Arhiv 2019. / II.

Vijesti objavljene u veljači 2019.

objavljeno 133 vijesti i 175 fotografija
četvrtak, 28. 02. 2019. *****


alt


RADOVI SE NASTAVLJAJU …

Nakon kraće pauze nastavljaju se radovi na uređenju prostora kod caffe bara Marinero i zgrade Osnovne škole na Rudini. Predah je bio potreban kako bi se dogovorilo s vlasnicima podzemnih instalacija (elektrika, vodovod, kanalizacija, telefon) o eventualnom premještanju i zamjeni dotrajale opreme. To je trebalo učiniti kako se, po starom običaju, ne bi nakon popločavanja ponovno kopalo. (j.e.)

(133) objavljeno 27. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt


NOVI RUKOHVAT

Na prilazu od Račića do Ulice Hrvatskog preporoda, za lakši uspon uz stepenice i sigurniji silazak, postavljen je rukohvat. Radovi su financirani iz općinskog proračuna za 2019. godinu. (j.e.)

(132) objavljeno 27. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


alt


PRIPREME ZA KARNEVALSKU FEŠTU

Samo je još pet dana preostalo do završna fešte maškara u Bolu. Pronašli smo radionicu gdje se pripremaju figure (jedna je od njih – konj). Zna se da će povorka u utorak krenuti u 13 sati sa benzinske postaje u obilazak bolskim ulicama uz zastajkivanje na nekoliko uobičajenih lokacija gdje će ih se počastiti kolačima, sokovima …
Osim tradicionalnog čitanja testamenta i suđenja Juri Karnevolu na Studencu, te izvršenje kazne na Pumpareli, zadnjih sedam godina interesantan program se priprema i u Ulici Marka Marulića. Glavni je organizator Vinko Marinković Bumba, a za čitanje su zaduženi Breza Marinković i Marin Karmelić.
Nakon spaljivanja Jure Karnevola, svi će maskirani biti posluženi pašticadom u Domu kulture. (j.e.)

(131) objavljeno 27. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


NOVOST ZA TURISTE

Turistička zajednica priprema do idućeg ljeta akciju kojom se želi turistima omogućiti da što jednostavnije dođu do informacija o znamenitostima u Bolu. Na postojećim smeđim tablama postavit će se kodovi koji se mogu očitati pametnim telefonima i dobiti obavijesti na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom ili talijanskom jeziku.
Smeđe table su od Zlatnog rata do Samostanske crkve, a već sada na njima piše na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku o plaži Zlatni rat, kamenu sreće, piscini, vinskom podrumu, Kući u kući, Studencu, vodotoku kod Doma kulture, zgradi Vusio, kraljevim stepenicama, baroknom dvorac (Galerija Dešković), Loži, ljetnikovcu iz XV. stoljeća, mlinu, predromaničkoj crkvici sv. Ivana, Samostanskoj crkvi i muzeju te mjesnom groblju. (j.e.)

(130) objavljeno 27. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


PRODAJA MONTAŽNIH KUĆICA

Od ovog četvrtka (28. veljače) općinsko komunalno poduzeće „Grabov rat“ počinje s prodajom rabljenih montažnih drvenih kućica / ugostiteljskih punktova koji su se do sada koristili na plaži Zlatni rat. Umjesto njih postavljaju se nove kućice na spomenutoj plaži.
Prodaja traje do prodaje svih zaliha.
Zainteresirani se trebaju javiti radnim danom u tvrtku „Grabov rat“, a detalji su objavljeni u oglasu koji je u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(129) objavljeno 27. 02. 19. u 21:15 h

srijeda, 27. 02. 2019. **********


alt


alt


alt


MUP UPOZORAVA NA OPASNOSTI OD POŽARA

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je apel hrvatskim građanima da, iskoriste li ovo sunčano i toplo vrijeme za spaljivanje trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama na otvorenom, dobro pripaze da ne izazovu požar, a osobe kojima vatra izmakne iz ruku i izazovu požar odmah prijave na broj 192 ili 112 – objavila je u utorak HINA.
Također pozivaju građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru, te poštuju odluku županijskih, gradskih ili općinskih vlasti o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.
Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.
Novčanom kaznom od 1.000 do 15.000 kuna prekršajno će biti kažnjena osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.
Osim toga, ističu u MUP-u, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

(128) objavljeno 26. 02. 19. u 21:10 h

********************


alt

Zlatni rat pod snijegom 26. veljače 2018. (foto: sretna kusanović)


alt

Zaposlenici Grabovog rata čistili su rivu pod Ložom 27. veljače 2018.


LANI SNIJEG, OVE GODINE KAO U PROLJEĆE

U arhivi Bolske kronike od prije godinu dana vidimo (i čitamo) da je 26. veljače u Bolu bilo obilje snijega, čak i na plaži Zlatni rat. Sutradan, 27. veljače djelatnici Grabovog rata čistili su glavne prometnice, a mještani ulice ispred svojih kuća.
Sasvim drugačije vrijeme je godinu dana poslije. Nakon oblačnog utorka najavljeno je proljepšanje vremena uz proljetne temperature, ali uživanje u sunčevim zrakama i laganoj odjeći neće dugo potrajati. Već u petak, 1. ožujka očekuje se mjestimično kiša, u gorju vjerojatno i snijeg. No, prije toga treba uživati u svojevrsnom proljeću na kraju veljače.
Jugo će u subotu na obali okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, ali je u drugom dijelu subote izgledno razvedravanje. Temperatura se neće zamjetno mijenjati te će i dalje biti razmjerno toplo za ovo doba godine.

(127) objavljeno 26. 02. 19. u 21:05 h

utorak, 26. 02. 2019. **********


alt


ČETVRTA EDUKACIJA U SUBOTU

Za privatne iznajmljivače u subotu (2. ožujka) održava se u Bolu 0ve godine četvrta po redu - edukacija. Ovoj je organizator Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, a održava se u Domu kulture s početkom u 9 sati. O istim temama govorit će se također u subotu, ali u Supetru od 16.30 sati.
Teme na ovoj edukaciji su:
• PRAVA I OBVEZE privatnih iznajmljivača (predavač: Ana Brničević);
• MALI IZNAJMLJIVAČ – MALI PODUZETNIK, domaćin u turizmu (predavač: Barbara Marković);
• INOVACIJE U UREĐENJU (predavač: Ana Brničević);
• BORBENI PAKET – CHANNEL MANAGER (predavač: Tomislav Zović);
• POVEZIVANJE PRIVATNOG SMJEŠTAJA SA PONUDOM DESTINACIJE
(predavač: Barbara Marković).
Nakon 12.15 sati rezervirano je vrijeme za PITANJA i RASPRAVU.

(126) objavljeno 25. 02. 19. u 21:45

********************


alt


PRŠUT ZA DAN ŽENA

Za Velentinovo, kako je bilo uobičajeno, nije se igralo za pršut jer je štand na tržnici bio – zatvoren zbog godišnjeg odmora. Međutim, igrat će se za pršut povodom dana žena. Na štandu Mikulića može se uplatiti 10 kuna i odabrati jedan broj. Svi mogu igrati, bez obzira na spol, osim maloljetne djece. Izvlačenje je 8. ožujka (petak), na Dan žena.

(125) objavljeno 25. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt


SPORT: ODGOĐENO XIX. KOLO

Ovog ponedjeljka nije se igralo XIX. kolo Prve splitske lige malog nogometa. Još ranije je odgođeno za ponedjeljak, 4. ožujka. BOL koji ima 13 bodova treba igrati sa devetom ekipom na tablici IL VICTUM EN-WE koja ima 23 boda.
U prvom dijelu prvenstva, Bol je u VI. kolu (22. listopada) pobijedio ovu ekipu sa 4:3. (j.e.)

(124) objavljeno 25. 02. 18. u 21:35 h

********************


alt


PREDNOSTI VOŽNJE BICIKLA

Zimi se konačno nazire kraj a s prvim dužim danima kod mnogih ljudi javlja se želja za aktivnostima na otvorenom. Iz godine u godinu sve popularniji, biciklizam je spoj ugodnog i korisnog: sigurno je ljepše provesti dva sata vozeći bicikl kroz šumu nego znojeći se u zagušljivoj teretani – pročitali smo na portalu „Slobodna Dalmacija“.
Kojih je to deset ultimativnih prednosti vožnje bicikla:
1. Spavat ćete bolje: Medicinski fakultet Sveučilišta u Stanfordu proveo je eksperiment s ljudima koji su patili od nesanice: trebali su voziti bicikl od dvadeset do trideset minuta svakog dana. Rezultati su pokazali da se vrijeme koje im je bilo potrebno da zaspu prepolovilo, a san se produžio za gotovo cijeli sat.
2. Izgledat ćete mlađe: Znanstvenici sa Sveučilišta u Stanfordu otkrili su da redovita vožnja bicikla štiti vašu kožu od štetnih učinaka UV zraka i smanjuje znakove starenja
3. Izoštrava um: Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu otkrili su da poboljšanje kondicije biciklista od pet posto dovodi do skoka od petnaest posto na testovima inteligencije i pamćenja
4. Bori se protiv viroza, ali i ozbiljnijih bolesti: Sigurno vam je poznata izreka „Jabuka na dan, doktor iz kuće van“. Ako želite doktora držati podalje od svoje kuće, ne trebate jabuku, trebate bicikl.
5. Spašava planet: Čak dvadeset bicikla može se parkirati na mjesto jednog automobila. Da bi se proizveo jedan bicikl, potrebno je oko pet posto materijala i energije koji se utroše u proizvodnju automobila. K tomu, bicikli ne zagađuju okoliš: ne trebaju pogonsko gorivo (osim vaših nogu), ne ispuštaju plinove.
6. Vožnja bicikla popravit će vaš ljubavni život: Fizička aktivnost poboljšava rad krvožilnog sustava, što ima blagotvorni učinak na libido, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Cornell, čije je istraživanje pokazalo da su „intimne vještine“ muškaraca sportaša na razini pet godina mlađih muškaraca, dok žene koje se bave fitnessom toliko godina kasnije ulaze u menopauzu.
7. Sagorijeva više masnoća (što znači efikasnije mršavljenje): Vožnja bicikla ubrzava metabolizam, i to ne samo tijekom vožnje, već i nekoliko sati nakon nje. To znači da možete ležati na kauču, a vaše će tijelo sagorijevati kalorije kao da još uvijek vježbate odnosno vozite.
8. Pomaže kreativnim procesima: Pisci, glazbenici, slikari, vrhunski menadžeri i brojni drugi profesionalci vožnjom bicikla služe se da bi razbili kreativnu blokadu i sebi olakšali donošenje odluka. To nije bez razloga: jedna znanstvena studija pokazala je da dvadeset pet minuta aerobnog treninga pozitivno utječe na kreativno razmišljanje zbog pojačanog dotoka kisika u mozak.
9. Legalno se „stimulirate“: Nekoć se smatralo da se radi o mitu, ali postojanje osjećaja euforije nakon treninga napokon su potvrdili njemački znanstvenici usporedivši razinu endorfina, hormona sreće, u mozgu ispitanika prije i nakon dvosatnog treninga. Osim pojačanog lučenja endorfina, treninzi izdržljivosti utječu i na proizvodnju dopamina, koji pruža osjećaj zadovoljstva, i serotonina, hormona koji regulira raspoloženje.
10. Upoznavanje novih ljudi i širenje socijalne mreže: Socijalni aspekti vožnje bicikla jednako su važni kao i zdravstveni. Devetogodišnja studija provedena na Harvardu pokazala je da ljudi koji su okruženi mnogim prijateljima imaju šezdeset posto manje šanse za preuranjenu smrt: krvni tlak im je bolji, a imunološki sustav jači.

(123) objavljeno 26. 02. 19. u 21:30 h

ponedjeljak, 25. 02. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


MANJE JE BURE, DOŠAO I KATAMARAN

Nedjelja, s tek slabijom burom, vratila je šetače na rivu. Na štekatu ispred Lože ispijala se kava, a bilo je i gostiju na ručku ispred Konobe „Pusa“ na Račiću gdje su uživali na zraku, uz samo more.
Nakon jednodnevne pauze, ponovo je skoro u potpunosti uspostavljen pomorski promet, a za nas je bitno da je u nedjelju došao katamaran „Vida“ u 13.30 sati i za Split odvezao 12 putnika. Isto toliko ih je u 16 sati iz Splita krenulo za Bol.
Bura je otkrila nekoliko krovova u Bolu, ali veće štete ipak nije bilo kao u nekim drugim mjestima Splitsko-dalmatinske županije. Možda treba spomenuti veliku oseku u bolskom portu, zbog čega su se neke barke našle na suhom. (j.e.)

(122) objavljeno 24. 02. 19. u 21:10 h

********************


alt


alt


alt


alt


„ELAPHUSA“ OTVORENA ZBOG MAŠKARA

Prvi gosti ove godine u hotelu „Elaphusa“ bili su sudionici dječjih maškara i naravno njihovi roditelji. Zbog bure nije održano, kako je bilo planirano, okupljanje na Studencu ni povorka do hotela, ali je lijepo bilo ponovno vidjeti maškare u bolskom hotelu. Glavni restoran je skoro bio premali za brojne maske i ostale sudionike. (j.e.)

(121) objavljeno 24. 02. 19. u 21:05 h

********************


alt


ZA UPLATU ČLANARINE JOŠ 4 DANA

Ostala su još samo četiri dana do isteka roka (28. veljače) do kada su privatni iznajmljivači obvezni uplatiti turističku članarinu.
U Uredu TZO Bol treba preuzeti i ispuniti obrazac, a visina uplate ovisi o zbroju sume izdanih računa gostima 2018. i taj iznos pomnožiti sa 0,1615. Kopija uplatnice i popunjeni obrazac dostavljaju se Poreznoj upravi, Ispostavi u Supetru. (j.e.)

(120) objavljeno 24. 02. 19. u 21:00 h

********************


alt


alt


VREMEPLOV: SNIJEG U BOLU (2018.)

Možda, nakon orkanske bure, ne treba podsjećati na vremenske nepogode koje su nas zadesile prošle godine 25. veljače. Međutim, nije tako često da se u Bolu može vidjeti snijeg. Počeo je padati i snimili smo ga do same plaže Zlatni rat.
Dva dana kasnije bilo ga je u izobilju i zbog snijega nije trebalo voziti do Vidove gore. Snijega je bilo po cesti, vrtovima, rivi, na Zlatnom ratu … (j.e.)

(119) objavljeno 24. 02. 19. u 20:55 h

nedjelja, 24. 02. 2019. **********


alt


ZBOG BURE PROBLEMI I U BOLU

Burno je bilo tijekom subote i u Bolu, ali bez većih posljedica. Katamaran je ostao u Starom Gradu, ali na to smo se navikli i kada je manje vjetrovito. Međutim, Brač je skoro potpuno bio izoliran od kopnenog dijela. Samo je jedan trajekt, prema našim informacijama, iz Splita krenuo za Supetar i to u 16.30 sati. Trajekt „Ston“ cijeli je dan ostao u Sumartinu. U Bol nisu stigle dnevne novine, a Torcida nije mogla s Brača u Split na utakmicu, pa su TV prijenos pratili po supetarskim kafićima.
U okružjima Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar i Rijeka, zbog bure u lukama je u subotu ostalo privezano 17 trajekti, 8 katamarana i tri broda iz flote „Jadrolinije“.
U Bolu je, zbog bure, odgođena radna akcija čišćenja šume. Bilo je i nekih problema, ali mnogo manje nego u drugim gradovima i općinama u SDŽ. Bura je otkrila nekoliko krovova, nosilo je i jednu klupu po rivi, a najveći su udari bure na bolskom području bili oko 11 sati. Zapažena je u bolskom portu oseka, pa su neke barke ostale pod Ložom na suhom.
Prema meteo prognozi bura bi se trebala postupno smirivati tijekom nedjelje, pa je za očekivati i normalizaciju pomorskog prometa. (j.e.)

(118) objavljeno 23. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt


NOVE UPLATE ZA ŽUPNU CRKVU

Pismo namjere i virman za pomoć Župnoj crkvi za popravak preslice na crkvi Gospe od Karmela do sada je upućeno na stotinjak adresa, pravnim i fizičkim osobama. Od ponedjeljka će pisma primiti još stotinjak pravnih osoba koji tijekom ljeta rade na pomorskom dobru, ali i njih 47 sa adresom izvan Bola.

U prošlom tjednu, od 18. do 23. veljače, uplatilo je 27 fizičkih osoba (12.660 kuna) i jedna pravna osoba (hotel Kaštil, 10.000 kuna).

Ukupno je do 23. veljače prikupljeno 69.710 kuna, gdje je uključeno i 40.000 kn koje je proračunom za 2019. rezervirala Općina Bol.

