Arhiv 2014. / VII.


četvrtak, 31. 07. 14.   **********


alt


TURISTI VOLE BICIKLIZAM

Biciklizam je jedan od najpopularnijih sportova. Njime se stječe nova snaga, jača fizička i psihička izdržljivost, gubi se višak kalorija … Sve je više turista koji barem jedan dan svojeg odmora žele provesti s biciklom. Iako Bol ima svojih biciklističkih staza, ucrtanih na turističkim mapama, neki žele biciklom obići i susjedne otoke. U srijedu su brodom „Frane“ gosti iz hotela „Bretanide“ otputovali u Stari Grad, a onda na biciklama „prošetali“ do Jelse i natrag. (J.E.)

(105) objavljeno  30. 07. 14- u 22.50 h 

********************


alt


LOŽI JE 130 GODINA

Jedinstvena građevina nazvana Loža – zapisano je u monografiji „Boljani“ – sagrađena  je 1884. i smatra se da je to najgradskiji dio Bola. Za izgradnju je najzaslužniji tadašnji student arhitekture Antun Radić, kasnije načelnik Bola. U to je vrijeme  Bol bio pod Austrijskom upravom (1814. – 1918. godine).
Dobro je podsjetiti na 130-i rođendan Lože uz fotografiju iz šezdesetih godina prošlog stoljeća čiji je autor Aleksandar Kukec. Pod murvom je bilo uobičajeno svakodnevno sastajanje starijih Boljana. U drugom po redu boksu, jedinom bez vratiju, tada je još uvijek bila ribarnica. U prvo vrijeme u Loži je bilo čak četiri mesnice, jedna klaonica i jedna ribarnica. Kasnije su te prostore koristili za Turist biro, banku, samoposlugu i prodaju brodskih karata. Danas su tamo uglavnom kafići, a ljeti i razne prodavaonice. Interesantna bi bila i priča o prelasku vlasništva od općine, preko poduzeća „Zlatni rat“ do prodaje privatnicima. (J.E.)

(105) objavljeno  30. 07. 14. u 22.45 h  

********************


alt


PRODAJA NA ŠETNICI

Poodavno su na šetnici prodajni štandovi, a od lani ih ima 17. Dugo se već govori o pronalaženju adekvatne lokacije, a navodno od toga nema ništa do izgradnje III. faze uređenja obalnog dijela Bola. To se sve planira urediti na sadašnjem prostoru gdje je benzinske postaja, a u sklopu Turističke palače.
Do tada prodajni štandovi ostaje na šetnici uz zabranu prodaje tekstilne robe i plažnog programa. WGW-u je Općinsko vijeće dozvolilo prodaju tekstilne robe ali na privatnom posjedu (na slici), također na šetnici. WGW se međutim „malo proširio“ pa na općinskom prostoru postavio stalak s prodajom raznih ogrlica i narukvica. Te iste artikle prodaju i oni na susjednim štandovima, s tom razlikom što je njima zabranjena prodaja tekstilne robe. Tko ovdje kome pogoduje? Zna se samo da svaki štand Općini plaća po sezoni 21 tisuću kuna. Ali to nisu i jedini troškovi, a prihodi svake godine manji. Zbog toga vlasnici štandova ne mogu biti ravnodušni prema onome što se oko njih radi i prodaje. (J.E.)

(104) objavljeno  30. 07. 14. u 22.40 h  

********************


alt


GOSTUJE PETAR DRAGOJEVIĆ

Pred nama je šesta po redu ove godine - Bolska litnja noć. Posljednji je dan srpnja pa se treba nadati da kiša neće pokvariti program i raspoloženje. U glazbenom dijelu nastupa 31-godišnji Petar Dragojević sa svojim bendom. Petar je inače nećak mnogo popularnijeg (i starijeg) Olivera Dragojevića.
Početak gastronomsko-glazbenog programa je u četvrtak u 20.30 sati na rivi. (J.E.)

(103) objavljeno  30. 07. 14. u 22.35 h  srijeda, 30. 07. 14.   **********


alt


TURIZAM: MANJE NEGO LANI

Prošlog ponedjeljka, 28. srpnja, u Bolu je bilo 4.707 gostiju, 381 domaći i 4.326 stranih. To je u odnosu na isti datum prošle godine 2 posto manje. Manje gostiju, od većih turističkih destinacija u našoj županiji, zabilježeno je i u Drveniku (minus 3 posto), Baškoj Vodi (5), Igranima (6) i Omišu (17).
U Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno je ipak bilo 6 posto više gostiju nego lani. U hotelima, privatnom smještaju, kampovima i marinama bilo 138.557 gostiju. (J.E.)

(102) objavljeno  29. 07. 14. u 22.35 h 

********************


alt


PLAĆATI TV PRISTOJBU: DA ILI NE

Ovih dana u Bolu su bili inspektori HRT-a pokušavajući utvrditi tko ne plaća pristojbu, a obvezni su to – po njima – učiniti. Došle se i prve opomene pred ovrhu, jer HRT smatra da svi vlasnici apartmana osim pristojbe koje plaća domaćinstvo trebaju platiti i za apartman, a ukoliko to učini imaju pravo besplatno na još tri apartmana.
Neki sudskim putem pokušavaju dokazati da je to harač i samovolja HRT-a. Iz dnevnog tiska saznajemo da je nekima sud dao za pravo. Sudski spor je pred Općinskim sudom u Supetru vodio i jedan Boljan koji je dobio presudu da nije dužan platiti. Presuda je postala pravomoćna.
Privatnim iznajmljivačima bi od pomoći trebala biti Turistička zajednica koja od viših instanci može i treba tražiti tumačenja Zakona o TV pristojbi. Turistička zajednica može, također,  tražiti i da se nešto u zakonu izmijeni, a ne da se prepusti HRT-u da odlučuje kako njima odgovara. (J.E.)

(101) objavljeno  29. 07. 14. u 22.30 h 

********************


alt


ETIČKI KODEKS ZA TRŽNICU

Prodavači, korisnici javne površine na tržnici, dobili su Etički kodeks kojeg je potpisao načelnik. Između ostalog trebalo bi prije početka prodaje robu sortirati po grupama i istaknuti čitko ispisanu cijenu. Također, treba za prodanu robu izdati račun, a prodavač mora biti primjereno odjeven. Upozoreni su da prodavači ne smiju biti preglasni, agresivni ili se nedostojno ponašati niti pokretom ruku dozivati (vabiti) kupce.
Etički kodeks je objavljen i na službenim stranicama općine Bol. Onima koji se toga ne budu pridržavali zabranit će se daljnje korištenje javne površine. (J.E.)

(100) objavljeno  29. 07. 14. u 22.25 h   

********************


alt


PARKIRANJE BICIKLA

Na rivi je postavljena oprema za parkiranje bicikla. Jedan stalak je Ispod Lože, drugi ispred Galerije B. Dešković (za po pet bicikla), a treći je ispred „Konzuma“ gdje će biti mjesta za 10 bicikla.
Montažu su obavili radnici „Grabovog rata“ uz nadzor komunalnog redara. (J.E.)

(99) objavljeno  29. 07. 14. u 22.20 h   utorak, 29. 07. 14.   **********


alt


GDJE I KAKO ODLAGATI OTPAD?

Bol je u mnogo ćemo korak ispred drugih, pa tako i po pitanju gospodarenja otpadom. Još od 2009. Bol ima Plan gospodarenjem otpadom, a zbog obveza koje nalaže Zakon o održivom otpadu gospodarenju otpadom, donesen je nacrt novog Plana. On je objavljen na službenim stranicama Općine Bol, ali u predviđenom roku nitko nije imao primjedbi. Sada ga treba još samo usvojiti Općinsko vijeće. Do tada vrijedi Plan iz 2009. godine.
Koje nas novosti i obveze očekuju? Općina je do sada ugradila 15 poluukopnih kontejnera u koje treba odvojeno odlagati staklo, papir , plastiku i kućni otpad. Iduće godine će se nabaviti još 15 tih kontejnera, a do 2020. se planira da će ih u Bolu biti i do 60 komada. Bol ima i reciklažno dvorište gdje treba odlagati krupni otpad, građevinski materijal, stari namještaj … To ipak svi ne čine pa ovaj glomazni otpad ostavljaju pored kontejnera.
Značajna sredstva za poluukopne kontejnera treba izdvojiti. Jedan košta 22.000 kuna, a iz Fonda za energetsku učinkovitost moguće je očekivati povrat 60 posto toga iznosa.
U nekim dijelovima Bola gdje nije moguć pristup kamionu za pražnjenje poluukopnih kontejnera, ostat će još neko vrijeme limeni kontejneri.
Hoće li i kada u potpunosti biti uvedeno odvajanje otpada, ovisi o kulturi onih koji odlažu otpad. Ta prilagodba na nova pravila trajala je u Velikoj Britaniji punih 10 godina. Za one koji u Bol dolaze iz europskih zemalja to nije neka novost, ali će domaći ljudi pod prijetnjom sankcija i kažnjavanja, morati što prije prihvatiti ovu obvezu s odlaganjem i odvajanjem otpada. (J.E.)

(98) objavljeno  28. 07. 14. u 23.05 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: PRISVAJANJE TUĐEG

Ako im se dozvoli, svi bi nešto tuđeg prisvojili. To je pokušao i jedan ljetni sugrađanin Bola koji je mali javni put koji vodi pored njegove kuće do Ulice Domovinskog rata prisvojio na način da je postavio željezna vrata, a malo južnije zatvorio prilaz tuđoj parceli izgradivši – kamin. Onda je uslijedio sudski spor koji je trajao preko osam godina. Nakon pravomoćne presude, da se s tog puta uklone sve zapreke, dva su bila pokušaja deložacije. Tek kad su po drugi put došli predstavnici suda, sudski vještak i policajci, a bilo je to 4. travnja 2014. (na slici) konstatirano je da je vlasnik objekta sam (odnosno po njemu angažirani radnici) uklonio vrata i kamin. Trebalo je ukloniti držače vratiju, što je zapisnički i konstatirano, ali to nije tada učinjeno. Nakon blizu četiri mjeseca vrata su ponovno vraćena i zapriječen je put. Sada je Općini jedino preostalo da kao samopomoć ukloni vrata i skine željezne nosače. (J.E.)

(97) objavljeno  28. 07. 14. u 22.55 h  

********************


alt


U SRIJEDU OPET KIŠA

Već u srijedu se očekuje nova ciklona s novim obilnim oborinama. Bit će za 2 do 4 stupnja svježije nego u utorak, ali je ponegdje u Dalmaciji moguće i olujno nevrijeme.
U četvrtak je najavljeno poboljšanje sa više sunčanih razdoblja. Više sunca i toplije biti će u petak, subotu i nedjelju. (J.E.)

(96) objavljeno  28. 07. 14. u 22.50 h  
ponedjeljak, 28. 07. 2014. **********


alt

Predstavnici tvrtke "Cerado" (Marijana Šemanović, Nenad Šore i Ivo Šimunović) na sjednici Općinskog vijeća


ŽIČARA JE NOVA EKONOMIJA!

Papir neće značiti ništa, ako se po tim smjernicama ne bude radilo – rekao je bolskim vijećnicima Ivo Šimunović, autor Strategije razvoja općine Bol za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Vijećnici su, saslušavši najbitnije iz predočenog elaborata kojeg je izradila tvrtka „Cerado“ iz Postira, prihvatili na sjednici 25. srpnja strategiju razvoja. Sada predstoji realizacija, kako i ovaj elaborat ne bi doživio istu sudbinu kao mnogi ranije napisani, raspravljeni, usvojeni … i priča je uglavnom na tome i završila.
Turizam se ne može dešavati i razvijati stihijski. Ako se to shvati, poručili su nam autori, onda Bol uz prirodne uvijete ima realne šanse da sutra bude još bolji. Uz turizam će, međutim, trebati razvijati poljoprivredu i industriju. Dobar su primjer Postira koja su na svojim projektima uključila 8 okolnih naselja i otvorili nova radna mjesta. Neki planovi i nade postoje za Pučišća i ponovno oživljavanje kamenarstva.
Sadašnju glavnu aktivnost prodaje zemljišta trebat će napustiti. Izgradnja žičare do Vidove gore – smatra Ivo Šimunović – nije turistička atrakcija, već nova ekonomija. Žičara će postati brački fenomen, prekinuti prirodnu izoliranost Bola sa ostatkom otoka, ali će ona značiti i vezu Brača prema Hvaru i Visu. (J.E.)

(95) objavljeno  27. 07. 14. u 22.35 h  

********************


alt


POLUGODIŠNJI PRORAČUN

Općinsko je vijeće 25. srpnja prihvatilo polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna. Proračunom su prihodi za 2014. (kao i rashodi) planirani u iznosu od 18,8 milijuna, a u prvih šest mjeseci ostvareni su u visini od 6.057.377 kuna ili 32 posto. To je u granicama očekivanog, napisano je u izvješću voditeljice računovodstva. Povećanje  se prihoda događa u ljeto i jesen.
Izdaci iznose 6.801.459 kuna. Neplaćeni računi se podmiruju u zakonski određenom roku iz tekućeg priliva.

„VIŠAK“ ŠTEKATA TREBA UKLONITI
Pred Vijeće su došle i dva pisana podneska vezana za uklanjanje dijela štekata postavljenih izvan prodavaonica. Zaključak je da oba prigovora nisu prihvaćena i oni će kao i još sedam korisnika javne površine morati postupiti po opomeni komunalnog redara. Naime, općinskom odlukom za 2014. vrijedi pravilo da se izvan prodavaonice, na javnu površinu, može zauzeti 20 cm radi izlaganja reklamnih uzoraka robe koja se prodaje u prodavaonici. Mnogi su zauzeli i više,a  neki prema prošlogodišnjim odobrenim gabaritima (za što su Općini i platili odgovarajuću naknadu). Međutim, na nekim je mjestima nemoguće proći dječjim i invalidskim kolicima, pa je odlučeno da se može koristiti samo 20 centimetara. Iduće godine, navodno, neće biti dozvoljeno ni toliko! (J.E.)

