Arhiv 2016. / VI.

U lipnju objavljeno 146 vijesti i 224 fotografije


četvrtak, 30. 06. 2016.     ********************


alt

Crkvica sv. Petra i Pavla iznad plaže Zlatni rat


alt

Turističkim vlakićem vjernici su besplatno dovezeni na misu


MISA NA ZLATNOM RATU

Blagdan sv. Petra i Pavla obilježen je u srijedu svetom misom u istoimenoj crkvici iznad plaže Zlatni rat. Misno slavlje predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić.
Zahvaljujući Lei i Dinku Marinkoviću, vlasnicima turističkog vlakića, vjernici su ujutro besplatno prevezeni od benzinske postaje do crkvice. Tu pogodnost na izvanrednoj liniji iskoristilo je četrdesetak vjernika.
Nakon mise, po tradiciji, u hotelu „Bretanide“ organiziran je domjenak. Vjernike je osobno pozdravio direktor hotela Philip Meister.
Besplatni povratak je na redovitoj liniji, sa Zlatnog rata do centra Bola, omogućio svojim vlakićem Bluesun hoteli. (j.e.)

(146) objavljeno  29. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt


BOL NOMINIRAN ZA NAGRADU

Bol se i ove godine nada nekoj od nagrada koje se dodjeljuju na Danima hrvatskog turizma krajem listopada. Ured TZ Splitsko-dalmatinske županije, nakon pristiglih kandidatura, nominirao je BOL, HVAR i MAKARSKU za najpoželjniju destinaciju za ljetni odmorišni turizam.
Za najpoželjniju destinaciju ruralnog turizma nominirana je Dalmatinska zagora (Dugopolje, Imotski, Sinj, Trilj, Vrgorac i Vrlika), dok za najpoželjniju City Break destinaciju konkuriraju Split i Trogir. Za titulu najpoželjnije autentične primorske destinacije mogu se nadati Komiža, Postira i Stari Grad.
Osim Splitsko-dalmatinske županije, prijedloge svojih kandidata dostavljaju i ostale županije u Hrvatskoj.
Dani hrvatskog turizma ove se godine organiziraju u Bolu. (j.e.)

(145) objavljeno  29. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt


IZVANREDNA LINIJA U PETAK

Iznimno, samo ovog petka (1. srpnja) iz Splita do Bola može se sa dva katramarana. U 14 sati kreće „Novalja“ jer iz Bola u 16.15 sati počinje dnevna izletnička linija Bol – Hvar – Korčula – Dubrovnik. Sutradan u 7.15 katamaran polazi iz Dubrovnika do Bola, gdje dolazi u 12.30 sati.
Druga katamaranska veza u petak je, kao obično, s polaskom iz Splita u 16.30 sati. (j.e.)

(144) objavljeno  29. 06. 16. u 22.45 h 

********************


alt

Plaža na Martinici


NEŠTO LOŠIJI REZULTATI ?!

Nalazi ispitivanja kakvoće mora, obavljeni 20. lipnja na četiri lokacije u Bolu, nisu onakvi na kakve smo inače navikli. Na plaži Zlatni rat – zapad nalazi je na samoj granici izvrsnosti po pitanju escerichie coli. Rezultat mjerenja je 99, a granica je 100. Na istočnoj strani je rezultat 140, a to znači „dobar“ (101-200). Rezultat „dobar“ dobili su uzorci mora uzeti na plažama Borak i Martinica.
Na dan uzimanja uzoraka, što je učinio Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, vrijeme je u Bolu bilo poluoblačno bez vjetra uz temperaturu zraka 20 – 22, a mora 21.7 stupanj.
Ukupno je u SDŽ uzeto 110 uzoraka. Rezultat „izvrsno“ ima 98, „dobro“ 9, a „zadovoljavajuće“ 3 plaže. Ni jedna nema rezultat „nezadovoljavajuće“. Na Braču, osim u Bolu, rezultat „izvrsno“ ima 14, a „dobro“ 5 plaža. (j.e.)

(143) objavljeno  29. 06. 16. u 22.40 h 

********************


alt


KAKO VOZI TURISTIČKI VLAKIĆ?

Kako bi zainteresirane bolje upoznali sa mogućnostima korištenja turističkog vlakića, posebno na liniji Dominikanski samostan – Zlatni rat, odlučili smo na našem portalu objaviti satnicu vožnje kao i plan Bola kako bi se turisti lakše orijentirali.
Vjerujemo da će iznajmljivači upoznati svoje goste sa voznim redom turističkih vlakića.
Za pristup voznom redu treba otvoriti baner u desnom stupcu TURISTIčKI VLAKIĆ ili kliknuti OVDJE.

(142) objavljeno  29. 06. 16. u 22.35 h srijeda, 29. 06. 2016.     ********************


alt

Sa slavljenikom: (slijeva) ljubljanski nadbiskup u miru Antun Stres, provincijal Anto Gavrić, slavljenik Josip Šimić i vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić


alt

Za oltarom: (slijeva) Anto Gabrić, Josip Šimić, Tomo Vukšić, Antun Stres i Ivo Plenković


alt

Anto Gavrić i Josip Šimić


alt

Svećenici u Samostanskoj crkvi tijekom misnog slavlja


ZLATNI JUBILEJ o. JOSIPA ŠIMIĆA

U bolskoj Samostanskoj crkvi u utorak je svečano obilježen zlatni jubilej – 50. obljetnica svećeništva o. Josipa Šimića, koji je od 1990. do 2000. bio bolski župnik, a sada je na službi u Rijeci. Na misnom slavlju bili su provincijal dominikanaca Anto Gavrić, vojni ordinarij u BiH biskup Tomo Vukšić, ljubljanski nadbiskup u miru Antun Stres (koji trenutno u Bolu predvodi duhovne vježbe) te svećenici koji su na duhovnim vježbama ali i brački svećenici.
- Trebamo se sjetiti i dvojice naše braće, koji također slave 50. obljetnicu svećeništva, a nisu mogli doći u Bol – rekao je na početku mise provincijal Anto Gavrić. – To su Veseljko Begić koji je u Trogiru i Mario Marinov u Starom Gradu.
Slavljenik, o. Josip Šimić, zahvalio se na čestitkama i lijepim riječima koje su mu uputili o. Anto Gavrić i biskup Tomo Vukšić, a zahvalio se i Boljanima gdje je deset godina proveo kao župnik i tri godine kao sjemeništarac.
Čuli smo i za podatak kako je u proteklih 50 godina o. Josip služio najmanje 18.250 misa, dao mnoštvo odrješenja, bolesničkih pomaza, sklopio tko zna koliko brakova, krštenja …
Nakon mise nastavljeno je druženje u parku dominikanskog samostana gdje su bili pozvani svi koji su došli na misu. (j.e.) 

(141) objavljeno  28. 06. 16. u 22.45 h 

********************


alt

Amalija Ivelić predala je ravnatelju dar Nastavničkog vijeća


alt

Maturanti su darivali ravnatelja i razrednice


RAVNATELJ S NAJDULJIM MANDATOM

Krešimir Okmažić, ravnatelj Srednje škole Bol, na svečanosti maturanata (25. lipnja) oprostio se od nastavnika i učenika zbog odlaska u mirovinu. On je bio ravnatelj s najduljim mandatom na čelo neke srednje škole u Hrvatskoj. Čak 34 godine!
Počeo je 1980. Kao profesor njemačkog jezika i odgojitelj jer je pri školi djelovao i đački dom sa pedeseta učenika izvan otoka.
O zaslugama Krešimira Okmažića, njegovim idejama i trudu, zasigurno će još biti vremena i prilika da se napiše nešto opširnije. Za sada samo informacija da mu je Nastavničko vijeće odlučilo predati dar kojeg mu je uručila Amalija Ivelić.
Darivali su ravnatelja i maturanti, koji nisu zaboravili ni svoje razrednice. (j.e.)

(140) objavljeno  28. 06. 16. u 22.35 h 

********************


alt

Najbolja učenica Srednje škole u Bolu


alt

Za njezin uspjeh zaslužni su i roditelji, mama Fani i otac Siniša


MIA PETRIĆ, NAJBOLJA UČENICA

Osamnaestu godinu ravnatelj Srednje škole objavljuje ime najbolje učenice tijekom četiri godine školovanja. Ove godine je to Mia Petrić, učenica IV.a razreda koja je ovu laskavu titulu („Summa cum laude“) zaslužila ne samo zbog odličnog uspjeha već nizom izvan nastavničkih aktivnosti, uzornim vladanjem i osobnim doprinosom ugledu škole. (j.e.)

(139) objavljeno  28. 06. 16. u 22.30 h 

********************


alt


IZMJENE NAKON 1. SRPNJA

Od petka, osim što je prvi dan novog mjeseca (srpnja), bit će još novosti. Najviše je vezano uz „Jadroliniju“ koja po prvi put uvodi dnevnu izletničku liniju katamaranom Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag. Prvi dan, u petak, katamaran kreće iz Splita u 14 sati za Bol pa putnici ne moraju čekati redoviti polazak u 16.30 sati. Od petak su i dvije dodatne linije od Supetra do Splita (11.45 i 16.30 sati) i od Splita prema Supetru (10.30 i 15.15 sati).
Mijenja se satnica polazaka trajekta iz Sumartina i Makarske. Jedna je linija više i do 4. rujna polasci iz Sumartina su u 6.00, 09.30, 13.00, 16.30 i 20.00 sati.
Novo radno vrijeme od 1. srpnja ima i bolska ljekarna. Radni danom, od ponedjeljka do subote, otvoreno je od 8 do 22 sata, a nedjeljom i blagdanom radi se dvokratno, od 8 do 13 i od 18 do 20 sati. (j.e.)

(138) objavljeno  28. 06. 16. u 22.25 h utorak, 28. 06. 2016.     ********************


alt

Teško je bilo naći slobodno mjesto za stolom


alt

Upravo se pripremaju njoki sa kozicama ...


alt

Nije mokar Nikola Marinković od pića (kojeg prodaje) već od neplaniranog kupanja u moru


alt

Štand na kojem se nudila tunjevina, inčuni, lignje ...


alt

Za glazbeni program bio je zadužen Dalmacija Band


POČELE BOLSKE LITNJE NOĆI

Ako se prvi ljetni program na rivi (20. lipnja) zvao Živilo lito, onda je ovoga ponedjeljka (27. lipnja) bila prva Bolska litnja noć. Sljedeće Litnje noći sa gastronomsko-glazbenim programom organizirat će se
svakog ponedjeljka, a fešte završavaju 26. rujna kada se organizira – Adio lito.
Čini nam se da je ove godine uloženo više truda u animiranju i organizaciji za što raznovrsnije ponude na štandovima. Restorani se ponovno vraćaju na rivu i nude za degustaciju nešto iz svoje ponude. Bilo je tunjevine, liganja, inčuna, njoki sa kozicama u bijelom vinu … Gosti vole događanja, a riva je ponedjeljkom jedino mjesto gdje se može zaplesati.
Centar za kulturu osigurat će svakog ponedjeljka posebnog gosta za glazbeni program. U ponedjeljak je to bio Dalmacija Band. (j.e.)

(137) objavljeno  28. 06. 16. u 00:10 h  

******************** 


alt


VLAKIĆ I NAKON 19 SATI

Radno vrijeme turističkog vlakića produžen je i sada voze i nakon 19 sati. Sa benzinske stanice nova je linija, kao i prošle godine, do hotela „Bretanide“ u 20, 21, 22 i 23 sata.
Vlakić ponovno vozi od benzinske stanice do Dominikanskog samostana u 8.30, 16.30 i 18.30 sati. (j.e.)

(136) objavljeno  27. 06. 16. u 24:00 h

U SRIJEDU IZVANREDNA VOŽNJA: Povodom blagdana sv. Petra i Pavla, u srijedu 29. lipnja uvodi se vožnja turističkim vlakićem u 7.30 sati sa benzinske postaje do crkvice na Zlatnom ratu. Lea i Dinko Marinković, vlasnici vlakića, poklanjaju vjernicima ovu uslugu pa je vožnja - besplatna! Sveta misa je u 8 sati.


********************


alt


PRIZNANJA SREDNJE ŠKOLE BOL

Na svečanosti maturanata u Kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ dodijeljena su priznanja Srednje škole Bol.
Priznanja su primili: osnovne škole Pučišća, Bol i Selca, Centar za kulturu općine Bol  i Narodna knjižnica Bol te dugogodišnji mentori učenicima na praktičnoj nastavi iz „Zlatnog rata“: Margita Karninčić, Dinka Glasinović, Darinka Marinković, Mija Babić, Rada Trutanić, Lucija Marinković, Jerka Karan, Irena Šimunić, Ivana Kralj, Vinko Ćurin. Boris Škrbić, Željko Eterović, Luka Klapež, Jurica Eterović, Pero Nevistić, Joško Sekulović, Siniša Petrić, Dinko Karninčić, Nikola Marinelić i Stanko Rašperger.
U ime dobitnika priznanja zahvalila se Jadranka Nejašmić iz Narodne knjižnice Bol. (j.e.)

(135) objavljeno  27. 06. 16. u 23.55 h  

********************


alt


GLAZBENI PROGRAM

Program dodjele diploma, nagrada i priznanja na maturalnoj zabavi dopunjen je glazbenim programom u kojem su sudjelovali Komorni ansambl  „Partenca“ iz Bola, Ivana Kovačević i Luka Lovreković iz Splita (na slici) te Stephen lloyd, umjetnički direktor orkestra Bolzano. (j.e.)

(134) objavljeno  27. 06. 16. u 23.50 h 

********************


alt


KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Prvi ovogodišnji koncert klasične glazbe iz programa 27. Bolskog lita, održat će se ovoga utorka (28. lipnja) u Samostanskoj (Velikoj) crkvi.
Nastupaju: Kristina Cvitanić, glasovir, Svjetlana Mandić, violina i Robert Žburin, violončelo.
Početak koncerta je u 21 sat, a ulaz je slobodan. (j.e.)

(133) objavljeno  27. 06. 16. u 23.45 h  
ponedjeljak, 27. 06. 2016.     ********************


alt


MATURANTI 2016. GODINE

Ovogodišnji maturanti  40-a su generacija koja je završila školovanje u Srednjoj školi Bol. To su uspjeli Marinela Arbunić, Nora Bago, Matea Borojević, Duje Jakšić, Maria Kusanović, Mia Petrić, Dino Senjković, Ema Stančić, Antonela Škrpaca i Paula Tomaš (IV.a) te Marina Anđelić, Diana Antonijević, Ante Bašić, Karmen Bezmalinović, Neli Bogunović, Petar Bronzović, Stjepan Čulina, Katarina Džambas, Kristina Gojević, Marina Jakšić, Bruno Marčić, Ivan Josip Marinković, Mihaela Ostojić, Tomislav Radić, Dina Šćepanović i Mihaela Šesnić (IV.b).
Video snimku objavit će tijekom ponedjeljka naš portal u rubrici VIDEOTEKA. (j.e.)

(132) objavljeno  26. 06. 16. u 23.10 h 

********************


alt

Maturanti iz 1976. s razrednikom Zvonkom Marićem i današnjim ravnateljem škole Krešimirom Okmažićem


ČETRDESET GODINA OD MATURE

Prva generacija maturanata Srednje škole u Bolu, obilježila je 40-i jubilej druženjem sa zadnjom generacijom iz 2016. godine. Na sastanku u Bolu došlo ih je 14 od ukupno 20, koliko ih je maturiralo 1976. godine: Jadranka Antunović (Nejašmić), Vinija Beker (Klapež), Vlado Đapić, Dragica Papić (Marčić), Anđelko Karninčić, Fanika Karmelić (Klisović), Zdravko Karmelić, Frane Marinković, Jakša Marinković Tomić, Jurica Marinković, Neda Radić (Tomić), Nada Šimunović (Okmažić), Perica Vodanović (Bošković) i Ivo Šimunović.
U Bol su zbog ove fešte neki doputovali iz Njemačke, Zagreba, Gornjeg Humca i Dračevice.
Od generacije iz 1976. jedan je umro - Zdravko Jakšić

(131) objavljeno  26. 06. 16. u 23.05 h 

********************


alt


ROBOTIČARI OTPUTOVALI U LEIPZIG

Autotransovim autobusom u nedjelju su bolski robotičari otputovali za Zagreb odakle će nastaviti za Leipzig (Njemačka) gdje će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu. Pod vodstvom mentorice Lucije Špacal na natjecanju će Kate Pavišić, Ana Mikulić, Ante Kraljević i Frane Radić biti jedna od osam ekipa iz Hrvatske.
Natjecanje se održava od 30. lipnja do 3. srpnja. (j.e.)

(130) objavljeno  26. 06. 16. u 23 h 

********************


alt


ŠIRI SE VODENI PARK

Djeca ali i odrasli uživaju na vodenom parku smještenom sa istočne strane plaže Zlatni rat. Idealno je za opuštanje i posebne užitke, a sada su dodani novi elementi, pa su i veće mogućnosti za zabavu.
Zabavu na vodenom parku može se odnedavno pratiti i preko Live kamere koja je na Zlatnom ratu, a uključuje se preko našeg portala. (j.e.)

