteta 50 – 200 putnika plaćat će po brodu 2.000 kn, oni sa 201 – 500 putnika 5.000 kn, sa 501 - 1000 putnika 10.000 kn, sa 1001 – 2000 putnika 20.000 kn, sa 2001 – 3000 putnika 30.000 kn, sa 3001 i više putnika 40.000 kn. (j.e.)

(49) objavljeno 10. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt


VOŽNJA U ZABRANJENOJ ZONI

Prometna policija vrlo rijetko dolazi u Bol, a prometni redar je na slobodnim danima. Narodna izreka kaže: „kad nema mačke, miševi kolo vode“. Srećom, imamo dežurnog novinara koji može da snimi, ali ne da i kazni, vozila u prekršaju. U utorak je na dijelu rive ispred Lože, unatoč znaku zabrane, došlo vozilo ST 422-TS prijevoznika iz Kaštel Sućurca. Tu je neko vrijeme bilo i parkirano dok vozač nije uručio dva paketa nekom, nama nepoznatom, primatelju na Loži. (j.e.)

(48) objavljeno 10. 12. 19. u 21:40 h


utorak, 10. 12. 2019. *****


alt


alt


POČELO UREĐENJE RIVE I POLJANE

Na Rivi i Poljani stigli su u ponedjeljak prvi sadržaji za skorašnje otvaranje (13. prosinca) Božićnog grada i Sportsko-zabavnog Božića.
Na Rivi kod Konzuma postavljena su dva kioska, a tijekom utorka se očekuju kućice iz Supetra i šator, koji će biti veći nego lani.
Apelira se na vozače, ako već ne poštuju prometne znakove, da barem ne parkiraju kod Konzuma jer će ometati iskrcaj kućica i montažu šatora.
Na Poljani, gdje će biti sportska natjecanja ali i organiziran doček Nove godine, počeo se u ponedjeljak montirati šator. U šatoru će biti montirano grijanje i organizirana ugostiteljska ponuda. Sve kao i ranijih godina. (j.e.)

(47) objavljeno 09. 12. 19. u 21:45 h

********************


alt


KAKO RIJEŠITI PROBLEME ZBOG APARTMANIZACIJE?

Broj postelja u privatnom smještaju posljednjih osam godina (2010. – 2018.) porastao je u Hrvatskoj 87 posto, sa 428.464 na 800.108 ležajeva. Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, rast kapaciteta u privatnom smještaju uopće nije bio predviđen, već se željelo i savjetovalo podizanje razine kvalitete postojećih kapaciteta što bi dovelo do viših cijena na tržištu.
Bila je to tema o kojoj se govorilo na savjetovanju kojeg su krajem studenog organizirali Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta Zagreb i Institut za turizam Zagreb na temu „Privatni smještaj: dobar, loš, zao?“ Očekivano rješenje najavio je i direktor TZO Bol Markito Marinković na nedavno održanoj Skupštini TZO Bol.
Stihijska apartmanizacija pod okriljem stanogradnje u nekim destinacijama dovela do značajne degradacije prostora kao najvažnijeg turističkog resursa. Često izostaju odgovarajuća ulaganja u javnu komunalnu infrastrukturu, što za vrijeme turističke sezone rezultira brojnim problemima i nezadovoljstvom lokalnog stanovništva, ali i samih turista.
U raspravama se naglašavaju i određene manjkavosti koje se odnose na porezni tretman privatnog smještaja. Jedna nelogičnost će se ispraviti s početkom 2020. godine, kada se porezi više neće plaćati prema mjestu stanovanja vlasnika nekretnine. Spuštanje odgovornosti za određivanje poreznih paušala na lokalnu razinu zasad nije dala značajne rezultate. Vlasnici privatnih smještajnih kapaciteta i dalje imaju vrlo povoljan porezni tretman, a zajedno sa povijesno niskim cijenama kredita šalje se poruka kako se isplati ulagati u apartmane.
Nekoliko je prijedloga za potencijalno rješavanje postojećih problema:
1. Potrebno je jasno razgraničiti (I) obiteljski smještaj (tj. smještaj u domaćinstvu), kao iznimno poželjne smještajne kategorije, (II) kuće za kratkoročni najam i (III) stanove za kratkoročni najam.
2. Potrebna je viša razina odgovornosti i kontrola prilikom planiranja prostora, izdavanja građevinskih dozvola i nadzora gradnje na lokalnoj razini.
3. Potrebno je osvijestiti sve dionike na turističkom tržištu da sa rastom turističkih kapaciteta i turističke aktivnosti idu i brojne negativne posljedice koje su često ireverzibilne. Uz neobuzdan rast kapaciteta, kratkoročni pozitivni efekti za vlasnike privatnih smještajnih kapaciteta mogu prerasti u negativne u srednjem i dugom roku.

(46) objavljeno 09. 12. 19. u 21:40 h

********************


alt


UPLATE ZA ZVONO U G. HUMCU

Još traje akcija, koju smo najavili u Bolskoj kronici 25. listopada, u kojoj se prikupljaju dobrovoljni prilozi za uređenje zvona na crkvi Sv. Nikole u Gornjem Humcu. Do sada su 32 fizičke osobe uplatile župniku 15.000 kuna. Uplatitelji su mještani, ali i oni koji stalno sa svojim obiteljima žive u Bolu.
Za zvono na crkvi trebat će 70.000 kuna pa do sada prikupljena sredstva nisu dovoljna. Očekuje se da svoju donaciju uplate pravne osobe, tvrtke, obrti, općina Pučišća …
Uplatnice se mogu, prije ili nakon nedjeljne mise dobiti od o. Mirka Jagnjića.
Račun župe otvoren je u OTP banci: HR85 2407 0001 1006 2396 1, a svrha uplate je: donacija za novo zvono. (j.e.)

(45) objavljeno 09. 12. 19. u 21:35 h

********************


alt


IZBORI: ROK JE 11. PROSINCA ZA PROMJENE

Predsjednički izbori su 22. prosinca, no još je samo dva dana ostalo onim biračima koji žele promijeniti neke podatke u registru birača, na primjer, glasati izvan mjesta prebivališta. Ministarstvo uprave objavilo je upute kako građani mogu provjeriti ili dopuniti podatke registru birača. Rok za izmjene je srijeda, 11. prosinca, do 16:00 sati. Evo odgovora na ključna pitanja.

Birači koji imaju prebivalište u RH, ali na dan izbora neće biti u svom mjestu mogu zatražiti privremeni upis. Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Na stranicama Ministarstva uprave nalazi se formular kojeg treba ispuniti i sa skeniranom osobnom iskaznicom poslati ga nadležnom uredu običnom poštom, a mogu ga uručiti osobno ili mailom. Na stranicama Ministarstva nalaze se i popis nadležnih ureda, njihovih adresa i brojeva telefona.
Dakle, ako imate prebivalište u Čakovcu, a na dan izbora naći će se, primjerice, u Rijeci, morate zahtjev za privremeni upis poslati uredu u Rijeci. Isto vrijedi i za one koji imaju privremeno boravište.

Nisam siguran gdje ću biti na dan izbora. Mogu li u tom slučaju glasati?
Za to treba potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta. S njom ćete moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu. Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

(44) objavljeno 09. 12. 19. u 21:30 h
ponedjeljak, 09. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


FJERA U MURVICI

Lijepo vrijeme, sunčano i toplo, pogodno je bilo da se u nedjelju navrati u Murvicu. U mjesnoj crkvi nikad više vjernika, a došli su Murvičani iz Bola, prijatelji iz drugih mjesta na Braču … Misno slavlje predvodio je župnik o. Mirko Jagnjić.
Nakon mise u svom je dvorištu, najbližem crkvi, čestitke za murvičku fjeru primao Tonči Žuljević. On je, po običaju, posjetitelje ponudio raznovrsnim kolačima, velikim izborom pića.
Do iduće godine, u ovo vrijeme, Murvica će postati veliko gradilište. U strmim uličicama ukopavat će se vodovodne cijevi, odvodnja otpadnih voda, elektrika, telefon, biološki pročistač … a to je investicija od desetak milijuna kuna. (j.e.)

