Arhiv 2014. / I.

objavljeno 67 vijestipetak, 31. 01. 14.  **********


alt


ČIJE JE PARKIRALIŠTE?

Bez odgovarajućeg parkirališta u Bolu se ne mogu tijekom ljeta riješiti prometni problemi. Mnogi u čudu gledaju asfaltirani parking prostor na ulazu u Bol, s tek nekoliko osobnih vozila i par autobusa. Razlozi su za takvo stanje mnogo složeniji i zamršeniji. Raspravu je aktualizirala informacija objavljena u "Slobodnoj Dalmaciji" da je Vrhovni sud uvažio žalbu Državnog tužilaštva pa je ukinuo presudu i naložio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Tako će se ponovo suditi bivšem načelniku Općine Bol Petru Ivuliću, ali i odgovornoj osobi iz tadašnjeg Sekretarijata za poljoprivredu iz Supetra te vlasniku zemlje koja je predmet spora. Naime, tadašnja MZ Bol isplatila je još 1973. vlasniku zemljište, ali je on naknadno dobio četiri rješenja u kojima je stajalo da to više nije društveno vlasništvo i da se vraća korisnicima pa je  ponovo terene prodao grupi poduzetnika.

Petra Ivulića se tereti za zloupotrebu položaja jer je 1996. dao pismenu izjavu da se Općina odriče potraživanja koja je MZ isplatila bivšim vlasnicima za to zemljište, iako je takvu odluku moglo donijeti samo Općinsko vijeće.

Spomenuti sudski spor za zloupotrebu položaja i ovlasti vodi se na zahtjev Državnog odvjetništva po službenoj dužnosti.

Međutim, u tijeku je drugi spor koji traje od 1997. - punih 17 godina - kojim Općina traži uknjižbu na zemljište, koje je njezin prednik, MZ Bol kupila 1973. godine. Tužitelj se poziva na činjenicu da su vlasnici isplaćeni 1973., da su 1975. asfaltirani tereni i izgrađeni potporni zidovi, pa čak i postavljene željezne nadstrešnice na parkiralištu te da se to parkiralište od tada slobodno i javno koristi. Bivšem je vlasniku uspjelo (što je sada predmet spora, spomenutog na početku ovog teksta, za zloupotrebu položaja i ovlasti) zapisnički, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, dobiti od tadašnjeg Sekretarijata za poljoprivredu potvrdu da parkiralište nije izgrađeno, iako je ono tamo od 1975. do danas. Zbog toga je brisana iz katastarskih knjiga opaska o društvenom vlasništvu, a tereni vraćeni vlasniku koje je on zatim po drugi put prodao. (J.E.)

(68) objavljeno  30. 01. 14. u 21.15 h 

********************


alt


ISKRCAJ IZ TRAJEKTA: TKO ĆE PRIJE

Ne traje dugo iskrcaj vozila iz trajekta, ali vozačima osobnih automobila, koji idu prema Bolu ili Pučišćima, nije svejedno hoće li prije njih krenuti kamioni i iza sebe stvoriti kolonu. Posebno je teško i nemoguće preticati na cesti za Pučišća. Može li se urediti, i tko bi to trebao učiniti, da jedan ili dva kamiona pričekaju na rivi dok se iskrcaju mala vozila? U tom slučaju bilo bi mnogo manje opasnih preticanja preko pune linije.

Na ovaj problem upozorio je vaš novinar nadležne rukovodioce Policijske uprave na jučerašnjem sastanku sazvanom zbog primjene novog pilot-projekta. Načelnica PP Brač Magdalena Mirić preuzela je obvezu da će o tome razgovarati s predstavnicima "Jadrolinije" i Lučke uprave kako bi se našlo najpovoljnije rješenje, a u cilju veće sigurnosti na cesti. (J.E.)

(67) objavljeno  30. 01. 14. u 20.40 h  

********************


alt


JUGO U POJAČANJU!

Nova ciklona donijela je najavljenu kišu, jugo i zatopljenje. Naravno, po ovakvom jugo katamarana u četvrtak nije bilo za Split, a ni iz Splita.

U petak možemo očekivati, prema najavi meteorologa, još češću i obilniju kišu, a jugo bi ponegdje moglo imati i orkanske udare. U dane vikenda bit će također juga i kiše, ali u postupnom slabljenju.

Stabilnijem vremenu možemo se nadati od utorka. (J.E.)

(66) objavljeno  30. 01. 14. u 20.25 h           

********************


alt


NAKRIVLJENI STUP (2)

Ovo je isti stup, ali snimljen s druge strane na Putu oleandra. Jučer smo objavili sliku kao ilustraciju informacije da Općina traži još jednog komunalnog redara na određeno vrijeme. Pa smo napisali kako ima posla i za dosadašnjeg i novog komunalnog redara.

Dopunu naše informacije dao nam je sadašnji komunalni redar Zdravko Bartulović napomenuvši da je još u prosincu nazvao Hrvatski Telekom i obavijestio ih o ovom stupu kojeg bi trebalo ispraviti ili ukloniti. Učinio je to i pismenim putem 17. siječnja. Sada preostaje da čekamo kada će netko iz Telekoma - reagirati. (J.E.)

(65)  objavljeno  30. 01. 14. u 20.10 h 

********************


alt


U PETAK NOĆ MUZEJA U ŠKRIPU

Kada se jedini muzej u Bolu, onaj u Dominikanskom samostanu još uvijek renovira, Boljanima jedino preostaje da se u petak (31. siječnja) zapute u Muzej otoka Brača u Škripu. Program je osmišljen od 18 sati do ponoći, a ovogodišnja Noć muzeja - kako piše portal BračOnline - posvećena je Herkulu kojeg su kao svog zaštitnika štovali brački kavaduri, žbocaduri i dileduri. Njegov lik isklesan je u živoj stijeni kamenoloma Rasohe.

U 19.15 sati plesnu priču o Herkulu izvest će učenici Osnovne škole Bol u suradnji sa Centrom za kulturu općine Bol. Od 2o.15 sati učenici Opće gimnazijke i hotelijersko turističkog smjera Srednje Škole Bol predstavit će rimske gastronomske specijalitete.

To je samo dio bogatog programa kojeg treba pogledati u Muzeju otoka Brača u Škripu.

(64) objavljeno  30. 01. 14. u 19.55 h  četvrtak, 30. 01. 14.   **********


alt

Sastanak predstavnika policije s gradonačelnicom i načelnicima općina na Braču


OD 1. VELJAČE KREĆE PILOT-PROJEKT

Iako smo već o tome izvijestili naše čitatelje, ponovit ćemo: od 1. veljače do 30. lipnja provodi se pilot-projekt o novom načinu rada policijskih postaja, pa tako i ove na Braču. O toj temi je operativna grupa iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske razgovarala u srijedu s gradonačelnicom Supetra i načelnicima općina Bol, Sutivan i Postira.

Policijski djelatnici koji su za ovu priliku došli iz Splita, Marko Srdarević, Slobodan Marendić, Ivica Franić i Antonela Lulić, upoznali su nazočne sa svim detaljima uz napomenu da neće biti smanjenja broja djelatnih osoba, ali će biti vidljiviji na terenu. Prema novom ustroju i organizaciji rada, povećava se efikasnost i isplativost rada policije, smanjuju administrativni poslovi ... Nakon probnog rada moguće su određene korekcije, kako bi projekt u potpunosti uspio i opravdao očekivanja.

Sastanku s načelnicima bila je i Magdalena Mirić, načelnica PP Brač. (J.E.)

(63)  objavljeno  29. 01. 14. u 21.30 h 

********************


alt

Nagnuti stup na Putu oleandra, možda nije opasnost za prolaznike, ali ga nije lijepo vidjeti. Možda je i to zadatak za komunalnog redara, novog ili starog ...


TRAŽI SE KOMUNALNI REDAR

Zbog povećanog obima posla, na službenim web stranicama Općine Bol, objavljen je oglas kojim se traži referent - komunalni redar na određeno vrijeme (6 mjeseci) i pola radnog vremena. Zainteresirani kandidati moraju imati barem SSS, vozački ispit B kategorije, poznavanje jednog stranog jezika i rada na računalu ... Za ostale detalje treba otvoriti službenu stranicu www.opcinabol.hr i požuriti s pisanjem molbe. Rok je 8 dana od objave. (J.E.)

(62) objavljeno  29. 01. 14. u 21.05 h   


srijeda, 29. siječnja 2014.  **********


alt

Čobani, prošlogodišnje maškare u Bolu


USKORO ĆE ZIMSKI KARNEVAL

U Bolu samo što nisu počele pripreme za zimski karneval. Glavna fešta bit će 4. ožujka, a kako je do tada ostalo nešto malo više od mjesec dana, Centar za kulturu organizira u ponedjeljak 3. veljače u 19 sati u Domu kulture sastanak svih koji žele sudjelovati u organizaciji. Zna se da će u nedjelju (2. ožujka) biti dječji karneval, sutradan u ponedjeljak (3. ožujka) tradiocionalna tombola, a u utorak (4. ožujka) karnevalska povorka, čitanje testamenta i spaljivanje Jure Karnevala.

