Arhiv 2014. / IX.utorak, 30. 09. 14.   **********


alt


POČEO OTKUP PLAVCA MALOG

Nakon što je stručna ekipa Jako vino obišla vinograde u Bolu i Murvici, utvrđen je točan raspored berbe i otkupa grožđa sorte Plavac mali. Iz vinogorja s područja Murvice u ponedjeljak je u Podrume primljeno 2000 kilograma grožđa. Otkupom će se nastaviti, ali samo prema rasporedu koji je utvrdilo Jako vino. (J.E.)

(118) objavljeno  29. 09. 14. u 21.55 h  

********************


alt


JAVNA RASPRAVA U UTORAK

Nakon što su tri dana imali priliku prelistati izložene dokumente, u utorak će se u Domu kulture održati javna rasprava. U 11 sati će se govoriti o planovima izmjena i dopuna prostornog plana uređenja općine Bol, a od 12 sati o izmjenama i dopunama urbanističkog plana naselja Bol.
Rasprava za Murvicu zakazana je za četvrtak.
Svi izloženi dokumenti biti će na javnom uvidu u prizemlju Doma kulture do 13. Listopada. (J.E.)

(117) objavljeno  29. 09. 14. u 20.55 h 

********************


alt


„SVJETLICA“ DOLAZI U UTORAK

Dolazak ribarice „Svjetlica“ očekuje se u Bol u utorak do 17 sati. Brod će biti privezan na uobičajenom mjestu, uz rivu kod autobusne postaje. Svježa riba odmah će se prodavati s broda, a ako što ostane sutradan (srijeda) u ribarnici. (J.E.)

(116) objavljeno  29. 09. 14. u 20.50 h  

********************


alt


POVLASTICE ZA OTOČANE

Već se 15 dana primaju na šalterima „Jadrolinje“ zahtjevi za izdavanje iskaznica kojima će otočani od 1. siječnja kupovati putne karte po povoljnijoj cijeni. Međutim, pravo na popust biti će ograničen. Putna karta u oba pravca za osobe i vozilo moći će se u pravilu koristiti samo jedan put dnevno. Za vozila poduzeća nema ograničenja. Za eventualno drugo putovanje isti dan ostali će trebati platiti punu cijenu. Zbog toga neki otoci negoduju i traže izmjenu Pravilnika i ukidanje ograničenja.  Pravilnikom je ograničen i broj putovanja po povlaštenoj cijeni za učenike i studente.
Iskaznicu treba imati i za putovanje katamaranom. Osobe starije od 65 godina imaju besplatan prijevoz trajektom, ali za katamaran plaćaju kao i ostali s otoka. Besplatni prijevoz imaju samo oni koji stanuju na otocima tzv. prve skupine. Prema Zakonu o otocima tu spadaju, među ostalim, Vis i Lastovo, ali ne i Brač. Jedino je među otoke prve skupine uvrštena Mrduja. Međutim, na njoj nema stanovnika niti pristaje katamaran! (J.E.)

(115) objavljeno  29. 09. 14. u 20.45 h 

********************


alt

Jahte usidrene ispred restorana "Topolino"


BABLJE LJETO

Kalendarski smo zakoračili u jesen, ali se nastavlja tzv. bablje ljeto. Slično vrijeme predviđa se cijeli ovaj tjedan, pa se nije čuditi gostima ni popunjenim plažama. U Bolu u ponedjeljak nije bilo mjesta za privez svih jahti čiji su gosti došli večerati i prenoćiti. Po zauzetosti štekata na rivi ne bi se reklo da smo na pragu listopada. Turistička sezona se nastavlja. (J.E.)

(114) objavljeno  29. 09. 14. u 20.25 h 

********************


alt


ZIMSKO RADNO VRIJEME

Iako još ima gostiju, postupno se trgovine prilagođavaju zimskom oraru. Prodaju plina već smo najavili ponedjeljkom, srijedom i petkom tri sata ranije, od 14 do 16 sati, a subotom kao i ljeti, od 9 do 10 sati. Ljekarna će od 1. listopada biti od ponedjeljka do petka otvorena od 8 do 15, a subotom od 8 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom bit će zatvorena.
Benzinska postaja INE također od srijede ima zimsko radno vrijeme. Radit će dvokratno: od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a nedjeljom i praznikom od 7 do 12 sati. (J.E.)

(113) objavljeno  29. 09. 14. u 20.30 h 
********************


alt


NOVI PORTAL ZA IZNAJMLJIVAČE

Već smo objavili u Bolskoj kronici pokretanje novoga portala: www.dalmatiasun.com  čiji je zadatak promocija Bola i njegove turističke ponude. Nešto više o toj inicijativi može se saznati na promociji koja se organizira u srijedu 1. listopada u Domu kulture s početkom u 10.30 sati.
-    Glavne aktivnosti portala usmjerene su prema produljenju turističke sezone, privlačenju većeg broja gostiju te stvaranje dodatne vrijednosti za prosperitet općine Bol putem ciljanih marketinških kanala i suradnjom sa inozemnim putničkim agencija – rekao nam je Pero Nevistić, jedan od inicijatora pokretanja novoga portala. (J.E.)

(112) objavljeno  30. 09. 14. u 10 h  ponedjeljak, 29. 09. 14.   **********


alt


ZATVARAJU SE RESTORANI

Da je sezona pri kraju vidi se i po postupnim zatvaranjem restorana. Počelo je s onima na otvorenom. Najprije je zatvorio „Equinox“ na Studencu, a od petka ne radi ni „Vusio“ (na slici). Ljubitelji dobre spize, posebno ribljih specijaliteta i mesa iz eko uzgajališta, umjesto u „Vusio“ navratit će idućih dana u „Topolino“. (J.E.)

(111) objavljeno  28. 09. 14. u 22.15 h 

********************


alt


POČELO POTPISIVANJE

U nedjelju je i u Bolu počelo potpisivanje traženja Referenduma o izmjenama izbornog zakona pod geslom „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“. To je pokrenula Građanska inicijativa „U ime obitelji“, a organizatori su u Bolu HSS i HSP AS.
Potpisivanje se nastavlja cijeli ovaj tjedan ispred „Tri palme“ od 9 do 10.30 sati. (J.E.)

(110) objavljeno  28. 09. 14. u 22.10 h 

********************


alt


NASTAVLJA SE TENISOM

Tek što su završila dva teniska turnira, a od nedjelje je počeo novi. Igra se IX. Internacional Adidas Senior Open Bay Bluesun Hotels uz sudjelovanje više od 350 igrača i igračica od 35 do 75 godina starosti. Susreti se igraju već od jutra na svim terenima Tenis centra. Finalne borbe i završetak turnira je predviđen u četvrtak. (J.E.)

(109) objavljeno  28. 09. 14. u 22.05 h

********************


alt


LIVE CAMERA U CRNO

Već nekoliko dana ne radi Live camera koja pokazuje dio akvatorija ispred centralnog dijela bolske rive. To i nije neka novost jer smo navikli da umjesto slike vidimo crnu podlogu. Pišemo zbog gledatelja našeg portala koji nas nazivaju i upozoravaju da s kamerom nešto nije u redu. Postoji naravno ovlašteni serviser kojeg treba obavijestiti da kamera (opet) ne radi. Za taj dio je zadužen Ured Turističke zajednice (021 635 683) koji treba da vodi brigu i o čistoći zaštitnog stakla ispred objektiva kamere. (J.E.)

(108) objavljeno  28. 09. 14. u 21.55 h nedjelja, 28. 09. 14.   **********


alt


ZBOG VIŠE SILE: ULJE PRIJE VINA!

Čudnovato vrijeme, ali i opasne štetočine, primorale su maslinare na berbu mnogo prije nego je to uobičajeno. Jedan od vodećih maslinara u Bolu,  Zdravko Karmelić Pirčić, nikada nije brao masline prije 15. listopada, ali će ih ove godine obrati već ovoga vikenda. Od uroda će biti vrlo male koristi. Nekada bi ubrao i do 20, sada tek 1,3 tone. Ono što se ubere neće dati mnogo ulja, a upitna je i kvaliteta.
Mnogi savjetuju da se u berbu krene što prije, jer će svaki dan kasnije urod biti sve slabiji. Neki bolski maslinari, iznenađeni ovogodišnjim problemima u svojim maslinicima, namjeravaju uskoro organizirati skup i pozvati stručnjake da im objasne situaciju i kako spriječiti da se nešto slično ne ponovi. (J.E.)

(107) objavljeno  27. 09. 14. u 20.55 h  

********************


alt

Hotel "Bretanide"


SMJENA GOSTIJU

Subota je rezervirana za smjenu gostiju iako ih i tijekom tjedna dolazi i odlazi. Iz hotela „Bretanide“ gosti su ujutro otišli autobusom u Zračnu luku „Brač“, a odatle avionom u Austriju. Poslije podne su u taj hotel došli novi gosti.
U Bolu će ovoga vikenda - prema našoj procjeni - u hotelima, privatnom smještaju i kampovima biti preko 2.300 gostiju.
Svi koji su došli na odmor uživati će na bolskim plažama jer meteorolozi najavljuju za vikend obilje sunca. (J.E.)

(106) objavljeno  27. 09. 14. u 20.50 h  

********************


alt


OSNOVCI NA BICIKLIJADI

Dvadesetak bolskih osnovaca sudjelovalo je u subotu na Biciklijadi u Jelsi na otoku Hvaru. Iz Bolu su otputovali brodom „Frane Bol“ (na slici), a na Hvaru su trebali preći stazu dugu 15 kilometara, od Jelse preko Vrbanja i Vrbovske te do cilja na jelšanskoj rivi. Biciklijada nije imala natjecateljski karakter.
Dobro je što su s bolskom djecom bila dva nastavnika i ravnatelj škole, pa su se osobno mogli uvjeriti u ozbiljnost same organizacije. Iz vlastitog iskustva znati će najbolje ocijeniti treba li i do godine sudjelovati. (J.E.)

(105) objavljeno  27. 09. 14. u 20.45 h 

********************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE

Iako smo već o tome pisali, dobro je još jednom podsjetiti: od ponedjeljka trajekti i katamarani „Jadrolinije“ plovit će po zimskom redu plovidbe. Manje je polazaka trajekti iz Supetra za Split i isto tako iz Splita do Supetra. Jedna je linija manje iz Sumartina prema Makarskoj.
Najznačajnija je novost za katamaran da iz Splita polazi u 16, a samo petkom u 16.30 sati. Po zimskom redu plovidbe ponovno se praznikom plovi kao i nedjeljom. Od nedjelje 5. listopada katamaran iz Bola za Split polazi u 13.35 sati, a to vrijedi i za praznike. Prvi praznik je već 8. listopada.
Niže cijene prijevoza su od srijede 1. listopada. (J.E.)

(104) objavljeno  27. 09. 14. u 20.40 h  

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME ZA PLIN

Još će se samo ovoga ponedjeljka plin prodavati od 17 do 19 sati, a već od srijede 1. listopada od 14 do 16 sati. Plin će se i dalje prodavati ponedjeljkom, srijedom i petkom, a subotom ostaje „ljetna“ satnica od 9 do 10 sati. Cijena boce plina za kućanstvo je 130 kuna. (J.E.)

(103) objavljeno  27. 09. 14. u 20.35 h 

********************


alt

Obitelj Lukas: Feliks, Tena, Tajna i njihov otac Ivica


RADOST ZA OBITELJ LUKAS

Odigravanjem finalnih mečeva u muškoj i ženskoj konkurenciji, u subotu je uspješno završeno tenisko natjecanje koje je ukupno ove godine trajalo 11 tjedana. Odigrano je dvadeset ITF turnira na kojima su mlade nade, a njih je bilo oko 600, prikupljale prve bodove.
U ženskoj konkurenciji Kaštelanka Tena Lukas pobijedila je u finalu Čehinju Petru Rohanovu 2:0 (6:0, 6:1), dok je u muškoj konkurenciji Splićanin Duje Kekez  bio sa 2:0 (6:3, 6:0) bolji od Čeha Jana Satrala.
-  Zadovoljan sam organizacijom i uvjetima natjecanja ovdje u Bolu na terenima Bluesun hotela – izjavio je na kraju turnira direktor i organizator Feliks Lukas. – Vjerujem da ćemo nastaviti suradnju s hotelskom kućom i da se vidimo u Bolu i 2015. godine.
Obitelj Lukas ima razloga za zadovoljstvo. Feliks Lukas je uspješno organizirao natjecanje u čemu mu je pomagala sestra Tajna, imala je u subotu - rođendan. Druga sestra Tena i do sada je igrala u finalu, ali je prvi put postala pobjednica. Radostan je i njihov otac Ivica koji je Tenin trener. (J.E.)

(102) objavljeno  27. 09. 14. u 20.25 h  subota, 27. 09. 14.   **********


alt


IZLOŽENI PLANOVI ZA BOL I MURVICU

U prizemlju Doma kulture od petka se nalaze na javnom uvidu planovi izmjena i dopuna prostornog i urbanističkog plana uređenja općine Bol odnosno naselja Bol. Izloženi su i prijedlozi urbanističkog plana uređenja naselja Murvica.
Izloženi materijali mogu se pogledati radnim danom od 8 do 14 sati do 13. listopada.
Javno izlaganje bit će u utorak 30. rujna od 11 sati za Bol, a u četvrtak 2. listopada u 12 sati za Murvicu. (J.E.)

(101) objavljeno  26. 09. 14. u 20.25 h  

********************


alt


RJEĐE SE ODVOZI SMEĆE

Završetkom glavne sezone i odlaskom većeg broja gostiju, smanjena je i potreba za svakodnevnim  odvozom smeća. Poluukopni kontejneri prazne se svaki dan, ali veliki kamion za pražnjenje kućnih kanti iz Bola odvozi smeće ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Malo vozilo za odvoz smeća koji prometuje u centru mjesta činit će to svakodnevno do kraja listopada.
Ipak iz firme „Michieli-Tomić“, koja ima koncesiju za odvoz i zbrinjavanje otpada, po tko zna koji put upozoravaju da se smeće ne odlaže u vrećicama pored kanti i kontejnera. Osim što to stvara ružnu sliku, sada kada se smeće ne odvozi svaki dan, vrećice ostaju na cesti, a mačke po njima prekopavaju i stvaraju još veći nered. (J.E.)

(100) objavljeno  26. 09. 14. u 20.20 h  

********************


alt

Ostavljeni put za pješake bio je preuzak i opasan


alt

"Grabov rat" je uredio za pješake novi prilazni put (puteljak)


NOVI PUT ZA PJEŠAKE

„Berica“ nastavlja s iskopima za sanaciju potpornog zida na cesti prema crkvici sv. Lucije. Jučer i danas radio se novi puteljak za prolaz pješaka jer je onaj uz rub stare ceste bio preuzak i potkopan pa je prijetila opasnost za ljude. Ovu cestu, prema istoku, još uvijek koriste turisti koji tamo stanuju ali i Boljani koji tamo imaju poljske kućice, vinograde i uzgajaju domaće životinje.
Od korisnika ovoga puta čuli smo u petak kako su zadovoljni alternativnim puteljkom  kojeg su uredili radnici „Grabovog rata“. (J.E.)

