Arhiv 2016. / V.

U svibnju objavljene 132 vijesti i 169 fotografija


utorak, 31. 05. 2016.     ********************


alt

S rive su se mogla pratiti događanja na najgornjoj palubi jahte


WTA: ZABORAVILI NA VIJEĆNIKE?!

Na jahti „Katina“, privezanoj u bolskom portu, organiziran je u nedjelju navečer “players party“ gdje su osim tenisačke svite i organizatora WTA turnira bili i brojni gosti. U glazbenom dijelu programa nastupila je Ana Rucner.
Stvar je prestiža bilo dobiti poziv za ovaj party, ali neki su događanja na jahti morali pratiti s rive, ukoliko nisu ostali kod kuće. Nije se trebalo dogoditi da pozive ne dobije 11 članova Općinskog vijeća koji su usvojili, za bolske prilike i mogućnosti, izdašnu pomoć (potporu) za teniski turnir. Mislimo da je sasvim logično bilo pozvati ih da vide ušto se i kako troši novac iz općinskog proračuna. Na kraju dovoljno je (barem za sada) samo reći: ne ponovilo se!


Nakon kvalifikacija, u ponedjeljak je izvršeno ždrijebanje. U utorak u 16 sati igraju Ana Vrljić (Cro) – Varvara Lepchenko (USA), a od 16.30 sati Tena Lukas (Cro) – Sachia Vickery (USA).

(132) objavljeno  30. 05. 16. u 23.05 h 

********************


alt


KRENUO TURISTIČKI VLAKIĆ

Do plaže Zlatni rat od ponedjeljka (30. svibnja) može se i turističkim vlakićem. Vožnja je predviđena od 10 do 19 sati. Polazna je stanica s autobusnog kolodvora na puni sat, a povratak na pola sata s plaže Zlatni rat. Cijena ostaje ista kao i lani – 15 kuna za odrasle osobe.
Nakon desetak dana utvrdit će se novi red vožnje, a jedan vlakić će prometovati na liniji Samostan – Zlatni rat. (j.e.)

(131) 0bjavljeno  30. 05. 16. u 23 h 

********************


alt


INA OD 7 DO 21

Benzinska postaja INE od 1. lipnja (srijeda) radit će po ljetnom rasporedu. Svakodnevno će radno vrijeme biti od 7 do 21 sat, radnim danom i praznikom. (j.e.)

(130) objavljeno  30. 05. 16. u 22.55 h 

********************


alt


alt


SLADOLED BOBANA I NA DRUGOJ LOKACIJI

Slastičarnica b058, od ponedjeljka je na još jednoj lokaciji u Bolu: na rivi preko puta benzinske postaje. Nudi se 18 vrsta sladoleda, ali i razne torte, palačinke, voćna salata, prirodni sokovi, frape …
Sladoled je posebno tražen, a proizvodi se po talijanskim receptima. (j.e.)

(129) objavljeno  30. 05. 16. u 22.50 h 

********************


alt


WTA: ULAZNICE ZA ROĐENDAN

Boljani kojima je rođendan od ponedjeljka (30. svibnja) do nedjelje (5. lipnja), koliko traje WTA turnir, dobili su na dar od organizatora po komplet ulaznica za sve dane turnira. Svoje podatke našem portalu, do ponedjeljka u 14 sati, dostavilo je 10 slavljenika (slavljenica).
Neki su već isti dan (ponedjeljak) dobili ulaznice, a ostali će ih preuzeti u Tobacco shopu (Mjenjačnici) na autobusnom kolodvoru. (j.e.)

(128) objavljeno  30. 05. 16. u 22.45 h 
ponedjeljak, 30. 05. 2016.     ********************


alt


alt


alt


WTA: SPEKTAKULARNA EGZIBICIJA

Dvije Grand Slam pobjednice, naša Iva Majoli (39) i španjolka Arantxe Sanchez Vicario (45) odigrale su na centralnom stadionu Bluesun centra egzibicijski meč koji je izazvao pažnju i gledatelja. Zanimljivost je, što je sudac bio također bivši tenisač Goran Prpić. Pobijedila je Iva Majoli 6:4 (igrao se samo jedan set koji je trajao 42 minute).
Ulaz je bio slobodan, ali su organizatori WTA turnira odlučili da se dobrovoljni prilozi prikupljeni na stadionu ustupe Udruzi „Brački pupoljci“.
Zbog ponovnog nastupa Ive Majoli u Bolu, na stadion je došao i Tonči Kukoč Bager koji je pjesmom poželio dobrodošlicu našoj tenisačici. (j.e.)

(127) objavljeno  29. 05. 16. u 23 h 

********************


alt


ZA PUPOLJKE 4.500 KN

Prihod od prodaje kolača tijekom humanitarnog koncerta u subotu navečer namijenjen je „Bračkim pupoljcima“, udruzi koja brine o 30 djece na Braču s posebnim potrebama. Cijena za kolače nije bila određena već se uplaćivalo koliko je tko htio. Prikupljeno je 4.500 kuna.
Na slici: Edita Žaper i načelnik Tihomir Marinković ispred štanda s kolačima. (i.r.)

(126) objavljeno  29. 05. 16. u 22.50 h 

********************


alt


PONOVNO ZAJEDNO

Nakon 35 godina od dolaska (i ostanka) u Bol (1981. godine) ponovno su se družili na zajedničkoj večeri. Pozvani su i neki od tadašnjih profesora: Dinka Glasinović (kuharstvo), Jerko Martinić (ugostiteljstvo-konobar), Dragutin Kale (tjelesni) i Zvonko Marić (hrvatski).

Na slici su (s lijeva na desno) Nebojša-Kole Ursić, Jasminka Radić, Dragica Rijić, Žarko Akrap, Smiljana Primorac, Mirko Borovičkić, Lea Marinković (Katić), Miro Palavra, Diana Radić, Ivan Marjanović, (sjede) Ilija Zubonja, profesori: Kale, Marić, Glasinović i Martinić, Marijan Kovačević, Darija Kokeza i Milan Pufek.
Bilo ih je još petnestak, ali nisu ovaj put mogli doći. (d. marinković)

(125) objavljeno  29. 05. 16. u 22.45 h  
nedjelja, 29. 05. 2016.     *******************


alt


HUMANITARNI KONCERT

Kao poklon organizatora WTA turnira, a u suradnji s Općinom Bol i Centrom za kulturu Bol, u subotu navečer pred Župnom crkvom održan je humanitarni koncert za Udrugu Brački pupoljci. Bilo je raznih kolača, a oni koji su došli uživati u glazbi mogli su prema vlastitoj volji dati i prilog za udrugu koja brine o djeci s posebnim potrebama. Koliko je prikupljeno sredstava objavit ćemo u sutrašnjoj Bolskoj kronici.
Na koncertu su nastupili studenti glazbene akademije iz Splita te pjevači splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, pod ravnanjem Harija Zlodre, uz mali komorni sastav, a izvodili su djela Verdija, Bernsteina, Mascagnia, Gershwina, Mozarta, Piazzole, Bizeta, Tijardovića i drugih. (j.e.)

(124) objavljeno  29. 05. 16. u 00:05 h 

********************


alt


WTA: „PLAYERS PARTY“ NA JAHTI

Jahta „Katina“ svojom veličinom i raskošnim izgledom izazvala je posebnu pažnju domaćih ljudi ali i gostiju. U bolsku luku još nije pristalo toliko veliko plovilo. „Katina“ je vlasništvo Tomislava Debeljaka, gazde splitskog brodogradilišta.
Na jahti će se u nedjelju navečer organizirati “players party“ gdje će osim tenisačke svite i organizatora WTA turnira biti i brojni gosti. Najavljen je i nastup glazbene umjetnice Ane Rucner.
Svečanom primanju prethodit će, s početkom u 17 sati, ekshibicijski meč dvije Grand Slam pobjednice, legende hrvatskog tenisa, Ive Majoli i legende svjetskog tenisa, Arantxe Sanchez Vicario. (j.e.)

(123) objavljeno  29. 05. 16.  u 00:00 h 

********************


alt


alt


OTVOREN I „VUSIO“

Reprezentativni restoran „Vusio“ na terasi hotela „Kaštil“ od petka je otvoren i, kao obično, nudi veliki izbor ribljih i mesnih jela, ali i autorska jela šefa kuhinje Marija Ćubrića. Vrhunska vina nude se na čaše. Radno vrijeme je od 18 do 24 sata. (j.e.)

(122) objavljeno  28. 05. 16. u 23.55 h

********************


alt


POGLED U PODMORJE

Kako izgleda podmorje uokolo Bola najbolje se može vidjeti zahvaljujući polu-podmornici „Val“ u vlasništvu Vedrana Krunića. Za sada, neko vrijeme, podmornica je tijekom jutra privezana na plaži Zlatni rat odakle se kreće u 30-minutnu vožnju i razgledanje, uživanje u otkrivanju ljepota morskog svijeta.
U sezoni će polu-podmornica tijekom jutra biti na Zlatnom ratu, a navečer u bolskom portu. Cijena je 80, a djeca plaćaju 50 kuna. (j.e.)

(121) objavljeno  28. 05. 16. u 23.50 h

********************


alt


MOJ VRT: ČIJI JE NAJLJEPŠI?

Od sljedeće srijede počinje s radom povjerenstvo koje će obilaziti vrtove i okućnice, koje su njihovi vlasnici prijavili za naš natječaj: BIRAMO NAJBOLJI VRT I OKUĆNICU. Primili smo ukupno 31 prijavu, a računamo da bi ih moglo biti još desetak. U našoj rubrici MOJ VRT predstavili smo 13 vrtova i okućnica. (j.e.)

(120) objavljeno  28. 05. 16. u 23:45 h 
subota, 28. 05. 2016.     ********************


alt


alt


alt


KONZORCIJ O AKTUALNIM PROJEKTIMA

O tri projekta koja su od posebnog interesa na razini otoka Brača, razgovaralo se u petak (27. svibnja) na sjednici Skupštine Konzorcija „Brač“. Sastanak je održan u Bolu, a prisustvovali su mu i neki gosti te naravno i novinari.
Skup je prvi pozdravio, kao domaćin, načelnik općine Bol Tihomir Marinković, a zatim je sastanak nastavio voditi Dino Sokol, predsjednik Skupštine.

ŽIČARA DO VIDOVE GORE
Na skupu je prezentirano idejno rješenje projekta žičare Vidova gora, o čemu je detaljno govorila Tina Busatto, mag. ing. arh., autorica arhitektonskog rješenja. Start žičare bio bi na prostoru sadašnjeg parkirališta na ulazu u Bol, a do vrha Vidove gore (743 metra nadmorske visine) vozile bi dvije kabine sa po 55 putnika. Putovanje bi trajalo 5 minuta, a dužina od 2.900 metara svladala bi se sa tri stupa.
Izložba s idejnim rješenjima otvorit će se za desetak dana u Domu kulture i bit će dostupna za pogledati kroz cijelo ljeto. Više o tom projektu bit će moguće vidjeti i pročitati i na našem portalu.
Na skupu u hotelu „Elaphusa“ bio je i gradonačelnik makarske Tonči Bilić koji je govorio o njihovim iskustvima u planiranju žičare do vrha Biokova, obećavši punu podršku i potrebnu pomoć.

AIRBUS U LISTOPADU
O uvjetima prilagodbe zračne luke Brač uvjetima tržišta informirao je Jako Andabak, predsjednik Uprave Bluesun hotela, najvećeg pojedinačnog dioničara aerodroma. Govoreći o tijeku pripremnih radova za produženje sadašnje piste za 1900 metara, najavio je mogućnost da gosti na Danima turizma u Bolu, u listopadu ove godine, dođu na Brač većim zrakoplovom poput Airbusa 319 i 320.

PROBLEMI GOSPODARENJA OTPADOM
- Smatram da je to veliki problem, ne samo za ovaj otok već i za županiju – rekao je u uvodnom izlaganju Neno Šore iz Cerada. – Naš je stav da probleme s otpadom trebamo rješavati  na razini otoka. Nama nije prihvatljivo otpad voziti u županijski prihvatni centar u Lečevicu. Cilj nam je da se otpad obrađuje na otoku i postane nova korisna sirovina.
Brački planovi i ideje, čini se, ne nailaze na potrebnu podršku ni u županiji, a najmanje na državnoj razini. Ovo je trenutno najveći problem na Braču. (j.e.)

(119) objavljeno  28. 06. 16. u 01:25 h 

********************


alt


NAJVIŠE GOSTIJU U HOTELIMA

Produženi vikend jedino nešto znači za domaće ljude koji su iz unutrašnjosti došli na more, uglavnom u svoje vikendice, gdje će ostati barem četiri dana. Svoj je boravak prijavilo 30 (?!) vikendaša.
U petak je u Bolu bilo ukupno 2.097 prijavljenih gostiju. U hotelima je boravilo 1.861, u privatnom smještaju (apartmani i sobe) 178, u kampovima 28 i u vikendicama 30. (j.e.)

(118) objavljeno  28. 05. 16. u 01:20 h 

********************


alt


alt


PROMET U BOLU

Ovog vikenda dvije su značajne novosti u prometu u Bolu. Od ove subote (28. svibnja) počinje naplata na parkiralištu na Velom mostu. Od 8 do 20 sati naplaćivat će se 10 kuna za sat parkiranja, a u ostalo vrijeme (20 do 8 sati) parkiranje je besplatno.
Naplata parkiranja kod benzinske stanice od subote je produžena za sat vremena, pa će se i tamo parkiranje naplaćivati od 8 do 20 sati.
Od ponedjeljka u promet se uključuju turistički vlakovi koji će prometovati od benzinske postaje do Zlatnog rata. Vozni red ni trasa vožnje još nisu utvrđeni.

(117) objavljeno  28. 05. 16. u 01:15 h

********************


alt


DVA FILMA OVE SUBOTE

Ove subote (28. svibnja) u Kinu Mediteran prikazuju se dva filma, oba u dvorani.
U 18 sati na programu je novi animirani spektakl "TOP CAT: MAČAK ZA 5". Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.
U 20:30 sati na je novi film redatelja Bryana Singera "X-MEN: APOCALYPSE", deveti po redu film iz Marvelovog mutantskog svijeta. (predstava je iz tehničkih razloga - otkazana)
Detaljnije o filmovima pišemo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (a.m.)

(116) objavljeno  28. 05. 15. u 01:10 h 

********************


alt


WTA: ULAZNICE ZA ROĐENDAN

Svi Boljani kojima je rođendan od ponedjeljka (30. svibnja) do nedjelje (5. lipnja) dobit će na dar od organizatora WTA turnira po komplet ulaznica za sve dane turnira. To su dogovorili direktor turnira Feliks Lukas i urednik ovoga portala.
Potrebno je na našu adresu ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) dostaviti do ponedjeljka (30. svibnja) do 14 sati:
Ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja i broj mobitela ili telefona radi dogovora oko preuzimanja ulaznica.
Nakon 30. svibnja neće se primati prijave!

