Arhiv 2014. / X.

petak, 31. 10. 14.   **********


alt


alt


USKORO BETONSKI BLOKOVI

Na Račiću se radi do 17 sati jer se želi iskoristiti lijepo vrijeme. Nasipom su došli skoro do samoga kraja buduće trase proširenja prometnice. Nastavlja se i sa iskopima za postavljanje velikih betonskih blokova koji se očekuju oko 10. studenog. Prije će, naravno, trebati poravnati po morskom dnu i betonirati za postavljanje blokove.
Zbog nesmetanog rada građevinskih strojeva, ali i sigurnosti zbog mogućih odrona stare ceste, potpuno je zatvoren Račić za promet vozila, od pizzerije Maza do Velog mosta, osim naravno za vozila gradilišta. (J.E.)

(133) objavljeno  30. 10. 14. u 21.50 h 

********************


alt


IZGUBLJENO – NAĐENO

Već duže vrijeme stoji pred samoposlugom „Konzuma“ motorkotač makarskih registarskih oznaka (MA 715 BH). Postupno ostaje bez nekih dijelova, ali je očito da vlasnik nije u Bolu. Možda je motor netko „posudio“ u Makarskoj i došao do Bola i tu ga na rivi (besplatno) parkirao.
Netko je to morao primijetiti pa preko policije saznati i obavijestiti vlasnika. Možda ga čovjek traži, a motor mu u Bolu. (J.E.)

(132) objavljeno 30. 10. 14. u 21.45 h   

********************


alt


LOV NA LIGNJE

Sezona je lova na lignje pa se dogodi i da tridesetak barki napusti bolski porat. Nisu svi ni iste sreće, a ni znanja, pa su ulovi različiti. Ovisi mnogo toga i o vremenskih prilikama, a najmanje se ulovi po mjesečini. Neki su uporni i ostanu na moru i više od tri sata.
U četvrtak su same u jednoj barci bile i naše sumještanke: Anđelka, Melani i Josipa. Znamo da su krenule prema Sumartinu, ali do zaključenja ovih vijesti nismo saznali kakav je njihov ulov. (J.E.)

(131) objavljeno  30. 10. 14. u 21.40 h 

********************


alt


NEOČEKIVANA POBJEDA

BOL je pobijedio vodećeg na tablici, do sada neporaženog, LIVERPOOL rezultatom 4:3. Za nas je to neočekivana pobjeda, ali se s tom konstatacijom ne slaže ponajbolji igrač Boljana Boško Botica:

- Oni su do sada u prvih pet kola imali lakše protivnike, a mi smo ipak bolji od njih.

Utakmica VI. kola Druge lige malog nogometa igrala se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu u četvrtak navečer. Boljani su vodili 3:0, a na poluvremenu je bilo 3:1, pa u nastavku 4:1. Liverpool se opasno približio sa dva pogotka na 4:3, ali sva tri boda dolaze u Bol.

(130) objavljeno  30. 10. 14. u 21.35 h 


četvrtak, 30. 10. 14.   **********


alt

Bolsko groblje gdje se pokapa već 184 godine (foto: Frane Marinković)


UZ DAN MRTVIH

Pred skorašnji Dušni dan, dobro je podsjetiti na povijest bolskog groblja. Sigurno je to jedno od najmanjih u odnosu na broj stanovnika, ali i bez prolaza između grobova pa se mora gaziti i po grobnim pločama. Mi smo se na to navikli, ali je za mnoge to neprimjereno.
Prije nego se izgradilo današnje groblje, mrtve su u Bolu ukapali u Velikoj (Samostanskoj) crkvi gdje su i danas vidljive nadgrobne ploče. Kako je bilo sve manje prostora za ukup, Samostansko vijeće odobrilo je 16. srpnja 1741. da se u samostanskom klaustru sagradi kosturnica u kojoj su od vremena do vremena iz grobova prenosile kosti pokojnika.
U doba francuske uprave, 1808. godine, zabranjen je ukop u crkvama, a groblja je trebalo, iz zdravstvenih razloga, graditi izvan naseljenih mjesta.
Samostansko vijeće je 30. lipnja 1827. odbilo molbu vlasti da im ustupe dio vrta za buduće groblje, ali su odobrenje dobili godinu dana kasnije (30. listopada 1828.) tek nakon posredovanja provincijala Ivana Vinka Berkovića.
Na današnjem groblju ukopi su počeli 1830. godine, prije 184 godine.
O neuvjetnim ukopima govori se već 124 (!) godine. Općina je prvi put zabranila ukope na današnjem groblju još 1890. godine. Od tada se govori o potrebi izgradnje groblja na nekoj novoj lokaciji. Načelnik općine Nikola Bodlović oporučno je ostavio 1902. dio svojih dionica rudnika Rude kod Sinja za novo groblje. Samostan je 1935. ponudio svoje terene na Potočinama za groblje, ali Boljani to nisu prihvatili. (J.E.)
(U subotu: kakvi su izgledi da nakon 124 godine rasprava napokon počne i izgradnja novoga groblja?)

(129) objavljeno  29. 10. 14. u 21.05 h  

********************


alt

Odrješenje za pokojne (snimljeno 1. studenoga 2013.)


LITURGIJSKA SLAVLJA

Za svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan objavljen je raspored liturgijskog slavlja u Bolu i Murvici.
Subota, 1. studenoga – Svetkovina Svih Svetih:
09:00 sati   Sveta misa u Maloj (župnoj) crkvi
10:30 sati   Sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi
16:00 sati   Sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi nakon koje će na groblju uslijediti
                 odrješenja za pokojne
Nedjelja, 2. studenoga – Dušni dan:
09:00 sati   Sveta misa u Maloj (Župnoj) crkvi
10:30 sati   Sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi
10:30 sati   Sveta misa u Murvici
16:00 sati   Svečana sveta misa u Velikoj (Samostanskoj) crkvi.

(128) objavljeno  29. 10. 14. u 21 h

********************


alt


PONTONI U SKLADIŠTE

Postupno se uklanjaju, ako je to moguće, objekti sa plaže Zlatni rat koji se spremaju u skladište gdje će ostati do iduće sezone. U srijedu je dotegljen u Bol ponton koji se koristio za ukrcaj turista u polupodmornicu „Val“. Na mostiću kod pumpne stanice, uz pomoć autodizalice, izvađen je iz mora i odvezen na „zimovanje“.  Idućih dana to isto će se učiniti i sa onim većim pontonom sa istočne strane plaže Zlatni rat. (J.E.)

(127) objavljeno  29. 10. 14. u 20.45 h   

********************


alt

Detalj s utakmice  BOL - OXA TISAK (foto: Duško Sisarić)


BOL PROTIV NEPORAŽENOG

U VI. kolu 2. lige malog nogometa BOL u četvrtak igra protiv vodećeg LIVERPOOLA koji ima maksimalan broj bodova (15) iz pet utakmica i gol razliku 26:14. Boljani su 4. sa 9 bodova i gol razlikom 22:16.
Susret se igra 30. listopada u splitskoj dvorani Gripe, a početak je u 20.45 sati.
Već u sljedećem kolu (6. studenoga) BOL ima još jedan težak susret. Protivnik mu je momčad RIBARI koja u prvih pet kola ima četiri pobjede i jedan neodlučan rezultat. (J.E.)

(126) objavljeno  29. 10. 14. u 20.40 h  srijeda, 29. 10. 14.   **********


alt


OPREZNO S ISKAZNICAMA

Svi otočani moraju od Nove godine imati iskaznice kako bi ostvarili pravo na popust ili čak  besplatni prijevoz katamaranima i trajektima. Potrebno je ispuniti odgovarajući formular sa slikom za fizičke osobe, a za automobile također predati ispunjen formular i kopiju uplatnice na 80 kuna. Formulari se predaju na šalteru Jadrolinije u Supetru.
Međutim, stariji od 65 godina moraju kod ispunjavanja formulara biti oprezni. Naime, stariji Boljani imaju pravo na besplatni prijevoz trajektom Supetar – Split – Supetar ili Sumartin – Makarska - Sumartin, ali kada žele putovali katamaranom morati će platiti punu (skuplju) kartu: zimi 40, a ljeti 55 kuna od Bola do Splita. Čini nam se da je mnogo povoljnije da zaborave na besplatni prijevoz i traže iskaznicu kao i svi ostali otočani: 50% popusta na trajekt i 50% popusta na katamaran. U zimskom periodu bi plaćali trajekt 14, a katamaran 25 kuna.
Vjerojatno su autori pravilnika imali svoje razloge za ovu, barem za Boljane, nelogičnu odredbu. Pretpostavljamo da se mislilo, na primjer, na Hvar, Vis, Korčulu … koji imaju iz iste luke polazak katamarana i trajekta pa su starijima ponudili besplatni prijevoz trajektom (gdje ima dovoljno mjesta), a punu cijenu za katamaran.
Oni stariji od 65 godina koji su među prvima predali formulare, a nisu im, kao onima kasnije, ponuđene dvije varijante, moći će naknadno zatražiti (ukoliko to žele) drugu mogućnost plaćanja prijevoza. (J.E.)

(125) objavljeno  28. 10. 14. u 22.25 h 

********************


alt


MASLINARI TRAŽE RJEŠENJA

Jedna je učionica bila ispunjena zainteresiranim maslinarima da čuju što će reći  dr.sc. Frane Strikić o ovogodišnjim rezultatima, ali još više zbog  savjeta za iduću berbu.  Organizator skupa bila je Bol poljoprivredna zadruga, koja nešto slično priprema i za vinogradare.
Možda je na ovom sastanku moglo biti i više posjetitelja. Neki su bili opravdano spriječeni, a drugi su možda smatrali da neće čuti ništa novo. Čudno, jer i njima je urod ove godine podbacio. (J.E.)

(124) objavljeno  28. 10. 14. u 22.20 h   

********************


alt

Predsjednica Kluba DDK Neda Kraljević 30 puta je dala krv


NIKAD TOLIKO DAVATELJA KRVI

Na drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi, inače 51. po redu,  nikad veći odziv. Došlo ih je čak 65, a krv su dali njih 54. Posebno veseli podatak da ih je osmero prvi put dalo svoju krv: Ani Buktenica, Nikola Marinelić, Marija Marinković, Hrvoje Eterović, Nikola Šiber, Mara Maganjić, Ivica Slavica i David Ilić.

- Ovo je postalo obiteljsko darivanje – kaže nam predsjednica bolskog Kluba DDK Neda Kraljević. – Obitelj Kraljević Gemo dala je 1,8 litara krvi, obitelj Ivice Šesnića Firo 1,3 litre, dok su po 0,9 litara dali obitelji Ivana Anića, Frenkija Kraljevića, Ivice Eterovića i Kreše Ivičića. (J.E.)


(123) objavljeno  28. 10. 14. u 22.15 h 

********************


alt


CVIJEĆE NA GROBLJE

Mnogi su već počeli s nošenjem cvijeća na grobove svojih pokojnika. Idućih dana cvijećem će se prekriti posljednja počivališta. Veliki je izbor cvijeća i svijeća. U srijedu na štand Mikulića, na bolskoj tržnici, stiže nova i veća pošiljka vaza sa cvijećem, ali i razni aranžmani. (J.E.)

(122) objavljeno  28. 10. 14. u 22 h 

********************


alt

Naša suradnica pješice je stigla do vrha Vidove gore


USPON NA VIDOVU GORU

Dok se u Bolu slavio Dan Turistička zajednice i nedavna nagrada na Danima hrvatskog turizma, jedna mala odlučna ekipa na svoj je način obilježila bolsku svečanost popevši se pješke na krov Brača, Vidovu goru, najviši vrh svih jadranskih otoka.
Iako su neki putnici otkazali dogovoreno penjanje u zadnji čas, ipak Vinko i Zdenka Radić te vaša novinarka Sanja Baković nisu odustali. Oko 13 sati, kada se stišala bura, krenuli  su uz Bilića kuću  prema vrhu. Penjali su se propisno označenom planinarskom stazom na kojoj su cijelim putem jasno vidljive standardizirane markacije, crveni krugovi s bijelom točkom u sredini. Putnici se nisu žurili, odmarali su se u više navrata, proučavajući bilje i diveći se pogledu koji se usponom polako širio prema Hvarskom kanalu. Prvih 300 metara uspona  putem su uočavali aromatično bilje, ružmarin, kadulju, vrisak i smilje. Na sam vrh stigli su malo nakon 15 sati gdje su ostali više od sat vremena  uživajući u miru, kontemplaciji, suncu i bojama, gledajući Hvar i obrise Pelješca, Korčule, Mljeta i Visa. Ugostiteljski objekt na Vidovoj gori nažalost više nije otvoren. Na Vidovu goru oko 16.30 sati stigao je autobus s turista koji su zaneseni ljepotom pogleda s Vidove gore fotografirali i šetali najvišom bračkom kotom, no nisu se imali gdje okrijepiti toplim napitkom ili domaćom rakijom. Bolski su planinari već neformalno dogovorili idući uspon, u danima oko Božića, nadajući se da će ih se skupiti malo više. (S. Baković)

(121) objavljeno  28. 10. 14. u 21.55 h  utorak, 28. 10. 14.   **********


alt

Članovi Skupštine i gosti na svečanosti u Domu kulture


alt

Bolski skup uveličao je svojom nazočnošću direktor TZ županije Joško Stella, a uljepšala Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita


alt

Domjenak je počeo u 20 sati


OBILJEŽEN DAN TZO

Prigodnim svečanostima tijekom ponedjeljka obilježen je Dan TZO Bol, novi rekord u broju noćenja i priznanje koje je Bol dobio na nedavnim Danima hrvatskog turizma.
Svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice, kojoj je prisustvovao Joško Stella kao izaslanik župana Zlatka Ževrnje i kao direktor TZ županije Splitsko-dalmatinske, počela je izvješćem načelnika općine i predsjednika TZO Tihomira Marinkovića o ostvarenim rezultatima, priznanjima i rekordima. Ponovno se zahvalio svima koji su doprinijeli tim uspjesima, najavivši već od danas početak priprema za sezonu 2015.
- Izgradnja nove luke na Račiću počet će u listopadu 2015. kada će Bol zavrijediti njezinim dovršenjem još jednu zvjezdicu – rekao je T. Marinković. – Mi očekujemo u toj luci i do 1.000 gostiju dnevno. Morati ćemo učiniti, do iduće sezone, dodatne napore posebno u educiranju naših ljudi za hortikulturu, uređenje i opremanje apartmana te učenje stranih jezika. Moramo se pripremiti za nove izazove. Bol je, što nas posebno raduje, bio i ostao vodeća destinacija u turizmu.
Skup je u ime župana i svoje osobno pozdravio direktor TZ županije Joško Stella, najavivši zajedničke akcije na europskim tržištima. Spomenuo je Kopenhagen (Danska), Zurich (Švicarska) …
Na Skupštinu su dodijeljena godišnja priznanja, a dobitnici su filmski i TV snimatelj Pero Granić, turistička agencija Adria Tours, tvrtka Jako vino, te za dugogodišnju vjernost i ljubav prema Bolu inozemni gosti Gisela i Wolfgang Wehmeyer, Klaus Kupper, Manfred Volkert, Đuro Vukman, Sylvia Born i Milan Vavrousek.
Turistička zajednica organizirala je u večernjim satima druženje u Domu kulture i javnim oglasima pozvala sve mještane, posebno one koji rade u turizmu i za turizam. Došlo ih je šezdesetak, ali prije nego su kušali delicije koje je pripremio restoran „Santo“, morali su biti strpljivi sat vremena i za to vrijeme pogledati film „Ljepota Bola / bol ljepote“ i poslušati što o tome misli autor Ante Kuštre. Nakon domjenka uslijedila je zabava za koju je bio zadužen Duo Riva. (J.E.)