(94) objavljeno  27. 07. 14. u 22.45 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 27. srpnja u 14 sati


NAKON KIŠE - KUPANJE

Jaka sredozemna ciklona imala je u nedjelju centar nad srednjom Dalmacijom. Nevrijeme je stiglo s mora i donijelo vrlo obilan pljusak. U mjernoj stanici u Bolu zabilježeno je tijekom nedjelje ujutro 28,6 litara po kvadratnom metru. U Starom Gradu je palo 30 litara oborina, u Milni 26, Kaštel Gomilici 17 … Kiša je bila obilnija na otocima nego u Dalmatinskoj zagori.
Međutim, nakon 13 sati, kada je prestala kiša, pojavilo se i sunce. Na plažama je ponovno bilo kupaća. (J.E.)

(93) objavljeno  27. 07. 14. u 22.50 h nedjelja, 27. 07. 14.  **********


alt


"BRACIERA" TREĆA U OMIŠU!

U subotu je u Omišu završen 48. Festival dalmatinskih klapa na kojem je bolska "Braciera", prema odluci stručnog ocjenjivačkog povjerenstva osvojila treće mjesto i Brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša! Prva je klapa "Kožino" iz Kožina, a drugi su "Pinguentum" iz Buzeta.

Publika je također ocjenjivala nastupe 12 klapa. Po njihovom mišljenju najbolja je klapa "Kaše" iz Dubrovnika, drugo mjesto je pripao "Kožinu", a treća je "Mriža" iz Splita. Prema glasovima publike peta je "Braciera", a klapa "Morbin" iz Donjeg Humca je deseta.

Ovo je bio 11. nastup "Braciere" na omiškom festivalu. Prvi put su sudjelovali 2001., a drugi put nakon male pauze - 2005. Od tada su svake godine u Omišu, a tri puta su dobili Brončani štit (3. mjesto po odluci stručnog povjerenstva): 2010., 2012. i 2014. godine. (A.Ć.)

(92) objavljeno  27. 07. 14. u 00.25 h 

********************


alt


OBVEZE PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA

Iznajmljivači soba i apartmana u domaćinstvu koji rade sa stranim turističkim agencijama, a koje nemaju sjedište u Hrvatskoj, prema tumačenju iz Porezne uprave imaju određene obveze na koje upozorava Turistička zajednica na svojim službenim Internet stranicama. Mi prenosimo ono najbitnije:

1. Zatražiti od Porezne uprave izdavanje posebnog identifikacijskog poreznog broja kako bi se mogao plaćati PDV na isplaćenu proviziju prema stranoj turističkoj agenciji;

2. Nakon dobivanja identifikacijskog broja potrebno je kod ovlaštenog knjigovođe koji ima licencu izvršiti registraciju u europski registar poreznih obveznika. U Bolu se to može izvršiti u knjigovodstvenom servisu „Klara“ ili u nekom drugom knjigovodstvenom servisu koji ima licencu;

3. Nakon što se primi račun od strane agencije za izvršene usluge dužni ste jednom mjesečno izvršiti obračun po primljenim računima, izdvojiti proviziju koje je isplaćena agenciji te na iznos provizije obračunati PDV i proslijediti ga u Državni proračun. Ovaj obračun možete raditi samostalno ili se mogu koristiti usluge knjigovodstvenog servisa.

(91) objavljeno  27. 07. 14. u 00.12 h 

********************


alt


NOVI FRIZERSKI SALON

Za one koji koriste frizerske usluge, radovat će vijest da je otvoren i treći frizerski salon u Bolu i to u hotelu „Elaphusa“.  Radi svakodnevno od 17 do 21 sat, a za rezervaciju treba nazvati na mob. 091 2309 260 ili recepciju hotela.
Domaći gosti i mještani imaju popust, rekla nam je Fanika Fabijanović, vlasnica obrta za frizerske usluge „La Style“. (J.E.)

(90) objavljeno 27. 07. 14. u 00.10 h 

********************


alt


ŽIVE GLAVE

Već smo navikli da skulptura Mala Mare povremeno „izgubi“ glavu. Majstori je vrate, ali samo za kratko. Pisali smo neki dan i slikali Malu Maru bez glave, koja je bila pored nje na podu. Glave sada nema i nismo uspjeli saznati je li je netko spremio ili je jednostavno – nestala. Mala Mare je i bez glave atrakcija, posebno za one mlađe. Oni stanu iza nje, a netko slika Malu Maru sa živom glavom. (J.E.)

(89) objavljeno  27. 07. 14. u 00.05 h   

********************


alt


RIBE IMA DOVOLJNO

U subotu su pred večer ljubitelji ribe s radošću dočekali „Svjetlicu“ koja je dva dana lovila uokolo Jabuke i Palagruže. Ponuda je bila, kao i uvijek raznolika i dovoljna, po uvijek istim cijenama – zimi i ljeti. Najviše se traže škampi i kozice. (J.E.)

(88) objavljeno  26. 07. 14. u 23.55 h 

********************


alt


NA BALOTE U MURVICU

Na dva bočilišta u Murvici se igra tijekom cijele godine, osim kada pada kiša, ali turnir je samo jedan put godišnje. Ove godine počinje već u srpnju i prve utakmice su najavljene za srijedu 30. srpnja. Prijave prima Tiho Pavišić, a svaka ekipa prijavljuje tri igrača i jednu rezervu.
Završetak turnira planira se nakon blagdana Velike Gospe što ovisi o broju prijavljenih ekipa. Prava fešta, uz janjetinu s ražnja i murviško vino, je za sve sudionike na kraju kada se uručuju pehari i medalje. (J.E.)

(87) objavljeno  26. 07. 14. u 23.50 h  
subota, 26. 07. 14.  **********


alt


D. ADULMAR OSTAJE PREDSJEDNIK

Tri je sata trajala 7. sjednica Općinskog vijeća koja je održana u petak navečer. Nazočilo je 9 od ukupno 11 članova.

NEMA ARHEOLOŠKIH NALAZIŠTA
Dobrom se informacijom treba smatrati obavijest iz Arheološkog elaborata da na području zapadno od plaže Zlatni rat nema arheoloških nalazišta koja bi mogla smetati izgradnji sportsko-zabavnog centra. To je odmah na početku svog izlaganja rekao načelnik općine Tihomir Marinković govoreći o radu u općini između dvije sjednice Općinskog vijeća. Vijećnike je izvijestio kako će idućih dana biti probno ispitan istočni dio kanalizacijskog sustava. Prometno stanje smatra zadovoljavajućim iako će tražiti policijsku intervenciju za vožnju i parkiranje na šetnici. Pad broja gostiju za tri posto načelnik ne smatra dramatičnim i vjeruje da će se to nadoknaditi.
Vijećnici su svojim pitanjima i primjedbama upozorili da ne treba odobravati proširenje djelatnosti nekima na plaži Zlatni rat, jer to može ugroziti druge. Ne treba kokošariti na Zlatnom ratu – čulo se na sjednici – i pogodovati svojim biračima.

PROMET I NOVI VLAK
Smatra se da je neophodno načiniti i novu prometnu regulaciju na Velom mostu, posebno u vrijeme dolaska katamarana.
Što znači drugi turistički vlak kada voze u dvije smjene? Za prvo vrijeme je to bila jedina moguća odluka, odgovorio je načelnik, a kada se stvore novi prometni uvjeti načinit će se i novi raspored vožnje.

D. ADULMAR OSTAJE PREDSJEDNIK
Najprije je trebalo utvrditi hoće  li vijećnici uopće glasovati o razrješenju predsjednika Općinskog vijeća. To je trebalo predložiti barem četiri vijećnika. Ipak da se riješi i ta dilema, svih 9 vijećnika je bilo za izjašnjavanje. Kada se glasovalo, dva su vijećnika bili za razrješenje (Doro Adulmar i Tomislav Marčić), a ostalih 7 su bili protiv.
Ovim glasovanjem Doro Adulmar je dobio podršku većine vijećnika i ostaje na dužnosti predsjednika Općinskog vijeća.

USVOJENA STRATEGIJA RAZVOJA DO 2020.
Nakon uvodnog izlaganja prof. emeritusa Ive Šimunovića (o čemu ćemo opširnije pisati u sutrašnjem izdanju Bolske kronike) u raspravi su sudjelovali i vijećnici a glasovanjem prihvatili Strategiju razvoja općine Bol za razdoblje od 2014. Do 2020. Koju je izradila tvrtka „Cerado“ iz Postira.

POZNATI SU DOBITNICI PRIZNANJA
Vijećnici su prihvatili prijedlog svoga odbora i odlučili da dobitnici općinskih priznanja budu Jurica Bošković  (Grb općine Bol) i Vlasta Cvitanić (Godišnja nagrada općine Bol). Oni će uz odgovarajuća priznanja na Dan općine (5. kolovoza) dobiti 6.000 odnosno 5.000 kuna.

NA DAN OPĆINE BEZ RUČKA
Na prijedlog načelnika i predsjednika vijeća, odlučeno je da nakon svečane sjednice Općinskog vijeća 5. kolovoza neće biti zajedničkog ručka u restoranu hotela „Elaphusa“. Planirana sredstva za tu namjenu uplatit će se u fond za pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji. (J.E.)

(86) objavljeno  25. 07. 14. u 01.15 h  

********************


alt


ZAVRŠNICA OVE SUBOTE U OMIŠU

Velika završnica muških klapa u Omišu na rasporedu je ove subote (26. srpnja) uz izravni prijenos na II. programu HTV-a sa početkom u 21.30, dok je radio prijenos u isto vrijeme na Hrvatskom radiju Radio Splitu. Za nas je svakako najinteresantniji nastup bolske klape „Braciera“. Oni su dobili naklonost stručnog povjerenstva na izbornim večerima. Na drugom su mjestu sa 28 bodova koliko ima i klapa „Kožino“. Slijede „Kampanel“ iz Zagreba, „Pinguentum“ iz Buzeta, „Sebenico“ iz Šibenika …Ovi bodovi odlučuju o redoslijedu nastupa pa će po tome „Braciera“ biti predzadnja. (A.Ć.)

(85) objavljeno  26. 07. 14. u 01.10 h  
petak, 25. 07. 14.    **********


alt

U četvrtak je bilo i nekoliko novih štandova (na radost onih najmlađih)


alt

Po ovoj slici teško je zaključiti: je li se puno jelo, ili malo čistilo (snimljeno u 22.30 h)


OČEKIVANJA NISU ISPUNJENA!

Već je održana i peta Bolska litnja noć pa s pravom možemo konstatirati da smo očekivali više od ovih ljetnih večernjih zabava na rivi. Glazbenom programu i nema se bitno što zamjeriti, ali je izostao šušur oko štandova. Bolski ugostitelji očito nisu prepoznali mogućnost prezentacije svoje ponude, a nema ni prošlogodišnjeg roštilja s tunjevinom, lignjama … Ponuda kolača nije posve atraktivna pa smatramo da je ukupni dojam: lošije nego lani. A trebalo je biti bolje. Govorilo se da će ova manifestacija biti ponedjeljkom, ali je ostala četvrtkom. Određeni su i nositelji nekih aktivnosti, ali su ostali nevidljivi njihovi uradci. Izuzetak je Centar za kulturu koji je, kao i uvijek do sada, standardno odradio svoj dio posla.
Bolske litnje noći su potrebne. Bolje i ovakve nego nikakve, ali da gostima ostanu u lijepom sjećanju. (J.E.)

(84) objavljeno  25. 07. 14. u 00.20 h  

********************


alt


PREPORUČUJEMO: JAZZ KONCERT

Vesna Pisarović i glasoviti američki jazz velikani na ljetnoj su turneji. Nakon Komiže, Visa i Hvara, u petak gostuju u Bolu. Jazz koncert je u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21.30 sati, a ulaznice se prodaju po 50 kuna.
Nakon vrlo uspješnog projekta, albuma "With Suspcious Minds" u kojemu je s berlinskim jazz glazbenicima na vrlo originalan način obradila pjesme Elvis Presleyia, s ovim trijom se Vesna Pisarović vraća tradicionalnom jazzu i obrađuje jazz standarde na vrlo nekonvencionalan način.
Petit Standard trio čine Vesna Pisarović – glas; John Betsch – bubnjev; Chris Dahlgren – kontrabas. (A.Ć.Ć.)

(83) objavljeno  25. 07. 14. u 00.10 h   

********************


alt


U MURVICI DALMATINSKA PISMA - PETKOM

Počelo je prošle subote nastupom klape „Kantaduri“ u konobi „Raj“ u Murvici. Kao da se nije mogla dočekati druga subota, pa je dalmatinska pisma ovoga petka (25. srpnja). Tako će biti i ubuduće do kraja ljeta, petkom od 20 sati nastupaju „Kantaduri“, a u „Raj“ se može i ranije. (J.E.)

(82) objavljeno  25. 07. 14. u 00:05 h  
četvrtak, 24. 07. 14.   **********


alt


alt


STIGAO JE "TOMMY"

Nakon podužeg čekanja u srijedu je napokon otvorena trgovina „Tommy“, prva u Bolu, a treća na Braču. Nalazi se uz glavnu prometnicu, Ulica Hrvatskih domobrana 13, a pogodno je za kupce jer ima i vlastito parkiralište.
Poslovni centar „Tommy“, čije je sjedište u Splitu, trenutno broji 167 prodajnih mjesta u četiri formata: Hipermarket, Maximarket, Supermarket i Market. U Bolu je otvoren - Market. „Tommy“ je jedan od vodećih trgovačkih lanaca, a zapošljava 2500 radnika.
Do sada su u Bolu bile tri trgovine Studenca,  po jedna Konzuma i Kupinice. (J.E.)

