Arhiv 2019. / XI.

Vijesti objavljene u studenom 2019.

Objavljenih vijesti 144, fotografija 205subota, 30. 11. 2019. *****


alt


BOL NIJE OGRANIČIO RAST APARTMANA

U „Jutarnjem listu“, u broju od petka, mogli smo u izvještaju sa Okruglog stola „Privatni smještaj: dobar, loš, zao?“ pročitati kako je Općina Bol na Braču prva koja je donijela odluku o ograničenju rasta broja apartmana.
Istina je da se o tome razgovaralo na Općinskom vijeću, ali takve odluke još nema.
Kada je u pitanju apartmanizacija obale – izvještava „Jutarnji list“ sa spomenutog okruglog stola kojeg je organizirao Ekonomski fakultet – pomoćnica ministra graditeljstva Sanja Šaban otkrila je da apartmanizaciju omogućavaju prostorni planovi jedinica lokalnih samouprava koji su svi doneseni u skladu sa zakonom, ali koji gradnju privatnih apartmana bilježe kao stambenu iako su to u naravi nekretnine koje u puno većoj mjeri opterećuju infrastrukturu.

(144) objavljeno 29. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


alt


UPALJENA DEKORATIVNA RASVJETA

Dio praznične svjetleće dekoracije upaljen je još u četvrtak, a ostatak u petak predvečer. Centar mjesta, posebno Loža, primjerno su dekorirani, a vjerujemo da će, kao i lani, neki Boljani ukrasiti svoje vrtove i balkone. Šteta da nije bilo inicijative da se dekorativni parangali postave na zgradi škole, hotelu „Kaštil“, na ostatku zgrade gdje je smješten „Konzum“ …
Na Rivi je došla i jelka, koja će idućih dana biti ukrašena.
Prva adventska električna svijeća na Loži bit će upaljena u nedjelju. (j.e./m.š.)

(143) objavljeno 29. 11. 19. u 21:50 h

*******************


alt


RAZGOVORI O WTA TURNIRU

O organizaciji tenis turnira WTA Croatia Open, koji je na programu 1. do 7. lipnja 2020., razgovaralo se u petak u Zagrebu u Ministarstvu turizma RH. Državni tajnik Tonči Glavina primio je direktora turnira Feliksa Lukasa, a s njim su bili načelnik općine Bol Tihomir Marinković i direktor TZ Markito Marinković. (tzo)

(142) objavljeno 29. 11. 19. u 21:45 h

********************


alt

Najprije smo snimili dugu (foto: ivana kusanović), a onda ...


alt

uslijedili su kiša, grmljavina krupa


VRIJEME: DUGA, KIŠA, KRUPA …

Putnici u katamaranu kojim su u petak putovali iz Bola za Split nisu, zbog valova, imali ugodno putovanje. U Bolu je bilo, do poslijepodneva, sasvim ugodno s obzirom na doba godine, ali je poslije podne (od 15.45 do 16 sati) bilo kiše, grmljavine i krupe.
Kiša se najavljuje u noći od petka na subotu, ali je moguća i u ponedjeljak tijekom jutra kada nam stižu zimski uvjeti.
Već u petak navečer temperatura je za desetak stupnjeva niža nego dan ranije. (j.e.)

(141) objavljeno 29. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


INA PONOVNO DVOKRATNO

Od ove subote (30. studenoga) benzinska postaja INE u Bolu ponovo će raditi dvokratno. To je moguće nakon što je proteklih dana iskorišteno pravo na godišnji odmor pa se gorivo u Bolu moglo od 8. studenoga dobiti samo tijekom jutra (7 do 13 sati), a nedjeljom je bilo zatvoreno.
Sada je ponovo po starom: dvokratno radno vrijeme, od ponedjeljka do subote, od 7 do 12 te od 16 do 19 sati. Nedjeljom i praznikom je otvoreno od 7 do 12 sati. (j.e.)

(140) objavljeno 29. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


SPORT: JEDAN, ALI VRIJEDAN

Utakmica 10. kola Druge malonogometne lige, odigrana u četvrtak u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: BOL – ZRNO SOLI 3:3 (2:2).
Semafor: 0:1 / 1:1 (Neno Grubišić, 5'02“) / 2:1 (Boško Botica, 10'00“) / 2:2 / 3:2 (Neno Grubišić, 19'32“) / 3:3 /
Bol je trenutno na 12. mjestu sa 6 bodova. U sljedećem kolu, 5. prosinca, igraju protiv posljednjeg na tablici, ekipom SAMO ZABAVA koja ima samo jedan bod. (j.e.)

(139) objavljeno 29. 11. 19. u 21:30 hpetak, 29. 11. 2019. *****


alt


NASTAVLJA SE ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Učitelji i nastavnici su, barem prema neslužbenim informacijama, odbili finalnu ponudu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pa se tako štrajk u školama nastavlja.
Prema trenutnim podacima, 2704 zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu odbija vladinu ponudu, što je gotovo 95 posto – piše portal Indeks. Rezultat se mijenja iz minute u minutu, kako pristižu podaci iz zbornica diljem Hrvatske. Dosad 155 prosvjetara prihvaća vladinu ponudu, što je skoro šest posto.
U bolskim se školama također glasovalo. Neslužbeno smo saznali da je u Osnovnoj školi njih 21 bio protiv premijerove ponude, pa su svi bili za nastavak štrajka. U Srednjoj školi 25 ih je za nastavak štrajka, a 1 protiv.
Premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su "ostvarili kvalitetan kompromis", a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima "zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan".
Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata, nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.
Sindikalni čelnici istaknuli su da vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome, već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.

(138) objavljeno 28. 11. 19. u 22:20 h

********************


alt


alt


VIŠE REDA U PLAKATIRANJU

Na 8. sjednici Općinskog vijeća, koja je sazvana za utorak 3. prosinca, raspravljat će se treći put o predloženoj Odluci o komunalnom redu. Izvjesno je da će biti i glasovanje, ali je neizvjesno koliko će se to poštivati.
Neke odluke postoje i od ranije, ali se – nisu poštivale. Na primjer: plakatiranje. Mnogo je poziva, obavijesti i reklamnih poruka, izvan prostora predviđenog za plakatiranje. Lijepi se gdje tko želi. Citiramo dio odredbi iz Odluke o komunalnom redu:

• Plakati, oglasi i druge slične objave bez odobrenja se mogu postavljati samo na oglasnim stupovima, oglasnim pločama, oglasnim ormarićima i drugim oglasnim prostorima koje je na površinu javne namjene postavila općina ili po općini ovlaštena osoba, a služe isključivo za tu namjenu.
Zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, plinske podstanice, trafostanice, energetske ormariće, stupove javne rasvjete i druga mjesta koja nisu za to namijenjena. Prekršajnu odgovornost, troškove uklanjanja plakata i čišćenje površina na kojima nisu smjele biti istaknute, snosi organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave dužna je iste ukloniti po isteku roka na koje je imala odobrenje, a površine na kojima ih je postavila očistiti i urediti. Ukoliko osoba koja je postavila plakate, oglase i druge slične objave iste ne ukloni odnosno ne uredi i očisti površine na način i u vrijeme iz prethodnog stavka, općina će to učiniti po drugoj osobi, a za nastale troškove teretit će se organizator priredbe ili manifestacije, odnosno pravna osoba, fizička osoba obrtnik ili fizička osoba čija se priredba, proizvod ili manifestacija oglašava.
Odredbe ovog članka odnose se i na oglašavanje za potrebe izborne promidžbe.

• Za prekršitelje je predviđena i novčana kazna, i to: od 500 do 10.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, novčanom kaznom od 300 do 5.000 kuna kaznit će se počinitelj prekršaja fizička osoba obrtnika i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost koji je počinila u vezi obavljanja njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti, a novčanom kaznom od 100 do 2.000 kuna kaznit će se fizička osoba.

(137) objavljeno 28. 11. 19. u 22:15 h

********************


alt

U muški WC sada je rezerviran prostor i za žene


UREĐUJE SE WC U DOMU KULTURE

U tijeku su radovi na uređenju ženskog WC-a u Domu kulture, a taj posao je povjeren radnicima „Grabovog rata“. Dok se ne završe radovi, privremeno je muški WC prilagođen i za žensku publiku.
Muški WC je preuređen prošle godine. (j.e.)

(136) objavljeno 28. 11. 19. u 22:10 hčetvrtak, 28. 11. 2019. *****


alt


NASTAVE NEMA U ČETVRTAK, A MOŽDA …

U bolskoj osnovnoj i srednjoj školi nastave nema u četvrtak, a veliki su izgledi da će tako biti i u petak. O vladinoj ponudi iznesenog na sastanku sa sindikalistima u utorak navečer, izjašnjavaju se članovi sindikata. Neki su to učinili tijekom srijede, a u Bolu je referendum u četvrtak.
Roditelji s posebnom pažnjom prate informacije o početku nastave ili nastavku štrajka. Obavijest o povratku u klupe objavit ćemo i na našem portalu čim dobijemo obavijest o tome. (j.e.)

(135) objavljeno 27. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt

Stručni žiri odlučuje 2018. o Vinskom Oscaru


VINSKI OSCAR PO DRUGI PUT

U sklopu manifestacije Sportsko-zabavni Božić, koji će se održati na Poljani od 13. prosinca do 1. siječnja, organizirat će se po drugi put ocjenjivanje domaćih vina (plavac mali) iz vinogorja Bola i Murvice. Lani je stiglo devet uzoraka, a za ocjenjivanje su bila zadužena dva žirija: stručni i žiri publike.
Apsolutni pobjednik i dobitnik prvog Vinskog Oscara bio je Nikša Baković, koji je dobio najviše bodova od publike.
Organizatori su objavili početak prijava za ovogodišnje ocjenjivanje. Zainteresirani se trebaju javiti Tonču Buljanu, mob. 091 604 7423. (j.e.)

(134) objavljeno 27. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


FINA JOŠ DANAS (ČETVRTAK)

Zbog preseljenja u nove prostore, bolska ispostava FINE neće raditi u petak. Obaveze plaćanja u studenome mogu se izvršiti u dosadašnjem prostoru još samo u četvrtak (28. studenoga). U novim prostorijama FINA će raditi od ponedjeljka 2. prosinca. (j.e.)

(133) objavljeno 27. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt


POZIV NA SKUPŠTINU NAŠEG HAJDUKA

Druge nedjelje, 8. prosinca u 17 sati održat će se redovita Skupština Našeg Hajduka u dvorani Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.
Upravni odbor Našeg Hajduka poziva sve članove da se prijave i dođu na Skupštinu na kojoj će se prezentirati planovi Našeg Hajduka u narednoj godini te raspravljati o izmjenama Statuta Našeg Hajduka i usvajanju pojedinih ugovora važnih za rad Našeg Hajduka.
Prijavu na Skupštinu koja sadržava ime, prezime i broj člana možete poslati na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , a materijali se šalju na zahtjev.
– Skupština je pravo mjesto za predstavljanje budućih aktivnosti, ali i za nove prijedloge i ideje od samih članova koji su snaga i pokretač Našeg Hajduka. Baš zbog toga smo ove godine odlučili odmah nakon službenog završetka skupštine pripremiti iznenađenje za naše članove, rekao je tajnik Našeg Hajduka Luka Domikulić.

(132) objavljeno 27. 11. 19. u 21:00 h


srijeda, 27. 11. 2019. *****


alt


VEĆA KOMUNALNA NAKNADA 2020.?

Za subotu, 30. studenoga, sazvana je izvanredna sjednica Općinskog vijeća. Razlog je što do kraja studenog treba donijeti odluku o povećanju komunalne naknade ako se ona želi naplaćivati od 1. siječnja 2020.
Povećanjem komunalne naknade želi se nadoknaditi smanjenje prihoda od poreza na dobit koji ubuduće neće uplaćivati tvrtka Hoteli Zlatni rat d.d. u bolski proračun jer više neće imati središte tvrtke u Bolu. (j.e.)

(131) objavljeno 26. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


POTRES SE OSJETIO I U BOLU

U Bolu su mnogi, kao i u cijeloj Dalmaciji, u utorak u 10.19 sati osjetili potres, a na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini.
Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII stupnja.
Prema prvim informacijama, potres s epicentrom u BiH, nije tzv. aftershock potresa u Albaniji budući da su im epicentri udaljeni više od 200 kilometara, no moguće je da je uzrokovan njime.

(130) objavljeno 26. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


TKO ĆE U BIRAČKE ODBORE?

Izborno povjerenstvo Općine Bol objavilo je poziv za rad u biračkim odborima za provedbu izbora za predsjednika RH koji će se održati 22. prosinca 2019. Prijave će se zaprimati u Općinskom uredu, Uz Pjacu 2, od 28. studenoga do 6. prosinca, radnim danom od 8 do 12 sati.
U općini Bol su dva biračka mjesta, a u svakom odboru imenuju se po tri člana i tri njihova zamjenika.
Članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke.

(129) objavljeno 26. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


TREĆA ANTENA NA KROVU „STUDENCA“

Na krovu objekta „Studenac“ u Podbarju postavlja se treća antena. Naravno to se čini uz suglasnost Hotela Zlatni rat koji su vlasnici objekta.
- Antena se montira umjesto one na sadašnjoj, obližnjoj upravnoj zgradi – potvrdio nam je direktor Dino Sokol. – Kada se uredi novi objekt za smještaj radnika, onda se planira na krovu tog zdanja premjestiti sadašnje tri antene iznad „Studenca“. (j.e.)

(128) objavljeno 26. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt

Bolski porat 26. studenoga u 16 sati


BILO JE LIJEPO, ALI DOLAZI JUGO S KIŠOM

Nakon dva dana predaha od južine i kiše, ponovo se pogoršanje vremenskih prilika najavljuje za srijedu. Jugo i jugozapadnjak sa kišom od jutra počinje na Sjevernom Jadranu, a do noći i na ostalom dijelu naše obale.
Jugo može biti jako i olujno, a to znači i mogućnost poremećaja u pomorskom prometu. (j.e.)

(127) objavljeno 26. 11. 19. u 21:25 h

utorak, 26. 11. 2019. *****


alt


ZABRANA ISPIJANJA ALKOHOLA, ALI …

Usvoje li vijećnici predloženu Odluku o komunalnom redu, bit će zabranjeno na javnim površinama ispijanje alkoholnog pića. To se do sada moglo u Bolu uočiti ispred trgovina prehrambenom robom, na javnim površinama uokolo večernjih zabavnih centara, a mladi se vole okupljati na Velom mostu, konzumirati alkohol i slušati glazbu iz cocktail bara „Varadero“.
Dozvoljeno je ispijanje alkohola u restoranima i štekatima, a tek iznimno, dozvolit će se ispijanje alkoholnog pića na javnoj površini prilikom organiziranja raznih manifestacija kao što je fjera, Bolska litnja noć odnosno za vrijeme javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa …
Predviđena je i novčana kazna u iznosu od 500 kn za fizičke osobe ako konzumiraju alkoholna pića na javnim površinama, u prolazima zgrada i drugim površinama koje se koriste kao javne…
Za otkrivanje prekršitelja i kažnjavanje, zadužen je – komunalni redar. Može li, da i hoće, uspješno djelovati? Komunalni redar ima radno vrijeme do 15 sati, a vikendom ne radi. A realno možemo očekivati da nakon Nove godine komunalni redar napusti to radno mjesto. (j.e.)

(126) objavljeno 25. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

U Srednjoj školi Bol na inicijativu profesorice Ines Kraljević, obilježen je u ponedjeljak
popodne Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Trend je takav da se položaj žena popravlja, ali je pred nama još dalek put do potpune ravnopravnosti. O lošem položaju žena u povijesnom kontekstu govori činjenica da je tek 1893. godine Novi Zeland bila prva država koja je dala ženama pravo glasa.
Učenici Srednje škole sudjelovali su u panel diskusiji vezanoj za položaj žena, kako u hrvatskom, tako i u svjetskom kontekstu. Pisali su eseje na temu života velikih žena u povijesti, a najbolji radovi bit će objavljeni u školskom listu „To!“ kojega već četvrt stoljeća uređuje profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ljubica Kusanović. (m. škrbić)

(125) objavljeno 25. 11. 19. u 21:35 h

******************


alt


alt


U PETAK FINA NE RADI

Oni koji trebaju račune platiti do kraja ovog mjeseca, mogu to u ispostavi FINE učiniti još tri dana: utorak, srijeda i četvrtak. U petak je FINA zatvorena zbog preseljena u nove prostore. Preselit će malo zapadnije u istoj ulici (Frane Radića), u prostore gdje je donedavno bila Splitska banka odnosno OTP banka. (j.e.)

(124) objavljeno 25. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt


alt


DEKORACIJA ČEMPRESA NA LOŽI

Sunčano vrijeme i bez vjetra, električari „Grabovog rata“ iskoristili su za postavljanje svjetleće dekoracije (parangala) na dva čempresa na Loži. Za taj posao koristili su specijalnu auto košaru, koja je dovezena iz Zagreba.
Praznična dekoracija zasvijetlit će u subotu navečer, uoči prve nedjelje adventa. (j.e.)

(123) objavljeno 25. 11. 19. u 21:25 h


ponedjeljak, 25. 11. 2019. *****


alt

Istočna strana Zlatnog rata u nedjelju 24. studenoga. Vidljivi su tragovi do kuda su dosezali valovi juga


alt

Jugo se 13.45 sati malo stišalo ...


alt

Osim kamenja i granja, jugo je na Studencu izbacilo i jednu tenisicu


ZBOG JUGA 20 IZOSTANAKA KATAMARANA

Jugo s kišom ponovno je pokvarilo vikend i planove za odmor, šetnju ili posljednje dane u maslinicima. Ali zbog juga su u nedjelju, u splitskom okružju, bile u prekidu katamaranske veze. Zbog juga katamaran je u nedjelju ostao u Jelsi pa je u prekidu bila veza u 13.25 za Split i u 16 sati iz Splita za Bol i Jelsu. S ova dva prekida došli smo do brojke od 20 izostanaka u studenome. To je neslavni rekord za studeni od 2012. godine, od kada vodimo evidenciju (ne)dolazaka katamarana u bolsku luku. Godine 2013. katamaran je u studenome izostao 18 puta, a najviše ga nije bilo iste godine (2013.) ali u ožujku kada katamaran nije došao u Bol – 30 puta.
Prema vremenskoj prognozi ima nade da katamaran dođe u ponedjeljak ujutro iz Jelse i preveze putnike za Split.
Ponedjeljak i utorak trebali bi biti bez kiše, ali je ponovno najavljena od srijede. Jugo će stvarati nove probleme u pomorskom prometu u petak. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 11. 19. u 21:50 h

********************


alt


NEMA NASTAVE, ALI IMA ŠTRAJKA SOLIDARNOSTI

Ni u ponedjeljak nema nastave u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Iako su neki mediji objavili da bi se prema njihovim informacijama pregovori vlade sa sindikatima trebali nastaviti u nedjelju u Banskim dvorima, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je Hini da njegov sindikat nije za danas (nedjelju) dobio nikakav poziv.
"Fokusirani smo na sutrašnji prosvjed (ponedjeljak), sutra je važan dan, očekujemo desetke tisuća ljudi", rekao je Hini Željko Stipić, dodavši kako misle da je došao taj trenutak da se štrajk prelomi i da to može biti pogurano prosvjedom.
Prosvjed će se održati u 12:05 sati. Okupljanje počinje u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske, odakle se u 11 sati kreće na Trg bana Jelačića. Sindikati očekuju ogroman broj ljudi.
"Ne odustajemo od svojih zahtjeva sve dok u sinergiji štrajka i prosvjeda ne dođemo do svog cilja", kazao je Stipić i dodao kako će u utorak sigurno biti štrajka. "Što će biti dalje ovisit će o tome hoće li premijer shvatiti sve što se događa i koliko će ta ponuda, s kojom će se izaći pred sindikate, biti ponuda koja će zadovoljiti sve naše članove i zaposlenike u osnovnim i srednjim školama", kazao je Stipić.

