Arhiv 2014. / VI.


ponedjeljak, 30. 06. 14.   **********


alt


ODVAJANJE KUĆNOG OTPADA

Postavljanjem 10 novih ukopnih „molok“ kontejnera u Bolu će ih biti ukupno 25. Dio je to priprema za odvojeno prikupljanje otpada što je zakonska obveza za sve gradove i općine u Hrvatskoj od kraja srpnja ove godine. Istina, još je mnogo nepoznanica i dilema, na primjer, hoće li se otpad odvajati već u kućanstvima ili u posebnim spremnicima izvan kuća, hoće li se plaćati odvoz smeća po kubiku ili težini … Nadalje, još se ne znaju ni kazne za one koji ne budu razdvajali otpad sukladno zakonu.
Međutim, dobro je podsjetiti na ono što nas očekuje od kraja srpnja!
Općinama i gradovima također prijete kazne ukoliko se ne prilagode novom zakonu, pa je razumljiva akcija postavljanja ukopnih kontejnerima u Bolu označenih različitim bojama, prema vrsti odlaganja: kućni otpad, papir, staklo, plastika. Javno nitko nije protiv ukopnih kontejnera, koji su ekonomičniji i za oko i nos ugodniji, ali ipak neki ne bi željeli da ih se ugrađuje  blizu njihovog dvorišta ili kuće. (J.E.)

(111) objavljeno  29. 06. 14. u 21.55 h 

********************


alt

Zahvaljujući "Zlatnom ratu" vjernici su mogli besplatno s bolske rive do crkvice sv. Petra i Pavla


alt

Za sve vjernike nije bilo mjesta u crkvici


MISA I DRUŽENJE

U crkvici sv. Petra i Pavla na Zlatnom ratu u nedjelju je misno slavlje predvodio bolski župnik o. Damir Šokić. Tako je svake godine na blagdan ovih svetaca, a novost je što su vjernici besplatno dovezeni sa benzinske stanice do crkvice turističkim vlakićem. To je bio poklon poduzeća „Zlatni rat“ kojeg je iskoristilo tridesetak putnika.
Nakon mise hotel „Bretanide“, već po tradiciji, priredio je besplatni doručak. (J.E.)

(110) objavljeno  29. 06. 14. u 21.50 h 

********************


alt


UREĐENA PLAŽA ZA PSE

Na početku šetnice kojom se ide na Zlatni rat, već je godinama rezerviran dio plaže za pse. Zarđalu ogradu nužno je bilo zamijeniti i to je ovih dana (napokon) i učinjeno. Podatak o postojanju ove plaže trebalo bi malo više publicirati, a vlasnici kućnih ljubimaca poštivati općinsku odluku i manje se pojavljivati na ostalim plažama gdje im je to - zabranjeno. (J.E.)

(109) objavljeno  29. 06. 14. u 21.40 h 

********************


alt


PRŠUT OTIŠAO U NJEMAČKU

U zakazano vrijeme, u nedjelju je počelo  izvlačenje brojeva za -  pršuta težak 11 kilograma. Gojko Baković izvlačio je ceduljice s brojevima. Prema dogovoru, 13. po redu izvučena ceduljica trebala je značiti da je poznat i dobitnik. Izvučen je broj 68, a pod tim rednim brojem u knjižici bio je upisano ime: Tomas – Vranina.  Ubrzo je po pršut došao sretni dobitnik Tomas Baumgartner, njemački državljanin iz Ulma, koji dolazi na odmor na Vranina pored Murvice. Sat nakon toga otputovao je autom za Njemačku. Dobitnik i pršut! (J.E.)

(108) objavljeno  29. 06. 14. u 21.40 h   

********************


alt

Dvorana za vrijeme natjecanja u hotelu "Elaphusa"


alt

Pobjednici i organizatori: (slijeva) Dalibor Pavošević, domaćin, te Danny Cohn, Dado Martinčević i Srećko Rajić (pobjednici s trofejima čiji je autor Ivica Jakšić Puko) i Marko Kožul, predsjednik Hrvatskog backgammon saveza


BOLJANI BEZ NAGRADA

U Bolu je završen 5. Backgammon turnir na kojem su sudjelovala 22 igrača iz šest država. Dva Boljanina, Marko Aždajić i Stipe Šesnić, iako su igrala na domaćem terenu, nisu uspjela osvojiti jedno od prva tri mjesta. Ovogodišnji pobjednik je Srećko Rajić iz Zagreba, drugi je Dado Martinčević iz Zadra, a treći Danny Cohen iz Velike Britanije.
Predsjednik Hrvatskog backgammon saveza Marko Kožul kaže:
"Zahvaljujemo svim sponzorima koji su sudjelovali u organizaciji 5. backgammon Bol open turnira, zahvaljujemo se za ljubaznost osoblju  Bluesun hotela Elaphusa te izvrsnom završnom ručku u restoranu Plaža Borak. Igrači su i ovog puta otišli sa Bola puni dojmova i riječi pohvala te obećali dolazak i iduće godine ".
***
Backgammon (tavla) je jedna od najstarijih igara na ploči i igrala se još u Perzijskom Carstvu, drevnom Egiptu i Rimskom Carstvu.
Za igru se koristi ploča s 24 polja na kojoj svaki igrač ima po 15 svojih figura. Figure se pomiču ovisno o brojevima na kockicama.
Za pobjedu nije važna samo sreća, nego je potrebno poznavati strateške i taktičke elemente igre jer nakon svakog bacanja kockica igrač mora odlučiti koje će figure kako odigrati i pritom paziti na protivnikove kontranapade. Pobjednik je onaj igrač koji prije uspije izvaditi svih 15 figura s ploče.

(107) objavljeno  29. 06. 14. u 21.30 h  

********************


alt


MNK BOL IZGUBIO U FINALU

U nedjelju navečer u Supetru, s početkom u 21.30 sati, MNK Bol je igrao sa splitskom ekipom Pjerin finalnu utakmicu malonogometnog turnira u povodu Dana grada Supetra. Splićani su bili uspješniji i na kraju slavili sa 4:3.

(106) objavljeno  30. 06. 14. u 00.05 h  nedjelja, 29. 06. 14.   **********


alt


BLAGDAN SV. PETRA I PAVLA

U nedjelju, 29. lipnja, blagdan je svetih apostola Petra i Pavla. Svake godine na taj dan služi se misa u crkvici iznad plaže Zlatni rat. Biti će tako i ove godine, a misa počinje u 8 sati. Tvrtka „Zlatni rat“, u čijem je vlasništvu turistički vlakić, besplatno će prevesti vjernike od benzinske postaje do crkvice. Polazak je u 7.30 sati.
Sveti Petar je prvi papa, rimski biskup, zaštitnik je crkve, Rima, papa, ribara, pekara, mesara, graditelja mostova, postolara, gladnih, zidara, brodograditelja …
Sveti Pavao štuje se kao zaštitnik pisaca, novinara, glasnogovornika, biskupa, misionara, izrađivača šatora, grada Rima …
Blagdan sv. Petra i Pavla slavi se u Supetru kao Dan grada. Taj dan je u Supetru i fjera. (J.E.)

(105) objavljeno  28. 06. 14. u 22.55 h  

********************


alt

Izložba grafika u atriju Galerije Dešković


alt

Dva se dana pripremala bolska-težačka marenda i dijelila - besplatno


FESTIVAL "IMENA": OD SVEGA PO MALO

Interesantna događanja uvijek su aktualna pa i kada se o njima nešto napiše i s malim zakašnjenjem. Dakle, od 22. do 24. lipnja na festivalu „Imena“, po peti put organiziranom na Bolskom litu,  razgovaralo se o magnetizmu, otkrivali su se bolski korijeni velikog redatelja Zvonimira Berkovića, koja je veza AG Matoša i Berkovića. Posjetitelji su vidjeli izložbu grafika i animirani film, a na književnoj večeri predstavljene su knjige. Na kraju je organiziran koncert i ples uz latinsko američke ritmove, ali su promovirani i festivalski kolačići nazvani Boleta – telegrafski nas je izvijestila Maja Duka, autorica i organizatorica ove manifestacije.
Družilo se i tijekom jutra. Na Trgu J. Bodlovića  guštalo se na Trudnoj Teći (bolskoj marendi  koja je bila sastavni dio programa festivala). Prvog dana težačku marendu, kuhanu hobotnicu, pripremili su Josip Eterović i „Taverna Riva“ dok je za zabavu bio zadužen Mario Pusa sa svojom harmonikom.
Drugog dana, također od 11 sati, marendu su pripremili konoba „Dalmatino“ i Drago Eterović, a ponuđeno je (besplatno, naravno) juha od pivca, sir i panceta. (J.E.)

(104) objavljeno  28. 06. 14. u 22.50 h  

********************


alt


POBIJEDILE I U JELSI

Naši bolski učenici su ponovno bili uspješni u robotici, ovoga puta u Jelsi.
Natjecalo se osam ekipa, od kojih je tri bilo iz Bola. Sara Žaknić, Kate Pavišić i Ana Pina Marinković ponovno su osvojile prvo mjesto, a Ante Kraljević, Frane Radić i Sara Marinković osvojili su drugo mjesto.
Bilo je jako zanimljivo i veselo, a na gliseru do Bola se cijelim putem orila pjesma. (N. Lešnjaković)

(103) objavljeno  28. 06. 14. u  23.25 h 

********************


alt

Domaćini: Stipe Šesnić, Dalibor Pavošević i (stoji) Marko Aždajić


alt

Trofeji za prvu trojicu na turniru, rad Ivice Jakšića Čokrića Pukota


BACKGAMMON PETI PUT U BOLU

Ove subote i nedjelje Bol je po peti put domaćin i organizator Internacional Backgammon tournament „Bol Open 2014“. Turnir se održava u hotelu „Elaphusa“, a sudjeluju 22 igrača iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sad i Velike Britanije.
U organizaciji ovoga natjecanja angažirani su iz Bola: Breza Marinković, Dalibor Pavošević, Marko Aždajić i Stipe Šesnić. Posljednja dvojica se i natjecatelji.
U nedjelju u 13 sati pobjednicima će biti uručena priznanja. (J.E.)

(102) objavljeno  28. 06. 14. u 22.35 h   

********************


alt


MNK BOL U FINALU

U polufinalnoj utakmici malonogometnog turnira, koji se igra u Supetru, MNK Bol pobijedio je Sedmo nebo rezultatom 4:2. U nedjelju u 21.30 igrat će u finalu.
Malonogometni turnir u Supetru organizira se u povodu Dana grada i  blagdana zaštitnika sv. Petra i Pavla. (M.B.)

(101) objavljeno  28. 06. 14 u 22.25 h  subota, 28. 06. 14.   **********


alt


BESPLATNI PRIJEVOZ NA MISU

U nedjelju se slavi blagdan sv. apostola Petra i Pavla, a u 8 sati služit će se i sveta misa u istoimenoj crkvici na Zlatnom ratu. Uprava "Zlatnog rata", kako nas je izvijestila Željana Cvitanić, odlučila je besplatno prevesti turističkim vlakom vjernike koji idu na misu. Polazak je u 7.30 sati sa rive, kod autobusne postaje. (J.E.)

(100) objavljeno  28. 06. 14. u 14 h 

********************


alt


OBNOVA FASADA ZGRADA

Korisno i zanimljivo može biti predavanje koje organizira „Scripea“ d.o.o., koja upravlja i brine o održavanju stambenih i poslovnih zgrada.  Tema je: obnova fasada zgrada. Mnogi su već upoznati s obvezom da svaka zgrada treba imati energetski certifikat, neke već sada, a neke istekom 2015. godine. Za obnove fasada u termoizolacijskom i hidroizolacijskom smislu postoje i povoljni krediti banaka, ali i mogućnost dobivanja nepovratnih sredstava iz raznih fondova u Hrvatskoj i EU.
O tome će se govoriti, a nakon predavanja i razgovarati, na sastanku koji će se održati u Gradskoj vijećnici u Supetru 2. srpnja (srijeda) s početkom u 18 sati. Pozvani su vlasnici i suvlasnici stambenih i poslovnih zgrada. (J.E.)

(99) objavljeno  27. 06. 14. u 22.45 h  

********************


alt


DORUČAK NA OTVORENOM

Jedna novost za goste hotela „Bonaca“ učinila nam se zanimljivom i hvale vrijednom. Stoga mislimo da zaslužuje i nekoliko redaka u Bolskoj kronici. Naime, odnedavno se gostima hotela servira doručak na otvorenom. Gost može i dalje doručkovati u klimatiziranom restoranu, ali većina ipak  izlazi na terasu uokolo koje je zelenilo i pogled - na more. (J.E.)

(98) objavljeno  27. 06. 14. u 20.40 h   

********************


alt


ROBOTIČARI NASTAVLJAJU U JELSI

Bolski polaznici nedavno održane Škole robotike u Bolu, u petak su brodom „Frane Bol“ (na slici) prešli preko Hvarskog kanala u Jelsu. Tamo se sada organizira Škola robotike, a u Jelsu su otputovali najuspješniji polaznici iz Bola. U Jelsu će ponovno u subotu poslije podne katamaranom, a nakon završnog natjecanja, posebnim brodom se vraćaju kući. (foto: darija marinković)

(97) objavljeno  27. 06. 14. u 22.35 h 

********************


alt


BOLJANI IGRAJU U SUPETRU

Na malonogometnom turniru Sv. Petar u Supetru sudjeluje i MNK BOL, odnedavno član II. lige malog nogometa. Igra se po kup sistemu, a natjecanje se organizira već tradicionalno uoči Dana Grada i supetarske fjere.
U prva dva kola Boljani su bili uspješni i plasirali su se u polufinale. Pobijedili su Fjaku iz Milne 3:2, a SS Komin 6:1.
U subotu u 20.30 MNK BOL igra s pobjednikom iz susreta Bambarabam – Sedmo nebo. Za 3. mjesto igra se u nedjelju u 20.30 sati, a finale je na rasporedu u 21.30 sati. (M.B.)