(115) objavljeno 28. 05. 16. u 01:05 h
petak, 27. 05. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


TIJELOVO: PROCESIJA I BLAGOSLOV

Katolička Crkva u četvrtak je proslavila Tijelovo u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. U Župnoj crkvi u Bolu večernju misu, a zatim i procesiju predvodio je župnik o. Damir Šokić.
Brojni su mještani, ali i gosti, sudjelovali u procesiji koja je od Župne crkve išla preko Lože, pa zatim rivom do Tri palme gdje je župnik blagoslovio okićene brodice, ribarske mreže, ali i nazočne. U procesiji su bili i ovogodišnji prvopričesnici. (j.e.)

(114) objavljeno 27. 05. 16. u 00.15 h 

********************


alt


WTA: PROGRAM ZA VIKEND

„Bol Open“ je turnir iz WTA 125K serije s nagradnim fondom od 125.000 USA dolara i održat će se, kao što smo več pisali, od 29. svibnja do 5. lipnja. Ovim projektom produžuje se predsezona, a ujedno se i promovira hrvatski sport i idealna klima koja naprosto mami vrhunske sportaše diljem svijeta da dođu u našu županiju na pripreme.
Uz kvalitetan teniski program, održat će se i niz popratnih događanja. Program se otvara u subotu, 28. svibnja (u 21:00), humanitarnim opernim koncertom solista HNK Split koji će pjevati za „Bračke pupoljke“.  Dan nakon, 29. svibnja (nedjelja) u 17:00 sati igraju ekshibicijski meč dvije Grand Slam pobjednice, legenda hrvatskog tenisa, Iva Majoli i legenda svjetskog tenisa, Arantxa Sanchez Vicario. Iva Majoli igrala je na WTA turnira u Bolu 1996. godine.
Kao uvertiru u glavni ovogodišnji turnir, Teniski klub Neo 28. i 29. svibnja (subota i nedjelja) organizira turnir za djecu do 10 godina, koji je dio službenog kalendara Hrvatskog teniskog saveza. Prilika je to za dječake i djevojčice koji svakodnevno treniraju i igraju tenis da upoznaju neke od sudionica WTA turnira koje inače imaju priliku gledati samo na televizijskim ekranima i internetu.

(113) objavljeno  27. 05. 16. u 00:05 h 

*********************


alt


PUTNE KARTE DAN RANIJE

Na prodajnom kiosku, na Velom mostu, karte za katamaran od sada se mogu kupiti dan ranije, a ne kao do sada samo na dan putovanja. Prodaja putnih karata je nakon odlaska katamarana za Jelsu.
Kako bi se smanjile gužve, karte će se umjesto 15 minuta prodavati 45 minuta prije polaska katamarana za Split, a 30 minuta prije polaska za Jelsu.

(112) objavljeno 27. 05. 16. u 00:00 h 

********************


alt


AQUA PARK I OVE GODINE

Sa istočne strane plaže Zlatni rat i ove je godine lociran Aqua park (vodeni park). Treba napomenuti da se ulazi na vlastitu odgovornost, a za djecu odgovaraju roditelji. Do sredine lipnja Aqua park će se dopuniti novim sadržajima.
Cijene su kao i lani. Za pola sata treba platiti 60 kn, za sat 75 kn, a karta za jedan dan košta 150, a za sedam dana 600 kuna. (j.e.)

(111) objavljeno  26. 05. 16. u 23.55 h 

********************


alt

Stjepan Terzić (lijevo) nakon 42 godine vođenja bolskog kina, potpisuje Zdravku Bartuloviću, predstavniku Općine Bol, primopredajni zapisnik (24. XI. 2014.)


UMRO JE STJEPAN STEVO TERZIĆ

Brač je u srijedu (25. svibnja) ostao bez čovjeka koji je mnogo napravio za svoj otok.  Umro je Stjepan Stevo Terzić, rođen 1934. godine, prvi vlasnik kina u Supetru i Bolu te prvi vlasnik privatne radio postaje na području bivše Jugoslavije, Radio Brača. Radi se o bračkom pioniru radijskog novinarstva, velikom entuzijastu i čovjeku koji je živio ispred svoga vremena.
Terzić je bio i strastveni fotograf koji je iza sebe ostavio na tisuće fotografija najvećeg dalmatinskog otoka.
Malo je tko vjerovao u projekt privatnog radio Brača u ondašnjem političkom uređenju, no Stjepan Stevo Terzić imao je ideju koju je isključivo vlastitom sposobnošću sproveo u djelo. Upravo se na valovima Radio Brača, u vrijeme bivše države, počela prakticirati sloboda govora, što znači da se govorilo i ono što je inače bilo zabranjeno. Radio Brač osnovan je u prosincu 1987.
Brojni medijski stručnjaci na bračkom su radiju stjecali svoja dragocjena iskustva, a danas su poznati diljem zemlje. Neki od njih su Ljudevit Grgurić Grga, Vedran Sesartić, Branko Dobrota, Lidija Šegvić, Joško Jelinčić, Robert Barilla, Zrinka Mojzeš, Jasna Damjanović, Siniša Vickov itd.
Bol, Boljani i njihovi gosti pamtit će ga i po kino predstavama. Pune 42 godine ugovarao je repertoar u bolskom kinu i organizirao projekcije. Radio je to od 1972. do 2014. dolazeći svakodnevno, kada se prikazivao film, iz Supetra u Bol. U bolskom kinu, u ljetnim mjesecima, bile bi dnevno i po četiri predstave, a filmovi su prije prikazivani na Braču nego u Zagrebu i Splitu.
Posljednji ispraćaj velikog entuzijaste i čovjeka bit će se na supetarskom gradskom groblju Sv. Nikole u subotu, 28. svibnja u 16 sati. (j.e. i brac online)

(110) objavljeno  26. 05. 16. u 23.50 h
četvrtak, 26. 05. 2016.     ********************


alt

Blagoslov brodica u bolskom portu (arhiv)


TIJELOVO

U Bolu se kao i u cijeloj Hrvatskoj u četvrtak (26. svibnja) obilježava praznik: Tijelovo ili punim nazivom  Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. To je katolički blagdan koji se slavi  devetog četvrtka nakon Uskrsa. Radi se o sjećanju na posljednju večeru na Veliki četvrtak koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima.
Misa je u Velikoj (Samostanskoj) crkvi u 10.30 sati, a u Maloj (Župnoj) crkvi u 9 i 19 sati. Nakon večernje mise slijedi procesija preko Lože, zatim rivom do ispred Tri palme gdje će biti blagoslov brodica i ribarskih mreža. (j.e.)

(109) objavljeno  25. 05. 16. u 22.40 h 

*********************


alt


UREĐUJE SE ŠETNICA

Zamjena oštećenih ploča na šetnici prema Zlatnom ratu umjesto u ponedjeljak počela je – u srijedu. Krenulo se od Marijan centra prema Bolu, a kako smo saznali radit će se i u četvrtak, na praznik, te u petak i subotu.
Do 1. lipnja svi radovi na otvorenom prostoru, kuda prolaze turisti, trebali bi se završiti. (j.e. - foto: z. bartulović)

(108) objavljeno  25. 05. 16. u 22.35 h  

********************


alt


alt


VJENČANJE NA PLAŽI

Sve je više parova koje svoje sudbonosno DA žele izreći na plaži Zlatni rat. U srijedu se na Zlatnom ratu vjenčao par iz Graza (Austrija) Christina Thissi i Thomas Fuls, inače gosti u hotelu „Bretanide“, a vjenčao ih je matičar Frane Marinković. Prisutan je osim kumova bio i sudski tumač za njemački jezik Krešo Okmažić.
„Grabov rat“, kao koncesionar na plaži, ima još nekoliko rezerviranih termina za vjenčanja tijekom ovoga ljeta. (j.e.)

(107) objavljeno  25. 05. 16. u 22.30 h 
srijeda, 25. 05. 2016.     ***************


alt


OD SRIJEDE LJETNI RED PLOVIDBE

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet u dogovoru s nadležnim Ministarstvom donijelo je Odluku kojom sezonsko razdoblje plovidbe započinje ove srijede - 25. svibnja. Ranije objavljenim Redom plovidbe to je trebalo početi od 3. lipnja.
Novom odlukom, već od ove srijede (25. svibnja) trajekti i katamarani plovit će po Ljetnom redu plovidbe, a ljetne cijene će se mijenjati tek 3. lipnja.
Za putnike s Brača važno je napomenuti da katamarani imaju nešto drugačiji raspored nedjeljom, a praznikom plove kao svakim radnim danom. Zbog toga će katamaran na Tijelovo (u četvrtak) iz Bola za Split krenuti u 6.30 sati.
Katamaran iz Jelse ubuduće nedjeljom iz Bola kreće ujutro (7.30 sati), a ne poslije podne (13.35) kao u zimskom periodu. Polasci iz Splita su svaki dan, a ne samo petkom, u 16.30 sati.
Dodatna putovanja iz Supetra za Split su u 5 sati, 9, 14 (umjesto u 14.30), 19.30 (umjesto u 20) te u 22.45 sati. Iz Gradske luke prema Braču uvode se plovidbe u 5.15 sati, 7.45, 11.15 (umjesto u 11 sati), 12.45 (umjesto u 12.30), 16.45 (umjesto u 16.30), 18 (umjesto u 18.15), 19.30, te u 21 sat (umjesto u 20.30).
Za ljetni red plovidbe kliknite OVDJE. (j.e.)

(106) objavljeno  24. 05. 16. u 21 h 

********************


alt


WTA: U SUBOTU HUMANITARNI KONCERT

Broje se dani do početka jednog od najznačajnijih sportskih događaja u ovom dijelu Europe, WTA Bol Open turnira, koji će se održati od 29. svibnja do 5. lipnja u Bluesun teniskom centru Bol. Poznata su i popratna događanja u Bolu tijekom turnira.


ZA „BRAČKE PUPOLJKE
Nakon popodnevnog ždrijeba i uoči službenog početka turnira u subotu, 28. svibnja s početkom u 21 sat, održat će se humanitarni koncert na glavnom bolskom trgu na kojem će uz mali komorni sastav nastupiti studenti glazbene akademije iz Splita i operni pjevači HNK Split, pod dirigentskom palicom Harija Zlodre. Na repertoaru će biti arije iz najpoznatijih opera, a za sve posjetitelje na vidnom mjestu bit će postavljene kutije za donacije stoga se pozivaju svi da sukladno mogućnostima doniraju novac koji će ići „Bračkim pupoljcima“, udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju.


TURNIR ZA DJECU DO 10 GOD.
Kao uvertiru u glavni turnir, Teniski klub Neo u subotu i nedjelju organizira turnir za djecu do 10 godina, koji je dio službenog kalendara Hrvatskog teniskog saveza. Prilika je to za dječake i djevojčice koji svakodnevno treniraju i igraju tenis da upoznaju neke od sudionica WTA turnira koje inače imaju priliku gledati samo na televizijskim ekranima i internetu.
Turniri do deset godina igraju se po "round – robin" sustavu, djeca su podijeljena u skupine, tako da igraju barem tri meča. Dvoboji se u ovom uzrastu igraju do četiri gema, a na 40:40 nema prednosti, tko dobije poen, njegov je gem. Na ovaj način TK Neo i organizatori WTA turira žele da i mali tenisači dožive svjetski spektakl te tako postanu njegov bitan i neizostavan dio. (d.b.)

(105) objavljeno  24. 05. 16. u 20.55 h 

********************


alt

Od uvale, gdje pristaju brodovi, do pustinje Blaca nije bilo prepreka na putu


PROHODNI SU PUTOVI

Izvještavajući sa sjednice Općinskog vijeća, napisali smo da se turisti, koji pješačkim stazama idu u Blaca, žale na oborene grane i stabla, što je zaostalo nakon šumskog požara.
Ivica Plenković nazvao nas je u ime Planinarskog društva Profunda Brač i Ispostave Gorske službe spašavanja Brač, da su njihovi članovi još sredinom travnja očistili pješačke prilazne putove Vela Farska – Blaca i Blaca - Obršje. Uskoro će biti obnovljena i markacija puta. (j.e.)

(104) objavljeno  24. 05. 16. u 20.50 h 

********************


alt


NAPLATA PARKIRANJA NA VELOM MOSTU

Već ovog vikenda počet će radom (naplatom) parkiralište na Velom mostu. Od subote, četiri dana ranije nego je bilo najavljeno, sat parkiranja od 8 do 20 sati plaćat će se 10 kuna. U ostalo vrijeme, od 20 do 8 sati, neće se naplaćivati parkiranje. (j.e.)

(103) objavljeno  24. 05. 16. u 20.45 h 

********************


alt


alt


PONUDA ZA PRAZNIK: RIBA, JANJETINA, PILETINA …

Mnoge bi, Boljane ali i brojne goste koji će za praznik Tijelova biti u Bolu, trebala obradovati raznolika ponuda. Od svega po nešto. Većina trgovina, iako je državni praznik, u četvrtak će raditi cijeli dan, a samo neki možda samo do podne.
Riba u četvrtak ujutro! Sa ribarenja se u noći od srijede na četvrtak vraća „Svjetlica“ i već od četvrtka rano ujutro bit će na prodaju svježa riba ulovljena negdje oko Visa i Lastova. Prodaja je na ribarnici.
Mesnica „Provjereni“ u trgovačkom centru Studenac (Bračka cesta) nudi s ražnja, također u četvrtak, pečenu janjetinu, odojak i piletinu. Već danas se može rezervirati potrebna količina na tel. 635-050.

(103) objavljeno  25. 05. 16. u 8:00 h
utorak, 24. 05. 2016.     ********************


alt


KORIŠTENJE POMORSKOG DOBRA

Općina je na svojim službenim stranicama objavila 23. svibnja da počinje zaprimanje zahtjeva za korištenje pomorskog dobra. Gdje se i što može koristiti detaljno piše u Godišnjem planu, objavljenom u Službenom glasniku Općine broj 5/2016.
Nudi se, na primjer, mogućnost izdavanja brodica na motorni pogon (rent a boat), izdavanje suncobrana i ležaljki, prodaja suvenira i rukotvorina (17 štandova) na šetnici, prodaja pića i sladoleda, masaža, škola joge, prodaja palačinki i proizvoda od kukuruza, kabine za presvlačenje itd, itd
Pomorsko dobro ne mogu koristiti oni koji duguju Poreznoj upravi, Grabovom ratu, Općini Bol i njenim ustanovama (dječji vrtić, Općinska knjižnica, Centar za kulturu).
Naknade za korištenje su kao i lani, ali se sada sastoje od dva dijela: korištenja komunalne infrastrukture i naknade za koncesijsko odobrenje. (j.e.)

