Arhiv 2014. / II.

objavljene 72 vijesti


petak, 28. 02. 14. **********


alt

Čitanje testamenta 2013. godine


TESTAMENT NA NAŠEM PORTALU

Od davnina se u Bolu s posebnom pažnjom iščekivalo čitanje testamenta kojim se Juru Karnevala optuživalo za sve probleme u Bolu, ali i šire. To je ujedno i najvažniji dio karnevalskih svečanosti ove godine. Testament će se čitati u velikoj dvorani Doma kulture u utorak 4. ožujka u 16 sati. Tako je bilo i lani jer na otvorenom nema adekvatnog prostora, a ni vremenske prilike nisu najpovoljnije.

Za one koji taj dan neće biti u Bolu ili ne mogu doći u Dom kulture, testament će već sutradan nakon 14 sati moći pogledati i poslušati na ovom našem portalu. (J.E.)

(72) objavljeno  27. 02. 14. u 21.05 h  četvrtak, 27. 02. 14.**********


alt


NOVI SAZIV SKUPŠTINE TZO

Na prvoj redovnoj izbornoj Skupštini Turističke zajednice općine Bol, održanoj u srijedu 26. veljače, podnesen je izvještaj o delegiranim članovima Skupštine te izabrano Turističko vijeće i nadzorni odbor.

Od 19 članova Skupštine je 13, u Turističkom vijeću od 9 članova novih je 5, dok su u Nadzornom odboru ostala dva dosadašnja člana, dok će trećega delegirati Turistička zajednica županije.

Skupštinu, čiji je mandat četiri godine, čine Joško Martinić, Miro Karmelić, Đurđica Šeparović, Božena Filipić, Ivana Selak, Fanika Serventi, Vice Klapež i Tonči Buljan (svi Zlatni rat d.d.), Ana Galić-Anić, Zoran Milosavljević, Zdravka Marinković i Karin Dubravčić (svi Gruber d.o.o.), Stanko Kvesić, Jakov Okmažić, Srećko Karmelić, Nikola Eterović i Jakša Marinković Tomić (privatni iznajmljivači), Ivan Ivančić (mali hoteli) i Tihomir Marinković (po službenoj dužnosti kao predsjednik TZO).

Članovi Turističkog vijeća su: Zdenka Krunić, Frane Žuvić, Dinko Karninčić Batinić i Vinko Martinić (svi Zlatni rat d.d.), Nada Orehovac i Ana Galić-Anić (Gruber d.o.o.), Stanko Kvesić i Srećko Karmelić (privatni iznajmljivači) i Tihomir Marinković (predsjednik TZO Bol).

U Nadzornom odboru su izabrani Pero Kraljević (privatni iznajmljivači) i Željana Cvitanić (Zlatni rat d.d.), dok će trećeg člana delegirati TZ županije.

U Skupštini TZ županije bolsku će TZ predstavljati Tihomir Marinković. (J.E.)

(71) objavljeno  26. 01. 14. u 21.35 h  

********************


alt


"BERICA" SE VRATIO!

Raniji prestanak rada strojeva, u utorak, nije mogao ostati nezapažen. Problemi su nastali oko isplate situacije za izvedene radove, pa su odgovorni odlučili malo - prikočiti. Ipak taj je problem riješen uz intervenciju investitora "Vodovod Brač" i radnici "Berice" nastavili su s radom u srijedu.

Da su nesporazumi riješeni potvrdio nam je u telefonskom razgovoru i Đani Nigoević, odgovorna osoba u "Berice". (J.E.)

(70) objavljeno  26. 02. 14. u 21.10 h  

********************


alt


UREĐUJE SE PARK

Uređivanje parka na Trgu Joze Bodlovića, istočno od tržnice, počelo je u srijedu. Radovi su povjereni tvrtki "Perija" iz Selaca. Nakon uređenja, u ovaj će se park premjestiti bista Joze Bodlovića koja se sada nalazi preko ceste, na zelenoj površini hotela "Park" (ex hotel Željezničara). J.E.

(69) objavljeno  26. 02. 14. u 21.05 h   

********************


alt


PREPREKA NA CESTI

Slučajno ili namjerno ali ovaj je automobil netko u srijedu ujutro parkirao u Ulici Domovinskog rata i izazvao ne malu pomutnju. Najprije je spriječio rušenje nepropisno izgrađenog kamina na prostoru pridviđenom kao javna površina. Predstavnici suda, sudski vještak, građevinska ekipa predviđena za rušenje i policajci na osigurnju, morali su - odustati. A sudski spor se vodi preko 10 godina. Tek, policajci su ispod brisača ostavili uplatnicu za kaznu od 300 kuna za nepropisno parkiranje. Problemi se nastavljaju jer ne može proći ni damper (na slici) koji treba odvesti građevinski šut na deponiju.

Nakon 14 sati svi su otišli. Nije bilo ekipe za rušenje, ni parkiranog automobila, a damperu je isteklo radno vrijeme. (J.E.)

(68) objavljeno  26. 02. 14. u 20.50 h 

********************


alt


IMA LI NADE ZA RIBARE?

Zbog primjene europskih propisa, od 1. ožujka 14.000 malih ribara na jadranskoj obali i na otocima ostaju bez prava na korištenje tradicionalnih alata za ribolov gdje spadaju između ostalim mreže i parangali. Kako smo mogli pročitati u dnevnom tisku, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula prošlog je ponedjeljka upoznao s ovim problemom sve europske kolege i tražio da uzmu u obzir specifičnosti hrvatske ribarske situacije i života na otocima. Picula je istaknuo da je ribarstvo na hrvatskoj obali prije svega stil života, pa tek onda djelatnost.

Postoje izgledi da hrvatski mali ribari sa svojim mrežama i parangalima ipak opstanu. Treba samo čekati na rezultate Piculine inicijative i promjenu propisa. (J.E.)

(67) objavljeno  26. 02. 14. u 20.45 h  
srijeda, 26. 02. 14.**********


altULTRA BEACH PARTY: ČEKA SE ODGOVOR IZ BOLA

Organizacija mogućeg Ultra Beach partya u Bolu 15. srpnja, bila je tema prezentacije, ali i pitanja sudionika skupa kojeg je u utorak (25. veljače) sazvao načelnik općine Tihomir Marinković. Osim četvorice organizatora na skupu su bili  prisutni članovi Općinskog vijeća, direktor koncesionara „Grabovog rata“, predstavnici turističkih agencija, hotela, DVD-a, Udruge ugostitelja i Udruge Za bolji Bol te direktor TZ županije Joško Stela i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivan Gabelica.

Organizatori su detaljno govorili o manifestacijama ističući da su Split (Ultra Europe Music Festival) i Bol (Ultra Beach party), odabrani kao jedine lokacije u Europi, iako su i druge države i gradovi bili zainteresirani za domaćinstvo. Očekuje se dolazak oko 200.000 mladih ljudi, od 18 do 35 godina, iz preko 100 zemalja. U Bolu je planiran dolazak 5.000 ljudi, 15. srpnja, nakon tri dana koncerata u Splitu (petak, subota i nedjelja) i jedan dan pauze (ponedjeljak). Na Zlatnom ratu bi to trajalo od 15 do 01 sat. Organizatori bi ogradili jednu trećinu plaže prema špici, a ostalo bi mogli  nesmetano koristiti  redoviti gosti.

Kako mnogi dolaze iz daleka (Brazil, USA, Kanada …) računa se da će neki Bol odabrati i za duži boravak, do 7 dana. Mladi su to ljudi, financijski dobro situirani i ne dolaze auto-stopom da bi spavali po klupama, plažama i parkovima.

Svu tehničku opremu, rasvjetu, 5 priručnih ambulanti, 400 redara i policajaca, vatrogasce, čišćenje i slično … osigurava organizator.

U raspravi su sudjelovali Mate Petrić (donačelnik općine), Tomislav Marčić (direktor „Grabovog rata“), Dinko Karninčić Batinić (vijećnik i predsjednik Udruga ugostitelja), Frane Lukšić (vijećnik i ugostitelj), Ana Marija Botteri Peruzović (predsjednica Udruga za bolji Bol), Doro Adulmar (predsjednik Općinskog vijeća), Nada Orehovac (direktorica hotel „Bretanide“) …

Tomislav Marčić smatra da najprije treba za ovu manifestaciju dobiti pismene suglasnosti: načelnika, Općinskog vijeća, koncesionara i županije. Pitao je kolika će biti naknada koncesionaru koji plaća taj prostor, a u te ga dana neće moći koristiti. Nadalje, smatra da treba utvrditi pod kojim uvjetima se daje Zlatni rat na korištenje…

Joško Stela u ime Turističke zajednice županije podržava ovaj projekt smatrajući da će u promidžbenom smislu imati od toga velike koristi Hrvatska, županija i Bol. Dobar primjer je prošlogodišnja prezentacija Županije i Bola u Švedskoj jer su u Bolu gosti iz Skandinavskih zemalja po broju noćenja bili na drugom mjestu, ispred Nijemaca.