(96) objavljeno  27. 06. 14. u 22.30 h petak, 27. 06. 14.   **********


alt

Grupa "Ritam", trio iz tri mjesta sa sjeverne strane Brača ...


alt

Svakog četvrtka u Bolu će nastupati posebni gosti. Večeras je to bio puhački orkestar KUD-a Hrvatski sastanak iz Selaca


alt

Večer s mnogo glazbe, a i mjesec se ukazao ...


KRENULE I "LITNJE NOĆI"

Činilo se da će kiša odgoditi program planiran na rivi za prvu ovogodišnju „Bolsku litnju noć“. Ali nešto malo kapi na početku, nije pokvarilo raspoloženje niti otjeralo posjetitelje. Gosti jednostavno vole kada se nešto događa, a ovih manifestacija na rivi biti će svakog četvrtka. Nadati se da će svaki put biti sve bolje i zabavnije.
„Bolska litnja noć“ samo je jedna od manifestacija koju je Centar za kulturu planirao za ovo ljeto. Biti će koncerata ozbiljne i zabavne glazbe, predavanja i prezentacija knjiga, izložbi … Neizostavno treba spomenuti i Međunarodni brački ljetni karneval u rujnu. (J.E.)

(95) objavljeno  27. 06. 14. u 01.05    

********************


alt


NOVE TRAJEKTNE LINIJE

Od petka „Jadrolinija“ na liniji Supetar – Split uvodi još dvije trajektne linije. Polasci su u 11.45 i 16.30 sati, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati. Do 1. rujna između Brača i Splita biti će čak 14 linija i isto toliko iz Splita prema Supetru.
Prvi polazak trajekta iz Supetra je u 5.00, a iz Splita u 5.15 sati.
Između Sumartina i Makarske od petka trajekt plovi pet puta, jedan put više nego do sada. Polasci iz Sumartina su u 6.00, 9.30, 13.00, 16.30 i 20.00 sati, a iz Makarske u 8.00, 11.00, 14.30, 18.00 i 21.00 sat.
Detaljnije o redu plovidbe pročitajte u rubrici RED PLOVIDBE (J.E.)

(94) objavljeno  27. 06. 14. u 00.50 h  

********************


alt


IGRA SE ZA PRŠUT

Šanse za dobiti pršut imaju samo oni koji uplate 20 kuna i u knjižicu pored slobodnog broja upišu svoje ime. Predbilježbe i uplate primaju se, već po tradiciji, na štandu obitelji Mikulić na bolskoj tržnici. Izvlačenje je u nedjelju 29. lipnja oko 9.45 sati, nakon mise u susjednoj župnoj crkvi. (J.E.)

(93) objavljeno 27. 06. 14. u 00.40 h  četvrtak, 26. 06. 14.   **********


alt

Natjecanje na rivi imalo je svoju publiku


alt

Pobjednice u jednoj od četiri kategorije: Piera Marinković, Stela Marinković i Luna Jerčić


alt

Predaja priznanja najboljima ...


NATJECANJE NA RIVI

Škola robotike, nakon tri dana rada, završila je u srijedu na bolskoj rivi natjecanjem devet ekipa iz Bola, Pučišća, Supetra i Splita.
Po sistemu tko će prije rješavali su četiri zadatka i time pokazali svoje znanje i umijeće. Sve je to s mnogo pažnje i simpatije pratili i publika.

U ukupnom plasmanu prva je ekipa Bol 5: Kate Pavišić, Ana Pina Marinković i Sara Žaknić. Drugo mjesto pripalo je ekipi Splita u kojoj je bio naš Franko Karmelić, a treća je ekipa Bol 3: Ante Kraljević, Stranko Marčić i Ivo Trutanić.
Na drugoj po redu Školi robotike na Braču sudjelovalo je 36 učenika osnovnih škola. (J.E.)

(92) objavljeno  25. 06. 14. u 21.55 h  

********************


alt


POHVALJENI I NAGRAĐENI UČENICI

Već smo u prvom izvješću sa svečanosti maturanata spomenuli da su neki učenici dobili nagrade i pohvale. Taj događaj vjerujemo zaslužuje veću pažnju i detaljniji popis pohvaljenih i nagrađenih.
Nagradu  ravnatelja Srednje škole Bol “ Summa cum laude – s najvećom pohvalom “ (15. po redu) dobila je učenica: Marijana Arbunić.
Pohvaljen je učenik  4a razreda: Petar Trutanić za najredovitije pohađanje nastave.
Nagrađeni su i pohvaljeni  učenici 4a razreda: Helenka Marinković (odličan uspjeh i 2. mjesto iz matematike), Sara Radić (odličan uspjeh i 5. mjesto iz geografije), Renato Kusanović (odličan uspjeh i 6. mjesto iz matematike), Mirjana Soljačić (za izvannastavne aktivnosti), Marino Lalić (4. mjesto iz njemačkog jezika i 10. mjesto iz engleskog jezika).
Nagrađene su  učenice 4b razreda za odličan uspjeh: Nikolina Brizić, Pjera Radić i Đurđica Valeničić.
Za izvrsnu obranu završnog rada na završnom ispitu nagrađeni su: Danijela Carina Buvinić, Ivan Petrić i Josip Marijančević.
Nagrađeni su učenici 3a razreda za odličan uspjeh: Marija Garbajs, Mariana Karmelić, Mariana Marić, Ivana Radić i Ivan Vuković.
Pohvaljena  je  učenica 2b razreda Marina Anđelić za izvrstan uspjeh i najredovitije pohađanje nastave.
Nagrađena je  učenica 3b razreda Ivana Goić za odličan uspjeh i naročit uspjeh u obavljanju stručne prakse.
Nagrađene su učenice 2b razreda za odličan uspjeh: Neli Bogunović i Kristina Gojević.
Nagrađene su učenice 2a razreda: Paula Tomaš za odličan uspjeh i Mia Petrić za izvannastavni rad i školske aktivnosti.
Nagrađene su učenice 1b razreda: Ivana Gojević za odličan uspjeh, Ružica Jozić za odličan uspjeh, Lorena Lalić za odličan uspjeh i najredovitije pohađanje nastave
Nagrađeni su učenici 1a razreda za odličan uspjeh: Lana Martinić, Doris Šćepanović, Dora Tomić i Zrno Alojz Stefan.

(91) objavljeno  25. 06. 14. u 21.50 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ

Prva od ukupno 13 Bolskih litnjih noći na programu je ovoga četvrtka (26. lipnja). Počinje u 20 sat na rivi gastronomskom ponudom i zabavnim programom. Na sedam štandova uvijek se nešto nađe od ponude domaćih jela, naravno uz domaće vino i pivo. Za glazbeni ugođaj zadužena je grupa Ritam.
Svakog četvrtak biti će i posebni gost iznenađenja. Ovaj put nastupa oko 21 sat puhački orkestar KUD-a Hrvatski sastanak iz Selaca.
U organizaciji ove manifestacije sudjeluju, svatko sa svojim zaduženjima i obvezama, Centar za kulturu, Udruga privatnih ugostitelja, Turistička zajednica i komunalno poduzeće „Grabov rat“. Prema meteorološkoj prognozi u četvrtak u večernjim satima ne očekuje se kiša. (J.E.)


(90) objavljeno  25. 06. 14. u 21.35 h   

******************** 


alt


POLICIJA DOLAZI 1. SRPNJA

I ovoga ljeta u Bolu će biti stalna policijska posada. Od 1. srpnja do 1. rujna u Bolu će boraviti i uredovati pet policijskih službenika. Najviše se očekuje njihova pomoć u sprečavanju remećenja javnog reda i mira, ali i u regulaciji prometa. Općinski prometni redar naime nema ovlaštenje za zaustavljanje vozila, pa tako ni motore s vozačem bez kacige. (J.E.)

(89) objavljeno  25. 06. 14. u 21.35 h  

********************


alt


SAMARDŽIJA, ZANAT KOJI IZUMIRE

Proizvodnja samara za konje polako izumire, a u prošlom stoljeću ovaj je zanat bio važan dio društvenog života. Samarima bi se osedlali konji i magarci koji su služili ljudima da putuju i prenose robu.
Na Braču je poznati proizvođač samara ili samardžija, kako su ih zvali, bio i Ivan Buvinić iz Pražnica. Nije nam poznato je li se danas netko bavi tim poslom, ali u Bolu nastavlja očevu tradiciju Ivan Buvinić Bano. Istina, on se time bavi nakon odlaska u mirovinu kako bi prikratio zimske, hladne i kišne, dane. I još je jedna razlika: Bano radi samare kao – suvenire. Gosti koji dolaze u Bol iz europskih gradova i ne znaju čemu služi samar ni kako izgleda original u naravnoj veličini. 
Nije jednostavno izraditi ga ni kao suvenir. Treba odgovarajući materijal, mnogo vremena i još više strpljenja. Za prodaju treba i odgovarajući papiri i dozvole za rad, pa kada se sve zbroji, cijena od 300 kuna i nije previsoka. Mnogo je teže doći do kupca. Zainteresirani mogu nabaviti ovaj suvenir ako nazovu 091 539 75 73 ili kada jednoga dana (možda) budu na prodaji u budućem Muzeju bolskih težaka. (J.E.)

(88) objavljeno  25. 06. 14. u 21.25 h  

********************


alt


"PUSTI ME PROĆ"

Split ima u centru grada uličicu koju su nazvali „Pusti me proć“. Naime, ne mogu se mimoići dva prolaznika, pa uvijek jedan od njih mora pričekati dok drugi prođe. Nešto slično se ponekad dogodi i u bolskoj luci. Brodovi koji su na kružnim putovanjima privežu se uz Veli most i potpuno suze ulaz manjim brodicama. Dobro se to vidi i na našoj slici. (J.E.)

(87) objavljeno  25. 06. 14. u 21.20 h srijeda, 25. 06. 14.   **********


alt


alt


FJERA U PLANICI

Statistika bi za fjeru u Planici objavila: bilo je 15 puta više posjetitelja nego je stanovnika. Taj podatak ipak treba malo pojasniti. Obitelj Šćepanović, Mate i Jelica, veći dio godine su jedini stanovnici u Planici, malom zaseoku udaljenom  5 kilometara makadamskom cestom  od Murvice. Nekada je taj zaseok  imao i do 80 žitelja. Djeca su pješice išla u školu u Murvicu, a kasnije su djeca i odrasli odselili u Nerežišća, Stari Grad na Hvaru i u Bol. Grožđe iz tamošnjeg vinogorja prevozilo se najprije na konjima do 12 kilometara udaljenog Bola, potom do morske obale i brodom do Vinskog podruma. Prije dvadesetak godina probijena je makadamska cesta do Murvice i sada je mnogo jednostavnije prevoziti grožđe, ali i dolaziti u Planicu na fjeru. 
Fjera je na blagdan sv. Ivana. Tada Mati i Jelici dolaze prijatelji, a njih je u utorak bilo tridesetak. Misu ispred kapelice posvećene sv. Ivanu, služio je dominikanac iz Slovenije o. Ivan Arzenšek. Nakon mise se blagovalo: pršut i sir, vitalac, leša i pečena janjetina … Počelo se slaviti u utorak u 19 sati, a završilo – u srijedu. (J.E.)

(86) objavljeno  25. 06. 14. u 02.05 h    

********************


alt


SVJEDODŽBE ZA OSNOVCE

U utorak su učenici Osnovne škole ponovno bili u svojim razredima. Taj su se dan dijelile svjedodžbe, a na našoj slici su prvaši koji prvi put dobivaju pismena svjedočanstva o uspjehu nakon prve godine školovanja. (J.E.)

(85) objavljeno  25. 06. 14. u 02.00 h  

********************


alt


OTVORENE PONUDE ZA VLAKIĆ

Povjerenstvo koje je imenovalo Općinsko vijeće otvorilo je u utorak u 11 sati četiri pristigle ponude za prijevoz putnika turističkim vlakom na području općine Bol. Dvije pristigle ponude, jedna je od brodara koji sada prevoze goste morskim putem na plažu Zlatni rat, a druga je jednog ponuditelja iz Baške Vode, ne ispunjavaju u potpunosti uvijete iz raspisanog natječaja. Preostale dvije ponude su prihvaćene i u roku od 8 dana dobit će pismenu obavijest.
Idućih pet godina putnike će prevoziti dosadašnji vlakić u vlasništvu poduzeća „Zlatni rat“, a drugi  je u vlasništvu obrta "Frane" (na slici).
Prema odredbama iz Natječaja načelnik će odrediti cijenu prijevoza, vozni red, stajališta, ali može i poništiti natječaj – bez obrazloženja. (J.E.)

