Arhiv 2014. / V.


subota, 31. 05. 14.   **********


alt

Plaža Zlatni rat 30. svibnja 2014.


SKORO PA 2.000 GOSTIJU

Početak lipnja u Bolu će dočekati skoro pa 2.000 gostiju. Službeno ih je prijavljeno 1.600, ali ako se toj brojci pridodaju vikendaši, pa „prijatelji“, moglo bi se sa sigurnošću napisati da ih se odmara barem 1.800. U hotelima ih je 1.400 uglavnom iz inozemstva. U kampovima ih je prijavljeno svega 5, mnogo manje od parkiranih kamp prikolica.
Iako lipanj službeno pripada predsezoni, klimatološki je to ipak ljetni mjesec kada i vremenske prilike budu pogodne za početak godišnjeg odmora. (J.E.)

(103) objavljeno  30. 05. 14. u 22.15 h 

********************


alt


IZ SPLITA SVAKODNEVNO U 16.30

Kada smo pred neki dan izvijestili o sezonskom redu plovidbe ispustili smo navesti ipak jednu značajnu promjenu u katamaranskom prijevozu. Naime, tijekom važenja ljetnog (sezonskog) reda plovidbe katamaran iz Splita za Bol i Jelsu polazit će svaki dan, a ne samo petkom, u 16.30 sati.

Do pomicanja polaska za 30 minuta došlo je zbog izbjegavanja gužve u splitskoj luci. Isti katamaran, koji ujutro dolazi iz Jelse i Bola, u 11 sati plovi prema Hvaru i natrag. Nemoguće je bilo prošlih godina, zbog velikog broja putnika u punoj sezoni, pravovremeno iskrcati putnike iz Hvara i ukrcati nove za Bol i Jelsu. Zbog toga se često kasnilo. (J.E.)

(102) objavljeno  30. 05. 14. u 22.05  

********************


alt


DODATNA LINIJA NEDJELJOM

Od 30. svibnja pa do kraja školske godine autobusi Autotransa Brač prometovati će po novom voznom redu. Od Bola do Supetra nema promjena radnim danom, ali se nedjeljom i praznikom uvodi i treća linija. Iz Supetra autobus polazi u 12.25, a povratak iz Bola je u 13.45 sati.
Novost je što će ove godine autobus Zagreb – Bol – Zagreb prometovati već od 20. lipnja.
Ljetni vozni red počinje 1. srpnja i bit će jednak prošlogodišnjem – izvijestili su iz Autotransa Brač. (J.E.)

(101) objavljeno  30. 05. 14. u 21.55 h 

********************


alt


ZAKRČENI PRILAZI

Znali smo i mi napisati da koncesionar ne odvozi redovito smeće iz Bola na deponij. U razgovoru s vlasnikom tvrtke „Michieli-Tomić“ rečeno nam je da se kante prazne svakodnevno, a ukopni kontejneri ponedjeljkom, srijedom i petkom, a na poziv komunalnog redara dolaze i subotom. Ali …

Da bi se kontejneri mogli prazniti treba biti slobodan pristup kamionu. A to nije baš uvijek tako. Iz tih razloga nije se ispraznio u petak ujutro kontejner na Rudini, jer kamion nije mogao, zbog parkiranih auta, prići blizu. Zbog uskih ulica kamion mora voziti i natraške, pa uvijek postoji opasnost da ošteti svoje ili tuđe vozilo. Jednostavnije je odustati od posla, ali će vozač svaki put snimiti razlog neizvršenog zadatka i sliku poslati komunalnom redaru i našem portalu.
Poželimo da ovoga ljeta primimo što manje takovih slika. (J.E.)

(100) objavljeno  30. 05. 14. u 21.50 h   petak, 30. 05. 14.  **********


alt


alt


alt


BOL DOBIVA VIZUALNI IDENTITET

Da ne bude pretenciozno i napišemo da je Bol prvi, ali je sigurno jedan od rijetkih u Hrvatskoj čija će Turistička zajednica imati vizualni identitet. Veći broj ljudi vidio je to u četvrtak na sastanku Skupštine i Turističkog vijeća TZO Bol kada su autori iz agencije za kreativne komunikacije i branding CARLI+SOSA, Igor Carli i Goran Šoša, prezentirali tri rješenja novog vizualnog identiteta. Nazočni su podržali treći prijedlog kojeg naš portal prvi put predstavlja javnosti. O tome nešto više rekli su nam i objasnili autori:

- Distanciranjem od "očekivanog" načina vizualiziranja Zlatnog rata kao simbola Bola kroz znak ili logotip, stvoren je suvremeni verbalni i vizualni identitet, čime je u sami slogan implementiran naziv destinacije i regije te najbolje prezentira ono što Bol i jest s plažom Zlatni rat, jedan od simbola Jadrana. Ovaj identitet također funkcionira na većini stranih jezika, što je u turizmu od velike važnosti, a tematski slogani unutar istog vizualnog jezika stvaraju modularan verbalni i vizualni sustav te na taj način komuniciraju jasne činjenice usko vezane za destinaciju kao i pripadajuće manifestacije. Nijansom plave boje, a koja nastaje spajanjem mora i bijelog žala prisutnog na Zlatnom ratu, definirana je osnovna boja ovog identiteta.

Turistička zajednica općine Bol već je zaštitila novi identitet kao verbalni i figurativni žig, a na korištenje će ga ponuditi i široj zajednici, uz verifikaciju i odobrenje korištenja od strane stručnog tima koji će davati smjernice kako bi se ovaj brand održao preko cijelog niza aplikacija i reprodukcija na različite medije. Drugim riječima simbolom Bola neće svatko nazivati svoje aktivnosti ili proizvode, a Turistička zajednica će imati zadatak da onemogući bilo kakve zloupotrebe.

Idućih dana pojavit će se na javnim prostorima u Bolu neki od usvojenih primjera novog vizulanog identiteta: pano na ulazu u Bol, pano na ljetnom kinu i displej kod "Konzuma". Nama je obećano da ćemo prvi objaviti kako novi vizualni identitet izgleda na mapama, vizit kartama, plakatima, prospektima ... (J.E.)

(99) objavljeno  29. 05. 14. u 23.15 h  

********************


alt


UCRTANA NOVA ZEBRA

Učenici Osnovne škole imaju sada sigurniji prijelaz preko Bračke ceste, glavne prometnice kojom vozila ulaze u Bol. Ranija ucrtana zebra koja nije vodila nigdje, sada je izbrisana i u četvrtak su Županijske ceste ucrtali, koji metar istočnije, novu zebru koja vodi prema stepenicama i kroz šumicu prema naselju Kupina. Preostaje još samo jedna sitnica: premjestiti prometni znak prije, a ne nakon zebre. (J.E.)

(98) objavljeno  29. 05. 14. u 23.45 h        

********************


alt


alt


BOLSKE BALERINE NASTUPILE U SPLITU

Baletni studio Centra za kulturu Bol predstavio se u četvrtak navečer na 42. Kulturno-umjetničkim igrama mladih u Splitu. Bolske su balerine nastupile sa desetak plesova u tri različite grupe i oduševile prepunu dvoranu u Lori. Ovo je bila 4. Festivalska večer dugogodišnje županijske smotre stvaralaštva mladih. Čestitke djeci, roditeljima i posebno voditeljici baletne radionice u Bolu, Nives Rumora. (A.Ć. - foto: Jelena Karmelić)

(97) objavljeno  29. 05. 14. u 23.50 h   
četvrtak, 29. 05. 14.   **********


alt


U LIPNJU ĆE - ZAZVONITI

Radovi na sanaciji zvonika uz Samostansku (Veliku) crkvu privode se kraju. Iako su uvijek moguće teškoće i iznenađenja, zvona bi se mogla uskoro ponovno oglasiti. Možda to bude za Tijelovo (19. lipnja), a možda i koji dan ranije.
Poslovi oko projektiranja, ugovaranja, izgradnje i financiranja poprilično su umorili bolskog župnika o. Damira Šokića. Uporan je i ne posustaje.
- Moramo završiti zvonik, jer na to čekamo već par godina. Dio opreme se radi u Varaždinu i to treba dovesti i ugraditi. Morao se zamijeniti i jedan bat u zvonu. Zvona će biti na novim, čeličnim nosačima, a postavit će se i gumeni amortizeri – objašnjava nam župnik. – Novac je veliki problem. Uvijek neki neplanirani radovi. Zbog toga smo se koncentrirali na zvonik, a od muzeja ovoga ljeta neće biti ništa. (J.E.)

(96) objavljeno  28. 05. 14. u 23.20 h  

********************


alt


OD PETKA LJETNI RED PLOVIDBE

Od petka će trajekti i katamarani „Jadrolinije“ voziti po novom, ljetnom redu plovidbe. Najviše je novosti na trajektnoj liniji Supetar – Split – Supetar.  Umjesto 9 puta dnevno, a nedjeljom i praznikom je bilo 7, sada će svakodnevno, bez obzira na nedjelje i praznike, biti 12 isplovljavanja iz Supetra i isto toliko iz Splita. Od 27. lipnja uvode se još dva putovanja.
Prvi trajekt iz Supetra bit će već u 5.00 sati (do sada u 6.30, a nedjeljom u 7.45), a iz Splita u 5.15 sati (do sada u 6.15, a nedjeljom u 9 sati).
Kod katamarana jedina je izmjena što će nedjeljom iz Bola za Split polazak biti u 7.30 umjesto u 13.25 sati, a druga što će katamaran iz Splita svaki dan polaziti u 16.30 sati.
Ljetnim redom plovidbe povećavaju se, svake godine, cijene prijevoza za 20 posto, ali za otočane su tarife ostale iste. Od Supetra do Splita je putna karta 33 kune (zimi 28), za manji automobil 160 (zimi 130), za kamp prikolice i autokampere, ovisno o dužini trebati će platiti 276, 345 ili 451 kunu (zimi 230, 288 ili 376).
Prijevoz katamaranom Bol – Split plaća se 55 kuna (zimi 40).
Detaljniji red plovidbe pogledajte u rubrici red plovidbe. (J.E.)

(95) objavljeno  28. 05. 14. u 23.15 h  

********************


alt


NOVI PORTAL

Uskoro se otvara novi portal www.dalmatiasun.com a služit će za promociju Bola i turističke ponude. Pokretači po mnogo čemu inovativnog turističkog proizvoda najavljuje kao cilj poticanje turističke providere na podizanju kvalitete, udruživanju ponude, profesionalizaciji obiteljskog smještaja u kućanstvima i slično.
- Glavne aktivnosti novog portala – kako nam je objasnio Pero Nevistić – biti će usmjerene prema produljenju turističke sezone, privlačenju većeg broja gostiju i suradnja sa inozemnim putničkim agencijama.
Ovih će dana predstavnici portala ponuditi bolskim domaćinstvima suradnju i oglašavanje koje je besplatno. U tijeku je osnivanje i registracija Kluba iznajmljivača Bol. (J.E.)

(94) objavljeno  28. 05. 14. u 23.05 h  

********************


alt


POMOĆ ZA POPLAVLJENE

Hrvatski Crveni križ Brač nastavlja akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavama. Javnim pozivom objavljeno je da više ne treba donositi hranu, vodu niti odjeću, ali su neophodni:
Tanjuri za jednokratnu upotrebu i pribor za jelo, ručnici, deterdženti za rublje, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, baterijske lampe i ulošci za njih, zaštitne maske, sprejevi protiv komaraca, metle, četke, gumene čizme, gumene rukavice i radničke rukavice.
Navedene stvari prima CK Brač u Supetru, Petra Jakšića 11. Za dogovor se može nazvati i na telefon 631-549.
Do 27. svibnja na žiro račun Hrvatskog crvenog križa plaćeno je 40.914.615 kuna, a na donatorski telefon 060 9011 zabilježeno je poziva u vrijednosti od 11.364.243 kune. (J.E.)

(93) objavljeno 28. 05. 14. u 22.55 h   

********************


alt


PREDAVANJE O RODITELJSTVU

Roditelji, ali i svi ostali zainteresirani, mogu u petak (30. svibnja) prisustvovati predavanju: „Roditeljstvo – vještina koja se uči i kako postaviti granice u odgoju djeteta“. Predavanje će se održati u Galeriji Doma kulture s početkom u 18 sati, a govorit će Nikolina Vodanović, mag. psych.
Nakon predavanja – kako su nas izvijestili iz Centra za kulturu – zainteresirani će se moći upisati u nove grupe Škole za roditelje. (J.E.)

