Arhiv 2014. / IV.

objavljene 92 vijesti


srijeda, 30. 04. 14.   **********


alt


PLATITI ILI DUGOVATI?

Općinsko vijeće uskoro će raspravljati i o dužnicima koji ne plaćaju obveze  prema Općini (najamnine, koncesije i slično). A one i nisu baš male. Iz raznih osnova trebala bi Općina od „zaboravnih“ naplatiti 6,8 milijuna. Stručne službe predlažu da se otpiše (oprosti) 364.289 kuna jer se nema od čega naplatiti. Konačnu odluku o otpisu trebaju donijeti vijećnici.
Tužbom se traži plaćanje 3.200.000 kuna, opomene su poslane za 416.000 kuna … Za neplaćanje komunalnih naknada domaćinstva duguju 1.333.600 kuna.
Značajna su to sredstva za Općinu Bol. To je više od trećine općinskog proračuna planiranog za 2014. godinu.
Na žalost, nisu to jedini dugovi. Porezna uprava potražuje, prema stanju 31. siječnja, od 43 osobe 8.169.144 kune. Taj je dug i već jer su na popisu obrtnici koji duguju više od 100 tisuća i ostali s dugom preko 15.000 kuna. Nadalje, duguje se bankama, Bol poljoprivrednoj zadruzi, Turističkoj zajednici …
Jednostavno se može izračunati da svaki Boljani, čak i dijete koje je neki dan rođeno, u prosjeku duguje oko 10 tisuća kuna. To je ipak prosjek, jer je jedan naš sumještanin s 888.803 kune - rekorder u Bolu. (J.E.)

(92) objavljeno  29. 04. 14. u 23.15 h  

********************


alt


TRAŽI SE PDV IDENTIFIKACIJSKI BROJ

Središnji ured Porezne uprave, preko svojih područnih ureda, zatražio je od Turističkih zajednica da obavijeste privatne iznajmljivače o dodjeli PDV idetifikacijskog broja. Preko svojeg portala Turistička zajednica je to i učinila (www.bol.hr / Informacije iz Ureda TZ).

Ovaj broj trebaju zatražiti oni iznajmljivači koji primaju goste preko inozemnih turističkih agencija (na pr. Booking com). Na usluge agencije (provizija) platit će hrvatski PDV (25 posto) jer agencija za obavljenu uslugu posredovanja neće zaračunati PDV svoje države.

Pismo Središnjeg ureda Porezne uprave u cijelosti je objavljeno na portalu TZO. (J.E.)

(91) objavljeno  29. 04. 14. u 23.05 h 

********************


alt

Skup u Metkoviću na kojem je bio i bolski načelnik Tihomir Marinković


ENERGETSKA UČINKOVITOST

Na četvrtom regionalnom skupu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bio je i bolski načelnik Tihomir Marinković. Skup je održan u utorak u Metkoviću, a nazočilo mu je pedesetak predstavnika lokalne i regionalne samouprave Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Tema je bila: kako poboljšati energetsku učinkovitost.

U 2014. godini Fond je za projekte energetske učinkovitosti osigurao više od 200 milijuna kuna. Bol je zainteresiran za svoje projekte dobiti dio tih sredstava. O bolskim planovima i željama govorio je na skupu i načelnik T. Marinković. (J.E.)

(90) objavljeno  29. 04. 143. u 22.50 h 

********************


alt

Brački natjecatelji Tomo Nižetić (Pučišća), Frane Radić (Bol), Frane Števanja (Supetar) i hrvatski ambasador u Austriji Gordan Bakota


BRAČANI NA ROBOCUPU

U Beču je od 26. do 27. travnja održano međunarodno natjecanje iz robotike RoboCup Austrija Open. Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz Slovenije, Slovačke, Italije, Portugala, Irana, Egipta, Hrvatske i Austrije. Hrvatska je na natjecanju sudjelovala s 15 ekipa, od toga sa 8 osnovnoškolskih u kategoriju Rescue A Primary, 6 srednjoškolskih u kategoriju Rescue A Secondary i jednom srednjoškolskom u kategoriji Rescue B. Ekipe su sveukupno osvojile 7 medalja. Iz Brača su sudjelovali trojica, među njima i Frane Radić (učenik 6. razreda OŠ Bol) koji je osvojio 4. i 6. mjesto. Mentorica našem Frane bila je prof. Danica Plastić, a sponzor je bila Općina Bol. (I.R.)

(89) objavljeno  29. 04. 14. u 22.40 h 

********************


alt


UOČI PRAZNIKA RADA

Već u srijedu počinje obilježavanje Praznika rada. Od 9.30 sati čisti se podmorja od Martinice do Zlatnog rata, a u akciji sudjeluje oko 200 ronilaca iz Slovenije, Italije, Austrije, Hrvatske … To je već tradicionalna akcija uoči prvosvibanjskih praznika.
Prvog svibnja, na praznik rada, ali i blagdan sv. Josipa radnika, u crkvici u Podbarju s početkom u 9 sati služit će se sveta misa s procesijom do kapelice Gospe Lurdske na Novom putu.
Na Velom mostu, kod caffe bara Big Blue, u 9.30 sati je star za dječji kros preko rive u dužini od 800 metara, dok će u 10 sati na startu biti oni stariji i staza im je duga 8 kilometara.
Općinska organizacija SDP-a za svoje članove i simpatizere organizira tradicionalno druženje uz pečenu janjetinu i domaće vino.
Za trgovine prehrambenom robom, Prvog svibnja, je radno vrijeme kao i svaki drugi dan. Jedino „Konzum“ na rivi radi do 12 sati, a „Studenac“ uz Pjacu do 19 te onaj „Studenac“ na Bračkoj cesti do 21 sat.
Katamaran za Split je, kao nedjeljom, u 13.25 sati. Po nedjeljnom rasporedu prometuju i autobusi za Supetar. (J.E.)

(88) objavljeno  29. 04. 14.u 22.25 h   

********************


alt


OPASNOST NA CESTI!

Kopati se mora, a možda je moglo i malo ranije, ali treba misliti i na sigurnost u prometu. Iskop preko ceste je zatrpan i betoniran, ali je ostalo udubljenje od 5 (pet) centimetara koje čeka na asfalt. Koliko još dugo? Riječ je o cesti na samom ulazu u Bol i nesvakidašnjoj dobrodošlici za turiste i domaće vozače. Udarci su mogli biti ublaženi postavljanjem nekoliko dasaka kojih je bilo par metara dalje složenih uza zid. Tko će platiti eventualnu štetu na automobilima ili ozljedu motoriste i bicikliste? (J.E.)

(87) objavljeno  29. 04. 14. u 22.15 h   utorak, 29. 04. 14.   **********


alt


MOŽE LI BOLJE?

U drugom pokušaju bio je kvorum (14 od 19 izabranih) i u ponedjeljak je održana sjednica Skupštine Turističke zajednice. Prihvaćeno je izvješće Nadzornog odbora o poslovanju u 2013. godini kao i izvještaj o ostvarenim prihodima i rashodima.
U nekim je stavkama potrošeno manje, ali ponegdje i više od planiranog. Međutim, u ukupnom zbroju ostvaren je u 2013. višak prihoda od 148.258,66 kuna.
U nastavku sjednice raspravljalo se o pripremana za nadolazeću sezonu. Bilo je i pitanja, ali i konkretnih prijedloga:
- Je li višak prihoda dobro ili je trebalo i to potrošiti kako bi turisti bili što zadovoljniji?
- Treba uplate boravišne pristojbe rasčlaniti. Na primjer koliko uplaćuju hoteli, koliko privatni smještaj, kampovi …
-  Što od nas očekuju gosti iz Skandinavije koji sve više dolaze u Hrvatsku i Bol?
-  Hoće li se napokon nešto kvalitetnije urediti restoran na Vidovoj gori za goste koji dolaze pogledati panoramu i uživati u prirodi?
-  Hoće li se sanirati voda u potoku između hotela „Elaphusa“ i „Bretanide“ koja sada završava na plaži Potočine?
-  Može li šetnica postati isključivo pješačka zona?
-  Kako učiniti više reda sa suncobranima i ležaljkama na plažama izvan Zlatnog rata?
-  Mogu li štandovi na šetnici biti primjerenijeg izgleda?
-  Kada će se popraviti cesta Supetar – Bol?
Načelnik općine Tihomir Marinković, koji je ujedno i predsjednik Skupštine TZO, dao je objašnjenja i izvijestio o naporima koji se čine kako bi gost dobio što kvalitetniju uslugu tijekom boravka u Bolu. Članovi Skupštine informirani su i o tijeku izrade prijedloga vizualnog identiteta Bola, što se inače čini prvi put u Bolu. Za petnaestak dana okupit će se Vijeće TZO i Skupština, a  pozvat će se i još neki Boljani, kojima će se prezentirati dvije verzije. Nakon što se saslušaju njihova mišljenja, izradit će se, najkasnije do sredine lipnja, i konačna verzija. (J.E.)

(86) objavljeno  28. 04. 14. u 21.55 h 

********************


alt

Dio kanala ispod šetnice koji je završen


alt

Uređenje kanala nastavlja se prema sjeveru


KANAL ZA OBORINSKE VODE

Zapadno od plaže Zlatni rat, sredstvima Hrvatskih voda, čisti se i uređuje kanal za oborinske vode. Južno od šetnice je već završen dio kanala koji je obložen kamenom. U tijeku je čišćenje kanala prema sjeveru.

Na isti način je uređen prošle godine kanal na istočnom dijelu Bola koji završava na Martinici. (J.E.)

(85) objavljeno  28. 04. 14. u 21.45 h   

********************


alt


PRŠUT ZA 20 KUNA

Jedan će Boljanin (ili Bolka) 1. svibnja u 11 sati dobiti ovaj pršut za samo 20 kuna. Ostalih 59 će možda biti razočarani jer su za loto uplatili 20 kuna, a nisu dobili - ništa. Ova zanimljiva igra organizira se na bolskoj tržnici dva do tri puta godišnje. Ulog nije velik, a dobitak je atraktivan i vrijedan. Tomislav Mikulić (na slici) očekuje kandidate za dobitak. Izvlačenje je u četvrtak, 1. svibnja u 11 sati. (J.E.)

(84) objavljeno  28. 04. 14. u 21.30 h  ponedjeljak, 28. 04. 14.   **********


alt


KAKO SMO DOČEKALI GOSTE?

