Arhiv 2014. / VIII.


nedjelja, 31. 08. 2014.   **********


alt


KIŠOVITI SRPANJ - SUHI KOLOVOZ

Na vremenske prilike u kolovozu ne mogu se požaliti turisti. Samo je dva dana kišili! Jedan dan je palo svega 1,6 litara, a drugi dan navečer 24 litre. U srpnju je u Bolu bilo 11 kišnih dana. Palo je ukupno 176 litara, a tu je i 24 litre koje su pale u noći od 31. srpnja do 1. kolovoza. (J.E.)

(114) objavljeno  30. 08. 14. u 18.50 h  

********************


alt

Scena iz španjolskog filma


TREĆI I ZADNJI FILM

Nedjelja je treći i posljednji dan prikazivanja filmova sa Festivala mediteranskog filma. Nakon „Gangster te voli“ i „Omar“ na programu je u nedjelju navečer španjolski film „Život je lakši zatvorenih očiju“.  Mediteran film je organizator prikazivanja filmova i ovoga su ljeta obišli 19 lokacija u Dalmaciji, a Bol je dvadeseta. Početak projekcije, u ljetnom kinu Bol,  je u 21 sat.

ŽIVOT JE LAKŠI ZATVORENIH OČIJU, David Trueba, Španjolska, 103 min: U Španjolskoj 1966., Antonio, srednjoškolski profesor engleskoga jezika, odlazi automobilom u Almeriu gdje je John Lennon snimao film Richarda Lestera „Kako sam dobio rat”. Putem poveze dvoje autostopera, Juanja i Belén, i ovaj nespojiv trio krene slijediti svoje snove i tražiti slobodu. Film je osvojio 6 španjolskih nagrada Goya, uključujući one za najbolji film i redatelja.

(113) objavljeno  30. 08. 14. u 18.45 h   

********************


alt


GDJE JE CVIJEĆE?

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije već nekoliko godina koristi slogan: Više cvijeća, manje smeća! U Bolu se, istina, ne vidi smeće (osim oko nekih ukupnih kontejnera), ali nema ni cijeća tamo gdje je posađeno (na slici). Dva se puta ovoga ljeta to cvijeće obnavljalo, a sada se vidi suha zemlja i cijevi iz kojih bi trebala izlaziti voda.
Nismo stručni da dijagnosticiramo uzroke ovakvog stanja, ali se smatramo mjerodavnim da konstatiramo da ovo nije lijepo za oko. Možda naša opaska posluži da se idućeg ljeta nešto slično ne ponovi.  (J.E.)

(112) objavljeno  30. 08. 14. u 18.40 h   

********************


alt


POLA SATA RANIJE

Kino predstave od ponedjeljka počinju pola sata ranije. Prva predstava je u 20.30, a druga u 22.30 sati. Obje su na terasi, a u slučaju kiše film će se prikazati sutradan. (J.E.)

(111) objavljeno  30. 08. 14. u 18.35 h  subota, 30. 08. 14.   **********


alt


alt


alt


EUROPSKO SURFANJE PO PLANU

Vrijeme za natjecatelje na Europskom prvenstvu u windsurfingu u srijedu nije bilo povoljno, ali je u četvrtak i petak sve nadoknađeno. U akvatoriju između plaža Zlatni rat i Borak, po povoljnom vjetru za surfere, svoje umijeće u disciplini slalom pokazao je 91 natjecatelj iz 16 europskih država.
Završna svečanost je u nedjelju na rivi u 20.30 sati  kada će se najboljima uručiti priznanja. (J.E.)

(110) objavljeno  29. 08. 14. u 20.35 h  

********************


alt


UVIJEK IMA SVJEŽE RIBE

Ljubitelje ribe u petak je ponovno obradovao dolazak „Svjetlice“. Velika ponuda, a cijene se ne mijenjaju. Trilje su 50 kn za kilogram, kozice 70, moli 20 – 70, škampi 60, 120 i 250, lignjuni 50, muzgavci 30 … Dio ove ribe bit će u subotu ujutro na ribarnici.
„Svjetlica“ će ponovo u nedjelju zaploviti prema Jabuci, a ne bude li vremenskih nepogoda, u Bol će ponovno svježe ribe biti u utorak (2. rujna) oko 18 sati. (J.E.)

(109) objavljeno  29. 08. 14. u 22.35 h   

********************


alt


AUTOBUSI DO 7. RUJNA

Ljetni vozni red za autobuse vrijedi do 7. rujna. Polasci iz Bola za Supetar i obratno su po ljetnoj, dosadašnjoj satnici. Do nedjelje, 7. rujna, vozi i autobus na direktnoj liniji Zagreb – Bol – Zagreb. Povoljna je i izletnička linija Split - Bol - Split. Na jednodnevni izlet iz Splita i kupanje na Zlatnom ratu može se još 9 dana. Ponuda Autotransa je samo 95 kuna (u jednom pravcu 60 kuna). U tu cijenu je uključena autobusna i trajektna karta. Polazak iz Splita je s autobusnog kolodvora u 8.40, a iz Bola je polazak u 19.25 sati. (J.E.)

(108) objavljeno  29. 08. 14. u 22.30 h 

********************


alt


DRUGI FILM MEDITERAN FESTA

U subotu se u ljetnom kinu Bol nastavlja prikazivanje filmova sa Festivala mediteranskog filma. Na programu je, s početkom u 21 sat, palestinska drama „Omar“, koja je nominirana za Oscara. Cijena ulaznice je 20 kuna.

OMAR, Hany Abu-Assad, Palestina, 97 min: U okupiranoj Palestini ništa nije lako; Omar je mladić koji svaki dan preskače zid uz okupiranu Zapadnu obalu da bi posjetio djevojku Nadiu. Nakon pogibije jednog izraelskog vojnika Omar postaje pijun u igri mačke i miša koja će ugroziti njegove planove za budućnost i prijateljstva iz djetinjstva. Omar je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a na festivalu u Cannesu je osvojio posebnu nagradu žirija.

(107) objavljeno  29. 08. 14. u 22.20 h  
petak, 29. 08. 14.   **********alt

Mladi polaznici Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća nastupili su u Bolu


alt

U publici, na bolskoj rivi, bio je i veleposlanik SAD u Zagrebu Kenneth Merten sa suprugom koji je pratio nastup mladih glazbenika u društvu domaćina: načelnika općine Bol Tihomira Marinkovića, ravnateljice Centra za kulturu Ivane Bošković Ivičić, Lucije Puljak iz Pučišća ...


GLAZBENA LJETNA NOĆ

Zahvaljujući Međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi Pučišća, u četvrtak navečer bila je u Bolu prava glazbena ljetna noć. Mladi glazbenici koji su pohađali ovu školu tijekom srpnja i kolovoza u Pučišća, a dio njih u Bolu (Jazz seminar) nastupili su na rivi na glazbenom koncertu zajedno sa iskusnim glazbenicima – predavačima i mentorima. Posebno je toplo primljena i pozdravljena jazz vokalistica i vokalna instruktorica Deborah J. Carter, Amerikanka s adresom u Nizozemskoj. (J.E.)

(106) objavljeno  29. 08. 14. u 00.15 h 

********************


alt


PO TREĆI PUT U BOLU!

Kino Mediteran, putujući projekt revitalizacije kina u Dalmaciji u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split po treći put dolazi u Bol, i to nakon dva ljeta u Teatrinu, ove godine od petka do nedjelje u Ljetno kino Bol.
Tijekom tri dana programa Kino Mediteran prikazat će nagrađivanu hrvatsku komediju "Gangster te voli", za Oscara nominiranu palestinsku dramu "Omar" i španjolsku komediju "Život je lakši zatvorenih očiju".  Uz ove dugometražne filmove gostovat će i kratki hrvatski filmovi "Priča o Mari iz Velog Varoša" i "Poklon predsjednika Nixona" redatelja Igora Šeregija i višestruko nagrađivani film Borisa Poljaka "Autofokus". Cijena ulaznice je 20 kuna.
Bol je dvadeseti grad domaćin na putu Kina Mediteran ovoga ljeta i upravo u Bolu i završava ovogodišnje ljetno izdanje ovog projekta. Kino Mediteran Bol dio je Bolskog lita 2014. i održava se pod pokroviteljstvom Centra za kulturu Općine Bol.

GANGSTER TE VOLI, Nebojša Slijepčević, Hrvatska, 78 min : Nediljko Babić ljubavni je posrednik poznatiji kao Gangster. Čitav život pomaže mladićima i djevojkama iz svog kraja da pronađu pravu ljubav, ali u posljednje vrijeme stvari su se malo zakomplicirale. Čini se da djevojke zaziru od života na selu, tako da je pronalaženje partnerice mladićima postala nemoguća misija. Kada se Maya, mlada Bugarka s djetetom obrati gospodinu Babiću za pomoć u pronalasku muža, čini se da čak ni veliki Gangster ne može natjerati konzervativnog hrvatskog muškarca da oženi Bugarku s djetetom. Film je oduševio kritiku i publiku ZagrebDoxa, a premijeru je doživio na najvećem festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Kanadi.

(105) objavljeno  29. 08. 14. u 00.10 h  

********************


alt


DVA TRAJEKTA MANJE

Za „Jadroliniju“ glavna turistička sezona završava u nedjelju, zadnjeg dana kolovoza. Već od ponedjeljka iz Supetra prema Splitu umjesto 14 puta,  trajekti će isplovljavati 12 puta dnevno. Isto toliko i iz Splita prema Supetru.
Ukidaju se od 1. rujna polasci iz Supetra u 11.45 i 16.30 sati, a iz Splita za Supetar u 10.30 i 15.15 sati.
Izmjena će biti od ponedjeljka i na trajektnoj liniji Sumartin - Makarska - Sumartin. Detaljnije možete pogledati u Redu plovidbe.
Ljetni red plovidbe vrijedi do 28. rujna kada će i cijene prijevoza putnika i vozila biti za cca 20 posto jeftinije. (J.E.)

(104) objavljeno  29. 08. 14. 00.05 h   

********************


alt


FEŠTA VINA U JELSI

Posljednjeg vikenda u kolovozu u Jelsi se organizira Fešta vina. U subotu 30. kolovoza nastupa Petar Grašo, a igrat će se i tombola. Bit će ponuđena tradicionalna jela i najbolja hrvatska vina. U portu je u 22.30 sati – vatromet.
Iz Bola se u Jelsu može brodom „Frane“. Polasci su u 20.30 i 22.30, a povratak iz Jelse je u 02 i 04 sata. Cijena povratne karte je 100 kuna.

(103) objavljeno  28. 08. 14. u 23.55 h  četvrtak, 28. 08. 14.   **********


alt


JAZZ NA LITNJOJ NOĆI

Posljednjeg četvrtka u kolovozu imamo još jednu Bolsku litnju noć. Po programu ipak nešto drugačiju nego obično. Počet će na rivi u 20 sati gastronomsko-glazbeni program, ali negdje oko 21 sat počinje jazz koncert kojeg će izvesti polaznici Međunarodne glazbene škole Pučišća.
Dobrom raspoloženju mogao bi mnogo značiti i povoljan nogometni rezultat Hajduka u Splitu. Plasira li se Hajduk u Europsku ligu, značit će to opće slavlje za sve navijače „bijelih“ i na bolskoj rivi.


Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća održava se u srpnju i kolovozu svake godine još od 1995. Pokriva različite glazbene žanrove (klasika, jazz, pop / rock / fusion) u odvojenim glazbenim  desetodnevnim radionicama. Njihov se Jazz seminar već dugi niz godina održava upravo u Bolu krajem kolovoza svakoga ljeta, a u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol i kao sastavni dio Bolskoga lita.

Ovogodišnja je radionica bogata polaznicima, ali i iskusnim glazbenicima - predavačima.
Tako će na glavnom koncertu seminara na trgu u sklopu posebne Bolske litnje noći uz polaznike nastupiti i mentori: Deborah J. Carter (Amerikanka s adresom u Nizozemskoj) - jazz vokalistica i vokalna instruktorica, Maja Savić - jazz vokalistica i vokalna instuktorica, Saša Nestorović - mentor za saksofoniste, saksofonist i dirigent HRT Jazz orkestra Mario Igrec - mentor za gitariste Jura Vrandečić - organizator ljetne škole Pučišća i jazz škole u Bolu, ujedno i  basist pratećeg banda na koncertu.

(102) objavljeno  27. 08. 14. u 23.40 h
dopunjeno 28. 08. 14. u 07.15 h  

********************


alt

Najljepša bolska gošća Zrinka Cvitešić u društvu s prvim ljudima turizma u Bolu: Tihomir Marinković, načelnik općine i predsjednik TZO (lijevo) te Markito Marinković, direktor Ureda TZO (desno)


POZNATI NA ODMORU

Među nekoliko desetaka tisuća gostiju koji su do sada proveli dio svog odmora u Bolu, bile su i neke poznate osobe iz javnog života u Hrvatskoj. Neki od njih u Bolu imaju rodbinu, prijatelje ili vlastitu vikendicu, a neki su boravili u hotelu ili privatnim apartmanima.
Spomenut ćemo samo one koje smo prepoznali: aktualni i bivši ministar zdravlja Siniša Varga i Rajko Ostojić, saborski zastupnici Jadranka Kosor, Lidija Bagarić i Milorad Pupovac,  predsjednik Društva novinara Hrvatske Zdenko Duka, suci Vinko Mioč i Ivan Turudić, aktualni ili bivši sportaši Igor Vori, Zlatko Horvat,  Zvonimir Boban, Ivan Buljan i Tomo Erceg, savjetnica Predsjednika RH Zrinka Vrabec Mojzeš, poznati vinar Ivica Matošević, izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić, glumci Zrinka Cvitešić  i Ranko Zidarić, bivši direktor Croatia airlinesa Ivan Mišetić, operna diva Sandra Bagarić, liječnik Mate Škegro, predsjednik HSLS Darinko Kosor … i još mnogi drugi.

(101) objavljeno  27. 08. 14. u 23.30 h  

********************


alt


MEDITERAN FILM U BOLU

Festival mediteranskog filma Split po drugi puta organizira projekt KINO MEDITERAN koji  se tijekom ljeta održa diljem Dalmacije, a ove godine opet stiže u Bol.
Boljani i njihovi gosti će tako imati priliku pogledati tri dugometražna filma iz programa festivala. Najnoviji i nagrađivani filmovi sa svjetskih festivala prikazati će se još u 19 gradova diljem Dalmacije. Filmovi su prevedeni i na hrvatski i na engleski jezik te su dostupni i domaćoj i stranoj publici.
U petak je na programu hrvatski film „Gangster je voli“, u subotu se prikazuje „Omar“ iz Palestine, a u nedjelju se može pogledati španjolski film „Život je lakši zatvorenih očiju“.
Filmovi se prikazuju u Ljetnom kinu s početkom u 21 sat.
Gostovanje je realizirano uz pokroviteljstvo Centra za kulturu općine Bol.

(100) objavljeno  27. 08. 14. u 23.25 h 

********************


alt

Nekadašnji planinarski dom bio je na samoj ivici Vidove gore (snimljeno 1961.)


PROJEKTI UREĐENJA VIDOVE GORE

Do Vidove gore (778 metara nadmorske visine), najvišeg vrha jadranskih otoka, može se asfaltnom cestom, a možda doživimo da se uspnemo  i žičarom. Do tada će trebati malo (a možda i malo više) urediti sadržaje na samom vrhu kako bi posjetitelji, koji dolaze autom ili pješice, dobili odgovarajuću uslugu.
Kako Vidova gora katastarski pripada Općini Bol, ona je i odgovorna za uređenje. U tijeku je priprema projektne dokumentacije, a traže se i stare fotografije za izložbu koja se planira organizirati. Mole se svi koji kod kuće imaju neku sliku s Vidove gore da je ustupe za potrebe izložbe. Slike mogu poslati našem portalu ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) ili direktno Općini Bol ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).

