Arhiv 2016. / VII.


U srpnju objavljeno 138 vijesti i 186 fotografija


nedjelja, 31. 07. 2016.     ********************


alt


OPĆINA UPRAVLJA POMORSKIM DOBROM

Pomorskim dobrom na plaži Zlatni rat i ispred crkvice Sv. Petra i Pavla, čije je granice odredila Skupština Splitsko-dalmatinske županije prije 15 godina, upravljat će od 1. kolovoza općina Bol, a  prema Godišnjem planu. Naime, „Grabovom ratu“ 31. srpnja ističe 12-godišnja koncesija.
Godišnjim planom na Zlatnom ratu su predviđene sve djelatnosti i usluge koje su se i do sada tamo  obavljale. Međutim, dosadašnji korisnici pismeno su obaviješteni da trebaju od općine Bol zatražiti odobrenje za rad nakon 1. kolovoza, a do kraja 2016. godine.
Uz ispunjeni Zahtjev za davanje koncesijskog odobrenja trebaju priložiti izvod iz sudskog registra ili obrtnicu, dokaz o vlasništvu sredstava za obavljanje djelatnosti te potvrdu o podmirenju svih novčanih obveza prema „Grabovom ratu“.
Bez naknade će se produžit koncesijsko odobrenje, ali samo onima koji su podmirili svoje obveze prema dosadašnjem koncesionaru. (j.e.)

(138) objavljeno  31. 07. 16. u 03:05 h  

********************


alt


MOŽE SE GRADITI U SVIBNJU

Općinsko vijeće je na 4. sjednici donijelo nešto izmijenjenu odluku o zabrani građevinskih radova u 2017. godini. Ove je godine zabrana od 1. svibnja do 30. rujna, a za 2017. godinu, uz suglasnost Turističke zajednice, građevinarima se zabranjuju neki radovi od 1. lipnja do 30. rujna.
Pod tim se „zabranjenim“ radovima smatraju:  svi zemljani radovi (iskopi i odvoz materijala s gradilišta), radovi na konstrukciji građevine (zidanje nosivih i pregradnih zidova, betoniranje i izrada krovne konstrukcije).
Osim toga zabranjuju se radovi tijekom cijele godine nedjeljom i državnim praznicima, a zabrana vrijedi za područje cijele općine Bol. Za nadzor provedbe ove odluke zadužen je komunalni redar. (j.e.)

(137) objavljeno  31. 06. 16. u 03:00 h 

********************


alt


KOMEDIJA NAPUNILA TEATRIN

Predstava "Miris lovine" kazališta Moruzgva koja je igrala u Tearinu u petak navečer bila je iznimno dobro posjećena. Suvremeni humoristični tekst o ženama koje se druže dok im muževi igraju golf polako razotkriva nezadovoljstvo i probleme u izvana gledajući savršenim brakovima. Muževi koji se nehotice zatvaraju u škrinju s mesom zapravo daju priliku svojim ženama da ih se "riješe" prepustivši sve nesretnom slučaju i smrti smrzavanjem. U humorističnom raspletu, ženski plan je uspio. Publika je pljeskom nagradila glumu Barbare Nole, Nataše Dangubić i Lade Bonacci, a jedan komentar gledateljice nakon završetka predstave "jadni muškarci" dao je do znanja da će ideje iz predstave s tzv. "woman power" (ženska snaga) porukom ipak ostati u svijetu zabavnih izmaštanih rješenja. (s.b.)

(136) objavljeno  31. 07. 16. u 02:55 h 

********************


alt


alt


IZLOŽBA MARINE PERAN LEKIĆ

U galeriji Doma kulture otvorena je izložba fotografija grafita "Zidovi koji govore" fotografkinje i arhitektice Marine Peran Lekić, koja je u Bolu poznata i omiljena i kao instruktorica u plivačkom klubu "Grancigula". Izloženo je četrdesetak fotografija grafita kao ulične umjetnosti koje je umjetnica "uhvatila" u europskim metropolama Beču, Stockholmu, Parizu, Pragu, a petina fotografija prikazuje grafite iz Bola.
Izložba u Domu kulture uz razgledavanje fotografija i razgovor o grafitima kao umjetnosti zaokružena je pjesmom, uz harmoniku koju je zasvirao Marin Karmelić, koji je i sam bio polaznik kluba "Grancigula". Izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza. (s.b.)

(136) objavljeno  31. 07. 16. u 02:50 h  

********************


alt


KONCERT: SEVDAH I PANONIKA

Pjevačicu Zrinku Posavec i njezine posebne interpretacije sevdaha bolska publika već poznaje, te je posljednjih godina postala omiljena izvođačica Bolskog lita. U Teatrinu "Dva ferala" u nedjelju 31. srpnja, u 21 30 sati Zrinka Posavec održat će koncert "Sevdah i Panonika" u pratnji nagrađivanog mladog pijanista i jednog od najboljih jazz pijanista svoje generacije Zvjezdana Ružića. Bit će to izbor pjesama sevdaha kao i poznatih starogradskih pjesama.
Zrinka Posavec svojim izvedbama daje drugačiji pristup etno glazbi, ali i dalje ostaje vjerna tradiciji i izvornom predlošku koketirajući s različitim stilovima. Njezini nastupi  donose nadahnute muzičke interpretacije i stvaraju dirljivu atmosferu visoko nabijenu emocijama.
Ulaznica se može kupiti na ulazu u Teatrin po cijeni od 40 kuna. (s.b.)

(135) objavljeno 31. 07. 16. u 02:45 h 

********************


alt


„SVJETLICA“ U LOV NA TURISTE

„Svjetlica“, mnogima poznata kao brod za ulov ribe, od sada će „loviti“ turiste i voditi ih na izlete. Ušminkana i opremljena za novu djelatnost „Svjetlica“ na prvo putovanje prema Hvaru kreće u ponedjeljak iz bolske luke u 9 sati. (j.e.)

(134) objavljeno  31. 07. 16. u 02:40 h
subota, 30. 07. 2016.     ********************


alt


NOVE IZMJENE PROSTORNIH PLANOVA

Općinsko vijeće nastavilo je u petak ujutro (od 10 sati) 4. sjednicu koja je prekinuta u srijedu. U radu je sudjelovalo šest od ukupno 11 vijećnika. Sve su odluke donesene – jednoglasno.
Čini nam se najinteresantnijim zaključak o početku postupka izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine (treće izmjene), ali i naselja Bol (druge izmjene). Ti prijedlozi idu prema županijskom planu, pa ukoliko budu usvojeni o njima će biti govora na javnim raspravama. Taj postupak može trajati do 6 mjeseci.
Što se značajnije mijenja u odnosu na već usvojene prostorne planove? Zona T2 na Drasinu od 10 hektara, predviđena kao turistička zona još 1988. godine, podijelila bi se na četiri dijela. Dva bi dobila oznaku T3, zapadni i istočni dio s površinom od cca 3 hektara, gdje se predviđa „glamping“ (kamping više kategorije), dok bi na preostalom prostoru ostala dva dijela zone T2 za hotelske objekte i vile visoke kategorije.
Uz morsku obalu, istočno od Dominikanskog samostana, planirala bi se eksploatacija morske soli u 5 do 6 mini solana kakve su već izgrađene kod Makarske.
Na vrhu Vidove gore predvidjeli bi se prateći sadržaji za žičaru: heliodrom, adrenalinski park, jahačka škola, polo, pastirski domovi, parkirališta, konobe, biciklističke i pješačke staze, paint ball, polja solarnih panela za proizvodnju zelene struje …
Tražit će se i izmjene Županijskog prostornog plana kako bi se na području zvanom Pandora, Prva glavica, Gornji Drasin i Vranina, uz staru makadamsku cestu Bol – Murvica, predvidio prostor za pružanje posebnih turističkih usluga (joga, meditacije, masaže, kušaonica domaćih proizvoda, radionice...), ali je prijedlog da se nešto slično predvidi i na istočnom dijelu Bola.
Izmjenama se traži mogućnost gradnje jednostavnih građevina izvan građevinske zone, ali samo uz objekte koji su legalizirani (nadstrešnice, sjenici, bazeni do 40 kvadrata …). Bol traži da se u županijskim izmjenama unese i odredba o ZABRANI postavljanja montažnih drvenih, željeznih i sličnih građevina na području općine Bol.
Vijeće se suglasilo sa zahtjevom Zlatnog rata d.d. da im se dozvoli uređenje i dogradnja gospodarskih objekata u Podbarju gdje bi se izgradio prostor za smještaj sezonskih radnika. Oni sada koriste hotel „Park“ koji bi se nakon njihovog iseljenja preuredio.
O svim ovim navedenim izmjenama i još, po nama, manje bitnim prijedlozima, raspravlja će se na javnim tribinama negdje na jesen. (j.e.)

(133) objavljeno  29. 07. 16. u 24:00 h 

********************


alt


alt


alt


alt


PREVENCIJA PRIJE SVEGA

Vijećnici su dobili pismo koje im je uputila načelnica Policijske postaje Brač Magdalena Mirić. Razlog su učestala stradavanja turista koji koji padaju u ponor na šetnici prema plaži Zlatni rat. U pismu se navode imena turista koji su prilikom pada zadobili teške tjelesne povrede, a jedan je turist iz Australije - smrtno stradao.
Potrebno je – piše načelnica PP Brač – poduzeti stručne mjere i radnje u cilju prevencije nesreća.
Načelnik je izvijestio vijećnike da će se idućih dana ograditi još jedan dio šetnice, ali je očito da to neće za ovu sezonu biti moguće učiniti na cijelom nezaštićenom dijelu.
Nesreće se uglavnom događaju u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima kada se turisti previše, iz raznih razloga, približavaju rubnom dijelu. Zaštita mora postojati, bez obzira – kako se vidi i na našim slikama – što i sami turisti izazivaju probleme sebi i domaćinima, preskačući ogradu. (j.e.)

(132) objavljeno  29. 07. 16. u 23:55 h 

********************


alt


ISPRAVAK KRIVOG NAVODA

Dio izvješća sa prvog dijela sjednice Općinskog vijeća, gdje smo pisali o primjedbama vijećnika, demantirao je osobno načelnik sms porukom koju smo dobili u petak ujutro u 5.25. Jedan je vijećnik, naime, na sjednici imao primjedbu kako treba urediti pristup plaži na Račiću. Na sjednici nitko, pa ni načelnik, nije kazao da je to učinjeno prije desetak dana.
Drago nam je što tako rano ujutro (5.25 sati) načelnik čita naš portal. Čini nam se da nismo pogriješili prenoseći diskusiju, ali sa zadovoljstvom pišemo da problema na Račiću, sa pristupom na plažu (vidi sliku) – više nema. (j.e.)

(131) objavljeno  29. 07. 16. u 23:50 h

********************


alt


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA GRAFITA

Marina Peran Lekić, fotografkinja, arhitektica i velika prijateljica Bola koju Boljani i bolska djeca znaju kao učiteljicu plivanja i osnivačicu bolskog plivačkog kluba "Grancigula", izlaže svoje nove fotografije grafita, te na taj način prenosi poruke urbane umjetnosti koje je propoznata u prostoru. Izložba pod nazivom "Zidovi koji govore" otvara se u subotu, 30. srpnja, u 21.30 sati u Galeriji Doma kulture.
Marina Peran Lekić je putnica, umjetnica i istraživačica koja živi na tri destinacije, u Ljubljani, Splitu i Bolu. Galerija Doma kulture otvorena je svakog dana od 19.30  do 23 sata. Ulaz je slobodan. (s.b.)

(130) objavljeno  29. 07. 16. u 23.45 h 

********************


alt


BESPLATNA PREDSTAVA ZA MLADE

Bolsko lito nije zaboravilo veliku obljetnicu koju književni i kazališni svijet obilježava ove godine u cijelom svijetu, 400. godišnjicu smrti velikog engleskog pisca i dramatičara Williama Shakespeara. U Teatrinu Dva ferala u nedjelju, 31. srpnja, u 19 sati Zaprešićko kazalište za djecu i mlade izvest će predstavu "San Ivanjske noći" prema tekstu Williama Shakespeara.
Predstava je poseban poklon Centra za kulturu Bol mladima školskog uzrasta, kao i dodatak programu Bolskog lita, a ulaz je besplatan! U predstavi se prepliću dvorski zapleti, mladenačka buntovna ljubav, vilinski svijet i glumačka družina. Kao glumci sudjeluju djeca osnovne škole od 5. razreda do srednjoškolaca. Redateljica je Marina Kostelac. (s.b.)

(129) objavljeno  29. 07. 16. u 23.40 h 
petak, 29. 07. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


IZGORILI MASLINICI, KUĆE OBRANJENE 

Bolski su vatrogasci u četvrtak u 14.26 dobili preko službe 112 dojavu o požaru. Prvi je o požaru javio taksista iz Supetra. Nekoliko minuta kasnije, dva su vatrogasna vozila krenula prema označenoj lokaciji: Put Podkaštilja, istočno od kampa Kanun, gdje ima stambenih objekata i poljskih kućica. Zna se gdje je počeo požar, a policijskim uvidom utvrdit će se razlog. U gašenju je sudjelovalo tridesetak ljudi sa osam vozila, a u pomoć bolskim kolegama došli su vatrogasci iz Supetra, Selaca i Pučišća. Njima su umnogome pomogla i dva kanadera koja su izvela po tri bacanja.
- Bilo je vruće zbog visokih temperatura, ali i od same vatre. Postojala je opasnost i za objekte – izvijestio nas je Nikša Bjelobradić, zapovjednik DVD Bol. – U 17.40 požar je lokaliziran, ali se na opožarenom području, od cca 8 hektara, nastavlja dežurstvo i noću. Izgorili su maslinici, nisko raslinje, makija i nešto malo borove šume. (j.e.)

(128) objavljeno  28. 07. 16. u 23.10 h  

********************


alt


VIJEĆNIČKA PITANJA

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (27. Srpnja) načelnik Tihomir Marinković usmeno je izvijestio o aktivnostima i značajnijim novostima u Općini između dvije sjednice:
- Evidentno je prema statističkim podacima da ćemo i ove godine u Bolu imati uspješnu turističku sezonu;
- Zbog drugih obveza izvođač na Račiću još nije dovršio ogradu, a uvijek postoji opasnost za nezgodu. Obećano nam je da će se to urediti idućih par dana;
- Nismo zadovoljni kvalitetom izvedenih radova na Zaobilaznici kod hotela Bol i nakon sezone tražit ćemo od izvođača da ukloni nedostatke, a dok se to ne uradi mi nećemo isplatiti kompletni obračun;
Vijećnici su po običaju imali primjedbi i pitanja, pa je za ovu točku dnevnog reda utrošeno puni sat vremena.
Primjedba je, na primjer, veliki promet bicikla, rolera, hoverboarda (samobalansirajući skuteri) i drugih „bešumnih“ vozila koja su stalna opasnost za pješake na šetnici prema Zlatnom ratu. „To je ipak šetnica, a neki su čak dobili koncesiju za iznajmljivanje tih vozila po šetnici“ – kazao je Matko Baković, ali šetači nemaju mira ni na Račiću. Kupačima na Račiću, nakon što je more potkopalo novoizgrađenu šetnicu, nemoguć je pristup plaži (vidi sliku).
Što je s isplatama pomoći studentima i srednjoškolcima? – pitao je Srećko Karmelić, a načelnik mu je odgovorio: „Bit će uskoro“.
Vijećnici su predložili da se uredi prostor uokolo naprava za vježbanje na Borku i Zlatnom ratu, jer je to sada neuredno i neprimjereno renomeu kakvog ima Bol ili se trudi da ga ima. (j.e.)

(127) objavljeno  28. 07. 16. u 23:05 h 

********************


alt


NA POLJANI DOČEK 2017.

Organizatori WTA tenis turnira te Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci izvijestili su vijećnike o održanim manifestacijama jer je Općina Bol sudjelovala u financiraju dijela troškova.
WTA turnir dobio je visoke ocjene, ali uskoro bi trebalo donijeti i odluku hoće li se ovaj turnir i dogodine organizirati u Bolu. Vijećnici su iznijeli svoja zapažanja i primjedbe, naravno uz želju da se ovo natjecanje i dalje održava u Bolu. Pitanje je samo je li Bol u mogućnosti i ubuduće odvajati toliko sredstava kao 2016. Godine. Smatra se da organizatori WTA turnira trebaju uključiti mnogo više sponzora koji mogu naći svoj interes.
Nakon Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci, kojima su potrebna manja sredstava nego za tenis, organizatori se namjeravaju kandidirati 2017. za organizaciju Europskog prvenstva, također u Bolu. Na Svjetskom prvenstvu održanom od 6. do 11. lipnja, bilo je 75 natjecatelja i još 122 osobe u pratnji. Vijećnici su podržali organizaciju ovih natjecanja.
„Sportsko zabavni Božić 2015.“ također je pismeno, a usmeno dopunio, izvješće o organiziranim sportsko-zabavnim događanjima na Poljani za Božić s dočekom Nove godine. Ukupni troškovi iznosili su 37.267 kuna. Organizatori su dobili podršku da se i ove godine organiziraju na Poljani neke sportske i zabavne manifestacije od Božića do Nove godine. (j.e.)