(81) objavljeno  23. 07. 14. u 21.55 h 

********************


alt


MANJE TURISTA U BOLU I ŽUPANIJI

Prema dnevnom izvješću Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske, sa stanjem na dan 21. srpnja u našoj županiji je boravilo jedan posto manje gostiju, a u Bolu tri posto manje u odnosu na isti datum prošle godine.
U hotelima, privatnom smještaju, kampovima i marinama bilo je 21. srpnja 126.127 gostiju (domaćih 7.148, a stranih 118.979). U Omišu ih je bilo 28 posto manje, u Brelima 27, Segetu 19, Okrugu 11, Kaštelima 10, Baškoj Vodi 9, Hvaru 7 … Više su gostiju registrirali u Trogiru (47 posto), Splitu (22 posto), Makarskoj (7 posto) …
Bol je 21. srpnja imao 299 domaćih i 4.178 stranih gostiju ili ukupno 4.447.
Turistička patrola „Večernjeg lista“ objavila je do sada ocjene za 10, od ukupno 23 ljetovališta na Jadranu. Bol  je sa zbirnom ocjenom 95 na drugom mjestu. Pretekao ga je Trogir sa ocjenom 99. (J.E.)

(80) objavljeno  23. 07. 14. u 21.50 h 

********************


alt


MORE I DALJE IZVRSNO

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ nastavlja s ispitivanjem kakvoće mora. U Bolu su bili 16. Srpnja po peti put ove godine uzeti uzorci mora na plažama Martinica, Borak i Zlatni rat.Toga je dana temperatura zraka bila 30, a mora 25 stupnjeva. Slanost 37. Vrijeme uzimanja uzoraka od 13.40 do 14 sati.
Objavljeni su i rezultati. Na Martinici, što posebno veseli jer tamo svakodnevno vježbaju djeca od 4 do 14 godina u ljetnoj školi plivanja, more je visoke kakvoće. Ispitivano je na crijevne enterokoke i escherichia coli. Na oba je uzorka rezultat „O“. Isti nalaz je za plažu Borak, dok je na istočnoj strani Zlatnog rata također dva puta 0, a na zapadnoj 1 i 3. Međutim, sve do brojke 60 smatra se da je more izvrsno, visoke kakvoće. (J.E.)

(79) objavljeno  23. 07. 14. u 21.45 h 

********************


alt


OBNAVLJA SE PROMETNA SIGNALIZACIJA

U srijedu je nastavljeno obnavljanje i postavljanje nove prometne signalizacije. Neke od njih prošle zime srušila je bura i Turistička zajednica preuzela je obvezu da se to obnovi. Idućih dana nastavit će se sa postavljanjem novih putokaza. (J.E.)

(78) objavljeno  23. 07. 14. u 21.40 h  srijeda, 23. 07. 14.   **********


alt

Kostimi (snimljeno u rujna 2013.) u kojima nastupaju Boljani gostujući u drugim državama


LJETNI I ZIMSKI KARNEVAL NISU ISTO (2)

Ljetni brački karneval nastao je na inicijativu Tonkice Trutanić i uz veliku pomoć riječke grupe Veselih oldtimera, karnevaliskih zaljubljenika. Nastao je u želji za produživanjem karnevalske sezone, želji za pokazivanjem bogate karnevalske tradicije, maškaranjem i u ljeto doba, dijeljenjem veselja s bolskim gostima. Od tih je početaka do danas, karneval rastao, postao dio međunarodne karnevalske obitelji, proširio se, povećao i nadamo se, raste i dalje. Već ga tri godine organizira  Centar za kulturu, u okrilju je Federacije karnevalskih gradova i vjerujemo da može donijeti samo dobro, Bolu i gostima, uz naravno još više rada, suradnje i novih ideja.
-  Ljetni se brački karneval ipak sasvim pogrešno uspoređuje s našim tradicionalnim zimskim pravim karnevalom. Nitko mu ne želi oduzeti snagu, on ima svoje vrijeme, svoje običaje, svoga Juru, svoj testament, spaljivanje, izrugivanje, provociranje i sasvim je naš. Ne znam što bi na njemu uopće radile gostujuću grupe i čemu bi se smijale dok se mi izrugujemo sami sa sobom, općinom, državom...- mišljenja je Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica centra za kulturu.
Ljetni je karneval samo krasna maskirana turistička manifestacija, ima naziv karneval jer je tako prepoznatljiva u svijetu, ali s tradicionalnim  karnevalskim običajima nema puno veze. Kod nas se ljeti radi o Festivalu maski, predstavljanju i to plesa, ideja, druženja, putovanja, zabavljanja...
- Radujemo se rujnu i brojnim gostima, brojnim maskama, drugim narodima, njihovim idejama i predstavljanjima, a od zimske bogate tradicije krademo malo mašte u kostimima, maskiranju, pokazujemo našu djecu, tjeramo ih da se još bolje užive, pripreme, pokažu i pred drugima, a ne samo svojim najbližima – zaključila je Ivana Bošković Ivičić.

(77) objavljeno  22. 07. 14. u 22.05 h

********************


alt


PREUZETO PRIZNANJE ZA T. KUISA

Povodom obilježavanja 90 godina turizma u Bolu, dodijeljeno je 10 posebnih priznanja zaslužnima za razvoj turizma u Bolu. Većini su uručena 21. listopada prošle godine, a za Tomu Kuisa priznanje je u utorak preuzela njegova nećakinja Vlasta Bertić. Plaketu joj je predao Markito Marinković, direktor TZ Bol.
Tomo Kuis (1896. – 1991.)  po povratku u Bol, čitav se posvetio turizmu i svome Bolu. Bio je prvi direktor hotela „Zlatni rat“ (danas „Kaštil“), a od 1953. do 1962. bio je i na čelu hotelskog poduzeća „Zlatni rat“. (J.E.)

(76) objavljeno  22. 07. 14. u 21.50 h 

********************

alt


MALA MARE IZGUBILA GLAVU

Mala Mare, skulptura na mostiću ispred Bijenaćice nije baš izgubila glavu. Barem pet puta je netko skinuo glavu i srećom je ovaj put ostavio pored kipa. Neće biti teško ponovo je vratiti na rame Male Mare, ali ostaje nejasno radi li to netko iz obijesti ili slučajno, u prolazu. (J.E.)

(75) objavljeno  22. 07. 14. u 22.10 h utorak, 22. 07. 14.   **********


alt


KRENUO I DRUGI VLAKIĆ

Dugo najavljivani turistički vlakić krenuo je na prvu komercijalnu vožnju u ponedjeljak u 8 sati. Jedan će vlak prevoziti putnike do plaže Zlatni rat i natrag od 8 do 15, a drugi od 15 do 23 sata. Nakon 19 sati zadnja stanica je hotel „Bretanide“.
Cijena prijevoza je 15 kuna.
Novi turistički vlakić je s tri vagona, a zadnji ima rampu za ulazak invalidskih ili dječjih kolica. (J.E.)

(74) objavljeno  21. 07. 14. u 21.50 h 

********************


alt


AUTOBUSOM JE NAJJEFTINIJE

Prije polaska na put dobro se interesirati koliko košta prijevoz iz Bola ili do Bola. Naravno to se ne odnosi na otočane koji imaju značajan popust, a umirovljenici mogu putovati besplatno autobusom i trajektom.
Najjeftiniji prijevoz od Splita do Bola je kada se koristi izletnička linija Autotransa. Svaki dan je polazak iz Splita (s autobusnog kolodvora) u 4.55 i 8.40, a povratak iz Bola u 13.45 i 19.30 sati. Cijena povratne karte je svega 95 kuna, a tu je uključena i karta za trajekt. Dodatnih 5 posto popusta dobije se za kupnju karte online preko portala www.autotrans.hr  Dobro je znati da autobusna karta Supetar – Bol košta 40 kuna, ali ako se kupi povratna karta onda to košta 50 kuna, samo 10 kuna skuplje. (J.E.)

(73) objavljeno  21. 07. 14. u 21.45 h  

********************


alt


PREPORUČUJEMO: "JA, TATA!"

Drugu godinu za redom bolski ljubitelji kazališne umjetnosti mogu vidjeti veliki hit teatra Exit „Ja, tata“, u utorak, u Teatrinu „Dva ferala“ u 21.30 sati. Prošlog je ljeta predstavu vidjelo čak 350 ljudi u jednoj večeri  što zasigurno predstavlja rekordnu popunjenost bolskog kazališta pod vedrim nebom. Kako su lani neki ostali i bez karte, organizatori Bolskog lita predstavu su ove godine ponovno uvrstili u svoj program. Riječ je o svjetski poznatoj monodrami koju izvodi jedan od najtalentiranijih hrvatskih glumaca mlađe generacije Rakan Rushaidat. Tema monodrame je bliska i prepoznatljiva - kako se snalazi muškarac kada u obitelj dolazi dijete. Sedamdeset minuta koliko traje predstava publika provede u smijehu, iako je riječ o ozbiljnom komadu koji otkriva muške bojazni od stupanja u odgovornu vezu, od dolaska djeteta i od nove važne životne uloge. Režiju predstave potpisuje Boris Kovačević, a tekst Bjarni Haukur Thorsson. (S. Baković)

(72) objavljeno  21. 07. 14. u 21.35 h  

********************


alt

Bolski predstavnici u prepoznatljivim kostimima: Zlatni rat


alt

Predstavnike Bola primio je gradonačelnik Vrnjačke Banje


KARNEVALISTI SE VRATILI KUĆI

U rano jutro, u ponedjeljak se u Bol vratila grupa koja nas je predstavljala na 10. karnevalu u Vrnjačkoj Banji (Srbija). Otkad je 2012. Bol postao član Federacije europskih karnevalskih gradova, naš ljetni međunarodni karneval postaje sve poznatiji, popularniji, a nadamo se i bolji.
Tako je u ove tri godine u Bolu ugošćeno na desetke odličnih grupa izvan Hrvatske, a istovremeno su bili pozvani na puno različitih karnevala. Bol se svojim maskama do sada predstavio u Makedoniji, Italiji, Srbiji i Crnoj Gori.
- Zbog turizma, poslova i ljetnog kaosa tek smo ovoga ljeta po prvi put sudjelovali na ljetnom karnevalu. Okupili smo ovaj put naše uzdanice, mlade karnevalske snage i naravno s ponosom ponijeli masku Zlatnoga rata. Oduševljeni smo gradom, gostoprimstvom i naravno velikim karnevalom  – rekla nam je Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu i organizatorica karnevalskih fešti u Bolu.
Kako je nastao ljetni brački karneval i može li se uspoređivati s onim mnogo starijim sa onim u zimskom periodu? O tome nešto više u sutrašnjem nastavku, također u Bolskoj kronici.

(71) objavljeno  21. 07. 14. u 21.30 h  

********************alt

Pred neki dan obilna je kiša parkiralište u Murvici pretvorila u bazen (foto: Darko Pavišić)


BIT ĆE SUNCA I - KIŠE

Nestabilno vrijeme možemo očekivati i sljedeća tri dana. U utorak će biti – kažu meteorolozi – sunčanih razdoblja, ali i kiše. Slično vrijeme najavljeno je za srijedu i četvrtak. U petak će biti pretežno sunčano i suho. Isto vrijeme moguće je u subotu i nedjelju.
U Bolu se zadnjih mjesec-dva dana pribojavaju velikih količina kiše u kratkom razdoblju. Tada poplave neke prostorije u prizemlju ili ispod nivoa rive, pa moraju intervenirati i vatrogasci. Vlasnici strpljivo čiste, ali se nadaju da će se taj problem riješiti jer tih poplava nije bio prije izrade nove kanalizacijske mreže. (J.E.)

(70) objavljeno  21. 07. 14. u 21.20 h ponedjeljak, 21. 07. 14.   **********


alt


KARTA ZA 140 KUNA

Katamaranom „Bišovo“ od ove nedjelje splitska agencija Split tours organizira izlet Split – Bol – Jelsa i natrag. Iz Splita je polazak u 9, a iz Bola u 17 sati. Ta je izletnička linija bila uvedena i prošle godine, a ove je godine novost što se ne može kupiti karta samo u jednom pravcu. Prošlog ljeta znalo se nedjeljom i po 50 putnika ukrcati u Bol za Split. U prvoj najavi ove izletničke linije bilo je objavljeno da će karta u jednom pravcu biti 70 kuna, a povratna 140. U međuvremenu, saznajemo neslužbeno, agenciji Split tours naloženo je da mora naplaćivati  po 140 kuna kao izletničku kartu. Tko želi samo u jednom jedan pravcu morat će platiti punu cijenu! (J.E.)

(69) objavljeno  20. 07. 14. u 22.40 h 
nedjelja, 20. 07. 14.   **********


alt


TURISTE INTERESIRA PODMORJE

Sve je veći interes za vožnju žutom polupodmornicom „Val“. Sa plaže „Zlatni rat“ kreće se 8 puta na puni sat od 11 do 18 sati, a iz bolske luke pet puta, svakih 45 minuta, od 20 do 23 sata. Odrasli plaćaju za vožnu od 30 minuta 80, a djeca do 10 godina 50 kuna. Broj putnika je ograničen na 12.
- Po meni su mnogo atraktivnije dnevne vožnje – kaže nam Vedran Krunić, vlasnik i kapetan polupodmornice – ali je veća gužva navečer. (J.E.)