Ivan Gabelica iz Javne ustanove očekuje pisane materijala i sve druge detalje organizacije kako bi mogli postaviti organizatorima određene uvjete za sigurnost prostora kojeg misle koristiti.

Ana Marija Botteri Peruzović u ime Udruge Za bolji Bol i Nada Orehovac u ime vlasnika hotela „Bretanide“ izjasnile su se protiv održavanja Ultra Beach party na Zlatnom ratu.

Ostali diskutanti bili su rezervirani u svojoj diskusiji, izražavajući bojazan da će možda ova manifestacija otjerati stalne goste Bola, ali i kako zaštititi šumu uokolo plaže, kako spriječiti sidrenja jahti i brodova oko plaže, kako očistiti plažu da bude sutradan sigurna za kupače (obvezno osigurati da se piće prodaje isključivo u plastičnoj ambalaži) te može li Bol prihvatiti toliko gostiju u špici sezone …

Sasvim sigurno ima argumenata da se ovo dogodi u Bolu, ali su opravdani i strahovi da Bol ne bude na šteti. Zlatni rat je jedinstvena plaža i skoro pa svi turisti u Bol dolaze zbog te plaže. Zbog toga su strah i oprez sasvim razumljivi. Organizatori će čekati konačni odgovor iz  Bola, pozitivan ili negativan, do 15. ožujka. (J.E.)

(66) objavljeno  25. 02. 14. u 22.30 h 

********************


alt


MASKIRANI PRVAŠI

Na skorašnju feštu od maškara, podsjetili su nas ovi učenici prvog razreda Osnovne škole. Od Konzumovih papirnatih vrećica načinili su maske i prošetali bolskim ulicama. Šteta, što nema u ove karnevalske dana više sličnih ideja i akcija. (M.B.)

(65) objavljeno  25. 02. 14. u 22.15 h  

********************


alt


NA RED JE DOŠLA I MURVA

Stara i pomalo oronula murva, pod čijim su krošnjama pred četrdeset i više godina, sjedili naši stari Boljani, došla je na red da se "podšiša" i zaliječi joj rane iz kojih je curila smola po stolovima caffe bara "Loža". Tu se ljeti, u njenoj hladovini, sklanjaju turisti uživajući u pogledu na bolski porat - ispijajući kavu.

Radove su obavili radnici "Grabovog rata" po uputama stručnjaka za hortikulturu iz Makarske. (J.E.)

(64) objavljeno  25. 02. 14. u 22.10 h   utorak, 25. 02. 14.  **********


alt

I ove će godine, kao i lani, Jure Karneval biti spaljen na Pumpareli


ZA KARNEVAL TRI DANA LUDOVANJA

Samo je još ovaj tjedan ostao za pripreme. Karnevalska fešta počinje u nedjelju, a završava u utorak spaljivanjem Jure Karnevala i zabavom u Domu kulture. Svakodnevno se šiju maske i kostimi, piše se tekst testamenta i priprema karnevalski lik kojem se suditi za sve nevolje koje smo proživili u zadnjih godinu dana.

Nedjelja, 2. ožujka: dječje maškare okupit će se pred Domom kulture u 14 sati odakle kreću preko rive do Velog mosta i natrag. U velikoj dvorani Doma kulture počinje zabava za najmlađe i njihove roditelje u 15 sati. Za dobru zabavu pobrinut će se jedan poznati estradni umjetnik, ali neka to bude iznenađenje. Od 17 sati je poklon predstava Z produkcije "Tri mačke".

Ponedjeljak, 3. ožujka: od 15 sati tradicionalna karnevalska tombola s vrijednim nagradama.

Utorak, 3. ožujka: okupljanje u 13 sati kod benzinske postaje. Povorka kreće uobičajenom rutom prema Kupini, gdje zastaje zbog kolača i pića u Ulici Marka Marulića, na vrhu Ulice Ruđera Boškovića i na Novom putu. Na Trgu kod Male crkve se ide u Dom kulture gdje će se u 16 sati čitati testament. Jure Karneval će u 17.05 biti spaljen na Pumpareli, a od 17.30 će biti servirana pašticada s njokima za sve maskirane. Svirati će glazba uz prigodni program, a nagradit će se i najbolje maske. (J.E.)

(63) objavljeno  24. 02. 14. u 21.35 h  

********************


alt


ZA VEĆI NATALITET: POTICAJ ILI POMOĆ?

Dnevnik Nove TV u nedjelju je govorio i o pomoći koju roditelji novorođene djece dobivaju od svojih općina ili gradova. Rečeno je, na primjer, da najviše izdvaja Blato na Korčuli i to 5.000 kuna. Split daje 2.000 kuna, a Bol, koji nije spomenut u tom prilogu, ipak najviše - 7 tisuća kuna za prvo, 15 tisuća za drugo, 30 tisuća za treće, 60 tisuća za četvrto i 90 tisuća za peto dijete.

Nakon odgledanog priloga moglo se zaključiti da se rađa sve manje djece jer su premala ili u nekim sredinama nikakva davanja. Novac koji se nudi za novorođenu djecu, pa makar to bilo izdašno kao u Bolu, ipak nije poticaj mladim parovima da imaju što više djece. Mislimo da je taj novac tek pomoć koja pokriva samo dio troškova. (J. E.)

(62) objavljeno  24. 02. 14. u 21.15 h  ponedjeljak, 24. 02. 14.   **********


alt


VRATILA SE KLAPA "UŽONCA"

Nakon dvodnevnog izbivanja, u nedjelju navečer vratila se kući ženska klapa "Užonca". Bile su u Međimurju gdje su oduševile tamošnju publiku, ali i one su pune hvale na gostoljubivost svojih domaćina. Na poziv ženske klape "Stridonne" iz Strigove (prošlog su ljeta osvojile nagradu publike na Debitantskim večerima za Omiški festival) Bolke su u subotu nastupile na njihovom slavljeničkom koncertu pred 300 posjetitelja. Pokazali su im domaćini Strigovu i Čakovec, a u nedjelju su posjetili Varaždin. Na kraju mise zapjevale su i u Varaždinskoj katedrali.

Klapa "Užonca" pozvana je na jesen u Varaždin, a Međimurci sigurno dolaze u Bol. (A.Ć.)

(61) objavljeno  23. 02. 14. u 21.20 h  

********************


alt


SUNČANA NEDJELJA

Rijetki su ovoga mjeseca bili sunčani dani, bez vjetra. U nedjelju se moglo uživati na suncu. Neki su to iskoristili šetnjom do plaže Zlatni rat, a dobro su bili posjećeni i štekati na otvorenom. Na suncu, u zavjetrini, bilo je oko 30 stupnjeva.

Na terasi restorana "Santo" moglo se uživati i u pogledu na rascvjetane mangolije. (foto: ivana radić)

(60) objavljeno  23. 02. 14. u 21.05 h  nedjelja, 23. 02. 14.   **********


alt


POTICAJI U TURIZMU

Ministarstvo turizma do početka turističke sezone dodijelit će bespovratni novac iznajmljivačima i vlasnicima seljačkih domaćinstava, a u cilju podizanja kvalitete turističkih proizvoda i usluga u destinacijama. Po prvi put i iznajmljivači mogu računati na poticaje i moći će dobiti, recimo, do 40 tisuća kuna za sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima za iznajmljivanje. U Bolu je posljednjih par godina izgrađeno više od 20 bazena uz vile i apartmane.

Za program pod nazivom "Konkurentnost turističkoga gospodarstva" bit će na raspolaganju ukupno 26,65 milijuna kuna. Prijave projekata primat će se on-line od 28. veljače do 15. travnja. Obrazac kojeg će trebati ispuniti bit će dostupan na službenoj internetskoj stranici Ministarstva turizma.

(59) objavljeno  22. 02. 14. u 21.05 h    
subota, 22. 02. 14.   **********


alt


NOVI PARK I RASVJETA

Tijekom idućeg tjedna počet će se uređivati park, istočno od tržnice. U njemu će se preseliti i spomen-bista Joze Bodlovića, jer se po njemu zove i trg gdje se nalazi park. Istovremeno će se postaviti i 10 kandelabera s javnom rasvjetom na Staroj cesti i Uz Gospojicu. (J.E.)

