Arhiv 2019. / VIII.

VIJESTI OBJAVLJENE U KOLOVOZU 2019.

objavljeno 129 vijesti i 207 fotografija


subota, 31. 08. 2019. *****


alt


TURIZAM: BOLJI REZULTATI NEGO LANI

Tri zadnja tjedna u kolovozu bitno su popravila turističke brojke u pogledu dolazaka gostiju, ali i ostvarenih noćenja. U Bolu je već evidentirano 90.000 dolazaka u ovoj godini, pa se može očekivati 100.000-ti gost već oko sredine rujna. Lani je to bilo 29. rujna, a prvi 100-tisućiti gost evidentiran je u Bolu 2016. godine.
- Mi već sada znamo da su turistički rezultati, ostvareni u kolovozu, izuzetno dobri – rekao je načelnik općine Tihomir Marinković na sjednici Turističkog vijeća prošlog četvrtka. – Sa sigurnošću mogu ustvrditi da ćemo u Bolu do kraja godine imati više dolazaka i noćenja nego lani. (j.e.)

(129) objavljeno 30. 08. 19. u 23:10 h

********************


alt


SJEĆANJE NA KORNATSKU TRAGEDIJU

Na komemoraciji održanoj 30. rujna ponovo se prisjetilo na najveću tragediju hrvatskih vatrogasaca. Prije 12 godina, njih 12 izgubilo je život, a spasio se samo
Frane Lučić.
U povodu ove tragedije i bolski su vatrogasci ispred svog doma zapalili svijeće na na svojoj službenoj stranici napisali:

„Vrime prolazi ali rana ne zarasta, uvik s nama i u našim srcima. 30.08.2007. -30.08.2019.
Neka im je vječna slava i hvala“

(128) objavljeno 30. 08. 19. u 23:10 h

********************


alt


DVIJE LINIJE MANJE IZ SUPETRA

Još ovaj vikend, a već od ponedjeljka se ukidaju neke sezonske linije po kojima plove trajekti „Jadrolinije“. Umjesto 14, iz Supetra prema Splitu bit će 12 linija dnevno, a isto toliko iz Splita prema Braču.
Jedna linija manje bit će iz Sumartina do Makarske i isto tako u povratku.
Na katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag nema promjena.
Zimski red plovidbe stupa na snagu 30. rujna. (j.e.)

(127) objavljeno 30. 08. 19. u 23:05 h

********************


alt


VIKEND TURNIR U BACKGAMMONU

Za Backgammon klub Bol ovo je zaista posebna godina. Posebna zato jer se upravo ovaj vikend održava, 10-ti, jubilarni, Backgammon Bol Open, međunarodni turnir u backgammonu. Kao i do sada, natjecanje se održava u hotelu "Elaphusa" sa početkom u subotu u 14 sati. U petak je pristiglo 15 igrača iz Hrvatske i okolnih zemalja, pa čak i iz SAD-a. Veličina ovog turnira je u tome što je nekolicina Boljana uspjela održati takvo događanje sve ove godine na visokom nivou. Naravno ne bi to bilo moguće bez sponzora kojima se neizmjerno zahvaljuju. (d.p.)

(126) objavljeno 30. 08. 19. u 23:00 h

********************


alt


MANJE PROGRAMA U RUJNU

Sudeći po objavljenom programu događanja u Bolu za rujan, očito je da se bliži kraj turističke sezone.
Tri su ili možda dva programa srijedom. U knjižici Bolskog lita nije najavljena Bolska litnja noć 4. rujna, ali je tako bilo i lani, pa je ipak na rivi organiziran gastronomsko-zabavni program. Slijedeće srijede program je predviđen 18. rujna, a zadnje srijede u rujnu (25. rujna) fešta na rivi nazvana je Adio lito. U srijedu 11. rujna neće biti zabave na rivi, jer se dva dana kasnije, u petak 13. rujna, organizira Karnevalska humanitarna noć. Tradicionalna Međunarodna karnevalska parada je u nedjelju, 15. rujna.
Ciklus klasičnih koncerata završava 3. rujna, a planirane su još dvije izložbe. Jedna se otvara u Galeriji B. Dešković (8. rujna), a druga u Galeriji Doma kulture (9. rujna).
Za noćni klub 585 iznad Zlatnog rata, službeno je sezona završena, ali se zbog dolaska jedriličara otvara 4. i 11. rujna.
Za najmlađe je dogovorena predstava 5. rujna u Teatrinu Dva ferala.
Zanimljivo za publiku može biti Prvo natjecanje vatrogasnih društava koje 21. rujna organizira bolski DVD na više lokacija u Bolu.
Za program događanja u rujnu kliknite OVDJE. (j.e.)

(125) objavljeno 30. 08. 19. u 22:55 h
petak, 30. 08. 2019. *****


alt


TURISTIČKA PRISTOJBA MINIMALNA, OSIM …

Bolsko Turističko vijeće u četvrtak je raspravljalo o visini turističke pristojbe koja će se naplaćivati 2020. i 2021. Jednoglasni je zaključak da se ne povećava Pravilnikom Ministarstva turizma predviđeni minimum po noćenju, a ni paušal po krevetu. Takav zaključak će se dostaviti Županijskoj skupštini čija je obveza do 15. rujna objaviti visinu turističkih pristojbi u svim gradovima i općinama na području ove županije.
Nekih novosti ipak ima. Paušal za vikendaše, koji su do sada plaćali za prve dvije osobe po 60 kuna, a za ostale po 25 kuna godišnje, od iduće godine će taj paušal biti po 250 kn za prve dvije osobe, a 100 kn za ostale.
Prema Zakonu o turističkim pristojbama određeno je da turistička sezona traje od 1. travnja do 30. rujna, dva mjeseca duže (travanj i svibanj) nego je to bilo do sada. Za hotele to znači da će turistička pristojba biti pola godine 10 kn po noćenju, a u ostali dio godine, kada su obično zatvoreni, nešto niža, 7 kn po noćenju. Nadalje, smještajni kapaciteti su svi u jednom razredu, a to će, na primjer za Murvicu, koja je bila u IV. razredu, značiti veću turističku pristojbu, jednaku onoj u Bolu.
Privatnim iznajmljivačima, koji plaćaju paušal po krevetu, ubuduće će se kao krevet računati i pomoćni ležaj, što do sada nije bio slučaj.
O turističkoj pristojbi za 2021. razgovarat će se ponovo u studenome. Sigurno je da će se neki paušali morati korigirati. Ukidanjem četiri razreda, nema logike da isti paušal bude u svim dijelovima Bola, a nikako isti u Pražnicama, na primjer, kao i u Bolu. (j.e.)

(124) objavljeno 29. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


SEZONA OD 1. TRAVNJA, ZABRANA RADOVA OD 1. LIPNJA?!

Obveza je Turističkog vijeća da predloži Općinskom vijeću termine zabrane građevinskih radova koji stvaraju buku i ometaju odmor gostima, ali i domaćinima. Ostaje kao i do sada da se u Bolu ne mogu izvoditi grubi građevinski radovi od 1. lipnja do 30. rujna.
- Malo je nelogično – imao je primjedbu Krešimir Okmažić, u ime Udruge privatnih iznajmljivača – da glavna sezona počinje 1. travnja, a građevinari mogu stvarati buku još dva mjeseca, do 1. lipnja.
Predstavnici Hotela „Zlatni rat“ d.d. predlažu da se zbog bolje zdravstvene zaštite i sigurnosti gostiju u sezoni angažira još jedan tim Prve pomoći ili barem da tijekom ljeta ekipa iz Gornjeg Humca bude stacionirana u Bolu.
- Na intervenciju tima iz Gornjeg Humca čekali smo neki dan 45 minuta, a 80 posto njihovih intervencija je u Bolu – rekao je Frano Žuvić. (j.e.)

(123) objavljeno 29. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ROŠTILJ U ŠUMICI

Kritičari bi morali priznati da je plaža Zlatni rat, sa novopostavljenim kučicama i uređenjem trga u centru šumice, mnogo primjerenija. Ima još toga što se planira na uređenju, ali i sami gosti žele uvesti neke, za njih, pogodnosti. Zašto bi koristili usluge restorana na samoj plaži ili ponude iz 17 kućica, kada mogu sami napraviti – roštilj i pripremiti pečenje u hladovini.

Ne obaziru se, očito je, neki ni na vidljive znakove zabrane paljenja vatre na otvorenom. (foto grabov rat)
(122) objavljeno 29. 08. 19. u 22:35)četvrtak, 29. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Srijeda je rezervirana za Bolsku litnju noć a to već znaju domaći ljudi i gosti pa je na rivi uvijek gužva. Na desetak štandova je uobičajena ponuda morskih specijaliteta na roštilju, ali ima i rižota, kolača, pršuta, sira… Naravno piva i domaćeg vina.
Na početku večernjeg programa nastupili su sudionici Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća, a bolska publika ih može poslušati i na Jazz koncertu koji se u četvrtak navečer održava ispred Župne crkve s početkom u 21 sat. (j.e.)

(121) objavljeno 28. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


DRUGO ZAMAGLJIVANJE PROTIV KOMARACA

Dezinsekcija komaraca prvi put je ovog ljeta u Bolu obavljena je 20. srpnja, a drugi put će splitski Cian na području općine Bol zamagljivati u noći od srijede na četvrtak. Dezinsekcija će se raditi prizemnom metodom, iz automobila sa rotacionim žutim svjetlom, najprije na području Murvice.
Iz Ciana savjetuju, kao što smo tijekom srijede ujutro i objavili, kako za vrijeme zamagljivanja treba zatvoriti vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa); vozači moraju biti na povećanom oprez u prometu, a pčelari da za vrijeme zamagljivanja trebaju držati pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle.

(120) objavljeno 28. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


U PETAK ZADNJI DAN U 585 CLUBU

Ovogodišnja glazbena sezona u 585 clubu službeno završava u petak navečer. Ipak, još dva puta klub će biti otvoren i to srijedom, 4. i 11. rujna jer su te termine tražili jedriličari koji cijelo ljeto srijedom dolaze u Bol.
Zatvaranjem 585 cluba prestaju i noćne (besplatne) vožnje turističkim vlakićem od 23 do 06 sati, od benzinske postaje do kluba i natrag. (j.e.)

(119) objavljeno 28. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt


IZ BOLA U JELSU NA SAJAM VINA

Svake se godine, tijekom posljednjeg vikenda u kolovozu, organizira tradicionalni Sajam vina u Jelsi na kojem se nude najbolja hvarska vina, domaći specijaliteti i obilje zabave.
Ponuda zabave je raznovrsna i može udovoljiti željama svih gostiju - od najmlađih do najstarijih. U hotelima, uz glazbu, gosti mogu plesati i zabavljati se, uz razne igre i dosjetke. U centru Jelse nalazi se disco-club, dok se na trgovima i pozornici ljetnog kina održavaju koncerti zabavne glazbe te klapa koje njeguju domaći pučki i sakralni izražaj.
Fešta vina u Jelsi ove se godine organizira u petak i subotu, 30. i 31. kolovoza. Brodom Frane, željeznim i drvenim, može se u Jelsu u subotu 31. kolovoza. Polasci iz Bola su u 20.30 i 22.30, a povratak iz Jelse je u 02 i 04 sata. Cijena povratne karte je 120 kuna.

(118) objavljeno 28. 08. 19. u 22:25 hsrijeda, 28. 08. 2019. *****


alt


VRUĆA JESEN ZBOG TURISTIČKIH PRISTOJBI

Vrući zadatak dobili su županijske i općinske turističke zajednice koje trebaju odrediti visinu turističke pristojbe za 2020. i 2021. godinu. Istina, 65 posto tog iznosa ostaje općinama (gradovima), 15 posto županijskoj TZ, a 20 posto HTZ. Zakonom je određen minimalni i maksimalni iznos, a Pravilnikom Ministarstva turizma jasno je napisano da ukoliko netko do 15. rujna ne donese odluku o visini turističke pristojbe, onda se primjenjuje najniži iznos!
Čitajući dnevni tisak i izvještaje sa portala, čini se da većina ne namjerava povećati pristojbu koja se nije mijenjala već 17 godina. Ne dobije li Županijska TZ i HTZ očekivani iznos kolača, za pretpostaviti je da će se smanjiti iznosi nepovratnih donacija i pomoći za organizaciju manifestacija u turističkoj sezoni.
U Bolu je na primjer u hotelima prošle godine bilo 340.991 noćenje, a povećanjem turističke pristojbe samo za jednu kunu, dobili bi još barem 340 tisuća kuna, od čega bi ostalo lokalnoj zajednici 65 posto ili 221 tisuća kuna.
Sadašnji paušal od 350 kuna po krevetu nije najpravičniji. To se dobije za 35 dana najma, a ostale dane boravka gost plaća, ali pristojbu zadržava vlasnik. Mnogo je, na primjer, lakše izdati apartmane koji su uz more ili tek izgrađeni, a posebno ako imaju bazen. Onima, ili barem većini, u naselju Ratac to punjenje ne ide kako bi željeli.
Prije ili poslije revidirat će se cijene paušala, ali slijedi, sasvim sigurno, i kategorizacija apartmana prema opremljenosti, ponudi i lokaciji.
„Slobodna Dalmacija“ je objavila koliko tko u Europi naplaćuje turističku pristojbu:
Slovenci naplaćuju boravišnu i ekološku taksu svakom gostu između 2,5-3 eura dnevno, Crna Gora svojim gostima naplaćuje 1,40 eura po noćenju, Italija od 2 do 6 eura, ovisno o gradu i broju "zvjezdica" smještaja, Španjolska ima oko 3 eura pristojbu, ali Barcelona 4 eura dnevno, a Baleari i Mallorca i do 7 eura, ovisno o dobu godine. Tako četveročlana obitelj s dvoje djece do 16 godina u sezoni, ovisno o vrsti smještaja, na Mallorci plaća tjedno 56 do 84 eura samo za turističku pristojbu! U Berlinu se pristojba plaća pet posto od cijene hotelske sobe, Venecija se sprema odrediti 10 eura pristojbe po noćenju. U Portugalu se plaća od 1 do 2 eura, u Austriji od 0,15 do 4,5 eura, Francuskoj od 1,50 do 6 eura, u Grčkoj 0,50 do 4 eura, u Belgiji su te pristojbe do 7 eura za noć. Amsterdam i Beč, boravišnu pristojbu obračunavaju prema cijeni hotelskog smještaja i to od 3,2, 5 do 6 posto cijene. (j.e./r.m.)

(117) objavljeno 27. 08. 19. u 23:35 h

********************


alt


alt


INTERVENCIJE LIJEČNIKA, POLICIJE I DVD-a

Zbog tri događaja u utorak bilo je posla za liječnike, policiju i vatrogasce.
• U rano jutro, oko 3 sata, prometni udes na motoru imalo je dvoje mladih (muško i žensko). Osim ozljeda, koje nisu opasne po život, na kolniku je bilo krvi, a oštećena su i dva automobila koja su bila parkirana u Ulici Hrvatskih domobrana. Policija je došla na uviđaj kako bi utvrdila sve potrebne činjenice.
• Prije 13 sati pozlilo je u Ulici F. Radića 25-godišnjoj djevojci koja je u Bolu radi tijekom sezone. U pomoć su joj priskočili prolaznici, a došao je i liječnik Nikša Šimetović, koji je u Bolu na odmoru. Od velike je pomoći bio i Damjan, djelatnik iz slastičarnice Varadera. Djevojka je imala napad epilepsije, a Hitna pomoć iz Gornjeg Humca došla je nakon sat vremena, tek u drugom pokušaju jer nisu dobili točnu lokaciju gdje se nalazi djevojka kojoj je pozlilo.
• Bolski DVD dobio je u 17.23 dojavu o požaru na deponiji smeća kod Gornjeg Humca. Iz Bola su upućena tri vozila i devet vatrogasaca. U gašenju su sudjelovali i DVD Pučišća i DVD Selca. (j.e.)

(116) objavljeno 27. 08. 19. u 23:30 h

********************


alt


alt


NAGRAĐENA PONOVNO U BOLU

Prošle godine naš portal i Ured TZO Bol zajednički su objavili natječaj za izbor najljepših fotografija sa odmora u Bolu. Poseban žiri odabrao je za fotografiju godine, snimak sa Vidove gore, autorice Marije Živković iz Đakova.
Press servis, kao izdavač portala boljani.info, spomenutu fotografiju objavio je na trodijelnom zidnom kalendaru i malom džepnom kalendaru.
Ovog ljeta autorica fotografije došla je ponovo u Bol i u Uredu TZ dobila prigodne poklone i suvenire, ali i riblju večeru za dvije osobe u restoranu „Pumparela“.
“Poštovani,
Ovim putem Vam se još jedan put zahvaljujem za nagradu i hvala na tome što ste baš moju fotografiju odabrali. Marija Živković”

(115) objavljeno 27. 08. 19. u 23:25 hutorak, 27. 08. 2019. *****


alt


STATISTIKA: VIŠE JE DOLAZAKA, ALI I NOĆENJA

Drugi tjedan za redom eVisitor pokazuje da je u Bolu bilo dolazaka, ali i noćenja, više nego u istom periodu prošle godine. Od 18. do 24. kolovoza zabilježeno je 6.588 dolazaka (lani 6.214) i 41.833 noćenja (lani 40.497).
U ovom zadnjem tjednu najviše je gostiju u Bolu bilo 19. kolovoza: 6.299. Ovoljetni rekord i dalje ostaje 24. srpnja kada je u Bolu boravilo 6.534 gosta.
Neslužbeno u Bolu ove sezone ima 8.400 kreveta u hotelima, privatnom i nekomercijalnom smještaju. To znači da je uvijek bilo slobodnih kreveta, čak i do dvije tisuće! (j.e.)

(114) objavljeno 26. 08. 19. u 22:50 h

********************


alt


KOLIKA ĆE BITI TURISTIČKA PRISTOJBA?