Fizičke osobe uplaćivale su prošlog tjedna po 1.000 kn (6 uplata), 600 kn, 500 kn (7 uplata), a dvoje su to učinili – anonimno.

Gotovinska uplata može se predati i župniku, a ispunjeni virmani (bez imena uplatitelja i iznosa) nalaze se na pultu u OTP banci i FINI, kao i kod župnika.

Imena uplatitelja pogledajte u rubrici POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(117) objavljeno 23. 02. 19. u 21:30 h
subota, 23. 02. 2019. **********


alt

Prema broju posjetitelja moglo bi se zaključiti da je bolskim iznajmljivačima - sve jasno. Je li baš tako?


TREBAJU LI EDUKACIJE ZA IZNAJMLJIVAČE?

Tri je edukacije već organizirala Turistička zajednica, a četvrta je najavljena za 2. ožujka. Pisali smo da je odziv na tim skupovima izuzetno skroman, pa je normalo zapitati: kome služe te edukacije i ima li ih smisla i organizirati? Uz sve to i platiti, a koštaju nešto više od 15.000 kuna.
Teško je povjerovati da naši iznajmljivači sve znaju o čemu se sluša na edukacijama, pa pretpostavljamo da ima i neki drugi razlozi za nedolazak.
Je li to, možda, termin održavanja (ujutro ili poslije podne) ili bi trebalo anketirati iznajmljivače i saznati o čemu bi željeli slušati i razgovarati. Na primjer, o defibrilaciji (pokreni srce – spasi život)? Ukoliko je iznajmljivačima sve jasno (a mislimo da nije) onda bi trebalo promisliti imaju li smisla edukacije i je li se tih 15 tisuća kuna može korisnije utrošiti? (j.e.)

(116) objavljeno 22. 02. 19. u 21:55 h

********************


alt


UMIROVLJENICI IDU U SLOVENIJU

Udruga umirovljenika Brač organizira i ovog proljeća višednevni izlet, ovaj put u Sloveniju. Autobusom se iz Splita 4. travnja (četvrtak) ide do Izole (Slovenija) gdje su večera i noćenje. Sutradan, u petak ide se u Trst uz obilazak Kopra, Portoroža, Pirana, Izole …
Posjet Postojnskoj jami planiran je u subotu, a u nedjelju se ide do Lipica s ručkom na putu do Splita.
Cijena ovog aranžmana je 2.470 do 2.650 kuna ovisno o broju prijavljenih putnika. (j.e.)

(115) objavljeno 22. 02. 19. u 21:50 h

********************


alt


POSJET PČELINJAKU U MURVICI

Posljednji dan prije najavljenog velikog zahlađenja učenici šestog razreda sa svojim učiteljima su iskoristili za posjet pčelinjaku obitelji Anić. U zanimljivom obilasku učenici su se upoznali s procesom dobivanja meda i pčelinjih proizvoda. Također, pozornost se usmjerila i na poteškoće s kojima se pčelari suočavaju, a nastaju uslijed očiglednih klimatskih promjena. Stoga je naš domaćin odlično istaknuo: "Tko očekuje veliku korist, neće se danas baviti pčelarstvom."
Obitelj Anić drži ljubav prema prirodi i radu, a ona se osjetila i u srdačnoj dobrodošlici koju su im priredili. U ime učenika i učitelja bolska škola im se od srca zahvaljuje. Također, zahvaljuju i DVD-u Bol koji im je i ovog puta pomogao u prijevozu učenika. (a.bodlović)

(114) objavljeno 22. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt

Bolska riva u petak u 17 sati. Čovjek da ne povjeruje da će se oko 21.30 čuti fijuk bure


ZIMI JOŠ NIJE KRAJ

Lani je 25. i 26. veljače snijeg prekrio bolske ulice i plažu Zlatni rat, a ove godine nam meteorolozi za subotu i nedjelju (23. i 24. veljače) najavljuju orkansku buru i zahlađenje! Zbog najave bure katamaran je u petak došao iz Splita do Bola, ali je umjesto u Jelsu prenoćio u Starom Gradu. Pitanje je, hoće li u subotu ujutro doći u Bol.
Zbog orkanskih udara vjetra – javlja HINA u petak navečer - za sve skupine vozila zatvorena je A1 između Posedarja i Sv. Roka, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, te Jadranska magistrala između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene.
Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za osobna vozila je DC3 - starom cestom kroz Gorski Kotar.
Na brzoj cesti DC1 Solin-Klis u oba smjera i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupina), a od Senja do Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Državni hidrometeorološki zavod je izdao najveću razinu upozorenja za Split i Dalmaciju za subotu zbog bure.
Crvenom bojom označili su splitska regija i cijela Dalmacija. Za Split i širu okolicu tijekom subote se očekuju udari bure brži od 110 kilometara na sat, s prosječnom brzinom od 90 km/h.
- Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom - upozoravaju iz DHMZ-a, a prenosi portal „Slobodne Dalmacije“.

(113) objavljeno 22. 02. 19. u 21:40 h

petak, 22. 02. 2019. **********


alt


IZVRSNA KAKVOĆA MORA ZA KUPANJE

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ dostavio je analitički izvještaj o ispitivanju kakvoće mora na plaži Zlatni rat. Uzorci mora uzimaju se od svibnja do rujna deset puta, a prošlog ljeta uvijek je ocjena bila: IZVRSNO. Na Zlatnom ratu se kakvoća mora ispituje sa istočne i zapadne strane plaže.
U laboratoriju se određuje prisustvo enterokoke i escherichie coli. Za ocjenu „izvrsno“ rezultat za enterokoke može biti do 60, a na Zlatnom ratu je bio 16 puta „0“, 3 puta „1“ i jednom „2“. Za escherichia coli do 100 je maksimalna ocjena za ocjenu „izvrsno“, a na Zlatnom ratu je prošlog ljeta 18 puta bila „0“, a 2 puta „2“.
Sve ti laboratorijski nalazi potvrđuju da je more uokolo Zlatnog rata izvrsne kakvoće, upravo idealno za kupanje. (j.e.)

(112) objavljeno 21. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt


USPORENI RADOVI OKO MARINERA

Zadnja dva dana usporeni su radovi na uređenju trga oko caffe bara Marinero. Razlog su podzemne instalacije vode, elektrike i telefona. Njihovi vlasnici trebaju se dogovoriti o načinu saniranja postojećeg stanja kako se ne bi nakon popločavanja trebalo ponovno kopati.
Planirani rok trajanja ovih radova je dva mjeseca, a počelo se 18. veljače. (j.e.)

(111) objavljeno 21. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt


RADNA AKCIJA I U SUBOTU

Bez obzira što je za subotu najavljena bura i zahlađenje, članovi DVD-a Bol idu u akciju čišćenja šume iznad ceste Bol – Murvica.
- U slučaju velike bure nećemo paliti odrezano granje – informirao nas je zapovjednik DVD-a Stipe Marinković. – Možda će nam se priključiti i netko od mještana-dragovoljaca. U našem rasporedu rada jedino je otkazana škola za mlade vatrogasce koja se trebala održati u nedjelju, jer djeca sudjeluju na karnevalskoj fešti. (j.e.)

(110) objavljeno 21. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt

Ilustracija: Bol po buri


VRIJEME ZA VIKEND: BURA I HLADNIJE

Nakon sunčanog i toplog četvrtka, u petak će na Jadranu prevladavati djelomice sunčano vrijeme, prolazno s umjerenom naoblakom, uz jutarnje temperature od 5 do 10°C, dok će najviše dnevne vrijednosti biti od 12 do 17°C.
Na Jadranu veći dio dana umjereni sjeverozapadnjak i bura, dok će navečer bura naglo ojačati na jaku i olujnu, na pojedinim lokalitetima i s orkanskim udarima te se očekuje i osjetno zahlađenje, piše neverin.hr.
U subotu se očekuje pretežno sunčano vrijeme, no Dalmacija će se opet probuditi uz 'minuse'. U Splitu se ujutro očekuje -2°C, dok će se tijekom dana temperatura popeti najviše do 2°C. Osjet hladnoće pojačavat će i jaka i olujna bura s orkanskim udarima.

(109) objavljeno 21. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


MALI NOGOMET: U PONEDJELJAK - PAUZA

Sljedećeg ponedjeljka (25. veljače) ne igraju se utakmice XIX. kola Prve malonogometne lige. Bol, koji je na 13. mjestu sa 13 bodova, 4. ožujka u dvorani SC Gripe u Splitu dočekuje 9. na tablici ekipu Il Victum En-We koja ima 23 boda. U prvom dijelu prvenstva (VI. kolo, 22. listopada) Bol je pobijedio rezultatom 4:3.
Zbog tri žuta kartona mora jednu utakmicu pauzirati Stanko Mikulić. Na svim utakmicama (18) igrao je Boško Botica, a po 14 utakmica odigrali su Marko Marinović i Joško Jakšić, po 13 utakmica Matej Bodlović, Jurica Eterović i Ivica Zlatar, po 12 utakmica Stanko Mikulić i Tomislav Mikulić, po 9 utakmica Luka Bakija i Nikola Bodlović, 6 utakmica Josip Omerović, po 5 utakmica Pjer Malvasija i Davor Matulić, po 3 utakmice Bože Nižetić, Branimir Klarić i Jure Klarić, te po 1 utakmicu Toni Matulić, Vinko Medić i Petar Rendić. U zapisnik kao voditelj ekipe upisan je 9 puta Mate Roić, a 4 puta Pjer Malvasija. Po tome ispada da na pet utakmica Boljani nisu imali ni voditelja. (j.e.)

(108) objavljeno 21. 02. 19. u 21:25 h
četvrtak, 21. 02. 2019. **********


alt


USKORO KRAJ APARTMANIZACIJE?

Prvi put u ovoj godini sastao se ove srijede Odbor za prostorno planiranje Općine Bol. Na sastanku se raspravljalo o prijedlogu ciljeva tekstualnog dijela novog prostornog plana kojeg je dostavio vijećnik Tonči Buljan. On između ostaloga predlaže:
- Smanjenje broja apartmana u jednom objektu sa 9 na 6;
- Precizno određivanje i definiciju pojmova: podrum, krovni prozor i luminarij;
- Formiranje građevinske čestice uz legalne građevine izvan građevinskog područja odrediti na maksimalno 500 m2 (za potrebe funkcioniranja objekta, ostatak zemljišta kultivirati);
- Nagib kosog krova odrediti od 22⁰ do 32 ⁰ osim u zoni zaštite konzervatora gdje se nagib krova usklađuje sa izdanim posebnim uvjetima konzervatora;
- Određivanje novih javnih zelenih površina u centru mjesta;
- Dozvoliti gradnju potpornih zidova bez glavnog projekta, a u slučaju veće visine od 2 metra, raditi kaskadno sa pojasom zelenila između stepenica;
- Ograničiti broj stanova u dvojnim i skupnim kućama u nizu – nešto što se najviše iskorištava (ove građevine su trn u oku Boljana);
- Dozvoliti rekonstrukciju i proširenje legalnih objekata na poljoprivrednom zemljištu;
- Dozvoliti izgradnju nadstrešnice za stoku ili stočnu hranu na poljoprivrednom zemljištu.
Nikola Popić, autor novog plana, se složio sa većinom ciljeva koje je predložio Tonči Buljan, uz napomenu da je još neke ciljeve potrebno zakonski provjeriti te o njima donijeti konačnu odluku. Nikola Cvitanić je upozorio na neke propuste u tekstualnom dijelu prostornog plana koje je Nikola Popić prihvatio i odlučio ispraviti. Prihvaćena je sugestija načelnika Tihomira Marinkovića da se u odredbama o potrebnom stanu za invalide gleda isključivo kao na rampu za prilaz zgradi i za adekvatno parking mjesto. Unutarnje uređenje jedinice se ne razmatra.
Donesen je zajednički zaključak kako se Bol mora orijentirati prema malim obiteljskim kućama i vilama, a ne zgradama sa apartmanima. U konačnici, Nikola Popić je konstatirao da je ovakav pristup izradi plana konstruktivan te da to nije bio slučaj u prijašnjem sazivu ovog Odbora.
Prostorni plan je predviđen na usvajanje do ljeta, a ukoliko se usvoje ovdje spomenuti ciljevi, to vjerojatno znači i kraj apartmanizacije u općini Bol. (t.b.)

(107) objavljeno 20. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt


alt


JAVNI UVID U NOVU BROŠURU

Članovi Turističkog vijeća u srijedu su po drugi put, nakon izvršenih korekcija i dopuna, pogledali buduću imidž brošuru Bola koja će se tiskati na formatu A4. Svaki od jezika bit će u posebnoj brošuri, a predviđeno je da to uz hrvatski bude engleski, njemački, francuski i talijanski.
Na prijedlog predsjednika Skupštine TZO Tihomira Marinkovića izgled i sadržaj može se u idućih sedam dana javno pogledati, ocijeniti i možda dopuniti.
Izgled imidž brošure nalazi se na službenim stranicama TZO Bol (Informacije iz Ureda TZ), a primjedbe i prijedlozi mogu se dostaviti do 27. veljače na e mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Na sastanku je predloženo da u novoj brošuri treba biti slika šetnice i „kamena sreće“. (j.e.)

(106) objavljeno 20. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt

Povorka dječjeg karnevala 2018. godine


alt

Dio prošlogodišnjih dječjih maškara


DJEČJI KARNEVAL U NEDJELJU

Karnevalsko ludovanje u Bolu bi trebalo trajati deset dana! Tako su zamislili i objavili organizatori. Počinje Dječjim karnevalom u nedjelju 24. veljače, tjedan ranije nego je uobičajeno, a završava na poklade, u utorak 5. ožujka karnevalskom povorkom, čitanjem testamenta i spaljivanjem Jure Karnevala.
Najmlađi će se u nedjelju (24. veljače) u 14 sati okupiti na Studencu odakle kreće povorka. Program i zabava bit će u hotelu „Elaphusa“ od 15 sati. Najavljen je nastup Marina Estrade i plesne škole Montuno Brač. (j.e.)

(105) objavljeno 20. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt

Katamaran iz Splita za Dubrovnik polazi 45 minuta ranije nego lani, pa se neće ponoviti prošlogodišnja situacija da katamaran na redovnoj liniji Split - Bol - Jelsa čeka ispred Bola slobodan vez u bolskoj luci


DVIJE IZLETNIČKE LINIJE BOL - SPLIT

I ove godine, tijekom četiri ljetna mjeseca, Bol će biti povezan katamaranima sa Dubrovnikom i Splitom sa dvije izletničke linije. Jednu, četvrtu godinu, održavat će „Jadrolinija“ (Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split i natrag), a treću godinu za redom brodar „Kapetan Luka“ (Split – Bol – Makarska – Korčula – Mljet – Dubrovnik i natrag).
• Katamaran „Kapetana Luke“ plovit će od 27. svibnja do 6. listopada s polaskom iz Splita u 7.30 sati. U Bolu je u 8.20 odakle ide za Makarsku, Korčulu, Sobru (Mljet), a u Dubrovnik je u 12.15 sati. Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati. U Bol katamaran dolazi u 19.50, a u Splitu je u 20.45 sati.
Cijena prijevoza je nešto veća nego lani: Bol – Split 100 kn, Bol – Korčula 130 kn, Bol – Sobra 140 kn, Bol – Dubrovnik 210 kn.
• Katamaran „Jadrolinije“ plovi u suprotnom pravcu od 31. svibnja do 30. rujna. Polazak iz Dubrovnika je u 7 sati, a u Bol dolazi u 11.40 odakle za Split nastavlja u 11.50 sati. Iz Splita je polazak u 15.30 (45 minuta ranije nego lani), a u Bol dolazi u 16.30 te u Dubrovnik u 21.25 sati.
Prijevoz katamaranom „Jadrolinije“ bit će također skuplji nego lani. Od Bola do Splita trebat će platiti 90 kn (lani 80 kn), a od Bola do Dubrovnika 205 kn. (j.e.)

(104) objavljeno 20. 02. 19. u 21:15 h


četvrtak, 20. 02. 2019. ********************


alt


alt


GLAZBENA ŠKOLA NA NOVOJ ADRESI

Od ovog utorka (19. veljače) Glazbena škola preselila je na novu adresu. Općinski prostor (Loža 5), nekadašnju prodavaonicu elektroopreme i materijala, radnici „Grabovog rata“ prema projektu Zdravka Bartulovića, uredili su za privremeni smještaj Glazbene škole. Tamo će ostati, barem se tako planira, do uređenja Doma kulture, a iz dosadašnjih prostorija morali su iseliti jer je Bol poljoprivredna zadruga počela s preuređenjem zgrade na rivi i prenamjenom prostora u galeriju.
Glazbena škola ima 12 polaznika, a u utorak je novouređene prostorije blagoslovio o. Ivo Plenković. Prisutni su bili voditeljica škole Jadranka Nejašmić, profesorica glazbe Josipa Krtalić te predstavnici Općinske uprave Stipe Karmelić i Zdravko Bartulović. (j.e.)