(92) objavljeno 28. 05. 14. u 22.50 h   

srijeda, 28. 05. 14.   **********


alt

S jedne od ranijih manifestacija na rivi


NATJEČAJ ZA PRODAJU NA RIVI

I ovoga ljeta će se na centralnom dijelu bolske rive organizirati turističko-kulturne manifestacije. Počinje se 21. lipnja sa „Živilo lito“, a završava 23. rujna manifestacijom „Adio lito“. U međuvremenu su jednom tjedno Bolske ljetne noći, a 5. kolovoza – fjera. Računa se, ne bude li vremenskih nepogoda, ukupno će ljetnih zabava na otvorenom biti 15 puta.
Od ove godine, u želji da se uvede više reda, Općina je 27. svibnja raspisala natječaj koji će biti otvoren 10 dana, odnosno do 6. lipnja.
Na raspolaganju je 8 štandova (ili tezgi, kako piše u natječaju) i tri javne površine (prodaja igračaka, balona, bombona itd).
Za cijelo ljetni zakup štanda ili javne površine plaća se 3.000 kuna što preračunato na broj manifestacija ispada 200 kuna po danu. Oni koji se ne jave na natječaj, a žele prodavati povremeno, oni će korištenje štanda ili javne površine plaćati znatno više i pod uvjetom da ima slobodnih mjesta.
Prodaja se neće odobriti onima koji nisu podmirili svoje obveze prema porezu, Općini i općinskim tvrtkama, kao ni onima koji nemaju obrtnicu ili rješenje trgovačkog suda o upisu u sudski registar ili presliku iskaznice OPG.
Uvjeti natječaja objavljeni su i na službenom portalu Općine Bol. (J.E.)

(91) objavljeno  27. 05. 14. u 23.05 h    

********************


alt


ZABRANA LOŽENJA NA OTVORENOM

Od 1. lipnja pa do 31. listopada zabranjeno je ložiti vatru na otvorenom zbog opasnosti od požara. Ovo se ponavlja svake godine u ljetnom periodu iako ima uvijek netko tko se na to mnogo ne obazire. Spaljuje se korov i suho granje, loži se roštilj u prirodi … Ipak treba upozoriti da su pooštrene kazne. Za paljenje vatre kazna je za fizičke osobe 500 do 2.000 kuna, a pravne osobe 2.000 do 5.000 kuna. Ako se izazove požar kazne su od 15.000 do 150.000 kuna. (J.E.)

(90) objavljeno  27. 05. 14. u 23 h   

********************


alt


PALMI NIJE TIJESNO

Uokolo palmi na bolskoj rivi postavljeni su kameni rubnici, čak ukrašeni pleterom. Postavljene su i cijevi za navodnjavanje palmi i raslinja koje će se idućih dana posaditi.
Mnogima se, međutim, učinilo da su ti rubni kameni malo preblizu palmi i da će ih vrlo brzo trebati mijenjati.
Stručnjak za hortikulturu Ivan Šimić, čija je tvrtka „Povratak“ iz Makarske posadila palme prošlog ljeta, uvjerava nas da nema nikakve bojazni:
- U vratu korijena, ova vrsta palmi, dostigla je maksimum i neće se više širiti. Strah je potpuno bezrazložan. (J.E.)

(89) objavljeno  27. 05. 14. u 22.50 h 

********************


alt


PROMETNA SIGNALIZACIJA

U utorak se počelo obilježavanjem horizontalne prometne signalizacije, a nastavit će se idućih dana. Bojanjem se počelo na rivi gdje nije bilo nikakvih oznaka zbog radova na iskopima za kanalizaciju i kasnijem asfaltiranju. (J.E.)

(88) objavljeno  27. 05. 14. u 22.40 h  utorak, 27. 05. 14.   **********


alt


BOL IZNAD PROSJEKA

Po odzivu birača na nedjeljnim izborima za EU parlament Bol je – iznad prosjeka u Hrvatskoj. U Bolu je glasovalo 27,33 posto, na Braču 26,16, u županiji 25,57, a u Hrvatskoj 25,24 posto. Bolji je to rezultat od prošlogodišnjih izbora, ali treba objektivno priznati da ih je trebalo doći na biralište mnogo više.
Znaju se i konačni rezultati: HDZ i njegovi koalicijski partneri imat će u EU parlamentu 6 zastupnika, SDP i njegovi koalicijski partneri (Kukuriku koalicija) 4 zastupnika, a jednog ORAH. Najviše je glasova pojedinačno dobio Tonino Picula – 132.792, zatim Ruža Tomašić 107.206, pa Andrej Plenković 71.072 glasa …

U BOLU PREDNOST ZA SDP
Na dva birališta u Općini Bol izišlo su 452 birača od ukupno 1.654 upisanih u birački spisak ili 27,33 posto. Nevažećih listića bilo je 2,65 posto.
U Bolu je najviše glasova dobio SDP i njegovi partneri – 39,77 posto, zatim HDZ i partneri – 34,09 posto i ORAH – 10.45 posto.
Na 20 izbornik lista bio je barem po jedan glasa, a pet je lista u Bolu ostalo bez glasa. SDP-ova lista dobila je 175 glasova, a Tonino Picula 116. Za HDZ i koalicijske partnere glasovalo je 150, a Andrej Plenković ima 67, a Ruža Tomašić 33 glasa …

KAKO SE GLASOVALO NA BRAČU?
U 8 izbornih jedinica (jedan grad i sedam općina) na Braču su dvije vodeće političke stranke sa svojim partnerima, SDP i HDZ, „odigrali“ neodlučno 4:4. SDP je više glasova dobio u Bolu, Supetru, Milni i Selcima, a HDZ u Nerežišća, Postira, Pučišća i Sutivan.
Najbolji je odziv birača bio u Nerežišća (42,56 posto), a najlošiji u Selcima (23,16 posto). Na Braču je ukupno bilo upisano 14.253 birača, a glasovalo ih je 3.729 ili 26,16 posto. (J.E.)

(87) objavljeno  26. 05. 14. u 22.20 h    

********************


alt


PUNA PRIVEZIŠTA JAHTI

Sva su privezišta u ponedjeljak u Bolu bila puna jahti. Činilo se da je špica sezone. Razlog dolasku čak 18 jahti bila je regata koju su organizirali Rotary klubovi iz više europskih zemalja. U krstarenju među našim otocima nisu mogli mimoići Bol, a njihovom dolasku obradovali su se i bolski ugostitelji. (J.E.)

(86) objavljeno  26. 05. 14. u 22.15 h  

********************


alt


PRVE TREŠNJE

Na bolskoj tržnici pojavile su se i prve trešnje. Prodavači, braća Mikulić, tvrde da su prave domaće, a prodaju ih po 40 kn kilogram. Uz trešnje dobar je izbor i jagoda čija je cijena 15 kn po jednom pakovanju. (J.E.)

(85) objavljeno  26. 05. 14. u 22.10 h  

********************


alt


U UTORAK BEZ VODE

Zbog neodgodivih radova na mjesnoj vodovodnoj mreži - obavještavaju iz Vodovoda Brač - u utorak 27. svibnja od 7 do 11 sati obustavit će se isporuka vode u istočnom dijelu Bola: predio Poljana, David cesta i Lalića njiva.

(84) objavljeno  26. 05. 14. u 21.25 h     
 
ponedjeljak, 26. 05. 14.   **********


alt


IZBORI: U BOLU GLASOVALO 27,33 POSTO

Prema prvim neslužbenim rezultatima u Bolu je od 1656 upisanih birača glasovalo 452 ili 27,33 posto. To je bolji rezultat nego prije godinu dana (22 posto).

Boljani su najviše glasova dali listi koju predvodi SDP - 175 glasova, druga je lista HDZ-a i koalicijskih partnera sa 150 glasova, dok je treća lista ORAH (Mirela Holy) sa 46 glasova. Više podataka o glasovanju u Bolu objaviti ćemo u Bolskoj kronici u utorak.

Rezultati iz Bola tek su mali dio ukupnih glasova koji se zbrajaju na nivou Hrvatske.

U EU parlament, prema prvim rezultatima objavljenim u 23 sata, 5 zastupnike bit će iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera, 4 zastupnika ima SDP i partneri, a po jednog ORAH (Mirela Holy) te Savez za Hrvatsku i partneri (Milan Kujundžić). U Hrvatskoj je glasovalo 25,18 posto birača. (J.E.)

(83) objavljeno  25. 05. 14. u 20.50 h 

********************


alt


ZADNJA VOŽNJA NEDJELJOM U 13.25 ZA SPLIT

Ove nedjelje zadnji put je katamaran isplovio u 13.25 sati iz Bola za Split. Prema ljetnom redu plovidbe ubuduće, sve do 5. listopada, katamaran će nedjeljom isplovljavati u 7.30 sati, a u ostale dane u 6.30 sati.

Sezonski red plovidbe, od 30. svibnja, predviđa i veći broj trajektnih linija između Splita i Supetra, ali i uobičajeno poskupljenje prijevoza za 20 posto. Cijene za otočane ostaje iste kao i u zimskom periodu. (J.E.)

(82) objavljeno  25. 05. 14. u 22.20 h  

********************


alt


PRISVAJANJE ZLATNOG RATA

Jedan naš stalni suradnik ukazao nam je na pojavu koja naliči, kako je on napisao, na prisvajanje plaže Zlatni rat. Riječ je o sidrenju manjih i većih brodova, po mogućnosti što bliže plaži. Oni naravno ne plaćaju nikakvu naknadu, a smetaju daskašima i potencijalna su opasnost za zagađenje plaže (gorivo, otpad s broda ...).

(81) objavljeno  25. 05. 14. u 22.10 h
nedjelja, 25. 05. 14.   **********


alt


RADOVI PRI KRAJU

Na istočnom dijelu Bola privode se kraju radovi na postavljanju kanalizacijskog kolektora i vodoopskrbnog cjevovoda. Iskopano je na Šetalištu A. Rabadana (od Martinice do Bijele kuće) te u Ulici Tina Ujevića i jednim dijelom David cestom, ukupno 750 metara kanala. Na pojedinim mjestima i do 5 metara dubine. Postavljene su cijevi, čak i električni kabeli, izgrađene šahte i skoro je sve zatrpano.

Manjih će iskopa biti tek za spajanje stambenih objekata u T. Ujevića sa zapadne strane na novu kanalizaciju. (J.E.)

(80) objavljeno  24. 05. 14. u 23.10 h 

********************


alt


GORIO KONTEJNER

Tek što su u petak radnici "Michieli-Tomić" oprali sve kontejnere u Bolu, u subotu su zbog požara u jednom molok kontejneru morali intervenirati i vatrogasci. Kako se unutra svašta ubacuje, netko je usuo žeravu i vatra je planula. Ubrzo su stigli vatrogasci (11.40 sati), u pravo vrijeme i spriječili veću štetu.

Prije dva-tri dana zapalio se kontejner i na zaobilaznici. (J.E. - foto: z. bartulović)

(79) objavljeno  24. 05. 14. u 23 h  

********************


alt


VEČERA ZA PRVAKE

Nakon uvjerljivog uspjeha u III. ligi malog nogometa i osvajanja prvog mjesta, igrači MNK BOL odlučili su to proslaviti u subotu navečer u restoranu "Taverna Riva". Ni tu večer nisu mogli bez nogometa pa su na susjednom stolu montirali TV prijemnih i malo jeli, a malo i pratili prijenos susreta Real - Atletico. (J.E.)

(78) objavljeno  24. 05. 14. u 23.50 h  subota, 24. 05. 14.   **********


alt


U NEDJELJU IZBORI

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske poziva birače da pristupe u nedjelju (25. svibnja) glasovanju na izborima za Europski parlament i time ostvare svoje Ustavom zajamčeno pravo.
U Općini Bol bit će u nedjelju od 7 do 19 sati otvorena dva biračka mjesta. Jedno je u školi u Bolu, a drugo u Domu u Murvici.
Ima ukupno 25 lista i treba zaokružiti jednu od njih, a može se – ali nije obvezno – zaokružiti i jednog kandidata s te iste liste. Na svakoj je listi po 11 kandidata.
Za Europski parlament biralo se 14. travnja 2013. Tada je u Bolu od 1593 upisana birača glasovao 391 ili 22 posto. Na nivou Hrvatske taj je postotak odziva bio još lošiji - 20,84 posto. (J.E.)