Župan Blaženko Boban pismeno je izvijestio sve turističke zajednice na području Splitsko-dalmatinske županije o obvezi da do 30. kolovoza dostave svoje mišljenje o visini pristojbe koju će naplaćivati 2020. i 2021. godine.
Županijska skupština je zakonom obvezna donijeti konačnu odluku do 15. rujna o visini turističkih pristojbi za svaki grad i općinu.
Zakon predviđa da tijekom godine, zbog naplate turističkih pristojbi, mogu biti dva razdoblja: glavna sezona je od 1. travnja do 30. rujna, te drugo razdoblje je ostali dio godine.
Novost je što bi se pristojba plaćala po svakom krevetu, ali i onom pomoćnom u apartmanima. Ministarstvo turizma predlaže minimalne i maksimalne iznose. U glavnoj sezoni to može biti od 10 do 20 kuna po krevetu, u kampovima od 8 do 15 kuna …
Za one koji turističku pristojbu plaćaju paušalno prijedlog je da gradovi i općine odluče o iznosu od 350 do 1000 kuna godišnje.
Vlasnici kuća za odmor plaćali bi za prvog i drugog člana po 60 do 250 kuna godišnje, a za svakog slijedećeg člana 25 do 100 kuna.
Sredstva od turističke pristojbe idu 65 posto lokalnoj TZ (30 posto tog iznosa moraju uplatiti općini), 15 posto regionalnoj TZ, a 20 posto je za HTZ.
Nakon sastanka Turističkog vijeća TZO Bol izvijestit ćemo o bolskom prijedlogu visine boravišne pristojbe za 2020. i 2021. godinu. (j.e.)

(113) objavljeno 26. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


TALIJANSKI TENISAČI U BOLU

Zahvaljujući tour operatoru Solo Croazia iz Milana, posljednjih sedam godina u kolovozu, Bol je stalna točka za ljetne događaje: okupljanje talijanskih tenisača-rekreativaca. Smatraju kako je to savršena kombinacija kristalno čistog mora i tenisa. Svake godine oko 150 tenisača sudjeluje u ovoj inicijativi, a u narednim godinama bit će ih sve više!
Manuel Baroni, službeni je trener talijanske teniske federacije, a tijekom godina je trenirao WTA igračice, radeći u tom pogledu na prestižnoj Tennis Academy of Miami – Florida. Mnogo je dao 2012. godine projektu „Tennis in Vacanza“ s kojim je htio spojit tenis sa ljepotom gradova i mjesta koja okružuju njihova putovanja čineći svaki odmor jedinstvenim i nezaboravnim. Projekt koji se nekoliko godina predano gradi ima za cilj stvoriti grupe ljudi koji zajedno putuju po Italiji i Europi, dijeleći veliku strast prema tenisu, a da pri tome ne zaboravljaju najvažnije – zabaviti se! (r.k.)

(112) objavljeno 26. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt

Pjevačice u trenucima predaha


PUČIŠĆA – NEZAOBILAZNA DESTINACIJA GLAZBE

Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća i ove je godine mladima iz Hrvatske i cijelog svijeta pružila priliku da u spoju lijepog ambijenta, ugodnog druženja i stimulativne atmosfere unaprijede svoje glazbene vještine
Pučišća, otočno mjestašce poznato po kamenolomu i kvalitetnom kamenu cijelo ljeto bilo je okupljalište brojnih domaćih i stranih glazbenika .
Dok su se radionice klasične glazbe održavale u Pučišćima, Jazz radionice su bile u Bolu. U sklopu Jazz radionica radilo se na mnogim vrstama moderne improvizirane glazbe, poput latinoameričke glazbe kao i integrirane suvremene glazbe. U prvih nekoliko dana sve je bilo određeno i disciplinirano, a kada su se predavači i polaznici malo bolje upoznali kretale su iznenadne „akcije“ kao sviranje na plaži, na cesti, u barovima, restoranima, sobama i baš to dalo je posebnost bolskim radionicama.
Tako su u proteklih 24 godine Pučišća postala poznata diljem svijeta po jedinstvenom spoju ljepote otoka, sunca, mora i glazbe. (l. martinić)

(111) objavljeno 26. 08. 19. u 22:35 h
ponedjeljak, 26. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


VRUĆE JE, JOŠ IMA GOSTIJU …

Posljednje nedjelje u kolovozu bilo je vruće. Temperatura zraka u 13 sati bila je 31,7 stupnjeva, a mora 26.
Vremenska prognoza DHMZ za ponedjeljak: pretežno sunčano i uglavnom suho. U noći i ujutro slaba do umjerena bura, potom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 23 do 26, a najviša dnevna od 30 do 34 °C.
Na plaži Zlatni rat u nedjelju uobičajena gužva, ali je ipak manje kupača nego prošlog vikenda. Očito je da se bliži kraj glavne turističke sezone, ali dobar posjet gostiju očekuje se u rujnu i listopadu. (j.e.)

(110) objavljeno 25. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ŠARANJE PO KAMENOJ FASADI

Bol do sada nije imao problema sa ispisivanjem raznih grafita: crteža, potpisa ili poruka. Međutim, netko je, zaklonjen od pogleda javnosti, koristio sprej i pisao po sjevernoj fasadi crkvice Sv. Petra i Pavla, iznad Zlatnog rata. (j.e./s.k.)

(109) objavljeno 25. 08. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


alt


ZAVRŠNI BOĆARSKI TURNIR U MURVICI

Na boćarskim terenima u Murvici odigrane su završne utakmice turnira koji je počeo još u prosincu na Poljani. Pobjednici su ekipa Murvice, a drugi su Zmajevi iz Murvice. Bolski Ratac je treći. Ženska ekipa koja je sudjelovala na zimskom turniru dobila je priznanje.
Kao što je uobičajeno, nakon podjele pokala i medalja, organiziran je – domjenak. (foto: j. sabbioncello)

(108) objavljeno 25. 08. 19. u 22:10 hnedjelja, 25. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


IZBOR MISS: SINJANKA POBIJEDILA U BOLU

Nakon poduže pauze u Bolu je ponovno organiziran izbor za najljepšu djevojku. U 585 clubu, u subotu navečer, između 11 finalistica, žiri je odlučio da Miss Adriatic Hrvatske 2019. bude Ivona Vuković iz Sinja. Prvi koji joj je čestitao, predao lentu i stavio krunu na glavu bio je bolski načelnik Tihomir Marinković. Ovom titulom Ivona je osigurala sudjelovanje na europskom natjecanju koje će se održati u Italiji.
Lente i cvijeće dobile su i prva pratilja, miss fotogeničnosti, miss simpatičnosti te miss šarma.
Za publiku u 585 clubu organiziran je i prigodni glazbeni program.
- Mislim da je žiri odabrao pravu djevojku, a mi Bol kao pravog domaćina – kratko nam je na kraju programa rekao Damir Karaman, glavni menadžer natjecanja za izbor Miss Adriatic Hrvatske. (j.e.)

(107) objavljeno 25. 08. 19. u 00:55 h

********************


alt


ČETVRTI PROJEKT SREDNJOJ ŠKOLI

Srednjoj školi Bol odobren je četvrti ERASMUS+ projekt Be a buddy not a bully, gdje je koordinator škola iz Belgije (Seraing). U projektu, uz Belgiju i nas, sudjeluju škole iz Italije (Nicosia, Sicilija), te Španjolske (Montero).
Projekt je namijenjen sprječavanju bullyinga (zlostavljanja) među vršnjacima, jer su mnoge škole diljem Europe, ali i kod nas u Hrvatskoj, izložene nekoj vrsti nasilja među mladima. Statistike govore da je čak 40 posto djece diljem Europe bilo izloženo nekoj vrsti vršnjačkog nasilja. Ovim projektom želi se upozoriti na takve pojave, te osvijestiti našim učenicima potrebu empatije prema vršnjacima. U projektu će sudjelovati učenici od 14 do 18.godina.
Prvo putovanje u sklopu ovog novog projekta očekuje se u veljači 2020., kada se putuje u Španjolsku. (p.kokeza)

(106) objavljeno 25. 08. 19. u 00:50 h

********************


alt


APOSTOLSKI NUNCIJ DOŠAO NA ODMOR

Apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović trenutno je, zbog odmora, na Braču. Sa Bračanima, koji su ga u ožujku posjetili u Berlinu, sastao se ove subote u Postirima. Tamo su od Boljana bili načelnik Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković.

(105) objavljeno 25. 08. 19. u 00:45 h

********************

alt


ČIŠĆENJE U BOLSKOM PORTU

Iako je u bolskoj luci manje limenki i boca otkako se to otkupljuje, ipak ponekad, barem jednom tjedno ili nakon neke fešte, treba očistiti luku. Ponajviše ima plastičnih kesica. U subotu su bolski porat čistili djelatnici komunalne tvrtke „Grabov rat“.
Upozorili su nas i neprimjereno ponašanje nekih koji srijedom na rivi pripremaju hranu. Iza nekih od njih na pločniku ostaju fleke od ulja, a nekima je najlakše ulje izliti - u more. (j.e.)

(104) objavljeno 25. 08. 19. u 00:40 h

********************


alt


GDJE JE PLAŽA ZA PSE?

Može li se sa psima na plažu kod Ribarske kućice? – pita naša čitateljica A.P. uz napomenu da je nekada na ovoj plaži bila tabla da je psima zabranjeno kupanje, ali je – uklonjena.
Postoji li u Bolu plaža za pse? Ili je možda dozvoljeno kupanje pasa tamo gdje nije zabranjeno?! (j.e.)

(103) objavljeno 25. 08. 19. u 00:40 h

********************


alt


NASTAVLJA SE SIDRENJEM OKO ZLATNOG RATA

Svakojake jahte dolaze u Bol, a osim njih i sve više mini kruzera. Svi se oni obvezno usidre oko Zlatnog rata. Sa istočne strane dva je dana bila jahta Lady E, engleske zastave (dužina broda 68,5, širina 11,8 metara, izgrađena 2006, a po krmi je imala i mini vodeni park). Nije problem što postoji opasnost od zagađenja, nego se ova ali i druge jahte sidre u području gdje su podmorske instalacije: optički kabeli, vodovod za Hvar … Samo ove godine svjedočili smo oštećenju podmorskog kabela. Prošle godine također. Cijena popravka je preko 500 tisuća kuna! (j.e./f.k.)

(102) objavljeno 25. 08. 19. u 00:35 h

********************


alt


KURIOZITETI: BUNDEVA OD 30 KG

Nije se čuditi što se u Bolu uvijek nađe neki interesantan predmet, neobičan primjerak, kao recimo ova bundeva (buća, tikva). Izrasla je u jednom bolskom vrtu, a teška je čak 30 kilograma. Od nje se mogu praviti razna jela, juhe i kolači.
Čudesno je to povrće, a bundeva liječi akne, prostatu i proširene vene. Bundevu su u Europu donijeli Španjolci u 16. stoljeću. Osim sočnog mesa, bogatog vitaminima, u liječenju se koriste hrskave sjemenke i ulje bundeve
Vlasnik bolske bundeve je želio ostati anoniman jer se plaši nenajavljene posjete „ljubitelja“ bundeva – njegovom vrtu.
(j.e.)

(101) objavljeno 25. 08. 19. u 00:30 hsubota, 24. 08. 2019. *****


alt


alt


PRIMANJE ZA MISSICE U VINSKOM PODRUMU

Prema protokolu, kandidatkinje za izbor Miss Adriatic Hrvatske, u petak navečer su u vinski podrum „Jako vino“ došle u 21 sat. Dobrodošlicu su im poželjeli načelnik općine Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković.
Jedanaest djevojaka u subotu u 20.30 sati u 585 clubu nadaju se lenti za najljepšu ili barem kao pratilje. Titula Miss znači put u Italiju na europski izbor.
Ulaz je slobodan, a besplatno u 20 sati vozi i turistički vlakić od autobusne postaje do 585 cluba.
U glazbenom dijeli programa nastupaju Zsa Zsa, Maja Bajamić i Cabaret a la carte. Voditeljica programa je Karolina Šuša. (j.e./m.m.)

(100) objavljeno 23. 08. 19. u 23:00 h

********************


alt


alt


alt


alt


NAVALA NA SREDNJU ŠKOLU

Srednja strukovna škola Bol u školsku godinu 2019./2020. upisala je 19 učenika u prvi razred za zanimanja konobar i kuhar, čime nastavlja obrazovanje za ta zanimanja nakon više od 15 godina prekida, a zbog dobrih uvjeta sve je traženija, pa iz drugih dijelova Hrvatske dolazi gotovo polovina svih učenika.
“Svi učenici u zanimanjima konobar i kuhar deset mjeseci godišnje dobivaju mjesečno 1.200 kuna stipendije, što u suradnji s Ministarstvom turizma osigurava hotel Bretandide i hotelsko poduzeće Hoteli Zlatni rat u sastavu hotelske grupacije Bluesun, a imaju i besplatan smještaj i prehranu u Učeničkom domu škole, po čemu smo jedini u Hrvatskoj”, ističe za Hinu ravnateljica te škole Sani Bodlović.

VELIKI INTERES

Ove su godine za upis u te programe zabilježili veliko zanimanje mladih ne samo s Brača, nego iz cijele zemlje, a Bodlović naglašava i da je predstojeća školska godina druga po redu u kojoj su ponovno, uz opći gimnazijski program, u onaj za turističko-hotelijerskog komercijalista aktivirali programe i upise za zanimanja konobar i kuhar.
“Zbog slabog zanimanja učenika na Braču, nakon 2000. godine dolazi do prekida upisa za konobare i kuhare, što smo ‘oživjeli’ u 2018., dijelom i pod pritiskom sve veće potražnje turističkog sektora za tim kadrovima. Posljednjih godina suočeni smo s malim brojem bolskih osmaša, pa smo se okrenuli djeci diljem Hrvatske i uz sufinanciranje općine Bol i županije uspjeli opet pokrenuti te programe”, kaže Bodlović.

BESPLATAN SMJEŠTAJ I HRANA

Iznosi i podatke da su u četiri smjera u toj srednjoj školi (opća gimnazija, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar i kuhar) za školsku godinu 2019./2020. upisali ukupno 46 učenika, od čega 19 za konobara i kuhara.
Od ukupno 120 učenika u svim razredima četverogodišnjeg i trogodišnjeg programa, 50 ih je iz drugih krajeva Hrvatske, koji su smješteni i hrane se besplatno u učeničkom domu.

VEĆINA SU ODLIKAŠI ILI VRLO DOBRI

“Nemojte misliti da nam dolaze oni s lošim uspjesima u osnovnoj školi. Većina su odlikaši ili vrlo dobri. Zanimanje za konobara je ove godine bilo nešto lošije nego za kuhare, ali nadamo se da će učenika u idućim godinama također biti dovoljno, možda i više nego sada, jer prednost je i što imaju osiguranu praksu u objektima u Bolu, a sve stipendiste čeka i stalni posao u Bretanidi i Bluesunu kada završe školu”, otkriva Bodlović.
Srednja škola Bol na Braču mala je otočna škola, u kojoj radi 25 profesora. Učenici postižu odlične rezultate na državnoj maturi, natjecanjima a mnogo ih upisuje i fakultete. Učenicima koji svakodnevno putuju iz drugih bračkih mjesta osigurana je pomoć od 2000 kuna za cijelu školsku godinu, a svi na korištenje dobivaju laptope ili tablete za lakši pristup digitalnim obrazovnim sadržajima, u čemu ih podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinska županija, Općina Bol i njezini gospodarski subjekti te cijela lokalna zajednica. (hina)

(99) objavljeno 23. 08. 19. u 22:55 h

********************


alt


ZAŠTO JE SVE MANJE NUDISTA?

Nekad su nam dolazili iz svih dijelova Europe kako bi se kod nas kupali nagi, a danas ih je sve manje - što se događa s nudizmom u Hrvatskoj?
Broj turista koji borave u nudističkim kampovima na našoj obali iz sezone u sezonu pada... Od nekadašnja 34 takva kampa u Hrvatskoj, ostalo ih je još samo 9.
Hrvatska obala ima pionirsku ulogu i dugu povijest nudizma, no taj nekoć popularni trend teško pronalazi nove pobornike, posebice među mladima, a broj kampova je od "zlatnog doba" u stalnom padu., piše Hina.
"Za mene je naturizam sloboda", ističe Dušan Salomon, Slovenac koji sa suprugom već gotovo pedeset godina posjećuje najveći hrvatski nudistički kamp.
Taj 65-godišnjak koji živi u Njemačkoj šali se da je nudizam štedljiv način odmora jer se ne troši novac na kupaće kostime.
"Ovdje se svi osjećaju slobodnijima, svatko je ono što je", dodaje njegova supruga Katarina, sjedeći u sjeni pored njihove kamp prikolice.
Dušan i Katarina sretni su što imaju kćer i 20-godišnjeg unuka koji im se pridružuju na ljetovanjima u Koversadi, nudističkom kompleksu na otočiću uz zapadnu obalu Istre.
"Mlađim naraštajima naturizam jednostavno nije dovoljno privlačan kao njihovim roditeljima", ističe Nenad Škuflić, direktor kampova u Adris Grupi koja upravlja Koversadom.
U tom kampu, čije se borove šume prostiru na oko 100 hektara, gosti su goli dok se šeću, bave se sportom ili voze bicikle. Odjeveni moraju biti samo kad ulaze u restoran ili u dućan.
Upravo su tamošnjim tirkiznim vodama britanski kralj Edvard VIII. i njegova buduća supruga, Amerikanka Wallis Simpson, zaplivali goli 1936. godine.
Kamp na Koversadi otvorio je jedan austrijski profesor 1934. u odgovoru na potez još jedne svjetske ličnosti - Adolfa Hitlera.
Nacisti su u Njemačkoj, kolijevci nudizma, zabranili "Freikörpekultur", odnosno "kulturu slobode tijela" zbog čega su nudisti nahrlili na obalu Hrvatske, tada dijela Jugoslavije.
*****
Na turističkoj karti Europe i Bol je označen kao raj za nudiste. Međutim, na našem području ima problema koji se – ne rješavaju. Prešutno su za nudiste rezervirane plaže zapadno od Zlatnog rata i istočno od plaže Martinica. Plaže iza Zlatnog rata, zbog nikakve ograđenosti, dostupne su i kupačima koji nisu ljubitelji nudizma, a uz to na kupanje dovode i djecu. Još prošle godine nudisti su tražili da im se osiguraju uniformirani redari, bolje označi područje rezervirano za nudiste … Nešto se možda i uradi po tim zahtjevima. Ili će nudista biti sve manje. (hina/j.e.)