(102) objavljeno  23. 05. 16. u 23 h  

********************


alt


DOM ZA STARIJE: IDU BOLJI DANI

Vijećnici su 19. svibnja raspravljali i o poslovanju Doma za starije osobe, koji posluje u općinskom objektu, a u kojem je trenutno smješteno 28 korisnika. Četiri su iz Bola. Posljednjih godinu dana, od 1. svibnja 2015. Dom vodi nova ustanova – Cor Aureum, a ravnatelj je Rajko Škarić. Dotadašnja voditeljica Doma Višnja Cvitešić (Cor Merdianum) preuzela je sva do tada nastala dugovanja i potraživanja. Međutim,
Cor Merdianum ostao je dužan Općini Bol i zbog naplate se vodi sudski spor.
- Sada u Domu imamo 13 zaposlenika od koji je petero iz Bola, četiri iz drugih mjesta na Braču, a ostali su došli izvan otoka – izvijestio je ravnatelj Rajko Šarić. – Proširili smo djelatnost na pomoć i njegu po kućama u Bolu i na taj način djelovali u pet obitelji. Dom se u zadnjih godinu dana značajno obnovio nabavkom opreme, uređajima i alatom. Uz pomoć Općine Bol postavljen je u prizemlju klima uređaj. U 2015. godini Dom je ostvario gubitak od 197.390 kuna koji je većim dijelom nastao prije dolaska nove uprave. (j.e.) 

(101) objavljeno  23. 05. 16. u 22.55 h

********************


alt


DOSTAVA PIZZA NA KUĆU

Od ponedjeljka može se telefonom naručiti jedna od 16 pizza ili pizza sendvič koje će Pizzeria Gogy (Marka Marulića 22) dostaviti na adresu naručitelja. Od 12 do 23 sata treba nazvati 091 526 6167. Cijena jambo pizza je od 35 do 75 kuna, a pizza sendviča 25 kuna.
Obitelj Marjanović je ranijih godina, dok je to vodio otac Petar, pripremala jela koja su se raznosila po Bolu. Nakon 6 godina, sin Goran nastavlja obiteljsku tradiciju pripremom i dostavom pizza. (j.e.)

(100) objavljeno  23. 05. 16. u 22.50 h 

********************


alt


SVJETSKO NATJECANJE DASKAŠA

U akvatoriju oko plaže Zlatni rat svakodnevno  od 7. do 11. lipnja, od 12 do 19 sati, organizirat će se Svjetsko natjecanje u jedrenju na dasci. Do sada je prijavljeno 60 natjecatelja i natjecateljica iz 15 zemalja, a prijave će se primati do 6. lipnja u 18 sati.
Otvaranje je predviđeno 6. lipnja u 20 sati, a zatvaranje i dodjela nagrada bit će 11. lipnja u 20 sati na bolskoj rivi. Tada je planiran i koncert grupe Ljetno kino. (t.b.)

(99) objavljeno  23. 05. 16. u 22.45 h 

********************


alt


CIJEPLJENJE PASA U SUBOTU

Veterinarska ambulanta iz Supetra, kako nas je obavijestio veterinar Mate Čule (mob 091 253 3793), cijepit će pse iduće subote (28. svibnja) od 16.30 do 18.30 sati.
Mjesto cijepljenja je u Podbarju kod trgovačkog centra Studenac na Bračkoj cesti.

(98) objavljeno  23. 05. 16. u 22.40 h 
ponedjeljak, 23. 05. 2016.     ********************


alt


alt


PET NOVIH SKULPTURA

Završetak rada 8. Kiparske kolonije obilježen je u nedjelju prigodnim druženjem i predstavljanjem petorice mladih umjetnika, studenata umjetničkih akademija u Splitu, Rijeci i Osijeku, koji su 10 dana radili i načinili pet skulptura. Kiparska kolonija je imala dvogodišnju pauzu, ali je ove godine nastavljena u organizaciji Centra za kulturu i pomoć sponzora, Općine Bol i hotela „Bretanide“. Zasluga za postojanje i rad kolonije pripada mentorima i osnivačima, akademskim kiparima Kažimiru Hrasti i Matku Mijiću, voditeljici kolonije Vesni Ristovski, ali i uz pomoć klesarskih majstora Dražena Matijašića i Vedrana Cvitanića.
Radovi mladih studenata ostaju u Bolu. Autori su im Duje Matetić („Kula“), Mia Knežević („Sidreni vez“), Josip Barišić („Val“) te Marko Buvinić iz Pražnica („Do kosti“) i Boljanin Stipe Kraljević Oko („Rećina“).
Rad Marka Buvinića postavljen je na Pumpareli ispred Varadera, dok će po želji i izboru „Bretanide“ skulptura Stipe Kraljevića biti u krugu hotelskog naselja. (j.e.)

(97) objavljeno  22. 05. 16. u 23.20 h 

********************


alt


ZLATNI RAT: ŠTO NAKON 31. SRPNJA?

Ugovor na koncesiji na pomorskom dobru koju je „Grabov rat“ dobio od Splitsko dalmatinske županije prije 12 godina, ističe 31. srpnja.
 „Nakon više sastanaka ishođena je suglasnost Ureda za pomorstvo u SDŽ na Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom“ – stoji u pisanom izvještaj kojeg su dobili vijećnici na sjednici 19. svibnja. Jednim članom je definirano da od 1. kolovoza pomorskim dobrom na plaži Zlatni rat i kod crkvice sv. Pavla upravlja Općina Bol koja će davati godišnja koncesijska odobrenja.
Za pretpostaviti je da se ništa posebno neće mijenjati u ugovorenim koncesijskim odobrenjima za ovu godinu. (j.e.)

(96) objavljeno  22. 05. 16. u 23.15 h 

********************


alt


VIDOVA GORA BEZ RESTORANA?

Najprije je bio raspisan natječaj za koncesiju na Vidovoj gori kako bi se turistima pružila adekvatna usluga. Najpovoljniji ponuđač nije potpisao s Općinom Bol ugovor, ali je počeo s uređenjem i čišćenjem prostora. Kasnije se ispostavilo da će za uređenje trebati utrošiti 1,4 milijuna, što Općina Bol nije prihvatila te je izabrani ponuđač – odustao. Bol je namjeravao privremeno, do novog natječaja, angažirati „Grabov rat“ da gostima ponudi piće i sendvič usluge sanitarnog čvora.
Prema najnovijim informacijama u prostor se vratio bivši korisnik, a Brač turist koji je dobio na natječaju traži povrat jamčevine (100 tisuća kuna) kao i priznavanje troškova (292 tisuća) oko uređenja prostora.
Vijećnici su bili u dilemi treba li, prema uvjetima u natječaju, vratiti jamčevinu, ali ne i priznati troškove koji su nastali bez prethodne suglasnosti Općine Bol. Zaključak je da se od općinskog odvjetnika zatraži mišljenje o zakonskoj osnovi za povrat jamčevine, pa će se na ovu temu odlučivati na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.
Sigurno je da ni ovog ljeta gosti neće dobiti adekvatnu uslugu na Vidovoj gori. (j.e.)

(95) objavljeno  22. 05. 16. u 23.10 h 

********************


alt

Dolazak u uvalu Blaca brodom, s južne strane


PRISTUP PUSTINJI BLACA

Tri je puta do sada Katarina Marčić pisala Općini Bol i tražila sanaciju pristupnog puta s morske strane do pustinje Blaca. Treća je očito sreća, pa je na dnevnom redu nedavne sjednice Općinskog vijeća bila rasprava o ovoj temi.
Na dijelu pješačke staze od uvale Blaca do Farske još „uvijek postoji nebrojno mnogo porušenih stabala i predstavlja opasnost za pješake koji namjeravaju tim (jedinim) putom do Bola“. Gosti svoje prigovore dostavljaju agencijama koji su im preporučile i prodale taj aranžman. Porušena stabla su tamo već tri godine nakon katastrofalnog požara koji je bio na tom području, od Blaca do Sutivana.
Činjenica je da je to područje općine Nerežišća, a za šumu je zadužena Šumarija Brač, dok o pustinji Blaca brine Centar za kulturu Brač.
Vijećnicima je rečeno da je Općina Bol nekoliko puta urgirala kod nadležnih da se poduzmu neke akcije, a obvezala se platiti jedan obrok djelatnicima koji tamo budu čistili.
Bol, bez obzira što je to područje općine Nerežišća - smatraju bolski vijećnici - treba se angažirati da se taj problem jednom i riješi. S morske strane, brodom ili pješice, dolaze gosti iz Bola. U akciju čišćenja trebaju se angažirati Turistička zajednica, brodari i komunalno poduzeće „Grabov rat“ kada to neće da učine Šumarija Brač, općina Nerežišća i Centar za kulturu Brač. (j.e.)

(94) objavljeno 22. 05. 16. u 23.05 h 

********************


alt


PARKING NA VELOM MOSTU

Od 1. lipnja, kako je izvijestio načelnik Tihomir Marinković na 3. sjednici Općinskog vijeća, u Bolu počinje ljetni režim regulacije prometa. Tada će početi i naplata parkiranja na Velom mostu. Lani je to bilo od 8 do 22 sata, po cijeni od 10 kuna za sat zadržavanja. U ostalo vrijeme, od 22 do 8 sati, parkiranje je bilo besplatno i to je bilo pogodno za oni koji su dolazili na jutarnji katamaran za Split.
Parkiralište na ulazu u Bol bit će aktivirano sredinom lipnja. (j.e.)

(93) objavljeno  22. 05. 16. u 23 h 

********************


alt


RADOVI NA ŠETNICI

U planu je da se sljedeća tri dana (ponedjeljak, utorak i srijeda) na šetnici prema plaži Zlatni rat radi na zamjeni oštećenih ploče. Tijekom zimskih mjeseci tom su šetnicom (nesmetano) prolazili građevinski strojevi i kamioni.
Iz Općine mole pješake za razumijevanje i strpljenje. Vozače automobila i motorkotača nitko ne spominje!? (j.e.)

(92) objavljeno  22. 05. 16. u 22.55 h
nedjelja, 22. 05. 2016.     ********************


alt


OTVOREN HOTEL „BORAK“

Hotel „Borak“, posljednji od ukupno 11 bolskih hotela, prvih pedesetak gostiju primio je u petak. Ovaj hotel te „Elaphusa“ i „Bonaca“ su u sastavu Bluesun hotela i zajedno imaju oko 70 posto ukupnih hotelskih kapaciteta.
Bol inače ima registrirano ukupno 7.242 kreveta. U hotelima ih je 2.572, privatnim kućama 4.310, a u kampovima 360 kreveta. Međutim, tim se brojkama ne mogu pridodati kreveti u hotelima „Bijela kuća“ s paviljonima i „Park“ (700 kreveta) koji su već godinama zatvoreni za goste.
Popunjenost hotela je 123 dana, privatnih soba i apartmana 58, a kampova 52 dana. (j.e.)

(91) objavljeno  21. 05. 16. u 22.05 h 

********************


alt

DVD i Dječji vrtić imaju nešto zajedničkog: jednima i drugima treba prostora za rad


JEDNOGLASNA SUGLASNOST NA PRORAČUNE

Izvanproračunski korisnici u Općini Bol: DVD Bol, dječji vrtić Mali princ i Općinska knjižnica, dobili su jednoglasnu suglasnost Općinskog vijeća (19. svibnja) na proračune za 2015. godinu.
DVD ČEKA IZGRADNJU DOMA
Prihodi DVD-a bili su 677.532,20 kuna, a ukupni rashodi 662.118,27 kuna, ali je  konačni rezultat pozitivan: 189.092,20 kuna. Na kraju prošle godine bilo je u DVD-u troje stalno zaposlenih.
Na pitanje vijećnika Branka Mikulića je li i koliko pomogla SDŽ, odgovoreno je da je preko računa općine donirano DVD-u 100 tisuća kuna, čime je plaćena izrada projektne dokumentacije za novi dom.
U VRTIĆU 117 DJECE
Dječji vrtić Mali princ imao je prihod od 1.901.921,25 kuna, ali su rashodi za 24.229,68 kuna bili veći. Kada se obračuna preneseni višak iz 2014. Onda je Dječji vrtić završio godinu pozitivno s iznosom od 9.264,02 kune.
Općina ne može računati na pomoć iz Europske unije za uređenje potkrovlja, jer je Bol među deset najrazvijenijih općina. Iz istih razloga su Općini Bol odbijeni i neki drugi zahtjevi za nepovratna sredstva. Na kraju 2015. u vrtiću je bilo 15 zaposlenih.
KNJIŽNICA – POZITIVNO
Zahvaljujući prenesenom višku iz 2014. (3.738,96 kn) Općinska knjižnica je također u 2015. Godini poslovala pozitivno (44,40 kn). Ukupni su rashodi bili 254.340,53 kune. Osim prihoda iz proračuna Općine, Općinska knjižnica je iz državnog proračuna dobila 23.000 kn, a od vlastite djelatnosti 10.140 kuna. Za nabavku novih knjiga, umjetničkih djela i ostale izložbene vrijednosti utrošeno je 59.891 kuna. Općinska knjižnica ima jednu zaposlenicu. (j.e.)

(90) objavljeno  21. 05. 16 u 22 h 

********************


alt


CIJENE ZA KONCESIJU BEZ PROMJENE

Prijedlog Odluke o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture i položajne rente na pomorskom dobru, stvorio je određenu zabunu i dilemu kod mnogi znači li to poskupljenje ili smanjenje naknada. U ovo drugo je teže povjerovati, ali općinske službe su dale vijećnicima posebno pismeno tumačenje. Naknade ostaju iste, ali se predloženim naknadama za korištenje komunalne infrastrukture pridodaje (zbraja) koncesijska naknada. Na primjeru štandova to bi značilo da će se iznosu od 15.000 kuna pridodati i koncesijska naknada od 6.000 kuna, pa će ukupan iznos biti kao i lani.
Dvojne naknade su uvedene zbog novog načina obračunavanja nakon što 31. srpnja ističe Grabovom ratu 12-godišnja koncesija na plaži Zlatni rat. (j.e.)

(U sutrašnjoj Bolskoj kronici: Što nakon isteka koncesije na Zlatnom ratu?; Što će biti s planinarskim Domom na Vidovoj gori?; Tko treba brinuti o pristupnom putu do Pustinje Blaca?; Od kada naplata parkiranja na Velom mostu?)