(77) objavljeno  23. 05. 14. u 23.05 h  

********************


alt

Gosti u pratnji domaćina u šetnji rivom, Pod Ložu


alt

Župan Z. Ževrnja sa suradnicima na Račiću


ŽUPAN U BOLU

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, petak je proveo na Braču. Iz Blaca je brodom „Frane“ stigao u Bol, a s njim i Domagoj Maroević, ravnatelj Županijske lučke uprave, Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste i drugi suradnici. Na bolskoj rivi dobrodošlicu su mu poželjeli načelnik općine Tihomir Marinković, zamjenik načelnika Mate Petrić, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, predsjednik bolskog HDZ-a Matko Baković, direktor komunalnog poduzeća „Grabov rat“ Mirko Perić, nekolicina vijećnika …
Zlatko Ževrnja prvi put je u Bolu otkako je izabran za župana. U pratnji domaćina prošetao se rivom, a s Račića su pogledali lokaciju buduće luke za javni promet. U pizzeriji „Topolino“ ostali su na zajedničkom ručku.
Županija je u Brač u posljednje tri godine uložila više od 100 milijuna kuna, a u iduće tri godine planira se dodatnih 80 milijuna. U novu luku u Bolu Županija će uložiti 30 milijuna kuna. Za Bol je interesantna i izgradnja nove ceste Nerežišće – Bol čime će se skratiti put od Bola do Supetra za 14 kilometara. Već je napravljeno 6,5 kilometara, a godišnje će se ulagati u tu prometnicu po 10 milijuna kuna. (J.E.)

(76) objavljeno  23. 05. 14. u 22.55 h  

********************


alt


POMOĆ OTPREMLJENA U SLAVONIJU

Na Braču je za poplavljena područja u Slavoniji prikupljeno 16 tona različitih potrepština, hrane, odjeće, vode, higijenskih proizvoda … Boljani su se također iskazali u ovoj akciji Crvenog križa. Osim u robi donirano je i 7.500 kuna. Posebnu akciju organizirala je Srednja škola Bol, a mnogi su Boljani, koji žive izvan Bola, sudjelovali u prikupljanju pomoći za stradale u katastrofalnim poplavama. Izuzetak nisu bili ni učenici i studenti koji se školuju u Splitu.
Zainteresirani mogu informacije dobiti od Crvenog križa Brač u Supetru (tel. 631-569) ili uplatiti novčanu donaciju na  račun Hrvatskog crvenog križa: HR 69 234 000 91 511555516 s pozivom na broj 08 (J.E.)

(75) objavljeno  23. 05. 14. u 22.50 h  

********************


alt


STIŽE I PONTON

Sa istočne strane plaže Zlatni rat usidren je ponton (na slici) koji će se koristiti za iskrcaj putnika koji brodicama iz luke dolaze na kupanje ili se vraćaju u Bol. Ponton će biti u funkciji za dan-dva, kako nas je informirao Ivica Plančić iz „Grabovog rata“, jer se čeka na ronioca koji mora ponton posebno učvrstiti i osigurati od udara bure i juga. (J.E.)

(74) objavljeno  23. 05. 14. u 22. 45 h  

********************


alt


NEOČEKIVANO BEZ STRUJE

Bol u petak nije ostao u mraku jer je struje u jednom dijelu Bola nestalo tijekom jutra, od 8.30 do 13.15 sati. Zbog toga nisu radili šalteri FINE i Splitske banke, nije se točilo ni gorivo, ali se nije mogla, u mnogim kafićima, ni popiti kava.
„Elektrodalmacija“ je dan ranije o prekidu opskrbe strujom obavijestila putem Radio Splita, a telefonski su nazvali neke važnije potrošače (banku, restorane, hotel, INU …). Općina nije dobila nikakvu obavijest, a ni naš portal. O prekidu struje ništa nije pisalo ni na službenom portalu „Elektrodalmacije“. O tome smo razgovarali i s direktorom bračkog pogona „Elektrodalmacije“ Ozrenom  Dragičevićem kojega smo zamolili da ubuduće obavijest šalje i na naš e mail. (J.E.)

(73) objavljeno  23. 05. 14. u 22.40 h  

********************


alt

Snimanje u restoranu "Mali raj"


VIRTUALNO SNIMANJE, II. PUT

Po drugi put ove godine Turistička zajednica općine Bol organizirala je virtualno snimanje i poziv uputila svim privatnim iznajmljivačima, vlasnicima restorana i ostalim zainteresiranim koji mogu virtualne snimke i fotografije visoke kvalitete koristiti za promidžbu putem interneta ili prospekta.
Zaboravni ili koji to još nisu znali, mogu iskoristiti priliku i javiti se osobno ili putem telefona tijekom subote ujutro u ured TZO Bol. (J.E.)

(72) objavljeno  23. 05. 14. u 22.35 h 

********************


alt


TKO ĆE PRODAVATI NA ŠETNICI?

Vijeće za koncesijska odobrenja u petak je definiralo tko će dobiti dozvolu za prodaju na šetnici. Za 17 štandova pristigle su 22 molbe. Prethodno je Vijeće pismenim putem obavjestilo podnositelje molbi da vode računa što je dozvoljeno za prodaju na tim štandovima.
Saznali smo da dvojica „starih“ koncesionara nisu dobila ove godine dozvolu za prodaju, a uvršteno je na spisak dvoje novih. (J.E.)

(71) objavljeno  23. 05. 14. u 22.30 h 
petak, 23. 05. 14.   **********


alt


USKORO SANACIJA

Po treći put pišemo o ovom odronu na cesti prema crkvici sv. Lucije. Prvi put je to bilo 8. ožujka prošle godine kada se odronio dio ceste, a drugi put smo u rubrici Foto kritika 6. travnja ove godine pitali kada će se sanirati ovo oštećenje?

Sada smo saznali da bi radovi trebali početi u lipnju. Čekalo se na izradu potrebne dokumentacije i napokon je stigla i građevinska dozvola. Nakon što "Bilić" završi s radovima u Ulici Tina Ujevića trebao bi preseliti na ovo novo gradilište. Kako se radi o nenaseljenom dijelu Bola, može se raditi i u tijeku turističke sezone.

Mnogo se puta dogodilo da su nam najavili, a mi napisali, početak radova, a raditi se počelo nešto kasnije. Možda će ovaj put biti sve po planu? (J.E.)

(70) objavljeno  22. 05. 14. u 21.35 h  
četvrtak, 22. 05. 14.   **********


alt


SVAKODNEVNI ODVOZ SMEĆA

O odvozu smeća iz Bola zadužena je tvrtka „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca. Oni taj posao obavljaju uglavnom u ranim jutarnjim satima i na njihovu (ne)aktivnost ponekad nas podsjete prepune kante ili smeće odloženo pored molok kontejnera. Na tu temu poslali smo pred sedam dana (13. svibnja) e mailom pitanja odgovornima u Gornji Humac. Nije bilo pisanog odgovora, ali se u srijedu osobno pojavio u Bolu direktor Nikša Michieli Tomić i u razgovoru s vašim novinarom pojasnio način rada i raspored odvoza smeća.
- Zelene kante prazne se svaki dan osim nedjeljom, a molok kontejneri ponedjeljkom, srijedom i petkom. Na poziv komunalnog reda radimo to i subotom kada zatreba. U sezoni ćemo i ove kontejnera prazniti svakodnevno – kaže Nikša Michieli Tomić.
- Peru li se i kada kese u kojima se ubacuje smeće?
- Mi imamo pet rezervnih kesa i čovjek koji ih prazni ocjenjuje gdje je potrebna zamjena i pranje. U petak će se sve kese oprati, ali moram upozoriti kako je njihov vijek trajanja 10 godina a kod nas su nakon dvije godine neke potpuno uništene. Ljudi svašta ubacuju u kontejnere, najčešće građevinski materijal, pa čak i staklo. A to uništava kese i moraju se baciti. Svaka košta 5.500 kuna.
Na odvozu smeća su zaposlena i dva Boljanina. Međutim, koncesionar po tko zna koji put upozorava na nebrigu pojedinaca kod odlaganja smeća. U kontejnere se ubacuju kartonske kutije koje zauzimaju mnogo prostora, neki smeće ostavljaju pored kontejnera iako u njemu ima mjesta. Nisu ni svi ugostitelji disciplinirani pa u zelene kante, predviđene za kućni otpad, odlažu ostatke hrane.
- U Bolu je uređeno reciklažno dvorište gdje se odlaže krupni otpad. Mi smo taj materijal preuzimali bez dodatne naplate. To ćemo činiti i ubuduće za fizičke osobe koje žive u Bolu ili imaju vikendicu a nama plaćaju za odvoz kućnog smeća. Međutim, uskoro ćemo naplaćivati pravnim osobama, raznim tvrtkama, koje u Bolu izvode građevinske radova i dovoze nam krupni otpad – rekao je na kraju razgovora Nikša Michieli Tomić.
Mi bi na kraju dodali: Bol je ipak primjerno čisto naselje. (J.E.)

(69) objavljeno  21. 05. 14. u 23.15 h   

********************


alt

Plaža Zlatni rat (foto: boris kragić)


ZAŠTITA ZLATNOG RATA

Boljani su svjesni što im znači plaža Zlatni rat. Bez nje ne bi bilo ni turizma, a ni svih onih blagodati od kojih se uglavnom i živi. Jer poljoprivreda je usputna djelatnost, a ribarstvo je sasvim beznačajno. Stoga je razumljiva osjetljivost i oprez mještana na svaku moguću opasnost koja bi zaprijetila ovom bolskom, ali i hrvatskom biseru. Prisjetimo se samo masovnih prosvjeda 2002. u Bolu i Splitu kada se odlučivalo tko će dobiti koncesiju na Zlatnom ratu.
Stoga se nije čuditi pitanjima na javnoj raspravi o Strategiji razvoja općine Bol do 2020. godine. Ivica Šćepanović je napomenuo da mu se čini kako se premalo spominje Zlatni rat i podsjeća na opasnost koja mu prijeti sa zapadne strane od tunogojilišta. Masne mrlje su nekoliko puta doplutale do plaže. Što ako se to dogodi u većoj mjeri tijekom sezone?
Neda Kraljević upozorava i na prijetnje za plažu od moguće montaže naftnih platformi.
Voditelj projekta Ivo Šimunović je napomenuo da je malo govorio o plaži, jer je sve o tome poznato, ali u Strategiji je Zlatni rat dobio značajni prostor i važnost. Na Braču je bilo primjera ugrožavanja prirodnih vrijednosti, ali se odlučnom akcijom i argumentima dokazala štetnost i to je uklonjeno. Ni ugrožavanje plaže Zlatni rat – smatra Ivo Šimunović – ne može proći nezapaženo i vaša osjetljivost je posve razumljiva. (J.E.)

(68) objavljeno  21. 05. 14. u 23.10 h 

********************


alt


UPISI U DJEČJI VRTIĆ

U tijeku su upisi u dječji vrtić „Mali princ“ i to za djecu koja se prvi put upisuju ili koja su se u međuvremenu ispisala iz dječjeg vrtića. Upisi traju do 15. lipnja.
Formular „Upisnica“ može se dobiti u Dječjem vrtiću ili u računovodstvo Općine radnim danom od 8 do 15 sati. Tamo će se dobiti i informacija o potrebnim dokumentima koje roditelji trebaju priložiti uz Upisnicu. (J.E.)

(67) objavljeno  21. 05. 14. u 23.05 h 

********************


alt


KAMION PARKIRAN U CENTRU

Pisali smo kako kamiona neće biti u pješačkoj zoni nakon 7 sati. Do tada bi, naime, trebalo završiti iskrcaj robe za trgovinu. Međutim, u srijedu smo snimili ovaj kamion u 8 sati, a otišao je u 9.23.
Najnovija je priča, u koju bi trebali povjerovati, da to važi od 1. lipnja. Zdravi bili pa i to vidjeli! (J.E.)

(66) objavljeno  21. 05. 14. u 22.55 h  

********************


alt


ZA KOGA GLASOVATI U NEDJELJU?