(98) objavljeno 23. 08. 19. u 22:50 h
petak, 23. 08. 2019. *****


alt


KANDIDATKINJE DOŠLE U BOL, IZBOR U SUBOTU

Katamaranom iz Splita u četvrtak je doputovalo 12 finalistica koje se u subotu u 585 clubu, iznad Zlatnog rata, natječu u izboru Miss Adriatic Hrvatske. Čekali smo ih, prema najavi, u cocktail baru Varadero, ali je njima očito 21 sat bilo prerano, a nama prekasno da bi ih čekali do 23 sata.
Možda ćemo ih bolje (i ranije) upoznati u petak u 21 sat kada je najavljen njihov dolazak u podrum „Jako vino“.
Inače, izbor Miss Adriatic Hrvatske, organizira se u subotu u 585 clubu od 20.30 sati. Ulaz je besplatan, a do cluba je osiguran besplatan prijevoz turističkim vlakićem u 20 sati sa autobusne postaje. (j.e.)

(97) objavljeno 22. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt

alt


alt


KAMENE KLUPE U LUCI

Skulpture izrađene u prošlogodišnjoj Kiparskoj koloniji, ovog su četvrtka postavljene uz rubni dio rive prije Velog mosta. Riječ je o četiri različite kamene klupe koje su isklesali studenti umjetničkih akademija iz Splita, Osijeka i Rijeke.
Pored umjetničke vrijednosti, postavljene skulpture imaju i praktično značenje jer služe za odmor, a mnogi će ih koristiti i za slikanje selfi fotografija.

Kiparsku koloniju u Bolu organizira svake druge godine Centar za kulturu. (j.e.)

(96) objavljeno 22. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


ZAHTJEV ZA NOVE OTOČNE ISKAZNICE

U listopadu je pet godina od kada je počelo izdavanje Otočnih iskaznica za putnike i vozila. Na svakoj iskaznici piše datum isteka valjanosti pa je Agencija za obalni linijski pomorski promet objavila obavijest kako u poštanskim uredima treba predati zahtjev za izdavanjem novih otočnih iskaznica za razdoblje od idućih 5 godina.

Korisnici nakon što predaju zahtjeve za izdavanje otočne iskaznice, karte za povlašteni prijevoz moći će kupovati „starom“ aktivnom otočnom iskaznicom dok zahtjev za „novu“ otočnu iskaznicu ne bude obrađen kroz sustav.

Nakon što zahtjev bude obrađen, do isporuke „nove“ iskaznice u poštanski ured, povlaštene karte će se kupovati potvrdom o predanom zahtjevu koju izdaje Pošta prilikom zaprimanja zahtjeva.

Korisnici mogu nove zahtjeve podnijeti najranije 90 dana prije isteka postojeće otočne iskaznice, a najkasnije tjedan dana prije njezinog isteka.

Za izdavanje nove otočne iskaznice za osobu korisnik mora uplatiti 65 kn odnosno za iskaznicu za vozilo i vinjetu 80 kn u državni proračun.

U Poštanski ured u Bolu već su stigli formulari koje treba ispuniti, a uz zahtjev za osobnu otočnu iskaznicu treba priložiti i fotografiju 35x45 mm. U Poštanskom uredu dobit će se i kopija virmana sa ispunjenim osnovnim podacima za uplatu. (j.e.)

(95) objavljeno 22. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt

Prošlog vikenda za sve koji su došli nije bilo kanti


PO KANTE U SUBOTU

Idućeg vikenda, točnije u subotu 24. kolovoza ponovo će djelatnici „Michieli-Tomića“, koncesionara za prikupljanje i odvoz smeća, organizirati podjelu spremnika (kanti) za kućni otpad. Učinit će se to, kao i prošle subote, u Reciklažnom dvorištu od 9 do 12 sati.
Kante koje se dobiju bit će čipirane, a organizatori posebno apeliraju na vikendaše, koji uskoro idu iz Bola, da dođu po kante (ako ih nemaju ili su im oštećene).
Kante koje su ispravne, ne treba mijenjati, a na kućnu adresu će ih djelatnici „Michieli-Tomić“ dolaziti čipirati. (j.e..)

(94) objavljeno 22. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


„KUROJ“ PJEVA I ČETVRTKOM

Centar za kulturu od ovog ljeta u programu Bolskog lita ima jednu hvale vrijednu novost: nastup muške klape „Kuroj“. Obično su na nekoliko lokacija u Bolu pjevali nedjeljom, ali su ovaj put nastupili u četvrtak. Zbog njihovog nastupa gosti zastaju na rivi, a mnogo njih pametnim telefonima snima njihov nastup. Aplauza ne manjka. (j.e.)

(93) objavljeno 22. 08. 19. u 22:20 hčetvrtak, 22. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


JOŠ IMA PUBLIKE SRIJEDOM NA RIVI

Srijeda je rezervirana, cijelog ljeta, za gastronomsko-glazbeni program na rivi. Publike je bilo i ove Bolske litnje noći, a prvi put ove sezone, ako se nismo prevarili, u glazbenom programu nastupao je bolski sastav Duo Riva, otac i kći Karmelić, Neven i Dajana.
Gastronomska ponuda je bila standardna, a najveći redovi su bili pred štandovima gdje su se nudili plodovi mora pripremljeni na roštilju. Zbog visokih temperatura tražilo se osvježenje u hladnim pićima. Najviše se prodavalo točeno pivo, ali je u ponudi bilo i domaćeg crnog i bijelog vina. (j.e.)

(92) objavljeno 21. 08. 19. u 22:50 h

********************


alt


VRATILI SE TALIJANI

Od ukupnog broja prijavljenih gostiju 20. kolovoza (utorak), 20 posto ih je iz Italije. Prema eVisitoru u Bolu ih je 1.192 i treba se radovati njihovom povratku. Drugi su po broju Francuzi (712), zatim Nijemci (610), Austrijanci (601), domaći gosti (450), Britanci (383) … Ukupno je 20. kolovoza u Bolu bilo 6.037 gostiju.
Očito je da su nam se vratili gosti iz Italije, a razlozi mogu biti aktivnosti agencije naše Bolke sa adresom u Milanu Ree Karninčić (Solo Croazia) koja je animirala Talijane na turističkim sajmovima u Milanu (veljača) i Napulju (travanj), a možda i teniska prezentacija WTA turnira i bolske destinacije početkom svibnja u Milanu. (j.e.)

(91) objavljeno 21. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


BESPLATNI BEŽIČNI INTERNET (3)

Od ove srijede (21. kolovoza) bez problema se može uspostaviti besplatni pristup javnom bežičnom internetu (WiFi4EU). Stručna osoba iz Optima Telekoma u Bolu je otklonila neke tehničke probleme, pa se zahvaljujući antenama na području luke (4) i oko Zlatnog rata (7) Internet vezu mogu ostvariti istovremeno oko 1.000 korisnika od Račića do hotela „Kaštil“ i isto toliko na području Zlatnog rata. Vrijeme korištenja je čak 12 sati, a onda se nakon automatskog prekida ponovo treba uspostaviti veza.
Sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 112 tisuća kuna odobrena su Općini Bol iz Europskih fondova. Bol je prva lokacija u Hrvatskoj gdje se ostvaruje besplatna Internet veza. (j.e.)

(90) objavljeno 21. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt

Barcelona, grad umjetnika, sporta i bogatog noćnog provoda


BOLJANI OTPUTOVALI U ŠPANJOLSKU

Bolski srednjoškolci u srijedu su navečer autobusom iz Splita otputovali na ekskurziju u Španjolsku. S njima će biti i učenici splitske Elektrotehničke škole. Pod vodstvom Ane Ursić i Antonele Bošković iz Srednje škole Bol na put je krenulo 14 učenika. Petero ih je iz Bola, a ostali su iz drugih mjesta na Braču koji svakodnevno putuju na nastavu u Bol.
Cilj ekskurzije je Barcelona, odakle se u Hrvatsku vraćaju avionom 28. kolovoza. (j.e.)

(89) objavljeno 21. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


GRANCIGULE NA TV

U emisiji Školska liga, na Sportskoj televiziji, u srijedu u 17 sati emitirana je reportaža o plivačkoj školi „Grancigula“. Voditelj i urednik emisije je Mladen Cetinja.
Repriza na Sportskoj televiziji je u petak u 14.10 i u nedjelju u 12 sati.
Reportažu snimljenu na Martinici, u trajanju od 37 minuta, emitirat će se na još pet lokalnih televizija:
• Z1 TV u četvrtak u 12 i subotu 12.20 sati;
• SRCE TV u subotu u 10, u nedjelju 18.30 i u utorak 11.55 sati;
• KANAL RI u nedjelju 7.30 i u ponedjeljak 11.20 sati;
• ZADARSKA TV ADRIATIC u subotu u 10 sati:
• LIBERTAS DUBROVNIK.
Mladen Cetinja savjetuje da se provjeri vrijeme emitiranja jer TV ima pravo promjene termina. Za one koji nemaju strpljenja čekati na objavljeno vrijeme mogu reportažu pogledati klikom na donji link:

https://youtu.be/Pv_ZdmEVRzA

(88) objavljeno 21. 08. 19. u 22:25 hsrijeda, 21. 08. 2019. *****


alt

RIJEŠEN PROBLEM U BLATU?

Do sada, ali sve manje, imamo zračne električne vodove, a od sada (20. kolovoza) zrakom idu i vodovodne cijevi! To je čini se bilo jedino (privremeno?) rješenje za sanirati puknutu vodovodnu cijev iznad naselja Blato zbog čega je prijetila opasnost od urušavanja potpornog zida.
Vodovod Brač je pismeno najavio 12. kolovoza radove u naselju Blato s mogućnošću prekida u snabdijevanju vodom. Sutradan (utorak, 13. kolovoza) od radova nije bilo ništa, pa ni od redukcije vode. Cijevnom skelom su poduprli zid, a radove odgodili za jesen (listopad).
„Voda prijeti u naselju Blato“ objavili smo u Bolskoj kronici 19. kolovoza (ponedjeljak) i ilustrirali članak sa fotografijama vode koja se pojavljuje uokolo zida.
„Vodovod Brač“ je bez prethodne službene objave došao u utorak (20. kolovoza) ponovo u naselje Blato, dva sata isključio vodu, ali je obavio potreban zahvat: premostio zračnim putem vodoopskrbnu cijev, što je – pretpostavljamo – zadovoljavajuće rješenje – do jeseni. (j.e./m.š.)

(87) objavljeno 20. 08. 19. u 22:10 h

********************


alt

najljepše na izboru Miss Adriatic Hrvatske (arhiv, foto: duje klarić)


DOLAZE DOMAĆE LJEPOTICE

Bol je u subotu, 24. kolovoza, domaćin finalnom izboru za Miss Adriatic Hrvatske 2019. Za završni izbor odabrano je 12 djevojaka koje će pred žiri i publiku prodefilirati u 585 clubu. Početak programa je u 20.30 sati, a club će biti otvoren od 20 sati. Ulaz je besplatan, a besplatno se u 20 i 20.20 sati može turističkim vlakićem od benzinske stanice do 585 cluba iznad Zlatnog rata.
Kandidatkinje za izbor najljepše u Bol dolaze u četvrtak. Isti dan, u 21 sat u cocktail baru „Varadero“ je velkommen party, a sutradan (petak) bit će u podrumu „Jako vino“. Također od 21 sat. (j.e.)

(87) objavljeno 20. 08. 19. u 22:05 h

********************alt

Ljetni motiv (foto: ivo ravlić)


JE LI PRESKUPO ZA ONO ŠTO NUDIMO?

Nakon srpnja koji je jedan posto bio slabiji u broju noćenja od lanjskog, podaci za kolovoz zasad govore da bi se taj manjak u špici sezone ipak mogao nadoknaditi, jer je osmi mjesec za jedan posto bolji od 2018. Ukupno, hrvatski turizam od siječnja do jučer bilježi rast u noćenjima jedan posto i četiri posto u dolascima. Visina cijena glavna je zamjerka već nekoliko godina. Jesmo li preskupi za ono što nudimo? – pročitali smo na portalu Novac.
O tome su govorili u Temi dana HRT-a Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Martina Nimac Kalcina te predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Joso Smolić.
Krešić je rekao kako misli da Hrvatska nije preskupa, ali se treba postaviti pitanje jesmo li dovoljno kvalitetni, a kako kaže, istraživanja su pokazala da dajemo kvalitetu za potrošeni novac.
Nimac Kalcina je istaknula kako nije istina, ono što se može pročitati u pojedinim medijima, da su iznajmljivači skupi, neljubazni, da žele prevariti goste. Sama činjenica da dobivamo mnoge nagrade u svijetu i sami komentari naših gostiju koji se vraćaju i preporučuju nas, govori o tome da negativni napisi nisu točni.
- Obiteljski smještaj je na zavidnoj razini u Hrvatskoj te nas druge zemlje uzimaju kao primjer dobrog poslovanja, naglasila je Martina Nimac Kalcina.
Istaknula je kako će neprimjereno skup loši smještaj koji dakako postoji, sam po sebi otpasti tijekom vremena. Danas gosti kada žele rezervirati smještaj gledaju ocijene i komentare za taj smještaj te ako komentari nisu dobri neće smještaj rezervirati.
Smolić se također složio s ostalim sugovornicima i tvrdi da Hrvatska nema visoke cijene, ali da cijene trebaju pratiti kvalitetu proizvoda.
Krešić je zaključio kako naša strategija postizanja konkurentnosti mora ići u smjeru podizanja kvalitete, a ne u smjeru snižavanja cijena i da će nas ova sezona naučiti da se ne trebamo opustiti i da se za svaku sezonu trebamo temeljito pripremiti. (novac)

(86) objavljeno 20. 08. 19. u 22:00 h


utorak, 20. 08. 2019. *****


alt


VIŠE JE DOLAZAKA, ALI I NOĆENJA!

U tjednom barometru, prvi put ovog ljeta bilježimo podatak da je u Bolu došlo više gostiju, ali više je i noćenja nego lani u istom periodu. Prema eVisitoru od 12. do 18. kolovoza u Bolu je došlo 7.273 gosta (lani 6.612), a noćenja je bilo 43.839 (lani 43.430). Te smo podatke dobili u Uredu TZO Bol.
U prošlom tjednu najviše je gostiju bilo 14. kolovoza – 6.489. Ostaje ipak rekord od 6.534 koji je zabilježen 24. srpnja. (j.e.)

(85) objavljeno 19. 08. 19. u 21:40 h

********************


alt


POČELA BERBA POŠIPA

Prošlog petka djelatnici „Jako vino“ počeli su berbom bijelog grožđa (pošip) u Farskoj, a ove noći, ponedjeljak na utorak, bere se na Grabicama, pored ceste Bol – Gornji Humac, gdje je zasađena sorta Chardonnaya.
Chardonnay je jedna od najpoznatijih vinskih sorti grožđa u svijetu. Vjeruje se da je ime dobila po francuskom selu Chardonnay. DNK analizom potvrđeno je da je Chardonnay nastao križanjem između Pinota i Gouais Blanca.
Zbog kišnog perioda ovogodišnja berba bijelog grožđa počela je desetak dana kasnije. To isto se očekuje i sa berbom Plavca malog, krajem rujna ili početkom listopada. (j.e.)

(84) objavljeno 19. 08. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


alt


ZADNJI DAN U ŠKOLI PLIVANJA

Uručivanjem medalja i majica u ponedjeljak je završena ovogodišnja škola plivanja „Grancigula“ koja se organizirala na plaži Martinica. Tijekom jutra su bila završna natjecanja, a poslijepodne štafeta.
U ljetnu školu bilo je ovog ljeta 97 djece, a na završnom natjecanju prijavilo ih se 65.
Na Martinici je bila i TV kamera. Urednik i voditelj emisije Školska liga je Mladen Cetinja (na slici: razgovara s Boškom Boticom, voditeljem škole plivanja), a prilog o Grancigulama emitirat će Sport TV, Z1 TV, Srce TV, Istra TV i Kanal RI. (j.e.)

(83) objavljeno 19. 08. 19. u 21:35 h

********************


alt


MOŽE LI SPORIJE, BEZ ČEKANJA?

U tri termina dnevno, jedan za drugim, dolaze katamarani na redovnim i izletničkim linijama u Bol. Skoro je pravilo da oko podneva i predvečer u 17.40 katamaran „Jadrolinije“, „Jelena“ odnosno „Vida“, čekaju pred bolskom lukom dok ne isplovi (po redu plovidbe) katamaran „Adriatic Express“.
Čekanje odnosno plutanje katamarana pred Bolom potraje i po desetak minuta, a sve bi bilo jednostavnije da „Jelena“ iz Hvara, a „Vida“ iz Splita malo uspore vožnju prema Bolu. Uštedjeli bi koju litru goriva, a putnici se ne bi čudili zbog čega im katamaran stoji i što čekaju. (j.e.)

(82) objavljeno 19. 08. 19. u 21:30 hponedjeljak, 19. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


MANJE JE GOSTIJU, ALI LJETU NIJE KRAJ

Nedjelja je bila idealna za odmor, a ponovno je i visoka temperatura mamila u more. Bilo je kupaća na Zlatnom ratu, ali ne kao prošle nedjelje. Osjeća se kako se bliži kraj glavne sezone, iako će ljetnih dana i sunca biti i u rujnu.
Prošetali smo plažom Zlatni rat u nedjelju iza 16 sati. (j.e.)