(89) objavljeno  21. 05. 16. u 21.55 h 

********************


alt


alt

(slijeva) Slavica Petojević, Ivana Bošković Ivičić, Sanja Baković i Jozica Herceg


ZAGREBAČKA PROMOCIJA

Bolka (i suradnica portala boljani.info) Sanja Baković objavila je svoju prvu zbirku poezije "Plovna mjesta" u izdanju Centra za kreativno pisanje u Zagrebu. Promocija je bila u zagrebačkoj kavani "Palainovka" u petak navečer, 20. svibnja.
Na promociji se okupio veliki broj prijatelja i znanaca, a izdavanje prve knjige s autoricom su proslavile i podržale je drage sestrične iz Bola Jozica Herceg i Slavica Petojević te prijateljica i ravnateljica Centra za kulturu općine Bol Ivana Bošković Ivičić.
Ovoga ljeta u okviru Bolskoga lita bit će organizirana i bolska promocije knjige.
Mnoge su pjesme iz zbirke vezane za Bol i bolske motive, što dokazuje da autorica osjeća Bol kao svoje važno i nezaobilazno plovno mjesto u koje se uvijek iznova sidri i privezuje. (a.ć.)

(88) objavljeno  21. 05. 16. u 21.50 h  
subota, 21. 05. 2016.     ********************


alt


GRABOV RAT POSLOVAO POZITIVNO

Komunalno poduzeće „Grabov rat“ ostvarilo je u 2015. godini ukupan promet iz osnovne djelatnosti 12.129.907 kuna što je rast od 20,86 posto u odnosu na godinu ranije. Evidentan je porast prometa u luci (vezovi, naplata od brodara za vodu, struju i odvoz smeća) i na parkingu. Ono najvažnije je svakako pozitivan financijski rezultat na kraju 2015., uz dopunu direktora Mirka Perića da će do 15. srpnja „Grabov rat“ podmiriti sve obveze po osnovi kredita i koncesije za plažu Zlatni rat.
Krajem 2015. u Grabovom ratu je bilo 30 zaposlenih, a tijekom ljetnih mjeseci radili su još i sezonci, njih 21.  Prosječna bruto plaća je 7.762,26 kn, a neto plaća svih zaposlenih je 5.508,05 kuna.
„Grabov rat“ je na dan 31. prosinca 2015. potraživao od kupaca i usluge 2.680.090 kuna.
Direktor Mirko Perić zahvalio se na sjednici Općinskog vijeća svim zaposlenicima na pozitivnim rezultatima i priznanju kojeg su dobili i njihovom zaslugom od Financijske agencije. Vijećnici su pak jednoglasno dali suglasnost na završni račun „Grabovog rata“. (j.e.)

(87) objavljeno  20. 05. 16. u 23.45 h 

********************


alt

Muzej u Dominikanskom samostanu prije preuređenja


MUZEJ DOMINIKANACA – DO LJETA!

Bolski župnik o. Damir Šokić pismeno je zamolio Općinsko vijeće da im se što prije uplati 70.000 kuna koliko je predviđeno da Općina Bol sudjeluje ove godine u financiranju uređenja Muzeja u Dominikanskom samostanu. Tada smo saznali i za namjeru dominikanaca da se muzej uredi do ljeta ove godine.
Muzej je otvoren 1975. godine, ali je zbog preuređenja već 5 ljeta – zatvoren.
Naš je portal sudjelovao u akciji prikupljanja donacija. Pravne osobe uplatile su 414.200 kuna. Općina Bol u tri je puta donirala ukupno 195.000 kuna, Ministarstvo kulture izdvojilo je 100.000, Splitsko-dalmatinska županija 20.000 kuna … Fizičke osobe, njih 37, uplatilo je 29.980 kuna.
Naš će portal tiskati knjižicu-zahvalnicu u kojoj će biti imena svih donatora. (j.e.)

(86) objavljeno  20. 05. 16. u 23.40 h 

********************


alt

Iz Kiparske kolonije. (foto: Anna Hero)


IZLOŽBA SKULPTURA NA RIVI

Mladi studenti na umjetničkim akademijama u Splitu, Osijeku i Rijeci: Duje Matetić, Mia Knežević, Marko Buvinić, Josip Barišić i Stipe Kraljević, radili su od 10. svibnja u 8. Kiparskoj koloniji pod vodstvom akademske kiparice Vesne Ristovski.
Svoje će skulpture javno izložiti na Pumpareli, kod cocktail bara Varadero, u nedjelju 22. svibnja u 10 sati.
Organizator kiparske kolonije je Centar za kulturu općine Bol. (j.e.)

(85) objavljeno  20. 05. 16. u 23.35 h 

********************


alt

Braciera u izravnom TV prijenosu 2009. iz Bola


DANI TURIZMA PONOVNO U BOLU

Prema pisanju „Slobodne Dalmacije“ (20. svibnja) Dani hrvatskog turizma ponovno će se u listopadu organizirati u Bolu. To je najveće godišnje okupljanje turističkih profesionalaca, a odluku da se ide u Bol donijelo je  Ministarstva turizma. Bol je bio domaćin i 2009. godine, kada je proglašen Turističkim prvakom Hrvatske, a prema odluci Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije. (j.e.)

(84) objavljeno  20. 05. 16. u 23.30 h  
petak, 20. 05. 2016.     ********************


alt


SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA (1)

Pod predsjedanjem Dora Adulmara održana je u četvrtak navečer (od 20 do 22.30 sati) III. sjednica Općinskog vijeća. Prisutno je bilo 9 od ukupno 11 vijećnika. Bilo je 11 točaka dnevnog reda: rasprava i davanje suglasnosti na završne račune za 2015. godinu Grabovog rata, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Dječjeg vrtića Mali princ i Općinske knjižnice.
Raspravljalo se i o radu Doma za starije osobe, govorilo se i o prijedlogu spomenika palima za Domovinu. Pred vijećnike je bio i dopis MC Brač turist vezano za restoran na Vidovoj gori te pismo Katarine Marčić o stanju na terenu oko uvale Blaca. Raspravljalo se i o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture i položajne rente na pomorskom dobru u općini Bol. Ispravljena je odluka o pristupanju udruzi Gora dalmatina, a vijećnici su se suglasili za kupnju nekretnine na lokaciji Blato-Ratac.
Opširnije o zaključcima i raspravi u Bolskoj kronici u subotu i nedjelju. (j.e.)

(83) objavljeno  20. 05. 16. u 00:45 h 

********************


alt


SPOMENIK PALIMA ZA HRVATSKU

Akademski kipar Kažimir Hraste autor je spomenika palim za Domovinu koji bi se postavio u parku zapadno od sadašnjeg groblja. Lokaciju je odabrala prije četiri godine posebna komisija koju je imenovalo Općinsko vijeće u prošlom sazivu. Za izgradnju spomenika na ovoj lokaciji ima i suglasnost konzervatora, uz određene uvjete.
O tome je Kažimir Hraste napisao i posebno obrazloženje:
„Motiv Pieta sam uzeo kao ideju za spomenik jer je postao univerzalni znak sućuti i suosjećanja s boli drugoga.
Kao rješenje za spomenik, prikaz Kristova tijela koje leži na Marijinim koljenima, zamislio sam vrlo slobodno, stilizirajući dva tijela kao dva skulpturalna elementa, jedan položen, a drugi koji leži preko njega, što u tlocrtu iscrtava križ. Kompozicija bi bila postavljena na postament nepravilnog trapezastog oblika, a sve bi bilo izvedeno iz bijelog kamena.
Cilj ove ideje je bio da u arhitektonski definiranom prostoru, na specifično i izuzetnoj mikro lokaciji, skulpturalno rješenje kod promatrača izazove asocijaciju na motiv Pietae i bude kutak mira i kontemplacije.“
(j.e.)

(82) objavljeno  20. 05. 16. u 00:40 h 

********************


alt


alt


„MALI RAJ“ JE ZA DOBRU SPIZU I OPUŠTANJE

Iznad plaže Zlatni rat otvoren je za novu sezonu i restoran „Mali Raj“ u vlasništvu obitelji Kukoč. Lako se do restorana dolazi autom, cestom za plažu ‘Zlatni Rat’, a „Mali Raj“ ima vlastiti parking za svoje goste. Također, može se doći i pješice, šetnicom od Bola prema zapadu.
Gradnja u kamenu, unutar starog maslinika sa starim stablima maslina i vinogradom te pomno birani detalji otočke baštine, pružaju nezaboravne trenutke originalne dalmatinske spize i opuštanja.
Jelovnik se oslanja na tradicionalnu dalmatinsku kuhinju. Osim klasičnih predjela i glavnih jela nude se interesantni recepti od ribe, plodova mora i mesa kao što su razne vrste tartara, carpaccio, buzare … Za preporučiti je i grill bilo da je riječ o pečenoj ribi na gradelama ili raznim mesnim delicijama bez premca. Po pred narudžbi moguće je naručiti peke od hobotnice ili mesa te pečenu janjetinu s ražnja.   
Vinska karta nudi široki izbor kvalitetnih vina koje će zadovoljiti želje svakog gosta.
„Mali Raj“ ima i jedinstveni prostor za organizaciju vjenčanja, pričesti, krizmi, privatnih partija ili bilo kojih drugih prigoda.
Radno vrijeme je od 12 do 24 sata.

(81) objavljeno 20. 05. 16. u 00:35 h 

********************


alt


ZA VIKEND PEČENI ODOJAK

U subotu i nedjelju u ponudi Mesnice Provjereni, u prodajnom centru "Studenac" na Bračkoj cesti, bit će i odojak s ražnja. Cijena 1 kg je 80 kuna. Kažu nam da time počinje sezona pečenja pa će se pečenog odojka moći dobiti češće, a ne samo vikendom.

(80) obja vljeno  20. 05. 16. u 9.00 h četvrtak, 19. 05. 2016.     ********************


alt


TREĆE MJESTO ZA „GRABOV RAT“

„Zlatna bilanca“ je nagrada koju dobivaju najuspješniji poduzetnici u pojedinoj djelatnosti prema ukupnom rangu dobivenom temeljem rangiranja 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija.
U izbor za „Zlatnu bilancu“ za 2015. godinu, od 106.569 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava bez banaka i osiguravajućih društava - ušlo je 3.326 poduzetnika (malih, srednjih i velikih), koji su ostvarili odlične poslovne rezultate te zadovoljili stručne i objektivne ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki, koje je definirala Fina (Financijska agencija).
Bolski „Grabov rat“ je bio nominiran u kategoriji: najuspješniji poduzetnik u djelatnosti Opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša. Direktor Grabovog rata Mirko Perić preuzeo je priznanje za 3. mjesto koje mu je uručeno na prigodnoj svečanosti prošlog utorka u Zagrebu. (j.e.)

(79) objavljeno  18. 05. 2016. u 23.20 h 

********************


alt


alt


BLACA: UZ DAN MUZEJA

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, hrvatski muzeji obilježili su bogatim programima na temu  „Muzeji i kulturni krajolici“  ističući aktivnu ulogu muzeja,ali i čitave zajednice u valorizaciji i čuvanju  kulturnog krajolika.
U muzejskom programu Centra za kulturu Brač  pod nazivom„U Blacima se gnijezde ptice i zvijezde“ održanom u muzeju i okolici Pustinje Blaca sudjelovali su brački osnovnoškolci i učenici Gimnazije „Vladimir Nazor“ iz Splita. Tako je upravo završena  izložba „Pustinja Blaca – kulturni krajolik“  koju je na splitskome Peristilu vidjelo više od 30.000 posjetitelja, dobila svoj nastavak kroz šetnju mirisnom dolinom do strmih litica pod kojima je sazdan pustinjački samostan.
Kustosi i autori programa Jasna Damjanović, Andrea Matoković i Tino Vuković , te muzejski čuvari Luka i Zoran Vranjičić,  upoznali su učenike s poviješću ovog pustinjačkog samostana, jedinstvenog primjera sklada ljudskoga rada i sačuvane prirode. Guido Piasevoli, stručnjak iz  Javne ustanove  za zaštićene prirodne vrijednosti na području SDŽ, govorio je o flori i fauni  blatačke doline koju je, osobito u 19. stoljeću, oplemenjivao blatački upravitelj  don Nikola Milićević pod čijom su upravom  uzgojeni vinogradi i maslinici, te pčelinjak s kamenim košnicama. O posebnostima nekadašnjeg života u ovome kraju, te fauni u zaštićenom krajoliku Doline Blaca, kazivao je dr. Tihomir Eterović, šef Hitne službe i vrstan poznavatelj  zmija na Braču. Boraveći u muzeju i njegovoj okolici učenici su otkrivali povezanost kulturne i prirodne baštine, a baš poput blatačkih pustinjaka, napisat će i dnevnik  o danu provedenom u Blacima.
Program „U Blacima se gnijezde ptice i zvijezde“  podržali su Turistička zajednica Grada Supetra, Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti na području Splitsko dalmatinske županije i Poljoprivredna zadruga Supetar.
Ova muzejska akcija ukazala je na važnost  edukativnog dijela projekta „Eko muzej Pustinja Blaca“  kao i na fenomen specifičnog krajolika Blaca kao iznimnog dijela našeg  kulturnog nasljeđa. (j.d.)

(78) objavljeno  18. 05. 16. u 23.15 h

********************


alt


UPISI U DJEČJI VRTIĆ

Počeli su upisi u Dječji vrtić Mali princ za djecu koja se prvi put upisuju, ali i one koja su se u međuvremenu ispisala. Upisnica se može dobiti u Dječjem vrtiću radnim danom od 8 do 13 sati. Uz ispunjeni formular treba priložiti i kopije nekih dokumenata.
Upisni rok je do 15. lipnja. (j.e.)

(77) objavljeno  18. 05. 16. u 23.10 h 

********************


alt


PRIJEVOZ PUTNIKA DO ZLATNOG RATA

„Grabov rat“ je 18. svibnja objavio natječaj za sklapanje osam (8) ugovora za brodski taxi prijevoz od luke Bol do plaže Zlatni rat i natrag.
Cijena odobrenja je 15.099 kuna plus PDV, a rok za podnošenje ponude je 25. svibnja.
Zainteresirani za brodski taxi prijevoz, između ostalog, moraju uz ponudu priložiti i potvrdu da nemaju nepodmirenih financijskih obveze. (j.e.)

