Arhiv 2016. / X.

Vijesti objavljene u listopadu:


u listopadu objavljeno 146 vijesti i 195 fotografija


ponedjeljak, 31. 10. 2016.      ********************


alt


DAN OTVORENIH VRATA: ZMAJEVA ŠPILJA

Turistička zajednica općine Bol za turističke djelatnike ali i sve ostale zainteresirane mještane Bola i Murvice organizira posjet Zmajevoj spilji.
Posjet će se održati u petak, 4. studenoga 2016., a kreće se u 9 sati sa parkinga u Murvici.
Sa sobom je potrebno ponijeti adekvatnu obuću i pitku vodu.
Posjetitelje Zmajevoj spilji vodi Zoran Kojdić, djelatnik godine u kategoriji „turistički vodič godine“, priznanja kojeg je dobio na Danima hrvatskog turizma.
TZO moli sve zainteresirane da svoj dolazak prijave do četvrtka, 3. studenoga 2016., na mail tz@ bol.hr ili osobno u Ured TZO.
Posjet Zmajevoj špilji je besplatan, a Kojdiću je ovo treće besplatno vođenje, nakon što je to učinio kada su Zmajevu špilju posjetili učenici Osnovne škole pa onda i Srednje škole u Bolu. (j.e.)

(146) objavljeno  30. 10. 16. u 21:55 h 

********************


alt


SVETKOVINE: SVI SVETI I DUŠNI DAN

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti (1. studenoga) označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga.

U utorak, 1. studenoga za svetkovinu Svih svetih, liturgija slavlja u Bolu je prema sljedećem rasporedu:
Mala (Župna) crkva:
09:00 sati   Sveta misa
Velika (Samostanska) crkva:
10:30 sati   Sveta misa
16:00 sati   Sveta misa, a potom na groblju molitva odrješenja za pokojne

U srijedu, 2. studenoga, Dušni dan:
Velika (Samostanska) crkva:
08:00 sati   Tiha sveta misa
16:00 sati   Svečana sveta misa

(145) objavljeno  30. 10. 16. u 21:50 h  

********************


alt


alt


UGODNO JE TOPLO

Zadnja je nedjelja u listopadu, a ugodno je bilo toplo. Barem u Bolu gdje je na suncu, u zavjetrini, izmjereno 37 stupnjeva. Na plaži Zlatni rat vratili se kupači što potvrđuju fotografije snimljene u 13.40 sati. Temperatura mora je bila 21, a zraka 22 stupnja. U ostalim dijelovima Hrvatske umjereno ili pretežno oblačno. Temperature zraka: Zagreb 14, Čakovec 13, Vukovar 12, Opatija 17, Sinj 18 (vedro), Kutjevo 11 stupnjeva … (j.e.)

(144) objavljeno  30. 10. 16. u 21:45 h 
nedjelja, 30. 10. 2016.     ********************


alt


ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Ukoliko u nedjelju ujutro pogledate na sat, a niste vratili kazaljke na satu, možete se vratiti još jedan sat u krevet. Nigdje nećete zakasnili jer je počelo zimsko računanje vremena. Kazaljke se vraćaju u 3 sata za jedan sat unatrag, a jedan sat unaprijed trebat će ih ponovo pomaknuti tek zadnje nedjelje u ožujku 2017. godine.
Novost je što od nedjelje treba i tijekom dana upaliti svjetla na automobilu. Tko to zaboravi mogao bi platiti 300 kuna kazne. (j.e.)

(143) objavljeno  29. 10. 16. u 21:50 h 

********************


alt

Zadnje polijetanje s Brača za Zagreb, subota 29. listopada. Iz Zagreba ih je došlo 15, a za Zagreb je otputovalo 11 putnika


ZAVRŠILA SEZONA LETENJA

Subota je bila zadnji dan letova putničkih zrakoplova između Zagreba i zračne luke Brač. Sezona je počela 27. ožujka, a od ove godine se prvi put moglo dva puta tjedno, utorkom i subotom, putovati zrakoplovom iz Zagreba do Brača i natrag.
Zrakoplovom Dash 8 Q400 kompanije Croatia Airlines, koji može primiti 76 putnika, iz Zagreba je došlo 1956, a sa Brača otputovalo do Zagreba 1835 putnika.
Veliki je interes, iznad očekivanja, za novu liniju utorkom koju su mnogi koristili za nastavak putovanja prema drugim europskim destinacijama.
Tijekom zimske pauze riješit će se, nadajmo se, pitanje prodaje avio karata u nekoj od turističkih agencija u Bolu, kao i prijevoz putnika Supetar – aerodrom – Supetar. (j.e.)

(142) objavljeno  29. 10. 16. u 21:45 h 

********************


alt


alt


DAN PJEŠAČENJA: ZMAJEVA ŠPILJA

Unatoč burnom vremenu učenici Srednje škole Bol su u petak, 28. listopada, obilježili Dan pješačenja. Svjetski dan pješačenja poziv je na druženje s prirodom, na njeno ekološko očuvanje te razvijanje svijesti o potrebi očuvanja kulturne baštine i prirodnog bogatstva.                                                                              
Sedamdesetak učenika i djelatnika Škole krenulo je ujutro u 7 sati prema Murvici gdje ih je dočekao turistički vodič Zoran Kojdić te ih počastio besplatnim vođenjem do Zmajeve špilje. Vođenje od četiri sata je prošlo za tren oka jer je djelatnik godine u kategoriji turističkih vodiča Hrvatske nadahnuto pričao o Murvici, pustinjačkim samostanima, mističnoj Zmajevoj špilji, slavenskoj mitologiji, a prisutni su se iz prve ruke mogli uvjeriti u njegovo znanje i susretljivost zbog čega je i dobio spomenuto priznanje. (a.s.)

(141) objavljeno  29. 10. 16. u 21:40 h  

********************      


alt

Pored spomenika biskupu Grguru u Ninu


alt

U novoj sirani na Pagu


UMIROVLJENICI KOJI NE MIRUJU

Tridesetak bolskih umirovljenika moralo je u petak preko Supetra do Splita jer katamaran nije došao zbog bure. To nije bitno utjecalo na raspoloženje i jedan autobus s umirovljenicima s Brača krenuo je iz Splita u Zadar. Tamo ih se okupilo iz sve četiri dalmatinske županije. Iz Dubrovnika ih je došlo 600.
U Zadru su smješteni u hotel „Donat“ odakle su odlazili na izlete i razgledanje. Bili su u Nin, u novu siranu Gligora na Pagu, u Biograd, a u nedjelju će na povratku navratiti i na Vransko jezero.
U Bol ih očekujemo u večernjim satima. Možda se neki vrate i katamaranom. (j.e. – foto: Merlin Katić i Jakša Marinković)

(140) objavljeno  29. 10. 16. u 21:30 h 

********************


alt

Branko Nevistić


alt

Ulaz u sanitarni čvor na Zlatnom ratu


NAŠ ČOVJEK: JAVNI WC I TUŠ NA PLAŽI

Ima sigurno i onih koji rade za dobrobit bolskog turizma, a ostaju izvan interesa tv i novinskih reportera. Na kraju turističke sezone zaslužuje da predstavimo Branka Nevistića, osobu zaduženu za javni WC i tuševe na plaži Zlatni rat. Uvijek susretljiv i spreman pomoć, koji brine o čistoći sanitarnih prostorija. Čak i više od toga. Okoliš je u uredio kao da je proljeće, a ne jesen.
- Radno vrijeme moram prilagoditi onima koji ovdje rade, a dolaze na Zlatni rat i prije kupača – kaže Branko.
Očito je kako Branko više voli raditi nego pričati, ali uspijevamo saznati da radi šest mjeseci u godini po svim vremenskim uvjetima smatrajući da usluge sanitarnog čvora mogu zatražiti i oni koji su došli samo pogledati plažu. Dnevno je i preko pet tisuća ljudi na Zlatnom ratu, naravno u špici sezone.
- Radio sam i do ovoga petka (28. listopada) čak i kada su ostali sadržaji na Zlatnom ratu bili zatvoreni. Ne naplačujem invalidima ni zaposlenicima, ali ni Boljanima. Pa ni nekim gostima, koji u Bol dolaze godinama …
Neki bi rekli „mali čovjek“, ali Branko Nevistić je veliki i vrijedni radnik koji je zaslužio našu pažnju i pohvalu. Definitivno je to osoba koja daje nemjerljiv doprinos bolskom turizmu. (j.e.)

(139) objavljeno  29. 10. 16. u 21:25 h  
subota, 29. 10. 2016.     ********************


alt

Zoran Kojdić sa priznanjem kao djelatnik godine (turistički vodič) i načelnik općine Bol Tihomir Marinković s priznanjem koje je dobila Općina Bol kao finalist za destinaciju za ljetni odmorišni turizam


TURIZAM: BOL JE BIO DOBAR DOMAĆIN

Bol je po drugi put bio domaćin Danima hrvatskog turizma. Prije 7 godina (2009.) bilo je kišovito, ali unatoč buri, u srijedu i četvrtak, vrijeme je bilo povoljno, a smještaj i usluga u Bluesun hotelima na najvišem nivou.
Bol, naviknut na priznanja, ovaj put može biti tek djelomično zadovoljan. U vrlo jakoj konkurenciji sa Rovinjom i Porečom, za titulu destinacije godine – najuspješniju destinaciju za ljetni odmorišni turizam, Bol je bio u finalu ali je pobijedio Poreč. Biti u finalu sa dva turistička velikana, znači mnogo i može se smatrati priznanjem i uspjehom.
Ipak, jedno je priznanje ostalo u Bolu. Među 25 djelatnika godine, jedan je i naš Zoran Kojdić, inače turistički vodič.
Na povratku iz Bola, čekajući na trajekt u Supetru, bilo je malo nervoze. Bol i Jadrolinija nisu za to nimalo krivi. Organizatori su trebali obavijestiti Jadroliniju da će na one trajekte u 10.30 i 12.30 biti najmanje 400 automobila, pa su mogli na vrijeme tražiti barem još jednu dodatnu liniju.

TOP 10 HRVATSKOG TURIZMA
Uz izravni TV prijenos dodijeljena su priznanja i proglašeno je 10 najboljih:
kulturna atrakcija godine je Tvrđava Barone u Šibeniku; turistički događaj godine je Advent u Zagrebu; inovacija godine je u Lošinju; restoran godine je Bevanda iz Opatije; putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije; marina godine je Frapa u Rogoznici; kamp godine je Naturistički kamp u Rovinju, hotel godine je Villa Dubrovnik u Dubrovniku, a najuspješnijom destinacijom proglašen je Dubrovnik (konkurirali su Konavle, Mali Lošinj, Split, Komiža i Poreč). Nagradu za životno djelo dobio je Selimir Ognjenović, suvlasnik turoperatorske tvrtke  ID Riva Tours.

TURISTIČKE NAGRADE
Godišnje turističke nagrade zajednički godinama dodjeljuju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) temeljem akcija ocjenjivanja, a prvog dana DHT-a nagrade HTZ-a su dobile najbolje destinacije: Konavli za ruralni turizam, Mali Lošinj za najbolju destinaciju zdravlja, Dubrovnik za najbolji 'city break' te Komiža za najbolju autentičnu primorsku destinaciju Malo misto (u konkurenciju su kao i prošle godine bili Rab i Fažana, ali je umjesto Komiže lani bio Bol i postao pobjednik) i Poreč za najbolju odredišnu destinaciju (ove godine su konkurirali Bol i Rovinj).
Nagradu za održiv turizam dobila je Kuća u prirodi Zlatna greda, za atrakciju godine plaža Banj Šibenik i za rekreaciju i zabavu Vodeni park Aquae Vivae iz Krapinskih Toplica, dok su nagrade Anton Štifanić dodijeljene pojedincima: Ivanu Srakovčiću i Zvonku Šupe, te 50. Đakovačkim vezovima i restoranu Mala hiža u Čakovcu.
U sklopu nagrađivanja ljudi u turizmu, 25 djelatnika različitih zanimanja primilo je tradicionalne nagrade „Čovjek - ključ uspjeha u turizmu“, među kojima je Zoran Kojdić, turistički vodič iz Bola.
Nagrade Turistički cvjet - kvaliteta za Hrvatsku: za najbolji poslovni hotel dobio je hotel „Park“ iz Splita, za kongresni hotel “Valamar Lacroma“ Dubrovnik, dok su najbolji odmorišni hoteli „Dubrovnik Palace“, „Neptun“ iz Dubrovnika, te „Bluesun Soline“ iz Brela.
Najbolji wellness hotel je „Valamar Dubrovnik President“ (druga dva finalista su Bluesun hotel Elaphusa iz Bola i Vitality Hotel Punta iz Malog Lošinja), najbolji mali hotel „Pucić Palace“ iz Dubrovnika, dok je najboljim luksuznim hotelom proglašena dubrovačka „Villa Dubrovnik“.
Kampovi koji su dobili nagrade su Valalata iz Rovinja, Lupis iz Lovišta te Kovačine Cres, dok su najbolje marine Frapa iz Rogoznice, Hramina Murter i Olive Island iz Sutomišćice.
Charter kompanija godine je Navigare Yachting iz Zagreba, hostel je Boutique Forum iz Zadra, spa/lječilište Thalassoterapia iz Opatije, a mala putnička agencija Fiore iz Poreča.
Posebno priznanje dobila je agencija Calvados Club iz Splita, kao i umirovljeni HTV-ov novinar i urednik Đuro Tomljenović.

(138) objavljeno  28. 10. 2016. u 23:50 h  

********************


alt


CVIJEĆE ZA DAN MRTVIH

Boljani već od subote mogu kupovati cvijeće koje će nositi na grobove svojih najmilijih. Na štandu Veseljka Mikulića, na tržnici, bit će veliki izbor. Cvijeće u vazi prodavat će se po 35 kuna, cvijeće u košari 60, veliki aranžmani 90, a jedna velika krizantema košta 12 kuna. (j.e.)

(137) objavljeno  28. 10. 16. u 23:45 h  

********************


alt


JEDNI U ZADAR, DRUGI U MARIJU BISTRICU

Bol je u petak navečer opustio. Umirovljenici su otišli u Zadar, a Tonči Buljan je svoje prijatelje poveo na momačku večer čak u Mariju Bistricu. Otišli su malo podalje da ne remete javni red i mir u Bolu. Momcima će u Zagorju događanja organizirati Bruno Milički kojeg su prošlog ljeta upoznali u Bolu gdje je organizirao izlete vozilima pinzgauer. (j.e.)

(136) objavljeno  28. 10. 16. u 23:40 h 

********************


alt


KONTEJNER NA POLJANI

Veliki kontejner za glomazni otpad, po drugi put je, ovog petka, dovezen na Poljanu gdje će ostati do ponedjeljka ujutro.
Raspored odvoza smeća ostaje po starom, a ne kako smo mi bili obaviješteni i najavili da će se to promijeniti. Veliki kamion će kućni otpad odvoziti ponedjeljkom, srijedom i petkom, a malim vozilom to će se činiti utorkom, četvrtkom i subotom.
Veliki poluukopni kontejneri prazniti će se prema potrebi. (j.e.)

(135) objavljeno  28. 10. 16. u 23:35 h  

********************


alt


NOVO RADNO VRIJEME

Ured Turističke zajednice od ove nedjelje, pa do iduće sezone, neće raditi. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 8.30 do 14 sati, a subotom i nedjeljom se ne radi. (j.e.)

(134) objavljeno  28. 10. 16. u 23:30 h 

********************


alt

Restoran Vusio (hotel Kaštil) gdje se snimala TV emisija "Zalogaj"


BOL NA TV

Drugi dio emisije „Lijepom našom“, koji je sniman u Supetru, emitirat će se ove subote (29. listopada) na I. programu HRT-a od 17.35 sati. Između ostalog, vidjet ćemo i dvije bolske klape: Bracieru (m) i Užoncu (ž).
U subotu na N1 televiziji počinje se prikazivati emisija „Zalogaj“ čiji je autor Rene Bakalović, vodeći hrvatski stručnjak na području gastronomije. U prvoj emisiji su prilozi iz Bola o restoranima, bolskim vinima … Saznali smo da je to na programu N1 televizije u 11 i 20.30 sati. (j.e.)

(133) objavljeno  28. 10. 16. u 23:25 h 

********************


alt


MALONOGOMETNA LIGA

Nakon pauze, zbog zauzetosti dvorane na Gripama, u ponedjeljak (31. listopada) nastavlja se malonogometno natjecanje u I. (splitskoj) ligi. „Bol“ u VI. kolu igra zadnju utakmicu, u 21.45 sati, a protivnik im je ekipa „Zlatko Celent“.
Boljani su u četiri utakmice osvojili samo 3 boda, a „Z. Celent“ je u pet utakmica sakupio 9 bodova. Po utakmici postižu u prosjeku 4,4 gola, a primaju 3. „Bol“ ipak nije bez šansi.
Susret se igra, kao i obično, u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu. Ulaz je slobodan. (j.e.)

(132) objavljeno  28. 10. 16. u 23:20 h

********************


alt


OLIMPIJADA: 33 MEDALJE OSTALE U BOLU

Na 3. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi, organiziranoj 16, i 17. Listopada, sudjelovalo je 250 mladih iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Natjecalo se u tri discipline, a natjecatelji su podijeljeni u 6 kategorija prema uzrastu. Podijeljeno je 108 medalja, a Boljani su ih osvojili 33, 12 zlatnih, 14 srebrnih i 7 brončanih.
Opširnije u rubrici SPORT ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(131) objavljeno  28. 10. 16. u 23:15 h 

********************


alt


alt


ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju ujutro u 3 sata kazaljke na satu vraćaju se sat unatrag. Počinje, naime računanje tzv. zimskog vremena. Zahvaljujući tome taj će se dan spavati jedan sat duže.
Od nedjelje treba na automobilima biti upaljena svjetla i po danu. Tko to ne učini može platiti kaznu od 300 kuna. Obaveza je i biciklista da imaju po danu jedno bijelo svjetlo naprijed, a crveno otraga.
Zimskim računanjem vremena mijenja se i satnica za jeftiniju struju. Do sada je jeftinija struja bila od 22 do 8 sati, a od nedjelje će to biti od 21 do 7 sati. (j.e.)