(121) objavljeno 24. 11. 19. u 21:45 h

********************

alt


KONCESIJE NA ZLATNOM RATU PO STAROM

Općina Bol će i iduće sezone izdavati koncesijska odobrenja na Zlatnom ratu. O tome se razgovaralo i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, a na pitanje vijećnika Marjana Marjanovića, odgovorio je načelnik Tihomir Marinković:
- Županija je prepustila općini upravljanje plažom Zlatni rat i u idućoj godini, a time i pravo na izdavanje koncesijskih odobrenja na plaži. Naime, čeka se pravomoćno sudsko rješavanje upravnog spora o dodjeli koncesije tvrtki Sport B iz Zagreba, nakon čega će se moći raspisati natječaj za dodjelu višegodišnje koncesije na plaži Zlatni rat.
Tonči Buljan je predložio osvjetljavanje plaže Zlatni rat, te je istaknuo da bi kafić Grabovog rata, nakon toga, mogao raditi i u večernjim satima.
Katarina Marčić je istaknula potrebu uređenja WC-a na plaži Zlatni rat. Postojeće stanje je nezadovoljavajuće, te zahodi zahtijevaju hitna ulaganja.
Načelnik je objasnio kako su zahodi vlasništvo RH, ali da će Općina postepeno početi sa njihovim uređenjem, jer je teško od Republike Hrvatske očekivati da investira u uređenje sanitarnog čvora na Zlatnom ratu. Eventualno, može se nakon uređenja tražiti sufinanciranje uređenja zahoda. (j.e.)

(120) objavljeno 24. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


ZABORAVILI (?) OTOČNE ISKAZNICE

U bolskom Poštanskom uredu ponovno se povećao broj otočnih iskaznica, za osobe i automobile, koje bi trebali preuzeti oni koji su to i tražili. Naime, nakon isteka četiri godine, otkako su u listopadu 2015. uvedene otočne iskaznice, trebalo je obnoviti zahtjeve. Oni koji su to učinili trebaju pričekati 20 dana. Za neke je prošao taj rok, a nisu navratili u Poštanski ured da ih preuzmu.
Trebali bi to učiniti što prije, osim možda onih koji ne putuju, jer u zimskim mjesecima i ne žive u Bolu. (j.e.)

(119) objavljeno 24. 11. 19. u 21:30
nedjelja, 24. 11. 2019. *****


alt


alt


MNOGO JE DOGAĐANJA U PROSINCU

Još tjedan dana trebamo biti strpljivi s jugom i kišom, a onda smo u prosincu, mjesecu kada se mnogo toga organizira i događa. Prvog dana prosinca trebala bi se upaliti svjetleća dekoracija u centru mjesta i prva adventska svijeća u parku ispred crkvice Sv. Ante na Loži. Nadamo se, da će više nego lani, i domaćinstva dekorirati svoja dvorišta i fasade zgrada.
Dolazi onda sv. Nikola koji će u Župnoj crkvi darovima obradovati najmlađe.
Prema svojim mogućnostima proslavit će se 8. prosinca fjera u Murvici.
Bit će darivanja i za sv. Luciju, a taj se dan otvara na rivi Božićni grad (do 26. prosinca), a na Poljani počinje „Sportsko-zabavni Božić“ (do 1. siječnja).
Umirovljenici stariji od 80 godina dobit će novčanu pomoć od 300 kuna, a neki (invalidi) i nešto više. Svi na Badnja mogu dobiti kuhani bakalar, a časti Općina.
Bit će svečano na paljenju badnjaka na Poljani 24. prosinca, a onda će vjernici na Ponoćku u dvije bolske crkve.
Od 13. prosinca na Poljani se organiziraju sportska i kviz natjecanja, a fešte na Poljani završavaju organiziranim dočekom Nove godine pod šatorom.
Raspored događanja objavit ćemo na satnicama na našem portalu. Sve će se znati, a kakvo će biti vrijeme možemo samo pretpostavljati.
Treću godinu na Rivi će biti „Božićni grad“ u nešto većem šatoru nego lani, a dolaze iste kućice iz Supetra. Inicijativa Božićni grad, u kojem je 17 Bolki, uputila je pismo u kojem mole za pomoć. Pismo objavljujemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(118) objavljeno 23. 11. 19. u 22:45 h

*******************


alt


UREĐUJE SE HOTEL „BRETANIDE“

Gosti su napustili, završetkom ljetne sezone, hotel „Bretanide“, ali su sada tamo radnici splitske građevinske tvrtke „Morović marking“ d.o.o. čiji je zadatak unutrašnje uređenje paviljona 4. Oni su u naselju „Bretanide“ radili i prošle zime, a ove moraju, do 1. travnja, urediti 56 soba sa sanitarnim čvorom. (j.e.)

(117) objavljeno 23. 11. 19. u 22:40 h

********************


alt


NOVA FASADA ZA FINU

Pri kraju su radovi na uređenju prostora u vlasništvu Bol poljoprivredne zadruge koje je nekada koristila Splitska banka, a uskoro će tu preseliti FINA. Zbog kiše malo se čekalo na uređenje fasade. Sada je i to došlo na redu. Podsjetimo, ta je fasada „uređena“ prije nekoliko godine, ali o kvaliteti izvedenih radova nije potrebno pisati. Dovoljno je što je cijelu fasadu ponovno trebalo temeljito obnoviti. (j.e.)

(116) objavljeno 23. 11. 19. u 22:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ČETIRI KOŠA ZA SMEĆE

Iako su palme poodavno posječene, još uvijek zgradu na Rivi, gdje je trenutno trgovina „Konzum“, zovemo TRI PALME. Posađene su 1965. prilikom proslave proglašenja Bola za najbolje turističko mjesto na Jadranu. Nakon 54 godine su, zbog bolesti, posjećene, ali su ostali – korijeni. Jedna nam je čitateljica (S.D.) predložila da iniciramo prikupljanje donacija za posaditi tri nove palme. Općinsko vijeće je imenovalo tri člana, a treba im se priključiti dva stručnjaka iz „Parkova i nasada“, koji trebaju predložiti što treba na Rivi posaditi: palme ili nešto drugo.
Mislimo da umjesto TRI PALME to nazovemo ČETIRI KOŠA. Istina ima ih, malo dalje, još četiri, ali ova sa naše slike su najuočljivija. U njima se inače odlaže smeće. Ova četiri ne treba kupovati, a ni zalijevati. (j.e.)

(115) objavljeno 23. 11. 19. u 22:30 h


subota, 23. 11. 2019. *****


alt


alt


IMA SE I ZIMI GDJE JESTI I SPAVATI!

U zimskim mjeseci, za razliku od ranijih godina, u Bolu gosti imaju gdje ručati i spavati. U kaskadnim objektima na adresi Hrvatskih domobrana 83 nalaze se za smještaj apartmani „Villa Azzurra“ i u istom objektu i restoran „Argento“.
- Snizili smo ljetne cijene za 40 posto – kaže nam vlasnik objekta Petar Šošić – ali svakodnevno u restoranu nudimo i nekoliko gotovih jela. Na primjer: teleće ili svinjsko pečenje, grah sa suhim mesom, gulaš … Cijena gotovog jela, sa salatom, je 50 kuna. Može se, po želji, naručiti i neko jelo iz menija.
Radno vrijeme restorana „Argento“ je od 11 do 22 sata, a zainteresirani mogu zakupiti restoran za proslave rođendana, godišnjice, manja vjenčanja… U restoranu ima mjesta za 50 osoba.
Interesantna je i ponuda za noćenje u „Villi Azzurro“ …
- Trenutno je zauzeto 8 apartmana, uglavnom su tu poslovni ljudi – nastavlja Petar
Šošić. – Naši su kapaciteti 70 kreveta, a cijena jednog apartmana, za 2 osobe, je 450 kuna. Pet apartmana ima i vanjski jakuzi.
Zainteresirani mogu za rezervaciju ili dodatne informacije nazvati telefon restorana i recepcije: 021 635-037 ili vlasnika na mobitel 091 55 33 119. (j.e.)

(114) objavljeno 22. 11. 19. u 22:45 h

********************


alt


IZBORI: POČELO PRIKUPLJANJE POTPISA

U petak je počela utrka u prikupljanju 10.000 potpisa potrebnih za predsjedničku kandidaturu. Zoran Milanović krenuo je iz Pule, Škoro iz Zagreba, Grabar Kitarović iz Zadra...
Potpise trebaju prikupiti u 12 dana i to samo na obrascima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog kandidata, a valjanost potpisa provjeravat će se pri predaji kandidature.
Rok za kandidature je do ponoći, 3. prosinca. DIP potom ima 48 sati za njihovu provjeru i objavu liste kandidata za predsjednika, kad to učini i službeno će krenuti izborna promidžba.
Još nema najave kada i hoće li se uopće u Bolu prikupljati potpisi za nekog od kandidata za predsjednika RH. Nitko još nije od općinskih službi zatražio dozvolu za korištenje javnog prostora gdje bi se prikupljali potpisi.
Prvi krug izbora je 22. prosinca (nedjelja), a drugi krug 5. siječnja. (j.e.)

(113) objavljeno 22. 11. 19. u 22:40 h

*********************


alt


BESPLATNI TEHNIČKI PREGLED AUTA

Idućeg tjedna, od ponedjeljka do subote (25. – 30. studenoga), vlasnici vozila mogu sudjelovati u preventivno-sigurnosnoj akciji i besplatno obaviti tehnički pregled u bilo kojoj stanici za tehnički pregled na području Hrvatske. Ovim se preventivnim pregledom ne zamjenjuje redovni tehnički pregled radi produljenja valjanosti prometne dozvole. (j.e.)

(112) objavljeno 22. 11. 19. u 22:35 h

*********************


alt


REZERVACIJE ZA VOZILA NA NEKIM LINIJAMA

Rezervacija karata za vozila za određeno vrijeme polaska uvedena je na državnim trajektnim linijama Makarska - Sumartin, Split – Vis, Split - Stari Grad, Split - Rogač i Trogir – Drvenik Veli – Drvenik Mali, te na linijama Zadar - Mali Lošinj, Zadar - Ist, Zadar – Brbinj, Zadar - Bršanj, Šibenik - Žirje i Valbiska - Lopar.
Time putna karta ujedno postaje rezervacija za mjesto na trajektu i garantira polazak u željeno vrijeme. Moguć je i direktan ulazak na trajekt s Jadrolinija2Go karticom ili otočnom iskaznicom za korisnike prepaid ili postpaid usluge, ukoliko ima dovoljno slobodnog kapaciteta prilikom Vašeg dolaska na ukrcaj. Budući isto ne osigurava siguran ukrcaj na željenom polasku ipak preporuča se: kupite kartu na prodajnom mjestu ili putem weba (moguće je plaćanje putem prepaid/postpaid računa) ili instalirajte mobilnu aplikaciju mJadrolinija za bržu i jednostavniju kupnju.
U zimskom periodu, kada se ne očekuje pojačan promet, potrebno je doći 30 minuta prije polaska trajekta. Ukoliko prevozite teret potrebno je doći 40 minuta prije polaska trajekta. Dolaskom u luku, lučki redari osigurat će nesmetani ulazak na trajekt sukladno putnoj karti odnosno rezervaciji.

(111) objavljeno 22. 11. 19. u 22:30 h

********************


alt

Jozo je prvi uzeo puhalicu, a Savici je ostala metla i škovacjera


OKOM KAMERE: ČISTI SE RIVA

Radnici „Grabovog rata“, zaduženi za čistoću ulica, trgova i rive, nemaju posla samo ljeto dok je u Bolu i preko 12.000 ljudi, uglavnom turista. Posla ima i sada, ponajviše zbog jeseni i kiša. U petak su čistili na Studencu.
One ulice podalje od centra prepuštene su (za čišćenje) tamošnjim stanovnicima. „Grabov rat“ nema ništa protiv. (j.e.)

(110) objavljeno 22. 11. 19. u 22:25 h


petak, 22. 11. 2019. *****


alt


KOLIKO GOSTI OSTAJU NA ODMORU?

Nije to kao nekada da gosti na odmoru ostanu u jednoj destinaciji dva tjedna. Mlađi turisti tijekom boravka u Hrvatskoj vole vidjeti što više pa se na jednom mjestu zadržavaju samo par noći. Pregledali smo statistiku o dolascima i noćenjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji za deset mjeseci 2019., a prema objavi TZ SDŽ.
• Najviše gostiju bilo je u našoj županiji iz Njemačke (347.136), zatim iz Poljske (303.139), Hrvatske (272.688), Ujedinjenog Kraljevstva (241.236), Češke (213.887), BiH (197.590), SAD (180.818), Francuske (169.789), Švedske (134.648), Slovenije (103.258), Slovačke (100.636), Norveške (92.550), Italije (92.025), Mađarske (85.141) …
Najduže u našoj županiji ostaju na odmoru gosti iz Češke (prosjek 7,57 dana), zatim Slovačke (7,40), Poljske (7,27), Slovenije (6,88), Norveške (6.21) … Najkraće se zadržavaju gosti iz SAD-a (prosječno 2,57 dana) koji se u Splitu na proputovanju za Međugorje …
• Interesiralo nas je koliko gosti ostaju u 44 destinacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ako gledamo turistička središta u kojima je došlo u deset mjeseci preko 90.000 gostiju, onda su u prosjeku najduže boravili u Okrugu (7,18 dana), iako je po broju dolazaka Okrug na 14-om mjestu. Split je najposjećeniji (908.056 dolazaka), ali najlošiji po boravku – u prosjeku svega 2,95 dana.
U Baškoj Vodi gosti su u prosjeku boravili 6,50 dana, u Omišu 6,32 dana, u Gradacu 6,27 dana, u Tučepima 6,14 dana, u Makarskoj 5,75 dana … Bol je osmi sa 5,40 dana, a Hvar 12-i sa 3,42 dana prosječnog boravka.
• Zanimljivi su podaci sa Brača u čije destinacije dolazi manje od 9.000 gostiju, osim u Bolu. Tamo su zabilježeni vrlo dobri rezultati u dužini boravka gostiju. Najduže ostaju u Selcima (8,09 dana), zatim Sutivanu (7,59), Postirima (7,31), Milni (7,07), Supetru (6,75), Pučišćima (6,65), a najkraće su boravili u Bolu – u prosjeku 5,40 dana. (j.e.)

(109) objavljeno 21. 11. 19. u 23:15 h

********************


alt


ŠTRAJK JOŠ TRAJE

Nastave nema ni u petak u osnovnim i srednjim školama. Štrajk još traje, a novost je što se u četvrtak pred prosvjednike na Markovom trgu pojavio predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske bio je na trgu na 'Prosvjedu šutnje'.
U jednom je trenutku pred njih izašao premijer i pozvao ih na razgovor i dijalog, istaknuvši kako su njegovoj vladi obrazovanje i učitelji i profesori važni, na što su oni odgovorili - šutnjom. (j.e.)

(108) objavljeno 21. 11. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt

Pored starog puta Bol - Murvica, prije prilaza na asfaltnu cestu, netko je "deponirao" građevinski šut. To je vidljivo i sa ceste. Nepoznatom počinitelju možda nije jasno da je u prekršaju i da je zagadio okoliš. Važno mu je da se rješio šuta i da je uštedio 5 ili 10 kuna, koliko bi trebao platiti za deponiranje u Reciklaćnom dvorištu-


GRAĐEVINSKI ŠUT: VREĆA 5 KUNA

Dobro je ponoviti za one koji još nisu pročitali na našem portalu: riješeno je pitanje odlaganja građevinskog šuta nakon manjih adaptacija u stanovima ili zgradama. Otpad treba staviti u 30-litarskim vrećama i donijeti u Reciklažno dvorište u Podbarje.
Djelatnik tvrtke „Michieli-Tomić“ će evidentirati broj vreća, ali i zapisati ime, prezime, adresu i OIB donositelja. To je potrebno kako bi Općina ispostavila račun: 5 kn po jednoj kesi. Ovaj trošak nije uključen u cijenu paušala kojeg mjesečno plaća svako domaćinstvo u Bolu.
U Reciklažno dvorište ne prima se građevinski otpad tvrtki i obrtnika. Oni trebaju naručiti veliki kontejner od tvrtke „Michieli-Tomić“.
Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta je od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a subotom samo kroz jutro, od 7 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno. (j.e.)

(107) objavljeno 21. 11. 19. u 23:00 h

********************


alt


DOLAZI JOŠ DOZA ZA BESPLATNO CIJEPLJENJE

Službeno je potvrđena pojava gripe u Hrvatskoj. Dva su slučaja zabilježena u Zagrebu, a dva oboljela su u Splitu. Riječ je o osobama od 10 do 30 godina starosti, bez komplikacije bolesti.
Gripa se inače očekuje krajem studenoga i početkom prosinca, a njezin vrhunac je u prosincu i siječnju.
"Ohrabruje to što se pojavnost gripe smanjuje kod starijih od 65 godina jer se oni više cijepe, ali zato raste kod djece koja se malo cijepe, i to je dokaz koliko je cijepljenje korisno", rekao je za HINU virusolog iz Nacionalnog centra za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Draženović.
Može da raduje informacija koju smo dobili od dr. Vesne Tomić iz bolske ambulante: „Krajem ovog mjeseca ili početkom prosinca dobit ćemo dodatnih 30 doza cjepiva koje smo još ranije tražili, jer smo 100 doza potrošili za besplatno cijepljenje.“
Za starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstvene radnike i trudnice, cijepljenje besplatno. Oni koji kupe cjepivo u ljekarni (po cijeni od 80 kuna) moraju ga što prije koristiti.
Ove je godine nabavljeno za cijelu Hrvatsku 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone, rekli su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

(106) objavljeno 21. 11. 19. u 22:55 h

********************


alt


BAZEN I DALJE NA RUDINI

U četvrtak u 12.15 sati nije se moglo prijeći, bez da se zagazi u vodu, sa asfaltnog dijela Rudine na popločeni dio. Mali (čini se i premali) kanal za odvod vode nije uspijevao isprazniti novonastali bazen nakon kiše. Srećom što je štrajk, pa nije bilo problema i za učenike iz obližnje Osnovne škole. Očito je da se treba nacrtati rješenje, a onda sanirati ovaj neugodni problem prije nego što djeca dođu na nastavu mokrih nogu. (j.e.)

