Arhiv 2016. / I.

U siječnju objavljene 102 vijesti i 141 fotografija


nedjelja, 31. 01. 2016.   


alt


alt


BOLSKI SREDNJOŠKOLCI U ŠKRIPU

Srednja škola Bol je sudjelovala i ove godine u programu Noći muzeja 2016, u Zavičajnom muzeju otoka Brača u Škripu. Ovogodišnja tema: "Pustinja Blaca pod upravom don Nikole Miličevića st. i don Nikole Miličevića ml“  inspirirala je učenike i nastavnike da na tragu, tih velikih znanstvenika, gospodarstvenika i vizionara dotaknu, na kratko, barem djelić onoga što su nam ostavili u naslijeđe.
Kao mali podsjetnik na pčelinjake, staklenike agruma, i marljivost obrađivanja zemlje, pripremili su medenjake ukrašene slovima glagoljice, arancine od neprskane naranče i veliku košaru plodova koji su uzgajani u blatačkim poljima i nazavli ih Blatački trudi.
Tehnikom linoreza, otisnuli su straničnjake SŠ Bol, a za sve one koji su željeli saznati više o Srednjoj školi Bol, izradili su i prospekte sa više informacija o aktivnostima, programima koji se mogu upisati i uvjetima za upis u slijedeću školsku godinu.
Pripremili su i malu knjižicu „Blatački Miličevići“ s posebnim naglaskom na tiskaru i povezali tiskarsku djelatnost sa onom poduzeća Zlatni rat, čije preše i strojeve se čuvaju u školi.
Mogu se pohvaliti i sa fotografijama teleskopa i don Nike Miličevića ml. koje do sada, prema našim saznanjima nisu još nikad javno objavljene.
I još ono što je njihovo sudjelovanje učinilo jedinstvenim, je mala škola o astronomiji koje su održale učenice opće gimnazije. One su uz prezentaciju i plakat organizirale promatranje zimskog neba teleskopom. Spremno su odgovarale na sva pitanja zainteresiranih, tako da su mali ali i veliki posjetitelji uistinu uživali u ovom posebnom iskustvu. (S. Pavišić)

(102) objavljeno  30. 01. 16. u 20.50 h  
subota, 30. 12. 2016.    


alt


UMIVA SE RAČIĆ

Završetkom građevinskih radova trebalo je očistiti kolnik i šetnicu na Račiću. Taj je zadatak dobio DVD Bol čija su cisterna i vatrogasci to obavili u petak.
Na Račiću treba još vratiti i ponovno montirati ogradu, kao i priključke za struju i vodu na šetnici. (j.e.)

(101) objavljeno  29. 01. 16. u 22.15 h 

********************


alt


DVA TJEDNA BEZ GORIVA

Pri kraju smo drugog tjedna da u Bolu ne radi benzinska postaja INE. Po gorivo se mora u Sumartin ili Supetar, ali još nema službenih informacija do kada će potrajati radovi. Općina nije o tome obaviještena, a priča se da goriva u Bolu neće biti do sredine ožujka (?!).
Prošle se nedjelje radilo na gradilištu, a vjerojatno će tako biti i ove. Mještanima to ne smeta jer žele da uređenje bude što prije završeno unatoč općinskoj odluci da su nedjeljom zabranjeni zemljani radovi i radovi na konstrukciji građevine. Od zabrane su izuzete građevine javne namjene u vlasništvu Općine Bol, Republike Hrvatske ili Splitsko-dalmatinske županije. Nadzor nad provedbom općinske odluke provodi komunalni redar kome je nedjelja dan tjednog odmora. (j.e.)

(100) objavljeno  29. 01. 16. u 22.10 h 

********************


alt

Prošlogodišnje okupljanje malih maškara na Studencu


DJEČJI KARNEVAL U NEDJELJU

Dječji se karneval ove godine organizira u nedjelju 31. siječnja, 15 dana ranije nego lani. Okupljanje je u 14 sati na Studencu odakla povorka kreće rivom do Velog mosta. Povratak je na Studenac gdje će biti prigodni program. U slučaju kiše sve se organizira u Domu kulture.
Meteorolozi kišu predviđaju tek nakon 18 sati. (j.e.)

(99) objavljeno  29. 01. 16. u 22.05 h  
petak, 29. 01. 2016.    


alt


DANAS NOĆ MUZEJA U ŠKRIPU

I ove godine, u Muzeju otoka Brača u Škripu, županijska muzejska ustanova Centar za kulturu Brač organizira Noć muzeja.
U petak, 29. siječnja, noćni muzejski program donosi priču o dvojici pustinjaka  koji  su kao upravitelji obilježili posljednje stoljeće glagoljaške Pustinje Blaca, uzdigavši je na najvišu kulturnu razinu.
Teško je prosuditi, čija je svakodnevica bila zanimljivija; ona don Nikole Milićevića starijeg, koji je obnavljao samostanske zgrade i kultivirao krajolik, veličajući vrline pustinjaka i vrijednost ljudskog rada. Na kraju dana opuštao se uz violinu i klavir i pjesmu ptica iz krletki koje je rezbario u svojoj stolarskoj radionici. Djeca pastira, čiji je bio učitelj, često su mu pomagala slagati slova u maloj tiskari koju je sam osnovao. Ništa manje uzbudljiv život nije imao ni njegov nećak, don Nikola Milićević mlađi, erudit i čuveni astronom, koji je u Pustinji Blaca osnovao zvjezdarnicu i plodnim znanstvenim radom  pribavio joj svjetski ugled.
Putem scenske igre, radionica i izložbe posjetitelje će se upoznat tek s malim dijelom bogatog duhovnog i kulturnog nasljeđa dvojice posljednjih blatačkih pustinjaka. Suorganizator Noći muzeja je TZ Grada Supetra.
Program:
U 18 sati započet će radionica za djecu - tiskanje glagoljskih slova u tehnici linoreza.
U  20.30  sati na programu je scenski prikaz iz života don Nike starijeg i don Nike mlađeg u izvedbi članova amaterskog kazališta „Bracera“ iz Supetra, Bračkog folklornog društva „Ciciljona“ i muzejskih kustosa.
Tijekom večeri moći će se razgledati izložba „Pustinja Blaca pod upravom don Nikole Milićevića starijeg i don Nikole Milićevića mlađeg“ , učenički likovni radovi na istu temu i računalna projekcija noćnog neba. Posjetitelje će zabavljati najveselija bračka klapa Boduli, a škripske gospođe častit će svojim čuvenim kolačima. (j.d.)

(98) objavljeno  28. 01. 16. u 20.55 h
četvrtak, 28. 01. 2016.    


alt


alt


alt


alt


alt


alt


OPROŠTAJ OD  o. EUGENA BIŽACE

Eugen Bižaca rođen je prije 95 godina u Postirima, a umro je u splitskoj bolnici 24. siječnja. Ponovno se vratio u Bol, ali u mrtvačkom sanduku, gdje je sahranjen u dominikanskoj grobnici 27. siječnja 2016.
Posljednjem ispraćaju, osim brojnih dominikanaca i sestara dominikanki te svećnika s otoka Brača i rodbine, prisustvovali su i brojni vjernici iz Bola i rodnih mu Postira. Koncelebriranu misu predvodio je provincijal dr. Anto Gavrić koji je u svojoj propovijedi istaknuo zasluge o. Eugene, ali i brojne njegove funkcije u Hrvatskoj dominikanskoj provinciji.
Bio je provincijal u dva mandata, samostanski prior u Bolu, župnik u župi Gospe od ružarija, podučitelj bogoslova i novaka u Dubrovniku, učitelj sjemeništaraca u Bolu, samostanski starješina u Splitu, ekonom u Bolu … Padre Eugen bio je 1960. inicijator vjerskog turizma u Bolu, ali i vlastite ekonomije, uređenja samostanske crkve i crkvice Sv. Ivana, osnivanja dominikanskog muzeja …
Pedeset je godina proveo u Bolu, radovao se njegovim uspjesima, ali je i osobno doprinio razvoju mjesta. Općina Bol dodijelila mu je nagradu 2009. „Grb općine Bol“.
U dominikanskoj grobnici posljednji je prije 10 godina sahranjen o. Anselmo Radić. Od 27. siječnja 2016. tu će posljednji počinak biti i za o. Eugena Bižacu.
Pred grobnicom posljednji je blagoslov udijelio bolski župnik o. Damir Šokić. On je zahvalio svima koji su posljednjih 15 dana života i bolesti o. Eugena bili od pomoći. Posebno je istaknuo brigu i njegu u splitskom samostanu.
Molitve za pok. o. Eugena bit će idućih osam dana u Župnoj crkvi Gospe od Karmela. (j.e.)

(97) objavljeno  27. 01. 16. u 21.35 h  
srijeda, 27. 01. 2016.   


alt


RADOVI NA SAMOSTANSKOJ CRKVI

Uokolo zvonika na Samostanskoj crkvi ponovno je postavljena skela. Zamijenit će se kameni dijelovi, čak 14 od ukupno 16 kolona.
Dobra je vijest da se nastavilo raditi i na uređenju muzeja. Idućih dana počet će montaža klima uređaja i ventilacije.
- Kamenari iz Selaca obećali su mi da će skela oko zvonika biti uklonjena do Uskrsa – kaže nam župnik o. Damir Šokić koji vjeruje da bi, nakon pet godina, ponovo ovoga ljeta mogao biti otvoren muzej u Dominikanskom samostanu. (j.e.)

(96) objavljeno  26. 01. 16. u 22.05 h 

********************


alt


alt


PRVE MAŠKARE NA RIVI

U utorak su nas najmlađi, polaznici dječjeg vrtića Mali princ, podsjetili da je vrijeme poklada. Maskirani, uz pomoć svojih teta iz vrtića, bili su u jutarnjoj šetnji bolskom rivom.
Sudjelovat će neki od njih i u dječjoj karnevalskoj povorci koja se ove godine organizira nešto ranije, u nedjelju 31. siječnja. (j.e.)

(95) objavljeno 26. 01. 16. u 22 h 

********************


alt


BOL PRVI, BRAČ DRUGI

U prošlog vikenda organiziranoj akciji učlanjivanja u udrugu „Naš Hajduk“, najviše je novih članova upisano u Bolu: 120. Na drugom su mjestu Postira (90), zatim slijede Supetar (80), Pučišća (60) … a ukupno je na Braču upisano 490 novih članova.
Najuspješnija je bila Torcida u Kaštelima, a bračkoj Torcidi pripada priznanje za drugo mjesto.
Upisi se nastavljaju, a zainteresirani to mogu učiniti u Splitu, na stadionu pored Fanshopa. Više informacija može se naći na Internet stranici www.hajduk.hr (j.e.)

(94) objavljeno  26. 01. 16. u 21.55 h

********************


alt


TAJANSTVENA UTVRDA

Unatoč proširenju Račića ponovno je, u izvornom obliku, izgrađen i „vraćen“ manji objekt poput utvrde. Stari su je Boljani nazivali teleta, ali smo čuli različite priče o njezinoj namjeni.
Neki su nas uvjeravali da je to bio nekakav svjetionik, ali je po otvoru, samo na zapadnoj strani, teško u to povjerovati. Prelistavajući Internet stranice naš čitatelj i Boljanin Gabrijel Marinković pronašao je Internet stranicu N1 televizije gdje je na pomorskoj karti ucrtan telegrafski kabel između Hvara i Brača. Ne navodi se točna godina, ali je zapisano da je taj kabel između Hvara i Brača uradila Habsburška monarhija u periodu  između 1869. i 1916. godine.
Pročitali smo podatak da se prvi Morseov telegraf pojavio 1854., a prvi podmorski telegrafski kabel je položen 1860. između kopna i otoka Cresa i otoka Vira. (j.e.)

(92) objavljeno  26. 01. 16. u 21.50 h 
utorak, 26. 01. 2016.     ********************


alt


UMRO NAJSTARIJI DOMINIKANAC I MJEŠTANIN

Nakon kraće bolesti u splitskoj bolnici u nedjelju popodne 24. siječnja u 95. godini života, 74. redovništva i 67. svećeništva umro je o. Eugen Bižaca, član dominikanskoga samostana u Bolu i najstariji član Hrvatske dominikanske provincije.
Rođen je u Postirima na Braču 20. svibnja 1921. od oca Jakova i majke Franke rođene Škarić. Na krštenju je dobio ime Vinko. Pučku je školu pohađao u rodnom mjestu (1928.-1933.), a klasičnu gimnaziju u Bolu i u Dubrovniku (1933.-1941.).
Dominikanski habit primio je u Dubrovniku 28. srpnja 1941. te je tada uzeo redovničko ime brat Eugen. Nakon godine novicijata u Dubrovniku, i jednostavnih zavjeta 29. srpnja 1942., studij filozofije i teologije pohađao je na Dominikanskoj visokoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku od 1942. do veljače 1945. kada u Dubrovnik dolaze partizani i s još pedesetak bogoslova ga mobiliziraju i šalju na bojište.
Nakon Drugoga svjetskog rata, a prije izbora u FNR Jugoslaviji, bez ikakvog obrazloženja je po noći uhapšen i bez suđenja prebačen u kažnjenički bataljon, gdje je proveo 16 mjeseci.
Nakon 26 mjeseci vojne službe  nastavio je 1947. studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1952. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 29. lipnja 1949., a Mladu je misu slavio u Postirama 3. srpnja 1949.
Pastoralno je djelovao kao kateheta u Zagrebu od 1948. do 1954. godine kada je premješten na službu u Split, gdje ostaje do rujna 1958. Bio je kratko podučitelj bogoslova i novaka u Dubrovniku 1959. Od 1959. do 1966. bio je učitelj sjemeništaraca u Bolu.
Zatim je premješten je za samostanskog starješinu u Split, gdje biva imenovan i prvim župnikom novoosnovane župe Gospe od ružarija (1967.–1969.).
Godine 1969. odlazi ponovno u Bol kao samostanski prior, a 1971. izabran je za provincijala Hrvatske dominikanske provincije. U toj je službi proveo dva mandata, do listopada 1979.
Najveći dio svog života proveo je u Bolu. U tri je navrata biran priorom samostana Sv. Marije Milosne u Bolu (1970.–1971. i 1981.–1987.). Bio je dugogodišnji samostanski ekonom. Kao ekonom, prior ili provincijal, pokretao je razne građevinske i druge pothvate. Za pedesetogodišnjega njegovog boravka u Bolu završeno je uređenje samostanske crkve i obnovljena je crkvica Sv. Ivana. Prigodom proslave 500. obljetnice dolaska dominikanaca u Bol uređen je muzejski prostor u kojem su bili izloženi i pohranjeni razni stoljećima skupljani eksponati: inkunabule, liturgijske knjige, bule, srednjovjekovne slike, numizmatička zbirka itd. U dominikanskom muzeju nalazila se je jedna od najbogatijih arheoloških zbirki našega podmorja koju je najvećim dijelom prikupio o. Eugen.
U nedostatku financijskih sredstava za održavanje samostana i uzdržavanje samostanskog osoblja, na njegovu inicijativu dominikanski samostan u Bolu 1960. godine počeo se je baviti turističkom djelatnošću. U tomu mu je pomagao o. Reginald Klapež. Hobi su mu bili skupljanje poštanskih markica (filatelija) i uzgajanje cvijeća. Padre Eugen je najzaslužniji što je samostanski vrt u Bolu, bogat mediteranskim biljem i raznovrsnim cvijećem, postao jedan od atrakcija bolskog turizma.
Svaki napredak Bola ga je veselio, a u tom napretku i on je ima velike zasluge, zbog čega mu je općina Bol dala javno priznanje 2009. godine – Grb Općine Bol.
Sprovodni obredi oca Eugena Bižace, trenutno i najstarijeg stanovnika u mjestu, bit će u srijedu 27. siječnja u 15 sati u samostanskoj crkvi svete Marije Milosne u Bolu.