Ostali detalji dogovorili bi se na sastanku 3. veljače. Za pretpostaviti je da će se testament čitati, kao i lani, u velikoj dvorani Doma kulture jer se riva prekopava i nemoguć je siguran pristup trgu na Studencu. (J.E.)

(61) objavljeno  28. 01. 14. u 20.40 h  

********************


alt


KADA SU DOŠLI PRVI GOSTI?

Nedavno je u Bolu obilježena 90-a obljetnica dolaska prvih gostiju u Bol. Bili su to ferijalci iz Sarajeva koji su bili smješteni u prostorije Osnovne škole. Rečeno je da su možda i ranije dolazili turisti u Bol, ali to nigdje nije zapisano.

Međutim, Ivan Dujmović, vlasnik hotela "Ivan"  tvrdi da su u Bol gosti stizali i mnogo ranije, čak prije 345 (!?) godina. Pokazuje nam kameni prag iznad ulaza u hotel (na slici) gdje je uklesana godina 1669. On se poziva na priču vlasnika objekta, nekadašnjeg svratišta kojeg su Talijani spalili u Bolu kao i mnoge druge kuće 1943. godine, a koje se nalazilo na današnjoj lokaciji hotela. Pravdan Soljačić mu je prenio ono što je čuo od svojih predaka, a ti gosti su bili navodno roditelji i rodbina sjemeništaraca u Dominikanskom samostanu i rodbina kažnjenika koje su strani brodovi preko Bola prevozili u zarobljeništvo.

Postoji li mogućnost da se to provjeri i utvrdi točan datum dolaska gostiju u Bol? (J.E.)

(60) objavljeno  28. 01. 14. u 20.30 h   utorak, 28. 01. 14.  **********


alt


DOLAZE LI BAGERI I U BOL?

Građevinska inspekcija počela je 20. siječnja rušenjem objekata izgrađenih bez dozvole na otoku Murteru. Prošlog tjedna bageri su stigli na naš otok, u Sutivan. Hoće li i kada doći u Bol? Na to pitanje nismo dobili precizan odgovor, ali će to najprije saznati vlasnici tih objekata. Njima će biti ponuđeno da sami uklone građevinu, a ukoliko to oni ne učine obavit će bageri angažirani od strane Ministarstva graditeljstva.

U Bolu su ranije sami investitori uklonili dva objekta, a u Murvici je strušeno isto toliko.

Komunalni redar pripremio je izvješće o objektima koji se u Bolu grade bez dozvole, o čemu će načelnik izvijestiti vijećnike na sjednici u petak, 31. siječnja. (J.E. - foto Hrvoslav Pavić)

(59) objavljeno  27. 01. 14. u 20.15 h  


ponedjeljak, 27. 01. 14.    **********


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O AKTUALNIM TEMAMA

Najavljena rasprava o ugostiteljskoj djelatnosti i o radu Dječjeg vrtića Mali princ održat će se na sjednici Općinskog vijeća u petak 31. siječnja. Na sjednicama održanim u prošloj godini bilo je o tome razgovora, ali je na prijedlog predsjednika Vijeća Dora Adulmara odlučeno da se na spomenute dvije teme sazove posebna tematska sjednica.

Tijekom rasprave o radu Dječjeg vrtića na sjednici će biti prisutni ravnateljica Jadranka Doljanin i članovi Upravnog vijeća vrtića.

S predstavnicima Udruge ugostitelja razgovarat će se o ugostiteljskoj djelatnosti u općini Bol, posebno izvan turističke sezone. (J.E.)

(58) objavljeno  26. 01. 14. u 21 h  

********************


alt


BESPOVRATNA SREDSTVA ZA UREĐENJE FASADA

Ovih su dana iz Ministarstva graditeljstva najavljeni državni poticaji za uštedu energije u obiteljskim i stambenim zgradama. Već početkom ožujka bit će raspisan natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava kojima će se financirati projekti podizanja razine energetske učinkovitosti. Rezervirano je 97 milijuna, a 40 posto troškova platila bi država. Naravno, trebat će pribaviti određenu dokumentaciju (vlasnički list, dokaz da je kuća legalna, troškovnik radova ...).

Novost je da će energetski certifikat trebati imati i stanovi i kuće koji se iznajmljuju, a imaju manje od 50 četvornih metara. (J.E.)

(57) objavljeno  26. 01. 14. u 20.45 h  

********************


alt


MEĆAVA I U BOLU?

Tko je u subotu ili nedjelju putem interneta (portala TZO, općine ili boljani.info) "otvorio" live kameru bio je mnogo iznenađen onim što je vidio. Umjesto morskog akvatorija (sa ili bez bure) ugledao je nešto poput snijegom zametenog Bola (na slici). To je morska sol zatvorila pogled na rivu koja je u nedjelju bila suncem obasjana.

Ništa ne bi bilo nesvakidašnje da se zna tko će to očistiti i kada. Naime, uz mnogo napora i propitkivanja nismo saznali tko je zadužen za ovu i još tri web kamere. Znamo tko ih je naručio i montirao. Znamo tko ih je i koliko platio, ali se ne zna tko će o njima voditi brigu, pa i očistiti objektive kada to treba. (J.E.)

(56) objavljeno  26. 01. 14. u 20.30 h nedjelja, 26. 01. 14.   **********


alt


RADI SE I PO BURI

Jaka bura i pad temperature nisu bili razlog da radnici "Berice" ne nastave raditi i u subotu. Nešto im je bilo olakšano jer su radili u zavjetrini, na terasi restorana "Topolino" (hotel "Kaštil"). Trebalo je, naime, kanalizaciju iz septičke jame prespojiti na novi kolektor. (J.E.)

(55) objavljeno  25. 01. 14. u 21.10 h 

********************


alt


PODMORNICA DO USKRSA

Polu-podmornica, čiju smo gradnju najavili u rujnu 2013. godine, dolazi u Bol pred Uskrs. U vlasništvu je bolskog obrtnika Vedrana Krunića. Plovilo svojim oblikom igleda kao prava podmornica sa komandnim mostom i zaobljenim trupom. Ova podmornica neće zaroniti, ali  podvodna kabina za 12 putnika je 1,5 metar ispod površine mora. Plovit će se po 30 minuta, a posebna će atrakcija biti noćna plovidba s upaljenim reflektorima.

Gradnja polu-podmornica trajat će 6 mjeseci, a ovakvo plovilo već imaju Krk, Hvar, Trogir i Dubrovnik. (J.E.)

(53) objavljeno  25. 01. 14. u 20.30 h 

********************


alt


HITNA POMOĆ: 194

Od ponedjeljka 27. siječnja Hitnu medicinsku službu moći će se nazvati samo putem broja 194. Broj 94 koji se do sada koristio, potpuno se gasi. Tijekom 2013. godine na broju 94 emitirana je obavijest o promjeni broja. (J.E.)

(52) objavljeno  25. 01. 14. u 20.10 h  subota, 25. 01. 14.   **********


alt


ZUBAR DOLAZI PETKOM

Stomatološka ambulanta u Bolu već neko vrijeme ne radi jer je zubar na bolovanju. Međutim, dogovoreno je privremeno rješenje po kojem će stomatolog u Bol dolaziti petkom, katamaranom iz Jelse. Prvi put će to biti 31. siječnja. Naravno, ako katamaran dođe u Bol.

Službeno nije objavljeno radno vrijeme, ali će to najvjerojatnije biti od 7 do 12.30 sati. (J.E.)

(51) objavljeno  24. 01. 14. u 23.45 h  

*******************


alt


ŠTO SE PLAĆA S KUBIKOM VODE?

Od 1. travnja plaćati će se skuplje kubik vode. Naime, Vlade je odlučila povećati naknadu za korištenje vode sa 1,35 na 2,85 kuna po kubičnom metru potrošene vode. To bi značilo veći mjesečni trošak od 15 kuna za 10 kubičnih metara potrošene vode, koliko u prosjeku troši dvočlana obitelj.

Što se sve plaća kroz kubik vode? U svakoj općini ili gradu cijena vode nije ista. U Bolu, na primjer, po kubičnom metru voda je 4,62 kune, za kanalizaciju 2 kune, naknada za korištenje vode je do 1. travnja 1,35 kuna, naknada za zaštitu vode 1,35 kuna, naknada za kredit DAB-a 0,80 kuna, naknada za razvoj Općini Bol 2,50 kuna. Tome još treba pridodati fiksni dio od 4,62 kune mjesečno po mjerilu. Kada se sve to zbroji ispada da se u Bolu kubični metar potrošene vode do sada plaćao cca 13 kuna. (J.E.)

(50) objavljeno  24. 01. 14. u 23.35 h četvrtak, 23. 01. 14.  **********


alt


VINOLJUPCI SLAVILI VINCENKOVO

Više je to običaj u Međimurju, ali od prošle godine u Bol su počeli slaviti sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je 22. siječnja "službeni" početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Na trsove se objese kobasice kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo. Trs i kobasice zaliju se starim vinom.

