Arhiv 2016. / VIII.

U kolovozu objavljene 142 vijesti i 197 fotografija


srijeda, 31. kolovoza 2016.


alt


SURFERIMA BOL JE TREĆI U EUROPI!

Njemački Surf magazina za mjesec kolovoz objavio je reportažu sa Svjetskog prvenstva u Bolu 2016. Za našu informaciju mnogo je važniji njihov odabir Bola kao trećeg najboljeg mjesta za obiteljski windsurfing u Europi.
- Moram naglasiti – rekao nam je organizator natjecanja u Bolu i član škole jedrenja na dasci Zoo Station Bol Toni Bilić -  da ta lista nije rađena s nama u dogovoru nego je to njihov odabir uslijed informacije svih korisnika foruma njihovog magazina.
Surf magazin najtiražniji je i najveći surf magazin u Europi te da je ovaj odabir od izuzetnog značaja za Bol kao destinacije koja je cijenjena u Europi. Ispred Bola je plasiran Roses, koji je predgrađe Barcelone, te njemački otok Borkum u Sjevernom moru. Oba su to elitna ljetovališta u svojim zemljama tako da je Bol svrstan u samu kremu, a iza nas su ostali svi grčki otoci te Lago di Garda. (t.b.)

(142) objavljeno  30. 08. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Scena iz filma "Kad otvorim oči" koji je na programu u četvrtak


FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA

U Bolu od 1. do 3. rujna gostuje Festival mediteranskog filma Split koji se u lipnju održavao u Splitu po osmi put. Publika će u Bolu vidjeti najbolje filmove festivala. Prikazat će se nagrađeni filmovi s područja Mediterana koji se ne mogu vidjeti u redovitoj kino distribuciji, svaki dan po jedan kratkometražni i jedan dugometražni film.
Filmovi će se prikazivati na terasi bolskog kina.
Četvrtak, 1. rujna u 21 sat: na programu je kratki dokumentarac "Kino otok", o izgubljenoj kulturi otočkih kina, a nakon toga prikazuje se film pobjednik festivalskog žirija, tuniški film "Kad otvorim oči".
Petak 2. rujna: donosi dva filma koja je festivalska publika  proglasila najboljim - u 21 sat prikazat će se prvo kratki igrani film "Ritki zrak", a potom francuska crna komedija "Priče s asfalta".
Festival mediteranskog filma Split u Bolu završava u subotu, 3. rujna. U 21 sat prikazuje se najprije pobjednik kratkometražnog programa film "Zvjerka",  te potom dokumentarac "U suton života".
Gostovanje festivala organizira Kino Mediteran u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol, te je festival dio manifestacije Bolsko lito. (s.b.)

(141) objavljeno  30. 08. 16. u 23:00 h

********************


alt


PROMOCIJA KNJIGE „TURISTIČKI VODIČ BOLA“

Ivica Jakšić Čokrić Puko nazvao je to predizbornom promocijom svoje najnovije knjige „Turistički vodič Bola“ koja je tiskana na hrvatskom i engleskom jeziku.
Mjesto događanja je, kao i obično, caffe bar Marinero i to u subotu 3. rujna s početkom u 21 sat. Ne treba sumnjati u Pukotovu dobru organizaciju i brojne goste koje je najavio: Željko Vukmirica, Hrvoje Marko Peruzović, dr. Kukoč, ali je planirana i jednopartijska izložba (Bolska turistička apokalipsa) i jednoumna video projekcija (Drug Tito drugi put u Bolu). Goste će zabavljati Ljetno kino, DJ Rončević, klape Braciera i Užonca, Šušur Bol … (j.e.)

(140) objavljeno  30. 08. 16. u 22:55 h  

********************


alt


ZAHVALNOST NA RASTANKU

Uprava hotela „Zlatni rat“ (Bluesun hoteli) u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspješnu suradnju Srednje škole Bol i hotela, organizirala je oproštajni ručak za dosadašnjeg ravnatelja škole Krešimira Okmažića koji je od 1. rujna i službeno u mirovini. Tom prilikom uprava hotela mu je poklonila skulpturu, rad zagrebačke umjetnice Nataše Ninić.
Na druženju u restoranu Plaža Borak su bili izvršni direktor Dino Sokol, direktor kadrovske službe Frane Žuvić, dugogodišnji djelatnik hotela Jerko Martinić, nova ravnateljica škole Sani Bodlović i nastavnica Ugostiteljskog posluživanja Marija Petojević. (foto: d. karninčić)

(139) objavljeno  30. 08. 16. u 22.50 h 

********************


alt


SEZONSKA LINIJA BOL - ZAGREB

Zadnji autobus na sezonskoj direktnoj liniji iz Zagreba za Bol kreće u subotu 3. rujna u 23.30 sati. Iz Bola za Zagreb posljednji je polazak u nedjelju 4. rujna u 13.45 sati. (j.e.)

(138) objavljeno  30. 08. 16. u 22.45 h 

********************


alt

Zoran Kojdić, tajnik boćarskog kluba iz Murvice predaje pismenu zamolbu za pomoć direktoru Ureda TZ Bol Markitu Marinkoviću


MURVICA: DOK SE IGRA, TRAŽE SE SPONZORI

Za organiziranje boćarskog turnira treba mnogo entuzijasta-volontera, ali i novaca za pokriće troškova. Ukupno su prijavljene 24 ekipe koje su trebale uplatiti kotizaciju po 150 kuna. To je premalo za pokriti sve troškove, jer samo zadnja večera košta barem 100 kuna po osobi, a računa se da će ih na završnoj svečanosti (uz janjetinu) biti stotinjak. Tu su još troškovi pehara, medalja ...

Tajnik kluba iz Murvice u utorak je pismeno zatražio pomoć od Turističke zajednice (na slici). Sezona je bila dobra pa se boćari imaju razloga nadati nekoj pomoći.

U utorak je Petrito (Škrip) sa 2:0 pobijedio Veterane (Supetar). Još igraju Zmajevi (Murbica) i Puki (Postira). U uzbudljivoj završnici Postirani su pobjedili domaćine 2:1.

U srijedu u 19 sati se nastavlja natjecanje: Milanović (Postira) - Luda kuća (Supetar) te Tomek (Bol) - Lovac (Škrip) (j.e.)

(137) objavljeno  30. 08. 16. u 22:40 h 

********************


alt


DOBRO JE ZNATI: AMBROZIJA PRIJETI!

- Ovih dana sam saznala da u mojim jerulama "uzgajam", naravno ne znajući, ambroziju. Odmah sam ju počupala i bacila u smeće. No danas – piše nam  Nada Schönenberger Petrak - na samom desnom uglu Zlatnog rata uočila sam ambroziju u pozamašnoj veličini! Mislim da bi trebalo uputiti građanstvo (i općinske komunalne službe) da tu napast iščupaju kad je vide, jer ona se razantno množi, a mnogi ljudi su na nju alergični.       
Ambrozijina pelud je jedan od najjačih poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi.
Štetnost ambrozije u poljodjelstvu je velika, jer ona zahvaljujući svome izuzetno jakom korijenskom sustavu i bujnoj vegetativnoj masi iz tla iznosi velike količine hranjivih tvari, prouzrokujući time osiromašenje tla.
Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere suzbijanja.
U brojnim europskim zemljama doneseni su zakonski propisi u vezi iskorjenjivanja ambrozije. Primjerice, u Republici Hrvatskoj je 5. srpnja 2007. donesena Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije. 

(136) objavljeno  30. 08. 16. u 22:30 h   
utorak, 30. 08. 2016.     ********************


alt


alt


GOSTIJU JOŠ IMA, LJETU NIJE KRAJ

Sudeći po broju posjetitelja na bolskoj rivi u ponedjeljak navečer, turističkoj sezoni nema kraja. Gosti, ali i mještani, došli su u iznenađujuće velikom broju na Bolsku litnju noć, posljednju u kolovozu. Zabavnoj atmosferi doprinio je Dalmatinski band iz Postira, a dio glazbenog programa upotpunili su i jazz glazbenici, polaznici Glazbene škole iz Pučišća koji su večer prije imali pred Župnom crkvom samostalni koncert.
Na štandovima ponuda bolskih ugostitelja: tunjevina, papaline, lignje, skuše, njoki, pohane srdele … Naravno, bilo je i raznih kolača, a uz pivo pilo se i domaće vino.
Do kraja ljeta bit će još dva ponedjeljka Bolska litnja noć, a 27. Bolsko lito završava 26. rujna (ponedjeljak) manifestacijom – Adio lito. (j.e.) 

(135) objavljeno  30. 08. 16. u 00:55 h   

********************


alt


BOL - NAJPOŽELJNIJA DESTINACIJA?

Bol je u drugom krugu ocjenjivanja kao kandidat za priznanje „Najpoželjnija destinacija za ljetni odmorišni turizam“. Za prvi krug zaprimljeno je 57 kandidatura za Destinaciju godine, a za drugi krug odabrano je njih 30 u pet potkategorija. Drugi krug ocjenjivanja je 9. rujna na Plitvičkim jezerima kada Bol ima 20 minuta za prezentaciju destinacije pred članovima radne skupine.
Hrvatska turistička zajednica godišnje će nagrade uručiti na Danima hrvatskog turizma koji se ove godine organiziraju krajem listopada u Bolu. (j.e.)

(134) objavljeno  30. 08. 16. u 00:50 h  

********************


alt


KATAMARAN SEDAM DANA DUŽE

„Jadrolinija“ je tražila, a Agencija za obalni linijski pomorski promet dala je suglasnost da izletnička katamaranska linija Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol ne završava 11. rujna, kako je bilo planirano, već ostaje do 18. rujna.
Razlog za traženje „Jadrolinije“ je veliki interes za putnički promet na ovoj liniji.
Sve je više i onih koji smatraju da bi liniju iz Bola trebalo nastaviti prema Splitu. Iako su cijene prijevoza nešto veće nego na linijama koje subvencionira država i nema popusta za otočane, ipak bi i za njih bila pogodnost da u 12.45 mogu katamaranom za Split, a vratiti se redovnom linijom u 16.30  sati. Za 150 minuta boravka u Splitu moguće je obaviti dosta poslova. (j.e.)

(133) objavljeno  30. 08. 16. u 00:50 h  

********************


alt

Trajekt na liniji Sumartin - Makarska


MANJE TRAJEKTI I AUTOBUSA

Još na početku ljeta objavljeni su redovi plovidbe trajekata i red vožnje autobusa kada je određeno kada će se smanjivati broj polazaka.
Dva trajekta dnevno manje, iz Supetra i iz Splita, plovit će od 4. rujna (nedjelja) i to iz Supetra u 11.45 i 16.30, a iz Splita u 10.30 i 15.15 sati.
Od 5. rujna novi je raspored polazaka trajekta iz Sumartina i Makarske. Umjesto pet linija, sada će ih, do kraja rujna, biti četiri.
Autobusna linija Bol – Sumartin – Bol ukida se 1. rujna, a autobusi za Zagreb zadnji dan voze 4. ili 6 rujna. Na internet stranicama pronašli smo i jedan i drugi datum, a tijekom utorka provjerit ćemo što je točno. (j.e.)

(132) objavljeno  30. 08. 16. u 00:45 h 

********************


alt


KONCERT GITARISTIČKOG TRIJA

Koncert gitarističkog trija "Alegrias" održat će se u utorak, 30. kolovoza u 21.30 sati u crkvi Dominikanskog samostana.
Glazbenici Dimitri Lavrentiev, Takeo Sato i Klaus Wladar pobjednici su renomiranih svjetskih glazbenih natjecanja.
Nakon završetku studija na Konzervatoriju u Augsburgu u Njemačkoj 2007. godine, odlučili su udružiti se u gitaristički trio, te potom istražiti uzbudljivi repertoar skladbi za tri gitare.
Riječ "alegrias" potječe iz flamenco tradicije i može se prevesti kao "radost" ili "radost igranja".
Ta "radost igranja" kao posebna strast spojila je trojicu gitarista u novom prostoru glazbe.
Ulaz na koncert je slobodan. (s.b.)

(131) objavljeno  30. 08. 16. u 00:40 h 

********************


alt


alt


MEGA JAHTA ISPRED BOLA

Mega jahta ROYAL ROMANCE u ponedjeljak pred večer, od 18:34 sati, nalazi se usidrena ispred Bola. Zbog svoje veličine i raskošne rasvjete odmah je izazvala pažnju, ali i pitanje tko je njezin vlasnik. Na portalu smo pronašli ime vlasnika. To je Viktor Medvedchuk, jedan od sedam najmoćnijih biznismena u Kijevu, inače veliki prijatelj ruskog predsjednika Putina. Nismo saznali je li trenutno na jahti vlasnik i koliko će jahta ostati u Bolu.
Jahta je dužine 92 metra, vrijednost joj je 125 milijuna dolara, ima 22 člana posade i sedam kabina u kojima se može smjestiti 14 gostiju. (j.e.)  

(130) objavljeno  30. 08. 16. u 00:35 h  

********************  alt


PROBLEMI NA RAČIĆU: OGRADA I PRIVEZ (2)

Poštovani,
ovim putem želimo demantirati izjavu u Bolskoj kronici iz članka "Problemi na Račiću: ograda i privez", gdje se spominje da ni sidrenja anela nisu kvalitetno izvedena:
"Aneli za vezivanje brodica od nehrđajućeg čelika su ugrađeni prije gotovo godinu dana.
Izrađeni su i montirani prema projektu.
Prema informacijama sa spomenutog sastanka, 7 anela je izvučeno, a jedan anel je puknuo na varu.
Sve anele smo ugradili dvokomponentnim ljepilom prema projektu. Problem očito nastaje kao posljedica vezivanja brodova veličine na koje se nije računalo prilikom dimenzioniranja.
Brodovi koji se ovo ljeto vezuju za te anele bi trebali biti vezivani za bitve na obali (koje bi trebalo ugraditi), a za ovakav tip anela je predviđeno vezivanje manjih brodica.
Uostalom, oko ove teme nebi trebalo biti problema kada se izgradi lukobran.
Dakle, aneli su izvedeni od strane izvođača striktno prema projektu.
Srdačan pozdrav,
Frane Kapić, ing.građ. , Titan Constructa d.o.o.“

(129) objavljeno  30. 08. 16. u 00:30 h 

********************


alt


BALOTE OD 19 SATI

Boćarski turnir u Murvici igra se od 19 sati, sat vremena kasnije nego do sada. Rezultati utakmica odigranih u ponedjeljak: Marko (Škrip) - Radić (Postira) 2:0, Jakov (Pražnica) - Tope (Supetar) 2:0.

Raspored za utorak u 19 sati: Zmajevi (Murvica) - Puki (Postira) te Veterani (Supetar) - Petrito (Škrip).

(128) objavljeno  30. 08. 16. u 08:30 h 

ponedjeljak, 29. 08. 2016.     ********************


alt


NEZABORAVNA GLAZBENA VEČER

Lijepu nedjeljnu večer još više su uljepšali svojom pjesmom i glazbom polaznici „Jazz radionice Bol“. Bio je to njihov završni koncert ispred Župne crkve u organizaciji Centra za kulturu, a kao dio programa 27. Bolskog lita.
Na temeljima „Pučiške ljetne škole“ prije petnaest godina nastao je novi projekt „Jazz workshop Bol“
Gotovo na svim instrumentima polaznici škole , učenici osnovnih   i srednjih glazbenih škola, glazbenih akademija te samouki glazbenici usavršavali su svoja glazbena umijeća. Njihov cilj je bio aktivno provesti godišnji odmor uz muziciranje  i druženje s kolegama iz drugih zemalja.
U sklopu  projekta  „Jazz workshop Bol“ kojeg su vodili naši eminentni glazbenici; Saša Nestorović (saksofon), Mario Igrec (gitara), Nenad Jura Vrandečić (kontrabas), Hrvoje Galler (klavijature), Damir Fenrich (bubnjevi), Maja Savić (asistent i vokal) i Guillermo Rozenthuler (jazz i salsa pjevač iz Argentine), održali su jazz radionice te niz koncerata na neuobičajenim mjestima kao što su trajekti Jadrolinije,  kamenolomi te  Aerodrom  Brač, a završni koncert su imali u Bolu. Oni koji nisu bili na Trgu pred Župnom crkvom neće zažaliti jer ne znaju što su propustili. Iduće godine vrijedilo bi samo zbog ovog koncerta doći u Bol.

(127) objavljeno  28. 08. 16. u 23.50 h 

********************


alt


BOLSKA LITNJA NOĆ NA FILMU

Uobičajena je ovoga ljeta, svakog ponedjeljka, organizacija gastronomsko-glazbene fešte na Rivi. Na štandovima se nude razne delicije iz mora, ali su u ponudi također i kolači, domaće vino i druga alkoholna pića, točeno pivo …
Za glazbu je ovoga ponedjeljka zadužen Dalmacija bend iz Postira, a to je prilika da se barem jednom tjednom zapleše na otvorenom. Kao gosti večeri nastupit će i jazz glazbenici.
Novost je što će se tijekom večeri snimati promotivni film o bolskim feštama. Savjetujemo čitateljima našeg portala da dođu u ponedjeljak nakon 20.30 sati na Rivu. Prilika je da kamere zabilježe njihovu nazočnost i zabavljanje, zajedno s gostima, u bolskoj ljetnoj noći. (j.e.)

(126) objavljeno  28. 08. 16. u 23:45 h  
nedjelja, 28. 08. 2016.     ********************


alt

Gostima iz Italije završava feragosto i u nedjelju se vraćaju kući (foto: ivana radić)


REKORD VEĆ POČETKOM RUJNA

Posljednji je vikend u kolovozu kada je moguće očekivati više odlazaka nego dolazaka. Prema podacima eVisitora, koje svakodnevno objavljujemo na našem portalu, tek su neznatna smanjenja u odnosu na špicu sezone. Prema najavama, dobar posjet turista očekuju se i u rujnu.
Prema informacijama iz Ureda TZO Bol oko 10. rujna trebao bi se realizirati prošlogodišnji rekordan broj noćenja od 592.354. Noćenja do kraja posezone bit će dodatne brojke za novi bolski rekord u 2016. godini.
I još jedna zanimljivost: u listopadu se očekuje dolazak 100-tisućitog  gosta što u Bolu, u 90-godišnjoj povijesti turizma, još nikada nije ostvareno. Prošle godine u Bolu je došlo 94.759, a godinu dana ranije (2014.) 83.581 gost. (j.e.)

(125) objavljeno  27. 08. 16. u 23:10 h 

********************


alt


REKREACIJSKI RIBOLOV

Za obavljanje rekreacijskog i športskog ribolova potrebna je dozvola, bez obzira obavlja li se sa obale ili iz brodice. Iznimno, bez dozvole rekreacijski ribolov mogu obavljati osobe mlađe od 14 godina odmetom s jednim povrazom sa ili bez korištenja štapa. Osim domaćeg stanovništva, interes za rekreacijski i športski ribolov iskazuju i naši gosti. Dozvola se dobiva jednostavno. Dovoljno je otvoriti portal www.mps.hr i tamo su sva potrebna uputstva, a dozvola se može tražiti i dobiti za jedan dan ribolova (plaća se 60 kn), tri dana (150 kn), sedam dana (300 kn) i mjesec dana (700 kn). Uputstva su na hrvatskom i engleskom jeziku. (j.e.)

(124) objavljeno  27. 08. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Plaža ispod Bijele kuće


PONOVNO LJETNE TEMPERATURE

Nakon nekoliko burnih i prohladnih dana, ponovo se vraćaju ljetne temperature. U subotu u 14 sati bilo je 30, a mora 24 stupnja. Stabilno vrijeme potrajat će do kraja kolovoza, ali i u prvom tjednu rujna.
Kišu priželjkuju poljoprivrednici, ali je nema u meteorološkim najavama. (j.e.)

(123) objavljeno  27. 08. 16. u 23:00 h 

********************


alt

Đenka Vukota, Dragica Martinić i Jela Miljević bolje su od ekipe Pere Nevistića


MURVICA: BOLKE IDU DALJE

Ženska ekipa potpomognuta jednim muškim članom, zasluženo je slavila u subotu navečer, trećeg dana boćarskog turnira u Murvici. U igri, koja je trajala skoro četiri sata, Bolke su bile bolje od selekcije koju je odabrao i vodio Pero Nevistić. Poveo je Pero, ali su Bolke uvjerljivom igrom izjednačile i u trećem susretu – pobijedile. Taj su uspjeh ostvarile Dragica Martinić, Đenka Vukota i Jela Miljević, a od pomoći im je bio muški član Stjepan Valešić Tot.
Drugi susret nije odigran: Tomek – Nježni 2:0 (bb). U nedjelju u 18 sati igrat će Škrip – Sutivan. (j.e.)

(122) objavljeno  27. 08. 16. u 22:55 h 
subota, 27. 08. 2016.     ********************


alt


PROBLEMI NA RAČIĆU: OGRADA I PRIVEZ

Pri kraju su radovi na postavljanju preostalog dijela ograde iznad šetnice na Račiću. U petak su  taj dio obišli načelnik, nadzorni inženjer, izvođač i predstavnici „Grabovog rata“ koji privezuju brodove uz novi dio rive (šetnice). Nadzor traži otklanjanje uočenih nedostataka na ogradi, ali i problem priveza brodova. Proteklih dana, za vrijeme nevremena, neki aneli za koje se vezuju brodovi jednostavno su iščupani. Možda će biti manje problema kada se izgradi lukobran buduće luke, ali se čini da ni sidrenja anela nisu kvalitetno izvedena. (j.e.)

