Arhiv 2019. / VI.

Vijesti objavljene u lipnju 2019.:

Objavljeno u lipnju 153 vijesti i 279 fotografijanedjelja, 30. 06. 2019. **********


alt

Hoće li ovog ljeta biti (i kada) ljetne škole plivanja na Martinici?


SVAKODNEVNI PROGRAM U SRPNJU

U srpnju, svakog dana ima za goste i mještane neki program. Idućih dana očekuju se knjižice sa programom kojeg je pripremio Centar za kulturu u suradnji sa nekoliko partnera. Međutim, moguće su još neke dopune. Na primjer, još nije određen datum ljetne škole plivanja na Martinici. Lani je „Grancigula“ počela 18. srpnja, a na Martinici se plivalo mjesec dana, svaki dan osim subotom i nedjeljom. Očekuje se uskoro i suglasnost nadležnih državnih institucija kako bi se nakon 10 godina obnovilo, jednom tjedno, promotivno izvlačenje ribarske mreže na plaži Zlatni rat kao svojevrsna atrakcija za goste.
Kino predstave su svaki dan, osim srijedom, a u noćnim satima, za mlade je zabava u 585clubu, svakodnevno nakon 3. srpnja.
Ciklus klasičnih koncerata je utorkom u Samostanskoj crkvi, a Bolska litnja noć srijedom na rivi.
Ponedjeljkom se na plaži Zlatni rat, u cocktail baru Auro, organizira After beach party.
Kazališne predstave za djecu su u srpnju tri puta u Teatrinu dva ferala, a u istom prostoru su i kazališne predstave za odrasle.
Po tri izložbe planiraju se u Galeriji B. Dešković i Galeriji Doma kulture.
U dvorištu Knjižnice organiziraju se u srpnju četiri predavanja.
Ljetna škola nogometa bit će utorkom i petkom na sportskim terenima Poljane. (j.e.)

(153) objavljeno 29. 06. 19. u 23:20 h

*********************


alt


alt


alt


MISA NA ZLATNOM RATU

Svetom misom, koju je predvodio župnik o. Mirko Jagnjić, u subotu je u Bolu obilježen blagdan sv. Petra i Pavla. Na misi u istoimenoj crkvici, iznad plaže Zlatni rat, došli su mnogi vjernici turističkim vlakićem. Susretljivošću obrta „Frane“, Lea Marinković je odobrila besplatan prijevoz od autobusne stanice do crkvice. To je pomoglo posebno starijim vjernicima koji nisu morali pješačiti po buri. (j.e.)

(152) objavljeno 29. 06. 19. u 23:15 h

********************


alt


MONTIRANE STEPENICE NA BJENAČICI

Napokon je kompletirana i opremljena plaža za invalide na Bjenačici, koja je omiljeno kupalište Bolki. Postavljen je vidljivi znak da je zabranjeno kupanje pasa, tuš je za sada ispravan, montiran je lift za invalide, a u subotu su postavljene željezne stepenice za nesmetani ulazak i izlazak iz mora.
Lani smo 27. srpnja pisali da su stepenice skliske, ali nema sada primjedbi jer su stepenice upravo dopremljene iz radionice.
Jedina primjedba, koja je otvorena, je pitanje čistoće mora. Dok je maestrala nisu vidljivi nikakvi nanosi nečistoće, ali mještani upozoravaju na neispravnost obližnjeg ispusta fekalija. Dobro bi bilo da se i sa ove lokacije, barem jednom mjesečno, uzmu uzorci mora i ispita kvaliteta, kao što se to čini svakih 15 dana na plažama Martinica, Borak i Zlatni rat. (j.e.)

(151) objavljeno 29. 06. 19. u 23:10 h

********************


alt


alt


SPOMEN PLOČA A. RADIĆU U UTORAK

Spomen ploča na grob dugogodišnjeg bolskog načelnika Ante Radića postavit će se idućeg utorka, 2. srpnja u 19.30 sati.
Ante Radić, rođen je 1855., a umro 1940. godine. Bio je arhitekt, a pamtimo ga kao dugogodišnjeg načelnika i dobrotvora. Spada u grupu istaknutih Boljana koji je od 1883., kada je postao općinski tajnik, a kasnije i načelnik, pa do svoje smrti, obogatio povijest Bola i pokazao se kao njegov veliki dobrotvor. U tom razdoblju može se govoriti o ostvarenju prvog urbanističkog plana Bola: uređena je Loža (1884.) i Pjaca, dotjerana Rudina i ograđen Studenac, izgrađena zgrada (1902.) u čijem je podrumu Prva dalmatinska zadruga, a na katu škola, stan za učitelja … Godine 1908. Izgrađena je cesta Bol – Gornji Humac, inicijator je gradnje Hrvatske čitaonice (otvorene 1914.).
Žalosna pogrebna povorka zaustavila se od njegove kuće do groblja na tri mjesta: kod Čitaonice, na Loži i pred grobljem. Tu su govornici istaknuli njegove zasluge naglasivši uz ostalo: „Ovo si ti napravio, i ovo je tvoje djelo!“.