(99) objavljeno  27. 08. 14. u 23.15 h    srijeda, 27. 08. 14.   **********


alt

Na predstavljanju, najbrojniji su bili natjecatelji iz Hrvatske - 17


NATJECANJE MOŽE POČETI

U utorak navečer na rivi okupili su se sudionici Europskog prvenstva u windsurfingu (disciplina slalom). U ime Turističke zajednice se je pozdravio direktor TZO Markito Marinković, a načelnik općine Tihomir Marinković proglasio je natjecanje otvorenim. Obojica su natjecateljima poželjeli ugodan boravak u Bolu i povoljan vjetar. Željeli su da se ponovno vide dogodine u Bolu na Svjetskom prvenstvu.
Sada se sa sigurnošću može ustvrditi da će nastupati njih 91, a među njima ima i žena. Ukupno je 16 europskih država.
Natjecanje, bude li povoljnog vjetra, počinje u srijedu u 11 sati. Start je na Zlatnom ratu, a cilj na plaži Borak. Surferi mogu razviti brzinu i do 50 kilometara na sat.
Završna svečanost s podjelom medalja i priznanja je u nedjelju u 20.30 sati, također na rivi. (J.E.)

(98) objavljeno  26. 08. 14. u 22.40 h 

********************


alt


TURISTA POSTUPNO SVE MANJE

Turista je ovog vikenda ipak nešto manje, nego sedam dana ranije, ali ipak više nego istoga datuma prošle godine. U Bolu je 25. kolovoza bilo službeno prijavljenih 5.025 ili 12 posto više nego lani, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 131.639 (plus 15 posto).
Iz statističkih izvještaja koje smo objavljivali svakog tjedna, vidljivo je da je najviše gostiju  u Bolu ovoga ljeta bilo 18. kolovoza (5.892), zatim 14. kolovoza (5.812), pa 8. kolovoza (5.500), 28. srpnja (4.707) …
Prema očekivanjima na početku ovoga tjedna, u odnosnu na prethodni, u Bolu je manje 867 gostiju, ali i više nego ih je bilo početkom svakog tjedna u srpnju.
Županija je 24. kolovoza evidentirala 7.057 domaćih i 124.582 inozemna gosta ili ukupno 131.639. U hotelima ih je bilo 32.378, privatnom smještaju 85.011, kampovima 9.178, a marinama 5.053 gosta.
Na Braču se prijavilo 14.619 gostiju. U Bolu ih je bilo najviše – 5.025, zatim u Supetru 4.586, Milni 1.383, Sutivanu 1.249,  Selcima 1.146, Postirama 1037 i Pučišćima 193 gosta. (J.E.)

(97) objavljeno  26. 08. 14. u 22.35 h 

********************


alt

Dosadašnji ravnatelj Marjo Rončević posljednji put vodi sjednicu Učiteljskog vijeća


alt

Dosadašnji ravnatelj Marjo Rončević (lijevo) i novi ravnatelj OŠ Bol Bartul Bakulić (desno)


NOVI RAVNATELJ OŠ BOL

Osnovna škola Bol od 1. rujna ima novog ravnatelja. To je Bartul Bakulić iz Supetra, do sada učitelj informatike u Osnovnoj i Srednjoj školi u Bolu.
Dosadašnji ravnatelj Marjo Rončević, nakon što je čitav radni vijek odradio u Osnovnoj školi Bol, a 25 godina bio i ravnatelj, odlazi u mirovinu. U utorak je posljednji put vodio sjednicu Učiteljskog vijeća. (J.E.)

(96) objavljeno  26. 08. 14. u 22.30 h  utorak, 26. 08. 14.   **********


alt

Stanko Kvesić, vlasnik turističke agencije Adriatours


ADRIATOURS: GOST JE NAJVAŽNIJI

Svi raspoloživi kreveti, a imaju ih  1.000, kojima raspolaže agencija Adriatours, u ponedjeljak su bili popunjeni. Iako sezona još traje, ocjenjuju je uspješnom i imat će  10 posto više noćenja nego lani.
Adriaturs je po svi pokazateljima vodeća agencija u Bolu, a radom je počela 1998. Godine. Danas ima 88 zaposlenika (u špici sezone bilo ih je 95), dva besplatna parkirališta za svoje goste, tri kombija za transfere, rent a car, rent a bik, vlastiti hotel i restoran …
-  Za nas je ovo bila dobra sezona – kaže nam vlasnik Stanko Kvesić. – Činimo dodatne napore jer samo se zadovoljan gost ponovno vraća. Mi imamo dobro popunjenost u rujnu i dio listopada. Nama je svaki gost dobro došao, bez obziro koliko dana ostaje. Mi smo organizirali i servis za čišćenje apartmana, imamo vlastitu posteljinu, ručnike … Neki vlasnici apartmana ne stanuju ljeti u Bolu. Sa Zagrebačkom banko dogovorili smo povoljne kredite za naše iznajmljivače kako bi uredili svoje apartmane, ugradili klima uređaje, a neki su izgradili i bazene.
Gdje je tajna uspjeha agencije Adriatours?
- Gost mora znati i osjetiti da se brine o njemu. Počinje to već kada traži ponudu preko interneta. Mora mu se odgovoriti isti dan. Često su u pitanju i sati, jer je gost upit poslao na barem deset adresa. Najčešće prihvati onoga koji se javio među prvima. Mi za naše goste imamo i restoran, organiziramo izlete po Braču, panoramsko razgledanje Bola brodom „Frane Bol“ od Dominikanskog samostana do plaže Zlatni rat … Tiskamo dva puta tijekom ljeta i kolor publikaciju na hrvatskom i engleskom jeziku sa svim informacijama i događanjima u Bolu. Angažirali smo mlade ljude, vole taj posao  i gost osjeti njihovu pažnju i ljubaznost.
Lijepo je pisati o pozitivnim stvarima, o ljudima poput Stanka Kvesića i agencijama kakva je Adriatours. Oni već imaju i planove za skoru realizaciju. Najveći i najsloženiji je projekt izgradnje novoga hotela na glavnom križanju, na samom ulazu u Bol. (J.E.)

(95) objavljeno  25. 08. 14. u 22.10 h   

********************


alt

Čišćenje pločnika u Ulice Frane Radića


alt

Usisavanje smeća u Ulici Domovinskog rata


ČISTE SE ULICE

Novi radni tjedan za neke je djelatnike komunalne tvrtke „Grabov rat“ počeo čišćenjem glavnih ulica u Bolu. Nakon pranja kamenog pločnika na rivi, od ponedjeljka se čisti Ulica Frane Radića. Nastoji se to uraditi kada ima najmanje prolaznika, obično kada je većina na kupanju.
Velikim usisivačem kupi se i smeće u Ulici Domovinskog rata. (J.E.)

(94) objavljeno  25. 08. 14. u 22 h

*******************


alt

Na Rudini u ponedjeljak predvečer


alt

Za kamion za odvoz smeća nema pristupa (ponedjeljak ujutro)


ZAŠTO SMEĆE NIJE ODVEZENO?

Ne baš lijepi prizor mogli su na Rudini u ponedjeljak predvečer vidjeti mještani ali i gosti: prepuni poluukopni kontejner, a pored njega odložene plastične vreće sa smećem. Zašto smeće nije odvezeno?
Sliku, koja ne priliči turističkom Bolu, poslao nam je najbliži susjed Dinko Karninčić, a mi smo pokušali utvrditi tko je odgovoran.
Priča počinje već u rano ujutro kada kamion za pražnjenje kontejnera nije mogao prići, jer mu je smetao nepropisno parkirani automobil. Vozaču je jedino preostalo da to snimi (vidi sliku), vrati kamion natraške, a smeće ostavi do utorka ujutro. Naravno, ako opet ne bude parkiranih automobila. (J.E.)

(93) objavljeno  25. 08. 14. u 21.50 h  

********************


alt


OTVARANJE PRVENSTVA U UTORAK NA RIVI

Europsko prvenstvo u windsurfingu (disciplina slalom) službeno počinje u srijedu. Za trening je rezervirano vrijeme u ponedjeljak i utorak. Organizatori najavljuju svečano otvaranje u utorak na ravi, oko 20.30 sati kada će se predstaviti sudionici prvenstva. Njih je preko stotinu, a u Bolu će ih ovaj tjedan boraviti i blizu 400, jer su s natjecateljima stigli prijatelji, rodbina …
Na rivi je u utorak navečer predviđen i prigodni glazbeni program koji će potrajato do jedan sat iza ponoći. (J.E.)

(92) objavljeno  25. 08. 14. u 21.45 h  

********************


alt


PRIJAVE ZALIHA VINA!

Svi proizvođači grožđa i vina upisani u vinogradarski registar, dužni su do 10. rujna prijaviti zalihe vina koje su posjedovali na dan 31. srpnja. To nisu obvezni učiniti proizvođači grožđa koji imaju upisanu aktivnost proizvodnja grožđa, a čitav su urod isporučili vinariji.
Izjavu o zalihama vina i mošta na dan 31. srpnja trebaju poslati u dva primjerka i priloženih 20 kuna državnih biljega na adresu: Agencija za plaćenje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Mažuranićevo šetalište 24b, 21.000 Split.
Potrebiti obrazac i pomoć pri popunjavanju Izjave svi proizvođači mogu dobiti u Uredu Bol poljoprivredne zadruge, kod Fanike Klisović.

(91) objavljeno  25. 08. 14. u  21.40 h     ponedjeljak, 25. 08. 14.   **********


alt


TREBAJU LI NOVE IDEJE?

U jednom talijanskom ljetovalištu svake godine u rujnu raspisuju natječaj za nove ideje kako bi poboljšali turističku ponudu. To smo čuli prošle srijede od direktora Zračne luke Brač Tonća Peovića, na radnoj večeri predstavnika hotela i turističkih agencija u Bolu. Iste smo večeri to objavili u Bolskoj kronici, a samo četiri dana kasnije, u „Slobodnoj Dalmaciji“  (nedjelja, 24. kolovoza) čitamo namjeru Turističke zajednice Splita da do kraja godine raspiše natječaj na kojem će pozvati sve zainteresirane koji imaju atraktivne programe i projekte, dobre ideje, a koje ih žele realizirati, da se na njega jave. Očekuju da će dobiti nešto novo što će osvježiti ponudu i donijeti neke nove sadržaje kojima će privući turiste.
Namjerava li Bol učiniti nešto slično? Možda to saznamo već na trećoj radnoj večeri, ali se poodavno očekuje i govori da nije dovoljno prodavati samo sunce i more. Bol je obvezan, kao vodeća destinacija na Jadranu, da ponudi nešto posebno zbog čega bi turisti odabrali Bol, a ne neko drugo ljetovalište na Jadranu.
Naš će portal elaborirati i javno ponuditi nešto novo. Predložiti ćemo također  i izmjene ili potpuno ukidanje nečega od čega turizam nema naročite ili čak nikakve koristi.  (J.E.)

(90) objavljeno  24. 08. 14. u 22.25 h   

********************


alt


POSLJEDNJA PREDSTAVA OVOGA LJETA

Centar za kulturu poziva na posljednju predstavu 25. Bolskog lita u Teatrinu Dva ferala, u ponedjeljak, 25. kolovoza, s početkom u 21.30h. Nova komedija teatra Don Hihot (m)Adam i (š)Eva pred vratima pakla oduševila je brojne poznate osobe na premijeri ovog proljeća u Zagrebu, pa je za očekivati da će biti slično i u Bolu
Riječ je o novom projektu za kojeg je scenografiju osmislila diplomirana dizajnerica i TV voditeljica Nikolina Pišek. Tekst i režiju komedije potpisuje Lana Bitenc, a dramaturg je Mario Kovač. Glumci su Zlatan Zuhrić Zuhra, Vesna Ravenšćak i Jasna Jozić, a publika se prepoznaje u brojnim situacijama, koje mahom opisuju tipične bračne nesuglasice i muško-ženska previranja.

Nova komedija Lane Bitenc donosi nam vijesti s prve crte bojišnice: kakvo je ratno stanje u krevetu, radno stanje u kuhinji te koje žrtve i gubitke (ne) podnose zaraćene strane. Dođite, pogledajte, navijajte i umrite! (Od smijeha, naravno.)
Komedija (m)ADAM i (š)EVA PRED VRATIMA PAKLA nastala je prema motivima legendarne Kishonove knjige “Kod kuće je najgore”. “Jeste li zadovoljni? Zadovoljeni? Ili brakom zadavljeni?” - pita psihijatrica Ljilja Pandža von Zečić (Jasna Jozić) publiku, predstavljajući im kroz šest lekcija tipične muško-ženske odnose. Ali, dajući im rješenja i savjete.
Kroz 22 karaktera provlače se klišeji poput: on (Zuhra) je mamin sin, a žena (Vesna Ravenšćak) rospija mrzi njegovu mamu - svekrvu. Zatim problem oko seksa u trećoj životnoj dobi, a ona je stara i izmučena nakon 35 godina braka. Ili je on hipohondar, a nju ne zanima nakon tri godine braka je li on dobro ili ne. Ili pak supruga, koja je toliko zauzeta sama sobom da ne vidi kako joj muž sjedi kod kuće s dvije slomljene noge. A sve je to projekcija psihijatrice Ljilje, odnosno njezine frustracije. Bračne situacije koje će vas nasmijati do suza podcrtane su Huljićevom glazbom (Minus i plus, Razmažena...), ali za ravnotežu glazbenog izričaja tu je psihijatrica Ljilja, koja je opčinjena glazbom Ane Rucner.

(89) objavljeno  24. 08. 14. u 22.20 h 

********************


alt


alt


ATRAKCIJA ZA TURISTE

Svake godine u Bolu se tijekom ljeta pojavi neka atraktivna ponuda. Ove godine je to polupodmornica kojom se može 30 minuta, uz cijenu od 80 kuna, razgledati podmorje u bolskom akvatoriju. Tijekom dana polupodmornica „Val“ je usidrena sa istočne strane plaže Zlatni rat (na slici), a navečer u bolskom portu.
- Ovo je prvo ljeto našeg rada u Bolu – kaže vlasnik i kapetan „Vala“ Vedran Krunić. – Vrijeme nam u srpnju nije bilo naklonjeno i više smo bili privezani uz rivu nego što smo plovili. Nadamo se to nadoknaditi u rujnu iako će tada biti, zbog početka škole, manje mladih turista koji se i najviše vesele gledanju u morske dubine. (J.E.)

(88) objavljeno  24. 08. 14. u 22.15 h  

********************


alt


POČINJE PRVENSTVO U  WINDSURFINGU

Preko sto surfera pojavit će se od ponedjeljka do nedjelje u akvatoriju između plaža Zlatni rat (start) i Borak (cilj). Oni sudjeluju na Europskom prvenstvu u windsurfingu – disciplina slalom.
Ovo će se atraktivno natjecanje moći promatrati (i snimati) sa plaža na tom području, a još bolje sa šetnice prema Zlatnom ratu. (J.E.)

(87) objavljeno  24. 08. 14. u 22.10 h 

********************


alt


STUDENAC: PONUDA ZA NAIVNE

U trgovinama Studenca, pa tako i u onoj u Bolu (Uz Pjacu, Vrtić), ima mali info listić  kojim Privredna banka Zagreb obavještava potrošače da se od 20. kolovoza do 30. rujna može platiti uplatnica ukoliko ima 2D bar kod uz naknadu od samo 1 (jednu) kunu. Račun se može platiti isključivo gotovinom na blagajni Studenca.
Ali, to se ne može učiniti u Bolu jer blagajnica o tome zna vrlo malo ili gotovo ništa. Možda se to može uplatiti u nekoj prodavaonici Studenca u Splitu (katamaran ide u 6.30, a vraća se iz Splita u 16.30), ali u Bolu (barem za sada) od toga nema ništa! (J.E.)