Turistička sezona počela je u Bolu za Uskrs, a Prvog svibnja biti će ih oko dvije tisuće. Za razliku od prošle godine, sada riva više nije raskopana. Uklonjeni su strojevi, a za Bol povijesni radovi na infrastrukturi, ostali su oku nevidljivi, ispod asfalta i popločenog dijela.
U Bolu su otvoreni svi hoteli, osim jednog. Što je Bol učinio da što spremnije dočeka goste? – pitali smo Tihomira Marinkovića, načelnika općine koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice:
- Sve je pod kontrolom. Sve smo učinili da se s rive povuku strojevi i da pješaci, domaći i strani, mogu nesmetano šetati rivom. Kopa se još na istočnom dijelu Bola, također za kanalizaciju i vodoopskrbu, ali i to će biti završeno do kraja svibnja. Ne treba sumnjati da Boljani nisu pripremili svoje apartmane. Neki su obnovili namještaj, drugi uredili fasade …
Kakve novosti mogu gosti očekivati?
- Bol uvijek čini dodatne napore da gosti budu što zadovoljniji. Planirali smo do ovoga ljeta vidikovac i rotor na ulazu u Bol, ali će to morati pričekati za jesen. Posebno mi je žao što nije ugrađen lift za invalide. O tome ću drugom prilikom izvijestiti javnost zbog čega je došlo do zastoja, jer mi smo nabavili lift koji je sada uskladišten umjesto da se koristi. Vjerujem da će za goste biti posebna atrakcija novonabavljena polupodmornica koja u matičnu luku dolazi sredinom svibnja.
Već postoji plaža za pse, na početku šetnice, ali je bilo govora da će se malo urediti?
- Učinit će to komunalno poduzeće do sredine svibnja.
Primjerena je čistoća u mjestu, ali u samom centru ima podosta psećeg izmeta …
- Mi smo mnogo puta upozoravali vlasnike pasa da o tome vode računa. Ali neki to ne čine. Psa puštaju bez uzice i ne čiste za njima. Nisu problem psi, nego neki njihovi nesavjesni vlasnici.
Automobili su ponovno u centru mjesta …
- Svaki dan očekujemo ugradnju potrebne opreme i riva će biti zatvorena za promet prvih dana svibnja. Kamioni u centar mjesta mogu samo do 7 sati, a manja vozila s dozvolom do 9 sati. Međutim, smanjit će se broj propusnica za ulazak u pješačku zonu. Od 2. svibnja aktivira se prometni redar čiji je zadatak uspostaviti više reda u prometu - zaključio je naš razgovor načelnik Tihomir Marinković.
O ostalim temama za koji dan. (J.E.)

(83) objavljeno  27. 04. 14. u 21.55 h   

********************


alt


KAKVO VRIJEME ZA 1. SVIBNJA?

Stiglo je proljeće, ali se kišno razdoblje nastavlja. Idućih dana biti će u istom danu oblačnih i sunčanih razdoblja, ali postoji i mogućnost za malo kiše. Nešto kao u nedjelju, koja je osvanula oblačna pa su turisti morali tek prošetati po plaži (na slici). Kasnije se pojavilo sunce, pa je ugodno bilo i na plaži, a posebno na štekatima kafića.

Kakvo vrijeme nas očekuje za praznik, 1. svibnja? Na jednom smo portalu pročitali da će biti kišovito, na drugom najavljuju sunčano ... Poželimo da ovi drugi budu u pravu! (J.E.)

(82) objavljeno  27. 04. 14. u 21.45 h  nedjelja, 27. 04. 14.   **********


alt

Hotel "Bonaca"


alt

Hotel "Bretanide"


OTVORENA JOŠ DVA HOTELA

Od subote su u Bolu otvorena još dva hotela: "Bretanide" i "Bonaca". Najveći broj gostiju, oko tisuću, dolazi iz Slovenije i u Bolu će biti tjedan dana. Među njima je i 200 ronilaca koji će sredinom tjedna, kao i svake godine u ovo vrijeme, čistiti podmorje od Martinice do Zlatnog rata.

Za Prvosvibanjske praznike u Bolu će biti oko dvije tisuće gostiju, 1.500 u hotelima, a ostalo u privatnim apartmanima i sobama.

Po popunjenosti parkirališta uz hotele "Elaphusa" i "Bonaca" vidi se da su mnogi, posebno gosti iz Sloveniji, u Bol stigli vlastitim automobilima. Slovenaca je u ova dva hotela preko 800.

U hotelu "Bretanide" ima trenutno 250 gostiju, od čega je 150 iz Slovenije. Ostali su iz Austrije i Njemačke. U hotelu borave i polaznici teniske škole ZISCHKA. Za Prvi svibnja najavljeno je 338 gostiju, a prvi avio čarter dolazi 17. svibnja. (J.E.)

(81) objavljeno  26. 04. 14. u 21.25 h 

********************


alt


USKORO DOLAZI I PODMORNICA!

U Stankovcima kod Šibenika obavljaju se posljednji radovi i uljepšavanje podmornice, svakako najveće atrakcije ovoga ljeta u Bolu. Sredinom svibnja, kako nas je izvijestio vlasnik ovog nesvakidašnjeg plovila Vedran Krunić, podmornica (ili preciznije polupodmornica) će biti kopnenim putem prevezena do Murtera odakle će zaploviti prema Bolu.

Među uzvanicima na prvoj vožnji bit će i naš snimatelj pa ćemo isti dan u Videoteci objaviti što se iz podmornice "Val" može vidjeti u podmorju oko Bola. (J.E.)

(80) objavljeno  26. 04. 14. u 21.35 h  

********************


alt


MONTIRAJU SE ŠTANDOVI

Na Šetnici prema plaži Zlatni rat u subotu je postavljen prvi štand, a ostalih 16 može se očekivati idućih dana. O vremenskim prilikama i planovima vlasnika ovisi kada će početi s radom. Komisija za dodjelu koncesija konačnu će odluku donijeti u srijedu 30. travnja. Zna se da će biti odobreno postavljanje 17 štandova. (J.E.)

(79) objavljeno  26. 04. 14. u 21.40 h   Subota, 26. 04. 14.   **********


alt

Iskopani kanal u Ulici Tina Ujevića


alt

Pet metara duboka rupa za prepumpnu stanicu


INTENZIVNI RADOVI NA ISTOKU BOLA

Izgradnja kanalizacijske mreže i rekonstrukcija vodovoda na istočnom dijelu Bola izvodi se bez mnogo publike i medijske pažnje, ali sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je više od pola posla obavljeno. Cijevi su za kanalizaciju postavljene duž cijelog Šetališta Anđelka Rabadana. Prokopano je pola Ulice Tina Ujevića, ali će se iskopima skrenuti i u David cestu. Međutim, Tonči Cvitanić nas uvjerava da će sve biti gotovo do kraja svibnja.

Impresivno je za vidjeti veliki iskop za prepumpnu stanicu gdje se kopa pet metara ispod površine asfalta. (J.E.)

(78) objavljeno  25. 04. 14. u 22 h 

********************


alt


alt


"JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ"

Centar za kulturu uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva, "Grabovog rata" i učenika Osnovne i Srednje škole, uspješno je u petak organizirao akciju čišćenja plaže i parkirališta na ulazu u Bol, ali i prikupljanje EE otpada i drugog materijala (stari frižideri, TV prijemnici, kompjutori ...). Od pomoći je bilo i nekoliko starijih, ali ipak manje od očekivanoga broja. Mnogo ih je više kada treba dijeliti savjete, kritizirati ...

Čini nam se da su najmarljiviji bili oni najmlađi, učenici iz Osnovne škole koji su nakon čišćenja plaže nastavili prikupljati otpad i na parkiralištu. (J.E.)

(77) objavljeno  25. 04. 14. u 21.40 h  

********************


alt


PRVOSVIBANJSKI KROS: "ĐIR OKO BOLA"

Na praznik rada, 1. svibnja (četvrtak), održat će se kros za djecu i odrasle, a organizatori su Turistička zajednica, Malonogometni klub Bol i Klub jedriličara na dasci Bol. Start i cilj su kod caffe bara Big Blue na Velom mostu.

Djeca će startati u 9.30 sati, a trčati će 800 metara do Studenca i natrag. U 10 sati je start za odrasle preko rive, šetnicom, iza Zlatnog rata, vraćaju se cestom Put Zlatnog rata, zaobilaznicom, Ulicom Tina Ujevića, Ulicom A. Starčevića do caffe bara Big Blue. Dužina staze je 8 kilometara.

Pobjednike očekuju nagrade glavnog sponzora ASICS-a, najvećeg proizvođača opreme za trčanje.

Sudjelovanje na krosu djeca ne plaćaju, a odrasli moraju izdvojiti 70 kuna. Taj iznos uplatit će se Bračkim pupoljcima, udruzi koja brine o djeci s posebnim potrebama.

Prijave i registracije u sport shop Big Blue ili u windsurfing centru Big Blue na plaži Borak. (J.E.)

(76) objavljeno  25. 04. 14. u 21.30 h    petak, 25. 04. 14.   **********


alt

Prim.dr. Nikša Šimetović pokazuje nam defibrilator


NAPRAVA KOJA ŽIVOT ZNAČI!

Defibrilator je medicinska naprava koja može spasiti život onima kojima je prestalo raditi srce. Ministarstvo zdravlja iniciralo je projekt "Pokreni srce, spasi život" i za nabavku 150 defibrilatora izdvojilo dva milijuna kuna. Vatrogasci Bola dobili su od županije jednu takovu napravu i obučili petoricu bolskih vatrogasaca da s njom mogu rukovati. Jedan defibrilator nalazi se i u bolskoj ambulanti. Boljanin po roditeljima prim. dr. Nikša Šimetović, medicinski je fakultet završio u Padovi, a radio je u San Marino. Tamo provodi umirovljeničke dane i predsjednik je fondacije znamenite svjetske sopranistice Renate Tebaldi koja školuje mlade operne pjevače. Ljeto obvezno sa suprugom provodi u Bolu, a Bol vole i njegova dva sina. Povod za naš susret su upravo defibrilatori.

- Redovito pratim portal boljani.info i tako sam pročitao da su vatrogasci dobili tu napravu. Kod nas u San Marino na javnim mjestima ima 30 takovih naprava, a ima ih u svojim automobilima policija i vatrogasci. Pomoć mora biti pravovremena, u roku od nekoliko minuta - kaže nam prim. dr. Nikša Šimetović koji je za Uskrs došao u Bol.

Medicinska naprava koja može spasiti život od 1990. godine postavlja se na javnim mjestima (trgovi, aerodrom, autobusne i željezničke stanice). S njom mogu rukovati i medicinski laici. Dovoljno je slijediti govorne upute.

Zajednički smo načinili plan gdje bi defibrilatore trebalo (možda) postaviti u Bolu: (1) plaža Zlatni rat, (2) hotel Bretanida i plaža Potočine, (3) hotel Elaphusa, (4) hotel Borak i plaža Borak, (5) autobusna stanica, (6) hotel Kaštil i "Varadero", (7) hotel "Sv. Križ" i Martinica ...

U Hrvatskoj iznenadni srčani zastoj godišnje pogodi oko 9.000 ljudi. Preživjelih je manje od 10 posto.

- Bol kao poznata turistička destinacija mnogo bi dobila u očima svojih gostiju kada bi nabavila ove naprave čija je cijena 1.200 do 2.000 eura. Jedan ljudski život je ipak mnogo vrjedniji od toga - kaže prim. dr. Nikša Šimetović. - Spreman sam i osobno sudjelovati u akciji nabavke i obuke. (J.E.)