(58) objavljeno  21. 02. 14. u 21 h 

********************


alt


JAVILI SE STATISTI

U petak navečer bilo je ispunjeno predvorje Doma kulture gdje se čekala audicija za sudjelovanje u snimanju TV serije za djecu "Božić na suncu". Ekipa produkcijske kuće "Kinorama" obavila je svoj dio posla u Bolu, a audicija se nastavlja u nedjelju u Supetru.

U Bolu se javio dovoljan broj, ali im je još trebalo i statista srednjih godina.

Snimanje počinje od ponedjeljka, a potrajat će ostatak veljače i cijeli ožujak. TV serija će se emitirati na švedskoj televiziji u prosincu. (J.E.)

(57) objavljeno  21. 02. 14. u 20.50 h  

********************


alt


OBILNA KIŠA U BOLU

Nema zima, ali ima kiše i juga. U noći od četvrtka na petak palo je obilno kiše. Čak 82 litre na metar kvadratni - izmjerio je Ivan Buvinić Bano. Posla je bilo za vlasnike barki u portu, a voda se pojavila i u prizemlju Galerije Branislav Dešković.

U studenom je palo 116,7, litara, u prosincu 96,5 litara, a u siječnju 166,5 litara.

U subotu će u prvom dijelu dana biti promjenljivo uz mogućnost povremene kiše. U nedjelju pretežno sunčano. (J.E.)

(56) objavljeno  21. 02. 14. u 20.40 h 

********************


alt


UGOR OD BLIZU 9 KILOGRAMA

Ovog ugora teškog 8,80 kg u četvrtak navečer u blizini Bola ulovio je Zvonko Alojz Palić. Zbog svoje dužine i težine nije se ipak trebalo dugo čekati na kupca. Kažu nam ovdašnji mještani da je bilo ulovljeno i težih ugora. Najteži je navodno imao 14 kilograma. (J.E.)

(55) objavljeno  21. 02. 14. u 20.30 h    

********************


alt

Dominikanci Manes Karninčić i Robert Zlatan Karninčić poginuli su 22. veljače 1944.


NA DANAŠNJI DAN

Prije 70 godina, na današnji dan, 22. veljače 1944. u bombardiranju savezničkih aviona, u Zagrebu su poginula i dva dominikanca rodom iz Bola: Manes Karninčić i Robert Zlatan Karninčić. Imali su 32 godine. Ukupno je toga dana poginulo devet dominikanaca. Na posljednjem ispraćaju na Mirogoju blagoslovio ih je preuzvišeni nadbiskup Alojzije Stepinac.

U Drugom svjetskom ratu Bol je imao 58 poginulih. Njih 40 bili su antifašistički borci, a imali su 16 do 38 godina. Civilnih žrtava rata, kako je napisano u monografiji "Boljani", bilo je 18 među kojima i dvoje djece od 8 i 11 godina.

Jednog dana, kada se uredi spomen park, vjerujemo da će tamo biti upisana imena svih 58 poginulih u Drugom svjetskom ratu. (J.E.)

(54) objavljeno  21. 02. 14. u 20.15 h  petak, 21. 02. 14.   **********


alt


MNOGI TRAŽE POSAO

Na objavljeni oglas za rad u tri lokala u Bolu i jedan hotel u Milni, "Aqua Solis" je dobio 756 molbi! Tijekom četvrtka i petka razgovarati će se s prijavljenim kandidatima koji žive na Braču, a u roku od desetak dana novoprimljeni zaposlenici dobit će i pismenu obavijest.

U restoranu "Vagabundo", bistrou "Eqinox" i noćnom klubu YOLO u Bolu te hotelu u Milni biti će idućeg ljeta zaposleno 80 ljudi. (J.E.)

(53) objavljeno  20. 02. 14. u 20.30 h  četvrtak, 20. 02. 14.   **********


alt


UREDIT ĆE SE PARK ŠUMA NA ZLATNOM RATU

Svake godine treba uklanjati oštećene i suhe borove na plaži "Zlatni rat", ali to se može učiniti jedino uz suglasnost Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije. Na poziv "Grabovog rata", koncesionara na plaži, u Bol je u srijedu boravila predstavnica Javne ustanove i s domaćinima obišla park šumu.

Nakon pismene suglasnosti počet će uređivanje borove šume, a sasvim sigurno i sadnja novih stabala. (J.E.)

(52) objavljeno  19. 02. 14. u 21 h 

********************


alt


BESPLATNI TEČAJ STRANIH JEZIKA

Turistička zajednica općine Bol organizira za sve zainteresirane besplatno učenje stranih jezika i to talijanskog i francuskog. Nastavu će tijekom ožujka i travnja voditi prof. Božica Šesnić, a početak je planiran za 10. ožujka.

Zainteresirani se trebaju prijaviti na e mail turističke zajednice: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na telefon 635-638.

(51) objavljeno  19. 02. 14. u 20.50 h 

********************


alt


STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE MASLINARA

Poljoprivredna zadruga organizira stručno osposobljavanje za poslove maslinar (maslinarka) koje bi se organiziralo u Bolu. Cijena je 2.500 kuna po osobi, a zainteresirani se trebaju prijaviti do 28. veljače u Ured zadruge u Bolu na tel. 635-055 ili mob 099 806 03 03.

Stručni i praktični dio obavit će Pučko otvoreno učilište Sinj. Za teoretski dio predviđeno je 65, a praktični dio 55 sati.

(50) objavljeno  19. 02. 14. u 20.40 h 

********************


alt


ČLANARINU TREBA PLATITI DO 28. VELJAČE

Iz Ureda Turističke zajednice po drugi put putem našeg portala podsjećaju iznajmljivače soba i apartmana na obvezu uplate članarine za 2013. godinu i to do 28. veljače. To je relativno mali iznos, od 70 do 200 kuna po jednom domaćinstvu, ovisno od ukupnom prihodu ostvarenom od iznajmljivanja turistima u 2013. godini (0,20 posto od ukupnog iznosa).

Ispunjeni obrazac i kopiju uplatnice treba dostaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema mjestu boravišta vlasnika soba ili apartmana.

Detaljnije informacije mogu se dobiti u Uredu TZO na tel. (021) 635-638 ili na portalu www.bol.hr/informacije iz ureda tz, gdje je i obrazac kojeg treba ispuniti. (J.E.)

(49) objavljeno  19. 02. 14. u 20.30 h
srijeda, 19. 02. 14.   **********


alt


KONCESIONAR JE PROTIV BEACH PARTY

"Grabov rat", kao koncesionar na plaži "Zlatni rat", reagirao je na još uvijek neslužbene informacije o organiziranju 15. srpnja Beach party na ovoj jedinstvenoj plaži i svoj negativan stav prezentirao u pismu koje je poslao na tri adrese: županu Splitsko-dalmatinskom, Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima te Odjelu za graditeljstvo, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša u našoj županiji.

"Nismo kao koncesionar dobili apsolutno nikakvi upit i obavijest o bilo kakvim manifestacijama ovakve vrste, a uz to se oštro protivimo i samoj ideji da se na jednom zaštićenom području jednog takvog lokaliteta može uopće i pomišljati na održavanje takvih događanja" - piše u dopisu kojeg je potpisao direktor "Grabovog rata" Tomislav Marčić. (J.E.)

(48) objavljeno  18. 02. 14. u 21.20 h 

********************


alt


EUROZASTUPNIK U BOLU

Jedan od 12 zastupnika u Europskom parlamentu iz Hrvatske, Dubrovčanin Oleg Valjalo, u utorak je bio na Braču i nakon Supetra došao u Bol. Pozdravio ga je načelnik općine Tihomir Marinković i malo detaljnije ga upoznao s aktualnostima u Bolu, s posebnim osvrtom na radove koji se izvode u Bolu uz pomoć europskih fondova, ali i očekivanjima za daljnji razvoj mjesta.

U dvorani Doma kulture uslijedio je školski sat, gdje je najviše bilo učenika završnih razreda Srednje škole, na kojem je Oleg Valjalo govorio kako se koriste sredstva EU fondova, plaća li Hrvatska više nego što dobiva ... Upoznao je nazočne o radu hrvatskih zastupnika, njihovoj suradnji za dobrobit Hrvatske ali i o ustroju najvažnijih tijela EU, Europske komisije i Europskog parlamenta. Odgovarao je i na postavljena pitanja.