(130) objavljeno  28. 10. 16. u 23:10 h 
petak, 28. 10. 2016.     ********************


alt

TV prijenos je bio iz šatora, podignutog na teniskim terenima, kojemu nije smetala - bura


alt

Načelnik Tihomir Marinković predao je ministru turizma Gariju Cappelliju privjesak, bajamu na kojoj je ucrtan Zlatni rat, simbol Bola, ali i hrvatskog turizma


alt

Novi ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić  dobro poznaje Bol jer je u Bolu završio Gimnaziju 1979. i svakih pet godina dolazi na druženje sa bolskim maturantima. Dobrodošlicu su mu poželjeli načelnik Tihomir Marinković i direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković


TURIZAM: KOJI SU DESET NAJBOLJIH?

U četvrtak navečer završena je dvodnevna manifestacija Dani hrvatskog turizma koja je ove godine organizirana u Bolu, a okupila je preko 1.300 turističkih djelatnika iz svih krajeva Hrvatske. Na završnoj svečanosti bili su i ministar turizma Gari Cappelli, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalec, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, župan Zlatko Ževrnja, direktor TZ županije Joško Stella
Uz izravni TV prijenos dodijeljena su priznanja i proglašeno je 10 najboljih:
Kulturna atrakcija godine je Tvrđava Barone u Šibeniku; Turistički događaj godine je Advent u Zagrebu; Inovacija godine je u Lošinju; Restoran godine je Bevanda iz Opatije; Putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije; Marina godine je Frapa u Rogoznici; Kamp godine je Naturistički kamp u Rovinju, Hotel godine je Villa Dubrovnik u Dubrovniku, a najuspješnijom destinacijom proglašen je Dubrovnik. Nagradu za životno djelo dobio je Selimir Ognjenović, suvlasnik turoperatorske tvrtke  ID Riva Tours.
Gledatelji u šatoru, kao i oni kod malih ekrana, mogli su na početku prijenosa vidjeti spot kojim je predstavljen Bol kao domaćin, ali i razgovor s trojicom djelatnika godine, koji su to priznanje dobili dan ranije, a jedan od njih je naš Zoran Kojdić, turistički vodič iz Bola.
Više o sastancima i događanjima na Danima hrvatskog turizma u subotnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(129) objavljeno  27. 10. 16. u 23:50 h 

********************


alt


AKCIJA: SKUPLJANJE PVC ČEPOVA

Zbog velikog broja upita Srednja škola Bol obavještava sve zainteresirane da se i ove školske godine ponovno uključila u akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.
Spremnik za prikupljanje čepova već je postavljen u školi. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u prošloj akciji  za vrijeme koje je prikupljeno oko 100 kilograma čepova. Pola je poslano na adresu Udruge oboljelih od leukemije, meloma, limfoma, GIST-a i srodnih onkoloških i hematoloških bolesti, a pola na adresu Udruge za pomoć djeci sa senzornim poremećajima.
Možda vam izgleda da je 50 kilograma malo, ali od takvih donacija iz cijele Hrvatske, su prethodne godine članovi UOLL-a sufinancirali skupe lijekove u iznosu od oko 200.000 kuna.
Svi koji žele sudjelovati mogu čepove donijeti u Srednju školu Bol i ubaciti ih u spomenuti spremnik. (a.s.)

(128) objavljeno  27. 10. 16. u 23:45 h  

********************


alt


CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Ove godine cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Bolu, počinje iduće srijede, 2. studenoga. Kako su nas izvijestili bolski liječnici Vesna i Markica Tomić, cjepivo je već stiglo u našu ambulantu.
Cijepljenje se preporuča starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe, pacijentima s kroničnim oboljenjima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama. Za njih je cijepljenje besplatno. Za ostale se čeka da HZZO odredi cijenu kao i prijašnjih godina. (j.e.)

(127) objavljeno  27. 10. 16. u 23:40 h  
četvrtak, 27. 10. 2016.     ********************


alt

Turistički vodič Zoran Kojdić prima priznanje "djelatnik godine"


alt

Izjava laureata za Radio Brač


DJELATNIK GODINE: ZORAN KOJDIĆ

ZORAN KOJDIĆ, turistički vodič iz Bola (Murvice) proglašen je djelatnikom godine, u kategoriji turističkih vodiča Hrvatske. Pismeno priznanje uručila mu je Olivera Shejbal, pomoćnica ministra turizma na svečanosti u srijedu navečer na Danima hrvatskog turizma. Ova manifestacija održava se u Bolu 26. i 27. listopada, a do sada je akreditirano 1.300 turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske.
Od 2000 godine Zoran Kojdić je vodič koji grupe domaćih i stranih gostiju uglavnom vodi u Zmajevu špilju.
- Do sada sam, u ovih 16 godina, barem dvije tisuće puta bio u Zmajevu špilju – kaže nam dobitnik priznanja u kategoriji „Čovjek – ključ uspjeha“. – Gostima pričam na hrvatskom, engleskom ili njemačkom, a bilo ih je iz skoro svih država Evrope, ali i iz Japana, Kine …, ukupno računam preko 10 tisuća posjetitelja. Uspon do špilje nije jednostavan, izgubi se četiri sata. Treba imati odgovarajuću obuću i dosta vode.
Gosti su u anketama često hvalili susretljivost i znanje Zorana Kojdića, pa ga je Turistička zajednica Bol predložila za priznanje.
Zoran Kojdić već u četvrtak ujutro ima priliku pokazati svoje znanje. Prijavilo se 50 sudionika bolskog skupa koji će biciklom ili automobilom od hotela do Murvice, a onda pod vodstvom Zorana Kojdića i do Zmajeve špilje. (j.e.)

(126) objavljeno  27. 10. 16. u 00_10 h 

*******************


alt

Svečanost je održana pod šatorom


alt

Turističke djelatnike iz cijele Hrvatske pozdravio je bolski načelnik Tihomir Marinković


alt

Markito Marinković, direktor Ureda TZ, Tihomir Marinković, predsjednik Skupštine TZO i Tonči Lalić, djelatnik u Uredu TZO


BOLU I „ELAPHUSI“ SAMO FINALE

Na Danima hrvatskog turizma ove godine Općina Bol je ostala bez nagrade. Međutim, veliki je uspjeh i sama nominacija za Destinaciju godine – najuspješniju destinaciju za ljetni odmorišni turizam. Bol je u užem izboru imao vrlo jaku konkurenciju: Rovinj, Poreč, Dubrovnik i Hvar. Na svečanosti u srijedu navečer objavljeno je da za pobjedu konkuriraju Bol, Poreč i Rovinj, bez Hvara i Dubrovnika. Pobjednik je – Poreč, dok su Bol i Rovinj dobili pismena priznanja kao finalisti.
Za nagradu najboljeg wellness hotela bio je nominiran i bolski Bluesun hotel Elaphusa, ali se, kao i Općina Bol, morao zadovoljiti priznanjem za finalistu. Najbolji wellness hotel je Valamar Dubrovnik President.
Na svečanosti, pod šatorom, sudionike skupa je na samom početku pozdravio načelnik općine Bol Tihomir Marinković. „Mi smo mali i veliki Bol – rekao je načelnik i objasnio: „Mali smo po broju stanovnika, ali smo veliki po postignutim rezultatima u turizmu.“
Osim dodjele priznanja hotelima i pojedincima (a u Dubrovnik ih je otišlo najviše) u glazbenom dijelu nastupili su Zorica Kondža i Joško Banov.
Dani hrvatskog turizma nastavljaju se u četvrtak. U dvorani Hvar hotela Elaphusa u 15 sati je prezentacija projekta Eko muzej Pustinja Blaca. Top 10 nagrada uručit će se u 20 sati uz izravni TV prijenos na HRT4. (j.e.)

(125) objavljeno  27.10.16. u 00:05 h srijeda, 26. 10. 2016.     ********************


alt

Svečana sjednica Skupštine Turističke zajednice


alt

Predsjednik  Skupštine TZ Tihomir Marinković (desno) i direktor TZ Markito Marinković


alt

Frane Marinković Bučo prima priznanje prvenstveno za snimljeni uradak tramontane na Zlatnom ratu u siječnju 2016. koje je vidjelo blizu 300.000  posjetitelja interneta


alt

Dobitnici priznanja sa čelnicima Turističke zajednice


PRIZNANJA ZA  SURADNJU I VJERNOST

Svečanom sjednicom Skupštine TZO Bol, obilježen je u utorak u hotelu „Elaphusa“ Dan turističke zajednice. Sudionike skupa pozdravili su predsjednik Skupštine i načelnik općine Tihomir Marinković i direktor Ureda TZO Markito Marinković. Na sastanku je bio direktor TZ županije Joško Stella, ujedno i kao izaslanik župana Zlatka Ževrnje.
Povodom obilježavanja ovog Dana, Turističko vijeće TZO Bol odlučilo je dodijeliti priznanja pojedincima za doprinos razvoju turizma, ali i nekim gostima za njihovu vjernost turističkom Bolu.
Krešimir Okmažić dobio je priznanje za uspješno djelovanje i suradnju u turističkom razvoju Bola, Frane Marinković Bučo za doprinos turističkoj promidžbi destinacije Bol, Nikola Hero (posmrtno) za dugogodišnji rad u izobrazbi i edukaciji turističkih kadrova, Natalija Bilić za doprinos unapređenju kvalitete hotelske ponude, Luka Klapež za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu, Tonči Kukoč Bager za specifični doprinos razvoju bolskog turizma te za posebnu vjernost turističkom Bolu dobili su gosti koji dugo godina, kontinuirano, dolaze u Bol: Irena Bobanović (50 godina u Bolu), Ljubica i Nikola Prskalo (40 godina), Norvežanin Rene Ullrich (20 godina), Slovenci Felicita i Petar Šalej (25 godina).
U ime dobitnika priznanja zahvalio se Krešimir Okmažić. Priznanja za bolske goste preuzeli su njihovi domaćini Ranko Jukić i Ivana Radić. (j.e.)

(124) objavljeno  25. 10. 16. u 23:20 h 

********************alt


SUVENIR IZ POVIJESTI

Posebno zbog obilježavanja Dana turističke zajednice, u Bol je u utorak boravio Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Njemu je, u znak pažnje i zbog dobre suradnje, direktor Ureda TZO Bol Markito Marinković darovao jedinstveni suvenir, minjaturni samar, rad Boljanina Ivana Buvinića Banota.

Samar je dio bolske turističke povijesti koji podsjeća na izlete do Murvice i Vidove gore, na mazgama. Bilo je to šezdesetih godina prošlog stoljeća kada nije bilo asfaltnih cesta ni automobila. Turisti bi sjedili na samarima, a mazge bi ih u pratnji vodiča „prevozili“ po Braču. (j.e.)

(123) objavljeno  25. 10. 16. u 23:15 h 

********************alt

Direktorica Heraklee na početku prezentacije


ŠTO JE OTKRIO „TAJNI GOST“?

Tri je puta ovoga ljeta „tajni gost“ dolazio u Bol: 24. – 26. lipnja, 28. – 29. srpnja i 11. – 14. kolovoza. Rezultate i ocjene je zagrebačka firma „Heraklea“ pismeno uz komentar dostavila Uredu TZO, a dvije su njihove predstavnice, direktorica Sanja Gomuzak i voditeljica projekta Željka Bakmaz, o tome izvijestile članove Skupštine TZO i goste na svečanoj sjednici u povodu Dana TZO Bol.
Zadatak je „tajnog gosta“, koji anonimno posječuje određene lokacije u destinaciji, da utvrdi stvarno stanje, a i datum dolaska u potpunosti je nepoznat. Prvi put su obišli 19, drugi put 10, a treći put 15 lokacija u Bolu.
Što se mjerilo? Pozdrav na dolasku (ocjena 88,37%), Osmjeh (52,38%), Nuđenje dodatnog proizvoda (38,30%), Zahvala na posjeti (71,43%), Pozdrav na odlasku (68,42%) te Poziv na ponovni dolazak (15%).
Na njihovom popisu su 44 lokacije. Kojih je 10 najboljih? Restoran Vagabundo (100%), Restoran Taverna Riva (100%), Hotel Bol (100%), Bistro Pumparela (95,45%), Galerija (90%), Hotel Kaštil (89,95%), Suvenirnica Uje (87,50%), Rent a bike Big Blue (85,71), Varadero (85,71), Benzinska stanica (85,71%) … Tko je na začelju? Konzum (33,33%), Loža (28,57%), Kamp Tenis (27,50%), Suvenirnica Škoj (25,00%) i Suvenirnica Aqua (25%).
Na prezentaciji, iako su predstavnice firme „Heraklea“ to pitale, nije bilo komentara. Za pretpostaviti je da će tijekom zime Ured TZ upriličiti zajednički sastanak sa svima koji su ocjenjivani i raspraviti o uočenim nedostacima. Trebalo bi to učiniti  kako bi u ljeto 2017. Bol bio još bolji domaćin. (j.e.)

(122) objavljeno  25. 10. 16. u 23:10 h 

********************


alt


„DOBRO DOŠLI U BOL“

Na velikom transparentu preko Bračke ceste, kod trgovačkog centra Studenac, Općina Bol i Turistička zajednica poželjeli su dobrodošlicu sudionicima manifestacije Dani hrvatskog turizma koja se u Bolu održava u srijedu i četvrtak.
Očekuje se preko tisuću sudionika, a najavljen je i dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra turizma Garija Cappellija
U srijedu navečer dijelit će se priznanja najboljima. Za nas je interesantan podatak da će priznanje „Djelatnik godine“ dobiti Zoran Kojdić, dugogodišnji vodič. Sutradan, u četvrtak uz izravan TV prijenos na HTV4, proglasit će se najbolje destinacije u Hrvatskoj. Bol je jedan od tri kandidata nominirana za priznanje „najuspješnija  destinacija za ljetni odmorišni turizam“.
Meteorolozi za srijedu predviđaju pogoršanje vremenskih prilika, ali u četvrtak je poboljšanje. (j.e.)

(121) objavljeno  25. 10. 16. u 23:05 h 

********************


alt


DARIVANJE KRVI: 4 NOVA ČLANA!

Na drugom ovogodišnjem darivanju krvi u Bolu, u utorak 25. listopada, odazvale su se 42 osobe, ali je krv moglo dati njih 33. Raduje što su četiri Bolke prvi put postale davatelji kako bi pomogli drugima u očuvanju njihova života. To su Tihana Pavišić, Maja Žuljević, Slavica Bošnjak i Danijela Šćepanović.
U utorak je bio i Dan dobrovoljnih davatelja krvi, koji se obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Taj datum (25. listopada) obilježava se u znak sjećanja na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa, koja je održana davne 1953. godine Sisku. Dobrovoljno davalaštvo krvi kod nas se temelji na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, a danas HCK okuplja 161.791 aktivnog davatelja. U Bolu ih je preko 50 davatelja.  (j.e.)

(120) objavljeno  25. 10. 16. u 23:00 h 

********************


alt


DAREŽLJIVI BOLJANI

Dan prije završetka akcije Crvenog križa, prikupljanje pomoći za Udrugu „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka, iz Bola je odvezeno puno vozilo prehrambenih artikala koje su Boljani donosili tijekom jutra u Dom kulture. Srijeda je zadnji dan akcije, pa tko je možda zaboravio, može zadnji dan, od 9 do 13 sati, donijeti:  brašno, ulje, rižu, šećer, kuhinjsku sol, tjesteninu, juhu u vrećicama, riblje i mesne konzerve ili marmeladu.
Predstavnici Crvenog križa Brač zadovoljni su količinom prikupljenih artikala i usmeno su nam pohvalili darežljivost i solidarnost Boljana. (j.e.)

(119) objavljeno  25. 10. 16. u 22:55 h

********************  


alt


RIBA U ČETVRTAK UJUTRO!

U bolskoj ribarnici svježe ribe bit će u četvrtak rano ujutro! "Svjetlica" je u utorak navečer isplovila iz bolske luke prema Visu i Biševu. Planiran je samo jedan dan za ribolov i vraćaju se u srijedu kasno navečer. (j.e)

(118) objavljeno  26. 10. 16. u 08:30 h 
utorak, 25. 10. 2016.     ********************


alt

Ministar turizma Gari Cappelli i direktor TZ županije Joško Stella


ČESTITKA MINISTRA TURIZMA

Iz kabineta novoizabranog ministra turizma stiglo je pismo-čestitka direktoru Turističke zajednice Bol Markitu Marinkoviću, a u povodu Dana TZO, uspješne sezone i manifestacije Dani hrvatskog turizma, koja se održava u srijedu i četvrtak u Bolu. Pismo objavljujemo u cijelosti:


Poštovani,
uoči Dana hrvatskog turizma koji se ove godine održavaju u jednom od najvećih naših turističkih bisera Bolu na Braču te povodom obilježavanja Dana Turističke zajednice općine Bol od srca vam čestitam na kvalitetnim rezultatima u 2016. godini. Ove godine rezultati na razini cijele Hrvatske još su bolji nego 2015. godine te smjer razvoja našeg turizma sigurno ide prema naprijed. Očekujemo rekordnu zaradu od 9,5 milijardi eura, uz turistički promet preko 90 milijuna ostvarenih noćenja.
Na Bolu su se ostvarili također izvrsni rezultati i to pomoću kvalitetne suradnje javnog i privatnog sektora. Stoga čestitam svim turističkim radnicima – od konobara, kuhara, recepcionara, informatora, djelatnika u kampu, u turističkim agencijama pa sve do direktora i predsjednika turističke zajednice, jer su svi zajedno doprinijeli odličnim rezultatima ostvarenim u području turizma. Dani hrvatskog turizma svakako će doprinijeti kvalitetnoj posezoni, a tradicionalno to su dani kojima počinje i priprema nove turističke godine. Kao i cijela Hrvatska, koja je puna različitosti, i Brač, odnosno Bol i okolica imaju puno potencijala za razvoj turističkih proizvoda i izvan ljetnih mjeseci. Vaša priča po pitanju avanturističkog turizma, vinskog turizma te gourmet turizma, po pitanju nautike i wellnessa već je dobro razvijena. Sve su to potencijali za još kvalitetniji razvoj, a nadamo se da će uskoro i pitanje putem povezanosti otoka Brača s kopnom putem aerodroma biti riješeno. I sam dolazim s otoka – Lošinja te poznajem otočke probleme. Jedna od glavnih stvari za koje ću se zalagati je upravo razvoj turizma i razvoj povezanosti otoka s kopnom jer i to čini preduvjet daljnjeg razvoja ne samo turizma u pred i posezoni. Još jednom Vam svima čestitam i želim nam svima još kvalitetniju 2017. godinu!
S poštovanjem
Gari Cappelli, ministar turizma

(117) objavljeno  24. 10. 16. u 22:40 h

********************


alt


„STUDENAC“ OSTAJE U PODBORJU

Moglo se ovih dana čuti da se trgovački centar „Studenac“ na Bračkoj cesti, pored Upravne zgrade „Zlatnog rata“  - zatvara. Priča je nastala nakon informacije da će se na toj lokaciji, između ostalog, graditi i novi prostor za smještaj sezonskih radnika koji su preko ljeta angažirani u Bluesun hotelima. Oni su bili smješteni u hotelu „Park“ koji se treba renovirati.
- Proširenje i dogradnja objekata za potrebe Bluesun hotela planira se na tom prostoru, ali ne iznad objekta u kojem je sada „Studenac“ – kazao nam je Dino Sokol, izvršni direktor Hotela Zlatni rat d.d. – Prvi put čujem o zatvaranju „Sudenca“ u Podborju. (j.e.)