(92) objavljeno  25. 01. 16. u 21.20 h 

********************


alt


JOŠ NEMA GRIPE

Prvi su simptomi gripe registrirani i to u sjevernijim krajevima, ali do Bola još nije stigla. Lani također nije u Bolu bilo problema s gripom pa se treba nadati da će tako možda biti i ove godine. Preporuča se boraviti što manje u zatvorenom prostoru gdje ima više ljudi jer to pogoduje širenju gripe.
Ako gripa ipak stigne dobro je znati da osnovno liječenje gripe jest mirovanje, nadoknada tekućine obilnim pijenjem (ili infuzijom u težim oblicima bolesti), te uzimanjem lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da je gripa uzrokovana virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija.
Bolska ambulanta, inače, od ponedjeljka ponovno radi ujutro i poslije podne. Naizmjenično su u ordinaciji opće medicine dr. Vesna Tomić i dr. Markica Tomić. Ujutro je radno vrijeme od 7 do 13.30, a poslije podne od 13 do 19.30 sati. Subotom je ambulanta otvorena od 8 do 12 sati.
Pauza za dnevni odmor je od 10.30 do 11 i od 16.30 do 17 sati. (j.e.)

(91) objavljeno  25. 01. 16. u 21.15 h  

********************


alt


ZABRANA PROMETA U UTORAK

Radnici Grabovog rata u utorak ujutro moraju ukloniti stablo kod Bijele kuće, na Šetalištu A. Rabadana, jer se nagnulo i smeta prolasku vozila. Radovi su predviđeni od 7.15 do 9.30 sati kada će taj dio biti zatvoren za promet vozila.
Osobni automobili, za to vrijeme, mogu koristiti Ulicu Uz Poljanu, zapadno od sportskog centra Poljana. (j.e.)

(90) objavljeno  25. 01. 16. u 21.10 h 

********************


alt


REZIDBA DRVEĆA

Ne radi se u Bolu samo na uklanjaju stabala. Održavanje drveća i grmlja obvezatno uključuje rezidbu koja se obavlja tijekom čitavoga njihova života: kod sadnje ali i tijekom rasta kako bi se potaknulo stvaranje cvjetova i plodova, te kako bi ih se pomladilo… Sve vrste ne zahtijevaju redovitu rezidbu tijekom vegetacijske godine, već svakih tri, pet ili deset godina.
Nakon rezidbe na ogoljele grane radnici Grabovog rata nanose zaštitu od voska.
Po završetku ovog posla, ali prije dolaska turista, trebalo bi ukloniti i osušena stabla koje je iščupala prošlogodišnja bura. Borov prelac bio bi, po nama, sljedeći zadatak. (j.e.)

(89) objavljeno  25. 01. 16. u 21.05 h
ponedjeljak, 25. 01. 2016.     ********************


alt


PRI KRAJU RADOVI NA RAČIĆU

Sasvim su pri kraju radovi kamenara na Račiću, pa nije bilo potrebe žuriti i raditi u subotu i nedjelju. Kamene ploče se postavljaju izvan kolničke trake na prostoru rezerviranom za pješake i klupe, gdje će se postavljanjem kamenih zapreka spriječiti parkiranje automobila.
Čeka se još vraćanje ograde od inoxa, a pred samu sezonu ponovno će se montirati ormarići za priključak na vodu i struju.
U nedjelju se jedino radilo na preuređenju benzinske postaje. (j.e.)

(88) objavljeno  24. 01. 16. u 21.40 h 

********************


alt


R3 ZONA: SAMO ŠEST PRIGOVORA

Nakon što su mjesec dana bili na javnom uvidu projekti urbanističkog plana prve faze uređenja R3 zone (21. prosinca do 21. siječnja) trebalo je do 21. siječnja dostaviti Općini pismene primjedbe. Nitko nije iskoristio mogućnost da svoja zapažanja upiše u knjigu koja se nalazila uz izloženu projektnu dokumentaciju.
Na općinsku adresu stiglo je šest (6) pismenih prigovora iako je moguće da je netko zadnji dan poslao poštom, pa će se to zaprimiti u ponedjeljak.
U roku od 30 dana autori urbanističkog plana iz splitske tvrtke „Nemico“ obvezni su dati svoje odgovore, a onda će se konačna odluku donijeti na Općinskom vijeću. (j.e.)

(87) objavljeno  24. 01. 16. u 21.35 h 

********************


alt

Vatra u kontejneru na Poljani (foto: Franka Marinković)


OPET GORIO KONTEJNER

I nedjeljom vatrogasci moraju intervenirati. Ovaj put je (ponovno) gorio kontejner, ne onaj poluukopni već veliki koji se nalazi na Poljani. Vatrogasci su u 8.30 sati došli na intervenciju i ubrzo ugasili vatru, a prema prvim procjenama šteta nije velika.
Ipak treba upozoriti da u zimskom periodu kontejneri gore zbog nepažnje, odlaganja žerave iz komina ili peći. (j.e.)

(86) objavljeno  24. 01. 16. u 21.30 h 

********************


alt


NAŠ HAJDUK: 120 NOVIH ČLANOVA

Upaljena bengalka označila je kraj dvodnevne akcije upisa članova u udrugu „Naš Hajduk“, a koju su u Bolu organizirali članovi Torcide. Rezultat je bolji od očekivanog: 120 novih članova, po svemu sudeći najbolji na Braču. To će se, međutim, točno znati za koji dan.
Zbog velikog interesa i broja upisanih trebat će pričekati koji dan više na nove članske iskaznice. Pretpostavlja se da će članske iskaznice stići na kućne adrese do kraja veljače.
Novi članovi postali su i neki do sada deklarirani kao dinamovci! Na kraju upisa saznali smo i tko je najmlađi član u Bolu. To je Vinko Kraljević Gemo ml, rođen 11. prosinca 2015. godine.
Zahvaljujući nekim simpatizerima „Hajduka“, u Bolu su novoupisani članovi mogli dobiti i neku od deset nagrada. Izvlačenje dobitnika obavljeno je u nazočnosti posebnog povjerenstva, a bio je nazočan i vaš novinar.
Dobitnici su: izlet brodom Frane u Hvar (za 2 osobe) Slobodan Lovrić (76. na popisu novih članova), izlet brodom Frane u Blaca (za 2 osobe): Ivana Baković (40.), ručak ili večeru u restoranu Mali Raj (200 kn): Andro Jugović (71.), taxi prijevoz Bol – Supetar (taxi Bolska kruna): Slaven Šćepanović (27.), pizza u restoranu Yolo (za 2 osobe): Frane Radić (20.), usluga u Barber shopu na Rudini: Zoran Karninčić (18.), vožnja podmornicom Val (za 2 osobe): Lea Koch iz Njemačke (78.), suvenir na šetnici na štandu Obrt „Mali“ (do 100 kn): Ivo Kraljević (83.), ulaznice za Mediteran kino (2 osobe): Paula Petek (19.), večera u restoranu Santo (do 300 kn): Katarina Džambas (95.).

(85) objavljeno  24. 01. 16. u 21.25 h 

********************


alt

Dvoje ih je na jednom padobranu! Mama Dobrila je prva povikala: "Ono je moja Sanda"


alt

Sanda je još u šoku. Ništa manje nisu uzbuđeni ni mama Dobrila, otac Ivo, drugi članovi obitelji ... Padobranac Emir strplivo čeka ...


PADOBRANOM IZ HUMCA U BOL

Šest je puta avion cesna nadlijetala u subotu Bol, a po pet je padobranaca iskakalo i došlo na plažu Zlatni rat. Bila je to uobičajena vježba padobranskog kluba „Graviton“ iz Splita, ali prvi put da su došli na Zlatnom ratu.
Zanimljivost je svakako što je padobranom došla u Bol Sanda Eterović rođ. Stipičić, a nije – padobranka. Bio je to tzv. skok u tandemu. Padobranom je upravljao Emir Ekić, a Sandi se u 50. godini ispunila želja da iz Gornjeg Humca, gdje joj žive roditelji, dođe direktno na Zlatni rat. Ukrcala se u avion na bračkom aerodromu, a iz cesne su iskočili 3.000 metara iznad mora. Dočekali su je na Zlatnom ratu otac Ante Stipičić, mama Dobrila, brat Dražen … Bilo je i još članova bliže i daljnje rodine. (j.e.)

(84) objavljeno  24. 01. 16. u 21.10 h  
    nedjelja, 24. 01. 2016.     ********************


alt


alt

Iva Žaja iz Aržana bila je jedina padobranka koja je iskočila iz cesne sa 3.000 metara visine


PADOBRANOM NA ZLATNI RAT

Uz suglasnost Grabovog rata, koncesionara na plaži Zlatni rat, u subotu su izvedena 24 skoka padobranom iz pet preleta avionom cesna 280. Prva je to bila vježba splitskog padobranskog kluba „Graviton“ koja će se još nekoliko puta izvest na Zlatnom ratu, do dolaska prvih gostiju.
Prvih pet padobranaca doletijelo je cesnom s aerodroma u Sinju, a ostali su polijetali iz Aerodroma Brač. Sa visine od 3.000 metara, gdje je temperatura bila -15 stupnjeva, bez problema su došli na plažni plato. Vođa i voditelj akcije padobranaca bio je Žan Ojdanić. Jedina padobranka bila je Iva Žaja iz Aržana.
Ali uz ovu akciju bilo je još zanimljivosti. O tome više u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(83) objavljeno  23. 01. 16. u 22.50 h 

********************


alt

Najmlađi su članovi udruge "Naš Hajduk" u subotu postali braća blizanci Marko i Hrvoje, ali će s njima biti i stariji brat Lovre Marjanović


alt

Novi član je i Jakov Vlastelica zvani Đala koji je potpisao pristupnicu odmah po doskoku padobranom na Zlatni rat. Uz novog člana su bolski navijači "Hajduka" Slaven Šćepanović i Ante Balajić


PRVOG DANA 65 NOVIH ČLANOVA

Toircida Brač bi trebala biti zadovoljna bolskim rezultatima upisa u udrugu „Naš Hajduk“. Prvog dana se upisalo 65 novih članova, a akcija se nastavlja i u nedjelju od 9 do 12 sati, također ispred „Konzuma“.
Godišnja članarina za punoljetne je 100, a za maloljetne 50 kuna. Idućih dana svi će novoupisani dobiti članske iskaznice na kućnu adresu. (j.e.)

(82) objavljeno  23. 01. 16. u 22.35 h  

********************


alt


alt

Skupština je Luku Gušo-Žižića (prvi slijeva) izabrala za počasnog predsjednika, a Ivana Malenicu (stoji) za predsjednika BK "Blato-Ratac"


NOVO VODSTVO BOĆARSKOG KLUBA

Nakon devet godina postojanja, boćarski klub „Blato-Ratac“ imao je u subotu navečer izbornu skupštinu. Dosadašnji predsjednik Luka Gušo-Žižić zahvalio se na toj dužnosti i izrazio želju da ubuduće bude samo član. Međutim, skupštinari su ga izabrali za počasnog predsjednika. Novi je predsjednik Ivan Malenica, a potpredsjednici su Jela Miljević i Zdravko Bartulović. Dužnost tajnika obnašati će Tonči Buljan, do će likvidator biti Đenka Vukota.
- Nastojat ćemo biti aktivniji i uspješniji – izjavio je novi predsjednik Ivan Malenica. (j.e.)

(81) objavljeno  23. 01. 16. u 22.30 h 
subota, 23. 01. 2016.     ********************


alt


TURIZAM: MORE, SUNCE I … ?

Što će se ponuditi gostima koji idućeg ljeta dođu na odmor u Bol? Ne bude li vremenskih nepogoda imat će obilato sunca, čisto more i … Čini se ništa više.
Ako izuzmemo program Bolskog lita koji nudi predstave, koncerte, izložbe i plesne večeri jednom tjedno na rivi, drugih događanja u Bolu već godinama nema. Više se ne organiziraju natjecanja u portu (penjanje uz konop, potezanje konopa, trke u vrećama …), utrke pedalina, izleti na mulima do Murvice, izvlačenje ribarske mreže na Zlatnom ratu, organizirani obilasci bolskih znamenitosti …
Planom Turističke zajednice ništa od toga ili slično nije predviđeno za 2016. godinu. Od sredstava koje TZO ubire od boravišne pristojbe i članarine  (2,38 milijuna) dio sredstava pripada Općini (600 tisuća), a ostatak uglavnom ide za potporu raznih manifestacija i natjecanja koja se održavaju u Bolu ali u kojima gosti ne sudjeluju ni kao publika, osim možda na WTA ženskom teniskom turniru krajem svibnja.
Sredstva očito nisu u pitanju. Za organizaciju manifestacija koje bi bile atraktivne za goste, treba ideja i malo više truda. (j.e.)

