Arhiv 2016. / XII.

Vijesti objavljene  u prosincu 2016.:

U prosincu objavljene 153 vijesti i 234 fotografijesubota, 31. 12. 2016.    


alt


alt


alt


ZAVRŠILA NATJECANJA, ČEKA SE NOVA GODINA!

Natjecanjem u stolnom tenisu, završen je u petak navečer sportski dio manifestacije koju na Poljani treću godinu za redom organizira Sportsko društvo Bol.
Pet je bilo disciplina, a aktivno je sudjelovalo 150 muških i ženskih natjecatelja. Najbolje ekipe dobile su pokale, a pojedinci medalje za tri prva mjesta.
Plasman nakon stolnoteniskog natjecanja: 1. Viktor Menjak, 2. Marjan Marjanović, 3. Nikica Marinković, 4. Mario Jakšić
„Sportsko zabavni Božić“ počeo je 19. prosinca, ali se nastavlja i u Novoj godini. Naime, drugi put se organizira na Poljani doček Nove godine, a vremenska prognoza je povoljna: bura u smirivanju i bez kiše. U šatoru se grije, a na otvorenom su bačve sa vatrom. U glazbenom programu nastupa Duo Tempera. Zabava službeno počinje od 21 sat, a za ponoć se predviđa – vatromet. (j.e.)

(153) objavljeno  30. 12. 16. u 21:45 h  

********************


alt


TURISTA BILO I U PROSINCU

Bol je i u prosincu imao gostiju: 439 inozemnih i 38 domaćih. Ostali su samo jedan dan tako da je eVisitor zabilježio 477 noćenja. Četvrtina su bili gosti iz Brazila – priopćio nam je direktor Ureda TZO Markito Marinković.
Ukupno je u 2016. zabilježeno 101.245 dolazaka i 667.791 noćenje. Obije brojke predstavljaju bolski rekord, a lako je izračunati da su u prosjeku gosti u Bolu boravili 6,6 dana.
Broj noćenja u 2016., u odnosu na godinu ranije, veći je za 72.791. (j.e.)

(152) objavljeno  30. 12. 16. u 21:40 h  

********************


alt


PRIZNANJA GOSPODARSKE KOMORE

Hoteli Zlatni rat d. d. Bol, Naprijed d. o. o. Glavice i Jantar d. o. o. Split, dobitnici su priznanaja Županijske komore Split, plaketa Zlatna kuna, za najuspješnija županijska trgovačka društva u kategoriji velikih, srednjih i malih tvrtki u 2015. godini. Plaketa Zlatna kuna za inovaciju pripala je tvrtki DTD d. o. o. iz Dugog Rata, za inovaciju Umjetni mamci prirodnog izgleda-
Plakete su najuspješnijima uručene na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Split.
Hoteli Zlatni rat d. d. svoju gospodarsku djelatnost obavljaju na Bolu, vrhunskoj turističkoj destinaciji i višestrukom šampionu hrvatskog turizma, posluju u sklopu jednog od vodećih nacionalnih hotelskih lanaca koji na tržištu nastupa pod brandom Bluesun Hotels & Resorts te raspolažu kapacitetom od 726 soba, 1.605 kreveta i s više od 450 radnika u špici sezone.
Svečanost su uveličali i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, čelni ljudi turističke zajednice grada i županije, Javne ustanove ReraSD, brojni ugledni gospodarstvenici te nastup nagrađivanih mladih glazbenika splitske Umjetničke akademije Barbare Udovčić (violina) i Gorana Stefanovića (gitara).

(151) objavljeno  30. 12. 16. u 21:35 h 

********************


alt


TRGOVINE SKRAĆENO

Na Staru godinu (subota) trgovine u Bolu radit će skraćeno, najduže do 18 sati. Ljekarna je u subotu otvorena od 7 do 13 sati. U nedjelju, na Novu godinu, sve je zatvoreno, osim …
Benzinska postaja INE otvorena je u nedjelju od 7 do 12 gdje se osim goriva mogu kupiti cigarete, sokovi, čokolade …
Od nedjelje je novi red plovidbe „Jadrolinije“ ali se ništa ne mijenja u odnosu na dosadašnji raspored nedjeljom. Trajekt na Novu godinu ne plovi u 8 sati iz Sumartina, a ni u 9 iz Makarske za Sumartin.
Katamaran će, ne bude li bure, iz Bola za Split krenuti u 13.25 sati. (j.e.)

(150) objavljeno  30. 12. 16. u 21:30 h  

********************


alt


JADROLINIJA OBJAVILA RED PLOVIDBE

Tijekom petka, dva dana prije Nove godine, Jadrolinija je na službenom portalu objavila red plovidbe na lokalnim linijama za 2017. godinu. Izvan sezone plovit će trajekti, katamarani i brodovi na Jadranu od 1. siječnja do 1. lipnja te od 2. listopada do kraja 2017. Sezonski red plovidbe je od 2. lipnja do 1. listopada, kada će, osim za otočane, cijene biti povećane za 20 posto.
Red plovidbe možete pogledati i na stranicama boljani.info ako kliknete OVDJE.

(149) objavljeno  30. 12. 16. u 21:25 h   
petak, 30. 12. 2016.    


alt

U finalu igre briškula i trešete, igrale su samo žene. Muški su ih gledali ...


alt

Katarini Marčić i Ivoni Plančić zlatne medalje i novčana nagrada po 200 kn


alt

Boško Botica predaje Tei Ivelić i Đurđici Eterović medalje za drugo mjesto


alt

Stol za stolni tenis unesen je zbog bure u šator


U FINALU KARTALE – ŽENE

Buri usprkos, ali se u šatoru moglo nesmetano igrati, a na programu je bilo finale u igri briškule i trešete. Za prvo ili drugo mjesto borile su se – žene. Nakon dva sata i osam minuta po drugi put su na Poljani, drugu godinu za redom, pobjednice Katarina Marčić i Ivona Plančić. One su sa 2:1 pobijedile Đurđicu Eterović i Teu Ivelić. Novčane nagrade ubacile su u kutiju kao pomoć za liječenje 10-godišnjeg Davida. Za treće mjesto nije bilo neizvjesnosti i uzbuđenja jer su BodlovićBalajić dobili medalje bez borbe. Zbog bolesti nisu, naime, došli njihovi protivnici Fabjanović - Lalić.
Petak je zadnji dan natjecanja. Na programu je stolni tenis i svi koji žele igrati moraju biti na Poljani u 14 sati kada se određuje raspored. Stol za igru je trenutno, zbog bure, smješten u šatoru.
Za šator nema problema zbog bure jer je u zavjetrini, a štite ga sa sjeverne strane stambeni objekti i borova šuma. (j.e.)

(148) objavljeno  29. 12. 16. u 22:30 h 

********************


alt


ISPRAĆAJ STARE GODINE OD 21 SAT

Program na Poljani u subotu, na Staru godinu, službeno počinje od 21 sat. Za dobro raspoloženje zadužen je glazbeni sastav Duo Tempera. Sa roštilja će posjetiteljima biti ponuđene kobasice, ćevapčići, fritule, a bit će i kolača. Naravno, dovoljno i pića (sokovi, pivo, vino, šampanjac …).
Točno u ponoć planira se vatromet, jer, prema prognozama, bura je u slabljenju.
Ovo je drugi put da se u Bolu na Poljani organizira doček Nove godine. U šatoru se grije, ali će i na otvorenom, kao i lani (na slici), biti postavljene bačve za grijanje. (j.e.)

(147) objavljeno  29. 12. 16. u 22:25 h 

********************


alt


JEFTINIJA STRUJA

Od 1. siječnja 2017. godine na snagu stupaju zakonske promjene koje se odnose na kupce električne energije: stopa PDV-a na električnu energiju smanjuje se s 25 na 13 posto te počinje  izdavanje jedinstvenog računa za električnu energiju i korištenje mreže od strane tržišnih opskrbljivača.
S obzirom na navedene promjene, HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) provest će razgraničenje potrošnje električne energije na dan 1. siječnja 2017. godine, na temelju redovnog očitanja ili dostavljenog stanja brojila.
Kupci koji žele razgraničenje potrošnje na temelju dostavljenog stanja brojila, mogu očitati stanje brojila te ga do 4. siječnja 2017. godine (srijeda) dostaviti na jedan od sljedećih načina: korištenjem web aplikacije „Moj račun“, putem besplatnog potrošačkog telefona 0800 0555  ili dostavom u distribucijsko područje (Supetar).

(146) objavljeno  29. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


TRAJEKTI I KATAMARAN PO STAROM

Do četvrtka navečer još nije javno objavljen red plovidbe za 2017. godinu. Više nismo mogli saznati ni od službe informacija riječkog brodara u Splitu. Neslužbeno nam je potvrđeno da na trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar te Sumartin – Makarska – Sumartin od 1. siječnja (nedjelja) neće biti nikakvih promjena u odnosu na dosadašnji važeći raspored. To se isto odnosi i na katamaransku liniju Bol – Split – Bol.
Zimski red plovidbe vrijedi od 1. siječnja do 1. lipnja kada od Supetra do Splita ima 9 polazaka, a nedjeljom i praznikom dva manje. Ljetni raspored je od 2. lipnja.
Kada polaze trajekti i katamaran možete saznati ako kliknete OVDJE. (j.e.)

(145) objavljeno  29. 12. 16. u 22:15 h 
četvrtak, 29. 12. 2016.    


alt


alt


VATROGASCI ČEKAJU NA DOM

Na kraju svake godine članovi Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bol razmatraju i usvajaju financijski plan za slijedeću godinu kao i  plan rada Društva. Učinili su to i u srijedu navečer na 4. izvanrednoj sjednici Skupštine kojoj je nazočio i načelnik Općine Tihomir Marinković.
Financijskim planom prihoda i rashoda Društvo će u 2017. godini dobiti i utrošiti 645.565 kuna. Već dio sredstava, 400 tisuća, dobit će iz općinskog proračuna.
Sve su odluke na sjednici donesene jednoglasno, a tema koja je najviše interesirala članove je izgradnja novog vatrogasnog doma o čemu se priča i čeka godinama. Projekti za novi dom postoje, a ima se čak i građevinska dozvola čiji rok valjanosti ističe početkom 2018. Za financiranje izgradnje tražit će se sredstva iz EU fondova, ali natječaj još nije raspisan. Ne budu li se znali rezultati do kraja 2017. ispitat će se druge mogućnosti financiranja, a prije isteka važenja građevinske dozvole. (j.e.)

(144) objavljeno  28. 12. 16. u 23:15 h

*******************


alt

Gradilište Noćnog kluba u srijedu 28. prosinca u 16 sati


alt

Na kraju radnog vremena: armirači izvođača Tolo Trade iz Imotskog


alt

Investitor je pozvao izvođače na janjetinu


NOĆI KLUB „RASTE“ PO DANU

Nakon samo dva dana odmora za Božić, na gradilištu budućeg Noćnog kluba se radi od 7 do 16 sati. Skinuta je oplata podrumskog dijela objekta i u tijeku je postava armature za zidove prizemlja. Radit će se u četvrtak i petak, a zbog Nove godine, pauza je samo tri dana: u subotu, nedjelju i ponedjeljak. Svi su na gradilištu ponovno u utorak 3. siječnja.
Događa se, ali ne tako često, da investitor još tijekom gradnje počasti izvođače. U srijedu je to učinio Ivan Ivančić, organiziravši za sve koji su radili na iskopima, armiranju i betoniranju, ručak (pečena janjetina) u restoranu „Ranč“. (j.e.)

(143) objavljeno  28. 12. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Trostruki pobjednici zajedno: Zvijezde i Zmaje. S njima su načelnik Tihomir Marinković i David Babac (u kolicima) za koga se organizira prikupljanje sredstava za operaciju ...


alt

Pobjednici u basketu, ekipa Pizzeria Gogy


alt

U srijedu je navečer bio poseban glazbeni program u šatoru na Poljani


ZVIJEZDE I ZMAJE - TROSTRUKI POBJEDNICI

Nakon deset dana manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“, kojeg na Poljani organizira Sportsko društvo Bol, znaju se pobjednici u tri discipline. Mali nogomet (muški): 1. Zvijezde (Bol), 2. El Bahatis (Bol) i 3. Mande Mande (Nerežišća); mali nogomet (žene): 1. Zmaje (Bol), 2. Mune (Nerežišća) i 3. Šou Women (Supetar). Košarka: 1. Pizzeria Gogy (Bol), 2. Old Shool (Bol) i 3. Spugori (Bol).
Pobjednicima je pehare uručio načelnik općine Tihomir Marinković. Zvijezde i Zmaje (zmije) su treću godinu za redom pobjednici turnira „Sportsko-zabavni Božić“.
U četvrtak se natjecanje nastavlja od 14 sati. Drugi polufinalni susret u briškuli i trešeti igraju Fabjanović (m)/Lalić (m) – Eterović (ž)/Ivelić (ž). Pobjednici u finalu s početkom u 18 sati igraju sa ženskim parom Marčić/Plančić.
U petak su natjecanja u stolnom tenisu, a subota je rezervirana za ispraćaj Stare i doček Nove godine. Također na Poljani, uz glazbu u živo. (j.e.)

(142) objavljeno  28. 12.16. u 22:55 h 

********************


alt

Zimsko predvečerje, srijeda 28. prosinca u 16.30 sati


DOČEK BEZ BURE I KIŠE

Nakon nekoliko nadprosječno toplih dana, u srijedu su bura i tramontana donijele i pad temperature. Tijekom poslijepodneva otkazane su katamaranske linije iz Splita prema otocima, a kako je katamaran ostao u Splitu, u četvrtak je u prekidu linija Jelsa – Bol – Split, bez obzira na vremenske prilike.
Meteorolozi najavljuju slabljenje bure pa u subotu, zadnjeg dana 2016. godine, možda će biti prohladno, ali bez bure i kiše. (j.e.)

(141) objavljeno  28. 12. 16. u 22:50 h 
srijeda, 28. 12. 2016.   


alt


alt


alt


KONCERT KOJI JE ODUŠEVIO BOLJANE

Orguljaš i profesor Ante Knešaurek kao i bolski župni zbor svojim su nastupom na koncertu u Veloj crkvi, u utorak navečer, oduševili bolsku publiku koja ih je u više navrata nagradila pljeskom.
Obnovljene orgulje ovim su koncertom položile ispit, a kolaudacija ili službeno svečano predstavljanje obnovljenih orgulja planirano je za lipanj iduće godine, kada će ponovno na njima svirati prof. Knešaurek.
Župni je zbor izvodio tradicionalne bolske kolende uz improvizacije na orguljama, dok je prof. Knešaurek odsvirao još nekoliko kompozicija, između ostalog poznatu  Toccatu i fugu u D-molu J.S.Bacha.

- Ovaj koncert nam je posebno važan jer njime počinje i obnova ove crkve, starije od 540 godina - rekao je bolski župnik o. Damir Šokić nakon koncerta, čestitajući glazbeniku Anti Knešaureku, uručivši mu darove u ime bolskih Dominikanaca.

Knešaurek je bio ganut toplim prijemom bolske publike, i pjevanjem župnog zbora, a na kraju je s publikom podijelio riječi Johanna S. Bacha: "Orgulje služe na slavu Bogu, i na korist čovjeku".
Obnovljene orgulje u Veloj crkvi bit će vrijedan instrument i drugim glazbenicima koji će na njima svirati na koncertima u okviru programa Bolskog lita.
Klasične koncerte Bolskog lita posebno vole turisti jer je muzika jeziku koji svi razumiju i koji dopire do svakog srca. (s. baković)

(140) objavljeno  27. 12. 16. u 22:40 h 

********************


alt


NOVA RASVJETA

Od utorka navečer je osvijetljena pristupna cesta do reciklažnog dvorišta. Dežurni električari Grabovog rata postavili su tri kandelabra pa će sada biti mnogo lakše odlagati glomazni otpad u večernjim satima. (foto: j. kusanović)

(139) objavljeno  27. 12. 16. u 22:35 h 

********************


alt


alt


URUČENE PRVE MEDALJE

ZVIJEZDE su pobijedile u finalu ekipu EL BAHATIS boljim izvođenjem penala. U regularnom vremenu bilo je 2:2, a na penalima 2:1. Ekipa Mande Mande dobila je medalje za treće mjesto nakon pobjede nad Kaskaderima sa visokih 10:1.
U ženskoj konkurenciji: NUNE – ŠOU WOMEN 2:1. Konačni redoslijed: 1. ZMAJE (Bol), 2. NUNE, 3. ŠOU WOMEN
Natjecanja u basketu počela su u utorak, a nastavlja se i u srijedu od 14 sati.

Navečer, od 20 sati, u šatoru na Poljani organizira se VEČER BOLSKIH PJEVAČA, a od 19 sati služi se fažol po 20 kuna.

(138) objavljeno  27. 12. 16. u 22:30 h 

alt
utorak, 27. 12. 2016.    


alt


ORGULJAŠKI KONCERT U VELOJ CRKVI

Poznati hrvatski orguljaš, Ante Knešaurek, svirat će ovoga utorka (27. prosinca) u Samostanskoj crkvi na restauriranim i premještenim vrijednim bolskim orguljama.
Koncert je poklon župnika i svih bolskih dominikanaca za blagdane i u čast završenog posla oko orgulja.
Na koncertu će zapjevati i bolski župni zbor.
Zbog ovoga koncerta iznimno će se večernja misa umjesto u Župnoj crkvi održati u Samostanskoj crkvi u 18 sati.
U dogovoru Samostana i Centra za kulturu Bol,  profesor Knešaurek svirat će i na službenoj kolaudaciji (svečano predstavljanje) orgulja unutar koncertnog ciklusa Bolskoga lita u lipnju, te oko blagdana svetoga Dominika u kolovozu.
Na sutrašnjem koncertu će zapjevati i bolski župni zbor.
Napominjemo da je sutra misa, zbog koncerta, premještena u Samostansku crkvu.
******

Ante Knešaurek (Zagreb, 1978.) diplomirao je 2000. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i magistrirao 2003. orgulje u klasi Marija Penzara te diplomirao kompoziciju 2005. u klasi Marka Ruždjaka. Orgulje je usavršavao u Karlsruheu (Ludger Lohmann, Händel-Akademie), Parizu (Daniel Roth) i Detmoldu (Norbert Düchtel, 2003. – 2005.), a u kompoziciji se usavršavao kod Amadeusa Webersinkea i Thierryja Escaicha. U Zagrebu je glavni orguljaš Bazilike Srca Isusova te izvanredni profesor (teorijski predmeti) na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji. Kao orguljaš nastupao je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji. Italiji i Francuskoj.
*****
Tražili smo povijest bolskih orgulja. U monografiji „Boljani“ (2011.) našli smo zapisano da se orgulje prvi put u bolskoj crkvi spominju 1604. Angažiran je orguljaš Šimun iz Zadra da ih osposobi. Bile su u upotrebi 80 godina. Nekoliko ih je puta trebalo popravljati pa je Samostansko vijeće odlučilo 1787. nabaviti nove. U upotrebi su bile do 1930. godine. Jesu li ove današnje orgulje stare 96 godina? (i.b.i. – j.e.)