(86) objavljeno  24. 08. 14. u 22-05 h  
nedjelja, 24. 08. 14.   **********


alt

"Braciera" je nastupila i u Kaštelima i osvojila tri prve nagrade (publika, izvedba, obrada)


KLAPA „BRACIERA“ U TEATRINU

Klapa „Braciera“ održati će u Bolu i drugi koncert ovoga ljeta. Nastupit će u nedjelju u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21.30 sati.

Krajem 2000. godine službeno je osnovana klapa Braciera, nastala kao prirodni slijed dugogodišnjeg druženja, pjevanja i odrastanja uz dalmatinsku pjesmu. Već 2001. godine klapa je na Debitanskoj večeri Omiškoga festivala osvojila prvu nagradu publike.
Svoj desetogodišnji rad klapa je 2010. godine okrunila trećom nagradom stručnog povjerenstva u finalu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Otada kontinuirano ostaju u klapskom vrhu, 2011. i 2013. kao četvrti u finalu, 2012. pa opet ove 2014. izvrsni  treći od žirija,  izabrani i dvije godine zaredom za Superfinale Omiša.
Trenutni postav: Krešimir Ivičić (1. tenor), Srećko Damjanović, Josip Bepo Marinković i Ivica Kusanović (2. tenori), Pero Žuljević (bariton) te Nikola Damjanović, Nikola Kuščević i Andro Jugović (basovi). Glazbeni voditelj je Srećko Damjanović.

(85) objavljeno  23. 08. 14. u 21.55 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u subotu u 17.30 sati


SMJENA GOSTIJU PO KIŠI

I ove subote nisu izostale gužve u trajektnoj luci, a posebno je mnogo putnika i aviona bilo u zračnoj luci u Kaštelima. Točan broj dolazaka i odlazaka znat će se tijekom ponedjeljka. Prema najavama, dobar posjet turista očekuje se tijekom mjeseca rujana, a to znači i produljenje turističke sezone.
Najavljena kiša malo je pokvarila raspoloženje u subotnje predvečerje, ali se čini da je veće nevrijeme zaobišlo Bol. Oko 18.30 ciklona Pomet svom je žestinom udarila od Trogira do Splita. U Bolu je sunčano bilo sve do 17.30, a plaža Zlatni rat je bila prepuna kupača (na slici). Kiša je počela u 19 sati uz grmljavinu.  Prestala je nakon pola sata, ali ponovno je bilo kiše od 20.20 sati.
Nisu pale velike količine kiše, pa pretpostavljamo da nije bilo većih problema. Otežan je bio jedino promet pored zgrade tenis centra, na cesti Murvica – Bol, ali su intervenirali vatrogasci i odčepili odvod i ubrzo je nestalo „bazena“. (J.E.)

(84) objavljeno  23. 08. 14. u 21.50 h 

********************


alt

Utrka za kradljivcem počela je u šumici, a nastavljena kroz vinograde ...


KRALI PO PLAŽI

Spasilac na plaži Zlatni rat morao se podosta namučiti dok je u subotu oko podneva uhvatio kradljivca. Gošća iz Italije zatražila je pomoć od Boška Botice, dežurnog spasioca na plaži, opazivši lopova koji je počeo bježati sa ukradenom torbicom. Boško je ubrzo sustigao kradljivca koji mu je iz svoje torbe izvadio i predao dvije ukradene torbice. Međutim, dok je on zvao u pomoć drugog spasioca, lopov se dao u bijeg. Trajala je trka kroz šumicu, a kasnije kroz vinograde sve do asfaltne ceste Bol – Murvica, gdje je mlađi, jači i u sportskoj kondiciji Boško sustigao kradljivca i zadržao ga do dolaska policije.
Neslužbeno, kradljivac je iz okolice Kraljevice, star oko 35 godina, a s njim je u Bolu bila i jedna ženska osoba koju je policija kasnije pronašla. U Bolu su došli automobilom.
Ostali detalji znat će se nakon završetka policijskog uviđaja, ali se po Bolu priča da je posljednjih dana bilo još krađa. Jeli to počinio i ovaj dvojac, ili imaju još pomagača, utvrdit će istraga. (J.E.)

(83) objavljeno 23. 08. 14. u 21.45 h


Na službenom portalu Policijske uprave Splitsko dalmatinske objavljena je sljedeća informacija:


Jučer oko 11.00 sati na plaži Zlatni rat, djelatnik plaže je uočio muškarca i ženu  u krađi torbi te muškarca zadržao do dolaska policije, dok su žensku osobu policijski službenici ubrzo pronašli u mjestu Bol. Provedenim kriminalističkim istraživanjem 37-godišnjak i 29-godišnjakinja se sumnjiče da su iskoristili nepažnju talijanskih državljana dok su se nalazili u moru i otuđili im dvije torbe sa plaže. Torbe su vraćene vlasnicima, a protiv počinitelja je podnijeta kaznena prijavu za krađu.

dopunjeno 24. 08. 14. u 10.30 h  subota, 23. 08. 14.   **********


alt

Taxi brodice čekaju goste na plaži Zlatni rat. Pridružila im se i podmornica ...


VRAĆA SE LJETO, DOLAZE I GOSTI

Kolovoz, za razliku od srpnja, je pravi ljetni mjesec. Bol se može pohvaliti da su ga mimoišli posljednji ljetni neverini, a raduje i najava meteorologa da nam se vraća ljeto. Dobre su i najave hotelijera i turističkih agencija o rezervacijama za rujan.
U Bolu je nadoknađen manjak noćenja iz srpnja. Manje je i nervoze kod iznajmljivača, iako su pomalo umorni od poslova uređivanja i čišćenja apartmana i soba. Ljepše se i spava – manje je briga, a noći su sasvim ugodne . Bit će još ljeta, ali bez velikih vrućina.
Temperatura mora u petak u 15 sati bila je 25 stupnjeva. (J.E.)

(82) objavljeno  22. 08. 14. u 21.10 h   

********************


alt


„KANTADURI“ JOŠ OVE SUBOTE

Tko voli dalmatinsku pjesmu (i dalmatinsku spizu) ima zadnju priliku u subotu od 20 sati sve to poslušati i degustirati u restoranu „Raj“ u Murvici. Naime, za ovo ljeto, to je zadnji nastup „Kantadura“ u Murvici koji su u tamošnjoj konobi (restoranu) gostovali u večernjim satima petkom ili subotom..
- Dolaze gosti u ovaj restoran – kaže vlasnik Dinko Ružić – zbog dobre spize, ali i zbog dalmatinske pisme. „Kantadure“ smo angažirali lani i ove godine, a učinit ćemo to i dogodine. (J.E.)

(81) objavljeno  22. 08. 14. u 21.05 h  

********************


alt


„ULIČNI SKITAČI“ ZA DJECU

„Ulični skitači“, nastali prema priči Braće Grimm Bremenski svirači, sljedeća je i posljednja predstava 25. Bolskog lita koju djeca imaju prilike pogledati u Teatrinu Dva ferala. Održat će se u subotu, 23. kolovoza, s početkom u 21 sat, a u izvedbi Scene Gorica. Redatelj predstave je Ivan Plazibat, a glume Marija Kolb, Ivan Magud i Igor Baksa, dok se za scenografiju pobrinula Marta Crnobrnja.

Ulični skitači priča je o simpatičnoj grupi domaćih životinja koje više nisu u cvijetu mladosti (magarcu, psu, mački i pjetlu) svjesnoj da će ih gospodari imanja na kojima žive uskoro odbaciti jer im više ne mogu služiti kao nekad. Složne životinje tako odlučuju napustiti svoje dotadašnje domove i krenuti u Bremen, koji je na glasu kao mjesto slobode, te tamo postati - svirači.

- Poznatu priču o životinjama koje se bore za svoj opstanak u svijetu, Lana Šarić preradila je u priču aktualnu u ovom vremenu - o napuštenim životinjama. Naravno, to je priča o ljudima, o ljudskosti i bezdušnosti, o prijateljstvu i ravnodušnosti. Predstavu realizira mlada, ali ambiciozna ekipa na čelu s redateljem Ivanom Plazibatom - najavljuju organizatori.

Predstava traje 45 minuta i namijenjena je djeci od četiri do 12 godina. (A.Ć.)

(80) objavljeno  22. 08. 14. u 21 h 

********************


alt


NESTAJU LI NUDISTIČKE PLAŽE?

Na svim neformalnim nudističkim kartama Hrvatske Bol je već desetljećima ucrtan kao destinacija za  ljubitelje kulture slobodnog tijela, kako bismo mogli prevesti izraz FKK. No, koliko je danas stvarno ostalo mjesta bolskim nudistima, dalo bi se raspravljati.
Iako su boljani.info već pisali o ovoj temi, ona je i dalje aktualna. U tjednu koji je iza nas, u turistički ekstra dobrom kolovozu koji se odužio brojem gostiju na račun kišnoga srpnja, na bolskoj je plaži Paklina iza Zlatnog rata teško je bilo naći mjesto za mirno kupanje, izvan dohvata gužve Zlatnog rata. No, razlog tome nije samo veliki broj gostiju već nepoštivanje prostora namijenjenog za kupanje nudista. Iako postoji jasna oznaka na samom početku plaže Paklina, i dalje na nekoliko mjesta, to očito nije dovoljno, pa se tako događa da čitave "nenudističke" obitelji s malom djecom odjevene u kupaće kostime dolaze među nudiste  stvarajući osjećaj neugode i ljutnje među FKK kupačima. Je li tome razlog manjak oznaka za nudističku plažu, ili naprosto nedostatak kupačke kulture i samosvijesti i poštivanja mjesta namijenjenog ljubiteljima drugačijeg doživljaja kupanja, valjalo bi istražiti. Smiješno je očekivati uspostavljanje "kupačke policije" koja bi ljudima govorila gdje smiju, a gdje ne smiju na kupanje jer bi to tek bilo zadiranje u prostor individue, no očito je da se ne može računati na osobnu odgovornost i osjećaj za potrebe drugog. Čak se na internetskim forumima mogu pronaći rasprave o tome zašto u Bolu nudisti gube svoje plaže. FKK je u svijetu cijenjen kao specifičan pokret ljudi koji su prvenstveno zaljubljenici u osjećaj prirodnog. Šteta bi bilo da Bol izgubi mjesto u tom pokretu jer ga i to čini dijelom otvorenog putujućeg svijeta zvanog turizam. (Sanja Baković)

(79) objavljeno  22. 08. 14. u 20.55 h  petak, 22. 08. 14.   **********


alt

Prvi dan natjecanja na Martinici


alt

Veseli skok u more s voditeljicom škole plivanja Marinom Lekić


KAKO JE NASTALA „GRANCIGULA“?

Priču koju pišemo danas počela je prije 16 godina. Očekujemo da će trajati još dugo, pa nećemo, niti ima prostora, da vam sada sve ispričamo i napišemo. Riječ je o obitelji Lekić koja se u potpunosti posvetila bolskoj djeci učeći ih plivanju. Kroz plivački klub „Grancigula“ prošlo je u proteklih 16 godina više od 1.200 mladih.
U monografiji „Grancigulo, ljubavi moja“ naša je sugovornica, Marina Peran Lekić zapisala: „Bol nije izabran tek tako. U Dominikanskom su samostanu moji stričevi Jakša i Tomislav Katalinić pohađali gimnaziju. U Bolu od 1977. moja rodica Dijana Bulat – Vukov i njen muž Vice redovito dolaze jer je Vice tada nastupao s Batalima na terasi Bijele kuće. Da bi obitelj bila što više zajedno, u Bol je uz mene i Zorana (suprug) došla i moja druga rodica, Gorka-Bebi Šimac s mužem Nevenom“.
Tako je i sve počelo. Neven Šimac je prije 17 godina  na Martinici počeo učiti djecu plivanju, a među njima su bili i djeca Marine i Zorana Lekić: Zrna i Marko. Već iduće godine nastavila je to raditi bivša plivačica POŠK-a Marina i njezin suprug, vaterpolista Zoran. Tako je stvorena „Grancigula“, ljetna škola plivanja koja traje 16 godina, svakoga ljeta po mjesec dana.


POČEO JE NEVEN ŠIMAC
-  Prve godine kada je s djecom radio Neven Šimac, bilo ih je petero – prisjeća se Marina Šimac, danas voditeljica škole. – Godinu dana kasnije došlo ih je na Martinicu desetak, a posljednjih ih je godina i preko stotinu. Iz Bola ih je 30 posto, a 50 posto je vezana uz Bol jer su im tu none ili im roditelji imaju vikendice. Ostalih 20 posto su djeca gostiju. Ima ih iz Rusije, Francuske, Norveške, SAD, Austrije … Važno je da u toj našoj školi provedu barem dva tjedna. Posebno je zadovoljstvo, i kod nas i kod djece, kada nauče plivati. Predivno je pogledati njihove oči, a djeca su velika radost, neispisana knjiga.
Rad s djecom traži za voditelje cjelodnevno angažiranje. Posebna se pažnja traži tijekom jutarnjeg vježbanja, jer ipak su to djeca, a neki još nisu vješti u plivanju.
Sve se radi volonterski. Bračnom paru, Marini i Zoranu, od velike su pomoći njihovo dvoje sada već odrasle djece, Zrna i Marko, s položenim trenerskim ispitom.
- Njih dvoje završavaju studije i nakon zaposlenja imati će manje vremena za rad u Bolu – pomalo će zabrinuto naša sugovornica. – Imamo istina i mladih djevojaka i mladića iz Bola koja će ih morati zamijeniti. U ovoj školi vidimo da ima i dosta talentirane djece. Šteta što ne mogu nastaviti s vježbanjem u nekom većem plivačkom klubu.
Marina Lekić ne voli kada su na treningu roditelji ili none i nonoti. I bez njih djeca su sigurna, ali i slobodnija u vježbanju.


KLUB BEZ ŽIRO RAČUNA
-  Mi smo klub bez žiro računa i to bi trebalo riješiti – kaže Marina Lekić. - Da nam neki sponzor želi nešto i uplatiti nije to sada moguće. Primamo neku pomoć u vidu tiskanja diploma i zahvalnica, za medalje i pokale … Općina nam je osigurala ponton, koji nam mnogo pomaže u vježbanju skokova u more. Ali uvijek nešto fali …
Plivački klub „Grancigula“ zaslužuje mnogo veću pažnju od ovih nekoliko redaka. Ali dobro je i potrebno nešto i napisati o njihovom radu. Zbog onoga što su do sada uradili, obitelj Lekić sigurno zaslužuje i nešto mnogo više. (J.E.)

TKO RADI U ŠKOLI PLIVANJA?
Imena ljudi dobre volje: Marina Lekić, voditeljica škole, Željana Cvitanić, tajnica škole, Dubravko Hlad, stručnjak za računsku obradu natjecanja, Zoran Lekić, predsjednik škole, Zrna Lekić, trenerica, Marko Lekić, trener, Dominik Dolenc, trener, Slavko Perić, pomoćnik trenera, Mirjana Soljačić, Franka Cvitanić, Špela Lovrenčič (iz Slovenije), Josip Rukavina, Josip Karmelić i Ivan Karmelić.
To su sve bivši plivači. Prošle godine su oni svi dobili  potvrde o dobrovoljnom radu, što je danas za mlade od izuzetne važnosti.