(120) objavljeno  27. 10. 14. u 23.05 h  

********************


alt

Dobitnici nagrada ili njihovi predstavnici. Na slici nedostaje predstavnik Jako vino d.o.o.)


TKO SU DOBITNICI PRIZNANJA?

Pismena priznanja, prema odluci Turističkog vijeća, uručena su na sjednici Skupštine Turističke zajednice.
- Za suradnju i doprinos u promidžbi Bola kao turističke destinacije priznanje je dobio PERO GRANIĆ, poznati filmski i TV snimatelj, koji je između ostalog autor prvog turističkog filma o Bolu, a snimio je i brojne reportaže o Bolu, Boljanima i njihovim gostima.
- Za doprinos razvoju kvalitete i posredovanja u privatnom smještaju priznanje je dodijeljeno turističkoj agenciji ADRIA TOURS, koja ove godine bilježi 16 godina rada, a u sezoni zapošljava stotinjak djelatnika. Agencija predstavlja jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata, a svojim radom značajno doprinosi poboljšanju turističke djelatnosti u Bolu.
- Za doprinos u stvaranju i afirmaciji izvornog proizvoda bolskog podneblja i obogaćivanje turističke ponude priznanje je dobilo JAKO VINO d.o.o. Bol. Ono je u pet godina postojanja značajno poboljšalo i upotpunilo turističku ponudu (vinske probe, izleti, razgledi podruma i sl). Vina koja ova tvrtka proizvodi dobila su vrijedne i prestižne nagrade za vino Plavac i vino Pošip.
- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje je dobio i bračni par GISELA i WOLFGANG WEHMEYER  koji su na nagovor prijatelja prvi put u Bol došli 1970. a odsjeli su kod obitelji Helenke i Ive Marinkovića gdje dolaze i danas. Bol su posjetili 74 puta boraveći više od 2100 dana. (Wolfgangu je na dan uručenja priznanja bio – rođendan.)
- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje je dobio i KLAUS KUPPER koji u Bol dolazi od 1966. i to po dva ili čak tri puta godišnje S njim redovito dolazi i IRMA SORGENFREI, ali i njegova kćerka KARIN koja se toliko udomaćila da je naučila i hrvatski jezik s izrazitim bolskim naglaskom.
- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje je zaslužio MANFRED VOLKER koji redovito dolazi na odmor od kolovoza 1973. i kako on to kaže: „uvijek mu se rado vraća“.
- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje je pripalo i ĐURI VUKMANU koji je u Bol došao 1958. sa svojim roditeljima kada je imao svega 6 godina. Malu pauzu je napravio kada je s obitelji preselio iz Zagreba u Kanadu, ali se ponovo vraća u Bol u kojeg se zaljubio još u svojoj mladosti.
- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje je dobila SYLVIA BORN koja je u Bol došla prvi put prije 40 godina. Za vrijeme Domovinskog rata, točnije 1992. i 1993. animirala je svoje brojne prijatelje u Švicarskoj i organizirala prikupljanje i transport pomoći za Bol.
- Za posebnu vjernost turističkom Bolu priznanje je zaslužio MILAN VAVROUSEK  koji dva puta godišnje dolazi u Bol. Svoju nesebičnu ljubav i vjernost Bolu dokazao je tijekom Domovinskog rata kada je samoinicijativno prikupljao humanitarnu pomoć za izbjeglice koje su tada boravile u Bolu, a organizirao je prikupljanje i osobno donosio u Bol potrebne lijekove.

(120) objavljeno  27. 10. 14. u 22.50 h 

********************


alt


ZAVRŠENI ISKOPI

U ponedjeljak je bager „Berice“ završio s kopanjem na Rudini za ukopnu (podzemnu) trafostanicu. Kamion je odvezao zemlju i bager, a iduća će dva dana geometri obaviti potrebna mjerenja pa bi već u četvrtak počelo postavljanje oplate za betoniranje zidova.
Rok izgradnje planiran je 90 dana. (J.E.)

(119) objavljeno  27. 10. 14. u 22.40 h  

********************


alt


POČINJE ŠKOLA NOGOMETA

Najavljena Škola nogometa uskoro će početi s radom. Prijavilo se dovoljan broj djece, ali je potrebno prije toga održati sastanak s roditeljima. To će se dogoditi ovoga utorka (28. listopada) u 19.30 sati u Domu kulture – izvijestio nas je trener Boško Botica. (J.E.)

(118) objavljeno  27. 10. 14. u 22.35 h  

********************


alt


STIŽE „SVJETLICA“ I – RIBA

Ribarski brod „Svjetlica“ isplovio je u ponedjeljak u 10 sati u ribolov prema Jabuci. Povratak su najavili u noći od utorka na srijedu, pa će svježa riba od ranog jutra biti u prodaji u ribarnici. (J.E.)

(117) objavljeno  27. 10. 14. u 22.30 h  ponedjeljak, 27. 10. 14.   **********


alt


JOŠ SAMO KOJI DAN

Preostalo je još dan-dva posla i bit će slobodan prolaz makadamskom cestom prema crkvici Sv. Lucije. Na fotografiji, snimljenoj u nedjelju 26. listopada, vidi se bager „Berice“, a radnika nema jer su na zasluženom tjednom odmoru. Potporni zid je izgrađen, instalacije su u nasipu i za koji dan će ovi automobili (na slici) nastaviti svojim putem. Istina, berba grožđa i maslina je završila, turisti su otišli svojim kućama, ali lijepo je doći do svojih polja, kućica i domaćih životinja koje neki tamo uzgajaju.
Radovi su počeli 19. rujna uz obvezu da to bude izgrađena za tri tjedna. Prošao je 31 radni dan (bez nedjelje i praznika) i skoro pa je gotovo. (J.E.)

(116) objavljeno  26. 10. 14. u 20.50 h  

********************


alt


OTKUP AMBALAŽE U SRIJEDU

Sljedeće srijede „Michieli-Tomić“ otkupljivati će ambalažu (staklo, plastika, limenke) na najgornjem platou parkirališta na ulazu u Bol. Posebna ekipa za otkup dolazi iz Gornjeg Humca i u Bolu će biti od 7 do 9 sati. Cijena otkupa je 40 lipa po komadu.
Oni koji su spriječeni u srijedu, mogu spomenutu ambalažu odnijeti u reciklažno dvorište u Gornji Humac svaki radni dan od 8 do 14 sati. Zbog manjih troškova, otkupna cijena je 50 lipa. (J.E.)

(115) objavljeno  26. 10. 14. u 20.45 h nedjelja, 26. 10. 14.   **********


alt

Bol - turistička destinacija No 1


DAN TZO UZ PRIGODNO DRUŽENJE

Dan Turističke zajednice Općine Bol, svake se godine obilježava na kraju sezone, umjesto 8. listopada  kada se to ranije činilo, a sada će se to dogoditi u ponedjeljak 27. listopada. Za 11 sati sazvana je svečana sjednica Skupštine TZO u Centru za kulturu. U pozivu ništa više nije napisano, ali pretpostavljamo da će se tom prilikom uručiti, kao i svake godine -  priznanja.
Osim dobrih i rekordnih rezultata ostvarenih 2014. godine, za zadovoljstvo ima još razloga. Svakako je najvažniji što je Bol na Danima hrvatskog turizma proglašen pobjednikom u kategoriji malih destinacija na Jadranu i dobio „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“.
Navečer se organizira za sve mještane prigodno druženje u Domu kulture. U 19 sati počet će projekcija video filma „Ljepota Bola / Bol ljepote“, a o ART turizmu govorit će Ante Kuštre. Slijedi domjenak i zabava uz Duo Riva. (J.E.)

(114) objavljeno  25. 10. 14. u 21.45 h  

********************


alt

Nasip je došao do kućnog broja 21


alt

Počelo je i kopanje za postavljanje betonskih blokova


ISKOPI ZA BETONSKE BLOKOVE

Uzduž sadašnjeg potpornog zida na Račiću, na više od pola puta buduće prometnice, nasuta je na morskom dijelu trasa po kojoj idu bageri. Nakon poravnavanja te radne prometnice, počelo se sa zapadne strane kopati za ugradnju betonskih blokova buduće šetnice. Prije nego se dovezu blokovi iz Omiša (rade se u Omišu, a ne u Dugom ratu, kako je ranije najavljeno) trebat će ravnati i betonirati na morskom dnu postolje za blokove. (J.E.)

(113) objavljeno  25. 10. 14. u 21.40 h  

********************


alt


STIGLE KANTE NA RUDINU

Zatvaranjem i potpunim blokiranjem poluukopnog kontejnera na Rudini, pojavio se problem odlaganja kućnog otpada okolnim stanarima, ali i onima iz susjednih ulica. Plan je bio da se smeće nosi u neki najbliži kontejner, a on je na benzinskoj postaji udaljen od nekih kuća i više stotina metara. Na vrijeme je uočen problem i opravdano nezadovoljstvo stanara, pa su u subotu dovezene tri plastične kante. Nama se to čini premalo kao zamjena za veliki kontejner koji je uvijek bio pun, a često i – prepun. No, ako ima volje, uvijek se može intervenirati sa još nekoliko kanti. (J.E.)

(112) objavljeno  25. 10. 14. u 21.35 h 

********************


alt


NOVA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Po drugi put se ove godine u Bolu organizira akcija darivanja krvi. Prvi pu, 1. travnja kada je to bilo 50. darivanje, odazvalo se isto toliko članova, a među njima – što posebno raduje – bila su dva nova člana. Jednakom odzivu nadaju se i u utorak, 28. listopada. Krv se daje u prostorijama Srednje škole na Rudini i to od 8.30 do 12.30 sati. (J.E.)

(111) objavljeno  25. 10. 14. u 21.30 h 

********************


alt

Zlatni rat u subotu 25. listopada u 14 sati


KUPAČI NE ODUSTAJU

Kupači se u Bolu mnogo ne obaziru na vremensku prognozu i najave orkanske bure i tramontane. U subotu smo u 14 sati na Zlatnom ratu zatekli stotinjak ljudi i djece koji su uživali na suncu. Bilo ih je i u moru gdje je temperatura bila 21 stupanj, jednako kao i temperatura zraka. Međutim, na suncu u zavjetrini izmjerili smo visoka 43 stupnja. (J.E.)

(110) objavljeno  25. 10. 14. u 21.25 h   subota, 25. 10. 14.   **********


alt


ZIMSKO VRIJEME I UPALJENA SVJETLA

U nedjelju rano ujutro treba kazaljke na satu u 3 sata vratiti jedan sat unatrag. Počinje, naime, zimsko računanje vremena i tako će biti do zadnjeg vikenda u ožujku 2015. Tada ponovno pomičemo kazaljke, ali jedan sat unaprijed.
Zbog ovih pomicanja kazaljki u nedjelju ćemo spavati jedan sat duže, međutim navečer će se ranije smračiti.
Ovaj sistem računanja vremena uveden je u Hrvatskoj 1983. godine. Stručnjaci smatraju da ovo skraćivanje dana negativno utječe na čovjeka: postaje blago depresivan, tmuran, umoran … Rješenje je što više boraviti na zraku u šetnji, sportskoj aktivnosti …
Još nas jedna novost očekuje u nedjelju, barem one koji voze automobile. Prema Zakonu o sigurnosti u prometu svi vozači moraju i danju paliti svjetla tijekom vožnje. Inače, ako to zaborave, kazna je 300 kuna. (J.E.)

(109) objavljeno  24. 10. 14. u 21.30 h
********************   


alt


GDJE S KUĆNIM SMEĆEM?

Početkom radova na Rudini, poluukopni kontejner ostao je unutar ograde gradilišta. Čak je i poklopac prekriven ljepivom trakom da se ne ubacuje smeće, jer do kontejnera trenutno ne može kamion za pražnjenje. U međuvremenu je trebalo postaviti obične plastične kante, ali do petka navečer to nije učinjeno. Možda se netko sjeti to učiniti u subotu? (J.E.)

(108) objavljeno  24. 10. 14. u 21.25 h  

********************


alt

Dio osoblja i prvih gostiju na oproštaju u restoranu "Vagabundo"


ZATVARA SE I „VAGABUNDO“

Ovo je mjesec zatvaranja mnogih restorana, pa je to u petak navečer učinio i „Vagabundo“. Zadnjeg dana rada Vice Marinković pozvao je osoblje koje je još radilo u „Vagabunda“, te ranije zatvorenih „Equinoxa“ i „Yola“ na zajedničku oproštajnu večeru. Pozvani su i susjedi koji žive uokolo restorana "Vagabundo", ali i poslovni partneri iz Bola. (J.E.)

(107) objavljeno  24. 10. 14. u 21.20 h

********************


alt


PAŠTICADA U „DALMATINA“

Svake subote konoba „Dalmatino“ ponudit će jedan meni po cijeni od 70 kuna. Ove subote – 25. listopada – servirat će se goveđa juha, zatim kao glavno jelo pašticada s njokima i za kraj poslužiti panakota. Gosti mogu izabrati i nešto drugo iz bogatog jelovnika uz popust od 30 posto. (J.E.)

(106) objavljeno  24. 10. 14. u 21.10 h  petak, 24. 10. 14.   **********


alt

Zrakoplov Dach S-Q400 sa 76 mjesta u Zračnoj luci Brač (foto: Anna Hero)


ZADNJI LET ZA ZAGREB

Ukoliko ne bude iznenadnih promjena, u subotu je zadnji let zrakoplovom ove sezone iz Zagreba do Brača i natrag. Ove godine bilo je ukupno 26 letova zrakoplova „Croatia airlinesa“ u dolasku i isto toliko u odlasku. Na Brač je iz Zagreba dovezeno 827, a vraćeno u Zagreb 661 putnik. Lako je izračunati da su u prosjeku slabo bili popunjeni zrakoplovi, a nikada potpuno rasprodani. Najviše je putnika bilo tijekom školskih praznika.
Dolaskom novog rukovodstva, više se ne govori o zatvaranju Zračne luke Brač. S mnogo optimizma najavljuju se bolji dani i poslovni rezultati pa tako i na ovoj sada jedinoj domaćoj liniji Brač – Zagreb. (J.E.)

(105) objavljeno  23. 10. 14. u 21 h 

********************


alt

Bager je iskopima počeo sa Studenca ...


alt

U četvrtak su na Rudini ujutro ostali bez struje, a u 16.15 i bez vode


alt

Zbog plime nasipe je na Račiću skoro pa prekrilo more


GRADI SE BEZ ZASTOJA

Bol je završetkom sezone ponovno veliko gradilište. Grade se, dograđuju ili adaptiraju privatni stambeni objekti, a u centru pažnje svakako su dva gradilišta: proširenje prometnice na Račiću i od srijede radovi na izgradnji ukopne trafostanice na lokaciji Studenac-Rudina.
„Berica“ je počeo s iskopima na Studencu i dogodilo se ono što se moglo i očekivati. Ujutro su okolni stanari ostali bez struje, a u 16.15 oštećena je vodovodna cijev. Vodovod Brač brzo je intervenirao i bez vode su potrošači bili tek oko jedan sat.
Na Račiću se nastavilo kopanjem i nasipanjem po trasi budućeg potpornog zida i šetnice. Taj dio nasipa u četvrtak se našao skoro pod morem, a razlog je plima. Ništa to ne smeta, tek bi jugo moglo stvarati probleme. (J.E.)

(104) objavljeno  23. 10. 14. u 20.50 h 

********************


alt


OSNOVCI KOD NAČELNIKA

U sklopu nastavnog programa, učenici IV. razreda Osnovne škole, predvođeni učiteljicom Nadom Okmažić, posjetili su u četvrtak ured načelnika općine. Pitali su, a Tihomir Marinković je strpljivo odgovarao i objašnjavao: kada će se i kako graditi luka na Račiću, što je s nekadašnjim hotelom „Bijela kuća“, hoće li se u Bolu graditi novi hoteli, koliko je Bol siguran od poplava, može li Bol umjesto općine dobiti status grada, može li se urediti sportski teren barem s umjetnom travom … (J.E.)