(121) objavljeno  27. 08. 16. u 00:15 h  

********************


alt


alt


ZA SVE NIJE BILO MJESTA

U dvorištu knjižnice u petak navečer za sve posjetitelje nije bilo stolica. Došlo ih je više nego je organizator računao da će ih biti na predstavljanju zbirke poezije "Nostalgija čuvar baštinjenog mi" autorice Mercedes Cede Marinković.
Autorica je čitateljskoj publici već poznata kao kreativna spisateljica. Prošle je godine objavila knjigu  „Buol iz dušie i storih kartulinah“, a 1997. godine kuharicu na bračkom dijalektu "Nonina kredienca i bolski škafetini". Autorica kroz svoja književna djela spaja prostore koji obilježavaju njezin život, Imotski, Brač i Bol.
Večerašnje goste na početku je predstavila ravnateljica Općinske knjižnice Jadranka Nejašmić, a zatim su o samoj zbirci govorili publicist i književnik Mladen Vuković, novinar Braco Ćosić i sama autorica, Mercedes Ceda Marinković.

(120) objavljeno  27. 08. 16. u 00:10 h 

********************


alt

Iznad vodenog parka je znak zabrane sidrenja. Gliser je u 17.15 ipak bio usidren između znaka i broda s kojeg se od jutra pokušava popraviti optički kabel


alt

Znak zabrane sidrenja!


NAŠA POSLA ILI PRIČAM TI PRIČU

Godinama se govori o zabrani sidrenja plovila uokolo plaže Zlatni rat i od Bilina kuće prema zapadu.Tamo su podmorske instalacije: kanalizacija, vodovodne cijevi za Hvar, optički kabeli …
Pred neki dan je „Grabov rat“ sa istočne strane Zlatnog rata postavio (obnovio) oznaku o zabrani sidrenja, ali od toga nikakve koristi.
U petak u 8 sati stigao je manji trajekt „Badija“ koji je dovezao opremu za popravak optičkog kabela (šteta je 280 tisuća kuna, izvijestio je HT). Pristup kabelu bio je otežan zbog brojnih usidrenih jedrilica. Jedan smo usidreni gliser i mi snimili u 17.30 sati.
Ako se ne može, već godinama, organizirati sastanak zainteresiranih (Općina, koncesionar, Lučka kapetanija, Pomorska policija) i riješiti taj problem, onda predlažemo studijsko putovanje, što je već bila praksa, kako bi se upoznali (Općina, TZO, koncesionar) sa iskustvima neke od susjednih turističkih destinacija. Možda su i oni imali sličnih problema. Samo ih treba pitati kako su oni to riješili. Nije to nikakav trošak, u odnosu na 280 tisuća kuna koliko će netko platiti zadnji  popravak oštećenog optičkog kabela - zbog nepropisnog sidrenja! (j.e.)

(119) objavljeno  26. 08. 16. u 23:55 h 

********************


alt


JAZZ KONCERT ISPRED CRKVE

Završni jazz koncert muzičara, koji su protekli tjedan u Bolu pohađali ljetne jazz radionice Međunarodne ljetne glazbene škole iz Pučišća, održat će u nedjelju, 28. kolovoza u 21.30 sati ispred Župne crkve. Međunarodna ljetna glazbena škola iz Pučišća postoji više od 20 godina, a dio svojeg programa, radionice popularne i jazz glazbe, posljednjih deset godina održava u Bolu. Predavači na radionicama su vrhunski glazbeni stručnjaci i virtuozi jazz izvedbi, kao što su Nenad Jura Vrandečić, Mario Igrec, Saša Nestorović i drugi.
Za kraj održavanja radionica, voditelji i polaznici zajedno muziciraju na završnom koncertu koji se već tradicionalno održava ispred Župne crkve, i u kojem rado uživaju mještani i gosti Bola.
Završni jazz koncert u nedjelju dio je programa Bolskog lita, i ostvaren je u suradnji s Centrom za kulturu Općine Bol. Jazz glazbenici nastupit će i u ponedjeljak na Bolskoj litnjoj noći u dijelu programa, uz vodeće zabavljače Dalmacija band iz Postira. (s.b.)

(118) objavljeno  26. 08. 16. u 23.45 h 

********************


alt


alt


alt


KAKO SE ODIJEVATI NA ULICI?

Dubrovnik i Split će kažnjavati turiste koji se u centru grada šetaju neadekvatno odjeveni – u kupaćim kostimima. Neki pozdravljaju tu odluku, ali ima i onih koji se tome protive. Nešto slično, vjerujemo, neće se zabraniti u Bolu. Bolskom rivom svakodnevno, mladi ali i oni koji to više nisu, prolaze (šetaju) i u kupaćim kostimima. Neke smo snimili u petak u poslijepodnevnim satima.
Međutim, smatramo neprimjerenim da u kupaćim kostimima ili muškarci goli do pasa ulaze u trgovine, banku, restorane … Neprimjereno odjeveni su i neki naši mještani. Jednog od njih, ugostitelja po struci, u petak smo vidjeli (i upozorili) kako bez majice kupuje u mesnici „Tino“. (j.e.)

(117) objavljeno  26. 08. 16. u 23:40 h 

********************


alt


OGRADA ZA PSE ILI VLASNIKE

Na prilazu Rudini sa Studenca, mali je park, na kojem se u petak postavljala žičana ograda. Pitali smo je li to zbog pasa, ali smo dobili odgovor da to čine zbog njihovih vlasnika. Oni (vlasnici) slobodno puštaju svoje ljubimce u ovaj parkić, ali i na druge zelene površine.
Za pse je napravljena plaža o kojoj ovog ljeta nitko ne vodi računa. Ostala je zimus bez šljunka pa je pristup moru skoro pa nemoguć. Na susjednim plažama nema table, osim na Zlatnom ratu, da je zabranjeno kupanje psima. Ako nema zabrane, onda je – dozvoljeno.
Vrijedi li to i za parkove? (j.e.)

(116) objavljeno  26. 08. 16. u 23:35 h 

********************


alt


U SUBOTU IGRAJU BOLKE

U petak su odigrane još dvije utakmice na boćarskom turniru u Murvici. Radić – Šeks 2:0 i Morbin – Bangladeš 2:0. Natjecanje se nastavlja u subotu u 18 sati a igrat će četiri bolske ekipe. Jednu od njih čine – žene. To je jedina, ove godine, prijavljena ženska ekipa.
Raspored za subotu: Pero – Bolke te Nježni – Tomek. (j.e.)

(115) objavljeno  26. 08. 16. u 23.30 h  
petak, 26. 08. 2016.     ********************


alt

Izgradnjom Račića i šetnice vidljive su konture nove luke (foto: tonči buljan)


NOVA LUKA OD JESENI 2017.?

Izmjenama i dopunama Prostornog plana, luka na Račiću definirana je kao luka otvorena za javni promet. Lučka uprava SDŽ preuzela je obvezu ishođenja građevinske dozvole kao i financiranje izgradnje ovog za Bol i Županiju kapitalnog objekta.
Općina Bol je naručila Studiju utjecaja na okoliš bez čega se ne može dobiti lokacijska dozvola.
IGH je glavni projektant pomorskih građevina, a tvrtka Projectum radi arhitektonski projekt objekata visokogradnje unutar luke.
O izrađenim projektima i Studiji utjecaja organizirat će se tijekom rujna javna rasprava u Domu kulture, a trajat će 30 dana.
Prema najnovijim informacija radovi na izgradnji lukobrana (nasipanje) počet će na jesen, ali  sljedeće godine (2017.).
Izgradnja bolske luke predviđena je u tri faze. Prva je istočni dio (Račić), druga je postojeća luka, a treća faza je zapadni dio, od benzinske postaje do Bilina kuće. Treća faza je trenutno razrađena kao idejno rješenje, ali je uvrštena u Studiju utjecaja na okoliš. (j.e.)

(114) objavljeno  25. 08. 16. u 23-05 h  

********************


alt


RED PLOVIDBE ZA 2017.: ZA BRAČ NIŠTA NOVO

Vlada je predložila plovidbeni red za 2017. koji je objavljen na Središnjem državnom portalu, e-savjetovanje. Javnosti je dostupan od 23. kolovoza, a primjedbe se mogu dostaviti do 31. kolovoza. Zbog kratkog roka, Otočni sabor, udruga za razvitak otoka, poziva otočane da preko svojih predstavnika u udruzi komentiraju predloženi plovidbeni red za sljedeću godinu.
"Savjetovanje je otvoreno do 31. kolovoza, a kako je za to važno pitanje za život otočana iznimno kratak rok, samo sedam dana, pozivamo stanovnike svih otoka da nam se jave, bilo preko predstavnika bilo, gdje je moguće, elektronski", rekao je za Hinu predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, a objavio portal „Slobodne Dalmacije“.
Javni prijevoz u linijskome obalnom pomorskom prometu u Hrvatskoj održava se na 52 linije (25 trajektnih, 15 brzobrodskih i 12 brodskih), na kojima koncesijski ugovori u javnom prijevozu istječu 31. prosinca 2016.  Barić je istaknuo da je novim prijedlogom predviđeno 49 državnih linija, tri manje nego dosad.
Podsjetio je Barić da je Otočni sabor prije raspisivanja natječaja o koncesijama tražio javnu raspravu za državne linije kako bi se i otočani mogli uključiti u donošenje kvalitetnih odluka.
"Ovako se ponovno sve radi na brzinu i bez mišljenja otočnog stanovništva. Zanima nas hoće li se ovo odraziti i na ukidanje radnih mjesta te na smanjenje standarda održavanja javnoga obalnog linijskog pomorskog prometa", pitaju se u Otočnom saboru.
Prema objavljenom prijedlogu na trajektnim linijama Supetar – Split – Supetar i Sumartin – Makarska – Sumartin te katamaranskoj liniji Jelsa – Bol – Split – Bol – Jelsa nema nikakvih promjena. Ništa se ne smanjuje, niti se uvode nove linije. (j.e.)

(113) objavljeno  25. 08. 16. u 23:00 h 

******************


alt


POEZIJA CEDE MARINKOVIĆ

U dvorištu bolske knjižnice ovoga petka (26. kolovoza) u 21 sat bit će predstavljena zbirka poezije "Nostalgija čuvar baštinjenog mi" autorice Mercedes Cede Marinković.
Autorica je čitateljskoj publici već poznata kao kreativna spisateljica. Prošle je godine objavila knjigu  „Buol iz dušie i storih kartulinah“, a 1997. godine kuharicu na bračkom dijalektu "Nonina kredienca i bolski škafetini".
U novoj zbirci poezije "Nostalgija čuvar baštinjenog mi" Mercedes Cede Marinković čitatelji će pronaći pjesme koje vraćaju prošlost, u autoričin rodni Imotski (Varuš), među varuške ljude. Autorica kroz svoja književna djela spaja prostore koji obilježavaju njezin život, Imotski, Brač i Bol.
Objavljene pjesme nastale su u osnovnoškolskim i gimnazijskim danima, a neke su i starijeg datuma. Teme su ljubavne, domoljubne, zavičajne, bolno nostalgične, idilične, čeznutljive, pejzažne i aforistične. Zbirku poezije predstavit će publicist i književnik Mladen Vuković i novinar Braco Ćosić.
Ulaz na predstavljanje je slobodan. (s.b.)

(112) objavljeno  25. 08. 16. u 22.55 h 

********************


alt


DRUGI O NAMA: NOVI RAT ZA ZLATNI RAT

O bolskoj plaži Zlatni rat na pet stranica piše tjednik Nacional u najnovijem broju pod naslovom „Kako je počeo novi rat za Zlatni rat“. Navode se poznate činjenice o opasnosti za devastaciju plaže, ali i premaloj zaštiti države ovog turističkog bisera hrvatskog turizma.
Na pomolu je nova pobuna – piše Nacional – onih koji smatraju da se jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža pretjerano komercijalizira i da se bez ikakvog promišljanja betonizira okolno područje. Nadalje, plaža najveći dio godine ne izgleda kao na plakatu, nego je prekrivena bijelom plastikom, ležaljkama, kao i kioscima koji nude fast food i sladolede, a u blizini se pušta glasna glazba.
Koncesija, koju je dobio „Grabov rat“ prije 12 godina, istekla je 31. srpnja, a Županija i Općina Bol dogovorili su se da se upravljanje plažom nastavi do kraja godine. Za 2017. treba odrediti tko će biti koncesionar na plaži.
Udruga za bolji Bol predlaže osnivanje Javne ustanove Park prirode Brač u čijem bi sastavu osim Zlatnog rata bila Pustinja Blaca i Vidova gora. To bi značilo da će se napokon država početi brinuti za taj prostor. Devastacija prostora počela je prije više od deset godina izgradnjom Centra Marijan neposredno iznad plaže. U međuvremenu, bez ikakve kontrole, na Zlatni rat dolazi sve više gostiju, a uokolo se sidre brodovi što je opasnost od zagađivanja.

(111) objavljeno  25. 08. 16. u 22:50 h  
četvrtak, 25. 08. 2016.     ********************


alt

Bol s budućom lukom na Račiću


TRAŽI SE, ALI SVI NE MOGU DOBITI

Je li Bol dovoljno iskoristio mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava za izgradnju objekata  koji mogu poboljšati uvjete života mještana, ali i gostiju? Treba podsjetiti, najprije, na sredstva kojima je realiziran projekt stoljeća: izgradnja kanalizacije i vodoopskrbe, što Bol sam nikada ne bi mogao financirati. Sredstva također traže i ostali gradovi i općine, a apetiti su mnogo veći od mogućnosti.
Na osam stranica ispisala je Alenka Kojdić, viši referent za tehničke poslove i komunalne djelatnosti, što je sve Općina Bol od 2014. prijavila na natječaje i javne pozive. Taj su izvještaj dobili i svi vijećnici.
Ministarstvo gospodarstva, na primjer, odobrilo je 2014. godine 20.000 kn za pregled javne rasvjete u Bolu, a Ministarstvo kulture 300 tisuća za digitalnu opremu kina (općina je financirala sa dodatnih 50 tisuća). Fond za zaštitu okoliša odobrio je 580 tisuća (Općina je odvojila vlastitih 390 tisuća) za javnu rasvjetu na šetnici.
U istoj godini Ministarstvo turizma odbilo je tražena sredstava za uređenje kino dvorane. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije podržalo prijedlog da se iz EU fondova traži financiranje proširenja Dječjeg vrtića.
Godine 2015. Bol je prijavio 11 projekata na natječaj ili javni poziv. Odobrena su dva, a odbijeno ih je devet. Za uređenje tematske staze Bol – Murvica – Vidova Gora, Splitsko-dalmatinska županija odobrila je 7 tisuća, a Ministarstvo turizma za plažu za invalide 175 tisuća (općina je uložila dodatnih 225 tisuća).
Odbijena su traženja za javnu rasvjetu u staroj jezgri, za potporni zid ceste prema crkvici Sv. Lucije, za uređenje potkrovlja Dječjeg vrtića, za izradu projekta Strategije razvoja turizma, za projekt i opremanje terase ljetnog kina …
U prvom polugodištu ove godine prijavljena su tri projekta. Dva su odbijena, a za sudbinu trećega znat će se do prosinca.
Prihvaćanje ili odbijanje nekih traženja ovisi i o bodovanju, ali i prema razvijenosti pojedinih općina odnosno gradova. Bol je dosta visoko pozicioniran pa prednost najčešće imaju oni koji su manje razvijeni. (j.e.)
Sutra: sve o planovima i obvezama vezanih za izgradnju luke na Račiću.

(110) objavljeno  25. 08. 16. u 00:25 h 

********************


alt


alt


OTVORENA „SVEMIRSKA POSTAJA“

Posjetitelje na otvaranju izložbe Ive Marinelića Ćuka najprije je pozdravila ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić, a zatim su to učinili glazbenici na saksofonu, gitari i violini. O izložbi i autoru govorio je akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović.
Autor treće samostalne izložbe, nazvane „Svemirska postaja“, Ivo Marinelić, nije bio mnogo rječit. Pozvao je prisutne da pogledaju njegovih tridesetak izloženih radova, koje mnogo više govore umjesto njega. (j.e.)

(109) objavljeno  25. 08. 16. u 00:20 h 

********************


alt


KOMEDIJA „METODA ZA BRAK“

Na programu Bolskog lita slijedi još jedan kazališni hit, komedija s temom bračnog života, "Metoda za brak", u četvrtak 25. kolovoza u 21.30 sati (zbog bure) u kino dvorani.
Predstava prikazuje što žene misle, što muškarci žele, kako da brak ne postane mrak, te  kako se bračni problemi mogu riješiti i uz to se dobro zabaviti. Gospodin i gospođa Mikić uz pomoć bračne savjetnice otkrivaju korake jedinstvene metode za brak.  Predstavu izvode glumci HIT TEATRA Matea Elezović, Zlatan Zuhrić Zuhra i Petra Težak. Redateljica je Iva Srnec. Karta se na ulazu može kupiti po cijeni od 40 kuna. (s.b.)

(108) objavljeno  25. 08. 16. u 00:15 h 

********************


alt


IZBORI 11. RUJNA

Nakon deset mjeseci ponovno ćemo na birališta. U X. izbornoj jedinici dobit ćemo 11. rujna 14 izbornih lista sa 196 imena. Način glasovanja je kao i na prošlim izborima kada su se birali zastupnici za Hrvatski sabor.
Na listama nema nikoga iz Bola, ali ih je 8 sa Brača: Neno Doždor i Lina Labetić iz Milne (A-HSP), Pucija Puljak i Ranko Goić iz Pučišća (Pametno za grad), Lovro Kuščević iz Nerežišća (HDZ), Grgo Caglević iz Supetra (HSP 1861), Arsen Bauk iz Pučišća i Ivana Marković iz Supetra (SDP).
U Ispostavi Županijske uprave u Supetru može se do 31. kolovoza zatražiti upis, dopuna ili ispravak podataka iz biračkih spiskova. Do istoga datuma može se dobiti potvrda za glasovanje izvan svog prebivališta.
Oni kojima je istekla valjanost osobne iskaznice, automatski su izbrisani iz biračkih spiskova. (j.e.)

(107) objavljeno  25. 08. 16. u 00:10 h  

********************


alt


alt


POČELO JE U MURVICI

Deseti boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ počeo je u srijedu, s danom zakašnjenja, ali je u četvrtak ponovno pauza. Razlog neigranju nije bura već utakmica Hajduka protiv Maccabija.  Neki će boćari, naime, u Split na utakmicu, a ostali će pratiti susret pred TV ekranima.
Rezultati prvog dana: Buki – Pućo 2:1, Pelive – Novo Selo 2:1.
Za natjecatelje, ali i publiku, osigurana su pića, a za specijalitete s roštilja zadužen je i ove godine Ivan Malenica.
U petak igraju: Radić (Postira) – Šeks (Škrip) te Morbin (Postira) – Bangladeš (Supetar). Početak je u 18 sati. (j.e.)

(106) objavljeno  25. 08. 16. u 00:05 h 
srijeda, 24. 08. 2016.     ********************


alt

Unutrašnjost glampinga u Zatonu


NOVO ZA KAMPIRANJE

Skupština Splitsko-dalmatinske županije donijela je odluku o izmjenama i dopunama županijskog prostornog plana. Općine trebaju predložiti potrebne izmjene, a na tu temu raspravljao je Odbor za prostorno uređenje i urbanističko planiranje i predložio, a prihvatilo Općinsko vijeće 29. srpnja: turističku zonu T2 Drasin podijeliti na dvije zone i to zona Glamping T3 od cca tri hektara na zapadnom dijelu, a preostali dio od 7 ha ostala bi turistička zona T2 na istočnom dijelu.
Razlog za izmjene je što ima zainteresiranih koji bi ulagali u Glamping, a turistička zona T2 ostaje da čeka moguće investitore. Hoće li Županija prihvatiti bolski prijedlog tek treba vidjeti, ali nas je zainteresiralo što je to „glamping“?
Na internetu smo pronašli i pročitali da je „glamping“ spoj glamura i kampinga. Iako primjera ima diljem Jadrana, "glamping" će u hrvatski turistički pravilnik ući - tek početkom iduće godine.
Ni šator više nije što je nekad bio. Moderno uređena kupaonica, ali i kuhinja koja sadrži sve kućanske elemente samo su dio onoga što nudi jedan glamping šator. U spavaćoj sobi namještaj je uređen u safari stilu. I sve to - pod šatorskom tendom. Jedina sličnost s običnim šatorom jesu prozori i vrata, koji se otvaraju pomoću patenta.
"Noć u špici sezone u jednom ovakvom glamping šatoru košta 190 eura. Ljudi koji dolaze u glamping šatore mogu bez problema zakupiti apartman ili hotelsku sobu, kaže Ivo Bobić, direktor TN Zatona, ali oni žele ljetovati baš u kampu i istovremeno uživati u luksuzu i neobičnostima poput tuša ograđenog zelenilom“.
Na području općine Bol ima 9 klasičnih kampova. (j.e.)

(105) objavljeno  23. 08. 16. u 22.45 h 

********************


alt


NOVA RAVNATELJICA SREDNJE ŠKOLE

Dosadašnji ravnatelj Srednje škole Bol Krešimir Okmažić odlazi u mirovinu, a od 1. rujna zamijenit će ga, idućih pet godina, 45-godišnja Sani Bodlović.
Nova ravnateljica završila je srednju školu i Ekonomski fakultet u Splitu, a kao nastavnica u Srednjoj školi u Bolu radi od 2005. godine, gdje predaje ekonomsku grupu predmeta. Trenutno je i vijećnica u bolskom Općinskom vijeću.
Na objavljeni javni natječaj prijavila su se dva kandidata. (j.e.)