*****


Vinko Karmelić poslao nam je dopunu informacije i odgovor na pitanje: Riječ je o dvomanualnim orguljama radionice GebrüderRieger iz 1900. godine. U bolsku Velu crkvu su preseljene iz Dominikanskog samostana u Dubrovniku, 1975., povodom proslave 500 godina bolskog samostana.

(137) objavljeno  26. 12. 16. u 23:55 h   

********************


alt


DRUGA POBJEDA  BOLKI

Bolke su zabilježile i drugu pobjedu na malonogometnom turniru koji se igra na Poljani: ZMAJE – NUME 1:0.
Utorak u 18 sati igraju: NUME – ŠOU WOMEN
U muškoj konkurenciji odigrane su dvije polufinalne utakmice: ZVIJEZDE – MANDE MANDE 7:2 i EL BAHATIS - KASKADERI 5:4
Raspored za utorak:
17:00 sati (za treće mjesto) MANDE MANDE – KASKADERI
20:00 sati (finale): ZVIJEZDE – EL BAHATIS
Ženska ekipa u igri briškule i trešete bila je bolja od muškog para: Eterović/Ivelić – Bodlović/Balajić 2:1. One su u finalu i čekaju rasplet tri susreta koji su na programu u utorak.
Sve ekipe prijavljene za basket trebaju biti na Poljani u utorak u 14 sati. (j.e.)

(136) objavljeno  26. 12. 16. u 23:50 h ponedjeljak, 26. 12. 2016.    


alt

INA je jedina, već od 7 sati, bila otvorena na Božić


alt

Šetnica oko podneva bez auta, motora i bicikla. Samo dva prolaznika


alt

Jaslice i bor postavljeni su u Samostanskoj i Župnoj crkvi i Pod Ložom. Mnogi su to učinili i u svojim kućama. Mi vam predstavljamo uradak Tonkice Trutanić


PUSTE ULICE I KAFIĆI

Bol je na Božić rano ujutro bio sablasno pust. Prvi su počeli s radom na benzinskoj postaji već od 7 sati. U prva dva sata, kaže nam dežurna na pumpi Vesna Bodlović, samo je jedan auto došao po gorivo, ali ih je desetak kupilo cigarete.
Nije bilo ni uobičajene gužve u kafićima jer su i oni otvorili kasnije nego obično. Za jednog bolskog građevinskog obrtnik, unatoč Božiću i nedjelji, bio je radni dan. Nekoliko nas je ljudi nazvalo, a mi smo im savjetovali da zovu komunalnog redara. On je, međutim, za ove blagdane otputovao podalje od Bola.
U poslijepodnevni katamaran za Split, u 13.25 sati, ukrcala su se u Bolu samo tri putnika.
Navečer se očekuje nešto više živosti. Nakon 22 sata na Poljani se organizira zabava, a sviraju i pjevaju Duo Riva. (j.e.)

(135) objavljeno  25. 12. 16. u 21:15 h  

********************


alt


IGRAJU SE POLUFINALA

Nakon dvodnevnog zatišja na Poljani, kada su u pitanju sportska natjecanja, od ponedjeljka nastavljaju malonogometaši u muškoj i ženskoj konkurenciji, a završne su borbe u briškuli i trešeti.
U 17 sati će igrati žene: NUNE – ZMAJE (Bol). U polufinalu, u muškoj konkurenciji, igrat će u 18 sati MANDE MANDE – ZVIJEZDE, a sat kasnije EL BAHATIS – KASKADERI. (j.e.)

(134) objavljeno  25. 12. 16. u 21:10 h  

********************


alt


BAKALAR: BESPLATNA PRIPREMA!

Jučerašnje izvješće o bakalaru svakako, radi istine, treba dopuniti podatkom da je Općina kupila sirovinu, ali pripremu i kuhanje radi već godinama Jerkica Santo i to – besplatno.
- To je moj poklon Boljanima – kaže Jerkica – a treba znati da to traži veliki napor. One pašurate sam također pripremila, ponudila i darovala ljudima koji su na Badnjak došli u Dom kulture. (j.e.)

(133) objavljeno  25. 12. 16. u 21:05  h 

********************


alt


MANJE AUTOBUSNIH LINIJA

Od utorka 27. prosinca Autotrans smanjuje neke autobusne linije na relaciji Bol – Supetar – Bol. Te su promjene uslijedile zbog zimskih praznika školaraca, jer je i manje putnika.
Ukida se polazak iz Bola u 13.45 sati, pa će ubuduće (osim nedjeljom i praznikom) polasci za Supetar biti u 6.35, 13.00 i 16.30 sati. Iz Supetra se mijenjaju ili ukidaju četiri satnice: 5.25, 12.40. 14.20 i 15.40, pa će za Bol autobusi (osim nedjeljom i praznikom) u 5.45, 10.25, 12.25  i  15.25, a petkom i uoči praznika još i u 17.45 sati.
Polasci nedjeljom i praznikom ostaju kao i do sada. (j.e.)

(132) objavljeno  25. 12. 16. u 20:55 h 

nedjelja, 25. 12. 2016.   


alt

Misa ponoćka u Župnoj crkvi


alt


alt

Misa bdijenja u Samostanskoj crkvi


alt


MOLITVOM DOČEKALI BOŽIĆ

Bolski su vjernici, okupljeni u subotu navečer u Župnoj crkvi, molitvom na misi ponoćki dočekali Božić, veliki kršćanski praznik. Koncelebriranu svetu misu vodili su bolski župnik o. Damir Šokić, o. Ivo Plenković i fra Mirko Jagnjić.


Večernji obredi na Badnjak počeli su u Bolu nešto ranije, u 21 sat u Samostanskoj crkvi. Misu bdijenja predvodio je fra Mirko Jagnjić uz asistenciju o. Damira Šokića i o. Ive Plenkovića.
Župnim zborom, uz pratnju renoviranih orgulja, ravnao je fra Mladen Folnović.
Lijepo vrijeme u svetoj noći, omogućilo je da brojni vjernici dođu u Samostansku ili Župnu crkvu na večernje euharistijsko slavlje. (j.e.)

(131) objavljeno  25. 12. 16. u 01:15 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt

Na terasi kod Tomija


GORIO JE BADNJAK NA POLJANI

U našim je krajevima običaj uoči Božića, na Badnji dan, zapaliti drva koje zovemo badnjak, a simbolizira svjetlo u noći Kristova rođenja. Sada je sve manje kamina u kućama, pa se badnjak pali na otvorenom. U Bolu je to u subotu učinjeno, po tradiciji, na Poljani. Uz goreći badnjak se moli i pjeva, a zatim ide u okolne kuće koji pripremaju nešto za jelo i piće. Najviše ih pozove u svoju kuću Tomi Fabijanović, a mi smo na kratko bili i u Josipa Marinkovića. (j.e.)

(130) objavljeno  25. 12. 16. u 01:05 h 

********************


alt


alt

Pozdrav i zdravica načelnika


alt

Na kraju su ponuđene i pašurate


BAKALAR ZA BOLJANE

Općina Bol je i ove godine naručila (i platila) pripremu bakalara kojeg su mogli konzumirati svi koji su u subotu u 11 sati došli u Dom kulture.
Načelnik općine Tihomir Marinković pozdravio je na početku poželivši svima sretne blagdane, dobro zdravlje i uspješnu 2017. godinu.
Za sve je bilo dovoljno bakalara, a nekima su nosili u susjednim trgovinama i uredima, jer osobno nisu mogli doći u Dom kulture. (j.e.)

(129) objavljeno  25. 12. 16. u 00:55 h 

********************


alt

ZMAJE, bolska malonogometna ekipa


NASTAVAK U PONEDJELJAK

U subotu, ali i u nedjelju, nema sportskih natjecanja na Poljani. Manifestacija „Sportsko zabavni Božić“ nastavlja se u ponedjeljak. Na rasporedu su polufinala nogometnog turnira, a u utorak je završnica i predaja pokala.
Briškula i trešeta se također nastavlja u ponedjeljak.
U subotu se besplatno dijelio gulaš od hobotnice, ali su svi pozvani da u kutiju ubace prilog za pomoć u liječenju 10-godišnjeg Davida. Bol s razlogom pomaže Davidu jer njegov nono i nona žive u Bolu, a majka mu je prije udaje, također, živjela u Bolu. Obitelj Babac sada živi u Zadru, ali je u subotu David bio na Poljani.
Na Božić, u nedjelju, od 22 sata je zabava u šatoru, a posjetitelje će zabavljati glazbom i pjesmom Duo Riva. (j.e.)

(128) objavljeno  25. 12. 15. u 00:50 h 

********************


alt


BOLSKA GLAZBENA ČESTITKA U SELCIMA

Dan poslije velikog koncerta u Župnoj crkvi, dio je bolskih glazbenih snaga nastupio na Božićnom koncertu u selačkoj crkvi Krista Kralja. Domaćine su predstavljali dječji i župni zbor, a iz Bola su došli klape Braciera i Užonca, Mandolinski sastav Bol i dio zbora Čarčojak.
Bio je to mali glazbeni božićni poklon susjednoj općini Selca.
Načelnik Selaca Ivan Marijančević, zahvalio je na koncertu i prijateljstvu, a nakon zajedničke završne pjesme s domaćinima, druženje je nastavljeno u restoranu Bilin. (i.b.i.)

(127) objavljeno  25. 12. 16. u 00:45 h  
subota, 25. 12. 2016.    


alt

Samostanska crkva 24. prosinca 2015. tijekom mise bdijenja


DANAS JE BADNJI DAN

Subota je Badnji dan, a to znači najavu velikog kršćanskog praznika – Božića. Misa bdijenja je u 21 sat u Samostanskoj crkvi, a ponoćka u 24 sata u Župnoj crkvi gdje će vjernici dočekati Božić.
Po starom običaju na Badnjak će se u 11 sati posluživati bakalar u prizemlju Doma kulture. Sponzor je Općina Bol. (j.e.)

(126) objavljeno  24. 12. 16. u 00:45 h 

********************


alt


BADNJAK NA POLJANI

Badnjak je također ime za drvo koje se pali na kućnim ognjištima, ali je tradicionalno da se uoči Božića zapale drva i na Poljani. O tome brine obitelj Fabijanović, koja sve poziva na domjenak u svojoj kući.
Početak paljenja badnjaka, uz prigodni program, bit će iza 17 sati. (j.e.)

((125) objavljeno  24. 12. 16. u 00:35 h 

********************


alt


alt


BETONIRANA PODRUMSKA PLOČA

Betoniranje armirano-betonske ploče iznad podrumskog dijela budućeg Noćnog kluba na Zlatnom ratu počelo je u petak u 11.50 sati. Beton je dovezen iz pogona Berice u Nerežišćima, a ugradili su ga radnici Tolo Trade iz Imotskog.
U podrumskom dijelu objekta su dvije etaže i sada je završena prva. Zbog predstojećih blagdana, Božića i Nove godine, neće se spajati praznici i na gradilištu se radnici vraćaju već u utorak, 27. prosinca. (j.e.)

(124) objavljeno  24. 12. 16. u 00:30 h 

********************


alt

Ulica uz hotel "Ivan", kojom se djeca vraćaju iz škole, nema javne rasvjete


GDJE ĆE SE INVESTIRATI?

U 2017. godini planira se uprihoditi 2,5 milijuna kuna iz komunalnog doprinosa te se tim sredstvima planiraju sljedeći radovi: gradnja i uređenje javnih površina 320.000 kn (13%) gdje spadaju potporni zid na putu za sv. Luciju i odvodni kanal na Gnjilici; zatim je za gradnju i uređenje nerazvrstanih cesta predviđeno  910.000 kn (36%). Tim sredstvima uredit će se ulica na Kupini II, Vukovarska ulica (I. faza), Supetarska ulica (I. faza), cesta u R3 zoni, nogostup na zaobilaznici kod boćarskog igrališta, ulica uz istočnu granicu hotela „Ivan“ i put uz Rape; dok bi se za gradnju nove javne rasvjete utrošilo  470.000 kn (19%). Planirana je nova rasvjeta u centru mjesta, rasvjeta ulice uz hotel „Ivan“ i osvjetljavanje na Gospojici. Preostalih 800.000 (32%) utrošilo bi se za otkup zemljišta za novo groblje.
Vijećnici su usvojili na 7. sjednici i Program održavanja infrastrukture na što će se utrošiti 1,9 milijuna kuna (odvodnja oborinskih voda, čišćenje i održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje groblja u Bolu i Murvici, održavanje javne rasvjete, održavanje javnih građevina u vlasništvu Općine, troškovi potrošnje javne rasvjete).
Ranije planirana sanacija potpornog zida iznad stambenih objekata u naselju Blato riješit će se izgradnjom pristupne ceste do budućeg hotela „Park“. (j.e.)

(123) objavljeno  24. 12. 16. u 00:25 h 

********************


alt


GORILO U KONTEJNERU

DVD Bol dobio je dojavu u petak u 12.56 da gori poluukopni kontejner za kućni otpad u Ulici Hrvatskih domobrana, nedaleko prodajnog centra Tommy. Brzom intervencijom, sa jednim navalnim vozilom i dva vatrogasca, uspjelo se na vrijeme spriječiti veća šteta.
Dobro je upozoriti, jer se to i ranijih godina dešavalo, da se u te kontejnere ne smiju bacati žar iz peći ili sa kamina. (j.e.)

(122) objavljeno  24. 12. 16. u 00:20 h 

********************


alt

Nogometašice iz Bola i Supetra prije utakmice


alt

Na Poljanu je došao i direktor TZO Bol Markito Marinković


alt

Bilo je dosta posjetitelja i u gledalištu


NA POLJANI NASTUPILE I NOGOMETAŠICE

Petak su na Poljani, na otvorenom, igrali mali nogomet, a nastupile su i ženske ekipe iz Bola i Supetra. U nešto toplijem ambijentu, pod šatorom, kartalo se na briškulu i trešetu.
Rezultati, mali nogomet, žene:
Zmaje (Bol) - Šou Women (Supetar) 3:2
Rezultati, mali nogomet, muški:
Mande Mande (Nerežišća) – Kaskaderi (Bol) 4:1
El Bahatis (Bol) – Zvijezde (Bol) 3:2


U subotu i nedjelju nema sportskog natjecanja, ali pod šatorom će biti zanimljivog programa.
Besplatno će se u subotu nakon 17 sati dijeliti  gulaš od hobotnice, ali će se prikupljati i dobrovoljni prilozi za liječenje malog Davida.
U nedjelju je nakon 22 sata plesna zabava, a svirat će Duo Riva. (j.e.)

(121) objavljeno  24. 12. 16. u 00:10 h 

********************


alt


alt


BOŽIĆNI DORUČAK

Po starom, dobrom običaju učenici i djelatnici Srednje škole Bol i ovo polugodište su završili božićnim doručkom. Tom prigodom su se okupili u školskom dvorištu na Benačici kako bi zajedno blagovali ono što je s velikim trudom pripremljeno u školskom kabinetu.
Skupina učenika je na početku ovog druženja izvela pjesmu Stille nacht koju su sami uvježbali i tako sve razveselili. Nakon doručka igrale su se nogometne utakmice. Najprije su snage odmjerili gimnazijalci i hotelijeri, a nakon njih ekipa profesora protiv profesorica. Ovu utakmicu su svi pratili s najviše zanimanja. Gimnazijalci, kao pobjednici prvog susreta, igrali su treću utakmicu s profesorima.
Pred punim igralištem, ovaj sportski susret obilježen je dobrom atmosferom među sudionicima čemu je posebno doprinio Frane Mladineo koji je prisutne, u stilu Mladena Delića, vodio kroz „derbi“ uz pomoć Nevena i Marka Karmelića. Unatoč tome što učenici nisu uspjeli poraziti svoje profesore svi su otišli kući zadovoljni jer su ugodno proveli jutro u ozračju bliskosti i radosti i već se s nestrpljenjem očekuje revanš. (a.s.)

(120) objavljeno  24. 12. 16. u 00:05 h 

********************

                                                                                        

alt


alt

Magdalena, dobitnica pršuta s mamom Jerkicom


PRŠUT ZA MAGDALENU

Pršut je u petak, na štandu obitelji Mikulić, dobila Magdalena Pratljačić koja je u knjigu potencijalnih dobitnika bila upisana pod rednim brojem 10. Ceduljicu s tim brojem izvukla je, osmu po redu, Lea Marinelić, a tako je dogovoreno na početku izvlačenja, jer Lea ima toliko godina.
Igra se nastavlja, ali ovaj put su dva dobitka: dva pršuta. Izvlačenje je na staru godinu, 31. prosinca. (j.e.)

(119) objavljeno  23. 12. 16. u 23:55 h 

********************


alt


IMA KUPAČA I 23. PROSINCA!

Na turističku sezonu smo pomalo zaboravili, ali još se ponekad mogu sresti kupači na Zlatnom ratu. U petak smo dobili dojavu o kupanju, a u 13.15 sati smo zatekli na plaži u moru našu Bolku T.T. Nije joj prvi put da se kupa u zimskom periodu, a kaže da joj je u moru sasvim ugodno, iako je temperatura bila samo 16 stupnjeva. (j.e.)

(118) objavljeno  23. 12. 16. u 23:50 h 

********************


alt


TKO RADI U NEDJELJU I PONEDJELJAK?