(43) objavljeno 08. 12. 19. u 22:05 h

********************


alt

Ljetne razglednice bolskog turizma


TURIZAM U SDŽ: MANJE DOLAZAKA I NOĆENJA

Turistički rezultati u Splitsko-dalmatinskoj županiji u studenomu su negativni u odnosu na isti mjesec 2018. Dolazaka gostiju bilo je 44.941 (-12%), a noćenja 106.644 (-2%). Međutim, pozitivni su ukupni rezultati za jedanaest mjeseci. Zabilježeno je 3.640.416 dolazaka (+5%) i 18.041.322 noćenja (+2%).
Dolasci u studenome 2019. godine: 1. Hrvatska 12.291 (+4%), 2. Njemačka 5.255 (-67%), 3. Koreja 2.649 (-30%), 4. Kina 2.171 (+10%), 5. Tajvan 1.988 (-8%) …
Dolasci I. – XI. 2019.: 1. Nemačka 352.414 (+5%), 2. Poljska 303.408 (-3%), 3. Hrvatska 284.992 (+10%), 4. Ujedinjeno Kraljevstvo 241.664 (+5%), 5. Češka 21.911 (-5%) …
Po broju dolazaka najviše je u studenome gostiju bilo u Splitu (18.669), zatim Podgori (7.093), Makarskoj (3.701), Podstrani (3.083), Solinu (2.134) … Manje je gostiju došlo tijekom studenoga u odnosu na lani u Podstranu (-20%), Seget (-9%), Okrug (-51%), Trogir (-81%), Dugi rat (-27%), Brela (-60%), Drvenik (-30%), Milnu (-75%), Supetar (-13%), Selca (-87%), Vrbosku (-60%), Stari Grad (-19%) i Vis (-11%). U ostalim mjestima u SDŽ, pa tako i u Bolu, došlo je ove godine u studenome više gostiju nego lani. (j.e.)

(42) objavljeno 08. 12. 19. u 22:00 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PROMETNA (NE)KULTURA

Ovo je uobičajena slika iz samog centra Bola, na koju se pomalo navikavamo u zimskom periodu. Riječ je o (ne)poštivanju prometnih znakova. Rivom, koja je pješačka zona, vozi se sa i bez dozvole (više bez nego sa dozvolom!), a onda se parkira gdje to nije dozvoljeno.
Za vožnju rivom nadležna je policija, koja vrlo rijetko dolazi iz Supetra u Bol, a prometni redar, koji ispisuje kazne u korist općinskog proračuna, koristi izvan sezone – slobodne dane. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 12. 19. u 21:55 h

********************alt


VRIJEME: BURA PA OPET JUGO

Ove se nedjelje (8. prosinca) u Bolu moglo uživati na suncu. Na tri se štekata, bolskih caffe barova, ispijala kava i sokovi zaboravljajući da smo zakoračili u zimski mjesec. Teško možemo povjerovati, ali je i to moguće, da ćemo uskoro iz ormara morati vaditi kapute. Temperatura je oko podneva ove nedjelje bila 18, ali na suncu, u zavjetrini, visokih 35 stupnjeva.
Novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme. Kiše će gotovo posvuda biti u većinom najtopliji ponedjeljak i utorak, te ponovno u hladniji četvrtak i petak, i to obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će je pasti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. Snijega će od ponedjeljka navečer do utorka ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske. Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" spominjala, između ostaloga, kako će izmjena topline i hladnoće opet zbuniti biljke i životinje, te savjetovala: "Osjetljive biljke ako možete zaštitite."
Nakon juga i jugozapadnjaka u ponedjeljak, u utorak i srijedu će probleme u prometu na Jadranu stvarati jaka i olujna bura, a u četvrtak, te posebice petak - opet jugo.

(40) objavljeno 08. 12. 19. u 21:50 h


nedjelja, 08. 12. 2019. *****


alt


DANAS JE FEŠTA U MURVICI

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije posebno se slavi u Murvici. Na taj dan, ove nedjelje, u Murvici je i fjera, posljednja na Braču tijekom godine. Nedjeljna misa je u mjesnoj crkvi u 10.30 sati, a bude li pogodno vrijeme, u svojem će dvorištu Tonči Žuljević po prastarom običaju sve nakon mise počastiti kolačima i pićem.
Za ovaj Murvički praznik dobro je objaviti, a to mnogi već i znaju, da će uskoro početi radovi na komunalnom opremanju naselja. Sklopljen je ugovor između investitora Vodovoda Brač i izvođača Berice koji u tri do četiri godine treba izvesti, u složenim uvjetima, radove vrijedne desetak milijuna kuna. Hrvatske vode sudjeluju do 80 posto investicije, a ostatak Općina Bol. U komunalnom opremanju spadaju vodoopskrba i odvodnja, ukopavanje električnih i telefonskih kabela. Ugovorom je predviđena ugradnja biološkog pročistača otpadnih voda. To bi se u Murvici radilo izvan turističke sezone, u jesenskom, zimskom i proljetnom periodu, do 15. svibnja. (j.e.)

(39) objavljeno 07. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


USVOJENA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Nakon dva čitanja, na sjednici Općinskog vijeća 3. prosinca trebalo je konačno raspraviti i usvojiti prijedlog Odluke o komunalnom redu. To je obveza svih jedinica lokalne samouprave, a što je propisano Zakonom o komunalnom gospodarstvu.
Predloženom odlukom su naročito propisane odredbe o: uređenju naselja; načinu uređenja i korištenja površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu općine za gospodarske i druge svrhe; uvjetima korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila; održavanju čistoće i čuvanju površina javne namjene; uklanjanju snijega i leda; uklanjanju protupravno postavljenih predmeta; mjerama za provođenje komunalnog reda; kaznama za učinjene prekršaje.
Prvotni prijedlog odluke o komunalnom redu je nadopunjen ili izmijenjen sukladno usvojenim prijedlozima vijećnika. Naime, napravljen je prijedlog pročišćenog teksta u koji su uvršteni prijedlozi vijećnika.
Tonči Buljan je predložio da se u članku 7. predložene Odluke uz odredbu o zabrani pisanja grafita navede i odredba „osim uz odobrenje JUO Općine Bol“. Također je predložio da se u članku 84. točka 3. uz odredbu o dugovanju korisnika javne površine navede i da se odnosi na dugovanja preko 1.000 kuna.
Vijećnici su podržali tekst predloženog čl. 90 prema kojem zakupnik kioska na šetnici i Zlatnom ratu mora obavljati djelatnost minimalno od 1. svibnja do 30. rujna svake godine.
Vijećnici su zauzeli stav da se zimski vrtovi iz čl. 96. mogu postavljati, uz zadovoljavanje ostalih uvjeta, tek nakon ishođenja suglasnosti vijeća Općine Bol.
Predložena Odluka o komunalnom redu, uz predložene nadopune, usvojena je JEDNOGLASNO, a objaviti će se u "Službenom glasniku" Općine Bol.

(38) objavljeno 07. 12. 19. u 22:30 h

*********************


alt


alt


UKLONJEN DIO STABLA NA GROBLJU

Pogodne vremenske uvjeti iskorišteni su za uklanjanje dijela stabla na starom groblju koji je prijetio da se sruši i eventualno pričini štetu na samom grublju, a možda i da nekoga ozlijedi. Osim što su angažirana dva djelatnika iz Postira koji su rezali grane, u ovoj akciji sudjelovali su članovi DVD Bol i radnici komunalne tvrtke „Grabov rat“. (j.e.)