(81) objavljeno 18. 08. 19. u 21:55 h

********************


alt


SEDMA ANALIZA: IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA

Sedmo mjerenje kakvoće mora, potvrdilo je prethodne analize: more na Zlatnom ratu, prema uzorcima koji su na četiri lokacije uzeli 12. kolovoza stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, pokazali su da se kupamo u moru izvrsne kakvoće.
U Bolu su taj dan, osim na Zlatnom ratu, uzeti uzorci mora na plažama Borak i Martinica.
Temperatura zraka bila je u Bolu 32, a mora 25,6 stupnjeva.
Na Braču je ukupno analizirano 30 uzoraka mora: Bol i Supetar po 7, Postira, Pučišća i Sumartin po 3, te u Milni, Sutivanu i Povljima po 2 i Splitskoj 1 uzorak.
Ukupno je na jadranskim plažama u Hrvatskoj uzeto 1010 uzoraka. Većina je, 96,63 posto, odnosno 976 „izvrsno“, 24 ih je „dobro“, 9 „zadovoljavajuće“, a samo je jedno „nezadovoljavajuće“. Radi se o uzorku mora sa Martinšćice na Cresu. (j.e.)

(80) objavljeno 18. 08. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


alt


VODA PRIJETI U NASELJU BLATO?

Nakon šest dana, ponovno je aktualna vijest o puknuću vodovodne cijevi iznad naselja Blato. Nakon što su predstavnici Vodovoda Brač utvrdili stanje na terenu te konstatirali da nema previše gubitka vode, pa sanaciju odgodili za listopad, u nedjelju je voda u većim količinama potekla iz puknute cijevi na nogostup pored kuće. Čak se i dvije ulice niže pojavila voda!
Stanari mnogo ne brinu o potrošnji vode, jer to ne ide preko kućnih mjerila, ali ih plaši mogućnost rušenja potpornog zida na kojem se i prije puknuća cijevi pojavila pukotina. (j.e.)

(79) objavljeno 18. 09. 19. u 21:45 h

********************


alt


PONEDJELJAK, ZADNJI DAN ŠKOLE PLIVANJA

Ljetna škola Grancigula završava svojim radom ovog ponedjeljka, 19. kolovoza.
Završna natjecanja su ujutro na Martinici od 9.30 sati, a u 17 sati je tradicionalna štafeta te dodjela medalja, diploma i majica – izvjestio nas je Boško Botica, voditelj plivačka škole „Grancigula“. (j.e.)

(78) objavljeno 18. 08. 19. u 21:40 hnedjelja, 18. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


SMEĆE U PLASTIČNIM VREĆAMA?!

Dvodnevna akcija izdavanja kanti za kućni otpad, organizirana u petak i subotu u Reciklažnom dvorištu, ocjenjena je u firmi „Michieli-Tomić“ – uspješnom. Kažu da je mnogo jednostavnije i brže nego obilaziti domaćinstva gdje obično domaćina nema kod kuće. Za sve koji su došli u Reciklažno dvorište nije bilo kanti, pa će se akcija nastaviti, pretpostavljaju, već idućeg vikenda o čemu će obavijest biti objavljena na ovom portalu.
Veći dio priprema za novi način prikupljanja i obračuna odvoza kućnog otpada je obavljen. Nešto teže ide s privikavanjem na nova pravila, a prvenstveno se to odnosi na odlaganje otpada u plastičnim vrećama umjesto u kante.
Vreće se ostavljaju pored kanti i čak pored poluukopnih kontejnera iako u njima ima mjesta i za plastične vreće. To će biti problem jer pražnjenjem čipiranih kanti zna se kome će se ta usluga i naplatiti, ali kome naplatiti vreće? Dva su moguće rješenja: jedno je da se odvoz vreća dodatno zaračuna vlasniku kante, što po nama nije pravedno, ili da vreća ostane na javnoj površini! Ova druga mogućnost je najrealnija, a to bi značilo da će po javnim površinama ubuduće biti odlaganja smeća u vrećama.
Vlasnici smeća računaju (možda) da neće osim paušala trebati plaćati i još pražnjenje kanti i odvoz, ako odlažu smeće u plastičnim kesama.
Bit će problema ukoliko ne bude više samodiscipline i – kontrole. (j.e.)

(77) objavljeno 17. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


NOVA SMJENA GOSTIJU

Iako gosti svakodnevno dolaze i odlaze, subota i dalje ostaje glavni dan za smjenu. Ovog vikenda u Splitu je „Jadrolinija“ očekivala 90.000 putnika i 17.000 automobila. Mnogi od njih su i sa Brača otišli svojim kućama, ali ih je – istina nešto manje – došlo na odmor.
Točne podatke o odlascima i dolascima saznat ćemo u ponedjeljak.
Za one koji su na odmoru dobra je sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a po kojoj ćemo imati većinom jako lijepo i toplo vrijeme s temperaturama između 29 i 32 stupnja.
Biti će sunčano, bez oblačka, i to posebno u ponedjeljak, utorak i srijedu. Krajem tjedna, u petak, najavljeni su kiša i grmljavina. (j.e.)

(76) objavljeno 17. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


VEČER SLOVENSKIH GLAZBENIKA

Slovenski glazbenici-amateri, okupljeni u bandu „Anbot“, treći put su gostovali u Bolu i u subotu navečer, ispred Župne crkve, priredili ugodnu zabavu za ljubitelje ove glazbe. Sve su to amateri koji se glazbom bave u slobodno vrijeme, a inače su po zanimanju odvjetnici, menadžeri, suci Ustavnog suda Slovenije, gospodarstvenici … (j.e./m.š.)

(75) objavljeno 17. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


PROBLEMI S BESPLATNIM INTERNET VEZAMA

Objavili smo da je Optima Telekom montirala u Bolu opremu koja omogućava besplatni pristup javnom bežičnom internetu (WiFi4EU). Općini Bol su na natječaju odobrena sredstva iz EU fondova, a svoju uslugu Optima Telekom je naplatio 112 tisuća kuna.
Međutim, mnogi su nam se javili da im je nemoguć pristup besplatnom internetu. Obratili smo se stručnoj službi u Općini koja je dogovarala i pratila realizaciju projekta. Potvrđeno nam je da su moguće teškoće jer je planirana preduga blokada (rezervacija) Internet linije, bez obzira koliko se to koristi, a i broj uspostave veze navodno je ograničen na 100 osoba dnevno. Onima preko tog broja, Internet nije dostupan (!?). Rješenje je da se smanji dužina trajanja „blokade“, čime bi se povećao broj korisnika. Optima Telekom će o ovim primjedbama biti obaviješten i tražit će se neke poboljšice.
Ako je već plaćeno, bez obzira čija su sredstva, od nove usluge trebalo bi biti i koristi. (j.e.)

(74) objavljeno 17. 08. 19. u 22:30 hsubota, 17. 08. 2019. *****


alt


PREUZIMANJE KANTI ZA KUĆNI OTPAD

Oni koji nisu dobili kante za kućni otpad, po njih od petka moraju doći u Reciklažno dvorište. Djelatnici „Michieli-Tomić“ ažuriraju evidenciju, unose eventualne promjene u adresi, čipiraju kante, a za to im treba najmanje tri minute po jednoj kanti.
U petak, prvog dana podijele, preuzeto je 50-etak kanti, uglavnom zapremine 120 litara. One veće, od 240 litara, uzimaju ugostitelji.
Podjela kanti nastavlja se i u subotu u Reciklažnom dvorištu od 9 do 12 sati. (j.e.)

(73) objavljeno 16. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


MAKSIMALNA BRZINA NA BRAČU?

Pisali smo o novim, mnogo strožim propisima i kaznama u prometu, nakon 1. kolovoza. Ponovit ćemo što novi zakon predviđa za prekoračenje dopuštene brzine:
• Vožnja u naselju brža najmanje 50 km/h od dopuštene: 10.000 - 20.000 kuna,
oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te 6 negativnih bodova;
• Vožnja u naselju 30-50 km/h brža od dopuštene: 3.000 – 7.000 kn, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 4 negativna boda;
• Vožnja u naselju 20-30 km/h brža od dopuštene: 1.000 kuna i dva negativna boda;
• Vožnja izvan naselja brža najmanje 50 km/h od dopuštene: 5.000 – 15.000 kn ili zatvor do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda;
• Vožnja izvan naselja 30–50 km/h brža od dopuštene: 2.000 kuna…
Domaće vozače, ali i goste, zanimalo je koja je dozvoljena maksimalna brzina na Braču. Zamolili smo Turističku zajednicu da od Policijske ispostave u Supetru traži službeno objašnjenje. Evo i njihovog odgovora:
„Maksimalna dozvoljena brzina na cesti Bol-Supetar, na dijelu gdje nema table sa ograničenjem iznosi 90 km/h, a to je i ujedno maksimalna brzina koja je dozvoljena na županijskoj cesti Bol – Murvica". (j.e.)

(72) objavljeno 16. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


BAND IZ SLOVENIJE TREĆI PUT U BOLU

Amaterski band Anbot iz Slovenije ove subote (17. kolovoza) treću godinu nastupa u Bolu i to ponovno ispred Župne crkve u centru mjesta. Početak koncerta je u 21 sat.
Glazbenici Anbota su od reda amateri, a po profesiji su suci Ustavnog suda, odvjetnici, menadžeri, gospodarstvenici. Prošle godine su oduševili svojim muziciranjem, pa nema razloga da se ne veselimo i ovogodišnjem njihovom nastupu. (j.e.)

(71) objavljeno 16. 08. 19. u 22:30 h


petak, 16. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


PROCESIJA S KIPOM BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Ovog je četvrtka, na državni i vjerski praznik - blagdan Velike Gospe, organizirana u Bolu procesija s kipom Blažene Djevice Marije. Nakon svečane svete mise, u 20 sati krenula je procesija iz Samostanske crkve. Gospin kip nosili su naizmjenično Lovro Karmelić, Ivica Šćepanović, Doro Adulmar, Nikica Bodlović, Josip Karmelić i Marin Adulmar. Procesiju je predvodio o. Ivo Plenković.
U procesiji je bio isti broj vjernika kao i lani (395), a iz Samostanske crkve se išlo preko Račića i bolske luke do Župne crkve gdje se zastalo zbog molitve. Nastavilo se preko tržnice, uz Ložu, Ulicom Hrvatskog preporoda i Šetalištem A. Rabadana ponovno do Samostanske crkve.
*****
Boljani će u subotu 17. kolovoza u Blaca gdje se blagdan Velike Gospe slavi, po tradiciji, prve subote nakon 15. kolovoza. (j.e./m.š.)

(70) objavljeno 15. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


NA ZLATNOM RATU: IMA KUPAČA I – BRODOVA

Na Zlatnom ratu bilo je ovog praznika svega u izobilju. Bolskim gostima pridružili su se izletnici sa Brača, iz Splita, Makarske, Jelse … Došle su i brojne jedrilice, neke sasvim blizu plaže, a snimljen je i gliser na samoj plaži.
Dežurne službe su upozoravale da je zabranjeno sidrenje. Ali čini se uzaludno. Svi su brodovi, koji su bili u prekršaju, snimljeni, a fotografije proslijeđene Županijskoj lučkoj upravi i Lučkoj kapetaniji. (j.e./a.s.)

(69) objavljeno 15. 08. 19. u 22:35 hčetvrtak, 15. 08. 2019. *****


alt


alt


FEŠTA BURI USPRKOS

Jutarnja kiša i bura koja je predvečer zapuhala, nije odgodila Bolsku litnju noć, gastronomsko-glazbenu feštu, koja se svake srijedom organizira na rivi. Jedino na štandovima, zbog vjetra, nisu ni postavljeni platneni krovovi.
Ugodnije je, buri unatoč, bilo na rivi. Nije bilo sparno kao prethodnih dana. (j.e.)

(68) objavljeno 14. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


IZBOR MISS ADRIATIC U BOLU

Bol je 24. kolovoza (subota) domaćin finalnom izboru za Miss Adriatic Hrvatske 2019. godine. Dvadesetak djevojaka, koliko ih sudjeluje na natjecanju, predstavit će se publici i žiriju u 585 clubu, a početak je u 20.30 sati.
U programu sudjeluju Zsa Zsa, Maja Bajamić i Cabaret a la Carte. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


PO KANTE U PETAK I SUBOTU

„Michieli-Tomić“, koncesionar za odvoz smeća iz Bola, nije uspio podijeliti svim domaćinstvima kante za kućni otpad sa ugrađenim čipovima. Razlog je što to nisu mogli predati gostima, a kod kuće nisu našli nikoga od domaćina.
Zbog toga je organizirana podjela spremnika u petak i subotu (16. i 17. kolovoza) ali po njih treba doći u Reciklažno dvorište od 9 do 12 sati.
Spremnike je platila (kupila) Općina Bol i kod preuzimanja se ništa ne plaća. (j.e.)

(66) objavljeno 14. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


IZJAVE O ZALIHAMA VINA

Svi proizvođači grožđa i vina, a koji su upisani u vinogradarski registar, dužni su do 10. rujna podnijeti izjavu o zalihama vina sa stanjem na dan 31. srpnja.
Potreban obrazac i pomoć pri popunjavanju Izjave mogu se dobiti u Uredu Bol poljoprivredne zadruge, Bračka cesta 13.
Tekst obavijesti nalazi se u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(65) objavljeno 14. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt


OKOM KAMERE: “NAJODVRATNIJE GRAĐEVINE”

Slike nakaradnih građevina ne prestaju pristizati pa je Index u utorak (14. kolovoza) objavio i peti dio.
Tamo su građevine koje, prema čitateljima Indexa, uništavaju izgled jedne od najljepših obala na svijetu.
U Indexovoj galeriji najodvratnijih građevina našla se još jedna zgrada koja je izgrađena u Bolu.
Šaljite nam – piše Index – i dalje fotografije iz favela u kojima živite ili ljetujete na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(64) objavljeno 14. 08. 19. u 22:25 hsrijeda, 14. 08. 2019. *****


alt


SANACIJA ODGOĐENA ZA JESEN

Sanacija oštećenja vodovodne cijevi iznad naselja Blato, najavljena za utorak ujutro, odgođena je za listopad. Vodovod Brač je utvrdio da otjecanje vode, zbog puknuća cijevi, nije kritično i da se može pričekati do listopada. Sanacija je ocjenjena složenijom nego se mislilo u početku.
Radi sigurnosti za prolaznike, dio potpornog zida su obložili i učvrstili cijevnim podupiračima. (j.e./m.š.)

(63) objavljeno 13. 08. 19. u 23:00 h

********************


alt


alt


NEZGODA U BOLSKOJ LUCI

Posjetitelje u kafićima i na rivi u utorak je u 10.30 iznenadila detonacija i gusti dim iz jednog rent a boat glisera privezanog uz rivu pored Velog mosta. Momak sa glisera je spas potražio skokom u more, a moguće probleme spriječio je Andro Jugović koji je u blizini bio u svom brodu i vatrogasnim aparatom ugasio vatru.
Došlo je i vozilo DVD-a ali nije bilo potrebe za intervencijom.
Osim materijalne štete, većih problema nije bilo. Momak iz glisera, zbog lakših opekotina po ruci, zatražio je liječničku pomoć u ambulanti. (j.e.)

(62) objavljeno 13. 08. 19. u 22:55 h

********************


alt


U SRIJEDU PAD TEMPERATURE, VJETAR I KIŠA?

Krunoslav Mikec iz DHMZ prognozirao je za HRT:
„Na Jadranu će u srijedu vrućina popustiti, uz buru, ponegdje jaku, s olujnim udarima, koja će tijekom četvrtka oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Pritom u srijedu na kišu i grmljavinu treba računati na sjevernom dijelu, no poneki neverin moguće je i u Dalmaciji. Od četvrtka na moru uglavnom sunčano."
Meteo-info, čiju prognozu svakodnevno objavljuje i naš portal, najavljuje za srijedu u Bolu oko 14 sati – pljusak. Temperatura će se sa 31 spustiti oko ponoći na 23 stupnja, a vjetar će poslije kiše pojačati na 9 m/s.
Zbog najave ove prognoze ne razmišlja se, barem ne do utorka navečer, o otkazivanju Bolske litnje noći koja se organizira srijedom na rivi. (j.e.)

(61) objavljeno 13. 08. 19. u 22:50 h

********************


alt

Prošlogodišnja procesija preko rive


U ČETVRTAK JE BLAGDAN VELIKE GOSPE

Ovog četvrtka, 15. kolovoza, je državni praznik – blagdan Velike Gospe.
Svete mise su u Samostanskoj crkvi u 7 i 10.30, a u Župnoj crkvi u 9 sati.
Tradicionalna procesija s kipom Blažene Djevice Marije bit će navečer, nakon svečane svete mise koja je u Samostanskoj crkvi u 19 sati. Procesija ide iz Samostanske crkve do Župne crkve i natrag.
Na Veliku Gospu ne radi FINA, trgovina Berica, Poštanski ured i općinske službe. Katamarani i autobusi prometuju kao i u radne dane. (j.e.)

(60) objavljeno 13. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


JANJETINA ZA PRAZNIK

Zbog blagdana Velike Gospe pečenjara Editar prodavat će janjetinu i piletinu s ražnja u četvrtak od 9 sati. Cijena je nepromijenjena za janjetinu: 200 kn/kg.
Zainteresiranima se savjetuje da rezerviraju janjetinu, a treba nazvati 098 169 34 27. Može se dogovoriti i dostava na kućnu adresu.
Pečenjara Editar je na ulazu u kamp-odmorište Zlatni rat, na cesti Bol – Zlatni rat. Do njih se može i turističkim vlakićem.

(59) objavljeno 13. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


POČINJU DANI UMJETNIČKOG FILMA

Osme godine zaredom na poziv naše međunarodno priznate umjetnice Renate Poljak, nastavljaju se u Bolu Dani umjetničkog filma.
Ovogodišnja lokacija je Ljetno kino Bol, koje će u četiri dana (od 15. do 18. kolovoza) postati jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj gdje se može vidjeti suvremena umjetnička produkcija u formi videa i filma. Sve projekcije započinju u 22 sata i za posjetitelje je besplatan ulaz.
Program započinje 15. kolovoza premijernim prikazivanjem u Hrvatskoj radova jednog od najprominentnijih svjetskih umjetnika srednje generacije Enrique Ramireza čiji su filmovi bili prikazani na Venecijanskom bijenalu u sklopu središnje izložbe 2017. godine te se nalaze u kolekcijama gotovo svih relevantnih muzeja u Francuskoj kao i u muzeju MOMA u New Yorku. Enrigue Ramirez je porijeklom iz Čilea s adresom u Parizu. Na poetičan način govori o politici i situaciji u društvu u različitim sredinama iz kojih dolazi i u kojima živi, koristeći more kao česti element svojih začudnih filmova. Ramirez je za svoje radove dobio više od 17 nagrada na međunarodnim festivalima i/ili manifestacijama suvremene umjetnosti.
Program Films Like No Other / Neki drugi film održava se uz potporu Centra za kulturu općine Bol, Kina Mediteran, HAVC-a i Ministarstva kulture te su sve projekcije i popratni programi besplatni.