(116) objavljeno  24. 10. 16. u 22:35 h 

********************


alt


alt


OSNOVCI U ZMAJEVOJ ŠPILJI

Učenici trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole posjetili su Zmajevu špilju u sklopu izvanučioničke nastave. Savladavši dosta težak uspon djeca su sa oduševljenjem slušala vodiča Zorana Kojdića koji je nastojao približiti sadržaj njihovom uzrastu.
- Ovim putem mu zahvaljujemo na odazivu što je svoje vrijeme ustupio djeci i kao živa enciklopedija upoznao svih nas sa davnom prošlošću čiji dokazi su tu pred nama, a mnogi još nisu ni imali prilike vidjeti ni čuti pravu priču o Zmajevoj špilji. Toplo preporučamo! – rekla nam je učiteljica Meri Biliš.

(115) objavljeno  24. 10. 16. u 22:30 h  

********************


alt


„SVJETLICA“ SE VRATILA RANIJE

„Svjetlica“ u ribolovu nije bila ni 24 sata. Iz Bola su isplovili u nedjelju navečer, a vratili su se u ponedjeljak navečer umjesto u utorak. Iako je kod nas u Bolu u ponedjeljak bio lijepi dan, nije tako bilo i u vodama oko Visa i Biševa. Zbog juga koji je bio u pojačanju, „Svjetlica“ se vratila dan ranije nego je bilo planirano.
Ulovljena riba bit će u prodaji u utorak ujutro na ribarnici. (j.e.)

(114) objavljeno  24. 10. 16. u 22:25 h 

********************


alt


NOVI RASPORED ZA SMEĆE

Odvoz kućnog smeća od 25. listopada bit će prema zimskom rasporedu – izvijestio nas je komunalni redar Zdravko Bartulović. Umjesto ponedjeljkom, srijedom i petkom, kamioni Michieli-Tomić d.o.o. iz Gornjeg Humca, kućni otpad će iz Bolu odvoziti utorkom, četvrtkom i subotom. (j.e.)

(113) objavljeno  24. 10. 16. u 22:20 h  
ponedjeljak, 24. 10. 2016.     ********************


alt


alt

Na pobjedničkom postolju Hana Šesnić, pobjednica u disciplini sprint 60 metara


alt

Toni Batinić, glavni organizator Olimpijade, daje brončanu medalju Luki Batiniću


alt

Anamarija Lemo (rođ. 2011.) najmlađa je Bolka sa zlatnom medaljom


alt

Dio bolskih natjecatelja na stadionu


OLIMPIJADA: NAJUSPJEŠNIJI BOLJANI

U Bolu je po treći put organizirana – olimpijada. Istina, to je Međunarodna dječja olimpijada, ali će možda neki od njih, za desetak godina, biti sudionici i one prave Olimpijade. U Bolu su nastupali mladi, od 5 do 12 godina starosti (mladosti), iz Hrvatske (Split, Supetar, Bol), Bosne i Hercegovine (Mostar) i Crne Gore (Herceg Novi).
Natjecalo se u šest disciplina, ali u kategorijama prema životnoj dobi. Na centralnom teniskom stadionu bilo je mnogo uzbuđenja među natjecateljima, ali ništa manje nego i kod njihovih roditelja. Vrijeme je bilo pogodno za igru i gledanje. Splitski sveučilišni sportski savez uspješan je i ove godine bio organizator, a ceremonijal podijele medalja uveličali su glavni sponzori, Općina Bol i Turistička zajednica. Načelnik Tihomir Marinković i direktor TZO Markito Marinković dijelili su medalje za prvo, drugo i treće mjesto. Ukupno je podijeljeno 112 medalja, a najuspješniji su bili natjecatelji iz Bola. Drugi su Mostarci, a treći Supetrani.
Na 3. Međunarodnoj dječjoj olimpijadi najviše ih je bilo iz Supetra (70), zatim iz Bola (65) pa Mostara (50), Herceg Novog (50) i Splita (35). j.e.

(112) objavljeno  23. 10. 16. u 23:20 h  

********************


alt


DAVANJE KRVI U UTORAK

Druga ovogodišnja akcija darivanja krvi u Bolu organizira se u utorak 25. listopada. Krv će se uzimati u prostoriji Srednje škole Bol na Rudini od 8.30 do 12.30 sati.
Prošli put, 1. travnja, bilo je 36 davatelja, a troje je krv dalo prvi put. (j.e.)

(111) objavljeno  23. 10. 16. u 23:15 h  

********************


alt


alt


BOLJE CVIJEĆE NEGO SMEĆE

Ne sadi se u Bolu cvijeće samo zbog turista. Cvjetne površine obnovljene su prošle godine 2. Prosinca, a sada se to uradilo malo ranije zbog dolaska turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske na Dane hrvatskog turizma. Neka vide kako je u Bolu barem vizualno lijepo i izvan turističke sezone.
Na slici: cvjetni „otok“ na ulazu u Bol gdje će jednog dana biti izgrađen rotor i park pored Galerije. (j.e.)

(110) objavljeno  23. 10. 16. u 23:10 h 

********************


alt

Šator za večernji program je sjeverno od hotela "Elaphusa" (foto: frane marinković)


DANI HRVATSKOG TURIZMA

U Bolu su u tijeku pripreme za Dane hrvatskog turizma koji se održavaju 26. i 27. listopada, u srijedu i četvrtak, u hotelu „Elaphusa“. Očekuje se oko 1.000 sudionika koji će biti smješteni u hotelima „Elaphusa“, „Bonaca“ i „Borak“.
Centralne svečanosti su u večernjim satima, u srijedu i četvrtak, zbog čega je, zbog velikog broja sudionika, podignut poseban šator na teniskim terenima 23, 24 i 25, a nalazi se sjeverno od hotela „Elaphusa“.
Dani hrvatskog turizma u Bolu su organizirani i 21. – 23. listopada 2009. godine. (j.e.)

(109) objavljeno  23. 10. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Finalni meč žena: Ana Mijačika - Gabriela Pantuckova


alt

Muško finale: (slijeva) Riccardo Bellotti, Tajna Lukas, zamjenica direktora turnira i Jaroslav Pospisil


alt

Žensko finale: (slijeva) Gabriela Pantuckova, Feliks Lukas, direktor turnira i Ana Mijačika


ZAVRŠEN TENISKI TURNIR

Finalnim susretima u muškoj i ženskoj konkurenciji u nedjelju je završio treći tjedan teniskog turnira Bluesun Cro Circuit kojeg je četvrtu godinu u Bolu organizirao TK Kaštela. Talijanski igrač Riccardo Bellotti (25) bio je u prilici i da treći put za redom bude pobjednik. Međutim, nakon prvog seta (6:3), zbog ozlijede butnog mišića predao je meč češkom tenisaču Jaroslavu Pospisilu (35).
U ženskoj konkurenciji po šesti put je na turnirima u Bolu, a drugi put ove godine, pobijedila češka igračica Gabriela Pantuckova (21) rezultatom 6:3, 6:2. Druga je finalistica bila hrvatska igračica Ana Mijačika (29).
Ovogodišnji turnir bio je najmasovniji. U tri tjedna na teniskim terenima Bluesun hotela nastupilo je 349 tenisačica i tenisača. (j.e.)

(108) objavljeno  23. 10. 16. u 22:55 h  
nedjelja, 23. 10. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


OTVORENA DJEČJA OLIMPIJADA

Defileom mladih sportaša od Velog mosta do Studenca, gdje je održana prigodna svečanost, otvorena je u subotu navečer 3. Međunarodna dječja olimpijada. U organizaciji Splitskog sveučilišnog sportskog saveza u Bolu će se u nedjelju od 10 sati na centralnom teniskom stadionu natjecati djevojčice i dječaci, od 5 do 12 godina, iz Hrvatske, BiH i Crne Gore.
Na otvaranju sve je sudionike pozdravio načelnik općine Tihomir Marinković i direktor Turističke zajednice Markito Marinković. (j.e.)

(107) objavljeno  22. 10. 16. u 23:10 h 

********************


alt


alt


„HRVATSKI STOL“ ČEKA GOSTE

Na samom ulazu u konobu „Dalmatino“ izloženo je na stolovima preko 100 proizvoda iz cijele Hrvatske: likera, vina, sokova, čajeva, suhomesnatih proizvoda, pašteta, domaće čokolade … Sve se to može degustirati po cijeni od 30 do 80 kuna, ali u ostalom dijelu konobe dobiti uobičajena jela po narudžbi.
Konoba će „Hrvatski stol“ nuditi do subote 29. Listopada od 12 do 24 sata.
Drago Eterović, vlasnik konobe „Dalmatino“ najavio je i svaki dan drugo tradicionalno jelo iz naših regija po cijeni od 50 kuna. (j.e.)

(106) objavljeno  22. 10. 16. u 23:05 h  

********************


alt


OSVJEŽENJE U MORU

Petak je bio zadnji dan rada cocktail bara „Varadero“, restorana „Vusio“ i pizzerije „Topolino“, a koji se nalaze u sklopu hotela „Kaštil“. Subota i nedjelja je rezervirana za spremanje opreme i inventara, pa je mnogo toga uklonjeno i spremljeno do iduće sezone, a čini se i odore zaposlenika. U subotu su na rivi, pred hotelom, pozirali u kupaćim kostimima. Našli su vremena da se zajedno s rukovodiocima hotela i malo osvježe u moru. Nije dugo trajalo, jer im je još ostalo dosta posla. (j.e.- foto: marko grbavac)

(105) objavljeno  22. 10. 16. u 22:55 h  
subota, 22. 10. 2016.     ********************


alt


alt


GRADI SE NOVI NOĆNI KLUB

Nema više nikakve dileme: mladi, i oni koji se tako osjećaju, imat će idućeg ljeta novi noćni klub. Izgradnja je počela prošlog utorka na terenu iznad plaže Zlatni rat, a već je iskopan podrumski dio u dubini od 8 metara i odvezen je veći dio od 2.000 kubika zemlje.
Svi osnovni i zakonom predviđeni podaci napisani su na tabli gradilišta: investitor je Zlatni Bol iz Velike Gorice, glavni projektant je dipl.inž.arh. Vera Ružić iz Zagreba, a glavni izvođač je Tolo trade iz Imotskog. (j.e.)

(104) objavljeno  21. 10. 16. u 23:00 h

********************


alt


UKIDA SE LINIJA ZAGREB – BOL  – ZAGREB

Ovog vikenda prestaje prometovati autobusna linija petkom Zagreba – Split  – Bol, a s povratkom u nedjelju Bol – Split – Zagreb. Obavijest (226/2016) o ukidanju nedavno uvedene linije, s najavom da će prometovati i tijekom zime, stigla je u Bol iz Sektora putničkog prometa Autotransa iz Rijeke.
U toj obavijesti ima i nekih nejasnoća (pogrešaka) pa se na primjer kaže da nema linije „u nedjelju 28. listopada“ Zagreb – Split – Bol. Iz Zagreba je polazak uvijek bio petkom, a 28. listopada je – petak, a očito je pogreškom napisano „nedjelja“.
Za svaki slučaju, vjerujući da je ostali dio obavijesti točan, ipak prije nego krenete na put, naš vam je savjet da provjerite na autobusnom kolodvoru ima li ili nema autobusne linije Zagreb – Bol ili Bol – Zagreb. (j.e.)

(103) objavljeno  21. 10. 16. u 22:55 h 

********************


alt


ZIMSKI VEZ KOD „BOLKE“

Već su neki brodovi na zimskom vezu, ali je dobro ponoviti za one kojima je plovilo još u moru, da ga mogu dovesti na parkiralište kod baraka „Bolke“ na samom ulazu u Bol. Za plovilo do 10 metara dužine plaća se 6 kn/dnevno, za ono od 10 do 20 metara 8,5 kuna, a za brodice preko 20 metara plaća se 10 kuna dnevno. Iste cijene su bile i prošle zime.
Zainteresirani se trebaju javiti u „Grabov rat“ radnim danom ili nazvati na telefon 635-393.

(102) objavljeno  21. 10. 16. u 22:50 h 

********************


alt

Braciera u Supetru (foto: brac online)


DANAS NA TV

Glazbeno-scenska emisija „Lijepom našom“, koja je 6. listopada snimana u Supetru, emitirat će se ove subote (22. listopada) na I. programu HRT-a u 17.35 sati. Na snimanju su bile i bolske klape „Braciera“ (m) i „Užonca“ (ž) i s obzirom da se emisija emitira u dva dijela nije nam poznato hoćemo li ih vidjeti ove ili sljedeće subote, 29. listopada. Možda budu u obije emisije.
Repriza „Lijepom našom“ (I. dio) je u ponedjeljak rano ujutro (2.15 h) na IV. programu HRT-a. (j.e.)

(101) objavljeno  21. 10. 16. u 22:45 h 

********************


alt


NE PARKIRAJTE NA VELOM MOSTU

U subotu poslije podne predviđeno je otvaranje 3. Međunarodne dječje olimpijade. Okupljanje djece je na parkiralištu Velog mosta. Mole se vozači da ne parkiraju od 16 do 18.30 sati, osim kraće vrijeme prilikom dolaska katamarana.
Djeca će u povorci sa Velog mosta krenuti na glavni trg (ili Studenac) gdje je otvaranje manifestacije u 18.30 sati.

(100) objavljeno  21. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat 21. listopada u 14 sati (foto: j.e.)


VRIJEME: MOŽE SE I KUPATI

Zadnjih je dana naizmjenično sunčano pa oblačno. U petak je bilo pretežito oblačno, ali ipak se moglo kupati - tko je to želio. Za ljubitelje sunca stižu lijepe vijesti jer će u subotu, prema najavi DHMZ-a biti sunca, ali isto tako i u nedjelju ali s nešto malo i oblaka.  Eto prilika je to za izlazak, bilo u berbu maslina, šetnju ili na plažu.
Temperatura zraka i mora u petak u 14 sati iznosila je 21 stupanj. (j.e.)

(99) objavljeno  21. 10. 16. u 22:35 h 
petak, 21. 10. 2016.      ********************


alt


alt


„HRVATSKI STOL“ U KONOBI „DALMATINO“

Nešto posebno će se u konobi „Dalmatino“ događati od subote do subote, od 22. do 29. listopada. Naziv akcije i posebne ponude je „Hrvatski stol“ na kojem će se ponuditi 100 proizvoda iz cijele Hrvatske:  likeri, vino od maline, jagode, višnje, ali i uobičajena vina od grožđa, čajevi, sokovi, med, domaća kozmetika, suhomesnati proizvodi, paštete, carppaccio, domaća čokolada …
U subotu počinje u 17 sati, a u ostale dane je „Dalmatino“ otvoren od 12 do 24 sata. Cijena degustacije je od 30 do 80 kuna, ali će, kao i obično, biti i jela po narudžbi.
Od ponedjeljka do petka bit će dodatna ponuda: tradicionalna jela po regijama (na primjer jedan dan istarski brudet, drugi dan dalmatinska pašticada s njokima …) i to za samo 50 kuna. Na ulazu u konobu bit će istaknut raspored jela po danima, ali će i naš portala o tome informirati svakodnevno svoje čitatelje što se sve nudi iduća dva dana u konobi „Dalmatino“. (j.e.)

(98) objavljeno  20. 10. 16. u 22:55 h 

********************


alt


SAVJETOVANJE U „ELAPHUSI“

Od četvrtka ujutro do subote u podne u hotelu „Elaphusa“ održava se Jesensko savjetovanje za tajnike, računovođe i ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova RH. U Bol ih je doputovalo oko 450 i to je ove godine (do sada) najmasovniji skup. Više se očekuje idućeg tjedna kada je Bol domaćin Danima hrvatskog turizma.
Sudionici bolskog skupa raspravljaju o aktualnim temama među ostalim i o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, pravu na smjenski rad itd. (j.e.)

(97) objavljeno  20. 10. 16. u 22:50 h 

********************


alt


OZNAKE ZA BICIKLISTE

Ovih se dana na biciklističkim stazama uokolo Bola postavljaju oznake. Na Braču je označeno ukupno 25 staza, 18 ih je na zemljanom putu, a 7 na asfaltnim cestama. Ukupno će se moći koristiti 1.020 km biciklističkih staza. Od 25 staza deset ih prolazi kroz Bol, a četiri ih kreće iz Bola. Staze su svrstane i bojama označene u tri kategorije: ravne, brdske i planinske. Već je napravljena i karta bračkih staza, a u ovom poslu su angažirani Turističke zajednice otoka Brača, TZ županije i Biciklistički savez SDŽ.
Svaka staza ima svoj broj i naziv. One četiri bolske su: 767 Ružmarin (19,80 km), 768 Plavac mali (44,05 km), 771 Kadulja (54,99 km) i 770 Pinija (90,43 km).