Sve su to učinili i bolski vinoljupci u vinogradu Vinka Kraljevića Geme i tom prilikom proslavili i imendan još jednog vinoljupca - Vinka Kraljevića Veve, koji je za ovu priliku bio ministrant. Biskupa je odglumio Tonči Kukoč Bager, a nazočnost direktora TZ Markita Marinkovića mogla bi značiti interes da možda jednoga dana ovo postane u Bolu i turistička atrakcija. Srećko Karmelić i Mate Marinković Špodić pohvalno su govorili o kobasicama i vinu. (J.E.)

(49) objavljeno  22. 01. 14. u 18 h

********************


alt


NERED NA ULICI

Damperi koji voze Ulicom Domovinskog rata i prevoze materijal za nasipanje kanala na rivi, voze malo prebrzo i ne obaziru se na ulegnuća na cesti. Što se događa najbolje se vidi na ovoj slici. Okolni stanari negoduju jer bi oni (stanari) trebali čistiti. Prijeti opasnost da se oštete i drugi automobili, a zbog brzine dampera ugrožena su i djeca koja ovom ulicom idu prema školi i iz škole.

Komunalni redar je rukovodioce gradilišta upozorio na ova događanja, a oni su obećali da se to više neće ponoviti. (J.E.)

(48) objavljeno  22. 01. 14. u 17.45 h srijeda, 22. 01. 14.  **********


alt

U zimskom periodu, kao u utorak 21. siječnja, oblaci su zaklonili pogled na Vidovu goru, kiša sipi, otvorena su tri caffe bara, jedan restoran ... Gdje će gosti?


ZIMSKI TURIZAM U BOLU?

Hrvatska turistička zajednica upravo priprema projekt pod nazivom "PPS koncept" (predsezona i posezona) za 10 do 15 destinacija u dosegu zračnih luka koje su spremne ugostiti inozemne goste i uz ostalo ponuditi i neka atraktivna događanja. Sve to, napisali smo, u predsezoni i posezoni, posebno u lipnju i rujnu.

Može li se i u Bolu razvijati zimski turizam? Teško je to ostvariti u manjim mjestima, a pitanje je ima li zainteresiranih. U privatnom smještaju, izvan glavne sezone, nemoguće je primiti gosta kada nema sadržaja i prostora da se sklone od bure ili kiše. Moguće je to jedino u hotelu "Elaphusa" (ako je otvoren) koji ima bazene, kuglanu, wellness centar ... Bilo je u Bolu pokušaja sa zimskim turizmom od 1964. do 1967. kada je tadašnji direktor hotelskog poduzeća "Zlatni rat" Kažimir Cukar inicirao dolazak talijanskih lovaca.

Za lipanj i rujan moguće je ipak ponuditi neka događanja u Bolu za projekt velike nacionalne promocije: izborne večeri dalmatinskih klapa u lipnju, međunarodni ljetni karneval u rujnu ... Gradovi poput Splita, Trogira, Makarske, Dubrovnika, Hvara ... u velikoj su prednosti i realno je očekivati da oni prihvate ideju Hrvatske turističke zajednice. (J.E.)

(47) objavljeno  21. 01. 14. u 21.20 h  utorak, 21. 01. 14.  **********


alt

Tri kamenoklesara "Perije" i dva člana posade "Frane Bol" pored kamene bitve


GOTOVO JE S POPLOČAVANJEM

Radnici "Perije" iz Selaca počeli su drugu fazu popločavanja u portu 27. studenog, a završili su 20. siječnja. Od parka Galerije B. Dešković do Konzuma postavili su 500 kvadratnih metara novog pločnika, ali su istovremeno popravljali i stari rubni dio. Još će se koji dan zadržati u Bolu da dovrše popravak starog pločnika ispred Konzuma.

Prošlog su proljeća popločavali, u prvoj fazi, dio porta ispod Lože. Za sada je tek u planu da se kamene ploče postave sve do benzinske postaje i po trotoaru do Biline kuće.

Iako je značajno ono što su do sada načinili, ipak je s posebnom radošću primljen povratak kamene bitve, kakva je nekada bila na tom mjestu za privez brodova.

- Zbog svega što su učinili brzo i kvalitetno, ali i zbog te bitve, odlučio sam počastiti ljude koji su radili s kamenom u bolskom portu. Hvala im i ovim putem - rekao je vlasnik broda "Frane Bol" Dinko Marinković.

Obećanje je izvršio u ponedjeljak. Na kraju obavljenog posla počastio je kamenare iz Selaca pršutom, sirom, pašticadom s njokima, palačinkama, kavom ... Bilo je i vina, naravno (J.E.)

(46) objavljeno  20. 01. 14. u 22.10 h 

********************


alt


BOLEST PRIJETI PALMAMA

Štetočine, crvena palmina pipa i palmin drvotoč, prijete uništenju palmi duž naše obale, od Dubrovnika do Pule. O tome piše "Slobodna Dalmacija" u broju od ponedjeljka, a kako i Bol od prošlog ljeta ima na rivi drvored novoposađenih palmi, nije nas moglo ostaviti ravnodušnim.

Spomenute štetočine navodno su prenesene sadnicama poglavito iz Španjolske i Italije. Ova pojava registrirana je prije par godina. Mi smo se obratili odgovornoj osobi u makarskoj firmi "Povratak" koja je posadila palme u Bolu.

- Prije nekoliko dana obišao sam palme u Bolu zbog eventualne zaštite od jake bure ili juga - kazao  nam je u telefonskom razgovoru direktor i vlasnik Ivan Šimić.  - Zaključili smo da nije potrebna zaštita, a suhe grane će se nakon zime odrezati i narasti će nove. Tom priliko nismo zapazili nikakve štetočine koje bi mogle ugroziti palme. Bit ćemo oprezni i na vrijeme poduzeti potrebne akcije. (J.E.)

(45) objavljeno  20. 01. 14- u 21.50 h ponedjeljak, 20. 01. 14.   **********


alt


BOL JE POŽELJAN ZA ŽIVLJENJE

Gdje se živi najbolje, a gdje najgore? O tome opširno piše "Jutarnji list" u broju od subote. Rezultat je to velikog istraživanja o ekonomskom stanju nacije. Ono što je posebno privuklo našu pažnju je podatak da je Baška na Krku  na vrhu svih lokalnih jedinica, a na visoko drugo mjesta plasirao se Bol! Slijede ga Orebić, Omišalj, Rab, Krk, Cres, Hvar ...

Za ocjenjivanje kriteriji su bili zaposlenost, visina plaća i mirovina, starosna i demografska struktura, obrazovanost stanovništva te uspjeh djece u osnovnim školama. Pokazalo se da je najrazvijeniji dio Hrvatske onaj uz more, dakle vezan uz turizam. "Jutarnji list" u naslovu konstatira: "Dalmatinci rade više i žive bolje od drugih". (J.E.)

(44) objavljeno  19. 01. 14. u 21.50 h  

********************


alt

Jugo je na rivu izbacilo drva i žalo


alt

U moru, pred Podrumom, našle su se i vodovodne cijevi


MANJI PROBLEMI S JUGOM

U noći od subote na nedjelju u Bolu je puhalo jugo, ali mnogo slabije nego recimo u Splitu. Tijekom dana postupno je slabilo, ali meteorolozi za nedjelju navečer najavljuju ciklonu Fani koja će donijeti i nešto više oborina. Nedjeljna južina ni izdaleka nije bila kao ona prije 14 mjeseci, točnije 1. i 28. studenog 2012. godine.

Južina je na rivu izbacila nešto drva, uglavnom s obližnjeg gradilišta i uobičajenu količinu žala i kamenja. U moru se našlo pet vodovodnih cijevi koji su oko podneva radnici "Berice" izvadili iz mora. Spomenimo, iako to nije posebna novost, da katamaran u 13.25 nije išao za Split, pa se nije mogao ni vratiti u 17 sati. (J.E.)

(43) objavljeno  19. 01. 14. u 20.40 h  nedjelja, 19. 01. 14.   **********


alt


NOVI PILOT-PROJEKT U POLICIJI

Policija od 1. veljače, pa idućih šest mjeseci, uvodi novi pilot-projekt kojim je obuhvaćena i policijska postaja na Braču. Najvažnije su novosti, kako piše "Slobodna Dalmacija", što će policajci u smjenama stalno biti na terenu, od 0 do 24 sata, policijska postaja u Supetru bit će otvorena od 7 do 15 sati, smanjit će se broj administrativnih radnih mjesta ... Cilj je projekta povećati operativnu pokrivenost područja postaje, smanjiti troškove te rad postaje učiniti efikasnijim i isplativijim. Očekuje se i veća učinkovitost u području suzbijanja kriminaliteta, veću vidljivost policajaca na terenu ... Svi upravni poslovi, izdavanje osobnih iskaznica, registracijskih pločica i slično, obavljat će se kao i do sada u Supetru.