(80) objavljeno  22. 01. 16. u 23.55 h 

********************


alt


NAŠ HAJDUK UČLANJUJE I NAGRAĐUJE

U organizaciji Torcide Brač u tijeku je akcija, u svim mjestima na otoku, učlanjivanja u udrugu „Naš Hajduk“. To će biti moguće i u Bolu, u subotu od 9 do 15, a u nedjelju od 9 do 12 sati. Upisno mjesto je ispred „Konzuma“, a godišnja članarina je 100 kuna za punoljetne osobe, a 50 kuna za one mlađe.
Članovi imaju niz pogodnosti, a dodatno novi članovi u Bolu mogu osvojite i neke nagrade: izlet brodom Frane u Hvar (2 osobe), izlet brodom Frane u Blaca (2 osobe), večera u restoranu Mali Raj (200 kuna), vožnja taksijem „Bolska kruna“ Bol – Supetar, pizza u restoranu Yolo (2 osobe), usluga u frizerskom salonu za muške na Rudini, vožnja polupodmornicom Val (2 osobe) …
Imena dobitnika objavit ćemo na ovom portalu u ponedjeljak. (j.e.)

(79) objavljeno  22. 01. 16.  u 23.50 h  

********************


alt


NOVA STOLICA KOD ZUBARA

Zubna ambulanta od petka ima novu, suvremenu stomatološku stolicu za pacijente. Opremu je nabavio iz Njemačke  splitski Dom zdravlja, a koštala je 25.000 eura.
Oprema će dobro doći ne samo medicinskom osoblju, nego i pacijentima. (j.e.)

(78) objavljeno  22. 01. 16. u 21.45 h  

********************


alt


REZIDBA U VINOGRADIMA

Blagdan sv. Vinka (22. siječnja) za vinogradare u sjevernim krajevima Hrvatske znači početak rezidbe. Sve to se proslavi uz domaće vino i kobasice.
U Bolu je rezidba, zbog toplijih krajeva, počela odmah po Novoj godini. A slavlja za Vincekovo nije bilo. To u Dalmaciji nije ni običaj, iako je posljednje tri godine pokušao to organizirati (u Bolu) Vinko Kraljević Veva, ali je ove godine – odustao. (j.e.)

(77) objavljeno  22. 01. 16. u 23.25 h  
petak, 22. 01. 2016.     ********************


alt

Lovro Kuščević na svečanosti Dana općine Bol 2015. kao izaslanih župana Zlatka Ževrnje


MINISTAR IZ NEREŽIŠĆA

Među 20 ministara koji će biti u Vladi Tihomira Oreškovića jedan je s Brača. To je pravnik Lovro Kuščević (41), tri mandata načelnik općine Nerežišća, vijećnik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, predsjednik HDZ-ovog odbora za prostorno planiranje i graditeljstvo, inače 34. na listi najbogatijih dužnosnika s prijavljenih 8,5 milijuna kuna imovine.
Sada će obnašati dužnost ministra graditeljstva i prostornog uređenja.
Na posljednjim izborima bio je u X. izbornoj jedinici. U Bolu je dobio najviše glasova na HDZ-ovoj listi – 98. (j.e.)

(76) objavljeno  21. 01. 16. u 22.35 h 

********************


alt


PROVJERE OTOČNIH ISKAZNICA

Agencija za obalni linijski pomorski prijevoz kao izdavatelj otočnih iskaznica za pomorski prijevoz putnika i vozila provodi periodičke provjere podataka korisnika povlaštenog prijevoza.
Korisnici povlaštenog prijevoza obvezni su za svaka promjenu osobnih podataka (promjena adrese, prebivališta, imena, prezimena, a radi kojih korisnik mijenja osobnu iskaznicu), odnosno podataka o vozilu (tehnički podaci o vozilu, registarske oznake vozila ili osobni podaci o vlasniku/korisniku vozila) zatražiti novu otočnu iskaznicu.
Izvršenim periodičkim provjerama sve iskaznice čiji podaci korisnika više ne odgovaraju podacima na otočnoj iskaznici biti će automatski deaktivirane.
Periodičke provjere će se vršiti nekoliko puta godišnje.
Očito je da čim prije treba ažurirati svoje podatke, odnosno predati zahtjev za novu otočnu iskaznice ukoliko su njihovi podaci promijenjeni, kako ne bi ostali bez mogućnosti korištenja prava na povlašteni prijevoz. (o.l.p.)

(75) objavljeno  21. 01. 16. u 22.35 h 

********************


alt


NOVO U PRIJAVLJIVANJU GOSTIJU

„Od 1. siječnja 2016. godine Hrvatska Turistička Zajednica (HTZ) pustila je u rad novi sustav za prijavu turista centraliziran za područje cijele države.  Prema novim odredbama Pravilnika o prijavi turista dužnost svih iznajmljivača je prijavljivati turiste u ovaj sustav.
Uvođenjem sustava E VISITOR svi dosadašnji načini prijave turista prestaju sa važenjem“ – zamoljeni smo iz Uredat TZO Bol da to objavimo za privatne iznajmljivače. 
Osobno, međutim, treba doći u Ured TZO Bol, donijeti Rješenje o kategorizaciji svoga objekta i osobnu iskaznicu.
Ured TZO Bol će dati pristupne šifre (korisničko ime, lozinka i TAN lista) potrebne za korištenje sustava E VISITOR.
*****

U Pravilniku o načinu vođenja popisa pročitali smo (čl.8) da je Turistička zajednica na području svoga djelovanja dužna izvijestiti  o načinima prijave i odjave turista, osigurati svim obveznicima prijave i odjave turista edukaciju i stručnu pomoć vezanu uz korištenje sustava e visitor te im izdati korisničke upute.
Koliko smo razumjeli obavijest iz TZO oni će „edukaciju i stručnu pomoć“ pružati (davati) pojedinačno onima koji dođu u njihov ured.
Kako to rade drugi? TZ grada Supetra, u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu, organizira ciklus edukativnih radionica za privatne iznajmljivače. Na jednoj od tih radionica posvetit će se dužna pažnja novom sustavu prijavljivanja gostiju e-visitor. (j.e.)

(74) objavljeno  21. 01. 16.  u 22.30 h  

********************


alt

Transparent na Loži koji poziva navijače Hajduka


UČLANJENJE U „NAŠ HAJDUK“

U subotu od 9 do 15 sati, a u nedjelju od 9 do 12 sati moći će se u Bolu, ispred Konzuma, učlaniti u „Naš Hajduk“. Godišnja članarina za punoljetnu osobu je 100, a za maloljetnu osobu 50 kuna.

- Nakon što je Hajduk stao na noge, vrijeme je za iduću fazu – osigurati da politika za svoje sitne interese više ne odlučuje o Hajduku te da postoji kontinuitet demokratskih izbora u klubu u kojem članovi odlučuju o vodstvu! – poruka je organizatora. - Većina velikih klubova radi po istom principu kao i udruga „Naš Hajduk“. FC Bayern Munchen ima 250 tisuća članova (članarina 60 eura), Barcelona 170 tisuća članova (170 eura), Schalke 136 tisuća članova (50 eura), Real Madrid 110 tisuća članova (145 eura) …
Tijekom ove godine se u „Naš Hajduk“ učlanilo 9 tisuća navijača, a prošle godine preko 15 tisuća.
Nakon učlanjenja dobiva se članska iskaznica s kojom se osim prava na glasovanje, ima prvenstvo kod kupovine ulaznica, popust kod kupovine hajdukovih suvenira ili proizvoda tvornice „Galeb“ …
Svaki novi člana udruge „Naš Hajduk“ iz Bola konkurira i za jednu od 10 nagrada. Koje su to nagrade objavit ćemo u subotnjoj Bolskoj kronici, a imena dobitnika u ponedjeljak. (j.e.)

(73) objavljeno  21. 01. 16. u 22.25 h 

********************


alt

Samostan dominikanaca u Bolu (foto: j.e.)


DOMINIKANCI NA TV

Dominik de Guzman, svećenik iz Calleruege, 1216. godine osnovao je novi crkveni red. To je bio red propovjednika. O 800 godina dominikanaca bit će govora u dokumentarnom filmu (40 minuta) snimljenom 2015. godine na lokalitetima Hrvatske dominikanske provincije u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a emitirat će se na prvom programu HRT-a u subotu u 13.12 sati.
Dominikanci su u Bol došli 1475. godine. (j.e.)

(72) objavljeno  21. 01. 16. u 22.20 h 

*********************


alt


BEZ VOZILA DO SV. LUCIJE

U subotu 23. siječnja ponovo će, za promet vozila, biti zatvorena makadam cesta, od Ulice Tina Ujevića, koja vodi prema crkvici Sv. Lucije. Na cesti će biti auto (betonska) pumpa zbog čega neće biti moguć promet vozilima od 9 do 12 sati.
Radove izvodi tvrtka „Bilić“, ali u slučaju loših vremenskih prilika moguće je da radovi budu odgođeni. (j.e.)

(71) objavljeno  21. 01. 16. u 22.15 h  
četvrtak, 21. 01. 2016.     ********************


alt


IMA LI RJEŠENJA ZA DOM STARIH?

Očito je da mnogi problemi pritišću sadašnjeg najmoprimca Doma za starije osobe u Bolu. Razlog je to za posjet Domu i kasnije sastanka u Uredu načelnika. U posjeti Domu bili su u srijedu načelnik Tihomir Marinković, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, vijećnik i predsjednik Odbora za socijalnu skrb Branko Mikulić, općinski pročelnik Stipe Karmelić, bolski liječnik dr. Markica Tomić, župnik Damir Šokić, vlasnik hotela i lječilišta „Ivan“ Ivan Dujmović, a u razgovorima je sudjelovao i član povjerenstva koji brine o stanju u Domu Zvonko Marić. Domaćin je bio Rajko Škorić, ravnatelj Doma.
Općina je zgradu Doma, preuređenu i opremljenu, dala u 20-godišnji najam. Na pola toga roka došao je novi najmoprimac ali su ostali neriješeni problemi i dugovanja. Danas u Domu ima 28 stanara, od čega su petorica iz Bola. Očito je da su potrebna velika ulaganja u uređenje, jer se to nije činilo godinama ili nedovoljno. Kapacitet uz sadašnje cijene ne omogućava ekonomsko poslovanje, pa nova uprava doma nastoji dodatnim uslugama i proširenjem djelatnosti osigurati dio prihoda. Nudi se odnedavno mogućnost dostave hrane na kućne adrese, njega u kući, čišćenje …
Od duga Općini od 150.000 kuna, Općinsko vijeće je ranije otpisalo 70.000, a ostatak je tadašnja ravnateljica Doma trebala uložiti u nužne popravke. To međutim nije urađeno.
Sada treba čekati završni račun i točno specificirati tko što treba uraditi. Tada će povjerenstvo predložiti Općinskom vijeću konačnu odluku te će se znati može li se i kako dalje. (j.e.)

(70) objavljeno  20. 01. 16. u 21.25 h 

********************


alt


NOVI DIREKTOR U „BRETANIDI“

Odlaskom Nade Orehovac u mirovinu, vlasnik hotela „Bretanide“ iz Austrije imenova je za novog direktora Philipa Meistera. Novog je direktora u srijedu primio načelnik općine Tihomir Marinković. Primanju je bila nazočna i zamjenica direktora hotela Natalija Bilić. (j.e.)

(69) objavljeno  20. 01. 16. 

********************


alt


O R3 ZONI JOŠ DANAS

Na javnom uvidu su projekti urbanističkog plana uređenja prve faze R3 zone od 21. prosinca. Četvrtak (21. siječnja) je i zadnji dan uvida ali i mogućnost dostave općini pismenih mišljenja, prijedloga i primjedbi. (j.e.)

(68) objavljeno  20. 01. 16. u 21.15 h  

********************


alt


DVA FILMA U SUBOTU

Ponovo Kino Mediteran otvara vrata bolske kino dvorane i to u subotu 23. siječnja, prvi put ove godine.
U 17 sati prikazat će se novi animirani spektakl „Medo sa sjevera“, a film je sinkroniziran na hrvatski jezik.
Film „Povratnik“ je na programu u 20 sati, a riječ je o remek djelu redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua. Dobitnik je tri Zlatna globusa i čak 12 nominacija za nagradu Oskar.
Ulaznice za oba filma su po 25 kuna. (A.M.)

(67) objavljeno  20. 01. 16. u 21.10 h  

********************


alt


ŽUPANIJSKE NAGRADE U 2016.

Objavljen je pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrada Splitsko-dalmatinske županije u 2016. Prijedloge mogu podnijeti i tijela općine, trgovačka društva i ustanove, građani i udruge građana, političke stranke i druge pravne osobe.
Nagrada se dodjeljuje za promicanje znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, športa, zdravstva, socijalne skrbi i drugih područja društvenog života u našoj županiji.
Rok je do 5. veljače, odnosno 30 dana nakon objave natječaja u listu „Slobodna Dalmacija“. (j.e.)

(66) objavljeno  20. 01. 16. u 21.05 h
srijeda, 20. 01. 2016.     ********************


alt


PRIPREME ZA NOVU LUKU

Mnogo je još posla preostalo kako bi već ove godine, prema ranijim najavama, počela gradnja nove luke na Račiću. Treba najprije završiti projektnu dokumentaciju, dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu, odabrati najpovoljnijeg izvođača … Može li nasipanje lukobrana buduće luke početi krajem ove godine? - pitamo ravnatelja Lučke uprave SDŽ Domagoja Maroevića
- Lučka uprava SDŽ financira projektnu dokumentaciju. Općina Bol vodi poslove do dobivanja lokacijske dozvole, a onda Lučka uprava nastavlja oko glavnog projekta i građevinske dozvole. Od jedne do druge dozvole treba barem 4 do 5 mjeseci. Vrlo brzo će proći ova 2016. …
Iz razgovora s ravnateljem Lučke uprave saznali smo da se vrlo brzo očekuje i Studija utjecaja na okoliš, a u veljači bi Skupština Splitsko-dalmatinske županije trebala donijeti odluku o proširenju prostora gdje će se graditi.
Mogu li, možda, financijske restrikcije u državi poremetiti planove izgradnje?
- Ako turistički promet i interes nautičara u ovoj godini ostane na istoj razini kao lani, nema bojazni za izgradnju. Lučka uprava SDŽ ima dio vlastitih sredstava, a ostalo bi se osiguralo kreditima. Ja se nadam da će nova luka na Račiću biti u funkciji 2019. – zaključio je naš razgovor ravnatelj Domagoj Maroević. (j.e.)

