Arhiv 2014. / XII.

Foto vijesti objavljene u prosincu 2014. (82 vijesti)


srijeda, 31. 12. 14.     **********


alt


TRGOVINE DO 18 SATI

Zadnjeg dana rada u 2014. trgovine prehrambenom robom u Bolu će biti otvorene do 18 sati. To su nam telefonski potrdili u „Studencu“, „Konzumu“ i „Tommyju“. Mislimo da će biti dovoljno vremena da se osiguraju zalihe hrane i pića za najluđu noć u godini i za sutradan, na Novu godinu, kada su sve trgovine – zatvorene. (J.E.)

(82) objavljeno  30. 12. 14. u 20.20 h  

********************


alt


SRIJEDA (DANAS) JE ZADNJI DAN!

Birači koji će 11. siječnja, na dan drugog kruga predsjedničkih izbora, biti izvan mjesta prebivališta, a žele glasovati, moraju se do srijede, 31. prosinca, javiti nadležnom uredu državne uprave, podsjeća Ministarstvo uprave koje je na svojim internetskim stranicama objavilo popis i adrese ureda s telefonskim brojevima
Nadležni uredi državne uprave u Hrvatskoj će zahtjeve zaprimati do srijede, 31. prosinca, do 14 sati.
Birači do srijede mogu podnijeti novi zahtjev za aktivnu registraciju, privremeni upis, prethodnu registraciju ili izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, kao i od njega odustati.
Ministarstvo ističe i pogodnost za birače koji imaju pristup aplikaciji e-Građani.
Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani mogu elektroničkim putem podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača drugog grada ili općine u Hrvatskoj, ukoliko 11. siječnja 2015. neće biti u svom mjestu prebivališta i žele glasovati u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.
Riječ je o privremenom upisu u registar birača nekog drugog grada ili općine, napominje Ministarstvo uprave.

(81) objavljeno 30. 12. 14. u 20.10 hutorak, 30. 12. 14.    **********


alt

Bura je oborila i stablo na zaobilaznici prema Zlatnom ratu (foto: Srđan Pavišić)


BURA I HLADNOĆA

Bura se obrašila na Bol, ali pamtimo i veće udare bure. U Splitu, međutim, kažu da ovako nije puhalo zadnjih desetak godina. U Bolu, zbog bure, nije bilo većih problema. Vatrogasci su otpilili dva stabla koji su prepriječili  put iza crkvice Sv. Lucije. Mi smo im dojavili i za srušeno stablo na zaobilaznici za Zlatni rat, čiju nam je fotografiju poslao Srđan Pavišić.
Više i nije vijest da nije bilo katamarana, jer on ne dolazi i po manjem nevremenu.
Treba napomenuti da zimi ima više srčanih tegoba, zatim napada astme i glaukoma. Savjet je liječnika da se izbjegava duži boravak na otvorenom. Obvezna je kapa koja pokriva uši, a disati treba na nos.
U novogodišnjoj noći će biti pretežno vedro i vrlo hladno. Bura će oslabiti tijekom četvrtka, a u petak se očekuje levanat i jugo, pa uz obalu i na otocima će biti manje hladno. (J.E.)

(80) objavljeno  29. 12. 14. u 20.45 h 

********************


alt


DRUGI KRUG 11. SIJEČNJA

Poznati su rezultati prvog kruga izbora za predsjednika RH. U drugi krug, 11. siječnja, na listi će biti dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. U Bolu je na izbore izišlo svega 48,9 posto birača. Kada se bira načelnik i Općinsko vijeće bude ih znatno više. Na posljednjim izborima 2. lipnja 2013. u Bolu ih je na biralište izišlo 66,15 posto upisanih birača.
Kako se glasovalo na Braču? Josipović je veći broj glasova osim u Bolu dobio i u Supetru, Pučišćima, Milni, Selcima, a Kitarović u Postirama,  dok su isti postotak glasova imali u Nerežišća i Sutivanu. (J.E.)

(79) objavljeno 29. 12. 14. u 20.40 h     ponedjeljak, 29. 12. 14.   **********


alt


BOL BI JOSIPOVIĆA

Poznato je kako se glasalo na dva biračka mjesta u općini Bol. U birački spisak bilo je upisano 1.692 birača, a glasovalo ih je 789 ili 47,22 posto. Osam je listića bilo nevažećih.

Najviše je glasova u Bolu, kao i prije pet godina, dobio Ivo Josipović (355 glasova). Druga je Kolinda Grabar Kitarović (229), a pomalo je iznenađujuće veliki broj glasova dobio Ivan Sinčić (171), dok je po bolskim glasovima Milan Kujundžić četvrti (36 glasova).

Rezultati glasovanja u Bolu zbrajaju se ostalima i to su oni službeni i konačni. (J,E.)

(78) objavljeno  28. 12. 14. u 20.30 h 

********************

 

alt


KONCELEBRIRANA MISA U VELOJ CRKVI

Hrvatski katolički svećenik Tonči Matulić, inače dekan na Teološkom fakultetu u Zagrebu služio je ove nedjelje u Velikoj crkvi koncelebriranu misu. Uz njega su bili o. Ivo Plenković i o. Eugen Bižaca. Nije ovo prvi put da Tonči Matulić dolazi u Bol. Ovaj put je razlog krštenje najmlađeg djeteta u obitelji Nikoline i Zdravka Bartulovića. Nikolin je to ujak, on ih je vjenčao u Splitskoj i sada je došao zbog krštenja. (J.E.)

(77) objavljeno  28. 12. 14. u 20.40 h 


nedjelja, 28. 12. 14.    **********


alt

Toplije je kada se nešto s roštilja prezalogaji 


alt

U šatoru je teško bilo pronaći slobodno mjesto


alt

Na Poljanu su bili i vatrogasci, ali zbog nogometa. Igrali su Oženjeni protiv Neoženjenih


alt

Pehari i medalje čekaju pobjednike


REFLEKTORI SE GASE

Devet se večeri na Poljani, obasjanoj reflektorima, igralo, družilo, zabavljalo … Manifestacija „Sportsko zabavni Božić“ koju su osmislili Boško Botica i Tonči Buljan, a realizirali uz pomoć svojih prijatelja, zaslužuje najvišu ocjenu. Iako je ova događanja još potrebno analizirati, najviše zbog budućih akcija i planova, već sada se može ustvrditi, iz razgovora sa publikom i općim dojmom, da trud i novac nisu potrošeni uzalud. Općina je maksimalno pomogla novčano, ali su organizaciju poduprle i druge općinske tvrtke i mnogi pojedinci.
U subotu, nakon finalnih borbi, podijelit će se pehari. Svi će biti zadovoljni: pobjednici, ali i poraženi. Kasno navečer ugasit će se reflektori, a u nedjelju počinje demontaža šatora i pospremanje opreme.
Dogovorili smo idućih dana razgovor s Boškom Boticom. Sigurno ćemo ga pitati kada možemo očekivati neku sličnu manifestaciju. (J.E.)

(76) objavljeno  27. 12. 14. u 10.25 h  

********************


alt


DOČEK U TAVERNI RIVA

Neki su Boljani, njih najviše, planirali Novu godinu dočekati kod kuće uz dobru spizu i TV program. Mnogi, posebno oni mlađi, namjeravaju dočekati 2015. na splitskoj rivi. Zna se da će biti i onih koji će ploviti na kruzeru ili ispijati šampanjac u nekom (inozemnom) hotelu. Za one koji ništa od toga nisu odabrali, mogu do Taverne Riva. Po Bolu su plakati, a i mi smo ga objavili u rubrici Obavijesti i oglasi.
U prizemlju Taverne riva bit će švedski stol uz cijenu od 100 kuna. Na stolu će se ponuditi: riblja pašteta, salata od hobotnice, carpaccio od hobotnice, pršut, sir, francuska salata, njoki od grancigule, teleći rižot, pečena tunjevina, pileći ražnjići, prženi krumpir, povrće, salata, torta.
Na gornjem katu, u restoranu, gdje je broj mjesta ograničen, nude se jela po narudžbi ili dogovorena jela uz 30 posto popusta.
Glazba je u živo kojom Općina časti, kako bi se u što veselijem raspoloženju dočekala 2015. godina. (J.E.)

(75) objavljeno  27. 12. 14. u 19.15 h    

********************


alt


GRIPE JOŠ NEMA

U Bolu još nema gripe. Očekuje se krajem siječnja ili početkom veljače – saznali smo u bolskoj ambulanti. Mnogi bi, međutim, poželjeli da i ove godine mimoiđe Bol. U ovo doba godine moguću su prehlade i razne viroze.
Mnogi smatraju da je gripa bezopasna bolest, no statistike govore drugačije. Neki će zbog gripe ˝samo˝ izostati s posla ili škole, dok će se drugi suočiti s ozbiljnim zdravstvenim posljedicama poput upale pluća i aktivacije postojeće kronične bolesti. Da li ste dovoljno informirani o gripi i da li znate kako se zaštititi?
Nadoknada tekućine najvažniji je terapeutski postupak kod oboljelih od gripe i individualan je po količini potrebe za svakoga, a dostatno uzimanje tekućine može se najbolje kontrolirati kroz boju mokraće koja ne smije biti tamno žute boje već svjetlo žute – prozirne.
Što treba učiniti da se spriječi širenje gripe?  Evo nekoliko osnovnih savjeta. Za sprječavanje širenja gripe preporuča se: cijepite se protiv gripe svake godine, potaknite osobe iz svoje okoline da se zaštite cijepljenjem, redovito i temeljito perite ruke sapunom te ostanite kod kuće ukoliko ste bolesni.

(74) objavljeno  27. 12. 14. u 19.10 h  subota, 27. 12, 14. **********


alt


U NEDJELJU SU IZBORI

Ove će se nedjelje, 28. prosinca, u Bolu kao i na ostalim biralištima u Hrvatskoj i inozemstvu, birati predsjednik RH s mandatom od 5 godina. Potrebno je na glasačkim listićima zaokružiti jednog od četiri ponuđena kandidata. Birališta u zgradi Osnovne škole i u Murvici otvorena su od 7 do 19 sati.
Iako se bolski glasovi pridodaju glasovima sa ostalih biračkih mjesta, nama može biti interesantan podatak koga bi Boljani željeli za predsjednika (predsjednicu) Republike Hrvatske.
Podsjetit ćemo na rezultate predsjedničkih izbora 2009. godine koje nam je ustupio bolski politički analitičar Toni Pešutić:
Prvi krug izbora bio je 27. prosinca 2009. godine. U birački spisak bilo je upisano u Bolu i Murvici 1.680 birača. Na izbore ih je izišlo 822 birača (48,9 posto), a nevažećih listića bilo je 9.
1. Ivo Josipović (SDP) 230 glasova, 2. Nadan Vidošević (NK) 217 glasova, 3. Andrija Hebrang (HDZ) 76 glasova, 4. Milan Bandić (NK) 70 glasova, 5. Dragan Primorac (NK) 63 glasa, 6. Vesna Pusić (HNS) 59 glasova, 7. Damir Kajin (IDS) 30 glasova, 8. Josip Jurčević (NK) 26 glasova, 9. Miroslav Tuđman (NK) 22 glasa, 10. Boris Mikšić (NK) 10 glasova, 11. Vesna Škare Ožbolt (NK) 9 glasova i 12. Slavko Vukšić (HSSR) 2 glasa.
U drugom krugu, 10. siječnja 2010. godine u birački spisak bilo je 1680 upisanih, glasovalo je 836, a nevažećih listića bilo je 24.
1. Ivo Josipović (SDP) 541 glas (66 posto), 2. Milan Bandić (NK) 271 glas (34 posto).