Novi pilot-projekt osim na Braču, primjenjivat će se u još sedam policijskih postaja na području koje pokriva Policijska uprava splitsko-dalmatinska: Hvar, Omiš, Sinj, Solin, Trogir, Vis i Vrgorac.

Nakon šest mjeseci biti će donesena odluka hoće li se ovakva organizacija rada uvesti na razini svih policijskih postaja u Hrvatskoj ili će se tražiti neko drugo rješenje. (J.E.)

(42) objavljeno  18. 01. 14. u 22 hsubota, 18. 01. 14.  **********


alt


DEFIBRILATORI SPAŠAVAJU ŽIVOTE

Predstavnici otočkih dobrovoljnih vatrogasnih društava u petak su, u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije, dobili defibrilatore, prenosne uređaje za reanimaciju koje je Državna uprava za zaštitu i spašavanje poklonila županijskoj vatrogasnoj zajednici.

Jedan od tih uređaja dobio je i Bol gdje je pet vatrogasaca već prošlo obuku za njegovu primjenu. Riječ je o projektu Ministarstva zdravlja "Pokreni srce, spasi život". Korištenje uređaja je jednostavno i ranom defibrilacijom značajno se povećava postotak ljudi koji će preživjeti iznenadni srčani zastoj.

Od velike je to pomoći za otočno stanovništvo, ali i brojne turiste. "Želimo pomoći našim otočanima i podignuti kvalitetu života na našim otocima" - rekao je župan Zlatko Ževrnja.

Za slučaj potrebe treba nazvati 193 ili 112 ili DVD Bol 635-582. (J.E. - foto Vojko Bašić, Dalmacija News)

(41) objavljeno  17. 01. 14. u  20.15 h 

********************


alt


ZATVARA SE TEŽAČKI PUT

Idućeg tjedna Vodovod Brač radit će na sanaciji oštećenog cjevovoda, zbog čega će biti zatvoren dio Težačkog puta koji vodi na zaobilaznicu (Hrvatskih domobrana). Cijevi vode, ali i kanalizacije, su ispod armirano-betonskih stepenica.

Zatvaranjem ovoga puta umnogome će biti otežan okolnim stanarima prilaz centru mjesta, posebno onima koji su tim putem najbliže mogli do dječjeg vrtića. Kada počnu radovi znati će se koliko će potrajati. (J.E.)

(40)  objavljeno  17. 01. 14. u 20.50 h  

********************


alt


CARINA ĆE NAPLAĆIVATI BORAVIŠNU PRISTOJBU

Ugostiteljski i turistički sektor od ove će godine nadgledati i djelatnici Carinske uprave Ministarstva financija. Prema novom Zakonu o turističkoj inspekciji koji je Vlada donijela prošlog četvrtka - kako piše Večernji list - carinici će obavljati nadzor nad neregistriranim pružanjem usluga u turizmu kao i nadzor obračuna i naplate boravišne pristojbe. Za ostalo su zaduženi turistički inspektori, njih 60, pri Ministarstvu turizma.

U privatnom se smještaju realizira 46 posto noćenja i oko 300 milijuna eura. Procjena je da se još uprihodi toliko na crno. (J.E.)

(39) objavljeno  17. 01. 14. u 19.45 h petak, 17. 01. 14.  **********


alt

Budući izgled zapadnog dijela bolske rive, kasnije, nakon javne rasprave, nešto izmijenjen


OBALNI DIO U TRI FAZE

Uređenje obalnog dijela, kako je sada planirano, obavljati će se u tri faze. Najprije bi se gradila i uređivala luka za javni promet na Račiću sa 150 vezova. To je prva faza čija će realizacija početi u jesen ove godine, a prve bi nautičare nova luka primila u ljeto 2016. godine. O tome smo nešto više napisali u jučerašnjoj vijesti iz Lučke uprave SDŽ.

U drugu fazu spada uređenje rive od Biline kuće do benzinske postaje u dužini od 250 metara.Postojeći obalni plato proširio bi se u more za 20 metara. Tu bi osim prostora za prihvat brodova bili i novi turistički sadržaji.

Treća faza odnosi se na izgradnju luke Bol, odnosno produljenje postojećeg lukobrana (Veli most) za 70 metara. To će omogućiti prihvat većeg broja plovila, veću sigurnost pristajanja i po lošijim vremenskim prilikama. (J.E.)

(38) objavljeno  16. 01. 14. u 20.55 h  

********************


alt

Vrlo brzo će nam doči prvi gosti, kako teku pripreme?


KOJE SU OBVEZE IZNAJMLJIVAČA?

Nije baš jednostavno baviti se iznajmljivanjem soba i apartmana. Uvijek nas iznenade novi propisi i obveze. Vrijeme je pripremati se za dolazak prvih gostiju. Što sve privatni iznajmljivači trebaju znati i uraditi, najbolje mogu saznati na portalu Turističke zajednice (www.bol.hr) gdje je posebna rubrika "informacije za privatne iznajmljivače". Tamo je dosta jednostavno navedene, između ostalog, gdje treba zatražiti registraciju, koje su obveze nakon dobivanja rješenja (zdravstvene potvrde, isticanje cjenika u objektu, izdavanje računa, koje se knjige trebaju voditi, prijave turista, porezne obveze, kutije prve pomoći u apartmanima, RTV pretplata, fiskalne kase ...).

Dobro je to pročitati i postupiti po uputama. Kada na vrata pozvone turističke inspekcije moglo bi biti kasno i skupo. (J.E.)

(37) objavljeno  16. 01. 14. u 20.35 h  

********************


alt


SKIDA SE DEKORACIJA S ULICA

Skromnije nego smo to bili navikli, dočekali smo u Bolu 2014. godinu. To ne znači da očekujemo kako će biti lošija od prethodnih. Naprotiv! Manje je bilo svjetleće dekoracije, javnog dočeka još manje, ali ima najava da će za 2015. biti mnogo raskošnije.

Radnici "Grabovog rata" u četvrtak su poskidali svjetleće dekoracije s ulica i kandelabera, pa nas nema više što podsjećati na minule blagdane. (J.E.)

(36) objavljeno  16. 01. 14. u 20.25 h četvrtak, 16. 01. 14.  **********


alt


VEZOVI BUDUĆNOSTI!

Najveći projekt Lučke uprave SDŽ je ulaganje i podupiranje izgradnje toliko novih lučkih kapaciteta u Bolu na Braču da će taj atraktivni gradić uskoro postati najnovijim svjetskim turističkim hitom, iako se već dosad visoko držao na mnogim "top listama" - pročitali smo na službenom portalu Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. O tome je nedavno u intervjuu za Radio Split govorio ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević u povodu velikih planova na području županijskog pomorskog dobra i natječaja za koncesije, ali i davanja visokog prioriteta kreaciji sasvim novog Bola!

Od ljeta 2016. dočekat će vas nevjerojatan prizor. Bol u potpuno novom ruhu i s novim kapacitetima ali s očuvanom starom, njegovom izvornom ljepotom. To znači - piše na portalu - da ćete moći ostati u Bolu uživajući i u ljepotama njegovog zalaska sunca i prekrasne večeri. Bol će vas primiti u svoj zagrljaj od 150 vezova.

- Izgradnjom ove luke rasteretit će se operativna obala, a povećanjem kapaciteta povećat će se razvojne mogućnosti luke u nautičkom turizmu. Naravno da će se time otvoriti i prostor za nova radna mjesta - argumenti su ravnatelja Županijske lučke uprave Domagoja Maroevića.

(35) objavljeno  15. 01. 14. u 21 h  

********************


alt


UKLANJA SE PALMA NA LOŽI

Ne treba se radovati vijesti o uklanjanju zelenila, ali nekada je to i nužnost. Primjer je palma na Loži čije uklanjanje zagovaraju konzervatori jer zaklanja vidik prema crkvici sv. Ante. Smeta i pogledu sa štekata caffe bara "Moby Dick" prema portu, ali korijeni palme uzrokovali su i vlagu u prostorima ispod Lože. Sve su to razlozi zbog kojih će vrlo brzo palma biti uklonjena, a nastojat će se presaditi na nekoj drugoj lokaciji. (J.E.)

(34) objavljeno  15. 01. 14. u 20.40 h  


srijeda, 15. 01. 14.  **********


alt


CERTIFIKAT TREBA I ZA APARTMANE

Zgrade ili uporabne cjeline koje se iznajmljuju također moraju imati energetski certifikat - dobili smo objašnjene u uredu Turističke zajednice u Bolu. To se odnosi na objekte neovisno tko je vlasnik (fizička osoba, obrt ili tvrtka). To je direktiva iz Europske unije koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2016. godine.

Ove obveze izuzeti su oni koji imaju zgradu ili samostalne uporabne jedinice površine manje od 50 kvadrata. U uredu TZO nema točnih podataka o površinama vila i apartmana koji se izdaju turistima, ali pretpostavljaju da većina iznajmljivača neće trebati plaćati za energetski certifikat.