(99) objavljeno  26. 09. 14. u 20.15 h 

********************


alt


POTPISI ZA REFERENDUM

Na platou ispred "Tri palme" od nedjelje pa do 5. listopada prikupljati će se potpisi za Referendum o izmjenama Izbornog zakona pod geslom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", pokrenutog od strane Građanske inicijative "U ime obitelji".
Nedjeljom će se potpisi prikupljati ujutro nakon sv. mise, dok će radnim danima to biti moguće učiniti svako jutro od 9 do 10.30 sati.
U Bolu će potpise prikupljati predsjednici HSS-a i HSP AS-a, jedine dvije političke stranke u Hrvatskoj koje su dale podršku ovoj inicijativi. Svi koji žele podržati i potpisati inicijativu za novi referendum moraju imati osobnu iskaznicu te JMBG ili OIB.

(98) objavljeno  26. 09. 14. u 20.10 h 

********************


alt

Dio tenis terena u Bolu


alt

Splitski liječnici na otvaranju turnira u petak predvečer


NEDOSTAJE TENIS TERENA

Svih 24 tenis terena Sportskog centra Bluesun hotela ovoga su vikenda – zauzeta. Morati će se neki susreti igrati na susjednim terenima hotela „Bretanide“. U subotu se igraju tri turnira. Jedan završava, drugi se nastavlja, a treći tek počinje.

U OBA FINALA HRVATSKA: Finalni susreti ITF Pro turnira igraju se u subotu. Od 10 sati je žensko finale u kojem se sastaju Petra Rohanova (Češka) i Tena Lukas (Hrvatska). Muško finale je u 14 sati, a igrat će Jan Satral (Češka) i Duje Kekez (Hrvatska).

DOŠLI SU I LIJEČNICI: Od petka se igra i otvoreno prvenstvo splitskih liječnika u tenisu. Oni već 15 godina dolaze u Bol, a natjecanje se organizira u muškoj i ženskoj konkurenciji. Međutim, osim rekreacije i druženja, liječnici koriste ove skupove za humanitarne akcije. Do sada su prikupili osobno i uz pomoć sponzora preko 400 tisuća kuna. Ove godine će uplatiti  domu koji brine o ljudima s posebnim potrebama u Blatu na Korčuli.

POČINJE I ADIDAS OPEN BOL: U nedjelju se službeno otvara IX. Adidas senior Open Bol. Sudjeluje preko 350 tenisača od 35 do 75 godina. U Bolu će boraviti i igrati šest dana. (J.E.)

(97) objavljeno  26. 09. 14. u 20.05 h  petak, 26. 09. 14.   **********


alt


VINOGRADARIMA NIKAD TEŽE

Mala je ili možda nikakva utjeha za bolske vinogradara da ni drugima ovako teška godina nije bila već pola stoljeća. Kiša je natopila vinograde diljem Hrvatske, ali i one u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj … Međutim, ni bolest nije mimoišla vinogorja. Od kiše su stradali i bolski vinogradi koji su zasađeni na strmim obroncima Vidove gore, Koštila i Bolske krune.
Jako vino je obrao svoje bijelo grožđe, a u petak bi trebao početi s otkupom grožđa sorte Plavac mali od člana bolske Poljoprivredne zadruge. Ubrati će se do 500 kilograma grožđa iz Planice od Mate Šćepanovića. Ali će još toga ostati čekajući da postane kvalitetnije.
- Učinit ćemo, zajedno s Bol poljoprivrednom zadrugom, sve kako bi šteta bila što manja – rekli su nam u tvrtki „Jako vino“. – Naš će stručni tim u subotu i nedjelju obilaziti sve vinograde i utvrditi činjenično stanje. Znati ćemo što je spremno za berbu, a računamo da ćemo sredinom idućeg tjedna pozivati poimenično za berbu i otkup. Možda će u nekim vinogradima i dva puta biti berbe.
Očito je da će ove godine biti selektivne berbe, zavisno o kvaliteti, jer je „Jako vino“ postavilo, od samog početka rada, visoke kriterije za otkup. (J.E.)

(96) objavljeno  25. 09. 14. u 21.05 h  

********************


alt


NA REDU JE RAČIĆ

Crvene oznake na kolniku, koje su ucrtali geodeti, najava su skorih radova na Račiću. Gradit će se novi potporni zid zbog proširenja ceste, ali i šetnica uz samo more. Na Račiću će biti ugrađena nova kanalizacija, vodovod, odvodnja oborinskih voda, nova javna rasvjeta …
Kada počinju radovi? Mnogo smo puta najavljivali početak, pa je uvijek kasnilo. Napisat ćemo tek da se to mora dogoditi do sredine listopada. Početkom radova zatvorit će se promet preko Račića do katamarana. Tamošnji stanari trebali bi o tome pravovremeno biti obaviješteni. (J.E.)

(95) objavljeno  25. 09. 14. u 20.55 h 

*******************


alt


REVIJA AUTOMOBILA I TENISA

Na bolskoj rivi, kako je i najavljeno, u četvrtak poslije podne izložena su četiri modela luksuznih automobila Infiniti, japanskog proizvođača iz Tokija. Vozila su dovezena u Bol s razlogom. „Infiniti“ je sponzor transfera igrača koji su ove godine bili u Bolu sudionici jednog od 20 turnira. Cijena izloženih automobila je od 430 do 638 tisuća kuna do registracije.
Kiša je malo poremetila planirani ceremonijal u četvrtak navečer, ali će se automobili moći pogledati i tijekom cijelog dana u petak. Za petak se planira i test vožnja. U subotu će auta  biti parkirana ispred hotela „Bonaca“.
Teniski turniri završavaju u subotu. Žensko finale je u 10, a muško u 14 sati. Moguće je da u oba finala nastupe igrači/ce iz Hrvatske. (J.E.)

(94) objavljeno  25. 09. 14. u 20.50 h   

********************


alt


VLAKIĆEM U MURVICU

Dva turistička vlakića praktično su, prema utvrđenom redu vožnje – besposlena. Sigurno mogu biti korisniji mještanima (i turistima, dok ih ima u Bolu) ali i njihovim vlasnicima. U četvrtak je vlakić odvezao u Murvicu tridesetak farmaceuta koji su posjetili Zmajevu špilju i vinogorje firme Jako vino, a onda su se vratili u centar i razgledali (uz degustaciju vina) podrume Jako vino.
Može li se organizirati nedjeljom vožnja do Samostanske crkve na misu u 10.30 i povratak nakon mise u centar mjesta (autobusna postaja)? Može li se organizirati za Dan mrtvih vožnja do groblja, nekoliko puta dnevno?
Sigurno da može. Prema potrebi voze se vlakićem i gosti od hotela do broda kojim idu na Hvar. Vozili su se, s oba vlakića, i svatovi do Samostanske crkve. Sve se može kad se hoće! A zašto se neće? (J.E.)

(93) objavljeno  25. 09. 14. u 20.45 h četvrtak, 25. 09. 14.   **********


alt


IZMJENE I DOPUNE PLANOVA

Od petka 26. rujna pa do 13. listopada trajat će javna rasprava o prijedlogu drugih izmjena i dopuna prostornog plana uređenja općine Bol te prvih izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja naselja Bol. U istom terminu i u istom prostoru (Dom kulture, Frane Radića 18) bit će i javna rasprava o prijedlogu urbanističkog plana uređenja naselja Murvica.
Izloženi dokumenti mogu se pogledati radnim danom od 8 do 14 sati.
Predviđeni su i datumi za javna izlaganja. To je utorak 30. rujna u 11 sati za prostorni plan, a istoga dana u 12 sati za urbanistički plan. O naselju Murvica razgovarat će se u četvrtak 2. listopada u 12 sati također u Domu kulture.
Koje su bitne novosti ovih izmjena i dopuna? Za luku na Račiću mijenja se ime i umjesto Luke nautičkog turizma zvala bi se Luka otvorena za javni promet županijskog značaja. Ovom izmjenom naziva omogućava se da investitor bude Županijska lučka uprava.
Ostale izmjene i dopune su potrebne zbog usklađenja sa županijskim prostornim i urbanističkim planovima. Tu je najveća novost R3 zona. To je prostor od 10 hektara zapadno od plaže Zlatni rat gdje se planira Športsko-zabavna zona. Interesantan je i prijedlog po kojem bi se u postojećim gabaritima dozvolila izgradnja 9, umjesto sada predviđenih 6 stambenih jedinica. (J.E.)

(92) objavljeno  24. 09. 14. u 22.25 h  

********************


alt


LUKSUZNI AUTOMOBILI NA RIVI

U četvrtak navečer, od 19 sati, na bolskom glavnom trgu, pored caffe bara „Varadero“ bit će izložena četiri modela automobila Infiniti, japanskog proizvođača automobila iz Tokija, a koji je u vlasništvu tvrtke Nissan. U Bol su tako, zahvaljujući teniskim turnirima, osim mladih tenisača stigli i luksuzni automobili. Iako će biti mnogo više znatiželjnika nego potencijalnih kupaca, jer ipak su to i za bogate Boljane malo preskupi modeli (oko 100 tisuća eura), prilika je to vidjeti izbliza.
Ovi će automobili biti na rivi i tijekom petka, a u subotu ispred hotela „Bonaca“.

(91) objavljeno  24. 09. 14. u 22.20 h  

********************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE (2)

I trajekti će od ponedjeljka (29. Rujna) ploviti po zimskom rasporedu. Iz Supetra za Split umjesto 13 biti će 9 polazaka, a nedjeljom i praznikom sedam. Prvi trajekt kreće u 6.30, a nedjeljom i praznikom u 7.45 sati. Iz Splita je prvi polazak u 6.15, a nedjeljom i blagdanom u 9 sati.
Na liniji Sumartin – Makarska u zimskom periodu bit će jedan polazak manje (6.00, 11.00 i 15.30 sati, a nedjeljom i praznikom u 8.00, 11.00 i 18.00 sati). Iz Makarske su od ponedjeljka polasci u 9.00, 12.30 i 18.30, a nedjeljom i praznikom u 9.00, 12.30 i 19.30 sati.
Od 1. listopada (srijeda) prijevoz putnika i vozila će pojeftiniti. Putnici će umjesto 33 plaćati 28 kuna, za automobil do 5 metara umjesto 160 trebat će platiti 130, za biciklu umjesto 38 plaćat će se 32 kune. Iste su cijene iz Supetra i iz Sumartina.
Detaljni zimski red plovidbe možete pogledati i u rubrici red plovidbe. (J.E.)

(90) objavljeno  24. 09. 14. u 22.15 h  

********************


alt


RIBA U ČETVRTAK UJUTRO

Zbog najave pogoršanja vremenskih prilika, ribarski brod „Svjetlica“ vraća se u Bol već u srijedu kasno navečer. Međutim, prodaja svježe ribe bit će u četvrtak ujutro u ribarnici, a ne na brodu kao do sada. (J.E.)

(89) objavljeno  24. 09. 14. u 22.05 h   srijeda, 24. 09. 14.   **********


alt


AERODROM: IPAK SE KREĆE!

Aerodrom Brač u ovoj godini očekuje promet na razini prošlogodišnjeg jer je u putničkom prometu Brač bio povezan samo subotom redovitom linijom sa Zagrebom, a charter letovima, za potrebe jedne hotelske kuće u Bolu, sa Bečom, Grazom, Linzom i Insbruckom.

- Planiramo ponuditi usluge chartera nekoliko avioprijevoznika svakom turoperatoru koji želi pokrenuti let prema Braču ili zakupiti dio sjedala na letu kojeg bi aktivirali – izvijestio nas je novi direktor zračne luke Brač Tonči Peović. -  Uskoro ćemo objaviti detaljnije o planiranim letovima prema Milanu, Zurichu, Duserdolfu, Lejpzigu, Munchenu i Oslu te moguće i drugim destinacije o kojima trenutno pregovaramo sa turoperatorima. Nadalje, Aerodrom Brač planira angažirati zrakoplov sa 19 sjedala u floti Obalnog Europskog Prijevoznika (hidroavion) koji bi Brač povezivao sa Splitom i Zadrom, čime bi naši gosti mogli presjedanjem na spomenutim aerodromima mnogo udobnije i brže doći na Brač. Također, u ovoj godini uočavamo povećani interes privatnih vlasnika zrakoplova za slijetanje na naš aerodrom, ali je visoka cijena usluga na aerodromu demotivirajući faktor. Planiramo za sljedeću sezonu izraditi novu cjenovnu politiku za ovakve korisnike, te intenzivnim marketinškim aktivnostima u svakoj asocijaciji korisnika malih aviona u europskim državama promovirati našu destinaciju.
Uz razumijevanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH te marljivim radom zaposlenika, tijekom 2014. poboljšati će se sustav sigurnosti i zaštite ulaganjem preko 700 tisuća kuna u sustave rasvjete, uzbunjivanja, interventnih putova te opremu. (J.E.)

(88) objavljeno  23. 09. 14.  u 21.10 h   

********************


alt


TENIS DOVODI I AUTOMOBILE

U Bolu su pri završetku teniski ITF Pro turniri koji se održavaju u predsezoni i posezoni. Odigrano je u prvom dijelu 12, a u rujnu 8 turnira na kojima je sudjelovalo preko 600 tenisačica i tenisača. Finale je na rasporedu u subotu, a igrat će se na centralnom stadionu.
- Očekujem da će finale doći vidjeti i Boljani kao i njihovi gosti – nada se direktor turnira Feliks Lukas, najavljujući i jednu nesvakidašnju manifestaciju za četvrtak navačer:
- Na rivi će biti prezentacija novih Infiniti modela, luksuznih automobila Nissan. To su vrhunski automobili, vrijedni i do 100 tisuća EU. Promocija tih četiriju vozila nastavit će se i u petak cijeli dan također na rivi, a u subotu će biti parkirani ispred hotela „Bonaca“.
Uz prezentaciju je predviđen i poseban program. Svi posjetitelji će u četvrtak navečer dobiti piće dobrodošlice, a od 23 sata služit će se kokteli u baru „Varadero“. (J.E.)