(96) objavljeno  20. 10. 16. u 22:45 h 

********************


alt


POČINJE DJEČJA OLIMPIJADA

U subotu se na bolskoj rivi u 18.30 sati otvara 3. Međunarodna dječja olimpijada na kojoj će sudjelovati preko 200 djevojčica i dječaka iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Organizator događanja je Splitski sveučilišni sportski savez.
Natjecanje je na programu u nedjelju od 10 sati na centralnom teniskom stadionu u tri discipline: sprint na 60 metara, skakanje u vrećama te poligon s preprekama.
- Splitski sveučilišni sportski savez organizira sve sveučilišne sportske - rekreativne manifestacije, a vizija saveza je vraćanje sporta njegovim izvornim vrijednostima. Stoga svaku organiziranu sportsku manifestaciju prati i društvena komponenta jer puko natjecanje i borba nemaju smisla, ukoliko nakon svega, ne postoji prilika da se od protivnika na sportskom borilištu stvori novi prijatelj. Ni Međunarodna dječja olimpijada u Bolu ne odstupa iz ovog okvira  – rekao nam je Toni Batinić.
U nedjelju u 12.30 sati je proglašenje pobjednika i završetak natjecanja. (j.e.)

(95) objavljeno  20. 10. 16. u 22:40 h 
četvrtak, 20. 10. 2016.     ********************


alt

Valentina Palajsa u društvu domaćina: (slijeva) Vinko Martinić, Markito Marinković i Tonči Lalić


alt

Dobrodošlicu 100 tisućitoj gošći Bola poželio je i Feliks Lukas direktor teniskih turnira koji se igraju u Bolu


NOVI REKORD: 100.000 GOSTIJU

Bol je još 14. rujna ostvario prošlogodišnji rekordan broj noćenja od 595.000, a ove srijede (19. listopada) stigla je 100 tisućita gošća. To je VALENTINA PALAJSA iz Karlovca, računovođa u tamošnjoj Tehničkoj školi. Prvi put je u Bolu gdje je došla na seminar.
Na recepciji hotela „Elaphusa“ iznenadili su je zaposlenici Ureda Turističke zajednice Markito Marinković i Tonči Lalić. Oni su joj osim cvijeća uručili i prigodne poklone, a direktor hotela Vinko Martinić dao joj je i karticu za besplatno korištenje usluga Wellness centra.
Ovo je prvi put u 93-godišnjoj povijesti bolskog turizma da je u Bolu u jednoj godini došlo preko 100 tisuća gostiju. (j.e.)

(94) objavljeno  19. 10. 16. u 23:35 h  

********************


alt


ZATVORENA I „PUMPARELA“

Neobično je vidjeti praznu rivu kod Ljekarne, jer su tijekom srijede odvezene klupe i stolovi restorana „Pumparela“. Isteklo im je vrijeme za sezonski rad, a neki su to učinili i ranije. U petak je zadnji dan za pizzeriu „Topolino“, cocktail bar „Varadero“ i hotel „Kaštil“. Oni će svoj vanjski inventar spremati tijekom vikenda. (j.e.)

(93) objavljeno  19. 10. 16. u 23:30 h 

********************


alt

Prehrambeni artikli iz hotela "Bretanide"


DARIVANJE ZA OSIJEK

Srijeda je bila prvi dan prikupljanja pomoći za Udrugu „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka. U prostorije Doma kulture, od 9 do 13 sati, primat će se prehrambeni artikli sve do 26. listopada.
Crveni križ Brača koji je glavni organizator napravio je i spisak potrepština, a nalazi se na ulazu u Dom kulture i na oglasnoj vitrini kod trgovine „Konzum“: brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećicama, riblje i mesne konzerve i marmelada.
Svatko može donositi po vlastitoj želji i mogućnostima. Najveću količinu (na slici) u srijedu su donijeli iz hotela „Bretanide“. (j.e.)

(92) objavljeno  19. 10. 16. u 23:25 h 

********************


alt


GOSTI NA SATU NJEMAČKOG

Bolski četvrtaši na satu njemačkog jezika u školi osim Ivane Lehrerin imali za učitelje i  dvojicu malih Nijemaca. Iako Keanu i Adrian iz Frankfurta imaju nonu Bošković s Brača, već su druga generacija rođena u Njemačkoj i ne govore uopće hrvatski. Po nekoliko puta godišnje dolaze u Bol i već su drugi put posjetili bolsku osnovnu školu i sudjelovali na nastavi. Danas su svi zajedno naučili brojeve do 20 i osnovno upoznavanje. Jedni na njemačkom, a drugi na hrvatskom. Bolski su četvrtaši za Frankfurt i drage goste napravili čestitke i crteže kao uspomenu  na Bol i našu školu.
Svima je bilo i ugodno i korisno. (i.b.i.)

(91) objavljeno  19. 10. 16. u 23:20 h 

********************


alt


UMIROVLJENICI BESPLATNO U HVAR

Umirovljenici, koji ne namjeravaju na izlet u Zadar, mogu u petak na izlet u Hvar. Vlasnik broda „Frane Bol“ besplatno prevozi bolske umirovljenike od Bola do Hvara i natrag, a polazak je iz Bola u 9 sati. (j.e.)

(90) objavljeno  19. 10. 16. u 23:15 h  
srijeda, 19. 10. 2016.     ********************


alt


SVE JE VIŠE MONTAŽNIH OBJEKATA

Kaže se da je sve dozvoljeno, ako nije zabranjeno. Po toj logici ne bi se trebalo iznenaditi ako netko doveze kučicu i na plažu Zlatni rat (vidi sliku). Naravno, riječ je o fotomontaži, ali nije isključeno da se jednog dana to i dogodi.
U Bolu je posljednjih godina dovezeno i locirano dvadesetak kamp kućica, kontejnera, prikolica … Iako su uglavnom na poljoprivrednom zemljištu, ipak se ne koriste za spremanje alata, već za ljetni odmor. Neki se objekti čak i iznajmljuju turistima.
Općinski komunalni redar izdao je četiri rješenja za uklanjanje, a tri su postala pravomoćna. Potvrdio ih je prvostupanjski i drugostupanjski sud, a vlasnicima još preostaje obratiti se Upravnom sudu.
Građevinska inspekcija odredila je još pet drugih objekata za uklanjane (rušenja), a sada se traže najpovoljniji izvođači da to i urade.
Ima mnogo i nejasnoća ali i različitih tumačenja ove problematike. Ministarstvo turizma nema ništa protiv ovih kućica, kontejnera, kamp prikolica, ali Ministarstvo graditeljstva misli sasvim drugačije. Za ove objekte potrebna je lokacijska dozvola, ali to treba da je ucrtano i u prostornim planovima. Neki misle kako bi osnivanjem kampirališta, mogli dovesti i kućice, ali i kampirališta moraju biti predviđena prostornim planovima.
Općinsko vijeće je na sjednici 27. srpnja donijelo odluku o trećim izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja općine Bol kako bi se, između ostalog, onemogućilo postavljanje montažnih drvenih, željeznih i sličnih građevina. (j.e.)

(89) objavljeno  18. 10. 16. u 22:25 h 

********************

  

alt


alt


CVIJEĆE I NA KRAJU SEZONE

Kamionom „Parkova i nasada“ dopremljeno je u utorak cvijeće za bolske parkove. Isti dan radnici „Grabovog rata“ počeli su sadnjom, a mještani su sa malim iznenađenjem sve to promatrali. Čudilo ih je da se to radi na kraju turističke sezone. Zaboravljaju ili još nisu saznali da se u Bolu 26. i 27. listopada održava velika manifestacija: Dani hrvatskog turizma. Dolazi u Bol preko tisuću turističkih djelatnika, neki ministri, a možda i predsjednik Vlade.
Bol se treba predstaviti kao dobar i uredan domaćin. (j.e.)

(88) objavljeno  18. 10. 16. u 22:15 h 

********************


alt


DAN KRAVATE U SREDNJOJ ŠKOLI

Ako je nešto prepoznato kao pravi hrvatski simbol, onda je to sigurno kravata. Više je to od pukog odijevnog predmeta zato nije ni čudo što je dobila i svoj dan.
Dan kravate obilježen je i ove godine u Srednjoj školi Bol. Učenici i nastavnici su na nastavu došli s kravatama, a neki su naučili vezati kravatu bar na jedan način od mogućih 85.
Ujedno je to bila prilika da se učenici upoznaju s bogatstvom i ljepotom hrvatske kulturne  baštine i simbolikom kravate. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo svjesniji svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Tu civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti simbolizira lepršavost kravate s jedne strane i čvor, s druge strane. (a.s.)

(87) objavljeno  18. 10. 16. u 22:45 h  

********************

   

alt


alt


GUŽVA NA RIBARNICI - STIGLA JE „SVJETLICA“

Nakon 3,5 mjeseca pauze „Svjetlica“ je u utorak (18. listopada) prvi put došla u Bol i donijela ulov koji su u ponedjeljak i utorak ulovili u vodama oko Visa i Biševa.  U ribarnici se nisu  dijelili brojevi, a trebalo je zbog poveće gužve. Sve ipak nije prodano, a što je ostalo bit će u srijedu ujutro na ribarnici.
Ulov je zadovoljavajući, a cijene su kao i u lipnju: moli 30 – 60 kn, kozice 60 kn, mačke 50 kn, trilje 50 kn, lignje 100 kn …
„Svjetlica“ će ponovo u ribolov kada to dopuste vremenske prilike. Zbog najave juga, možda ne prije subote ili nedjelje. (j.e.)

(86) objavljeno  18. 10. 16. u 22:10 h 
utorak, 18. 10. 2016.     ********************


alt

Staro (današnje) groblje gdje su ukopi počeli 1830. godine


NA GROBLJE SE ČEKA 126 GODINA

Počelo je 1890. s raspravama o izgradnji novoga groblja. O toj temi se i danas govori, 126 godina kasnije, a da se još uvijek ne zna kada će početi izgradnja novoga groblja istočno od crkvice Sv. Lucije.
Lokacija za izgradnju novoga groblja određena je Generalnim urbanističkim planom 1988. godine (prije 28 godina). Mnogi se pitaju kada će početi izgradnja, kada će početi s ukopima na novom groblju i onda novo pitanje: što će biti sa starim grobljem?
Za građevinsku dozvolu potrebno je da Općina bude jedini vlasnik zemljišta  gdje će se graditi groblje. Većina sadašnjih vlasnika zemljišta potpisala je s Općinom ugovor, koji je ovjeren kod javnog bilježnika. Preostala su još dva potpisa, što bi se trebalo riješiti do kraja ovoga mjeseca.
Sredstva za isplatu prve rate za otkup zemljišta su osigurana. Na građevinsku dozvolu, uvjeravaju nas,  ne bi trebalo dugo čekati. Onda slijedi natječaj za izbor izvođača. Za građevinske radove treba osigurati novac. Ima li ga? Nismo dobili konkretan odgovor. Možda bi trebalo reći čemu se možemo nadati? Mogu li skorašnji lokalni izbori, u svibnju iduće godine, ubrzati izgradnju novog groblja? (j.e.)

(85) objavljeno  17. 10. 16. u 23:20 h 

********************


alt

Hotelsko poduzeće "Zlatni rat" počelo je s radom 17. listopada 1948., a prvi hotel im je bio "Zlatni rat" (danas "Kaštil")


JUBILEJI KOJI SE VIŠE NE SLAVE

Stariji Boljani vole se prisjetiti datuma osnivanja hotelskog poduzeća „Zlatni rat“ i obilježavanja godišnjica: 5, 10, 15, 20, 25 godina … Počelo je 17. listopada 1948. s hotelom „Zlatni rat“ (danas „Kaštil“), a onda su s razvojem turizma i zbog prihvata sve većeg broja gostiju izgrađeni i otvoreni novi hoteli: „Bijela kuća“,„Elaphusa“, „Borak“, „Bretanide“, „Bonaca“, paviljoni, depandanse …
Nije obilježen 68. rođendan (ovoga ponedjeljka) jer su neki drugačiji uvjeti rada i poslovanja, ali nitko ne može zabraniti da se ljudi prisjećaju svojih radnih početaka, stvaranja ovoga što je Bol danas. Bilo je pritom mnogo odricanja, napora, tuge i radosti … Mnogi su zajedno sa poduzećem „Zlatni rat“ rasli i odrasli, a mnogih od zaposlenika više nema među nama. (j.e.)

(84) objavljeno  17. 10. 16. u 23:15 h 

********************


alt


VLAKIĆI NE PROMETUJU!

Loše vremenske prilike, smanjen broj kupača na Zlatnom ratu i zatvaranje hotela „Bretanide“, razlozi su zbog kojih su koncesionari odlučili da turistički vlakiće ostanu u garaži. Možda će, dozvole li vremenski uvjeti, ponovno u promet krajem mjeseca za vrijeme održavanja manifestacije Dani hrvatskog turizma. (j.e.)

(83) objavljeno  17. 10. 16. u 23:10 h 

********************


alt


POMOĆ ZA OSIJEK: „BRAČKA RIJEKA LJUBAVI“

Crveni križ Brača organizira od 19. do 26. listopada akciju prikupljanja prehrambenih artikala za pomoć pri radu udruzi „Rijeka ljubavi“ iz Osijeka koja skrbi o velikom broju korisnika na dnevnoj bazi.
Preporuča se da, oni koji to mogu, odmah donose robu u kutijama. Sadržaj paketa (prijedlog): brašno tip 550 glatko – 3 x 1kg / ulje, biljno ili suncokret – 1 lit / Riža – 1 kg / Šećer – 1 kg / sol kuhinjska – 1 kg / tjestenina (makarani, špageti) – 1 kg / juha u vrećicama – 5 kom / riblje konzerve – 8 kom / mesne konzerve, mesni doručak – 8 kom / marmelada – 800 gr. Cijena ovog paketa je cca 70 kuna. Međutim, mogu se donositi i neki od navedenih  artikala.
U Bolu će se paketi ili artikli pojedinačno primati u Domu kulture od 19. do 26. listopada od 9 do 13 sati. Kontakt za bolski dio akcije je Centar za kulturu, Ivana mob. 099 316 1468.

(82) objavljeno  17. 10. 16. u 23:05 h 

********************


alt

Nakon tri mjeseca pauze na ribarnici Seka Šćepanović nudi svježu ribu


RIBA U UTORAK POPODNE

„Svjetlica“ je tijekom ponedjeljka imala povoljne vremenske prilike za ribarenje jugo-zapadno od Biševa. Međutim, za utorak je najavljeno pogoršanje pa će o tome ovisiti i dolazak „Svjetlice“ u Bol. Pretpostavlja se da bi to moglo biti u utorak oko 16 sati. Odmah po dolasku riba će se prodavati na ribarnici.
U utorak oko 11 sati na ovom portalu objavit ćemo točan sat dolaska. Pritiskom na baner „Kretanje brodova“, u desnom stupcu, moguće je vidjeti točnu poziciju „Svjetlice“. (j.e.)

(81) objavljeno  17. 10. 16. u 22:55 h  

********************


alt


SPORT: PRVA POBJEDA!

U petom kolu, a nakon četiri odigrane utakmice, BOL je zabilježio prvu pobjedu i osvojio prva tri boda: Bol – Maslinica 5:4. Strijelci za „žute“ bili su Nikola Bodlović 2, Matej Bodlović, Jure Klarić i Petar Rendić.
Kako su postizani golovi, može se zaključiti da je bilo mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti: 0:2, 2:2, 2:3, 3:3, 5:3, 5:4.
Nakon ove pobjede Bol više nije zadnji na tablici.
Opširnije u rubrici SPORT u srijedu. (j.e.)

(80) objavljeno  17. 10. 16. u 22:50 h  ponedjeljak, 17. 10. 2016.     ********************


alt


„SVJETLICA“ KRENULA U RIBOLOV

Nakon ljetne pauze, kada su brodom prevozili turiste, sada će „Svjetlica“ ponovno u ribolov. Dok ovo pišemo, u nedjelju navečer, „Svjetlica“ je trebala krenuti prema Visu i Biševu. Zadnji put su u Bol s ribom došli 5. srpnja, a sada ih očekujemo u utorak poslije podne.
Planova i volje ima, ali mnogo ovisi i o vremenskim (ne)prilikama.
Nešto više znat će se u ponedjeljak navečer, a mi ćemo objaviti u Bolskoj kronici od utorka. (j.e.)

(79) objavljeno  16. 10. 16. u 23:10 h 

********************


alt


alt


BESPLATNI SLADOLED U PUMPARELI

Na kraju prve sezone proizvodnje i prodaje sladoleda u slastičarnici „Pumparela“ vlasnici su u znak zahvalnosti odlučili u nedjelju od 12 do 14 sati besplatno počastiti svojim sladoledom pripremljenim po talijanskim receptima. Lijepo i toplo vrijeme, ali kvalitetan sladoled, produžili su dijeljenje za jedan sat, od 12 do 15 sati.
- Ugodno smo iznenađeni posjetom – rekao nam je Betim Kadriji. – Podijelili smo preko tisuću sladoleda, a drago nam je bilo čuti pohvale za našu akciju.
Slastičarnica „Pumparela“ je u Splitu na Poljani kraljice Jelene, uz sami Peristil, a neka vrsta je filijale bolskog restorana „Pumparela“.
Tko zna hoće li i u Bolu biti organizirana slična akcija na kraju sezone, zadnjeg dana rada "Pumparele" ? (j.e.)