(33) objavljeno  14. 01. 14. u 20 h 

********************


alt

Maslinove grane preko ceste smetaju pješacima i prometu vozila


ZELENE PREPREKE

Do kraja mjeseca komunalni redar će obići sve ulice u Bolu i popisati lokacije gdje zeleno raslinje prelazi na cestu i ugrožava pješake i promet vozila. Vlasnici će dobiti rok da odstrane grane koje smetaju, a ukoliko se ogluše umjesto njih učinit će to radnici komunalnog poduzeća "Grabov rat". Naravno, za taj rad dobit će - račun.

Ukloniti će se tijekom veljače i reklamni panoi koji su postavljeni bez dozvole, a planira se obnoviti tzv. smeđa signalizacija radi boljeg snalaženja gostiju. (J.E.)

(32) objvljeno  14. 01. 14. u 19.50 h utorak, 14. 01. 14.  **********


alt


ĐACI PONOVNO U KLUPAMA

Od ponedjeljka 13. siječnja učenici Osnovne i Srednje škole ponovno su u klupama. Počelo je drugo polugodište koje će trajati do 13. lipnja. Izuzetak su maturanti Srednje škole kojima nastava završava 16. svibnja.

Učenici imaju još i proljetni odmor i to od 14. do 21. travnja. (J.E.)

(31) objavljeno  13. 01. 14. u 20.35 h ponedjeljak, 13. 01. 14.  **********


alt


POVRATAK NA POSAO

Oni što su na kolektivnom odmoru bili od prošle godine, u ponedjeljak se vraćaju na posao. Prvi je dan škole u II. polugodištvu za 85 osnovaca i 126 srednjoškolaca u Bolu. Nastavlja s radom i dječji vrtić Mali princ kao i stručne službe Općine. Prvi je radni dan 13. siječnja i u uredu Turističke zajednice, nakon korištenja kolektivnog odmora.

Nastavit će se radom i na nekoliko gradilišta gdje se također, zbog kolektivnog odmora, nije radilo od pred Božić 2013. (J.E.)

(30) objavljeno  12. 01. 14. u 20.40 h  

******************


alt


NOVI NAMET ZA IZNAJMLJIVAČE?

Iznajmljivači stanova i kuća morati će 2016. imati energetski certifikat za objekte koje iznajmljuju. Oni koji to ne pripreme do tada plaćati će - kazne. To je na zagrebačkom Radiju 101 u subotu obznanila Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske. To su nove direktive iz Europe koje Hrvatska mora poštivati.

Certifikat ima svoju cijenu, 2.700 do 4.750 kuna, ali i rok trajanja. Nakon 10 godina ponovo ga treba zatražiti i platiti.

Odnosi li se ta obveza i na iznajmljivače stanova, apartmana i soba za turiste? To ćemo u ponedjeljak pitati u uredu TZO Bol, a ako oni to ne znaju zamoliti ćemo da objašnjenje traže od Hrvatske turističke zajednice ili resornog ministarstva. (J.E.)

(29) objavljeno  12. 01. 14. u 20.30 h 
nedjelja, 12. 01. 14.   **********


alt


RADI SE PO PLANU

O stanju radova na bolskoj rivi i ne treba posebno izvještavati. Sve se vidi preko Live kamere, a i mještani u velikom broju to kontroliraju na samom gradilištu. Mi ćemo izvještavati o planovima i dinamici izgradnje.

Do sada sve ide kako je i planirano - rekli su nam odgovorni iz "Berice". Od utorka se nastavilo s iskopima duž Topolina i nastavit će se idućeg tjedna do potoka. Tada će se ljudi i mehanizacija vratiti na iskopani dio da se betonira vodovodna cijev i prespoje priključci na glavni kolektor. Nastavak iskopa očekuje se od 22. siječnja, od potoka pa pored Taverne Riva prema benzinskoj postaji. Možda koji dan to i kasnije krene, ako bude kiše kako je najavljeno.

Jedna ispravka: pisali smo da će se kanal kopati i do 4 metra dubine. Taj podatak nije točan. Najdublja kota iskopa je 2,90 metara. (J.E.)

(28) objavljeno  11. 01. 14. u 21.25 h 

********************


alt


PUŠAČI UBIJAJU SEBE, ALI I DRUGE!

Prije 50 godina - 11. siječnja 1964. - počela je kampanja u SAD protiv pušenja. Tada je pušilo 42 posto Amerikanaca, a danas puši tek 18 posto stanovništva. Svi redovni pušači su ovisnici. Supstanca u cigaretama koja uzrokuje ovisnost je nikotin. Povlačenjem jednog dima nikotin stiže u mozak u roku od 30 sekundi. Pušenje je odgovorno za čak 87 posto slučajeva raka pluća. Ali cigareta nije opasnost samo za pluća nego i za mnoge druge bolesti.

Treba znati da pušači ne ugrožavaju samo svoje zdravlje nego i zdravlje osoba oko sebe!

Teško je prevesti iskustva i praksu Amerikanaca na našu sredinu. Činjenica je da više nema pušenja u autobusima, katamaranu i trajektu. Kako se to poštuje u kafićima, restoranima, kancelarijama, društvenim prostorijama?

(27) objavljeno  11. 01. 14. u 21.10 hsubota, 11. 01. 14.   **********


alt


USPRAVLJENA OSMATRAČNICA!

Barem dvije se sezone čekalo da se nagnuta osmatračnica - ispravi. To je učinjeno u petak 10. siječnja, a po tragovima na žalu vidi se da je vijest sasvim svježa. Kako smo kritički pisalo o nagnutoj osmatračnici, red je napisati da su radnici "Grabovog rata", koncesionara na plaži Zlatni rat, uspješno obavili i ispravili nešto što je bilo - krivo. (J.E.)

(26) objavljeno  10. 01. 14. u 21.35 h 

********************


alt

Dio sudionika Zimske škole robotike u Supetru, a s njima je prof. Danica Plastić


alt

Franko Karmelić, pobjednik je u natjecateljskom dijelu


POBJEDNICI SU IZ BOLA

Tri su se dana mladi iz osnovnih škola Supetar, Pučišća i Bol družili, učili i igrali u Zimskoj školi robotike u Supetru. O ciljevima ove škole saznali smo od Lucije Špacal, asistentice na radionici i prof. Jelke Hrnjić, jedne od dvije organizatorice:

- Poticati interes za robotiku na dalmatinskim otocima, organizirano i korisno koristiti slobodno vrijeme, razvijati ideje, kreativnost i originalnost, primijeniti nove tehnologije u svakodnevnom životu, omogućiti realizaciju zahtjevnijih projekata te pripremiti učenike za Rescue natjecanja.

Većina se učenika prvi put sada u Supetru susrela sa ovakovim načinom rada pa je prvi zadatak bio izrada ožičenja i povezivanja prekidača i baterije sa motorima. Da bi zadatak bio interesantan sve to se odradilo kroz izradu robota hodača.

Pobjedici robotike su: 1. Franko Karmelić (OŠ Bol), 2. Toma Nižetić (OŠ Pučišća) i 3. Sara Žaknić (OŠ Bol). U drugoj kategoriji prvi je Lovre Eterović, a drugi Frane Radić, obojica iz OŠ Bol.

(25) objavljeno  10. 01. 14. u 21.25 h 

********************


alt

Ana Gratelli proslavila je 100-ti rođendan 4. rujna 2013. godine


TKO JE NAJDUGOVJEČNIJI?

U Bolu se, prema statistici, živi sve duže. Veseli i podatak da je posljednje tri godine u Bolu bilo više rođenih nego umrlih. U monografiji "Boljani" objavljeno je da je najduže živjela Kata Marinković Tomić - 100 godina, 5 mjeseci i 5 dana. Rođena je 1813., a umrla je 1914. godine. Sasvim blizu tog rekorda je Ana Gratelli, koja je stoti rođendan proslavila 4. rujna 2013.

Još je malo vremena ostalo, ni mjesec dana, da Ana Gratelli nakon 200 godina postane najdugoviječnija Bolka. (J.E.)


P.S. Nakon objave gornje informacije, saznali smo da je Kate Marinković Tomić pranona Anki Gratelli pa je za pretpostaviti da je dugovječnost - nasljedna.

(24) objavljeno  10. 01. 14. u 21.05 h
dopunjeno 11. 01. 14. u 07.15 hpetak, 10. 01. 14.  **********


alt


USPJEH BOLSKIH OSNOVACA

Radosni su u četvrtak bili učenici Osnovne škole  po povratku iz Supetra (na slici) gdje su sudjelovali u Zimskoj školi robotike. Pod vodstvom prof. Danice Plastić u Supetar su bili učenice i učenici iz II., V., VI., VII. i VIII. razreda. Neki od njih osvojili su i prva mjesta što im omogućava nastup na daljnjim natjecanjima.

Tijekom dana saznati ćemo više detalja kao i imena pobjednika. Spomenimo da su sudjelovali Franko Karmelić, Sara Žaknić, Lovro Eterović, Frane Radić, Ana Pina Marinković, Dorijan Kusanović, Marija Karninčić, Mia Pivčević, Ivo Trutanić i Kate Pavišić. (J.E.)