(73) objavljeno  26. 12. 14. u 22 h  

********************


alt

Na obilježavanje horizontalne prometne signalizacije čekalo se 67 dana ...


alt

...na zatrpavanje Rudine još se treba čekati


ZATIŠJE NA GRADILIŠTIMA

S Božićem utihnuli su građevinski strojevi, a nastavak radova se očekuje 12. siječnja. Svi bi željeli da  nakon Uskrsa ostane što manje nedovršenog posla jer nam tada stižu i prvi gosti.
Pred sam Božić, u ponedjeljak 23. prosinca Hrvatske ceste su ucrtale horizontalnu signalizaciju na prometnici od Bola do Gornjeg Humca. Bilo je obećano to uraditi „čim prije“, a čekalo se 67 dana. Srećom, koliko je nama poznato, nije bilo prometnih nezgoda, jer je vožnja bila otežana, posebno noću.
Dočekali smo do Božića bojanje na cesti, ali ne i zatrpavanje raskopane Rudine. Možda su oni mislili na onaj drugi Božić, ali nama ne preostaje nego još jedanput ponoviti: radovi na izgradnji podzemne trafostanice počeli su 22. listopada, a rok je tri mjeseca. Hoće li do 22. siječnja biti to i završeno? (J.E.)

(72) objavljeno  26. 12. 14. u 21.50 h  

********************


alt

Mladost pod šatorom na Poljani


alt

Za roštilj treba čekati u redu


alt

Igra se turnir trešeta


alt

Ženska malonogometna ekipa iz Bola


SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ

Inicijatori ideje o organiziranju sportsko-zabavnih aktivnosti za Božić na Poljani, tu mislim prvenstveno na Boška Boticu i Tonča Buljana, zasigurno će potanko analizirati sve što je učinjeno. Potrebno je to kako bi se što kvalitetnije uskoro organiziralo nešto slično. Promatrač mora ostati zadivljen mladim, ali i nešto manje mladim ljudima, koji su ovih dana u velikom broju dolazili na Poljanu. Nije se samo igralo nego i družilo. Ti mladi ljudi, zbog kojih je sve to i urađeno, moraju reći svoje mišljenje, a za Bol je dobro što ima entuzijasta poput Boška i Tonča koji su spremni podnijeti teret organizacije, rada i odgovornosti, kako bi drugima učinili zabavnijim i veselijim duge zimske noći.
Onima koji nisu još bili na Poljanu, toplo preporučamo da to učine tijekom subotnjeg poslijepodneva. Da vide nešto što mladi Bola zaslužuju, da pogledaju neki sportski susret, ali i da uživaju u (besplatnoj) gastro ponudi. Dijelit će se fažol i prikupljati donacije za Udrugu Brački pupoljci. Mnogo je razloga da se vidimo na Poljani. (J.E.)

(71) objavljemo 26. 12. 14. u 21.40 h   

********************


alt


NOVI RED PLOVIDBE

„Jadrolinija“ je objavila novi plovidbeni red koji važi od 1. siječnja do 28. svibnja. Novosti nema i sve ostaje kao i do sada barem na nama interesantnim linijama Supetar – Split – Supetar, Sumartin – Makarska – Sumartin  te Bol – Split – Bol. Na Novu godinu neće isploviti u 8 sati trajekt iz Sumartina za Makarsku te u 9 sati iz Makarske za Sumartin. Na Uskrsni ponedjeljak, 4. Travnja, trajekt iz Sumartina polazi kao radnim danom, u 6 sati.
Dodatnih katamaranskih linija bit će na Veliki četvrtak (2. travnja) i Veliki petak (3. travnja) zbog tradicionalnog križnog puta na Hvaru.
Najznačajnija je novost što će otočani, žele li koristiti popust na prijevoz trajektom ili katamaranom, morati od 1. siječnja imati Otočnu iskaznicu. (J.E.)

(70) objavljeno  26. 12. 14. u 21.35 h  


petak, 26. 12. 14.   **********


alt

Sveta misa u Veloj crkvi na Božić (foto: Darija Marinković)


alt

Jaslice u Maloj crkvi (foto I. Bošković)


alt

Ponoćka u Maloj crkvi (foto: D. Marinković)


alt

Badnjak na Poljani (foto: D. Marinković)


alt

Bakalar je pripremljen u restoranu Santo (foto: I. Bošković)


alt

Svi sudionici Blagdanskog koncerta (foto: Ivana Bošković)


BOŽIĆ U BOLU 2014.

Misnim slavljem, misom bdijenja u Velikoj crkvi  i misom ponoćkom u Maloj crkvi, dočekan je Božić. Tome su prethodile u Bolu brojne manifestacije i događanja. Na sportskim Terenima Poljane održava se „Sportsko zabavni Božić“, u ponedjeljak je po tradiciji u Župnoj crkvi priređen Blagdanski koncert. U srijedu, na badnjak u Domu kulture dijelio se bakalar, pripremljen bianko i na brudet.
Predvečer je na Poljani, kao i ranijih godina, zapaljen badnjak.
Na sam Božić, osim u crkvu, vjernici su uglavnom ostajala kući u krugu članova obitelji. Božić je uostalom obiteljski blagdan, a za čestitanja rodbini i prijateljima ima vremena i sutradan. (J.E.)

(69) objavljeno  25. 12. 14. u 20.05 h 

********************


alt


alt


alt


SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ

Sudeći po broju posjetitelja, Boljani su prihvatili ideju Boška Botice i Tonča Buljana o održavanju ovih susreta na Poljani. Glavni kuhar je

(68) objavljeno  25. 12. 14. u 20.50 h 

********************


alt


ŠESTI IZBOR PREDSJEDNIKA RH

Hrvatska u nedjelju 28. prosinca po šesti put izlazi na birališta kako bi izabrala predsjednika Republike. Ovaj put su četiri kandidata: Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Libor Sinčić. U Bolu su dva biračka mjesta. Jedno je u zgradi Osnovne škole na Rudini, a drugo u Murvici. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a svaki birač mora pokazati važeću osobnu iskaznicu.
Umjesto poziva biračima citirat ćemo riječi splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića izrečene na Božić u propovijedi u Splitu:
- Neizlaskom na izbore ostajemo ne samo nemoćni, indiferentni, nego bježimo iz stvarnosti života. Listić i olovka su uvijek, simbolično rečeno, svojevrsna praćka malog Davida u našoj ruci i izlazak na izbore znak je da smo Njegovi i ujedno poziv Njemu da dođe k svojima.
Na dosadašnjim listama predsjedničkih kandidata bilo je 45 imena, među kojima neki i više puta. Godine 1992. birali smo između 8 kandidata, godine 1997. bilo ih je troje, godine 2000 – 9, a godine 2005. najviše – 13 kandidata. Na izborima 2009. predsjednik se birao između 12 kandidata. Drugi krug je bio posljednja četiri puta.
Sutra: kako se glasovalo u Bolu? (J.E.)

(67) objavljeno  25. 12. 14. u 21.20 h  četvrtak, 25. 12. 14.   **********

srijeda, 24. 12. 14.

utorak, 23. 12. 14.

ponedjeljak, 22. 12. 14.


alt

Župni zbor na prošlogodišnjem koncertu uoči Božića


BLAGDANSKI KONCERT

Centar za kulturu organizira i poziv na blagdanski koncert NA DOBRO NAM BOŽIĆ DOJDE koji će se održati ovoga ponedjeljka (22. prosinca) u Župnoj crkvi Gospe od Karmela s početkom u 18.30 sati. Biti će to koncert bolskih pjevača i svirača.
Nastupiti će Dječji zbor Čarčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav Bol te klape Užonca i Braciera.

(66) objavljeno 21. 12. 14. u 20.35 h

********************  


alt


BERICA POZIVA U NEREŽIŠĆA

BERICA po tradiciji uoči Božića poziva sve otočane na Veliku feštu i Radost kupovanja. Ove je godine to u utorak 23. prosinca od 7 do 17 sati u Prodajnom centru Nerežišća. Najavljeni su popusti od 10 do 50 posto, ali Berica sigurno priprema i još neka iznenađenja.

(65) objavljeno  21. 12. 14. u 20.25 h  

********************


alt

Drva su na Poljani već pripremljena za badnjak


BOLSKA DOGAĐANJA ZA BOŽIĆ

Srijeda, 24. prosinca (Badnjak):
11:00 h – Bakalar u prizemlju Doma kulture
17:00 h – Pali se badnjak na Poljani
21:00 h – Misa Bdijenja u Samostanskoj crkvi
24:00 h – Misa Ponoćka u Župnoj crkvi

(64) objavljeno  21. 12. 14. u 20.15 h    


nedjelja, 21. 12. 14.   **********


alt


SAMO KRAĆI ODMOR

Za radnike „Akropolisa“, koji su angažirani na izgradnji potpornog zida i šetnice na Račiću, nema dužeg odmaranja. Radit će u nedjelju, ponedjeljak i utorak, a kući će na Badnjak. Zbog Božića, izbora, Nove godine i Sveta tri kralja odmor će produžiti do 12. siječnja. Oni su u Bol strojevima stigli 7. listopada i isti dan počeli s radom.
Trenutno se pod morem betonira podloga na koju će se sredinom siječnja postavljati veliki betonski blokovi. (J.E.)