(75) objavljeno  24. 04. 14. u 22.40 h  

********************


alt


BOLSKI OSNOVCI NA IZLETU

Učenici nižih razreda su u četvrtak bili na izletu kao izvanučioničkoj nastavi posjetivši Trogir, zračnu luku Resnik i vrh Kozjaka Malačku sa kojeg svim Boljanima šalju tople pozdrave i preporučuju da posjete to predivno mjesto sa nevjerojatnom panoramom Splita, Čiova, Kaštela, Šolte i Brača ...Splitsko-dalmatinska županija je na dlanu ... (foto: Meri Biliš)

(74) objavljeno  24. 04. 14. u 23 h 

********************


alt


OPREZ, U PETAK DERATIZACIJA

"Cian" će u Bolu u petak izvesti sustavnu preventivnu deratizaciju. To se čini dva puta godišnje, u proljeće i jesen, kada se očekuje najveća biološka pojavnost štetnih glodavaca. Crvenkaste kocke postavljati će se oko kontejnera, ali u parkovima. "Cian" moli za pomoć i da im se omogući pristup u dvorišta, razna skladišta ...

Za ljude i domaće životinje, kažu nam odgovorni u tvrtki "Cian", nema opasnosti. Otrovni mamci imaju gorak okus i to odbija životinje i potrebna je velika količina da bi se otrovali. Ipak ako primijete krv iz usta, trebaju se javiti veterinaru. Protuotrov je vitamin K1.

Vlasnicima pasa ipak se savjetuje da svoje ljubimce idućih dana vode na uzicu. (J.E.)

(73) objavljeno  24. 04. 14. u 22.05 h   

********************


alt


UREĐUJE SE PARK

Kamenjari su završili svoj posao i postavljene su nove četiri klupe u parku na Trgu Joze Bodlovića. Preostalo je premjestiti bistu J. Bodlovića i zasaditi cvijeće. Ali već sada se može uživati u novom ambijentu koji je uređen prema ideji inž. Zdravka Bartulovića. (J.E.)

(72) objavljeno  24. 04. 14. u 21.50 h  

********************


alt


PRODAJU SE PUŽEVI

Došlo je i vrijeme za puževe. Od četvrtka se prodaju na bolskom pazaru, na štandu Veselka Mikulića. Cijena im je trenutno 40 kuna po kilogramu. (J.E.)

(71) objavljeno  24. 04. 14. u 21.45 h  


četvrtak, 24. 04. 14.   **********


alt


"JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ"

I Bol se priključuje akciji –JEDAN DAN ZA ČISTI OKOLIŠ! U čast Dana planeta Zemlje (22.travnja) ZELENA ČISTKA (Globalni pokret je službeno 26.travnja) u Bolu će iz tehničkih razloga biti dan ranije, u petak, 25. travnja.

Organizator akcije je Centar za kulturu u suradnji s Općinom, DVD-om, Grabovim ratom i bolskim školama...


Plan akcije za petak od 11 do 14 sati:
- OŠ Bol - čišćenje plaža na šetnici u pratnji učitelja;
- SŠ Bol - dio volontera za čišćenje ulaza u Bol, a naknadno čišćenje u organizaciji škole jedne lokacije po izboru i potrebi;
- "Grabov rat" je na raspolaganju za čišćenje parkirališta i odnošenje otpada;

- DVD Bol je zadužen za dežurstvo i prihvat te pomoć pri transportu EE otpada iz kućanstva (na poziv DVD Bol  - 635 582).

Na ulazu u Bol, na parkiralištu kod Bolke bit će prihvat EE otpada i ostalog navedenog u nastavku kao i čišćenje etaža parkirališta uz pomoć "Grabovog rata" i volontera.

Skuplja se:
- EE otpad - naručen je ovlašteni koncesionar za EE otpad te će isti kaminom biti odvezen u reciklažno dvorište (Napominjemo i za baterije, mobitele, tonere... koje također preuzimamo)
- Plastični čepovi svih vrsta preuzima CZK Bol za daljnju akciju - pomoć udrugama koji za iste dobivaju financijsku pomoć.
- Neispravni ili suvišni CD-i, preuzima CZK Bol za ekološku radionicu.

Za početak Centar za kulturu poziva sumještane da u svojim kućama i okolini pronađu i odvoje elektični i elektronski otpad. Svi koji EE otpad ne mogu sami donijeti, mogu se javiti na kontakt telefon (635-582) pa će im bolski vatrogasci rado pomoći. Prilika je ukloniti nepotrebno smeća i stare aparate, ali se pridružiti i u čišćenju ulaza u mjesto, točnije tri parkirališta oko DVD-a i pripadajuće zelene površine.


Što je to EE otpad?
1. veliki kućanski uređaji kao npr: električni štednjaci, strojevi za pranje rublja, hladnjaci;
2. mali kućanski uređaji kao npr: usisivači, glačala, tosteri, uređaji za sušenje kose;
3. oprema informatičke tehnike (IT) i oprema za telekomunikacije kao npr: računala, pisači, kopirna oprema, kalkulatori, telefoni, mobiteli;
4. oprema široke potrošnje za razonodu kao npr: radio i TV aparati, videokamere, hi-fi uređaji, glazbeni instrumenti;
5. rasvjetna oprema;
6. električni i elektronički alati kao npr: bušilice, pile, šivaći strojevi;
7. igračke, oprema za razonodu i športska oprema kao npr: videoigre, računala za biciklizam, ronjenje, trčanje, veslanje i sl.;
8. medicinski uređaji kao npr: uređaji za dijalizu, kardiološki uređaji, analizatori, radioterapijska oprema;
9. instrumenti za nadzor i upravljanje kao npr: detektori dima, termostati, instrumenti za nadziranje i sl.;
10. samoposlužni aparati kao npr: automatski uređaji za izdavanje toplih napitaka, za
izdavanje novca i sl.

Organizatori vjeruju u dobar odziv Boljana koji će pokazati koliko su nam važni okoliš i priroda!

(70) objavljeno  23. 04. 14. u 22.15 h   

********************


alt


SKUPŠTINA TZO BEZ KVORUMA

Od 19 članova, na sjednicu Skupštine Turističke zajednice došlo ih je samo sedmoro i sastanak je morao biti odgođen za ponedjeljak. U međuvremenu će se obaviti konzultacije o satnici jer u subotu se otvaraju još dva hotela ("Bretanide" i "Bonaca") i turistički djelatnici i nemaju baš mnogo slobodnog vremena.

Skupština treba raspraviti o izvještaju Nadzornog obora kao i završnom računu za 2013. godinu. (J.E.)

(69) objavljeno  23. 04. 14. u 21.45 h     

********************   


alt


ISKOPI ZA VODOVOD

I nije posebna vijest da se u Bolu nešto kopa. Ipak treba objasniti da će u iskopani kanal na početku Bračke ceste, na samom ulazu u Bol, biti postavljene vodovodne cijevi. S njima će se spojiti novoizgrađeni cjevovod duž rive s onim od ranije položenim u šetnici. (J.E.)

(68) objavljeno  23. 04. 14. u 21.40 h   

********************


alt


BOL IPAK BEZ STRUJE

"Elektrodalmacija" je u srijedu, ipak isključila struju dijelu potrošača u Bolu. Naravno, na internet stranicama "Elektrodalmacije", nije bilo nikakvih najava o prekidu i kada će završiti radovi. Struje nije bilo od 9.30 do 11.30 sati i bez nje su ostali i neki hoteli, restorani i benzinska crpka. Na gorivo su strpljivo čekali vozači automobila, ali i neki brodovi. (J.E.)

(67) objavljeno  23. 04. 14. u 21.35 h    

********************


alt


TRAŽE SE STATISTI ZA TV SERIJU

Još se u Bolu i na Braču snima dječja serija "Božić na suncu" koja će se u prosincu emitirati na švedskoj televiziji. Zamoljeni smo od producenta i organizatora da pozovemo Boljane kao statiste na snimanje u ponedjeljak i utorak u hotelu "Sv. Križ".

U ponedjeljak, 28. travnja: potrebni su (bez obzira na uzrast) žongler, pjevačica božićnih pjesama, akrobat, plesni par ...

Utorak, 29. travnja: potrebno je dvadesetak odraslih statista.

Početak snimanja je oba dana nakon 10 sati. Honorar je 150 kuna, a za slučaj dužeg snimanja statisti imaju pravo i na ručak. Zainteresirani trebaju nazvati radi dogovora Nikolu Tomića, mob 098 452 551. (J.E.)

(66) objavljeno  23. 04. 14. u 21.25 h  srijeda, 23. 04. 14.   **********


alt


KOPA SE I U TINA UJEVIĆA

Počelo se od utorka kopati i u Ulici Tina Ujevića za postavljanje kanalizacije i vodoopskrbnog cjevovoda. Proteklog i ovog mjeseca kopalo se iz istih razloga na Šetalištu Anđelka Rabadana kako bi se istočni dio Bola spojio, preko Račića, na novoizgrađeni kanalizacijski sustav od luke do Bilina kuće.

U Ulici Tina Ujevića i dijelu David ceste kopati će se do 1. lipnja. Do tada će se položiti cijevi uz istočni dio ceste i zatrpati kanali. Koliko je realno to uraditi u tako kratkom roku?

- Sve je pod kontrolom i biti će završeno kako je i planirano - uvjereva nas Tonči Cvitanić iz firme "Bilić". Dosadašnje reference garancija su da mu se može vjerovati. (J.E.)

(65) objavljeno  22. 04. 14. u 22.15 h   

********************


alt


ZAVRŠILI PROLJETNI PRAZNICI

Školarci su od utorka ponovno u školskim klupama. Završeni su proljetni praznici i osim za Prvi svibnja, nastava se se neće prekidati do 13. lipnja kada završava školska godina. Međutim, za učenike završnih razreda srednje škole, zbog mature, nastava se prekida već 16. svibnja. (J.E.)

(64) objavljeno  22. 04. 14. u 22.05 h  

********************


alt


U SRIJEDU BEZ STRUJE?

Neslužbeno saznajemo da će, bez da su obavijestili  javnost (potrošače), "Elektrodalmacija" raditi u ulici iznad "Marinera" (na slici) u srijedu 23. travnja. Zbog toga će dio potrošača oko tog područja biti bez struje od 9 do 10 sati. Ni na službenoj internet stranici "Elektrodalmacije" nema o tome nikakve obavijesti. (J.E.)

(63) objavljeno  22. 04. 14. u 22 h  utorak, 22. 04. 14.   **********


alt


USKRSNI DORUČAK

Zahvaljujući Udruzi privatnih ugostitelja, na Uskrsni ponedjeljak, nastavljeno je druženje u Domu kulture uz sirnice, šunku, kuhanja jaja i piće. Organizatori su očekivali još bolju posjetu pa se nije čuditi da je podosta od ponuđenoga i ostalo na stolu. (J.E.)