(87) objavljeno 23. 09. 14. u 21 h

********************


alt


ZIMSKI RED PLOVIDBE (1)

Od ponedjeljka 29. rujna na snagu stupa zimski red plovidbe, pa će tako i katamarani ploviti po novom rasporedu. Iz Bola za Split polazit će pet minuta ranije, u 6.35 sati, ali nedjeljom i blagdanom (već 8. listopada) umjesto u 7.30 iz Bola katamaran ide u 13.25 sati.
Polasci iz Splita za Bol ponovno su 16, a samo petkom u 16.30 sati.
Par dana kasnije, od 1. listopada (srijeda) jeftiniji je prijevoz katamaranom. Umjesto sezonskih 55, u zimskom periodu plaćat će se u jednom pravcu 40 kuna. Za otočane cijena prijevoza se ne mijenja – ostaje 25 kuna.
O izmjenama u trajektnom prijevozu (Supetar – Split i Sumartin – Makarska) u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(86) objavljeno  23. 09. 14. u 20.55 h  

********************


alt

Prvi čin: kupači u 14 sati na plaži Zlatni rat


alt

Drugi čin: ni nakon 16 sati nitko nije ISPRAVIO stablo bugenvile kojeg je oborila bura


alt

Čin treći: ni trideset metara zračne linije je ova rascvjetala bugenvila o kojoj brine Alma Marinković


JESEN U TRI ČINA

Stigla je jesen, ali za nas u Bolu još nisu ni turistička, a ni sezona kupanja - završeni. Pri temperaturi zraka od 22, a mora 24 stupnja, na plaži Zlatni rat (slika 1) još ima podosta kupača. Malo dalje, na zaobilaznici (Hrvatskih domobrana) je oboreno stablo bugenvile koje je bura prethodne noći srušila pa sada svjedoči (u 18.30) o buri ali i nečijem nemaru (slika 2). Lijepo je vidjeti, prvog dana jeseni, odmah u vrtu ispod zaobilaznice, jednu rascvjetalu  bugenvilu  (slika 3) o kojoj brine Alma Marinković. (J.E.)

(85) objavljeno  23. 09. 14. u 20.45 h   


utorak, 23. 09. 14.   **********


alt


NASTAVLJENA SANACIJA ZIDA

Nakon što je Vodovod Brač prespojio vodovodnu cijevi, bager „Berice“ nastavio je u ponedjeljak s iskopima na makadamskoj cesti prema crkvici Sv. Lucije. Dok se bude radilo, a ugovorom je predviđen rok od tri tjedna, dio ove ceste prema istoku je zatvoren za promet automobila. Ne može se ni motor kotačima, iako je prije početka rada bilo rečeno (a mi napisali) da će to biti moguće. Čak i pješaci moraju biti oprezni.
Radovi na sanaciji urušenog potpornog zida, tek su uvod u radove koji će se od idućeg mjeseca izvoditi u Bolu. Najveći će zahvat biti na Račiću gdje se nastavlja polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, ali i proširenje ceste. (J.E.)

(84) objavljeno  22. 09. 14. u 21.30 h   

********************


alt

U ponedjeljak su se po kiši kupali gosti na bazenu hotela "Bonaca", a Miju Džambasa je kiša samo otuširala nakon kupanja iza Veloga mosta


STIGLA JESEN

Iako smo se u Bolu od ljeta oprostili u nedjelju gastronomsko-glazbenim programom ADIO LITO, jesen ipak stiže dva dana kasnije, u utorak 23. rujna u 4.29 sati. Zadnji dan ljeta, u ponedjeljak, bilo je kao mnogi dani posljednja dva mjeseca, posebno u srpnju. Uz sunčana razdoblja palo je u dva navrata i nešto kiše. Gostima u hotelu „Bonaca“ kiša nije smetala i nastavili su s kupanjem na hotelskom bazenu.
Dolaskom jeseni, svaki će dan biti kraći, a noć duža, za jednu minutu.
Meteorolozi za utorak i srijedu predviđaju pretežno sunčano i suho, ali i pad temperature. U četvrtak je moguća kiša, ali se za petak, subotu i nedjelju najavljuje pretežno sunčano, suho i nešto toplije. (J.E.)

(83) objavljeno  22. 09. 14. u 21.25 h  

********************


alt


SREDNJOŠKOLE S PREDSJEDNIKOM

Bolske srednjoškolke nemaju baš često priliku da se sretnu i fotografiraju s Predsjednikom RH. Prošle subote predsjednik RH Ivo Josipović doputovao je u Split na proslavu Dana HRM, a Ivana Marić, učenica IV. razreda i Eva Fossi iz Italije, učenica III. razreda Srednje škole, koja će tri mjeseca provesti u Bolu u sklopu programa razmjene učenika, u Split su išle u kupovinu. Na splitskoj su ulici slučajno srele Predsjednika i nakon predstavljanja zamolili ga za zajedničku fotografiju. Iskoristile su priliku i Predsjednika upoznale s razlogom boravka talijanske učenice u Bolu. (J.E.) 

(82) objavljeno  22. 09. 14. u 21.20 h     
ponedjeljak, 22. 09. 14.   **********


alt

Igranja tombole uvijek je zanimljivo i nikad dosta. Svi joj se vesele, a posebno dobitnice Ivona Plančić i Jagoda Ščepanović (foto: darija marinković)


alt

Veselo je bilo i na brodu "Frane Bol" iako nisu ni oni još rekli - adio lito


alt

Rasplesali se u nedjelju i gosti na rivi ...


ADIO LITO

Vrijeme je bilo naklonjeno i posljednja ovoljetna manifestacija mogla se nesmetano održati na rivi kako je i planirano. Uz mnogo glazbe i ponešto gastronomske ponude, završeno je i 25. Bolsko lito. Odigrana je tombola, omiljena igra bolskih domaćica, koje su nakon rive nastavile, kao i svake nedjelje, igrati tombolu u Domu kulture.
Na rivi je lijepo bilo vidjeti rasplesane goste. Čini nam se da ih je u nedjelju bilo mnogo više nego domaćeg svijeta. To je dobro, jer zbog gostiju se sve to organizira, a domaćinima nije bilo do opraštanja od ljeta. Ono njima traje, ne samo do 23. rujna, već sve dok u Bolu ima gostiju. (J.E.)

(81) objavljeno  22. 09. 14. u 00.30 h  

********************


alt

Skup u Supetru na kojem se obilježila 70-a godišnjica oslobođenja otoka Brača

RATNI JUBILEJ

Brač je u nedjelju obilježio 70-godišnjicu oslobođenja otoka od fašističkih okupatora u II. svjetskom ratu. Na svečanom skupu uz brojne antifašiste, preživjele borce i rodbinu poginulih, bili su i izaslanici iz svih bračkih općina. Iz Bola ih je bilo desetak, a među njima i načelnik općine Tihomir Marinković. U ime predsjednika Republike Ive Josipovića nazočnima se obratio njegov izaslanik, zamjenik zapovjednika HRM, komodor Predrag Stipanović:
- I danas, sedamdeset godina poslije, Hrvatska uživa tekovine pobjede nad fašizmom, tekovine narodnooslobodilačke borbe kao dijela velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka. Antifašizam i NOB nepobitni su povijesni temelj hrvatske državnosti, kamen temeljac izgradnje samostalne i demokratske Republike Hrvatske. Upravo je antifašistički pokret stavio RH na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu.
Brač je u II. svjetskom ratu imao 1150 boraca. Poginula su 492, ali je bilo i 275 civilnih žrtava. U tom ratu stradalo je 110 djece dok ih je 118 ostalo bez jednog, a 8 bez oba roditelja.
Na skupu je prikazan film Aleksandra Stasenka „El Shatt“ u trajanju od 23 minute koji je za ovu priliku ustupila Bračanima režiserova supruga Kristina. U pustinju Egipta sklonilo se pred strahotama rata 4.320 osoba s Brača i Šolte.
Program je završen partizanskim ručkom. (J.E.)

(80) objavljeno  22. 09. 14. u 00.25 h     

********************


alt


NOVI VOZNI RED

Turistički vlakić koji prometuje od centra mjesta do plaže Zlatni rat i natrag, od ponedjeljka će voziti prema novom rasporedu. Dogovoreno je da se vozi od 10 do 17 sati, jer je manje turista a i dani su kraći, s tim da će voziti naizmjenično: jedan u ponedjeljak, a drugi vlakić u utorak … (J.E.)

(79) objavljeno  22. 09. 14. u 00.20 h   nedjelja, 21. 09. 14.   **********


alt

Tombola se na rivi igra na početku i na kraju ljeta


VEČERAS „ADIO LITO“

Dva dana prije kalendarskog završetka ljeta, u Bolu su malo požurili, pa već u nedjelju (21. rujna) organizirali oproštajnu feštu ADIO LITO. Na rivi će od 20 sati biti glazbe i pjesme, a za taj dio programa zadužen je sastav Slaven & Pero. Na štandovima će biti uobičajena gastro ponuda uz domaće vino i pivo, a Bolke se posebno vesele – tomboli. Ona se organizira i igra u pravilu na početku i završetku ljeta.
Manifestacijom ADIO LITO završava i 25. Bolsko lito. (J.E.)

(78) objavljeno  20. 09. 14. u 22.10 h 

********************


alt

I dok je kišilo ljudi su sjedili ispod suncobrana i ispijali jutarnju kavu


KIŠA NIJE MIMOIŠLA NI BOL

Meteorolozi nisu pogriješili u najavi: u subotu je od 9 do 13 sati i Bol zahvatilo nevrijeme: grmljavina s kišom. U odnosu na velike količine kiše u Zadru i Makarskoj (preko 50 litara) u Bolu nije bilo većih padalina „samo“ 23,7 litara na metar kvadratni. Kiša nije prouzročila nikakve probleme i nitko nije tražio intervenciju vatrogasaca. Poslije podne, u 18.15 sati, pojavilo se i sunce. (J.E.)

(77) objavljeno  20. 09. 14. u 22-05 h  

********************


alt

Otvaranje izložbe u subotu navečer


alt

Ivo Marinelić autor druge samostalne izložbe u Bolu


IZLOŽBA IVE MARINELIĆA

Drugom samostalnom izložbom Boljanina Ive Marinelića Ćuka zaključen je ovogodišnji ciklus ljetnih izložbi na 25. Bolskom litu. Svoje je radove autor nazvao „Tramontana“, a oni koji nisu bili u subotu navečer u Galeriji Doma kulture mogu pogledati izložbu svaki dan, do kraja ovoga mjeseca, od 20 do 23 sata.
Osim Ive Marinelića ovoga je ljeta izlagala još troje Boljana: Sanja Tudor, Ana Doljanin i Stanko Marinković. (J.E.)

(76) objavljeno  20. 09. 14. u 22 h  subota, 20. 09. 14.   **********


alt

Bager"Berice" u 9.31 sati


KRENULI PA STALI

U petak, peti dana nego je bilo planirano, bageri „Berice“ u 9 sati su počeli s iskopima makadamske ceste. Time je počela sanacija odrona dijela ceste koje se dogodila u ožujku 2013. Međutim, nakon samo dva sata, radovi su prekinuti! Utvrdilo se da će trebati premještati vodovodnu cijev, a to može učiniti samo Vodovod Brač iz Supetra, ali tek u ponedjeljak ujutro.
Bez obzira što se praktično tri dana ništa neće raditi, cesta prema crkvici Sv. Lucije je zatvorena za promet vozila. Prolaz je moguć samo pješacima i motor kotačima. (J.E.)

(75) objavljeno  19. 09. 14. u 21.35 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE NA PLAŽI

Veliki vodeni park sa istočne strane plaže Zlatni rat od četvrtka se postupno demontira. Konstrukciju treba oprati, ali se to čini na samoj ¬¬¬plaži Zlatni rat, odmah do pontona gdje se iskrcavaju ili ukrcavaju kupači iz taxi brodica. Neki od kupača imali su i primjedbe da se za čišćenje koristi i klor. Mi nismo stručni da kažemo koliko bi to moglo biti opasno za kupače, ali smo sigurni da nije oku ugodno vidjeti „operaciju“ čišćenja. Je li se to moglo obaviti rano ujutro, prije dolaska kupača? (J.E.)

(74) objavljeno  19. 09. 14. u 21.30 h   

********************


alt

Naselje u El Shattu u kojem je bilo tijekom II. svjetskog rata i šezdesetak Boljana


DRUŽENJE ANTIFAŠISTA

Prije 70 godina, 17. rujna, poslije šestdnevnih ogorčenih borbi likvidirano je i posljednje neprijateljsko uporište – Sumartin. Bilo je 450 zarobljenika i preko 350 mrtvih neprijateljskih vojnika – to je rezultat ove borbe. Nijemci su imali naređenje da se bore do posljednjeg čovjeka i uspjesi su postignuti upornom borbom. Među zarobljenima je bilo 11 oficira i 25 podoficira. Naši gubici: 28 mrtvih i 180 ranjenih (12 teže, ostali lakše). 
Taj se datum smatra kao Dan oslobađanja Brača, a ove će se godine obilježiti u nedjelju 21. rujna prigodnim druženjem antifašistički opredijeljenih građana otoka Brača, kao i članova obitelji poginulih boraca NOR-a. U 12 sati će se položiti vijenci na spomen kosturnicu u Supetru, a pola sata kasnije održat će se svečana sjednica u Dvorani Teatar (ex Palma). Na sjednici će se prikazati dokumentarni film „El Shatt“, a potom slijedi kulturno umjetnički program i druženje uz „partizanski“ ručak.
Boljani su također sudjelovali u NOB-u, na raznim ratištima, a poginulo ih je 40, dok je Bol imao i 18 civilnih žrtava. Za Bol je interesantna i priča iz El Shatta. Tamo su od kraja 1943. do 16. ožujka 1946. bile 4.324 izbjeglice iz Brača i Šolte. Iz Bola ih je bilo šezdesetak. Neki su u egipatskoj pustinji i rođeni, četiri su brak sklopili Boljani, ali je među izbjeglicama bilo i desetak umrlih. (J.E.)

(73) objavljeno  19. 09. 14. u 21.25 h  
petak, 19. 09. 14.   **********
alt


NOVE VIZURE

Turistička zajednica općine Bol naručila je i dobila novi propagandni film koji se može pogledati i na našem portalu, ako se klikne na baner u desnom stupcu. Trajanje filma je 1,56 minuta, a karakteristika mu je da su svi snimci iz zraka. Neke su to nove vizure, pa i oni koji stalno žive u Bolu biti će iznenađeni ljepotom svojega mjesta kako ga je zabilježila kamera iz ptičje perspektive. (J.E.)

(72) objavljeno  18. 09. 14. u 22.45 h 

********************


alt


STIGAO I „BERICA“

Napokon su se pojavila dva stroja izvođača radova na makadamskoj cesti prema crkvici Sv. Lucije. „Berica“ iz Nerežišća na natječaju je dobio posao, jer je njegova ponuda bila najpovoljnija, a radovi su, prema ugovoru, trebali početi prošlog ponedjeljka. Dva stroja su tek najava za radove koji bi trebali početi u petak (19. rujna). Uvijek se može naći opravdanje za nekoliko dana kašnjenja, ali nije dobro ako se radovi ne završe u roku. Uskoro će jematva, a tamo ima vinogradara koji se koriste ovom cestom.
Pješacima i motor kotačima će biti omogućen prolaz dok se bude radio novi potporni zid urušen još u ožujku 2013. godine. (J.E.)