(37) objavljno 07. 12. 19. u 22:25 h

*********************


alt


alt


KLUPE I STALCI ZA BICIKLE OD - KAMENA

Selačka firma Ufo Bianco ove je subote postavila pred glavnim ulazom u zgradu Osnovne škole kamene stalke za bicikle (na slici). Ista je tvrtka izradila i prvu kamenu klupu u Bolu (na slici). Postavljena je uz pročelje nekadašnje Vidovice, a namjera je da služi domaćicama za kraći odmor nakon obavljene spize, na povratka kući. Naravno, klupu mogu koristiti svi koji to budu željeli. Nakon što se čuju mišljenja i reakcije, moguće je da još na nekim lokacijama u Bolu budu postavljene klupe, ali od kamena. (j.e.)

(36) objavljeno 07. 12. 19. u 22:20 h

********************


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE UKLONITI BOLESNU PALMU?

Bolest je zahvatila i uništila dvije palme u vrtu ispred hotela „Park“ u samom centru mjesta. Nešto je uklonjeno, ali ostaci palme (na slici) ne predstavljaju sliku ugodnu za oko. Zimski period, izvan turističke sezone, vrijeme je za pospremanje mjesta. Ne samo zbog turista! (j.e.)

(35) objavljeno 07. 12. 19. u 22:15 h

********************


alt

Podijela bakalara u "Božićnom gradu" na Badnjak 2018.


alt

Zabave će biti i za odrasle: tombola se igra u šatoru


PROGRAM U „BOŽIĆNOM GRADU“

Iako tek predstoji (idućih dana) postavljanje šatora i kućica na Rivi gdje će biti od 13. do 26. prosinca BOŽIĆNI GRAD, već je objavljen prigodni program u kojem će biti za svakoga ponešto, za mlade i starije.
* Petak, 13. prosinca: (9.00 h) OTVARANJE Božićnog grada; (16:00 h) Sveta Lucija daruje djecu krafnama; za zabavu su zaduženi DJ Small Town Boy za mix pultom i Marin Klarić na saksofonu
* Subota, 14. prosinca: (15:00 h) Interaktivna božićna predstava Božićna čarolija; (18:00 h) tombola za odrasle
* Nedjelja, 15. prosinca: (16:00 h) live nastup Jukebox Band; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Ponedjeljak, 16. prosinca: (16:00 h) dječja radionica božićnih ukrasa; facepainting
* Utorak, 17. prosinca: (16:00 h) dječja radionica dječjeg vrtića „Mali princ“; (18:00 h) tombola za odrasle
* Srijeda, 18. prosinca: (16:00 h) Dan društvenih igara; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Četvrtak, 19. prosinca: (15:00 h) dječja tombola
* Petak, 20. prosinca: (16:00 h) edukativna radionica prve pomoći za djecu; dječja prezentacija vatrogasne vježbe; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Subota, 21. prosinca: (12:00 h) gastro ponuda „Kuhan i pečen“; DJ Small Town Boy; izvlačenje dobitnika nagrade „Ajla bajla“
* Nedjelja, 22. prosinca: (12:00 h) „Olimpijada“ za djecu i odrasle; (16:00 h) live nastup Uršula i band; gastro ponuda „Kuhan i pečen“
* Ponedjeljak, 23. prosinca: (16:00 h) druženje s Djedom Božićnjakom; (19:30 h) nastup Klape „Kuroj“
* Utorak, 24. prosinca: (12:00 h) tradicionalna podjela bakalara
* Srijeda, 25. prosinca: (16:00 h) Božićna veselica
* Četvrtak, 26.prosinca: (16:00 h) party zatvaranja uz nastup Trio Dalmacija; izvlačenje nagrade „Mozak na pašu“; gastro ponuda „Kuhan i pečen“.

(34) objavljeno 07. 12. 19. u 22:10 h


subota, 07. 12. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


SV. NIKOLA DONIO DAROVE

Točno u zakazano vrijeme u Župnoj crkvi došao je, na radost djece i njihovih roditelja, Sveti Nikola i podijelio 110 poklona djeci od jedne godine, do školaraca u IV. razredu Osnovne škole.
Čini se da su darovima svi bili zadovoljni ili barem većina djece i roditelja. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 12. 19. u 22:55 h

*********************


alt


NOVOSTI OKO TURISTIČKE PRISTOJBE

Podosta je pisano u medijima o novom načinu obračuna turističke pristojbe u 2020. godini. O tome je govorio i direktor TZO Bol Markito Marinković na sjednici Skupštine TZ. Riječ je o paušalu kojeg plaćaju privatni iznajmljivači. Zakonom je određeno da minimalni paušal po krevetu bude 350 kuna, a maksimalni 1.500 kuna.
Svi su se, uz nekoliko iznimaka, odlučili za najniži iznos – 350 kn, što je ipak 5 kuna više nego do sada. Najveća novost je, međutim, što se pomoćni kreveti, za koje se do sada nije plaćao paušal, sada računaju kao kreveti u apartmanu. U Bolu ima oko 900 tzv. pomoćnih kreveta. To je 350.000 kuna, a 65 posto od tog iznosa ostaje TZO i Općini. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 12. 19. u 22:50 h

********************


alt


BIT ĆE PROBLEMA S ODVOZOM SMEĆA?

Do sada je Bol bio primjer čistoće. Čini se da bi ubuduće moglo biti - problema. Pored nezadovoljstva novim cijenama, što nije specifično samo za našu destinaciju, uskoro bi moglo biti mnogo problema s odvozom, ali i novim poskupljenjem.
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Marjan Marjanović je predložio organiziranje edukacije zbog podizanja svijesti kod ljudi, da ih se nauči koju dobit mogu imati od recikliranja otpada.
Načelnik je napomenuo da su domaćinstva na Braču dobila knjižicu s uputama o razvrstavanju otpada.
Pročelnik Stipe Karmelić je dodatno upozorio na moguće probleme: smeće s otoka vozit će sve bračke općine na deponij Kupinovica kod Supetra, a to je za kamione iz Bola skuplja i duža vožnja za 50 kilometara. Grad Supetar za ekološku rentu traži od bračkih općina mnogo više nego što je Bol do sada plaćao općini Pučišća za odlaganje smeća na deponiji Košer kod G. Humca. Osim toga u Ugovoru grad Supetar piše da se otpad u Kupinovici neće primati subotom i nedjeljom. U turističkoj sezoni za Bol je to neprihvatljivo. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ZLU NE TREBALO

Zbog ranijih problema s prodorom mora u prizemlje hotela „Kaštil“, odlučili su se zaštiti od juga drvenim preprekama na ulazu u dvorište gdje se inače ljeti nalaze stolovi picerije „Topolino“.
Jugo zimi stvara velike probleme na rivi od Pumparele do autobusne postaje. (j.e.)

(30) objavljeno 06. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt


ŠTO PIŠE I ŽELI OPĆINSKA KNJIŽNICA?