(68) objavljeno  19. 07. 14. u 23.20 h 

********************


alt


VIŠE REDA U PROMETU?

Mjesec je dana prošlo otkako prometni redar pokušava riješiti prometnu nedisciplinu. Pod brisače, uglavnom  krivo parkiranih vozila, ostavljene su 52 pismene opomene. Petorica su ponovo bila u prekršaju i prometni im je redar ostavio uplatnicu da plate po 500 kuna. Ako su to učinili u roku od tri dana kazna im je bila 50 posto manja.
Čini se da ipak ima nešto više reda i manje prometne gužve u centru mjesta. Prometne znakove ne poštuje desetak uvijek istih vozača. (J.E.)

(67) objavljeno  19. 07. 14. u 23.15 h  

********************


alt

"Mi imamo brojeve ..."


BROJEVI ZA RIBU

Više i nije vijest da je „Svjetlica“ dovezla u Bol svježu ribu po prihvatljivim cijenama. Novost je što se od subote dijele brojevi potencijalnim kupcima kako bi se izbjegla gužva i kupovina preko reda. Bilo je to za neke iznenađenje, ali je većina sa simpatijama prihvatila ovu  novost. (J.E.)

(66) objavljeno  19. 07. 14. u 23.10 h 
subota, 19. 07. 14.   **********


alt


KOLIKO NAM OSTAJU GOSTI?

Prije dvadeset i više godina bilo je uobičajeno da gost ostane u Bolu i po petnaest dana. Smjene su u pravilu bile svake druge subote. U Bol i danas dolaze neki od tih gostiju ili njihova djeca, ali ih je mnogo manje. U modi su neki drugi trendovi, posebno kod mladih, koji tijekom odmora obilaze mnoge države i turistička središta, a malo se zadržavaju na jednom mjestu.
Statističkim podacima treba vjerovati ma koliko nam se činili nelogičnim. U Splitsko-dalmatinskoj županiji u lipnju je bilo 276.530 stranih turista koji su ostvarili 1.377.952 noćenja ili 4,98 po jednom gostu. Domaći su gosti boravili još kraće – 3,78 dana (20.849 gostiju i 78.910 noćenja).
U Bolu je gost u prosjeku boravio u lipnju 5,96 dana, u Hvaru 3,53, a u Splitu 2,64 dana. Split po tome ostaje tranzitni grad gdje je boravilo u lipnju 44.429 gostiju sa 117.317 noćenja. Korejanaca, na primjer, je bilo 5.384, ali sa samo 6.569 noćenja.
Najduže bi se u Županiji zadržali Rusi (8,25 dana), zatim Nijemci (7,06), Česti (6,07), Norvežani (5,88) …
Slovenci su u lipnju u Bolu ljetovali u prosjeku 9,01 dana, Francuzi 6,54 dana, Poljaci 5,88 dana, Šveđani 5,20 dana, Nijemci 5,09 dana … (J.E.)

(65) objavljeno  18. 07. 14. u 22.15 h  

********************


alt

Faksimil duplerice "Večernjeg lista" od petka 18. srpnja


BOL TRENUTNO U VODSTVU

Turistička patrola "Večernjeg lista" objavila je u broju od petka ocjenu za Bol koji je dobio 95 bodova i trenutno je na prvom mjestu. S tom ocjenom bolji je od Dubrovnika (91 bod), Korčule (90), Makarske (89) i Hvara (89). Ukupno će se ocijeniti 23 ljetovališta u Hrvatskoj.
Prošlog ljeta Bol je imao također ocjenu 95 i osvojio je treće mjesto. Prvi je bio Vis (100), a drugi Rovinj (99).
„Večernji list“ je Bolu dodijelio pet puta Zlatno sunce (1967., 1977., 1979. 1984. i 1994.), zatim titulu Šampion turizma (2002.), a najboljim ljetovalištem na Jadranu proglašen je 2008. godine.
Patrola je ove godine maksimalno ocijenila (10): urednost, izgled mjesta, čistoću i zaštitu okoliša / gostoljubivost / kulturni, rekreativni i izletnički sadržaj / opskrbljenost i šoping ponudu / uređenost i opremljenost plaža / opći dojam /.  Ocjenu 9 dobili su: kvaliteta i raznolikost smještaja / večernja zabava / inovativnost, originalnost i autohtonost ponude/. Najlošiju ocjenu (8) dobila je ugostiteljska ponuda.
U negdašnjem domu vinogradara, ribara i pomoraca, uistinu leži komadić zemaljskog raja – zaključuje svoje izvješće iz Bola Renata Rašović, novinarka „Večernjeg lista“. (J.E.)

(64) objavljeno  18. 07. 14. u 22.10 h 

********************


alt


U RAJ ZBOG PISME I SPIZE

Svake subote, a počinje 19. srpnja, u konobi „Raj“ na Murvici ponovno će goste zabavljati dalmatinskom pismom klapa „Kantaduri“. Naravno, kako to i priliči restoranu (konobi) „Raj“, nudi se i veliki izbor jela s roštilja (meso i riba), plodovi mora, pršut, sir i domaće vino...
Pjesma počinje već od 20 sati. (J.E.)

(63) objavljeno  18. 07. 14. u 22.05 h 

********************


alt


PRVO DIGITALNO KINO NA BRAČU

Već sedam dana se prikazuju filmovi u ljetnom kinu „Bol“ i to novom digitalnom opremom, prvom na Braču. Po tradiciji sve su to novi filmovi prvi put ove godine uvezeni u Hrvatsku. Nova oprema omogućava kvalitetniju projekciju i nema prekida u pola filma jer su stari projektori uklonjeni. Mogući su problemi samo u slučaju kiše jer u dvorani nema drugog digitalnog projektora, ali će biti nabavljen za ljeto 2015. godine. (J.E.)

(62) objavljeno  18. 07. 14. u 22 h   
petak, 18. 07. 14.   **********alt


KREĆE I DRUGI VLAKIĆ

Općinsko vijeće jednoglasno je odbilo žalbu skupine građana „Udruga bolskih barkariola“  (u osivanju) i postale su pravovaljane odluke o koncesiji za dva turistička vlakića koja će prevoziti do plaže Zlatni rat. Žalitelji nisu ispunili mnoge od traženih uvjeta natječaja, između ostalog, nisu uplatili jamčevinu, nisu priložili dokaz o registriranoj djelatnosti, nisu imali ni potvrdu porezne uprave …
Vlakić „Zlatnog rata“ nastavio je prošlogodišnju aktivnost i već vozi od autobusne postaje do plaže, a drugi u vlasništvu obrta „Frane“ uključiti će se u promet u subotu ili najdalje u ponedjeljak.
Od drugoga vlakića turisti neće imati nikakve koristi. Načelnik je odredio da će jedan prometovati od 8 do 15, a drugi vlakić od 15 do 23 sata. Takvo radno vrijeme imao je prošle godine i vlakić „Zlatnog rata“. Prema toj logici „Jadrolinija“ bi za Bol mogla nabaviti i drugi katamaran, ali bi jedan vozio u parne, a drugi u neparne dane. Bilo bi to nešto slično i bolskoj odluci o voznom redu vlakića.
Jedine koristi od drugog vlakića imat će samo općinski proračun. Lani je jedan vlakić plaćao 25 tisuća kuna za koncesiju, a ove će oba plaćati po 50 tisuća. To znači da će u općinski proračun biti 75 tisuća više uplaćeno, putnicima nikakva pogodnost, a koncesionari će dijeliti na pola mogući promet.
Spomenimo, iako od toga neće biti koristi, cijena prijevoza, po odluci načelnika, ne može biti veća od 15 kuna u jednom pravcu. (J.E.)

(61) objavljeno  17. 07. 14. u 20.30 h 

********************


alt


PRIPREME UČENIKA U BOLU

U Bolu se od 15. do 25. srpnja priprema 20 učenica i učenika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, koji će od dva pa do 10 mjeseci nastaviti školovanje u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Švicarsku, Francuskoj, SAD-u, Švedskoj, Norveškoj i Danskoj. Tijekom boravka u Bolu pripreme se provode kroz niz interaktivnih radionica koje omogućuju učenicima otvorenije razmišljanje o svijetu, ali ih u isto vrijeme pripremaju za moguće scenarije i doživljaje tijekom razmjene. Organizator je Globus, udruga za interkulturalno učenje kojima je već deset godina domaćin Srednja škola Bol, a učenici su smješteni u prostorijama bolske škole na Rudini. (J.E.)

(60) objavljeno  17. 07. 14. u 20.25 h  

********************


alt


PREPORUČAMO: NOVE RIBE U JADRANU

Nemamo običaj pisati o događanjima izvan Bola, ali nam se čini zanimljivim preporučiti našim čitateljima, Boljanima i njihovim gostima, da se odvezu u petak navečer u 28 kilometara udaljena Povlja. Tamo će u konobi „Kala“ s početkom u 21.30 sati biti predavanje i predstavljanje knjige „Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora“. Predavač je Jakov Dulčić, jedan od autora knjige, koji već desetljeće i pol proučava faunu riba Jadrana, a objavio je i brojne znanstvene radove. (J.E.)

(59) objavljeno  17. 07. 14. u 20.20 h  četvrtak, 17. 07. 14.   **********


alt

Maturanti s diplomama na pozornici hotela "Elaphusa"


USPJESI NISU SLUČAJNI

Srednja škola Bol, prema postignutim rezultatima i znanju učenika, spada u škole iznad prosjeka u Hrvatskoj i županiji. Neslužbeno saznajemo da su svi, koji su to željeli, uspjeli upisati fakultet. Neki će školovanje nastaviti i u inozemstvu.
Za bolje poznavatelje rada Srednje škole u Bolu to nije nikakvo iznenađenje niti su njihovi uspjesi slučajni. Nastavnika je 27 i trenutno će u novoj školskoj godini biti 116 učenica i učenika. U prvi ih je razred upisano 18, ali će ih se u jesenskom roku roku moći upisati još dvadesetak.
O rezultatima ispita na Državnoj maturi nešto više smo saznali u razgovoru s ravnateljem škole Krešimirom Okmažićem:

- Učenici su osim obaveznih predmeta (Hrvatski jezik, Engleski jezik, Matematika) za izborni
predmet izabrali Fiziku (9), a zatim Psihologiju (5), Politiku i gospodarstvo (5) i Likovnu
umjetnost (2) te po jedan učenik Biologiju, Kemiju i Sociologiju.
Rezultati ispita izraženi prosječnim bodovima ukazuju na iznadprosječan uspjeh učenika Srednje škole Bol u svim predmetima i to kako u odnosu na prosjek Republike Hrvatske, tako i na prosjek bodova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nešto veće odstupanje od prosjeka u državi i županiji je u predmetima Biologija, Kemija i Psihologija, ali uz napomenu kako je Kemiju i Biologiju prijavila samo jedna učenica. Dosta više ocjene od prosjeka u Republici Hrvatskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji postignuti su gotovo u svim predmetima i to na polovici ispitnih predmeta iznad ocjene 3,5 (vrlo dobar). Najviše su ocjenjeni učenici koji su polagali Engleski A razinu, Hrvatski A razinu, Matematiku A razinu i Kemiju, dok je najniži rezultat postignut na Engleskom B razini i Matematici B razini, ali iznad županijskog i republičkog prosjeka. (J.E.)

(58) objavljeno  16. 07. 14. u 21.55 h  

********************


alt

alt


ČEŠKI KARDINAL U BOLU

Najtiražniji češki dnevni list MF DNES objavio je u svom prilogu reportažu o dominikanskom samostanu u Bolu u kojem ljetni odmor provodi češki kardinal Dominik Duka. Reportaža je tiskana na četiri stranice (na slici), a korištene su i fotografije koje su im ustupili Turistička zajednica Bol i urednik ovoga portala. (V.K.)

(57) objavljeno  16. 07. 14. u 21.50 h  

********************


alt


(NE)KULTURA 2

Bezbroj je primjera o nekulturi stanovanja, pa nas jedna čitateljica upozorava na slučaj iz ulice Uz Garmu. Mala je to ulica koja vodi od Ulice Ante Radića prema sjeveru do Ulice Domovinskog rata, ali je u njoj već dvije godine napušteni frižider i još neki ostavljeni predmeti pa malu i usku ulicu čine još manjom. Tko bi trebao ukloniti ove ostavljene (odbačene) kućne predmete? (J.E.)

(56) objavljeno  16. 07. 14. u 21.45 h  
srijeda, 16. 07. 14.   **********


alt

Plaža Zlatni rat 15. srpnja u 12.30 sati


MANJE ILI VIŠE TURISTA?

Ima i onih koji mnogo ne vjeruju statističkim podacima. Svjedoci smo da još ima slobodnih apartmana u Bol, čak i tamo gdje su agencije ugovorile plaćanje „puno za prazno“. Već smo objavili podatak da je u prvih 11 dana srpnja bilo u Bolu za pet posto manje gostiju nego u istom razdoblju prošlog ljeta. Međutim, na dan 14. srpnja, što ne mora biti pravi pokazatelj popunjenosti kapaciteta, u Bolu je ostvareno 4.327 noćenja ili dva posto više nego na isti dan 2013. godine. Isti postotak (2 posto) je i na nivou Županije gdje je bilo 111.494 noćenja. Bol je, po broju noćenja, u Županiji na 10. mjestu. Ispred njega su Split  (13.566), Baška Voda (8.519), Makarska (8.247), Hvar (5.387), Okrug (5.107), Tučepi (4.893), Podgora (4.752), Gradac (4.640) i Seget (4535).
Na Braču je 14. srpnja bilo 12.849 noćenja, najviše u Bolu (4.327), zatim u Supetru (4.237), Sutivanu (1.072), Postirama (1.051), Milni (1.037) i Selcima (901).
U Splitu je povećanje bilo od čak 63 posto, ali to trebaju zahvaliti Ultra Europe Festivalu. Povećanje, već smo napisali, imao je Bol, Makarska (11 posto)  i Tučepi (2 posto). Hvar je na istom nivou, a podbacili su Seget (4 posto), Okrug (10 posto), Baška Voda (14 posto), Gradac (12 posto) … (J.E.)