Nedjelja i ponedjeljak su praznici pa je zanimljivo hoće li netko te dane i raditi?
Trgovine su u subotu otvorene do 17 ili 18 sati, a na Božić ne rade osim benzinske postaje INE (7 – 12 sati). INA je otvorena i u ponedjeljak kao nedjeljom, od 7 do 12 sati.
U nedjelju i ponedjeljak katamaran iz Bola za Split polazi u 13.25 sati.
Trgovine u ponedjeljak rade skraćeno: Konzum 7 – 12, Kupinica 6 – 12, Studenac 7 – 14, Tommy 7 – 14 sati.
Ambulanta prima pacijente u subotu do 12 sati, a u nedjelju i ponedjeljak za hitne slučajeve treba nazvati 194. Ljekarna je također zatvorena u nedjelju i subotu.
Pošta i Splitska banka ne rade subotu, nedjelju i ponedjeljak, a FINA u nedjelju i ponedjeljak.

(117) objavljeno  23. 12. 16. u 23:45 h 
petak, 23. 12. 2016.    


alt


alt


alt


alt


alt


„NA DOBRO NAM, BOŽIĆ DOJDE“

Bolski pjevači i svirači ponovno su nas oduševili u četvrtak navečer nastupivši u povodu Božićnih blagdana u Župnoj crkvi Gospe od Karmela. Centar za kulturu organizirao nam je jednu divnu večer i nezaboravno druženje sa izvođačima: Dječjim zborom Čarčojak, Župnim zborom (s kojim je prvi javni nastup imao njihov novi voditelj fra Mladen Folnović), Mandolinskim sastavom Bol te klapama Užonca i Braciera. (j.e.)

(116) objavljeno  22. 12. 16. u 23:55 h  

********************


alt


KAKO ĆE SE POTROŠITI 20,9 MILIJUNA?

Gdje će se i koliko utrošiti sredstava iz općinskog proračuna za 2017. godinu? Već je objavljeno da je planirano utrošiti 20.919.000 kuna, od čega Općina ima na raspolaganju 18.119.000 kuna, Dječji vrtić 1.657.000 kn, Općinska knjižnica 273.000 i Centar za kulturu 870.000 kuna.
Općinski rashodi za zaposlene (plaće, jubilarne nagrade, regresi za godišnji odmor i razni doprinosi) su 1.620.000, za službena putovanja rezervirano je 110.000, za stručno usavršavanje zaposlenih 15.000 kn, za uredski materijal 70.000 kn, za električnu energiju (javna rasvjeta, poslovni prostori) 450.000 kn, usluge telefona, pošte i taxi prijevoza 122.000 kn, za tekuće i investicijsko održavanje 1.630.000 kn, za promidžbu i informiranje 100.000 kn, za komunalne usluge (voda, odvoz smeća …) 920.000 kn, za intelektualne usluge (autorski honorari, ugovori o djelu, usluge odvjetnika …) 360.000 kn, naknade predstavničkih i izvršnih tijela (sjednice vijeća, birački odbori …) 360.000 kn, za reprezentaciju 150.000 kn, tekuće donacije (uređenje muzeja, GSS, škola plivanja, donacije osnovnoj i srednjoj školi, glazbenoj školi, galeriji Dešković, donacije DVD-u, za WTA turnir …) 1.510.000 kn, gradnja novih objekata potporni zidovi, vatrogasni dom, zavičajni muzej, nova javna rasvjeta, spomenik palima za domovinu, gradnja groblja …) 5.580.000 kuna …

Sa nekim detaljima iz ovog popisa trebat će upoznati porezne obveznike, pa ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici o tome napisati nešto više. (j.e.)

(115) objavljeno  22. 12. 16. u 23:50 h

********************


alt


BOŽIĆNICA I REGRES PO 1.250 KUNA

Općinsko vijeće usvojilo je na 7. sjednici (21. prosinca) i visinu naknada za Božićnicu, dara za djecu i regresa za godišnji odmor što će zaposlenicima u JUO Općine Bol, Dječjem vrtiću, Centru za kulturu i Općinskoj knjižnici biti isplaćeno u 2017. godini.
Za Božićnicu će dobiti 1.250 kn, dar po djetetu do 15 godina za sv. Nikolu bit će 600 kn, a na ime regresa za godišnji odmor isplatit će se po 1.250 kuna. (j.e.)

(114) objavljeno  22. 12. 16. u 23:45 h 

********************


alt

Zajednički snimak prije utakmice Zvijezde - Poljana


alt

Briškula i trešeta


alt

Na šanku uvijek netko nešto traži (narućuje)


NA POLJANI SVE VIŠE POSJETITELJA

U četvrtak su na Poljani odigrane pod reflektorima tri utakmice malog nogometa, a u šatoru se igrala briškula i trešeta. Četvrtog dana manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“ bilo je više gledatelja i posjetitelja nego prvih dana, a dobro je poslovao šank (pivo i sokovi), roštilj (kobasice, ćevapčići) … Bilo je zainteresiranih i za kuhano vino.

Rezultati: briškula-trešeta, igrano u četvrtak
Marinković (m)/Batinić(m) – Marinković(m)/Ivelić(m) 2:0
Plančić (ž)/Marčić (ž) – Santo(m)/Marinković(m) 2:0
Marinković (m)/Marinković (ž) – Kusanović(m)/Buvinić(m) 1:2
Lukšić(ž)/Buvinić (m) – Bodlović(m)/Balajić(m) 0:2

Rezultati utakmica malog nogometa:
Kaskaderi – Bad Boys 2:2
Zvijezde – Poljana 8:4
El Bahatis - MNK Komin 6:2

Raspored utakmica malog nogometa u petak 23. prosinca :
18:30 MANDE MANDE - KASKADERI
19:30 ŠOU WOMEN – ZMAJE (ž)
20:30 ZVIJEZDE - EL BAHATIS

Raspored u subota 24. prosinca (Badnjak):
- paljenje badnjaka
- gulaš od hobotnice (besplatno) uz prikupljanje priloga za pomoć u liječenju malog Davida.

(113) objavljeno  22. 12. 16. u 23:40 h 

********************


alt

Prvašići će na zimske praznike od ovoga petka pa sve do 16. siječnja


PRAZNICI I KOLEKTIVNI ODMORI

Petak je za mnoge zadnji radni dan u 2016. godini. Najduže će na odmoru biti školarci kojima u petak završava prvo polugodište. U školske klupe se 12. siječnja (četvrtak) vraćaju srednjoškolci, a osnovci u ponedjeljak  16. siječnja.
Općinske službe rade još ovaj petak pa će zaposlenici na kolektivni odmor, a na posao se vraćaju 9. siječnja. Iznimka je računovodstvo koji će na poslu biti do kraja godine.
Ured Turističke zajednice će biti zatvoren od subote do 15. siječnja.
Grabov rat do 9. siječnja ne radi ali će za to vrijeme biti dostupne dežurne službe društva: komunala 098 92 56 043 i administracija 095 45 45 601. (j.e.)

(112) objavljeno  22. 12. 16. u 23:35 h  
četvrtak, 22. 12. 2016.    


alt


alt

HDZ-ov dvojac: Matko Baković i Branko Mikulić


alt

Usvojen je proračun, zadnja sjednica 2016. i skorašnji blagdani dovoljni su razlozi da se nazdravi


USVOJEN PRORAČUN ZA 2017.

Općinski vijećnici na sjednici održanoj 21. prosinca usvojili su proračun za 2017. godinu. Planirano je uprihoditi i utrošiti 20.919.000 kuna, što je za 485 tisuća kuna manje nego lani. Na 7. sjednici, pod predsjedanjem Dora Adulmara, bilo je 9 vijećnika. Šest ih glasovalo ZA, dva su bila PROTIV, a jedan je vijećnik bio SUZDRŽAN.
Usvajanju proračuna za 2017. prethodila je rasprava i donošenje odluke o trećem rebalansu proračuna. Procjenjeni prihodi i rashodi na kraju 2016. iznose 21.404.500 kuna.
Na dnevno redu je bila rasprava o analizi stanja sustava civilne zaštite i plan razvoja do 2019. Donesene su odluke i o visini iznosa Božićnice, dara za djecu i regresa za godišnji odmor. Još jednom su vijećnici raspravljali o osnivanju društva Brač 500+
Na početku sjednice načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar pozdravili su povratak Branka Mikulića, koji se nakon liječenja i oporavka, nakon pet mjeseci, vratio u Bol i sudjelovao u radu Vijeća.
Na kraju sjednice predsjednik vijeća je svima čestitao nadolazeće blagdane, a čestitkama se pridružio i načelnik. (j.e.)
Sutra: u što se planira potrošiti 20,9 milijuna kuna?

(111) objavljeno  21. 12. 16. u 22:25 h 

********************


alt


BRANKO SE VRATIO

Nakon skoro pet mjeseci odsutnosti iz Bola, od 27. srpnja, vijećnik Branko Mikulić vratio se u Bol i prisustvovao sjednici Općinskog vijeća. Osim srdačnog pozdrava na početku rada, vijećnici su se nakon sjednice još jednom družili s Brankom i članovima njegove obitelji, suprugom i dvije kćeri, u njegovom caffe baru „Loža“.
- Želim se još jednom zahvaliti svima koji su u mislima bili uz mene, interesirali se za moje zdravlje i njihovim željama da se što prije vratim obitelji i Bolu – rekao je Branko Mikulić, ne krijući uzbuđenje zbog ponovnog susreta sa prijateljima, suradnicima i poznanicima. (j.e.)

(110) objavljeno  21. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA MESA U „STUDENCU“

Za skorašnje blagdane mesnica „Provjereni“ pripremila je obilnu i raznovrsnu ponudu mesa u prodavaonici koja se nalazi u sklopu Prodajnog centra Studenac na Bračkoj cesti.
Hladnjače su napunjene (na slici), ali se svakodnevno dovozi svježe meso iz klaonice u Gornjem Humcu.
Cijene su povoljne – kaže nam vlasnik mesnice Dika – a nude se odojci, janjci, pivci, uz teletinu i drugo uobičajeno meso. Za veću količinu kupljenog mesa dobiva se bon za vrijednu novogodišnju lutriju. Za nekoga će to biti trostruki dobitak: svježe i jeftino meso te nagrada. (j.e.)

(109) objavljeno  21. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt

Prvi dan zime: riva suncem okupana (11.00 sati)


alt

Prvi dan zime: katamaran sigurno dolazi, ako nije u kvaru (16.15 sati)


alt

Prvi dan zime: sunce je na zalazu (16:45 sati)


STIGLA ZIMA, A NIJE HLADNO

U srijedu u 5.48 sati stigla nam je – zima. Taj dan je poznat kao zimski solsticij odnosno suncostaj, a to znači najdužu noć i najkraći dan. Od danas noć će biti sve kraća, a dan sve duži.
Unatoč početku kalendarske zime, u Bolu je bilo ugodno šetati se po suncu ili sjediti na štekatima. Službena temperatura izmjerena u 13 sati iznosila je 16 stupnjeva, a toliko je izmjereno i u moru. Međutim, na suncu, u zavjetrini, živa se u toplomjeru popela i do nevjerojatnih 32 stupnja.
Većih vremenskih promjena ne očekuje se ni narednih dana. (j.e.)

(108) objavljeno  21. 12. 16. u 22:10 h  

********************


alt


BOŽIĆNI KONCERT U ŽUPNOJ CRKVI

Božićni koncert bolskih pjevača i svirača pod nazivom NA DOBRO NAM, BOŽIĆ DOJDE na programu je ovog četvrtka, 22. prosinca. U 19.30 sati u Župnoj crkvi Gospe od Karmela.
U organizaciji Centra za kulturu nastupit će Dječji zbor Čarčojak, Župni zbor, Mandolinski sastav Bol te bolske klape Užonca i Braciera. (j.e.) 

(107) objavljeno  21. 12. 16. u 22:00 h  

********************


alt


alt

Na šanku je kutija u kojoj se ubacuju prilozi za liječenje Davida Babca


IGRA SE BRIŠKULA I TREŠETA

Trećeg dana manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“ koja se organizira na Poljani, počela su natjecanja u briškuli i trešeti. Prijavljeno je ukupno 16 parova. U srijedu su igrali Buljan/Kovač – Cvitanić/Eterović 0:1, Jakšić/Šćepanović – Šesnić/Vrsalović 0:1, Botica/Marinković – Eterović/Ivelić 0:1 (ženska ekipa pobijedila mušku ekipu!).
U utakmici malog nogometa: Zvijezde – Komin 6:2

Raspored za četvrtak, 22. prosinca (mali nogomet)
18.30 sati: KASKADERI – BAD BOYS
20.00 sati: POLJANA – ZVIJEZDE
                ZMAJE – NUNE (žene) - odgođeno za utorak 27. prosinca
21.00 sati: EL BAHATIS - MNK KOMIN

Raspored za petak, 23. prosinca (mali nogomet):
18.30 sati: MANDE MANDE – KASKADERI
19.30 sati: ŠOU KOMIN – ZMAJE (žene)
20.30 sati: ZVIJEZDE – EL BAHATIS

(106) objavljeno  21. 12. 16. u 21:55 h 

********************


alt


alt


PET NATJECATELJA ZA PET

Tradicionalni karate turnir "Kimon 2016" u Ljubljani, okupio je  259 natjecatelja iz 25 klubova. Bolski karate klub jedini je bio iz Hrvatske. Pet bolskih natjecatelja osvojilo je čak 11 medalja: Nicol Lovrić (3), Mateo Marinković (3), Marino Čović (2), Ian Anić (1) i Arsen Kojdić (2)
- Ovim putem se želim zahvaliti Općini Bol, načelniku Tihomiru Marinkoviću i Općinskom vijeću Bol te turističkoj agenciji AdriaTours iz Bola koji su nam omogućili da odemo na ovo natjecanje kao i Organizatoru Sensei Bojanu Marinčeku – rekao nam je trener bolskog kluba Jovan Kostadinov. (i.a.)

(105) objavljeno  21. 12. 16. u 21:50 h 

********************


alt


alt


OPREZNO NA CESTI

Ovih dana nas upozoravaju na slabu vidljivost i skliske kolnike. Možda negdje u unutrašnjosti ima i poledice. Na bračkim cestama ništa od toga, ali ima – krava. Bezbrižno se šetaju po cesti Supetar – Bol. Ne obaziru se mnogo na vozila, ali zato vozači moraju biti obazrivi i oprezni. (foto: d. marinković)

(104) objavljeno  21. 12. 16. u 21:45 h  
srijeda, 21. 12. 2016.    


alt


alt


alt


HUMANITARNA PREDSTAVA OSNOVACA         

Na radost prepune kino dvorane, učenici Osnovne škole Bol, izveli su u utorak navečer Blagdansku predstavu. Povod je završetak polugodišta, a njihov je nastup već postao tradicionalan. Ove godine predstava je imala i humanitarno značenje. Prikupljala su se sredstva za Udrugu Brački pupoljci. (j.e.)

(103) objavljeno  20. 12. 16. u 22:55 h   

********************


alt


alt


SLIKA ZA KAPELICU SV. LIBERANA

Na blagdan sv. Liberana (a Boljani kažu Liberata), u istoimenoj kapelici na David cesti, služila se u utorak sveta misa. Župnik Damir Šokić blagoslovio sliku sv. Liberana koju je izrezbario u drvu Ivo Soljačić i darovao je kapelici. Nedaleko od crkvice Ivo Soljačić ima stan u kojeg ljeti dolazi na odmor, a inače živi u Zadru. Iz hobija se bavi rezbarenjem. Naš darovatelj je bolskih korijena, a rodio se u Drenovcima kod Županje.
Sveti Liberan je u IV. stoljeću rođen u Francuskoj, bio je biskup, a sazivaju ga u pomoć oni koji boluju od bubrežnih kamenaca. (d. marinković)

(102) objavljeno  20.12. 16. u 22:50 h  

********************


alt


alt


IGRA SE POD REFLEKTORIMA

Drugog dana manifestacije „Sportsko-zabavni Božić“ na Poljani došlo je još više posjetitelja. Čak iz nekih drugih mjesta s Brača jer su nastavljena malonogometna natjecanja: ZVIJEZDE – MNK KOMIN 6:1, EL BAHATIS – POLJANA 4:0.
U srijedu u 20 sati na rasporedu je susret MNK Komin – Poljana.
U četvrtak se igra pet utakmica. Počinje i natjecanje žena u malom nogometu. Igraju: Zmaje (Bol) – Pučiške te Nune – Šou Women. (j.e.)

(101) objavljeno  20. 12. 16. u 22:45 h 

********************


alt


BLMN: BOL ODGODIO NASTUP

Bračka liga malog nogometa (BLMN) igra se ove srijede (21. prosinca) u Supetru, ali je MNK Bol odgodio svoju utakmicu protiv Sutivana. Boljani su, kao razlog odgode, naveli obveze koje imaju u Bolu gdje je u tijeku „Sportsko-zabavni Božić“.
Na tablici su u vodstvu Milna i Bol koji imaju po 13 bodova. (j.e.)

(100) objavljeno  20. 12. 16. u 22:40 h 

********************


alt


BERICA POZIVA NA FEŠTU

BERICA za 24-rođendan firme poziva na tradicionalno druženje u Nerežišća, ove srijede (21. prosinca) od 7 do 17 sati.

Veliki blagdanski popust na sve vrste plaćanja, besplatna marenda, lutrija, glazba u živo ...

(99) objavljeno  20. 12. 16. u 23:30 h 

utorak, 20. 12. 2016.    


alt


alt

Na koncertu su nastupili: MLADO KARMELIĆ, TIA ŽIVKOVIĆ, TONKA IVIČIĆ, EMA TOMIĆ, NINA LISIČAR, IVA MARJANOVIĆ, LUCIJA IVIČIĆ, NIKOLA BOROJEVIĆ, JURE ETEROVIĆ i MIA PIVČEVIĆ


BOŽIĆNI KONCERT MLADIH GLAZBENIKA

I ove godine mladi polaznici Područne glazbene škole Josip Hatze imali su u ponedjeljak (19. prosinca) predbožićni nastup. Svoje su glazbeno umijeće pokazali pred roditeljima, rodbinom i prijateljima. Na početku koncerta prisutne u gledalištu, ali i mlade glazbenike, pozdravila je voditeljica škole Jadranka Nejašmić. (j.e.)