(129) objavljeno  26. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt


RIBA U PONEDJELJAK

„Svjetlica“ je tijekom nedjelje i ponedjeljka ribarila na uobičajenoj pošti. Prema karti kretanja brodova u nedjelju u 22 sata „ulovili“ smo je tri milije od Biševa, prema talijanskoj obali.
Dolazak „Svjetlice“ u Bol, kako nas je obavijestila Seka Šćepanović, može se očekivati u ponedjeljak iza 18 sati. Brod će se privezati na mulu pored autobusne postaje i tu će se ulov i prodavati. (j.e.)

(128) objavljeno  26. 06. 16. u 22.50 h  

********************


alt


PRVI JE IZ HRVATSKE

U nedjelju je u hotelu „Elaphusa“ završen 7. Međunarodni Backgammon turnir. Nakon izvrsnih mečeva, kojima su ovogodišnji igrači pokazali vrhunsku kvalitetu, slavio je Mislav Kovačić (Hr). Drugoplasirani je Danny Cohen (Uk), treći je Srećko Rajić (Hr), a četvrto mjesto osvojio je Draženko Vučina (BiH). Treba napomenuti da je turniru prisustvovalo 24 igrača iz 6 zemalja (Ukrajina, USA, Hrvatska, BiH, Mađarska i Makedonija). Iz Bola su nastupili Marko Aždajić i Stipe Šesnić, iako se Boljani nisu posebno isticali, ali su najvišu ocjenu dobili za domaćinstvo i organizaciju.
Prezadovoljni igrači najavljuju ponovni dolazak u Bol i slijedeće godine u lipnju. (d.m.)

(127) objavljeno  26. 06. 16. u 22.45 h  nedjelja, 26. 06. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


SUBOTA ZA MATURANTE

Protekla subota bila je u znaku maturanata. Ne samo onih koji ove godine završavaju školovanje u Srednjoj školi u Bolu, već i onih iz prve generacije, iz 1972. a koji su maturirali prije 40 godina.
Počelo je u 17.30 zajedničkom misom koju je vodio don Stanko Jerčić, a onda je u Kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“ nastavljeno slavlje: podjela nagrada i priznanja najboljim učenicima, svjedodžbe za maturante, zahvale mentorima … Pohvaljen je i rad Osnovne škole Bol, Selca i Pučišća gdje su bolski srednjoškolci dobili primjereno osnovno znanje. Maturalna zabava bila je prilika da se od školskih kolega i učenika oprosti  najdugovječniji  ravnatelj u Hrvatskoj – Krešimir Okmažić jer odlazi u zasluženu mirovinu. Tijekom dvosatnog programa bilo je i glazbe, ali i proglašenje najbolje učenice u Srednjoj školi. To je priznanje i nagradu od ravnatelja škole dobila Mia Petrić.
Opširnije u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e.)

(126) objavljeno  26. 06. 16. u 01:25 h 

********************


alt


alt


alt


alt


TRUDNA TEĆA – BOLSKA MARENDA (2)

Šteta što su u sklopu 7. Festivala kulture „Imena“, organizirane samo dvije Trudne teće. Drugi dan je bilo mnogo kvalitetnije, a što bi tek bilo da su se na Pijaci i treći dan nudile bračke marende.
Postirski hotel „Lipa“ ponudio je dolce garbo s purom, a konoba „Mali Raj“ je napunila teću janjetinom s ražnja. Na štandu restorana „Vusio“ bili su kanape sendviči koji su pripremljeni sa danskom ribom. Pilo se vino iz konobe Jozić.
Prvog i drugog dana Trudne teće trebalo je uplatiti 30 kuna kako bi se moglo jesti i piti bez ograničenja. Bilo je zbog toga manje gužvi, ali su na svoje došli istinski gurmani. (j.e.)

(125) objavljeno  26. 06. 2016. u 01:20 h 

********************


alt


alt


NORVEŽANI SE VJENČALI U BOLU

Dvoje mladih iz Norveške, Rikke Boquist i Kristian Ranheim, odlučilo je sklopiti brak na plaži Zlatni rat. Učinili su to ove subote (25. lipnja) pred matičarom Franom Marinkovićem i sudskom prevoditeljicom za engleski Zdenkom Petek. Bili su tu naravno i kumovi, ali podosta svatova.
Interesantno je bilo vidjeti dolazak mladenke gumenjakom na plažu Zlatni rat gdje je čekao mladoženja. Bilo je inače mnogo svečanije nego na prethodna dva vjenčanja ove godine. Bilo je i glazbe, a najstarija u svatovima bila je 86-godišnja baka mladenke. (j.e.)

(124) objavljeno  26. 06. 16. u 01:15 h 

********************


alt


BACKGAMMON TURNIR

Ove subote započeo je 7. međunarodni backgammon turnir u Bolu. Natjecanje je u Bol dovelo 24 renomirana igrača iz 6 zemalja koji su odlučni pokazati svoje umijeće igranja. Organizatori su izrazili zadovoljstvo što je direktor TZ Bol Markito Marinković prigodnim riječima dobrodošlice označio početak turnira.
Natjecanje u hotelu „Elaphusa“ nastavlja se i u nedjelju. (d.p.)

(123) objavljeno  26. 06. 16. u 01:10 h 
subota, 25. 06. 2016.     ********************


alt


alt


POHVALJENI I NAGRAĐENI

Svečani oproštaj učenika IV. i VIII. razreda, organiziran u Teatrinu Dva Ferala, bila je prilika da se javno uruče svjedodžbe, a pojedincima i zahvalnice i nagrade.
Pohvale i nagrade za osmaše (10 učenika), čiji je razrednik Karmen Jakšić dobili su:
Ivo Trutanić (pohvalnica za odličan uspjeh), Ana Mikulić (pohvalnica za odličan uspjeh /5.0/ te nagrada za izvanredne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u robotici), Frane Radić (nagrada za izvanredne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u robotici), Dora Marinković (nagrada za izvanredne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u robotici), Sara Marinković (nagrada za uspjeh na natjecanjima iz engleskog jezika).
Pohvale i nagrade za četvrtaše (11 učenika) čija je učiteljica bila Marina Soljačić:
Pohvalnice za odličan uspjeh dobili su Dorian Kusanović, Katarina Karninčić, Mirko Pratljačić, Hana Šesnić, Lucija Vrsalović i Liora Marinković.

Pohvalnice i nagrade za odličan uspjeh (5.0) dobili su Ivo Petrić, Ela Pavišić, Josip Glasinović i Iva Marjanović. Usmenu pohvalu Učiteljskog vijeća za uzorno vladanje dobio je Marijan Brešković.
Priznanja su dobile, također, prof. Lucija Špacal za stvaralački rad s učenicima i izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, a prof. Danica Plastić za izniman doprinos razvoju i promicanju tehničke kulture.
Zahvalnice su uručene Općini Bol za uspješnu suradnju i nesebičnu podršku projektima OŠ Bol, kao i turističkoj agenciji Adria Tours za uspješnu suradnju i pomoć pri realizaciji projekata OŠ Bol.

(122) objavljeno  24. 06. 16. u 23.45 h 

********************


alt


alt


alt


alt


TRUDNA TEĆA ILI BOLSKA MARENDA

Jutarnji dio programa 7. Festivala kulture IMENA zamišljen je uglavnom za one kojima je više do dobre spize nego do kulture. Ali i to je dio života, podsjećanje na bolske marende koje su konzumirane u hladovini borovine ili masline. Nakon jutarnjeg napora (truda) dobro je došla, pa su joj se radovali i na Pijaci u petak. Teću su pripremili i napunili bakalarom kuhari iz „Bokuncina“ iz Sutivana, kanape sendviči pripremljeni su u restoranu „Vagabundo“. Svoj su zadatak uspješno obavili i mališani iz Dječjeg vrtića „Mali princ“ koji su na kruh nanosili razne namaze.
Trudna teća priprema se i za subotu u 10.30 sati. Hotel „Kaštil“ (restoran „Vusio“) priprema jelo od danske ribe, kao brudet ali bez rajčica. Iz konobe „Mali Raj“ dolazi pečena janjetina, a nešto priprema i hotel „Lipa“ iz Postira. Naravno, kao i u petak, piti će se tekućina iz podruma Jako vino. (j.e.)

(121) objavljeno  24. 06. 16. u 23.40 h 

********************


alt


"IMENA": O KNJIŽEVNOSTI, POLITICI I TOLERANCIJI

Razgovor o novom romanu "Rupa" mlade uspješne hrvatske spisateljice Ivane Bodrožić kao i diskusija o temi "Ostati ili otići" s otoka, rodnog kraja, ili pak aktualno, iz Europske unije, obilježio je drugu večer festivala kulture "Imena" u Galeriji Dešković, festivala koji već sedmu godinu za redom u Bol koncem lipnja dovodi imena književnosti i glazbene umjetnosti.
Ivana Bodrožić nakon romana "Hotel Zagorje" iz 2010. godine postala je snažan književni glas usudivši se kroz svoje pisanje govoriti iskreno i provokativno, a u petak je bilo zanimljivo čuti zašto je kritika njezin novi roman "Rupa" proglasila kontraverznim, i što je u tom političkom trileru prožetom lirskim i poetskim uzbudilo čitatelje.

Uz autoricu gosti su bili novinar, pisac i ujedno moderator Davor Mandić, književnica i prevoditeljica Irena Lukšić te prevoditeljica Đurđica Ž. Sorensen. Uz razgovor o knjigama, politici i (ne)toleranciji u društvu, publiku je glazbenim dijelom programa oduševio kontrabasist Aleksandar Miljković.
Program festivala "Imena" nastavlja se u subotu na Pijaci "Trudnom tećom"(10.30 sati) koja ove godine nudi zanimljivu sljubljenost bračke marende i danske kuhinje.
U subotu navečer program festivala završava u kafićima pod Ložom jazz svirkom. Festival kulture "Imena". čija je začetnica i voditeljica Maja Duka, dio je Bolskog lita, kulturne manifestacije Centra za kulturu. (S. Baković)

(120) objavljeno  25. 06. 16. u 00.30 h 

********************


alt


alt


ČESTITKA ZA DAN DRŽAVNOSTI

U petak navečer, uoči Dana državnosti, Boljani i turisti koji su bili na rivi mogli su nakon 20 sati uživati u nastupu Mandolinskog orkestra Bol. Bila je to glazbena čestitka koju je organizirao Centar za kulturu.
Mladi glazbenici nastupili su ispred Župne crkve. (j.e.)

(119) objavljeno  24. 06. 16. u 23.30 h 

********************


alt


FOTORADIONICA

U organizaciji Centra za kulturu i Foto Hrvatske ove nedjelje (26. lipnja) počinje fotoradionica „Svijet u bojama“ koju mogu pohađati svi stariji od 10 do 99 godina uz uvjet da imaju svoj fotoaparat.
Radionica traje pet dana, a prijaviti se treba u Centar za kulturu. Kotizacija je 200 kuna.
Na kraju radionice izabrat će se najbolje fotografije i organizirati izložba.
Prvi je sastanak u nedjelju u 10 sati u Domu kulture. (j.e.)

(118) objavljeno  24. 06. 16. u 23.25 h 
petak, 24. 06. 2016.     ********************


alt


POČEO FESTIVAL KULTURE

U atriju Galerije Branislav Dešković u četvrtak navečer je počeo Festival kulture IMENA, manifestacije koju već sedmu godinu osmišljava i vodi Maja Duka. Zanimljivi razgovori počeli su u 22 sata, a razgovarat će se i u petak u isto vrijeme. Istovremeno je u Galeriji B. Dešković postavljena izložba vrsne grafičarke Nevenke Arbanas, dok svoje radove u Vinskom podrumu izlaže danski umjetnik keramike Torben Lov.
U petak u 10.30 na programu je TRUDNA TEĆA (Bolska marenda) koju pripremaju konoba Bobuncin iz Sutivana, restoran Vagabundo i Dječji vrtić Mali princ. (j.e.)

(117) objavljeno  24. 06. 16. u 00:10 h  

********************


alt


alt


OPROŠTAJ IV. I VIII. RAZREDA

U Teatrinu Dva Ferala u četvrtak je priređen svečani oproštaj od učenika koji su završili IV. i VIII. razred. Oni mlađi se rastaju od učiteljice Marine Soljačić koja ih je vodila i učile protekle četiri godine, a osmaši napuštaju Osnovnu i nastavljaju školovanje u nekoj od Srednjih škola.
Nešto opširnije u Bolskoj kronici u subotu. (j.e.)

(116) objavljeno  24. 06. 16. u 00:05 h 

*********************


alt


BOLSKA KINO INOVACIJA!

Dok se mnogi žale na sve manji broj kino posjetitelja, kino prikazivači u Bolu dosjetili su se kako ispuniti gledalište. Na terasi bolskog kina postavljeno je samo šest (6) redova stolica, pa ukupno može sjediti i gledati film njih 84.
Da su sve stolice na terasi bilo bi mjesta za 210 gledatelja. (j.e.)

(115) objavljeno  23. 06. 16. u 24:00 h

********************


alt


alt


PRVI INVALID NA PLAŽI

Gost iz Češke, inače invalid, koji je sa kćerkom došao do plaže na Bjenaćici nije skrivao zadovoljstvo da se može, uz pomoć lifta, bez problema osvježiti u moru. U blizini je bio komunalni redar Zdravko Bartulović koji je imao daljinski upravljač uz čiju se pomoć može jednostavno rukovati liftom.
- Sretan sam što sam pomogao bolskom gostu i ne mogu opisati osjećaj koji me ispunio jer sam se osobno uvjerio koliko znači invalidima što je općina Bol investirala u ovaj objekt – čuli smo od Zdravka Bartulovića koji nam je ustupio fotografije prvog korištenja novoga lifta na plaži za invalide. (j.e.)

(114) objavljeno  23. 06. 16. u 23.55 h 

********************


alt


BESPLATNI PRIJEVOZ BICIKLA!

Autotrans svojim putnicima nudi novu uslugu: prijevoz bicikli na nosačima i to potpuno besplatno. Time je postao prvi hrvatski bike friendly autoprijevoznik.
“Evidentno je da iz dana u dan sve više raste svijest o zdravom životu, sve više ljudi aktivno provodi slobodno vrijeme, a među aktivnostima prednjači vožnja biciklom u prirodi. Slijedom navedenoga, često smo se susretali s pitanjem da li nudimo uslugu prijevoza bicikli. Od ove godine sa zadovoljstvom možemo dati potvrdan odgovor, čime još jednom pokazujemo koliko smo usmjereni prema našim korisnicima i vrijednostima koje im pružamo” – ističe Igor Krmpotić, član Uprave Autotransa.
Uvođenje nove usluge prijevoza bicikli odvijati će se postepeno u nekoliko faza, ovisno o interesu putnika, a čast da bude prvi koji će imati bike friendly autobuse pripala je otoku Braču. Ukupna dužina biciklističkih staza na našem otoku iznosi čak 1026 km što Brač čini otokom s najviše biciklističkih staza. (v. olić)

(113) objavljeno  23. 06. 16. u 23.55 h 

********************


alt

Pogled na plažu Zlatni rat u četvrtak u 17 sati


STIGLE SU VRUĆINE

Ljeto tek što je počelo a već nam je postalo – pretoplo. Visoke su temperature i noću, pa nije baš ugodno za spavanje. U 22 sata, u četvrtak, na Marjanu u Splitu izmjeren je 31 stupanj, u Dubrovniku 24, Bolu i Hvaru 23 … More je sve toplije. U Splitu 25, Dubrovniku 24, Bolu 23 stupnja …
Meteorolozi, prema najavi portala meteo-info, kišu najavljuju tek u utorak poslije podne. Do tada sunčano i – toplo. (j.e.)

(112) objavljeno  23. 06. 16. u 23.50 h  


četvrtak, 23. 06. 2016.     ********************


alt


VIJENAC ZA POGINULE

U povodu Dana antifašističke borbe pred bistom Joze Bodlovića postavljen je vijenac Općine Bol. To je učinio načelnik Tihomir Marinković.
U II. svjetskom ratu poginulo je 40 Boljana, antifašističkih boraca, a još ih je 18 izgubilo život kao civilne žrtve. (j.e.)