(78) objavljeno  16. 10. 16. u 23:00 h 

********************


alt


alt

Navijači Hajduka na Pjaci 16. listopada (foto: Duje Bonačić/Naš Hajduk)


NAŠ HAJDUK IMA 25 POSTO DIONICA

Udruga Naš Hajduk u nedjelju je na pučkoj svečanosti na splitskom Narodnom trgu (Pjaci) i službeno postala vlasnik 24,53 posto dionica HNK Hajduk. U ime udruge kupoprodajni ugovor su potpisali predsjednik Petar Vidović i tajnik Ivan Rilov, a u ime Tommy d.d. Zoran Mamić. Baš Hajduk za spomenute dionice duguje 35 milijuna kuna koje treba platiti u roku od 10 godina.
Tajnik udruge Ivan Rilov objavio je i početak kampanje prikupljanja sredstava za otplatu dionica. Prva akcija će trajati do kraja studenoga.
- U ovoj prvoj akciji svaki član je slobodan uplatiti koliko želi i može, a za to će dobiti zahvalnice. Oni koji uplate 1911 kuna ili više od toga njihova imena će biti utkana u treći službeni dres Hajduka kojeg će igrači tog kluba nositi u idućoj sezoni - kazao je Rilov.
Na Pjaci je bio veliki broj Splićana, ali i Hajdukovih navijača iz drugih krajeva, među kojima je bilo i podosta Boljana. Naš Hajduk je ovim danom došao korak bliže svom glavnom cilju - u potpunosti narodnom, demokratskom Hajduku.

(77) objavljeno  16. 10. 16. u 22:55 h 

********************


alt


alt

Finalisti drugog tjedna: (slijeva) Kaja Juvan, Tena Lukas, direktor turnira Feliks Lukas, Tomislav Brkić i Ricardo Bellotti  (foto: j.e.)


I TENISAČI SU TURISTI

Na teniskim terenima u Bolu treću godinu igra se turnir Bluesun Cro Circuit. Odigrana su dva tjedna, a počele su kvalifikacije za treći . Ukupno će u Bolu, na ovom turniru sudjelovati 349 igračica i igrača, najmasovnijem do sada.  Organizator je TK Kaštela, a direktor turnira je Feliks Lukas.
Nedjelja je bila idealna za finalne borbe zbog sunčanog i toplog vremena. U ženskoj konkurenciji 15-godišnja Slovenka Kaja Juvan bila je bolja od hrvatske igračice Tene Lukas (6:3, 6:1), dok je u muškom finalu Ricardo Bellotti (Italija) bio uspješniji od Tomislava Brkića (BiH) rezultatom 6:3, 6:3.
Ricardo Bellotti (Italija) pobijedio je i u prvom tjednu: BellottiAleksandre Muller (Francuska) 6:3, 6:2. Kod žena u finalu su igrale Gabriela Pantučkova (Češka) - Nina Potočnik (Slovenija) 6:3, 6:0.
U nedjelju su počele kvalifikacije, a treći turnir igra se od utorka. (j.e.)

(76) objavljeno  16. 10. 16. u 22:50 h  

  nedjelja, 16. 10. 2016.     ********************


alt


STATISTIKA: BOL JE VODEĆI NA BRAČU

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je turističke rezultate za mjesec rujan i kumulativno za devet mjeseci 2016. godine. Novi program eVisitor, koji je uveden u cijeloj Hrvatskoj od ove godine, pokazao je da je u županijskim ljetovalištima ove godine bilo više dolazaka, ali i noćenja u odnosu na isto razdoblje 2015.
Kakvi su rezultati na Braču? U devet mjeseci bilo je 219.543 gostiju i 1.562.194 noćenja, a u rujnu 29.227 dolazaka i 215.046 noćenja.
Po turističkom prometu u devet mjeseci Bol je na prvom mjestu sa 95.821 dolazak i 633.174 noćenja, Supetar je drugi (72.406/518.024), zatim slijede Postira (15.230/119.342), Sutivan (12.087/102.587), Selca (10.051/86.747), Milna (9.738/75.650) i Pučišća (4.210/26.670).
Nisu objavljeni podaci o broju kreveta u svakoj destinaciji pa se ne može ocijeniti i uspješnost punjenja smještajnih kapaciteta.
Međutim, ima još zanimljivih podataka. Na primjer, u rujnu Supetar i Milna imaju manje noćenja nego lani, u devet mjeseci Postira manje dolazaka gostiju i noćenja.
Bol u rujnu ima više dolazaka (14.645) nego sva ostala mjesta zajedno na Braču (14.582). Bol je u rujnu ostvario više noćenja (102.606) nego Hvar (92.338).
Gost je na Braču u devet mjeseci boravio u prosjeku 7,12 dana, u Bolu 6,60 dana, a u Hvaru 3,97 dana. (j.e.)

(75) objavljeno  15. 10. 16. u 22:50 h 

********************


alt


KONTEJNER NA POLJANI

U petak je na Poljanu dovezen veliki kontejner za glomazni otpad, a već u subotu ujutro (na slici) bio je napunjen. Planirano je da se kontejner dovozi drugog i četvrtog petka u mjesecu, a odvozi u ponedjeljak.
Kako je kontejner otvoren, a bude li se u njega ubacivao papir i najlon kesice, može se dogoditi za burnih dana da smeća bude u okolnim ulicama i kućnim dvorištima. (j.e.)

(74) objavljeno  15. 10. 16. u 22:45 h  

********************


alt

Plaža Zlatni rat u subotu 15. listopada u 15 sati


NEMA KATAMARANA, IMA KUPAČA

Vremenske nepogode, kiša i orkanski vjetar, u drugim dijelovima Jadrana mimoišle su i ovaj put Bol. Jedino što je Bol zadesilo, to je izostanak katamarana. U petak je iz Splita otplovio direktno u Jelsu gdje je ostao cijelu subotu. Kako je najavljeno smirivanje vremena, moguće je da katamaran u nedjelju dođe u 13.25 iz Jelse za Split i u 17.05 iz Splita.
Jugu i slaboj kiši usprkos, u subotu je u 15 sati bilo kupača na Zlatnom ratu. Temperatura zraka i mora bila je 21 stupanj. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


PONOVO STOP ZA VOZILA

Zbog radova na stambenom objektu na David cesti ponovno će biti zatvorena prometnica od križanja sa Ulicom Tina Ujevića prema crkvici Sv. Lucije i to u ponedjeljak 17. listopada od 8 do 12 sati. Iz istih razloga vozila nisu mogla prometovati ni 4. listopada. (j.e.)

(72) objavljeno  15. 10. 16. u 22:35 h 

********************


alt


SUPETAR: TRAJEKT NA STAROM VEZU

Za one koji još nisu putovali trajektom iz Supetra za Split dobro je da znaju da trajekt sada pristaje uz lukobran, na stari vez. Putnici trebaju malo više hodati, a za vozila je drugačiji raspored parkiranja za ulazak na trajekt. Na ranijem pristaništu trajekta nastavljeni su radovi, prekinuti zbog turističke sezone. (j.e.)

(71) objavljeno  15. 10. 16. u 22:30 h 

********************


alt


SPORT: BOL SE NADA PRVIM BODOVIMA

U V. kolu Prve lige malog nogometa u ponedjeljak 17. listopada sastaju se Maslinica i Bol. Zajedničko im je što su obije momčadi bez pobjede. Boško Botica, kapetan „žutih“ (boja dresova bolske ekipe), vjeruje kako je ovo prilika za prve bodove.
Bol je odigrao tri utakmice, a susret s ekipom Visual sport iz I. kola je odgođen i još nije određen novi termin.
Utakmica Maslinica – Bol igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 16 sati. (j.e.)

(70) objavljeno  15. 10. 16. u 22:25 h

 


subota, 15. 10. 2016.     ********************


alt


STATISTIKA: KOLIKO JE GOSTIJU BILO U ŽUPANIJI

Gdje se Bol nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji po broju gostiju? Ukupno se vodi evidencija o dolascima i noćenjima u 44 turističke zajednice općina i gradova.  Ova godina je nulta godina zbog uvođenja novog programa eVisitor, zbog toga nije bilo do sada tabela, statističkih podataka, ali ni usporedbi sa ranijim godinama.
TZ splitsko-dalmatinske županije objavila je, tek sada, kako su u IX. mjesecu evidentirana 338.874 gosta i 1.931.308 noćenja. Stranih je gostiju 95,98 posto, a domaćih 4,02 posto. U našoj županiji najbrojniji su u rujnu bili Nijemci (41.947), Poljaci (31.711), Englezi (28.291), Česi (27.315), Hrvati (21.292) …
U prvih devet mjeseci 2016. najviše je bilo Poljaka (249.220), pa tek onda Nijemaca (231.396), Čeha (217.487), Hrvata (192.150), Engleza (151.681) …Ukupno su došla 2.548.029 gosta, a noćenja je bilo 14.405.010.
Bol je po broju dolazaka gostiju u IX. mjesecu u županiji bio peti (14.645), a više je gostiju evidentirano u Splitu (75.283), Makarskoj (26.434), Hvaru (24.467), Segetu (18.688) i Baškoj Vodi (18.223).
Za devet mjeseci 2016. Bol je po broju gostiju deveti (95.821 gost) jer su ga pretekli Podstrana, Omiš, Tučepi i Seget.

Sutra: statistički podaci o gostima na Braču. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 10. 16. u 22:45 h 

********************


alt

Zoran Kojdić u Zmajevoj špilji


ČOVJEK – KLJUČ USPJEHA

I ove će  godine na Danima hrvatskog turizma biti proglašeni djelatnici godine iz više područja rada i aktivnosti: organizator putovanja, turistički vodič, inspektor te djelatnik u objektima kulturnog naslijeđa. Za Bol je posebno značajan podatak da će priznanje DJELATNIK GODINE  dobiti naš sumještanin Zoran Kojdić, dugogodišnji turistički vodič. Njega je za nagradu predložio Ured TZO Bol.
Proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada bit će na Danima hrvatskog turizma koji se organiziraju 26. i 27. listopada u Bolu. (j.e.)

(68) objavljeno  14. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


„NAŠ HAJDUK“ POZIVA U SPLIT

Bolski članovi udruge „Naš Hajduk“ masovno planiraju u nedjelju u Split. Njima će se sasvim sigurno priključiti i ostali simpatizeri i članovi sa Brača, a razlog okupljanja, na Narodnom trgu u 11 sati, je potpisivanje ugovora između Tommyja i „Našeg Hajduka“.
Udruga "Naš Hajduk" postaje vlasnik 24,53 posto dionica Hajduka. Tajnik Udruge "Naš Hajduk" Ivan Rilov izjavio da su pred ostvarenjem jednog od ciljeva zbog kojih je Udruga osnovana i zbog čega postoji, a to je da s vremenom postanu vlasnici određenog dioničkog paketa Hajduka.
- Pozivamo sve građane da se provesele, to je povijesni događaj za sam klub. Time blindiramo aktualni model funkcioniranja kluba i to na principu demokratskih izbora članova NO-a. Nema povratka na staro i kadroviranja po raznim kriterijima. Nedjelja je najveći dan od kada udruga postoji. Nemojmo zaboraviti da je upravljačka, a ne vlasnička kriza Hajduk dovela korak do propasti.

(67) objavljeno  14. 10. 16. u 22:35 h  
petak, 14. 10. 2016.     ********************


alt

Prostor na Rudini gdje će ucrtati parkirna mjesta


PARKIRANJE ZA TISUĆU KUNA

Svi koji su željeli zakupiti parking na četiri lokacije u Bolu, za četiri ljetna mjeseca 2017., predali su zahtjeve  do 10. listopada. Trenutno u „Grabovom ratu“ sređuju prispjele molbe i uskoro će zainteresirani dobiti rješenja. Veći interes od broja parkirnih mjesta bio je za parkiranje na Loži i Rudini, dok se za Veli most i kod vrtića javilo manje interesenata. Cijena zakupa prostora, od 1. lipnja do 30. rujna, je 1.000 kuna, a u taj iznos je uključen i PDV.
U natječaju je bilo objavljeno da će prostor za parkiranje, bude li manji interes kod fizičkih osoba, moći zakupiti pravne osobe. Za njih je cijena 2.400 kuna. (j.e.)

(66) objavljeno  13. 10. 16. u 22:40 h

********************


alt


OCJENJIVANJE KAKVOĆE MORA

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ posljednji je put ove godine uzorke mora uzimao u Bolu 26. rujna. Rezultate ispitivanja dobio je „Grabov rat“ kao koncesionar na plaži Zlatni rat, a oni su očekivani: more je i ovaj put izvrsne kakvoće! Uzorci su uzimani, kao i obično, na istočnoj i zapadnoj strani plaže.
Isti rezultati kvalitete mora su i na plažama Borak i Martinica.
Ispitivanja su obavljena na plažama u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 26. rujna do 5. listopada. Ukupno su uzeta 153 uzorka. Za 145 uzoraka rezultat je „izvrsno“, za 7 je „dobro“, jedan je „zadovoljavajući“, a nema „nezadovoljavajućih“ kada se zabranjuje kupanje. Ukupno je ovog ljeta obavljeno ispitivanje u deset termina, dva puta mjesečno, a počelo je 23. svibnja. (j.e.)

(65) objavljeno  13. 10. 16. u 22:35 h 

********************

alt


KONTEJNER NA POLJANI

Dva vikenda tijekom jednog mjeseca bit će postavljen veliki kontejner na Poljani za glomazni otpad. Komunalni redar dogovorio je s Michieli-Tomić d.o.o., koji ima u Bolu koncesiju za odvoz otpada, da se kontejner postavlja drugi i četvrti petak u mjesecu, a odvozi u ponedjeljak ujutro.
Prema postignutom dogovoru prvi put će kontejner biti dovezen na Poljanu ovoga petka (14. listopada). Oni koji stanuju dalje od Poljane, mogu glomazni otpad odlagati svakodnevno u Reciklažno dvorište, na zapadnom ulazu u Bol. (j.e.)

(64) objavljeno  13. 10. 16. u 22:30 h  

********************


alt


BALETNI STUDIO IDUĆEG MJESECA

Plesne radionice trebale su početi 1. listopada. To na žalost nije bilo moguće – objašnjava nam ravnateljica Centra za kulturu Ivana Bošković Ivičić – zbog opravdane spriječenosti voditeljice Nives Rumora.
Termin prvih proba objavit će se uskoro, ali početak ne treba očekivati prije 1. studenoga. (j.e.)

(63) objavljeno  13. 10. 16. u 22:25 h  
četvrtak, 13. 10. 2016.     ********************


alt


BOL - KANDIDAT ZA NAGRADU

Direktor  Glavnog ureda HTZ Ratomir Ivičić pismeno je izvijestio direktora bolskog ureda TZ Markita Marinkovića kako je Bol jedan od tri finalista Godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji DESTINACIJA GODINE – najuspješnija destinacija za ljetni odmorišni turizam.

Proglašenje pobjednika bit će u Bolu 26. listopada u 19.30 sati na Danima hrvatskog turizma. Završna svečanost dodjele TOP 10 nagrada hrvatskog turizma bit će sutradan u 20 sati.

Nije još objavljeno tko su preostala dva finalista. Na prezentaciji kandidata bilo je pet vodećih turističkih destinacija: Bol, Poreč, Rovinj, Dubrovnik i Hvar. Troje od njih je u finalu! Bol je jedan, a tko su druga dva?

Bol je od 1965. do ove godine 21 put bio najbolji u pojedinim kategorijama, od čega jednom Najbolje ljetovalište na Jadranu (2008.), po dva puta Šampion Jadrana (1965. i 1996.)  i Turistički prvak Hrvatske (2009. I 2010.),  a jednom Šampion turizma (2002.). Priznanja Bolu dodjeljivali su Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska radiotelevizija, Večernji list, Slobodna Dalmacija … (j.e.)

(62)  objavljeno  12. 10. 16. u 23:25 h 

********************


alt


SANIRAJU SE ULEGNUĆA NA CESTI

„Grabov rat“ je u srijedu angažirao svoje radnike na sanaciji dva ulegnuća u Ulici Hrvatskih domobrana kod ulaza u naselje Ratac. Zbog ovih radova, koji će potrajati nekoliko dana, otežan je promet pa se vozači mole za razumijevanje i oprez.
Uklonjen je i jedan bor na prilaznoj cesti do Samostana, kod crkvice Sv. Ivana. Prijetila je opasnost od samoobaranja i mogućih težih posljedica za prolaznike i vozila. (j.e.)

(61) objavljeno  12. 10. 16. u 23:20 h 

********************


alt


DAN KRUHA ZA NAJMLAĐE

Dan kruha i plodva zemlje obilježava se tijekom listopada, a u Bolu su najmlađi iz Dječjeg vrtića Mali princ to učinili u srijedu (12. listopada). U pratnji ravnateljice Jadranke Doljanin i nekoliko odgojiteljica mladi su Boljani došli u slastičarnicu poduzeća „Zlatni rat“ d.d. u Podborje gdje se pripremaju kolači i peciva za Bluesun hotele odnosno njihove goste.
Osoblje ih je upoznalo sa načinom pripreme i važnošću brašna, a onda su imali priliku da i sami degustiraju ono što je pripremljeno za njih i bolske goste. (j.e.)

(60) objavljeno  12. 10. 16. u 23:15 h

********************


alt


alt


IZLET U DOLINU NERETVE

Učenici 2., 3. i 4. razreda Osnovne škole sa svojim razrednim učiteljicama Nadom, Meri i Brankom te nastavnicom njemačkog jezika Ivanom bili su u srijedu na jednodnevnom izletu. Posjetili su Metković i Prirodoslovni muzej te  arheološki muzej Narona u blizini. Vozili su se  trupicama  po Neretvi, a vidjeli su Baćinska jezera i Makarsku …
Lijepo je vrijeme pogodovalo za bolje upoznavanje zavičaja. (i.b.i.)

(59) objavljeno  12. 10. 16. u 23:10 h  

********************


alt


„VAGABUNDO“  ZATVORIO VRATA

U listopadu ne prođe dan, a da se ne zatvori neki hotel, restoran … Od srijede, za ovu godinu, ne radi ni restoran „Vagabundo“. U subotu odlaze zadnji gosti iz hotela „Bretanide“, a hotel „Kaštil“ s pizzeriom „Topolino“ i cocktail barom „Varadero“ zatvara se drugi petak, 21. listopada. (j.e.)