(78) objavljeno  21. 08. 14. u  21.30 h  četvrtak, 21. 08. 14.   **********


alt


TOP VIJEST: T. PEOVIĆ DIREKTOR AERODROMA BRAČ

Hit ili top vijest za bolski i brački turizam je dolazak Tonća Peovića za direktora Zračne luke Brač. On se predstavio u srijedu navečer bolskim turističkim djelatnicima na radnoj večeri.  T. Peović bio je dugogodišnji direktor Zračne luke Dubrovnik i Zračne luke Zagreb. Bluesun je, kao većinski vlasnik Zračne luke Brač,  angažiranjem ovog stručnjaka pokaza da misli ozbiljno, a mi se s pravom možemo nadati rješavanju dosadašnjih problema i stagniranja u poslovanju.
- Ove ćemo godine imati 12 tisuća putnika, a ja imam želju i planove da ih do godine bude barem 25 tisuća – rekao je T. Peović (J.E.)

(77) objavljeno  20. 08. 14. u 22.55 h  

********************


alt


NASTAVLJA SE S DOGOVARANJEM

Sigurno ima i onih koji ne vjeruju ili to im nije po volji, ali Bol je nadoknadio u 18 dana kolovoza manjak noćenja zabilježen u srpnju. Sasvim je realno očekivati da će u Bolu biti premašen prošlogodišnji rekord od 510 tisuća noćenja.
Bio bi to zaključak sa druge radne večere organizirane u restoranu na plaži Borak u srijedu navečer. Osim predstavnika hotela i turističkih agencija, na sastanku su bili i predstavnici komunalnog poduzeća Grabov rat, Centra za kulturu i novi direktor Zračne luke Brač.
Načelnik općine i po funkciji predsjednik TZO Tihomir Marinković dao je naglasak na neke aktualne teme u ovoj sezoni:
- Završen je istočni dio kanalizacijskog sustava i sada je to spojeno na postojeću odvodnju;
- Izvršene su kadrovske promjene u komunalnom poduzeću „Grabov rat“;
- Usluge u restoranima nisu primjerene cijenama;
- Tržnica je skupa, a na to ne možemo utjecati, ali na ponašanje svakako moramo i možemo;
- Taxi voze prebrzo, a ima primjedbi gostiju i na njihove cijene;
- Nema većih primjedbi na buku osim na plaži „Zlatni rat“ nakon 17 sati …

ŠTO KAŽU GOSTI?
Nazočni su u raspravi prenijeli primjedbe gostiju i dopunili načelnika:
- Zaobilaznica (Ulica Hrvatskih domobrana) je bez nogostupa, a tamo gdje ga ima parkirani su automobili;
- Bolu je potrebna dvorana i travnato igralište za produženje sezone;
- Bilo bi dobro kada bi Bol imao dvije katamaranske linije;
- Treba riješiti pitanje parkirališta;
- U Bolu bi trebalo organizirati vodičku službu i pokazati gostima bolske znamenitosti;
- Na Zlatnom ratu je previše ležaljki i suncobrana koji smetaju za prilaz moru;
- Razmišljati o mogućnosti da gosti koji plaćaju boravišnu taksu imaju besplatan ulaz na Zlatni rat, a ostali da plaćaju ulaznicu;
- Izvršena je agresija na moru jer svatko postavlja bove gdje hoće, glisiraju nepropisno, a koncesionari se nemaju kome obratiti za pomoć;
- Treba da Bol i Brač ponude gostu nešto više nego druge destinacije;
- Urediti biciklističke i pješačke staze;
- Neki turistički centri u inozemstvu u listopadu raspisuju natječaj za ideje, a ono što prihvate počnu realizirati od prosinca ….

BITNI SU FINANCIJSKI REZULTATI
Ma koliko je lijepo čuti o povećanju broja noćenja, ipak će na kraju sezone financijski rezultati biti najbolji pokazatelji uspješnosti ili ne uspješnosti sezone. Dobro je znati da je u 18 dana kolovoza bilo 6.500 noćenja više nego u istom periodu 2013.
Na ovom skupu je iznesen podatak da je za ovo ljeto kategorizirano 280 novih kreveta u privatnom smještaju. (J.E.)

(76) objavljeno  20. 08. 14. u 22.50 h 

********************


alt


NOVI FILM: BOOKBOL

U produkciji Općinske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ Bol i Strikoman filma, prvi put je javno prikazan u utorak navečer film BOOKBOL. Scenarij i organizaciju potpisuje Jadranka Nejašmić, montažer je Petar Grgurev, a sponzor Centar za kulturu općine Bol. Režiser i snimatelj je Šime Strikoman.
Film traje 11 minuta, a u njegovoj realizaciji, koji se mogu i vidjeti u filmu, sudjelovalo je preko 150 osoba, svih uzrasta. Film možete pogledati ovdje. (J.E.)

(75) objavljeno  20. 08. 14. u 20.45 h  srijeda, 20. 08. 14.  **********


alt


REKORDAN BROJ GOSTIJU 18. KOLOVOZA!

Prošli smo sredinu kolovoza i blagdan Velike Gospe, a u Bolu je više gostiju nego tjedan dana ranije, a čak 11 posto više nego istoga datuma 2013. U našoj županiji prošlog je ponedjeljka (18. kolovoza) bilo 8.631 domaći i 143.709 stranih gostiju, ukupno 152.340 ili 9 posto više nego lani.
U hotelima je bilo 34.165 (+3 posto), privatnom smještaju 101.512 (+10 posto), kampovima 11.145 (+8 posto), u marinama 5.502 (+21 posto) …
Najviše je gostiju u Makarskoj (121.080), zatim u Splitu (11.693), pa u Baškoj Vodi (11.053) … U Supetru je registrirano 5.182, Jelsi 4.451, Starom Gradu 2.287, Hvaru 6.166, a
u Bolu 5.973 (368 domaćih, 5.605 stranih gostiju). Sedam dana ranije (11. kolovoza) bilo je u Bolu 5.812 gostiju.
Dobri su turistički rezultati u Bolu za prvih 15 dana kolovoza, pa je za pretpostaviti da će na kraju godine ukupni rezultat posjeta i noćenja biti bolji nego lani. (J.E.)

(74) objavljeno  19. 08. 14. u 20.30 h  

********************


alt

Osoblje ljekarne u Bolu (slijeva): Blanka Pašić, Ana Batinić (voditeljica ljekarne), Ines Martinić Cezar, Marina Japirko, Tina Martinić i Zorica Kovačić


alt

Ruža je najmanje što su zaslužile


NAJ-OSOBLJE: LJEKARNA ŠKOKO

Gdje su, u kojoj uslužnoj djelatnosti, prema gostima i mještanima - najuslužniji?  U našoj anketi, od 30 ispitanika, njih 25 najvišu je ocjenu dalo osoblju ljekarne. Nekad su se u sličnim anketama dijelili vijenci i kaktusi, a mi ovaj put najboljima poklanjamo - ružu.
Ljekarna Ines Škoko u sezoni ima 6, a zimi dvije zaposlenice. Svaki dan, uključivo i nedjeljom, ljekarna je otvorena, tjedno 91 sat.
U ljekarnu se ne dolazi zbog zabave, već iz potrebe, pa je susretljivost i osmijeh, dio njihove terapije i poslovnosti. Zbog toga i zaslužuju naše i vaše priznanje. (Možda ovo bude i podsjetnik Turističkoj zajednice za priznanje koje se daje svake godine u listopadu, na kraju turističke sezone.) J.E.

(73) objavljeno  19. 08. 14. u 20.20 h  

********************


alt


NAGRADNI ODMOR

Iz Bola su u utorak otputovali u Dugu uvalu kod Pule osnovci Frane Radić, Ante Kraljević, Ana Pina Marinković, Kate Pavišić i Sara Žaknić. Tamo će provesti tjedan dana odmora kao nagradu pobjednicima natjecanja Robotičara Hrvatske.
Sponzor je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Hoće li bolskim osnovcima pomoći bolski načelnik i Općinsko vijeće? (D.M.)

(72) objavljeno  19. 08. 14. u 20.10 h  

********************


alt

Cvitan Perić (sasvim desno) za samo 20 kuna dobio je pršut


PRŠUT IDE U IMOTSKI

Na bolskoj tržnici, na štandu obitelji Mikulić, u utorak se izvlačio loto. Vlasnik broja 49 dobio je pršut, a to je Cvitan Perić. Zadovoljan s dobitkom, a na nagovor je uplatio samo jedan broj (20 kuna), Cvitan je otkrio da će pršut odnijeti u Imotski, ali će ga izrezanog i vakumiranog vratiti ponovno u Bol. (J.E.)

(71) objavljeno  19. 08. 14. u 20.05 h  utorak, 19. 08. 14.   **********


alt


MARTINICA VIŠE NIJE IZNIMKA

Ispitivanje kakvoće mora, što je 30. srpnja obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, pokazalo je da su vrijednosti na prisustvo crijevnih enterokoka na plaži Martinica sasvim blizu granice izvrsnosti. Vrijednost je bila "52", a granica je "60". Bilo je to svojevrsno upozorenje i iznenađenje jer su te vrijednosti na bolskim plažama uglavnom oko nule (0).
Međutim, najnovije ispitivanje uzoraka mora na Martinici 13. kolovoza (u 9.20 sati, pri temperaturi mora 25, a zraka 29 stupnjeva) pokazala su svega „3“, a za escherichia coli „0“. Očito su prva ispitivanja otkrila i neke manjkavosti u kanalizacijskom ispustu, ali 8. kolovoza je proradila kanalizacija u istočnom dijelu Bola. Djeca su na Martinici sa ljetnom školom plivanja završila 13. kolovoza pa sa sigurnošću možemo konstatirati da su plivala u čistom – izvrsno čistom moru.
Na Borku su zabilježene vrijednosti „10“ i „0“, a sa istočne i zapadne strane Zlatnog rate sve same „0“. (J.E.)

(70) objavljeno  18. 07. 14. u 22.25 h  

********************


alt


BUKA ILI KOMARCI

Mnoge je u ponedjeljak oko 4.30 sati probudila buka prilikom dezinsekcije - zaprašivanja protiv muha i komaraca. Bio je to i zvučni znak da je „Cian“ obavio posao zbog kojeg je po drugi put došao ovoga ljeta iz Splita u Bol.
Neki su se i žalili zbog buke i ranojutarnjeg buđenja. Nama se čini da je  bolje i tih nekoliko minuta otrpjeti buku pa idućih dana mirno spavati bez uboda komaraca. (J.E.)

(69) objavljeno  18. 08. 14. u 22.20 h 

********************


alt


„SVJETLICA“ DOLAZI U UTORAK

Svježa riba, brodom „Svjetlica“, dolazi u utorak oko 18 sati. Loše vrijeme prošle subote razlog je što su u ribolov otplovili jedan dan kasnije. „Svjetlica“ uglavnom lovi u vodama oko Jabuke. Prodajna cijena ribe nije se ove godine ni jednom mijenjala. (J.E.)

(68) objavljeno  18. 08. 14. u 22.15 h 

********************


alt


EUROPSKO PRVENSTVO U SURFINGU

Bol je od 25. do 31. kolovoza domaćin Europskog prvenstva u windsurfingu – disciplina slalom i to u četiri kategorije: Junior, Youth, Senior i Master. Najavljeno je sudjelovanje preko 100 natjecatelja iz više europskih zemalja.
Natjecanje se odvija u akvatoriju između plaže Zlatni rat i plaže Borak. Start je na plaži Zlatni rat, a cilj u sportskom centru ZOO station (plaža Borak). Sva natjecanja biti će moguće promatrati sa plaža na tom predjelu ali i sa šetnice prema plaži Zlatni rat što će biti iznimno atraktivno.

Organizator ovog Europskog prvenstva je škola surfanja “ZOO station”, a generalni sponzor je Općina Bol.

Bol ima idealne uvjete za wind surfing što su turisti prepoznali već prije 30-tak godina. Naime, do sada je u Bolu održano  nekoliko državnih I međunarodnih prvenstava u windsurfingu te kvalifikacije za PWA u free style. (M.M.)

(67) objavljeno  18. 08. 14. u 22.05 h ponedjeljak, 18. 08. 14.   **********


alt


VEČERAS: PREDSTAVE ZA DJECU

Izvan programa  tiskane knjižice, Centar za kulturu dogovorio je za večeras (ponedjeljak, 18. kolovoza) dvije kratke predstave za djecu. U Bolu će gostovati dječica iz Jelse i Staroga Grada, a predstave je s njima pripremio glumac Kristijan Ugrina.
Mali grad PHAROS i mali grad JOLHA pozivaju u 20 sati u Teatrin Dva ferala na izvedbe predstava  „Usreći me Srećko“ i „Šuma striborova“. Ulaz je slobodan!

Dječji festival Mali grad Faros, u sklopu kojeg se održavaju radionice, djecu uči o procesu nastanka jedne kazališne predstave. Radionice se održavaju svakodnevno, pod stručnim vodstvom Kristijana Ugrine i njegovih prijatelja.
Rezultat rada u radionicama je predstava koju osmišljavaju, scenski uređuju i u kojoj glume djeca polaznici.

(66) objavljeno  18. 08. 14. u 14 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat 17. kolovoza u 17 sati


RADOST NA VALOVIMA

Vremenske neprilike mimoišle su proteklog vikenda Bol i okolicu pa se moglo uživati na plažama. Velika smjena gostiju u subotu je prošla bez problema i čini se da će sljedeće nedjelje biti više odlazaka nego dolazaka. Međutim, najave i rezervacije daju naslutiti da će posezona potrajati i da će popraviti neke minuse iz srpnja.
Nakon jutarnje bure u nedjelju je zapuhala tramontana. Mnogi su uživali na valovima na zapadnoj strani plaže Zlatni rat, a najviše surferi kojima su to bili idealni uvjeti za vožnju na dasci. Za kupače je u moru bilo ugodnije nego na sunčanom, ali vjetrovitom žalu. Temperatura mora je u 17 sati izmjerena 26, a zraka 25 stupnjeva. Na vjetrovitom dijelu plaže bilo je nekoliko stupnjeva manje.
Idući tjedan predviđa se sunčano vrijeme, ali je u srijedu i četvrtak moguća i kratkotrajna kiša. (J.E.)

(65) objavljeno  17. 08. 14. u 21.50 h 

********************


alt

Boćarski tereni u Murvici


alt

Ekipa "Marko" osvojila je turnir u Murvici. Nastupili su Marko, Antonio, Matko i Petar. Iz više su mjesta sa sjeverne strane Brača ...


„MARKO“ NAJBOLJI U MURVICI

U nedjelju su na boćarskim terenima u Murvici odigrane posljednje dvije utakmice turnira „Mihovil Pavišić“. U finalu je ekipa „Marko“ sa 2:0 pobijedila supetarski „Tope“ i osvojila prvo mjesto. Domaćini, „Zmajevi“ iz Murvice, morali su prepustiti treće mjesto „Povratnicima“ iz Postira. Izgubili su 0:2.
Na ovogodišnjem boćarskom turniru bile su prijavljene 22 ekipe, od kojih su dvije bile ženske.
Nakon odigranih susreta druženje je nastavljeno u konobi „Raj“ gdje su pobjednicima uručene medalje i pehari za prva tri mjesta. (J.E.)

(64) objavljeno  17. 08. 14. u 21.40 h 

********************


alt


ĆUDLJIVA PRIRODA

Već smo pisali o ćudljivoj prirodi da zimsko cvijeće raste u ljeto i obratno. Najnoviji primjer, kako nam riječju i slikom pokazuje Darija Marinković, je Amarius ili kako je neki zovu Pirja, lukovičasta biljka porijeklom iz Južne Amerike. Biljka cvjeta jedan put godišnje, uglavnom krajem siječnja, a Darija ju je snimila u svom vrtu za Veliku Gospu.

(63) objavljeno  17. 08. 14. u 21.35 h  nedjelja, 17. 08. 14.   **********


alt


FOLKLOR NA RIVI

Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba  izveo je u subotu navečer na glavnom trgu u Bolu cjelovečernji plesni program iz svih krajeva Hrvatske. Publiku, domaćine ali i brojne domaće i strane goste, oduševili su svojim profesionalnim nastupom. Mnogo su, čini nam se,  propustili oni što tu večer nisu bili na rivi.  Vjerujemo da ćemo ih vidjeti i čuti i iduće godine u sklopu programa Bolskog lita.