(105) objavljeno 21. 11. 19. u 22:50 hčetvrtak, 21. 11. 2019. *****


alt


I DALJE BEZ NASTAVE U ŠKOLAMA

Nakon utorka i srijede, nastavlja se i u četvrtak štrajk u osnovnim i srednjim školama. U srijedu su sindikalisti izvijestili novinare da je 89,73 posto srednjih škola u štrajku.
Na sastanku s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak sindikati su odbili njen prijedlog da održe nastavu za učenike osmih razreda i maturante jer smatraju da ministrica time traži da počnu slabiti štrajk, rekao je Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, na konferenciji za novinare.
"Ni najmanju namjeru nemamo činiti štetu učenicima. Štetu učenicima i roditeljima, ako osjećaju da je imaju, učinila je Vlada i predsjednik Vlade koji 28 dana ne razgovara sa zaposlenima u štrajku. To je nenormalno, u nijednoj zemlji se to ne događa", poručio je.
Upitan osjećaju li odgovornost ako kasne matura i upisi u srednje škole, uzvratio je da ne osjećaju jer imaju svoje zahtjeve koje podržava većina zaposlenih u sustavu.
Za četvrtak je najavio simboličan "prosvjed šutnje" na Markovu trgu u Zagrebu u 9,45 sati, gdje se očekuje 300 ljudi.

(104) objavljeno 20. 11. 19. u 22:55 h

*********************


alt


„ZA INOZEMNE LETOVE JOŠ NAM TREBA VREMENA“

Još moramo biti strpljivi da bi saznali iz kojih će europskih destinacija na brački aerodrom slijetati avioni. U tijeku su, naime, intenzivni razgovori, pisanje ponuda i čekanja na odgovore. Jedino je „Croatia Airlines“ potvrdila dolazak njihovih aviona utorkom i subotom, a čeka se i na traženje Aerodroma Brač da se uvedu još dvije domaće linije i to petkom i nedjeljom.
- Mi neslužbenih najava imamo, ali treba to i potvrditi – kaže nam direktor Aerodroma Brač Tonči Peović. – Bluesun hoteli nisu obnovili ugovore o dolasku gostiju iz Francuske, pa su u upitni i letovi TUI aviona s kojima su do sada dolazili. Zna se međutim da je TUI uzeo kapacitete Thomassa Coooka za Milnu i Supetar. Za pretpostaviti je da će dolaziti avionom na brački aerodrom.
- Ima li nade da se Luxair vrati na Brač?
- Njihovi avioni dovoze goste koji ljetuju na Braču, ali preko splitske zračne luke. Oni koriste veće avione, koje mi ne možemo za sada prihvaćati, dok se ne produži pista.
- Što je s pregovorima sa Srbijom i Ukrajinom?
- Mi se nadamo uspješnim dogovorima. Nedavno smo na sajmu u Valenciji razgovarali s predstavnicima Air Srbija. Imamo kontakte i sa Sundair-om iz Njemačke, a razgovaramo intenzivno i sa poljskim Lot-om. Nastojimo avionima, također, dovoziti na Brač goste iz Skandinavskih zemalja i Velike Britanije. Mislimo da bi mogli biti interesantni i za transfere preko ovog aerodroma za odmor na Hvaru, ako se nađe odgovarajući brzi prijevoz morem iz Bola. (j.e.)

(103) objavljeno 20. 11. 19. u 22:50 h

********************


alt


KATAMARAN DOŠAO S ISTOČNE STRANE

U srijedu su katamarani za Hvar – Velu Luku i Ubli te Milnu i Vis ostali u Splitu - zbog lebićade. Međutim, katamaran „Vida“ u 16 sati isplovio je za Bol i Jelsu. U bolski porat „Vida“ je stigla sa istočne strane Brača zbog nevremena u Splitskim vratima. Zbog toga je 13 putnika, koliko ih se iskrcalo u Bolu, iz Splita putovalo 30 minuta duže. Katamaran se u Bolu privezao u 17.42 sata.

Pretpostavljamo da će, iz istih razloga, u četvrtak ujutro katamaran „Vida“ iz Bola isploviti prema istočnoj strani otoka kako bi plovidbu putnicima učinili što udobnijom. (j.e./t.d.)

(102) objavljeno 20. 11.19. u 22:45 h

********************


alt

Svjetleća dekoracija u Ulici F. Radića (arhiva)


POSTAVLJA SE SVJETLEĆA DEKORACIJA

Na kandelabrima postavlja se praznička svjetleća dekoracija koja će se upaliti prve nedjelje adventa. Postavljanje je otežano zbog kiše, ali radnici „Grabovog rata“ uspijevaju u montaži. Nove dekoracije neće biti, ali i prošlogodišnji svjetleći ukrasi bit će dodatak prazničkom ugođaju. (j.e.)

(101) objavljeno 20. 11. 19. u 22:40 h

********************


alt


alt


alt


OKOM KAMERE: OPASNE PREPREKE NA CESTI

Opće je pravilo za vozače, da trebaju prilagoditi brzinu uvjetima na cesti. To znači oprezniju i sporiju vožnju. Ali na cesti ima i prepreka koje nastaju poslije obilne kiše. Primjer je cesta od Bola do Murvice, koja ima status županijske ceste, pa bi prepreke trebale uočiti njihove ophodnje i organizirati, naravno, uklanjanje.
Na spomenutoj cesti, prilikom naše neslužbene ophodnje u srijedu, na pet smo mjesta uočili nanose na asfaltnoj cesti sa pristupnih makadamskih putova. Na odvojku ceste prema hotelskom naseljuu poveća je lokva vode, a tu je svaki put nakon jače kiše. (j.e.)

(100) objavljeno 20. 11. 19. u 22:35 h

********************


alt


VRIJEME: KIŠA, JUGO, PA BURA

U srijedu je, posebno tijekom jutra, bilo obilno kiše. Od četvrtka bit će više sunčana vremena – prognoza je iz DHMZ. Najviše će sunca biti u petak, ali treba očekivati da će jugo ponovno jačati. Potkraj ovog i početkom idućeg tjedna moguća je bura duž cijele obale. (j.e.)

(99) objavljeno 20. 11. 19. u 22:30 hsrijeda, 20. 11. 2019. *****


alt


ŠTRAJK SE NASTAVLJA

U utorak nije bilo nastave u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, ali je neće biti ni u srijedu. Na sastanku Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Velikog vijeća hrvatskih učitelja jednoglasno je odlučeno o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenoga do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.
Naš je portal u rubrici Obavijesti i oglasi objavio priopćenje ravnatelja Osnovne škole Bol, kojim obavještava učenike i roditelje, da se štrajk nastavlja. Međutim, ukoliko netko od djece dođe u školu bit će zbrinuti.
Sve eventualne promjene, čuli smo od ravnateljice Srednje škole Sani Bodlović, razrednici će javiti telefonom roditeljima. (j.e.)

(98) objavljeno 19. 11. 19. u 22:10 h

********************


alt


NEŠTO MANJE OD OČEKIVANOG

Zračna luka Brač zabilježila je ukupno ove sezone 25.200 putnika i 1.150 letova. Te su brojke nešto manje nego se očekivalo, ali je u porastu promet privatnih poslovnih mlažnjaka i očekuje se da će taj trend rasti idućih godina.
- Otvaranje nekih tržišta, sigurno je imalo utjecaja i na poslovanje ove zračne luke na Braču – kaže direktor Tonči Peović. – Angažirali smo se na pripremi za radove koje nas očekuju: produženje piste sa 1.800 na 2.400 metara i njeno proširenje sa 30 na 45 metara. Lokacijsku dozvolu očekujemo za mjesec dana, a završena je i izrada studije utjecaja na okoliš. Preuredit će se i sadašnja putnička zgrada za veći prihvat putnika, a na platformi će biti mjesta za prihvat i otpremu tri zrakoplova. U planu je rad tijekom jeseni 2020. i proljeća 2021., a to znači izvan glavne sezone. Nama treba za produženje piste nasuti oko 1,5 milijun kubika materijala, ali se to može raditi i tijekom ljetnih mjeseci.
- Zadržimo se u ovom prvom izvješću na domaćoj liniji Zagreb – Brač – Zagreb …
- Mi smo naš prijedlog uputili u Zagreb da se uvedu još dvije linije – nastavlja direktor T. Peović. – U sezoni se tražila karta više za Zagreb, a mi predlažemo, osim utorka i subote, još dva leta manjim avionom, petkom i nedjeljom.
- Kako riješiti prijevoz od aerodroma do Bola ili Supetra?
- Agencije koje dovode goste domaćim ili čarter linijama, to rade organizirano – kaže Tonči Peović. – Za individualne goste mora se iznaći neko rješenje. Bilo je pritužbi nekih putnika koji su morali platiti više za prijevoz taksijem od aerodroma do Supetra, nego avionom od Zagreba do Brača. (j.e.)

(97) objavljeno 19. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt


NORVEŠKI ORDEN ZA T. PEOVIĆA

Direktoru Zračne luke Brač Dubrovniku Tončiju Peoviću uručen je u Dubrovniku orden Kraljevski norveški red za zasluge, koji mu je za njegovu izvanrednu službu dodijelio norveški kralj Harald V. Naime, T. Peović je počasni konzul Norveške, a medalju i diplomu uručio mu je na svečanoj ceremoniji veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg.
„Prepoznato je da sam Norveškoj bio na usluzi, Norvežanima na području od Šibensko-kninske do Dubrovačko-neretvanske županije. Najčešće su to problemi s gubitkom osobnih dokumenata, kao i prometne nesreće, bolnica pa i smrtni slučajevi. Danas su odnosi dviju država izuzetno dobri i prijateljski, jer dijelimo iste povijesne i kulturne vrijednosti. Prijateljstvo seže još iza Drugog svjetskog rata, u turističkoj sezoni imamo puno gostiju iz Norveške, a zbog naše krize u Norvešku je preselilo mnogo Hrvata“, izjavio je Peović.
Veleposlanik Blankenborg opisao je Peovića je kao 'važan most između Norveške i Hrvatske' te istaknuo njegovu vrijednost za Norvežane, posebno one koji posjećuju Hrvatsku.
„Norvežani su zahvalni na vašem doprinosu. Za nas u Veleposlanstvu niste samo počasni konzul, već i savjetnik. Uvijek tražite rješenja i konkretne rezultate. Niste samo personifikacija počasnog konzula, već ste nama Norvežanima institucija“, poručio je Peoviću veleposlanik Blankenborg.
Tonči Peović je od 2009. godine počasni konzul Kraljevine Norveške za Dalmaciju, a od 2015. godine počasni konzul Kraljevine Švedske za Dubrovačko-neretvansku županiju.

(96) objavljeno 19. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt


STATISTIKA: ŽUPANIJA JE U PLUSU

Podaci eVisitora za deset mjeseci ove godine, uglavnom su turistički rezultat za 2019. godinu. Bilo je tijekom ljeta negativnih najava i veoma loših prognoza, ali je turistička sezona u našoj županiji bolja nego lani. Dolazaka je bilo 6 posto više, a noćenja dva posto više.
Iako je ukupni rezultat (za 10 mjeseci) pozitivan, neke od 48 turističkih zajednica imaju manje dolazaka i noćenja gostiju. Po broju dolazaka u minusu su TZ Sinj (-14%), Supetar (-4%), Omiš (-3%), Postira (-1%), Sutivan (-1%), Selca (-5%), Sućurac (-3%), Vrboska (-19%), Stari Grad (-5%) i Vrgorac (-6%). Nešto je više, međutim, TZ u našoj županiji koji su ostvarili manje noćenja nego prošle godine. To su TZ Dugopolje (-15%), Omiš (-2%), Baška Voda (-1%), Podgora (-1%), Igrane (-2%), Drvenik (-2%), Supetar (-6%), Postira (-3%), Sutivan (-3%), Selca (-5%), Sućuraj (-4%), Vrboska (-12%), Stari Grad (-3%), Hvar (-2%) i vrlika (-9%).
Po broju dolazaka gostiju u deset mjeseci Bol je na 11. mjestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Više gostiju došlo je u Split, Makarsku, Hvar, Bašku Vodu, Seget, Omiš, Trogir, Podstranu, Tučepe i Kaštela. Po broju noćenja Bol je također 11-i, a iste su TZ ispred kao i kod dolazaka. (j.e.)

(95) objavljeno 19. 11. 19. u 21:55 h


utorak, 19. 11. 2019. *****


alt


„LJUBAV ŽIVI ZA TE VUKOVARE“

U jutarnjim satima ovoga ponedjeljka (18. studenog), učenici i djelatnici Srednje škole Bol su održali komemoraciju za ljude stradale u Vukovaru i Škabrnji tijekom Domovinskog rata. Učenici su palili svijeće te izradili plakate i natpise koji nas podsjećaju ovaj značajan spomendan. Tradicionalno se dan 18. studeni obilježava diljem Hrvatske kao znak posebnog pijeteta, ali i empatije prema žrtvama tih tragičnih događaja.
Nakon tegobne osamdesetsedmodnevne opsade, Vukovar je pao u ruke neprijateljske vojske, ali su branitelji svojim angažmanom i velikim žrtvama omogućili ostatku zemlje bolju pripremu za obranu Hrvatske.
Imena stradalnika poput novinara Siniše Glavaševića i general bojnika Blage Zadre i dalje žive u kolektivnom sjećanju državljana Republike Hrvatske. Ovakve tradicije se ne smiju prekinuti, jer glavna pouka i poruka ovakvih komemoracija jest ta da rat i mržnja nikad nisu rješenje. (m.škrbić)

(94) objavljeno 18. 11. 19. u 22:10 h

*********************


alt


alt


alt


alt


PREDAH OD JUGA I KIŠE

Nakon kišovitog vikenda, u ponedjeljak je, prema najavi, uslijedio predah. Neki su to iskoristili i vratili se u maslinik, a djelatnici „Grabovog rata“ su čistili javne prometnice od kamenja i smeća koje je izbacilo jugo. Još je toga ostalo što bi trebalo očistiti (posebno plaže) ali i sanirati oštećenja. Očekuje se idućih dana ponovno jugo i novi problemi.
U ponedjeljak je, u 17 sati, nakon sedam izostanaka, došao iz Splita katamaran „Vida“. Nije ga u Bolu bilo od četvrtka navečer. Ovog mjeseca katamaran je ukupno izostao 18 puta. Do sada! Time je sustignut neslavni rekord iz studenoga 2013. kada katamarana nije dolazio u Bol isto toliko puta (18). Ovog mjeseca, međutim, imamo još 12 dana! (j.e.)

(93) objavljeno 18. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt

Traži se veća briga za vidikovac


VIJEĆNICI O KOMUNALNOM REDU

Iako je rasprava, ali i konačna odluka o komunalnom redu odgođena za sljedeću sjednicu (3. prosinca), čuli smo i zabilježili neka zapažanja vijećnika sa 6. sjednice.
Predlaže se brisanje člana kojim se zabranjuje vješanje i sušenje rublja na pročeljima vidljivim sa ulice; trebalo bi standardizirati veličinu i oblik reklamnih panoa na javnim površinama; tende na javnim površinama trebalo bi također standardizirati; izvan kioska na javnim površina ne treba dozvoliti postavljanje hladnjaka i ledenica; redovno bi trebalo organizirati čišćenje i održavanje zelene površine na vidikovcu; ne treba dozvoliti prodaju sa kamiona izvan tržnice; omogućiti besplatno korištenje javnih površina školama, vrtiću i DVD-u.
Pitalo se vijećnike što oni misle o zabrani konzumiranja alkohola na javnim površinama, osim u vrijeme svečanosti, fjere, Bolskog lita … Vijećnici su podržali zabranu, ali je pitanje tko će tu, ali i druge zabrane – sankcionirati? (j.e.)

(92) objavljeno 18. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt

OVAJ UTORAK JE OPĆI ŠTRAJK

Ovog utorka (19. studenoga) nema nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, pa tako ni u Bolu. Od 10. listopada, kada se počelo sa štrajkovima, ovo je četvrti put da se organizira opći štrajk. (j.e.)

(91) objavljeno 18. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


VINARI BEZ MEDALJA

Na 29. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara „Sabatina“, koji je održan u Medenoj kod Trogira, ali nitko od Boljana za svoja vina nije dobio medalju. To ne znači da ima boljih vina od bolskog Plavca. Razlog je što se ni jedan bolski vinar ove godine nije prijavio za natjecanje.
Sa prošlogodišnje „Sabatine“ u Bol su došle tri medalje: jedna zlatna i dvije srebrne. (j.e.)

(90) objavljeno 18. 11. 19. u 21:50 h

*******************


alt


BOLJANI U HERCEG NOVOM

Mala reprezentacija Unisport škole višestranog razvoja Bol prošle je nedjelje sudjelovala na 6. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi koja se u organizaciji Univerzalne škole sporta "Jump" održala u Herceg Novom.
Bol su predstavljali naši najmlađi natjecatelji: Natali Marinković, Gita Dešković, Emanuel Baković i Noa Anić koji su u pratnji svojih roditelja i trenerica Dore Čović i Dorotee Beljan branili boje Bola na ovom natjecanju.
- Čestitke našim kolegama iz Jumpa na uspješnoj organizaciji ovog lijepog natjecanja, te našoj djeci koja su se kući vratila sretna i puna dojmova – izjavio je Toni Batinić, iz Splitskog sveučilišnog sportskog saveza.