(58) objavljeno  12. 10. 16. u 23:05 h

********************


alt


DJEČJA OLIMPIJADA U BOLU

Bol je po treći put domaćin Međunarodne dječje olimpijade BOL koja okuplja djevojčice i dječake od 5 do 12 godina iz Hrvatske i inozemstva. Organizator događaja Splitski sveučilišni sportski savez najavljuje svečano otvaranje igara u subotu 22. listopada u 19 sati na bolskoj rivi, a  natjecanje u  nedjelju 23. listopada u 10 sati na centralnom teniskom terenu Bluesun hotela.
Svoj dolazak su, osim domaćina iz Unisport sportske škole višestranog razvoja – Bol, potvrdili mladi sportaši iz Mostara, Herceg Novog, kao i susjedi iz Sportskog društva Zvrk iz Supetra. Predviđa se dolazak preko 200 djece koja će se natjecati u tri discipline: sprint na 60 metara, skakanje u vrećama te poligon s preprekama.
Osim sportskog natjecanja predviđa se i zajedničko razgledavanje  znamenitosti Bola, panoramski izlet brodom te party dobrodošlice. (t.b.)

(57) objavljeno  12. 10. 16. u 23:00 h 

********************


alt


alt


IZ ŠVICARSKE NA VJENČANJE  - U BOL

Brački matičar Frane Marinković u zadnje vrijeme sve više  posla ima zbog parova koji radi vjenčanja dolaze iz inozemstva u Bol. Iz drugog pokušaja, jer prvi put ovoga ljeta nedostajali su neki dokumenti, u srijedu (12. Listopada) je sklopljen novi brak. Mladenci su doputovali iz Švicarske: nevjesta Snježana Mandić rodom iz Lipnice (BiH) i Thomas Montanari rođen u Oltenu (Švicarska). Vjenčanju su bili prisutni kumovi, sudski tumač za njemački jezik i – svatovi.
Thomasu se čestitao i rođendan. Mladenci su se upoznali u Švicarskoj, ali su pravu ljubav i potrebu za zajedničkim životom, doživjeli u Bolu, gdje ljetuju već šest godina.
Sudski tumač Krešimir Okmažić mladencima je čestitao u ime načelnika Tihomira Marinkovića poželivši da im ovaj dan i Bol ostanu u lijepom sjećanju gdje će i ubuduće biti česti i dobrodošli gosti.
(j.e.)

(56) objavljeno  12. 10. 16. u 22:55 h  

********************


alt


NOVA RUBRIKA: „BOLSKA POVIJEST“

Bolska povijest i nije baš nova rubrika. Ponovno smo je aktivirali jer smo na traženje naših čitatelja objavili u cijelosti „Pravilnik mjestnog redarstva Obćine Bolske“ iz 1885. godine. Interesantno je što je tim Pravilnikom bilo sve regulirano prije 129 godina: javna sigurnost, građenje, odlaganje otpada, javno zdravlje, prodaja voća i povrća, ribe, mesa i kruha, ali i kazne za prekršitelje …
Možda bi mnogo od toga trebalo danas prepisati …
Otvorite rubriku BOLSKA POVIJEST jer ima i drugih zanimljivosti iz prošlosti Bola ili kliknite OVDJE.

(55) objavljeno  12. 10. 16. u 22:50 h 
srijeda, 12. 10. 2016.     ********************


alt


BOLKI NAGRADA ZA ZAGREBAČKU ČESMU

Na natječaju projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme prvu nagradu osvojio je rad “Vodek” čiji su autori naša Bolka Nera Nejašmić Kozina i njezin suprug Petar Kozina iz PIN-a.
Natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme bio je raspisan u okviru ovogodišnjeg programa “VODA I JAVNI PROSTOR” projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) i u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD u okviru procesa zagovaranja veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba.
Natječajem se nastoji lansirati ideju nove zagrebačke česme, odnosno ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada kroz mrežu javnih i za Zagreb posebno oblikovanih česmi koje bi dizajnom bile prilagođene suvremenim potrebama, svim dobnim skupinama te životinjama.
Na natječaj je pristiglo 17 prijedloga.
Odluku o nagrađenim prijedlozima donio je žiri u sastavu Dorja Benussi, mag.art., produkt dizajnerica; Ana Elizabet, mag.art, vizualna umjetnica i Tomislav Soldo, mr.sc., arhitekt sa specijalizacijom za javne prostore. 

(54) objavljeno  11. 10. 16. u 23:15 h  

********************


alt

Štand Branka Grubišića na bolskoj tržnici ponovno - na proljeće


MANJE ŠTANDOVA NA TRŽNICI

Odlaskom turista manja je potražnja za proizvodima koji se nude na tržnici. Ali uz manji interes ide i manja ponuda. Od srijede (12. listopada) nema štanda Branka Grubišića. Utorak je bio dan za jeftiniju kupovinu jer je sva izložena roba bila na rasprodaji.
Na bolskoj tržnici, kao i uvijek do sada, ostaje izvan sezone samo štand obitelji  Mikulić. (j.e.)

(53) objavljeno  11. 10. 16. u 23:10 h 

********************


alt


HIT PREDSTAVA ZA DJECU

Maša i medvjed omiljeni su animirani likovi iz istoimenog crtanog filma koje su mnoga djece jako zavoljela, a sada svoje junake mogu pogledati i uživo, u obliku predstave koja je na programu u subotu (15. listopada) i kino dvorani u Bolu s početkom u 18 sati.

Maša je preslatka djevojčica koja je osvojila srce svog najboljeg prijatelja medvjeda.
Maša ima rođendan, a njezin najbolji prijatelj, medvjed, namjerava joj napraviti nezaboravnu rođendansku zabavu. Istovremeno čarobnjak Zloćko Boćko, koji je zaledio cijelu šumu, želi pokvariti rođendansku zabavu.
Ipak, Maša i medvjed uz pomoć djece iz publike uspijevaju pobijediti Zloćka Boćka i veselo proslaviti Mašin rođendan.
Kazališna predstava „Maša i medvjed“ u potpunosti je prilagođena dječjem uzrastu u kojoj će uživati i djeca i roditelji. Traje 45 minuta kako bi u potpunosti „iskoristila" dječju pažnju i koncentraciju koje se u predugim predstavama gube.
Ulaznice po cijeni od 30 kn prodaju se na blagajni kino dvorane od 17 sati.

(52) objavljeno  11. 10. 16. u 23:05 h 
utorak, 11. 10. 2016.     ********************


alt

Kada je veliko vozilo u kvaru, u odvoz se uključuje ono manje


ODVOZ SMEĆA SVAKI DRUGI DAN

Od ovoga tjedna kamioni Michieli-Tomić smeće će iz Bola odvoziti svaki drugi dan. Velikim kamionom će se to činiti ponedjeljkom, srijedom i petkom, a možda iznimno samo i ove subote. Mali kamion će u centru mjesta prazniti kante s kućnim otpadom u ostale dane (utorak, četvrtak i subota).
Poluukopni kontejneri praznit će se prema potrebi.
Komunalna tvrtka Michieli-Tomić d.o.o. iz Gornjeg Humca do kraja mjeseca dobit će svoje stranice na internetu pa će korisnici njihovih usluga biti bolje informirani o danima i načinu odvoza kućnog otpada. Za ostali otpad mogu se naručiti posebni kontejneri ili glomazni otpad odvoziti u reciklažno dvorište na ulazu u Bol. (j.e.)

(51) objavljeno  10. 10. 16. u 22:20 h  

********************


alt


ZA DAVIDA 333 BROJA

Ni jedna do sada igra na bolskoj tržnici nije izazvala veći interes. Upisivali su se brojevi, a njih je bilo čak 333 s uplatom od 3.330 kuna. Taj će iznos biti uplaćen na račun kao pomoć za operaciju Davida Babca iz Zadra. Pršut, kojeg je poklonila obitelj Mikulić, pripao je jednom igraču. Obično je jedanaesti po redu izvučeni broj značio dobitak, ali ovaj put je to bio deseti, jer toliko godina ima i David.
U ponedjeljak u 12 sati brojeve je izvlačila Tea Ivelić, a deseti po redu je bio broj 105. U bilježnici je pod tim brojem bilo upisano ime Frane Lukšića, vlasnika restorana Ranč.
Zadovoljan zbog dobitka, Frane je odlučio uplatiti još 500 kuna kao pomoć Davidu, inače unuku Karla i Milice  Topalović iz Bola. (j.e.)

(50) objavljeno  10. 10. 16. u 22:15 h 

********************


alt


ZATVARAJU SE ŠTEKATI

Postupno se zatvaraju hoteli i štekati. U ponedjeljak je prestala s radom pizzeria Yolo pa sada Studenac djeluje pomalo otužno.
Zadnji se povlači restoran Pumparela, koja će prema sadašnjim planovima, biti otvorena do završetka manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se u Bolu organiziraju 26. i 27. listopada. (j.e.)

(49) objavljeno  10. 10. 16. u 22:10 h 

********************


alt


UŽIVANJE NA SUNCU

Prvog dana novoga tjedna bilo je sunčano i toplo. Grupa izletnika koja je brodom stigla u Bolu odlučila je popiti jutarnju kavu u caffe baru Barka pa je konobar neočekivano imao podosta posla.
U Bolu su u ponedjeljak ujutro bila prijavljena 1502 gosta, sto više nego dan ranije. Došlo je u Bol u ponedjeljak dvjestotinjak izletnika.
Još 14. rujna ispunjena je prošlogodišnja rekordna brojka od 595 tisuća noćenja, a ovog tjedna se računa da bi u Bol mogao doći i 100 tisućiti ovogodišnji gost ili gošća. (j.e.)

(48) objavljeno  10. 10. 16. u 22:00 h 

********************


alt


AKCIJA U MESNICI

Mesnica „Provjereni“ u prodajnom centru „Studenac“ na Bačkoj cesti pripremila je akcijsku prodaju koja traje do subote. Junetina s kostima za juhu prodaje se za 35 kn/kg, svinjetina (plečka u komadu) za 24 kn/kg i samljeveno meso po 50 kn/kg.
U ponudi je, kao i obično, svježe i kvalitetno meso. (j.e.)

(47) objavljeno  10. 10. 16. u 21:55 h 

********************


alt

MNK Bol prije susreta s PB Split (foto: J. Sabbioncello)


BEZ TRENERA – TREĆI PORAZ

Boljanima nikako da krene. PB Split pobijedio je 7:1 (2:1) u IV. kolu Prve malonogometne lige. Utakmica je odigrana u ponedjeljak navečer u dvorani na splitskim Gripama. I ovaj put zbog drugih obveza s ekipom nije bio trener Pjer Malvasija.
Opširnije u sutrašnjoj (srijeda) rubrici SPORT. (j.e.)

(46) objavljeno  10. 10. 16. u 21:50 h  
ponedjeljak, 10. 10. 2016.     ********************


alt


POČELO DRUGO IZDANJE BOLSOUL FESTIVALA

Drugo izdanje BolSoul festivala, u potpunosti posvećenog soul glazbi, počelo je 8. listopada u Bluesun hotelu „Elaphusa“ i ugostiteljskim objektima Hotela Zlatni rat d.d. a trajat će do 15. listopada. Samo zbog ovih glazbenih događanja u Bol je doputovalo preko 200 gostiju iz Velike Britanije. Uživo će na 2. BolSoul festivalu nastupiti Glenn Jones (dva puta sa dva specijalna seta), Cool Million i Carmichael Music Lover.
Organizatori festivala su legendarni britanski DJ s dugim stažem u diskografskom gigantu EMI Records Ian Dewhirst i Carl Webster, utemeljitelj i vlasnik radija Starpoint, najutjecajnije svjetske radijske postaje kad je soul glazba u pitanju.
Pozornice  će biti raspoređene po raznim lokacijama u hotelu Elaphusa kao i na plaži Borak na kojima će pored najavljenih glazbenika nastupati još oko tridesetak najpoznatijih soul/jazz/funk DJ-eva iz Velike Britanije, svaki dan tijekom festivala od 11 sati pa do zore.

Za Boljane ulaz u night club Ela je besplatan uz narukvicu koju mogu dobiti na recepciji hotela Elaphusa. (D.S.)

(45) objavljeno  09. 10. 16. u 21:25 h 

********************


alt

Ulaz u Paintball parku na cesti prema Zlatnom ratu i Murvici


PAINTBALL – NOVA IGRA U PRIRODI

U zadnjih 15 godina paintball je postao jedan od najbrže rastućih “alternativnih” sportova u prirodi. Pošto je baziran na adrenalinu i timskoj igri izvrsno oslobađa od dnevnih obveza i ponovno oživljava avanturistički duh. U ovom sportu žene i muškarci su ravnopravni, a sportom ne dominira mladost. U Bolu također postoji Paintball park, zapadno od plaže Zlatni rat, a u organizaciji Adventure cluba.
- Na isteku sezone, kada nije  za kupanje, gosti sve više traže da igraju – objašnjava nam Jeri Marinković. – Paintball se igra u preko 110 zemalja, a igraju ga milijuni muškaraca i žena svih starosnih skupina i životnih stilova: profesori i studenti, inženjeri i mehaničari,umirovljenici i djeca … Paintball rasterećuje zaposlene, stvara bolju poslovnu atmosferu, poboljšava komunikaciju te posebno razvija timski duh što daje osjetno poboljšanje poslovnih rezultata.
Za više informacija i rezervaciju termina treba nazvati Adventure club, mob. 095 865 65 22. (j.e.)

(44) objavljeno  09. 10. 16. u 21.15 h 

********************


alt


HUMANOST: POMOĆ ZA MALOG DAVIDA (3)

Bude li onako kako je najavljeno, ovog ponedjeljka (10. Listopada) u 12 sati saznat će se tko je dobio pršut u akciji koju je organizirala obitelj Mikulić kako bi se prikupila sredstva potrebna za operaciju 10-godišnjeg Davida Babca. Mikulići su poklonili pršut, a cijeli prihod od uplata (po 10 kuna za svaki broj) uplatit će se na račun: 

Danijela Babac za Davida, HR37 2360 0003 2373 3212 1
Interes za sudjelovanje u igri je iznad očekivanja jer mnogi igraju zbog pomoći, a manje zbog pršuta. Ima i onih koji predlažu da se izvlačenje odgodi za koji dan kako bi se prikupilo još više novaca. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 10. 16. u 21:10 h  
nedjelja, 09. 10. 2016.     ********************


alt

Po zimskom plovidbenom redu katamaran nedjeljom i praznikom iz Bola polazi u 13:25 h 


alt

U subotu se na plaži Zlatni rat uživalo na suncu i - kupanju


PRVI PUT POPODNE ZA SPLIT

Neke je subotnji praznik malo ili malo više iznenadio. Ujutro ih je nekolicina došla na Veli most jer nisu znali (ili su zaboravili) da katamaran praznikom (i nedjeljom) iz Bola za Split polazi u 13.25 sati. U nedjelju ponovo neće biti katamarana u 7.30, već u 13.25 sati! U subotu i nedjelju, po vansezonskom redu plovidbe, katamarani ponovo prema Splitu iz Bola plovi poslije podne.
Neki su zanemarili i općinsku odluku po kojoj su izvan sezone zabranjeni građevinski radovi nedjeljom i praznikom!
Lijepo vrijeme, nakon bure, neki su iskoristili za sunčanje i – kupanje. Na Zlatnom ratu, na suncu i u zavjetrini, izmjerili smo 41 (!) stupanj, a službena temperatura zraka iznosila je 20, a mora 22 stupnja.
Za nedjelju je najavljeno promjenljivo sa izmjenama vedrog i oblačnog vremena. Nestabilno će biti cijelog idućeg tjedna. (j.e.)

(42) objavljeno  08. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


PLIN OD 14 DO 16

Od ponedjeljka 10. listopada, kako nas je obavijestio Zvonimir Stjepan Ivičić, plin će se prodavati po zimskom rasporedu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 do 16 sati. Subotom ostaje „ljetna“ satnica, od 9 do 10 sati. (j.e.)

(41) objavljeno  08. 10. 16. u 22:35 h 

********************


alt

U ponedjeljak u 19.50 sati igraju PB Split - Bol (foto: j. sabbioncello)


POBJEDA ILI NOVI PORAZ?

Malonogometni klub BOL u ponedjeljak ima novi ispit, igra treću utakmicu u I. ligi malog nogometa. Susret PB SPLIT – BOL na rasporedu je u 19.50 sati u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu.
Prošle sezone PB SPLIT je bio uspješniji i u oba susreta pobijedio: 6:5 i 6:1.
Nakon dva poraza BOL smatra da im mora jednom i krenuti. Registrirat će neke nove igrače, ali osim sreće i znanja trebat će im i mnogo strpljenja. Za ovu utakmicu bit će odsutni iz Bol od 17 do 2 sata iza ponoći. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 10. 16. u 22:30 h 

********************


alt

Stari Bol: Račić prije 70 godina


alt

Naslovna strana Pravilnika mjesnoga redarstva iz 1885. godine


IZ POVIJESTI BOLA: PRAVILNIK MJESTNOGA REDARSTVA

Narušavanje javnog reda i mira postoji otkada ima naselja u kojima žive ljudi koji nešto rade što smeta drugima. Bol u tome nije iznimka i Pravilnikom mjesnog redarstva određena su pravila ponašanja, ali i kazne. Općinsko vijeće usvojilo je Pravilnik  davne 1885. (prije 127 godina) kada je Bol imao 240 stanovnika više nego danas. Možda je slični pravilnik postojao i ranije.
Pravilnikom iz 1885. bilo je zabranjeno izlagati na ogled predmete izvan vrata i prozora dućana. Sjenici za zaštitu od sunca ispred dućana i kuća uz cestu morali su biti najmanje 2,5 metra iznad poda. Svaki općinar morao je voditi računa o čistoći na cesti ispred svoje kuće, dućana, štale ili vrtla, a zabranjeno je bilo bacati crjepove, smeće, kamenje, čak i čistu vodu na ulicu, putove, trgove …
Ako prijeti opasnost od oštećenja na zgradi, Općinska vlast je naredila vlasniku rušenje i odredila rok za izvršenje. Vlasnici su bili obvezni održavati krovove, prozore, kućne okvire i slično kako ne bi ugrozili prolaznike. Prozori i vrata u prizemlju, na ulicama morali su se otvarati prema unutra.
Ljeti preko dana dućandžije i obrtnici morali su držati pred vratima posudu čiste vode za napojiti prolazeće pse.
Svi psi bez razlike morali su imati ogrljak od kože ili od kovine na kojem su inicijali vlasnika. Osim toga psi su morali imati i nagubac od kovine, da ne ugrizu.
Zabranjeno je bilo oštećivati javna stabla, vežući životinje, rastežući konope, brati lišće, cvijeće, voće …

Po javnim putovima i šetalištima zabranjeno je bilo igrati nogomet, ploke, a ni balote.
Moralo se prijavljivati svaki dolazak i odlazak gosta, radnika koji je došao na rad, šegrta …

Spomenuti Pravilnik iz 1885. ima ukupno 107 članova. Bi li nešto od spomenutog i danas (možda) bilo aktualno? (j.e.)