(23) objavljeno  09. 01. 14. u 21.10 h 

********************


alt


JOŠ IMA POPLOČAVANJA

Neće se kamene ploče stavljati samo na dijelu rive gdje se kopalo za kanalizaciju, već su radnici "Perije" počeli i zamjenom oštećenog pločnika ispred prodavaonice "Konzum". Popravit će se samo dio platoa.

Tijekom idućeg tjedna očekuje se da će biti u potpunosti završeni radovi na postavljanju kamenih ploča od Galerije B. Dešković do Konzuma. (foto: z. bartulović)

(22) objavljeno  09. 01. 14. u  20.25 h  

*******************


alt


ČISTI SE POTOK

Središnji potok u Bolu ovih se dana čisti, a zatim će se i fugirati. Gradili su ga 104 vojnika i četiri oficira u doba Austrijske uprave (1891.), a sada ga, 123 godine kasnije, uređuju radnici "Grabovog rata".Trebalo je očistiti i odvesti podosta otpadnog materijala, najčešće sa odbačenih sa susjednih terena, a humus će dobro doći za bolske parkove.

Potok je izgrađen nakon katastrofalna dva proloma oblaka koja su zahvatila Bol 4. i 9. listopada 1891. Bilo je dvoje poginulih, srušena je dvokatnica, a iz 40 vinskih podruma bujica je odnijela svu proizvodnju mošta. Car Franjo Josip iz svoje privatne blagajne poslao je kao pomoć 6000 forinti. Iste godine počela je gradnja potoka.

Stotinjak godina ranije, 1792. godine, Bol je također zadesio katastrofalan povodanj. Tada je stradalo sedmoro mještana. (J.E.)

(21) objavljeno  09. 01. 14. u 20.15 h četvrtak, 09. 01. 13.  **********


alt


(NE)KULTURA ŽIVLJENJA

Posjećivanje kazališnih predstava, koncerata, čitanje knjiga i slično ne znači - kulturu življenja. To je, naime, veoma široki pojam, a našu (ne)kulturu svakodnevno manifestiramo kada bacamo smeće izvan kante odnosno kontejnera, kada peremo auto na cesti, kada puštamo naše kućne ljubimce da slobodno "šetaju" rivom, kada iz auta ili kuće puštamo preglasnu muziku, kada ne poštujemo prometne znakove i vozimo u suprotnom smjeru ...

Novim Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena je kazna do 2.000 kuna za onoga koji vrši nuždu na javnom mjestu. Kada to čini naš kućni ljubimac nema kazne, a većina vlasnika "zaboravi" to počistiti pa čak kad ih netko i gleda. Zakonodavac je uz novi Zakon o prekršajima naveo da godišnje u prosjeku ima 45.310 uhvaćenih u prekršaju, povratnici su njih 7.565, a maloljetnika je 2.174.

Problem nepoštivanja kulture življenja nije novijeg datuma. Pronašli smo Pravilnik mjesnog redarstva Obćine bolske od prije 129 godina koje je prihvatilo Općinsko vijeće na sjednici 21. studenog 1885.  Citirat ćemo neke članove spomenutog Pravilnika:

- "Zabranjeno je bacati crijepove, smeće, snieg, kamenje, gnjusne stvari, kao takogjer i čistu vodu na ulice, puteve, trgove i druga javna i privatna mjesta u blizini javnijeh."

- "Tko bi naumio da gradi novu kuću, da staru nadogradi ili na kojimudrago način popravi, treba da pita dozvolu, dodavši dotičnoj prošnji 2 oglednice narisa."

- "Krovove, prozore, kućne kvire i slična, treba uzdržavati u dobrom stanju, i baš takovu da bude odalečena svaka pogibija."

- "Ljeti preko dneva, treba dućandžije i obrtnici da drže pri vratima izložen sudić pun čiste vode za napojiti prolazeće pse."

- "Svi psi bez razlike treba da imaju ogrljak od kože ili od kakve kovine, na kojemu da budu početna slova prezimena i imena gospodara. Danski i čobanski psi valja da imaju  i nagubac od kovine, da ne ugrizu. Svi koji budu ulovljeni bez ogrljka i nagubice smaknut će se, ako ih kroz 48 sati vlasnik ne potraži i ne plati 2 forinta za otkup."

- "Mesari treba da budu vazda opasani bijelom čistom pregačom."

- "Strogo je zabranjeno preprodavaocim pristupiti u ribarnicu i kupovati ribu prije 11 sati ujutro."

U poglavlju BOLSKA POVIJEST obavit ćemo do kraja mjeseca kompletan tekst Pravilnika mjesnog redarstva iz 1885. godine. (J.E.)

(20) objavljeno  08. 01. 14. u 20.50 h 


srijeda, 08. 01. 14. **********


alt


NASTAVLJENO KOPANJE NA RIVI

Prema planu i najavi, u utorak su strojevi "Berice" nastavili kopanje od restorana "Vusio" (hotel Kaštil) prema benzinskoj postaji. U drugoj fazi rada, koja je počela 9. listopada pa do danas, postavljeno je 208 metara kanalizacijskih cijevi. Treba još iskopati 160 metara kanala, koji doseže i dubinu od četiri metra.

Potpuno dovršenje kopanja i uređenje rive planirano je do Uskrsa. (J.E.)

(19) objavljeno  07. 01. 14. u 21.10 h  

********************


alt


PRORADILI PORTAL I KAMERE

U utorak tijekom jutra ponovno su proradili portal Turističke zajednice, a s njim i live i web kamere. Do prekida je došlo u ponedjeljak ujutro zbog neovlaštenog pokušaja pristupa domeni bol.hr.

Posjetitelje portala bol.hr, koji žele pogledati i web kamere, moramo podsjetiti da u zimskom periodu ne radi web kamera na Borku okrenuta prema plaži Zlatni rat. Razlog je što nema napajanja električnom energijom, jer hoteli ne rade.

Klikom na desni baner (live cam), na našem portalu, možete se izravno uključiti u izravni prijenos iz akvatorija bolske luke. (J.E.)

(18) objavljeno  07. 01. 14. u 21 h  

********************


alt


ZIMA ILI PROLJEĆE

Nakon juga i kiše u nedjelju, u utorak pravi proljetni dan. U podne službena temperatura zraka bila je 18, a mora 17 stupnjeva, Međutim, na suncu i u zavjetrini čak 33 stupnja. Ni slijedećih sedam dana nema ni traga zimi. Do subote, najavljuju meteorolozi, biti će pretežno sunčano, a zahlađenje je moguće tek u drugoj polovici siječnja.

Zbog visokih temperatura budi se i vegetacija. Darija Marinković snimila je brnistru u cvatu, pet mjeseci ranije nego je to uobičajeno. (J.E.)

(17) objavljeno  07. 01. 14. u 20.45 h  utorak, 07. 01. 14. **********


alt


VIŠE STAZA ZA BICIKLISTE

Turisti ne traže samo more i sunce. Sve je popularniji novi vid turizma gdje gosti dolaze da uživaju u vožnji biciklama. Turistička zajednica naše županije zagovara projekt "Cikloturizam" kojeg već uveliko primjenjuju u Istri, a postaje obveza za gradske i općinske turističke zajednice. Financijskim planom za 2014. u Bolu je TZO rezervirala sredstva za prvu fazu, a pripomoći će i Općina izdvojivši za biciklističke staze i protupožarne putove 25 tisuća kuna.

U Bolu se i ranijih godina moglo vidjeti podosta biciklista. Mnogi su koristili i asfaltnu cestu Supetar - Bol, ali Bol ima i dvije biciklističke staze, jedna je prema istoku (sv. Lucija) a druga prema zapadu (Murvica). Asfaltiranjem ceste do Murvice, trebati će urediti staru makadamsku cestu koja je manje opasna za bicikliste. (J.E.)

(16) objavljeno  06. 01. 14. u 21.10 h  

********************


alt


KAMERE - NE RADE!

U ponedjeljak su mnogi uzaludno pokušavali pogledati što prikazuje live kamera (na slici), a u funkciji nisu bile ni dvije web kamere. Problemi su bili i pri učitavanju portala Turističke zajednice koja je također bio nedostupan.

Ne radi, međutim, ni ured Turističke zajednice u Bolu, jer do 13. siječnja koriste kolektivni godišnji odmor. Na uočeni problem pokušavali smo na razne načine obavijestiti nadležne i na naše pozive javio nam se administrator portala www.bol.hr. Saznali smo da je ukinuta domena i da će u utorak tijekom jutra saznati zbog čega i nastojati da se isti dan ponovno vide učinci spomenutih kamera. (J.E.)

(15) objavljeno  06. 01. 14. u 20.55 h ponedjeljak, 06. 01. 14. **********


alt


ČESTITANJE S PJESMOM

Kolenda je stari običaj čestitanja pjesmom. Na dubrovačkom području se to čini pred Božić i Novu godinu, ali u nekim krajevim i uoči blagdana Sveta tri kralja. Tu tradiciju zadržali su i u Bolu pa je njih četrdesetak u nedjelju navečer došlo u Samostan čestitati dominikancima.