(98) objavljeno  19. 12. 16. u 22:30 h 

********************


alt


alt


alt


alt


POČELA SU NATJECANJA NA POLJANI

Stotinjak mladih i nešto starijih (koji to više nisu, ali se tako osjećaju), došlo je u ponedjeljak na Poljanu. S natjecanjem se počelo u malom nogometu, ali se moglo uživati na otvorenom uz roštilj i piće ili u šatoru koji se grije.
Utorak do 18 sati primaju se prijave za stolni tenis i igru karata (briškula i trešete), dok košarkaši to mogu učiniti do srijede također do 18 sati.
Ekipe malog nogometa su raspoređene u dvije skupine. U skipini A igrat će Mande Mande, Takmac, Bad Boys i Kaskaderi, a u B skupini Zvijezde, MNK Komin, Nepoznati i Poljana. Dvije prvoplasirane ekipe u grupi igrat će u polufinalu. Prijavljene su i četiri ženske ekipe malog nogometa: Zmaje (Bol), Šou Women, Nune i Pučiške koje će natjecanjem početi od četvrtka.


Rezultati od ponedjeljka, 19. prosinca (mali nogomet):
Mande Mande – Bad Boys 8:0, Kaskaderi – Takmac 3:0 (bb)
Raspored za utorak, 20. prosinca:
18:00 h    Zvijezde – MNK Komin
19:00 h    Takmac – Bad Boys
20:00 h    Poljana – Nepoznati
Raspored za srijedu, 21. prosinca:
20:00 h    MNK Komin - Poljana

(97) objavljeno 19. 12. 16. u 22:25 h 

********************


alt


ISPLATA BOŽIĆNICA

Prema najavi trebala bi u utorak (20. prosinca) od 9 do 12 sati početi isplata Božićnica za Boljane starije od 80 godina. Oni koji imaju pravo na Božićnicu od 300 kuna trebaju doći osobno ili član uže obitelji, ali moraju dati na uvid osobnu iskaznicu i OIB.
Isplate su i u srijedu, četvrtak i petak.
Za Božić će po 500 kuna dobiti stariji Boljani koji su u Domu, a po 1000 kuna će se isplatiti korisnicima osobnih invalidnina. (j.e.)

(96) objavljeno  19. 12. 16. u 22:15 h

********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Posljednju za ovu godinu, a sedmu po redu, sjednicu Općinskog vijeća sazvao je Doro Adulmar za ovu srijedu (21. prosinca). Glavna tema je proračun za 2017. godinu koji bi, prema prijedlogu, trebao iznositi 20,9 milijuna kuna. Prije toga raspravit će vijećnici i treći rebalans Općine za 2016., a ponovno je u dnevni red uvrštena odluka o osnivanju društva Brač 500+ d.o.o. (j.e.)

(95) objavljeno  19. 12. 16. u 22:10 h 
ponedjeljak, 19. 12. 2016.    


alt


UPALJENA I ČETVRTA SVIJEĆA

Na Loži, ali i u mnogim bolskim kućama, upaljena je u nedjelju i četvrta svijeća u adventskom vijencu. Božić nam je sasvim blizu – iduće nedjelje.
Svaka od četiri svijeće ima neko značenje. Prva simbolizira nadu i iščekivanje, druga označava mir, treća slavi radost, a četvrta je svijeća anđela i donosi ljubav.
Dobro je još jednom podsjetiti na događanja u Bolu u tjednu pred Božić:
- Ponedjeljak, 19. prosinca u 18 sati: Božićni koncert polaznika Glazbene škole Josipa Hatzea;
- Utorak, 20. prosinca u 18 sati: Blagdanska humanitarna predstava OŠ Bol u kino dvorani;
- Četvrtak, 22. prosinca u 19.30 sati: Na dobro nam Božić dojde, koncert u Župnoj crkvi;
- Subota, 24. prosinca, na Badnjak:
  prigodni općinski domjenak uz bakalar u Domu kulture (11 sati) / paljenje Badnjaka na          Poljani / Misa bdijenja u Samostanskoj crkvi / Misa ponoćka u Župnoj crkvi. (j.e.)

(94) objavljeno  18. 12. 16. u 23:15 h 

*******************alt

U šatoru, koji se grije, ima više prostora nego lani


POČINJU NATJECANJA NA POLJANI

Utakmicama malog nogometa ovoga ponedjeljka (19. prosinca) počinje na Poljani „Sportsko zabavni Božić“. Prijavilo se osam muških i četiri ženske ekipe.

Ponedjeljak, 18. prosinca:
18.00 h (m): MANDE MANDE - BAD BOYS
20.30 h (m): KASKADERI - TAKMAC
Utorak, 19. prosinca:
18.00 h (m): ZVIJEZDE - MNK KOMIN
19.00 h (m): TAKMAC - BAD BOYS

20.00 h (m): POLJANA - NEPOZNATI


Mali nogomet se igra u ponedjeljak, utorak, srijedu, četvrtak i petak. U srijedu je samo jedna utakmica, a u subotu i nedjelju se ne igra zbog Badnjaka i Božića. U natjecanju malog nogometa prijavljeni su igrači i igračice iz Bola, Supetra, Selaca i Nerežišća.
Na Badnjak poslije podne, u vrijeme paljenja vatre (badnjaka) na Poljani, radit će roštilj, a jelo i piće će se nuditi besplatno. Umjesto plaćanja svatko može dati svoj prilog u dobrotvorne svrhe. Ove se godine novac skuplja za pomoć u liječenju Davida Babca. Za njega će biti na šanku, svih ovih dana, posebna kutija u koju se mogu ubaciti novčani prilozi.
Načelnik općine Tihomir Marinković u nedjelju navečer posjetio je Poljanu, a organizatori Boško Botica i Tonči Buljan upoznali su ga s tijekom priprema i programom natjecanja.
-    Sve je spremno i natjecanja mogu početi – rekli su organizatori prvom čovjeku općine.
Posjetitelji i natjecatelji imaju ponudu jela s roštilja i pića. Kobasice s ajvarom i kruhom treba platiti 15 kuna. Nude se još i ćevapčići u lepinji, kuhano vino … (j.e.)

(93) objavljeno  18. 12. 16. u 23:10 h 

********************


alt


BOLSKE KLAPE U SPLITU

Muška klapa Braciera i ženska Užonca sudjelovale su u nedjelju navečer na Humanitarnom Božićnom koncertu u splitskoj crkvi sv. Dominika. Osim dvije bolske klape nastupile su i klape: Čuvite, Dalmati, Kolura, Marijanske vile i Orca.

(92) objavljeno 18. 12. 16, u 23:00 h  

********************

alt


BRAČ ZA PUPOLJKE

Na velikom bračkom humanitarnom sajmu u Sutivanu, pod nazivom "Brač za Božić za  pupoljke" i ove su godine sudjelovale sve općine, svojim sponzorstvima i doprinosima ali i prodajom na samome sajmu.
Bol su zajednički predstavljali radovi iz kreativnih radionica OŠ Bol, SŠ Bol, vrtića Mali princ i Centra za kulturu Bol kao i predstavnici i volonteri tih ustanova.
Na štandovima su  pomagale Ana, Karla, Nataša i Ivana te učenice Josipa i Lucija.
Uspješni i zabavni sajam u Sutivanu posjetili su i neki Boljani i dali i tamo doprinos za Pupoljke.
Napominjemo da se i u Bolu sada, posebno pred Božić, ali i cijele godine, održavaju brojne humanitarne akcije pa čestitamo svim mještanima na odazivu i velikom srcu. (i.b.i.)

(91) objavljeno  18. 12. 16. u 22:55 h 

********************


alt


„BRAČKA MARENDA“ – VRIJEDNA KNJIGA ZA DAR

Vrijeme je darivanja, a postoje i knjige koje volimo imati doma jer su nam važne, jer čine dio našeg identiteta i opisuju nas same, a mogu se darivati i cijele godine. Jedna među njima je svakako i "Bračka marenda", zajednički rad autorice Maje Duke i fotografa Maria Kučere.
"Bračka marenda" puno je više od obične kuharice kao zbirke recepata; ona je dvojezični kulturalni gastro-vodič otoka Brača, objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku.
Tekstom punim emocija i atraktivnih fotografija ova knjiga predstavlja kulinarsku povijest otoka Brača i Dalmacije, spajajući vrijeme i prostor, unoseći duh predaka koji i danas živi u svakom obroku koji dijelimo, u jelima u kojima uživamo okupljeni oko stola, posebno u blagdansko vrijeme.
Knjiga je ušla i u finale za prestižnu nagradu GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2016. YANTAI - CHINA, među 11 zemalja, u kategoriji "zemlje" i "baština".
„Bračka marenda“ može se nabaviti u knjižari Ljevak u Zagrebu ili online putem, potom u trgovini UJE-Split ili izravno od izdavača Udruge IMENA na adresi This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

(90) objavljeno  18. 12. 16. u 22:50 h 

********************


alt


PORUKA IZ RIJEKE: FIKSIRANA KAMERA

Primili smo u nedjelju ujutro e mail poruku iz Rijeke:
„Evo već četvrti dan kamera sa turističke zajednice stoji fiksirana na Veli Most. Kako mi izgleda da jedino vi možete to riješiti, molim vas da javite kome treba da to probaju riješiti. Naviko sam dnevno čekirat situaciju po rivi, pa me ovo čini nesretnim. Hvala. Pozdrav iz Rijeke, Dalibor Marinković (Pusa)“
Onima koji prate samo kretanje katamarana (dva puta dnevno) fiksirana kamera dobro dođe. Vide se vremenske prilike, a katamarana ponekad – nema.
Međutim, kamera se mora popraviti. Očito je (opet) u kvaru. Molimo nadležne da više puta pogledaju je li kamere ispravno rade i treba li očistiti objektive nakon kiše.
Treća kamera, ona na Zlatnom ratu, je u zimskom periodu – isključena. Za vidjeti Zlatni rat mora se otvoriti naša stranica „Plaža Zlatni rat“ gdje je samo fotografija snimljena svake nedjelje oko 13.30 sati. Pozdrav iz Bola, Joško Egekher

(89) objavljeno  18. 12. 16. u 22:45  h
nedjelja, 18. 12. 2016.    


alt


KOLIKO TRAJU ZIMSKI PRAZNICI?

Još će idući tjedan biti nastava u osnovnoj i srednjoj školi. Zna se da je petak (23. prosinca) zadnji dan nastave, ali se još ne zna kada se trebaju učenici vratiti u školu. Prema mišljenju ministra obrazovanja škole bi trebale samostalno odlučiti hoće li drugo polugodište početi u četvrtak 12. siječnja ili ponedjeljak 16. siječnja. Idućeg tjedna je sastanak ravnatelja osnovnih škola na Braču gdje će se o tome raspravljati, a njihovu odluku mora potvrditi Školski odbor.
Čini nam se da bi početak nastave u bolskoj Osnovnoj i Srednjoj školi trebao biti istoga dana, iako može biti i drugačije. Za pretpostaviti je da će učenici i njihovi roditelji za početak drugog polugodišta saznati tek za vrijeme zimskih ferija. (j.e.)

(88) objavljeno  17. 17. 16. u 23:25 h 

********************


alt


GDJE SU NESTALE KLUPE?

Klupa, kojih je nekada bile uz rub rive kod Velog mosta, više nema! Netko ih je (možda) odnio u svoje dvorište ili su u nekom skladištu ili možda premještene na neku drugu lokaciju. Nisu li te klupe postavljene uz nudističku plažu?
Na Velom mostu dolaze i klupe koriste bolski ribari, ljudi koji ih čekaju i gledaju ulov, ali i putnici koji dočekuju katamaran.
Možda netko odgovori na pitanje iz naslova? (j.e.)

(87) objavljeno  17. 12. 16. u 23:35 h 

********************


alt


KADA ĆE ZIMA?

U subotu se u Bolu moglo uživati na suncu, ispijajući jutarnju kavu na jednom od tri štekata na rivi. U 11 sati na suncu je bilo čak 30 stupnjeva, a službena temperatura zraka je bila oko podneva 14, a mora 17 stupnjeva.
Za nedjelju se predviđa i dalje sunčano, a tek idućeg tjedna moguća je i kiša. U kopnenom dijelu Hrvatske očekuje se i snijeg.
Zima nam kalendarski dolazi vrlo brzo, 21. prosinca u 11.44 sati. (j.e.)

(86) objavljeno  17. 12. 16. u 23:30 h 

********************


alt

U ponedjeljak, pod reflektorima, igraju se utakmice malog nogometa


„SPORTSKO ZABAVNI BOŽIĆ“

Sportska natjecanja na Poljani počinju u ponedjeljak, a najprije će nastupati nogometaši. Prijave su do nedjelje u 18 sati, a sigurno je da će sudjelovati i ekipe iz drugih mjesta na Braču.
Za košarku, stolni tenis te igru briškule i trešete prijave su do utorka u 18 sati. (j.e.)

(85) objavljeno  17. 12. 16. u 23:20 h 

********************


alt


ŠKOLA NOGOMETA JOŠ OVAJ TJEDAN

Mladi nogometaši, pod vodstvom Boška Botice, vježbat će na Poljani još idući tjedan, do Badnjaka. Onda će uslijediti pauza do početka II. polugodišta.
Na Poljani vježba 30 mladih, ali ima i nekoliko djevojčica. Škola nogometa odnedavno djeluje samostalno, a počelo je kao dio škole za mlade pri NK Supetar.
Dobra je vijest da će prve treninge u 2017. Imati na umjetnoj travi. To će za igru biti mnogo praktičnije i sigurnije od mogućih ozljeda. (j.e.)

(84) objavljeno  17. 12. 16. u 23:15 h 

********************


alt

"Glava" trodjelnog kalendara za 2017. godinu


PAUZA ZA TOTAL FITNESS

U subotu je bio posljednji sat vježbanja u Total Fitnesu, ali samo za ovu godinu. O točnom datumu nastavka bit će obaviješteni putem ovoga portala.
Tri puta tjedno vježbalo je u Domu kulture, odvojeno, 20-ak žena i muškaraca, a oni su odlučili za uspomenu imati vlastiti kalendar za 2017. godinu. (j.e.)

(83) objavljeno  17. 12. 16. u 23:10 h 

********************


alt


BOL NE IGRA U PONEDJELJAK

U 11. kolu Prve malonogometne splitske lige, koje je na rasporedu u ponedjeljak 19. prosinca, neće igrati Bol jer su zatražili odgodu. Razlog je nekoliko ozlijeđenih igrača, a u ponedjeljak u Bolu počinje natjecanje na Poljani.
Odgođeni susret Bol – Beach bar Cool igrat će se 9. siječnja u Velikoj dvorani na Gripama u Splitu s početkom u 18.50 sati. (j.e.)

(82) objavljeno  17. 12. 16. u 23:05 h   subota, 17. 12. 2016.     


alt


alt


JASLICE PONOVNO U LOŽI

Od petka navečer ponovno su, drugu godinu, u jednom boksu Lože postavljene božićne jaslice. Novost je što su se lanjskome Josipu, Mariji i Isusu sada pridružili kravica i tovar. Likove je i ovaj put oblikovao akademski kipar Robert Jozić i to uz pomoć bolskog budućeg akademskog umjetnika, Stjepana Kraljevića. Velik dio posla ostao je i ovaj put ženama iz kreativne radionice (najviše su radile Ada, Ivana, Vini, Anna, a pomogle su  Lea i Suzana te jedini muškarac Denis), a oko anđela su pomagali i neki školarci.
Projekt je prošle godine inicirala i financirala Općine Bol, a realizirao Centar za kulturu pod umjetničkim vodstvom kipara Roberta Jozića. (i.b.i.)

(81) objavljeno  16. 12. 16. u 22:25 h  

********************


alt


alt


USPJEŠNA HUMANITARNA PRODAJA

Učenici Osnovne škole Bol uspješno su organizirali i realizirali prodaju vlastitih božićnih ukrasa i pokazali kako imaju veliko srce. Boljani su im se rado zaustavljali na štandu i davali svoje priloge za Davida Babca i udrugu Brački pupoljci. Djeca su ih nagradila ukrasima, kolačićima, ali i osmjesima i toplim riječima. (k.m. – foto: d.m.)

(80) objavljeno  16. 12. 16. u 22:20 h  

********************


alt


POTOK ZA OBORINSKE VODE

Radovi na uređenju potoka za oborinske vode, započeti u proljeće 2014. nastavljeni su početkom ovoga tjedna. Radi se o potoku na zapadnom dijelu Bola, kod plaže Zlatni rat, pored restorana „Mali raj“. Radove financiraju Hrvatske vode, a izvođač je splitska firma „Domus“. Iskopi u dužini od 40 metara su završeni i tijekom idućeg tjedna će se betonirati. Oblaganje kamenom planira se nakon praznika, u siječnju 2017. (j.e.)

(79) objavljeno  16. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt


DOMOVINSKOG RATA – OTVORENA?

Tri se dana nije moglo autom Ulicom Domovinskog rata prema centru mjesta, ali ni natrag. Radilo se na sanaciji oštećenja kolnika, a čekalo se na vezivanje betona.
Možda će se ove subote moći voziti ako je radni dan Grabovom ratu pa netko dođe ukloniti prepreke na cesti. Mogli bi to, umjesto njih, učiniti i okolni stanari. (j.e.)

(78) objavljeno  16. 12. 16. u 22:10 h   

********************


alt


alt

Prvi gosti na šanku ...


ŠANK U DOMU KULTURE

Mnogo se pričalo i još više čekalo, ali – vjerovali ili ne – od petka poslije podne radi šank u prizemlju Doma kulture. Ugostiteljski objekt „Ferali“ preuzeo je i vodi „Grabov rat“ koji je registriran za pružanje te usluge. Cijene su povoljne, kava je na primjer 7 kuna, ali treba napomenuti da je u Domu kulture - zabranjeno pušenje.
Radno vrijeme je od 15.30 do 19.30 sati. (j.e.)

(77) objavljeno  16. 12. 16. u 22:05 h  

********************


alt


PRIPREME ZA BADNJAK

Na asfaltiranom parkiralištu na Poljani, gdje se na Badnjak već godinama pali oganj, u petak su radnici „Grabovog rata“ bloketama ogradili prostor u kojeg će se, za koji dan, postaviti šljunak. Uz dodatak limova, to bi trebalo spriječiti moguća oštećenja na asfaltu. (j.e.)

(76) objavljeno  16. 12. 16. u 22:00 h  

********************


alt


INA RADI DVOKRATNO

Zbog skorašnjih blagdana, benzinska postaja INE u Bolu od ove subote (17. prosinca) ponovo radi dvokratno. Radno vrijeme je od 7 do 12 i od 16 – 19. Nedjeljom, na Božić i Novu godinu, radit će od 7 do 12 sati. (j.e.)