(126) objavljeno  28. 07. 16. u 23:00 h 

********************


alt


KOMEDIJA O BRAČNOM ŽIVOTU

Komedija "Miris lovine" koja je pričom o bračnom životu osvojila publiku širom Hrvatske, u produkciji kazališta "Moruzgva", na programu je u petak, 29. srpnja u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala. Tema su bračne zavrzlame triju ljubavnih parova i brakovi koji se nalaze na rubu raspada. Susret triju supruga neočekivano se pretvara u plan likvidacije njihovih muževa. "Miris lovine" vješto je i smiješno ispričana ženska priča i prema reakcijama publike i kritike, vrlo uspješna predstava. Nastala je prema popularnom tekstu američke autorice Michele Lowe. Redateljica je Franka Perković, a glume Nataša Dangubić, Barbara Nola i Lada Bonacci. Karte se mogu kupiti na ulazu u Teatrin po cijeni od 40 kuna. (s.b.)

(125) objavljeno  28. 07. 16. u 22.55 h 

********************


alt


„BONI I TONI“, PREDSTAVA ZA DJECU

Bolsko lito donosi još jednu kazališnu predstavu za najmlađe. U subotu 30. srpnja u 20.30 sati u Teatrinu Dva ferala Ri Teatar izvest će predstavu za djecu "Boni i Toni".  Poučna i zabavna predstava o dva nestašna mišića, Boniju i Toniju kroz mnoštvo dobrih i loših primjera djeci slikovito prikazuje kako se ponašati u školi, kod kuće, na ulici i u prirodi. Predstava potiče razvoj osjećaja tolerancije, povjerenja, poštovanja i razumijevanja. Tekst je napisala Zlata Vukelić, a redatelji su Bojan Lakoš i Nebojša Zelić. Glume Tomislav Vičević i Bojan Lakoš. Cijena ulaznice je 30 kuna. (s.b.)

(124) objavljeno  28. 07. 16.  22.50 h  
četvrtak, 28. 07. 2016.     ********************


alt


OPĆINSKO VIJEĆE: NASTAVAK U PETAK

Četvrta ovogodišnja  sjednica Općinskog vijeća, pod predsjedanjem Dora Adulmara, počela je u srijedu u 20 sati, ali je zbog obimnog dnevnog reda odrađeno šest od ukupno 13 točaka. Rasprava je prekinuta u 23.30 sati uz dogovor da se nastavi u petak u 10 sati.
Predloženi dnevni red, kojeg smo objavili u jučerašnjoj Bolskoj kronici, na prijedlog Ivice Šćepanovića, dopunjen je sa još dvije točke: a./ pomoć za Davida Babca čija je majka Danijela rođ. Topalović rodom iz Bola i b./ informacijom o tijeku aktivnosti vezano za izgradnju novoga groblja.
Na sjednici je bilo nazočno 7 od ukupno 11 vijećnika.
O zaključcima Općinskog vijeća pisat ćemo u Bolskoj kronici u petak i subotu. (j.e.)

(123) objavljeno  28. 07. 16. u 02:15 h 

********************


alt


TKO ĆE DOBITI NAGRADE OPĆINE?

Komisija za javna priznanja razmatrala je pet prijedloga za općinske nagrade koje se dodjeljuju u povodu Dana općine Bol. Općinskom vijeću predložili su, a vijeće prihvatilo, da ove godine nagradu GRB OPĆINE BOL dobije Dominikanski samostan Sv. Marije Milosne, a povod je 800 godina utemeljenja Dominikanskog reda i njihov nemjerljiv doprinos za kulturni i vjerski život građana Bola. Isto priznanje uručit će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, 4. kolovoza, Krešimiru Okmažiću, za dugogodišnji doprinos razvoju prosvjete i školstva i Jakši Marinkoviću Šimiću, za dugogodišnji doprinos razvoju turističke privrede. (j.e.)

(122) objavljeno  28. 07. 16. u 02:10 h 

********************


alt


NOVI RASPORED ZA PLAĆANJE PARKIRALIŠTA

Za ovu sezonu Općinsko vijeće je na sjednici u srijedu (27. srpnja) usvojilo novu Odluku o općim uvjetima organizacije i naplate parkiranja na javnim parkiralištima općine Bol. Najveća je novost što se neće naplaćivati parkiranje na ulazu u Bol i ono novouređeno na Poljani. I dalje će se naplaćivati parkiranje kod benzinske postaje, na Velom mostu, ali i na Rudini, Loži i kod vrtića.
Radno vrijeme za naplatu parkiranja ostaje od 8 do 22 sata, ali je sada moguće zakupiti prostor, osim na parkiralištu kod benzinske postaje. Za jedno parkirno mjesto od 1. lipnja do 30. rujna plaćale bi fizičke osobe 1.000, a pravne osobe 2.400 kuna. Broj mjesta za zakup bit će ograničen.
Ova odluka vrijedi za 2016. a moguće izmjene i dopune učinit će se krajem ove godine. Pročišćeni tekst odluke osim u Službenom glasniku Općine biti će objavljen na službenom portalu Općine, ali i u rubrici Obavijesti i oglasi našeg portala boljani.info. (j.e.)

(121) objavljeno  28. 07. 16. u 02:05 h 

********************


alt


alt


alt


ŠETNICA KAO POZORNICA

Šetnicu je program "Brač: kamen i voda" u srijedu navečer pretvorio u veliku pozornicu pod svjetlima na kojoj se Brač predstavio kroz sliku, pjesmu i poeziju. Oni uobičajeni prolaznici koji večerima u polumraku iz mjesta idu prema hotelima izgubili su se među mnogobrojnom publikom koja je na šest lokacija uživala u raznolikosti izvođača i programa. Uz šest panoa fotografija bračkih lokvi i suhozida, radova pučiških osnovnoškolaca, na šest lokacija od plaže za invalide do Puta ruža izmjenjivali su se klapski pjevači i pjevačice, glumci, svirači, recitatori...Klapa "Morbin" iz Donjega Humca pjevala je na prvoj lokaciji. Na sljedećoj su se recitirale pjesme Vladimira Nazora na njemačkom i engleskom jeziku. Publiku je posebno osvojila djevojčica Antea Jerčić pričajući na pražničkom dijalektu priču o svojem nonotu "De, bera" s kojom je prošle godine osvojila prvu nagradu na dječjem "Pričiginu" u Splitu, natjecanju iz pričanja priča. Bolski mandolinski orkestar "Partenca" skladbu "Bokeljska noć" svirao je za bis, a publika je od mandolina teška srca otišla dalje. Djeca iz supetarskog folklornog društva „Ciciljona“ izveli su stare bračke plesove, a nakon nastupa bolskih klapašica čulo se "bravo Užonca"! Lucija Puljak, ravnateljica pučiške Osnovne škole napomenula je da Brač nije samo plava vizura koju vidimo sa šetnice, već je to otok koji se stoljećima borio s nedostatkom vode, otok čija je unutrašnjost naseljena još od prapovijesti, a životinje prema kojima bismo morali imati posebnu empatiju i danas nemaju dovoljno vode. Bilo je lijepo vidjeti šetnicu oživljenu svjetlom, umjetnošću i pjesmom i različite bračke izvođače kako nastupaju zajedno. Događaj su zajedno organizirali Općinska knjižnica iz Bola i Osnovna škola Pučišća, uz podršku, sudjelovanje i sponzorstvo Centra za kulturu općine Bol.

(s.b., foto lea ana))

(120) objavljeno  28. 07. 16. u 02:00 h

********************


alt


„ZLATNI RAT – NEDOVRŠENA PRIČA“

Što nam je nekad značila plaža Zlatni rat dok nije bila prekrivena ležaljkama, dok je služila ribarima, a ne turistima, zašto šljunak sa Zlatnog rata ne nestaje, i još puno drugih odgovora o slavnoj bračkoj plaži otkrit će Boljanin dr.sc. Jakov Karmelić u predavanju "Zlatni rat-nedovršena priča" u četvrtak 28. srpnja u 21 sat u dvorištu knjižnice. Namjera Jakova Karmelića je dati  kolaž različitih informacija o Zlatnom ratu, govoreći iz kulturološkog, povijesnog, geografskog i društvenog aspekta. Isto tako, kazao je, namjera mu je otvoriti diskusiju i navesti na promišljanje o Zlatnom ratu same Boljane, ali i znanstvenike i stručnjake različitih grana. (s.b.)

(119) objavljeno  28. 07. 16. u 01:55 h 

********************


alt


JOGA NA ZLATNOM RATU

Već smo navikli da je Bol omiljeno mjesto surfera, kajtera, joggera i tenisača. No, ovoga ljeta svakog dana u "ponudi" je i joga! Svakog jutra u 8 sati u šumici iznad plaže Zlatni rat okupljaju se vježbači joge. Satovi se vode na engleskom jeziku, i prilagođeni su i početnim i naprednim vježbačima. Zajedno vježbaju turisti, Boljani i ljubitelji joge svih generacija. Vježbači za satove mogu dati donaciju po želji, prema mogućnostima.
Joga je drevna holistička i duhovna disciplina koja ljudima već stoljećima donosi dobrobit na fizičkom i psihičkom planu. (s.b.)

(118) objavljeno  28. 07. 16. u 01:45 h 
srijeda, 27. 07. 16.     ********************


alt


REKORDNO I U SRPNJU

Pet dana prije kraja mjeseca, u Uredu Turističke zajednice objavili su da je već ostvaren prošlogodišnji rekord iz mjeseca srpnju: 159.613 noćenja. Za pretpostaviti je da će na kraju mjeseca biti zabilježeno preko 185 tisuća prijavljenih noćenja u hotelima, privatnom smještaju i kampovima.
U Bolu su u srpnju, do sada, najviše noćenja ostvarili gosti iz Francuske, Švedske i Norveške, a Austrijanci su na četvrtom mjestu. (j.e.)

(117) objavljeno  26. 07. 16. u 23.45 h  

********************


alt


OTOČKA PRIČA NA ŠETNICI

Kroz živu riječ, fotografiju i glazbu pričat će se priča o Braču, "otoku bez vode, otoku bez putova, otoku gonjača mazgi", kakav je nekad bio. Biti će to u srijedu 27. srpnja u 21 sat, a riječ je o programu "Brač: kamen i voda" koji će se održati na šest lokacija na šetnici, od plaže za invalide do Puta ruža. Bit će izložene fotografije bračkih suhozida i lokvi, radovi učenika osnovne škole iz Pučišća. Poezija Vladimira Nazora recitirat će se na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Nastupit će bolska klapa Užonca i klapa Morbin iz Donjeg Humca, te komorni mandolinski sastav Partenca iz Bola. Dječja skupina bračkog folklornog društva Ciciljona izvest će neke od tradicionalnih bračkih plesova. Bit će to sinergija bračkih umjetnika. Program je nastao prema ideji Općinske knjižnice Bol kao i Osnovne škole Pučišća. Sponzor je Centar za kulturu Općine Bol. (s.b.)

(116) objavljeno  26. 07. 16. u 23.40 h 

********************


alt


IZVANREDNA LINIJA ZA BOL

U srijedu se katamaran „Novalja“ ponovo vraća na liniju Bol – Hvar – Korčula – Dubrovnik. Izvanredni je polazak iz Splita u 13.45 ili 14.45 sati i mogu se ukrcati putnici do Bola. Dok ovo pišemo ne zna se točno vrijeme polaska iz Splita pa tijekom srijede ujutro treba nazvati i pitati službu informacija Jadrolinije (021 338-333).
U 16.15 je redoviti polazak katamarana iz Bola prema Dubrovniku. (j.e.)

(115) objavljeno  26. 07. 16. u 23.35 h 

********************


alt

alt


NOVI PROMO FILMOVI

Sada na ovom portalu možete vidjeti i dva promotivna filma: vožnju polupodmornicom i vojnim vozilima po divljini otoka Brača. Treba samo kliknuti na banere u desnom stupcu: POLUPODMORNICA (ili kliknite OVDJE) i IZLETI PO DIVLJINI (ili kliknite OVDJE).
Pripremamo u kolovozu neke nove rubrike. Jedna od njih je HUMOR gdje će biti dosta karikatura ali i viceva.

(114) objavljeno  26. 07. 16. u 23.30 h 

********************


alt


SJEDNICA U SRIJEDU NAVEČER

Predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar sazvao je za srijedu navečer 4. sjednicu, a prijedlogom dnevnog reda predviđeni su izvještaji o održanom WTA teniskom turniru, Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci te sportsko-zabavnoj manifestaciji Božić 2015. Bit će rasprave i o sudjelovanju Općine na natječajima od 2014. do 2016. godine. Vijećnici će odlučiti i o ovogodišnjim nagradama za Dan općine, a očekuju se i odluke vezane za korištenje parkirališta. Govorit će se i o trećim izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja općine Bol i drugim izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja naselja Bol.
Na dnevnom redu je i odluka o zabrani izvođenja radova za 2017. te rasprava i donošenje odluka o raznim zahtjevima upućenih Općinskom vijeću.
U Bolskoj kronici u četvrtak objavit ćemo najvažnije odluke, a ostala izvješća sa sjednice u petak i subotu. (j.e.)

(113) objavljeno  26. 07. 16. u 23.25 h 
utorak, 26. 07. 2016.     ********************


alt

Svoje kolače ponedjeljkom priprema i nudi na jednom od štandova Dragica Marčić, pobjednica na mnogim svjetskim natjecanjima kuhara


alt

Kaže se da tko pjeva zlo ne misli ...


BOLSKA LITNJA NOĆ: IĆA, PIĆA I GLAZBE

Uobičajeno je bilo i ovog ponedjeljka: štandovi s jelima, kolačima, pićem i glazbom. U redu se i ovaj put čekalo na štandu gdje se prodavala tunjevina, skuše, lignje i papaline. Tražili su se i kolači, a dobro je što ovoga ponedjeljka nije bilo za kupiti gradela, peka … To nisu artikli za ovu vrstu zabave, a ponajmanje to interesira inozemne goste kojih je u Bolu 95 posto. (j.e.)

(112) objavljeno  26. 07. 16. u 00:15 h 

********************


alt

Katamaran Novalja neplanirano je u bolskoj luci ostao duže od pet sati


alt

Konop koji je ronilac izvukao iz desne turbine katamarana


I TO SE DOGAĐA: NOVALJA USISALA KONOP

Putovanja mogu biti ugodna, ali i posve suprotno – neugodna. Jedino u ovom drugom slučaju putnici imaju o čemu pričati, a mi novinari – pisati. Sve se u ponedjeljak događalo u Bolu od 16 do 21.25 sati. U glavnoj ulozi je katamaran NOVALJA u čijem imenu treba promijeniti jedno slovo (O/E) i dobije se rješenje. Novalja je bila usidrena ispred bolske luke čekajući slobodni vez na Velom mostu za preuzimanje putnika i polazak u 16.15 za Hvar, Korčulu i Dubrovnik. Odvezali su na brodu konop kojim su bili vezani za bovu, ali vozeći unatrag desna je turbina usisala plutajući konop i tada su počeli problemi.
Čekalo se na ronioca, a šezdesetak  putnika od 16 sati strpljivo je čekalo na bolskom Velom mostu na ukrcaj. Bilo je tu i male djece, a nitko im nije mogao dati točnu informaciju: hoće li doći zamjenski katamaran i koliko će treba još čekati. Neki su odlučili gliserom do Jelse, a onda taksijem do Hvara. Bilo je i onih koji su odustali od putovanja, jer su srećom u Bolu imali rodbine i osiguran smještaj.
Neki su ipak angažirali gliser, a u 21.15 ukrcalo se njih tridesetak u to plovilo. Više ih se i nije moglo ukrcati.
U momentu odlaska glisera, koji je još bio u luci ploveći prema Jelsi, katamaran je sirenom dao znak da je spreman za isplovljavanje. Oni koji su ostali na Velom mostu ukrcali su se u „Novalju“ i u 21.25 napustili Bol, sa zakašnjenjem od 5 sati i 10 minuta.
Na mnoga pitanja putnici nisu dobili očekivani odgovor. Nikakva im neće biti utjeha ako mi pokušamo otkriti krivce ili napisati što se sve trebalo a nije učinjeno. Za to je sada kasno, ali je dobro ako se iz ovoga izvuku neke pouke. Ne ponovilo se! (j.e.)


Posljednja vijest: Novalja je došla do Hvara, ali umjesto za Korčulu i Dubrovnik, krenula je u 22.45 za Split.

(111) objavljeno 26.07.16. u 00:05 h 
ponedjeljak, 25. 07. 16.     ********************


alt


POVLASTICE OTOČANIMA OD RUJNA?

Početkom srpnja objavljeno je u jednom dnevnom listu članak o problemima otočana i dugom čekanju na mogućnost korištenja otočnih povlastica za prijevoz na svim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno.
U „Slobodnoj Dalmaciji“ od nedjelje 24. srpnja objavljeno je reagiranje kap. Ivana Franičevića, ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet koji ispravlja neke napisane netočnosti i najavljuje da otočani mogu očekivati veća prava na prijevoz u roku od šest tjedana, a to je početkom rujna ove godine! Zakon je u saborsku proceduru upučen tek početkom lipnja.
- Agencija na raspolaganje ima devet mjeseci za prilagodbu usvojenog pravilnika, ali čini napore da to bude mnogo ranije s obzirom na to da svaka promjena zahtjeva i tehničku prilagodbu informatičkog sustava – napisao je u svom priopćenju ravnatelj Agencije. (j.e.)