(103) objavljeno 19. 02. 19. u 22:10 h

********************


alt


GOSTI NAJVIŠE VJERUJU INTERNETU

Na nedavnoj edukaciji za iznajmljivače privatnog smještaja, splitska tvrtka Interligo, inače savjetovalište za obiteljski smještaj i izdavač specijaliziranog časopisa za vlasnike apartmana i kuća za odmor, objavili su i rezultate nekih svojih anketa koje mogu biti zanimljive i korisne kao informacije.
Tko nam dolazi u Hrvatsku? U pratnji partnera dolazi 48,1 posto gostiju; s članovima obitelji 37,8 posto; s prijateljima (poznanicima) 9,8 posto te samci (samice) 4,3 posto.
Koji su im izvori informiranja o Hrvatskoj i turističkim destinacijama? Najviše koriste Internet, pa slijede mediji, a na trećem mjestu je rodbina ili prijatelji. O našim ljepotama i pogodnostima znaju iz prijašnjeg boravka, zatim od turističkih agencija, a najmanje se informiraju na sajmovima i izložbama. (j.e.)

(102) objavljeno 19. 02. 19. u 22:05 h

********************


alt

Pogled s vidikovca 19. veljače u 13.15 sati: Bol u sumaglici


VEDRO, TOPLO I SUMAGLICA

Vrijeme je i u utorak bilo idealno za šetnju ili radove u polju. Oko podneva bilo je i vruće, a u Bolu je sumaglica kvarila vidik prema Hvaru. Temperatura zraka u 13 sati bila je 15, a mora 13 stupnjeva.
U srijedu će također biti vedro, a u četvrtak djelomično oblačno. Uglavnom vedro se očekuje u petak, a prognoza za subotu i nedjelju je - djelomično oblačno. (j.e.)

(101) objavljeno 19. 02. 19. u 22:00 h

utorak, 19. 02. 2019. **********


alt


alt


alt


RADOVI NA RUDINI: STOP ZA AUTA

Radovi na popločavanju trga kod caffe bara Marinero i sa sjeverne strane zgrade Osnovne škole, postaju glavna tema naše kronike jer se tijekom rada, a pretpostavljamo i nakon potpunog uređenja toga prostora, traži mnogo strpljenja i razumijevanja. Bager obrta Bilić već je „izorao“ prostor ispred nekadašnjeg restorana „Vidovica“, a od ponedjeljka se krenulo prema sjeveru i Ulici Domovinskog rata.
Zbog ovih radova postavljeni su prometni znakovi koji upozoravaju vozače da je dio Ulice Domovinskog rata, od Ulice R. Boškovića pa prema istoku do semafora, postala „slijepa ulica“. Autima se ne može prema Rudini, a idućih dana bit će otežan i prolaz pješacima.
O novom ograničenju prometa trebaju znati roditelji koji neće moći svoju djecu za kišnih dana dovoziti autom do ulaza u školu.
Radovi bi trebali potrajati i dva mjeseca i o tome će se, pretpostavljamo, obavijestiti služba hitne pomoći, vatrogasci, policija, Michieli-Tomić … (j.e.)

(100) objavljeno 18. 02. 19. u 22:20 h

********************


alt


PALJENJE VATRE TREBA NAJAVITI

Lijepo vrijeme idealno je za rad u polju pa se nije čuditi paljevini i dimu. Međutim, podsjećamo da je obveza najaviti paljenje DVD-u kako bi pomogli u gašenju i kontroli: je li vlasnik zemljišta uspješno to sanirao?
U ponedjeljak se dim vidio na tri lokacije, a dvije su bile najave paljenja. (j.e.)

(99) objavljeno 18. 02. 19. u 22:15 h

********************


alt


OTVOREN ŠTAND NA PAZARU

Od ponedjeljka u Bolu se ponovno može kupovati voće i povrće na jedinom štandu na tržnici koji radi u zimskom periodu. Obitelj Mikulić vratila se sa godišnjeg odmora, a osim voća i povrća nude se i ostali artikli potrebni u domaćinstvu. (j.e.)

(98) objavljeno 18. 02. 19. u 22:10 h

********************


alt


MASLINE NA TERASI HOTELA

Na terasi hotela „Kaštil“, gdje je inače restoran Vusio, dovezena je u ponedjeljak nova maslina kako bi ambijent bio što ugodniji za goste. Osobno je u postavljanju masline, uz pomoć auto dizalice, aktivno sudjelovao vlasnik hotela Mladen Kušeković.
Saznali smo da su u hotelu u tijeku pripreme za novu sezonu. Hotel će se na jedan dan, zbog dolaska 60 gostiju, otvoriti 16. ožujka, a službeno otvaranje je 19. travnja kada počinje s radom i pizzeria Topolino. (j.e.)

(97) objavljeno 18. 02. 19. u 22:05 h

********************


alt

C.B. SEA WOLF - BOL 6:2 (3:1)


SPORT: PORAZ PROTIV VODEĆIH

Utakmica XVIII. kola, odigrana u ponedjeljak 18. veljače u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu: C.B. SEA WOLF – BOL 6:2 (3:1).
Semafor: 1:0 (1.06 min) / 2:0 (9.20 min) / 2:1 (12.06 min, Boško Botica) / 3:1 (14.04 min) / 4:1 (20.12 min) / 4:2 (22.17 min, Boško Botica) / 5:2 (26.23 min) / 6:2 (27.22 min).
Možda smo previše očekivali od ovog susreta, ali protiv vodeće ekipe C.B. SEA WOLF nije se moglo postići nešto više. Ekipi C.B. Sea Wolf ovo je 14 pobjeda (45 bodova) uz samo jedan poraz, a Boljani imaju i dalje 4 pobjede (13 bodova) ali i 13 poraza.
Ponavljamo ranije napisanu pohvalu o broju igrača na utakmici, ali nam se čini da ekipi iz Bola nedostaje trener i autoritet kakav je bio Pjer Malvasija.
Za ekipu Bol su u ponedjeljak igrali: Tomislav Mikulić, Nikola Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Stanko Mikulić, Luka Bakija, Davor Matulić, Marko Marinović, Joško Jakšić i Josip Omerović. (foto: j. sabbioncello)

(96) objavljeno 18. 02. 19. u 22:00 h

ponedjeljak, 18. 02. 2019. **********


alt


alt


alt


UŽIVANJE NA SUNCU

Subota i nedjelja bili su idealni za uživanje na suncu. Neki su to iskoristili za šetnju, a neki uživali na dva štekata, caffe bar Loža i Taverna riva, ispijajući kavu. U 13 sati izmjerili smo u zavjetrini na suncu čak 35 stupnjeva. Službena temperatura prema DHMZ bila je u 13 sati 15 stupnjeva, a mora 13.
Na Zlatnom ratu, sa istočne strane, bilo je i kupača. Na zapadnoj strani se roštiljalo!
Vrijeme bez kiše sigurno će potrajati do četvrtka. Međutim, moguća je magla kroz jutro u Dalmaciji.
Lijepo vrijeme ne znači da je zimi došao kraj. Podsjećamo da smo prošle godine u Bolu 26. veljače imali i snijega! (j.e.)

(95) objavljeno 17. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt

Snimak od 29. prosinca 2018. - zadnji dan rada štanda Mikulić prije zimskog odmora


OD PONEDJELJKA ŠTAND NA TRŽNICI

Od lani, točnije 29. prosinca, na bolskoj tržnici ne radi ni jedan štand. Međutim, u nedjelju navečer, prije zaključenja redakcije Bolske kronike, telefonom smo kontaktirali Tomislava Mikulića i saznali:
- Štand na tržnici otvaramo ovaj ponedjeljak, 18. veljače! (j.e.)

(94) objavljeno 17. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


ČLANARINA DO KRAJA MJESECA

Privatni iznajmljivači obvezni su turističku članarinu platiti do kraja ovog mjeseca. Članarina ovisi o zbroju sume na izdanim računima pomnožena sa 0,1615 posto. U Uredu TZO Bol treba preuzeti i ispuniti obrazac. Kopija uplatnice i popunjeni obrazac dostavljaju se Poreznoj upravi, Ispostava u Supetru.
U Bolu ima 564 obveznika plaćanja turističke članarine. (j.e.)

(93) 0bjavljeno 17. 02. 19. u 21:20 hnedjelja, 17. 02. 2019. **********


alt


POČELE UPLATE ZA ŽUPNU CRKVU

Prvi je tjedan uplata za Župnu crkvu odnosno popravak preslice u kojima su tri crkve na zvona. Uplate je primao župnik ili je uplaćeno na račun župe sv. Ivana Krstitelja u OTP banci. Platilo je 16 fizičkih osoba, a uplaćeno je u prvom tjednu ukupno 7.050 kuna.
Pravne osobe, njih stotinjak, pismo namjere i uplatnice dobile su tijekom petka.
Ovaj portal u rubrici POMOĆ ZA ŽUPNU CRKVU objavljivat će nedjeljom imena uplatitelja, ali za fizičke osobe samo ime i prezime. Župnik će, također, na nedjeljnoj misi objaviti imena donatora.
U prvom tjednu bilo je uplata po 1.000 kn, 750 kn, 600 kn, 500 kn, 400 kn, 300 kn i 200 kn.
Tko je do sada uplatio pogledajte u rubrici Pomoć za Župnu crkvu ili kliknite OVDJE.

(92) objavljeno 16. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


DRUGA RADNA SUBOTA

Lijepo vrijeme, kao da je stiglo proljeće, pogodno je bilo za subotnju akciju čišćenja šume iznad Zlatnog rata. Došli su, po dogovoru, radnici „Grabovog rata“ (6) i članovi DVD-a Bol (7). Dobrovoljaca ni ove subote nije bilo, a nisu došli ni na marendu u podne.
Još će biti posla za „Grabov rat“ tijekom tjedna, a subotom bi došli i članovi DVD-a na zajedničku akciju. Na dragovoljce, čini nam se, ne treba računati. (j.e.)

(91) objavljeno 16. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


SATNICA EDUKACIJA: UJUTRO ILI POPODNE?

Kritički smo konstatirali da bolski iznajmljivači i nemaju posebnog interesa za edukacije koje organizira i plaća Turistička zajednica. Ne dolaze, možda, zbog njima nezanimljivih tema (što ne može biti razlog) ili oni sve to dobro znaju, možda i više od samih predavača?
Neki su nam čitatelji zamjerili što nismo, kao razlog slabog interesa, spomenuli i termin održavanja skupa.
Ujutro mnogi imaju, kažu, drugih obveza ili su u radnom odnosu. Poslije podne? Neki se moraju odmarati, drugi s djecom rješavati školske zadatke …
Za edukaciju, iz dosadašnjeg iskustva, treba najmanje tri sata. Kako u Bolu nema hotela, predavači bi najkasnije u 21.45 trebali krenuti za Supetar na trajekt u 22.45 sati. Znači, poslijepodnevne sastanke trebalo bi organizirati u 17 sati.
Može li se (barem pokušati) slijedeći edukativni skup, koji je najavljen za subotu 2. ožujka, sazvati poslije podne? (j.e.)

(90) objavljeno 16. 02. 19. u 21:15 h

********************


alt


OKOM KAMERE: „KULTURA“ ŽIVLJENJA

Možda će netko pomisliti, kad vidi ovu sliku ili na to naiđe šetajući po Paklini, kako je ovo novi način prehranjivanja plaže. U zabludi ste! Riječ je, najblaže rečeno, o (ne)kulturi življenja i ponašanja vlasnika obližnjeg vinograda, koji je nakon rezidbe, pruče prebacio preko ograde na stjenovitu plažu. Ranijih godina bi to pruče i zapalio, pa su i tijekom ljeta kupači mogli vidjeli ostatke zgarišta.
Vlasnik vinograda nema adresu prebivališta u Bolu pa možda računa da će „Grabov rat“, zadužen za čistoću na plažama, sve to ukloniti.
Na isti način bi, ako bi se ponašali kao vlasnik vinograda na Paklini, trebalo odrezano granje kod caffe bara Marinero prebaciti na žalo Studenca, ispred zgrade Vinskog podruma. Ima li kakve razlike?
(foto: m. katić)

(89) objavljeno 16. 02. 19. u 21:10 h

********************


alt


MASLINA ZA TERASU

Na rivu isred hotela „Kaštil“ iskrcalo je višegodišnju maslinu, ali tu neće ostati. Premjestit će je na terasu hotela gdje se u ljetnim mjesecima nalazi reprezentativni restoran „Vusio“.
Sve se to čini kako bi gosti, osim u jelu i piću, uživali i u mediteranskom ambijentu. (j.e.)

(88) objavljeno 16. 02. 19. u 21:05 h
subota, 16. 02. 2019. **********


alt


alt


NAJVIŠE PUTNIKA NA LINIJI SUPETAR – SPLIT

Od 24 trajektne linije u Hrvatskoj najviše je putnika u 2018. bilo na liniji Supetar – Split. Prevezeno ih je 1.962.408, ali ipak 2.965 manje nego godinu dana ranije. Vozila je prevezeno 402.058 ili 14.984 više nego 2017. Linija Supetar – Split je druga po broju prevezenih automobila, a više je vozila bilo (468.070) na liniji Valbiska – Merag.
Ukupno je trajektima u Hrvatskoj na državnim linijama prevezeno 2018. godine 11.112.660 putnika (porast od 2 posto), a automobila 3.454.950 (4,9 posto više).
Po broju prevezenih putnika katamaranska linija Jelsa – Bol – Split je na četvrtom mjestu. Bilo ih je 75.700, a godinu dana ranije 75.995. Mnogo je turista, ali i mještana, koristilo dvije dnevne izletničke linije od Bola do Splita i obratno. Najviše je putnika bilo na katamaranskoj liniji Lastovo – Vela Luka – Hvar – Split (139.421), zatim Korčula – Prigradica – Hvar – Split (128.068), Zadar – Sali – Zaglav – Bršanj (100.454) …
Ukupno je katamaranima na 15 linija u 2018. prevezeno 973.861 putnik ili 14.029 više nego 2017. godine. (j.e.)

(87) objavljeno 15. 02. 19. u 21:05 h

********************


alt


TREBAJU LI NAM EDUKACIJE?

Treća edukacija koju je ove godine organizirala Turistička zajednica općine Bol, ovog petka sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interliga, kao da nije bila interesantna bolskim iznajmljivačima. U malu dvoranu Doma kulture bilo je ukupno 15 zainteresiranih da nešto novoga kažu, čuju ili nauče. Mnogo ih je više išlo nekim drugim poslom ili možda misle da sve znaju.
Turizam je kao moda, pa iako je Bol poznat na svjetskom turističkom tržištu, uvijek se na ovakvim edukacijama nešto može naučiti. Na primjer, je li u nedostatku prostora bolje urediti parkiralište ili bazen? Čuli smo da su osnovni troškovi za jedan 4-krevetni apartman 35 EU i ispod te cijene se ne smije izdavati …
Hoće li biti više interesa za četvrtu edukaciju 2. ožujka? (j.e.)

(86) objavljeno 15. 02. 19. u 21:00 h

********************


alt

Iskopi su završeni, čeka se novac za nastavak radova


DVD BOL NE ODUSTAJE

Bolski DVD ni na drugom natječaju nije imao potreban broj bodova da bi dobio sredstva iz fondova Europske unije za izgradnju novog doma. Na rang listi su bili 115, a sredstva su dobili oni iznad 85.
- Mi nastavljamo s akcijama za dobivanje potrebnih sredstava. Imamo spremnu varijantu B – rekao nam je predsjednik DVD-a Goran Jekić.
Grad Supetar zajedno s općinama Sutivan, Postira i Nerežišća već pet godina traži sredstva za novi dom u Supetru i uspjelo im je sada od Ministarstva poljoprivrede dobili 14,5 milijuna. (j.e.)