(103) objavljeno  23. 10. 14. u 20.45 h 

********************


alt

Maslinari nisu zadovoljni ovogodišnjim urodom. Očekuju savjet od Frane Strikića


MASLINARSTVO: ANALIZA UVJETA I REZULTATA

Bol poljoprivredna zadruga organizira za sve zainteresirane maslinare susret s dr. sc. Franom Strikićem kada će se komentirati i analizirati uvjeti i rezultati proizvodne godine 2014. Skup je zamišljen i kao savjetovanje za budući rad maslinara.
Sastanak će se održati u ponedjeljak 27. listopada u 16 sati u prostorijama Srednje škole Bol na Rudini.

(102) objavljeno  23. 10. 14. u 20.40 h  

********************


alt

Igralište Poljana gdje će vježbati polaznici Nogometne škole


UPISI U ŠKOLU NOGOMETA

Nogometni klub "Jadran" iz Supetra, poziva sve dječake i djevojčice sa područja općine Bol na upis u školu nogometa u sezoni 2014/2015. Treninzi će biti dva puta tjedno u Bolu na sportskom igralištu 'Poljana'. Također je u planu organizirati prijevoz za Supetar kako bi djeca mogla osjetiti igranje na travnatom terenu. Djeca će se registrirati za NK „Jadran“ te će moći igrati službene nogometne utakmice za dotični klub.
Početkom sljedećeg tjedna će se organizirati sastanak s roditeljima, a termin i mjesto će biti objavljeni tijekom vikenda na ovom portalu.
Sve ostale informacije, polaznici i njihovi roditelji mogu dobiti u nogometnom klubu ili kod voditelja škole i trenera. Voditelj škole je Ivan Poklepović (091/2732845), a trener Boško Botica (098/9483390)

(101) objavljeno  23. 10. 14. u 20.35 h   

********************


alt

Detalj s utakmice Bol - Oxa tisak (foto: Duško Sisarić)


alt

Iako se sve utakmice II. lige igraju u Splitu, Bol nije bez navijača (foto: D.S.)


JOŠ TRI BODA

Malonogometna momčad BOL osvojila je nova tri boda. U petom kolu koje je igrano u četvrtak Boljani su pobijedili ekipu OXA TISAK rezultatom 4:1. Sada MNK Bol ima 9 bodova i gol razliku 22:16.
U šestom kolu, koje je na rasporedu 30. listopada, također u dvorani Gripe u Splitu, igrat će Bol – Liverpool. Početak je u 20.45 sati. (J.E.)

(100) objavljeno  23. 10. 14. u 20.25 h  četvrtak, 23. 10. 14.   **********


alt


BOJANJE CESTE – „ČIM PRIJE“(!?)

Prošlog petka i subote postavljen je na pojedinim dionicama ceste Bol –Gornji Humac zaštitni sloj asfalta. Učinjeno je to u dužini od dva kilometra, ali je asfalt prekrio horizontalnu signalizaciju. Sada je malo otežano voziti, posebno noću i po kiši. Vozači se moraju prilagoditi uvjetima na cesti!
Pitali smo komunalnog redara kada će se bojiti na kolniku, a on nam je prenio ono što su mu rekli u Hrvatskim cestama: „Čim prije“. Do tada: oprez! (J.E.)

(99) objavljeno  22. 10. 14. u 21.15 h  

********************


alt


STIGLO ZAHLAĐENJE I – „BERICA“

Točno po najavi meteorologa stigla je u srijedu ciklona Antonela koja je donijela snijeg u Dalmaciji, a u Bolu kišu i buru uz pad temperature. Zbog Antonele izostao je katamaran iz Splita, ali je sa dva dana zakašnjenja stigao - „Berica“. Počeli su radovi na Studencu i dijelu Rudine gdje će se graditi nova trafostanica. Postavljene su ograde, uklonjena je jedna murva, a druga će se otpiliti tijekom četvrtka. Bager je spreman za kopanje. Rok izgradnje je 90 dana. (J.E.)

(98) objavljeno  22. 10. 14. u 21.10 h 

********************


alt


alt


ČEMU SLUŽE PROMETNI ZNAKOVI?

Mnogi bolski vozači mnogo ne mare za prometnu signalizaciju. Od ponedjeljka na rivi nema rampe, ali i dalje stoji prometni znak zabrane prolaza za vozila, osim za one koji imaju dozvolu. Neki se na to ne obaziru pa su došli na Trg i parkirali ispred ribarnice. Bilo ih je i dvadesetak. Ima Bol prometnog redara, ako on to nije samo sezonski, ali bi prekršitelji mogli imati i bliski susret s policajcima iz Supetra kojima Bol ipak nije tako daleko. (J.E.)

(97) objavljeno  22. 10. 14. u 21.05 h   

********************


alt


DANI JABUKE I KRUHA

Nikad nije kasno da se objavi nešto dobro. U Osnovnoj školi je u ponedjeljak održana mala svečanost povodom Dana jabuka, a obilježili su se i Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Posebnu zahvalnost zaslužuju roditelji naših osnovaca  koji su napravili razne kruhove i kolače od jabuka da stol bude bogat. Svega je bilo u izobilju, a viškom kolača počastili su stanare Doma umirovljenika koji su ih pozvali da dođu u božićno vrijeme. (M.B.)

(96) objavljeno  22. 10. 14. u 21 h    

********************


alt


alt


KAKO SE VEZUJU ČVOROVI?

Ovo je bio prvi sat projektne nastave vezane za more, brodove i ribare.
Kako vezati čvor pasnjak, pokazao je bivši učenik Mario Jakšić kojemu su brodovi u krvi. Nakon prvog sata većina učenika je položila "ispit", a uspješnije su se pokazale djevojčice. (M.B.)

(95) objavljeno  22. 10. 14. u 20.55 h    

********************


alt


BOL IDE PO TREĆU POBJEDU

Peto kolo II. lige malog nogometa na rasporedu je u četvrtak (23. listopada). U 16.55 sati u dvorani na Gripama u Splitu igrat će BOL i OXA TISAK. Boljani su u ovom  susretu favoriti, barem se tako može zaključiti nakon četiri odigrane utakmice. BOL je šesti sa dvije pobjede i dva poraza te šest bodova. OXA TISAK je na posljednjem mjestu bez bodova. (J.E.)

(94) objavljeno  22. 10. 14. u 20.50 h  srijeda, 22. 10. 14.   **********


alt

Iz ptičje perspektive: neobjavljeni snimak Kupine u Bolu (foto: Frane Marinković)


STIGLE PISMENE PRIMJEDBE

Na javnom uvidu od 26. rujna do 13. listopada bile su izmjene i dopune prostornih planova uređenja općine Bol te izmjene i dopune urbanističkih planova za naselje Bol i naselje Murvica. U tom terminu organizirane su i dvije javne rasprave.
Svi spomenuti dokumenti objavljeni su i na službenim Internet stranicama Općine Bol.
Zainteresirani su mogli do 13. listopada dostaviti u Općinu, poštom ili osobno, pismene primjedbe. Stiglo ih je ukupno 25, a 18 se odnosi na općinu ili naselje Bol, a 7 na naselje Murvica.
Ove će se primjedbe dostaviti izrađivačima planova. O njihovom mišljenju raspravljat će i Odbor za prostorno uređenje. O svemu se trebaju izjasniti i nadležne institucije. Tek nakon toga, a to može potrajati i dva mjeseca, pismene odgovore dobit će i njih 25, koliko ih je pisalo Općini.
Izmjene i dopune spomenutih dokumenata usvaja Općinsko vijeće. (J.E.)

(93) objavljeno  21. 10. 14. u 21.40 h  

********************


alt

Ravnatelj Krešimir Okmažić prima priznanje za Srednju školu u povodu 90 godina turizma u Bolu


NAJ DUGOVJEČNIJI RAVNATELJ

Zahvaljujući portalu Srednja.hr saznali smo da Bol ima najdugovječnijeg ravnatelja. To je ravnatelj Srednje škole Krešimir Okmažić, čovjek s najduljim mandatom na čelu neke hrvatske srednje škole, čak 32 godine!
- Na čelo Srednje škole došao sam 1982. i ostao sve do danas. Održao sam se na ovom mjestu radom, korektnim odnosom prema kolegama, učenicima i sredini u kojoj živim i, naravno, imao sam i malo sreće. Kad sam došao na čelo škole sekretar za prosvjetu i kulturu SR Hrvatske bio je dr. Stipe Šuvar i od tada se izmijenilo devet ministara. Promijenio se gospodarski i politički sustav, ali to nije bitno utjecalo na poslovanje škole. Kako tada tako i danas uvijek su škole bile te gdje se je štedjelo. Moram ipak biti pravedan pa reći da su u ono vrijeme privredne organizacije više davale za škole nego danas. Bar je tako bilo u Bolu. Jedino što se je 'bitno' promijenilo da od direktora postadoše ravnatelji - rekao je Okmažić za portal Srednja.hr .
Krešimir Okmažić drži da je došlo do značajne promjene odnosa učenika prema društveno korisnom radu.
- Nekada su učenici s ponosom i rado sudjelovali u raznim akcijama koje su se obično događale vikendom. Danas je vikend rezerviran za spavanje, kasne noćne izlaske i kafiće. Ima i iznimaka. Zakazali smo u odgoju kao društvo, a najveći poraz pedagogija je doživjela onaj trenutak kad su se ugradile nadzorne kamere u školama. Mi na sreću još nemamo tu potrebu. Namjerno oštećenje imovine mi ne poznajemo u našoj školi - kazao je Krešimir Okmažić za portal Srednja.hr.

(92) objavljeno  21. 10. 14. u 21.35 h   

********************


alt


„LJETNE RAZGLEDNICE“

Početkom ljeta, u dogovoru s Turističkom zajednicom, pozvali smo naše čitatelje da nam šalju fotografije snimljene tijekom boravka u Bolu. Obećali smo i neke (skromne) nagrade za tri najbolja rada. Objavili smo u poglavlju „Ljetne razglednice“ 82 fotografije, a osim iz Hrvatske dobili smo ih od bolskih gostiju iz Njemačke, Švedske, Srbije, SAD, Poljske, Slovenije i Belgije.
Poseban žiri sastavljen od predstavnika organizatora i realizatora ove akcije, zatim sponzora nagrada te još 15 poznavatelja fotografije, ukupno 20 ljudi odabrati će tri najbolje „Ljetne razglednice“. Njihove ocjene objavit ćemo 28. listopada.

(91) objavljeno  21. 10. 14. u 21.30 h   

********************


alt


DONACIJA IZ AUSTRIJE

Obrtnička škola iz Mitterdorfa/M u Austriji darovala je Srednjoj školi u Bolu 36 stolica za potrebe nastave. Donacija je dobivena zahvaljujući Wolfgangu Luengeru, zaposleniku spomenute škole, koji je osobno dovezao stolice u Bol, a odbio je da mu se plate barem troškovi prijevoza trajektom.
- Gospodin Luenger već dugo godina dolazi na odmor u Postira. Slučajno smo se upoznali i organizirao je da dobijemo ovu pomoć. Još bi mogli dobiti potrebnog namještaja za školu, ali je naša obveza da organiziramo prijevoz. Ova je donacija za nas od velike pomoći – rekao nam je ravnatelj Srednje škole u Bolu Krešimir Okmažić. (J.E.)

(90) objavljeno  21. 10. 14. u 21.25 h utorak, 21. 10. 14.   **********


alt


„BERICA“ NIJE DOŠAO

Općina je objavila i na parkiranim automobilima ostavljala obavijesti da u ponedjeljak počinju radovi na Studencu i Rudini. I naš je portal objavio tu informaciju. Međutim, u ponedjeljak nisu počeli radovi. U obavijesti nije pisalo samo „ponedjeljak“ već je naveden i datum (20. listopada). „Berica“ nije stigao, a kada će, nitko nam od odgovornih nije mogao reći. Sigurno je da će se trafostanica početi raditi ove godine (jednog ponedjeljka), a završit će se – iduće godine. Rok izgradnje je 90 dana. (J.E.)

(89) objavljeno  20. 10. 14. u 21.55 h 

********************


alt


BESPLATNO PARKIRANJE

Više se ne naplaćuje parkiranje vozila uz benzinsku stanicu. Za jedan sat parkiranja, tijekom ljeta, plaćalo se 10 kuna. Uklonjene su i rampe, ali je ostala zabrana vožnje preko rive, osim za vozila s dozvolom. Možda bi trebalo dozvoliti, u zimskom periodu, vožnju automobilima od 6 do 9 sati kao i motociklima kroz ulicu F. Radića posebno zbog katamarana do kojega se uskoro neće moći ujutro preko Račića. (J.E.)

(88) objavljeno  20. 10. 14. u 21.50 h  

********************


alt


ZATVOREN I „VARADERO“

Postupno se u Bolu zatvaraju svi štekati pa se već u ponedjeljak nije mogla popiti jutarnja kava u cocktail baru „Varadero“. Tijekom dana uklonjen je veći dio inventara, a ostalo će biti odvezeno u skladište tijekom utorka ujutro. (J.E.)

(87) objavljeno  20. 10. 14. u 21.50 h 

********************


alt


PREDAVANJE O SUHOZIDU

Zanimljiva predavanja od ovoga utorka (21. listopada) priprema Centar za kulturu općine Bol. Svakih desetak dana bit će tematski vezana za Brač (Zmajeva špilja, Blaca, Škrip …), umjetnost, brački govor, bolske znamenitosti (Krojeve skaline, Kuća u kući …). Svako će predavanje skriptirati učenici Srednje škole i napisati malu pomoćnu skriptu o svom zavičaju. Na kraju ciklusa predavanja, negdje u svibnju, učenici bi polagali ispit i dobili potvrdu za lokalnog turističkog vodiča. Tijekom ljeta, kada u Bol izletničkim brodovima dnevno dolazi i 2.500 turista, bili bi vodiči u šetnji kroz mjesto.
Prvo iz ciklusa tih predavanja bit će u utorak (21. listopada) u Domu kulture s početkom u 19 sati. Predavač je arheolog prof. Zlatko Jakšić koji će uz prezentaciju govoriti o bračkim suhozidima. (J.E.)

(86) objavljeno  20. 10. 14. u 21.45 h  

********************


alt


RIBA U SRIJEDU UJUTRO

U ponedjeljka je oko podneva isplovio brod „Svjetlica“ u ribolov oko Jabuke. Zbog najave lošeg vremena vratit će se nešto ranije, u noći od utorka na srijedu. Ulov će se prodavati u srijedu ujutro na bolskoj ribarnici. (J.E.)

(85) objavljeno  20. 10. 14. u 21.40 h 

********************


alt


OTKUP AMBALAŽE

Otkup staklenih boca, plastične ambalaže i limenki, nastavlja se i nakon glavne sezone. Međutim, to će se obavljati svake druge srijede na najgornjem platou parkirališta na ulazu u Bol. Za otkup je zadužena tvrtka „Michieli-Tomić“, a točnu cijenu objavit ćemo idućeg tjedna, jer je sljedeći otkup tek 29. listopada. (J.E.)

(84) objavljeno  20. 10. 14. u 21.35 h  

********************


alt


ZIMSKO VRIJEME

Uskoro, već u nedjelju 26. listopada, počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke će u tri sata ujutro trebati pomaknuti jedan sat unatrag. Zbog pomicanja kazaljki u nedjelju će se spavati jedan sat duže.
Prelazak na zimsko računanje vremena nije i jedina novost koja nas očekuje svakog posljednjeg vikenda u listopadu. Od nedjelje i tijekom dana, a ne samo noću, trebaju biti upaljena svjetla na automobilima. (J.E.)