- Sigurno ima i nekih donesenih odluka koja idu na štetu lokalnog stanovništva - rekao je O. Valjalo - ali uz jednu argumentiranu inicijativu ipak se mogu promijeniti. Možda je prilika to učiniti za skorašnje posjete gradonačelnika i načelnika otočkih gradova i općina Bruxellesu.

Izbori za Europski parlament održat će se 25. svibnja, kada hrvatski birači biraju 11 zastupnika s mandatom od pet godina. (J.E.)

(47) objavljeno  18. 02. 14. u 21.05 h 

********************


alt


AUDICIJA ZA FILM "BOŽIĆ NA SUNCU"

Produkcijska kuća Kinorama snimati će na Braču od veljače do svibnja dječju seriju "Božić na suncu". To će se u prosincu emitirati na švedskoj televiziji. Za potrebe filma angažirat će se statisti svih dobnih skupina.

Audicija je u Bolu u petak 21. veljače od 17 do 19 sati u Domu kulture, a u Supetru u isto vrijeme ali u nedjelju 23. veljače u Narodnoj knjižnici. (J.E.)

(46) objavljeno  18. 02. 14. u 20.45 h  utorak, 18. 02. 14.   **********


alt


RIBARIMA NE SMETA JUGO

Ribarici "Svjetlica" u ponedjeljak nije smetalo jugo, kao katamartanu koji nije došao u 17.05 iz Splita u Bol, pa su lovili u Hvarskom kanalu. Svoj ulov donijeli su u ribarnicu u 18 sati. Bilo je veliki izbor: moli 20 - 60 kuna/kilogram, lignje 100, muzgavci 30, trilje 30 - 50 ... (J.E.)

(45) objavljeno  17. 02. 14. u 21.10 h ponedjeljak, 17. 02. 14.   **********


alt


RADI SE I NEDJELJOM

Nakon nekoliko kišnih dana i jakog juga, što je malo usporilo radove na iskopima za novi kolektor, "Berica" je odlučio iskoristiti povoljnije vremenske prilike pa se radilo i u nedjelju. Nastavljeno je kopanjem kanala od restorana "Taverna Riva" prema benzinskoj postaji. Želi se učiniti što više posla prije juga, čije se pojačanje očekuje od srijede.

Za čitav tjedan meteorolozi najavljuju djelomično sunčano s promjenljivom naoblakom. Bura je od nedjelje 23. veljače, uz pad temperature. (J.E.)

(44) objavljeno  16. 02. 14. u 20.35 h 

********************


alt


OTVORENA IZLOŽBA KOSTIMA I MASKI

U organizaciji Centra za kulturu u nedjelju navečer otvorena je izložba kostima i maski koje su tijekom karnevalskih fešti nosile bolske maškare. Kostime i maske sve je ove godina čuvala i sačuvala Tamara Šegvić. Idućih dana imati će priliku svi zainteresirani pogledati izložene eksponate u Galeriji Doma kulture. (J.E.)

(43) objavljeno  16. 02. 14. u 20.25 h 

********************


alt


EUROPARLAMENTARAC DOLAZI U BOL

Oleg Valjalo, zastupnik u Europarlamentu dolazi u utorak (18. veljače) u 14 sati u Bol. Njega će dočekati načelnik općine Tihomir Marinković i zajednički će razgledati bolske znamenitosti. Za 14.45 sati predviđen je razgovor u Domu kulture na kojeg su pozvani svi zainteresirani. Prije Bola Oleg Valjalo će posjetiti Supetar.

Iz Hrvatske su zastupnici u Europskom parlamentu, osim O. Valjala još Tonino Picula, Biljana Borozan, Marino Boldini i Sandra Petrović Jakovina (svi sa liste SDP-HNS-HSU), Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Zdravka Bušić (svi sa liste HDZ-HSP AS-BUZ) te Nikola Vuljanić (Laburisti).

Oleg Valjalo rodio se 1970. u Dubrovniku, od 1. prosinca 2011. je zamjenik ministra turizma, diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Prvi je euro parlamentarac koji dolazi u Bol, a možda i jedini u ovom mandatu. Naime, od 22. do 25. svibnja novi su izbori za petogodišnji mandat. (J.E.)

(42) objavljeno  16. 02. 14. u 20.20 h nedjelja, 16. 02. 14.   **********


alt


BEACH PARTY NA ZLATNOM RATU?

Splitski portal split.com.hr objavio je, još neslužbenu informaciju, da Ultra Berach party s Hvara seli na plažu Zlatni rat. U Hvaru se to organiziralo prošlog ljeta na hotelskom bazenu gdje je broj posjetitelja bio ograničen, a sve su ulaznice po cijeni od 100 eura bile razgrabljene.

Ultra Beach party održao bi se 15. srpnja, s jednim danom pauze, nakon tri dana festivala Ultra Europe na splitskom Poljudu. Računa se da bi za ovu priliku u Bol došlo oko 5.000 gostiju.

Domaćini u Bolu nisu nam željeli potvrditi ovu informaciju dok organizatori službeno ne objave gdje će se Ultra Beach party održati. (J.E.)

(41) objavljeno  15. 02. 14. u 21.50 h  

********************


alt


IZLOŽBA KARNEVALSKIH KOSTIMA I MASKI

U nedjelju, 6. veljače u Galeriji Doma kulture otvara se izložba maski i kostima koje su korištene na dosadašnjim karnevalskim svečanostima organiziranih u Bolu.

- Izložili smo djelić uspomena iz godina truda, ljubavi i angažmana Tamare Šegvić iz njezinih karnevalskih godina - rekla nam je ravnateljica Centra za kulturu općine Bol Ivana Bošković Ivičić. - Posebno bih se zahvalila Dariji Marinković koja je čuvala i sačuvala Tamarine karnevalske rekvizite. Hvala i Mirei Kale po čijoj je ideji uređena Galerija za ovu izložbu.

Izložba se otvara u 19 sati, a moći će se razgledati sve do karnevala. (J.E.)

(40) objavljeno  15. 02. 14. u 21.40 h subota, 15. 02. 14.   **********


alt

Trodimenzionalni prikaz Račića s novom lukom


RADOVI POČINJU KRAJEM OVE GODINE

Luka otvorena za javni promet, kako je od sada službeni naziv za luku koja će biti locirana na predjelu Račić, počet će se graditi krajem ove godine. Investitor je Županijska lučka uprava, a u tijeku su administrativni poslovi potrebni do početka radova. Poznato je da je gotov idejni projekt, da je dobivena i lokacijska dozvola. Upravo smo dobili iz splitske firme "Projectum" i trodimenzionalni prikaz luke na Račiću. (J.E.)

(39) objavljeno  14. 02. 14. u 21.10 h  petak, 14. 02. 14.   **********


alt


NUDI SE POSAO U BOLU I MILNI

Tvrtka Aqua Solis, koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom, a u svom sastavu ima u Bolu restoran "Vagabundo", bistro "Equinox" i noćni klub YOLO, a u Milni hotel, traži kvalitetno osoblje za navedene objekte: kuhare, konobare, cocktail majstore, barmene kao i sobarice te osoblje za rad na recepciji. Agua Solisu treba voditelj prodajnog odjela (prodaja i booking hotela) i restoran manager.

Natječaj je objavljen na stranicama HZZ-a i na portalu www.mojposao.net

Svi zainteresirani s otoka Brača bit će pozvani na razgovor 20. i 21. veljače od 9 do 16 sati u restoranu "Vagabundo" u Bolu. (J.E.)

(38) objavljeno  13. 02. 14. u 20.40 h 

********************


alt


ZAMIJENJEN OŠTEĆENI KANDELABER

Čim je prestala kiša, radnici "Grabovog rata" zamijenili su u srijedu kandelaber javne rasvjete na rivi, nasuprot restorana "Vagabundo". Prošlog petka, između 19.30 i 20 sati, u njega je automobilom udario jedan Boljanin i pričinio štetu od oko 17.000 kuna. Na temelju dojave građana policija je pronašla oštećeni i neregistrirani automobil i mogućeg vozača.

Kako nema rezervnih kandelabera, prenesen je onaj iz parka kod Male crkve, a ovaj oštećeni pokušat će se popraviti.

Ovih se dana kreće u akciju uklanjanja automobilskih olupina i neregistriranih vozila koja su parkirana na javnim površinama. (J.E.)