Vijećnici su dobili tri dopisa iz Općinske knjižnice, koja su na općinski protokol zaprimljena 25. studenoga 2019., u kojima ravnateljica Jadranka Nejašmić piše:


- Portal boljani.info protekle i ove godine nije objavio neka izvješća o snimljenim scenama projekta „Bročko blogo“ te članak o 20-obljetnici folklorne družine „Krejonca“ te odgodi predstavljanja knjige „Bolski glazbeni spomenar“. A portal boljani.info je to obvezan učiniti, prema mišljenju J.N. jer od općine prima mjesečnu novčanu naknadu od 3.300 kn.
• Urednik je vijećnicama na četiri stranice naveo naslove (90) članaka koji se odnose na aktivnost Općinske knjižnice u posljednje tri godine. Također je napisao i objašnjenje zbog navodnog neobjavljivanja spomenutih članaka.
J.N. najprije se javnim pismo obratila Općinskom vijeću, a ne dopisom što je učinila tek 25. studenoga. Objavila je i (nepotpisani) ugovor izdavača portala boljani.info s Općinom o novčanoj naknadi.
J.N. nije, međutim, javno objavila ugovor i informaciju koliko se plaća snimanje projekta „Bročko blogo“ i tko je to odobrio. Članak o folklornoj skupini „Krejonca“ nije aktivnost Općinske knjižnice, već osobni obračun J.N. s ravnateljicom Centra za kulturu zbog promjene imena skupine. Objavljena je obavijest o odgađanju predstavljanja knjige.
Izneseno je napisano u pisanom izvješću urednika, a neke je činjenice usmeno iznio urednik portala na sjednici Općinskog vijeća.
Vijećnici nisu postavljali pitanja niti su komentirali.
„Vijećnici su primili na znanje oba očitovanja“ – napisano je u službenom zapisniku sa 8. sjednice Općinskog vijeća.


- Općinska knjižnica suočena je s velikim problemima koje sama kao ravnateljica ne može riješiti – piše u drugom dopisu Općinske knjižnice. Moli za obilazak knjižnice i tematsku sjednicu, a teme su: nedostatak prostora, statička nestabilnost i protupožarna zaštita.
• Zgrada knjižnice nije u općinskom vlasništvu i ne mogu se poduzimati nikakvi radovi. Knjižnici je ustupljen dio prostora Turističke zajednice na II. katu, ali nije popunjen knjigama. Knjižnica, prema stručnom mišljenju, ima i mnogo više knjiga nego je to normama određeno za knjižnice u Hrvatskoj, pa se nije čuditi da nema prostora za njihov smještaj.


- Folklornu družinu, kako piše u trećem dopisu, osnovala je J.N. 4. kolovoza 1999. pod nazivom „Krejonca“. Nakon 15 godina (2004.) prestali su s radom zbog odlaska voditeljice i glazbenika.
Ravnateljica Centra za kulturu prije dvije godine (2016.) okupila je grupu bolskih osnovaca i novu folklornu družinu nazvala „Šotobraco“. J.N. traži da se vrati prvo ime – „Krejonca!.
• Zaključak je vijećnika da se od Stručnog vijeća Centra za kulturu razmotri ovo pismo J.N. i vrati staro ime folklornoj grupi. (j.e.)

(29) objavljeno 06. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


SPORT: DRUGA POBJEDA BOLJANA

Protiv posljednjeg na tablici MNK Bol došao je do druge pobjede i sada ima 9 bodova. Utakmica XI. kola Druge malonogometne lige: BOL – SAMO ZABAVA 5:2 (2:0). Odigrano prošlog četvrtka, 4. prosinca u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 1:0 (Boško Botica, 4'30“) / 2:0 (Branimir Klarić, 6'30“) / 3:0 (B. Botica, 20'10“) / 4:0 (B. Klarić, 21'44“) / 4:1 (27'32“) / 5:1 (B. Botica, 27'53“) / 5:2 (29'30“).

(28) objavljeno 06. 12. 19. u 22:30 hpetak, 06. 12. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica: istočna strana Zlatnog rata u srpnju 2019.


PRIHODI TZO 3,3 MILIJUNA

Turistička zajednica općine (TZO) Bol u 2020. godini imat će prihod od 3.360.000 kn, priopćeno je i usvojeno jednoglasno na sjednici Skupštine TZO održane pred neki dan u Bolu (3. prosinca).
Prihod od turističke pristojbe povećan je za 4 posto i iznosit će u 2020. godine 3 milijuna. Prihod od članarine je 300.000 kn, od oglasa u knjižici Bol info 30.000 kn, od TZ SDŽ 30.000 kn i prenesena sredstva iz 2019. god bit će 20.000 kn.
Kako će ta sredstva biti utrošena? Skupština je jednoglasno prihvatila prijedlog:
- Administrativni rashodi (plaće, doprinosi za tri stalno zaposlena i dva sezonska djelatnika, kancelarijski materijali … ) 670.000 kn:
- Sub Eco Bol, čišćenje podmorja krajem travnja – 20.000 kn;
- Potpora Bolskom kulturnom ljetu – 60.000 kn;
- March Bol open, teniski turnir za rekreativce u listopadu – 30.000 kn;
- Humanitarni kros „Đir oko Bola“ – 10.000 kn;
- Festival kulture „Imena“ – 15.000 kn;
- Bol Soul festival – 10.000 kn;
- Biciklističko natjecanje „Na 2 kola oko Bola“ – 30.000 kn;
- XCM Bluesun Epic, biciklistička utrka svjetskog kupa – 80.000 kn;
- WTA Croatia Bol Open – 375.000 kn;
- Graffiti na gradele – 10.000 kn;
- Dječja olimpijada – 10.000 kn;
- Triatlon – 20.000 kn;
- Dani Divljeg pijata, gastro manifestacija – 10.000 kn;
- Izbor Miss Adriatic Hrvatske – 30.000 kn;
- Eventi na Rivi, lipanj – rujan – 50.000 kn;
- Podrška drugim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama u cilju obogačivanja turističke ponude – 70.000 kn;
- Sudjelovanje u financiranju projekata uređenja mjesta (fontana u parku Uz curicu, novi štandovi na rivi …) – 120.000 kn;
- Za komunikacije (online marketing, online ostale usluge, najam servera, web kamere) – 210.000 kn;
- Udruženo oglašavanje – 130.000 kn;
- Pripreme i tisak promidžbenog materijala – 80.000 kn;
- Smeđa signalizacija u mjestu – 40.000 kn;
- Ostale promocije – 30.000 kn;
- Nastupi na sajmovima – 120.000 kn;
- Posebne promocije – 40.000 kn;
- Participacija u troškovima studijskih putovanja novinara i agenata – 20.000 kn;
- Organizacija edukcija, siječanj – ožujak – 50.000 kn;
- Obilježavanje Dana Turističke zajednice – 20.000 kn;
- Reprezentacija – 30.000 kn;
- Marketinška infrastruktura – 60.000 kn;
- Transfer boravišne pristojbe Općini Bol (zakonska obveza) – 900.000 kuna.
Program rada i financijski plan bit će objavljen i na portalu Turističke zajednice općine Bol. (j.e.)

(27) objavljeno 05. 12. 19. u 22:45 h

********************


alt


USMENI IZVJEŠTAJ NAČELNIKA

Načelnik Tihomir Marinković, na početku 8. sjednice Općinskog vijeća, usmeno je izvijestio o aktivnostima između dvije sjednice:
- Imali smo uspješnu turističku sezonu, a rezultati su bolji nego 2018. godine;
- U tijeku je izrada glavnog projekta nove luke Bol, a Županijska lučka uprava radi sve ostale poslove: zahtjev za građevinsku dozvolu, natječaj za izbor izvođača …;
- U tijeku su pripreme za izbor izvođača koji će graditi novi Dom DVD-a;
- Uređenje zgrade općinske uprave na Loži ide po planu. Dobili smo i prvu situaciju za do sada izvedene radove. Završetak radova se očekuje do Uskrsa;
- U Domu kulture se radi rekonstrukcija ženskog WC-a i sanira krov koji prokišnjava;
- Lučka uprava je obaviještena o oštečenju rive zbog olujnog juga, a sada se očekuje njihov nalog za sanaciju;
- Do kraja mjeseca očekujemo građevinsku dozvolu za izgradnju novog groblja;
- Došlo je do zastoja u izradi projekta nove sportske dvorane;
- Nacrt prijedloga je pri kraju i uskoro možemo organizirati donošenje novog UPU-a;
- U reciklažnom dvorištu se od građana primaju manje količine građevinskog otpada;
- Ured Lučke kapetanije preselio je u nove općinske prostorije, Loža 5;
- Uskoro treba početi sanacija krova u Dječjem vrtiću koji prokišnjava;
- U veljači bi se trebalo nastaviti s katastarskom izmjerom. Osigurali smo prostor za geometre i suca;
- Dovršen je prijedlog Godišnjeg plana korištenja pomorskog dobra te će se uskoro zatražiti potrebna suglasnost.
Sutra: ostale odluke za sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 12. 19. u 22:40 h