(71) objavljeno  18. 09. 14. u 22.40 h 

********************


alt


PREVENTIVA

Velike količine kiše zadale su prošlog tjedna dosta posla vatrogascima i komunalnim radnicima. Nije bilo ugodno biti na rivi koja izgledala poput potoka. Kako se ne bi ponovilo nešto slično, u četvrtak su vatrogasci i radnici „Grabovog rata“ čistili odvodne kanale oborinskih voda. Neće dugo trebati čekati da bi se provjerilo koliko su bili uspješni jer meteorolozi već za subotu i nedjelju najavljuju nove oborine. (J.E.)

(70) objavljeno  18. 09. 14. u 22.40 h  

********************


alt

Plaža Martinica


ISPITIVANJE KAKVOĆE MORA

Po deveti put Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ uzeo je uzorke mora na četiri lokacije u Bolu. Bilo je to 10. rujna u vremenu od 9.20 do 10 sati pri temperaturi zraka 22, a mora 24 stupnja. Rezultati kakvoće mora su kao i do sada: izvrsno! Ispitivalo se prisustvo crijevnih enterokoka i escherichia coli. Na Martinici su rezultati „2“ i „0“, na Borku „2“ i „3“, na Zlatnom ratu – zapad „0“ i „1“ te na Zlatnom ratu – istok „3“ i „1“. Sve do „60“ smatra se da je rezultat izvrstan.
Ispitivanje kakvoće mora počelo je 23. svibnja i prema prošlogodišnjoj praksi ovo 10. rujna najvjerojatnije je i posljednje ove sezone. Rezultati ispitivanja mora na Zlatnom ratu nalaze se na panou na istočnom ulazu na plažu, što je i obveza imatelja Plave zastave. (J.E.)

(69) objavljeno  18. 09. 14. u 22.35 h  

********************


alt

U Teatrinu za ovo ljeto više nema predstava


PRI KRAJU JE „BOLSKO LITO“

Još su ostale samo dvije manifestacije do službenog završetka „25. Bolskog lita“. U subotu se u 21 sat otvara u Galeriji Doma kulture izložba Boljanina Ive Marinelića Čuka. Sutradan, u nedjelju je završna manifestacija na rivi „Adio lito“. Početak je u 20 sati a osim uobičajenog gastronomske ponude i glazbenog programa igrat će se i tombola. Možda, jer nigdje to nije objavljeno, bude i vatromet nakon najuspješnije turističke sezone. Turista će u Bolu biti i nakon manifestacije „Adio lito“, tijekom listopada i studenog.
Ranije planirana „Večer čakavice“, koja se trebala održati u Teatrinu Dva ferala u petak, odgađa se!  (J.E.)

(68) objavljeno  18. 09. 14. u 22.30 h    

*******************


alt


RIBE ĆE BITI U PETAK

Za ručak u petak trebat će po ribu na ribarnicu, ali svježa stiže isti dan (petak) oko 18 sati brodom „Svjetlica“. To je drugi put ovoga tjedna da Boljani i gosti mogu kupiti ribu na „Svjetlici“, ali će možda nešto ostati i za prodaju u ribarnici u subotu ujutro.
Cijene ostaju iste, a i ovaj put dobro je zatražiti broj od Seke Ščepanović. Bit će manje gužve. (J.E.)

(67) objavljeno  18. 09. 14. u 22.25 h   

********************


alt


PORAZ NA STARTU

Rezultat prve utakmice u II. ligi malog nogometa: MNK BOL – SMRDEČIJA Trogir 5:6. Boljani su bili bolji i cijelu utakmicu bili u vodstvu, ali su poraženi u posljednje tri minute. Opravdanje u porazu u prvoj utakmici Matej Bodlović vidi u neuigranosti ekipe i činjenici da nisu bili kompletni.
Utakmica je odigrana u Splitu, u dvorani Gripe, u četvrtak 18. rujna. Sljedeća je također u četvrtak, 2. listopada, a protivnik je PARNA MASTIONA. (J.E.)

(66) objavljeno  18. 09. 14. u 22.20 h    četvrtak, 18. 09. 14.   **********


alt


TURIZAM: SASVIM BLIZU REKORDA!

Prošle godine zabilježeno je 510 tisuća noćenja i to je bio rekord - više nego najuspješnije 1988. godine. Još tijekom ovoga mjeseca očekuje se da će se dostići ta rekordna brojka, pa sve nakon toga, u listopadu i studenom, bilo bi iznad rekordne 2013. godine! Do 15. rujna zabilježeno je 487 tisuća noćenja.
U prvih osam mjeseci najviše je u Bolu bilo gostiju iz Austrije (8.940), zatim Njemačke (7.209), Italije (5.107), Slovenije (4.734), Švedske (4.295), Francuske (4.153), Norveške (3.645) … Interesantan je podatak po kojem su Slovenci najbrojniji gosti u odnosu na broj stanovnika u svojoj državi. U Bol ih dolazi 0,20 posto! Nijemci u Bolu borave najduže (7,38 dana), zatim Slovenci (7,28), pa Austrijanci (6,72).
Kome pripisati zasluge za ovako dobre rezultate, barem što se tiče noćenja? Da je statistika pokazala negativni rezultat, mnogi bi okrivili Turističku zajednicu. Može li joj se onda pripisati i zasluga? Mislimo da je mnogo čimbenika zaslužno za ove rekorde, od prirodnog fenomena kakav je Zlatni rat, do agencija, hotela, kampova, privatnog smještaja i ljudi koji žive od turizma, ali i za turizam. (J.E.)

(65) objavljeno  17. 09. 14. u 19.40 h  

********************


alt


OTOČNE ISKAZNICE I VINJETE

Do kraja godine svi otočani koji imaju pravo na besplatni prijevoz ili popust na vožnju trajektom i katamaranom moraju pribaviti otočne iskaznice za sebe te otočne iskaznice i vinjete za vozilo. Formulari se već od 15. rujna mogu dobiti na šalterima „Jadrolinije“.
Iskaznica za osobe je besplatna, ali se mora priložiti fotografija vel. 3,5 x 4,5 cm.
Iskaznica za vozilo i vinjeta plaća se 80 kuna.
Ispunjeni formulari predaju se na šalter „Jadrolinije“ uz predočenje osobne iskaznice i kopije virmana o uplati 80 kuna.
Formulari se dobivaju na šalteru „Jadrolinije“, a mogu se preuzeti i preko Internet stranice „Jadrolnije“. (J.E.)

(64) objavljeno  17. 09. 14. u 19.35 h   

********************


alt

MNK "BOL" kao prvak III. lige malog nogometa


POČINJE LIGA MALOG NOGOMETA

Ovoga četvrtka (18. rujna) ekipa malog nogometa „Bol“ igra prvu utakmicu u II. ligi malog nogometa. Osvajanjem prvog mjesta prošle sezone u III. ligi stekli su pravo nastupa u viši rang natjecanja. Utakmice II. lige igraju se također u dvorani na Gripama u Splitu ali četvrtkom.
Boljani za prvog protivnika imaju ekipu „Smrdečiju“ iz Trogira. Oni su na kraju prošle sezone bili u II. ligi na 8. mjestu sa 36 bodova (11 pobjeda, 3 neodlučna i 12 poraza, gol razlika 84:84). „Bol“ je prvo mjesto osvojio sa 63 boda (20 pobjeda, 3 neodlučna i 2 poraza, gol razlika 123:58). Susret se igra u dvorani na Gripama s početkom u 18.50 sati.
Za ekipu „Bol“ su registrirani: Pjer Malvasija (voditelj), Boško Botica, Matej Bodlović, Stanko Mikulić, Tomislav Mikulić, Nikola Marinelić, Jurica Eterović, Nikola Bodlović, Branimir Klarić, Jure Klarić, Kristijan Kovač, Luka Bakija te dva nova igrača Petar Rendić i Mate Roić.
Posebnu zahvalu malonogometna ekipa „Bol“ upućuje sponzorima bez kojih natjecanje za njih ne bi bilo moguće. To su Općina Bol i Taverna Riva. (J.E.)

(63) objavljeno  17. 09. 14. u 19.30 h srijeda, 17. 09. 14.   **********


alt

Kupači na Zlatnom ratu 14. rujna


VIŠE OD TRI TISUĆE GOSTIJU

Napisali smo 14. rujna kako je moguće da u Bolu boravi više od 3.000 gostiju. Našu pretpostavku potvrdilo je izvješće Turističke zajednice SDŽ: u Bolu je u ponedjeljak 15. rujna bilo 3.046 prijavljenih gostiju ili 12 posto više nego istoga datuma prošle godine. Domaćih je bio 101, a stranih 2.945.
Po broju gostiju Bol je u Županije na četvrtom mjestu, iako ima turističkih mjesta sa mnogo više kreveta nego ih je u Bolu. Najviše turista je 15. rujna bilo u Splitu – 6.595, pa u Makarskoj 4.698, u Baškoj Vodi 3.852 …
Na Braču su službeno registrirana 6.434 gosta. Nakon Bola, najviše ih je u Supetru (2.235), zatim u Sutivanu (402) … Hvar je imao 2.273 gosta, Podgora 2.426, Tučepi 2.774, Trogir 2.132 …
U našoj Županiji bilo je 55.309 gostiju ili 9 posto više nego istoga datuma lani. Najviše ih je bilo smješteno u privatnim sobama i apartmanima (24.638), pa u hotelima (22.685), marinama (4.368) …
Turistička zajednica SDŽ ovim je izvješćem završila, za ovu sezonu, s evidentiranjem gostiju na jedan dana (svakog ponedjeljka). Ubuduće će to činiti samo krajem mjeseca. (J.E.)

(62) objavljeno  16. 09. 14. u 22.20 h  

********************


alt


NOVAC ZA PROTUPOŽARNE PUTOVE

Općina Bol će sudjelovati na natječaju kojeg je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede za financiranje održavanja protupožarnih poljskih putova. Sredstva su strogo namjenska i ne mogu se koristiti za izgradnju, proširenja ili asfaltiranje, već isključivo za održavanje. Bol je na natječaj prijavio makadamsku cestu od crkvice Sv. Lucije prema Zaogradi u dužini od četiri kilometra, te staru cestu prema Murvici u dužini od 3,5 kilometra. Računa se da bi Bol mogao dobiti 30 do 40 tisuća kuna, čime bi se ti putovi mogli koristili  i kao biciklističke i pješačke staze. (J.E.)

(61) objavljeno  16. 09. 14. u 22.15 h 

********************


alt


HUMANOST NA DJELU

Na humanitarnoj akciji, organiziranoj prošlog petka, prikupljeno je 12.400 kuna. Računa se da će Općina Bol dodati još 3.000 kuna i ta će sredstva biti uplaćena na račun Udruge „Brački pupoljci“ koja brine o djeci s posebnim potrebama. U sklopu manifestacije VII. Brački ljetni međunarodni karneval prodavala su se jela koja su pripremali sami karnevalisti i neki bolski ugostitelji, zatim razni suveniri, kolači … Zbog kiše akcija je trajala svega 90 minuta. Je li moglo biti bolje? Da je bilo više vremena, sigurno bi se prikupila koja tisuća kuna više, ali nisu baš svi shvatili ozbiljnost ove akcije. Izostali su neki koji su trebali biti na rivi, jer su tamo dolazili četvrtkom na Bolske litnje noći, a neki su uplatili manje nego se od njih očekivalo …
Možda bi ubuduće trebalo objaviti koliko je tko uplatio, jer nije sramota pokloniti za djecu i 200 kuna, ali je nehumano i sramotno na ovim akcijama zadržati dio zarade. (J.E.)

(60) objavljeno  16. 09. 14. u 22.10 h 

********************


alt


FILMOVI U DVORANI

Od utorka (16. rujna) filmske projekcije su u kino dvorani. Digitalni uređaji su preneseni u dvoranu i za ovo ljeto više nema filmova na terasi.
U dvorani ima mjesta za 180 posjetitelja. (J.E.)

(59) objavljeno  16. 09. 14. u 22.05 h  utorak, 16. 09. 14.   **********


alt


KARNEVALISTI SU JOŠ U BOLU

Ljetni karneval nije završio u nedjelju povorkom bolskom rivom. Nakon Supetra u subotu i Bola u nedjelju, sudionici ovogodišnjeg VII. Bračkog ljetnog međunarodnog karnevala nastavili su  nastupima po Braču. U ponedjeljak su bili u Sutivanu, u utorak su u Sumartinu, a završna fešta je u srijedu u Supetru. Tamošnje okupljanje i druženje nazvano je „Nema kafića do zidića“.
U impozantnoj povorci lijepih i skupih kostima (a bilo je lijepo vidjeti i one oskudnije odjevene) na čelu su bili čelni ljudi Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC): prvi potpredsjednik FECC-a David Brandao (Portugal), rizničar Aleksandar Cicimov (Makedonija), savjetnik Josip Silov (Hrvatska) te neizostavni domaćini, direktorica Bolskog karnevala Ivana Bošković Ivičić i načelnik općine Tihomir Marinković. S njima u povorci bili su i čelnici nacionalnih FECC-a iz Slovenije, Crne gore, Makedonije, Srbije … Meštar Bračkog karnevala bio je Alen Dimić, a uz njega Kraljica majka Tonkica Trutanić i Princeza Zlatnog rata Ivana Šćepanović. Ponovno je u Bol došao i meštar Riječkog karnevala Toni Škrobonja s Kraljicom Patricijom Dragičević
Većinu sudionika povorke predstavili smo slikom u jučerašnjoj Bolskoj kronici. Spomenimo da su Hrvatsku predstavljale maškare iz Rijeke, Paga, Ludbrega, Biograda na moru, Ivanić Grada te naravno bračke maškare iz Bola, Supetra … (J.E.)

(58) objavljeno  15. 09. 14. u 23.20 h  

********************


alt


PUT PUTUJEM

Na našoj se slici ne vidi odvaljeni dio puta koji iz Bola, na istoku, ide prema crkvici Sv. Lucije. Ne vidi se put, ali se ne vide ni strojevi koji su to trebali početi sanirati od ovoga ponedjeljka, 15. rujna. Taj je datum najavio načelnik još na sjednici Općinskog vijeća, a navodno taj podatak piše i u ugovoru s izvođačem. Naš je fotoreporter strpljivo čekao do 19.05 sati, ali ništa nije dočekao. Ipak, 25 kilometra nije baš kratak put za građevinske strojeve od Nerežišća, gdje je sjedište „Berice“, do novog gradilišta u Bolu.
Strpljiv – spašen, kažu naši stari, ali ni oni ne bi znali kada će početi radovi. O završetku tih zahvata – drugom prilikom. (J.E.)

(57) objavljeno  15. 09. 14. u 23.20 h  

********************


alt


OPET SVJEŽA RIBA

Nema kiše, ali ima ribe. Svježa riba, ulovljena oko Jabuke, dolazi u Bol ribarskim brodom „Svjetlica“. Zainteresirani ribu mogu kupiti na uobičajenoj lokaciji u utorak (16. rujna) oko 18 sati. Kako bi se izbjegle gužve i ovaj put će se dijeliti brojevi pola sata prije dolaska broda. (J.E.)