(65) objavljeno  19. 01. 16. u 21.25 h 

********************


alt


KOLIKO JE PROIZVEDENO RAKIJE?

Zadnji je dan (20. siječnja) za „male proizvođače jakog alkoholnog pića“ (rakije), a koji su upisani u registar trošarinskih obveznika, da podnesu Carinskoj upravi u Splitu Godišnji izvještaj o ukupno proizvedenoj količini rakije. Vjerujemo da je tu obvezu ispunila većina obveznika.
Naravno, svi podnosioci izvještaja obvezni su u korist državnog proračuna uplatiti 200 kuna. (j.e.)

(64) objavljeno  19. 01. 16. u 21.20 h 
utorak, 19. 01. 2016.     *******************


alt


POČELI RADOVI NA BENZINSKOJ POSTAJI

Od ponedjeljka su počeli intenzivni pripremni radovi na uređenju benzinske postaje u Bolu. Do daljnjega po gorivo će trebati u Supetar, a pouzdano se ne zna kada će uređenje i ostali radovi biti završeni. Službenih informacija iz INE nema, a neki spominju dva-tri tjedna, a neki i dva mjeseca.
Dobro bi bilo da benzinska postaja ponovo proradi prije Uskrsa kada u Bol stižu prve grupe turista, a neki od njih sigurno i vlastitim automobilima. Hoteli, agencije i privatni iznajmljivači treba imati točnu informaciju kako bi o (ne)radu benzinske postaje mogli izvijestiti goste koji su najavili svoj dolazak u Bol.
INA o početku i završetku radova nije obavijestila općinske službe. (j.e.)

(63) objavljeno 18. 01. 16. u 22 h 

********************


alt


MASLINA NA BURI I LEDU

Kako zaštititi maslinu od bure i leda? O tome mr. Stanislav Štambuk iz Savjetodavne službe RH kaže:
- Hladnoća ne bi trebala naštetiti maslinama, onim starijim a ni novozasađenim. Nema razlike ni u sortama, jer su jednako otporne na zimu. Opasnost može biti tek ako temperatura padne 6 do 7 stupnjeva ispod nule. Ni smrznuta zemlja ne može oštetiti stablo.
Ukoliko ipak dođe do enormno niskih temperatura, rezidbu oštećenih stabala valja započeti s kretanjem vegetacije. Tada treba ukloniti oštećene dijelove, a to je vidljivo prilikom rezidbe po smeđem tkivu između kore i drva. (B.O.)

(62) objavljeno  18. 01. 16. u 21.55 h 
ponedjeljak, 18. 01. 2016.     *******************


alt


KADA NASTAVAK RADOVA?

Dovršenje radova na nogostupu od benzinske postaje do Biline kuće, započeto prije prošlogodišnje turističke sezone, trebalo je nastaviti u listopadu. Nešto se počelo, a onda je, po običaju, zastalo.
Građevinari obično čekaju da prođu „naši“ i „njihovi“ blagdani, a najnovija je informacija da se čekaju povoljnije vremenske prilike.
Hoće li to biti prije ili poslije Uskrsa? Ili će trebati čekati turiste da nas vide kako i koliko radimo? (j.e.)

(61) objavljeno  17. 01. 16. u 21.55 h 

*******************


alt

Odron na plažu Zlatni rat 10. ožujka 2009.


alt

Današnje stanje: na dijelu plaže i sedam godina kasnije stoji odron


KAKO SE STVARAJU PLAŽE?

Najviše je šljunčanih plaža u Bolu nastalo nakon obimnih građevinskih radova, od iskopa za izgradnju hotela „Elaphusa“, „Borak“, „Bonaca“, „Bretanid“ … Ekolozi i udruge koje brinu o zaštiti prirode, ne odobravaju nasipanje iskopane zemlje u more. Ali je to jedini način da se obnavljaju plaže, a Zlatni rat postaje sve širi i duži.
Sa zapadne strane plaže Zlatni rat odronio se 10. ožujka 2009. dio usjeka zajedno sa željeznom ogradom (gornja slika). Na plaži u to doba nije bilo nikoga, pa je sve prošlo bez nezgode osim s manjom materijalnom štetom zbog izrade nove ograde.
Nitko se nije usudio zbog „zelenih“ dirati u odronjenu zemlju, ali su dio nasipa ipak odnijeli valovi u more. Jedan je dio ostao (donja slika) kojeg bi, bez obzira što mislili i govorili „zeleni“, trebalo prije sezone – barem ukloniti. Sada se tamo stvara deponij, a neki nas kupači upozoravaju da su vidjeli i – zmije. Upravo je ovo vrijeme za neku konkretnu akciju! (j.e.)

(60) objavljeno  17. 01. 16. u 21.50 h 

********************


alt


UČLANJENJE U „NAŠ HAJDUK“

Klub navijača „Torcida Brač“ prošle je subote, druženjem i zabavom u Supetru, krenuo u akciju učlanjenja u projekt „Naš Hajduk“. U Bol će se učlanjivati u subotu 23. siječnja na pultu koji će biti od 9 do 15 sati postavljen ispred marketa „Konzum“ (Tri palme).
Godišnja članarina za odrasle je 100, a za maloljetnike 50 kuna.
Više informacija o ovoj akciji može se pročitati na portalima „Torcida Brač“ i „Naš Hajduk“. Učlanjenje u projekt „Naš Hajduk“ provodi se u cijeloj Hrvatskoj. U Metkoviću se učlanilo preko 100 navijača, u Karlovcu preko 50, u Dugom Ratu preko 50, u Solinu preko 120 … (j.e.)

(59) objavljeno  17. 01. 16. u 21.45 h
nedjelja, 17. 01. 2016.      *******************


alt

Pogled s Vidove gore na Bol, Zlatni rat i susjedni otok Hvar (foto: j.e.)


OTPAD – PROBLEM ILI POTENCIJAL?

Na osnivačkoj Skupštini konzorcija Brač, održanoj prošlog petka u Supetru, nije se samo razgovaralo o žičari Bol – Vidova gora. Bile su na dnevnom redu još dvije, možda ništa manje važne teme: problem komunalnog i biootpada na Braču te razvoj i prostorno uređenje Vidove gore.
ZAŠTITA TURISTA I PRIRODE
Plato Vidove gore dobio bi sasvim novu svrhu, no kako zaštiti turiste i kako zaštiti prirodu od turista, pitanje je koje se sljedeće nameće. Turizam kakav poznajemo treba biti raščlanjen na selektivne oblike, tvrdi Lino Ursić iz tvrtke CERADO d.o.o. S Općinom Bol već kreću u prvi projekt arheološkog turizma te u uređenje 'reguliranog vidikovca' Velo Kaštilo. Uz baštinski, Vidova gora nudi vjerski, sportski, avanturistički oblik turizma, sve ono što zajedno, istaknuo je kasnije Vedran Barbarić s Filozofskog fakulteta u Splitu, čini identitet otoka koji, kao takav, ima i svoju ekonomsku vrijednost.
Bitno je istaknuti kako je za sva područja, poput ovog, koja su van granica Prostornih planova lokalnih samouprava, odgovoran Županijski zavod za prostorno uređenje, pa je o pojedinostima okupljene informirao njegov ravnatelj Niko Mrčić.
ZBRINJAVANJE OTPADA NA BRAČU
Tema zbrinjavanja otpada posljednja se našla na dnevnom redu skupštine, no, složila se većina gospodarstvenika kao i prisutnih, jedna je od najvažnijih i, svakako, najhitnijih projekata. Brač proizvodi oko 7 tisuća tona komunalnog otpada godišnje, toliko je bi otpada. Relativno to nije mnogo, ali za jedna otok jest. U svojoj je prezentaciji profesor Jakša Miličić ponudio četiri solucije iz Njemačke, strojeve koji razgrađuju biootpad, ali i s mogućnosti razrade komunalnog otpada, a koji pritom mogu generirati i – električnu energiju. Čim je tehnologija i čim su Nijemci, uvjerava Miličić, tome treba vjerovati. Zvuči futuristički?
- Postrojenja za preradu otpada sve više i više napreduju, a cijene se time i smanjuju pa se približavaju našim mogućnostima. Uzmemo li u obzir poticaje, bespovratna sredstva koja bi u nekoj mjeri sufinancirala ovakav projekt, smatram kako je on vrlo moguć i to ne u tako dalekoj budućnosti, govori nam Tihomir Marinković, načelnik Općine Bol.
Upravo je ova Općina navedene projekte i inicirala, prati ih u pripremi sve do stadija kad se budu aplicirali na fondove Europske Unije. Marinković je optimističan. No, koliko ćemo ih čekati? O žičari se priča već gotovo dvadeset godina.
- Projekt žičare neće moći biti realiziran za manje od tri do četiri godine. Riječ je o velikom i vrlo složenom projektu s vrlo zahtjevnom pripremom. Mislim da su svi navedeni projekti realni, a dodatne će studije dati završnu priču. No, po mom mišljenju u perspektivi svi oni imaju svoju šansu, tvrdi Marinković.
Svoju riječ i mišljenje, na supetarskom okupljanju, dali su gospodarstvenici. Uz kritiku spore birokracije, mnogi su pohvalili suradnju s jedincima lokalne samouprave. Među njima je i Jako Andabaka, većinski vlasnik Zračne luke Brač, koji je najavio produženje piste na koju će moći slijetati Air busovi 319, a to je svakako nova šansa u turizmu. Na ovakav poduhvat pogurali su, kaže, francuski turoperatori zbog sve većeg interesa njihovih gostiju.
- Možda bi bilo riskantno najaviti već za ovo ljeto, no cilj je 2017. godine imati 50 tisuća putnika preko aerodroma. Istina, optimist sam, ali volim sebi zadati cilj kojeg ću 'loviti', kazao je Andabaka.
Dodajmo ovom izvješću i podatak da je Konzorciju pristupio i Grad Supetar. (I. Gospodnetić)

(58) objavljeno  16. 01. 16. u 20.50 h 

********************


alt

Nemoguće je da ovaj par i ove godine bude u karnevalskoj povorci jer je 2012. već osuđen i spaljen na Pumpareli


BITI ĆE KARNEVALADE I TESTAMENTA

Malo je ostalo dana, a malo je i informacija o pripremama za karnevalski utorak (9. veljače) kada se po tradiciji u Bolu organizira povorka kroz mjesto, čitanje testamenta i spaljivanje Jure Karnevala. Ove, prestupne godine, Juri bi se trebala pridružiti i – Karnevalica.
- Sigurno je da ću ja raditi ta dva lika za spaljivanje – kaže nam Lovro Karmelić koji je posljednjih godina to radio s Vinkom Kraljevićem Gemom.
Tko će mu pomagati još se ne zna, jer Gemo to iz zdravstvenih razloga ne može.
Družbu Jure Karnevala, koja bi trebala biti organizator karnevalskih ludovanja, nismo uspjeli pronaći jer je jednostavno nema ili se sastaje i radi u tajnosti. Mate Petrić bi mogao biti osoba koja će pisati testament, sasvim sigurno najzanimljiviji dio karnevalske fešte zbog kojeg se i ljudi okupljaju. Do prije nekoliko godina pod Ložu, a onda na Studenac ili u slučaju kiše u Dom kulture ili kino dvoranu. (j.e.)

(57) objavljeno  16. 01. 16. u 20.45 h  

********************


alt


INA: NEDJELJA JE ZADNJI DAN

Posljednja dva-tri dana nešto više automobila čeka u redu kako bi vozači kupili gorivo. Nije to zbog najave poskupljenja, nego zbog zatvaranja benzinske postaje u Bolu. U ponedjeljak počinju radovi na preuređenju, pa se još u nedjelju do 12 sati može kupiti gorivo.

Nismo saznali koliko dugo će biti pumpa zatvorena, ali se pretpostavlja da će to potrajati najmanje tri tjedna. (j.e.)

(56) objavljeno  16. 01. 15. u 20.40 h  
subota, 16. 01. 2016.      ********************


alt


alt


ZONA R3 - DEVASTACIJA PROSTORA?

Na javnoj raspravi o projektu urbanističkog plana uređenja R3 Zone (prva faza), čulo se od većine diskutanata, da gradnja sportsko zabavnih sadržaja uključivši i disco klub, predstavlja devastaciju tog prostora kojeg treba sačuvati za možebitno proširenje turističke zone gdje bi se gradili elitni objekti sa pet zvjezdica.
Rasprava je organizirana u petak (15. siječnja) u Domu kulture došlo je četrdesetak osoba, nešto više nego je bilo stolica u dvorani Doma kulture.
Pročelnik u općinskoj upravi Stipe Karmelić objasnio je redoslijed događanja u vezi ove zone, sjevero-zapadno od plaže Zlatni rat, a izrađivači projekta iz splitske tvrtke Nemico d.o.o. informirali su o planiranim zahvatima na prostoru I. faze od 16 tisuća kvadratnih metara.
U diskusiji se čulo: devastira se najvrjedniji prostor u Bolu i više ga nema za razvoj turizma, zašto se ne gradi od zapada prema istoku, zašto na ovoj raspravi nema načelnika, predsjednika i ostalih članova Općinskog vijeća (bili su zamjenik načalnika i dvojica vijećnika – op.autora), znači li ovo nacionalizaciju prostora, hoće li se urediti samo I. faza, povratnici iz disca stvarat će buku i ometati odmor gostiju u tri obližnja hotela, turisti neće više uživati u tišini i šumu mora …
Rečeno je da bi o ovoj R3 zoni trebalo krenuti od početka. Međutim, pisana mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se do 21. siječnja dostaviti na adresu Općine.
Javna rasprava trajala je 75 minuta uz primjedbu da jutarnji termin za ovakve skupove nije pogodan. U raspravi su sudjelovali: Ivica Karninčić Koloč, Toni Pešutić, Vedran Krunić, Ivica Šćepanović, Lovro Rumora, Pjerin Jugović, Jerko Martinić, Dinko Karninčić Batinić, Mate Petrić, Ana Bilić Erić i Dean Buvinić. (j.e.)

(55) objavljeno  15. 01. 16. u 21.50 h 

********************


alt

Sa osnivačke skupštine Konzorcija Brač održane 15. siječnja (foto: i. gospodnetić)


alt

Dužina staze je 2.900 metara, vrijeme puta 5,3 minute, u kabini 55 putnika ...