(84) objavljeno  25. 06. 14. u 01.55 h  

********************


alt


NATJECANJE ŠKOLE ROBOTIKE NA RIVI

Drugi dan Škole robotike započeo je zamjenom grupa i dogovorom za natjecanje na glavnom trgu u Bolu. Hrvatski robotički savez u suradnji sa OŠ Bol, Centrom  za kulturu  i Turističkom zajednicom organizira u srijedu (25. lipnja) u 10 sati natjecanje za 9 ekipa iz Bola, Pučišća, Supetra i Splita.
Ekipe će se natjecati u: (1)IZRADI KONSTRUKCIJE UZ POMOĆ DOKUMENTACIJE, (2) IZRADI I UPRAVLJANJU ROBOTSKIM KOLICIMA, (3) PROGRAMIRANJU ROBOTSKIH KOLICA PREMA PRILOŽENOM ZADATKU i (4) ROBOTIČKOJ ALCI.
Bol ima pet ekipa. Bol 1: (plave majice) Sara Marinković, Mia Pivčević i Marija Karninčić; Bol 2: (zelene majice) Frane Radić, Paula Petek i Dora Marinković; Bol 3: (majice s kockicama) Ante Kraljević, Stanko Marčić i Ivo Trutanić; Bol 4: (majice YOLO) Stela Marinković, Piera Marinković i Luna Jerčić; Bol 5: (roza majice) Sara Žaknić, Kate Pavišić i Ana-Pina Marinković. (J. Hrnjić)

(83) objavljeno  25. 06. 14. u 01.45 h  

********************


alt


UKLANJA SE PLATO?

Hotel „Sveti Križ“ sa istočne strane objekta, napravio je drveni plato kojeg je pokrio zelenim tepisonom. Na njega su namjeravali postaviti stolove i stolice (štekat) za goste koji bi, uživajući u ispijanju kave i sokova, imali i lijepi pogled na plažu Martinica. Međutim, komunalni ih je redar upozorio da to nije dozvoljeno i da sami uklone plato prije nego ih se prijavi za divlju gradnju.
Prema gornjoj slici čini se da je počelo s uklanjanjem. (J.E.)

(82) objavljeno  25. 06. 14. u 01.40 h utorak, 24. 06. 14.   **********


alt


KOME ZVONA ZVONE?

Nakon duže pauze ponovno su se u ponedjeljak čula zvona iz Samostanske crkve. Kada zvoni izvan uobičajenog rasporeda odmah se pomisli da je netko umro. Bilo je to međutim uštimavanje zvona,  što je bolski župnik i najavio na nedjeljnim misama. Moguće je da će se to ponoviti još koji put ovoga tjedna, a onda će zvoniti iz Samostanske crkve kao nekada. Već smo i mi javljali o tijeku radova na sanaciji zvonika i samih zvona. Nešto više kada budu potpuno završeni radovi. (J.E.)

(81) objavljeno  24. 06. 14. u 01.20 h 

********************


alt


ŠKOLA ROBOTIKE U BOLU

DRUGA ŠKOLA ROBOTIKE NA OTOKU BRAČU u okviru zadatka ROBOTIČKA REGATA na PUČINSKIM OTOCIMA u organizaciji je Hrvatskog robotičkog saveza održava se u Bolu.
Zbog velike zainteresiranosti za robotiku na otoku Braču voditelji radionice Ivica Kolarić i Jelka Hrnjić poveli su na ovu radionicu i pomagače, učenike koji će nas ove godine predstavljati na Svjetskom natjecanju iz robotike u Brazilu. Učenike, svjetske prvake na natjecanju u Nizozemskoj 2013., ugostili su roditelji sa Bola.
Prvi dan na Braču iskorišten je za upoznavanje Brača, njegovih kulturnih i turističkih znamenitosti. Tako su naši iskusni robotičari obišli Vidovu goru, Pustinju Blaca, ribarsko mjesto Sumartin i Bol, sve u jednom danu.
Za radionicu se prijavilo se 36 učenika. Učenici su podijeljeni u dvije grupe. Sa prvom grupom uz profesora radili su: Matej Novosad, Roko Parač i Andro Katanec, a sa drugom grupom uz profesora radili su: Ivan Kolarić, Filip Kuzminski i Janko Pribičević.
CILJEVI RADIONICE: - upoznati osnovne elemente konstrukcije, stabilnost i čvrstoću konstrukcije, prijenos i pretvorbu gibanja - spojiti robot sa sučeljem, sučelje s računalom - upoznati ulaze i izlaze na sučelju, priključiti odgovarajuće napajanje - upravljati elektromotorima - mijenjati smjer okretanja elektromotora, mijenjati brzine okretanja elektromotora - programirati u slikovnom programskom jeziku (dijagrami toka) za FischerTechnik robosučelje.
Sa završenim robotskim kolicima polaznici su se spustili na bolsku šetnicu i održali u ponedjeljak malo natjecanje (na slici).
Popis učenika na radionici iz Bola: Stela Marinković, Piera Marinković, Stanko Marčić, Dora Marinković, Paula Petek, Frane Radić, Ivo Trutanić, Ante Kraljević, Pia Marić, Kate Pavišić, Luna Jerčić, Antonia Katić, Sara Marinković, Franko Karamelić, Dorijan Kusanović, Marija Karninčić, Mia Pivčević, Nikolina Teskera, Sara Žaknić i Marin Plastić. Ostali su iz Splita, Milne, Pučišća i Supetra.

U srijedu, 25. lipnja, za sve ove učenike planira se u 10 sati natjecanje na trgu u Bolu.

(J. Hrnjić)

(80) objavljeno 24. 06. 14. u 01.15 h  

********************


alt


MATURANTI U VIDEOTECI

Manje od 24 sata nakon velike fešte maturanata, u ponedjeljak nakon 19 sati može se pogledati video snimka događanja u župnoj crkvi i u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“. Dokumentarni film u trajanju od 57 minuta prikazuje najzanimljivije detalje s maturalne svečanosti.
Otvorite VIDEOTEKU i pogledajte. (J.E.)

(79) objavljeno  24. 06. 14. u 00.20 h   

********************


alt


KNJIŽICA BOLSKOG LITA

U izdanju Centra za kulturu tiskana je, kao i ranijih godina, knjižica s kompletnim programom događanja na 25. Bolskom litu. Naravno moguće su tijekom ljeta i neke izmjene u samom programu, ali će zainteresirani o tome biti obaviješteni javnim oglasima.
Knjižica se može (besplatno) dobiti u Uredu Turističke zajednice i Domu kulture ali i u turističkim agencijama, hotelima … (J.E.)

(78) objavljeno  24. 06. 14. u 00:10 h  

********************


alt


PRVA KAZNA

Na vjetrobranskom staklu, ispod brisača, prometni redar ostavio je u ponedjeljak u 14.35 prvu kaznu za nepropisno parkiranje. Prošlih dana mnogi su pismeno opomenuti na prometni prekršaj, ali jedan vozač se nije mnogo obazirao pa je po drugi put zatečen u prekršaju. U iduća tri dana može se platiti pola iznosa, inače … (J.E.)

(77) objavljeno  24. 06. 14. u 00.05 h   ponedjeljak, 23. 06. 14.  **********


alt


DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Državni praznik, Dan antifašističke borbe, u Bolu je obilježen polaganjem vijenca pred bistu Joze Bodlovića. Vijenac je u ime Općine Bol položio načelnik Tihomir Marinković za sve poginule za Hrvatsku.
U Drugom svjetskom ratu poginulo je 40 antifašističkih boraca iz Bola, a bilo je i 18 civilnih žrtava. (J.E.)

(76) objavljeno  23. 06. 14. u 01.35 h  

********************


alt

Slavljenik Vinko Šesnić i provincijal dominikanaca Anto Gavrić


alt

Svečana sveta misa u Samostanskoj crkvi


ZLATNI JUBILEJ

Dominikanac fra Vinko Šesnić proslavio je u nedjelju Zlatni jubilej, 50 godina od svećeničkog ređenja 27. srpnja 1964. u Walberbergu (Njemačka). Na svečanom misnom slavlju uz prijatelje i vjernike iz Bola, bila je i rodbina slavljenika, provincijal dominikanaca Anto Gavrić, braća dominikanci iz Bola i Dubrovnika, predstavnik hvarsko-bračko-viške biskupije …
Vinko Šesnić rođen je 1936. u Gornjem Humcu. Neko je vrijeme bio kapelan u Zagrebu, zatim župnik u Gružu, a učitelj u Dominikanskoj gimnaziji u Bolu od 1972. do 1984. godine. Zbog zdravstvenih razloga iz Bola je preselio u Dubrovnik, ali je svake godine na odmor dolazio u Bol gdje je odlučio i proslaviti svoj Zlatni jubilej. (J.E.)

(72) objavljeno  23. 06. 14. u 01.25 h 

********************


alt

Kongresna dvorana hotela "Elaphusa" gdje je 38. generacija bolskih srednjoškolaca proslavila završetak školovanja u Bolu


alt

IV a razred s razrednicom


alt

IV b s razrednicom


alt

Marijani Arbunić, najboljoj učenici, priznanje je uručio ravnatelj Krešimir Okmažić


NA RASTANKU DIPLOME I PRIZNANJA

Učenici završnih razreda Srednje škole dobili su u nedjelju navečer svjedodžbe, ali i mnogi od njih priznanja za postignute primjerene rezultate. Prigodne nagrade, za odličan uspjeh,  dobio je i 21 učenik prvog, drugog i trećeg razreda. Priznanja i zahvalnice su uručeni i trima udomiteljskim obiteljima, jednom profesoru, tajnici škole i Općini Bol. Za najbolju učenicu proglašena je Marijana Arbunić.
Ove godine četvrti razred završilo je 35 učenika i učenica i to je 38 generacija koja se školovala u Srednjoj školi u Bolu.
Svečano uručivanje svjedodžbi i priznanja obavljeno je u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“, a prije toga su učenici s profesorima bili u župnoj crkvi na misi zahvalnici. (J.E.)

Naš portal u dogovoru s ravnateljem škole organizirao je video snimanje ove svečanosti. Snimka će se moći pogledati od ponedjeljka navečer u rubrici „Videoteka“.

(71) objavljeno  23. 06. 14. u 01.20 h nedjelja, 22. 06. 14.   **********


alt

Male balerine bile su pravo osvježenje na početku programa Živilo lito


alt

Tombola je najpopularnija igra na bolskoj rivi


alt

Glavni zgoditak, tisuću kuna, dobila je Helenka Marinković Tomić


alt

Na sedam štandova samo se na tri nudilo jelo. Falio je roštilj sa pečenom ribom ...


alt

Centralnu poziciju na rivi zauzeo je štand na kojem se nudila - tetovaža. Po nama nije mu mjesto na rivi, a najmanje tijekom ovih manifestacija


alt

Činilo se da publika pomalo napušta zabavu, ali su se u 22.30 na binu pojavile plesačice iz Brazila, pa se publika ponovno vratila. Uljepšale su kraj fešte zahvaljujući susretljivosti susjednog "Varadera" gdje su nastavile s plesom nakon 23 sata


POČELO JE LJETO I - BOLSKO LITO

Na bolskoj rivi dočekali smo u subotu kalendarsko ljeto, ali i početak 25. Bolskog lita. Istina, bilo je nešto skromnije nego smo navikli i očekivali. Zbog kiše, male balerine nisu nastupile prošle srijede u Teatrinu „Dva ferala“ pa su „preselile“ na rivu i oduševile Boljane, ali i goste. Bile su prijatno iznenađenje i poboljšale opći dojam o prvoj ovogodišnjoj fešti na otvorenom.
Tombola je uvijek dobro došla, ima svoju publiku i mnogi bi voljeli da se igra češće na rivi, a ne samo kada je Živilo lito i Adio lito.
Glazbeni sastav „Duo Slaven & Pero“ standardno je odradio svoju obvezu i tu se nema što zamjeriti. Premalo je, na žalost,  bilo raspoloženih za ples.
Gastronomska ponuda nikad siromašnija, a možda je tome i razlog što su pooštreni (zakonski) uvjeti za zakup prostora (štandova). Gosti su se ranijih godina najviše zadržavali kod roštilja gdje se pekla riba, a u subotu navečer toga nije bilo.
Ipak se treba prisjetiti 2006. kada je počelo organiziranje ovih manifestacija, a pokretač je bila Udruga ugostitelja, a glavni organizator danas pokojni Vinko Gratelli. Dovoljno je pogledati video film u našoj Videoteci. Sve što je tada bilo izloženo: jela, piće, slastice … , bilo je besplatno. Dva se puta organiziralo jelo iz velike teče i također se dijelilo besplatno. Ovo navodimo kao podsjetnik kako bi se do idućeg četvrtka, kada je na programu Bolska litnja noć, organiziralo nešto kvalitetnije i primjerenije nego je to bilo u subotu, što i zaslužuju gosti, ali i domaćini, višegodišnjeg turističkog šampiona. (J.E.)

(73) objavljeno  22. 06. 14. u 01.35 h 

********************


alt


TRAJEKTI RANIJE - NOVINE KASNIJE

Nekada su novine, prije 40 godina, u Bol stizale parobrodom i prodavale nakon 17 sati. Sada je to mnogima nezamislivo, ali se sada dešava jedan drugi apsurd. Novine u Bol dolaze sve kasnije, iako prvi trajekt iz Splita za Supetar isplovljava u 5.15 sati. Novina je u subotu stigla u 10 (!?).
U zimskim mjesecima "Slobodna Dalmacija" se u Bolu prodavala nedjeljom odmah iza 8 sati, a prvi je trajekt stizao u Supetar u 10. Bilo je to moguće jer je „Slobodna Dalmacija“ svoje večernje izdanje na Brač poslala zadnjim trajektom (u ponoć), a ujutro bi posebno vozilo dostavljalo novinu u Bol, a oko podne je dolazilo jutarnje izdanje.
Može li se nešto promijeniti i da novina (ili barem „Slobodna Dalmacija“)  35 kilometara od Supetra  do Bola putuje jedan umjesto četiri sata? (J.E.)

