Arhiv 2019. / III.

Objavljene vijesti u ožujku 2019.

objavljene 134 vijesti i 212 fotografija
nedjelja, 31. 03. 2019. *****


alt


alt


alt


PRVI GOSTI STIGLI U „ELAPHUSU“

Smatra se da otvaranjem hotela počinje u Bolu turistička sezona, a u subotu je otvoren Bluesun hotel „Elaphusa“ gdje je posredstvom agencije „Patricio“ stiglo 150 gostiju iz Njemačke. Tijekom boravka u Bolu najviše će se zadržavati na terenima sportskog centra igrajući tenis.
Prvog dana rada u hotel su navratili i čelnici Turističke zajednice, predsjednik Skupštine Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković. Uspješnu sezonu poželjeli su dvojici direktora hotela „Elaphusa“ Vinku Martiniću i Željanu Jelaviću, a po ružu su dobile šefica recepcije Fanika Serventi i domaćica hotela Ivana Vitković.
U hotel su navratili i direktor susjednog hotela „Bretanide“ Alfred Hackl i direktor WTA teniskog turnira Feliks Lukas. (j.e.)

(134) objavljeno 30. 03. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt


NOVA PRESLICA NA ŽUPNOJ CRKVI

Na sjevernoj fasadi Župne crkve postavljena je u subotu nova kamena preslica. Uz pomoć autodizalice to su uspješno obavili radnici kameno-klesarskog pogona Ufo Bianco iz Selaca. Nova kamena preslica, težine 2,5 tone, načinjena je u dva komada. Postavljen je u subotu i kameni križ iznad ulaza u crkvu.
Do 12. travnja, kako nas je izvijestio župnik o. Mirko Jagnjić, trebalo bi postaviti sva tri zvona, a možda se do tog roka i uključi veliki sat na glavnom pročelju crkve.
Akcija prikupljanja donacija nastavljena je i prošlog tjedna, od 25. do 30. ožujka. Uplatilo je 9 fizičkih i 3 pravne osobe. Ukupno je do sada prikupljeno 196.385 kuna. Fizičke osobe (obitelji, anonimni donatori i pojedinci), njih 138 uplatili su 64.145 kuna, a 15 pravnih osoba 132.240 kuna.
- Veliko hvala svima koji su sudjelovali do sada u ovoj akciji, jer bez njihove pomoći ne bi ovo bilo moguće napraviti. Hvala i izvođaču, firmi Ufo Bianco i vlasniku Jošku Mošiću. Akcijom nastavljamo – rekao je župnik o. Mirko Jagnjić.
Imena donatora objavljujemo nedjeljom u rubrici Pomoć za Župnu crkvu ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(133) objavljeno 30. 03. 19. u 21:45 h

********************


alt


alt


alt


POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA NA HVARU

Po idealnim vremenskim uvjetima održan je u subotu 5. Biskupijski križni put gdje je sudjelovalo i četrdesetak Boljana. Vjernici sa sva tri otoka hvarsko-bračko-viške biskupije krenuli su iz Brusja do Hvara, po putu dugom 18 kilometara.
U Hvaru je u 17 sati u katedrali služena sveta misa, a vjernici s Brača do Milne došli katamaranom. (foto: Leona Garbajs i Sandra Eterović)

(132) objavljeno 30. 03. 19. u 21:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: NEMAR ILI …

Pamtimo još buru od utorka, a tome svjedoči i hrvatska zastava na Loži. Upozorili smo prošlog četvrtka odgovornu osobu na neprimjeren izgled zastave, ali to je očito bilo uzaludno jer smo u subotu snimili isti prizor.
Promjene se mogu očekivati tek u ponedjeljak. Treba li se možda nešto drugačije ponašati prema državnim simbolima? (j.e.)

(131) objavljeno 30. 03. 19. u 21:35 h

********************


alt


SPORT: BOL PROTIV TREĆEG

MNK BOL, trenutno 13. na tablici I. splitske lige malog nogometa (sa 16 bodova), u 22. kolu igra s ekipom ZLATKO CELENT AŠ KRUŽNI TOK koja je treća na tablici sa 42 boda.
Susret se igra u ponedjeljak, 1. travnja, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 16 sati. (j.e.)

(130) objavljeno 30. 03. 19. u 21:30 hsubota, 30. 03. 2019. **********


alt


alt


BOLJANI NA HVARU

U petak je katamaranom iz Milne u Hvar otputovalo 346 Bračana koji će zajedno s Hvaranima i Višanima u subotu sudjelovati na 5. Biskupijskom križnom putu. Prema podacima iz bolskog župnog ureda na ovoj korizmenoj pobožnosti sudjeluje i 40 vjernika iz Bola koje vodi o. Ivo Plenković.
Nakon smještaja u privatnim kućama u Hvaru, za sudionike je organizirana zajednička večera, a u 20 sati bili su na bdijenju u hvarskoj katedrali.
Biskupijski križni put u subotu kreće: Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar. U 17 sati misno slavlje u hvarskoj katedrali, prema najavi, trebao bi predvoditi hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić.
Brački vjernici iz Hvara katamaranom u 19 sati putuju za Milnu, odakle će svojim kućama.
Vremenske prilike u subotu bit će ugodne za pješačenje na putu dugom 18 kilometara od Brusja do Hvara. (j.e.)

(129) objavljeno 29. 03. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


NEMA JOŠ NASTAVKA NA DOMU DVD-a

Radnici Grabovog rata u petak su uklanjali borove zapadno od iskopanog terena za novi Dom DVD-a na križanju Starog puta i Bračke ceste. Ne radi se, za sada, o nastavku radova na Domu DVD-a, jer su borovi na privatnoj parceli, ali uklanjanjem borova sigurno je da se otvara bolji vidik, jednog dana, vatrogascima sa osmatračkog tornja. (j.e.)

(128) objavljeno 29. 03. 19. u 22:05 h

********************


alt


NA PAZARU IMA I JAGODA

Na bolskoj tržnici stigle su – jagode. Zemlja porijekla im je Albanija i Grčka, a za jednu porciju treba platiti 18 kuna. Domaćih jagoda bit će tek za desetak dana. (j.e.)

(127) objavljeno 29. 03. 19. u 22:00 h

********************


alt


DIO BOLA BEZ VODE

Zbog neodgodivih radova na mjesnoj mreži, Vodovod Brač obavještava da će ove subote, 30. ožujka, od 10 do 16 sati, bez vode biti potrošači u ulicama Uz potok i Novi put.

(126) objavljeno 29. 03. 19. u 21:55 h

********************


alt


ZATVARA SE PROLAZ PORED CRKVE

Ove subote, 30. ožujka, od 9 sati automobili neće moći prolaziti ulicom sa sjeverne strane Župne crkve. To znači da će kod vrtića biti prepreka na cesti, a isto tako i kod hotela Park. Stanari iz naselja Blato morat će koristiti alternativni pravac za vožnju.
Razlog zatvaranja ceste je montaža nove preslice na sjevernoj fasadi crkve. Stara preslica je skinuta 9. veljače zbog opasnosti za prolaznike. (j.e.)

(125) objavljeno 29. 03. 19. u 21:50 h

********************


alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Podsjećamo još jednom da se u nedjelju u 2 sata kazaljke na satu pomiču sat unaprijed. Tada počinje tzv. ljetno računanje vremena, zbog čega ćemo spavati sat manje.
Zadnje nedjelje u ožujku prestaje i obveza da tijekom dana moraju biti upaljena svjetla na automobilima. (j.e.)

(124) objavljeno 29. 03. 19. u 21:45 h

********************


alt


AGRO CENTAR NE RADI U PONEDJELJAK

Poljoljekarna AGRO CENTAR na Bračkoj cesti, na samom ulazu u Bol iz pravca Supetra, u ponedjeljak, 1. travnja, neće raditi zbog privatnih obveza prodavača.
Oni koji su planirali u kupovinu, mogu to učiniti ove subote jer je poljoljekarna otvorena od 8 do 13 sati.
U utorak je radno vrijeme od 8 do 15 sati, s tim da je pauza od 12 do 12.30 sati. (j.e.)

(123) objavljeno 29. 03. 19. u 21:40 h
petak, 29. 03. 2019. **********


alt

Boljani pored stare preslice u kameno-klesarskom pogonu


alt

Nova kamena preslica, a pored nje (lijevo) je stari dio


alt

Boljani, članovi Župnog vijeća i župnik u Selcima: (slijeva) Lovro Karmelić, Jakša Marinković, župnik o. Mirko Jagnić, vlasnik pogona Joško Mošić, Nikica Bodlović, Vlado Karninčić i Stipe Karmelić


PRESLICA SE MONTIRA U SUBOTU!

Članovi Župnog vijeća i bolski župnik o. Mirko Jagnjić u četvrtak su predvečer posjetili kameno-klesarski pogon „Ufo Bianco“ u općini Selca gdje se radi preslica za Župnu crkvu u Bolu. Vlasnik Joško Mošić pokazao im je ruinirane ostatke stare preslice koju su zadnji put sanirali 1964. godine. Stara je preslica sa Župne crkve skinuta 9. veljače zbog opasnosti za prolaznike.
U međuvremenu je naš portal objavio pismo župnika s molbom za pomoć kako bi se uklonila stara preslica i napravila nova.
- Posao je u našem pogonu završen – priopćio je Boljanima Joško Mošić. – U subotu ćemo na krovu župne crkve montirati novu preslicu od bračkog kamena.
Gosti iz Bola razgledali su novi uradak, zadovoljni onim što je urađeno u pogonu „Ufo Bianco“.
Montaža nove preslice planira se u subotu 30. ožujka nakon 9 sati zbog čega će biti zatvoren prolaz automobilima sa sjeverne strane crkve (Uz pjacu). Do 12. travnja bit će montirana na preslici i tri zvona. (j.e.)

(122) objavljeno 28. 03. 19. u 23:10 h

********************


alt


U BOLU IMA OBOLJELIH OD VARIČELE

U Bolu je oboljelih od varičile do sada registrirano 72 osobe, uglavnom djece. Počelo je u Osnovnoj školi, a onda su se pedijatru u Supetru javljala i djeca iz Dječjeg vrtića. Vrlo rijetko obolijevaju mlađi od 2 godine i stariji, ali je i tih slučajeva ove godine bilo u Bolu.
Inače, gotovo svaki čovjek dobije vodene kozice ili varičele najkasnije do desete godine života. One nastale kasnije mogu biti opasne po zdravlje. Vodene kozice ili varičele su uobičajena pojava ali i zarazna, virusna bolest koja se lako prenosi. Prepoznaje se po crvenim mjehurićima odnosno točkicama koje jako svrbe.
Jednom kad osoba preboli vodene kozice stječe doživotni imunitet. No postoje iznimke da osobe koje su preboljele vodene kozice u odrasloj dobi dobiju herpes zoster.
Bolest se prenosi kapljičnim putem, odnosno kašljanjem, kihanjem, kontaktom sa zaraženom osobom, predmetima ... Tako se vrlo često događa da se zaraza u vrtićima i školama prenosi s jednog djeteta na drugo pa vrlo brzo od jednog postaju svi zaraženi.
Za brži oporavak, koji obično traje do tri tjedna, te lakše podnošenje bolesti preporuča se: djetetu ponudite hladniju tekućinu i hranu; obucite mu laganu odjeću; redovito mjerite tjelesnu temperaturu; provjetravajte prostorije više puta dnevno; pobrinite se da odjeća, predmeti i prostor u kojem dijete boravi budi čisti; ne izlažite ga suncu.

(121) objavljeno 28. 03. 19. u 22:00 h

********************


alt


RADI SE NA UNUTRAŠNJEM UREĐENJU

Intenzivirani su ovih dana radovi na zgradi Bol poljoprivredne zgrade, u kojoj je nekada bila Prva hrvatska čitaonica (1897.), a zbog preuređenja iseljeni su Glazbena škola, financijske službe Općine i u prizemlju dvije trgovine i ribarnica.
U ogoljeloj unutrašnjosti objekta priprema se armirano-betonska ploča iznad prvog kata, dok na drugom katu neće biti, prema projektu, stropne konstrukcije već otvoren prostor s vidljivim krovnim gredama. (j.e.)

(120) objavljeno 28. 03. 19. u 22:50 h

********************


alt


EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE - U SPLITU

Možda će bolskim privatnim iznajmljivačima biti interesantnije putovati u Split na edukaciju koju organizira Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Tema je „Privlačenje gostiju putem novih medija u predsezoni i postsezoni“, a održat će se 3. travnja (srijeda) od 9 do 14 sati u hotelu Radisson Blu, Put Trstenika 19.
Zainteresirani svoj dolazak trebaju najaviti na: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it do utorka 2. travnja do 12 sati.

(119) objavljeno 28. 03. 19. u 22:45 hčetvrtak, 28. 03. 19. **********


alt


NA HVAR PUTUJE 40 BOLJANA

Na 5. Biskupijskom križnom putu, koji se na Hvaru organizira idući petak i subotu, prema pristiglim prijavama, sudjelovat će 346 vjernika s otoka Brača. Iz Bola u petak (29. ožujka) u 15 sati za Milnu ide 40 Boljana, a s njima je i 15 iz Gornjeg Humca i troje iz Sumartina. Iz Milne je u 16 sati organiziran prijevoz katamaranom do Hvara.
U Hvaru j organiziran smještaj u privatnim kućama, a potom zajednička večera. U 20 sati je bdijenje u katedrali.
U subotu se iz Hvara ide u Brusje gdje je doručak i zajednička molitva. Biskupijski križni put održat će se na relaciji dugoj 18 kilometara: Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar. Zajednički ručak je u Milni, a u 17 sati misa u hvarskoj katedrali.
Nakon mise planirana je kraća zakuska, a u 19 sati polazak katamarana za Milnu.
Hodočasnici iz Bola, sudionici korizmene pobožnosti, plaćaju kotizaciju od 100 kuna po osobi. S bolskim vjernicima u Hvar putuje i o. Ivo Plenković.
Ovogodišnji križni put, na kojem sudjeluju hodočasnici sa sva tri otoka Hvarsko-bračko-viške biskupije, bit će održan pod geslom „Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj”. (j.e.)

(118) objavljeno 27. 03. 19. u 21:15 h

********************


alt

REZERVACIJA KARATA ZA VIS

“Jadrolinija” je uvela rezervaciju karata za vozila za određeno vrijeme polaska na državnim trajektnim linijama Split – Vis i Trogir – Drvenik Veli – Drvenik Mali, te na linijama Zadar - Mali Lošinj, Zadar - Ist, Zadar – Brbinj, Zadar - Bršanj, Šibenik - Žirje i Valbiska - Lopar.
Time putna karta ujedno postaje rezervacija za mjesto na trajektu i garantira polazak u željeno vrijeme. Kako više nije moguć direktan ulazak na trajekt s Jadrolinija2Go karticom ili otočnom iskaznicom, a da bi na vrijeme osigurali ukrcaj: treba kupiti putnu kartu na prodajnom mjestu Jadrolinije, putem weba ili mobilne aplikacije Jadrolinije, a kao sredstvo plaćanja koristi se Jadrolinija2Go kartica, otočna iskaznica, gotovina ili ostali bezgotovinski načini plaćanja.
U zimskom periodu kada se ne očekuje pojačan promet, potrebno je doći 30 minuta prije polaska trajekta. Ukoliko se prevozi teret potrebno je doći 40 minuta prije polaska trajekta. Za ljetni period, “Jadrolinija” savjetuje da se putna karta kupi ranije kako bi bili sigurni da će se putovati upravo onda kada se želi, a u luku je potrebno doći 60 minuta prije polaska trajekta.
Za Vis, prema zimskom redu vožnje, trajekt iz Splita polazi 2 puta, a u sezoni 3 puta dnevno. Rezervacije na ostalim linijama, pa tako i za Split – Supetar te Makarska – Sumartin, nisu potrebne.

(117) objavljeno 27. 03. 19. u 21:10 h

********************


alt

Bolski i županijski direktor TZ: Markito Marinković (lijevo) i Joško Stella (desno)


POVEĆANJE DOLAZAKA GOSTIJU

U izjavi u kronici „Moja županija“, prilogu koji je tiskan u broju od srijede u „Slobodnoj Dalmaciji“, direktor TZO SDŽ Joško Stella, odgovorio je na pitanje: očekivanja za nadolazeću sezonu?
- Očekujemo još jednu rekordnu turističku sezonu s najvećim povećanjem prometa u predsezoni i posezoni te minimalnim povećanjem u glavnoj sezoni. Cijeli naš marketing usmjeren je na povećanje dolazaka u predsezoni i posezoni.

(116) objavljeno 27. 03. 19. u 21:05 h

********************


alt

Katamaran 27. ožujka u bolskoj luci


KATAMARAN PONOVNO U BOLU

Katamaran je u Bol došao iz Splita u srijedu u 17 sati nakon tri izostanka. Zbog bure u bolski porat nije ga bilo u utorak ujutro i poslije podne, a ni u srijedu ujutro. Iako bure još ima, čini se da nije toliko jaka da bi katamaran mimoišao Bol.
U ovom mjesecu, do sada, katamarana u Bol nije dolazio 7 puta, što je najmanje u ožujku u zadnjih sedam godina.
Potpuno smirivanje vjetra i porast temperature očekuje se od petka. (j.e.)