(63) objavljeno  20. 12. 14. u 20.50 h 

********************


alt


alt


alt


POČEO SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ

Na Poljani se krenulo već u petak navečer, a prvi sportski susreti igraju se od subote. Jedino će dva dana biti pauze zbog Božića.
U okićenom i grijanom šatoru sve je popunjeno. Posjetitelji su svih uzrasta, a posla ima i za roštilj. Ima se za jesti i piti. Prvi dan su svi bili izuzetno zadovoljni.
Preporučamo Boljanima da se ovih blagdanskih dana prošetaju do Poljane. (J.E. – foto: Tonči Buljan)

(62) objavljeno  20. 12. 14. u 20.45 h   

********************


alt


HUMANITARNI SAJAM

Nakon aktivnog humanitarnog tjedna: radionica filcane vune koje su se održavale po cijelom Braču, a započele usu 12. prosinca u Bolu, u nedjelju (21. prosinca) u Sutivanu se održava Humanitarni sajam na kojem će se moći kupiti prekrasni ukrasi napravljeni na radionicama. Prodavati će se i domaći kolači, kuhano vino i lutrija. Sva sredstva prikupljena na sajmu namijenjena su Bračkim pupoljcima, udruzi roditelja djece sa teškoćama u razvoju.
Bol će imati svoj štand, a Boljani nose svoje uratke s radionice vune, ali i drugih božićnih radionica. U Bolu je za Pupoljke organizirana humanitarna prodaja i blagdanski nastup, a Bračkim pupoljcima će se uručiti najmanje 4 tisuće kuna. (I.B.I.)

(61) objavljeno  20. 12. 14. u 20.40 h   

********************


alt


ZUBATAC ZA 20 KUNA

Svakodnevno se i po nekoliko puta igra loto. Najčešće za lignje, ribu … Cijena sudjelovanja je 20 kuna, a dobitku se mogu nadati samo oni koji i plate. U subotu se sreća osmijehnula Željku Martiniću Micotu. Dobio je zubaca teškog 5,5 kilograma kojeg je brodom „Svjetlica“ ulovio Vicko Šćepanović.
Nagradu je dobitniku uručila majka ribolovca, Seka Šćepanović. (J.E.)

(60) objavljeno  20. 12. 14. u 20.35 h subota, 20. 12. 14.   **********


alt


PONOVNA RASPRAVA O MURVICI

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja etno-eko sela Murvica bio je na ponovnoj javnoj raspravi. Na javnom uvidu svima zainteresiranima bio je u Domu kulture u Bolu i to od 26. rujna do 13. listopada. Javna prezentacija je održana 2. listopada. U izvještaju, koji je objavljen i na službenim Internet stranicama Općine Bol,  navodi se da su od pristiglih pismenih primjedbi tri prihvaćene, jedna djelomično, a šest ih nije prihvaćeno.
Dozvoljena je nadogradnja jedne etaže na dvjema stambenim prizemnicama.  Za jedan je planirani objekt ispod ceste rečeno da treba biti što južnije, da se smanji katnost i da ne bude objekt viši od 8 metara.
Odbijeni su zahtjevi da se neke zelene površine prenamjene u građevinske. Površina M2 sjevero-zapadno od gustirne se smanjuje samo na izgrađeni dio, a ostalo će biti zelena površina.
Planirane zone S i M2 južno od ceste u središnjem dijelu Murvice prenamijenjene su u javnu i društvenu namjenu (D) gdje je moguće grditi društvene sadržaje: muzej, infocentar, kulturne djelatnosti, suvenirnica … (J.E.)

(59) objavljeno  19. 12. 14. u 22.25 h  

********************


alt


BOŽIĆNA ISPOVIJED

Kao i svake godine pred Božić, u župnoj crkvi Gospe od Karmela organizira se velika božićna ispovijed. Ove godine će to biti u subotu (20. prosinca) od 11 sati.

(58) objavljeno  19. 12. 14. u 22.20 h  

********************


alt


UREDI OPĆINE NA ODMORU

Općinska administracija je na kolektivnom odmoru. Uredi su zatvoreni od 20. prosinca do 12. siječnja, čak 23 kalendarska dana. To je uobičajena praksa u Bolu pa vjerujemo da mještani neće biti iznenađeni jer su na vrijeme riješili svoje administrativne probleme.
Dobro je da ovu informaciju znaju i oni koji povremeno dolaze u Bol, da će do 12. siječnja naići na zatvorena vrata. (J.E.)

(57) objavljeno 19. 12. 14. u 22.15 h  

********************alt


OBVEZE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Svi proizvođači grožđa i vina dužni su do 15. siječnja podnijeti izjavu o berbi i izjavu o proizvodnji.
Mali proizvođači jakog alkoholnog pića (rakije) obvezni su do 20. siječnja Carinskoj upravi dostaviti godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini. Svi trošarinski obveznici moraju do 30. siječnja uplatiti trošarinu iako možda nisu pekli rakiju, ali zaboravili su se odjaviti iz carinskog registra.
Obrasce i pomoć pri popunjavanju može se dobiti u uredu Zadruge.
U rubrici OBAVIJESTI I OGLASI objavljena je u cijelosti Obavijest Bol poljoprivredne zadruge. (J.E.)

(56) objavljeno  19. 12. 14. u22.10 h 

********************


alt


POČEO SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ

Od petka navečer su u funkciji šatori na Poljani za svrhu zbog koje su i postavljeni. Mladi, ali i svi oni koji se tako osjećaju, imaju sada veće mogućnosti za druženje, natjecanje i zabavu.
Sportska natjecanja počinju već u subotu utakmicama Bolske lige malog nogometa. Interes je i za sudjelovanje u drugim sportovima, a organizatori vjeruju da će se odigrati barem jedna utakmica malog nogometa gdje će nastupiti – žene.
Na našim stranicama organizatori će objaviti satnice natjecanja. (J.E.)

(55) objavljeno  20. 12. 14. u 22.05 h


petak, 19. 12. 14.   **********


alt

Ovakvi su se objekti, sa neograničenim brojem stambenih jedinica, mogli graditi do 1. siječnja 2008. što je omogućavao prostorni plan otoka Brača


STIGLI ODGOVORI NA PRIMJEDBE

Nakon što su na javnom uvidu od 26. rujna do 13. listopada bili izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Bol te Prostornog plana uređenja općine Bol, došle su i pismene primjedbe. O njima su raspravljali odgovorni voditelji u suradnji s nositeljem izrade plana. Prihvaćanje ili odbijanje primjedbi objavljeno je na službenom portalu općine Bol (www.opcinabo.hr). Preostaje da se o tome izjasne i članovi Općinskog vijeća što će vjerojatno  biti učinjeno tijekom siječnja.
Prihvaćeno je mišljenje da Bol ima šansu da se uz suvremenu i razboritu razvojnu politiku oblikuje kao specifično privlačno turističko odredište, a da na Općinskom vijeću leži odgovornost kojim će smjerom krenuti razvoj Bola. Vijećnici bi trebali promišljati, jedna je od prihvaćenih sugestija, kakav bi Bol trebao biti bez podložnosti dnevnoj politici, interesnim grupama, obećanjima, a možda i određenim pritiscima.
U grupu neprihvaćenih primjedbi spadaju: izgrađenost građevinskih parcela, broj stambenih jedinica u jednom objektu, planirane prometnice, proširenje građevinske zone, odustajanje od planirane R3 zone …
Ima i oni koji smatraju da treba smanji postotak izgrađenosti građevinski parcela. Jedni bi da se ne povećava sa 6 na 9 stambenih jedinica u jednom objektu, a neki bi to smanjili na četiri. Svi se slažu da bi trebalo zaustaviti apartmanizaciju, ali ima i logike odredba da se u istom stambenom prostoru umjesto šest može izgradi devet stambenih jedinica (čitaj: apartmana). Protivnici smatraju da je to pogodovanje trgovcima, a na štetu Boljana koji žive od turizma. U objektu sa 9 stambenih jedinica, treba 10 parkirnih mjesta i hoće li nešto ostati za obvezne zelene površine? Neki ne žele da preko njihove njive prolazi prometnice koja je i u ranijim planovima bila ucrtana. Zaboravljaju da svatko mora imati kolni pristup svom objektu. Bilo je i zahtjeva da se proširi građevinska zona, ali je to odbijeno jer Bol ne ispunjava uvijete za proširenje građevinske zone. Ima i onih koji bi odustali od R3 zone zapadno od Zlatnog rata gdje su planirani sportski i zabavni sadržaji. (J.E.)

(54) objavljeno  18. 12. 14. u 20.40 h) 

********************


alt


FILMSKI MARATON OVOGA PETKA

I ove se godine po drugi puta u Hrvatskoj održa Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija u organizaciji HAVC-a kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma. 'Maraton' ove godine traje tri dana, a počinje u Bolu, u petak (19. Prosinca) u 16 sati.

Besplatan program započinje kratkometražnim filmovima za djecu koji donosi izbor europskih filmova kratkog metra ostvaren u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit. Riječ je o osam filmova za djecu uzrasta od 3 do 6 godina. U tom se programu nalazi i animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva.

Program se nastavlja u 17 sati projekcijama za najmlađe. 'Baltazar: serija Zvjezdani kvartet' donosi pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru. U 18 sati započinju programi za odrasle koji donose recentne nagrađivane hrvatske kratkometražne naslove te izbor osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova ostvaren u suradnji sa Short Circuitom. Publika će tako moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak, koji govori o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš. Tu su i Autofocus Borisa Poljaka, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić i mnogi drugi.

Kino Mediteran je projekt u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split, a organizira se uz pokroviteljstvo Europske Unije-Kreativne Europe. Uz Lastovo, Hvar i Komižu, Bol je četvrti grad u mreži koji kino programe ima i u zimskim mjesecima, a ne samo ljeti.

(53) objavljeno  18. 12. 14. u 20.30 h 
četvrtak, 18. 12. 14.   **********


alt

Bol iz ptičje perspektive (foto: Frane Marinković)


GDJE ĆE SE UTROŠITI 21,3 MILIJUNA?