********************


alt


U NEDJELJU FJERA U MURVICI

Iduće nedjelje (8. prosinca) na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u Murvici je fjera, posljednja ove godine na Braču. Obično je to skromna proslava, a ove će godine po svemu sudeći biti još skromnija. Uobičajena misa je u mjesnoj crkvi u 10.30 sati nakon koje će dobrodošlicu, u svojem dvorištu, poželjeti svim vjernicima, Tonči Žuljević. Na stolu će ponuditi domaće kolače i piće.
Izostat će, međutim, ove godine domjenak u kući Juraja Jukija Pavišića, koji se unaprijed zbog toga ispričava, jer se, iz zdravstvenih razloga, nije u stanju prihvatiti organizacije. (j.e.)

(25) objavljeno 05. 12. 19. u 22:35 h

********************


alt


„DIVLJI PIJAT“ KONKURIRA ZA SVJETSKU NAGRADU

Na natjecanju Gourmand World Cookbook Awards knjiga „Divlji pijat“ je u Hrvatskoj pobijedila u dvije kategorije: C05 Mediterranean i C07 eastren Europe. Knjiga se tako kvalificirala za nadmetanje za najbolju kuharicu na svijetu 2020. s pobjednicima iz drugih zemalja u istoj kategoriji.
Ove godine na natjecanju je sudjelovalo ukupno 225 zemalja. Ono što je u filmskoj industriji - nagrada Oscar, u gastronomiji je Gourmand Award. Ova prestižna nagrada se svake godine, između ostalog, dodjeljuje knjigama o hrani i vinu, a osnovao je 1995. godine Edouard Cointreau. Inspirirana je olimpijskim igrama i njihovim duhom. Jedino je takvo međunarodno natjecanje u sektoru, besplatno je i otvoreno za sve jezike.
Rezultati i pobjednici bit će poznati sredinom iduće godine u Macau (Azija).

• Knjiga „Divlji pijat“ promovira samoniklo dalmatinsko bilje, a rezultat je terenskih radionica učenika Srednje škole Bol o samoniklom bilju i njegovoj primjeni u lokalnoj mediteranskoj kuhinji. Nakon terenskih radionica na kojima su se učenici upoznavali s divljim zeljem priređena je gastro radionica u školskom kabinetu. Na radionici su učenici spremali jela od samoniklog bilja, a sve to pod vodstvom profesorice Ade Seferagić koja je osmislila jela predstavljena u knjizi. Fotografkinja Berislava Picek je sve to zabilježila fotografijama, a tu je pomogla i novinarka Matea Domitrović ali i urednica i koautor knjige Maja Duka. Izdavač knjige je Srednja škola Bol.

(24) objavljeno 05. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt


POČELA PREDIZBORNA KAMPANJA

U četvrtak je i službeno krenula predizborna kampanja. Prvi krug izbora je 22. prosinca, a na izbornim listama je 11 kandidata.
Naš portal dobio je obavijest o predizbornim skupovima Zorana Milanovića u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji:
• Petak, 6. prosinca u 18 sati, Dom kulture u Pločama;
• Subota, 7. prosinca u 11 sati, Dom HV-dvorana Lora u Splitu;
• Subota, 7. prosinca u 17:15 sati, hotel „Petka“ u Dubrovniku;
• Nedjelja, 8. prosinca u 10:45 sati, na Trgu kralja Tomislava 1 u Sinju.

(23) objavljeno 05. 12. 19. u 22:25 hčetvrtak, 05. 12. 2019. *****


alt


OSTVARENA NOĆENJA I STRUKTURA GOSTIJU

Članovi Skupštine turističke zajednice dobili su brojčani i grafički prikaz ostvarenih noćenja i strukturu gostiju u 2019. kao i usporedbu sa prošlom godinom.
Ukupno je u periodu I. – XI. ostvareno u Bolu 631.695 noćenja (lani 631.701). Na domaće goste to otpada 51.363 (8%), a strane goste 579.732 noćenja (92%).
Od I. do VI. mjeseca registrirano je 152.937 noćenja, VII. – VIII. 363.187, a IX. do XI. 115.571 noćenje.
Hotelski smještaj imao je I. – XI. 330.398 noćenja, privatni smještaj 257.888, nekomercijalni smještaj 26.182, a kampovi 17.227 noćenja.
Struktura gostiju po noćenjima: 1. Njemačka (80.940), 2. Francuska (66.944), 3. Austrija (65.857), 4. Skandinavske zemlje (63.668), 5. Hrvatska (51.963), 6. V. Britanija (39.821), 7. Italija (38.003), 8. Slovenija (35.367), 9. Poljska (19.659), 10. Češka (18.795) … Prošle godine na prvom mjestu je bila Francuska, a druga Njemačka. Manje su noćenja ove godine ostvarili gosti iz Francuske, Austrije, Skandinavskih zemalja i V. Britanije. Ostali su u plusu u odnosu na 2018. godinu.
Nešto je malo drugačiji redoslijed prema dolascima: 1. Njemačka (11.573 gosta), 2. Skandinavske zemlje (11.463), 3. Hrvatska (10.770), 4. Francuska (10.609), 5. Austrija (9.331), 6. V. Britanija (8.837), 7. Italija (7.265), 8. Slovenija (4.413), 9. Poljska (2.932), 10. Češka (2.518) …
Ukupno su agencijski gosti ostvarili 316.918 noćenja, a individualni gosti 314.777 noćenja.
Broj turista prema godinama starosti: 1. 35 – 54 godine 39.980, 2. 18 – 34 god 33.543, 3. 55+ 21.561, 4. 0 – 17 god 17.893. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 12. 19. u 23:10 h

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU – NAČELNIK ODGOVARA

Trećinu vremena (52 minute) utrošeno je na 8. sjednici Općinskog vijeća za pitanja vijećnika i odgovore načelnika:
- Kada će se aktivirati Odbor za hortikulturu? (M. Škrbić)
- Hoće li Općina sudjelovati u uređenju mjesne zdravstvene ambulante, posebno postavljanje novih ulaznih vrata, jer to je zbog naših Boljana, ali i ugleda kod stranaca koji traže pomoć liječnika i zubara? (M. Škrbić)
- Kada će se urediti potporni zid na Blatu i premjestiti vodovodnu cijev koja je tamo privremeno postavljena? (K. Marčić)
- Može li naš predstavnik u Vodovodu Brač objasniti detaljnije o nedavnom reizboru direktora? (K. Marčić)
- Zna li se kolike će biti isplate božićnica? (K. Marčić)
- Kada se očekuje proširenje građevinske zone u Bolu? (K. Marčić)
- Hoće li na sjednicu doći donačelnik i objasniti razloge ostavke? (K. Marčić)
- Govori se o odlasku komunalnog redara, kako se to misli riješiti? (K. Marčić)
- Kada se očekuje građevinska dozvola za novo groblje i kada se može očekivati početak radova? (I. Šćepanović)
- Što je s restoranom na Vidovoj gori? (I. Šćepanović)
- Kemijsko biološki pročistač trebao bi biti prioritet. Kada će početi ugradnja? (I. Šćepanović)
- Postoji li projekt za konačno uređenje sadašnje makadamske ceste koja vodi do budućeg groblja? (I. Šćepanović)
- Planira li se urediti Ulica Domovinskog rata i preostali dio Rudine? (N. Paleka Jakšić)
- Podupirači potpornog zida na Blatu smetaju ljudima, ali i vozilima prve pomoći, vatrogascima. Kada se to misli srediti? (T. Buljan)
- Što se poduzima jer navodno prokišnjava u novoizgrađenom dijelu Dječjeg vrtića? (T. Buljan)
- Ima li novosti u vezi gospodarenja otpadom? (M. Marjanović)
- Zapuštene hotela Park i Bijela kuća trebalo bi konačno urediti da služe turizmu. (I. Šćepanović)