(72) objavljeno  22. 06. 14. u 01.10 h 

********************


alt

Zgrada Galerije umjetnina Branislav Dešković


FESTIVAL KULTURE "IMENA"

Od nedjelje do utorka, u sklopu 25. Bolskog lita, organizira se festival kulture „Imena“. U Bolu će se tih dana, kako smo mogli pročitati u „Slobodnoj Dalmaciji“ jer drugih informacija o toj manifestaciji nismo dobili,  razgovarati o magnetizmu, otkrivati bolski korijeni velikog redatelja Zvonimira Berkovića i njegove glazbene veze s Matošem, ali će biti i druženja uz izložbu, glazbu, knjige i marende.
Festival počinje u nedjelju u Galeriji umjetnina Branislav Dešković s početkom u 21 sat. (J.E.)

(71) objavljeno  22. 06. 14. u 00.55 h subota, 21. 06. 14.   **********


alt


ZAVRŠILO S ASFALTIRANJEM

Pretpostavljamo da do kraja ljeta u Bolu više neće biti asfaltiranja. Posljednji kvadrati uređeni su u petak kada je "Cestar" asfaltom prekrio iskopane kanale u Ulici Tina Ujevića i dijelu David ceste gdje se kopalo za novu kanalizaciju i vodoopskrbu. Time je završen veći dio kanalizacijskog sustava u Bolu, započet u siječnju 2013. godine. Preostaje na jesen nastaviti s kopanjem na Račiću, od restorana-konobe Food and Fun (ex Laguna) prema zapadu do zgrade TZO.

U petak su pokrpana asfaltom i udubljenja na više mjesta po Ulici Hrvatskih domobana. (J.E.)

(70) objavljeno 20. 06. 14. u 21.40 h  petak, 20. 06. 14.   **********


alt

Procesija je zbog molitve zastala kod crkvice sv. Ante na Loži


alt

Blagoslov u bolskom portu ...


BLAGOSLOV BRODICA, MREŽA, RIBARA ...

Tijelovo je u Bolu obilježeno svetom misom, zatim procesijom preko Lože do porta gdje je bolski župnik o. Damir Šokić blagoslovio ribare, njihove brodice, ribarske mreže i sve prisutne vjernike. Njih je u četvrtak navečer bilo preko četiri stotine, a luku su ispunili brojni brodovi i brodice okićene, za ovaj blagdan, cvijećem. (J.E.)

(69) objavljeno  20. 06. 14. u 00.15 h 

********************


alt

Restoran "Vusio" na terasi hotela "Kaštil"


alt

Osoblje restorana "Vusio" s ribljom ponudom


OTVOREN RESTORAN "VUSIO"

Nešto kasnije nego je bilo planirano, u četvrtak je otvoren reprezentativni restoran „Vusio“ koji se nalazi u sklopu hotela „Kaštil“, na samoj rivi u Bolu. Kiše su razlog kasnijem početku rada, ali će se zbog jedinstvene i bogate ponude taj detalj vrlo brzo zaboraviti. Na jelovniku je mediteranska spiza tzv. spora hrana za uživanje, riblji specijaliteti, školjke … Nude se kvalitetna vina na flaše, ali i u čaše. Domaća je govedina, teletina i janjetina, originalno bolsko maslinovo ulje, domaći desert … Ambijent kakav se samo može poželjeti.
U Bolu trenutno radi 26 restorana, taverni, konoba … (J.E.)

(68) objavljeno  20. 06. 14. u 00.10 h 

********************


alt

Ivana Bošković Ivičić i Hrvoje Marko Peruzović


alt

Dobili su fotomonografiju: (slijeva) Joško Egekher, obitelj Barhanović (Đina i Mirjana), obitelj Pešutić (Rina i Robert), obitelj Henjak (Rezica i Šime)


PRISJEĆANJE NA BEBU PETRIĆ

Na inicijativu Šime Henjaka, Centar za kulturu odnosno njegova ravnateljica Ivana Bošković Ivičić, realizirali su i u četvrtak otvorili izložbu Tonke Petrić od milja zvane Beba (1929. – 1996.). Bolskih je korijena (oba su joj roditelja rođena u Bolu), a Bol je umjetnica voljela i uvijek mu se vraćala.
Neko je vrijeme bila i balerina u splitskom HNK, a onda je završila Likovnu akademiju i posvetila se slikarstvu. Svoje je radove poklonila Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske koja je nakon njene smrti 1999. godine izdala reprezentativnu fotomonografiju.
Od fundusa blizu 70 slika, koji se nalaze u privatnim zbirkama obitelji u Bolu, Hrvoje Marko Peruzović odabrao je 20 radova koji su sada izloženi u Galeriji Doma kulture i moći će se pogledati do 30. lipnja svaki dan od 19.30 do 22.30 sati.
Na svečanom otvaranju izložbe, o umjetnici i njenim radovima govorio je Hrvoje Marko Peruzović. Za pjesmu je bila zadužena ženska klapa „Užonca“, a stihove iz njezinih pjesničkih radova na bolskoj čakavici, pročitala Lea Marinković. Ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić, zahvalila je obiteljima Henjak, Barhanović i Pešutić na posuđenim slikama za izložbu i poklonila im fotomonografiju koju su također dobili i Hrvoje Marko Peruzović, za postav izložbe te urednik ovoga portala Joško Egekher za pomoć u pripremi izložbe.
Ravnateljica Centra za kulturu najavila je za dvije godine (2016.), povodom 20-e obljetnice smrti Tonke Petrić, izložbu u Galeriji B. Dešković kada će biti izloženo mnogo više Bebinih slika. (J.E.)

(67) objavljeno  19. 06. 14. u 23.55 h 

********************


alt


U SUBOTU: ŽIVILO LITO!

Manifestacija Živilo lito organizira se i ove godine na rivi, prvog dana ljeta, u subotu 21. lipnja. Počinje u 19.30 sati nastupom bolskih malih balerina i njihovih gostiju. U 20 sati zaigrat će se tombola, a onda slijedi gastronomsko-glazbeni program. Za glazbeni ugođaj zadužen je Duo Slaven & Pero.
Nakon 23 sata zabava se nastavlja u susjednom cocktail baru Varadero. Najavljen je Braziliana show s atraktivnim plesačicama, naravno iz Brazila. (J.E.)

(66) objavljeno 19. 06. 14. u  23.45 h   

********************


alt


VIŠE AUTOBUSA ZA SUPETAR

Od subote pa do 1. srpnja autobusi Autotransa Brač vozit će do Supetra i natrag po novom redu vožnje. Novost je dodatna linija iz Bola u 7.40, a iz Supetra u 10.10 i 11.45 sati. Nedjeljom će za Supetar biti četiri linije: 7.40, 11.20, 13.45 i 17.50 sati, a iz Supetra za Bol u 6.15, 10.10, 10.25, 11.45 i 15.25 sati.
Cijena u jednom pravcu je 40 kuna, a povratnu kartu treba platiti 50 kuna.
Od 20. lipnja (petak) uspostavlja se i direktna – svakodnevna - autobusna linija Zagreb – Bol – Zagreb. Iz Zagreba je polazak u 23.30, a dolazak u Bol sutradan (subota) u 7.25 sati. Isti dan se vraća iz Bola u 13.45, a u Zagreb autobus stiže u 21.45 sati. Cijena prijevoza u jednom pravcu je 270, a povratna karta je 378 kuna (kao i prošlog ljeta). U tu cijenu je uključena i karta za trajekt. (J.E.)

(65) objavljeno  19. 06. 14. u 23.40 h  
četvrtak, 19. 06. 14.   **********


alt

Prošlogodišnji blagoslov brodica u bolskom portu


BLAGOSLOV BRODICA I RIBARA

Tijelovo ili punim nazivom  Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, katolički je blagdan, a u Hrvatskoj je i neradni dan. Blagdan je uvijek četvrtkom, ali različitog datuma. Naime, Tijelovo se slavi deveti četvrtak nakon Uskrsa.
U Bolu je po prastarom običaju na Tijelovo i blagoslov brodica, ribarskih mreža i ribara. Tako će biti i ovoga četvrtka nakon mise. U župnoj crkvi misa počinje u 19 sati, a zatim slijedi procesija preko Lože i rivom do „tri palme“. Nešto prije 20 sati očekuje se blagoslov brodica, mreža i ribara. (J.E.)

(64) objavljeno  18. 06. 14. u 20.50 h 

********************alt

Kod inozemnih gostiju najpopularniji su koncerti klasične glazbe u Samostanskoj crkvi


POČINJE 25. BOLSKO LITO

Od subote, prvog dana ljeta, službeno počinje 25. Bolsko lito. Gostima i mještanima, od lipnja do listopada, gotovo svakodnevno nudi se pregršt kulturnih i zabavnih događanja. Iako su ove manifestacije počele početkom lipnja, nastupom klapa debitanata za Omiški festival, službeni početak je ove subote (21. lipnja).
Okosnicu Bolskoga lita čine tri stalna događanja: Živilo lito (21. lipnja), Bolska fjera (5. kolovoza) i Adio lito (21. rujna). Bolska litnja noć spada u stalna događanja i to svakog četvrtka kao  gastronomsko-glazbeni program na Rivi. Organizirat će se također i veoma dobro posjećeni Ciklus klasičnih koncerata u Dominikanskom samostanu te sve popularniji Ciklus ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture. Nezaobilazna su kazališna gostovanja za djecu i odrasle u ljetnome kazalištu - Teatrinu "Dva ferala". U tom prostoru nekoliko puta tijekom ljeta gostovat će poznati jazz glazbenici, ali i uživati u klapskim koncertima ili promocijama knjiga.
Bolsko kulturno ljeto svojim gostovanjima upotpunit će Festival mediteranskog filma Split s projektom Kino Mediteran u Bolu, zatim Imena (bolski festival kulture), Dani video umjetnosti, Međunarodni brački ljetni karneval …
Centar za kulturu, organizator ovih ljetnih događanja, pripremio je i knjižicu s kompletnim programom na Bolskom litu koja će se za koji dan moći dobiti i u Uredu TZO te prostorijama Doma kulture. (A.Ć.-J.E.)

(63) objavljeno  18. 06. 14. u 20.45 h  

********************


alt

Od ranog jutra u čišćenju rive i okolnih ulica sudjelovali su radnici "Grabovog rata" i vatrogasci


POPLAVE ZBOG KIŠE

Nevrijeme koje je u srijedu oko 4 sata zahvatilo Bol, osim grmljavine donijelo je i obilnu kišu. Za kratko vrijeme palo je 66 litara na četvorni metar, ali je rekordnih padalina bili 21. veljače ove godine. Iako su tada izmjerene 82 litre, bilo je manje štete nego u srijedu jutro. Naime, tih 66 litara palo je u kratkom vremenu i kanalizacija nije to mogla prihvatiti pa su iskakale šahte, a poplavila su i neki prizemni prostori na rivi.
Nisu ni svi odvodni kanali oborinskih voda na rivi mogli prihvatiti toliku količinu kiše, a neke je trebalo i ranije – očistiti.
Osim velikih količina vode u kratkom periodu, problem je što su oborinske vode sa svojih krovova mnogi preusmjerili u kanalizaciju. To naravno nije dozvoljeno, ali se ništa ne poduzima da se to eliminira. Dok se ne riješi  taj problem moguće su, za većih kiša, nove nevolje s propusnošću kanalizacije. Nije to nimalo ugodno, a moglo bi izazvati i velike štete na uređajima koji ostanu u vodi. Radnici komunalnog poduzeća „Grabov rat“ nastavit će čišćenjem i u četvrtak. (J.E.)

(62) objavljeno  18. 06. 14. u 20.35 h  srijeda, 18. 06. 14.   **********


alt


USKORO I DRUGI VLAKIĆ

U Bolu će od ovoga ljeta dva turistička vlakića prevoziti goste (kupače) do plaže Zlatni rat. Općina Bol objavila je na svom službenom portalu (www.opcinabol.hr) natječaj za „obavljanje prijevoza putnika sa dva cestovna vlaka“.
Ugovor se sklapa na pet godina uz godišnju naknadu od 50 tisuća kuna. Cijenu prijevoza određuje načelnik, kao i plan prometovanja, stajališta za ukrcaj i iskrcaj putnika …
Otvaranje ponuda biti će 24. lipnja.
Bol je do sada imao jedan turistički vlak, u vlasništvu poduzeća „Zlatni rat d.d.“, koji je putnike prevozio na Zlatni rat od 1997. godine. Kapacitet mu je 48 sjedećih mjesta. Nova godišnja naknada za koncesionara je dvostruko veća nego do sada. To ipak nije preveliko opterećenje, jer je lako izračunati da ukoliko bude i 15 putnika u jednom pravcu, da se koncesija može isplatiti za desetak dana rada, ukoliko cijena od 15 kuna bude kao i do sada. (J.E.)

(61) objavljeno  17. 06. 14. u 22 h  

********************


alt

Asfaltiranlo se u ponedjeljak, ali ne i u utorak (zbog kiše)


ASFALTIRANJE U PETAK

Kiša je razlog što se nije asfaltiralo u istočnom dijelu Bola. Trebalo se nastaviti s asfaltiranjem u srijedu u Ulici Tina Ujevića prema sjeveru, a završiti na David cesti, ali je zbog najave kiše odgođeno za petak (u četvrtak je praznik).
Malo se odužilo s potpunim uređenjem, ali treba priznati da je taj dio posla na iskopima za kanalizaciju i vodovod, unatoč kišnom periodu, ipak izvršen u vrlo kratkom roku. Izvođači su bili splitski „Cestar“ i bolski „Bilić“. (J.E.)