Proračunom za 2015. godinu predviđeno je utrošiti 21,3 milijuna kuna, a gdje će se, zašto i kome dodijeliti ta sredstva?
Za plaće te sve što uz to ide (doprinosi i ostalo) planirano je 3.280.000 kuna, a materijalni rashodi (dnevnice, noćenja, seminari, tečajevi i stručni ispiti, uredski materijal, javna rasvjeta, tekuće i investicijsko održavanje, telefon, održavanje vrtića, Doma za kulturu i Doma umirovljenika, održavanje javnih površina, aplikacije za EU fondove …) koštat će 5.300.000 kuna …
Za uskrsnice rezervirano je 70.000 kn, za božićnice 30.000, za bolesne 150.000, za osobe s invaliditetom 200.000 kn, za stipendije i školarine 150.000 kn, za porodiljne naknade i opremu za novorođenčad 150.000 kn, naknada za knjige (osnovna škola) 20.000 kn …
Za uređenje muzeja planirano je 70.000 kn, a župa će za održavanje objekata dobiti 10.000 kn.
Umirovljenici i DDK mogu računati na 20.000 kn, političke stranke na 60.000 kn, dok se za sportske klubove planira 98.000 kn. Centar za kulturu dobit će za svoje aktivnosti 752.000 kn, Općinska knjižnica 60.000 kn, Glazbena škola J. Hatze 10.000 kn, DVD 400.000 kn, Klapa Braciera 20.000 kn, Šušur 20.000 kn …
U uređenje potkrovlja Doma kulture utrošit će se 50.000 kn, za potkrovlje Dječjeg vrtića 1.000.000 kn, za zid u naselju Blato 40.000 kn, za ogradu na šetnici 100.000 kn, javnu rasvjetu na šetnici 800.000 kn, javnu rasvjetu na Loži i Račiću 160.000 kn, uređenje plaže za invalide 200.000 kn, nabavku kontejnera i kanti 360.000 kn, za uređenje javnih parkirališta 100.000 kn …
Znatna se sredstva planiraju za projektnu dokumentaciju: zgrada policije, regulacija prometa, uređenje Vukovarske, uređenje plaža, projektiranje ulica na Kupini …
Nabrojili smo tek dio stavki i troškova za koje smo mislili da su interesantni većini žitelja općine Bol. Kompletni Proračun općine Bol za 2015. bit će uskoro objavljen na službenom portalu Općine. (J.E.)

(52) objavljeno  17. 12. 14. u 22.40 h   

********************


alt

Gradilište na Račiću 17. prosinca


alt

Na Rudini u 9.30 ima struje, ali nema radnika


POSVUDA GRADILIŠTA

Bol je i ove godine, izvan turističke sezone, jedno veliko gradilište. Dvije su lokacije trenutno u centro pažnje: Račić i Rudini.
Građevinarima na Račiću ide na ruku relativno lijepo vrijeme za ovo doba godine i oni to obilato koriste. Završeno je betoniranje dijela šetnice i sada se očekuju betonski blokovi iz Omiša da se nastavi prema zapadu. Maona će betonske elemente dovesti nakon 6. siječnja. Do tada će trebati poravnati morsko dno na dubini od tri metra kao podlogu za betonske elemente.
Tijekom rada oštećena je kanalizacija na Račiću, ali je to u srijedu sanirano.
Na Rudini sve nešto ide usporeno. U srijedu je bio najavljen prekid struje, zbog prespajanja električnih podzemnih vodova. Napisali smo, jer nam je tako rečeno, da će struja biti isključena okolnim potrošačima od 8 do 9 sati, a radit će se dva sata. Mi smo na gradilište došli (i snimili) u 9.30 sati. Struje je bilo, ali nije bilo radnika. Srećom, došli su malo kasnije i obavili najavljene radove. Hoće li sve biti zatrpano do Božića? Malo tko u to vjeruje! (J.E.)

(51) objavljeno  17. 12. 14. u 22.30 h   

********************


alt


ZATVORENO ZA PROMET!

Od četvrtka (18. prosinca) u 12 sati pa do subote u 15 sati bit će zatvorena za sav promet ulica između župne crkve i zgrade Poljoprivredne zadruge (Konzum). To je zbog radova na krovu zgrade „Tri palme“, ali i sigurnosti vozila i ljudi.
Ovim dijelom ceste prešutno se vozi iako dobro vidljivi prometni znak upozorava na zabranu vožnje u oba pravca. (J.E.)

(50) objavljeno  17. 12. 14. u 22.25 h

******************** 


alt


BESPLATNO U KINO

Od petka do nedjelje traje 2. maraton kratkometražnih filmova. Raspored u bolskom kinu za petak, 19. prosinca:
16,00 sati: Kratki dječji filmovi (za djecu od 3 do 6 godina), 17.00 sati:  Profesor Baltazar, 18.00 sati: Hrvatski kratki filmovi 1, 19.30 sati: Hrvatski kratki filmovi 2, 21.00 sat: Europski kratki filmovi.
Ulaz je slobodan! (J.E.)

(49) objavljeno  17. 12. 14. u 22.20 h   


srijeda, 17. 12. 14.   **********


alt

Istočni dio Bola (snimak iz zraka: Frane Marinković)


IZVAN DNEVNOG REDA

Izglasavanjem općinskog proračuna za 2015. službeno je bila završena 10. sjednica Općinskog vijeća. Međutim, vijećnici su još sat vremena ostali u dvorani i – razgovarali. Sa isključenim mikrofonima, bez političke podijele, razgovaralo se otvoreno s ciljem da se neke aktualnosti razjasne ili se predlagalo nešto što bi trebalo učiniti da u Bolu život bude još bolji.
o Ponovno se čulo kako bi trebalo uvesti više reda u bolskom portu tijekom ljeta. Prijedlog je da svi izletnički brodovi za iskrcaj i ukrcaj koriste samo Veli most, pa da se izletnici prošetaju bolskom rivom do mostića uz autobusnu stanicu. Tu bi ih čekali taxi brodice, turistički vlakić i auto taxi za plažu Zlatni rat.
o Prijedlog je da se razgovara s vlasnicima caffe barova da ostanu otvoreni i nakon ponoći na dočeku Nove godine. U tome bi trebala pomoći i Općina da barem participira u troškovima glazbe.
o Općina treba urgirati da Hrvatske ceste ucrtaju horizontalnu signalizaciju jer je za kišnog vremena i noću opasna vožnja na prometnici Bol – Gornji Humac.
o U šumici kojom djeca idu u Osnovnu školu neka su se stabla opasno nagnula i treba intervenirati i spriječiti moguću nesreću.
o Vijećnici su pitali i što je sa uređenjem šumice ispred Doma umirovljenika, jer im se čini da je iz godine u godinu sve manja. Tu bi se trebalo, nakon početka gradnje luke na Račiću, preseliti dječji park koji je sada na prostoru nekadašnje Fabrike sardina. (J.E.)

(48) objavljeno  16. 12. 14. u 21.35 h 

*********************


alt


alt


ZABAVNA I HUMANITARNA PRIREDBA

Velika dvorana Doma kulture u utorak je bila ispunjena djecom, od vrtića do učenika Srednje škole. Bili su njihovi nastavnici, roditelji i neka nona. U blagdanskom ozračju recitiralo se, glumilo, pjevalo i plesalo. Pokazali su svoj talent, znanje i dobili zasluženi pljesak. Hvala učiteljicama, voditeljima radionica i Centru za kulturu za sve ono lijepo što se moglo čuti i vidjeti.
Nakon predstave u prizemlju se mogla razgledati interesantna prodajna izložba. Mogle su se kupiti zanimljive rukotvorine koje su izradili bolski školarci. Prihod od prodaje, ali i prikupljena novčana sredstva iz male škrinjice, uplatit  će se za Udrugu Brački pupoljci. (J.E.)

(47) objavljeno  16. 12. 14. u 21.30 h  

********************


alt


U SRIJEDU BEZ STRUJE

Nastavljeni su radovi na izgradnji podzemne trafostanice zbog koje je od   raskopan dio Rudine. U utorak su radnici spajale kabele, ali će u srijedu zbog prespajanja podzemnih instalacija biti obustavljena isporuka električne energije od Taverne Riva do Marinera. Struje neće biti oko dva sata, od 8 ili 9 sati do 10 ili 11 sati. Moguće je da struje neće biti i na širem području oko Rudine.
Od četvrtka postavljat će se i ostale instalacije koje su privremeno, zbog radova, bile premještene. Navodno će taj dio puta biti zatrpan do Božića, a onda se nastavljaju građevinski radovi na oblaganju kamenoga zida. (J.E.)

(46) objavljeno  16. 12. 14. u 21.25 h  

********************


alt

Riječki laureati: Mateo Miletić s mamom Karmen


PRIZNANJE DOBIO BOLJANIN

Riječanin Mateo Miletić, bolskih je korijena i zaslužio je uz nagradu Novog lista da bude i na stranicama ovoga portala. Andrej Kramarić, nogometaš „Rijeke“ dobitnik je 22. trofeja Ivica Jobo Kurtini kojeg dodjeljuje  riječki Novi list.
Uz Kramarića 22. izdanje imalo je svoje zvijezde i u Mateju Miletiću te vaterpolistima »Primorja EB«. Mateo Miletić, član je Plivačkog kluba »Forca«, a zaslužio je jednu od dvije plakete i to onu koja se odnosi na najboljeg mladog sportaša s invaliditetom, a na prijedlog Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke.
– Plivanje mi je u krvi, počeo sam s pet godina, ponajprije radi samog sporta i društva. Bilo bi super ponoviti ovogodišnje uspjehe – ustvrdio je Miletić dok mu je nagradu uručivao Albert Faggian, član Uprave Novog lista.
Mateo je mlađi sin Bolke Karmen rođ. Pavišić, koja je kao mlada djevojka otišla u Rijeku i tamo zasnovala obitelj. Njezini roditelji, Smiljenko i Karmela, su iz Murvice, ali sada žive u Bolu. (J.S.K.)

(45) objavljeno  16. 12. 14. u 21.20 h  utorak, 16. 12. 14.    **********alt

Nazdravilo se novom proračunu i skorašnjim blagdanima


alt

Predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar uručio je vijećnicima monografiju "Brač"


PRORAČUN ZA 2015. – JEDNOGLASNO

U nastavku 10. sjednice Općinskog vijeća, jednoglasno je usvojen proračun općine Bol za 2015., kao i popratne odluke: financijski plan i investicije za razdoblje 2015. – 2017., program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2015., program održavanja komunalne infrastrukture, plan nabave, javne potrebe u protupožarnoj zaštiti, kulturi, športu, predškolskom odgoju, raspored sredstava boravišne pristojbe … Prihodi se u proračunu planiraju 21.332.000 kuna i isto toliko rashodi.
Vijećnici su mogli od prošlog ponedjeljka (8. prosinca) do nastavka sjednice (15. prosinca) dostaviti pismenim putem amandmane i primjedbe na predloženi proračun. To je pravo iskoristio samo vijećnik Ivica Šćepanović i njegovi su amandmani prihvaćeni: donacija Osnovnoj školi povećana je s 10 tisuća na 20 tisuća, iznos za početak gradnje Vatrogasnog doma povećan je od 20.000 na 70.000 kuna.
Na sjednici je bilo 8 vijećnika i upravo je toliko minuta trebalo da se usvoji proračun. Svoju ruku „za“ podigli su Doro Adulmar, Boris Škrbić, Jakov Okmažić, Ivica Šćepanović, Matko Baković, Branko Mikulić, Tomi Fabjanović i Sani Bodlović.
Svi su vijećnici, na kraju sjednice, dobili reprezentativnu monografiju Petra Šimunovića i Roberta Barille „Brač, krajolici i spomenici“. Nazdravilo se, također, usvajanju proračuna i nadolazećim praznicima.
Načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Vijeća Doro Adulmar zahvalili su vijećnicima na dosadašnjoj suradnji uz želju da se realiziraju zacrtani planovi novim proračunom.
U dvorani za sastanke ostalo se još sat vremena u neformalnom, ali korisnom razgovoru. O tome i detaljima iz proračuna u Bolskoj kronici idućih nekoliko dana. (J.E.)