Nastupom na rivi SKUD "Ivan Goran Kovačić" završio je dvodnevno gostavanje u Bolu. (J.E.)

(62) objavljeno  17. 08. 14. u  00.20 h 

********************


alt


PROTIV MUHA I KOMARACA

U ponedjeljak rano ujutro, oko 4 sata, „Cian“ će po drugi put ovoga ljeta zaprašivati u Bolu i Murvici protiv muha i komaraca. Prošli put je to učinio 16. srpnja.
Možda zbog obilnih kiša u lipnju i srpnju, komarci su postali prava napast, uznemiravaju i ometaju odmor, aktivnost, šetnje i boravak na otvorenom. Najučinkovitija je borba protiv komaraca uništavanje njihovih legla i sprječavanje razmnožavanja. Komarci, treba i to znati, nastanjuju sva područja svijeta, osim polarnih područja, pustinje i područja viših od 1500 metara nadmorske visine. Aktivni su u sumrak ili u rano jutro. Međutim izuzetak je Azijski tigrasti komarac koji se pojavio i u Hrvatskoj, a bode tijekom čitavog dana. (J.E.)

(61) objavljeno  17. 08. 14. u 00.15 h 

********************


alt


ZAŠTO SU UČESTALI PREKIDI STRUJE?

Naša napomena, u jučerašnjoj informaciji,  kako očekujemo očitovanje načelnika i direktora TZO o nestanku struje jednom dijelu potrošača u Bolu,  nije baš oduševila ovu dvojicu. Još manje od njih bili su oduševljeni oni koji su skoro 9 sati čekali da ponovo dobiju struju. Još im je teže što se to ne dešava prvi put, a sobe i apartmani su im puni gostiju.
„Ured TZO Bol također ima probleme sa opskrbom struje jer je i sam "žrtva" HEP-ove neučinkovitosti. Naravno da je neprihvatljivo da Bol kao jedno od najpoznatijih ljetovališta na Jadranu ima probleme sa redovitom opskrbom električnom energijom o čemu smo u nekoliko navrata obavijestili dežurnu službu HEP u Supetru i zatražili od njih da pristupe hitnoj sanaciji kvara“ – izjavio je u pismenoj izjavi direktor TZO Bol Markito Marinković.
Načelnik općine Tihomir Marinković smatra da je dužnost distributera („Elektrodalmacija“) otkloniti kvar.
Ipak mnoga su pitanja (barem za sada) bez odgovora. Zašto nema noćnog dežurstva, a samo u Bolu je u špici sezone preko osam tisuća ljudi (turista i domaćeg stanovništva), a na Braču i blizu 30 tisuća? Zašto se ne utvrdi razlog slabijeg napona i čestih prekida struje na području Račića i Uz Račić? (J.E.)

(60) objavljeno  17. 08. 14. u 00.10 h subota, 16. 08. 14.   **********


alt


PROCESIJA S GOSPINIM KIPOM

Već po tradiciji, na Veliku Gospu, krenula je u večernjim satima, nakon svečane mise, procesija s Gospinim kipom iz Velike (Samostanske) crkve do centra Bola, a nakon molitve ispred Male (Župne) crkve vratili su se u Veliku crkvu. Kip Blažene Djevice Marije nosila su i ove godine ista četiri crkvenjaka kao i lani: Lovro Karmelić, Vinko Kraljević Gemo, Nikica Bodlović i Franjo Santo.
U subotu, na blagdan sv. Roka, procesija je iz Samostanske crkve u 19 sati, a nakon toga svečana sveta misa. (J.E.)

(59) objavljeno 16. 08. 14. u 00.25 h    

********************


alt


KONCERTI U PETAK I SUBOTU

U povodu blagdana Velike Gospe, u Župnoj crkvi održan je u petak navečer koncert marijanskih hodočasničkih pjesama „O, mila majko nebeska“ u izvedbi Studentskog kulturnog umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba. Zbor, kojim je dirigirao naš Boljanin Vinko Karmelić, izveo je 16 pjesama.
Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ nastupit će u subotu na glavnom trgu u Bolu s početkom u 21 sat. Biti će to cjelovečernji plesni koncertni program iz svih krajeva Hrvatske.
SKUD „Ivan Goran Kovačić“ u Bol je došao na poziv i u organizaciji Centra za kulturu. (J.E.)

(58)  objavljeno  16. 08. 14. u 00.20 h 

********************


alt


U SUBOTU POLUFINALE

Boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ igra se u Murvici još ove subote i nedjelje. U subotu s početkom u 18 sati na rasporedu su polufinalne utakmice, a nastupaju domaćini „Zmajevi“ iz Murvice, „Povratnici“ iz Postira, „Tope“ iz Supetra i „Marko“ iz Škripa.
Finale je u nedjelju u 17 sati, a u isto vrijeme igra se i susret za III. mjesto.
Završna večera je u nedjelju u konobi „Raj“ kada će biti uručene medalje i pehari. Ovo natjecanje pomogli su Općina Bol, Poljoprivredna zadruga Bol, turistička agencija Adriatours, hotel „Kaštil“, Turistička zajednica općine Bol i drugi. (J.E.)

(57) objavljeno  16. 08. 14. u 00.15 h  

********************


alt


DANI VIDEO UMJETNOSTI

U suradnji s Centrom za kulturu Bol i u sklopu 25. Bolskog lita i na poziv umjetnice Renate Poljak, domaći i inozemni kustosi i kustosice, slijedom svoje izvrsnosti i dugogodišnjeg bavljenja filmom i suvremenom umjetnošću, svake će večeri prikazivati video i filmske programe, prezentirati umjetnike/ice te razgovarati s publikom u atmosferi otvorenoj za dijalog.
Ove godine program će se održati u Teatrinu  'Dva ferala', na velikom platnu, u 22 sata, a ulaz je besplatan.
Otvaranje počinje u subotu 16. kolovoza,  programom Ivana Ramljaka koji predstavlja kultne filmove 70-ih godina, alternativnog filmaša i provokatora Karpa Godine.
Različite prezentacije nastavljaju se svako večer, ukupno šest dana,  do četvrtka 21. kolovoza.
Cilj „Lijepih dana“  je približiti suvremenu umjetnost i različite oblike kratkog filma publici u opuštenoj i kreativnoj atmosferi.

(56) objavljeno  16. 08. 14. u 00.10 h 

********************


alt


NEMA STRUJE, ALI NI DEŽURNE EKIPE (?!)

Ima li nešto ljepše nego u noćnim ljetnim satima promatrati zvijezde i mjesec, sa isključenom strujom i TV prijemnikom. Ali to nije nimalo romantično ni privlačno kada niste vi isključili struju, nego je to posljedica nekog kvara ili preopterećenja. Ta „romantika“ trajala je od 23 do sutradan ujutro do 8 sati – cijelu noć.
To se desilo u četvrtak navečer dijelu Bola, na Račiću i Uz Račić. Na žalost, ne i prvi put ovoga ljeta. Turisti koji su ostali u mraku ne mogu shvatiti toliko dugo čekanje na struju. Kako im objasniti da je dežurna ekipa „Elektrodalmacije“ u 35 kilometara udaljenom Supetru i da ta ekipa ne dežura noću nakon 23 sata.
Vlasnici kuća i apartmana žale se i na slab napon zbog čega ne rade neki kućanski aparati, klima uređaji, a kompjutori su usporeni …
Ima li ovome kraja? – pita se naša čitateljica M.C.
Možda na ovo pitanje mogu najbolje odgovoriti načelnik općine i direktor Turističke zajednice. (J.E.)

(55) objavljeno  16. 08. 14. u 00.05 h   petak, 15. 08. 14.   **********


alt


U LATINOAMERIČKOM RITMU

Kako ne bi bilo sve isto svakog četvrtkom, kada je na programu  Bolska litnja noć, sparnu večer osvježili su mladi pjevači okupljeni u splitskoj udruzi „Glazbeni talenti – Music talents“ svojim koncertom pod nazivom „Cantamos per voi“. S mnogo ih je simpatija primila publika na bolskoj rivi kojoj su izveli talijanske kancone te španjolske i latinoameričke hitove i balade. Hvala i Centru za kulturu koji je organizirao gostovanje i nastup mladih pjevača u dobi od 7 do 21 godinu.
Uz gastronomsku ponudu dio večeri glazbeni program izvodila je grupa Ritam.

(54) objavljeno  14. 08. 14. u 23.15 h 

********************


alt


RIBA ZA BLAGDAN

„Svjetlica“ je u pravo vrijeme u Bol dovezla svježu ribu ulovljenu u vodama oko Palagruže. Ulov je bio nešto manji nego obično jer im je ribolov umnogome otežalo jugo. Prodano je preko 100 kilograma (točan podatak je ipak poslovna tajna), a cijene su i dalje nepromijenjene tijekom cijele ove godine.
Posluži li vrijeme „Svjetlica“ će isploviti u subotu pred večer, a u ponedjeljak će se ponovno čekati u redu, sa ili bez brojeva. (J.E.)

(53) objavljeno  14. 08. 14. u 23.10 h 

********************


alt


DVA KONCERTA GORANOVACA

Na svetkovinu Velike Gospe, u petak 15. kolovoza, Folklorni ansambl SKUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba, održat će koncert hrvatskih marijanskih hodočasničkih pjesama koje je Folklorni ansambl pripremio 2008. godine te je za isti osvojio dvije nominacije za Porin. Ovim koncertom predstavlja se neobično vrijedna i rijetko prezentirana hodočasnička, romarska tradicija. Napjeve posvećeni Blaženoj Djevici Mariji odabrani su iz cijele Hrvatske - od Podravine, Zagorja, Slavonija, Baranje, Moslavine i Zagreba, preko Istre i Dalmacije sve do jednog vrlo osobitog napjeva iz Čemerna u Bosni. Od 2012. godine u ansamblu djeluje Boljanin Vinko Karmelić kao vokalni voditelj.
Koncert će biti u Maloj crkvi, 15. kolovoza, nakon procesije, u 21.30 sati.
Isti ansambl održat će 16. kolovoza (subota) u 21sat plesni koncert na glavnom trgu, na rivi.

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" osnovan je 1948. godine kao jedna od sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu, a djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Vjerni poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, Goranovci su kroz godine stvorili cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova i pjesama folklorne tradicije svih regija Hrvatske. Veliko bogatstvo ansambla predstavlja gotovo 480 kompleta narodnih nošnji od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Danas ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a okuplja oko 80 članova - plesača, pjevača, tamburaša - većinom studenata iz cijele Hrvatske. Jedan je od rijetkih hrvatskih ansambala koji ima i veteransku sekciju starih članova ansambla. Povodom 60. obljetnice djelovanja ansambl je predstavio i novi nosač zvuka. Uistinu možemo reći da Goranovci  danas predstavljaju jedan od najkvalitetnijih ansambala te vrste u Hrvatskoj, a njihovu izvrsnost potvrđuju i brojna nacionalna i internacionalna priznanja i nagrade.(V.K.)

(52) objavljeno  14. 08. 14. u 23.05 h  četvrtak, 14. 08. 14.   **********


alt

Prošlogodišnja procesija 15. kolovoza


PROCESIJA NA VELIKU GOSPU

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza i taj dan je državni blagdan u Hrvatskoj.
Svete mise su u Velikoj (Samostanskoj) crkvi u 7 i 10.30, a u Maloj (župnoj) crkvi samo u 9 sati.
Navečer u 19 sati je u Velikoj crkvi svečana Sveta misa, a prije mise krunica i litanije. Nakon mise je procesija. Ide se od Velike crkve preko Račića, Lože i rive do Male crkve, a vraća se sjevernim putem, preko Trga J. Bodlovića, Uz ložu, Ulicom Hrvatskog preporoda do Velike crkve. (J.E.)

(51) objavljeno  13. 08. 14. u 22.55 h  

********************


alt

Oni su "krivi" za ovogodišnji uspjeh ljetne škole plivanja: voditeljica Marina Lekić sa svojim suradnicima


alt

Dio polaznika ljetne škole prije početka natjecanja


ŠKOLA KOJA TRAJE

Nešto što traje već 17 godina, sasvim sigurno je dobro i hvale vrijedno. Jer ljetna škola plivanja, koju organizira Plivački klub „Grancigula“, okupila je i ove godine preko 100 mladih od 4 do 14 godina. Pohvalno je što su mnogi u ovoj školi naučili plivati, a posljednja dva dana, u utorak i srijedu, pokazali su što su naučili tijekom mjesec dana. Na završnoj fešti priključili su im se u štafeti i mnogi roditelji. Svi su bili pobjednici: oko 80 natjecatelja, polaznika škole, njihovi roditelji, ali i učitelji. Velike zasluge za rad škole imaju predsjednik kluba Zoran Lekić, voditeljica škole Marina Lekić te učitelji Zrna i Marko Lekić. Od pomoći su im bili ovoga ljeta Mirjana Soljačić, Franka Cvitanić, Špela Lovrenčić, Dominik Dolenc, Slavko Perić, Josip Rukavina, Josip Karmelić i Ivan Karmelić, svi sa statusom pomoćnika učitelja ali i Dubravko Hlad kao informatičar.
Zadnjeg dana, u srijedu, u goste su im stigli mladi plivači iz Pučišća i to je bila zadnja natjecateljska disciplina, nakon koje je uslijedila zakuska i druženje. (J.E.)

(50) objavljeno  13. 08. 14. u 22.45 h  

********************


alt


ZELENILO ČEKA KIŠU

Tek što smo zaboravili na obilne kiše u srpnju, sada sredinom kolovoza, dobro bi nam došle barem zbog zelenila. Listovi platane ispod Lože, posađene 30. ožujka 2013. godine, počeli su žutiti kao da je jesen. Kiša bi dobro došla i sadnicama u novouređenom parku na Trgu Joze Bodlovića.
U očekivanju kiše moglo bi se „posuditi“ malo vode iz obližnjeg hidranta. Istina, voda je skupa, ali su platane i zeleno raslinje još skuplje. (J.E.)

(49) objavljeno  13. 08. 14. u 22.40 h 

********************


alt


SMOKVE STIGLE NA TRŽNICU

Na bolsku tržnicu stigle su i svježe smokve. Na štandu Branka Grubišića prodaju se za 20 kuna po kilogramu. Bogata je ponuda i drugog voća, a najviše se prodaju grožđe i lubenice. (J.E.)

(48) objavljeno  13. 08. 14. u 22.35 h 

********************


alt

Riva u srijedu bez table gradilišta


alt

Ovako je to izgledalo u utorak. (Ima li razlike?)


IPAK SE MOŽE: UKLONJENA TABLA

Na pristaništu kod zgrade Osnovne škole uklonjena je tabla postavljena na početku iskopa za kanalizaciju. Radovi su završeni u svibnja, a tabla je – zaboravljena. Pisali smo i mi o tome, a rečeno nam je da radovi nisu još završeni. Ne samo što je zaklanjala pogled na dobar dio rive i plaže, već ju je bilo ružno vidjeti – zarđalu. Srećom, ipak je to strašilo netko uklonio. (J.E.)