(62) objavljeno  21. 04. 14. u 22.35 h  

********************


alt


GLAZBENA ČESTITKA

Zadnjeg dana Uskrsnih blagdana, Centar za kulturu organizirao je u Župnoj crkvi, nakon večernje mise, malu glazbenu čestitku! Nastupili su Mali zbor (na slici), Župni zbor, Mandolinski sastav te klape Užonca i Braciera. Voditeljica programa bila je ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić. (J.E.)

(61) objavljeno  21. 04. 14. u 22.30 h     

********************


alt


PRVI IZLET

Prvi ovogodišnji izlet iz Bola organiziran je u ponedjeljak unatoč oblačnom vremenu, laganoj kiši i jugu. Brodom "Frane Bol" krenulo je u Hvar sedamdesetak Francuza koji su za Uskrs došli u hotel "Elaphusa".

- Vremenske prilike su u smirivanju i putovanje će, kao i obično ovim brodom, biti sasvim ugodno - uvjeravao nas je vlasnik broda i kapetan Dinko Marinković.

Od lipnja brodovima "Frane Bol" i "Frane" organizirati će se svakodnevni izleti uglavnom za Hvar, ali po jedan dan tjedno u Jelsu i pustinju Blaca. (J.E.)

(60) objavljeno  21. 04. 14. u 22.20 h   

********************


alt

Žiri za izbor najbolje sirnice na Braču. Članica žirija bila je Meri Biliš iz Bola


BOL "SKORO NAJBOLJI"

U Škripu u prekrasnom ambijentu Muzeja uja obitelji Cukrov, u organizaciji TZG Supetra i Narodne knjižnice Sutivan, održana je u ponedjeljak 3. smotra sirnica otoka Brača. Ocjenjivalo se 14 uzoraka iz 7 bračkih mjesta i to u kategorijama: izgled, struktura, miris i okus.

U kategoriji mjesta Selca i Sutivan dijele prvo mjesto, a 3. mjesto je zaslužio Škrip.U kategoriji pojedinačnih sirnica najbolje ocjene su dobile: sirnica iz Selaca (najbolja), iz Sutivana (skoro najbolja) i Bola (također skoro najbolja). Njih su u stopu pratile i sirnice Supetra, Škripa, Ložišća i Postira.

Najbolja ocjena u pojedinačnoj kategoriji donijela je Selcima laskavu titulu "Čuvara kulinarske tradicije otoka Brača za 2014. godinu". Selca su, kao pobjednici, domaćini iduće godine na Uskrsni ponedjeljak.
Bolske sirnice pripremile su Gita Marinković i Meri Biliš. (F.Mlinac, foto: V.Radmilović)

(59) objavljeno  21. 04. 14. u 22.10 h ponedjeljak, 21. 04. 14.   **********


alt


BOLKE NA SMOTRI SIRNICA

Sirnice koje su izradile Gita Marinković i Meri Biliš predstavljati će Bol na 3. smotri sirnica otoka Brača. Natjecanje organizira Turistička zajednica grada Supetra i Narodna knjižnica iz Sutivana, a održava se u Škripu, u ponedjeljak 21. travnja, u Muzeju uja obitelji Cukrov.

Proglašenje pobjednika najavljeno je u ponedjeljak u 12 sati, a od 12.15 svi nazočni moći će degustirati nagrađene, ali i sve ostale sirnice koje su izradile vrijedne Bračke domaćice.

Bolke su sudjelovale na svim dosadašnjim smotrama sirnica, a u dogovoru i animaciji Centra za kulturu općine Bol. (J.E.)

(58) objavljeno  20. 04. 14. u 21 h    nedjelja, 20. 04. 14.   **********


alt


ZA USKRS 600 GOSTIJU

Uskrsne praznike u Bolu će provesti i 600 gostiju. U hotelima je njih 400, uglavnom iz Njemačke, a ostali su u privatnom smještaju. Jednak broj gostiju bio je i za Uskrs prošle godine.

Veći broj gostiju očekuje se od idućeg vikenda. Najprije stižu Austrijanci u hotel "Bretanide", a od 28. travnja dolazi oko 800 Slovenaca koji će u Bolu ostati i za Prvosvibanjske praznike. (J.E.)

(57) objavljeno  19. 04. 14. u 21.50 h  

********************


alt


OTVOREN NOVI MARKET

Uoči Uskrsa, u subotu je u Ulici Hrvatskog preporoda 1b, otvorena nova trgovina prehranom - marktet "Studenac". Prodavaonica koja nosi broj 71 nalazi se u novoizgrađenom prostoru ni desetak metara od dosadašnje trgovine "Palma". Novi market je znatno prostraniji od stare prodavaonice. (J.E.)

(56) objavljeno  19. 04. 14. u 20.40 h    


subota, 19. 04. 14.   **********


alt

Procesija "Priko poja" prošla je put dug 9,5 kilometara


alt

Križonoša Rajmond Ščepanović čitav je put prošao - bos


alt

Jedan dio puta sinu je pomogao nositi križ i otac Rajko


alt

Manji križ Golubicu uvijek nosi žena ili djevojka. Ove godine to je učinila Kristina Bodlović


BOSONOGI KRIŽONOŠA

Na Veliki petak u Bolu je procesija križni put nazvana "Priko poja". Ove je godine sudjelovalo skoro pa 300 vjernika koji su u 7 sati krenuli iz Velike crkve, pa do Male crkve gdje su im se pridružili križonoše Velikog križa i nešto manjeg Golubice. Procesija je rivom i šetnicom išla do Zlatnog rata, zatim poljskim putovima do crkvice Sv. Josipa, a nakon kraćeg odmora nastavilo se Novim putem, Ulicom Hrvatskih domobrana, Ulicom Tina Ujevića do Velike crkve, pa ponovno prema Maloj crkvi, ali sada preko Račića i Ispod lože, gdje je pobožnost završila u 10.45 sati molitvom i blagoslovom sudionika procesije. Pokorničkim putem idu sami vjernici, dok svećenik sudionike dočekuje u crkvi kod njihovog zaustavljanja i molitve. Najstariji u procesiji, prema našem zapažanju, bili su Đina Karninčić (83) i Frane Kusanović (84).

Veliki križ, visok tri metra i težak 20 kilograma nosio je Rajmond Ščepanović koji je posebno za ovu priliku, zajedno s vjerenicom, doputovao iz Australije. Uz njega su bili roditelji, rođaci, prijatelji ... Put dug 9,5 kilometara Rajmond je prešao - bosonog!

Manji križ, zvanu Golubica, nosila je Kristina Bodlović. (J.E.)


Naš portal organizirao je video snimanje ovogodišnje procesije "Priko poja". Nemontiranu snimku u trajanju od 35 minuta možete pogledati u rubrici VIDEOTEKA.

(55) objavljeno  18. 04. 14. u 23.15 h  

********************


alt


DOŠLI ASFALT I - AUTA

U petak je dovršeno asfaltiranje rive. Asfalt bi se trebao ukloniti već za sezonu 2015. i umjesto njega na većem dijelu postaviti kameno popločenje. Radovi na rivi su uglavnom završeni, a vidi se to i po automobilima koji su već tamo parkirani. Međutim, to je za kratko jer će se riva zatvoriti za promet vozila, osim onima s posebnom dozvolom. (J.E.)

(54) objavljeno  18. 04. 14. u 22.50 h  

********************


alt


KAVA NA ZLATNOM RATU

"Grabov rat" je u petak otvorio snack bar (na slici) na plaži Zlatni rat gdje se mogu dobiti kava, sokovi i sva druga pića. Cijene su kao i prošlog ljeta.

Od srijede će biti otvoren i susjedni cocktail bar, a restoran na plaži Zlatni rat će radom početi vikend iza Uskrsa.

Za subotu je najavljeno više otvaranja. Počet će radom hotel "Kaštil", pizzeria "Topolino" i cocktail bar "Varadero". Otvara se i restoran "Vagabundo" te bar i noćni klub YOLO. (J.E.)

(53) objavljeno  18. 04. 14. u 22.40 h   

********************


alt


USKRSNE POBOŽNOSTI

Na Veliku subotu u Maloj crkvi u 15 sati je devetnica Božanskom milosrđu, a isti dan u 22 sata služi se misa uskrsnog bdijenja sa službom svjetla. Nakon mise je blagoslov hrane.

U nedjelju, na Uskrs, mise su kao i svake nedjelje, a nakon jutarnjih misa je blagoslov hrane. Misa u Murvici je u 10.30 sati.

Mala glazbena čestitka Centra za kulturu je u ponedjeljak u Maloj crkvi iza večernje mise. Nastupiti će Mali zbor, Župni zbor, Mandolinski sastav te klape Užonca i Braciera. (J.E.)

(52) objavljeno  18. 04. 14. u 22.30 h  

********************


alt


DORUČAK U PONEDJELJAK

Uskrsni doručak umjesto u nedjelju organizirati će se u ponedjeljak u 9.45 sati, nakon jutarnje mise u Maloj crkvi. Udruga privatnih ugostitelja odlučila se pomaknuti doručak jedan dan kasnije jer je na Uskrs mnogo obveza, posebno domaćicama, pa je odziv ranijih godina bio manji nego se očekivalo.

Doručak će se servirati u prizemlju Doma kulture. (J.E.)

(51) objavljeno  18. 04. 14. u 22.20 h  petak, 18. 04. 14.  **********


alt

Prvi asfalt postavljen je ispred pekarnice Bol


alt

Asfaltiranje na rivi počelo je 17. travnja u 9.30 sati


POČELO ASFALTIRANJE NA RIVI

Dočekali smo i taj dan. U četvrtak 17. travnja u 9.30 počelo je asfaltiranje na rivi. Krenulo se od Konzuma i do 17 sati veći dio raskopane rive bio je prekriven asfaltom. Preostali dio, uz zgradu Vinskog podruma, asfaltirat će se u petak tijekom jutra.

Asfalt se dovozi iz asfaltne baze u Konjskom kod Splita i posebnim trajektima prevozi kamionima do Brača. Nakon rive asfalt će se postaviti u još nekoliko ulica u Bolu. (J.E.)

(50) objavljeno  17. 04. 14. u 22.05 h   

********************


alt


"PRIKO POJA" U VIDEOTECI

Dozvole li vremenske prilike naš će portal snimati procesiju "Priko poja" i isti dan predvečer (petak, 18. travnja) emitirati u rubrici "Videoteka". S križonošem Rajmondom Šćepanovićem razgovarala je Antonija Petek, a snimatelj je Željko Koceić. (J.E.)

(49) objavljeno 17. 04. 14. u 21.55 h    
četvrtak, 17. 04. 14.  **********


alt


U PETAK PROCESIJA "PRIKO POJA"

Procesija "Priko poja", koja je u Bolu obnovljena 1996. godine, kreće na Veliki petak u 7 sati iz Velike (Samostanske) crkve prema Maloj (Župnoj) crkvi. Tu se iznosi Veliki križ kojeg će ove godine nositi 36-godišnji Rajmond Šćepanović. Križinoša je posebno za ovu prigodu doputova iz Australije. Iz Male crkve se iznosi i "Golubica", manji križ, kojeg će nositi Kristina Bodlović.