(44) objavljeno  15. 12. 14. u 22.25 h  

********************


alt


BLAGDANSKA PREDSTAVA

Osnovna škola Bol i Radionica Centra za kulturu ponovno će recitirati, glumiti, pjevati i plesati. Sve ono što su naučili od svojih učiteljica te voditelja radionica moći će se pogledati i čuti u velikoj dvorani Doma kulture u utorak 16. prosinca u 18.30 sati.
Na predstavi će biti i mala škrinjica za donacije, a prikupljeni novac dostavit će se udruzi Brački pupoljci koja brine o djeci s posebnim potrebama.
Nakon predstave, u prizemlju Doma kulture bit će izložene za prodaju brojne prigodne rukotvorine koje su izradili polaznici Osnovne i Srednje škole, vrtića i blagdanskih radionica.

(43) objavljeno  15. 12. 14. u 22.20 h ponedjeljak, 15. 12. 14.   **********


alt


SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ

U Bolu se intenzivno priprema organizacija Sportsko zabavnog Božića. Na Poljani su već montirana dva šatora za zabavni dio, a objavljen je i plakat sa svim detaljima za sportski dio. Plakat se može pogledati i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI. Natjecanja počinju već od subote 20. prosinca, a za prijavu se treba javiti do 19. prosinca (petak) Bošku Botici (098 948 3390).
Predviđeno je natjecanje u malom nogometu, basketu, stolnom tenisu, ali igra parava u briškuli i trešeti. Bude li interesa organizirat će se i turnir u ženskom nogometu.
Idućih dana znat će se nešto više o dočeku Nove godine u šatoru i na terenima Poljane. (J.E.)

(42) objavljeno  14. 12. 14. u 21.45 h 

********************


alt


MAČKE TREBA VOLJETI

Točan broj mačaka u Bolu nije nam poznat, ali ih se posvuda može vidjeti. Dok jedni negoduju zbog tolikog broja, ima i onih koji vode brigu i o onima koje nemaju svoje vlasnike. Na inicijativu Branke Karninčić okupila se jedna grupa Boljana koji posebnu brigu vode o sterilizacije. Ove godine su bile tri akcije i sterilizirane su 24 mačke.
- Osim što nosimo hranu mačkama bez vlasnika, mi organiziramo njihovu sterilizaciju. Mnogo mi pomažu bračni par Ante i Mirjana Bonačić. Mi smo kao jedan tim. Treba vremena ali i novaca za sterilizaciju koja košta 200 kuna po jednoj mački. Ima ljudi u Bolu koji nam i financijski pomažu da pokrijemo te troškove – kaže Branka Karninčić.
Mnogo hvale za bolske aktivistice ima i veterinar iz Supetra Mate Čule koji je u nedjelju zbog mačaka došao u Bol. Za savjet ili pomoć njega se može nazvati na mobitel 091 253 3793. (J.E.)

(41) objavljeno  14. 12. 14. u 21.35 h  

********************


alt


TKO KRADE ŽENSKO RUBLJE?

Nepoznata osoba već duže vrijeme u večernjim satima, pod zaštitom mraka, sa sušila krade ženske grudnjake, gaćice, čarape, majice … Ponekad i dječju robu. Posebno je to zamijećeno u naselju Blato-Ratac i oko Poljane.
Boljanin koji nas je o tome pismeno izvijestio misli da se tu možda radi o manijaku ili nekome kome je to fetiš. U svakom slučaju treba biti na oprezu. Zlu ne trebalo. (J.E.)

(40) objavljeno  14. 12. 14. u 21.30 h  


nedjelja, 14. 12. 14.    **********


alt

Jutarnja misa u kapelici Sv. Lucije (foto Darija Marinković)


alt

Predstava Sinjskog pučkog kazališta


alt

Publika u Domu kulture


alt

Svako je dijete moglo odabrati po jedan dar


alt

Bolski baletni studio gostovao je u Splitu (foto: Duško Sisarić)


OBILJEŽEN BLAGDAN SV. LUCIJE

Subota je bio dan brojnih događanja u Bolu, a dio mladih nastupao je u Splitu i Supetru. Jutarnjom misom u kapelici sv. Lucije iznad Martinice obilježen je blagdan svete Lucije, mučenice, kojoj su u 19-oj godini života, neprijatelji kršćana, mačem odrubili glavu.
Najmlađi, u pratnji roditelja, pratili su u Domu kulture predstavu koju je izvelo Sinjsko pučko kazalište. A nakon predstave mogli su izabrati jednu od igračaka ili slikovnicu. Hvale vrijedna akcija prikupljanja rabljenih (ispravnih) igračaka razveselila je mališane. Svatko je našao nešto za sebe. Pohvale organizatoru, Centru za kultura, ali i svim mamama i djeci koji donijeli igračke koje im više nisu interesantne.
Na splitskoj rivi u sklopu akcije „Advent u Splitu“ nastupila je i plesna grupa „Scorpion“ koju čine učenice Osnovne škole, ali i dva učenika: Frane i Ante. Boljanima će se predstaviti u utorak, 16. prosinca u Domu kulture u 18.30 sati.
Polaznici Škole nogometa bili su u subotu u Supetru i posjetili nogometni klub „Jadran“ koji je i organizator okupljanja mladih nogometaša. (J.E.)

(39) objavljeno  13. 12. 14. u 23.05 h  

********************


alt


NA RAČIĆU NEMA PREDAHA

Povoljne vremenske prilike iskoristili su građevinari i intenzivno radili i u subotu na Račiću. Zna se da se betonira potporni zid, ali i buduća šetnica uz more. Sada se sasvim dobro vidi kako će izgledati buduća cesta. Veliki betonski blokovi iz Omiša se u Bol očekuju prvih dana u novoj godini. (J.E.)

(38) objavljeno  13. 12. 14. u 22.55 h  subota, 13. 12. 14.   **********


alt

Misa na blagdan sv. Lucije (arhiv)


DAN SVETE LUCIJE

Dan svete Lucije, kada se po tradiciji sije pšenica i počinje odbrojavati 12 dana do Božića, slavi se 13. prosinca. Sv. Lucija od Sirakuze (284. – 303.) zbog svoje je vjere podnijela mučeništva. Zaštitnica je slijepih, krojača, kovača, ratara, lađara, staklara, pisara … Progonitelji kršćana mačem su joj 303. godine, nakon dužeg mučenja, odrubili glavu.
Jedan zanimljiv običaj: od Dana svete Lucije pa do Božića počinju se zapisivati vremenske prilike. Po tome ćemo znati kakvo će nam biti vrijeme 12 mjeseci u sljedećoj godini.
Na blagdan svete Lucije misa se služi u istoimenoj kapelici  na istočnom dijelu Bola, iznad Martinice. Ova je kapelica pripadala obitelji Matulić, a pretpostavlja se da je izgrađena u 18. stoljeću. (J.E.)

(37) objavljeno  12. 12. 14. u 22.20 h 

********************


alt


I BEZ ISKAZNICA - JEFTINIJE

Od 1. siječnja otočani će povlastice na putovanja trajektom ili katamaranom moći ostvariti samo uz predočenje iskaznice. Ali … Svi nisu još dobili iskaznicu! Neki još čekaju na iskaznicu iako su zahtjev predali još u rujnu(!?), prije dva i pol mjeseca.
-  Bilo je nekih manjih tehničkih problema – pismeno su na naš upit odgovorili iz Agencije za obalni linijski pomorski promet – pa se kasnilo s isporukom iskaznica. Očekujemo isporuku većine iskaznica tijekom idućeg tjedna.


Što mogu očekivati oni koji su predali zahtjev, a nisu još dobili iskaznicu?
-  Nitko neće nakon 1. siječnja biti uskraćen za prava koja ga pripadaju. Ista će ostvariti temeljem svog OIB-a i identifikacijskog dokumenta. Oni koji su predali zahtjev nakon 10. prosinca dobili su potvrdu kojom će ostvariti prava na jeftiniju vožnju i tu će potvrdu koristiti dok ne dobiju iskaznicu. Tko tek sada preda zahtjev, na iskaznicu će trebati čekati 15 radnih dana. (J.E.)

(36) objavljeno  12. 12. 14. u 22.15 h 

********************


alt


MONTIRAN ŠATOR – IGRE MOGU POČETI

Ideja Boška Botice i Tonča Buljana (o tome opširnije piše u rubrici JA TAKO MISLIM) da se na Poljani organizira Sportsko-zabavni Božić, sasvim je blizu realizacije.
U petak je na Poljani postavljen šator za spomenuta Božićna sportska događanja. Tim instalatera iz bjelovarske  tvrtke Kudumija podigli su dvije pagode (svaka dimenzije 5x5 metara) u nešto manje od tri sata. Šator je postavljen paralelno sa nogometnim igralištem i predstavljati će idealan dodatak za nadolazeća Božićna sportska događanja.
Prvotno je bilo planirano da se šator postavi tek 20. prosinca, ali je u dogovoru sa bjelovarskom tvrtkom šator postavljen ranije kako bi se adekvatno okitio i pripremio. Iz tvrtke Kudumija javili su da je moguća opcija da se šator ostavi i za doček Nove godine. Saznajemo da su oni tvrtka koja ima na raspolaganju preko 45.000 metara kvadratnih šatora pa se šator može i povećati ako bude trebalo.
Počele su prijave za sportska događanja pa se tako za sve informacije treba javiti Bošku Botici na 098 948 33 90. Podsjetit ćemo: natjecanja bi počela u subotu 20. prosinca u stolnom tenisu, basketu, malom nogometu, dječjim igrama, a planiraju se i igre na kartama (briškula i trešeta), turnir veterana, ženski nogomet … Finale je 27. prosinca. (T.B. – J.E.)

(35) objavljeno  12. 12. 14. u 22.05 h  petak, 12. 12. 14.   **********


alt


SVE VIŠE DEKORA

Od četvrtka navečer novi je svjetleći dekor u Ulici Frane Radića. Postupno Bol je pred blagdane u svečanom ozračju, a za dan-dva postavit će se i dekoracija na novim kandelaberima na rivi. Time će i završiti ovogodišnje ukrašavanje Bola.
Za iduću godinu planira se izrada velikih jaslica na otvorenom. (J.E.)