(111) objavljeno  22. 06. 16. u 23.10 h 

********************


alt


alt


alt


alt


alt


PINZGAUER VOZILA: PROMOTIVNA VOŽNJA

Za predstavnike bolskih putničkih agencija u srijedu je organizirana promotivna vožnja sa dva pinzgauera, terenskim vozilima proizvedenim u Austriji, a koja se koriste u armijama širom svijeta. Sada se nude za turističko razgledanje otoka po inače nepristupačnim terenima. U dva veća vozila može se ukrcati po 8 putnika, ali u trećem, nešto manjem, njih četvero.
Jednodnevni izleti počinju u 9 sati, a povratak je u 14 sati nakon što se pređe 90 kilometara, od čega 60 kilometara po brdovitom i neravnom putu. Prolazi se preko Trolokava, Vidove gore, Pustinje Blaca, Military tunela …
Cijena je 370 kn po osobi, a za rezervaciju se treba javiti na recepciji jednog od Bluesun hotela ili pored vozila koje će biti u večernjim satima parkirano na rivi ili Velom mostu ili od danas u jednoj od turističkih agencija (Adria Tours, Bol Tours i More).
Vožnja s predstavnicima agencija bila je nešto kraća (60 kilometara), ali sasvim dovoljno da se osjete čari vožnje po makadamskim stazama i terenu po kojem se vrlo rijetko prolazi.
Čini nam se da su putnici bili vrlo zadovoljni ponudom i doživljenim, a vlasnik automobila Bruno Milički se nada interesu kod turista za izlete po Braču. Uskoro stižu promidžbeni materijali (leci, plakati …), a Tonči Buljan je snimio video film kojeg ćemo vrlo brzo vidjeti i na našem portalu. (j.e. - foto: Dino Egekher i Tonči Buljan)

(110) objavljeno  22. 06. 16. u 23 h 

********************


alt

Stupići su na rivi ostali spušteni ...


alt

Vlakić koji je imao nezgodu nastavio je prometovati ali s jednim vagonom manje


NEZGODA VLAKIĆA

Turistički vlakić je u srijedu ujutro krenuo s prve stanice prema plaži Zlatni rat, ali nije stigao daleko. Hidraulični stupić se za sada iz nepoznatih razloga podigao u trenutku kada je iznad njega bio treći vagon. Vlakić je stao, a iz vagona je ispao jedan gost. Navodno, nije ozlijeđen, ali je liječničku pomoć morao potražiti vozač.
Vlakić je ubrzo nastavio s vožnjom po redu vožnje ali samo sa dva vagona i drugim vozačem.
Treba ispitati razlog nezgode i razmisliti da se umjesto dva stupića postavi brklja kao na ulazu u parkiralište. Možda bi to bilo jeftinije i sigurnije rješenje. (j.e.)

(109) objavljeno  22. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt


SVEČANOST ZA OPROŠTAJ

Završna svečanost i dodjela svjedodžbi učenicima 4. i 8. razreda Osnovne škole Bol održat će se ovoga četvrtka (23. Lipnja) u Teatrinu Dva ferala s početkom u 19:30 sati. Već drugu godinu zaredom na taj se način četvrtaši opraštaju od svoje učiteljice, dok učenici 8. razreda pozdravljaju osnovnoškolsko obrazovanje. Tom prigodom pripremili su bogat program. Bit će tu zanimljivih igrokaza i recitacija, ali naravno i glazbe uz nastup Mandolinskog orkestra Bol.
Stoga se pozivaju svi roditelji i prijatelji, none i nonoti da podrže i uživaju u nastupu naših kreativnih i veselih osnovaca. (a.b.)

(108) objavljeno  22. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt


KONCERT UOČI DANA DRŽAVNOSTI

Centar za kulturu pripremio je za petak navečer mali glazbeni poklon uoči Dana državnosti. Ispred župne crkve Gospe od Karmela u 20 sati nastupit će Mandolinski orkestar Bol.
Unutar orkestra osnovan je i manji - Komorni ansambl Partenca. Svirat će nam također ispred crkve, ali i više puta ovoga ljeta - na  otvaranjima izložbi u Galeriji Dešković i Domu kulture. (a.ć.)

(107) objavljeno  22. 06. 16.  u 22.45 h 

********************


alt


RIBA U ČETVRTAK NAKON 18h

„Svjetlica“ se prošlog utorka vratila iz ribolova dan ranije, a već u srijedu ujutro krenula je iz Bola prema vodama uokolo Visa. Povratak su najavili u četvrtak pred večer, a prodaja ulova bila bi na ribarnici nakon 18 sati.
Poziciju „Svjetlice“ naši čitatelji mogu pratiti ako kliknu na baner u desnom stupcu KRETANJE BRODOVA. (j.e.)

(106) objavljeno  22. 06. 16. u 22.40 h  

srijeda, 22. 06. 2016.     ********************


alt


alt


alt


FEŠTA NA RAČIĆU

Već smo najavili otvaranje nesvakidašnje trgovine na Račiću (Ulica Ante Starčevića), ali ponovno o tome izvještavamo jer je prvog dana rada, u utorak, vlasnik Drago Eterović priredio pravu feštu. Besplatno se jelo i pilo, a sve to uz glazbu i pjesmu. Drago nije slavio samo otvaranje trgovine, već i svoj rođendan, a častio je svoje prijatelje i poznanike ali i turiste koji su šetali po Račiću.
Tko nije bio u utorak, može navratiti u srijedu da pogleda što se sve nudi. Možda se nešto i kupi. Trgovina je otvorena od 8 do 24 sata. (j.e.)

(105) objavljeno  22. 06. 16. u 00:30

********************


alt


LIFT ZA INVALIDE

Napokon je u utorak montiran i lift na plaži za invalide. To je na Bjenaćici, gdje je izgrađena prilazna rampa i tuš. Rukovanje je uz pomoć daljinskog upravljača, kažu nam, vrlo jednostavno. Mora se još samo dogovoriti gdje će se, i tko, čuvati daljinski upravljač. (j.e.)

(104) objavljeno  22. 06. 16. u 00:25 h 

********************


alt


SVAKODNEVNI ODVOZ SMEĆA

Michieli-Tomić, koncesionar za odvoz smeća iz Bola, počeo je to raditi svakodnevno, osim nedjeljom. Njihovi će kamioni prazniti kućne kante i kontejneri i tijekom državnih praznika, u srijedu i subotu.
Apelira se korisnike ovih usluga da u kontejnere i kante odlažu kućni otpad, a glomazne predmete odnose u reciklažno dvorište. Ta se usluga posebno ne naplaćuje.(j.e.)

(103) objavljeno  22. 06. 16. u 00:20 h 

********************


alt


FESTIVAL IMENA: „OTIĆI ILI OSTATI“

Shakespeareov Hamlet u danskom se dvorcu pitao “Biti ili ne biti”, a slično su se, početkom 20. stoljeća, pitali i mnogi Bračani krećući put južne Amerike i Australije. Ima li i danas nešto šekspirijansko među otočanima ako mladi odlaze u potrazi za boljim životom? Hamletovsko pitanje aktualizirano je parafrazom “Otići ili ostati”.
Festival kulture IMENA, 23. - 25. lipnja, u svojem će 7. izdanju ugostiti umjetnike iz Danske. Postavit će i dvije izložbe: u Galeriji Dešković predstavlja se vrsna grafičarka Nevenka Arbanas, a u Vinskom podrumu danski umjetnik keramike Torben Lov.
Danska nas je već zavela svojim bajkama, dizajnom, pivom, a u Bolu, na 7. Festivalu kulture IMENA 2016. zavodi nas jazzom, gastronomijom i keramikom. Što povezuje bračke legende i Andersenove bajke? Kakve su moderne bajke: one političke pred izbore? Otići ili ostati pitaju se i Englezi vezano uz članstvo u Europskoj uniji, i to na referendumu koji se održava upravo na dan početka Festivala.
Jutarnji dio Festivala rezerviran je za TRUDNU TEĆU, bolsku marendu (petak i subota). U tećama će se naći baltička i jadranska riba, čiju će pripremu nadgledati danski kuhar Robert Mani. Teće donose bolski restorani Vagabundo i Mali raj te hotel Kaštil, hotel Lipa iz Postira i konoba Bokuncin iz Sutivana. Okupljeni će guštati uz bolsko vino Stina. Djeca iz bolskog vrtića pripremat će sendviče sa danskom ribom i tamnim kruhom koji će nam zamijesiti pekara Kruščić iz Splita.
O bajkama i legendama, odlascima i ostancima govorit će Đurđica Žlebačić Sorensen, prevoditeljica s danskom adresom, koja hrvatske pisce prevodi na danski, a danske na hrvatski, Ivana Bodrožić, književnica, Irena Lukšić, spisateljica, prevoditeljica i urednica biblioteke “Na tragu klasika”. Razgovor će moderirati Davor Mandić, a iz Beograda dolazi kontrabasist Aleksandar Miljković. Na završnu večer nastupit će danski džezisti Olav i Ivan Harslof te DJ Vex. (m.d.)

(101) objavljeno  22. 06. 16. u 00:15 h 

********************


alt


PEČENI ODOJAK PO 60 KN

Mesnica „Provjereni“ koja radi u prodajnom centru „Studenac“ na Bračkoj cesti, u srijedu u 12.30 sati prodavat će pečeni odojak po 60 kuna kilogram. To je prodajna akcija zbog pobjede Hrvatske u igri sa Španjolskom. Kupci odojka dobit će još i ćevapčiće – besplatno.

(101) objavljeno  22. 06. 16. 00:10 h 
utorak, 21. 06. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


ZABAVOM NA RIVI, OTVORENO JE BOLSKO LITO

Službeno je u ponedjeljak otvoreno 27. Bolsko lito. Do 21. rujna Centar za kulturu općine Bol, dogovorio je niz manifestacija koji će se organizirati na rivi, u Galeriji Doma kulture, Teatrinu Dva ferala, Samostanskoj crkvi (Dominikanskom samostanu). Turisti i domaći ljudi vidjet će izložbe, kazališne predstave za djecu i odrasle, koncerte zabavne i ozbiljne glazbe, ljetni karneval …
Bolske litnje noći od ove godine su svakog ponedjeljka na rivi. Kako će to izgledati znamo od ranijih godina, ali su ovog ponedjeljka štandovi s gastronomskom ponudom bili dekorirani novim stolnjacima, a prodavači i prodavačice bili su u jednoobraznim majicama.
Na manifestaciji Živilo lito u glazbenom dijelu nastupila je grupa „Ritam“, igrala se i tombola, a svoje znanje i umijeće prezentirali su i mladi članovi baletnog studija „Bol“. (j.e.)

(100) objavljeno  20. 06. 16. u 23.55 h 

********************


alt


alt


alt


MOJ VRT: PRIZNANJA NAJBOLJIMA

Naš je portal bio inicijator akcije izbora najljepšeg vrta ili okućnice. Posebno povjerenstvo, Ada Seferagić, profesorica biologije, Jadranka Nejašmić, ravnateljica Općinske knjižnice i Tino Vuković, kustos Galerije Branislav Dešković, obišli su 25 lokacija i nije im bilo lako odlučiti kome dati priznanje. Na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak, na terasi Galerije B. Dešković, priznanja su dobili: Marija Vrca, Jerka Karan, Desanka Martinić, Maja Baković, Ceda Marinković, Mirjana Bonačić, Jerka Cvitanić, Jadranka Nejašmić, restoran Mali Raj i Villa Giardino.
Akciju portala boljani.info, kako je naglasio urednik Joško Egekher, pomogli su kao pokrovitelji i sponzori Centar za kulturu i Turistička zajednica općine Bol.
Dobitnicima priznanja i organizatorima čestitao je načelnik Tihomir Marinković koji je obećao podršku ovoj akciji, kazavši da će se dogodine aktivnije uključiti Općina i TZO.
Opširnije sa svečanosti pročitajte u rubrici Moj vrt u srijedu ili kliknite OVDJE.

(99) objavljeno  20. 06. 16. u 23.45 h 

********************


alt


POČINJE PRIKAZIVANJE NA TERASI

Kino Mediteran Bol počinje ljetnu sezonu ovog utorka (21. lipnja) u 21:15 i to sa animiranim hitom za djecu "POTRAGA ZA DOROM".
- Prepustite vaše mališane nama na čuvanje, a vi uživajte u TV prijenosu iz Francuske – savjetuju iz kina Mediteran. Bit će to prva predstava, ove sezone, na terasi.
Kino nastavlja s radom i dan kasnije uz "MAJSTORE ILUZIJE 2" (21:30), a potom u petak uz novi nastavak "DANA NEZAVISNOSTI" (21:30). Tjedan završava u nedjelju, projekcijom "ALISE IZA OGLEDALA" (21:15) u kojoj mogu uživati i djeca i odrasli! (a.m.)

(98) objavljeno  20. 06. 16. u 23.40 h 

********************


alt


NEOBIČNA TRGOVINA NA RAČIĆU

Bol, zahvaljujući Dragi Eteroviću, dobio je jedinstvenu trgovinu: prodaju autohtone hrane, ali se prije kupovine može i degustirati. Od utorka (21. lipnja) na Račiću, od 8 do 24 sata, prodavat će se sve domaće: mlijeko, hrenovke, kolači, sirevi, medovi, kruh, vino od višnje, kupine i jagoda, ali i domaća kozmetika… (j.e.)

(97) objavljeno  20. 06. 16. u 23.40 h 

********************


alt


PRODAJE SE RIBA

Zbog vremenskih (ne)prilika – jakog mrtvog mora – „Svjetlica“ se dan ranije vratila iz ribolova u bolsku luku. Ne baš veliki ulov bit će na prodaji u utorak ujutro nakon 6 sati u bolskoj ribarnici.

(96) objavljeno  20. 06. 16. u 23.35 h  
ponedjeljak, 20. 06. 2016.     ********************


alt


POČINJE 27. BOLSKO LITO

Manifestacijom Živilo lito, ovog ponedjeljka (20. lipnja) službeno se otvara i 27. Bolsko lito. Centar za kulturu pripremio je, kao i obično, bogat ljetni program: izložbe, koncerte zabavne i ozbiljne glazbe, predavanja, kazališne predstave za djecu i odrasle …
U ponedjeljak od 20 sati najprije će nastupiti dječji baletni studio „Bol“ , a gosti su im baletni prvaci iz HNK Split.
Tombola, omiljena igra Bolki, ali sve više i gostiju, počinje u 20.30 sati. Nakon tombole slijedi gastronomsko-zabavni program, a za dobro raspoloženje zadužena je grupa „Ritam“.
Štandovi s gastronomskom ponudom, prema najavi iz Ureda TZO, posebno će ovoga ljeta biti dekorirani. (j.e.)

(95) objavljeno  20. 06. 16. u 00:05 h 

********************


alt


TURIZAM: ODAKLE NAM DOLAZE GOSTI?

Treći dan pišemo i komentiramo neke statističke podatke iz 2015. godine koje je nedavno javno objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Mnogi, na primjer, nisu znali da je u Bolu boravilo 86.609 inozemnih gostiju iz preko 60 država, ali i 8.150 domaćih turista.
Najbrojniji su bili 2015. gosti iz Njemačke (11.149), zatim Austrije (11.013), Švedske (6.229), Italije (6.208), Ujedinjenog Kraljevstva (5.584), Slovenije (5.416), Francuske (5.004), Norveške (3.879), Češke (3.509), Poljske (3.259), Slovačke (2.033), Švicarske (2.027), SAD (1.850), BiH (1.755), Nizozemske (1.641), Mađarske (1.583), Finske (1.543), Australije (1.328), Španjolske (1.141), Kanade (1.030), Rusije (1.025), Srbije (935), Rumunjske (739), Belgije (704), Ukrajine (591), Danske (586), Irske (535), Portugala (316), Brazila (236), Novog Zelanda (230), Argentine (212), Kine (209), Litve (207), Estonije (192), Makedonije (169), Čilea (160), Indije (132), Bugarske (97), Južne Afrike (94), Crne Gore (92), Jordana (89), Izraela (86), Letonije (86), Turske (77), Luksemburga (74), Bjelorusije (43), Grčke (42), Malte (25), Indonezije (22), Tajvana Kina (21), Kazahstana (16),  Omana (15), Cipra (12), Maroka (9), Jordana (3), Tajlanda (1), Tunisa (1) … Njima bi trebalo pridodati i 150 gostiju iz ostalih država Europe, 92 iz Sjeverne Amerike i 181 gost iz ostalih država Južne i Srednje Amerike koji nisu pojedinačno navedeni u tabeli statistike.

(94) objavljeno  19. 06. 19. u 24:00 h 

********************


alt


DVA VLAKIĆA ZA PLAŽU

Turistički vlakići vozit će od ponedjeljka od 9 do 19 sati. S vožnjom počinju u 9 sati prema plaži Zlatni rat istovremeno od benzinske postaje i Samostana.
Od 9 do 19 sati od benzinske postaje polazi se na puni sat za Zlatni rat, svaki sat vremena, a na pola sata je povratak do benzinske postaje. U 12:30, 13:30, 14:30 i 15:30 sati vozit će i drugi vlakić prema plaži, a vraća se na puni sat. 
Iz Samostana prema Zlatnom ratu polasci su u 9:00, 11:00 i 17:00 sati, a sa Zlatnog rata prema Samostanu u 10:00, 12:00 i 16:00 sati. (j.e.)