(104) objavljeno 23. 08. 16. u 22.40 h 

********************


alt

Zlatni rat po buri, utorak 23. kolovoza u 17.15 sati (foto: j.e.)


alt

Katamaranu "Komiza" nije smetala bura i u 18 sati je iz Bola s izletnicima otplovio za Split


LJETU (JOŠ) NIJE KRAJ

Bura baš nije ugodna, ni mještanima ni gostima, ali plaže su pune kupača. Jedino u utorak nisu dolazili katamarani Jadrolinije u bolsku luku. Ujutro je katamaran došao pred Veli most, ali je okrenuo za Split, na žalost 116 putnika koji su čekali na ukrcaj. Poslijepodne je katamaran iz Splita otplovio direktno za Stari Grad, a pitanje je hoće li se u srijedu ujutro privezati uz Veli most.
U utorak nije došao ni katamaran na izletničkoj liniji iz Dubrovnika. Umjesto u Bol privezao se u Milnu odakle su putnici sa dva autobusa došli u Bol i na isti način se vratili u 16.15 u Milnu. Ipak, Boljani i gosti su u utorak mogli vidjeti katamaran „Komizu“, koji pripada drugoj brodarskoj kompaniji i vozi izletničku liniju. Njima očito bura nije smetala, kao ni bolskim brodovima „Frane Bol“ i „Veli“ koji su odradili izlet Bol – Hvar – Bol.
Bure, prema meteo prognozama, bit će još u srijedu, a u četvrtak ponovno sunčano i toplo. (j.e.)

(103) objavljeno  23. 08. 16. u 22.35 h 

********************


alt


IZLOŽBA IVE MARINELIĆA

Izložba Ive Marinelića Ćuka “Svemirska postaja“ otvara se u srijedu 24. kolovoza u 21.30 sati u Galeriji Doma kulture. Kroz zanimljiv umjetnički put samoistraživanja u likovnom izražavanju, ovaj bolski slikar iako amater, pokazuje autentičan talent, lucidnost i ideje. Boraveći u Amsterdamu 90-ih godina, dvije godine je pohađao večernju školu slikanja, a kao svojeg prvog i najvažnijeg učitelja navodi Pericu Doljanina, poznatog slikara, dugogodišnjeg bolskog nastavnika i voditelja Galerije Dešković .
Prije dvije godine u Galeriji Doma kulture, Ivo Marinelić Ćuk je izlagao svoje radove iz ciklusa "Tramuntana", dok se ovaj put upustio u posve novo tematsko područje. Novi ciklus slika iz izložbe "Svemirska postaja" rađen je tehnikom ulja na platnu, i tematizira svemirska prostranstva. Bit će izloženo oko 30-ak radova, među kojima i neka ranija djela.
Izložba ostaje otvorena do 3. rujna. Ulaz je slobodan, a radno vrijeme galerije je svaki dan od 19.30 sati do 23 sata. (s.b.)

(102) objavljeno  23. 08. 16. u 22.30 h 

********************


alt


MURVICA: ODGOĐENO ZA SRIJEDU

Početak boćarskog turnira u Murvici, zbog bure, odgođen je za srijedu u 18 sati. U prvom predkolu igrat će Puče iz Škripa i Buki iz Postira. Ovo je 10. izdanje kojeg organiziraju Murvičani, a ovo godine sudjeluje 23 ekipe.

(101) objavljeno  23. 08. 16. u 22:25 h   

********************


alt


ANKETA: UTJECAJ SPORTA NA TURISTIČKI RAZVOJ BOLA

Studentica 5. godine Ekonomskog fakulteta u Splitu, smjer turizam, MARIJA UJEVIĆ, odabrala je za diplomski rad temu: UTJECAJ ODRŽAVANJA SPORTSKIH MANIFESTACIJA NA LOKALNU ZAJEDNICU I TURISTIČKI RAZVOJ BOLA NA OTOKU BRAČU.

Udovoljili smo molbi i objavljujemo link na ANKETU uz molbu da se pomogne Mariji Ujević u istraživanju i završetku fakulteta.

Link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPqq8pIDYONb5ViUlA9-1PA2tY32HCf7oJth5HHi90nblMoQ/viewform

(100) objavljeno  23. 08. 16. u 22.55 h  
utorak, 23. 08. 2016.     ********************


alt


FEŠTALO SE I PO BURI

I ovog su ponedjeljka, unatoč buri i prohladnom vremenu, na rivi bili štandovi sa uobičajenom ponudom. Ni glazbenicima nije smetala bura. Tek je publike bilo nešto manje, ali gosti ne smatraju da je u Bolu ljetu došao kraj.
Bolske litnje noći još su na programu tri ponedjeljka (osim 12. rujna zbog ljetnog karnevala), a onda slijedi završna svečanost – Adio lito, 26. rujna. (j.e.)

(99) objavljeno  22. 08. 16. u 22.35 h 

********************


alt

U 17.40 katamaran je umjesto prema Velom mostu naglo okrenuo prema Jelsi, pa prema Splitu ... Smetali su mu daskaši da po uobičajenoj ruti uplovi u bolsku luku


alt

Umjesto za Jelsu, katamaran je krenuo za Stari Grad


KATAMARAN PROTIV BURE I DASKAŠA

O velikom nevremenu koji je zahvatio veći dio Hrvatske u Bolu se moglo samo pročitati u novinama ili na portalima. U rano jutro, u ponedjeljak, u Bolu je bilo grmljavine i nešto kiše. Palo je tek 13.5 litara po kvadratnom metru, a bura je porazmještala stolice po štekatima i bacila nekoliko suncobrana u bolski porat. Katamaran je ujutro ipak pristao u bolsku luku i za Split odvezao stotinjak putnika.
Poslije podne nam se učinilo da katamaran neće u Bol. Nije bila razlog bura već daskaši koji su presijecali pravac kretanja katamaranu koji je mora učiniti dodatni manevar, okrenuti brod za 360 stepnjeva i iz drugog pokušaja pristati uz Veli most. Nakon Bola, zbog bure, katamaran je umjesto u Jelsu krenuo za Stari Grad.
Ovisno o vremenskim uvjetima katamaran će u utorak ujutro doploviti iz Starog Grada.
Smirivanje bure očekuje se tijekom srijede, a od četvrtka ponovo – ljeto. (j.e.)

(98) objavljeno  22. 08. 16. u 22.30 h 

********************


alt

Boćarski tereni u Murvici


POČINJE BOĆARSKI TURNIR

Na boćarskim terenima u Murvici od utorka (23. kolovoza) igra se turnir na kojem su svoje sudjelovanje prijavile 23 ekipe. Predkolo je na rasporedu od 18 sati.
Turniri u Murvici organiziraju se od 2007. godine, a po završetku natjecanja, nakon finalnih borbi, je zajednička večera sa podjelom medalja i pehara. (j.e.)

(97) objavljeno  22. 08. 16. u 22.25 h  

********************


alt


KONCERT UZ FLAUTU I KLAVIR

U crkvi Dominikanskog samostana ovog utorka (23. kolovoza) u 21.30 sati održat će se još jedan koncert u nizu iz Ciklusa klasičnih koncerata ovoga ljeta. Nastupit će Latica Cameron na flauti i Renata Hill na klaviru. Glazbenice će izvoditi sonate različitih skladatelja, J.S.Bacha, C.Reineckea, F. Poulenca i H.Dutilleuxa.
Renata Hill završila je poslijediplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu, smjer klavira i komorne glazbe. Kao solistica, korepetitorica i članica komornih ansambala nastupila je u mnogim gradovima Hrvatske i inozemstva, te je često snimala za radio i televiziju. Radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao članica umjetničkog vodstva odjela za gudačke instrumente.
Latica Cameron diplomirala je flautu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Sudjelovala je na mnogim koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, većinom solo, te uz pratnju i u sklopu komornih sastava. Osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. U više je navrata nastupala na Hrvatskom radiju i televiziji, te je kao vanjska suradnica HRT-a snimila dva nastavka emisije Glazbena kutijica na temu svog diplomskog rada ("Glazba u književnosti Thomasa Manna).
Ulaz na koncert (21.30 sati) je slobodan. (s.b.)

(96) objavljeno  22. 08. 16. u 22.20 h 
ponedjeljak, 22. 08. 16.     ********************


alt


OTOČANIMA VEĆE POVLASTICE

Prema obavijesti iz Agencije za obalni linijski pomorski promet sada je otočanima omogućen prijevoz na svim državnim linijama ukoliko imaju valjane otočne iskaznice za putnike ili studentske iskaznice (X-ice). Do sada su putnici s Brača mogli koristiti otočne iskaznice za putovanja s popustom ili besplatno trajektom Supetar – Split, Sumartin – Makarska i katamaranom Bol – Split. Izmjenom Zakona otočani su dobili veća prava za povlašteni prijevoz neovisno o otoku prebivališta. Nove povlastice odnose se samo na fizičke osobe, ali ne i za vozila. (j.e.)

(95) objavljeno  21. 08. 16. u 23:00 h 

********************


alt


VANDALI NA PLAŽI ZA INVALIDE?

U kratko vrijeme po drugi put trebaju se popravljati oštećenja na plaži za invalide. Prvo je bilo problema svodom i tuševima, a sada je cijev na ogradi. Nismo saznali tko je kriv za novo oštećenje, nestašna dječja igra ili vandali, ali nije lijepo (ni jeftino) da se to događa. (j.e. – foto: kristina jurjević)

(94) objavljeno  21. 08. 16. u 22.55 h  

********************


alt


AURO I VARADERO: JOŠ SAMO DVA PUTA

Još će se u ponedjeljak i četvrtak organizirati, zadnja dva puta ovoga ljeta, glazbeni party u cocktail barovima Auro na Zlatnom ratu i Varadero u centru Bola. Ovoga ponedjeljka od 16 sati u Beach partyu na Zlatnom ratu  nastupaju DJ Prince i Miguel Lara, električna violina, a u četvrtak DJ Prince i Jakša Jordes.
U kasnim večernjim satima, nakon 23 sata, u Varaderu će u ponedjeljak za dobru zabavu biti zaduženi  Miguel Lara, električna violina i DJ Robbie Symphony, a u četvrtak DJ Robbie i Jakša Jordes. (j.e.) 

(93) objavljeno  21. 08. 16. u 22:50 h 

********************


alt


MURVIČANI DRUGI U ŠKRIPU

Boćarski klub iz Murvice, nakon drugog mjesta na turniru u Škripu, nada se uspjehu na turniru gdje su domaćini. U Škripu su Nikša Baković, Deni Bjelobradić, Zoran Kojdić i Slavko Pavišić umalo iznenadili najtrofejniju bračku ekipu „Antonio“ koji su zahvaljujući iskustvu i sreći pobijedili 2:1.
U Murvici se boćarski turnir igra od utorka (23. kolovoza), a prijave se primaju još tijekom ponedjeljka. (d.b.)

(92) objavljeno  21. 08. 16. u 22:45 h  
nedjelja, 21. 08. 2016.     ********************


alt


KAKO UPRAVLJATI PLAŽAMA?

Bol sa svoje 23 šljunčane plaže, među kojima je i Zlatni rat, ima glavobolje zbog njihove prenapučenosti. U Strategiji turističkog razvoja napisano je da na području Općine Bol ima 61200 kvadratnih metara plaže na kojima se dnevno nađe i preko 10 tisuća kupača. Gostiju je iz godine u godinu sve više, a prostora na plažama – sve manje (!?). Statistika govori da će ove godine biti barem 20 posto više gostiju nego lani. Gdje sve te ljudi smjestiti, a posebno to vrijedi za Zlatni rat gdje je razumljivo i najveći interes i pritisak.
Poodavno se govori o uvođenju vinjeta i brojača ljudi. Koncesionaru je to obveza ali nije i interes. Što je više ljudi, bit će i veći promet (kave, sokovi, ležaljke, suncobrani …). Prema nekim standardima svaki bi kupač trebao imati u de luxe naselju 30 kvadrata na plaži, a na Zlatnom ratu barem 10 kvadrata (to je za 2850 kupača!).
Tko treba da brine o plažama? Hoteli sve više i upornije traže koncesiju i prostor ispred svojih objekata, vlasnici škola jedrenja očekuju više prostora za svoje hangare … Koliko ostaje plaže onima koji su u privatnom smještaju ili dolaze na jednodnevni izlet?
Strategijom razvoja bolskog turizma do 2021. godine predviđaju se tri mogućnosti: (1) upravljane plažama od strane Općine (Grabov rat) i hotela sa koncesijom, (2) upravljanje od strane Općine (Grabov rat) ili (3) osnivanje novog poduzeća za upravljanje i razvoj plaže.
Treba tek vidjeti tko će i što od toga realizirati. Ili će i ova nova Strategija doživjeti sudbinu onih od ranije – ostati u ladici. Vrijeme ne radi u interesu bolskog turizma. Što se onda čeka? (j.e.)

(91) objavljeno  20. 08. 16. u 23.35 h 

********************


alt

Vatra sasvim blizu kuća (foto: frane marinković)


GORILO KOD BOBOVIŠĆA

Za vatrogasce je i u subotu bilo posla. Vatra se pojavila oko 10 sati kod Bobovišća, na zapadnoj strani otoka Brača, a u opasnosti su bili i stambeni objekti. Intervencijom bračkih vatrogasaca, uz pomoć dva kanadera, požar je u poslijepodnevnim satima lokaliziran. Na opožarenom području dežurat će se cijelu noć. Izgorjelo je oko 6 hektara makije i niskog raslinja.
U akciji gašenja požara sudjelovalo je 40 vatrogasaca s 13 vozila, a s njima su bila i tri vatrogasca iz Bola s jednim vozilo. Na terenu su bili od 11 do 20.30 sati. (j.e.)

(90) objavljeno  20. 08. 16. u 23.30 h 

********************


alt

Procesija u Blacama


alt

Predah za dio bolskih hodočasnika (sasvim lijevo je o. Ivo Plenković)


HODOČAŠĆE U BLACA

Tradicionalno uz svetkovinu Velike Gospe vjernici otoka Brača hodočastili su u subotu u svećeničku Pustinju Blaca, u glasovitu glagoljašku pustinju koju su u 16. stoljeću utemeljili poljički glagoljaši.
U crkvi posvećenoj Uznesenju Marijinu misa za pristigle hodočasnike je slavljena u 10.30 sati, a poslije mise uslijedila je procesija s kipom Majke Bogorodice s Djetetom, najstarijim predmetom pustinjskoga kompleksa, koji su poljički svećenici sa sobom donijeli.
Svećenička pustinja smještena je na južnoj strani otoka. Utemeljena je pismom hvarskoga biskupa Petra Cedulinija 1590. godine nakon što su poljički svećenici glagoljaši htjeli zasnovati redovničku zajednicu. Prva crkva bila je završena 1614. godine i posvećena Uznesenju Marijinu.
Iz bolske župe u Blaca je brodom „Frane“ hodočastilo dvadesetak vjernika koje je vodio o. Ivo Plenković.

(89) objavljeno  20. 08. 16. u 23.25 h   

********************


alt


RIJEŠENO PITANJE SIDRENJA?

Problem sidrenja uokolo plaže Zlatni rat pokušava se riješiti postavljanjem većeg panoa (150x195 cm) sa zabranom sidrenja. Hoće li, međutim, skiperi i kapetani brodova poštivati upozorenje ili će se i dalje sidriti gdje tko želi?
Nije jednostavno riješiti ovaj (dugogodišnji) problem ako se u rješanje ne uključi Lučka kapetanija i pomorska policija. (j.e.)

(88) objavljeno  20. 08. 16. u 23.20 h     

    


subota, 20. 08. 2016.     ********************


alt


ŠTO TURISTI MISLE O NAMA?

Hrvatska proteklih godina obara turističke rekorde, no što doista o svojem godišnjem odmoru na Jadranskom moru misle strani turisti, rijetko možemo saznati. U medijima se većinom forsiraju ili izljevi oduševljenja ili sramotni incidenti, pa smo se zato odlučili pogledati u komentarima na TripAdvisoru - vodećoj svjetskoj internetskoj stranici za putovanja - kako su se strani gosti doista proveli na ljetovanju u Lijepoj Našoj, piše Tportal.
TripAdvisor je, inače, američka mrežna stranica posvećena putovanjima i turizmu. Putovanje u globaliziranom i digitaliziranom svijetu postaje nezamislivo bez TripAdvisora, koji je svojim modelom sadržaja koji generiraju korisnici postao svojevrsni gigantski online putopis svih lokacija planeta koje ljudi posjećuju
Deset najpopularnijih lokacija u Hrvatskoj su po TripAdvisoru Dubrovnik na prvom mjestu, pa Split, Rovinj i Pula, dok se na petom mjestu smjestio Zagreb. Od šestog do desetog mjesta su Zadar, Hvar, Medulin, Novalja i Trogir. Bol se među tih deset ne spominje.
Mnogi se, očekivano, raspituju koja mjesta u Hrvatskoj je najzanimljivije posjetiti, s time da se traže podjednako i partijanje i miran odmor na otocima koji nisu preplavljeni masovnim turizmom.
Izljeva ljubavi i oduševljenja Hrvatskom ne manjka: ‘Posjetio sam Hrvatsku prvi put ove godine i zaljubljen sam. Odsjeli smo na Visu i uživali u miru i plivanju u skrivenim špiljama i plažama na kojima smo mogli biti sami, a onda smo otišli u Trogir koji je bio snažan kontrast nakon tjedan dana tišine, ali i dalje odličan. Vis je bio tako poseban, mjesto na kojemu se može pobjeći od mase turista te tražimo nešto slično za sljedeću godinu.’ Tako piše Glasgow Spiky iz Velike Britanije, a nije jedini.
Većina je komentara pohvalna, naročito kada je riječ o prirodnim ljepotama Hrvatske.

(87) objavljeno  19. 08. 16. u 22.35 h 

********************


alt


KUPAMO SE U ČISTOM MORU

Sedmo ovoljetno ispitivanje kakvoće mora u Bolu potvrdilo je da je kakvoća mora – izvrsna. Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita uzorke mora uzimao je 16. kolovoza na Martinici, Borku i dva na Zlatnom ratu, od 9.10 do 10.40 sati. Temperatura zraka bila je 26, a mora 21 stupanj, bez vjetra.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji uzeta su ukupno 53 uzorka. Prvi put su četiri uzorka – nezadovoljavajuća. Riječ je o plažama u Kaštel Lukšiću i Kaštel Gomilici. (j.e.)

(86) objavljeno  19. 08. 16. u 22:30 h 

********************


alt

Braciera je već nastupala ispred Župne crkve


KLAPA BRACIERA U NEDJELJU

Nakon mnogih nastupa i događanja na Bolskom litu, ljubitelji uspješne bolske klape Braciera došli su na svoje. U nedjelju 21. kolovoza u 21.30 sat klapa Braciera ispred Župne crkve održat će svoj samostalni koncert u okviru večeri lokalne kulture.
Klapa Braciera postoji već 16 godina, mnoge su njezine pjesme prožete Bolom, a klapa je u međuvremenu  postala prepoznatljiv muzički simbol mjesta. Od svojeg osnivanja redovito osvaja nagrade na klapskim natjecanjima. Ove je godine na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu klapa Braciera sudjelovala u Večeri novih skladbi otpjevavši pjesmu "Nonota braciera" za koju su trećom nagradom stručnog žirija nagrađeni Srećko Damjanović kao autor glazbe i Pjero Mirić za stihove. Koncerti klape Braciera uvijek su poseban muzički i emotivni doživljaj, a mnoge su njihove pjesme postali poznati klapski hitovi kao što su pjesme "Judi moji", "Bolska" i druge. (s.b.)

(85) objavljeno  19. 08. 16. u 22:25 h

********************


alt

Sa prošlogodišnjeg turnira boćara u Murvici


MURVICA: BOĆANJE POČINJE U UTORAK

Boćarski turnir „Mihovil Pavišić“ po deseti put će se igrati u Murvici, a natjecanje počinje u utorak 23. kolovoza. U iduća tri dana (subota, nedjelja i ponedjeljak) mogu se prijaviti muške, ali i ženske ekipe. Prijave prima Tihomir Pavišić (mob. 091 547 5587).
Na turniru u Murvici sudjeluju ekipe iz skoro svih mjesta na Braču. (j.e.)

(84) objavljeno  19. 08. 16. u 22.20 h  
petak, 19. 08. 2016.     ********************


alt


VEČERNJI LIST: BOL JE TREĆI

Najdugovječnija turistička nagrada u Hrvatskoj odlazi ove godine u Trogir, kojeg je Turistička patrola Večernjeg lista ocijenila sa 99 bodova. Drugi je Rovinj (98), a Bol je treći (95). Ukupno su ocjenjivana 23 turistička središta. Iza vodeće trojke su Vis (94), Dubrovnik (91), Korčula (90), Makarska (89), Hvar (89), Rab (88), Mali Lošinj (87) … Manje bodova dobili su i Poreč, Zadar, Split, Baška, Opatija, Umag, Pula …
Bol je prošle godine bio također treći zajedno sa Korčulom, a imali su po 91 bod.
Bol je u dosadašnjim ocjenjivanjima Večernjeg lista, odnosno njihove Turističke patrole,  uvijek bio visoko pozicioniran. Prvo mjesto i nagradu Zlatno sunce Bol je dobio 1984. i 1994, a Šampion turizma postao je 2002. Titulu Najboljeg ljetovališta na Jadranu Bol je zaslužio, po ocjeni Večernjeg lista, 2008. godine. (j.e.) 

(83) objavljeno  18. 08. 16. u 22:00 h 

********************


alt

Na sastanku kod načelnika


alt

Šampanjac za rođendan Grancigule, ali i za dogovor o nastavku rada


GRANCIGULA NASTAVLJA S RADOM

Nakon 20 godina rada plivačke škole „Grancigula“, vodstvo ove hvale vrijedne aktivnosti tijekom ljeta na Martinici, odlučilo je upitati sebe, ali i odgovorne u Općini: kako dalje? Čini se, nakon sastanka s načelnikom općine Tihomirom Marinkovićem, možemo ponoviti ono što smo čuli od vodstva plivačke škole: „Grancigula ide dalje“.
Sastanak s načelnikom, održanim u srijedu, riješio je mnoge dileme. Grancigula bi trebala ubuduće biti u sklopu Sportskog društva uz angažiranje trenera koji će za svoj rad dobiti i honorar. Do sada se radilo volonterski, a ni roditelji nisu ništa plaćali. U participiranju troškova trebali bi ubuduće barem s jednim dijelom sudjelovati i roditelji čija će djeca trenirati, ali i učiti plivati. Tijekom ljeta prijavi se za plivanje i više od 140 djece od 4 do 14 godina starosti. (j.e.)