(85) objavljeno 15. 02. 19. u 20:55 h

********************


alt


KVIZ „ČITANJEM DO ZVIJEZDA“

Ovogodišnje Valentinovo učenice Osnovne škole Bol provele su u natjecateljskoj atmosferi. Tri učenice 7. i 8. razreda u pratnji mentorice knjižničarke Ane Martinić i pedagoginje Ane Bodlović sudjelovale su na županijskoj razini kviza „Čitanjem do zvijezda“. Kviz za poticanje čitanja i kreativnosti organizira se pod okriljem Hrvatske mreže školskih knjižničara, a ovogodišnji domaćin bila je splitska Osnovna škola Manuš. U ukupnom poretku bolska ekipa osvojila je odlično šesto mjesto. Natjecateljski dan završili su zajedničkim druženjem i kratkim razgledavanjem Splita.
Ovim putem posebno se žele zahvaliti DVD-u Bol koji im je osigurao siguran prijevoz do Supetra i natrag. (a. bodlović)

(84) objavljeno 15. 02. 19. u 20:50 h

********************


alt


alt


BANKOMAT ZABE JE NA ŠETNICI

Vlasnici kartica Zagrebačke banke mogu umjesto zatvorenog bankomata kod Konzuma od ovog tjedna koristiti „ljetni“ bankomat na šetnici preko puta bazena hotela „Elaphusa“. Bankomat kod Konzuma će zbog preuređenja prostora u zgradi Bol poljoprivredne zadruge biti izvan funkcije barem dva mjeseca.
Bankomat na šetnici, kada nema kiše, i nije tako daleko. Svega 1,5 kilometar od centra mjesta. (j.e.)

(83) objavljeno 15. 02. 19. u 20:45 h

********************


alt


SPORT: BOLJANI PROTIV VODEĆIH

Vodeća ekipa u Prvoj ligi malog nogometa, koja je prošlog ponedjeljka pretrpjela prvi poraz, idućeg ponedjeljka (18. veljače) treba se susresti za ekipom iz Bola. Susret se igra u dvorani Sportskog centra Gripe u Splitu s početkom u 18.50 sati.
U prvom dijelu prvenstva, u V. kolu (15. listopada) C.B. Sea Wolf – Bol odigrali su 6:1. Statistički podaci i velika razlika u bodovima (42:13) ne znače da se Boljani unaprijed predaju. (j.e.)

(82) objavljeno 15. 02. 18. u 20:40 h


petak, 15. 02. 2019. **********


alt

Hotel Vitar u Bolu, otvoren 2018. godine


TURIZAM: HOTELSKI ILI PRIVATNI SMJEŠTAJ?

U Hrvatskoj ne postoji važnija gospodarska grana od turizma, a nova studija otkrila je zabrinjavajuće trendove – pročitali smo na portalu „Index“. Naime, naš turizam oslanja se uglavnom na privatne iznajmljivače, što utječe na njegovu konkurentnost u odnosu na druge zemlje. Dok u drugim zemljama dominira hotelski smještaj, u Hrvatskoj na njega otpada tek 15 posto kapaciteta. Podaci su to iz studije "Ključna pitanja održivosti hrvatskog turizma", autora Nevena Ivandića, Hrvoja Šimovića, Emanuela Tuteka i Siniše Topalovića, koja je nastala na inicijativu think-tanka Polazišta i perspektive.
Smještajni kapaciteti su uz turističke atrakcije glavni nositelji naše turističke ponude. No, kako se upozorava u studiji, u Hrvatskoj privatni smještaj čini preko 60 posto smještajnih kapaciteta, dok su glavni kapaciteti u konkurentskim zemljama Europe oni u hotelima i to od 45 do 65 posto.
„Ulazeći u samu strukturu kapaciteta dolazimo do zaključka kako se radi o jednoj o najnekonkurentnijih smještajnih struktura na razini cijele Europe. Naime, sa svega 15 posto kapaciteta u hotelima i sličnim objektima (čistih hotelskih kapaciteta ima svega 11 posto, a slične objekte predstavljaju aparthoteli, hotelska naselja i ostali oblici hotelima sličnog smještaja), Hrvatska je najnekonkurentnija država u odnosu na najjače europske i mediteranske rivale, koji redom raspolažu udjelima hotelskog smještaja u ukupnom smještajnom kapacitetu od 45 do 65 posto. Privatni smještaj tako čini 61 posto, a kampovi 21 posto ukupnih smještajnih kapaciteta Republike Hrvatske", navodi se u studiji.
Vrlo je zanimljivo i da se ta struktura pogoršava jer je hotelski smještaj tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća imao veći udio nego danas, dok se udio privatnog smještaja kretao do 35 posto. Dominacija privatnog smještaja i kampova utječe i na visoku sezonalnost turizma u Hrvatskoj.
Od sredine devedesetih godina, praktički cijeli rast smještajnih kapaciteta u turizmu - čak 98 posto - odvio se u privatnom smještaju, a izostale su investicije u gradnju novih hotela.
Autori studije smatraju da je tako nepovoljna struktura turističkog smještaja nastala zbog pogrešne politike koja je omogućila nekontrolirani rast privatnog smještaja, dok se istovremeno koči razvoj hotela. Ukratko, većim iznajmljivačima se više isplati ostati u segmentu privatnih iznajmljivača nego kretati prema stvaranju hotela.

(81) objavljeno 14. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt


KUPE SU NA KROVU

U četvrtak su kupe postavljene na krov zgrade Bol poljoprivredne zadruge. Radovi koji su počeli u prosincu nastavljaju se sa unutrašnjem uređenje. Sa gotovim pokrovom sada je mnogo lakše u slučaju kiše. U zgradi na prvom katu bit će galerija, a slike koje će biti izložene donacija su našeg sumještanina Ivice Karninčića Koloča. (j.e.)

(80) objavljeno 14. 02. 19. u 22:45 h

********************


alt


alt


UREĐENJE TRGA NA RUDINI

Bageri su počeli s radom na Rudini, točnije pod murvom koju u ljetnim mjesecima koristi za štekat kaffe bar „Marinero“. Skidaju se stare, ali će se postaviti nove ploče.
Do kraja tjedna, a najkasnije u ponedjeljak, mehanizacija obrta Bilić radit će najprije na uklanjanju betonske podloge uz zgradu nekadašnjeg restorana Vidovica. Na tom dijelu, oko Marinera i zgrade Osnovne škole, u planu je popločavanje, a kamene ploče već su dopremljene iz Pučišća. (j.e.)

(79) objavljeno 14. 02. 19. u 22:40 h

********************


alt

Sa prošlotjedne radne akcije


U SUBOTU PONOVNO RADNA AKCIJA

Sljedeće subote (16. veljače) ponovno se organizira akcija čišćenja šume uz sjevernu stranu ceste Bol – Murvica, a radi smanjenja opasnosti od požara i lakšeg pristupa, bude li trebalo, vatrogasnim vozilima.
Uz radnike Grabovog rata bit će i članovi DVD-a Bol, ali se ponovno pozivaju i ostali mještani da im se priključe i pomognu u radu.
Sastanak je u 8 sati kod Kamp-odmorišta „Zlatni rat“. Za sve sudionike priprema se i ove subote – marenda. (j.e.)

(78) objavljeno 14. 02. 19. u 22:35 h

********************


alt


VALENTINOVO SAMO ZA ŽENE?!

Dan zaljubljenih uglavnom je u Bolu obilježen – radno. Na ulicama nismo vidjeli ruže, jer ih nije bilo gdje ni za kupiti u Bolu. Zna se da je Valentinovo praznik za muške i ženske parove, ali smo snimili samo neke Bolke na ručku, bez muške pratnje.

(77) objavljeno 14. 02. 19. u 22:30 h

četvrtak, 14. 02. 2019. **********


alt


SUSRET BRAČANA U ZAGREBU

Prvog dana ožujka (petak) u Zagrebu se organizira susret Bračana i prijatelja otoka Brača. Skup će se održati u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom Velesajmu.
Najavljuje se kulturno zabavni i gastro program s tradicionalnom klapskom i zabavnom glazbom, predstavljanje otočnih proizvoda, turistička i kulturna promocija, ali i još mnogo toga zanimljivog za posjetitelje.
Cijena ulaznice je 250 kuna, u što je uključena i večera. Ulaznice se u Bolu mogu kupiti u uredu TZO Bol. (j.e.)

(76) objavljeno 13. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt

Katamaran "Judita" u srijedu ujutro u bolskom portu


NEPOUZDANA KATAMARANSKA VEZA

U 13 dana veljače katamaran u Bol nije dolazio 10 puta. Samo pet dana Boljani i gosti mogli su ujutro za Split i isti dan se vratiti u Bol. Jedan od tih pet dana bila je srijeda (13. veljače) kada je katamaran noćio u Starom Gradu, a isti dan se vratio u Bol i Jelsu.
Do kraja tjedna očekuju nas dani bez kiše, ali i bura, ponegdje s olujnim udarima.
Moguće su novi prekidi katamaranske veze. U veljači prošle godine katamaran u bolsku luku nije dolazio 21 put. (j.e.)

(75) objavljeno 13. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt

(foto ilustracija)


PRODAJA DRVENE GRAĐE

Komunalno društvo „Grabov rat“ oglasio je prodaju rabljene drvene građe: grede od jelovine i daske od ariša. Početna cijena je 500 kn po kubnom metru.
Zainteresirani mogu nazvati radnim danom „Grabov rat“ od 18. Veljače do prodaje svih zaliha na telefon 021 635 393.
Tekst oglasa objavljen je u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(74) objavljeno 13. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt

Jutarnja kava u Domu kulture


OKOM KAMERE: KAVA U DOMU KULTURE

Poslije podne podosta Boljana dolazi u Domu kulture zbog rekreacije, praćenja TV programa, igranja na karte ili čitanja dnevnih novina.
Ujutro je obvezno sve više Bolki koje nakon spize dolaze na kavu i uobičajenu – ćakulu. Cijene su nešto niže nego u ostala, trenutno otvorena, tri kafića. (j.e.)

(73) objavljeno 13. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt

S utakmice Bol - Strožanac (foto: j. sabbioncello)


alt


SPORT: NAJAVA BOLJIH DANA?

Je li pobjeda MNK Bol u XVII. kolu protiv Strožanca (5:3) najava boljih dana? Sa optimizmom se može gledati na iduće utakmice iako Boljane već u slijedećem kolu očekuje vodeća momčad na tablici: C.B.SEA WOLF. Ukupno MNK Bol treba do kraja prvenstva odigrati još 9 utakmica. Bodova treba osvojiti što više, ali su najbitniji susreti s direktnim rivalima za opstanak: Il Victum (XIX. kolo), Grm i Tunj (XXI.) i PB Split (XXIII.).
Dobro je što u posljednje vrijeme ima i po 10 igrača po utakmici, a dobro bi im došla i pomoć trenera. Naime, Pjer Malvasija zbog drugih obveza ne može na svakoj utakmici biti s njima na Gripama. (j.e.)

(72) objavljeno 13. 02. 19. u 21:15 h

altsrijeda, 13. 02. 2019. **********


alt


USKORO RADOVI NA RUDINI

Tijekom utorka na Rudinu je iz Pučišća dovezen kamen koji će se postaviti na trgu kod kafića Marinero i pored Osnovne škole. Tijekom radova koji će početi najdalje idući tjedan bit će otežan promet pješacima, a još više vozilima.
Nakon dvomjesečnog rada i potpunog uređenja uvest će se posebna regulacija prometa za vozila. (j.e.)

(71) objavljeno 12. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt

Preslica na Župnoj crkvi prije skidanja


OBNOVA PRESLICE NA ŽUPNOJ CRKVI

U tijeku je akcija prikupljanja priloga za popravak preslice sa zvonima na Župnoj crkvi Gospe od Karmela. Dvije firme iz Selaca već su počeli s radovima. Prošle subote je skinuta preslica i u Selcima će biti napravljen reprint, novo izdanje od bračkog kamena.
- U dogovoru sa Župnim vijećem pristupili smo sanaciji, obnovi „preslice“ na kojoj se nalaze i tri crkvena zvona – rekao nam je bolski župnik o. Mirko Jagnjić. – Zbog dugogodišnjeg rada, atmosferskih utjecaja i stalne zvonjave, preslica se počela urušavati. Postojala je opasnost za vjernike koji ulaze u crkvu, ali i slučajne prolaznike. Zbog toga smo počeli s radom iako nismo u potpunosti osigurali potrebna sredstva. Općina je rezervirala 40.000 kuna u proračunu za 2019. a nama će trebati do 200.000 kuna. Pisma i molbu za pomoć uputili smo na 96 adresa pravnih osoba. Zamolili smo i naše vjernike da pomognu prema svojim mogućnostima. Za svaki prilog unaprijed se zahvaljujemo.
Na nedjeljnoj misi župnik je obavijestio o prikupljanju donacija. Stigle su i prve uplate! Naš portal će nedjeljom objavljivati imena donatora, a isti dan će tijekom mise biti pročitana njihova imena. Osim onih koji žele ostati anonimni. (j.e.)

(70) objavljeno 12. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt

Prva edukacija ove godine održana je 8. veljače


NOVA EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Idućeg petka (15. veljače) Turistička zajednica općine Bol u suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. organizira treću po redu edukaciju za privatne iznajmljivače. Sastanak je u Domu kulture s početkom u 9 sati.
Tema edukacije je: BUDITE USPJEŠNI IZNAJMLJIVAČ U 10 KORAKA i ADMINISTRACIJA OBITELJSKOG SMJEŠTAJA
Predavači će govoriti o deset osnovnih pravila koja mora slijediti svaki iznajmljivač kako bi imao uspješnu sezonu: manje troškove, veći broj rezervacija, više cijene i veću dobit. Objasnit će se posjetiteljima što donose novi propisi i zakoni, kako komunicirati s gostom prije, za vrijeme posjeta i nakon odlaska …
Svi sudionici edukacije dobit će Certifikat AP+ kojeg Savjetovalište za obiteljski smještaj i specijalizirani časopis “Apartman Plus” dodjeljuju malim iznajmljivačima.

(69) objavljeno 12. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


ŠTAND NA TRŽNICI TJEDAN KASNIJE!

Umjesto u ponedjeljak ili utorak, kako je bilo najavljeno, obitelj Mikulić će, nakon zimskog odmora, svoj štand na tržnici otvoriti u ponedjeljak 18. veljače. Razlog kašnjenja otvaranja je najava bure i zahlađenja. (j.e.)

(68) objavljeno 12. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


BRETANIDE TRAŽI RADNIKE

Hotel Bretanide Sport & Wellness Resort traži dva radnika za iduću sezonu, ali su najavili da postoji i mogućnost stalnog zaposlenja.
• Traži se radnik na zelenim površinama – vrtlar. Zainteresirani mogu kontaktirati gospođu Marinković na mobitel 098 451 625.
• Potreba je i za jednim djelatnikom za rad u kuhinji u jutarnjoj smjeni ali za pola radnog vremena. Zainteresirani se trebaju javi gospođi Botici na mobitel 098 451 623.

(67) objavljeno 12. 02. 19. u 21:15 h


alt
utorak, 12. 02. 2019. **********


alt


NATJEČAJI ZA NOVČANE POMOĆI I NAGRADE

Općina Bol objavila je Natječaj za dodjelu novčanih pomoći učenicima i studentima s područja općine.
Po 1.000 kuna godišnje dobit će svaki srednjoškolac sa područja Općine Bol koji se školuje izvan općine u školskim programima kojih nema na području Općine Bol.
Po 2.000 kuna godišnje dobit će redovni studenti sa područja Općine Bol koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa uspjehom do 3,49 (prosjek ocjena).
Po 3.000 kuna godišnje dobit će redovni studenti sa područja Općine Bol koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa uspjehom od 3,50 do 4,49 (prosjek ocjena).
Po 4.000 kuna godišnje dobit će redovni studenti sa područja Općine Bol koji su prethodnu školsku ili akademsku godinu završili sa uspjehom od 4,50 do 5,00 (prosjek ocjena).
Novčana pomoć se isplaćuje jednokratno za prethodnu školsku/akademsku godinu.
Rok za podnošenje prijava je 15. ožujka 2019. godine.
Općina dodjeljuje i jednokratne novčane nagrade:
• 1000 kuna za srednjoškolce koji se školuju izvan Općine Bol za odličan uspjeh (prosjek ocjena od 4,50 do 5,00) za školsku godinu 2018/2019. godinu.
• 1.000 kuna za studente sa područja općine za završeni preddiplomski sveučilišni studij (prvostupnik) u 2019. godini.
• 2.000 kuna za studente sa područja općine za završeni preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studiji (magistar) u 2019. godini.
• 10.000 kuna za studente sa područja općine za završeni akademski stupanj doktor znanosti ili doktor umjetnosti u 2019. godini.
Uvjeti za prijavu na natječaj za dodjelu novčane pomoći i nagrada objavljeni su na službenoj Internet stranici Općine Bol, ali i u našoj rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(66) objavljeno 11. 02. 19. u 22:10 h

********************


alt


„IZAZOVI BRENDIRANJA U TURIZMU“

Tema prezentacije i razgovora na drugoj radionici koju je organizirala Turistička zajednica općine Bol za bolske iznajmljivače, bila je „Izazovi brendiranja u turizmu“. U Domu kulture u ponedjeljak je došlo svega petnaestak slušatelja, a imali su što čuti i naučiti od doc. dr. Lidije Bagarić sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije.
Koje su koristi od brendiranja? Brendirani proizvod kupac je spreman platiti više; brend garantira prepoznatljivost, izaziva emociju i povezanost (željenu lojalnost); direktnim i inovativnim i pristupom moguće je znatno umanjiti troškove promocije. (j.e.)