(60) objavljeno  17. 06. 14. u 21.55 h  

********************


alt


"LJETNE RAZGLEDNICE"

U mnogim se turističkim mjestima i sredinom lipnja još uvijek kopaju prometnice. Negoduju zbog toga mještani i turisti. Ni Bol nije iznimka unatoč općinskoj odluci da nakon 1. lipnja nema građevinskih radova na otvorenom.

Kristijan Marinković u utorak ujutro snimio je radova na Trgu, kod župne crkve, gdje se već jednom kopalo nakon asfaltiranja i završetka radova. Fotografiju nam je poslao uz kratki komentar: „Ljetne razglednice“. Razlog za kopanje je bio problem spoja stare s novom kanalizacijom. I to se moralo sanirati. (J.E.)

(59) objavljeno  17. 06. 14. u 21.50 h 

********************


alt

Tonka Petrić (1929. - 1996.)


IZLOŽBA RADOVA TONKE PETRIĆ

Hvale je vrijedna inicijativa Centra za kulturu da organizira izložbu radova Tonke (Bebe) Petrić, slikarice bolskih korijena. Rođena je 7. rujna 1929., od oca Ivana Petrića i majke Anđele rođ. Cvitanić. Otac joj je doselio iz Amerike u Bol, a onda su supružnici preselili zbog posla u Split gdje se i rodila Tonka.
Tonka Petrić je akademska slikarica, magistar likovnih umjetnosti, sa brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Ali ona je i pjesnikinja koja je svojim pjesničkim preokupacijama vezana za Bol i bolsku čakavicu.
Prije odlaska na Likovnu akademiju, nastupala je i kao balerina u splitskom HNK-u.
Tiho i u osami, kao što je i stvarala, iznenada je umrla 22. lipnja 1996. godine. Nekoliko stotina svojih slika ostavila je oporučno Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske, a petnaestak slika darovala je i Modernoj galeriji u Zagrebu …
Nešto od njezinih djela, koja se nalaze u privatnim zbirkama Boljana, bit će izložena u Galeriji Doma kulture, od četvrtka 19. lipnja. Otvaranje izložbe je u 21 sat.

(58) objavljeno  17. 06. 14. u 21.45 h  

********************


alt


SUNČANO OD PETKA

Nekoliko kišnih dana pogodovalo je poljoprivredi, ali ne i turizmu. Vrlo nestabilno bit će i u srijedu. U splitskoj regiji mogući su ponegdje i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Poboljšanje vremena i više sunca očekuje se od petka.
Stariji mještani kažu da suhi svibanj, a kišoviti lipanj, znači i dobar urod u vinogradima. U Bolu je u protekla četiri dana palo 53,5 litara kiše na metar četvorni, a najviše u noći od ponedjeljka na utorak – 21 litra. (J.E.)

(57) objavljeno  17. 06. 14. u 21.40 h utorak, 17. 06. 14.   **********


alt


ASFALTIRAJU SE CESTE

U ponedjeljak i utorak, kako je bilo i najavljeno, strojevi „Cestara“ asfaltirat će iskopane kanalizacijske  i vodovodne kanale na Šetalištu Anđelka Rabadana, u Ulici Tina Ujevića i na istočnom dijelu David ceste. Već dio posla, unatoč kiši, obavljen je u ponedjeljak. Potpuno su, u ponedjeljak,  završeni radovi na Šetalištu A. Rabadana, a asfaltirano je i pola Ulice T. Ujevića. Nastavlja se u utorak od 8.30 sati kada će taj dio prometnica biti zatvoren za prolaz vozilima. (J.E.)

(56) objavljeno  16. 06. 14. u 22.50 h  

********************


alt


POČELO JE ...

Prometni redar Zdravko Bartulović, koji je uz to i dalje komunalni redar, u ponedjeljak je na vjetrobranska stakla automobila ostavljao pismena upozorenja, uglavnom zbog nepropisnog parkiranja oko tržnice i ispred poštanskog ureda. Radi se o prekršajima za koje je predviđena novčana kazno od 300 i 500 kuna.
Prekršitelji, njih 15, u ponedjeljak su prošli bez kazne, ali ukoliko ih prometni redar ponovno zatekne u prekršaju dobit će obavijest o počinjenom prekršaju, visini kazne i uplatnicu. Ukoliko plati u roku od tri dana može iskoristiti popust od 50 posto. Oni koji „zaborave“ uplatiti primiti će na kućnu adresu obavijesti i upit jesu li oni, kao vlasnici, upravljali s vozilom u prekršaju. Ne odgovore li u roku od 8 dana slijedi im kaznena prijava i mogućnost da plate od 2.000 do 5.000 kuna. To će se naplatiti preko prisilnog naloga kod FINE. (J.E.)

(55) objavljeno  16. 06. 14. u 22.40 h 

********************


alt


DJEČJI ZBOR I BALET

Na kraju svake školske godine svojim novim znanjem, pjesmama i plesovima, predstave se Boljanima polaznici radionica Centra za kulturu. Učinit će to i ove godine, u utorak i srijedu.
Utorak, 17. lipnja: Završni koncert dječjeg zbora Bol u Galeriji Doma kulture. Voditelj zbora je Srećko Damjanović. Početak u 18 sati.
Srijeda, 18. lipnja: Završna izvedba baletnog studija "Bol" u Teatrinu Dva ferala. Voditeljica baletnog studija je Nives Rumora. Posebni gosti su baletni prvaci iz HNK Split. Početak je u 20 sati.
(U slučaju lošeg vremena nastup mladih baletana se odgađa za subotu, kada će svoj program izvesti na rivi u sklopu manifestacije Živilo lito.)

(54) objavljeno  16. 06. 14. u 22.35 h  ponedjeljak, 16. 06. 14.   **********


alt


ŠTO OČEKUJE IZNAJMLJIVAČE?

Prema onome što je ovih dana objavila „Slobodna Dalmacija“, bitne novosti očekuje iznajmljivače apartmana i soba već od početka 2016. godine. Dobro je na vrijeme o tome pisati kako bi bilo što manje iznenađenja i troškova. Iznajmljivači u Bolu, koji nude turistima 3.500 ležajeva u privatnom smještaju, s pravom očekuju savjetodavnu pomoć općinske Turističke zajednice.
Tko želi iznajmljivati privatni smještaj mora biti i vlasnik takve nekretnine. Ako postoje suvlasnici onda mora imati njihovu suglasnost. Potrebna je također i građevinska dozvola, a od 1. siječnja 2016. i energetski certifikat.
Iznajmljivač mora ispisati i izlazni račun za pruženu uslugu smještaja, a kopiju zadržati radi kontrole. Ukoliko uslugu naplaćuje agencija, ona je dužna dostaviti vlasniku prostora kopiju naplaćenog računa. Vlasnici kuća za odmor kao i članovi njihove obitelji obvezni su plaćati boravišnu pristojbu umanjenu za 70 posto ili to učiniti u paušalnom iznosu u dogovoru s Turističkom zajednicom. (J.E.)

(53) objavljeno  15. 06. 14. u 22.20 h  

******************


alt


ZABRANA PROMETA

Općina je na oglasnoj ploči najavila za ponedjeljak i utorak asfaltiranje Šetališta A. Rabadana, Ulice Tina Ujevića i David ceste. Zbog toga će na navedenim prometnicama biti zabranjen prolaz vozilima od 8.30 do 17 sati. Za manja vozila moguć je alternativni prolaz Ulicom Uz Poljanu.

(52) objavljeno  15. 06. 14. u 22.10 h  nedjelja, 15. 06. 14.   **********


alt

Uskoro će polupodmornica "Val" biti prvi put privezana u matičnoj luci - Bol


alt

Unutrašnjost podmornice koja je 1,5 metar ispod površine mora


alt

Vlasnik Vedran Krunić (desno) ispija šampanjac u društvu s Pravdanom Katićem, također "brodovlasnikom" iz bolskog porta


alt

Predstoji nekoliko dana za unutrašnju kozmetiku pa će "Val" zaploviti s turistima


U BOL STIGLA TURISTIČKA PODMORNICA

Turistička ponuda od ovoga ljeta bogatija je za jedan atraktivni plovni objekt uz čiju pomoć će turisti moći pogledati podmorje uokolo Bola. Polupodmornica izgrađena u Stankovcima, a zatim prevezena do Murtera, nešto iza ponoći, u noći od petka na subotu, zaplovila je prema Bolu. Putovalo se punih 11 sati, a posadu su sačinjavali vlasnik broda Vedran Krunić i Toni Radić. Putem ih je pratila kiša, a kišilo je i kada su uplovili u bolsku luku.

"Val", kako je dobila ime ova polupodmornica, dug je 10 metara, a gaz mu je 1,5 metar. U tom dijelu se nalazi prostor za 12 putnika koji će kroz velike prozore promatrati ljepote podmorja. Nakon male kozmetike, "Val" će biti na raspolaganju gostima na plaži "Zlatni rat" svakodnevno nakon 10 sati, a navečer, za noćnu vožnju, biti će privezan kod "Tri palme". Razgledanje i plovidba trajat će 30 minuta. (J.E.)

(51) objavljeno  14. 06. 14. u 21.55 h  

********************


alt

Svi zajedno: polaznici škole, treneri, voditelji ... (foto: Vlado Anić)


alt

Skakanje u vrećama je bilo atraktivno ali i naporno


alt

Natjecanje su pratili roditelji, none, starija (i mlađa) braća i sestre ...


ODRŽANA I DJEČJA OLIMPIJADA

Polaznici Sportske škole višestranog razvoja demonstrirali su u subotu, na završnom natjecanju, svoje vještine u pet disciplina: štafetno trčanje, skakanje u vrećama, dodavanje lopte kroz noge, gađanje obruča i potezanje konopa. Zbog nestabilnih vremenskih prilika, natjecanje nazvano "Dječja olimpijada", umjesto na sportskim terenima Osnovne škole na Bjenačici održano je u velikoj dvorani Centra za kulturu. Publike je bilo više nego stolica, pa su stariji morali stajati, a mlađi sjediti na podu.

Splitski sveučilišni sportski savez uspješno je okupio i radio s 45 najmlađih, a nastavak je najavljen za jesen. (J.E.)

(50) objavljeno  14. 06. 14. u 22.20 h  

********************


alt


ZATVARA SE ZA PROMET VOZILA

U ponedjeljak i utorak, ukoliko se zbog vremenskih prilike ne bude moralo odgoditi, planirano je asfaltiranje Šetališta Anđelka Rabadana, Ulice Tina Ujevića i dijela David ceste. Tijekom rada bit će obustavljen (zabranjen) promet vozilima od 8.30 do 17 sati. Za manja vozila moguć je alternativni put, od David ceste (zaobilaznice) do Račića i Velog mosta, ulicom Uz Poljanu. (J.E.)

(49) objavljeno  14. 06. 14. u 22.35 h subota, 14. 06. 14.   **********


alt

Jutarnja misa u crkvici Sv. Ante na Loži


alt

Nakon mise u caffe baru Big Blue obitelj Kukoč je organizirala druženje uz kavu, sok i kolače


BLAGDAN SV. ANTE PADOVANSKOG

Svetom misom koju je služio bolski župnik o. Damir Šokić u crkvici na Loži, obilježen je blagdan sv. Ante Padovanskog. Obitelj Kukoč koja već godinama brine o crkvici, počastila je u obližnjem caffe baru vjernike koji su došli na misu. Supružnicima Kukoč, Antoniji i Tonču, bio je taj dan i imendan. (J.E.)

(48) objavljeno  13. 06. 14. u 22.50 h 

********************


alt


ADIO ŠKOLA!

Zadnjeg dana škole učenici Srednje škole, osim maturanata, okupili su se u velikoj dvorani Centra za kulturu. Organiziran je kviz iz znanja, a oni su svoje znanje pokazali pred nastavnicima i ravnateljem škole Krešimirom Okmažićem. On im je čestitao na znanju i uspjehu tijekom školovanja, poželio im ugodne i vesele praznike do ponovnog susreta 8. rujna kada počinje nova školska godina. (J.E.)

(47) objavljeno  13. 06. 14. u 22.35 h 

********************


alt


I DALJE IZVRSNA KAKVOĆA

Drugo ispitivanje kvalitete mora, koje je 4. lipnja obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrdio je da se u Bolu može okupati u moru izvrsne kvalitete bez ikakvih bakterija. Uzorci su uzeti na plažama Martinica, Borak i dva na Zlatnom ratu u vremenu od 9.35 do 9.55 sati pri temperaturi zraka 23, mora 19 i slanosti 37.

Na hrvatskim plažama na Jadranu uzeto je 917 uzoraka, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 148. (J.E.)

(46) objavljeno  13. 06. 14. u 22.25 h  

********************


alt


SPLITSKA BANKA DVOKRATNO

Poslovnica Splitske banke u Bolu, u Ulici Frane Radića, od 16. lipnja ima novo radno vrijeme. Radnim danom to je od 9 do 13 te od 18 do 20 sati. Subotom je banka otvorena od 9 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom je zatvoreno.

(45) objavljeno  13. 06. 14. u 22.15 h petak, 13. 06. 14.   **********


alt


ASFALT DOLAZI U PONEDJELJAK

Posljednji kubici betona ugrađeni su u četvrtak na Šetalištu Anđelka Rabadana, odmah na prilazu s plaže Martinica (na slici). Taj će dio Šetališta biti i dalje s betonskim kolnikom, a od crkvice Sv. Ivana prema zapada, kao i cijela Ulica Tina Ujevića i dio David ceste će se asfaltirati.
Ranije je to bilo planirano za petak i subotu, ali zbog smjene gostiju u subotu, odgođeni su radovi za ponedjeljak i utorak.  Zbog asfaltiranja mogući su problemi u prometu pa će manja vozila morati koristiti alternativne putove za dolazak na Račić i Veli most. (J.E. – foto Z.B.)