(37) objavljeno 13. 02. 14. u 20.25 h 

********************


alt

Anka Gratelli rođ. Marinković                            Kata Marinković Tomić 


DUGOVJEČNE BOLKE

Do sada smo znali da je najduže živjela u Bolu Kata Marinković Tomić (1814. - 1914.), čak 100 godina 5 mjeseci i 5 dana. Međutim, taj je rekord dostigla i prestigla 10. veljače 2014. godine Anka Gratelli. Rođena je 4. rujna 1913. i sada ima više godina nego njena pranona (ili kako se u Bolu kaže bižnona) Kata. Očito im je u genima da budu dugovječne.

Mi smo se već pozvali na proslavu 101. rođendana. (J.E.)

(36) objavljeno  13. 02. 14. u 20.15 h
četvrtak, 13. 02. 14.   **********


alt

Zlatni rat u srijedu, 12. veljače u 16.45 sati (foto: markito marinković)


TRAMONTANA "POTOPILA" ZLATNI RAT

Nakon kišnog perioda, koji nas prati sve ove dane u veljači, u srijedu se ukazalo i sunce. Pojavio se u 17.05 sati i katamaran kojemu očito nije smetala tramontana. Njeni su valovi zamalo prekrili plažu "Zlatni rat", ali to je uobičajeno u zimskom periodu.

Sunca će biti, prema meteo najavama, u četvrtak. U petak je moguće nešto malo kiše, a za dane vikenda (subota i nedjelja) sunčano ili tek djelomično sunčano ali relativno toplo. (J.E.)

(35) objavljeno  12. 02. 14. u 21.30 h  

********************


alt

Štand na Sajmu turizma u Milanu gdje su i prospekti Bola


BOL ZOVE TALIJANE

Treću godinu za redom Turistička zajednica, tvrtka "Zlatni rat" i turistička agencija "Solo Croazia", čija je vlasnica Rea Karninčić, imaju zajednički nastup na Međunarodnom sajmu turizma u Milanu od 13. do 16. veljače. Svoju ponudu i poziv da ljetuju u Bolu ista će grupacija talijanskim turistima prezentirati i u Napulju početkom travnja.

Nakon nekoliko godina stagnacije, u Bolu je prošlog ljeta zabilježen porast broja noćenja gostiju iz Italije za 13 posto. (J.E.)

(34) objavljeno  12. 02. 14. u 21.40 h 

********************


alt


UDBA KAO NAŠA SUDBA?

Na mini turneji po Braču, prof.dr.sc. Josip Jurčević, prvo je u srijedu posjetio Bol. Na dobro posjećenoj tribini u Domu kulture, predstavio je svoju najnoviju knjigu "Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti". Odgovarao je i na pitanja o političkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

U svojoj knjizi prof. J. Jurčević objašnjava, između ostalog, koliki je utjecaj UDBA (i njezini ljudi) imala u ondašnjoj Jugoslaviji, ali i u današnjoj Hrvatskoj. To je jedina institucija - kaže prof. Jurčević - koja je kao cjelovita struktura, dakle bez promjena, prešla iz Jugoslavije u Hrvatsku. Knjiga ima 359 stranica.

- Otvoreno i argumentirano trebamo progovoriti o našoj zločinačkoj budućnosti - naglasio je prof. Jurčević - jer se ne piše ništa dobro nama, a ni našim potomcima. Predstoji nam ciklus izbora za Europski parlament, pa za predsjednika RH, a onda dolaze izbori za Sabor i za tri godine lokalni izbori. Treba dobro razmisliti koga ćemo birati. Mislim, da je trebalo Perkoviću suditi u Hrvatskoj i da saznamo pravu istinu.

Nakon 90 minuta moralo se zaključiti druženje i razgovor. Prof. Jurčević žurio je na tribinu koja je organizirana u Postirama (20 sati). U četvrtak je u Supetru (17.30 sati) i Nerežišćima (20 sati). J.E.

(33) objavljeno  12. 02. 14. u 22 h  srijeda, 12. 02. 14.   **********


alt


STIŽU UPLATNICE

Ovih su dana iz općinskih službi počele stizati uplatnice za komunalnu naknadu koja se plaća svaka dva mjeseca. Osim komunalne naknade tu je uključena vodna naknada i deratizacija.

Ove godine se s tim uplatnicama malo i uranilo, ali je prvu ratu trebalo već i uplatiti. Na prvoj uplatnici (za siječanj i veljaču) kao datum izvršenja piše 01. 01. 14. a to je jednostavno nemoguće učiniti. Toga dana je praznik (Nova godina) i ne rade ni banka, ni FINA ni pošta, a uplatnicu su stigle 40 dana nakon roka za uplatu.

Možda ipak neće Općina zaračunati kamatu zbog kasnijeg plaćanja? Pitanje je, tko je u ovom slučaju zakasnio? (J.E.)

(32) objavljeno  11. 02. 14. u 21.30 h 

********************


alt

I psima je lijepo na plaži Zlatni rat (snimljeno prošlog ljeta)


KAŽNJAVATI PSE ILI VLASNIKE?

Bol spada u malobrojna ljetovališta na Jadranu koja imaju plažu za pse. Istina, o njoj se zadnjih par godina malo vodi briga, ali obećavaju da će se do ljeta i ta plaža urediti. Problem je, posebno u ljetnim mjesecima, što se psi vode po mjestu i po šetnici bez uzica i brnjice. Mnogi i ne počiste njihov izmet i to ostavlja ružnu sliku. Ne smatramo pse odgovornima, već njihove vlasnike. U Solinu su ovih dana zadužili svoje komunalne redare da interveniraju i kažnjavaju za propuste. A kazna je do 800 kuna. Solin će odrediti i lokacije za šetnju pasa.

Što nam pripremaju općinske službe u pogledu poštivanja propisa o držanju kućnih ljubimaca (pasa ali i mačaka)? (J.E.)

(31) objavljeno  11. 04. 14. u 21.25 h  utorak, 11. 02. 14.   **********


alt


PALMA OSTAJE ILI ...

Već smo pisali da je "Grabov rat" počeo s čišćenjem palmi, pa više i to nije vijest. Ali ... Riječ je o palmi na Loži čije smo uklanjanje najavili 16. siječnja. Međutim, neslužbeno smo saznali da neke udruge žele to spriječiti smatrajući da palmu treba sačuvati na toj lokaciji. Zasađena je oko 1975. godine, prije 40 godina.

Dok se nadležni ne dogovore, "Grabov rat" je izvršio zadatak i "ošišao" palmu na Loži. (J.E.)

(30) objavljeno  10. 02. 14. u 21.10 h  

********************


alt

Snijeg na plaži Zlatni rat 11. veljače 2012. (foto: jakov okmažić)


NA DANAŠNJI DAN 2012. GODINE

Snijeg je posljednji put padao u Bolu na današnji dan prije dvije godine - 11. veljače 2012. U istom mjesecu, ali 3. veljače, snijeg je osvanuo na bolskim ulicama  i okolnim terenima. Meteorolozi za 11. veljače 2014. najavljuju nastavak kišnog perioda. (J.E.)

(29) objavljeno  10. 02. 14. u 21 h  ponedjeljak, 10. 02. 14.  **********


alt


KAMERA NA ODLAGALIŠTU OTPADA

Dobro je znati, a to je i zakonska obveza, da posjetitelje Reciklažnog dvorišta od subote snima i kamera. Sada će biti lakša kontrola dovoza glomaznog otpada, ali odvoza velikih kontejnera za koje Općina plaća po turi odvezenog materijala na glavni deponij. (J.E.)

(28) objavljeno  09. 02. 14. u 21.05 h

********************


alt


TEŽAČKIM PUTEM BEZ PROBLEMA

Bili smo objavili da se Težačkim putem, zbog kopanja za vodovod i kanalizaciju, neće neko vrijeme moći prolaziti iz Ulice Hrvatskih domobrana prema centru. Međutim, nikakvih zastoja nema jer su radovi - odgođeni. Zbog složene izvedbe, a za jeftiniju varijantu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima terena, Vodovod Brač je za sada odustao od najavljenih radova. (J.E.)

(27) objavljeno  09. 02. 14. u 20.50 h 

********************alt


PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE J. JURČEVIĆA

Najnoviju knjigu "Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti" predstavit će autor Josip Jučević u srijedu 12. veljače u 17 sati u Bolu, u prizemlju Doma kulture (izložbena dvorana).

"Ova se knjiga usuđuje progovoriti o prešućenim istinama prošlosti koje su nažalost bitno odredile našu sadašnjost s nadom da nam neće zarobiti budućnost" - jedan je od navoda iz knjige.