(65) objavljeno 11. 02. 19. u 22:05 h

********************


alt

Bolski porat u ponedjeljak u 17 sati. Bura nema, ali je zbog najave katamaran "preskočio" Bol


ZBOG NAJAVE BURE, KATAMARAN NIJE DOŠAO

Bura, koja je bila u najavi, razlog je što su u ponedjeljak u prekidu bile katamaranske linije za Lastovo i Vis, ali ni katamaran „Judita“ nije dolazila u Bol i na taj način ovog mjeseca osmi put izostao.
Prema najavama iz „Jadrolinije“ i u utorak su ujutro u prekidu katamaranske linije Ubli – Vela Luka – Hvar – Split te Vis – Split, a u 6 sati će „Judita“ isploviti iz Starog Grada. U Bol se očekuje oko 6.35 sati, ukoliko to vremenske prilike dozvole. (j.e.)

(64) objavljeno 11. 02. 19. u 22:00 h

********************


alt


ZATVARA SE PROLAZ KOD CRKVE

Zbog radova na zgradi Bol poljoprivredne zadruge u utorak (12. veljača) neće se moći vozilom u dijelu ceste od pazara do trga. Od 8.30 do 13 sati potpuno će za promet vozila biti zatvoren prolaz između zgrade Bol poljoprivredne zadruge i mjesne Župne crkve. (j.e.)

(63) objavljeno 11. 02. 19. u 21:55 h

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME U POLJOLJEKARNI

U poljoljekarni na Bračkoj cesti iduća tri dana mijenja se radno vrijeme. Zbog odsutnosti djelatnika, koji mora na edukaciju, u utorak je radno vrijeme od 8 do 12 sati, u srijedu je zatvoreno, a u četvrtak će se raditi kao i u utorak, od 8 do 12 sati. (j.e.)

(62) objavljeno 11. 02. 19. u 21:50 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PLASTIČNA DEKORACIJA

Bajama u vrtu dječjeg vrtića „Mali princ“ je procvjetala. Međutim, pažnju više privlači plastična dekoracija po granama stabla. Možda će netko okriviti buru, a ne onoga koji nije plastičnu ambalažu sklonio na sigurnije mjesto, umjesto da je raznosi po okolnim dvorištima. (j.e.)

(61) objavljeno 11. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt


alt


SPORT: VAŽNA POBJEDA ZA OSTANAK

Napokon, nakon šest poraza, Bol je u ponedjeljak (11. veljače) u XVII. kolu pobijedio Strožanac rezultatom 5:3 (2:1). Prije ove, Boljani su pobijedili u X. kolu ekipu PB Split rezultatom 3:2. Bilo je to 26. studenoga 2018.
Semafor: 1:0 (01.30 min, Matej Bodlović) / 2:0 (09.51 min, Boško Botica) / 2:1 (14.49 min) / 3:1 (17.04 min, autogol A. Tokić) / 3:2 (18.38 min) / 4:2 (22.51 min, Matej Bodlović) / 4:3 (24.12 min) / 5:3 (27.49 min, Matej Bodlović)
Najbolji igrač večeras je bio Matej Bodlović koji je postigao tri gola. Za Bol je igralo 10 igrača: Tomislav Mikulić, Nikola Bodlović, Matej Bodlović, Boško Botica, Jurica Eterović, Stanko Mikulić, Ivica Zlatar, Joško Jakšić, Bože Nižetić i Josip Omerović.
Nogometašima MNK Bol naše čestitke uz napomenu da se u Bol ne vraćaju u 2 sata iza ponoći! Ostali su u Splitu, ali ne zbog slavlja, već zbog činjenice da je Jadrolinija otkazala polazak trajekta u ponoć iz Splita za Supetar. (foto: j. sabbioncello)

(60) objavljeno 12. 02. 19. u 00:20h

alt
ponedjeljak, 11. 02. 2019. **********


alt


alt


POČELI RADOVI NA ŽUPNOJ CRKVI

Od subote na krovu Župne crkve nema preslice ni zvona. Zbog opasnost od rušenja i moguće nezgode za prolaznice, konstrukcija je skinuta i preseljena u Selca gdje će biti izrađena replika i sve ponovno vraćeno na krov.
Međutim, za ove radove potrebna su novčana sredstva pa će Župni ured idućih dana na sto adresa pravnih osoba uputiti pismo s molbom za donaciju. Župnik o. Mirko Jagnjić na nedjeljnoj misi je upoznao vjernike s akcijom i njih zamolio za pomoć prema svojim mogućnostima. Gotovinski prilozi mogu se donijeti u župni ured, a od banke i Fine je zatražena suglasnost da na njihovim šalterima budu virmani sa ispunjenim podacima. Trebat će upisati samo iznos i ime uplatitelja.
Naš portal će objavljivati imena svih uplatitelja, pravnih i fizičkih osoba. (j.e.)

(59) objavljeno 10. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt


BOL NA SAJMU U MILANU

Na međunarodnom sajmu turizma u Milanu (Italija), od 10. do 12. veljače, bolsku ponudu predstavljaju zajednički Turistička zajednica općine Bol, Bluesun hoteli i turistička agencija Solo Croazzia iz Milana. Prošle sezone u Bolu su gosti iz Italije ostvarili su 30.486 noćenja i po noćenjima su na osmom mjestu. (j.e.)

(58) objavljeno 10. 02. 19. u 21:40 h

*******************


alt


alt


UČENJE ZA BUDUĆE VATROGASCE

U bolskom DVD-u nastavili su i ove nedjelje vježbati najmlađe članove. Podijeljeni su u dvije skupine prema uzrastu, a oni su to odradili veoma ozbiljno. Možda netko od njih, za koju godinu, bude i aktivan član DVD-a kao vatrogasac.
Nakon obuke za mlade članove organiziran je domjenak. (j.e.)

(57) objavljeno 10. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt


DVA NATJEČAJA ZA KULTURU I SPORT

Na mrežnim stranicama Županije (www.dalmacija.hr) objavljena su 7. veljače dva natječaja za financiranje projekata/programa/aktivnosti iz područja sporta i kulture. Županija će dodijeliti financijsku potporu u ukupnom iznosu od 2.130.000 kuna za slijedeća područja iz kulture: Muzejska djelatnost, Izdavačka djelatnost te Podrška kulturnim programima i aktivnostima. Za sport je predviđeno 2.600.000 kuna i to: Organiziranje sportskih manifestacija, Pomoći sportskim društvima, Sportske aktivnosti invalidnih osoba te Uređenje i izgradnja sportskih objekata.
Rok prijave je 30 dana od objave na mrežnim stranicama Županije. (j.e.)

(56) objavljeno 10. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


DIMNI SIGNALI

Lijepo vrijeme mnogi koriste ili će to učiniti tijekom ovog mjeseca pa u svom vinogradu ili masliniku skupljati osušene grane ili uklanjati nepotrebno raslinje, pa to stavljati na jednu gomilu i zatim zapaliti. Zbog moguće opasnosti od požara, obveza je svako paljenje vatre na otvorenom prijaviti mjesnom DVD-u. Oni će, bude li trebalo, pomoći u potpunom gašenju ostataka od vatre i time sprječavanju težih posljedica.
Neprijavljivanje paljenja je – kažnjivo! (j.e.)

(55) objavljeno 10. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


OKOM KAMERE: PARKIRALIŠTE U ČEKAONICI

Već desetak, a možda i više dana, u čekaonici na autobusnoj stanici parkiran je skuter zadarskih registarskih tablica. Možda pravi vlasnik i ne zna gdje mu je skuter, ali sigurno je da mu tu nije mjesto za garažiranje. (j.e.)

(54) objavljeno 10. 02. 19. u 21:20 h

alt
nedjelja, 10. 02. 2019. **********


alt


alt


alt


alt


ZAJEDNIČKA RADNA AKCIJA SUBOTOM

Tek u trećem pokušaju, jer dva puta nisu uspjeli zbog loših vremenskih (ne)prilika, u zajedničkoj akciji Grabov rat i članovi DVD Bol čistili su od 8 do 14 sati šumu iznad ceste Bol – Murvica. Uz suglasnost Šumarije Brač, zbog zaštite od mogućeg požara, uklanjano je nisko raslinje i grane do 2,5 metra iznad zemlje. U akciji je sudjelovalo 16-ak ljudi, ali ovaj put se nitko od dragovoljaca nije pojavio.
- Dobro je bilo, iako se uvijek može i bolje – ocijenio je akciju Stipe Marinković, zapovjednik DVD-a – Nastavljamo iduće subote, ako vrijeme dozvoli.
Za sve sudionike pripremljena je marenda na samom terenu gdje se radilo. Bilo je kobasica na žaru, mesnog doručka, sokova … Najstariji na radnoj akciji bio je Nikica Bodlović Šemper, a posjetio ih je i načelnik Tihomir Marinković. (j.e.)

(53) objavljeno 09. 02. 19. u 22:20 h

********************


altOTVOREN PREUREĐENI „STUDENAC“

Prodavaonica „Studenac“ na adresi Uz Pjacu 13, nakon preuređenja, ponovno je otvorena od subote. Već na samom ulazu posjetilac ima osjećaj da je došao u veći prostor. Od subote do srijede najavljeno je dodatno sniženje nekih hit proizvoda.
„Studenac“ je radnim danom otvoren od 7 do 20 sati, a nedjeljom se radi jedan sat kraće, od 7 do 19 sati. (j.e.)

(52) objavljeno 09. 02. 19. u 21:15 h

********************


alt


TURIZAM NA BRAČU

U siječnju je u sedam turističkih destinacija na našem otoku došlo 226 gostiju. U Supetru ih je bilo najviše (144). Prošle godine u siječnju došlo je nešto više gostiju (235), ali je ove godine ostvareno više noćenja, ukupno 1.163.
Prosječno su gosti na Braču ove godine u siječnju boravili 5,15 dana, a lani 4,66 dana. Županijski prosjek je svega 2,86 dana. (j.e.)

(51) objavljeno 09. 02. 19. u 22:15 h

********************


alt


STATISTIKA: KOLIKO NAS IMA?

Pred svake izbore aktualno je pitanje: tko je sve upisan u biračke spiskove i koliko je lažnih prebivališta. Nedavno je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a danas nezavisni zastupnik, izjavio je kako je minimalno 150 tisuća ljudi upisano na biračke popise na temelju lažnih prijava prebivališta u Hrvatskoj.
Nije to problem samo kada su u pitanju birački popisi. Povremeno se iznose i podaci kako na otocima ima sve više stanovnika. Istina je nešto malo drugačija. Neki se prijavljuju zbog privilegija na prijevoz (besplatna ili s popustom putovanja trajektima i katamaranom, jeftiniji prijevoz automobila …), ali i izbjegavanja plaćanja poreza na vikendice.
Svatko tko zimske mjesece provodi u Bolu zna da nas ima mnogo manje nego ih je prijavljeno da ovdje imaju stalno prebivalište.
(j.e.)

(50) objavljeno 09. 02. 19. u 22:10 h

********************


alt


ZAHVALA INICIJATIVE BOŽIĆNI GRAD

Presretne smo i ponosne što je unatoč lošim vremenskim prilikama, razrušenom šatoru te mnoštvu izmjena u programu ostvaren rezultat o kojem nismo niti sanjale – napisale su članice Inicijative Božićni grad.
Zahvaljujući vama, dragi mještani, u konačnici smo prikupile sveukupno 60.000 kuna! Dio od gore navedenog iznosa (15.000 kn) već smo donirale za potrebe liječenja našeg sumještanina Dragana Milosavljevića.
Tih se 15.000 odnosi na prihod od Božićne tombole koja je bila i namijenjena za Dragana, a iznosio je 3.240 kn i 11.760 kn koje smo donirale od ukupno ostvarenog utrška Božićnog grada 2018.
Još uvijek nije odlučeno kako rasporediti preostalih 45.000 kn, ali sa sigurnošću tvrde da će odluka koju donesu biti od društvene koristi.
Zahvaljuju se svima koji su obogatili sadržaj i ponudu Božićnog grada.
Kompletan tekst zahvale objavljujemo u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(49) objavljeno 09. 02. 19. u 22:05 h

********************


alt


VRIJEME: POVRATAK ZIME!

Predivan tjedan koji je za nama, temperature u priobalju i otocima koje mirišu na dolazak proljeća – tek su varka veljače, sljedećeg tjedna Dalmacija opet pada do nule! – pročitali smo na portalu „Slobodna Dalmacija“.
– Tek nekoliko dana ugodnog vremena, koje je, složit ćete se, ove zime poprilično izostalo, bilo je dovoljno da se krenu popunjavati medijski stupci s najavama dolaska proljeća. Napravljen je račun bez krčmara, a krčmar stiže idući tjedan sa sjevera Europe. U iščekivanju proljeća čini se da ćemo dočekati povratak zime, osjetan pad temperature i olujnu buru – najavljuje "Slobodnin" prognostičar Ivan Šolić Šoki, magistar šumarstva, koji nepogrešivo predviđa ono što ne želimo čuti.
– Idila će se zadržati do nedjelje popodne, kada će porasti naoblaka te će zapuhati jako i vrlo jako jugo kao uvod u poremećaj vremena s kojim će u Dalmaciji u ponedjeljak biti kiše, pljuskova i grmljavine, uglavnom ujutro i sredinom dana. Fronta će nas jako brzo napustiti, a kao posljedica njezina premještanja zapuhat će jaka bura, čiji bi udari sredinom idućeg tjedna mogli biti i olujni. Takvo vrijeme na našem prostoru podržavat će jaka anticiklona sa središtem nad zapadnom Europom. Njezin utjecaj će onemogućavati dolazak toplog i vlažnog oceanskog zraka, što je izvrsna vijest za sve meteoropate.

(48) objavljeno 09. 02. 19. u 22:00 h

********************


alt


„IZAZOVI BRENDIRANJA U TURIZMU“

Nakon relativno dobre posjete, prve od tri edukativne radionice, Turistička zajednica je za ponedjeljak (11. veljače) dogovorila drugu radionicu za privatne iznajmljivače. Predavačica je doc. dr. Lidija Bagarić sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, a tema o kojoj će govoriti je „Izazovi brendiranja u turizmu“.
Predavanje je u prizemlju Doma kulture s početkom u 9 sati. (j.e.)

(47) objavljeno 09. 02. 19. u 21:55 h

alt
subota, 09. 02. 2019. **********


alt

Split je najposjećeniji, po broju turista, u našoj županiji


TURIZAM: VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA

U našoj je županiji u siječnju bilo više dolazaka i noćenja gostiju. Objavila je to Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije navodeći da je eVisitor zabilježio 20.533 dolazaka i 58.827 noćenja. To je u odnosu na siječanj 2018. porast dolazaka od 6, a noćenja od 2 posto.
Stranih turista je došlo 13.498, i to najviše iz Koreje (2.925), zatim BiH (1.554), Švedske (812), Belgije (670), Japana (528) …
Split ima najviše dolazaka (8.475), zatim u Živogošće (2.457), Podstrana (1.392), Seget (1.235) …
Sutra: bilo je gostiju u siječnju i na Braču. (j.e.)

(46) objavljeno 08. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt


DOBAR POSJET EDUKACIJI

U organizaciji Turističke zajednice općine Bol u petak je u Domu kulture održana edukcija za bolske privatne iznajmljivače. Teme je bila „Suvremeno poslovanje malog iznajmljivača – kako do uspješne sezone?“ S obzirom na dosadašnje iskustvo, ovaj put se posjeta od 24 iznajmljivača može smatrati zadovoljavajućom. Dvoje ih je došlo iz Pučišća, a neke Boljane očito nije interesiralo ili misle da imaju dovoljno znanja. (j.e.)

(45) objavljeno 08. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt


OTVARA SE „STUDENAC“

Od 4. veljača bila je zatvorena prodavaonica „Studenac“, Uz Pjacu 13, ali se ponovno otvara ove subote, 9. veljače. Za to vrijeme prodavaonica je preuređena, a na dan otvaranja „Studenac“ će svakog kupca darivati ukusnom kavom po izboru. Tiskani su i podijeljeni reklamni listići na kojima je otisnut nagradni kupon: 10 posto popusta na kupovinu na dan ponovnog otvaranja.
Od subote do srijede najavljeno je dodatno sniženje nekih hit proizvoda u trgovini „Studenac“. (j.e.)