(82) objavljeno  18. 08. 16. u 21:55 h 

********************


alt


PREDAVANJE U DVORIŠTU KNJIŽNICE

U dvorištu knjižnice u petak 19. kolovoza u 21 sat akademik Goran Durn održat će predavanje uz prezentaciju na temu „Jadranska karbonatna platforma: od bračkog kamena do ugljikovodičnog potencijala“ .
Dr. sc. Goran Durn redoviti je profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj u području prirodnih znanosti i matematike za 2012. godinu.
Ove je godine postao redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Do sada je kao autor ili u suautorstvu objavio 138 znanstvenih radova. Njegov znanstvenoistraživački rad usmjeren je na mineraloška i geokemijska istraživanja glinovitih sedimenata, tala i paleotala te mineralogiju i geokemiju okoliša.
Ulaz na predavanje je besplatan. (s.b.)

(81) objavljeno  18. 08. 16. u 21.50 h 

********************


alt


alt


VELIKA GOSPA U PUSTINJI BLACA

U svećeničkoj pustinji Blaca u subotu 20. kolovoza slavi se svetkovina Velike Gospe. Jedini je to blagdan i jedini put kad se u Blacama slavi misa, ali uvijek u prvu subotu nakon 15. kolovoza.
U Blacama se u subotu očekuje preko 300 vjernika iz svih mjesta na Braču, a dolaze neki i iz Jelsa.
Za vjernike iz Bola organiziran je odlazak u Blaca brodom „Frane“. Polazak je u subotu u 8 sati sa bolske rive, a povratak je odmah nakon mise i procesije.
Za one koji prvi put idu u Blaca savjetujemo da pogledaju promotivni film (6'38'') koji je snimljen 2007. a nalazi se u našoj Videoteci.

(80) objavljeno  18. 08. 16. u 21.45 h 
četvrtak, 18. 08. 2016.     ********************


alt

Marina Lekić sa poklonjenom slikom za 20 godina rada s Grancigulom


alt

Željana Cvitanić sa mladima iz škole plivanja na završnoj svećanosti na Martinici


ŠKOLA LJUBAVI, STRPLJENJA I RAZUMIJEVANJA (2)

- Točnog broja još nemamo ali u ovih 20 godina je kroz našu školu prošlo cca 2000 djece – kaže nam Marina Lekić, osoba broj 1 u školi plivanja Grancigula. - Četvrtina su bolska djeca, dvije četvrtine onih koji su s Bolom povezani obiteljski te četvrtina stranaca. Ove godine smo ugostili dvoje Rusa, jednu Ukrajinku, jednog Nijemca  te jednog Austrijanca. Imali smo hrabrosti stupili u rad i s djecom s posebnim potrebama što je imalo prekrasnih rezultata na obje strane. Ta djeca i roditelji te djece su nas puno toga lijepoga naučili.


Sudjelovanje u školi plivanja je za sve besplatno. Ljudi ih bodre i pitaju kako je moguće da tako nešto postoji...


- Postoji , postoji u Bolu – odgovara Marina Lekić. - Spaja nas i daju nam snage ljubav, strpljenje, poštenje, prijateljstvo i razumijevanje. Ta iskrena mala bića daju nama toliko energije za sve što nas čeka u dugim zimskim danima. Baterije i energiju ponajviše trebam ja  pa Željana Cvitanić, ali izgleda da plivanje raduje i »stare« grancigule proizišle iz Grancigule, danas studente i srednjoškolce. Čudo Grancigule su baš ti mladi ljudi. Osim slovenke Špele i zagrebčanke Katarine sve su Boljani: Franka Cvitanić , Nina Kukoč, Maja Karmelić, Mirjana Soljačić, Stela Marinković, Luna Jerčić, Ivan Karmelić, Josip Karmelić, Josip Rukavina … Umjesto da jutro spavaju dolaze na Martinicu, bodre djecu, nagovaraju ih da uđu, posebno ove godine, u ledeno more, smiju se s njima i raduju.


Vrlo kvalitetna trenerica Zrna Lekić ove godine stoji samo sa strane. Ali ne može a da ne dođe na Martinicu. Zajedno sa Slavkom Perićem, isto trenerom Grancigule, koji su svoju ljubav rođenu u Granciguli okrunili s malim Lukom. Zrna je ove godine i diplomirala na Granciguli: „Predstavljanje uključivanja Plivačke škole Grancigula u turističku ponudu Bola na Braču i njeno trženje«. Možda u toj diplomi mladi treneri nađu budućnost Grancigule.
Baš kao što je Puko rekao: život ide naprijed, a Marina Lekić kaže: Treba i mladima dati slobodne ruke ako žele nastaviti i to oni mogu. Možda na drugi način, svoj. Neka, pomoći će im se u želji da Grancigula nastavi svoj put. Čak su  i poneki roditelji spremni pomagati. Treba se nadati i vjerovati u budućnost Grancigule.


- Ne znam jeste li dočekali sve tople riječi koje su mi bile upućene na završnoj fešti, i vidjeti sve darove koje sam dobila: Pukotova, u kamenu isklesana GRANCIGULA i sliku STABLO GRANCIGULE NA KOJEM SU LISTOVI NACRTANI IZ PRSTNIH OTISAKA DJECE S UPISANIM IMENIMA . Tu ne mogu i nemam što dodati -  treba doživjeti – zaključila je naš razgovor Marina Lekić.


Dobio je naš portal i primjedbu čitateljice A.M.B. iz Slovenije čije dijete nije bilo na finalnom natjecanju. U petak je odgođeno zbog lošeg vremena, pa se spominjao utorak kao novi termin, a natjecanje je održano u – nedjelju. Naša čitateljica je to pročitala sutradan (ponedjeljak) na našem portalu i žalosna je što tamo nije bilo njezinog sina koji je bio polaznik ljetne škole plivanja.


- Mi smo preko portala boljani.info obavještavali o odgodi i novom terminu – rekla nam je Željana Cvitanić. – Oni koji su na portalu pročitali da je natjecanje održano, mogli su pročitati najavu i novi termin za natjecanje. Žao nam je ako je došlo do nesporazuma, ali je to bio jedini način komuniciranja s roditeljima.


Da zaključimo: Grancigula ide dalje, a za obavijesti očito treba čitati – boljani.info. (j.e.)

(79) objavljeno  17. 08. 16. u 23.55 h 

********************


alt


alt


„VIŠE CVIJEĆA, MANJE SMEĆA“

Poznat je slogan Turističke zajednice SDŽ: „Više cvijeća, manje smeća“. U Bolu nema smeća, a sudeći po parku uz Galeriju Branislav Dešković, sve je manje i cvijeća (gornja slika). Na obližnjem parku na Loži (gornja slika) cvijeća ipak ima.
Od odgovornih smo saznali da će se uskoro ponovno obnoviti bolski parkovi, najkasnije do početka manifestacije Dani hrvatskog turizma koja se krajem listopada organizira u Bolu. (j.e.)

(78) objavljeno  17. 08. 16. u 23:50 h 

********************


alt

Bolska ekipa projekta "Mali grad Vallum"


KAZALIŠNA PREDSTAVA ZA DJECU

Dječju predstavu "Školski krug" u Teatrinu Dva ferala u četvrtak 18. kolovoza u 19 sati izvest će šibensko kazalište "Virko". Predstava je za publiku besplatna.

U četvrtak završavaju i dječje radionice projekta "Mali grad VALLUM" u kojem sudjeluju Udruga mali grad Faros kao nositelj projekta i Centar za kulturu Općine Bol kao organizator u Bolu. Dječje radionice kreativnosti dio su Festivala dječjeg stvaralaštva na otoku Hvaru i projekta "Mali grad Vallum" pod vodstvom glumca Kristijana Ugrine. Radionice su namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta, i spajaju literarno, likovno i filmsko stvaralaštvo. Festival dječjeg stvaralaštva djeluje na dvije razine. Prva razina su radionice, a druga gotove predstave. Posljednjih godina u Bolu smo gledali gostujuće predstave djece polaznika radionica na Hvaru kao i sličnih projekata s kopna. 

(77) objavljeno 17. 08. 16. u 23.45 h 

********************


alt


IZJAVE O ZALIHAMA VINA

Bol poljoprivredna zadruga obavještava članove Zadruge, proizvođače grožđa i vina, da su obvezni do 10. Rujna podnijeti Izjave o zalihama vina na dan 31. srpnja. To nisu obvezni učiniti oni kojima je u vinogradarskom registru upisana samo upisana samo aktivnost proizvodnje grožđa i čitav su urod isporučili vinariji.
Potrebnu pomoć svi proizvođači mogu dobiti u Uredu zadruge u Bolu. Tekst obavijesti objavljen je u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE.

(76) objavljeno  17. 08. 16. u 23:40 h 
srijeda. 17. 08. 2016.     ********************


alt


alt


GOSTI TRAŽE PLODOVE MORA

Ponovo je riva u utorak navečer bila mjesto zabave i uživanja u ponudi ugostitelja. Bolska litnja noć organizirana je dan kasnije, zbog blagdana Velike Gospe i procesije koja je održana u ponedjeljak.
U glazbenom programu nastupili su stari znanci i dobri glazbenici Pero i Kole, a za ugostiteljsku ponudu trebalo je u redu čekati pred štandom gdje se prodavala tunjevina, lignje, papaline … Dobro je to znati za iduću godinu jer je očito što gosti najviše vole i traže. Ove večeri se i organiziraju zbog gostiju. (j.e.)

(75)  objavljeno  17. 08. 16. u 00:40 h 

********************


alt


alt


alt


NOVO U PONUDI „VAGABUNDA“

U sklopu restorana „Vagabundo“, ali kat niže, uz Ulicu Ante Radića, otvorena je lokal Street Bites by Vagabundo (ulični zalogajčići), prvi lokal te vrste u Bolu. U zatvorenom prostoru, ali i na dva stola izvan lokala, može se uživati u zalogajčićima (30 do 50 kn) kao podlogu vinskoj ponudi. Preko 40 svjetski poznatih vina, koja su na vinskoj karti, mogu se degustirati i piti u čašama. Za čašu vrhunskog vina i nije mnogo odvojiti 23 do 40 kuna.
Radno vrijeme je, kao i restorana Vagabundo, od 16 sati do ponoći. (j.e.)

(74) objavljeno  17. 08. 16. u 00:35 h

********************


alt


KATAMARAN OSTAO U KVARU

Četvrti put ovoga mjeseca katamaran nije došao u Bol. Prva tri puta je razlog bila bura, a utorak je katamaran u Splitu ostao zbog kvara. Putnicima, koji su čekali ukrcaj, u 16.10 je posada priopćila da požure na trajekt za Supetar (16.45 sati) jer je katamaran u kvaru.
Za mnoge to nije bilo jednostavno jer je katamaran bio na Gatu sv. Nikola (kod Lučke kapetanije), a trajekt na zadnjem vezu u trajektno luci.
Na svojim službenim stranicama Jadrolinija je priopćila da je 16. kolovoza katamaranska linija 9603 Split – Bol – Jelsa u prekidu. U ponoć je „Karolina“ još uvijek bila u Splitu, pa je neizvjesno hoće li u srijedu ujutro i dalje biti u prekidu linija Jelsa – Bol – Split. (j.e.)

(73) objavljeno  17. 08. 16. u 00:30 h 


Dopuna informacije: U srijedu ujutro (17. kolovoza) katamaran "Karolina" ponovno je na liniji Jelsa . Bol - Split.

(objavljeno  17. 08. 16. u 07:00 h)


********************


alt


NAŠA POSLA: NENAJAVLJENO BEZ STRUJE

Kada je u pitanju viša sila (kvar, požar, nevrijeme) ne treba se čuditi ni ljutiti kada nestane struje. Ali kada, nenajavljeno, Elektrodalmacija zbog nekih radova isključi struju restoranima u 12 sati u špici sezone, onda s razlogom mogu i trebaju potrošači biti nezadovoljni.
U utorak u podne bez najave (!) isključena je struja na plaži Zlatni rat i okolnim restoranima i hotelskim objektima. Razlog su radovi u trafostanici, koji su se možda mogli obaviti i ujutro, nešto ranije. Ili barem najaviti prekid struje.
Gost nije mogao platiti ručak jer ne može koristiti karticu, a nema kod sebe gotovine. U tom slučaju nema naplate: gost je ručao besplatno, a restoran je ostao bez prihoda.
Prekid struje u utorak trajao je 60 minuta. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 08. 16. u 00:25 h 

********************


alt


„SARMICA“ – URNEBESNI HUMOR

U Teatrinu Dva ferala ove srijede (17. kolovoza) u 21.30 sati na programu je komedija "Sarmica", predstava koja je svojim urnebesnim humorom osvojila publiku širom Hrvatske. Tema je nesigurnost u ljubavi zbog sumnje na nevjeru.
Postariji gospodin Saša oženio se mladom studenticom Vesnom. Nakon sreće na početku, problemi su počeli kada je Vesni postalo dosadno pa je odlučila zabavu potražiti u klubovima i kafićima. Ljubomorni Saša angažirao je prijatelja da prati Vesnu. U priču se umiješala i bivša supruga koja tješi Sašu, a zapravo prema njemu još gaji osjećaje. Redatelj je Zoran Mužić, a glume Ksenija Pajić, Duško Valentić i Mladen Čutura. Karta po cijeni od 40 kuna može se kupiti na ulazu u Teatrin. (s.b.)

(71) objavljeno  17. 08. 16. u 00:20 h 

********************


alt


alt


ŠKOLA LJUBAVI, STRPLJENJA I RAZUMIJEVANJA

U nedjelju je završeno natjecanje polaznika škole plivanja „Grancigula“. Bila je to 20-obljetnica rada s mladim plivačima od 4 do 14 godina, a mnogi od njih su upravo na Martinici naučili plivati. Prema slobodnoj procijeni, tijekom 20 godina, kroz ovu školu je prošlo preko 2000 mladih plivača. Već sama činjenica da su „Grancigule“ aktivne iz ljeta u ljeto, punih 20 godina, zaslužuju nešto više rečenica nego što obično objavljujemo u Bolskoj kronici. O povijesti će nam nešto više ispričati Marina Lekić, arhitektica i bivša plivačica splitskog POŠK-a:

- Prije 20 godina Neven Šimac, dr. prava i bivši vaterpolista Mornara iz Splita, te trener plivanja započinje učiti našu djecu Zrnu i Marka lijepom i pravilnom plivanju - na Martinici jer stanujemo u blizini. Odmah se im pridružuju djeca iz susjedstva. Zrna je vrlo brza, ali još uvijek se malo utapala i stoga Neven je prozove grancigulom, brzim rakom na dnu mora.


Tako se te daleke 1996 rodila Grancigula, a svake godine je sve jača i brojnija pa tako mora uskočiti kao trenerica Marina Lekić, arhitektica i bivša Poškovka. Crtaju se diplome, supružnici Lekić  kupuju  medalje i majice i  misle: ajmo samo još ovo lito. I tako lito, po lito...


- Sve poslije je išlo stihijski vrlo brzo naprijed. Broj djece se je povećavao, dopuste smo prilagođavali najboljim datumima  za Grancigulu – nastavlja svoju priču Marina Lekić. - Bili smo rijetki dobrovoljci i mnogima zanimljivi  zbog načina rada kojeg su hvalili posvuda gdje su djeca živjela i pokazivala znanje plivanja. Kada nam je postao problem pisanje diploma saznali smo „ima jedna Željana…“ I započelo je doba koje traje sve do danas sa Željanom Cvitanić, koja iz pozadine uvijek sve rješava. Drugi čovjek, koji je omogućavao da natjecanja Grancigula stručno i nadasve pošteno vodimo je Dubravko Hlad. Stručno je sudjelovao na Olimpijadi u Barceloni, tamo ostao živjeti, ali svako ljeto dolazi u Hrvatsku. Oduševila ga je Grancigula, postavio je posebni program za nas i njegov posao je od neprocjenjive vrijednosti. Danas mu na tom području pomaže i Hrvoje Supić, isto tako visoki stručnjak na području suvremene elektronike.


Poslije prve trećine postojanja prepoznali su ih Općina Bol i Turistička zajednica. Sponzoriraju ih majicama, medaljama, daskama, postavom pontona, ali  kako nastaviti dalje - rješenje još nisu pronašli.
(Nastavak u sutrašnjoj Bolskoj kronici)

(70) objavljeno  17. 08. 16. u 00:15 h 
utorak, 16. 08. 2016.     ********************


alt


alt


PROCESIJA S GOSPINIM KIPOM

Nakon svečane mise, blagdanska procesija u povodu svetkovine Velike Gospe, krenula je u ponedjeljak iz Samostanske crkve preko Račića i Rive do Župne crkve. Nakon kraće molitve pred crkvom, procesija je u 20.30 sati nastavljena preko Lože i Ulicom Hrvatskog preporoda natrag do Samostanske crkve.
U procesiji je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika (454), a misno slavlje i procesiju predvodio je o. Ivo Plenković.

Gospin kip nosili su Doro Adulmar, Stipe Karmelić Rade, Lovro Karmelić Rade, Nikica Bodlović Kovoč, Marin Adulmar i Josip Karmelić Rade. (j.e.)

(69) objavljeno  16. 08. 16. u 00:05 h 

********************


alt


SV. ROK: PRIJE MISE PROCESIJA

U utorak, 16. kolovoza, slavi se sveti Rok, zaštitnik mnogih mjesta u Hrvatskoj. Rođen je oko 1348. u južnoj Francuskoj, a bio je hodočasnik, dobrotvor … Štuje ga se i kao zaštitnika od kuge i kolere.
Svete mise su u Samostanskoj crkvi u 8 i 19 sati kada je najprije procesija pa sveta misa. U Župnoj crkvi u utorak nema mise. (j.e.)

(68) objavljeno  15. 08. 16. u 24:00 h 

********************


alt

Ambulantna kola na plaži između Borka i Potočina


alt

Znatiželjnici i sami u opasnosti jer su na rubu (foto: Nada Schonenberger)


NOVI PAD SA ŠETNICE NA PLAŽU!

Pred dvadesetak dana (27. srpnja) bolski su se vijećnici dobili kopiju pisma u kojem ih je načelnica Policijske postaje Brač u Supetru Magdalena Mirić upozorili na zabrinjavajući broj padova turista na šetnici na dijelu gdje nema ograde. Tražila je da se po tom pitanju nešto poduzme u cilju prevencije.
Novost je, što od ponedjeljka (15. kolovoza), od 12.30 sati, imamo novu nesreću koja na sreću nije imala težh posljedica. Otac i sin, gosti iz Francuske, želeći načiniti selfie fotografije, previše su došli do ruba i mladi 10-godišnji Francuz je pao s visine od preko 10 metara. Liječnička pomoć mu je pružena i prije dolaska ambulantnih kola iz Gornjeg Humca koja su odvezla ranjenika i njegovu majku do Selaca gdje ih je čekao helikopter za prijevoz do splitske bolnice.
Je li zbog nepažnje ili zbog ograde koje nije bilo na tom dijelu, činjenica je da se dogodila još jedna nesreća čije je posljedice teško predvidjeti. Važno je, ipak, da je dijete izvan životne opasnosti. (j.e.)

(67) objavljeno  15. 08. 16. u 23:55 h 

********************


alt


HRABROST ILI …

Za nesreću treba vrlo malo. Mnogi ne razmišljaju o mogućim posljedicama pa izvode razne vragolije koje ih skupo mogu koštati, ali domaćinima zadati mnogo glavobolje i neugodnosti.
Koji je cilj imao naš lik (pretpostavljamo da je gost) kada se u ponedjeljak oko podneva popeo na vrh svjetionika na Velom mostu? (j.e.)

(66) objavljeno  15. 08. 16. u 23:50 h  

********************


alt


LITNJA NOĆ OVOG UTORKA

Bolska litnja noć ovoga će se tjedna iznimno održati u utorak zbog blagdana Velike Gospe koji se ove godine slavio u ponedjeljak. Nastupit će "Pero i Kole", muzičari koje je publika već upoznala i koji su prije dva tjedna dobro rasplesali rivu. Na štandovima uz rub rive bit će standardna ponuda pića i domaće spize, od koje su najomiljenija riblja jela.
Bolska litnja noć postala je večer dobre zabave u kojoj mogu uživati i Boljani i gosti. (s.b.)

(65) objavljeno  15. 08. 16. u 23:50 h

********************


alt


KONCERT UZ VIOLINU I ORGULJE

Ovoga utorka (16. kolovoza) u 21.30 sati u crkvi Dominikanskog samostana održat će se koncert iz Ciklusa klasičnih koncerata Bolskog lita. Laura Vadjon na violini i Krešimir Hass na orguljama izvodit će djela A. Corellia, J.S. Bacha i G.F. Händla. Violinistica Laura Vadjon prva je hrvatska umjetnica na baroknoj violini, te jedna od začetnica novih stilskih kretanja i vodeće ime na području reprodukcije glazbe starih epoha u Hrvatskoj. Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio prema glazbi visoke renesanse i baroka, te redovito nastupa na svim relevantnim glazbenim pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Ulaz na koncert je slobodan. (s.b.)