(83) objavljeno  20. 10. 14. u 21.30 h   ponedjeljak, 20. 10. 14.   **********


alt


alt

Natpis iz 1883. iznad ulaza u Dom koji svjedoči o dobrotvornosti dvojice Boljana


VIŠE BRIGE O DOMU ZA STARIJE!

Već je jednom Općinsko vijeće raspravljalo o Domu za starije i nemoćne osobe, kada je na sjednici bila i ravnateljica Doma Višnja Cvitešić, a na zadnjoj sjednici 3. listopada vijećnici su odlučili stornirati (otpisati) dio dugovanja Doma u iznosu od 94.381 kunu a što se odnosi na zakup poslovnog prostora iz prve godine rada kada u Domu nije bilo štićenika. Preostali dio duga od 31.000 kuna trebat će Općini podmiriti do 1. siječnja 2015. godine. Dio prihoda od zakupa obveza je uložiti u održavanje Doma.
Posebno povjerenstvo Općinskog vijeća (Doro Adulmar, Ivica Šćepanović i Zvonko Marić) bilo je u Domu i izvijestilo o zatečenom stanju. Očito je, njihovo je mišljenje, da su neke manjkavosti zbog vremena korištenja, ali ima i nedostataka zbog slabog održavanja. Vijećnici su mišljenja da Općina više i češće treba voditi računa o stanju u Domu gdje trenutno boravi tridesetak starijih, među njima i šestero iz Općine Bol.
Iako je to mnogima poznato, ipak treba podsjetiti da je 1839. godine osnovana u Bolu institucija „Javna dobrotvornost“ za pomoć siromasima, a zaslugom kap. Luke Marinkovića i Marka Radića sagrađena je kasnije kuća za siromahe, a o čemu svjedoči i natpis iznad glavnog ulaza iz 1883. Danas je tu Dom u kojem je i šest Boljana, ali oni tamo stanuju po komercijalnoj cijeni kao i ostali. Mišljenja smo da se ne poštuju želje bolskih dobrotvora Luke Marinkovića i Marka Radića. (J.E.)

(82) objavljeno  19. 10. 14. u 22.35 h  

********************


alt


RAČIĆ I NEDJELJOM

Na proširenju Račića radilo i u nedjelju. Čini nam se nešto intenzivnije nego prethodnih nekoliko dana. Tko je izvođač ili podizvođač nije široj javnosti poznato jer nije postavljena tabla na gradilištu gdje se mora napisati tko je investitor, projektant, izvođač … To je za obične promatrače i manje važno. Bitno je da se radi i uradi što više prije juga. (J.E.)

(81) objavljeno  19. 10. 14. u 22.30 h 

********************


alt

Kupači na Zlatnom ratu 19. listopada 2014. u 14.30 h


BABLJE LJETO JOŠ KOJI DAN?

Sunčano i toplo vrijeme u nedjelju je privuklo na Zlatni rat dvjestotinjak kupača, uglavnom domaćih žitelja. I oni su zaslužili malo odmora i uživanja u moru. Temperatura zraka je bila 25, a mora 22 stupnja. Meteorolozi najavljuju promjenu vremena u noći od utorka na srijedu. Kažu da će biti prolazno pogoršanje, a tek treba vidjeti hoće li se na ovom području nakon toga nastaviti bablje ljeto.
Prelistavajući fotografije iz rubrike „Plaža Zlatni rat“ možemo vidjeti da su slične vremenske prilike bile i tri godine ranije. Posljednje kupaće snimila je naša kamera na Zlatnom ratu 18. studenog 2012. godine. Na nudističkoj plaži (mi to nismo snimili) kupalo se i 4. prosinca 2011. Možda je običnim danom bilo kupača i kasnije, ali mi snimamo samo nedjeljom. (J.E.)

(80) objavljeno  19. 10. 14. u 22.25 h  

********************


alt


KONTEJNERI ZA STRPLJIVE

Greškom ili tako mora biti, ali neke naše sumještane nerviraju mali otvori na dva poluukopna kontejnera gdje se ubacuje staklena i pet ambalaža. Naime, kada se u vreći donesu boce nemoguće ih je odjednom ubaciti u kontejner već se iz mora ubacivati jedna po jedna. Neki imaju strpljenja pa tako i postupaju, ali ima i onih koji vreću s ambalažom vrate kući. Ima i treće rješenje. Ostave vreću pored kontejnera pa netko dođe i odnese to srijedom na otkup i dobije 0,50 kn po boci. (J.E.)

(79) objavljeno  19. 10. 14. u 22.20 h  nedjelja, 19. 10. 14.   **********


alt

Hotel "Elaphusa" od subote je bez gostiju


alt

Počelo je uklanjanje štekata "Pumparele". Do večeri sve je odneseno ...


alt

U subotu je šest putnika s Brača avionom otišlo u Zagreb (foto: Anna Hero)


LJETU (NI)JE KRAJ

Kalendarski smo se od ljeta oprostili 23. rujna, ali sada koristimo blagodati tzv. babljeg ljeta. U subotu je na plaži Zlatni rat stotinjak ljudi uživalo na suncu i u 22 stupnja u moru. Tek nas postupno zatvaranje restorana i hotela podsjeća da je, htjeli mi to ili ne, turistička sezona pri samom kraju.
Hotel „Elaphusa“ ispratio je u subotu posljednje goste, a hotel „Kaštil“ će to učiniti idućeg tjedna. U zimskom periodu gosti i poslovni ljudi morati će potražiti noćenje u Villi Daniela ili hotelu Bol.
U subotu je iz porta svoje štekate uklonio restoran „Pumparela“, a „Topolino“ će to učiniti u ponedjeljak Ostaje samo nedjelja da se naruči pizza ili neko drugo jelo iz bogatog jelovnika. Dobra je vijest što će konoba „Dalmatino“ nastaviti radom barem do 1. prosinca uz domaću ponudu i zimske cijene.
Jednu subotu kasnije (25. listopada) nego to piše u redu letenja, „Croatia Airlines“ završava sa sezonskim letovima Zagreb – Brač – Zagreb. Ove subote, na predzadnjem letu iz Zagreba, u zrakoplovu Dash S-Q400 sa 76 mjesta, bila su tri (3) putnika, a iz Brača za Zagreb otputovalo ih je šestero. (J.E.)

(78) objavljeno  18. 10. 14.  u 21.30 h 

********************


alt

Na Račiću krenulo pa - stalo


alt

Nije u roku, ali su radovi pri kraju


BOLSKA GRADILIŠTA

Važno je početi s radom, reče mi jedan uvaženi turistički i privredni djelatnik, pa će se sigurno to jednom i završiti. A publika postaje nestrpljiva jer smatra da se na Račiću ipak nešto radi sporije nego bi to oni željeli. Proteklih dana vremenske prilike su upravo bile idealne, a u petak je gradilište posjetila poveća svita građevinara, onih koji već rade, ali i onih koji bi navodno trebali raditi. Nije nam poznato jesu li se što dogovorili i kako će ubuduće raditi, ali je činjenica da se u subotu – nije radilo.
Na drugom gradilištu, onom na cesti prema crkvici Sv. Lucije, bager je bio u pogonu u 15.26 sati. Betonski potporni zid je završen i sada preostaje nasipanje, postava instalacija (voda i elektrika) pa ćemo i mi napisati da je „Berica“ izvršio svoju obvezu.
Treće gradilište trebalo bi, prema najavi, startati u ponedjeljak na Studencu i Rudini gdje će se graditi nova trafostanica. Ali o tome nešto više u utorak, ako krene u ponedjeljak. (J.E.)

(77) objavljeno  18. 10. 14. u 21.20 h  

********************


alt

Počeo je "Zimski đir" u konobi "Dalmatino" (foto: Mara Maganjić)


KRENUO „ZIMSKI ĐIR“

U subotu su stari i novi prijatelji ispunili konobu „Dalmatino“ i uživali u ponudi nazvanoj „Zimski đir“. Vlasnik Drago Eterović Šale nije se šalio: svi su počašćeni (besplatno) jelom, a idućih će dana moći birati prigodna jela uz zimske cijene.
Subotom će biti poseban meni (juha, glavno jelo i kolač) po 70 kuna. Što se točno nudi biti će objavljeno već srijedom na našem portalu, ali će trebati telefonom ili mobitelom najaviti dolazak i rezervirati mjesto u konobi. Stalni posjetitelji imati će dodatni popust od 30 posto. (J.E.)

(76) objavljeno  18. 10. 14. u 21.10 h  subota, 18. 10. 14.   **********


alt


NAJBOLJA SMO MALA DESTINACIJA

Na Danima hrvatskog turizma u petak navečer u Opatiji su uručena priznanja najboljima. Bol je dobio Turistički cvijet kao pobjednik u kategoriji „Najbolja mala destinacija“. U toj su kategoriji bili uz Bol nominirani Brela i Vis.
Na slici Boljani u Opatiji: (slijeva) Srećko Karmelić, Pero Nevistić, Marko Nevistić, Mirko Perić, Tihomir Marinković i Markito Marinković.

*****

Turistički prvak godine je Rovinj koji je i najbolja velika turistička destinacija u zemlji, a ima i najbolji hotel "Monte Moulini", pa mu je nagradu šampionskog turističkog odredišta u akciji Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku u Opatiji na prigodnoj svečanosti dodijelio Zoran Milanović, predsjednik Vlade, kazavši tom prilikom kako je još do prije desetak godina turizma shvaćao puno manje ozbiljno nego danas, kada u njemu vidi veliku razvojnu šansu i prespektivu Hrvatske - pročitali smo na portalu "Slobodna Dalmacija".

Tako je za najbolju mala destinaciju na Jadranu  proglašen Bol, a u kontinentalnom dijelu zemlje najbolji je Varaždin. Najbolji kamp i plažu ima Turističko naselje Zaton, a titulu najbolje marine na Jadranu ponijela je marina "Punat" na Krku.  Nagradu turistički cvijet za poseban doprinos promociji Hrvatske dobio je i Marin Čilić, dok je nagradu za životno djelo u turizmu dobio prof dr Boris Vukonić. Kulturna atrakcija godine je Tvrđava Svetog Mihovila u Šibeniku, a inovacija godine su pulski "Svijetleći divovi", dok je događajem godine proglašena utrka Red bull Air race u Rovinju.

(75) objavljeno  17. 10. 14. u 21.50 h 

********************


alt


BOL BEZ KRUHA

Čudne li podudarnosti: dok se u Opatiji slavilo (uz jelo i piće) na Danima hrvatskog turizma, u Bolu neki nisu imali ni kruha (?!). Da ne bude zabune, nisu tome krivi oni koji su primili priznanje i to proslavljali, već čudan niz okolnosti. Pekara kod Male crkve je zadnji radni dan ove godine imala u četvrtak, a u „Konzumu“ je u petak bila inventura. Potrošači koji inače kupuju kruh u tim trgovinama navratili su u druge trgovine koje nisu naručile veću količinu i oko podneva već nije bilo kruha.
Ne treba isticati da u Bolu još ima turista kao i poveći broj građevinskih radnika, ali kruha za večeru nisu imali ni Boljani.
Poželimo da se to ne ponovi, a mala je utjeha što mnogi savjetuju da je zdravije ne jesti mnogo kruha. (J.E.)

(74) objavljeno  17. 10. 14. u 21.45 h  

********************


alt


alt


ASFALTIRA SE DO G. HUMCA

U petak se na cesti od Bola do Gornjeg Humca postavljao neklizajući asfalt. To će se raditi i u subotu pa se vozači upozoravaju da poštuju prometnu signalizaciju i semafor. Ukupno će na toj dionici državne ceste biti dva kilometra ili 12 tisuća kvadrata novog asfalta radi veće sigurnosti u zimskim uvjetima vožnje. (J.E.)

(73) objavljeno  17. 10. 14. u 21.40 h  

********************


alt


„ZLU NE TREBALO“

Mnogi se čude zašto već danima stoje ispred „Topolina“ crne plastične vreće s pijeskom. Zlu ne trebalo – rekao bi naš narod. Za većih kiša, kada bi zatajile pumpe u kanalizacijskom sustavu, višak vode iz kanalizacije umjesto u more vraćao bi se u kanalizaciju hotela „Kaštil“ čiji je nivo nešto niži od sigurnosnih ispusta. Da bi spriječili moguću poplavu, zaposlenici hotela „Kaštil“ pripremili su vreće kojim sprječavaju – poplavu.
Taj će se problem, potvrdio nam je to i načelnik općine Tihomir Marinković, rješavati kada odu i zadnji turisti, najkasnije tijekom studenoga. (J.E.)

(72) objavljeno  17. 10. 14. u 21.35 h 

********************


alt

Bol u petak 17. listopada u 17 sati


BABLJE LJETO JOŠ TRAJE

U subotu se u Dalmaciji samo ponegdje očekuje malo kiše, a poslije podne će posvuda biti vedro. U nedjelju će biti obilje sunca, a stabilno i pretežno vedro zadržat će se u ponedjeljak i utorak. Tek krajem utorka zapuhat će jugo, a prolazne promjene i malo svježije očekuje se u srijedu i četvrtka. (J.E.)

(71) objavljeno  17. 10. 14. u 21.30 h


petak, 17. 10. 14.   **********


alt


„ZIMSKI ĐIR“ VEĆ OD SUBOTE

Prije nego smo očekivali, vlasnik konobe „Dalmatino“ Drago Eterović odlučio je već od ove subote (18. listopada) krenuti sa „Zimskim đirom“. To znači da će se nuditi domaća spiza uz umjerene cijene, niže nego u ljetnoj sezoni. Obilježavajući treću sezonu rada Drago Eterović je pripremio i jedno iznenađenje: posjetitelji će platu „Dalmatino“ u subotu dobiti – besplatno.
Inače, na našem će se baneru već srijedom najaviti jelovnik za subotnji tzv. vikend meni: predjelo, glavno jelo i desert, sve za 70 kuna.
Svakodnevno će se nuditi tri vrste juhe od 10 do 20 kn, razne meze od 15 do 25 kn, palačinke za 2 osobe 12 kn, hladna plata „Dalmatino" za 4 osobe 60 kuna ….
- Rad izvan sezone donosi nam samo gubitke – kaže Drago Eterović. – Međutim, želimo nešto učiniti za ovo naše malo misto. Želimo se družiti u tradicionalnom ambijentu, ali smo otvoreni i za turiste koji u ovo doba godine dođu u Bol. Nudimo naravno i druga jela po narudžbi. Pozivam sve druge svoje kolege kao i odgovorne u Bolu da daju svoj doprinos za što ugodniji boravak mještanima i turistima svih 365 dana u godini.
„Dalmatino“ svoj „Zimski đir“ planira do 1. prosinca, a kasnije će sve ovisiti o interesu za njihovu ponudu. (J.E.)

(70) objavljeno  16. 10. 14. u 22.25 h

********************


alt


POČELO POTPISIVANJE

Potpisivanje peticije kojom se traži raspisivanje referenduma počelo je u četvrtak u 9 sati u prizemlju Doma kulture. Inicijatori potpisivanja peticije protive se ustupanju autocesta privatnom koncesionaru na 40 godina, pa traže da se građani s pravom glasa o tome izjasne na referendumu.
Potpisivanje je svaki dan do 25. listopada. (J.E.)

(69) objavljeno  16. 10. 14. u 22.20 h 

********************


alt

Unutrašnjost muzeja prije preuređenja


NA REDU JE MUZEJ

Prošlo je i četvrto ljeto, a muzej u Dominikanskom samostanu je ostao zatvoren. Razloga je više, a kako nam objašnjava bolski župnik Damir Šokić, trebalo je osim uređivanja muzeja osposobiti zvonik, pribaviti svu projektnu dokumentaciju, troškovnike, dozvole i – novce.