(110) objavljeno  24. 07. 16. u 23.40 h 

********************


alt


alt


PROMOCIJA KNJIGE SANJE BAKOVIĆ

Zbirka poezija „Plovna mjesta“ autorice Sanje Baković, rođene Bolke s (privremenom) adresom stanovanja u Zagrebu, promovirana je nakon Zagreba, u nedjelju navečer i u Teatrinu Dva ferala. Autorica je pročitala neke od svojih radova, nastalih posljednje četiri godine, a publici je Sanju predstavila i kroz program vodila Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu. Uvod u promociju bio je nastup mandolinskog sastava „Partenca“, a svečanost su upotpunili ženska klapa „Užonca“ i Hrvoje Marko Peruzović, akademski slikar i osvjedočeni ljubitelj poezije.
Druženje, nakon jednosatnog programa, nastavljeno je uz murvičko crno vino i domaće kolače. Knjiga „Plovna mjesta“ mogu se dobiti kod autorice ili u Centru za kulturu. (j.e.)

(109) objavljeno  24. 07. 16. u 23.35 h 

********************


alt


NOVI KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Novi koncert klasične glazbe u crkvi Dominikanskog samostana na programu je i ovog je utorka 26. srpnja. U ciklusu klasičnih koncerata u 21.30 sati nastupa trio kojeg čine Krešimir Marmilić na violini, Ivana Marija Vidović na klaviru i Dijana Hilje kao mezzosopran. Na programu su djela Astora Piazzolle, Nina Rote, Ennia Morriconea, Franza Shuberta, Dore Pejačević i drugih skladatelja čije skladbe publika prepoznaje i rado sluša. Ulaz je slobodan. (s.b.)

(108) objavljeno  24. 07. 16. u 23.30 h 

********************


alt


alt


BRAČ DOBIO MOBILNU APLIKACIJU 

I Brač sada ima svoju, potpuno besplatnu i cjelovitu mobilnu aplikaciju, Allin Brač. Aplikacija je nastala u suradnji prve bračke agencije za destinacijski menadžment, Best of Brač, s timom Allin Makarska Riviera i Allin Split, već široko prepoznatim i uspješnim aplikacijama.
Allin Brač, besplatna je aplikacija koja posjetiteljima, ali i stanovnicima Brača nudi niz različitih informacija koje će im uvelike olakšati snalaženje po otoku. U ovoj aplikaciji mogu se naći opće informacije o otoku, kao što su primjerice kulturne i prirodne znamenitosti, red plovidbe, ali i sve relevantne informacije koje bi mogle trebati nekom tko posjećuje Brač kao što su apartmani, hoteli,izleti, taxi, restorani, lokacije ljekarni, doktora i slično.
Ono što je posebno važno jest to da aplikacija omogućuje turistu direktan kontakt s objektom, bez posredovanja agencija ili provizije. Na taj način, posjetitelj može direktno dogovoriti izlet, ručak ili rezervirati spa tretman, čime se bitno olakšava i njegov boravak, ali i samo poslovanje subjekta koji se oglašava u aplikaciji.
Aplikacija je potpuno besplatna za preuzimanje, a kreirane su verzije i za android i za iOS sustave, prevedene na čak šest jezika. Već uspješna online promocija aplikacije je imala ukupni doseg od preko 100.000 korisnika, a nastavlja se kroz tiskane i digitalne medije u suradnji sa svjetskim i nacionalnim portalima, turističkim agencijama, partnerima i suradnicima.
Best of Brač ovim putem poziva sve zainteresirane za oglašavanje u aplikaciji da kontaktiraju prodajnog predstavnika za Bol, Milana Matića na mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na broj mobitela +38591 578 5854. Za sve dodatne informacije posjetite bestofbrac.com. (epp)

(107) objavljeno  24. 07. 16. u 23.25 h 
nedjelja, 24. 07. 2016.     ********************


alt


OPASNOST ZA TURIZAM: NOVA APARTMANIZACIJA

Veliki broj apartmana izgrađenih posljednjih godina u Bolu, velika su opasnost za budućnost bolskog turizma. Čak i mještani koji su prodali svoje terene za gradnju tih apartmana sada se žale da nemaju dovoljno gostiju. Prognoze su, međutim, još poraznije:
„ Prema postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji u Bolu je moguće  izgraditi,  nadograditi i adaptirati  još  600 do 900 novih  apartmana, što svakako predstavlja opasnost za održivi razvoj bolskog turizma“ – piše u Strategiji razvoja bolskog turizma do 2021. godine. To znači barem 2.800 novih kreveta, ali i novi pritisak na bolske plaže, ali još veću opasnost za dio privatnog smještaja od kojeg u Bolu žive 12 mjeseci.
Sve strategije razvoja turizma od nacionalnih do regionalnih idu u  smjeru  povećanja  kategorizacije  turističkih  objekata. To je jedan od uvjeta da se privuku gosti boljih platežnih mogućnosti. Stare kuće mogu biti atraktivne ukoliko su adekvatno uređene i opremljene. Zbog toga gost radije bira novu zgrada i novi namještaj. Većina se Boljana sporije prilagođava novim traženjima gostiju. Malo se koriste programi  financiranja turističkog sektora od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak i EU fondova. „Program  kreditiranja  turističkog sektora“ podržava financiranje unapređenja smještajne ponude (hoteli, aparthoteli, pansioni, hosteli, turistička naselja, kampovi i sl.)  na  rok otplate do 17 godina s počekom do četiri godine i kamatom od 2 do 6 posto.
Umjesto zaključka: za dobrobit bolskog turizma treba smanjiti najavljenu novu betonizaciju i apartmanizaciju, a povećati kategorizaciju (kvalitetu) postojećih kapaciteta. (j.e.)

(106) objavljeno  23. 07. 16. u 23.30 h 

********************


alt


KABINE ZA PRESVLAČENJE?

Čitatelj nam javlja kako korisnici hvale plažu za invalide. Dobar je pristup, ima prostor za sunčalište, stepenice za silazak u more, ali i lift za teže invalide. Ugrađen je tuš, a najavljen je za sljedeće ljeto i WC. Međutim, savjetuju korisnici da se uredi (postavi) i kabina za presvlačenje.
Možda je projektom i predviđena, a ukoliko je zaboravljena neka se to naknadno ispravi. (j.e.)

(105) objavljeno  23. 07. 16. u 23.30 h 

********************


alt


JAZZ RADIONICE U BOLU

Već 20 godina u Pučišćima djeluje jedinstvena međunarodna ljetna glazbena škola koju je pohađalo više od 3500 polaznika iz sedamdesetak zemalja iz cijelog svijeta.  Na temeljima „Pučiške ljetne škole“  prije petnaestak godina nastao je novi projekt - „Jazz workshop Bol“.
Upravo su u tijeku  radionice klasične glazbe,  koje će tijekom srpnja i kolovoza kao i proteklih 20 godina  voditi renomirani profesori i glazbenici iz zemlje i inozemstva , a prijave polaznika stižu iz mnogih zemalja Europe: Austrije, Italije, Švicarske, Švedske, Mađarske, Poljske, Srbije, Makedonije, Ukrajine, Rusije, Njemačke, Kanade, Japana te SAD–a i Kine.
Projekti  „Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća“   i  „Jazz radionica Bol“  obuhvaćaju glazbenu naobrazbu  i niza koncerata koji će sudionici održati u Pučišćima, Bolu i u drugim mjestima otoka Brača.
U sklopu  projekta  „ Jazz workshop Bol“ kojeg će voditi naši eminentni glazbenici: Saša Nestorović - saksofon, Mario Igrec - gitara, Nenad Jura Vrandečić – kontrabas, Hrvoje Galler – klavijature, Damir Fenrich – bubnjevi, Maja Savić (asistent ) - vokal i Guillermo Rozenthuler - jazz i salsa pjevač iz Argentine , održati će se jazz radionice te niz koncerata na neuobičajenim mjestima kao što su trajekti Jadrolinije,  kamenolomi te  Aerodrom  Brač. (V. Vrandečić)

(104) objavljeno  23. 07. 16. u 23.25 h 

********************


alt


alt


ŽENIDBA U BOLU

U Bolu je pred matičarom Franom Marinkovićem u subotu sklopljen četvrti brak ovoga ljeta, gdje su mladenci bili gosti iz inozemstva. Nevjesta je Colette Louise Yates, a ženik Ian Robert Reddington, oboje iz Chichestera u Velikoj Britaniji. Sklapanja braka pored svjedoka i tridesetak svatova bila je nazočna i Zdenka Petek, ovlašteni sudski tumač za engleski jezik.
Mladenci su prvi put u Bolu. Za vjenčanje u Bolu i dvorištu Dominikanskog samostana na Glavici, odlučili su se nakon što su na internetu vidjeli kako se to u Bolu organizira. (j.e.)

(103) objavljeno  23. 07. 16. u 23.15 h 

********************


alt


U PONEDJELJAK - BURA

Ponedjeljak je postao dan za najbolje fešte u Bolu, pokazali su protekli tjedni. I ovoga ponedjeljka na programu je još jedna Bolska litnja noć, a za zabavu će se pobrinuti – Bura. To je naziv grupe iz Splita, zabavljače poznate po vedrim nastupima i raznovrsnom repertoaru.
Mještane i goste očekuje i bogata gastronomska ponuda na štandovima na rivi: riblji zalogaji i domaće slastice. S obzirom na veliki broj turista, kao i brojne privezane brodove, očekuje se još jedna dobra posjeta Bolskoj litnoj noći. (s.b.)

(102) objavljeno  23. 07. 16. u 23.10 h 
subota, 23. 07. 2016.     ********************


alt


POSTAVLJENA OGRADA

Na Zlatnom ratu, sa zapadne strane, ponovno je postavljena plutajuća ograda koja onemogućava brodicama pristup plaži i vožnju (ili sidrenje) među kupače. Ograda je prije osam dana „nestala“, a pretpostavlja se da ju je zakačio neki od brodova koji se sidre uokolo Zlatnog rata.
Nabavka i postava nove ograde koštala je koncesionara najmanje 30 tisuća kuna. (j.e.)

(101) objavljeno  23. 07. 16. u 00:50 h 

********************


alt


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Od 675 uzoraka mora uzetih na području Jadrana 18. srpnja, njih 664 dobilo je ocjenu „izvrsno“, 7 ih je „dobro“, četiri „zadovoljavajuće“, a ni jedan uzorak nije ocijenjen  „nezadovoljavajuće“.
Na bračkim plažama, pa tako i na četiri u Bolu (Zlatni rat istok, Zlatni rat zapad, Borak i Martinica) more je izvrsne kakvoće za kupanje.
Vrijeme je u Bolu 18. srpnja bilo vjetrovito, poluoblačno s temperaturom zraka 28, a mora 21,5 stupanj. (j.e.)

(100) objavljeno  23. 07. 16. u 00:45 h 

********************


alt


alt


POETSKI DVOBOJ NAPUNIO GLEDALIŠTE

U Karelovića dvorima za sve zainteresirane nije bilo stolica u petak navečer. Dvoboj – poetski – imali su Ivica Jakšić Čokrić Puko i Tonko Božanić Pepe koji je apožito zbog toga došao iz Komiže u Bol. Sat vremena je vrlo brzo prošlo, a na kraju je publici ponuđena slana srdela i žmul vina.
Puko je ponudio posjetiteljima, uz popust, svoju najnoviju knjigu „Turistički vodič Bola“ za koju tek predstoji promocija. Čeka se iz tiska englesko izdanje. (j.e.)

(99) objavljeno  23. 07. 16. u 00:40 h 

********************


alt

Sanja Baković autorica je zbirke poezije "Plovna mjesta"


POEZIJA SANJE BAKOVIĆ

Bolsko lito kao festival kulture u svojem bogatom programu ovoga ljeta ima i promociju knjige poezije bolske autorice (i naše suradnice) Sanje Baković. Njezina prva zbirka  "Plovna mjesta" bit će predstavljena u okviru večeri poezije i lokalne kulture u nedjelju 24. srpnja u 21.30 sati u Teatrinu "Dva ferala".
Knjigu je objavio zagrebački Centar za kreativno pisanje. Prva promocija bila je u svibnju u Zagrebu, o čemu je izvijestio i naš portal (boljani.info). Kako su mnoge pjesme iz zbirke vezane za Bol i bolske motive, autorica je željela  svoju knjigu predstaviti i u Bolu.
Na programu su i glazbeni gosti iznenađenja. Moderatorica promocije bit će prof. Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu. (a.b.)

(98) objavljeno  23. 07. 16. u 00:35 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u petak, 22. srpnja u 16 sati


ZA VIKEND PONOVNO VRUĆE

Za ovaj vikend se očekuje daljnji porast temperature, ali i više dolazaka nego odlazaka gostiju. Tek u nedjelju, u drugom dijelu dana, moguć je lokalno jači razvoj naoblake.
Ljetne vremenske prilike nastavit će se do kraja mjeseca.
Temperatura zraka u petak u 14 sati bila je 29,7 stupnjeva, a mora 24. (j.e.)

(97) objavljeno 23- 07. 16. u 00:30 h  
petak, 22. 07. 2016.     ********************


alt


KANALIZACIJA PRIJETI TURIZMU

Pitanje odvodnje i kanalizacije te odvoza smeća osnove su za bilo kakve razgovore i planove o budućnosti turizma. Bol je sasvim sigurno učinio mnogo više nego drugi, ali ostaju otvoreni neki problemi koji nas mogu skupo koštati. Desilo se ovih dana, ali ne prvi put, da se preko sigurnosnih ispusta kanalizacije izlijevaju otpadne vode – u more. Interveniraju odmah vatrogasci, a o tome se malo ili ništa ne priča. Gdje su problemi?
Kanalizacija u Bolu je briga Vodovoda Brač čije je sjedište 38 kilometara dalje, u Supetru. A problem je nastao i ostao u Bolu. Čini se da najviše problema čine vlasnici bazena koji nekontrolirano ispuštaju vodu koju ne može prihvatiti kanalizacija, pa dolazi do podizanja poklopaca šahti i izlijevanje  fikalnih voda preko sigurnosnih ispusta.
Da ima volje, to nije teško utvrditi i - spriječiti. Vodovod Brač je prošle godine pismeno upozorio kućanstva da se oborinske vode ne mogu usmjeravati u kanalizaciju. Prijetili su kontrolama i kaznama, ali sve je ostalo na – prijetnjama.
Bol, kao i druga mjesta na Jadranu, mora se pripremiti na EU zabrano o ispuštanju kanalizacije u more. To bi se trebalo dogoditi 2018.! (j.e.)

(96) objavljeno  21. 07. 16. u 22.20 h 

********************


alt


DJEČJA RADIONICA „MATISSE“

Bolska knjižnica „Hrvatska čitaonica“ već devetnaestu godinu za redom organizira tijekom ljeta međunarodnu dječju radionicu koju su vodili akademski umjetnici iz raznih hrvatskih gradova koristeći različite likovne tehnike. Sudjelovalo je ukupno oko 750 djece. Najljepši radovi izloženi su u knjižnici koja je tako pretvorena u pravu dječju galeriju.
Ovogodišnju radionicu pod imenom „Matisse“ vodi, kao i niz prethodnih, omiljena akademska umjetnica koja je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Rimu, Ruža Barbarić Librić, tehnika je kolaž po uzoru na Matissa i „crtanje“ škaricama, a trajat će od 25. srpnja do 13. kolovoza kada je predviđena uobičajena izložba. (a.n.)

(95) objavljeno  21. 07. 16. u 22.15 h 

*******************


alt


ORAO ODVEZEN U ŠIBENIK

Češki turisti koji odmor provode u kampu „Tenis“ pronašli su orla u šumici iznad hotela „Bretanide“. Doveli su ga kod svojih domaćina, a Darko i Jelena Karmelić, odmah su alarmirali nadležne službe kako bi se pomoglo orlu, koji je po prvim saznanjima – ranjen. Po njega su tijekom četvrtka došli iz Sokolarskog centra Dubrava kod Šibenika. Nakon potrebnog liječenja i oporavka, orao će biti vraćen u svoje prirodno stanište. (j.e.)

(94) objavljeno  21. 07. 16. u 22.10 h  
četvrtak, 21. 07. 2016.     ********************


alt


ZLATNI RAT BEZ OGRADE

Zapadna strana Zlatnog rata od pred neki dan, točnije od prošlog petka, nema zaštite s morske strane što omogućava nesmetan pristup brodovima na samu plažu. Srećom, voditelji brodica poštuju zamišljenu granicu i sidre se malo podalje od Zlatnog rata.
Kako je nestala ograda, ne zna se pouzdano. Pretpostavlja se da je za nedavne bure neki od jedrenjaka ili jedrilica došao preblizu plaži i potrgao plutače. U tijeku su radovi na sanaciji (ponovno se betoniraju sidrišta) pa je za pretpostaviti da će se ograda uskoro ponovno postaviti. (j.e.)