(58) objavljeno 13. 08. 19. u 22:35 h

utorak, 13. 08. 2019. *****


alt


VRIJEME: TOPLINSKI VAL

Ponedjeljak je bio vrhunac toplinskog vala. Kao što smo već izvijestili i kao što su najavili meteorolozi i meteoservisi, temperatura mjestimice se penjala i preko 40°C.
Upravo je zato najveći dio Hrvatske pod upozorenjem crvenog meteoalarma, a ostatak zemlje je pod narančastim meteoalarmom.
Temperature u 12 sati daleko preko 30°C
Rekorder u 12 sati bio je Knin s 36,6°C (u 14 sati zabilježeno je 40,2). Slijede Lastovo s 35,7°C te Šibenik s 35,1°C. Na Hvaru je izmjereno 34,6°C, u Pločama 34,9 °C, a u Splitu 34,8°C. Dubrovnik se pržio na 33,5°C, a Makarska na 33,8°C. Gradište kod Županje bilježi 32,5°C, a Pula 32,4°C… Temperatura mora u Bolu bila je 26 stupnjeva.
Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar je za Index napomenula da je ovo posljednji toplinski val ove godine. Ljetnog vremena će i dalje biti, ali stiže zahlađenje.
To zahlađenje stiže već u utorak i to praćeno olujama.
Prema prognozi DHMZ-a, u utorak će biti većinom sunčano, ali na Jadranu te istoku i dalje vruće.
Prema kraju dana jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom zahvatit će najprije zapadne predjele unutrašnjosti, a u noći se proširiti i na veći dio zemlje. Pritom je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom, javljaju meteorolozi DHMZ-a.
Grmljavinska nevremena se prema meteoalarmu u utorak očekuju diljem zemlje osim na području oko Knina, Splita i Dubrovnika te na području Velebitskog kanala i Kvarnera i Kvarnerića.

(57) objavljeno 12. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


TURIZAM: DOLAZI IH VIŠE, ALI OSTAJU KRAĆE

Prošlog tjedna, od 5. do 11. kolovoza, u Bol je došlo 7.304 gosta koja su ostvarila 44.224 noćenja. U odnosu na isto razdoblje prošle godine to je 522 dolaska više, ali 146 noćenja manje.
U tom tjednu najviše je gostiju eVisitor registrirao 8. kolovoza. U Bolu ih je tog datuma bilo 6.442.
Rekord je još uvijek onaj od 24. srpnja kada su u Bolu bila 6.534 gosta. (j.e.)

(56) objavljeno 12. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


U UTORAK BEZ VODE / ODGOĐENO

Zbog puknuća potpornog zida iznad naselja Blato, a koji podupire Ulicu Hrvatskih domobrana (Zaobilaznica), oštećen je cjevovod pa već danima ističe voda. Zbog popravka oštećenog cjevovoda, Vodovod Brač iz Supetra, će prekinuti dovod vode dijelu potrošača oko naselja Blato i to u utorak, 13. kolovoza, tijekom jutra.
Stanarima se savjetuje da osiguraju rezervne količine vode za piće, kuhanje i sanitarne prostorije.
U obavijesti Vodovoda Brač ne navodi se vrijeme trajanja neodgodive sanacije zbog čega neće biti vode.
Načelnik općine Tihomir Marinković dogovorio je sa zapovjednikom DVD Bol Stipom Marinkovićem dežurstvo vatrogasne cisterne s pitkom vodom na Zaobilaznici kod Ville Azzura i restorana Argento, tijekom prekida vodoopskrbe. (j.e.)

(55) objavljeno 12. 08. 19. u 22:35 h


RADOVI SU ODGOĐENI: U utorak ujutro, detaljnijim uvidom u situaciju na terenu, Vodovod Brač je odgodio sanaciju puknuća vodovodne cijevi za - listopad!

(0bjavljeno 13. 08. 19. u 09.15 h)


********************


alt


OKOM KAMERE: VEZIVANJE JAHTI

Zapovjednik (skiper) ovog plovila, bez problema, misleći samo na svoj komoditet, konop vezuje za škrapu na nudističkoj plaži na Paklini. Pramac je vezao za sidro.
- Kada ih se upozorilo da to ne radi jer je zabranjeno, počeli su prijetiti i vrijeđati – kaže nam kapetan duge plovidbe Jurko Karninčić, svjedok ovog sidrenja i vezivanja. – Smatram da je ovo nemar lučkih vlasti Bola, jer ovaj nije jedini koji se vezuje na ovaj način, ugrožavajući kupaće, ali i prijeteći i vrijeđajući one koji ih upozoravaju. (j.e.)

(54) objavljeno 12. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt

MNK BOL snimljen 20. svibnja prije zadnje prvoligaške utakmice (foto: j. sabbioncello)


BOL SE VRATIO U II. LIGU

Nakon četiri sezone u I. splitskoj ligi malog nogometa, MNK Bol se od jeseni vraća u II. ligu. Lani su drugoligaši igrali četvrtkom pa pretpostavljamo da će prvu utakmicu MNK Bol igrati u Splitu 12. rujna također u Velikoj dvorani SC Gripe.
Osim Boljana u II. ligi je još jedna otočna ekipa: Maslinica sa Šolte, a ostalih 12 momčadi je iz Splita. (j.e.)

(53) objavljeno 12. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


DRUGI O NAMA: LUFTOMAT NA PLAŽI

Za one koji to još nisu vidjeli i znali, prenosimo informaciju sa slovenskog portala SiolNET koju nam je poslao Robert Rudman. Riječ je o automatu za napuhivanje koji umnogome olakšava taj posao za koji se ranije trebalo imati volje i dobar kapacitet pluća. Automat se nalazi na plaži Zlatni rat.52) objavljeno 12. 08. 19. u 22:20 hponedjeljak, 12. 08. 2019. *****


alt


alt


alt

Tijekom nedjelje live kamera na Zlatnom ratu je, možda ovaj put zbog vrućine, bila u kvaru. Mi smo u 16 sati snimili ove tri fotografije da vam dočaramo ljetnu atmosferu na najboljoj plaži na svijetu!


VRHUNAC TOPLINSKOG VALA U PONEDJELJAK

Mnogi su tijekom nedjelje potražili spas od nesnosne vrućine na jednoj od bolskih plaža, a najviše ih je bilo – po običaju – na Zlatnom ratu. Fotografije koje objavljujemo snimili smo u 16 sati kada je većina izletnika već otputovala iz Bola, posebno onih koji su došli sa Makarske rivijere.
Vrhunac toplinskog vala najavljen je za ponedjeljak kada temperatura može biti oko ili više od 35 °C. Preporuka je liječnika: izbjegavajte boravak na suncu od 10 do 17 sati, velike fizičke napore, ali konzumiranje što više tekućine. Dobro je, tko to može, ostati u klimatiziranom prostoru ili vozilu.
Promjena vremena najavljena je tek u utorak navečer.
Još ovaj vikend, kako smo već najavili, moguće je očekivati da će biti više dolazaka, nego odlazaka gostiju. Podatke o turističkom prometu u proteklom tjednu saznat ćemo u ponedjeljak u Uredu TZO Bol, ali znamo da je katamaranom „Adriatic Express“ u nedjelju u 16.30 sati sa aerodroma u Kaštelima došlo u Bol 18 putnika, a desetak minuta kasnije katamaranom „Vida“ iz Splita 107 putnika. (j.e.)

(51) objavljeno 11. 08. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


SAMOSTALNA IZLOŽBA ROKA MATJAŠIĆA

Iz Ciklusa ljetnih izložbi 30. Bolskog lita u nedjelju navečer u Galeriji „Dom kulture“ otvorena je samostalna izložba „Moj Brač“ slikara Roka Matjašića. Stručnu ocjenu izloženih eksponata dao je Josip Botteri Dini.
Izložba je otvorena do 24. kolovoza, svakodnevno od 20 do 23 sata. (m.š.)

(50) objavljeno 11. 08. 19. u 22:00 hnedjelja, 11. 08. 2019. **********


alt


UKLJUČEN BESPLATNI BEŽIČNI INTERNET

Optima Telekom montirala je opremu na zgradi TZO Bol i na Zlatnom ratu čime je omogućen pristup javnom bežičnom internetu. Cijena tih radova iznosila je 112 tisuća kuna, a sredstva je općini Bol odobrila Europska komisija za WiFi4EU. Internet veza, kako smo obaviješteni, može se besplatno ostvariti na području luke i prema Račiću, te oko plaže Zlatni rat.
Europska unija inače financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici se obvezuju da će najmanje tri godine financirati povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima.
Čini se da će ovu uslugu najviše koristiti na brodovi koji dolaze u bolsku luku ili na su na sidrištu oko plaže Zlatni rat. (j.e.)

(49) objavljeno 10. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt


DOLAZE: VAL TOPLINE I VAL GOSTIJU

Ovog vikenda, drugog u kolovozu, očekuje nas novi val turista, ali i toplinski val koji može biti opasan za zdravlje ljudi.
Za nedjelju je DHMZ putem Meteoalarma upozori na vrućinu u cijeloj državi: žuto je za unutrašnjost, a narančasto za priobalje. Posebno se toplo očekuje u ponedjeljak kada je za područje oko Splita izdano crveno upozorenje.
Za vrijeme visokih temperatura, posebno od 10 do 17 sati, ne treba se previše izlagati suncu, piti što više tekuće i izbjegavati fizičke napore.
Zamjetniji pad temperature može se očekivati tek sredinom tjedna.
Obično je drugi vikend u kolovozu zadnji kada na more stiže više gostiju nego ih odlazi. Novi se gosti očekuju i u Bolu, ali još nije oboren rekord od 24. srpnja kada su u Bolu registrirana 6.534 gosta. Najbliže tom broju je bilo 5. kolovoza – 6.345 gostiju. (j.e.)

(48) objavljeno 10. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: KONZUM (OPET) ZAKLANJA PANO

O samovolji Konzumovih zaposlenika već smo pisali. U subotu su skoro pa potpuno zaklonili pano na kojem su ispisani podaci o šampionskim (turističkim) titulama. Čudno da nitko ne reagira iz Turističke zajednice i općinskih službi ili Konzum misli da se može ponašati kako hoće. S obzirom da su njihovi artikli na javnoj površini, znači li da ih se slobodno (bez plaćanja) može uzimati? (j.e.)

(47) objavljeno 10. 08. 19. u 22:20 h


subota, 10. 08. 2019. *****


alt


REDOSLIJED PO BROJU GOSTIJU

Koliko u pojedinim destinacijama Splitsko-dalmatinske županije dolazi gostiju? Nemamo podataka o kapacitetima (krevetima), ali znamo koliko je u srpnju došlo gostiju. U 13 gradova-općina došlo ih je više nego u istom mjesecu lani, u 19 ih je manje, a u dvije općine je isto kao lani.
Prvi je Split, što je i razumljivo, gdje je došlo u srpnju 191.668 gostiju i +6%. Slijede (2) Makarska 73.961, +3%, (3) Hvar 51.895, -2%, (4) Baška Voda 49.195, -2%, (5) Omiš 47.765, -7%, (6) Trogir 37.693, +1%, (7) Seget 34.618, -6%, (8) Kaštela 33.953, +7%, (9) Tučepi 33.848, +3%, (10) Gradac 32.681, 0%, (11) Podstrana 32.102, 0%, (12) Okrug 31.944, -6%, (13) BOL 29.799, +8%, (14) Brela 25.338, +1%, (15) Podgora 22.829, -3%, (16) Supetar 21.336, -6%, (17) Dugi Rat 20.705, -4%, (18) Jelsa 19.532, -2%, (19) Stari Grad 19.285, -6%, (20) Vis 17.122,+3%, (21) Marina 16.668, -4%, (22) Drvenik 13.278, -1%, (23) Živogošće 12.082, -3%, (24) Komiža 9.613, +8%, (25) Šolta 6.514, -6%, (26) Milna 6.501,+6%, (27) Solin 5.836, +18%, (28) Sutivan 5.445, -2%, (29) Postira 5.385, -8%, (30) Selca 4.814, -13%, (31) Igrane 4.638, -5%, (32) Vrboska 4.621, -19%, (33) Sućuraj 3.222, -5%, (34) Pučišća 1.782, +8%. (j.e.)

(46) objavljeno 09. 08. 19. u 23:20 h

********************


alt


KAKVA JE KAKVOĆA MORA?

Na panou koji se nalazi na istočnom ulazu na plažu Zlatni rat objavljeni su rezultati mjerenja kakvoće mora na jednoj i drugoj strani plaže. Mjerenja su obavljena šest puta u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ i uvijek je ocjena za kakvoću mora bila – izvrsno! (j.e.)

(45) objavljeno 09. 08. 19. u 23:15 h

********************


alt


SPOTOVI SU PROMOCIJA BOLA

Dva su spota, snimljena na Zlatnom ratu, veoma gledana u svijetu i znače najbolju promociju za Bol. O spotu 2Cellosa, snimljenog u travnju 2017., a emitiranog od 16. lipnja iste godine, već smo pisali. Do 9. kolovoza, tijekom 794 dana, spot je pogledan čak 5.300.788 puta. Vjerujemo da će dobru gledanost ostvariti i spot Lole Astanove, koji je na internetu od 31. srpnja. U 10 dana pogledan je 123.129 puta. (j.e.)

(44) objavljeno 09. 08. 19. u 23:10 h

********************


alt


IZLOŽBA ROKA MATJAŠIĆA

U Galeriji „Dom kulture“ u nedjelju se u 21 sat otvara izložba našeg Boljanina, inače rodom iz Pučišća, Roka Matjašića. Sam naziv izložbe „Moj Brač“ govori nam o slikama koje će biti izložene do 24. kolovoza. Galerija će biti otvorena od 20 do 23 sata, a sve su izložene slike – na prodaji. (j.e.)

(43) objavljeno 09. 08. 19. u 23:05 h

*********************


alt


DRUGU GODINU BEZ TURNIRA U MURVICI?

Boćarski klub „Murvica“, po svemu sudeći, ni ove godine neće organizirati natjecanje „trojki“ (3+1). Prošle godine također nije bilo natjecanja iako su dva kluba iz Murvice sudjelovala na svim važnijim turnirima na Braču. Očito da organizirati i igrati nije isto, ali mnogi žale što natjecanja nema. Posebno se pamte zajedničke večere za sve sudionike kada su se dijeli pokali i medalje. (j.e.)

(42) objavljeno 09. 08. 19. u 23:00petak, 09. 08. 2019. *****


alt

Dnevno izletničkim brodovima, katamaranima i automobilima u Bol dolazi i preko 2.500 gostiju. Što se čini da netko od njih dogodine na odmor dođe u Bol?


TURIZAM NA BRAČU

Prema podacima eVisitora na Braču je u srpnju bilo 1% više dolazaka, ali 3% manje noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za sedam mjeseci veći je broj dolazaka za 5%, ali je noćenje i dalje u minusu, 4%.
• U srpnju su došla na Brač 75.062 gosta i ostvarila 511.438 noćenja. Bol ima 29.799 dolazaka (+8%), Supetar 21.336 (-6%), Milna 6.501 (+6%), Sutivan 5.445 (-2%), Postira 5.385 (-8%), Selca 4.814 (-12%) i Pučišća 1.782 (+8%). Prema noćenjima Bol je prvi: 168.726 (-1%), slijedi Supetar 155.701 (-5%), Milna 48.977 (+9%), Postira 43.708 (-7%), Sutivan 42.482 (-5%), Selca 39.288 (-10%) i Pučišća 12.556 (+1%).
• Sedmomjesečni turistički rezultati: Bol ima dolazaka 60.626 (+4%), noćenja 316.962 (-3%), Supetar dolazaka 46.663 (-5%), noćenja 296.788 (-6%) …
• Ovdje objavljeni podaci za Bol, a pretpostavljamo i za ostala mjesta na Braču, nisu identična onima koje smo dobili u TZO Bol. Radi se u nešto drugačijem obračunu, prvenstveno kada je u pitanju nekomecijalni smještaj. Međutim, nema razlike kada su u pitanju minusi ili plusovi.
• Interesantan je podatak o broju dolazaka i noćenjima domaćih gostiju. Na Braču ih je ovog srpnja došlo 6.745, 18% više nego lani, a u istom je postotku i veći broj noćenja (38.006). U Bolu je došlo 2.465 domaćih gostiju, u Supetru 1.892, u Postirima 850, Milni 543, Sutivanu 525, Selcima 239 i Pučišćima 231. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt

Helikopter je vlasništvo gosta iz Češke, ali će ga moći koristiti i vatrogasci. Najzadovoljniji su predsjednik DVD-a Goran Jekić i zapovjednik Stipe Marinković