(47) objavljeno 13. 08. 14. u 22.30 h  srijeda, 13. 08. 14.   ***********


alt


PROŠLOG VIKENDA 5.812 GOSTIJU

Prvog vikenda u kolovozu (4. kolovoza) u Bolu je bilo prijavljeno 5.500 gostiju, a u ponedjeljak 11. kolovoza bilo ih je 312 više ili ukupno 5.812. Slobodno se može ustvrditi da ih u Bolu ljetuje još barem 10 posto više. To su oni neprijavljeni, pa „rođaci“ i „prijatelji“. Ukupna je brojka na nivou prošle godine, s tim da je domaćih gostiju 16 posto više, a inozemnih jedan posto manje
U Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno je bilo 163.256 gostiju ili 13 posto više nego istog datuma lani. Većina bilježi bolji posjet, osim u Igranima (-2 posto), Milni (-39 posto), Jelsi (-6 posto), Starom Gradu (-5 posto).
Na Braču je službeno 11. kolovoza registrirano 18.659 gostiju. U Supetru 6.000 (+13 posto), Bolu 5.812 (isto kao lani), Sutivanu 1.784 (+3 posto), Milni 1.639 (-39 posto), Selcima 1.597 (+25 posto) …

(46) objavljeno  12. 08. 14. u 22.10 h 

********************


alt


ČISTI SE PLOČNIK

Dok je većina na kupanju, pa je i manje ljudi u portu, radnici „Grabovog rata“ moraju raditi. Zadatak im je očistiti kameni pločnik postavljen 21. siječnja ove godine. To će sigurno ponoviti i na kraju sezone, a očistit će i pločnik u Ulici Frane Radića. (J.E.)

(45) objavljeno  12. 08. 14. u 22.05 h  

********************


alt

Okupljanje na Martinici prije natjecanja u utorak


alt

Plaža Martinica tijekom natjecanja


NA KRAJU ŠKOLE PLIVANJA

Pri samom je kraju jednomjesečna škola plivanja koju već 17 godina ljeti na Martinici organizira Plivački klub „Grancigula“. Ove je godine školu plivanja polazilo 102-je mladih, uzrasta od 4 do 14 godina. U utorak je organizirano natjecanje za starije, a u srijedu će od 9.30 sati svoje znanje pokazati oni najmlađi, do 7 godina. U srijedu poslije podne, od 17 sati je štafeta i natjecanje s plivačima iz Pučišća, a nakon toga mala zabava i podjela diploma i priznanja. (J.E.)

(44) objavljeno  12. 08. 14. u 22 h  

********************


alt


CIKLUS KLASIČNIH KONCERATA

Publika Bolskog lita već je upoznala splitsku čelisticu Kajanu Pačko kroz njezine nastupe proteklih godina. Mlada umjetnica ove će srijede održati koncert u crkvi Dominikanskog samostana, zajedno sa pijanistom Danijelom Detonijem. Na programu su djela Griega, Poulenca i Papandopula. Nakon nastupa u Bolu, duo nastavlja s koncertima po  srednjodalmatinskim otocima, pa će tako 17. kolovoza  nastupati u Hvaru, te 19. kolovoza u Korčuli.
Kajana Pačko izrazito je talentirana mlada glazbenica, rođena u Splitu 1985., a već kao četrnaestogodišnjakinja upisala na studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Nastupala je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i velike dvorane berlinskog Konzerthausa. Kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom i mnogim drugima. Dobitnica je prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Godine 2012.  Kajana Pačko je osnovala klavirski trio «Trio Korngold» sa violinisticom Dianom Tishchenko i klaviristom Joachimom Carrom, uz koje 2013. osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu. U 2014. godini Kajanu očekuju i nastupi u Hamburgu na Kammermusiktage, u Berlinu u ciklusu Lunchkonzerte u Filharmoniji, u Salzburgu na Kammermusik Festival. S pijanistom Danijelom Detonijem ove će godine snimiti i prvi nosač zvuka za Croatia Records.
Početak koncerta je u 21.30 sati. (S. Baković)

(43) objavljeno  12. 08. 14. u 21.55 h utorak, 12. 08. 14.  **********


alt


IZNAJMLJIVANJE: ZIMI TREBA ULAGATI

Statističke brojke govore da je u Bolu u sedam mjeseci više noćenja nego lani, a privatni se iznajmljivači žale (osim posljednjih dana) da ima praznik soba i apartmana.  Poznavatelji prilika u turizmu tvrde da su neka druga vremena na turističkom tržištu. Treba im se što prije prilagoditi, inače …
Opstati će samo oni koji su marljivo radili od prvog listopada, kad počinje priprema sezone, pa je jasno da oni koji traže goste u srpnju i kolovozu, ne mogu do njih – pročitali smo u ponedjeljak u „Slobodnoj Dalmaciji“ iz pera novinara Saše Ljubičića. U podužem članku, na dvije stranice, mnogo je toga rečeno što bi trebali pročitati i bolski iznajmljivači. Naravno nešto od toga i naučiti.
Ljeti se, prema tim savjetima, gosti primaju, dočekuje ih se, s njima se druži, a rezervacije se obavljaju puno ranije. Opstati će, zaključuju stručnjaci, samo oni koji su spremni ulagati tisuće eura u oglase i visjeti na internetu pet-šest sati dnevno, s tim da gostima, zbog različitih vremenskih zona, morate biti na raspolaganju 24 sata tijekom cijele godine. Ako na e-mail upit gosta, ne odgovorite u roku od 40 minuta, posao - propada. (J.E.)

(42) objavljeno  11. 08. 14. u 22.25 h 

********************


alt


BOĆANJE: FINALE U NEDJELJU

Još se danas (utorak) u Murvici igraju utakmice I. kola (osmine finala) boćarskog turnira. Za turnir su bile prijavljene 22 ekipe, ali  ih je 6 otpalo u predkolu. Igra se svaki dan od 18 sati, na dva terena, a u sljedeće kolo prolazi ekipa koja ima dvije pobjede.
Igrači i publika mogu se osvježiti uz pivo i sokova, ali i prezalogajiti uz specijalitete s roštilja.
U petak, na Veliku Gospu, neće se igrati, a u subotu su polufinala. U nedjelju se igra finale i za 3. i 4. mjesto. Taj je dan početak natjecanja u 17 sati. Nakon utakmica je zajednička večera za 88 igrača kada će se najboljima uručiti pehari i medalje. (J.E.)

(41) objavljeno  11. 08. 14. u 22.20 h 

********************alt


BOLSKO LITO: ZA SVAKOGA PONEŠTO

Program Bolskog lita ovog bi utorka mogao zadovoljiti mnoge ukuse. U jednoj večeri za kulturnu publiku će se otimati kazališna predstava, otvaranje izložbe fotografija i predstavljanje umjetnosti jedne obitelji.
U Tatrinu "Dva ferala" u 21 sat Udruga "Mali grad" odigrat će kazališnu predstavu za djecu pod naslovom "Europica" ili vodič kroz EU za male Europljane. Cilj predstave je na zabavan način upoznati djecu s Europskom unijom, sa zemljopisnim položajem i običajima u pojedinim zemalja.
U galeriji "Dom kulture" u 21 sat bit će otvorena izložba fotografija "Dalmatinska vrata" beogradskog autora Ivana Grlića. Kroz fotografiju Grlić će pokazati što za njega predstavljaju vrata kao mjesto prijelaza između dva stanja, poznatog i nepoznatog, svjetlosti i tame, i mnogih drugih suprotnosti.
U dvorištu bolske knjižnice u 21.30 sat u programu "Brački biseri" svoje će stvaralaštvo predstaviti obitelji Dorotić. (S. Baković)

(40) objavljeno  11. 08. 14. u 22.15 h   

********************


alt

PRŠUT ZA 20 KUNA

Dobro ste pročitali: pršut za samo 20 kuna. Prethodno treba odabrati jedan broj pa uplatiti 20 kuna na štandu Mikulić, na bolskoj tržnici. I čekati! Izvlačenje brojeva u tzv. igri loto je u subotu ili nedjelju u 10 sati. Sigurno je da će netko dobiti. (J.E.)

(39) objavljeno  11. 08. 14. u  22.10 h ponedjeljak, 11. 08. 14.   **********


alt

Brod "Frane Bol" najviše izletnika svakodnevno preveze u Hvar i Palmižanu


IZLETI U HVAR

Dnevno u Bol izletničkim brodovima s Makarske rivijere te iz Jelse i Starog Grada stigne i do 2.500 turista. Međutim, i bolski gosti vole putovati, a najatraktivniji im je Hvar i Palmižana. Sa dva broda, koji iz Bola svakodnevno polaze u 9 sati, otputuje i do 150 izletnika. Četvrtkom se ide u Blaca, a petkom u Jelsu i Vrbosku. Agencije i hoteli organiziraju jednodnevne izlete po otoku, u Split, a utorkom u Dubrovnik.
Prije nekoliko godina moglo se iz Bola i u Makarsku, ali je bio vrlo slab interes. (J.E.)

(38) objavljeno  10. 08. 14. u 23.20 h 

********************


alt


„MUŠKARCI SU S MARSA, ŽENE SU S VENERE“

Knjiga američkog bračnog terapeuta Johna Graya „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“, izdana je 1993. godine i brzo je postala svjetski bestseller. Uznemirila je duhove i pridružila se vječnoj polemici o tome jesu li muškarci i žene različiti ili nisu.
Prema knjizi Johna Graya, Paul Dewandre napisao je tekst pa je sada možete pogledati kao predstavu u formi seminara za sve one koji su u braku, izvanbračnoj zajednici, koji žive zajedno, ali i one koji će se u toj situaciji naći u budućnosti. Za Hrvatsku tekst je adaptirao i producirao Roman Šušković-Stipanović , a režirao Boris Kovačević (isti dvojac sudjelovao u pripremi hit predstava „Munchhausen“ i „Ja, Tata!“)
Predstava „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“ svoju popularnost stiče zahvaljujući tome što u duhovitim primjerima iz svakodnevnog života gledatelj lako prepoznaje svog partnera ili sebe.
Bez obzira vjerujete li u postojanje stereotipa ili ne, ova predstava neće vas ostaviti ravnodušnima. Dobro ćete se zabaviti, možda i ponešto naučiti, a sigurno će vas potaknuti na razgovor s partnerom nakon predstave.
Predstava je u ponedjeljak u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala.

(37) objavljeno  10. 08. 14. u 23.10 h  

********************


alt


SVE SE MOŽE, KAD SE HOĆE

Dvije željezne omče na Velom mostu, koje su ponekad služile za privez manjih brodica, svakodnevna su bila opasnost za putnike koji su dolazili, odlazili ili čekali katamaran. Mnogi bi zapeli za ta željeza i pravo je čudo što nitko nije završio u more. Naš portal organizirao je akciju uklanjanja tih željeznih prepreka, a to je stručno obavio Tonči Martinić poznatiji kao Bobe.
Je li trebalo na to čekati nekoliko godina? (J.E.)

(36) objavljeno  10. 08. 14. u 23.05 h   
nedjelja, 10. 08. 14.   **********


alt

Plaža Zlatni rat 9. kolovoza u 17.45 sati


VELIKA SMJENA GOSTIJU

Ove je subote uslijedila uobičajena smjena gostiju. Gužve je bilo na autocestama, u zračnoj luci u Kaštelima, ali i na prilazima trajektnom pristaništu odakle su turisti nastavili prema Braču, Hvaru, Visu, Šolti pa i prema Korčuli i Lastovu. Smatra se da će ovoga vikenda doći više turista, nego će ih se vratiti kućama. Točne brojke znati će se tek u ponedjeljak.
Pretpostavlja se da će gužvi u dolasku biti i sljedeće subote, kada je zbog Velike Gospe produžni vikend od čak tri dana. Nakon toga slijedi manje dolazaka, nego odlazaka. Ipak se vjeruje da će u kolovozu biti ponovljeni prošlogodišnji rezultati.
U Bolu je u subotu bilo manje nego obično izletničkih brodova. Došlo ih je 14 s preko 2.000 izletnika. Manji broj brodova razlog je smjene gostiju ali i održavanje Maratona lađa na Neretvi. Dobra je vijest da se na bolskom privezištu u subotu privezalo više talijanskih jahti, više nego cijelo ljeto. (J.E.)

(35) objavljeno  09. 08. 14. u 22.15 h  

********************


alt


INSPEKTORI U AKCIJI

U subotu je više inspektora rada bilo u Bolu – izvijestila je Nova TV u središnjem dnevniku u 19.15 sati. Interesirali su se za ugovore o radu, zapošljavanje stranaca i studenata. Obišli su mnoge restorane i klubove za sportove na moru. Mnogi su idućih dana obvezni inspekciji dostaviti na uvid potrebnu dokumentaciju pa će se tada i znati ima li propusta i kakve su sankcije. (J.E.)

(34) objavljeno  09. 08. 14. u 22.10 h  subota, 09. 08. 14.   **********


alt

U petak su uključene pumpe na križanju Šetališta A. Rabadana i Tina Ujevića. Istočni dio Bola priključen je na glavni kanalizacijski kolektor


PRORADILA KANALIZACIJA

Istočni dio Bola, gdje je proteklih mjeseci izgrađena nova kanalizacija, od petka je spojen na ostali dio kanalizacijskog sustava uz obalni dio. Na Šetalištu Anđelka Rabadana, od Martinice do Bijele kuće, te na dijelu David ceste i u Ulici Tina Ujevića ugrađeno je 600 metara nove kanaliacije. Uz kanalizacijske cijevi postavljene su i vodovodne.
Bol je tijekom 2013. i 2014. dobio 1.260 metara nove kanalizacije. Radilo se od siječnja do sredine lipnja 2013., a nastavilo u listopadu 2013. do početka ovoga ljeta. Početak radova na istočnom dijelu Bola nekoliko se puta odgađao.
Preostaje dovršiti još jedan dio kanalizacijskog sustava, dužine cca 250, koji ide preko Račića. Radovi će početi po završetku glavne turističke sezone, a najkasnije 1. listopada. Tada će se proširiti cesta koja vodi do Velog mosta i pristaništa katamarana. (J.E.)

(33) objavljeno  08. 08. 14. u 23.50 h    


petak, 08. 08. 14.   **********


alt

Ovo je tek samo privezište jahti u Bolu (snimljeno 7. kolovoza u 18 sati)


U ŽUPANIJI  NAJBROJNIJI - ČESI

U našoj je županiji u srpnju bilo 6 posto više dolazaka gostiju nego lani, a noćenja je 4 posto više. Već smo objavili da je Bol imao 4 posto više dolazaka, ali i 4 posto manje noćenja. Iz toga se može zaključiti da su gosti u Bolu boravili nešto kraće.
Za sedam mjeseci 2014. godine turistički promet je također veći nego lani. U županiji je došlo 1.162.226 gostiju koji su ostvarili 6.148.204 noćenja.
Odakle nam dolaze gosti? Iz Češke ih je najviše - 125.601, iz Poljske 115.097, iz Njemačke 90.838, iz Slovačke 57.962, iz Slovenije 47.614, iz Švedske 47.520, iz Ujedinjenog Kraljevstva 47.208, iz Norveške 44.979, iz SAD 36.115 …
Najveći porast gostiju je iz SAD-a čak 25 posto, zatim Ujedinjenog Kraljevstva 23 posto, Švedske 18 posto i Norveške 12 posto. (J.E.)

(32) objavljeno  08. 08. 14. u 00:15 h  

********************


alt

Na najvećoj pozornici do sada viđenoj na rivi nastupila je ženska grupa Luminza


alt

Troje mladih na putu iz Vodica za Dubrovnik svratilo je u Bol


alt

Cabalerosi u restoranu Taverne Riva


RASPJEVANI BOL

Samo je jedan dan bila pauza nakon fjere, a već u četvrtak se na bolskoj rivi posvuda sviralo i pjevalo. Centralni događaj bio je promocija Jagermeistera u sklopu turneje Adriatic tour. Na velebnoj pozornici, do sada najvećoj podignutoj na rivi, nastupila je ženska grupa Luminize. Ova je manifestacija bila zamjena za Bolsku litnju noć.
Novost je i nastup popularnih Cabalerosa u restoranu Taverna Riva. Ponovno su oduševili svojom svirkom i pjesmom kao i prošle godine, kada su gostovali u Bolu ali za fjeru. (J.E.)