(93) objavljeno  20. 07. 16. u 23.25 h  

********************


alt


TRAŽE SE UDOMITELJI

Kako naši učenici odlaze na razmjenu u druge zemlje, tako ima i onih koji žele doći u Hrvatsku. To im je prilika da se upoznaju s našom kulturom, jezikom i običajima. Ove godine u Hrvatsku dolazi 10 učenika iz Francuske, Belgije, Njemačke, SAD-a i Brazila.
Za neke od njih još uvijek se  traži u Bolu obitelj koja bi ih primila u svoj dom kao ravnopravnog člana obitelji, te ih upoznala s hrvatskim načinom života. Osim što na taj način obitelj domaćin pomaže mladoj osobi u osobnom razvoju, također dobiva mogućnost da se u udobnosti doma upozna s drugom kulturom, da sagleda vlastitu kulturu iz nove perspektive i da obogati svakodnevnicu svoje djece. Tko može primiti učenika ili učenicu? Može to svaka osoba starija od 25 godina koja nije krivično osuđivana, koja u svome domu ima slobodan krevet i može učeniku osigurati tri obroka dnevno.
Zainteresirani se trebaju javiti u tajništvo Srednje škole Bol gdje će saznati više detalja. (j.e.)

(92) objavljeno  20. 07. 16. u 23.20 h 

********************


alt


CRNOHUMORNA KOMEDIJA

Predstava kazališta HISTRIONI, "Ne plaćamo, ne plaćamo", redatelja Ivice Kunčevića i dramatičara Dinka Fia na programu je ovoga četvrtka (21. srpnja) u 21.30 sati u  Teatrinu Dva ferala. Glume Pero Juričić, Ivica Pucar, Biserka Ipša, Tara Rosandić i Goran Grgić. Predstava je nastala po tekstu koji, iako je napisan prije 40 godina, još je uvijek društveno aktualan i zanimljiv. Riječ je o crnohumornoj komediji sa socijalnom notom koja će gledatelje zabaviti, nasmijati, ali i natjerati na razmišljanje. Ulaznicu po cijeni od 40 kuna gledatelji mogu kupiti na ulazu u Teatrin Dva ferala. (s.b.)

(91) objavljeno  21. 07. 16. u 07.45 h 

********************


alt


POETSKI DVOBOJ „MOJA MUKO“

Općinska knjižnica, kao dio 27. Bolskog lita, organizira u petak (22. srpnja) poetski dvoboj pjesnika i kalafota Tonka Božanića Pepeta iz Komiže i multimedijalnog umjetnika i škarpelina, našeg Boljanina, Ivice Jakšića Čokrića Puka. Taj je događaj najavljen za 21 sat u Karelovića dvorima. (a.n.)

(90) objavljeno  20. 07. 16. u 23.15 h 

********************


alt

Carlos Daniel Kusanovic, stigao je prvi put u Bol iz daleke Argentine, u posjet rodbini i rodnom mjestu svojeg nona Josipa koji je iz Bola iselio 1913. Na slici je s Vinkom Ivulićem, prvim rođakom svoje majke Josefine


NAŠ GOST IZ ARGENTINE

Josip Ivulić Inglez, sin Vicka, rođen u Bolu 1897. kao 16-godišnjak, poput mnogih Boljana, iselio je u Argentinu. Nikada se nije vratio u rodni kraj, ali je ovih dana u Bol stigao njegov unuk Carlos Daniel Kusanovic. Carlosovi su roditelji rođeni u Argentini: otac Alejandro Jorge Kusanovic je porijeklom iz Pražnica, a majka je Josefine Jozica Ivulić, kći Boljanina Josipa.
Carlos Daniel je u Bolu gost kod svojih rodica Pine, Mirjane i Zdenke, a naravno i kod najstarijeg Boljanina, 91-godišnjeg Vinka Ivulića Ingleza. (j.e.)

(89) objavljeno  20. 07. 16. u 23.10 h 
srijeda, 20. 07. 2016.     ********************


alt


BOLSKE PRIPREME NA RAZMJENU

Srednja škola Bol je od 2001. uključena u program razmjene učenika srednjih škola. Trenutno je i domaćin  učenicima koji se pripremaju na razmjenu. Ove godine  su to učenici iz Hrvatske i Slovenije, a sada u Bolu boravi 10 hrvatskih i 7 slovenskih učenika u pratnji 9 volontera iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Programi razmjene provode se u sklopu Međunarodne organizacije za interkulturalno učenje AFS. Preko ove nevladine neprofitne udruge iz Srednje škole Bol na razmjeni je bilo 12 učenika (Njemačka, Austrija, SAD, Italija, Švicarska i Francuska ) a nastavu u Srednjoj školi pohađalo je  8 učenika (Italija, Austrija, Francuska, Belgija i Njemačka)
U sklopu programa razmjene učenici borave u stranoj zemlji u trajanju od 3 do 10 mjeseci, redovno pohađaju nastavu i žive u obitelji domaćina. Na taj način učenici imaju jedinstvenu priliku upoznati se s drugom kulturom, naučiti strani jezik, upoznati školski sustav druge zemlje, steći mnoga poznanstva, ali i sazrijeti kao mlade samopouzdane i samostalnije osobe. (o.ć.)
(Traže se udomitelji u Bolu. Tko to može biti? Više u sutrašnjoj Bolskoj kronici.)

(88) objavljeno  19. 07. 16. u 22.05 h 

********************


alt


KOLAPS ZBOG INTERNETA

Kada usred sezone nestane struje, mnoge zaboli glava. Mogu se upaliti voštanice i bit će možda romantično i nezaboravno, ali će restorani s nestrpljenjem isčekivati povratak struje zbog frižidera i hrane u njima.
Ali ima, vjerujte, i gorih nevolja. Kao, na primjer, ono što su doživjeli u Bolu u ponedjeljak u 16 sati. Većina je u Bolu, ali možda i na mnogo širem području, ostala bez internet i telefonske veze te MAX TV programa.
Neizvjesnost je ono najgore, jer nitko nije mogao objasniti do kada će to potrajati. A trajalo je do utorka u 11 sati. Mnogi su bespomoćno buljili u monitore i sa smiješkom (ili bez njega) savjetovali gostima da navrate kasnije. Kada? Nitko nije znao točan odgovor!
Nismo ni mi mogli u ponedjeljak navečer objaviti Bolsku kroniku. (j.e.)

(87) objavljeno  19. 07. 16. u 22 h 

********************


alt


PREDSTAVA ZA DJECU

"Veliko putovanje malog puža", lutkarska predstava za djecu  „Produkcije Z" iz Splita, na programu je u srijedu (20. srpnja) u 20 sati u Teatrinu "Dva ferala". To je topla priča o životu, ljubavi i prijateljstvu. Govori o pužu koji putuje kroz sva četiri godišnja doba i putem upoznaje biljke i životinje, tražeći prijatelja.  "Veliko putovanje malog puža" protekle tri godine bila je najizvođenija predstava u Hrvatskoj. Namijenjena je djeci od 3 do 11 godina. Ulaznica po cijeni od 30 kuna može se kupiti na ulazu u Teatrin. (s.b.)

(86) objavljeno  19. 07. 16. u 21.55 h 

********************


alt


IZLOŽBA „MORSKI SNOVI“

U galeriji Doma kulture ove srijede (20. srpnja) u 21.30 sati otvara se izložba "Morski snovi" likovne udruge ART More. Umjetnici Goran Kuzmanić, Rudi Milar i Dubravka Vojnović izlažu 20-tak radova s glavnim motivima mora i podmorja.
Likovna udruga "ART More" osnovana je 2011. godine u Splitu, s glavnim ciljem promicanja likovne i primijenjene umjetnosti, te razvijanja ljubavi kod djece i odraslih prema moru, otocima i Dalmaciji.
Izložba je otvorena do 29. srpnja. Ulaz je slobodan. (s.b.)

(85) objavljeno  19. 07. 16. u 21.50 h 
utorak, 19. 07. 2016.    ********************


alt

Istočna strana plaže Zlatni rat, ponedjeljak u 17 sati


alt

Zapadna strana je izložena vjetru pa je manje kupaća


alt

Vodeni park se ne može požaliti na posjetu


alt

Mladi su zauzeli svoja mjesta u cocktail baru Auro


alt

U Auro se može i u kupačem kostimu


alt

U ritmu muzike za ples


alt

Jahte i jedrilice su privezane na Račiću. Neke su morale na bove. Nikad nije bilo više brodova u Bolu


alt

Duo Arija: lijepo ih je slušati i - gledati


alt

Za lignje, tunjevinu, papaline ... trebalo je čekati u redu


alt

Ljubitelji slastica imali su veliki izbor i domaćih kolača


alt

U  cocktail bar Varadero je zabave bilo do 2 ujutro ...


NEZABORAVNA ZABAVA

Ponedjeljak je protekao u nezaboravnoj zabavi u kojoj su umnogome prednjačili oni mlađi. Centri događanja bili su plaža Zlatni rat i u večernjim satima Riva.
Na Beach party u cocktail baru Auro od 16 sati pridružilo se i ovaj put i petstotinjak ultraša iz Splita koji su u Bol došli sa pedesetak jedrilica, ali i neki trajektom i autobusom preko Supetra.
Partijanje je, kao i svakog ponedjeljka, nastavljeno na Rivi. Za glazbu je bio zadužen Duo Arija iz Postira. Na štandovima uobičajena ponuda, ali je poduži red bio gdje su se pripremali i prodavali plodovi mora: pržene lignje, tunjevina, papaline …
Od 23.30 počeo je Night partyu u cocktail baru Varadero, a jedino je za fjeru bilo više ljudi.
Zabava je protekla u najboljem redu, bez incidenata. Ujutro su jedrilice krenule prema Hvaru, a radnici „Grabovog rata“ počeli uobičajenim čišćenjem i pranjem Rive. (j.e.)

(84) objavljeno  19. 07. 16. u 15.35 h 

********************


alt


KLASIČNI KONCERT UTORKOM

U ciklusu klasičnih koncerata u crkvi Dominikanskog samostana u 21.30 sati na programu je koncert Lidije Ljubičić na flauti i Ivana Batoš na klaviru. Glazbenici će izvesti djela Georga Enescua, Gordana Tudora, Julesa Mouqueta, Alfreda Casella, Françoisa Bornea te Iana Clarka. Ulaz na koncert je besplatan.
Lidija Ljubičić diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i članica je Zagrebačkog ansambla flauta. Dugi niz godina radila je kao učiteljica flaute u Ivanić Gradu, a od 2015. radi u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku. Ivan Batoš diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U ožujku 2015. g. izabran je u zvanje višeg umjetničkog suradnika Muzičke akademije u Zagrebu, a iste je godine započeo suradnju s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu. (s.b.)

(83) objavljeno  19. 07. 16. u 15.30 h 
ponedjeljak, 18. 07. 2016.      ********************


alt


alt


LJETO SE VRAĆA

U nedjelju su ponovno plaže u Bolu bile pune kupača. Posebno se uživalo na Zlatnom ratu. Sa zapadne strane tramontana je, na radost mladi, stvarala valove na kojima su mnogi uživali. Sa istočne strane, kao i obično, je bez valova, a zabavu su mnogi potražili na Vodenom parku.
Bilo je umjereno oblačno, ali za razliku od petka i subote, sasvim ugodnih 27.5 stupnjeva u zraku i 23 u moru. U sljedećem tjednu ponovno ljetne temperature. (j.e.)

(82) objavljeno  17. 07. 16. u 22.50 h 

********************


alt


ZABAVE OD 16 DO JUTRA

Ponedjeljak je rezerviran za Bolsku litnju noć, gastronomsko-zabavni program koji počinje na rivi od 20 sati. Prije toga Beach party je na Zlatnom ratu od 16 sati. Očekuje se preko 50 jahti koji će dovesti u Bol preko 400 mladih. Nakon zabave u cocktail baru Auro, prošetat će do rive gdje je nastavak zabave od 23.30 sati u cocktail baru „Varadero“.
Zanimljivo je u 21 sat poslušati predavanje u dvorištu knjižnice. Pranećakinja Vladimira Nazora, prof. dr. sc. Olga Perić održat će predavanje uz prezentaciju: Nazorov Cvrčak između mita i prirode. (j.e.)

(81) objavljeno  17. 07. 16. u 22.45 h 
nedjelja, 17. 07. 2016.      ********************


alt


NUDISTI OSTAJU BEZ PLAŽE?

Odavno su plaže zapadno od Zlatnog rata, prema Murvici, rezervirane za nudiste. Oni su, sve do nedavno, uživali u malim i malo većim uvalicama. A onda su sa južne strane pristupne ceste postavljena kampirališta. Problem nisu šatori, već turisti koji iz kampa direktno dolaze na plažu, ne znajući da je taj dio rezerviran za nudiste. Obično su gosti iz kampa s djecom i u kupaćim kostimima pa traže od golaća da se obuku, umjesto da se od njih traži da se – svuku.
Nije ugodno biti svjedokom prepirki, a sve bi se moglo izbjeći da su postavljene odgovarajuće table, poput one na početku pristupnog puta (na slici), koju vide samo oni koji dolaze pješke iz Bola. Zna se tko i kako obučen ima pristup nudističkoj plaži. (j.e.)

(80) objavljeno  16. 07. 16. u 22.35 h 

********************


alt


OMIŠ: VEČER NOVIH SKLADBI

Na Večeri novih skladbi 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za treće mjesto, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva u sastavu dr.sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Mirjana Siriščević i mr.sc. Marijo Krnić, dobili su brončanu plaketu autor glazbe Srećko Damjanović i autor stihova Pjero Mirić za skladbu „Nonota braciera“ u izvedbi bolske klape Braciera.
Vedran Bonačić autor je glazbe na stihove nepoznatog autora Mornareva ljuba u izvedbi ženske klape Cesarice iz Zagreba koja je pobjednik Večeri novih skladbi. Time je zavrijedio zlatnu plaketu kao autor najuspješnije nove skladbe. Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Vinku Didoviću za skladbu Knjiga iz Argentine u izvedbi klape Praska iz Podstrane.
Zbog vremenskih neprilika, večer Novih skladbi se umjesto na mjestu tradicionalnog održavanja „maloj pjaci“ održala pred punim gledalištem u Ilirskom sjemeništu na Priku.

(79) objavljeno  16. 07. 16. u 22.30 h  

********************


alt


NOVI KUTAK NA RUDINI

Možda se neki vozač neće složiti s nama, ali nam se čini da je ugodno za oči i posjetitelje improvizirani pult ispred lokala brze prehrane „food 2 go“na Rudini. Na ogradi i na podu su drvene obloge, a barske stolice omogućavaju odmor dok se konzumira topli sendvič i ispija piće s predivnim pogledom na rivu, more i brodice.

(78) objavljeno 16. 07. 16. u 22.25 h 

********************


alt


HDZ BIRA PREDSJEDNIKA

Ove nedjelje (17. srpnja) članovi HDZ, njih oko 220 tisuća, birat će na unutarstranačkim izborima novog predsjednika. Jedini kandidat je Andrej Plenković, koji se prvi put kandidira za predsjednika stranke.
U Bolu je jedno od 800 biračkih mjesta, a bolski članovi HDZ-a glasovat će u prizemlju hotela „Park“ od 11 do 16 sati. Očekuje se da će rezultati glasovanja u Hrvatskoj biti objavljeni oko 21 sat. (j.e.)

(77) objavljeno  16. 07. 16. u 22.20 h 

********************


alt


PREDAVANJE: „NAZOROV CVRČAK“

Prof. dr. sc. Olga Perić, pranećakinja najpoznatijeg bračkog pjesnika i prozaista Vladimira Nazora, održat će predavanje uz prezentaciju  „Nazorov Cvrčak između mita i prirode“ u ponedjeljak, 18. srpnja, s početkom u 21 sat u dvorištu knjižnice. (a.n.)

(76) objavljeno  16. 07. 16. u 22.15 h 
subota, 16. 07. 2016.     ********************


alt

Članak o Zlatnom ratu ilustriran je fotografijom koju je prvi objavio portal boljani.info a snimio Frane Marinković nakon tramontane u siječnju 2016. godine. Video snimka pogledana je 277.082 puta


DRUGI O NAMA: ZLATNI RAT MEĐU 10 NAJLJEPŠIH

CONDÉ NAST TRAVELLER, svjetski priznat magazin za putovanja, u svom je online izdanju objavio listu deset najljepših europskih plaža među kojima je i Zlatni rat na Braču.
"Hrvatska obiluje prekrasnim plažama, ali Zlatni rat se ističe svojim neobičnim oblikom koji se stalno mijenja ovisno o prilikama. Iako izgleda kao pješčana plaža, sastoji se od sitnih glatkih kamenčića, a proteže se na pola milje sa svake strane vrha plaže. Ova plaža nije samo lijepo lice, savršeno je mjesto za surfanje, vožnju jet-skija ili veslanje na dasci", stoji u opisu plaže u Bolu na Braču..

Ovaj portal je jedan od najcjenjenijih na svijetu, a niti jedan ozbiljan putnik i turist neće ga zaobići planirajući svoje putovanje. Zbog toga je ovo priznanje odlična reklama za Hrvatsku – pročitali smo na portalu Index.hr.