(115) objavljeno 27. 03. 19. u 21:00
srijeda, 27. 03. 2019. **********


alt


alt


alt


ŠUMSKI POŽAR IZNAD ZLATNOG RATA (2)

Dok su mnogi bezbrižno spavali, u noći od ponedjeljka na utorak, bolski su se vatrogasci po jakoj buri borili da obuzdaju vatrenu stihiju koja je prijetila i borovini oko plaže Zlatni rat. Boljanima su u pomoć pritekla sva vatrogasna društva na Braču.
Dojava o požaru zaprimljena je u 1.41 sat, a u 6 sati je službeno upisano da je požar lokaliziran. Gorilo je na lokaciji Striževica iznad stare ceste Bol – Murvica, od deponija „Grabovog rata“, a vatra je, nošena vjetrom, ubrzo prešla makadamsku cestu i krenula prema plaži Zlatni rat. Uz pomoć 12 vozila čak 42 vatrogasca uspjela su zaustaviti požar i prije nego je došao do „poljskih“ kućica i asfaltne ceste Bol – Murvica.
Tijekom utorka ujutro bolski su vatrogasci nastavili s obilaskom opožarenog terena, a povremeno su morali intervenirati na zgarištu. U 13 sati veliko se stablo, u naletu bure, oborilo i blokiralo makadamsku cestu Bol – Murvica. Stipe Marinković, Toma Stipičić i Zlatko Radić iz bolskog DVD-a ponovo su bili u akciji i uklonili prepreku na cesti.
Interesantna je slučajnost da smo na našem portalu, u zadnje vrijeme, dva puta pisali o opasnosti zbog loženja na otvorenom. Oba puta, i to isti dan, posla je bilo za vatrogasce! (j.e.)

(114) objavljeno 26. 03. 19. u 21:20 h

********************


alt


IZBORI ZA EU PARLAMENT 26. SVIBNJA

U Bolu će se, kao i u cijeloj Hrvatskoj, u nedjelju 26. svibnja održati izbori za Europski parlament. Izbore je u utorak raspisala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.
Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati idućih pet godina. Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12. Međutim, dok je Velika Britanija članica EU, Hrvatska će imati jednog zastupnika manje.
U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijeli teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske.
Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.
U trenutnom sazivu Europskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. (hina)

(113) objavljeno 26. 03. 19. u 21:15 h

********************


alt


DARIVANJE KRVI U PONEDJELJAK

Početkom travnja, već se godinama u Bolu organizira akcija darivanja krvi. Ove godine će se prvi put krv darivati – kako nas je obavijestio Vinko Kraljević, predsjednik DDK Bol – u ponedjeljak, 1. travnja od 8.30 do 12.30 sati. Zbog radova na Rudini, akcija darivanja krvi neće biti (kao obično) u zgradi Osnovne škole, već u prizemlju Doma kulture, Frane Radića 18. (j.e.)

(112) objavljeno 26. 03. 19. u 21:10 h

********************


alt


KONZUM U NEDJELJU - ZATVOREN

Sve trgovine Konzuma, pa tako i ova u Bolu, u nedjelju, 31. ožujka, neće biti otvorene. Razlog je što Konzum od 1. travnja prenosi poslovni proces u novo poduzeće – Konzum plus d.o.o.
Predsjednik Uprave Konzuma plus d.o.o. bit će Slavko Ledić, dosadašnji predsjednik Konzuma. (j.e.)

(111) objavljeno 26. 03. 19. u 21:05

********************

alt

Zbog kiše i bure, u 13 sati se nije vidio Hvar


VRIJEME: BURA, KIŠA I ZAHLAĐENJE

Prema najavama, nastupila je promjena vremena. Od proljetnog vremena u ponedjeljak, probudili smo se u utorak po buri i kiši, a na Vidovoj gori je bilo i snijega. Temperatura zraka u 13 sati izmjerena je 8 stupnjeva. Ne sjećamo se kada je toliko vremena puhala jaka bura i padala kiša.
Katamaran je u utorak ujutro iz Starog Grada isplovio za Split, gdje je ostao privezan cijeli dan. Zbog toga katamaranske veze neće iz Bola za Split biti ni u srijedu ujutro.
Do kraja tjedna predviđeno je smirivanje vremenskih prilika i toplije. (j.e.)

(110) objavljeno 26. 03. 19. u 21:00 h
utorak, 26. 03. 2019. **********


alt


alt


alt

S mjesta požarišta u 2.30 sati (foto: Nikola Topalović, DVD Bol)


ŠUMSKI POŽAR IZNAD ZLATNOG RATA

Burnu noć u utorak rano ujutro (26. ožujka) imali su vatrogasci iz cijelog Brača. U 1.41 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na lokaciji Striževica, iznad plaže Zlatni rat, uz staru cestu Bol – Murvica. Na intervenciju su bila sva DVD-a otoka Brača, ukupno sa 12 vozila i 42 vatrogasca.
Nadljudskim naporima borili su se protiv vatrene stihije i vrlo jake bure.
U 6 sati požar je lokaliziran, a opožarena površina je 300 x 500 metara uglavnom guste borove šume.
Zbog gašenja požara privremeno je isključen 35 Kw dalekovod Bol – Murvica. Jutros Murvica ponovno ima struju. (j.e.)

(109) objavljeno 26. 03. 19. u 09:30 h

********************


alt


OTVARAJU SE BOLSKI HOTELI

Nova turistička sezona je pred vratima. U subotu se otvara hotel „Elaphusa“ u kojeg će prvog dana boraviti 150, uglavnom inozemnih gostiju. Prvi put kao hotel „Villa Giardino“ goste će primiti 5. travnja, a sutradan će to učiniti hotel „Vitar“.
Otvaranje hotela „Bonaca“ i „Bretanide“ najavljeno je za 27. travnja. Hotel „Borak“ otvorit će se prema potrebi, krajem svibnja ili početkom lipnja.
Prvi avion „Croatia Airlinesa“, prema ljetnom redu letenja, dolazi iz Zagreba na brački aerodrom u utorak 2. travnja u 13.30 sati. (j.e.)

(108) objavljeno 25. 03. 19. u 21:25 h

********************


alt


ZATVARA SE RIBARNICA

Bol poljoprivredna zadruga, vlasnik objekta na rivi, obavijestila je „Grabov rat“, da će zbog radova na zgradi koji su u tijeku, trebati zatvoriti i ribarnicu. Bez sadašnje ribarnice Bol će biti dva mjeseca, a idućih dana odredit će se alternativno rješenje. (j.e.)

(107) objavljeno 25. 03. 19. u 21:20 h

********************


alt


U SRIJEDU BEZ STRUJE

„Elektrodalmacija“ obavještava potrošače da će u srijedu, 27. ožujka od 9 do 13 sati bez napajanja električnom energijom biti zgrada dječjeg vrtića „Mali princ“ i trgovine „Studenac“. Razlog su radovi na niskonaponskoj mreži.

(106) objavljeno 25. 03. 19. u 21:15 h

********************


alt


OPREZNO S VATROM NA OTVORENOM

Tijekom nedjelje na području Republike Hrvatske zabilježeno je ukupno 78 požara na otvorenom prostoru, većina nastalih kao posljedica nepažnje i nekontroliranog spaljivanja granja i korova. Najveći požari su evidentirani na području Splitsko-dalmatinske županije i to na Kamešnici (Korita-Otok, 100 hektara borove šume) i kod Muća, Ramljane (30 hektara borove šume).
MUP posebno podsjeća na sljedeće činjenice:
- mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
- tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
- spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto;
- zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom za vrijeme vjetra i noću …

Iz MUP-a napominju kako je temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.
Istim je zakonom, dodaju, propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

(105) objavljeno 25. 03. 19. u 21:10 h

********************


alt

NAŠA POSLA: „BRZA“ BRZINA

O problemima koje imamo zbog Pošte i ne pišemo koliko bi možda trebalo. Najviše je pritužbi zbog kašnjenja računa zbog čega stižu opomene i plaćaju se zatezne kamate. Jedan najnoviji primjer: pismo iz Hrvatskog Telekoma upućeno je iz Zagreba 11. ožujka, a do Bola je putovalo 14 dana! Primatelju je uručeno u ponedjeljak, 25. ožujka!
Razmišljali se možda da se ponovo uvedu golubovi pismonoše?
(j.e.)

(104) objavljeno 25. 03. 19. u 21:05 h

********************


alt


"VIDA" PRENOČILA U STAROM GRADU

Katamaran "Vida" zbog najave bure otplovila je u ponedjeljak navečer za Stari Grad - obavijestio nas je Tomislav Dešković, osoba zadužena za privez katamarana i prodaju putnih karata. U utorak ujutro će katamaran doći u Bol samo ako to budu dozvolile vremenske prilike. (j.e.)

(103) objavljeno 25. 03. 19. u 21:50 hponedjeljak, 25. 03. 2019. **********


alt


POPUST I ZA DRUGU NEKRETNINU

Sa 9 glasova „za“ i samo jednim „protiv“ prihvaćena je na sjednici Općinskog vijeća (20. ožujka) Odluka o izmjeni i dopuni odluke o komunalnom doprinosu. Fizička osoba mogla je do sada samo jednom biti oslobođena od dijela plaćanja komunalnog doprinosa kada rješava stambeno pitanje, a u Bolu je prijavljena najmanje 15 godina. Nakon usvojene izmjene, iako ima riješeno stambeno pitanje, sada ima pravo na 30 posto popusta na ukupni iznos komunalnog doprinosa i za drugu nekretninu. (j.e.)

(102) objavljeno 24. 03. 19. u 20:55 h

********************


alt


alt


NASTAVLJENA AKCIJA ČIŠĆENJA ŠUME

Svega je petero članova DVD Bol u nedjelju sudjelovalo u radnoj akciji čišćenja šume iznad plaže Zlatni rat kako bi se smanjila opasnost od požara. Čisti se područje uz cestu Bol – Murvica gdje ljeti prolaze brojni automobili i turistički vlakići pa uvijek postoji mogućnost da se zapali šuma od odbačenog opuška cigarete.
Među pet članova DVD-a u nedjelju je bila i jedna žena: Ivona Radić. Na mjestu radne akcije bio je i bolski načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(101) objavljeno 24. 03. 19. u 20:50 h

********************


alt

Nagrađeni i u Neumu: Nikica Bodlović i Vojmir Cvitanić


PRIZNANJE DVOJICI MASLINARA

Nikica Bodlović i Vojmir Cvitanić u nedjelju navečer vratili su se u Bol iz Neuma gdje su sudjelovali na Noćnjaku, međunarodnom skupu maslinara i uljara. Nakon ocjenjivanja 332 pristigla uzorka ulja, stručno povjerenstvo je Nikici Bodloviću dodijelilo Diplomu, a Vojmiru Cvitaniću srebrnu medalju.
Pokroviteljica manifestacije, koju organizira Zadružni savez Dalmacije, bila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Ona je proizvođače maslinovog ulja obavijestila kako je, sukladno njihovim pritužbama, od Europske komisije zatražila istraživanje kvalitete ulja u svim državama članicama EU kako bi se otkrilo patvoreno ulje koje je nelojalna konkurencija našim proizvođačima i uklonilo ga se s tržišta.
“Prema istraživanjima, Hrvati koriste u prosjeku svega dvije litre maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara godišnje po glavi stanovnika ili pak Španjolaca i Talijana koji koriste 11 litara. Moramo više promovirati naša maslinova ulja koja imaju visoku kvalitetu, a potvrda toga su i nagrade i priznanja koja za naša ulja stižu iz cijelog svijeta”, istaknula je eurozastupnica Petir.

(100) objavljeno 24. 03. 19. u 20:45 h

********************


alt


LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Iduće nedjelje (31. ožujka) spavat ćemo jedan sat kraće jer se kazaljke na satu u 2 pomiču na 3 sata. Naime, zadnji je vikend u ožujku i počinje tzv. ljetno računanje vremena.
U nedjelju, također, prestaje obveza da na automobilima i danju moraju biti upaljena svjetla.

(99) objavljeno 24. 03. 19. u 20:40 h

********************


alt


alt

Nedjeljno jutro (10 sati) na Studencu


NAKON TOPLOG VIKENDA SLIJEDI - BURA

U nedjelju su mnogi iskoristili lijepo i iznadprosječno toplo vrijeme i uživali u šetnji i sunčanju. Međutim, već početkom tjedna najavljena je promjena vremena s padom temperature. Na Jadranu, javlja HRT, od ponedjeljka se navečer očekuje jaka bura, a u utorak je moguća i kiša.
Prema kraju tjedna bit će stabilnije, mirnije, sunčanije i toplije vrijeme.

(98) objavljeno 24. 03. 19. u 20:35 h
nedjelja, 24. 03. 2019. **********


alt

Tombola se nekad na bolskoj rivi organizirala sa više mašte


alt

TZO je znala u Bol pozvati kaštelanske mažoretkinje


alt

Danas posjetitelja najviše ima ispred štandova gdje se pripremaju morski specijaliteti


KAKVE SU NAM TURISTIČKO-KULTURNE MANIFESTACIJE?

Općina je na svojim službenim stranicama objavila Oglas za zaprimanje zahtjeva za sudjelovanje u organizaciji turističko-kulturnih manifestacija. (To isto se može pogledati u našoj rubrici Obavijesti i oglasi.) Do 19. travnja treba podnijeti zahtjev i ispuniti određene uvijete (potvrdu o plaćenom porezu, da nema duga prema Općini i općinskim firmama). Općina u zakup daje 10 tezgi (štandova) i tri javne površine. Zainteresirani, a ne najmodavac, moraju navesti što će nuditi na štandovima (jela, piće, slastice) i javnoj površini (igračke, baloni, bomboni itd.) za manifestacije Pozdrav ljetu, Bolska fjera, Ljetni karneval, Adio lito i tjedne manifestacije. Za zakup svakog prostora treba platiti za cijelo ljeto po 3.000 kn.
Podsjetili bi na učestale kritike na program tih ljetnih „turističko-kulturnih manifestacija“ koje se već godinama održavaju na bolskoj rivi. Kritike ima i za prodaju drvenih čaplji i pletenih predmeta koji se prodaju na javnoj površini.
Iz iskustva drugih mjesta obično ova ljetna događanja organizira Turistička zajednica. Osim prodaje razno-raznih jela i slastica često oni organiziraju i razna natjecanja publike, a u organizaciji aktivno sudjeluju hotelski animatori.
U Bolu se radi nešto drugačijim redoslijedom. Ne kao drugi, a rezultat vidimo svakog ljeta. (j.e.)

(97) objavljeno 23. 03. 19. u 21:45 h

********************


alt


NOVE UPLATE ZA ŽUPNU CRKVU

Putem banke ili osobno kod župnika nastavljeno je i prošlog tjedna s uplatama za popravak preslice na Župnoj crkvi u centru Bola. Od 18. do 23. ožujka 13 je fizičkih osoba uplatilo 7.100 kuna, a stigla je i jedna uplata od pravne osobe.
Do 23. ožujka, na poziv iz Župnog ureda, odazvalo se 129 fizičkih osoba koje su uplatile 61.600 kuna, a 12 pravnih osoba uplatilo je do sada 126.500 kuna ili ukupno 188.100 kuna.
Imena donatora objavljujemo u rubrici Pomoć za Župnu crkvu ili kliknite OVDJE.

(96) objavljeno 23. 03. 19. u 21:40 h

********************

alt


ARSEN POBJEDNIK DJEČJEG PRIČIGINA

Završnica dječjeg Pričigina održana je ove subote u Gradskom kazalištu mladih u Splitu. Među 10 odabranih priča, napisanih na dijalektu, pobijedio je Arsen Kojdić s pričom "Ćikulota". Arsen je učenik Osnovne škole Bol, a na splitskom nastupu pratila ga je njegova učiteljica Branka Šesnić.
Arsen Kojdić, koji voli da ga se predstavi i kao Murvičanina, oduševio je svojim nastupom i žiri i publiku. Očito da je Arsen jednostavno rečeno - rođeni glumac.
Pobijedio je i na Pričiginu 2017. godine.

(95) objavljeno 23. 03. 19. u 21:35 h

********************


alt

Nastamba za napuštene mačke na istočnom ulazu na plažu Zlatni rat


POZITIVNE ODLUKE ZA TRI MOLBE

Na dnevnom redu II. sjednice Općinskog vijeća (20. ožujka) bile su i tri molbe.
• S potpisom Grupa građana i Udruga za bolji Bol tražila se međusobna suradnja, a zbog primjene odredbi Zakona o zaštiti životinja te općinske Odluke o uvjetima i načinu držanja i postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.
U pismu se navodi da je suradnja zadnje dvije godine u potpunosti u prekidu, a JUO općine Bol ne odgovara na njihove podneske. Predlaže se da općina izdvoji sredstva za pokriće barem dijela troškova prehrane i sterilizacije napuštenih životinja (mačaka i pasa). Oni kao najpovoljniju varijantu predlažu da Općina odredi nekog od svojih komunalnih radnika, koji bi svakodnevno, uz suradnju i pomoć volontera, obilazio navedene lokacije gdje se okupljaju napuštene životinje. Ima volontera koji su spremni ustupiti svoje zemljište uz staru cestu za Murvicu gdje bi se postavile kućice za zaklon i hranilište.
Zaključak je da će za ovu namjenu (prehrana i sterilizacija) osigura 10 tisuća kuna godišnje, a idućih dana će se održati sastanak na ovu temu.
• Vijećnici su dali suglasnost na traženje obrta Travezo (Petar Šagud i Andrej Bačić) da mogu u prostoru garaže (Put Zlatnog rata 30a) pružati brze usluge pripremanja hrane i pića.
• Po drugi put je razmatran zahtjev, a na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća odobren je popust od 50 posto na ispostavljeni račun za 2018. godinu jer je obrt Bol Luxury bar gospodarsku djelatnost počeo na pomorskom dobru obavljati tek 6. kolovoza. Umjesto 98.000 kn platit će 49.000 kuna. (j.e.)