(150) objavljeno 29. 06. 19. u 23:05 h

********************


alt


alt


OKOM KAMERE: TKO ĆE POPRAVITI RAMPU?

Tko je zadužen za željeznu rampu postavljenu za invalidska i dječja kolica te bicikliste, a koja je na početku šetnice prema Zlatnom ratu? Hoće li to netko sanirati? – pita nas čitateljica, čiji su podaci poznati redakciji.
Staza je uistinu iskrivljena, opasna za bicikliste, a teško prolazna, bez tuđe pomoći, majkama s dječjim kolicima.
Nekima u komunalnim službama očito u opisu radnog mjesta piše da i o ovome treba voditi računa. Krivi su i njihovi nadređeni koji ne kontroliraju što im podčinjeni (ne)rade. Možda će ova bilješka riješiti ovaj problem uz napomenu da ne treba mnogo novaca, ali treba mnogo volje i radnih navika. (j.e.)

(149) objavljeno 29. 06. 19. u 23:00 h


subota, 29. 06. 2019. **********


alt


DO 15. RUJNA ODLUKA O PRISTOJBAMA

Od iduće godine visina turističke pristojbe može biti različita u svakoj od 310 turističkih zajednica u zemlji. Ovisno o tome za što se odluče njihove lokalne uprave i županijske skupštine, koje odluku o tome moraju donijeti do 15. rujna ove godine.
Zakonom o turističkoj pristojbi propisano je da ministar turizma donosi pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, pa je tako predloženo da za noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost (hoteli, sobe, apartmani, obiteljski smještaj, kuće za odmor) minimalni iznos turističke pristojbe po noćenju bude 10 kuna, a maksimalni 20 kuna za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna.
U ostalom razdoblju godine minimalni iznos turističke pristojbe bio bi sedam kuna, a najviši 14 kuna. Do sada je najniža pristojba bila sedam, a najviša 10 kuna po noćenju. Za noćenje u kampovima, najniža turistička pristojba je osam kuna, a najviša 15 kuna, odnosno pet i deset kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka.
Pravilnikom se određuje i raspon godišnjeg paušala koji po krevetu plaćaju iznajmljivači, pa će oni tako od 2020. godine plaćati paušal turističke pristojbe u rasponu od 350 do čak tisuću kuna po krevetu. Podsjetimo, do sada su domaćini iznajmljivači plaćali od 172 kune do najviše 345 kuna po krevetu godišnje, dok im sada lokalne vlasti taj iznos mogu povećati i za tri puta. Prvi put je izdvojeno paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima čiji je minimum smanjen s 350 na 200 kuna radi poticanja razvoja kontinentalnog turizma.
Visina turističke pristojbe od 1. siječnja 2020. godine više se ne određuje prema turističkim razredima, a u pojedinoj županiji mogu se propisati različite visine turističke pristojbe za svaki grad ili općinu.
Boravišna pristojba jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od koje se prikupi oko 500 milijuna kuna godišnje, i to najvećim dijelom u sedam primorskih županija.
Visina turističke pristojbe u Hrvatskoj i s novim rasponima njezina povećanja od 0,7 do 2,7 eura po noćenju, i dalje će biti među najnižima u europskom turističkom okruženju. Primjerice, u Španjolskoj ta pristojba po danu iznosi od 0,45 do 4,5 eura, uz još po dva eura "ekološke takse" u pojedinim rivijerama u špici sezone, u Italiji je od 0,20 do 7 eura, a Venecija se sprema odrediti 10 eura pristojbe po noćenju. U Portugalu se plaća od 1 do 2 eura, u Austriji od 0,15 do 4,5 eura, Francuskoj od 1,50 do 6 eura, u Grčkoj 0,50 do 4 eura, u Sloveniji od 1 do 2,5 eura, kojima se dodaje još 0,8 eura pristojbe za promociju. U Belgiji su te pristojbe do 7 eura za noć, u Berlinu 6 eura za noć, dok München uopće nema turističku pristojbu... (r. mikačić, SD)