(56) objavljeno  15. 09. 14. u 23.15 h   
ponedjeljak, 15. 09. 14.   **********


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


LJETNA REVIJA MASKI I MAŠKARA

Po sedmi put je u Bolu organiziran Ljetni karneval. U međuvremenu, Boljanima se pridružila i Karnevalska udruga „Monade“ iz Supetra, pa je ova manifestacija postala bračka, ali i međunarodna. Bol je prije dvije godine postao član Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC), pa nije čuditi što su u Bol ove godine osim 350 maškara doputovali i članovi FECC-a iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Srbije, Crne Gore, BIH, Cipra i Portugala.
Lijepo je u nedjelju navečer bilo vidjeti predivne i raskošne maske i kostime u povorci kojoj je trebalo sat vremena da dođe od Velog mosta, preko rive, Studenca do bine. Dobrom raspoloženju pridonijelo je vedro vrijeme, ali i Duško Mucalo koji je vodio program i predstavljao sudionike ovogodišnjeg ljetnog karnevala.
Tek manji dio tih maski i kostima možete pogledati uz ovu vijest. (J.E.)

(55) objavljeno  14. 09. 14. u 22.45 h   

********************


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 14. rujna u 13 sati


SMJENA GOSTIJU

Iako gosti odlaze i dolaze tijekom cijelog tjedna, ipak za većinu je smjena za vikend. Više subotom, ali i nedjeljom. Točan broj gostiju u ponedjeljak 15. Rujna, znat će se u srijedu kada Ured Turističke zajednice SDŽ objavljuje podatke za Bol i cijelu županiju. Lani je, da podsjetimo, na taj datum u Bolu bilo 2.720 gostiju. Moguće je da ih je u Bolu trenutno više od 3.000. (J.E.)

(54) objavljeno  14. 09. 14. u 22.40 h

********************


alt

Subota: iglice zatvorile rešetku za oborinske vode


alt

Nedjelja: očišćena rešetka na Zlatnom ratu


SVE SE MOŽE

Kiše i ulice pune vode učinili su da budemo oprezniji i kritičniji kada su u pitanju komunalni problemi. Na cesti iznad plaže Zlatni rat, gdje je prostor za parkiranje taxi vozila, nalazi se i rešetka za odvod oborinskih voda (gornja slika). U subotu smo snimili rešetke prekrivene borovim iglicama (gornja slika), a tek smo nogom malo odgurnuli da bi se vidjela rešetka. U nedjelje, na naše ugodno iznenađenje, rešetka je očišćena (donja slika)! Sve se može, kad se hoće! (J.E.)

(53) objavljeno  14. 09. 14. u 22.35 h  nedjelja, 14. 09. 14.   **********


alt

Zbog obilne kiše dva su poluukopna kontejnera na Zaobilaznici - isplivala


alt

Voda je podigla tri šahte na šetnici, u petak i subotu ...


SANIRAJU SE POSLJEDICE

I u subotu su radnici komunalnog poduzeća „Grabov rat“ i vatrogasci nastavili sanirati posljedice kišnog nevremena koje je u četvrtak zahvatilo Bol i okolno područje. Najviše je posla bilo na šetnici gdje je velika količina vode izbacila čak tri kanalizacijske šahte. Posao nije bio nimalo ugodan posebno zbog činjenice da šetnicom prema plaži Zlatni rat prolazi dnevno i nekoliko tisuća gostiju.
Nakon sanacije posljedica neophodno je točno utvrditi i uzroke. Za to postoje službe i stručnjaci, a bolska domaćinstva i hoteli kroz potrošnju vode redovno plaćaju i – kanalizaciju.
Poodavno se govori da su mnogi oborinske vode sa svojih kuća preusmjerili u kanalizaciju, ali se po tom pitanju ništa konkretno nije učinilo. Tek je najavljeno da će na jesen Vodovod Brač utvrditi stvarno stanje i poduzeti mjere da se to ispravi. Zna se da su i neki kanali za oborinske vode zatrpani, pa ulice postaju potoci kojima je praktično nemoguće, za većih kiša, i hodati.
Bol je imao tragičnih posljedica s vodenim bujicama. U jučerašnjom izvješću pisali smo o prolomima oblaka 1792. i 1891. godine kada je bilo, uz veliku materijalnu štetu, i osmero mrtvih. Nismo spomenuli i 7. listopada 1987. kada je zbog obilnih kiša bilo štete u hotelima na Potočinama, hotelu „Bijela kuća“ i ambulanti u luci. Šteta je procijenjena na 50 milijuna ondašnjih dinara. (J.E.)

(52) objavljeno 13. 09. 14. u 21.15 h  

********************


alt

Pred odlazak u Supetar gdje je povorka bila u subotu navečer


KARNEVALSKA POVORKA

Sudionici VII. Bračkog ljetnog međunarodnog karnevala, njih oko 350, Boljanima će se predstaviti u nedjelju navečer. Povorka kreće u 20 sati s Veloga mosta, a program se organizira na rivi, gdje će poimenično biti predstavljene sve grupe.
Program vodi Duško Mucalo.
Organizatori mole vozače da, nakon odlaska katamarana u 18 sati, uklone svoja vozila sa Veloga mosta gdje je predviđeno okupljanje sudionika ovogodišnjeg ljetnog karnevala.
Organizatori su Centar za kulturu Općine Bol i Karnevalska udruga „Monade“ iz Supetra. (J.E.)

(51) objavljeno  13. 09. 14. u 21.05 h  

********************


alt

Bolska djeca na stadionu "Hajduka"


alt

U veslaoni splitskog "Gusara"


IZLET SPORTSKE ŠKOLE

U organizaciji Splitskog sveučilišnog sportskog saveza uspješno je organiziran izlet za polaznike Sportske škole višestranog razvoja u Bolu. Unatoč lošim vremenskim prognozama, izletu se odazvalo 18 polaznika koji su u pratnji trenerice Karle Magzan i voditelja Sportske škole Tonija Batinića obišli HVK "Gusar" i HNK "Hajduk".
Izlet je organiziran povodom održavanja 6. Veslačke regate Kupa Dalmacije koja je bila idealna prilika da se oduševljena djeca upoznaju sa veslanjem i poviješću Hrvatskog veslačkog kluba Gusar, koji ove godine slavi 100 godina svoga postojanja. Svoje oduševljenje djeca nisu krila ni prilikom obilaska HNK "Hajduk". Tim više što su nakon obilaska spomenutog kluba djecu dočekali igrači prve momčadi te se svim prisutnima potpisali na prigodne poklone podijeljene od strane organizatora izleta.
Više o izletu možete saznati na facebook stranici: Sportska škola Višestranog Razvoja – Bol. (T.B.)

(50) objavljeno  13. 09. 14. u 21 h    subota, 13. 09. 14.   **********


alt

Na štandovima se prodavalo za "Bračke pupoljke"


alt

Uz glazbu se na rivi i plesalo


HUMANITARNA NOĆ

Ni tmurni oblaci nisu pokvarili humanitarnu noć na bolskoj rivi. Kuhalo se i prodavalo, a cijeli je prihod ustupljen Udruzi „Brački pupoljci“. Lijepo je bilo vidjeti i rasplesanu publiku, a s prvim kapima kiše, nešto iza 21 sat, karnevalisti su nastavili sa zabavom u Domu kulture. Mještani su otišli kući, a gosti u hotele ili apartmane.
Ova akcija, organizirana u petak navečer, bila je uvod i najava za 7. Brački međunarodni ljetni karneval. U subotu će parada biti u Supetru, a u nedjelju u Bolu. Povorka kreće s Veloga mosta u 20 sati. Karnevalisti su došli sa svih strana: iz Hrvatske, Italije (Venecija, Mirandola), Srbije (Rakovica, Požarevac, Vrnjačka Banja), Crne Gore (Budva), Makedonije, Slovenije pa čak i iz Bolivije. Ukupno ih je oko 350, a većina je smještena u Bolu. (J.E.)

(49) objavljeno  12. 09. 14. u 22.45 h 

********************


alt

Na bolskoj rivi u četvrtak u 15.05 sati


REKORDNE OBORINE

Od četvrtka do petka ujutro u Bolu je pala 101 litra kiše na kvadratni metara. Prolom oblaka u relativno kratko vremenu stvorio je i probleme u prometu. Automobili, ali i pješaci, imali su problema svladati vodene prepreke. Očito je da Bol nije spreman da primi ovoliku količinu vode. Ulice su naličile na prave potoke.
Podsjetili bi i na velike probleme koje je Bol imao u prošlosti s vodenom stihijom. Veliki povodanj bio je u Bolu 1792. godine. Osim velike materijalne štete poginulo je šestero Boljana. U spomen na taj događaj postavljen je križ na istočnoj fasadi kuće Viska Papića, nasuprot Doma kulture. Stotinjak godina kasnije, 1891., Bol su u listopadu zadesila dva velika proloma oblaka. Bilo je dvoje mrtvih, potpuno je srušena jedna dvokatnica, a iz 40 vinskih podruma voda je odnijela svu proizvodnju mošta. Nakon ove katastrofe, da se ne ponovi nešto slično, izgrađen je središnji potok u mjestu, kod Doma kulture. Na izgradnji su bila angažirana 104 vojnika i četiri oficira. (J.E.)

(48) objavljeno  12. 09. 14. u 22.40 h 

********************


alt


NOVINE OPET KASNE

Neko su vrijeme dnevne novine u Bol dolazile čak i koju minutu prije 8 sati. Od pred neki dana kasne i po dva sata, a u petak se novina prodavala nakon 10.15 sati. Nije u pitanju kvar trajekta ili loša prohodnost na bračkim cestama. Dosadašnji vozač otišao je na godišnji odmor, a novi osim novina raznosi po Braču i pakete. Bol mu je zadnja postaja! (J.E.)

(47) objavljeno  12. 09. 14. u 22.35 h  

********************


alt

Sportska dvorana na Gripama u Splitu gdje se igraju utakmice II. lige malog nogometa


POČINJE DRUGA LIGA

Malonogometni klub BOL ima još pet dana za pripreme jer ih 18. rujna (četvrtak) očekuje početak natjecanja u II. ligi malog nogometa. Bolska ekipa je prošle natjecateljske sezone osvojila prvo mjesto u III. ligi.
Osim Boljana u II. ligi, od ove sezone, igra i ekipa iz Milne.
BOL u prvom kolu za protivnika ima ekipu Smrdečija iz Trogira, a utakmica se igra u dvorani na Gripama u Splitu. Početak je u 18.50 sati. (J.E.)

(46) objavljeno  12. 09. 14. u 22.30 h  petak, 12. 09. 14.   **********


alt

I karnevalisti će kuhati za pomoć Bračkim pupoljcima (iz arhive)


KARNEVALSKA HUMANITARNA NOĆ

Bol i Centar za kulturu spremni su po sedmi put ugostiti karnevaliste iz nekoliko europskih zemalja, ali i one iz Hrvatske i Brača. Od petka navečer počinje VII. Brački ljetni međunarodni karneval. Karnevalska humanitarna noć za Bračke pupoljke, udrugu koja brine o djeci s posebnim potrebama na programu je u petak na rivi, od 20 sati. Karnevalisti će u maskama pripremati jela, a na prodaji će biti kolači, suveniri, vino, pivo, sokovi … Bit će i glazba u živo.
Iako ima i onih koje bi veselila kiša, zbog Bračkih pupoljaka poželimo večer bez kišobrana. Ako se ipak ne bude moglo na rivi, moći će se u Domu kulture. Tamo će preseliti muzika, ali i prodajni štandovi.
O karnevalskoj povorci u Bolu (nedjelja), Supetru (subota), Sutivanu (ponedjeljak) i Sumartinu (utorak) nešto opširnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (J.E.)

(45) objavljeno  11. 09. 14. u 21.25 h 

********************


alt

Vinogradi "Jako vino" iznad Murvice


BERBA 2014.: ZADOVOLJAVAJU KOLIČINE I KVALITETA

Berba bijelog grožđa u Bolu je počela 3. rujna, a crno će se brati tek pred kraj mjeseca. Mogu se čuti ili pročitati razni komentari o ovogodišnjem urodu i kvaliteti u Dalmaciji, pa tako i u Bolu. Svi krive velike količine kiše, a od odgovorne osobe u firmi Jakov vino, direktora Jakše Marinkovića Šimića, saznali smo prave podatke, bar kada je u pitanju berba njihovog bijelog grožđa:
- Jako vino uokolo Bola ima u svojim vinogradima 300 tisuća loza. To su različita godišta, a sada se bere bijelo grožđe koje ima našu ocjenu pet. Zadovoljni smo količinama i kvalitetom. Većih iznenađenja, vjerujem, neće biti ni sa berbom crnog grožđa, ali pričekajmo još desetak dana. Druga je priča sa privatnim vinogradarima koji nisu bili spremni na ovu situaciju s vremenskim nepogodama, ali ni s pojavom bolesti na vinovoj lozi. Ako se pravovremeno ne intervenira, moguće su negativne posljedice: manji urod i slabija kvaliteta. (J.E.)

(44) objavljeno  11. 09. 14. u 21.20 h 

********************


alt


OD PONEDJELJKA U KINO DVORANU

Digitalna oprema koja je ovoga ljeta montirana u kabini za ljetno kino, u ponedjeljak će biti preseljena u dvoranu. Kiša i nešto hladnije noći razlog su prelaska kino projekcija u dvoranu iako kalendarski ljeto još traje. Novom opremom omogućena je kvalitetnija projekcija filmova i to u kontinuitetu, bez nekadašnjih prekida, kako bi se zamijenile role s filmovima.
Do ponedjeljka, budu li to dozvoljavale vremenske prilike, na terasi će biti samo jedna projekcija i to u 21 sat. (J.E.)

(43) objavljeno  11. 09. 14. u 21.15 h  

********************


alt

Poznatog tenisača u četvrtak je pozdravio i direktor TZO Bol Markito Marinković. Na slici (slijeva) Feliks Lukas, direktor teniskih turnira koji se održavaju u Bolu, trener Žarko Dodig, Ivan Dodig i Markito Marinković


DODIG U BOLU

Poznati hrvatski tenisač Ivan Dodig dva je dana bio u Bolu. U hotelu „Elaphusa“ s njim su bili supruga s djetetom i trener. Na povratku iz New Yorka, gdje je s brazilcem Marcelom Melom igrao u polufinalu parova na turniru US Open, par dana se odmorio kod kuće, a onda je navratio u Bol da u živo vidi turnire koji se igraju u Bolu.
On i njegov trener impresionirani su uvjetima koje imaju tenisači u Bolu, a od trenera smo čuli da bi i Dodig mogao dolaziti na pripreme u Bol ali je uvjet da se napravi teren s tvrdom podlogom. Poznato je da Dodig 80 posto svojih susreta igra na teniskim terenima s tvrdom podlogom. (J.E.)