(94) objavljeno 23. 03. 19. u 21:30 h
subota, 23. 03. 2019. **********


alt


KAKO KORISTITI JAVNE POVRŠINE?

Vijećnici su nešto izmijenili prošlogodišnju Odluku o korištenju javnih površina na području općine Bol, ali i neke naknade za korištenje javnih površina.
Značajna je novost da se ne želi da javna površina ispred prodavaonica postane izložbeni i prodajni prostor, a da pritom neki prodavaonicu koriste kao skladište. Ako ipak netko inzistira na zakupu javne površine onda će mu se zaračunati 15.000 kuna po kvadratnom metru, ali mora ostaviti 1,5 metar za prolaz pješaka te dječjih i invalidskih kolica.
Nije svrha ove naknade da se puni općinski proračun, već se želi spriječiti izlaganje robe ispred prodavaonica!
Neki su vijećnici upozorili da se takva slika može vidjeti i u turističkim destinacijama izvan Hrvatske, ali je prevladalo mišljenje da to ipak narušava sliku sređene turističke destinacije kakvu želi imati Bol.
Nove naknade usvojene su sa 6 glasova „za“, tri su bila „suzdržana“, a jedan „protiv“.
Dobro je ponoviti neke odredbe iz Odluke o korištenju javnih površina, a koje se prečesto „zaboravljaju“:
- Ispred prodavaonica je zabranjeno odlaganje ambalaže i izlagati ili prodavati poljoprivredne i druge prehrambene proizvode;
- Osim od 1. svibnja do 30. rujna na tržnici se može organizirati jednokratna prodaja: alati za domaćinstvo, posuđe i pribor za jelo, proizvodi od pruća i slame, obuća, keramika, plastika, cvijeće i slično;
- Na javnoj površini se ne mogu postavljati kontejneri za prikupljanje glomaznog otpada, a ukoliko kontejner nije moguće postaviti na privatnom zemljištu onda treba ishoditi od komunalnog redara odobrenje za prostor od 10 kvadrata, ali kontejner može na javnoj površini ostati najduže 5 dana. (j.e.)

(93) objavljeno 22. 03. 19. u 22:25 h

********************


alt


„GRABOV RAT“ PLAĆA ZA KUĆICE, ŠTEKAT, LEŽALJKE ...

Kako bi naknade za komunalnu infrastrukturu bile izjednačene za sve koji koriste pomorsko dobro na plaži Zlatni rat, ubuduće će i „Grabov rat“ plaćati za kućice koje koristi te ležaljke i suncobrane koje iznajmljuje. Za ležaljku i suncobran je nova naknada 140 kuna po artiklu (do sada 40) za jednu sezonu, a za svaku kućicu 15.000 kuna. Ukupno je 5 kućica do 12 m2 u kojima se prodaje piće, sladoled, slastice… "Grabov rat" na Zlatnom ratu ima štekat do 200 m2 za kojeg treba platiti 600 kn po kvadratnom metru. (j.e.)

(93) objavljeno 22. 03. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


BOL NA SAJMU U NAPULJU

Turistička zajednica općine Bol, Bluesun hoteli i turistička agencija Solo Croazia iz Milana od petka zajednički nastupaju na Međunarodnom sajmu turizma u Napulju (Italija). Oni su na štandu Hrvatske turističke zajednice, a na sajmu je prisutno 500 izlagača. Očekuje se 22 tisuće posjetitelja te su predviđena četiri workshopa.
Sajam u Napulju održava se od 22. do 24. ožujka – informirani smo u Uredu TZO Bol.

(92) objavljeno 22. 03. 19. u 22:15 h

********************


alt


RADNA AKCIJA U NEDJELJU

DVD Bol, kako nas je obavijestio zapovjednik Stipe Marinković, ponovo iduće nedjelje (24. ožujka) organiziraju akciju čišćenja šume iznad Zlatnog rata, uz sjevernu stranu ceste Bol – Murvica. Sastanak je u 8 sati na lokaciji gdje će se raditi, a drago bi im bilo da im se priključe i dobrovoljci. Marenda je za sve sudionike osigurana. (j.e.)

(91) objavljeno 22. 03. 19. u 22:10 h

********************


alt


SADNICE CVIJEĆA I U SUBOTU

Na bolskoj tržnici od petka se nude sadnice cvijeća, a cijena im je od 5 do 18 kuna. Interes je iznad očekivanja, a prodaje se i tijekom subote. Isti uzgajivač cvijeća, koji već tri godine dolazi u Bol, ponovno dolazi za desetak dana. (j.e.)

(90) objavljeno 22. 03. 19. u 22:05 h

********************


alt

Prošle godine križni put je (po kiši) organiziran na Braču


KRIŽNI PUT: PRIJAVE JOŠ DVA DANA

Prijave za sudjelovanje na korizmenoj pobožnosti, Biskupskom križnom putu na Hvaru, moguće su još dva dana, u subotu i nedjelju. Treba se javiti župniku koji evidentira zainteresirane koji će organiziranim prijevozom do Hvara i natrag.
Zajednička molitva je 29. ožujka (petak) u hvarskoj katedrali, a križni put 30. ožujka (subota) na relaciji Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar. (j.e.)

(89) objavljeno 22. 03. 19. u 22:00 h

********************


alt


SPORT: PAUZA OVOG PONEDJELJKA

Malonogometaši koji igraju u Prvoj splitskoj ligi sljedeći ponedjeljak (25. ožujka) neće igrati utakmice XXII. kola. Natjecanje se nastavlja 1. travnja, a BOL u 16 sati u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu igra s ekipom ZLATKO CELENT AŠ KRUŽNI TOK koja je treća na tablici sa 42 boda. Boljani su predzadnji sa 16 bodova. (j.e.)

(88) objavljeno 22. 03. 19. u 21:55 h
petak, 22. 03. 2019. **********


alt

Zoran Marinelić na sjednici Općinskog vijeća u Bolu


alt

Pored poluukopnih kontejnera i glomazni otpada


ODVOZ OTPADA: NIŠTA BEZ EDUKACIJE?!

Od 1. svibnja trebala bi početi naplata odvoza smeća prema novom cjeniku kojeg je ponudila tvrtka „Michieli-Tomić“ d.o.o. iz Gornjeg Humca. Sigurno je da još uvijek ima mnogo nepoznanica, pa je upitno kako će sve to funkcionirati. U preostalih 40 dana sva bi domaćinstva trebala dobiti pisana uputstva, ali ukoliko i stignu, teško da će se sve razjasniti. Europska unija dala je novac za nove kante, ali i za promidžbu. EU stoga prijeti i velikim kaznama ako se nešto ne promijeni po pitanju odvoza smeća.
Krenimo od ponuđenog cjenika po kojem bi trebalo plaćivati stvarno obavljeni posao.
• Osnovna cijena za dva pražnjenja posude od 120 litara je 74,58 kn, a svako dodatno pražnjene naplaćivalo bi se 6,78 kn.
Lani smo svaki dan imali mogućnost pražnjenja posuda, ali kada bi se odlučili za svaki drugi dan to bi domaćinstvu koštalo mjesečno 162,72 kune.
Naravno, oni koji imaju apartmane, ljeti je pražnjenje potrebno – svakodnevno.
• Vikendaši, bili u objektu ili ne, plaćaju osnovnu cijenu 74,58 kn mjesečno i još svako pražnjene.
• Cijena za gospodarstvo je nešto veća: osnovna cijena za dva odvoza mjesečno je 162,72, a svako dodatno pražnjenje je 27,12 kn.
• Tezge za suvenire i bižuterije plaćaju godišnji paušal od 395,59 kn.
• Tezge za voće i povrće na tržnici plaćat će mjesečno 508,50 kn, a poslovni objekti do 20m2 zatvorenog prostora 135,60 kn mjesečno.
S vijećnicima je prošle srijede (20. ožujka) razgovarao Zoran Marinelić, direktor „Michieli-Tomić“ d.o.o. On priznaje da ima dosta nejasnoća: nedostupnost njihovim vozilima u starom dijelu mjesta, problemi gdje žive stariji ljudi …
U Bolu se već godinama izdvaja i odlažu: papir, staklo, guma, plastika … ali se pored kontejnera za kućni otpad ostavljaju grane, namještaj, glomazni otpad, građevinski materijal …
U Bolu se ljeti prikupi i odveze na deponij kod Gornjeg Humca dnevno 50 tona smeća. Do sada je u Bolu bila čistoća za primjer, a hoće li tako biti i ubuduće?
Domaćinstva će na javnu površinu, gdje imaju pristup vozila „Michieli-Tomić“, morati donijeti kantu sa smećem. Do 8 sati će se navodno kanta isprazniti, ali je pitanje kada će netko od stanara doći po nju i hoće li je naći praznu ili napunjenu smećem kojeg će ubacivati susjedi ili prolaznici? Ako nema svakodnevnog odvoza, gdje će se držati otpad od očišćene ribe?
Edukacija je neminovna jer ima mnogo pitanja na koja netko mora odgovoriti i ljude naučiti kako se razvrstava otpad. Kazne su predviđene za krivo odlaganje, a tko kaže da netko iz neznanja ili čak namjerno neće krivo i zabranjeno ubaciti u tuđu kantu.
Trebat će vremena da se naučimo na drugačije ponašanje sa otpadom. Ali je sigurno da će se plaćati više nego do sada, a Bol će imati više smeća po ulici nego do sada, barem za prvo vrijeme. (j.e.)

(87) objavljeno 21. 03. 19. u 23:05 h

********************


alt

Izgled kućice na šetnici. Uskoro će biti na javnom uvidu!


alt

Napuknuća na vidikovcu


NAČELNIK IZVJEŠTAVA, VIJEĆNICI PITAJU …

• Na II. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 20. ožujka, načelnik općine Tihomir Marinković, kako je to uobičajeno, usmeno je izvijestio o radu u općini između dvije sjednice:
- Trg kod Osnovne škole se uređuje i sve bi trebalo biti završeno do 1. lipnja;
- Novi kiosci su postavljeni na plaži Zlatni rat, sada predstoji njihov priključak na instalacije;
- Dobili smo rješenja za nove kioske na šetnici, štandove na rivi i putokaze tzv. smeđu signalizaciju;
- Skinuti su ogradni panoi na terasi kina koji su bili od salonita, a zamijenit će ih se polietilenskim elementima;
- Obavljene su neke korekcije u prometnoj regulaciji i ljetni režim na rivi počinje od 15. travnja, iako su neki tražili da to bude i ranije;
- Od trafostanice Uz potok ukopavaju se električni vodovi prema Novom putu, a to znači da ih neće uskoro biti po zraku, a time ni iskrenja i kvarova za vjetrovitog vremena;
- Dobili smo pismeno odobrenje za uređenje plaže Zlatni rat;
- Zid prema crkvici Sv. Lucije radit će bolska tvrtka Bilić d.o.o. i u cesti će se postaviti potrebne instalacije, ali i kandelabri za javnu rasvjetu;
- Nismo još dobili suglasnost iz županije za korištenje pomorskog dobra pa se ne može raspisati natječaj;
- Počeli su radovi na uređenju zgrade na Loži gdje će preseliti općinska administracija;
- Razgovarat ćemo idućih dana sa općinom Nerežišće zbog priključenja na vodovodnu cijev koja je u funkciji do Murvice. Naš će biti zahtjev da nam se nadoknadi 50 posto troškova koje smo imali za taj vodovod;
- Glavni projekt za lukobran nove luke bit će gotov do 5. travnja, a do ljeta očekujemo dozvole za produženje Velog mosta i onog kod autobusne postaje. Radovi na izgradnji luke na Račiću počet će na jesen i taj posao vodi Županijska lučka uprava;
- Hotel za samce u Podbarju Bluesun hoteli gradit će nakon sezone i to u dvije faze, a još nemamo informaciju kada će početi izgradnja hotela „Borak“;
- Bol bi mogao ovog ljeta imati još pet katamaranskih linija sa Splitom. Predstavnici su bili u Bol na razgovor i dogovor, a katamaran bi ujutro krenuo iz Starog Grada preko Bola i Splita do aerodroma Split. Čekaju se potrebne dozvole;
- Gotovi su projekti za novu sportsku dvoranu na Poljani, a radovi na izgradnji novog groblja počinju na jesen;
- Sa planinarskim društvom Mosor planiramo izvansudsku nagodbu za otkup terena kojeg imaju na Vidovoj gori;
- Glazbena škola je preselila u nove prostorije, a susjedni prostor se uređuje za Lučkog kapetana i Geodetsku službu;
- Obavljeno je čišćenje šume iznad plaže Zlatnog rata i ovim putem želim zahvaliti Grabovom ratu i DVD Bol, ali i svima koji su na bilo koji način pomogli u ovoj akciji.


Nakon izvještaja načelnika, vijećnici su imali svojih pitanja, primjedbi i prijedloga.
Milan Škrbić: Odbor za hortikulturu trebao bi početi radom što prije, do kada će raditi kafić u Domu kulture?
Tonči Kukoč Bager: Bili ste na sajam turizma u Berlinu, kakva je prognoza za iduću sezonu? U tijeku su radovi oko Marinera i treba zaštiti stoljetnu murvu!
Tonči Buljan: Majkama s kolicima treba omogućiti da mogu s kolicima normalno prolaziti: stepenice na Studencu, Balauštri, kod kina … Mora se nešto učiniti da bude barem osnovna ponuda posjetiteljima na Vidovoj gori …
Katarina Marčić: Materijale za sjednicu trebali bi dobivati barem sedam dana ranije. Što je s radovima na Balauštri? Je li i koliko Općina dužna Grabovom ratu?
Nataša Paleka Jakšić: Hoće se uvesti smjenski rad u vrtiću?
Marjan Marjanović: Treba upozoriti vlasnika Vidovice da su vanjski zatvori u derutnom stanju i predstavljaju opasnost za prolaznike. Na Vidovu goru treba nešto učiniti do ljeta. Pogledati kako se postavlja klima na kinu i hoće li se voda izlijevati po pločniku? Trebalo bi urediti plažu na Bjenačici gdje se kupaju domaći ljudi, predlažem da se kod Marinera postavi skulptura magarca čiji je autor Ivica Puko.
Tonči Buljan: Opažena su oštećenja na vidikovcu i to bi trebalo sanirati da kiša ne napravi nove probleme.
Katarina Marčić: Kada će biti završeni radovi na dječjem vrtiću?
Ivica Šćepanović: Odlaganje početka gradnje Bluesun objekata ima utjecaja i na općinski proračun. Kada se očekuje rebalans?


Na primjedbe i pitanja odgovorio je načelnik Tihomir Marinković:
Odbor za hortikulturu trebao bi početi s radom što prije, idućih dana. Kafić u Domu kulture radit će do Uskrsa. Izvještaj o turizmu, nakon sajma u Berlinu, iznijeli su ministar turizma i direktor HTZ i tu se nema što dodati. Izvođač će biti upozoren da sačuva murvu. Za majke s kolicima i invalide uredit će se rampe za lakši prolaz i pristup javnim objektima. Na Vidovoj gori će sasvim sigurno nešto biti kvalitetno organizirano. Materijale za sjednicu šaljemo i preko interneta, a nastojat će se da vijećnici ranije dobiju i pisane materijale. Korisniku prostora na Balauštri naloženo je da vrati u prvobitno stanje, jer je radovima počeo bez potrebnih dozvola. Općina je prema Grabovom ratu ispunila sve financijske obveze. Nakon završetka radova u Dječjem vrtiću moguće je organizirati rad i u drugoj smjeni. O tome će se raspravljati u četvrtak na Upravnom vijeću Dječjeg vrtića. Pismeno će se upozoriti vlasnika Vidovice na opasnost koja prijeti prolaznicima. Županijske ceste su dva puta pismeno upozoreno na uočeno oštećenje. Ako oni to ne učine, uradit će Općina. Radovi na Dječjem vrtiću bit će gotovi za 10 do 15 dana. Rebalans općinskog proračuna bit će prije ljeta. (j.e.)

(86) objavljeno 21. 03. 19. u 23:00 h

********************


alt

Dio Puta Zlatni rat sada je Put Murvice


NOVI NAZIVI ULICA

Dosta je zbrke kod dostave, a vjeruje se i kod gostiju, izazvao naziv ulice Put Zlatnog rata. Ona trenutno ide od početka šetnice, uz more, iza plaže Zlatni rat „prelazi“ na cestu Murvica – Bol sve do rotora.
Vijećnici su prihvatili prijedlog da naziv Put Zlatnog rata ostane na šetnici, a da županijska cesta od rotora pored teniskih terena prema Murvici dobije novo ime: Put Murvice.
Na idućoj sjednici odredit će se ime i za odvojak ceste od teniskog igrališta prema sjevero-zapadu. Tamo su također objekti sa oznakom Put Zlatnog rata.
Općina će, zbog promjena naziva ulica, pokriti troškove koji stanari budu imali zbog zamjena osobnih iskaznica, ali ne i za druge dokumente. (j.e.)

(85) objavljeno 21. 03. 19. u 22:55 h

********************


alt

Putnici su namjeravali katamaranom, ali se žure na autobus (21. 03. 19. u 6.25 h)


MUKE PO KATAMARANU

U četvrtak (21. ožujka) bilo je neizvjesnosti za putnike koji su namjeravali iz Bola ujutro za Split, a isto tako i za one koji su planirali povratak.
Ujutro je Tomislavu Deškoviću, zaduženom za privez katamarana i prodaju karata, javljeno da katamaran „Vida“ iz Jelse prema Bolu plovi s jednim motorom, ali nastoje u vožnji otkloniti kvar. Mnogi su odlučili krenuti na autobus, preko Supetra za Split. Katamaran je ipak, sa neznatnim zakašnjenje, stigao u Bol i sa tri putnika i jednim motorom krenuo za Split.
U Split su sretno doputovali sa dvadesetak minuta zakašnjenja, ali u 16 sati katamaran, zbog popravka kvara, nije krenuo za Bol. Učinio je to tek u 18.15, a u Bol je stigao u 19.15 sati sa 12 strpljivih putnika. Za Jelsu se u Bolu ukrcala četvorica. (j.e.)