(75) objavljeno  16. 12. 16. u 21:55 h  

********************


alt


PRŠUT ZA PRAZNIKE

Primamljiva je ideja vlasnika štanda na bolskoj tržnici: igra se za pršut, a broj je samo 10 kuna. Netko će biti sretan dobitnik u pravo vrijeme, ali treba prije – uplatiti.
Mikuliće na tržnici lako je pronaći jer su u zimskom periodu jedini. (j.e.)

(74) objavljeno  16. 12. 16. u 21:50 h  
petak, 16. 12. 2016.    


alt

Panoramski pogled s objekta buduće žičare (fotomontaža)


alt

Što mogu očekivati bolski ribari od novih osnivanja?


OSNIVANJA ZBOG ŽIČARE I RIBARSTVA

Općina Bol, odlukom Općinskog vijeća, bit će jedan od tri osnivača trgovačkog društva BRAČ 500+ d.o.o. a isto tako biti će i suosnivač lokalne akcijske skupine u ribarstvu BRAČ.


BRAČ 500+ d.o.o. osnivaju Općina Bol, Hoteli Zlatni rat iz Bola i Orbico iz Zagreba. Poduži je spisak onoga čime bi se društvo trebalo baviti, ali im je prvenstveni zadatak upravljanje i gospodarsko korištenje žičare Bol – Vidova gora.
Iako Bol za temeljni kapital društva treba uložiti 20.000 kuna, a ostali znatno više, vijećnici smatraju da u osnivačkim pravima i obvezama Općina Bol treba biti ravnopravni partner ostaloj dvojici osnivača, imajući u vidu da je Bol za planiranje i projekte za žičaru već uložio 200.000 kuna. Također, vijećnici predlažu da bi sjedište društva trebalo biti u Bolu, a ne u Supetru, kako se predlaže u prijedlogu Odluke o osnivanju.


Lokalna akcijska skupina u ribarstvu BRAČ, koja ima pravni oblik udruge, osniva se radi ostvarivanja zajedničkih interesa svih razvojnih dionika ribarstvenog područja. Jedino ujedinjeni mogu ostvariti poticaje i sredstva iz Europskih fondova za razvoj ribarstva.
Pitati ćemo za detalje vezano za ova osnivanja, organizaciju rada i koliko će to koštati porezne obveznike Bola. O tome više idućih dana na ovom portalu. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 12. 16. u 22:15 h  

********************


alt


„SPORTSKO-ZABAVNI BOŽIĆ“ MOŽE POČETI

Veliki šator u kojem će se organizirati program manifestacije „Sportsko zabavni Božić“ i doček Nove godine, već je postavljen. Po površini je nešto veći i viši nego lani i u tijeku je montaža potrebne opreme, uključivo i rasvjetu.
Natjecanja počinju već u ponedjeljak. Prvi će nastupiti nogometaši, a prijave su do nedjelje u 18 sati. Osim nogometa organizirati će se natjecanja u košarci, stolnom tenisu te igra na briškuli i trešeti, a zainteresirani se mogu prijaviti do utorka na šanku u šatoru.
Natjecateljima i publici bit će ponuđena neka jela s roštilja, a novo je u ponudi – piletina. Bit će naravno pića, kave …
Za doček Nove godine osigurana je glazba u živo, a pjevati će i svirati Duo Tempera.
Na štandu će biti kutija u kojoj će se moći ubacivati dobrovoljni prilozi za liječenje 10-godišnjeg Davida Babca. (j.e.)

(72) objavljeno  15. 12. 16. u 22:10 h 

********************


alt


„DARUJEM TI DAR …“

Akcija „Darujem ti dar, ne traži mu kvar“ je u tijeku i traje do 20. prosinca u Domu kulture. Djeca još mogu donositi igračke, ali uzeti neku tuđu, razmijeniti ili kupiti za Bračke pupoljke.
U Domu kulture je otvoreno svaki radni dan od 15 do 19 sati.

(71) objavljeno  15. 12. 16. u 21:55 h 

********************alt

Jadranka Nejašmić, ravnateljica Općinske knjižnice, osmislila je i realizirala predstavu "Zmajevo selo" i angažirala Šimu Strikomana, autora nagrađenog filma


MURVICA U CENTRU ZBIVANJA

O Murvici i predstavi "Zmajevo selo" izgleda ne prestaje se govoriti i pisati. Za film o predstavi koja je cijelo ljeto 2015. godine igrala u Murvici, snimatelj i fotograf Šime Strikoman  dobio je još jednu nagradu, ovoga puta "Marko Polo-slavni putopisac 2016", za najbolji turistički putopis. Nagrada mu je uručena na svečanoj dodjeli u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, u četvrtak 15. prosinca. Strikomanu je nagradu dodijelila organizacija FIJET Hrvatska, Svjetska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu koja djeluje i u Hrvatskoj. O predstavi o suživotu Murvičana i pustinjaka koji su u 15. st., bježeći pred Turcima, naselili pustinjačke lokacije iznad Murvice, u ulozi gledatelja, Strikoman je s kamerom u ruci prenio  atmosferu kao  i ushićenje turista koji su posjetili Murvicu i doživjeli predstavu. U obrazloženju nagrade stoji kako je "majstorska kamera vođena specifičnom kreativnom redateljskom osobnošću Šime Strikomana, stvorila  izuzetno pitko filmsko djelo".
Film je već nagrađen i na 19. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu gdje je proglašen najboljim filmom festivala u filmskom prikazu predstave tradicijskog života. (s.ć.)

(70) objavljeno  15. 12. 16. u 22:05 h  

********************


alt


BADNJAK NA POLJANI

Na zemljanom dijelu Poljane odavno je običaj dan uoči Božića, u poslijepodnevnim satima, zapaliti badnjak. Uz vatru se priprema i posebni program, a domaćin bude obitelj Fabjanović. Međutim, sada je umjesto zemlje postavljen asfalt za parkiralište, pa je Tomi Fabjanović na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća upitao hoće li biti moguće i ove godine organizirati paljenje badnjaka?
Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je da ima rješenje i da je zaduženje dobio komunalni redar Zdravko Bartulović.
Saznali smo da će badnjak biti na istoj lokaciji kao i dosadašnjih godina, a postava betonskih bloketa i dovoz žala za zaštitu podloge od vatre i topline, počet će ovoga petka. (j.e.)

(69) objavljeno  15. 12. 16. u 22:00 h 

********************


alt

Pero Trutanić sa suprugom Tonkicom ispred hajdukove kućice na splitskoj rivi


UPISI ČLANOVA ZA 2017. GODINU

Udruga Naš Hajduk već je počela s obnovom članarine za 2017. ali i upisom novih članova. Prvoga dana akcije na splitskoj rivi i u Odjelu za članstvo na Poljudu upisano je tisuću članova. Među njima je i naš Boljanin Pero Trutanić čije ime će biti jedno od 2154 na navijačkom dresu Hajduka. Pero je kupio i 11 članskih iskaznica koje će za Božić darovati svojim prijateljima, a četiri idu i u Njemačku.
Ovu godinu Naš Hajduk završava sa 43.000 članova. U subotu, na dan utakmice Hajduk – Dinamo, priprema se na splitskoj rivi poseban program pred Hajdukovom kućicom, a počinje u 10 sati. U nagradnoj igri bit će i darova na kojima su potpisi hajdukovih igrača. (j.e.)

(68) objavljeno  15. 12. 16. u 21.50 h četvrtak, 15. 12. 2016.    


alt


KOMUNALNI DOPRINOS: KADA I KOLIKO?

Odluka o komunalnom doprinosu ponovno je došla pred vijećnike. Ovaj put nije opet predloženo povećanje cijena, jer to nije prihvaćeno na ranijoj sjednici, već je postojeću Odluku trebalo izmijeniti ili dopuniti u tri članka. Jedan je članak trebalo uskladiti sa zakonom (plaćanje komunalnog doprinosa nakon ishođenja građevinske dozvole), dok je dodan novi članak koji određuje da se komunalni doprinos plaća za poljske kućice i gospodarske objekte koji su prenamijenjeni u stambene i poslovne prostore. U članku 9. dodan je stavak koji određuje da djeca i posvojenici, koji rješavaju stambeno pitanje, nadogradnjom postojeće kuće imaju pravo na popust kao da su počeli graditi novu kuću. (j.e.)

(67) objavljeno  14. 12. 16. u 23:10 h 

********************


alt

Koncesionara na Zlatnom ratu za 2017. određuje Općina Bol


JESU LI PITANJA UZALUDNA?

Vijećnici su na sjednici održanoj prošlog utorka, što je uobičajena praksa, pitali načelnika, a on im je odgovarao. Ivica Šćepanović je, na primjer, izrazio svoje nezadovoljstvo što se nešto pita i predlaže, a sporo se ili nikako ne rješavaju problemi. Što je sa koncesijom za plažu Zlatni rat, s obzirom da je ona istekla Grabovom ratu 31. srpnja – pitao je Tomislav Marčić. Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je o dogovoru sa odgovornima u SDŽ, da za 2017. odluku o koncesiji donesi Općina Bol. Hoće li na Zlatnom ratu, interesiralo je vijećnika, ostati cocktail bar Auro zbog čega je 2012. bilo mnogo polemike i optužbi na račun T. Marčića, tadašnjeg direktora Grabovog rata ili će Općina ispraviti tadašnju „grešku“? Znat će se kad za to bude vrijeme – odgovorio je načelnik.
Boris Škrbić ponovo je pitao za uređenje nekih ulica u Bolu, smatrajući da treba načiniti popis radova i odrediti prioritete jer sigurno za sve potrebito nema sredstava.
Srećko Karmelić je tražio pismeni odgovor zbog radova na nogostupu od Bilina kuće do benzinske postaje. Pitao je, jesu li radovi završeni i koliko je to koštalo?
Vijećnici smatraju da nije trebalo na već i onako preopterećenoj šetnici do Zlatnog rata ucrtavati i dvije biciklističke staze. Je li to šetnica ili prometnica? Načelnik se složio pa će se za biciklističke staze odrediti drugi pravac umjesto preko šetnice. (j.e.)

(66) objavljeno  14. 12. 16. u 23:05 h   

********************


alt


UREĐUJE SE ULICA DOMOVINSKOG RATA

Na urgiranje općinskog vijećnika Borisa Škrbića, ali i nakon napisa objavljenih na ovom portalu, u srijedu su radnici „Grabovog rata“ počeli sa uređivanjem kolnika u Ulici Domovinskog rata. Uklanja se ispucana betonska podloga i saniraju oštećenja na samom kolniku, što je predstavljalo opasnost za pješake i vozila.
Tamošnjim stanarima i ljudima koji se koriste tom ulicom, trenutno je najvažnije da se nešto radi, a možda će samo vozači imati primjedbi da nije gradilište adekvatno označeno i upozoreno da je cesta zatvorena za promet.
Nastojat ćemo saznati koliko će dana trajati ovi radovi. (foto: z. bartulović)

(65) objavljeno  14. 12. 16. u 23:00 h 

*********************


alt


BOŽIĆNICA ZA STARIJE BOLJANE

Od utorka 20. do petka 23. prosinca isplaćivati će se Božićnica Boljanima starijim od 80 godina. Njih šezdesetak dobit će po 300 kuna.
Isplate su na blagajni Općine u spomenute dane od 9 do 12 sati. Oni koji nisu u mogućnosti osobno preuzeti novac, mogu umjesto njih to učiniti članovi uže obitelji, ali je obveza predočiti osobnu iskaznicu onoga koji ostvaruje pravo na ovu isplatu (stariji od 80 godina) i OIB.
Za Božić će po 500 kuna dobiti i Boljani koji stanuju u Domu za starije osobe, a korisnici osobnih invalidnina primit će po 1000 kuna. Njima je također isplata od idućeg utorka do petka. (j.e.)

(64) objavljeno  14. 12. 16. u 22:55 h 

********************


alt


BLMN: KATASTROFA BOLJANA

MNK Bol u pet odigranih utakmica postigao je 21, a primio 11 golova. U srijedu navečer, u samo jednoj utakmici, protivnik im je čak 9 puta pogodio mrežu: Concordia – MNK Bol 9:1!
Mladi Supetrani nadigrali su vodeći MNK Bol i nanijeli mu težak poraz u susretu VII. kola Bračke lige malog nogometa. (j.e.)

(63) objavljeno  14. 12. 16. u 22:50 h  srijeda, 14. 12. 2016.    


alt


PRORAČUN 20,7 MILIJUNA

Osim jednog vijećnika koji je na bolovanju, ostali su (10) bili nazočni na 6. sjednici Općinskog vijeća koja je održana u utorak navečer (od 18 do 20 sati) pod predsjedanjem Dora Adulmara.
Na prvom čitanju je bio prijedlog proračuna općine Bol za 2017. godinu koji bi treba iznositi 20.719.000 kuna. O njemu je na dvije sjednice raspravljao i Odbor za financije, čije su zaključke dobili vijećnici u pisanom obliku.
Bilo je prijedloga, više za onaj rashodovani dio, a manje za prihodovni. Prijedlozi Odbora i vijećnika upućeni su načelniku koji je autor i predlagač Proračuna, a konačnu će odluku donijeti vijećnici na sjednici 22. ili 23. prosinca. Tada će se točno znati kome se i koliko smanjuju sredstva, što se odgađa i koji su amandmani prihvaćeni. (j.e.)


Napomena: o ostalim zaključcima i raspravama sa sjednice Općinskog vijeća u Bolskoj kronici u četvrtak.

(62) objavljeno  13. 12. 16. u 23:10 h  

********************


alt


alt

alt


MISA U KAPELICI SV. LUCIJE

Svetom misom, koju je služio fra Mirko Jagnjić, obilježen je u utorak blagdan sv. Lucije. Misa je održana u maloj crkvici, izgrađenoj u XVIII. stoljeću, na istočnoj strani Bola, uz makadamsku cestu koja je nekada vodila od Bola do Gornjeg Humca, a čija je izgradnja završena 1908. godine. (foto: darija marinković)

(61) objavljeno  13. 12. 16. u 23:05 h 

********************


alt


HUMANITARNA PRODAJA OŠ BOL

Učenici Osnovne škole Bol  vrijedno su tjednima izrađivali Božićne ukrase na školskim radionicama. Kao i prošle godine njihove rukotvorine će se prodavati za Bračke pupoljke i Davida Babca. Veseli štand će biti postavljen ovog petka, 16. prosinca u 9 sati, ispred Konzuma na rivi.
Osnovci vas pozivaju da svojim prilozima nagradite njihov trud i učinite dobro djelo. Uz ukrase na štandu će se biti i pokoji paketić ukusnih kolača koje će pripremiti vrijedne mame našioh osnovaca. (k.m.)

(60) objavljeno  13. 12. 16. u 23:00 h 

********************


alt


BLMN: CONCORDIA – MNK BOL

Utakmicama VII. kola Bračke lige malog nogometa (BLMN) nastavlja se ove srijede (14. prosinca) natjecanje u Supetru. MNK Bol i Concordia igraju u 18.30 sati.
MNK Bol je vodeći na tablici, jedini bez poraza, sa 13 bodova, dok je Concordia na devetoj poziciji sa 6 bodova. (j.e.)

(59) objavljeno  13. 12. 16. u 22:55 h  

********************


alt


NAŠA POSLA: INFORMIRANJE

Informacija ima svoju svrhu samo ako je točna i pravovremena. Za to su možda čuli ili čitali i odgovorni u Vodovodu Brač, ali su obavijest u prekidu opskrbe vodom potrošačima na Račiću poslali Općini Bol malo prekasno, a oni nama (za objavu) proslijedili u 8.55 sati. Mi smo to objavili u 9.15, a vode nije bilo već od 9 sati.
Je li problem bilo poslati tu obavijest dan ranije (u ponedjeljak) pri kraju radnog vremena kao što su to učinili i Radio Splitu?

(58) objavljeno  13. 12. 16. u 22:50 h  
utorak, 13. 12. 2016.    


alt


BLAGDAN SV. LUCIJE

Blagdan svete Lucije slavi se ovoga utorka, 13. prosinca, a sveta misa je u istoimenoj crkvici na istočnom dijelu Bola, na makadamskoj cesti koja vodi prema budućem groblju. Početak je mise u 9 sati.
Sveta Lucija (283. – 304.) je zaštitnica slijepaca (tjelesnih i duhovnih) i slabovidnih, ratara, staklara, krojača, trgovaca … Rođena je u Sirakuzi, a relikvije se čuvaju u Veneciji.
Tradicionalno se na dan sv. Lucije sije božićna pšenica, koja je simbol obnove života.

(57) objavljeno  12. 12. 16. u 22:45 h 

********************


alt


JASLICE POD LOŽOM OD PETKA?

Ovih se dana u Domu kulture nadopunjuju se i dovršavaju bolske jaslice, a postavit će se na svoje staro mjesto pod volat Lože. Lanjskim figurama Josipa, Marije i malog Isusa sada će se dodati kravica i tovar. Likove je i ovaj put oblikovao akademski kipar Robert Jozić i to uz pomoć bolskog budućeg akademskog umjetnika Stjepana Kraljevića. Velik dio posla obavile su i ovaj put žene iz kreativne radionice, a oko anđela su pomagali i neki školarci (na slici).
Jaslice bi se trebale postaviti i otvoriti u petak.

(56) objavljeno  12. 12. 16. u 22:40 h  
ponedjeljak, 12. 12. 2016.  


alt


alt

U Murvicu je, na boćarski turnir, došao i David Babac


HUMANITARNI TURNIR ZA DAVIDA

Boćališta u Murvici u nedjelju su okupirali dobri ljudi koji su došli igrati ili gledati humanitarni boćarski turnir „Za Davida“. Svi su oni dali svoj novčani doprinos, ali i podršku obitelji Babac iz Zadra,  kao pomoć za liječenje 10-godišnjeg Davida. Pobjednike turnira ne spominjemo, jer su svi – pobjednici.
U Murvicu je došao i David Babac, njegovi roditelji, brat i sestra, a naravno nona i nono koji žive u Bolu, Milica i Karlo Topalović.
- Željela bih se zahvaliti i preko portala boljani.info svima koji su nam do sada pomogli – rekla nam je Davidova mama Danijela. – Mi sami ne bi mogli pomoći našem Davidu. Mnogo hvala dragim i plemenitim Boljanima, ali i svima koji su nam priskočili u pomoć iz drugih krajeva Hrvatske. (j.e.)