U nedjelju su izbori za Europski parlament. Treba se odlučiti i zaokružiti jednu listu i možda (nije obvezno) jednog kandidata s te iste liste. A lista ima čak 25. Možda vam pomognemo u izboru pa ih i objavljujemo:
1. ABECEDA DEMOKRACIJE / 2. AKCIJA MLADIH / 3. AUTOHTONA – HRVATSKA STRANKA PRAVA / 4. DEMOKRATSKA PRIGORSKO-ZAGREBAČKA STRANKA / 5. DEMOKRATSKA STRANKA ŽENA, STRANKA NEZAPOSLENIH. AKCIJA SLAVONSKO BARANJSKIH UMIROVLJENIKA / 6. HDZ, HSS, HSP AS, BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO, ZAGORSKA DEMOKRATSKA STRANKA, HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA / 7. HRVATSKA RADNIČKA STRANKA / 8. HRVATSKA STRANKA REDA / 9. HRVATSKI DEMOKRATSKI SAVEZ SLAVONIJE I BARANJE, AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU, AUTOHTONA – HRVATSKA SELJAČKA STRANKA, HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU, HRVATSKA STRANKA PRAVA, HRVATSKA ZORA STRANKA NARODA, OBITELJSKA STRANKA, ZAVJET ZA HRVATSKU / 10. HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA / 11. MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ / 12. NACIONALNI FORUM, HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA, PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ, LISTA ZA RIJEKU / 13. NAŠA STRANKA, NOVA SRPSKA STRANKA / 14. NEZAVISNA LISTA ANTE ĐAPIĆA / 15. ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – ORAH / 16. PIRATSKA STRANKA / 17. POKRET ZA MODERNU HRVATSKU / 18. SAVEZ ZA PROMJENE / 19. SNAGA ROMA HRVATSKE / 20. SDP, HNS, IDS, HSU / 21. SOCIJALISTIČKA PARTIJA HRVATSKE / 22. SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE / 23. STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA / 24. STRANKA UMIROVLJENIKA / 25. ZELENI HRVATSKE, AGENDA MLADIH DEMOKRATA, ZELENA STRANKA.

(65) objavljeno 21.05.14. u 22.45 h  
srijeda, 21. 05. 14.   **********


alt


KOJE SU TO NOVE IDEJE?

U Strategiji razvoja općine Bol od 2014. do 2020. godine, pobrojana su 53 projekta. Neki se već realiziraju (kanalizacija  i vodoopskrba, na primjer), a za mnoge je izrađena potrebna projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola. Najviše se očekuje od izgradnje luke na Račiću.
Mi smo ovdje željeli detaljnije objasniti neke planovi uz koje stoji napomena:“ ideja“, a koje netko može iščitati i kao popis želja. O čemu se radi i hoće li se sve to realizirati do 2020. godine? Te projekte ne može financirati samo Općina, pa treba računati na EU fondove, županiju i privatne investitore.
Ideja je, na primjer, da se produži kanalizacijski kolektor i postave vodovodne cijevi od Zlatnog rata do novog zabavnog centra. Rotor je ucrtan u UP na križanju Novog puta i obilaznice, a ideja je da se uređuju nove biciklističke i pješačke staze.
Za potpuno zatvaranje centra mjesta za motorna vozila, trebati će urediti pretovarni centar za opskrbu trgovina na prostoru pored reciklažnog dvorišta. Nadalje, iznad parkirališta na ulazu u Bol izgradili bi se sportski tereni za mali nogomet, rukomet i balote.
Ideja je da se na Benačici izgradi nova školska zgrada, a odgovarajući prostor treba naći i za Općinsku knjižnicu.
Među ideje spada i uređenje vjeronaučne dvorane u sklopu Župnog ureda. Tzv. difuzni hotel izgradio bi se na Murvici, a kao mogućnost planira se zona za stanovanje iznad Martinice, a hoteli posebnih vrijednosti (150 do 200 kreveta) istočno od budućeg groblja. (J.E.)

(64) objavljeno  20. 05. 14. u 22.50 h   

********************


alt


POMOĆ OD SRCA

Boljani su otvorenog srca prikupljali u ponedjeljak i utorak pomoć za postradale od poplava. Na poziv Crvenog križa u Domu kulture prikupljena je velika količina hrane, higijenskih potrepština, ali i novčani prilozi.
- Skoro da i nema domaćinstva u Bolu koji nije dao svoj prilog – rekla nam je Neda Kraljević aktivistica Crvenog križa u Bolu. – Divno je to saznanje koliko mogu Boljani biti jedinstveni i solidarni.
Volonteri su sve to trebali spakirati i pripremiti za otpremu. Boljani su donosili robu, ručnike, deke, sapune, deterdžente, papirnate ručnike, salvete, toaletni papir, pastu za zube, pelene, ulje, brašno, šećer, kavu, čokoladni namaz, čokolino, paštete, tjesteninu, rižu, vodu, sokove, cedevitu … Njih tridesetak dalo je i novčani prilog, ukupno oko 7.000 kuna. (J.E.)

(63) objavljeno  20. 05. 14. u 22.40 h 

********************


alt


BIRA SE EU PARLAMENT

U nedjelju (25. svibnja) u Bolu će biti otvorena dva biračka mjesta. Jedno je u zgradi škole, a drugo u Domu u Murvici. Razlog su izbori za 11 zastupnika iz Hrvatske koji će idućih pet godina biti u Europskom parlamentu.

Od petka do nedjelje izbori se održavaju u cijeloj Europi, a 400 milijuna Europljana bira ukupno 751 zastupnika. Iz Njemačke će ih u EU parlamentu biti najviše – 96, iz Francuske 74, Velike Britanije i Italije po 73 …
Birači u Bolu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, mogu izabrati jednu od 25 lista. Čak ih je 18 samostalnih, a 7 je koalicijskih lista. Ukupno je na njima 275 kandidata.
Kako se glasuje? Treba zaokružiti broj ispred jedne od 25 ponuđenih lista. Na toj listi može se, ali nije obvezno, zaokružiti i jednog od 11 kandidata. Ako zaokružite dva imena na istoj listi to se neće računati, već samo jedan glas za listu. Ukoliko zaokružite samo ime, a ne listu, to automatski znači da ste glasali i za listu. Dogodi li se da zaokružite listu, a ime kandidata na nekoj drugoj listi, računa se samo glas za listu.
Birališta su otvorena od 7 do 19 sati. Obvezno ponesite osobnu iskaznicu. (J.E.)

(62) objavljeno  20. 05. 14. u 22.35 h   
utorak, 20. 05. 14.   **********


alt

Dio poplavljene Slavonije (foto: boris kovačev, CROPIX)


alt

Pomoć se prikuplja u prizemlju Doma kulture


POMOĆ ZA POPLAVLJENE

Velike poplave koje su poharale Slavonijom, ali i susjednim državama BiH i Srbijom, nanijeli su ogromnu materijalnu štetu, a ljudi su morali napuštati svoju imovinu. Mnogi su ostali bez ičega, ali uvijek ima dobrih ljudi koji žele pomoći ugroženima.

Na poziv Crvenog križa i u Bolu je organizirana akcija prikupljanja pomoći. Već u ponedjeljak poslije podne mnogi su donijeli nešto iz svoje kuće ili kupili u trgovinu. Primaju se i novčani prilozi. Jedino ne treba, barem za sada, donositi odjeću.

Što je najpotrebnije?

BEBE I DJECA: kašice, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, kozmetika za bebe i djecu ...

HRANA: sve što može duže stajati, konzervirano, flaširano, u tetrapaku, zatim suhomesnati proizvodi ...

HIGIJENA: gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, asepsol, toaletni papir, ulošci, tamponi, sapun, lijekovi protiv bolova ...

Pomoć se prikuplja u prizemlju Doma kulture u utorak od 9 do 19 sati. (J.E.)

(61) objavljeno  19. 05. 14. u 21.55 h      

********************


alt


MNOGO JE RAZLOGA ZA OPTIMIZAM

Tridesetak je zainteresiranih došlo poslušati objašnjena prof. emeritusa Ive Šimunovića, voditelja projekta izrade Strategije razvoja općine Bol za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Među nazočnima bili su načelnik, zamjenik načelnika, pročelnik u Općini, predsjednik Općinskog vijeća i još trojica vijećnika, direktor TZO Bol … Sasvim sigurno je mnogo više onih koji su zainteresirani za budućnost Bola, ali zbog radnih obveza ili nekih drugih razloga nisu došli u ponedjeljak u 13 sati u Dom kulture. Izlaganje I. Šimunovića i kasnije rasprava (pitanja, primjedbe i odgovori) trajali su skoro dva sata.
- Bol ima mnogo razloga za optimizam – rekao je na početku I. Šimunović – Priroda je fantastična vrijednost, ali to treba dopuniti. Treba još nešto dodati spavanju i moru. Pogubno je ako se prepustite spontanosti jer se u tom slučaju nalazite vrlo blizu provaliji. Bez vođenja razvoja nema perspektive. U našim materijalima istakli smo turizam kao glavnu djelatnost, ali je neophodna povezanost Bola sa ostalima na Braču, susjednim Hvarom i naravno Splitom. Bol će trebati unaprijediti privatni smještaj, proširiti turističku sezonu, ali osigurati i djelatnosti u zimskom periodu…
Zbog ograničenog prostora teško je sve prepričati, ali se može (i treba) pročitati u materijalima napisanim na 85 stranica i objavljenim na portalu Općine. I dalje će se primati primjedbe i prijedlozi koje će radna grupa analizirati i dati svoje mišljenje. Konačnu odluku, koja će biti Strategija razvoja do 2020. godine, donosi Općinsko vijeće.
U raspravi su sudjelovali Smiljenko Pavišić, Ivica Šćepanović, Jadranka Nejašmić, Ana Kraljević, Doro Adulmar, Pjerin Jugović, Boško Botica, Neda Kraljević, Katarina Marčić i Rajko Šćepanović. (J.E.)

U sutrašnjem nastavku: još nešto o Strategiji razvoja.

(60) objavljeno  19. 05. 14. u 21.25 h  

********************


alt


U CENTAR BEZ AUTOMOBILA

Od ponedjeljka automobilom se ne može ni Ulicom Frane Radića, a to ne bi smjeli ni motori, osim od 6 do 9 sati. Osim prometnih znakova koji zabranjuju vožnju rivom, tijekom dana podižu se stupići (na slici) i spušta rampa. Prolaz rivom i otvaranje rampe dozvoljen je onim koji imaju posebnu karticu.

Kada je tijekom noći, a ponekad i po danu, podignuta rampa, neki smatraju da je tada dozvoljena vožnja rivom. Ne obaziru se, naime, na prometni znak koji to zabranjuje. Očito ih novčana kazna može upozoriti na poštivanje prometne signalizacije. (J.E.)

(59) objavljeno  19. 05. 14. u 21.25 h   ponedjeljak, 20. 05. 14.   **********


alt


ZASTAVA FECC-a STIGLA U BOL

Zastavu FECC-a, Federacije europskih karnevalskih gradova, u nedjelju navečer u Bol su sa Cipra donijeli načelnik Tihomir Marinković i ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. Oni su predstavljali Bol na 34. konvenciji FECC-a na Cipru, gdje su potvrdili prošlogodišnju kandidaturu za idućeg domaćina konvencije (2015.) te je i službeno obavljena prezentacija destinacije i program konvencije.
Podsjetimo da je Bol već treću godinu član Federacije europskih karnevalskih gradova, organizacije koja preko 30 godina okuplja 40-ak europskih i nekih izvaneuropskih zemalja te njihove gradonačelnike, direktore karnevala i organizatore sličnih manifestacije te se tako razmjenjuju iskustva, povezuju gradovi, razmjenjuju karnevalske grupe i naravno stvaraju međunarodna prijateljstva i poslovne suradnje.
Na ceremoniji zatvaranja Konvencije, domaćini su Međunarodnom predsjedništvu  FECC-a vratili zastavu federacije, koja je onda svečano uručena predstavnicima Bola kao novim domaćinima u svibnju 2015. godine. U Bol će za tu priliku tjedan dana boraviti i do 250 gostiju.
Na konvenciji se osim spomenutih protokola održala i generalna skupština, susret prisutnih gradonačelnika iz Bugarske, Malte, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Cipra, predstavljeni su kandidati idućih konvecija i to Njemačka i Malta. Posebni su gosti konvencije bili novi članovi izvaneuropskih zemalja, predstavnici Urugvaja, Arube, Trinida i Tobaga te SAD-a. (A.Ć.)

(58) objavljeno  18. 05. 14.  u 20.35 h    

********************


alt


ZAVRŠILO S ISKOPIMA

Na istočnom dijelu Bola praktično je završeno s iskopima za vodovod i kanalizaciju. Po svemu sudeći sve će biti završeno do 1. lipnja, kako je ugovorom i precizirano. "Cestar" i "Bilić" u kratkom su roku napravili mnogo toga iako su imali mnogo teškoća i problema. Osim kiše u radu ih je ometalo nedostatak cijevi, a iskopi su na nekim mjestima bili duboki i 5 metara. Kanali za kanalizaciju i vodovod najprije su iskopani na Šetalištu A. Rabadana, od Martinice do "Bijele kuće". Zatim se nastavilo Ulicom Tina Ujevića i skrenulo u David cestu (na slici).