- Svakim danom se utvrdi da treba nešto novo, a ja sam preopterećen i drugim poslovima u župi. Nakon zvonika „uhvatit“ ćemo se muzeja. Uskoro ćemo objaviti koliko smo prikupili sredstava i koliko još treba. Ja sam počeo sa uređenjem muzeja pa bi bilo logično da te poslove je i privedem kraju – kaže bolski župnik.

Imena dosadašnjih donatora objavljena su i na našem portalu. Izostali su (za sada) neki turistički subjekti čiji gosti najviše i pitaju kada će biti otvoren muzej. Pravne osobe uplatile su 314.200 kuna, a Boljani 25.480 kuna. (J.E.)

(68) objavljeno  16. 10. 14. u 22.10 h  

********************


alt


„KONZUM“ ZATVOREN

Prodavaonica „Konzuma“ kod Tri palme u petak će biti zatvorena. Razlog je, kako piše na ulaznim vratima – inventura. Druge trgovine prehrane rade uobičajeno. (J.E.)

(67) objavljeno  16. 10. 14. u 22.05 h 

********************


alt

S utakmice Bol - Negro Spinut (foto: J. Sabioncello)


DRUGA POBJEDA

U četvrtom kolu Druge malonogometne lige BOL je zabilježio drugu pobjedu i sada ima ukupno 6 bodova. Utakmica je odigrana u četvrtak navečer u dvorani na Gripama u Splitu: BOL – NEGRO SPINUT 4:3. Boljani su počeli veoma dobro i nakon prvog poluvremena imali su vodstvo od 3:0. Na kraju su ipak zasluženo pobijedili. (J.E.)

(66) objavljeno  16. 10. 14. u 21.55 h   četvrtak, 16. 10. 14.  **********


alt


UMIROVLJENICI IDU U ZAGORJE

I ove će godine bolski umirovljenici na trodnevni izlet. Početkom studenog putovat će, njih 36, u Zagorje i sva su mjesta popunjena. Svaki umirovljenih sudjeluje u troškovima sa po tisuću kuna. Autobusom se polazi iz Splita 7. studenog (petak) prema Zagrebu do Marije Bistrice. Nakon obilaska svetišta nastavljaju do Oroslavlja gdje će prenoćiti. Sutradan, u subotu, posjetit će u Sloveniji Kozjanski park, razgledati dvorac Podsreda, vidjet će i nekadašnji pavlinski samostan iz 1663., a sigurno će biti zanimljiv i odlazak u čokoladni butik gdje se već 100 godina proizvodi čokolada. Programom  je predviđen i posjet Ježevnikovom seoskom domaćinstvu, a na kratko će razgledati i pivovarnu Haler. Po povratku u hotel bit će večera uz program krštenja mošta.
Za nedjelju je planiran obilazak dvorca Trakošćan, šetnja uz Trakošćansko jezero, a u Krapini će vidjeti novoizgrađeni Muzej krapinskih neandertalaca. Nakon ručka vraćaju se autocestom prema Splitu, a zatim trajektom do Supetra i autobusom dolaze kući u Bol. (J.E.)

(65) objavljeno  15. 10. 14. u 21.25 h 

********************


alt


POTPISI ZA REFERENDUM

U Hrvatskoj pa tako i u Bolu organizira se akcija prikupljanja potpisa za referendum na kojem bi se odlučilo treba li privatnom koncesionaru dati autoceste na upravljanje da na njima zarađuje idućih 40 godina.
Potpisivanje zahtjeva za referendum u Bolu počinje u četvrtka 16. listopada od 9 sati u prizemlju Doma kulture. (J.E.)

(64) objavljeno  15. 10. 14. u 21.20 h    

********************


alt


IGRA SE MALI NOGOMET

Utakmicama 4. kola nastavlja se u četvrtak natjecanje u II. ligi malog nogometa. Svi se susreti igraju u dvorani na Gripama u Splitu. BOL u 18.50 sati za protivnika ima ekipu NEGRO SPINUT. Boljani su u tri kola osvojili 3 boda (jedna pobjeda i dva poraza), dok Negro Spinut  ima 6 bodova (dvije pobjede i jedan poraz).

(63) objavljeno  15. 10. 14. u 21.15 h  srijeda, 15. 10. 14.   **********


alt


ZAVRŠEN OTKUP GROŽĐA

Posljednje količine grožđa sorte plavac mali u utorak su primljene u podrumu „Jako vino“.  Zaprimljeno je ove godine 12 vagona (120 tona) grožđa iz vlastitih vinograda, a od kooperanata su otkupljena svega tri vagona. Prošle godine je toga bilo ukupno 20 vagona.
- Mi smo zadovoljni kvalitetom bijelog vina iz naših vinograda – kaže direktor tvrtke „Jako vino“ Jakša Marinković Šimić. – Međutim, iz vinograda uokolo Bola, gdje smo otkupljivali crno grožđe sorte plavac mali, kvaliteta je vrlo slaba i to će se koristiti za opol.
„Jako vino“ na tržište daje deset etiketa: opol, tri vrste plavca, dvije vrste pošipa, crljenak, vugavu, prošek i manju količinu vina cuvee. Sve je to pakovano u staklenim bocama od 0,75 litara, ali ih ima i od 0,5 (prošek), 1,5 l, 3 l i 5 litara. (J.E.)

(62) objavljeno  14. 10. 14. u 20.35 h 

********************


alt

Nasip prema istoku za pristup strojeva


alt

Bager je radio i u utorak u 17 sati


RADI SE NA RAČIĆU

Na Račiću uvijek ima znatiželjnika pa za one koji tamo ne mogu snimili smo dvije fotografije u utorak u 17 sati. Nasut  je prilazni put za strojeve, od zapada prema istoku, a bager je razbijao škrape gdje će biti postavljeni montažni temelji budućeg potpornog zida i šetnice uz more. (J.E.)

(61) objavljeno  14. 10. 14. u 20.25 h  

********************


alt


PODMORNICA NA SUHOM

Završetkom sezone i odlaskom gostiju više nema posla za polupodmornicu „Val“ koja je ovoga ljeta bila jednako atraktivna odraslima i djeci. U utorak je uz pomoć dizalice izvađena iz mora i vozilom odvezena na zimovanje. Sada je treba očistiti i konzervirati, a u svibnju će  ponovo  zaploviti i „zaroniti“. (J.E.)

(60) objavljeno  14. 10. 14. u 20.20 h  

********************


alt


USKORO „ZIMSKI ĐIR“

Za koji dan, možda već ovog mjeseca, konoba „Dalmatino“ ponudit će svojim gostima „Zimski đir“. To će značiti veću ponudu jela prikladnijih za zimski period, ali će i cijene biti niže od onih ljetnih, više prilagođene domaćim ljudima.
- Sastavljamo novi jelovnik – kaže vlasnik restorana Drago Eterović – prilagođen ovdašnjim ljudima. Naravno to će moći koristiti i svi gosti koji privatno ili službeno dođu u Bol. Više detalja objavit ćemo idućih dana kada ćemo znati početak „Zimskog đira“ i radno vrijeme. (J.E.)

(59) objavljeno  14. 10. 14. u 20.15 h  utorak, 14. 10. 14.   **********


alt

Istočni dio Studenca gdje će se ukopavati trafostanica


alt

Radni dogovor prije početka izgradnje


PODZEMNA TRAFOSTANICA

Uskoro neće više biti pritužbi zbog učestalih prekida struje i slabog napona, kada su u pitanju potrošači u centru Bola. Počinje, naime, izgradnja podzemne trafostanice na Studencu. Građevinske radove, iskope i betoniranje, obavit će „Berica“, a pripremni radovi počinju već 20. listopada. Dan-dva kasnije počet će na Rudini i iskopi, nešto slično kao i kad se uređivao poslovni prostor na Studencu kojeg sada koristi cocktail bar „Yolo“. Tijekom iskopa omogućit će se preko Rudine prolaz za pješake.
Trafostanica je veličine 6x4 metra, potpuno je ukopana, a rok za izgradnju je 90 dana. (J.E.)

(58) objavljeno  13. 10. 14. u 21.40 h 

********************


alt


MASLINARI BEZ ULJA

Ova je godina, nema nikakve dvojbe, vrlo teška za maslinare. Počelo je najprije ranom cvatnjom i slabom oplodnjom, a zatim je izuzetno kišno ljeto pogodovalo razvoju bolesti i štetnika. Sve je to imalo utjecaja na smanjene uroda. Kako bi se barem nešto spasilo počelo se i mnogo ranije s berbom.
Iste probleme su imali i maslinari na Braču kao i oni u Istri i u ostalim dijelovima Dalmacije.
Urod je više nego prepolovljen. U Bolu je na primjer Z.K. prije 4 godine dobio 1.300 litara ulja, a ove svega 100 litara. V. C. je lani ubrao 1.700 kg maslina, a ove godine samo 700 kg. Zbog bolesti i lošeg uroda G.M. potpuno odustao od berbe. B.M. je lani ubrao 3500 kg maslina i dobio 400 litara ulja, a ove godine od 170 kilograma ima 21 litru ulja. (J.E.)

(57) objavljeno  13. 10. 14. u 21.35 h  

********************


alt


ISKAZNICE KRAJEM LISTOPADA

Svi otočani koji nakon 1. siječnja 2015. žele putovati trajektom ili katamaran s popustom moraju imati iskaznice. Zahtjevi za osobe su besplatni, a za automobile treba uplatiti 80 kuna. Formulari se mogu dobiti na šalterima Jadrolinije ili na Internet stranicama. Predaja ispunjenih formulara počela je već 15. rujna. Kada će se dobiti iskaznice, pitali smo Agenciju za obalni linijski pomorski promet u Splitu?
-    Prve iskaznice očekuju se krajem listopada, a izdavat će se određenom dinamikom, primjerice svako dva tjedna će se dostavljati na prodajna mjesta Jadrolinije – dobili smo na naš upit pismeni odgovor. (J.E.)

(56) objavljeno  13. 10. 14.u 21.30 h  

********************


alt


RIBA U UTORAK UJUTRO

Svježu ribu Boljani će moći kupiti već u utorak ujutro na ribarnici. Ribarski brod „Svjetlica“ vraća se ranije u Bol, prije nego su planirali, a razlog je jugo koje puše na otvorenom i otežava im ribarenje.
Zbog kraćeg zadržavanja u ribolovu moguć je i manji ulov. (J.E.)

(55) objavljeno  13. 10. 14. u 21.25 h       ponedjeljak, 13. 10. 14.   **********


alt


RADI SE I NEDJELJOM

Najavili smo da će se na proširenju Račića raditi i nedjeljom. Tako je i bilo, a čekalo se do 9 sati da strojevi ne probude mještane i goste kojih još ima u obližnjim apartmanima.
Trenutno se u moru nasipa podloga koja će omogućiti bagerima rad na iskopima za temeljenje. Želi se iskoristiti lijepo vrijeme, jer bi jugo umnogome otežalo i usporilo radove. (J.E.)

(54) objavljeno  12. 10. 14. u 20.30 h 

********************


alt

Zaposlenici hotela "Bretanide" na viškoj rivi


alt

Na palubi broda "Frane": povratak u Bol (foto: Zdravka Marinković)


„BRETANIDA“ PRESELILA U VIS

Samo na jedan dan 108 zaposlenika hotela „Bretanide“ preselilo je u Vis. Na kraju turističke sezone i odlaska zadnjih gostiju, po običaju, vlasnik i rukovodstvo hotela organiziraju izlet. Ove godine su odlučili za Vis brodom „Frane“. Lijepo vrijeme ih je poslužilo pa su još više uživali u vožnji i šetnji viškom rivom. (J.E.)

(53) objavljeno  12. 10. 14. u 20.35 h 

********************


alt


alt


ROĐENDAN NA PLAŽI

Fotografirali smo vjenčanja na plaži (Zlatni rat i Murvica), ali smo u nedjelju slučajno naišli po prvi put i na proslavu rođendana. Mala Tonka Koljatić rođendan ima u ponedjeljak (13. listopada), ali su njezini roditelji odlučili to proslaviti u nedjelju na plaži Zlatni rat. Došli su Tonkini vršnjaci i vršnjakinje, naravno u pratnji roditelja, pa je lijepo bilo vidjeti poveće i uz to veselo društvo na proslavi i usput - kupanju. (J.E.)

(52) objavljeno  12. 10. 14. u 20.25 h 

********************


alt


KAPITALAC OSTAJE U „SANTA“

Ne može se svatko pohvaliti ulovom gofa teškog 10 kilograma. Uspjelo je to u nedjelju Anti Santo i Tonču Mladiniću, a ulovili su ga nedaleko plaže Zlatni rat. Anti to nije prvi veći ulov. On ne voli o tome pričati, ali se njegova mama Jerkica pohvalila da joj je sin ulovio, u zadnje vrijeme, zubaca od 11 kila, ali i još četiri gofa.
Ovaj posljednji gof ostaje u restoranu „Santo“. Želite li ga okusiti, jedino vam preostaje navratiti na večeru. (J.E.)

(51) objavljeno  12. 10, 14. u 20.20 h nedjelja, 12. 10. 14-   **********


alt

Žuto je omeđeno područje Pakline gdje je predviđena izgradnja sportsko-zabavnog centra. Zapadna granica će se naknadno utvrditi kada se premjeri 10 hektara za budući Centar


SPORTSKO-ZABAVNI CENTAR „PAKLINA“

Na javnom uvidu proteklih je dana bila i druga dopuna Urbanističkog plana kojim je predviđena gradnja sportsko-zabavnog centra na Paklini, između dvije prometnice, a zapadno od plaže Zlatni rat. Županijskim planom za tu je namjenu rezervirano 10 hektara, a u Bolu se trebalo s time usuglasiti i odrediti točnu lokaciju. Sjeverna i južna granica je asfaltna cesta (vidi sliku), ali je bilo podosta rasprave oko istočne granice. Po prvom prijedlogu istočna granica je bila potok za oborinske vode zapadno od restorana „Mali raj“. Kasnije je to pomaknuto istočnije i sada teren za budući centar uključuje i parkiralište. Zapadna granica znat će se nakon točnog premjera terena i određivanja koliko je terena obuhvaćeno sa 10 hektara.
Objekti budućeg sportsko-zabavnog centra, gdje bi se preselio noćni život iz centra mjesta, moraju biti najmanje 70 metara udaljeni od obalne crte mora. Građevine mogu imati podrum i prizemlje najviše visine vijenca 5 metara, a ne smiju biti vidljive sa prostora značajnog krajobraza Zlatnog rata.
Za ovu zonu je obvezna izrada Urbanističkog plana uređenja kojim će se točno odrediti lokacije i raspored pojedinih sadržaja. (J.E.)

(50) objavljeno  11. 10. 14. u 21.20 h 

********************


alt


ŠETNICA BEZ ŠTANDOVA

Zatvaraju se postupno hoteli, a od subote ne radi ni jedan od 17 štandova, koliko ih je imalo dozvolu za rad na Šetnici. Ne kriju razočarenje ovogodišnjim prometom, ali i – kako kažu – mačuhinskim odnosom Općine prema njima. Koncesija im se iz godine u godinu povećava, a za 2014. bila je 21 tisuću kuna. Nekima je u Bolu, međutim, koncesija godinama nepromijenjena. Od ove godine na štandovima na Šetnici ne mogu prodavati sve ono što bi željeli i mogli unovčiti. Zabranjena im je prodaja plažnog programa i tkanina. U vrijeme recesije, bez suvenira svi mogu, ali bi mnogi, koji tim putem idu na plažu, odvojili koju kunu za ručnik, peraje, masku, kupaći kostim …
Tijekom rada, misle da nisu imali adekvatan tretman niti uslugu za novac koji se od njih traži. Sami su čistili prometnicu, kemijski WC se nije održavao, a montiran je nakon početka prodaje, a uklonjen ranije nego je trebalo. Štandove sami demontiraju, što je možda i razumljivo, ali nije jasno da se o njihovom skladištenju sami moraju brinuti.
Do sljedeće sezone bi o svemu trebalo porazgovarati i stavove međusobno objasniti. Ne treba mnogo čekati, a posebno otezati sa raspisivanjem natječaja i uručivanjem rješenja za prodaju na Šetnici. (J.E.)