(44) objavljeno 08. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt


SUBOTA: ZATVORENO ZA PROMET

Ove subote (9. veljače) od 9 do 15 sati za promet vozila bit će zatvoren dio Ulice Uz pjacu, od hotela „Park“ do ulaza na parkiralište trgovine „Studenac“. Razlog je što će se sa sjeverne strane Župne crkve postavljati skela i skidati kamena preslica sa zvonima. Počinje naime sanacija i zamjena tog dijela na krovu Župne crkve zbog opasnosti od urušavanja. Za radove je izabrana tvrtka „Ufo-Bianco“ iz Selaca, a Župni ured je, zbog nedostatka sredstava, organizirao akciju prikupljanja donacija. Tiskani su virmani koji se za prvo vrijeme nalaze u Župnoj crkvi kod župnika, a dovoljno je ispuniti iznos i ime platioca. Naravno i platiti na šalter banke ili FINE.
Naš će portal objaviti imena donatora, pravnih i fizičkih osoba. (j.e.)

(43) objavljeno 08. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


OKOM KAMERE: JE LI TO ZA OTPAD?

Prolaznici uz Domu za starije osobe u petak su sa nevjericom gledali odložene (odbačene) originalno pakovane uloške i to pored kanti za otpatke. Dobili smo i fotografiju, kao dokaz, onoga što se moglo vidjeti u Ulici Hrvatskog preporoda..
Za objašnjenje smo zamolili ravnateljicu Doma Martinu Ostojić. Tek se bila vratila u Bol i zamolila nas je za strpljenje dok ne provjeri o čemu se radi.
Nakon nekoliko minuta čuli smo objašnjenje:
- To je 17 pakovanja velikih uložaka, bez odgovarajuće podloge, koje smo pogrešno dobili i kod nas se ne može koristiti. Dobavljača smo o tome obavijestili i došla nam je zamjenska roba. Ovu pošiljku nisu željeli da im vratimo, a nije pogodna ni za Crveni križ, pa je odlučeno baciti među otpad – objasnila nam je ravnateljica Doma Martina Ostojić.
Ne sumnjajući u točnost odgovora ipak nam se čini da je neprimjeren način odlaganja na ulici, pored kanti. Mnogi, koji su to vidjeli, ne znaju razlog, pa je možda bolje da se to ne čini javno, na ovaj način.
(j.e.)

PS Da su pakovanja ubačena u kante možda nitko ne bi ni primijetio. Kante su od Doma ali ih svakodnevno koriste i stanari iz susjedstva.

(42) objavljeno 08. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


SPORT: BOLJANI SE NADAJU

Zadnju utakmicu XVII. kola Prve splitske malonogometne u Splitu će u ponedjeljak igrati BOL i STROŽANAC. Ove dvije momčadi, u IV. kolu trebali su igrati 1. listopada prošle godine, ali Strožanac nije imao dovoljno igrača i susret je registrirana 3:0 za Boljane, a Strožancu je oduzet jedan bod.
Za Bol u ponedjeljak u 21.45 sati neće igrati Marko Marinović zbog tri žuta kartona, ali to ne bi trebao biti poseban problem. Vrijeme je da Boljani napokon osvoje i neki bod u borbi za bijeg sa dna tablice. (j.e.)

(41) objavljeno 08. 02. 19. u 21:20 h


alt

petak, 08. 02. 2019. **********


alt

Teren na Staroj cesti gdje će se graditi POS-ovi stanovi


POS-OVI STANOVI PO NOVIM UVJETIMA

Na javnoj raspravi do 18. veljače 2013. (prije 6 godina) bilo je idejno rješenje stanova iz Programa društveno poticajne stanogradnje (POS). U dva objekta koja bi se gradila na Staroj cesti, južno od kampa Kito, bilo bi 10 stanova. Na natječaj se javila 21 obitelj. Mi smo tada napisali u Bolskoj kronici (5. veljače 2013.) da se početak izgradnje predviđa na jesen.
Od tada je prošlo šest jeseni, a prije sedme jeseni nema ništa od početka gradnje. Prostorni planovi će možda biti usvojeni tek u lipnju, a tek tada se može zatražiti građevinska dozvola.
Razlog što o POS-ovim stanovima ponovno pišemo jeste najava Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da će se mijenjati Zakon o POS-u kojim će se zabraniti prodaja i iznajmljivanje POS-ovih stanova. Svrha je izgradnje, po upola nižim cijenama od tržišnih, da se POS-ovi stanovi grade isključivo za one koji ih trebaju. (j.e.)

(40) objavljeno 07. 02. 19. u 22:00 h

********************


alt

Prošlogodišnja slika sa tri palme


alt

Ostaci dviju zadnjih palmi uklonjeni su u četvrtak ujutro


alt

Ogoljeli izgled objekta na rivi, bez palmi


NEMA VIŠE: „KOD TRI PALME“

U četvrtak su uklonjeni i ostaci preostale dvije palme ispred trgovine „Konzum“ na rivi. Ostali smo bez simbola Bola (Tri palme), a razlog je što ih je, kao i ostale u Bolu, napao nametnik. Istu sudbinu doživjela je palma na Loži, ali i neke palme u privatnim dvorištima. Palme posađene od benzinske postaje do Bilina kuće navodno nisu ugrožene, jer je to neka druga vrsta.
Tri palme ispred Konzuma posađene su 1965. kada je Bol bio proglašen najboljim turističkim mjestom na Jadranu. Nakon 54 godine više ih nema. Što će se posaditi umjesto bolesnih i osušenih palmi znat će se uskoro kada o tome odluči Odbor za hortikulturu. Vjerujemo da se veći znalci od nekih bolskih „stručnjaka“ koji su javno izjavljivali i pisali da su palme stradale zbog električnih svjećica postavljenih zbog dekoracije, a možda i izlijevanja vode nakon pranja podova u „Konzumu“.
Prvi put smo o bolesnim palmama napisali u Bolskoj kronici 8. kolovoza 2018. (j.e.)

(39) objavljeno 07. 02. 19. u 21:55 h

********************


alt


BANKOMAT ZABE NA ŠETNICI

Uklanjanje bankomata kod trgovine „Konzuma“ poprilično je naljutilo korisnike usluga Zagrebačke banke. Posebno najava da bankomata neće biti dva mjeseca, sve dok ne završi uređenje prodajnog prostora Aque u prizemlju objekta.
Općina je na zahtjev Zagrebačke banke dozvolila da se na šetnici, ispred bazena hotela „Elaphusa“ (na slici), otvori bankomat koji inače radi u ljetnim mjesecima.
Novi će bankomat, navodno, biti u funkciji od ponedjeljka, 11. veljače. (j.e.)

(38) objavljeno 07. 02. 19. u 21:50 h

********************


alt


alt


OVE SUBOTE RADNA AKCIJA: TREĆA, SREĆA

Dvije prethodne subote planirala se akcija čišćenja šume iznad ceste Bol – Murvica, ali oba puta nije održana zbog vremenskih nepogoda. Možda će u trećem pokušaju biti više sreće. Slijedeće subote, 9. veljače u 8 sati, nedaleko ulaza u kamp odmorište „Zlatni rat“, bit će radnici „Grabovog rata“ kojima će se priključiti i članovi DVD Bol. Pozvani su i ostali mještani Bola da im se priključe i pomognu u čišćenju šume. Uklanja se nisko raslinje i grane do 2,5 metra iznad zemlje.
Za sve sudionike akcije se organizira – marenda. (j.e.)

(37) objavljeno 07. 02. 19. u 21:45 h

altčetvrtak, 07. 02. 2019. **********


alt


alt


ODOBRENA SREDSTVA ZA ZGRADU OPĆINE

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije izdvojilo je 500 tisuća kuna za rekonstrukciju zgrade na Loži gdje će se useliti službe općinske uprave. Ugovor o dodjeli sredstava Općini Bol potpisali su u srijedu u Zagrebu ministrica Gabrijela Žalac i bolski načelnik Tihomir Marinković.

(36) objavljeno 06. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt


PLAN KORIŠTENJA POMORSKOG DOBRA

Sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (»Narodne novine«, broj 25/13, 85/15), tijela državne uprave, druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima dužne su provoditi savjetovanje s javnošću pri donošenju zakona i podzakonskih propisa, a pri donošenju općih akata odnosno drugih strateških ili planskih dokumenta kad se njima utječe na interese građana i pravnih osoba.


Sukladno ovoj obvezi na svojim službenim stranicama (www.opcinabol.hr) u rubrici SAVJETOVANJE objavljen je Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Bol za 2019. godinu. Tamo su naznačene lokacije i sadržaji koji se nude gostima kao i uvjeti koje trebaju ispunjavati oni koji žele dobiti koncesijsko odobrenje.
Savjetovanje s javnošću traje do 13. veljače, a zainteresirani mogu komentirati uz prethodnu prijavu.
Posebno treba upozoriti na dvije odluke koje možda i neće prihvatiti Splitsko dalmatinska županija: tko ima prednost u natjecanju te kada se plaća naknada za koncesijsko odobrenje?
U Bolu su mišljenja da „ukoliko za istu mikrolokaciju postoji više zahtjeva prednost će imati podnositelj koji je dosadašnji uredni korisnik pomorskog dobra”. Nadalje, iako nadležni minister smatra da koncesiju treba platiti unaprijed, u bolskom prijedlogu Plana ostaje kao i do sada: prvi obrok u roku od 8 dana nakon dostave rješenja, a drugi obrok do 15. srpnja.
Jedina prednost, prema mišljenju ministra Olega Butkovića, bila bi: tko prije podnese zahtjev. I druge općine i gradovi, gdje primaju više zahtjeva za koncesijsko odobrenja nego je planom predviđeno, smatraju, kao i Bol, da to nije realno.
Javnosti je objavljen stav Općine Bol, a što misli Županija? (j.e.)

(35) objavljeno 06. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


ZBOG NEPAŽNJE, UMALO POŽAR!

Na Paklini su u utorak čistili šumu, a pri kraju radnog vremena zapalili otkinute grane. Malo je nedostajalo pa da se zapali šuma i obližnji vinograd. Bura (koja je bila najavljena) raspirila je nepotpuno ugašeni oganj i srećom slučajni prolaznik je vidio iskre i žar te u 17.45 nazvao DVD Bol. Sa jednim vatrogasnim kolima, Toma Stipičić i Nikša Bjelobradić ubrzo su ugasili ostatke vatre i spriječili možda i veliki požar.
Hvala i slučajnom prolazniku, a to je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice.
Ovo bi trebalo biti upozorenje na opasnost koja prijeti od vatre na otvorenom. U proljeće se masovno čiste polja i pali suho granje, a vatrogasci traže da ih se obvezno obavijesti kako bi mogli pomoći u gašenju i kontroli učinjenog, a sve zbog zaštite od požara. (j.e.)

(34) objavljeno 06. 02. 19. u 21:15 h

********************


alt


NA KONOBI „PUSA“ RAZBILI STAKLA

Tijekom noći, kada nikoga nije bilo u konobi Pusa na Račiću, nepoznata osoba ili više njih sa dva su kamena razbila stakla na ulaznim vratima. U prostoriju nitko nepozvani nije ulazio, a uviđaj su obavili djelatnici Policijske postaje iz Supetra. (j.e.)

(33) objavljeno 06. 02. 19. u 21:10 h

********************


alt


EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Podsjećamo bolske privatne iznajmljivače kako će se u petak u Domu kulture, s početkom u 9 sati, održati edukacija s temom „Suvremeno poslovanje malog iznajmljivača – kako do uspješne sezone?“ Organizator edukacije je Turistička zajednica općine Bol.
O čemu će se govoriti možete saznati ako otvorite rubriku OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknete OVDJE. (j.e.)

(32) objavljeno 06. 02. 19. u 21:05 h

alt
srijeda, 06. 02. 2019. **********


alt


DONACIJE ZA POPRAVAK ŽUPNE CRKVE

U dogovoru sa Župnim uredom naš portala sudjeluje i trećoj akciji prikupljanja sredstava od pravnih i fizičkih osoba. Potrebna su novčana sredstva za popravak preslice sa zvonima na Župnoj crkvi u centru mjesta (vidi sliku).
Stručnjaci su izračunali da je nužno, što prije, osigurati cca 200 tisuća kuna i popraviti kameno postolje na krovu Župne crkve gdje se nalaze zvona. Prvenstveno je to zbog sigurnosti onih koji ulaze u crkvu, ali i prolaznika.
Općina Bol je iz proračuna za 2019. godinu rezervirala 40.000 kuna, a dio sredstava će izdvojiti i bolski Samostan.
Bolski župnik o. Mirko Jagnjić uskoro će uputiti pismo pravnim osobama i vjernicima moleći za pomoć. Kako bi olakšali uplatiteljima tiskat će se virmani sa potrebnim podacima, a nalazit će se na šalterima banke i FINE. Trebat će samo ispuniti ime uplatitelja i iznos koji se daruje. Naš će portal, kao i prilikom ranije dvije akcije (za uređenje muzeja i pomoć DVD-u) objavljivati imena onih koji budu sudjelovali u akciji.
Crkva nije samo hram Božji već i kulturno-povijesni spomenik o kojem su Boljani uvijek vodili brigu bez obzira na vjerska uvjerenja. Župnu crkvu posvećenu Gospi od Karmela počela je graditi 1668. obitelj Vusio uz sudjelovanje obitelji Andreis i novčanu pomoć imućnijih Boljana. Crkva se gradila u nekoliko faza, a sasvim je dovršena 1788. godine, prije 230 godina.
Boljani, domaći ali i oni koji žive u inozemstvu, novčano su pomogli i popravak krova. Sredstva su donatori osigurali i za nabavku novih klupa u crkvi.


Prema svojim mogućnostima vjernici novčane priloge mogu osobno predati i bolskom župniku, a račun kod OTP banke je HR 21 2407000 1100644513. Adresa primatelja: ŽUPA SV. IVANA Bol, a svrha uplate je: pomoć za Župnu crkvu.

(31) objavljeno 05. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt


BEZ BANKOMATA DVA MJESECA!

Bankomat Zagrebačke banke, koji nije radio 15 dana u studenome prošle godine, ponovo je izvan upotrebe. Zbog radova u prostoriji gdje se bankomat nalazi (pored Konzuma) u utorak je bankomat isključen i odvezen. Neće raditi, kako smo informirani – dva mjeseca. (j.e.)

(30) objavljeno 05. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt


MOBITELI U ŠKOLAMA: DA ILI NE

Uporaba mobilnih telefona u školama već godinama ne prestaje biti vruća tema obrazovnih sustava širom svijeta – pročitali smo na portalu Indeks. Varaždinska županija u prosincu je zabranila korištenje mobitela i tableta u svim osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač, kako tijekom nastave, tako i tijekom odmora, na što su učenici najavili prosvjede.
Roditelji učenika uglavnom se protive zabrani nošenja mobitela jer smatraju da im oni omogućuju komunikaciju s djecom koja im garantira njihovu veću sigurnost. To je osobito važno roditeljima koji rade duže ili u smjenama kada im djeca nemaju nastavu, kao i roditeljima djece koja pohađaju udaljenije škole.
S druge strane, brojni nastavnici mobitele doživljavaju kao problem, odnosno kao smetnju u izvođenju nastave, osobito kada se koriste za igranje računalnih igara i slanje poruka tijekom sata ili pak za neke neetične svrhe kao što su varanje na testovima, snimanje i dijeljenje neprimjerenih sadržaja i sl.
Kako mobiteli sve više postaju tehnološkim sredstvom komunikacije bez kojeg je danas gotovo nemoguće zamisliti funkcioniranje u svakodnevnom životu, kako na poslu, tako i kod kuće – oni su danas satovi, alarmi, telefonski imenici, podsjetnici, mape, ulaznice, mediji komunikacije učenika, nastavnika i roditelja, platforme za učenje, za čitanje lektire, za rješavanje zadaća itd. - sve više razvijaju se ideje o tome kako ih na koristan način uključiti u obrazovanje. Treba imati na umu da su ljudi do relativno nedavno mobitele koristili samo kao telefone. Oni tek posljednjih godina postaju pametni telefoni i osobna računala te ne moraju nužno i isključivo biti samo elementi odvlačenja pozornosti.

(29) objavljeno 05. 02. 19. u 21:35 h

alt
utorak, 05. 02. 2019. **********


alt


POTVRĐENO: LAŽNA DIPLOMA JE U BOLU!