(84) objavljeno 21. 03. 19. u 22:55 h

********************


alt


MEĐUNARODNI DAN SINDROMA DOWN

I ove godine ekipa hotela Bretanide obilježila je 21. ožujka međunarodni dan osoba sa sindromom Down. Diljem svijeta se taj dan obilježava nošenjem različitih čarapa kao simbol različitosti ali koje su među nama i vrijedne prihvaćanja. Nadamo se da će i ostale dane, svi oni koji skinu različite čarape i dalje prihvaćati različitosti koji žive s nama i dio su nas. (b.m.)

(83) objavljeno 22. 03. 19. u 08:00 h

*******************


alt


OKOM KAMERE: PREPILILI KORIJENE MURVE

Murva na prostoru ispred caffe bara Marinero stara je preko 120 godina i tijekom ljeta se ispod njenih krošnji, u hladovini, sa uživanjem ispija kava. Radnici Vodovoda Brač, koji postavljaju vodovodne cijevi, u četvrtak su ispilili dvije podeblje žile od murve (vidi sliku). Hoće li zbog toga biti problema, tek će se vidjeti nakon nekoliko mjeseci. (j.e.)

(82) objavljeno 21. 03. 19. u 22:50 h

********************


alt

VRIJEME JE ZA SADNJU CVIJEĆA

Treću godinu u Bol dolazi cvjećar Bilobrk koji će ponuditi iz svog plastenika pregršt lijepih i raznobojnih sadnica. Na bolskoj tržnici bit će ovog petka, ali i u subotu. Prilika je to koju će mnoge Bolke iskoristiti kako bi ukrasile svoje okućnice i balkone raznobojnim cvijećem. (j.e.)

(81) objavljeno 21. 03. 19. u 22:45 h

********************


alt

Popis poginulih Bračana u II. svjetskom ratu


TKO JE POGINUO U I. SVJETSKOM RATU?

U pripremi je konačno uređenje spomen parka poginulih kod crkvice sv. Ivana. Na poseban se način želi zabilježiti imena Boljana, žrtava I. i II. svjetskom ratu.
Zbog nepotpunih podataka žrtava I. svjetskog rata, mole se bolske obitelji da u uredu Općine Bol dostave imena poginulih (ime, prezime, ime oca, godinu rođenja, godinu pogibije).
Tražene podatke treba dostaviti osobno ili putem pošte do 20. travnja. Uređenje spomen parka planira se do Dana općine, 5. kolovoza.

(80) objavljeno 21. 03. 19. u 22:40 h
četvrtak, 21. 03. 2019. **********


alt


USVOJENE SVE PREDLOŽENE ODLUKE

Druga ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća, održana u srijedu, 20. Ožujka, počela je u zakazano vrijeme, ali ne kao obično. Vijećnik Mate Petrić zatražio je da se odgodi rasprava predviđena 3. točkom dnevnog reda (Rasprava i donošenje odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru na području općine Bol) jer je prošle godine bilo govora kako treba detaljnije raspraviti o tim naknadama. Podržao ga je vijećnik Ivica Šćepanović koji smatra da je bolje dva puta o nečemu raspravljati nego donijeti krivu odluku.
Petrićev prijedlog, međutim, nije dobio potreban broj glasova: prihvatilo je 5, a 6 je vijećnika glasovalo protiv.
Nezadovoljan rezultatima glasovanja, Mate Petrić (šesti član vladajuće koalicije) je napustio sjednicu, a na sastanku ih je ostalo 10.
Sjednica je trajala od 18.30 do 23 sata.
Sljedeća sjednica najavljena je za dvadesetak dana.

SKUPLJI ILI JEFTINIJI ODVOZ OTPADA?
Devedeset (90) minuta razgovaralo se o novom način prikupljanja otpada i naravno novoj cijeni. O tome je najviše govorio, ali i odgovarao na pitanja vijećnika, Zoran Marinelić, direktor koncesionara za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ d.o.o. iz Gornjeg Humca.
U ovom prvom izvještaju spomenimo da bi od 1. svibnja trebalo krenuti sa novim obračunom, da vlasnici vikendica neće više imati povlaštenu cijenu, da se očekuje pravičnija naplata i to po količini preuzetog otpada. Ostaje i dalje mnogo otvorenih pitanja, a još će trebati pričekati hoće li nas to koštati više ili manje. Mnogi misle da će to biti – skuplje!

IZVJEŠTAJ NAČELNIKA I ODGOVORI NA PITANJA VIJEĆNIKA
Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je vijećnike o aktualnim događanjima između dvije sjednice.
Spomenimo ono najvažnije: uređenje trga oko Osnovne škole i caffe bara „Marinero“ završit će se do 1. lipnja, dolaze nove štandovi (kućice) na šetnici i na rivi, od 15. travnja uvodi se ljetna regulacija prometa na rivi, počeli radovi na zgradi gdje će useliti općinske službe …

ODLUKE USVOJENE VEĆINOM GLASOVA
Vijećnici su većinom glasova usvojili usvojili sve predložene odluke: Odluku o komunalnim djelatnostima; Odluku o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru; Odluku o korištenju javnih površina; Odluku o naknadama za korištenje javnih površina; dopunjen je Poslovnik o radu vijeća; potvrđen je dosadašnji naziv ulice Put Zlatnog rata (šetnica), ali je cesta od rotora prema Murvici dobila naziv Put Murvice, dok će se na slijedećoj sjednici preimenovati odvojak ceste od tenis centra prema sjevero-zapadu. Usvojena je i Odluka o nerazvrstanim cestama, Odluka o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu, Odluka o kupnji nekretnine (dio terena u Teatrinu Dva ferala), smanjen je koeficijent za obračun plaće jednom službeniku, raspravljalo se o pristiglim molbama …

Sutra u Bolskoj kronici: detaljnije o svim ovim odlukama. (j.e.)

(79) objavljeno 21. 03. 2019. u 00:25 h
srijeda, 20. 03. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


FEŠTA U PODBARJU

Na blagdan sv. Josipa posebno je bilo svečano u Podbarju. U istoimenoj crkvi služena je svečana sveta misa koju je predvodio bolski župnik o. Mirko Jagnjić uz asistenciju o. Ive Plenkovića i o. Josipa Šimića.
Nakon mise, po starom običaju, svi su pozvani u kuću obitelji Cvitanić-Bilić. Razlog je fjera, a domaćini su im bili bračni par Željana i Jakša. Svi su mogli odabrati nešto po vlastitom ukusu: pršut, sir, kolači, piće, kava … (j.e.)

(78) objavljeno 19. 03. 19. u 21:35 h

********************


alt


NAJAVLJENO ZAHLAĐENJE, A NA PLAŽI - KUPAČI

Meteorolozi su za utorak najavljivali jugo, a nakon toga buru i zahlađenje. Od svega smo 19. ožujka zabilježili (snimili) kupače u 13 sati na istočnoj strani plaže Zlatni rat. (foto: z. buktenica)

(77) objavljeno 19. 03. 19. u 21:30 h

********************


alt

Breskva u cvatu u polju Vinka Marinkovića Bumbe


PRVI JE DAN PROLJEĆA

Ove srijede (20. ožujka) u 22.58 sati počinje proljeće, jedno od četiri godišnja doba. Na sjevernoj polutki traje dio ožujka, travanj, svibanj i dio lipnja, a na prvi dan proljeća dan i noć jednako traju (proljetna ravnodnevica).
U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak jedne nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja,stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako u zoru prvog dana proljeća Sunce izdiže točno iznad menhira. U staroj Grčkoj početak proljeća je označavao Dionizovo ponovno rođenje.

(76) objavljeno 19. 03. 19. u 21:25utorak, 19. 03. 2019. **********


alt


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA

Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.
Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Kršćani slave Josipa, Marijinog zaručnika i Isusova poočima kao sveca i kao Božjeg odabranika, kome je Bog povjerio da bude glava nazaretske obitelji u kojoj se ostvarilo Isusovo utjelovljenje.
Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.
*****
Crkvica Sv. Josipa sagrađena je 1719. godine u Podbarju. U njoj će se, ovog utorka (19. ožujka) služiti sveta misa s početkom u 9 sati. Nakon mise će se nastaviti druženje u obitelji Cvitanić-Bilić. Na blagdan Sv. Josipa od davnina je u Podbarju bila – fjera.

(75) objavljeno 18. 03. 19. u 21:45 h

********************


alt


BISKUPIJSKI KRIŽNI PUT NA HVARU

Hvarsko-bračko-viška biskupija i ove godine organizira Planinarski križni put koji će se 29. i 30. ožujka (petak i subota) održati na otoku Hvaru.
To će biti 5. planinarski križni put na kojem će sudjelovati vjernici sa sva tri biskupijskoga otoka: Brača, Hvara i Visa, poslije prošlogodišnjega koji je 16. i 17. ožujka održan na Braču. Započele su i službeno prijave zainteresiranih za sudjelovanje u ovoj korizmenoj pobožnosti. Oni koji planiraju sudjelovati pozivaju se da se najkasnije do iduće nedjelje (24. ožujka) jave svojim župnicima radi evidencije, osobito hodočasnici s Brača i Visa kako bi im se na otoku Hvaru pravovremeno osigurao smještaj. Od svojih župnika moći će dobiti i detaljnije informacije o Planinarskom križnom putu te iznosu kotizacije kojom će se pokriti organizacijski troškovi. Za sudionike križnog puta sa Brača i Visa osigurat će se besplatni smještaj u obiteljskim kućama i privatnim apartmanima u Hvaru.
Biskupijski križni put bit će održan na relaciji Brusje – Velo Grablje – Malo Grablje – Milna – Hvar, a sudionici bi u cjelodnevnoj pobožnosti trebali prijeći put dug oko 18 kilometara. Kreće se u subotu (30. ožujka) u 8 sati iz Župne crkve sv. Jurja u Brusju.
Program dvodnevne pobožnosti započet će u petak 29. ožujka molitvenim bdjenjem u 20 sati u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, a završit u subotu 30. ožujka u Hvaru misnim slavljem koje će oko 17 sati u katedrali predvoditi biskup Petar Palić.
Ovogodišnji križni put bit će održan pod geslom „Mi smo upoznali ljubav i povjerovali joj”. U korizmenoj pobožnosti očekuje se sudjelovanje nekoliko stotina vjernika sa sva tri otoka naše biskupije.

(74) objavljeno 18. 03. 19. u 21:40 h

********************


alt

SPORT: POSLJEDNJEM SVA TRI BODA

Utakmica XXI. kola Prve splitske lige malog nogometa, odigrana u ponedjeljak 18. Ožujka u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: GRM I TUNJ DAIKIN PEL-3 – BOL 5:2 (3:1)
Semafor: 0:1 3.28 min, Boško Botica / 1:1 6.58 min / 2:1 11.42 min / 3:1 13.44 min / 3:2 17.41 min, Joško Jakšić / 4:2 28.54 min / 5:2 29:59 min /
Posljednji na tablici zasluženo je pobijedio i osvojio tri važna boda. Boljani su imali na raspolaganju 9 igrača, ali je pobijedio Grm i tunj sa 6 igrača. Očito su „žuti“ u većoj krizi nego ih mi želimo vidjeti. Čini nam su pomalo zasićeni i potreban im je preustroj ukoliko žele zadržati prvoligaški status. Navikli smo da ekipe u sličnim situacijama mijenjaju trenera, a Bol to ne može učiniti jer poodavno nemaju trenera. Njihov dugogodišnji učitelj Pjer Malvasija preuzeo je ekipu iz Vrgorca, pa nema vremena da bude s njima ni na jednoj utakmici.
Boljani su krenuli dobro i poveli 0:1. Na odmor su gubili 1:3, a nadu je vratio u 3. minuti nastavka Joško Jakšić. Zadnje tri minute Bol je i sa golmanom krenuo u napad ne bi li barem izjednačio. U tome nisu uspjeli, ali su dva gola primili bez golmana na golu. (foto: j. sabbioncello)

(73) objavljeno 18. 03. 19. u 21:35 h

********************


alt

Bolski porat, ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 16.30 sati


alt

Oborena stabla i snijeg u Bolu 22. ožujka 2018.


VRIJEME: NAKON JUGA BIT ĆE BURE

Velike dijelove Hrvatske još u ponedjeljak je pogodila obilna kiša. U Gorskom kotaru i Lici je palo nekoliko centimetara snijega, a na nekim cestama prometovanje je znatno otežano i potpuno zabranjeno za vozila bez zimske opreme.
U Dalmaciji će u utorak, kako piše Državni hidrometeorološki zavod, mjestimice biti i pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jako jugo okretati će na buru, u početku na sjeveru, a do kraja dana bura će se proširiti i na ostatak dalmatinske obale.
Iako je proljeće sasvim blizu, podsjećamo da je prošle godine, 22. ožujka oko 21 sat, u Bolu bilo i snijega. Jaki vjetar oborio je stablo kod ulaza u kamp-odmorište Zlatni rat, na cesti Bol – Murvica.

(72) objavljeno 18. 03. 19. u 21:25 h
ponedjeljak, 18. 03. 2019. **********

alt


EUROPSKO PRIZNANJE SREDNJOJ ŠKOLI

Još jedno veliko europsko priznanje dobila je Srednja škola „Bol“ koja je zajedno sa 4 dječja vrtića, 24 osnovne škole i 11 srednjih škola iz Hrvatske dobila oznaku eTwinning škole za 2019. - 2020.
Nagrađene škole pioniri su i prepoznati predvodnici u područjima kao što su: digitalna praksa, praksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja te promicanje praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima.
Ovo nije priznanje samo za osobni uspjeh pojedinačnih učitelja, već i za sjajno postignuće cijelog tima za eTwinning u tim školama.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji oznaku eTwinning dobili su Srednja škola Bol, III. Gimnazija Split, OŠ Zmijavci Imotski, OŠ don Lovre Katića Solin i OŠ Pujanke Split.
Vrtići te osnovne i srednje škole, njih 1004 iz 40 država, dobilo je oznaku eTwinning. Hrvatska je, sa 39 priznanja, na 8. mjestu, a najviše ih ima Turska (299), zatim Italija (130), Španjolska (77), Grčka (68), Portugal (59), Rumunjska (53) i Francuska (40).

(71) objavljeno 17. 03. 19. u 22:40 h

********************


alt


IZVAN PROTOKOLA: BISKUP PALIĆ U BOLU

Mons. Petar Palić, hvarsko-bračko-viški biskup, u nedjelju je bio u Bolu. Susreli smo ga sa bolskim dominikancem o. Ivom Plenkovićem na Velom mostu odakle je katamaranom preko Jelse otputovao u Hvar.
U Bolu je bio kraće vrijeme na proputovanju iz Postira.
Naš urednik, izvan protokola, zahvalio je biskupu na donaciji Biskupskog ordinarijata Hvar (60.000 kn) za popravak preslice na Župnoj crkvi u Bolu. Naime, naš portal prati akciju prikupljanja sredstava i to nedjeljom objavljujemo na našim stranicama, a donacija koju je odobrio biskup mons. Petar Palić je najveći iznos koji je do sada uplaćen.
- Pomogli smo prema svojim mogućnostima – dobili smo od biskupa kratki odgovor. (j.e.)

(70) objavljeno 17. 03. 19. u 22:35 h

********************


alt


alt


NA RADNOJ AKCIJI SAMO DVD

Na radnu akciju čišćenja bolskih šuma došlo je ove nedjelje (17. ožujka) samo osam članova DVD-a Bol. Od pozvanih dragovoljaca nije bilo nikoga, ali nisu došli ni djelatnici „Grabovog rata“.
DVD-ovci su odradili svoj dio posla od 8 do 14 sati, a mi smo ih zatekli na marendi koju im je donio predsjednik DVD-a Goran Jekić.
Zbog najave vjetra ovaj put se nisu palile odrezane (očišćene) grane borova. Ostavljeno je to za neki drugi dan. (j.e.)

(69) objavljeno 17. 03. 19. u 22:30 h

********************


alt

alt


PLANTAŽA BRESAKA

Vinko Marinković Bumba odlučio je obnoviti nekadašnju tradiciju, pa je na svojem imanju zasadio plantažu bresaka. To su nekada, prije 50 godina, u Bolu imali na svom zemljištu Kito Karmelić i Benko Marinković, a sada se tog posla prihvatio Bumba. Zasadio je 64 stabla koji su sada u cvatu, a ove će godinu ubrati i prve plodove.
- Možda netko u Bolu ima po neko stablo breskve – kaže nam Vinko Marinković Bumba – ali nema na jednom mjestu ovoliki broj stabala. To je jedna mala plantaža, a vjerujem da će ovog ljeta na bolskoj tržnici biti i prvi plodovi. Tri su vrste bresaka i neće sazrjeti u isto vrijeme. Plodova će biti od lipnja do rujna! (j.e.)

(68) objavljeno 17. 03. 19. u 22:25 h

********************


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA: FJERA U PODBARJU

Općina Bol se može pohvaliti sa tri fjere tijekom jedne godine. Osim one glavne 5. kolovoza, svoju feštu ima Murvica 8. prosinca (blagdan Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije), ali i Podbarje – 19. ožujka, na blagdan sv. Josipa.
Sljedećeg utorka sveta misa je u crkvici Sv. Josipa s početkom u 9 sati, a nakon mise vrata svojih kuća otvara obitelj Cvitanić-Bilić i nudi praznički domjenak za vjernike i prijatelje. (j.e.)