(55) objavljeno  11. 12. 16. u 23:25 h 

********************


alt


alt


PREDSTAVA, KRAFNE I SOKOVI

Božićna lutkarska predstava „Kako je dječak Srećko spasio Božić“ (Produkcije Z) ove je nedjelje gostovala u Bolu. Tradicionalni je to dar Centra za kulturu bolskoj djeci u čast i uoči Svete Lucije. Nakon predstave svi su dobili krafne, a konoba Dalmatino (Drago Eterović) donirala je prirodne sokove.
Za uspješno nedjeljno jutro pobrinuo se i Dječji vrtić Mali princ koji je prodavao ispred kina svoje božićne ukrase za Bračke pupoljke.
Igračke iz akcije „Darujem ti dar“ tek se skupljaju u Domu kulture pa svako dijete može doći po svoju novu-staru igračku od utorka 13. prosinca na blagdan sv. Lucije. (ibi)

(54) objavljeno  11. 12. 16. u 23:20 h 

********************


alt

Djeca biraju darove (snimak iz prošlogodišnje akcije u Domu kulture)


„DARUJEM TI DAR, NE TRAŽI MU KVAR“

Akcija Darujem ti dar, ne traži mu kvar... je dobrovoljna, besplatna i vjerujemo korisna inicijativa skupljanja i ponovnog darivanja igrački, stvari, poklona i predmeta i traje od 10. do 20. prosinca u Domu kulture. Organizira je Centar za kulturu već pet godina.
Sve što treba učiniti svako dijete (za one male ipak mama) je izabrati jednu ili više manjih, rabljenih, ali očuvanih igračaka ili stvarčice iz svoje kolekcije i  donijeti u Dom kulture. Zabranjeno je svako kupovanje pa čak i ukrasne vrećice. Cilj je razveseliti nekoga nečim svojim, odreći se pa i riješiti nečega, nikako ne trošiti i kupovati.
Htjeli bi darivati i školarce od 5. do 8. razreda koji ne dobivaju darove od sv. Nikole pa su i neki predmeti odraslih, poput krivo kupljenih rukavica, šala, obruča za kosu, šarenih prstena, torbi ili naušnica koji više nisu za  starije, uistinu dobrodošli.
Na sv. Luciju, 13. prosinca, svako će dijete jednostavno moći samo izabrati po jednu stvarčicu iz sakupljene hrpe.
Ako bude viška poklona, prodavat će se za humanitarni fond u buvljaku ili će ostat opet za našu djecu za neki idući događaj, predstavu, proslave rođendana u Domu kulture, nagradnu tombolu ili slično. Uvijek se to proslijedi i potrebitima dalje.
Za više informacija može se nazvati Centar za kulturu, ravnateljicu Ivanu; mob 099 316 1468

(53) objavljeno  11. 12. 16. u 23:15 h  

********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE O PRORAČUNU

Za utorak 13. prosinca Doro Adulmar sazvao je 6. sjednicu Općinskog vijeća.
Na dnevnom redu je rasprava o prijedlogu proračuna Općine za 2017. godinu, prijedlog odluke o komunalnom doprinosu, smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite …
Raspravljat će se i o osnivanju lokalne akcijske skupine u ribarstvu Brač te osnivanje društva Brač 500+ d.o.o. (j.e.)

(52) objavljeno  11. 12. 16. u 23:10 h  nedjelja, 11. 12. 2016.    


alt


BRAČ DOBIO AEROKLUB

Na Braču je osnovan Aeroklub čije će sjedište biti u Gornjem Humcu, a na sjednici Skupštine Udruge „Zlatna krila Brača“, usvojen je u subotu (10. prosinca) Statut udruge. Predsjednik Udruge je bolski načelnik Tihomir Marinković, dok će dužnost tajnika obnašati Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač.
Udruga je neprofitabilna sportska klub-udruga čije će područje djelovanja biti sportsko zrakoplovstvo, maketarstvo i modelarstvo te promicanje tehničke kulture.
Pomoć novom klubu ponudile su kolega iz Slovenije i ustupile im sportski zrakoplov sa četiri sjedišta koji će biti stacioniran na aerodrom Brač od travnja do završetka turističke sezone.
Član Udruge može postati svaki državljanin Hrvatske ili države članice EU bez obzira na rasu, spol, spolnu orijentaciju, nacionalnost, vjeru, društveni položaj, političko ili drugu uvjerenje. Članom mogu postati i pravne osobe.
Uskoro ćemo objaviti i druge podatke za buduće članove, ali i način korištenja usluga Aerokluba  tijekom turističke sezone za panoramske letove. (j.e.)

(51) objavljeno  10. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt

Robotičari na zagrebačkom Trgu


alt

Bolke uz klizalište


BOLJANI BEZ MEDALJA

Bolske dvije ekipe koje su u subotu nastupale u I. kolu Hrvatske lige robotičara u zagrebačkoj školi Mate Lovraka nisu postigle rezultate kojima su se nadali, a nas, u zadnje vrijeme, na to – navikli. Sve ekipe koje su bile u Zagrebu došle su sa željom da osvoje neku medalju. U Bol se ovaj put naši natjecatelji moraju zadovoljiti sa jednim četvrtim i jednim petim mjestom. Kući se vraćaju u nedjelju katamaranom u 17 sati.
Priliku za popravak imaju u II. kolu koje se održava u ožujku u Varaždinu.
Boravak u Zagrebu iskoristili su za posjet adventskim svečanostima na Trgu bana Jelačića. Poželjeli su da jedne godine na Poljani bude i klizalište. Ili možda čak na Zlatnom ratu … (j.e.)

(50) objavljeno 10. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt


HUMANITARNI TURNIR „ZA DAVIDA“

Balote se u Murvici igraju skoro svakog vikenda, a samo se u kolovozu  organizira turnir. Međutim, ovoga prosinca je iznimka. Ove nedjelje, 11. prosinca, od 10.30 sati u Murvici će nastupiti desetak muških i ženskih ekipa na humanitarnom turniru „Za Davida“. Prikupljena sredstva od kotizacije i dobrovoljnih priloga publike uplatiti će se za operaciju i liječenje 10-godišnjeg Davida Babca.
Bilo bi lijepo u Murvici vidjeti što više ljudi u gledalištu. Turnir se igra samo ove nedjelje. (j.e.)

(49) objavljeno  10. 12. 16. u 22:10 h 

********************


alt


MNK BOL IGRA 19. PROSINCA

MNK Bol u ponedjeljak  12. prosinca ne putuje u Split jer se 11. kolo Prve malonogometne lige igra sedam dana kasnije – 19. prosinca. U Velikoj dvorani SC Gripe, s početkom u 19.50 sati, na rasporedu je susret Bol – Beach bar Cool.
Boljani su 13. na tablici sa 9 bodova, a sa dva boda više Beach bar Cool je deseti. (j.e.)

(48) objavljeno  10. 12. 16. u 22:05 h 
subota, 10. 12. 2016.    


alt


POTRES SE OSJETIO I U BOLU

"U petak, 09. prosinca 2016. godine u 13 sati i 56 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama potres se osjetio na području središnje Dalmacije.", izvijestili su iz hrvatske Seizmološke službe.
Kasnije je javljeno da je epicentar bio kod Trogira, na dubini od 10 kilometara. Srećom, nije bilo težih posljedica, tek malo panike, oštećenja na nekim fasadama, dio Splita ostao je bez struje, a bilo je i razbijenih stakala …
Potres se osjetio i u Bolu, a osim malo straha, nije bilo drugih posljedica. (j.e.)

(47) objavljeno  09. 12. 16. u 22:40 h  

********************


alt


alt


BETONIRANJE ZIDOVA NOĆNOG KLUBA

Trenutno najznačajniji objekt koji se gradi u Bolu je Noćni klub iznad plaže Zlatni rat. U petak je u 12.30 sati počelo betoniranje podrumskih zidova i do kraja dana trebalo je završiti prvu podrumsku etažu.
Radove izvodi „Tolo trade“ iz Imotskog, a beton dovozi Berica iz svoje betonare u Nerežišćima.
Rok izgradnje je 1. lipnja, pa je sigurno da će mladi već idućeg ljeta imati novi prostor za noćni provod i zabavu. (j.e.)

(46) objavljeno  09. 12. 16. u 22:35 h 

********************


alt


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U ZAGREB

Prvo kolo Hrvatske lige robotičara organizira se ove subote, 10. prosinca, u Zagrebu u Osnovnoj školi Mate Lovraka od 10 do 17 sati. Na natjecanju sudjeluju, naravno, i bolski školarci, učenici Srednje i Osnovne škole.
Pod vodstvom nastavnice Lucije Špacal u petak su iz Bola u 9.30 sati otputovale dvije ekipe: Kate Pavišić, Frane Radić, Ante Kraljević, Marija Karninčić, Mia Pivčević, Petra Soljačić, Franko Karmelić, Leon Lisičar, Lucija Ivičić i Nicol Lovrić. (j.e.)

(45) objavljeno  09. 12. 16. u 22:30 h 

********************


alt


NASTAVAK PRIČE O KAMPU NA OPG-u

Priči o Kampu na OPG-u, kojeg gradi Semir Osmenagić iznad plaže Zlatni rat, ne nazire se kraj. Najprije je Semir počeo graditi, pa tražiti potrebne dozvole i suglasnosti, a onda je neke papire ishodio, ali je dobio i nalog za uklanjanje dviju mobilnih kućica. Tada se Samir žali Predsjednici RH i raznim ministarstvima na postupanje Općine Bol koja mu onemogućava njegove planove. Odgovor Općine objavili smo u Bolskoj kronici 4. prosinca.
Novo je sada, što se pismeno javila Općini Bol Bianca Childs, vlasnica spomenutih kućica, osoba koja je, po vlastitoj izjavi, uložila 300 tisuća eura u Kamp na OPG-u ne znajući da postoji zahtjev za uklanjanje kućica i problemi sa realizacijom kompletnog projekta: uređenje terena za opuštanje, meditiranje, šetnju prirodom i uživanje u lijepim izlascima i zalazima suncu … A trebalo je osim mobilnih kućica izgraditi još jedan objekt, dva betonska platoa za roštilj i jogu, izgraditi betonsku cestu od glavne ceste do spomenutog Kampa na OPG-u, posjeći borove  na površini od tisuću kvadrata …
Bianca Childs moli Općinu da joj pomognu da sve ovo što je investirala – ne propadne, smatrajući da je prevarena od strane Semira Osmenagića. Za pročitati njezino pismo kliknite OVDJE.

(44) objavljeno  09. 12. 16. u 22:20 h  
petak, 09. 12. 2016.    


alt


alt


alt


alt


BLAGDANSKO SLAVLJE U MURVICI

Misnim slavljem, a zatim domjenkom, obilježen je u četvrtak u Murvici blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i murvička fjera. Koncelebriranu misu predvodio je don Toni Plenković, župnik u Supetru i dekan Bračkog dekanata, a asistirali su mu don Milan Šarić, župnik u Selcima i Gornjem Humcu te dvojica bolskih dominikanaca o. Damir Šokić, bolski župnik i fra Mirko Jagnjić.
U svom dvorištu, nakon mise, častio je vjernike pićem i kolačima Tonči Žuljević, prvi susjed do mjesne crkve. Zatim se otišlo do kuće Jurja Pavišića, gdje se kao i ranijih godina, degustiralo i uživalo u pršutu, siru, francuskoj salati, pečenom odojku te naravno i piću, murvičkom plavcu, sokovima, kolačima … (j.e.)

(43) objavljeno  08. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt


alt


SVEČANOST MARIJINE LEGIJE

Članovi i prijatelji Marijine legije u Bolu, na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, imali su u četvrtak u 15 sati svečano bogoslužje koje je predvodio o. Damir Šokić, duhovnik Marijine legije.
Svečanost je održana u Župnoj crkvi Gospe od Karmela, a nakon mise organizirano je druženje u prostorijama Župnog ureda. (j.e.)

(42) objavljeno  08. 12. 16. u 22:10 h 

********************


alt


IZLET  ZBOG KULTURE

Kolektiv Osnovne škole Bol bio je u četvrtak u Splitu na kazališnoj predstavi „Šest lica traži autora“, redateljice Olje Lozica. Moglo bi to biti kolektivno adventsko kulturno uzdizanje.
Nakon predstave snimljena je ova zajednička fotografija ispred zgrade HNK u Splitu.

(41) objavljeno  08. 12. 16. u 22:05 h  

********************


alt


LUTKARSKI MJUZIKL U NEDJELJU

Lutkarski mjuzikl „Kako je dječak Srećko spasio Božić“ poklon je mladim Boljanima za blagdan Svete Lucije. Ali osim predstave za sve su još osigurane krafne i sokovi.
Sve je to predviđeno dva dana ranije od blagdana koji se slavi u utorak 13. prosinca. U Bolu je predstava u nedjelju 11. prosinca u kino dvorani. Početak je u 11.30 sati. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 12. 16. u 22:00 h 
četvrtak, 08. 12. 2016.     


alt


8. PROSINCA: FEŠTA U MURVICI

Današnji blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (četvrtak, 8. prosinca) posebno se slavi u Murvici. Taj dan je i murvička fjera. Misa je u tamošnjoj crkvi u 10.30 sati, a onda će, po starom običaju, Murvičani ugostiti svoje sumještane i goste. Na piće i kolače pozvat će Tonči Žuljević u svoje dvorište, odmah do crkve, a onda se ide na domjenak kojeg organizira u svom prostoru Juraj Pavišić.
Oni koji nemaju prijevoz do Murvice trebaju biti ispred ribarnice u 9.45 sati.
Praznik je prilika da posvetimo i nekoliko redaka iz povijesti Murvice, za one koji to možda još nisu čuli ili čitali:


Većina kuća nalazi se na 100 metara nadmorske visine, podno kraških špilja na južnim obroncima Vidove gore, dok je nekoliko novijih građevina bliže moru. Mnoge su kuće napuštene te su se tijekom vremena urušile. Raslinje je tipično mediteransko, prošarano brojnim čempresima i agavama. Uz more su šljunčane plaže, koje u sezoni privlače kupače željne intimnije atmosfere.
Malobrojno lokalno stanovništvo bavi se poljoprivredom i turizmom. Vinogradi se spuštaju od ceste pa sve do mora. Turizam je novijeg datuma i usko je povezan s proširenjem i asfaltiranjem ceste koja vodi od Bola.
Murvica je 1841. godine imala 86 stanovnika u 16 obitelji, više nego 160 godina kasnije, prema službenom popisu 2001. godine (14 stanovnika).
Postoje dokazi da je područje Murvice bilo naseljeno još u antici.
Krajem 13. stoljeća (1286. godine) pojavljuje se prvi pisani trag o ovom području, i to u darovnici bračkog plemića, koji je svome gospodaru darovao zemlju s koje je plemić dobivao vino i žitarice. Ime koje se spominje među prvima brdo je Košćun zapadno od Murvice, koje je vjerojatno nazvano prema latinskome "castrum" (dvorac). Samo ime "Murvica" novijeg je datuma i dolazi od stabla murve.
Tijekom turske najezde na Poljičku Republiku na područje Murvice izbjegli su brojni svećenici te redovnice, poznate u narodu kao picokare. U razdoblju 1416.-1512. osnovano je na Braču nekoliko pustinja, od kojih je posljednja izgrađena upravo iznad Dračeve luke, a u nju su preselili redovnici koji su ranije stanovali u Drakonjinoj špilji iznad Murvice. Redovnice picokare također su tu izgradile svoje utočište.
Samostani su posjedovali velika imanja, bilo naslijeđena ili kupljena. Zemlju su im obrađivali težaci s Brača, većinom iz Nerežišća. Naselje Murvica nastalo je kao "servisno" naselje za ovdašnje samostane te je gašenjem pustinja i ono kopnilo.
Od špilja ponad Murvice najpoznatija je Drakonjina špilja, zvana i Zmajeva spilja ili Zmajeva pećina. Ta je redovnička pustinja taj naziv dobila zbog tajanstvenog reljefa zmaja pronađenog u njoj. Spomenik je pećinskoga samostanskog života popova glagoljaša iz 15. stoljeća.
Glagoljaški misal iz 1483. godine, pronađen u Zmajevoj spilji, danas je u Dominikanskom samostanu u Bolu
Osim što se zna da su izgradili samostan iznad Dračeve luke u koji su i preselili, smatra se da su ti glagoljaši kasnije osnovali obližnju Pustinju Blaca, do koje put vodi kroz Murvicu.
Većina stanovnika, iselivši iz Murvice, nastanila se u obližnjem Bolu.

(39) objavljeno  07. 12. 16. u 23:55 h 

********************


alt

U 2017. godini planirano je 5 posto više noćenja


JOŠ VIŠE GOSTIJU - PLAN JE ZA 2017.

Planom rada za 2017. godinu, koji je usvojila Skupština TZO, računa se povećanje broja noćenja od 5 posto. Za tu realizaciju predviđen je detaljan plan, od sajmova, posebnih prezentacija, tiskanja promidžbenih materijala, oglašavanja … Prihodi od boravišne pristojbe, članarine i drugih aktivnosti iznosit će, prema planu, 2.635.000 kuna. Dio tih sredstava, 30 posto od boravišne pristojbe (680.000 kn), ide Općini Bol, ali i ta sredstva treba utrošiti za poboljšanje uvjeta boravka turista.
Gdje se i koliko troše prihodi? TZO financijski pomaže razne manifestacije koje se tijekom sezone organiziraju u Bolu: SUB ECO BOL, akcija čišćenja luke i plaža krajem travnja – 30.000 kn, potpora Bolskom litu – 80.000 kn, teniski turnir Bol Senior Open u listopadu – 50.000 kn, kros 1. svibnja „Đir oko Bola“ - 30.000 kn, Windsurfing u lipnju – 75.000 kn, WTA Bol Open – 375.000 kn, te za ostale manifestacije rezervirano je 70.000 kuna.
Priprema i tiskanje promidžbenih materijala koštat će 80.000 kuna, a za razne edukacije privatnih iznajmljivača u Bolu rezervirano je 35.000 kuna.
Bol će 2017. sudjelovati i na sajmovima u Helsinkiju, Milanu, Pragu, Beogradu, Berlinu i Napulju, a posebne prezentacije planiraju se u Oslu i Poljskoj.
Svi ti planovi, naravno i financijski troškovi, imaju za cilj povećanje broja gostiju i njihov što ugodniji i duži boravak u Bolu. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 12. 16. u 23:50 h 

********************


alt


PONOVNO JASLICE POD LOŽOM

Od petka u 17.30 sati, pa u subotu cijeli dan u Domu kulture će se i za ovaj Božić raditi eko jaslice. Oni koji žele pomoći, dobro su došli – kaže nam ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić.
Planira se da pripreme i sam rad na jaslicama budu završeni do utorka, kada bi se ponovno, kao i lani, postavili Pod Ložom, na blagdan sv. Lucije.
Sjećate se bolskih jaslica u Loži lani i njihovog nastanka također u Domu kulture uz akademskog kipara Roberta Jozića i pomagače? (j.e.)