(49) objavljeno  11- 10. 14. u 21.15 h  

********************


alt


POPUST U LJEKARNI

Još od travnja, svakog drugog utorka u mjesecu u ljekarnama, pa i ovoj u Bolu, Dani su umirovljenika. To znači za umirovljenike popust od 10 posto za sve artikle i lijekove kupljene ovaj put 14. listopada osim za lijekova koji se dobivaju na recept.
Radno vrijeme ljekarne je od 8 do 15 sati. (J.E.)

(48) objavljeno  11. 10. 14. u 21.10 h  

********************


alt


ŠAHISTI U „ELAPHUSI“

U tijeku je 23. ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu. U Bolu je natjecanje počelo u subotu 4. listopada, a završava ove nedjelje. Natječu se muške ekipe u I.a i I.b ligi te ženske ekipe u I. ligi. Ukupno je u Bolu 26 ekipa sa 150 natjecatelja.
Iz naše županije sudjeluju Solin-Cemex (I.a), Brda Split (I.b) i Mornar Split (I. ženska liga).

(47) objavljeno  11. 10. 14. u 21.05 h  subota, 11. 10. 14.   **********


alt

Interijer hotela "Elaphusa"


ZATVARAJU SE HOTELI

Tijekom ovoga mjeseca za sve veće hotele u Bolu završava ovogodišnja sezona. „Borak“ je prvi zatvorio vrata, a tijekom subote ujutro odlaze gosti i iz „Bretanide“. U ponedjeljak navečer više neće biti gostiju ni u „Bonaci“, a od 18. listopada zatvara se i „Elaphusa“. Barem do kraja mjeseca ostaje otvoren „Kaštil“.
Na kraju sezone i zaposlenici planiraju druženje i oproštaj od sezone. U nedjelju zaposlenici iz „Bretanide“ brodom „Frane“ idu na jednodnevni izlet u Vis, a oni iz „Bonace“ u ponedjeljak će imati zajednički, oproštajni ručak. (J.E.)

(46) objavljeno  10. 10. 14. u 22.30 h   

********************


alt


ZID SE GRADI

Potporni zid za sanaciju odrona zemlje na cesti prema crkvici sv. Lucije, „Berica“ gradi bez mnogo publiciteta i podalje od očiju većeg broja znatiželjnika. Jer publike uvijek ima. Za one kojima je ovo gradilište malo podalje objavljujemo fotografiju snimljenu u petak 10. Listopada pri kraju radnog vremena. To je bio 15-i dan rada (bez subota, nedjelja i jednog praznika), a prema ugovoru preostalo im je još 6 (šest) dana. I laiku je jasno da to neće biti gotovo kako je planirano i ugovoreno, pa se moli za strpljenje onih koji tamo imaju polja, kuće, domaće životinje … Pješice se može bez većih problema. (J.E.)

(45) objavljeno  10. 10. 14. u 22.25 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 10. listopada u 13.30 sati


BABLJE LJETO

U četvrtak i petak bilo je vedro i iznadprosječno toplo. Puhalo je slabo jugo, a temperatura zraka u 14 sati bila je 25, a mora 22 stupnja. Po broju kupača na plaži Zlatni rat kao da nije skoro sredina listopada.
Prognoze najavljuju slično vrijeme i u ostatku listopada pa s pravom možemo napisati da imamo bablje ljeto. (J.E.)

(44) objavljeno  10. 10. 14. u 22.20 h  

********************


alt


RUŽE U VINOGRADIMA

Zadnji su dani berbe grožđa kojeg otkupljuje Jako vino. Zna se da ga ima manje i slabije je kvalitete nego ranijih godina. Uzrok su kišni periodi, ali i bolest koja je napala vinograde ne samo ove na Braču. Bol poljoprivredna zadruga namjerava u zimskom periodu organizirati stručne skupove na kojima bi se pokušalo objasniti prave razloge ove katastrofe, ali i čuti savjete kako spriječiti da se nešto slično ne ponovi.
Na internet stranicama moguće je pročitati razne komentare i iskustva drugih. Neobično nam se učinilo da bi i ruža mogla biti od pomoći. O tome se već nekoliko godina piše. Obitelj Markota iz Pleternice kod Požege već pet godina u svojim vinogradima ima posađene ruže. Na 1000 grmova ima 30 vrsta ruža. Pepelnica najprije napada ruže i to je alarm i upozorenje da bez odlaganja treba odmah prskati vinograde. (J.E.)

(43) objavljeno  10. 10. 14. u 22.15 h   petak, 10. 10. 14.   **********


alt


DA SE NE ZABORAVI

Obilježili smo još jedan praznik, a prema javno objavljenim anketama mnogi i ne znaju što to slavimo. Zbog toga je hvale vrijedna svaka inicijativa kojom se želi podsjetiti na našu povijest. Tada zaslužuje nekoliko redaka i ono što se učinilo na Dan neovisnosti u hotelu „Bonaca“. Organizirana je za goste i glazba, a uz piće i malo kolača, gosti hotela saznali su što to mi taj dan slavimo u Hrvatskoj. (J.E.)

(42) objavljeno  09. 10. 14. u 22.50 h  

********************


alt


GOSTI OSTAJU SVE KRAĆE

Statistici baš svi mnogo i ne vjeruju, ali brojke mogu mnogo toga reći i sugerirati. Službeno se, na primjer, objavljuje da u Bolu ima sve više gostiju, te kako se iz godine u godinu obaraju rekordi. Čuju se međutim i žalopojke nekih iznajmljivača da su im apartmani u srcu sezone ostali prazni. Nije to tema ovoga napisa, jer bi se mnogo o tome moglo pričati, a činjenica je da svake godine u Bolu ima 200 – 300 novih turističkih kreveta.
Naša je tema boravak gostiju u Bolu. Nekada su smjene bile svakih 15 dana, a sada – neki kažu – novi su trendovi u turizmu i mnogi žele svoj boravak na moru iskoristiti da vide što više. Statistika, kada je Bol u pitanju, govori da nam gosti postupno ostaju sve kraće. Od nekadašnjih 15 dana, sada je to između 6 i 7. U lipnju je prosjek bio 5.83, u srpnju 6.50, u kolovozu 6,53, a u rujnu 6.97 dana. Mladi žele putovati, ali Bol zagovara obiteljski turizam i bračnom paru s malom djecom nije do seljakanja iz jednog grada u drugi. Bi li možda turisti ostajali duže ako bi im se ponudili neki zanimljivi sadržaji, osim sunca i mora? Sigurno je da neki imaju i lošije rezultate, ali Supetar ima nešto drugačije i bolje. Tamo gosti ostaju duže: u lipnju 7.13 dana, u srpnju 8.30, u kolovozu 8.42, a u rujnu čak 8.85 dana.
Ako bi uz povećanje broja gostiju i noćenja, u Bolu postigli i da gosti ostanu što duže, sasvim sigurno bi to značilo još jedan kvalitetniji pomak. Do njega treba doći isključivo kvalitetnijim radom i uz mnogo više angažiranja. (J.E.)

(41) objavljeno  09. 10. 14. u 22.45 h  

********************


alt

Bolski osnovci po izlasku iz katamarana


alt

Zajednički snimak na Gospinom otoku u Solinu (foto: Meri Biliš)


OSNOVCI U AKVARIJU

Učenici prva četiri razreda Osnovne škole sa svojim učiteljicama u četvrtak su bili na izletu u Vranjic i Solin. Iz Bolu su otputovali katamaranom i na isti način se vratili kući. Iz Splita su posebnim autobusom najprije razgledali novootvoreni akvarij u Vranjicu, a zatim su posjetili Solin, ribogojilište, Gospin otok i po lijepom vremenu uživali u tamošnjim ljepotama.
Djeca, ali ni njihove učiteljice, nisu krili zadovoljstvo onim što su vidjeli uz preporuku da djeca tamo povedu i svoje roditelje. (J.E.)

(40) objavljeno  09. 10. 14. u 22.35 h 

********************


alt

Kompletna momčad iz Bola snimljena neposredno prije početka utakmice sa Milnom (foto: Jakša Sabbioncelo)


BRAČKI DERBI

Dok ovo pišemo još se igra susret III. kola II. lige malog nogometa BOL - MILNA. Utakmica je počela u 21.45 u dvorani na Gripama u Splitu.

*****

Milna je bila uspješnija i pobijedila zasluženo 3:2. (J.E.)

(39) objavljeno  09. 10. 14. u 22.30 h 

********************


alt


„PREHRANA U RAZVOJU DJECE“

Zanimljivo predavanje organizira Splitski sveučilišni savez u sklopu Sportske škole višestranog razvoja sa ciljem educiranja djece o zdravoj prehrani. Zbog toga je poziv upućen prvenstveno učenicima Osnovne škole Bol, a predavanje će se održati u subotu 11. listopada s početkom u 17 sati u Galeriji Doma kulture (prizemlje). 
Predavanje će održati magistra kineziologije Marina Bolanča, a tema je “Važnost pravilne prehrane u razvoju djece”.

(38) objavljeno  09. 10. 14. u 22.25 h  četvrtak, 09. 10. 14.   **********


alt


RADIT ĆE SE I NEDJELJOM

Zbog praznika, radnici „Akropolisa“ na jedan dan su prekinuli započete radove na Račiću. U četvrtak će nastaviti izradu pristupnog puta za strojeve koji će raditi na čišćenju podmorja za betoniranje temelja potpornog zida. Veliki betonski blokovi za zidove rade se u Dugom ratu i bit će dovezeni morskim putem u Bol.
Zbog kratkih rokova i mogućih vremenskih nepogoda radit će se i nedjeljom. (J.E.)

(37) objavljeno  08. 10. 14. u 21 h

******************** 

 


alt


RIBE ĆE BITI U PETAK

U srijedu navečer iz Bola je isplovila ribarica „Svjetlica“. Njezin povratak očekuje se u petak u ranim jutarnjim satima. Prodaja svježe ribe (moli, škampi, kozice, lignjuni,    ) prodavat će se od petka ujutro ali na ribarnici.
-  Naš je plan vratiti se u petak kako bi ljudi mogli kupiti ribu odmah ujutro i već je konzumirati za ručak – kaže kapetan i vlasnik ribarice Vicko Šćepanović. – Naše namjere može poremetiti samo loše vrijeme, ali su najave da neće biti problema. (J.E.)

(36) objavljeno  08. 10. 14.  u 20.55 h

********************


alt


BRAČKI DERBI

U III. kolu II. lige malog nogometa igraju dva bračka kluba. Sastaju se MILNA i BOL, a utakmica se igra u četvrtak u 21.45 sati u dvorani na Gripama u Splitu.
Boljani imaju 3, a Milnarani 4 boda. Obije su se ekipe prošle sezone natjecale u III. ligi malog nogometa. (J.E.)

(35) objavljeno  08. 10. 14. u 20.50 h  srijeda, 08. 10. 14.   **********


alt


DAN NEOVISNOSTI

Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.
Još jedan datum trebalo bi spomenuti. Da se ne zaboravi! Prije 60 godina, 8. listopada 1954. osnovano je i registrirano Turističko društvo Bol. Prvi predsjednik bio je kap. Đuro Vodanović. Nekada se taj dan u Bolu obilježavao kao Dan turističke zajednice.

Iako je Dan neovisnosti neradni dan, ipak će u Bolu nešto biti i otvoreno. Trgovine „Konzum“ i „Kupinica“ kao i benzinska postaja INE radit će do 12 sati. Prodavaonice „Studenca“  i „Tommy“ otvorene su do 20 sati. Prodavaonica kruha na Trgu bit će otvorena također do 20 sati. U srijedu nema prodaje plina, a ne rade ni Splitska banka, FINA, Poštanski ured, Ambulanta i Ljekarna. Nema, naravno, ni nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi.
Jedina novina koja izlazi 8. listopada je „Slobodna Dalmacija“, ali će se u Bolu moći kupiti tek nešto prije 12 sati.
Katamaran iz Bola za Split polazi, kao i nedjeljom, u 13.35 sati. Prvi trajekt iz Supetra za Split je u 7.45, a iz Splita u 9 sati. Autobusi prometuju kao i nedjeljom: iz Bola za Supetar u 11.20, 13.45 i 16.30 sati. (J.E.) 

(34) objavljeno  07. 10. 14. u 21 h   

********************


alt


VIDEO: BOL DEVEDESETIH

Centar za kulturu općine Bol,  čestitajući  praznik, poziva  sumještane  na ugodno i neobavezno prazničko druženju uz bolske uspomene iz devedesetih godina prošlog stoljeća. U srijedu 8. listopada u 18.30 sati u prizemlju Doma kulture organizira se video projekcija.
U suradnji s portalom www.boljani.info prikazat će se filmovi: Fjera 1990., Vela Gospa 1991., Dan Općine 1996., Izložba 1996.: Puko i kamen, Karnavol 1997., Dan Općine 1997., Sto godine čitaonice 1997., Katamaran u Bolu 1998., Fjera 1998., 50 godina Zlatnog rata 1998., Sv. Martin 1998. i Dan Općine 1999.
Uz projekciju,  Centar za kulturu ponudit će posjetitelje čajem i keksićima …

(33) objavljeno  07. 10. 14. u 20.50 h  

********************


alt

Trajekt "Blace" pristao je na Veli most


alt

Iskrcaj građevinskih strojeva za radove na Račiću


alt

Povijesna fotografija snimljena u 13.23: udarnim čekićem počelo razbijanje škrapa na Račiću


alt

Načinjen je otvor na ogradnom zidu za prolaz strojevima


TOČNO U PODNE

Od ponedjeljka smo čekali dolazak, morskim putem, strojeva koji će raditi na Račiću. Dočekali smo ih sutradan, u utorak, a u trenutku pristajanja trajekta „Blace“ čula su se zvona sa obije crkve. Istina, nije to zvonilo zbog građevinara, već je tada upravo bilo – podne!
Malo je bilo otežano iskrcavanje jer je na Velom mostu bilo i parkiranih automobila. Nepuni sat nakon dolaska bageri su počeli s radom. Otučene su najprije kamene gromade koje su od juga štitile dio rive, a onda je uklonjen i dio kamene ograde da se strojevima omogući pristup gradilištu.
Splitska tvrtka „Akropolis“ izgradit će, zbog proširenja ceste, novi potporni zid na Račiću i uz njega šetnicu.
U proširenom dijelu postavit će se kanalizacijske i vodovodne cijevi, električni kabeli i nova javna rasvjeta. Na radovima na Račiću bit će angažiran i „Berica“ iz Nerežišća. (J.E.)