Tijekom ovih radova promet se odvijao jednim trakom, bez većih problema, ali su i vozači imali razumijevanja i strpljenja. (J.E.)

(57) objavljeno  18. 05. 14. u 20.20 h  
nedjelja, 18. 05. 14.   **********


alt


KAKAV SE PLANIRA RAZVOJ BOLA?

Strategija razvoja Općine Bol od 2014. do 2020. tema je javne rasprave zakazane za ponedjeljak 19. svibnja u 13 sati u Domu kulture. Svi su, koji su to htjeli, mogli pročitati poduži materijal na čak 85 stranica, objavljen na portalu Općine Bol. Moglo se do 15. svibnja uputiti i pismene primjedbe, mišljenja i prijedlozi. Postoji još mogućnost na javnoj raspravi postavljati pitanja i čuti odgovore i objašnjenja autora.
Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Bolu je 2012. godine bio 154.000 kn, a planira se 2020. godine 216.000 kuna. To predstavlja, smatraju ekonomski stručnjaci, nedostižnu vrijednost za veliku većinu hrvatskih općina i gradova. To nam pokazuje, kažu oni, da Bol predstavlja poželjno mjesto rada i stanovanja sada, a realizacijom planova iz Strategije još poželjnijim mjestom za ostvarivanje životnih ciljeva i stvaranja novih sveukupnih vrijednosti.
Na popisu onoga što se radi, što je pred realizacijom ili se planira učiniti nalaze se 53 projekta važna za razvoj Općine. Tu je nabrojeno i nešto što je za sada tek samo ideja (rotor na križanju Novog puta i obilaznice, uređenje pretovarnog centra za opskrbu trgovina, sportski centar na Kupini, nova školska zgrada na Benačici, nova zgrada ambulante, nova zgrada Galerije, Općinska knjižnica, difuzni hotel u Murvici, na istočnoj strani Bola zona za stanovanje i hoteli posebnih vrijednosti …), a možda je nešto i izostavljeno.

*****
Desetak primjedbi čitatelja na ovu temu dobio je i naš portal, a mi smo ih proslijedili Općini iako su ih autori možda i sami poslali na tu adresu. Pročitali smo vrlo interesantnih pitanja, primjedbi i osvrta, ali se nismo odlučili za objavljivanje smatrajući da treba pričekati javnu raspravu i odgovore onih koji su za to nadležni i plaćeni. (J.E.)

(56) objavljeno  17. 05. 14. u 22.25 h  

********************
alt


POSTAVLJENA JE RAMPA!

Od subote je aktivirana rampa na rivi, pa je za pretpostaviti da će u centru biti manje automobila. Nije ih trebalo biti ni ranije jer prometni znakovi zabranjuju promet rivom, osim vozilima s dozvolom. Rampa i naplata parkiranja, do 1. lipnja, biti će tijekom jutra, do 15 sati.

U ponedjeljak se stavljaju stupovi i zabranjuje promet Ulicom F. Radića. Zatražena je i veća policijska kontrola, a ne zaboravimo da Bol ima i prometnog redara koji ima ovlaštenja za - kažnjavanje.

Ostaje u ponedjeljak da vidimo koliko će se poštivati odluka načelnika da kamioni za snabdijevanje u centar mogu samo do 7 sati. (J.E.)

(55) objavljeno  17. 05. 14. u 22.20 h  
subota, 17. 05. 14.   **********


alt


SLAVLJE MATURANATA

Maturanti u cijeloj Hrvatskoj u petak su slavili završetak srednjoškolskog obrazovanja. Iznimka nisu bili ni bolski maturanti koje smo na piću snimili u caffe baru Taverna Riva. S učenicima je bila i nastavnica engleskog jezika prof. Rovena Rivanović.

Ljetni rok ispita počinje već 20. svibnja, a završava 9. lipnja. Rezultati će biti objavljeni 7. srpnja, a svjedodžbe uručene deset dana kasnije.

U bolskoj Srednjoj školi ima 40 učenica i učenika kojima je u petak završila nastava. (J.E.)

(54) objavljeno  16. 05. 14. u 22.40 h  

*********************


alt


"BERICA" PRESELIO U PODBARJE

Završetkom radova na rivi, "Berica" iz Nerežišća preselio je ljude i strojeve u Podbarje. Od prošle subote kopaju se kanali za kanalizaciju i vodovod, a u iskopani dio postaviti će se električni kabeli koji sada idu zračnim putem. I ovdje je rok završetka radova do 1. lipnja. (J.E.)

(53) objavljeno  16. 05. 14. u 22.30 h   

********************


alt


IZVRSNA JE ČISTOĆA MORA

- Hrvatska je već godinama u samom vrhu u Europi po čistoći mora. Naša je obveza raditi na tome da takvo stanje očuvamo i da taj potencijal pretvorimo u održivi rast i razvoj, posebice u turizmu - istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare.

Hrvatska je u top tri zemlje u Europi, uz Cipar i Maltu. Ispitivanje kakvoće mora provedeno je 2013. godine u Hrvatskoj od 15. svibnja do 30. rujna. Uzorci mora uzimani su sa 913 točaka na 779 plaža. Ocjenom izvrsno ocjenjeno je čak 879 uzoraka odnosno 96,28 posto.

Da svi imaju plaže kao Bol, onda bi ta ocjena bila 100-postotna. U Bolu je uzorke mora od 21. svibnja do 9. rujna, ukupno devet puta, uzimao Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uvijek je rezultat bio: izvrsna čistoća. Dva bi se uzorka uzela na plaži Zlatni rat (sa istočne i zapadne strane), a po jedan na plaži Borak i plaži Martinica. Ispitivali su se crijevni enterokoki te fekalne koliformne bakterije. U prvom slučaju rezultat je trebao biti manji od 60, a ispitivanja su uglavno bila na bolskim plažama 0 ili 2 do 8, a samo jednom 18. U drugom slučaju, za ocjenu izvrsno, rezultat je trebao biti manji od 100, a u Bolu se pokazao 0 do 6.

Rezultati ispitivanja objavljivani su na panou na istočnom ulazu na plažu Zlatni rat, u ovoj Bolskoj kronici i na službenim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. (J.E.)

(52) objavljeno  16. 05. 14. u 22.20 h    
petak, 16. 05. 14.   **********


alt


USPJEH BOLSKIH SREDNJOŠKOLACA

Učenice i učenici Srednje škole Bol, njih 21, polučili su izvanredne rezultate prema međunarodnim obrazovnim istraživanjima PISA gdje se ispituje znanje i kompetencije 15-godišnjaka. Metodom slučajnog uzorka testirano je u Hrvatskoj 6153 učenika iz 163 škole. Među njima je bilo i njih 21 iz Srednje škole Bol.

- U području matematičke pismenosti od maksimalno 539 bodova, koliko su imali najbolji učenici, naši su na šestom mjestu sa 499 bodova.

- U području prirodoslovne pismenosti osvojili su 505 bodova i zauzeli 13. mjesto. Najbolji su imali 568 bodova.

- U području čitalačke pismenosti bolski su učenici postigli 530 bodova i zauzeli četvrto mjesto.

PISA ne provjerava koliko dobro učenici reproduciraju naučena znanja, već koliko dobro mogu primjenjivati stečena znanja. (K.O.)

(51) objavljeno  15. 05. 14. u 22.40 h  

********************


alt


POSTAVLJENA OGRADA

Na šetnici od Borka do Zlatnog rata postavljena je zaštitna ograda u dužini od 140 metara. Ograda je ove godine montirana na šest najkritičnijih mjesta, kako bi se spriječile moguće nesreće, naročito u noćnim satima. (J.E.)

(50) objavljeno  15. 05. 14. u 22.30 h  

********************


alt


ODGAĐA SE SNIMANJE

Najavljenog fotografiranja i snimanja virtualne šetnje - kako su nas obavijestili iz Ureda Turističke zajednice - ovoga vikenda neće biti. Razlog odgađanja je najava loših vremenskih prilika pa će se to obaviti sedam dana kasnije: 23. i 24. svibnja. Oni koji su zaboravili mogu se sada naknadno javiti u TZO Bol i predbilježiti za snimanje u novom terminu. (J.E.)

(49) objavljeno  15. 05. 14. u 22.20 h   

********************


alt


NESTABILNO DO NEDJELJE

U četvrtak je bilo u Bolu prohladno s temperaturom zraka 15, ali je malo kome bilo do kupanja iako je temperatura mora bila 17 stupnjeva. Puhala je tramontana (na slici snimljenoj u 12 sati) zbog koje nije iz Splita isplovio ni jedan katamaran. Nevrijeme u Bolu nije prouzročilo nikakvu štetu, a u Splitu je tramontana lomila stabla zbog čega su cijelu noć, od srijede na četvrtak, vatrogasci uklanjali stabla i grane s ulica i prometnica. Slično je bilo u Makarskoj, Trogiru, Komiži ... Na vrhu Biokova, sv. Juri, u četvrtak ujutro izmjereno je -3 stupnja. U odnosu na vrijeme u okruženju, očito je veće nevrijeme i ovaj put zaobišlo Bol.

Vjetar će postepeno slabiti, a sunce se očekuje tek u nedjelju. Potom će uslijediti stabilizacija vremena i ponovno će zatopliti. (J.E.)

(48) objavljeno  15. 05. 14. u 22.15 h  

********************


alt

Ljiljani mjesec dana ranije


alt

Krizanteme uranile - pet mjeseci


ČUDNA NEKA PRIRODA

Po cvijeću se nekada moglo znati koje je godišnje doba, čak i koji je mjesec. Sve se zadnjih godina nešto izmijenilo. Ljiljan koji cvijeta za sv. Antu (13. lipnja) procjetao je u vrtu naše suradnice Darije Marinković mjesec dana ranije (gornja slika). Krizantemama je (donja slika) vrijeme u listopadu, pred Dan mrtvih, a one su upravo propupale. (J.E.)

(47) objavljeno  15. 05. 14. u 22 h   četvrtak, 15. 05. 14.   ***********


alt


TAKSISTI TRAŽE POMOĆ

Bolski taksisti tražili su, i još čekaju, od načelnika općine i Općinskog vijeća da učine dodatni napor kako bi se poštivao Zakon o auto taxi prijevozu koji je usvojio Hrvatski sabor (7. listopada 2009. godine). Svi njihovi apeli do sada su bili uzaludni, pa su se sada obratili i našem portalu kako bi upoznali javnost sa svojim problemima.
Boljani, naime, smatraju da su njihove kolege iz Supetra u mnogo povoljnijem položaju. Oni iz Supetra dovoze goste na jednodnevne izlete, najčešće zbog kupanja na plažu Zlatni rat. Problem je što im zakon i licence osporavaju, a slično je i u mnogim europskim državama, vraćanje tih istih gostiju u Supetar nakon kupanja ili večere. To isto vrijedi i za bolske taksiste koji bi čekali u Supetru dok stranka obavi specijalistički liječnički pregled. Čekati se može samo s upaljenim taksimetrom, ali to je obično za kratko vrijeme, a ne za nekoliko sati.
Pismeno je, svojevremeno, načelnik Općine Bol obavijestio Državni inspektorat u Supetru, da koncesionar koji je dobio dozvolu za rad u nekoj drugoj općini, može dovesti putnike u Bol, ali se iz Bola mora vratiti bez putnika. (J.E.)

(46) objavljeno  14. 05. 14. u 21.45 h 

********************


alt


LJETNA REGULACIJA PROMETA

U Bolu su postavljeni prometni znakovi kojima se regulira promet tijekom turističke sezone. Mnogi to i ne vide, ali ima i onih koji ne mare za zabrane dok ih ne zaustavi policija. Pravo na kažnjavanje prekršitelja od 1. svibnja ima i prometni redar pa će mnogima uplatnica za kaznu stići - poštom.

Vidljivo je i na našoj slici da preko rive mogu prometovati samo vozila s dozvolom, a motori od 6 do 9 sati. Jedino efikasno rješenje su, čini se, prepreke u vidu rampi, stupića ili vaza sa cvijećem. (J.E.)

(45) objavljeno  14. 05. 14. u 21.35 h   

********************


alt


MEĐUNARODNA RAZMJENA UČENIKA

Već 12 godina traje suradnja Udruge za interkulturalno učenje "Globus" iz Zagreba i Srednje škole u Bolu. Učenici po tri mjeseca borave u inozemstvo ili strani učenici dolaze u Bol. Trenutno nastavu u Srednjoj školi pohađaju dvije učenice iz Njemačke (Swenja Groß i Paula Rudolph) i jedna iz Danske (Kin Brodersen).