(148) objavljeno 28. 06. 19. u 22:05 h

********************


alt


alt


OSKAR ZNANJA I BOLSKIM UČENICIMA

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u petak na dodjeli Oskara znanja. Oskar znanja je najveće priznanje i nagrada za izniman uspjeh i postignute rezultate učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, a dobilo je 300 učenika i njihovi mentori.
Kolinda se obratila učenicima:
"Obrazovani mladi naš su kapital, ne smijemo ih obrazovati, a onda pustiti da odu van", kazala je predsjednica, prenosi N1.
"Obrazovna reforma mora uključiti suvremeni način učenja, učenja za život, a ne za ocjenu. Samo ćemo tako dobiti mlade ljude koji spremno dočekuju promjene", istaknula je. "Vi ste sa svojim uspjesima već zakoračili na stazu osobnog uspjeha. Antička izreka kaže - učenje nije ulijevanje u posudu, već rasplamsavanje žara. Neka vas grije toplina vašeg znanja", kazala je nagrađenim učenicima Grabar-Kitarović.
*****
Na dodjeli su bili i bolski učenici Ante Kraljević, Nicol Lovrić i Lucija Ivičić u pratnji pedagoginje Ane Bodlović (na slici). Preuzeli su također i nagrade i priznanja koja su kao višestruki međunarodni prvaci u robotici osvojili i Frane Radić, Mia Pivčević i Marija Karninčić, te mentorica Lucija Špacal. Uz Oskara znanja svi višestruki prvaci su dobili i mobitel.
Dio robotičke ekipe (Frane Radić i Mia Pivčević) s mentoricom Lucijom Špacal nije bio na svečanosti. Naime, oni su u petak oko 10 sati (po našem vremenu) sretno sletjeli u australski Sydney. U nedjelju će im se pridružiti ostatak tima: Ante Kraljević i Ana Bodlović. (a.b.)

(147) objavljeno 28. 06. 19. u 22:00 h

********************


alt


alt


BLAGDAN JE SV. PETRA I PAVLA

Ove subote, 29. lipnja, je blagdan sv. Petra i Pavla. U istoimenoj crkvici, iznad plaže Zlatni rat, služit će se sveta misa s početkom u 8 sati.
*****
Sveti Petar jedan je od dvanaest apostola, rimski biskup i prvi papa, kršćanski svetac. Nakon Isusa Krista, sv. Petar je najpoznatiji i najčešće spominjani lik u novozavjetnim spisima. Rođen je u židovskoj obitelji Jone (Ivana) u Betsaidi, gradiću sjeverno od Galilejskog jezera, a živio je u kući u blizini jezera u Kafarnaumu. Bavio se ribarenjem, zajedno sa bratom Andrijom, te Ivanom i Jakovom, Zebedejevim sinovima. Prema evanđeljima, Petra je Isus zapazio dok je lovio ribu i rekao mu: »Pođi za mnom... učinit ću te ribarom ljudi.« Petar je ipak ostao nagle naravi te se znao i suprotstaviti Isusu, osobito kada nije bio spreman prihvatiti Isusov kraj na križu. Zvao se Šimun, dok ga Isus nije prozvao Petar, što na grčkom znači Stijena, kako bi označio njegovu vodeću ulogu u Crkvi. To se dogodilo nakon što je Isus upitao apostole: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?«, a Petar mu je rekao: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga Živoga.« Petar je kasnije postao rimski biskup i prvi papa. Postao je jedan od dvanaest apostola, kao i njegov brat Sveti Andrija. Petar je bio i jedan od prvih svjedoka praznoga Isusovog groba nakon uskrsnuća, te jedan od onih kojima se uskrsli Krist najprije ukazao.
U katoličkom kalendaru sveti Petar štuje se skupa sa svetim Pavlom. Obično se sv. Petra u kršćanskoj ikonografiji prikazuje s ključevima u rukama, budući da mu je Isus u evanđelju predao ključeve kraljevstva nebeskog. Zaštitnik je Crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, urara, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja i mnogih mjesta širom svijeta. Uz to, 22. veljače slavi se Katedra Sv. Petra, kao znak jedinstva Crkve.

*****
Susretljivošću obrta „Frane“ za vjernike je organiziran, kao i ranijih godina, besplatan prijevoz turističkim vlakićem „Ferata“ od autobusne stanice do crkvice Sv. Petra i Pavla. Polazak je u 7.30 sati. (j.e.)

(146) objavljeno 28. 06. 19. u 21:55 h

********************


alt


NAŠA POSLA: OPET SE KOPA NA RUDINI?!

Na Rudini su uglavnom, ali ne i potpuno završeni radovi na popločavanju. Treba još postaviti kamene poklopce i na dva mjesta limene rešetke za prikupljanje oborinskih voda, Međutim, što je sasvim uobičajeno u našoj praksi, već se počelo s kopanjem na Rudini. Razlog je električni priključak za caffe bar Marinero.
Radove izvode radnici Elektrodalmacije iz Supetra.
Poželimo da, barem ovog ljeta, ne bude više kopanja po tek postavljenom pločniku. (j.e.)