Na pitanja i primjedbe vijećnika odgovorio je načelnik Tihomir Marinović:
- Vijeće je imenovalo tri člana, a njima će se priključiti dvije stručne osobe iz Parkova i nasada. Ovdje je predsjednik Odbora (M. Marjanović), a ja ću urgirati da se taj prvi sastanak što prije održi.
- Treba utvrditi tko je u obvezi održavanja zgrade gdje su ambulante i ljekarna. Nitko od nas nije tražio pomoć, ali kada to bude aktualno sigurno će i Općina sudjelovati u financiranju.
- Predviđena su sredstva u proračunu za uređenje potpornog zida u Blatu.
- Pozvat će se na sjednicu naš predstavnik u Vodovodu Brač (Boris Škrbić) koji će izvijestiti o izboru direktora.
- Uskoro bi trebalo biti aktualno proširenje građevinske zone, ali i neka ograničenja kako bi se zaustavila apartmanizacija.
- Donačelnik je u pismenoj ostavci naveo da to čini iz osobnih razloga.
- Idućih dana će se raspisati natječaj za komunalnog redara, ako on ostane pri namjeri da nastavi raditi kao privatnik.
- Za biološko kemijski pročistač očekujemo sredstva iz EU fondova, a teren smo već kupili.
- Ovog mjeseca se čeka građevinska dozvola za groblje, a do 1. Ožujka znat će se izvođač. Nadam se da bi radovi počeli prije ljeta.
- U veljači je ročište na sudu zbog spora sa PD „Mosor“. Pokušali smo izvansudsku nagodbu, ali oni to ne prihvaćaju.
- Put do budućeg groblja se postupno uređuje i nekadašnju poljsku stazu proširilo se na 5 metara, postavljaju se temelji za kandelabre … Predstoji još doprojektirati za konačno uređenje pristupne ceste.
- Na dijelu Rudine za sada se neće postavljati kamene ploče, ali će se sanirati problem sa lošom odvodnjom. Svake godine uredimo dio ulica, pa će sigurno doći na red i Ulica Domovinskog rata.
- Do kraja godine dolaze poklopci na poluukopne kontejnere, pa će od 1. Veljače za odlaganje (otvaranje poklopca) trebati kartica. Smeće će se uskoro odvoziti na deponij iznad Supetra. Oni traže od općina mnogo veću naknadu nego što smo sada plaćali za deponij kod Gornjeg Humca.
- Sanirat će se stanje sa zgradom dječjeg vrtića. Izvođač je pozvan da to uradi, a mi mu još nismo platili zadnju situaciju. (j.e.)

(21) objavljeno 04. 12. 19. u 23:05 h

********************


alt

Sveti Nikola iskoristio je lijepo vrijeme i u Bol je 6. prosinca 2017. došao - brodom


SVETI NIKOLA DOLAZI U PETAK

Sveti Nikola sa torbom punih darova dolazi u Bol u petak, 6. prosinca. Darivat će bolsku djecu u Župnoj crkvi prema sljedećem rasporedu: 9.30 sati djeca iz jaslica (1 do 3 godine), u 10.30 sati djeca iz Dječjeg vrtića (3 do 6 godina), a u 11.30 sati dolaze školarci (I. do IV. razred).
Pravo na dar ima 110 mladih Boljana. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 12. 19. u 23:00 h

********************


alt


OKIĆENA JELKA NA RIVI

Velika jelka na rivi u srijedu je okićena. Time je završena praznična dekoracija, a na tom poslu najviše su radila dva električara iz „Grabovog rata“. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 12. 19. u 22:55 h

********************


alt


MOGUĆA JE KIŠA, ALI I MANJE HLADNO

Na Jadran u četvrtak dolazi sve više oblaka, a prema večeri na uz jugo može pasti i malo kiše, koje će u petak povremeno biti duž cijele obale, ponegdje u Dalmaciji moguće i obilnije. I subota će biti promjenljiva, ali ipak uz rjeđu i slabiju kišu te sjeverozapadni vjetar. Nakon stabilnije nedjelje u ponedjeljak s jačanjem juga vjerojatno nam dolazi izraženija promjena vremena praćena mjestimice i obilnijom kišom - prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.
Prema sedmodnevnoj prognozi na stranici DHMZ-a, u subotu bi dnevna temperatura u većini gradova trebala biti iznad prosječna za ovo doba godine.

(18) objavljno 04. 12. 19. u 22:50 h
srijeda, 04. 12. 2019. *****


alt


alt


SKUPŠTINA TZO - JEDNOGLASNO

Skupština Turističke zajednice, na sastanku koji je održan u utorak (3. prosinca), jednoglasno je prihvatila sve predložene izvještaje i planove: Izvještaj o radu Turističkog vijeća; Analizu ostvarenih noćenja i strukture gostiju; Realizaciju programa rada TZO za 2019.; Realizaciju i rebalans Financijskog plana za 2019. te Program rada s financijskim planom za 2020.
Na sjednici je bilo 13 članova, a predsjedavao je Tihomir Marinković, načelnik općine koji je po funkciji i predsjednik Skupštine TZO Bol.
- Ovogodišnji turistički rezultati, kada su u pitanju noćenja, na razini su prošlogodišnjih, a više smo imali dolazaka – komentirao je načelnik Tihomir Marinković. – Dežurni kritičari su posebno bili glasni u svibnju. Tada je zbog loših vremenskih prilika bilo manje dolazaka i noćenja, ne samo u Bolu nego i u ostalim destinacijama. Vjerujem da će u 2020. biti makar još malo bolje. Trenutno je u preslagivanje u tvrtki Bluesun hoteli, ali se nadam realizaciji njihovih planova i hotelu sa 5 zvjezdica. Imat ćemo jednog dana sjednicu u takvom hotelu što Bol i zaslužuje. Čuo sa za izjavu župana da će izgradnja luke na Račiću početi na proljeće. Cijelu organizaciju preuzela je Županijska lučka uprava, pa naša Općina više nema utjecanja na izgradnju. Lučka uprava dogovara i ugovara radove i rokove. Na Zlatnom ratu će i za iduću sezonu Općina, uz suglasnost županije, davati koncesijska odobrenja. Računamo da bi u jesen 2020. počelo uređenje plaže od početka šetnice do Malog rata. Moramo se angažirati po pitanju sidrenja oko plaže Zlatni rat jer je to zaštićeno područje, a podmorje se ugrožava nedozvoljenim sidrenjem. Rivu kod Vinskog podruma, koju je oštetilo jugo, uredit ćemo nakon dogovora sa Lučkom upravom, jer je u pitanju pomorsko dobro …
Direktor TZO Bol Markito Marinković bio je izvjestitelj o turističkim rezultatima, financijskim planovima, a u raspravi, od članova Skupštine, sudjelovale su samo Zdravka Marinković i Karin Dubravčić, obije iz hotela „Bretanide“.
Sutra: analiza ostvarenih noćenja i strukture gostiju u 2019. (j.e.)