"Globus" i Srednja škola također surađuju u organiziranju pripremnih seminara za Volontere Udruge. (K.O.)

(44) objavljeno  14. 05. 14. u 21.25 h  

********************


alt


POSTAVLJENA I BISTA

U novouređenom parku na Trgu Joze Bodlovića postavljena je i njegova bista. Sada je kompletno uređen taj dio centra Bola, neposredno uz tržnicu. Jozo Bodlović sudionik je NOB-a a ubijen je 5. kolovoza 1943. godine, na bolsku fjeru, prilikom napada partizan na talijanski Prezidij (vojno uporište na Rudini).

Sljedeća akcija uređenja parkova u Bolu je park sa zapadne strane groblja, gdje bi bio spomen park za sve poginule za Domovinu. Do tada bi trebalo ažurirati imena Boljana poginulih ne samo u II. već i u I. svjetskom ratu., bilo da su poginuli kao vojnici ili su civilne žrtve rata. (J.E.)

(43) objavljeno  14. 05. 14. u 21.15 h  srijeda, 14. 05. 14.   **********


alt


OGRADA NA ŠETNICI

Za veću sigurnost turista koji idu šetnicom, posebno u večernjim satima, postavlja se dodatnih 140 metara zaštitne ograde. Radnici "Kovinoelektre" iz Solina počeli su montažom ograde u utorak i to od parka kod cocktail bara "Bolero" (hotel "Borak") prema Zlatnom ratu. Ograda će se ove godine postaviti na šest najkritičnijih mjesta.

Još bi trebalo postaviti oko 120 metara da se u potpunosti spriječi mogućnost nesreće. (J.E.)

(42) objavljeno  13. 05. 14. u 22.20 h 

********************


alt


ZA VEĆU ENERGETSKU UČINKOVITOST

Općina Bol je na službenom portalu (opcinabol.hr) pozvala zainteresirane za korištenje mogućnosti sufinanciranja Programom povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Oni se trebaju javiti sa zahtjevom do 31. svibnja jer Općina Bol namjerava podnijeti prijavu na natječaj koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša.

Obiteljske kuće koje mogu računati na ovo sufinanciranje moraju biti na zasebnoj građevinskoj parceli, građevinske površine do 400 kvadratnih metara, da je zgrada u cijelosti namijenjena stanovanju i s najviše dvije stambene jedinice. (J.E.)

(41) objavljeno  13. 05. 14. u 22.15 h  
utorak, 13. 05. 14.   **********


alt


OVAJ VIKEND VIRTUALNO SNIMANJE

Dobro je još jednom podsjetiti na akciju snimanja virtualnih šetnji i profesionalnih fotografija, a koju organizira Turistička zajednica idućeg petka, subote i nedjelje. Međutim, treba se javiti u Ured TZO Bol kako bi se sačinio raspored snimanja. Za ovo bi trebali biti zainteresirani privatni iznajmljivači, vlasnici obiteljskih hotela, restorani, kampovi ...

Naručitelji će osim virtualne snimke dobiti i profesionalne, visokokvalitetne fotografije koje će im dobro poslužiti u promidžbi njihovih ponuda.(J.E.)

(40) objavljeno 12. 05. 14. u 23.25 h   ponedjeljak, 12. 05. 14.   **********


alt


USKORO LJETNI RED PLOVIDBE

Još samo dvije nedjelje će katamaran iz Bola za Split isplovljavati u 13.25 sati. Od petka 30. svibnja katamarani i trajekt plovit će po ljetnom redu plovidbe.

Katamaran će iz Bola za Split svaki dan isploviti u 6.30, a nedjeljom u 7.30 sati. Praznikom je (19. i 25. lipnja te 5. i 15. kolovoza) kao i svaki radni dan u 6.30 sati. Iz Splita su polasci za Bol svaki dan u 16, osim petkom u 16.30 sati.

Trajekti između Splita i Supetra plovit će češće, po istom rasporedu kao i lani. Radnim danom, nedjeljom i praznikom plovi se uvijek po istom redu plovidbe.

Novost je, kao i lani da će tijekom važenja ljetnog reda plovidbe, prijevoz biti za 20 posto skuplji. Otočanima cijena ostaje kao i u zimskom periodu. (J.E.)

(39) objavljeno  11. 05. 14. u 22 h    
nedjelja, 11. 05. 14.   **********


alt


OTVOREN RESTORAN NA ZLATNOM RATU

Od subote 10. svibnja na plaži "Zlatni rat" mogu se dobiti i jela. Postupno se kompletiraju usluge na ovoj jedinstvenoj plaži. Već od ranije radi sneck i cocktail bar, mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, a počelo je postavljanje pontona uz kojeg će pristajati polupodmornica. Za koji dan montirati će se i ponton kojeg će koristiti taxi brodice za ukrcaj i iskrcaj kupača. (J.E.)

(38) objavljeno  10. 05. 14. u 23.05 h    

********************


alt


NASTAVILO SE KOPATI

Nakon što su postavljene kanalizacijske cijevi, električni kabeli i vodovodne cijevi, nastavilo se kopati Ulicom Tina Ujevića prema sjeveru. Građevinare plaši moguća kiša, a rokovi su veoma kratki. Ove radove, zbog turističke sezone, trebalo bi završiti do 1. lipnja. (J.E.)

(37) objavljeno  10. 05. 14. u 23 h  

********************


alt

Bager kao samozvani selektor objašnjava taktiku i raspored igrača. Branko je vlasnik broda kojim bi se putovalo, ali i kapetan (ne momčadi, nego broda)


alt

Dok se jelo (pršut, sir, janjetina, krumpir, salata, kolač te crno i bijelo vino, ali i malo vode) nije glasa čuti bilo


BOLJANI PLANIRAJU U BRAZIL?

U narodu se kaže: "Što se babi tilo, to se babi i snilo". U Bolu su duge zimske noći kratili igrajuči karte u Domu kulture i sanjajući put na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Bager je sve to lijepo isplanirao, odredio momčad i prateće osoblje, pa dogovorio s Brankom prijevoz do Brazila. Zadnji dogovor bio je ove subote (10. svibnja) uz janjetinu, piće i sve ostalo što ide uz to. Bager je objasnio taktiku i najavio da će probno isplovljenje biti idućih dana, od Bola do Murvice. Troškovi radnog dogovora, uz večeru, idu na teret Bagera. Okupljeni se slažu kako bi se češće trebalo dogovarati.

A ukoliko se ipak, zbog više sile, ne isplovi za Brazil, zajednički će 14. lipnja u 22 sata u caffe baru Marinero gledati TV prijenos. (J.E.)

(36) objavljeno  10. 05. 14. u 22.50 h 
(dopunjeno 13. 05. 14.)   subota, 10. 05. 14.   **********


alt

U Strategiji razvoja općine do 2020. godine najveći se značaj pridaje izgradnji luke za javni promet na Račiću. To će umnogome izmijeniti izgledom i gospodarski današnji Bol


JAVNA RASPRAVA 19. SVIBNJA

Strategija razvoja općine Bol od 2014. do 2020. godine, koja je objavljena i na službenom portalu Općine (www.opcinabol.hr), bit će na javnoj raspravi 19. svibnja (ponedjeljak) u prizemlju Doma kulture.

Dokument će predstaviti i na pitanja zainteresiranih odgovarati voditelj projekta prof. emeritus Ivo Šimunović i stručni suradnik projekta dipl.inž. Nenad Šore. Zbog drugih obveza gostiju, javnu raspravu je jedino bilo moguće organizirati u 13 sati.

Primjedbe, mišljenja i prijedloge moguće je dostaviti na e mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it do 15. svibnja. (J.E.)

(35) objavljeno  09. 05. 14. u 21.50 h   
petak, 09. 05. 14.   **********


alt


ŠTO SE MOŽE PRODAVATI NA ŠETNICI?

Još nije odlučeno tko će dobiti dozvolu na Šetnici za prodaju na 17 štandova. Pristiglo je 20 molbi, a svima je Vijeće za koncesijska odobrenja uputilo pismenu obavijest što se sve može prodavati na spomenutih 17 štandova. Dozvoljava se prodaja rukotvorina i suvenira, ali neće se dozvoliti prodaja plastične galanterije, plažnih artikala ni tekstilne robe.

Vijeće je zadužilo komunalnog redara da više puta kontrolira način prodaje, a ukoliko ustanovi da se pomorsko dobro ne koristi kako je predviđeno Godišnjim planom, o tome će odmah obavijestiti članove Vijeća za koncesijska odobrenja koji će poništiti dato odobrenje. Oni kojima se poništi odobrenje za 2014. godinu, neće dobiti odobrenje za 2015. godinu. (J.E.)

(34) objavljeno  08. 05. 14. u 22.30 h    

********************


alt


PARK KOD TRŽNICE

Park na Trgu J. Bodlovića dobio je svoj konačni izgled. Cvijeće i razno drugo raslinje učinili su ga ljepšim i ugodnijim za odmor. Preostaje još postaviti bistu Joze Bodlovića koji je ubijen na bolsku fjeru, 5. kolovoza 1943. godine, a koja se nalazila u obližnjem prostoru hotela "Park". (J.E.)

(33) objavljeno  08. 05. 14. u 22.20 h 

********************


alt


USKORO STOP ZA PROMET RIVOM

Splitska tvrtka "Adriatic bb" počela je u četvrtak montažu uređaja kojima će se zatvarati promet automobilima preko rive, osim onima koji imaju posebnu dozvolu. Ovi radovi mogli bi potrajati i do srijede, a u međuvremenu će se obnoviti "ljetna" prometna signalizacija. Za promet će biti zatvorena i Ulica Frane Radića. (J.E.)

(32) objavljeno  08. 05. 14. u 22.10 h  

********************


alt


INFO PUBLIKACIJE ZA TURISTE

I ove je godine TZO Bol naručila tiskanje informativnih knjižica "Bol info" te plan Bola. To umnogome olakšava turistima boravak i informiranje o bolskim znamenitostima, hotelima, restoranima, trgovinama ... U knjižici su i svi važniji telefoni. Ove se knjižice tiskaju na engleskom, njemačkom, slovenskom, talijanskom i hrvatskom jeziku. (J.E.)

(31) objavljeno  08. 05. 14. u 22.05 h  

********************


alt

Novinari u šetnji bolskom rivom


alt

Novinarke su provale (i kupile) na tržnici - domaće maslinovo ulje


NOVINARI IZ ESTONIJE

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice u našoj zemlji boravi grupa od 30 novinara iz Estonije. U četvrtak su bili u Bolu interesirajući se što sve mogu vidjeti i doživjeti njihovi zemljaci ako se odluče na Jadranu provesti odmor. TZO Bol im je omogućila ručak u hotelu "Elaphusa", razgledanje soba i sadržaja hotela. Prošetali su bolskom rivom i po vlastitoj želji, na tržnici, probati maslinovo ulje. Obišli su i plažu Zlatni rat, a ostalo im je malo vremena da se i - okupaju. Domaćin u Bolu bio im je Tonči Lalić iz Ureda TZO Bol.

Tijekom godine, iz inozemstva, u Bol navrati dvadesetak grupa s oko 200 novinara. (J.E.)

(30) objavljeno  08. 04. 14. u 21.50 h   

********************


alt


DOBILI SU ZVANJE - MASLINAR

U Bolu se podosta njih bavi maslinama, ali ih nema baš mnogo koji su osposobljeni za zvanje maslinar. Na zajedničkoj večeri, nakon mjesec dana obuke i ispita, dobili su u četvrtak navečer odgovarajuća priznanja Pučkog otvorenog učilišta iz Sinja: Zoran Jozić, Vinko Marinković Bumba, Zdravko Karmelić Pirčić, Dragutin Kale, Srećko Karmelić, Siniša Petrić, Ljubo Brizić, Jakša Marinković Tomić, Jurica Marinković Joje, Matko Glasinović, Jasmin Marinković Šimić, Ivan Cvitović, Ivica Karninčić, Vinko Kraljević Veva i Tonči Marčić.

Organizator obuke bila je Bol poljoprivredna zadruga. (J.E.)

(29) objavljeno  08. 05. 14. u 21.35 h   
četvrtak, 08. 05. 16.   **********


alt


NASTAVLJENI RADOVI NA ZVONIKU

Nakon 4,5 mjeseca vratili su se u Bol radnici "Art-projekta" iz Kaštel Gomilice i nastavili postavljanjem skele oko zvonika u Samostanskoj crkvi. Nakon toga uslijedit će sanacija na  zvoniku zbog kemijskih djelovanja atmosferilja, statičkih deformacija, te pomicanja i slijeganja temeljnog tla. Kada će se ponovno čuti zvona, koja su postavljena 1925. godine?