Procesija će iz Male crkve nastaviti rivom ili Ulicom A. Radića (ovisno o radovima) preko šetnice do Zlatnog rata, a zatim se penje poljskim potom do Podbarja. Nakon kraćeg odmora kod crkvice Sv. Josipa nastavlja se Novim putem, ulicama Hrvatskih domobrana i Tina Ujevića do Velike crkve. Poslije molitve procesija se vraća Šetalištem A. Rabadana do Male crkve gdje se odlažu križevi.

Put kojim se kreće procesija dug je 9,5 kilometara. (J.E.)

(48) objavljeno  16. 04. 14. u 21.20 h  
********************


alt


USKRSNICA ZA UMIROVLJENIKE

Od srijede je počela isplata Uskrsnice, po 200 kuna, umirovljenicima koji imaju mjestro stalnog boravka u Bolu. To pravo moći će ostvariti njih 240, ali moraju po novac doći u Računovodstvo općine od 9 do 13 sati u četvrtak ili petak.

Prvoga dana dana Uskrsnicu je preuzelo 86 umirovljenika. (J.E.)

(47) objavljeno  16. 04. 14. u 21.10 h 

*******************


alt

Ponekad katamaran dođe i po lošijem vremenu (foto: j. sabbioncello)


IZMJENE U REDU PLOVIDBE

Zbog procesije "Za križen" koja počinje u četvrtak oko 22 sata na Hvaru, nešto je izmijenjen i dopunjen plovidbeni red katamarana. Posluži li vrijeme u četvrtak će u 16 sati biti problema oko ukrcaja u Splitu za Bol i Jelsu. Međutim, Boljani imaju dodatnu liniju iz Bola za Jelsu u 19 sati.

U petak ujutro katamaran u 8.00 sati ide iz Jelse samo do Bola, a uobičajena jutarnja linija za Split umjesto u 6.25 biti će u 9.40 sati. (J.E.)

(46) objavljeno  16. 04. 14. u 21.00 h  

********************


alt


POMOĆ STUDENTIMA I UČENICIMA

Općina je i ove godine odobrila novčanu bespovratnu pomoć studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan Bola. Isplatit će se 92.000 kuna za 31 studenta i šest srednjoškolaca. Na tom popisu šest ih je više nego lani. Iznos za studente ovisi o postignutom uspjehu.

Po 4.000 kuna dobiti će: Mia Dubravčić, Ivan Karmelić, Ana Bodlović i Elizabeta Marinković, po 3.000 kuna: Sani Barhanović, Karmen Eterović, Mirna Martinić, Andrea Cvitanić, Ružica Karmelić, Lucijana Adulmar, Tino Pavišić, Kristijan Bačić, Martina Lukrecija Bonačić, Jure Klarić, Marija Okić, Josip Karmelić, Ketrin Marinković, Andrej Bačić, Jakov Mladineo i Antonia Matić, po 2.000 kuna: Damir Šerka, Ivana Karmelić, Marin Adulmar, Marija Šarić, Stjepan Kraljević, Roberta Jerčić, Ines Vukoja, Luka Karan, Stipe Nevistić, Lucijana Kusanović i Jelena Vukota.

Srednjoškolci koji su dobili po 1.000 kuna: Jakov Krunić, Doris Ivičević, Adrijana Vrsalović, Petar Marinković, Lovre Jurković i Lukrecija Jurković.

Detaljniji popis objavljen je i na službenom portalu Općine Bol. (J.E.)

(45) objavljeno  16. 04. 14. u 20.45 h   srijeda, 16. 04. 14.   **********


alt


OTVOREN JOŠ JEDAN HOTEL

Nakon hotela „Bol“, od nedjelje je otvoren i „Zlatni Rat Beach Resort“ (sa tri zvjezdice) koji se nalazi u sklopu Marijan centra, a u zakupu je od agencije Adria Tours. U organizaciji ove agencije u hotelskom i privatnom smještaju ima preko 1000 kreveta.
Agencija nudi svojim gostima i druge pogodnosti: najam automobile, ali i plovila. Organiziraju im izlete i ekskurzije.
- Bol je odredište za obiteljski odmor – ističu u agenciji Adria Tours. - Naše smo aktivnosti usmjerili prema tim gostima i njihovim željama. Zadovoljan gost uvijek se vraća.

Adria Tours je vodeća turistička agencija u Bolu, a po broju ostvarenih noćenja je odmah iza hotela "Zlatni rat" d.d. i hotela "Bretanide". (J.E.)

(44) objavljeno  15. 04. 14. u 21.15 h  

********************


alt


AVIONI VEĆ LETE

Avioni iz Zagreba za Brač lete od 5. travnja - ispravlja nas Anna Hero iz Zračne luke Brač. Redom letenja predviđeno je da tako bude svake subote do kraja listopada.

Polijetanje iz Zagreba je uvijek subotom u 11.40, a sa Brača se vraća u Zagreb do sredine svibnja u 13, a kasnije u 16 sati. Let traje 50 minuta.

Cijena karte u jednom pravcu je 456 kuna. (J.E.)

(43) objavljeno  15. 04. 14. u 21.05 h  

********************


alt

Tijekom snimanja serije na Martinici u Bolu (foto: Sara Granvik)


EKIPA ŠVEDSKE TV SERIJE S NOVINARIMA

Na Vidovoj gori u utorak je predstavljena novinarima ekipa Božića na suncu, švedske hit-serije koju svakog prosinca prate milijuni gledatelja i koja se zahvaljujući mjerama poticaja HAVC-a po prvi puta snima izvan Švedske. Produkciju u Hrvatskoj vodi Ankica Jurić Tilić iz kuće Kinorama, a o seriji su na današnjoj konferenciji za medije govorili glumci Lea Stojanov, Alexandra Breschi i Buster Isitt, redateljica Anna Zackrisson, producent Nicklas Wikström Nicastro te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Producent Nicklas Wikström Nicastro objašnjava zašto se ovaj popularni televizijski program po prvi puta snima izvan Švedske: "Odlučili smo snimati u Hrvatskoj zbog prekrasnih i jedinstvenih krajolika koje ovdje možemo naći. Odgovarajuće lokacije od ključne su važnosti za priču i sretni smo što smo ih uspjeli naći upravo ovdje. Drugi je razlog dobra reputacija koju Hrvatska ima kada su u pitanju rad sa stranim produkcijama, izvanredne produkcijske usluge i profesionalni i talentirani radnici. Sa snimanjem smo već došli na pola puta i zasad smo svi neizmjerno zadovoljni. Producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame napravila je sjajan posao u postavljanju čitavog seta. Lokacije su zadivljujuće, a s ekipom je užitak raditi."
Božić na suncu
priča je o pustolovinama dvoje osnovnoškolaca koji za Božić dolaze svojoj obitelji na Brač. Tamo se zajedno sa sestričnom upuštaju u razotkrivanje tajne gusara Aquille, čiji je brod u 16. stoljeću potonuo negdje u blizini otoka. (M. Kozina)

(42) objavljeno  15. 04. 14. u 20.50 h   utorak, 15. 04. 14.   **********


alt


USKRSNICA OD SRIJEDE

Prema najavi, u srijedu će bolski umirovljenici moći preuzeti 200 kuna. To pravo ima oko 250 umirovljenika za što je u općinskom proračunu planirano 50 tisuća kuna. Osim u srijedu, novac će se moći preuzeti i u četvrtak i petak, u računovodstvu Općine od 9 do 13 sati. Potrebno je donijeti osobnu iskaznicu i odrezak od zadnje mirovine.

Ima jedno ali ... Na ovaj novac nemaju pravo oni koji su u Bolu manje od 10 godina. Također treba voditi računa da nakon petka više nema isplata. (J.E.)

(41) objavljeno  14. 04. 14. u 21.45 h  

********************


alt

U nedjelju je na istočnoj strani Zlatnog rata bilo podosta kupača


ZDRAVKA DONOSI KIŠU I SNIJEG?

Nova ciklona nazvana Zdravka donosi nam u utorak pogoršanje vremena: zahlađenje, pljuskovi, a u najvišim planinama pada će i snijeg. Hoće li Zdravka biti tako nemilostiva, jer moja susjeda istoga imena je sasvim dobroćudna žena. Mogu li i meteorolozi pogriješiti ili će nevrijeme zahvatiti, kao mnogo puta do sada, neko drugo područje?

Interesira nas kakvo će vrijeme biti u petak ujutro kada je u Bolu procesija Priko poja? U petak će navodno biti sunčanih i oblačnih razdoblja, a u nedjelju, na Uskrs, malo stabilnije u odnosu na prethodne dane. (J.E.)

(40) objavljeno  14. 04. 14. u 21.40 h  ponedjeljak, 14. 04. 14.   **********


alt

Maslinove grančice blagoslovio je o. Ivo Plenković


alt

Mnoštvo je vjernika došlo pred Samostansku crkvu držeći u ruci maslinove grančice


U SPOMEN ISUSOVOG ULASKA U JERUZALEM

Crkva se na Cvjetnicu spominje Isusovog ulaska u Jeruzalem, ali i njegove muke koje su uslijedile nakon toga. Cvjetnica je i uvod u Veliki tjedan.

Na trgu pred Samostanskom crkvom okupilo se mnoštvo vjernika u nedjelju u 9.30 sati držeći u ruci maslinove grančice. Blagoslovio ih je o. Ivo Plenković koji je predvodio i svečano euharistijsko slavlje s pjevanjem Muke Isusove.

U župnoj crkvi mise su se služile u 11 i 19 sati.

(39) objavljeno  13. 04. 14. u 22.30 h    

********************


alt


JOŠ SAMO ASFALT

Iskopi na rivi su završeni, a u ponedjeljak i utorak se planira završni radovi za podlogu jer bi u srijedu trebalo početi - asfaltiranje. Za to je potrebno dva do tri dana i riva će napokon biti bez građevinskih strojeva. Završetkom radova pojavit će se ponovo problemi s kamionima koji dovoze robu u "Konzuma". Navodno je dogovoreno da se roba dovozi do 7 sati, a kada se (za godinu - dvije) poploči i ostatak rive, kamionima će biti zabranjen pristup.

O tome drugom prilikom, a sada najprije čekamo na asfalt. (J.E.)

(38) objavljeno  13. 04. 14. u 22.15 h   nedjelja, 13. 04. 14.   **********


alt

"Dalmatino" je od 12. travnja ponovno otvoren


alt

Vlasnik konobe Drago Eterović sa specijalitetom kuće: bolska torta


KONOBA "DALMATINO" JE OTVORENA

Svečanom otvaranju konobe "Dalmatino", u subotu navečer, prisustvovali su brojni uzvanici i prijatelji, ali i gosti koji su u Bol došli za Uskrsne blagdane. U ugodnoj atmosferi i jedinstvenom ambijentu moglo se uživati u specijalitetima konobe, ali i degustaciji vina "Kairos", najboljeg kaštelanskog crljenka. Bit će ga cijelog ljeta i na vinskoj karti u konobi "Dalmatino".