(42) objavljeno  11. 09. 14. u 21.05 h četvrtak, 11. 09. 14.   **********


alt

Odron je nastao 8. ožujka 2013. godine


RADOVI NA CESTI PREMA SV. LUCIJI

Od ponedjeljka 15. rujna, kako je bilo i najavljeno, počet će radovi na sanaciji odrona na cesti koja vodi prema crkvici Sv. Lucije. Odron je nastao 8. ožujka 2013. godine. Za izvođača je na javnom natječaju odabran „Berica“ iz Nerežišća čija je ponuda bila najpovoljnija. Rok za izgradnju je tri tjedna, a izvođač mora napraviti nove temelje i zid u dužini od 40, visine 4 – 5 metara.
Tijekom radova cesta će biti zatvorena za promet vozila. Omogućen će biti prolaz pješacima i motorkotačima. Svi su vlasnici tamošnjih terena, poljskih i vikend kućica, obaviješteni o zatvaranju ceste – rekao nam je komunalni redar Zdravko Bartulović. (J.E.)

(41) objavljeno  10. 09. 14. u 21.20 h 

********************


alt


GDJE SA SKULPTURAMA?

Na dnu stepenica između zgrade kina i škole, ostao je transparent i dvije skulpture koje nas podsjećaju na Pukotovu petodnevnu promociju knjige „Bol kao inspiracija“. U Bolu nije neobično da po završetku neke manifestacije nekoliko dana ostaju repovi, a ova zadnja je završena tek u ponedjeljak navečer.
Kakva je sudbina dviju kamenih skulptura, Tovar i Galeb, teških sedam i dvije tone? Troškovi dovoza iz Pražnica koštali su preko 3.000 kuna, a isto toliko će trebati platiti za njihov eventualni povratak. Odgovorni u Općini nemaju za sada odgovor: hoće li skulpture ostati u Bolu, pod kojim uvjetima i gdje će biti locirane? Ništa konkretno nismo saznali ni od Ivice Jakšića Čokrića Puka. (J.E.)

(40) objavljeno  10. 09. 14. u 21.15 h  

********************


alt


ZADNJA IZLOŽBA „LJETNOG CIKLUSA“

Šesta i posljednja ovoga ljeta izložba iz ciklusa „Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković“ otvara se u četvrtak u 21 sat. Svoje će radove izložiti Nina Bešlić, a u organizaciji Centra za kulturu Brač.
Nina Bešlić pohađala je srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu, a 2004. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na jedanaest  samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi i festivala u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i potpora za likovno stvaralaštvo. Koristeći principe reciklaže 2010. pokreće svoj samostalni projekt „Recycle And Wear“ koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn i kreativne radionice. Od 2002. sudjeluje na mnogobrojnim umjetničkim i edukacijskim radionicama. Pored samostalne umjetničke djelatnosti bavi se sociopedagoškim radom kroz likovno edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama. Članica je HDLU-a i HZSU-a
Na ovoj izložbi prikazuje se ciklus nastao u periodu između 2011. – 2014. godine. Umjetnica izlaže deset prikaza pejzaža komponiranih u vodoravnu kompoziciju, koji završava pretočen u prozirni kubus. Radovi Nine Bešlić “Zaboravljena mjesta” istražuju poveznice između stvarnih i imaginativnih svjetova postavljajući ih u kontekst pejzaža.

(39) objavljeno  10. 09. 14. u 21.10 h srijeda, 10. 09. 14.   **********


alt


BOLJI REZULTATI NEGO LANI

Neznatno je prošlog vikenda u Bolu smanjen broj gostiju, ali ih je 8. rujna bilo čak 26 posto više nego istog datuma prošle godine. Prvog rujna u Bolu je boravilo (prijavljenih) 3.813, a 8. rujna 3.626 gostiju. U županiji je bilo 3.072 domaća i 72.020 strana gosta ili ukupno 75.092. To je 9 posto više nego lani.
Prema izvješću Turističke zajednice SDŽ najviše je gostiju bilo u Splitu – 6.909. U Hvaru, na primjer, bilo je 2.960, u Jelsi 1.657, Supetru 2.760, Visu 1.165, Brelima 3.592 gostiju … (J.E.)

(38) objavljeno  09. 09. 14. u 20.25 h   

********************


alt

Dobrodošlica za Evu koja je u Bol stigla iz talijanske provincije Siena, regija Toskana


RAZMJENA UČENIKA

Srednja škola Bol nastavlja s razmjenom učenika. U Bol je katamaranom doputovala (na slici) Eva Fossi, koja će tri mjeseca pohađati III. razred. Mladu Talijanku na Velom mostu su dočekali predstavnici škole i obitelji kod kojih će stanovati te učenici s kojima će biti u razredu.
Tijekom boravka u Bolu mentorica će joj biti prof. Ljubica Kusanović, posebno zadužena, pored ostalog, da Eva što bolje nauči i hrvatski jezik.
Besplatno će Evu sljedeća tri mjeseca udomiti Marijana i Kruno Marić.
Do sada je u Bolu bilo pet učenika u istom aranžmanu iz Francuske, Belgije, Danske i Njemačke. Bolski su učenici, njih 11, boravili u inozemstvu po tri mjeseca, a dvoje po godinu dana. Program razmjene u Hrvatskoj zastupa udruga Globus iz Zagreba. Program financira Vijeće Europe, a dijelom i sami polaznici razmjene. (J.E.)

(37) objavljeno  09. 09. 14. u 20.20 h   utorak, 09. 09. 14.   **********


alt

Prvašići prvi dan u školi s roditeljima


alt

Prigodni program izveli su prvašićima učenici od drugog do četvrtog razreda


alt

Riječi dobrodošlice uputila im je Lucija Ivičić. Učiteljica prvom razredu je Branka Šesnić (na slici sasvim desno)


PRVAŠIĆI U KLUPAMA

Šesnaest je bolskih mališana od ponedjeljka prvi put u školskim klupama. Na nastavu su došli u pratnji roditelja, a dobrodošlicu su im poželjeli učiteljica Branka Šesnić, novi i stari ravnatelj, Bartul Bakulić i Marjo Rončević. Došli su i učenici ostalih razreda da im izvedu kraći program, a dobrodošlicu im je u ime ostalih učenika poželjela Lucija Ivičić.
Naši prvašići ove su godine: Marino Čović, Franko Fabijanović, Anita Ivelić, Eva Jakšić, Zara Jakšić, Lena Karmelić, Matej Mlado Karmelić, Arsen Kojdić, Tara Akrap, Nina Lisičar, Lana Papić, Toni Smiljenko Pavišić, Jeronim Pratljačić, Lana Topalović, Ela Santo i Tia Živković.
U osnovnoj školi ove će godine biti 77 učenica i učenika.
Nastava je počela i u Srednjoj školi. Ukupno je 118 polaznika, od čega je 58 putnika. Škola ima dva programa: Opća gimnazija (51 polaznik) i Turističko hotelijerski komercijalist (67). U prvi razred ove školske godine upisano ih je 17. (J.E.)

(36) objavljeno  08. 09. 14. u 21.45 h    

********************


alt


OPĆINA SUFINANCIRA NABAVKU KNJIGA

Prvog dana školske nastave počela je i isplata dijela troškova za nabavku knjiga. Pravo na ovu naknadu, kojom se sufinancira dio troškova, imaju roditelji čija djeca pohađaju osnovnu školu. Ovisno o cijeni udžbenika (bez bilježnica i ostalog školskog pribora) roditeljima će se nadoknaditi 64,50 posto troškova. U tu svrhu, prema zaključku Općinskog vijeća, izdvojeno je iz općinskog proračuna 50 tisuća kuna.
Novac se isplaćuje u računovodstvenom uredu općine Bol, kod Nede Kraljević, radnim danom od 8 do 12 sati. (J.E.)

(35) objavljeno  08. 09. 14. u 21.30 h  

********************


alt


NAJMLAĐI NA TRŽNICI

Polaznici dječjeg vrtića Mali princ, u sklopu programa rada, povremeno se prošetaju po Bolu. U ponedjeljak ih je teta dovela za tržnicu gdje im je najstariji Mikulić pokazivao proizvode. Najviše ih je interesiralo voće, a imali su priliku da nešto od ponuđenog na prodaju i probaju – besplatno. Častio ih je Veselko Mikulić. (J.E.)

(34) objavljeno  08. 09. 14. u 21.25 h  

********************


alt


U UTORAK STIŽE RIBA

Boljani i njegovi gosti koji vole ribu, ne mogu se požaliti na ponudu. U utorak se oko 18 sati iz ribolova vraća „Svjetlica“ sa škampima, molima, kozicama, triljama, sipama … Iako se pretpostavlja da će biti manje gužve nego inače, ipak je dobro doći malo ranije i od Seke Šćepanović dobiti broj.
Riba koja se ne proda u utorak navečer, bit će u srijedu ujutro na ribarnici. (J.E.)

(33) objavljeno  08. 09. 14. u 21.20 h 

********************


alt


POLOMLJENE LEŽALJKE

Jako jugo koje je uz bolsku rivu prošlog utorka razbijalo brodove, nanijelo je nešto štete i na plažama zapadno od Zlatnog rata. Taj je prostor rezerviran za nudiste, a plaže su bez koncesionara. Sami su kupači mora skupljati polomljene ležaljke. Na poziv jedne naše Bolke, na tu su plažu u ponedjeljak bili vaš novinar i komunalni red. Sve je snimljeno, koliko je to bilo moguće zbog nazočnosti nudista, a u utorak će komunalni redar uputiti djelatnike „Grabovog rata“ da uklone otpad. (J.E.)

(32) objavljeno  08. 09. 14. u 21.20 h   ponedjeljak, 08. 09. 14.   **********


alt

I prošle je godine organizirana humanitarna akcija prodaje hrane, suvenira ...


PRIPREMA SE LJETNI KARNEVAL

Veliki transparent na Loži i plakati po mjestu najavljuju skorašnji Brački ljetni međunarodni karneval. Već u četvrtak stižu prvi karnevalisti iz više europskih zemalja, a pridružit će im se grupe iz Hrvatske, Brača i nekoliko grupa iz Bola. U Centru za kulturu, koji je organizator i domaćin ove manifestacije, računaju na preko 350 maski.
U petak će na rivi od 20 sati biti organizirana humanitarna akcija za Udrugu Brački pupoljci koja brine o djeci s posebnim potrebama. Prodavat će se razni suveniri, jela koja će pripremati maskirani sudionici Ljetnog karnevala, igrat će se lutrija … Svi koji žele sudjelovati ili novčanim prilozima pomoći ovu akciju trebaju se javiti u Dom kulture.
Karnevalska povorka biti će u Bolu u nedjelju 14. rujna, a start ja na Velom mostu u 20 sati. (J.E.)

(31) objavljeno  07. 09. 14. u 22.40 h  

********************


alt


NAKON PUKOTA – ČILIĆ

Peti i zadnji dan Pukotove promocije knjige „Bol kao inspiracija“, uz popratnu izložbu, prodaju knjiga, suvenira i majica, ponovno će biti u ponedjeljak od 21 do 23 sata okupljanje u caffe baru „Marinero“. Poznavajući Pukota moguća su i neka iznenađenja za posjetitelje.
Točno u 23 sata ugasit će se veliki luster, ali to ne znači i kraj druženja. Nastavlja se uz male ekrane kolektivno praćenje teniskog finala i navijanje za Marina Čilića. (J.E.)

(30) objavljeno  07. 09. 14. u 22.35 h   

********************


alt


PONOVNO U KLUPE

U ponedjeljak za više od pola milijuna učenika počinje nova školska godina. Dio njih su i bolski školarci. Učenici Osnovne škole će u jutarnju smjenu, a srednjoškolci će u školu poslije podne.
Posebnih novosti u Bolu i nema osim što će učitelje i učenike u Osnovnoj školi dočekati novi ravnatelj.
Iako nastava još nije ni počela dobro je znati da će zimski praznici biti od 24. prosinca do 9. siječnja 2015. godine. Ima znači zimskih praznika, ali nema ocjena na polugodištu. (J.E.)

(29) objavljeno  07. 09. 14. u 22.30 h 

********************


alt


AUTOBUSI PO NOVOM REDU VOŽNJE

Već smo objavili, ali je dobro ponoviti, da od ponedjeljka 8. rujna autobusi Autotransa voze po novom voznom redu. Dnevno ima šest polazaka iz Bola za Supetar, a nedjeljom samo tri.
Dobra je novost što prvi autobus iz Bola polazi u 6.35 pa njime mogu i oni kojima nije došao katamaran iz Jelse za Split.
Za detaljnije o voznom redu otvorite ili kliknite na AUTOBUSI. (J.E.)

(28) objavljeno  07. 09. 14. u 22.25  

********************


alt


VRATITE KLUPU!

Umjesto brodice, koju je jugo prošlog utorka bacilo na kamenjar kod Boltoursa, sada je tamo – klupa. Kako bi mogla priči autodizalica, uklonjena je klupa s nogostupa, ali očito nije bila pričvršćena. Trebalo bi je vratiti i učvrstiti za betonsku podlogu dok je jugo ne razbije. (J.E.)

(27) objavljeno  07. 09. 14. u 22.20 h    


nedjelja, 07. 09. 14.   **********


alt


TENIS SE VRATIO U BOL

Ponovno se u Bolu organiziraju teniski turniri, a ove će ih godine biti ukupno 20. Sva 24 zemljana terena su u punom pogonu. Igraju muškarci i žene, a za svaki je turnir nagradni fond od 10 tisuća dolara. Natjecatelji i njihovi pratitelji uglavnom su u hotelima, ali ih je 40 posto i u privatnom smještaju. Ostvarit će ove godine oko 10.000 noćenja.
- To su profesionalni turniri – rekao nam je direktor i organizator Feliks Lukas. – Prvi dio organizirali smo u predsezoni, od 1. svibnja do 15. lipnja. U Bolu smo bili 6 tjedana i održano je 12 turnira. Ukupno je bilo 600 natjecatelja iz 44 zemlje iz cijeloga svijeta. Sada smo, od 28. kolovoza do 27. rujna, ponovno u Bolu. U ta četiri tjedna bit će 8 turnira. Bol ima idealne uvijete za natjecanje, od hotelskog smještaja do teniskog centra. Jedino nam je kiša malo smetala našim planovima. Sigurno je da ćemo u Bol i 2015. i izvan glavne sezone organizirati u 13 tjedana 26 turnira. Namjeravamo u Bol vratiti i nekadašnji WTA turnir.
Tada su u Bolu igrala proslavljena imena ženskog tenisa: Iva Majoli, Mirjana Lučić, Silvija Talaja, Amelia Mauresmo, Tina Pisnik, Corina Morariu, Anna Kournikova, Vera Zvonareva i mnoge druge. (J.E.)