(67) objavljeno 17. 03. 19. u 22:20 h

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE U SRIJEDU

Druga sjednica Općinskog vijeća, ove godine, održat će se u srijedu, 20. Ožujka. Iz podužeg dnevnog reda izdvojili bi „informaciju i raspravu o predloženom cjeniku sakupljanja otpada.“ Na sjednicu je pozvan kao gost Nikša Michieli Tomić, vlasnik koncesionara za odvoz i zbrinjavanje bolskog otpada.
Iste večeri, nakon završetka sjednice, ovaj će portal objaviti, kao i obično, zaključke Općinskog vijeća. (j.e.)

(66) objavljeno 17. 03. 19. u 22:15 h
nedjelja, 17. 03. 2019. **********


alt

Izjava za medije na bračkom erodromu, govori Mate Rimac


alt

Grupa koja je sa aerodroma preko Vidove gore i Blaca krenula za Bol


alt

Bicikli uz ogradu Topolina (hotel "Kaštil")


alt

Otac i sin Rimac s direktorom TZO Bol Markitom Marinkovićem


alt

Našem Boljaninu Vladislavu Aniću i njegovoj grupi trebalo je pet sati vožnje od aerodroma preko Vidove gore i Blaca do Bola


BRAČKA PROMOCIJA ELEKTRIČNIH BICIKLA

Nova linija brdskih električnih bicikla predstavljena je u dva dana: u petak u Zagrebu, a u subotu se vozilo po Braču.
Razvoj i proizvodnja novog modela električnog bicikla GreypBikes Mate Rimca označava zaokret u razvojnoj filozofiji Greypa, gdje naglasak sa „snage i brzine“ prelazi na „pamet i povezanost“ kreirajući pritom jedinstveno korisničko iskustvo.
Greyp G6 kao glavnu diferencijaciju u odnosu na postojeću ponudu brdskih bicikala ističe primijenjenu visoku tehnologiju. Ekipa iz Svete Nedelje prepoznala je tržišne prilike te je električne brdske bicikle, u svom stilu, spojila s visokom tehnologijom.
„Trebalo je četiri godine intenzivnog istraživanja, razvoja i testiranja kako bismo razvili proizvod koji predstavljamo javnosti. Odlike sustava i same tehnološke platforme, važnije su od samog proizvoda. Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, umjesto opremanja bicikla električnim pogonom, mi smo bicikl razvili oko pogona, senzorike i stalnog pristupa internetu. Vjerujem da smo na jedinstven način spojili biciklističke i digitalne komponente, integrirali senzoriku i kamere, umrežili bicikle, razvili mobilnu aplikaciju i na taj način stvorili potpuno novo iskustvo vožnje bicikla. U ovaj projekt smo uložili četiri godine razvoja i vjerujemo da je ovo prekretnica za našu firmu, a ako možemo zanemariti skromnost na trenutak, prekretnica za biciklističku industriju“, izjavio je Mate Rimac na predstavljanju.
Jedna od glavnih odlika novog bicikla uloga je pametnog telefona koji postaje glavno korisničko sučelje.
Atraktivan izgled kao i sve karakteristike novog električnog bicikla, predstavljaju velik iskorak za samu tvrtku i kao što je naglasio Mate Rimac – vjerojatno i za samu biciklističku industriju.
* Prezentacija električnih bicikla nastavljena je u subotu na Braču. Čarter letom zrakoplova „Croatia Airlines“ u subotu je iza 11 sati na brački aerodrom doputovalo 69 stranih i domaćih novinara te prodajnih agenata. Oni su u 12 sati na biciklima Mate Rimca krenuli u tri pravca preko Vidove gore do Bola.
Cilj im je bio hotel „Kaštil“ gdje im je priređena dobrodošlica i ručak.
Najduže su putovali oni koje je put vodio preko Blaca. Do Bola im je trebalo pet sati, a na tom putu su na tri bicikle – probušene gume. S ovom grupom je bio naš Boljanin Vladislav Anić.
- Ovo je značajna promidžba ne samo za električne bicikle Mate Rimca već i za turističku ponudu Bola – rekao nam je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol. – Na biciklima su preko makadamskih putova u Bol došli i novinari čiji će izvještaji i fotografije biti objavljene u brojnim časopisima. Vjerujemo da će mnogi čitatelji poželjeti da i uživo vide prirodne ljepote Brača i Bola. (j.e.)

(65) objavljeno 16. 03. 19. u 22:30 h

********************


alt


NOVE UPLATE ZA ŽUPNU CRKVU

Prošlog tjedna, od 13. do 16. ožujka, u Župni ured stigle su ukupno 23 uplate za obnovu preslice na Župnoj crkvi. Privatne osobe uplatile su 8.785 kuna. Od toga je pet uplata od anonimnih donatora (2.155 kuna), a neki su svoj prilog dali u eurima (650 eura).
Ukupno je do sada uplaćeno 180.505 kuna i to pravne osobe 126.000, a fizičke osobe 54.505 osoba.
Imena donatora objavljujemo u rubrici POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(64) objavljeno 16. 03. 19. u 22:25 h

********************


alt


alt


HOTEL “VITAR” KONKURIRA ZA NAGRADU

Studio UP, autor splitskog dizajn hostela Golly i Bossy i popularnog rovinjskog Amarina, ovih se dana u užem krugu natječe za godišnju strukovnu nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata sa svojim novim projektom, hotelom Vitar na otoku Braču, turističkim objektom za surfere i druge hedoniste – pročitali smo u subotnjem broju “Jutarnjeg lista”.
Taj je lifestyle hotel u kategoriji četiriju zvjezdica strateški pozicioniran na samom ulazu u Bol. Visine je četiri kata, sa 25 soba, površine oko 2500 četvornih metara. Razgovarali smo s arhitektima Leom Pelivan i Tomom Plejićem, koji su osnivači Studija UP.
- Ime je predložio investitor, a mi smo ga svi zajedno prihvatili jer je super logično za surfersku destinaciju. Osmislio ga je Nenad Vukušić, naš copywriter. Odnos imena i dizajna je povezan, tematizirali smo surfersku atmosferu napetosti, tenzije, užadi… Tijekom boravka gost je svjestan dinamike u prostoru, svjetla, sjena, zvuka i pokreta, a kako su sve lođe zasjenjene užadi, sjene se stalno oblikovno mijenjaju, titraju - opisuje Toma Plejić.
Vitar je klasificiran kao lifestyle hotel, možemo slobodno reći da je vrlo kul i ležerno mjesto, prvi gosti nerijetko ga nisu niti napuštali. Hotel ima vrhunskog chefa Marija Čepeka, zaduženog da užitak i kroz gastronomiju bude potpun. Na krovu je golemi reljef sunčališta - terase s krovnim bazenom iz kojeg puca prekrasan pogled na Hvar i Zlatni rat... Zanimljivo je i da svaka razina u sklopu komunikacije unutar hotela ima malu gimnastičku dvoranu NinjaGym, tako da gosti vježbajući participiraju u dinamici pročelja hotela. A pročelje bliješti i svjetluca dok su šupljine lođa prekrivene napetom užadi koja stvara ugodnu sjenu.
- Interijer je relativno hladan i mračan, materijali su ili jako figurativni ili potpuno apstraktni, primjerice, na podovima se iščitavaju morske školjkice i brušeni kamen, a na stropovima enigmatična crna monolitna reflektivna napeta ploha koja blago titra, stvara se refleksija… Zidovi često dobivaju tople plemenite drvene elemente - natur hrastov rukohvat, drvene vertikalne letve kao paravan i slično - kaže Toma Plejić.
U interijeru su vrlo prisutni elementi signalizacije i prostorne grafike koje su Nenad Vukušić i Damir Gamulin razvili kroz onomatopeje kojima oponašaju vanjske zvukove, lokalni sleng, a to je sve jako zabavno i upečatljivo te vizualno ritmično i dinamično.
Za hotel “Vitar” ovogodišnja sezona počinje 6. travnja. U hotelu će početi s radom i restoran.

(63) objavljeno 16. 03. 19. u 22:20 h

********************

alt


PREDAVANJE: „INSTITUCIJE EUROPSKE UNIJE“

Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ organizira predavanje mag. Vinke Soljačić: „Institucije EU i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU“ u ponedjeljak, 18. ožujka, u prostoru Srednje škole „Bol“ s početkom u 13 sati.
Vinka Soljačić, dipl. ing. elektrotehnike, mag. organizacijskih znanosti, radila je u „Iskri“ Ljubljana, kao razvojni inženjer, sistemski inženjer i voditeljica odjela za kvalitetu; u Ministarstvu za nauku i tehnologiju Ljubljana, kao savjetnica direktora Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo; u Ministarstvu za gospodarstvo Ljubljana, kao savjetnica Vlade Republike Slovenije; u Stalnom predstavništvu Republike Slovenije pri EU Brisel, kao savjetnica za unutrašnje tržište i sigurnost potrošača od 2003.do 2008. god.; u Ministarstvu za gospodarstvo Ljubljana, kao članica užeg kabineta direktora i njegova zamjenica na Direktoratu za unutrašnje tržište od 2008.do 2012. god.
U predavanju će biti prikaz glavnih institucija Europske unije: Europska komisija, Vijeće EU i Europski parlament, njihov sastav, nadležnosti i međusobna povezanost u postupcima odlučivanja te prihvaćanja zakonodavstva EU. Naglasak će biti i na ulozi pojedine države članice EU u postupcima pri donošenju pojedinih odluka na europskoj razini.
Objasnit će se i uloga nacionalnih institucija – Stalnih predstavništava država članica pri Europskoj uniji (uključujući i Republiku Hrvatsku) u Briselu.
Na kraju će biti predstavljena uloga i odgovornost države članice EU koja predsjeda Vijećem EU, što će biti zadatak Republike Hrvatske u prvoj polovici 2020. godine. (j.n.)

(62) objavljeno 16. 03. 19. u 22:15 h

********************


alt


KAKO JE IDENTIFICIRAN UTOPLJENIK?

Nakon 20 godina i šest mjeseci talijanska je policija identificirala muškarca čije je beživotno tijelo, prepuno sunčevih opeklina i bez odjeće, pronađeno u moru pokraj otočića Capraie, na pola puta između Livorna i Korzike. Riječ je o Bračaninu Zlatku Brajku, tada 34-godišnjaku, koji je nađen 18. lipnja 1998. godine nakon što je danima plutao u moru.
Na osnovu prstena koji je nosio na prstenjaku, ispod kojeg je bilo ugravirano žensko ime, ručnog sata Casio te cipela veličine 47 marke Vogel bilo je nemoguće otkriti identitet, ali zato je u rješavanju misterioznog slučaja pomogla upečatljiva rupica na utopljenikovoj bradi, koju je prepoznao detektiv Sartori. Obdukcija obavljena na Medicinskom fakultetu u Pisi potvrdila je da se tada NN osoba utopila i da na tijelu nema nikakvih tragova koji bi upućivali na nasilnu smrt.
Svaki pokušaj identifikacije bio je uzaludan, pa i televizijski prilog u talijanskoj emisiji “Chi l’ha visto?” (“Tko ih je vidio?”). Istražitelj Ilario Sartori sam je sebi obećao da će “učiniti sve da pokojnik dobije ime i prezime”. Inspektor iz Livorna niti nakon odlaska u mirovinu nije stao. Detaljno je provjeravao sve dostupne stranice s nestalim osobama u moderniziranom sustavu EU. Kad je došao do podataka s fotografijom Zlatka Brajka, vratio se u 1998. godinu jer Brajko je, baš kao i utopljenik, imao karakterističnu rupicu na bradi.
- Nadu čovjek ili ima ili nema. Mi smo ju imali. Svako smo ga ljeto čekali gledajući u pučinu. No umjesto nade, stigla nam je bolna istina. Policajci iz Livorna predvođeni detektivom Sartorijem pokazali su veliku ljudskost i profesionalnost. I neopisivo im hvala - rekla je za Jutarnji list sestra Zlatka Brajka. Neposredno prije nestanka Brajko je obitelji rekao da će se posvetiti humanitarnom radu u Africi. (hajdi karakaš jakubin)
(Tekst prenosimo iz „Jutarnjeg lista“, a objavljen je 16. ožujka.)

(61) objavljeno 16. 03. 19. u 22:10 h
subota, 16. 03. 2019. **********


alt


RADNA AKCIJA U - NEDJELJU

Prošle subote su pauzirali, ali će to učiniti i ove subote (16. ožujka) jer se nova radna akcija čišćenja šumu uokolo Bola – nastavlja u nedjelju 17. ožujka. Članovi DVD Bol i djelatnici Grabovog rata radit će u nedjelju od 8 do 14 sati, a nešto prije podneva je za sve besplatna marenda.
- Odlučili smo raditi nedjeljom – objasnio nam je zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković – jer su mnogi subotom na radnom mjestu. Vidjet ćemo hoće li ove nedjelje biti bolji odaziv posebno među Boljanima koji nisu u DVD niti u Grabovom ratu, a radovalo bi nas da i njih vidimo na radnim akcijama. (j.e.)

(60) objavljeno 15. 03. 19. u 22:25 h

********************


alt

alt


ŠTRAJK MLADIH ZA KLIMU

Bolski srednjoškolci uključili su se prošlog petka u štrajk mladih za klimu koja se odvija u cijelom svijetu. Okupili su se u 13 satu u dvorištu (igralištu) škole na Bjenačici, gdje su nosili plakate sa ekološkim porukama.
Učenici širom svijeta sudjelovali su u prosvjedu koji je u svega nekoliko mjeseci nabujao u globalni pokret nazvan "Petkom za budućnost", a prvi put prosvjedu su se priključili i mladi iz Hrvatske, srednjoškolci iz Zagreba, Varaždina, Pule te iz Splita.
Mladi prosvjedima za klimu sve glasnije izražavaju zabrinutost za svoju budućnost, a "odraslima" zamjeraju da se, usprkos sad već dramatičnim najavama bliske budućnosti koju će obilježiti poplave, suše, migracije, nedostatak hrane i druge nevolje izazvane klimatskim promjenama, malo radi na tome da se te promjene i proces globalnog zagrijavanja pokušaju ublažiti ili zaustaviti. (foto: m.m.)

(59) objavljeno 15. 03. 19. u 22:20 h

********************


alt


ELEKTRIČNE BICIKLE U BOLU

U Bolu i na prilaznim cestama u subotu će biti novinari na električnim biciklima „Greyp Bike G6“ koje proizvodi Mate Rimac, poznat u svijetu kao inovator i proizvođač električnih automobila.
Domaći i strani novinari dolaze čarter letom na brački aerodrom oko 12 sati, a njih u aerodromskoj zgradi čeka 80 električnih bicikla.
Greyp Bike G6 je električni off road bicikl nove generacije koji može preći oko 240 kilometara sa jednim punjenjem!
Po dolasku u Bol, nakon testiranja električnih bicikla, za novinare-vozače bit će organizirano primanje na terasi restorana „Vusio“. (j.e.)

(58) objavljeno 15. 03. 19. u 22:15 h

********************


alt


BANDIĆ DOLAZI NA WTA TURNIR

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima primio je u petak direktora WTA tenis turnira Feliksa Lukasa i načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića koji su ga upoznali s poviješću turnira i tijekom organizacijskih priprema. Gradonačelnik je prihvatio poziv i dolazi u lipnju na turnir, a svojim je suradnicima preporučio da, prema mogućnostima, pomognu ovo sportsko natjecanje.
U razgovoru su sudjelovali Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, Milan Pavelić, pročelnik gradskog ureda za sport, Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba, Zdenko Antunović, glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba … (j.e.)

(57) objavljeno 15. 03. 19. u 22:10 h

********************


alt


SPORT: BOL IGRA S POSLJEDNJIM

Nakon pobjede (5:4) prošlog ponedjeljka, Boljani s mnogo više optimizma očekuju u ponedjeljak, 18. ožujka utakmicu sa trenutno posljednjom ekipom na tablici. BOL – GRM I TUNJ DAIKIN PEL-3 igraju u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu u 18.50 sati.
Bol je 13. na tablici sa 16 bodova, a Grm i tunj posljednji sa 11 bodova. Ove dvije ekipe u prvom dijelu prvenstva (VIII. kolo, 5. studenoga) odigrali su 2:2. (j.e.)

(56) objavljeno 15. 03. 19. u 22:05 h

********************


alt


BESPLATNO NA KAVU

Ivo Eterović (Karavona ml.) koji u zimskom periodu radi na šanku „Dva ferala“ u Domu kulture, odlučio je ove subote besplatno poslužiti kavom sve Bolke koje ujutro (8 do 12 sati) dođu u Dom kulture.
Čemu treba zahvaliti za ovu darežljivost? Ivo će platiti naručene i servirane kave, a ne „Grabov rat“ koji je zadužen za ugostiteljske usluge u Domu kulture. Razlog je što je Ivo Eterović imao sreće (i znanja) te dobio poveći iznos na sportskoj kladionici. (j.e.)

(55) objavljeno 15. 03. 19. u 22:00 h
petak, 15. 03. 2019. **********


alt


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

Rezultati upisani u eVisitor za veljaču ne moraju značiti da će nam doći više turista na odmor u Splitsko-dalmatinsku županiju. Ipak, lijepo je vidjeti turističke rezultate na Braču ostvarene u veljači. Došla su 442 gosta (noćenja 2.136), a lani ih je u veljači bilo 305 gostiju.
Po broju dolazaka Supetar je prvi na Braču u veljači (335 gostiju), drugi je Bol (42), slijede Sutivan (19), Postira (18), Milna (21), Selca (6) i Pučišća (1).
U prosjeku su gosti na Braču u veljači boravili 4,83 dana. (j.e.)