Kada se to pjevalo pred kućama ili trgovima, domaćini bi pjevače i glazbenike častili suhim smokvama, narančama, rogačima, raznim slasticama, sokovima, vinom, rakijom ... Dominikanci su u Bolu sve njih, koji su došli kolendati, pozvali na - večeru. (J.E.)

(14) objavljeno  05. 01. 14. u 21.15 h  

********************


alt


STATISTIKA: ROĐENI, VJENČANI. UMRLI ...

Više se osoba u Bolu 2013. rodilo nego ih je umrlo. To je svakako dobar podatak, a mi na našim stranicama detaljno upisujemo već tri godine rođene i umrle. Istina u obavijestima o smrti navodimo i umrle Boljani koji su iselili iz Bola, ali smatramo da i to treba objaviti ukoliko saznamo da se to dogodilo. U našem popisu rođenih ima također nešto prekobrojnih jer navodimo i one čiji su roditelji odselili iz Bola, čak i u inozemstvo.

U župnom uredu priopćili su nam podatke za 2013. godinu: krštenih 10, umrlih 13, vjenčanih 7, krizmanih 21 i prvopričesnika tri.

Najviše se djece u Bolu rodilo 1921. (43), zatim 1984. (33) i 2011. (30). Prošle godine novorođenih je bilo 16 te još troje podalje od Bola: Dubrovnik, Poljska i USA. (J.E.)

(13) objavljeno  05. 01. 14. u 21.05 h     nedjelja, 05. 01. 14. **********


alt


BRŽE DO GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Od 1. siječnja imamo čitav niz novih ili izmijenjenih zakona i propisa. Za naše čitatelje može biti interesantan onaj o građevinskoj dozvoli i općenito novoj gradnji.

Nema više lokacijske dozvole već je potrebna samo građevinska dozvola koja se treba dobiti u roku od 30 dana. Međutim, ona vrijedi tri godine i u tom roku treba početi graditi. Osam dana prije početka mora se prijaviti početak radova. U roku od 5 godina treba urediti fasadu i okoliš obiteljske kuće, Za veće objekte rok je 10 godina. Tko to ne učini u tom roku kazna mu je za svaki mjesec zakašnjenja 3.000 kuna.

Može li se i prije tih 30 dana čekanja na dozvolu početi izgradnjom? Neki to, svjedoci smo u praksi, to sigurno rade, a nazivamo ih divljim graditeljima. Pitali e mail poštom Vesnu Radić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (građevinska inspektorica koja dolazi u Bol):

1. Gradi li se, po Vašim saznanjima, u Bolu i bez građevinske dozvole?

2. Tko je obvezan postaviti info tablu na gradilištu?

3. Ako nema table, znači li to da se možda gradi bez dozvole?

Pitali smo to 26. studenog 2013. i pretpostavljam da pogađate: nismo dobili nikakav odgovor niti možda savjet kome se tim pitanjima možemo obratiti.

Ali nismo jedini koji na tu temu čekamo odgovor. Vijećnik Frane Lukšić pitao je načelnika na sjednici Općinskog vijeća 16. prosinca 2013. "koliko njih gradi u Bolu bez dozvole i to unatoč zabrani građevinske inspekcije". Načelnik T. Marinković kaže da Općina (komunalni redar) pismeno prijavljuje one koji rade bez dozvole i to onda prelazi u nadležnost inspekcije. Poimenični spisak prekršitelja dobit će (?) vijećnici po povratku komunalnog redara na posao. To bi trebalo biti 13. siječnja. Pa budimo malo strpljivi do tada. (J.E.)

(12) objavljeno  04. 01. 14. u 21.05 hsubota, 04. 01. 14. **********


alt

Turisti su ponekad neoprezni i zbog fotografiranja ili pogleda na plažu dođu do samog ruba


PRIPREMA SE POSTAVLJANJE OGRADE

U tijeku su pripreme, a u veljači bi se trebala postaviti ograda na šetnici od Borka prema plaži Zlatni rat. Proračunom općine za 2014, godinu planirano je 20 tisuća kuna što sasvim sigurno nije dovoljno za kompletnu ogradu. Sada će se postaviti samo na najkritičnijim mjestima, a za kompletno uređenje trebati će i određena odobrenja i suglasnosti jer se radi o zaštićenom području.

Postavljanje ograde počelo je 1972. godine i ukupno je ugrađeno 380 metara, od Borka do Zlatnog rata i 150 metara iznad plaže Zlatni rat. Računa se da bi još trebalo ukupno 420 metara nove ograde. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 01. 14. u 21.45 h 

********************


alt


MNK "BOL" NASTUPA NA TURNIRIMA

U pauzi natjecanja u 3. ligi malog nogometa, MNK BOL nastupa na turnirima koji se organiziraju za Božić i Novu godinu. U četvrtak (2. siječnja) nastupili su na 16. božićno-

novogodišnjem turniru Solin 2013. Izgubili su na penale 3:4, a u regularnom dijelu utakmice protiv ekipe GENOA HNS bilo je 2:2.

U Sinju su isti dan igrali MNK BOL - KERAMONT SATRIĆ i pobjedili 4:1. Ovom pobjedom osigurali su plasman u sljedeće kolo. (M.B.)

(10) objavljeno  03. 01. 14. u 21.30 h petak, 03. 01. 14. **********


alt


NASTAVLJENO I U NOVOJ GODINI

Prvi radni dan u novoj godini nije obećavao ništa dobro. Zbog kiše su se morali skloniti radnici "Berice" koji rade na iskopima, a i kamenari "Pirije" koji završavaju postavljanje pločnika. Ipak, ne za dugo, jer se ubrzo vrijeme poboljšalo, a ukazalo se i sunce pa se moglo normalno nastaviti s radom.

U prvoj fazi rada, od 14. siječnja do 20. svibnja 2013. završeno je oko 45 posto projektirane trase kanalizacije i vodoopskrbe od zgrade TZO do Biline kuće (početak šetnice). U tom periodu radilo se na dvije dionice. Najprije se počelo sa zapadne strane, od Biline kuće do benzinske postaje, a onda od zgrade TZ do parka pored Galerije B. Dešković. Nakon završetka turističke sezone bageri "Berice" nastavili su 9. listopada 2013. kopati od parka kod Galerije prema zapadu. Kanalizacija je postavljena do pola puta (bašta hotela Kaštil) druge faze i za koji dan će se nastaviti kopati prema benzinskoj postaji. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 01. 14. u 21.40 h  četvrtak, 02. 01. 14. **********


alt

Bol na Novu godinu 2014. u 10 sati


PRVI DAN NOVE GODINE

Boljani su uglavnom kod kuće dočekali 2014. godinu. Tek nešto petardi, manje nego obično, remetili su noćnu tišinu i najavili dolazak Nove godine. Ujutro su bolske ulice i riva bili potpuno pusti. Tek poneki prolaznik. Kava se do 10 sati mogla popiti samo u restoranu "Santo" ili u caffe baru "Loža". (J.E.)

(08) objavljeno  01. 01. 14. u 22-05 h 

********************


alt


TREĆI ROĐENDAN PORTALA BOLJANI.INFO

Tri pune godine se izdaje portal www.boljani.info i činimo sve da bude što informativniji. Skoro pa sva događanja se registriraju slikom i popratnim tekstom. Imamo čak 27 raznih rubrika (poglavlja) a sigurno je najčitanija Bolska kronika.

U 2013. godini objavili smo 990 vijesti, ukupno 1900 raznih fotografija. Pratili smo lokalne izbore, uveli sportsku rubriku, svake nedjelje osim u srpnju i kolovozu snimamo plažu Zlatni rat, stalne su rubrike: Boljani po svijetu, Rođeni, Obavijesti o smrti, Foto kritika, Umjesto čestitke ... Odnedavno imamo i Videoteku sa 15 filmova o Bolu koji su za dva mjeseca pregledani ukupno 3.300 puta.

Sve više imamo novih čitatelja izvan Bola. Čitaju nas na svim kontinentima: naši iseljenici, gosti koji ljetuju u Bolu, Boljani koji tamo žive ... Dnevno se naš portal otvori 700 do 950 puta. U 2012. bilo je 109.613 otvaranja, a za 2013. planirali smo 200.000, a bilo je blizu 300 tisuća.

Zahvaljujemo svima koji nas otvaraju, a veliko hvala i suradnicima koji svojim fotografijama čine ovaj portal još interesantnijim. A to rade bez naknade!

(07) objavljeno  01. 01. 14. u 21.55 h  

********************


alt


MISA ZAHVALNICA

Na Silvestrovo, posljednjeg dana kalendarske godine, u župnoj crkvi Gospe od Karmela služila se sveta misa koju je predslavio mjesni župnik o. Damir Šokić. Mise zahvalnice održane su i u drugim župama širom Hrvatske.