Prof.dr.sc. Josip Jurčević rođen je 1951. u Studencima kod Imotskog. Viši je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu te izvanredni profesor suvremene opće i nacionalne povijesti. Autor je osam, a koautor 26 knjiga. Objavio je 34 znanstvena članka, uredio 15 knjiga ...

Nakon Bola prof. J. Jurčević isti dan gostuje u Postirama (20 sati), a u četvrtak je u Supetru u 17.30 i Nerežišćima u 20 sati. (J.E.)

(26) objavljeno  09. 02. 14. u 20.45 h  nedjelja, 09. 02. 14.   **********


alt

Pašticada će se maškarama servirati nakon spaljivanja karnevala, oko 17.30 sati u Domu kulture


TESTAMENT SE ČITA U DVORANI

Kao i prošle godine, testament će se čitati (4. ožujka) u Velikoj dvorani Doma kulture. Okupljanje maškara je u 13 sati kod benzinske postaje, a onda se kreće u povorku. Naknadno će biti objavljeno kojim se putem ide jer to ovisi o radovima na bolskoj rivi.

Nakon spaljivanja karnevala na Pumpareli oko 17.15 sati, maškare se vraćaju u Dom kulture gdje će im se servirati pašticada. Uz živu glazbu nastavlja se zabava, ako treba i do zore. (J.E.)

(25) objavljeno  08. 02. 14. u 21.05 h  

********************


alt


"ŠAMPJER" SE NE GASI

Sportsko ribolovno društvo "Šampjer", osnovano 1990. godine, nastavlja s radom. Našli su se ljudi koji će to društvo voditi volonterski i sportski ribolovci neće zbog dozvole morati putovati u Supetar. Za ovu godinu, barem ne u Bolu, nitko nije dobio odgovarajuću dozvolu za sportski ribolov. Sada je mogu dobiti ako nazovu Slobodana Marinkovića na mobitel 095 824 5115. (J.E.)

(24) objavljeno  08. 02. 14. u 20.55 h  

********************


alt


AUTOM U KANDELABER

U petak između 19.30 i 20 sati, za sada nepoznati automobil udario je u kandelaber javne rasvjete na rivi, nasuprot restorana "Vagabundo". Kandelaber se ne može popraviti i šteta je oko 17 tisuća kuna, a pretpostavlja se da je i automobil znatno oštećen i to njegova desna strana. Vozilo je išlo iz iz centra prema izlazu iz Bola i sa desne kolničke trake prešao na lijevu i između klupe i kandelabera zaustavio se na trotoaru.

Mole se očevici ove prometne nezgode da nazovu Policijsku postaju u Supetru 309-239 ili Općinu Bol 635-114. (J.E.)

(23) objavljeno  08. 02. 14. u 20.50 h subota, 08. 02. 14.   **********


alt


OBREZIVANJE SE PALME

Poboljšanjem vremenskih prilika (prestanak kiše) radnici "Grabovog rata" počeli su, uz pomoć auto-košare, čistiti osušene grane na palmama. Na proljeće će također "Grabov rat" prskati palme protiv štetočina, crvene palmine pipe i palmina drvotoča, koji prijete uništenju ovog mediteranskog drvoreda. Tekućina je već u skladištu, a radit će se prema uputama stručnih osoba iz splitskih "Parkova i nasada". (J.E.)

(22) objavljeno  07. 02. 14. u 21.05 h  

********************


alt


KAMERE DOBILE SKRBNIKA

Često smo pisali da o kamerama u Bolu nitko posebno ne brine. Sada, po tom pitanju, ne bi trebalo biti problema. Načelnik je zadužio Ured TZ da svakodnevno kontrolira ispravnost live kamere (na slici) i rad dviju web kamera. Treća web kamera, ona okrenuta prema plaži Zlatni rat, uključiti će se kada se otvori restoran "Borak".

Dobro je znati da je naš portal bio inicijator načelnikove odluke, ali i izrade naprave kojom se bez problema može čistiti od soli live kamera na fasadi Osnovne škole. Prema našoj ideji Vinko Kraljević Gemo izradio je jednostavnu, ali učinkovitu naprava, kojom će se prema potrebi čistiti live kamera. (J.E.)

(21) objavljeno  07. 02. 14. u 20.55 h petak, 07. 02. 14.   **********


alt

U četvrtak ujutro je trebao kišobran, ali je oko podneva bilo vedro i sunčano


U SIJEČNJU TOPLO I KIŠOVITO

Odavno nije zabilježen topliji siječanj kao što je bio ove godine. Uglavnom je puhalo jugo, ali je 16 dana bilo i kiše. Ivan Buvinić Bano zabilježio je u Bolu u siječnju 166,5 litara kiše, a u istom mjesecu prošle godine palo je nešto manje - 142,4 litre.

U studenom 2013. palo je 116,7 litara, a u prosincu 2013. godine 96,5 litara. (J.E.)

(20) objavljeno  06. 02. 14. u 22.40 h 

********************


alt


PROMETNI REDAR OD SVIBNJA?

Komunalni redar Zdravko Bartulović, koji je u prosincu u organizaciji Policijske akademije u Zagrebu uspješno položio ispite i postao - prometni redar, novu će dužnost obavljati od svibnja. Tada bi naime trebala stupiti na snagu ljetna regulacija prometa sa zatvaranjem rampi kod autobusne stanice. Zadatak prometnog redara bit će nadzor prometa u mirovanju: nepropisno zaustavljanje i parkiranje, premještanje nepropisno parkiranih vozila i po potrebi upravljanje (regulacija) prometom.

U tijeku je izrada projekta regulacije prometa u Bolu, a najavljena je i revizija dosadašnjih propusnica (dozvola) za vožnju rivom do centra. (J.E.)

(19) objavljeno  06. 02. 14. u 22.25 h 

********************


alt


KAFIĆ "TAVERNA" PRESELIO NA KAT

Popularni kafić "Taverna Riva" od četvrtka je iz prizemlja preselio na kat u proistor gdje je u sezoni restoran ("Ča smo pri brili dole, sal brijemo gore" - piše na zatvorenim vratima u prizemlju). Razlog preseljenja su iskopi na rivi gdje se pred samim kafićem kopa za kanalizaciju. Povratak u prizemlje očekuje se za 10 do 15 dana. (J.E.)

(18) objavljeno  06. 02. 14. u 21.55 h   

********************


alt


NOVČANA POMOĆ ZA UČENIKE I STUDENTE

Općina Bol i ove je godine raspisala Natječaj za dodjelu novčane pomoći učenicima i studentima s područja općine za školsku (akademsku) godinu 2013/2014. Po 1000 kuna planirano je za sve srednjoškolce sa područja Općine Bol koji se školuju izvan općine u školskim programima kojih nema u Bolu. Po 2.000 kuna dobit će redovni studenti iz Bola koji su prethodnu akademsku godinu završili sa uspjehom do 3,49 (prosjek ocjena), a 3.000 kn dobit će za uspjeh od 3,50 do 4,49. Najviše, 4.000 kuna, dobit će oni koji su prethodnu godinu završili sa uspjehom 4,50 do 5,00.

Novčana pomoć se isplaćuje jednokratno. Rok za podnošenje prijava je 10. ožujka 2014. godine, a svi detalji objavljeni su i na službenom portalu Općine Bol (www.opcinabol.hr).

Predviđene su i novčane nagrade za srednjoškolce koji se školuju izvan Bola i to 1.000 kuna za odličan uspjeh (prosjek 4,50 do 5,00). Isto toliko će dobiti i studenti za završeni preddiplomski sveučilišni studij u 2014. Novčana nagrada od 2.000 kuna isplatit će se za završeni preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij (magistar) u 2014. godini. Za završeni akademski stupanj doktor znanosti ili doktor umjetnosti u 2014. godine isplatit će se 10.000 kuna. (J.E.)

(17) objavljeno  06. 02. 14. u 21.45 h   


četvrtak, 06. 02. 14.   **********


alt


TKO PLAĆA BORAVIŠNU PRISTOJBU?

Zakonska je obveza svim gostima plaćati boravišnu pristojbu koja u sezoni iznosi 7 kuna dnevno po osobi. Međutim, pristojbu plaćaju i vlasnici vikendica i apartmana, ako u Bolu nemaju mjesto stalnog boravka. Oni imaju povoljniji obračun, odnosno plaćaju paušal za cijelu sezonu i to za dva člana (supruga i suprug) po 55 kuna, a za ostale članove obitelji po 25 kuna po osobi. U članove obitelji ne mogu se ubrajati prijatelji, rođaci ...