(55) objavljeno  15. 07. 14. u 22.20 h  

********************


alt


ZAPRAŠIVANJE PROTIV MUHA I KOMARACA

Budu li povoljne vremenske prilike „Cian“ će u noći od srijede na četvrtak zaprašivati protiv muha i komaraca. Obavit će se to tzv. prizemnom metodom iz automobila, a preparat koji se koristi nije opasan za ljude. Možda samo da astmatičari budu na oprezu.
Zaprašivanje će se ponoviti za dvadesetak dana. (J.E.)

(54) objavljeno  15. 07. 14. u 22.15 h 

********************


alt


OBNOVA SMEĐE SIGNALIZACIJE

U tijeku je obnavljanje smeđih putokaza i postavljanje  novih vinjeta, umjesto od sunca i kiše oštećenih. Postavit će se i neke nove table radi boljeg snalaženja turista. Možda se to moglo učiniti i prije glavne sezone, ali ne treba biti mnogo sitničav. Nikad nije kasno. (J.E.)

(53) objavljeno  15. 07. 14. u 22.05 h  

********************


alt

Kuda plovi ovaj brod? Idu u Jelsu pa u Hvar, a desetak mladih iz Bola istom je rutom krenulo katamaranom


ULTRA BEACH PARTY

Bolski su čelnici u utorak otplovili gliserom (na slici) do Jelse, a zatim u Hvar gdje su uživo gledali i slušali dio zabave nazvane Beach party. Malo je trebalo da u to vrijeme budu u Bolu, koji je bio najavljen kao domaćin za preko pet tisuća mladih. Ali Općinsko vijeće je smatralo da bi takva manifestacija na plaži Zlatni rat više štetila nego koristila turizmu u Bolu. Stoga se Beach party ponovno organizirao u Hvaru, na bazenu hotela „Amfora“.
Što su možda svojom odlukom propustili, osobno će saznati načelnik Tihomir Marinković, direktor TZO Markito Marinković, općinski vijećnici Tomi Fabijanović i Jakov Okmažić te Dinko Karninčić koji im se priključio umjesto predsjednika Vijeća Dora Adulmara. Možda se uvjere da su postupili ispravno. U ekipi su i oni koji su bili za i oni protiv partijanja u Bolu. (J.E.)

(52) objavljeno  15. 07. 14. u 22 h  

********************


alt


TUŽNA MASLINA

Većina zna, barem pretpostavljamo, kako izgleda tužna vrba. Ima li i tužnih maslina? U vrtu Maje i Ivice Baković snimili smo ovu maslinu s opuštenim granama koje nas umnogome podsjećaju na tužnu vrbu. Ima li sličnih primjera? (J.E.)

(51) objavljeno  15. 07. 14. u 21.55 h 

********************


alt

Ukopni kontejner, a oko njega otpad koji trebalo odvesti u Reciklažno dvorište


alt

Kontejner s otvorenim poklopcem


(NE)KULTURA

Nije riječ o kulturnim događanjima  i programima tijekom ljeta, već o (ne)kulturi stanovanja. Mnogo je takovih primjera, a mi smo izdvojili dva i oba su vezana uz odlaganje kućnog otpada. U ukopnim (moloko) kontejnerima može se odlagati samo kućni otpad u zavezanim vrećicama. Tada neće uokolo biti smrada. Na svakom od tih kontejnera napisano je što nije dozvoljeno ubacivati: zapaljive predmete, kartonske kutije, otpad iz restorana i mesnica … Glomaznom otpadu nije mjesto pored kontejnera već se ono treba odvoziti u reciklažno dvorište. A mnogi ostavljaju dijelove kućnog namještaja, građevinski otpad … Poklopac bi također trebalo zatvarati … Sve je to dio kulture stanovanja i življenja. (J.E.)

(50) objavljeno  15- 07. 14. u 21.50 h utorak, 15. 07. 14.   **********


alt


DOGOVOR NA RADNOJ VEČERI

Predsjednik Turističke zajednice općine Bol Tihomir Marinković pozvao je turističke gospodarstvenike Bola na radnu večeru. Na terasi restorana u Marijan centru u ponedjeljak navečer sastali su se predstavnici hotela, turističkih agencija, Ureda Turističke zajednice, Centra za kulturu, Komunalnog poduzeća „Grabov rat“ i sportskog centra Big Blue. Tema je bila osvrt na tijek sezone 2014. i pripreme za 2015. Svi su se složili da su ovakvi susreti potrebni i idući sastanak dogovoren je za 20. kolovoza.
Čule su se zanimljive ideje, posebno u situaciji kada se bilježe izvjesne stagnacije u turizmu. Trebat će više poraditi i na programima za goste izvan glavne sezone. Svakog tjedna trebala bi se organizirati neka aktivnost: biciklizam, sportovi na vodi, maratoni … Tržište je živi organizam, rekao je predstavnik Adriatursa, pa se traži stalna aktivnost i treba više djelovati za 2015. godinu, a spašavati što se više može u ovogodišnjoj sezoni. Činjenica je da u prvih 11 dana mjeseca srpnja u Bolu ima 2.820 noćenja manje nego u istom periodu prošle godine. Manje je gostiju u hotelima i kampovima, a više u privatnom smještaju. (J.E.)

(49) objavljeno  15. 07. 14. u 00.45 h 

********************


alt


PRVI SAT PLIVANJA U SRIJEDU

Plivački klub „Grancigula“ pozvao je mlade da i ove godine sudjeluju u ljetnoj školi plivanja. Prvi je dogovor bio u ponedjeljak kada su formirane četiri grupe prema uzrastu. Prvi sat plivanja bit će u srijedu, jer je još za utorak previđeno nestabilno vrijeme.
Još ima mjesta za upis, a mogu se prijaviti svi od 4 do 14 godina. Jedina je obveza da se u školi bude barem 14 dana. (J.E.)

(48) objavljeno  15. 07. 14. u 00.35 h  

********************


alt


ZAMJENA PANOA

Nakon četiri godine zamijenjen je veliki pano na zgradi kina, kojim se želi dobrodošlica gostima, a ujedno se time javno predstavlja novi vizualni identitet TZ Bol (SIMBOL OF THE ADRIATIC). Na zidu je postavljen i promidžbeni pano Konzuma koji je sponzor obaju panoa i digitalnog sata koji će biti montiran za koji dan. (J.E.)

(47) objavljeno  15. 07. 14. u 00.30 h 


ponedjeljak, 14. 07. 14.   **********


alt


STRAHOTE RATOVA

Ovih se dana putem medija prisjećamo događaja od prije 100 godina kada je počeo I. svjetski rat. Živih svjedoka skoro i da više nema. Jedna Bolka, Ana Gratelli, imala je tada tek jednu godinu i o ratu znade onoliko koliko su joj pričali roditelji. A o strahotama toga rata, koje nisu mimoišle ni Bol, zna se vrlo malo. U monografiji "Boljani" (izdanje iz 2011.) zapisana su imena 14 Boljana, a naknadno se saznalo za još jednog.
Prilika je da se spomene i II. svjetski rat kako bi se utvrdio konačan spisak poginulih u Bolu, bilo kao ratnici ili civilne žrtve rata.
Ima u tim stradanjima i tužnih priča i obiteljskih tragedija. U I. svjetskom ratu, na primjer,  poginuo je Tomo Marinković, a u II. svjetskom ratu njegov 29-godišnji sin Ivan. Računa se da je na strani Centralnih sila (Austro-Ugarska monarhija) bilo mobilizirano pola milijuna građana Hrvatske, a poginulo ih je oko 100 tisuća ili svaki peti. Poznato je da su dvojica Boljana, zbog rata, došla iz Amerika i priključila se Antanti i ratovala na Solunskom frontu.
U II. svjetskom ratu poginulo je 40 antifašističkih boraca iz Bola (od 16 do 38 godina), ali je – prema monografiji "Boljani" – bilo i 18 civilnih žrtava. U Supetru su Nijemci 1943. strijeljali 21-godišnjeg borca Vida Karninčića, ali je tom prilikom ubijena i njegova majka Tonka (43 godine) koja se nije željela odvojiti od sina.
U spomen na ove žrtve smatramo da imamo obvezu utvrditi točan popis poginulih Boljana u I. i II. svjetskom ratu. Oni koji nešto više znaju mogu pisati i našem portalu, a mi ćemo podatke proslijediti Općini Bol. (J.E.)

(46) objavljeno  13. 07. 14. u 21.15 h  

********************


alt

Kiša je smanjila vidljivost u portu (foto: darija marinković)


alt

Ulica Ruđera Boškovića kao potok (foto: leana egekher)


OBILNA KIŠA I GRMLJAVINA

Kako su meteorolozi i najavili, u nedjelju od 9.30 do 10.30 sati, u Bolu je kišilo, grmjelo i sijevalo. Za samo sat vremena palo je čak 46,5 litara kiše po četvornom metru. Velike količine kiše ipak, na sreću, nisu izazvale veće probleme. Vatrogasci su intervenirali u Galeriji B. Dešković i u jednom stambenom objektu u naselju Blato. Ipak se moralo čistiti po prometnicama od nanosa zemlje i šljunka  što su obavili radnici „Grabovog rata“ i sami mještani. (J.E.)

(45) objavljeno  13. 07. 14. u 21.05 h  

********************


alt


UTORAK: KONCERT SEVDALINKI

Bolsko lito ove nam sezone donosi nove i zanimljive sadržaje, od klasičnih kocerata do najboljih predstava hrvatskih kazališta, ali i posve drugačije programe koje nismo vidjeli prethodnih sezona. U subotu smo u "Teatrinu" slušali stihove bračkih i bolskih  pjesnika, a u utorak, 15. srpnja, na sceni Teatrina „Dva ferala“ ljubitelje glazbe koncertom sevdaha počastit će osebujna mlada glazbenica Zrinka Posavec. Najljepše sevdalinke, u posebnoj obradi. Zrinka Posavec izvest će uz pratnju gitararista Ambrozija Puškarića. Pjevačica navodi kako  izvodi sevdah u svom vremenu, pjevajući iz srca, iskreno i autentično. U Bol dolazi nakon već održanih koncerata u Zagrebu, Osijeku i Đakovu. Riječ je o klasično obrazovanoj glazbenica koja je solo pjevanje diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dugi niz godina bavi se etnomuzikologijom i interpretacijama ozbiljne glazbe.
Koncert najljepših sevdalinki je u utorak, a počinje u 21.30 sati. Cijena ulaznice je 30 kuna. (S.Baković)

(44) objavljeno  13. 07. 14. u 21 h  

********************


alt

Iskopi na rivi ispred Taverne Riva


FOTO KRONIKA

Oni koji ovih dana prolaze ili šetaju rivom, Šetalištem A. Rabadana, Ulicom Tina Ujevića i David cestom, ne mogu ni pretpostaviti kako je tijekom zimskih mjeseci Bol bio prekopan. Ispod površine asfalta nalaze se nove kanalizacijske i vodovodne cijevi, električni kabeli … Svjedočanstva o komunalnim zahvatima mogu se vidjeti na 130 fotografija objavljenih u rubrici KOMUNALNI RADOVI. Tamo smo bilježili sve važnije trenutke od 31. listopada 2012. do 20. lipnja 2014. godine. Ali još nije sve gotovo. Preostaje treća faza kopanja po Račiću, nakon završetka turističke sezone. (J.E.)

(43) objavljeno  13. 07. 14. u 20.50 h   

********************


alt

Mate Keškić se zahvaljuje ...


JAVNA ZAHVALA

Ovim putem želim se zahvaliti liječnicima u bolskoj ambulanti dr. Markici Tomiću i dr. Vesni Tomić na pravovremenoj i stručnoj pomoći te angažiranju na organizaciji prijevoza helikopterom do splitske bolnice. Danas sam, zahvaljujući njima, živ i u prilici da im izrazim svoje veliko hvala
                                                                                                                 Mate Keškić

(42) objavljeno  13. 07. 14. u 20.50 h 
nedjelja, 13. 07. 14.   **********


alt


GDJE S TRŽNICOM?

Bolska tržnica je po mnogo čemu jedinstvena u svijetu. Naviknuti na njezinu lokaciju i izgled i ne zamjećujemo njezine nedostatke i nelogičnosti. Složit ćemo se da je pretijesna, a uz same štandove prolaze automobili pa uvijek postoji opasnost da netko od kupaca i strada.
Ima li koja povoljnija lokacija u Bolu? Netko je spominjao sadašnji prostor Studenca, u zgradi gdje je Dječji vrtić, pa dio prizemlja u hotelu „Park“ nakon rekonstrukcije …
Prije tridesetak godina razmišljalo se i o prostoru iza ambulante i Galerije Branislav Dešković (na slici).
Taj teren je privatno vlasništvo, a kako reče načelnik na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, vlasnici su tražili za kuću i teren – tri milijuna eura.
-    Općina to ne može platiti – decidirano je vijećnicima rekao načelnik Tihomir Marinković.
Je li se nešto u međuvremenu promijenilo i kada su bili posljednji razgovori s vlasnicima parcele? Možda pročitaju ovaj tekst i odluče se za prodaju barem zemljišta, bez obiteljske kuće. Ovako kako danas to izgleda, ne koristi nikome. (J.E.)