(145) objavljeno 28. 06. 19. u 21:50 h

********************


alt


NOVI RASPORED S GREŠKOM?

Ariva, čiji autobusi voze po Braču, otvorila je na autobusnoj stanici u Bolu prostor za prodaju autobusnih karata i po prvi put – garderobu. Prtljaga se sada može od 7.30 do 19.30 sati ostaviti na čuvanje uz naknadu od 10 kuna po komadu prtljage.
Uočljiv je i red vožnje Bol – Supetar i Supetar – Bol. Uz jedno ali …
Nije posve jasna ni satnica ni pravci vožnje iz Supetra u 10.39 i 10.55 sati. O tome smo obavijestili nadležne u Supetru još u četvrtak, a pišemo kako bi pomogli putnicima. (j.e.)

(144) objavljeno 28. 06. 19. u 21:45 h


petak, 28. 06. 2019. **********


alt

Spas od vrućine tražio se na plaži (Zlatni rat u četvrtak u 13 sati)


EKSTREMNE VRUĆINE, ALI IMA NAJAVE - NEVREMENA

Unatoč upozorenjima stručnjaka, brojni su oni koji se ne drže zlatnih pravila kada su u pitanju ovako ekstremni uvjeti. Plaže su krcate i u paklene sate, od 11 do 15, kada apsolutno nitko ne bi trebao napuštati klimatizirane kuće ukoliko ne mora, a naročito ugrožene skupine, novorođenčad, starije osobe i kronični bolesnici.
Oprez je u ovim vremenima potreban i ostalima. Pojačano znojenje dovodi do dehidracije kao krajnje posljedice, a ona može biti opasna iz više razloga. O sunčanici da ne govorimo, stoga se pokušajte pridržavati ovih savjeta koje prenosi NHS.
Jer, prema prognozama sudeći, isto nas vrijeme očekuje i u petak. Stoga:
- zatvorite prozore i spustite rolete u 'najgore ure'
- ne izlazite između 11 i 15 sati
- pogodnije su svjetlije zavjese, a rolete neophodne
- svakih nekoliko sati tuširajte se u hladnoj vodi, ako ste fizički ograničeni prskajte se vodom ili osvježite hladnim oblozima
- pijte dovoljno tekućine (voda, manje masna mlijeka i čajevi su dobra opcija)
- ograničite unos gaziranoga i voćnih sokova (kupovnih), poslužite se limunadom
- pratite upozorenja DHMZ-a
- planirajte obroke unaprijed, obavite kupovinu kasno navečer ili rano jutro kako biste bili sigurni da nećete trebati izlaziti
- pronađite najhladniju sobu u kući i u njoj provodite većinu vremena
- nosite laganu, prozračnu odjeću prirodnih materijala
- ukoliko morate izaći, obavezno nosite šešir i sunčane naočale
- provjeravajte starije članove rodbine i one koji imaju problema sa zdravlje
Iako se velika većina ljudi osjeća iznimno loše za vrijeme toplinskih udara, vrlo je važno na vrijeme prepoznati simptome koji bi vas trebali uputiti u najbližu ambulantu. Ako primijetite jedan od sljedećih, potražite pomoć: ostajete bez daha; jaka bol u prsima;
zbunjoza, konfuzija, halucinacije; intenzivna žeđ; slabost; vrtoglavica; grčevi koji nikako ne prolaze …
Gotovo je sigurno da će nas u večernjim satima četvrtka pogoditi ozbiljno i opasno nevrijeme – piše Jutarnji list.
Radarske slike pokazuju kako je frontom zahvaćen veći dio našeg dijela Europe. Ona se u ovom trenutku prostire područjem od Austrije do Slovenije te putuje u pravcu Hrvatske. U Sloveniji već bilježe velike štete.
U 14 sati oglasio se i Meteoalarm koji najavljuje nevrijeme i moguće velike štete, ali na području kontinentalne Hrvatske.
- Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu - navodi europska meteorološka stranica koja mogućnost grmljavinskog nevremena ocjenjuje na oko 60 do 80 posto.
Dolazak grmljavinskog nevremena potvrdila je i meterologinja N1 televizije Tea Blažević.
- Atmosfera je sve nestabilnija, i idućih sati, i kod nas treba računati na vremenske neprilike, izraženije pljuskove praćene grmljavinom, pojačan vjetar, tuču - rekla je Blažević.

(143) objavljeno 27. 06. 19. u 22:35 h

********************


Za ranije vijesti, od 1. do 27. lipnja, klikni ovdje