(76) objavljeno  18. 05. 16. u 23.05 h 

********************


alt

"Po bolsku" kako su govorili naši stari Boljani (fotografija iz 1925. godine: članovi obitelji Karmelić, Marinković i Bodlović)


BOLSKI ZA POČETNIKE

Centar za kulturu Općine Bol priprema jednu dodatnu aktivnost za ljetne, ali i stalne stanovnike Bola, a posebno one školske dobi.
Družeći se na plažama ili na rivi u Bolu, pitaju kako to da svi nekako različito govore, i kako bi to bilo govoriti čakavski, dalmatinski, a posebno bolski?
Bolski za početnike bit će mala jezična čakavska radionica za djecu.
Dobrodošli su naravno svi, a posebno i sama bolska djeca koja nažalost ne koriste bolski, a kojima ćemo onda naš lokalni govor pokušati ozbiljnije približiti i preko zime.
Bolski za početnike održavat će se u Galeriji Doma kulture tijekom ljeta u više navrata, u dijelu dana kad je prevruće za plažu, a imat ćemo i  puno pomagača.
S djecom će biti Manuela Malvasija, učiteljica i izvorni govornik, Ivana Bošković Ivičić, prof. hrvatskog jezika, s diplomom iz  dijalekologije i to bolskog govora, naše dragi bolski izvorni govornici (sva imena uskoro), pomagači učenici iz OŠ i SŠ, uz razna gostovanja.
Svi detalji za koji tjedan. Sudjelovanje je besplatno. (i.b.i.)

(75) objavljeno  18. 05. 16. u 23 h 

********************


alt


POD MURVOM U „MARINERO“

Od srijede je otvorena i terasa „Marinera“ - pod murvom. Kultni bolski caffe bar sada će, osim za kišnih dana, posluživati kavu i piće na otvorenom, a moći će se pratiti i TV program na velikom ekranu. Bit će to omiljeno okupljalište ljubitelja nogometa tijekom skorašnjeg Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. (j.e.)

(74) objavljeno  18. 05. 16. u 22.55 h  
utorak, 17. 05. 2016.     ***************


alt


alt


alt


MATURANTI SLAVILI ZADNJI DAN NASTAVE

Za maturante u Hrvatskoj, pa tako i one u Bolu, u utorak je bio zadnji dan nastave i svojevrsni oproštaj od škole. Slavilo se posvuda, a negdje je morala intervenirati prva pomoć, ali i policija.
U Bolu je bilo veselo, ali bez incidenata. Veselju se priključio nešto mlađi Marin Karmelić sa svojom harmonikom.
Ove je godine 26 maturanata u 40-oj generaciji Srednje škole u Bolu. (j.e.)

(73) objavljeno  17. 05. 16. u 22.50 h 

********************


alt


IZLETI IZ DUBROVNIKA U BOL

Svi su izgledi da će se od 1. srpnja do 11. rujna uspostaviti svakodnevna katamaranska veza Dubrovnik – Korčula - Hvar – Bol. Polazak iz Dubrovnika bio bi u 7.15, a dolazak u Bol u 12.30 sati. Gosti iz Dubrovnika, Korčule i Hvara zadržali bi se u Bolu do 16.15 sati kada je predviđen njihov povratak.
Jadrolinija još nije službeno objavila uspostavu ove linije, pa nisu poznati ni mnogi drugi detalji. Zna se samo da je Grabov rat, kao koncesionar u luci Bol, dobio obavijest i upit vezano za prihvat broda i putnika. (j.e.)

(72) objavljeno  17. 05. 16. u 22.45 h 

********************


alt


alt


PLAŽA ZA INVALIDE DO KRAJA MJESECA

Plaža za invalide, na Bjenačici uz šetnicu za Zlatni rat, po svemu sudeći bit će gotova do kraja ovog mjeseca. U tijeku je montaža ograde i rukohvata, a onda će se na vrhu mostića montirati i lift.
Idućih dana znat će se i način korištenja plaže, kome će se invalidi trebati najaviti, jer će neka stručna osoba trebati rukovati liftom.
Sa završetkom ovih radova se ipak nešto kasni, a sigurno uvijek se nađe neko opravdanje. Ipak nam se čini da se mogao ukloniti građevinski otpad, neugledna ograda ili je barem nečim prekriti. (j.e.)

(71) objavljeno  17. 05. 16. u 22.40 h 

********************


alt


alt


NOVA GRADILIŠTA

Bol je još uvijek veliko gradilište. Ni sve prometnice nisu posve prohodne. Već su počele i pripreme za radove koji će se nastaviti na jesen. Posljednja dva dana raščišćava se teren, na početku Ulice Hrvatskih domobrana, gdje je posjećena i odvezena borovina kako bi se oslobodio teren za gradnju novih apartmana. (j.e.)

(70) objavljeno  17. 05. 19. u 22.35 h 

********************


alt


SRIJEDA: POLJANA BEZ VODE

Zbog neodgodivih radova na mjesnoj mreži, kako obavještavaju iz Vodovoda Brač, u srijedu 18. svibnja bez vode će biti potrošači u predjelu Uz Poljanu. Radit će se od 8 do 14 sati.

(69) objavljeno  18. 05. 16. u 7.15 h utorak, 17. 05. 2016.     ********************


alt


NATJEČAJ ZA JAVNA PRIZNANJA

Općina Bol objavila je Pozivni natječaj za predlaganje kandidata za dodjelu općinskih javnih priznanja: Nagrada Općine za životno djelo, Grb Općine Bol i Godišnje nagrade Općine Bol. Nagrade se uručuju na Dan općine Bol, 5. kolovoza, a dobitnicima se dodjeljuju i novčane nagrade. Visinu nagrade predlaže načelnik, a odluku donosi Općinsko vijeće.
Prijedloge za nagradu, uz odgovarajuće obrazloženje, do 8. srpnja, mogu podnijeti fizičke i pravne osobe, udruge sa sjedištem u općini Bol, načelnik, vijećnici te radna tijela općine Bol.
Kompletan tekst Pozivnog natječaja objavljen je i u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(68) objavljeno  16. 05. 16. u 22.45 h 

********************


alt


alt


OTVARA SE DAVID CESTA

Od utorka (17. svibnja) automobili i pješaci će nesmetano moći prolaziti David cestom na priključku sa Ulicom Hrvatskih domobrana. Proteklih dana radilo se na ublažavanju kosine za sigurniju vožnju, zbog čega je taj dio prometnice bio zatvoren za vozila i pješake. (j.e.)

(67) objavljeno  16. 05. 16. u 22.45 h  

********************


alt

Izlet brodom "Frane" u Blaca


JEDNODNEVNI IZLETI BRODOM

Sve je više gostiju u Bolu, pa se počelo i s organiziranjem jednodnevnih izleta brodom u Hvar ili Jelsu i Vrbosku ili u Blaca.
U utorak i srijedu, 17. i 18. svibnja, može se brodom „Frane Bol“ u Hvar. Polazak je u 9 sati, a povratak u 18 sati. Cijena izleta je 160 kuna.
U srijedu, 18. svibnja, u 8.30 brod „Frane“ vozi izletnike u Jelsu i Vrbosku. Povratak je u 16 sati, a cijena izleta je 120 kuna.
Za četvrtak, 19. svibnja, planiran je izlet u pustinju Blaca. Polazak je u 9, a povratak u 14 sati. Cijena je 120 kuna.

(66) objavljeno  16. 06. 16. u 22.40 h 

********************


alt


DAN ZA PORINUĆA

U Bol je u ponedjeljak, zahvaljujući dolasku specijalne auto dizalice iz Podstrane, u more kod autobusne postaje spušteno devet plovila. Najveće od njih je bila polupodmornica Val (na slici), teška preko 10 tona.
Tijekom zime plovila su bila na suhom, a vlasnici su to iskoristili za uobičajeno uređenje i čišćenje. (j.e.)

(65) objavljeno  16. 05. 16. u 22.35 h  

********************


alt


SLIKA ZA MUZEJ

Jurko Karninčić, umirovljeni kapetan duge plovidbe, koji stalno živi u Rijeci, ali je često i u Bolu, donio je novi eksponat za budući Zavičajni muzej. U veljači je darovao odoru pomorskog kapetana, a sada je donio sliku broda Carpathia iz 1914. godine. Riječ je o engleskom brodu koji je plovio od Rijeke do New Yorka, a sudjelovao je u spašavanju putnika i posade nakon brodoloma Titanica.

Od 300 članova posade na brodu Carpathia bilo ih je 84 iz okolice Rijeke. Brod je mogao prevesti 2.200 putnika. (j.e.)

(64) objavljeno  16. 05. 16. u 22.30 h

********************


alt


RIBA: NAKON 16 SATI

Brod „Svjetlica“ proveo je dva dana u ribolovu u vodama oko Visa i Lastova. S ulovom se vraća u Bol u utorak (17. svibnja) oko 16 sati. Riba će se prodavati u ribarnici. (j.e.)

(63) objavljeno  16. 05. 16. u 22.25 h 
ponedjeljak, 16. 05. 2016.     ********************


alt


alt


alt


BOL U POSJETU JELSI!

Bolski su se mali pjevači i svirači u nedjelju (15. svibnja) predstavili u Jelsi, i to koncertom nakon svečane mise i procesije. Domaćin im je bio jelšanski župnik i generalni vikar naše biskupije don Stanko Jerčić, a putovanje i nastup  organizirao je  Centar za kulturu Općine Bol.
U rujnu prošle godine u bolskom je Domu kulture svoju knjigu predstavio don Stanko, a uz njega su u Bolu nastupili i mali pjevači iz Jelse.
Tada je dogovoren uzvratni susret pa su Jelsu posjetili pjevači većeg i manjeg zbora Čarčojak te svirači mandolinskog orkestra i kvinteta Bol. U pratnji su naravno bili voditelji i dirigenti, Daniel Kelava za svirače i Srećko Damjanović za pjevače. Na izletu su bile i članice bolskog župnog zbora kao i bolski fratar padre Ivo Plenković. Bio je to uistinu pravi župski posjet susjednom otoku.
Centar za kulturu zahvaljuje i ovim putem Dinku Marinkoviću, vlasniku MB Frane na pomoći u realizaciji izleta kao i mamama i pomagačima u pratnji. Naravno, posebno hvala domaćinima i don Stanku na gostoprimstvu i ručku,  ali više od svega pohvaljuje zaslužuju djeca - pjevači i svirači, za trud, talent i glazbu koju su sa svojim vrijednim voditeljima stvarali i pokazali. (i.b.i.)

(62) objavljeno  15. 05. 16. u 20.50 h 

********************


alt


USKORO LJETNI RED PLOVIDBE

Još dva tjedna, točnije dvije nedjelje, i katamarani će umjesto u 13.35 nedjeljom iz Bola za Split u 7.30 sati. Naime, od 3. lipnja katamarani i trajekti „Jadrolinije“ imaju ljetni red plovidbe koji će biti na snazi do 2. listopada.
U odnosu na prošlo ljeto nema nikakvih izmjena. Cijene za otočane ostaju kao i u zimskom periodu, a ostalima je ljeti i do 30 posto skuplje. Katamaran od Bola do Splita plaćat će se 55 kuna (zimi 40 kn), a trajekt od Supetra do Splita 33 kn (zimi 28 kn). Skuplji će biti i prijevoz automobila 160 (sada 130), bicikle 38 kn (sada 32 kn) …
Do 2. lipnja iz Supetra za Split ima 9 polazaka trajekta (nedjeljom i praznikom 7), a od 3. lipnja bit će ih 12, a od 1. srpnja – 14. Taj raspored vrijedit će svaki dan bez obzira je li radni, nedjelja ili praznik.
Katamaran će, kao što smo napisali, nedjeljom iz Bola za Split polaziti u 7.30, a u ostale dane u 6.30 sati. Polasci praznikom su kao i radnim danom (Dan antifašističke borbe, Dan državnosti, Dan pobjede i Velika Gospa). Promjena je, u odnosu na zimski red plovidbe, što će katamaran iz Splita za Bol polaziti svaki dan u 16.30 sati. (j.e.)

(61) objavljeno  15. 05. 16. u 20.45 h 

********************


alt

Katamaran se iz Jelse, pred buru, sklonio u Stari Grad


KATAMARAN (NE)DOLAZI

Zbog najave bure, katamaran u nedjelju navečer (15. svibnja) nije ostao u Jelsi već je krenuo za Stari Grad. U ponedjeljak ujutro, ovisno o vremenskim uvjetima iz Starog Grada dolazi u Bol ili možda direktno otplovi za Split.
U 15 dana svibnja katamaran je Bol „preskočio“ tri puta. (j.e.)

(60) objavljeno  15. 05. 16. u 20.40 h nedjelja, 15. 05. 2016.     ********************


alt

Sa sjednice Općinskog vijeća (arhiv)


JEFTINIJE KONCESIJE!?

Treću sjednicu Općinskog vijeća, kako je najavljeno na službenom portalu Općine Bol, sazvao je Doro Adulmar za četvrtak 19. svibnja. Osim uobičajenog dnevnog reda (prihvaćanje zapisnika sa 2. sjednice; usmeni izvještaj načelnika o radu Općine; pitanja, prijedlozi i pohvale) vijećnici će raspravljati o završnim računima za 2015. godinu: KJP Grabov rat, DVD Bol, Dječji vrtić Mali princ i Općinska knjižnica. Dnevnim redom je predviđena i rasprava o radu Doma za starije osobe, a vijećnici će biti upoznati s prijedlogom podizanja spomenika palima za Domovinu, autora Kažimira Hraste.
Javnost bi moglo najviše interesirati usvajanje nove Odluke o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture i položajne rente na pomorskom dobru. Iz pripremljenih materijala može se pročitati da bi se naknada za korištenje prodajnih štandova na šetnici smanjila na 15.000 kuna. (j.e.)

(59) objavljeno  14. 05. 16. u 21.40 h  

********************


alt


U BOLU SE VIŠE RAĐA NEGO UMIRE!

Upravo je objavljen podatak kako se u Hrvatskoj prošle godine rodilo 37.241 dijete. Taj je podatak neugodno iznenadio stručnu javnost jer su preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku govorili o 38.142 djeteta što se smatralo katastrofalnim za demografsku sliku Hrvatske. Nastavi li se ovaj trend Hrvatska će na sljedećem popisu stanovništva imati manje od četiri milijuna stanovnika.
Bol je po tom pitanju nešto sasvim drugo. U Bolu se rađa sve više, a umire sve manje!
Prošle godine rođeno je u Bolu 27 djece, a umrlo je 15 Boljana. Godinu dana ranije (2014.) rođenih je bilo 33, a umrlih 15. U zadnjih pet godina, što se može provjeriti i na našem portalu u rubrikama Rođeni i Umrli, novorođenih je bilo 128, a umrlih 78. (j.e.)