(37) objavljeno  07. 12. 16. u 23:45 h 

********************


alt

Bračka liga malog nogometa igra se u Supetru (foto: brac online)


BOL JE BOLJI OD SUPETRA

Naslov se odnosi na malonogometnu utakmicu, Bračke lige malog nogometa, koja je odigrana u srijedu u Supetru. Vodeći MNK Bol pobijedio je drugoplasiranu ekipu Supetar rezultatom 5:3. Strijelac svih pet pogodaka za Boljane je Boško Botica.
MNK Bol sada ima 13 bodova i ostaje, nakon V. kola, na prvom mjestu kao jedina ekipa bez poraza. (j.e.)

(36) objavljeno  07. 12. 16. u 23:40 h  
srijeda, 07. 12. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


SV. NIKOLA DARIVAO BOLSKU DJECU

Nikad toliko darovnih paketa Sveti Nikola nije donosio u Bol. Ove godine je razveselio 200 mališana, od jedne godine starosti do učenika IV. razreda. Zbog velikog broja darova, dijelilo se u dvije grupe. Oni najmlađi i najbrojniji došli su u Župnu crkvu u utorak u 10 sati (zajedno s nekim od starijih), a školarci u 15 sati.
Prije uručivanja darova, prva i druga grupa organizirala je prigodni program.

Danas su mali Boljani dobili darove, a slijedeće nedjelje, na predstavi povodom sv. Lucije, čekaju ih krafne i sokovi. (j.e.)

(35) objavljeno  06. 12. 16. u 23:10 h   

********************


alt


alt


TURIZAM U BOLU: NAJBOLJA SEZONA!

Ostvareni rezultati, realizacija programa i financijskog plana u 2016. te program rada i financijski plan za 2017. godinu, bile su teme dnevnog reda o kojima je raspravljala Skupština Turističke zajednice općine Bol na sjednici održanoj ovog utorka (6. prosinca).
Sastanku je predsjedavao Tihomir Marinković, predsjednik Skupštine TZO, a o rezultatima i planovima izvještavao je Markito Marinković, direktor Ureda TZO. Od 19 članova, na sastanku je bilo 11 članova Skupštine. Svi su zaključci usvojeni jednoglasno. U raspravi su sudjelovala, osim Tihomira Marinkovića i Markita Marinkovića, i tri člana Skupštine.
- Ovo je sasvim sigurno najuspješnija turistička sezona u Bolu, a prvi put je registrirano i preko 100 tisuća dolazaka gostiju – rekao je u uvodnom dijelu Tihomir Marinković. – U dobre rezultate svakako treba spomenuti uvrštavanje Bola u finale izbora Destinacije godine, gdje su još bili nominirani Poreč i Rovinj. Zoran Kojdić iz Murvice je djelatnik godine, najbolji turistički vodič u Hrvatskoj.
- Koliko je za dobre rezultate zaslužna naša strategija ili događanja u okruženju? – pitala je Zdravka Marinković.
- Ostali su kao i Bol imali istu priliku, ali Bol je ostvario porast noćenja od 12 posto, više od prosjeka Hrvatske i naše županije – odgovorio je predsjednik Skupštine T. Marinković.
Ukupno je u jedanaest mjeseci zabilježeno 666.484 noćenja, 57 posto u glavnoj sezoni, a 43 posto u predsezoni i posezoni. Domaći gosti sudjelovali su u noćenjima 6 posto, a inozemni 94 posto. Najveći porast noćenja zabilježio je privatni smještaj (26%), zatim hoteli (5%), pa kampovi (4%).
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (14%), Francuske (13%), Austrije (12%), Hrvatske (6%) … Po broju dolazaka najbrojniji su Francuzi (12.228), zatim Nijemci (11.194), Austrijanci (10.803) …
Najveći porast noćenja 2016. zabilježen je u ožujku pa u listopadu. U srpnju je bilo više noćenja nego u kolovozu.
Posredstvom agencija u Bol je došlo 58%, a individualno 42% gostiju.
U ovoj godini prihodi Turističke zajednice od boravišne takse, članarine i drugih aktivnosti iznosili su 2.593.369 kuna.


U sutrašnjem nastavku: što se planira za 2017. godinu? (j.e.)

(34) objavljeno  06. 12. 16. u 23:05 h  

********************


alt


OBAVIJEST ZA VINOGRADARE

Svake godine u ovo vrijeme Bol poljoprivredna zadruga obavještava proizvođače grožđa i vina, a koji su upisani u vinogradarski registar, da su dužni do 15. siječnja 2017. podnijeti izjavu o berbi i izjavu o proizvodnji grožđa. Te se izjave šalju Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Splitu, Mažuranićevo šetalište 24b.
Svi „mali proizvođači jakog bezalkoholnog pića“ (rakije) dužni su Carinskom uredu – Služba za trošarine i posebne poreze (Split, Put sjeverne luke bb) podnijeti: a) godišnji izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića (rok 1. do 20. siječnja) i b) izvršiti uplatu trošarine, 200 kuna, u korist Državnog proračuna, od 1. do 31. siječnja.
Obrazci i pomoć pri popunjavanju može se dobiti u Uredu zadruge u Bolu. Tekst obavijesti objavljen je i u našoj rubrici  OBAVIJESTI I OGLASI.

(33) objavljeno  06. 12. 16. u 23:00 h  

********************


alt


BLMN: SUSRET VODEĆIH

Dvije prvoplasirane momčadi u Bračkoj ligi malog nogometa (BLMN), MNK Bol i Supetar, igraju međusobno ove srijede (7. prosinca) u Supetru. Susret je to 6. kola. MNK Bol je vodeći sa 10 bodova, a Supetar ima bod manje.
Susret počinje u 17.45 sati. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 12. 16. u 22:55 h 
utorak, 06. 12. 2016.    


alt


alt


KLUPE S POGLEDOM NA NUDISTE

Sa uređivanjem pristupnog puta i stepeništa na plažama zapadno od Zlatnog rata, počelo se još prošle godine. Sada su nastavljeni radovi koje izvodi „Grabov rat“. Izgrađen je kameni potporni zid u dužini od 130 metara. Čini nam se da bi to trebala biti dužnost vlasnika zemljišta čiji teren zid podupire, ali je to sada sigurno ljepše od dosadašnje gomile koja se postupno urušavala.
Jedino je malo čudno, čime neće biti oduševljeni tamošnji kupači, od reda nudisti, jer su iznad nekoliko plaža postavljene klupe (na gornjoj slici). Tu se po danu sada mogu zaustavljati vojeri, a onda bi im trebalo, zbog boljeg pogleda, ugraditi i panoramske dalekozore. (j.e.)

(31) objavljeno  05. 12. 16. u 22:25 h   

********************


alt


BUVLJAK NASTAVLJA S RADOM

Humanitarni buvljak koji je, na inicijativu Centra za kulturu, otvoren u Domu kulture, nastavit će prodajom i nakon 6. prosinca. Prikupljeno je podosta robe i drugih predmeta i šteta bi bilo sada sve to negdje uskladištiti ili donirati. Boljani još uvijek kupuju, a dolaze i iz ostalih mjesta na Braču.
Za sada je sigurno da će buvljak biti otvoren do 15. prosinca. Prihod od prodaje bit će doniran Udruzi Brački pupoljci i za liječenje 10-godišnjeg Davida Babca. Radno vrijeme je od 9 do 13 i od 15 do 19 sati. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 12. 16. u 22:20 h 

********************


alt


DOBRA PONUDA RIBE

U ponedjeljak je, zahvaljujući bolskom ribaru Pravdanu Katiću, na ribarnici je bilo kvalitetne i svježe ribe. Prodavala se tek ulovljena riba: moli (50 – 70 kn/kg), trilje (120 kn), škarpina (120) … Ukupno je ponuđeno oko 15 kg ribe ulovljene u mrižicama. Nije prošlo mnogo vremena i sve je bilo prodano. (z.b.)

(29) objavljeno  05. 12. 16. u 22:15 h 

********************


alt


BALOTE: TURNIR „ZA DAVIDA“

Grupa sportskih entuzijasta iz Bola i Murvice odlučila je organizirati boćarski turnir u Murvici, a cilj mu je prvenstveno humanitarni: financijski pomoći mladom Davidu Babcu u liječenju.
Početak turnira je planiran već iduće subote, 10. prosinca, a zainteresirani se mogu prijaviti na mobitele: 099 786 93 49 ili 091 547 55 87.
Planirani su nastupi muških i ženskih ekipa. (j.e.)

(28) objavljeno  05. 12. 16. u 22:10 h 

********************


alt

Bol - Garaža Pujanke (foto: jakša sabbioncello)


MALI NOGOMET: NOVI PORAZ

MNK Bol u natjecanju u I. ligi malog nogometa ili pobjeđuje ili gubi. U X. kolu je zabilježen novi poraz: Bol – Garaža Pujanke 2:7. Rezultat je dva puta bio izjednačen (1:1 i 2:2), a onda su Boljani ostali bez snage i primili pet golova. Oba gola za Bol postigao je Boško Botica.
U dosadašnjih 10 odigranih utakmica Bol je tri puta pobijedio, a sedam susreta izgubio. Za ovogodišnje slabe rezultate krivo je i to što Bol još uvijek nema trenera. Dosadašnji trener Pjer Malvasija opravdano je odsutan do kraja godine. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 12. 16. u 22:00 h  

********************


alt


HAJDUK DOBIO „NAVIJAČKI DRES“

U sezoni 2017/18, službena 3. garnitura dresa HNK Hajduk biti će crna! Rezultat je to dva kruga glasovanja, u kojem su donatori koji će se naći utkani na tom dresu, glasovali između 3 ponuđene varijante dresa. Glasovanje je bilo jedna od privilegija donatorima iznosa od 1911 kn i više u sklopu projekta „Ili jesmo ili nismo!“.
Crni dres dobio je većinu glasova, odnosno 66% glasača opredijelilo se za ovu varijantu. U dresu će biti utkana imena preko 2.000 članova koji su donirali 1911 kn i više Udruzi Naš Hajduk za stjecanje dionica. Tako će crni biti pravi 'navijački' dres koji će zamijeniti postojeću 3. garnituru - 'maskirni' sivi dres.  Članovi su uspjeli već prvim projektom otplatiti cijelu godišnju ratu poduzeću Tommy, koja iznosi 3,5 milijuna kuna.

(26) objavljeno  05. 12. 16. u 21:55 h  

 ponedjeljak, 05. 12. 2016.    


alt


UPALJENA I DRUGA SVIJEĆA

U nedjelju, druge nedjelje došašća, upaljena je na Loži, ispred crkvice Sv. Ivana i druga od četiri svijeće. To isto su mnogi vjernici učinili i u svojim kućama.
Kršćani četiri svijeće pale već više od 150 godina. Mnogi su možda zaboravili, a svaka od njih ima svoje značenje. Prva svijeća je svijeća nade, druga svijeća, tj. nedjelja, je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi.
U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

(25) objavljeno  04. 12. 16. u 22:05 h  

********************


alt

I prošle je godine Sveti Nikola darivao u Župnoj crkvi


DOLAZI SVETI NIKOLA

Sveti Nikola dolazi ovog utorka (6. prosinca) u Župnu crkvu Gospe od Karmela i donosi pune torbe darova za djecu iz Bola i Murvice.
Darovi će se preuzimati u dvije grupe. Oni najmlađi, stariji od jedne godine, predškolskog uzrasta, po darove dolaze – u pratnji roditelja – u 10 sati. Za njih će biti 112 darova.
Polaznici od 1. do 4. razreda Osnovne škole, njih 63, darove će od Svetog Nikole dobiti u 15 sati. (j.e.)

(24) objavljeno 04. 12. 16. u 22:00 h

********************  


alt


TRI NOVE MINISTRANTICE

Tri mlade Bolke, primljene su na nedjeljnoj misi u Župnoj crkvi, u ministrante. To su Marija Lena Pavišić, Natalie Andrić i Karla Klapež. One su prvi put na misi pomagale bolskom župniku  o. Damiru Šokiću.

(23. 12. 16. u 21:55 h)  

********************


alt


alt


JOŠ IMA KUPAČA

Na plaži Zlatni rat ove nedjelje, 4. prosinca, neki su u kupaćim kostimima uživali na suncu. Snimili smo i jednog kupača u 13.35 sati, a neki su nam javili da ih je kasnije bilo i nekoliko.
Temperatura zraka u 14 sati bila je 17, a mora 18 stupnjeva. Međutim, na suncu, u zavjetrini, bilo je mnogo toplije, pomalo i vruće. Izmjerilo smo 39 stupnjeva. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 12. 16. u 21:50 h  
nedjelja, 04. 12. 2016.    


alt

Kada će se urediti Ulica Domovinskog rata?


KOMUNALNI DOPRINOSI: NEDOSTAJE POLA MILIJUNA

Vijećnicima je na posljednjoj sjednici (30. studenog) ponuđeno na prvo čitanje prijedlog odluke o novom obračunu komunalnih naknada. Taj novi prijedlog znači i povećanje cijena, jer treba nadoknaditi razliku od oko 500 tisuća kuna. Toliko naime nedostaje od iznosa koji se naplati (1.900.000 kn) do potrebnih 2.500.000 kuna za održavanje ulica, parkova, javne rasvjete i čišćenje javnih površina.
Prijedlog je da se Bol podijeli u dvije zone. U prvoj bi bilo hotelsko naselje i oni bi plaćali 1,50 kn/m2, a sada plaćaju 0,72 kn/m2. U drugoj zoni bi svi poslovni prostori plaćali 0,75 kn/m2 (sada plaćaju 0,72), a za stambene i garažne prostore plaćalo bi se 0,50 kn/m2 (sada se plaća 0,48 kn/m2).
Prijedlog nije naišao na odobravanje vijećnika! Mnogima je zasmetalo što bi hoteli, ovom odlukom, komunalije plaćali 100 posto više nego do sada, a za ostale bi to bilo minimalno povećanje. Iako nije bilo predviđeno glasovanje, očekivala se barem suglasnost vijećnika za utvrđivanje vrijednosti boda. Rok je bio kraj studenoga kako bi se mogao planirati proračun općine Bol za 2017. godinu. Odbijanje vijećnika da prihvate povećanje naknada može značiti reduciranje nekih komunalnih usluga ili preraspodjelu unutar proračuna. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 12.16. u 01:50 h   

********************


alt

Kućice u kampu na OPG-u


alt

Čudno dizajnirana tabla, kao da je Kamp na OPG-u  vlasništvo Ministarstva turizma


alt

Potporni zidovi počeli su se urušavati ...


BOL NE ŽELI MOBILNE KUĆICE

Kontejneri, kamp prikolice i slični objekti, nova su pošast uokolo turističkih destinacija, pa ni Bol nije iznimka. Općinski vijećnici i stručne službe u bolskoj općini nastoje to spriječiti, a već postavljene – ukloniti. Najviše problema u posljednje vrijeme u Bolu imaju sa kamp prikolicama koje je na svom zemljištu, iznad plaže Zlatni rat, dovezao Semir Sam Osmanagić, po majci Boljanin, a javnosti poznat po tvrdnji postojanja Bosanskih piramida kod Visokog (BiH).
Osmanagić je dobio rješenje Ureda za gospodarstvo u Supetru da na svom OPG-u može pružati usluge kampa za 30 osoba. Ali … Za postavljene mobilne kućice ima i pravomoćno rješenje Općine o uklanjanju.
Mobilne kućice, a ni drugi objekti koji su izgrađeni, nemaju ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu Ureda za graditeljstvo, a Prostornim planovima uređenja općine Bol nigdje nije predviđena zona T3 – kamp.
Snalažljivi i uporni uvijek traže neku rupu u zakonu, ali je očito što ni zakonski propisi kod nas nisu posve usklađeni. Događa se, na primjer, da Ministarstvo turizma zagovara jedno, a Ministarstvo graditeljstva to negira i zabranjuje.
Semir Osmanagić se za pomoć obratio Predsjednici RH, raznim ministarstvima, tražeći zaštitu kako bi nastavio realizacijom svoje namjere za OPG s kampom na zemljištu iznad plaže Zlatni rat.
Što je Općina Bol napisala u odgovoru Uredu predsjednice i ministarstvima može se pročitati ako kliknete OVDJE.

(20) 04. 12. 16. u 01:45 h 

********************


alt


PARKIRALIŠTA ZA CIJELU GODINU

Sedam je porodica koje stanuju na Rudini uputilo molbu Općinskom vijeću da se za njihova vozila budu rezervirana parkirališta cijelu godinu, a ne samo tijekom četiri ljetna mjeseca. Njihovoj molbi je udovoljeno i oni će uz plaćanje 1.000 kuna po parkirnom mjestu imati rezerviran prostor za svoj automobil tijekom cijele godine.
Također će na traženje obitelji Radić jedno parkirno mjesto biti rezervirano i označeno za invalida. (j.e.)

(19) objavljeno 04. 12. 16. u 01:40 h  

********************


alt


PAUK STIGAO U BOL!

Domagoj Marinković pisao je Općinskom vijeću i predložio Općini poslovnu suradnju. Od nedavno on je vlasnik pauk kamiona registriranog za prijevoz automobila, dopuštene nosivosti 2520 kilograma. Vozilo je opremljeno za premještanje nepropisno parkiranih vozila, vuču automobila, plovila i drugog tereta. Može se koristiti za uklanjanje oštećenih vozila sa prometnice ili odvoz auto olupina do reciklažnog dvorišta.
Vijećnici smatraju da ima interesa, ali za uvođenje pauk službe potrebno je prethodno tu aktivnost regulirati kako to traži Zakon o sigurnosti   prometa na cestama. (j.e.)