(75) objavljeno  15. 07. 16. u 22 h 

********************


alt

Miki Miljević novi je taksista u Bolu. Ima i odgovarajuću uniformu koju je sam kreirao


TAXI SLUŽBA SA 13 VOZILA

U Bolu je odnedavno čak 13 taxi vozila. Tu uslugu, međutim, mogu pružati i hotelske kuće i turističke agencije za svoje goste. Općina je odredila maksimalne cijene prema kojima se start naplaćuje 20 kn, a svaki prijeđeni kilometar 10 kn. Sat čekanja košta 80, a za jedan komad prtljage plaća se još 5 kuna.
Većina taxija su kombi vozila za 8 putnika, a samo tri su osobni automobili. Zadnji koji je počeo s radom kao taksista je Miki Miljević, koji u svojoj škodi octaviji ima sve ono što treba za ugodnu vožnju u vrućim danima: klima uređaj, ali i besplatni Wi-Fi, deset zračnih jastuka …
Pozivni broj je 00385 95 576 8044.  Miki ima i svoju Internet stranicu: www.boltaxiservice.com, govori engleski i spreman je, po potrebi, goste upoznati sa znamenitostima Bola i Brača. (j.e.)

(74) objavljeno  15. 07. 16. u 21.55 h

********************


alt


BOROVE IGLICE NA ŠETNICI

Bura je donijela i probleme sa borovim iglicama koje je vjetar nanio na šetnicu. Dva puta su tijekom petka ujutro radnici „Grabovog rata“ morali čistiti istu dionicu. Iglice na pločniku bila su opasnost da se netko poklizne, a čini nam se da je ovoj dvojici trebala dodatna pomoć u čišćenju. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 07. 16. u 21.50 h 

********************


alt


NATJECANJE ZA MLADE

Animatori u hotelu „Bretanide“ organizirali su natjecanje mladih gostiju, od šetnice uz skalinade do kamina. Tako je, kažu nam u hotelu, svakog petka, dan uoči smjene.
Lijep primjer kako se može nešto organizirati da gosti budu zadovoljniji. Šteta je što animatore nema u Bolu za 3.500 gostiju koji borave u privatnom smještaju i kampovima. Oni su prepušteni samo sebi, posebno u dane kada nije vrijeme za kupanje. Bilo je o animatorima svojevremeno razgovora i na Općinskom vijeću. Sve je ostalo samo na ideji nekolicine vijećnika. (j.e.)

(72) objavljeno  15. 07. 16. u 21.45 h  

********************


alt


NOVI BANKOMAT

U Bolu je, u samom centru, postavljen još jedan bankomat. Učinila je to Splitska banka, a nalazi se u objektu na autobusnom kolodvoru. Sigurno je da će to biti od pomoći gostima kojima nije ugodno, umjesto na plaži, vrijeme provoditi čekajući pred šalterom jedine banke u Bolu, u poslovnici FINE ili u poštanskom uredu. (j.e.)

(71) objavljeno 15. 07. 16. u 21.40 h  
petak, 15. 07. 2016.     ********************


alt


OTKAZANI KATAMARANI ZA BOL

Ovoga petka, 15. srpnja, zbog jake bure otkazane su katamaranske linije za Bol. U 16.30 neće iz Splita isploviti katamaran za Bol i to je prvi put ovoga mjeseca da ne dolazi u Bol. Katamaran iz Splita ide direktno za Stari Grad, a u subotu ujutro možda, ovisno o vremenskim prilikama, dođe u Bol.

Katamaran iz Dubrovnika neće u 12.30 doći u Bol, već će putnike iskrcati u Milnu, a potom će autobusom biti prevezeni do Bola.

Za putnike koji su namjeravali u 16.15 za Hvar, Korčulu ili Dubrovnik osiguran je autobus u 16.15 (polazak s autobusne postaje) do Milne odakle nastavljaju putovanje katamaranom. (j.e.)

(70) objavljeno 15. 07. 16. u 11 h

********************


alt


SVE JE VIŠE BRODOVA

Povećan je interes za privez jahti i katamarana u luci Bol. Nešto je olakšan rad lučkim redarima jer su izgradnjom na Račiću dobili mogućnost priveza većeg broja jahti. Možemo tek pretpostaviti koliko će brodova dolaziti u Bol izgradnjom nove luke na Račiću. 
Prema najavama u Bol se do 12. rujna očekuje dolazak 197 jahti i 17 katamarana sa ukupno 1.765 putnika. Najviše, blizu 50 jahti dolazi idućeg ponedjeljka, 18. srpnja.
Dolaskom sve većeg broja brodova, sve je više i problema u bolskom akvatoriju. Posebno kada su u pitanju sidrenja. Svjesni su toga i u Grabovom ratu, koji je koncesionar za red u luci, pa direktor Mirko Perić smatra da je neophodna veća suradnja i pomoć Pomorske policije i Lučke kapetanije. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 07. 16. u 23.40 h 

********************


alt


ČETVRTO ISPITIVANJE MORA: IZVRSNO JE!

Objavljeni su rezultati četvrtog po redu ispitivanja kakvoće mora. Za Bol je bitno naglasiti da su uzorci uzeti 4. srpnja na Zlatnom ratu, Borku i Martinici pokazali da je kvaliteta mora – izvrsna. Očito se 20. lipnja dogodio neki incident pa smo doznali da je more na zapadnoj strani Zlatnog rata bilo „Izvrsno“, a na istočnoj strani te na Borku i Martinici – „dobro“. Prošle godine uvijek je bilo „izvrsno“ pa su mnogi bili iznenađeni rezultatom ispitivanja koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ.
Na Jadranu je od 4. do 12. srpnja uzeto 873 uzorka mora, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 128. Svi su rezultati u SDŽ pokazali da se kupamo u moru koje je „izvrsno“, pa tako i na plaža na Braču gdje se redovito dva puta mjesečno ispituje kvaliteta mora. (j.e.)

(68) objavljeno  14. 07. 16. u 23.35 h 

********************


alt


POČINJE "LOVELY DAYS"

Umjetnica Renata Poljak petu godinu za redom u Bolu organizira Dane umjetničkog filma “LOVELY DAYS“ koji se ovog ljeta održavaju od 16. do 20. srpnja u  okviru Bolskog lita.
Svake večeri s početkom u 22 sata u Teatrinu "Dva ferala" ili na terasi kina Bol publiku očekuju novi filmovi.
Ove godine filmove prezentiraju internacionalni kustosi Vanina Saracino iz Italije, Eternal Network: Victoire Dubruel & Éric Foucault iz Francuske, Una Popović iz Srbije, Alenka Gregorić iz Slovenije i Imma Prieto  iz Španjolske. Svi programi su besplatni.
U subotu 16. srpnja festival se otvara radovima jednog od najinteresantnijih umjetnika srednje generacije danas, Adriana Pacia. Godine 1997. godine Adrian Paci pobjegao je od albanskog građanskog rata i pronašao utočište u Italiji, a to njegovo biografsko iskustvo egzila je i polazna točka za njegov rad. U svojim filmovima on inscenira priče koje nas pozivaju na razmišljanje o suvremenim pitanjima našeg društva, kao što su imigracija, vječni tranzit te gubitak korijena. Svi programi su besplatni. (s.b.)

(67) objavljeno  14. 07. 16. u 23.30 h 

********************


alt


TRAMONTANA, BURA PARIĆANA!

Tramontana koja je zbog svojih valova razveselila u četvrtak mnoge kupače na plaži Zlatni rat, u naših se pomoraca radije spominje po zlu nego po dobru. Postoji od davnina izreka „tramontana, bura parićana!“. Stoga se nije čuditi što je za petak  najavljena bura, a podno Velebita i sa orkanskim udarima. Zbog najave bure katamaran se u četvrtak navečer iz Jelse sklonio u Stari Grad, ali se treba nadati da će u petak ujutro ipak doploviti do Bola i nastaviti za Split. (j.e.)

(66) objavljeno  14. 07. 16. u 23.25 h 
četvrtak, 14. 07. 2016.     ********************


alt

Sanja je pronašla i vratila gostu novčanik s dokumentima i - eurima


POŠTENJE PRIJE SVEGA!

Grupa turista zadržala se na šanku cafe bara Loža, popila piće, platila i otišla. Jedan od njih zaboravio je, međutim, novčanik! Našla ga je konobarica Sanja Stehlik i sutradan, kada su ponovno došli na piće, i ne pitajući je li im možda u „Loži“ ostao novčanik, Sanja je začuđenom gostu iz Njemačke predala novčanik s dokumentima i sa preko dvije tisuće eura!
Lijepo je pisati o sličnim primjerima, a Sanja zaslužuje i javnu pohvalu. U Bol je stigla na rad iz Požege prije 8 godina, a u „Loži“ je dvije godine.
Kad bi svi bili poput Sanje. (j.e.)

(65) objavljeno  13. 07. 16. u 22.45 h 

********************


alt


TKO SU SLAVODOBITNICI?

U predviđenom roku, do 8. srpnja, pristiglo je pet prijedloga za ovogodišnje nagrade Općine Bol. Odbor za dodjelu priznanja razmotrit će prispjele prijedloge i obrazloženja te odlučiti tko će dobiti Nagradu za životno djelo, Godišnju nagradu i Grb općine Bol. Konačnu odluku o nagrađenima donosi Općinsko vijeće, a nagrade će biti uručene za Dan općine Bol.
Prošle godine nije bilo nagrađenih već su dodijeljena četiri priznanja bez novčanih nagrada. (j.e.)

(64) objavljeno 13. 07. 16. u 22.40 h

********************


alt


IMA INTERESA ZA IZLETNIČKU LINIJU

Tek je uspostavljena izletnička linija katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag pa je prerano možda govoriti o financijskim efektima i interesu putnika. „Jadrolinija“ sigurno to prati i poznati su joj potpuni rezultati: broj prodanih karata i troškovi.
Ono što se zna, na temelju prodanih karata u Bolu, ima interesa za ovu izletničku liniju. U prvih 11 dana samo u Bolu je za Hvar prodano 230, za Korčulu 46 i Dubrovnik 81 karta. Putnika je bilo i više, jer se karte mogu kupili preko interneta. (j.e.)

(63) objavljeno  13. 07. 16. u 22.35 h 

********************


alt

Sa snimanja "Partence" prošle godine na Zlatnom ratu


JEDAN OBIČAN ŽIVOT

Izložba Renate Poljak se razvija oko središnjeg projekta Partenca i teme migracije povezujući umjetničin osobni život, obiteljsku povijest i društveno-politički fenomen koji posljednjih godina dekonstruira koncepciju i principe humanih temelja suvremenog europskog zajedništva i svjetonazora. Središnji događaj izložbe je video instalacija  Partenca snimljena 2015. godine na Zlatnom ratu u Bolu, koji stoljeće migracija zatvara poveznicom memorije na emigraciju lokalnih stanovnika s početka XX stoljeća s tragedijom današnjeg migranatskog vala iz afričkog i bliskoistočnog prostora.  U skladu sa svojim multimedijskim stvaralaštvom, Renata Poljak temu izložbe razvija i kroz seriju crteža i fotografskih kolaža koji obiteljsku povijest  uzdižu do metafore krhkosti ljudske egzistencije ukliještene u žrvanj društvenih i prirodnih sila koje je određuju. Uz središnji projekt predstavljen je izbor radova iz dosadašnjeg umjetničinog opusa koji tematiziraju autoričine osobne migracije, te ujedno zaokružuju 20 godina stvaralaštva od njezinog prvog video rada Ja, domaćica.
Ljetna izložba Centra za kulturu Brač, na kojoj izlaže Renata Poljak, otvara se u petak (15. srpnja) u 21.30 sati u Galeriji Branislav Dešković. (b.f.)

(62) objavljeno 13. 07. 16. u 22.30 h 
srijeda, 13. 07. 2016.     ********************


alt


alt


POČELA ŠKOLA PLIVANJA

Plivački klub „Grancigula“ od utorka je počeo školom plivanja. Na Martinici će se idućih mjesec dana vježbati u dvije grupe. Oni najmlađi su u 9, a stariji u 10 sati. Lani ih je bilo 130, a ove ih se godine očekuju još više. Ne dolaze samo djeca iz Bola, već i oni koji su u Bolu s roditeljima na odmoru. Ima ih iz Hrvatske, ali i inozemstva.
Zainteresirani se još mogu uključiti u rad ljetne škole plivanja koju vodi Marina Lekić uz pomoć trenera. Vježbanje se ne plaća! (j.e.)

(61) objavljeno  12. 07. 16. u 22.15 h 

********************


alt


PROTIV KOMARACA – JOŠ JEDAN PUT

U utorak rano ujutro zamagljivanjem prizemnom metodom iz automobila, „Cian“ je u Bolu izveo prvu ovogodišnju akciju protiv komaraca. Sljedeća se očekuje krajem ovog mjeseca.
Našu informaciju o dezinsekciji malo je njih pročitalo prije same akcije. Objavili smo obavijest u 23.50, a zamagljivanje je počelo iza 3 sata, rano ujutro. Čini se da je malo njih i čulo brujanje kompresora na automobilu i vidjelo dimne oblake. „Cian“ je taj posao obavio samoinicijativno bez pratnje ovlaštene osobe iz Općine koja im je mogla pokazati gdje su možda legla komaraca.
Prema pisanju tiska i portala, ubodi komaraca nisu baš bezopasni pa nam se čini da akciju treba organizirati mnogo ozbiljnije. Uostalom, to mještani plaćaju kroz općinske poreze pa je sasvim normalno da žele što bolju zaštitu za sebe i svoje goste.
Stanari sa najugroženijih područja, gdje im komarci ne daju spavati ni nakon prve akcije zamagljivanja, trebali bi u Općinu dostaviti svoju adresu, a općina odrediti čovjeka koji će voditi, sljedeći put, ekipu „Ciana“ po bolskim ulicama i kaletama. (j.e.)

(60) objavljeno  12. 07. 16. u 22.10 h 

********************


alt


GOSTOVANJE GLAZBENIKA IZ PUČIŠĆA

Iznimno, ove srijede (13. srpnja) umjesto najavljene večeri lokalne kulture održat će se koncert Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća. Početak je u 21 sati ispred Župne crkve.
Večer lokalne kulture održat će se u okviru predstavljanja zbirke poezije Sanje Baković "Plovna mjesta" u nedjelju 24.srpnja. (s.b.)

(59) objavljeno  12. 07. 16. u 22.05 h 

********************


alt


ZAHTJEVI ZA OTOČNE ISKAZNICE

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava sve predškolce, učenike i studente, koji su korisnici povlaštenog prijevoza, da se zaprimanje i obrada zahtjeva za navedene skupine trenutno zaustavlja, a nastavlja se nakon 1. listopada.
Osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice za kategorije učenika i studenata je usklađeni status korisnika za školsku/akademsku godinu 2016./2017. u odgovarajućem registru, odnosno e-Matici(CARNET) za učenike te SRCU za studente.
Svi korisnici (predškolci, učenici i studenti) koji su, u odnosu na prethodnu školsku/akademsku godinu, mijenjali obrazovnu ustanovu, mjesto školovanja ili mjesto boravka (učenici i studenti koji borave u učeničkim i studentskim domovima izvan svoga mjesta prebivališta), zahtjev za novu otočnu iskaznicu će moći podnijeti tek od 01. listopada 2016. godine u poštanskim uredima. Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje nove učeničke iskaznice ili iskaznice za studenta, korisnici se upućuju da u obrazovnoj ustanovi i/ili učeničkom/studentskom domu obavezno provjere svoj status u pripadajućem Registru (CARNET, SRCE), odnosno Registru boravišta MUP-a.
Do početka obrade zahtjeva u listopadu,korisnici će svoje pravo moći ostvarivati temeljem svojih postojećih učeničkih i studentskih (ili  x-ica) iskaznica, a prema trenutno pripadajućim pravima.
Obavijest iz Agencije objavljujemo u cijelosti u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI ili kliknite OVDJE.

(58) objavljeno  12. 07. 16. u 22 h  

********************


alt


PROJEKCIJA FILMA „ZMAJEVO SELO“

Na osnovu snimljene predstave „Zmajevo selo“ koja je odigrana deset puta protekle sezone u Murvici, akad. filmski i televizijski snimatelj i režiser Šime Strikoman režirao je film koji je premijerno prikazan u veljači, a zainteresirani ga imaju mogućnost ponovo gledati u četvrtak, 14. srpnja, u dvorištu knjižnice s početkom u 21 sat.
Nakon projekcije bit će predstavljena fotoknjiga koju je dizajnirala Jadranka Nejašmić koristeći fotografije Šime Strikomana, Marine Lekić, Petra Kozine, Ivana i Vlade Anića, Bože Nejašmića i osobne. (a.n.)

(57) objavljeno  12. 07. 16. u 21.55 h 

********************


alt

Plaža iza Velog mosta, 12. srpnja u 17.30 sati


OSVJEŽENJE JE U MORU

Onima koji ne moraju, ne preporuča se izlazak po suncu od 10 do 17 sati. Izuzetno je bilo toplo tijekom utorka, a meteorolozi očekuju nešto svježije vrijeme od srijede poslije podne.
Temperatura zraka je u 15 sati izmjerena 31, mora 26,5 stupnjeva, a na suncu je u 17 sati bilo preko 50! (j.e.)