Precizan odgovor nismo dobili, ali to sigurno neće biti u idućih 30 dana. (J.E.)

(28) objavljeno  07. 05. 14. u 23.45 h  

********************


alt


RADI SE BEZ PUBLIKE

Na istočnom dijelu Bola užurbano se radi i bez mnogo znatiželjnika. Građevinarima najviše je proteklih dana smetala kiša, ali se nastoji nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Od Martinice prema zapadu, na Šetalištu A. Rabadana, postavljene su kanalizacijske i vodoopskrbne cijevi. Čeka se na Elektrodalmaciju i postavljanjem električnih kabela, kanal će se potpuno zatrpati.

U Tina Ujevića, do pola te prometnice, postavljene su kanalizacijske cijevi (na slici), a za koji dan će se to učiniti i sa vodoopskrbnim cjevovodom. Nakon toga slijedi nastavak iskopa prema sjeveru i dijelom David ceste. (J.E.)

(27) objavljeno  07. 05. 14. u 23.40 h  

********************


alt


NEMA RUPA NA CESTI

Više neće prekopi na Bračkoj cesti, kod Ville Džamonja, upozoravati vozače da su stigli u Bol. Tamo je u srijedu (napokon) postavljena asfaltna zakrpa. Cesta je prekopavana zbog postavljanja cjevovoda.

Normalno će se i bez opasnosto voziti do sljedećeg kopanja ... (J.E.)

(26) objavljeno  07. 05. 14. u 23.30 h  

********************


alt


MAJKAMA NA DAR

Bolska djeca iz Osnovne škole i radionice Centra za kulturu nastupaju u četvrtak (8. svibnja) u dvorani Doma kulture s početkom u 18.30 sati. Predstavit će se baletna grupa i dječji zbor, a povod je Majčin dan.

Majčin dan je inače u nedjelju, a obilježava se druge nedjelje u svibnju. (I. Ć.)

(25) objavljeno  07. 05. 14. u 23.20 h  
srijeda, 07. 05. 14.   **********


alt


UKIDAJU SE ZDRAVSTVENE POTVRDE?

Ministarstvo turizma - kako piše Poslovni dnevnik - kreće u izmjene Pravilnika o kategorizaciji objekata u domaćinstvu, čime će ukinuti obvezu vađenja zdravstvene potvrde. Oni koji se bave turizmom znaju da su do kraja travnja morali ishoditi potvrdu kojom su dokazivali da nemaju duševne ili zarazne bolesti. Inspektori su kažnjavali čak i one koji su imali potvrdu, ali s nešto kasnijim datumom izdavanja.(J.E.)

(24) objavljeno  06. 05. 14. u 22.20 h  

********************


alt


ISKOPI POČINJU NA JESEN

Planiralo se na Račiću kopati početkom travnja i to sa istočne strane, od restorana Laguna. Čekajući na potrebne dokumente, nije sve išlo kako se očekivalo. U međuvremenu su počeli pristizati i gosti pa se početak iskopa za kanalizaciju i vodovod odgodio do jeseni jer bi se s radovima ionako moralo prestati 31. svibnja.

Trebati će na jesen raditi intenzivno jer do kraja godine treba iskoristiti odobrena sredstva. (J.E.)

(23) objavljeno  06. 05. 14. u 22.10 h    

********************


alt

Novi suncobrani na Studencu


alt

YOLO na otvaranju 29. lipnja 2013.


ULJEPŠAVA SE YOLO

Bijeli suncobrani na Studencu zamijenjeni su izrađenim od trstike i čini nam se sada mnogo ljepšim i ugodnijim vanjski dio cocktail bara YOLO. Ima još nekih izmjena u odnosu na prošlo ljeto. Na primjer fotelje, pa tri stabla murve stare 30 godine ... Bit će još ugodnih iznenađenja - najavio je Vice Marinković. (J.E.)

(22) objavljeno  06. 05. 14. u 22 h  
utorak, 06. 05. 14.   **********


alt


INVALIDI JOŠ MORAJU ČEKATI (!?)

Početkom 2013. Općina je odlučila na Bjenačici ugraditi lift za invalide kako bi im se olakšao pristup moru. Ali nije sve išlo kako je planirano ...

U proljeće je (prošle godine) postavljen električni kabel, a onda se utvrdilo da se ne može raditi bez potrebne dokumentacije. Trebala je građevinska dozvola za 40 metara dugu pristupnu rampu. Onda se postavilo pitanje kada su izgrađena dva gata (mula) jer na jednom je trebao biti lift. Pa se utvrdilo da je to bilo prije 1968. kada nije trebala građevinska dozvola, ali je te objekte trebalo ucrtati u katastarske mape. Onda se tražila studija utjecaja na okoliš ... Svaki put je trebalo nešto i projektirati. Navodno je ta administrativna zavrzlama sada pri samom kraju. Slijedi natječaj za izbor izvođača, što opet traži neko vrijeme. Eventualna žalba bi mogla to još prolongirati. Za ovo ljeto od lifta za invalide neće biti ništa. A da apsurd bude veći, oprema za lift je već pet mjeseci u Bolu!

Invalidi će, na žalost, morati čekati ljeto 2015. godine! (J.E.)

(21) objavljeno 05. 05. 14. u 22 h 

********************


alt


OVOG LJETA BEZ KINA?

Neizvjesno je hoće li se ovoga ljeta prikazivati filmovi u bolskom kinu, u dvorani ili na terasi (na slici). Dosadašnji koncesionar je najavio odustajanje od organiziranje kino predstava, a novi još nije pronađen. Za uređenje kina, izgrađenog 1962. godine, izrađena je potrebna projektna dokumentacija, ali su potrebna značajna sredstva za nabavku digitalne opreme. Navodno je riječ od 400 tisuća kuna, a godišnji najam opreme koštao bi 40 tisuća.

Nekada je u Bolu bilo dnevno i do četiri projekcije različitih filmova. Interes gledatelja je sve manji, ali bi loše bilo za bolski turizam da ljeti ne bude filmskih projekcija. (J.E.)

(20) objavljeno  05. 05. 14. u 21.40 h 

********************


alt


PONOVNO VIRTUALNA SNIMANJA

Turistička zajednica po drugi put organizira snimanje virtualnih šetnji i profesionalnih fotografija u Bolu i Murvici. Poziv je upućen svim privatnim iznajmljivačima, malim hotelima, ugostiteljima i ostalim zainteresiranim, a trebaju se javiti osobno u Ured TZO ili se prijaviti putem mail-a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Mogu to učiniti i telefonom (021) 635-638. Snimanje će biti od 16. do 18. svibnja. (J.E.)

(19) objavljeno  05. 05. 14. u 21.30 h 

********************


alt


PROČIŠĆAVANJE KANALIZACIJE

Specijalnim vozilom Vodovoda Brač trebala bi se tijekom utorka (6. svibnja) pročišćavati novoizgrađena kanalizacija u bolskom portu. Počet će se Ispod Lože od 7.30 sati o čemu su obaviješteni i vlasnici kafića i restorana koji se nalaze na tom dijelu rive.(J.E.)

(18) objavljeno  05. 05. 14. u 21.20 h   

********************alt

BOLKE NA MARATONSKOM SPEKTAKLU

Dvije Bolke, Ketrin i Helenka Marinković (na slici s prijateljem Domagojem Radoslavićem iz Starog Grada) sudjelovale su u Zadru na svjetskoj akciji za pronalazak lijeka protiv oštećenja leđne moždine. Maratonski spektakl organiziran je istovremeno u 36 država, a sudjelovalo je čak 35.581 trkač. U Zadru ih se sakupilo 1931, među kojima su bile Ketrin i Helenka, i zajedno krenuli prema Primoštenu i Šibeniku.

Trčali su za one koji to ne mogu. (J.M.)

(17) objavljeno  05. 05. 14. u 21.10 h 
ponedjeljak, 05. 05. 14.   **********


alt

Prva pričest u Župnoj crkvi u Bolu


alt

Prvopričesnici sa župnikom Damirom Šokićem i učiteljicom Nadom Okmažić


alt

Roditelji i prijatelji željeli su ovjekovječiti taj događaj


ŠEST PRVOPRIČESNIKA

U nedjeljnom euharistijskom slavlju svoju prvu svetu pričest primilo je 4. svibnja šestero mladih, inače učenici trećeg razreda: Lucija Ivičić, Nicol Lovrić, Mihaela Jerčić, Roko Kalpić, Luka Bošnjak i Luka Ivelić. Svečano pjevanu misu predvodio je bolski župnik Damir Šokić.

Raduje podatak da je ove godine dvostruko više prvopričesnika nego lani. (J.E.)

(16) objavljeno  04. 05. 14. u 21.55 h  

********************


alt


KAKAV SE PLANIRA RAZVOJ? (2)

Autori Strategije razvoja općine Bol, analizirali su stanje, naznačili polazne osnove razvoja i napisali svoje viđenje što bi sve trebalo realizirati. Na stanovnicima Bola je da sve to dobro pročitaju, kako smo i napisali u jučerašnjem prvom nastavku, pa da dostave svoja mišljenja, primjedbe i prijedlog. Bilo bi dobro da to učine što prije, ne čekajući javnu raspravu.
Neke stvari su već planirane i pred realizacijom, ali nešto će trebati uskladiti sa županijskim prostornim planovima.
Što bi se to trebalo izgraditi u Bolu do 2020. godine?
- Kanalizacijski i vodoopskrbni pročistač za Murvicu:
- Turističke zone: Drasin (100 tisuća kvadrata), Potočine (6.000 m2) te Bijela kuća i rekonstrukcija hotela „Park“;
- Izgradnja žičare Bol – Vidova gora;
- Luka za javni promet na Račiću, te dio luke za ljetni privez mini kruzera, produženje dva mula za 70 odnosno 40 m;
- Komunalna zona iznad Zlatnog rata (20.000 m2) i Sportsko-zabavna zona zapadno od Zlatnog rata (10 hektara), lungo mare za biciklističke i pješačke staze;
- Proširenje rive na Račiću, završetak rekonstrukcije kolektora od bivše Fabrike do Biline kuće;
- Izgradnja nove lokalne ceste od Bijele kuće do Ribarske kućice, nastavak popločenja rive od benzinske postaje;
- Rekonstrukcija kanalizacijskog kolektora od Biline kuće do plaže Zlatni rat i izgradnja nove etape do novog zabavnog centra, zatim ugradnja nove kanalizacijske i vodovodne cijevi od Biline kuće do Velog polja, završetak kanalizacijskog i vodovodnog kolektora za istočni dio Bola;
- Rotor na ulazu u Bol, ali i na križanju Novog puta i obilaznice;
- Izgradnja novog vatrogasnog doma, rekonstrukcija i uređenje kina;
- Uređenje protupožarnih putova, biciklističkih i pješačkih staza;
- Novo groblje kod sv. Lucije,
- Uređenje pretovarnog centra za opskrbu ugostiteljskih i trgovačkih objekata;
- Sportski centar na Poljani i na Kupini,
- Nova školska zgrada na Benačici, nova zgrada ambulante, nova zgrada za Galeriju;
- Skladište i radionice za „Grabov rat“, nova zgrada za TZO i muzej turizma;
- Uređenje potkrovlja za Dječji vrtić, potkrovlja za Dom kulture, pomoć u dovršenju Samostanskog muzeja i zvonika, uređenje vjeronaučne dvorane,
- Uređenje zgrade na Loži za općinsku administraciju, novi prostor za policiju;
- Uređenje plaže za invalide, uređenje izvora vode na Martinici;
- Izgradnja spomen parka kod sv. Ivana palima za Domovinu;
- Izgradnja difuznog hotela u Murvici, a u zoni istočno od Bola u planu je zona za stanovanje i hoteli posebnih vrijednosti …
Popis je poduži, a kako sve to realizirati i kojim sredstvima piše u Strategiji razvoja, a čuti će se i na javnoj raspravi koja je planirana oko 20. svibnja. (J.E.)

(15) objavljeno  04. 05. 14. u 21.35 h  nedjelja, 04. 05. 14.   **********


alt

Slika plaže Zlatni rat koja je objavljena na svjetskom portalu TripAdvisor


ZLATNI RAT - SVJETSKA PLAŽA!