(58) objavljeno  14. 05. 16. u 21.35 h 

********************


alt


NOVA PRIJETNJA MASLINAMA

Prema pisanju specijaliziranog časopisa za maslinarstvo "Maslina" u Sutivanu je 2014. otkrivena nova opasna vrsta uši na maslini. To je crna štitasta uš araukarije (Lindingaspis rossi Maskel 1989). Tijekom prvog nalaza ove vrste na maslini, u blizini napadnute masline nalazio se veliki broj također napadnutih palmi iz porodice Arecaceae s L. rossi, uvezenih iz Argentine.
Stoga se može pretpostaviti da je vrsta u Hrvatsku unesena upravo na palmama te da se s njih proširila na susjedne masline.
Tijekom prvog nalaza ove vrste, uočen je napad jakog intenziteta na listovima i plodovima masline što je ukazivalo na to da bi ova vrsta mogla u budućnosti biti važan gospodarski štetnik na maslini, poglavito na njezinim plodovima. Nešto više o najnovijoj opasnosti za masline piše u svibanjskom broju „Maslina“ (br. 68), časopisa za maslinarstvo i uljarstvo.
Jesu li nešto slično primijetili na svojim maslinama, pitali smo desetak bolskih maslinara. Dobili smo negativan odgovor. (j.e.)

(57) objavljeno  14. 05. 16. u 21.30 h 
subota, 14. 05. 2016.     ********************


alt


OŠ BOL - MEĐUNARODNA EKO-ŠKOLA

Nakon Plave i Bijele zastave u Bol nam dolazi i Zelena zastava. Međunarodna koordinacija za Eko-škole, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, dodijelila je Osnovnoj školi Bol status Međunarodne Eko-škole.
U kongresnoj dvorani Gastro Globus u Zagrebu, u petak (13. svibnja), održana je svečanost podjele certifikata i Zelenih zastava. U ime Osnovne škole Bol priznanja su preuzele koordinatorice Eko-škole Ana Bodlović i Zdravka Koljatić.
Nakon svečanosti u Zagrebu bit će upriličena školska svečanost podizanja Zelene zastave. (a.b.)

(56) objavljeno  13. 05. 16. u 21.35 h    

********************


alt

Prvi gosti u tek otvorenom restoranu na plaži Zlatni rat bili su Francuzi


alt

Goste je dočekalo cvijeće, veći izbor jela i - niže cijene


OTVOREN RESTORAN I NA ZLATNOM RATU

Iako je još u utorak bilo sve spremno za otvaranje restorana na Zlatnom ratu, zbog kiše su posluženi prvi gosti tek ovoga petka (13. svibnja). Usluge restorana koristila su četiri gosta iz Francuske (na slici) koji su iz bogatog jelovnika odabrali hamburgere s pomfritom.
Inače, za ovo ljeto je pripremljen veći izbor jela, a cijene su – smanjene! Od gotovih jela nudi se teleće pečenje s pečenim krumpirom 65 kuna, bakalar na bjanko 60, punjene paprike 50 kuna … (j.e.)

(55) objavljeno  13. 05. 16. u 21.30 h 

********************


alt

U Bol dolazi Julija Putintseva iz Kazahstana, 54. igračica svijeta


WTA: KOJE IGRAČICE DOLAZE U BOL?

Zaključena je lista prijava za WTA Bol Open iz koje je na prvi pogled jasno da se tenis na velika vrata vraća u Bol (29. svibnja – 5. lipnja). Organizator ima pravo podijeliti još četiri pozivnice, a objava njihovih imena se očekuje u narednim danima.
Uz nevjerojatno bogat program izvan terena, lista igračica koje su se prijavile za WTA Bol Open jamče i iznimno atraktivan program na teniskim terenima. Zadnja igračica koja je trenutno u glavnom turniru, bez pozivnica, jest Ruskinja Jevgenija Rodina, 120. igračica svijeta, dok je najbolje rangirana Kazahstanka Julija Putintseva na 54. mjestu.
Uz igračice koje su na listi prijavljenih direktor turnira Feliks Lukas ima u ruci i četiri pozivnice za igračice koje su u top 50 čija će se imena znati uskoro. Kada se dodaju i one, turnir će za ovaj rang biti nevjerojatno jak i zanimljiv.
- Moram istaknuti da u kvalifikacijama i glavnom turniru imamo igračice iz čak 22 različite zemlje što je jako rijetko. Uz to, čak 11 igračica koje nam dolaze su najbolje rangirane igračice u svojim državama. Što znači da su tamo medijski najpotentnije, kao što mi najviše pratimo Marina Čilića kao najboljeg tenisača, tako u primjerice Kazahstanu prate Putintsevu, u Švedskoj Larsson ili u Kini Zhang – kazao nam je zadovoljno direktor Feliks Lukas.
I ne strahujte za naše igračice. U glavnom je turniru zasad "samo" Ana Konjuh, no direktor Lukas brine o našim curama te će neka ili neke od njih dobiti pozivnice kako bi i Hrvatska u Bolu imala jake predstavnice.
Još jedna napomena: u agenciji Adria Tours mogu se nabaviti ulaznice za teniski turnir po sniženim cijenama. (z.k.)

(54) objavljeno  13. 05. 16. u 21.25 h 
petak, 13. 05. 2016.     ********************


alt

Zadnjeg dana nastave maturanata 2015. godine


MATURANTI DO 17. SVIBNJA

Za maturante je nastava još tri dana, a onda slijede pripreme za maturu. Kako će bolski maturanti obilježiti zadnji dan nastave još nije poznato ni ravnatelju škole, ali nikada do sada nije bilo problema kao u nekim drugim sredinama.
Zadnjeg dana nastave, 17. svibnja, sazvana je sjednica Nastavničkog i razrednih vijeća kada će se, između ostalog, raspraviti o prijedlogu pohvala i nagrada za maturante.
Maturalna zabava je 25. lipnja kada se priprema poseban program jer je ovo 40-a generacija koja u Bolu završava školovanje u Srednjoj školi.
Ove godine, osim maturantima, nastava završava 10. lipnja, a prema objavljenom kalendaru ponovno se vraćaju u školske klupe 5. rujna. (j.e.)

(53) objavljeno  12. 05. 16. u 21.20 h  

********************


alt


VELIKI INTERES ZA AKCIJU „MOJ VRT“

Tražimo najbolji vrt i okućnicu, naziv je akcije koju je pokrenuo i javno objavio naš portal 6. Svibnja. Za natječaj je do sada prijavljen 21 vrt ili okućnica, a u našoj rubrici MOJ VRT predstavili smo njih 5. Ostale, kao i one koji se naknadno prijave, predstavit ćemo do kraja mjeseca. Posebno povjerenstvo će sve to osobno pogledati na terenu od 1. do 8. lipnja.
Najbolji će dobiti priznanja i – nagrade. (j.e.)

(52) 0bjavljeno  12. 05. 16. u 21.15 h 

********************


alt

Vodena bujica niz Bračku cestu (12. svibnja u 12.40 h)


NASTAVLJA SE KIŠOVITO I NESTABILNO

Malo sunca, a više kiše, karakteristično je za početak svibnja. U četvrtak ujutro se činilo da je jesen, a zbog pljuska su oko 12.30 sati opustjele ulice. Ipak u Bolu nije palo toliko kiše kao u drugim mjestima Dalmacije. U Bolu je palo tijekom jutra 8,5 litara, a u Splitu 18.
Nestabilno će biti i idućih dana, ali kiše ne bi trebalo biti u petak, već se očekuje u subotu i nedjelju. (j.e.)

(51) objavljeno  12. 05. 16. u 21.10 h 
četvrtak, 12. 05. 2016.     ********************


alt


GRADE SE NOVI APARTMANI

Na početku Ulice Hrvatskih domobrana, kod baraka koje koristi DVD, posjećena je borova šuma. Umjesto zelenila, na jesen će izrasti betonsko zdanje, po svemu sudeći novi apartmani. Objekt, prema urbanističkim uvjetima, može imati prizemlje, dva kata i potkrovlje. (j.e.)

(50) objavljeno  11. 05. 16. u 21.55 h 

********************


alt


PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE

Putujuća lutkarska kazališna družina Bumerang iz Splita razveselit će najmlađe u Bolu u četvrtak (12. svibnja) u 11.30 sati. Za sada se planira predstava za najmlađe ZEKO I POVRTNJAK, a plan je da to bude u Kino dvorani. Tek u slučaju lošeg vremena predstava će se odigrati u prostorima Dječjeg vrtića Mali princ. Predstava traje 40 minuta.
Cijena ulaznice je 25 kuna.

(49) objavljeno  11. 05. 16. u 21.50 h  

********************


alt


DVA FILMA OVE SUBOTE

Kino Mediteran Bol ove subote (14. svibnja) donosi nove atraktivne naslove. Za naše najmlađe na rasporedu je animirana komedija ANGRY BIRDS temeljena na planetarno popularnoj mobilnoj aplikaciji koja ovaj put okuplja ptice i svinje na velikom platnu. Angry Birds će oživjeti i dočarati nevjerojatno filmsko iskustvo fanovima širom svijeta. Napokon doznajte zašto su ptice tako bijesne! Projekcija filma je u 18 sati.
Navečer, u 20:30 sati na rasporedu je film KAPETAN AMERIKA: GRAĐANSKI RAT koji počinje sa Steveom Rogersom koji vodi novoosnovani tim Osvetnika u svojim nastojanjima za očuvanjem čovječanstva. No, nakon još jednog incidenta s Avengersima koji prouzrokuju kolateralnu štetu, politički rezultira pokretanjem odgovornosti, s političkim tijelom stvorenim za nadgledanje i direkciju tima. (a.m.)

(48) objavljeno  11. 05. 16. u 21.45 h 
srijeda, 11. 05. 2016.     ********************


alt


RADOVI NA DAVID CESTI

Bilo je najavljen početak prije 1. svibnja, a počelo je u utorak (10. svibnja). Zatvoren je za promet dio David ceste koji se spaja na Ulicu Hrvatskih domobrana. U idućih sedam dana radit će se rekonstrukcija križanja kako bi se ublažila strmina na prilazu i učinio sigurniji pristup iz David ceste.
Do kašnjenja može doći samo zbog vremenskih (ne) prilika. (j.e.)

(47) objavljeno  10. 05. 16. u 22.30 h  

********************


alt


PONTON NA ZLATNOM RATU

Za lakši i sigurniji iskrcaj i ukrcaj putnika-turista na plaži Zlatni rat u utorak je postavljen ponton na istočnoj strani plaže. Još ima dan-dva posla i moći če se koristiti, naravno ako to ne spriječi jugo. (j.e.)

(46) objavljeno  10. 05. 16. u 22.25 h 

********************


alt


POČELA RADOM KIPARSKA KOLONIJA

Nakon dvogodišnje pauze u utorak je počela radom kiparska kolonija koju vodi akademska kiparica Vesna Ristovski. Do 23. svibnja pet će studenata umjetničkih akademija iz Osijeka, Rijeke i Splita raditi kamene skulpture koje ostaju u Bolu i bit će postavljene u centru mjesta.
Organizator Kiparske kolonije je Centar za kulturu. (j.e.)

(45) objavljeno  10. 05. 16. u 22.20 h 

********************


alt


TOP 100 RESTORANA

Već petu godinu zaredom jedini ovakav izbor u nas, koji je nastao kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi kompletan pregled po pojedinim regijama onih koji su zaslužili da ih se naziva top-restoranima Hrvatske. Svi oni su na tu listu stigli zahvaljujući potpunoj predanosti onome što rade, ulažući neprestani trud i energiju kako bi se održali na samom vrhu i kako bi trajali još puno godina – pročitali smo u „Jutarnjem listu“. - Kad je restoran konstantno pun i kad se za stol u njemu mora čak i čekati, znači da se tamo radi nešto dobro, da je hrana koju ti kuhari s cijelim svojim timom pripremaju zaista vrhunska i da se na takvo mjesto vraća.
Prema „Jutarnjem listu“ prvi na top listi 100 najboljih restorana u Hrvatskoj je „Pelegrini“ iz Šibenika. Među njima nema ove godine ni jednog od 25 bolskih restorana.
Iz Splitsko-dalmatinske županije šest ih je iz Splita (14. Paradigma, 16. Kadena, 61. Zrno soli, 70. Dvor, 79. Nostradamus i 87. Perivoj), tri iz Hvara (39. Laganini, 69. Gariful i 97. Giaxa), po jedan iz Stobreča (57. Nikola), Visa (60. Pojada) i Makarske (62. Kalelarga).

(44) objavljeno  10. 05. 16. u 22.15 h  
utorak, 10. 05. 2016.     ********************


alt


alt


DAR ZA MAJČIN DAN

Bolski mališani, učenici prva tri razreda Osnovne škole, izveli su prigodni program u Domu kulture pod nazivom „Mali slatki dar za majčin dan“. Nastupili su u ponedjeljak, dan poslije Majčinog dana, ali za to je bio opravdan razlog. Mnogi od izvođača, učenici III. razreda, imali su u nedjelju Prvu Pričest, pa nije realno bilo za očekivati da nastupe u Domu kulture.
Za uspješan nastup sasvim sigurno su zaslužne i učiteljice I., II. i III. razreda. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 05. 16. u 22.30 h 

********************


alt


UTORAK: KUPINA BEZ VODE!

Predio Kupina u Bolu, prema najavi iz Vodovoda Brač, u utorak (10. svibnja) bez vode će biti od 8 do 14 sati. Razlog su neodgodivi radovi na vodovodnoj mreži.
U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju za slijedeći dan. (j.e.)

(42) objavljeno  09. 05. 16. u 22.25 h 

********************


alt


STIGLE SU TREŠNJE

Prve trešnje na splitskoj tržnici pojavljuju se na Sv. Duju, a u Bol su stigle samo dva dana kasnije. Na štandu obitelji Mikulić kažu nam da su u Bol došle iz Selaca, a cijena im je trenutno 30 kuna.
Dobro je znati da se trešnja smatra jednom od najzdravijih voćki. Energetska vrijednost u 100 g svježe trešnje je 32 kcal, a smatra se da  trešnji pripada treće mjesto po efektu snižavanja kolesterola u krvi. (j.e.)

(41) objavljeno  09. 05. 16. u 22.20 h 

********************


alt


WTA: U ADRIA TOURS PO ULAZNICE

Za skorašnji WTA teniski turnir za žene, koji se u Bolu igra od 28. svibnja do 5. lipnja, ulaznice se od ovog utorka (10. svibnja) mogu nabaviti u prostorijama agencije Adria Tours na autobusnoj postaji u Bolu. Popust na kupovinu ulaznica vrijedi do 25. svibnja.
Prvog i drugog dana turnira, 29. i 30. svibnja ulaz je besplatan. Za 31. svibnja i 1. lipnja plaća se 30 kuna (s kupljenom ulaznicom mogu se obilaziti sva gledališta gdje se igra), sljedeći dan (2. lipnja) ulaz je 40 kn, a 3. lipnja 70 kuna. Za polufinale (4. lipnja) treba platiti 80, a za finale (5. lipnja) 100 kuna.
Za sve dane ulaz je 290, a za tri zadnja dana 200 kuna. U redovitoj prodaji cijena za finale je 155 kuna. (j.e.)