Na Novu godinu u Maloj crkvi nije bilo jutarnje mise, već samo u 18 sati. U Velikoj crkvi je sveta misa je kao i svakog blagdana bila u 10.30 sati. (foto: darija marinković)

(06) objavljeno  01. 01. 14. u 21.35 h   

********************


alt


INFORMACIJE ZA GOSTE

Turista ili bilo koji putnik koji u zimskom periodu navrati u Bol naći će se na sto muka ako ga netko ne dočeka. Dogodilo se to jednom paru iz Splita koji je odlučio Novu godinu sačekati u Bolu. Gdje se smjestiti? Gdje nešto pojesti?

Od info pultova koji su prošlog ljeta postavljeni kod Konzuma i na autobusnoj postaji - nikakve koristi, jer ne rade. A tamo bi moglo pisati koji su restorani otvoreni (radno vrijeme, adresa, telefon), gdje se u Bolu može prenoćiti, radno vrijeme banke i pošte, vozni red autobusa, plovidbeni red katamarana, radno vrijeme trgovina, ambulante, ljekarne ...

Čini se vrlo jednostavno, ali nije u funkciji. Ili da savjetujemo slučajnim gostima: tko vas je zvao, dođete nam na ljeto! (J.E.)

(05) objavljeno  01. 01. 14. u 21.30 h  

********************


alt

Katamaran na Novu godinu u bolskoj luci u 13.25 sati


TKO ČITA, NE KASNI

Kao što smo najavili na našem portalu, katamaran je u srijedu iz Bola za Split krenuo deset minuta ranije nego do sada. Tako je i predviđeno plovidbenim redom. Oni (bila su tri putnika) koji su pročitali to na našem portalu, došli su na vrijeme i otputovali za Split. Dvojica su kod Konzuma "malo" zakasnila i pogledom ispratila odlazak katamarana.

Još ćemo jednom ponoviti: "Jadrolinija" je objavila zimski red plovidbe koji važi od 1. siječnja do 29. svibnja. Za katamaransku liniju Bol - Split pomaknut je polazak 10 minuta ranije nego do sada. Svaki dan je u 6.25 (do sada 6.35), a nedjeljom i praznikom u 13.25 (do sada u 13.35 sati).

(04) objavljeno  01. 01. 14. u 21.15 h   

********************


alt


PREKRŠAJNI ZAKON: PLATI ODMAH!

I ovo treba znati: od 1. siječnja prema izmijenjenom Prekršajnom zakonu tko odmah plati kaznu ili to učini u roku od tri dana po primitku obavijesti na kućnu adresu, kazna će mu biti upola manja.

Oni koji ne plate kaznu neće moći registrirati automobil ili dobiti prometnu i vozačku dozvolu. Jedino neće moći ostati bez dokumenata koji su nužni za ostvarenje temeljnih prava, odnosno bez osobne iskaznice ili putovnice. (J.E.)

(03) objavljeno  01. 01. 14. u 21.05 hsrijeda, 01. 01. 14. **********


alt

Novogodišnji razgovor s načelnikom općine Bol Tihomirom Marinkovićem


 "2013. IZNAD OČEKIVANJA"

Na prijelazu iz jedne u drugu godinu čine se inventure onoga što je ostvareno i novi planovi za sljedećih 365 dana. Što je ostvareno u 2013. i čemu se možemo nadati 2014., tema je o kojoj smo razgovarali s načelnikom općine Bol Tihomirom Marinkovićem.


- Godina iza nas, po mojoj ocjeni, bila je iznad očekivanja – mišljenja je naš sugovornik. – Bol živi od turizma pa je najvažnije da smo ostvarili rekordan broj posjeta. Započeli smo 2013. velike investicijske radova koji su rješenje za naše stoljetne potrebe. Učinjene su istovremeno i pripreme za početak novih poslova koji će poboljšati privređivanje, ali i bolje uvjete života za mještane i naše goste. Osobno sam zadovoljan, također, drugom pobjedom na neposrednim izborima za načelnika. Građani su očito prepoznali ispravnost mog rada i zalaganja za zajednicu, kao i dobar ukupni rad općinske uprave.


Kakva je suradnja sa Općinskim vijećem, s obzirom da u njemu većinu ima kooalicija HDZ (2)-HSLS(1)-HSP-HSS AS i nezavisna lista Dora Adulmara(3)?

- Suradnja s Općinskim vijećem je korektna i vjerujem da ćemo zajednički mandat odraditi na obostrano zadovoljstvo. Svi smo u predizbornoj kampanji isticali rad za dobrobit i napredak Bola, pa imamo priliku biračima to i dokazati.


Što možemo očekivati u 2014.?

- Nastavljaju se radovi na kanalizacijskom sustavu. U tijeku su pripreme za prvu fazu izgradnje nove luke na Račiću, a radovi bi trebali početi krajem turističke sezone 2014. U novoj godini radit će se pročiščivač i kanalizacija u Murvici, zatim kanalizacija u Ulici T. Ujevića i na Šetalištu A. Rabadana. U suradnji s Hrvatskim cestama radio bi se rotor na ulazu u Bol i odmorište-vidikovac na cesti Bol – G. Humac, iznad Samostana. U planu je početak dogradnje i popravak krovišta Doma kulture, zatim početak sanacije zida iznad naselja Blato. Na Račiću će se proširiti cesta i ugraditi kanalizacija i vodovod. Nova će rasvjeta biti za Ložu i na šetnici. Pri kraju su i pripreme za gradnju Vatrogasnog doma. Nabrojio sam tek samo one veće zahvate.


U Proračunu općine za 2014. predviđena su i neka davanja za socijalne programe

- I dalje ćemo pomagati obiteljima i to sa 7, 14, 30 i 60 tisuća kuna za prvo, drugo, treće odnosno četvrto novorođeno dijete. Pomagat ćemo obiteljima pri umjetnoj oplodnji, ali i bolesnima i socijalno potrebitima. Penzioneri će dobivati Božićnicu i Uskrsnicu, a za zlatni pir dajemo 5.000 kuna. Značajna sredstva, o čemu ste vi već pisali, rezervirana su za kulturu, knjižnicu, dječji vrtić, sport … Iz Proračuna se uplaćuje Grabovom ratu 1.400.000 za čistoću ulica, uređenje parkova …


U nabrajanju većih poslova u 2014. niste spomenuli novo groblje o čijoj se izgradnji govori više od 120 godina?

- Idejni projekti su gotovi i sada se radi aplikacija za dobivanje potrebnih dozvola. Očekujem početak radova na novom groblju kod sv. Lucije do kraja 2014.


Novost je što smo dobili prometnog redara?

- Tijekom siječnja detaljnije ćemo upoznati mještana s našim planovima i novom regulacijom prometa. Zadatak je prometnog redara da educira ljude i upozorava na uočene prekršaje. Nama nije svrha kažnjavanje, već uvođenje više reda u prometu. U centru mjesta neće biti dozvoljen pristup kamionima, a kada popločimo rivu do benzinske postaje, potpuno će biti onemogućen promet vozilima.


Što se čini za bolju zabavu u večernjim i noćnim satima, a da manje buke, u to vrijeme, bude u centru Bola?

- Sportsko-rekreativno-zabavnu zonu na površini od 10 hektara planirali smo zapadno od plaže Zlatni rat. To je ušlo i u izmjenama i dopunama županijskih planova. Tamo bi trebala biti čak dva zabavna centra. Neke aktivnosti u tom pravcu očekujem već ovoga ljeta.


Opširnije ćemo o svemu detaljnije pisati i na našem portalu kada za to bude vrijeme …

- Želio bih i ovim putem, svim žiteljima općine Bol, poslovnim partnerima i čitateljima portala boljani.info, zaželjeti sve najbolje u 2014. godini. Poželimo također i novi boljitak u podizanju kvalitete usluga u osnovnim djelatnostima te hotelskom i privatnom smještaju - zaključio je naš razgovor načelnik općine Tihomir Marinković. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 12. 13. u 20.25 h  

********************


alt


NOVI RED PLOVIDBE ZA KATAMARAN

Od 1. siječnja novi je red plovidbe. Trajekti Supetar - Split - Supetar te Sumartin - Makarska - Sumartin plove kao i do sada, ali ima nekih izmjena na katamaranskoj liniji Jelsa - Bol - Split.

Novost je što iz Bola za Split katamaran isplovljava 10 minuta ranije: radnim danom u 6.25 (do sada u 6.35), a nedjeljom i blagdanom u 13.25 (do sada u 13.35).

U srijedu, na Novu godinu, katamaran bi se trebao zadržati u bolskoj luci samo 5 minuta (do sada 10) i u 13.25 isploviti za Split. O novoj satnici nije službeno obaviješten Dragutin Kale zadužen za privez katamarana i prodaju karata.

Kad već pišemo o katamaranu moramo objaviti i podatak da u prosincu nije dolazio 10 puta. U istom mjesecu 2012. nije ga bilo 21 put. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 12. 13. u 20.10 h   
 

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"