(18) objavljeno  04. 12. 16. u 01:35 h  

********************


alt


MALI NOGOMET: IGRA SE 10. KOLO    

U ponedjeljak 5. prosinca igraju se u Splitu utakmice 10. kola Prve lige malog nogometa. U 16.45 sati u Velikoj dvorani SC Gripe igrat će Bol i Garaža Pujanke.
Iako mi priželjkujemo pobjedu Boljana, moguća su sve tri rezultata. Garaža Pujanke ima 11 bodova i osmi su na tablici, a Bol je jedanaesti sa dva boda manje. (j.e.)

(17) objavljeno  04. 12. 16. u 01:30 h  
subota, 03. 12. 2016.    


alt

Vrača li se željezna ograda na Studenac?


VIJEĆNICI DOBILI ODGOVORE

Na svakoj sjednici Općinskog vijeća, pa tako i na 5. održanoj 31. studenoga, vijećnici su postavljali pitanja, a uglavnom je na njih odgovarao načelnik Tihomir Marinković. Tek neka objašnjenja ili dopune čuli su vijećnici od pročelnika JUO Stipe Karmelića i Svjetlane Baković, pravnice u Općini.


HOĆE LI SE UKLANJATI MOBILNE KUĆICE? Posljednji je slučaj sa tzv. OPG-om Semira Osmanagića koji je dovezao mobilne kućice, ali postoji i pravomoćno rješenje za njihovo uklanjanje. To se nalazi izvan građevinskog područja naselja, iznad plaže Zlatni rat, a Prostornim planom uređenja općine Bol nigdje nije predviđena zona T3 – kamp. Osmanagić je tražio zaštitu od Predsjednice RH i nekoliko ministarstava, žaleći se na postupke koje protiv njega vodi Općina Bol. Uslijedio je odgovor Općine na iste adrese, a prepisku možete pročitati na ovom portalu tijekom nedjelje.


PROČIŠĆIVAĆ: Urbanističkim planom uređenja, koji je u izradi,  predviđena je lokacija za pročišćivać otpadnih voda na općinskom terenu kod Reciklažnog dvorišta. Tamo se predviđaju i prostori za skladišta i radionice. Usvajanjem plana počet će projektiranje pa onda traženje građevinske dozvole. Vodovod Brač će financijska sredstva za te radove tražiti od europskih fondova.


GROBLJE: Svi su ugovori s vlasnicima zemljišta potpisani. Općina je zatražila uknjižbu u posjed, jer se tek nakon toga može zatražiti građevinska dozvola. U Fondu za financiranje kapitalnih projekata ima sredstava za isplatu prve rate za otkup zemljišta. Kreditom i otkupom grobnica financirat će se građevinski radovi.


ROTOR I VIDIKOVAC: Općina je osigurala zemljište za vidikovac, platila projekte i zatražila građevinsku dozvolu. Poslove oko izgradnje vode Hrvatske ceste koje su već odabrale izvođače građevinskih radova.


ŠIMATORIJ: Ranije je odlučeno da se stare kamene ploče sa Studenca ugrade na šimatorij, ispred Samostanske crkve i ulaza u staro groblje. Načinjen je konzervatorski elaborat i uređenje šimatorija planira se zajedno sa Spomen parkom palima za Domovinu, koje je predviđeno južno od crkvice Sv. Ivana, a zapadno od starog groblja.


OGRADA NA STUDENCU: Radi sigurnosti prolaznika postavit će se željezna ograda oko nekadašnjeg zdenca.


POS-ovi STANOVI: Za dobivanje građevinske dozvole najprije je trebalo projektirati širi pristupni put, a onda se tražila veća udaljenost objekta od međa. U III. izmjenama UPU-a i to je predviđeno, a nakon usvajanja moguće je očekivati građevinsku dozvolu. Moglo bi to potrajati i do jeseni 2017.


KONCESIJA ZA ZLATNI RAT: Dosadašnja 12-godišnja koncesija istekla je 31. srpnja, ali se nastavilo raditi po starom. Sada predstoje razgovori sa SDŽ, što i kako regulirati to pitanje ubuduće. Tko će odlučivati o koncesiji i na koji rok?


RESTORAN NA VIDOVOJ GORI: U tijeku je projektiranje uređenja i izrada troškovnika, pa onda slijedi raspisivanje natječaja.


USLUGE U DOMU KULTURE: Trebati će riješiti pitanje aktiviranja šanka u Domu kulture kako bi posjetitelji mogli dobiti barem kavu i sokove. Sadašnji prostor koriste umirovljenici, ali i svi oni koji dolaze na vježbanje, izložbe, koncerte, a ljeti i na predstave u Teatrinu Dva ferala. Vijećnici su mišljenja da bi taj posao trebao preuzeti Grabov rat, koji ima iskustva i osoblje. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 12. 16. u 23:35 h

********************


alt


TAXI: NOVA PRAVILA

Općinsko vijeće usvojilo je jednoglasno 30. studenog na 5. sjednici novu Odluku o autotaksi prijevozu. Novost je što će ubuduće vozači morati biti uniformirani, da na bočnim stranama vozila i na staklima ne smiju biti nikakve reklame i obavijesti. Broj dozvola za rad nije ograničen, a u vozilu mora putniku biti vidljiv cjenik te fotografija vozača s njegovim imenom i prezimenom te brojem dozvole…
Putnik ne mora koristiti autotaksi koji je prvi u redu, a uvest će se i mogućnost da se korisnik usluge može žaliti preko interneta.
Izvan sezone, nakon 31. listopada do 1. travnja, listu dežurstva određuje načelnik općine.
Prijedlog da jedan obrt može imati samo jedno vozilo nije prihvaćen, ali će se još razmotriti mogućnost da vozači autotaksija polažu ispit osnovnog znanja o znamenitostima  i povijesti Bola. Ideja je također da se uvede jedinstveni broj za poziv autotaksija. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 12. 16. u 23:30 h

******************** 


alt


GDJE SU GRANICE MURVICE?

Općina Nerežišća pokrenula je inicijativu za promjenu međusobnih granica s Općinom Bol, ali samo po pitanju groblja koje sada pripada općini Nerežišća. Općinsko vijeće je mišljenja da se pitanje groblja treba rješavati zajedno sa ostalim spornim i neriješenim graničnim pitanjima. Pred Vladinim povjerenstvom taj se spor vodi već 19 godina. U Bolu su mišljenja da općini Bol pripadne naselje zajedno sa cijelim murvičkim konfinom ili da općini Nerežišće pripada i naselje Murvica zajedno sa okolnim zemljištem. (j.e.)

(14) objavljeno 02. 12. 16. u 23:25 h  

********************


alt


ROTOR DO SEZONE?

Prije početka radova za izgradnju rotora na ulazu u Bol treba će izvršiti izvlaštenje zemljišta. Zbog toga su u petak, na toj lokaciji, bili predstavnici Općine, vlasnika zemljišta te geodetski sudski vještaci i predstavnici Hrvatskih cesta.
Radovi moraju biti završeni do početka turističke sezone. (z.b.)

(13) objavljeno 02. 12. 16. u 23:20 h  

********************


alt


CESTA DO GROBLJA: MOŽE LI I UŽE?

Do novog groblja trebat će urediti i pristupnu cestu. Projektirana je širine 5 metara, a na nekim dionicama su izvršena proširenja. Međutim, ima i slučajeva da se cesta – sužava. Na samom početku zemljanog puta uređuje se objekt ali i ogradni kameni zid (na slici) gdje je za cestu do groblja ostavljeno samo 3,80 (!?) metara širine. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 12. 16. u 23:15 h 
petak, 02. 12. 2016.    


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: ŠTO PITAJU VIJEĆNICI

Načelnik Tihomir Marinković izvijestio je, na 5. sjednici Općinskog vijeća,  o aktivnostima Općine u periodu između dvije sjednice. Naglasio je najbolje do sada ostvarene rezultate u turističkoj sezoni, prvi put da je u Bolu zabilježen 100-tisućiti gost u jednoj godini, Bol je bio u finalu s Rovinjom i Porečom za destinaciju godine, postavljena je svjetleća dekoracija u mjestu, uređen je dio pred crkvom u Murvici, dobili smo konačnu sudsku odluku o vlasništvu Općine na dio terena gdje je izgrađen teniski centar, a što se čekalo 15 godina … Načelnik je rekao kako nije primjereno za vodeću turističku destinaciju da sada ima praktično zatvorene restorane …
Matko Baković je pitao kada će se ukloniti montažne kućice uokolo Bola, a Tomi Fabjanović predlaže da i Općina odvoji dio sredstava za Vodotoranj u Vukovaru. Ivica Šćepanović zamjera što je mnogo vremena prošlo između dvije sjednice Vijeća, a pitao je i tražio pismeni odgovor za izgradnju pročišćivaća na Bilina kući, izgradnju novog groblja, rotora i vidikovca, uređenje šimatorija i postavljanje ograde na Studencu.
Tomislava Marčića je interesiralo što je sa POS-ovim stanovima i koncesijom za plažu Zlatni rat. Doro Adulmar je također spomenuo groblje, a pitao je i za restoran na Vidovoj gori i uređenje kupaonice u Domu za starije. Boris Škrbić traži da se riješi pitanje posluživanja kave i sokova u Domu kulture gdje se u večernjim satima okupljaju umirovljenici, a smatra da treba što prije uredi i Ulica Domovinskog rata koja je prepuna oštećenja na kolniku kao i pristupni put do crkve u Murvici.
Za ovu točku dnevnog reda utrošeno je punih sat vremena. Nemoguće je sve napisati u nekoliko redaka, pa odgovore i objašnjenja pročitajte u Bolskoj kronici u subotu. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 12. 16. u 23:55 h  

******************** alt


AKCIJA: „POKRENI SRCE – SPASI ŽIVOT“

Vijećnici su dobili i pisani prijedlog našeg sumještanina dr. Nikše Šimetovića, koji umirovljeničke dane provodi u San Marinu i Bolu, da se organizira uspostavljanje mreže rane defibrilacije u cilju spašavanja i očuvanja ljudskog života i zdravlja. Riječ je o uređajima koji bi se nalazili na više, možda i desetak, lokacija u Bolu gdje se okuplja veliki broj ljudi, posebno u ljetnim mjesecima. Ti uređaji, defibrilatori, ako se koriste u roku od pet minuta  povećavaju mogućnost preživljavanja za više od 50 posto. Iznenadni srčani zastoji mogu se desiti bilo kome od nas, mladim i starijim osobama.
Imati defibrilatori znači ozbiljnost destinacije i značajan propagandni efekt na turističkom tržištu kao briga za sigurnost gostiju ali i domaćeg stanovništva.
U Bolu su dva defibrilatora. Jedan je u ambulanti, a drugi u DVD-u. To je premalo, jer treba mnogo vremena, ako netko doživi srčani zastoj na plaži Zlatni rat, što je bio slučaj ovoga ljeta s gostom iz Mađarske.
Imajući sve to u vidu, na prijedlog načelnika, Općina će nabaviti dva uređaja, jedan za plažu Zlatni rat, a drugi će biti u Uredu TZO. Međutim, organizirat će se akcija da istovremeno defibrilatore, za svoje goste, nabave Marjan centar, hotel Bretanide, Bluesun hoteli, hotel Kaštil … (j.e.)

(10) objavljeno 01. 12. 16. u 23:50 h 

********************


alt


UTJECAJ IZGRADNJE NA OKOLIŠ

Kakav utjecaj na okoliš ima izgradnja luke u Bolu, razlog je što se u Bolu u četvrtak okupilo Državno povjerenstvo. Pod vodstvom Vesne Montan iz Ministarstva zaštite okoliša, bili su i svi oni koji su sudjelovali u izraditi projektne dokumentacije buduće luke. Već je izrađena i  elaborirana Studija utjecaja što je bila podloga za pitanja, objašnjenja i primjedbe.
Ovo je tek prva sjednica Povjerenstva, a kada se usuglase u svojim stavovima, izradit će se konačni dokument koji će biti na javnoj raspravi krajem siječnja ili početkom veljače. Sve to treba biti završeno do početka travnja kada će Studija biti priložena uz ostalu projektnu dokumentaciju za dobivanje građevinske dozvole.
Studijom utjecaja na okoliš obuhvaćene su sve tri faze izgradnje na lučkom području, od nove luke, produženja Velog mosta do obalnog dijela kod Bilina kuće. (j.e.)

(09) objavljeno 01. 12. 16. u 23:45 h 


alt


GOSTIJU JE BILO I U STUDENOME

Iako su hoteli i restorani uglavnom zatvoreni, u Bolu je turista bilo i u studenome. Ured TZO Bol objavio je, na temelju podataka sa eVisitora, da je u studenome prijavljeno 27 dolazaka i 218 noćenja. Domaći gosti su imali 74, a inozemni 144 noćenja: iz Srbije 40, BiH 39, Slovenije 20, Mađarske 16, Francuske 10, Njemačke 7, Italije 6, Makedonije 4 i Nizozemska 2 noćenja.
Prošle godine, u istom mjesecu, kada nije bilo eVisitora, u Bolu je evidentira 1 (jedan) gost. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 12. 16. u 23:40 h  

********************


alt


alt


altMALI PRINC ZA PUPOLJKE

Tradicionalna božićna radionica održana je ovog četvrtka (1. prosinca) u prostoru dječjeg vrtića "Mali princ". U organizaciji i pod vodstvom odgojiteljica svih skupina, radionici je prisustvovalo desetak roditelja i nešto manji broj djece, ali su vrijedne ruke napravile ukrasa dovoljno da se narednih dana ponude na javnu prodaju. Ovo je bila humanitarna radionica, a cijeli prihod od prodaje ide Udruzi djece s teškoćama "Brački pupoljci". (b.m.)

(07) objavljeno  01. 12. 16. u 23:35 h 

********************


alt


LJEKARNA U SUBOTU DO 10 SATI

Iznimno ove subote (3. prosinca) ljekarna u Bolu umjesto od 8 do 13 sati radit će tri sata kraće – od 8 do 10 sati. Razlog je inventura u ljekarni, pa iz Ljekarne Škoko mole za razumijevanje. (j.e.)

(06) objavljeno 01. 12. 16. u 23:30 h 

********************


alt


NOVO U PONUDI: GOVEDINA I SVINJSKE POLOVICE

U mesnici "Provjereni" u sklopu prodajnog centra "Studenac" na Bračkoj cesti, uvjeravaju nas u povoljnu ponudu i to već od ovoga petka: svježa govedina (ispod noža) 30 kn/kg i sinjska polovica 18,90 kn/kg. Kao sredstvo plaćanja, osim gotovine, mogu biti i kartice.

(05) objavljeno  02. 12. 16. u 08:15 h 

********************


alt


TRIBINA: HUDA JAMA – RUDNIK UŽASA

Barem dio istine stravičnih događanja iz 1945. moguće je saznati na javnoj tribini koja će se održati ove subote (3. prosinca) u Supetru, u kino dvorani s početkom u 19 sati. Uz projekciju dokumentarnog filma „Huda Jama, strogo čuvana tajna“ govorit će Roman Leljak, istraživač i autor filma, Josip Jurčević, povjesničar i Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup.
Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda Jama. U sklopu rudnika je Barbarin rov u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica sa više od 800 posmrtnih ostataka ubijenih slovenskih domobrana, hrvatskih i njemačkih vojnika. Zna se da su živi sazidani posljednje nedjelje u svibnju 1945. godine.
Komemorativni pokop održan je 27. listopada ove godine na groblju Dobrina kod Maribora. (j.e.)

(04) objavljeno  01. 12. 16. u 23:25 h 
četvrtak, 01. 12. 2016.    


alt


VIJEĆE PRIHVATILO OBRAČUN I REBALANS

S malo dužom pauzom, od 27. srpnja, u srijedu je održana 5. sjednica Općinskog vijeća. Bilo je to u drugom pokušaju, jer prošlog četvrtka (24. studenog) nije bilo kvoruma. Ovaj put bilo je prisutno osam vijećnika.
Nakon uobičajenog uvodnog dijela (prihvaćanje zapisnika sa 4. sjednice, usmenog izvještaja načelnika o radu općine Bol između dvije sjednice te vijećničkih pitanja) u tijeku četiri sata rada (od 18 do 22 sata) odrađeno je 16 točaka dnevnog reda.
Prihvaćeni su izvještaj o izvršenju proračuna općine Bol u prvih šest mjeseci 2016. i drugi rebalans proračuna za 2016. godinu. Vijećnici su prihvatili i odluke o izradi UPU-a polazne stanice za Žičaru i UPU-a uređenja plaže Potočine – Borak.
Srednja škola Bol oslobođena je dijela plaćanja komunalnog doprinosa za objekte na Bjenačici, ali vijećnici nisu dali podršku prijedlogu o većem komunalnom doprinosu, komunalnoj naknadi pa ni o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade.
Prihvaćena je odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata za Općinsko vijeće.
Usvojena je nova odluka, s manjim korekcijama u odnosu na prijedlog, o taksi prijevozu, ali nije prihvaćen prijedlog općine Nerežišća o mijenjanju općinskih granica kod murvičkog groblja.
Bilo je i pisanih zahtjeva koji su upućeni Općinskom vijeću. Većina je dobila pozitivan odgovor, ali ćemo opširnije o zaključcima i raspravi pisati u Bolskoj kronici u petak i subotu. (j.e.)

(03) objavljeno  01. 12. 16. u 00:25 h

********************

 

alt


KATAMARAN: 12 IZOSTANAKA

Po broju izostanaka katamarana, u studenom su bile lošije vremenske prilike nego u listopadu. Katamaran u Bol, iz Jelse (Starog Grada) ili Splita nije dolazio 12 puta. Pet je puta razlog bila bura, a sedam puta jugo.
Za ovu godinu je interesantno da je katamaran svaki mjesec izostao, barem jedan put (srpanj), a ukupno u jedanaest mjeseci u Bol nije dolazio 84 puta.
Najveći broj izostanaka bio je 2014. godine – 93 puta, ali se vrlo lako može dogoditi da ova godine bude po izostancima – rekordna. (j.e.)

(02) objavljeno  01. 12. 16. u 00:20 h 

********************


alt


BLMG: SAMO JEDAN BOD

U V. kolu Bračke lige malog nogometa (BLMN), koje je odigrano ove srijede u Supetru, MNK Bol i MNK Milna igrali su bez pobjednika – 2:2. Boljani su odigrali četiri utakmice, jer su u III. kolu bili slobodni, a tri su puta pobijedili i sada odigrali neriješeno. Ukupno imaju 10 bodova.
Sljedeće kolo igra se u srijedu 7. prosinca. (j.e.)

(01) objavljeno 01. 12. 16. u 00:15 h   


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"