(44) objavljeno  12. 06. 14. u 23 h  

********************


alt


KRAJ ŠKOLSKE GODINE

Nastava u osnovnim i srednjim školama traje još ovoga petka, a onda će učenici na ljetni odmor.  Nova školska godina počinje 8. rujna.
Iduće školske godine učenici idu u viši razred, neki na fakultet, a ravnatelj Osnovne škole Marjo Rončević – u mirovinu.
U četvrtak smo na Bjenačici snimili polaznike VII. razreda na kupanju. Bio je to sat tjelesnog odgoja koji je iskorišten na najbolji mogući način. (J.E.)

(43) objavljeno  12. 06. 14. u 22.55 h   

********************


alt


BLAGDAN SV. ANTE

Sveti Ante Padovanski, jedan je od najomiljenijih katoličkih svetaca, zaštitnik siromašnih i potlačenih, budućih majki, ribara, putnika, mornara, starih ljudi … Umro je 13. lipnja 1231. u 36. godini života. I taj dan je bio – petak.
U crkvici Sv. Ante na Loži u petak će se u 8 sati služiti sveta misa. Obitelj Kukoč, koja vodi brigu o crkvici, za sve koji dođu na misu priprema prigodni domjenak. (J.E.)

(42) objavljeno 12- 06. 14. u 22.50 h    
četvrtak, 12. 06. 14.  **********


alt


NAPRIJED NAŠI

Oni najmlađi, učenici prvog razreda Osnovne škole, od jutra su spremni bodriti našu reprezentaciju - uz male ekrane. Možda će ostati budni do 22 sata, barem da vide početak. Sutradan je ionako zadnji dan škole, pa ako malo i prespavaju ... (foto: merlin katić)

(41) objavljeno  12. 06. 14. u 10.30 h 

********************


alt


PRIJETE TOPLOTNI UDARI

S prvim izraženim valovima vrućine brzo smo zaboravili prohladni svibanj. Zadnjih je dana temperatura zraka prešla i vrlo vrućih 35 stupnjeva. Nije to rekordno visoka temperatura za lipanj, ali su vrućine ipak malo preuranile.
U srijedu je mjestimično bilo i grmljavinskog nevremena koje nije mimoišlo ni Bol. Tek nas je periferno zahvatilo, tek toliko da otjera kupače nešto ranije s plaža. Sljedećih dana nastavljaju se vrućine, a veća promjena vremena moguća je tek za vikend.
Meteoalarm upozorava na veliku opasnost od toplinskih valova koji se očekuju tijekom četvrtka. Najbolje je osvježenje potražiti u – morskim valovima. (J.E.)

(40) objavljeno  11. 06. 14. u 21.30 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici nema više prostora za nove štandove. Svi koji su dobili koncesiju, a najviše ih je tijekom ljetne sezone, ponudili su svoju robu: voće, povrće, ali i ulje, med, pršut, sir … Na štandu „Branka“ koji je u vlasništvu Branka Grubišića, ima i šljiva po 18 kuna, a dovezene su iz Metkovića. Na tom štandu može se dobiti i osmijeh mlade Branke. On je besplatan i lijepo ga je vidjeti. (J.E.)

(39) objavljeno  11. 06. 14. u 21.50 h 

********************


alt


DJEČJA OLIMPIJADA U SUBOTU

Splitski sveučilišni sportski savez za sve polaznike Sportske škole višestranog razvoja organizira završno natjecanje - "Dječju olimpijadu - Bol 2014" koja će se održati u subotu 14. lipnja na sportskom terenu Benačica sa početkom u 18 sati. Prije samog natjecanja, sa početkom u 16 sati u školskoj dvorani, treneri Karla, Marina i Frane sa djecom će odraditi mjerenja antropoloških obilježja. Mjesto okupljanja djece je Centar za kulturu.
Natjecatelji će se podijeliti u 6 ekipa, a natjecanje će se odvijati u 5 disciplina:  štafetno trčanje, skakanje u vrećama, dodavanje lopte kroz noge, gađanje obruča i potezanje konopa.
Organizatori očekuju što veći odaziv djece i roditelja koji će bodriti svoje najmilije u svojim prvim olimpijskim koracima. (T.B.)

(38) objavljeno  11. 06. 14. u 21.55 h 
srijeda, 11. 06. 14.   **********


alt


BETONIRA SE I NOĆU

Intenzivno se radi u istočnom dijelu Bola kako bi se u petak i subotu moglo i asfaltirati nekoliko prometnica. Na Šetalištu Anđelka Rabadana uklonjen je privremeni zemljani nasip kako bi se moglo betonirati. "Bilić" je na toj dionici prometnice betonirao i u ponedjeljak do 21 sat. Nastavilo se istim intenzitetom i u utorak. (J.E.)

(37) objavljeno  10. 06. 14. u 22.25 h 

********************


alt


NOVE SADNICE NA RIVI

Između palmi, uz rub trotoara, sadi se novo cvijeće. Ono prošlogodišnje nije izdržalo stalno polijevanje mora, ali mu je - čini se - nedostajala i adekvatna količina vode. Tvrtka "Postanak" iz Makarske, koja je posadila i palme, najprije je ugradila vodovodne cijevi za natapanje sistemom "kap po kap" a zatim posadila i novo cvijeće. (J.E.)

(36) objavljeno 10. 06. 14. u 22.20 h  
utorak, 10. 06. 14.  **********


alt

Načelnik Tihomir Marinković podiže Plavu zastavu na jarbol


alt

Treću je godinu Plava zastava na bolskoj plaži


PLAVA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

Treće ljeto na plaži Zlatni rat vijoriti će Plava zastava, koju  je u ponedjeljak na jarbol podigao načelnik općine Tihomir Marinković.  Nazočni su bili direktor TZO Bol Markito Marinković te direktor Grabovog rata Mirko Perić sa suradnicima. Grabov rat je, naime, koncesionar na plaži.
Ove godine ukupno je na Jadranu podignuto 97 Plavih zastava što je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je mnogim turistima glavni orijentir prilikom odabiranja destinacije. (J.E.)

(35) objavljeno  09. 06. 14. u 21.55 h 

********************


alt


USKORO STIŽE I "TOMMY"

Poznati trgovački lanac „Tommy“ uskoro otvara prodavaonicu i u Bolu. Prema nekim najavama trebalo bi to biti 16. lipnja, ali će se sigurno nešto kasniti zbog unutrašnjeg uređenja. Trgovina se nalazi u Ulici Hrvatskih domobrana (na slici), istočno od restorana „Ranč“.
„Tommy“ ima ukupno 163 trgovine – hipermarketa, maximarketa, supermarketa i marketa – sa 50 tisuća četvornih metara prostora.  Na Braču već ima dvije trgovine u Supetru, a sada se treća otvara u Bolu. (J.E.)

(34) objavljeno  09. 06. 14. u 21.45 h 

********************


alt

Mladi karatisti iz Bola, njih 18 osvojili su u Zadru - 45 medalja


MEDALJE DOŠLE U BOL

Članovi karate kluba „Dojo Brač“  prošle su subote sudjelovali na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u tradicionalnom karateu. Bilo je 15 klubova iz četiri države. Boljani, njih 18, vratili su se kući sa čak 45 medalja.  S razlogom su to prigodnim druženjem s trenerima i roditeljima obilježili u ponedjeljak navečer u Teatrinu „Dva ferala“. (J.E.)

(33) objavljeno  09. 06. 14. u 21.40 h  ponedjeljak, 09. 06. 14.   **********


alt


LJETNE TEMPERATURE

U nedjelju je bio pravi ljetni dan, a slično nas vrijeme očekuje i idućih šest dana. Meteorolozi najavljuju vedro vrijeme, a u četvrtak predviđaju dnevnu temperaturu i do 32 stupnja. Tek u subotu, 14. lipnja, moguća je djelomična naoblaka.
More je sve toplije i sasvim ugodno za kupanje. U nedjelju je izmjereno 20 stupnjeva. Na suncu, u zavjetrini, bilo je pretoplo, temperatura zraka čak 43 stupnja. Zbog toga se nije čuditi što su na Zlatnom ratu sa istočne strane (na slici) bili otvoreni skoro svi suncobrani. (J.E.)

(32) objavljeno  08. 06. 14. u 21.35 h  

********************


alt

Plaža za pse na početku šetnice: ogradu treba popraviti i donijeti malo šljunka ...


PLAŽA ZA PSE

Već nekoliko godina Bol ima plažu za pse, na početku šetnice. Ali otkako je otvorena, ništa se ili vrlo malo učinilo na njenom uređenju. Zimi je vjetar odnio šljunak, pa su ostale samo stijene, a nije se vodilo računa o ogradi koju je hrđa skoro pa uništila. Navodno će se to urediti do petka, iako smo to obećanje već čuli i napisali.
U međuvremenu, psi se mogu susresti na mnogim plažama u Bolu. U nedjelju ih je na Martinici bilo pet (!?), a nitko nije reagirao. Možda se i ne može kada na početku plaže nema znaka da je zabranjeno za pse. Netko misli, ako nije zabranjeno, onda je – dozvoljeno. (J.E.)

(31) objavljeno  08. 06. 14. u 21.30 h    
nedjelja, 08. 06. 14.   **********


alt


alt

Osoblje konobe "Food and Fun". U sredini je vlasnik Bruno Jerkić


NOVA KONOBA U BOLU

Na Račiću, u Ulici A. Starčevića, u subotu navečer otvorena je nova konoba. U nekadašnjem restoranu „Laguna“ sada je Bruno Jerkić otvorio konobu i prema ponudi prvog dana rada, kada je častio uzvanike i prijatelje, ali i turiste koji su tuda slučajno naišli, najavio je neke promjene i novosti...
-  Mi ćemo ovdje nuditi nešto što nema u drugim restoranima u Bolu – kaže vlasnik konobe zvučnog imena „Food and Fun“ – Sve će to biti ovdašnji, domaći proizvodi, a riba će direktno barkom dolaziti pred lokal.
Mlado, ali iskusno osoblje, koje vodi i mladi šef, mogu biti garancija da će gosti biti zadovoljni. Bruno ima svoj slogan kojeg je napisao na zidu: zadovoljan radnik = zadovoljan gost = zadovoljan gazda. (J.E.)

(30) objavljeno  07. 06. 14. u 23.15 h  

********************


alt


KUĆNE KANTE ZA SMEĆE

U reciklažnom dvorištu mogu, oni koji to nemaju, preuzeti kante za kućni otpad. Nabavljeno ih je 110, ali možda i neće dobiti svi koji bi to željeli. Naime, vodit će se računa da se neće davati (besplatno) kante onima koji u blizini svoje kuće imaju molok (ukopne) kontejnere. (J.E.)

(29) objavljeno  07. 06. 14. u 23.05 h  subota, 07. 06. 14.   **********


alt

Na Izbornoj večeri debitanata nastupila je i ženska klapa LIPA iz Litije (Slovenija)


LUMBARDA APSOLUTNI POBJEDNIK

Muška klapa Arti iz Lumbarde apsolutni su pobjednici Izborne večer debitanata. Osvojili su Nagradu Stručnog povjerenstva i Nagradu publike pa su stekli pravo nastupa na 48. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.
Već 14 godina u Bol dolaze klape koje žele izboriti pravo nastupa u Omišu. Ove ih je godine došlo 10 klapa, četiri ženske i šest muških.  Dvije klape, obije ženske, došle su iz Slovenije, dok je jedna muška klapa iz Posušja (BiH), dok je ostalih sedam iz Karlovca, dvije iz  Rijeke, Zagreba, Kožina, Šibenika i Lumbarde.
Organizator Izborne večeri debitanata je Centar za kulturu općine Bol, a pokrovitelj Općina Bol.
Oni koji su propustili u petak doći u Teatrin „Dva ferala“, mogu to ispraviti u subotu u 21 sat kada je na programu Revijalni koncert pobjednika. (J.E.)

(28) objavljeno  06. 06. 14. u 24 h  

********************


alt


ZA BOLJANE 20 POSTO POPUSTA

Do savršenog tijela prije ljeta, ali i do mnogo zadovoljstva, može se ostvariti i u Bolu. To omogućava hotel „Bretanide“ u svom wellness centru. Posjetiteljima je na raspolaganju vrhunska oprema za vježbanje, hidromasažni bazen, finska sauna, whirpool, solarij, masaža, tretman lica, ruku i noktiju … Za Boljane je pogodnost što na usluge u wellness centru cijelo ovo ljeto imaju popust od 20 posto.
Radno vrijeme je od 8 do 20 sati. (J.E.)

(27) objavljeno  06. 06. 14. u 23.55 h    

********************


alt


SAMO ZA KUĆNI OTPAD!

Očito ima problema i nediscipline s odlaganjem  otpada u ukopne (molok) kontejnere, pa su na poklopcima osvanula pisana upozorenja. U ove kontejnera treba odlagati isključivo kućni otpad u i to u vezanim vrećicama. Zabranjeno je bacanje šuta, građevinskog i glomaznog otpada, zapaljivog i tekućeg otpada, grane iz vrtova … U kontejnerima nije mjesto za kartonsku ambalažu, a od svega nabrojenog uvijek se tamo nešto od toga odlaže.
Ima slučajeva i kada kontejner nije posve pun da se vreće sa smećem ostavljaju pored kontejnera. (J.E.)