(41) objavljeno  13. 07. 14. u 00.55 h  

********************


alt


GALERIJA UMJETNINA "B. DEŠKOVIĆ"

Galerija umjetnina u Bolu nosi ime Branislava Deškovića (1883.–1939.), jednog od najboljih animalista novijeg hrvatskog kiparstva, rođenog u Pučišćima. Smještena na obali usred luke, u prekrasnoj renesansno-baroknoj palači (1694.), u stalnom postavu na tri etaže posjeduje jedan od najreprezentativnijih postava hrvatske moderne umjetnosti: tridesetak slika Ignjata Joba, dvadesetak Ljube Ivančića, niz skulptura Valerija Michielija i Ivana Rendića te samog Deškovića. Od slikara između dva rata najčešća su djela Ignjata Joba i Jurja Plančića, galerija čuva radove više od tridesetak slikara i desetak kipara, među kojima se nalaze i neka od najvećih imena suvremene hrvatske umjetnosti – od slikara Marina Tartaglije, Otona Postružnika, Frane Šimunovića, Ive Šebalja, Ljube Ivančića i Šime Perića, a od kipara Valerija Michielija, Mirka Ostoje, Raula Goldonija i drugih.
Mnogi umjetnici čija su djela izložena u Galeriji svojim su podrijetlom vezani uz Brač ili je ovaj otok u određenoj mjeri utjecao na oblikovanje njihova umjetničkog izričaja. Za mnoge su umjetnike zastupljene u Galeriji dalmatinsko podneblje, posebice otok Brač bili neiscrpnim izvorom nadahnuća. Umjetnička zbirka Galerije ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske. U aneksu prizemlja Galerije i ove se godine odvija živa izložbena djelatnost u ciklusu „Ljetne izložbe u Galeriji Branislava Deškovića „. Već je otvorena izložba Antona Cetine (od 3. do 16. srpnja), a najavljeni su Tea Morić Šitum (17. do 30. srpnja), Ivana Puljić (31. srpnja do 13. kolovoza), Perica Doljanin (14. do 27. kolovoza), Mira Ličen Krmpotić (28. kolovoza do 10. rujna) i Nina Bešlić (11. do 24. rujna).

(40) objavljeno  13. 07. 14. u 00.50 h  
subota, 12. 07. 14.  **********


alt


LJETNA ŠKOLA PLIVANJA OD PONEDJELJKA

Tradicionalna ljetna škola plivanja koju svake godine organizira PK "Grancigula" počet će u ponedjeljak u 9.30 sati. Svi zainteresirani u to vrijeme trebaju biti na plaži Martinica, a upisivat će se djeca od 3 do 15 godina. Prvog dana prijavljeni polaznici škole biti će raspoređeni u više grupa prema uzrastu.

Škola plivanja traje mjesec dana, a na kraju će se organizirati i natjecanje. (J.E.)

(39) objavljeno  12. 07. 14. u 10.25 h 

********************


alt


DOBAR START "BRACIERE"

Bolska muška klapa Braciera osvojila najviše bodova žirija na 2. izlučnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2014. koje je održano u petak 11. srpnja.

Za sad je "Braciera" po broju bodova na prvom mjestu, ali je u subotu na programu još jedna izlučna večer pa ih neka klapa može i preteći. Ipak, najvažnije je, da nastupaju na finalnoj večeri u Omišu.
U izlučnoj večeri u petak nastupili su: Krešimir Ivičić, Pero Žuljević, Andrej Jugović, Josip Bepo Marinković, Nikola Damjanović i voditelj Srećko Damjanović ... (A.Ć.)

(38) objavljeno  12. 07. 14. u 10.20 h 

********************


alt


KARTE ZA KATAMARAN - DAN RANIJE

Zadržavanje katamarana u bolskoj luci predviđeno je 10 minuta. Međutim, ujutro je prekratak rok za ispisati i preko 150 karata, jer obično svi dolaze desetak minuta prije odlaska katamarana. Kako se ne bi dogodilo da katamaran isplovi, a na Velom mostu ostane još putnika bez karte, savjetuje se - posebno Boljanima - da karte kupuju dan ranije, od 16.30 do 18 sati, ali i ujutro nakon odlaska katamarana karte će se prodavati barem 30 minuta (do 7, a nedjeljom do 8 sati).

- Sada se izdaju kompjuterski obrađene karte i to ide, za sada, sporije od ručnog ispisivanja. Osobe koje imaju pravo na otočnu kartu moraju pokazati osobnu iskaznicu - rekao nam je Dragutin Kale. (J.E.)

(37) objavljeno  12. 07. 14. u 10.10 h  petak, 11. 07. 14.   **********


alt

Terasa ljetnog kina u Bolu


alt

Stigla je digitalna oprema za kino. U drugom planu su stari kino projektori koji će uskoro u muzej ili staro željezo


OTVARA SE I LJETNO KINO

Od ovoga ljeta u Bolu će se filmovi na terasi prikazivati digitalnim uređajima. U četvrtak je oprema stigla i montirana je u kabini. Prva projekcija očekuje se u petak (11. srpnja). Kako je nabavljen samo jedan projektor, u slučaju kiše, neće se prikazivati filmovi u dvorani. Tek u zimskom periodu novonabavljeni uređaj preselit će se sa terase u dvoranu. (J.E.)

(36) objavljeno  10. 07. 14. u 22.50 h 

********************


alt

Bolska riva u četvrtak 10. srpnja u 11 sati


KIŠA I NESTABILNO DO SUBOTE

Kako je i najavljeno, u četvrtak nas je zahvatila ciklona Iskra. Tijekom tri sata, koliko je nevrijeme vladalo u Bolu, palo je 14,5 litara kiše na četvorni metar. Bilo je najava da će kiše biti i u večernjim satima pa je razmišljalo i o otkazivanju gastronomsko-glazbena manifestacije na rivi „Bolska litnja noć“.
Meteorolozi najavljuju nestabilno vrijeme i u petak pa će trebati više opreza na moru i uz obalu. (J.E.)

(35) objavljeno  10. 07. 14. u 22.45 h  

********************


alt


UREDIT ĆE SE I HOTEL "PARK"?


Dva su hotela u Bolu skoro pa posve devastirana. Jedan je hotel „Bijela kuća“, a drugi je hotel „Park“, nekadašnje Odmaralište željezničara u kojem danas stanuje osoblje Bluesun hotela. Zna se da je „Bijela kuća“ državna imovina, pa Općina Bol nema naročite mogućnosti većeg utjecaja na dovođenje u funkciju toga nekad reprezentativnog hotela. Za hotel Park“, kako je vijećnike informirao načelnik Tihomir Marinković, vlasnik Bluesun hotela Jako Andabak namjerava preprojektirati i traži partnere za zajednička ulaganja. Ne isključuje se ni mogućnost prodaje. (J.E.)

(34) objavljeno 10. 07. 14. u 22.40 h  

********************


alt


AKCIJA PROTIV KOMARACA

Kada će se u Bolu zaprašivati protiv komaraca koji mnogima ne daju mira, posebno noću? U tehničkoj službi splitskog „Ciana“ rekli su nam da će zaprašivanje protiv komaraca početi čim se stabiliziraju vremenske prilike. To će se učiniti u noćnim satima zamagljivanjem iz automobila. Cijela će se akcija ponoviti nakon dvadesetak dana.
Obavijest o zaprašivanju biti će dan-dva ranije objavljena na oglasnoj ploči, ali i na našem portalu. (J.E.)

(33) objavljeno  10. 07. 14. u 22.30 h    četvrtak, 10. 07. 14.   **********


alt

Sudionici rasprave o žičari do Vidove gore


alt

Kabina žičare za 8 putnika


ŽIČAROM NA VIDOVU GORU (?!)

Poodavno se govori o žičari koja bi vodila turiste iz Bola na Vidovu goru i obratno. Na poziv Općine Bol u srijedu su doputovali stručnjaci iz austrijske firme "Doppelmayr" i „Tehnouniona“, njihovog predstavnika za Sloveniju i Hrvatsku.
Prezentaciju ideje i grafičkih rješenja poslušali su načelnik Općine Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, pročelnik Upravnog odjela Stipe Karmelić, direktor komunalnog poduzeća „Grabov rat“ Mirko Perić i autori Strategije razvoja općine Bol Ivo Šimunović i Nenad Šore.
Ono što bi trebalo izdvojiti, jer se ipak radi o planovima i prvim razgovorima, je da bi žičara bila duga 2.900 metara, imala bi početne i završne stanice i 16 stupova. Po jednoj varijanti žičara bi se projektirala za 20 kabina i u svakoj bi bilo mjesta za 8 putnika. Po drugoj, umjesto kabina, bile bi dvije gondole za po 40 osoba. U sat vremena moglo bi se prevesti 500 putnika.
Firma Doppelmayr godišnje izgradi do 150 žičara, napravili su i onu u Dubrovniku.
Projekti i izračuni troškova izgradnje Bolu su potrebni kako bi se moglo računati na sredstva iz Europskih fondova.
Gosti su u pratnji domaćina obišli dvije moguće lokacije u Bolu za početnu stanicu i sam vrh Vidove gore. (J.E.)

(32) objavljeno  09. 07. 14. u  21.50 h 

********************


alt


ZABORAVILI NA MORE

Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Dora Adulmara, bilo je usmeno izvješće prof. Nenada Lipovca s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu o stanju u prostoru na području općine Bol kao i analiza izgrađenosti građevnog područja naselja Bol. Sve je to opširno elaborirano  na 80 stranica teksta i karata, a vijećnici mogu to dobiti na uvid u uredu općine.
Nama je tek ostalo da zabilježimo neke od konstatacija koje je izrekao prof. Nenad Lipovac:
- U tabelama se nabrajaju obradive površine, pašnjaci, izgrađeni dio, ali se nigdje ne spominje morska površina (?!),
- Stvarno izgrađeno područje je 60 posto od plana,
- Na neizgrađenom području još bi se moglo izgraditi 260 stambenih objekata,
- Za sada još nema potrebe za širenje građevnog područja …
Vijećnici su sa 9 glasova za i jednim suzdržanim prihvatili izvješće prof. Nenada Lipovca. (J.E.)

(31) objavljeno  09. 07. 14. u 21.45 h 

*********************


alt

Lokacija budućeg groblja (žuto), a u krugu je crkvica Sv. Lucije


TEMATSKA SJEDNICA O GROBLJU

Na sadašnjem groblju ukopi su počeli 1830. godine, a već od 1890. raspravlja se o novoj lokaciji. Danas, 124 godine kasnije, zna se lokacija, ali se još ne zna početak gradnje. Bio je to povod da vijećnik Ivica Šćepanović na sjednici Općinskog vijeća predloži sazivanje tematske sjednica Općinskog vijeća na temu izgradnje novog groblja i to u listopadu ove godine.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili ovu inicijativu. (J.E.)

(30) objavljeno  09. 07. 14. u 21.40 h 

********************


alt

Katamaran "Bišovo" vozit će nedjeljom Split - Bol - Split


IZLETI KATAMARANOM SVAKE NEDJELJE

Od sljedeće nedjelje, 13. srpnja, uvodi se, kao i lani, izletnička katamaranska linija Split – Bol – Jelsa - Bol – Split. Polazak iz Splita je u 9 sati, a iz Bola za Split vjerojatno u 17 sati. Naime, agencija Bol tours, koja će prodavati karte, u srijedu nije imala plakate niti satnicu povratka. Zna se da je cijena u jednom pravcu 70 kuna.
Ova je linija planirana nedjeljom do 17. kolovoza. (J.E.)

(29) objavljeno  09. 07. 14. u 21.30 h  srijeda, 09. 07. 14.   **********


alt


DOBRI TURISTIČKI REZULTATI

Na početku svake sjednice Općinskog vijeća načelnik Tihomir Marinković izviještava o poslovima i važnijim događanjima između dvije sjednice:
- Imamo dobre turističke rezultate za prvih šest mjeseci, a posebno u lipnju. Podaci ohrabruju i dobar su nagovještaj ukupne ovogodišnje sezone. Do 20. srpnja proraditi će prepumpna stanica na kanalizacijskom sustavu na Šetalištu A. Rabadana. Potporni zid na cesti prema Sv. Luciji počet će se sanirati nakon 15. rujna, na kraju glavne sezone, jer će potpuno cesta biti zatvorena za promet vozila. Na jesen će početi potpuni nadzor Vodovoda Brač kako bi se utvrdilo tko oborinske vode ispušta u kanalizaciju. Odredit će se rok da svatko uredi u svom dvorištu u protivnom će biti nasilnih isključenja i prekršajnih prijava. U tijeku su pripreme za javnu raspravu o dopunama Urbanističkih planova. Prometni redar je počeo ostavljati opomena, a koji i nakon toga budu zatečeni u prekršaju, morat će platiti novčanu kaznu. Prve uplate s tog osnova već su stigle. Prokontrolirat će se koliko se zauzima prostora ispred prodavaonica za izlaganje robe te koliko se poštuju pravila o prodaji na štandovima na šetnici.
Vijećnici su imali svojih pitanja ali i nekih  primjedbi:
- Sudskim rješenjem trebalo je vratiti dio puta i ukloniti vrata u poprečnom prilazu u Ulici Domovinskog rata. To je učinjeno djelomično i vlasnik je ponovno postavio vrata.
- U Bolu nema zubara u ambulanti.
- Kada će se zaprašivati protiv komaraca?
- Devastirani su objekti i okoliš Bijele kuće i hotela Park. To je postalo  ruglo i neprimjereno za jedno vodeće turističko mjesto.
- Prostor oko hotela Villa Đamonja također je nakaradan i neuredan,
- Još nema ništa od rješenja za traženje bolskih taksista.
- Prometna signalizacija je oštećena ili je bura nešto od toga uništila, a nije obnovljeno.
- Opasano je kada automobili iz agencije Adriatours izlaze natraške na glavnu cestu. ..