(17) objavljeno 03. 12. 19. u 23:30 h

********************


alt


TROSATNA SJEDNICA VIJEĆA

Osma sjednica Općinskog vijeća, održana u utorak predvečer pod predsjedanjem Matka Bakovića, trajala je tri sata, a osim uobičajenog uvodnog dijela (zapisnik sa 6. sjednice, usmenog izvještaja načelnika, vijećničkih pitanja) raspravljalo se o izmjenama i dopunama Prostornog plana zbog namjere investitora da dogradi i proširi objekt Marijan centra; govorilo se o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna za 2020. godinu; glasovalo se o odluci o komunalnom redu; bilo je i rasprave o zahtjevima Hrvatske čitaonice; a glasovalo se i o Odluci o visini turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke.
O molbi za storniranje dijela računa ZOO station 2 rasprava je odgođena za iduću sjednicu.
Sjednici je prisustvovalo osam vijećnika, a opravdano su bili odsutni Tonči Kukoč, Mate Petrić i Sani Bodlović.
Opširnije izvješće u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 12. 19. u 23:25 h

********************


alt


NEMA POZITIVNOG ODGOVORA

Investitor i vlasnik Marijan centra iznad Zlatnog rata zatražio je od Općinskog vijeća izmjenu Prostornog plana jer se sada objekt ugostiteljsko-turističkih namjena nalazi izvan granice obuhvata naselja. Taj objekt investitor namjera rekonstruirati i nadograditi. Na prvi objekt, bliže šetnici, dogradilo bi se kaskadno još jedan kat i nadgrađe, a u drugom objektu još dva kata. Preuredilo bi se sadašnjih 20, ali bi se dogradnjom dobilo još 22 sobe.
Projektantica, koja je bila na sjednici, objasnila je kako je namjera dobiti objekt sa 5 zvjezdica.
U raspravi su sudjelovali vijećnici Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Tomi Fabijanović, Tonči Buljan i načelnik Tihomir Marinković.
Vijećnici nisu baš povjerovali u objašnjenja, ne zaboravljajući probleme oko izgradnje Marijan centra, pa nisu posve sigurni hoće li sve biti izgrađeno kako je i projektom predviđeno. Zbog toga je i očekivana jednoglasna odluka Općinskog vijeća da još nema uvjeta za proširenje građevinskog područja. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 12. 19. u 23:20 h

********************


alt

Načelnik Tihomir Marinković, voditeljica računovodstva Nives Mošić (Serventi) i predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković


OPĆINSKI PRORAČUN 26,8 MILIJUNA

Vijećnici su na 8. sjednici raspravljali o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna općine Bol za 2020. godinu s projekcijom za 2021. i 2022. Prihodi su planirani 26,8 milijuna, a isto toliko i rashodi. Prijedlog je za vijećnike da svoje primjedbe dostave pismeno do petka, a usvajanje proračuna bit će na sjednici koja se planira za 17. prosinca.
Bilo je pitanja i traženja objašnjena, a u raspravi su sudjelovali Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Nataša Paleka Jakšić, Marjan Marjanović i Tonči Buljan.
Prijedlog Proračuna za 2020. bio je na javnom savjetovanju, od 25. studenog do 2. prosinca, objavljen na službenim stranicama općine Bol. Međutim, nije stigla ni jedna primjedba – izvijestio je pročelnik Stipe Karmelić Rade. (j.e.)

(14) objavljeno 03. 12. 19. u 23:15 h

********************


alt


FINA U NOVIM PROSTORIMA

Ispostava FINE već dva dana radi u novim, mnogo većim prostorima. Ostali su u istoj ulici (Frane Radića) samo tri ulaza zapadnije. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 7.30 do 14.30 sati, a subotom, nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(13) objavljeno 03. 12. 19. u 23:10 h


utorak, 03. 12. 2019. *****


alt


UČENICI OD UTORKA PONOVNO U KLUPE

Nakon postignutog dogovora sindikata i Vlade, štrajk se u osnovnim i srednjim školama – prekida. Bolski učenici se nakon 14 kalendarskih dana izostanka vraćaju ovog utorka (3. prosinca) u školske klupe.
Dodajmo ovome da će štrajk biti plaćen, a nadoknade nastave neće biti dodatno plaćene, pojasnili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i sindikati.
Predstavnika sindikata Preporod Željka Stipića, koji se s ostalim sindikatima sukobio oko toga treba li ovu vladinu ponudu dati na izjašnjavanje članstvu, nije bilo za govornicom u vladinoj dvorani. On je najavio da će njegov sindikat glasati o ponudi. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 12. 19. u 21:05 h

********************


alt


TURIZAM: VIŠE NOĆENJA U STUDENOM

Prema informaciji iz Ureda TZO Bol, u Bolu je eVisitor zabilježio u studenom 615 noćenja. Prošle godine u studenomu zabilježeno je 395 noćenja.
Prošlog mjeseca najviše su noćenja imali gosti iz Italije (180 noćenja), slijede ih gosti iz BiH (121), Srbije (77), Norveške (57), Njemačke (39), Albanije (38), Hrvatske (25), Engleske (17), Austrije (16), SAD (10) …
U hotelima je ostvareno 14 noćenja, u privatnom smještaju 449 i nekomercijalnom smještaju 152 noćenja. U kampovima nije bilo gostiju u studenome. (j.e.)

(11) objavljeno 02. 12. 19. u 21:00 h

*********************


alt


„DOSTA JE APARTMANA, GRADIT ĆE SE VILE“

Oni koji imaju zemljišta za prodaju zainteresirani su, sasvim sigurno, sa gradnjom novih apartmana i proširenje građevinske zone. Većina ipak žele zaustaviti apartmanizaciju kojom Bol gubi identitet mirnog obiteljskog odmorišta, ali ozbiljno ugrožava i njihovu egzistenciju. U vlasništvu Boljana, koji stalno žive u Bolu, svega je trećina apartmana koji se ljeti izdaju turistima. Ukupno je u Bolu 8.400 turističkih kreveta (hoteli i privatni smještaj), a najveći broj kreveta koji je bio zauzet u jednom danu (24. srpnja) bio je - 6.534. Prazne krevete uglavnom su imali Boljani!
Interesantan je članak kojeg je „Jutarnji list“ objavio u jučerašnjem izdanju (2. prosinca), a gdje je objavljena i izjava bolskog načelnika Tihomira Marinkovića:
„Zakon kaže da smijemo pripremati nove građevinske zone kada postojeće iz prostornih planova dođu do razine 80% izgrađenosti. Kako smo vrlo blizu tog postotka, općina će uskoro morati pronaći nove građevinske zone unutar kojih ćemo dopuštati izgradnju, no kako ne želimo da nam ta područja dožive sudbinu apartmanizacije, Općina ima mogućnost uvjete gradnje prilagoditi pojedinim tipovima gradnje koju smatramo deficitarnom“, kaže Marinković.
Tu se misli na stanove za radnike, posebno turističke koji dolaze u Bol raditi. Drugi oblik gradnje su luksuzne vile sa prizemljem i maksimalno jednom etažom, ali bi bile locirane na većim zemljišnim česticama. (j.e.) Opširnije pročitajte ovdje.

(10) objavljeno 02. 12. 19. u 20:55 h
ponedjeljak, 02. 12. 2019. *****


alt


UPALJENA PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA

Prva adventska električna svijeća upaljena je ove nedjelje na Loži. Time je i simbolično počela u Bolu priprava za Božić – Kristovo rođenje. Mnogi su Boljani prvu od četiri svijeće zapalili u svojim domovima.
Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za sam Božić odnosno Isusovo rođenje. Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, u sebi krije određenu simboliku te navodi na to što bismo trebali osvijestiti u sebi tih dana. No neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, advent pruža dobru priliku da pobliže upoznamo sami sebe.
Paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge: mir, treće: ljubav, a paljenje posljednje svijeće simbol je radosti.