(26) objavljeno  06. 09. 14. u 21.45 h  

********************


alt


SIDRENJE NA ZLATNOM RATU

Uobičajena je ovo slika oko špice Zlatnog rata. I po dvadesetak usidrenih jahti, ali bude i jedrenjaka. Od njih sigurno bolski turizam i koncesionar plaže nema nikakve ili vrlo malo koristi. Sidrenje se naime ne naplaćuje, a koncesionar nema mogućnosti kontrolirati je li možda i otpad sa brodica završava u more pa nošen maestralom dođe i do plaže.
Plaži Zlatni rat uvijek prijeti opasnost od zagađenja, pa bi sa Splitsko-dalmatinskom županijom, kojoj i pripada ovo pomorsko dobro, trebalo razriješiti tko i gdje može sidriti i naravnotkoi je zadužen da o tome vodi računa.  (J.E.)

(25) objavljeno 06. 09. 14. u 21.40 h 

********************


alt


LIVE CAMERA U KVARU

Od ponedjeljka ne radi Live cam koja je na fasadi školske zgrade (na slici). Zbog toga nitko nije mogao vidjeti u utorak (2. ožujka) posljedice rušilačkog juga kada je potopljeno desetak manjih brodica i jedna jahta. U Turističkoj zajednici, koja je zadužena da prati rad kamere, dobili smo obavijest da su o kvaru izvijestili servisera u Splitu. Nisu nam mogli ništa više reći, pa ni to kada će kamera ponovno biti u funkciji. A ona ne radi već šest dana! (J.E.)

(24) objavljeno  06. 09. 14. u 21.35 h  subota, 06. 09. 14.   **********

alt

Izložba u prolazu: slike, luster, kruzeri, kockice, majice i - knjiga


PUKO OSTAJE U „MARINERA“

Tko nije bio u četvrtak navečer u „Marinera“ ostaje mu da to učini sljedeća tri dana, do ponedjeljka navečer. Nakon 21 sat prezentirat će Puko svoju najnoviju knjigu „Bol kao inspiracija“ (format 24,5 x 24,5 cm, stranica 208, tvrdi uvez + DVD krok opere „Cimer Fraj“), koja se može kupiti za 200 kuna. Citirat ćemo predgovor iz knjige kojeg potpisuje Joško Belamarić: „Ova knjižica pokazuje tek ulomak Jakšićevih zvanja i znanja. Kao i sve drugo što radi, ona je nastala prije svega za svoju dušu i za prijatelje, u čast svoga mista“. A svi bi njegovi prijatelji trebali u svojoj kućnoj biblioteci imati ovo jedinstveno izdanje neponovljivog Ivice Jakšića Čokrića Puka.
U caffe bar „Marinero“ treba idućih dana navratiti i zbog izložbe na otvorenom:  slike,  kruzeri, veliki luster i male kamene kockice. Kao suvenir može se kupiti i prigodna majica. (J.E.)

(23) objavljeno  05. 09. 14. u 21.45 h  

********************


alt


MORE IZVRSNE KAKVOĆE

Osmo mjerenje kakvoće mora u Bolu, koje je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, pokazalo je na sve četiri lokacije da se kupamo u moru izvrsne kakvoće. Uzorci mora uzeti su 27. kolovoza između 9 i 9.30 sati pri temperaturi mora 25 i zraka 25 stupnjeva, dok je slanost bila 37.
Na Martinici su crijevni enterokoki bili „0“, a escherichia coli „1“. Na Borku su oba rezultata, kao i na Zlatnom ratu – istok bila „O“. Na Zlatnom ratu – zapad  nešto nepovoljniji rezultat - „6“ i „17“- ali sve do „60“ znači „izvrsno“. (J.E.)

(22) objavljeno  05. 09. 14. u 21.40 h   

********************


alt


NOVI VOZNI RED AUTOBUSA

Još će dva dana, u subotu i nedjelju, autobusi Autotransa voziti po ljetnom redu vožnje. Od ponedjeljka se ukida izravna sezonska autobusna linija Zagreb – Bol – Zagreb, a dnevna izletnička linija Split – Bol – Split ne prometuje od 1. rujna. Naravno smanjuje se i broj polazaka iz Bola za Supetar i natrag. Umjesto osam, od 8. rujna do opoziva, kretati će šest autobusa, a nedjeljom i praznikom samo tri u jednom pravcu.
Detaljan vozni red objaviti ćemo u ponedjeljak u našoj rubrici „Autobusi“. (J.E.)

(21) objavljeno  05. 09. 14. u 21.35 h  

********************


alt


POČINJE SPORTSKA ŠKOLA

Kako je i prije najavljeno, početkom školske godine nastaviti će se sa treninzima Sportske škole višestranog razvoja. Točnije, prvi trening održat će se u ponedjeljak 15. rujna u jutarnjim satima u Centru za kulturu.
Planom i programom rada Sportske škole predviđeni su i izleti tj. posjeti sportskim klubovima i natjecanjima, a prvi od njih održat će se u subotu 13. rujna  u Splitu povodom 6. veslačke regate Kupa Dalmacije gdje bi polaznike upoznali sa veslanjem uz obilazak HVK „Gusar“, a kasnije i nogometom uz posjet HNK „Hajduk „
Sve potrebne informacije u vezi navedenog izleta zainteresirani će dobiti u četvrtak 11. rujna od 16 do 18 sati u Centru za kulturu, kada će se vršiti i upisi u novu sezonu Sportske škole višestranog razvoja. (T.B.)

(20) objavljeno  05. 09. 14. u 21.30 h  petak, 05. 09. 14.   **********


alt


ROĐENDAN NAJSTARIJE BOLKE

Najstariju Bolku Anu Gratelli, koja je u četvrtak proslavila 101. rođendan, posjetio je i načelnik općine Tihomir Marinković. Uz čestitke i buket cvijeća uručio joj je i 1.000 kuna. Uz slavljenicu bio je i njezin sin Ivo.  (foto: Z. Bartulović)

(19) objavljeno  05. 09. 14. u 01.10 h  

********************


alt


KOLIKO OSTAJU GOSTI?

Ured TZ županije objavio je statističke podatke za kolovoz  o broju dolazaka gostiju, ostvarenim noćenjima i iz kojih sve država dolaze. Noćenja je u županiji u kolovozu bilo 6 posto, a dolazaka 10 posto više nego lani. Najviše je gostiju u županiji bilo iz Češke (81.778), zatim Poljske (78.913), Njemačke (69.750), Italije (46.671), Slovačke (46.397) …Najduže su boravili Poljaci (8,10 dana), pa Nijemci (8,02), Slovaci (7,72), Česi (7,55), Talijani (5,37) …
Na Braču je u kolovozu bilo 62.357 dolazaka i 491.364 noćenja. U Bolu je bilo 26.117 gostiju, u Supetru 19.187, Postirama 4.572, Sutivanu 4.300, Selcima 3.749, Milni 3.336 i Pučišćima 1.096 gostiju. (J.E.)

(18) objavljeno  05. 09. 14- u 01.05 h    

********************


alt


KRUŠKE IZ VINKOVACA

Na bolskoj tržnici mogu se nabaviti kruške koje su stigle iz Vinkovaca. Cijena im je 15 kn po kilogramu. Dobra je ponuda i dosta se traže rajčice (15 kn/kg), ali i breskve (20 kn/kg) iz okolice Zadra. Sve je to ponuda sa štanda obitelji Mikulić. (J.E.)

(17) objavljeno  05. 09. 14. u 01.00 h  

********************


alt


RIBA DOLAZI U PETAK

Svježu ribu najavili smo za utorak, ali zbog lošeg vremena, „Svjetlica“ je u ribolov otišla tek u srijedu. Svježa riba očekuje se u petak oko 18 sati, a bit će je na ribarnici i u subotu ujutro. Cijena ostaje ista. (J.E.)

(16) objavljeno 05. 09. 14. u 00.55 h  

********************


alt


ZADNJA LITNJA NOĆ

Zadnja ovogodišnja Bolska litnja noć, koja se organizira četvrtkom, morala je zbog kišice biti prekinuta. Počelo je u 20 sati glazbom i gastronomskom ponudom- Bilo je podosta gostiju, ali su zabavom mogli nastaviti u caffe baru Marinero. Tamo  se sve organiziralo pod veliku murvu i kišica i nije baš smetala.
Na rivi ovoga ljeta imamo još tri manifestacije: u petak 12. rujna je humanitarna večer, dva dana kasnije, a u nedjelju 14. rujna je Međunarodna karnevalska povorka. Bolsko lito završava u nedjelju 21. rujna manifestacijom Adio lito. (J.E.)

(15) objavljeno  05. 09. 14. u 00.45 h 

********************


alt

Rajko Šćepanović pokušava "ukrotiti" kamenu skulpturu magarca


alt

Ivica Jakšić Čokrić Puko sa svojim radom, prije početka fešte


alt

Pomorski kapetan Jurko Karninčić razgleda izložene makete kruzera


alt

Puko nije bio oduševljen kada mu je mama došla s kišobranom


alt

Dio gledališta - južna tribina


alt

Dio gledališta - stajanje zapad


alt

Uvodna besjeda Ivice Jakšića Čokrića Pukota


alt

Iz Afrike je na feštu stigao Bager na tovaru


alt

Dok su Puko i Bager imali svoj nastup, magarac se družio s djecom


PUKO SE VRATIO!?

Glamurozno je u četvrtak navečer Ivica Jakšić Čokrić Puko predstavio svoju novu knjigu „Bol kao inspiracija“. Znalački je okupio brojnu publiku ispred caffe bara Marinero koju je častio svojim programom uz besplatno iče i piće. Na samoj rivi posjetitelje će idućih pet dana dočekati dvije kamene skulpture, u prolazu između zgrade škole i kina izložena su četiri njegova kruzera, na zidu kina je izložba ilustracija iz knjige, zatim  kamene kockice, veliki luster kojeg je izradio u Bolu pa nosio u Veneciju i napokon vratio u svoj Bol. Naravno tu je i spomenuta knjiga, zbog koje je sve to organizirano, a koja se može dobiti za 200 kuna uz posvetu autora.
Oni koji nisu bili (a došli su svi koji su mogli) mogu taj šušur vidjeti uskoro u TV emisiji koja se o Pukotu ovih dana snima u Bolu, a biti će prikazana na HTV3. (J.E.)

(14) objavljeno  05. 09. 14. u 01.30 h   četvrtak, 04. 09. 14.   ***********


alt


NADOKNAĐEN MINUS IZ SRPNJA

Bol u kolovozu bilježi porast od 9 posto noćenja, a za osam mjeseci to je za 5 posto više nego lani. U kolovozu je prijavljeno 170.444 noćenja. U hotelima je registrirano 80.673, u privatnom smještaju 80.966, a u kampovima 7.651 noćenje. Nijemci su na prvom mjestu (23.895 noćenja) zatim slijede Austrijanci (22.264), pa Talijani (21.241) …
Za osam mjeseci bilo je 431.385 noćenja a u tom periodu najviše su ostvarili Austrijanci (60.099), drugi su Nijemci (53.208), a treći gosti iz Slovenije (34.462 noćenja).
Dobrim rezultatima u kolovozu nadoknađen je minus iz srpnja. Prema rezervacijama i najavama sasvim je moguće da se nadmaši prošlogodišnji rekord turističkog prometa u Bolu. (J.E.)

(13) objavljeno  03. 09. 14. u  22.25 h 

********************


alt

Sastanak koordinacije Turističkih zajednica Brača u Zračnoj luci Brač


BRAČ SAMO ZAJEDNO NA SAJMOVIMA

Na sajmovima u inozemstvu koje planira u idućoj godini Turistička zajednica SDŽ mogu sudjelovati TZ s Brača, ali samo – zajednički. Na štandovima neće biti sedam pojedinačnih, već samo jedna zajednička brošura. Bio je sasvim decidiran direktor TZ županije Joško Stella na početku sastanka koordinacije Turističkih zajednica Brača. Sastanak koji je održan u srijedu u Zračnoj luci Brač bila je prilika da direktor zračne luke Tonći Peović upozna turističke djelatnike Brača s planovima koji se čine da se poveća promet zrakoplova i putnika. 
-  Mi ćemo razgovarati s regionalnim prijevoznicima koji imaju avione za naš aerodrom – rekao je T. Pejović.  – a godišnji promet od 50.000 putnika značio bi rentabilno poslovanje. Danas imamo samo 20 posto od toga. Razlog za slabiji promet nije izgradnja autoputa, jer su promet povećale zračne luke u Splitu i Zadru. Nije razlog ni dužina naše piste od 1440 metara, jer na Kanarima s pistom od 1.250 metara imaju 139.150 putnika godišnje. Zajedničkim nastupom na tržištu i zajedničkim naporima možemo učiniti mnogo više.
Turistička zajednica županije, prema izjavi direktora J. Stelle, financijski će pomoći tiskanje zajedničke brošure Brača. To će trebati tiskati do sredine siječnja za što je zadužena radna grupa u kojoj su  direktori TZ Supetar i Bol, a priključit će im se u radu ravnateljica Centra za kulturu Brač i direktor Zračne luke Brač. Koordinator je Markito Marinković iz TZO Bol. U pokriću troškova osim TZ županije sudjelovati će i sve TZ na Braču prema ostvarenom noćenju u svojoj općini odnosno gradu.
Dogovoreni su sastanci radne grupe jednom tjedno, a koordinacije jednom mjesečno. (J.E.)

(12) objavljeno  03. 09. 14. u 22.15 h  

********************


alt

Vinogorje na Grabici


POČELA BERBA GROŽĐA

Deset dana kasnije nego lani, u srijedu su djelatnici Jako vino Bol počeli s berbom  bijelog grožđa na predjelu  Grabice, uz cestu Gornji Humac – Bol. Razlog kasnijem početku su loše vremenske prilike. Jako vino će s berbom crnog grožđa početi u drugoj polovini rujna. U svom posjedu Jako vino ima oko 300 tisuća loza. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 09. 14. u 22.10 h  srijeda, 03. 09. 14.   **********


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju 31. kolovoza


NAJAVE ZA DOBAR KOLOVOZ

Ovaj tjedan, a time i novi mjesec, počeli smo sa 3.813 prijavljenih gostiju. U hotelima ih je u ponedjeljak 1. rujna bilo 1975, u privatnom smještaju 1.721, a u kampovima 117. U odnosu na isti datum prošle godine registrirano ih je 9 posto više. U ponedjeljak 25. kolovoza u Bolu je bilo 5.025 gostiju.
Podatke na određeni dan, u bolskom Uredu Turističke zajednice ne smatraju posebno bitnim, ali je činjenica da je svakog ponedjeljka u kolovozu bilo više gostiju nego godinu dana ranije. To nam daje za pravo pretpostaviti da će ukupan broj posjeta i noćenja ovogodišnjeg kolovoza biti bolji nego lani.
Za točne podatke, za Bol i Splitsko-dalmatinsku županiju,  morat ćemo ipak pričekati dan-dva. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 09. 14. u 21.20 h 

********************


alt

Pukota prati i kamera HTV-a


PUKO NA HTV3

Pukotova fešta trajat će pet dana, od 4. do 8. rujna. Pripreme su uvelike u tijeku. Transparent između kina i zgrade škole postavljen je još u nedjelju i izdržao je nalete juga, a u ponedjeljak su na dnu stepeništa (Đimijeve skaline) dovezene iz Pražnica dvije kamene skulpture: galeb (dvije tone) te čovjek i tovar (sedam tona). U tom prolazu visjeti će veliki luster koji je bio izložen u Veneciji 2003. godine.
U centru događanja, u caffe baru Marinero, bit će izložba slika kojima je ilustrirana knjiga „Bol kao inspiracija“, a koju će Ivica Jakšić Čokrić Puko predstaviti 4. rujna u 21 sat. Posjetitelji će vidjeti i Pukotova četiri kruzera, ali uživati u spizi koju pripremaju bolski ugostitelji. Jako vino je dao svoj doprinos fešti, a bit će i glazbe.
Ovih dana oko Pukota je i TV ekipa koja priprema posebnu emisiju koja će se emitirati na HTV3. Datum ćemo javiti naknadno. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 09. 14. u 21.15 h  

********************


alt


KADA SE PRODAJU KARTE ZA KATAMARAN?