(39) objavljeno  08. 10. 16. u 22:20 h  
subota, 08. 10. 2016.     ********************


alt


8. LISTOPADA – DAN TURISTIČKE ZAJEDNICE BOL

Skupština Turističke zajednice odlučila je da 8. listopada bude Dan Turističke zajednice jer je tog datuma, ali 1954. godine, registrirano Turističko društvo. Za prvog predsjednika je bio izabran kap. Đuro Vodanović.
Vijeće TZO ima ovlaštenje da se taj Dan može obilježiti i nekog drugog datuma, pa je odluka Vijeća donesena 4. listopada ove godine da se svečana sjednica održi 25. listopada (utorak).
Tada će se dodijeliti i priznanja zaslužnim pojedincima za razvoj i promidžbu bolskog turizma, ali i nekim gostima koji u Bol dolaze na odmor više od 30 godina. Ovogodišnji laureati su:  Krešimir Okmažić, za uspješno djelovanje i suradnju u turističkom razvoju Bola, Frane Marinković, za doprinos turističkoj promidžbi destinacije Bol, Nikola Hero (posmrtno), za dugogodišnji rad u izobrazbi i edukaciji turističkih kadrova Bola, Tonči Kukoč Bager, za specifični doprinos razvoju bolskog turizma, Natalija Bilić, za doprinos unapređenju kvalitete hotelske ponude, Luka Klapež, za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola. Za posebnu vjernost Bolu priznanja će dobiti Ljubica i Nikola PrskaloIrena Babanović, Rene Ullrich te Feliciti i Petar Šalej.

(38) objavljeno  07. 10. 16. u 21:45 h   

********************


alt


OKTOBERFEST U BOLU

Radi boljeg  upoznavanja s bavarskom kulturom, pošto su Nijemci naši tradicionalni gosti,  učenici Srednje škole Bol, pod mentorstvom prof. Ankice Okić, pripremili su projekt o  OKTOBERFESTU. Učenik 4.a razreda Alojz Stefan Zrno održao je prezentaciju na njemačkom jeziku. Za one koji nisu razumjeli, učenica Maja Karmelić prevodila je na hrvatski. Tom prigodom učenici hotelijerskog smjera pripremili su za sve učenike i djelatnike škole kuhane kobasice, štrudel od jabuka i, umjesto piva, sok od jabuka. Nekoliko učenika i profesora obukli su se u tradicionalne bavarske nošnje i tako uljepšali događaj. (a.s.)

(37) objavljeno  07. 10. 16. u 21:40 h 

********************


alt


OPET IZMJENE

U četvrtak smo dobili izmjene voznog reda autobusa na Braču, ali sutradan neke druge satnice. U rasporedu kojeg objavljujemo na stranici AUTOBUSI unijeli smo najnovije izmijene, ali savjetujemo putnicima da prije putovanja provjere ima li autobusa u vrijeme kada namjeravaju putovati. Posebno se to odnosi na polaske iz Supetra.
Najnovije izmjene: zadnji autobus iz Bola je radnim danom u 17.30 (do sada u 17.50), a nedjeljom i praznikom u 17:50 sati.
Ove subote, 8. listopada, je državni praznik pa je raspored autobusa kao nedjeljom.
Ovaj raspored trebao bi važiti do 2. studenoga. (j.e.)

(36) objavljeno  07. 10. 16. u 21.35 h 

********************


alt


KINO BOL: POČINJE ZIMSKA SEZONA

Ove subote, 8. listopada, počinje zimska sezona prikazivanja filmova u bolskom kinu. Tim povodom za posjetitelje je pripremljeno iznenađenje. Djeci će biti poklonjene kokice, a odraslima piće dobrodošlice.
Za najmlađe je u 18 sati animirani sinkronizirani film "Rode". Studio koje je radio Lego film donosi uzbudljivu i neobičnu priču o rodama i njihovoj misiji.
Novi hrvatski film „Gazda“, dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, utemeljen je na priči redatelja čiji je otac Ljudevit Juričan 40 godina radio u Konzumu. Kako se u Hrvatskoj postaje Gazda saznat ćemo na projekciji ovog zanimljivog filma kojeg je najveći hrvatski lanac kina odbio prikazivati. Projekcija je u 20 sati. (i.b.)

(35) objavljeno  07. 10. 16. u 21:30 h  
petak, 07. 10. 2016.     ********************


alt

Strojno branje maslina


KREĆE BRANJE MASLINA

Sa sjeverne strane Brača već se uveliko beru masline, a u Bolu su još zaokupljeni jematvom. Tek je neznatan broj ušao u maslinike, ali se masovnije branje planira idućeg tjedna. Na Braču još nisu ni otvoreni svi pogoni za preradu maslina.
Kiša, kako nas uvjeravaju maslinari, stvara manje teškoće, ali ne i probleme. Očekuje se dobar urod i kvalitetno ulje. Stručnjaci upozoravaju da se ekstra djevičansko maslinovo ulje može dobiti samo iz zdravog ploda masline ubranog u pravom trenutku.
Računa se da u bolskoj općini ima preko pet tisuća stabala maslina. Masovnija sadnja maslina na južnoj strani Brača počela je tijekom Domovinskog rata, kada su smanjeni prihodi od turizma. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 10. 16. u 22:40 h  

********************


alt

Ravnatelji u "Kući u kući"


alt

Ispred ulaza u školsku zgradu izgrađenu 1902.


alt

Kiša je prestala - ugodna šetnja bolskom rivom


alt

Na krojevim skalinama (kraljevim stepenicama)


OBILAZAK BOLSKIH ZNAMENITOSTI

Stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u Hrvatskoj nastavio je radom u četvrtak. Razgovaralo se o ulozi škole u pružanju potpore azilantima i njihovoj integraciji učenjem hrvatskog jezika, a razmatrani su i najčešći propusti utvrđeni inspekcijskim nadzorima. Predstavljeni su novi ravnatelji, članovi Udruge. Među njima je i ravnateljica Srednje škole u Bolu Sani Bodlović.
U poslijepodnevnim satima, oni koji su imali kišobran, krenuli su u obilazak bolskih znamenitosti. U vodstvu su bili bivši ravnatelj Krešimir Okmažić i sadašnja ravnateljica Sani Bodlović, ali i učenici bolske Srednje škole koji su im govorili o povijesti bolskih zdanja: kuće u kući, školske zgrade, kraljevskih skalina … Srećom za domaćine i goste kiša je ubrzo prestala, a ukazalo se i sunce. (j.e.)

(33) objavljeno  06. 10. 16. u 22:35 h 

*********************


alt

Klapa Braciera u Supetru (slika sa tonske probe)


alt

Klapa Užonca u Supetru (slika sa tonske probe)


BOLSKE KLAPE NA TV

Muška klapa „Braciera“ i ženska klapa „Užonca“ predstavljat će Bol u glazbeno-scenskoj emisiji „Lijepom našom“ koja se prošle srijede snimala u Supetru. Na snimanju su bile i klape iz Supetra, Postira, Nerežišća, Pučišća, Milne, Donjeg Humca, ali i mnogi poznati pjevači, Mucalo, Zorica Kondža, Matko Jelavić, Alen Nižetić, Jasmin Stavros i drugi.
Emisija „Lijepom našom“ iz Supetra emitirat će se u dva subotnja termina na I. programu HRT-a  od 17.45 sati. Pretpostavlja se da će to biti 22. i 29. listopada. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 10. 16. u 22:30 h 

********************


alt


AUTOBUS NEDJELJOM U 16.30

Zbog promjena plovidbenog reda, Autotranas će od 8. listopada (praznik i autobusi voze kao nedjeljom) izvršiti i neke izmjene u redu vožnje autobusa na otoku. Za putnike koji iz Bola putuju prema Supetru jedina je izmjena nedjeljom i praznikom kada će autobus umjesto u 17.50 polaziti u 16.30 sati.
To će omogućiti putnicima da nastave putovanje prema Splitu trajektom koji iz Supetra isplovljava u 18 sati. (j.e.)

(31) objavljeno  06. 10. 16. u 22:25 h  

********************


alt

Štand obitelji Mikulić na bolskoj tržnici gdje se primaju uplate za Davida


HUMANOST: POMOĆ ZA MALOG DAVIDA (2)

Prvi dan nakon što smo objavili vijest o humanitarnoj akciji za Davida Babca, na štandu obitelji Mikulić na bolskoj tržnici, upisano je 85 brojeva i uplaćeno 850 kuna. Smatra se da je to odličan odaziv s obzirom na kišu koja je mnoge spriječila da sudjeluju u akciji.
Može se upisati (i platiti) neograničen broj. Dvojica su upisala po 10 brojeva.
Nije ograničen ni broj onih koji mogu sudjelovati u humanitarnoj igri koja jednome donosi pršut, a Davidu što više novca za operaciju.
Izvlačenje je planirano u ponedjeljak 10. listopada u 12 sati. (j.e.)

(30) objavljeno  06. 10. 16. u 22:20 h 

********************


alt


LIVE KAMERE NA POPRAVKU

Već nekoliko dana na live kameri na Zlatnom ratu, a od četvrtka na preostale dvije kamere u Bolu umjesto slike može se pročitati: „Korisnik je uklonio ovaj video zapis“. Alek Samardžić, koji za račun Turističke zajednice, brine o ispravnom funkcioniranju opreme, izvijestio nas je u četvrtak navečer:
- U četvrtak se radilo na otklanjanju problema i meni se čini da je sada sve u redu. Pravi rezultati onoga što smo radili bit će vidljivi u petak ujutro nakon 11 sati.
Što je bio razlog  „uklanjanju video zapisa“?
- Zbog izmjenjenog načina prijema video zapisa od strane YouTube-a na kojem prikazujemo live stream sa tri kamere iz Bola, trebalo je prilagoditi obradu videa na našim serverima, kako bi kvaliteta slike bila zadovoljavajuća. Zbog toga je došlo do poremećaja u live stream-u, što je tokom današnjeg dana (četvrtka) ispravljeno i otklonjeno. Prave rezultate ovog zahvata ćemo vidjeti sutra (petka) u dnevnim snimkama, kada također može doći do kratkotrajnog prekida signala dok se slika ne dovede do optimalne kvalitete za prikaz na YouTube kanalu.
Saznali smo da zbog zaštite skupe opreme, tijekom zimskog perioda, najvjerojatnije  neće biti uključena kamera na Zlatnom ratu. (j.e.)

(29) objavljeno  06. 10. 16. u 22:15 h 
četvrtak, 06. 10. 2016.     ********************


alt


alt

Pozdrav i uvodna riječ Suzane Hitrec, predsjednice Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja


alt

Glazbeni pozdrav bolskih učenica


SKUP SREDNJOŠKOLSKIH RAVNATELJA

U hotelu „Elaphusa“ u srijedu je počeo Stručni skup ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u Hrvatskoj. Preko 300 okupljenih sudionika skupa i goste, među kojima je bio i Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa, pozdravila je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.
Tijekom trodnevnog rada razgovarat će se o aktualnim temama u upravljanju, planiranju i organizaciji rada ravnatelja, ulozi škole u pružanju potpore azilantima i njihovoj integraciji učenjem hrvatskog jezika …
Predsjednica Udruge S. Hitrec upozorila je ravnatelje da nije promijenjen postojeći Pravilnik, što je pismeno upozorila i ministarstvo, te još uvijek roditelji ne mogu pisati ispričnice za izostanke učenika zbog bolesti, već je to i dalje obveza liječnika.
Na početku prvog dana rada glazbeni pozdrav uputili su im učenici iz Bola i Supetra.
Za četvrtak je od 15.30 do 18.30 sati planirano razgledanje Bola. (j.e.)

(28) objavljeno  05. 10. 16. u 23:10 h  

********************


alt

Na Velom mostu se može zakupiti 6 parkirnih mjesta


ZAKUP PARKIRALIŠTA: IMA INTERESA

Još ima tri radna dana za javljanje na natječaj „Grabovog rata“ za zakup 28 parkirnih mjesta tijekom ljeta 2017. na Velom mostu (6 mjesta), kod Dječjeg vrtića (7), na Loži (6) i Rudini (9). Interesa ima, za neke lokacije više, a za neke manje, ali će se nakon ponedjeljka znati mnogo više. Prednost imaju fizičke osobe, ako im je prebivalište u Bolu najmanje 5 godina. Oni bi za četiri mjeseca korištenja parkirnog mjesta plaćali 1.000, a pravne osobe 2.400 kuna. (j.e.)

(27) objavljeno  05. 10. 16. u 23:05 h 

********************


alt

David Babac s majkom Danijelom


alt

Humanitarna igra za Davida


HUMANOST: POMOĆ ZA MALOG DAVIDA

Mladi 10-godišnji Zadranin David Babac, čija je majka Danijela rođ. Topalović iz Bola, mora na petu operaciju koja košta 70.000  eura. Toliki iznos je za njih velika i nemoguća obveza, pa su se obratili za pomoć.
Bol se odazvao i prve su uplate već izvršene (Općina i Centar za kulturu uplatili su 21.000 kuna), a sada je obitelj Veseljka Mikulića, koja ima štand na tržnici, odlučila primati od četvrtka uplate po 10 kuna na ime pomoći za Davida. Jedan od sudionika u ovoj humanitarnoj akciji dobit će pršut, kojeg poklanja obitelj Mikulić, a sva prikupljena sredstva uplatit će se na račun obitelji Babac. Jedan igrač može upisati i uplatiti neograničen broj brojeva.
Izvlačenje je planirano za ponedjeljak 10. listopada. (j.e.)

(26) objavljeno  05. 10. 16. u 23:00 h 

********************


alt

Po buri na zapadnoj strani Zlatnog rata uvijek je mirno (snimljeno  5. listopada u 14:30 sati)


JOŠ IMA KUPAČA, BURI USPRKOS

Bura u srijedu ujutro nije za mnoge dobro došla. Temperatura u 6 sati bila je 7 stupnjeva, a po običaju, katamaran je iz Starog Grada preskočio Bol i krenuo direktno za Split. Međutim, s pojavom sunca bilo je mnogo toplije, a i bura je oslabila. Temperatura zraka u 14 sati iznosila je 20, a mora 23 stupnja. Međutim, u zavjetrini na suncu izmjereno je 37 stupnjeva! Nije se onda čuditi što smo na plaži Zlatni rat snimili i kupače! (j.e.)

(25) objavljeno  05. 10. 16. u 22:55 h  

********************


alt

Hotel "Bretanide" zatvara se 15. listopada


ISPRAVAK

Obvezni smo ispraviti jučerašnju informaciju o zatvaranju bolskih hotela. Napisali smo kako se iduće subote (8. listopada) zatvaraju dva hotela: „Bretanide“ i „Borak“. Međutim, hotel „Bretanide“ ostaje otvoren još tjedan dana i posljednji gosti iz hotela odlaze 15. listopada. (j.e.)

(24) objavljeno  05. 10. 16. u 22.50 h  
srijeda, 05. 10. 2016.     *******************


alt


ZATVARAJU SE DVA HOTELA

Bliži se kraj do sada najuspješnije turističke sezone. Ukupno je u Bolu 11 hotela, a od subote se, za ovu godinu, zatvaraju hoteli „Bretanide“ i „Borak“. Do kraja mjeseca ostaje otvoren hotel „Bonaca“, a najveći bolski hotel „Elaphusa“ imat će gostiju i početkom studenoga.
Hoteli su prosječno popunjeni 123 dana. Iako imaju manje kreveta od privatnog smještaja, zbog bolje popunjenosti, imaju više ostvarenih noćenja. Za devet mjeseci ove godine u hotelima je ostvareno 329.061 noćenje, a u privatnom smještaju 283.784. (j.e.)

(23) objavljeno 04. 10. 16. u 22:30 h  

********************


alt


VOZAČI OPREZ, DJECA SU NA CESTI!

Neprilagođena brzina najčešći je uzrok prometnim nesrećama. U posebnoj su opasnosti mali školarci, jer je dojam da motori i automobili voze prebrzo i neoprezno. Najveća opasnost prijeti na Bračkoj cesti kada osnovci idu u školu ili nakon nastave. Glavnom se prometnicom vozi prebrzo!
Na kolniku pored školske zgrade na Rudini nema nikakvih oznaka upozorenja da su tu školska djeca, a tom ulicom najviše voze motori i biciklisti.
Roditelji ne trebaju plašiti djecu, ali zajedno s nastavnicima moraju ih učiti oprezu i opasnostima koja im prijete od bahatih vozača. Naravno, ima i vozača koji vode računa o pješacima, posebno djeci. (j.e.)

(22) objavljeno  04. 10. 16. u 22:25 h  
utorak, 04. 10. 2016.      ********************


alt


NOĆENJA U RUJNU: 6 POSTO VIŠE

U rujnu je nastavljen porast noćenja za 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine – izvijestio nas je direktor TZO Bol Markito Marinković. Službeno je prijavljeno 100.914 noćenja, uglavnom od inozemnih gostiju (95.155).
Za devet mjeseci 2016. u Bolu je ostvareno ukupno 638.433 noćenja, što je 11 posto više nego u istom razdoblju 2015. Najviše je po broju noćenja u Bolu bilo Nijemaca (86.655 noćenja), zatim Skandinavaca (85.712), Francuza (83.633), Austrijanaca (73.212), Hrvata (38.650), Slovenaca (37.438), Talijana (35.731), Engleza (33.378) …
U hotelima je zabilježeno 329.061 noćenje, u privatnom smještaju 283.784, a u kampovima 17.562 noćenja. Za 9 mjeseci najveći je porast noćenja u privatnom smještaju, čak 23 posto, a u hotelima i kampovima po 3 posto. (j.e.)