(09) objavljeno 01. 12. 19. u 22:30 h

********************


alt


NASTAVE NEMA NI U PONEDJELJAK

Nastavlja se štrajk koji je u osnovnim i srednjim školama počeo 10. listopada, a to znači da ni ovog ponedjeljka neće biti nastave. Sindikalisti s Vladom razgovarali su i u nedjelju, a ponovno će se sastati i u ponedjeljak. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 12. 19. u 22:25 h

********************


alt

Prvi adventski razgovor Brački dekanat organizira u Dračevici, ove srijede u 19 sati


TRI VEČERNJA RAZGOVORA U TRI ŽUPE

Brački dekanat organizira adventske razgovore, tri večernja susreta u tri bračke župe, a zamišljeni su kao obogaćivanje hoda kršćana i svih ljudi dobre volje prema većoj zrelosti vjere i odgovornosti.
Prvi razgovor „Nemam vremena“ održat će se u srijedu 4. prosinca u Društvenom domu u Dračevici. Početak je u 19 sati . Gost je don Anton Šuljić i drugi.
Drugi razgovor „Zaborav odgoja“ je u četvrtak, 12. prosinca u 19 sati u dvorani hotela „Porat“ u Pučišćima, a gost je prof. Nikola Kuzmičić i drugi.
Treći razgovor „Bog u kojeg (ne)vjerujem“ planiran je u petak, 20. prosinca, u Pastoralnom centru Postira s početkom u 19 sati. Gost je fra Ante Vučković i drugi.

Večernji razgovori su zamišljeni kao večernji susreti u trajanju od dva sata s kraćom stankom i molitvenim završetkom. Uz glavnog gosta na svakom susretu će sudjelovati još dva gosta s Brača.

(07) objavljeno 01. 12. 19. u 22:20 h

********************


alt


PIZZA ZA 40 KUNA

Tijekom ovog mjeseca u caffe baru i pizzeriji KALA poseban je popust ako se naruči pizza. Bez obzira na vrstu naplaćivat će se 40 kuna po komadu. Popularna i jedinstvena cijena određena je kao dar KALE Boljanima, odnosno svima koji dođu u KALU tijekom prosinca.
Radno vrijeme je od 17 do 02 sata.

(06) objavljeno 01. 12. 19. u 22:15 h

********************


alt


SAZVANA 8. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće, na 8. sjednici, koju je sazvao Matko Baković za utorak, 3. prosinca, raspravljat će o prijedlogu prihoda i rashoda proračuna općine Bol za 2020. godinu. Na dnevnom redu je rasprava i donošenje odluke o komunalnom redu te rasprava i odluka po molbi o storniranju dijela računa za ZOO station 2, a raspravit će se i o dopisima Hrvatske čitaonice. (j.e.)

(05) objavljeno 01. 12. 19. u 22:10 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1. prosinca 2019. u 13.30 sati


VRIJEME: PONOVNO JUGO PA BURA

Vrijeme prvog dana prosinca bilo je više nego ugodno. Na suncu se moglo uživati na jednom od tri trenutno otvorena štekata u Bolu. Međutim, za ponedjeljak poslije podne najavljena je promjena: oblačno, kišovito i vjetrovito. U unutrašnjosti će uz zahladnjenje kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u gorskim područjima te Međimurju i Hrvatskom zagorju, a od sredine dana i u drugim kopnenim predjelima. Lokalno će biti obilne oborine u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te osobito na sjevernom Jadranu gdje su moguće nevere. Vjetar u unutrašnjosti umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni, u gorju prijepodne jugozapadni.
Na Jadranu će jugo poslijepodne okretati na buru koja će u noći jačati. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 10 do 15, a najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu te između 14 i 18 °C na obali i otocima.

(04) objavljeno 01. 12. 19. u 22:05 hnedjelja, 01. 12. 2019. *****


alt


KOMUNALNE NAKNADE OSTAJU PO STAROM

Komunalne naknade ostaju i u 2020. godini kao do sada. Vijećnici na izvanrednoj sjednici u subotu navečer nisu prihvatili prijedloge o povećanju komunalne naknade za poslovne prostore u I. zoni (Zlatni rat, Bretanide, Marijan centar, Mali raj i Club 585) kako bi se nadoknadio očekivani manji prihod u općinskom proračunu za 530 tisuća kuna koji neće uplatiti Bluesun hoteli na ime poreza na dobit. Naime, taj iznos nakon premještanja sjedišta tvrtke Hoteli Zlatni rat iz Bola u Zagreb, uplaćuje se jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi sjedište firme.
Vijećnicima su imali tri prijedloga, a morali su o tome odlučivati zadnji dan, prema Zakonu, ako bi se nešto mijenjalo za 2020. godinu. Od sadašnje komunalne naknade koja u I. zoni iznosi 1.20 kn/m2 bila su vijećnicima ponuđena tri prijedloga: 1,65 kn/m2, 1,71 kn/m2 ili 1,80 kn/m2. Od 9 prisutnih vijećnika, pet ih je za svaki prijedlog glasovalo „protiv“. Najmanji iznos (1,65) dobio je 4, a ostala dva po tri glasa „za“ i po 1 „suzdržani“.
Zakon daje lokalnoj samoupravi pravo odlučivanja o visini komunalne naknade, a i predložene nove naknade su bile s popustom od 50 posto.
U jednosatnoj raspravi žučljivo su se suprostavili prijedlogu o povećanju naknada vijećnici Ivica Šćepanović, Katarina Marčić, Sani Bodlović i Nataša Paleka Jakšić. Oni su mišljenja da treba za 530.000 kuna smanjiti rashode u općinskom proračunu za iduće godinu. O prijedlogu proračuna raspravljati će se već u utorak na 8. sjednici Općinskog vijeća. (j.e.)

(003) objavljeno 30. 11. 19. u 22:10 h

********************


alt


KATAMARAN: ZA IZOSTANKE KRIVO JE JUGO

U studenome katamaran u Bol nije dolazio 20 puta. Uvijek je razlog bilo jugo zbog čega je katamaran ostajao privezan u Jelsi (8 puta) ili Splitu (12 puta).
Veze iz Bola za Split nije bilo 11, a iz Splita za Bol 9 puta.
Prošle godine u studenome katamaran u Bol nije dolazio 4 puta, a cijelu ovu godinu (u jedanaest mjeseci) izostao je ukupno 66 puta. (j.e.)

(002) objavljeno 30. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt

Idućih dana iz ormara će se uzimati toplija odjeća


VRIJEME: OČEKUJE NAS ZAHLAĐENJE

Tijekom ponedjeljka će kiša biti sve češća, gdjegod i obilnija, a u drugom dijelu dana u mnogim će krajevima padati i snijeg - u gorju sigurno, a vrlo vjerojatno i u barem nekim nizinama, makar pomiješan s kišom. Naravno, pritom će temperatura zraka biti osjetno niža nego prošlih dana, a još hladnije će biti nakon manje oblačnih noći od utorka do četvrtka, kada se temperatura u gorju može spuštati i ispod -10°C.
"Nakon razvedravanja tijekom noći, nedjeljno jutro će u unutrašnjosti biti hladno, ponegdje i maglovito, uz čest mraz. Danju djelomice sunčano. U ponedjeljak oblačno i kišovito, a uz pad temperature zraka poslijepodne će kiša prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, zatim i u nizinama. Do utorka ujutro moguće je stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju. Od utorka smirivanje vremena, uz mjestimičnu jutarnju maglu i mraz te osjetno hladnije nego u ovome tjednu", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

(001) objavljeno 30. 11. 19. u 22:00 h