ZAMJENA U ODBORU
Dinko Karninčić Batinić nije više vijećnik i umjesto njega u Odbor za statut  i poslovnik imenovan je Tomi Fabijanović.
Imenovano je i Povjerenstvo za sport. Članovi su po svojim funkcijama načelnik i predsjednik Općinskog vijeća, zatim Tomi Fabijanović u ime „Zlatnog rata“, a preostala dvojica su Boško Botica i Pjer Malvasija.

REBALANS PRORAČUNA
Sa 9 glasova za i jednim glasom protiv usvojena je odluka o prvom rebalansu proračuna općine Bol za 2014. godinu. Ovim rebalasom predviđena su sredstva za rasvjetu u Murvici; pedološku studiju i konzervatorski elaborat  kao podlogu za izradu izmjena i dopuna PPU-općine; nabavka i montaža kamena na šetnici; ogradni zid u dječjem vrtiću; više je izdvojeno za poluukopne kontejnere; odobreni su troškovi za ogradu na šetnici; dodatna su sredstva odobrena za projektnu dokumentaciju za novi vatrogasni dom; planirana su i sredstva za park kod Doma staraca i na Trgu J. Bodlovića; zamjena pilomata kod kina; rezervirana su i sredstva za sufinanciranje nekih sportskih manifestacija; rezervirana su i sredstva za aplikacije za EU fondove (žičara, digitalno kino…); više je odvojeno i za knjižnicu …Neke su stavke u proračunu morale biti smanjene pa ukupni prihodi i rashodi ostaju kako je i predviđeno proračunom za 2014. godinu: 18.930.000 kuna.

SUGLASNOSTI NA PRORAČUN OPĆINSKIH TVRTKI
Vijećnici su dali suglasnost na proračune za 2013. godinu. Centar za kulturu imao je prihode 1.144.936 kuna, a rashode 1.139.383 kune, DVD imao je prihode 666.184, a rashode 656.146 kuna, Hrvatska čitaonica prihode 261.131, a rashode 255.578 kuna, Dječji vrtić je imao 1.472.172 kune prihoda, a rashodi su im 2013. bili 1.449.698 kuna.

GLAZBA U PORTU
Općinska knjižnica, kao organizator programa u dvorištu gotičkog ljetnikovca,  tražila je pomoć od Općine, odnosno predsjednika Općinskog vijeća Dora Adulmara kako bi se njihov program ostvario jer u isto vrijeme svoj program izvodi glazbeni sastav na obližnjem mostiću ispod Lože.
Organizatori glazbenog programa kao rješenje predlažu da svi pokažu dobru volju i pomaknu početak, jedni malo ranije, a drugi malo kasnije, pa bi svi mogu biti zadovoljni.

ZA ŠKOLSKE KNJIGE 50 TISUĆA KUNA  
Iz općinskog proračuna izdvojit će se 50 tisuća kuna kao pomoć roditeljima za nabavku školskih knjiga. Ostalo je otvoreno pitanje hoće li svi dobiti po 500 kuna ili u nekom postotku prema troškovima nabavke. (J.E.)

(28) objavljeno  08. 07. 14. u 23.20 h 

********************


alt


GUŽVA NA ISTEZALIŠTU BRODOVA

Bol je nekada imao i tri brodogradilišta. Prvo se spominje u jednoj ispravi od 4. siječnja 1576. godine ispred kuće Marka Mekjavića, a gradilo se od 1571. do 1573. dopusnicom kneza Marka Veneria. Nakon 440 godina Bol nema ni jedno brodogradilište, ali dvjestotinjak razno-raznih brodica i samo jedno istezališe, ono na Račiću. A tamo je uvijek gužva. Posebno u ovim ljetnim mjesecima kada se tamo ne bi trebalo raditi. Mi po običaju uvijek čekamo zadnji trenutak ne obazirući se da bi netko možda želio spustiti brodicu u more. Neki dan je intervenirala i policija kako bi smirila nervozne (i kaznila) malo nervoznije brodare. Malo tko mari da nije vrijeme za brusiti, a prašinu maestral nosi na stolove obližnjeg restorana. (J.E.)

(27) objavljeno  08. 07. 14. u 23.10 hutorak, 08. 07. 14.   **********


alt

Na sjednici Općinskog vijeća bio je prof. Nenad Lipovac s Arhitektonskog fakulteta


MANJE BUKE NAKON PONOĆI?

U ponedjeljak do pred samu ponoć trajala je V. sjednica Općinskog vijeća. Sve su predložene točke usvojene, mnoge jednoglasno, a tek neke sa po jednim glasom protiv ili suzdržano.
Prof. Nenad Lipovac sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izvijestio je o stanju u prostoru na području općine Bol te o analizi izgrađenosti građevnog područja naselja Bol.
Načelnik je govorio o radu u prvom polugodištu, a usvojeni su i završni računi Centra za kulturu, DVD-a, Općinske knjižnice i Dječjeg vrtića Mali Princ.
Donesena je odluka o prvom ovogodišnjem rebalansu, a ispravljena je i ranije donesena odluka o zaštiti od buke. Na otvorenom buka do 23 sata može biti do 65 decibela, a nakon toga (do 02 sata) do 50 decibela.
Detaljnije o ovim i još nekim odlukama Općinskog vijeća u Bolskoj kronici u srijedu. (J.E.)

(26) objavljeno 08. 07. 14. u 02.20 h   

********************


alt

Plaža Zlatni rat 07. srpnja u 15.30 sati


VIŠE TURISTA I U ŽUPANIJI

Ne bilježi samo Bol porast gostiju u lipnju, u odnosu na prošlu godinu, već se to čini i u drugim ljetovalištima na području Splitsko-dalmatinske županije. Najviše je dolazaka u lipnju bilo u Splitu (47.392) ili 20 posto više. Po broju dolazaka gostiju Bol je na 9. mjestu. Ukupno je u našoj županiji bilo 297.379 gostiju ili 6 posto više nego lani u istom mjesecu.
Na Braču je Bol najposjećeniji – 12.022 gosta, zatim slijede Supetar 9.723, pa Postira 1.930, Sutivan 1.343, Milna 1.266 …
U županiji je u prvih šest mjeseci bilo 565.876 gostiju (porast od 5 posto) od čega domaćih 69.668. Najbrojniji su Nijemci (57.189), zatim slijede Skandinavci (38.170). Iz Češke ih je došlo 46.561, iz Ujedinjenog kraljevstva  26.891 … Veliki broj ih je doputovao iz Koreje, njih čak 20.358, ali su ostali dan-dva i ostvarili 23.181 noćenje. (J.E.)

(25) objavljeno  08. 07. 14. u 02.15 h 

********************


alt


BIT ĆE I RIBE

Kada se u Bol vraća „Svjetlica“ mještani, ali i gosti, znaju da će biti dobre i ne baš skupe ribe: trilje, moli, škampi, kozice … Dolazak "Svjetlice" očekuje se u utorak, 8. srpnja, oko 18 sati. Privezat će se, kao i obično, kod benzinske postaje. (J.E.)

(24) objavljeno  08. 07. 14. u 02.10 h 

********************


alt

"Amfore" prije nego su položene po morskom dnu


AMFORE IZ POTONULE GALIJE?

U ponedjeljak ujutro brzo se u Bolu proširila  vijest o pronađenim amforama iz potopljene galije. Jedan je strani gost, roneći uz bolsku obalu, najprije naišao na jednu, pa drugu, pa treću amforu …
Otplivao je do obale i obavijestio policiju. Ovi su odmah reagirali i odredili službene osobe da čuvaju lokalitet nalazišta dok ne stignu stručni ljudi. I onda je krenula priča …
Kasnije je utvrđeno da se radi o vješto izrađenoj simulaciji amfora koje je položio na trasi kojom vodi turiste vlasnik polupodmornice „Val“. Amfore su trebale biti svojevrsna atrakcija za turiste, a sada su postale zanimljiva priča. (J.E.)

(23) objavljeno  08. 07. 14. u 02.05 h  ponedjeljak, 07. 07. 14.   **********


alt


ZAZVONILA SU ZVONA

Nakon nekoliko godina ponovno su u nedjelju (6. Srpnja) zazvonila zvona u zvoniku Samostanke (Velike) crkve. Njihovim aktiviranjem značio je kraj kompletne i dugotrajne sanacije zvonika čije je stabilitet bio ugrožen. Uređena je i kupola, ponovno obojana, a postavljen je i novi gromobran.
Zvona će se čuti svakodnevno u 7, 12 i 19 sati, naravno i prije nedjeljne mise. Zvonit će se i kao obavijest da je netko od Boljana umro i tijekom pogreba. (J.E.)

(22) objavljeno  06. 07. 14. u 22.55 h

********************


alt


SKANDINAVCI SE VRAĆAJU U BOL

Jedan je naš dnevni list izvijestio o subotnjoj invaziji turista na Jadran. U splitsku luku došlo ih je 20 tisuća, a odatle su krenuli uglavnom prema otocima. Citira se i izjava koordinatora „Jadrolinije“ za splitsko područje: Zasad je najviše Čeha koji uglavnom idu na Brač. Ima i Skandinavaca koji preferiraju Hvar …
(Nama je nejasno kako je koordinator prebrojio Skandinavce kada oni uglavnom dolaze avionom u Zadar ili Split.)
Bol je samo dio Brača, tek jedna od destinacija, pa ne mora biti reprezentativni uzorak za sastav gostiju koji su došli na ovaj otok. Podaci iz bolskog Ureda Turističke zajednice govore nešto sasvim konkretno. U subotu navečer, na dan kada nas novina izvještava da su „Česi na Brač, a Skandinavci na Hvar“, prema bolskim izvorima: u Bolu je noćilo 559 gostiju iz Skandinavskih zemalja, 280 iz Slovenije, 195 iz Češke, 155 iz Hrvatske, 145 iz Njemačke i isto toliko iz Rusije …
Svaki je gost dobro došao bez obzira iz koje države dolazi, ali bi dobro došla i točna informacija. Ovo pišemo zbog onih koji vole znati pravu istinu, a ne paušalnu ocjenu. Bol s ponosom na kraju sezone spominje da je Skandinavca sve više, a po broju noćenja na trećem su mjestu (iza Austrijanaca i Nijemaca). Nakon ovakvih napisa, neki bi mogli pomisliti da su gosti iz Skandinavije počeli zaobilaziti Brač i Bol. (J.E.)

(21) objavljeno 06. 07. 14. u 22.50 h nedjelja, 06. 07. 14.   **********


alt


VIŠE SE RAĐA NEGO UMIRE

U Bolu se posljednjih godina sve više rađa, a manje umire. Lako je to provjeriti ako se pogledaju na našem portalu rubrike „rođeni“ i „umrli“ gdje to pratimo već četvrtu godinu. U prvih šest mjeseci ove godine rođeno ih je 15, ali i još četvero čiji roditelji trenutno žive u inozemstvu.
Nastave li se tako rađati i u drugom polugodištu, bit će ih sasvim dovoljno za 6-7 godina u prvom razredu Osnovne škole.
Čak ih je 14 rođeno u prvih šest mjeseci 2011., a po broju rođenih rekordna je godina 1921. kada ih je u 12 mjeseci rođeno 43.  Godine 1984. u Bol su došle 33 prinove.
Ako promatramo samo prva polugodišta zadnje četiri godine, onda se u Bolu rodilo 45, a umrlo 24.
Umrlih je u prvih šest mjeseci ove godine bilo 9, u 2013.  – 5, 2012.  -  7, a 2011. umrlo je 14 sumještana koji su stalno živjeli u Bolu. (J.E.)

(20) objavljeno  05. 07. 14. u 23.15 h 

********************


alt


KOMEDIJA ISPUNJENA SMIJEHOM

Nakon uloge novinarke Ane u RTL-ovoj seriji  „Ruža vjetrova“ lijepa i talentirana zagrebačka glumica Matea Elezović vratila se svojoj primarnoj ljubavi – kazalištu i to Hit teatru čiji je osnivač i umjetnički voditelj.  Zadužila je oca pisca za pisanje tekstova a Matea i njena mama Jadranka, glumica kazališta Kerempuh, njegove zamisli uprizore onda na kazališnim daskama. Ovo ljeto na obali će publiku razveseljavati komičnom predstavom „Vlaška posla“.
U društvu majke i kćeri, Jadranke i Matee Elezović, nastupa i Ana Gruica. Lijepa Splićanka je za potrebe predstave dobila brkove i postala ružno pače.
- Publika je odlično prihvatila predstavu i vjerujem kako ćemo je često izvoditi - izjavila je Ana Gruica.
U suvremenoj komediji „Vlaška posla“ koja govori o problemu ostavštine, splitska ljepotica utjelovila je ružnu i zavidnu ženu koja zbog vlastitog nezadovoljstva želi zaustaviti udaju svoje sestre.
Odlični dijalozi, izvrsno posloženi karakteri na sceni te poznavanje mentaliteta ljudi samo su dio odlične suvremene komedije ispunjene smijehom koja je do sada na noge podigla brojne gledatelje diljem Hrvatske, a vjerujemo da će tako biti i u nedjelju 6. srpnja u Tetarinu „Dva ferala“. Početak je u 21.30 sati. (S.D. – V.L.)

(19) objavljeno  05. 07. 14. u 23.10 h  

********************


alt


LJETNO RADNO VRIJEME I U LJEKARNI

I u bolskoj Ljekarni radi se prema ljetnom rasporedu. Do 1. rujna ljekarna je od ponedjeljka do subote otvorena od 8 do 22 sata, a nedjeljom i blagdanom radi dvokratno: od 8 do 12 i od 17 do 20 sati. (J.E.)