(89) objavljeno 18. 11. 19. u 21:45 h


ponedjeljak, 18. 11. 2019. *****


alt


alt


alt

Molitva u crkvici Sv. Ante na Loži


alt

Sudionici moto karavane “Od Prevlake do Vukovara” Marijo, Zoran, Jakov i Dasen, u nedjelju su bili u Osijeku


NA MOLITVU KIŠI USPRKOS

U vrijeme previđeno za paljenje svijeća na Loži, ispred crkvice Sv. Ante, na Bol se sručila kiša, a čula se i grmljavina. Oni koji su došli na Ložu morali su se skloniti u crkvicu i tamo zapaliti svijeću, a molitvu za poginule u Vukovaru i Škabrnji izmolio je o. Ivo Plenković.
Nije nam bilo ugodno zbog kiše, grmljavine i juga, ali to je ništa prema patnjama kojima su prošli, prije 28 godina, u Vukovaru i Škabrnji.
Nisu ovih dana Boljani samo u mislima s Vukovarom i Škabrnjom. Sigurni smo da će tijekom ponedjeljka u Vukovaru biti i četvorica naših motorista koji su prošle srijede krenuli kao sudionici moto karavane od Prevlake do Vukovara.
Osnovna i Srednja škola Bol obilježit će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje paljenjem svijeća i prigodnim programom na Loži u jutarnjim satima u ponedjeljak. (j.e./foto: m.škrbić)

(88) objavljeno 17. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


alt


alt


alt


alt

Bol po jugu (nedjelja 17. studenoga, snimljeno od 10 do 13.30 sati)


NAJAVLJENO SMIRIVANJE VREMENA

Ove je nedjelje bilo juga i kiše, ali nije bilo katamarana. Nisu plovili dio dana ni trajekti, pa je Brač ostao izoliran od kopnenog dijela Hrvatske. Nismo u Bol stigao ni dnevni tisak.
Srećom, za ponedjeljak se predviđa smirivanje vremena. Ukinut je crveni meteoalarm! Možda i krene katamaran u 16 sati iz Splita za Bol i Jelsu. Nismo ga vidjeli od četvrtka popodne. (j.e.)

(87) objavljeno 17. 11. 19. u 21:50 h

*********************


alt


NASTAVA, PA - ŠTRAJK

U ponedjeljak je normalna nastava u svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Prvi put je to nakon 9. listopada da će svi biti u klupama, ali već dan poslije, u utorak 19. studenoga, ponovno nema nastave jer je najavljen – opći štrajk. (j.e.)

(86) objavljeno 17. 11. 19. u 21:45 h

********************


alt


MOŽE LI TRŽNICA IMATI PRIMJERENIJI IZGLED?

Raspravljajući o novom komunalnom redu, na 6. sjednici Općinskog vijeća, spomenuta je potreba primjerenijeg izgleda bolske tržnice. „Postojeća situacija je katastrofalna“ – smatra vijećnik Ivica Šćepanović, pa pita: ima li alternativa postojećem stanju?
Načelnik Tihomir Marinković ponovio je već jednom izneseni plan. To je preseljenje tržnice i ribarnice u prizemlje budućeg hotela „Park“. Sa investitorom je to načelno dogovoreno, ali treba pričekati uređenje postojećeg objekta. Prije toga treba izgraditi u Podbarju smještaj za radnike, pa tek onda slijedi rušenje i izgradnja reprezentativnog hotela „Park“, gdje su sada smješteni radnici Bluesun hotela, a u čijem bi se prizemlju smjestila tržnica i ribarnica. (j.e.)

(85) objavljeno 17. 11. 19. u 21:40 h


nedjelja, 17. 11. 2019. *****


alt

Upaljene svijeće na Loži (foto iz arhive)


SJEĆANJE NA PATNJE VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dozvole li vremenske (ne)prilike, danas će (nedjelja, 17. studenoga) Boljani na Loži, ispred crkvice Sv. Ante zapaliti svijeće u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu. Paljenje svijeća planirano je u 17.30 sati, a zatim bi se zajedno išlo na večernju misu u Župnu crkvu.
Učenici Osnovne i Srednje škole pripremaju prigodni program kojeg će izvesti u ponedjeljak tijekom jutra, na sam Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a taj dan od iduće godine postaje državni praznik i neradni dan.

*****

* Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U borbama u Vukovaru je poginulo oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Još oko 1.000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara, koje su također predstavljale dio bitke. Poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi zlostavljanjima, u nekim slučajevima vrlo svirepim.
* Pokolj u Škabrnji je bio srpski ratni zločin iz doba srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Izveli su ga domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA 18. studenog 1991. Za posljedicu je imao ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo "zavijeno u crno".
Zbog svoje domoljubnosti, i činjenice da je bilo čisto hrvatsko selo, bez ijednog srpskog stanovnika, Škabrnja je kao takva bila trnom u oku svima koji su propagirali taj kraj kao srpski. Škabrnja je, marljivošću svojih seljana, postalo najvećim, među najljepšima i najbogatijim selima u tom kraju, za razliku od susjednih sela sa srpskom većinom.

(84) objavljeno 16. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt


DODATNE STANICE AUTOBUSA?

Problem je u Bolu sa dodatnim autobusnim stanicama, posebno kada je u pitanju dolazak iz Supetra. O tome je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (13. studenoga) govorio vijećnik Marjan Marjanović. Neki se vozači, na traženje putnika, zaustavljaju kod upravne zgrade „Zlatnog rata“ u Podbarju, a neki to odbijaju učiniti jer nema – ugibališta za zaustavljanje.
Načelnik Tihomir Marinković obećao je da će to biti riješeno, a ugibališta bi se osim u Podbarju napravila i kod Srednje škole, jer svakodnevno učenici-putnici s otoka prolaze autobusom pored škole i voze se do autobusne stanice, a onda se pješice (i po kiši) moraju vraćati na Bijenačicu. (j.e.)

(83) objavljeno 16. 11. 19. u 21:55 h

********************


alt


OBJAVLJEN RED PLOVIDBE ZA 2020.

Objavljen je red plovidbe za 2020. godinu za katamarane i trajekte „Jadrolinije“. Kada su u pitanju linije Bol – Split te Supetar – Split i Sumartin – Makarska nema promjena u odnosu na ovu godinu. Zimski red plovidbe vrijedi od 1. siječnja do 28. svibnja te od 28. rujna do 31. prosinca 2020. godine. Sezonski red plovidbe je od 29. svibnja do 27. rujna.
U sezoni će katamaran iz Bola svakodnevno (radnim danom, nedjeljom i blagdanom) polaziti u 6.30, a iz Splita za Bol i Jelsu u 16.30 sati.
Trajekt iz Supetra za Split izvan sezone isplovljava 9 puta (nedjeljom i praznikom 7 puta), od 29. svibnja do 2. srpnja isplovljava 12 puta, a u glavnoj sezoni, od 3. srpnja do 30. kolovoza čak 14 puta. (j.e.)

(82) objavljeno 16. 11. 19. u 21:50 h

*********************


alt


NA KAVU U DOM KULTURE

Sve je više Boljana (ali i gostiju) koji dolaze na kavu ili piće u Dom kulture gdje je šank otvoren od 4. studenoga u režiji „Grabovog rata“. Na kavu redovito dolaze ujutro, nakon spize, i bolske domaćice.
Tijekom dana se može pogledati TV program, ali i pročitati dnevne novine, Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. Cijene su nešto niže nego u sličnim lokalima u Bolu. Radno vrijeme šanka je od 8 do 11 te od 16 do 19 sati. (j.e.)

(81) objavljeno 16. 11. 19. u 21:45 h

*********************


alt

Bolska riva u subotu, 16. studenoga u 16:45 sati


VRIJEME: U NEDJELJU JUGO I KIŠA

Pojačani udari juga na srednjem Jadranu i u subotu navečer stvarali su mjestimično višemetarske valove te su i dalje u prekidu sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.
"Jugo povremeno na srednjem Jadranu dostiže brzinu i do 80 kilometra na sat te u poslijepodnevnim satima subote nije isplovio trajekt na liniji Sućuraj - Drvenik," rekla je za Hinu Jelena Ivulić, voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu.
Dodala je kako zbog pojačanih udara juga u subotu u 19 sati nije isplovio niti trajekt na liniji Trogir - Drvenik Mali - Drvenik Veli.
Katamaran „Vida“ je privezan u splitskoj luci, a u Bol ga nismo vidjeli od četvrtka popodne. Moguće je, temeljem vremenske prognoze, da iz Splita za Bol i Jelsu krene tek u ponedjeljak u 16 sati.

(80) objavljeno 16. 11. 19. u 21:40 h


subota, 16. 11. 2019. *****


alt


ČISTA ENERGIJA NA OTOCIMA

Otočni forum za čistu energiju Europskih otoka u organizaciji Tajništva za otoke održati će se od 20. do 22. studenog u Splitu i Hvaru. Na forumu će se prikazati niz dobrih primjera i praksi te potaknuti dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije Europskih otoka. Dodatno će se treći dan foruma sudionicima predstaviti i različita tehnološka rješenja. Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u različitim državama Europske unije - Grčka, Španjolska, Švedska, a za četvrti otočni forum izabrana je Hrvatska, točnije Split i Hvar. Forum će otvoriti gospođa Ditte Juul-Jørgensen, generalna direktorica Europske komisije za energiju i ministar energetike i zaštite okoliša gospodin Tomislav Ćorić.
Programi otočnih foruma fokusiraju se na razmjenu iskustava i konkretnih praktičnih koraka prema dekarbonizaciji otoka Europske unije, predstavljaju različita tehnološka rješenja i inspirativne primjere uključivanja zajednice. Rasprave uključuju sve razine upravljanja i odlučivanja, od lokalne do europske. Sudjelovanje na Forumu u Hrvatskoj potvrdile su sve razine institucija, jedinice lokalne i regionalne samouprave, predstavnici ministarstva, članovi Europske komisije te razni drugi dionici iz cijele Europe. No jednako je važno da će se Forumu priključiti i predstavnici više od 20 europskih otoka koji se nalaze u procesu tranzicije na čistu energiju. Cilj foruma jest umrežavanje otočnih dionika iz cijele Europe te poticanje dijaloga s predstavnicima svih razina odlučivanja kako bi se kreirala zajednička vizija tranzicije otoke te postavili temelji za njezinu buduću realizaciju.
U sklopu foruma biti će predstavljene strategije energetske tranzicije otoka koje je Tajništvo početkom godine odabralo kao pilot projekte. Naime, šest europskih otočnih zajednica posljednjih je 9 mjeseci aktivno razvijalo Strategije za prelazak na čistu energiju sa snažnim naglaskom na važnost uključivanja svih relevantnih dionika te stavljanje građana u centar energetske tranzicije. Otoci koji će svoje Strategije predstaviti u sklopu programa na Hvaru su: Aranski otoci (Irska), Cresko-lošinjski arhipelag (Hrvatska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka). amj

(79) objavljeno 15. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


PRAZNICI I SPOMENDANI U 2020.

Iduće godine imat ćemo novi raspored praznika. Ukupno ih je 13 (Nova godina, Sveta tri kralja, Uskrs, Uskrsni ponedjeljak, Praznik rada, Dan državnosti, Tijelovo, Dan antifašističke borbe, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Velika Gospa, Svi sveti, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Božić i Sv. Stjepan), neradni su dani, ali je jedan blagdan uvijek u nedjelju (Uskrs).
Novi je datum za Dan državnosti (30. svibnja), a novi je praznik (18. studenoga) Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Hrvatski sabor je usvojio i prijedlog Spomendana. Ukupno ih je pet, ali su radni dani.
Popis praznika i Spomendana objavljujemo na početnoj stranici našeg portala.

(78) objavljeno 15. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt

Jugo u pojačanju: bolski porat 15. studenoga u 10 sati


VRIJEME: PONOVNO NAM PRIJETI JUŽINA

Nakon kratkotrajnog smirivanja, ponovno nas očekuju južina i kiša. Upaljen je crveni meteoalarm, a već u petak su katamarani ostali u splitskoj luci. Najava je da će za vikend biti vjetrovito i kišovito.
Jugo neće divljati kao početkom tjedna, ali meteorolozi najviše kiše najavljuju za nedjelju.
Stabilizaciju vremena možemo očekivati tek od srijede. (j.e.)

(77) objavljeno 15. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


PITANJA I PRIMJEDBE VIJEĆNIKA

Na pisani izvještaj načelnika o polugodišnjem radu u općini, vijećnici su na 6. sjednici (13. studenoga) imali dopunskih pitanja i primjedbi. Tonči Buljan je, na primjer, pitao kada će se ugraditi rama za dječja kolica na prilazu (stepenice) od Ulice Hrvatskih domobrana do Težačkog puta (načelnik: Radi se na realizaciji tih zahvata na više lokacija u Bolu); Ivica Šćepanović je pohvalio ažurnost Grabovog rada u sanaciji posljedica olujnog nevremena, ali je kritizirao nerad bolskog Lučkog kapetana kojeg nije bilo na terenu za vrijeme olujnog juga, a od koga se očekivalo da upozorava i savjetuje vlasnike brodica. Isti je vijećnik upozorio na potrebu veće žurnosti oko izgradnje novog groblja. (načelnik: Intenzivno se radi na realizaciji izgradnje novog groblja); Ivica Šćepanović je također pitao je li nađeno rješenje da mještani mogu u reciklažno dvorište donositi manju količinu građevinskog otpada? (načelnik: Donesen je općinski cjenik za odlaganje građevinskog šuta nakon manjih građevinskih zahvata, a to će Općina naplaćivati 5 kn po vreći volumena do 30 litara); Katarinu Marčić je interesiralo hoće li se i kada u potpunosti asfaltirati i urediti ulice na Kupini, npr. Pučiška ulica? (načelnik: Planira se uređenje novih ulica, ali dinamika ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i financijskih mogućnosti Općine); Nataša Paleka Jakšić upozorila je na loše izveden prijelaz popločenog i starog dijela ulice na Rudini, zbog čega se zadržava voda. (načelnik: Napravljen je kanal za otjecanje vode, ali ga treba češće čistiti od lišća, što ću upozoriti „Grabov rat“).
Vijećnici su sa 5 glasova „za“ i 3 „suzdržana“ prihvatili izvještaj načelnika o radu od siječnja do lipnja 2019. (j.e.)

(76) objavljeno 15. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


OPĆI ŠTRAJK U UTORAK

Štrajkovi u školama počeli su 10. listopada. Ponekad nastave nije bilo istog dana u svim osnovnim i srednjim školama, a u ostale dane štrajk se organizirao po županijama. Međutim, prvi put nakon 9. listopada, nastava će u ponedjeljak 18. studenoga biti u svim školama u Hrvatskoj. Ali samo taj dan, jer već za sutradan, u utorak 19. studenoga, ponovo su sindikati najavili opći štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. (j.e.)

(75) objavljeno 15. 11. 19. u 21:00 h

********************


alt


SPORT: DOBRO JE POČELO, ALI …

Druga malonogometna liga, 9. kolo, odigrano 14. studenoga u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: Parna mastiona – Bol 5:2 (2:2).
Semafor: 0:1 (Boško Botica, 1'50“), 1:1, 1:2 (Boško Botica, 12'48“), 2:2, 3:2, 4:2, 5:2.

(74) objavljeno 15. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


50.000 GLEDATELJA U KINU BOL

Na filmsku projekciju za djecu, došao je ove godine 50.000-ti gledatelj. To je Danijel Čamber sa članovima obitelji koji je dobio prigodni poklon kojeg mu je u ime Kina Mediteran uručio voditelj bolskog kina Tomislav Dešković.

(73) objavljeno 15. 11. 19. u 21:40 h


petak, 15. studenoga 2019. *****


alt


NAČELNIKOV POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU

Za 6. sjednicu Općinskog vijeća svi su vijećnici dobili pisani izvještaj načelnika Tihomira Marinkovića o radu u prvih šest mjeseci 2019. godine:


U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine održane su tri sjednice općinskog vijeća općine Bol. Na svakoj sjednici sam izvješćivao vijećnike o radu, a vijećnici su redovno postavljali pitanja i dobivali odgovore radi bolje informiranosti. Na 1/2019 vijeća, dana 30. siječnja 2019., raspravljalo se o prošlogodišnjem WTA Bol open teniskom turniru, te se raspravljalo o radu i programu Centra za kulturu općine Bol. Na istoj sjednici je donesena odluka o visini paušalnog poreza po krevetu te je izmijenjena odluka o koeficijentima za plaću sezonskih službenika i namještenika.
Na 2/2019 sjednici, dana 20. ožujka 2019. Godine, raspravljalo se o predloženom cjeniku sakupljanja otpada, donesena je odluka o komunalnim djelatnostima na području općine Bol, donesena je odluka o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru i za korištenje javnih površina na području općine Bol. Na istoj sjednici je donesena odluka o imenovanju ulica Put Zlatnog rata i Put Murvice, te je izmijenjena odluka o komunalnom doprinosu tako da se Boljanima i za gradnju druge kuće daje popust. Donesena je odluka o kupnji dijela vrta u teatrinu Dva ferala i donesena je odluka o koeficijentu za obračun plaće pročelnika. Raspravljalo se o pristiglim molbama.
Na 3/2019 sjednici, dana 28. svibnja 2019.godine, raspravljalo se o izvršenju proračuna općine Bol za 2018. godinu. Donesena je odluka o kratkoročnom zaduženju općine Bol, donesena je odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, donesena je odluka o odvodnji otpadnih voda na području općine Bol, te o mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina. Na istoj sjednici raspravljalo se o stanju u prostoru općine Bol sa naglaskom na zaustavljanje daljnje apartmanizacije.
Donesena je odluka o regulaciji plaće ravnateljice Centra za kulturu i Općinske knjižnice, te je donesena odluka o sufinanciranju nabavke nadgrobne ploče Anti Radiću. Raspravljalo se i o prijedlogu financiranja sistematskog pregleda za stariju populaciju.
Konačno je uređena šumica na plaži Zlatni rat u kojoj se pruža ugostiteljska i trgovačka usluga iz 17 novih montažnih objekata. Plaža Zlatni rat je i ove godine dobila jedno od mnogobrojnih priznanja kao najljepša plaža na svijetu, ovog puta od svjetske turističke platforme Big 7 travel.
Završili smo sa uređenjem dječjeg vrtića koji sada može primiti još jednu jasličnu skupinu djece, čime doprinosimo demografskoj obnovi naše općine. Uredili smo novu pješačku zonu u centru Bola i to na Rudini kod Osnovne škole, čime smo zaštitili naše đake, a građanima dali novi kvalitetni prostor za šetnju i druženje.
Preuređeno je prizemlje zgrade Loža 5, tako da je u zapadnoj prostoriji smješteno bolsko odjeljenje glazbene škole a u istočnoj prostoriji su uređene dvije kancelarije.
Županijska lučka uprava je izabrala najpovoljnijeg izvođača za izradu izvedbenog projekta dogradnje luke na Račiću, ali se odmah nastavno projektira i druga faza luke, tj. produženje Velog mosta i produženje mostića kod benzinske postaje.
Općina Bol redovno prati potrebe svojih stanovnika: pomažemo socijalno ugroženim osobama i bolesnima, našoj djeci nudimo mogućnost bavljenja mnogobrojnim vanškolskim aktivnostima.
Općina Bol je redovno financirala rad Dječjeg vrtića, Centra za kulturu, općinske knjižnice, DVD-a Bol... Općina je prema svojim mogućnostima pomagala socijalno ugrožene osobe. Održavao sam kontakte sa odgovornim osobama u SDŽ, te u državnim institucijama.
načelnik Tihomir Marinković

(72) objavljeno 14. 11. 19. u 21:45 h

*********************


alt

Najbolji financijski izvještaj u prvom polugodištu ima DVD Bol


IZVRŠENJE PRORAČUNA U OPĆINSKIM FIRMAMA

Na dnevnom redu 6. sjednice Općinskog vijeća, održane 13. studenoga, bile su i odluke o prihvaćanju izvješća o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2019. Radi se o općinskim firmama koje su izvan proračunski korisnici.
DVD je u razdoblju siječanj-lipanj realizirao prihode u iznosu od 304.526, a rashodi su bili 428.966 kuna. Iz toga proizlazi da je manjak poslovanja u iznosu od 124.440 kn, ali je višak iz prethodnih godina iznosio 789.641 kn pa rezultat poslovanja za siječanj-lipanj je višak od 665.201 kunu.
Općinska knjižnica u prvom polugodištu imala je prihod od 179.309,41 kn, a rashode 169.353,75 kn, pa je višak poslovanja 9.956,66 kn. Međutim, tom iznosu treba pridodati višak iz prethodnih godina (3.115,37) pa je ukupni višak poslovanja u Općinskoj knjižnici 13.071,03 kn.
Centar za kulturu u razdoblju siječanj-lipanj imao je prihode u iznosu od 345.606,33 kn, a rashode u iznosu od 391.951,66 kn, pa proizlazi da je manjak poslovanja 46.345,33 kn. Manjak iz prethodnih godina je 38.865,51 kn, što znači da je ukupni manjak poslovanja u Centru za kulturu 85.210,84 kune.
Dječji vrtić Mali princ imao je od siječnja do lipnja prihod su imali 1.204.304,64 kn, a rashod 1.195.762,98 kn, iz čega proizlazi da je višak prihoda bio 8.541,66 kn. To ipak treba umanjiti za manjak iz prethodne godine za 3.737,96 kn te je konačni višak poslovanja 4.803,70 kn.
• Izvještaji o izvršenju proračuna bit će objavljeni u Službenom glasniku općine Bol. (j.e.)