BOL IMA HELIDROM I – HELIKOPTER

Dok se premijer i ministri raznih resora nikako ne mogu dogovoriti treba li Hrvatskoj, posebno na Jadranu usred sezone, poneki helikopter za hitni medicinski prijevoz životno ugroženih pacijenata, od ove godine na Braču to imaju – piše portal 24 sata.
Bol sada ima helikopter zahvaljujući jednom – Čehu. Kod obitelji Ivice Baković zakupio je apartman, a uz suglasnost općine, na državnom zemljištu, uz staru cestu Bol – Murvica, o svom trošku izgradio helidrom.
- Upoznali smo se prije tri godine, kad sam sa ženom prvi put boravio u Bolu. Od tada smo prijatelji, mogu to slobodno reći, sa svim ovim prekrasnim ljudima koji su nam pomagali kad god je nešto trebalo. Zato smo prošle godine skupa odlučili da bi bilo najbolje pomoći ovoj maloj zajednici tako da preko sezone osiguramo helikoptersku pomoć. Za sve hitne situacije u kojima možemo pomoći, od medicinskih do vatrogasnih - u nekoliko rečenica prepričao je Evžen N. svoje porive za ovakav dobrotvorni potez. Od ove sezone je DVD-u Bol i općini stavio na raspolaganje svoj helikopter vrijedan nekoliko stotina tisuća eura!
- Na ideju kako pomoći došli smo prošle godine, kad je bio požar na Hvaru, tu preko puta, a mi smo se osjećali nemoćnima. Matko Baković, predsjednik Općinskog vijeća Bola i član DVD-a Bol, jedan je od začetnika te ideje pa smo krenuli u realizaciju helidroma i dovezli helikopter iz Praga. Sad je tu na raspolaganju pripadnicima DVD-a Bol, odnosno za slučaj hitne medicinske intervencije.
Jedan mu je helikopter stalno lociran na stajanci bračkog aerodroma, dok će se helikopter četverosjed “Herbie”, kako ga je nazvao, koristiti za hitne medicinske intervencije, akcije potrage i spašavanja, izviđanja te pregleda terena u slučaju požara, da nabrojimo samo neke mogućnosti. Na obroncima iznad Bola, sjeverozapadno od plaže Zlatni rat, nakon ishođenja dozvola, Čeh je na parceli pored stare ceste Bol – Murvica sagradio helidrom. Sve troškove je sam snosio, kao i troškove održavanja helikoptera, a kako je licencirani pilot, u svim akcijama će sam sudjelovati. Taj let do Splita, koji život znači, na primjer, traje deset minuta, a Robinson R44 Raven II za to vrijeme potroši desetak litara goriva. (mario matana, 24 sata)

(40) objavljeno 08. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt


INSPEKCIJE STIŽU NA OTOKE

Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave od četvrtka pa do 14. kolovoza, u cilju sprječavanja sive ekonomije, provodit će pojačan nadzor fiskalizacije u cijeloj Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na obali i otocima – pročitali smo na brojnim portalima.
Kažu da će inspekcije raditi svakodnevno, uz 24 satnu nazočnost na terenu. Naročito će se kontrolirati pekare, iznajmljivači i hoteli te taksi-službe.
"Porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni su promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način", kažu u Poreznoj upravi i napominju da u sustavu fiskalizacije svakodnevno prate i analiziraju podatke o fiskaliziranim računima i temeljem obavljene analize rizika provode nadzorne aktivnosti.
Podsjećaju na svoju nagradnu igru "Bez računa se ne računa" te pozivaju građane da se aktivno uključe u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije te da im prijavljuju nepravilnosti.
Meteorolozi su najavljivali vremenske nepogode, koje su, na našu sreću, mimoišle Bol. Možda nas mimoiđu i najavljene inspekcije? (j.e.)

(39) objavljeno 08. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: AUTOM PO ŠETNICI

Šetnica je zamišljena kao pješačka zona, ali smo svjedoci da je koriste automobili i motori. Čitateljica nam je poslala fotografiju snimljenu u srijedu (7. kolovoza) u 22.20 sati. Može li se ograničiti vrijeme vožnje automobila ili to potpuno zabraniti?

(38) objavljeno 08. 08. 19. u 22:20 h
četvrtak, 08. 08. 2019. *****


alt


TURISTIČKE BROJKE U ŽUPANIJI

Zlurado se piše o turističkim rezultatima, kao da bi se veselili da nam turizam doživi sudbinu nekih drugih grana gospodarstva. Rezultate koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije za mjesec srpanj i prvih sedam mjeseci ne čine nam se ništa posebno – lošima. Naprotiv.
Dolazaka u srpnju bilo je 923.288 (godinu ranije: 919.288), a noćenja 5.346.390 ili 1% manje nego u srpnju 2018. (5.409.670).
Ukupni rezultat za sedam mjeseci je još povoljniji: dolazaka 2.014.807 (+5%), a noćenja 9.426.128 (+1%).
U županijska ljetovališta u srpnju je najviše došlo Poljaka (98.034), ali 10% manje nego lani. Gostiju iz Češke došlo je 71.858 (-9%), Njemačke 69.742 (+2%), BiH 57.868 (+13%), iz Hrvatske 51.837 (+12%), Ujedinjene Kraljevine 49.677 (+3%), Slovačke 42.332 (-7%), Norveške 39.209 (-2%), Francuske 37.397 (+10%), Slovenije 36.853 (-4%) …
Od drugih zemalja, gdje imamo respektabilan broj gostiju najveći porast bilježimo za goste iz Čilea (+56%), Irske (+40%), Ukrajine (+36%), Meksika (30%), Kine (29%), Makaoa (+27%), Brazila (+26%), Rusije (+18%), BiH (+13%), Hrvatske (+12%) …
Po broju dolazaka na 1. mjestu je Split (191.662), zatim Makarska (73.961), Hvar (51.895), Baška Voda, Omiš, Trogir, Seget, Kaštela, Tučepi, Gradac, Podstrana, Okrug, a Bol je na 13. mjestu. Bol je po ostvarenim noćenjima u srpnju na 11. mjestu u našoj županiji, a pretekao je Gradac i Okrug. (j.e.)

Sutra: turistički rezultati na Braču u srpnju i prvih sedam mjeseci.

(37) objavljeno 07. 08. 19. u 23:15 h

********************


alt


MALI PREDAH OD NOĆNIH ZABAVA

Ove srijede je bilo nešto manje publike nego obično kada se organiziranju Bolske litnje noći. Možda je to mali predah i odmor od fjere koja je bila samo dvije noći ranije.
Publika je veoma toplo primila nastup klape Pastura iz Postira, a na štandovima uz rub rive bila je uobičajena gastronomska ponuda. (j.e.)

(36) objavljeno 07. 08. 19. u 23:10 h

********************


alt


BLAGDAN SV. DOMINIKA

Ovog četvrtka, 8. kolovoza, svetim misama u Samostanskoj crkvi obilježit će se blagdan sv. Dominika, utemeljitelja Reda braće propovjednika ili dominikanaca.
Jutarnja misa je u 8, a svečana misa proslave u 11 sati. (j.e.)

(35) objavljeno 07. 08. 19. u 23:05 h

********************


alt


PREDAVANJE: BOLSKA ZVONA

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira slijedeći petak, 9. kolovoza, s početkom u 21 sat, u dvorištu knjižnice, predavanje dr. sc. Jakova Karmelića o bolskim zvonima.
„Vitki zvonici, kao jarboli vječno usidrenih paluba, svojim zvonjavama nude nam da nepogrešivo prepoznamo svako naselje, te bruje kao fanfare nad vjekovima i civilizacijama“, pisao je o zvonicima naš veliki Bračanin Petar Šimunović.
Saznati ćemo niz zanimljivih informacija o bolskim crkvama i crkvicama, njihovim zvonima, kome su posvećena i s kojim nakanama, kada su postavljena, u kojim zvonoljevaonicama su salivena, kako su ukrašena, kada i kako se zvoni...
Zvona su dio naše vjerske i kulturne baštine. Ona su u službi zajednice i čovjeka. Prate nas od prvoga do posljednjeg dana života. Pozivaju nas na sv. mise, zvone za slavlja svetkovina i za posljednja putovanja, upozoravaju nas na izvanredne događaje, s nama se raduju kad ukazuju na važne povijesne trenutke. (j.n.)

(34) objavljeno 07. 08. 19. u 23:00 h
srijeda, 07. 08. 2019. *****


alt

Bol nema problema s dolascima, ali zašto gosti ostaju kraće?


TURIZAM: DOLAZI IH VIŠE, ALI OSTAJU KRAĆE

Službeni podaci o dolascima i noćenjima u srpnju za cijelu Hrvatsku objavljeni su na službenim stranicama HTZ: 32.038 manje je dolazaka, a 402.438 manje je i noćenja.
U Bolu eVisitor (za srpanj) pokazuje 7 posto više dolazaka, a 1 posto manje noćenja.
Brojke za srpanj su slijedeće: dolazaka 30.126 (prošle godine 28.114), noćenja 177.219 (lani 179.266).
Za prvih sedam mjeseci bio je 61.241 dolazak (+4%), ali je noćenja eVisitor zabilježio 330.156 ili 3 posto manje nego u sedam mjeseci 2018.
Po noćenjima u prvih sedam mjeseci hoteli su zabilježili minus od 8 posto, a nekomercijalni smještaj minus 6 posto. U plusu su privatni smještaj 4%, a kampovi 1%.
Gosti iz Francuske su se, po noćenjima u srpnju, vratili na prvo mjesto: 15.868 noćenja, drugi su Nijemci (15.538), zatim slijede Austrijanci (14.903), domaći gosti (14.232), Šveđani (13.854), Slovenci (12.950), Norvežani (11.950), Britanci (7.792), Talijani (6.843), Česi (6.650) … U ovom redoslijedu su iznenađenje gosti iz Italije koji su relativno nisko, na devetom mjestu. Moguće je da u kolovozu budu nešto bliže vrhu.
Kojeg su godišta bolski gosti? U srpnju su bili najbrojniji gosti od 35 do 64 godine života (83.851 noćenje), a na drugom mjestu su oni najmlađi, od 0 do 17 godina (45.728 noćenja), zatim od 18 do 34 godine (40.537 noćenja), a najmanje je bilo onih starijih od 65 godina (7.103 noćenja).
Ima li analize i odgovora na sasvim logično pitanje: ako u Bolu dolazi više gostiju, zašto ostaju kraće? Prošle godine u Bolu su gosti boravili u srpnju 6,37 dana, a ove godine 5,88 dana. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 08. 19. u 22:55 h

********************


alt


alt


NOVA LUKA I DUŽI MOSTOVI

Mnoge u Bolu interesira hoće li i kada početi izgradnja nove luke na Račiću. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine, izaslanica Predsjednika Vlade i Župana, Danica Baričević vrlo je jasno kazala da će se izgradnjom luke na Račiću početi krajem godine, ali je najavila projektiranje i izgradnju II. faze. To je produljenje Velog mosta za 75 i manjeg mosta kod benzinske postaje za 45 metara. Umnogome bi se time riješio problem prihvata većih i manjih brodova koji sada u turističkoj sezoni traže privez u Bolu.
Podsjetimo da je most kod benzinske postaje izgrađen 1984., a sada je u planu da se nakon 37 godina produži. Hoće li to baš biti do kraja 2020., kako se planira i najavljuje, ili koju godinu kasnije, nije toliko ni bitno. Glavno je da se to uradi. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 08. 19. u 22:50 h

********************


alt


FRANCUSKI KRUZER ISPRED BOLA

U utorak je pred bolskom lukom od 14 do 19 sati bio usidren francuski kruzer Le Lyrial, najveće plovilo viđeno u Bolu ovog ljeta. Dužine je 142 metra, može primiti 264 putnika, a ima 139 članova posade.
Tijekom boravka pred bolskom lukom neki su putnici iskoristili priliku i manjim čamcima došli u Bol, a iskrcali su se na mulu pored benzinske postaje.
Iz Bola je kruzer Le Lyrial otplovio prema Dubrovniku. (j.e.)

(31) objavljeno 06. 08. 19. u 22:45 h

********************


alt


OPET ZABAVA NA RIVI

Nakon samo jedan dan predaha, na rivi će ponovo biti glazbe i gastronomske ponude. Čak ni prodajni stolovi nisu uklonjeni jer je ove srijede (7. kolovoza) Bolska litnja noć. Od 20 sati se nudi specijaliteti od plodova mora, kolači i piće.
Na bini će biti glazbenici zaduženi za dobro raspoloženje i za one koji to vole – ples. (j.e.)

(30) objavljeno 07. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt

Samostan dominikanaca u Bolu


BLAGDAN SV. DOMINIKA U ČETVRTAK

Crkva 8. kolovoza slavi spomendan svetog Dominika Guzmana, utemeljitelja Reda braće propovjednika ili dominikanaca, koji je živio u 12./13. st., a svojim je životom i propovijedanjem mnoge okrenuo pravoj vjeri, te nam u tom smislu i danas može biti veliki uzor u posvećivanju vlastitoga života, kao i u traženju dobrih putova u propovijedanju, katehizaciji i evangelizaciji.
Mise su u četvrtak u Samostanskoj crkvi u Bolu u 8 sati, a svečana misa proslave u 11 sati.
Sveti Dominik je rođen 1171. u Caleruegi u Kastilji, i to u vrijeme kada je dobar dio Španjolske bio pod Arapima. Kao dijete od pet godina bio je povjeren ujaku svećeniku na odgoj i školovanje, a takva se odluka pokazala mudrom, jer se uistinu pronašao u svećeničkom pozivu i filozofsko-teološkoj izgradnji. Imao je prilike steći dobro obrazovanje i imao je mogućnosti posjedovati skupocjene knjige, no kada je u španjolskoj zavladala glad, prodao je svoje knjige kako bi od dobivenog novca mogao nahraniti siromahe.
Sveti je Dominik umro 6. kolovoza 1221. u 51. godini života, a samo dvanaest godina poslije, odnosno 1233. god. papa Grgur IX. proglasio ga je svetim.
Kako su dominikanci bili službeni istražitelji heretičkog djelovanja katara (inkvizitori), ubrzo su stigli i u Hrvatsku, jer je i naše područje bilo velikim dijelom pod utjecajem tih dualista. Svoj prvi samostan na našem tlu osnivaju 1225. god. u Dubrovniku, a uskoro i u Čazmi, te potom po cijeloj Hrvatskoj.
Od samog su se početka dominikanci bavili izučavanjem knjiga, a posebno teoloških znanosti. Tako je bilo i u Hrvatskoj. Upravo su oni osnovali prvo hrvatsko sveučilište 1495. godine, kada je njihovo učilište u Zadru, osnovano 1396. godine, uzdignuto na sveučilišnu razinu.
U Hrvatskoj danas postoji više zajednica dominikanaca i dominikanki, a njihovi se samostani nalaze u Dubrovniku, Bolu, na Korčuli, u Rijeci, Trogiru, Splitu, Zagrebu…

(29) objavljeno 06. 08. 19. u 22:35 h
utorak, 06. 08. 2019. *****


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


VESELO NA BOLSKU FJERU

Više turisti, a manje mještani, ali je bilo i onih iz drugih mjesta na Braču, došli su na bolsku rivu da osjete praznički ugođaj. Fjera je oduvijek bila mamac za dolazak u Bol, a prije desetak godina bilo je mnogo više gužve, buke, ali i problema.
Sve protječe mirno, barem do 22 sata, do kada smo i mi bili na rivi, ali nismo dočekali nastup grupe Magazin. Žurili smo u redakciju kako bi pripremili Bolsku kroniku za one koji su ostali kod kuće ili nas čitaju podalje od Bola.
Dobijemo li još neku fotografiju, naknadno ćemo je uvrstiti u našu foto galeriju.
Dok su neki tražili, tijekom jutra, osvježenje u moru, nije bilo predaha u pečenjari Editar na ulazu u kamp-odmorište Zlatni rat, uz cestu Bol – plaža Zlatni rat. Pripremljeno je do kasnih večernjih sati, ali i prodano 25 janjaca s ražnja i 20 komada piletine.
- Svima bi ovim putem čestitao fjeru i zahvalio kupcima na povjerenju – kažu nam u pečenjari Editar. – Drago nam je što je i mnogo Boljana kupilo janjetinu. S pečenjem nastavljamo i idućih dana, sve do kraja ljeta.
Na rivi je gužva veća nego srijedom kada su na programu Bolske litnje noći. Privezane jahte ispred hotela „Kaštil“ pružaju još svečaniju dekoraciju za četverostruki praznik koji se 5. kolovoza slavi u Bolu: Dan općine, fjera, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Bolska fešta završila je u ponoć, 3-minutnim vatrometom. (j.e.)

(28) objavljeno 05. 08. 19. u 23:20 h
dopunjeno 06. 08. 19. u 00:05 h

********************


alt


alt


VIJENAC I SVIJEĆE PALIM ZA HRVATSKU

Na spomen obilježje palim za Domovinu Hrvatsku u ponedjeljak, na državni praznik i Dan općine, položen je vijenac i zapaljene svijeće. Učinili su to načelnik općine Tihomir Marinković, njegov zamjenik i općinski predsjednik SDP-a Jakov Okmažić te predsjednik Općinskog vijeća i predsjednik općinske organizacije HDZ-a Matko Baković.
Prisutni su minutom šutnje odali počast svim palim za Hrvatsku. (j.e.)

(27) objavljeno 05. 08. 19. u 23:10 h

********************


alt

Prije 35 godina: svečano otvaranje hotela "Bretanide" 1984. godine, (slijeva) Đuro Žuljević, savjetnik direktor poduzeća "Zlatni rat", Ivan Kovač, potpredsjednik Izvršnog vijeća SRH, Ivica Karninčić Koloč, direktor tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu i Miro Marinković Šimić, direktor "Zlatnog rata"


alt

Fjera, 35 godina kasnije u 11 sati: zdravica dobrodošlice prvim rukovodiocima u hotelu „Bretanide“, na glavnom hotelskom trgu.


JUBILEJI: 35 GODINA „BRETANIDE“

Sadašnje rukovodstvo hotela „Bretanide“ pozvalo je 5. kolovoza (ponedjeljak) prvu rukovodeću garnituru hotela, a povod je 35-godišnjica otvaranja hotela. Prije 35 godina, na bolsku fjeru 1984. otvoren je hotel „Bretanide“, izgrađen prema projektu Dinka Kovačića, a tada u sastavu hotelske kuće „Zlatni rat“. Hotel je od 2002. godine u vlasništvu Michaela Schlögera iz Austrije.
Neki pozvani bili su spriječeni ili odsutni, a sadašnji direktor hotela Alfred Hackl, pozdravio je prvog direktora Juricu Eterovića Apaču, šeficu recepcije Jagodu Šćepanović i domaćicu hotela Radojku Marjanović zahvalivši im na dobrim počecima i uspješno zacrtanom putu u razvoju hotela.
Uz zdravicu dobrodošlice počastili su se tortom, specijalno napravljenoj i ukrašenoj za ovu priliku. (j.e.)