(34) objavljeno  11. 12. 14. u 2250 h 

********************


alt


RADOVI NA KROVU

Ovih se dana uokolo kamene zgrade na rivi, zvane „Tri palme“, postavlja cijevna skela. To se čini kako bi se uredio krov objekta. Zgrada je u vlasništvu Bol poljoprivredne zadruge, a izgrađena je 1958. godine. U prizemlju je oduvijek prodavaonica prehrambene robe (danas je tamo market „Konzum“), a na katu su isprva bile hotelske sobe. Neko vrijeme se taj objekt koristio za urede uprave hotela „Zlatni rat“.
Radovi će potrajati i tijekom siječnja. (J.E.)

(33) objavljeno  11. 12. 14. u 22.45 h  

********************


alt


PREDSTAVA ZA SV. LUCIJU

Za blagdan svete Luce u Bolu se već tradicionalno poklanja djeci jedna predstavu. Za ovu subotu, 13. prosinca, Centar za kulturu dogovorio je gostovanje Dječjeg dramskog studija Sinjskog pučkog kazališta. Oni će izvesti predstavu Valentine Velkov ‘Djed Božićnjak je dao otkaz’ i to u Velikoj dvorani Doma kulture. Početak je u 11.30 sati.
Do blagdana sv. Lucije traje akcija „Darujem ti dar …“ a prikupljene darove izabrat će i ponijeti kući bolska djeca. Međutim, izdvojit će se sedamdesetak igrača sa dječji vrtić Sretno dijete u Hrvacama, a kao znak pažnje i prijateljstva Bola i sinjskog kraja. Te će darove ponijeti u Hrvace sudionici sinjske predstave. (I.B.I.)

(32) objavljeno  11. 12. 14. u 22.40 h 

********************


alt


KAKO PROVJERITI REGISTAR BIRAČA?

Ministarstvo uprave pozvalo je birače da svoje zahtjeve za dopunu ili ispravak podataka u registru birača mogu podnijeti zaključno do srijede 17. prosinca, do 16 sati. Na Internet stranici Ministarstva uprave omogućen je uvid u registar birača, a potrebno je ukucati OIB i prezime građanina.
Do istog datuma (17. prosinca) moguće je dobiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Tu mogućnost mogu iskoristiti oni koji na dan izbora neće biti u Bolu. U svom zahtjevu moraju navesti hoće li to pravo koristiti i u drugom izbornom krugu. Boljani to mogu učiniti osobno u Uredu državne uprave u Supetru, ali zahtjev mogu poslati i e-mail poštom, ali su obvezni priložiti preslik osobne iskaznice.
Uvjet za pravo glasovanja je važeća osobna iskaznica. (J.E.)

(31) objavljeno  11. 12. 14. u 22.35 h  četvrtak, 11. 12. 14.   **********


alt

Na Račiću se betonira potporni zid i šetnica uz more


alt

Saniraju se na rivi ulegnuča na kolniku nakon juga


AKTIVNA SU BOLSKA GRADILIŠTA, OSIM …

Vrijeme bez kiše, unatoč buri, pogoduje građevinarima. Na Račiću se intenzivno gradi (betonira) potporni zid i nastoji se nadoknaditi izgubljeno vrijeme zbog loših vremenskih prilika. Veliki betonski blokovi koji čekaju u Omišu na prijevoz do Bola, ipak neće na Račić biti dovezeni ove godine. Ranije se planiralo da to bude sredinom studenog.
U srijedu je počela sanacija rive i popravljaju se ulegnuća nastala nakon jakih udara juga.
Jedino gradilište u Bolu gdje se i dalje ništa ne radi je ono na Rudini. Što je tome razlog, nismo uspjeli saznati. (J.E.)

(30) objavljeno  10. 12. 14. u 22.40 h 

********************


alt


PRIJAVE ZA BIRAČKE ODBORE

Uskoro će izbori za predsjednika RH. Prvi krug je 28. prosinca, a drugi krug 12. siječnja. U Bolu su dva biračka mjesta. Jedno je u zgradi škole, a drugo u Murvici. Zainteresirani za rad u biračkim odborima trebaju se prijaviti Općinskom izbornom povjerenstvu u uredu Općine (Uz pjacu 2) do 19. prosinca. Kod prijave zainteresirani moraju ponijeti osobnu iskaznicu.
Članovi odbora i njihovi zamjenici ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke.
Konačnu odluku o imenovanju članova biračkih odbora donosi predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Morana Petranić. (J.E.)

(29) objavljeno  10. 12. 14. u 22.30 h 

********************


alt


ODGOĐENA IZOBRAZBA

Bol poljoprivredna zadruga obavijestila je članove zadruge, proizvođače grožđa i vina te maslinare, da se odgađa planirana izobrazba najavljena od 15. do 19. prosinca. Tu izobrazbu su obvezni pohađati poljoprivredni proizvođači koji nabavljaju i koriste pesticide. Do odgode je došlo zbog spriječenosti ovlaštenog predavača Savjetodavne službe.
Novi termin naknadno će biti objavljen, a pretpostavlja se da će to biti tijekom siječnja. (J.E.)

(28) objavljeno  10. 12. 14. u 22.25 h  srijeda, 10. 12. 14.   **********


alt

Čekaonica aerodroma Brač nikada nije bila toliko puna kao prošlog utorka


alt

Autobusom su stigla i djeca iz bolskog vrtića "Mali Princ"


alt

Djed Božićnjak je stigao - zrakoplovom


alt

Mnogi su iskoristili priliku i došli do aviona na pisti


alt

Svako je dijete dobilo paketić slatkiša


AVIONOM STIGAO DJED BOŽIĆNJAK

Hol aerodromske zgrade na Braču u utorak je ispunilo preko 400 djece iz dječjih vrtića s otoka Brača. Čekali su da avionom na bračku pistu sleti Djeda Božićnjak i donese im darove. Mnogi od njih prvi put su u zračnoj luci, a kako je većina dovezena autobusima, neki su prvi put putovali tim prijevoznim sredstvom. Ukupno je bilo angažirano 8 autobusa, a mnoge su dovezli roditelji osobnim autima. Nije nedostajalo uzbuđenja, ali i plesa, pjesme … Vrhunac ove svečanosti bilo je pojavljivanje malog aviona cesne kojom je doletio Djed Božićnjak i malo kasnije počeo s darivanjem.
-    Kratko je vrijeme bilo da sve ovo bolje organiziramo i da naši najmlađi dobiju i vrjednije darove – kaže nam Tonći Peović, direktor Aerodroma Brač. – Zahvaljujem se i ovim putem dobrim ljudima iz Grada Supetra, općina Selca i Pučišća, Obrtničke komore te gospodarstvenicima: Autorans d.o.o., Valiž d.o.o., Bluesun hoteli d.o.o., Michielli-Tomić d.o.o., Cvitanović d.o.o., Velaris d.o.o., RDI Sound Light d.o.o i pilotu Matku Raosu. Oni su svojim doprinosom omogućili ovaj veseli događaj. (J.E.)

(27) objavljeno  09. 12. 14. u 21.45 h 

********************


alt


BOŽIĆNICA SAMO ODABRANIMA

Prije Božića svi Boljani stariji od 80 godina, a njih je 56, dobit će po 300 kuna. Božićnicu, po 500 kuna, dobit će osmero Boljana koji su u Domu umirovljenika, a po 1.000 kuna 11 osobnih invalida. Na sastanku Odbora za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, koji je održan u utorak 9. prosinca, odlučeno je da se novčano pomogne bolesnima i socijalno ugroženima. Njih 13 dobit će po 2.000 kuna, a desetoro po 1.000 kuna.
Božićnicu će dobiti, koliko nam je poznato, svi zaposlenici u općinskim ustanovama, poduzećima, školi … Djeca iz dječjih vrtića i prva četiri razreda dobila su neke darove, a bez ičega su ostali oni stariji osnovci, srednjoškolci, studenti, mlađi umirovljenici (do 80 godina) i – nezaposleni. (J.E.)

(26) objavljeno  09. 12. 14. u 21.40 h 

******************** 


alt


VESELA RADIONICA

Uz stručno i kreativno vodstvo Manuele Malvasije od utorka je krenula Vesela božićna radionica. Mladi će uz pomoć starijih idućih dana raditi božićne ukrase, čestitke i darove ... Sve će se na kraju prodavati, a prihod će biti uplaćen udruzi Brački pupoljci.

Centar za kulturu, kao organizator, poziva zainteresirane da dođu u Dom kulture nakon 17 sati. (J.E.)

(25) objavljeno  09. 12. 14. u 22.30 h  


utorak, 09. 12. 14.   **********


alt


alt


alt


alt


PUČKA FEŠTA U MURVICI

Blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice Murvice, obilježen je u ponedjeljak svetom misom koju je predvodio bolski župnik Damir Šokić. Nakon mise, sve je vjernike u svom dvorištu, Tonči Žuljević poslužio kolačima i pićem. To on čini godinama i time počinje i murvička fjera. Redovno časti i Juraj Pavišić Juki. Ovaj put je uz pršut, sir i francusku salatu poslužen i odojak. Nije nedostajalo ni vina ni sokova. Bilo je i piva. Sunčani dan, uz tek umjerenu buru, bio je idealan za dobro i ugodno druženje.
Turnir balotaša, prekinut uoči fjere zbog kiše, nastavljen je u ponedjeljak. Nakon balota ne ide se odmah kući. Fjera znači feštu koju su balotaši nastavili slaviti u konobi „Raj“. (J.E.)

(24) objavljeno  08. 12. 14. u 23.25 h 

********************


alt


ČEKAJU SE AMANDMANI

Općinski i gradski proračuni za 2015. ovih su dana u centru pažnje javnosti i o njima se piše na naslovnim stranicama dnevnih novina. Očekivala se rasprava i glasovanje o istoj temi i na X. sjednici Općinskog vijeća u Bolu. Rasprave je bilo, ali je glasovanje odgođeno za nastavak sjednice za sedam dana, 15. prosinca. Jedan je vijećnik imao primjedbu da mu je bilo premalo četiri dana kako bi proučio materijale i dao primjedbe, pa je tražio da ovo bude prvo čitanje, kako se prakticiralo i ranijih godina. Iako prijedlog nije dobio potreban broj glasova (5 su bila za, 3 protiv i 2 suzdržana) predsjednik Vijeća Doro Adulmar ipak je odgodio glasovanje i dao rok od dva dana da se mogu pismeno dostaviti amandmani, a glasovat će se za sedam dana.