(31) objavljeno  08. 08. 14. u 00.05 h  

*******************


alt


VEČERAS KLAPA „RIŠPET“

Zaljubljenici u dalmatinsku klapsku pjesmu moći će uživati u nastupu  prošlogodišnjih pobjednika Splitskog festivala, klape „Rišpet“, danas, u petak 8. kolovoza,  na pozornici pod vedrim nebom, u Teatrinu  „Dva ferala“ od  21.30 sati. Hitovi klape „Rišpet“ trenutno su među najizvođenijim klapskim pjesmama: pjesma "Ćaća", pobjednička festivalska pjesma, hit "Sunce mi od tebe dolazi" koji su otpjevali sa Mišom Kovačem, pjesma "Lumin", te pjesma "Prsti zapleteni" s Jelenom Rozgom. Dodatnu popularnost klapi „Rišpet“ svakako daje i jedan od članova s dugom glazbenom karijerom, pjevač Ivo Amulić, čija je  grupa „Tutti frutti“ 80-tih godina bila jedna od najpopularnijih na domaćoj sceni. Klapu „Rišpet“ osnovao je splitski skladatelj Pero Kozomara u rujnu 2011. godine. Kozomara je skladao poznate klapske hitove "Ne more mi bit", "Bura", "Zora bila", "Još ne mogu pristat volit", "Dugo nije pala kiša", "Nasukan", "Samo me čvrsto stisni za ruku", "Kiša", "Mala tica", "Ne peri od mene ruke".
Ulaznice po cijeni od 60 kuna mogu se u pretprodaji kupiti u Agenciji Santo te u Galeriji Doma kulture. Na dan koncerta, od 20 sati na ulazu u Teatri,  karte se prodaju po cijeni od 70 kuna. (S. Baković)

(30) objavljeno  07. 08. 14. u 23.55 h 

********************


alt


BRAČ SE OPRAŠTA OD P. ŠIMUNOVIĆA

Danas će se, u petak 8. kolovoza, rodbina, prijatelji, sumještani ali i brojni Boljani i Bračani, oprostiti od PETRA ŠIMUNOVIĆA (81). Pogreb je u 17.30 na groblju u Dračevici.
Napustio nas je Petar Šimunović, akademik, hrvatski jezikoslovac, onomastičar i dijalektolog, Dračevljanin i Bračanin.
Bez njega Brač sigurno neće biti isti. Hvala, za svaku riječ, za svako predavanje, za ljubav prema Braču koju je dijelio s nama.
Mi Bračani upoznali smo Petra Šimunovića i kao skromnoga čovjeka iz Dračevice. Zauzetost i usmjerenost znanstvenim ciljevima nikada ga nije spriječila da se odzove pozivu i promovira bilo  koji događaj ili osobu na svom otoku.
Odlazak Petra Šimunovića za Brač i Bračane je ogromni gubitak, ali će i dalje ostati na Braču. Osjećat ćemo ga u svakom listu kadulje, cvijetu žukve, na svakoj bračkoj gomili u svakoj kvrgi maslinova hreba, u predvorju svake bračke crkvice …
                                                                                                   (L. Puljak  - Bračonline)

(29) objavljeno  07. 08. 14. u 23.50 h  četvrtak, 07. 08. 14.    **********


alt


NAPOKON JE SVE POPUNJENO

U Bolu od ovog vikenda boravi 5.500 gostiju. Svi su hotelski kapaciteti popunjeni, a vrlo je teško pronaći slobodni krevet u privatnom smještaju. Ako se ovoj brojci pribroji domaće stanovništvo, pa vikendaši i neprijavljeni gosti te oko 2.500 jednodnevnih izletnika, koji dolaze brodovima i osobnim automobilima, u Bolu je preko dana i preko 10 tisuća ljudi.
Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je u Bolu bio samo jedan hotel, u ovo doba ljeta na Velom mostu se stavljao pano s natpisom: „Osim rezerviranih, sve su sobe zauzete!“. Bila je to informacija za goste koji su dolazili na odmor brodom iz Splita, da nastave put prema Jelsi i Vrboskoj. (J.E.)

(28) objavljeno  06. 08. 14. u  20.45 h     

********************


alt

Na fjeru ujutro, uz prvu kavu, stalni su posjetitelji u caffe baru "Loža" besplatno dobili kroasan


FJERA PROTEKLA BEZ PROBLEMA

Ni ove godine nisu zabilježeni veći incidenti tijekom fjere. Glazba na otvorenom čula se do pred zoru, ali to je trebalo otrpiti jer fjera je samo jedan put godišnje. Već od rang jutra radnici „Grabovog rata“ počeli su sa čišćenjem i pranjem rive. Uklonjeni su  do 9 sati bina i štandovi, pa se u 10 sati činilo kao da večer prije i nije bilo pučkog slavlja. (J.E.)

(27) objavljeno  06. 08. 14. u 22.40 h  

********************


alt


BOL JE TREĆI!

Prema ocjenama Turističke patrole „Večernjeg lista“ Bol je s ocjenom 95 ove godine osvojio treće mjesto. Prvi je Trogir (99), a drugi Rovinj (98). Ukupno je Turistička patrola obišla i ocjenjivala 22 ljetovališta na hrvatskoj obali Jadrana. Bol je dobio 6 maksimalnih ocjena 10, tri puta 9 i jednu osmicu za ugostiteljsku ponudu. Slabije su ocjenjeni, na primjer, Vis, prošlogodišnji pobjednik (94), Dubrovnik (91), Korčula (90), Makarska (89), Hvar (89), Poreč (88), Split (85), Opatija (78), Umag (64), Pula (62)  …
Bol je i 2013. bio treći, a dobitnik "Večernjakovog" Zlatnog sunca bio je 1967., 1977., 1979., 1984. I 1994. Titulu Šampion turizma dobio je 2007., a za najbolje ljetovalište na Jadranu „Večernji list“ ga je proglasio 2008. godine. (J.E.)

(26) objavljeno  06. 08. 14.  u 22.35 h 

********************


alt


JAEGERMEISTER ZA LITNJU NOĆ

Danas, u četvrtak 7. kolovoza,  prethodnim se  dogovorom u Bolu događa ipak malo drukčija Bolska litnja noć.
Na bolskoj rivi već od 21 sat biti će zabava i promocija Jaegermeistera u sklopu turneje Adriatic Tour - Jelen je na moru. Zabavljat će nas poznata ženska grupa Luminize.
Ovoga četvrtka neće na rivi biti štandovi za prodaju jela i pića. (A.Č.)

(25) objavljeno  06. 08. 14. u 22.30 h

********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE, ALI …

Šesto ispitivanje kakvoće mora kojeg je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ  30. srpnja potvrdio je na četiri lokacije da je izvrsne kakvoće. Uzorci mora uzeti su između 9.40 i 10.10 sati pri temperaturi zraka i mora po 25 stupnjeva. Ispituje se prisustvo crijevne enterokoke (za ocjenu izvrsno do 60) i escherichia coli (do 100).
Na Zlatnom ratu je sa istočne i zapadne strane „0“, na Borku je „5“ i „0“, ali na Martinici nije tako idealno. Istina, opća je ocjena da je more i na Martinici izvrsne kakvoće, ali prvi rezultat je „52“ i opasno se približio granici od „60“, a drugi je rezultat mnogo povoljniji – „10“.
Ovo posljednje ispitivanje na Martinici trebalo bi biti i upozorenje da se utvrdi razlog ove ocjene jer tamo svakodnevno (na Martinici) djeca treniraju u školi plivanja. (J.E.)

(24) objavljeno  06. 08. 14. u 20.25 h  

********************


alt


BLAGDAN SV. DOMINIKA

U petak je blagdan sv. Dominika, osnivača Reda propovjednika. U Velikoj (Samostanskoj) crkvi sveta misa je u 7, a svečana sveta misa u 11 sati.
U Maloj (Župnoj) crkvi sveta misa je u petak u 19 sati. (J.E.)

(23) objavljeno  06. 08. 14. u 22.20 h  srijeda, 06. 08. 14.   **********


alt

Dio sudionika svečane sjednice


alt

Radno predsjedništvo (slijeva) Stipe Karmelić, Doro Adulmar i Tihomir Marinković


alt

Ministar zdravlja Siniša Varga pozdravio je i čestitao Boljanima u ime premijera i Vlade RH


PROSLAVLJEN DAN OPĆINE

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Bol. Nakon intoniranja himni Hrvatske i EU, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar pozvao je nazočne na sjednici da se minutom šutnje oda počast svim poginulima za Hrvatsku kao i Boljanima koji su umrli od prošlog Dana općine do danas.
Na sjednici je bilo 60-ak pozvanih, ali i visoki gosti: ministar zdravlja, kao izaslanik premijera i Vlade RH, ministar uprave, predstavnik župana, gradonačelnica Supetra, načelnik Sutivana, predsjednici općinskih vijeća Nerežišća i Pučišća …
Načelnik Tihomir Marinković je u kraćem uvodnom izlaganju istaknuo značajne zahvate na infrastrukturi (kanalizacija i vodovod), ali i dobre rezultate u turizmu. U sedam mjeseci ove godine u Bolu je ostvareno dva posto više noćenja nego lani, a po broju noćenja Skandinavske zemlje, Švedska i Norveška, su pretekle Njemačku i Austriju. To je – smatra načelnik . velika obveza jer su to vrlo zahtjevni gosti i treba učiniti dodatne napore da budu zadovoljni i da idućih godina dolaze u još većem broju.
Na sjednici su uručena priznanja Općine Bol. Grb Općine Bol dobio je Jurica Bošković kao znak priznanja za izuzetne rezultate u očuvanju kulturne baštine Bola. Godišnju nagradu za 2014. dobila je Vlasta Cvitanić za nesebično pomaganje i rad tijekom svog radnog vijeka u zubnoj ambulanti u Bolu.
U ime nagrađenih zahvalio se Jurica Bošković.
Prisutnima su se obratili Siniša Varga, u ime premijera i Vlade, a Željko Mišić, u ime splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje. (J.E.)

(22) objavljeno  06. 08. 14. u 01.30 h  

********************


alt

Jurici Boškoviću (desno) priznanje je uručio načelnik Tihomir Marinković


alt

Načelnik je uručio priznanje i Vlasti Cvitanić


TKO SU LAUREATI?

Jurica Bošković je dobitnik javnog priznanja GRB OPĆINE BOL.

Rođen je na Braču, a osnovnu i srednju školu završio je u Bolu.  Od 1997. godine živi i djeluje u Zagrebu, gdje je završio studij etnologije i kulturne antropologije te fonetike na Filozofskom fakultetu.
Iz bogate biografije, brojnih profesionalnih uspjeha, posebno treba izdvojiti njegove aktivnosti vezane za Bol:
Svoja znanja i iskustva iz Zagreba od samog početka  prenosio je  u Bol,  te je osnovao  mušku i  kasnije okupio žensku  klapu, a u radu Braciere sudjelovao je dugo kao pjevač i voditelj,  dolazeći na probe i nastupe često  i na jedan dan iz Zagreba.
Promicao je  Bol kao centar klapskog pjevanja, organizirajući susrete  klapa, surađujući sa FDK u Omišu ... Bolska je božićna kolenda tako npr. danas na programu  većine klapskih božićnih koncerata, zapisana i obrađena zahvaljujući Jurici.
Projektom Bračka sjećanja – izdavanje dvostrukog CD - a uz popratne fotografije, čiji je inicijator i urednik uz stručne suradnike - oživio je tradicijske napjeve otoka Brača. Izvučeni su zaboravljeni napjevi, izdane stare snimke i napravljene nove klapske obrade u izvedbi bračkih klapa.

U  suradnji sa Zlatnim ratom d.d. i Centrom za kulturu Bol aktivno  je pomagao u organizaciji brojnih kulturnih događaja, posebno koncerata, te gostovanja iznimnih izvođača, a posebno gostovanja HRT snaga. Promovirao je bolske projekte i baštinu; organizator je tako gostovanja Bolski pučki pivači na Pasionskoj baštini. Važno je napomenuti da je upravo Jurica Bošković osnovao poznati nam  Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu – Concordia Discors u kojem nastupa nekoliko Boljana. U brojnim  medijskim istupima i kroz cijelo profesionalno djelovanje uvijek je isticao bolsko porijeklo i promovirao Bol.


Vlasta Cvitanić je dobitnica priznanja Godišnja nagrada općine Bol za 2014. godinu.
Rođena je u Povljima, a Stomatološku školu je završila u Splitu. U Bolu je radila od 1972. godine u jednoj prostoriji koju je ustupila Osnovna škola. Prvih pet godina nije imala ni asistentice, ali je mještanima bila na raspolaganju 24 sata dnevno. Zbog slabe povezanosti sa Supetrom sama je popravljala i zubne proteze. Nesebično je pomagala tijekom Domovinskog rata i izbjeglicama koje su boravile u Bolu. To je radila bez ikakve naknade. Pri kraju radnog vijeka morala je na bolovanje, a od 2012. je u zasluženoj mirovini. (J.E.)

(21) objavljeno  06. 08. 14. u 01.15 h 

********************


alt


VIJENAC ZA POGINULE

Pred bistom Joze Bodlovića, na istoimenom trgu, delegacija općine položila je vijenac za sve poginule za Hrvatsku. Delegaciju su predvodili načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar. (J.E.)

(20) objavljeno  06. 08. 14. u 01.05 h  

********************


alt

Pred prepunom rivom nastupio je Neno Belan ...


alt

Mnogi su i zaplesali


alt

Samo na fjeru dozvoljeno je na rivi prodavati čevapčiće


alt

Na rivi ove godine nije bilo janjetine s ražnja, a u restoranima je vrlo teško bilo pronaći slobodnu stolicu. Rijetko se nudila janjetina s ražnja, ali se moglo uživati u lešoj janjetini


alt

Prvi put su se ove godine u Bolu pripremale palačinke na otvorenom


alt

I za sladoled je trebalo čekati u redu


PUČKA FEŠTA

Uz glazbu i gastronomsku ponudu obilježen je u utorak Dan općine. Bol taj dan slavi i Gospu od sniga, nebesku zaštitnicu, ali i državni praznik – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Riva je već od ranih poslijepodnevnih sati bila puna ljudi. Prazničkom ugođaju doprinijeli su i brojni štandovi na kojima se prodavalo jelo, piće, slastice, ali i razni predmeti uobičajeni na fjerama.
Nudil su se, jedino na fjeru, čevapčići, ali i slane srdele, crni i bijeli rižot, pržene ligne, salata od hobotnice … Bilo je i palačinki, naravno i vina i piva.
Na centralnom trgu nastupa je Neno Belan uz glazbenu pratnju Fiumensa.  Glazbu u živo imali su i caffe barovi u istočnom dijelu bolske luke („Loža“, „Barka“, „Big blue“ i restoran „Pumparela“), ali i „Marinero“ i „Batuda“.
Malo prije ponoći mnoge je obradovao raskošni vatromet koji je trajao više od četiri minute. A nakon ponoći nastavilo se glazbom i plesom ... (J.E.)

(19) objavljeno 06. 08. 14. u00.50 hutorak, 05. 08. 14.   **********


alt


DAN OPĆINE BOL

Osim što se 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u Bolu se obilježava Dan općine, blagdan Gospe od sniga (zaštitnice mjesta) i fjera.
Program smo već objavili, ali ćemo ponoviti: polaganje vijenca u parku na Trgu Joze Bodlovića je u 9.30 sati. Vijenac za sve poginule za Hrvatsku položit će delegacija Općine.
Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se u hotelu „Elaphusa“ u 12 sati. Tada će se uručiti općinska priznanja Jurici Boškoviću i Vlasti Cvitanić.
Središnja sveta misa proslave je u 19 sati u Veloj (Samostanskoj) crkvi.
Na rivi gastronomsko-glazbeni program počinje u 20 sati. Nastupiti će Neno Belan, a glazbe u živo bit će u više drugih ugostiteljskih objekata.
Vatromet je najavljen za ponoć, ali će se slavljem i glazbom nastaviti i dalje. (J.E.)