(18) objavljeno  05. 07. 14. u 23.05 h subota, 05. 07. 14.   **********


alt


VLAK BEZ VOZNOG REDA

Iako smo zašli u pravi ljetni mjesec, još se ne zna kako će i kada voziti turistički vlakići. Novi koncesionar čeka na odluku načelnika o voznom redu. U petak je vlakić, nazvan "Ferata", u vlasništvu obrta "Frane", imao probnu vožnju i transfer s gostima koji su iz hotela "Bretanide" prevezeni do benzinske postaje, a zatim odšetali do broda "Frane Bol" koji ih je odvezao u Hvar.

Vlakić "Zlatnog rata" nastavio je voziti od benzinske postaje do Zlatnog rata, jer je tako prometovao i dosadašnjih godina,ali sada vozi nešto kraće: od 10 do 17 sati. (J.E.)

(17) objavljeno 04. 07. 14. u 22 h  petak, 04. 05. 14.   **********


alt

Plaža Zlatni rat u četvrtak 3. srpnja


VIŠE GOSTIJU NEGO LANI!

U Uredu Turističke zajednice općine Bol zbrojili su pristigle prijave gostiju u hotelima, privatnom smještaju i kampovima, a direktor TZO Markito Marinković priopći nam je da su u lipnju bila 12.022  gosta (14 posto više nego prošle godine u isto vrijeme) koji su ostvarili 70.083 noćenja, što je 14 posto više nego u lipnju 2013. To su službeni podaci, a sasvim sigurno je bilo još gostiju i „rodbine“ koji nisu prijavljeni.
U odnosu na svibanj, kada je zabilježen pad od dva posto, ovo je vrlo dobar rezultat. Prema ostvarenim noćenjima u Bolu su na prvom mjestu Austrijanci sa 13.239 noćenja (19 posto), zatim Nijemci sa 11.025 (16 posto), pa gosti iz Skandinavskih zemalja 10.189 (15 posto), Česi 4.762 (7 posto), domaći gosti 3.784 noćenja (5 posto) … U hotelima je zabilježeno u lipnju 43.443 noćenja, u privatnom smještaj 24.491, a u kampovima 1.328 noćenja.
U prvom polugodištu bilo je 21.398 dolazaka i 119.428 noćenja. Po broju dolazaka povećanje je 15 posto, a noćenja 11 posto više nego 2013. godine.
Podaci u Splitsko-dalmatinskoj županiji još se sređuju pa ćemo ih mi objaviti tek u utorka, 8. srpnja. (J.E.)

(16) objavljeno  03. 07. 14. u 22.55 h  

********************


alt


UREĐUJU SE OBJEKTI ZA ŠKOLU

Već su vidljivi zahvati na uređenju objekata Srednja škola na Bijenačici. Taj prostor je donedavno korišten bez suglasnosti škole, a stanari su ga napustili dragovoljno ili po sudskom nalogu. Sada će u tom objektu (na slici) biti đački dom, za učenike koji dolaze u Bol pohađati Srednju školu.
Kako nas je informirao Krešimir Okmažić, ravnatelj Srednje škole, stvoreni su uvjeti da Osnovna škola koristi staru zgradu na Rudini, a Srednja ove objekte na Bijenačici. Tada bi se školska nastava u Bolu odvijala samu u jednoj smjeni. (J.E.)

(15) objavljeno 03. 07. 14. u 22.50 h četvrtak, 03. 07. 14.   **********


alt


OPET SE KOPA

Na tek asfaltiranoj rivi u srijedu se ponovno kopalo. Radio se preljev iz šahte koji će spriječiti poplave u prizemnim prostorijama kada prestanu raditi pumpe ili naiđu velike količine oborinskih voda. Za naoko jednostavan posao trebat će dva dana rada pa je upitno hoće li taj prostor biti slobodan za jedan štand na Bolskoj litnoj noći u četvrtak navečer.
Na jesen će se napraviti još dva preljeva. Jedan kod Taverne Riva, a drugi kod benzinske postaje. (J.E.)

(14) objavljeno  02. 07. 14. u 22.05 h  

********************


alt


CVJETANJE MORA

Objavili smo izvješće o analizi mora po kojem je izvrsne kakvoće. Neki  u to mnogo i ne vjeruju jer su na površini vidljive bijele pjenaste fleke. Riječ je o cvjetanju mora, biološkoj pojavi, uobičajenoj u ovo doba godine. Nekada je toga najviše bilo na Sjevernom Jadranu. Nije opasno za kupače, ali nije ni lijepo za vidjeti.
U splitskom „Cianu“, zaduženom za ekološku brigu o moru, nigdje do sada zbog toga nisu intervenirali. Treba biti strpljiv nekoliko dana – kažu -  a bura bi dobro došla i sve to očistila. (J.E.)

(13) objavljeno  02. 07. 14. u 22 h  

********************


alt


BOL NA HTV-u

U Bolu je boravila ekipa s HTV-a koja je snimala  za emisiju Turistička klasa koja je na programu četvrtkom. Na više lokacija u Bolu urednik emisije Đuro Tomljenović (na slici) najavljivao je priloge pa će gledatelji imati prilike vidjeti i ovoljetne ljepote Bola. (J.E.)

(12) objavljeno  02. 07. 14. u 23 h   

********************


alt


GLAZBA U PORTU

Dogovorom restorana „Pumparela“ i tri caffe bara – „Loža“, „Barka“ i „Big Blue“ – pet puta tijekom tjedna svirat će glazbeni sastav na malom mostiću ispod Lože. Želi se time uvesti malo živosti u taj dio porta i privući goste u večernjim satima. Ovo je prvi put da se zajednički organizira i glazbeni ugođaj. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 07. 14. u 21.55 h  

********************


alt


VJEROVALI ILI NE ...

Možda nije vijest, ali je svakako zanimljivost. U vrtu obitelji Jugović poodavno imaju bungenvilu, ali i vodovodnu cijev koja im služi za balkonsku ogradu. Kroz tu cijev u dužini od čak četiri metra provukla se jedna grančica bungenvile i izrasla iznad vrha cijevi.
Ovu neobičnost s ponosom nam pokazuje Hildegard Jugović zadužena za sve ono što je lijepo i uredno u kućnom vrtu. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 07. 14. u 21.50 h   
srijeda, 02. 07. 14.   **********


alt

U vrhu fotografije, iznad Martinice, vidi se odron na cesti prema crkvici Sv. Lucije


RADIT ĆE SE NA JESEN

Sanacija odrona makadamske ceste prema crkvici Sv. Lucije odgođena je za jesen, nakon 15. rujna. Nakon izrade projekta i dobivene građevinske dozvole, Općina je raspisala natječaj i najpovoljniju je ponuda dao „Berica“ iz Nerežišća. Međutim, vlasnici tamošnjih kućica, gdje ljeti borave i turisti, tražili su da se radovi odgode jer je izvođač planirao potpuno zatvoriti prolaz za vozila.
Cijena ove sanacije je 300 tisuća kuna. (J.E.)

(09) objavljeno  01. 07. 14. u 22.55 h 

********************


alt


KAKVOĆA MORA: VIŠE NEGO IZVRSNO

Treće ispitivanje kakvoće mora u Bolu, koje je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrdio je ono što i sami već znamo: ocjena je izvrsno. To znači da se kupamo u moru visoke kakvoće. Uzorci mora uzeti su 18. lipnja pri temperaturi zraka 18, a mora 22 stupnja. Slanost je bila 36 i 37.

Na Zlatnom ratu – istok rezultat je 0 i 1, na Zlatnom ratu - zapad i na plaži Borak je 0 i 2, a na Martinici u oba uzorka je 0. Za ocjenu „izvrsno“ taj rezultat može biti do 60, pa možemo konstatirati da je more uokolo Bola – više nego izvrsno. (J.E.)

(08) objavljeno  01. 07. 14. u 22.50 h 

********************


alt

Hana-Marta pred jednim od svojih izloženih radova u Galeriji Doma kulture


IZLOŽBA MLADE UMJETNICE

U Galeriji Doma kulture u utorak je otvorena izložba Hane-Marte Jurčević-Bulić, magistrice slikarstva i povijesti umjetnosti. Rođena je u Zagrebu, Opću gimnaziju završila u Supetru, a nakon akademske naobrazbe ponovno se vratila na Brač. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.
Njezina prodajna izložba u Bolu biti će otvorena do 10. srpnja, svaki dan od 19.30 do 22.30 sati. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 07. 14. u 22.40 h 

********************


alt


LJETNI ORAR U POŠTI

Poštanski ured u Bolu posljednji je uveo ljetno radno vrijeme. Lani je to bilo od 15. lipnja, a ove godine od 1. srpnja će radit  od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat, subotom od 8 do 12, a zatvoreno je nedjeljom i praznikom.

Bez radnog vremena je jedino bolsko kino. Navodno bi se digitalna aparatura trebala ugraditi do 15. srpnja kada bi počelo prikazivanje filmova. Prošle godine prikazivanje filmova na terasi počelo je 21. lipnja.  (J.E.)

(06) objavljeno  01. 07. 14. u 22.35 h 

********************


alt


RESTORAN BRZE PREHRANE

Na Rudini u Bolu otvoren je restoran brze prehrane (fast food)  FOOD 2 GO u vlasništvu braće Miroslav i Damir Palavra. Do 2 sata iza ponoć može se mnogo toga naručiti i dobiti: sendvič, hamburger, hot dog, salata, palačinke, tortilja piletina i mozzarela, voćna salate … Naravno i piće, ali i najjeftiniju kavu u Bolu, za samo 6 kuna. (J.E.)

(05) objavljeno 01. 07. 14. u 22.30 h utorak, 01. 07. 14. **********


alt


USKORO I DRUGI VLAKIĆ

Još treba riješiti neka tehnička pitanja a načelnik dogovoriti s koncesionarima neke detalje oko voznog reda i načina prometovanja, pa bi u prijevozu putnika bio uključen i drugi turistički vlak. Već smo objavili da su na natječaj pristigle četiri molbe, a povjerenstvo je odlučilo da cestovni prijevoz povjeri „Zlatnom ratu“, dosadašnjem koncesionaru, a za novoga je odabran obrt „Frane“. Drugi je vlakić (na slici) već dovezen u Bol. Načelnik nije bio spreman objasniti neke detalje i svoje planove, jer će to učiniti tek nakon razgovora s predstavnicima, odnosno vlasnicima vlakića.

Iz razgovor s ljudima koji poznaju ovu problematiku i turističke potrebe Bola, saznali smo kako bi već prve godine trebalo pokušati s uspostavom linije od istoka prema Zlatnom ratu i natrag. Vlakić bi ujutro imao nekoliko vožnji od Samostana, preko zaobilaznice do plaže Zlatni rat. Nakon uređenja Račića, početnu bi stanicu trebalo odrediti na Velom mostu. U špici prometa (od 12 do 17 sati, na primjer) oba bi vlakića svakih pola sata (sada je to svaki sat) prometovala od benzinske postaje do Zlatnog rata. Ovo su tek samo glasna razmišljanja i prijedlozi, jer konačnu odluku donosi načelnik. Čak određuje i cijenu prijevoza. Pa pričekajmo koji dan,  jer su turisti već  stigli. (J.E.)

(04) objavljeno  30. 06. 14. u 23 h 

********************


alt


LJETNI RED VOŽNJE AUTOBUSOM

„Autotrans“ od 1. srpnja uvodi ljetni red vožnje autobusa koji će biti na snazi do 7. rujna. Od Bola do Supetra bit će 8, a iz Supetra 9 linija svaki dan, čak i nedjeljom i praznikom.
Uspostavlja se svaki dan i izletnička linija Split – Bol – Split. Iz Splita je polazak u 8.40, a iz Bola u 19.25 sati. Cijena povratne karte, u koju je uključena i putna karta za trajekt, iznosi 95 kuna.
Ljetni redom vožnje predviđene su i autobusne linije iz Bola za Milnu, Postira i Sumartin. Od 20. lipnja ima direktna autobusna linija Zagreb - Bol - Zagreb.
Za detaljnije informacije otvorite rubriku AUTOBUSI. (J.E.)

(03) objavljeno  30. 06. 14. u 22.50 h  

********************


alt


JAVNA PRIZNANJA OPĆINE

Za Dan općine (5. kolovoza) dodjeljuju se javna priznanja fizičkim i pravnim osobama i to Nagrada općine za životno djelo i godišnja nagrada Grb općine Bol. Objavljen je pozivni natječaj za predlaganje kandidata, a pismeni prijedlozi primaju se do 18. srpnja.
O prispjelim prijedlozima raspravljati će Odbor za dodjelu javnih priznanja i svoju odluku proslijediti Općinskom vijeću koji konačno odlučuje tko će dobiti priznanje i uz to i novčanu nagradu. (J.E.)

(02) objavljeno  30. 06. 14. u 22.45 h  

********************


alt

Prid neveru (foto: Mislav Jerčić)


ZAPRIJETILI OBLACI

Nevrijeme koje je zahvatilo ovo područje tijekom prijepodneva u ponedjeljak, ipak je bilo slabijeg intenziteta nego se moglo zaključiti po prijetećim oblacima (na slici). U Bolu je palo svega 4,5 litre po metru četvornom, ali na sjevernoj strani Brača i u Splitu (18 litara) mnogo više. Poslijepodne se razvedrilo i kupači su se mogli vratiti na plažu.
Od utorka pa sve do ponedjeljka najavljeno je stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Tek su promjene vremena moguće krajem ponedjeljka. (J.E.)

(01) objavljeno  30. 06. 14. u 22.35 h  ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"