(93) objavljeno  19. 06. 16. u 23.55 h 

********************


alt


alt


BALETU NE SMETA NI KIŠA

Vrijeme je u nedjelju navečer bilo milostivo prema mladim baletanima i balerinama koji su nastupali u Teatrinu Dva ferala. Koju minutu nakon završetka nastupa baletnog studija „Bol“ počela je kiša, pa je pripremljene kolače za izvođače i publiku trebalo preseliti u prostorije Doma kulture.
Divno je bilo sat vremena pratiti nastup jednog od studija Centra za kulturu koje je pripremala Nives Rumora. Kratko će nam se predstaviti i u ponedjeljak navečer na pozornici na Trgu na rivi, na otvaranju Bolskog lita. (j.e.)

(92) objavljeno  19. 06. 19. u 23.50 h  

********************


alt


NOVI RED VOŽNJE ZA AUTOBUSE

Od ovog ponedjeljka (20. lipnja) Autotrans uvodi dodatne autobusne linije po otoku. Umjesto 6 linija iz Bola za Supetar sada će ih biti 9 i to svaki dan pa i nedjeljom i praznikom. Prvi autobus iz Bola plazi u 7:40, a do sada je to bilo u 6:35 sati. Zadnji autobus iz Bola je u 21:15.
Iz Supetra prema Bolu ima 12 polazaka, prvi u 6:15, a zadnji u 20:30 sati.
Sada se autobusom može direktno iz Zagreba u Bol i natrag.
Za Sumartin je autobus u 8:15, 11:20 i 15:45 sati, a iz Sumartina u 9:00, 12:05 i 18:05.
Za pogledati novi red vožnje autobusa kliknite OVDJE. (j.e.)

(91) objavljeno  19. 06. 16. u 23.15 h 

********************


alt


MOJ VRT: TKO SU DOBITNICI PRIZNANJA?

Izborno povjerenstvo, čiji je zadatak bio obići 25 kandidata, i odabrati – najbolje, obavilo je taj zadatak. To su učinili Ada Seferagić, Jadranka Nejašmić i Tino Vuković, a naš portal, kao inicijator akcije i medijski pokrovitelj, u broju od utorka objavit će njihovo izvješće s imenima koji su zaslužili priznanje.
Spremni smo i iduće godine medijski popratiti izbor najljepših vrtova i okućnica, bez obzira tko će biti organizator. (j.e.)

(90) objavljeno  19. 06. 16. u 23.45 h 

********************


alt


U KONOBI „RAJ“ SERVIRA SE I GLAZBA

Preuređena konoba „Raj“ u Murvici nije samo mjesto gdje se može uživati u jelu i piću. Od ponedjeljka do petka na programu su i glazbene poslastice, a nastupaju ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom Mario Dragičević, četvrtkom Nebojša Ursić Kole, a za petak se dogovara gostovanje klape „Kantaduri“.
Može se koristiti i besplatna usluga konobe: prijevoz, ako bude trebalo, od konobe do Bola. (j.e.)

(89) objavljeno  19. 06. 16. u 23.40 h 
nedjelja, 19. 06. 2016.     ***************


alt


TURIZAM: AUSTRIJANCI NAJRADIJE U BOLU

Statistički podaci o turističkom prometu u 2015. godini mnogo toga nam govore. Samo treba znati to pročitati i koristiti u planiranju i obradi određenih tržišta.
Promatrajući brojke naše Županije po broju noćenja turista iz pojedinih zemalja, ispada da je za Austrijance Bol destinacija br. 1. (Na drugom mjestu je Split, pa Trogir, Makarska, Tučepi …). Za turiste iz Švedske smo na trećem mjestu, za Slovence i Britance smo peti, za Hrvate i Francuze šesti, a za turiste iz Njemačke Bol je na 8. mjestu u Splitsko-dalmatinskoj županiji …
Koliko tko ostaje na odmoru? Rusi najduže – 9 dana. Po 8 dana u 2015. godini  boravili su Česi, Slovaci, Srbi i Ukrajinci, a po 7 dana Poljaci, Slovenci, Nijemci i Norvežani. Po 6 dana ljetovali su Austrijanci, Mađari i Šveđani. Najkraće ostaju Australci i Amerikanci, samo po 3 dana.
Najviše noćenja u županiji u 2015. godini imali su Nijemci, prvi put nakon dominacije Čeha koji su sada drugi, a Poljaci treći … (j.e.)
(Sutra: nastavak statističkih podataka iz 2015. godine)

(88) objavljeno  19. 06. 16. u 00:05 h 

********************


alt


REVIJALNA VEČER POBJEDNIKA

Na Revijalnoj večer pobjednika u Teatrinu Dva ferala bolska je publika mogla vidjeti i poslušati tri debitantske klape iz prethodne večeri: mušku klapu „S. Nikola“ iz Metkovića koja je osvojila simpatije i nagradu publike te po ocjeni stručnog povjerenstva dvije najbolje klape koje će nastupiti u Omišu. To su ženska klapa „Orca“ iz Splita i muška klapa „Stine“ iz Zagreba. Kao gosti nastupila je dubrovačka klapa „Kaše“.
Natjecanje klapa debitanata i sutradan Revijalna večer pobjednika u Bolu se organiziraju već 16 godina. (j.e.)

(87) objavljeno  18. 06. 16. u 24:00 h 

********************


alt


DVA VLAKIĆA DO ZLATNOG RATA

Od ponedjeljka, kako su nas obavijestili koncesionari, dnevno će dva turistička vlakića, od 9 do 19 sati, voziti do plaže Zlatni rat. Jednome će polazna stanica biti na autobusnoj stanici, a drugom kod Samostana.
Cijena prijevoza je za odrasle 15 kuna.
Red vožnje bit će istaknut na svakoj stanici, a mi ćemo ga objaviti i na ovom portalu. (j.e.)

(86) objavljeno  18. 06. 16. u 23.55 h  
subota, 18. 06. 2016.     ********************


alt


TURIZAM: BOL JE SEDMI U ŽUPANIJI

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije objavila je zanimljive turističke podatke za 2015. godinu. Istina, učinjeno je to s malim zakašnjenjem, ali je bilo opravdanih razloga. Svi materijali mogu se pogledati na njihovim službenim stranicama: www.dalmatia.hr
Po ostvarenim noćenjima u Hrvatskoj, SDŽ je na drugom mjestu (13,288.805), a prva je Istarska županija (20.966.561).
U našoj županiji, po broju noćenja, na prvom je mjestu Split (1.353.957), zatim Makarska (1.193.286), Baška Voda (980.995), Omiš (720.887), Tučepi (659.586), Trogir (609.613) pa je sedmi Bol (592.354 noćenja) itd.
Brač je 2015. godine ostvario 1.523.241 noćenje. Bol je prvi, Supetar drugi (526.391), slijede Postira (125.082), Sutivan (104.040) … (j.e.)
(Sutra: nastavak zanimljivih turističkih podataka)

(85) objavljeno  18. 06. 16. u 00:50 h 

********************


alt


ŠTO ZNAČI PRODULJENJE PISTE?

Na poziv direktora aerodroma Brač Tonća Peovića u petak je u aerodromskoj zgradi održan sastanak turističkih djelatnika s Brača, uglavnom direktora Turističkih zajednica. Najavili su svoj dolazak i sa Hvara, ali su morali otkazati jer je bila u prekidu katamaranska veza Jelsa – Bol.
Direktor Peović upoznao je nazočne s novim projektima, ali i planovima za iduću godinu. Najznačajnije je svakako produljenje piste za 420 metara, prema jugu, što će omogućiti slijetanje većih zrakoplova. Dosta je vremena utrošeno na planiranju, projektiranju, otkupu terena i izmjenama GUP-a. Potrebni certifikati očekuju se već krajem ljeta, a vjeruje se kako će većim zrakoplovom doputovati krajem listopada i sudionici na Danima turizma u Bolu.
- Mi smo spremni ponuditi dodatne usluge našim putnicima – rekao je T. Pejović. – Na primjer, da odmah po dolasku na odmor, već na erodromu dobiju ključ od hotelske sobe, gdje će ih čekati prtljaga. Na isti način bi se organizirao i povratak: na recepciji bi predali prtljagu koja bi ih čekala na aerodromu gdje putuju.
Nekada je brački aerodrom imao i do 30 tisuća putnika, a ove godine računaju na povećanje sa 10 na 15 tisuća. U 2017. moglo bi ih znatno više ako se uspostavi stalna avionska linija iz Francuske odakle će gosti dolaziti u bolske hotele. (j.e.)

(84) objavljeno  18. 06. 16. u 00:45 h 

********************


alt


alt


OSKAR ZNANJA ZA ROBOTIČARE

Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove su godine Oskarom znanja nagradili državne i međunarodne prvake. Već dvanaest godina Oskarima se nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici te njihovi mentori. Tu vrijednu nagradu zaslužili su i bolski robotičari koji su na međunarodnom natjecanju iz robotike u austrijskom Innsbrucku osvojili 2. mjesto. 
Svečanoj dodjeli i preuzimanju vrijednih kipića, u ime učenika Osnovne i Srednje škole Bol i mentorice Lucije Špacal, prisustvovala je nagrađena učenica Dora Marinković u pratnji ravnatelj Osnovne škole Bartula Bakulića i pedagoginje Ane Bodlović.
Na povratku prema kući ostalim robotičarima je priređeno malo iznenađenje. Oskare znanja i priznanja uručio im je ravnatelj u Primoštenu gdje se pripremaju za nadolazeće  svjetsko prvenstvo u Leipzigu. (A. Bodlović)

(83) objavljeno  18. 06. 16. u 00:40 h 

********************


alt


U OMIŠ IDU „ORCA“ i „STINE“

Po šesnaesti put u Bolu je u petak održana Večer debitantskih klapa. Njih 11 borilo se za nastup na 50-om Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Publika je nagradila mušku klapu „Sv. Nikola“ iz Metkovića, a stručno povjerenstvo je proglasilo najboljima s pravom nastupa u Omišu: žensku klapu „Orca“ iz Splita i mušku klapu „Stine“ iz Zagreba.
U subotu je na programu Revijalna večer pobjednika, također u Teatrinu Dva ferala s početkom u 21 sat. Gost je klapa „Kaše“ iz Dubrovnika. (j.e.)

(82) objavljeno  18. 06. 16. u 00:40 h 

********************


alt


USKORO PANORAMSKI LETOVI

Sa bračkog aerodroma uskoro će biti moguće koristiti panoramske letove i nadletati Brač, Hvar i Šoltu. Ta će se ponuda realizirati u suradnji s tvrtkom AirAction iz Zadra. Oni imaju odgovarajuću europsku licenciju za taj posao, a letovi bi bili vikendom avionom cessna 172. (j.e.)

(81) objavljeno  18. 06. 16. u 00:35 h

********************


alt


KATAMARAN OTIŠAO BEZ PUTNIKA (2)

Bilo je komentara na događanja u bolskoj luci, kada u četvrtak ujutro katamaran nije ukrcao sedamdesetak putnika za Split. Zbog juga kapetan katamarana tražio je, zbog sigurnijeg pristajanja, malo više prostora na operativnoj obali, ali su tamo bila privezana dva broda, jedan uz drugoga.
Vlasniku „Božidara“, jednog od dva privezana broda na Velom mostu, zasmetalo je što ga spominjemo u negativnom kontekstu. Istina, on se privezao uz „Svjetlicu“ s dozvolom lučkog redara i bio je unutar crvene crte koja označava granicu za privez broda. Međutim, katamaran je tražio više prostora, a kako nitko nije pomicao privezane brodove, katamaran je bez bolskih putnika krenuo za Split.
Brod „Božidar“ je u cijeloj ovoj priči, kao i „Svjetlica“, najmanji krivac. Eventualno utvrđivanje prave istine (je li „Božidaru“ netko rekao da mora ujutro isploviti prije dolaska katamarana, je li netko pokušao probuditi posadu …) to za onih sedamdesetak koji su ostali na rivi, sada ništa ne znači. Mi smo to napisali sa željom da se to – nikada više ne ponovi! (j.e.)

(80) objavljeno  18. 06. 16. u 00.30 h 

petak, 17. 06. 2016.     ********************


alt

LIVE CAM: Putnici strplivo čekaju na katamaran


alt

LIVE SAM: čeka i katamaran da mu se oslobodi dio Velog mosta


alt

Jedrenjak "Božidar" je bio 7 metara duži od "Svjetlice"


NAŠA POSLA: KATAMARAN OTIŠAO BEZ PUTNIKA!

Već smo navikli da u zimskim mjesecima nema katamarana u bolskom portu. Međutim, ono čemu smo svjedočili u četvrtak (16. lipnja) nije se trebalo dogoditi! Katamaran je u 6.30 došao sasvim blizu Velog mosta, a onda je kapetan smatrao da mu treba za pristajanje, zbog juga, malo više prostora na operativnoj obali. Ali to nije bilo moguće, jer su na Velom mostu, jedan uz drugog, bili privezana dva broda: Svjetlica i jedrenjak Božidar. (Jedrenjak za privez i noćenje plaća 12 kuna po metru dužnom broda.)
Sedamdesetak putnika je s nevjericom gledalo kako se katamaran okreće prema Splitu. Njima je jedino preostalo taksijem ili autobusom preko Supetra za Split. Troje je Boljana zakasnilo na posao, neki na liječnički pregled, a neki su turisti propustili avionsku vezu za Njemačku …
Jugo je bilo najavljeno, pa se trebalo za to i pripremiti. Ne dozvoliti, na primjer, da jedrenjak bude privezan ili da se barem osiguralo da ujutro isplovi prije dolaska katamarana. Jedrenjak je 7 metara, sa svojim baštunom na provi, bio duži od Svjetlice.
Vodećoj turističkoj destinaciji ovo se ne smije dogoditi, a nikako ponoviti. (j.e.)

(79) objavljeno  16. 06. 16. u 22.45 h 

********************


alt


„TKO PJEVA ZLO NE MISLI“

Naziv je to najgledanijeg hrvatskog filma iz 1970. godine. Aktualno je to ovih dana zbog nastupa klapa, koje će pjevati u Teatrinu Dva ferala u petak i subotu. Čekajući njihov dolazak, Bolke su došle na kavu u Taveru Riva i – zapjevale. Pomogao im je voditelj bolske klape Srećko Damjanović. (j.e.)

(78) objavljeno  16. 06. 16. u 22.40 h 

********************


alt


OGRADA SE POSTAVLJA

Točno prema najavi solinska „Kovinoelektra“ počela je u četvrtak postavljati ogradu na potpornom zidu u Ulici Hrvatskih domobrana, nasuprot ulaza u hotel „Bol“. Istina, postavljen je već dio od ukupno 60 metara, ali je za vjerovati da će se radnici, unatoč jugu, vratiti u petak iz Solina, kako bi završili posao na gradilištu gdje se počelo kopati 30. ožujka.  (j.e.)

(77) objavljeno  16. 06. 16. u 22.35 h 

********************


alt


alt


alt


JUGO U SLABLJENJU

Jugo nas u četvrtak nije trebalo iznenaditi jer je bilo i najavljeno. Ujutro, prvi put u lipnju, u posljednje četiri godine koliko pratimo dolaske i odlaske katamarana, nije isplovio iz Bola s putnicima, ali isti dan. po drugi put, nije ga bilo u Bolu zbog jakog juga. Iz istih razloga (jugo) bit će u prekidu katamaranska linija i u petak ujutro: Jelsa – Bol – Split, o čemu piše (na hrvatskom i engleskom) na kiosku na Velom mostu, gdje se prodaju putne karte. Pohvalno je što je naveden i red vožnje autobusa Bol - Supetar.
Svi su katamarani na splitskom području ostali u četvrtak privezani uz rivu, a u prekidu su bile i trajektne linije Makarska – Sumartin i Drvenik – Sućuraj.
Meteorolozi predviđanju slabljenje juga tijekom petka. Međutim, za nedjelju navečer najavljuju pogoršanje vremenskih prilika uz mogućnost kiše. (j.e.)

(76) objavljeno  16. 06. 16. u 22.30 h 
četvrtak, 16. 06. 2016.     ********************


alt


PETAK: VEČER KLAPA DEBITANATA

Tradicionalno po šesnaesti put u Bolu će u petak 17. lipnja nastupiti debitantske klape kako bi jedna a možda i dvije izborile nastup na 50-om Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2016. Na posljednjoj ovogodišnjoj natjecateljskoj večeri Festivala izvan Omiša za nagrade stručnog povjerenstva i publike borit će se 11 klapa debitanata (9 muških i 2 ženske) i to: ženske klape Bura M  iz Mostara i Orca iz Splita te muške klape: Eufemija iz Raba, Melos iz Ptuja, Mindel iz Ploča, Okruk iz Okruga Gornjeg, Rikordo iz Blata, Stine iz Zagreba, Studenac iz Kruševa (BiH), Sv. Mihovil iz Proložca i Sv.Nikola iz Metkovića.
Godine 2001., na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i voditeljice Bolskog lita, pokrenuto je premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol.
Proteklih 7 godina debitantske večeri u Bolu organizira Centar za kulturu Općine Bol, srdačno, spontanom susretljivošću i ljubaznošću svih djelatnika, a posebno ravnateljice Centra Ivane Bošković Ivičić.
Za Omiški festival Bol je postao regrutno središte iz kojeg je tijekom proteklih četrnaest godina izniklo čak 165 novih klapa. Dodajući tome i 11 ovogodišnjih klapa debitanata ukupan broj je 176 klapa!
Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radit će u petak u sastavu prof. Velebit Veršić, mo. Mojmir Čačija i mr. Marijo Krnić. Voditelj programa je Joško Bonaći, a početak je u 21 sat u Teatrinu Dva ferala.
U subotu je na programu Revijalna večer pobjednika uz gostovanje klape Kaše iz Dubrovnika. (o.f.)