(71) objavljeno 14. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt

Za nedjelju su najavljeni jugo i kiša


CRVENI METEOALARM U DALMACIJI

Dva dana smirivanja nevremena, mnogi su to iskoristili za saniranje šteta i čišćenje. U Bolu nije bilo većih problema pa su neki u srijedu i četvrtak nastavili s branjem maslima. Ponovno smo, prvi put nakon ponedjeljka popodne, dočekali u četvrtak u 17.10 sati katamaran iz Splita.
Kako navode meteorolozi, nakon predah od olujnog vjetra i kiše, već se od petka mogu se očekivati novi problemi, a jugo bi moglo početi jačati već noćas.
Kako navodi Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske pomorske analize i prognoze DHMZ-a za HRT, na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, povremena kiša bi se ponegdje mogla pretvoriti u pljusak, a jugo će prema kraju dana jačati pa se može očekivati i promjena prilika u pomorskom prometu.
Vrijeme će se pogoršavati od petka, a isto se očekuje i za vikend i početak tjedna.
U subotu će oborine biti obilnije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u gorju, a bit će ih i u središnjoj Hrvatskoj, dok se u nedjelju obilnija kiša očekuje u Dalmaciji.
Za četvrtak nije bilo ozbiljnih upozorenja, no već je za petak izdan crveni meteoalarm za Kvarner i cijelu Dalmaciju.

(70) objavljeno 14. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


PREKO BAZENA DO ŠKOLE?!

Nakon uređenja pločnika na Rudini, ali za kišnih dana, pojavi se mali bazen na rubu kamenog pločnika i asfalta. Istina, napravljen je mali kanal, ali širine tek dva centimetra, kojim bi se voda trebala odlijevati u obližnju kanalizaciju. Međutim, zbog lišća, taj kanalić ubrzo ne služi svojoj svrsi. Vaš je novinar tri put vrhom kišobrana uklanjao lišće, ali to je vrlo kratko bilo od neke pomoći.
Trebat će bolje rješenje za sanaciju ovog neugodnog problema, najviše zbog djece koja ponekad kroz vodu moraju prolaziti do škole.
- Hoće li se i kada nastaviti sa popločavanjem na Rudini? – pitala je vijećnica Nataša Paleka Jakšić na sjednici Općinskog vijeća.
- Nije planirano popločavanje ostalog dijela Rudine. Tamo će biti asfalt – odgovorio je načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(69) objavljeno 14. 11. 19. u 21:30 h

*******************


alt


TRŽNICA DO NOVE GODINE!

Vjerovali ili ne, ali potvrđena je informacija da Mikulići prestaju s prodajom na bolskoj tržnici. U ovim mjesecima, izvan sezone, to je jedini štand gdje se prodaje na tržnici voće, povrće, cvijeće, ulje …
To je spomenuto i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (13. studenoga), a mi smo sutradan pitali o tome Veselka Mikulića,najstarijeg iz obitelji Mikulić:
- Točno je da odlazimo i nećemo više raditi na tržnici nakon Nove godine.
Za rad u ljetnim mjesecima bit će, sigurni smo, zainteresirani, a hoće li to netko raditi kada odu Mikulići? (j.e.)

(68) objavljeno 14. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


STUDENTICA BEZ NOVČANE POMOĆI

Vijećnici su na 6. sjednici dobili pismo odvjetnice Ivanke Šamije koja u prilog dostavlja prigovor studentice Estere Mihaele Peruzović u svezi odluke o jednokratnoj pomoći studentima i učenicima od 16. travnja 2019. Na popisu odobrenih pomoći nema E.M.Peruzović iako je, prema njenim navodima, dostavila svu potrebnu dokumentaciju.
Na sjednici je načelnik Tihomir Marinković, kao potpisnik odluke o pomoćima studentima i učenicima, objasnio da je razlog izostavljanja spomenute studentice, to što njena obitelj više nema stalni boravak u Bolu. (j.e.)

(67) objavljeno 14. 11. 19. u 21:20 hčetvrtak, 14. 11. 2019. *****


alt

Jugo je puntu Zlatnog rata okrenulo prema zapadu


alt

Članovi DVD Bol uz pomoć pile su oslobodili pristup Putu oleandra


alt

"Grabov rat" na autobusnoj postaji


alt

Čišćenje rive je u tijeku


alt

Gromade kamenja ispred Vinskog podruma


alt

Prevrnuti čamac rent a boata


alt

Dizalica je izvadila barku na suho


alt

Bolski porat u srijedu, 13. studenoga u 16.30 sati


NAKON OLUJNOG JUGA - BONACA

Trebalo je preživjeti strahote orkanskog juga, ali se u srijedu poslije podne, prema najavama meteorologa, sve smirilo. Vrijeme je bilo posve ugodno i toplo za ovo doba godine. Uklonjeni su tragovi nevremena, pa ostaje da prepričamo jednu lošu epizodu življenja na otoku, koji je neko vrijeme potpuno bio odsječen od kopna. U prekidu je još uvijek katamaranska linija Split – Bol, prvi trajekt iz Splita za Supetar krenuo je u srijedu u 9 sati, a u prekidu je bila trajektna veza Sumartin – Makarska i katamaranska linija Split – Milna – Vis.
Od ranog jutra su djelatnici „Grabovog rata“ čistili rivu od kamenja i granja, članovi DVD Bol su prepilili stablo na šetnici i oslobodili prilaz Putu oleandra, vrh Zlatnog rata jugo je okrenulo prema zapadu, iz luke je izvađena rent a boat barka, a jedan se Boljanin u utorak navečer poskliznuo pri ulasku u barku i prisilno okupao u moru … (j.e.)

(66) objavljeno 13. 11. 18. u 23:40 h

********************


alt


ODGOĐENA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU

Večerašnja, 6. po redu sjednica Općinskog vijeća, razlog je što kasnije objavljujemo vijesti u Bolskoj kronici. Sjednica je počela u 18.30, a završena je u 21 sat. Uz predsjedavajućeg Matka Bakovića, bilo je prisutno još sedam vijećnika: Ivica Šćepanović, Milan Škrbić, Marjan Marjanović, Nataša Paleka Jakšić, Katarina Marčić, Tonći Buljan i Sani Bodlović. Opravdano su bili odsutni Tonči Kukoč Bager, Mate Petrić i Tomi Fabijanović.
Iznimno je ovaj put izostalo usmeno izvješće načelnika, koji je neposredno prije sjednice stigao sa službenog puta. Iz istih razloga nije bilo ni vijećničkih pitanja. Nadoknadit će se to na sljedećoj sjednici koja će se održati 3. prosinca.
• Vijećnici su dobili pismeni izvještaj o radu načelnika u prvom polugodištu 2019. kojeg ćemo objaviti u sutrašnjoj Bolskoj kronici.
• O prijedlogu Odluke o komunalnom redu, na ovoj sjednici nije se glasovalo, pa će se to učiniti 3. prosinca. Do tada treba riješiti još neke dileme, a čini se da je najveća: tko će provoditi odluke o komunalnom redu?
• Vijećnici su podržali prijedlog Tonča Buljana da se preciznije odrede neka pravila korisnicima koncesijskih odobrenja na plaži Zlatni rat. Prvenstveno kada počinje i završava sezona rada na plaži, tko i što se nudi gostima …
• Vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog o određivanju imena jednoj ulici koja počinje od David ceste prema sjeveru, ukupne dužine 235 metara. Ta će ulica imati ime: Put Postinja.
• Za zgradu javne namjene na lokaciji Velo polje, zapadno od budućeg Doma DVD-a Bol, kupit će se dio nekretnine (zemljišta) površine 501 kvadratni metar. Tu se planira izgradnja zdravstvenog objekta, kako je vijećnicima objasnio načelnik, s namjerom da se Tim2 Hitne pomoći preseli iz Gornjeg Humca u Bol, ali da se eventualno osigura stalna medicinska ekipa posebno u turističkoj sezoni. Za ovu odluku bilo je 5 vijećnika „za“, dvoje „protiv“, a jedan „suzdržan“.
• Bez mnogo rasprave prihvaćeni su polugodišnji proračuni DVD-a Bol (8 za/0 suzdržani/0 protiv), Općinske knjižnice (8/0/0), Centra za kulturu (6/1/1) i Dječjeg vrtića (8/0/0).
• Općinski vijećnici bili su jednoglasni u odluci o davanju suglasnosti da DVD Bol može dogovoriti sa „Grabovim ratom“ zajednička ulaganja u izgradnju novog Doma. Podrumski dio novog zdanja koristio bi „Grabov rat“ kao svoje skladište.
• Raspravljajući o pristiglim molbama, vijećnici su za iduću sjednicu odgodili odluku o traženju tvrtke ZOO station2, jednoglasno su odbili traženje ugostiteljskog obrta ATD koji ima kiosk na šetnici iznad plaže Bijenačica, a prihvatili su traženje tvrtke „Sicuro“ da im se umanji koncesijsko odobrenje na Zlatnom ratu jer koriste manji prostor nego lani (6/2/0).
• Na traženje Udruge za bolji Bol, Općina je odobrila cca 15m2 prostora kod Reciklažnog dvorišta gdje će se locirati kućice za smještaj napuštenih životinja. Osim dosadašnjeg iznosa koji su dobila za medicinsku brigu, iz proračuna će im se odobriti dio sredstava za prehranu tih životinja.
Sutra: opširniji izvještaj sa sjednice Općinskog vijeća. (j.e.)

(65) objavljeno 13. 11. 19. u 23:30 h

********************


alt


POTROŠENO BESPLATNO CJEPIVO

U bolskoj ambulanti potrošene su, u šest dana, sve dobivene doze cjepiva protiv gripe. Stiglo je naime 100 doza, kao i lani, za one koji imaju pravo na besplatno cijepljenje: stariji od 65 godina, kronični bolesnici, medicinsko osoblje …
- Zatražili smo naknadno još 30 doza cjepiva – saznali smo od bolskog liječnika dr. Markice Tomića – ali nam je naknadno javljeno da to neće biti moguće.
Oni koji se žele cijepiti trebaju najprije od liječnika dobiti recept i cjepivo kupiti u ljekarni po cijeni od 80 kuna. (j.e.)

(64) objavljeno 13. 11. 19. u 23:25 h

********************


alt


BOLJANI IDU U VUKOVAR

Povodom obilježavanja dvadeset i osme godišnjice stradanja Vukovara, Moto Klub KORČULA u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i moto klubovima iz cijele Hrvatske, organiziraju tradicionalnu karavanu bikera pod imenom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“. Kreće se motorima od Prevlake (13. studenoga) do Vukovara (18. studenoga).
Unatoč vremenskim neprilikama, član moto kluba Brač Marijo Eterović, te Dasen Arbunić otputovali su u utorak prema Korčuli, gdje će s organizatorima krenuti na put dug 1700 km. Sretno momci! (i.e.)

(63) objavljeno 13. 11. 19. u 23:20 h


srijeda, 13. 11. 2019. *****


alt

Valovi juga išli su i preko Velog mosta


alt

More se izlijevalo po pločniku rive


alt

Plima! More je do samog ruba rive


alt

Jugo je slomilo granu sa stabla na tržnici


alt

Bilo je svakojakog otpada po kolniku


alt

Kućicu Lučke uprave jugo je premjestilo malo sjevernije


alt

Valovi su zaklonili vidik na Studenac


alt

More je potpuno prekrilo Veli most

alt

Studenac na direktnom udaru juga


alt

Zapadna strana Zlatnog rata. Nakon smirivanja juga špica plaže bit će okrenuta na zapad


alt

Stablo na šetnici kod Puta oleandra


alt

Mostić na plaži Bijenačica. Skulptura Mala Mare odolila je naletima juga


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat


alt

Totem na Studencu u okruženju mora


alt

Pogled na orkanske valove juga


alt

Jugo je premjestilo auto sa parkirališta na kolnik kod benzinske postaje


alt

Jugo je premjestilo i kiosk na šetnici


JUGO, KAO NIKADA DO SADA

Iako je jugo bilo najavljeno, ipak nas je iznenadilo svojom žestinom. Najveći udari juga, prema izvještaju DHMZ, bili su u 12 sati na Marjanu do 134, a u Dubrovniku do 142 km/sat. Poslije podne bilo je još gore …
U utorak katamaran iz Jelse nije ni pokušao doći u Bol. Izravno je otplovio za Split. Poslije podne je tamo i ostao, pa katamaranske linije iz Bola za Split neće biti, bez obzira na vremenske prilike, ni u srijedu ujutro.
„Jadrolinija“ je objavila da je u prekidu trajektna linija Sumartin – Makarska, a nisu svi trajekti išli ni iz Splita prema Supetru.
Orkansko jugo u Bolu ipak nije učinilo veće štete. Barem nam se tako čini nakon poslijepodnevnog obilaska bolskih dužobalnih prometnica. Jedno je stablo oboreno na šetnici i prepriječilo je prolaz Ulicom Put oleandra. Jugo je prevrnulo jedan kiosk na šetnici te pomaklo kućicu Lučke uprave bliže autobusnoj postaji.
More je polijevalo preko rive sve do na Rudinu. Pomaknuti su (ponovno) i rubni kameni na rivi ispred Vinskog podruma. Zabilježili smo i plimu zbog čega su odvodni slivnici sa rive ostali ispod razine mora, pa je na dijelu rive nastao svojevrsni bazen.
Tijekom dana u ophodnji je bilo i vozilo DVD-a ali nije bilo poziva, pa ni potrebe za njihovim intervencijama.
Olujno jugo najavljeno je i tijekom srijede ujutro. Poslijepodne će oslabiti, ali će juga biti u četvrtak, petak i subotu. U nedjelju su mogući ponovno olujni udari juga.

(j.e. / foto: j. kusanović, i. radić, m. škrbić, v. kevesić i j. egekher)

(62) objavljeno 12. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


TURIZAM: KAKO VRATITI GOSTE?

Statistički podaci mogu nam poslužiti i kao usmjerenja u kojem pravcu treba krenuti kako bi vratili neke goste do kojih nam je stalo. Naravno, treba analizirati zbog čega nam više ne dolaze.
Prema objavljenim podacima TZ Splitsko-dalmatinske županije za deset mjeseci 2019. godine, a to su uglavnom pokazatelji za cijelu sezonu, manje nam je turista, u odnosu na godinu ranije, došlo iz Bugarske (-3%), Češke (-5%), Malte (-10%), Poljske (-3%), Slovačke (-3%), Švedske (-6%), Argentine (-3%), Hong Konga (-4%), Japana (-4%), Jordana (-2%), Katara (-17%), Tajlanda (-1%) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (-14%).
Iako su postoci relativno mali, ipak bi se trebali zamisliti, zašto nam je manje gostiju došlo u županiju iz Poljske, Češke, Švedske …
Naravno, za pozitivan rezultat u dolascima, moralo ih je doći više iz nekih drugih zemalja: Cipar (+56%), Indonezija (+41%), Čile (+47%), BiH (+16%), Danska (+8%), Francuska (+7%), Italija (+3%), Nizozemska (+7%), Njemačka (+9%), Rusija (+16%), Slovenija (+4%), Ujedinjena Kraljevina (+5%), Ukrajina (+43%), SAD (+12%), Brazil (+21%), a trena nagrasiti da je i domaćih gostiju bilo 10% više nego u deset mjeseci 2018. (j.e.)

(61) objavljeno 12. 11. 19. u 21:20 h

********************

alt

Nastavak radova očekuje se od lipnja 2018. godine


NEŠTO KONKRETNO ZA NOVI DOM DVD-a

Dopunjen je dnevni red 6. sjednice Općinskog vijeća koju je za ovu srijedu (13. studenoga) sazvao Matko Baković. Naime, vijećnici trebaju raspraviti i usvojiti Odluka o usvajanju izvješća o provedbi plana upravljanja imovinom za 2018.godinu. Ova se odluka, prema Zakonu, mora donositi za svaku godinu. Druga bi nas dopuna dnevnog reda trebala više interesirati: Suglasnost DVD-u Bol za davanje prava građenja podruma u novom Vatrogasnom domu komunalnom društvu „Grabov rat“. Iskopi podrumskog dijela novog doma počeli su 22. svibnja 2018. godine, a završili su iste godine 20. lipnja. Onda je uslijedio zastoj jer se čekalo na odluke dvaju natječaja za sredstva iz EU fondova. Kako nije bilo pozitivnih odgovora, ponovo je aktivirana prva inicijativa da se gradi novi dom za DVD, ali da dio podrumskog prostora financira „Grabov rat“ za svoje potrebe. Vjerujemo, kako će nakon sjednice Općinskog vijeća biti mnogo jasnije kada će bolski vatrogasci napokon dobiti adekvatni prostor. (j.e.)