Prošlog ljeta ovaj paušal platilo je 149 vlasnika vikendica ili apartmana, ali sasvim sigurno ima i onih koji to nisu učinili. Ovaj bi paušal trebali platiti i strani državljani koji u Bolu imaju nekretninu. Oslobođeni su plaćanja boravišne pristojbe invalidi i osobe koje su naslijedile nekretninu iako u Bolu nemaju mjesto stalnog boravka. (J.E.)

(16) objavljeno  05. 02. 14. u 21.40  h   

********************


alt


GRIPA MIMOIŠLA BOL?

Iako su u Zagrebu još 11. prosinca potvrđeni prvi slučajevi gripe, nje još nema u Bolu. Potvrdio nam je to i bolski liječnik dr. Markica Tomić:

- Ima nešto viroze, što je uobičajeno u zimskom periodu, ali nje ima i tijekom cijele godine. Vrhunac gripe najavljivan je za siječanj i veljaču, ali nje nema u Bolu.

Masovno cijepljenje protiv gripe izostalo je ove godine u cijeloj Hrvatskoj. Ali je srećom izostala i masovnija epidemija gripe. (J.E.)

(15) objavljeno  05. 02. 14. u 21.25 h    srijeda, 05. 02. 14.    **********alt

ANDROID APLIKACIJA ZA IZNAJMLJIVAČE

Gosti koji dolaze u Bol mogu koristiti svoj tzv. pametni mobitel i uz pomoć Android aplikacije saznati mnogo više o bolskim znamenitostima, ali i o ponudi ugostitelja i privatnih iznajmljivača.

Privatni iznajmljivači mogu svoje apartmane postaviti na Android aplikaciju i to besplatno, ali da bi to ostvarili trebaju dostaviti neke podatke i slike. Na primjer: naziv apartmana, opis(do 120 riječi), broj telefona i adresu, web stranicu i email, broj zvjezdica apartmana, pet slika i GPS koordinate kuće.

Gornji podaci šalju se na email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Detaljnije se o ovome može pročitati na službenoj stranici Turističke zajednice: www.bol.hr (J.E.)

(14) objavljeno  04. 02. 14. u 21.30 h   

********************


alt

Vršak plaže Zlatni rat okrenut prema zapadu (04. 02. 14. u 13 sati)


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat


ZLATNI RAT SE OKRENUO PREMA ZAPADU

Pod udarima juga vršak plaže Zlatni rat ovih se dana okrenuo prema zapadu. To se u zimskim mjesecima često događa, ali je isto tako činjenica da je ova jedinstvena plaža na svijetu svake godine sve duža. Dogodi se ponekad da tramontana okrene vršak na istok, a jugo ga zavije i u sredini nastane bazen, na radost najmlađih kupaća. Na to čekamo već osam godina. (J.E.)

(13) objavljeno  04. 02. 14. u 21.10 h 

********************


alt


BEZ KOMENTARA

Utorak, 4. veljače 2014. u 17.10 sati: s Velog mosta se moglo samo pogledom ispratiti katamaran koji je i ovaj put mimoišao Bol i iz Splita direktno otplovio za Jelsu.

(12) objavljeno  04. 02. 14. u 21 h utorak, 04. 02. 14.   **********


alt

Dječja karnevalska povorka 2013. godine


USKORO ĆE I KARNEVAL

Odbor za organizaciju ovogodišnjih karnevalskih ludovanja održao je u ponedjeljak prvi u nizu sastanaka koji slijede. Preostalo je svega 27 dana do nedjelje 2. ožujka kada se održava dječji karneval. Sutradan, 3. ožujka je karnevalska tombola s bogatim nagradama.

Ono glavno bit će u utorak 4. ožujka. Određeni su nositelji pojedinih aktivnosti, priprema se tastamenat, ali još se mogu uključiti svi oni koji žele pomoći. Treba se javiti u Centar za kulturu, ravnateljici Ivani Bošković Ivičić.

Desetak dana ranije organizirati će se u prostorijama Doma kulture radionice maski.

O tijeku priprema naš će portal redovito izvještavati. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 02. 14. u 22.30 h  

********************


alt


IZNAJMLJIVAČI DUGUJU ČLANARINU

Svi iznajmljivači privatnih soba i apartmana do 28. veljače obvezni su uplatiti članarinu za 2013. godinu Turističkoj zajednici. Nije riječ o velikom iznosu, svega 0,20 posto od ukupnog prihoda ostvarenog u prošloj godini. To je negdje od 70 do 200 kuna po jednom domaćinstvu.

Ispunjeni obrazac i kopiju uplatnice treba dostaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema mjestu prebivališta.

Obrazac se može preuzeti na web stranicama Porezne uprave, Ministarstva financija ili preko web stranice Turističke zajednice općine Bol.

Dodatne informacije mogu se dobiti u Uredu TZO Bol, tel. (021) 635-638 ili na www.bol.hr (J.E.)

(10) objavljeno  03. 02. 14. u 22.15 h   

********************


alt


SOS IZ AMERIKE

U ponedjeljak ujutro na portalu Turističke zajednice stigla je e mail poruka iz Lincolnwooda, država Illinois - USA: Svake večeri prije spavanja pogledamo live kameru da vidimo što je nova u Bolu. Čini nam se - napisali su bračni par Ana i Darko - da se nešto dešava s jahtom čiji je pramac počeo da uranja u more. Javite vlasniku o opasnosti koja mu prijeti brodu.

Veoma interesantan SOS upućen iz daleka koji potvrđuje opravdanost postavljanja kamere i potrebu da što više bude - ispravna.

Veće opasnosti, srećom, nije bilo. More je prodrlo u unutrašnjost broda. Ronioci su pregledali podmorski dio i nisu našli oštećenje. Za sve je, vjerojatno, krivo jugo. Vatrogasci su ispumpali more, brod je ponovo u horizontalnom položaju, a Turistička zajednica je e mail zahvalila Ani i Darku. (J.E.)

(09) objavljeno  03. 02. 14. u 22.05 h  ponedjeljak, 03. 02. 14.   **********


alt


POSTUPAK NABAVE BAGATELNE VRIJEDNOSTI

Iako za šire pučanstvo možda nije od nekog posebnog interesa, ipak ćemo spomenuti da je Općinsko vijeće 31. svibnja usvojilo Pravilnik o provedbi postupka nabave bagatelne vrijednosti. Taj će posao obavljati Jedinstveni upravni odjel općine. Roba, radovi i usluge vrijednosti 20.000 do 70.000 kuna nabavljaju se pozivanjem najmanje tri ponuđača. Za odabir je dovoljna i jedna pristigla ponuda. 

Za vrijednost veću od 70.000 do 200.000 za nabavu robe i usluga, a do 500.000 kuna za radove, treba uputiti poziv za dostavu ponude na najmanje tri adrese, ali poziv mora biti objavljen i na službenim internet stranicama Općine. Kriterij za odabir ponude je najniža cijena ili ekonomski najpovoljnija ponuda.

Za nabavu robe i usluga iznad 200.000 kuna i radove iznad 500.000 kuna trebati će objaviti u Narodnim novinama. (J.E.)

(8) objavljeno  02. 02. 14. u 21.10 h  

********************


alt

Nakon tri dana pauze u nedjelju u 13.20 sati doplovio je katamaran iz Jelse


OSLABILO JUGO - DOŠAO KATAMARAN

U nedjelju 2. veljače uspostavljena je katamaranska veza Jelsa - Bol - Split - Bol - Jelsa. Nije bilo katamarana tri dana, u četvrtak, petak i subotu. Jugo je u slabljenju i po temperaturi zraka skoro je kao u rano proljeće. U unutrašnjem dijelu Hrvatske pada ledena kiša i zameti su snijega.

U Dalmaciji će u idućem tjednu biti kiše i juga, ali znatno manje. U utorak i srijedu biti će i sunčanih razdoblja. U subotu se najavljuje ponovno olujno jugo i kiša. (J.E.)

(7) objavljeno  02. 02. 14. u 20.40 h  nedjelja, 02. 01. 14.   **********


alt


ŠETNICA BEZ ŠTANDOVA?

Sredinom ožujka raspisat će se natječaj za 16 štandova na šetnici prema plaži Zlatni rat. U posljednje vrijeme sve je više kritika na njihov izgled, posebno nakon zatvaranja, zatim šarenilo ponude, a dosta negoduju i stanari okolnih kuća. Mogu li se nabaviti manje kućice, poput onih u Makarskoj - pitali su i vijećnici na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

- Sadašnja lokacija, objasnio je načelnik Tihomir Marinković, nije konačno rješenje. Mi smo  planirani da se ta djelatnost odvija u budućoj turističkoj palači kod benzinske postaje, ali nakon proširenja tog dijela rive. Teško je reći kada će to biti. Možda prođe i četiri godine, ali još uvijek je kratki rok da bi se investiralo u neke kvalitetnije objekte ili štandove na šetnici. Ima dosta tamo šarenila i prodaje raznih artikala i predmeta koji nemaju veze sa suvenirima. (J.E.)