(26) objavljeno 05. 08. 19. u 23:00 h

********************


alt


ZONA SAMO ZA PJEŠAKE I DISKONT FENIKS!?

Zabrana prometovanja vozilima u pješačkoj zoni kod Osnovne škole, vrijedi li samo za Boljane ili za sva vozila? Pješačku zonu, na primjer, ne poštuje vozilo DISKONTA FENIKS kojeg smo snimili pred caffe barom Marinero, 5. kolovoza u 9.25 sati. Ako ovo vozilo, a kažu očevici ne prvi put, može u zabranjenu zonu, mogu li Boljani iz njihove hladnjače uzimati hranu bez plaćanja?
Može li im se potpuno zabraniti ulazak u uži centar mjesta? Na prometnom znaku piše da je zabranjen prolaz automobilima, osim vozilima s dozvolom! (j.e.)

(25) objavljeno 05. 08. 19. u 22:55 hponedjeljak, 05. 08. 2019. *****


alt


BOL SLAVI SVOJU ZAŠTITNICU I DAN OPĆINE

Na blagdan Gospe od sniga od davnina je u Bolu – fjera. Kasnije je to postao i Dan općine, a nakon Domovinskog rata i državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
• U 10 sati u spomen parku palim za Domovinu, kod crkvice Sv. Ivana, delegacija Općine Bol položit će vijenac i zapaliti svijeće.
• Misa je u Samostanskoj crkvi u 10.30, a svečana sveta misa u istoj crkvi u 19 sati.
• Na rivi su štandovi s raznovrsnom gastronomskom ponudom koja uključuje pivo, vino …
Za dobru zabavu na rivi je zadužena grupa Magazin i klapa Kampanel.
Fešta na rivi završava vatrometom, a mladi mogu nastaviti zabavom u 585 clubu do ranih jutarnjih sati.
• Prijevoz turističkim vlakićem od benzinske stanice do 585 cluba je besplatan. Na rivi mesnica Tino neće nuditi, kao lani, pljeskavice i ćevapčići, ali janjetine s ražnja bit će već od 9 sati u pečenjari Editar, na ulazu u kamp-odmorište Zlatni rat, uz cestu Bol – plaža Zlatni rat. Pozivom na broj 098 169 34 27 moguće je naručiti janjetinu ili piletinu s ražnja sa besplatnom dostavom na kućnu adresu. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt

Riva je u nedjelju bila puna gostiju. Znači li to da će kolovoz biti pozitivan?


TURIZAM: TALIJANIMA JE POČEO FERAGOSTO

Prvi vikend u kolovozu, uz to produljen zbog praznika za jedan dan, donosi nam nove turiste. Očekuje se da ih je više u dolasku, nego u odlasku. Veći je priliv i gostiju iz Italije kojima počinje feragosto. Prema izvještaju iz Splita oni su nastavili putovanje prema Braču, Hvaru i Visu.
Kakvi su turistički rezultati ostvareni u Bolu u srpnju? Odgovorna osoba u Uredu TZO Bol kaže da ćemo podatke dobiti nakon praznika (u utorak, 6. kolovoza). Mediji su međutim objavili podatke za Hrvatsku. Dolazaka je u srpnju bilo 4.537.958, a noćenja 30.383.838. To je u odnosu na srpanj 2018. manje 90.765 dolazaka i manje 544.150 noćenja.
Prema istim izvorima u našoj županiji ima 2,5% manje noćenja. Zabilježen je i manji broj dolazaka gostiju iz Njemačke (4%), Austrije (7%), Poljske (10%)…
Za bolske rezultate u srpnju moramo pričekati utorak, a objavit ćemo ih u Bolskoj kronici u srijedu. (j.e.)

(23) objavljeno 04. 08. 19. u 22:30 h

********************


alt


alt


KLAPA „KUROJ“ IMA I VIOLINU

Klapa „Kuroj“ nastavlja s nedjeljnim nastupima na bolskoj rivi. Ove su nedjelje (4. Kolovoza) krenuli od Vinskog podruma prema Velom mostu. Novost je što im se ovaj put priključio glazbenik s violinom. Imali smo ga prilike upoznati u cocktail baru Varadero i 585 clubu. To je Stefan iz Los Angelesa, inače naših korijena. Njegov nono je iz Murvice. (j.e.)

(22) objavljeno 04. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


RADNO VRIJEME U FINI

Prvi dan nakon praznika, od utorka, novo je radno vrijeme u bolskoj ispostavi FINE u Ulici Frane Radića. Radno vrijeme počinje ranije, a zatvara se kasnije. Rad sa strankama je od ponedjeljka do petka od 7.30 do 14.30, a subotom od 7.30 do 12.30 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

(21) objavljeno 04. 08. 19. u 22:20 h

********************


alt


RED ZA I KINO KARTE

Domaćih je gostiju u Bolu sve više. Oni uglavnom dolaze na kino predstave. Na terasi je sasvim ugodno, a filmovi su zanimljivi. Nije se onda čuditi što i pola sata ranije u redu strpljivo čekaju da se otvori blagajna kina.
Kino predstave su svaki dan, osim srijedom. (j.e.)

(20) objavljeno 04. 08. 19. u 22:15 h

********************


alt


NAŠA POSLA: GDJE SU BOLJANI? (2)

Svi se nadaju i vesele ispunjenom gledalištu, bez obzira je li za ulaz treba platiti ili se ne naplaćuje. Popunjenost u gledalištu ne mora biti nekima dovoljna za zadovoljstvo, ako nema poznatih osoba. Zamjera se što na nedavnoj promociji knjige nije bilo načelnika, pročelnika, općinskih vijećnika, pa ni dovoljno zainteresiranih Boljana…
Ovog ljeta, u srpnju i kolovozu, imamo svakodnevno neko događanje, ponekad i više toga u jednom danu.
Za poziv određenim osobama, trebalo bi to znati, nije dovoljan samo plakat ili obavijest na nekom portalu. Potrebno je napisati poseban poziv, možda ga i osobno uručiti (jer Pošta ga ne mora na vrijeme predati primatelju) te usmeno dogovoriti dolazak na svečanost, predavanje ili predstavu. Možda osoba koju želimo vidjeti na skupu ima i drugih službenih ili privatnih obveza … Možda je na radnom mjestu … Nema ni očekivanog odziva Boljana? Je li se tko upitao je li Boljanima u večernjim satima, nakon napornog radnog dana, do zabave ili trebaju odmor …
Ni naš portal ne može, da i hoće, pratiti sva večernja događanja. Posebno ne ona na koja nismo pismeno ili usmeno pozvani. Ukoliko imamo dva poziva u isto vrijeme, onda se moramo za jedno odlučiti. Najčešće je to događaj koji je (po nama) od većeg interesa za naše čitatelje.
(j.e.)

(19) objavljeno 04. 08. 19. u 22:10 h
nedjelja, 04. 08. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


UZ DAN OPĆINE: SVEČANOST U HOTELU „ELAPHUSA“

Svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom je predsjedavao Matko Baković, održana je u subotu u Bluesun hotelu „Elaphusa“. Na sjednicu su osim vijećnika pozvani dosadašnji načelnici, bolski uglednici iz gospodarskog, kulturnog i sportskog života, dosadašnji dobitnici općinskih priznanja …
Među pedesetak prisutnih bili su: Danica Baričević, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana, zatim gradonačelnica Supetra Ivana Marković i savjetnik u Europskoj investicijskoj banci Marino Franinović.
Iako je pisani poziv upućen mnogo većem broju uzvanika, za slab odziv načelnik Tihomir Marinković optužio je Hrvatsku poštu kojoj ni deset dana nije bilo dovoljno da pozive uruči barem pozvanima iz Bola.
Na početku sjednice dječja klapa Veras izvela je državnu himnu, a predsjednik Vijeća Matko Baković pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast umrlim Boljanima od prošle sjednice do danas.
Zatim se prisutnima obratio načelnik općine Bol Tihomir Marinković:


IZVJEŠTAJ NAČELNIKA NA SVEČANOJ SJEDNICI
Poštovane dame i gospodo, dragi gosti, poštovani vijećnici i predsjedniče vijeća!
Čestitam vam nadolazeći blagdan: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Na dobro vam došla bolska fjera.
Od prošle godine do danas nastavili smo sa poboljšavanjem uvjeta za kvalitetan život naših mještana i gostiju:
- Kao što smo prošle godine najavili konačno je uređena šumica na plaži Zlatni rat u kojoj se pruža ugostiteljska i trgovačka usluga iz 17 novih montažnih objekata. Plaža Zlatni rat je i ove godine dobila jedno od mnogobrojnih priznanja kao najljepša plaža na svijetu, ovog puta od svjetske turističke platforme Big 7 travel. Uvjereni smo da to nije samo zbog prirodne ljepote nego i zbog našeg sve boljeg upravljanja plažom.
- U protekloj godini smo završili sa uređenjem dječjeg vrtića koji sada može primiti još jednu jasličnu skupinu djece, čime doprinosimo demografskoj obnovi naše općine. Trebamo napomenuti da je naš program socijalnih davanja jedan od najboljih u Hrvatskoj a davanja za novorođenu djecu su postali obrazac drugim općinama i gradovima.
- Osnovna i Srednja škola se redovito održavaju te naši đaci imaju sve bolje uvjete za rad i učenje. U Srednjoj školi Bol se i ove godine upisalo 46 đaka, a u Đačkom domu je smješteno ukupno 52 djece. Tome općina Bol doprinosi sa oko 400.000 kuna godišnje. Za Osnovnu školu smo prošle godine izdvojili 240.000 kuna za uređenje i opremanje učionica.
- Uredili smo novu pješačku zonu u centru Bola i to na Rudini kod Osnovne škole, čime smo zaštitili naše đake, a građanima dali novi kvalitetni prostor za šetnju i druženje.
- Moram napomenuti da je općina Bol i ove godine sufinancirala održavanje 30. Bolskog kulturnog ljeta, 10. Festivala Imena, 8. Festivala Grafiti na gradele i 4. WTA teniskog turnira. Time doprinosimo imidžu Bola kao svjetske destinacije sporta i kulture.
- Županijska lučka uprava je izabrala najpovoljnijeg izvođača za izradu izvedbenog projekta dogradnje luke na Račiću, ali se odmah nastavno projektira i druga faza luke, tj. produženje Velog mosta i produženje mostića kod benzinske postaje.
- Općina Bol redovno prati potrebe svojih stanovnika: pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
- Zahvaljujem se svim građanima, a posebno đacima koji su svojim radom i zalaganjem, osvajanjem nagrada na županijskim i svjetskim natjecanjima, doprinijeli ugledu općine Bol.
- Na kraju zahvaljujem svima: pojedincima, tvrtkama i ustanovama, koji su doprinijeli da je općina Bol jedna od financijski najodrživijih općina u Hrvatskoj što rezultira visokom kvalitetom života na Bolu.

Ali, kako se kaže da uvijek može biti i bolje, otvoreni smo za sve prijedloge i dobronamjerne kritike koje ćemo rado saslušati i raspraviti zajedno sa vijećnicima općine Bol.
U ponedjeljak u 10 sati kod crkvice Sv. Ivana postavljamo vijenac svima koji su dali svoj život za Domovinu Hrvatsku.
Molim sve nazočne da svojim prisustvom uveličamo taj događaj i tako odamo počast onima koji su najviše dali za Domovinu Hrvatsku.

GODIŠNJA NAGRADA OPĆINE BOL
Općinski pročelnik Stipe Karmelić Rade pročitao je odluku Općinskog vijeća sa 4. sjednice od 18. srpnja kojom se Godišnja nagrada općine Bol za 2019. godinu dodjeljuje Marku Boki za izuzetna postignuća iz područja kulture kojima je doprinio za razvitak i ugled Općine Bol. Godišnja nagrada dodjeljuje se u obliku plakete i novčane nagrade u iznosu od 2.000 kuna.
Pročitano je i obrazloženje:

Marko je organizator međunarodnog murala i glazbenog festivala Grafiti na gradele na Bolu.
Riječ je o projektu iza kojeg stoji upornost i vizija Marka i njegovog tima, koji nisu odustajali ni nakon početničkih kritika, nedostatnih sredstva ili bilo koje logističke zapreke na koje se ljeti može naići na otoku.
Rijetko tko je mogao pomisliti da će 2017. godine Grafiti na gradele biti uvršteni u top 10 svjetskih street art manifestacija te da će biti proglašen i najboljim boutique festivalom u Hrvatskoj.
Ruševna Bijela kuća, razbijeno staklo i smeće svake godine u potpunosti nestanu kada Marko i ekipa stignu, a mjesto koje je pusto i bez svjetla postaje šareno i osvijetljeno mjesto druženja i zabave mladih iz cijele Hrvatske i regije, koje po danu posjeti nešto više od 2000 posjetitelja.
Festival je postao sveprisutan u medijima, na društvenim mrežama, po jumbo plakatima po Hrvatskoj, a podržavaju ga velike domaće i međunarodne tvrtke, koje su uvidjele potencijal u tom projektu i svojim sredstvima omogućavaju njegov daljnji razvoj.
Riječ je o potpuno neprofitnom i volonterskom projektu, u kojem se Marko i njegov tim mladih trude prikupljenim sredstvima pokriti troškove organizacije i realizacije festivala, što je na otoku ogroman izazov. Desetine domaćih i nacionalnih izvođača, honorari glazbenicima, smještaj, put, prehrana, materijali, produkcija, transport - sve to puno košta, no projekt jača i sve je održiviji na volonterskoj bazi.
Zbog ovog projekta Bol se stavio na mapu na kojoj nikada ne bi bio, privlači medijsku pozornost koju nikada ne bi imao te ugošćuje popularne izvođače koje nikada ne bi ugostio.
Dodjela Godišnje nagrade Općine Bol Marku Boki je ujedno dodatan poticaj svim mladima u Bolu da postanu aktivni građani i da svoje vrijeme, znanja i iskustva krenu ili nastave ugrađivati u zajednicu.

Nagradu je Marku Boki osobno uručio načelnik Tihomir Marinković, a potom se dobitnik priznanja javno i zahvalio.

POZDRAV GOSTIJU
Kao izaslanica Predsjednika Vlade RH i Župana, Danica Baričević je pozdravila prisutne i čestitala im Dan općine. Govorila je o ulaganjima za bolji život na otocima, a napomenula je i ono što mogu očekivati Boljani: početak izgradnje luke na Račiću do kraja godine, završetak druge faze proširenja luke (Veli most i mostić kod benzinske postaje) krajem 2020., izgradnja ceste Vela Farska – Murvica u iduće četiri godine...
Sjednica je završila, nakon 45 minuta, prigodnim glazbenim programom grupe „Veras“. Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković zatim je sve prisutne pozvao u hotelski restoran na domjenak i druženje. (j.e.)

(18) objavljeno 03. 08. 19. u 19:25 h

********************


alt


alt


alt


LEGENDARNI BEBEK RASPJEVAO PUBLIKU U BOLU

Zahvaljujući agenciji Koncert i njenom vlasniku Domagoju Jukiću, u Bolu je, drugu godinu za redom, organiziran glazbeni spektakl. U subotu navečer, na teniskom stadionu Bluesun hotela, nastupio je legendarni Željko Bebek. Preko dva sata zabavljao je publiku, koja je postupno s tribina dolazila pred binu, kako bi što bliže bila pjevaču i njegovom pratećem sastavu.
Bila je to predivna večer, najljepša najava prazničkih događanja u Bolu, za Dan općine i bolsku fjeru. Poželimo da se nešto slično dogodi i iduće godine. (j.e.)

(17) objavljeno 04. 08. 19. u 00:30 h

********************


alt

Katamaran "Jelena" 3. kolovoza iza 12 sati iz Bola za Split


SVI NISU MOGLI ZA SPLIT

Prvi put ove sezone, svi koji su u subotu u podne željeli iz Bola za Split, nisu mogli dobiti putnu kartu za katamaran „Jelena“ u kojem ima mjesta za 403 putnika. To je inače izletnička linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split s povratkom iz Splita u 15.30 sati.
* Od dana ranije imamo mnogo ljepšu priču. Gosti iz Francuske, po dolasku u Bol iz pravca Dubrovnika, utvrdili su da im je torbica s novcem i dokumentima ostala u katamaranu „Jelena“. U pomoć im je priskočio Tomislav Dešković, zadužen za prodaju karata (i privez katamarana), nazvao je zapovjednika katamarana i ubrzo dobio povratnu informaciju: posada je pregledala brod i pronašla zagubljenu torbicu. Isti dan oko 16.30 sati, na povratku iz Splita, francuski turisti dobili su torbicu s dokumentima i novcem.
Bravo za posadu „Jelene“ i naravno hvala i Tomislavu za pomoć ljudima u nevolji. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 08. 19. u 19:15 h

********************


alt


GDJE SU BOLJANI?

U petak navečer, zbog mogućnosti kiše, umjesto u Teatrinu Dva ferala, u velikoj dvorani Doma kulture održana je promocija knjige koja govori o životu i djelu Frana Radića. Posjetu je komentirao naš suradnik Božo Nejašmić:
- Sramotno je da među 70-ak prisutnih promociji nisu nazočili načelnik, pročelnik, svi vijećnici, osim jedne iznimke, a pravih Boljana je bilo desetak. Ovome se stvarno nema što više dodati...