(32) objavljeno  07. 10. 14. u 20.30 h  

********************


alt


ŽUPANIJA O RADOVIMA U BOLU

U danima teškim svaka vijest ili najava investicija zvuči više nego pozitivno. Stoga plan Splitsko-dalmatinske županije o ulaganju vrijednom ukupno 178 milijuna kuna u 15 projekata izgradnje luka na području županije budi optimizam – pročitali smo na portalu www.dalmacija news. Cijeli projekt predstavljen je u utorak u zgradi Županije, a osim župana Zlatka Ževrnje o detaljima je govorio i Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.
- Neki od ovih projekata već su krenuli s izgradnjom, neki su pred dobivanjem građevinske dozvole, a neki u visokom stupnju ishođenja lokacijske dozvole. - rekao je župan Ževrnja, nabrojivši projekte: luka u Trogiru s novim trajektnim pristaništem, luka Omiš, luka Makarska, luka Pučišća, Supetar, Bol, Jelsa, Stari Grad, Hvar, Rogač kao i rekonstrukcije i dogradnje na Visu, Sućurju i Drveniku te Stomorskoj. Ukupno će se u iduće četiri godine izgraditi tri nove trajektne luke, dvije će proći temeljitu rekonstrukciju, dok će nautičari imati na raspolaganju novih 470 vezova plus 350 komunalnih vezova.
- U Bolu se ide u tri faze, prva uključuje luku nautičkog turizma, a iduće dvije su izgradnja pristana za katamarane i megajahte. U luci Hvar gradi se pristanište za katamarane, tako da se postojeći vezovi oslobode za jahte. I u Jelsi je predviđeno izmještanje katamaranskog pristaništa. Financiranje će biti podijeljeno na 90 milijuna kuna iz sredstava Lučke uprave, 70 milijuna kreditom, oko 5,5 milijuna kuna godišnje će dati Županija, a za sada imamo obećanje Ministarstva pomorstva za četiri milijuna kuna za luku u Trogiru  - kazao je Maroević.

(31) objavljeno  07. 10. 14. u 20.20 h     
utorak, 07. 10. 14.   **********


alt


BERBA JOŠ OVAJ TJEDAN

Još će se ovaj tjedan brati grožđe, ali se već sa sigurnošću može govoriti o veoma slaboj kvaliteti i količinama ubranog grožđa. Za sve je kriva kiša i bolest koja je napala vinovu lozu (uglavnom zbog kiše), ali i ljudski faktor imao utjecaja za poraznu i katastrofalnu berbu.
U dobrim godinama u vinogradima na južnim padinama Brača ubralo bi se i do 10 vagona grožđa visoke kvalitete. Ove je godine od svega toga upola manje.
Jako vino otkupljuje samo ono grožđe koje će garantirati proizvodnju visoko kvalitetnih vina, a Bol poljoprivredna zadruga planira ove zime pozvati stručne ljude od kojih se očekuju savjeti: kako spriječiti da se nešto slično ne ponovi i 2015. godine. (J.E.)

(30) objavljeno  06. 10. 14. u 22 h   

********************


alt


NAJBOLJI RESTORANI

Svjetski poznati i priznati portal Trip advizor objavljuje razne rang listu pa i bolskih restorana na temelju recenzija njihovih čitatelja, a naših gostiju. Objavljenim redoslijedom ne moraju se svi slagati, posebno će imati primjedbe oni lošije plasirani. Međutim, dobro bi bilo da vlasnici restorana pročitaju komentare gostiju i pokušaju nešto učiniti da negativnih ocjena iduće sezone bude što manje.
U Bolu je inače 26 restorana i pizzerija. Ugostiteljska ponuda i usluga, u nedavnoj anketi „Večernjeg lista“, dobila je najlošiju ocjenu – 8.
Portal Trip advizor objavio je redoslijed, a mi prenosimo imena prvih deset restorana: 1. Ranč (147 recenzija, komentara posjetitelja), 2. Arguola (45), 3. Gradele (91), 4. Taverna Riva (112), 5. Mendula (163), 6. Mali raj (121), 7. Vagabundo (168), 8. Santo (91), 9. Pumparela (214), 10. Borak (21) … (J.E.)

(29) objavljeno  06. 10. 14. u 21.55 h  

********************


alt


TKO ĆE KOLIKO DOBITI?

Općina je objavila natječaj za programe javnih potreba u kulturi te sportu i tehničkoj kulturi, na temelju kojih će im se odobriti sredstva iz Proračuna za 2015., te projekcije za 2016. i 2017. godinu. Potencijalni korisnici dužni su u financijskim pokazateljima prikazati sve planirane prihode i izdatke s posebnim naglaskom na mogućnost ostvarenja drugih izvora financiranja.
Na temelju pristiglih zahtjeva, a rok je 13. listopada, izradit će se Program javnih potreba u kulturi i Program javnih potreba u sportu.
Uz prijave će trebati ispuniti potrebne obrazce koji se mogu dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine. Tko u planiranom roku to ne učini neće biti uvršten u Proračun općine.
Načelnik je posebno uputio pismenu obavijest proračunskim korisnicima: Centru za kulturu, Općinskoj knjižnici i Dječjem vrtiću da dostave svoje financijske planove također do 13. listopada uz napomenu da ne računaju na više sredstava nego su dobili za 2014. godinu. (J.E.)

(28) objavljeno  06. 10. 14. u 21.50 h  

********************


alt


STIŽE SVJEŽA RIBA

Zbog interesa za svježom ribom u posljednje vrijeme redovito izvještavamo o dolasku „Svjetlice“. Činimo i to sada najavljujući dolazak bolske ribarice u utorak oko 17 sati. Brod će pristati, kao i obično do sada, uz rivu na autobusnoj postaji.
Riba koja se ne proda u utorak navečer bit će u srijedu u ribarnici. (J.E.)

(27) objavljeno  06. 10. 14. u 21.45 h  

********************


alt


AUDICIJA ZA ŽENSKU KLAPU

Ženska klapa „Užonca“ poziva sve cure, žene i majke željne pjevanja i klape, a sluhom nagrađene, uz to dobre volje i spremne za probe, nastupe i druženja (posebno ponedjeljkom i četvrtkom), da se bez obaveza i straha odazovu na audiciju kod voditelja klape Srećka Damjanovića i to u četvrtak (9. listopada) u 15 sati ili u ponedjeljak (13. listopada) u 14 sati.
- Klapa i Centar za kulturu svima želi dobrodošlicu i radujemo se zajedničkom pjevanju – kaže ravnateljica Centra Ivana Bošković Ivičić. – Zainteresirane mogu nazvati za više informacija 099 316 1468.

(26) objavljeno  06. 10. 14. u 21.40 h   ponedjeljak, 06. 10. 14.   **********


alt


MEDICINSKA SKRB U BOLU

„Svjedoci smo pada razine medicinske usluge od odluke ministarstva zdravlja o centralizaciji medicinske službe. Od 20 do 7 sati te vikendom više u Bolu nema pripravnosti već smo u slučaju hitnosti prisiljeni zvati liječnika koji se nalazi u Gornjem Humcu“ – piše u uvodu dopisa kojeg je Udruga za bolji Bol uputila Općini, načelniku i Općinskom vijeću. O toj temi razgovaralo se i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (3. listopada) kojoj su prisustvovali bolski liječnik dr. Markica Tomić i Ada Seferagić kao predstavnica Udruge.
Udruga, naime, smatra da Bol treba imati 24-satnu medicinsku skrb pa treba osigurati medicinsko osoblje i adekvatni prostor nakon redovnog radnog vremena ambulante, možda i u nekom od hotela. Troškove bi trebali snositi svi dionici turizma Bola recipročno smještajnim kapacitetima (hoteli, privatni iznajmljivači, Općina, Turistička zajednica, Županija …). Još se traži i osiguranje prostora za heliodrom.
Dr. Markica Tomić pak smatra da je sadašnja organizacija hitne medicinske službe (nakon radnog vremena u bolskoj ambulanti) u Gornjem Humcu, posve zadovoljavajuća.
Na ovu temu nije bilo, niti se moglo očekivati, veće rasprave i konkretne odluke. Organizacija zdravstvene zaštite nije u nadležnosti Općine niti ona može odlučivati o tome kada bi i mogla platiti ne male troškove. Ostaje da se na ovu teme nastave razgovori s rukovodstvom Doma zdravlja u Splitu, a jedno od mogućih rješenja je i traženje da se barem u ljetnim mjesecima, kada u Bolu ima i do 12.000 ljudi, stacionar hitne pomoći iz G. Humca preseli tijekom noći u Bol. (J.E.)

(25) objavljeno  05. 10. 14. u 21.40 h  

********************


alt

Mogu li pisci u Murvici naći mir i inspiraciju?


SVJETSKI PISCI NA BRAČU?

„Svjetsko selo pisaca na Braču“ – naziv je projekta kojeg je podržalo i Općinsko vijeće u Bolu. O čemu se radi, sigurno će zanimati naše čitatelje, ali i sve žitelje otoka Brača? Tvrtka „Cerado“ iz Postira predlaže, uz suglasnost svih općina i grada Supetra, formiranje „sela“ gdje bi dolazili svjetski pisci i tijekom boravka stvarali odnosno pisali. To bi trebalo realizirati do 2020. godine.
Nakon što projekt dobije potporu svih jedinica lokalne samouprave na Braču, tražilo bi se da ga Sabor proglasi za projekt od posebnog interesa za Hrvatsku. Tek nakon toga ide se zahtjevom pred Europske fondove kako bi se dobila potrebna sredstva da se to i realizira. Naziv „Svjetsko selo“ ne znači da bi se na Braču gradilo neko novo naselje već bi se izgradili ili uredili postojeći objekti u svakoj jedinici lokalne samouprave.
Nešto detaljnije napisati ćemo idućih dana nakon što od autora dobijemo preciznije informacije. (J.E.)

(24) objavljeno  05. 10. 14. u 21.35 h    

********************


alt

Račić snimljen prije početka radova (foto: Frane Marinković)


POČINJE SE NA RAČIĆU

Prema službenoj obavijesti koja je izvješena i u informativnom ormariću Općine, u ponedjeljak počinju radovi na Račiću. O tome smo i mi već pisali, ali ponavljamo zbog stanara koji tamo stanuju, a posebno zbog vlasnika automobila koji su u nedjelju bili parkirani na Velom mostu. Dolaskom strojeva, možda neće odmah prvi dan, biti u potpunosti blokiran promet, ali treba na vrijeme ukloniti parkirana vozila da ne moraju tamo ostati (možda) do završetka radova.
Nije objavljena drugačija regulacija prometa na rivi pa i dalje ostaje zabrana vožnje po rivi osim za vozila s dozvolom. Automobilom se najbliže može do katamarana Novim putem i Uz pjacu do tržnice. (J.E.)

(23) objavljeno  05. 10. 14. u 21.30 h   

********************


alt


ZATVARAJU SE ŠTANDOVI

Svi se štandovi na šetnici ne otvaraju za prodaju. Uskoro će početi i njihovo uklanjanje jer je istekla obveza do kada tamo moraju ostati. Rok je bio 30. rujna (u općinskoj odluci piše 31. rujna). Prodavači su ostali i bez dva kemijska WC, kojima je istekao ugovor o najmu, pa htjeli to oni ili ne morat će odustati od boravka i prodaje na šetnici. (J.E.)

(22) objavljeno  05. 10. 14. u 21.25 h  
                       

       


nedjelja, 05. 10. 14.   **********


alt


PITAJ SAMO PITAJ …

Načelnik Tihomir Marinković, kako je to uobičajeno, izvijestio je vijećnike o radu općine između dvije sjednice Općinskog vijeća (od 25. srpnja do 3. listopada). Najznačajnijim smatra turističke rezultate u prvih devet mjeseci po kojima je u Bolu zabilježeno 5 posto više noćenja nego u rekordnom razdoblju prošle godine. Nadalje, počeo je popravak potpornog zida na cesti do crkvice sv. Lucije. U ponedjeljak počinju radovi na proširenju Račića i ugradnji kanalizacije i vodovoda, a te bi radove trebalo završiti do Uskrsa. Za nabavku knjiga učenicima Osnovne škole isplaćeno je planiranih 50 tisuća kuna tj. 64,5 posto troškova. Za Dan općine otkazan je zajednički ručak za sudionike svečane sjednice, a planirani troškovi od 16 tisuća kuna uplaćeni su za pomoć poplavljenim područjima. Prostorni plan je na javnom uvidu, a zatražena je lokacijska dozvola za rotor na ulazu u Bol. Poslani su računi korisnicima javnih površina koji su zauzeli više prostora nego im je bilo dozvoljeno.
Vijećnici su iskoristili pravo postaviti (do tri) pitanja načelniku, izreći i neke primjedbe, prijedloge ili pohvale. Izdvajamo ukratko ono najbitnije: kiša je imala utjecaja na poslovanje na plaži Zlatni rat i manji je prihod od planiranog. Nije riješena prodaje na šetnici kod Marjan centra jer je u tijeku sudski spor oko vlasništva tog prostora. POS je u kašnjenju zbog rješavanja prometnog pristupa drugom objektu. Šetnicu će svakako trebati popraviti, ali i izgraditi sigurniji spust na plažu Potočine. Planira se do idućeg ljeta ugraditi još 120 metara zaštitne ograde do plaže Zlatni rat. Na Drasinu je 30 posto prostora predviđeno za hotele, a 70 posto za vile. Tako je određeno Županijskim planom na prijedlog bolskog Odbora za prostorno planiranje, jer je ranije taj omjer bio obrnut. Vijećnici su tražili da se napokon uspostavi više reda na šetnici i zabrani promet kamionima, motorima, automobilima … Upozoreno je da treba suvremenije urediti pražnjenje poluukopnih kontejnere, jer se danas po vjetrovitom vremenu raznosi smeće unaokolo kamiona. Također bi i te kontejnere češće trebalo prati. Razmišlja li se da se proglasi elementarna nepogoda i na neki način i Općina pomogne vinogradarima?  Trebati će neke rešetke na ulicama prilagoditi biciklistima jer su neprikladno izrađene. (J.E.)

(21) objavljeno  04. 10. 14. u 22.50 h  

********************


alt


NEZADOVOLJSTVO OKO PRODAJE

Općinsko vijeće nije prihvatilo molbe korisnika javnih površina da im se smanji naknada zbog slabijeg prometa. Na Vijeću je iznesen podatak da je u Bolu ove godine bilo više gostiju nego lani, a da kišni dani nisu glavni razlog slabijoj prodaji. Smatra se da asortiman robe, koja se nudi na prodaju, nije interesantan gostima.
Općina, nadalje, želi spriječiti svaštarenje i izlaganje robe izvan prodavaonica što ostavlja vrlo ružnu sliku. Iduće godine neće biti odobreno ni onih 20 centimetara ranije predviđenih za vanjsko izlaganje. Većina, naime, zauzme i mnogo više, a time onemogućavaju ili ometaju prolaz uskim uličicama i trotoarima. Ukinut će se i dozvola WGW-u za prodaju robe na šetnici.
Krenut će i akcija za jednobojne suncobrane na rivi.
U raspravi je rečeno da dozvole za prodaju na javnim površinama i pomorskom dobru treba izdavati mnogo ranije nego do sada, najkasnije do 1. ožujka.

KREDIT ZA GRABOV RAT
Općinsko vijeće je dalo suglasnost za zaduženje Komunalnog javnog poduzeća „Grabov rat“. Općina daje jamstvo, a kredit se smatra povoljnim jer je kamata svega 6 posto. Dobivanjem kredita u visini od 2,7 milijuna kuna podmirilo bi se dugovanje Županiji po osnovi koncesije za plažu, a dio dobivenih sredstava uložio bi se u obnovu i renoviranje opreme na Zlatnom ratu: suncobrani, ležaljke, kiosci …

O KULTURI NAKNADNO
Vijećnici su odgodili raspravu o zahtjevu Centra za kulturu po pitanju zapošljavanja domara, dodatka na plaću ravnateljici i formiranje Vijeća za kuću Romac. Prethodno će trebati razgovarati o ovogodišnjim aktivnostima Centra za kulturu, posebno vezano za program Bolskog lita. Traži se naime analiza troškova i aktivnosti sve u cilju poboljšanja programa koji treba tijekom ljeta prvenstveno prilagoditi turistima, a u zimskom periodu nešto učiniti i za domaće žitelje. (J.E.)