Pismo Ministarstva prosvjete, koje je u ponedjeljak primljeno u Srednjoj školi u Bolu, potvrdilo je da njihov profesor, koji je u studenom primljen na određeno vrijeme, ima lažnu diplomu! O tome se raspravljalo na Školskom odboru u ponedjeljak poslije podne, a učenici će u utorak ujutro biti obaviješteni o događaju.
- U tijeku je postupak za izvanredni otkaz – kratko nas je izvijestila ravnateljica Srednje škole Bol Sani Bodlović, ne navodeći ime profesora ni predmet koji predaje, a zbog zaštite (?!) osobnih podataka.
Sve će se diplome prosvjetnih djelatnika provjeravati u cijeloj Hrvatskoj. Prema našim izvorima to bi moglo potrajati i godinu dana. (j.e.)

(28) objavljeno 04. 02. 19. u 21:45 h

********************


alt

U siječnju smo imali gostiju, ali i sunčanih dana


GOSTIJU BILO I U SIJEČNJU

Gostiju je u Bolu bilo i u siječnju, iako ni jedan hotel nije otvoren. Prema podacima iz Ureda Turističke zajednice eVisitor je zabilježio 19 dolazaka koji su ostvarili 164 noćenja. Prošle godine u sijećnju bilo je 14 dolazaka i 73 noćenja.
Ovoga siječnja gosti iz Srbije ostvarili su 60 noćenja, iz BiH 35, iz Hrvatske 33, italije 15, crne Gore 10, Španjolske 10 i Albanije jedno noćenje. (j.e.)

(27) objavljeno 04. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt


KATAMARAN NIJE DOŠAO ZBOG BURE

U veljači katamarana najprije četiri puta nije bilo zbog juga, a onda je peti put, u ponedjeljak poslije podne, izostao zbog bure. Katamaran „Judita“ je, prema obavijesti iz „Jadrolinije“, u 16 sati iz Splita isplovio za Jelsu, bez pristajanja u luku Bol.
Poboljšaju li se vremenski uvjeti, moguće je da katamaran u utorak ujutro dođe u Bol i ukrca putnike za Split. (j.e.)

(26) objavljeno 04. 02. 19. u 21:40 h

********************


alt

Prošlogodišnja edukacija za iznajmljivače (15. veljače 2018.)


EDUKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE U PETAK

Prva ovogodišnja edukacija za privatne iznajmljivače, koju organizira Turistička zajednica općine Bol, održat će se u petak, 8. veljače u prizemlju Doma kulture. S početkom u 9 sati predavači su Antonia Pivac i Frane Godinović, oboje iz splitske tvrtke Adriagate.
Tema predavanja je „Suvremeno poslovanje malog iznajmljivača – kako do uspješne sezone?“ a govorit će se: o zakonu i obvezama privatnih iznajmljivača (zakonske obveze, što treba imati u smještaju, kućni red, kako napisati račun, kako napraviti cjenik), o novim trendovima u turizmu i kako im se prilagoditi, gdje oglašavati smještaj, o kućni ljubimci: da ili ne, što kada smještaj nema pogled na more, kako reagirati na pritužbe gostiju …
• Dobro je podsjetiti i na edukativnu radionicu IZAZOVI BRENDIRANJA U TURIZMU koja će se održati u ponedjeljak, 11. veljače, također u Domu kulture. Predavačica je doc. dr. Lidija Bagarić sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije. (j.e.)

(25) objavljeno 04. 02. 19. u 21:35 h

********************


alt


OKOM KAMERE: MORE IZBACILO - KAUČ

Kod Dubrovnika i na otoku Šipanu more je izbacilo dva paketa marihuane ukupne težine 43,8 kilograma. Ranijih godina je to bila redovita pojava, a povezivala se sa švercom „trave“ iz Albanije u Italiju. Lani su na južnoj strani otoka Visa pronađena dva paketa sa 25 kilograma marihuane, a nedugo nakon toga na otoku Hvaru „ulov“ je bio težak 160 kilograma.
Pokazat će vrijeme ima li još crnih paketa zabranjene robe nepoznatog porijekla, a policijski izvidi su u tijeku.
Međutim, jugo je na stijenama iza Velog mosta izbacilo neobičan teret (na slici). Nije ovaj put riječ o drogi, već o starom kauču. Pretpostavljamo da ga je jugo preselilo sa betonskog istezališta brodova na Račiću, a gdje smo ga snimili i sliku objavili u Bolskoj kronici 28. siječnja. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


SPORT: BOLJANI IMAJU ŽELJU, ALI …

Utakmica XVI. kola Prve splitske lige malog nogometa: STAKLO MAAS – BOL 3:1 (1:1).
Igralo se u ponedjeljak u Splitu, u velikoj dvorani SC Gripe.
Semafor: 1:0 (08.53 min), 1:1 (09.08 min, Boško Botica), 2:1 (16.46 min), 3:1 (29.41 min)
Po broju igrača (11:8) Bol je bio u prednosti, ali je konačni rezultat 3:1 za Staklo Maas. Boljanima treba priznati veliku želju za pobjedom, ali ponekad ni to nije dovoljno. Zadnjih pet minuta, kod rezultata 2:1, Bol je u napad krenuo i s golmanom. Staklo Maas je četiri puta pokušao u prazan gol ugurati loptu, ali je uspio samo jednom, 19 sekundi prije kraja za konačni rezultat i pobjedu. (foto: j. sabbioncello)

(23) objavljeno 04. 02. 19. u 21:25 h


alt


ponedjeljak, 04. 02. 2019. **********


alt


DVA PUTA NA IZBORE 2019.

Ove ćemo godine dva puta izlaziti na izbore. Prvo ćemo u svibnju (26. svibnja) birati 12 zastupnika iz Hrvatske za Europski parlament. Potom slijedi, krajem prosinca prvi krug za izbor predsjednika(ce) Hrvatske.
Vrlo brzo će i svibanj 2021. kada su lokalni izbori kada ćemo birati općinskog načelnika i Općinsko vijeće.
U najavi predstojećih izbora, posebno onih lokalnih, interesantan je prijedlog Državnog izbornog povjerenstva (DIP-a) za jedinstven izborni zakon koji bi ujednačio izborne institute jer su mnogi sada različito uređeni.
Posebno se čini zanimljivom ideja o preferencijalnom glasovanju i na lokalnim izborima, što je već najavio i ministar uprave Lovro Kuščević. (j.e.)

(22) objavljeno 03. 02. 19. u 22:55 h

********************


alt

Prva i za sada jedina obuka održana je 10. kolovoza


DEFIBRILATORI: TREBA NAM EDUKACIJA

Prošle godine u ovo vrijeme (21. veljače) pisali smo u Bolskoj kronici kako je vrijeme za obuku u rukovanju defibrilatora. Šest mjeseci kasnije izvijestili smo da je pored dva postojeća defibrilatora u Bol kupljeno i stiglo još šest novih uređaja koja mogu spasiti život osobama kojima zataji rad srca. Tada je održan i prvi tečaj (10. kolovoza). Tom prilikom dobili smo izjavu, koju smo i objavili na našem portalu, od dr. Nikše Šimetovića, inicijatora nabavke defibrilatora:
- Ovdje je obavezno da sve sportske udruge posjeduju defibrilator – rekao nam je dr. Nikša Šimetović. - Ako svaka zgrada mora imati aparat za gašenje požara, a do požara ne mora doći skoro nikada, tako isto mislim da i defibrilatori moraju biti što difuzniji, tj. u mreži, iako njihova upotreba ne mora biti česta, ali spada u kulturu življenja, jer spasiti jedan život vrijedi više nego svi defibrilatori!
Smatramo da je veljača vrijeme kada još jednom treba podsjetiti na dodatnu obuku.
Na ovu temu iz Nan Marina nam se javio dr. Nikša Šimetović:
- Pratim bolska događanja uz dosta pozitivnih socijalnih i kulturnih momenata u jednom malom bogatom dalmatinskom mistu, bar tako mi govori proračun općine Bol i TZO. Ako sam dobro pročitao, nisam našao ni kunu predviđenu za tzv. Drugu fazu implementacije programa defibrilatora.
Moju sumnju je potvrdilo pitanje općinske vijećnice Katarine Marčić, “misli li se nastaviti akcijom nabavke defibrilatora”. Odgovor valjda znate, da je dovoljno sedam defibrilatora za prvu fazu, a druga ... Nije toliko važan broj, iako sedam nije dovoljno za mrežu, koliko edukacija i koordinacija laika koju bi mogli održati liječnici hitne medicine iz Supetra i Splita. Bitno je stvoriti mrežu defibrilatora implementacijom broja i edukacije, o čemu sam već pisao. Takav program bi bio ispred vremena i bio bi znak da se misli na domaće kao i na masu turista koji borave ljeti u Bolu. Znam da su već pohvalili prošlog ljeta spasioce na Zlatnom ratu što su po prvi put imali defibrilator. Edukaciju koju je provela firma koja je prodala defibrilatore, a kojoj sam ja slučajno prisustvovao, gdje nas je bilo 5-6, trebala bi kompletirati edukaciju za još jedno bar 10-15 ljudi.
Ako se akcija prekine sve što je dosada napravljeno biti će manje svrsishodno. To spada u kulturu življenja, čak i veći avioni sada imaju defibrilator.
Bio bih zadovoljan da mogu biti koristan Bolu sa mojim stručnim savjetima!
(j.e.)

(21) objavljeno 03. 02. 19. u 22:50 h

********************


alt

Jugo je na rivu izbacilo kamenje i žalo


alt

Na istočnoj strani Zlatnog rata vidljivi su tragovi do kuda su dosezali valovi


alt

Špicu Zlatnog rata jugo je okrenulo prema zapadu


alt

Katamaran "Judita" ponovo je u bolskoj luci došao u nedjelju u 17.05 sati


U NEDJELJU SE POJAVILO SUNCE I KATAMARAN

Čini se da je nedjelja bila zatišje pred buru. Jugo je nemilosrdno udaralo po bolskoj rivi cijele subote, posebno u večernjim satima. U nedjelju se na ovom području sve smirilo, pojavilo se i sunce, a nakon četiri izostanka, u nedjelju u 17.05 sati došao je iz Splita i katamaran „Judita“.
Za ponedjeljak je najavljeno umjereno do pretežno oblačno i hladnije. Uglavnom u Dalmaciji može pasti malo kiše ili poneki pljusak, a u gorju snijeg. Vjetar većinom umjeren, na udare ponegdje jak sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita.
Dok su za nedjelju bila na snazi samo žuta upozorenja zbog kiše za srednju i južnu Dalmaciju, za ponedjeljak je DHMZ putem Meteoalarma objavio žuta i narančasta upozorenja zbog silovitog vjetra koji će puhati diljem obale. Crveno upozorenje na snazi je za podvelebitsko područje.

(20) objavljeno 03. 02. 19. u 22:45 h

altnedjelja, 03. 02. 2019. **********


alt


DODATNI KOMUNALNI I PROMETNI REDARI

Na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 30. siječnja, usvojeni su koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika. Radi se o sezonskom zapošljavanju dodatnih referenata: komunalni redar i prometni redar. Njima je određen koeficijent od 2,50, nešto niži nego stalno zaposlenim redarima. (j.e.)

(19) objavljeno 02. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


LAŽNA DIPLOMA U BOLSKOJ ŠKOLI?

Profesor sa lažnom diplomom radi u Srednjoj školi u Bolu – objavila je u subotnjem broju „Slobodna Dalmacija“. Ne navodeći njegovo ime, objavili su profesorovu izjavu kako je tek od novinara saznao za vijest o lažnoj diplomi. Profesor je angažiran u školi od studenoga prošle godine kao zamjena, a predaje informatiku i računarstvo. Novinaru je izjavio da je zvanje profesora stekao 2016. godine.
Posljednje izvješće Ministarstvo prosvjete uputilo je školama prošlog četvrtka pa u Bol pismo neće doći prije ponedjeljka, a možda i koji dan kasnije. Ipak je Bol na otoku. (j.e.)

(18) objavljeno 02. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt


alt

Bolska riva u subotu u 15 sati. Jugo je do kraja dana pojačalo


VRIJEME: JUGO U POJAČANJU

Nakon subote, u većini Hrvatske najtoplijeg dana u ovome tjednu, u nedjelju će biti još toplije, ponegdje čak i blizu rekordne temperature za prve dane veljače, ali i kišovitije, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti i izraženijih pljuskova i grmljavine - prognozira Zoran Vakula za HRT.
Već od ponedjeljka ponovno hladnije, na Jadranu uz buru, gdjegod i jaku, osobito na sjevernom dijelu i olujnu, barem na udare, a mjestimice će biti i snijega...
U subotu će u Dalmaciji biti još toplije, i oko 15 °C, te podjednako vjetrovito, pa i uz još jače jugo i valovitije more nego na sjevernom Jadranu, ali još do večeri uglavnom manje kiše i grmljavine, osim u sjevernoj Dalmaciji.
U subotu je na području cijelog Jadrana, od Rijeke do Dubrovnika, bilo problema u pomorskom prometu. U prekidu je bila 21 linija na kojima su trebali ploviti katamarani, trajekti i brodovi „Jadrolinije“, a na liniji Split – Ubli trajekt je otplovio samo do Vele Luke.
Bol je i u subotu bio bez katamaranske veze sa Splitom i Jelsom, a neće je biti ni u nedjelju ujutro jer je „Judita“ od petka privezana u splitskoj luci. U prekidu je u subotu bila i trajektna linija Sumartin – Makarska. (j.e.)

(17) objavljeno 02. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


MLADI NOGOMETAŠI IGRALI U SUPETRU

Na prvenstvu osnovnih škola u malom nogometu, koje je u subotu održano u Supetru, nastupilo je šest škola među kojima je bila i Osnovna škola Bol. Igralo se u dvije skupine, a pobjednici skupina plasirali su se u finale.
Boljani, koje je vodio Boško Botica, bili su drugi u skupini sa Milnom (3:2) i Postirama (1:5).
- Želio bih zahvaliti Vladi Aniću što nas je dovezao svojim kombijem u Supetar, sačekao završetak natjecanja i vratio u Bol – izjavio je nakon utakmica ravnatelj Osnovne škole Bol Bartul Bakulić. (j.e.)

(16) objavljeno 02. 02. 19. u 21:15 h


alt


subota, 02. 02. 2019. ********************


alt


alt


alt


NOĆ MUZEJA: AERODROM BRAČ OTVORIO VRATA

Nikad više ljudi nije bilo u aerodromskoj zgradi kao u petak navečer zbog Noći muzeja. Došli su iz svih bračkih mjesta, a organizator, Centar za kulturu Brač, osigurao im je besplatan prijevoz. Mnogo ih je došlo i vlastitim automobila, pa je i aerodromsko parkiralište bilo pretijesno. Publika je bila svih uzrasta, a posebno je bilo lijepo vidjeti i one najmlađe.
Sve je prikazano i izvedeno prema najavi, osim što, zbog vremenskih (ne)prilika, nije došao avion cesna iz Sinja.
Na početku programa ravnateljica Centra za kulturu Brač Jasna Damjanović govorila je o povijesti i kulturi Pustinje Blaca, a uz pomoć 3D kompjutorskog prikaza moglo se razgledati unutrašnjost zdanja.
Prisutne je pozdravio i direktor Aerodroma Brač Tonči Peović upoznavši ih sa radom aerodromskih službi i onim što aerodrom planira u budućnosti.
I Boljani su imali svoj dio programa. Nastupila je klapa Veras, a učenici Srednje škole izveli su zavičajne recitacije i ponudili kolače koje su pripremili u školskoj kuhinji. (j.e.)

(15) objavljeno 01. 02. 19. u 21:30 h

********************


alt


TKO JE PROFESOR S LAŽNOM DIPLOMOM?

„Slobodna Dalmacija“ je u petak na naslovnoj stranici objavila: „Lažni profesor predaje mladima na Braču“. To je ne mali interes izazvao i među Bračanima, posebno roditeljima čija djeca pohađaju neku od tri srednje škole na Braču.
Mi smo nazvali ravnateljicu Srednje škole Bol Sani Bodlović, koja je trenutno u Dubrovniku na seminaru. Potvrdila nam je da su iz njihove škole poslali na provjeru diplome, ali nemaju povratnih informacija.
Dekanica Filozofskog fakulteta, kako piše „Slobodna Dalmacija“, kaže kako su poslali školama pismenu obavijest o vlasnicima lažnih diploma.
- Ništa usmeno nam nije javljeno, a ni pismeno nismo obaviješteni – rekla nam je bolska ravnateljica Sani Bodlović. (j.e.)