Posebnu je novost najavio vlasnik Drago Eterović: na jelovniku će svakoga dana biti i tradicionalna jela: janjetina u bižima, teleći rižot kako su ga pripremale naše none, pašticada s njokima ... U ponudi je i stara bolska torta! (J.E.)

(37) objavljeno  12. 04. 14. u 22.20 h   

********************


alt


NOVI RASPORED PRODAJE PLINA

Plin će se u Bolu od ponedjeljka 14. travnja prodavati po novom rasporedu. Prodaja je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 19 sati, a subotom od 9 do 10 sati.

U zimskom periodu plin se prodavao u iste dane, ali ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati. (J.E.)

(36) objavljeno  12. 04. 14. u 22.05 h    

********************


alt


AVIONOM U ZAGREB OD 10. SVIBNJA?

Redom letenja predviđeno je da će zrakoplovi Croatia airlinesa povezivati Brač sa Zagrebom svake subote od 10. svibnja do 18. listopada. Prvi let najavljen je za 10. svibnja iz Zagreba u 11.40, a povratak u Zagreb je isti dan u 13 sati. Posljednjih godina najčešće nije bilo toga prvog leta pa je sljedeći 17. svibnja. Polazak iz Zagreba je uvijek u 11.40 i leti se 70 minuta, a s Brača polijetanje je od 17. svibnja u 16.30 sati.

Zrakoplov ima 76 mjesta, a najveća letna brzina mu je 667 km/h. (J.E.)

(35) objavljeno  12. 04. 14. u 21.55 h     subota, 12. 04. 14.   **********


alt

Sjednica Općinskog vijeća


NASTAVAK SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

Nastavljena je (11. travnja) sjednica Općinskog vijeća prekinuta prošlog petka. Ovoga puta izostala su četiri vijećnika, ali ih je bilo dovoljno (7) za kvorum. Svi zaključci, osim jednog, usvojeni su jednoglasno. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća Doro Adulmar.

KOLIKO SE PLAĆA?
Donesena je odluka o ugostiteljskoj djelatnosti kao i o pružanju trgovačkih usluga putem kioska. Kada se razgovaralo o korištenju javnih površina na području općine Bol, vijećnici su smatrali da i ubuduće treba precizirati koliko tko može zauzeti prostora, pa je ova točka odgođena za iduću sjednicu.
Još će biti rasprava i o visini naknada za korištenje tih površina. Smanjit će se naknada sa 8.000 na 6.000 kn za korištenje prostora na tržnici gdje se prodaje med, a načelnik je najavio korekciju cijena za štandove na šetnici. Lani je trebalo platiti 18.000 kuna, a ove godine 7.000 kuna više.
Vijećnici su tražili da se za sljedeću godinu tipiziraju reklamni panoi postavljeni na šetnici do plaže Zlatni rat.

ZAŠTITA OD BUKE
Buka u centru mjesta već je godinama kamen spoticanja. Prošlog je ljeta dogovoreno da će se glazba u 1 sat iza ponoći utišati, ali se to poštivalo tek nekoliko dana. Do kada dozvoliti glazbu na otvorenom? Zakon dozvoljava do 1 sat, ali lokalna samouprava to može produžiti do 2 sata. Vijećnici nisu bili jedinstveni: četvorica su bila za 2, a trojica za sviranje do 1 sat.
Građevinski radovi na otvorenom, kao i dosadašnjih godina, ne mogu se izvoditi od 1. lipnja do 30. rujna.
Nevenu Mariću, na njegovoj parceli uz šetnicu, nije udovoljeno molbi da tamo postavi štandove, ali će to moći učiniti Srećko Vargek jer ono što on prodaje ne nudi se na štandovima duž šetnice.

TAKSISTI TRAŽE ZAŠTITU
Bolski taksisti zatražili su pomoć od Općinskog vijeća, a za to su ranije molili i načelnika, da se riješi nelojalna konkurencija supetarskih taksista. Oni naime dovoze i odvoze iz Bola goste, a bolski taksisti to ne mogu u Supetru. Načelnik je na tu temu razgovarao i s gradonačelnicom Supetra od koje očekuje do kraja mjeseca rješenje koje bi zadovoljilo taksiste u Bolu i Supetru. Prijave protiv taksista u Supetru, sud nije prihvatio jer se pravdaju da oni voze u krug, odnosno da goste koje dovezu u Bol nakon kupanja vraćaju u Supetar.
Prigovaraju i vlasnici taxi brodica koji prevoze iz luke do Zlatnog rata. Smatraju da je ponton na Zlatnom ratu za iskrcaj putnika nestabilan. Ove će godine ostati po starom, a za 2015. koncesionar na plaži pronaći će bolje i sigurnije rješenje.

IPAK JOŠ JEDAN VLAKIĆ?
Vijećnici su dali podršku namjeri da se još ovoga ljeta iznađe mogućnost za prometovanje još jednog turističkog vlakića do Zlatnog rata. Već 2015. godine, nakon proširenja Račića i izgradnje okretišta, mogla bi se uvesti linija Veli most, Bijela kuća, zaobilaznica (Hrvatskih domobrana) do plaže Zlatni rat.
Srednjoj školi je odobreno 2.000 kuna po učeniku koji nemaju mjesto stalnog boravka u Bolu, ali će se nastaviti razgovarati o planovima Srednje škola, jer je Bolu potrebna kvalitetna strukovna škola.
Odbijen je prigovor Tonča Kukoča koji se žalio na visinu naplate (2.000 kn) za korištenje prostora na rivi za Bolsku fjeru.
Nakon provjere tražene površine, odgovorit će se na zahtjev ugostiteljskog objekta „Dias“ za korištenje javne površine kod ribarnice. (J.E.)

(34) objavljeno  11. 04. 14. u 23.50 h    

********************


alt


NOVI DIREKTOR U "GRABOV RAT"

Od prošlog ponedjeljka komunalno poduzeće „Grabov rat“ ima novog direktor. To je Mirko Perić, mr. oec. rođen 1957. u Imotskom, a do sada je obnašao niz rukovodećih dužnosti u „Jadrantekstilu“, „Jadranšpedu“, a najduže u INI.
U petak je novi direktor imao sastanak sa zaposlenicima u „Grabovom ratu“. (J.E.)

(33) objavljeno  11. 04. 14. u 23.40 h  

********************


alt

Cvjetnica 2013. godine


LITURGIJSKA SLAVLJA ZA CVJETNICU

Župni ured u Bolu objavio je raspored liturgijskih slavlja u povodu Cvjetnice.
U subotu 12. travnja u 11 sati u Maloj (župnoj) crkvi počinje Velika uskrsna ispovijed.
Na Cvjetnicu, u nedjelju 13. travnja, u 9.30 sati je blagoslov maslinovih grančica, zatim svečana sveta misa i pjevana muka.
U Maloj (župnoj) crkvi u 11 sati je tiha sv. misa i početak 40-satnog klanjanja, a u19 sati svečana sv. misa i blagoslov sa Presvetim. (J.E.)

(32) objavljeno  11. 04. 14. u 23.30 h               

petak, 11. 04. 14.  **********


alt


"PUMPARELA" I OVE GODINE - PRVA

Restoran "Pumparela" od četvrtka (10. travnja) otvorila je štekat na rivi. Već za ručkom bilo je podosta gostiju i nastavila tradiciju da prva poslužuje jela na otvorenom. Istoga datuma "Pumarela" je počela s radom i prošle godine, ali je to bilo nakon Uskrsa, jer se na rivi još radilo.

Treba napomenuti da su cijene ostale kao i 2013. godine. (J.E.)

(31) objavljeno  10. 04. 14. u 21.10 h

********************


alt


POČINJU PROLJETNI PRAZNICI

Svim školarcima, pa tako i ovima u Bolu, u petak je zadnji dan nastave i počinju proljetni praznici. Ponovno će u klupe nakon Uskrsnog ponedjeljka, u utorak 22. travnja. Učenici će, kao i svi zaposlenici, imati još jedan dan praznika za 1. svibnja (četvrtak). Školska godina završava 13. lipnja, a učenicima završnih razreda srednjih škole (zbog mature) već 16. svibnja.

Zbog proljetnih praznika Autotrans Brač najavio je neke izmjene u redu vožnje. Iz Bola se ukida polazak za Supetar u 13.45, a iz Supetra u 5.25, 12.40 i 14.20 sati. Međutim uvode se svakodnevno, osim nedjeljom i praznikom, polasci iz Supetra u 5.45 i 12.25 sati. (J.E.)

(30)  objavljeno  10. 04. 14. u 21 h  

********************


alt

Detalj s prošlogodišnje akcije čišćenja


"ZELENA ČISTKA" 25. TRAVNJA?

U Bolu će se i ove godine organizirati akcija ZELENA ČISTKA i obilježiti Dan planeta Zemlje. Organizator i koordinator je Centar za kulturu, a nakon dogovora sa školama, DVD-om i Grabovim ratom, objaviti će se točni datumi i tijek same akcije. Prikupljati će se kao i lani EE otpad, baterije i posebno plastični čepovi...

Dan planeta Zemlje je 22. a akcija "Zelena čistka" u cijeloj Hrvatskoj 26. travnja. U Bolu će najvjerojatnije to biti organizirano u petak 25. travnja. (J.E.)

(29) objavljeno  10. 04. 14. u 20.40 h    četvrtak, 10. 04. 14.   **********


alt


STIGLE CIJEVI I ŠAHTE!

Već u četvrtak 10. travnja mogu se nastaviti radovi na istočnom dijelu Bola gdje se također radi nova kanalizacija i vodoopskrbni cjevovod. Do zastoja je došlo zbog kašnjenja u isporuci cijevi i šahti, koje dolaze iz Austrije. Izgubljeno je desetak dana i izvođač će trebati uložiti dodatni napor kako bi se to eventualno nadoknadilo. Jer iskopi na šetalištu A. Rabadana i u Ulici Tina Ujevića trebaju biti završeni, zbog dolaska turista, do 1. lipnja. (J.E.)

(28) objavljeno  09. 04. 14. u 22.10 h   

********************


alt


OTVOREN HOTEL "BOL"

Gosti koji dolaze u Bol mogu od srijede 9. travnja potražiti smještaj i u hotelu "Bol" u Ulici Hrvatskih domobrana. Ovaj se hotel otvorio prošlog ljeta, u vlasništvu je turističke agencije Adria tours, ali je tijekom zimskih mjeseci bio zatvoren zbog izgradnje bazena. Gostima je na raspolaganju 60 kreveta, sauna, teretana i restoran gdje im se servira doručak. Hotel ima i vlastito parkiralište. (J.E.)

(27) objavljeno  09. 04. 14. u 22 h   

********************


alt


UREĐUJU SE PJEŠAČKE STAZE

Pred dolazak većeg broja gostiju uređuju se pješačke staze koje se najviše i koriste prije i nakon glavne sezone. Planinarsko društvo Profunda Brač u suradnji s članovima Obavještajne točke Brač HGSS-a upravo su uredili i obilježili pješačku stazu koja vodi iz Bola preko Podbarja do Vidove gore, zatim na Veliko čelo, vrh sv. Barbara, Dol, do Postira. Dužina ove staze je 22 kilometra i proći tim putem treba šest sati.