(20) objavljeno  04. 10. 14. u 22.45 h   

********************


alt


RASVJETA NA BRAČKOJ CESTI

Na Bračkoj cesti, od budućeg rotora do Ville Džamonja, zamijenjena je rasvjeta na 17 kandelabera. Taj su posao obavili električari „Grabovog rata“ i umjesto starih balona sada je bolja rasvjeta sa tzv. štedljivim žaruljama. Kako su dani sve kraći, nova će rasvjeta osim dekorativnog ugođaja za one koji dolaze automobilom u Bol, mnogo značiti i malim osnovcima koji tom cestom, nakon poslijepodnevne nastave, idu svojim kućama. (J.E.)

(19) objavljeno  04. 10. 14. u 22.40 h   

********************


alt


U PROLAZU

Tri Hvaranina došla su u subotu kod jednog Bračanina. Na putu za Supetar u Bolu su s bolskim načelnikom  Tihomirom Marinkovićem kavu popili Rino Budrović, gradonačelnik Hvara, Fabijan Vučević, vijećnik i Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa. Zbog snimanja na trenutak smo ih prekinuli u razgovoru, a o čemu su pričali možemo samo pretpostaviti. (J.E.)

(18) objavljeno  04. 10. 14. u 22.35 h    subota, 04. 10. 14.   **********


alt


KONSTRUKTIVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Općinsko vijeće u petak navečer 3,5 sata je raspravljalo i odlučivalo o 17 točaka dnevnog reda. Na kraju je sjednice predsjednik Vijeća Doro Adulmar zahvalio svima koji su sudjelovali u radu konstruktivne sjednice. Svi su, naime, vijećnici i gosti sudjelovali u raspravi, a odluke su donesene uglavnom jednoglasno. Tek poneke s jednim suzdržanim ili glasom protiv.
U ovom prvom izvještaju spomenimo da je izmijenjen i dopunjen Statut općine Bol, ali i Poslovnik o radu Vijeća. Usvojen je također i drugi rebalans proračuna općine za 2014. godinu. Raspravljene su i usvojene, također, odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika općine Bol. Prihvaćen je Plan gospodarenja otpadom općine Bol za razdoblje 2014. – 2020. godina.
Vijeće je dalo suglasnost za zaduživanje Komunalnog poduzeća „Grabov rat“, a djelatnicima Dječjeg vrtića "Mali princ" povećane su od 1. siječnja 2015. bruto plaće za 5 posto.
Članovi Vijeća suglasili su se s prijedlogom sporazuma sa najmoprimateljem Doma za stare i nemoćne osobe. Dana je i potpora projektu „Svjetsko selo pisaca Brač“.
Rješavale su se i molbe građana. Zoranu i Keti Bodlović prihvaćen je zahtjev po pitanju uknjižbe i vlasništva na zgradu koju koriste, a Damir Ratković je oslobođen dijela plaćanja komunalnog doprinosa. Još će se razgovarati o zahtjevu Udruge za bolji Bol po pitanju uvođenja 24-satne medicinske skrbi u Bolu. Stručne službe općine angažirati će se i pomoći Ranku Jukiću po pitanju njegove parcele za gradnju. Nije prihvaćena molba korisnika pomorskog dobra i javnih površina za smanjenje naknada. Još će se razgovarati o zahtjevu Centra za kulturu po pitanju zapošljavanja domara i korekciji primanja, a Općina će naručiti projekt uređenja šumice kod Doma staraca i utvrditi vlasništvo terena pa tek onda razmotriti molbu grupe građana da oni tu šumicu urede i koriste. O zahtjevu  „Rive“ za najam Planinarskog doma na Vidovoj gori još je prerano raspravljati dok traje spor oko vlasništva sadašnjeg doma.
Nešto više i detaljnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(17) objavljeno  04. 10. 14. u 01.20 h  

********************


alt


MORE  IZVRSNE KAKVOĆE!

Na portalu Zavoda za javno zdravstvo SDŽ objavljeni su rezultati desetog ispitivanja kakvoće mora na plažama u Županiji. U Bolu se ispitivalo tijekom ljetnih mjeseci, od 23. svibnja do 24. rujna, na četiri lokacije: Martinica, Borak i obije strane Zlatnog rata. Rezultat je uvijek bio -  izvrstan! Na crijevne enterokoke uglavnom je bila „0“, tek jednom na Zlatnom ratu „17“ (27. kolovoza), a na Martinici jednom „52“ (30. srpnja). Za ocjenu „izvrstan“ rezultat može biti do „60“.
Zadnje je ispitivanje bilo 26. rujna pri temperaturi zraka 15, a mora 23 stupnja. Uzorci mora su uzeti u vremenu od 8.35 do 9 sati. Na Martinici je rezultat „0“ i „21“, na Borku „0“ i „14“, Zlatnom ratu – zapad „1“ i „0“, a na Zlatnom ratu – istok „3“ i „5“. Druga se brojka odnosi na Fekalne koliformne bakterije gdje rezultat za „izvrstan“ može biti do „100“.

(16) objavljeno  03. 10. 14. u 19.10 h 

********************


alt


BLAGDAN KRALJICE SV. KRUNICE

Gospa od Krunice ili blagdan Kraljice sv. Krunice obilježiti će se u nedjelju 5. listopada prema sljedećem rasporedu:
Župna (Mala) crkva:
09:00 h   sveta misa
11:30 h   krunica i molbenica
Samostanska (Vela) crkva:
10:30 h   sveta misa
17:30 h   krunica i procesija s Gospinim kipom zatim svečana sveta misa.

(15) objavljeno  03. 10. 14. u  19.05 h 

********************


alt


PODSJETNIK

Tko namjerava u nedjelju katamaranom u Split ne mora ustajati ranije. Naime, prema zimskom redu plovidbe katamartan iz Bola umjesto u 7.35 polazi tek u 13.35 sati. Tako će biti nedjeljom i praznikom sve do kraja svibnja 2015. godine.
Prvi praznik je već 8. listopada (srijeda) - Dan neovisnosti. (J.E.)

(14) objavljeno  03. 10. 14. u 19 h  petak, 03. 10. 14.   **********


alt


RADI SE POTPORNI ZID

Bez mnogo publike „Berica“ gradi potporni zid na odronjenom dijelu ceste prema crkvici sv. Lucije. Zid će se betonirati u četiri sekcije po 8 metara. Beton se dovozi iz Nerežišća, a iskopana zemlja se odlaže privremeno na parkiralištu na ulazu u Bol. Za petak je planirano šalovanje drugog dijela zida i nastavak betoniranja prvog dijela.
Ugovoreni rok završetka ovih radova je tri tjedna. (J.E.)

(13) objavljeno  02. 10. 14. u 20.05 h 

********************


alt


STROŽI UVJETI ZA MURVICU

Po četvrti put se javno razgovaralo u četvrtak o prijedlogu urbanističkih planova uređenja Murvice.  Počelo je 2006. i u međuvremenu su bile dvije prethodne i sada druga javna rasprava. Razlog je što je planove Murvice trebalo najprije uskladiti s onima koji vrijede za Bol, pa murvičke i bolske planove s onima iz Županijskog plana.
Svi koji to žele mogu svoje primjedbe pismeno dostaviti Općini Bol do 13. listopada. Ali ni tada nije sve gotove jer se moraju dobiti brojne suglasnosti raznih službi kako bi Općinsko vijeće Bola o tome donijelo konačnu odluku.
Za Murvicu je posebna okolnost što  županijskim planom imaju status eko-etno sela. To donosi obvezu da za svaki objekt treba ishoditi suglasnost konzervatora, ali je sretna okolnost što će mnogo lakše dobiti sredstva iz EU fondova za razvoj i izgradnju. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 10. 14. u 20 h 

********************


alt


BEZ KINO PREDSTAVA

Prošle je srijede, za ovu godinu, prikazan posljednji film u kino dvorani. Razlog je slab interes za kino predstave, kada su troškovi znatno veći od prihoda. Slična je situacija u mnogim manjim mjestima u zimskom periodu, a posebno otkako sena TV prikazuju brojne serije i filmovi.
Filmova u bolskom kinu vjerojatno neće biti idućih 5 mjeseci, do sredine travnja kada se u Bolu otvaraju hoteli.
Kino dvorana u Bolu je otvorena 27. srpnja 1960. godine, a ljetna terasa godinu dana kasnije. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 10. 14. u 19.55 h  

********************


alt


„SVJETLICA“ DOLAZI U PETAK

U petak predvečer, oko 17 sati, ponovno će biti svježe ribe. U telefonskom razgovoru s vlasnikom i kapetanom „Svjetlice“ Vickom Šćepanovićem saznali smo da trenutno ribare oko Jabuke, a u Bol se, s ulovljenom ribom, vraćaju u petak oko 17 sati.  (J.E.)

(10) objavljeno  02. 10. 14. u 19.50 h  

********************


alt


POBJEDA I PRVA TRI BODA

U drugom kolu MNK Bol došao je do prve pobjede i prva tri boda. Boljani, bivši trećeligaši, pobijedili su u četvrtak bivšeg prvoligaša Parnu mastionu 7:3. Boljanima je pomoglo oblačno vrijeme jer su umjesto u berbu neki igrači bili slobodni za utakmicu.
U trećem kolu, u četvrtak 9. listopada, igra se na Gripama u Splitu brački derbi MILNA – BOL. Početak utakmice je u 21.45 sati. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 10. 14. u 19.45 h  četvrtak, 02. 10. 14.   **********


alt


RADOVI NA RAČIĆU OD PONEDJELJKA

Komunalna služba je najavila, a načelnik Tihomir Marinković  potvrdio da u ponedjeljak 6. listopada počinju radovi na Račiću. Od pizzerije Maza radit će se prema zapadu potporni zid buduće proširene ceste i pješački prolaz uz more. Taj dio posla izvodit će splitska firma „Akropolis“, specijalizirana za radove na području pomorske gradnje. Osnovani su 2003. a prvi put grade u Bolu. Do sada su radili marine u Kaštel Gomilici, Biogradu i na Murteru, a na Braču su sanirali obalu u Splitskoj i Povljima.
Početak rada znači i skoro pa potpunu obustavu prometa vozilima na Račiću, a time i prilaz katamaranu. Možda će se moći prolaziti tek povremeno, ali je bolje ne računati na tu mogućnost i ranije ukloniti vozila sa Veloga mosta i na Račiću. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 10. 14. u 20.30 h  

********************


alt


BIT ĆE KOPANJA

Od četvrtka će radnici Vodovoda Brač u dvije ulice u Bolu kopati zbog zamjene napuklih vodovodnih cijevi. Radovi se planiraju Uz Poljanu (na slici) i prilazu Ulici Hrvatskog preporoda. Tijekom rada, koji se planira 2-3 dana neće biti prekida u snabdijevanju vodom osim objekata koji već sada nemaju vode. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 10. 14. u 20.20 h 

********************


alt


MANJE ŠTANDOVA NA TRŽNICI

Od 1. listopada na bolskoj tržnici dva su štanda manje. Ostalo ih je još toliko na kojima prodaju članovi obitelji Mikulić i Grubišić. Od 15. listopada svoj štand će zatvoriti i Branko Grubišić, pa tijekom zime ostaju samo Mikulići. (J.E.)

(06) objavljeno 01. 10. 14. u 20.15 h  

********************


alt


NOVE MOGUĆNOSTI ZA IZNAJMLJIVAČE

Zainteresiranima je u srijedu u Domu kulture predstavljen novi portal www.dalmatiasun.com  za kojeg su predlagači rekli da je inovativni turistički proizvod i cilj mu je potaknuti turističke providere na podizanje kvalitete, udruživanje ponude, profesionalizaciju obiteljskog smještaja u kućanstvima i slično.
Za pokretanje novoga portala pripreme su trajale tri godine. U raspravi neki su od bolskih iznajmljivača da se mora voditi računa o točnosti onoga što se gostima nudi. Često se, naime, mogu pročitati netočni podaci o ponudi, udaljenosti od mora i trgovina …
U Bolu će sa zainteresiranim iznajmljivačima (hotelima, privatnim smještajem i kampovima) kao i vlasnicima restorana, kafića i drugima, kontaktirati Pero Nevistić. (J.E.)

(05) objavljeno 01. 10. 14. u 20.10 h 

********************


alt

Sonja Karmelić sa svojim crtežom


alt

Četvrtaši prije posjeta Sonji Karmelić


POSJET S RAZLOGOM

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava  1.listopada, 4. razred Osnovne škole Bol posjetio je sa svojom učiteljicom Nadom Okmažić stariju mještanku gđu. Sonju Karmelić. Tom su prilikom saznali kako šera Sonja provodi dane,  čime se bavi … Ispričala im je kako svaki dan sama odlazi u trgovinu, poštu i  banku, a sama obavlja i sve kućanske poslove. U svemu tome uživa, a voli hodati i sretati putem mnoge druge ljude. Nađe vremena za slikanje i šivanje, a voli i kuhati …
Četvrtaši su joj poklonili kutiju keksa i cvijeće i jednu pjesmu.
Sonja Karmelić ih je kao prava domaćica počastila svježe napravljenim fritulama i ukusnim mandarinama.

(04) objavljeno  01. 10. 14. u 21.05 h  

********************


alt


PRVA POBJEDA?

Malonogometni klub BOL u četvrtak igra drugu utakmicu otkako se natječe u II. ligi. Protivnik im je PARNA MASTIONA, momčad koja je prošle sezone bila član I. lige malog nogometa. Susret se igra u dvorani Gripe u Splitu s početkom u 16 sati.
-  Mi u svakoj utakmici igramo na pobjedu – kaže Matej Bodlović. – U prvom kolu smo izgubili iako smo veći dio utakmice bili u vodstvu. Nismo igrali kompletni, a vjerojatno nećemo ni u II. kolu. Još ima gostiju u Bolu, a u tijeku je i berba, pa nismo svi treneru na raspolaganju. (J.E.)

(03) objavljeno  01. 10. 14. u 20.05 hsrijeda, 01. 10. 14.  **********


alt


NEMA INTERESA ZA JAVNU RASPRAVU?

Za javnu raspravu o dva dokumenta: izmjene i dopune prostornog plana uređenja općine Bol te izmjene i dopune urbanističkog plana naselja Bol, sudeći po broju posjetitelja, nema naročitog interesa. U Domu kulture u utorak ih nije bilo ni dvadesetak. Autor planova dipl. inž. arh. Nikola Popić i načelnik Tihomir Marinković odgovarali su na postavljenja pitanja i dali potrebna objašnjenja.  Pismene primjedbe treba dostaviti Općini do 13. listopada, a o svemu će konačnu odluku donijeti Općinsko vijeće.
Na Internet stranici Općine Bol nalaze se svi pisani dokumenti kao i potrebne skice vezano za izmjene i dopune prostornog i urbanističkog plana. (J.E.)

(02) objavljeno  30. 09. 14. u  20.20 h  

********************


alt

Posljednjih dana za Bol i Jelsu vozi "Novalja"


DVA IZOSTANKA KATAMARANA

Prošle godine ni jedan put, ali ovoga rujna dva je puta katamaran izostao. Jednom iz Splita, a jednom za Split. Kada već pišemo o izostancima onda moramo navesti da je jedno jutro izostao i djelatnik koji prodaje putne karte. Čovjek se nije na vrijeme probudio. Taj dan su ipak putnici, i bez putnih karata, otputovali za Split.
Ne želimo prizivati nevolje, ali spomenimo da je prošle godine u listopadu bio jedan (1), u studenome 18, a u prosincu 10 izostanaka katamarana bilo za Split ili iz Splita.
Još jednom napominjemo da katamaran nedjeljom i praznikom, prema zimskom redu plovidbe, iz Bola za Split ide u 13.25 sati. Prvi slijedeći praznik je već 8. listopada (srijeda) kada se obilježava Dan neovisnosti. (J.E.)

(01) objavljeno  30. 09. 14. u 20.15 h  


*****************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"