(56) objavljeno  12. 07. 16. u 21.50 h  
utorak, 12- 07. 2016.     ********************


alt


alt


PONEDJELJAK JE DAN ZABAVE NA RIVI

U Bolu je u ponedjeljak navečer boravilo preko pet tisuća turista, a pravoj ljetnoj gužvi doprinijelo je i 49 privezanih jahti na Račiću i ispred hotela „Kaštil“ sa preko 350 gostiju. Pa kada se zna da je ponedjeljak rezerviran za feštu Bolske litnje noći, onda je razumljivo što je bilo teško naći slobodnu stolicu u nekom od restorana ili kafića.
Vjerujemo da je svatko mogao naći neku zabavu, ali i uživati u gastronomskoj ponudi na štandovima koji se na rivi montiraju ponedjeljkom. (j.e,)

(55) objavljeno  11. 07. 16. u 24:00 h

********************


alt


alt


NAŠA POSLA: VODA NIJE ZA IGRU

Na plaži za invalide na Bjenaćici u ponedjeljak je postavljena tabla s brojevima mobitela koje invalidi ili njihovi pratioci trebaju nazvati da bi dobili daljinski upravljač za lift. Piše i radno vrijeme lifta na plaži: 9 do 21 sat.
Invalidi su dobili brojeve mobitela ali su ostali bez tuša i vode. Kao što se moglo pretpostavili (a to smo i napisali) djeca su se, na očigled roditelja, „igrala“ i stalno pritiskala gumb od vode. Automat se pokvario i invalidi, ni krivi ni dužni, ostali su bez vode. Djeca kao djeca, ali je logično upitati kako ih to roditelji odgajaju? (j.e.)

(54) objavljeno  11. 07. 16. u 23.55 h 

********************


alt


alt


ZAMAGLJIVANJE PROTIV KOMARACA

Splitski Cian d.o.o. je najavio da će u utorak (12. srpnja) u ranim jutarnjim satima izvodit radove adulticidne dezinsekcije komaraca na području Bola.
Dezinsekcija će se radi prizemnom ULV metodom (sa vozila) s početkom u 3 sata. U slučaju nepovoljnih klimatskih prilika (kiša, vjetar) radovi će se odgoditi.
Za vrijeme zamagljivanja treba zatvoriti vrata i prozore (posebno osobe sa zdravstvenim tegobama dišnih organa), a vozači moraju biti na povećanom oprezu u prometu (vozilo „Ciana“ se kreće malom brzinom i obilježeno je rotacijskim svijetlom), dok pčelari za vrijeme zamagljivanja trebaju držati pčele u košnicama dok se u potpunosti ne raziđu i posljednji ostaci insekticidne magle. (j.e)

(53) objavljeno  11. 07. 16. u 23.50 h 

********************


alt


KLAVIRSKI RECITAL

U ciklusu klasičnih koncerata ovog utorka u 21.30 sati u crkvi Dominikanskog samostana ljubitelje klasike očekuje još jedan nastup vrhunskih umjetnica, ovoga puta klavirski recital pijanistica Ana-Marije KyunJi-Hyun Cho iz Južne Koreje. Obje umjetnice već su oduševile bolsku publiku. Ana-Marija Kyun koja živi i radi u Varaždinu gdje radi kao profesorica klavira u Glazbenoj školi, u Bolu je nastupala prošle godine, dok Ji-Hyun Cho koja dolazi iz Seula članica je Tria MOMENT koji je u Bolu nastupao prošlog utorka.
Ulaz je slobodan. (s.b.)

(52) objavljeno  11. 07. 16. u 23.45 h 
ponedjeljak, 11. 07. 2016.     ********************


alt


PONEDJELJAK: BOLSKA LITNJA NOĆ

Četvrti put ovoga ljeta, na rivi se organizira gastronomsko-glazbena zabava. Prvi ponedjeljak je to bilo Živilo lito, a onda je nastavljeno kao Bolska litnja noć. U glazbenom dijelu, od 20 sati, ovoga ponedjeljka (11. srpnja) nastupaju domaće snage: Grupa Riva (Neven, Lenko i Dajana).
Turistička zajednica, koja je zadužena za štandove sa jelima i pićem, nastoji uvesti više reda i uniformirati prodavače / prodavačice. Ne ide to baš jednostavno, ali do kraja ljeta ima još mnogo, pa možda će se uspjeti u namjeri da prodaja bude primjerenija turističkom renomeu Bola.
Nakon programa Bolske litnje noći, može se nastaviti zabavom na rivi jer se od 23.30  u cocktail baru Varadero organizira Night Party. (j.e.)

(51) objavljeno  10. 07. 16. u 22.50 h 

********************


alt


BOLSKA KAMERA MEĐU TOP 10

Širom svijeta je postavljeno na tisuće web kamera koje prenose sliku na internetu u realnom vremenu, a u Bolu ih ima tri: na zgradi TZO, Osnovnoj školi i na istočnoj strani plaže Zlatni rat.
Web kamera, koja prati događanja u portu i Velom mostu, a nalazi se na zgradi TZO, uvrštena je među TOP 10 po izboru producenata stranice EarthCam, koja prenosi stotine svjetskih web kamera. Pri izboru TOP 10 kamera vodilo se računa o kvaliteti slike, jedinstvenosti sadržaja i ukupnom dosegu tehničke kvalitete.
Naši gledatelji mogu svakodnevno pratiti rad triju bolskih kamera, a link nam omogućava da pogledamo svih deset kamera sa TOP liste:

http://www.earthcam.com/topten.php

(50) objavljeno  10. 07. 16. u 22.50 h 

********************


alt


SIDRENJE, GDJE TKO ŽELI (2)

Želimo podsjetiti na sastanak koji je 5. svibnja 2015. u Bolu organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije. Tema je bila zaštita Zlatnog rata kao geomorfološkog fenomena. Ukratko ponovimo tri zaključka: obnova šumice odnosno zamjena središnjih borova; ograničenje broja kupaća jer dolazi dvostruko više ljudi nego bi ih trebalo biti; zabrana sidrenja i zabrana pristupa brodovima!
Što je učinjeno 14 mjeseci kasnije? Ništa! Šumica se ne obnavlja, posjetitelja je sve više, ali i brodova koji se tamo sidre. Gornja slika snimljena je 10. srpnja u 9.15 sati. Na spomenutom sastanku napomenuto je da se nikako ne smije dozvoliti sidrenje jer se time ugrožava livada morskih cvjetnica (lažine) što je iznimno važno stanište koje se teško i sporo obnavlja. (j.e.)

(49) objavljeno  10. 07. 16. u 22.45 h 

********************


alt


OPREZ! MOGUĆI SU I TOPLOTNI UDARI!

Prema sedmodnevnoj prognozi vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda, početkom ovoga tjedna očekuju se novi toplinski udari – pročitali smo na portalu Indeks.  U utorak postoji velika opasnost od toplinskog udara na području Karlovca, Rijeke i Dubrovnika, a temperature će se penjati preko 36 stupnjeva - u hladu.
Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)  upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.
Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.
Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.
Preporuča se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka te redovito uzimanje tekućine, poručili su iz HZHM-a.

(48) objavljeno  10. 07. 16. u 22.40 h 

********************


alt


alt


KAKO NASTAJE KAMEN SREĆE?

Među sitnim šljunkom plaže Zlatni rat može se pronaći „kamen sreće“ za kojeg se vjeruje da nalazniku donosi sreću. Taj je kamenčić, veličine nokta na ruci, zapravo poklopac morskog puža turbana (Bolma rugosa ili Astraee rugosa) kojim puž zatvara svoju kućicu. Poklopac uginulih puževa valovi donose na plažu, pa treba biti strpljiv u traženju – kamena sreće.
Puž pronalaze ribari u svojim mrežama, a nalaze ga i ronioci. To je uspjelo i Matku Karmeliću roneći uokolo plaže na Martinici. (j.e.)

(47) objavljeno  10. 07. 16. u 22.35 h  
nedjelja, 10. 07. 2016.      ********************


alt


OD UTORKA ŠKOLA PLIVANJA

Škole plivanja na Martinici bit će i ovog ljeta. Prva prozivka je u utorak 12. srpnja kada će Marina Lekić sa suradnicima odrediti raspored i satnicu vježbanja. Zainteresirani trebaju biti na Martinici u 9 sati, a upisi su za djecu od navršene tri do 15 godina.
Lani ih je u školi „Grancigula“ bilo 130, najviše otkako postoji škola plivanja, a osim djece iz Hrvatske bilo ih je i iz inozemstva.
Napominjemo da turistički vlakić u 8.30 sati kreće sa benzinske postaje preko zaobilaznice (Hrvatskih domobrana) do Samostana. To je po redu vožnje, a cijena prijevoza za djecu je 7 kuna. (j.e.)

(46) objavljeno  09. 07. 16. u 22.25 h 

********************


alt


KATAMARAN DVA PUTA DNEVNO?

Katamaran na novoj izletničkoj liniji iz Dubrovnika u Bol svakodnevno dolazi u 12.30, a vraća se u 16.15 sati. Nakon iskrcaja putnika ide na vez kod benzinske postaje gdje iz autocisterne uzima gorivo. Potom pluta pred lukom čekajući 16 sati i slobodno mjesto na Velom mostu za ukrcaj putnika.
Ćuli smo ovih dana za jednu zanimljivu ideju: katamaran bi u 12.45 mogao iz Bola za Split s novim putnicima gdje bi od 14 do 14.45 imao vremena ukrcati gorivo i krenuti prema Bolu i nastaviti u 16.15 sati izletničku liniju za Hvar, Korčulu i Dubrovnik.
„Jadrolinija“ bi uštedjela troškove prijevoza goriva autocisternom, Boljanima i gostima bilo bi omogućena, osim u 6.30, još jedan put dnevno katamaranska veza prema Splitu, ali i dva povratka: u 14.45 ili 16.30 sati.
Ako je kasno to urediti za ovo ljeto, Općina Bol i Turistička zajednica trebali bi taj prijedlog uputiti „Jadroliniji“ i  Agenciji za obalni linijski pomorski promet - za iduću godinu. Možda svi nađu neki interes, a ne samo putnici!? (j.e.)

(45) objavljeno  09. 07. 16. u 22.20 h  

********************


alt


BEACH PARTY NA ZLATNOM RATU

U cocktail baru Auro od ponedjeljka (11. srpnja) organizirati će se beach party na plaži Zlatni rat. U srpnju je glazbeni program dogovoren šest dana, svakog ponedjeljka i četvrtka, a u kolovozu će to biti 13 puta (1., 2., 4., 5., 7., 8., 9., 11., 14., 15., 18., 22. i 25.).
Početak glazbenog programa je u 16 sati. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 07. 16. u 22.15 h 

********************


alt


NOVO: TURISTIČKI VODIČ BOLA

Izišla je iz tiska nova knjiga Ivice Jakšića Čokrića Puka: Turistički vodič Bola – hrvatsko izdanje. Englesko izdanje očekuje se početkom kolovoza. Promocija, predstavljanje knjige – uz sudjelovanje eminentnih književnika, glazbenika i glumaca – upriličit će se, dakle, nakon izlaska engleskog izdanja.
Svi oni koji su pričom (i pjesmom) predstavljeni u knjizi (u poglavlju marketing) – bolski ugostitelji, hotelijeri, tur operatori, iznajmljivači apartmana, brodova, automobila, skutera, parkirališta… općina Bol, Centar za kulturu Bol, Turistička zajednica Bol i ostali turistički djelatnici – svoj primjerak knjige mogu, od utorka 12. srpnja, predignuti kod autora. (a.o.)

(43) objavljeno  09. 07. 16. u 22.10 h 
subota, 09. 07. 16.     ********************


alt


TAJNI GOST: NAJBOLJI SU RESTORANI

Akcija „Tajni gost“ kojom se mjeri trenutak istine, izvedba i stvarno stanje na terenu, pokrenula je Turistička zajednica SDŽ i Bol je prošle godine od mogućih 100 osvojio 72,02 posto. Najbolje je 2015. ocijenjen smještaj, a najlošije trgovina i suveniri. Ove godine će „Tajni gost“ u Bolu dolaziti tri puta. Prvi put je bio od 24. do 26. lipnja i tada je zbirna ocjena za Bol bila 80,54 posto. Restorani su najbolji (98,53), zatim smještaj (89,95), benzinska postaja (85,71) … Najlošije su ocijenjeni vinarija i suvenirnice (po 57,14 posto).
„Tajni gost“ su osobe koje  anonimno posjećuju zadane lokacije, ponašajući se kao potencijalni/redovni gosti i iz perspektive gosta objektivno mjere kvalitetu pružene usluge prema unaprijed definiranim kriterijima (pozdrav na dolasku, osmijeh, nuđenje dodatnog proizvoda, zahvala na posjetu, pozdrav na odlasku, poziv na ponovni dolazak) i nakon toga na odgovarajući način izvještavaju o svojim iskustvima i zapažanjima.
„Tajni gost“ je tijekom boravka u Bolu bio na 26 lokacija i o svojim ocjenama, zapažanjima i komentarima pismeno izvijestio Turističku zajednicu općine Bol.
Druga će posjeta biti u srpnju, a treća u kolovozu.
Početkom rujna znat ćemo pravu istinu o našoj poslovnosti, ljubaznosti i gostoprimstvu. Saznat ćemo, također, kako je ocijenjen Bol u odnosu na druga mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. (j.e.)

(42) objavljeno  08. 07. 16.  u 23.20 h 

********************


alt


alt


SIDRENJE GDJE TKO ŽELI

Automobila ima sve više, voze u pješačkoj zoni i u zabranjenom smjeru, a parkiraju gdje ih je volja. Postoji od lani i prometni redar koji pokušava uspostaviti neki red i disciplinirati vozače da poštuju prometne znakove.
Problemi nisu samo na cestama. Sve je više nerada i na moru. Brodovi se sidre (parkiraju) uokolo špice Zlatnog rata, a koncesionar i Lučka kapetanija nikako da uvedu više reda. U petak (8. srpnja) usidrio se jedan mini kruzer sa istočne strane Zlatnog rata, iznad optičkog kabela koji ide prema Hvaru.
Na upozorenje lučkog pilota u Bolu, kapetan broda se opravdavao da nije vidio oznaku o zabrani sidrenja.
Tko je nadležan za uspostavu reda na moru, uokolo Bola, posebno oko plaže Zlatni rat? (j.e.)

(41) objavljeno  08. 07. 16. u 23.15 h 

********************


alt


PROGRAM U SVAKOJ SOBI, APARTMANU …

Centar za kulturu i ove je godine tiskao knjižicu u kojoj je kompletan program događanja u Bolu od 11. lipnja do 26. rujna. Na rivi, pred Župnom crkvom, u Galeriji Doma kulture, dvorištu knjižnice, Dominikanskom samostanu, Teatrinu Dva ferala, Galeriji Branislav Dešković. Karelovića dvorima … organizirat će se gastronomsko-zabavne večeri, koncerti, predavanja, izložbe …
Za organizaciju treba mnogo znanja, iskustva i napora, a uz sve to se izdvajaju i značajna sredstva iz općinskog proračuna. Program Bolskog lita ne radi se da bi se privuklo nove turiste, već da se onima koji privremeno ili stalno borave u Bolu pruži malo zabave i kulture. Svima nam je zadatak da knjižice s programom budu u svakoj hotelskoj sobi, apartmanu … Knjižice se besplatno mogu preuzeti u prizemlji Doma kulture ili u Uredu Turističke zajednice. Kompletan program može se pogledati i na našem portalu. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 07. 16. u 23.10 h 

********************


alt


RADIONICA ZA OSNOVCE

Najavljeni pilot projekt Mali grad Vallum, kao novi i to bolski dio dugogodišnjeg uspješnog  projekta Festivala dječjeg stvaralaštva na otoku Hvaru, a pod vodstvom glumca Kikija Ugrine, započinje sa svojim prvim radionicama ovoga vikenda u Bolu.
Iz Centra za kulturu pozivaju djecu osnovnoškolskog uzrasta da dođu na početnu radionicu u subotu i nedjelju, 9. i 10. srpnja, u Domu kulture s početkom u 11 sati. Radionice su besplatne.
Nastavit će se još u dva navrata krajem srpnja i sredinom kolovoza uz gostovanja i druženja drugih radionica.  Festival dječjeg stvaralaštva djeluje na dvije razine. Prva razina su radionice, a druga gotove  predstave. Posljednjih godina u Bolu smo gledali gostujuće predstave djece polaznika radionica na Hvaru kao i sličnih projekata s kopna. Udruga mali grad Faros, nositelj projekta i Centar za kulturu Općine Bol kao organizator u Bolu, započinju s projektom Mali grad VALLUM. (a.ć.)