Za pješačke i biciklističke staze po Braču postoje mape i ucrtana su četiri kruga. Sveukupno su duge 185 kilometara. (J.E.)

(26) objavljeno  09. 04. 14. u 21.50 h  

********************


alt


BORAVIŠNA PRISTOJBA

Od boravišne pristojbe godišnje bi trebalo uprihoditi 347,5 milijuna kuna. Međutim, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, koje prenosi Poslovni dnevnik, ukupni dug na dan 31. prosinca 2013. iznosio je 31,2 milijuna kuna. Gotovo 16 milijuna duga odnosi se na 2013. godinu, a ostatak je od ranijih godina. Prema pisanju Poslovnog dnevnika najveći je dužnik Splitsko-dalmatinska županija sa 13,8 milijuna. Koliko duguje Bol? U Uredu TZO u Bolu smatraju hotele i privatni smještaj urednim platišama. Hoteli, na primjer, (izuzev jednog) ne duguju ništa, a privatni smještaj nije uplatio do kraja prošle godine tek tri posto svojih obveza. (J.E.)

(25) objavljeno  09. 04. 14. u 21.35 h    srijeda, 09. 04. 14.   **********


alt


UREĐUJE SE PRILAZ ŠKOLI

Dva smo puta pisali o ovom prilazu. Prvi put kako bi ga trebalo urediti, drugi put kako je počelo pa stalo, a sada slikom potvrđujemo da je u utorak - nastavljeno s radom. "Grabov rat" je betonirao stepenice i postavio zaštitnu ogradu da djeca ne istrče direktno na cestu. Sada je sve to mnogo praktičnije i sigurnije. Tim putem svakodnevno ide većina bolskih osnovaca. (J.E.)

(24) objavljeno  08. 04. 14. u 23.20 h    

********************


alt


"TURISTIČKI BOL U MOM SJEĆANJU"

Sam naslov govori o sadržaju knjige čiji je autor Jeronim Martinić. Knjiga je u utorak predstavljena u hotelu "Elaphusa", a predstavnik nakladnika Srednje škole Bol, ravnatelj Krešimir Okmažić, odmah na početku rekao je da je školi ovo treće, a njemu najdraže izdanje.

Čitav svoj radni vijek proveo je Jerko Martinić u poduzeću "Zlatni rat", a bio je neko vrijeme i predsjednik Turističke zajednice općine Bol. To već dovoljno govori o temama o kojima piše u knjizi "Turistički Bol u mom sjećanju". (J.E.)

(23) objavljeno  08. 04. 14. u 23.10 h    

********************


alt


OTVARA SE "DALMATINO"

Nakon zimske stanke, u subotu 12. travnja, otvara se konoba "Dalmatino". Za posjetitelje vlasnik Drago Eterović uvijek pripremi neko iznenađenje.

- Svi su pozvani i svi su dobro došli - kaže Drago i najavljuje te večeri prezentaciju vina Kairos tvrtke Vinski dvori, koji je proglašen najboljim Crljenkom kaštelanskim na nedavno održanim Večerima kaštelanskih vina.

Naravno bit će za posjetitelje na otvaranju ponuđeno i nešto na švedskom stolu. (J.E.)

(22) objavljeno  08. 04. 14. u 23 h   
utorak, 08. 04. 14.   **********


alt

Štand na Sajmu turizma u Napulju


PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE PONUDE

U prva tri mjeseca u Bolu je zabilježeno 1.159 noćenja, što je ipak manje nego u istom periodu prošle godine (2.035 noćenja). To ipak nisu podaci koji bi trebali zabrinjavati jer je 2013. godine Uskrsa bio ranije i hoteli su ranije bili otvoreni. Na primjer, lani je za Uskrs u Bolu bilo 413 njemačkih gostiju koji su ostvarili 1.784 noćenja.

Iz Bola u utorak putuju u Norvešku predstavnici Turističke zajednice, predsjednik Tihomir Marinković i direktor Markito Marinković, jer u srijedu u Oslu zajedno s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, predstavljaju tamošnjim novinarima i touroperatorima turističku ponudu naše županije, a Bola posebno. Lani su Norvežani u Bolu imali 26.000 noćenja. Uspostavom direktne avionske linije iz Osla do Zadra, Splita i Dubrovnika, mnogo im je jednostavniji dolazak na odmor u Hrvatsku.

Na Sajmu turizma u Napulju, koji je organiziran od 3. do 6. travnja, bio je zajednički štand Turističke zajednice Bol, Zlatnog rata d.d. i agencije Solo Croazia iz Milana, čija je vlasnica Rea Karninčić. (J.E.)

(21) objavljeno  07. 04. 14. u 22 h    ponedjeljak, 07. 04. 14.   **********


alt


PROHODNO JE UZ LOŽU

Od nedjelje je (napokon) prohodno Uz Ložu, barem za pješake. Preostalo je još nekoliko metara otkopanog kanala pa će i automobili moći nesmetano za dan-dva prolaziti. Kopalo se nešto duže nego se računalo i trebalo, a u iskopani kanal "Elektrodalmacija" je položila električne kabele koji su do sada išli zračnim putem. (J.E.)

(20) objavljeno  o6. 04. 14. u 22.25 h  

********************


alt


ZAVRŠENO NATJECANJE U MALOM NOGOMETU

Bolska liga malog nogometa, koja je počela 27. listopada prošle godine, završila je u nedjelju (6. travnja) odigravanjem posljednjeg kola te proglašenjem pobjednika, podjelom pehara za prvo, drugo i treće mjesto te prigodnih trofeja za najboljeg strijelca, igrača i golmana.

Prvo mjesto osvojila je ekipa ZVIJEZDE.

Priznanja je najboljima uručio načelnik općine Bol Tihomir Marinković.

Opširnije u rubrici SPORT. (J.E.)

(19) objavljeno  06. 04. 14. u 22.30 h  
nedjelja, 06. 04. 14.  **********


alt


NATJEČAJ ZA KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA

Općina je objavila Oglas za zaprimanje zahtjeva za korištenje pomorskog dobra za 2014. godinu. Nije određen rok do kada treba dostaviti molbu, ali je potrebno učiniti to što prije. Ranijih godina dolazilo je više molbi nego je bilo mogućnosti da im se udovolji. Na prostor ne mogu računati oni koji nisu izmirili svoje dugove prema Poreznoj upravi i tvrtki Grabov rat.

Godišnjim planom predviđeno je, na primjer, iznajmljivanje 26 brodica (rent a boat) kod benzinske postaje i još 15 na plaži Potočina. Predviđeno je također 60 suncobrana na Plaži Borak, 10 na Kotlini, 160 na Potočine, 10 na Martinici i na istim lokacijama dvostruko više ležaljki. Za prijevoz putnika iz luke do Zlatnog rata predviđeno je 9 koncesijskih odobrenja, za glisere na Potočina 3, a za štandove na šetnici 17... Određene su i površine za štekate, a prvi put se spominju i usluge prijevoza polupodmornicom iz zapadnog dijela luke. Naravno, određene su i cijene naknada koje su uglavnom ostale na prošlogodišnjem nivou. Tek je za manji broj taj iznos povećan, ali ima primjera da je i smanjen. (J.E.)

(18) objavljeno  05. 04. 14. u 22.30 h  

********************


alt


"LJEPOTE HRVATSKE"

CCN je na svom portalu predstavio ljepote Hrvatske sa 20 fotografija. Među njima je, naravno, i plaža Zlatni rat. Tu su još fotografije Raba, Dubrovnika, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu ... (J.E.)

(17) objavljeno  05. 04. 14. u 22.10 h 

********************


alt


PRVI KRUZERI U BOLU

Mali kruzeri na krstarenju Srednjim Jadranom obično četvrtkom prenoće u Bolu. Prvi su ove godine došli 3. travnja, a doveli su turiste koji vole nešto više od sunca i mora. Tijekom boravka na Braču uživali su u vožnji kajakom i biciklom, ali su prošli i pješačkim stazama uokolo Bola. Sličnih grupa bit će još tijekom iduća dva mjeseca. (foto darija marinković)

(16) objavljeno  05. 04. 14. u 22.05 h   subota, 05. 04. 14.   **********


alt

Sjednica Općinskog vijeća (arhivska snimka)


PREKID SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA

Nakon 2,5 sata rada, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, prekinuo je sjednicu na kojoj su razmatrane tek četiri od ukupno 14 točaka dnevnog reda. Bilo je to u 22.35 sati i očito su umor i kasni sati učinili svoje.

Nakon što je načelnik Tihomir Marinković izvijestio Vijećnike o radu nakon posljednje sjednice, vijećnici su mogli postavljati pitanja. Matka Bakovića je interesirala izgradnja parka na Trgu J. Bodlovića i što je s liftom za invalide?

- Konzervatori su imali primjedbi, a neke smo stvari već korigirali. Vjerujem da ćemo iznači zajedničko i zadovoljavajuće rješenje - odgovorio je načelnik. - Komplicira se oko dobivanja potrebnih suglasnosti za lift i ne vjerujem da će se to riješiti za ovo ljeto. Problem je kada je izgrađen mostić gdje treba doči lift i ima li građevinsku dozvolu.

Branko Mikulić smatra da treba graditi javne WC-e, a ne da gosti ovise o dobroj volji vlasnika kafića i restorana. Nešto više informacija o izboru direktora Grabovog rata interesiralo je Franu Lukšić, a načelnik je odgovorio da će se sve znati u ponedjeljak.


PRIHODI I RASHODI TE PRVI REBALANS

Vijećnici su većinom glasova prihvatili prijedlog Odbora za proračun da se neke stavke detaljnije obrazlože i razjasne. Na sljedećoj sjednici o tome će se još razgovarati i donijeti konačne odluke. Posebno je traženo objašnjenje za dugovanja pravnih i fizičkih osoba, a ona nisu baš tako mala.

Direktor Grabovog rata Tomislav Marčić izvijestio je o završnom računu uz napomenu da je dobit 2011. bila 431 tisuću, 2012. godine 758 tisuća, a 2013. godine 937 tisuća kuna. Vijećnici su primili na znanje završni račun Grabovog rata za 2013. godinu.

Na idućoj sjednici trebati će raspraviti o ugostiteljskoj djelatnosti, korištenju javnih površina i naknadama za njihovo korištenje Na dnevnom redu biti će i Odluka o zaštiti od buke, zatim odluka o razdoblju i vremenu kada se može graditi, ali će trebati razmatrati i neke dopise koji su upućeni Općinskom vijeću. (J.E.)

(15) objavljeno  05. 04. 14. u 01.10 h  

********************


alt


OTVOREN HOTEL "ELAPHUSA"

Prve goste ove godine u petak je primio hotel "Elaphusa". Riječ je o mlađim turistima koji su došli na teniski turnir. Hotel "Kaštil" prve će goste primiti 15. travnja, a hotel "Bretanide" prvog vikenda nakon Uskrsa. (J.E.)