(64) objavljeno  15. 08. 16. u 23.45 h 

********************


alt


alt


NAŠA POSLA: ČISTOĆA

Na novom i čistom odijelu i najmanja flekica odmah se uoči. Tako i na rivi ili u moru opazimo nečistoću, jer Bol važi kao, za primjer, čisto mjesto. Ali …
Primjer 1: Možda se i prečesto zaboravi špurtilom pokupiti plastične kesice, boce, čak i slamnati šešir, koji plivaju u portu pored caffe bara Barka. Pozvali su nas zbog toga mještani koji su na štekatu ispijali kavu, a mi smo to snimili i obavijestili nadležne. Poslije podne smeća u moru više nije bilo.
Primjer 2: Dio rive ispred Vinskog podruma od jučer je uprljan, a čini se da je to od mošta, jer je počela berba pošipa. Ako oni iz Podruma nisu vidjeli što je ostalo iza njih na asfaltu, možda će netko iz „Grabovog rata“ ovo pročitati pa poslati ljude u utorak da očiste. Naravno, ako to (možda) prije ne učine oni iz Podruma. (j.e.)

(63) objavljeno  15. 08. 16. u 23:40 h    
ponedjeljak, 15. 08. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


PRVI PLIVAČI DOVODE SVOJU DJECU

Plivačka škola Grancigula aktivna je već 20 godina i dogodilo se da roditelji, koji su i sami nekada kao djeca dolazili učiti plivati na Martinicu, sada tamo dovode svoje kćeri ili sinove. Poželimo da se tradicija nastavi.
Nedjelja je bila za ljetnu školu plivanja poseban praznik. Nakon mjesec dana strpljivog vježbanja, buri usprkos, održano je tijekom jutra natjecanje u više disciplina, a poslije podne je na programu bila štafeta uz podjelu majica, diploma i zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te naravno i zakuska.
Ove godine bilo je u školi plivanja 142 djece, ne samo iz Bola već i iz drugih mjesta u Hrvatskoj, ali i iz inozemstva čiji su roditelji bili na odmoru u Bolu. Zadnjeg dana, na završnom natjecanju bilo ih je manje, svega 63. Razlog je jedna odgoda, ali i prohladno vrijeme te što su neki morali otputovati s roditeljima iz Bola.
O radu škole i ljudima koji su zaslužni da ona već 20 godina postoji, pisat ćemo u idućem nastavku. (j.e.)

(62) objavljeno  14. 08. 16. u 23:00 h 

********************


alt


INTERES ZA LINIJU DUBROVNIK – BOL

U nedjelju se čak 200 putnika ukrcalo u katamaran „Novalja“ za Hvar, Korčulu ili Dubrovnik. U Bolu je prodano 70 karata (37 za Hvar, 21 za Korčulu i 12 za Dubrovnik).  Bila U katamaranu ima 300 sjedećih mjesta.
Prije neki dan Bol je za Dubrovnik mogao prodati samo tri karte jer su sva ostala mjesta bila popunjena.
To su svakako podaci koji nas mogu radovati, a još više „Jadroliniju“ koja je pogodila s uvođenjem ove izletničke linije. Zadovoljni su goste-putnici, ali i financijski pokazatelji daju nadu da će i sljedeće godine ponovno biti uvedena katamaranska veza Dubrovnika sa otocima (Korčula, Hvar, Brač).
Poželimo da se raspravi mogućnost da katamaran nakon dolaska u Bol (12.30 sati) nastavi za Split, s povratkom iz Splita u 14.45 sati. (j.e.)

(61) objavljeno  14. 08. 16. u 22.55 h 

********************


alt


PONOVO ODOJAK I JANJETINA

Mesnica „Provjereni“ u sklopu prodajnog centra „Studenac“ u Podbarju (Bračka cesta) ponovno će u ponedjeljak, za praznik Velike Gospe, ponuditi s roštilja odojak i janjetinu. Cijenna je za odojak 80, a za janjetinu 180 kuna.
Savjetujemo da prije odlaska u kupovinu provjerite ima li još odojka ili janjetine ili rezervirajte na telefon 635-050.

(60) objavljeno  14. 08. 16. u 22.50 h  
nedjelja, 14. 08. 2016.     ********************


alt


ŠTO NAM ZAMJERAJU GOSTI?

Bol je od 1965. godine primio 20 priznanja kao najbolje turističko mjesto u pojedinim kategorijama, među kojima su i titule: Šampion Jadrana, Mjesto gdje su turisti najzadovoljniji, Najbolje ljetovalište na Jadranu, Turistički prva Hrvatske, Najbolja mala destinacija … Je li u Bolu baš sve idealno?  Normalno je da se i prvacima može naći neka zamjerka, a gosti uvijek od šampiona očekuju još više. Turistička zajednica preko svojeg portala anketira goste i traži njihova mišljenja i ocjene. Primjedbe se šalju onima na koje se to odnosi sa željom da se nastoji ispraviti, koliko se to može i želi.
Što nam to zamjeraju gosti? Ovog ljeta najviše je pisanih primjedbi bilo zbog nudističke plaže, koje je već desetljećima zapadno od plaže Zlatni rat. Tamo su odnedavno dva autokampa čiji gosti izravno iz kampa dolaze na nudističku plažu, ali u kupaćim kostimima i sa malodobnom djecom. Jedni i drugi negoduju, a nudisti traže malo privatnosti i poštivanje prostora koji je za njih tu od davnina rezerviran.
Gosti nam zamjeraju, također, što ovoga ljeta nije uređena plaža za pse¬ sa koje je jugo odnijelo žalo i ostale su samo škrape.
Kupači na Zlatnom ratu, ali i sa susjednih plaža, žale se na bučnu glazbu iz tamošnjeg cocktail bara, od 16 do 20 sati.
Našim gostima nije jasno zašto se dozvoljava sidrenje tolikom broju brodova uokolo plaže Zlatni rat koji zagađuju more i smetaju surferima.
Naš portal će, bude li to tražila Turistička zajednica, vrlo rado objaviti primjedbe (ali i pohvale, naravno) bolskih gostiju. (j.e.)

(59) objavljeno  14. 08. 16. u 00:40 h 

********************


alt


alt


OTVORENA IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA

U nazočnosti brojnih roditelja i drugih posjetitelja otvorena je u dvorištu knjižnice izložba „Matisse“ sa stotinjak dječjih radova koji su nastali u likovnoj radionici. Pod vodstvom akademske umjetnice Ruže Barbarić Librić likovnu radionicu je pohađalo 32 djece koji su u protekla tri tjedna marljivo radili svoje radove.
Prije samog otvaranja izložbe, ispred Lože pokraj knjižnice, izveden je performans povezan s motivima iz Matissovog života i njegovim radovima. (j.e.)

(58) objavljeno  14. 08. 16. u 00:35 h 

********************


alt


STABILNO ZA PRODUŽNI VIKEND

Ovo je zadnji vikend, uz to i produžen za jedan dan zbog praznika (u ponedjeljak je Velika Gospa), kada se očekuje veći broj dolazaka nego odlazaka gostiju. Zadnjih dana je vjetrovito i manje vruće, ali mnoge interesira kakvo nas vrijeme očekuje za vikend.
U nedjelju će biti sunčano, na Jadranu vedro. Uz obalu će biti slabog i umjerenog jugozapadnjaka i zapadnjaka, a prema otvorenom moru sjeverozapadnog vjetra.
Jutarnje temperature zraka kretat će se od 18 do 23°C, a u uz obalu i na otoci najviše će temperature biti između 28 i 32°C.
Za blagdan Velike Gospe, u ponedjeljak će biti pretežno sunčano. Na Jadranu će mjestimice puhati umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. U najtoplijem dijelu dana očekuje se temperatura većinom između 28 i 32°C, samo je u gorskim predjelima moguć koji stupanj manje.
Prema trenutnim prognozama u utorak stiže pogoršanje vremena - blagi pad temperatura te kiša i pljuskovi ali na kopnu i na sjevernom Jadranu.

(57) objavljeno  14. 08. 16. u 00:30 h 

********************


alt


SVEČANA MISA U 19 SATI

Tijekom subote na našem smo portalu u dva navrata mijenjali satnicu za večernju misu u Samostanskoj crkvi na blagdan Velike Gospe (ponedjeljak 15. kolovoza). U subotu navečer nam je potvrđeno da će misa biti u 19 sati, a nakon mise procesija do Župne crkve u centru mjesta i natrag do Samostanske crkve. (j.e.)

(56) objavljeno  14. 08. 16. u 00:25 h 
subota, 13. 08. 2016.     ********************


alt


NATJECANJE PLIVAČA U NEDJELJU

Mladi će plivači, polaznici ljetne škole plivanja, svoje znanje imati priliku pokazati u nedjelju (14. kolovoza). U petak to nisu mogli učiniti jer im je smetala bura. Za nedjelju se predviđa mnogo bolje vrijeme: slaba bura, a temperatura 28 stupnjeva.
Raspored je već određen, kao i za petak: okupljanje na Martinici u 9.30, a natjecanje počinje u 10 sati. Poslije podne nastavlja se štafetom u 16.30 sati.
Nakon natjecanja slijedi podjela priznanja i nagrada, a onda zakuska koju pripremaju roditelji, prijatelji i sponzori. (j.e.)

(55) objavljeno  12. 08. 16. u 23.50 h 

********************


alt


alt


alt


OTVORENA IZLOŽBA U DOMU KULTURE                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Dva mlada umjetnika iz Bola i jedan iz Pražnica, Stjepan Kraljević, Nikola Brizić i Marko Buvinić, od petka svoje radove, skulpture i fotografije, izlažu u Galeriji Doma kulture. Svečanost otvaranja uveličao je mladi Ante Kraljević, brat Stjepanov, svirajući na gitari, a o mladim umjetnicima i njihovim radovima govorila je Ana Marija Botteri Peruzović koja je proglasila izložbu otvorenom.
Galerija je svaki dan otvorena od 19.30 do 23 sata, a radovi će biti dostupne javnosti do 23. kolovoza. (j.e.)

(54) objavljeno  12. 08. 16. u 23.45 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat u petak u 18.30 sati (foto: a. papić)


BURNI PETAK BEZ STRUJE

Bure je bilo i u petak, ali su zbog toga mnogi, nakon ispijanja kave u zavjetrini ispod Lože, ipak požurili na plažu. Zbog bure je jedino otkazano natjecanje mladih plivača na Martinici, ali nije izostao dolazak katamaran za Split ni poslijepodne iz Splita.
Zbog požara kod Nerežišća u Bolu nije bilo struje od 14 do 16 sati. Zbog intervencije kanadera isključen je dalekovod, pa na Braču nije bilo električne energije. Bolski su vatrogasci bili u stanju pripravnosti, ali nije bilo potrebe da i oni interveniraju na požarištu. (j.e.)

(53) objavljeno  12. 08. 16. u 23.40 h 

********************


alt


IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA

U dvorištu bolske knjižnice ove subote (13. kolovoza) u 21 sat otvara se izložba "Matisse" sa stotinjak dječjih radova nastalih na likovnoj radionici koju su djeca proteka tri tjedna pohađala pod vodstvom akademske umjetnice Ruže Barbarić Librić. Radionicu je pohađalo 32 djece koji su inspirirani Matissom u tehnici kolaža napravili svoje originalne radove.
Radovi će biti izloženi na konopima razapetim između zidova dvorišta knjižnice.
Uz  izložbu, ispod Lože pokraj knjižnice, djeca će izvesti performans povezan s motivima iz Matissovog života i njegovim radovima.
Dječje likovne ljetne radionice u Bolu se održavaju već 19 godina, a osim djece iz Bola, sudjeluju i djeca gostiju koja borave u Bolu, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.
Organizator izložbe "Matisse" kao i likovne radionice je Općinska knjižnica "Hrvatske čitaonice" koja je partner i suradnik Centra za kulturu Općine Bol, organizatora manifestacije Bolsko lito. Programi Općinske knjižnice "Hrvatske čitaonice" dio su programa Bolskog lita. (s.b.)

(52) objavljeno  12. 08. 16. u 23.35 h  
petak, 12. 08. 2016.     ********************


alt

Finale plivačke škole Grancigula 2015. godine


alt

Dio trenera plivačkog kluba "Grancigula"


FINALE PLIVAČKOG NATJECANJA

Plivačko natjecanje međunarodne škole Grancigula završava u ovoga petka (12. kolovoza). Natjecanje  počinje u 10 sati, a svi plivači se skupljaju na Martinici u 9.30 sati.
Tradicionalna štafeta starih i mladih na programu je u 16:30, a potom slijedi podjela diploma i nagrada. Zahvaljujući roditeljima i prijateljima te bolskim sponzorima ovogodišnje druženje završava uz delicije.

BUDE LI KAKVIH PROMJENA, ZBOG VREMENSKIH (NE)PRILIKA, OBJAVIT ĆEMO TO NA NAŠIM STRANICAMA!

(51) objavljeno  11. 08. 16. u 22.45 h 

NATJECANJE SE U PETAK ODGAĐA! TIJEKOM DANA OBJAVIT ĆE SE NOVI DATUM!

(objavljeno  12. 08. 16. u 8.50 h)


ORGANIZATORI ŠKOLE PLIVANJA "GRANCIGULA" PRIOPĆILI SU DA ĆE SE NATJECANJA ODRŽATI U NEDJELJU 14. KOLOVOZA PREMA RASPOREDU KAKAV JE BIO PREDVIĐEN ZA PETAK.

(objavljeno  12. 08. 16. u 12.20 h)


********************


alt

Stjepan Kraljević


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I SKULPTURA

Izložba skulptura i fotografija "Moment" mladih umjetnika iz Bola i Pražnica otvara se u Galeriji Doma kulture u petak 12. kolovoza u 21.30 sati. Fotografije izlaže Nikola Brizić iz Bola, a skulpture Marko Buvinić iz Pražnica i Stjepan Kraljević iz Bola.
Nikola Brizić je student ekonomije, te aktivan član fotokluba Split i fotoreporer na Splitskom portalu. Fotografije koje će izložiti nastale su u momentu njegova okruženja. Marko Buvinić je na četvrtoj godini umjetničke akademije u Splitu, na smjeru kiparstvo. Izložit će ženski akt koji je radio pod mentorstvom Kuzme Kovačića kao i skulpture od terakote koje je radio posljednjih godina, te nekoliko dokumentarnih slika od land-arta. Stjepan Kraljević studira na Umjetničkoj akademiji, na trećoj godini kiparstva, pod mentorstvom Matka Mijića. Obojica su sudjelovala na ovogodišnjoj 8. Kiparskoj koloniji u Bolu i radovi su im već postavljeni u mjestu.
Ideja o ljetnoj izložbi "Moment" nastala je spontano ove zime u Bolu, kada je Stipe Kraljević pomagao oko stvaranja bolskih božićnih jaslica te je pozvan da u istoj galeriji sudjeluje u Ciklusu ljetnih izložbi Bolskoga lita, sam ili s kolegama. Centar za kulturu Općine Bol posebno podržava mlade i lokalne umjetnike, pomaže njihovoj afirmaciji, te im rado otvara vrata galerije Doma kulture. (s.b.)

(50) objavljeno  11. 08. 16. u 22.40 h 

********************


alt

Prošlogodišnja procesija bolskom rivom na Veliku Gospu


BOGOSLUŽJE NA VELIKU GOSPU

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Taj je dan (ponedjeljak, 15. kolovoza) i državni blagdan u Hrvatskoj.
U ponedjeljak je sveta misa u Župnoj crkvi kao i nedjeljom, ali samo ujutro u 9 sati. Mise u Samostanskoj crkvi su u 7 i 10.30, a svečana sveta misa je u 19 sati. Nakon mise kreće procesija preko Račića do Župne crkve, a vraća se uz Ložu, Ulicom Hrvatskog preporoda, Šetalištem Anđelka Rabadana do Samostanske crkve.
Procecija bi preko rive prošla oko 20.15 sati.
Zbog procesije, u ponedjeljak se ne održava zabavna manifestacija Bolska litnja noć na Rivi, već se odgađa za sutradan, 16. kolovoza. (j.e.)

(49) objavljeno  11. 08. 16. u 22.35 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat u četvrtak 11. kolovoza u 19.15 h (foto: adela papić)


ZA VIKEND BURA

Bol je sa vremenskim prilikama i ovih dana imao sreće. Mimoišli su nas grmljavine i pljuskovi, a tek je bura u četvrtak u večernjim satima za koji stupanj spustila temperaturu. U četvrtak je na bolskim plažama bilo podosta kupača, a na Zlatnom ratu i nakon 19 sati (na slici).
Prognoza je za petak: bura u postupnom slabljenju uz minimalnu temperaturu 18, a maksimalnu oko podneva 26 stupnjeva. (j.e.)

(48) objavljeno  11. 08. 16. u 22:30 h  
četvrtak, 11. 08. 2016.     ********************


alt


AERODROM BRAČ: SVE BOLJI REZULTATI

- Iako nisu ostvareni svi naši planovi i želje – izjavio je direktor Aerodroma Brač Tonči Peović – mi računamo u ovoj godini na povećanje broja putnika na 12 do 13 tisuća. Značajan je iskorak u poslovanju aerodroma učinjen produženjem piste prema jugu za 420 metara. To će omogućiti slijetanje većih zrakoplova sa većim brojem putnika. Pri kraju su građevinski radovi, a asfaltiranje se planira nakon 15. rujna. Zbog ljetnih gužvi sada „Jadrolinija“ nije u mogućnosti osigurati poseban trajekt za prijevoz asfalta preko Makarske u Sumartin.
Ove sezone dvije su linije, utorkom i subotom, avionima Croatia Airlines između Zagreba i Brača, a subotom su čarter letovi iz Austrije, za goste Grubera te iz Italije, iz Palerma i Barija.
Tour operator ID Riva iz Njemačke najavio je od iduće godine jednom tjedno liniju Munchen – Brač – Munchen gdje će avionske karte biti u slobodnoj prodaji. Ima interesa, također, za avionsku vezu iz Švedske (Oslo) i Slovenije. (j.e.)

(47) objavljeno  10. 08. 16. u 22:50 h  

********************


alt


alt


alt


OŠTEĆEN OPTIČKI KABEL!

U koliko napisa u Bolskoj kronici ukazivali smo na problem sidrenja uokolo plaže Zlatni rat. Ne prvi put, a vjerujemo ni posljednji, oštećen je optički kabel koji od plaže Potočina ide prema otoku Hvaru. U srijedu se tijekom jutra (do 15.30 sati) intenzivno radilo na otklanjanju kvara. Osim ljudstva bili su angažirani trajekt Krka i više vozila s opremom.
Osim našeg portala nitko (!?) ne reagira na nekontrolirana sidrenja brodova. Međutim, ima onih koji primaju za to plaću, ali ne rade svoj posao! (j.e. – foto: nikola topalović)

(46) objavljeno  10. 08. 16. u 22.45 h 

********************


alt


PLIVANJE: U PETAK ZADNJI DAN

Za idući petak (12. kolovoza) najavljena su završna natjecanja polaznika škole plivanja „Grancigula“. Taj će se dan uručiti polaznicima škole diplome i medalje, a onda će uslijediti zakuska i, po običaju, skokovi u more.
Škola plivanja na Martinici počela je 12. srpnja. Za petak se ne prognoziraju vremenske nepogode, pa će prigodnom svečanošću završiti još jedna sezona učenja i druženja.
Program i satnicu za petak objavit ćemo u Bolskoj kronici 12. Kolovoza jer najavljeni raspored nismo dobili do zaključenja redakcije vijesti. (j.e.)

(45) objavljeno  10. 08. 16. u 22:40 h 

********************


alt


MURVICA: BALOTE IDUĆI TJEDAN

Turnir u balotama u Murvici počet će krajem idućeg tjedna. Čeka se završetak turnira u Škripu, gdje nastupaju ekipe iz bračkih mjesta, koje se redovito prijavljuju i za Murvicu. U Murvici su u tijeku pripreme organizatora koji ove godine očekuje rekordan broj ekipa. (j.e.)

(44) objavljeno  10. 08. 16. u 22:35 h   

********************


alt


POLITIČARI NA ODMORU

Mnogo političara, sportaša, glumaca i drugih domaćih i inozemnih javnih osoba tijekom ljeta dolazi na odmor u Bol. Mi mnogo o tome na ovom portalu ne pišemo, jer ima i važnijih tema i događanja. Ipak ovaj put činimo iznimku, s razlogom. U Bolu se odmara bivša predsjednica HDZ-a i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je pristala na zajedničku snimku s našom suradnicom Darijom Marinković.
Jadranka Kosor ima želju da joj vrijeme ne pokvari uvijek ugodni boravak u Bolu, a Darijina je želja: „Neka žene vode politiku“. (o.r.)

(43) objavljeno  10. 08. 16. u 22:30 h 
srijeda, 10. 08. 2016.     ********************


alt


RENOVIRAT ĆE SE HOTELI „PARK“ I „BIJELA KUĆA“

Na radnoj večeri koju organizira predsjednik Turističke zajednice Tihomir Marinković, izvijestio je vodeće turističke djelatnike Bola, o planovima Bluesun hotela da počne s uređenjem hotela „Park“ u centru mjesta. Idejne projekte izradio je arhitektonski studio Madunić iz Splita, a u novouređenom objektu predviđaju se 162 dvokrevetne sobe. Općina je zainteresirana da u prostoru u prizemlju, bude predviđena suvremena tržnica.
Predstoji izrada rješenja za prometnu infrastrukturu jer treba osigurati pristup objektu autobusima i drugim vozilima za transfere gostiju ali i snabdijevanje  samog hotela. Novi hotel trebao bi primiti prve goste u ljeto 2018. godine.
Konkretni pomaci očekuju se vrlo brzo i sa hotelom „Bijela kuća“. Završeni su sudski sporovi i država je jedini vlasnik. Sada se čekaju izbori i imenovanja ljudi koji trebaju odlučiti o prodaji. Namjena samog objekta nije upitna. Sigurno će to biti hotel visoke kategorije. (j.e.)