(26) objavljeno 06. 06. 14. u 23.50 h     

********************alt


ZA ZABAVU TREBA MALO

Izvan hotelskih prostora malo se toga organizira za zabavu gostiju. S malo mašte i volje moglo bi se ipak mnogo toga učiniti. Pokazali su nam to pred neki dan gosti iz Škotske koji su organizirali na Studencu trku gumenih čamaca. Bilo je veselo, ne samo za natjecatelje već i njihove prijatelje, ali i druge goste koji su se zatekli na rivi. Publika je neočekivano uživala, a mnogi su to zabilježili foto aparatima.
Stariji se mještani sjećaju da je ranijih godina bila to redovna pojava u Bolu tijekom ljeta. Zna li se tko bi trebao biti organizator? (J.E.)

(25) objavljeno  06. 06. 14. u 23.45 h      
petak, 06. 06. 14.  **********


alt


STATISTIKA: BOL JE ŠESTI

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u svibnju je zabilježeno 496.438 noćenja što je za 2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Na prvom mjestu je Split sa 79.598 noćenja (porast 18 posto), druga je Makarska  49.317 (plus 9 posto), treći su Tučepi 36.533 (plus 30 posto), četvrti je Seget 32.823 (plus 19 posto), peti je Supetar 32.046 (minus 9 posto), na šestom mjestu po broju noćenja je Bol sa 31.876 (minus 2 posto), sedma su Brela 28.624 (plus 1 posto), osmi je Hvar 25.900 (plus 1 posto), deveti je Trogir 23.883 (plus 14 posto), deseta je Podstrana 20.259 (minus 7 posto) itd.
Po broju noćenja u prvih pet mjeseci 2014. u SDŽ Bol je na petom mjestu. Najviše je gostiju u tom periodu došlo iz Njemačke (29.826), zatim Francuske (16.095), Bosne i Hercegovine (12.810), Poljske (12.358), Velike Britanije (11.634) …. Najduže su boravili Nijemci, u prosjeku 4,76 dana, zatim gosti iz Velike Britanije (4,07), pa Poljaci (4 dana) itd. (J.E.)

(24) objavljeno  05. 06. 14. u 23.15 h 

********************


alt


IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA

Prva ovogodišnja mjerenja kakvoće mora pokazala su da je ono – izvrsno. Ništa to nije novo, tek potvrda da su plaže u Bolu izuzetno čiste, a ovo zadnje mjerenje obavljeno je 25. svibnja. Učinili su to stručni ljudi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Uzorci mora uzeti su s plaža Martinica, Borak i sa obije strane plaže Zlatni rat.
Mjerenja će se dva puta mjesečno ponavljati u lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu.
Na plažama Splitsko-dalmatinske županije uzeto je 148 uzoraka mora. Rezultat „izvrsno“ (more visoke kakvoće) se pokazao na 146 plaža, „dobro“ (more podobno za kupanje) na jednoj i „zadovoljavajuće“ (umjereno onečišćeno more) također na jednoj plaži. (J.E.)

(23) objavljeno  05. 06. 14. u 23.10 h  

********************


alt


RADOVI NA CESTI ZA SMOKOVJE

Na makadamskoj cesti od crkvice Sv. Lucije prema  istoku, na predjelu Smokovje, u srijedu se betoniralo na tri najugroženija dijela. Riječ je o uzbrdicama koje su razrovane od velikih kiša, a prolaz je moguć samo terenskim vozilima. Općina je pomogla u materijalu (beton i željezna mreža) a tamošnji vlasnici poljoprivrednog zemljišta i objekata dobrovoljno su odradili fizički dio posla.. (J.E. – foto Z. B.)

(22) objavljeno  05. 06. 14. u 23.05 h 

********************


alt


ŠTO PITAJU VIJEĆNICI?

Na početku sjednice Općinskog vijeća, načelnik podnosi usmeno izvješće o radu u Općini između dvije sjednice. Zatim slijede vijećnička pitanja, prijedlozi i pohvala. To je postalo uobičajeno, pa tako je bilo i na sjednici održanoj 3. lipnja.
Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je da su obavljene potrebne pripreme za turističku sezonu i da su završeni u planiranom roku radovi na rivi. Uspješno je realiziran kredit za „Grabov rat“, o čemu se govorilo i na ranijim sjednicama, a došlo je do zastoja jer u početku banka nije prihvaćala kao hipoteku  zgradu Općine na Loži, gdje ljeti bude smještena policija. Vijećnici su dobili i pisani izvještaj kojeg su tražili o odvozu krupnog otpada iz Bola. Asfaltiranje na istočnom dijelu Bola, gdje se završavaju radovi na postavljanju kanalizacijskih i vodovodnih cijevi, predviđeno je 13. I 14. lipnja. Ovaj tjedan će se završiti i radovi na kanalizaciju u Podbarju. Kroz tri-četiri dana uredit će se dio makadamske ceste iza crkvice Sv. Lucije. Trafostanica na Studencu radit će se tek na jesen. Postavljeni su kameni prstenovi oko palmi na rivi radi zaštite od mora.
Boris Škrbić je upozorio da je neprimjeren ulaz u Bolu na početku Ulice Domovinskog rata. Ima otpadnog materijala, konzumira se piće ispred prodavaonice „Kupinica“ …
Ivica Šćepanović je predložio da Općina pomogne u nabavci knjiga za učenike Osnovne škole.
Frane Lukšić se odrekao vijećničke naknade za sufinanciranje nabavke školskih knjiga.
To isto namjerava učiniti i Tomislav Marčić i predlože da se otvori poseban račun gdje bi se to akumuliralo i kasnije odlučilo kako i kome uplatiti novčanu pomoć. Marčić je pitao što to za direktora „Grabovog rata“ znači poslovna tajna, tko je kriv što je zaposlenima kasnila plaća i je li blokada računa stvarala teškoće u pripremi sezone.
Doro Adulmar je pitao je li bilo razgovora s gradonačelnicom Supetra po pitanju pritužbi bolskih taksisata.
Ivica Šćepanović smatra da je trebalo pozvati širi krug ljudi kada se razgovaralo o vizualnom identitetu Turističke zajednice.
Tihomir Marinković, kao načelnik, odgovorio je da će komunalni redar uredovati kod prodavaonice „Kupinica“, a prihvaća ideju o pomoći za kupovinu školskih knjiga. O tome će se donjeti pravovremena odluka i roditelji će znati na koliko novaca mogu računati. Nije bilo konkretnog dogovora s gradonačelnicom Supetra. Za vizualni identitet Turističke zajednice isključivo je to u nadležnosti Skupštine i Vijeća TZO.
Mirko Perić, novi direktor „Grabovog rata“, predstavio se vijećnicima i naglasio da čini sve kako bi ta komunalna firma poslovalo još bolje i uspješnije izvršavala obveze na zadovoljstvo mještana i turista. Po pitanju poslovne tajne, odgovorio je M. Perić, smatra da najprije on mora pogledati pristiglu poštu i da svatko ne može imati pristupa dokumentima. Međutim, svima će se dati na uvid ako to od njega, kao odgovorne osobe, i zatraže. Plaća je kasnila zbog sređivanja papira i punomoći sa sudom, javnim bilježnikom i bankom. Sada je spremna plaća po novom izračunu i bit će nešto povećana. Za raspored i zapošljavanje smatra sebe jedinim odgovornim, a od svakoga će se tražiti da savjesno obavlja radne obveze. (J.E.)

(21) objavljeno  05. 06. 14. u 23 h 

********************


alt

HSS i HSP AS traže raspravu o prenamjeni sadržaja zgrade na rivi u vlasništvu Poljoprivredne zadruge


MOLBE DJELOMIČNO USVOJENE

Općinsko vijeće raspravljalo je 3. lipnja i odlučivalo o pristiglim molbama:  Hrvatskoj čitaonici odobreno je 17.200 kuna za nabavku  stalaka i polica za knjige, ali nije povećan iznos od  20 tisuća kuna predviđen proračunom Općine za nabavku novih knjiga. Dozvoljeno je postavljanje svjetleće reklame 2,5x2,5 metra na ulazu u kamp odmorište „Zlatni rat“. Bez komentara, ali je primljeno na znanje pismo Bože Nejašmića koji traži poštivanje odluka i suradnju s Konzervatorskim zavodom  a u cilju čuvanja i zaštite prostora od nereda, zloupotreba i devastiranja.
Stranke HSS i HSP AS tražile su da se izvrši prenamjena objekata na rivi kojeg sada koristi „Konzum“, a pozvali su Općinu da organizira sastanak s vlasnicima objekata. Vremena za razgovor i dogovor ima sasvim dovoljno jer je ugovorom određeno da će u tom prostoru „Konzum“ ostati još tri godine. (J.E.)

(20) objavljeno  05. 06. 14. u 22.50 h     
četvrtak, 05. 06. 14.   **********


alt


KAKO SE KORISTE JAVNE POVRŠINE?

Tko i kako, te uz koliku naknadu se može koristiti javna površina precizirano je Odlukom koju je uz određene amandmane usvojilo Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici (3. lipnja) uz napomenu da se to ubuduće mora donositi do 1. travnja. Sasvim su precizno, tom odlukom, određene lokacije i površine gdje će se postavljati štekati, razne tezge, aparati za prodaju sladoleda, prodavati umjetničke slike, gdje se i kako može izlagati roba iz prodavaonica …
Činjenica je da se svi ne pridržavaju utvrđenih uvjeta, pa će ovoga ljeta biti i više posla za komunalnog redara. Neki ne ostavljaju ni dovoljno širok prostor za prolaz ljudi i dječjih kolica. Vijećnici smatraju da je za Bol nedopustivo šarenilo reklamnih suncobrana i tendi. Ove će se godine ponovno upozoriti njihove vlasnike, a za ljeto 2015. godine trebalo bi se ukloniti ovo šarenilo i postavljati isključivo jednobojni, bež boje.
Odbor za prostorno-urbanističko planiranje pismeno je obavijestio načelnika i vijećnike o primjedbama Bože Nejašmića na zahvate u prostoru:
- Zgradu „Luka“ (pored Tri palme) treba ponovno ožbukati i obojiti u boji po nalogu konzervatora; na Studencu oko bunara postaviti željeznu ogradu; postupiti po nalogu konzervatora i ukloniti tek uređeni park na Trgu J. Bodlovića; urediti piscinu na plaži Zlatni rat; na zaobilaznici izvaditi bungevilije i zasaditi stabla koja su prikladna za našu klimu (murva, kostela); na pumpareli završiti škojeru; ako je moguće palme i platane koje su usađene prošle godine zamijeniti s murvama ili tamarisima; inzistirati da suncobrani na javnim površinama i plažama budu bež boje; onemogućiti uzorpaciju rive i trotoara izlaganjem velikih količina robe; onemogućiti prodaju bižuterije na šetnici; ukloniti kućicu Lučke uprave i reklamnu piramidu Hipo banke; ukloniti skulpturu „Gospa“ kod crkvice sv. Pavla, insistirati da privatne kapelice dizajniraju stručnjaci. (J.E.)

(19) objavljeno  04. 06. 14. u 21.25 h 

********************


alt


DVA TURISTIČKA VLAKA

U Bolu će od ovoga ljeta prometovati dva turistička vlaka. Općinsko vijeće imenovalo je Povjerenstvo (Doro Adulmar, Tomislav Marčić, Ivica Šćepanović, Matko Baković i Srećko Karmelić) koje će u najkraćem roku utvrditi detalje oko uvjeta dobivanja koncesije, međusobne odnose, režim prometovanja, a zatim raspisati natječaj i odabrati prijevoznike.
Bez svake sumnje ovo je jedan značajan iskorak u turističkoj ponudi Bola, bez obzira što će proći godina ili dvije dok se ne uspostavi, nakon završetka radova na Račiću, kružno prometovanje od Veloga mosta preko Tina Ujevića, zaobilaznicom do luke ili plaže Zlatni rat. Ideja je da se uspostavi i stalna linija za Murvicu.
Prve godine oba bi turistička vlaka prometovala od pumpne stanice do plaže Zlatni rat. Do sada je na toj relaciji, punih 15 godina, prevozio kupače turistički vlak u vlasništvu HP „Zlatni rat“ (na slici).
U raspravi na sjednici predloženo je da ovi turistički vlakovi moraju osigurati uvjete za prijevoz invalida i dječjih kolica. (J.E.)

(18) objavljeno  04. 06. 14. u 21.45 h  

********************


alt


VIŠE GOSTIJU - MANJE NOĆENJA

Interesantni su podaci o turističkom prometu u svibnju. Dolazaka gostiju u odnosu na svibanj 2013. je 26 posto više, ali je noćenja dva posto manje. Jasan je zaključak: Bol je posjetilo više gostiju, ali su ostajali nešto kraće. Ukupno je bilo 9.295 gostiju (925 domaćih) koji su ostvarili 48.909 noćenja.
Međutim, zbirni podaci za prvih pet mjeseci su povoljniji nego u istom periodu 2013. godine. Gostiju je 19 posto više, a noćenja 6 posto više. Hoteli su ostvarili 28.381 noćenje, privatni smještaj 3.253, kampovi 156 … ili ukupno 31.876 noćenja.
Interesantan je i podatak iz kojih sve zemalja dolaze u Bol na odmor. Na popisu je preko 50 država sa svih kontinenata. U prvih pet mjeseci iz Austrije ih je bilo 1.320, Francuske 860, Njemačke 667, Slovenije 405, zatim slijede iz Švedske (417), Poljske (355), Velike Britanije (327) … U Bol su bili također Australci, Kinezi, Japanci, Brazilci, Argentinci, Ukrajinci, Španjolci, Amerikanci, Rusi … (J.E.)