(75) objavljeno  15. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt


MIKROBIOLOŠKA ANALIZA: MORE JE „IZVRSNO“

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, po drugi put je ove sezone (6. lipnja) uzimao uzorke mora na bolskim plažama: Martinica, Borak te s obije strane Zlatnog rata. Mikrobiološka analiza je potvrdila je more uokolo Bola ponovo - „izvrsno“. Ispitivalo se na prisustvo Enterokoka i Escerichie coli. Za ocjenu „izvrsno“ rezultat može biti do „60“, a na Zlatnom ratu je – „0“.
More na Martinici i Borku je također dobilo ocjenu „izvrsno“. (j.e.)

(74) objavljeno  15. 06. 16. u 22.45 h 

********************alt


LJETNO RADNO VRIJEME

Najprije su Ljekarna i INA promijenili radno vrijeme prilagodivši ga sve većem broju gostiju u Bolu, a onda je to prošlog ponedjeljka učinila i Splitska banka. Od srijede 15. lipnja novi raspored rada ima i Poštanski ured. Od ponedjeljka do petka otvoreni su od 8 do 21 sat, a subotom od 8 do 12 sati. Nedjeljom i praznikom su zatvoreni.
Ljekarna je najavila novi raspored rada nakon 1. srpnja. (j.e.)

(73) objavljeno  15. 06. 16. u 22.40 h 
srijeda, 15. 06. 2016.     ********************


alt


alt


USPJEŠAN NASTUP MLADIH GLAZBENIKA

Utorak je rezerviran za koncerte klasične glazbe u Velikoj (Samostanskoj) crkvi, a ljetnu sezonu otvorili su mladi učenici bolskog područnog odjela splitske Glazbene škole Josipa Hatzea. Njih 12 pokazalo je svoje usvojeno znanje, a prethodno su na završnim ispitima pokazali odlično znanje u poznavanju glazbene teorije, tehnici i vještini muziciranja. Bio je to, u utorak 14. lipnja, njihov završni koncert.
Područni glazbeni odjel u Bolu djeluje već 19 godina o kojem cijelo to vrijeme vodi brigu Jadranka Nejašmić, na čiju je inicijativu i ova mala glazbena škola osnovana u Bolu. (j.e.)

(72) objavljeno  14. 06. 16. u 23 h 

********************


alt


JOŠ JEDAN TUŠ NA PLAŽI

Nakon plaže Potočine, montiran je još jedan tuš i to na plaži rezerviranoj za invalide. Istina, još treba do tuša dovesti vodu kako bi bio u funkciji, ali nije to jedino što treba dovršiti. Čeka se na montažu lifta koji je u Bolu u skladištu nekoliko godina, a treba javno objaviti i kako (i kada) će se koristi.
U planu je na ovoj plaži za invalide ugraditi i WC, ali to će biti tek za ljeto 2017. (j.e.)

(71) objavljeno  14. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt


LJETNO KINO OD UTORKA!

Prema najnovijim informacijama, prikazivanje filmova na terasi, počet će od utorka 21. lipnja. Digitalna oprema premještena je iz dvorane na terasu, a kino projekcije biti će svakog dana osim – ponedjeljkom. Taj dan se u Bolu organiziraju Bolske litnje noći, uz gastronomsko-glazbenu ponudu na rivi. (j.e.)

(70) objavljeno  14. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt


ŠIRI SE PONUDA NA TRŽNICI

Na bolskoj tržnici otvoren je i treći štand s bogatom ponudom voća i povrća. Vlasnik mu je Branko Grubišić, a za razliku od dva druga štanda, ovdje poslužuju dvije mlade dame. Na ostalim su štandovima, naime, samo  – muškarci. (j.e.)

(69) objavljeno  14. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt

Gosti iz Francuske s direktorom Ureda TZO Bol


NAŠI GOSTI

U Bolu je od 12. do 14. lipnja  boravio francuski turistički pisac Jacques Campare  sa suprugom  Liliane Dierickx Campare.
Jacques Campare je bio dugogodišnji generalni tajnik FIJET-a (Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca), a trenutno obavlja funkciju generalnog tajnika europskog udruženja novinara i potpredsjednik je francuskog udruženja FIJET-a.
Tijekom svog boravka u Bolu razgledali su kulturne i povijesne znamenitosti, vinski podrum te turističke potencijale destinacije. Svoj boravak na otoku Braču nastavljaju posjetom i boravkom u Pučišćima. (o.ć.)

(68) objavljeno 14. 06. 16. u 22.45 h 
utorak, 14. 06. 2016.     ********************


alt


alt


BLAGDAN SV. ANTE

U povodu blagdana sv. Ante u istoimenoj crkvici na Loži služila se u ponedjeljak sveta misa. Misno slavlje predvodio je bolski župnik o. Damir Šokić.
Obitelj Kukoč, koja vodi brigu o crkvici, po starom običaju, pozvala je vjernike na tratamenat u caffe baru Big Blue. (j.e.)

(67) objavljeno  13. 06. 16. u 22 h

********************


alt


alt


POMAKNUTI SU KANDELABRI

Ako smo u nedjelju u Bolskoj kronici pisali o radovima u Ulici Hrvatskih domobrana i kandelabrima, skoro pa po sredini Ulice Petra Hektorovića, onda je red napisati da su radnici „Elektrodalmacije“, pogon Brač i „Grabovog rata“ u ponedjeljak sve to sanirali. „Grabov rat“ je premjestio kandelabre, a „Elektrodalmacija“ je izvršila potrebna prespajanja.
Sada na toj cesti, gdje su radovi počeli 30. ožujka, predstoji postaviti zaštitnu ogradu u dužini od 70 metara. Taj posao će izvesti „Kovinoelektra“ iz Solina, a u telefonskom razgovoru odgovorna osoba nam je potvrdila da će to biti učinjeno još ovoga tjedna. (j.e.)

(66) objavljeno  13. 06. 16. u 21.55 h 

********************


alt


alt


NASTUP ZBORA „ČARČOJAK“

Dječji zbor „Čarčojak“ održao je u ponedjeljak u Galeriji Doma kulture završni koncert. Njihov uspješan nastup rezultat je njihovog talenta i upornog rada, a zasluga svakako pripada i voditelju zbora Srećku Damjanoviću.
S radom „Čarčojak“, koji je dio aktivnosti u sklopu Centra za kulturu, nastavit će na jesen, nakon ljetnih školskih praznika. (j.e.)

(65) objavljeno  13. 06. 16. u 21.50 h 

********************


alt


JEDRENJACI NA RAČIĆU

Još od prošlog ljeta vezuju se brodovi uz novoizgrađeno privezište na Račiću. Dubina od 3,5 metra, uz samu rivu, omogućuje pristajanje i većih brodova poput jedrenjaka na našoj slici. Dobra je to vijest jer će u srpnju i kolovozu dolaziti u Bol mnogo izletničkih brodova, a operativne obale će biti manje jer će svakodnevno uz Veli most od 12.30 do 16.15 sati biti privezan katamaran sa izletničke linije Dubrovnik – Bol – Dubrovnik. Mogućnost pristajane na Račiću umnogome će olakšati dolaske i odlaske izletničkih brodova sa Hvara i Makarskog primorja. (j.e.)

(64) objavljeno  13. 06. 16. u 21.45 h 

********************


alt


ZAVRŠNI KONCERT MLADIH GLAZBENIKA

Devetnaesta godina djelovanja Područnog odjela Glazbene škole Josipa Hatzea u Bolu završila je ispitima iz solfeggia i glasovira. Na žalost, naši učenici nemaju mogućnost učenja nekog drugog instrumenta. Matična škola opravdava to nedostatkom profesora koji bi htjeli putovati dva puta tjedno u Bol.
Na završnim ispitima desetero učenika iz Bola: Tonka i Lucija Ivičić, Mlado Karmelić, Nina i Leon Lisičar, Tia Živković, Ema Tomić, Iva Marjanović, Nicol Lovrić i Mia Pivčević, po jedan iz Sumartina: Nikola Borojević  i Selaca: Jure Eterović, pokazalo je odlično znanje u poznavanju glazbene teorije, tehnici i vještini muziciranja. Pored dobrih i stručnih pedagoginja: prof. Maje Novak i prof. Višnje Marović i uz glazbenu nadarenost, za postizanje uspjeha neophodno je uporno i kontinuirano vježbanje.
Završni koncert, na kojem će nam pokazati usvojeno znanje, održat će ovoga utorka, 14. lipnja u Velikoj crkvi s početkom u 20 sati. Kao gošća nastupit će mlada gitaristica Ivana Kovač, višestruko nagrađivana učenica iz Područnog odjela Kaštela u klasi prof. Vicka Novaka. (j.n.)

(63) objavljeno  13. 06. 16. u 21.40 h 

********************


alt


UKLJUČENA I TREĆA LIVE KAMERA

Događanja u Bolu sada se mogu pratiti preko tri kamere u živo. Jedna je još od ranije na zgradi Ureda TZO koja prikazuje događanja u luci i na Velom mostu. Druga je postavljena na zgradi škole i okrenuta je prema istočnom dijelu Bola a vidi se i dio pristaništa kod autobusne stanice. Sada je uključena i treća kamera koja prikazuje istočnu stranu plaže Zlatni rat.
Iz tehničkih razloga dolazi povremeno do kratkotrajnih prekida video zapisa, ali je sigurno da gledateljima to neće mnogo smetati. Kvalitetnije snimanje i prijenos slike bit će moguće nakon listopada za kada se planira povezivanje kamera kabelom, umjesto bežičnim putem.
Čitatelji našeg portala mogu pratiti snimanje kamera klikom na baner LIVE CAM koji je postavljen u desnom stupcu. (j.e.)

(63) objavljeno  13. 06. 16. u 21.40 h 
ponedjeljak, 13. 06. 2016.     ********************


alt


alt


MOGLO BI USKORO BITI  – GOTOVO

Nekih pomaka ipak ima na gradilištu potpornog zida i trotoara u Ulici Hrvatskih domobrana, ispred hotela „Bol“. Na trotoaru (nogostupu) postavljene su sve kocke, ali prometni znak nije uklonjen već je jednostavno okrenut i ponovno može zbuniti vozače koji poštuju prometnu signalizaciju.
Za potpuno uređenje potrebno je postaviti ogradu i pretpostavljamo da će se to učiniti što prije, prije nego se dogodi nesreća.
Ali nije to sve. Sada su, proširenjem kolnika u susjednoj ulici (Ulica Petra Hektorovića), tri kandelabra javne rasvjete ostala na kolniku. Ne može se sve urediti odmah, ali se može preprekama i signalizacijom označiti vozačima da im prijeti opasnost. (j.e.)

(61) objavljeno  12. 06. 16. u 21.25 h 

********************


alt


VEČERA UZ GLAZBU

Od 15. lipnja u restoranu-konobi „Raj“ u Murvici počinju večere servirati - uz glazbu. Program će biti svaki dan osim vikendom (subota i nedjelje) a nastupat će klapa „Kantaduri“, Mario Dragičević ili Nebojša Ursić Kole.
„Raj“ nastavlja s praksom da, po želji gostiju, organizira prijevoz od Murvice do Bola.
Ponudu restorana-konobe „Raj“ možete vidjeti na njihovoj Internet stranici pritiskom na baner koji je u desnom stupcu našeg portala. (j.e.)

(60) objavljeno  12. 06. 16. u 21.20 h 

********************


alt

Druženje šampiona: Lena Erdil, šampionka Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci i Markito Marinković, direktor TZO, višestrukog šampiona hrvatskog turizma


alt

Dio jedriličara na bolskoj rivi u subotu navečer


VISOKE OCJENE ZA ORGANIZACIJU

Svjetsko prvenstvu u jedrenju na dasci, uspješno je organizirano unatoč problemima s vjetrom. Naime, od pet dana, samo je tri dana vjetar bio povoljan za natjecanje. U muškoj i ženskoj konkurenciji bila su 74 natjecatelja koji su odvozili 64 utrke.
Kod jedriličara, drugu godinu za redom, svjetski je prvak Vicent Langer iz Njemačke. Drugi je naš Enrico Marotti, a treći je Basile Jacquin iz Francuske. Među prvih 20 su i petorica jedriličara iz Hrvatske: Luka Mratović (5.), Darko Antunović (14.), Marko Sekulić (15.), Ante Berlengi (17.) i Vladan Desnica (20.).
Kod žena najbolja je Lena Erdil iz Turske, druga je Maja Dziarnowska (Poljska), a treća Guilbaud Maelle iz Francuske. Naše četiri jedriličarke su među prvih dvadeset: Katarina Pelivan (15.), Urška Kavčić Desnica (18.), Vedrana Brnčić (19.) i Palma Čargo (20.).
- Organizacija je dobila maksimalne ocjene od Svjetske jedriličarske federacije i trenutno smo jedan od tri kandidata (Hyeres Francuska, Texel Nizozemska) za Europsko prvenstvo 2017. – izvjesio nas je Toni Bulić iz bolskog Zoo Station, koji je bio organizator i domaćin natjecanja u Bolu. (j.e.)

(59) objavljeno  12. 06. 16. u 21.15 h 

********************


alt


NOGOMETNA GROZNICA

Za navijače Hrvatske, Europsko nogometno prvenstvo počelo je u nedjelju utakmicom protiv Turske. Kao ni navijačima u Parizu, kiša nije smetala ni gledateljima pred TV ekranom u caffe baru „Marinero“. Velika murva bila im je relativno dobra zaštita, a nakon pobjede nitko se nije žalio na vremenske (ne)prilike. (j.e.)

(58) objavljeno  12. 06. 16. u 21.10 h 

********************


alt


RIBA U PONEDJELJAK

Na bolskoj ribarnici, ovog ponedjeljka (13. lipnja), nakon 17.30 sati prodavat će se riba koju je negdje u vodama oko Visa ulovila ribarica „Svjetlica“. Vremenske prilike nisu bile povoljne za ribolov, ali se zainteresirani mogu nadati povoljnom izboru. (j.e.)

(57) objavljeno  12. 06. 16. u 21.05 h  
nedjelja, 12. 06. 2016.     ********************


alt


alt


VJENČANJE NA ZLATNOM RATU

Pred matičarom Franom Marinkovićem dvoje mladih je svoje sudbonosno DA reklo u subotu nešto prije 16 sati. Uobičajena bi to bila vijest da vjenčanje nije obavljeno, drugi put ove godine, na plaži Zlatni rat. Nevjesta je Anne Simone Maintok (1986.) a ženik Patrick Schwieren (1977.) oboje iz Roglinga (Njemačka), a u Bolu su gosti kod Margite Petrić. Osim kumova, rodbine i prijatelja, vjenčanju je bio nazočan i ovlašteni sudski tumač za njemački jezik Krešimir Okmažić iz Bola.
Kao momak i djevojka dolazili su i ranije u Bol, koji je – čini se – njihova nova ljubav, te su zbog toga odlučili sklopiti brak u Bolu, a prvu bračnu noć provesti na – Braču. (j.e.)

(56) objavljeno  11. 06. 16. u 23.10 h 

********************


alt

"Karolina" je u subotu zamijenila "Novalju", ali se kasnilo 90 minuta


MUKE PO KATAMARANU

Zbog ponovnog kvara na katamaranu „Novalja“ u subotu su na splitskoj rivi čekali putnici za Bol i Jelsu. Nakon 90 minuta, umjesto u 16.30 krenuli su katamaranom „Karolina“ u 18 sati. U Bolu ih se iskrcalo u 19.10 sati 106, uglavnom inozemnih gostiju. Za Jelsu se u Bolu ukrcalo njih 30.
Hoće li se problemi s kvarovima riješiti do uključivanja novih linija? Za 1. srpnja „Jadrolinija“ je najavila svakodnevnu liniju Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i natrag. Start je 1. srpnja iz Splita u 14, a na prvo putovanje za Dubrovnik kreće se iz Bola u 16.15 sati. Objavljene su i cijene: iz Bola do Hvara 60 kn, do Korčule 100 kn, a do Dubrovnika 190 kuna. (j.e.)