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA
Na X. sjednici vijećnici su usvojili treći rebalans proračuna općine Bol za 2014. godinu koji sada iznosi 18.740.000 kuna. U listopadu su drugim rebalansom planirani prihodi od 21.180.000 kuna. Međutim, došlo je na pojedinim kontima do povećanja prihoda, ali se na pojedinim prihodi nisu ostvarili. Zbog toga je bilo potrebno izvršiti rebalans.


IMENOVANJA
U Odbor za financije i proračun imenovan je Dinko Karninčić Batinić, dok će Odbor za imenovanje ulica ubuduće raditi u sastavu Tihomir Marinković, Stipe Karmelić, Doro Adulmar, Joško Egekher i Zvonko Marić.
Sjednica Općinskog vijeća nastavlja s radom 15. prosinca. (J.E.)

(23) objavljeno  08. 12. 14. u 23.55 h  

********************


alt

Bolski robotičari s nastavnicama (foto Darija Marinković)


BOLSKI ROBOTIČARI U VARAŽDINU

Više od dvjesto mladih robotičara boravilo je prošle subotu u Varaždinu. U dvorani Graberje održano je 1. kolo Hrvatske lige robotičara RoboCup na kojem su sudjelovali i mladi robotičari iz Bola: Stela, Ana Pina i Pjera, sve tri Marinković, Kate Pavišić, Luna Jerčić, Frane Radić i Ante Kraljević s mentoricama prof. informatike Lucijom Špecalj i prof. tehničke kulture Danicom Plastić. U Bol su se vratili s peharom i medaljom za osvojeno prvo mjesto u jednoj od sedam kategorija.
Robotičare osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta očekuju još dva takva natjecanja, a najbolji će otputovati na Svjetsko natjecanje u Kinu u lipnju 2015. godine. (D.M.)

(22) objavljeno  08. 12. 14. u 23.10 h  

********************


alt


POLAKO, ALI SIGURNO (?!)

Gradilište podzemne (ukopane) trafostanice na Rudini  već desetak dana je u stanju mirovanja. Bez obzira na razloge usporene gradnje, treba reći i napisati: moglo bi i trebalo mnogo brže. Krenulo se iskopima, pa se nekoliko dana čekalo na armirače, pa se opet nakon betoniranja čekalo na izolatere … Što se sada čeka?
Radovi su počeli 22. listopada, a ugovoreni rok izgradnje je 90 dana ili tri mjeseca. Za izgradnju hotelskog naselja „Bretanide“ trebalo je – 8 (osam) mjeseci. Svaki je drugi komentar – suvišan. (J.E.)

(21) objavljeno  08. 12. 14. u 23.05 h ponedjeljak, 08. 12. 14.   **********


alt

Na kraju II. faze nastavljeni su radovi prema jugu (foto: Ivica Pavišić, braconline)


NOVA CESTA DO BOLA

Službeno su prošlog petka nastavljeni radovi na cesti od Nerežišća prema Murvici i Bolu. Naime, radit će se treća faza, a zbog serpentina dosta zahtjevna dionica, od Obršja do Vele Farske u dužini od 3,7 kilometara. U prve dvije faze izgrađeno je, od vrha Vidove gore do Obršja 7,7 kilometara asfaltne ceste u što je utrošeno 6,5 milijuna kuna. Nastavak prema Murvici planira se 2017. godine.
Nakon potpune izgradnje ove ceste, iz Supetra će se moći do Bola i sa zapadne strane, ali će s novom prometnicom kroz Murvicu prolaziti veći broj automobila, posebno tijekom turističke sezone. Do tada će se Murvica morati pripremiti za bolju regulaciju prometa, a to znači uređenje novih parkirališta, nogostupa (trotoara) za pješake …
Bol će također trebati planirati određene zahvate na dijelu ceste od glavnog križanja na ulazu u Bol prema zapadu, posebno na dionici koja prolazi pored teniskih terena. (J.E.)

(20) objavljeno  07. 12. 14. u 20.50 h 


nedjelja, 07. 12. 14.   **********


alt


alt


alt


alt


SV. NIKOLA STIGAO PO KIŠI

Ni kišna subota nije mogla pokvariti raspoloženje najmlađih Boljana. Njih 135, od jedne godine starosti do učenika IV. razreda osnovne škole, primilo je iz ruku sv. Nikola prigodni dar, a u nabavci su sudjelovali Općina i poslodavci za djecu svojih zaposlenika.
Prigodni program izveli su pojedinačno učenici prva četiri razreda Osnovne škole, a onda je sv. Nikola poimenično pozivao djecu i osobno im uručio kesicu s igračkama i slatkišima. (J.E.)

(19) objavljeno  06. 12. 14. u 21.50 h 

********************


alt


FJERA U MURVICI

Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Murvici je – fjera. Svake godine 8. prosinca, ove je godine to u ponedjeljak, u Murvici se okupi i trostruko više ljudi nego ima stanovnika. Možda ih sada bude i više jer se do Murvice može mnogo brže asfaltnom cestom nego nekadašnjim makadamskim, prašnjavim putem.
U mjesnoj crkvi služit će se sveta misa u 10.30 sati, a onda će, po starom običaju, prvi susjed do crkve, Tonči Žuljević u svom dvorištu ponuditi ića i pića. Nastavit će se blagovati kod Juraja Pavišića – Jukija. Ove će godine osim sira, pršuta i francuske salate biti i pečenog odojka. Naravno pripremaju se i kolači, a neće nedostajati ni vina ni sokova. (J.E.)

(18) objavljeno  06. 12. 14. u 21.45 h  

********************


alt


PRESTANAK OBORINA

Sredozemna ciklona nazvana Feliks svojim je djelovanjem donijela oblačno i kišovito vrijeme, ali toplo za ovo doba godine. Do subote u 7 sati, u samo pet dana prosinca, palo je u Bolu 230 litara kiše. U 30 dana mjeseca studenog zabilježeno je 146 litara.
Još je malo kiše moguće u nedjelju, a u ponedjeljak će biti stabilnije i sunčanije. Zapuhat će umjerena bura, ali možemo očekivati pad temperature zraka. (J.E.)

(17) objavljeno  06. 12. 14. u 21.40 h 


subota, 06. 12. 14.   **********


alt

Na plažu Zlatni rat u studenom nije bio ni jedan gost?!


STUDENI BEZ GOSTIJU (?!)

Statistički podaci koje je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije kazuju da u studenom u Bolu nije bilo ni jednog gosta, pa ostaje isti broj noćenja za period I. – XI. mjesec kakav je bio na kraju listopada -  530.758 noćenja u 2014. Prošle godine u Bolu je u studenom bilo 305 gostiju koji su ostvarili 2.100 noćenja. Jesu li gosti stvarno ove godine mimoišli Bol ili su ih možda iznajmljivači „zaboravili“ prijaviti?
U Supetru su, na primjer, u studenom bila 163 gosta (10% piše nego lani) i 943 noćenja, u Hvaru 238 gostiju i 637 noćenja, u županiji 17.468 gostiju i 53.779 noćenja …
U ovoj godini, u 11 mjeseci, u županiji su registrirana 2.221.983 gosta. Najviše ih je bilo iz Češke (232.465), Poljske (223.001), Njemačke (215.957) …

(16) objavljeno  05. 12. 14. u 21.45 h  

********************


alt


DARUJEM TI SVOJ DAR

Akcija „Darujem ti dar, ne traži mu kvar“ je dobrovoljna, besplatna i korisna inicijativa skupljanja i ponovnog darivanja igrački, stvari i predmeta i traje od 6. do 13. prosinca u Domu kulture, a po treći put organizira Centar za kulturu-
Sve što treba učiniti svako dijete ( za one male ipak mama) je izabrati jednu ili više manjih, rabljenih, ali očuvanih igračaka ili stvarčice iz svoje kolekcije, staviti ih u rabljenu darovnu vrećicu ili ukrasni papir i donijeti u Dom kulture od dana proslave sv. Nikole pa do proslave Svete Lucije. Zabranjeno je svako kupovanje pa čak i ukrasne vrećice. Cilj je razveseliti nekoga nečim svojim, odreći se pa i riješiti nečega, nikako ne trošiti i kupovati.
Nakon kazališne predstave za sv. Luciju, 13. prosinca, svako će dijete pred izlazom jednostavno moći samo izabrati po jednu stvarčicu iz naše sakupljene hrpe. Školarci ostaju u dvorani te će svoje stvarčice osvajati u kvizu i na tomboli, ali nitko neće izaći bez poklona.

(15) objavljeno  05. 12. 14. u 21.40 h 

********************


alt


alt


D. MARČIĆ OSVOJILA DVIJE MEDALJE

Medalje se ne osvajaju samo na sportskim terenima. Dragica Dada Marčić iz Bluesun hotela „Bonaca“ osvojila je dvije srebrne medalje na 3. Internacionalnom gastronomskom festivalu „Bosanski dukat“ održanom u sarajevskom hotelu „Holiday“. U privatnom aranžmanu sudjelovala je Dragica na tom  natjecanju gdje je zasluženo osvojila priznanja za bruštulane mendule, čime je doprinijela promidžbi Bola i svoje hotelske kuće.
Planira sudjelovati i na velikom natjecanju u Istanbulu (Turska) 27. siječnja. To međutim traži i veće financijske izdatke, ali mislimo da Dragica Dada Marčić zaslužuje sponzorsku pomoć Bluesun hotela, Općine i Turističke zajednice. (J.E.)

(14) objavljeno  05. 12. 14. u 21.30 h  petak, 05. 12. 14.   **********


alt


alt


BLAGDANSKO OZRAČJE

Postavljanjem svjetleće dekoracija, u Bolu se osjeća blagdansko ozračje. Do sada je postavljena tek trećina planirane dekoracije. Interesantno je u večernjim satima vidjeti prvi od dva čempresa na Loži koji će dobiti pred praznički dekor. Poslužili li vrijeme zasvijetlit će u petak i drugi čempres. Dosadašnja rubna osvjetljenja na Loži zamijenit će se novim dekorom, a za koji dan će zasvijetliti i čestitka: SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA. (J.E.)

(13) objavljeno  04. 12. 14. u 22.10 h 

********************


alt


SV. NIKOLA DONOSI DAROVE

Ni ove godine sv. Nikola neće mimoići Bol. U subotu, sasvim sigurno, donosi prigodne darova, recesiji usprkos. Obradovati će sv. Nikola stotinjak najmlađih Boljane, od jedne godine starosti do polaznika IV. razreda osnovne škole.
Prvi će darove dobiti oni stariji, učenici prva četiri razreda osnovne škole, koji u Domu kulture trebaju biti u 10 sati. Od 11 sati sv. Nikola će darivati one najmlađe, od jedne godine do onih koji će u prvi razred na jesen 2015.
Organizator ove manifestacije je Centar za kulturu općine Bol. (J.E.)