Najveći svjetski internet portal TripAvisor uvrstio je plažu Zlatni rat među 10 jedinstvenih svjetskih plaža. Uz naš Zlatni rat tu su navedeni: Skrivena plaža u Meksiku, Kupke na Britanskom Djevičanskom otoku, Mako plaža na Karibima, Gromada plaža u Južnoj Africi, Drvena plaža u Geogiji (USA), Staklena plaža u Kaliforniji (USA), Liaohe delta u Kini, Laguna na Islandu i plaža na Bermudama. (A.S.)

(14) objavljeno  03. 05. 14. u 21.45 h   

********************


alt


KAKAV SE PLANIRA RAZVOJ?

Kako smo i najavili, na općinskom portalu (www.opcinabol.hr) objavljen je prošlog ponedjeljka nacrt Strategije razvoja općine od 2014. do 2020. godine. Nemoguće je u nekoliko rečenica prepričati što je sve napisano na 86 stranica, ali ćemo izdvojiti neke manje poznate činjenice i (možda) potaknuti na čitanje objavljenog dokumenta. Naime, do 15. svibnja mogu se Općini dostaviti primjedbe, mišljenja i prijedlozi, a javna rasprava se očekuje oko 20. svibnja.
Pročitali smo, na primjer, da je u općini najviše stanovnika bilo 1910. godine (ukupno 2098, od čega u Bolu 1901, a u Murvici 194). Najmanji broj je bio 1961. godine – ukupno 1066 (u Bolu 951, u Murvici 115). Od tada se broj stanovnika u Općini povećava (u Murvici opada) i prema zadnjem popisu u općini Bol živi 1630 osoba. Muškaraca je 787, a žena 843.
Starijih od 15 godina ima 1437, a bez škole ih je 9, sa 1 – 3 razreda jedan, sa 4 – 7 razreda 75, sa osnovnom školom 256, srednjom školom 862, visokom školom 234, a među njima su i dva doktora znanosti. Nezaposlenih je 86, zaposlenih 643, a ekonomski neaktivno je 708 (umirovljenici, domaćice, učenici i studenti).
Bol ima registrirano 29 razno-raznih udruga.
U materijalima su iznesena mišljenja interesnih skupina. Navodimo neka od njih: turističku sezonu treba produžiti sa tri na šest mjeseci, motivirati ljude za ulaganja u uređenje okoliša, poticati razvoj poljoprivrede i povezati poljoprivredu i turizam, racionalizirati turističku ponudu, izgraditi multimedijalnu dvoranu za jaču povezanost kulture, društvenih službi i gospodarstva te za sve oblike kulturnog turizma …
Nabrojeni su i neki nedostaci: loše upravljanje prostorom i razvojem općine, neplanska izgradnja, sezonska orijentacija turizma, nedovoljno razvijeni privatni smještaj …
SUTRA: što se nudi u Strategiji razvoja? (J.E.)

(13) objavljeno  03. 05. 14. u 21.35 h      subota, 03. 05. 14.  **********


alt

Plaža Zlatni rat u petak, 2. svibnja u 14 sati. Kupače na plažu dovoze i taxi brodovi


PONOVNO RAST NOĆENJA

U travnju je u Bolu ostvareno 15.873 noćenja što je skoro 39 posto više nego u travnju 2013. godine (11.426 noćenja) - izvijestili su nas iz Ureda TZO Bol.  U hotelima je evidentirano 14.183, a u privatnom smještaju 1.690 noćenja. Najviše je bilo gostiju iz Njemačke (4729 noćenja), zatim Slovenije (4420), pa Francuske (2443), Poljske (934) ...

U prva četiri mjeseca ove godine ostvarena su 17.033 noćenja ili čak 4.573 više nego lani, što izraženo u postocima iznosi povećanje od 28 posto. Ova brojka je mnogo realnija, od one samo za travanj, jer su Uskrsni blagdani lani bili u ožujku. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 05. 14. u 21.25 h 

********************


alt


KIŠNI TRAVANJ

Na mjernoj stanici u Bolu registriran je poduži kišni period u travnju. Kišilo je 12 dana, a palo je ukupno 75,5 litara po kvadratnom metru. U Splitu je pala obilnija kiša, više od 100 litara.

- Ovogodišnjeg travnja palo je više kiše nego u istom mjeseca prošle godine. Lani je kišilo 10 dana i izmjereno je 48 litara po kvadratnom metru izvijestio nas je Ivan Buvinić Bano. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 05. 14. u 21.05 h   

********************


alt


U PONEDJELJAK BEZ VODE

U ponedjeljak 5. svibnja u vremenu od 7.30 do 13 sati bez vode će biti predio Šetnice. Riječ je, kako su pismeno javili iz Vodovoda Brač, o neodgodivim radovima na mjesnoj vodovodnoj mreži (na slici).

(10) objavljeno 02. 05. 14. u 20.55 h  petak, 02. 05. 14.   **********


alt


BLAGDAN SV. JOSIPA RADNIKA

Prvi svibnja nije samo državni praznik. Taj dan je i blagdan sv. Josipa Radnika. Misu u istoimenoj crkvici u Podbarju služio je bolski župnik Damir Šokić. Uobičajena procesija nije se mogla održati zbog kiše.

Nakon mise vjernike je ugostila obitelj Cvitanić-Bilić. (foto: Darija Marinković)

(09) objavljeno  01. 05. 14. u 20.35 h 

********************


alt

Kiši unatoč, prvo su startala djeca


alt

Krenuo je "Đir oko Bola" ...


alt

I jedan Boljan je dobio medalju: Tomislav Mikulić stigao je na cilj trećialt

Pobjednici prvog krosa s načelnikom općine Bol Tihomirom Marinkovićem


"ĐIR OKO BOLA" - USPJEŠNA PREMIJERA!

Ni kiša nije mogla spriječiti održavanje prvog krosa, organiziranog Prvog svibnja za djecu i odrasle. Najveći broj prijavljenih natjecatelja bio je iz Sloveniji, koji kao i obično u ovo doba godine masovno dolaze tjedan dana u Bol.

Najmlađi, njih 35, startalo je kod caffe bara Big Blue u 9.30 sati. Staza im je bila duga 800 metara, do autobusne postaje i natrag. Svi su oni pobjednici jer ih ni kiša nije spriječila u trčanju.

Starijih je bilo na startu 51, a trčali su 8 kilometara. Trka je nazvana "Đir oko Bola" i 42 ih je stiglo na cilj, također ispred "Big Blua". Najbrži je taj put otrčao za 31,57 minuta, a naš Boljanin Tomislav Mikulić je bio treći s vremenom od 32,14 minute. Kod žena prva je bila Slovenka s vremenom od 33.37 minuta.

Pobjednike je nagradio glavni sponzor firma ASICS, najveći proizvođač opreme za trčanje.

Bila je to uspješna premijera i sasvim je izvjesno da će se to nastaviti i idućih godina.

Za sudjelovanje na ovom krosu odrasli su trebali platiti po 70 kuna. Prikupljeno je 3.500 kuna za "Bračke pupoljke", udrugu koja brine o djeci s posebnim potrebama. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 05. 14. u 20.30 h    

********************


alt

Prvog svibnja u 12 sati više nije bilo slobodnog mjesta u Domu kulture


alt

Uz stisak ruke svi su na ulazu dobili - karanfil


SDP-ov URANAK

Već po tradiciji bolski SDP Prvog svibnja za svoje članove i simpatizere (ali su pozvani i svi drugi ljudi dobre volje) organizira uranak. Ove je godine to bilo u Domu kulture, a da nije prijetila kiša, stolovi su bili pripremljeni na otvorenom, u susjednom Teatrinu Dva ferala.

U sali se okupilo 120 ljudi, a sve je na ulazu pozdravio i čestitao im Praznik rada načelnik Tihomir Marinković i predsjednik općinske organizacije SDP-a Jakov Okmažić. Servirala se janjetina s ražnja, vitalac, salata, piletina, bijelo i crno vino ... Za glazbu i pjesmu bio je zadužen Duo Riva. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 05. 14. u 19.55 h   

********************


alt


DOBITNICA ČITA BOLJANI.INFO

Na štandu obitelji Mikulić, na bolskoj tržnici, 5-godišnja gošća iz Slovenije izvukla je broj 30, a pod tim brojem je bilo upisano ime Srđane Arbunić. Ona je imala najviše sreće između 60 igrača koji su uplatili po 20 kuna, nadajući se dobitku: pršutu teškom 8 kilograma.

- Nisam mogla vjerovati da sam dobitnica. Na portalu boljani.info pročitala sam za igru, došla sam na tržnicu, uplatila i eto i dobila - kaže sretna dobitnica. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 05. 14. u 19.45 h  četvrtak, 01. 05. 14.   **********


alt

Ronioci na početku akcije čišćenja


alt

Iz mora su izvađeni i betonski elementi


ČIŠĆENJE PODMORJA

Po tradiciji uoči Prvosvibanjskih praznika, u srijedu po 16. put, organizirano se čistilo podmorje od Martinice do Zlatnog rata. U akciji je sudjelovalo 90 ronilaca iz Slovenije, Italije, Austrije, Hrvatske i ove godine prvi put iz Norveške. Najbrojniji su bili klubovi iz Slovenije.

Iz mora je izvađeno oko tri kubika otpada, a podosta je bilo i automobilskih guma u gradskoj luci. Izvan ove akcije, aktivan je bio i bager "Berice" koji je ispred privezišta jahti kod hotela "Kaštil" izvadio betonsku kadu koja je završila u more tijekom radova na kanalizaciji.

Navečer su u hotelu "Bonaca" klubovima i roniocima uručene zahvalnice. (J.E.)

(05) objavljeno  30. 04. 14. u 21.30 h  

********************


alt


IMA RIBE ZA PRAZNIKE

Dok su jedni iz podmorja vadili otpad, drugi su vadili - ribu. Brodom "Svjetlica" ulovljeno je i dovezeno u Bol dovoljna količina plodova mora za sve zainteresirane. Trilje su se prodavale po 50 kuna, škampi po 20, 50, 100 i 200 kuna (ovisno o veličini), moli od 20 do 60 kn, kozice 60, oslići 50 i 60 kuna ...

Vicko Šćepanović, kapetan na "Svjetlici", planira s novim ulovom doći u Bol u nedjelju oko 18 sati. Naravno, ako budu povoljne vremenske prilike za ribolov. (J.E.)

(04) objavljeno  30. 04. 14. u 21.10 h  

********************


alt


ŠTO SE PLANIRA DO 2020. GODINE?

Na internet stranicama Općine Bol (www.opcinabol.hr) u petak (2. svibnja) će biti objavljena dva dokumenta: prijedlog Strategije razvoja općine Bol za razdoblje od 2014. do 2020. i nacrt plana gospodarenja otpadom općine Bol za isto razdoblje (2014. - 2020.).

Mišljenja, primjedbe i prijedloge treba dostaviti na adresu: Općina Bol, Uz pjacu 2, 21420 Bol ili na e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Za prijedlog Strategije rok je 15. svibnja, a javna rasprava je predviđena oko 20. svibnja. Rok za Nacrt plana gospodarenja otpadom je do 2. lipnja. (J.E.)

(03) objavljeno  30. 04. 14. u 21 h  

********************alt


SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE

"Grabov rat" je objavio 30. travnja natječaj za zapošljavanje sezonskih radnika. Traže se konobari-ice, servirke, komunalni radnici, radnici na plaži ... za sezonski rad u tijeku ljetne sezone 2014. godine.

Zainteresirani mogu svoje prijave dostaviti na adresu: Komunalno društvo "Grabov rat", Uz pjacu 2, 21420 Bol, bilo putem pošte ili osobno.

Natječaj je otvoren do 16. svibnja. (J.E.)

(02) objavljeno  30. 04. 14. u 20.45 h     

********************


alt


U TRAVNJU SAMO DEVET IZOSTANAKA

Polako se vremenske prilike stabiliziraju pa su i redovitiji dolasci katamarana u Bol. U travnju od mogućih 60 pristajanja, katamaran je "preskočio" Bol devet puta (15 posto). Prošle godine u istom mjesecu nije ga bilo šest puta.

U prva četiri mjeseca katamaran u Bol nije došao 54 puta!

Novost je što u "Jadroliniji" u Splitu prilikom kupovanja karata, a za lošijeg vremena, upozoravaju putnike "da se voze na vlastitu odgovornost". U prijevodu to znači da "Jadrolinija" nema nikakvih obveza ako putnici umjesto u Bol dođu u Jelsu. (J.E.)

(01) objavljeno  30. 04. 14. u 20.40 h  

********************


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"