(55) objavljeno  11. 06. 16. u 23 h 

********************


alt


OD SUBOTE LJETNO KINO?

Filmovi na terasi bolskog kina prikazivat će se, kako neslužbeno saznajemo, od subote 18. lipnja. Filmske predstave će biti šest puta tjedno, a jedan dan u tjednu bit će i filmovi za djecu.
Idućih dana ćemo izvijestiti detaljnije kao i o naslovima filmova. (j.e.)

(54) objavljeno  11. 06. 16. u 22.55 h

********************


alt


alt

1. Lena Erdil (Turska), 2. Maja Dziarnowska (Poljska), 3. Guilbaud Maelle (Francuska) ...


alt

1. Vicent Langer (Njemačka), 2. Enrico Marotti (Hrvatska), Basile Jacquin (Francuska)


ZAVRŠILO SVJETSKO PRVENSTVO

Podjelom priznanja najboljima i glazbenim programom kojeg je izvelo „Ljetno kino“ završeno je u subotu navečer Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci. U ime Općine Bol sve sudionike pozdravio je direktor TZO Bol Markito Marinković, čestitajući najboljima, poželivši im sretan povratak svojim kućama.
Više o rezultatima u sutrašnjoj Bolskoj kronici. (j.e. – foto: m. marinković)

(53) objavljeno  11. 06. 16. u 23.30 h 

subota, 11. 06. 2016.     ********************


alt


alt


alt


UČENICI BOLJI OD UČITELJA

U Osnovnoj školi Bol je zadnji dan nastave u ovoj školskoj godini iskorišten za sportske igre na otvorenom. Suočili su se timovi učenika protiv tima učitelja, a natjecali su se u nogometu, košarki i igri graničara. U tijesnoj borbu bolji su bili učenici, pa se može reći da je u OŠ Bol učenik svakako nadmašio svog učitelja. (a.b.)

(52) objavljeno  10. 06. 16. u 23.15 h 

********************


alt


PAUZA I U SPORTSKOJ ŠKOLI

Završetkom školske godine, završavaju i treninzi Unisport  sportske škole višestranog razvoja Bol. Ovoga petka održan je posljednji trening pred ljetnu pauzu koja se inače obilježava zajedničkim sportskim druženjem svih članova sportske škole na plaži Martinica. Zbog najave nepovoljnih vremenskih prilika u narednim danima, zajedničko druženje odgođeno je do daljnjega, a o terminu istog, članovi će biti obaviješteni preko službene facebook stranice sportske škole. Kako je najavljeno, treninzi će se prema planu nastaviti od 12. rujna tj. tjedan dana nakon službenog početka nastave. (t.b.)

(51) objavljeno  10. 06. 16. u 23.10 h 

********************


alt


PREDSTAVA I DVA KONCERTA

Kazališna hit predstava za djecu TAJNA SVIJETA, u izvedbi Kazališta Tvornica smijeha iz Zagreba, na programu je ove subote, 11. lipnja. Početak je u 18 sati u kino dvorani.
Mladi za mlade, ali i starije, pripremaju idućeg tjedna dva koncerta. Već u ponedjeljak u Galeriji Doma kulture s početkom u 18.30 sati izvest će se završni koncert dječjeg zbora „Čarčojak“.
U Dominikanskom samostanu u utorak u 20 sati završni je koncert polaznika Glazbene škole Josip Hatze Split, Podružnica OGŠ Bol. (j.e.)

(50) objavljeno  10. 06. 16. u 23.05 h 

*******************


alt


PRIVREMENA ZAMJENA

U petak je u bolsku luku umjesto katamarana „Novalja“ uplovio „Krilo Jet“. To je samo privremena zamjena i „Krilo Jet“ se iste večeri iz Jelse vratio u Split. U večernjim satima trebao je u Jelsu doploviti katamaran „Novalja“ i u subotu ujutro isploviti za Bol i Split, na redovitoj liniji. (j.e.)

(49) objavljeno  10. 06. 16. u 23 h 
petak, 10. 06. 2016.     ********************


alt

Ravnateljica dječjeg vrtića Mali Princ Jadranka Doljanin sa svojim predškoicima


alt

Predstava za rastanak


OPROŠTAJ S DJEČJIM VRTIĆEM

Prigodni su program u četvrtak (9. Lipnja) izveli mladi Boljani predškolskog uzrasta. Njih 17 od iduće jeseni umjesto u vrtić odlazit će u I. razred. Imat ćemo jednog više prvašića nego prošle jeseni.
Svojim tetama, roditeljima i djeci, koja će i dalje dolaziti u vrtić Mali princ, pripremili su program za oproštaj. (j.e.)

(48) objavljeno  09. 06. 16. u 23.05 h 

********************


alt


ZADNJI JE DAN NASTAVE

U petak (10. lipnja) zadnji je dan nastave u Osnovnoj i Srednjoj školi. Od subote su na ljetnom odmoru, a u školske klupe će ponovno 5. rujna.
U školskoj zgradi dolazit će idućih dana samo maturanti. I naravno njihovi nastavnici. (j.e.)

(47) objavljeno  09. 06. 16. u 23.00 h 

********************


alt


JOŠ SE GRADI I RADI …

Obazire li se netko na općinske propise o zabrani građevinskih radova (iskopi i građenje konstrukcije objekta) nakon 1. svibnja? Ne obaziru se ni vozači na prometnu signalizaciju (vidi sliku) da umjesto desno, voze pravo Ulicom Hrvatskih domobrana, kod hotela „Bol“. Tamo kao da nemaju namjeru završiti trotoar. Trebat će nešto dana da se postavi i zaštitna ograda jer je na nekim mjestima visina i do 6 metara.
Dočekali smo kraj školske godine, možda ćemo dočekati i završetak ovih radova? (j.e.)

(46) objavljeno  09. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt

Atrakcija za turiste: vožnja pinzgauerima (foto: tonči buljan)


NOVA PONUDA: PINZGAUER VOZILA

Neobična se tri vozila posljednjih dana mogu vidjeti na bolskim ulicama. Riječ je o pinzgauerima, terenskim vozilima proizvedenim u Austriji, a koji imaju široku primjenu u armijama širom svijeta. Sada se eto koriste u turističke svrhe, za razgledanje otoka po inače nepristupačnim terenima. U dva veća vozila može se ukrcati po 8 putnika, a u manje njih četvero.
Jednodnevni izleti počinju u 9 sati, a povratak je u 14 sati nakon što se pređe 90 kilometara, od čega 60 kilometara po brdovitom i neravnom putu. Prolazi se preko Trolokava, Vidove gore, Pustinje Blaca, Military tunela …
Cijena je 370 kn po osobi, a za rezervaciju se treba javiti na recepciji jednog od Bluesun hotela ili pored vozila koje će biti u večernjim satima parkirano na rivi ili Velom mostu. (j.e.)

(45) objavljeno  09. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt

Dio šetnice gdje je pao nesretni Francuz na stjenovitu plažu


alt

Cesta na zapadnom izlazu s plaže gdje je autom upao u potok jedan Boljanin


OZLIJEĐEN GOST IZ FRANCUSKE

Nemamo običaj pisati o nesrećama posebno kada nam se gosti vraćaju kući u invalidskim kolicima ili mrtvačkim sanducima. Odmah nakon nesreće još nisu poznate mnoge činjenice i teško je informirati dok istraga ne završi svoj posao. Istraga će, pretpostavljamo, u najnovijem događaju utvrditi razloge nesreće u kojoj je 28-godišnji Francuz zadobio teške ozljede u ranu zoru, u četvrtak oko 1.30 sati.
On je, prema za sada nepoznatim okolnostima, tijekom šetnje od Bola prema Zlatnom ratu, pao u 15-metarski ponor na stijene te se ozlijedio.
Prijateljica s kojom je bio u društvu odmah je o nesreći obavijestila Centar 112 Split nakon čega su u akciju spašavanja mladog francuskog državljanina krenuli vatrogasci, pripadnici Gorske službe spašavanja i dežurna hitna medicinska služba.
Nakon što je izvučen iz ponora, helikopterom je hitno prevezen u splitsku bolnicu gdje su mu ustanovljeni višestruki prijelomi lubanje i kralješka. Nije, srećom, životno ugrožen.
Prošle dvije godine postavljane su željezne ograde uz šetnicu prema plaži Zlatni rat. Ostalo je, međutim, prostora gdje to nije učinjeno. Kritično je i sa zapadne strane plaže Zlatni rat gdje je pred desetak dana jedan mještanin upao autom u potok. Stradalo je samo auto, ali ni tu nema ograde?! (j.e.)

(44) objavljeno  09. 06. 16. u 22.45 h 

********************


alt


ZATVARA SE KONTEJNER

Od ovoga petka (10. lipnja) zatvara se poluukopni kontejner na Rudini. Tako piše na obavijesti koju je izvjesio koncesionar za odvoz smeća „Michieli-Tomić“ iz Gornjeg Humca. Stanari koji su odlagali smeće u kontejner u zamjenu će dobiti kućne kante, koje trebaju preuzeti u Reciklažno dvorište na ulazu u Bol. (j.e.)

(43) objavljeno  09. 06. 16. u 22.35 h 

********************


alt


SVJETSKO PRVENSTVO U JEDRENJU NA DASCI

Natjecatelji nisu u četvrtak imali sreće s vjetrom pa je flota bila prisilno na čekanju. U petak će možda biti više sreće, a prvi mogući start je već u 9 sati.
Prvog i drugog dana natjecanja (utorak i srijeda) sve je išlo po planu. U utorak je odvezeno 26 plovova po maestralu jačine 20 čvorova. U vodstvu su bili kod žena Lena Erdil iz Turske, a kod muškaraca Vicent Langer iz Njemačke, koji je inače svjetski prvak 2015. iz Sylta.
U srijedu je odvoženo 5 kvalifikacijskih regata za drugi muški slalom. (t.b.)

(42) objavljeno 09. 06. 16. u 22.30 h
četvrtak, 09. 06. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


ZAVIJORILA SE ZELENA ZASTAVA

U Osnovnoj školi Bol u srijedu je u 17 sati započela svečanost podizanja Zelene zastave. Učenici su predstavili projektne aktivnosti koje su radili protekle godine i kojima su zaslužili status međunarodne Eko škole. Nakon izlaganja, sa školske terase zavijorila se zelena zastava. Uzvanici su na kraju počašćeni zdravim voćnim salatama. (a.b.)

(41) objavljeno  08. 06. 16. u 22.45 h 

********************


alt


NOVI NAČIN PRIJAVE GOSTIJU!

Iznajmljivači su od 1. siječnja ove godine obvezni koristiti E VISITOR za prijavljivanje gostiju. Evidencija gostiju centralizirana je za područje cijele države i prestao je važiti dosadašnji način prijavljivanja kada su mnogi iznajmljivači, zbog toga, dolazili u Ured TZO.
Međutim, za prijavu preko sustava E VISITOR treba se imati pristup internetu. Da bi se to ostvarilo potrebno je doći u Ured TZO Bol, donijeti Rješenje o kategorizaciji svoga objekta uz predočenje osobne iskaznice. Tada će Ured TZO Bol dodijeliti pristupnu šifru (korisničko ime, lozinku i TAN listu) koja će iznajmljivačima omogućiti korištenje sustava E VISITOR.
Ima iznajmljivača koji to još nisu učinili, a već je prošlo pet mjeseci u 2016. godini, pa i ovim putem TZO upozorava iznajmljivače i poziva ih da to učine što prije. Kako ima iznajmljivača izvan Bola, oni tražene dokumente mogu dostaviti e mailom, ali radi dogovora prethodno trebaju nazvati Ured TZO Bol.
Poziv TZO objavili smo u rubrici Obavijesti i oglasi ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(40) objavljeno  08. 06. 16. u 22.40 h 

********************


alt


IZVRSNA JE KAKVOĆA MORA

Na području hrvatskog dijela Jadrana krajem svibnja uzeta su 922 uzorka mora kako bi se isplitala kakvoća. Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ u Bolu je uzorke uzimao 25. svibnja na plažama Martinica, Borak te sa istočne i zapadne strane Zlatnog rata. Ispitivanje je pokazalo da je kakvoća – izvrsna.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji lošiji rezultat imaju dvije plaže u Kaštelima, jedna na Čiovu i jedna u Segetu.
Ispitivanja se nastavljaju tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, dva puta mjesečno. (j.e.)

(39) objavljeno  08. 06. 16. u 22.35 h 

********************


alt


alt


VLAK BEZ VOZNOG REDA

Gornji naslov već smo i lani koristili. A ove godine se nešto slično opet ponavlja. Turistički vlakić od benzinske postaje vozi po nekom svom redu vožnje, a u srijedu popodne uopće nije ni vozio.
Drugi je opet problem da na početnim i usputnim stanicama stoji vozni red od lani, čak je upisana i linija za Samostan.
Ne dolikuje to jednom turističkom mjestu sa toliko brojnim titulama šampiona turizma. (j.e.)

(38) objavljeno  08. 06. 16. u 22.30 h 
srijeda, 08. 06. 2016.     ********************


alt

Bolska litnja noć od ove će godine biti ponedjeljkom


BOGAT PROGRAM BOLSKOG LITA

Centar za kulturu najavio je za 20. lipnja službeno otvaranje 27. Bolskog lita kada se organizira manifestacija Živilo lito: gastronomsko zabavni program, tombola … Međutim, i prije toga, tijekom lipnja, bit će događanja na bolskoj rivi, u teatrinu, Domu kulture … Najznačajnija je svakako večer debitantskih klapa, kada se biraju klape koji će nastupati na Omiškom festivalu.
Bolska litnja noć od ove godine je svakog ponedjeljka, a ciklus klasičnih koncerata je utorkom u Veloj crkvi. Već u lipnju počinje se s organizacijom ljetnih izložbi u Galeriji Doma kulture.
Ispred Župne crkve izvodit će se više puta tijekom ljeta tradicionalna glazba i ples (klape, mandoline …), a u Teatrinu su planirane kazališne predstave.
Od 16. do 21. srpnja su Dani umjetničkog filma (Art Film Days “LOVELY DAYS“ ), a 5. kolovoza, na Bolsku fjeru, nastupit će Petar Grašo.
Međunarodni brački ljetni karneval je od 9. do 15. rujna. (j.e.)

(37) objavljeno  07. 06. 16. u 22.30 h

********************


alt


PARKIRANJE NA ZLATNOM RATU

Do plaže Zlatni rat može se brodom, turističkim vlakićem, pješke ili automobilom. Treba znati izabrati parkiralište i platiti što manje. Dnevna parking karta plaća se, od ove godine, 70 kn. Može se, međutim, samo malo dalje, parkirati i za 40 kuna. Gosti agencije „Adria tours“ imaju rezerviran prostor gdje ostavljaju automobil – besplatno. Četvrta kategorija su vozači koji mogu u ograđeni prostor, ali to vrijedi za zaposlenike u objektima na plaži kao i neke službene osobe s posebnim propusnicama. (j.e.)

(36) objavljeno  07. 06. 16. u 22.25 h 

********************


alt


OGRADA PONOVNO NA RAČIĆU

Prvi put je ograda na proširenom Račiću postavljena 17. lipnja prošle godine, ali je uklonjena na jesen kako bi se izvelo opločenje zidova. Najavljeno je nekoliko puta da će u ponedjeljak ograda biti vraćena. Prošlo je nekoliko ponedjeljaka i napokon smo dočekali da se na Račiću vratila ograda. Zamislite, bio je ponedjeljak (6. lipnja).
Sumnjalo se u kvalitetu ograde, ali je nakon stručnih ispitivanja rečeno (napisano) da je ograda izrađena od kvalitetnog inoxa, kako je projektom i predviđeno.
Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Neće trebati dugo čekati. Do kraja ljeta! (j.e.)

(35) objavljeno  07. 06. 16. u 22.20 h 
utorak, 07. 06. 2016.     ********************


alt

Natjecanje je u ponedjeljak navečer otvorio direktor TZO Bol Markito Marinković


alt

Dio sudionika Svjetskog prvenstva na svečanom otvaranju


POČINJE SVJETSKO PRVENSTVO

Od utorka do subote, od 13 do 19 sati, u akvatoriju Zlatnog rata održava se Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u muškoj i ženskoj konkurenciji, a disciplina je slalom. Na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak navečer, u nazočnosti natjecatelja, gostiju i mještana, rečeno je da će se natjecati 54 jedriličara i 20 jedriličarki iz četrdesetak zemalja.
U ime domaćina Svjetsko prvenstvo je proglasio otvorenim Markito Marinković, direktor Turističke zajednice Bol. (j.e.)

(34) objavljeno  06. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt

Kuhinja gdje se pripremaju jela za dostavu


alt

Oni su odgovorni za kvalitetu hrane i usluge: (slijeva) Pjero Brešković, Marko Ujčić i vlasnik Goran Jekić


alt

Uzvanici na otvaranju bili su prezadovoljni. Počelo je za pet!