ŽIČAROM NA VIDOVU GORU

U supetarskom hotelu Osam održana je ovog petka osnivačka skupština Konzorcija Brač, okupljanje s razlogom: razvoj otoka Brača. Teme su, dakle, bile: Projekt žičara Vidova gora, zatim Prijedlog sadržaja Programa razvoja i uređenja Vidove gore te Projekt gospodarenja otpadom na razini otoka. Skupštinu su činili većina predstavnika bračkih općina koji su pristupili konzorciju, ali i značajni gospodarstvenici Hrvatske koji su na neki način vezani za otok. Svakako, zanimljiv skup ljudi među kojima mnogi nisu mogli skriti zadovoljstvo kako Brač djeluje ujedinjeno.
Za predsjednika Skupštine izabran je Dino Sokol iz Bluesun hotela.
Predinvesticijsku studiju projekta žičare predstavila je Ivana Ujević iz CERADO d.o.o. S polazišnom točkom u Bolu, s današnjeg parkirališta, a gornji terminal bio bi na mjestu današnjeg restorana na Vidovoj gori. S tri stupa i s utvrđenim pravcem, dakle, bez lomljenja rute, financijski je isplativija. Ruta dugačka gotovo tri kilometra s dvije bi gondole prevozila goste do atraktivnog vrha otoka i nazad. Osamdeset milijuna kuna skup projekt financirao bi se preko EU fondova gdje bi bespovratna sredstva pokrivala nešto više od pedeset posto troškova, no, računaju iz Cerado-a, po njihovoj trenutnoj procjeni, već bi se kroz prvu godinu investitoru vratilo oko pola milijuna kuna. Žičara bi sa sobom nosila i druge dobiti, produljenje sezone, moguće i oko 50-tak zaposlenih u sektorima poput ugostiteljstva, prijevoza i slično koji bi se na ovaj projekt vezali. Slijedi konačna studija izvedivosti, ali i ona utjecaja na okoliš. Nju je predstavio Mirko Mesarić iz tvrtke 'IRES ekologija' koja je sličan projekt provela na Učkoj. Specifičnost Vidove gore kao područja zaštićenog krajobraza svakako predstavlja poseban izazov, no, smatra Mesarić, žičara ne isključuje zaštitu, već štoviše, priče nadopunjuje jedna drugu u smislu održivog razvoja.
Obol priči dao je i Tonći Bilić, gradonačelnik Makarske ponudivši pomoć i savjet s obzirom da se Makarska dala u sličan projekt kojim bi žičarom spojili grad s Biokovom koji je u statusu Parka prirode.
U sutrašnjoj Bolskoj kronici: Razvoj i prostorno uređenje područja Vidove gore te Otpad – problem ili potencijal? (Ivana Gospodnetić)

(54) objavljeno  15. 01. 16. u 21.40 h  
petak, 15. 01. 2016.     ********************


alt


OD PONEDJELJKA BEZ GORIVA

Već smo pisali, ali još jednom ponavljamo, od ponedjeljka (18. siječnja) neće raditi benzinska postaja u Bolu. Taj dan počinje rekonstrukcija i preuređenje, pa nema točenja goriva.
Ostaje još petak, subota i nedjelja do 12 sati da se osiguraju potrebne rezerve goriva, barem da se vozilom može doći do Supetra, gdje je najbliža benzinska postaja.
Nije objavljena informacija koliko dugo će se raditi i uređivati, a to može potrajati, najmanje tri tjedna. (j.e.)

(53) objavljeno  14. 01. 16. u 22.25 h 

********************


alt


OBAVIJEST ZADRUGARIMA

One koji su možda zaboravili, podsjećamo da je petak (15. siječnja) zadnji dan za proizvođače grožđa i vina da ispune i dostave Izjavu o berbi te Izjavu o proizvodnji.
Pomoć u ispunjavanju formulara može se dobiti u uredu Zadruge, a detaljnije o tome piše u  rubrici Obavijesti i oglasi. (j.e.)

(52) objavljeno  14. 01. 16. u 22.20 h 

********************


alt


BEZ VOZILA DO SV. LUCIJE

U subotu 16. siječnja planirani su betonski radovi na stambenoj zgradi na početku ceste koja, od Ulice Tina Ujevića, ide prema crkvici Sv. Lucije. Na cesti će biti auto (betonska) pumpa zbog čega neće biti moguć promet vozilima od 8 do 12 sati.
Radove će izvoditi tvrtka „Bilić“, ali u slučaju loših vremenskih prilika moguće je da radovi budu odgođeni. (j.e.)

(51) objavljeno  14. 01. 16. u 22.15 h 
četvrtak, 14. 01. 2016.     *******************


alt

Zbog valova i osoke, u srijedu je osvanuo manji bazen nego je bio večer prije


alt

Tonči Kukoč Bager prvi kupač u 2016. i u novoformiranom bazenu na Zlatnom ratu


PRVO KUPANJE U 2016.

U bazenu nastalom na punti Zlatnog rata u srijedu se moglo kupati. Iskoristio je tu priliku, kako je i najavio, Tonči Kukoč Bager. Sa okupljenim znatiželjnicima zaigrao je i picigin: on u bazenu, a oni na suhom. Bilo je to ujedno i prvo kupanje u Bolu u novoj godini.
O tom događaju izvijestila je TV Jadran u večernjim vijestima (17.30 i 19.30 sati), a najnovija zračna snimka kupanja na Zlatnom ratu može se vidjeti ako se otvori rubrika VIDEOTEKA. Nešto više fotografija, osim na početnoj stranici ovoga portala, objavljujemo u rubrici ZIMSKE RAZGLEDNICE.
Nije prvi put da pod udarima vjetra nastane bazen na Zlatnom ratu. Pjerin Jugović ispričao nam je događaj iz 1961. godine. Grupa njemačkih studenata je prenijela njegovu jedrilicu u tada nešto veći bazen koji je u promjeru bio širok preko 10 metara, a dubok 1,5 metar.
Interesantan je i podatak da je većina bazena nastala nakon jakog juga, a manje, kao sada, nakon tramontane i lebića.
Na panoima na ulazu na plažu Zlatni rat i na autobusnoj postaji je fotografija bazena snimljena u svibnju 2001. godine. (j.e.)

(50) objavljeno  13. 01. 16. u 21.55 h 

********************


alt


GAŠENJE SVJETLEĆE DEKORACIJE

U srijedu su radnici „Grabovog rata“ počeli gašenjem i postupnim uklanjanjem javne svjetleće dekoracije koja je upaljena 28. studenoga.
Potpuno novu dekoraciju Bol je dobio krajem 2014. a krajem 2015. je samo nešto manje dopunjena.
Za idući Božić i Novu godinu, kako smo već jednom i napisali, trebalo bi razmisliti i dodatno dekorirati neke javne objekte: Galerija Branislav Dešković, Ambulanta, zgrada „Konzuma“ (Tri palme), hotel „Kaštil“, zgrada u kojoj je škola i podrum „Jako vino“ … (j.e.)

(49) objavljeno  13. 01. 16. u 21.50 h 

********************


alt


POMOĆ U NABAVCI SADNICA (2)

Pred neki dan smo pisali o subvencijama Županije i Općine za nabavku
sadnica loze, maslina i raznog voća. Po jednu trećinu troškova nabavke snosi Županija i Općina, a članovi zadruge imali su sve besplatno.
Zainteresirani se mogu javiti u Općinu ili Bol poljoprivrednu zadrugu do 31. siječnja, ali treba ispuniti neke uvijete.
Ivica Vlahović, upravitelj BOL poljoprivredne zadruge, objasnio nam je da na sufinanciranje mogu računati oni koji imaju OPG te barem tisuću kvadratnih metara za sadnju 500 loza ili 33 masline.
Manje količine sadnica loze ili maslina dijelili su besplatno neke političke stranke u predizborno vrijeme. Po toj logici to se može očekivati tek u siječnju 2017., uoči lokalnih izbora. (j.e.)

(48) objavljeno  13. 01. 16. u 21.45 h 

********************


alt


alt


R3 ZONA: JAVNA RASPRAVA U PETAK

Projekti urbanističkog plana prve faze uređenja R3 zone, od 21. prosinca su, radnim danom, na javnom uvidu u prizemlju Doma kulture. Za petak  15. siječnja u 11 sati zakazana je javna rasprava, također u prostorijama Doma kulture, kada će zainteresirani čuti dodatna objašnjenja, ali i odgovore na pitanja zainteresiranih. Izrađivač projektne dokumentacije je tvrtka Nemico d.o.o. iz Splita.
R3 zona zauzima 10 hektara, a na javnom uvidu je najistočniji dio, tzv. prva faza, koja zauzima površinu od 15.457 kvadratnih metara (1,54 hektar). Na toj površini predviđen su prostor za sport i rekreaciju, zelena površina, parkiralište, prometnice i trafostanica. (j.e.)

(47) objavljeno  13. 01. 16. u 21.40 h  
srijeda, 13. 01. 2016.     ********************


alt

U utorak prije 16 sati nastao je mali bazen (foto: Jurica Kusanović)


ZLATNI RAT (OPET) MIJENJA OBLIK

Nakon par dana ponovno je tramontana promijenila oblik špice plaže Zlatni rat. Prvi put ove godine, dogodilo se to u četvrtak, a onda je jugo tijekom subote sve vratilo na svoje mjesto. Međutim, valovi tramontane u utorak su ponovno prekrili zapadni dio plaže, a špica se okrenula prema istoku. U utorak predvečer na vrhu plaže stvoren je bazen! Ne dođe li do nekih promjena, u srijedu je za 10 sati najavljeno – kupanje u bazenu.
Prvi snimci koje je načinio i objavio naš portal izazvali su veliki interes javnosti. Sve tri nacionalne televizije objavili su priloge o tom fenomenu, a informirani smo da je to učinila i TV Slovenije. Nema portala na kojem nije snimka Frane Marinkovića. Samo na YouTubeu do utorka u 20 sati bilo je 195.360 pregleda. Ako bi računali i one portale koji su tu snimku objavili ilegalno, onda je plažu Zlatni rat u samo pet dana vidjelo preko 300 tisuća ljudi. To je bez svake sumnje najbolja propaganda za Bol, a koja ništa nije koštala Turističku zajednicu niti je ona na bilo koji način u tome sudjelovala.
Snimke plaže načinjene u utorak 12. siječnja možete pogledati u rubrici Zimske razglednice ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(46) objavljeno  12. 01. 16. u 21.50 h 

********************


alt

Predio Bola, iznad Ulice Hrvatskih domobrana, a ispod ceste Bol - Gornji Humac


alt

Opožareno područje snimljeno iz zraka


POŽAR BEZ VEĆIH POSLJEDICA

Požar koji se pojavio u utorak rano ujutro nije baš u Šilovcu, kako smo izvijestili, nego nešto malo istočnije. Taj predjel zovu Glavica. Razlog požaru je nepažnja prilikom paljenja odrezanih grana borovine. To je učinjeno u petak bez da se prethodno izvijestilo bolski DVD. Vatra očito nije dobro ugašena i ponovno se razbuktala u utorak. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je da se vatra proširi na borovu šumu.
Izgorjela je samo trava i nisko raslinje, a tek su malo nagorjele grane stabala. Površina opožarenog područja je 6 tisuća kvadrata. U gašenju požara sudjelovalo je zapovjedno-navalno vozilo, autocisterna i vozilo za gašenje šumskih požara i naravno 10 članova DVD Bol. Objekata nema u blizini.
Vatrogascima je dojavljeno o požaru u 2.45 sati. Već u 3.30 požar je lokaliziran, a u 5 sati i ugašen. Za gašenje je utrošeno 11.500 litara vode. (j.e.)

(45) objavljeno  12. 01. 16. u 21.45 h  

*******************


alt

Sportski tereni na Poljani gdje se igralo, zabavljalo i dočekalo Novu godinu


PRILOG ZA BRAČKE PUPOLJKE

Na nedavno održanoj manifestaciji „Sportsko zabavni Božić“ prikupljali su se i prilozi za udrugu „Brački pupoljci“. Na Badnjak se čak i dijelio besplatno gulaš od hobotnice. Međutim, kako su nas izvijestili organizatori, prilozi posjetitelja ove su godine bili nešto skromniji. Prikupljeno je svega 950 kuna. (j.e.)

(44) objavljeno  12. 01. 16. u 21.40 hutorak, 12. 01. 2016.     ********************


alt


alt


alt


GORI ŠILOVAC

Dežurni u bolskom DVD-u dobio je u utorak rano ujutro dojavu o požaru u predjelu Šilovac, iznad Bola, a ispod ceste Bol - Gornji Humac. Vatrogascima je prvi to dojavio Mladen Baković u 2.45 sati. Na mjesto požarišta upućene su tri cisterne i deset vatrogasaca. Požar je izbio na terenu gdje se, bez prethodne najave vatrogascima, prošlog petka sjekla i palila borovina.

O požaru vašeg novinara izvijestio je u 3.20 zapovjednik DVD Bol Nikša Bjelobradić. Na mjestu požarišta stigla je i policija iz Supetra.

U 3.45 rečeno nam je da je požar pod kontrolom i da je spriječeno njegovo širenje na susjednu borovu šumu. Vatrogascima je rad otežan zbog nepristupačnog i strmog terena, a uz sve to je noć i puše jako jugo. (j.e.)

(43) objavljeno  12. 01. 15. u 4.00 h 

********************


alt


AMBULANTA SAMO UJUTRO

Još do sredine idućeg tjedna (21. siječnja) bolska ambulanta radi samo ujutro. Razlog je što liječnici koriste godišnji odmor, ali u slučaju hitne potrebe za pomoć treba nazvati, nakon radnog vremena - 194. Dežurna medicinska ekipa je u Gornjem Humcu.
Inače, u Bolu još nije zabilježen ni jedan slučaj gripe, a cijepljeni su samo stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Nitko od mlađe populacije nije se cijepio. (j.e.)

(42) objavljeno  11. 01. 16. u 22.35 h 

********************


alt


PRIJETI NAM BOROV PRELAC

Zbog blage zime nešto se ranije pojavio borov prelac i lako su vidljiva gnijezda s gusjenicama po borovima uz cestu za Supetar, ali i u šumici na plaži Zlatni rat (na slici). Leptiri izgrade gnijezdo iz kojeg se izlegu gusjenice, a one se hrane borovim iglicama.
Borov prelac može biti opasan za kuće ljubimce ali za ljude koji obolijevaju od  žestokih alergijskih reakcija kada dođu u dodir s dlačicama borovog prelca. U tom slučaju hitno se treba javiti liječniku odnosno veterinaru.
Jedina mjera protiv borovog prelca je mehaničko rezanje grana i spaljivanje gnijezda. Zbog pčela koje se hrane sokovima s borova zabranjeno je kemijsko tretiranje. Iluzorno je u ovakvim situacijama očekivat pomoć Hrvatskih šuma. (j.e.)