(60) objavljeno 12. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: ŠTO UMJESTO PALMI?

Uskoro će godina dana da je Općinsko vijeće (27. studenoga 2018.) imenovalo Odbor za hortikulturu, a još se ni jednom nisu sastali. Od njih se očekuje da predlože koje borove treba ukloniti i što posaditi. Posebno je postala aktualna zamjena za tri uklonjene palme na rivi koje su, zbog bolesti, posjećene 7. veljače 2019.
Vrijeme nam nije saveznik, a ne treba ni očekivati da će iz ostataka korijena izrasti nove palme. (j.e.)

(59) objavljeno 12. 11. 19. u 21:10 hutorak, 12. 11. 2019. *****


alt

Dan ranije, u nedjelju 17. studenoga, na Loži će se zapaliti svijeće i lampioni


SJEĆANJE NA ŽRTVE VUKOVARA I ŠKABRNJE

Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježit će se u Bolu kao i svih ovih godina molitvom i paljenjem svijeća na Loži, ali i nedjeljnom misom za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, a posebno u Vukovaru i Škabrnji.
Tako će se u nedjelju, 17. studenoga, dan uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., ispred crkvice Sv. Ante na Loži u 17.30 sati odati bolska počast velikoj žrtvi, a u sklopu akcije "I u mom gradu Vukovar svijetli..." .
Nakon molitve, pjesme i paljenja svijeća, krenut će se prema Župnoj crkvi gdje će biti misa za sve stradale.
Osnovna i Srednja škola Bol obilježit će Dan sjećanja paljenjem svijeća i prigodnim programom na Loži u jutarnjim satima u ponedjeljak. (i.b.i.)

(58) objavljeno 11. 11. 19. u 21:45 h

********************


alt

Prošlog ljeta došlo je u Bol i na Zlatni rat gostiju, izletnika i - jedrilica


STATISTIKA: TKO JE U MINUSU U ŽUPANIJI

Dobili smo na javni uvid turističke brojke u našoj županiji za deset mjeseci ove godine. Znamo da je u SDŽ bilo ukupno više dolazaka i noćenja ove godine, nego u istom periodu lani, ali nam otkrivaju da ima i TZ kod kojih je rezultat – negativan. Od 42 turističkih zajednica manje je dolazaka bilo u Sinju (-14%), Omišu (-3%), Supetru (-4%), Postirima (-1%), Sutivanu (-1), Selcima (-5%), Sućurju (-3%), Vrboskoj (-19%), Starom Gradu (-5%) i Vrgorcu (-6%).
Osim manje dolazaka, neki su imali i manje noćenja: Omiš (-8), Supetar (-6), Postira (-3%), Sutivan (-3%), Selca (-5%), Sućuraj (-4%), Vrboska (-12%) i Stari Grad (-3%). Imali su neki više dolazaka, ali manje noćenja: Dugopolje (-1%), Baška Voda (-1%), Podgora (-1%), Igrane (-2%), Drvenik (-2%), Hvar (-2%) i Vrlika (-9%).


Sutra: kojih je gostiju manje došlo u našu županiju 2019.? (j.e.)

(57) objavljeno 11. 11. 19. u 21:40 h

********************


alt


„KAPETAN LUKA“ NAJAVIO LINIJU 2020.

Od tri komercijalne brzobrodske linije koje su prošlog ljeta povezivale Bol sa Splitom, dvije su sigurne i idućeg ljeta. Već smo objavili red plovidbe „Jadrolinije“ od Dubrovnika do Splita, preko Korčule, Hvara i Bola (29. svibnja do 28. rujna), a to isto je sada učinio i brodar „Kapetan Luka“. Njihov će katamaran već od 25. svibnja pa do 3. listopada kretati iz Splita u 7.30 u pravcu Dubrovnika s pristajanjem u Bolu (8.20), Makarskoj (9.05), Korčuli (10.20), Sobri na Mljetu (11.15). Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati, a u isto vrijeme kao i prošlog ljeta, u 20 sati će iz Bola za Split.
Cijena prijevoza na ovoj komercijalnoj liniji Bol – Split je 100 kn, Bol – Korčula 130 kn, a Bol – Dubrovnik 230 kn. Cijena prijevoza Bol – Dubrovnik katamaranom „Jadrolinije“ je 15 kn jeftinije.
Treći brodar „Adriatic express“ još nije objavio svoj red plovidbe, a prošlog ljeta je njihov katamaran povezivao Stari Grad – Bol – Split – Aerodrom Resnik. (j.e.)

(56) objavljeno 11. 11. 19. u 21:35 h

********************


alt


alt


PAPIR KOJI SLIKA I MIRIŠE (III.)

U Srednjoj školi Bol održala se treća likovna radionica u sklopu projekta Papir koji slika i miriše, pod vodstvom prof. Ines Kraljević. U protekle dvije radionice, učenici su se upoznali s tehnikama papercutting te paper engineering. Ovaj put je zadatak bio izrada božićnih ukrasa u jednoj od tih tehnika, na temu mediteranske flore i faune. Kako su na ovoj radionici sudjelovali učenici prvog razreda, koji nisu sudjelovali u prve dvije radionice, odabrana je tehnika papercuttinga, koja je jednostavnija i brže se savladava. Učenici su za motive uzeli morsku faunu, odnosno raznovrsne ribe mediterana, poput srdele, zubaca, arbuna, morskog konjica, hobotnice i dr., koje su izradili uz pomoć kartona, papira, skalpela, ljepila, tempera i vodenih boja. Radionica je trajala tri sata, a sudjelovalo je 12 učenika. (i.k.)

(55) objavljeno 11. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt

Katamaran "Vida" u bolskoj luci prije odlaska za Jelsu (ponedjeljak, 11. XI. u 17:10 h)


JUGO PRIVEZAO KATAMARAN, OPREZ ZA BRODICE U BOLU!

Na Jadranu će u sljedeća dva dana biti česte kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a oborine će biti uglavnom obilne – najavili su meteorolozi u svojoj najavi za utorak i srijedu. Uz to će puhati jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu i istočnjak i bura pa su zbog nepovoljnih vremenskih prilika mogući problemi u pomorskom prometu, ali i bujične poplave.
Tijekom četvrtka sunčana razdoblja, a ujutro u unutrašnjosti moguća magla i niski oblaci. Vjetar slab, na istoku i umjeren jugoistočni. Na Jadranu će jako i olujno jugo u srijedu malo oslabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez veće promjene.

*****

Ostvare li se najave meteorologa onda će katamaran u utorak ostati u Jelsi. Vrlo vjerojatno katamaranske veze sa Splitom neće biti ni u utorak, ali ni u srijedu. Crveni alarm je upaljen za ovo područje, pa bi i vlasnici brodica u bolskoj luci trebali biti na oprezu. (j.e.)

(54) objavljeno 11. 11. 19. u 21:25 h

********************

alt


LUČKA KAPETANIJA U LOŽI 5

Novi ured Ispostave Lučke kapetanije u Bolu, na adresi Loža 5, postupno se oprema i prema najavi, počet će radom sa strankama za 15-ak dana. Ured nije daleko od ranije lokacije, a ulazna vrata su odmah do prostorija Glazbene škole. (j.e.)

(53) objavljeno 11. 11. 19. u 21:20 hponedjeljak, 11. 11. 2019. *****


alt

Ljetni motivi


TURIZAM NA BRAČU: VIŠE DOLAZAKA, MANJE NOĆENJA

Na temelju turističkih rezultata za deset mjeseci 2019., koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije, može se govoriti kakvu smo sezonu imali. Sljedeća dva mjeseca samo će kod nekih destinacija nešto malo promijeniti.
Tijekom ljetnih mjeseci mogli smo pročitati najave o lošijim rezultatima, izostanku gostiju i noćenjima.
U našoj županiji realizirano je više dolazaka (6 posto) i noćenja (2 posto).
U jučerašnjoj Bolskoj kronici objavili smo i brojke o dolasku turista i noćenjima na Braču u listopadu.
U deset mjeseci eVisitor je zabilježio 267.776 dolazaka, a to je 9.572 više nego u istom periodu prošle godine. Međutim, brojka o noćenjima je – negativna.
Ostvareno je 1,794.306 noćenja, a to je 25.864 noćenja manje nego 2018. godine.
• U Bol je došlo 112.107 gostiju (+10%), slijede Supetar 80.942 dolaska (-4%), Milna 22.212 (+14%), Postira 18.350 (-1%), Sutivan 15.777 (-1%), Selca 13.146 (-5%) i Pučišća 5.252 (+24%).
• Bol je ostvario 605.488 noćenja (na nivou prošle godine, odnosno +1.194), Supetar 546.584 (-6%), Milna 157.098 (+12%), Postira 134.179 (-3%), Sutivan 119.777 (-3%), Selca 106.324 (-5%) i Pučišća 34.856 (+10%).
• Ako usporedimo dvije vodeće destinacije na Braču, a to su Bol i Supetar, onda imamo podatak da je u deset mjeseci Bol imao 9.884 više dolazaka, a Supetar 3.259 manje, da je u Bolu ostvareno 1.194 noćenja više, a u Supetru 33.973 noćenja manje. (j.e.)

(52) objavljeno 10. 11. 19. u 22:00 h

********************


alt


„TOMMY“ RADI SAT KRAĆE

Odlaskom turista, a dolaskom zimskih dana (hladnih i kišovitih), istina ne zatvaraju se kao hoteli i restorani, ali trgovine skraćuju radno vrijeme. Od ovog ponedjeljka (11. studenoga) sat kraće radit će market „Tommy“ u Ulici Hrvatskih domobrana. Novo radno vrijeme, svaki radni dan, nedjeljom i praznikom, bit će od 7 do 20 sati. (j.e.)

(51) objavljeno 10. 11. 19. u 21.55 h

********************


alt


VRIJEME: SLIJEDI KIŠNI PERIOD

Ove nedjelje bilo je sunca i kiše, ali uglavnom oblačno. Temperatura zraka u 13 sati, prema izvještaju DHMZ, bila je 16,6 a mora 20 stupnjeva. Na Zlatnom ratu nije bilo kupača, ali to ne znači da ih do kraja godine više neće biti. Lani smo kupače na Zlatnom ratu snimili 13. studenoga, ali i 23. prosinca. Snijega je preko Brača bilo 17. prosinca.
Prognoza je da će čitav slijedeći tjedan biti kišovito. Moguć je mali predah uz nešto i sunca u ponedjeljak prvog dijela dana, ali u drugom dijelu je najavljeno oblačno pa čak i kiša.
Od utorka ponovno kišna epizoda koja će potrajati i u srijedu. U četvrtak je moguće smirivanje.
Idućih dana bit će slabog do umjerenog juga. (j.e.)

(50) objavljeno 10. 11. 19. u 21:50 hnedjelja, 10. 11. 2019. *****


alt

Šetnica, ovaj put bez biciklista i automobila


TURIZAM NA BRAČU: BOL NAJBOLJI, A SUPETAR U MINUSU

Turistički rezultati u našoj županiji za listopad, ali i za deset mjeseci, su pozitivni, odnosno veći nego su zabilježeni u isto vrijeme prošle godine. Kakvi su rezultati ostvareni na Braču, a prema podacima koje je objavila TZ Splitsko-dalmatinske županije?
U listopadu imamo ukupno na otoku više dolazaka i noćenja, ali su u nekim destinacijama na Braču brojke manje nego u listopadu 2018.
Bol je vodeća turistička destinacija na otoku u listopadu sa 4.435 dolazaka (+147%) i noćenja 21.698 (+55%). Ovaj rezultat je posljedica dužeg rada Bluesun hotela, za razliku od prošle godine kada su ranije zatvoreni hoteli u očekivanju planirane izgradnje novih kapaciteta. Drugi je Supetar sa 3.085 dolazaka (-12%) i 16.950 noćenja (-36%). Slijede ih Postira sa 925 dolazaka (+34%) i 4.133 noćenja (+16%), Milna sa 359 dolazaka (+29%) i 2.852 noćenja (-5%), Sutivan sa 281 dolaskom (+29%) i 1.773 noćenja (+25%), Selca sa 148 dolazaka (+83%) i 1.197 noćenja (+91%) te Pučišća sa 85 dolazaka (+118%) i 466 noćenja (26%).
Ukupno je na Braču u listopadu bilo 9.318 dolazaka (lani 6.618) i 49.069 noćenja (lani 48.003).

Sutra: analiza brojki u prvih deset mjeseci 2019. (j.e.)

(49) objavljeno 09. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


INA NEDJELJOM NE RADI

Za one koji možda nisu pročitali prije dva dana informaciju o novom radnom vremenu benzinske postaje INE u Bolu, ponavljamo da se nedjeljom ne radi! Gorivo se neće točiti iduće tri nedjelje (10., 17. i 24. studenoga) jer, zbog korištenja godišnjih odmora, benzinska postaja radi samo kroz jutro, od 7 do 13 sati, a nedjeljom je zatvoreno. Taj raspored rada je na snazi do 29. studenoga. (j.e.)

(48) objavljeno 09. 11. 21:00 h

********************


alt


BRANJE MASLINA IZ AUTA!

Mnogi su obrali svoje masline, ali neki to ne mogu - zbog kiše. Ipak, neki i za to imaju svoje rješenje. Automobilom su ušli u maslinik i kroz prozor na auto brali masline, koliko su mogli dohvatiti. (foto: i. baković)

(47) objavljeno 09. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA U SRIJEDU

Šesta sjednica Općinskog vijeća održat će se u srijedu 13. studenoga. Osim uobičajenog uvoda: usmenog izvještaja načelnika te pitanja vijećnika, njihovih prijedloga i pohvala, na dnevnom redu je i pismeni izvještaj načelnika o radu od siječnja do lipnja. Vijećnici trebaju raspraviti i donijeti odluku o komunalnom redu, a raspravit će inicijativu vijećnika Tonča Buljana o novim uvjetima dodjeljivanja koncesija na plaži Zlatni rat. Na dnevnom redu je, također, imenovanje nove ulice (Put Postinja) i kupnja čestice zemlje 595/3 (površine 835 m2) te rasprava i usvajanje polugodišnjeg proračuna (I.-VI. 2019.) za DVD, Općinsku knjižnicu, Centar za kulturu i Dječji vrtić Mali princ.
Vijećnici će raspravljati o tri molbe za storniranje dijela računa, a u materijalima za VI. sjednicu svi su vijećnici dobili i pismo Udruge za bolji Bol o problemu organizirane brige za napuštene životinje. (j.e.)

(46) objavljeno 09. 11. 19. u 20:50 h
subota, 09. 11. 2019. *****


alt

Ljetna razglednica Bola iz 2019. (foto: t. buljan)


TURIZAM U ŽUPANIJI: VIŠE NEGO 2018.

Ured TZ Splitsko-dalmatinske županije na svojem je portalu objavio turističke rezultate ostvarene u listopadu, ali i za prvih deset mjeseci. Sve te brojke, prema eVisitoru, govore nam da je bilo više dolazaka turista i noćenja nego u istom periodu prošle godine.
• U listopadu u našoj županiji evidentirano je 191.569 (+15%) dolazaka turista i 637.937 noćenja (+9%). Najviše ih je došlo iz Njemačke (dolazaka 30.461, noćenja 157.744), zatim iz Hrvatske (23.347/53.144), iz SAD-a (14.566/34.270), iz Ujedinjene Kraljevine (14.404/73.238), iz Kine (8.366/14.043), iz Tajvana (6.762/7.043), iz Austrije (6.762/7.043) … Kod svih navedenih država došlo je više gostiju nego u listopadu 2018., osim iz Kine (-2%) i Tajvana (-5%).
• U deset mjeseci u našoj županiji bilo je 3.595.239 dolazaka (+6%) i 17.937.467 noćenja (+2%). Prvi su po dolascima gosti iz Njemačke (dolazaka 347.136/ noćenja 2.212.081), slijede gosti iz Poljske (303.139/2.204.524), iz Hrvatske (272.688/1.063.904), iz Ujedinjenog Kraljevstva (241.236/1.126.796), iz Češke (213.887/1.618.210) …
Manje je došlo gostiju iz Poljske (-3%) i Češke (-5%). Karakteristično je za goste iz dalekih zemalja što ih dolazi veliki broj, ali ostaju mnogo kraće nego, na primjer, gosti iz Poljske, Njemačke …

Sutra: turistički rezultati ostvareni na Braču u listopadu i prvih deset mjeseci. (j.e.)

(45) objavljeno 08. 11. 19. u 21:20 h

*********************


alt


„DALMATINO“ JOŠ DVA DANA

Konoba „Dalmatino“, prije zimske pauze, otvorena je još dva dana: subotu i nedjelju. U tijeku je akcija Zimski đir po kojem se tri slijeda nudi za 200, a dva slijeda po 150 kuna. Naravno, moguće je odabrati i nešto iz jelovnika.
Ponovno otvaranje planira se pred Uskrs 2020. godine. (j.e.)

(44) objavljeno 08. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


PRESELILA LUČKA KAPETANIJA

Radnici „Grabovog rata“ ovog su petka preselili namještaj iz dosadašnje bolske ispostave Lučke kapetanije na novu lokaciju, Loža 5, pored prostorija Glazbene škole. Poznato je, a već smo o tome izvijestili, zgrada gdje je do sada bio prostor Lučke kapetanije, preuređuje se za službe Općine Bol. (j.e.)

(43) objavljeno 08. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt


alt


ZABRANJENO, ALI MOŽE S DOZVOLOM

„Pod Ložom osim automobila, sada prolaze (petak, 8. studenoga u 9.35) i kamioni. Možda će uskoro i avioni“ – piše nam čitateljica V.K. koja nam je poslala i dvije slike sa „kamionima“ (čitaj: furgonima) u vožnji.
Jedno je vozilo ukrcalo velike slike iz Galerije Dešković nakon izložbe Joška Eterovića, a drugo je ukrcalo predmete koji su bili u trgovini (suvenirnici) Uje.
- Slike su velikog formata – objasnio nam je kustos Galerije Tino Vuković – pa smo tražili od komunalnog redara Zdravka Bartulovića i voditeljice komunale „Grabovog rata“ Franke Marinković dozvolu za pristup vozilu.
Ovo nam je objašnjene potvrdio i komunalni redar, ali njega nitko ništa nije pitao iz suvenirnice Uje. (j.e./v.k.)