JELA S BESPLATNOM DOSTAVOM

Službeno je u Bolu u ponedjeljak otvoren restoran s besplatnom dostavom. Vlasnik ugostiteljskog objekta Goran Jekić uvjerava nas da će ponuda biti kvalitetna, raznolika, a dostava na kućne adrese u roku od 15 minuta. Za pripremu hrane zaduženi su Marko Ujčić i Pjero Brešković.
Radno vrijeme je od 7 do 14 i od 17 do 22 sata. U ponudi je svakodnevno jedno kuhano jelo: pašticada, rižoti, punjene paprike …, a može se naručiti i pečena kokoš. Svakom ovoj jelu cijena je 50 kuna.
Na jelovniku su za doručak omleti (35 kn), a nude se ćevapčići mali i veliki, šiš ćevap u somunu, hamburger u somunu, miješano meso, bečki odrezak, biftek, špageti, a mogu se dobiti i riblja jela…
Za narudžbu treba nazvati 647-046 ili 098 189 1218 ili osobno navratiti u Ulicu Glavica 7 (Hrvatskih domobrana). Plaća se gotovinom ili kreditnim karticama. (j.e.)

(33) objavljeno  06. 06. 16. u 22.40 h 

*******************


alt


STIŽE „SVJETLICA“ S RIBOM

U utorak u popodnevnim satima vraća se u Bol „Svjetlica“ i donosi na prodaju svježu ribu. U vrijeme dok ovo pišemo (ponedjeljak, 22 sata) „Svjetlica“ je bila 10 milja južnije od Biševa, prema talijanskoj granici.
Seka Šćepanović, zadužena za prodaju, kaže da će riba prodavati na ribarnici u utorak nakon 17 sati. (j.e.)

(32) objavljeno  06. 06. 16. u 22.35 h 
ponedjeljak, 06. 06. 2016.     ********************


alt

Mandy i Polona dolaze na finalni susret turnira Bol Open


alt

Radost zbog pobjede


alt

Mandy Minella iz Luksemburga osvojila je prvi WTA naslov u karijeri


WTA: MINELLIN PRVI NASLOV

Mandy Minella iz Luksemburga je osvajačica WTA Bol Opena! U finalu je sa 6:2, 6:3 pobijedila Slovenku Polonu Hercog. Hrvatska predstavnica Petra Martić i Švicarka Xenia Knoll pobijedile su u finalu turnira parova Rumunjku Raluca Olaru i Turkinju Ipek Soylu 6:3, 6:2.
Minella ima 30 godina i 186. je igračica svijeta. Nije slovila za favoritkinju, no njezina dobra igra, ozljeda Ane Konjuh i predaja polufinalnog dvoboja u drugom setu otvorile su joj put do prvog WTA naslova u karijeri.
Hercog je u finalu bila nervozna, a Minella igrala odlično. U drugom je setu Slovenka čak povela 2:0, no prokockala je to vodstvo i ostala bez trofeja koji odlazi u Luksemburg.
Na kraju finalnog susreta publiku je oduševila kubanska balerina Ana Karla Suarez plesom kojega je izvela i u spotu Bailando Enriquea Iglesiasa.
Hrvatska predstavnica Petra Martić i Švicarka Xenia Knoll pobijedile su u finalu turnira parova WTA Bol Opena Rumunjku Raluca Olaru i Turkinju Ipek Soylu 6:3, 6:2. „Drago mi je da je barem trofej parova ostao u Hrvatskoj. Osvojila sam turnir, makar u parovima, prošlo je dugo otkako sam nešto osvojila.“ - nasmijala se Petra Martić. Švicarka Knoll je s majčine strane iz Srbije. „Mama mi je iz Beograda. Petru poznajem već godinu i pol, igrale smo prvi put i osvojile turnir. U Bolu sam se odlično provela, izlazila sam više vani nego cijelu godinu.“ - rekla je Knoll. (L.V.)

(31) objavljeno  05. 06. 16. u 22 h

********************


alt

Je li na finalu trebalo biti više publike?


alt

Došli su na tribine i neke poznate nam osobe


alt

I prije 13 godina Bager je bio na WTA turniru. Sada se publici prestavio kao - Severina


alt

Posebno je bio atraktivan nastup balerine iz Kube


alt

Bilo je i onih koje je više zanimao balet nego tenis


alt

Župan Zlatko Ževrnja bio je najprije na stadionu, a nakon toga na kavi u cocktail baru "Varadero"


WTA: IZVAN TERENA

Nakon 13 godina u Bolu je ponovno održan WTA turnir zahvaljujući ponajprije Feliksu Lukasu iz TK „Kaštela“ koji je svojom upornošću i radom to uspio ostvariti.
Ugašeni su reflektori, tenisačice se vraćaju kućama ili idu na neke druge turnire, ali organizatorima, domaćinima i sponzorima tek predstoje analize učinjenog. Nakon toga moguće je očekivati odgovor: hoće li se ovo natjecanje nastaviti dogodine ili će opet trebati čekati 13 godina?
Dio atmosfere na finalnom susretu pokušali smo dočarati sa nekoliko fotografija. (j.e.)

(30) objavljeno  05. 06. 16. u  21.45 h

********************


alt


OD UTORKA: JEDRENJE NA DASCI

Nakon tenisa, u Bolu se već u ponedjeljak nastavljaju sportska natjecanja. Riječ je o Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci za žene i muškarce, disciplina slalom. Ceremonija otvaranja je u 20 sati (ponedjeljak) na rivi, a od utorka do subotu su od 13 do 19 sati natjecanja u akvatoriju plaže Zlatni rat.
Ceremonijal zatvaranja s dodjelom nagrada je u subotu (11. lipnja) u 21 sat na rivi uz nastup grupe  „Ljetno kino“.
Trenutno je prijavljeno 70 natjecatelja (16 žena, 54 muškarca) iz 15 zemalja: Austrija, Italija, Njemačka, Slovenija, Finska, Švedska, Estonija, Mađarska, Turska, Peru, Velika Britanija, Francuska, Grčka, Poljska i Hrvatska.
Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Općine Bol i Turističke zajednice općine Bol.
Ovo je najveće natjecanje u jedrenju na dasci ikad održano u Hrvatskoj i još jedna potvrda da naša zemlja i Bol pripadaju u najpoželnije i najatraktivnije svjetske destinacije za jedrenje na dasci.

(29) objavljeno  05. 06. 16. u 21.40 h  
nedjelja, 05. 06. 2016.     ********************


alt


alt


alt


alt


KRIZMA U BOLU

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u subotu je u Župnoj crkvi slavio misu i podijelio sakramente krizme petorici mladih. Krizmanici su: Lovre Eterović, Paulina Kovač, Kristina Kovač, Nikolina Teskera i Sara Žaknić.
Obraćajući se mladima pozvao ih je da se ne umore biti dobri ljudi i kršćani, prepoznatljivi po ljudskomu i kršćanskomu primjeru. Budite svjedoci, svjedočite, potvrdite da pripadate Isusu Kristu, poručio je biskup Štambuk. Za misnog slavlja biskup Štambuk u molitvi je uputio zazive za svojega prethodnika biskupa Celestina Bezmalinovića (koji je umro na današnji dan, 4. lipnja 1994.) i ostale hvarske biskupe te za dominikance koji su vodili duhovnu brigu o vjernicima u Bolu.
Uz hvarskoga biskupa, na svečanoj misi, koncelebrirali su o. Ivo Plenković i župnik o. Damir Šokić. (j.e.)

(28) objavljeno  04. 06. 16. u 23.25 h 

********************


alt


alt


WTA: U FINALU LUKSEMBURG I SLOVENIJA

Ana Konjuh morala je zbog ozljede leđa odustati od igre u polufinalu pa je pobjeda pripala tenisačici Mandy Minella iz Luksemburga (6:3, 2:1). Ona će u finalu, u nedjelju od 15.30 sati, igrati protiv Slovenke Polone Hercog.
Organizatori i domaćini su priželjkivali našu igračicu u finale jer bi to bio mamac za publiku. Polufinale, uz TV prijenos, iz gledališta je pratilo oko 400 posjetitelja.
Ipak će jedna naša igračica biti u finalu, ali parova. Od 13 sati Petra Martić i Xenia Knoll (Sui) igrat će protiv Raluce Olaru (Sui) i Ipex Soylu iz Turske. (j.e.)

(27) objavljeno  04. 06. 16. u 23.20 h 

********************


alt


NA KAVI POD MURVU

Ovih je dana u Bolu, dok se igra WTA turnir Bol Open, podosta političara, gospodarstvenika … U subotu su na kavi pod murvom caffe bara „Loža“ bili Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske u društvu bolskih domaćina Matka Bakovića, Branka Mikulića, Ivana Ivančića Bose, Zvonka Marića i Tome Breškovića. (j.e.)

(26) objavljeno  04. 06. 16. u 23.15 h 

********************


alt


PRIZNANJE ZA VJERNOST

Turistička zajednica svake godine u listopadu daje priznanja gostima koji dvadeset i više godina dolaze u Bol na odmor. Prošlogodišnji dobitnici su bračni par dr. Zenon i Karin Komorowsky koji od 1983., pune 33 godine, dolaze iz Njemačke na ljetovanje u Bol. Nisu mogli prisustvovati svečanoj dodjeli Priznanja, kojeg su u njihovo ime preuzeli Klara i Mate Petrić, njihovi bolski domaćini.
Ovih dana ponovno su u Bolu, a obitelj Petrić ih je u subotu pozvala na ručak i predala im Priznanje za posebnu vjernost turističkom Bolu. (j.e.)

(25) objavljeno  04. 06. 16. u 23.10 h 

********************


alt


IZLOŽBA O ŽIČARI

U prizemlju Doma kulture postavljena je izložba idejnog rješenja za izgradnju žičare do Vidove gore. Planira se vožnja, u kabini za 55 putnika, od parkirališta na ulazu u Bol do Vidove gore, od samo 5 minuta.
Izloženi projekti, skice i fotografije biti će moguće pogledati tijekom cijelog ljeta. (j.e.)

(25) objavljeno  04. 06. 16. u 23.05 h 
subota, 04. 06. 2016.     *******************


alt


OBILJEŽEN DAN PRVAŠA

Već po tradiciji učenici I. razreda Osnovne škole obilježavaju – Dan prvaša. Učinili su to i ovog petka u Domu kulture gdje su mališani sa svojom učiteljicom Nadom Okmažić pripremili i izveli pjesme, igrokaz i recitacije.
U tome su ih pljeskom podržali i nagradili ponosni roditelji kao i ostali u publici. (i.b.)

(23) objavljeno  03. 06. 16. u 23.30 h 

********************


alt


ZATVARA SE KONTEJNER NA RUDINI

U dogovoru Općine Bol i Uprave Michieli-Tomić odlučeno je za ovu sezonu stavit izvan funkcije ukopni kontejner koji se nalazi u Ulici Rudina. Stanovnicima i poslovnim subjektima koji su koristili taj kontejner bit će podijeljene kante koje će oni držati u svojim dvorištima i po potrebi iznositi na javnu površinu (ulicu) kako bi u sezoni malo komunalno vozilo svakodnevno praznilo kante, a izvan sezone po potrebi odnosno dva do tri puta tjedno.
Razlog je što se iz kontejnera, zbog otpada koji se tu odlagao, širio neugodan miris, posebno u ljetnim mjesecima. Michieli-Tomić, komunalna tvrtka zadužena za prikupljanje i odvoz smeća, ovim putem poziva građane na suradnju i maksimalan angažman, a sve u cilju podizanja standarda čistoće.
Važno je napomenuti da kućanstva moraju odvojiti papir, plastiku i metal kojeg mogu odlagati u posebne kontejnere, tako da u kantama ostane samo kućno smeće.
Isto tako podsjetili bi da glomazni otpad i otpad iz vrtova treba odlagati u reciklažno dvorište gdje se ne plaća nikakva naknade. (z.m.)

(22) objavljeno  03. 06. 16. u 23.25 h 

********************


alt


WTA: KONJUH U POLUFINALU

U četvrtfinalu, u petak od 17.30 sati, igrale su naše dvije igračice. Samo jedna od njih mogla je u polufinale. To je uspjelo Ani Konjuh koja je bila bolja od Tereze Mrdeže 6:3, 7:6 (5). Susret je na centralnom stadionu pratilo oko 200 gledatelja. Polufinale su još osigurale Polona Hercog (Slovenija), Nao Hibino (Japan) i Mandy Minella (Luxemburg).


U polufinalu (subota, 4. lipnja) igraju Ana Konjuh i Mandy Minella na centralnom stadionu od 17 sati uz izravan TV prijenos. (j.e.)

(21) objavljeno  03. 06. 16. u 23.20 h 

********************


alt


MOJ VRT: TRAŽE SE NAJLJEPŠI

Ovaj je portal pokrenuo akciju izbora najljepšeg vrta i okučnice u našoj općini. Povjerenstvo za ocjenjivanje, kojeg čine Ada Seferagić, profesorica biologije, Jadranka Nejašmić, ravnateljica Općinske knjižnice (vlasnica vrta koji je do sada dobivao priznanja i nagrade) i Tino Vuković, kustos Galerije Branislav Dešković, počeli su u petak sa obilascima.
Bit će im uistinu teško odabrati najbolje, jer su prvi dojmovi – fantastični. Čovjek, dok ne vidi, ne može povjerovati koliko je to lijepo uređeno s mnogo truda i – ljubavi. (j.e.)

(20) objavljeno  03. 06. 16. u 23.15 h 
petak, 03. 06. 2016.     ********************


alt

Prva generacija bolskih maturanata na ekskurziji u Dubrovniku (arhiv: F. Marinković)


ČETRDESET GENERACIJA

Ove godine u Srednjoj školi Bol maturira u programu opće gimnazije 10 učenika, a u programu  turističko hotelijerski komercijalist 16 učenika.  Za učenike u zanimanju turističko hotelijerski komercijalist  završni ispit će se održat u subotu 4. lipnja, a  Državna matura  počinje za jedne i druge 06. lipnja i traje do 23. lipnja.
Svečana sjednica  Nastavničkog vijeća i završna podjela  svjedodžbi, pohvala, nagrada maturantima, učenicima nižih razreda i priznanja zaslužnim ustanovama i pojedincima održat će se nakon sv. mise u subotu 25. lipnja u kongresnoj dvorani hotela „Elaphusa“. Predviđen je i prigodan program, kojem će nazočiti roditelji i brojnih građana. 
-  Ovo godine na završnoj svečanosti bit će i prva generacija maturanata naše škole iz 1976. – izvijestio nas je ravnatelj Krešimir Okmažić. - Te godine u općoj gimnaziji maturiralo je 20 učenika. Za ovu priliku treba se prisjetit početaka rada i osnivanja gimnazije. Opća gimnazija osnovana je 1972. odlukom Radničkog savjeta poduzeća „Zlatni rat“, a u prvi razred se ih upisalo 28. Iste ove godine s radom je prestala Dominikanska gimnazija  koja je u Bolu djelovala od 1919., a četiri učenika  su prešla u  novoosnovanu bolsku Gimnaziju.  Prvi ravnatelj i osnivač Gimnazije  bio je Juro Žuljević.
Osnivanje Gimnazije u Bolu nisu baš svi prihvatili sa oduševljenjem. HP „Zlatni rat“ je imao veliku želju i potrebu za osnivanjem gimnazije  pa se iz dopisa Republičkom sekretarijatu za prosvjetu može čitati “Potrebe privrede, poglavito turističke  i demografske prilike na Braču, a posebice na Bolu imperativno nameću razmišljanja o mreži škola drugog stupnja. Isto tako je očigledno da se o ovome problemu  ne može razmišljati, ako se privredne organizacije  budu držale po strani“. Interesantno je također napomenuti da  se tada nije razmišljalo  o samostalnosti  gimnazije u Bolu, već se je ona vidjela kao područni odjel neke splitske gimnazije. Kako je HP „Zlatni rat“ bilo vodeće privredno poduzeće na Braču nije bilo lako odbiti njihovo traženje za osnivanje gimnazije. Nakon početka školske godine stiglo i potrebno odobrenje za rad. (k.o. – j.e.)

(19) objavljeno  02. 06. 16. u 23 h 

********************


alt

Ogradni i potporni zid u Ulici Hrvatskih domobrana, ispred samog ulaza u hotel "Bol" , gradi se od 27. ožujka, a ne zna se kada će biti gotovo. Kada su počeli raditi rečeno nam je da će to biti do sredine svibnja. Promet je preusmjeren na neke druge pravce, ali malo tko poštuje postavljenu signalizaciju. Skoro su bili završili sa postavljanjem ploča na nogostupu, a onda su sve - uklonili. Izvođač radova je Dikovača iz Zmijavaca.


KOLIKO SU GRAĐEVINARI BUČNI?