(42) objavljeno  10. 08. 16. u 00:25 h 

********************


alt

Sa prošlogodišnjeg okupljanja u dvoru Šimetovićih


ODGOĐENA POETSKA VEČER

Živa rič, poetska večer hvarskih pjesnika, koja se programom Bolskog lita trebala održati ove srijede u kući obitelji Šimetović na Loži – odgođena je. Novi termin naknadno će biti objavljen – izvijestila nas je Jadranka Nejašmić, ravnateljica Općinske knjižnice, koja je organizator poetske večeri. (j.e.)

(41) objavljeno  10. 08. 16. u 00:20 h 

******************** 


alt


DOLAZI POPULARNA KLAPA CONTRA

Splitska klapa Contra, poznata po hitovima i modernim obradama dalmatinskih pjesama, održat će koncert ovoga četvrtka 11. kolovoza u 21.30 sat u Teatrinu "Dva ferala".
Publika ih voli jer su starim skladbama dodali novi duh kroz svoje originalne izvedbe, a na klapskim festivalima osvajaju nagradu za nagradom. Klapu Contra prošle godine osnovali su bivši pjevači poznatih klapa Kampanel i Cambi, a nova je klapa u kratko vrijeme postala izuzetno popularna. Ove godine na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu klapa Contra osvojila je Srebrni štit i drugo mjesto po ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, a najavili su je kao "klapsku reprezentaciju" jer je čine već poznati i afirmirani klapski pjevači.
Prošloga tjedna na festivalu "Klape Gospi" u Sinju klapa Contra je osvojila prvu nagradu Stručnog ocjenjivačkog suda.
Na Splitskom festivalu ovoga ljeta istakli su se pjesmom "Vridi li". 
O njihovoj popularnosti govori i to da će ovoga kolovoza održati na obali i otocima više od 20 koncerata.
Pretprodaja karata za koncert klape Contra je u galeriji Doma kulture od 19.30 sati do 23 sata po cijeni od 50 kuna, a cijena ulaznice na dan nastupa je 60 kuna. (s.b.)

(40) objavljeno  10. 08. 16. u 00.15 h 
utorak, 09. 08. 2016.     ********************


alt


TRAŽE SE PLODOVI MORA

Kao i svakog ponedjeljka na bolsku rivu su došli brojni gosti, ali i mještani, na već tradicionalnu Bolsku litnju noć. Na štandovima se nudilo za svakoga ponešto, od plodova mora do domaćih kolača, a u ponudi je bilo piva i vina.
Gostiju je najviše bilo pred štandom (na slici) gdje su se pripremali i nudili plodovi mora: tunjevina, lignje sa roštilja, pržene lignje, slane srdele, salata od hobotnice …

Nakon dvije burne večeri, u ponedjeljak se ponovno vratilo ljeto. Dobrom raspoloženju pridonio je svojim nastupom i Dino Petrić, prošlogodišnji polufinalist HRT-ovog showa The Voice.
Sljedeća Bolska litnja noć bit će iznimno u utorak 16. kolovoza, jer je u ponedjeljak blagdan Velike Gospe s procesijom u večernjim satima. (j.e.)

(39) objavljeno  09. 08. 16. u 00:25 h 

********************


alt

Detalj s plaže na Martinici


MORE JE IZVRSNE KAKVOĆE

Šesto ovogodišnje ispitivanje mora na hrvatskim plažama pokazalo je da su kupamo u moru izvrsne kakvoće. Uzeta su ukupno 923 uzorka, a kod 857 rezultat je – izvrsno.
U Bolu je Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ uzorke uzimao 1. kolovoza u vremenu od 9:40 do 10:15 sati, pri temperaturi zraka od 30 stupnjeva, po sunčanom vremenu i sjevero-istočnom vjetru.
Ispitivanja su pokazala da je more na plažama Martinica, Borak i Zlatni rat idealno za kupanje, izvrsne kakvoće. (j.e.)

(38) objavljeno  09. 08. 16. u 00:20 h  

********************


alt


KONCERT UZ FLAUTU I GITARU

Klasični koncerti utorkom u crkvi Dominikanskog samostana postali su prepoznatljiv program Bolskog lita koji vole i domaći i strani gosti Bola, te su koncerti uvijek dobro posjećeni.
Ovoga utorka 9. kolovoza u 21.30 sati nastupit će slovenske umjetnice Katja Porovne Silič na gitari i Jasna Nadles na flauti. Katja Porovne Silič predaje gitaru i gitarsku komornu glazbu  na Glazbenoj akademiji u Ljubljani. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada na gitarističkim natjecanjima. Jasna Nadles diplomirala je odličnim uspjehom na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji 1996. godine, te nastavila studij na Mozarteumu u Salzburgu. Godine 1998. dobila je počasno odličje na Međunarodnom natjecanju flautista Maria Canals u Barceloni. Kao solistica i komorna glazbenica, nastupala je u mnogim europskim zemljama.
Na nastupu u Bolu glazbenice će izvesti djela J.S.Bacha, J.K. Mertza, R. Beasera, C. Debussya, A. Piazzolle. Ulaz je slobodan. (s.b.)

(37) objavljeno  09. 08. 16. u 00:15 h 

********************


alt

Lisa i Rajmond sklopili su prošle godine građanski brak u Australiji. Iste godine rodio im se sin


alt

Zbog njegovih roditelja Lisa i Rajmond sklopili su crkveni brak u Bolu 30. srpnja. S njima je u Bol došao i najmlađi Šćepanović - sin Zak


ŽIVOT U DVIJE DOMOVINE

Rajmond Šćepanović  već 21 godinu živi u Perthu, u dalekoj Australiji. U bolskoj župnoj crkvi Gospe od Karmela 30. srpnja vjenčao se s Australkom Lisom Campbell. U Bol je došao posjetiti  roditelje i prirediti vjenčanje za bolsku fameju i prijatelje. Rajmondovo otac Rajko također je živio u Australiji gdje je otišao sa 23 godine, 1969. Tri tjedna je od Genove do Australije putovao brodom.  Odmah je počeo raditi na građevini, stekao mnoga iskustva, sreo svoju suprugu Lenu, Hrvaticu s otoka Prvića, ali se s njom 1981. definitivno doselio u Bol (nakon više pokušaja povratka), kao i s malim dvogodišnjim Rajmondom i petogodišnjom kćeri. 
Rajmondovi nono i nona, roditelji majke Lene, iz Šepurina su s otoka Prvića, a većinu životnog i radnog vijeka proveli su u Australiji, U starosti su se vratili na otok Prvić, gdje je nono umro prošle godine. Jasno je da je priča o precima 38-godišnjeg Rajmonda Šćepanovića priča o odlascima i povratcima, priča u kojoj se životi generacija protežu u dvije domovine, u Hrvatskoj i Australiji.
Rajmond je sa 17 godina vratio „privremeno“ kod nonota i none, majčinih roditelja u Perth, no taj slučajni posjet obilježio je njegov život. Svidjelo mu se, radio je na različitim poslovima, građevini koju je naučio s ocem, maranguniji, pa kasnije kao ronilac. Vratio se u Hrvatsku kako bi odslužio vojsku 2005. godine, no nakon toga je opet otišao živjeti u Perth.
Svoju sadašnju suprugu upoznao je 2006. godine. Lani su dobili sina Zaka.
Građanski brak sklopili su prošle godine u Australiji, pa su obje obitelji imale priliku prisustvovati vjenčanju, i Lisina australska, i Rajmondova hrvatska, ispričala nam je Rajmondova supruga Lisa. Rajmond za razliku od svojega oca i majke, te svoje none i pokojnog nonota s Prvića, u Australiji planira nastaviti živjeti. Radi dobar posao, ronilac je u podvodnim građevinskim poslovima. Kaže da su poslovne mogućnosti u Australiji mnogo veće. Njegov otac Rajko, koji se nakon 12 godina života u Australiji ipak odlučio vratiti u Bol, rekao je da ga je „vuklo doma“ nostalgija i čežnja za ovim našim morem koje je drugačije od onoga na oceanu.
Zbog svojeg povratka iz Australije, kažu Rajmondovi roditelji Lena i Rajko, nikada nisu zažalili, naprotiv, sretni su. No, sjećanja o životu u Australiji za čas izrone, pa lako započnu razgovor na australskom engleskom, a dodatni razlog je i da ih nevjesta Lisa lakše razumije. Otac Rajko sjeća se mnogih Bračana u Perthu, naših ljudi iz  Donjega Humca, Dračevice i drugih hrvatskih krajeva koje je upoznao dok je živio u Australiji. Puno se radilo u poljoprivredi, u tvornicama, na trgovačkim i ribarskim brodovima ...
Rajmond Šćepanović iako je odlučio ostati u Australilji, u Bol dolazi barem jednom godišnje. Tako je 2012. godine banuo  za Uskrs roditeljima na vrata s Lisom, tadašnjom zaručnicom, a ocu je pomogao nositi križ za Veliki petak u procesiji Priko poja. I sam je dvije godine kasnije bio križonoša. Križ je nosio bosonog, kao zavjet, a nakon 9,5 kilometara nošenja na stopalima nije imao niti jednu ogrebotinu.
Veza obitelji Šćepanović s Australijom neraskidiva je. Migracije ekonomske, trajne, privremene, povratničke, sve su upisane u povijest ove obitelji. Dvije domovine kao paralelne ljubavi neprestano se prožimaju. U 19. stoljeću ili početkom 20. stoljeća otići iz primorskih krajeva i sa otoka u daleku Australiju ili neku od Amerika često je značio otići na put bez povratka, ili možda jednom u životu doći posjetiti domovinu. U obitelji Šćepanović je drugačije. Cijena povratne karte od oko 2500 australskih dolara (oko 12.500 kuna) i 24 sata dug let nisu za njih nikakva prepreka. Ne postoji cijena za hrabrost u iskušavanju boljeg i drugačijeg života, i poštivanje dviju domovina koje su obilježile njihove živote. (s. baković)

(36) objavljeno 09. 08. 16. u 00:05 h
ponedjeljak, 08. 08. 2016.     ********************


alt


BLAGDAN SVETOG DOMINIKA   

Crkva 8. kolovoza slavi spomendan svetog Dominika Guzmana, utemeljitelja Reda braće propovjednika ili dominikanaca, koji je živio u 12./13. st., a svojim je životom i propovijedanjem mnoge okrenuo pravoj vjeri, te nam u tom smislu i danas može biti veliki uzor u posvećivanju vlastitoga života, kao i u traženju dobrih putova u propovijedanju, katehizaciji i evangelizaciji.
Sveti Dominik je rođen 1171. u Caleruegi u Kastilji, i to u vrijeme kada je dobar dio Španjolske bio pod Arapima. Kao dijete od pet godina bio je povjeren ujaku svećeniku na odgoj i školovanje, a takva se odluka pokazala mudrom, jer se uistinu pronašao u svećeničkom pozivu i filozofsko-teološkoj izgradnji. Imao je prilike steći dobro obrazovanje i imao je mogućnosti posjedovati skupocjene knjige, no kada je u španjolskoj zavladala glad, prodao je svoje knjige kako bi od dobivenog novca mogao nahraniti siromahe.
Taj je njegov čin bio posebno poticajan i za njegove školske kolege i za profesore, tako da se kod mnogih pomalo oblikovala svijest solidarnosti sa siromašnima i napuštanje života u lagodnosti.
Putujući kroz Francusku našao je ondje mnoge ljude koji su, zbog nepoznavanja svoje vjere, olako prelazili na tada sve raširenije vjerovanje katara, koje se iz Bizanta proširilo sve do južne Francuske i gdje su se ti krivovjerci koji su naučavali postojanje dva boga – boga dobra i boga zla – nazivali albigenzi.
No, upravo će katari Dominika nagnati da se bori za ljepotu izgubljene prave vjere, pa su tako dominikanci, po odobrenju tadašnjeg pape Grgura IX. 1233. god. postali službeni propovjednici protiv krivovjerja katara. Prije toga se, naravno, Dominik, zajedno sa svojih petnaestak mladih gorljivih suradnika propovijedanjem i širenjem pravovjerne Božje riječi uvelike potvrdio u suzbijanju katara. Uz to, svjestan kako je odgoj djevojaka i žena najbolji put da se takva sekta katara suzbije, osnovao je i ženski samostan 1207. god.
Sveti je Dominik umro 6. kolovoza 1221. u 51. godini života, a samo dvanaest godina poslije, odnosno 1233. god. papa Grgur IX. proglasio ga je svetim.
Svoj prvi samostan na našem tlu dominikanci osnivaju 1225. god. u Dubrovniku, a uskoro i u Čazmi, te potom po cijeloj Hrvatskoj. U Bolu su dominikanci došli 1475. i ostali do danas (541 godinu).
Od samog su se početka dominikanci bavili izučavanjem knjiga, a posebno teoloških znanosti. Tako je bilo i u Hrvatskoj. Upravo su oni osnovali prvo hrvatsko sveučilište 1495. godine, kada je njihovo učilište u Zadru, osnovano 1396. godine, uzdignuto na sveučilišnu razinu.
U Hrvatskoj danas postoji više zajednica dominikanaca i dominikanki, a njihovi se samostani nalaze u Dubrovniku, Bolu, na Korčuli, u Rijeci, Trogiru, Splitu, Zagrebu…

RASPORED SVETIH MISA
Na blagdan sv. Dominika, u ponedjeljak, 8. kolovoza, jutarnje svete mise su u Velikoj (Samostanskoj) crkvi u 8 i 11 sati, a u 19 sati misa će se služiti u Maloj (Župnoj) crkvi u centru mjesta.

(35) objavljeno  07. 08. 16. u 23:10 h 

********************


alt


alt


SVEČARSKI I HUMANITARNI KONCERT

U prepunoj Župnoj crkvi, umjesto u Teatrinu Dva ferala, održan je u nedjelju navečer glazbeni koncert na kojem su nastupili Meri Cetinić i VIS Dominik iz Splita. Povod za njihov nastup je 800-ta obljetnica dominikanskog reda. Centar za kulturu je umjesto ulaznica odlučio prikupljati na ulazu dobrovoljne priloge za dovršenje muzeja u bolskom Dominikanskom samostanu.
Meri Cetinić ne treba posebno predstavljati, a VIS Dominik je splitski kršćanski pop rock sastav koji čine mladi župe sv. Dominika u Splitu. Sastav je osnovan 1969. a osim po Hrvatskoj nastupali su diljem Europe i Sjeverne Amerike. Prigodom obilježavanja 40. obljetnice djelovanja sastava te 800. obljetnice dominikanskog reda, sastav je izdao album „Dominiče, dobri oče“ na kojem su osim VIS-a sudjelovali i Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Dražen Zečić, Giuliano, Doris Dragović, Zorica Kondža, Marjan Ban te sastavi "Dalmatino" i "Viva". (j.e.)

(34) objavljeno  07. 08. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat 7. kolovoza u 14.15 sati


BURNA DOBRODOŠLICA

Nove goste prošlog vikenda dočekala je bura, kiša i grmljavina. Otežan je bio dolazak ali i odlazak u subotu i nedjelju. Međutim, meteorolozi od ponedjeljka najavljuje postupno poboljšanje. Pet godina, otkako u Bolskoj kronici pratimo dolaske katamarana, nije se dogodilo da u kolovozu nisu pristajali u luku, iz Splita ili za Split. Međutim, ovoga kolovoza, zbog bure katamarana nije bilo u subotu poslije podne (iz Splita), ali ni dva puta u nedjelju (za Split i iz Splita). Dok ovo pišemo neizvjesno je hoće li u ponedjeljak ujutro iz Jelse za Split katamaran navratiti u Bol. Izletnički katamaran „Komiza“ u nedjelju je ipak iz Bola otputovao za Split.
Zbog vremenskih nepogoda mnogo je bilo problema. Bol ih je možda imao najmanje. Izostao je katamaran (na što smo se mi u Bolu već navikli), poremećen je rad live kamera (tri kamere u živo), predstave Bolskog lita u subotu i nedjelju su iz Teatrina premještene u zatvoreni prostor …
Unatoč oblačnom vremenu na plaži Zlatni rat u nedjelju je bilo posjetitelja. Uostalom zbog toga su turisti i došli u Bol. (j.e.)

(33) objavljeno  07. 08. 16. u 23:00 h

********************


alt


DINO PETRIĆ NA BOLSKOJ NOĆI

Nakon Bolske fjere koja je zasigurno gostima i mještanima pružila najbolju zabavu ovoga ljeta, slijedi još jedna dobra večer glazbeno-gastronomskog programa, Bolska litnja noć.
Ovoga ponedjeljka, 8. kolovoza, na glavnoj pozornici glazbeni zabavljač bit će prošlogodišnji polufinalist HRT-ovog showa The Voice Dino Petrić koji je publiku osvojio svojim hitom Neki novi svijet. Uz muzički dio programa, Bolska litnja noć poznata je i po gastronomskoj ponudi, posebno ribljih zalogaja na štandovima uz rub rive. (s.b.)

(32) objavljeno  07. 08. 16. u 22:55 h  
nedjelja, 07. 08. 2016.     ********************


alt


alt


DAN POSLIJE FJERE

Bolska fjera nije završila s vatrometom, jer je slavlje nastavljeno sve do zore. Plesalo se na otvorenom čak na četiri lokacije. U zoru su, kada je prestala glazba, nastupili radnici „Grabovog rata“ kako bi uklonili štandove, binu, ali i odvezli – smeće. Bilo ga je više nego ranijih godina, kaže Savo Petojević, ali je fjera prošla bez incidenata.
Mnogi gosti su ujutro u 6.30 otputovali katamaranom za Split. Nekima to ipak nije uspjelo jer za sve nije bilo putnih karata.
Kiša je malo oprala ulice, ali nedovoljno za poljoprivredu. Bilo je mnogo više grmljavine i udara groma, a kiše je u Bolu do 7 sati palo svega 5 litara. Gromovi su na području Dalmacije izazvali deset požara. Grom je zapalio česminu i travu između Selaca i Gornjeg Humca, gdje je u gašenju sudjelovala i bolska ekipa DVD-a sa dvije cisterne i šest vatrogasaca. U Bol je dolazio helikopter po „kruške“ napunjene po 1.600 litara vode. Činilo se da je požar pod kontrolom, ali su u subotu poslijepodne ponovno udari groma zapalili kod Selaca. I ponovno su bolski vatrogasci krenuli na požarište.
U subotu ujutro oko 7.30 primijećen je stotinjak metara od obale jet-ski sa trojicom turista iz Češke. Svojim im je gliserom u pomoć priskočio Tonči Brešković i spasio ih da ih bura ne odnese na Hvar.
Zbog bure nije u 12.30 sati došao katamaran iz Dubrovnika. Umjesto u Bol skrenuo je u Milnu, a u 16.15 krenuo je autobus sa putnicima iz Bola za Milnu. Jedan je bio autobus, a u dva je puta trebao prevesti sve putnike koji su putovali u Hvar, Korčulu i Dubrovnik. U Bolu je prodano 65 putnih karata.
Jadrolinija je otkazala redovnu poslijepodnevnu liniju iz Splita. Umjesto u Bol i Jelsu, katamaran je otplovio za Stari Grad. Ovisno o vremenskim prilikama, u nedjelju ujutro bi mogao navratiti u Bol. Katamarani su ponovno „preskočili“ bolski porat, ali bura nije smetala izletničkom brodu „Frane“ da krenuo iz Bola u 9 za Hvar i vratio se sa tridesetak izletnika u Bol u 18 sati.
Zbog mogućnosti kiše kazališna predstava „Ljubaf“ iz Teatrina Dva ferala preselila se u kino dvoranu. (j.e.)

(31) objavljeno  06. 08. 16. u 22:55 h 

********************


alt


alt


ULICE KOJE TREBA UREDITI

U Bolu, vjerovali ili ne, nema popisa ulica koje bi trebalo urediti. Ne može se očekivati da sve budu odmah betonirane, asfaltirane ili popločene, jer treba odrediti i prioritete. Nikada nema dovoljno novaca, ali se treba znati gdje će se i što raditi i koliko će to koštati.
Evo dva primjera kojima bi trebalo dati prioritet, kada se bude radio općinski budžet za 2017. godinu:
- Plato iz Rudine prema Studencu
- Prilaz prema Ulici domovinskog rata, iznad caffe bara Marinero, a nužni su i neki zahvati u Ulici domovinskog rata koja se kopala, prekopavala, krpala … (j.e.)

(30) objavljeno  06. 08. 16. u 22:50 h 

********************


alt


PRIZNANJE ZA VJERNOST

Na kraju turističke sezone Turistička zajednica daje posebna priznanja inozemnim gostima koji u Bolu provode svoj odmor 30 i više godina. Karin Leidenberger iz Munchena (Njemačka) u Bol je prvi put došla s roditeljima 1966. Punih 50 godina vraća se u Bol i „za posebnu vjernost turističkom Bolu“ Turističko vijeće joj je u listopadu 2015. dodijelilo Priznanje. Nije zbog toga mogla doputovati iz Njemačke, pa joj je sada, došavši na odmor, u Uredu Turističke zajednice, Priznanje osobno uručio direktor Markito Marinković. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 08. 16. u 22:45 h 

********************


alt


MERI CETINIĆ GOSTUJE U BOLU

U čast obilježavanja 800 godina dominikanskog reda, u Bolu se u nedjelju (7. kolovoza) u Teatrinu Dva ferala organizira koncert Meri Cetinić i VIS-a Dominik. Dominikanci su u Bol došli još daleke 1475. godine kada su sagradili samostan na poluotoku Glavica. Otada su Dominikanci dio bolskog života, povijesti i duhovne kulture.
Čitave ove godine na različite se načine u svijetu obilježava godina Dominikanaca, kao reda propovjednika, a Bol će svoj doprinos velikoj obljetnici dati ovim koncertom.
Za koncert nije predviđena ulaznica, već dobrovoljni prilozi koji su namijenjeni obnovi samostanskog muzeja.
Početak koncerta je u 21 sat. (s.b.)