(40) objavljeno  09. 05. 16. u 22.15 h 
ponedjeljak, 09. 05. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


alt


alt

Prvopričesnici sa župnikom o. Damirom Šokićem i učiteljicom Meri Biliš


PRVA PRIČEST

Četrnaest mladih, osam djevojčica i šest dječaka, sve učenici III. razreda Osnove škole u Bolu, primilo je u nedjelju sakrament Prve Pričesti. Svečano euharistijsko slavlje u Župnoj crkvi Gospe od Karmela predvodio je župnik o. Damir Šokić.
Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56). Od davnih vremena, ova se slavlja održavaju na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja.
Bolski prvopričesnici su: Natalie Andrić, Ian Anić, Luka Batinić, Iva Buktenica, Tonka Ivičić, Marija Jozić, Petar Katić, Karla Klapež, Frančeska Kusanović, Matias Lovrić, Mateo Marinković, Marija Lena Pavišić, Ema Tomić i Boris Trutanić.
Nikad do sada, otkako je ovaj župnik u Bolu, a to je već osam godina, nije bilo ovoliki broj prvopričesnika. (j.e.)

(39) objavljeno  08. 05. 16. u 21.45 h 
nedjelja, 08. 05. 2016.     ********************


alt

WTA turnir u Bolu prije 13 godina


WTA U BOLU: DVOJNE CIJENE?

Prelistavajući Internet u potrazi za informacijama o WTA teniskom turniru za žene BOL OPEN naišli smo i na cijene ulaznica. Atlas, na primjer, nudi ulaznice za 31. svibnja i 1. lipnja po 55 kuna (za sve terene gdje se igra), a portal ticket shop.hr za te dane prodaje ulaznice po 30 kuna. Za finale je u Atlasu ulaznica 155, a u ticket shop.hr 100 kuna!
Za prva dva dana turnira, 29. i 30. svibnja, ulaz je besplatan.
Nemamo još informaciju kada će, gdje i po kojoj cijeni Boljani moći kupiti jeftiniju ulaznicu, a kako nam je to obećao direktor turnira Feliks Lukas. (j.e.)

(38) objavljeno  07. 05. 16. u 22.50 h 

********************


alt

Trajektna luka u Supetru (foto: visitbrac.com)


TRAJEKT NA VELOM MOSTU

Grad Supetar se sa Lučkom upravom SDŽ dogovorio da se radovi u supetarskoj luci odgode do mjeseca rujna, nakon glavne turističke sezone. Zbog toga trajekti ponovo pristaju i polaze sa „starog“ privezišta na Velom mostu. (j.e.)

(37) objavljeno  07. 05. 16. u 22.45 h
subota, 07. 05. 2016.     ********************


alt

Prošlogodišnji prvopričesnici u Župnoj crkvi


PRVA PRIČEST U NEDJELJU

Svečano će biti u nedjelju u Župnoj crkvi. Sakrament prve svete pričesti primit će 14 mladih, sve učenici III. razreda Osnovne škole. Dječaka je 6, a djevojčica 8, najviše u posljednjih 8 godina.
Misno slavlje predvodit će bolski župnik o. Damir Šokić s početkom u 10.30 sati. (j.e.)

(36) objavljeno  06. 05. 16. u 22.05 h 

********************


alt


PONOVNO KREĆE KIPARSKA KOLONIJA

Nakon dvije godine pauze u Bolu se od 9. do 22. svibnja organizira 8. Kiparska kolonija. Organizator je Centar za kulturu, a uz općinu Bol za koloniju se brinu  njeni mentori osnivači - akademski kipari Kažimir Hraste i Matko Mijić. Najveće zasluge idu voditeljici kolonije od samog početka - akademskoj kiparici Vesni Ristovski. Osim izabranih studenata iz umjetničkih akademija te mentora kolonije, skulpture nastaju i uz pomoć majstora klesara Dražena Matijašića, a ove godine i Vedrana Cvitanića.
U povodu jubilarne 5. kiparske kolonije (2011. godine), na Dan općine Bol, svečano su otkrivene skulpture poznatoga akademskog kipara  Kuzme Kovačića te tiskana monografija o svih pet godina kolonije u Bolu. Ovogodišnji polaznici dolaze iz umjetničkih  akademija u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu, a s posebnom radošću najavljujemo da će ove godine na koloniji biti i naš sumještanin - Stjepan Kraljević Oko, polaznik splitske umjetničke akademije. (I.B.)

(35) objavljeno  06. 05. 16. u 22 h 

********************


alt


PREDSTAVA ZA MAJČIN DAN

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva. Obilježava se druge nedjelje u svibnju. A ove godine je to 8. svibnja.
Toga dana se majke, bake i none uglavnom darivaju cvijećem te čestitkama i poklonima koja su izradila njihova djeca i unuci.
Bolska djeca, polaznici prva tri razreda Osnovne škole sa svojim učiteljicama, pripremaju za Majčin dan mali program. Izvest će ga međutim u ponedjeljak u Domu kulture s početkom u 17.30 sati.

(34) objavljeno  06. 05. 16. u 21.55 h

********************


alt


PRIVREMENI DEPONIJ?

Na općinskom terenu u Ulici Podkaštilje, već duže vrijeme se odlažu karambolirani automobili i brodice, a od pred neki dan i oštećene (i razbijene) ležaljke s plaže Zlatni rat.
Nije baš reprezentativna slika s obzirom da pored tog „deponija“ prolaze turisti prema dva autokampe i nekoliko stambenih objekata.
U „Grabovom ratu“ nas uvjeravaju da je to samo privremeno jer će za koji dan sve to ukloniti „Michieli Tomić“ i odvesti na centralni deponij, smetlište pored Gornjeg Humca. (j.e.)

(33) objavljeno  06. 05. 16. u 21.50 h


alt


WTA - POGODNOSTI ZA BOLJANE

Preostalo je 20 dana do početka WTA turnira za tenisačice. Vraća se ovo međunarodno natjecanje nakon 13 godina pauze. Mnogi se još sjećaju poznatih tenisačica koje su nastupale u Bolu, ali i veoma dobre posjete u gledalištu s publikom iz Bola, ostalih mjesta na Braču i Splita.
Direktor turnira Feliks Lukas još je na sjednici Općinskog vijeća najavio da će Boljani imati, uz predočenje osobne iskaznice, besplatni ulaz na zabavu u cocktail baru „Varadero“.  Najavio nam je, u telefonskom razgovoru, da Boljani mogu računati do 60 posto popusta na kupljene ulaznice. Obećano nam je da će nam se dostaviti detaljnija informacija kako i gdje kupovati ulaznice, ali do zaključenja ove Bolske kronike – ništa nismo dobili. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 05. 16. u 21.45 h 

********************


alt


BOLKE SU NAJBOLJE

Na malonogometnom turniru u Pučišćima, organiziranom u povodu 450-godišnjice njihove župe, Bolke su osvojile prvo mjesto. Sudjelovale su još ekipe iz Pučišća i Nerežišća. Sve golove za Bol postigla je Pave Petek.

(31) objavljeno  06. 05. 16. u 22.25 h petak, 06. 05. 2016.     ********************


alt


RESTORANI NA PLAŽI

Otvaranjem hotela „Bonaca“, kada je u Bol stigla i veća grupa turista, počeo je 23. travnja s radom i restoran na plaži Borak. Broj posjetitelja ovisi o vremenskim uvjetima, a radno vrijeme je za sada od 10 do 18 sati.
Sljedećeg utorka, 10. svibnja, planira se otvaranje restorana na plaži Zlatni rat. Bude li loše vrijeme za kupanje, otvaranje će se odgoditi za koji dan. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 05. 16. u 21.45 h 

********************


alt


POTPORNI ZID – DO KRAJA MJESECA

Potporni zid koji se radi u Ulici Hrvatskih domobrana, kod hotela Bol i restorana Ranč, već je napravljen, ali preostaje nasipanje iskopanog dijela kolnika, betoniranje podloge i asfaltiranje. To će sve biti gotovo do kraja mjeseca, rekao nam je načelnik Tihomir Marinković, nakon obilaska gradilišta.
Završetkom ovih radova normalizirat će se i promet bolskom zaobilaznicom. (j.e.)

(29) objavljeno  05. 05. 16. u 21.40 h 

********************


alt


PRIJEVOZ ELEKTRIČNIM VOZILOM

Za prijevoz robe, posebno za trgovine u centru mjesta, nabavljeno je još u ljeto prošle godine električno transportno vozilo. „Grabov rat“ je objavio i cijene usluga ovim vozilom. Za prijevoz do tri komada prtljage plaćat će se 16 kuna, za korištenje pola vozila 50, a za puno vozilo tereta cijena je 70 kuna. Zainteresirani trebaju nazvati „Grabov rat“ i dogovoriti uslugu. (j.e.)

(28) objavljeno  05. 05. 16. u 21.35 h 

********************


alt


OBOJENO PARKIRALIŠTE

Teren uz igrališta na Poljani sada je i horizontalnom signalizacijom obojan i označen kao parkiralište. Tu će biti mjesta za stotinjak osobnih automobila, a parkiranje je – besplatno.
U planu je da se jednog dana, kada bude gotova obližnja luka, na Poljani izgrade podzemne garaže. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 05. 16. u 21.30 h 

********************


alt

Vrt Jadranke Nejašmić koji je dobio 2012. II. nagradu


alt

Cvijeće u vrtu obitelji Krunić


NEĆE SPLIT, ALI HOĆE BOL

Svojevremeno je slogan Turističke zajednice naše županije bio „Više cvijeća, manje smeća“. Čak i među brojnim nagradama HTZ bila je i nagrada za najbolji vrt i okućnicu. Na nivou Hrvatske priznanje je dobio vrt Ville Giardino (2010.), a županijska II. nagrada pripala je vrtu Jadranke Nejašmić (2012.).
U Splitu su „Parkovi i nasadi“ bili organizatori izbora najljepših vrtova, terasa, okućnica i balkona. Nakon 40 godina, toga od ove godine više nema. Čak će i Praznik cvijeća, kako se zove izložba u Podrumima, biti skromnija.
Bol i slična turistička mjesta trebali bi poticati domaćine da uređuju vrtove oko svojih kuća gdje ugošćuju turiste. Iz tih razloga naš portal je odlučio organizirati izbor najboljih vrtova i okućnica u Bolu. Neće Split, ali hoće i može Bol! Podršku smo dobili od Centra za kulturu, a uspjeli smo angažirati i nekoliko osoba koje imaju volje i kvalifikacije da izaberu najbolje.
Zainteresirani ljubitelji cvijeća, trebaju se prijaviti kako bi povjerenstvo obišlo njihove vrtove, a naš će portal objaviti fotografije svih prijavljenih na natječaj.
Idućih dana objavit ćemo i koje će nagrade dobiti oni najbolji.
Prijave se primaju do kraja ovog mjeseca, a ocjenjivanje će biti od 1. do 8. lipnja. Tko su najbolji objavit ćemo 10. lipnja na našem portalu.
U povjerenstvo za ocjenjivanje su: Ada Seferagić, profesorica biologije, Jadranka Nejašmić, dobitnica II. nagrade za najbolji vrt Dalmacije 2012. i ravnateljica Općinske knjižnice te Tino Vuković, kustos Galerije Branislav Dešković. S njima će raditi i urednik ovoga portala, Joško Egekher. Prijave se mogu dostaviti našem portalu boljani.info

( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) ili se osobno prijaviti članovima povjerenstva.

(26) objavljeno  05. 05. 16. u 21.20 h  
četvrtak, 05. 05. 2016.     ********************


alt


KAZNA: 150 TISUĆA KUNA

U povodu sv. Florijana (4. svibnja) kada je i Dan hrvatskih vatrogasaca, portal Dalmacija News razgovarao je s Ivanom Kovačevićem, prvim čovjekom Javne vatrogasne postrojbe Splita. Evo jednog zanimljivog izvoda:
„Za one koji ne znaju, sezona zabrane paljenja na otvorenom startala je s prvim danom svibnja, a potrajat će do prvoga dana listopada. Kako nam kaže Kovačević, sve je manje onih koji se odlučuju na kršenje te odredbe, a razlog su vjerojatno visoke kazne. Tako je npr. kazna za namjerno paljenje požara 150 tisuća kuna ili 60 dana zatvora, za izazivanje požara iz nehaja je predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, za osobu koja primijeti požar, a ne prijavi ga od tisuću do 15 tisuća kuna. Također postoji kazna i za one koji ne pristupe gašenju požara ili ne žele dati informacije o požaru - od dvije do 15 tisuća kuna. Da, zaista se ne valja igrati s vatrom!“

(25) objavljeno  04. 05. 16. u 21.10 h 

********************


alt


ZAŠTITA PLAŽE NA MARTINICI

Prošlogodišnje nasipanje na Martinici radi proširenja puta do nudističke plaže bilo je uzaludno jer je tijekom zime jugo odnijelo nasip. Da se to ne ponovi dva su dana postavljani kameni blokovi, cca 300 kubika ili 700 tona. Brodom „Zaton“ kameni su blokovi dovezeni iz kamenoloma u Selcima. (Z.B.)

(24) objavljeno  04. 05. 16. u 21.05 h 

********************


alt


NOVA PRODAVAONICA SLATKIŠA

Na rivi, u Ulici Vladimira Nazora, pored agencije Bol Tours, u srijedu je otvorena prodavaonica gumenih i čokoladnih bombona, prva te vrste u Bolu. Radno vrijeme će tijekom svibnja biti od 10 do 19 sati.
- Cijena kilograma ovih slatkiša je 190 kuna – kaže nam vlasnica Nikolina Bartulović. – Imamo 48 raznih vrsta bombona, a za Boljane je ovaj mjesec promotivna cijena, 150 kuna za kilogram. (j.e.)

(23) objavljeno  04. 05. 16. u 21 h 

********************


alt

Trudna teča, dio manifestacije "Imena" (snimljeno 2015.)


ZA BOL SAMO JEDNA POTPORA

Svake godine, prije turističke sezone, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, daje financijsku potporu manifestacijama koje se organiziraju u našoj županiji. Ove će se godine dobiti 848.000 kuna za 134 manifestacije i događanja. Za Brač je planirano 48.000 kuna. Bol je dobio samo 3.000 kn i to za „VII. Festival kulture Imena“. Ostali na Braču dobili su nešto više ili su bili aktivniji u kandidiranju (traženju). Manifestacija „Biser mora“ u Supetru dobit će 10.000 kuna, Milna je dobila 3.000 kuna za „Milnarsko srce lita“, 5.000 kuna za „Gušti od štajuna“ i 5.000 kuna za „Potezanje Mrduje“. Tri manifestacije u Postirima dobit će 13.000 kuna i to „VII. noć hrapaćuše“ 6.000, „X. mala noćna regata“ 5.000 kuna i za „Oblica fest“ 2.000 kuna. Za sutivansku manifestaciju „XCM&XPC utrka“ planirano je 7.000 kuna. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 05. 16. u 21.55 h  

********************


alt


RADOVI ČEKAJU PONEDJELJAK?