(54) objavljeno 14. 03. 19. u 21:10 h

********************


alt


ISKLJUČENJE STRUJE NEPLATIŠAMA

Prošlog tjedna skoro dvadesetak domaćinstava u Bolu ostalo je bez struje. Razlog je neplaćanje računa, a to nisu učinili ni nakon opomene. Pogon „Elektrodalmacije“ dobije, kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio direktor supetarskog pogona Ozren Dragičević, nalog iz Splita za isključenje i tu nema mnogo manevarskog prostora.
Bez obzira što na portalima piše da se struja i voda može isključiti samo odlukom suda, očito je mnogo jednostavnije neplatiše primorati na plaćanje isključivanjem struje, vode i telefona.
Među isključenima, za javnost anonimnih, zbog zaštite osobnih podataka, bilo je i nekih koji od Općine, kao socijalni slučajevi, primaju novčanu naknadu za struju, ali oni očito novac troše za njih nešto važnije. (j.e.)

(53) objavljeno 14. 03. 19. u 21:05 h

********************


alt

Hotel u Neumu gdje se održava Noćnjak


BOLJANI IDU PO MEDALJE

Do sada je šest Boljana, ali i još 12 maslinara iz ostalih mjesta na Braču prijavilo sudjelovanje na 21. Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara koja se prvi put održava izvan Hrvatske, ove godine 21. do 24. ožujka u Neumu.
U Splitu je tijekom siječnja i veljače održano ocjenjivanje maslinovih ulja i proizvoda od maslina. Do sada je svake godine neka od medalja došla u ruke maslinaru iz Bola.
Noćnjak traje tri dana a svi su sudionici smješteni u Grand hotelu Neum. (j.e.)

(52) objavljeno 14. 03. 19. u 21:00 h
četvrtak, 14. 03. 2019. **********


alt

Split cijele godine ima najviše dolazaka i noćenja u županiji


STATISTIKA: U VELJAČI 47% VIŠE GOSTIJU

U veljači je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u odnosu na isti mjesec prošle godine, 47 posto više dolazaka gostiju i 29 posto više noćenja!
Ukupno je u veljači, prema podacima Turističke zajednice SDŽ, boravilo 32.391 gost (stranih 21.609, a domaćih 10.782).
Od stranih gostiju najviše je bilo turista iz Njemačke (3.142), zatim BiH (2.448), pa iz Koreje (2.412), Švedske (1.174), Belgije (1.003) …
Naravno, Split je po broju gostiju na prvom mjestu (13.042) u županiji, slijede Živogošće (5.079), Podgora (2.796), Podstrana (2.115), Trogir (1.215), Makarska (1.210), Kaštela (1.174) …
Sutra: koliko je gostiju u veljači bilo na Braču? (j.e.)

(51) objavljeno 13. 03. 19. u 21:00 h

********************


alt


alt


REDUKCIJA VODE ODGOĐENA ZA ČETVRTAK

U srijedu, neposredno prije završetka radnog vremena, kopajući kanal na Rudini, kod caffe bara „Marinero“, oštećene su dvije vodovodne cijevi. Pozvana je dežurna ekipa „Vodovoda Brač“ koja je iz Supetra došla u 16.50 sati, ali su tek mogli konstatirati da je složena situacija pa su sanaciju, a time i redukciju vode (treću po redu) odgodili za četvrtak ujutro. Voda je i dalje nastavila isticati iz oštećenih cijevi.
Očekuje se da redukcije u četvrtak neće biti prije 8.30 sati jer ekipa za popravak dolazi iz Supetra. (j.e.)

(50) objavljeno 13. 03. 19. u 20:55 h

********************


alt

Kupe na krovu su velika prijetnja ...


alt

... tabla na vratima nije sasvim uočljiva niti može biti efikasna zaštita


alt

Ulica Loža i zgrada sa čijeg krova prijeti opasnost. Treća vrata lijevo su ulaz u Glazbenu školu


OPASNOST ZA DJECU I PROLAZNIKE

Nije prvi put da pišemo o krovu na neuseljenoj stambenoj zgradi u Ulici Loža, iza zgrade Galerije Dešković. Ništa se nije promijenilo, a i dalje je opasno prolaziti pored te zgrade. Međutim, novost je, zbog čega o ovome ponovno pišemo, što odnedavno tu dolaze i djeca, polaznici Glazbene škole.
Treba li čekati da netko strada pa da se vlasnike upozori na obvezu uređenja pokrova na krovu njihove zgrade? Kako to rade drugi? Čuli smo da vlasnike treba pismeno upozoriti na obveze i odrediti im rok do kada trebaju to popraviti. Ako to oni ne učine, onda će Općina angažirati izvođača i račun proslijediti vlasnicima. Ako ga oni ne plate, onda će se pokrenuti postupak za ovrhu. Tada će Općina naplatiti svoj dug, a za mnogo manje para doći do objekta … Ono što je najvažnije – spriječit će se da strada netko od nedužnih prolaznika. (j.e.)

(49) objavljeno 13. 03. 19. u 20:50 h
srijeda, 13. 03. 2019. *****


alt


alt


U TISKU KNJIGA O FRANI RADIĆU

Zbornik radova „Frano Radić – život i djelo“, nakon dvije godine intenzivnih priprema, nalazi se u tisku. U Grafičkom zavodu hrvatske, u nazočnosti ravnateljice „Hrvatske čitaonice“ Jadranke Nejašmić, otisnut je probni arak i s njezinim dopuštenjem nastavljeno je tiskanje. Gotovu knjigu možemo očekivati za dva tjedna.
Objavljivanje knjige o znamenitom Boljaninu, koji je svojim djelovanjem zadužio hrvatsku nacionalnu kulturnu povijest, Franu Radiću, polihistoru, pedagogu, arheologu, prevoditelju, kulturnom i javnom djelatniku, inicirala je Općinska knjižnica „Hrvatska čitaonica“, koja je uz Nakladu Bošković i suizdavač, uz financijsku potporu Općine Bol u nakladi od 500 primjeraka.
Knjiga ima 392 stranice, opremljena je brojnim fotografijama. Zbornik je dizajnirao i grafički pripremio Neven Marin, a urednici su: Jakov Karmelić i Jadranka Nejašmić.

ČESTITKA RAVNATELJICI „HRVATSKE ČITAONICE“
Tiskanje zbornika o bolskom velikanu duha Franu Radiću, u izdanju „Hrvatske čitaonice“, obradovalo je grupu žena koje su na bolskom karnevalu sudjelovale s maskom „Paunovi“.
Zahvalne na gostoprimstvu bolske knjižnice koja je tijekom tri tjedna pretvorena u radionicu maski, došle su čestitati ravnateljici Jadranki Nejašmić na tom značajnom kulturnom događaju. Odjevene u žuto, uz veliki buket cvijeća, raznovrsne kolače i likere, darovale su joj i stihove zahvale. (j.n.)

(48) objavljeno 12. 03. 19. u 21:20 h

********************


alt


alt


alt


OPREZNO KOD MARINERA

Radovi na Rudini (zamjena podzemnih instalacija i pripreme za popločavanje) umnogome su poremetili dosadašnji promet vozila, ali i pješaka. U utorak se kopalo na sjevernom dijelu u Ulici Donja obala, pa je za pješake ostavljen samo uski prolaz.
Već smo upozoravali prolaznike na oprez, a posebno one najmlađe koji svakodnevno tim putem idu u Osnovnu školu. Je li zbog slabog osiguranja ili neopreznosti pješaka, četvero je Boljana lakše ozlijeđeno: tri ženske i jedna muška osoba.
Naša je preporuka da se što više izbjegava prolaz preko raskopanog dijela gradilišta! (j.e.)

(47) objavljeno 12. 03. 19. u 21:15 h

********************


alt


JOŠ 4 DANA ZA MOLBE

Ostalo je svega četiri dana, do 15. ožujka, do kada studenti i srednjoškolci koji se školuju izvan Bola, mogu podnijeti zahtjev za novčane nagrade. Srednjoškolci dobivaju 1.000 kuna, a studenti od 1.000 do 4.000 kuna ovisno o uspjehu.
Uvjeti za dobivanje novčane pomoći objavljeni su na službenim stranicama Općine Bol, ali i u našoj rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(46) objavljeno 12. 03. 19. u 21:10 h
utorak, 12. 03. 2019. *****


alt


DRUGI PUT BEZ VODE

U ponedjeljak je oko podneva dio Bola, po drugi put u nekoliko dana, ostao bez vode. Razlog su radovi na Rudini, kod Vidovice, gdje je kod iskopa kanala oštećena vodovodna cijevi. Nakon dolaska dežurne ekipe Vodovoda Brač iz Supetra, do sanacije oštećenja, morao se zatvoriti dovod vode za dio potrošača. Radovi su potrajali malo duže, nego prvi put, jer su radnici Vodovoda Brač, prije završetka posla – otišli na ručak.
Za očekivati je još prekida u opskrbi vodom s obzirom na način postavljanja starih podzemnih instalacija. Možda će netko ucrtati gdje se sada nalazi kanalizacija, voda, telefon … Zbog budućih radova na otklanjanju kvarova. (j.e.)

(45) objavljeno 11. 03. 19. u 21:30 h

********************


alt


KATAMARAN PRENOĆIO U STAROM GRADU

Zbog bure katamaran „Vida“ se u ponedjeljak sklonio u Stari Grad. Ovisno o vremenskim prilikama u utorak će možda „Vida“ navratiti u Bol ili izravno krenuti za Split.
Na kopnu će, u utorak, puhati umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura i tramontana, zbog čega su putem Meteoalarma objavljena upozorenja za kompletnu državu. Za unutrašnjost i najveći dio priobalja izdana je žuta, za srednju Dalmaciju narančasta, a za sve dalmatinske otoke crvena uzbuna. Žuta opasnost izdaje se u slučaju potencijalno opasnih, narančasta u slučaju opasnih, a crvena u slučaju izuzetno opasnih vremenskih uvjeta.

(44) objavljeno 11. 03. 19. u 22:25 h

********************


alt


PODACI ZA INFO KNJIŽICU

Ured Turističke zajednice općine Bol priprema za tisak informativnu knjižicu, koja se osim na hrvatskom, tiska i na više stranih jezika. U tijeku je ažuriranje podataka na tz. žutim stranicama pa se pozivaju tvrtke, obrti i organizacije da u idućih 10 dana dostave eventualne izmjene (adresa, broj telefona i slično) ili podatke o novim pružateljima usluga turistima.

(43) objavljeno 11. 03. 19. u 22:20 h

********************


alt


ZAVRŠILA GRČKA AVANTURA

U ponedjeljak rano ujutro kući su se iz Grčke, preko Frankfurta, Zagreba i Splita, vratile učenice Srednje škole Bol Antea Jerčić (3.a), Sara Marinković (3.a), Karla Rakela (1.a) i Iris Stančić (1.a), te profesorice Petra Kokeza i Rovena Trivanović. Cijeli su tjedan provele u Grčkoj, a nekoliko dana u Katerini, malom gradiću u podnožju Olimpa, gdje su sudjelovale na radnom tjednu u sklopu Erasmus+ projekta. Sastanak je ovaj put bio posvećen platformi za e-učenje Moodle i sigurnosti na internetu.
Svoje utiske s putovanja opisale su u dnevniku „Naša Grčka avantura“ kojeg objavljujemo u rubrici Boljani po svijetu ili kliknite OVDJE.

(42) objavljeno 11. 03. 19. u 22:15 h

********************


alt


SPORT: PETA POBJEDA

Utakmica XX. kola I. splitske lige malog nogometa: BOL - DWS KIDAN ŽILE 5:4 (4:2). Igrano u ponedjeljak 11. ožujka u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.

Semafor: 0:1 00.26 min / 1:1 06.16 min, Jure Klarić / 1:2 06.40 min / 2:2 08.01 min, Joško Jakšić / 3:2 10.17 min, Boško Botica / 4:2 11.34 min, Boško Botica / 5:2 22.53 min Boško Botica / 5:3 28.07 min / 5:4 29.18 min /

Nakon dva poraza Boljani su zabilježili pobjedu, petu u ovom prvenstvu i sada imaju 16 bodova. Nije počelo najbolje. Već nakon 26 sekundi DWS Kidan žile vodio je 1:0. Nakon 6 minuta izjednačio je Jure Klarić, ali je nedugo nakon toga bilo 1:2. Tada je sve riješeno sa četiri uzastopna gola. Izjednačio je na 2:2 Joško Jakšić, a sa tri gola Boško Botica doveo rezultat na 5:2. Posljednje dvije minute Bol je primio dva gola, ali su ipak sačuvali pobjedu od 5:4.

Za Bol su igrali: Tomislav Mikulić, Matej Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Jure Klarić, Luka Bakija, Antonio Karmelić, Marko Marinović, Joško Jakšić i Josip Omerović.


Boljani nisu u ponoć krenuli iz Splita trajektom jer je Jadrolinija, zbog bure, otkazala polazak za Supetar u 23.59. Treći put ove sezone moraju prespavati u Splitu. Bol je jedina ekipa u I. ligi koja putuju svaki ponedjeljak trajektom s otoka u Split.

(foto: J. Sabbioncello)

(41) objavljeno 11. 03. 19. u 22:55 h

ponedjeljak, 11. 03. 2019. **********


alt


PRVI AVION 2. TRAVNJA

Prvi zrakoplov na redovnom letu 2019. godine, sletjet će na brački aerodrom 2. travnja (utorak) iz Zagreba i isti dan se vraća na zagrebački aerodrom. Ove godine, prema objavljenom redu letenja, avioni Croatia Airlinesa između Zagreba i Brača letjet će dva puta tjedno, utorkom i subotom. Zadnji let je predviđen 26. listopada (subota).
Lani su avioni iz Zagreba na Brač dolazili također utorkom i subotom, ali od 27. ožujka do 30. listopada. (j.e.)

(40) objavljeno 10. 03. 19. u 21:20 h

********************

alt


GRADI SE I NEDJELJOM(?!)

Ima u Bolu i nekih građevinara koji ne poštuju odluku Općinskog vijeća da su zabranjeni građevinski radovi nedjeljom i praznikom! Riječ je o građevinarima i investitorima koji nisu iz Bola, pa možda ne čitaju Službeni glasnik Općine Bol. Neznanje naravno nije opravdanje, ali će i ubuduće raditi nedjeljom (možda i tijekom turističke sezone) jer općinske službe, koje bi ih trebale upozoriti ili čak prijaviti, ne rade – nedjeljom. (j.e.)

(39) objavljeno 10. 03. 19. u 21:15 h

********************

alt


FINANCIJSKA POTPORA IZ TZ SDŽ

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije (TZ SDŽ) objavila je na svojim službenim stranicama Javni poziv za kandidiranje manifestacija 2019. kojima će dodijeliti bespovratnu financijsku potporu. Jedan organizator može, do 26. ožujka, poslati najviše dvije prijave za sufinanciranje kulturnih, zabavnih i sportskih te etno-gastronomskih manifestacija.
Uz prijavu treba ispuniti određene uvjete i potrebne formulare. (j.e.)

(38) objavljeno 10. 03. 19. u 21:10 h
nedjelja, 10. 03. 2019. **********


alt


POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU: 106 UPLATA

Posljednjeg tjedna, od 4. do 9. ožujka, u Župnom uredu pristiglo je 25 uplata fizičkih osoba (10.600 kuna) i dvije od pravnih osoba (3.500 kuna). Od 11. veljače, kada je počela akcija, uplaćeno je Župnom uredu za popravak preslice na župnoj crkvi ukupno 171.720 kuna.
Posljednjeg tjedna 10 su uplatitelja željeli ostati anonimni, ali su priložili 4.110 kuna.
Nove se uplate tek očekuju, posebno od pravnih osoba. Već sada se može ustvrditi da je dobar odaziv vjernika, jer njih je 95 uplatilo za popravak preslice sa zvonima. Dio njih uplatili su u eurima.
Od pravnih osoba do sada se odazvalo 11. Najviše je uplatio Biskupski ordinarijat Hvara (60.000 kn), zatim Općina Bol (40.000 kn), Hotel „Kaštil“ (10.000 kn) …

Tko je do sada uplatio viditi u rubrici POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU ili kliknite OVDJE.

(37) objavljeno 09. 03. 19. u 22:05 h

********************


alt


KASNE RADOVI NA RUDINI

Radna je subota bila na Rudini jer se nastoji barem donekle nadoknaditi izgubljeno vrijeme zbog čekanja na dogovor vlasnika podzemnih instalacija. Trebalo bi, naime, zamijeniti ono što je dotrajalo ili privremeno ugrađeno. Ne bi bilo normalno da se neposredno nakon popločavanja počne -d kopati!
Bagerom se otkopava kanal za postavljanje nove vodovodne cijevi jer se stara napušta s obzirom da je poodavno u zemlji i uz to od salonita.
Radovi na Rudini i kod caffe bara Marinero počeli su 18. veljače, a radove je bilo planirano završiti u roku od dva mjeseca. Već sada se zna da neće biti moguće do Uskrsa sve planirano uraditi. (j.e.)

(36) objavljeno 09. 03. 19. u 22:00 h

********************


alt


POMOĆ ZA WTA TURNIR U BOLU

Prema pisanju „Slobodne Dalmacije“, Središnji državni ured za sport sufinancirat će ove godine organizaciju teniskog turnira WTA Croatia Bol Open sa 581.750 kuna. Značajna je to financijska potpora pa je za pretpostaviti da će nešto od toga biti utrošeno i za veću popularizaciju ovog natjecanja pa time i bolju posjetu barem polufinalnih i finalnih mečeva.
To je bila osnovna primjedba na sastanku u Općinskom vijeću, koje je u siječnju raspravljalo o teniskom turniru u Bolu. Tada se direktor turnira Feliks Lukas pravdao nedostatkom sredstava za uspješniju organizaciju. (j.e.)