Mnogi ovih dana nazivaju općinske službe pitajući: mogu li i do kada građevinari ometati svojom bukom odmor turista, ali i domaćih ljudi? Općinski propisi su sasvim jasno definirali kada prestaju građevinski radovi.
- U dogovoru s Turističkom zajednicom, Općinsko je vijeće odredilo da se nakon 1. svibnja pa do 30. rujna ne mogu izvoditi zemljani radovi niti graditi konstrukcija objekta. Sve ostalo je dozvoljeno raditi, a to znači unutarnje uređenje objekta, postava vodovodne i električne instalacije, popločavanje, žbukanje … - kaže nam Stipe Karmelić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Bol. – Odlukom o javnom redu i miru može se raditi od 7 sati, a za prekršitelje koji stvaraju veću buku od dozvoljene, nadležni su Sanitarna inspekcija i policija.
Može li se na gradilištima brusiti i štemati ili paliti agregate malo kasnije, a ne baš odmah od 7 sati? Građevinari, barem neki, se pak žale da im noću smeta bučna glazba. Može li biti malo više tolerancije? (j.e.)

(18) objavljeno  02. 06. 16. u 22.55 h 

********************


alt


RAZGOVOR O PODUZETNIŠTVU

Osim vrhunskog tenisa, u sklopu turnira WTA Bol Open u nedjelju, 5. lipnja u 10 sati će se održati i panel diskusija poslovnog predznaka u Bluesun hotelu Elaphusa. Ovim putem pozivamo sve koji žele naučiti kako postati poduzetnik i upiti znanja i savjete vrhunskih profesionalaca da dođu i sudjeluju na konferenciji.
Cilj konferencije je razmjena praksi, ideja i iskustva od strane međunarodno priznatih poslovnih ljudi, među kojima su Kaspar Korjus, Carlo R. Besenius i Christian Zellner. Snažna poduzetnička scena važna je za ekonomski rast zemlje te su u skladu s timteme rasprave poduzetništvo, razvijanje poduzetničke klime, kreiranje pozitivnog poduzetničkog okruženja i olakšanje pristupa financiranju.
„WTA Bol Open teniski je turnir koji je zamišljen i kao platforma za business networking jer smatram da je izrazito važno u svim prilikama podupirati i razvijati poduzetnički duh među mladima. Drago mi je da su u Bol stigli i studenti s uglednog škotskog sveučilišta Glasgow University koje potencira poduzetništvo već u studentskim danima.“, izjavio je direktor turnira Feliks Lukas. (L.V.)

(17) objavljeno  02. 06. 16. u 22.50 h 

********************


alt


BALERINE U SPLITU

Baletni studio Centra za kulturu Bol predstavio se u četvrtak na 44. Kulturno-umjetničkim igrama mladih u Splitu. Bolske su balerine nastupile s nekoliko plesova u dvije različite grupe i oduševile posjetitelje u Lori. Ovo je bila samo jedna od večeri dugogodišnje županijske smotre stvaralaštva mladih.
Čestitke djeci na plesu i trudu, a i velikom strpljenju u čekanju nastupa,  roditeljima za put u Split i podršku, a posebno hvala i voditeljici baletne radionice u Bolu, Nives Rumora
Naše ćemo balerine imati prilike uskoro gledati i u Bolu i to: 19. lipnja u nedjelju na završnoj priredbi baletnog studija „Bol“ u Teatrinu kao i dan poslije, u ponedjeljak, 20. lipnja, na bini na Rivi, kada će nastupiti na manifestaciji Živilo lito. (i.b.i.)

(16) objavljeno  02. 06. 16. u 22.45 h 

********************


alt


WTA: MEĐUSOBNI DVOBOJ ZA POLUFINALE

Ana Konjuh i Tereza Mrdeža igrat će u petak (u 17:30 sati) međusobno za plasman u polufinale WTA Bol Opena. Konjuh je pobijedila Turkinju Ipek Soylu (6:2, 6:1), a Mrdeža belgijsku tenisačicu Ysaline Bonaventure (6:3, 6:3).
– U četvrtak su bili dobri uvjeti, što mi je odgovaralo. Nadam se zadržati tu razinu. O Terezi znam puno, nadam se da će nas vrijeme poslužiti i publiku čeka dobar meč – rekla je Ana.
Mrdeža je u listopadu prošle godine bila 150. na svijetu što joj je najbolji renking, a sada se vraća nakon ozljede. U Bolu je uhvatila dobar zalet za povratak.
Rodom Splićanka, no po putovnici Novozelanđanka Marina Eraković također je izborila četvrtfinale WTA Bol Opena pobijedivši sa 6:4, 6:4 Amerikanku Sachiu Vickery. Osvetila je tako Kaštelanku Tenu Lukas koja je od Vickery izgubila u prvom kolu.
Za direktora Feliksa Lukasa dobra je vijest kako će u polufinalu imati sigurno jednu domaću predstavnicu što je uvijek pravi mamac za publiku. Od ostalih cura u odličnoj je formi Slovenka Polona Hercog, a Luksemburžanka Mandy Minella iznenadila je drugu nositeljicu Varvaru Lepchenko. Kako su već ranije ispale prva nositeljica Ana Kristina Schmiedlova te treća Kineskinja Shuai Zhang, naša Ana Konjuh trenutno je najviše postavljena igračica koja je ostala u turniru. (p.s.)

(15) objavljeno  02. 06. 16. u 22.40 h 

********************


alt


DONACIJA ZA PUPOLJKE

Taverna Riva u petak i subotu (03. i 04. lipnja), u sklopu humanitarne akcije za „Bračke pupoljke“, na tenis terenima gdje se održava WTA turnir, besplatno će nuditi tri domaća jela (oko 150 porcija).
Posjetitelji će moći uživati u spomenutim delicijama i podržati ovu hvale vrijednu akciju te svojim doprinosom pomoći rad udruge roditelja djece s posebnim potrebama koji nastoje poboljšati kvalitetu njihova života i obrazovanja.
Od srca vam hvala na svim donacijama! (a.s.)

(14) objavljeno  02. 06. 16. u 22.35 h 

********************


alt


GLAZBENA ZVIJEZDA U VARADERA

U povodu održavanja WTA turnira u petak navečer se na glavnom trgu i cocktail baru „Varadero“ organizira velika zabava. Glavni izvođač će biti međunarodna glazbena zvijezda, DJ Antoine – dobitnik mnogih prestižnih nagrada kao što su Ericsson Dance Music Award i Music Award u Švicarskoj. Prodao je više od milijun CD-a i njegove pjesme “Welcome to St. Tropez” i “My Cherry” su na samom vrhu glazbenih ljestvica diljem svijeta.
Zbog programa od 20 sati moguće su teškoće u prolazu Ulicom Frane Radića, sjeverno od kluba „Varadero“, pa organizatori mole za strpljenje i razumijevanje. (j.e.)

(13) objavljeno  02. 06. 16. u 22.30 h 

********************


alt


TORCIDA BRAČ ZA VUKOVAR

Treću godinu za redom Torcida Brač organizira humanitarni malonogometni turnir. Cilj je pomoći u obnovi vodotornja u Vukovaru, simbola Domovinskog rata.
Turnir se održava u subotu 4. Lipnja u Supetru na Malom placu s početkom u 18 sati.
Svatko, prema svojim mogućnostima, može sudjelovati i uplatiti određeni iznos na račun KNH Torcida Brač, IBAN 7123400091110569411 s naznakom: Torcida Brač Kup 2016 – obnova vukovarskog vodotornja ili direktnom uplatom tijekom turnira. (j.e.)

(12) objavljeno 02. 06. 16. u 22.25 h  
četvrtak, 02. 06. 2016.     ********************


alt

Po peti put Plava zastava na plaži Zlatni rat

alt

Srebrna plaketa za pet godina vjernosti ovom programu


PLAVA ZASTAVA NA ZLATNOM RATU

U srijedu je (1. lipnja) podignuta na jarbol, po peti put, Plava zastava na plaži Zlatni rat. Učinio je to načelnik općine Tihomir Marinković u nazočnosti predstavnika Turističke zajednice i Grabovog rata, koji je koncesionar na plaži. Ove godine na hrvatskim plažama biti će 94, a u marinama 20 Plavih zastava. U Splitsko-dalmatinskoj županiji samo je šest Plavih zastava. Osim u Bolu viorit će se na splitskim Bačvicama, na plaži splitskog hotela Radisson Blu-Resort, u Stobreču, Punti Omiš i Nikolina u Baškoj Vodi.
Na prigodnoj svečanosti na Zlatnom ratu priopćeni su i statistički podaci iz Ureda TZO: u Bolu je u prvih 5 mjeseci zabilježen porast noćenja od 11 posto, a u svibnju je u Bolu boravilo 2.000 gostiju više nego u istom mjesecu prošle godine. (j.e.)

(11) objavljeno  02. 06. 16. u 00:00 h

********************


alt


LJETNE CIJENE

Za sve one koji nemaju otočne iskaznice od petka poskupljuje prijevoz na trajektima i katamaranima. Ljetne cijene se već godinama uvode tijekom važenja sezonskog reda plovidbe, a jeftinije karte će se kupovati ponovno nakon 2. listopada.
Katamaranska karta Split – Bol sada će se plaćati 55 kn (izvan sezone 40), a Bol – Jelsa 35 kn (izvan sezone 25).
Za prijevoz trajektom Supetar – Split putnici će od petka plaćati 33 kn (izvan sezone 28), za prijevoz osobnog vozila 160 kn (izvan sezone 130), za biciklu 38 kn (izvan sezone 32) …
Onima koji imaju Otočnu iskaznicu cijene ostaju kao i izvan sezone. (j.e.)

(10) objavljeno  01. 06. 16. u 23.55 h  

********************


alt

Nakon prestanka kiše nastavile su igrati Petra Martić i Polona Hercog


alt

Pod reflektorima su igrale Ana Konjuh i Grace Min (USA)


WTA: KONJUH I MRDEŽA IDU DALJE

Kiša je u srijedu poremetila satnice natjecanja. Petra Martić u dva je dijela odigrala meč sa Polonom Hercog (Slo) i nakon 2h15' poražena je 2:6, 6:4, 1:6. Pod reflektorima, nakon toga, igrale su Ana Konjuh i Grace Min (USA). Za samo 51 minutu Ana Konjuh je osigurala pobjedu (6:1, 6:3) i nastavak natjecanja. U jutarnjem terminu Tereza Mrdeža bila je bolja od Ani Mijacike 6:3, 6:4.
U četvrtak će igrati dvije naše predstavnice: Tereza Mrdeža – Ysalina Bonaventure (Bel) u 11 sati, a Ana Konjuh – Ipek Soylu (Tur) oko 15 sati. (j.e.)

(09) objavljeno  01. 06. 16. u 23.50 h  

********************


alt


PAGAR ZA 20 KUNA!

Netko će u četvrtak za samo 20 kuna dobiti pagara teškog 8 kilograma. Ulovljen je u mreži „Svjetlice“ negdje kod Visa, a na bolsku ribarnicu stigao je u srijedu pred večer. Kako se radi o teškom i uz to skupom ulovu nije bilo zainteresiranih, a tada se igra loto. Uplaćuje se po 20 kuna pa koga posluži sreća. Uplate su i tijekom četvrtka ujutro, a kada se nađe dovoljan broj zainteresiranih, bit će izvučen sretni dobitnik. (j.e.)

(08) objavljeno  01. 06. 16. u 23.45 h  
srijeda, 01. 06. 2016.     ********************


alt


GALA VEČERA NA BORKU

Početak turističke sezone i održavanje teniskog turnira, smatrali su u restoranu „Plaža Borak“ da u četvrtak 2. lipnja pripreme i ponude nešto posebno.
Osim kanapea i pića dobrodošlice servirat će se za večeru pet sljedova, a uz svaki i posebna (različita) vina koja nose zajedničku etiketu – „Stina“ (Vugava 2014., Pošip 2014., Pošip Majstor 2013. a uz desert Prošek 2011.).
Posjetitelji će imati priliku i upoznati šefa kuhinje Kristijana Jurića iz Bluesun akademije kuharstva.
Uz dobro jelo i piće gosti mogu uživati i uz glazbu. Gost večeri je Hari Rončević.
Detaljnije o jelovniku pročitajte u rubrici Obavijesti ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(07) objavljeno  01. 06. 16. u 00:45 h 

********************


alt

Umjesto na izlet, radnici Grabovog rata krenuli su u uvalu Blaca u akciju čišćenja


alt

Uvala Blaca: čišćenje je u tijeku


alt

Vratili su s punim brodom - smeća


AKCIJA ČIŠĆENJA

Bilo je primjedbi turista da se nedovoljno čiste pješački putovi do pustinje Blaca. U travnju su čistili pripadnici Ispostave Gorske službe spašavanja Brač i članovi Planinarskog društva Profunda Brač. Ovog utorka (31. svibnja) u akciju čišćenja krenuli su radnici „Grabovog rata“, a do uvale Blaca prevezao ih je svojim brodom Tonči Jakšić. Iako se to područje nalazi u općini Nerežišća, u Blaca, s morske strane, pretežito dolaze turisti iz Bola pa su bolski komunalci odlučili - čistiti. U četrdesetak dana, koliko je prošlo od posljednje akcije čišćenja, nakupilo se dosta granja i smeća, koje je nanijelo jugo u uvalu Blaca. (j.e. – z.b.)

(06) objavljeno  01. 06. 16. u 00:40 h 

********************


alt


PRVI TUŠ NA PLAŽI

Na plaži Potočina, gdje se uglavnom kupaju samo gosti hotela „Bretanide“, montiran je – tuš. To je, vjerovali ili ne, jedini tuš na bolskim plažama, ako se izuzmu tuševi u sanitarnom čvoru na plaži Zlatni rat.
Tuš na Potočinama je svojevrstan pokus, a ukoliko se pokaže dobrim, već 2017. moglo bi se montirati nekoliko tuševa po ostalim plažama. Treba znati da je dozvoljeno samo tuširanje, kako bi se isprala sol, a nikako pranje raznim šamponima, pa ni sapunima. (j.e.)

(05) objavljeno  01. 05. 16. u 00:35 h

********************


alt


„SAMO“ ČETIRI IZOSTANKA

U odnosu na zimske mjeseca, katamaran nije u Bol u svibnju dolazio samo četiri puta. Dva je puta zbog bure ostao u Splitu, jednom je iz Starog Grada direktno krenuo za Split, a jednom je zbog kvara iz Jelse produžio, mimo Bola, za splitsku luku.
U svibnju jednom nije došao iz Splita, a tri puta nije bilo prijevoza od Bola do Splita.
U pet mjeseci ove godine katamaran nije u Bolu dolazio 51 put. (j.e.)

(04) objavljeno  01. 06. 16. u 00:30 h

********************


alt


DOGAĐANJA U LIPNJU

Dolaskom turista pripremaju se u Bolu brojna događanja. Već u lipnju je bogat zabavni i sportski program. Najznačajnije je svakako otvaranje 27. Bolskog lita, a to znači mnogo koncerata, izložbi, predstava … Bolske litne večeri biti će ove godine svakog ponedjeljka na rivi, a poseban se program priprema za Živilo lito (20. lipnja).
U lipnju, već tradicionalno, dolaze nam dalmatinske debitantske klape koje žele, one najbolje, izboriti nastup u Omišu.
Nešto više u rubrici LIPANJ U BOLU ili kliknite OVDJE. (j.e.)

(03) objavljeno 01. 06. 16. u 00:25 h

******************** 


alt


RIBA U SRIJEDU POPODNE

„Svjetlica“ se sa ribarenja, u vodama oko Visa, vraća u Bol u srijedu (1. lipnja) oko 17 sati. Odmah po njihovom dolasku bit će otvorena ribarnica. Vrijeme za ribolov bilo je pogodno, a ulov je bolji nego prošlog tjedna. (j.e.)

(02) objavljeno  01. 06. 16. u 00:20 h

********************


alt

Tena Lukas ispala je u I. kolu ali će u srijedu igrati u parovima


WTA: PORAZI NAŠIH TENISAČICA

U I. kolu WTA turnira BOL OPEN igrale su u utorak dvije naše tenisačice, ali su obije poražene: Tena Lukas (Cro) – Sachia Vickery (USA) 2:5, 6:7 (igralo se 1:56:33), Ana Vrljić (Cro) – Varvara Lepchenko (USA) 1:6, 5:7 (igralo se 1:15:08).
U srijedu od 11 sati igraju Tereza Mrdeža (Cro) i Rebecca Peterson (Swe), zatim Petra Martić (Cro) – Polona Hercog (Slo) te Ana Vrljić (Cro) – Ivana Jorković (Srb). U igri parova nastupit će dvije naše igračice. Od 16 sati na rasporedu je susret Tena Lukas, Prarthana Thombare (Ind) – Tereza Mrdeža, Isabella Shinikova (Bul).

(01) objavljeno 01. 06. 16. u 00:15 h 

ZA RANIJE OBJAVLJENE VIJESTI OTVORITE "KRONIKA - ARHIV"