(14) objavljeno  05. 04. 14. u 00.35 h  

********************


alt


OBJAVLJEN PLAN KORIŠTENJA JAVNIH POVRŠINA

Na oglasnoj ploči Općine, a do ponedjeljka i na službenom portalu Općine Bol, objavljen je Plan korištenja javnih površina. Određena su područja za postavu kioska i štandova, a znaju se i cijene koje treba platiti za koncesiju. Nešto detaljnije objaviti ćemo u nedjelju na ovom portalu. (J.E.)

(13) objavljeno  05. 04. 14. u 00.25 h   

********************


alt


VRIJEME ZA VIKEND

Naši stari su govorili: kakvo vrijeme vlada prva četiri dana travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana. Prva tri dana su bila topla i sunčana, ali se vrijeme u petak promijenilo. Od jutra puše jugo s tendencijom jačanja pa u petak iz Splita nije došao katamaran. Kasno navečer počela je i kiša.

U subotu će jugo postupno slabiti, ali se na večer očekuje bura. U nedjelju bi trebalo biti pretežno sunčano. (J.E.)

(12) objavljeno  05. 04. 14. u 00.20 h  petak, 04. 04. 14.   **********


alt


USKRSNICA PRED USKRS

I ove će godine umirovljenici, čije je mjesto stalnog boravka u Bolu, dobiti po 200 kuna. Isplata počinje u srijedu 16. travnja i po novac će trebati doći osobno uz predočenje osobne iskaznice. Tri će se dana isplaćivati (srijeda, četvrtak i petak), a više detalja i uvjeta za isplatu objavit ćemo par dana ranije. Pravo na Uskrsnicu ima oko 250 bolskih umirovljenika.

Ali to nije sve. Svi Boljani imaju pravo i na Uskrsni doručak kojeg organizira Udruga privatnih ugostitelja na Uskrs, nakon jutarnje mise. (J.E.)

(11) objavljeno  03. 04. 14. u 20.40 h   

********************


alt


TISUĆU CVJETNIH SADNICA

"Grabov rat" od četvrtka obnavlja i uređuje parkove. Počelo je od križanja na ulazu u Bol (na slici), a nastavlja se idućih dana i na ostalim parkovima u Bolu. Ukupno će biti posađeno tisuću cvjetnih sadnica. Lijepo će biti za vidjeti gostima, ali i Boljani to zaslužuju. (J.E.)

(10) objavljeno  03. 04. 14. u 20.35 h  

********************


alt


ULJEPŠAVAJU SE I OKUČNICE

Ne radi se u Bolu ovih dana samo na izgradnji novih apartmana ili adaptaciji onih ranije izgrađenih. Neki su odlučili malo uljepšati i oko svoje kuće. Posebno veseli kada to rade oni uz šetnicu za Zlatni rat gdje u ljetnim mjesecima tim putem, u oba pravca, prođe dnevno i preko četiri tisuće turista. Upravo se bračkim pločama oblaže betonski ogradni zid jedne od stambenih kuća na šetnici. (J.E.)

(09) objavljeno  03. 04. 14. u 20.30 h  četvrtak, 03. 04. 14.   **********


alt


PRIPREME ZA ASFALTIRANJE

Trenutno se na rivi nasipa i ravna teren za asfaltiranje. Razbija se i raniji sloj asfalta, pa je čitava riva raskopana. Međutim, to je ipak za kratko. U ponedjeljak, a najkasnije u srijedu, počet će asfaltiranje!

Radovi na Račiću nisu počeli u srijedu, kako je najavljeno. Izvođač čeka jedan pisani dokument iz Supetra. Čekale su se u srijedu cijevi i šahte za gradilište na Šetalištu Anđelka Rabadana. Nije svejedno kada će se to i dočekati, jer gostiju ima sve više. Nakon 1. lipnja, rečeno je, neće biti strojeva na cesti! (J.E.)

(08) objavljeno  02. 04. 14. u 21.30 h 

********************


alt


UREĐUJU SE HOTELI I OKOLIŠ

Svi su zaposlenici "Bluesun hotela" u Bolu, recepcionari, sobarice, kuhari, konobari, kućni majstori ..., ovih dana angažirani na uređenju hotela, ali i okoliša i plaža. Već u petak dolaze u hotel "Elaphusa" prvi ovogodišnji gosti. U srijedu se radilo na čišćenju bazena, cocktail bara Bolero (na slici) i restorana na plaži Borak.

Otvaranje hotela "Kaštil" očekuje se 15. travnja, a hotel "Bretanide" će prve goste primiti prvog vikenda nakon Uskrsa. (J.E.)

(07) objavljeno  02. 04. 14. u 21.20 h srijeda, 02. 04. 14.   **********


alt


USPJEŠNA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Bolski DDK po pedeseti put je u Bolu organizirao u utorak 1. travnja dobrovoljnu akciju darivanja krvi. Odazvalo se isto toliko davatelja, ali iz zdravstvenih razloga, od njih pet nije uzeta krv. Raduje što je bolski DDK dobio dva nova člana. Prvi put je svoju krvi poklonila Helenka Marinković, a novi je član Mirko Kubala koji je iz Njemačke doselio u Bol.

- Prošle godine odziv je bio nešto lošiji. Na dvije akcije, u travnju i listopadi, ukupno nam se javilo 67 članova. Ove godine je odziv veći nego smo očekivali - rekla nam je predsjednica DDK Bol Neda Kraljević. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 04. 14. u 20.55 h    

********************


alt


ZABORAVILI NA PRILAZ ŠKOLI?

Osnovcima i nije jednostavan (i bezopasan) prilaz školi. Već smo pisali da "zebra" na Bračkoj cesti vodi - uništa (u brijeg). Pa je netko dao nalog da se napravi (za sada) zemljana rampa (puna kamenja i korijena), a postavljene su zaštitne ograde da djeca ne istrče pod auto.

Učinjeno je to pred desetak dana i - stop. Trebalo bi dovršiti prilaznu rampu, možda napraviti i neku stepenicu i posuti malo šljunka prije kiše. Naravno, obojiti "zebru" malo niže. To nebi trebao biti problem jer će uskoro početi bojanje horizontalne prometne signalizacije. (J.E.)

(05) objavljeno 01. 04. 14. u 20.40 h  utorak, 01. 04. 14.   **********


alt

Prostor zapadno od plaže Zlatni rat gdje će biti Sportsko-zabavni centar


ZBOG USUGLAŠAVANJA - NOVE RASPRAVE

Prostorni i Urbanistički planovi, koje je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo 30. srpnja 2013. godine, ponovno će – kako je objavljeno na službenom portalu Općine Bol – na doradu, usklađenje, ali i na javnu raspravu. Prema službeno usvojenoj dinamici rada, ali i dosadašnjem iskustvu, sve bi to moglo potrajati i do početka studenog, kada konačnu odluku donosi Općinsko vijeće.
Riječ je o obvezi usuglašavanja Prostornog plana Općine Bol s planom višeg reda, Prostornim planom Županije i novim Zakonom o prostornom uređenju.

GRANICE SPORTSKO-ZABAVNOG  CENTRA
Najbitnije je određivanje zone R3 (Sportsko-zabavnog centra) maksimalne površine 10 hektara. Taj Centar bio bi na zapadnom dijelu Bola, omeđen sa sjeverne strane cestom koja ide za Murvicu, a sa južne strane starom cestom koja ide u nastavku šetnice prema Murvici. Odbor za prostorno planiranje i većina u Općinskom vijeću su da istočna granica obuhvati i sadašnji prostor koji se koristi za parkiralište. To je stotinjak metara istočnije od potoka uz restoran „Mali raj“ do kuda je načelnik predlagao istočnu granicu.
Člankom 7 određeni su ciljevi i programska polazišta za ostale izmjene i dopune Prostornog plana:  preciznije određivanje izgleda krova, određivanje trase pješačko-biciklističke staze uz more, određivanje koridora za žičaru, određivanje maksimalne visine turističko-hotelijerskih i stambenih građevina …

NAZIV I STATUS BOLSKE LUKE
Trebati će uskladiti s Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije i novi naziv a time i status bolske luke. Umjesto luke nautičkog turizma, novi bi naziv  bio: Luka za javni promet.
Sve će spomenute i druge izmjene (prema članku 7) biti raspravljene u paketu iako je načelnik  želio da se najprije riješi problem oko naziva luke kako se ne bi ugrozio početak radova, najavljen za kraj 2014. godine.  U Vijeću je većina smatrali da izmjene treba raspravljati zajednički, a ne odvajanjem. Mišljenja su, naime, da bi se odvajanjem konačna odluka o Sportsko-zabavnom centru odužiti u nedogled.
Sve izmjene morati će dobiti suglasnost čak 14 tijela i osoba (Hrvatska uprava za ceste, MUP, Hrvatske vode, HEP, Ministarstvo kulture, Ministarstvo zaštite okoliša …) jednako kao i prilikom prošlogodišnjeg usvajanja Prostornog i Urbanističkog plana.
Termini za javnu raspravu još nisu utvrđeni.(J.E.)

(04) objavljeno  31. 03. 14. u 21.50 h 

********************


alt


ČEKAJU SE CIJEVI

Počelo je dobro, a onda je nastao mali zastoj na istočnom gradilištu u Bolu. Od Martinice prema križanju s Ulicom Tina Ujevića, tvrtka "Bilić" kopa kanal u kojem će se postaviti kanalizacijske cijevi i vodoopskrbni cjevovod. Te cijevi su razlog zastoja, jer nisu pravovremeno dovezene u Bol, ali se očekuju u srijedu kada će se radovi normalno nastaviti. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 03. 14. u 21.40 h    

********************


alt


MUKE SE NASTAVLJAJU

Sudeći po (ne)dolascima katamarana u ožujku, vremenske prilike su bile mnogo povoljnije nego u istom mjesecu prošle godine. Od 62 pristajanja (za Split ili iz Splita) katamarana nije bilo 13, a prošle godine - 30 puta. Ukupno je katamartan u tri mjeseca 2014. izostao 45 puta, a 2013. godine - 48 puta.

Dolaze ljepša vremena i sigurno će ove brojke biti mnogo manje. U travnju 2013. katamaran nije došao u Bol "samo" šest puta. (J.E.)

(02) objavljeno  31. 03. 14. u 21.30 h  

********************


alt


JANJČIĆ U ŠETNJI RIVOM

Nije fotomontaža, a ni prvoaprilska (prvotravanjska) šala. Pravo oduševljenje šetača na rivi u nedjelju poslije podne izazvao je ovaj janjčić koji se ponosno s gazdom prošetao rivom. Nisu mogli proči nezapaženo, a neki su iskoristili priliku za originalan popularni "selfie" sa simpatičnom životinjicom.

Uspomenu iz bolskog porta ima i Paula Pavičić koja je načinila ovu nesvakidašnju fotografiju i poslala za objavljivanje. (foto: Paula Pavičić)

(01) objavljeno  31. 03. 14. u 21.20 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"