(41) objavljeno  11. 01. 16. u 22.30 h 
ponedjeljak, 11. siječnja 2016.     ********************


alt

Detalj s prošlogodišnjeg dječjeg karnevala u Bolu


DJEČJI KARNEVAL TJEDAN RANIJE

Karnevalska događanja ove su godine nešto ranije, jer je Uskrs već 27. ožujka, a korizma počinje 10. veljače. Kako su nas informirali u Centru za kulturu, dječji karneval će, u dogovoru sa školom i nekim roditeljima, biti pomaknut tjedan dana ranije, tj. 31. siječnja. Glavni razlog je što se planira 5. i 6. veljače sudjelovanje bolske djece na karnevalu u Veroni ali i na Riječkom karnevalu.
U nedjelju 7. veljače djeca s roditeljima, pojedinačno ili u grupama, mogu sudjelovati ili gledati karnevalsku feštu u Splitu, Kaštelima ili Makarskoj.
Termin za karnevalsku tombolu je, kao i obično, ponedjeljak 8. veljače, dok bi se sutradan (utorak) organizirala povorka kroz mjesto, čitanje tastamenta, spaljivanje Jure Karnevala, pašticada i na kraju zabava s plesom u Domu kulture.
Za nešto više detalja i informacija o povorci i tastamentu upućeni smo na Družbu Jure Karnevala, koja bi trebala biti nositelji organizacije. (j.e.)

(40) objavljeno  10. 01. 16. u 22.25 h  

********************


alt

U nedjelju je ekipa HRT-a snimala izjavu Mate Petrića


ZLATNI RAT – HIT NA INTERNETU

Javni mediji, TV i novine, protekla su dva dana opširno izvještavale o plaži Zlatni rat čiji je vrh okrenula tramontana prema istoku. Posebno su u tome prednjačili Internet portali koju su to prenosili sa ali i bez suglasnosti autora. To je za mnoge uobičajena praksa iako su time povrijedili nečija autorska prava.
Uočivši „pomicanje“ Zlatnog rata naš je portal nazvao Franu Marinkovića koji je to snimio i predao nam slike i snimku, a portal boljani.info to je objavio 7. siječnja već u 15 sati. Sutradan, 8. siječnja, tražili su dozvolu za prenošenje objavljenih slika i snimke RTL, Nova TV, 24 sata, Indeks, a neki su se izravno obratili snimatelju. Svi su oni bili  obvezni navesti odakle su to preuzeli i tko je snimio. To većina ipak nije učinila!
Međutim, drago nam je da je taj događaj izazvao toliko veliki interes kod posjetitelja interneta. U nepuna tri dana (do nedjelje u 21 sat) to je pogledalo preko 100 tisuća osoba, a mnogi od njih su možda prvi put vidjeli ovu jedinstvenu plažu na svijetu. (j.e.)

(39) objavljeno  10. 01. 16. u 22.20 h 

********************


alt


TROVANJE SE NASTAVLJA

Nisu samo mačke u opasnosti od nepoznatog trovača ili više njih. Javljaju nam da su bili ugroženi i neki psi koji se inače šetaju po mjestu, a nisu na povodniku. Slučaj trovanja u Bolu prijavljen je veterinaru i policiji u Supetru. (j.e.)

(38) objavljeno 10. 01. 16. u 22.15 h  
nedjelja, 10. 01. 2016.     ********************


alt


HELIKOPTERI SE VRAĆAJU KUĆI

U subotu je završio 4-mjesečni pilot projekt Ministarstva zdravlja o hitnoj helikopterskoj medicinskoj pomoći stacioniranoj na Krku i Braču. Posljednjeg radnog dana helikopter s Krka je obavio posljednju intervenciju.
Talijanska posada helikoptera s hrvatskom medicinskom ekipom s Brača je u četiri mjeseca imala 121 intervenciju.
Računalo se da će postojeći ugovor biti produžen za dva tjedna, dok se ne formira nova Vlada, ali od toga nema ništa. U subotu se na bračkom aerodromu spremala helikopterska ekipa za povratak u Italiju.
Do obnove ugovora za hitne intervencije, bude li potrebno, ponovno će se angažirati vojni helikopter koji je sporiji i manje praktičan. (j.e.)

(37) objavljeno  09. 01. 16. u 21.50 h 

********************


alt

Vremenske prilike 9. siječnja u 16.30 h u bolskom portu, ali katamaran nije došao


MUKE PO KATAMARANU

Čini se da je dovoljna samo vremenska prognoza pa da se otkaže katamaranska linija Split – Bol. Posljednji put se to dogodilo u subotu (9. siječnja) kada je katamaran krenuo iz Splita u 16 sati ali direktno za Jelsu bez uplovljavanja u luku Bol.
Na našoj slici vidi se kakve su vremenske prilike u to vrijeme bile u Bolu, u 16.30 sati.
Bilo je putnika koji su umjesto u Jelsu ostali u Bolu. (j.e.)

(36) objavljeno  09. 01. 16. u 21.45 h 

********************


alt


ZAVRŠAVAJU ZIMSKI PRAZNICI

Od ponedjeljka učenici Osnovne i Srednje škole ponovno će biti u klupama jer počinje II. obrazovno razdoblje. Školska godina završava 10. lipnja, ali ponovno će na proljetne praznike od 21. do 25. ožujka. Međutim, u školi ih neće biti, zbog Uskrsnih blagdana, punih 10 dana, od 19. do 29. ožujka.
Zbog nastave nekih izmjena ima od ponedjeljka i u redu vožnje autobusa. Ponovno se uvodi još jedna linija. Autobus će iz Bola za Supetar polaziti u 13.45 sati, osim subotom.
Za novi red vožnje autobusa kliknite OVDJE. (j.e.)

(35) objavljeno  09. 01. 16. u 21.40 h 

********************


alt


INA ZATVARA 18. SIJEČNJA

Bili smo najavili da će se zatvoriti, zbog preuređenja, benzinska postaja u Bolu nakon blagdana Sveta tri kralja. Najnovija je obavijest da će se to dogoditi od ponedjeljka 18. siječnja. Posljednji radni dan bit će nedjelja 17. siječnja od 7 do 12 sati.
Radovi će trajati najmanje dva tjedna pa Boljani moraju tijekom tih radova osigurati rezervnu količinu goriva, barem za vožnju do Supetra, gdje im je najbliža benzinska postaja. (j.e.)

(34) objavljeno  09. 01. 16. u 21.35 h 

********************


alt


OPASNOST NA ŠETNICI

Na šetnici do plaže Zlatni rat nalaze se, na jednom ogradnom zidiću, i nekoliko ormarića koji su u vlasništvu „Elektrodalmacije“. Netko je razbio vratašca na tzv. kućnom priključnom ormariću (KPO) i sada to može biti opasno po život! Nepažnjom, može netko stradati jer su žice pod naponom, a posebno trebaju biti oprezni oni koji tuda šetaju s djecom.
Nije se dogodio prvi put da netko razbija ove plastične ormariće?! (j.e.)

(33) objavljeno  09. 01. 16. u 21.30 h 

********************


alt


GRDOBINA ZA BOBU

Grdobina, čije ime dovoljno govori o njezinom izgledu, skupa je riba ali i vrlo cijenjena u hrvatskoj gastronomiji. Najbolja je kada se pripremi na žaru. Zna se da je ovu grdosiju od 7.30 kilograma u mrežice ulovio Zoran Buktenica (na slici) a kući ju je, za samo 20 kuna, odnio Tonči Martinić Bobe. Broj 7 na lotu značio je za Bobu – dobitak. (j.e.)

(32) objavljeno  09. 01. 16. u 21.25 h 

09. 01. 2016.     ********************


alt

Zlatni rat u četvrtak 7. siječnja u 14.30 sati (tramontana)


alt

Zlatni rat u petak 8. siječnja u 11 sati (jugo)


NOVI IZGLED ZLATNOG RATA (2)

Naša jučerašnja informacija o izmijenjenom obliku plaže Zlatni rat, što je posljedica jake tramontane, izazvala je pažnju naših čitatelja, ali i javni medija. Dozvolu za korištenje naših fotografija i video snimke zatražili su RTL, Indeks, 24 sata i Nova TV. Isti dan, u petak navečer, to je objavljeno u TV vijestima i na spomenutim portalima.
Primili smo usmene ali i pismene pohvale. Citirat ćemo samo zadnju rečenicu iz poduže poruke Jasne Suzanić Karninčić iz Rijeke: „Svaka vam čast i duboko divljenje i Zlatnom ratu i snimatelju“.
Čuli smo i komentare da je fotografija obrađena u fotoshopu. Video snimak, čiji je autor Frane Marinković, demantira te sumnje.
Snimku Zlatnog rata, nastalu 7. siječnja u 14.30 sati, možete pogledati u našoj VIDEOTECI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(31) objavljeno  08. 01. 16. u 22.40 h  

********************


alt


LIFT NA PLAŽI ZA INVALIDE

Dva se ljeta čekalo na ugradnju lifta za invalide. Oprema je u Bolu od siječnja 2014. godine, ali je trebalo prije ugradnje ishoditi građevinsku dozvolu ali i legalizirati mostić na Bjenačice gdje je to trebalo postaviti. Napokon je to sve sređeno, a izabrani su i izvođači.
Pripremni radovi počinju od ponedjeljka 11. siječnja. Građevinske radove na pristupnoj rampi izvest će „Solidus“ iz Splita, a bravarske radove (inoks ograde i montažu opreme) solinska „Kovinoelektra“. Sve to treba biti u funkciji, prema ugovoru, do 28. veljače.
Susjedi, koji stanuju u blizini, upozoravaju na udare juga u zimskom periodu, što bi vrlo brzo moglo oštetiti betonsku rampu za pristup kolicima, ako projektant nije predvidio tu mogućnost. (j.e.)

(30) objavljeno  08. 01. 16. u 22.35 h  

********************


alt


USKORO POLJOPRIVREDNA LJEKARNA

Na samom ulazu u Bol, u objektu Bol poljoprivredne zadruge, iznad rakijarnice, uređen je prostor gdje će uskoro biti otvorena poljoprivredna ljekarna. Na jednom mjestu bit će potrepštine za poljoprivredu: sadnice, razna gnjojiva, sjemenska roba, sustavi za navodnjavanje, zaštitna sredstva, alati, rezervni dijelovi …
Do sada su Boljani zbog nabavke ove robe morali u Split, Supetar ili Postira.
Otvaranje se planira početkom ožujka, a nekoliko dana prije toga, o ponudi ćemo pisati opširnije. (j.e.)

(29) objavljeno  08. 01. 16. u 22.30 h  
petak, 08. 01. 2016.     ********************


alt

Zlatni rat 7. siječnja u 12.30 sati kada je tramontana postupno slabila


alt

Zračni snimak Zlatnog rata u 14.30 sati (foto: Frane Marinković)


NOVI IZGLED ZLATNOG RATA

Zbog tramontane u četvrtak je plaža Zlatni rat promijenila uobičajeni izgled i moglo bi se dogoditi da na samom vrhu plaže načini bazen kojeg nismo vidjeli posljednjih desetak godina.
Zbog velikih valova katamaran je u četvrtak ujutro iz Bola krenuo prema istoku i pored Sumartina okrenuo za Split. Iz istih razloga u prekidu su bile neke trajektne i katamaranske linije u splitskom okružju. Iz Lastova nije krenuo trajekt, ali i dvije katamaranske linije, iz Lastova i Korčule prema Splitu. (j.e.)

(28) objavljeno  07. 01. 16. u 21.40 h  

********************


alt


AKTIVNI I KADA NEMA VATRE

DVD je jedno od rijetkih udruga koja nas obraduju kada – nemaju posla. Vatrogasci ipak moraju biti spremni s ljudima i opremom, zlu ne trebalo. Bolski DVD sudjelovao je prošle godine u 16 vatrogasnih intervencija, 12 ih je bilo na području bolske općine, dvije u Nerežišća i po jedna u Selca i Pučišća. Osim toga imali su i 26 tehničkih intervencija. Jer vatrogasci se zovu i onda kada se ne zna tko bi to trebao učiniti: ukloniti srušeno stablo na prometnici, oprati javne površine, za razne komunalne intervencije, odčepljivanje kanalizacije, a to su radili čak i na Staru godinu…
DVD Bol ima samo dva stalna zaposlenika, ali ukupno 52 člana Društva od čega je 15 operativaca osposobljenih za intervencije na požarištima. Oni imaju položene odgovarajuće ispite i liječničke preglede.
Osim zapovjednika Nikše Bjelobradića i dozapovjednika Stipe Marinkovića još su za vođenje akcija osposobljeni Toma Stipičić i Marko Ujčić. Predsjednik Društva je Ivica Šćepanović, dok su u Upravnom odboru Tihomir Marinković, Zoran Karninčić, Goran Jekić, Nikša Bjelobradić, Toma Stipičić, Stipe Marinković, Ivica Šćepanović, Marko Ujčić i Dragan Milosavljević.
- Više od 20 godina je ovom DVD-u – kaže nam predsjednik Društva Ivica Šćepanović. – Vatrogasci su smješteni u drvenim barakama gdje je svakodnevna opasnost da ćemo morali sami sebe gasiti. Novi Dom se godinama planira. Sada su gotovi projekti, imamo lokacijsku i građevinsku dozvolu. Čekamo da se raspiše natječaj i da apliciramo na sredstva iz EU fondova, jer naša općina nema toliko sredstva za gradnju novoga doma. Mi se nadamo da će taj natječaj biti ovoga proljeća. Nama je za intervencije neophodno i jedno manje navalno vozilo. Moram istaknuti dobru suradnju s Vatrogasnom zajednicom SDŽ, DVD-om Zagreb i društvima na našem otoku. (j.e.)

(27) objavljeno  07. 01. 16. u 21.35 h 

********************


alt


DEKORACIJA: MOŽE LI I BOLJE?