(12) objavljeno  04. 12. 14. u 22.05 h 

********************


alt


PREGLED SLUHA

Jedinstvena je prilika u subotu – besplatno – pregledati sluh. Stručnjaci tvrtke Bontech, vodećim hrvatskim distributerom i proizvođačem slušnih aparata i sredstava za zaštitu sluha, svima koji dođu na pregled dati će savjete. Pregled sluha obavit će se u prizemlju Doma kulture od 9 do 11 sati.
Nakon Bola pregledi se organiziraju u Gornjem Humcu (11.30 do 12.30 sati) i Pražnicama (12.45 do 13.30 sati).

(11) objavljeno  04. 12. 14. u 22 h četvrtak, 04. 12. 14.   **********


alt

Odron na cesti prema crkvici sv. Lucije. Gabrijel Marinković morao je uklanjati kamanje sa ceste da bi prošao svojim automobilom


alt

Bujica vode niz Bračku cestu kod Ville Džamonja


VELIKE KOLIČINE KIŠE

Kišno nevrijeme, koje je zahvatilo područje Srednje Dalmacije u noći od utorka na srijedu, nije ovaj put mimoišlo ni Bol. Od utorka u 7 do srijede u isto vrijeme, na području Bola palo je 115 litara po metru četvornom. Glavnina kiše pala je u nekoliko sati, od ponoći do tri sata ujutro. Kišilo je i tijekom srijede, pa je sigurno da će, u samo nekoliko dana, mjesec prosinac, po količini kiše, nadmašiti studeni kada je ukupno u Bolu palo 146 litara.
U srijedu ujutro su bili vidljivi tragovi bujica koja je nosila naslage zemlje i šljunka. Dva su veća i šest manjih odrona na makadamskoj cesti prema crkvici sv. Lucije. (J.E.)

(10) objavljeno  03. 12. 14. u 21.35 h  

********************


alt


SAJAM VOLONTERSTVA

Putujući Sajam volonterstva pod nazivom „Dobro se dobrim vraća, a ne plaća“ u četvrtak (4. prosinca) dolazi u Bol. U Centru za kulturu (Dom kulture) u Ulici Frane Radića od 13 do 16 sati bit će prezentirane pogodnosti i prednosti volontiranja, načini na koje se zainteresirani mogu uključiti u rad Lokalnog volonterskog centra Brač, kako im volonterstvo pomaže u zapošljavanju i slično.
Ovaj skup ima i humanitarni karakter jer će se moći kupiti papirnati ždralovi po cijeni koju odredi kupac (a ne prodavač), a sav prihod ide za udrugu Brački pupoljci. (J.E.)

(09) objavljeno  03. 12. 14. u 21.30 h 

********************


alt


SEMINAR „ZA RURALNI TURIZAM“

Zanimljiv se seminar organizira u petak i subotu na Braču, a namijenjen je potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim i seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima. Seminar je za sve sudionike besplatan, a polaznici će dobiti uvjerenje o sudjelovanju na ovom skupu.
U petak će se seminar održati u hotelu „Osam“ (Vlačica 3) u Supetru, a u subotu u Galeriji Nerežišća (Trg Sv. Petra 1). Prijava sudjelovanja na seminaru može se izvršiti na e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na fax 01/2314184.

(08) objavljeno  03. 12. 14. u 21.25 h  

********************


alt


VODEĆI OČEKUJE NOVU POBJEDU

MNK Bol, kao vodeći na tablici II. lige malog nogometa, u četvrtak (4. prosinca) u 19.50 sati igra protiv Max Morisa. Boljani imaju 22, a Maks Moris je deveti na tablici sa 12 bodova.
- Mi računamo na pobjedu i nova tri boda – kaže Matej Bodlović – ali ni jednog protivnika ne treba podcjenjivati. Na svakoj utakmici u prosjeku postižemo skoro po 5 golova, pa ako to ponovimo zabilježit ćemo osmu pobjedu. (J.E.)

(07) objavljeno  03. 12. 14. u 21.20 h srijeda, 03. 12. 14.   **********


alt

Prvi (novi) dekorativni elementi na Loži


alt

Advendske (svjetleće) svijeće ispred crkvice Sv. Ante


alt

Ponovno su dekorirane i tri palme na rivi


PRAZNIČNA SVJETLEĆA DEKORACIJA

Postupno, kako vremenske prilike dozvoljavaju, u Bolu se postavlja svjetleća dekoracija koji će sasvim sigurno popraviti raspoloženje i najaviti skorašnje blagdane. Prvi su svjetleći ukrasi već vidljivi. Ponovno su zasvijetlile tri palme, a svijetle i novo postavljeni rubni kabeli na crkvici Sv. Ante. Po prvi put montirane su na Loži četiri velike svijeće koje simboliziraju četiri adventske nedjelje. Jedna je svijeća i upaljena.
Novost je što će se postavljati svjetleći ukrasi na dva čempresa na Loži. To će se učiniti tijekom srijede i za tu priliku je u utorak u Bol došla posebna koš-dizalica. Za dan dva na pročelju Lože, iznad arkada, montirat će se svjetleći natpis: Sretan Božić i Nova godina.
Elementi svjetleće dekoracije bit će i uokolo župne crkve, a na kraju će se dekorirati i Ulica Frane Radića. (J.E.)

(06) objavljeno  02. 12. 14. u 21.20 h  

********************


alt


POTPISI ZA I. JOSIPOVIĆA

Tijekom utorka prikupljali su se u Bolu potpisi za kandidaturu Ive Josipovića za drugi mandat kao predsjednika Republike Hrvatske. Svoj potpis tijekom utorka ujutro dalo je stotinjak Boljana.
Za ostale kandidate u Bolu se nije tražio potpis. Iako Bol u odnosu na druge gradove i općine ima mali broj birača, na dan izbora mogli bi i njihovi glasovi nešto značiti. (J.E.)

(05) objavljeno  02. 12. 14. u 21.15 h  

********************


alt

Sportski turniri na Poljani, ali pod šatorom?


ZA BOŽIĆ: SPORTA I ZABAVE?

Možda u Bolu za skorašnje blagdane, Božić i Novu godinu, bude mnogo zabave, sporta i druženja. Plan su sačinili, napisali i dostavili u Općinu dvojica sportskih entuzijasta: Boško Botica i Tonči Buljan. Oni su zamislili da se od subote do subote, 20. do 27. prosinca, organiziraju sportska natjecanja za sve uzraste, za muške i ženske. Ali osim za natjecatelje bit će nešto i za posjetitelje. Sve bi se to organiziralo na Poljani. Predviđen je i šator, gdje bi se igralo, gledalo, družilo, jelo i pilo.
Organizatori se znaju, ali se još ne zna koliko će Općina imati mogućnosti i volje da osigura potrebna novčana sredstva.
Montira li se šator na Poljani za ove sportske turnire, mogao bi ostati koji dan duže i za doček Nove godine!
Opširnije o ideji, detaljima sportskih turnira, rasporedu natjecanja i planiranim troškovima pročitajte u izvještaju Boška Botice i Tonča Buljana kojeg objavljujemo u rubrici JA TAKO MISLIM.

(04) objavljeno  02. 12. 14. u 21 h  utorak, 02. 12. 14.   **********


alt


2015. DOLAZI BEZ DOČEKA

Organiziranog dočeka Nove godine u Bolu neće biti! Jedino preostaje okupljanje po kućama, uz bogatu trpezu ili odabrati najjeftiniju varijantu – uz TV program. Možda nešto bude u Taverni Riva, ali o tome vlasnik Josip Eterović još nije ništa konkretno odlučio.
Mlađi će, kao i lani, krenuti na splitsku rivu gdje se priprema doček 2015. na otvorenom. Još ima vremena da se izabere, možda, neki od novogodišnjih aranžmana: Amsterdam 1.690 kn, Azurna obala 1.490 kn, Berlin 1.390 kn, Pariz 1.590 kn, Prag 1.190 kn, Sarajevo 650 kn …
Bilo je ideja da se u Bolu, nakon večere kod kuće, iziđe na otvoreno. Ali s organizacijom je trebalo početi mnogo ranije. U Bolu se nekada organizirao doček u Domu kulture, hotelima „Bijela kuća“. „Kaštil“, „Elaphusa“ … (J.E.)

(03) objavljeno  01. 12. 14. u 20.50 h 

********************


alt


PRIJAVE DO KRAJA TJEDNA!

Direktivom EU parlamenta i Vijeća, ali i hrvatskim Zakonom, određeno je da svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati primjerenu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida. Za sve poljoprivredne proizvođače (vinogradare i maslinare), Bol poljoprivredna zadruga organizira izobrazbu u Bolu od 15. Do 19. Prosinca. Potrebno je da se prijavi najmanje 30 polaznika, a rok prijave je do kraja ovoga tjedna.
Detaljnije o ovoj akciji piše u obavijesti Poljoprivredne zadruge koja je objavljena na ovom portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI.

(02) objavljeno  01. 12. 14. u 20.45 hponedjeljak, 01. 12. 14.   **********


alt

Katamaran je u nedjelju u 13.30 zadnji put u studenom bio u Bolu


alt

Pristanište kod benzinske pumpe, najviše je izloženo jugu, ali u 16.30 ne čini se da katamaran neće doći u Bol


alt

Katamaran nije došao "zbog juga" ali to nije smetalo ovom ribaru da u maloj barci isplovi u 16.45 iz bolskog porta


KATAMARAN ZAOBILAZI BOL

U studenom katamaran 14 puta nije pristao u bolskoj luci. Posljednji put se to dogodilo zadnjeg dana u studenom, u nedjelju, kada je na svojim Internet stranicama „Jadrolinija“ objavila da će katamaran u 16 sati iz Splita krenuti za Jelsu bez uplovljavanja u luku Bol. Istina, meteorolozi su najavljivali  orkansko jugo, a kako je bilo u Bolu vidi se na našim slikama.
Samo jednom, 18. studenog, katamaran je došao do samog Velog mosta i odustao od pristajanja u Bolu. Putnicima je vraćen novac za putne karte, a katamaran je bez njih nastavio za Split. U ostalih 13 slučajeva ranije se znalo da katamaran ne dolazi u Bol.
Godine 2012. u studenom katamaran je izostao 15, a prošle godine u istom mjesecu 18 puta. Rekordan je ožujak 2013. kada katamarana nije bilo čak 30 puta od moguća 62 pristajanja.  (J.E.)

(01) objavljeno  30. 11. 14. u 22.15 hZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"