(35) objavljeno 09. 03. 19. u 21:55 h

********************


alt

Vrijeme u Bolu u petak 9. ožujka u 17.30 sati


POČETKOM TJEDNA PROMJENA VREMENA

I tijekom vikenda vrijeme bez znatnije promjene - pa će se diljem Hrvatske nastaviti ovo iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko koje na početku ožujka, mjestimice čak i kao ni jedno do sada, te barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, u subotu prolazno i sjeverozapadnjak.
Početkom novoga tjedna slijedi znatnija promjena vremena s češćom i većinom obilnijom kišom; umjerenim, mjestimice i jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, na Jadranu još jačom, na udare gdjegod i olujnom burom i tramontanom, te padom temperature na vrijednosti uglavnom oko prosječnih za sredinu ožujka, gdjekad i nižim.
Tijekom ponedjeljka snijeg je u gorju gotovo siguran, posebice Gorskoga kotara i Like, kasnije i Dalmacije, a ponegdje će vjerojatno padati i u nižim predjelima. Moguć je i tijekom još hladnije sredine sljedećega tjedna, a prema njegovom kraju ponovno toplije, mjestimice možda čak i kao ovoga vikenda.

(34) objavljeno 09. 03. 19. u 21:50 h

********************


alt


VIZE ZA AMERIKANCE OD 2021.

Američki državljani koji budu putovali u neku od zemalja Europske unije, pa tako i u Hrvatsku, od 2021. godine će morati imati vizu.
Europska unija je u petak objavila da će putnici iz SAD-a trebati novu vrstu vize, koja će nositi skraćenicu ETIAS, da posjete europski šengenski prostor.
Trenutno državljani SAD-a mogu putovati 90 dana unutar EU-a bez vize.
EU je objasnio da ETIAS viza vrijedi tri godine i da omogućava Amerikancima ulazak u šengensku zonu koliko god puta žele.
Ključni razlog uvođenja viza Amerikancima je spor EU-a sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje odbijaju ukinuti vize građanima Hrvatske, Bugarske, Poljske, Rumunjske i Cipra.
U 2016. Europska komisija je zatražila od SAD-a da omogući isti bezvizni režim za svojih pet članica. EU regulativa, naime, podrazumijeva isti tretman za sve zemlje članice.
Prošle godine u našu je županiju došlo 164.050 gostiju iz SAD-a koji su ostvarili 420.401 noćenje.

(33) objavljeno 09. 03. 19. u 21:45 h
subota, 09. 03. 2019. **********


alt

alt


alt


alt


alt


alt


alt

U ime bolskog SDP-a čestitali su i uručivali ruže Jakov Okmažić i Boris Škrbić


DAN ŽENA: PRESPORE PROMJENE

Iz izvješća EU Komisije vidljiv je određeni napredak u pogledu rodne ravnopravnosti, no žene se i dalje u mnogim područjima suočavaju s nejednakostima:
- Stopa zaposlenosti žena u EU-u dosegla je 2017. rekordnu razinu od 66,4%, ali se stanje razlikuje među državama članicama.
- Ženama prijeti veći rizik od siromaštva jer su im plaće oko 16% niže od plaća muškaraca. Posljedica je toga razlika u mirovinama, koja je 2017. bila 35,7%. U nekim zemljama više od 10% starijih žena ne može priuštiti potrebnu zdravstvenu skrb.
- Žene su još uvijek u velikoj mjeri nedovoljno zastupljene u parlamentima i vladama. Žene su na čelu samo šest od 28 nacionalnih parlamenata diljem EU-a, a sedam od deset članova nacionalnih parlamenata u EU-u su muškarci. Iako je trenutačno postotak žena na višim ministarskim pozicijama (30,5%) najviši otkada su 2004. podaci prvi puta dostupni za sve države članice, čini se da se ženama i dalje nastoje dodijeliti portfelji manjeg političkog značaja.
- U poslovnom svijetu prepreke su i dalje neizbježne sa samo 6,3% glavnih direktorica u najvećim trgovačkim društvima u EU-u uvrštenima na burzu.


U Bolu su tri žene izabrane u Općinsko vijeće, a na Dan žena, zahvaljujući Općinskoj organizaciji SDP-a, njih stotinjak dobilo je u petak u znak pažnje - crvene ruže.

(32) objavljeno 08. 03. 19. u 21:50 h

********************


alt


RADNA AKCIJA SE – ODGAĐA

Ove subote, 9. ožujka, ne organizira se akcija čišćenja (prorjeđivanja) šume iznad plaže Zlatni rat. Razlog je najava kiše, a subotom su u akciji sudjelovali radnici „Grabovog rata“ i članovi DVD Bol.
Razmišlja se da se ove radne akcije ubuduće organiziraju nedjeljom jer mnogi članovi DVD-a subotom imaju radnih obveza. (j.e.)

(31) objavljeno 08. 03. 19. u 21:45 h

********************


alt

PRŠUT DOBIO BROJ 23

Na bolskoj tržnici, štandu obitelji Mikulić, prvi put ove godine, izvlačili se brojevi (lot) za pršut. Povod je bio Dan žena, pa je Juraj Eterović izvukao osam ceduljica, a osma je značila dobitak. Pod brojem 23 u bilježnici je bilo upisano ime dobitnika: Dino Egekher.
- Igram već godinama, uvijek po pet brojeva. Mislim da je bilo vrijeme da jednom nešto i dobijem – kaže nam dobitnik. (j.e.)

(30) objavljeno 08. 03. 19. u 21:40 h

********************


alt


SPORT: NASTAVLJA SE BORBA ZA OPSTANAK

MNK Bol nastavlja u ponedjeljak 11. ožujka s natjecanjem u I. ligi malog nogometa. U XX. kolu, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, s početkom u 18.50 sati igrat će DWS KIDAN ŽILE i BOL.
Bol je sa 13 bodova na 13. mjestu, a do kraja natjecanja u igri je još 21 bod, odnosno 7 kola. (j.e.)

(29) objavljeno 08. 03. 19. u 21:35 h


petak, 08. 03. 2019. **********


alt

Podjela ruža 2018. za Dan žena


DAN ŽENA: CRVENE RUŽE ZA BOLKE

Međunarodni dan žena, 8. ožujka, slavi se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.
Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.
Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.
Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica".
Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje cvijeće. U Italiji je mimoza simbol Dana žena. U Bolu Općinska organizacija SDP-a dijeli ženama crvene ruže, a učinit će to i ove godine, u petak tijekom jutarnjih sati.

(28) objavljeno 07. 03. 19. u 20:45 h

********************


alt

Jugo u Bolu, četvrtak, 7. ožujka u 16.30 sati


KATAMARAN OSTAO U SPLITU

Zbog najave jakog juga „Jadrolinija“ je za četvrtak ujutro objavila mogućnost da katamaran neće ni krenuti iz Jelse za Bol i Split. Međutim, linija je u prekidu deset sati kasnije. U splitskoj luci su u četvrtak ostala tri katamarana „Jadrolinije“: za Lastovo, Vis te Bol i Jelsu.
Bez obzira na vremenske uvijete u petak ujutro nema katamaranske linija Jelsa – Bol – Split, jer je katamaran „Vida“ ostao u Splitu. (j.e.)

(27) objavljeno 07. 03. 19. u 20:40 h

********************


alt


alt


alt


RADOVI NA RUDINI

Na Rudini su počeli radovi na iskopima za novu kanalizaciju zbog čega je veći dio prostora ograđen. Učinjeno je to prvenstveno zbog školske djece i za pretpostaviti je da će, dok budu trajali radovi, u školu sa zapadne strane ulaziti sa rive, pored kina i dolaziti na ograđeni dio na Rudini.
Za vozače se na Rudinu ne dozvoljava parkiranje od mesnice do frizerskog salona Sirena, kako bi se ostavio prostor za okretanje automobila. (j.e.)

(26) objavljeno 07. 03. 19. u 20:35 h

********************


alt


OTVOREN „BIG BLUE“

Caffe bar „Big Blue“ na Velom mostu ponovno je otvoren od četvrtka. Zimska pauza trajala im je od Badnjaka 2018. godine. I sada se na trećoj lokaciji u Bolu može uživati u ispijanju kave uz more s pogledom na brodice. (j.e.)

(25) objavljeno 07. 03. 19. u 20:30 h

********************


alt


VIDEOTEKA: „KUPINA NAPUŠTA BOL“

Video zapis snimljen na Kupini, na pokladni utorak, objavili smo u rubrici VIDEOTEKA gdje se nalazi još 28 dokumentarnih filmova, od čega 27 u produkciji portala boljani.info.
Najgledaniji film je „Tramontana na Zlatnom ratu 2016.“ koji se gledao 299.646 puta. Drugi je po gledanosti „Bagerovo kupanje 2016.“ (15.885), treći „Jesen na otoku Braču 1956“ (3.505), četvrti „Asfaltom do Murvice 2013.“ (3.497) …
Film „Karneval na Kupini“ u prva dva dana pogledalo se 435 puta. (Otvorite VIDEOTEKU ili kliknite OVDJE.)

(24) objavljeno 07. 03. 19. u 20:25 h
četvrtak, 07. 03. 2019. **********


alt


POČELA JE KORIZMA

Pepelnicom ili Čistom srijedom započela je korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje) i predstavlja dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.
Na blagdan Pepelnice, svećenik je posipao kršćane pepelom uz riječi: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti’ (latinski: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju!’.
Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.
Osim odricanja u hrani i piću, od vjernika se očekuje da se tijekom Korizme odreknu svih oblika zabave i poroka, te da se okrenu Bogu čitajući njegove riječi i vrijeme provedu u molitvi. Dublji smisao ovih aktivnosti je da ljudi naprave zaokret u svom životu te da se odreknu grijeha i svojih slabosti i, na kraju, oproste drugima koji su im u životu nanijeli zlo.
Molitvom je cilj izliječiti duh i stvoriti novu šansu za bolji život, ostavivši iza sebe grijeh i mržnju. A razmišljanjem i rješavanjem loših utjecaja u prošlosti bi radili na sebi i osigurali si da će u budućnosti biti bolji ljudi i istinski kršćani.

(23) objavljeno 06. 03. 19. u 21:25 h

********************


alt

Hrvatski ministar turizma Cappelli sa suradnicima na splitskom štandu u Berlinu


alt

Boljani u Berlinu: načelnik Tihomir Marinković, djelatnik na štandu Tonči Lalić i direktor TZO Markito Marinković


alt


BERLIN, NAJVAŽNIJI SAJAM TURIZMA

Hrvatska se i ove godine na najvažnijem europskom sajmu turizma, ITB-u u Berlinu (6. – 10. ožujka), opet predstavlja raskošnim štandom i bogatim programom. Ukupno je u Berlinu 23 suizlagača iz Hrvatske, među kojima je i štand Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Na štandu je angažiran kao informator Tonči Lalić iz bolskog Ureda TZ. Posjetiteljima se na ovom štandu nude pršut, sir i kokteli. Naravno i prospekti među kojima su i oni o ponudi i pozivu na Brač. No bojazan da bi sezona mogla podbaciti je sveprisutna. Na sajmu u Berlinu je 180 zemalja, a hit je – Turska.
Hrvatski ministar turizma se na jednom od najvažnijih godišnjih termina za branšu trudio širiti optimizam. „Vidite da je nakon razgovora s njemačkim partnerima na mom licu osmijeh. Ja sam optimist", rekao je Gari Cappelli odmah na početku razgovora s novinarima. Zanimanje javnosti ne čudi, turizam je još uvijek jedna od presudnih gospodarskih grana za Hrvatsku a ITB jedan od najvažnijih termina.
Cappelli je odmah na početku tematizirao ono o čemu se po hrvatskim medijima govori već neko vrijeme: podbacivanju bukinga za ovaj dio godine. Ali je istodobno zaključio kako „treba sačuvati živce". A to znači ne panično snižavati cijene samo zato jer reakcija nije onakva kakva se priželjkivala. „Mi usprkos kasnom bukingu, o kojem će se situacija znati tek za koji tjedan, očekujemo brojke koje smo imali prošle godine. Što se Njemačke tiče mi očekujemo onih 2,9 milijuna kao i prošle godine", rekao je ministar i upozorio da se ne širi panika i da se ne ide s cijenama dolje samo da bi se popravile brojke.
„Turska bilježi ogroman porast bukinga u Njemačkoj, čak 50 posto u odnosu na prošlu godinu", rekao je Michael de Blust, glavni tajnik Europskog udruženja putničkih agencija. U situaciji u kojoj se zbog intenzivne kampanje Turske i Grčke u nevolji s podbacivanjem bukinga nalaze i ostale sredozemne turističke sile poput Italije i Španjolske, Hrvatsku slabo može utješiti da je među odredištima koja bilježe umjeren minus.
Na otvaranju Sajma bili iz naše županije u Berlinu u srijedu: župan Blaženko Boban, načelnik općine Bol Tihomir Marinković, direktor TZ županije Joško Stella, direktor TZ Bol Markito Marinković … (n.kreizer)

(22) objavljeno 06. 03. 19. u 21:20 h

********************


alt

Neizvjesno je hoće li u četvrtak ujutro, zbog najave jugo, doći katamaran iz Jelse za Split


JUGO UMJESTO BURE

Za četvrtak umjesto prve marčanske bure meteorolozi upozoravaju na - jugo. Očekuju se i teškoće u pomorskom prometu pa postoji mogućnost da u četvrtak ujutro ne bude katamaranske linije iz Bola za Split. Zapuše li jugo, kako je najavljeno, katamaran će ostati u Jelsi.
U petak je poslijepodne moguća i kiša, ali će u subotu biti manji udari juga, a za nedjelju se predviđa sunčano i toplo.
Od ponedjeljka ponovno pogoršanje uz pad temperature. (j.e.)

(21) objavljeno 06. 03. 19. u 21:15 h
srijeda, 06. 03. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


SPALJENI SU JURE I NJEGOV KONJ

Pokladni utorak u Bolu je protekao uobičajeno, čak je i spaljen Jure Karneval, ali je na lomači bio u društvu svojeg konja kojim je prošetao ulicama Bola i došao na suđenje.
Ovogodišnja karnevalska povorka maksimalno je motorizirana, pa su tek malobrojni kroz mjesto prošli pješice. Za karnevaliste bio je angažiran i turistički vlakić.
Po kostimima ovo je bio jedan od bogatijih i maštovitijih karnevala, publike na Studencu nešto manje nego lani. Srećom, vrijeme im je bilo naklonjeno, čak nije bilo ni hladno, iako je sa spaljivanjem na Pumpareli program završio u 18.15 sati. Nastavljeno je u Domu kulture serviranjem pašticade sa makaronima, a onda je nastavljena zabava s plesom.
Program u Ulici Marka Marulića (5 minuta) čini nam se sadržajnijim i duhovitim nego onaj na Studencu (50 minuta). Na Kupini su, naime, najavili odcjepljenje od Općine Bol, pa smo saznali i za kadrovska imenovanja, ako se to dogodi.
Na Studencu nije bilo uobičajenog smijeha, ali je „porota“ na kraju ipak nagrađena aplauzom. Publike, promatrača, bilo je manje od dvjesto, a maskiranih stotinjak. (j.e.)


(Testament koji se čitao u Ulici M. Marulića: https://youtu.be/9bXMrZYYT-M )

(20) objavljeno 05. 03. 19. u 20:30 h
utorak, 05. 03. 2019. *****


alt

Sa prošlogodišnjeg okupljanja maškara na Studencu


POKLADNI UTORAK BEZ KIŠE?

Karnevalska fešta u Bolu je ovoga utorka. Od 13 sati trebala bi sa benzinske postaje krenuti povorka bolskim ulicama sa kraćim zastajkivanjem na nekoliko mjesta gdje će ih se počastiti kolačima i sokovima.
Poseban program se priprema u Ulici Marka Marulića, a glavna fešta je nakon 15.45 sati na Studencu. Tamo će se čitati tastamenat, a oko 17 sati na Pumpareli će se spaliti Jure Karnavol.
Nakon spaljivanja servirat će se u Domu kulture pašticada sa njokima, a onda slijedi zabava s glazbom u živo.
Prognoza DHMZ za Dalmaciju u utorak: pretežno sunčano, uglavnom u prvom dijelu dana uz umjerenu naoblaku. Puhat će slabo do umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 11, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 19 °C. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 03. 2019. u 21:15 h

********************


alt

U Uredu TZO prijavljeni su, prvi put, i gosti iz Senegala

VIŠE GOSTIJU NEGO U SIJEČNJU

Prema evidenciji eVisitora u veljači je u Bolu došlo 44 gostiju, 25 više nego ih je bilo u siječnju. Noćenja je bilo 336, a to znači da su u prosjeku u Bolu boravili 7,64 dana. Prosječni boravak u siječnju bio je 3,8 dana.
Svi su gosti boravili u privatnom smještaju, jer su hoteli još uvijek zatvoreni. Najviše su noćenja zabilježili gosti iz Hrvatske (76), slijede ih gosti iz BiH (62), zatim Albanije (47), Italije (46), Srbije (31), SAD (20), Crne Gore (19), Španjolske (19), Slovenije (12) i čak iz Senegala (4).
Prošle je godine u veljači bilo 20 gostiju i 271 noćenje. (j.e.)