(15) objavljeno 03. 08. 19. u 19:10 h

********************

__________________________________________________________________________


alt

 

TRAŽI SE BIJELA MACA

Tražimo bijelu macu sa crvenom ogrlicom i zvončićem koja se odaziva na ime Bela.
Stara je 16 g. i bojim se da joj se možda nešto dogodilo pa se ne zna vratiti kući. To je maca koja inače spava kod kuće svaku noć na adresi Put Zlatnog rata 10a kod Dunje Skopljanac Peroš mob. 095 906 2805

(objavljeno 03. 08. 19. u 19:10 h)


NAĐENA JE MACA: Najljepša vam Hvala ...reagirali ste promtno i skidam vam kapu....imam divnu vijest...macu sam našla živu i zdravu i presretna sam!!!
Ako možete objaviti još ovu lijepu vijest jer me je mnogo ljudi zvalo i opisivalo mace za koje su mislili da je moja...kako je mene obradovalo da sam je napokon našla vjerujem da će i druge koji su suosjećali sa mnom!!! Hvala vam još jednom
Dunja Skopljanac Peroš

(objavljeno 04. 08. 19. u 19.30 h)

__________________________________________________________________________
subota, 03. 08. 2019. **********


alt


PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE

Obilježavanje Dana općine počinje dva dana ranije. Za ovu subotu, 3. kolovoza, dogovorena je svečana sjednica Općinskog vijeća, a održat će se u Bluesun hotelu „Elaphusa“. Početak je u 11.30 sati.
Zašto dva dana ranije? Ovaj termin određen je kako bi se omogućilo gostima te predstavnicima Županije, Vlade i Sabora da dođu na bolsku sjednicu jer u nedjelju je Sinjska alka, a u ponedjeljak proslava Oluje u Kninu.
Na subotnjoj sjednici bit će uručeno općinsko priznanja, Godišnja nagrada Općine Bol.
Ostale manifestacije u Bolu su planirane za ponedjeljak, 5. kolovoza, kada se slavi, osim Dana općine, i blagdan Gospe od sniga, državni praznici Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
Vijenac u spomen parku kod crkvice Sv. Ivana, poginulima za Domovinu, položit će predstavnici Općine u 10 sati, a sveta misa je u 10.30 sati u Samostanskoj crkvi.
U poslijepodnevnim satima na rivi će biti štandovi sa bogatijom gastronomskom ponudom nego inače srijedom, a na bini će u glazbenom programu sudjelovati grupa Magazin i klapa Kampanel.
Fešta na rivi završava – vatrometom. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 08. 19. u 21:45 h

********************


alt


KONCERT ŽELJKA BEBEKA NA STADIONU

Iako nije u programu obilježavanja Dana općine, koncert Željka Bebeka ove subote navečer (3. kolovoza) uveličat će bolsku feštu. Na centralnom teniskom stadionu Željko Bebek će nastupiti od 21 sat. Ulaznice po cijeni od 100 kuna mogu se tijekom dana kupiti u Uredu TZO Bol, a pred ulazom na stadion trebat će platiti 120 kuna.
Značajan broj ulaznica prodan je i u drugim mjestima na Braču, a najviše u Supetru.
Željko Bebek je rođen u Sarajevu, 16. prosinca 1945. Bosanskohercegovački je pjevač rock i pop muzike. Pjevao je u grupi Kodeksi 1960-ih i 70-ih, jednom od poznatijih sarajevskih sastava tog vremena, prije nego je stupio u sastav Bijelo dugme početkom 70-ih godina. Nekoliko godina nakon osnivanja Bijelog dugmeta napušta grupu i nastavlja raditi kao solo pjevač. Krajem 80-ih i početkom 90-ih izdaje i nekoliko solo albuma.
Bebek se smatra jednim od najboljih pjevača na ovim prostorima. Zadnji album koji je izdao je Ono Nešto Naše (2017), nakon Kad poljubac pomiješaš sa vinom (2012.).

(13) objavljeno 02. 08. 19. u 21:40 h

********************


alt


JANJETINA S RAŽNJA PO 200 KN

Boljani tradicionalno na stolu za fjeru imaju bračku janjetinu s ražnja. Ove godine janjetinu im nudi pečenjara Editar, na ulazu u kamp-odmorište „Zlatni rat“, uz samu cestu Bol – plaža Zlatni rat. Istovremeno će na ražnju biti 10 janjaca, a cijena je 200 kg za kilogram. Osim janjetine ima i piletine, također s ražnja.
Janjetinu je najbolje rezervirati na mob. 098 169 34 27, a moguće je besplatna dostavu i na kućnu adresu.
Na fjeru, u ponedjeljak 5. kolovoza, janjetine se prodaje već od 9 sati. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 08. 19. u 21:35 h

********************

 

alt

 

TRAŽE SE NAJODVRATNIJE GRAĐEVINE

U dva je navrata portal Index objavio slike „odvratnih građevina na Jadranu“ koje su našu obalu uništili ilegalnom gradnjom, korupcijom i pohlepom.
Želimo li vratiti ljepotu Hrvatskoj – piše Index – u budućnosti ćemo morati promisliti o metodama kojima možemo debetonizirati obalu, srušiti favele i spriječiti ispuštanje fekalija u more.
U prvoj grupi objavljenih fotografija je i slika iz Bola (vidi sliku), objekta koji je još u izgradnji na David cesti, u nastavku Ulice Hrvatskih domobrana prema istoku.
Šaljite Indexu i dalje fotografije iz favela u kojima živite ili ljetujete na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

(11) objavljeno 02. 08. 19. u 21:30 hpetak, 02. 08. 2019. **********


alt


alt


LOLA ASTANOVA NA ZLATNOM RATU

Na Zlatnom ratu vidjeli smo glisere, surfere, sandoline, barkariole … i naravno kupače, a nakon završetka teniskog WTA turnira, sredinom lipnja, skoro pa na samu špicu donesen je i – klavir. On je trebao za snimanje glazbenog spota, a pijanistica je bila Lola Astanova, atraktivna 34-godišnjakinja iz Tashkenta (Uzbekistana). Spot je javno objavljen 31. srpnja, a već prva dva dana pogledalo ga se (do četvrtka u 21 sat) 11.957 puta.
Isti autori spota su snimili u travnju 2017., također na Zlatnom ratu, dvojicu naših glazbenika - 2Cellose (Luka Šulić i Stjepan Hausar). Njihov spot je od 16. lipnja 2017. do danas pogledalo 5.278.599 ljudi. (j.e.)


https://www.youtube.com/watch?v=3fZoKSIHbOA&feature=share&fbclid=IwAR3Wnf207L6laxGEZUUqIixUXEEUvgvxrj1fEqxiVQ_Jb1xuyby2F476CSc

(10) objavljeno 01. 08. 19. u 22:40 h

********************


alt


OD 1. KOLOVOZA: STROŽA PROMETNA PRAVILA

Nova stroža prometna pravila s predviđenim težim kaznama, koje se penju do tri prosječne hrvatske plaće, te mogućnošću plijenjenja automobila od okorjelih prometnih recidivista, stupila su na snagu 1. kolovoza.
U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) kažu da novim zakonom žele na cestama podići razinu sigurnosti, ali i prometne kulture.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je povećanje novčanih kazni do 20 tisuća kuna za počinitelje osam prekršaja koji su prepoznati kao uzročnici najtežih stradavanja u prometu.
Kazne za tih osam prekršaja povećavaju se s dosadašnjih pet do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna, no primjenjuju se i strože obligatorne mjere - zabrana upravljanja vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi prekršaj ili najmanje godinu dana za tri i više prekršaja.
Policija pored toga može privremeno, do odluke suda, oduzeti vozilo kojim je počinjen prekršaj, ako vozač koji je već dvaput pravomoćno kažnjen ponovi neki od tih najtežih prekršaja.
Koje to kazne prijete vozačima na Braču?


Vožnja u naselju brža najmanje 50 km/h od dopuštene: 10.000 - 20.000 kuna,
oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te 6 negativnih bodova;
Vožnja u naselju 30-50 km/h brža od dopuštene: 3.000 – 7.000 kn, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 4 negativna boda;
Vožnja u naselju 20-30 km/h brža od dopuštene: 1.000 kuna i dva negativna boda;
Vožnja izvan naselja brža najmanje 50 km/h od dopuštene: 5.000 – 15.000 kn ili zatvor do 60 dana, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda;
Vožnja izvan naselja 30–50 km/h brža od dopuštene: 2.000 kuna;
Pretjecanje i obilaženje vozila na zebri: 3000 – 7000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 2 negativna boda
Nezaustavljanje ispred zebre na crvenom: 3.000 – 7000 kn;
Nezaustavljanje ispred zebre bez semafora: 3.000 kn i 2 negativna boda;
Vožnja bez pojasa (vozača i svih putnika): 1.000 kn;
Bijeg s mjesta prometne nesreće s ozlijeđenima i(li) mrtvima: 10.000 – 20.000 kn ili zatvor do 60 dana,oduzimanje vozačke najmanje na 12 mjeseci, te 6 negativnih bodova
Bijeg s mjesta prometne nesreće samo s materijalnom štetom (ili neostavljanje podataka vozaču drugog oštećenog vozila): 3.000 – 7.000 kn, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci i 3 negativna boda
Odbijanje alkotesta i ispitivanja na droge i lijekove nakon prometne nesreće:
10.000 – 20.000 kn ili do 60 dana zatvora, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda za uzimanje alkohola, droge ili lijekova za vrijeme postupka, odnosno 6 negativnih bodova za odbijanje testiranja
Korištenje mobitela u vožnji: 1.000 kn;
Vožnja pod utjecajem alkohola: za 0,5-1 promila: 3.000 – 5.000 kn, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda / za 1-1,5 promila: 5.000 – 15.000 kn, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 9 mjeseci za svaki sljedeći, te 4 negativna boda /za više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga i lijekova: 10.000 – 20.000 kn, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te 6 negativnih bodova …

(09) objavljeno 01. 08. 19. u 22:35 h

********************


alt


IZLOŽBA U GALERIJI DEŠKOVIĆ

„Galerija umjetnina Branislav Dešković“ u Bolu, u svome ciklusu ljetnih izložbi, ima iznimnu čast ugostiti velikog umjetnika Joška Eterovića!
Eterović živi i radi na relaciji Rijeka-Zagreb-Pariz, a njegova priča o ljubavi prema umjetničkom stvaranju počinje još u rodnom domu u Pučišćima gdje je živio do četrnaeste godine kada se s roditeljima seli u Rijeku. U studentsko doba odlazi u Zagreb, a ubrzo u Pariz i Španjolsku. Prva velika izložba u Parizu 1973. godine imala je ogroman publicitet, a tada zapravo i počinje njegova bogata, svjetska karijera.
Joško Eterović danas uglavnom stvara u ateljeu u Rijeci, u kući na Kantridi koju mnogi smatraju jednom od najljepših na Mediteranu. Ovdje, u dodiru s morem, nastaju njegove slike, skulpture, objekti, instalacije… umjetnost koja pršti energijom i beskrajnom radošću života. Djela Joška Eterovića danas se nalaze u fundusima mnogih galerija širom svijeta i kod svjetski poznatih kolekcionara. Izložbom u Galeriji u Bolu, Joško se vraća svome otoku.
Ove subote 3. kolovoza u 21.30 izložbu Joška Eterovića otvorit će istaknuti likovni kritičar i kustos Branko Franceschi.

(08) objavljeno 01. 08. 19. u 22:25 h

********************


alt


REKORD U SRPNJU: 56.754 POSJETE

Najveće nam je zadovoljstvo i jedina nagrada za naš svakodnevni rad (uključivo nedjelja i praznici) kada navečer, iza 21 sat, pročitamo dnevnu statistiku i vidimo da se stalno povećava broj otvaranja. A njih je u srpnju bilo ukupno čak 56.754 ili u prosjeku dnevno 1.830,8 otvaranja.
Brojka iz srpnja do sada je mjesečni rekord u 9 godina, koliko dugo pripremamo i objavljujemo novosti i druge obavijesti na portalu boljani.info.
Najviše smo otvaranja imali 25. srpnja (2.306), a najmanje 6. srpnja (1.578).
Najčitanija je Bolska kronika, zatim Umjesto čestitke, Red plovidbe, Umrli …
U ljetnim mjesecima najčitaniji smo od 22 sata do ponoći. Od 23 do 24 sata otvori se 19.232 naših stranica, od 22 do 23 sata 17.803, od 21 do 22 sata 10.665, od 7 do 8 sati 12.235, od 6 do 7 sati 11.311 …
Znamo, prema statistici, u kojim nas državama čitaju. Hrvatska je, sasvim normalno, na prvom mjestu, druga je Ukrajina (??), pa slijede SAD, Švedska, Njemačka, Slovenija, BiH, Austrija, Velika Britanija, Srbija … U redoslijedu prvih 25 još su Australija, Kanada, Čile i Turska. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 08. 19. u 22:20 h
četvrtak, 01. 08. 2019. **********


alt


ZLATNI RAT – NAJLJEPŠA PLAŽA NA SVIJETU

NAJLJEPŠA plaža na svijetu je Zlatni rat. Tako tvrdi svjetska turistička platforma Big 7 Travel koja je na vrh popisa 50 najljepših plaža stavila onu u Bolu na Braču – pročitali smo na portalu „Indeks“.

"Ovaj zlatni rog najspektakularnija je od svih hrvatskih plaža. Tako lijepom i jedinstvenom ne čini je samo njen oblik, ova šljunčana plaža okružena je kristalno čistim morem koje se mijenja od tirkizno plave do tamnoplave u samo 10 ili 20 metara. Desetljećima stari borovi pružaju hladovinu, ali ovdje nećete htjeti izaći iz vode. Očito je zašto je ovo najbolja plaža u 2019.", pišu o hrvatskoj plaži.
Koje su to značajne svjetske plaže i ima li među njima još koja iz Hrvatske, pročitajte u napisu Indeksa ako kliknete na donji link.
https://www.index.hr/magazin/clanak/carobna-hrvatska-plaza-proglasena-najljepsom-na-svijetu/2105359.aspx

(06) objavljeno 31. 07. 19. u 23:35 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


UOBIČAJEN PROGRAM SRIJEDOM

Organizacija Bolskih litnjih noći, ove se srijede ni u čemu nije razlikovala od dosadašnjih. Čini nam se da je ipak bilo nešto manje gužve pored štandova koji su nudili morske specijalitete, pića, ali i kreme za njegu tijela.
U glazbenom programu nastupili su Igor Cukrov, Matea i Marin Estrada. (j.e.)

(05) objavljeno 31. 07. 19. u 23:30 h

********************


alt


KATAMARAN BEZ IZOSTANKA

Ni jedan put katamaran na državnoj liniji Jelsa – Bol – Split i natrag nije izostao u lipnju, ali ni u srpnju. Redovno je također katamaran dolazio, prema našoj evidenciji, u srpnju 2013., 2014. i 2015. godine. Po jedan izostanak smo zabilježili u srpnju 2016. i 2017., a prošle godine nije ga bilo dva puta.
Boljani su prezadovoljni komforom katamarana „Vida“.
Lani je u kolovozu katamaran izostao jedan put, a u kolovozu 2016. čak sedam puta. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 07. 19. u 23:25 h

********************


alt

Nakon fjere, nastup Željka Bebeka, najzanimljiviji je glazbeni događaj u Bolu u kolovozu


KOLOVOZ U BOLU

I u kolovozu neće manjkati kulturno-zabavnih događanja u Bolu. Svaki dan se može birati: predavanja, prezentacije, koncerti, kino predstave, izložbe, kazališne predstave ili noćni glazbeni program …
Iz programa kojeg objavljujemo u rubrici KOLOVOZ U BOLU moramo izdvojiti bolsku feštu – fjeru, 5. kolovoza. Taj dan je u Bolu Dan općine, blagdan Gospe od sniga, fjera ali i državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Mnogi možda i ne znaju da je Poglavarstvo općine Bol predložilo da se pobjeda u Oluji, 5. kolovoza, proglasi državnim praznikom!
Preporučamo našim čitateljima posjet koncertu Željka Bebeka koji će se održati na teniskom stadionu u subotu, 3. kolovoza s početkom u 21 sat.
Svečano će biti i na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) kada je nakon mise u Samostanskoj crkvi predviđena procesija do centra mjesta i natrag.
Filmske predstave su svaki dan osim srijedom, a taj dan (srijeda) je Bolska litnja noć, gastronomsko-glazbeni program na Rivi.
Utorkom su klasični koncerti u Samostanskoj ili Župnoj crkvi.
Zanimljiv može biti i koncert 17. kolovoza ispred Župne crkve. Nastupaju naime glazbenici-amateri iz Slovenije, ali su to poznate osobe iz gospodarstva, kulture i politike. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 07. 19. u 23:20 h

********************


alt


KNJIGA „FRANO RADIĆ, ŽIVOT I DJELO“

Predstavljanje knjige o znamenitom Boljaninu, koji je svojim djelovanjem zadužio hrvatsku kulturnu povijest, Franu Radiću, polihistoru, pedagogu, arheologu, prevoditelju, kulturnom i javnom djelatniku, u organizaciji Općinske knjižnice „Hrvatska čitaonica“, planirano je u Teatrinu Dva ferala u petak, 2. kolovoza, s početkom u 21 sat.
Fundus „Hrvatske čitaonice“, odnosno, njezina zavičajna zbirka, bogatija je za vrijednu knjigu „Frano Radić – život i djelo“. Zamišljena kao autorsko djelo dr.sc. Franka Oreba, najavljena je bila još prije dvije godine. Ali fascinirani širinom i bogatstvom Radićevog duha i stvaralaštva pokrenuto je dublje znanstveno istraživanje i prikupljena je vrijedna građa. Stoga je knjiga prerasla u obimno djelo, u bogato opremljen zbornik radova u nakladi bolske knjižnice i Naklade Bošković, a uz financijsku potporu Općine Bol.
Urednici su dr. sc. Jakov Karmelić i ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić. (j.n.)

(02) objavljeno 31. 07. 19. u 23:15 h

********************


alt


DOVOLJNO JANJETINE ZA FJERU?

Tradicionalno se u Bolu na fjeru nudi janjetina s ražnja. Ove godine zanimljivu ponudu ima pečenjara Editar, na ulazu u kamp-odmorište „Zlatni rat“, uz samu cestu Bol – plaža Zlatni rat. Vlasnici su nabavili i drugi ormar za pečenje pa sada istovremeno na ražnju može biti 10 janjaca.
Janjetina je s Brača, a prodaje se po cijeni od 200 kg za kilogram.
Osim janjetine nudi se s ražnja i piletina.
Kako bi bili sigurni da ćete imati za bolsku feštu janjetinu, preporučamo da rezervirate na mob. 098 169 34 27. Moguće je dogovoriti dostavu i na kućnu adresu.
Na fjeru, u ponedjeljak 5. kolovoza, janjetine se prodaje već od 9 sati. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 07. 19. u 23:10 h

************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"