Još će nam koji dan ostati upaljena svjetleća dekoracija koja je u Bolu upaljena u povodu blagdana, Božića i Nove godine. Nešto je malo dopunjeno svjetlećeg dekora iz prošle godine, ali je očito da još neke objekte treba ukrasiti. Recimo, na primjer, Galeriju B. Dešković i susjednu zgradu ambulante, zatim objekt gdje se u prizemlju nalazi „Konzum“, pa hotel „Kaštil“, zgradu u kojoj je škola i vinski podrum …
O tome će trebati misliti na vrijeme, a ne čekati prve dane prosinca. (j.e.)

(26) objavljeno  07. 01. 16. u 21.30 h  

********************


alt


TKO TRUJE MAČKE?

Nakon dvije godine ponovno je netko otrovao mačke. U samom centru Bola, na tržnici i na rivi, pronađene su u četvrtak ujutro četiri uginule mačke, a još jedna u teškom stanju. Osnovano se sumnja da su otrovane. Sve su bile sterilizirane.
O svemu su izvješteni veterinar i policija u Supetru. (j.e.)

(25) objavljeno  07. 01. 16. u 21.25 h  

********************


alt


TOTAL FITNESS OD UTORKA

Total fitness ili grupno vježbanje za oblikovanje tijela nastavlja se u utorak, 12. siječnja. Vježbati će se, po dosadašnjem rasporedu, tri puta tjedno, utorkom, srijedom i subotom, u 20 sati u Domu kulture. (j.e.)

(24) objavljeno  07. 01. 16. u 21.20 h 
četvrtak, 07. 01. 2016.     *******************


alt

Što učiniti da gosti u Bolu ostanu koji dan duže?


STATISTIKA: KOJI GOSTI OSTAJU NAJDUŽE?

Svi bi iznajmljivači voljeli da smjene gostiju budu svaku drugu subotu. Prošla su međutim ta vremena i dolaze nam gosti koji tijekom boravka na odmoru žele proputovati i vidjeti što više. Posebno oni mlađi su uvijek u nekom pokretu, ali još uvijek ima i turista iz pojedinih zemalja koji, prema statistici TZ naše županije, na ovom području borave nešto duže, od recimo Japanaca koji su u našoj županiji boravili u prosijeku 1,28 dana, gosti iz SAD-a 2,64 dana…
Najduže su u 2015. godini u našoj županiji ljetovali Rusi (u prosjeku 8.99 dana), zatim Srbi (8.45), Ukrajinci (7.92), Česi (7.53), Slovaci (7.51), Poljaci (7.39), Makedonci (7.39), Nijemci (7.26), Slovenci (7.09), Norvežani (6.80), Mađari (6.35), Austrijanci (6.27) …
Neka naša turistička središta, barem tako brojke govore, su još uvijek tranzitne destinacije iako svake godine imaju sve više gostiju. Njihov je zadatak da učine nešto kako bi gosta zadržali što duže!
U Splitu su gosti boravili u prosjeku 2,94 dana, u Brelima 6,68 dana, u Baškoj Vodi 6,86 dana, u Makarskoj 6,35 dana, u Tučepima 6,84 dana …
Na Braču najduže se gosti zadržavaju u Sutivanu – 9,08 dana, a najkraće u Bolu – 6,25 dana. U Milni na primjer ostaju 8.59 dana, Supetru 7,47 dana, Postirima 7,88 dana … (j.e.)

(23) objavljeno  06. 01. 16. u 23.45 h  

********************


alt

Već prošle godine bilo je mnogo neizvjesnosti, improvizacija, objektivnih i subjektivnih slabosti


NEIZVJESNOSTI OKO KARNEVALA

Do poklada je skoro pa mjesec dana, a u Bolu se još ne zna tko sve to vodi i hoće li nešto biti učinjeno do 9. veljače. Nekada se u Bolu radovalo karnevalskim ludovanjima, a posebno je bio interesantan testamenat. Bilo je i parade maskiranih kroz mjesto, pa navečer predstava s plesom pod maskama u Domu kulture ili hotelu „Elaphusa“.
Ivica Jakšić i njegov „Šušur“ više ne organiziraju karnevalsku feštu. Odustali su 2012. godine, a jedan od rijetkih koji već 50 godina sudjeluje u povorci, pisanju testamenta i organizaciji je Mate Petrić. On je još lani najavio da mu je to zadnji nastup, ali je moguće da se to dogodi tek od ove godine. Neda Kraljević je zbog obiteljskih razloga otkazala sudjelovanje i suradnju …
Mnogo toga je u Bolu drugačije nego je bilo pred desetak i više godina. Stasale su neke nove generacije koje se ne raduju karnevalskom testamentu, a sve je manje i onih koji bi se prihvatili poslova oko organizacije.
Bude li nekih novosti, vrlo rado ćemo ih objaviti. (j.e.)

(22) objavljeno  06. 01. 16. u 23.40 h    
srijeda, 06. 01. 2016.     ********************


alt

Plaža Zlatni rat bez ležaljki, suncobrana i gostiju


STATISTIKA: BOL BEZ GOSTIJU

Turistička zajednica naše županije objavila je statističke podatke o turističkom prometu za cijelu 2015. godinu, ali i za prosinac prošle godine. Za Bol su isti podaci kao i za prosinac 2014. godine: nema ni jednog registriranog gosta! U studenom je bilo nešto bolje: jedan (1) je bio gost. U siječnju 2015. također nije bilo nikoga, a u veljači devet (9).
Na Braču su u prosincu bila 133 gosta (1.773 noćenja) i to u Supetru 103, Postirima 15, Sutivanu 13 i Selcima 2.
U našoj županiji bilo je u prosincu 18.364 gosta ili 14 posto više nego lani. Cijele godine u županiji je evidentirano 2.453.057 gostiju, 9 posto više nego 2014. (13.602.906 noćenja). Najviše su u našu županiju boravili Nijemci (237.318), pa Česi (232.285), Poljaci (223.320). Slijede  gosti iz Ujedinjene Kraljevine (126.592), BiH (125.777), Slovačke (110.937), Francuske (96.947), Slovenije (90.842), Austrije (79.239), Italije (78.113) … Manje je gostiju došlo iz Ukrajine (8 posto), Litve (5%), Norveške (6%), Japana (3%) i Rusije (20%).

(21) objavljeno  05. 01. 16. u 23.40 h 

********************


alt

Najstariji u grupi je Mario Marinković Pusa (s harmonikom) koji dolazi čestitati dominikancima već 53 godine


alt

dominikanci su čestitare pozvali na večeru


ČESTITANJE S PJESMOM

Kolenda je stari običaj čestitanja pjesmom. Negdje se to čini uoči Božića ili Nove godine, a u Bolu još od prije II. svjetskog rata uoči blagdana Tri kralja dolazi se u Dominikanski samostan. U utorak navečer pjesmom su čestitati svojim dominikancima.
Običaj je oduvijek bio da se pjevače i svirače na trgovima i pred kućama častilo smokvama, rogačima, narančama … a dominikanci su svoje čestitare pozvali na večeru. (j.e. – m.k.)

(20) objavljeno  05. 01. 16. u 23.35 h 

********************


alt


SANACIJA ZIDA U NASELJU BLATO

O opasnosti koja prijeti od mogućeg proklizavanja zida u naselju Blato dosta se puta govorilo i pisalo. Čini se da se počeo rješavati ovaj problem. Projektant je u utorak bili na terenu, utvrdio činjenično stanje i za dvadesetak dana Općina će, kao naručitelj i financijer, dobiti potrebne projekte i troškovnike. Slijedi zatim raspisivanje natječaja pa izbor najpovoljnije izvođača.
Nismo saznali kada će početi sanacija, prije ili poslije turističke sezone. Osim izgradnje novog potpornog zidova, proširit će se i sadašnje parkiralište uz Ulicu Hrvatskih domobrana.
S projektantom Veljkom Peovićem na budućem gradilištu bio je i Branko Mikulić, predstavnik stanara, općinski vijećnik i čovjek koji se najviše zalagao za rješavanje ovog komunalnog problema. (j.e.)

(19) objavljeno  05. 01. 16. u 23.30 h 

********************


alt

Unutrašnjost muzeja u Dominikanskom samostanu prije zatvaranja


DONACIJE ZA MUZEJ

Ako se po jutru dan poznaje, onda je za muzej u Dominikanskom  samostanu dobro počela 2016. Stigla je prva uplata u iznosu od 10 tisuća kuna za dovršenje muzeja, a uplatitelj je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.
Možda će to biti poticaj i drugima, da muzej nakon pet godina ponovno bude otvoren za posjetitelje. Nadati se da će napokon i Turistička zajednica općine Bol odvojiti neku kunu za muzej.
Tko je do sada uplatio i kako se može uplatiti novac za muzej može se pogledati na našoj stranici DONACIJE ZA MUZEJ ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(18) objavljeno  05. 01. 16. u 23.25 h  
utorak, 05. 01. 2016.     ********************


alt


TAJNI GOST: BOL JE TREĆI

Povjerenstvo HTZ visoku je ocijenilo Bol na temelju čega je, na Danima hrvatskog turizma, Bol proglašen Destinacijom godine (autentična primorska destinacija Malo misto). „Tajni gost“ anonimno je prošlog ljeta posjetio 14 lokacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, snimio stvarno stanje na terenu, objavio svoja zapažanja i ocjene koje su nešto malo drugačije.
Najbolje je ocjenjena Baška Voda (73,65 posto), zatim Supetar (73,35 posto), a Bol je treći (72,02 posto). Iza Bola su Stari Grad, Hvar, Split, Tučepi, Omiš …
„Tajni gost“ je ocjenjivao: pozdrav na dolasku i odlasku, osmijeh, nuđenje dodatnih proizvoda, zahvalu na posjeti i poziv na ponovni dolazak.
U Bolu je na prvom mjestu, po njihovim ocjenama, smještaj (96,57 posto), zatim wellness (81,82), Poštanski ured (63,64), Turistička zajednica, putničke agencije i TIC (63,64), restorani, pizzerije i konobe (62,22), bar (42,86), a najlošije su trgovine i suvenirnice (37,50).
Bol je za 2015. lošije ocijenjen nego godinu dana ranije.
Akciju „Tajni gost“ provela je agencija „Heraklea“ d.o.o. iz Zagreba, a rezultati su objavljeni na službenom portalu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 01. 16. u 21 h 

********************


alt


POMOĆ U NABAVCI SADNICA

Vrijeme je za nabavku i sadnju sadnica loze, maslina i raznog voća. Zainteresirani mogu koristiti subvenciju Županije i Općine po jednu trećinu, a oni koji su članovi Poljoprivredne zadruge dobit će sve besplatno.
Grad Supetar objavio je javni poziv da se zainteresirani jave do 31. siječnja. Općina Bol to još nije učinila, ali je ranijih godina sudjelovala u sufinanciranju nabavke sadnog materijala. Zbog toga je u studenom 2015. načelniku Tihomiru Marinkoviću uručena Zlatna amfora, priznanje Zadružnog saveza Dalmacije za poticaj razvoju vinogradarstva u općini Bol. (j.e.)

(16) objavljeno  04. 01. 16. u 20.55 h 

********************


alt


HELIKOPTER DO SUBOTE?

Medicinski helikopteri, stacionirani na aerodromima na Krku i Braču, sigurno će raditi još do subote (9. siječnja). Aktualni tzv. tehnički ministar zdravlja Siniša Varga može postojeći ugovor produžiti koji tjedan, a konačnu odluku o ostanku ili odlasku medicinskih helikoptera treba donijeti novi ministar zdravlja.
Angažiranje medicinskih helikoptera spasilo je živote mnogih otočana. (j.e.)

(15) objavljeno  04. 01. 16. u 21.50 h 

********************


alt


TKO (NE)RADI NA PRAZNIK?

U srijedu je novi praznik: Bogojavljanje (Tri kralja). Službeno je neradni dan uz obvezu isticanja državne zastave. Međutim, u srijedu (6. siječnja) za neke će biti radni dan.
Benzinska postaja radi od 7 do 12 sati, trgovina Kupinica od 6 do 12, Konzum od 7 do 12, Studenac od 7 do 13, a Tommy od 7 do 20 sati.
Neće raditi Splitska banka, Poštanski ured, FINA, ljekarna, ambulanta, trgovina Berica, a nema ni prodaje plina.
Zbog kolektivnog odmora i zimskih praznika i dalje su zatvoreni Uredi općine, Ured Turističke zajednice te Osnovna i Srednja škola.
Katamaran, ako Jadrolinija drugačije ne odredi, iz Bola za Split je u 13.25, a iz Splita u 16 sati. Autobusi za Supetar voze kao nedjeljom: 11.20, 13.45 i 16.30 sati. (j.e.)

(14) objavljeno  04. 01. 16. u 20.45 h  
ponedjeljak, 04. 01. 2016.     ********************


alt


NEDJELJA BEZ BUKE

Ove nedjelje, prve u 2016. godini, kada je zabranjena građevinska aktivnost, barem oni radovi koji stvaraju buku (iskopi, izrada građevinske konstrukcije), nismo čuli strojeve. Razlog tome je, možda, što su građevinske tvrtke sa sjedištem izvan Bola na kolektivnom odmoru do 11. siječnja. Tek treba vidjeti što će biti druge nedjelje, 17. siječnja i hoće li se poštivati Općinska odluka o zabrani radova nedjeljom i državnim praznikom, a od 1. svibnja do 30. rujna – svakodnevno.
Nejasno je kako će provođenje ove odluke i eventualno kažnjavanje prekršitelja obavljati komunalni redar kome je nedjelja – neradni dan, dan tjednog odmora? (j.e.)