(28) objavljeno  06. 08. 16. u 22:40 h 
subota, 06. 08. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


BOLSKA FEŠTA: FJERA, BLAGDAN, PRAZNIK …

Bolsko slavlje nastavljeno je u petak u 9.30 polaganjem vijenca za sve poginule za Hrvatsku pred spomenikom na Trgu Joze Bodlovića. Osim vijenca, kojeg su položili načelnik općine Tihomir Marinković i predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar, zapaljene su i svijeće.
Na rivi su od jutra štandovi, ali ih je do poslijepodneva stiglo novih, pa je bilo i malo gužve u traženju što bolje pozicije. Komunalni redar kaže da su svi imali odobrenje.
U mesnici „Provjereni“ u Podbarje prodavala se s ražnja janjetina (180 kn) i odojak (80), a pred Tavernom Riva bio je veći izbor: janjetina s ražnja (220), janjeća pljeskavica (50 kn), janjeća pašticada s njokima (50) … Na štandovima koji su na rivi i svakog ponedjeljka, za fjeru su se nudili i ćevapčići.
Nešto prije 22 sata načelnik Tihomir Marinković čestitao je Dan općine, blagdan Gospe od sniga, ali i dva državna praznika: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Poželio je bolskom branitelju, koji je u zagrebačkoj bolnici, što brži oporavak i skori povratak u Bol.
Petar Grašo je najavljen za 22 sata, a uvod u njegov nastup bio je mladi Boljanin Marin Karmelić koji je otpjevao jednu Grašinu pjesmu. Zvijezdu večeri Petra Grašu dočekala je publika s oduševljenjem, uzdignutih ruku … Nakon 10 minuta – pauza. U cijelom Bolu nestalo je struje, ali je i u mraku bilo romantično. Nakon 20 minuta, dolaskom struje, nastavljena je zabava.
Točno u ponoć – 5 minutni vatromet! Potom je nastavljeno glazbom na četiri lokacije. Dok ovo pišemo pleše se i pjeva. Mnogo je turista večeras došlo na bolsku feštu, čak iz više mjesta na Braču, ali i susjednog Hvara. Zabava prolazi bez incidenata … (j.e.)

(27) objavljeno  06. 08. 16. u 01.55 h 

********************


alt


INTERES IZNAD OČEKIVANJA

Izletničkoj liniji katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol, tek je mjesec dana, premalo da se donose prava ocjena, ali nam se čini da ima sve više interesa kod turista. Ukupni financijski rezultati, poznati su, za sada, samo „Jadroliniji“, ali prema prodanim kartama samo u Bolu može se zaključiti da je opravdano uvođenje ove linije koja povezuje Dubrovnik sa tri otoka: Korčulom, Hvarom i Bračom. Samo u Bolu, bez prodaje putem interneta i povratnih karata, kupljeno je 1.120 karata i to 724 za Hvar, 165 za Korčulu i 231 za Dubrovnik. (j.e.)

(26) objavljeno  06. 08. 16. u 01.45 h 

********************


alt


STATISTIKA: KOME VJEROVATI?

Neki dan smo objavili, prema podacima Turističke zajednice općine Bol, da je u srpnju zabilježen rekordan broj noćenja – 191.609 što je za 20 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
- Kada se ta rekordna noćenja (191.609) podijele sa brojem dana u srpnju (31) ispada da je dnevno u Bolu boravio 6.181 gost – napisao nam je jedan turistički znalac iz Bola i predložio da tražimo objašnjenje od nadležnih, jer – piše on – prema dnevnoj evidenciji koju objavljujemo ovo se nije dogodilo.
Nadležni (Ured TZO Bol) objašnjavaju moguća odstupanja zbog, još uvijek, uhodavanja novog sustava prijavljivanja gostiju, ali mjesečni zbroj je – točan. Naime, još uvijek je moguće da netko goste prijavi sa nekoliko dana zakašnjenja, pa taj podatak nije u dnevnom izvješću.
Prema objavljenim podacima na našem portalu samo dva dana u srpnju su imala preko 6.000 noćenja (28. i 31. srpnja). Pitati će netko, ima li (i koliko) slobodnih kreveta? U noći od četvrtka na petak evidentirano je u Bolu 6.169 noćenja, a službeno u hotelima, privatnom smještaju i kampovima ima 7.200 kreveta. Znači li da u Bolu ima još tisuću slobodnih kreveta?
Skloni smo povjerovati da se eVisitor još uhodava, pa ne treba (možda) biti previše sumnjičav na objavljene rezultate. (j.e.)

(25) objavljeno  06. 08. 16. u 01.40 h  

********************


alt


„LJUBAF“, KAZALIŠNA KOMEDIJA

U Teatrinu Dva ferala ove subote (6. kolovoza) u 21.30 sati na programu je komedija "Ljubaf"  Kerekesh Teatra. Uz političke, ekonomske i društvene probleme, najaktualniji problem kojim se predstava bavi je ljubav. Riječ je o komediji u kojoj su ljudska uskogrudnost, pametovanje oko ničega, obrana mentalnog hendikepa i ograničenost, jedina oružja kojima se ovi ljudi bore za prevlast unutar životnih okolnosti. Srečko Frljužec, koji zna gdje je njemu mjesto u kući, nema puno slobode između žene Đurđice i žestoke punice Štefice. Malo topline u Srečkov život unosi prijatelj Ivek, a najviše iskrene ljubavi iskazuje susjed Đura prema svojoj simpatiji iz srednje škole, gospođi Štefici.
Pisac teksta i redatelj je Ljubomir Kerekeš. Glume Ana Begić, Hana Hegedušić, Adam Končić, Jan Kerekeš i Ljubomir Kerekeš. Smijeh plus promišljanje, dobar je izbor za ljetnu kazalištnu večer, pokazala je to i velika posjećenost komedije  "Miris lovine" u Teatrinu prošloga tjedna.
Cijena ulaznice je 40 kuna. (s.b.)


IZMJENA: Zbog loših vremenskih prilika predstava će se umjesto u Teatrinu igrati u kino dvorani.

(24) objavljeno 06. 08. 16. u 01:35 h
petak, 05. 08. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt


"ZA KVALITETAN ŽIVOT MJEŠTANA I GOSTIJU"

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u četvrtak je počelo dvodnevno obilježavanje Dana općine, blagdana Gospe od sniga i bolske fjere, ali i državnog praznika Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. U dvorani Bluesun hotela „Elaphusa“ okupilo se pedesetak pozvanih. Na sjednici je bio i zamjenik načelnika općine Pučišća Alen Parunov.
Nakon intoniranja hrvatske himne, predsjednik Općinskog vijeća Doro Adulmar pozvao je nazočne da se minutom šutnje oda počast svim poginulima za Hrvatsku i umrlim Boljanima u proteklih godinu dana.
- Od prošle godine do danas – rekao je na svečanosti načelnik Tihomir Marinković – nastavili smo sa poboljšavanjem uvjeta za kvalitetan život naših mještana i gostiju. Prošla turistička sezona je oborila sve rekorde, a Bol je osvojio prvo mjesto u Hrvatskoj u kategoriji malih turističkih destinacija. U ovoj godini očekujemo još bolje rezultate.
Načelnik je posebno naglasio ulaganja, nekoliko milijuna kuna, u komunalno uređenje mjesta te izgradnju plaže za invalidne osobe. Za novo groblje, načelnik kaže, da pripreme  izgradnje idu u kvalitetnu završnicu.
- Izrađen je glavni projekt nove luke na Račiću – napomenuo je načelnik – a za petnaestak dana počinje javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš te luke. Realno je očekivati da radovi na gradnji luke počnu u listopadu sljedeće godine.
Predsjednik Općinskog vijeća objavio je imena nagrađenih, a općinski pročelnik Stipe Karmelić pročitao je obrazloženja.
Načelnik Tihomir Marinković i predsjednik Vijeća Doro Adulmar uručili su priznanje, GRB OPĆINE BOL, Jakši Marinkoviću za njegov doprinos razvoju turizma, Krešimiru Okmažiću za dopinos razvoju prosvjete i školstva, a bolskom župniku Damiru Šokiću za doprinos Dominikanskog samostana u očuvanju kulturnog i vjerskog identiteta Bola i Boljana.
Iako u slijedećoj vijesti objavljujemo u cijelosti obrazloženja odluka o nagradama, treba spomenuti da od dolaska dominikanaca u Bol 1475. godine traje prisna obiteljska povezanost i suživot dominikanaca i Boljana. U sudbonosnim trenucima samostan je ostao uz narod i pomagao narodu. Vlasnici popaljenih kuća u II. svjetskom ratu dobili su od dominikanaca željezne krevete i drugu potrebnu opremu. Samostan je tijekom bombardiranja ugostio Boljane, čitavo vrijeme im pružao i osnovnu medicinsku pomoć, a mnogo je Boljana pohađalo njihovu gimnaziju. U dominikanski red bilo je i 79 Boljana.
U ime nagrađenih zahvalio se Krešimir Okmažić.
Nagrađeni su dobili i po 6.000 kuna ali će ih donirati u dobrotvorne i humanitarne svrhe. Jakša Marinković će svih 6.000 uplatiti za dovršenje muzeja u Dominikanskom samostanu, a Krešimir Okmažić će novac uplatiti na tri adrese, a jedna je svakako i muzej.
Mandolinski sastav „Partenca“ izveo je na kraju sjednice prigodni glazbeni program. (j.e.)

(23) objavljeno  04. 08. 16. u 22.10 h 

********************


GRB OPĆINE BOL, OBRAZLOŽENJA:


alt


KREŠIMIR OKMAŽIĆ


Krešimir Okmažić je ravnatelj Srednje škole Bol s najdužim ravnateljskim stažom u Republici Hrvatskoj. Na Bol je došao 1979. godine kao profesor njemačkog jezika i odgojitelj u Đačkom domu pri školi. Godine 1982.  postaje ravnatelj i od tada neumorno radi na boljitku škole. Njegova svakodnevna briga o školi, o učenicima i o profesorima daje zavidne rezultate naših učenika kako na županijskim tako i na državnim natjecanjima.
Ovdje ćemo nabrojiti samo dio poduhvata ravnatelja Krešimira Okmažića u svrhu održavanja Srednje škole na Bolu.
- preuređuje dio ruševne zgrade  darovane školi u školski kabinet i tako nakon mnogih seljenja škola dobiva vlastiti prostor za kvalitetno izvođenje nastave i vježbi iz kuharstva i posluživanja,
- uvodi  izvođenje obrazovnog  programa suradnik u kulturno-znanstvenim ustanovama,
- Srednjoj školi Bol se 1990/1991, među prvim školama u Republici Hrvatskoj, odobrava uvođenje  eksperimentalnig programa opće gimnazije i tako nakon 20 godina prekida  na Bolu se nastavlja gimnazijski program,
- nakon dugogodišnjeg  uspješnog  obrazovanja  za  zanimanje kuhar i konobar, a nakon što 2001. nije upisan niti jedan učenik u 1. razred, slijedeće školske godine uvodi program za zanimanje hotelijersko-turistički komercijalist, koji traje do danas i osigurava opstojnost škole,
- Srednja škola Bol, prva na otoku Braču,  izvodi  program osposobljavanja  polaznika za rad na personalnim računalima u Bolu i Selcima, ove tečajeve informatičkog opismenjavanja pohađalo je  135 građana,
- Srednja škola Bol dugi niz godina uspješno surađuje s Hotelskim poduzećem Zlatni rat u čijim objektima se vrši stručna praksa,
- ravnatelj potiče rad darovitih učenika i ustanovljava nagradu SUMMA CUM  LAUDE za najboljeg maturanta, organizira tečajeve za turističke vodiče, provodi s učenicima projekt zaštite spomenika za što škola dobiva zahvalnicu od Zavoda za zaštitu spomenika iz Splita, organizira  obrazovanje odraslih kroz  prekvalifikacije, a u suradnji sa Ugostiteljskom školom iz Dubrovnika i usavršavanje kuhara i konobara na V. stupnju
- Srednja škola Bol, prvi put u Republici Hrvatskoj, u suradnji sa Zlatnim ratom izvodi tečaj za SOMELIERE, uvodi i  organizira tečajeve učenja stranih jezika  za građanstvo,
- Krešimir Okmažić organizira i aktivno radi u Udruzi za interkulturalno učenje Globus i AFS, a preko ove Udruge iz naše škole je tromjesečnu nastavu  pohađalo deset učenika u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj i SAD-u, a u našoj školi je gostovalo deset učenika iz Francuske, Italije, Belgije i Njemačke,
- za svoj rad Krešimir Okmažić je proglašen počasnim članom  međunarodne udruge za interkulturalno učenje
- Srednja škola Bol je bila jedna od prvih 25 škola koja je sudjelovala i  provela  projekt  "Nacionalni ispiti i samovrjednovanje škola“ za što je dobila priznanje,
- Krešimir Okmažić preuređuje i čuva imovinu škole od raznih nasrtaja i devastacija.
- Dio zgrada na Benačici preuređuje i komercijalizira i tako oprema školu i preuređuje ostale objekte. Zadnjih godina intezivno radi na obnovi  i uređenju  glavne  zgrade, legalizira, uplanjuje i uknjižava  imovinu na Benačici  s namjenom održavanja nastave i organizacijom  učeničkog doma.
- Osmišljava i završnu svečanost maturanata koja postaje vrlo prepoznatljiva na otoku
- U nakladi škole izišlo je pet knjiga čiji je urednik bio ravnatelj Krešimir Okmažić.
Srednja škola Bol je dobitnik prestižne nagrade „Grb Općine Bol“, priznanja  Turističke zajednice Općine Bol i Priznanja  poduzeća „ Zlatni rat „ .
Učenici naše škole za pokazano znanje osvojili su niz nagrada i priznanja: dvije Državne nagrade te sedam zlatnih, osam srebrenih i deset brončanih  medalja na županijskim natjecanjima
Ravnatelj je uvijek skrbio o imovini škole obnavljajući i održavajući školsku zgradu, opremu i namještaj, nabavljajući moderna nastavna  učila i pomagala i tako održavao nastavu u duhu vremena. Uvijek je poticao nastavnike u projektima  i osiguravao sredstva za njihovu realizaciju.
Za izuzetni doprinos u razvoju prosvjete i školstva na području općine Bol, vijeće općine Bol je donijelo odluku o dodjeli Grba općine Bol gospodinu Krešimiru Okmažiću.alt


JAKŠA MARINKOVIĆ

Jakša Marinković rođen je 04.09.1953. godine u Bolu, gdje je proveo cijeli svoj životni i radni vijek.
Završetkom osnovne škole 1968.godine odlazi u sjemenište o. Dominikanaca u Bolu  gdje pohađa klasičnu gimnaziju. Bio je jedini sjemeništarac Boljanin kod Dominikanaca  nakon Drugog svjetskog rata.
Maturirao je 1972.godine i otišao iz sjemeništa. Zbog nemogućnosti upisa na daljnje školovanje jer ondašnji režim nije priznavao Dominikansku klasičnu gimnaziju kao srednju školu, već slijedeće godine zapošljava se u HP Zlatni rat  kao referent za izlete i transfere. 
Poslije odsluženja vojnog roka (1976.) vrača se u Zlatni rat na mjesto direktora Turističkog biroa gdje uspješno radi na razvoju i prodaji privatnog smještaja na turističkom tržištu. Ukupno zakupljuje i plasira više od  1200 kreveta privatnog smještaja. Paralelno s ovim radi na prodaji hotelskih kapaciteta. Od 1986. isključivo radi na prodaji hotelskih kapaciteta i privatnog smještaja kao direktor prodaje. Na ovom radnom mjestu ostaje do 1996. godine.
Od 1997. godine  je na dužnosti Direktora marketinga i prodaje te ujedno i zamjenik  glavnog direktora Zlatnog rata. Na ovoj dužnosti ostaje do 2002. Godine. U listopadu 2002. je imenovan za predsjednika uprave društva Zlatni rat gdje ostaje do početka 2010. godine kada preuzima novoosnovanu firmu Jako vino d.o.o.
Nakon 41 godine radnog staža, 2015. godine odlazi u zasluženu mirovinu.
Od ostalih dužnosti i funkcija ovdje treba istaći da je od 1994. do 2003. bio dugogodišnji predsjednik Turističke zajednice općine Bol kao i predsjednik Turističkog vijeća.
Aktivni je sudionik svih značajnih događanja i manifestacija koje su doprinosile razvoju bolskog turizma.
Kao direktor društva Zlatni rat i Jako vino vodio je računa o zapošljavanju prvenstveno radnika iz Bola a onda s Brača, što nažalost danas nije slučaj.
U njegovom mandatu je rekonstruiran i adaptiran hotel Borak koji je 2004. postao prvi brački hotel sa 4 zvijezdice.
Iste godine rekonstruiran je hotel Bonaca za prilagodbu uključenja u lanac hotela RIU.
Godine 2005/2006. izvršena je  temeljita rekonstrukcija i dogradnja hotela Elaphusa  koji je dobio novih 156 soba, veliki kongresni centar, kompleks vanjskih bazena i jedan od najvećih wellness centara u Hrvatskoj.
Od 2010. u novoj  djelatnosti (Jako vino – poljoprivreda) dao je svoj obol i svojim zalaganjem i pomaganjem jednako štitio interese malih proizvođača grožđa i svojeg  poslodavca.
Za iznimne zasluge u razvoju bolske turističke privrede vijeće općine Bol je donijelo odluku da se Jakši Marinkoviću dodijeli javno priznanje Grb općine Bol.


alt

Samostan na Glavici gdje su dominikanci došli 1475. godine


DOMINIKANSKI SAMOSTAN "SV. MARIJE MILOSNE"

Ove godine se obilježava 800-ta obljetnica utemeljenja Dominikanskog reda.
Red propovjednika utemeljio je sv. Dominik de Guzman 1216. godine.
Dominikanski je red jedan od prosjačkih redova koji su nastali kao reakcija na cjelokupno stanje u Crkvi i društvu u Srednjem vijeku, posebno na raskošan život tadašnjega svećenstva te djelovanje sekti koje su se pojavile šireći razna krivovjerja.
Za razliku od monaških redova koji su bili vezani uz samostane i živjeli povučeno, prosjački redovi nisu bili vezani samo uz jedan samostan i kontemplaciju, nego su i studirali, propovijedali i bavili se apostolatom tj. bili u izravnome doticaju s ljudima. Živjeli su od svojega rada, a ako ne bi imali dovoljno za život, prosili bi od vrata do vrata. Najvažnija zadaća Reda – propovijedanje evanđelja i borba protiv herezā – nametnula je potrebu i obvezu obrazovanja i studija.
Dominikanci su od početka Reda osnivali škole i sveučilišta te otvarali knjižnice neophodne za studij. Budući da se uz propovijedanje vezala i visoka obrazovanost propovjednikā, prozvani su intelektualnim redom.
Prvi dominikanci dolaze u hrvatske krajeve već za života svetoga Dominika.
Dominikanski samostan „Svete Marije Milosne“ na Bolu osnovan je 1475. godine. Sačuvana je izvorna darovnica bračkog kneza kojom se redovnicima poklanja poluotok Glavica za gradnju Samostana, istočno od naselja.
U svojoj povijesti samostan nije bio izložen jačim neprilikama. Održao se do danas, u sjeni starih borova, na istom mjestu gdje je prije pola milenija podignut. Od tada do danas dominikanci na Bolu neuke uče, bolesne liječe, a žalosne tješe.
U višestoljetnoj povijesti bolskog Dominikanskog samostana u njemu su djelovali mnogi graditelji, pisci i pjesnici, profesori i liječnici, a Toma Marinković Tomić je umro na glasu svetosti.
Crkva se gradila u etapama, a završena je 1566. Današnji je izgled dobila 1633. godine kad je bolska Bratovština sv. Ružarija, uz pomoć svih mještana, dogradila još jedan sjeverni brod.
Duhovno-kulturni utjecaj našeg Samostana na Bol i Boljane bio je vrlo plodan.
Povodom 500-te godišnjice Samostana otvoren je muzej u kojem se nalazi bogata arhivska građa, liturgijski srebreni predmeti i misno ruho.
U muzeju su sačuvani i glagoljaški spomenici iz murvičkih pustinja.
Muzej ima bogatu numizmatičku zbirku, zbirku podmorskih arheoloških spomenika i zbirku kamenih izložaka antičkog i srednjovjekovnog razdoblja.
U zbirci knjiga posebno se  ističu inkunabule, a u pinakoteci se nalazi više renesansnih slika i ikona.
Samostanska knjižnica ima oko 5000 svezaka.
U Dominikanskoj crkvi istaknuto mjesto zauzima oltarna pala "Bogorodica sa svecima" koja je potekla iz radionice Jacopa Tintoretta, a na  kasetiranom stropu ispod pjevališta je niz slika koje predstavljaju dominikanske svece koje je izradio domaći slikar iz 17. stoljeća, Tripo Kokolja.
Poseban utjecaj na kulturni i vjerski život Bola je imala dominikanska gimnazija i sjemenište.
Na Bolu je dominikanska gimnazija djelovala od 1907. do 1916. i od 1924. do 1943. godine.
U školskoj godini 1942./1943. privatne ispite od 1. do 8. razreda položilo je 165 učenika.
Bila je to, naime, za vrijeme talijanske okupacije jedina hrvatska škola na području srednje Dalmacije.
Škola je u otežanim uvjetima nastavila sa radom 1946/1947. sa upisna 4 đaka.
Zbog raznih problema konačno je ukinuta 1972. godine.
Tu su se školovali ne samo mladići koji su imali nakanu stupiti u Dominikanski red, već i drugi koji su se opredijelili za neko građansko zvanje. Mnogi učenici nekadašnje dominikanske gimnazije danas, kao zreli ljudi, zauzimaju značajne položaje u javnom životu.
Na duhovni život Boljana presudni utjecaj imaju dominikanci koji od osnivanja Samostana do danas vode službu župnika na Bolu.