(42) objavljeno 08. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


SPORT: NOVI PORAZ BOLJANA

Protiv vodeće momčadi na tablici, nije se mogao očekivati bolji rezultat, osim časnog poraza. Utakmica VIII. kola Druge malonogometne lige, odigrana je prošlog četvrtka u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: Grm i tunj – Bol 3:2 (0:1).
Semafor: 0:1 (Boško Botica, 4'55“), 1:1, 2:1, 2:2 (Matej Bodlović, 25'03“), 3:2.
Bol je trenutno na tablici 13-i sa 5 bodova: jedna pobjeda, dva neriješena rezultata i pet poraza. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 11. 19. u 21:00 hpetak, 08. 11. 2019. *****


alt

Dnevno je katamaranom "Jelena" dolazilo stotinjak putnika, a isto toliko i odlazilo iz Bola. Svi su imali problema sa strmom rampom. Hoće li tako biti i 2020. godine?


IZLETNIČKA LINIJA I 2020. GODINE

Već su u prodaji karte za komercijalnu brzobrodsku liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag koja će biti uspostavljena 29. svibnja do 28. rujna 2020. godine. Satnica ostaje ista: iz Dubrovnika katamaran polazi u 7.00 sati, u Bolu je u 11.40, a za Split nastavlja nakon 15 minuta, gdje dolazi u 12.55 sati. Povratak iz Splita je u 15.30 sati.
Cijena prijevoza Split – Bol je 100 kuna, 10 kuna više nego prošlog ljeta. Za prijevoz prtljage plaćat će se 50 kuna bez obzira na relaciju.
Ukoliko na ovoj komercijalnoj liniji bude katamaran „Jelena“, dužnost nam je upozoriti na problem iskrcaja i ukrcaja putnika u bolskoj luci. Zbog strme rampe teško je s prtljagom izlaziti i ulaziti u katamaran. U hvarskoj luci postavljeno je posebno postolje, ali u Bolu to nije učinjeno. Za to učiniti ima sedam (7) mjeseci! (j.e.)

(40) objavljeno 07. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


U PONEDJELJAK NEMA NASTAVE

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja. U ponedjeljak je dvadesetdrugi dan štrajka, a nastave neće biti u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.
Bolski učenici i nastavnici, prema najavi sindikata, imat će tzv. produženi vikend: nastave neće biti u subotu, nedjelju i ponedjeljak.
Od dosadašnja 21-og dana štrajka, u Bolu nije pet dana bilo nastave. Tri puta zbog općeg štrajka u cijeloj Hrvatskoj, a dva puta zbog štrajka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U ponedjeljak, ne bude li nekih dogovora i promjena, bit će šesti dan u Bolu bez nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi. (j.e.)

(39) objavljeno 07. 11. 19. u 21:10 h

*********************


alt


INA SAMO UJUTRO, A NEDJELJOM ZATVORENO

Od ovog petka (8. studenoga) pa do 29. studenoga, benzinska postaja INE u Bolu radit će samo tijekom jutra, od 8 do 13 sati. Nedjeljom je – zatvoreno. Razlog za novo radno vrijeme je korištenje godišnjih odmora zaposlenika na benzinskoj postaji. (j.e.)

(38) objavljeno 07. 11. 19. u 21:05 hčetvrtak, 07. 11. 2019. *****


alt


POČELO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Prvog dana cijepljenja protiv gripe, u bolskoj ambulanti je cijepljeno 15 osoba iz tzv. rizične skupine, a to su stariji od 65 godina, kronični bolesnici … U četvrtak je u planu cijepljenje 24 osobe u Domu za starije osobe.
U Bol je stiglo 100 cjepiva, a lani je došlo najprije 80, ali je naknadno zatraženo i došlo još 35 doza.
Ovogodišnje cjepivo je četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).
To ne znači da je četverovalentno cjepivo „jače“ ili „bolje“, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.
Za besplatno cijepljenje treba se javiti u bolsku ambulantu, ali od liječnika trebaju dobiti recept i oni koji žele kupiti u ljekarni cjepivo protiv gripe. (j.e.)

(37) objavljeno 06. 11. 19. u 21:30 h

********************


alt


SUSRET VINOGRADARA I VINARA U „MEDENOJ“

Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019. održat će se po 29. put od 7. do 10. studenog u Hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira. Tko će sve iz Bola sudjelovati, nije nam poznato, ali će u „Medenoj“ sigurno biti upravitelj Bol poljoprivredne zadruge Ivica Vlahović i zadrugar Mate Šćepanović.
U petak navečer uručit će se priznanja za kvalitetu otvorenih i mladih vina, a u subotu dobit će vinari priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda. Prošlogodišnji dobitnici priznanja na Sabatini u Malom Lošinju bili su iz Bola Denis Barhanović (Zlatna medalja) i Smiljko Pavišić (dvije Srebrne medalje).

Sabatinu svake godine posjećuju vinogradari, vinari, vinarske zadruge i tvrtke, stručnjaci, sommelieri, trgovci, ugostitelji, proizvođači i distributeri vinogradarsko-vinarske opreme, predstavnici resornih ministarstava, mediji i drugi sudionici vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo iz Hrvatske i inozemstva.
Prilika je za razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje te nove poslovne kontakte i razgovore, a prepoznata je po dinamičnom programu koji, osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, uključuje i vođene degustacije vina, praktične radionice, prezentacije u vinogradu, predstavljanje projekata, inovacija i sl.
Program ovogodišnje Sabatine sadrži dvije posebne radionice posvećene temama “Zaštićena oznaka izvornosti” i “Kultura pijenja vina”, koje će se održati u petak 8. studenog. (j.e.)

(36) objavljeno 06. 11. 19. u 21:25 h

********************


alt


BOL BEZ KOMUNALNOG REDARA?

Sadašnji komunalni redar namjerava napustiti taj posao u općinskoj upravi do kraja ove godine?! Koji su razlozi nije nam poznato, ali je sigurno da je komunalni redar itekako potreban. Općina je prije ljeta (5. lipnja) objavila natječaj za sezonsko zapošljavanje komunalnog redara, ali se – nitko nije javio.
Aktualni komunalni redar u radnom je odnosu s Općinom od kolovoza 2012. godine. (j.e.)

(35) objavljeno 06. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt


BOLJANI PO SVIJETU

Često pišemo o službenim i privatnim putovanjima naših Boljana po svijetu. Na kraju svake sezone zaposlenici hotela „Bretanide“ zajednički otputuju na jednodnevni ili višednevni izlet. Lani su u listopadu brodom „Frane Bol“ bili u Omišu, a ove su godine otputovali avionom u - Španjolsku. (j.e.)

(34) objavljeno 06. 11. 19. u 21:15 h


srijeda, 06. 11. 2019. *****


alt


RADOVI NA OPĆINSKOJ ZGRADI NA LOŽI

Počelo je i s uređenjem zgrade na Loži gdje će preseliti općinske službe. Izvođač radova je bolska tvrtka „Bilić“ d.o.o. koja je s Općinom ugovorila posao s rokom dovršenja od 6 mjeseci.
Općinske službe, odnosno zaposlenici, trenutno su na tri lokacije. (j.e.)

(33) objavljeno 05. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


UREĐUJE SE NOVI PROSTOR ZA FINU

Prostor u Ulici F. Radića, koji je u vlasništvu Bol poljoprivredne zadruge, uređuje se i prema našim saznanjima do kraja ovog mjeseca tu bi trebala preseliti Ispostava FINE.
Te je prostorije donedavno koristila Splitska banka odnosno OTP banka. Pitat ćemo odgovorne u FINI hoće li se proširiti usluge FINE u novom prostoru, a kako je pred nekoliko mjeseci bilo najavljeno. (j.e.)

(32) objavljeno 05. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Hoćemo li u srijedu dočekati katamaran iz Splita?


KATAMARAN PRENOĆIO U SPLITU

Nakon dva dana i tri noći mirovanja u luci Jelsa, u utorak ujutro je katamaran krenuo iz Bola za Split. Međutim, zbog jakog juga, nije se poslije podne vratio iz Splita, pa neće biti ni u srijedu iz Bola za Split.
U šest dana studenoga katamarana u Bol nije bilo šest puta. Lani je katamaran izostao u mjesec dana četiri puta, a rekord smo zabilježili u studenom 2013. kada nije dolazio u Bol 18 puta.

*****

Kako prognozira DHMZ, na Jadranu i u predjelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Takvo će vrijeme potrajati najmanje do srijede, a budući da se očekuju velike količine kiše, Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja.
"Ponegdje jaki, moguće i olujni udari juga te južnog i jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Ponegdje obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine > 50 mm", stoji u upozorenju Meteoalarma.
"Približavanje ciklone sa zapadnog Sredozemlja dovest će do podizanja nestabilnih zračnih masa u središnjem Sredozemlju. Oluje se počela stvarati u utorak ujutro na zapadu Italije, a brzo se proširila prema istoku, praćena velikim količinama kiše i munjama. Ovo će rezultirati trajnim kišama koje mogu dovesti do poplava", prognoziraju meteorolozi ESTOFEX-a.
Što nas čeka u idućim danima?
U Dalmaciji u noći i srijedu ujutro mjestimice još obilnija kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Tijekom dana će kiše biti rjeđe, a vrijeme promjenljivo. Jak i olujan južni vjetar će u noći slabjeti i danju većinom biti umjeren. I more u smirivanju na valovito pa umjereno valovito.
I u nastavku tjedna promjenjivo...
Na Jadranu će i u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega biti povremene kiše, u većini mjesta vjerojatno ponajviše tijekom subote, a najmanje u drugom dijelu četvrtka i prvom dijelu petka, kada će biti najviše sunčanog vremena. Jugozapadnjak i jugo u četvrtak i vjerojatno nedjelju će biti umjereni, a u ostale dane opet često jaki, u petak ponegdje na udare i olujni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

(31) objavljeno 05. 11. 19. u 21:05 h

*********************


alt


OVE SRIJEDE NEMA NASTAVE

Učenici Osnovne i Srednje škole u Bolu, kao i njihovi vršnjaci u ostalim školama u Hrvatskoj, ove srijede neće na nastavu. Sindikati su najavili kolektivni štrajk, a za bolske učenike je u četvrtak i petak redovna nastava. (j.e.)

(30) objavljeno 05. 11. 19. u 21:05 h

********************


alt


KONOBA „DALMATINO“ JOŠ U NEDJELJU

Popularna konoba „Dalmatino“ još će raditi pet dana. U nedjelju je zadnji radni dan, a onda slijedi zatvaranje do proljeća 2020. godine.
Kako nas je informirao vlasnik konobe Drago Eterović, u „Dalmatinu“ je u tijeku Zimski žir. Nude se tri slijeda po 200 kn, a dva slijeda se naplaćuje 150 kn. Naravno može se naručiti nešto i sa jelovnika. (j.e.)

(29) objavljeno 05. 11. 19. u 21:00 hutorak, 05. 11. 2019. *****


alt


OD SRIJEDE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Cijepljenje protiv gripe ove godine započeti će u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, od srijede, 6. studenoga, i to cjepivom koje se centraliziranim postupkom nabavlja i distribuira zdravstvenim ustanovama za cijepljenje osoba s povećanim rizikom od komplikacija.
Svake godine nakon sezone gripe prikupljaju se s terena procjene potreba za cijepljenje osoba za koje je cijepljenje snažno preporučeno i besplatno (temeljene na odazivu na cijepljenje u protekloj sezoni), na temelju njih se naručuje cjepivo i distribuira prema tim procjenama. Ove je godine na temelju iskazanih potreba naručeno 360.000 doza cjepiva, što je gotovo 10 posto više nego lani.
Cjepivo je prvenstveno namijenjeno, a time i besplatno, za sljedeće kategorije stanovništva: osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.), djeca i adolescenti (u dobi od 6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu).
U slučaju da se osobe za koje je cijepljenje preporučljivo, ne mogu cijepiti zbog postojanja kontraindikacija, umjesto njih se pod istim uvjetima preporučuje cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
Besplatno je cijepljenje, također, za radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvene radnike i trudnice.
Cijepljenje osoba koje pripadaju tim kategorijama provodi se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite.
• Krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama.
• Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme. Cjepivo protiv gripe, oni koji nisu u rizičnim skupinama, nabavljaju i plaćaju u ljekarni ali uz recept kojeg dobiju od liječnika u bolskoj ambulanti.
• Za one koji se nikako ne žele (ili ne mogu) cijepiti: podsjetimo kako vlastitim ponašanjem smanjiti mogućnost zaraze, odnosno koje mjere predostrožnosti daju rezultate?
Prvenstvenom čestim pranjem ruku, izbjegavanjem dodirivanja oči, nosa i usta rukama, izbjegavanjem prenapučenih zatvorenih prostora u sezoni gripe, umjerenom tjelesnom aktivnošću i uravnoteženom prehranom.
• Prošle sezone prijavljeno je 61.206 oboljelih od bolesti slične gripe, te 107 smrtnih slučajeva.

(28) objavljeno 04. 11. 19. u 21:20 h

********************


alt


OTVOREN ŠANK U DOMU KULTURE

Prema najavi „Grabov rat“ je otvorio šank u prizemlju Doma kulture. Prvi gosti bile su bolske domaćice koje su nakon spize navratile na jutarnju kavu. Tijekom ljetnih mjeseci one su se sastajale na terasi restorana „Santo“, ali nakon zatvaranja, preselili su preko puta, u Dom kulture.
Radno vrijeme je dvokratno, od 8 do 11 i od 16 do 19 sati.
Cijene su, kao i prošle sezone, nešto niže nego u sličnim lokalima u Bolu: kava 7 kn, kava s mlijekom 8 kn, bijela kava 10 kn, topla čokolada 10 kn, kakao 10 kn, čaj 8 kn, travarica, pelinkovac i orahovac 8 kn, johnnie walker, vodka 10 kn, karlovačko pivo 0,25 10 kn, karlovačko pivo 0,5 15 kn, bijelo ili crveno vino 0,18 10 kn, bijelo ili crveno vino 1 l 60 kn, ledeni čaj 10 kn, coca-cola 10 kn, fanta 10 kn, gazirana voda 8 kn …
Besplatno se može pročitati dnevni tisak: Slobodna Dalmacija i Jutarnji list. (j.e.)

(27) objavljeno 04. 11. 19. u 21:15 h

********************


alt


KATAMARAN OD SUBOTE U JELSI

Dva dana, u nedjelju i ponedjeljak, u prekidu je katamaranska linija Jelsa – Bol – Split i obratno. Od subote navečer katamaran „Vida“ je privezan uz rivu u Jelsi, a očekuje se da bi se katamaranom moglo u utorak ujutro iz Bola za Split. Naravno, ukoliko se ne pogoršaju vremenske prilike.
Razlog problemima u pomorskom prometu je jako jugo, odnosno veliki valovi na otvorenom, pa tako i u Splitskim vratima. U Bol je zbog juga mogao dolaziti katamaran. (j.e.)

(26) objavljeno 04. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Dio objekata Srednje škole Bol na Bijenačici


U BOLU NEMA NASTAVE U SRIJEDU

Ovog tjedna, osim u srijedu, nastava se odvija u bolskim školama bez zastoja. U srijedu nastave nema u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, pa tako i u Bolu.
U utorak nastave nema u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U četvrtak su bez nastave, prema najavi iz sindikata, u Istarskoj te Šibensko-kninskoj županiji, dok u petak nema nastave u školama u Vukovarsko-srijemskoj te Karlovačkoj županiji. (j.e.)

(25) objavljeno 04. 11. 19. u 21:10 h


ponedjeljak, 04. 11. 2019. *****


alt

Zapadna strana plaže Zlatni rat (3. studenoga u 13:35 h)


alt

Istočna strana Zlatnog rata, izložena valovima juga


alt

Centralni trg na plaži: zatvoreni kiosci, bez publike, ali se pojavilo malo sunca


alt

Ostala je zastava na jarbolu. Čini nam se da je i za nju završila sezona.


alt

Kada se ukaže sunce, onda je na Zlatnom ratu sasvim ugodno i lijepo


NEDJELJA NA ZLATNOM RATU

Ove nedjelje u 13.30 sati nismo na Zlatnom ratu zatekli ni jednog kupača (osim trojice šetača), a nismo vidjeli ni katamaran koji je trebao, po redu plovidbe, proći pored plaže.
Kupača nije bilo zbog oblačnog vremena i povremene kiše, iako su postojali drugi uvjeti: temperatura zraka i mora po 21 stupanj.
Katamaran je ostao u Jelsi jer su bili veliki valovi od juga u Splitskim vratima.
Plaža je bila posve pusta, što se najbolje vidi na našim fotografijama. (j.e.)

(24) objavljeno 03. 11. 19. u 21:10 h

********************


alt

Bolski porat u vrijeme kada se očekivao katamaran. Jugo u Bolu očito nije bio razlog što nije bilo katamarana. Problem su bili valovi u Splitskim vratima


U PREKIDU KATAMARANSKA LINIJA

Katamaran „Vida“ ostao je u nedjelju u Jelsi, pa nije bilo linije u 13.25 za Split, ali ni u 16.00 sati iz Splita. Razlog je jugo koje je posebno otežavalo plovidbu u Splitskim vratima, između Šolte i Brača. Iz istih razloga u nedjelju je bila u prekidu katamaranska linija iz Lastova i Visa prema Splitu.
Ima nade da u ponedjeljak u 6.00 sati katamaran krene iz Jelse, a iz Bola u 6.25 sati. Ukoliko bude velikih valova u Splitskim vratima, isplovit će "Vida" zaobilazno, sa istočne strane Brača do Splita. (j.e.)

(23) objavljeno 03. 11. 19. u 21:05 h

*********************


alt

UREĐENJE ZGRADE NA LOŽI

Uređenje (adaptacija) zgrade na Loži, gdje će useliti službe Općinske uprave, počinje ovog mjeseca. Odabran je najpovoljniji izvođač, a to je bolska tvrtka „Bilić“ d.o.o.
Rok izgradnje je šest mjeseci. (j.e.)

(22) objavljeno 03. 11. 19. u 21:00 h

********************


alt


RASPORED ODVOZA SMEĆA

Odvoz kućnog smeća nakon zatvaranja hotela i odlaska gostiju, odvija se po tzv. zimskom rasporedu. Velikim vozilom kante se prazne i otpad odvozi na deponij u Gornji Humac ponedjeljkom, srijedom i petkom, a manje vozilo (bijeli) to isto radi svaki drugi dan, ali utorkom, četvrtkom i subotom. (j.e.)

(21) objavljeno 03. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


OKOM KAMERE: OPASNOST S KROVA

Na jugo-istočnom dijelu krova zgrade, gdje je Osnovna škola i Vinski podrum, odvojila se kupa koja prijeti prolaznicima na Rivi. Dobro bi bilo, prije možebitne nezgode, da se auto-košarom ili na neki pogodniji način ukloni opasnost sa krova. (j.e.)