Zbog smanjenja čekanja i gužvi karte su se neko vrijeme mogle kupiti i dan ranije. Sada se to može učiniti samo na dan putovanja. Ujutro je osamdesetak putnika za Split i svi mogu na vrijeme kupiti putne karte. Obveza je otočana, koji plaćaju jeftiniju kartu, predočiti osobnu iskaznicu. (J.E.)

(08) objavljeno  02. 09. 14. u 21.10 h  utorak, 02. 09. 14.   **********


alt

Jahtu "Arianna" jugo je "premjestilo" na novi vez


alt

Na žalu ispred Vinskog podruma ostaci rent a boat brodica


alt

Jugo je bez problema ovu brodicu preselilo na kamenjar


alt

Radnici "Grabovog rata" od 7 sati su počeli čišćenjem rive


alt

Na Zlatnom ratu više nema pontona za ukrcaj u polupodmornicu, manje je oštećenje pretrpio ponton za ukrcaj i iskrcaj putnika koji dolaze brodicama. Manja oštećenja su i na vodenom parku ...


alt

Po nanosu lažine (morske trave) na istočnu stranu plaže Zlatni rat nije teško zaključiti da je od 2 do 4 sata puhalo jugo, jer lebićada puše iz pravca jugo-zapad, a onda bi potapalo brodove u portu


JUGO OŠTETILO BRODICE

U utorak rano ujutro, od 2 do 4 sata, u Bolu je jako jugo nanijelo podosta štete na brodicama usidrenim izvan porta. Na području Račića, na privezištu ispred Studenca i u Ulici Vladimira Nazora oštećeno je ili potpuno uništeno barem desetak brodica uglavnom vlasnika rent a boat agencija.

Kiše je u to vrijeme bilo relativno malo. Od 20 sati u ponedjeljak do utorka ujutru u 7 sati palo je svega 12 litara, a u 24 sata ukupno 48,7 litara na metar kvadratni.
Nakon 4 sata, vrijeme se postupno smirivalo i u 6.30 sati katamaran je normalno iz Bola krenuo za Split. (J.E.)

(07)  objavljeno  02. 09. 14. u 10.30 h  

********************


alt


KIŠA OTJERALA KUPAČE

Prve kapi kiše u ponedjeljak nešto prije podne otjerali su kupače s bolskih plaža. Podosta je palo kiše uz grmljavinu. Na mjernoj stanici, samo zbog naših čitatelja, Ivan Buvinić Bano  izmjerio je u 20 sati količinu padalina: 36,7 litara po kvadratnom metru. Inače, službeno je mjerenje svakoga dana u 7 sati.
Neke dijelove Dalmacije zahvatilo je veće nevrijeme. Kiše je bilo preko 50 litara, a zbog krupe potpuno su zabijelila polja kod Muća i Drniša. Štetu tek treba procijeniti. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 09. 14. u 21.25 h  

********************alt

Naša je preporuka da pogledate do 7. rujna u Galeriji Doma kulture nesvakidašnju izložbu "Ol jednega kvadreta" čiji su autori Oleg Samardžić & Marina Ivelić


BOLSKO LITO DO 21. RUJNA

Još je desetak događanja na 25. Bolskom litu, a to znači i kraj izložbama, predavanjima, koncertima, Bolskim litnjim noćima … U tijeku su dvije izložbe koje se mogu pogledati u Galeriji Branislav Dešković (Mira Ličen Krmpotić) i Galeriji Doma Kulture (Oleg Samardžić & Marina Ivelić).
Ciklus klasičnih koncerata nastavlja se u Župnoj crkvi u centru mjesta i to 3. i 10. rujna. Zadnja, za ovu godinu, Bolska litnja noć je u četvrtak 4. rujna.
Nove izložbe otvaraju se 8. i 20. rujna u Galeriji Doma kulture, a 11. rujna u Galeriji B. Dešković.
Karnevalska humanitarna noć organizira se u petak 12. rujna, a 14. rujna (nedjelja) je Međunarodna karnevalska povorka.
Večer čakavice je 19. rujna u Teatrinu Dva ferala dok će u nedjelju 21. rujna biti završna fešta na rivi - Adio lito. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 09. 14. u 21.20 h  

********************


alt

Zbog "nevremena" (na slici) katamaran nije u ponedjeljak u 17.30 došao u Bol


KATAMARAN: POČELO JE!

U lipnju, srpnju i kolovozu, puna tri mjeseca  ili 92 dana, svaki put je došao katamaran u Bol. Ali prvog dana rujna - prvi izostanak. Bit će toga još u mjesecima koji dolaze.
Zbog vremenskih uvjeta i meteorološke prognoze, „Jadrolinija“ je odlučila da katamaran u 16.30 iz Splita krene direktno u Jelsu. Hoće li navratiti u utorak  i u 6.30 krenuti za Split znat će se – ujutro.
Autobus za Supetar je u 7.40, a trajekt iz Supetra za Split u 9 sati. (J.E.)

(04) objavljeno  01. 09. 14. u 21.15 h  

********************


alt


ŠTO NAM TO PUKO PRIPREMA?

Čitamo o raznim ukazanjima, a u Bolu se (sve rjeđe) ponekad ukaže – Ivica Jakšić Čokrić Puko. Što nam to Puko priprema 4. rujna u 21 sat u caffe baru Marinero (i uokolo njega)? U nekadašnjoj Jugoslaviji za rođendan Predsjednika imali smo štafetu, a sada – slučajno ili namjerno – Puko organizira svoje „ukazanje“ na rođendan načelnika općine! Ali vratimo se onome što je sigurno. Svojom knjigom „Bol kao inspiracija“ Puko samim naslovom priznaje da bez Bola ne može. Dozvolom autora knjige (I.J.Č.P.) prenosimo predgovor koji je napisala jedna Bolka (u originalu: Jedna Buolka, na jaziku špuorka). Možda i nije ovo za Bolsku kroniku, ali zbog Pukota (prvi put) činimo iznimku:

*****
U Bolu su oduvik, za razliku od maloumnih, postojale i slobodoumne snage.
    A današnje bolske slobodoumne snage, za koje smo svi mi drugi maloumni, su: Ivica
Jakšić,Čokrić i Puko?
    Sva četiri su već izgubi busulu!
    Ivica:
    Umjetnik s konobarskuon skuluon? Pjesnik kojemu se dica rugodu? Književnik kojega stariji ne čitodu? Režisier ol prestavih koje nikuor ne gledo? Filozof kojemu su tovari izili libre?
    Jakšić:
    Karšćanin, a u našega jedinega Boga ne viruje? Katolik, a ne grie u crikvu? Hrvat, a ne izahodi na izbore? Boljanin, a ne glasuje za Načelnika?
    Čokrić:
    Ča su ga, svaka njin čast, izbocili iz Zlatnega rata! Ča su ga, svaka njin čast, izbocili iz Voždovca! Ča su ga, svaka njin čast, potiroli u Prožnica!
    Puko:
    Cili život kupi kakice? Cili život na njemu su kakice? Cili život u njemu su kakice? A ti tvoji vlosi opet, reć´ ćeš: mama kojo vika? Ma da makor brodu briješ, bar biš sliči na čovika. Izgubjeni sin kojega mama hroni!
    Propovido non je do sada, po je nastavi i ol sada, u tu njegovu nojnoviju knjigu, a vraga knjigu, to se somo tako reče, viru Isusovu!
    Naši stori, Boljani… A izmišo je i martve i žive, i Jurota Batela i Mariota Pusu i Kekota Pobuka i Bagera i Okotove i Josipa i Ritu i Girginove i Miroslavu Buru i Maškulinove i Jakova Batinića i Jubeta Radića i Nedu Fajkinicu i Bačićeve i Mirota Bosanca! A oti naši stori Boljani, ne svi nego oni odabroni, manjina, Slobodoumne su bolske snage?  Boridu se protivu vlasti i Poteštota? Boridu se protiv propuha, ambalažie i pašaretie, ne ko i vuon ča govori protiv turizma, demokracije i cocacolie (naukie, kulturie i religijie), a to ni guovno nego ča ga je pas posro!
    Ali nojvećie, oni ti se boridu protiv propuha, a ni ga ni bilo, bolskega turizma!
    A kuo su većina? Svi drugi, po njemu nenormalni, koji se boridu za Buol i bolski turizam: bolski poteštot, bolsko vlast, bolsko turističko zajednica, bolski turistički djelatnici, bolski ugostitelji, bolsko skula (osnovno, ugostiteljsko i gimnazija) i bolsko udruga, bratovština kako je vuon zove, Za bolji Bol!
    A kuo je u te njegove Slobodoumne bolske snage: Pokojan Futre, Gargo Mortića, Frane Kendi, Rude Gargurića, Ante Rodića, Mičelin Boca, Frane Domišjat, Mikica Bimbo, Ivo Slavni Šaltur, Vika Tuškovića, Marija Višćica i Doktor Cirineo?! 
    A njima su se pridruživali rieduon, kako su dohodili u Buol, ko parvi i zojnji bolski gosti (koji isto haržidu protiv bolskega turizma), sve niki veliki umitnici: Lionardo, Mikelanđelo i drugi ča njin se ni imena ne možedu izgovorit. I niki Mađar!
    A oni po Bolu slikodu: kuo Posljednju večeru u Bepota Balarina, kuo plafun u Velu crikvu, kuo Doktora Cirinea, Mínu Kukuvižu, Katinu Mišaricu, Vicu Prusku… One pod Ložu na čelu s njegovin nuonotuon Ivuon Ložuon, striljonje isprid Samostana i Hrvatsku bandiru na Vidovu Goru koju nosi Vinka Pošonca!
    A priko svih tih slik, za čo optužije bolsku vlast, som stavije cviće, palme i platane!
    A u pisonju sve laže!
    A jedino istina ča se čuje to je ona od nepoznatih bolskih izvorih, polguzinih, kako hi vuon zove, kojima ol sroma ni ime ne spominje, a oni, ko razumni judi, normalno, sve demantirodu!
    A i u ovi nojnoviji, perlafinta, libar pozivo se na školovane jude, pametne jude i prove pisce, a sve da bi mi vidili i čuli kao je i vuon, tobože, pametan!
    Zato me i čudi kako ni spomienu i  onega drugega Mađara, Belu… (Hamvasa: Nema nepodnošljivijeg nego kad netko ima pravo u laži! op. a.)
    I svaku malo op. a.?!
    A pozivo se i na sve svoje takozvane, knjige, prestave, izložbe, karnavole, viroze i druge pizdarije da bi mi vidli kako je i vuon ka i oni pametni judi… Kuo je, ja san!
    Zato me i čudi da ni spomienu… (Inter mezo poli tika, gegen iber šupjo tikva! op. a.)
    I turizam umisto kugie?
    I ona tri ča su ostali… Jahača apokalipsie?!
    A da ne govorimo o svaku malo: Bol u srcu… (Kardiološki problemi, op. a.).
    A da ne govorimo, kako ga ni srom, obo šporkin ričima!
    Da ne govorimo obo… Obo svemu!
    I Pjerotu Špodića!
    A knjiga, da von se vrotin na knjigu, pogledola son je, onako:    
    U parvemu dilu –  milina!
    U drugemu dilu – tragedija!
    A treći dil ol stroha nison nonka otvorila!
    A da mu ni bilo Gugela (pod Ložu): Jakova Batinića, Perota Katića, Pravdana Katića, Tončeta Pienhovića, Buortula Jugovića, Vinkota Pukota, Vojmira Bilića, Tončeta Kalafota, Vinkota Gučora i Vinkota Karielovića?
    Da mu ni bilo Fejsbuka – Fanicie Bočinetovie i Irmie Misirića?
    Da mu ni bilo Tvitera – Klaricie Matie Bočineta? 
    Da mu ni bilo enciklopedije Špodićih –Tomota i Matie Bepinie?
    Da mu ni bilo Lovrota Margitie?
    I da mu ni bilo Matie Bočineta – koji je sve ono ča ni učini za Općinu učini za ovu knjigu – bi bi napiso jedon kurac!

**********

Detaljnije o programu u sutrašnjoj Bolskoj kronici.

(03) objavljeno  01. 09. 14. u 21.05 h ponedjeljak, 01. 09. 14.   **********


alt

Plaža Zlatni rat u nedjelju, 31. kolovoza u 14.15 h


JOŠ ĆE BITI LJETA

Iako 1. rujna označava početak klimatološke jeseni, ipak ne znači da je kraj ljetu. Tako misle i turisti koji su tijekom subote došli na odmor. Bio je to ipak još jedan vikend kada je više otišlo nego je došlo turista. Po plaži Zlatni rat ne bi se reklo da je sezona pri kraju. U Bol je u nedjelju došlo i 15 bodova s izletnicima s Makarske rivijere, Jelse, Starog Grada …
Prema meteorološkoj prognozi u ponedjeljak možemo očekivati promjenu vremena, a mjestimice su moguće i obilnije oborine. Od utorka ponovno stabilnije, a u srijedu će biti – sunčano. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 08. 14. u 22.25 h  

********************


alt

Enrico Marotti (Hrvatska) pobjednik natjecanja u Bolu


alt

Bengalke su upaljene za pobjednika


PRVA POBJEDA HRVATSKE

Podjelom trofeja na bolskoj rivi u nedjelju je službeno završeno Europsko prvenstvu u surfanju, disciplina slalom. U muškoj konkurenciji najboljim je proglašen natjecatelj iz Hrvatske: Enrico Marotti iz Opatije, pa smo na zatvaranju čuli i hrvatsku himnu. To je prvi put da je jedan natjecatelj iz Hrvatske u ovoj konkurenciji osvojio trofej.
Organizatori ovog natjecanja zadovoljni su uvjetima koji su imali u Bolu. Neki od njih, a bilo ih je ukupno 91 iz 17 europskih država, prvi put su u Bolu.
Postoje realne šanse da se iduće godine organizira u Bolu i Svjetsko prvenstvo. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 08. 14. u 22.20 h 


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"