(39) objavljeno  08. 07. 16. u 23.01 h
petak, 08. 07. 2016.     ********************


alt


DOBRI REZULTATI, ALI …

Dobri rezultati za lipanj i prvo polugodište, što znači povećanje noćenja od 20 odnosno 23 posto, umnogome su odredili tijek radne večere predsjednika TZO i načelnika Tihomira Marinkovića s turističkim gospodarstvenicima. Na sastanku održanom u četvrtak navečer bili su još direktor TZO Bol, predstavnici Bluesun hotela, „Bretanide“ i „Kaštila“, vlasnici turističkih agencija „Adria Tours“, „Bol Tours“ i „More“, direktor „Grabovog rata“, ravnateljica Centra za kulturu i vlasnik kampa „Kito“.
Nakon uvodnog izlaganja predsjednika TZO, direktor TZO izvijestio je o ostvarenim rezultatima u prvih šest mjeseci, a zatim su dobili priliku svi nazočni da kažu svoje viđenje. Svi se slažu da su rezultati zadovoljavajući, bolji nego lani, ali da treba biti oprezan kako nas ovaj dobar rezultat ne bi odveo u krivom smjeru. Jer, na veći interes za naše destinacije ima i sigurnosna situacija u nekim državama do sada značajnim turističkim središtima.
Direktor TZO Markito Marinković izvijestio je i o prvoj od tri dogovorene akcije „Tajni gost“ gdje se ocjenjuju usluge i odnos prema gostu. Bol je od mogućih 100 dobio 80,56 posto. Najbolje su ocjenjeni restorani (98,53), zatim hotelski i privatni smještaj … Ukupno su obišli 26 objekata, a više o zapažanjima i ocjenama Tajnog gosta objavit ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici.
Za idući sastanak, 8. kolovoza, načelnik je najavio informacije o obnovi hotela „Park“ i „Bijela kuća“, što bi za Bol značilo novi vjetar u leđa i za dvije godine bitno drugačiju, naravno, mnogo povoljniju situaciju. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 07. 16. u 23.55 h 

********************


alt


PREDSTAVA „LJULJAČKA ZA DVOJE“

Predstava "Ljuljačka za dvoje " kazališta PlayDrama o izazovima i krizama u ljubavnom odnosu na programu je ovoga petka  (8. srpnja) u 21.30 sati u Teatrinu "Dva ferala". Posebnost ove predstave je u tome što je glumci igraju stopljeni s publikom koja postaje dio predstave. Predstava otkriva odnos dvoje emotivno krhkih ljudi koji pokušavaju popraviti jedno drugo, propituje može li se voljeti i ostati svoj i što se može naučiti o sebi u ljubavnoj vezi.
Redatelj je Elvis Bošnjak, a glumci su Anastasija Jankovska i Ivan Baranović. Predstava je rađena prema tekstu američkog pisca Williama Gibsona. Praizvedena je 1958. godine i odigrana na Broadwayu više od 750 puta.

Ulaznica po cijeni od 40 kuna može se kupiti na ulazu u Teatrin "Dva ferala", sat vremena prije početka predstave. (s.b.)

(37) objavljeno  07. 07. 16. u 23.50 h 

********************


alt

Obitelj Babac moli za pomoć ...


HUMANOST NA DJELU: BOL ZA DAVIDA

Prve su to kapi u Bolu, pa neka ide i dalje … do mora ...
Od ulaznica s dječje predstave „Princeza i svinjar“ i kutija na ulazu, Centar za kulturu, kao inicijator humanitarne akcije, uplatit će na račun mame Danijele 6.000 kn (skupljeno je nešto manje, ali je CZK zaokružio). Načelnik i predsjednik Općinskog vijeća potvrdili da će općina Bol uplatiti isto toliko kao pomoć za operaciju 10-godišnjeg Davida iz Zadra čija je majka Danijela Topalović iz Bola.
- Od našeg prvog koraka ide dakle 12.000 kn za Davida – rekla nam je Ivana Bošković Ivičić, ravnateljica Centra za kulturu. - Vjerujemo da će se naći i drugi, posebno privrednici, i pomoći sa svojim doprinosima ... Hvala svima koji su pomogli ili će to učiniti naknadno ... Idemo dalje.
Račun za uplatu je: Danijela Babac - Za Davida /

ZABA - HR3723600003237332121 / BIC ZABAHR2X.

(36) objavljeno  07. 07. 16. u 23.45 h 

********************


alt


TURIZAM: KOLIKO JE TURISTA U BOLU?

Na početnoj (prvoj) stranici našeg portala počeli smo s dnevnim objavljivanjem broja prijavljenih turista u Bolu. Našu smo ideju realizirali uz podršku i razumijevanje Ureda Turističke zajednice koji ima svakodnevno podatak o broju gostiju, a na temelju prijava iznajmljivača (hoteli, privatni smještaj i kampovi) koje oni unose u E Visitor.
Stvarni broj turista koji je tog jutra u Bolu ipak je nešto veći. Uvijek se računalo da barem 10 do 15 posto borave u Bolu, a nisu prijavljeni. Osim toga ni pedesetak registriranih iznajmljivača nema još pristupa novom sistemu prijavljivanja i evidentiranja turista.
Svakodnevno ćemo oko 10 sati ažurirati podatak o broju turista u Bolu. (j.e.)

(35) objavljeno  07. 07. 16. u 23.20 h  
četvrtak, 07. 07. 2016.     ********************


alt


TRŽNICA: NEMA CIJENA NI RAČUNA

Bolski načelnik pismeno je obavijestio korisnike javne površine na tržnici da su dužni poštivati općinske odluke, a naročito Odluku o komunalnom redu. Prodavači su obvezni na proizvodima istaknuti vidljive i čitljivo ispisane cijene. Moraju također prema odredbama o fiskalizaciji za prodanu robu izdati i račun.
Prekršitelji, stoji u pismu načelnika, biti će kažnjeni, a moguća je i teža sankcija: ukidanje Rješenja o korištenju javne površine. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 07. 16. u 22 h

********************


alt

Kamioni u centru Bola (snimljeno 6. srpnja u 8.45 sati)


alt

Vozilo za prijevoz tereta još se ne koristi za ono zbog čega je lani i kupljen


KAMIONI U PJEŠAČKOJ ZONI!?

Već smo navikli (!?) da tijekom jutra voze rivom kamioni koji najčešće dolaze s robom za trgovine. Uz njih se mogu vidjeti osobna vozila „s dozvolom“, zaštitari, pošta … Hoće li i kada riva postati pješačka zona?
Očito je da nema dovoljno volje da se to i realizira. U preseljenje „Konzuma“ iz centra mjesta teško je povjerovati, ali se, na primjer, može zabraniti ulazak kamiona za snabdijevanje nakon 8 sati. Što sa onim kamionima koji dolaze nakon toga roka? Ima i za to rješenje. Lani je „Grabov rat“ nabavio ne baš jeftino vozilo za prijevoz robe (donja slika) ali se ne koristi za tu namjenu. Jednostavnije je, čini se, da kamioni i dalje ulaze u centar, smetaju turistima koji idu na ukrcaj na izletničke brodove ili ispijaju jutarnju kavu na usputnim štekatima. (j.e.)

(33) objavljeno  06. 07. 16. u 21.55 h 

********************


alt


IZLOŽBA BRAČKOG KIPARA

U ciklusu „Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković“, u četvrtak (7. srpnja)  u 21.30 sati otvorit će se izložba mladog bračkog kipara Ivana Jakšića.
- Zaista nam je zadovoljstvo podržati naše mlade bračke umjetnike u najznačajnijoj bračkoj galeriji – ističe Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač.
Ivan Jakšić rođen je u Splitu 1992. godine. Odrastao je u mitskom Humcu Donjem, uz brojne  kamenolome, glazbu čekića i kamena, ateliere i galerije, u obitelji koja je živjela od kamena i njegove umjetničke obrade. Sve je to nadahnutog mladog Ivana predodredilo za poziv kipara.  S uspjehom je završio Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparstva. Preddiplomski studij kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu završio je u klasi prof. Matka Mijića. Sada je student prve godine diplomskog studija na istoj Akademiji u klasi prof. Lorena Živkovića Kuljiša. Stvarnost i mašta našli su u radu mladog kipara strasnog tumača koji nastavlja tragati za vlastitim stilom. (j.d.)

(32) objavljeno  06. 07. 16. u 21.50 h 

********************


alt

Glazbenice iz Južne Koreje s Ivanom Bošković Ivičić, ravnateljicom Centra za kulturu


NAŠE GOŠĆE IZ KOREJE

Nakon što je prošle godine  na Bolskom litu uspješno nastupila pijanistica Ana-Marija Kyun, ta je rođena Koreanka, a danas profesorica glazbe u Varaždinu, poželjela u Bol dovesti i kolegice glazbenice iz Južne Koreje.
Tako smo u sklopu Ciklusa klasičnih koncerata u  Samostanu imali uistinu poseban koncert klavirskog trija koji čine Ji-Hyun Cho, Haewon Seog i Won-Jung Kim, sve tri uspješne i vrhunske korejske glazbenice iz Seula.
U srijedu su na terasi restorana Santo dobile bolske suvenire koje nose kući u Koreju.
Trima je glazbenicama ovo bio prvi posjet Hrvatskoj i nisu krile oduševljenje.
Najavile su i nove dolaske pa uskoro možemo očekivati i veći broj korejskih turista. (a.ć.)

(31) objavljeno  06. 07. 16. u 21.45 h 
srijeda, 06. 07. 2016.     ********************


alt


alt


NA „SVJETLICI“ UMJESTO RIBE – TURISTI

Mnoge neće obradovati informacija da je za ovo ljeto „Svjetlica“ završila s ribolovom! U utorak su posljednji put dovezli ulov i prodavali ga, kao obično, sa broda privezanog kod benzinske postaje.
Vlasnik i kapetan „Svjetlice“ Vicko Šćepanović potvrdio nam je da je to bio posljednji dolazak s ribom. Idućih će se dana brod urediti za drugu djelatnost – prevozit će turiste na izlete iz Bola na obližnje otoke. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 07. 16. u 23.20 h 

********************


alt


OTVARANJE IZLOŽBE I. KARMELIĆ

"Ista/Drugačija" naziv je izložbe mlade slikarice Ivane Karmelić iz Bola koja se otvara u srijedu 6. srpnja u 21.30 sati u Galeriji Doma kulture. Radovi Ivane Karmelić zasigurno pokazuju da je riječ o drugačijoj mladoj umjetnici koja ovoga puta izlaže autoportrete kroz koje predstavlja odraz vlastite osobnosti, te istražuje problematiku vlastitog lika u slikarskom procesu samoanalize.
Autorica je koristila tehniku uljenih boja na paus papiru. Ivana Karmelić trenutno završava Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom profesora Antona Vrlića.
Izložba u galeriji Doma kulture ostaje otvorena do 19. srpnja, a može se pogledati svakog dana od 19.30 sati do 22.30 sati. Ulaz je slobodan. (s.b.)

(29) objavljeno  05. 07. 16. u 23.15 h  

********************


alt


DJEČJA PREDSTAVA "PRINCEZA I SVINJAR"

U Teatrinu "Dva ferala" u srijedu 6. srpnja u 20.30 sati na programu je predstava "Princeza i svinjar" kazališta "Smješko" prema bajci danskog pisca H.C. Andersena.
"Princeza i svinjar" je predstava o ljubavi koja nađe put do srca u svakom čovjeku. Govori o siromašnom princu svinjaru koji je uspio osvojiti ljubav nedodirljive princeze.
Redateljica predstave je Ivana Boban, a glumci su Danijel Radečić, Jelena Hadži-Manev i Marija Šegvić.

*********
Cijena ulaznice je 30 kuna, od čega samo 10 kuna ide za ulaznicu, a dodatnih 20 kuna ili više, po želji i mogućnosti, skupljat će se na ulazu u prigodnoj kutiji, a u humanitarne svrhe, za liječenje desetogodišnjeg dječaka Davida Babca iz Zadra, čija je majka Danijela Topalović iz Bola.
Roditelji oboljelog dječaka skupljaju novac za operaciju kralježnice koju nije moguće obaviti u Hrvatskoj. Akciju Centra za kulturu Bol, podržat će i  Općina Bol, koja će  udvostručiti  prikupljeni iznos, te će se sve zajedno uplatiti na račun majci dječaka.
(s.b.)

(28) objavljeno  05. 07. 16. u 23.10 h 

********************


alt

Pomognimo obitelji Babac!


POMOĆ ZA NAŠEG DAVIDA

David Babac je rođen 21. rujna 2006. u Zadru s rascjepom kralježnice (spina bifida).
Prvi dan je prebačen u bolnicu Rebro u Zagrebu gdje je i operiran. S dva mjeseca ugradili su mu pumpicu u glavu zbog hidrocefalusa. Nakon toga je imao  još četiri operacije. Sada ga čeka teška i rizična operacija na kojoj ortoped treba ugraditi šipku u kralježnicu  jer mu se stanje rastom pogoršava, što također utječe na unutarnje organe (srce, pluća).
Ortopedi u Hrvatskoj žele čekati s operacijom dok ortopedi u Njemačkoj (Karlsbad) savjetuju da dijete dođe što prije na operaciju.
Nažalost, operacija košta oko 70.000 eura i roditelji su odlučili pokrenuti humanitarnu akciju budući da doktori u Hrvatskoj ne žele potpisati papire za odlazak djeteta na operaciju u Njemačku. Smatraju da nije toliko loše iako je njegova kralježnica iskrivljena već 80 stupnjeva, a stanje se pogoršava.
Davidovi roditelji, majka Danijela (rođ. Topalović je iz Bola) i otac Siniša, zahvaljuju se ovim putem rodbini, prijateljima i svim ljudima dobrog srca koji su odlučili sudjelovati i pomoći da David ode na potrebnu operaciju.
Uplate na račun: Danijela Babac - Za Davida. ZABA - HR3723600003237332121
BIC ZABAHR2X.

(27) objavljeno  05. 07. 16. u 23:05 h 

********************


alt


NOVI AUTOBUSNI KOLODVOR?

Nije samo ovih dana gužva u bolskoj luci. Postalo je tijesno i na autobusnoj postaji. U utorak su u 17.50 sati čak dva autobusa Autotransa bila premalo da prevezu sve putnike iz Bola do Supetra. Jedan je autobus ukrcavao putnike čak ispred Vinskog podruma (na slici) zbog čega su negodovali oni koji su sjedili za stolovima i uživali u vino. Pogled im je zaklanjao autobus, a uživanje im je kvarila  buka motora koji je radio zbog klima uređaja u vozilu. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 07. 16. u 23.00 h 
utorak, 05. 07. 2016.     ********************


altalt


alt


MODNA REVIJA U LITNJOJ NOĆI

Treća po redu Bolska litnja noć pamtiti će se po modnoj reviji kojom se predstavila Sandra Ristovski Grlić iz Beograda, a modele su nosile neke od bolskih djevojaka kojima je to bio prvi nastup na modnoj pisti. Publika voli ovakva događanja i posjeta je bila iznad očekivanja.
Ostali program, koji je počeo na rivi u 20 sati, bio je kao i svakog ponedjeljka: gastronomska ponuda i glazbeni dio za koji je bio zadužen duo Pero i Kole. (j.e.)

(25) objavljeno  05. 07. 16. u 00:20 h  

********************


alt


alt


alt


ROBOTIČARI IPAK TREĆI!

Ipak se bolski robotičari sa Svjetskog prvenstva u Leipzigu (Njemačka) nisu vratili bez priznanja. Osvojili su treće mjesto kao dio Super teama u kombinaciji s ekipama iz Njemačke i Slovačke. Članovi bolske ekipe CroBlueAdriatic bili su Ante Kraljević, Kate Pavišić, Frane Radić i Ana Mikulić s mentoricom Lucijom Špacal.
Na Velom mostu, gdje su katamaranom doputovali u ponedjeljak poslije podne, dočekali su ih roditelji i prijatelji, ali i ravnatelj Osnovne škole Bartul Bakulić.
Mala fešta priređena im je u prostorijama Osnovne škole gdje im je ravnatelj uručio male poklone, a roditelji pripremili kolače i sokove.
O utiscima sa Svjetskog natjecanja govorila je mentorica Lucija Špacal. Na tom je natjecanju inače bilo 500 ekipa iz cijelog svijeta sa 3.500 učenika osnovnih i srednjih škola. U RoboCup Junior kategorijama, Hrvatska je najbolja u svijetu računajući ukupni broj osvojenih medalja. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 07. 16. u 00:15 h 

********************


alt


PLAŽA ZA INVALIDE

Novoizgrađena i uređena plaža za invalide dobro je došla i onima za koje nije napravljena. Treba na neki način upozoriti da prednost korištenja sunčališta i tuša imaju invalidi, a da roditelji vode više računa kada se djeca igraju oko tuša i nepotrebno pritiskaju dugme za vodu. Možda djecu to veseli, ali nepotrebno se troši voda koja nije baš jeftina.
Osim pristupne rampe, rukohvata, lifta i platoa za sunčanje, u funkciji je i tuš, a ugrađene su sa zapadne strane i stepenice za lakši ulazak u more.
Dobro bi bilo na samom ulazu na rampu postaviti obavijest kome se i kako mogu obratiti invalidi ili njihovi pratioci za korištenje lifta. (j.e.)

(23) objavljeno  05. 07. 16. u 00:10 h 

********************


alt


UTORAK: KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Bolsko lito iz godine u godinu obogaćuje i širi svoj program. Neki su programi, pak, kao Ciklus klasičnih koncerata u crkvi Dominikanskog samostana, postali ustaljena umjetnička ponuda i imaju svoju stalnu publiku. Ovoga utorka (5. srpnja) u 21.30 sati na programu je drugi u nizu ovoljetnih klasičnih koncerata. Nastupit će "TRIO MOMENT" iz Južne Koreje, kojeg čine Jihyun Cho na glasoviru, Haewon Seukna na violini, te Wonjung Kimna na violončelu. Riječ je o akademski obrazovanim i širom svijeta nagrađivanim umjetnicama. Na programu su djela Ravela, Piazzole, Mendelssohna i Montia.
Ulaz na koncert je besplatan. (s.b.)