(18) objavljeno 04. 03. 19. u 21:10 h

********************


alt


SPORT: NOVI PORAZ BOLJANA

Utakmica XIX. kola Prve splitske lige malog nogometa: IL VICTUM En-WE – BOL 8:1 (4:1). Igralo se u ponedjeljak u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Semafor: 1:0 (5.45 min) / 1:1 (7.08, Boško Botica) / 2:1 (10.24 min) / 3:1 (13.00 min) / 4:1 (14.31 min) / 5:1 (18.16 min) / 6:1 (20.22 min) / 7:1 (20.39 min) / 8:1 (27.54 min)
U VI. kolu Boljani su bili bolji (4:3), ali su u XIX. kolu uvjerljivo izgubili (8:1). U dosadašnjih 19 odigranih utakmica imaju samo 4 pobjede, jednu neodlučnu utakmicu i 14 poraza. (foto: j. sabbioncello)

(17) objavljeno 04. 03. 19. u 21:05 h
ponedjeljak, 04. 03. 2019. **********


alt

Konj sa krilima na kojem će dovesti Juru Karnavola do Studenca


BOL SPREMAN ZA KARNEVALADU

Uglavnom je sve važnije urađeno za karnevalsku feštu koja se u Bolu organizira u utorak poslije podne. Sve se već zna, a jedina je nepoznanica za organizatore, kakvo će vrijeme u utorak. Netko najavljuje kišu, a mi se nadamo da kiše neće biti.
Konj je završen, a njime će na Studenac doći okrivljenik – Jure Karnevol. Jedan od autora, Branko Karmelić, krije neke detalje, smatrajući da to treba biti iznenađenje za publiku.
U iščekivanju utorka, u nedjelju su Boljani, koji imaju MaxTV, mogli pratiti prijenos karnevalskih ludovanja u Rijeci. Čuli smo izjavu ministra turizma Garija Cappellija da u Rijeci i Opatiji, zbog karnevala, nema u hotelima slobodnog kreveta. I u Bolu je nešto slično jer se ni u bolskim hotelima, ovih dana, ne može naći krevet, a razlog je što su svi hoteli – zatvoreni.
Hvale se Riječani sa nekim brojkama: preko 100 grupa i preko 10 tisuća maski, a Bol – na primjer – u vrijeme izbora ima više na popisu glasača, nego što ima stanovnika.
Možda se i u Bolu u utorak preseli dio riječke atmosfere … ako dođe, na primjer, iz Rijeke u Bol Jurko Karninčić. Bepino Pusa ostaje u Rijeci jer u Bol dolazi samo ljeti. (j.e.)

(16) objavljeno 03. 03. 19. u 21:10 h

********************


alt


alt

Kupači na Zlatnom ratu u nedjelju, 3. ožujka u 13.30 sati


VRIJEME U OŽUJKU: UV ZRAKE, TRI BURE …

Ožujak je mjesec u kojem se prelazi iz zime u proljeće. Osim sunčanih zraka koji nas, vjeruje se, mogu izliječiti od zimske depresije, nesanice, povišenog tlaka, šećera, hormonskog disbalansa, primamo i UV zrake kojih se treba čuvati. Preporuča se nošenje šešira, sunčanih naočala te nanošenje zaštitne kreme. Na rukama, bez dugih rukava, opekotine se na koži mogu dobiti nakon 20 minuta izlaganju na suncu.
Narodna je izreka: „Bolje da te zmija ujede, nego marčano sunce opeče.“
Jedna od obilježja ožujka su i tri tzv. marčanske bure: 7., 17. i 27. ožujka.
Proljetni ekvinocij, prvi dan proljeća, je 20. ožujka u 22.58 sati.
Još nas jedna novost očekuje u ožujku: ljetno računanje vremena od nedjelje 31. ožujka. (j.e.)

(15) objavljeno 03. 03. 19. u 21:05 h

********************


alt


ZAVRŠNI ISPIT ZA VATROGASCE

Nakon četiri nedjelje obuke, ove pete nedjelje (3. ožujka) održani su ispiti za zvanje vatrogasca. Uspješno je osposobljeno 13 članova iz DVD Bol, dvojica su iz Selaca i jedan iz Milne. Boljani su zahvalni Vatrogasnoj zajednici SDŽ na pomoći oko organizacije kao i svim instruktorima, predavačima i ispitivačima. (z.k.)

(14) objavljeno 03. 03. 19. u 21:00 h

nedjelja, 03. 03. 2019. **********


alt


ZA PRESLICU 80 UPLATA, 158 TISUĆA KUNA

U 40 godina rada u novinarstvu, čini mi se da prvi put s posebnim uzbuđenjem i zadovoljstvom objavljujem: Boljani su na prikupljanju sredstava za popravak preslice na župnoj crkvi još jednom dokazali jedinstvo i solidarnost, bez obzira i na vjerska uvjerenja. Do sada je 71 pojedinac (toliko i porodica) uplatilo novčanu donaciju. Počeli su pristizati i sredstva od pravnih osoba.
Zaključno sa 2. ožujka pravne osobe su uplatile 122.500 kuna, a među njima najviše je dao Biskupski ordinarijat Hvar (60.000 kn) pa Općina Bol (40.000 kn) …
Pojedinci uplaćuju od 200 do 1.000 kuna, a ima nekoliko primjera da su uplate izvršili kao fizičke osobe, ali i kao vlasnici tvrtke/obrta.
Posljednjeg tjedna bilo je 27 uplata fizičkih osoba koji su putem banke ili osobno kod župnika uplatili 15.850 kn. Među njima je 8 anonimnih donatora koji su platili 3.210 kn. Od pravnih osoba posljednjeg tjedna bilo je 7 uplata, odnosno 72.500 kn.
Popis uplatitelja objavljujemo nedjeljom u rubrici POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 03. 19. u 22:00 h

********************


alt


NASTAVLJENO ČIŠĆENJEM ŠUMA

Treće radne subote, na čišćenju šume zbog zaštite od požara, bila su po četiri radnika „Grabovog rata“ i člana DVD Bol. Pojavio se i jedan dragovoljac, Vedran Koljatić koji im je pomagao do marende.
Marendu su pripremili na žaru od izgorenih grana, a ove subote su osim kobasica na gradelama bili teleći i svinjski šnicli. Mesni doručak su spremili za slijedeću subotu. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 03. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


KAKVE NAM EDUKACIJE TREBAJU?

Subota nije bila radni dan, ali je na četvrti po redu edukativni sastanak za privatne iznajmljivače došlo svega deset (10) zainteresiranih Boljana. Ponovno se pitamo: jesu li teme interesantne, odgovara li jutarnji termin ili …
Predavači su iz Bola otišli u Supetar gdje je edukacija počela u poslije podnevnom terminu, od 16.30 sati. U Supetru ih je na edukaciju došlo koliko i u Bolu – deset iznajmljivača.
Ako još postoji u Bolu Udruga privatnih iznajmljivača, onda bi oni trebali, zajedno sa TZO Bol, krajem godine anketirati iznajmljivače i pitati ih o čemu bi se trebalo govoriti na edukacijama. Ne bude li interesa i odgovora, onda se novac za edukacije može utrošiti za korisnije potrebe.
Čuli smo, također, od nekih iznajmljivača da su im edukacije od četiri sata malo preduge, posebno za žene koje imaju toga dana i drugih obveza u kući. (j.e.)

(11) objavljeno 02. 03. 19. u 21:50 h

********************


alt

Osim janjetine mogao se barem kušati i riblji specijalitet


alt

Nastup iznenađenja sa plesačicom


NEZABORAVNA VEČER BRAČANA

Naša suradnica koja je zbog izvještavanja u petak navečer bila na Susretu Bračana, i nakon prespavane noći, ostaje pri ocjeni da je sve bilo na nivou i jako lijepo: atmosfera, uređen prostor, hrana i program.
Na ulazu su gosti dočekani s domaćom rakijom, a u foajeu je bila izložba Ane Marije Botteri te štandovi sa bračkim proizvodima.
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, došao je kasnije jer je navodno bio na putu. Govorio je o zajedništvu i konstatirao da je lijepo vidjet Bračane skupa, bez nesuglasica.
Pjevala je i svirala cijele večeri grupa Naranča. Bilo je još gostiju sa po 3-4 pjesme: dvije klape s Brača, Radolfi … Brat od Ane Rucner, kao gost iznenađenja, nastupio je sa atraktivnom plesačicom …
Sva hrana je poslužena u obilnim količinama. Nosila se na stol na platama. Vina je bilo na stolu koliko je tko htio. Kolači su bili na švedskom stolu …
Bila je i bogata lutrija, a svaki broj 25 kn: karte za teniski turnir u Bolu, avio karte Zagreb – Brač - Zagreb, vikend u hotelu „Elaphusa“, brački suveniri od kamena ...
Susret Bračana i prijatelja otoka Brača u restoranu na Zagrebačkom velesajmu počeo je u 20 sati, a družilo se i do nakon dva sata iza ponoći. (l.e.)

(10) objavljeno 02. 03. 19. u 21:45 h

********************


alt


RADNI SASTANAK U GRČKOJ

Učenice Srednje škole Bol Antea Jerčić (3.a), Sara Marinković (3.a), Karla Rakela (1.a) i Iris Stančić (1.a), te profesorice Petra Kokeza i Rovena Trivanović krenule su prošlog petka (1. ožujka) u grčku avanturu.
Vikend će provesti u Solunu, razgledavajući znamenitosti i istražujući taj drugi po veličini (iza glavnog grada Atene) grčki grad. U ponedjeljak kreću na put za Katerini, mali gradić u podnožju Olimpa, gdje se sastaju sa ostalih pet partnera i započinju radni tjedan u sklopu Erasmus+ projekta. Sastanak je ovaj put posvećen platformi za e-učenje Moodle i sigurnosti na internetu. Osim rada učenici će posjetiti Olimp, arheološko nalazište Dion, te lokalne manastire. Radni tjedan završiti će u subotu navečer, a u nedjelju slijedi povratak kući. (p.kokeza)

(09) objavljeno 02. 03. 19. u 21:40 hsubota, 02. 03. 2019. *****


alt

Na početku druženja na Zagrebačkom velesajmu


alt

Ministar Lovro Kuščević pozdravlja okupljene Bračane i prijatelje otoka Brača


alt

Obilno za početak: predjelo za dvije osobe


alt

Bračka janjetina u zagrebačkom restoranu


alt

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dođe mu kao desert, malo prije ponoći


alt

Pet Veličanstvenih: Feliks Lukas (direktor WTA turnira), Tihomir Marinković (načelnik općine Bol), Milan Bandić (gradonačelnik Zagreba), Markito Marinković (direktor TZO Bol) i Tonči Peović (direktor Aerodroma Brač)


alt

Plesna atmosfera u restoranu


alt


alt

Među kolačima bila je i - hrapačuša


SUSRET BRAČANA U ZAGREBU

Na Susretu Bračana i prijatelja otoka Brača u petak se navečer u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu okupilo se oko 250 ljudi, među kojima smo primijetili i desetak Boljana. Na ovom susretu su i suradnice našeg portala koje nisu akreditirane kao izvjestiteljice, već imaju plaćene ulaznice, pa možemo još večeras ili sutra objektivno informirati o posjeti, atmosferi, jelu i zabavi.
Na početku večeri sve je okupljene pozdravio ministar uprave, naš Bračanin iz Nerežišća Lovro Kušćević. U dvorani su načelnik općine Bol Tihomir Marinković i direktor TZO Bol Markito Marinković
Do zaključenja redakcije Bolske kronike posluženo je predjelo (vidi sliku) i prvi utisak je veoma pozitivan.

Do 22.30 je poslužena juha. Čeka se janjetina i vitalaca. Sve je fino i obilno. U glazbenom programu gostima pjeva Radolfi. (l.e.)

(08) objavljeno 01. 03. 19. u 22:35 h

********************


alt


KUĆICE NISU ZA BOLJANE?

Podosta je zainteresiranih za kupnju korištenih kućica sa Zlatnog rata koje se uklanjaju je se postavljaju nove u sredini šumice na plaži. Na području općine Bol, prema važećim urbanističkim uvjetima, nije moguće postavljanje spomenutih kućica na poljoprivrednom zemljištu 1.000 metara od mora. Neki su Boljani bili zainteresirani za kupnju, posebno onih od 12 kvadratnih metara, za skladištenje poljoprivrednih strojeva i alata. Potencijalne kupce u „Grabovom ratu“ upozoravaju na općinsku zabranu postavljanja kućica na poljoprivrednom zemljištu. Do eventualne izmjene urbanističkih uvjeta kućice bi se mogle (!?) uskladištiti na glavnom parkiralištu, na ulazu u Bol. (j.e.)

(07) objavljeno 01. 03. 19. u 22:30 h

********************


alt


U VELJAČI 43.530 POSJETA

Nastavlja se dobra posjeta (čitanje) našeg portala. U veljači je zabilježeno 43.530 posjeta ili u prosjeku dnevno 1.554. To je do sada najveća posjeta u veljači otkako se objavljuje portal boljani.info.
Najviše nas se otvaralo 23. veljače (1.702), a najmanje 16. veljače (1.118).
Najviše čitatelja i posjeta prvog dana ožujka imali smo iz Hrvatske, zatim slijede SAD, Švedska, Njemačka, Slovenija … Među 25 zemalja našla se i Albanija gdje su 1. ožujka (do 21 sat) naš portal otvorili 25 puta.
U veljači smo u Bolskoj kronici objavili 133 vijesti, koje smo ilustrirali sa 175 fotografija. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 03. 19. u 22:25 h

********************


alt


SPORT: NOVA BORBA ZA BODOVE

Nakon 14 dana pauze, u ponedjeljak (4. ožujka) utakmicama XIX. kola nastavlja se natjecanje u Prvoj splitskoj ligi malog nogometa. U Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu, s početkom u 16.55 sati, igrat će BOL (13. na tablici sa 13 bodova) i IL VICTUM EN-WE (9. na tablici sa 23 boda).
Za Boljane neće igrati Stanko Mikulić koji mora pauzirati jednu utakmicu zbog tri žuta kartona. (j.e.)

(05) objavljeno 01. 03. 19. u 22:20 h
petak, 01. 03. 2019. **********


alt


IMA LI DEVASTACIJA NA POMORSKOM DOBRU?

Putem pretraživača i jednim klikom na web stranici: www.pomorskodobro.dalmacija.hr zainteresirani pravne osobe i građani mogu dobiti uvid u online digitalni registar svih koncesija i koncesijskih odobrenja za gospodarsko korištenje pomorskog dobra. Time Splitsko-dalmatinska županija postaje prva i za sada jedina županija u Hrvatskoj s objavljenim registrom koncesija i koncesijskih odobrenja.
- Projekt „Pomorsko je dobro“ dio je aktivnosti SDŽ usmjeren na izgradnju sustava i podršku jedinicama lokalne samouprave u omogućavanju transparentnijeg, odgovornijeg i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra te njegove zaštite i očuvanja – napisao je u prilogu „Moja županija“ Stipe Čogelja, pročelnik za turizam i pomorstvo SDŽ.
U županiji očekuju primjedbe i prijave za nezakonite radnje na pomorskom dobru: nasipanje plaža i mora, odlaganje komunalnog otpada, postavljanje pontona bez dozvola, zloupotrebu komunalnog veza … (j.e.)

(04) objavljeno 28. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


alt


alt


GORJELO NA GALIŠNJAKU

U četvrtak (28. veljače) iza podneva devet je bolskih vatrogasaca sa četiri vozila, zbog dojave o požaru, bilo na intervenciji u predio Gališnjak, na istočnoj strani Bola, uz makadamsku cestu koja vodi pored crkvice Sv. Lucije.
U službenoj zabilješci piše da je bolskom DVD-u o požaru u 14.26 dojavio Gabrijel Marinković. U 15.10 požar je lokaliziran, a u 16.20 potpuno ugašen.
Nepažnjom vlasnika zemljišta, koji je na otvorenom palio vatru, u požaru je uništena baraka i gusta borova šuma na površini 100x30 metara.
- U ovoj nezgodi velika je sreća što nije bilo vjetra, jer bi posljedice bile nesagledive – kaže zapovjednik DVD Bol Stipe Marinković. – Stalno ponavljamo da je obaveza i u zimskom periodu obavijestiti DVD o paljenju vatre na otvorenom. Čini se kako su ti naši apeli barem za većinu uzaludni. (j.e.)

(03) objavljeno 28. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


KATAMARAN U VELJAČI: 13 IZOSTANAKA

U veljači, kao i u siječnju, katamaran u Bol nije dolazio 13 puta. Četiri puta je to bilo zbog juga, a devet puta zbog bure. Zbog izostanka katamarana iz Bola se za Split nije moglo 6, a iz Splita 7 puta.
Lani u veljači katamaran u Bol nije dolazio 21 put, a rekord je u ožujku 2013. kada je izostao 30 puta. (j.e.)

(02) objavljeno 28. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


AKCIJA ČIŠĆENJA SUBOTOM

Četiri protekle subote planirane su zajedničke akcije Grabovog rata i DVD Bol, kojima su se trebali priključiti i dragovoljci, a cilj je bio čišćenje šuma iznad ceste Bol – Murvica zbog opasnosti od požara. Prva i četvrta akcija nije održana zbog loših vremenskih uvjeta, a u dvije održane akcije nisu se pojavili dragovoljci.
Peta subota, 2. ožujka, bit će također radna. Sastanak je u 8 sati na cesti Bol – Murvica, nedaleko kamp-odmorišta Zlatni rat. Sigurno je da dolazi Grabov rat i DVD Bol, a sigurno je i da će za sve koji budu radili biti – marenda. (j.e.)

(01) objavljeno 28. 02. 19. u 21:15 h


********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"