Često najavljujemo početak nekih radova, pa napišemo da će se to učiniti - od ponedjeljka! Tako nadležni odgovore na naše pitanje. Možda bi trebali upitati: od kojeg ponedjeljka?
Na slici se vidi postavljanje  ograde na Račiću. To je snimljeno 17. lipnja prošle godine! Ograda je skinuta kako bi se postavila kamena obloga. Onda se posumnjalo da ograda nije od materijala koji je predviđen projektom. Analize su međutim pokazale da je ograda ispravna. Kada će biti vraćena? Možda idući ili neki kasniji ponedjeljak?!
Pred Praznik rada, zbog loših vremenskih prilika, odgođen je početak radova. U ponedjeljak se ništa nije dogodilo. Hoće li se početi s radom u ponedjeljak 9. svibnja?
U Ulici Gospe od sniga kopalo se zbog spoja na podzemne instalacije, ali su na kolniku ostala udubljenja. Čeka se na asfalt, a do tada treba voziti tom cestom veoma oprezno. Asfaltom će se to prekriti kada se dovrše radovi na obližnjem gradilištu, u Ulici Hrvatskih domobrana, gdje se gradi potporni zid. Možda i to bude „jednog ponedjeljka“?! (j.e.)

(21) objavljeno  04. 05. 16. u 21.50 h 
srijeda, 04. 05. 2016.      ********************


alt


SPIROMETAR U FUNKCIJI

Uređaj spirometar za mjerenje količine udisajnog i izdisajnog zraka, kojeg je za Božić kupila turistička agencija Adria Tours i darovala bolskoj ambulanti, od utorka je službeno preuzeo dr. Markica Tomić.
- Drago mi je da možemo pomoći u liječenju naših Boljana – rekao je tom prilikom Stanko Kvesić, vlasnik agencije Adria Tours.
Oni su uplatili 3.750 kuna, a novonabavljeni uređaj koristit će se za liječenje astmatičara i ljudi koji boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti. Za oko pedesetak pacijenata u Bolu bit će spirometar od koristi jer su zbog kontrole trebali putovati u Split. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 05. 16. u 22.20 h 
utorak, 03. 05. 2016.     ********************


alt


alt


ZABRANE U SVIBNJU

Dobro je još jednom ponoviti: od 1. svibnja odlukom Skupštine Splitsko-dalmatinske županije zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom zbog opasnosti od požara.
Odlukom Općinskog vijeća u Bolu su zabranjeni od 1. svibnja do 30. rujna radovi na iskopima i konstrukciji objekta. Od toga su izuzeti radovi na šetnici (lift za invalide), David cesta i potporni zid na dijelu Ulice Hrvatskih domobrana. (j.e.)

(19) objavljeno  02. 05. 16. u 21.55 h 

********************


alt


DODATNE AUTOBUSNE LINIJE

Autotrans je uveo dodatne autobusne linije radnim danom: iz Bola u 10.45 i 17.50, a iz Supetra za Bol u 9.00 sati.
Direktna autobusna linija Zagreb – Bol – Zagreb započinje s  prometovanjem  24. lipnja. Objavljena cijena prijevoza je 223 kune, a kupovinom preko interneta ostvaruje se popust od 5 posto. (j.e.)

(18) objavljeno  02. 05. 16. u 21.50 h 

********************


alt


PARKIRANJE SE PLAĆA

Parkiranje vozila kod benzinske postaje se naplaćuje 10 kuna po satu. Zatvaranje rampi i naplata počinju u 8 sati pa do tada treba napustiti parkiralište ili će im se naplatiti 10 kuna po satu.
Naplata parkiranja na Velom mostu počet će 1. lipnja. (j.e.)

(17) objavljeno  02. 05. 16. u 21.45 h 

********************


alt


OPOMENA PA KAZNA

Zatvaranjem rive za promet automobilima, osim onih s dozvolom, ponovno je aktivan i prometni redar. U sedam dana rada postavio je pod brisače 52 opomene za nepropisno parkirana vozila. Vozač koga se ponovo zatekne u prekršaju platit će 300 kuna kazne. Sredstva od kazni idu u općinski proračun.
Za ove 52 kazne Općina je mogla inkasirati, za samo sedam dana, 15.600 kuna. (j.e.)

(16) objavljeno  02. 05. 16. u 21.40 h 

********************


alt


LJEKARNA RADI NON-STOP

Dolaskom turista, ljekarna će raditi po novom rasporedu. Od ponedjeljka je radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom ljekarna je zatvorena.
Ljetni raspored rada je najavljen od 1. srpnja. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 05. 16. u 21.35 h 

********************


alt

Prizor s utakmice Bol - Zlatarija Dvornik (foto: j. sabbioncello)


POBJEDA ZA KRAJ

MNK Bol u zadnjem kolu Prve (splitske) lige malog nogometa pobijedio je Zlatariju Dvornik rezultatom 5:4. Boljanima je to bila prva sezona u elitnom natjecanju i može se smatrati njihov nastup uspješnim.
Susret je odigran u ponedjeljak (2. svibnja) u SC Gripe u Splitu. Opširnije u rubrici SPORT ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(14) objavljeno  02. 05. 16. u 21.30 h 
ponedjeljak, 02. 05. 2016.     *******************


alt


alt


SAMO MISA U PODBARJU

Zbog kiše u nedjelju je u crkvici Sv. Josipa u Podbarju služena samo sveta misa. Procesija iz tih razloga nije ni održana, a tako je bilo i 2014. godine. Misno slavlje je predvodio bolski župnik o. Damir Šokić, uz sudjelovanje o. Ive Plenkovića.
Loše vremenske prilike utjecale su i na manji posjet vjernika. (j.e.)

(13) objavljeno  01. 05. 16. u 20.55 h 

********************


alt

Tomo Marinković Špodić najstariji je član SDP-a koji je došao u Dom kulture


PRVOSVIBANJSKO DRUŽENJE

Bolski je SDP nastavio organiziranjem prvosvibanjskih druženja za članove, ali i svoje simpatizere. Na ulazu u Dom kulture dobrodošlicu s karanfilom poželjeli su aktivisti SDP-a Tihomir Marinković i Boris Škrbić. Jelovnik je u Bolu, u odnosu na slične skupove u drugim mjestima u Hrvatskoj, bio nešto izdašniji: janjetina i piletina s ražnja, mlada kapulica, vino …
Na skupu su bili i članovi nekih drugih političkih stranaka u Bolu. Nismo saznali jesu li došli kao simpatizeri SDP-a ili ljubitelji janjetine?!
Za dobro raspoloženje bio je zadužen glazbeni sastav „Slaven i Pero“. (j.e.)

(12) objavljeno  01. 05. 16. u 20.50 h 

********************


alt


alt


VEČER POEZIJE SANJE BAKOVIĆ

U galeriji Doma kulture u kišnoj prazničnoj večeri čitala se poezija! Na događanju "Odvalimo s poezijom" koji je organizirao Centar za kulturu Bol, a osmislila Sanja Baković, okupljeni mještani čitali su stihove i razgovarali o poeziji. Sanja Baković čitala je svoje pjesme uoči objave njezine prve knjige, a u čitanju su sudjelovali svi.

Knjige poezije su putovale od ruke do ruke, pa su okupljeni uživali u stihovima Vesne Parun, Tina Ujevića,  Adama Zagajewskog, Anke Žagar, Danijela Dragojevića, Ivice Prtenjače, Maria Suška i drugih. Večer je završila Lucija Ivičić pročitavši pjesmu "Uvik ništo fali" Ivice Jakšića. Poneki su govorili i svoje stihove obećavši da će se idući put  bolje pripremiti. Čitača bi bilo i više, no nisu svi ponijeli naočale. No, sudionici su zaključili da  će biti još  poetskih odvaljivanja u Bolu.

(11) objavljeno 01. 05. 16

********************


alt


BROJAČ PROMETA NA CESTI

Na cesti prema Murvici, Županijska uprava za ceste ugradila je opremu za brojanje vozila koja tuda prometuju u oba pravca.
Brojilo služi za stalno prikupljanje podataka o značajkama prometnih tokova na cestama. Preferira se korištenje automatskih brojila prometa s induktivnom tehnologijom, jer omogućuje brzo i točno mjerenje cestovnog prometa te pripada najnovijim rješenjima koja mogu udovoljiti svim osnovnim i dodatnim potrebama u prikupljanju podataka o prometu na cestama. Osobito je važno da automatsko brojilo omogućuje točno razvrstavanje vozila u najmanje 8 skupina (prema europskom standardu).

(10) objavljeno  01. 05. 16. u 20.45 h 

********************


alt


„KUPINICA“ SE PREUREĐUJE

Market „Kupinica“ u Ulici Domovinskog rata zatvoren je zbog preuređenja. Neslužbeno doznajemo da će to potrajati najmanje tjedan dana. Stanovnici zapadnog dijela Bola, do ponovnog otvaranja, imaju drugih prodavaonica u neposrednoj blizini. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 05. 16. u 20.40 h 

********************


alt


KONTEJNERI SE NE UKLANJAJU

Zatvoren je kontejner na Rudini i pored njega su postavljene kante za kućni otpad (na slici). Razlog nije odustajanje od tek postavljenih poluukopnih kontejnera, već je manje vozilo za odvoz smeća moralo na servis. Većem vozilu, koje ima koncesionar „Micheli-Tomić“ iz Gornjeg Humca, nije moguć pristup kontejneru na Rudini kroz Ulicu Frane Radića, ali će se ostali poluukopni kontejneri u Bolu i Murvici prazniti kao i do sada. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 05. 16. u 20.35 h 
nedjelja, 01. 05. 2016.     ********************


alt


SV. JOSIP RADNIK – SVEČANOST U PODBARJU

U nedjelju je Praznik rada, ali i spomendan sv. Josipa radnika. Tim povodom su nešto izmijenjene satnice misa uobičajene nedjeljom. Umjesto mise u Župnoj crkvi, misno slavlje predvodit će u 9 sati župnik o. Damir Šokić u crkvici sv. Josipa u Podbarju. Osim mise održat će se i procesija s kipom sv. Josip.
Raspored ostalih misa ostaje kao do sada: 10.30 sati misa u Samostanskoj crkvi, a u 19 sati misa je u Župnoj crkvi. (j.e.)

(07) objavljeno  30. 04. 16. u 22.05 h 

********************


alt

Hotel "Bonaca"


U BOLU 1.340 GOSTIJU

Prvog dana svibnja u Bolu će biti 1.340 gostiju, uglavnom iz inozemstva. U hotelima ih je 1.230, a u privatnim apartmanima i sobama 110. Tijekom nedjelje većina se gostiju iz Slovenije vraća svojim kućama, ali dolaze mladi tenisači. Najviše je gostiju u hotelu „Elaphusa“ (575), pa u „Bretanidi“ (380) ...
Najbrojniji su gosti ovih dana bili iz Slovenije, zatim Austrije, Njemačke, a u hotelu „Bretanide“ su 32 turistička agenta iz Mađarske koji će prodavati odmor u tom hotelu. (j.e.)

(06) objavljeno  30. 04. 16. u 22 h

********************


alt


M. BAKOVIĆ I DALJE VODI HDZ

Članovi bolske općinske organizacije HDZ-a održali su u subotu izbornu skupštinu. Od ukupno 159 članova, potreban broj prisutnih za kvorum, usvojio je izvještaj o radu u prethodne četiri godine. Matko Baković dobio je povjerenje za drugi četverogodišnji mandat kao predsjednik općinske organizacije HDZ-a. U Općinskom odboru su izabrani: Stipe Ivić, Goran Jekić, Bernard Jozanović, Merlin Katić, Jurica Kovač, Slobodan Lovrić, Zvonko Marić, Jakša Marinković Šimić, Stanko Marinković, Branko Mikulić i Zoran Milosavljević. U Nadzornom odboru su: Ivan Bajić, Vicko Radić i Ivan Vukoja.
Branko Mikulić bit će izaslanik bolskog HDZ-a na Izbornoj skupštini županijske organizacije HDZ-a i na XVII. Općem saboru HDZ-a. (j.e.)

(05) objavljeno  30. 04. 16. u 21.55 h 

********************


alt


ČIŠĆENJE ŠETNICE

Kiša koja je padala u petak nije bila dovoljna da ispere svu nečistoću sa šetnice prema Zlatnom ratu. Morali su oprati šetnicu u subotu radnici Grabovog rata uz pomoć bolskog DVD, odnosno njihove cisterne i ljudi.
Još će koji put trebati njihova intervencija do početka glavne turističke sezone jer se uz šetnicu još uvijek izvode građevinski radovi. (j.e.)

(04) objavljeno  30. 04. 16. u 21.50 h 

********************


alt


KATAMARAN: SAMO TRI IZOSTANKA

U travnju, otkako naš portal prati dolaske i nedolaske katamarana u Bol, ovaj put je najmanje bilo izostanaka – samo tri! Razlog nedolaska je bura pa je katamaran umjesto iz Jelse i Bola plovio iz Starog Grada za Split (20. i 25. travnja) ili iz Splita za Stari Grad (25. travnja).
U prva četiri mjeseca ove godine katamaran je 47 puta „preskočio“ luku Bol.
Godine 2014. i 2015. bilo je izostanaka i u svibnju. (j.e.)

(03) objavljeno  30. 04. 16. u 21.45 h 

********************


alt


alt


alt


UŽIVANJE NA SUNCU

Subota je bila idealna prilika da se uživa na suncu. Prije najavljenih nekoliko kišnih dana, ali i zadnjeg dana odmora u Bolu, mnogi su gosti iz Slovenije iskoristili da se okupaju i osunčaju na plaži Zlatni rat.
Povoljan vjetar (maestral) znali su iskoristiti i broj ljubitelji sportova na moru. (j.e.)

(02) objavljeno  30. 04. 16. u 21.40 h 

********************


alt


DRUŽENJE UZ JANJETINU

SDP za svoje članove i simpatizere organizira, po tradiciji, druženje u povodu Praznika rada, u nedjelju u 12 sati u Teatrinu Dva ferala ili u slučaju kiše u prizemlju Doma kulture.
Posjetitelji će biti dočekani karanfilima, a posluženi janjetinom s ražnja. Tijekom fešte svirat će, kao i lani, glazbeni sastav Slaven i Pero.

(01) objavljeno 30. 04. 16. u 21.35 h ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"