(6)  objavljeno  01. 02. 14. u 21.20 h 

********************


alt


POLICIJA VIŠE NA TERENU

Subota je bila prvi radni dan po novom pilot-projektu u 107 malih policijskih postaja u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našoj na Braču. Ovim projektom policija će biti više na terenu, a time bi se postigle uštede uz veće zadovoljstvo i sigurnost građana.

Ovaj eksperiment krenuo je još ranije u policijskim postajama u Čazmi, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini i Zaboku. Prvi su se rezultati pokazali dobrim pa je eksperimentalni program proširen na 107 policijskih postaja. Konačna odluka bit će donesena do kraja lipnja ove godine.

Nakon radnog vremena (7-15 sati) u policijskoj postaji u Supetru, policija će građanima biti na dispoziciji putem telefona 192. (J.E.)

(5) objavljeno  01. 02. 14. u 21.05 h  subota, 01. 02. 14.   **********


alt

Prvoj sjednici Općinskog vijeća u 2014. godini, održanoj 31. siječnja, prisustvovali su ravnateljica Dječjeg vrtića i članovi Upravnog vijeća


RADI SE I BRŽE OD PLANA

Na početku sjednice Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Dora Adulmara, kako je to uobičajeno , načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o aktivnostima između dvije sjednice.

Radovi na rivi, kaže načelnik, idu bolje od očekivanog. Ispred plana su 12 do 14 dana pa nema nikakve bojazni da se to neće završiti do Uskrsa. Za istočni dio Bola, kolektor bi se mogao početi raditi već idući tjedan. Čeka se odluka Kreditnog odbora kako bi se moglo početi s kopanjem. Za petnaestak dana moglo bi se otvoriti i gradilište na Račiću.

Do ljeta će se ugraditi novi kontejneri za otpad, a na tri će se najkritičnija mjesta postaviti ograda na šetnici prema plaži Zlatni rat. Postavit će se i kandelaberi s rasvjetom u nekim ulicama, a uredit će se i park kod tržnice.


PITANJA VIJEĆNIKA

Matko Baković jer pitao hoće li investitori i izvođači popraviti oštećenja na cesti nakon završenog posla?

- Čekamo asfalt da saniramo oštećenja na nekim prometnicama, a nakon 1. ožujka ni jedno vozilo neće moći preko šetnice. Tada će početi i sanacija oštećenog pločnika, a investitori su deponirali novac za troškove popravka - odgovorio je načelnik.

Što je sa stanovima POS-a i mogu li se iznači nove lokacije, jer je interes veći nego što sada ima stanova - kaže Branko Mikulić.

- Do ljeta su potrebna još neka usklađenja i dobit ćemo građevinsku dozvolu. Radovi bi mogli početi na jesen - rekao je pročelnik Stipe Karmelić. Nadopunio ga je načelnik informacijom da općina nema svojih terena gdje bi se još moglo graditi POS-ove stanove, ali će se ispitati mogućnost i zatraži pomoć od viših instanci.

Hoće li se i kada urediti restoran na Vidovoj gori - interesiralo je Ivicu Šćepanovića.

- Objekt je legaliziran, ali planinarsko društvo Mosor polaže pravo na njega - rekao je načelnik. Sada se vodi sudski spor jer je njihov raniji objekt porušen, a ovaj je izgrađen na drugoj lokaciji. Prije nego se to razriješi nemoguće je raspisati natječaj za korištenje objekta na duži period.

Frane Lukšić ponovio je pitanje s ranije sjednice o izgradnji u Bolu bez dozvole.

- Općina prati stanje u prostoru i svako odstupanje prijavljuje građevinskoj inspekciji - odgovorio je načelnik. Svaki vijećnik može dobiti na uvid dokumentaciju koju vodi komunalni redar. Samo se jedan objekt u Bolu radi unatoč zabrani građevinske inspekcije.

Što je s novim grobljem kod sv. Lucije - pitao je Boris Škrbić.

- Postavljen je zahtjev za lokacijsku dozvolu, a sada je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko otkupa terena - bio je odgovor načelnika.


KOLIKO POLITIČKIM STRANKAMA

Proračunom je za 2014. godinu predviđeno 60.000 kuna. Za svakog člana u vijeću dobije se po 5.400 kuna, pa će SDP dobiti 21.600, lista Dora Adulmara 16.200, HDZ 10.800, HSLS 5.400 i lista Ivice Šćepanovića 5.400 kuna. SDP će dobiti i dodatnih 540 kuna jer imaju jednog vijećnika ženskog spola. Isplata će se izvršiti tromjesečno. (J.E.)

(04) objavljeno  31. 01. 14. u 23.25 h 

********************


alt


DOBRO SE BRINE O NAJMLAĐIMA

Vijećnici su iz prve ruke informirani o stanju u Dječjem vrtiću "Mali princ", jer su na sjednicu pozvani ravnateljica Jadranka Doljanin i članovi Upravnog vijeća.

- Mi u vrtiću imamo 92 upisana djeteta - rekla je ravnateljica Jadranka Doljanin - i zbrinuto je svako dijete u Bolu. Sva su djeca raspoređena u pet grupa, a imamo i petero s teškoćama u razvoju. Moram napomenuti da smo napokon uspjeli angažirati psihologa sa 22 godišnjim iskustvom koji će uskoro biti uključen u naš rad. Svi mi nastojimo da bude što bolje, ali mislim da su naši uvjeti rada i rezultati koji postižemo sasvim zadovoljavajući. Možda bi iduće godine trebalo obnoviti nešto od opreme u vrtiću.

Interesiralo je vijećnike kakve su komunikacije s roditeljima, gdje smjestiti djecu kada je u vrtiću kolektivni odmor, što je s predstavnikom roditelja u Upravnom vijeću ...

Sastanci s roditeljima održavaju se tri puta tijekom školske godine, ali se i svakodnevno s njima komunicira. Nastojat će se iznači rješenje da se osigura smještaj djeci i kada je kolektivni odmor. Za sada nema prostornih mogućnosti da se tijekom ljeta prime djeca čiji roditelji sezonski rade u Bolu. Predstavnik roditelja bira se svake četiri godine i dogodi se da dijete preraste vrtić, ali roditelj nastavlja s radom u Upravnom vijeću i za to nema nikakve zapreke. (J.E.)

(03)  objavljeno  31. 01. 14. u 22.40 h 

********************


alt


OČEKUJU SE PRIJEDLOZI UGOSTITELJA

Na sjednici Općinskog vijeća izostala je očekivana rasprava o radu restorana izvan turističke sezone, kada je u Bolu praktički sve zatvoreno (osim restorana Ranč). Nikoga nije bilo iz Udruge ugostitelja, čak ni predsjednika udruge koji je i vijećnik, ali je on opravdano bio odsutan. Zbog toga se samo razgovaralo o odluci kojom se regulira ugostiteljska djelatnost na području općine Bol. Tom bi se odlukom odredilo radno vrijeme u ugostiteljskim objektima koji bi bili raspoređeni u pet skupina, zatim o lokacijama za kioske i pravilima za turističko kulturne manifestacije. Odluka će biti donesena na sljedećoj sjednici.

Nešto više komentara i prijedloga čulo se o ljetnim manifestacijama na rivi. Želi se, naime, taj dio bolje i kvalitetnije organizirati, a nositelji organizacije bili bi Turistička zajednica i Centar za kulturu. Ideja je da se bolskim ugostiteljima ponudi po jedan dan tijekom ljeta  da budu nositelji aktivnosti i prezentacije ponude svoga restorana. Tako bi njih 12 "pokrilo" cijelo ljeto (po jedan put tjedno) od manifestacija Živilo lito do Adio lito. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 01. 14. u 22.20 h 

********************


alt


KATAMARAN NIJE DOŠAO 20 PUTA

Sudeći po nedolascima katamarana u siječnju nisu bili naročito povoljne vremenske prilike. Boljani nisu mogli za Split ili iz Splita ukupno 20 puta, a prošle godine u siječnju 11 puta.

Posljednji put katamaran je u Bol došao u srijedu (29. siječnja) iz Splita u 17.05 sati. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 01. 14. u 22 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"