(17) objavljeno 04. 06. 14. u 21.40 h   


********************


alt


DEBITANTSKE KLAPE PJEVAJU U PETAK

Po 14-i put u Bol dolazi deset debitantskih klapa koje žele izboriti nastup na 48. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. U Teatrinu "Dva ferala" u petak, s početkom u 21 sat, nastupiti će ženske klape iz Rijeke, Kožine, Litije (Slo) i Kopra (Slo) te muške klape iz Lumbarde, Šibenika, Zagreba, Rijeke, Karlovca i Posušja (BiH). Jedna od ovih klapa nastupit će u Omišu.
Bolska muška klapa „Braciera“ nastupa u Omišu, drugog dana Festivala, 11. srpnja. (J.E.)

(16) objavljeno  04. 06. 14. u 21.30 h  
srijeda, 04. 06. 14.   **********


alt


PONOĆNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Trebao je predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar samo još četiri minute kasnije zaključiti sjednicu pa bi mogli napisati da je sastanak počeo u utorak, a završio u srijedu. Za dvadeset pet točaka dnevnog reda sjednica je trajala puna četiri sata, od 20 sati pa skoro do ponoći.
U ovom prvom izvješću navest ćemo samo najbitnije zaključke, a opširnije ćemo pisati u četvrtak.
Novi član Vijeća je Tomislav Marčić čiji je mandat bio u mirovanju zbog obnašanja dužnosti direktora komunalnog poduzeća „Grabov rat“. On je u Vijeću umjesto Dinka Karninčića Batinića.
Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je da se asfaltiranje Šetališta A. Rabadana, Ulice Tina Ujevića i dijela David ceste, gdje se proteklih dana kopalo zbog kanalizacije i vodovoda, planira 13. I 14. lipnja. Ovaj tjedan trebalo bi završiti i radovi u Podbarju.
Razgovaralo se i o radu Doma za starije i nemoćne osobe, a o problemima derutnosti objekta izvijestila je vlasnica Doma Višnja Cvitešić. Izabrano je Povjerenstvo: Doro Adulmar, Ivica Šćepanović i Zvonko Marić, a priključiti će im se i dva člana iz Uprave Doma. Oni će utvrditi stvarno stanje i predložiti rješenja kako bi se pomoglo u rješavanju problema koji prelaze mogućnosti Uprave Doma.
Vijeće se složilo o potrebi poboljšanja javnog prijevoza u Bolu pa je odobreno raspisivanje natječaja za dodjelu dviju koncesija za prijevoz turističkim vlakićem. Od koncesionara će se tražiti da prilagode vlakiće i za prijevoz invalidnih osoba, kao i majki s dječjim kolicima.
Za pomoć stradalima od poplava u Slavoniji Bol će uplatiti 40 tisuća kuna.
Ivica Šćepanović je predložio pomoć Općine za nabavku školskih knjiga učenicima Osnovne škole, a Frane Lukšić se za te potrebe odrekao svoje vijećničke naknade. Tomislav Marčić je to isto učinio stim da bi se taj iznos akumulirao na posebnom računu, a o namjeni bi se naknadno raspravilo. (J.E.)

(15) objavljeno  04. 06. 14. u 01.45 h  

********************


alt


alt


ALPINISTI NA ZVONIKU

Na uređenju zvonika uz Samostansku crkvu, od utorka su angažirana i tri alpinista. Njihov je zadatak urediti kupolu, izbrusiti sadašnju boju, ponovno obojiti, impregnirati i postaviti gromobransku instalaciju. Nakon toga slijedi uređenje zvona i – ponovna zvonjava.
Uokolo zvonika nema više skela ni zaštitne mreže.
Računa se da bi se zvona mogla čuti od sredine lipnja, a najvjerojatnije za blagdan Tijelova. (J.E.)

(14) objavljeno  04. 06. 14. u 01.35 h   

********************


alt


DOBRA PONUDA RIBE

„Svjetlicom“ je, na radost mještana i gostiju u privatnom smještaju, došlo podosta ribe. Izbor je bio više nego dobar, a cijene su bile uobičajene. Najviše su se tražile (kupovale) kozice, a škampi je bilo svih veličina, trlja također. Dobro su se prodavali i moli. (J.E.)

(13) objavljeno  04. 06. 14. u 01.30 h   

********************


alt


INA RADI NON-STOP

Nakon Ureda Turističke zajednice i Ljekarne, po ljetnom rasporedu radi i pumpna stanica INE. Radno vrijeme je svaki dan, pa i nedjeljom i praznikom, od 7 do 21 sat. (J.E.)

(12) objavljeno  04. 06. 13. u 01.25 h     
utorak, 03. 06. 14.   **********


alt

Pogled na plažu Zlatni rat s Vidove gore


ZLATNI RAT NA TREĆEM MJESTU

Briselska neprofitna organizacija „European Best Destinations“ (EBD), koja se bavi promocijom turizma, objavila je, a prenio portal Turističke zajednice Bol, da je plaža Zlatni rat na trećem mjestu najboljih plaža. To je ocjena i izbor čitatelja njihovih e-publikacija i posjetitelja web-site-a EBD.
Na prvom je mjestu plaža u Velikoj Britaniji (Tenby Harbour Beach), drugi je Portugal (Praia da Cova Redonda), a iza Hrvatske i Zlatnog rata su Italija, Španjolska, dvije plaže u Francuskoj, Maroko, Cipar, Danska … Na toj rang listi je 20 plaža, a kako izgledaju možete pogledati i na www.bol.hr (J.E.)

(11) objavljeno  02. 06. 14. u 22.10 h 

********************


alt


VATROGASCI ZA NAJMLAĐE

Ni ove godine vatrogasci, članovi DVD Bol, nisu zaboravili najmlađe. Posjetili su u ponedjeljak Dječji vrtić „Mali princ“, a donijeli su im i nekoliko kutija poklona: majice, čovječe ne ljuti se, razne slikovnice … Vatrogasci su bili pod punom opremom, a pokazali su im što sve oni mogu uraditi da bi ugasili požar. (J.E.)

(10) objavljeno  02. 06. 14. u 22.05 h 

********************


alt


ANART ANE DOLJANIN

U Galeriji Doma kulture u ponedjeljak navečer otvorena je izložba naše Bolke Ane Doljanin. Njezini radovi mogu se pogledati do 19. lipnja, svakodnevno od 18 do 23 sata. (J.E.)

(09) objavljeno  02. 06. 14. u 21.55 h 

********************


alt


LJEKARNA OD 8 DO 20

Novo, ljetno radno vrijeme ima i ljekarna u Bolu. Radit će od 8 do 20 sati, ali nam u ponedjeljak nisu mogli potvrditi hoće li tako biti nedjeljom i praznikom. Rekli su nam da će više znati u petak. (J.E.)

(08) objavljeno  02. 06. 14. u 21.45 h  ponedjeljak, 02. 06. 14.   **********


alt


I OVE GODINE VODENI PARK

Četiri dana ranije nego prošlog ljeta postavljen je i usidren, na istočnoj strani plaže Zlatni rat, vodeni park. Ovaj je veći i sadržajniji od lanjskog pa će sigurno biti i atraktivniji za kupače svih uzrasta.Ove veličine ima samo još jedan vodeni park na Jadranu.

Osim vodenog parka na istoj strani plaže su i dva pontona. Jedan je za ukrcaj i iskrcaj kupača u taxi brodice, a uz drugoga će biti privezana (polu)podmornica kojom će zainteresirani moći razgledati podmorje oko plaže. (J.E.)

(07) objavljeno  01. 06. 14. u 22.25 h 

********************


alt


LJETNO RADNO VRIJEME

Sve je više turista u Bolu, a dosta je i onih koji brodom ili autom dolaze na jednodnevni izlet. Stoga je sasvim normalna reakcija Turističke zajednice čiji ured od ponedjeljka, 2. lipnja, radi i poslije podne. Do kraja mjeseca radit će se od 8.30 do 14 i od 16 do 21 sat. U srpnju i kolovozu radit će se non-stop.

Primjerom TZ uskoro bi trebao krenuti i poštanski ured. (J.E.)

(06) objavljeno  01. 06. 14. u 22.20 h  nedjelja, 01. 06. 14.   **********


alt

Bolski krizmanici s biskupom Slobodanom Štambukom. S njima je i o. Ivo Plenković


KRIZMA U BOLU

Hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk položio je ruku na 12 mladih i pomazao ih na čelo krizmenim uljem. Bio je to obred krizme održan ove subote u Župnoj crkvi Gospe od Karmela. Sakramentom krizme upotpunjuje se i dovršava ono što se u nama na otajstven način već počelo dešavati primanjem sakramenta krštenja.

Krizma ili Sveta potvrda je obred u mnogim kršćanskim crkvama. Ona znači i ulazak djeteta u svijet odraslih, dijete postaje odraslim članom Crkve. (J.E.)

(05) objavljeno  31. 05. 14. u 21.55 h

********************  


alt


PARKIRALIŠTA NA ZLATNOM RATU

Vozači koji namjeravaju na plažu Zlatni rat nemaju problema naći slobodno mjesto. Nekoliko je parkirališta: na jednom je dnevna ulaznica 50, a na drugom 10 kuna jeftinija. Međutim, još i prošle godine moglo se plaćati po satu, a sat parkiranja je 10 kuna. Ima i besplatnih parkirališta. U ograđenom prostoru plaže Zlatni rat određen je prostor gdje svoja vozila ostavljaju zaposlenici, ali je potrebno imati posebnu dozvolu. Pravo na besplatni parking, na posebno ograđenom terenu (na slici), imaju gosti koji su u Bolu na ljetovanju preko agencije Adria tours u čijem je sastavu i hotel „Bol“. (J.E.)

(04) objavljeno 31. 05. 14. u 21.45 h   

********************


alt


KOMPJUTORSKE PUTNE KARTE

Još koji dan i putnicima za katamaran izdavati će se kompjutorske putne karte, što se poodavno čini u Splitu i Supetru na šalterima „Jadrolinije“.  U početku će to ići sporije nego ručno ispisivanje, ali to se jednostavno više nije moglo odgađati.
Otočani koji koriste jeftiniju kartu (25 kuna) morati će, kod kupovine, predočiti i osobnu iskaznicu jer se upisuje i njezin broj.
Kada je već tema ovog napisa katamaran, spomenimo da je u svibnju Bol bez katamaranske veze bio pet puta, a u pet mjeseci 2014. godine ukupno 59 puta. (J.E.)

(03) objavljeno  31. 05. 14. u 21.40 h  

********************


alt


alt

Mladi Boljani na terenima u Radošiću poznatom po borbi bikova


OSNOVCI U RADOŠIĆU

Bolski su osnovci u subotu (31. svibnja) sudjelovali na "Olimpijadi malih škola"  koja je održana u Radošiću, 35 km od Splita, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, a
u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza i Županijskog saveza školskog športa.
Natjecanje, koje je okupilo oko 200 djece, uz sportski imalo je i humanitarni karakter, jer će sredstva prikupljena donacijama biti namijenjena obnovi jedne manje škole (OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja - područna škola Rajevo Selo) u Slavoniji.

Sudjelovalo je 10 škola s područja splitsko-dalmatinske županije: Srijane, Primorski Dolac,  Grohote (Šolta), Bol , Milna, Vrba, Aržano, Lovreč, Studenci i Tijarica.

Natjecanje je održano u dvije kategorije: za učenike od 1. do 4. razreda te od 5. do 8 razreda u sljedećim sportskim disciplinama: balote, skok u dalj s mjesta, bacanje vortex rakete, trčanje (skakanje) u vrećama i potezanje konopa. (A.Ć.)

(02) objavljeno  31. 05. 14. u 21.30 h 

********************


alt

Brnistra ili žuka gomolika je biljka iz porodice mahunarki. Cvate u svibnju, ali će je uokolo Bola biti i u lipnju


POČELO KLIMATOLOŠKO LJETO

U nedjelju, 1. lipnja, ušli smo u klimatološko ljeto. Ipak, desetak sljedećih dana ljetnih temperatura neće biti. Bura, koja će postupno slabiti i prestati, ohladila je i more, ali će brzo ponovno ugrijati.
Ljetne manifestacije u Bolu počinju već u petak i subotu, 6. i 7. lipnja, kada se održavaju Debitantske večeri Festivala klapa Omiš 2014. Bit će to uvod u jubilarno 25. Bolsko lito. Planiraju se brojni koncerti zabavne i klasične glazbe, izložbe, kazališne predstave … jednom tjedno Bolske litnje noći … obilježit će se posebno početak i završetak ljeta: Živilo lito i Adio lito, Bolska fjera, Ljetni međunarodni karneval …
Neizvjesno je, iako se čine određeni napori, hoće li biti ljetnih kino predstava.
Ipak treba spomenuti da su s 1. lipnja zabranjeni građevinski radovi na otvorenom. Možda će za nešto trebati biti tolerantan, jer nije svejedno radili se još koji dan na završetku komunalnih radova ili sličnih poslova od interesa za cijelo mjesto ili se netko tek sada sjetio da dograđuje ili gradi kuću, možda čak i bez građevinske dozvole. Zabranjeno je od 1. lipnja i ložiti vatru na otvorenom zbog opasnosti od požara. Navodno će nakon 7 ili najkasnije 8 sati biti zabranjen promet kamionima preko rive. Kako će se ove zabrane poštivati znati ćemo idućih dana. (J.E.)

(01) objavljeno  31. 05. 14. u 21.15 h   


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"