Budući da je cjelokupni utjecaj dominikanskog samostana, na kulturni i vjerski život stanovnika Bola, tijekom proteklih petsto četrdeset i jednu godinu pozitivan i nemjerljiv, a povodom osamstote godišnjice Dominikanskog reda, vijeće općine Bol je donijelo odluku da se bolskom Dominikanskom samostanu „Svete Marije Milosne“  dodjeli nagrada Grb Općine Bol.

(22) objavljeno  04. 08. 16. u 21.55 h 

********************


alt


UPLAĆENA „STIPENDIJA“

Studente i srednjoškolce, njih 48, sigurno će obradovati vijest da im je u četvrtak uplaćen novac na ime općinske pomoći, a na osnovi natječaja koji je bio objavljen još u veljači. Ukupno je uplaćeno 128 tisuća kuna. Najveći iznos, po 4.000 kuna, dobilo je 10 studenata, a ostali su dobili po 3 ili 2 tisuće ovisno o uspjehu. Srednjoškolci su dobili po tisuću kuna ako se školuju izvan Bola. (j.e.)

(21) objavljeno  04. 08. 16. u 21.50 h 

********************


alt

Plaža na Benačici, 4. kolovoza u 11 sati


FJERA BEZ KIŠE

Pamtimo i bolske fjere kada je bilo kišovito ili je puhala jaka bura pa je program na rivi morao biti otkazan. U XIII. stoljeću, 5. kolovoza, padao je snijeg u Rimu, ali navodno i u Dalmaciji, pa je po tome blagdan dobio ime – Gospa od sniga. Ipak, za ovu fjeru, prema meteo prognozama, u Bolu ne bi trebalo u petak biti kiše, a još manje snijega. Grmljavina i pljuskovi mogući su tek u subotu, ali će do tada bolska fešta biti završena. (j.e.)

(20) objavljeno  04. 08. 16. u 21.45 h 
četvrtak, 04. 08. 2016.     ********************


alt


OPĆINSKA PRIZNANJA

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, a u povodu Dana općine, u četvrtak će se dodijeliti i općinska priznanja. Na prijedlog komisije, Općinsko vijeće je na sjednici 27. srpnja odlučilo da priznanje, Grb općine Bol, dobiju: Dominikanski samostan Sv. Marije Milosne u povodu 800-te godišnjice Dominikanskog reda, ali i kao znak priznanja za izuzetne rezultate u očuvanju kulturnog i vjerskog identiteta Bola i Boljana; Jakša Marinković, za izuzetne zasluge u razvoju turizma te prof. Krešimir Okmažić, za izuzetne zasluge u razvoju prosvjete i školstva.
Grb općine je izrađen od kovine na kamenoj podlozi, a nagrađeni će uz to dobiti pismeno priznanje i novčanu nagradu po 6.000 kuna.
Obrazloženje nagrada objavit ćemo u Bolskoj kronici u petak. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 08. 16. u 23.45 h 

********************


alt

Ministar turizma po dolasku u Bol ...


alt

... na odlasku iz Bola


MINISTAR TURIZMA U BOLU

Ministar turizma Anton Kliman u srijedu je nakon Splita prvi put došao i u Bol. U njegovoj pratnji bili su direktor Turističke zajednice SDŽ Joško Stela, vlasnik lanca Bluesun hotela Jako Andabak i predsjednik uprave Bluesan hotela Tonči Boras. Na bolskoj rivi dobrodošlicu su im poželjeli načelnik općine Bol Tihomir Marinković, direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković i izvršni direktor „Zlatnog rata“ d.d. Dino Sokol.
Ministar je upoznat s projektima i planovima razvoja „Bluesun hotela“, a obišli su i podrume „Jako vino“. Razgovori su nastavljeni i tijekom ručka u reprezentativnom restoranu na plaži Borak. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 08. 16. u 23.40 h 

********************


alt


PONOVNO JE GORILO

Za vatrogasce je ponovno u srijedu bilo posla. Na dojavu o požaru u 15.55 odmah su krenula iz Bola jedna kola i tri vatrogasca. Gorilo je zapadno od Vidove gore u predjelu Visoka, prema Obršju i Blacama. Na požarištu se bili i vatrogasci  ostalih mjesta na Braču, a iz zraka su gasili airtraktor i helikopter.
U Bolu su punili vodom tzv „kruške“ zapremine po 1.600 litara (na slici), po koje je trebao doći helikopter, ali se kasnije odustalo od gašenja helikopterom. U 19 sati je javljeno da je požar – ugašen. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 08. 16. u 23.35 h 

********************


alt

Jedrilice i jahte pored Zlatnog rata (snimljeno 3. kolovoza u 10 sati)


SIDRENJE NA DIVLJE

Navikli smo, ne samo u Bolu, na sidrenja plovila gdje tko hoće. Računa se da je u špici ljeta 40 tisuća plovila na divljem sidrištu. I tako godinama … Pročitali smo u „Slobodnoj Dalmaciji“ izjavu dr. sc. Srećka Favre, stručnjak za nautički turizam, koji tvrdi da smo u Hrvatskoj, u proteklih 20 godina, izgubili više od 350 milijuna eura. Možda je bolje napisati da taj iznos nismo zaradili, a mogli smo. Svakodnevno svjedočimo sidrenju plovila uokolo Bola, posebno uz plažu Zlatni rat.
Osim neiskorištene mogućnosti zarade, postoji opasnost onečišćenja plaže Zlatni rat, ne samo od otpadaka hrane nego i goriva, fekalija … (j.e. – foto: sanja baković)

(16) objavljeno  03. 08. 16. u 23.30 h 

********************


alt


PINOKIO, PREDSTAVA ZA DJECU

Na programu Bolskog lita i ovoga je tjedna predstava za najmlađu publiku. U Teatrinu Dva ferala u četvrtak u 21 sat kazališna družina "Ivana Brlić Mažuranić" iz Slavonskog Broda izvest će predstavu "Pinokio", prema svevremenskoj knjizi Carla Collodia. Pinokio je dječak od drva kojeg je izradio stari i siromašni majstor Gepeto. Dječak je oživio uz pomoć čarobnih riječi, te počinje govoriti, misliti, osjećati. Otac Gepeto želi dječaka poslati u školu, no Pinokio je odlučio poći svojim putem i proživjeti drugačija iskustva što zadaje muke starom Gepetu. Glavna tema Collodijevog djela je put sazrijevanja i promjene osobe od zla prema dobru. Predstavu su režirali Zvonko Festini i Stanislav Hudl. Dramaturgiju potpisuje Miro Gavran. Glume Bruno Brinzej, Valentina Srnojević, Matej Safundžić i Darija Vlajnić.
Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Teatrin po cijeni od 30 kuna. (s.b.)

(15) objavljeno  03. 08. 16. u 23.25 h 

********************


alt


IZLOŽBA VASKA LIPOVCA

U ciklusu „Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković“ u Bolu na Braču, u četvrtak 4. kolovoza 2016. u 21.30  otvorit će se izložba slika, crteža i skulptura Vaska Lipovca.
„Ljubav je bol, poručuje stara pjesma. Dodijelimo li toj preteškoj muci veliko početno slovo, dobit ćemo idealan slogan bračke malomišćanske arkadije. Da ljubav jest Bol, Vasko Lipovac dobro je znao. Toliko dobro da se tu ljubav trudio uzvratiti. Godine 1998. svojim je biciklistima naredio utrku skoro do same punte Zlatnoga rata. A onda je, zatravljen ljepotom prizora, u svoj likovni spomenar zamrznuo neke bolske vedute i kadrove. Osamnaest godina kasnije, evo ga natrag. De jure pokojan, a de facto i dalje umjetnički nespokojan, svojim djelima opet je tu i velikodušno nam nudi da još jednom uronimo u njegov jedinstveni svijet jednako istkan i od veselja i od sjete“ – piše Ivica Ivanišević u predgovoru izložbi.
Dvadesetak crteža nastalih u Bolu, jedinstvena slika Biciklista na bolskoj šetnici i dvadesetak radova inspiriranih morem i erotikom prepunit će Galeriju umjetnina „Branislav Dešković“.
Izložba ostaje otvorena do 16. rujna 2016.
Radno vrijeme Galerije je od 9 do 12 i od 18 do 23 sata svakoga dana osim ponedjeljka.
Organizatori izložbe su Centar za kulturu Brač i VAL – Udruga Vasko Lipovac,a ciklus „Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković“ ostvaruje se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednice općine Bol i Centra za kulturu Općine Bol. (j.d.) 

(14) objavljeno  03. 08. 16. u 23.20 h  

********************

                                                                                                                                                                                                            

alt


ZA FJERU ODOJAK I JANJETINA

Ljubitelje pečenja s ražnja, obradovat će informacija da će u petak biti odojka i janjetine. Prodajna cijena odojka je 80, a janjetine 180 kuna za kilogram. Tko to hoće, morat će najprije rezervirati, nazvati ili navratiti u mesnicu „Provjereni“, u prodajnom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti. Telefon je 635-050.

(13) objavljeno  03. 08. 16. u 23.15 h 
srijeda, 03. 08. 2016.     ********************


alt


TURIZAM: REKORDNO I U SRPNJU  

Bol nastavlja i u srpnju obarati prošlogodišnje rekorde ostvarenih noćenja. Novi način prijavljivanja gostiju eVisitor, iako će trebati još vremena za uhodavanje i privikavanje, čini se da se u potpunosti opravdalo njegovo uvođenje. Svakodnevno je moguće pratiti potrebne podatke, pa već drugog dana kolovoza znamo rezultate iz srpnja. U Bolu je registrirano 191.609 noćenja ili 20 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
U Bolu su najbrojniji u srpnju bili Francuzi (20.345 noćenja), zatim Šveđani (19.728), pa Austrijanci (18.649), Norvežani (18.508), Nijemci (15.135), Slovenci (13.856) … Domaćih gostiju je svega šest posto. Prošle godine najbrojniji su u srpnju bili Austrijanci, Nijemci, Šveđani, Norvežani …
Hoteli bilježe u srpnju porast noćenja od 9 posto, privatni smještaj čak 32 posto, a kampovi 14 posto. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 08. 16. u 21.20 h 

********************


alt


I DALJE SE GRADI – BEZ DOZVOLE

Iz Bola je zaprimljeno, od 2012. do danas, 408 zahtjeva za legalizaciju novoizgrađenih objekata, dogradnju, nadogradnju i neke druge manje zahvate za koje je ipak trebala građevinska dozvola. U odnosu na broj stambenih jedinica na području općine Bol, ispada da je svaki drugi objekt, u većoj ili manjoj mjeri, građen nelegalno.
Međutim, sa nelegalnom izgradnjom se nastavlja, a investitori znaju ili se nadaju da će to jednoga dana ipak legalizirati. U ovoj godini registrirano je i prijavljeno nadležnim inspekcijama 14 objekata koji se grade bez potrebne dokumentacije i dozvole. Za četiri je došao nalog za rušenje.
Problem su i kamp kučice, kojih je sve više, a Bol čeka odgovor od nadležnog ministarstva, mogu li se i gdje ti objekti postavljati. Dok se čeka na odgovor, investitori nemaju namjeru čekati! (j.e.)

(11) objavljeno  02. 08. 16. u 21.15 h 

********************


alt


PREDAVANJE S POVODOM

Uoči proslave 800. godišnjice Dominikanskog reda koja će se dogoditi upravo u Bolu, u temu o muškim katoličkim redovima uvest će nas predavanje prof.dr.sc. Zdravke Krpine ove srijede (3. kolovoza) u 21.30 sati u Teatrinu Dva ferala. Prof.dr.sc. Krpina predstavit će svoju knjigu “Leksikon katoličkih redova (muški redovi)” koja je objavljena 2015. godine u Nakladi Sv. Antuna.
Ova svestrana znanstvenica i spisateljica istovremeno je autorica priča za djecu, zbirke poezije, te znanstvenih djela iz književnosti, jezika i povijesti. Profesorica je hrvatskog jezika i južnoslavenskih književnosti, a doktorirala je na temi Interkulturalna recepcija Italije u hrvatskoj književnoj periodici 19. stoljeća.
Sa zanimanjem očekujemo predstavljanje njezine knjige jer će zasigurno dati zanimljive podatke i odgovore i o redu Dominikanaca koji su u Bol došli 1475. godine, te donijeli duhovnost i posebnost svojega reda propovjednika. (s.b.)

(10) objavljeno  02. 08. 16. u 21.10 h  
utorak, 02. 08. 2016.      ********************


alt


BOLSKA FJERA: DVA DANA ZA FEŠTU

U petak je bolska fjera: Dan općine i blagdan Gospa od sniga, ali je taj dan i državni praznik: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
Bolska fešta počinje već u četvrtak svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj će se uručiti priznanja, tri Grba općine Bol. Sjednica će se, s početkom u 10 sati, održati u Bluesun hotelu „Elaphusa“.
Polaganje vijenca u spomen na poginule za Domovinu bit će u petak u 9.30 sati.
Već tijekom jutra bit će otvoreni štandovi na Rivi, a moguće je da će netko ponuditi i janjetinu s ražnja.
Svečana blagdanska sveta misa je u 19 sati u Veloj (Samostanskoj) crkvi. Fešta na rivi počinje u 21 sat. U zabavnom programu, na centralnoj pozornici, nastupit će Petar Grašo. Noćni program, do ranih jutarnjih sati, nastavlja se u cocktail baru Varadero i baru Yolo na Studencu.
U ponoć je planiran vatromet s Velog mosta. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 08. 16. u 23.25 h 

********************

alt


VIDOVA GORA – POGLED I NIŠTA VIŠE

Na Vidovoj gori, najvišem vrhu jadranskih otoka, ovog je ljeta lošije nego lani, a gore – čini nam se – i ne može biti. Nije uspio pokušaj da se natječajem odredi koncesionar koji će urediti postojeći prostor i prve godine ponuditi barem osvježavajuće piće i usluge sanitarnog čvora.
Trenutno je, za lijepih dana, moguć samo prekrasni pogled na Bol, Zlatni rat i obližnje otoke. Nadu da će biti nešto bolje, barem idućeg ljeta, daje odluka Općinskog vijeća o ponovnom raspisivanju natječaja. Nove spoznaje, nakon prvog natječaja, sigurno će utjecati na manje nejasnoća i dilema za buduće natjecatelje.
Komisija će raditi u istom sastavu kao kod prvog natječaja: načelnik Tihomir Marinković, predsjednik OV Doro Adulmar, te vijećnici Tomi Fabijanović, Jakov Okmažić i Matko Baković. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 08. 16. u 23.20 h 

********************


alt


KLASIČNI KONCERT: KLARINET I KLAVIR

U ciklusu klasičnih koncerata utorkom 2. kolovoza u crkvi Dominikanskog samostana u 21.30 sati na programu je nastup klarinetista Milka Pravdića i pijanistice Marine Pletikosa. Umjetnici će izvoditi djela J.S.Bacha, B.Bartoka, R. Schumanna i drugih. Marina Pletikosa studij klavira kao i poslijediplomski studij klavira završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Suosnivačica je muzičkog dua "Pfagottiano", te nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Mirko Pravdić klarinet je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te se usavršavao u Parizu. Nagrađivan je na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Ulaz na koncert je slobodan. (s.b.)

(07) objavljeno  01. 08. 16. u 23.15 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE U PORTU

Bol je mnogima za primjer po čistoći ulica, ali i morskih površina. U luku se nađe najlon kesa i drugog otpada kojeg tamo nanese vjetar ili ga bace ljudi u more, umjesto u kante za otpatke. Smeće se iz luke skuplja špurtilom koji može korisno poslužiti i radnicima „Grabovog rata“ a ne samo ribarima.
U ponedjeljak se miniwashom čistilo stepenice kod kina i pločnik na autobusnoj stanici. Svejedno je li to učinjeno nakon našeg teksta u Bolskoj kronici ili je bilo u planu, ali je glavno da je očišćeno. (j.e.)

(06) objavljeno  01. 08. 16. u 23:00 h
ponedjeljak, 01. 08. 2016.     ********************


alt

Novo groblje na istočnoj strani Bola (žuti raster). U žutom krugu je crkvica Sv. Lucije


GROBLJE: USPORENO, ALI IDE DALJE

Na pitanje vijećnika Ivice Šćepanovića, zamjenik načelnika Mate Petrić, voditelj poslova u ime Općine vezano za izgradnju novog groblja, izvijestio je na 4 sjednici o tijeku aktivnosti.
- Poslovi vezani za novo groblje ne idu baš po zacrtanoj dinamici – kaže Mate Petrić – ali za to ima opravdanih razloga. Radi se o financijskim teškoćama zbog kojih Općina nije u mogućnosti prve rate za otkup terena platiti 1. kolovoza kako piše u ugovorima. Zbog toga se nije žurilo s potpisivanjem i ovjerom potpisa kod javnog bilježnika.
Tek nakon potpisivanja ugovora ispunjava se uvjet za traženje i dobivanje građevinske dozvole. Do kraja godine trebalo bi se znati tko će biti izvođač građevinskih radova, ali i uvjeti pod kojima će zainteresirani moći kupovati ukopna mjesta na novoj lokaciji groblja.
O izgradnji novoga groblja u Bolu se raspravlja od 1890. godine (126. godina!), a ukopi na sadašnjem groblju počeli su 1830. Lokacija za novo groblje, istočno od crkvice Sv. Lucije, određena je Urbanističkim planom Bola 1988. godine. (j.e.)

(05) objavljeno 01. 08. 16. u 1:00 h

********************


alt

Obitelj Babac: sasvim desno je 10-godišnji David kojeg očekuje teška i skupa operacija


ZA DAVIDA 15.000 KUNA

Akciji prikupljanja potrebnih 70.000 eura za operaciju 10-godišnjeg Davida Babca iz Zadra, priključili su se i bolski vijećnici koji su na 4. sjednici, kao prvu pomoć, odlučili uplatiti 15.000 kuna. Davidova majka Danijela rođ. Topalović je iz Bola gdje žive njezini roditelji.
U akciji je uključen i Centar za kulturu koji je od prodanih ulaznica, prikupljenih donacija posjetitelja predstave „Princeza i svinjar“ (6. srpnja) i nešto vlastitih sredstava uplatio za istu namjenu šest tisuća kuna. (j.e.)

(04) objavljeno 01. 08. 16. u 00:55 h   

********************


alt

Katamaran dolazi u bolsku luku 31. srpnja u 7.30 sati


alt


ZA SVE NEMA KARATA

Prvi put ovoga ljeta u nedjelju ujutro za sve koji su namjeravali putovati za Split nije bilo mjesta u katamaranu. Za njih tridesetak nije bilo više karata jer je Bol prodao svoju predviđenu kvotu, a ostalo su kupili putnici u Jelsi. Neki su požurili na autobus (7.40 sati), a neki su taksijem otišli za Supetar i trajektom za Split. Oni najuporniji su imali sreće i uz razumijevanja posade „Karoline“ ipak su ukrcani kao prekobrojni.
Inače, karte za katamaran mogu se kupiti i dan prije putovanja, nakon 18 sati.
U srpnju je katamaran samo jedan put izostao. Razlog je bila jaka bura pa je 15. srpnja katamaran iz Splita umjesto za Bol i Jelsu otplovio za Stari Grad. (j.e. - foto: s. baković)

(03) objavljeno  01. 08. 16. u 00:50 h 


DOPUNA INFORMACIJE: U ponedjeljak 1. kolovoza također nije bilo mjesta u katamaranu za sve one koji su namjeravali za Split. Prekobrojnih je bilo preko 50 koji su mogli birati autobus ili taksi za odlazak. Prema rasporedu, po 150 karata prodaje se u Jelsi i Bolu. U ponedjeljak se u Jelsi ukrcalo 120 putnika, pa je Bol dobio dodatnih 30 mjesta. Međutim, i to je bilo premalo.

Problemi s prijevozom očekuju se i sljedećeg vikenda koji je nešto duži zbog državnog praznika u petak, 5. kolovoza. (j.e.)

(dopunjeno 01. 08. 16. u 07.15 h)


********************


alt


KAKO POBOLJŠATI RAZVOJ KNJIŽNICE?

Bolski su vijećnici dobili pismeni izvještaj Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita o obavljenom stručnom nadzoru u Općinskoj knjižnici „Hrvatska čitaonica“. Osim konstatacije da se prima na znanje sve što je tamo napisano, drugih zaključaka i rasprava nije bilo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (30. srpnja).
Knjižnica ima prostor u skladu sa Standardima u odnosu na broj stanovnika, ali prema količini građe (20.921 jedinica) ima tek 26 posto. Fond, naime, premašuje čak 241 posto minimalnih 4.890 jedinica tj. 3 knjige po stanovniku. U svrhu daljnjeg razvoja knjižnice, piše u izvještaju, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće:
- Osigurati vlastiti skladišni prostor;
- Zaposliti još jednog stručnog djelatnika;
- Olakšati pristup prostoru za teško pokretne (građevinskom prilagodbom ili preseljenjem);
- Zamijeniti nestandardne ormare tipskim policama za smještaj građe;

- Provesti reviziju fonda s kojom se kasni šest godina;
- Povećati nabavu audio-vizualne građe;
- Povećati tjednu otvorenost za korisnike sa 32 na 40 sati;
- Pokrenuti funkcionalnu web stranicu. (j.e.)

(02) objavljeno 01. 08. 16. u 00:45 h    

********************


alt


PERU SE ULICE

Ne samo na početku, već i tijekom sezone „Grabov rat“ pere popločane ulice miniwashom, visokotlačnim peračem. Prošlih dana su bili u Ulici Frane Radića, iza hotela „Kaštil“ (na slici), a nadati se da će uskoro na red doći i stepenište pored kina i pločnik na autobusnoj stanici. (j.e. – foto: z. buktenica)

(01) objavljeno  01. 08. 16. u 00:40 h 


**********


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"