(20) objavljeno 03. 11. 19. u 20:55 h

********************


alt


BOLJANI U VII. KOLU BEZ BODOVA

U VII. kolu Druge malonogometne lige igrali su prošlog četvrtka u Splitu Bili 9 i Bol, a rezultat je 7:1 (4:0).
Semafor: 1:0 (autogol), 2:0, 3:0, 4:0, 5:0, 6:0, 6:1 (Boško Botica u 28'47“), 7:1.
U službeni zapisnik bilo je upisano za ekipu Bol samo 7 igrača. Crveni karton dobio je Antonio Karmelić u 26'29“ kod rezultata 5:0. Sam početak nije obećavao dobro. Bili 9 poveli su autogolom Mateja Bodlovića.
U VIII. kolu, 7. studenoga, u Splitu igraju Grm i tunj (vodeći na tablici sa 19 bodova, bez poraza) i Bol, koji je 12-i na tablici sa 5 bodova. (j.e.)

(19) objavljeno 03. 11. 19. u 20:50 h

********************


alt


TRAŽI SE NAJBOLJI REGIONALNI PORTAL

Krenuo je po drugi (2.) put neovisan izbor za najbolji regionalni online news portal 2019. godine koji Media daily provodi od 1.11. do 30.11.2019. godine. U najuži krug ušlo je 30 portala na području šest zemalja (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija).
Izbor se provodi anketom među čitateljima portala i bodovanjem žirija. Čitatelji i posjetitelji portala svoj glas u anketi mogu dati bilo kada pritiskom na tipku s imenom portala kojeg smatraju najboljim. Prošle godine anketu je ispunilo gotovo 6500 čitatelja, a pobjednik je bio slovenski portal 24ur.
Pobjednika za 2019. proglašava se 10. prosinca u 12 sati.
Ovim izborom Media daily, jedini specijalizirani portal za medije u JI Europi, želi podići još više razinu kvalitete i međusobnog komparativnog vrednovanja na tržištu regije i Europe te podizanje profesionalnih standarda. Izborom najboljih među najposjećenijim portalima dobiva se priznanje čitatelja i priznanje struke.

Glasovanje izvršite ovdje.


(18) objavljeno 03. 11. 19. u 20:45 hnedjelja, 03. 11. 2019. *****


alt


CVIJEĆE I SVIJEĆE ZA UMRLE

Cvijeće, lampioni i svijeće zakrčili su prilaze bolskim grobovima, ali nitko se zbog toga nije ljutio. I na Dušni dan mnogi su došli odati počast svojima koji su ovdje našli svoj mir.
Živi su ipak pitali kada ćemo napokon dobiti novo groblje, primjerenije Bolu i posljednjem počivalištu. Na 5. sjednici Općinskog vijeća pitao je Ivica Šćepanović načelnika: može li se znati datum početka gradnje novog groblja? Citiramo odgovor iz službenog zapisnika sa sjednice: „Datum početka gradnje groblja ovisi o datumu ishođenja građevinske dozvole i dužini procedure javne nabave za izbor najpovoljnijeg izvođača, ali će se od projektanta zatražiti izrada hodograma aktivnosti kojim će izvijestiti zainteresiranu javnost“.
Ranije je bilo najavljeno da su osnovni građevinski troškovi za grobnicu biti oko 1.000 eura po ležaju. Očekuje se i najavljena anketa o zainteresiranosti za kupnju novih grobnica, točna cijena, dinamika plaćanja, rokovi izgradnje …
Možda će se više znati prije Dušnog dana iduće godine?! (j.e.)

(17) objavljeno 02. 11. 19. u 22:25 h

********************


alt


VIŠE JE DOLAZAKA, A NOĆENJA KAO I LANI

Prema podacima eVisitora, a koje smo dobili na uvid u Uredu TZO Bol, u listopadu je u Bolu evidentirano 4.447 dolazaka (prošle godine 1.819) i 22.218 noćenja (lani 14.526).
Za deset mjeseci brojke su za dolaske u porastu, u odnosu na prošlu godinu, a po noćenjima smo sustigli prošlogodišnju brojku. Dolazaka je bilo 112.990 (lani I. – X. 103.209), a noćenja 631.693 (lani 8 noćenja više: 631.701).
Moguće je da idućih dana TZ županije objavi rezultate koji su nešto bolji za Bol, jer oni ne računaju nekomercijalni smještaj.
Manje je noćenja bilo u hotelima (-3,1 posto), kampovima (-1 posto) i nekomercijalnom smještaju (-4,3 posto), dok je u plusu privatni smještaj (+5 posto).
Po noćenjima ove godine na prvom mjestu su gosti iz Njemačke (80.504), slijede ih gosti iz Francuske (66.946), Austrije (64.859), Hrvatske (51.965), Velike Britanije (39.825), Italije (38.015), Slovenije (35.393), Švedske (31.932), Norveške (21.237), Poljske (19.659) … Iste države su i lani bili među prvih deset, ali u nešto drugačijem redoslijedu. Najviše su noćenja 2018. imali Francuzi, drugi su Nijemci, slijede Austrijanci, Hrvati …
Više su noćenja ove godine ostvarili gosti iz Njemačke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Poljske, a manje iz Francuske, Austrije, Velike Britanije, Švedske i Norveške. (j.e.)

(16) objavljeno 02. 11. 19. u 22:20 h

********************


alt


DVIJE LINIJE MANJE ZA SUPETAR

U subotu (2. studenoga) desetak je putnika uzaludno došlo na autobusnu stanicu u Bolu da bi u 10.45 sati otputovali za Supetar. Taj autobus, po novom redu vožnje, ne prometuje. Na samoj stanici je izvješen novi red vožnje koji vrijedi (tako barem piše) „od 1. studenoga 2019. do 31. svibnja 2020“. Sigurni smo, međutim, da će se mijenjati već za Uskrs.
Na našem portalu pisalo je da je polazak autobusa u 10.45, jer nam nitko iz Arrive nije poslao obavijest o izmjenama!
Putnici su s pravom bili nezadovoljni, a ljutili su se na urednika portala zbog netočne informacije!
Prepisali smo sa autobusne stanice novi red vožnje autobusa i objavili ga u rubrici Autobusi. Novost je što nema više radnim danom vožnje iz Bola do Supetra u 10.45 i 17.50. Nedjeljom i praznikom ostaje ista satnica. (j.e.)

(15) objavljeno 02. 11. 19. u 22:15 h

********************


alt


KOLIKI JE POREZNI DUG BOLJANA?

Porezna uprava objavila je tzv. „listu srama“ na kojoj su po županijama navedena imena dužnika i iznosi koje duguju na dan 31. listopada. Ukupno su tri liste: (1) fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a duguju više od 100.000 kn, (2) pravne osobe sa dugom većim od 300.000 kn te (3) ostali porezni obveznici koji duguju više od 15.000 kn.
Među pravnim osobama nema ni jednog dužnika, ali je u prvoj grupi njih 7 sa ukupnim dugom od 1.824.801 kn. U trećoj grupi su navedena 22 imena i iznos duga je 2.143.716. Ukupno je znači iz Bola 29 dužnika sa ukupnim dugom od 3,9 milijuna kuna.
U prvoj grupi bolski rekorder duguju 616.875 kn, a u trećoj grupi dužnik je „težak“ 457.331 kunu.
Dug Boljana, odnosno osoba koji su prijavljeni u Bolu sa stalnim mjestom boravka, se smanjuje. Godine 2016. iznosio je 11.043.109 kuna, a prošle godine 5.085.639 kuna. Sada je 3.968.517 kn.
Dug Poreznoj upravi je zbog neplaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza i prireza na dohodak, poreza na obvezna osiguranja, trošarina, poreza na promet nekretnina ili carinskog duga. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 11. 19. u 22:10 h

********************


alt


BOLJANIN U RTL EMISIJI

U popularnoj TV emisiji „Tri, dva, jedan – kuhaj“, koja je na programu RTL-a od ponedjeljka do četvrtka u 21.15 sati nastupa i jedan naš Boljanin: Ivan Živković. Zajedno nastupa s još jednim Ivanom, ali Klaićem iz Zagreba.
Dvojica imenjaka do susreta u studiju „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ nisu se poznavala, ali nakon audicije na neviđeno, žiri ih je odlučio spojiti.
Ivan Živković (36) ima dvoje djece, dolazi iz Bola na Braču, trenutno je nezaposlen pa zato većinu vremena provodi u kuhinji jer obožava pripremati jela i kaže da mu je to posebna strast. Organiziran je, odgovoran i željan novih znanja, što bi mu, vjeruje, moglo koristiti i u daljnjem poslu jer želi raditi u gastronomiji. Voli pripremati neobična i moderna jela.
Njegov partner u showu Ivan Klaić ima 26 godina, a kuhati je počeo kada se iz rodnog Novog Vinodolskog doselio u Zagreb na studij. Voli putovati i upoznavati nove kulture, što je svakako doprinijelo tome da mu je najdraže pripremati azijsku hranu. U show se prijavio kako bi upoznao nove ljude, stekao nova iskustva, ali se i zabavio.
Nakon ovih nekoliko rečenica ne preostaje nego otvoriti RTL u 21.15 sati. (j.e.)

(13) objavljeno 02. 11. 19. u 22:05 h

********************


alt


OTVARA SE ŠANK U DOMU KULTURE

„Grabov rat“ otvara od ponedjeljka (4. studenoga) šank u prizemlju Doma kulture. Radit će se dvokratno, od 8 do 11 i od 16 do 20 sati. Cijene su, kao i lani, nešto niže nego u drugim bolskim caffe barovima. Posjetitelji će besplatno moći pročitati dnevne novine („Slobodna Dalmacija“ i „Jutarnji list“).
Detaljnije u utorak, nakon prvog dana rada. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 11. 19. u 22:00 hsubota, 02. 11. 2019. *****


alt


alt


alt


MOLITVA ODRJEŠENJA

Iako je Dušni dan (Dan mrtvih) u subotu, većina je grobove svojih najmilijih ukrašavala cvijećem i lampionima još od prošlog vikenda. Najviše je ljudi na bolsko groblje došlo u petak, iskoristivši državni i vjerski praznik – neradni dan. Nakon mise u Samostanskoj crkvi o. Ivo Plenković, zajedno s bolskim vjernicima i župnim zborom, izmolio je odrješenje za pokojne.
Bolsko groblje, gdje je posljednji počinak našlo preko 2.500 ljudi, prepuno je ovih dana cvijeća i lampiona, ali je očito da je premalo i neadekvatno potrebama Boljana.
Prisjetimo se ukopanih na bolskom groblju u posljednjih godinu dana, između dva Dušna dana: Antun-Dudek Severović, Marija Brešković, Nikica-Nikola Marinković, Vjekoslava-Slava Marinković, Lovro Marinković, Danica Rittinghaus, Jadrana Škrbić i Juraj-Zorko Barhanović. Na posljednji počinak u Murvici ispratili smo u istom periodu Mariju Žuljević, Matu Žuljevića i Nikolu Pavišića.
U subotu, 2. studenoga, na Dušni dan, misa je u Velikoj (Samostanskoj) crkvi u 8 sati, a svečana sveta misa u 16 sati. U Župnoj crkvi misa je samo ujutro, u 9 sati. (j.e.)

(11) objavljeno 01. 11. 19. u 20:50 h

********************


alt


PARKIRALIŠTE JOŠ DVA DANA

Parkiranje automobila kod benzinske i autobusne postaje naplaćivat će se još dva dana: subotu i nedjelju. Od ponedjeljka, 4. studenoga, to će se moći (parkirati) – besplatno.
Lani, zbog ranijeg zatvaranja hotela, parkiranje se nije naplaćivalo od 23. listopada.
Ukidanjem parkiranja i uklanjanjem rampi, ne znači da je dozvoljen promet vozilima preko rive. Voziti mogu samo oni s dozvolom i motorkotači od 6 do 9 sati. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 11. 19. u 20:45 h

********************


alt


IMA RJEŠENJA ZA GRAĐEVINSKI ŠUT

Od ponedjeljka 4. studenoga, domaćinstva mogu građevinskih šut u vrećama deponirati u Reciklažno dvorište. Preuzimat će se manje količine, nakon adaptacija u kućama, ali od domaćinstava. Građevinari i obrtnici morat će za svoj otpad tražiti od komunalne tvrtke „Michieli-Tomić“ poseban kontejner, kao i do sada.
Kod predaje vreća sa građevinskim šutom, dežurnom u Reciklažno dvorište, treba dati osnovne podatke (ime donosioca, adresa, OIB) a Općina će za tu uslugu – dostaviti račun. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 11. 19. u 20:40 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRANJE NA PLOČNIKU

U petak smo snimili parkirano vozilo na Rudini, ali se vozaču činilo da je to bolje i čistije uraditi na pločniku. Pretpostavljamo da se to ne bi usudio učiniti u Sloveniji, posebno ne u pješačkoj zoni.
Računa možda „naš gost“ da je praznik, a prometni redar koristi slobodne dane. Nije mislio da je uvijek dežurna (i praznikom) kamera našeg portala. (j.e.)

(08) objavljeno 01. 11. 19. u 20:35 h

********************


alt

Plaža Zlatni rat 1. studenoga 2019. u 14:30 sati


alt

Predvečerje u Bolu (1. studenoga 2019. u 16.40 sati)


VRIJEME: JOŠ IMA KUPAČA

Iako su prognoze najavljivale loše vrijeme, u petak je, barem u Bolu, bilo sunčano i toplo. Na Zlatnom ratu su mnogi uživali na suncu, ali i u kupanju. Kao da nije 1. studenoga.
Od subote se, kažu meteorolozi, valja prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i kiši. Vikend na moru će biti oblačan uz povremenu kišu. Tlak zraka će padati, ponegdje će se do ponedjeljka spustiti i ispod 1000 hPa. Nepovoljne biometerološke prilike, prema prognozi Zorana Vakule mogle bi potrajati cijeli slijedeći tjedan, možda i dulje.
Idući tjedan na moru će biti vjetrovitije nego na kopnu, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju mjestimice vjerojatno i olujno jugo i oštro - južni vjetar, a u ponedjeljak je prolazno moguć i lebić - jugozapadnjak.

*****

Upozorenje vozačima i da od 1. studenoga moraju paliti svjetla i po danu, a kako je propisano novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Onima koji voze bez upaljenih svjetala po danu prijeti novčana kazna od 300 kuna.

(07) objavljeno 01. 11. 19. u 20:30 hpetak, 01. 11. 2019. *****


alt


ŠTO SLAVIMO ZA SVE SVETE I DUŠNI DAN?

Prvoga dana u studenome obilježavamo blagdan Svih svetih, a dan nakon toga još jedan važan dan – Dušni dan koji mnogi greškom nazivaju Dan mrtvih.
Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan? Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?
Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo blagdan Svih svetih. Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Kako ne znamo poimence svih koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate.
Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje.


*****
Na blagdan Svih svetih mise su u Bolu: u Župnoj crkvi samo ujutro, u 9 sati, a u Samostanskoj crkvi u 10.30 sati, a svečana sveta misa je u 16 sati. Nakon mise je ophod na mjesnom groblju.
Na Dušni dan, u subotu, misa je u Župnoj crkvi u 9, a u Samostanskoj crkvi u 8 i 16 sati.

(06) objavljeno 31. 10. 19. u 21:45 h

********************


alt


SVI SVETI: TKO (NE)RADI

Iako je državni praznik u petak, na blagdan Svih svetih, radit će trgovine prehrambenom robom. „Konzum“ je otvoren do 12, „Studenac“ do 19, a „Tommy“ do 20 sati.
Benzinska postaja INE radi samo kroz jutro, od 7 do 12 sati.
Na tržnici štand obitelji Mikulić (voće, povrće, cvijeće ...) radit će u petak i subotu do 12 sati.
Autobusi, katamarani i trajekti plove po redu vožnje (plovidbe) kao nedjeljom.
U petak nema dnevnog tiska, a ne rade: trgovina „Berica“, FINA, ljekarna, Poštanski ured i općinska uprava. (j.e.)

(05) objavljeno 31. 10. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


alt


U DVD BOL STIGLO NAVALNO VOZILO

Bolski su članovi DVD-a u četvrtak, nešto prije 13 sati, priredili svečani doček prinovi u svojem voznom parku. Oglasile su se vatrogasne sirene, upaljene su bengalke, a uključena su i dva vodena topa. Iz Zagreba je stiglo navalno vozilo kapaciteta 2500 litara vode, istina već korišteno (od 2000. godine) u Njemačkoj, ali je preuređeno u tvrtki MV vozila.
U svibnju je DVD Bol dobio kombi, a sredstva za nabavku ovih dvaju vozila osigurao je DVD od donacija fizičkih i pravnih osoba uz pomoć Općine Bol. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 10. 19. u 21:35 h

********************


alt


T. TRUTANIĆ NASTAVLJA KAO DIREKTOR

Na IV. sjednici Skupštine društva „Vodovod Brač“, koja je održana u četvrtak, ponovno je za direktora društva izabrala Tonča Trutanića, koji je na toj dužnosti već 27 godina (od 1. srpnja 1992.). Na sjednici su osim članova Skupštine, ali bez prava glasa, bili gradonačelnica Supetra i načelnici općina Sutivan, Nerežišća, Postira i Pučišća.
Za radno mjesto direktora „Vodovoda Brač“ pristigle su dvije molbe: Marko Radić (rođ. 1984.) u „Vodovodu Brač“ zaposlen kao voditelj odjela odvodnje otpadnih voda i Tonči Trutanić (rođ. 1958.) dosadašnji direktor društva „Vodovod Brač“.
Za izbor direktora je trebalo dobiti najmanje 8 glasova. Najprije se, po abecednom redu, glasovalo o molbi Marka Radića koji je dobio 5 glasova, a Tonči Trutanić, kao drugi kandidat, dobio je 9 glasova.
Tonči Trutanić izabran je na mandat od četiri godine i nastavlja s vođenjem društva „Vodovod Brač“. (j.e.)

(03) objavljeno 31. 10. 19. u 21:30 h

********************


alt


KATAMARAN NIJE DOŠAO DVA PUTA

Samo dva puta u listopadu katamaran nije dolazio u Bol. Razlog je bila bura, a 3. listopada (četvrtak) katamaran je ostao u Splitu. Zbog toga nije sutradan, u petak, mogao ni krenuti iz Jelse preko Bola za Split.
Prošle godine u listopadu katamarana u Bolu nije bilo 6 puta, a najviše je izostanaka (9) bilo u listopadu 2016. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 10. 19. u 21:25 h

********************


alt


U SRIJEDU OPĆI ŠTRAJK?

Nakon produžnog vikenda, zbog Svih svetih, bolski će učenici u ponedjeljak i utorak morati na nastavu. U štrajku su u ponedjeljak osnovne i srednje škole u Osječko-baranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u utorak štrajkaju Primorsko goranska i Zadarska županija.
"U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred vladom", kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja. "Zahvaljujem i roditeljima i učenicima jer pokazujemo da cijenimo nositelje obrazovanja", zaključila je. (j.e.)

(01) objavljeno 31. 10. 19. u 21:20 h