(21) objavljeno  03. 10. 16. u 22:50 h 

********************


alt


alt


NOVI KATAMARAN UPLOVIO U BOLSKU LUKU

S novim redom plovidbe, Bol je dobio (do daljnjega) i novi katamaran. Neobičnog izgleda, jer su mu bokovi oslikani, katamaran „Vida“ uplovio je u bolsku luku u 17 sati, točno po redu plovidbe, jer od 3. listopada iz Splita kreće pola sata ranije, u 16 sati. Samo je petkom polazak u 16.30.
Novi katamaran je izgrađen u Norveškoj 2011. a u floti „Jadrolinije“ je od 10. lipnja. Do sada je plovio na liniji Split – Hvar – Korčula.
Katamaran je dužine 38,5 a širine 10,4 metra, neznatno je manji od Judite, Karoline, Novalje … Ima mjesta za 304 putnika, 20 manje nego Novalja, ali ima kutak za djecu, prilagođen je za ukrcaj invalidnih osoba, a mogu se njime prevoziti i bicikle. To na ostalim katamaranima, barem za sada, nije moguće.
Ponovimo informaciju: putovanje katamaranom i trajektom od ponedjeljka je jeftinije za one koji nemaju otočnu iskaznicu. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 10. 16. u 22:45 h   

********************


alt


VIKENDOM IZ ZAGREBA U BOL

„Autotrans“ je odlučio vikend liniju Zagreb – Bol – Zagreb zadržati cijelu godinu. To je posebno pogodno za naše studente, ali i sve one koji žele okušati čari Bola i izvan glavne turističke sezone. Polazak iz Zagreba je petkom u 23.30, a dolazak u Bol u subotu u 8.25. Iz Bola u smjeru Zagreba kreće se u nedjelju u 13.45, a dolazak u Zagreb predviđa se u 21.45 sati. Autobusom je moguć i besplatan prijevoz bicikla.
Cijena putne karte u jednom pravcu je 223 kune (uključena i karta za trajekt), a povratne 334 kune. Popust od 40 posto imaju mlađi od 26 godina, a 30 posto stariji od 60 godina. Ukoliko se karta kupuje preko interneta odobrava se dodatnih 5 posto popusta.
Iz Splita se petkom u 16.30 može za Zagreb, a povratak je u nedjelju iz Zagreba u 23.30 sati.
Detaljnije o  novoj vikend liniji pročitajte u rubrici AUTOBUSI ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(19) objavljeno  03. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


PRŠUT IDE U MOBY DICK

Sretni dobitnik pršuta, teškog 12 kilograma, je Ivan Abramović. Na javnom izvlačenju u ponedjeljak u 10 sati na bolskoj tržnici, iz kesice sa brojevima Zorana Bodlović je jedanaestu po redu izvukla ceduljica s brojem 114. U bilježnici je pod tim brojem bilo upisano ime Ivana Abramovića iz Moby Dicka.
Sljedeće izvlačenje, za drugi pršut, je za sedam dana, također u ponedjeljak. (j.e.)

(18) objavljeno  03. 10. 16. u 22:35 h 

********************


alt

S utakmice IL VICTUM - BOL (foto: j. sabbioncello)


NIKAD VEĆI I TEŽI PORAZ

U III. kolu, a drugom nastupu, MNK Bol pretrpio je težak i uvjerljiv poraz – 10:0! Tim je, naime, rezultatom slavio Il Victum u utakmici odigranoj u ponedjeljak navečer u dvorani na splitskim Gripama.
Ovoga puta nam kapetan momčadi Boško Botica nije trebao mnogo razmišljati i kazati tko su strijelci za Boljane, jer strijelaca – nije bilo.
- Do 0:0, kaže B. Botica, gralo se tvrdo, a mi smo imali tri prilike. Nismo to iskoristili, a njima je krenulo. Još nismo svjesni poraza i toliko golova do sada nikada nismo primili.
Opširnije u srijedu u rubrici SPORT. (j.e.)

(17) objavljeno  03. 10. 16. u 22:30 h 
ponedjeljak, 03. 10. 16.     ********************


alt

U Bolu je i u listopadu preko dvije tisuće prijavljenih gostiju. U nedjelju ih je na doručku bilo više nego u subotu. Bol je atraktivan i za izletnike. U nedjelju im ni kišovito vrijeme nije stvaralo probleme


NAJBOLJA TURISTIČKA GODINA

„Slobodna Dalmacija“ analizira u nedjeljnom broju, iz pera svoje komentatorice Ružice Mikačić, dobre i loše strane rekordne turističke sezone. Hrvatska će 2016. godinu u turizmu pisati kao najbolju u fizičkom prometu s više od 80 milijuna noćenja i zaradi koja se procjenjuje na čak 9,5 milijardi eura ukupnih prihoda od turizma. U odnosu na Španjolsku, koja se mnogo bolje pripremila i prihvatila oko 5 milijuna turista više, u Hrvatsku je stiglo tek nekoliko stotina tisuća više nego lani.
Bol je također dobio ove godina veći dio turističkog kolača nego lani. Nisu ga mimoišli ni drugi plusovi: veća zarada, dobra posezona, eVisitor, bolji avio promet … Iste smo minuse imali kao i ostali: nedostatak kvalitetne radne snage, prometne gužve, pretrpane plaže, buku u turističkim zonama …
Završetkom sezone, odlaskom turista, uz berbu grožđa i branje maslina, trebat će naći vremena i za analizu uočenih slabosti. Vrlo dobra osnova mogao bi biti Elaborat o uočenim problemima čiju je izradu naručila Turistička zajednica općine Bol. Pod nazivom „Tajni gost“ u tri se navrata obilazilo bolske restorane, kafiće, plaže, hotelski i privatni smještaj, trgovine … (j.e.)

(16) objavljeno  02. 10. 16. u 22:55 h  

********************


alt


alt


KATAMARANI I TRAJEKTI PO NOVOM

Već smo pisali, ali dobro je ponoviti: od ovoga ponedjeljka (3. listopada) katamarani i trajekti plove po zimskom (vansezonskom) redu plovidbe. Ima izmjena u satnicama, neke se linije ukidaju, ali za one koji nemaju otočne iskaznice dobra je vijest što će biti jeftiniji prijevoz za putnike, automobile, bicikle …
Raspored za nedjelju i praznike razlikuje se od rasporeda za ostale dane u tjednu.
Katamaran iz Bola za Split nedjeljom i praznikom ide u 13.25, Iz Splita za Bol i Jelsu ponovno je u 16.00 sati, a samo petkom u 16.30.
Prvi trajekt iz Supetra je sada u 6.30, a nedjeljom i praznikom u 9 sati. Ukinute su linije u 5.00, 9.00 i 20.45, a nova je satnica u 14.30 (do sada u 14 sati) i 20.00 sati (do sada u 19.30).
Novi raspored u zimskom periodu (do 31. Prosinca) možete pogledati u rubrici RED PLOVIDBE ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(15) objavljeno  02. 10. 16. u 22:50 h  

********************


alt


URED TZO RADI KRAĆE

Nakon 1. listopada i Ured Turističke zajednice otvoren je nešto kraće i radi se dvokratno. Od ponedjeljka do subote radno vrijeme je od 8.30 do 14 te od 16 do 20 sati, a nedjeljom i praznikom od 9 do 12 sati.
Novi raspored rada bit će nakon 1. studenoga. (j.e.)

(14) objavljeno  02. 10. 16. u 22:45 h  

********************


alt


KREĆE DJEČJI ZBOR

Uobičajeno je da u listopadu kreću glazbene i plesne radionice koje organizira Centar za kulturu. Upisi i prva proba za dječji zbor Čarčojak je ovoga ponedjeljka (3. listopada) u 13 sati. Sastanak je u glazbenoj prostoriji Doma kulture. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


alt


alt


NEOBIČAN HOBI SANDRE MARČIĆ

Udajom Sandra Marčić je iz Sumartina preselila u Bol i postala Bolka. Razlog naše posjete je neobičan hobi kojim se bavi. Ali ne i jedini. Vidjevši njene radove slobodno je možemo nazvati umjetnicom. Novine ne baca, već ih izrezuje, plastificira i posebnom ih tehnikom savija. Za njezin posao treba mnogo strpljenja i vremena. Tako nastaju „boršini“, vrijedan i neobičan proizvod …
Sandra priznaje da još od toga nema novčane koristi. Svoje unikatne radove najčešće poklanja prijateljicama.
- Slučajno sam naišla na ovu tehniku izrade torbica na internetu, zainteresirala se i savladala je. Ali je prošla godina dana do sklapanja prve. Tehnika je inače smišljena u živopisnom Meksiku, a moje su torbe već proputovale svijet i to me najviše veseli... - zaključuje Sandra Marčić.
Ali to nije jedino čime se Sandra bavi. Uspješno ona radi nakit od smole: narukvice, prstenje … u kojima se vide mali cvjetovi iz bračke prirode.
Sandra ima za nas još iznenađenja.
- Suprug Tonči poklonio mi je za rođendan, prije tri godine, jednu košnicu. Danas ih imamo 25 u polju nedaleko Murvice. Ali o tome brinemo zajednički, suprug i ja – kaže Sandra. – Moj je bio prvi zadatak obojiti, bolje rečeno, oslikati košnice.
Tako smo upoznali vrijednu Sandru koja neumorno stvara s mnogo ljubavi. Dokaz su neobični boršini, nakit i oslikane košnice. Jedno ljepše od drugoga. (j.e.)

(12) objavljeno  02. 10. 16. u 22:35 h
nedjelja, 02. 10. 2016.     ********************


alt


GOSTI ODLAZE, ALI I DOLAZE

Tko prati dnevna izvješća o broju prijavljenih gostiju, uočit će da se brojke postupno smanjuju, ali je bilo i šest puta u rujnu kada je zabilježio eVisitor više gostiju nego prethodnog dana. Očito je da gosti odlaze, ali i novi dolaze. Za koji dan Turistička zajednica općine Bol objavit će točne rezultate o broju ostvarenih noćenja i koji su turisti bili najbrojniji. U Bolu je posljednjih godina bilo najmanje 90 posto gostiju iz inozemstva. (j.e.)

(11) objavljeno  01. 10. 16. u 22:50 h 

********************


alt


NEMA NAPLATE PARKIRANJA

Od subote više se ne naplaćuje parkiranje na Velom mostu. Na to treba računati jer se sada mogu očekivati prometne gužve posebno u vrijeme dolaska katamarana.
Ranije se odustalo od naplate parkiranja na ulazu u Bol, ali će se naplaćivati i dalje kod benzinske postaje. Navodno, čitav ovaj mjesec. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 10. 16. u 22:45 h 

********************


alt


BEZ PROMETA DO SV. LUCIJE

U utorak (4. listopada) od 8 do 12 sati zatvara se za automobilski promet makadamski dio David ceste, od križanja sa Ulicom Tina Ujevića prema crkvici Sv. Lucije.
U pitanju su građevinski radovi, odnosno rad velike auto dizalice kojom će se iskrcavati kameni pragovi za stambenu zgradu.
Kako na toj prometnici ima stambenih zgrada, možda i turista, a neki su planirali i berbu grožđa, potrebno je ozbiljno shvatiti ovu obavijest.

(09) objavljeno  01. 10. 16. u 22:40 h 

********************


alt


BOL SE NADA BODOVIMA

U III. kolu Prve malonogometne lige, MNK Bol igra drugu utakmicu, jer je susret iz I. kola – odgođen. Sljedeći protivnik Boljanima je novi prvoligaš Il Victum koji ima jednu pobjedu i jedan poraz. Međutim, po mnogo čemu je interesantna to ekipa. Nakon prvog mjesta u IV. ligi 2014. godine, već u sljedećoj sezoni (2015.) bili su najbolji u III., a 2016. i u II. ligi.
Boljani se nadaju pobjedi, iako im u ponedjeljak neće biti nimalo lako i jednostavno to i ostvariti. Susret Il Victom – Bol igra se u Velikoj dvorani SC Gripe u Splitu s početkom u 20.45 sati. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 10. 16. u 22:35 h 
subota, 01. 10. 2016.     ********************


alt


ZABRANE VIŠE NEMA

Od 1. listopada prestaje važiti odluka Županijske skupštine o zabrani paljenja vatre na otvorenom, te odluka Općinskog vijeća o zabrani građevinskih radova (iskopi i konstrukcija objekta) odnosno izvođenje radova koji stvaraju buku i ometaju odmor gostiju.
Znamo da je bilo onih koji nisu poštivali te zabrane, a nismo uspjeli saznati je li tko zbog toga bio kažnjen ili barem opomenut.
Ostaje na snazi općinska odluka o zabrani građevinskih radova nedjeljom i praznikom.
Za kontrolu poštivanja spomenute odluke zadužen je općinski komunalni redar. (j.e.)

(07) objavljeno  30. 09. 16. u 22:30 h 

********************


alt


„VUSIO“ ZATVOREN ZA GOSTE

Zadnji dan u rujnu bio je i zadnji radni dan za ekskluzivni restoran Vusio u sklopu hotela Kaštil. Ove su godine i najduže bili otvoreni, od 28. svibnja do 30. rujna.
Ovisno o vremenskim prilikama radit će ostali restorani na otvorenom, ali najdalje do 30. Listopada.
Na terasi restorana Vusio snimili smo „udarnu“ četvorku: (slijeva) Zlatko Marić, voditelj, Ignacije Čubrić, glavni kuhar, Vicenco Karninčić, recepcionar i Toni Pešutić, glavni sommellier. (j.e.)

(06) objavljeno  30. 09. 16. u 22:25 h 

********************


alt


KATAMARAN U RUJNU: DVA IZOSTANKA

Katamaran u rujnu u Bol nije došao samo dva puta, a po toliko je izostanaka imao u istom mjesecu prethodne dvije godine. Prvi izostanak bio je 6. rujna jer je dan ranije iz Starog Grada, gdje nije dobio siguran vez, krenuo noćiti u Split. Drugi put, 22. rujna, došao je katamaran pred Bol, ali zapovjednik nije zbog bure (?) došao u luku, gdje ga je čekalo oko 150 putnika, nego je plovilo okrenuo prema Splitu.
Slijede nam, do kraja godine, tri mjeseca kada se može očekivati i više „preskakanja“ bolske luke. Godine 2013. katamaran je izostao u ta tri mjeseca 29, godinu dana kasnije 32, a prošle godine 25 puta. (j.e.)

(05) objavljeno  30. 09. 16. u 22:25 h 

********************


alt

Usidreni brodovi u petak 30. rujna u 12 sati


alt

Snimanje pod morem stanja za izradu karte staništa


SIDRENJE PO STAROM

Sidrenja uokolo Zlatnog rata uočava, čini se, samo naš portal. I ovog petka (30. rujna) skoro pa je bilo više usidrenih brodica nego kupača. Hoće li se nešto promijeniti do idućeg ljeta umnogome ovisi o Studiji sidrišta u SDŽ i odgovarajućoj županijskoj odluci. Za ovu sezonu ostaje sve kao i do sada.
Nedavno se, prije sedam dana, snimalo stanje podmorja oko Zlatnog rata zbog izrade karte staništa. (j.e.)

(04) objavljeno  30. 09. 16. u 22:20 h  

********************


alt


BLAGDAN GOSPE OD RUZARIJA

U Bolu će se u nedjelju obilježiti blagdan Gospe od Ruzarija. Sveta misa u Župnoj (maloj) crkvi je u 9.00, a u 11.30 sati krunica, molbenica. Večernje mise nema u Župnoj crkvi.
U Samostanskoj (Velikoj) crkvi misa je kao i svake nedjelje u 10.30 sati, ali je od 17.30 sati krunica, procesija i potom sveta misa. (j.e.)

(03) objavljeno  30. 09. 16. u 22:15 h 

********************


alt


ŠKOLA BICIKLIZMA

Unisport Škola Višestranog Razvoja uspješno je organizirala školu biciklizma, a u suradnji s Big Blue Sport koji već godinama uspješno organiziraju razna sportska natjecanja u mjestu.
Svoju prvu jesensku subotu tridesetak djece različitog uzrasta odlučilo je provesti u društvu iskusnog instruktora biciklizma Sebastiana Baumana koji je zajedno sa svojim suradnicima, trenerima sportske škole, pripremio jednodnevnu zabavno-edukativnu školu biciklizma. Glavni cilj ove škole bio je usvajanje i usavršavanje motoričkih vještina i znanja vožnje bicikla u situacijskim uvjetima. Djeca su imala prigodu prisustvovati kratkom tečaju servisiranja bicikla, vožnju po različitim površinama, ali i iskušati se na poligonu s preprekama napravljenom na teniskim terenima u Bolu što je najviše usrećilo one najmlađe. Vremenski uvjeti su bili odlični što je dodatno popravilo raspoloženje kod djece. Škola je trajala do kasnih popodnevnih sati.
Unisport Bol se ovim putem zahvaljuje Big Blue Sportu, instruktoru Sebastianu Baumanu te svima ostalima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje škole biciklizma sa željama za daljnjim nastavkom suradnje na nekim novim sportskim projektima. (t.b.)

(02) objavljeno  30. 09. 16. u 22:10 h 

********************


alt

Plaža Zlatni rat 30. rujna u 12 sati (foto: j.e.)


VRIJEME STABILNO, UGODNO ZA KUPANJE

I dalje je na našem području stabilno vrijeme. Jutra su prohladna, ali su dnevne temperature više od prosjeka za ovo doba godine. Temperatura mora je ugodna za kupanje i plaže su oko podneva vrlo dobro posjećene.
Tek u noći s ponedjeljka na utorak može se očekivati pristizanje hladnijeg kontinentalnog zraka. Do kraja idućeg tjedna bit će sve hladnije.

(01) objavljeno  30. 09. 16. u 22:05 h  


ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"