(22) objavljeno  04. 07. 16. u 24:00 h 

********************


alt


BIT ĆE RIBE, DOLAZI „SVJETLICA“

Dva je dana „Svjetlica“ ribarila u vodama oko Visa i Biševa, a s ulovom se očekuje ovoga utorka nakon 18 sati. Brod će pristati kod benzinske postaje i tu će se prodavati riba.
Pokušali smo, ali nismo uspjeli, kontaktirati vlasnika i kapetana „Svjetlice“ da ga pitamo je li to možda zadnji njihov dolazak u Bol s ribom. „Svjetlica“ bi se, prema ranijim najavama, trebala umjesto za ribolov koristiti - za izlete. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 07. 16. u 23.55 h 
ponedjeljak, 04. 07. 2016.     ********************


alt


LITNJA NOĆ: MODNA REVIJA

Nastavljaju se ponedjeljkom na rivi Bolske litnje noći. Uz gastronomsku ponudu i glazbeni program, ovoga ponedjeljka Centar za kulturu je dogovorio od 22 sata modnu reviju. Autorica je Sandra Ristovski Grlić, a haljine će, uz par iskusnijih manekenki, nositi i bolske srednjoškolke.
Program na rivi počinje, kao i obično, od 20 sati. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 07. 16. u 22.55 h

********************


alt


alt


ROBOTIČARI: VAŽNO JE SUDJELOVATI

Bolski robotičari koji su sudjelovali na Svjetskom natjecanju u Leipzigu (Nemačka) vraćaju se, ovaj put, kući bez medalja. Već je uspjeh je što su sudjelovali na tako značajnom natjecanju, a sigurno je da su nešto i naučili.
U nedjelju je bolska ekipa krenula preko Zagreba za Bol. Očekuju se u ponedjeljak u 17.40 sati katamaranom iz Splita. (j.e.)

(19) objavljeno  03, 07. 16. u 22.50 h

************************


alt


PRIJEDLOZI DO PETKA

Za predlaganje kandidata za nagrade Općine ostalo je još vrlo malo vremena. Pisani prijedlozi s obrazloženjem trebaju se dostaviti na adresu Općine Bol do petka 8. srpnja.
Za Dan općine Bol (5. kolovoza) mogu se dodijeliti sljedeća javna priznanja: Nagrada Općine Bol za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnja nagrada Općine Bol.
Predlagatelji mogu biti domaće fizičke i pravne osobe, udruge sa sjedištem u Bolu, općinski načelnik, vijećnici te radna tijela Općine Bol.
Pozivni natječaj objavljen je 12. svibnja, a može se pročitati i na našem portalu u rubrici OBAVIJESTI I OGLASI. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 07. 16. u 22.45 h 
nedjelja, 03. 07. 2016.     ********************


alt


PRIJAVE SU OBVEZNE

Postupno se uključuju svi iznajmljivači u jedinstveni sistem prijavljivanja gostiju putem E Visitora. Računa se da ih pedesetak u Bolu nije još to učinilo. Pristup podacima o prijavljenim gostima, njihovim dolascima i odlascima, sada ima Ministarstvo turizma, Turistička zajednica, MUP, Carina, Porezna uprava, Državni zavod za statistiku i Ured državne uprave.
Prijavu boravka moraju učiniti i oni koji koriste tzv. nekomercijalni smještaj, a to su vlasnici vikendica. Oni za plaćanje boravišne takse mogu koristiti mogućnost plaćanja paušala (za dva člana 60 kuna godišnje i za svakog člana uže obitelji još po 30 kuna). Međutim, paušal ne mogu koristiti vlasnici vikendica ako nemaju stalni boravak u nekoj od država Europske unije. Oni izvan EU plaćaju boravišnu taksu 7 kuna dnevno, a od ove godine ne mogu dobiti ni rješenje za djelatnost iznajmljivanja apartmana. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 07. 16. u 00:25 h 

********************


alt

Iskrcaj putnika (snimak s live camere)


PRVI DOLAZAK IZ DUBROVNIKA

U subotu u 12.30 stigao je u Bol katamaran iz Dubrovnika, a u 16.15 krenuo natrag preko Hvara i Korčule. Sa pristajanjem nije bilo problema jer je u bolskoj luci, zbog smjene gostiju, bilo vrlo malo izletničkih brodova.
Iskrcalo se iz katamarana tridesetak putnika koji su doputovali iz Dubrovnika, Korčule ili Hvara. Otišlo ih je upola manje, a u Bolu je prodano šest karata za Hvar, a četiri za Korčulu.
Prema objavi iz „Jadrolinije“ nova dnevna izletnička linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag održavat će se do 11. rujna. (j.e.)

(16) objavljeno  03. 07. 16. u 00:20 h 

********************


alt


ROTARY KLUB: KOLAJNA OSTAJE U BOLU

Zlatna kolajna koja pripada predsjedniku Rotary kluba Brač, ostaje još jednu godinu u Bolu. Nakon istekao jednogodišnjeg mandata, dosadašnji predsjednik Tihomir Marinković predao je dužnost Markitu Marinkoviću, inače direktoru Ureda Turističke zajednice Bol.
Primopredaja dužnosti obavljena je na zajedničkoj večeri rotarijanaca Brača u subotu u Bolu.
- Zadatak nam je – kaže Markito Marinković – u idućih godinu dana povećati broj članova, da nas na Braču bude do dvadeset. I dalje će se pomagati Udruga Brački pupoljci, a nastavit će se dosadašnja dobra suradnja sa Rotary klubom Hvar. (j.e.)

(15) objavljeno  03. 07. 16. u 00:20 h 

********************


alt


alt


USPJEŠNA AKCIJA „ZELENI POJAS“

Desetak članova Udruge „INA klub volontera“ u subotu su počeli akcijom čišćenja prostora uokolo plaže Zlatni rat, a akcijom će nastaviti i u nedjelju u sklopu projekta „Zeleni pojas“. S njima su bila, ako isključimo vašeg novinara, samo dva Boljanina: Dean Buvinić u ime Udruge „Za bolji Bol“ i Ivan Cvitović, djelatnik „Grabovog rata“.
Marljivo su obavili svoj dio posla, a Udruga „INA klub volontera“ donirat će i 10 tisuća kuna za Udrugu „Brački pupoljci“.
Poželjeli bi da ih češće vidimo u Bolu. (j.e.)

(14) objavljeno  03. 07. 16. u 00:15 h 

********************


alt


JAVNI WC

Poluukopni kontejner na Rudini često je tema naših napisa. Odnedavno je zatvoren i prekriven, a okolni su stanari dobili zamjenske kante za kućni otpad. Međutim, ima onih koji ostavljaju plastične kesice pored kontejnera, ali ih rano ujutro uklanjaju vozilom „Michieli-Tomić“.
Novost je što se u noćnim satima neki sklanjaju iza kontejnera da se – pomokre. To nije ugodno ni za nos, a ni oči pa pa je neophodno taj prostor ujutro i oprati. (j.e.)

(13) objavljeno  03. 07. 16. u 00:10 h

********************


alt


alt


I TO SE DOGAĐA …

Našoj čitateljici A.P., u šetnji Catanijom (Sicilija, Italija), pažnju je privukla, u jednom izlogu, slika plaže Zlatnog rata. Međutim, nije to poziv na odmor u Bolu, već se bolskom plažom reklamira - Zadar.

(12) objavljeno 03. 07. 16. u 00:05 h
subota, 02. 07. 2016.      ********************


alt


alt


U LIPNJU 20 POSTO VIŠE GOSTIJU!

Zahvaljujući novom sustavu prijave gostiju (E Visitor) jednostavnim pritiskom na tipku kompjutora može se odmah ustanoviti koliko je gostiju u Bolu. Prvog dana srpnja bilo ih je 4.139!
Ušli smo u špicu sezone, ali se već zna da je u lipnju bilo 20 posto više gostiju nego u istom mjesecu prošle godine. Na području općine Bol ostvareno je u lipnju 92.754 noćenja - priopćio nam je direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković. Na domaće goste se odnosi 4.268 noćenja (5 posto), a na inozemne ostalo ili 95 posto. Najbrojniji su u lipnju bili Francuzi (18 posto noćenja), zatim Skandinavci (17 posto), Austrijanci (13 posto), Nijemci (12 posto) …
U hotelima je zabilježen rast noćenja od 22 posto, u privatnom smještaju 23 posto, ali je u kampovima bio pad od 12 posto.
U prvih šest mjeseci u Bolu je ostvareno 124.659 noćenja što je 23 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 07. 16. u 24:00 h 

********************


alt

Katamaran je s putnicima privezan pored benzinske postaje ....


alt

... na Velom mostu su bili izletnički brodovi


KRENULA IZLETNIČKA LINIJA ZA DUBROVNIK

Iz Bola je u petak krenula nova dnevna katamaranska linija prema Dubrovniku s pristajanjem u Hvaru i Korčuli. Katamaran „Novalja“ došao je u Bol na izvanrednoj liniji iz Splita što su neki iskoristili i ne čekajući 16.30 sati doputovali ranije kući u Bol na vikend ili na odmor. Zbog uobičajene gužve i privezanih izletničkih brodova na Velom mostu, katamaran je morao pristati oko 15.15 sati najprije na dio operativne obale kod benzinske postaje (!?) a nešto kasnije, kada su otišli izletnički brodovi, u 16.05 sati doći uz Veli most. U subotu i idućih dana, do 9. rujna, to se ne bi trebalo ponoviti. Katamaran će pristajati na Velom mostu u 12.30 sati, zatim uzimati gorivo i usidren izvan luke čekati 16 sati na privez na Velom mostu kako bi u 16.15 krenuo za Dubrovnik.
Prvi dan bilo je putnika u katamaranu prema Dubrovniku. U Bolu je prodano devet karata za Hvar, četiri za Korčulu i šest za Dubrovnik. Međutim, u katamaranu je bilo više putnika koji su karte kupili preko interneta ili su doputovali iz Splita.
Izletnička pruga Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag isti dan, mnogo znači za turističku promidžbu Bola. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 07. 16. u 23.55 h 

********************


alt


BESPLATNA DOSTAVA ROBE

Dobro je znati, iako će to neki smatrati dobrom reklamom, ali na bolskoj tržnici, na štandu Branka Grubišića, kupljenu robu će vam dovesti kući – besplatno. Uvjet je potrošiti više od 100 kuna, ali stalnim mušterijama ponekad će se to učiniti i za manji iznos. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 07. 16. u 23.50 h 

********************


alt


alt


NAŠA POSLA: MOŽE LI DRUGAČIJE?

Po pitanju čistoće mjesta, Bol spada među pozitivne primjere. Ima li međutim (ponekad) i drugačijih prizora? Za čistoću centra mjesta brinu se radnici „Grabovog rata“, a za ostale ulice – sami stanari.
Tko je zadužen, na primjer, na čistoću luke (vidi sliku) i trebaju li domaći ljudi i gosti, sjedeći u kafiću, gledati smeće koje pliva? Tko će očistiti rukohvat uz stepenice između kina i školske zgrade kojeg su onečistile lastavice (vidi sliku)?

(08) objavljeno 01.07.16. u 23.45 h
petak, 01. 07. 2016.     ********************


alt


alt


GUŽVE U BOLSKOJ LUCI

Bol je sve interesantniji za jedriličare, brodove sa jednodnevnim izletnicima, ali i male kruzere koji na krstarenju po Srednjem Jadranu dolaze s turistima u Bol. Zbog prihvata svih koji bi željeli doći do Bola, a pritom im osigurati i sigurniju zaštitu od mogućeg nevremena, uvelike se planira gradnja luke za javni prijevoz na Račiću ali, jednog dana, i produljenje Velog mosta.
Do realizacije planova trebat će udovoljiti svima koji traže vez. Čini se da su veći problemi nego koristi koje imaju Lučka uprava SDŽ i općina Bol.
Prama tarifi koju je odredila Lučka uprava jedrenjaci, na primjer, za noćenje plaćaju 12 kuna po metru dužnom, a jahte 35, a one veće i 45 kn po metru dužnom. Lako je zaključiti da se financijski više isplati privezati jahtu nego jedrenjaka.
Nove gužve se mogu očekivati idućih dana kada bude trebalo osigurati privez za katamaran koji dolazi iz Dubrovnika (12.30 sati) ali i kad odlazi iz Bola za Dubrovnik (16.15 sati). Bit ćemo svjedoci kako će se to uraditi. (j.e.)

(07) objavljeno  30. 06. 16. u 23.40 h 

********************


alt


AKCIJA ČIŠĆENJA U SUBOTU

Članovi Udruge „INA klub volontera“ organiziraju iduće subote (2. srpnja) akciju čišćenje plaže Zlatni rat, okolne šume i nerazvrstanih poljskih putova. Akciji će se pridružiti i članovi udruge „Za bolji Bol“ uz podršku komunalnog poduzeća „Grabov rat“. Pozivaju se i ostali zainteresirani da dođu u subotu u 9 sati kod crkvice sv. Petra i Pavla iznad Zlatnog rat gdje će biti okupljanje.
Dragovoljnu radnu akciju financira INA u sklopu projekta „Zeleni pojas“, a
Udruga „INA klub volontera“ donirat će 10.000 kuna za Udrugu „Brački pupoljci“. (d.b.)

(06) objavljeno  30. 06. 16. u 23.35 h 

********************


alt

Polaznici Fotoradionice s voditeljima iz Foto Hrvatske i ravnateljicom Centra za kulturu Ivanom Bošković Ivičić


BOL OKOM KAMERE

Što su snimili bolski fotografi koji su pet dana vrijedno pohađali fotoradionicu "Svijet u bojama" moglo se vidjeti u četvrtak navečer na izložbi u Domu kulture. U bolskoj fotografskoj družini srele su se sve generacije zaljubljenika u fotografiju koji su željeli naučiti više o samom procesu i tehnikama fotografiranja.
Prethodnih dana obilazili su bolske lokacije i kroz objektiv iz nekog drugog kuta hvatali nove poznate i nepoznate motive Bola. Uz stručno vodstvo novinarke Sanje Grgić Curić obilazili su bolske lokacije i snimili nešto drugačiji Bol od onog kojeg smo navikli vidjeti na turističkim fotografijama. Fotoradionicu su organizirali Centar za kulturu Općine Bol i Foto Hrvatska, a sudjelovali su Alan Alempijević, Joze Marinković, Vini Cvitanić, Lucija Ivičić, Sara Marinković, Dora Marinković, Eda Pleško i Valentina Ratković. Njihove radove moći će vidjeti od nedjelje i čitatelji našeg portala u rubrici IZLOŽBA. (s.b.)

(05) objavljeno  30. 06. 16. u  23.30 h 

********************


alt


ČETIRI IZOSTANKA KATAMARANA

Četiri godine vodimo evidenciju dolazaka i odlazaka katamarana i nikada do lipnja ove godine nije bilo izostanaka. Čak četiri puta nije bio katamaran u Bolu: 16. lipnja zbog juga nije išao za Split niti je poslijepodne došao iz Splita. Sutradan (17. lipnja) nije došao iz Jelse jer je dan ranije ostao u Splitu. Četvrti put je katamaran izostao jer su na mostu bila privezana dva broda, a zbog juga je kapetan tražio nešto više operativne obale koja mu nije osigurana. Katamaran je došao pred luku, a onda okrenuo za Split. Putnici su ostali na Velom mostu. (j.e.)

(04) objavljeno  30. 06. 16. u 23.25 h 

********************


alt


SVJETLICA DOLAZI U PETAK

Po svemu sudeći „Svjetlica“ će s ribom u Bol dolaziti još dva puta. Predzadnji put je ovaj petak (1. srpnja) jer je u planu da se posada okuša ovog ljeta „u lovu“ na turiste. Umjesto ribolova računaju da je turizam manje naporan, a možda bude financijski unosniji. Oni koji vole svježu ribu morat će u petak iza 18 sati sačekati „Svjetlicu“ kod benzinske postaje gdje će biti i prodaja. Trebat će doći malo ranije i od Seke tražiti – broj. (j.e.)

(03) objavljeno  30. 06. 16. u 23.20 h

********************


alt


NAŠI DRAGI GOSTI

Svi su gosti u Bolu dobro došli, ali nas posebno veseli kada, barem kao turisti, dođu oni iz daleka, ljudi naših korijena. U četvrtak (30. lipnja) smo upoznali Josea (Jozu) Radića Šimičića iz San Antonia de Areco (Argentina) koji je prvi put došao u rodno mjesto svojeg oca Franka Radića. S njim su na nekoliko dana u Bol doputovali supruga Martha Apicela Radić i unuk Francisko Federiko.
Otac Josea, Franko Radić, rodio se 1915. u Bolu, a u Argentinu je iselio 1931. kao 16-godišnjak.
U društvu naših iseljenika bila je Splićanka bolskih korijena Lucija Hrga koja je uvijek na usluzi našim ljudima iz Argentine. (j.e.)

(02) objavljeno  30. 06. 16. u 23.15 h

************************


alt


PREDAVANJE U DVORIŠTU KNJIŽNICE

Prof. Ive Livljanić, prvi veleposlanik Republike Hrvatske u Vatikanu od 1992. do 1998. i veleposlanik u Čileu od 1999. do 2003., održat će predavanje  „Hrvatska i Sveta Stolica s osvrtom na glagoljaše“ u petak, 1. srpnja, u dvorištu bolske knjižnice „Hrvatske čitaonice“ s početkom u 21.00 sat. (j.n.)

(01) objavljeno  30. 06. 16. u 23.10 h ********************ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"