(13) objavljeno  03. 01. 16. u 20.55 h  

********************


alt


JEDNO SE PIŠE, A DRUGO SE (NE)RADI

Naša su posla, čini se, da se jedno piše i zaključuje, a sasvim drugo radi ili uopće ne radi. Ovih dana, čitajući Strategiju turističkog razvoja općine Bol do 2012., mnogima će se učiniti da su to već negdje pročitali. I neće pogriješiti.
Prije devet godina (2007.) napisano je u petogodišnjem programu Turističke zajednice:
- Zdrava priroda najvažniji je element turističke receptive;
- Orijentacija je razvoj turizma koji bi prije svega bio podređen interesima i potrebama domaćih ljudi;
- U naredne tri – četiri godine očito će se odvijati presudna bitka na planu oživljavanja koncepcije održivog razvoja bolskog turizma, ili će se posustati i pokazati nemoć pred potrebom zaustavljanja apartmanizacije kako bi Bol postao kvalitetno turističko odredište;
- Bol je u špici turističke sezone prebukiran za najmanje  oko 3.000 gostiju;
- Grijeh je dopustiti da se prekrasne plaže ljeti pretvaraju u mravinjak čime sve više postaju masovna bezlična kupališna destinacija;
- Pristupiti osnivanju Parka prirode gdje bi bila uključena plaža Zlatni rat, Vidova gora, Murvica i Blaca;
- Raditi na provedbi sustava kontrole pri ulasku posjetitelja i sidrenja brodova oko plaže Zlatni rat;
- Osnovati Vijeća za održivi razvoj – Destinacijski menadžment;
- Privesti pravoj svrsi zgradu „Tri palme“ i prizemlje urediti za potrebe bolske kavane, umjesto trgovine Konzum, ali i dislocirati postojeću tržnicu;
- Urediti i aktivirati kao atraktivne izletničke zone: Murvicu, Blaca i Vidovu goru.
To je sve elaborirano (i plaćeno) prije devet (9) godina. Što je od toga (ne)realizirano? Sada se priča ponavlja, a sve je ostalo isto ili je još gore. (j.e.)

(12) objavljeno  03. 01. 16. u 20.50 h 

********************


alt


KADA SE UKLANJA BOŽIĆNI DEKOR?

Mnogi se sjećaju da se božićni bor po kućama skidao na Bogojavljanje (Tri kralja). Međutim, božićna dekoracija, kao i ona po ulicama i trgovima, trebala bi ostati do kraja Božićnog ciklusa. To je do Blagdana Krštenja Gospodinova, a taj se blagdan slavi uvijek prve nedjelje nakon Tri kralja. Ove je godine to 10. siječnja. (j.e.)

(11) objavljeno  03. 01. 15. u 20.45 h  

nedjelja, 03. 01. 2015.     *******************


alt


NEDJELJOM SE NE GRADI!

Općinsko je vijeće na VII. sjednici održanoj 14. srpnja prošle godine odredilo vremenske termine u kojima su zabranjeni građevinski radovi: iskopi (zemljani radovi) te izgradnja konstrukcije građevine. Zbog stvaranja buke, a što smeta gostima koji su došli na odmor, u 2016. godini neće građevinari smjeti raditi spomenute poslove od 1. svibnja do 30. rujna. Postoje iznimke, koje su navedene u općinskoj odluci: poslovi na objektima od interesa za Hrvatsku, uklanjanje građevina na temelju rješenja Građevinske inspekcije, saniranje oštećenja (puknuće vodovodnih cijevi, odroni na cesti …)
Novo je, od ove godine, što su građevinarima ti poslovi (iskopi i izgradnja konstrukcije građevine) zabranjeni – nedjeljom i praznikom.
Za nadzor provođenja ovih zabrana nadležan je komunalni redar, koji ima ovlaštenje kažnjavati na licu mjesta. Kazne su za pravne osobe (firme) 500 – 10.000 kuna, odgovorne osobe u firmi 100 do 2.000 kuna, obrtnike 300 do 2.000 kuna. Onoga tko odmah ne plati i ne prekine radove, komunalni će redar treba prijaviti Prekršajnom sudu u Supetru i Građevinskoj inspekciji. (j.e.)

(10) objavljeno  02. 01. 16. u 22.25 h 

********************


alt

Na Novu godinu (petak) u ranim jutarnjim satima još se u šatoru slavilo ...


alt

... sutrada, u subotu, na Poljani nije više bilo novogodišnjeg šatora


POLJANA BEZ ŠATORA

Završetkom manifestacije „Sportsko zabavni Božić“ gdje je bila uključena i organizacija dočeka Nove godine, već drugi dan u novoj godini počelo je uklanjanje objekata i opreme. Posljednje su odvezli šator u subotu poslije podne. Sada je Poljana ponovno slobodna za sportska natjecanja, ali i rekreaciju najmlađih …

U rubrici SPORT u ponedjeljak ćemo objaviti fotografije pobjednika. (j.e.)

(09) objavljeno  02. 01. 16. u 22.20 h 

********************


alt

Antonija Petek je voditeljica (biciklom) do Murvice


VIDEOTEKA: NAJGLEDANIJI "ASFALTOM DO MURVICE"

U posebnom poglavlju našeg portala je VIDEOTEKA, gdje smo do sada objavili 21 video uradak. Petnaest ih je u vlastitoj produkciji, a šest su u tuđoj. Iako svatko može provjeriti gledanost, mi ćemo ipak navesti što je najgledanije.
Od naše produkcije najviše se puta pogledao video film „Asfaltom do Murvice“ (2013.) kojeg je otvorilo 2.288 ljudi. Drugi je „Priko poja“ (2014.) kojeg je vidjelo 1.825 osoba, slijedi „Maturanti“ (2014.) sa  1.471 otvaranjem …
Od tuđih produkcija najgledaniji je spot „Učini kao Bog“ (2015.) kojeg je pogledalo i poslušalo ukupno 3.632 osobe na našem ili nekom drugom portalu.
Aktualan je video film „Premještanje plaže Zlatni rat“ iz 2002. kada se odlučivalo tko će biti koncesionar na toj plaži. Preporučamo ga pogledati jer se idućeg ljeta određuje tko će biti koncesionar na plaži Zlatni rat sljedećih 12 godina. (j.e.)

(08) objavljeno  02. 01. 15. u 22.15 h subota, 02. 01. 2016.     *******************


alt


alt


USPJEŠNO JE POČELO

Sve je teško prvi put, a mnogi su s rezervom i sumnjičavo prihvatili ideju Tonča Buljana i Boška Botice za organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom. U mnogim mjestima u Dalmaciji je bilo i ranije pokušaja, ali je čini se saživilo samo u velikim gradovima.
Milna je to po treći, a Bol po prvi put organizirao. Trebati će još pričekati da se sve dobro analizira i da nam organizatori kažu svoje mišljenje. Bitno je naravno što misli onih dvjestotinjak mladih (a bilo je i starijih) koji su došli na Poljanu.
Vremenski uvjeti nisu mogli biti bolji (za ovo doba godine), ponašanje posjetitelja je bilo primjereno, bez ikakvih incidenata.
Organizatore imamo, publika je zainteresirana, može li se nešto slično očekivati i na dočeku 2017.? (j.e.) 

(07) objavljeno  01. 01. 16. u 21.45 h   

********************


alt

Finalisti stolnoteniskog turnira: Marjan i Nikica


ZAVRŠENO I NATJECANJE

Natjecanje je počelo 2015., a završeno je 2016.! Saznali smo na Novu godinu i pobjednika stolnoteniskog turnira. Nije se igralo zbog bure 30. prosinca, kako je bilo planirano. Preostalo je finale odigrati u petak, a Marjan Marjanović bio je uspješniji (bolji) od Nikice Marinkovića.
Organizatori smatraju da je ovaj „Sportsko zabavni Božić“ po masovnosti natjecatelja, ali i publike, bio mnogo uspješniji od prošlog izdanja, održanog u prosincu 2014. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 01. 16. u 21.40 h  

********************


alt

Provjera izvedenog: Zoran Dodig (lijevo) i Tihomir Marinković (desno) na Račiću


BOL 2016.

I zadnji dan 2015. za neke je, na bolskim gradilištima, bio radni dan. Na Račiću je „Grabov rat“ vraćao kandelabre nakon postavljanja poklopnih ploča na ogradnom zidiću. Za koji dan ponovno će se postaviti i ograda te dovršiti još neki manji kamenarski poslovi.
Na Staru godinu gradilište su obišli načelnik općine Tihomir Marinković i nadzorni inženjer Zoran Dodig iz splitske tvrtke „Akvedukt“ d.o.o. Trebalo je pregledati izvedene radove i utvrditi eventualne nedostatke koje bi do sredine siječnja trebalo otkloniti.
Što nas očekuje 2016.? Dovršit će se preostali manji građevinski zahvati na Račiću, a nastavit će se uređivanjem nogostupa (trotoara) od pumpne stanice do Bilina kuće. Do Uskrsa treba urediti lift za invalide na plaži Bjenačica, konačno početi i saniranje potpornog zida u naselju Blato.
Možda počnu i neki dugo najavljivani radovi: izgradnja Doma vatrogasaca (ako se dobiju sredstva iz EU fondova), rotor i vidikovac, novo groblje … Početak tih radova ne treba očekivati prije jeseni. Tada se očekuje i početak nasipanja lukobrana buduće luke na Račiću.
Mnogo će biti posla i zbog WTA teniskog turnira (krajem svibnja i početkom lipnja), a uzbuđenja bi u Bolu moglo biti i zbog koncesije za plažu Zlatni rat, jer sadašnja ističe 1. kolovoza. (j.e.)

(05) objavljeno 01. 01. 16. u 21.35 h   

********************


alt


SAMO ŠEST IZOSTANAKA

Katamaran je „preskočio“ bolski porat u prosincu samo 6 puta! Tri puta su razlog bili vremenski uvjeti (bura), a isto toliko je izostao jer je bolski katamaran prebačen na liniju za Korčulu zbog havarije njihovog plovila.
Od 2012. katamaran je u prosincu izostajao 21, 10 i 16 puta. Ukupno u 2015. godini katamaran u Bol nije uplovio 80 puta.
Najveći broj izostanaka zabilježili smo u ožujku 2013. kada katamarana nije bilo 30 (trideset) puta. (j.e.)

(04) objavljeno  01. 01. 16. u 21.30 h  

********************


alt


ŠESTA GODINA NAŠEG PORTALA

Ulaskom u 2016. počela je šesta godina izdavanja portala boljani.info. Krenuli smo dvije godine ranije (2009.) kada smo na ovom portalu objavljivali materijale za monografiju BOLJANI, koja je tiskana za Dan općine 2011. Objavom materijala željeli smo da nas se ispravi ili dopuni kako bi objavili što kvalitetnije izdanje.
Po monografiji  je portal dobio ime: „boljani“ i još smo dodali „info“. Početkom 2011. uz tekstove za monografiju počeli smo objavljivati vijesti, rođene, umrle …
Godinu 2015. zaključujemo podatkom da smo u prosincu imali 33.144 posjeta, a cijele godine rekordnih 440.671 posjet.
Gdje nas se sve čita? U Hrvatskoj je u prosincu otvoreno 116.684 naših stranica, u Švedskoj 3.611, u SAD 2.964, u Njemačkoj 2.850, u Kanadi 1.875, u Sloveniji 1.657, u Srbiji 1.447, u Austriji 1.353, u BiH 1.274, u Poljskoj 1.182 …
Interesantan je i podatak (za prosinac) koliko se čitatelji zadržavaju na portalu boljani.info. Od 5 do 15 min 3.639, od 15 do 30 min 1.432, od 30 do 60 minuta 1.508, a više od 60 minuta 795 čitatelja. (j.e.)

(03) objavljeno  01. 01. 16. u 21.25 h petak, 01. 01. 2016.    


fotografije: Joško Egekher, Merlin Katić, Boško Botica, Tonči Buljan .....


alt

Nova godina, 09:00 h   Otvoren je u Bolu samo jedan kafić i benzinska postaja. Od 7 do 9 sati - kaže nam Ivica Brešković - bila su po gorivo samo dva (2) vozača


alt


alt

Nova godina, 00:20 h   I na Poljanu je stigla 2016. godina


alt

23:45 h   Murvica: uskoro će Nova godina


alt

23:00 h   Murvica: veselo je društvo naše ...


alt

22:45 h   Ugrijati se može i na šanku


alt

22:35 h   Uz vatru je sasvim ugodno čekati 2016. godinu


alt

22:30 h   Poljana u iščekivanju mladih


alt

22:00 h   Konoba "Raj" u Murvici: vrijeme je za ples


alt

21:30 h  U šatoru na Poljani postavljeni su instrumenti i rasvjeta. Svirka počinje od 22 sata


alt

20:30 h   Ozbiljnija publika Novu će godinu dočekati u konobi "Raj" u Murvici


alt

20:15 h  Šator na Poljani spreman očekuje prve goste


alt

20:00 h  Glazbeni sastav Barbary je iz Splita i upravo je stigao s instrumentima na Poljanu


alt

17:00 h   Posljedni put ove godine katamaran uplovljava u bolski porat


alt

10:00 h   Tradicionalni oproštaj od 2015. u caffe baru Marinero


DOČEK 2016. U BOLU

Prije nas u Bolu, od 2015. oprostili su se u 11 sati na Božićnom otoku (Indijski ocean), sat kasnije na Novom Zelandu, u 14 sati u Australiji, u 16 sati u Japanu i Koreji, u 17 sati u Kini, u 18 sati u Indoneziji i Tajlandu, u 21 sat u Dubaiju, u 22 sata u Rusiji i Saudijskoj Arabiji. Ipak nismo zadnji! Oproštaj od Stare i doček Nove godine u Velikoj Britaniji je bio jedan sat iza nas, u Brazilu u 3 sata, u Kanadi u 5, a u Americi u 6 sati …
Kažu da slika zamjenjuje tisuću riječi, pa ćemo fotografijama pokušati dočarati i opisati ono što se događalo na Staru godinu posebno na Poljani gdje su prvi put mladi Boljani dočekali Novu godinu na otvorenom … (j.e.)

(02) objavljeno  31. 12. 15. u 21.05 h 

********************


alt

Ovo je snimljeno u Bolu prvog dana 2015. godine


alt

Romantično predvečerje zadnjeg dana 2015. (snimljeno u 16.20 sati)


POČETAK I KRAJ 2015. GODINE

Prisjetimo se kako je bilo u Bolu prije godinu dana kada smo se opraštali od 2014. čekajući na 2015. godinu? Na Staru godinu bilo je izuzetno hladno i burno. Katamarana naravno nije bilo, a prvi trajekt iz Splita za Supetar isplovio je u 16.30 sati. Neki su u Bolu ostali bez vode zbog zaleđenih cijevi, a ledilo se i more koje je prekrilo pristanišni gat kod benzinske pumpe. Nestalo je antifriza. Trgovine su bile poluprazne, bez novina … Ledom su bile prekrivene i škrape.
Ove godine na Staru godinu, na oproštaju od 2015., neko sasvim drugačije vrijeme. U srijedu je bilo bure, ali je u četvrtak prestala. Došao je u Bol ujutro i poslije podne katamaran. Vrijeme je, iako malo prohladno, pogodno za doček Nove godine na otvorenom. (j.e.)

(01) objavljeno  31. 12. 15. u 21 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"