(14) objavljeno 01. 02. 19. u 21:25 h

******************


alt


GRIPA U BOL NIJE DOBRODOŠLA

Zbog gripe, barem za sada, nema u Bolu problema. Dvadesetak ih je do sada oboljelo, iako je možda netko prebolio gripu bez da se javljao u ambulantu. Srećom, nije bilo nikakvih komplikacija.
U Hrvatskoj je do 27. siječnja službeno registrirano 28.664 oboljelih od gripe. Najviše je oboljelih u Zagrebu (4.533), a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.057. Međutim, od gripe i njezinih komplikacija, zabilježeno je 45 smrtnih ishoda. (j.e.)

(13) objavljeno 01. 02. 19. u 21:25 h

********************


alt

Valovi od juga na Studencu (snimljeno 1. veljače u 16 sati)


OTKAZANO ZBOG JUGA

U petak su zbog najave jakog i olujnog juga otkazane tri katamaranske linije, među kojima je i Split – Bol – Jelsa. Katamarani su ostali privezani uz splitsku rivu pa neće ni u subotu ujutro krenuti s otoka prema Splitu.
Trajekti za Ubli (Lastovo) plove samo do Vele Luke. Redovno su plovili u petak trajekti za Supetar. (j.e.)

(12) objavljeno 01. 02. 19. u 21:20 h

********************


alt


USKORO ŠTAND NA PAZARU

Od 29. prosinca zatvoren je jedini štand na bolskoj tržnici. U siječnju je već uobičajeno da koriste godišnji odmor, ali početkom veljače uvijek pitamo kada će početi s radom.
- Planiramo da to bude 11. ili 12. veljače – saznali smo od Tomislava Mikulića, zaposlenika na štandu obitelji Mikulić. (j.e.)

(11) objavljeno 01. 02. 19. u 21:15 h

********************


alt


SPORT: NOVO ISKUŠENJE ZA BOLJANE

MNK BOL u XVI. kolu Prve splitske lige malog nogometa, u dvorani SC Gripe u Splitu, igra s ekipom STAKLO MAAS koja trenutno ima 17 bodova i na tablici je na 10. mjestu.
Utakmice se igraju ponedjeljkom, a Bol i Staklo Maas svoj će susret početi u 17.55 sati.
- Ne igramo kako bi se moglo zaključiti po bodovima i predzadnjem mjestu na tablici – kaže kapetan „žutih“ Boško Botica. – Treba nam malo sreće ali se i u ovom susretu nadamo bodovima. Moramo i mi pobjeđivati.
U III. kolu, odigranom 24. rujna prošle godine Staklo Maas je pobijedio rezultatom 10:3. (j.e.)

(10) objavljeno 01. 02. 19. u 21:10 h

alt
petak, 01. 02. 2019. ********************


alt


PREDLAŽU SE IZMJENE U PROGRAMU

Sjednica Općinskog vijeća, održana 30. siječnja, prvenstveno je sazvana zbog odluke o visini paušala poreza po krevetu koji se izdaje turistima, ali je dobro došlo što se razgovaralo o organizaciji WTA turnira tenisačica i programima Centra za kulturu te njihovim troškovima koji se izdašno pokrivaju iz općinskog proračuna.
Šteta je što se više puta tijekom godine o tome ne razgovara, a na sjednice Vijeća čini nam se da bi trebalo ponekad pozvati i odgovorne osobe drugih općinskih tvrtki i društava: Općinska knjižnica, Dječji vrtić, Grabov rat, DVD …
Svi oni imaju svoje probleme pa je dobro da ih čuju vijećnici, ali i da izvijeste gdje i kako troše općinski novac odnosno novac poreznih obveznika.
Možda treba jučerašnjem izvještaju sa sjednice Općinskog vijeća dodati i razmišljanja Tonča Buljana, nezavisnog vijećnika. Naveo je opći pad gledanosti tenis turnira ukoliko se ne radi o igračima/igračicama koji su bolje rangirani. Spomenuo je da se na tenis turnir može gledati isključivo kao trophy asset (trofejna imovina) koja služi kao natjecanje sa drugim gradovima, domaćinima sličnih turnira. Smatra da tek kada riješimo sve svoje infrastrukturalne probleme, probleme škola i vrtića, groblje i sportsku dvoranu da tada možemo ulagati u aktivnosti od prestiža, kao što je tenis na ovom nivou.
Izračunali smo i koliko se o ovim temama raspravljalo: o WTA turniru 72, a Centru za kulturu 62 minute.

VIŠE SE TROŠI, NEGO ŠTO SE DOBIJE?
Ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić izložila je svoja razmišljanja o problemima i teškoćama u radu. Požalila se da ju se malo ili nikako poziva na sastanke Vijeća, a u razgovoru se mnogo toga može riješiti i objasniti. Kritike su upućene zbog ljetnih manifestacija srijedom na rivi, a to je za Centar obična trivijalna manifestacija.
- Trebamo se više baviti kulturnim događanjima, jer koja je to kultura ako nema kazališnih predstava. Koncerti klasične glazbe u Samostanskoj crkvi su izuzetno dobro posjećeni. Manji broj posjeta na kazališne predstave ne događa se samo u Bolu – rekla je ravnateljica Centra za kulturu.
- O programu možemo i trebamo razgovarati, jer Centar za kulturu dobiva kao četiri bračke općine zajedno – mišljenje je Mate Petrića. – Nismo našim programom primjereni nivou Bola.
Katarina Marčić smatra da treba pohvaliti rad Centra kada su u pitanju djeca, a istog je mišljenja i Nataša Paleka Jakšić.
Ivica Šćepanović smatra da program treba prilagoditi gostima pa stoga treba drugačije organizirati ljetni program.
- Volio bih da imamo malu knjižicu i za organizirana događanja u zimskim mjesecima – zaključio je Ivica Šćepanović.
Tonča Buljana je zanimalo je li se Centar za kulturu javlja na natječaje koji se raspisuju na nivou države i tko bira Stručno vijeće i na koji mandat?
- Mnogo imam posla i nemam vremena javljati se na natječaje – odgovorila je ravnateljica Ivana Bošković Ivičić. - Stručno vijeće se sastaje najmanje dva puta godišnje, a bira se na četiri godine.
Možda i nije problem što im je poodavno istekao mandat, ako članovi rade kvalitetno i od pomoći su ravnateljici.
Milana Škrbića interesirala je suradnja Centra za kulturu i Općinske knjižnice, a Tomi Fabijanović je imao zamjerku što se dječji karneval organizira dva tjedna prije onog velikog te što se nekima ne naplaćuje korištenje prostora u Domu kulture.
Intervenirao je načelnik koji je obećao da se nakon ugradnje klimatizacije djeci neće, ali odraslima hoće naplaćivati korištenje dvorana.
Marjan Marjanović je predložio da se pokuša aktivirati Ivicu Jakšića Čokrića Pukota i njegovu skupinu „Šušur“. (j.e.)

(09) objavljeno 31. 01. 19. u 22:20 h

********************


alt


VIJEĆNICI PITAJU ....

Vijećnici, kao što je uobičajeno, i na sjednici 30. svibnja postavljali su pitanja načelniku.
Tonči Buljan: „Hoće li se i kako spriječiti da oborinske vode poplave budući trg na Zlatnom ratu? Misli li se odrediti radno vrijeme u kućicama na Zlatnom ratu … Planira li se postaviti na vidikovcu tabla sa značajnijim informacijama o Bolu?“
Ivica Šćepanović: „Kada će se zamijeniti na šetnici štandovi za prodaju suvenira? Hoće li se popraviti oštećene ploče na šetnici? Stabla na šetnici su opasno nagnuta i prijeti opasnost za šetače.“
Nataša Paleka Jakšić: „Planira li se ukloniti ostatke dviju palmi ispred Konzuma? Svakodnevno sam u Domu kulture i uočila sam da se kišnica ozbiljno slijeva niz unutrašnje zidove.“
Katarina Marčić: „Misli li se nastaviti akcijom nabavke defibrilatora? Ostaju li biciklističke staze na šetnici? Koliko će područje pokriti WiFi uređaji? Kada će se raditi na trgu kod Marinera i Osnovne škole?“
Marjan Marjanović: „Kada će se raspisati natječaj za ukopna mjesta na novom groblju?“
Načelnik Tihomir Marinković je odgovarao na pitanja vijećnika:
• Ima tehničko rješenje da se oborinske vode iznad plaže Zlatni rat preusmjere prema istoku pa da se ne slijevaju prema centralnom trgu na Zlatnom ratu.
• Sa korisnicima kućica na Zlatnom ratu bit će potpisan ugovor i naznačeno trajanje radnog vremena.
• Na vidikovcu će se do početka sezone postaviti info table.
• Ubrzo će se ukloniti ostaci palmi kod Konzuma i stručno povjerenstvo za hortikulturu predložit će što bi tamo trebalo posaditi.
• U tijeku je natječaj za nove štandove-kućice na šetnici.
• Do Uskrsa će se zamijeniti oštećene ploče na šetnici.
• Povjerenstvo za hortikulturu tijekom veljače treba pregledati stanje sa stoljetnim stablima od Samostana do Zlatnog rata i predložiti rješenje.
• Krov na Domu kulture treba sanirati, a trenutno se traže odgovarajuće krovne ploče.
• Za prvu fazu nabavljeno je 7 defibrilatora. Za sada mislim da je dovoljno.
• Sredstva za WiFi uređaje smo dobili, a sada se rade projekti gdje je najadekvatnije da ih se postavi.
• Treba riješiti i pitanje biciklističkih staza na šetnici jer je u špici sezone tamo prevelika gužva i zbog samih pješaka.
• Uskoro počinju radovi na uređenju prostora kod Marinera i Osnovne škole.
• Anketa o interesu za kupnju ukopnih mjesta na novom groblju provest će se do 1. listopada. (j.e.)

(08) objavljeno 31. 01. 19. u 22:15 h

********************


alt


SREDNJOJ ŠKOLI 15.000 KN

Ministarstvo kulture odobrilo je financijsku potporu za dva projekta koja je kandidirala Srednja škola Bol. Uprava za zaštitu kulturnih dobara odobrila je ukupno 188.000 kuna za 20 projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Srednja škola Bol dobila je 10.000 kuna za projekt „Divlji pjat“, a među dobitnicima su s Brača su Dol (Centar za kulturu Brač, 9.000 kn, za 10 godina hrapaćuše) i Gornji Humac (Osnovna škola, 8.000 kn, „Čuvamo vještinu kogulavanja“). Sredstva su još dobili u SDŽ: Gata, Grohote, Hvar (2 projekta), Komiža (3 projekta), Potravlje (3 projekta), Sinj, Split (2 projekta), Stari Grad, Vrlika i Zmijavci (2 projekta).
Za Virtualnu umjetnost odnosno projekt „Papir – koji slika i miriše“ odobreno je 5.000 kuna. Ukupno je sa 3.438.500 kuna financijski potpomognuto 199 projekata u Hrvatskoj.
Što je to Ministarstvo kulture prepoznalo i novčano nagradilo, objasnila nam je profesorica u Srednjoj školi Bol Ines Kraljević:
- Ukratko: projekt „Divlji pjat“ realizirat ćemo u tri etape. Prva je izbor samoniklog bilja, zatim odlazak u prirodu i branje, a treća etapa je priprema knjige o tom bilju i priprema jela negdje na javnom prostoru u Bolu. Tema „Papir – koji slika i miriše“ realizirat će se kroz dvije likovne radionice gdje će se iskušati sve mogućnosti s papirom. Savjetovat ćemo našim učenicima da na te radionice pozovu svoje none, kako bi što više ljudi naučili o mogućnostima rada s papirom. (j.e.)

(07) objavljeno 31. 01. 19. u 22:10 h

********************


alt


alt


NOVA BROŠURA BOLA

Članovima Turističkog vijeća TZO Bol prikazane su snimke buduće „image“ brošure Bola čiji je autor splitski dizajner Igor Karli. Bila je to prilika da širi krug ljudi sugerira moguće izmjene i dopune. Predloženo je da svoje mjesto u brošuri nađu fotografije jahti na Račiću, šetnice do Zlatnog rata, interijera Vinskog podruma, pogleda s Vidove gore …
Dopunjena verzija ponovo će se prikazati sredinom veljače, a tiskanje je predviđeno sredinom ožujka. Format je A4.

(06) objavljeno 31. 01. 19. u 22:05 h

********************


alt


KATAMARANA NIJE BILO 13 PUTA

U siječnju katamaran u Bol nije dolazio 13 puta. Najviše je izostanaka (11) bilo zbog bure, a dva puta je razlog bilo jugo. Otkako bilježimo izostanke, najmanje ih je bilo (11) u siječnju 2013., a najviše (20) 2014. i 2017. godine.
Prošle godine u siječnju katamaran nije bio u Bolu 17 puta. (j.e.)

(05) objavljeno 31. 01. 19. u 22:00 h

********************


alt


NEMA TELEFONSKIH SJEDNICA!

Vijećnici su na I. ovogodišnjoj sjednici izmijenili dio Poslovnika općinskog vijeća kojim se predviđalo da se „izvanredna sjednica Općinskog vijeća može održati elektronski ili telefonom.“ Naime, Ured državne uprave SDŽ, nakon nadzora nad zakonitošću općih akata Općinskog vijeća, zatražio je da se briše iz Poslovnika mogućnost održavanja sjednica elektronskim ili telefonskim putem. Naime, mogućnost održavanja sjednica predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave putem telefona nije predviđena Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. (j.e.)

(04) objavljeno 31. 01. 19. u 21:55 h

********************


alt


JE LI TO MOGUĆE: TKO ĆE PRIJE (!?)

Zahtjevi za dodjelu koncesijskih odobrenja moguće je podnijeti nakon što Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom stupio na snagu, a to znači tek nakon što je ishođena potvrda županije. To je napisano u uputama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje potpisuje ministar Oleg Butković. Nadalje, u spomenutim uputama piše da Vijeće za davanje koncesijski odobrenja zahtjeve rješava isključivo prema redoslijedu zaprimanja te nije dopušteno davanje prednosti pojedinim podnosiocima zahtjeva po bilo kakvoj osnovi (prethodni uredni korisnik, socijalni slučaj, branitelj, obrt ili društvo registrirano na području općine i slično). Osim toga, naknada za koncesijsko odobrenje plaća se unaprijed i to u cijelosti!
Ukoliko ste pažljivo pročitali citirani dio uputa nadležnog Ministarstva, možete pretpostaviti koji bi se problemi mogli javiti kod odlučivanja i određivanja korisnika korištenja pomorska dobra. Netko tko već dvadesetak godina koristi prostor, na primjer, na Zlatnom ratu ili šetnici, nije siguran da će tamo raditi i 2019. godine. Ako je odlučujući redoslijed zaprimanja zahtjeva onda bi u velikoj prednosti bili oni koji su u velikim gradovima gdje je pošta otvorena 24 sata. Koju minuti iza ponoći oni mogu predati zahtjev i potrebnu dokumentaciju, pa su u prednosti od 8 sati u odnosu na one koji dolaze u općinski ured koji otvara u 8 sati.
Na ovaj mogući problem upozorio je načelnik Tihomir Marinković na I. sjednici Općinskog vijeća koja je održana 30. siječnja. O reagiranju na ova uputstva i možebitnom zahtjevu za izmjenama, pravovremeno ćemo vas izvještavati.
(j.e.)

(03) objavljeno 31. 01. 19. u 21:50 h

********************


alt


U SUBOTU RADNA AKCIJA

Prošle subote, zbog bure i hladnoće, odgođena radna akcija pročišćavanja šume iznad ceste Bol – Murvica, održat će se ove subote – 2. veljače. U radnoj akciji sudjelovat će radnici „Grabovog rata“ kojima će se pridružiti i članovi DVD Bol. Pozivaju se i dragovoljci, a sastanak je u 8 sati na terenu gdje će se raditi.
Za sve sudionike akcije organizira se marenda. (j.e.)

(02) objavljeno 31. 01. 19. u 21:20 h

********************


alt


TORCIDA POZIVA U SUBOTU U SUPETAR

Torcida Brač poziva na javnu tribinu koja će se održati ove subote 2. veljače u 18.30 sati u Kino dvorani u Supetru. Cilj ovog okupljanja je informiranje članova i onih koji će to tek postati o radu udruge i važnosti otkupa dionica odnosno projekta ZA SVA VRIMENA.
Predstavnici će biti otvoreni za sva vaša pitanja vezana za udrugu Naš Hajduk stoga dođite, pitajte i priključimo se u što većem broju.
Također na istom mjestu će se vršiti učlanjivanje u Naš Hajduk po cijeni od 100 kn za punoljetne odnosno 50 kn za maloljetne osobe, svoju člansku iskaznicu preuzimate na licu mjesta.

(01) objavljeno 31. 01. 19. u 21:15 haltZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"