(18) objavljeno  04. 08. 14. u 23.30 h  

********************


alt


KAKVO ĆE BITI VRIJEME?

Državni meteorološki zavod Hrvatske najavljuje za utorak sunčano i vedro vrijeme, a tek u srijedu manje pogoršanje. Na nekim smo portalima, međutim, pročitali da su na ovom području srednje Dalmacije mogući neverini u poslijepodnevnim satima. Mi bi voljeli da se obistini prognoza DMZ.
Nakon kišovitog srpnja, u kolovozu će biti mnogo više lijepih i sunčanih dana, što je i normalno u ljetnim mjesecima. (J.E.)

(17) objavljeno  04. 08. 14. u  23.25 h   

********************


alt


alt

Više od 200 kuća zapaljeno je u kolovozu 1943. u Bolu


DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Nije uvijek na fjeru u Bolu bilo zabavno. Treba se prisjetiti 5. kolovoza 1943, godine kada su brački partizani izveli napad na talijanski garnizon u Bolu.  Raspoređeni u tri grupe, smješteni u obližnje kuće oko garnizona na Rudini, u 16 sati su krenuli u napad. Razoružanje je uspješno izvršeno, ali su dva partizana poginula i tri su ranjena. Smrtno je stradao tada 33-godišnji Jozo Bodlović.
U Bolu je bilo zarobljeno 112 talijanskih vojnika i oficira, a zaplijenjeno 280 pušaka, 12 puškomitraljeza, 4 teška mitraljeza, 15 strojnica, 20 revolvera i znatna količina bombi i municije.
Međutim, nakon ove akcije počele su nevolje za Bol i mjesno stanovništvo. Na Brač je došla kaznena ekspedicija i za odmazdu počela paliti kuće. Osim Bola popaljena su Selca, Novo Selo, Gornji Humac, Pražnica i Pučišća. U Bolu je zapaljeno preko 200 kuća. (J.E.)

(16) objavljeno  04. 08. 14. u 23.20 h  

********************


alt


MANJE U SRPNJU, ALI UKUPNO JE – VIŠE

Ured Turističke zajednice općine Bol priopćio nam je u ponedjeljak turističke rezultate ostvarene u srpnju. Noćenja je u srpnju bilo 141.949, ali 5.647 ili 4 posto manje nego u istom mjesecu 2013. godine. Hoteli Bluesun i Bretanide imali su 6.629 noćenja manje ili 9 posto. Privatni smještaj i kampovi su na prošlogodišnjem nivou, a „krvnu sliku“ odnosno turistički rezultat nešto su popravili ostali manji hoteli u Bolu.
Međutim, ukupni rezultati noćenja za sedam mjeseci ove godine su ipak pozitivni. Ukupno je ove godine ostvareno 260.941 noćenje, 6.156 više nego 2013. ili dva posto više.
Tko ljetuje u Bolu? Austrijanci su imali ove godine (I. – VII.) 37.835 noćenja, Nijemci 29.313, Slovenci 25.160, Šveđani 20.142, Norvežani 19.246, domaći gosti 18.001, Česi 12.895, Poljaci 11.555 noćenja … Šveđana je ove godine u Bolu više za 25 posto, Slovenaca 10 posto, Čeha 8 posto … Porastao je za 25 posto dolazak domaćih gostiju, ali su podbacili, naši tradicionalni gosti Nijemci (21 posto).
Prošle godine u Bolu su gosti boravili 6,4 dana, a ove godine nešto kraće – 6 dana. (J.E.)

(15) objavljeno  04. 08. 14. u 23.15 h  ponedjeljak, 04. 08. 14.   **********


alt


SUTRA JE NAŠA FEŠTA

U utorak, 5. kolovoza, u Bolu će biti posebnog slavlja: Dan je općine, blagdan Gospe od sniga i - fjera.
09.30 h: polaganje vijenca u parku na Trgu Joze Bodlovića
12.00 h: svečana sjednica Općinskog vijeća i uručivanje općinskih priznanja
19.00 h: središnja sv. misa proslave u Velikoj crkvi
20.00 h: gastronomsko-zabavni program, nastupa Neno Belan i sastav Fiumens
24.00 h: vatromet

(14) objavljeno  04. 08. 14. u 00.05 h  

********************


alt


alt


POČEO  TURNIR NA BALOTE

Na dva terena u nedjelju je počeo u Murvici tradicionalni turnir u boćanju. Prijavljene su 22 ekipe, iz Bola, Murvice, Gornjeg Humca, Supetra, Škripa, Nerežišća, Postira i Sutivana. Zanimljivo je što nastupaju i dvije ekipe žena i obije su iz Bola.
U nedjelju, ponedjeljak i srijedu igraju se predkola, nakon čega ostaje 16 ekipa za završno natjecanje.
Natjecanje počinje svaki dan u 18 sati, a dio utakmica igra se pod reflektorima. Ovaj turnir prati i podosta gledatelja koji se mogu konzumirati hladna pića (sokove i pivo), ali i specijalitete s roštilja. (J.E.)

(13) objavljeno  03. 08. 14. u 23.55 h  

********************


alt


KAZALIŠNA POSLASTICA

U neobičnoj komediji „Sladoled“ junakinje su majka i kći čiji se uzajamni odnos i odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili opisuje kroz dinamične humorne prizore u kojima će se prepoznati svaka žena.
Riječ je o uvjerljivim životnim pričama ispunjenim toplinom, koje će oplemeniti dušu svakoga gledatelja. Glumačke bravure za pamćenje!
Zašto predstava nosi naziv „Sladoled“ – neka ostane tajna sve do vašega susreta s našim glumcima.
Teatar Gavran je na ovome projektu okupio sjajnu ekipu kazalištaraca – autor teksta je najizvođeniji hrvatski pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran, redatelj predstave je Boris Svrtan, uz kojega se vežu brojne glumačke i redateljske uspješnice, dok u glavnim ulogama nastupaju glumice zavidne vještine Mladena Gavran i Ana Vilenica. Scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek. Izbor glazbe načinio je Neven Zebić.
Predstava „Sladoled“ na programu je u ponedjeljak, 4. kolovoza u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala. (A.Ć.)

(12) objavljeno  03. 08. 14. u 23.50 h  nedjelja, 03. 08. 14.   **********


alt

Prošlogodišnja prodaja janjetine na rivi


FJERA BEZ JANJETINE

Po svemu sudeći neće biti prodaje janjetine s ražnja na rivi na bolsku fjeru. Do subote nitko nije zatražio koncesiju za tu vrstu prodaje, ali to nije uvjet da i bez janjetine neće biti veselo. Umjesto janjetine jedne se godine (1990.) pekao vol, a oni što su to radili svih ovih godina smatraju da im je preskupa naknada (koncesija) od 2.000 kuna. Prošle se godine prodalo 17 janjaca. (J.E.)

(11) objavljeno  02. 08. 14. u 23-55 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u subotu, 2. kolovoza, u 16.30 sati


SEZONA JE U PUNOM JEKU

Subota je obično dan velike smjene gostiju. Još uvijek ih više dolazi nego odlazi i tako će biti barem još dva vikenda. Već 23. kolovoza polako će se smanjivati broj gostiju u ljetovalištima na Jadranu, pa tako i u Bolu.
U subotu, unatoč smjeni, prepuna je bila plaža Zlatni rat, a ljetnom ugođaju doprinijelo je (napokon) i lijepo vrijeme, bez neverina.
Ured turističke zajednice najavio je za ponedjeljak podatke o ostvarenim noćenjima u srpnju koje ćemo mi objaviti u Bolskoj kronici u utorak 5. kolovoza. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 08. 14. u 23.50 h 

********************


alt


PONTON ZA ŠKOLU PLIVANJA

Nikad nije kasno! Škola plivanja na Martinici od danas (subota, 2. kolovoza) ima i ponton. On mnogo znači za mlade plivaće, a sigurno je od pomoći i instruktorima.
Plivački klub „Grancigula“ organizira ljetnu školu plivanja za uzrast od 4 do 14 godina, a traje mjesec dana, do 15. kolovoza. (J.E. – Z.B.)

(09) objavljeno  02. 08. 14. u 23.50 h 

********************


alt


VODA NEKADA ALI I – DANAS (!?)

U antičkom vremenu – može se pročitati na panou pored ostataka rimske piscine na plaži „Zlatni rat“ – padine pod utvrđenim brdom „Kaštilo“ bile su intenzivno obrađivane, a kako su prirodni izvori vode bili rijetki, građene su velike cisterne za skupljanje kišnice.
U te se cisterne (piscine) skupljala voda. Onda kao i danas, ali ovo što vidimo na slici ne služi ničemu. Voda stajačica, zelena i mutna, tek svjedoči o nečijem nemaru … (J.E.)

(08) objavljeno  03. 08. 14. u 23.45 h 

********************


alt


MNOGI NAS ČITAJU

Naš portal je u srpnju u prosjeku dnevno čitalo 1.042,71 ili ukupno cijelog mjeseca je bilo 32.324 otvaranja. To je rekord otkako je otvoren portal BOLJANI.INFO. Najviše se otvara i čita Bolska kronika, zatim Umjesto čestitke …
Na početnoj stranici objavljujemo podatke svakoga mjeseca o posjetama ovom portalu.
Sve već broj posjetitelja za nas je priznanje i čini nas zadovoljnim. Međutim, to znači i obvezu da budemo još bolji i aktualniji.

(07) objavljeno  02. 08. 14. u 23.40 h  


subota, 02. 08. 14.   **********


alt


DAN OPĆINE: NENO BELAN, VATROMET …

Utvrđen je program obilježavanja Dana općine. Taj dan, u utorak 5. kolovoza, je i bolska fjera. U Hrvatskoj je praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a u Bolu se slavi i Gospa od sniga, zaštitnice mjesta.
U utorak u 9.30 sati na trgu Joze Bodlovića delegacija Općine Bol položit će vijenac za sve poginule za Hrvatsku.
Svečana sjednica Općinskog vijeća je u 12 sati u hotelu „Elaphusa“. Tom prilikom uručit će se i nagrade Općine: Grb općine Bol Jurici Boškoviću, a Godišnja nagrada Vlasti Cvitanić.
Ove godine neće biti zajedničkog ručka za oko 250 pozvanih na svečanu sjednicu. Sredstva za tu namjenu uplatit će se kao pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji.
U 19 sati, u Veloj crkvi (Samostanskoj),  je središnja sveta misa proslave.
Na rivi gastronomsko-zabavni program počinje u 20 sati. Nastupa Neno Belan i glazbeni sastav Fiumens. Glazba uživo bit će i ispred Lože, a poseban večernji program priprema i cocktail bar YOLO.
Točno u ponoć je vatromet, pa još pola sata će pjevati Neno Belan, a onda programom  nastavlja coctail bar „Varadero“. (J.E.)

(06) objavljeno  01.08. 14. u 23.25 h  

********************


alt


PRIJAVE ZBOG BUKE

Svakodnevno oko 13 sati u Bol s turistima iz Makarske dolazi brod „Makarski Jadran“. S brodom dolazi i buka s brodskog razglasa. Čitavo mjesto može čuti obavijesti za turiste popraćene glazbenim brojevima. Ne traje to dugo, nekih pet minuta, ali kako bi to izgledalo da to rade i ostalih dvadesetak brodova koji u roku od 60 minuta dovoze goste na jednodnevni izlet u Bol?
Iako je kućnim redom predviđeno da se ne stvara buka od 14 do 16 te od 23 do 07 sati, ipak je zakonom ograničena jačina buke (pa makar to bila i glazba) u ostalim dijelovima dana. Zbog pritužbi na buku s broda „Makarski Jadran“ komunalna služba je podnijela prijavu nadležnim službama. Izvijestit ćemo o reakcijama. (J.E.)

(05) objavljeno  01. 08. 14. u 23.20 h  
petak, 01. 08. 14.   **********


alt

Nenajavljeno, izvan programa Bolske litnje noći, pojavila se oko 19 sati ova grupa mladih glazbenika iz Francuske. Bio je to lijepi uvod u program koji je počeo u 20.30 sati, zadnjeg dana (kišovitog) mjeseca srpnja


alt

Nešto uvijek mora pokvariti dobro raspoloženje. Na primjer, automobili koji moraju dovesti i na kraju odvesti robu sa štandova. Većina vozi preko rive prepune pješaka. Svako auto po četiri puta prođe rivom (doveze robu, vrati se prazan, pa ponovo dođe na kraju programa i vrati se kući). A bilo bi mnogo kraće da se do rive spuste Novim putem pored Studenca, Općine i crkve i dođu na rivu. Neki to tako i rade, a zašto to ne čine svi ostali? Može se to jednostavno ispraviti jer za pet dana je fjera kada će na rivu biti još više prodavača ali i šetača.


BOLSKE LITNJE NOĆI BEZ KIŠE?

U četvrtak navečer riva je bila puna gostiju, od autobusne postaje, pa sve do Veloga mosta. Svi su poželjeli malo noćnog uzbuđenja i svatko je nešto mogao naći za sebe. Zajednička im je želja da kiše više ne bude i da napokon počnu bolske ljetne noći, a ne samo četvrtkom.
Na glavnom trgu glazbeni program predvodio je Petar Dragojević sa svojim bandom. Na štandovima nešto bogatija ponuda, ali kao da nema posebnog interesa za kolače. Pivo se najviše tražilo. Roštilj ćemo možda vidjeti tek za fjeru. (J.E.)

(04) objavljeno  01. 08. 14. u 00.15 h  

********************


alt


GLAZBA POD LOŽU

Dogovorom triju caffe barova („Loža“, „Barka“ i „Big Blue“) i jednog restorana („Pumparela“) zajednički je angažiran glazbeni sastav koji svira svake večeri od 21 do 01 sat na mostiću ispod Lože. Pretpostavljamo da je glazba razlog što su sada štekati popunjeni gostima, a vlasnici zadovoljni prometom. Dogovor za glazbu vrijedi do kraja kolovoza, a svi su izgledi da će se produžiti i u rujnu. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 07. 14. u 23.55 h  

********************


alt


OSVIJETLJENA ULICA

Ponovo se u večernjim satima pali javna rasvjeta u Ulici A.K.Miošića. Ova je ulica danima bila u mraku, ali nakon naše intervencije to više nije. Nekoliko su puta električari „Grabovog rata“ pokušavali ukloniti kvar, ali bi navečer ponovo iskočili osigurači. Napokon je pronađen i otklonjen problem pa se ovom ulicom, od početka šetnice do Ulice Domovinskog rata, može nesmetano prolaziti noću. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 07. 14. u 23.50 h 

********************


alt


BLAGDAN GOSPE OD SNIGA

U povodu blagdana Gospe od sniga, zaštitnice Bola, u subotu, nedjelju i ponedjeljak održava se u Maloj crkvi (Gospe od Karmela) trodnevnica:
18:30 sati – krunica
19:00 sati – sveta misa sa prigodnom propovijedi.
Molitvena večer je u subotu u Maloj crkvi u 21 sat.

Na blagdan Gospe od sniga, u utorak, 5. kolovoza:
U Maloj crkvi: 09:00 sati sv. misa
U Veloj crkvi (Samostanskoj):
                       07:00 sati – sv. misa
                       10:30 sati – sv. misa
                       18:30 sati – krunica
                       19:00 sati – središnja misa proslave.

(01) objavljeno  31. 07. 14. u 23.45 h   


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"